Archief oktober 2019

het-oude-boerenleven-in-heusden-6

Het oude boerenleven in Heusden (6)

In een tijd dat er van traktoren nog geen sprake was, waren de paarden cruciaal voor de boeren. Zoals hier voor het omzetten van heide in landbouwgrond. In 1842 telde Heusden nog 463 ha heide, een kwart van de totale oppervlakte. 

de-maricolen-in-beeld-gebracht-op-expo

De Maricolen in beeld gebracht op expo

In de museumruimte onder de Sint-Vincentiuskerk in Zolder is donderdagavond de tentoonstelling over de zusters Maricolen geopend. De Heemkundige Kring Zolder heeft er een ruime collectie foto's samengebracht, maar ook habijten, heiligenbeeldjes, voorwerpen, ... Velen zullen zich ook herkennen op oude schoolfoto's. De expo is heel de maand november te bezoeken op zaterdag en zondag, van 14 tot 16 uur. De toegangsprijs bedraagt € 3, kinderen tussen 6 en 12 betalen € 1.

volop-werkzaamheden-aan-t-molenholleke

Volop werkzaamheden aan 't Molenholleke

Wie denkt dat alle scholen er tijdens de herfstvakantie verlaten bijliggen, moest deze week maar eens gaan kijken in 't Molenholleke. Op initiatief van de ouderraad werden daar de handen uit de mouwen gestoken door een hoop vrijwilligers die de speelplaats volledig hebben opgesmukt. En zo kreeg de opbrengst van de talrijke activiteiten van de ouderraad een meer dan nuttige bestemming. (foto's Rita Grosemans)


de-sporen-van-de-maricolen-zijn-onuitwisbaar

De sporen van de Maricolen zijn onuitwisbaar

In 't Molenholleke had vanavond een erg druk bijgewoonde academische zitting plaats rond de viering van 100 jaar zusters Maricolen in Zolder. Die werd sfeervol muzikaal opgeluisterd. Er ging veel aandacht naar het ontstaan en de groei van de kloosterorde - zoals ook beschreven in het boek van Theo Houben - maar zeker ook naar het belang van de zusters in de ontwikkeling van het onderwijs. Er klonk realisme in de toespraken, kloosters zijn er niet om eeuwig open te blijven, (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-op-een-drafje

Gemeenteraad op een drafje

Het leek alsof de gemeenteraadsleden op deze Halloweenavond bang waren om te laat in het donker naar huis te moeten, want de gemeenteraad werd aan ijltempo afgehandeld. Er stonden dan ook weinig of geen discussiepunten op en alle budgettaire zaken rond de kerkfabrieken werden in één adem afgehandeld. De raad keurde ook goed dat de bibliotheek en de spelotheek op het Eengemaakte Bibliotheeksysteem (EBS) en de gemeenschappelijke basisinfrastructuur voor (…) Lees het hele bericht

nog-meer-gt-s-aan-de-slag-tijdens-dtm

Nog meer GT's aan de slag tijdens DTM

Het Duitse DTM-kampioenschap, waarvan het seizoen van 24 tot 26 april op Circuit Zolder opent, heeft het programma van de raceweekends bekendgemaakt. Er zijn niet alleen de eigenlijke DTM-races. De W-Series - éénzitters voor vrouwen - komen ook terug. Fans van de rijke geschiedenis van de autosport krijgen onder meer in Zolder waar voor hun geld van de DRM classics met daarin helden van weleer in hun originele bolide. De splinternieuwe DTM Trophy en de DMV GT & Touring Car Cup (…) Lees het hele bericht

morgen-opent-expo-artikel-27

Morgen opent expo Artikel 27

Morgen 1 november opent de editie 2019 van de kunstexpo Artikel 27. Telkens wordt de tentoonstelling ondergebracht in een leegstaand gebouw. Deze keer wordt de oude Muze ingepalmd door enkele honderden werken van 50 kunstenaars. Zij werkten allemaal rond het thema 'O tempora, o muze'. De opbrengst van de kunstverkoop en van het fairtradecafé gaan naar vzw Fajar Baru in Indonesië en vzw Mijn Congo. Morgen om 14 uur heeft de feestelijke vernissage plaats met Pierke, in aanwezigheid van de kunstenaars en met een fairtrade receptie.

opgelet-aan-kerkhof-viversel

Opgelet aan kerkhof Viversel: opgelost

Bezoekers aan het kerkhof Viversel waarschuwen voor omhooggekomen klinkers bij één van de ingangen. Vooral mensen die niet zo goed te been zijn, kijken daar best uit bij hun kerkhofbezoek. UPDATE De gemeentediensten hebben erg snel gereageerd en de klinkers goed gelegd, zodat iedereen veilig kan passeren in de Allerheiligendrukte.

wtc-boekt-verwacht-veel-mountainbikers-aan-de-veen

WTC Boekt verwacht veel mountainbikers aan De Veen

Zondag worden weer veel mountainbikers verwacht aan De Veen. Wielertoeristenclub Sportvrienden Boekt organiseert er haar jaarlijkse mountainbiketourtocht. Ze biedt trajecten van 25, 35 en 45 km over een erg gevarieerd parcours aan. Vertrek en aankomst liggen telkens aan het atletiekstadion.  Daar zijn kleedkamers en douches, een bewaakte fietsenstalling, je kunt er de fiets proper spuiten en er is bevoorrading. Starten kan tussen 8 uur en 10.30 uur. Leden van de Vlaamse Wielrijdersbond betalen 4 euro, niet-leden 6 euro. Vorig jaar waren er meer dan 1.000 deelnemers.

het-oude-boerenleven-in-heusden-5

Het oude boerenleven in Heusden (5)

De was en de plas gebeurden meestal buiten vroeger. Daarvoor hadden ze een besèng, een ijzeren emmer en een wissen mand. Hier zijn Maria en Elza Aerts met hun was bezig. Op de achtergrond het bakhuis.

artikel-27-de-winnaars

Artikel 27: de winnaars

Melpomene is de muze van de zang en de dans, maar ook van de tragedie. Heel wat lezers wisten het antwoord. Uit al die juiste inzendingen heeft het lot 10 winnaars aangeduid die met twee een exclusieve nocturne aan de tentoostelling Artikel 27 in de oude Muze kunnen beleven. Nicole Frederix, Annemie Vandeberk, fam. Peeters-Gielis, Luc Gernaey, Kenny Van Limbergen, Nele Dhert, Liliane Rymen, Vahide Gul, Josée Vermeyen en Gustaaf Ceyssens. Niet gewonnen? Niet getreurd, vrijdag 1 november om 14 uur opent de expo O tempora, O muze feestelijk. Daarna kun je er tercht tot en met 24 november, elke dag van 14 tot 18 uur, behalve op maandag en dinsdag.

de-geschiedenis-van-de-maricolen-in-een-boek

De geschiedenis van de Maricolen in een boek

Het zaaltje van de bibliotheek was vanavond volgelopen voor de boekvoorstelling 'Op weg naar school'. Auteur Theo Houben heeft de voorbije 10 jaar gewerkt om de geschiedenis van de zusters Maricolen en het katholiek onderwijs in Zolder in boekvorm te gieten. Dit najaar is het precies 100 jaar geleden dat vier zusters Maricolen in Zolder aankwamen en daar startten met de uitbreiding van het onderwijs. De basis voor de Maricolen was enkele eeuwen vroeger al (…) Lees het hele bericht

ware-vrienden-en-gastharmonie-in-herfstconcert

Ware Vrienden en gastharmonie in herfstconcert

De Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden geeft zaterdag een herfstconcert in de harmoniezaal in de Dorpsstraat in Zolder. Om 19.30 uur openen de Juniors van de Ware Vrienden onder leiding van Kristof Smullenberghs de avond met een concert van een half uurtje. Daarna mag Harmonie Isidorus Deurne-Diest  onder leiding van  Frank Boonen het pubuliek een uurtje entertainen. Na de pauze is het dan de beurt aan De Ware Vrienden zelf voor een concert van een 60-tal minuten. De toegang is gratis.

vandaag-gezien-113

Vandaag gezien

De Champert is een leuke straat om door te fietsen, maar er zijn duidelijk mensen die niet willen dat we daar als Heusden-Zolder prijzen mee scoren. Tenzij het bedoeld is als slalomparcours.

man-die-kinderen-lastig-viel-in-de-cel-gestopt

Man die kinderen lastig viel in de cel gestopt

De onderzoeksrechter heeft een man van 28 uit Heusden-Zolder aangehouden. Hij wordt ervan verdacht de afgelopen weken in de omgeving van Berkenbos en Lindeman kinderen te hebben lastiggevallen bij een speelpleintje.  Op 13 oktober verwittigde een verontruste moeder de politie. De man had het dochtertje van de vrouw uit de tuin van haar moeder proberen mee te lokken. De politie is met een onderzoek gestart en kwam op basis van de persoonsbeschrijving een dader (…) Lees het hele bericht

4-topmeetings-liggen-al-vast-op-circuit-zolder

4 topmeetings liggen al vast op Circuit Zolder

Er wordt nog volop gesleuteld aan de racekalender voor 2020 op Circuit Zolder, maar nu al staan enkele topmeetings vast. Zo wordt het weekend van 24 tot 26 april meteen een topper want dan ontvangt het circuit de seizoensopener van de DTM.  De 24 Hours of Zolder wordt op 8 en 9 augustus het hoogtepunt van  het Belcar Endurance Championship met aan de start prototypes, GT's en toerwagens. De trucks palmen de omloop in op 12 en 13 september wanneer de FIA ETRC Belgian Truck Grand Prix neerstrijkt. Op 3 en 4 oktober is het weer allemaal Amerika wat de klok slaat voor de V8's van de NASCAR Whelen Euro Series. De rest van de kalender volgt binnenkort.

fietser-van-de-week-jeannine-vandecruys

Fietser van de week: Jeannine Vandecruys

Jeannine Vandecruys is 72 en woont in de Witte Barrier. Ze is een heel consequente fietster en neemt voor alle verplaatsingen haar tweewieler. Alleen om de kinderen in Alken en Geel te bezoeken wordt de auto van stal gehaald. Wil je ook iemand nomineren als fietser van de week? paul.coolen[!]telenet.be 

zo-verzamel-je-levensenergie

Zo verzamel je levensenergie ...

Een keer per maand worden leden van Neos Heusden-Zolder uitgenodigd voor een uurtje ‘qigong’. Dat is een Oosterse bewegingsleer, die behoort tot de traditionele Chinese geneeswijzen. Lesgeefster Annemie Vandebroek laat de deelnemers de kunst en helende werking van hun levensenergie ontdekken. Zo leren ze zelf zorgen voor een gezonde geest in een gezond lichaam. De positieve energie van de deelnemers werkt inspirerend. Iedereen kan nog altijd aansluiten bij de groep. Inlichtingen bij Jeannine Van De Leur (louis.coels1[!]telenet.be) (foto Trudo Groffi)

fietsersbond-roept-op-stem-voor-fietsgemeente

Fietsersbond roept op: stem voor fietsgemeente

De Fietsersbond Heusden-Zolder ondersteunt de campagne 'Fietsgemeente 2020' waar Heusden-Zolder opnieuw een trofee hoopt in de wacht te slepen. In een eerste ronde kan elke fietser 20 vragen invullen over het fietsbeleid in Heusden-Zolder. Met 121 ingevulde (…) Lees het hele bericht

ne-gerursde-eh

Ne gerûsde eh

Vanavond voor het eerst sinds lang gehoord: Ne gerûsde eh. Dat zeiden ze vroeger - en soms dus blijkbaar nog - als ze iemand slaapwel toewensen.

het-oude-boerenleven-in-heusden-4

Het oude boerenleven in Heusden (4)

Vroeger bestonden er uiteraard nog geen melktankwagens. De melkkruiken werden bij de melkveehouders opgehaald met paard en kar en zoals op de foto afgeleverd bij melkerij Sint-Jan voor verdere verwerking.

zo-maak-je-van-pompoenen-halloween-wezens

Zo maak je van pompoenen Halloween-wezens

Halloween staat voor de  deur en dus organiseerde KWB Heusden-Centrum deze namiddag in De Kring een workshop voor kinderen. Ze konden er leren pompoenen uit te snijden om de perfecte Halloween-decoratie te maken. Initiatiefnemer Romain Beerten wist met zijn enthousiasme een hele groep kinderen aan te steken. Eerst werden de figuren getekend en nadien uitgezaagd. Met merkwaardige creaties als resultaat. En als die rare schepsels dan nog met een kaarsje in in een kartonnen doos met kijkgaatjes werden gezet, werd het helemaal magisch. Wie weet wat je de komende dagen nog allemaal langs de Heusdense straten tegenkomt! (foto's Joseph Bams)

opgelet-met-energieleveranciers-aan-de-deur

Opgelet met energieleveranciers aan de deur

We krijgen meldingen van verschillende lezers die weer energieleveranciers aan de deur hebben gehad. Meestal bellen ze vooraf met de mededeling dat uw energiecontract is vervallen en dat ze een nieuw voorstel komen presenteren. Bij hun bezoek proberen ze dan een elektronisch contract te laten tekenen. Blijkbaar zou het gaan om vertegenwoordigers van een andere maatschappij die nogal opdringerig te werk gaan. Sowieso wordt altijd afgeraden om een energiecontract aan de deur af te sluiten en al zeker niet toe te geven aan de druk van agressieve verkopers.

gatab-wil-aanpak-van-foutparkeerders

GATAB wil aanpak van foutparkeerders

De GATAB (Gemeentelijke Adviesraad voor Toegankelijkheid en Aangepast Bouwen) heeft al vaker geklaagd over de toestand van de voetpaden in winkelcentrum Cité. Volgens GATAB wordt de doorgang geregeld versperd voor rolstoelen, rollators en kinderwagens door uitgestalde koopwaren, brede terrassen en zelfs geparkeerde auto's.  Ook de voorgehouden parkings worden vaak onterecht ingenomen. Ook deze voormiddag bemerkte een lid van GATAB weer een auto die dwars over het voetpad geparkeerd stond. UPDATE Trouwens, die beeld haalt ook nog eens de onduidelijkheid boven die aan de Koolmijnlaan blijft bestaan over inritten en parkeerplaatsen die al dan niet privé of openbaar zijn

crescendo-vraagt-de-zegen-van-de-heer

Crescendo vraagt de zegen van de Heer

Toneelgroep Crescendo Viversel speelt binnenkort ' Met de zegen van de Heer',  een dolle klucht van Limburger Karel Eens. Een klein kloostertje met amper 5 nonnetjes zit in  financiële problemen. Ze kunnen hun rekeningen en vooral hun tuinman Lewie , niet meer betalen. Hun smeekbede aan de Heer lijkt op een dag beantwoord te worden: het geluk komt letterlijk uit de hemel gevallen. Of de problemen daarmee (…) Lees het hele bericht

wenskaarten-kopen-voor-the-english-bulldog-resort

Wenskaarten kopen voor The English Bulldog Resort

The English Bulldog Resort, dat is het goede doel dat de bezoekers van de bibliotheek gekozen hebben voor de Warmste Week. Eén van de projecten die geld in het laatje zullen brengen is de verkoop van wenskaarten. Afgelopen maand hebben al heel wat mensen – van alle leeftijden – deelgenomen aan de workshop handlettering in de bib. Hun ontwerpen worden gebruikt om echte wenskaarten te maken. Die kun je van 18 november tot en met 21 december kopen in de bib, ze kosten slechts 1,50 per kaart.

bomen-op-bovy-worden-gesnoeid

Bomen op Bovy worden gesnoeid

Het Regionaal Landschap Lage kempen laat deze week  op domein Bovy een aantal bomen snoeien. Dat gebeurt op advies van de boomchirurg. De bomen krijgen een grondige snoeibeurt. Op die manier moeten ze een mooiere vorm krijgen en ook minder wind vagen. Tegen Allerheiligen zullen de werken er wellicht opzitten. Hier zie je een impressie van die werkzaamheden.

het-oude-boerenleven-in-heusden-3

Het oude boerenleven in Heusden (3)

Met de dorpstuintjes lijkt een revival in de maak, maar vroeger had zowat iedereen zijn eigen groententuin. En wie een boerderij had, teelde de groenten op wat grotere schaal. Zoals de familie Corthouts op de foto, als de 'patatten' moesten geraapt worden, dan werd heel de familie ingeschakeld. Meer over het Heusdense boerenleven vind je in het gelijknamige boek en op de tentoonstelling van de Geschied- en Heemkundige Kring in Hof Ter Bloemen.

kinderen-zetten-zich-in-voor-warmste-week

Kinderen zetten zich in voor Warmste Week

Sander, Pia, Lowie, Fiebe en Mara zetten zich in het kader van de Warmste Week in voor Kom op Tegen Kanker. Ze verkopen 'warme zakken' en stickers en zochten een plaatsje waar in deze periode veel volk passeert: het kerkhof in Heusden. Aan Pol, die het graf van zijn overgrootouders mee kwam poetsen, konden ze al meteen een warme zak kwijt. (foto's Julien Maebe) UPDATE Nadien zijn de moedige kids de straten afgetrokken, waar ze heel wat spullen aan de man en vrouw hebben gebracht. 

weer-verlies-voor-ligaploegen

Weer verlies voor ligaploegen

Opnieuw een slechte speeldag voor de lokale ploegen in de Vlaamse liga van het petanque, voor de tweede speeldag op rij verloren beide: Roeselare - Boekt 5-4 en Olympia - Chapoo: 2-7, Chapoo is de leider. Ere-afdeling Limburg: Kelchteren A - Olympia A 4-5 en Opec A - Boekt A 7-2. 1ste provinciale Limburg: Boek B - Lommel A 4-5. 2de provinciale: Boekt C - De Berk B 5-4, Hasselt A - Olympia B 6-3 en Oetervallei B - Olympia C 6-3.

ham-n-eggs-bakt-het-bluesy-bruin

Ham 'n' Eggs bakt het bluesy bruin

Jawel, Ham ‘n’ Eggs bestaat nog altijd. Die band is begin de jaren '70 ontstaan toen enkele Hechtelse bluesmuzikanten de koppen bij elkaar staken. Tegenwoordig bestaat de groep uit 6 muzikanten die samen de Ham ‘n’ Eggs Blues Band vormen. Zondagavond zetten ze een afgeladen vol Muzecafé op stelten. Spek en eieren om het weekend af te ronden, 't is eens wat anders. (foto's Ria De Clerck)


gemeente-vraagt-blijf-geurhinder-van-remo-melden

Gemeente vraagt: blijf geurhinder van Remo melden

De gemeente roept buurtbewoners van het Remostort nogmaals op om geuroverlast te blijven melden. Zoals bekend is Group Machiels gestart met een aantal maatregelen die de stank tegen 1 maart zouden moeten wegnemen. Begin deze maand is ook nog een gespecialiseerde studie opgestart naar nieuwe oplossingen tegen geur­verspreiding. De studie brengt alle geurbronnen in kaart, gaat de invloed na op de woonwijken en houdt daarbij rekening met wind, bossen, terril, ... Maar op basis van de meldingen (…) Lees het hele bericht

meer-dan-400-kinderen-trokken-het-bos-in

Meer dan 400 kinderen trokken het bos in

Ook dit jaar bood de gemeente de scholen tijdens de ‘Week van het Bos’ boswandelingen aan. Gidsen van Limburgs Landschap pakten het bosthema creatief aan. Met de kleuters zochten ze een schatkist tijdens een kabouterwandeling. Het 1ste leerjaar verkende ‘Het Regenboogpad’ en de leerlingen van het 3de leerjaar onderzochten het bos aan de hand van ‘De Bomenkist’. Zo trokken in oktober meer dan 400 kinderen het bos in. Het is de bedoeling dat ze daaruit ook voor hun latere leven bewondering en respect voor de natuur aan overhouden.

trainerswissel-bij-anadol

Trainerswissel bij Anadol

Bij derdeprovincialer FC Anadol is een trainerswissel gebeurd. Serkan Dag heeft om persoonlijke redenen ontslag genomen. Zijn plaats wordt ingenomen door de hulptrainer Yusuf Mert

fietsersbond-doet-mee-aan-critical-mass-tocht

Fietsersbond doet mee aan Critical Mass tocht

Op 1 november heeft in Hasselt de Critical Mass fietstocht plaats.  Vanuit heel Limburg komen fietsers naar de hoofdstad afgezakt om symbolisch de straten over te nemen en meer aandacht te vragen voor het fietsen. Ze verzamelen om 15 uur aan de Molenpoort voor een rondrit van 7 km. De Fietsersbond Heusden-Zolder doet ook mee. Samenkomst aan de bibliotheek om 13.15 uur, een kwartier later vertrekt het gezelschap voor een tocht via het routeke en het kanaal tot in Hasselt. Iedereen wordt gevraagd een hesje of andere opvallende attributen mee te brengen. Elke deelnemer kregen een fietsplaatje van de fietsersbond. Info: heusden-zolder[!]fietsersbond.be 

mooi-seizoenseinde-voor-tony-sempels

Mooi seizoenseinde voor Tony Sempels

Na de crash van vorige keer, liet Tony Sempels de organisatie op Raceway Venray weten als allerlaatste te willen starten zondag.  Hij sloeg ook een natte training over. In de eerste race verdween dat gebrek aan zelfvertrouwen al snel: een persoonlijke besttijd, een derde plaats in de ASCAR-klasse en een 11de in het algemeen klassement. In de tweede heat zette hij hetzelfde resultaat neer. In de finale heat, leverde hij een rondenlang gevecht met jong talent Phillippe Bachor (#21) en ‘Der (…) Lees het hele bericht

weer-van-alles-gedumpt-in-de-knaepenstraat

Weer van alles gedumpt in de Knaepenstraat

De buurtbewoners van de Knaepenstraat zijn het meer dan beu. De spullen op de foto hiernaast zijn nog maar een deel van alle huisraad en andere afdankertjes die daar vandaag gedumpt zijn aan de glascontainer. Enkele dagen geleden betrapte een buurtbewoner nog een sluikstortster. Die gebaarde niets te verstaan, tot het woord politie viel, toen nam ze alles weer mee. 

het-oude-boerenleven-in-heusden-2

Het oude boerenleven in Heusden (2)

Klompen waren het dagelijkse schoeisel in het boerenleven van weleer. Maar die houten klonken moesten uiteraard gemaakt worden. Dat was een ambacht apart waar de familie Vanlook zich in gespecialiseerd had. Vader Fons, zonen Frans en Jef en moeder Florentine. Ze leverden hun klompen in Eversel en op de markt in Diest.

tweemaal-verlies-voor-zolder

Tweemaal verlies voor Zolder

In de derde provinciale B van het basketbal heeft Zolder D vandaag met 57-61 verloren van Baclo Lommel A. In de vierde provinciale verloor Zolder E in Zonhoven B met 57-30.

inbraken-in-zeker-5-huizen

Inbraken in zeker 5 huizen

Het is vroeger donker en daar zijn de inbrekers al. Tot nu toe zijn vijf huizen bekend - waarvan 4 in Heusden-Centrum - waar dit weekend is ingebroken of waar een poging daartoe gebeurd is. In de Schootstraat viseerden ze drie huizen. Bij één woning gingen ze aan de haal met de auto van de bewoners en een portemonnee. In een ander huis sloegen ze een raam in. In een derde huis zijn ze niet binnengeraakt. In de Burgemeester Eerdekensstraat drongen ze binnen via de achterdeur die ze kapotmaakten. In de Jeugdlaan in Viversel waren ze via een raam binnengeraakt, daar konden ze geld buitmaken. Daar werden wel twee dieven opgemerkt rond 1 uur afgelopen nacht. 

sint-bona-viert-75-jaar-toneel-in-berkenbos

Sint-Bona viert 75 jaar toneel in Berkenbos

In Ons Huis is deze namiddag de 75ste verjaardag van toneelgroep Sint-Bona gevierd. Een toneelgroep die driekwart eeuw op de bühne staat, is in deze tijd een zeldzaamheid. Waar andere gezelschappen kampen met een gebrek aan verjonging en inspiratie, blijft Sint-Bona zijn eigen weg banen. Niet met grote spektakels of adembenemende decors, maar met degelijk toneel, meestal met een stevig knipoog. Het was de KAJ die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de aanzet gaf, niemand die op dat (…) Lees het hele bericht

organisten-trakteren-bezoekers-in-kerk-viversel

Organisten trakteren bezoekers in kerk Viversel

De open kerkdag in de Sint-Quirinuskerk van Viversel was een succes. Ongetwijfeld wilden veel mensen van buiten Viversel eens de recente restauratiewerken van dichtbij bekijken. De bezoekers werden ook getrakteerd op orgelconcerten. Daarvoor tekenden de organisten Alfons Aerts, Gilles en Kris Hermans. Vooral opvallend was de 11-jarige Gilles die niet voor de twee ervaren organisten moest onderdoen en op een rustige zelfzekere manier de orgeltoetsen beroerde. Ze moeten zich in Viversel nog niet meteen zorgen maken dat het orgel onbespeeld zal blijven in de toekomst. (foto's Stephan Hulsmans)

zo-wordt-bruegel-ook-dansbaar

Zo wordt Bruegel ook dansbaar

Jong en oud genoten zondagnamiddag in de Muzeschouwburg van 'Play' een mooie dansvoorstelling door Het Paleis & Dschungel . Choreograaf Karolien Verlinden maakte de voorstelling speciaal naar aanleiding van het Bruegeljaar. (foto's Herman Eerdekens)

ex-mijnwerkers-willen-op-4-december-actievoeren

Ex-Mijnwerkers willen op 4 december actievoeren

Op 4 december gaan de ex-mijnwerkers actievoeren aan de Zuidertoren in Brussel, waar de dienst pensioenen gehuisvest is. Er is al maanden een discussie aan de gang over de interpretatie van een aantal afspraken die bij de mijnsluiting gemaakt zijn rond de mijnwerkerspensioenen. Op enkele bijeenkomsten is al gebleken dat heel wat mijnwerkers daardoor minder krijgen dan hen toegezegd was. Daarom heeft de KS-Vriendenkring nu beslist om op 4 december te gaan actievoeren. Die dag is niet toevallig gekozen, want het is het naamfeest van Sint-Barbara, patroonheilige van de mijnwerkers. Details van de actie zijn nog niet bekend.

anadol-wint-thuis

Anadol wint thuis

In de derde provinciale heeft FC Anadol thuis gewonnen van SV Breugel, het werd 2-1.

sk-06-geeft-het-weg-in-slotfase

SK 06 geeft het weg in slotfase

In de vierde provinciale heeft SK Heusden 06 met 2-3 verloren van BS Sport. In de laatste minuut gaf de thuisploeg nog een gelijkspel weg.

kvv-verliest-thuis

KVV verliest thuis, makkie voor Bolderberg

In de tweede provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder met 0-2 verloren van Landen. Bolderberg FC blikte Zutendaal VV zonder veel moeite in, het werd 3-0.

andre-frederix-is-clubkampioen-bij-kwb-st-baaf

André Frederix is clubkampioen bij KWB St. Baaf

Bij wielertoeristenclub KWB Sint-Baaf Eversel wordt na de laatste rit van het seizoen traditiegetrouw een klein feestje gebouwd. Daarbij wordt ook de clubkampioen gehuldigd. De trofee was voor André Frederix met 38 ritten en zowat 2500 km op zijn teller. (foto Rita Vanhove)

hanne-gevers-weer-op-het-podium

Hanne Gevers weer op het podium

Ondanks een slechte startpositie kon Hanne Gevers zich vandaag op de cyclocross in Herenthout naar de derde plaats hijsen. Weer een podiumplaats dus. Hopelijk hebben ze in huize Gevers voldoende vazen voor al die bloemen.

pasar-ging-wandelen-in-solwaster

Pasar ging wandelen in Solwaster

Pasar Heusden-Zolder trok zaterdag naar het zuiden voor een herfstwandeling. De wandelaars gingen op pad in Solwaster en omgeving, dat is bij Jalhay in de provincie Luik, nabij De Hoge Venen. Ze genoten van de natuur, het mooie weer en het lekkere eten achteraf. (foto Jos Willems)

internen-in-de-bres-voor-rode-neuzen

Internen in de bres voor Rode Neuzen

De internen en hun begeleiders van het Sint-Franciscuscollege  hebben zich ingezet voor Rode Neuzen, een project dat opkomt voor jongeren. Ze verkochten wafels, kaarsen en verschillende lolly's op het ogenblik dat de rapporten werden afgehaald. En daar blijft het niet bij. Op woensdag 20 november komen de internen van alle Limburgse internaten traditiegetrouw samen om te schaatsen, te zwemmen of te spelen. Nadien overhandigt elk internaat de ingezamelde centen tijdens het slotevenement.

een-rijk-paddenstoelenseizoen-11

Een rijk paddenstoelenseizoen (11)

Nog een paar merkwaardige paddenstoelen die Stefan Was aantrof in de buurt van de Stukkenstraat: de rupsenzwam en de witte kluifzwam. 

opnieuw-een-waterlek-in-boekt

Opnieuw een waterlek in Boekt

Op de hoek van de Poelenstraat en de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Boekt is vanmorgen andermaal een lek in de waterleiding ontstaan. Een deel van beide straten stond blank. Technici van De Watergroep kwamen ter plaatse om het lek te herstellen.

belle-perez-doet-ze-swingen

Belle Perez doet ze swingen

Latin vibes veroverden zaterdagavond de balzaal van Muze. Belle Perez staat 20 jaar op het podium en dat vraagt uiteraard om een feestje: 'Fiesta Perez ' zuiderse klanken die de feestvierders deden heupwiegen. Nadien ging het gewoon door op een salsafuif, georganiseerd door Mambo Motion. (foto's Herman Eerdekens)

zolder-a-gaat-door-op-elan

Zolder A gaat door op elan

In de eerste provinciale van het basketbal won Zolder A van Croonen Lommel C met 67-59. In tweede provinciale verloor Heusden A bij Optima Tessenderlo B, 77-73. In 3A kreeg Heusden B een 80-61 aangesmeerd van Zonhoven A. Zolder C ging met 74-65 de boot in bij Tongeren C. Kajoba blijft domineren in vierde provinciale, nu won het van Lummen D met 65-56. Zolder F ging onderuit tegen Croonen Lommel D: 51-83.

oude-muze-heeft-zijn-opfrisbeurt-gehad

Oude Muze heeft zijn opfrisbeurt gehad

In de oude Muze werden de 10 cursisten van de dagopleiding schilderen en decoratie van CVO De Verdieping uitgezwaaid. Drie weken lang hebben ze de vrijwilligers van Art 27 vzw geholpen met het opfrissen van het gebouw voor de expositie. 170 liter verf en heel wat meters behangpapier verder ziet de oude MUZE er weer zo goed als nieuw uit. Nu komen de kunstenaars hun werken binnenbrengen, op 1 november volgt de vernissage van de 19de editie van Artikel 27.


het-oude-boerenleven-in-heusden-1

Het oude boerenleven in Heusden (1)

De tentoonstelling rond het 'oude boerenleven in Heusden' van de Geschied- en Heemkundige Kring loopt nog dagelijks van 14 tot 17.30 uur in wzc Hof Ter Bloemen in de Pastoor Van Mierlolaan. Ondertussen is ook het gelijknamige boek te koop dat een beeld biedt op het vroegere boerenleven. We laten u een week lang dagelijks kennismaken met wat fragmenten. Vandaag de Gemeentewinning op de Voort, waar blijkbaar aan landbouw werd gedaan voor 1629.

boeiende-schilderijen-van-quinten-torp-in-genk

Boeiende schilderijen van Quinten Torp in Genk

Als je dezer dagen in de buurt van Genk bent, spring dan zeker eens binnen in 'The Gallery', een kunstgalerij in de Molenstraat 7. Geert Mullens uit Zolder beter gekend onder zijn kunstenaarsnaam Quinten Torp stelt er zijn schilderijen tentoon. 'Le mal des Fleurs' is een verzameling boeiende schilderwerken die de moeite zijn om te ontdekken. Te bezoeken tot en met 10 november op vrijdag, zaterdag en zondag, van 14 tot 18 uur.

winst-voor-wieze-boys-a-en-rp-products-3

Winst voor Wieze Boys A en RP Products

In het bedrijfsvoetbal blijft leider VK Wieze Boys A rustig doorgaan op zijn elan, vandaag won het met 2-0 van Weerstand Zonhoven. RP Products versloeg FC Tamara met 0-1

70-jarigen-van-heusden-vierden-hun-jubileum

70-jarigen van Heusden vierden hun jubileum

De 70-jarigen van Heusden-Centrum vierden vandaag hun 'jubileum' met een feestje in zaal de Schaft bij 't Weyerke. Het was een gezellige bedoening waarbij heel wat herinneringen werden opgehaald. De jubilarissen zijn Albert Aerts, Tony Gijbels, Nicole Frederix, Marcel Hermans, Ria Hermans, Nicole Leyssens, Jos Put, Willy Rogiers, Ferdinand Stas, Gilbert Tiri, Willy Vandebriel, Frieda Vanschoren en Albert Vuegen.

krachtnummer-van-pieter-jan-vliegen

Krachtnummer van Pieter-Jan Vliegen

Heusdenaar Pieter-Jan Vliegen heeft vandaag een glansprestatie geleverd tijdens de Ethiascross in Beringen. Het was de eerste editie van de veldrit tegen de mijnterril en Pieter-Jan ging van start bij de eliterenners. Van bij de start was hij voorin te vinden in een loodzware wedstrijd, volgens kenners één van de zwaarste van het seizoen, vooral door de hoogteverschillen. Maar Pieter-Jan gaf geen krimp in het gezelschap van de profrenners en eindigde op een prachtige 10de plaats. Limburg boven trouwens want Looienaar Quinten Hermans behaalde zijn eerste zege van het seizoen. En nog een streekrenner mocht erg tevreden zijn: Yenthe Vanhoudt werd 5de bij de nieuwelingen. 

eerste-zege-binnen-voor-rc9-dames

Eerste zege binnen voor RC9-dames

In het rugby namen de dames van RC9 het vandaag op tegen BBRFC Celtic. De match begon gelijkopgaand met mooie acties van beide ploegen maar zonders tries. Na 20 minuten kon Celtic een eerste try scoren (0-5). Daarna werd RC9 wakker en liepen zowel aanval als verdediging beter. Een try en een conversie zorgden voor de 7-5 bij de rust. Na de rust was er geen houden meer aan bij de thuisploeg, ze liep verder uit, Celtic mocht nog één keer tegenscoren maar met een 26-12 eindstand was de eerste seizoenszege een feit.

racketsporten-voor-het-goede-doel

Racketsporten voor het goede doel

Heel wat sportievelingen waren vandaag afgezakt naar het Olympia sportcomplex voor Rackets & Bats for Life 2019. Het is opnieuw een samenwerking tussen Hebad Heusden, TTC Heusden en TC Heusden om wat geld in het laatje te brengen voor vzw De Droomboom. De deelnemers namen het achtereenvolgens tegen elkaar op in een tennismatch, een badmintonpartij en een wedstrijd tafeltennis. Ook burgemeester Mario Borremans liet zich niet pramen om meerdere balletjes te kloppen. Uitslagen waren minder van belang dan de inzet en de uiteindelijke opbrengst. (foto's Michiel Reynders)


pagadder-liep-voor-rode-neuzen-actie

Pagadder liep voor Rode Neuzen Actie

Voor de tweede keer op rij organiseerde de Vrije kleuterschool Pagadder in Berkenbos een actie voor de Rode Neuzen dag. Deze keer ging het om een Rode ‘LOOP’ neuzen actie: een sponsorloop met kleuters, kleuterleidsters en directie. Tegen het einde van de schooltijd waren ook ouders en grootouders present om samen met de kleuters nog een laatste toertje rond de zandbak te lopen. Nadien waren er nog soep, chocomelk en wafels te bekomen tegen een vrije bijdrage. De opbrengst wordt besteed aan materialen voor de kleuters om het mentaal welzijn op school te bevorderen.

een-rijk-paddenstoelenseizoen-10

Een rijk paddenstoelenseizoen (10)

Een mooi najaarsweertje vandaag. Ideaal voor een herfstwandeling waarbij je kunt genieten van de natuurpracht. Van de paddenstoelen bijvoorbeeld. We hebben ze nog altijd niet allemaal getoond, die in de buurt van de Stukkenstraat te vinden zijn. Kijk maar naar de narcisridderzwam, de nevelzwam, de opgeblazen knoopzwam en de paarse knoopzwam. (foto's Stefan Was)

daar-komt-de-wintertijd

Daar komt de wintertijd

Europa is nog altijd aan het bakkeleien over de definitieve keuze voor zomer- of wintertijd, maar goed, Europa is het over zowat alles oneens. Hoe dan ook, komende nacht schakelen we vooralsnog over op de wintertijd. Dat betekent dus dat om 3 uur de klok teruggezet wordt naar 2 uur. Morgenvroeg zal het wat vroeger licht zijn, maar morgenavond is het ook een uur vroeger donker. 

de-kijk-van-richie-388

De kijk van Richie

Verstandig afslanken ...

dorpsraad-bolderberg-zwaait-marcel-gijbels-uit

Dorpsraad Bolderberg zwaait Marcel Gijbels uit

In de Witte Zaal heeft dorpsraad Bolderberg Marcel Gijbels vrijdagavond officieel uitgezwaaid als dorpsraadvoorzitter. Hij bekleedde die functie meer dan 40 jaar. Marcel was met een list naar de Witte Zaal gelokt. Huidig voorzitter Ludo Steemans had alle lof voor zijn inzet en betekenis voor Bolderberg, Marcel kreeg een presentje, zijn echtgenote werd mee in de bloemetjes gezet. De opeenvolgende gemeentebesturen zaten altijd niet op dezelfde lijn van Marcel - of was het andersom? - maar de schepenen Marleen Hoydonckx en Dirk Schops waren vandaag wel present om hun appreciatie uit te spreken. Ook de voorzitters van heel wat Bolderbergse verenigingen waren voor het huldemoment afgekomen. (foto Francis Holsteyns)


een-zwitsers-zweeds-onderonsje

Een Zwitsers-Zweeds onderonsje

De Zwitserse Lucia Cadotsch, geruggesteund door  contrabas en sax uit Zweden,bracht vrijdagavond eigenzinnige interpretaties van standards uit de jazzmuziek in de zwarte zaal van Muze. (foto Herman Eerdekens)


het-boerenleven-geportretteerd-door-leon-engelen

Het boerenleven geportretteerd door Leon Engelen

Een deel van de tentoonstelling van de Geschied- en Heemkundige Kring wordt ingenomen door schilderijen over het boerenleven. De kring is erin geslaagd om Leon Engelen te strikken om met een deel van zijn werk naar Heusden te komen. Leon Engelen kun je zonder meer typeren als de meest gerenommeerde schilder van het boerenleven. Hij is een graag gezien figuur in Bokrijk, maar zijn werken zijn al zowat overal te zien geweest. De manier waarop Leon boerderijen, akkers, molens en hoevedieren in beeld brengt is uniek. Vooral zijn schilderijen van paarden zijn erg bekend. Leon Engelen, ondertussen 75, exposeert een deel van zijn werk ook in zijn eigen galerij, Molenstraat 105 in Alken, in de weekends open van 14 tot 18 uur of op afspraak.

het-heusdense-boerenleven-in-de-kijker

Het Heusdense boerenleven in de kijker

Vrijdagavond is in woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen  de expo  van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden geopend. Het thema luidt dit jaar 'Het oude boerenleven in Heusden' en uiteraard hoort er ook nu weer een gelijknamig boek bij.  Gilbert Tiri van de heemkundekring schetste het verschil tussen de landbouw vroeger en nu in Heusden, de boerenstiel is ondertussen zo goed als verdwenen. Na een dialectintermezzo en de nodige (…) Lees het hele bericht

leenie-op-het-verjaardagsfeest-van-de-kroonprinses

Leenie op het verjaardagsfeest van de kroonprinses

Voor Leenie Gerits uit Heusden-Zolder was het vandaag een bijzondere dag. Zij was namelijk één van de 18-jarigen die in het koninklijk paleis was uitgenodigd voor het verjaardagsfeest van leeftijdsgenote prinses Elisabeth. Leenie zat daar samen met heel wat groten uit ons land en de voltallige koninklijke familie. “Het was een zeer indrukwekkende beleving die ik niet snel meer zal vergeten. Ik vond het heel speciaal om eens op het (…) Lees het hele bericht

en-toch-staat-tony-sempels-weer-aan-de-start

En toch staat Tony Sempels weer aan de start

Zondag wordt valt het V8 Oval Series kampioenschap in zijn beslissende plooi op Raceway Venray. Mét Tony Sempels in de wagen #24 aan de start. Bijna onverhoopt, want zijn bolide was zwaar toegetakeld na de vorige race in Venray. Maar het team van Severens Racing heeft alles weer in zijn plooi gekregen en de wagen op punt gesteld. Ook nu staan er weer 3 bloedstollende races op het programma. Voor de titel gaat het tussen uittredend kampioen Barry Maessen en zijn challenger (…) Lees het hele bericht

een-rijk-paddenstoelenseizoen-9

Een rijk paddenstoelenseizoen (9)

Vandaag vertoeven we nog steeds in het bos aan de Stukkenstraat in het gezelschap van Stefan Was, want er staan nog heel wat bijzondere paddenstoelen: de groene glibberzwam, de holsteenkluifzwam en de kroontjesknotszwam. 

kleuters-gingen-op-verkenning-in-het-herfstbos

Kleuters gingen op verkenning in het herfstbos

De oudste kleuters van De Toverfluit gingen op stap met Stippel. Stippel is een lieveheersbeestje dat alles weet over de bosbewoners en de wonderen van de herfstnatuur. Met 3 gidsen trokken de kleuters de kleurrijke bossen van Koersel in. Daar zagen ze een pak paddenstoelen. En na die leerrijke verkenning volgde een tof speelmoment in de speeltuin. De kleuters leerden de bosvrienden kennen van Stippel en hun vaardigheden. Na een leerrijke voormiddag konden ze lekker spelen in de speeltuin. (foto's Wendy Castro)

50-petanquespelers-doen-het-goed

50+-petanquespelers doen het goed

In het petanque 50+ versloeg Olympia A in de ere-afdeling Genenbos B met 5-4.  In de 1ste afdeling won Boekt A van Tongeren A met 5-4 en klopt De Berk A Maaseik A op eigen terrein met 1-8. 3de afdeling: Olympia B - Genenbos F 4-5, 4de afdeling: De Berk B - De Berk C 3-6 en Genk D - Boekt C 5-4.

de-blijvende-invloed-van-jeff-buckley

De blijvende invloed van Jeff Buckley

Slow Pilot bracht donderdagavond in Muze een legende tot leven: Jeff Buckley. Aanleiding is de 25ste verjaardag van 'Grace', het eerste en enige album van Jeff Buckley. Dat is een plaat die tot op vandaag muzikanten beïnvloedt. Slow Pilot, met Pieter Peirsman en Sofie Engelen, trekt Vlaanderen rond met deze live rockumentary : een concert, doorweven met verhalen, video’s en interviews. Ze vormen een mooi portret van de man die met zijn versie van Hallelujah Cohen haast deed vergeten. (foto Ria De Clerck)

publiek-onder-indruk-van-torpedo-en-koen-de-bouw

Publiek onder indruk van Torpedo en Koen De Bouw

In The Roxy Theatre kwam één zaal donderdagavond lang niet toe voor alle filmliefhebbers die de nieuwe Vlaamse duikboot- en avonturenfilm 'Torpedo' kwamen bekijken. Het ging om de jaarlijkse benefietvoorstelling van Fifty One Club West-Limburg. Deze keer was het goede doel IE vzw, een zelfhulpgroep van ouders met een kind met Infantiele Encefalopatie, hersenverlamming. Voorzitter Herman Achten van Fifty One Club West-Limburg kon dan ook samen met (…) Lees het hele bericht

leerlingen-van-de-brug-hebben-groene-vingers

Leerlingen van De Brug hebben groene vingers

Onder de belangstelling van een cameraploeg mochten de kinderen van het 3de leerjaar van juf Mieke aan De Brug vandaag hun groene vingers tonen. Ze gingen aan de slag in de plantenbakken die ze pas van de Lidl hadden gekregen. In de humusrijke zwarte grond plantten ze bloembollen en plantjes. En om later nog te weten wat waar staat, werden de plantjes gemarkeerd met wasknijper-naambordjes. Na zo’n opnamedag voelden de leerlingen en de juf zich een beetje Bartel van Riet in De Brug.

dans-geinspireerd-op-rap

Dans geïnspireerd op rap

Woensdagavond brachten Het Paleis & Fabuleus de dansproductie '8.2'. Choreograaf Radouan Mriziga creëerde deze jongerenproductie 'en liet zich inspireren door rapmuziek in al zijn vormen. (foto's Herman Eerdekens)

fietser-van-de-week-roger-geerts

Fietser van de week: Roger Geerts

Roger Geerts is na zijn pensionering een fervente fietser geworden. Hij heeft voor zijn job de hele wereld afgereisd en fietst nu zowat heel de gemeente af. Hij heeft zelfs één van de twee auto’s verkocht. Roger woont op de Lindeman in de Galgenbergstraat.

bestuurder-zwaargewond-na-ongeval-door-everzwijn

Bestuurster gewond na ongeval door everzwijn

Gisteravond laat is opnieuw een zwaar ongeval met een everzwijn gebeurd. In De Drij Dreven tussen Zolder en Zonhoven - de weg achter Vogelsanck - werd een bestuurster naar verluidt opgeschrikt door een plots overstekend everzwijn. Bij het uitwijkmanoever sloeg haar auto over de kop en werd helemaal vernield. De bestuurster raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

remo-gaat-geurhinder-nu-toch-aanpakken

Remo gaat geurhinder nu toch aanpakken

Group Machiels gaat de komende maanden 2 miljoen euro investeren om de geurproblematiek van het Remostort aan te pakken. Vooral deze en vorige zomer waren er veel klachten van inwoners van Lillo en Lindeman over stank. Het bedrijf deed dat altijd als merkwaardig af omdat volgens de leiding alle maatregelen genomen waren en er in principe geen geur kon ontsnappen. Daarop gaf het de VITO en een privé-firma de opdracht voor bijkomende onderzoeken. Daaruit is gebleken dat uit (…) Lees het hele bericht

een-drukke-dag-op-de-markt

Een drukke dag op de markt

Een nazomers weertje zorgde vandaag voor een flinke toeloop op de multiculturele markt. Klassieke marktbezoekers, maar ook heel wat 'toeristen' die op verkenning kwamen. Altijd zijn er wel marktkramers die met iets nieuws proberen uit te pakken, zoals vandaag een koffieverkoper. De nieuwe fietsparking liep ook helemaal vol, onder het toeziend oog van de gemeenschapswachten, in hun nieuwe uniform.

met-een-qr-code-inschrijven-voor-hap-stap-en-trap

Met een QR-code inschrijven voor hap-stap-en-trap

De organisatoren van het Hap-stap-en-trap evenement op 14 december pakken de zaken professioneel aan. Vanaf nu kun je via bijgaande QR-code rechtstreeks naar de juiste pagina om je deelnemers- of steunkaarten te bestellen. Zoals bekend past het wandel- en fietsevenement in de Warmste Week en gaat de opbrengst naar de families van de brandweermannen die overleden of gewond raakten bij de brand op 11 augustus, en naar de vzw Pinocchio die zich inzet voor kinderen met brandwonden. Op 14 december kun je tussen 10 en 15 uur vertrekken aan Het Heem voor een kinderwandeling van 2,5 km, een wandeling van 7,5 km of een mountainbiketocht van 25 km. Tot 19 uur kun je in Het Heem ook terecht voor een hapje en drankje.

heusden-zolder-kreeg-het-save-label

Heusden-Zolder kreeg het SAVE-label

OVK - Ouders van Verongelukte Kinderen - heeft deze namiddag het SAVE-label uitgereikt aan de gemeente Heusden-Zolder. OVK zet zich in om het aantal (dodelijke) verkeersongevallen bij kinderen en jongeren drastisch te doen dalen. Omdat steden en gemeenten daarin een belangrijk rol spelen, werd in 2011 het SAVE-charter gelanceerd om steden en gemeenten aan te sporen tot een veiliger mobiliteitsbeleid. Het SAVE-charter bestaat uit 7 doelstellingen die een grotere (…) Lees het hele bericht

een-rijk-paddenstoelenseizoen-8

Een rijk paddenstoelenseizoen (8)

We blijven vandaag nog in het bos aan de Stukkenstraat waar volgens Stefan Was de rijkdom aan paddenstoelen bijna niet opkon: de bloedsteelmychena, de braakrussula, de bruine trilzwam, de gele knolalmaliet en de gele kussentjeszwam.

bevolking-uit-75-landen-van-de-hele-wereld

Bevolking uit 75 landen van de hele wereld

De inwoners van Heusden-Zolder zijn - buiten België - uit liefst 75 landen afkomstig. Dat blijkt uit de nieuwste np-data. Socioloog Jan Hertogen voegt er wel aan toe dat in gemeenten als Heusden-Zolder het moeilijk is om vooral het preciese aantal (van afkomst) Turken of Italianen te duiden, maar in de statistieken zitten de nodige correcties verwerkt. Van de 33.708 inwoners, hebben er 2.570 een vreemde nationaliteit maar zijn er volgens de np-data 13.458 met een (…) Lees het hele bericht

neos-wandelde-door-bokrijk

Neos wandelde door Bokrijk

Voor zijn oktoberwandeling trok Neos Heusden -Zolder naar Bokrijk. De leden maakten er een mooie wandeling door de natuur in herfstmodus, maar flaneerden uiteraard ook 'door het water'.  De zon was van de partij dus het hoeft niet te verbazen dat op een terras werd afgerond. (foto Georges Aerts)

marieke-vervoort-is-overleden

Marieke Vervoort is overleden

Marieke Vervoort – door iedereen Wielemie genoemd – is overleden. De populaire rolstoelatlete was ook in Heusden-Zolder een graag gezien figuur. Ze nam deel aan de Nacht van de Atletiek en werd daar in juli dit jaar trouwens nog gehuldigd als één van de opvallende figuren uit 40 jaar atletieknacht. Op 12 september was ze te gast op Circuit Zolder. Daar werd haar laatste wens vervuld: in een racewagen aan de zijde van Niels Langrange een aantal rondjes op het circuit rondscheuren. Ze werd daarbij aangemoedigd door verschillende BV’s. Marieke had al langer laten weten dat de pijn door haar spierziekte  ondraaglijk werd en dat ze binnenkort voor euthanasie zou kiezen.  Vandaag was het zover. Marieke is 40 geworden. (foto Dirk Dekens)

nieuwe-lidl-is-officieel-geopend

Nieuwe Lidl is officieel geopend

Dinsdag in de vooravond is langs de Koolmijnlaan de nieuwe Lidl-winkel feestelijk geopend. Met zijn meer dan 1300 m² is de nieuwe winkel erg groot met een breder assortiment dan in de vroegere vestiging. Filiaalmanager Tamara Carremans geeft er - jobstudenten inbegrepen - leiding aan een 35-tal medewerkers. Commercieel manager Ludo Robijns verwelkomde onder meer delegaties van gemeentebestuur, handelaarsvereniging en van andere filialen. Regionaal directeur (…) Lees het hele bericht

okra-heusden-viert-65ste-verjaardag

OKRA Heusden viert 65ste verjaardag

Nu zaterdag om 17.30 uur wordt in de Sint-Willibrorduskerk een speciale viering gehouden naar aanleiding van 65 jaar Okra-Trefpunt Heusden en de 165ste verjaardag van het verblijf van de zusters Ursulinen in Heusden-Centrum. De viering wordt voorgegaan door pastoor Guido De Waegeneere en opgeluisterd door het OKRA-seniorenkoor Singhet Scone onder leiding van Raymond Remans en (…) Lees het hele bericht

circuit-werd-voorbije-jaren-stukje-groener

Circuit werd voorbije jaren stukje groener

Op Circuit Zolder had vandaag het slotevent plaats van 2B Connect. Dat is het Europese project waarmee de afgelopen vier jaar in Vlaanderen en Nederland 135 ha bedrijventerreinen natuurlijker zijn ingericht en beheerd. Heel wat bedrijven zijn bezig met milieuthema’s zoals energiebesparing, waterzuivering of scheiding van bedrijfsafval. 2B Connect wil hen ook laten werken aan groen. Bedrijventerreinen kunnen zo immers een verbinding vormen tussen natuurgebieden. (…) Lees het hele bericht

waalse-werklozen-in-limburg-aan-de-slag-krijgen

'Waalse werklozen in Limburg aan de slag krijgen'

In Watt 17 had vandaag de derde editie van de Talentenmarkt van werkgeversorganisatie VOKA-Limburg plaats. Het is de bedoeling bedrijven en werkzoekenden aan elkaar te koppelen. Voor de allereerste keer kwam ook Forem, de Waalse tegenhanger van de VDAB, op bezoek. “De denkbeeldige grens tussen Limburg en Wallonië bestaat nog steeds op de arbeidsmarkt. Met dit initiatief willen we die grens doorbreken en zo elkaars arbeidsmarkt versterken”, (…) Lees het hele bericht

schadevergoeding-voor-zware-klappen

Schadevergoeding voor zware klappen

Een Hasselaar (57) krijgt een werkstraf van 120 uur en een boete van 1200 euro omdat hij in juni 2016 een man uit Heusden-Zolder met een metalen buis toetakelde. De man werd zo had geslagen dat zijn arm brak en hij ruim vier maanden arbeidsongeschikt was. Daarvoor krijgt hij een schadevergoeding van 22.000 euro. De Hasselaar beweerde dat de man uit Heusden-Zolder zelf eerst agressief was en dat hij had gedreigd zijn huis in brand te steken. Maar voor die aantijgingen zag de rechtbank geen bewijzen.

wie-overviel-buschauffeur-aan-ziekenhuis

Wie overviel buschauffeur aan ziekenhuis?

De politie is op zoek naar twee mannen die zaterdagavond aan het Sint-Franciscusziekenhuis een buschauffeur gewelddadig hebben overvallen. Dat is nu pas bekend geraakt. De man nam aan de halte even pauze, hij werkt voor een zogenaamd pachtbedrijf dat in opdracht van De Lijn rijdt. Plots daagden twee mannen met bivakmutsen  op. Een stak de chauffeur met een mes, de andere bedreigde hem met een revolver. Ze gingen aan de haal met een beetje geld. De chauffeur (…) Lees het hele bericht

neen-europa-valt-nog-niet-uiteen

Neen, Europa valt nog niet uiteen

Professor Hendrik Vos, politicoloog, gaf op uitnodiging van Neos een boeiende voordracht over Europa in het Kreabotheater in Boekt. Met anekdotes illustreerde hij hoe Europa van crisis naar crisis ploetert. Soms komen de 28 staten tot een vergelijk en soms lijken ze verder uit elkaar te drijven. Toch is het duidelijk dat na een eeuw waarin Europa door twee wereldoorlogen grondig werd verwoest, de macht van een verenigd Europa is toegenomen. Ondanks de Brexit en andere kritische stemmen ziet Hendrik Vos Europa niet stranden.  Op maandag 4 november om 19 uur zoekt Rik Van Cauwelaert een antwoord op  “Valt België nog bijeen te houden?" (foto Trudo Groffi)

komt-de-ballon-d-or-naar-bolderberg

Komt de Ballon d'Or naar Bolderberg?

Wie weet staat binnenkort de 'Ballon d'Or' in Bolderberg op de kast. Dat is de meest prestigieuze individuele voetbalprijs ter wereld die wordt uitgeschreven door voetbalmagazine France Football. Kevin De Bruyne is voor het tweede opeenvolgende jaar genomineerd. Hij moet wel opboksen tegen 29 andere wereldspelers. Alle genomineerden zijn nog niet gekend, maar nu al zitten er bijvoorbeeld Mbappé, Ronaldo, Messi, Edan Hazard, Koulibaly en Griezmann bij. De verkiezing gebeurt door voetbaljournalisten. Op 2 december wordt de trofee in Parijs uitgereikt.

inbraak-in-molenstraat

Inbraak in Molenstraat

Inwoners van de Molenstraat kregen zondag ongewenst bezoek. Dieven drongen via het keukenraam hun huis binnen en doorzochten alles. Ze konden geld en juwelen buitmaken.

een-rijk-paddenstoelenseizoen-7

Een rijk paddenstoelenseizoen (7)

In de bossen aan de Stukkenstraat is het niet alleen erg rustig. Er leven ook heel wat paddenstoelensoorten. Vandaag presenteert Stefan Was ons de berkenboleet, een soort stuifzwam, de violette gordijnzwam (boven en onder) en de pijpknotszwam.

dorpsraad-zolder-houdt-open-vergadering

Dorpsraad-Zolder houdt open vergadering

Op 6 november organiseert de dorpsraad Zolder-Centrum de jaarlijkse open dorpsraad. Om 20 uur is iedereen welkom in de Harmoniezaal in de Dorpsstraat. Op de agenda staan een toelichting over het Domherenhuis (foto), een toelichting over de Blauwe Wijk, de toekomst van Jogem en meer uitleg door schepen Lode Schops bij de werkzaamheden in de Dorpsstraat en Dekenstraat.

leerlingen-mogen-zich-gemachtigd-opzichter-noemen

Leerlingen mogen zich gemachtigd opzichter noemen

De studenten van het zevende jaar veiligheidsberoepen van het Sint-Franciscuscollege  hebben van Kris Janssen en Peter Elsen van de politie Heusden-Zolder het attest van 'gemachtigd opzichter' ontvangen. Daarvoor kregen ze eerst een opleiding van Peter Elsen. Drie maal per week leiden zij het verkeer in goede banen op de drukke punten rond de school. En in de donkere en herfstige periode waarin we nu zijn beland, heeft dat zeker een meerwaarde. 

chemisch-lek-bij-rettig

Chemisch lek bij Rettig

De brandweer van Heusden-Zolder is rond half vijf deze namiddag massaal naar radiatorenfabrikant Rettig – Radson – in Zonhoven gereden. Er was sprake van een zoutzuurlek. De fabriek ligt net over de grens, nog in Vogelsanckbos. Er werken veel inwoners van Heusden-Zolder. Niemand raakte gewond. De brandweer kreeg samen met personeel van Rettig de toestand onder controle.

van-berkenbos-op-zeeklassen-naar-nieuwpoort

Van Berkenbos op zeeklassen naar Nieuwpoort

De zesdejaars van de Vrije Lagere School in Berkenbos zijn vandaag vertrokken naar Nieuwpoort. Daar gaan ze op zeeklassen. Het zal ongetwijfeld een boeiende en leerzame week worden. De leerlingen zijn in het gezelschap  van juf Sofie, meester Olivier en directrice juf Rita.

verlies-voor-ligaclubs

Verlies voor ligaclubs

't Was niet zo'n goede speeldag in het petanque. Beide ligaclubs verloren thuis hun partij met 4-5: Boekt tegen Mistral en Olympia tegen Gullegem. In ere-afdeling Limburg won De Berk A het derby bij Boekt A met 4-5 en verloor Olympia A in Zig Zag A met 6-3. 1ste Limburg: Genenbos C - Boekt B 4-5. 2de Limburg: Bocholt A - De Berk B 6-3, Genenbos D - Olympia B 9-0, Hasselt A - Olympia C 5-4 en Oetervallei B - De Berk C: 3-6.

132-per-uur-in-de-meylandtlaan

132 per uur in de Meylandtlaan

De politie hield zaterdagnacht in Heusden-Zolder alcoholcontroles. 10 inspecteurs stelden zich op op 3 plaatsen, en tussendoor werden patrouilles met de dienstwagens gedaan. Ook de flitswagen is ingezet. Van de 984 gecontroleerde wagens, reden 219 te snel. Eentje mag wellicht zijn rijbewijs aan de politierechter afgeven: hij reed 132 in de Meylandtlaan, waar maar 70 is toegestaan.

320 bestuurders legden een ademtest af, 8 van hen bliezen (…) Lees het hele bericht

die-van-de-gele-wijk-gingen-op-wandel

Die van de Gele Wijk gingen op wandel

Weer of geen weer, gewapend regenjassen en paraplu's trokken de inwoners van de Gele Wijk op wandel. De regen kon de sfeer alleszins niet drukken. En als je dan nog een borreltje kunt meepikken, is er toch helemaal geen probleem zeker!

wandelen-in-de-achtertuin-van-de-theux

Wandelen in de achtertuin van de Theux

Nu de Dag van de Trage Wegen achter de rug is, kan afgeteld worden naar het volgende wandelevenement. Op 24 november organiseert de vzw Toerisme Heusden-Zolder immers ‘Mangelen in de achtertuin van Graaf de Theux’. Zoals de naam al doet vermoeden is het een wandeling die vertrekt en aankomt bij kasteel Meylandt. Om 13.30 uur vertrekt de familiewandeling van 6 km. Gidsen vertellen onderweg over de rijkdom van de Mangelbeekvallei, de tijd toen de treinen van (…) Lees het hele bericht

kajoba-blijft-ongeslagen

Kajoba blijft ongeslagen

In de vierde provinciale van het basketbal heeft leider Kajoba (Bolderberg) ook vandaag weer gewonnen, 66-70 bij achtervolger Croonen Lommel D. De dames van Zolder kregen een 62-26 nederlaag aangesmeerd van Lummen D.

een-hartverwarmende-borrel

Een hartverwarmende borrel

 De moedige wandelaars werden deze namiddag op de parking aan de Laambroeken getrakteerd op een hartverwarmend borreltje. Om even de nattigheid te vergeten. Niet getreurd, ongetwijfeld komen er de komende periode nog wandelinitiatieven. De wandeling eindigde aan de grenssteen in de Vrunstraat (foto rechtsonder). Dat is meteen het startpunt volgend jaar op de Dag van de Trage Wegen, dan loopt de wandeling via Heidestrand naar Stokrooie en dan langs het Albertkanaal naar Viversel. (foto’s Stefan Was)

echte-fietsers-laten-zich-nooit-afschrikken

Echte fietsers laten zich nooit afschrikken

Bij dit weer moest je al echt een dappere fietser zijn om aan de fietstocht te beginnen in het kader van de Dag van de Trage Weg. Toch trotseerden drie fietshelden (Mia, Paul, Gilbert) het weer en het modderige parcours. Dankzij gids Gilbert ontdekten ze heel wat nieuwigheden langs de trage wegen. Toen ze bij aankomst door Paul van de Fietsersbond werden verwelkomd … werd het plots droog.

vrouw-uit-heusden-zolder-gewond-in-helchteren

Vrouw uit Heusden-Zolder gewond in Helchteren

Gisterenavond is op het Sint-Trudoplein in Helchteren een voetgangster aangereden door een auto. Het ging om vrouw van 77 uit Heusden-Zolder. Ze is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

verlies-en-gelijkspel-voor-hebad-1g

Verlies en gelijkspel voor Hebad 1G

In de eerste nationale van het badminton heeft Hebad 1G een gemengde dag achter de rug. Voor de middag werd met 6-2 verloren van Pluimplukkers. Na de middag kwam Hebad eerst voor tegen DZ99, het sloeg dan om, maar uiteindelijk kon Hebad nog een 4-4 uit de brand slepen.

kerk-zo-goed-als-vol-voor-lisa-del-bo

Kerk zo goed als vol voor Lisa del Bo

Praten over je geloof, is niet meer zo evident tegenwoordig. Laat staan dat een gekende zangeres het lef heeft om een heel repertoire rond haar geloof in elkaar te boksen en daar een concerttournee langs kerken mee op te zetten. Lisa del Bo heeft dat dus gedaan, en ze was zondagnamiddag met ‘Lisa Gelooft’ te gast in de Sint-Willibrorduskerk. Dat concert moest de 70ste verjaardag van de Mijnwerkers-Brancardiers van Heusden-Centrum luister bijzetten. De kerk liep bijna helemaal vol, en het publiek reageerde erg tevreden op het repertoire en de manier waarop Lisa del Bo het bracht. (foto’s Ann Jordens)

stevige-winst-voor-anadol-2

Stevige winst voor Anadol

 In de derde provinciale B haalde FC Anadol stevig uit bij WS Linkhout, het werd 1-5.

henis-en-kvv-delen-de-punten

Henis en KVV delen de punten

Op een modderig veld in Henis deelde de thuisploeg de punten met de bezoekers van KVV Heusden-Zolder, het werd 3-3 in deze partij in de tweede provinciale.

prijzen-van-kwb-fietszoektocht-uitgereikt

Prijzen van KWB fietszoektocht uitgereikt

KWB Berkenbos reikte de prijzen uit van de 18de fietszoektocht. De deelnemers kregen weer een mooi parcours voor de wielen, waarbij ze onderweg aan de hand van foto’s vragen moesten beantwoorden. In Ons Huis volgde als klap op de vuurpijl de schiftingsvraag: een doos met lego-blokjes waarvan de inhoud moest geraden worden. En zo kwam Ria Feyen als winnares uit de bus. Zij zat er slechts 31 naast, op de voet gevolgd door Richard Jamroziak en Rita Hulsmans. (foto Ludo Vanherle)

hanne-gevers-crosst-naar-tweede-plaats

Hanne Gevers crost naar tweede plaats

In de gietende regen, maar aangemoedigd door heel wat opgedaagde supporters reed Hanne Gevers vanmiddag in de damesveldrit (jeugd) in Eversel naar een mooie tweede plaats. Twee podiumplaatsen dus in evenveel dagen. Ze moest Laura Lizette Sander later voorafgaan en hield Nette Coppens achter zich. UPDATE 34 renners streden in de formule B in het Limburgs kampioenschap. Winnaar werd Sander Lemmens, hij had 4 seconden voorsprong op Gert Smets en 16 seconden op (…) Lees het hele bericht

leerlingen-onderweg-naar-kasteel-in-hamoir

Leerlingen onderweg naar kasteel in Hamoir

De zesdeklassers van de Vrije Lagere School De Brug zijn vanmorgen vertrokken voor de jaarlijkse openluchtklassen. Ze zijn met de trein onderweg richting Hamoir, met onderweg overstappen in Landen en Luik. Met 46 leerlingen en 7 begeleiders zullen ze 6 dagen lang in kasteel in Filot-Hamoir verblijven. Ze hebben daar een domein van 1 ha voor hen alleen. Er staan heel wat uitdagingen te wachten: elkaar respecteren,  niemand uitstoten, leren opschieten met elkaar, sociaal leren zijn. Allemaal belangrijke waarden die een beetje verdwenen zijn.  Met allerlei activiteiten zal de groep daar werk van maken. Vrijdagavond komen ze weer naar huis. (foto’s Marc Neuteleers) UPDATE Ondertussen zijn de leerlingen goed en wel aangekomen in Filot-Hamoir en installareren ze zich voor de komende week.

moedige-wandelaars-niet-bang-voor-de-regen

Moedige wandelaars niet bang voor de regen

Een kleine 20 moedige wandelaars lieten zich niet afschrikken door de pletsende regen, en ze zijn vertrokken voor hun grenswandeling, in het kader van de Dag van de Trage Weg. Ze verzamelden aan de grenssteen op Lindeman, bij het natuurgebied De Galgenberg. Schepen van sport Lode Schops kwam hen een hart onder de riem steken met een energiereep voor elke kranige deelnemer. Vervolgens doken ze de kletsnatte natuur in, om via de trage wegen later deze namiddag in Bolderberg toe te komen.

paddenstoelenrovers-zijn-weer-op-pad

Paddenstoelenrovers zijn weer op pad

 We kunnen dagelijks uitpakken van mooie foto's van een rijk paddenstoelenseizoen. Veel van die exemplaren zijn giftig, anderen zijn eetbaar. Ook in de omgeving van de Kluis staan er veel, en daar hebben enkele getuigen gisteren paddenstoelenplunderaars opgemerkt. Het ging om minstens drie mensen die elk met twee volle zakken onderweg waren. Ook de voorbije jaren sloegen plunderaars daar toe.  (foto Jan Leijskens)

oktoberfest-in-de-ambachtlaan-1

Oktoberfest in de Ambachtlaan

In de Ambachtlaan in Zolder mocht Kris Vaes zaterdagavond bijna 100 mensen ontvangen op het ‘Oktoberfest’. Dat lijkt zowat een kruising tussen de Beierse oktoberfeesten en Halloween. Het vond al voor de derde keer plaats en wordt blijkbaar erg gesmaakt. (foto’s Frans Morawski)

zolder-a-blijft-op-koers

Zolder A blijft op koers

KBBC Zolder A blijft het goed doen in de eerste provinciale van het basketbal. Het versloeg Lummen A met 63-72. In de tweede provinciale was Heusden A sterker dan Peer A:  77-70. In diezelfde reeks ging Zolder B over Hades Kiewit B heen met 66-84. In derde A verloor Zolder C nipt van Bilzerse B: 76-79. Ook Heusden B ging onderuit tegen Bree C met 50-61. In derde B moest leider Zolder D een eerste nederlaag incasseren: 62-57 tegen Stevoort E. Zwaar verlies voor de Zolderse ploegen in vierde provinciale: Zolder E verloor met 46-84 van Bilzerse C en Zolder F kreeg een 87-41 aangesmeerd bij Bilzerse D. 

bolderberg-verliest-in-hoeselt

Bolderberg verliest in Hoeselt

In de tweede provinciale B heeft Bolderberg FC met 3-1 verloren bij VV Hoeselt. 

sk-06-wint-in-velm

SK 06 wint in Velm

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 zaterdagavond met 2-4 gewonnen in Velm.

rugbyteams-bijten-in-het-zand

Rugbyteams bijten in het zand

Lachende gezichten op de foto bij Rugbyclub 9 vandaag, hoewel de uitslagen daar niet echt aanleiding toe gaven: U14 Limburg - Pajot: 22-49, U18 Limburg - Pajot: 7-74, RC9 Ladies - Hamme: 22-26 en RC9/Haspinga - Section Givoise: 0-116.

pak-jonge-renners-aan-de-start-in-eversel

Pak jonge renners aan de start in Eversel

Het was vandaag al een drukke dag bij wielerclub Berg Op Eversel met verschillende cyclocrossen op het programma. De aspiranten gingen er van bij de start keihard tegenaan. Bij de 12-jarigen won Thomas Verdonck, voor Giel Lejeune en streekrenner Kobe Vanhoudt. De uitslag bij de 13-jarigen: 1. Xander Danckaarts, 2. Keano Geens en 3. Ferre Erpels. Bij de 14-jarigen: 1. Axel Van Den Broek, 2.Zander Tielens, 3. Sverre Van Lee. Er startten liefst 119 aspiranten. De uitslagen bij de (…) Lees het hele bericht

monsterscore-van-rp-products-1

Monsterscore van RP Products

In het bedrijfsvoetbal waren ze bij RP Products duidelijk gemotiveerd om de zware nederlaag van vorige week te doen vergeten. Ze gingen UD Barcelona inblikken met liefst 0-11. Leider Wieze Boys A won bij FC Berg met 0-3. En er was ook spektakel bij Wieze Boys B dat Stokrooie United met 6-3 versloeg.

een-rijk-paddenstoelenseizoen-6

Een rijk paddenstoelenseizoen (6)

Ook dit zijn paddenstoelen die Stefan Was aantrof in de buurt van Obbeek: desombere honingzwam (boven) en de bruine ringboleet (onder). De deelnemers aan de Trage Wegen wandeling zullen er morgen ongetwijfeld ook heel wat spotten.

verlies-en-winst-voor-hebad-2g

Verlies en winst voor Hebad 2G

In de tweede afdeling van het badminton heeft Hebad Heusden 2G  vanmorgen zijn eerste wedstrijd verloren: 3-5 tegen Antwerp 1G. Deze namiddag ging het heel wat beter en werd Grace 1 MX met 2-5 verslagen. 

hanne-gevers-derde-in-kasterlee

Hanne Gevers derde in Kasterlee

Hanne Gevers is vandaag derde geworden in de veldrit in Kasterlee. Het zit dus goed met de conditie en dat in het vooruitzicht van de veldrit in Eversel morgen om 12.45 uur. 

iemand-een-konijntje-verloren-in-zolder

Iemand een konijntje verloren in Zolder?

Dit schattige maar verloren konijntje is vanmorgen opgedoken in de tuin van Luc Poelmans in Zolder; Hij contacteerde al een heel aantal mensen in de buurt, maar de eigenaar is nog niet gevonden. Mogelijk treurt ergens een kind om zijn verloren troeteldiertje. poelmansluc[!]hotmail.com

man-uit-heusden-zolder-gewond-in-paal

Man uit Heusden-Zolder gewond in Paal

Gisterenochtend is op het kruispunt van de Paalsesesteenweg en Commelo in Beringen een fietser tegen een auto gereden. De fietser, een man van 42 uit Heusden-Zolder, raakte daarbij lichtgewond.

fietsen-en-wandelen-op-dag-van-de-trage-weg

Fietsen en wandelen op Dag van de Trage Weg

Ben je klaar voor de Dag van de Trage Weg. Morgen, zondag, doet Heusden-Zolder volop mee en je kunt zowel wandelen als fietsen over rustige paden. De fietsers vertrekken om 14 uur aan de Witte Zaal in Bolderberg voor een tocht over 20 km, volledig over trage wegen uiteraard. De wandelaars kunnen om 15 uur deelnemen aan een tochtje van 4 km, waar je ook met kinderwagens en rolstoelen mee op pad kunt. En zoals je je wellicht nog herinnert hebben we de grenswandeling in Heusden-Zolder waarbij ieder jaar een stuk van het traject wordt afgelegd. Om 13 uur start aan de grenssteen in de wijk Lindeman (hoek Galgenbergstraat/Kolderstraat) een wandeling van 12 km. Die eindigt ook in de Vrunstraat. Om 16.15 uur wordt iedereen in de Witte Zaal verwacht voor een afsluitertje. (foto Danny Tielens)

de-kijk-van-richie-387

De kijk van Richie

In Heusden wordt een mobipunt aangelegd.  

geert-verdickt-emoties-van-een-einzelganger

Geert Verdickt: emoties van een Einzelgänger

Limburger Geert Verdickt, zanger van Buurman, wist vrijdagavond de schouwburg van Muze helemaal te vullen voor de première van zijn soloproject. Dat heet dan ook gepast, Einzelgänger.
Heel wat singer-songwriters maken hun liedjes autobiografisch, Geert Verdickt neemt de toehoorder zelfs mee door zijn leven van de afgelopen twee jaar. Het afscheid van zijn vrouw bijvoorbeeld, van wie hij na de scheiding nog altijd zielsveel houdt. Of ‘splinterkinderen’ dat het lot van kinderen van gescheiden ouders bezingt. Het was bij momenten erg emotioneel. (foto’s Ria De Clerck)

speeddaten-met-vluchtelingen-in-jarig-centrum

Speeddaten met vluchtelingen in jarig centrum

Het Rode Kruisopvangcentrum is 10 jaar actief in de Kapelstraat en dat werd vanavond gevierd. Er was een theatervoorstelling, die al een tijdje vooraf was volgeboekt, er waren rondleidingen door het centrum. Er was live-muziek, de kinderen zorgden voor drankjes en hapjes. Interessant was ook de speeddate waarbij bezoekers aan de hand van vragenkaartjes in een persoonlijk gesprek konden kennismaken met vluchtelingen en hun verhaal. Verhelderend en confronterend. (foto’s Ann Jordens)

verwaarloosde-dieren-blijven-toestromen

Verwaarloosde dieren blijven toestromen

Bij het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum blijft de drukte maar aanhouden. Er zijn nu weer 15 hangbuikzwijnen bijgekomen. Die zijn gisteren in Mol opgehaald bij een woning waar een wietplantage was opgedoekt. De dieren – waarbij 4 piepjonge varkentjes – werden in abominabele omstandigheden gehouden en zaten letterlijk in de drek (foto). Op een andere plaats moesten de medewerkers 4 pony’s en 1 ezel gaan ophalen. Die hadden wel eten en drinken, maar ze konden er niet aan. Hun gezondheid had er onder te lijden.

een-rijk-paddenstoelenseizoen-5

Een rijk paddenstoelenseizoen (5)

Vandaag toont Stefan Was nog enkele mooie ontdekkingen in de buurt van Obbeek. Met extra aandacht voor de zeldzame kroontjesknotszwam. Daarnaast de zwarte kluifzwam en de koeienboleet.

loodgieter-sjoemelde-mee-met-notaris

Loodgieter sjoemelde mee met notaris

Voor de rechtbank in Hasselt stond vandaag een ex-notaris uit Houthalen-Helchteren terecht wegens gesjoemel. De notaris had meer dan 4 miljoen euro verduisterd, geld dat niet van hem was. Naast de notaris moesten nog anderen verschijnen als ‘hoofddader’. Onder hen een 31-jarige man uit Heusden-Zolder. Tegen hem heeft het parket 4 jaar celstraf en een bestuursverbod van 10 jaar geëist. De man, een loodgieter, had zijn bankrekeningen ter beschikking gesteld van de notaris en (…) Lees het hele bericht

nieuwe-lidl-opent-woensdag-zijn-deuren

Nieuwe Lidl opent woensdag zijn deuren

Volgende week woensdag, 23 oktober, opent de nieuwe Lidl-winkel langs de Koolmijnlaan zijn deuren. Kort voordien sluit het filiaal in de Brugstraat. Er is koortsachtig gewerkt aan de nieuwbouw, die deel uitmaakt van het winkelproject de Muitenberg. Nu is de infrastructuur klaar en wordt de laatste hand gelegd aan de omgeving en de winkelinrichting en het vullen van de rekken. Het is een moderne winkel met ruimte, buitenlicht en energiezuinige technieken en meer comfort voor de bezoeker. In vergelijking met de bestaande winkel wordt de verkoopsruimte vergroot van 714 m² naar 1.293 m². Het aantal parkeerplaatsen gaat van 51 naar 140. 

kreten-van-chiro-en-scouts-in-eversel

Kreten van Chiro en Scouts in Eversel

Ook in De Springplank Eversel verschenen de leden van de jeugdbewegingen talrijk in uniform. De 'kretenwedstrijd' tussen de Chiro en de Scouts eindigde ondanks hevig kabaal op een gelijkspel.

het-college-was-een-beetje-bivakplaats

Het college was een beetje bivakplaats

In het Sint-Franciscuscollege is de ‘dag van de jeugdbeweging’ niet ongemerkt voorbijgegaan. Wat wil je in een school  waar zoveel leerlingen lid zijn van de één of andere jeugdbeweging? Donderdagavond al lieten die van de derde graad zich niet door de regenbuien afschrikken om het tentenkamp op te zetten, met een helpende hand van Gerard Leten, materiaalmeester van scouts Eversel. Na het pizzabuffet, het groepsspel en het kampvuur volgde een (…) Lees het hele bericht

23-punten-met-heel-wat-cijfers-op-gemeenteraad

23 punten met heel wat cijfers op gemeenteraad

De gemeenteraad van donderdag 31 oktober bevat voorlopig 23 punten in de openbare zitting. Het zal alleszins cijferdans worden want liefst 8 punten hebben te maken met de financiën van de kerkfabrieken. Aan de hulpverleningszone Zuid-West Limburg moet Heusden-Zolder volgend jaar een brandweerbijdrage van ruim 1,3 miljoen euro betalen. De gemeenteraad krijgt ook het halfjaarlijkse rapport over de integratie gemeente-OCMW voorgelegd.

voetbal-vlaanderen-tevreden-over-gesprek-clubs

Voetbal Vlaanderen tevreden over gesprek clubs

Donderdagavond heeft ook Voetbal Vlaanderen samengezeten met vier Limburgse clubs die grotendeels uit Turkse leden bestaan. Daarbij dus ook Anadol. Aanleiding is de omstreden militaire groet die gebracht is/ Volgens secretaris-generaal Benny Mazur heeft hij "enkele aandachtspunten" gehoord die de clubs voor zichzelf meenemen. Een uitdaging is volgens hem bijvoorbeeld om extra beleid te ontwikkelen rond diversiteit in voetbalclubs. "Blijkbaar hebben (…) Lees het hele bericht

alles-weer-normaal-in-het-albertkanaal

Alles weer normaal in het Albertkanaal

Er geldt niet langer een captatie- en recreatieverbod op de kanalen waar in de zomer blauwalgen waren gevonden. Dat is dus ook opgeheven voor het Albertkanaal tussen de sluizen van Hasselt en Kwaadmechelen. Ook in Heusden-Zolder mogen boeren indien nodig weer water uit het kanaal halen en er mag weer gevist worden.

een-rijk-paddenstoelenseizoen-4

Een rijk paddenstoelenseizoen (4)

Vandaag presenteert Stefan Was ons zijn foto-oogst uit de omgeving van Obbeek: een grote stinkzwam en duivelsei,  onbekend zwammetje op een takje- slechts een speldenkop groot -de peervormige stuifzwam en de draadknotszwam.

lisa-del-bo-zingt-zondag-over-haar-geloof

Lisa del Bo zingt zondag over haar geloof

Nu zondag om 15 uur staat Lisa del Bo in de Sint-Willibrorduskerk in Heusden-Centrum met 'Lisa Gelooft'. Het is een aangepast repertoire waarin de zangeres haar geloof niet onder stoelen of banken steekt. Het concert wordt georganiseerd naar aanleiding van 70 jaar mijnwerkers-brancardiers in Heusden-Centrum. Kaarten kosten 15 euro en zijn te koop bij Helena Buntinx, Schootstraat 137, 0498 76 01 31.

twee-dagen-vol-cyclocross-in-eversel

Twee dagen vol cyclocross in Eversel

Wielerclub Berg Op Eversel is alles aan het klaarmaken voor een weekend vol cyclocross. Zo staat de spectaculaire brug (foto) - altijd de blikvanger van de koersen - al recht. En het wordt weer een druk weekend. Zaterdag vanaf 10 uur rijden de miniemen hun koersen voor 8-, 9-, 10- en 11-jarigen. vanaf 13 uur rijden de aspiranten hun wedstrijden voor 12-, 13- en 14-jarigen. Zaterdagnamiddag rijden de 'Gentlemen' hun ludieke wedstrijd, dat wordt weer lachen (…) Lees het hele bericht

een-stevige-knuffel-tegen-kanker-in-het-sfz

Een stevige knuffel tegen kanker in het SFZ

Er werd vanmiddag heel wat geknuffeld in het Sint-Franciscusziekenhuis. De knuffelbeer van Kom op tegen Kanker gaf elke bezoeker aan de ‘Dag tegen Kanker’ letterlijk en figuurlijk een warme knuffel. Ook burgemeester Borremans en het ziekenhuispersoneel lieten zich gewillig knuffelen. Voor de rest was het een dag waarop mensen – (ex)patiënten en hun families - elkaar ontmoetten en ervaringen deelden. Er viel ook heel wat informatie te rapen aan de verschillende standen op de (…) Lees het hele bericht

anadol-bestuur-wil-geen-herhaling-militaire-groet

Anadol-bestuur wil geen herhaling militaire groet

Burgemeester Mario Borremans heeft gisteren een delegatie van het bestuur van FC Anadol uitgenodigd om zijn ongenoegen te uiten over de gebeurtenissen van het afgelopen weekend. Bij een voetbalwedstrijd hebben jeugdspelers van Anadol toen samen met hun begeleiders een militaire groet gebracht als hulde aan het Turkse leger. “Ik heb duidelijk gemaakt dat zulke praktijken niet thuishoren op een voetbalveld en dat de sport de sport moet blijven, waar sociale contacten kunnen gelegd worden. De 5-koppige delegatie is met een positieve instelling gekomen, we waren het eens dat dit niet kan. Het bestuur heeft zich geëngageerd om maatregelen te nemen om een herhaling te voorkomen.”

dag-tegen-armoede-nog-werk-aan-de-winkel

Dag tegen Armoede: nog werk aan de winkel

Het is vandaag ‘Internationale Dag tegen Armoede’. Op heel wat plaatsen in Limburg hebben acties plaats. Ook in Heusden-Zolder mogen we daar wel eens even bij stilstaan. Ondanks de geleverde inspanningen bekleden we nog altijd een weinig benijdenswaardige positie, maar onlangs is een nieuw plan voorgesteld. In 2017 stonden we in Vlaanderen op plaats 13 wat de kinderarmoede betreft: 21,8 % van onze kinderen  werden in armoede geboren. Het gaat wel om een brede definitie, (…) Lees het hele bericht

bestuurder-gewond-bij-crash-in-bolderberg

Bestuurder gewond bij crash in Bolderberg

In de Zandstraat in Bolderberg is woensdagavond laat een auto door een onbekende oorzaak van de weg geraakt. De auto nam een boom mee, ging vervolgens door een modderig veld, door een omheining en belandde uiteindelijk tussen de bomen. De bestuurder werd uit de wagen geslingerd. Hij raakte zwaargewond, kreeg ter plaatse de eerste zorgen van de MUG en is vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. In de omgeving lagen brokstukken van de auto verspreid. Ook de brandweer kwam ter plaatse om de weg af te sluiten en op te ruimen. (foto's Michiel Reynders)

vandaag-gezien-112

Vandaag gezien

 Sportiviteit uit zich ook in parkeergedrag ... met of zonder aardgas. 

een-rijk-paddenstoelenseizoen-3

Een rijk paddenstoelenseizoen (3)

In de bossen Van Soest in de buurt van het Speelhuisje in Eversel/Ubbersel vond Stefan Was ook een heel brede waaier aan paddenstoelen. Zoals de grote parasolzwam, grote sponszwam, gewone botercollybia, gele koraalzwam en parelstuifzwam

morgen-dag-tegen-kanker-in-ziekenhuis

Morgen 'Dag tegen Kanker' in ziekenhuis

Morgen houdt het Sint-Franciscusziekenhuis een ‘Dag tegen Kanker’, om de aandacht te vestigen op het zorgtraject van de oncologische patiënt. Iedereen kan doorlopend in de inkomhal terecht voor informatie over onderzoeken, behandelingen en nazorg. Om 14 uur deelt de Knuffelbeer van Kom op tegen Kanker knuffels uit aan iedereen die meewerkt om de droom van Kom op tegen Kanker te realiseren: een wereld waarin we niemand meer verliezen aan kanker. Tussen 14 (…) Lees het hele bericht

fietser-van-de-week-raymond-belien

Fietser van de week: Raymond Beliën

Onze fietser van de week Raymond Beliën woont in de Schansstraat en speelt bij de harmonieën De Verenigde Vrienden en De Heidegalm. Raymond bespeelt grote instrumenten als de sousafoon en bastuba. Maar hij schafte zich een speciaal karretje aan zodat hij met de fiets naar optredens en repetities kan. Ook naar zijn werk bij CVO De Verdieping gaat Raymond met de fiets. Nog kandidaten voor ‘Fietser van de week’? paul.coolen[!]telenet.be 

teemax-niet-te-stuiten-expansie

Temax: niet te stuiten expansie

De groep Krautz Temax is op en rond De Schacht bezig aan een onwaarschijnlijke operatie. De groep is in tal van landen actief en gespecialiseerd in isolatiematerialen voor de medische en farmaceutische industrie. Het gaat om grote rollen die veel stockageruimte vergen. Het bedrijf had al een magazijn in het Brancardiershof. Bij de openbare verkoop van het Centraal Magazijn, nu bijna 3,5 jaar geleden, dook CEO Tamer Cankurtaranoglu plots (…) Lees het hele bericht

groot-hotel-en-zwevend-fietspad-in-magazijn

Groot hotel en zwevend fietspad in Magazijn

De komende jaren verrijst op de vroegere mijnterreinen van Zolder T(h)e Max Experience, een combinatie van horeca, toerisme, kantoorruimten en faciliteiten. De internationale groep Temax investeert 30 miljoen euro en schat dat het enkele honderden arbeidsplaatsen zal opleveren. De vergunningsaanvraag ligt momenteel bij de gemeente die wellicht eind dit jaar groen licht zal geven.

Drijvende kracht achter het project is Tamer Cankurtaranoglu, mijnwerkerszoon en CEO van (…) Lees het hele bericht

hele-familie-everzwijnen-doodgereden-in-bolderberg

Hele familie everzwijnen doodgereden in Bolderberg

Bij een aanrijding in de Sint-Jobstraat in Bolderberg zijn vannacht 19 everzwijnen omgekomen. Het gaat om een hele familie die voor een auto inliep, enkele everzwijnen lagen onder de auto. Die werd zwaar beschadigd en moest getakeld worden. Nog andere auto's die bij de aanrijding betrokken raakten, liepen schade op. Sommige dieren moesten ter plaatse afgemaakt worden. De brandweer werd opgeroepen om de kadavers op te ruimen en weg proper te maken. De kadavers zijn nadien (…) Lees het hele bericht

neos-liep-geen-blauwtje-in-delft

Neos liep geen blauwtje in Delft

Neos Heusden-Zolder maakte een daguitstap naar Delft. Naast een geleid bezoek aan deze leuke  stad, werd een fabriek bezocht waar het beroemde Delfts blauw gebakken en handgeschilderd wordt. In het museum ‘Johan Vermeer’ leerden ze de ‘schilder van het licht’ kennen door al zijn werken, waarvan in het museum een reproductie op ware grootte staat tentoongesteld. (foto’s Trudo Groffi)

een-rijk-paddenstoelenseizoen-2

Een rijk paddenstoelenseizoen (2)

Stefan Was ontdekte nog veel meer fraais op de Beringerheide: een aardster , een zwam op een denappel, een oesterzwam, een franjehoedje en een vliegenzwam.

winkelcentrum-cite-bekroont-winnaars-braderie

Winkelcentrum Cité bekroont winnaars Braderie

Vanavond heeft het bestuur van winkelcentrum Cité de prijzen uitgereikt van de afgelopen Braderie. Ook nu waren die weer niet min. Agnieszka Rusiecka uit Heusden-Zolder ging met liefst 1.000 euro aan aankoopbonnen naar huis, een prijs die ze bij Milson had gewonnen. De tweede prijs ging naar Conny Dams uit Balen, die bij Il Cannicio in de prijzen viel en voor 500 euro mag komen shoppen in het winkelcentrum. Tenslotte mag ook Sandra Bortels uit Alken – vertegenwoordigd door haar man Tom Sleeckx -  nog eens terugkomen om voor 200 euro aan bonnen te spenderen, een prijs die ze won bij Direct. (foto's Marina Poelmans)

burgemeester-militaire-groet-is-onbegrijpelijk

Burgemeester: 'Militaire groet is onbegrijpelijk'

Burgemeester Mario Borremans vindt het onbegrijpelijk dat de buitenlandse politiek naar het voetbal wordt gehaald en zeker naar het jeugdvoetbal. Terwijl precies in het voetbal de sociale contacten moeten gelegd worden. Hij vindt het extra spijtig omdat Anadol een sterke groei kent en een grote jeugdwerking heeft uitgebouwd. Hij stelt ook vast dat het niet alleen de jeugdspelers zijn die de militaire groet brengen, maar ook het entourage, volwassenen waar de jeugd naar opkijkt. Het gemeentebestuur wacht nu af wat Voetbal Vlaanderen met de betrokken clubs gaat afspreken.

twee-gewonden-bij-botsing-van-4-auto-s

Twee gewonden bij botsing van 4 auto's

4 auto’s zijn vanmorgen op elkaar gebotst op de E 314 in Heusden-Zolder, richting Genk. Dat gebeurde omstreeks kwart voor 9. Twee bestuurders raakten lichtgewond en zijn door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het verkeer moest tijdelijk over de pechstrook, en er ontstond een file vanaf Terlaemen.

opnieuw-een-grote-lading-hoenders-in-vzoc

Opnieuw een grote lading hoenders in VZOC

De jongste tijd worden verschillende dierenopvangcentra, niet in het minst het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder, overspoeld door hoenders en kippen. En ’t is opnieuw prijs in het VZOC. Sinds gisteren zitten er 159 kippen, muskuseenden en kalkoenen, die zwaar verwaarloosd werden bij een hoenderhouder in het Antwerpse Puurs.

ook-anadol-onder-vuur-voor-militaire-groet

Ook Anadol onder vuur voor militaire groet

Ook FC Anadol ligt nu onder vuur en mag het gaan uitleggen bij Voetbal Vlaanderen nu een foto is opgedoken waarin vorig weekend jeugdspelers en begeleiders een militaire groet brachten rond de Turkse vlag. Eerder had een gelijkaardige foto van Turkse uit Beringen voor opschudding gezorgd. Voetbalbond Vlaanderen onderzoekt de zaak omdat in de statuten staat dat politieke en godsdienstige verwijzingen niet op een voetbalveld horen. Donderdag zal Voetbal Vlaanderen een gesprek hebben met de betrokken clubs. Vlaams minister van sport Ben Weyts (N-VA) vindt het ongehoord dat kinderen gebruikt worden voor politieke propaganda. Bij Anadol zelf zien ze er geen kwaad in. Bij de club zeggen ze dat het initiatief van de jeugdspelers zelf kwam en dat de verklaring moet gezocht worden in de belangrijke sociale status die het Turkse leger geniet.

auto-en-brommer-getakeld-bij-controles

Auto en brommer getakeld bij controles

Gisterennamiddag heeft de politie een snelheidscontrole georganiseerd, gecombineerd met patrouilles met anonieme voertuigen.  De flitsauto stond in de Koolmijnlaan, Kanaalweg en Michel Scheperslaan.  Van de 950 bestuurders die daar passeerden, reden er 108 te snel. Dat is 11,3 %, heel wat minder dan bij vorige controles op die plaatsen. Een jongeman van 16 zag zijn bromfiets op de takelwagen verdwijnen. Hij had geen kentekenplaat, was niet ingeschreven (…) Lees het hele bericht

win-een-exclusieve-nocturne-bij-artikel-27

Win een exclusieve nocturne bij Artikel 27

Nog een goeie twee weken en de kunstexpo Artikel 27 van  start. De 19de editie vindt plaats in de leegstaande gebouwen van het cultuurcentrum in de Dekenstraat. Daar tonen 50 kunstenaars wat hun muze is. Ook dit jaar is er op een exclusieve nocturne voorzien voor de Internetgazet-lezers en wel op 13 november. Je moet er natuurlijk wel even voor nadenken of op zoek gaan naar informatie. De negen dochters van Zeus stelden de muzen voor. Wij willen van jou weten waarvan Melpomene de muze was. Mail je antwoord voor 25 oktober naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu, vergeet je naam en adres niet te vermelden.

winst-voor-boekt-en-olympia

Winst voor Boekt en Olympia

In de Vlaamse competitie van het petanque hebben beide lokale ploegen, na hun derby van vorige week, hun start niet gemist. Beide behaalden een uitzege: Olympia met 3-6 bij Mistral en Boekt met 4-5 in Hasseveld. Ere-afdeling Limburg: Olympia A - Opec A 7-2, De Berk A - Zig Zag A  4-5 en Pelter A - Boekt A 5-4. 1ste provinciale: Boekt B - Sparrendal A  6-3. 2de provinciale: Olympia B - Olympia C 5-4, Boekt C - Oetervallei B 6-3, Hasselt A - De Berk C  6-3 en Hasselt B - De Berk B 3-6

konsepts-genomineerd-voor-kmo-van-het-jaar

KonseptS genomineerd voor KMO van het jaar

Het evenementenbureau KonseptS Events is genomineerd voor UNIZO KMO van het Jaar 2019 in de categorie 'KMO Dienstenbedrijf van het Jaar'. De provinciale finale vindt plaats op donderdag 24 oktober en de nationale finale op woensdag 4 december. De kandidaten die in aanmerking kwamen voor de volgende ronde, moesten zich aan de provinciale jury moeten voorstellen, op basis daarvan en de rest van het dossier is de selectie gemaakt. Op 24 oktober wordt op de Corda Campus de provinciale laureaat bekendgemaakt. Eerst moeten alle genomineerden zich voorstellen met een bedrijfsfilmpje waarna een kort vraaggesprek volgt. Die avond weet Sophie Naze ook of ze op 20 november een rendez-vous heeft met de nationale jury.

als-er-dan-toch-twee-rijvakken-zijn

Als er dan toch twee rijvakken zijn ...

Het ging vanmorgen niet snel genoeg voor een automobilist aan de brug tussen Koolmijnlaan en Brugstraat. En dus ging hij maar even spookrijden. (foto Eric Lefèbvre)

een-rijk-paddenstoelenseizoen-1

Een rijk paddenstoelenseizoen (1)

Als het paddenstoelenseizoen aangebroken is, is Stefan Was niet meer te houden en trekt hij de natuur in, de blik naar beneden gericht. Een uurtje rondlopen op de Beringerheide leverde al een prachtige oogst op, een foto-oogst uiteraard want paddenstoelen laat je staan in de natuur. Vandaag de oorlepelzwam, amethist of rode koolzwam, varkensoren, heksenschermpje en koperzwam. Morgen tonen we nog een aantal mooie.

pwa-helpt-je-de-grafstenen-te-poetsen

PWA helpt je de grafstenen te poetsen

Allerheiligen is in aantocht en heel wat mensen trekken in de weken voordien naar het kerkhof om het graf van een familielid te poetsen. Anderen hebben daar geen tijd voor of zijn er fysiek niet meer toe in staat. Zij kunnen hiervoor een beroep doen op de Duizendpoot PWA Heusden-Zolder vzw. Voor een grafsteen tot 2 m² betaal je € 10, voor een grafsteen groter dan 2 m² kost het € 15. Is de grafsteen extra vuil, dan komt er € 5 bovenop. In die prijs zijn ook de schoonmaakproducten en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid inbegrepen. Aanvragen moeten binnen zijn voor maandag 21 oktober bij De Duizendpoot PW, Kerkenblookstraat 9 in Heusden,tel. 011 28 68 90, daar krijg je ook alle info. 

makkelijke-winst-voor-zolder-d

Makkelijke winst voor Zolder D

In de derde provinciale B van het basketbal heeft Zolder D zondag Union Leopoldsburg B verslagen met 86-53.

bestuurder-gewond-bij-botsing-op-e314

Bestuurder gewond bij botsing op E314

Vanochtend vroeg is op de E314 in Heusden-Zolder, richting Lummen, een terreinwagen achterop een bestelwagen gebotst. De terreinwagen ging van de weg en kwam tegen de vangrails terecht. De bestuurder werd gewond naar het ziekenhuis gevoerd. Er was heel wat schade door de botsing. De verkeershinder bleef beperkt doordat het vrij rustig was op de snelweg op het ogenblik van het ongeval.

laurens-vanthoor-haalt-titel-binnen-in-de-states

Laurens Vanthoor haalt titel binnen in de States

Laurens Vanthoor is in de Verenigde staten kampioen geworden in het GTLM-kampioenschap. In de laatste race, op Petit Le Mans, volstond een vijfde plaatse in zijn Porsche voor de titel. 

voorlopig-geen-racedebuut-voor-van-der-poel

Voorlopig geen racedebuut voor van der Poel

Mathieu van der Poel zou dit weekend op Circuit Zolder zijn debuut in een racewagen maken. Hij zou in de BGDC meerijden in een BMW van het team Air Performance, samen met Jan Lauryssen en Axel Roelants. Helaas, nog voor de Nederlandse wielertopper het stuur in de uithoudingsrace kon overnemen, had één van zijn teamgenoten de wagen al naar de Filistijnen gereden, naar verluidt met een kapotte draagarm. (foto Axel Roelants - Instagram)

bijzondere-voorstelling-voor-de-kleinsten

Bijzondere voorstelling voor de kleinsten

Met twee voorstellingen zondagnamiddag ging de nieuwste voorstelling 'Concert Magiq' van Esmé Bos en Bart Voet in première in Muze voor een kritisch publiek. Ze zongen liedjes in verschillende talen over bijzondere momenten in het leven van de allerkleinsten. (foto’s Herman Eerdekens)

funcup-wordt-op-de-meet-beslecht

FunCup wordt op de meet beslecht

De FunCup zorgde vandaag voor een bijzonder prettig kijkstuk op Circuit Zolder. Wanneer 45 VW Kevers het tegen elkaar opnemen in een race van bijna 8 uur, dat kun je je aan spektakel verwachten. Verschillende aanwezigen beleefden de sensatie van het jaar in op de passagierstoel van een tweezitter. De toppers gaven elkaar nauwelijks een duimbreed toe. In de pitlane gaat het er wel iets relaxter aan toe dan in de echt grote races. Aan de meet had het winnende team Socardenne by Milo slechts nog geen halve seconde voorsprong op Allure team 1 en 32 seconden op DRM Autographe. De winnaar hadden er 226 rondes opzitten, iets meer dan 900 km dus. 

een-feestje-van-de-zolderse-70-jarigen

Een feestje van de Zolderse 70-jarigen

De ‘jongens en meisjes’ uit Zolder die in 1949 geboren werden, hebben samen hun 70ste verjaardag gevierd. Ze deden dat met een diner in de Laurus. De aanwezige jubilarissen waren: Lutgarde Pollers, Irène Lynen, Maurice Timmers, Lieve Croux, Guido Lijnen, Simonne Maes, Willy Kelchtermans, Maria Moons, Frieda Claes en Monique Cloostermans. 

vlotte-zege-van-rc-9

Vlotte zege van RC 9

In het rugby hebben de heren van RC9 hun derde wedstrijd gespeeld tegen Rugbyclub Ambiorix Tongeren. Ze wonnen de wedstrijd vlot met 7-70. Op de foto worden ze geflankeerd door hun ploegmaat-brandweerman Arno die ondertussen het ziekenhuis heeft verlaten. 

we-two-pakte-ethiastheater-in

We Two pakte Ethiastheater in

Het concert waarmee We Two zaterdagavond in het Ethiastheater zijn 40ste verjaardag vierde, was een voltreffer. Vanaf het begin pakten Rocco, Arturo en friends de zaal compleet in. Het veelzijdige duo omringde zich op het podium met een pak talent:  Fabio Canini , Alessio Di Turi , Mauro Pawlowski , David Demuynck , Marijke Hulsmans , Sara Gilis , Ask4More#Stringquartet , Kevin Maenen, Cedric Maes, … Italiaanse klassiekers gevolgd door evergreens uit de jaren 70, Elvis en Lennon ontbraken niet, gevolgd door enkele magistrale gitaargevechten tussen Rocco en Fabio Canini of Mauro Pawlowski. Er is alvast een afspraak gemaakt voor oktober 2024. (video Frans Morawski/foto’s Ria De Clerck)

gelijkspel-voor-anadol-4

Gelijkspel voor Anadol

In de derde provinciale speelde FC Anadol thuis 2-2 gelijk tegen Hechtel FC.

zuinige-zege-voor-kvv

Zuinige zege voor KVV

In de tweede provinciale behaalde KVV Heusden-Zolder een 1-0 zege tegen ’s Herenelderen. Bolderberg FC versloeg Hoepertingen met 2-0.

vlotte-zege-voor-sk-06-3

Vlotte zege voor SK 06

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 zijn thuiswedstrijd tegen Herk-de-Stad B probleemloos gewonnen, het werd 6-2.

de-brug-is-20-jaar-een-thuis-voor-senioren

De Brug is 20 jaar een thuis voor senioren

Een (bescheiden) feestje vanmiddag in De Zandloper om de 20ste verjaardag van dagverzorgingscentrum De Brug te vieren. Daarop waren niet alleen de betrokken personeelsleden, vrijwilligers, beleidsverantwoordelijken uitgenodigd, maar ook de gebruikers en hun familieleden. Algemeen diensthoofd van het Sociaal Huis Koen Clijsters bedankte alle medewerkers en beklemtoonde de verbondenheid van waaruit ze werken en die ze tot stand brengen. Burgemeester Mario Borremans gaf (…) Lees het hele bericht

een-blik-in-de-nieuwe-seniorenflats

Een blik in de nieuwe seniorenflats

Het is vandaag ‘sociaal wonendag’ en in heel Vlaanderen zetten sociale huisvestingsmaatschappijen interessante projecten in de kijker. In 2019 bestaat het sociaal wonen in ons land immers een eeuw. In Heusden-Zolder kun je de seniorenflats gaan bekijken die momenteel in de Rodenbachlaan verrijzen. Op de plaats waar vroeger 6 gelijkvloerse woningen stonden, bouwt de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen nu 17 appartementen, 15 voor senioren en 2 voor (…) Lees het hele bericht

schiftingsvraag-was-de-scherprechter

Schiftingsvraag was de scherprechter

Het is een harde strijd geworden in de KWB-quiz. Twee ploegen eindigden uiteindelijk ex-aequo met 139 punten. De schiftingtingsvraag – het aantal inwoners in Limburg op 1 januari dit jaar – gaf de doorslag. En zo won Plus Mien, voor de Miracoli’s en Good on ya Mate. Iedereen kon putten uit de overvolle prijzentafel vooral gevuld door lokale handelaars. (foto’s Julien Maebe)

zolder-a-blijft-het-goed-doen-1

Zolder A blijft het goed doen

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A Union Leopoldsburg A verslagen met 75-63. In de tweede provinciale won Zolder B het derby tegen Heusden A met 78-46. Ook Heusden B verloor – in derde A – met 67-48 van Hades Kiewit D. Cosmo Genk versloeg Zolder C met 71-59.

sfeervolle-nacht-van-de-duisternis

Sfeervolle 'Nacht van de Duisternis'

Jammer dat de Nacht van de Duisternis van Natuurpunt zaterdagavond op de mijnterril niet zo’n grote opkomst kende. De vrijwilligers hadden nochtans een leuk programma klaargestoomd en de afwezigen hadden dus ongelijk. Er viel een unieke sfeer te beleven. Een uil op de achtergrond, bij volle maan, het zijn taferelen die je niet elke dag ziet. Te meer omdat het gebied normaal ’s avonds niet toegankelijk is. Het was voor de deelnemers een leerrijke wandeling, mét een gezellig achterafje. (foto’s Ann Jordens)

35-ploegen-op-heusdense-kwb-quiz

35 ploegen op Heusdense KWB-quiz

’t Kuipershof is zaterdagavond helemaal volgelopen voor de quiz-avond van de KWB. Daaraan nemen liefst 35 ploegen deel. “De KWB brengt mensen bijeen,” zei Ward Ceyssens in zijn inleiding als een understatement. Overigens gaat de opbrengst van de quiz-avond naar ’t Weyerke. Later vanavond weten we wie het oordeel van de strenge jury het beste doorstaat.  (foto’s Julien Maebe)

kajoba-wandelt-over-zolder-f

Kajoba wandelt over Zolder F

In de vierde provinciale van het basketbal was er zaterdag in de vooravond een derby. Zolder F verloor zwaar van Kajoba met 36-91. In dezelfde reeks verloor Zolder G met 74-51 tegen As B. De dames van Zolder moesten al eerder het onderspit delven tegen Bree: 33-51.

doelpuntenkermis-voor-wieze-en-tegen-rp

Doelpuntenkermis voor Wieze en tegen RP

Gigantisch veel doelpunten vandaag in het bedrijfsvoetbal, al vielen ze voor Heusden-Zolder niet allemaal aan de juiste kant. Leider Wieze Boys A ging met 0-7 winnen bij UD Barcelona. Achtervolger Century Hasselt vernederde RP Products op eigen terrein: 0-8. En ook verlies voor Wieze Boys B in de tweede afdeling: 1-2 tegen FC Hutte Houthalen.

eerste-zege-is-binnen-voor-hanne-gevers

Eerste zege is binnen voor Hanne Gevers

Na een aantal tweede plaatsen, kon de overwinning voor Hanne Gevers niet lang uitblijven. Vandaag won ze de cross op de Alsemberg.

racketsporten-voor-de-droomboom

Racketsporten voor De Droomboom

TC Heusden, Hebad BC en TTC Smash
Heusden hebben opnieuw de handen in elkaar geslagen voor het goede doel. Samen organiseren
ze op zaterdag 26 oktober een racketsportevenement in de aanloop naar de
Warmste Week. ‘Rackets & Bats For Life’ is ten voordele van ‘De Droomboom
vzw’. Die wil vrijetijdsbesteding toegankelijk maken voor alle kinderen van 0
tot 12 jaar in Berkenbos. Door ouders te bereiken proberen ze meer verbinding
in de wijk te creëren. Het zijn de ouders zelf die het hebben opgericht en De
Droomboom draait op vrijwilligers.  Tijdens
‘Rackets & Bats For Life’ kunnen alle sportievelingen het tegen elkaar opnemen
in tennis, badminton en tafeltennis en dat op de site van Olympia in Heusden.
Inschrijven kan tot en met 19 oktober. Hier vind je alle info.


ronde-tafel-naar-valencie

Ronde Tafel naar Valencia

De  mannen van de Ronde Tafel Zolder kwamen gisterenmiddag samen bij Oogst van Eden in Beringen om met een lekkere lunch de aftrap te geven voor hun mannenweekend in Valencia. Zo kunnen ze de Racing Night van 17 november 'intens voorbereiden'. 

de-kijk-van-richie-386

De kijk van Richie

Komt ze er of komt ze er niet.

nog-twee-dagen-zijden-bloemen-kijken

Nog twee dagen zijden bloemen kijken

Vandaag en zondag is het slotweekend van de zijden bloemententoonstelling in rouwcentrum J. Beyne. Jacqueline Beyne toont er je haar zelfontworpen en zelfgemaakte zijden bloemstukken. 

dat-heet-dreigende-taal

Dat heet dreigende taal

Nu lijkt er ook al verkeersagressie in de lucht te hangen aan de fietsenstalling bij het station van Zolder.  Claimt er iemand een vaste 'parking'? Of hoe moeten we dit dreigement anders interpreteren? (foto Casimir Elsen)

niet-te-kort-door-de-bocht-gaan

Niet te kort door de bocht gaan

In De Wallen in Boekt snijd je best je bocht niet te scherp af, want daar ligt een omgereden paal tot een stukje op de weg.  Vooral gevaarlijk in 't donker.

motorfiets-maakte-veel-lawaai

Motorfiets maakte veel lawaai

Een motoragent van de verkeersdienst heeft deze namiddag bij Ons Huis een motor tegengehouden nadat hij hem al van ver hoorde aankomen met veel lawaai.  De bestuurder had een voorlopig rijbewijs, maar reed zonder ‘L’. De andere papieren waren wel in orde. Maar de agent stelde vast dat de originele uitlaat vervangen was door een ‘open uitlaat’ die dus veel meer lawaai maakt. De bestuurder, een man van 27 uit Heusden-Zolder, kreeg pv’s voor zijn rijbewijs en het lawaai. Maandag moet hij zijn motorfiets komen laten zien mét originele uitlaat. 

milieukoepel-in-beroep-tegen-uitbreiding-remo

Milieukoepel in beroep tegen uitbreiding Remo

De Limburgse Milieukoepel gaat in beroep tegen de uitbreiding van het Remostort. Daarvoor heeft de provincie afgelopen zomer een vergunning gegeven aan Group Machiels. Die mag de stortplaats met 15 hectare uitbreiden voor het project Closing the Circle. De milieukoepel verwijst naar een vroeger arrest van de Raad van State waarmee het ruimtelijk uitvoeringsplan werd vernietigd. De Mileukoepel vindt het niet kunnen dat voor de uitbreiding 15 hectare bos mag gekapt worden. En dat het bedrijf zijn plannen mag doorzetten terwijl buurtbewoners al jaren klagen over geurhinder.

brandweer-promoot-rookmelders-in-huis

Brandweer promoot rookmelders in huis

Ook de brandweerzone Zuidwest-Limburg, waartoe ook Heusden-Zolder behoort, zet zich achter de campagne voor de promotie van rookmelders. Vanaf volgend jaar zijn rookmelders verplicht in elke woning, maar de brandweer wijst erop dat die vooral mensenlevens kunnen redden en veel leed voorkomen. Rook maakt immers meer slachtoffers dan vuur. De brandweer roept ook op om je rookmelders te registeren op  hangrookmelders.be. Die informatie kan een concrete hulp zijn bij het optreden van de hulpdiensten. Maar ze kan ook aangeven waar nog gerichte campagnes nodig zijn.

vandaag-gezien-111

Vandaag gezien

Wie nu nog ontkent dat we in de herfst zitten, moet maar eens gaan wandelen in één van onze natuurgebieden. (foto's Jan Leijskens)

belgie-is-ingewikkeld-maar-plezant

'België is ingewikkeld maar plezant'

Op uitnodiging van Neos Heusden-Zolder gaf Yvan De Vadder in het Kreabotheater een lezing over ‘Het verdriet van België’. Niet over het beroemde Claus-boek, maar wel een boeiend overzicht van gebeurtenissen en evoluties die België met het beeld van ‘failed state’ hebben opgezadeld. Het kluwen van gewesten en gemeenschappen  bestuurlijk in de hand houden is moeilijk, zoniet onmogelijk geworden. Toch blijft het volgens Yvan de Vadder plezant om in België te wonen. Op maandag 21 november om 19 uur is Hendrik Vos te gast, hij heeft het over Europa dat van crisis naar crisis ploetert. (foto Trudo Groffi)

ook-veteranen-gestart-met-petanquecompetitie

Ook veteranen gestart met petanquecompetitie

In het petanque zijn ook de veteranenploegen gestart met hun competitie. Deze spelen midden in de week en de teams bestaan uit 3 ploegen van 2 personen, ze spelen elk met 3 ballen. De uitslagen: ere afdeling: St. Truiden A - Olympia A  6-3, 1ste Limburg: Boekt B - De Berk A 4-5, Zigzag B - Boekt A 2-7, 3de Limburg: St. Truiden C - Olympia B 8-1, 4de Limburg:De Berk B - Pelter C 8-1, De Berk C - Terbiest B 7-2, Olympia C - Genk C 4-5 en 5de Limburg:
Boekt D - Pelter E 8-1

een-kijkje-nemen-in-het-opvangcentrum

Een kijkje nemen in het opvangcentrum?

Met de gebeurtenissen rond Turkije en Syrië dreigt de vluchtelingenproblematiek de komende weken en maanden weer bitter actueel te worden. Misschien een aanleiding om de kwestie eens langs een andere kant te bekijken. Vandaag over een week, vrijdag 18 oktober, viert het Rode Kruis Opvangcentrum in de Kapelstraat  immers zijn 10de verjaardag en daarop is de  bevolking welkom. De theatervoorstelling ‘Witlof from Syria’ van Sien Vanmaele is (…) Lees het hele bericht

morgenavond-niet-parkeren-op-carpool

Morgenavond niet parkeren op carpool

Toch nog even herhalen dat vrijdagavond na 20 uur geen auto meer op de carpoolparking nabij afrit Terlaemen mag staan. Het Agentschap Wegen en Verkeer laat de parking net als in de lente weer opkuisen. Tot 6 uur zaterdagochtend geldt een parkeerverbod. Auto’s die er toch staan, worden weggetakeld. En op de carpool in Lummen moet je op hetzelfde moment ook niet gaan staan, ook die krijgt een poetsbeurt.

captatieverbod-alleen-nog-in-het-kanaal

Captatieverbod alleen nog in het kanaal

Het captatieverbod in Limburg wordt vanaf morgen voor het grootste deel opgeheven. Dat heeft de gouverneur beslist. Het is - vooral voor boeren - niet langer verboden om water op te pompen uit beken en rivieren. Het waterpeil in beken en rivieren is door de regen van de afgelopen weken immers weer gestegen, het grondwaterpeil daarentegen staat nog altijd te laag. Maar voor de meeste kanalen - ook het Albertkanaal tussen Hasselt en Ham dus ook Heusden-Zolder - blijft het oppompverbod wel van kracht, omdat er nog altijd gevaar door blauwalgen dreigt. Binnenkort moeten nieuwe waterstalen de toestand duidelijk maken.

brandweer-leert-dieren-vangen

Brandweer leert dieren vangen

Brandweer Zuid-West-Limburg wil beter voorbereid zijn op ontsnapte of gedumpte dieren. Daarvoor werd gisteren een eerste oefening met een 15-tal manschappen gehouden in het Vogel-en Zoogdierenopvangcentrum. De komende maanden volgen nog meer oefeningen. Elk dier vereist een specifieke benadering, een hoender moet je snel fixeren, met een touw kun je een halster voor een paard maken, in 1 minuut kun je een tactisch vangnet opstellen, …

de-brug-20-jaar-ten-dienste-van-senioren

De Brug 20 jaar ten dienste van senioren

Nu zondag viert dagverzorgingscentrum De Brug zijn 20ste verjaardag. In 2013 verhuisde De Brug naar een ruime nieuwbouw op de site in de Hesdinstraat, waar ook dienstencentrum De Zandloper en serviceflats Carpe Diem liggen. In oktober 2014 werd de nieuwbouw feestelijk geopend (archieffoto Michiel Reynders). Ondertussen zorgt een enthousiast team al 20 jaar voor een zinvolle dagbesteding voor ouderen, die nood hebben aan zorg, begeleiding en ondersteuning. (…) Lees het hele bericht

kevers-racen-zondag-op-circuit

Kevers racen zondag op circuit

Volgend weekend staat Circuit Zolder in het teken van het Fun Festival. Hoofdmoot is de uithoudingswedstrijd met tientallen racekevers. Die start zondagochtend al om 10 uur en gaat over 475 minuten … Het is de laatste van 7 in een klassement met eigen kampioenschap waar onder meer Tom Boonen aan deelneemt. Maar er zit ook een amusementsfactor in, niet alleen door de grappige auto’s. Een aantal van hen zit in de ‘biplace-categorie’ en biedt passagiers de kans om mee te rijden met (…) Lees het hele bericht

sfc-in-de-bres-voor-verkeers-en-brandslachtoffers

SFC in de bres voor verkeers- en brandslachtoffers

Het Sint-Franciscuscollege organiseert op 15, 16 en 17 november weer zijn missie[!]sfc. Kapstokproject is dit jaar VZW Rondpunt, een vereniging die zorgt voor opvang van alle (in)direct betrokkenen bij een verkeersongeval. Rondpunt sensibiliseert ook rond veiliger verkeer. De vzw zal het geld van missie[!]sfc gebruiken voor het project FIVE2NINE. Daarbij zoeken ze buddy’s die jong volwassenen met een NAH (niet-aangeboren hersenletsel na ongeval) uit hun sociaal isolement halen en terug integreren in de maatschappij of sportclub. Verder wil het college ook zijn steentje bijdragen aan de getroffen families van de brand in Beringen. Op zondag 17 november is er een urban trail in en rond de schoolgebouwen maar de lopers gaan ook door de Muze en de luchtfabriek. De opbrengst van deze loop (er kan ook gewandeld worden) gaat integraal naar de families. De traditionele quiz op vrijdag (nu al inschrijven via tom.broux[!]sfc.be) is er ook weer. Er is de eetdag, op zaterdag een inspiratiedag van TAU en 's avonds de XL NIght voor oud-leerlingen. 

een-soepje-voor-het-goede-doel

Een soepje voor het goede doel

Vandaag kon je op de multiculturele markt een hartverwarmende soep drinken. Die werd aangeboden door de dames van ‘Joepie Jarig’. Dat is een groep die verjaardagsfeestjes voor kansarme kinderen organiseert. Niet alleen de soep, maar ook de regen deed de marktbezoekers naar de overdekte stand lopen. Een geluk bij een ongeluk heet dat. 

trajectcontrole-werkt-nog-altijd-niet

Trajectcontrole werkt nog altijd niet

De camera’s van de trajectcontrole in de Michel Scheperslaan staan er nu al bijna een half jaar, de waarschuwingsborden staan er en zelfs systemen als Coyote waarschuwen je als je door de staat rijdt. Alleen … de trajectcontrole werkt nog altijd niet. Eerst heeft de gemeente ellenlang moeten wachten op de firma die erkend is voor de ijking. Die procedure is ondertussen gebeurd. Maar nu zit de vertraging nog altijd bij Proximus dat moet zorgen voor de data-doorstroming. Want als bestuurders betrapt worden, en de informatie komt niet bij de politie terecht, dan heeft het uiteraard geen zin. En blijkbaar is Heusden-Zolder niet de enige plek waar Proximus de zaak niet opgelost krijgt. 

vandaag-gezien-110

Vandaag gezien

Samen met nog anderen, was Jean-Marie Geeraerts vandaag een verontwaardigde ouder aan de ingang van de school Beekbeemden. Hij noemt het een voorbeeld van asociaal parkeergedrag waarmee je niet het goede voorbeeld geeft aan de schoolgaande jeugd die gestimuleerd wordt om veilig naar school te fietsen.

fietser-van-de-week-gert-koninckx

Fietser van de week: Gert Koninckx

Geen toeval dat we Gert Koninckx als fietser van de week naar voor schuiven tijdens de verkeersweek in het Sint-Franciscuscollege. Als algemeen directeur van het SFC promoot Gert het fietsgebruik bij leerlingen en personeelsleden en geeft zelf het goede voorbeeld.  Hij fietst dagelijks heen en weer tussen Hasselt en Berkenbos.  ’s Ochtends neemt hij de kortste weg via Halveweg en ’s avonds rijdt hij via ’t routeke en het jaagpad langs het kanaal terug naar Hasselt.  Dit schooljaar heeft het SFC laadpunten voor elektrische fietsen voorzien, voor het personeel en kan het personeel een beroep doen op een e-bikeleasing.  Het komt de gezondheid van de leerkrachten ten goede en beperkt de CO2-uitstoot.

box-voet-over-bijzonder-kindermomenten

Bos & Voet over bijzondere kindermomenten

Nu zondag om 14 en 16 uur brengen zangeres Esmé Bos en muzikant Bart Voet de première van ‘Concert Maqiq’ in de zwarte zaal van Muze. In deze voorstelling maken ze een wonderlijke muzikale reis voor kleuters vanaf 2,5 jaar. Liedjes - in bestaande en onbestaande talen - over bijzondere momenten in een kleinmensenleven: de eerste keer kijken naar een regenboog, de eerste keer op de bus, de zolder van opa en oma, de ogen van de poes die in het donker licht geven of het zien van de volle maan en de sterren. Tickets: € 8, € 7, € 6.  (foto Paulien Verlackt)

fietsen-en-wandelen-voor-brandslachtoffers

Fietsen en wandelen voor brandslachtoffers

Op zaterdag 14 december heeft in Heusden een grote fiets- en wandeltocht plaats, ten voordele van  de families van de verongelukte en gewonde brandweermannen en de vzw Pinocchio. Het evenement past ook in de Warmste Week. Initiatiefnemers zijn de oud-leiding van Chiro Heusden samen met de dorpsraad en andere verenigingen.  In december 2018 organiseerden de oud-leidsters van de Chiro al een eerste editie van ‘Hap & Stap’, toen voor hun collega Nele (…) Lees het hele bericht

orgeldraaier-sus-cavo-is-overleden

Orgeldraaier Sus Cavo is overleden

Vandaag is de bekende orgeldraaier Sus Cavo (links) overleden, hij was 89. Sus Cavo, echte naam Frans Wouters, was van Grobbendonk. Hij was meermaals Belgisch en Europees kampioen orgeldraaien en trad destijds op met ’t Kliekske, Wannes Vandevelde, en anderen. Hij was te vinden op de Gentse Feesten en aan het Belfort in Brugge, maar hij is ook ettelijke keren in Heusden-Zolder komen spelen, onder meer bij de kermis in Heusden-Centrum en de Braderie. Meestal samen met zijn ‘copain’ Julien Maebe die qua outfit en orgeldraaien schatplichtig is aan Sus Cavo en hem ook blijvend zal eren. (foto Tony-Fotografie)

domino-s-pizza-komt-naar-de-cite

Domino's Pizza komt naar de Cité

De Amerikaanse pizza-keten ‘Domino’s Pizza’ komt naar Heusden-Cité. De pizzeria’ zal zich vestigen in een deel van het pand van de vroegere Bla-Bla op de hoek van de Koolmijnlaan en De Hoeven. Momenteel loopt nog de vergunningsaanvraag om de bestemming om te zetten in horeca en voor de plaatsing van een afzuiginstallatie. Domino’s Pizza werd in de Verenigde Staten opgericht in 1960 en telt nu wereldwijd meer dan 15.000 vestigingen. In ons land is de keten aan een snelle opmars bezig met bijna 80 filialen. In juni opende ook al een Domino’s in de Koolmijnlaan in Beringen, daar is het een groot succes.

vanavond-gezien-96

Vanavond gezien

In de vooravond viel een merkwaardige lucht te bespeuren als je boven Suska-Berg uitkeek. (foto Jean Vandevoort)

duo-appermont-kaell-animeert-bomvolle-zaal

Duo Appermont-Kaëll animeert bomvolle zaal

Honderden senioren uit heel Heusden-Zolder – ook uit de woonzorgcentra hebben deze namiddag in de Muzeschouwburg genoten van een optreden van Bart Kaëll en Luc Appermont. Het was een mix van zang, dialoog en humor, met een vleugje nostalgie. Beiden werden begeleid door een band. En dat werd duidelijk heel erg geapprecieerd. De vrijwilligers van De Zandloper hadden er op dat moment al een druk programma opzitten. Als bedankje voor hun inzet hadden ze al een rondleiding gekregen in de verschillende gebouwen op en rond De Schacht en een etentje in Villa Zwart Goud. Voor het optreden was er een welkomwoordje door voorzitter Hugo Ketelslegers van de seniorenraad, na het optreden schoven ze samen met de anderen aan voor een stuk vlaai en koffie. (foto’s Marina Poelmans)

fietsersbond-maakt-leerlingen-bewust

Fietsersbond maakt leerlingen bewust

Samen met het SFC en de gemeenschapswachten organiseerde de fietsersbond Heusden-Zolder een verkeerseducatieve route. 120 eerstejaars van het college wandelden per klas naar de 4 kruispunten in de onmiddellijke schoolomgeving. Gemeenschapswachten en fietsersbond wezen op de gevaarlijke punten vanuit het standpunt van de fietser. Voorts bespraken de leerlingen de meest veilige fietsroute naar school en de problemen die ze dagelijks op die schoolroute ondervonden. De fietsersbond vernam tot zijn tevredenheid dat de meeste leerlingen met de fiets naar school komen. En wees erop dat er aan gewerkt wordt om nog meer mensen op de fiets te krijgen.

lichtgewonde-bij-botsing-3

Lichtgewonde bij botsing

Omstreeks half 9 vanochtend zijn in de Koolmijnlaan 2 auto’s gebotst. In één van de wagens raakte één persoon gewond, hij had verzorging nodig.

welke-betaalapps-kun-je-gebruiken

Welke betaalapps kun je gebruiken?

De Middenstandsraad Heusden-Zolder organiseert een info-avond rond nieuwe betaalmethoden. Bankbiljetten en rosse centen ruimen immers meer en meer de baan voor ‘nieuwe betaalmethodes’ in winkels en op webshops. Een betaalterminal is al langer ingeburgerd, maar de mogelijkheden om contactloos te betalen met kaart en smartphone nemen toe.  Cindy Segers  van  BNP Paribas Fortis NV komt toelichting geven maar er zijn ook andere banken uitgenodigd. Wat zeker aan bod zal komen zijn betaalterminals, NFC, Google Pay en Apple Pay, Payconiq by Bancontact app. Ook online betalingen via de website of via een betaallink worden bekeken. Afspraak dinsdag 22 oktober van 20 tot 22 uur in zaal De Schaft van ’t Weyerke, Domherenstraat 3. Deelnemen is gratis, wel inschrijven via deze link.

zaterdag-is-nacht-van-de-duisternis

Zaterdag is 'Nacht van de Duisternis'

Heusden-Zolder neemt nu zaterdag deel aan de ’Nacht van de Duisternis’. Dat is een initiatief van Preventie Lichthinder en de gelijknamige Werkgroep om de impact van lichtvervuiling in de kijker te zetten. Met wat geluk kun je dan ook meer sterren zien. Heusden-Zolder zet in ieder geval om 19 uur de openbare verlichting (straten en pleinen) op nachtregime. Ook de inwoners worden opgeroepen om zoveel mogelijk lichten te doven en een nachtuitstap te maken. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij de Natuurpunt dat op de mijnterril tussen 19.30 uur en 23 uur een wandeling organiseert. Je verneemt alles over nachtdieren en de klimaatverandering. Afspraak op de parking aan de Halstraat. Deelnemen kost € 2. Klik hier voor meer. 

o-tempora-o-muze-ode-aan-vroeger-en-nu

O Tempora, O Muze, ode aan vroeger en nu

‘O Tempora, o muze’, mooier kan het afscheid  aan de oude Muze niet klinken. Het is de titel van de kunsttentoonstelling die Art 27 er van 1 tot 24 november organiseert. 50 kunstenaars hebben werken gemaakt rond het thema Muze. De negen dochters van Zeus stelden in de Griekse mythologie de inspiratie voor. Kunstenaars verzochten de godinnen van literatuur, kunst en wetenschap om inzicht en bevlogenheid. Eeuwenlang en eeuwen later is (…) Lees het hele bericht

bezoek-zondag-projecten-voor-senioren

Bezoek zondag projecten voor senioren

Op zondag 13 oktober organiseren de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen en 40 sociale huisvestingsmaatschappijen de Sociaal Wonendag. Heel wat projecten zetten de deuren open. In Heusden-Zolder zet de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen het project in de Rodenbachlaan in de kijker. Daar worden 6 gelijkvloerse woningen vervangen door 15 seniorenflats en 2 appartementen andersvaliden (…) Lees het hele bericht

olympia-wint-nipt-van-boekt

Olympia wint nipt van Boekt

Ook in de Vlaamse Liga is de petanquecompetitie van start gegaan met al meteen een derby. Olympia won na een spannende wedstrijd nipt van Boekt met 5-4. In de ere-afdeling Limburg waren er de volgende partijen: Tongeren A - Boekt A: 6-3, Genenbos A - Olympia A: 8-1 en Kelchteren A - De Berk A: 2-7. In de eerste provinciale verpulverde Boekt B Horizon A met 9-0. En ook weer derby’s in tweede provinciale: De Berk B - Olympia B: 7-2, De Berk C - Boekt C: 6-3 en Olympia C - Bocholt A: 2-7.

opvangcentrum-viert-10de-verjaardag

Opvangcentrum viert 10de verjaardag

Het Rode Kruis Opvangcentrum – vroeger De Bark - in de Kapelstraat bestaat 10 jaar. Dat wordt op vrijdag 18 oktober gevierd met een feestelijke avond in het centrum zelf. Iedereen is daar vanaf 19 uur welkom. Op het programma een interactieve rondleiding, een voorstelling van ‘Witlof from Syria’ en als afsluiter live muziek. 

morgen-overal-flitsmarathon

Morgen overal flitsmarathon

Dinsdagochtend om zes uur start voor de twaalfde keer een flitsmarathon. 24 uur zullen alle politiediensten in het hele land extra snelheidscontroles houden. In Heusden-Zolder kan de flitsauto zowel langs de gemeente als de gewestwegen staan. En op de E 313 en E 314 kun je die van de federale wegpolitie tegenkomen. Wie te snel rijdt, krijgt een boete. Wie teveel ‘in het rood’ gaat, mag zijn rijbewijs inleveren.

rc9-laat-leidersplaats-liggen

RC9 laat leidersplaats liggen

In het rugby heeft RC9 met 17-20 verloren van RC Vorst. De thuisploeg leed vaak ongelukkig balverlies en toonde zich ook in de verdediging te laks. Daardoor laat RC9 ook de kans liggen om alleen leider te worden.

geen-punten-voor-hebad-1g

Geen punten voor Hebad 1G

’t Was geen goede speeldag voor Hebad 1 G want het team is puntenloos teruggekeerd van de verre verplaatsing naar Deerlijk. Tegen uittredend kampioen Bad 79 nam het nog een goede start maar na enkele zwaar bevochten driesetters werd het toch een 1-7 verlies. Na de middag was het een evenwichtiger confrontatie met Lebad uit Kortrijk. Tot 3-3 ging het gelijk op, maar dan won Lebad twee keer en dus werd het een 5-3 nederlaag.

cambre-en-co-serveren-jazzfestijn

Cambré en co serveren jazzfestijn

 ’t Was zondagavond weer jazzfestijn in het Muzecafé. Leader of the band Lieven Cambré had het dadelijk gemerkt, zijn jazz-volgelingen waren er allemaal. Samen met Jeroen Reggers, Martijn Vanbeul en Jesse Dockx bracht hij enkele nieuwe composities. Als toetje volgde nog een leuke jamsession. Volgende maand komt het Viking Trio. (foto’s Ria De Clerck) 

een-herfstnamiddag-op-de-kluis

Een herfstnamiddag op de Kluis

Estelle Bleux trof in de omgeving van de Kluis deze namiddag heel wat kleurrijke paddenstoelen en schimmels en in de gietende regen kregen die een bijzondere aanblik. 

ook-helzold-heeft-zijn-faciliteiten

Ook Helzold heeft zijn faciliteiten

Vanaf nu beschikt het natuurgebied bij Helzold ook over een openbaar toilet. Je kunt het gebruiken zolang ze je niet zien, want dan ben je natuurlijk te kakken gezet.

en-daar-was-hij

En daar was hij ...

Het kon niet uitblijven bij dit rare weer, er moest en zou een regenboog tevoorschijn komen. En 't werd zelfs een beetje een dubbele. (foto Jurgen Jacob)

derdaele-saelens-winnen-belcar

Derdaele-Saelens winnen Belcar

Dylan Derdaele en Nicolas Saelens hebben vandaag in hun Lamborghini de vijfde en voorlaatste manche van de Belcar-competitie gewonnen. Het ging om een uithoudingswedstrijd over 125 minuten. Het was overigens een spannende race waarbij Derdaele-Saelens op de streep amper anderhalve seconde voorsprong telden op de Ford van Tom Van Rompuy-John Rasse. De derde podiumplaats was voor de Norma van De Cock-Joosen-Verbergt, zij waren de eersten in de prototype-reeks Belcar 1. Bert Longin (…) Lees het hele bericht

bolderberg-verliest-kvv-speelt-gelijk

Bolderberg verliest, KVV speelt gelijk

In de tweede provinciale B heeft Sparta Kolmont FC Bolderberg verslagen met 3-0. KVV Heusden-Zolder keerde met een 1-1 terug uit Herderen-Millen.

uitwinst-voor-anadol

Uitwinst voor Anadol

In de derde provinciale B heeft FC Anadol zijn uitwedstrijd bij SP. Lille gewonnen met 2-3.

sk-heusden-verliest-topper

SK Heusden verliest topper

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 de topper in Borgloon verloren met 3-0.

lasse-soerensen-kroont-zich-tot-kampioen

Lasse Soerensen kroont zich tot kampioen

De Nascar-rijders moesten zondag de striemende regen trotseren. Maar daar draaien de meeste racers hun hand niet voor om. Ook de pitpoezen mochten zich in het rotweer van hun mooiste kant laten zien, en ook het publiek moest zich aanpassen. Omwille van de regen, werd de start achter de safety car gegeven. Er gingen al na twee ronden enkele rijders van de baan, race geneutraliseerd. Met nog 7 ronden te gaan, werden ze weer allemaal losgelaten en ontspon zich de verwachte spannende strijd tussen Lasse Soerensen (…) Lees het hele bericht

trouwen-voor-een-euro-in-watt-17

Trouwen voor een euro in Watt 17

De Witti Group is in Heusden-Zolder vandaag de enige deelnemer aan de Openbedrijvendag. ’t Is er nogal speciaal om het zacht uit te drukken. In de ‘kapel’  van Watt 17 kun je trouwen voor amper een euro, en dat is dan nog de prijs voor een trouwring … uit de ‘sjiekenpot’. De ceremonie is voor de rest net echt, met pastoor en ambtenaar van de burgerlijke stand, jawoord en obligate kus. We waren net getuige van de eerste ‘trouwers’ van de dag, een koppel (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-109

Vandaag gezien

In de tuin van Ness Barzan is een eekhoorn op zoek naar okkernoten om zijn wintervoorraad aan te leggen.

ook-schilderijen-van-leon-engelen-op-expo

Ook schilderijen van Leon Engelen op expo

Zoals eerder gemeld loopt van 26 oktober tot en met 10 november in Hof Ter Bloemen de tentoonstelling van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden rond het oude boerenleven. Het gaat om foto’s, werktuigen en een archeologisch deel rond het ontstaan van broodbakken. Maar ondertussen is er nog een luik bijgekomen. Leon Engelen, de bekende schilder van het boerenleven komt ook een aantal van zijn schilderijen tentoonstellen. Dat zal zeker nog een meerwaarde geven aan de expositie.

eversel-in-de-bres-voor-11-11-11

Eversel in de bres voor 11.11.11

De tijd dat het in de periode rond de 11.11.11-actie bruiste van de activiteiten in Heusden-Zolder ligt al een tijdje achter de rug. Tegenwoordig gebeuren meer acties voor projecten die een band hebben met Heusden-Zolder en dat heel het jaar door. Maar in Eversel houden ze vast aan de traditie om ontbijtpakketten te leveren aan huis. Daarvoor slaan Femma ,KWB en Scouts  Eversel ook nu weer de handen in elkaar op zondag 3 november. De opbrengst gaat voor (…) Lees het hele bericht

cornichon-decadence-een-beetje-fout

Cornichon Décadence: een beetje fout

Een stevige foute party vanavond in jeugdhuis Distel. De traditionele Cornichon Décadence biedt een bedankje aan leiders, leidsters en iedereen die in het lokale jeugdwerkgebeuren de handen uit de mouwen steekt. Dat mag dan al eens in een fout decor en dito kleding gebeuren. Zagen we daar trouwens ook een schepen in de nieuwe outfit vastgelegd in het regeerakkoord? Heusden-Zolder is rijk aan uitstekende dj’s en zij mochten er dan ook een stevige lap op geven. (foto’s David Amgad)

zwaar-verlies-voor-bolderberg

Zwaar verlies voor Bolderberg

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft Bolderberg FC zaterdagavond met 3-0 verloren in Kolmont.

raymond-doet-het-geimproviseerd

Raymond doet het geïmproviseerd

Raymond Van Het Groenewoud bracht zaterdagavond zonder vaste setlist en enige moraal 'Glorieuze Bevrijding' in de Muzeschouwburg. Met 4 prima muzikanten speelde hij de songs die 's ochtends in hem waren opgekomen. (foto's Herman Eerderkens) 

na-50-jaar-nog-steeds-een-hechte-groep

Na 50 jaar nog steeds een hechte groep

In juni 1969 studeerden 20 meisjes van de wetenschappelijke B van het St.-Jozefsinstituut in de Brugstraat In Heusden af en gingen elk hun eigen weg. 20 jaar later vonden ze elkaar terug. Sindsdien komen ze elk jaar samen, op de eerste zaterdag van oktober. Vandaag vierden ze hun 30ste klasreünie in Hasselt. Na de lunch in het Kookpunt, bezochten ze Het Stadsmus en sloten af in het Smaaksalon. Van rechts naar links Fanny Gielis, Jacqueline Baptist, Lisette Haselaars, Lily Tempels, Jeannine Boelanders, Claire Rouffart, Rita Bielen, Diane Sleurs, Anita Volders, Marie-José Vanschooren en Anita Eerdekens. De afspraak voor 3 oktober volgend jaar ligt al vast.

tweemaal-winst-voor-wieze-boys-1

Tweemaal winst voor Wieze Boys

In het bedrijfsvoetbal heeft leider VK Wieze Boys A met 2-0 gewonnen van Huwa-San Bilzen. VK Wieze Boys B won makkelijk op het terrein van Tuinwijk VV: 0-4.

verlies-voor-zolder-e

Verlies voor Zolder E

Weinig basketbalmatchen dit weekend. In derde provinciale A had Heusden B het makkelijk, het won door forfait van Stevoort D. In vierde provinciale verloor Zolder E met 49-44 bij As B. 

fiets-gestolen-in-boekt

Fiets gestolen in Boekt

In Boekt is gisteren een fiets gestolen. Die stond ter hoogte van garage Wysmans, waar wel meer mensen hun fiets achterlaten om de bus te nemen. Het gaat om een opvallend gele mountainbike van het merk Trek, een ouder model.

spektakel-en-razend-spannende-kampioenenstrijd

Spektakel en razend spannende kampioenenstrijd

De toeschouwers op Circuit Zolder kregen vandaag waar voor hun geld tijdens de eerste race van de Elite 2 van de Nascar Whelen Euro Series. Van in het begin van de race gingen er wagens uit de bocht en gebeurden enkele crashes. Met heel wat materiële schade tot gevolg, maar de kunststof carrosserieën worden gewoon vervangen. De race moest daardoor wel twee keer opnieuw starten en dus zijn er ettelijke koersrondes minder afgelegd. De Deen Lasse Soerensen was vandaag de eerste winnaar voor de Zwitser Giorgio Maggi en de Tsjech Martin Doubek. In het kampioenschap staat Soerensen nu op één punt van Maggi. Er wordt dus over de titel beslist morgen tijdens de tweede race op Zolder. (foto's Ann Jordens)

al-een-vroege-topper-bij-rc9

Al een vroege topper bij RC9

Rugbyclub RC9 krijgt zondag het bezoek van RC Vorst-Forest. Dat is een Brusselse club maar die verkoos in de  Vlaamse regionale competitie uit te komen en niet in de Waalse. Net als RC9 behaalde ze een 10 op 10 in de competitieaanhef. Het zal dus morgen om 15 uur aan de Sint-Annastraat geen ‘walk in the meylandtpark’ worden.

gebakjes-en-sponsen-voor-de-leraars

Gebakjes en sponsen voor de leraars

 De leerkrachten van de vrije lagere school in Berkenbos moeten blijkbaar niet aan de lijn denken. Althans dat vindt het oudercomité dat hen verraste met gebakjes naar aanleiding van de Dag van de Leerkracht. Ze kregen ook een symbolische spons: de leerlingen kunnen immers van hen veel absorberen maar hen ook uitwringen …

art-27-stoomt-de-oude-muze-klaar

Art 27 stoomt de oude Muze klaar

De medewerkers van Art 27 vzw zijn deze week gestart met de opfrissing van de oude Muze- gebouwen in de Dekenstraat. Ze krijgen daarbij hulp van de cursisten schilderen en decoratie van CVO De Verdieping. De deadline -  1 november, dag van de vernissage – lijkt nog veraf. Maar nu het gebouw zo goed als leeg is, oogt het ontzettend groot. Er is dus erg veel werk. Maar Art 27 belooft de oude Muze nog één keer een artistieke schittering te geven.

al-vroeg-heel-wat-volk-voor-de-nascar

Al vroeg heel wat volk voor de Nascar

Voor de eerste dag van het American Weekend en de Nascar Races was er al vroeg veel publiek afgezakt naar het circuit. De bezoekers proefden van de sfeer in de paddock waar wordt geprobeerd om een Amerikaans sfeertje tot stand te brengen. De blikvanger is uiteraard voormalig F1-icoon Jacques Villeneuve. Iedereen wil met hem op de foto. En ook de vroegere wereldkampioen veldrijden Niels Albert, die dit weekend zijn Nascar-debuut maakt wordt, veelvuldig aangeklampt. (foto’s Ann Jordens)

liesbet-willems-opent-haar-mood-feelgood-studio

Liesbet Willems opent haar MOOD Feelgood Studio

In de Vrunstraat 71  in Bolderberg houdt de gloednieuwe MOOD Feelgood Studio haar openingsweekend. Het is het nieuwe project van psychologe Liesbet Willems. Zoals bekend was zij jarenlang aan de slag in Peru waar ze onder de vlag Suyana Peru allerlei projecten op het getouw zette, vooral voor vrouwen en kinderen. Ook na haar terugkeer in ons land, laat ze dat niet los en blijft met de gelijknamige vzw voor ondersteuning zorgen. (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-385

De kijk van Richie

 Er is een regering.

poezie-die-flirt-en-botst

Poëzie die flirt en botst

Mauro Pawlowski had vrijdagavond 2 uitzonderlijke dichteressen uitgenodigd. Runa Svetlikova , bekend sinds haar debuut ’De zachte witte kamer’ . Op het podium swingt en bezweert ze en grijpt ze je steevast bij de strot. Dan de onvoorspelbare Delphine Lecompte, een ontwapende verademing, die het publiek geregeld in een deuk legt.  Hun gedichten werden door de riffs van Mauro opgetild naar een poëtisch hoogtepunt. 2 botsende  poëtische universums die beurtelings elkaar vinden, dan weer in de war brengen. Kortom,  poëzie van de 21ste eeuw. (foto’s Ria De Clerck)

een-blik-achter-de-schermen-van-een-huurgeschil

Een blik achter de schermen van een 'huurgeschil'

Bij Multi-Import is het gebouw vandaag verder leeggehaald, in de vooravond is het verzegeld. Maar voor de deur dichtging, gaf zaakvoerder Hugo Dewaele ons nog letterlijk een blik achter de schermen. Daaruit blijkt de slechte staat van het gebouw. Op het dak staan plassen en een groot zeil moet het ergste buitenhouden. Maar dat heeft niet veel zoden aan de dijk gebracht, overal in het magazijn is het plafond losgekomen en afgescheurd, er zijn stutten gezet, de muren zijn (…) Lees het hele bericht

dtm-start-al-met-voorverkoop

DTM start al met voorverkoop

Bij de DTM gaat het blijkbaar niet alleen snel op vier wielen, ook in de ticketverkoop willen ze dat het vooruitgaat. De laatste race van het jaar staat nog voor de deur en nu al is de voorverkoop voor zes races gestart, onder meer de openingsrace in Zolder (24-26 april).  Op vrijdag kunnen motorsportliefhebbers voor 10 euro DTM-trainingssessies volgen; weekendtickets zijn beschikbaar vanaf 29 euro.
Wie voor 18 oktober 2019 tickets bestelt via de nieuwe ticketshop (…) Lees het hele bericht

ilona-theunis-is-een-veelzijdig-talent

Ilona Theunis is een veelzijdig talent

Heusden-Zolder heeft weer een atletiektalent: Ilona Theunis. Ze is een veelzijdige atlete. Op de Belgische atletiekkampioenschappen kroonde ze zich tot Belgisch kampioene in de 60 meter spurt bij de pupillen meisjes. Ze won met haar team ook nog eens zilver in de aflossing. Tenslotte liet Ilona zich ook opmerken in het discuswerpen, daar behaalde ze een zesde plaats.

t-is-werelddierendag

't Is Werelddierendag

Vergeet de dieren vandaag niet extra te verwennen want 't is Werelddierendag. Lola, onze redactiekat, deed het vandaag alvast wat rustig aan ... nog meer dan anders.

justice-samir-gym-opent-op-nieuwe-locatie

Justice & Samir Gym opent op nieuwe locatie

Justice & Samir Gym ofwel de Beringse Thai & Kickboxingclub heeft een nieuw onderkomen gevonden op de site Lutgart. De vorige site was te klein geworden. De club bestaat al 16 jaar en met ruim 120 leden, onder hen heel wat sporters uit Heusden-Zolder. Zondag 6 oktober gaat de nieuwe zaal open. Vanaf 14 uur is iedereen welkom voor een drink en om kennis te maken met de club. Om 15 uur kunnen kinderen tot 12 jaar gratis proberen, vanaf 16.30 uur is er ruimte voor de jeugd en volwassen. Van 18.30 uur tot 19.30 uur volgt dan nog een initiatie. Afspraak op de site Lutgart, Stadswal Beringen. 

belcar-endurance-komt-in-eindfase

Belcar Endurance komt in eindfase

Dit weekend zijn niet alleen de Nascar bolides op Circuit Zolder actief, ook het Belcar uithoudingskampioenschap strijkt neer voor zijn voorlaatste manche. Het gaat om een race over 125 minuten. Het zijn uiteraard de teams die het uitstekend deden in de 24 Uren van Zolder die vooraan in de tussenstand te vinden zijn. Er komt nog een dik dozijn wagens in aanmerking voor de algemene Belcar-titel 2019. Maar er wordt uiteraard vooral gekeken naar de top 3. De #11 Krafft Racing Norma, winnaar van de 24 (…) Lees het hele bericht

aparte-poezie-met-mauro-en-co

Aparte poëzie met Mauro en co

In Muze stond vanavond het eerste deel van een tweeluik met Mauro Pawlowski op het programma. Mauro is maar al te goed gekend, ook op het Muzepodium, maar ’t was een gekke symbiose met de eerder timide Peter Holvoet. Tenminste timide in zijn gedrag, want de woorden waarmee hij zijn Blauwboek doorrijgt, snijden als een mes. Morgen volgt het tweede luik. Dan sleurt Mauro Pawlowski de schaamteloze Runa Svetlikova en de onvoorspelbare Delphine Lecompte mee het podium op. (foto’s Ria De Clerck)

hhd-huldigt-oud-voorzitter-fernand-claes

HHD huldigt oud-voorzitter Fernand Claes

Het bestuur van de Handelaars Heusden Dorp heeft vanavond Fernand Claes bedankt voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de HHD. Fernand heeft onlangs ook het 'actieve handelaarsleven' vaarwel gezegd. Samen met zijn vrouw Karin werd hij letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet.

de-nascar-deelnemers-showen-zich-in-zolder

De Nascar-deelnemers showen zich in Zolder

Heel wat autosportliefhebbers zakten donderdag in de vooravond af naar het Heldenplein want daar was de parade met de racebakken van de Nascar gearriveerd. Er had een kleine ceremonie met enkele prijsuitreikingen plaats en de bolides werden aan een keuring onderworpen. Ondertussen konden de fans naar hartenlust plaatjes schieten en praatjes maken met de rijders en hun teams. Die reden vanavond in karavaan en onder begeleiding opnieuw naar het circuit, want daar wordt het vanaf morgen stilaan menens richting seizoensfinale. (foto’s Ann Jordens)

donderdag-sluikstortdag

Donderdag sluikstortdag?

't Is vandaag weer koekenbak aan de containers op het Koning Boudewijnplein. Er zijn verschillende stenen  bierpotten gedumpt. Voor een Heusdense versie van de Oktoberfeesten? En voor als je ze allemaal hebt leeggedronken, ligt er ook nog een matras bij. 

civiele-bescherming-ingezet-bij-verfhandel

Civiele bescherming ingezet bij verfhandel

Opschudding deze namiddag aan Suska Berg waar een hele kolonne van de civiele bescherming neerstreek bij verf- en behanghandel Multi-Import aan de Kanaalweg De gespecialiseerde diensten waren er door de deurwaarder bij geroepen voor een uitzetting. De winkel – die voor alle duidelijkheid niet failliet is  – blijkt in een financieel geschil met eigenaar van het gebouw te zitten en die heeft alles laten weghalen. Ook gisteren waren er al goederen uit het gebouw gehaald. Maar daarbij was (…) Lees het hele bericht

jacques-villeneuve-voor-het-eerst-in-zolder

Jacques Villeneuve voor het eerst in Zolder

 Er was vandaag al heel wat bedrijvigheid op Circuit Zolder in de aanloop naar het  American Festival Nascar Finals van het weekend. Er valt wat te beleven met een open pitwalk, een publieke startgrid en een festival vol typisch Amerikaans entertainment:  foodstanden, souvenirstanden, typisch Amerikaanse muziek, kidsanimatie, botsauto’s en handtekeningsessies. Speciaal dit jaar is de deelname van F1-icoon Jacques Villeneuve. Het is meteen ook een ode aan zijn (…) Lees het hele bericht

zware-opdracht-voor-hebad-1g

Zware opdracht voor Hebad 1G

Voor het jonge Hebad Heusden 1G  wacht zondag een zware opdracht in de eerste nationale van het badminton. Voor de middag treden ze aan tegen Bad 79 1G, de kampioen van vorig seizoen. In de namiddag volgt dan de ontmoeting met Lebad 1G, eveneens een team met jonge kleppers. Voor die partij moeten de Heusdense spelers een verre verplaatsing naar Deerlijk maken.

neos-trok-er-weer-op-uit-met-de-fiets

Neos trok er weer op uit met de fiets

Het weer zou al bijzonder slecht moeten zijn, om de fietsers van Neos Heusden-Zolder binnen te houden. Voor hun tweede lokale fietstocht reden ze over lichtlopende paden in Heusden-Zolder, Houthalen en Zonhoven.  (foto Trudo Groffi)

circuit-krijgt-nieuw-elektrisch-kampioenschap

Circuit krijgt nieuw elektrisch kampioenschap

Circuit Zolder wordt de officiële thuisbasis van het nieuwe fomule ERA kampioenschap voor elektrische wagens. Het testen en ontwikkelen van de ERA Mitsu-Bachi F110e wagen zal tussen nu en 2022 op Circuit Zolder gebeuren. En volgend jaar, wanneer het ERA kampioenschap voor het eerst wordt gelanceerd, komt er een testdag én een raceweekend naar Zolder. De data zullen later bekend gemaakt worden. Het kampioenschap wordt betwist tussen elektrische éénzitters (…) Lees het hele bericht

leerlingen-planten-bloembollen-op-bovy

Leerlingen planten bloembollen op Bovy

Drukke activiteiten vandaag op domein Bovy. Kinderen van de lagere school komen daar liefst 2.000 bloembollen planten. Het gaat om tulpen, hyacinten, narcissen en krokussen die ook in het vroege voorjaar de bijen voldoende voedsel moeten geven. Het is één van de acties die gemeente en het Regionaal Landschap Lage Kempen ondernemen voor de versterking van de natuur op Bovy. Vanmorgen staken alvast 40 leerlingen van de Daltonschool van Zolder de handen uit de mouwen. De gaten werden vooraf met machines geboord, daarna kregen de leerlingen de nodige uitleg. Na de middag komen die van Bolderberg met zowat 180 paar handen bloembollen in de grond steken. (foto’s Marina Poelmans)

mario-goossens-met-reportagereeks-op-canvas

Mario Goossens met reportagereeks op Canvas

Mario Goossens, de drummer van Triggerfinger die in Heusden woont, zet zijn podiumwerk tijdelijk op een lager pitje. Hij maakt namelijk een reportagereeks voor Canvas. In Paradise City reist hij naar zes steden die zwaar geteisterd werden door natuurrampen of door toedoen van de mens: Port-au-Prince, Belfast, New Orleans, Kigali, Hiroshima en Detroit. Hij ziet er hoe de inwoners de kracht vonden om na de catastrofe door te gaan en hoe muziek daar hulp bij bood. Het uitgangspunt is dat veel muziekgenres in de popgeschiedenis hun oorsprong vinden in miserie en onderdrukking. Hier vind je alvast een trailer. Goed om weten is dat de volledige serie in beeld is gebracht door cameraman Hendrik Smeyers, afkomstig uit Heusden-Zolder. (foto Fabrice Debatty)

cornichon-decadence-doet-het-ecologisch

Cornichon Décadence doet het ecologisch

Zaterdagavond vanaf 21 uur lijkt jeugdhuis Distel een stukje op Kamping Kitsch, want de jeugdraad heeft de vrijwilligers uit het jeugdwerk uitgenodigd voor de jaarlijkse Cornichon Décadence-party. Een fuif dus, waar meer dan 150 jongeren worden bedankt voor hun vrijwillige inzet in jeugdverenigingen en organisaties. De party zal bovendien een ecologisch cachet krijgen, want iedereen krijgt een flashy herbruikbare beker, als persoonlijk toegangsticket en om te gebruiken op de avond. Voor de juiste (of foute?) muziek zorgen dj’s Ret Geady, Distel Squad, Discobar BrOl en 5NAPBACK? 

morgen-parade-van-de-nascar-bolides

Morgen parade van de Nascar bolides

Als het weer wat meezit, zal het morgen erg druk zijn op het Heldenplein, want de deelnemers aan de Nascar finales dit weekend op Circuit Zolder komen weer naar het centrum. De parade vertrekt om 16 uur aan het circuit om even later op het Heldenplein te arriveren. Daar vindt de technische keuring van de bolides plaats, terwijl de deelnemende rijders present zijn voor signeersessies en fotomomenten. Tegen 19 uur verplaatst heel het circus zich weer naar het circuit om zich verder klaar te maken voor de races. (foto Michiel Reynders)

fietser-van-de-week-eddy-stockman

Fietser van de week: Eddy Stockmans

Eddy Stockmans, uit de Breugellaan in Zolder, fietst jaarlijks zowat 10 000 km - jawel - en dat al 35 jaar. De jongste jaren fietst hij dagelijks, over de mooie rustige fietspaden naar Hasselt, waar hij met enkele vrienden afspreekt op een bankje lang het kanaal. En naar verluidt worden daar heel wat grote en kleine problemen opgelost… mannen onder elkaar.

fietsersbond-container-zorgt-voor-onveiligheid

Fietsersbond: container zorgt voor onveiligheid

De Fietsersbond klaagt een gevaarlijke situatie op de hoek van de Schomstraat en Guido Gezellelaan aan. Daar staat een container, en die zorgt voor extra zichthinder op een kruispunt dat sowieso al als onveilig bekend staat. Jeugdige fietsers die van en naar de academie fietsen, moeten dus extra opletten en ook voor automobilisten is het uitkijken. De Fietsersbond vindt het eigenaardig dat op die plaats een container mag gezet worden.

minder-werklozen-in-september

Minder werklozen in september

Eind september zaten 997 inwoners van Heusden-Zolder zonder werk, dat is 3,2 % minder dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar, en ook 3,7 % minder dan eind augustus. We zitten dus nog in een positieve evolutie. Maar met 6,6 % van de beroepsbevolking zonder werk zitten we wel nog boven de Limburgse (6,2 %) en Vlaamse (6,1) gemiddelden.

vandaag-gezien-108

Vandaag gezien

 Er valt dezer dagen nogal wat regen uit de lucht. In Bolderberg blijven de druppels dan ook op het mos hangen. (foto Jan Leijskens)

axelle-lespoix-straks-op-het-terrein-in-genk

Axelle Lespoix straks op het terrein in Genk

Axelle Lespoix is een sportieve meid. Niet alleen won ze vorige week nog een medaille tijdens de scholenveldloop (foto), vanavond is ze ook op tv te zien. Ze is namelijk bij de 22 geselecteerde kinderen die voor de aanvang van de Champions League wedstrijd Genk-Napoli aan de hand van de spelers het terrein op mag. Het gaat allemaal om meisjes en jongens tussen 7 en 9 jaar die maximaal 1m36 groot zijn. Axelle is de enige uit Heusden-Zolder. Hopelijk brengt ze die van Genk wat meer geluk dan ze in Salzburg hadden.

veel-faillissementen-niet-zo-in-heusden-zolder

Veel faillissementen, niet zo in Heusden-Zolder

 In de eerste 9 maanden van dit jaar zijn in Limburg al 603 bedrijven failliet gegaan, het tweede hoogste aantal in de voorbije tien jaar. Voor de maand september ging het om 80 falingen, dat is dan eerder gemiddeld aantal. In Heusden-Zolder ging het om twee faillissementen die geopend zijn: horecazaak Harry & Joy uit de Beringersteenweg, en om Toksoy Musa uit de Schansstraat, gespecialiseerd in de herstelling van motorvoertuigen.

carpoolparkings-worden-weer-gekuist

Carpoolparkings worden weer gekuist

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat opnieuw de carpoolparkings reinigen, in de nachten van 4 op 5 en 11 op 12 oktober. Dat gebeurt grotendeels met de borstelwagen en om dat efficiënt te kunnen doen geldt dan een parkeerverbod van 20 uur tot 6 uur. Door de werken te spreiden over twee nachten blijven de andere parkings beschikbaar als alternatief. In de nacht van 4 op 5 oktober worden de parkings in Halen, Hasselt-Zuid, Houthalen, Paal (Beringen) en Tongeren aangepakt, van 11 (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-107

Vandaag gezien

 Iedereen kent het liedje van het roodborstje dat tikt aan het raam. Bij Elise Greunlinx in Bolderberg was het tot haar eigen verbazing een boomkikker die aan het raam vroeg om erin te mogen.

toch-een-positieve-terugblik-op-67ste-braderie

Toch een positieve terugblik op 67ste Braderie

Maandagavond is de 67ste Braderie in het winkelcentrum Cité afgesloten. Ondanks het slechte weer in het weekend, dat toch wel woog op de opkomst, maken de organisatoren een positieve balans op. Het filmpje hierbij geeft alvast een sfeerbeeld van de ambiance die er op de topdag hing.ste

vrouw-gewond-bij-botsing-in-koolmijnlaan

Vrouw gewond bij botsing in Koolmijnlaan

Rond 17 uur deze namiddag is een personenwagen tegen een boom gereden in de Koolmijnlaan in de buurt van het Rode Kruis. De bestuurster verloor wellicht de controle over het stuur, raakte een boom en botste verderop tegen een andere boom. De vrouw werd gewond naar het ziekenhuis afgevoerd, haar kinderen waren vooral geschrokken en zijn door familieleden opgehaald. De politie moest het verkeer regelen tot de auto was getakeld. 

bestuurder-uit-heusden-zolder-gewond-in-zonhoven

Bestuurder uit Heusden-Zolder gewond in Zonhoven

Een man van 53 uit Heusden-Zolder is vannacht gewond geraakt in Zonhoven. Rond 1 uur verloor hij in de Zwanenstraat de controle over het stuur. Hij kwam van de rijbaan af, botste tegen enkele verkeersborden en kwam tot stilstand in de berm. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. 

illegaal-gevangen-vogels-zijn-geringd

Illegaal gevangen vogels zijn geringd

Gisteren zijn de Heusdense vogelringers Lode en Stefan Was door het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen opgeroepen om te helpen bij het ringen van een grote lading illegaal gevangen en vervoerde vogels. De vogels waren in beslag genomen bij een transport op weg naar Malta.“Niet te geloven wat we allemaal in die bakken aantroffen,” laten ze weten. Lode en Stefan spitsten zich toe op het ringen van  zangvogels zoals de kruisbek, de ortolaan, de gekraagde roodstaart,  de putter, kneu en frater,  en enkele grotere vogels zoals de zilverplevier, regenwulp, bijeters ... Er zat ook een wespendief tussen die na een revalidatie, terug de vrijheid krijgt.

nieuw-ongeval-en-dus-meer-verkeershinder

Vrouw levensgevaarlijk gewond bij botsing

 Het was al een ochtend vol incidenten en verkeersproblemen en dat is kort over 11 uur nog een zwaar ongeval bijgekomen op de E314. In de buurt van de oprit Circuit Zolder in Viversel, richting Klaverblad, is een auto achterop een vrachtwagen gereden. Brandweer en medische hulpdiensten snelden ter plaatse. Het ongeval zorgde alvast voor bijkomende verkeershinder want drie rijstroken waren versperd. Om 12 uur staat er een file vanaf Heusden-Zolder. UPDATE  Bij het ongeval is een 51-jarige vrouw uit Oudsbergen levensgevaarlijk gewond geraakt. Zij is de bestuurster van de auto en had vermoedelijk de file te laat gezien, zodat ze op de vrachtwagen botste. Het duurde drie kwartier voor ze uit het wrak bevrijd was. Pas rond 13 uur kon het takelen beginnen, maar de file loste maar langzaam op.

boekt-toont-zich-veerkrachtig-in-spreuken

Boekt toont zich veerkrachtig in spreuken

 Zoals in heel wat andere gemeenten wordt ook in Heusden-Zolder deelgenomen aan #samenveerkrachtig. Dat is de actie waarmee Logo Limburg, Gezond Leven, Steunpunt Geestelijke Gezondheid, Te Gek! en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid van vandaag tot 10 oktober de ’10-daagse van de geestelijke gezondheid’ in de kijker zetten. Concreet wordt aan inwoners, handelaars en bedrijven gevraagd om spreuken – zelfbedacht of uit een lijst gekozen – op hun ramen te zetten. Alle (…) Lees het hele bericht

moeizame-ochtendspits

Moeizame ochtendspits

Onder meer door het slechte weer en enkele incidenten verloopt de ochtendspits bijzonder moeizaam. Zeker op de E314 gaat het langzaam, lezers melden ons dat ze bijna een uur nodig hebben om voorbij het klaverblad in Lummen te geraken.

wandelen-in-hz-de-meylandtwandeling

Wandelen in HZ: de Meylandtwandeling

Voor de Meylandtwandeling door de Vallei van de Mangelbeek neemt Bert Rodiers vandaag de Internetgazet op sleeptouw. We vertrekken aan het Domherenhuis in de Dekenstraat en volgen de rode wandeling over 12,5 km. Het natuurgebied tussen Heusden en Zolder wordt beheerd door Limburgs Landschap vzw en is ook Europees beschermd gebied. Tot het gebied behoren naast de Mangelbeekbeemden, het natuurreservaat De Schansbeemden, genoemd naar de aanwezigheid van een schans in 16de eeuw, als (…) Lees het hele bericht