Archief januari 2020

jan-decleir-in-een-andere-gedaante

Jan Decleir in een andere gedaante

Jan Decleir was vrijdagavond in een heel andere gedaante in Muze te zien, dan we gewoon zijn van hem. Samen met de elf topmuzikanten van I Solisti nam hij de toeschouwers mee naar de wereld van kunstenaars  die vechten tegen machtsmisbruik. Hoe (a)politiek kan kunst zijn? Muziek,film en theater vonden  elkaar in een schalkse satire op macht. (foto's Ria De Clerck)

cyclocross-op-circuit-van-wb-naar-superprestige

Cyclocross op Circuit: van WB naar Superprestige

Het staat nu definitief vast dat de cyclocross op Circuit Zolder niet langer tot de Wereldbeker behoort. In Zwitserland, waar dit weekend de wereldkampioenschappen gehouden worden, is vandaag de lijst van 14 crossen bekendgemaakt die vanaf volgend seizoen deel uitmaken van de uitgebreide Wereldbeker. Zonhoven staat daar op, Heusden-Zolder niet meer. De organisatoren waren naar verluidt niet bereid om aan het opgelopen kostenplaatje te voldoen. De cross maakt hier voortaan deel uit van de Superprestige, dat is het tweede belangrijke crosscriterium. In principe blijft ook de datum behouden. (foto Jan Leijskens)

nieuw-magazijn-op-komst-voor-sint-vincentius

Nieuw magazijn op komst voor Sint-Vincentius

Met alle voedingswaren en andere producten laat de nood aan bijkomende opslagruimte zich nog meer voelen bij Sint-Vincentius. Voorlopig is het behelpen met privégarages vol te stouwen en daarna weer te sorteren. Maar er is beterschap op komst want Simbouw is gestart met de bouw van een nieuw magazijn. Morgen is er trouwens de inzameling van Eversel-Ubbersel. Daarna rijden de vrijwilligers naar de winkelketens. (foto Stefan Was)

hdg-nieuwe-voorraden-zijn-aangekomen

HDG: nieuwe voorraden zijn aangekomen

De voorraden van Sint-Vincentius zijn in het kader van 'Hoop Doet Geven' ook vandaag weer verder aangegroeid. Chiro Zolder bezorgde via Elke Polders, de verzamelde voedingsmiddelen en verzorgingsproducten. De twee zonen poseerden fier in hun uniform. Het Islamitisch Informatiecentrum in de Waterleidingsstraat vulde de bestelwagen van Sint-Vincentius helemaal. En de mensen van de Sultan Ahmet Moskee in de Paquaylaan kwamen zelf naar het centrum met een stevige lading voedsel. (foto's Stefan Was en Greet Claes)

wie-volgt-cynthia-i-op-bij-de-feestknallers

Wie volgt Cynthia I op bij De Feestknallers

Morgen houden De Feestknallers hun traditionele carnavalsbal. Dat begint om 20.11 uur in Ons Huis en er worden carnavalsgroepen uit heel Limburg en daarbuiten verwacht. Naast de muziek en animatie wordt het hoogtepunt om 23.11 uur verwacht want dan stellen De Feestknallers hun zesde prins of prinses aan. Voorlopig blijft het met spanning uitkijken naar wie prinses Cynthia I zal opvolgen.

mijnwerkers-vergaderen-zondag-in-waterschei

Mijnwerkers vergaderen zondag in Waterschei

Na het succes van de bijeenkomst in Zolder twee weken geleden (foto) organiseert de KS-Vriendenkring nu zondag opnieuw een vergadering rond het pensioendossier. Deze keer heeft de bijeenkomst plaats in het Casino van Waterschei (André Dumontlaan 2) en ze richt zich tot alle ondergrondse mijnwerkers van  het Kempens Bekken van Eisden, Waterschei, Winterslag, Zolder-Houthalen en Beringen. De KS-Vriendenkring beweert trouwens dat het de eerste keer is sinds 1964 (…) Lees het hele bericht

wie-kan-bijdragen-aan-congo-tentoonstelling

Wie kan bijdragen aan Congo-tentoonstelling?

Dit jaar is Congo 60 jaar onafhankelijk. Naar aanleiding van de verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid organiseert Het Stadsmus in Hasselt, samen met o.a. Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en Erfgoed Haspengouw, de expo Bacongo Limburg.  Deze rondreizende expo start dit najaar in Het Stadsmus. De tentoonstelling stopt in 2021 in de Mijnstreek. Voor deze expo verzamelt Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, samen met de andere projectpartners, persoonlijke verhalen en objecten van Limburgers (…) Lees het hele bericht

soetopia-ontwapenend-en-eerlijk

Soetopia: ontwapenend en eerlijk

De jonge artieste  Soetopia stond donderdagavond in CC Muze. Bloemetjes plukken, 4 broers, armoede en croque-monsieurs. Dat is in grote lijnen de wereld van Soe Nsuki. Ontwapenend en eerlijk vertelde ze over haar jeugd in een straatarm gezin, de verwondering en de beleving van een kind met weinig toekomst. En toch altijd met een kwinkslag, een glimlach. Ja soms een traantje.  (foto's Ria De Clerck)

jeugdraad-is-boos-op-n-va

Jeugdraad is boos op N-VA

De jeugdraad van Heusden-Zolder haalt uit naar de plaatselijke N-VA die onlangs in haar krantje haar voorstellen voor de bestrijding van drankmisbruik uit de doeken deed. In een open brief, die ook op de gemeenteraad werd verspreid, stelt de jeugdraad dat onterecht wordt geïnsinueerd dat er een samenwerking zou zijn tussen N-VA en de jeugdraad. De jeugdraad zegt omwille van de onafhankelijkheid nooit rechtstreeks te kunnen samenwerken met een politieke partij. De jongeren vinden het ook spijtig dat alcoholmisbruik wordt geminimaliseerd tot een probleem dat alleen hen aangaat. Daarnaast zegt de jeugdraad wel degelijk bezig te zijn rond het thema fuiven en alcoholgebruik, zo is er een werkgroep fuiven opgericht. Ook is een fuifreglement/fuifcharter in de maak. 

olympia-wint-tweemaal

Olympia wint tweemaal

In het petanque 50+ heeft Olympia op deze speeldag een uitstekende zaak gedaan, doordat beide ploegen wonnen. De uitslagen: Ere afdeling:Genenbos A - Olympia A 4-5, 1ste Limburg: Boekt A - Genk A 4-5, Genenbos C - De Berk A 6-3 en Maaseik A - Boekt B 6-3. 3de Limburg: Bocholt A - Olympia B 4-5, 4de Limburg: De Berk B - Hasselt B 6-3 en Olympia C - Boekt C 6-3. 5de Limburg: Boekt D - Interlommel C 5-4.

voka-ceo-doet-limburgse-situatie-uit-de-doeken

VOKA-CEO doet Limburgse situatie uit de doeken

Vandaag was Johann Leten, CEO van VOKA - Kamer van Koophandel Limburg te gast bij  KWB-overdag. Hij is trouwens afkomstig van de Zolderse Voort. Leten deed uit de doeken hoe Limburg al heel wat te verduren heeft gekregen zoals de sluiting van de mijnen, Philips en Ford. SALK en SALK-turbo kunnen volgens hem een passend antwoord geven, maar dan moet het gekibbel ophouden en moeten eensgezind de prioriteiten worden uitgevoerd. Johann Leten wees ondermeer op de gebrekkige mobilteit in onze regio en de taalachterstand van sommige kinderen. Hij pleitte ook voor het behoud van het provinciale niveau om alles te coördineren. (foto's Ludo Deleux)

alarm-zet-shop-vol-rook

Alarm zet shop vol rook

De brandweer is vanavond uitgerukt naar het benzinestation in de Koolmijnlaan. Door een foute manipulatie was daar het inbraakalarm afgegaan. Dat zette heel de shop van het benzinestation vol rook. Er is geen schade maar de brandweer heeft de winkel moeten verluchten. 

werkgroep-zal-toekomst-politiezone-bekijken

Werkgroep zal toekomst politiezone bekijken

Herwig Hermans (N-VA) bracht zijn voorstel te berde om een debat te voeren en een externe onafhankelijk aan te trekken om de toekomst van de politiezone Heusden-Zolder te bekijken. Burgemeester Mario Borremans (GOED) wilde meegaan in het voorstel om een werkgroep te vormen met daarin afgevaardigden uit elke fractie om dan voortdurend te kunnen opvolgen wat er gebeurt rondom ons. Hij houdt er ook rekening mee dat Heusden-Zolder misschien op termijn gedwongen wordt om in een fusie te stappen. Tegelijk wou hij niet weten van het aantrekken van een externe deskundige. Iedereen ging akkoord om een werkgroep met alle partijen op te starten om een visie op lange termijn rond de politiezone uit te werken.

parkeergeleidingsborden-in-omgeving-muze

Parkeergeleidingsborden in omgeving Muze

De gemeente gaat een beroep doen op s-LIM voor een 'raamovereenkomst voor digital Signage en een content management systeem'. Een concreet project is een parkeergeleidingssysteem dat met borden zal aangeven hoeveel en waar er parkeerplaatsen zijn in de omgeving van cultuurcentrum Muze. Er komen nieuwe videoschermen in het gemeentehuis en de bib en een videowall in de inkomhal van het gemeentehuis. 

museum-wordt-uit-het-woutershof-gezet

Museum wordt uit het Woutershof gezet

De gemeenteraad besliste om de concessie met de Heemkundige Kring Zolder voor het museum in het Woutershof op te zeggen op 31 december dit jaar. De gemeente wil er een dorpshuis met vergaderruimten van maken. De concessie liep sinds 2003. Simonne Janssens-Vanoppen (N-VA) was verontwaardigd dat het schepencollege die beslissing nam zonder ook maar enig overleg of gesprek met welke betrokken partij dan ook. Ze verwees naar de beslissing om een (…) Lees het hele bericht

wie-is-de-beste-sjoelbakspeler-in-amideus

Wie is de beste sjoelbakspeler in Amideus

De sfeer zat er deze namiddag goed in bij Amideus in Berkenbos. Daar was de sjoelbak bovengehaald en de bewoners namen het tegen elkaar op in een competitie. Op de eerste plaats voor de gezelligheid en wat beweging ... maar toch ook met de stiekeme ambitie om met de winnaarstitel terug naar zijn of haar flat te kunnen keren. (foto's Estelle Bleux)

marcel-kumpen-brengt-heel-het-jaar-door-gedichten

Marcel Kumpen brengt heel het jaar door gedichten

Het is vandaag gedichtendag en links en rechts kruipen dan de gelegenheidsdichters in hun pen. Maar onze dorpsgenoot Marcel Kumpen heeft al enkele jaren geleden zijn prozaïsche journalistieke pen ingeruild voor de poëtische van de dichter en schrijver van diepgaande teksten. Op zijn eigen website marcelkumpen.be publiceert hij elke woensdag weer een ander gedicht.  De één keer geïnspireerd (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-409

De kijk van Richie

't Is weer een hoogdag voor Richie

t-heusdens-volksteater-trapt-52ste-seizoen-af

't Heusdens Volksteater trapt 52ste seizoen af

 Met een voorstelling voor Variant heeft 't Heusdens Volksteater de aftrap gegeven voor zijn 52ste revue. De volgende vier weken staat het gezelschap op de planken van 't Kuipershof met 'Mer on em'. En te oordelen naar de voorstelling van woensdagavond, valt alles in zijn juiste plooi. (foto's Lowie Gielis)

bert-moons-is-nieuwe-unizo-voorzitter

Bert Moons is nieuwe UNIZO-voorzitter

Waarnemend Unizo-voorzitter Raf Coomans kondigde tijdens de nieuwjaarsreceptie een nieuw bestuur aan en stelde Bert Moons van Sobelco voor als gloednieuwe voorzitter. In zijn maidenspeech pleitte de nieuwbakken voorzitter voor lokaal kopen. Terwijl de Limburgse ondernemers relatief optimistisch zijn over het jaar 2020, vindt hij dat ze ook zelf hun toekomst moeten maken. Unizo wil dit jaar een heel aantal activiteiten ontvouwen met als blikvanger in het najaar een uitstap naar de wereldexpo in Dubai. 

losplaatsen-voor-vlotter-verkeer-op-koolmijnlaan

Losplaatsen voor vlotter verkeer op Koolmijnlaan

Zowat 400 ondernemers hebben woensdagavond in de balzaal van Muze de nieuwjaarsreceptie van 'Ondernemend Heusden-Zolder' bijgewoond. Schepen van lokale economie Isabelle Thielemans stelde in haar toesprak vast dat het aantal BTW-plichtigen in Heusden-Zolder blijft stijgen. Tegelijk zorgen de bedrijven voor extra werkgelegenheid. Voor de mijnsluiting werkten hier 6000 mensen, op dit ogenblik zijn meer dan 13.500 mensen aan de slag in Heusden-Zolder. De (…) Lees het hele bericht

gatab-parkeerplaats-illegaal-ingenomen

GATAB: 'Parkeerplaats illegaal ingenomen'

De Kantonnale Bouwmaatschappij laat momenteel de daken van 119 woningen op de Cité vernieuwen, een operatie die bijna twee jaar in beslag zal nemen. Voor die werkzaamheden worden in de wijk Mommeplas momenteel al enkele maanden een parkeerplaats voor personen met een beperking en 7 andere parkeerplaatsen ingenomen als stapelplaats voor bouwmaterialen. Voor de GATAB is er geen probleem indien er volgens een beslissing van het schepencollege voor de duur van de (…) Lees het hele bericht

iedereen-reed-te-snel-in-de-brugstraat

Iedereen reed te snel in de Brugstraat

Dinsdag tussen 16 en 22 uur heeft de flitsauto van de politie op 5 plaatsen gestaan. Die waren uitgekozen op basis van klachten van buurtbewoners. Vandaag is de snelheidscamera op 2 plaatsen ingezet, tussen 12 en 15 uur. Nu ging het om de grote verkeersassen met veel doorgaand verkeer. Alles samen zijn 1489 voertuigen gecontroleerd, waarvan 246 te snel reden. Dat is 16,5 %. In de Brugstraat - waar maar 50 per uur is toegelaten - zijn alle bestuurders geflitst. De helft reed weliswaar minder dan 60 per uur. 1 bestuurder mag zijn rijbewijs inleveren, hij haalde bijna 100 per uur.

hdg-giften-van-overal

HDG: giften van overal

Ook vandaag is Stefan Was weer een toertje gaan doen om overal hoeveelheden droge voeding en onderhoudsproducten te gaan ophalen voor de actie 'Hoop Doet Geven' van Sint-Vincentius. Bij de wijkwerking Lindeman hadden Ufuk en Yafes hun volle autokoffer weer uitgeladen, een stevige persoonlijke bijdrage. IIn de Zandloper had ook de Chiro Boekt een boel waren opgestapeld. Jeugd en senioren hand in hand dus. In het gemeentehuis stond een volle winkelkar klaar in de ontvangsthal. Ook heel wat goederen in het Zebrahuis, onder meer door de steun van de Selimiye moskee in de Valentinusstraat.

al-9-inbeslagnames-van-verwaarloosde-dieren

Al 9 inbeslagnames van verwaarloosde dieren

Het blijft ontzettend druk in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. In de eerste vier weken van dit jaar moesten al 9 keer verwaarloosde dieren in beslag genomen worden. En daarbij moet over heel Vlaanderen worden uitgerukt. Vorige week werden 4 ezels opgehaald in Bertem (Vlaams-Brabant) en ook nog eens 2 hangbuikvarkens in Wetteren (Oost-Vlaanderen). Gisteren moesten de medewerkers in Tongeren 9 konijnen (foto) gaan ophalen, de uitwerpselen klitten in de haren van de diertjes. En gisteravond kwam daar ook nog eens een totaal verwaarloosd schaap in Lanaken bij. Het dier was totaal uitgemergeld en verzwakt en moest aan de infuus.

bovy-heeft-nu-ook-een-voliere

Bovy heeft nu ook een volière

Stilaan vallen de puzzelstukjes van domein Bovy in elkaar. Nu is er ook een volière bijgebouwd. En daarin zitten enkele mooie pauwen, een stel duiven en enkele uitzonderlijk mooie kippen. Het zijn alvast nieuwe blikvangers voor de talrijke wandelaars.

fietser-van-de-week-stephen-camps

Fietser van de week: Stephen Camps

Onze fietser van de week is een jonge aanhanger van de tweewieler: Stephen Camps wordt 8 jaar. Dagelijks fietst hij van thuis in de Pleinstraat naar zijn school, de Sint-Jan Bergmansschool in Viversel. En net als zijn ouders legt hij alle korte afstanden in de buurt met fiets af. Een goed voorbeeld, Stephen. Wil je ook iemand nomineren? paul.coolen[!]telenet.be 

vrachtwagen-en-auto-botsten-op-e314

Vrachtwagen en auto botsten op E314

Omstreeks 18 uur dinsdagavond zijn op de E 314 ter hoogte van de kanaalbrug in Viversel, richting Nederlands, een vrachtwagen en auto gebotst. Er vielen geen gewonden. Het ongeval zorgde wel voor verkeershinder tot de takeldienst alles had opgeruimd

remo-start-charme-offensie

Remo start charme-offensie

Group Machiels is met een nieuw charme-offensief gestart  om iedereen ervan te overtuigen dat de geurhinder met nieuwe investeringen wordt aangepakt. Daarvoor werd vandaag een deel van de pers uitgenodigd en mogen ook buurtbewoners nog een kijkje komen nemen. Het gaat om een investering van meer dan 1 miljoen euro. Een netwerk van buizen brengt het biogas uit het industrieel stort naar filterinstallaties. Daar wordt het verwerkt. Volgens manager Yves Tielemans zijn de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-138

Vandaag gezien

Een herfst en een halve winter achter de rug, enkele vriesnachten, rukwinden, ... en toch blijven heel wat beukenbladeren op de Galgenberg in Bolderberg standhouden. (foto Jan Leijskens)

handdoekenactie-van-phara-was-groot-succes

Handdoekenactie van Phara was groot succes

De inzamelactie van oude handdoeken die Phara Goris onlangs startte voor het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum is een succes geworden. Phara kreeg haar medeleerlingen en sympathisanten van de Sint-Jan Berchmansschool in Viversel warm gemaakt voor de actie en kon zo liefst 50 grote winkeltassen vol handdoeken bijeenbrengen. Twee auto's vol zijn er opgehaald. Het VZOC zal ze zeker goed kunnen gebruiken wanneer in de eerste lenteweken de piepjonge diertjes worden binnengebracht. (foto's Daphe Claes)

volop-werkzaamheden-rond-circuit-zolder

Volop werkzaamheden rond Circuit Zolder

Zondag waren de cyclocrossers nog aan de slag op Cirucit Zolder, maar de rest van de week wordt er ander werk verricht. Zo is het eigen team  van het circuit bezig met de verwijdering van de oude leuning aan de vaste tribune langs de start en finish zone. De brandweer had geoordeeld dat die niet meer hoog genoeg was. Na decennia was ze ook niet meer voldoende stabiel. Er komt dus een nieuwe, hogere leuning met plaats voor reclamepanelen. Tegelijk wordt ook het WIFI netwerk (…) Lees het hele bericht

getuigen-gezocht-van-vluchtmisdrijf

Getuigen gezocht van vluchtmisdrijf

Omstreeks 7u15 vanmorgen zijn op het kruispunt van de Industrieweg en de Dellestraat in Viversel een grijze BMW en een witte bestelwagen met elkaar gebotst. De personenauto raakte daarbij zwaar beschadigd. De bestuurder van de bestelwagen pleegde vluchtmisdrijf. Eventuele getuigen of wie de eigenaar van de bestelwagen kent, wordt gevraagd de politie te verwittigen.

fietser-gewond-in-de-dellestraat

Fietser gewond in de Dellestraat

In de Dellestraat is vanochtend vroeg een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis afgevoerd.

paco-garcia-trakteert-fans-en-collega-s

Paco Garcia trakteert fans en collega's

Zanger Paco Garcia blikt terug op een geslaagd 2019. Hij kon heel wat optredens afwerken, vierde zijn 25ste verjaardag als artiest en vond zijn droomwoning. Daarom nodigde hij zijn fans en enkele collega's bij hem thuis uit voor een nieuwjaarsreceptie. Het werd daar een leuk verbroederingsfeestje. (foto's Liesje Delsaerdt) 

fietsen-gestolen-bij-kraak-in-meylandtlaan

Fietsen gestolen bij kraak in Meylandtlaan

Vanochtend vroeg is een kraak gepleegd op de fietsenwinkel Bike Inn in de Meylandtlaan.  Ze sloegen toe omstreeks 20 voor drie door de vitrine aan diggelen te slaan. Het alarm ging af en de daders zijn gefilmd. Op de beelden is te zien hoe een drietal gemaskerde mannen razendsnel tewerk ging. In enkele minuten tijd gingen ze aan de haal met 15 dure fietsen, met een geschatte totaalwaarde tussen de 100.000 en 150.000 euro. Daarna verdwenen ze even snel als ze gekomen waren voor de eigenaar en de politie ter plaatse kwamen. De brandweer moest de vitrine komen dichtmaken. Bekijk hier de beelden van de kraak.

word-jij-onze-fietser-van-de-week

Word jij onze 'Fietser van de Week'?

Al sinds vorig jaar stellen we hier elke woensdag de 'Fietser van de week' voor. “De Fietsersbond Heusden-Zolder wil daarmee fietsers uit alle 7 kerkdorpen in de kijker zetten: mensen die naar het werk rijden met de fiets, die hun boodschappen met de fiets doen of die hun bezoekjes op de tweewieler afleggen. Ken je ook zo iemand? Of wil je zelf de fietser van de week zijn? Stuur dan zeker een mail naar paul.coolen[!]telenet.be en je wint 2 unieke fietsplaatjes. De fietser van de week is een voorbeeld voor de andere inwoners. Het uiteindelijke doel van de Fietsersbond is om tegen 2025 het autoverkeer te doen verminderen met 25%: de Actie 25/25. 

ziekenhuisdirectie-onderzoekt-religieus-incident

Ziekenhuisdirectie onderzoekt 'religieus incident'

Bij de ombudsdienst van het Sint-Franciscusziekenhuis is een klacht ingediend door een patiënte die zich onheus behandeld voelt door een verpleegkundige afgelopen vrijdag. Volgens de patiënte - een vrouw van Marokkaanse afkomst - zou de verpleegkundige - een man van Turkse afkomst - geweigerd hebben om haar een hand te geven om religieuze redenen. Hij zou ook tijdens het onderzoek geweigerd hebben haar aan te raken. De ziekenhuisdirectie bevestigt dat er een incident is geweest. (…) Lees het hele bericht

n-va-brengt-politiezone-opnieuw-op-de-raad

N-VA brengt politiezone opnieuw op de raad

De N-VA wil donderdag op de gemeenteraad opnieuw hebben over de politiezone Heusden-Zolder. Zoals bekend besliste het gemeentebestuur eind vorig jaar om niet verder te onderhandelen over een fusie. Ondertussen heeft criminoloog Jelle Janssens een rapport klaar over een grote fusieoperatie in onder meer Noord-West-Limburg. Hoewel de knopen daar nog moeten doorgehakt worden, ziet het er hoe dan ook naar uit dat Heusden-Zolder als ééngemeente zone zal (…) Lees het hele bericht

reddingshondenopleiding-eert-vicky-en-alexis

Reddingshondenopleiding eert Vicky en Alexis

Aan het PLOT in Genk is vandaag de eerste steen gelegd voor het opleidingscentrum voor reddingshonden. Het gaat om een samenwerking met de Stichting Vicky en Alexis. Vicky Storms is de jonge vrouw uit Zolder die samen met haar vriend Alexis op 27 januari 2010 - vandaag precies 10 jaar geleden - om het leven kwam bij een gasontploffing in Luik. Zelf konden ze van onder het puin nog aanwijzingen geven waardoor een kind kon gered worden. Maar uiteindelijk overleefden ze het niet, net als 12 andere (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-137

Vandaag gezien

Zo ziet de gazon van Elie Tiri in de Mommestraat eruit nadat hij al voor de vierde keer bezoek kreeg van everzwijnen. We vermoeden dat de evers bij hun vijfde bezoek niet op een jubileumfeestje moeten rekenen. 

levenslang-rijverbod-toch-rijden-met-foute-platen

Levenslang rijverbod, toch rijden met foute platen

Vrijdagavond hield de verkeersdienst van de politie snelheidscontroles op 5 plaatsen. 217 van de 1108 bestuurders reden te snel. Eén van hen is ter plaatse tegengehouden omdat zijn rijbewijs werd ingetrokken. Hij krijgt ook nog een uitnodiging van de politierechter. Op het Braderieplein stond een Opel met nummerplaten afgeleverd voor een Ford. De eigenaar, was een bekende van de politie. Hij liep al verschillende malen een rijverbod op.  Afgelopen week heeft hij zelfs (…) Lees het hele bericht

opnieuw-lachgas-aangetroffen-bij-jongeren

Opnieuw lachgas aangetroffen bij jongeren

De overlastploegen van de politie hebben dit weekend verschillende controles uitgevoerd op plekken waarover buurtbewoners geklaagd hadden. Op één plaats werden in een auto twee bussen van elk 2 kg lachgas aangetroffen. In de auto zaten twee jongedames uit Heusden-Zolder. Het lachgas is in beslag genomen en beide dames krijgen een GAS-boete.


voor-het-eerst-auto-in-beslag-genomen

Voor het eerst auto in beslag genomen

De politie van Heusden-Zolder heeft voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe regel om een auto in beslag te nemen. Vrijdagavond kon een ploeg een jongeman van 20 onderscheppen na onverantwoord en gevaarlijk rijgedrag in de Schilderswijk in Zolder. Net voordien was hij ook geflitst aan 116 km per uur in de Inakker, waar maar 50 mag.  Bovendien bleek uit de speekseltest dat hij drugs gebruikt had. Zijn rijbewijs is meteen voor 15 dagen ingetrokken en later moet hij voor de politierechter verschijnen. Zijn auto is in beslag genomen, pas als hij alle administratieve kosten (zoals takeldienst en bewaring) betaald heeft, mag hij die terughalen.

eigen-werk-troef-in-aftermuzecafe

Eigen werk troef in AfterMuzeCafé

Het AfterMuzeCafé kreeg zondagavond meer dan 100 bezoekers over de vloer. Zij werden niet getrakteerd op bekende covers maar op volledig zelf geschreven en gecomponeerde songs. Caspar Auwerkerken uit Stokrooie opende de avond op zijn eigen timide manier.  Met sterke teksten en muziek waar je moet inkomen, die je echt moet voelen. Zenith, met bandleden uit Beringen en Tessenderlo, zorgden vanaf het eerste moment voor een heel ander sfeertje. Ongezouten (…) Lees het hele bericht

61-straatfeesten-kregen-een-subsidie

61 straatfeesten kregen een subsidie

Dat buurtfeesten populair zijn in Heusden-Zolder, blijkt ook weer in de nieuwjaarsmaand. Inwoners voelen blijkbaar meer en meer de behoefte om informeel samen te komen met de buren. Zo kreeg de gemeente vorig jaar liefst 61 aanvragen binnen voor straatfeesten. Daarvoor werd in het totaal 7.711 euro aan subsidies uitgekeerd. Ook dit jaar kun je een straatfeest organiseren met een steuntje van de gemeente. Je kunt een basistoelage van 125 euro krijgen, met eventueel nog een bijkomend bedrag (één derde of maximaal 125 euro) voor de huur van een tent of zaal. Je kunt alles hier online afhandelen. Waar is dat feestje?

hdg-de-buit-van-de-kinderopvang-in-boekt

HDG: de 'buit' van de kinderopvang in Boekt

De laatste week van Hoop Doet Geven gaat in en de vrijwilligers van Sint-Vincentius worden nu voortdurend gecontacteerd om de verzamelde voeding en verzorgingsproducten op te halen. Vanmorgen werd de kinderopvang in Boekt aangedaan. Daar konden de begeleidsters trots hun 'buit' tonen en overhandigen. (foto Stefan Was)


politie-krijgt-binnenkort-bodycams

Politie krijgt binnenkort bodycams

Let voortaan maar op wat je doet of zegt wanneer er een politie-inspecteur tegenover je staat. Er zijn immers 13 bodycams besteld voor de politie in Heusden-Zolder. Ook andere zones hebben er ondertussen in bestelling. De bodycams kunnen gebruikt worden om achteraf agressie tegen de politie te bewijzen maar evengoed om buitensporig geweld van de politie zelf aan te tonen. Ze kunnen ook helpen bij de identificatie van personen. Los daarvan krijgt het commissariaat ook een nieuwe installatie voor videoverhoor.

jumbo-kan-van-start-gaan

Jumbo kan van start gaan

Het staat nu definitief vast dat er een Jumbo-warenhuis komt in de Koolmijnlaan. Het gemeentebestuur heeft de vergunning afgeleverd. Nu kan gestart worden met de afbraak van de voormalige DHZ Tielens en de naastgelegen woningen. En dan kan het snel gaan. Het wordt trouwens een grote Jumbo-winkel, nog een stuk groter dan de gloednieuwe Lidl. Ondertussen geraakt aan de overzijde van de weg het Muitenbergproject ook voltooid. Daar zou de speelgoedketen Toychamp op 21 februari zijn nieuwe winkel openen.

evelyn-neuteleers-kampioen-in-vlaams-brabant-1

Evelyn Neuteleers kampioen in Vlaams-Brabant

In het turnen is het wedstrijdseizoen gestart en dus moest Evelyn Neuteleers zondag aan de bak op de dubbel mini trampoline. In Sint-Gilis-Dendermonde werden de provinciale kampioenschappen voor Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant betwist. Evelyn Neuteleers die sinds ze in Leuven studeerde uitkomt voor Wild Gym Herent, moest er haar titel van vorig jaar verdedigen. Dat lukte en dus is ze weer kampioen van Vlaams-Brabant. Ze is alvast geplaatst voor het Vlaams kampioenschap. Volgende week treedt ze aan in Zonhoven.

h-ritabuurt-houdt-van-hotdogs

H. Ritabuurt houdt van hotdogs

De buurt van de Heilige Rita - deel van de Schootstraat en omgeving van de kapel - hield vandaag haar nieuwjaarsreceptie. Vooral de hotdogs werden erg gesmaakt maar alle 80 exemplaren vlogen de deur uit. 

vandaag-gezien-136

Vandaag gezien

Op domein Bovy, ook een pony moet oefenen voor hij aan het echte werk kan beginnen. 

zolderse-dames-verliezen-in-stevoort

Zolderse dames verliezen in Stevoort

In de tweede provinciale van het damesbasketbal verloor Zolder vandaag met 74-32 van Stevoort B. In de vierde provinciale heren behaalde Zolder G in de vooravond een krappe zege tegen Bilzerse C: 66-65.

anadol-verliest-in-ham

Anadol verliest in Ham

In de derde provinciale verloor leider Anadol FC met 1-0 bij KFC Ham United. 

foto-expo-van-jos-coenen-is-geopend

Foto-expo van Jos Coenen is geopend

Een 60-tal geïnteresseerden woonden zondagnamiddag in Muze de opening van de tentoonstelling 'Terra Incognita' bij. Het gaat om foto's van landschappen door Jos Coenen, die daarvoor het bijzondere van Limburgse industrieterreinen opzocht. De fotograaf zelf gaf daarbij de nodige toelichting. Nog te zien tot en met 1 maart, van woensdag tot en met zondag van 17 tot 23 uur in de exporuimte van het MuzeCafé. (foto's An Maex)

bolderberg-doet-het-in-de-laatste-minuut

Bolderberg doet het in de laatste minuut

In de tweede provinciale heeft Bolderberg FC met 0-1 gewonnen bij FC Paal-Tervant A. De winnende goal viel in de laatste minuut.  KVV Heusden-Zolder strandde op een 1-1 bij Thor Hasselt. 

heusden-walst-over-vliermaalroot

Heusden walst over Vliermaalroot

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 met 2-6 gewonnen in Vliermaalroot.

massa-jonge-renners-in-het-zolderse-veld

Massa jonge renners in het Zolderse veld

Een drukte van jewelste vandaag bij Circuit Zolder, want de cyclocrosswedstrijden voor jongeren lokten een pak deelnemers. Bij de 8-jarigen won Ferre Celen, bij de 9-jarigen Kobe Van Elst, bij de 10-jarigen Kobe Teughels en bij de 11-jarigen Mats De Ridder, er waren 85 miniemen. Slechts 5 meisjes aan de start, daar won Phebe Bliek bij de 11-jarigen, Marthe Hannes was de enige jarige. Bij de 12-jarigen won Giel Lejeune voor streekrenner Kobe Vanhoudt. Bij de 13-jarigen was Xander Danckaarts de (…) Lees het hele bericht

de-sfeer-erin-op-nieuwjaarsdrink-gele-wijk

De sfeer erin op nieuwjaarsdrink Gele Wijk

80 buurtbewoners zakten zaterdagavond af naar 'De Halte' in Viversel want daar hield de Gele Wijk haar nieuwjaarsdrink. Met een hapje en drankje erbij werd het een gezellige boel en meteen ook een prettige kennismaking met enkele nieuwe buren. En als je er dan nog een buur bij hebt die voor de muzikale animatie zorgt, dan hoeft het niet te verbazen dat er tot in de vroege uurtjes werd gedanst. (foto's Stephan Hulsmans)

the-locals-stelen-zelf-mee-de-show

The Locals stelen zelf mee de show

Vannacht is een punt gezet achter de editie 2020 van The Night of the Locals. Madhouse was de bijna traditionele afsluiter, en daarvoor hadden ook The Locals zelf hem nog eens van jetje gegeven. Initiatiefnemer Robert Quintens sleurt altijd een troep lokale muzikale helden mee op het podium zoals Peter Bilterest die zijn indrukwekkende strot boven het gitaar- en drumgeweld uitstuurt. Het publiek kan het erg waarderen en misschien moet de Zolderrock zo stilaan als een eigen genre erkend worden, eentje dat doordrongen is van power en passie. (foto's Tony Sempels)

de-hoogmis-van-het-absurdisme

De hoogmis van het absurdisme

De 'return van de comeback' van Kamagurka en Herr Seele bracht zaterdagavond de complete absurditeit op het Muzepodium. (foto's Herman Eerdekens)

the-locals-verenigen-jong-en-klassiek-talent

The Locals verenigen jong en klassiek talent

Stevige beats, snerpende gitaren, veel volk van uiteenlopende leeftijden samen in een tent op het Heldenplein ... dat kon zaterdagavond niets anders dan The Night of the Locals zijn. de jaarlijkse hoogmis van de Zolderse rock met als gemene deler de Zolderse roots en de liefde voor de meer stevige spectrum van de rockmuziek. De meeste bands tekenden voor stevige drammers, af en toe afgewisseld met een melodieuze vertraging. Talentvolle zangers en muzikanten brachten van in de vooravond tot 's (…) Lees het hele bericht

zolder-a-kan-weer-winnen

Zolder A kan weer winnen

Het voelt aan als een opluchting, want in de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A eindelijk opnieuw met de overwinning aangeknoopt. Het werd 65-83 in Maasmechelen. In tweede provinciale verloor Heusden A van Sint-Truiden B met 52-65. In de derde provinciale A verloor Heusden B van Tongeren C met 38-57. In derde B won Zolder D vrij gemakkelijk bij Optima Tessenderlo C: 61-71. In vierde provinciale walste Kajoba over Hades Kiewit E met 80-53. Zolder E won van As B met 75-66.

kvlv-heet-voortaan-ferm

KVLV heet voortaan FERM

Na meer dan een halve eeuw heeft vrouwenvereniging KVLV haar naam veranderd in Ferm. Een krachtige naam die hen naar eigen zeggen op het lijf is geschreven, omdat ze dat willen uitstralen: sterk en vastberaden, inspirerend en stevig geworteld, energiek en ondernemend, gedurfd maar hartelijk. Samen met dochters ontstaan uit het vroegere KVLV: Puuur Huishoudhulp, Landelijke Thuiszorg, kinderopvangdiensten Stekelbees, Oziki en Landelijke Kinderopvang, vormen ze nu één groot netwerk. Ferm! De plaatselijke afdelingen hebben al een hele geschiedenis. In Heusden-Centrum bijvoorbeeld is Ferm 67 leden sterk, maar er zijn nog meer vrouwen welkom. (foto Rosita Vandebroek)

vandaag-gezien-135

Vandaag gezien

Het oogt nogal cynisch, aan de glasbakken in de Rode Kruisstraat. Kleurglas staat er boven, en eronder ligt allemaal afval. En ook opvallend: alles netjes gestopt in winkelzakken waarvoor je tegenwoordig moet betalen. 

bedrijfsvoetbal-vlotte-winst-voor-iedereen

Bedrijfsvoetbal: vlotte winst voor iedereen

In het bedrijfsvoetbal ging RP Products met 3-5 winnen bij Total Energy.  Wieze Boys A won met 1-3 bij Huwa San. In de tweede afdeling ging Wieze Boys B vlot over Sting Waterschei, daar werd het 6-1.

buren-klinken-in-buurthuis-sint-anna

Buren klinken in buurthuis Sint-Anna

Vrijdagavond hebben de buurtbewoners van de Schootstraat en omliggende straten het glas geheven op het nieuwe jaar. Daarvoor waren ze bijeengekomen in buurthuis Sint-Anna. Bij een natje en droogje werd gezellig 'geuchterd'. (foto Jenny Put)


een-gelukkig-jaar-4717

Een gelukkig jaar 4717

Aan de 14 inwoners van Chinese afkomst die in Heusden-Zolder wonen, een gelukkig Chinees Nieuwjaar. Vandaag begint voor hen het jaar Huangdi 4717, het Jaar van de Rat. Al zal ook bij hen de feeststemming wellicht stevig getemperd zijn door de dramatische ontwikkelingen rond het coronavirus. We wensen hen - en de rest van de wereldbevolking - dan ook op de eerste plaats een goede gezondheid toe in 4717.

de-kijk-van-richie-408

De kijk van Richie

En de wintermercado is nog niet gedaan ...

imposant-theaterstuk-in-dito-decor

Imposant theaterstuk in dito decor

Het Nieuwstedelijk met Sara Vertongen en Tom Van Bauwel speelde vrijdagavond 'Een gesprek met de regen' in Muze. Voor dit stuk baseerde regisseur Stijn Devillé zich op zijn persoonlijke emoties en gedachten na een bijna-dood ervaring met zijn kind. In het theaterstuk verliest een koppel zijn kind. Kort nadien verhuist het koppel naar Singapore en wanneer ze daar door de moesonregens wandelen meent de man zijn dochter op te merken in de regendruppels. Het theaterstuk speelt zich af in een indrukwekkend decor waarbij het zelfs regent op het podium. (foto Herman Eerdekens)

cbos-noord-steunt-heideland-en-de-schans

CBOS Noord steunt Heideland en De Schans

Het Militaire Centrum Voor Basisopleiding en Scholing Noord (CBOS Noord) in Leopoldsburg steunt al enkele jaren twee  organisaties uit Heusden-Zolder in de vorm van een peterschap: de school Heideland in Viversel en het dagactiviteitencentrum De Schans in Berkenbos. CBOS Noord is ook de petereenheid van Heusden-Zolder en is bijvoorbeeld ook betrokken in de activiteiten van het Verbroederingscomité. Met de jaarlijkse fietshappening én sponsoring van (…) Lees het hele bericht

autobestuurder-komt-er-met-de-schrik-van-af

Autobestuurder komt er met de schrik van af

Op de E 314 aan de brug over het Albertkanaal in Viversel is vanavond een vrij spectaculair ongeval gebeurd. In de richting van Nederland botsten een vrachtwagen en een personenwagen. Er vielen als bij wonder geen gewonden want de vrachtwagen kwam uiteindelijk tot stilstand tegen de zijflank aan de bestuurderszijde van de auto. Het verkeer verliep een tijdlang vertraagd tot FAST-depanage Geert Schops de weg had vrijgemaakt.

dieven-slaan-weer-toe-2

Dieven slaan weer toe

Op een bouwwerf in de Rodenbachlaan zijn dieven aan de haal gegaan met kabels. Vermoedelijk sloegen ze afgelopen nacht toe. In de Sportalaan was er vorige nacht een inbraak in een auto. Het is niet duidelijk of daarbij buit is gemaakt.

wetenschappers-in-spe-van-beekbeemden

Wetenschappers in spe van Beekbeemden

De leerlingen van Beekbeemden verkasten voor een deel van de dag naar Muze. Daar maakten ze een leerzame dag rond techniek mee, samen met Technopolis. De kans is groot dat hier  toekomstige wetenschappers de smaak te pakken hebben gekregen. (foto's An Vanoppen)

academietheelichtjes-leverden-op-3-000-voor-vinz

Academietheelichtjes leverden op € 3.000 voor Vinz

In het kader van de Warmste Week had de academie van Heusden-Zolder een eigen actie. De leerlingen lieten hun creativiteit de vrije loop en maakten 600 prachtige theelichtjes. Het werden populaire gadgets in de aanloop naar Kerstmis. En het leverde liefst 3000 euro op. Dat bedrag werd overgemaakt aan Vinz, één van de leerlingen die vecht tegen een ziekte en die ook het zoontje is van een leerkracht. De academiefamilie heeft haar warme hart getoond.

30-nestkasten-bij-gehangen-op-domein-bovy

30 nestkasten bij gehangen op domein Bovy

Vandaag hebben vrijwilligers op domein Bovy weer een 30-tal nestkasten bijgehangen: voor pimpel- en koolmezen, roodborst, gekraagde roodstaart en zelfs een kast voor de kerkuil. En dan maar hopen dat de vogelringers in de lente veel werk hebben. Vorige lente was de operatie in ieder geval succesvol met 165 jonge vogels geringd: 83 pimpel- en 82 koolmezen, allen kerngezond. (foto's Stefan Was)

nog-een-keer-we-two-en-symphony-in-gustos

Nog één keer We Two en Symphony in Gustos

Vanavond om 20 uur kun je in Gustos - het oude Muzecafé - nog één keer in die omgeving een optreden van We Two & Symphony beleven. The last walz als het ware. 

drukke-filmweken-in-theroxytheatre

Drukke filmweken in TheRoxyTheatre

Het gaan weer drukke filmweken worden in Theroxytheatre,niet alleen omdat er populaire films als de Kampioenen en Bad Boys for Life draaien. Er staan ook verschillende specials op stapel. Zo kun je zondag om 20 uur naar het familiedrama 'The Farewell' (foto) gaan kijken. Woensdag 29 januari om 19 uur uur staat 'Nuestras Madres' op de affiche. En de ElaN Filmavonden hebben heel wat lekkers in petto. Maandag 27 januari om 20.30 uur de avant-première van 'Jojo Rabbit', op 10 februari 'Muidhond' in aanwezigheid van regisseur Patrice Toye en op 17 februari 'Dark Waters' van Todd Haynes, een avant-première in samenwerking met Film Fest Gent on Tour.

kamagurka-en-herr-seele-terug-naar-absurdistan

Kamagurka en Herr Seele: terug naar Absurdistan

 Wie houdt van absurde humor wordt morgenavond in CC Muze op zijn wenken bediend. Kamagurka en Herr Seele staan daar samen op het podium met     'The return of the Comeback'. Al veertig jaar zijn beiden close, persoonlijk en in de kunst. Ze staken samen iconische tvprogramma’s in elkaar, creëerden kunst die door velen werd geprezen en evenzeer werd miskend, en tot op vandaag maken ze samen de strips van Cowboy Henk. De afgelopen 15 jaar werkten ze samen als schilders, tekenaars en schrijvers, maar ze hadden niet meer samen op een podium gestaan. Morgen dus weer wel, met een soort  hoogtepunt uit hun absurdistisch oeuvre. Tickets: € 20, € 17, € 14.

neos-bezocht-concert-met-katrien-baerts

Neos bezocht concert met Katrien Baerts

Neos Heusden-Zolder zakte naar de prachtige Academiezaal in Sint-Truiden af voor een concert van Het Collectief samen met Katrien Baerts. Op het programma stond  werk van onder meer Debussy, Ravel, Dutilleux en Messiaen. Het optreden van sopraan Katrien Baerts, afkomstig uit Boekt, gaf het concert uiteraard een extra toets. (foto Trudo Groffi)

fietser-lichtgewond-in-koerselsebaan

Fietser lichtgewond in Koerselsebaan

Vanmorgen is een fietser lichtgewond geraakt bij een aanrijding met een auto. Dat gebeurde omstreeks 11 uur in de Koerselsebaan. Het slachtoffer moest niet naar het ziekenhuis gebracht worden, maar ging voor controle naar de dokter. 

kwb-overdag-liet-de-ballen-rollen

KWB-overdag liet de ballen rollen

Eén keer per jaar verzamelen de leden van KWB-overdag voor een petanquetornooi. En dus werd er druk met de ballen gegooid op de indoorterreinen van PC Olympia aan de Veen.  50 deelnemers bezetten de 8 banen. Er werd gewikt en gewogen, gemeten en nagemeten, maar het was Jaak Verlinden die overwinning behaalde. (foto's Ludo Deleux) 

in-t-molenholleke-zit-veel-artistiek-talent

In 't Molenholleke zit veel artistiek talent

Afgelopen dagen hebben de leerlingen van 't Molenholleke een reeks muzikale activiteiten op poten gezet; Daarvoor gebruikten ze het thema 'Dromen'. Ze knutselden dromenvangers, ze dansten, rapten, maakten gedichten en uiteraard hebben ze gedroomd. Er schuilt veel artistiek onder de leerlingen. (foto's Rita Grosemans)

internen-herdachten-collegebrand

Internen herdachten collegebrand

 Vandaag is het 46 jaar geleden dat 23 internen van het toenmalige Heilig-Hartcollege om het leven kwamen in een brand op een slaapzaal. Aan de vooravond van die droevige verjaardag hebben de huidige internen van het Sint-Franciscuscollege stilgestaan bij die tragische gebeurtenis. Buiten vergezeld van kaarsen werd het gebeuren verteld waarbij telkens een kaars werd uitgeblazen. Het werd steeds donkerder waardoor in alle stilte duidelijk was hoe groot de leegte moet geweest zijn 46 jaar geleden. (foto's An Vandevenne)

drukjacht-verlaat-door-sabotage

Drukjacht verlaat door sabotage, 15 evers gedood

De drukjacht op everzwijnen in het Bolderdal in Bolderberg en ook in het grensgebied in Zonhoven en Stokrooie, is vanmorgen met een uur vertraging gestart door sabotage. Afgelopen nacht hebben onbekenden verschillende hoogzitten met een kettingzaag beschadigd. Het is vanop die hoogzitten dat de jagers de everzwijnen onder vuur nemen. De jagers hebben ze dan nog zoveel mogelijk proberen te herstellen. Door de vertraging mag de jacht vanavond doorgaan tot 18 uur, in plaats van 17 uur. (foto Natuurpunt - Raymond De Smet) - update Bij de jacht zijn minstens 15 everzwijnen geschoten. Er namen 40 jagers deel en die operereerden zowel op domeinen van Natuur en Bos als op privé-gronden.

zondag-cyclocross-voor-jongeren-op-circuit

Zondag cyclocross voor jongeren op circuit

Op Circuit Zolder zijn de cyclocrossliefhebbers sinds jaar en dag verwend met wereldbekers en wereldkampioenschappen. Maar nu zondag 26 januari heeft er een 'Back to Basics Cyclocross' plaats. Zoals de naam het zelf zegt zijn het wedstrijden voor jongeren. Tussen 10 uur en 11.30 uur rijden achtereenvolgens de 8-, 9-, 10- en 11-jarigen. Tussen 13 en 14 uur is het de beurt aan de 12-, 13- en 14-jarigen. Om 14.30 volgt reeks 1 van de U 17 en om 15.30 reeks 2. De gentlemen tenslotte mogen om 15.30 uur afronden. Nadien volgt nog een afterparty. Parkeren kan in zone 5 van het circuit en de toegang is gratis. 

industriele-landschappen-van-jos-coenen-te-kijk

Industriële landschappen van Jos Coenen te kijk

Nu zondag om 15 uur opent in de exporuimte van het Muzecafé  de tentoonstelling 'Terra incognita' met foto's van Jos Coenen. Jos Coenen fotografeert liefst gewone landschappen waarvan hij het bijzondere in beeld brengt. Nu toont hij weinig gekende industriële landschappen uit Limburg. Industrie wordt in verband gebracht met werkgelegenheid, productie en milieu maar het levert net zo goed landschappen op, denk maar aan de mijn- en fordterreinen. Jos Coenen heeft ze gefotografeerd, dag en nacht. Het resultaat is krachtig en poëtisch. Te bekijken tot en met 1 maart, van woensdag tot en met zondag van 17 tot 23 uur. Nu zondag kun je trouwens aansluitend de optredens van Caspar en Zenith in het AfterMuzeCafé meemaken.

een-vleugje-exotiek-op-de-markt

Een vleugje exotiek op de markt

Een koude winterse dag vandaag en heel wat bezoekers aan de multiculturele markt zochten aan de kramen dan ook wat exotische inspiratie. En die vonden ze, bijvoorbeeld aan een kraam met Afrikaans uitziende kleding, of bij eentje met exotische olieën, ... zo verschijnt geregeld wel iets nieuws op de markt. Nu is het drie weken wachten, want de tweede woensdag van februari valt pas op de twaalfde. 

vandaag-gezien-134

Vandaag gezien

Mist gecombineerd met vriestemperaturen levert mooie prentjes op in de natuur, zoals hier in Bolderberg. (foto's Jan Leijskens)

vrouwen-van-halhei-in-actie-voor-hdg

Vrouwen van Halhei in actie voor HDG

Ook in de wijk Halhei lopen er warme acties. Hier waren het vooral de vrouwen die het voortouw namen. De dames van de breigroep, de vrouwenvereniging Dogus en bewoners van de wijk  lieten hun warm hart spreken. Ze vulden bakken met niet-bederfbare voeding en verzorgingsproducten voor de actie Hoop Doet Geven. (foto's Petra Claes)

bont-gezelschap-bezocht-het-berenhuis

Bont gezelschap bezocht Het Berenhuis

Ook in Het Berenhuis zijn ze aan het nieuwe jaar begonnen. De eerste bezoekers van 2020 waren de cursisten 'Wegwijs in Heusden-Zolder' van CVO De Verdieping. Het zijn mensen die lessen 'Nederlands als tweede taal' volgen. Het gaat om een bont gezelschap met wortels in Venezuela, Cuba, Syrië, Bulgarije, Iran, Thailand en Turkije. Genoeg stof dus om te overlegging over taal, opvoeding en de rijkdom van diversiteit. 

aftermuzecafe-van-intiem-tot-stevig

AfterMuzeCafé: van intiem tot stevig

Op zondag 26 januari om 20 uur heeft de volgende editie van het AfterMuzeCafé plaats. De spits in het MuzeCafé wordt afgebeten door Caspar Auwerkerken. Hij is nog maar 20 jaar en komt uit Stokrooie. Hij is al voor de tweede keer te gast bij het Aftermuzecafé.  Deze talentvolle singersongwriter - met alleen maar een gitaar - creëert een intieme atmosfeer die je naar zijn droomwereld leidt. Een wereld vol hoop, melancholie en licht. Na de intimiteit van (…) Lees het hele bericht

fietser-van-de-week-maurice-vandewege

Fietser van de week: Maurice Vandewege

Maurice Vandewege is onze fietser van de week. Hij woont in Berkenbos, in de Oude Baan, en rijdt al sinds jaar en dag met zijn fiets annex karretje. Hij doet al zijn boodschappen met de fiets. Ook het voer voor zijn kippen haalt hij op die manier. Niets lijkt hem te zwaar. Vroeger reed Maurice geregeld 120 km maar nu 'beperkt' hij zich tot ritten tot in Peer en Meeuwen. Wil je ook iemand nomineren als fietser van de week? Mail naar paul.coolen[!]telenet.be 

mist-zorgt-voor-extra-takelwerk

Mist zorgt voor extra takelwerk

De dichte mist maakt het verkeer bijzonder gevaarlijk, er zijn al verschillende ongevallen gebeurd. Dat betekent extra drukte voor het Heusdense takelbedrijf Geert Schops. Dat moest in de vooravond al een eerste keer uitrukken naar de E 314 in Houthalen. Daar waren 7 wagens betrokken in een kettingbotsing. Er viel één gewonde en het bedrijf moest 4 auto's takelen.

botsing-in-de-dichte-mist-op-terlamenlaan

Botsing in de dichte mist op Terlaemenlaan

In de dichte mist zijn omstreeks om half zeven vanavond twee auto's frontaal gebotst op de Terlaemenlaan, aan de scherpe bocht. In één van de auto's raakte een jongedame gewond, zij is met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. De brandweer kwam ter plaatse voor signalisatie en om het wegdek op te ruimen. Een tijdlang was de straat volledig versperd en moest de politie het verkeer omleiden., tot takeldienst Geert Schops de zwaar beschadigde wagens had verwijderd.


vandaag-gezien-133

Vandaag gezien

 Het sneeuwklokje en de aconiet staan in bloei. (foto's Roger Convents)

hoe-kunnen-we-zo-de-fiets-promoten

Hoe kunnen we zo de fiets promoten?

Probeer als fietser eens op de drukke avondspits met bovendien flinke mist veilig over de Guido Gezellelaan te rijden. 

hdg-verenigingen-in-eversel-werken-samen

HDG: Verenigingen in Eversel werken samen

In het kader van 'Hoop doet Geven' is er geen vast inzamelpunt voorzien in Eversel en Ubbersel. Maar zoals steeds slaan de plaatselijke verenigingen de handen in elkaar en ze organiseren op zaterdag 1 februari 'De Warmste Dag'. Het gaat om een samenwerking van KVLV, Femma, Scouts en Gidsen, KWB en de parochieraad. De vrijwilligers staan zaterdag over een week tussen 11 en 14.30 uur klaar om de pakketten in ontvangst te nemen in de jeugdlokalen (Butastraat 20/2).

75-inwoners-denken-mee-over-verkeer-in-bloemenwijk

75 inwoners denken mee over verkeer in Bloemenwijk

75 inwoners van de 'Bloemenwijk' in Bolderberg hebben zich ingeschreven voor  het participatietraject rond de verkeerssituatie daar. Ze zijn ook allemaal uitgenodigd voor de twee sessies. "Al jaren waren er klachten over sluipverkeer door de wijk, en daarom zijn we in een werkgroep met interne en externe deskundigen op zoek gegaan naar een mogelijke oplossing. Daaruit is dan vorige zomer de proefopstelling op het kruispunt (…) Lees het hele bericht

controle-drank-drugs-snelheid-en-wapens

Controle: drank, drugs, snelheid en wapens

Het afgelopen weekend hield de politie van Heusden-Zolder verschillende acties rond verkeersveiligheid en de aanpak van overlast. Vrijdagnamiddag werd de snelheid gecontroleerd in de Koolmijnlaan, de Dekenstraat en de Laambroekstraat. Van 1229 bestuurders zijn er 191 betrapt op te snel rijden. Vrijdagnacht stond de flitsauto in de Guido Gezellelaan, de Beringersteenweg en de Koerselsebaan. 48 Bestuurders op bijna 600  hielden zich niet aan de snelheidsbeperking van 70 km/u met uitschieters (…) Lees het hele bericht

donderdag-drukjacht-in-bolderdal

Donderdag drukjacht in Bolderdal

Nu donderdag 23 januari wordt weer een drukjacht op everzwijnen gehouden. Deze keer gaat het om de omgeving Heusden-Zolder, Zonhoven, Stokrooie. Voor Heusden-Zolder slaat het op het gedeelte Bolderdal. Een deel wordt daar voor het verkeer afgesloten, ook voor voetgangers. De jacht kan plaatsvinden tussen 9 en 17 uur.

lindeman-geeft-winst-st-maartensvuur-aan-hdg

Lindeman geeft winst St.Maartensvuur aan HDG

Op Lindeman organiseert een werkgroep van vrijwilligers samen met het wijkcentrum elk jaar het populaire Sint-Maartensvuur. De werkgroep heeft nu beslist om dit jaar met de winst voor 300 euro droge voeding en verzorgingsproducten aan te kopen voor de actie 'Hoop doet Geven'. Ze zouden dat zelfs jaarlijks willen blijven doen. Bij Sint-Vincentius reageren ze uiteraard bijzonder opgetogen met het initiatief.

the-locals-brengen-zolderse-rockscene-samen

The Locals brengen Zolderse rockscene samen

Zaterdag wordt de lucht in Zolder-Centrum een avond lang doorkliefd met muzikale decibels.  In de tent heeft daar immers de jaarlijkse 'Night of the Locals' plaats met op de affiche bands en artiesten die één of ander link met Zolder hebben. Deze editie is opgedragen aan de onlangs overleden muzikant Eddy Vandecruys, die zelf lid was van vzw The Locals. Het accent ligt ook nu weer op live muziek uit de jaren '70 tot 2000. Om 19.30 u mag False Icons de spits afbijten. Dan volgt gemiddeld om de drie kwartier een nieuwe band: Kompas, Covertime, 50 Shades, de Locals Band, Starfish Nipple en om half 1 's nachts mag Madhouse afronden. De deuren gaan open om 18 uur en een tickets kost slechts € 7. (foto Ann Jordens)

rampgebouw-in-beringen-wordt-afgebroken

Rampgebouw in Beringen wordt afgebroken

Het gebouw langs de Koolmijnlaan in Beringen-Mijn waar op 11 augustus 2 brandweermannen van Heusden-Zolder om het leven kwamen in een zware brand, zal gesloopt worden. De eigenaar heeft hiervoor een sloopvergunning aangevraagd. De stad Beringen gaat ermee akkoord. De site was al jarenlang verloederd en het gebouw dat vroeger een supermarkt was, viel ten prooi aan krakers. In het gebouw werd verschillende keren brand gesticht. Een laatste keer dus in augustus van 2019 met de gekende dramatische afloop. Ondertussen heeft het onderzoek naar de daders blijkbaar nog altijd niets opgeleverd. (foto Hans Put)

toppers-na-modeshow-en-foodtruckfestival-bij-hhd

Toppers na modeshow en foodtruckfestival bij HHD

Op hun beurt hielden de Handelaars Heusden Dorp (HHD) maandagavond hun nieuwjaarsreceptie bij Stefan en An, waar de lokale KWB voor de bediening zorgde. Co-voorzitter Andy Vanhoudt kondigde aan dat dit jaar niet alleen de klassieke acties rond Pasen en eindejaar zullen gehouden worden, maar dat ook de kermiszaterdag verder wordt uitgebouwd. Zo wordt op zaterdag 27 juni Heusden Bolt - met alle handelaars rond auto's, motoren en fietsen - uitgebreid tot een middenstandsmarkt (…) Lees het hele bericht

bloemenstraten-met-een-kwalijk-geurtje

Bloemenstraten met een kwalijk geurtje

We weten het, dit is allerminst een smakelijk onderwerp, maar dat is het dan ook niet voor de bewoners van de Margrietstraat, Madeliefjesstraat en Paardenbloemstraat. Op zich zijn dat bloemrijke namen, maar de realiteit is minder welriekend, want stoepen en bermen liggen er bezaaid met hondendrollen. En dat zijn de buurtbewoners meer dan beu. Ze hopen dat er maatregelen komen en dat de hondeneigenaars hun verantwoordelijkheid nemen. 

klein-teater-bolderberg-alles-uitverkocht

Klein Teater Bolderberg: alles uitverkocht

Een week geleden schreven we al dat er veel belangstelling is voor 'Med of zonder', de jubileumvoorstelling van het Klein Teater Bolderberg. En dat wordt nu nog eens bevestigd door het gezelschap zelf want alle voorstellingen zijn uitverkocht. 

theatervoorstelling-vuur-en-collegebrand-op-tvl

Theatervoorstelling 'Vuur' en collegebrand op TVL

Nu donderdag 23 januari omstreeks 23 uur is het 46 jaar geleden dat een felle brand woedde in een slaapzaal van wat toen nog het Heilig-Hartcollege heette in Berkenbos. 23 jongens vonden de dood, 2 anderen raakten zwaarverbrand. Theatergezelschap het Nieuwstedelijk maakte er de indrukwekkende voorstelling 'Vuur' over. De voorstelling werd gemaakt op basis van gesprekken met veel betrokkenen en geeft een (…) Lees het hele bericht

boekt-blijft-het-prima-doen

Boekt blijft het prima doen

In de Vlaamse liga van het petanque was Olympia niet opgewassen tegen de ongeslagen leider, 6-3 bij Chapo. Boekt daarentegen blijft het uitstekend doen, nu moest Roeselare er met 6-3 aan geloven. De andere uitslagen. Ere-afdeling Limburg: Boekt A - Opec A 5-4, De Berk A - Sint Truiden A 4-5 en Olympia A - Kelchteren A 7-2. 1ste provinciale: Interlommel A - Boekt B 7-2. 2de provinciale: De Berk B - Boekt C 5-4, Olympia B - Hasselt A 5-4 en Olympia C - Oetervallei B 4-5. Zoals blijkt uit de geringe verschillen in de uitslagen zijn veel ploegen aan elkaar gewaagd.

heusden-zolder-telt-625-bloeddonoren

Heusden-Zolder telt 625 bloeddonoren

Het Rode Kruis start vandaag met een nieuwe campagne om bloeddonoren aan te trekken. Vorig jaar gaf 3 % van de Vlamingen bloed, het Rode Kruis wil dat tegen volgend jaar optrekken naar 4 %. De campagne wordt vooral op gemeenteniveau uitgespeeld. In Heusden-Zolder wordt om de drie maanden een bloedcollecte gehouden op drie plaatsen: Berkenbos, Bolderberg en Eversel. De opkomst is daar telkens goed en toch blijkt dat deze gemeente niet in de Limburgse top 10 voorkomt.  Zo telde (…) Lees het hele bericht

kindertheater-kan-ook-absurd-en-leerrijk-zijn

Kindertheater kan ook absurd en leerrijk zijn

Een prachtige voorstelling vandaag in CC Muze door Kopergietery & Beeldsmederij De Maan'. PlastiekBERTRAND is een voorstelling voor kinderen en minder jonge geesten over prul, rommel en alledaagse zaken die opnieuw een ziel krijgen en weer schoonheid uistralen. Kostuumkoninginnen Valerie Le Roy en Leentje Kerremans maakten er een brok absurd theater van. Om van te genieten. (foto's Herman Eerdekens)


verlies-voor-heusdense-ploegen

Verlies voor Heusdense ploegen

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A met 76-59 verloren bij Stevoort C. In derde A verloor Heusden B van Helchteren 2020 A met 90-41. In derde B was Zolder D sterker dan Hasselt D: 78-73. In de vierde provinciale won Kajoba zijn uitwedstrijd in Zonhoven met 63-69.

honderden-wandelaars-stappen-naar-de-kluis

Honderden wandelaars stappen naar de Kluis

Het frisse weer zorgde voor een winters gevoel, de zon liet zich geregeld zien met af en toe een tikkeltjes neerslag. De Winterborrelwandeling wist vandaag in ieder geval de wandelaars te bekoren, want ze waren met honderden die de klim naar de Kluis van Bolderberg aanvatten. Heel wat mensen wilden in het spoor van de gidsen van de vzw Toerisme Heusden-Zolder onderweg wat extra info opsteken. Anderen genoten gewoon individueel van de winterse natuur. Heel speciaal klonken de optredens van Farnoosh Khodadadeh die de daf bespeelde in de kapel van de Kluis en daarmee een bijzondere sfeer wist te creëren. (foto's Jan Leijskens)

bolderberg-opent-het-kermisseizoen-1

Bolderberg opent het kermisseizoen

Het is geen grote kermis maar met op de centrale plaats aan de kerk een populaire frituur, heeft Bolderberg dit weekend Sint-Antoniuskermis gevierd. En dat is meteen de eerste kermis van het nieuwe seizoen in Limburg. Een seizoen dat heel lang duurt met in Heusden-Zolder alleen al een tiental kermissen. (foto Jan Leijskens) 

dieven-kennen-wisselend-succes

Dieven kennen wisselend 'succes'

Er zijn weer dieven op pad geweest afgelopen nacht. In de Rode Kruisstraat probeerden ze een achterdeur open te breken. Die raakte wel beschadigd, maar de inbrekers raakten niet binnen. Ze hadden meer succes in de Kuilberg, op de grens Bolderberg-Stokrooie. Daar konden ze een raam openbreken en binnendringen. De buit is niet bekend. Ook is vandaag nog aangifte gedaan van een gestolen nummerplaat.

yanno-i-is-nu-ook-jeugdkeizer-der-slamridders

Yanno I is nu ook jeugdkeizer der Slamridders

De voorbije twee jaar was hij al telkens jeugdprins van De Slamridders en deze namiddag is Yanno I aangesteld tot jeugdkeizer. Hij zal dus dit jaar nog eens de scepter mogen zwaaien bij de jeugd. En het zal niet echt veel praktische bezwaren opleveren om overal naar carnavalsstoeten, -bals en -zittingen te gaan. Dat doet hij gewoon samen met zijn mama, Ann I, die sinds vandaag ook de prinses der Slamridders is.  Een keizer klinkt in de hiërarchie wel (…) Lees het hele bericht

met-220-op-boekenwandeltocht-in-viversel

Met 220 op boekenwandeltocht in Viversel

De boekenwandeltocht van de Sint-jan Berchmansschool  in Viversel lokte een 220-tal mensen. Ze wandelden door het dorp waar ze opdrachten moesten uitvoeren. Daarna kon iedereen op school genieten van hamburgers, lettersoep en een drankje. Het smaakte naar nog, net zoals de boekenwandeltocht. (foto's Daphne Claes)

anadol-geeft-geen-krimp

Anadol geeft geen krimp

In de derde provinciale versloeg leider FC Anadol Wijchmaal met 1-0.

kvv-en-bolderberg-thuis-onderuit

KVV en Bolderberg thuis onderuit

In de tweede provinciale heeft KVV Heusden-Zolder met 2-4 verloren van Vlijtingen VV.  Ook Bolderberg leed een thuisnederlaag, 3-4 tegen Eendracht Henis. 

vlotte-zege-voor-sk-06-4

Vlotte zege voor SK 06

 In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 makkelijk van Eendracht Mechelen Bovelingen Opheers gewonnen met 3-0.

vandaag-gezien-132

Vandaag gezien

Aan het Koning Boudewijnplein heeft iemand een hele tas vol spullen gedumpt bij de textielcontainer. Er zitten zelfs werkhandschoenen in. Hoeveel kost een DNA-analyse? (foto Julien Maebe)

de-wandelaars-mogen-komen

De wandelaars mogen komen

'Laat ze maar komen', denken die van de vzw Toerisme Heusden-Zolder. Hun tentjes staan klaar en de soep staat de dampen, de 31ste editie van de Winterborrelwandeling kan beginnen. 

prinses-ann-i-regeert-over-de-slamridders

Prinses Ann I regeert over De Slamridders

Ons Huis was goed volgelopen met een 400-tal carnavalisten van heel wat verenigingen voor de ontbijtshow van De Slamridders. Op het podium zorgden artiesten met humor en muziek voor ambiance. Vervolgens werden de uittredende prins Benny II en prinses Linda I van hun hoogwaardigheidssymbolen ontdaan. Tijd dan om de nieuwe prins bekend te maken ... tot ieders verbazing kwam een prinses te voorschijn. Ann I (Vanvuchelen) is de allereerste prinses die alleen De Slamridders zal (…) Lees het hele bericht

omgaan-met-dementie-niet-evident

Omgaan met dementie, niet evident

Kasper Bormans was vanmorgen in de bib de centrale gast op de Toast Literair van het Davidsfonds. Dementie was het centrale thema. Jef Elsen leidde de ochtend en de speker in. Hij onderstreepte de ernst van het probleem dementie en de deskundigheid van spreker Kasper Bormans uit Leopoldsburg. Die maakt theoretische inzichten uit de gedragswetenschappen praktisch bruikbaar in de dagelijkse realiteit. Hij zoekt vooral praktische tips om de communciatie met mensen met dementie te verbeteren. Hij maakte er een interactieve lezing van voor een 50-tal geboeide toehoorders. Die betrok in allerlei oefeningen. Als naslag is er ook nog zijn boek 'Wat alz' en de speldoos het 'Spel van de Verbeelding'. Vandaag lanceert hij zijn nieuw 'Geheugenpaleis'.  (foto's Julien Maebe)

overrompeling-mijnwerkers-op-pensioenvergadering

Overrompeling mijnwerkers op pensioenvergadering

De badzaal (Lavaar) op de mijnsite werd zondagmorgen compleet overrompeld door ex-mijnwerkers. De KS-Vriendenkring hield er een nieuwe algemene vergadering om een stand van zaken te geven in verband met het pensioendossier. De opkomst - ruw geschat een 800-tal - was veel groter dan verwacht zodat een bijkomende zaal moest in gebruik genomen worden die ook volliep. Het was een lange vergadering met uitgebreide uiteenzettingen die erg gedetailleerd en technisch waren, waarbij vooral (…) Lees het hele bericht

met-percussie-kun-je-zowat-alles

Met percussie kun je zowat alles

Zaterdagavond bracht Percossa 'Double Bill' in CC Muze. Zoals de naam het zelf zegt, waren twee van hun succesvolste shows samengestopt in één energieke, snelle, wervelende, humorvolle en acrobatische percussiesensatie. (foto's Herman Eerdekens)

basketbal-zolder-tessenderlo-1-1

Basketbal: Zolder-Tessenderlo:1-1

In de eerste provinciale van het basketbal vindt KBBC Zolder A zijn kadans niet meer. Zaterdagavond verloor het alweer, deze keer met 57-62 van Optima Tessenderlo A.  In de tweede provinciale redde Zolder B de eer door Optima Tessenderlo B met 72-61 naar huis te sturen. In derde A verloor Zolder C met 89-75 van Miners Beringen C. 

winnaars-eindejaarsactie-in-zolder-zijn-gekend

Winnaars eindejaarsactie in Zolder zijn gekend

De verzamelde onschuldige handen van de handelaarsvereniging van Zolder hebben zaterdagavond de winnaars getrokken van de eindejaarsactie voor het deel in Zolder. Volgende winnaars kwamen uit de bus: Kimberly Oosterlinck (Beverlo) bij ET Creations, Wenke Bosmans (Heusden-Zolder) bij 't Brûûke, Phedra Verpoorten (Heusden-Zolder) bij Optiek Mommen, Kelly Alfarano (Heusden-Zolder bij Léroli Fashion, Luc Pollaris (Zonhoven) bij Jeva, Georgette Vandormael (Heusden-Zolder) bij 't Weyerke, Moyra Collin (Heusden-Zolder) bij kine Hilde Diepvens en Anabel Praets (Heusden-Zolder) bij Bloemen Fleurose. Wat ze precies gewonnen hebben, dat blijft nog even spannend tot op de gemeentelijke prijsuitreiking op 4 februari.

vhz-blijft-groeien-en-bloeien

VHZ blijft groeien en bloeien

De Zolderse HandelaarsVereniging VHZ hield zaterdagavond haar nieuwjaarsreceptie in Het Stoelenhuys in de Bieststraat. Gastvrouw Eva en gastheer Gunther van Het Stoelenhuys mochten er heel wat genodigden verwelkomen die verwend werden door de buren van 't Brûûke. In hun toespraak namens het bestuur toonden Danny Tielens en Erik Vrijsen zich tevreden dat het aantal leden van de VHZ ondertussen tot 40 is uitgegroeid. Er is ook sprake van een duidelijke dynamiek met eindejaarsacties, het weekend van de klant, de kerstboomwedstrijd, het foodtruckfestival, enz. Alsmaar meer mensen in het Zolders handelsgebeuren trekken dan ook mee aan de kar.

winst-voor-wieze-boys-a-en-rp-products-5

Winst voor Wieze Boys A en RP Products

In de eerste afdeling van het bedrijfsvoetbal waren de ploegen uit Heusden-Zolder weer aan het feest. Wieze Boys A versloeg Vlam Eisden met 4-0. RP Products ging met 1-3 winnen op het terrein van Pool Keramo A.

nipte-nederlaag-voor-zolderse-dames

Nipte nederlaag voor Zolderse dames

In de tweede provinciale van het damesbasketbal heeft Zolder flink wat weerstand geboden tegen Peer, maar moest zich uiteindelijk toch met 50-53 gewonnen geven.

das-iemand-be-vool-pensjensie

Das iemand bè vool pensjensie

Het woord wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt maar Eric Lefèbvre weet dat van iemand die veel geduld heeft gezegd wordt dat hij of zijn 'nogal wa pensjensie hèd', dat komt uiteraard van het Franse woord patience.

vandaag-gezien-131

Vandaag gezien

Gisteren brachten we al een eerste ontluikende krokus, maar die in de tuin van Estelle Bleux zijn ondertussen al veel verder gevorderd. En toch moeten we nog een hele tijd wachten op de krokusvakantie ... 

de-kijk-van-richie-407

De kijk van Richie

Hopelijk eindigt het wolvensprookje deze keer niet in een nachtmerrie.

school-berkenbos-in-vuur-en-vlam

School Berkenbos in vuur en vlam

De basisschool van Berkenbos stond vrijdagavond in vuur en vlam. Het oudercomité vond dat 2020 op een stijlvolle manier moest ingeluid worden. Overal stonden drank- een eetkraampjes opgesteld. Amusement was te vinden in een populaire knutselklas, een filmklas, een dansklas en bij de grimeerstand. De leden van het leerlingenparlement verkochten knutselwerken.  De avond werd afgesloten met een spectaculaire vuuract. 

dieven-dringen-binnen-in-de-blokhut

Dieven dringen binnen in de Blokhut

Afgelopen nacht zijn dieven binnengedrongen in de Blokhut op Meylandt. Ze konden een som geld buitmaken, de leden van vissersclub De Meylandtvissers hadden net hun bijdragen voor de visvergunningen voor het nieuwe seizoen betaald. De inbraak is te zien op camerabeelden. Eerst probeerden gemaskeerde mannen de deur open te breken, nadien hebben ze een ruit ingeslagen en zo zijn ze binnengeraakt. De inbraak werd vanochtend ontdekt. De camera was gehangen na vroegere diefstallen en vandalisme.

jelle-geens-is-triatleet-van-het-jaar

Jelle Geens is triatleet van het jaar

Jelle Geens is vrijdagavond in Kortrijk uitgeroepen tot beste Belgische triatleet van 2019. Die verkiezing werd  georganiseerd door de triatlonwebsite www.3athlon.be. Geens dankt de onderscheiding vooral aan zijn overwinning op de World Triathlon Series (WTS) eind juni in Montréal. De 26-jarige topatleet uit Viversel was de eerste Belg die een WTS-manche won. Op het Europees kampioenschap in Weert (…) Lees het hele bericht

twee-jaar-celstraf-geeist-tegen-ex-diaken

Twee jaar celstraf geëist tegen ex-diaken

De 58-jarige ex-diaken uit Heusden-Zolder riskeert twee jaar gevangenisstraf voor aanranding op de eerbaarheid. Vandaag moest hij voor de correctionele rechtbank in Hasselt verschijnen, de zitting had plaats achter gesloten deuren. In de periode 2001-2003 zou hij, toen hij directeur van het Sint-Franciscuscollege was, twee meisjes - toen leerlingen van 17 en 18 - hebben misbruikt. In december 2016 werd de man tot diaken gewijd. Het was de bedoeling dat hij later priester in het (…) Lees het hele bericht

een-boekenpakket-voor-de-bolderbergse-leesbeesten

Een boekenpakket voor de Bolderbergse leesbeesten

Lachende gezichten in de vrije basisschool Bolderberg, want daar kwam Ria Timmermans van het VCOV een doos vol boeken afgeven aan directrice Annette Palmers en  Sil van Hoey van de ouderraad. En dat is geen toeval. Enkele jaren geleden vonden directie en schoolraad dat het nuttig was om de kinderen het plezier voor het lezen bij te brengen. En het werkt, want zo zien kinderen de woorden geregeld terugkomen en leren ze de woorden beter kennen. Hierdoor kunnen zij een dictee (…) Lees het hele bericht

bertrand-wil-geen-plastiek-zijn

Bertrand wil geen plastiek zijn

Nu zondag om 15 uur staan Kopergietery en Beeldsmederij De Maan met PlastiekBERTRAND op het Muzepodium. De voorstelling wordt omschreven als poëtische punk voor iedereen vanaf 4 jaar. Het is het verhaal van Bertrand die alles wil zijn behalve van plastiek. Samen met zijn leger aan rommel en afgewezen voorwerpen, gaat hij op zoek naar de schoonheid in dit grote ‘niets’. Een voorstelling over de pracht en de humor van de alledaagse dingen, de schoonheid van prul. Wat niet meer mocht bestaan, krijgt terug een ziel. Het is een uiterst visuele voorstelling, leuk om met het hele gezin bij te wonen. Tickets: €8, €7, €6. (foto Phile Deprez)

gemeente-zegt-concessie-heemkundekring-zolder-op

Gemeente zegt concessie heemkundekring Zolder op

De gemeenteraad van donderdag 30 januari om 19 uur bevat voorlopig een 15-tal punten. Daarbij de aanleg van een gemeenteweg op het Sint-Jacobushof in Eversel. Daar worden 10 percelen verkaveld in 18 loten: 8 voor open bebouwing en 10 voor half open. Er wordt daar ook een stukje ontbost. Andere opvallende punten zijn de opzegging van de concessie met de vzw Heemkundige Kring Zolder en de gemeente die zich borg stelt voor een lening van de vzw Terlaemen voor de financiering van de vernieuwing van de piste.

netflix-maakt-documentaire-over-koen-timmers

Netflix maakt documentaire over Koen Timmers

Netflix gaat een documentaire maken over Koen Timmers. Die is  leraar webdesign aan CVO De Verdieping in Heusden-Zolder en lector aan de Hogeschool PXL in Hasselt. Hij is al langer bezig met projecten om kinderen en jongeren in ontwikkelingslanden en vluchtelingenkampen afstandsonderwijs te geven. Volgende maand stuurt Netflix een team met hem mee naar Kenia. In het vluchtelingenkamp Kakuma krijgen de leerlingen al vier jaar les via skype via (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-130

Vandaag gezien

 Eigenlijk is dit het seizoen van de sneeuwklokjes maar in Bolderberg maakt de eerste krokus zich klaar om te gaan bloeien. (foto Jan Leijskens)

farnoosh-bespeelt-zondag-de-daf-in-de-kluiskapel

Farnoosh bespeelt zondag de daf in de kluiskapel

Wie zondagnamiddag deelneemt aan de Winterborrelwandeling van de vzw Toerisme Heusden-Zolder, moet zeker ook eens in de kapel van de Kluis binnengaan. Niet alleen om even tot rust te komen, maar ook om te gaan luisteren naar een optreden dat kluisbewoner Jonas Slaats aanbiedt aan de bezoekers. Farnoosh Khodadadeh bespeelt er dan de daf, dat is een grote handtrom. Farnoosh is een verpleegster intensieve zorgen op de UGent. Daarnaast is ze ook muzikante. Ze speelt (…) Lees het hele bericht

serviceclub-keltic-schenkt-tv-toestel

Serviceclub Keltic schenkt tv-toestel

De bewoners van de assistentiewoningen van 't Weyerke in het Kapellehof in Heusden, hadden vanavond alle redenen om te applaudisseren. Serviceclub Keltic uit Leopoldsburg schonk hen een fonkelnieuw gigantisch tv-toestel. Ze zullen nu samen met hun bezoekers regelmatig hun favoriete programma's kunnen bekijken in de gemeenschappelijke ruimte. Ze maakten er alvast een dankbaar feestje van samen met hun milde schenkers. Op dit moment wonen er 14 mensen die op een 10-tal begeleiders kunnen rekenen. Overdag zijn de meeste bewoners werken in een al dan niet beschermde omgeving. (foto's Julien Maebe)

stefan-everts-doet-zijn-verhaal-bij-kwb

Stefan Everts doet zijn verhaal bij KWB

Bij KWB-Overdag was vandaag Stefan Everts te gast. Eén van de grootste sportmannen uit de geschiedenis: 10 wereldtitels in de motorcross, 101 GP-overwinningen, 5 keer  sportman van het jaar. Zoon van motorcrosstopper Harry en vader van belofte Liam. Stefan vertelde honderduit hoe hij veel te danken heeft aan de stugge begeleiding van zijn vader en het begrip van zijn vrouw Kelly. Naast het genieten van de overwinningen, maakte het ook makkelijker de (…) Lees het hele bericht

woonzorgcentra-worden-duurder

Woonzorgcentra worden duurder

De gemiddelde dagprijs voor een eenpersoonskamer in een woonzorgcentrum (rusthuis) in Vlaanderen bedroeg vorig jaar 59,05 euro. Dat is 2,54 procent meer dan het jaar voordien, zo maakt het Agentschap Zorg en Gezondheid donderdag bekend. Een woonzorgcentrum in Limburg kost gemiddeld 56,79 euro per dag. Hier stijgen de prijzen het meest maar het gaat dan ook om een inhaalbeweging. Het duurste in Limburg is Het Dorp in Houthalen-Helchteren met 76,19 euro per dag, het goedkoopste De Olijfboom in Genk (…) Lees het hele bericht

whispering-sons-op-europese-tournee-met-editors

Whispering Sons op Europese tournee met Editors

Het succesverhaal van de band Whispering Sons, met enkele leden uit Heusden-Zolder, blijft maar duren. Na een druk jaar gaan ze alweer (kort) toeren door Europa. Ze spelen namelijk in het voorprogramma in een deel van de Europese toer van niemand minder dan Editors. Beide bands zitten bij muzieklabel PIAS en waren ook te gast tijdens de Warmste Week in Kortrijk. En dus mag de band mee op tour voor 9 optredens tussen 30 januari en 8 februari. Het begint op 30 januari in Parijs, (…) Lees het hele bericht

neos-swingt-het-nieuwe-jaar-in

Neos swingt het nieuwe jaar in

Neos Heusden-Zolder zette met een gezellige nieuwjaarsreceptie 2020 in. Die werd opgeluisterd door het duo Geert&Liselotte, blijkbaar met succes want er werd menig dansje geplaceerd. (foto Trudo Groffi)

maxine-en-lore-in-de-bres-voor-australische-dieren

Maxine en Lore in de bres voor Australische dieren

Maxine en Lore, allebei 9 jaar en klasgenootjes in de Picardschool in Stal, waren erg onder de indruk toen ze op het kindernieuws zagen dat al meer dan een miljard dieren stierven door de branden in Australië. Daarop schoten ze zelf  in actie. Met 'Knuffels voor Dieren' willen de meisjes geld ophalen door knuffels in te zamelen en die opnieuw te verkopen. Zo krijgen de knuffeldieren hier in België een nieuwe thuis en hopen ze dat hun bijdrage dat ook zal (…) Lees het hele bericht

boekt-en-de-berk-doen-het-goed

Boekt en De Berk doen het goed

In het petanque 50+ waren Olympia A, De Berk A en Olympia B vrij. In eerste provinciale versloeg Boekt A Genenbos C met 7-2, Boekt B won van Zigzag B met 5-4.  4de provinciale: De Berk B - Genk C 6-3, De Berk C - Bocholt C 7-2 en Olympia C - Hasselt B 3-6. 5de provinciale: Boekt D - Bocholt B 8-1. Boekt A, Boekt D en De Berk C staan in hun reeks aan de leiding.

nieuwe-brandweervrijwilligers-starten-opleiding

Nieuwe brandweervrijwilligers starten opleiding

Aan de provinciale brandweerschool PLOT in Genk zijn 24 nieuwe brandweervrijwilligers met hun opleiding gestart voor de zone Zuid-West-Limburg. In september worden nog eens 9 kandidaten verwacht. Van de nieuwe lichting zijn 4 vrijwilligers bestemd voor de post Heusden-Zolder. Ze moeten nu twee jaar opleiding in avond- en weekendonderwijs volgen. Tijdens het eerste jaar leren ze vooral blustechnieken. In de loop van het 2de opleidingsjaar starten (…) Lees het hele bericht

ziekenhuis-heeft-ruim-voldoende-bevallingen

Ziekenhuis heeft ruim voldoende bevallingen

Volgens een rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zouden in ons land 17 materniteiten moeten sluiten. Het gaat om kraamklinieken die jaarlijks geen 557 bevallingen halen. Dat is het aantal dat nodig is om kostenefficiënt te zijn. Ook minister van volksgezondheid Maggie De Block deelt dat standpunt. Tegelijk moet iedere aanstaande moeder binnen de 30 minuten een kraamkliniek kunnen bereiken. In Limburg zijn er daardoor geen materniteiten bedreigd. Zeker ook niet het Sint-Franciscusziekenhuis. Daar bevielen vorig jaar 908 vrouwen, dat is ver boven de minimumnorm.  Ook de jaren voordien zat dat cijfer telkens rond de 900.

winterborrelwandeling-winnaars-van-de-kaarten

Winterborrelwandeling: winnaars van de kaarten

De bouw van de kapel van de Kluis in Bolderberg is gestart in 1673. Jammer  genoeg hebben we er geen foto van, onze fotografen waren wellicht niet vrij op dat moment ... In ieder geval vonden erg veel lezers het juiste antwoord en dus moest het lot de winnaars van de wandelkaarten bepalen: het zijn Gert Gielis, Michel Dries en Daisy Verdonck. Veel wandelplezier en uiteraard ook voor alle anderen die er zondag bij zijn.

bloemenwijk-selectie-buurtbewoners-mag-meedenken

Bloemenwijk: selectie buurtbewoners mag meedenken

De gemeente had eerder aangekondigd dat er een evaluatie zou komen van de proefopstelling in de bloemenwijk in Bolderberg. In juli heeft de gemeente daar het kruispunt Irislaan-Heidestraat afgesloten om sluipverkeer tegen te gaan. Maar er ontstond een storm van protest, vooral van buurtbewoners die plots zelf een hele omweg moesten maken. De evaluatie komt er, maar niet in de vorm van een buurtvergadering zoals de bewoners hadden gedacht. Het wordt een 'participatie volgens (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-129

Vandaag gezien

De affiche op de textielcontainer in de Kerkenblook is duidelijk: 'sluikstorten is strafbaar'. En wat doen ze dan uitgerekend onder die affiche. Juist ja, sluikstorten. (foto Julien Maebe)

vrederechter-wil-onafhankelijk-expert-voor-remo

Vrederechter wil onafhankelijk expert voor Remo

Vanmorgen is voor het vredegerecht de zaak ingeleid die buurtbewoner Aldo Rizutto van Lindeman heeft aangespannen rond de geurhinder door Remo. Hij had niet alleen uitbater Group Machiels gedagvaard, maar ook de gemeentebesturen Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren en het provinciebestuur. Allevier waren ze vertegenwoordigd door hun advocaat. Nadat de vrederechter uitgebreid de argumenten van de verschillende partijen had aanhoord, stelde ook hij voor om een (…) Lees het hele bericht

chiro-berkenbos-schenkt-voorraad-ijsgebak

Chiro Berkenbos schenkt voorraad ijsgebak

De solidariteitsactie 'Hoop doet Geven' waarbij Heusden-Zolder voedsel inzamelt voor Sint-Vincentius, draait nu op volle toeren. De warenhuizen Aldi Heusden, Aldi Zolder, Carrefour Heusden, Lidl Heusden, Delhaize Bolderberg, Broekmans Zolder, Okay Zolder en Spar Aerts Heusden hebben de inzamelwinkelkar op een mooi plaatsje gezet. Sint-Vincentius rekent nu op de bevolking om die winkelkarren te vullen. Alle andere inzamelpunten vind je hier. Vandaag was het de beurt aan Chiro Berkenbos. Leider Dries Ulenaers gaf een grote voorraad ijsgebak aan zijn oud-leraar en Vincentiaan Stefan Was. Die wordt morgen al meteen uitgedeeld bij de voedselbedeling.

leroli-fashion-had-de-mooiste-kerstboom

Léroli Fashion had de mooiste kerstboom

In de kerstperiode hadden de Verenigde Handelaars Zolder kerstbomen verdeeld en de handelaars opgeroepen die mooi te versieren. Iedereen stuurde een foto in van zijn of haar boom, en op de Facebookpagina van VHZ mocht het publiek stemmen. Daarbij zijn liefst 770 stemmen uitgebracht, Léroli Fashion in de Dorpsstraat kreeg 294 stemmen achter zijn naam en was daarmee winnaar. En dus werd zaakvoerster Cindy Broux vandaag letterlijk in de bloemetjes gezet door VHZ-bestuurslid Véronique Baggermans. En ze kreeg er nog een overwinningsbeker in chocolade bovenop. (foto Marina Poelmans)

animal-rights-wil-onderzoek-naar-euthanasie-hanen

Animal Rights wil onderzoek naar euthanasie hanen

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) opgeroepen om na te gaan of het VZOC de juiste procedure heeft gevolgd bij het euthanaseren van de vechthanen die het vorig weekend in Hoeselt in beslag nam.  Volgens campagnecoördinator Els Van Campenhout van Animal Rights zijn ex-vechthanen geen niet herplaatsbare monsters zoals ze afgeschilderd werden in de media de voorbije dagen. "Met de juiste (…) Lees het hele bericht

agressor-heeft-plots-het-licht-gezien

Agressor heeft plots het licht gezien

Een man van 47 uit Heusden-Zolder stond vandaag voor de rechter voor partnergeweld. In oktober vorig jaar had hij zijn vriendin met de vuist in het gezicht geslagen en haar gestampt. Toen de politie tussenbeide kwam moest er pepperspray gebruikt worden. Maar hij ving de pepperspray op met zijn hand en veegde die in het gezicht van de inspecteur. Uiteindelijk konden ze hem in de boeien slaan. De man had eerder al zes jaar in de gevangenis gezeten, onder meer voor zedenfeiten. Hij (…) Lees het hele bericht

fietser-van-de-week-fatma-dongel

Fietser van de week: Fatma Döngel

Onze fietser van de week, Fatma Döngel, woont in de Koolmijnlaan. Ze is kleuterleidster in de school de Pagadder in Berkenbos. Fatma heeft wel een auto maar doet toch bijna alle boodschappen met de fiets. Ze voelt zich er veel beter bij en spaart zo ook wat autokosten uit. Een goed voorbeeld dat haar een nominatie als 'Fietser van de week' oplevert. Ken je nog kandidaten? Mail ze naar paul.coolen[!]telenet.be 

postbedeling-verstoord-door-staking

Postbedeling verstoord door staking

Je moet vandaag niet veel post in de bus verwachten. De vrachtwagenchauffeurs bij Bpost zijn gisteravond aan een 24-urenstaking begonnen. Ze zijn het niet eens met het nieuwe distributiesysteem en nemen het ook niet dat een aantal taken wordt uitbesteed aan de privésector. De staking zou tot vanavond duren, maar daardoor is de distributie naar de postkantoren stilgevallen. De postbodes kunnen alleen verdelen wat er eventueel al aanwezig was. UPDATE Heel wat kranten zijn niet bedeeld en er zouden ook geen pakjes uitgereikt worden. Donderdag is er een nieuw overleg tussen vakbonden en directie en dan zijn volgende acties niet uitgesloten.

burgemeester-posof-bezoekt-heusden-zolder

Burgemeester Posof bezoekt Heusden-Zolder

Cahit Ulgar was vandaag op bezoek in Heusden-Zolder. Hij is burgemeester van Posof, dat is het district in Turkije waar een groot deel van de inwoners van Turkse afkomst hun roots hebben en ook nog familie hebben wonen Samen met schepen Engin Özdemir bezocht hij Tahir Kurtulus om hem te bedanken voor de benefietactie die hij organiseerde voor de jeugdspelers van Posofspor. Hoewel het geen officieel bezoek was, had hij ook een ontmoeting met burgemeester Mario Borremans en raadslid Elif Sanli.

slamridders-zoeken-opvolgers-linda-benny-en-yanno

Slamridders zoeken opvolgers Linda, Benny en Yanno

Voor carnavalsvereniging De Slamridders komt er nu zondag een eerste hoogtepunt van het seizoen aan. Om 10.11 uur begint in Ons Huis de jaarlijkse ontbijtshow. Terwijl iedereen de benen onder de tafel schuift en geniet van een ontbijt - er zijn weer carnavalsgroepen van heinde en verre aanwezig - speelt er zich op het podium een show af.  Jean-Paul Klinkers praat alles aan elkaar, Paco Garcia en Sammy zorgen voor de muzikale noten en discobar D.G.W (…) Lees het hele bericht

mijnwerkers-houden-zondag-weer-vergadering

Mijnwerkers houden zondag weer vergadering

De werkgroep die zich moet buigen over de pensioenproblematiek van de ondergrondse mijnwerkers is ondertussen al samengekomen. Er zijn ook al verschillende gesprekken geweest met de directie van de Federale Pensioendienst. Daarover zal de KS-Vriendenkring nu zondag om 10 uur toelichting geven tijdens eens bijeekomst voor alle mijnwerkers in de badzaal in Zolder. De stand van zaken wordt belicht, naast de mogelijkhe stappen die de werkgroep nog moet zetten om tegen (…) Lees het hele bericht

rita-en-kurt-blinken-met-een-nieuw-horloge

Rita en Kurt blinken met een nieuw horloge

Een feestje vanavond bij Juweliers De Greeve in de Koolmijnlaan want de winnaars van onze december-feestmaandwedstrijd mochten er hun prijs komen afhalen. Het heeft Kurt Vanvelk en Rita Christiaens vorige maand heel wat hoofdbrekens gekost, maar uiteindelijk zijn zij als winnaars van onze wedstrijd tevoorschijn gekomen. Vanavond kregen ze uit handen van Sabine en Peter een prachtig Armani polshorloge overhandigd. Wedden dat ze de komende dagen al een keertje vaker zullen kijken hoe laat het is?

ruiten-van-auto-s-ingeslagen

Ruiten van auto's ingeslagen

 Onbekenden hebben afgelopen nacht aan de Bergstraat/Koerselsebaan de ruiten van twee auto's ingeslagen. Die stonden geparkeerd aan de treinstopplaats.

alfa-22-benefiet-voor-brandweerfamilies-op-25-4

ALFA 22: benefiet voor brandweerfamilies op 25/4

Op zaterdag 25 april heeft op de terreinen van SK Heusden 06 een benefiet voor de brandweerfamilies plaats onder de noemer 'Alfa 22'. Alfa 22 is de roepnaam van de brandweerwagen waarmee op 11 augustus vorig jaar de ploeg vanuit Heusden-Zolder uitrukte, die nadien niet meer volledig terugkeerde. De benefiet begint om 12 uur met een match tussen Ploegje Frauke (U8) en Ploegje Silke (U9). Om 13.30 uur voetbalt een selectie van de brandweer tegen Het (…) Lees het hele bericht

zin-in-dans-probeer-dan-we-go-places

Zin in dans? Probeer dan 'We Go Places'!

 We kondigden het in het najaar al aan: ‘We Go Places’ komt eraan, een dansproductie met jongeren waarvoor CC Muze met 5 andere cultuurcentra en het gezelschap fABULEUS samenwerkt. Er wordt gezocht naar 10 dansers/bewegers tussen 13 en 21 jaar. Dat mogen ervaren dansers zijn, maar da’s zeker niet nodig. Energie, engagement en goesting zijn veel belangrijker. Op zaterdag 8 februari is er een auditie in CC Muze. Inschrijven kan via audities[!]fabuleus.be. En wordt het achteraf toch niets? Dan heb je een gratis, toffe en leerrijke workshop meegemaakt.

sp-a-partijtop-zak-naar-heusden-zolder-af

SP.A-partijtop zakt naar Heusden-Zolder af

Het partij-ondervoorzitterschap van Funda Oru bij de SP.A levert Heusden-Zolder dan toch al wat op. Nu zondag houden de socialisten hun nationale nieuwjaarsreceptie in Watt 17. Dan geeft voorzitter  Conner Rousseau zijn nieuwjaarsspeech en zullen uiteraard de nationale media - radio en tv - aanwezig zijn, zeker in deze politiek rumoerige en onzekere tijden. Daar kan Heusden-Zolder dus alvast een stukje nationale uitstraling van meepikken.

ook-gemeente-heusden-zolder-heeft-it-problemen

Ook gemeente Heusden-Zolder heeft IT-problemen

Zoals heel wat andere gemeentebesturen in Vlaanderen, kampt ook Heusden-Zolder op dit moment met informaticaproblemen. De oorzaak zou liggen bij een algemeen probleem bij het overkoepelende Belnet. Daardoor zouden één op de drie gemeentebesturen last hebben. In Heusden-Zolder proberen de diensten ondanks de informaticaproblemen de geplande afspraken af te handelen. In tegenstelling met sommige andere gemeenten, werkt de telefooncentrale hier ook nog. UPDATE Vanmorgen rond 5 uur deed zich een incident voor bij provider Belnet, maar 't is nog niet duidelijk wat er precies gebeurde. Vervolgens vielen drie knooppunten uit, onder meer dat in Hasselt, alle klanten die daarbij aangesloten zijn, vielen vervolgens onder meer zonder internet.

winterborrelwandeling-win-sets-met-wandelkaarten

Winterborrelwandeling: win sets met wandelkaarten

Het weer voor zondag ziet er momenteel fris en droog uit, ideaal dus om met veel volk de wandeling richting Kluis van Bolderberg te maken. De vzw Toerisme Heusden-Zolder bereidt zich dan ook voor op een drukke editie van de Winterborrelwandeling.  Ieder jaar krijgen deelnemers tijdens de wandeling zin om achteraf nog meer op verkenning te gaan in de streek. En voor hen hebben de mensen van de vzw Toerisme iets extra klaarliggen: drie sets met wandelkaarten: Eén over De (…) Lees het hele bericht

daar-kan-er-altijd-eentje-bij

Daar kan nog altijd eentje bij

Ook de groene zone tussen de Finse piste en het atletiekstadion wordt zo stilaan een stortplaats, vol zwerfvuil. 

meer-dan-100-zebravinken-in-vzoc

Meer dan 100 zebravinken in VZOC

Het wil maar niet ophouden in het Vogel- en Zoogdierenopvangcetnrum. Vandaag zijn de medewerkers 109 zebravinken gaan ophalen in Tessenderlo. Die werden door een vrouw gehouden in een volière. Maar ze was de verzorging van de schattige vogeltjes beu en overwoog ze los te laten. Maar die vogels kunnen hier in de natuur niet overleven. Gelukkig trommelde de dochter het VZOC op dat de vogeltjes van een gewisse dood kon redden. Ze kunnen nu geadopteerd worden, maximaal 4 per gezin, kandidaten kunnen zich alleen via mail melden: info[!]vogelenzoogdierenopvangcentrum.be.

daar-sta-je-dan-als-zwakke-weggebruiker

Daar sta je dan als zwakke weggebruiker

Inwoners worden aangespoord om korte verplaatsingen duurzaam te doen, met de fiets bijvoorbeeld. Of te voet. Maar evident is dat niet altijd. Zoals zaterdag op de Guido Gezellelaan daar had koning auto het trottoir ingepalmd en moesten voetgangers zich een weg proberen te manoevreren. Laat staan dat je met een kinderwagen of rollator moest passeren. 

twee-belgische-titels-voor-maarten-janssen

Twee Belgische titels voor Maarten Janssen

Op de Belgische kampioenschappen biljart hebben de Limburgers het uitstekend gedaan. Maarten Janssen uit Heusden-Zolder en Eddy Leppens uit Lommel verdeelden onder elkaar liefst 5 van de 6 titels. Leppens spande de kroon met 3 keer goud: kader 47/1, 71/2 én het bandstoten. De finale in het bandstoten was een duel tussen Leppens en Janssen. Het was erg spannend maar Janssen moest zich uiteindelijk gewonnen geven met een minder goed gemiddelde. Maarten Janssen werd wel Belgisch kampioen in het kader 47/2 en het vrij spel.  

armeense-drank-en-tabakdieven-veroordeeld

Armeense drank- en tabakdieven veroordeeld

De correctionele rechtbank heeft vijf Armeniërs veroordeeld tot celstraffen omdat ze in het totaal 23 flessen wodka, 8 flessen whisky en sigaretten hebben gestolen. Ze sloegen toe in warenhuizen op vijf plaatsen, daarvan vier in Limburg, onder meer in Heusden-Zolder. Voor de rechtbank daagden maar twee van de vijf betichten op. De ene is veroordeeld tot 2 jaar cel, de andere tot 10 maanden. Voor 2 anderen sprak de rechter bij verstek twee jaar cel uit, en voor een vijfde man 16 maanden.

winst-voor-boekt-olympia-verliest

Winst voor Boekt, Olympia verliest

In het petanque zijn ze nu in alle reeksen bezig aan de terugronde. In de Vlaamse liga versloeg Boekt hekkesluiter Mistral op zijn thuisterrein met 4-5. Olympia ging met 6-3 ten onder in het verre Gullegem. De andere uitslagen: ere-afdeling Limburg: De Berk A - Boekt A  7-2 en Olympia A - Zigzag A 5-4. 1ste provinciale: Boekt B - Genenbos C 6-3, 2de provinciale: De Berk B - Bocholt A 8-1, De Berk C - Oetervallei B 2-7, Olympia B - Genenbos D 5-4 en Olympia C - Hasselt A 6-3.

orgel-van-eversel-is-gerestaureerd

Orgel van Eversel is gerestaureerd

Het historische orgel van de Sint-Jacobuskerk in Eversel is gerestaureerd en het klinkt nu weer als weleer. De restauratiewerken hebben zowat een jaar geduurd. Het Vermeulen-orgel is gebouwd in de periode tussen 1770 en 1825 door de gelijknamige orgelbouwer uit het Nederlandse Weert. Oorspronkelijk stond het in de Heusdense Sint-Willibrorduskerk, maar in 1849 is het gekocht door de kerkfabriek van Eversel. In 2003 werd het orgel beschermd als erfgoed. Maar de tand des tijds liet (…) Lees het hele bericht

coordinatoren-regionale-landschappen-bezoeken-bovy

Coördinatoren regionale landschappen bezoeken Bovy

De evolutie en de aanpak van de natuur op domein Bovy boeit heel wat mensen uit de sector. Zo kwamen er ook de coördinatoren van alle 16 regionale Landschappen bijeen. Schepen van toerisme Marleen Hoydonckx en Martine Stelten, projectverantwoordelijke voor Bovy, vertelden tijdens een wandeling over de samenwerking tussen de gemeente en het Regionaal Landschap Lage Kempen. Het Regionaal Landschap Lage Kempen zorgt er niet alleen voor dat het domein goed onderhouden wordt, maar investeert ook in het groene karakter van het park. Daarvoor dienen onder meer projecten zoals het openmaken van een bosvijver voor de boomkikker of een nieuwe haag langs de speeltuin. 

veel-belangstelling-voor-jarig-klein-teater

Veel belangstelling voor jarig Klein Teater

 Zoals we al eerder meldden, staat het Klein Teater Bolderberg de komende weken 6 keer op de planken van de Witte Zaal met 'Med of Zonder' een blijspel geregisseerd door Ghislain Hendrickx. Het is meteen ook een speciale opvoering want hiermee viert het Klein Teater zijn 50ste verjaardag. En dat gouden jubileum kan op best wat belangstelling van het publiek rekenen, want er zijn al heel wat kaarten verkocht. Op dit ogenblik zijn er nog plaatsen voor de opvoeringen van 18, 24, 25 en 31 januari en  1 februari. Reserveren via Roger Philtjens 011 25 09 19 of klein.teaterbolderberg[!]gmail.com. Maar wacht niet te lang.

in-beslag-genomen-vechthanen-in-vzoc

In beslag genomen vechthanen in VZOC

In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum zitten sinds dit weekend tientallen vechthanen. Die zijn inbeslag genomen op een afgelegen boerderij in Hoeselt, waar de politie een site voor hanenvechten ontdekte. De aanwezigen waren op de vlucht geslagen en hadden hun kisten met vechthanen achtergelaten. 28 handen moesten door medewerkers van het VZOC in aparte bakken worden meegenomen, om te vermijden dat ze zouden gaan vechten. UPDATE De hanen zijn later geëuthanaseerd, omdat ze geen enkele toekomst hebben. Ze zijn immers gekweekt en getraind om te vechten en kunnen niet bij andere dieren gezet worden. 

pasar-wandelde-en-borrelde-op-nieuwe-jaar

Pasar wandelde en borrelde op nieuwe jaar

Met een borrelwandeling heeft Pasar Heusden-Zolder het nieuwe jaar ingezet. Een groep enthousiaste medewerkers ging mee op stap en klonk aan het Speelhuisjes op het komende werkjaar. (foto's Jos Willems)

een-vervuilde-rustplaats-aan-fietsroutenetwerk

Een vervuilde rustplaats aan fietsroutenetwerk

De Fietsersbond ging even checken of de verkeerssignalisatie op het fietsroutenetwerk op 'het routeke' nog in orde was. Maar bij de rustplaats ter hoogte van de op- en afrit aan de Zolderseweg - een gekende pleisterplaats van hangjongeren - bleek de boel bezaaid met afval. En er was ook gepoogd om één van de kunststof banken in brand te steken. Voorlopig lijkt er geen tweede koninklijke fietstocht gepland, maar de gemeente is ondertussen op de hoogte gebracht. 

zolders-verlies-in-basketbal

Zolders verlies in basketbal

In de derde provinciale van het basketbal heeft Zolder C met 78-68 verloren bij Stevoort D. In de vierde provinciale kreeg Zolder G een 84-31 oplawaai van Orly Hasselt B. 

anadol-blijft-goed-bezig

Anadol blijft goed bezig

In de derde provinciale liet Anadol nog niet teveel steken vallen. Dit weekend moest Kaulille met 1-2 het hoofd buigen

kvv-maakt-een-straffe-terugkeer

KVV maakt een straffe terugkeer

In de tweede provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder gestunt met een 3-5 zege bij Zutendaal. 20 minuten voor tijd stond het nog 3-1 maar dan sloegen de bezoekers vier keer op rij toe. FC Bolderberg verloor met 2-0 bij Herderen-Millen. 

volgende-zondag-wandelen-naar-de-kluis

Volgende zondag wandelen naar de Kluis

Vandaag over een week is het Sint-Antoniuskermis in Bolderberg en dat is voor de vzw Toerisme Heusden-Zolder altijd het moment voor de Winterborrelwandeling naar de Kluis. Nu al voor de 31 keer. Wandelen door de prachtige natuur die nog in een winterse rust verkeert, kun je op eigen houtje. Of ook met een gids die je de nodige uitleg over de natuur en de geschiedenis geeft, afspraak daarvoor om 14 uur aan de (…) Lees het hele bericht

hanne-gevers-verdienstelijk-vijfde

Hanne Gevers verdienstelijk vijfde

Op het Belgisch kampioenschap veldrijden voor dames nieuwelingen in Antwerpen is Hanne Gevers op een verdienstelijke vijfde plaats geëindigd. Lange tijd zag het ernaar uit dat ze niet eens zou starten, want ze was de afgelopen week ziek. Toch beet ze door met een al bij al mooi resultaat. 

buurtbewoners-van-halhei-klinken-op-nieuwjaar

Buurtbewoners van Halhei klinken op Nieuwjaar

De buurtbewoners van Halhei hielden zaterdag hun nieuwjaarsborrel. Het was frisjes, maar supergezellig. De borrels en de geanimeerde gesprekken zorgden ervoor dat iedereen het warm kon houden. (foto's Sara Bellinkx)


vandaag-gezien-128

Vandaag gezien

Gisteren ging de zonsondergang gepaard met mooie luchtbeelden door het drukke vliegverkeer. En dat vliegverkeer is duidelijk niet stilgevallen, zo bleek vanmorgen bij de zonsopgang boven de vijvers van Terlaemen. Geef toe, de moeite om wat vroeger voor uit de veren te komen. 

driekoningen-in-viversel-zingen-voor-de-missies

Driekoningen in Viversel zingen voor de missies

In Viversel houden ze de driekoningentraditie in stand. Het begon vanochtend met een gebedsviering waarin ook de vormelingen een rol speelden. Nadien trokken veel koningen de Viversel straten in om te zingen en geld in te zamelen  voor vier goede doelen: de missies van Jos Jans, ere-bisschop Bert Vanbuel, Alex Hulsmans en zuster Swinnen. Daarna ging het driekoningengebeuren naadloos over in de eetdag in de Vierseleer die eveneens voor dezelfde goede doelen wordt georganiseerd. (foto's Lode Beylemans)

eigen-volk-zwaait-jan-rypens-uit

Eigen Volk zwaait Jan Rypens uit

De Koninklijke Harmonie Eigen Volk gaf zaterdagavond een nieuwjaarsconcert in De Vierseleer. Het was meteen ook het afscheid van dirigent Jan Rypens. Een stevig repertorium met tussendoor muzikale herinneringen en anekdotes samen met solo-optredens van Bjarne Bogaerts (trompet), Fara Laenen (dwarsfluit) en Jos Gilis (gitaar maakten er een geslaagde avond van. Ook de jeugdharmonie onder leiding van Marlon Knuts deed haar muzikale duit in het zakje. (foto's Lode Beylemans)

manoesh-bijt-de-spits-af-in-muze

Manoesh bijt de spits af in Muze

Marijke Hulsmans, Kim Versteynen en Joyce Vanderhoydonck brachten zaterdag in cc Muze  de première van 'Manoesh'. 'Today's girls, yesterday's songs': het verhaal is opgehangen aan de smartphone, Google Maps ...Maar het ging toch vooral over close harmony, ondersteund door een strakke band. Dit en de combinatie van swing, tango, jazz, liedjes uit de oorlogsjaren en Vlaamse evergreens maakten er een geweldige beleving van. (foto's Herman Eerdekens)neos-leden-weten-nu-veel-over-het-dna

Neos-leden weten nu veel over het DNA

Neos Heusden-Zolder organiseerde, samen met en in seniorencentrum De Zandloper een voordracht door prof. Stein Aerts rond de vraag ‘DNA ontrafeld?’. Een moeilijk onderwerp maar toch helder gebracht. De talrijke aanwezigen waren na afloop beter geïnformeerd over hoe ze in elkaar zitten.Na de voordracht maakte prof. Stein een moment tijd om samen met zijn ouders - beiden trouwe Neos-leden -  van een taartpuntje te genieten. (foto Trudo Groffi)

zolder-a-blijft-verliezen

Zolder A blijft verliezen

In de eerste provinciale van het basketbal lijkt voormalige leider Zolder A de pedalen kwijt, nu verloor het tegen achtervolger Stevoort B met 60-80. In de tweede provinciale heeft Zolder B Stevoort C verslagen met 75-61.  Heusden A-Maasmechelen B werd 51-60. In de derde provinciale A versloeg Heusden B Bilzerse C met 71-51. In de vierde provinciale verloor Zolder F van Zonhoven B met 42-77. Zolder E gaf forfait bij Lummen D. Kajoba  won van As C met 66-56.

uitwinst-voor-sk-06

Uitwinst voor SK 06

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 zijn zaterdagavondwedstrijd bij FC Landen B gewonnen met 1-3.

buurt-misnoegd-over-nieuwjaarsbrief-remo

Buurt misnoegd over nieuwjaarsbrief Remo

In de buurt van Lindeman en Lillo zijn maar weinig positieve reacties te horen op de 'nieuwjaarsbrief' van Group Machiels die hen namens Remo een gelukkig en een geurvrij jaar wenst. Daarin benadrukt Group Machiels dat vanaf maart de geurmetingen op de website van de gemeente Houthalen-Helchteren  kunnen geraadpleegd worden. De buurtbewoners vinden het een cynische brief omdat ze vooral de jongste twee jaar geregeld met geurhinder kampen. En ondanks alle ingrepen en beloftes is er volgens hen geen beterschap. 

een-kerstboomverbranding-in-de-heuvelstraat

Een kerstboomverbranding in de Heuvelstraat

De kerstboomverbrandingen beginnen stilaan te verdwijnen. In de Heuvelstraat houden buurtbewoners nog vast aan dit gebruik om samen rond het vuur te klinken op het nieuwe jaar. Alleen zetten ook meer en meer mensen in kunstkerstboom in huis, het aantal aangevoerde echte bomen vermindert zo ook stilaan. Daarom werden ook paletten en ander hout op de stapel gelegd zodat toch nog een stevig vuur ontstond.  (foto's Ann Jordens)

vandaag-gezien-127

Vandaag gezien

Een heldere lucht gecombineerd met druk vliegverkeer leverde in de vooravond deze mooie lucht op boven Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

weeral-asbestafval-gedumpt

Weeral asbestafval gedumpt

Voor de derde keer in korte tijd hebben onbekenden asbesthoudend afval gedumpt in de natuur in het Bolderdal. (foto Jan Leijskens)

nieuwjaarswensen-in-de-kapelanijen

Nieuwjaarswensen in De Kapelanijen

De bewoners en eigenaars van residentie De Kapelanijen hielden hun vierde nieuwjaarsreceptie. Om de sfeer erin te houden, was aan alle bewoners gevraagd om de lichtjes nog even op de terrassen te laten hangen. Als een soort kerstman in moderne outfit hield Leo namens de bewonersraad zijn gebruikelijke speech. Twee keer per jaar komen de meeste bewoners samen om bij de nieuwjaarsborrel of zomerbarbecue bij te praten over het wel en wee in het gebouw. De gedachten (…) Lees het hele bericht

rp-products-en-wieze-boys-scoren-vlot

RP Products en Wieze Boys scoren vlot

In het bedrijfsvoetbal heeft RP Products FC Vini's verslagen met 5-1. Ook Wieze Boys A haalde stevig uit bij OH Bergmans: 2-6.

exelgaarden-hield-nieuwjaarsreceptie

Exelgaarden hield nieuwjaarsreceptie

In de kolenkeet van wijlen Louis Eerdekens hielden de bewoners van de Exelgaarden hun 10de nieuwjaarsdrink. Naast de klassieke nieuwjaarswensen werden herinneringen opgehaald bij de foto’s van 10 jaar feesten. Ze maakten opnieuw een ‘zwerfvuil-opruim-kalender’ op zodat ook dit jaar de buurt in een beurtrol netjes worden gehouden. Er werd stevig gesmuld van de zelf gebakken cakes, tiramisu, soep ,… (foto Lowie Gielis)

dries-vanthoor-derde-in-stilgelegde-race

Dries Vanthoor derde in stilgelegde race

De 24 uren van Dubai, de eerste uithoudingsrace van het jaar, zijn na iets meer dan 7 uur wedstrijd stilgelegd. Het was zo fel aan het regenen dat de racetrack onberijdbaar werd. In de golfstaten is felle regen zo zeldzaam dat er weinig afvoer is voorzien. Om veiligheidsredenen is nadien ook beslist om geen nieuwe start meer te nemen. Op het ogenblik dat de race werd stilgelegd reed Dries Vanthoor samen met zijn Auditeamgenoten Fahad Al Saud, Vergers en Mies in de derde positie van het algemeen klassement.  -UPDATE In de loop van zaterdag is de voorlopige uitslag als definitief bevestigd door de organisatie.

neos-wandeling-start-met-41-deelnemers

Neos-wandeling start met 41 deelnemers

Liefst 41 sportievelingen van Neos Heusden-Zolder namen deel aan de eerste wandeling van het nieuwe jaar. Daarvoor werd dicht bij huis domein Bovy verkend. Ondertussen blijft het aantal deelnemers aan de wandelingen toenemen. Als volgende staat de omgeving van de Willekensberg in Lummen op het programma. (foto Trudo Groffi)

de-kijk-van-richie-406

De kijk van Richie

Of staat die e voor euro's?

goldfield-doet-gustos-leven

Goldfield doet Gustos leven

Ook in het Oude Muzecafé - tegenwoordig Gustos - klonken de decibels gisteravond. Daar trad Goldfield op. Da's een 5-koppige band met enkele muzikanten uit Heusden-Zolder en een playlist met bekende en minder bekende parels uit de Americana, blues, country en roots muziek. Rustige momenten worden afgewisseld met rockers en bluesers. Ze namen de aanwezigen wel vanaf het eerste moment mee in hun verhaal. (foto's Ria De Clerck)

maastrichts-jazzconcours-strijkt-neer-in-muze

Maastrichts jazzconcours strijkt neer in Muze

In de zwarte zaal van CC MUZE had vrijdagavond de halve finale van de awards van Jazz Maastricht plaats. Motives for Jazz heeft al  een tijdje, in het kader van het project ‘De Buren’, een grensoverschrijdend verbond met de collega’s van Jazz Maastricht. Jazz Maastricht reikt al vier jaar de grootste jazzprijs van de Euregio uit samen met Conservatorium Maastricht. Deze keer zijn de jazz awards verdeeld over twee halve finales (studenten en professionals) en een grote finale in de Muziekgieterij Maastricht. De professionals namen het dus tegen elkaar op in een volledig bezette zwarte zaal. (foto's Ria De Clerck)

bhv-denkt-bij-nieuwjaarsevent-aan-goede-doel

BHV denkt bij nieuwjaarsevent aan goede doel

De Bolderbergse handelaarsvereniging BHV hield vanavond een netwerkevent in La Passione en dat naar aanleiding van het nieuwe jaar. Maar het BHV-bestuur onder leiding van voorzitter Jeffrey Jennen had er een bijzondere happening van gemaakt. Naast de hapjes en drankjes en het muzikale optreden - aangeboden door BHV - werd aan alle deelnemers een bijdrage van 25 euro gevraagd. En de totaalsom wordt integraal geschonken aan 't Weyerke. Op die manier zetten ze in Bolderberg 2020 met een mooie geste in. 

lennart-lemmens-werkt-aan-eigen-kortfilm

Lennart Lemmens werkt aan eigen kortfilm

Lennart Lemmens voorstellen hoeft niet meer, hij is momenteel voortdurend op tv: zo speelt hij in Campus 12 de rol van Sam en in Thuis vertolkt hij Stan. Maar hij is niet het type om zich in die comfortzone op te sluiten. In 2017 studeerde hij aan het  RITCS in Brussel af als regisseur en nu gaat hij dat in een praktijk brengen met een kortfilm: 'Voor het donker thuis'. Hoofdpersonage Mirthe is 20 en gepassioneerd door de kunsten. (…) Lees het hele bericht

cinemamuze-start-met-2-toppers

CinemaMUZE start met 2 toppers

Volgende week start het nieuwe seizoen van CinemaMUZE. En er staan al meteen enkele toppers op de affiche. Zo wordt op dinsdag 14 januari om 14 uur Poms (foto) vertoond, een film van Zara Hayes. Die vertoning loopt in samenwerking met de seniorenraad. Het gaat over een luxueus bejaardenresort waar bewoonster Martha zich stierlijk verveeld. Ze richt daarom een cheerleading club op voor vrouwen boven de 60.... Na de film zijn er koffie of thee en taart. Op woensdag 15 januari om 20.15 u kun je gaan kijken naar Girl van Lukas Dhondt. Centraal staat het verhaal van een jonge ambitieuze transgender die het als ballerina wil maken. De films kosten telkens € 4 in voorverkoop en € 6 aan de kassa. 

phara-start-handdoekenactie-voor-vzoc

Phara start handdoekenactie voor VZOC

De oproep van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum om handdoeken in te zamelen voor de jonge diertjes volgende lente, is alvast in Viversel niet in dovemansoren gevallen. De leerlingen van het zesdde leerjaar van de Sint-Jan Berchmansschool kregen de opdracht om in januari een engagement aan te gaan. Meteen sprong Phara Goris op de kar en startte een inzamelactie voor oude handdoeken. Iedereen die thuis oude handdoeken op overschot heeft liggen, mag die voor vrijdag 24 januari binnenbrengen bij het 6de leerjaar of bij Phara thuis, Westlaan 127/1. 

een-octopus-maakt-operaties-makkelijker

Een 'octopus' maakt operaties makkelijker

De urologen van het ziekenhuisnetwerk Zuid-West Limburg werken voortaan met een zogenaamde 'octupus'. Het gaat om een innovatief stuurbaar instrument waardoor de urologen precisie-operaties in de buik sneller en nauwkeuriger kunnen uitvoeren. Noem het een kruising tussen een klassiek laparoscopisch instrument en een robot.  Vanmiddag is het gedemonstreerd door uroloog Kurt Dilen. Het Sint-Franciscusziekenhuis heeft de (…) Lees het hele bericht

vrijkaarten-autosalon-de-winnaars

Vrijkaarten Autosalon: de winnaars

De gezinswagen van het jaar in categorie 1 was inderdaad de Renault Clio zoals de meeste lezers wel konden terugvinden. Vele juiste inzenders en dus moest het lot de winnaars aanduiden van elk twee vrijkaarten voor het Autosalon, geschonken door Garage Kwanten: Kristien Jaspers, Fons Willems, Rudi Ceulemans, Marc Claes en Martine Byloos. Veel plezier!

relinde-en-veerle-fietsen-voor-think-pink

Relinde en Veerle fietsen voor Think Pink

Relinde Vanbuel en Veerle Breugelmans, twee personeelsleden van het Sint-Franciscusziekenhuis, gaan fietsen voor Think Pink. Geen toeval want op hun werk  begeleiden en ondersteunen ze dagelijks borstkankerpatiënten vanaf diagnosestelling tot de nazorgfase. Om nog betere zorg te kunnen bieden in de toekomst is verder wetenschappelijk onderzoek nodig. De nationale borstkankercampagne Think Pink organiseert in het voorjaar de Bike for Think Pink Camino. Fietsen vanuit Oudenaarde gedurende 7 dagen 700 km richting Frankrijk, in 2021 en 2022 nog eens telkens 700 km, om zo aan te komen in Santiago de Compostela. Beiden nemen eraan deel als team Relinde & Veerle. Ze moeten elk minstens 1000 euro inzamelen maar ze rekenen op meer. Alle info op hun Facebookpagina.µr

de-berk-start-goed-in-terugronde

De Berk start goed in terugronde

Ook bij de 50+ is de petanquecompetitie weer gestart. De ploegen van De Berk namen een goede start van de terugronde terwijl die van Olympia alledrie verloren. De uitslagen: Ere-afdeling Limburg: Olympia A- Sint Truiden A 2-7,  1ste Limburg:Boekt A - Zig zag B 7-2, De Berk A - Boekt B 6-3, 3de Limburg: Olympia B - Sint Truiden C 4-5, 4de Limburg: Genk C - Olympia C 6-3, Pelter C - De Berk C 5-4 en Terbiest B - De Berk C 2-7.

kwb-op-borreltocht-naar-meylandt

KWB op borreltocht naar Meylandt

 De jaarlijkse borrelwandeling van KWB-Overdag ging vandaag richting kasteel Meylandt. De regen van de voorbije dagen veroorzaakte veel modder langs de oevers van de Mangelbeek. Maar dat deerde de deelnemers niet. Ze konden zich immers opwarmen aan de borrels en de koffie op drie verschillende stopplaatsen. Aan het kasteel schetste Wim Goris de historiek van de omgeving. De tocht werd aan de volkstuintjes afgesloten met lekkere soep. (foto's Ludo Deleux)

50-km-per-uur-in-heel-bolderberg

50 km per uur in heel Bolderberg

De dorpskern van Bolderberg wordt één grote zone 50. Tot voor kort waren er in Bolderberg verschillende snelheidsbeperkingen en dat zorgde voor onduidelijkheid.  Bovendien zijn er de dichte bebouwing, het aanliggende fietspad en de problemen bij het oversteken van de Zandstraat voor fietsers vanuit de Irislaan en De Slogen. Daarom is de bestaande zone 50 uitgebreid met de Zandstraat tussen de Sint-Jobstraat en Begonialaan. Het Agentschap Wegen en Verkeer sloot zich daarbij aan en heeft de snelheid in de Sint-Jobstraat tussen de Zandstraat en de Heidestraat/Kabienstraat verlaagd naar 50 km/u. Het oversteken aan het Broederspad of het bezoeken van de aanwezige handelaars wordt zo een stuk veiliger.


dit-weekend-extra-alcoholcontroles

Dit weekend extra alcoholcontroles

In deze tijd van nieuwjaarsrecepties is het sowieso opletten geblazen, als je met de auto van één of andere viering komt. Maar volgend weekend is het riscio om betrapt te worden nog groter, want dan staat het 'weekend zonder alcohol' geprogrammeerd. De politie zal tussen nu vrijdag 18 uur en maandag 6 uur over alcoholtesten afnemen. In Heusden-Zolder verplaatst de lokale politie zich dan voortdurend naar andere plaatsen op gemeente- en gewestwegen, en daarnaast kan de federale wegpolitie postvatten aan de op- en afritten van E 313 en E 314. 

politie-vond-in-heuvelstraat-een-wietplantage

Politie vond in Heuvelstraat een wietplantage

Vorige week liet de procureur nog uitschijnen dat de zware drugscriminaliteit zich verplaatst van Meulenberg naar Heusden-Zolder. Ondertussen heeft de politie ook een tandje bijgestoken in de strijd tegen de drugs. Zo was er nog de grote actie met arrestaties op 6 december en een andere op 12 december. Maar niet alle acties komen in beeld. Zo deed de lokale recherche op 26 november een inval in een woning in de Heuvelstraat. In de achterbouw troffen de speurders een actieve wietplantage met 328 planten aan. In de woning lagen attributen klaar om in de andere kamers plantages in te richten. Ter plaatse zijn twee mannen van 32 jaar uit Genk en As gearresteerd.

piet-kusters-voor-g-basket-en-st-vincentius

Piet Kusters voor G-Basket en St. Vincentius

Woensdagavond organiseerden de 4de jaars van het Sint-Franciscuscollege een optreden van mentalist Piet Kusters. Het ging om een event in het kader van hun seminarie 'beginnend ondernemen'. De leerlingen wilden met het optreden twee goede doelen sponsoren: G-basketbal Zolder onder leiding van Kris Cuppens en Sint-Vincentius Heusden-Zolder. Beide kregen 500 euro. Voor Stefan Was, die voor Sint-Vincentius aanwezig was, krijgt het optreden nog een staartje. Hij werd betrokken in één van de nummers en moest een nummer van 1 tot 100 noteren op een klein briefje. Dat was 15 en hij liet zich ontvallen "Als ge dat nummer vindt ... ga ik te voet naar Scherpenheuvel". Piet Kusters vond het nummer en dus kan Stefan binnenkort zijn wandelschoenen aantrekken.

badmintonclubs-bekroond-voor-jeugdwerking

Badmintonclubs bekroond voor jeugdwerking

Badminton Vlaanderen heeft zijn jeugdsport+ labels uitgereikt. Dat is een bekroning voor de jeugdwerking. 80 clubs hadden daarvoor een aanvraag ingediend, 15 kregen het hoogste A+-label. Slechts twee daarbij in Limburg ... de beide clubs van Heusden-Zolder: Smash Berkenbos en Hebad Heusden. Smash was drie jaar op rij de allerbeste van Vlaanderen, en eindigt dit jaar op de tweede plaats na Merchem (Vlaams Brabant)

koen-snyers-zoekt-de-zin-van-donderdagen

Koen Snyers zoekt de zin van donderdagen

De Heusdense dichter, schrijver en tekstperformer Koen Snyers zoekt sinds september 2018 naar de zin van donderdagen. Wekelijks schrijft hij een zin van donderdag op sociale media. De zinnen zijn filosofisch, poëtisch, verhalend, anekdotisch of beeldend. Hij heeft nu een jaar met 52 zinnen van donderdag en een selectie van eigen zwart-witfoto’s samengebracht in een bundel, zijn vijfde al. Aan de lezer om te oordelen of de zinnen de donderdagen overstijgen of misschien staan voor de zin van het leven. Het boekje is te bestellen via de website zeghetmettekst.be. Misschien een tip voor de poëzieweek. In die periode treedt hij trouwens een 5-tal keren op in de streek met de muzikale vertelling 'Wij zijn breekbaar', samen met multi-instrumentaliste Sarah Vaesen. 

nog-eens-5-duotickets-voor-het-autosalon-te-winnen

Nog eens 5 duotickets voor het Autosalon te winnen

We hebben nog eens 5 x 2 vrijkaarten voor het Autosalon klaarliggen, ter beschikking gesteld door Garage Kwanten. Laat ons voor donderdag 9 januari om middernacht weten welke auto is verkozen tot gezinsauto voor 2020 in categorie 1. Mail je antwoord met je naam en adres naar Internetgazet[!]heusden-zolder.eu. 

english-bulldog-resort-ligt-onder-vuur

English Bulldog Resort ligt onder vuur

Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove (SP.A) zegt ontdaan te zijn door beschuldigingen aan The English Bulldog Resort, het hondenasiel van Heidi Swerts in Paal. Die wordt ervan beschuldigd deals te sluiten met broodfokkers. Voor Vandenhove is dat een signaal dat de broodfok nog meer wordt aangepakt, hij zal er een vraag over stellen aan Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts. Heidi Swerts ontkent zelf de beschuldigingen en zegt dat ze de honden van (…) Lees het hele bericht

vzoc-zoekt-handdoeken-voor-jonge-dieren

VZOC zoekt handdoeken voor jonge dieren

Hoewel het ook nu druk is met inbeslagnames en vooral de verzorging van de dieren die overal zijn in beslag genomen, bereidt het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum zich al voor op de lente. Dan moeten ieder jaar gigantisch veel jonge dieren worden opgevangen. En voor de verzorging van die jongen - grote en kleine dieren - zijn handdoeken nodig. Dus wie in kasten of op zolder oude handdoeken heeft liggen, mag die altijd overdag binnenbrengen in het opvangcentrum in de Strabroekweg.

gouverneur-brengt-hulde-aan-benni-en-chris

Gouverneur brengt hulde aan Benni en Chris

Tijdens zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak voor de gestelde lichamen - dat zijn de verantwoordelijken en gezagsdragers uit alle sectoren - in het provinciehuis in Hasselt heeft gouverneur Herman Reynders vanavond hulde gebracht aan de omgekomen brandweermannen. Midden in zijn toespraak vroeg hij de aanwezigen om enkele ogenblikken stilte in acht te nemen ter nagedachtenis van Chris Medo en Benni Smulders. Voor de gouverneur staan ze symbolisch voor alle hulpverleners die in Limburg in de bres springen voor de bevolking. (foto Ronny Vanthienen)

veiliger-fietspad-langs-de-schoolparking

Veiliger fietspad langs de schoolparking

De Fietsersbond heeft niet alleen oog voor gevaarlijke situaties in het verkeer, maar wil ook fietsverbeteringen onder de aandacht brengen. De primeur op dat vlak is voor het aangepast fietspad aan de parking voor de school aan de Brugstraat. Daarover zijn verschillende overlegmomenten geweest tussen gemeente, school, dorpsraad en Fietsersbond. Het resultaat is een afscheiden fietspad dat ook dienst doet als wandelpad voor kinderen en ouders. Er zouden alleen nog (…) Lees het hele bericht

dorpsraad-bolderberg-in-het-verzet-tegen-project

Dorpsraad Bolderberg in het verzet tegen project

In Bolderberg dienen de leden van de dorpsraad een bezwaarschrift in tegen de geplande nieuwbouw op de plaats van Villa Mozart. Zoals we op 22 december al meldden, wil een projectontwikkelaar daar een gebouw met 8 appartementen en 2 kantoren bouwen. Vooral het feit dat een deel van het gebouw een vierde bouwlaag bevat, is de tegenstanders een doorn in het oog. De dorpsraad hoopt dat meer inwoners voor het eind van de termijn - 18 januari - een bezwaar zullen indienen. 

tamara-en-valerie-samen-naar-chicago

Tamara en Valerie samen naar Chicago

Bij basketbalclub Zolder hebben ze weer redenen tot fierheid. G-basketster Tamara Medarts heeft een uitnodiging ontvangen van Special Olympics en de NBA om deel te nemen aan het NBA Cares Special Olympics Unified Sports All Star Game in Chicago. Naast de Unified wedstrijd met NBA- en WNBA-sterren, zal Tamara ook haar handen uit de mouwen mogen steken bij het NBA Cares-programma. Samen met NBA-sterren zal ze meewerken voor een plaatselijk goed doel. Tamara maakt de oversteek (…) Lees het hele bericht

16-bestuurders-hadden-rekeningen-openstaan

16 bestuurders hadden rekeningen openstaan

Wellicht hebben heel wat mensen die gisteren op de weg waren het gemerkt: de politie hield samen met de Vlaamse Belastingsdienst (Vlabel) controles op twee plaatsen in Heusden-Zolder. 1065 wagens werden gescand, er zijn 16 pv's opgesteld omwille van achterstallige betalingen. Zo werd meer dan 6.700 euro opgehaald. 1 bestuurder kon niet betalen en werd getakeld. Hij heeft nog bijna 2.800 euro openstaan bij de overheid. 403 bestuurders kregen een ademtest opgelegd, niemand had gedronken. Verder zijn boetes uitgeschreven voor een verlopen keuring, techische tekortkomingen en kale banden. 

duotickets-voor-het-autosalon-de-winnaars

Duotickets voor het autosalon: de winnaars

442.111,  dat is het aantal bezoekers dat het Autosalon vorig jaar telde. Uiteraard hadden veel lezers dat teruggevonden. Het lot heeft onder hen vijf winnaars aangeduid van een duoticket voor het Autosalon 2020, aangeboden door Garage Kwanten: Lies Danko, Marcel Geunens, Patrick Huybrichs, Philippe Beeckmans en Ludo Sempels. Veel plezier!

meer-faillissementen-hier-is-schade-nog-beperkt

Meer faillissementen, hier is schade nog beperkt

2019 was een erg somber jaar als we het aantal faillissementen bekijken, het aantal klom in ons land tot het op één na grootste in de jongste tien jaar. Volgens Graydon Belgium steeg  het aantal faillissementen in verhouding het sterkst in Limburg: 798, dat is 19,3 % meer dan in 2018. In de maand december waren er in Limburg 59 faillissementen, ook dat is op één na het hoogste in de jongste tien jaar. Ook in Heusden-Zolder zijn bedrijven failliet verklaard. Daarbij ging het om de firma Rovas uit de Beringersteenweg, die een tankstation uitbaat. Ook transportbedrijf Bay-Trans uit de Edward Staintonstraat is failliet verklaard. 

auto-over-de-kop-na-botsing

Auto over de kop na botsing

Op de E 314 in Viversel op de kanaalbrug is kort voor half 5 een aanrijding gebeurd tussen een vrachtwagen en een auto. De auto sloeg daarbij over de kop en belandde op zijn flank.  Er vielen geen gewonden. Er ontstond wel verkeershinder tot depannage Geert Schops de wagen had getakeld en de snelweg vrijgemaakt. 

blauwe-wijk-is-aan-t-verjongen

Blauwe Wijk is aan 't verjongen

De nieuwjaarsbijeenkomst van de Blauwe Wijk  in Zolder stond in het teken van de verjonging. Er zijn het afgelopen jaar weer nieuwe inwoners bijgekomen, heel wat jeugd ook. Voorzitter Patrick Volders en zijn vrijwilligers verwelkomden hen allen en trakteerden op spek, warme en pittige dranken. (foto's Nathalie Surinx)

manoush-gaat-in-cc-muze-in-premiere

Manoesh gaat in CC Muze in première

Zaterdag om 20.15 u verwelkomt CC MUZE alweer een première van een productie die in eigen huis is voorbereid: 'Today’s Girls, Yesterday’s Songs' met Manoesh. Zangeres Marij Hulsmans (Along Comes Mary) had het idee om een nieuw collectief samen te stellen dat grasduint in close harmony, jazzhits uit de oorlogsjaren en gipsy swing. Samen met twee andere Limburgse zangeressen, Kim Versteynen (Kim in the Middle) en Joyce Vanderdoydonck (gekend van o.m. The Voice van (…) Lees het hele bericht

willy-reynders-opgenomen-in-apk-group

Willy Reynders opgenomen in APK Group

Willy Reynders Tuinarchitectuur komt onder de vleugels van APK Group. Daarover hebben zaakvoerder Willy Reynders en Paul Kerkhofs van de APK Group uit Pelt een akkoord bereikt. Willy Reynders was eerste jarenlang actief aan Suska-Berg en verplaatste en vergrootte nadien zijn bedrijf net over de grens, in de Everselstraat in Beringen. Hij begon een 40-tal geleden als zelfstandig tuinarchitect en telt nu een 35-tal medewerkers.Het bedrijf biedt een totaalpakket (…) Lees het hele bericht

nog-een-beperkt-aantal-kaarten-voor-revue

Nog een beperkt aantal kaarten voor revue

Bij 't Heusdens Volksteater wordt de laatste hand gelegd aan de revue 2020, de 52ste al.'Mer on 'em' - geschreven en geregisseerd door Robby Steenberghs - begint bij een huisbrand in een rijke buurt. De slachtoffers moeten daardoor hun platgebrande villa inruilen voor een stacaravan op camping Bonanza. Het is de start van conflicten tussen chi-chi-mensen en marginalen, een buitenechtelijke relatie, (…) Lees het hele bericht

de-wijzen-bleven-in-het-oosten

De Wijzen bleven in het oosten

Normaal stuurt volkskunstgroep De Akkermennekes ieder jaar de Driekoningen op pad. Maar vandaag bleven de Wijzen in het oostelijke Berkenbos. Ze stuurden ons wel een verklaring.

Je had vandaag zeker de Driekoningen verwacht.
Maar jammer, we geraken er niet, onverwacht.

Eén koning kon komen, dat was geen probleem,
voor de anderen sloeg het lot toe, een beetje gemeen.
Eéntje ligt horizontaal in de zetel met pijn in rug.
De ander wacht op de geboorte van ‘t (…) Lees het hele bericht

weer-inbrekers-op-pad-6

Weer inbrekers op pad

GO! De Luchtballon in de Kortstraat kreeg de afgelopen periode inbrekers over de vloer. Maandagochtend werd ontdekt dat ze in het werkhuis waren binnengedrongen door de deur te forceren. Ze gingen aan de haal met twee werktuigen en hadden een brandblusser leeggespoten om sporen te wissen. In de Winterkaai aan de Laarstraat was er een inbraakpoging, maar daar raakten de daders niet binnen.

vandaag-gezien-126

Vandaag gezien

't Is een mooi stukje natuur aan de Weyermanbrug in Boekt. Behalve als één of andere onverlaat er een strijkplank en andere rommel komt dumpen. 

drifter-en-jongeren-met-lachgas-betrapt

Drifter en jongeren met lachgas betrapt

Enkele overlastacties door de politie van Heusden-Zolder hebben de voorbije dagen resultaat opgeleverd. Zo betrapten de inspecteurs vrijdagavond een bestuurder die op het kruispunt van de Koolmijnlaan en Kleuterweg met zijn auto aan het driften was. De politie zette de achtervolging in en moest hoge snelheden halen om hem aan de kant te zetten, wat uiteindelijk ook lukte. De man, een twintiger uit Beringen, heeft voor 15 dagen zijn rijbewijs mogen inleveren en mag het binnenkort bij de politierechter gaan uitleggen. Twee jongemannen uit Houthalen-Helchteren en Hechtel-Eksel  liepen bij een controle tegen de lamp. Zij waren lachgas aan het gebruiken en hadden een fles van twee kilo lachgas in hun auto. Het lachgas zijn ze kwijt, de boete volgt op basis van het nieuwe GAS-reglement. Wellicht konden ze er niet mee lachen. Overigens heeft de politie op meerdere plaatsen lege patronen en kleine gasballonnen teruggevonden. Het wordt blijkbaar nog veelvuldig gebruikt ondanks de schadelijke gevolgen voor de gezondheid. 

marathonmatch-tussen-beide-olympia-s

Marathonmatch tussen beide Olympia's

In het petanque werd dit weekend alleen in de tweede provinciale gespeeld, daar zijn ze trouwens aan de terugronde begonnen. De derby tussen de twee ploegen van Olympia verliep spannend ondanks dat de 6-3 uitslag misschien iets anders laat uitschijnen. De wedstrijd liep dan ook uit tot ver in de avond. De uitslagen: De Berk B - Hasselt B 5-4, De Berk C - Hasselt A 6-3, Oetervallei B - Boekt C 5-4 en Olympia C - Olympia B 6-3.

recordaantal-geboortes-in-sfz

Recordaantal geboortes in SFZ

In het Sint-Franciscusziekenhuis zijn afgelopen jaar 922 kinderen geboren, dat is een absoluut record. Het vorige record - 921 - dateert uit 2017. In het totaal ging het om 908 bevallingen, er zijn dus 14 tweelingen geboren. De gynaecologen en vroedvrouwen begeleidden 704 bevallingen, er waren 204 keizersnedes nodig. 784 kindjes kregen borstvoeding als startvoeding, 134  werden meteen met de fles gevoed. 45 baby's werden prematuur geboren, dat wil zeggen voor de 37ste zwangersschapsweek.

werkloosheid-blijft-dalen-2

Werkloosheid blijft dalen

In Heusden-Zolder zaten op 31 december 914 mensen zonder werk, dat zijn er 36 of 3,8 % minder dan op hetzelfde moment vorig jaar. Op maandbasis waren  er 10 werklozen minder, daarmee gaat Heusden-Zolder tegen de Limburgse trend in waar er op jaarbasis een daling was maar op maandbasis een stijging. 6,0 % van onze beroepsbevolking zit nu zonder job, in Limburg is dat 5,8 % en in Vlaanderen 5,7 %.

win-duotickets-voor-het-autosalon-1

Win duotickets voor het Autosalon

 Van 10 tot 19 januari loopt in Brussels Expo weer het Autosalon, zeg maar de hoogmis van de vierwieler, waar je ook motoren vindt of stands die met mobiliteit te maken hebben. Meer en meer aandacht gaat ook naar elektrische en hybride voertuigen. 5 lezers kunnen een duoticket winnen voor het Autosalon en met de groeten van Garage Kwanten uit de Guido Gezellelaan gratis het Autosalon bezoeken. Laat ons voor dinsdagavond (morgen dus) 23 uur weten hoeveel bezoekers het Autosalon vorig jaar over de vloer kreeg. Internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

the-muze-jazz-orchestra-zet-het-jazzjaar-in

The Muze Jazz Orchestra zet het jazzjaar in

Het is een traditie dat op de eerste zondag van het jaar het Muze Jazz Orchestra zelf de aftrap geeft van het jazzseizoen in het Muzecafé. Daar speelde het zondagavond in voltallige bezetting. En ze gaven hem meteen van jetje, een ijzersterke set om nieuwjaarskaters te verdrijven en goede voornemens muzikaal te ondersteunen. Het belooft weer een uitstekend jazzjaar te worden, misschien wel een grand cru. (foto's Ria De Clerck)

zolder-a-verliest-topper-1

Zolder A verliest topper

Wie had gehoopt dat in de eerste basketbalprovinciale Zolder A zijn eindejaarsdipje zou overwonnen hebben, heeft helaas geen gelijk gekregen. Vandaag ging het met 72-60 onderuit tegen rechtstreekse concurrent Tongeren dat het nu naast zich moet dulden.  In de vierde provinciale verloor Zolder F met 81-45 bij Helchteren 2020 B. Zolder G redde de Zolderse eer door Lummen D met 64-59 te verslaan.

anadol-verslaat-gestel

Anadol verslaat Gestel

Ook de supporters van FC Anadol in derde provinciale konden meteen juichen in 2020, want VK Gestel kreeg een 4-2 aangesmeerd.

kvv-scoort-en-mist-ook

KVV scoort en mist ook

In de tweede provinciale won KVV Heusden-Zolder met 3-0 van Jeuk. Een verdiende zege die nog veel ruimer had kunnen zijn door de vele onbenutte kansen. Ook Bolderberg FC miste de start van het nieuwe kalenderjaar niet, het stuurde Vlijtingen VV met 2-1 naar huis.

vlotte-zege-voor-heusden

Vlotte zege voor Heusden

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 het jaar goed ingezet. Het versloeg een nochtans sterk FC Alken B met 3-0.

amicantus-succesvol-in-maaseik

Amicantus succesvol in Maaseik

Het Heusdense ensemble Amicantus gaf gisteravond een optreden met veel bijval in het prachtige kerkje van Aldeneik bij Maaseik. Straks om 16 uur wordt dat Driekoningenconcert nog eens overgedaan in de Sint-Willibrorduskerk in Heusden. 

de-spits-is-eraf-voor-steven-de-bruyn

De spits is eraf voor Steven De bruyn

Steven De bruyn schitterde zaterdagavond in de Muzeschouwburg tijdens de première van zijn soloproject. Hoewel, het moet gezegd dat de inbreng van muzikant Jasper Hautekiet - zoon van - ook niet gering was. De vroegere inwoner van Zolder gaat nu verder op tournee met zijn productie. (foto's Ria De Clerck)

iedereen-verliest-in-het-basketbal-1

Iedereen verliest in het basketbal

In de derde provinciale van het basketbal heeft Zolder C met 60-74 verloren van Pelt B. Heusden B verloor met 70-46 bij As A. In de vierde provinciale heeft Kajoba verrassend het onderspit moeten delven tegen Bilzerse C, 55-51. Zolder E verloor van Orly Hasselt B met 62-87. En ook de dames van Zolder verloren in tweede provinciale: 79-33 tegen Gems Diepenbeek C.

een-protestnieuwjaarsreceptie-met-oppositiesmaakje

Een protestnieuwjaarsreceptie met oppositiesmaakje

Verschillende tientallen inwoners hebben zaterdagavond op het Heldenplein deelgenomen aan de 'protest'-nieuwjaarsreceptie. Ze wilden daarmee op een ludieke wijze hun ongenoegen uiten over het feit dat de gemeente dit jaar de traditionele receptie op de eerste zaterdag heeft afgeschaft en vervangen door een evenement voor alle inwoners later dit jaar. De deelnemers hadden zaterdagavond zelf hun hapjes, drankjes en tafels meegebracht. En alles nadien weer opgeruimd. Ze maakten uiteraard van de gelegenheid gebruik om hun wensen uit te wisselen. Maar het zal wel niet verbazen dat de oppositiepartijen sterk vertegenwoordigd waren. (foto's Ann Jordens)

vredeswensen-door-mensen-van-goede-wil

Vredeswensen door mensen van goede wil

Een 100-tal mensen woonde zaterdagavond in de Sint-Vincentiuskerk de vijfde vredeswake bij. Dat is een bijeenkomst waarbij vertegenwoordigers van alle religies en vrijzinnigen welkom zijn en die in het teken staat van de vrede en verdraagzaamheid. Net als vorig jaar stond de ontmoeting tussen Franciscus van Assisi en de Egyptische sultan Malik El-Kamil van 800 jaar geleden centraal. In het begin van de viering staken Mehmet Üstün (voorzitter Moslim Executieve en afgevaardigde van de Sultan Ahmed Moskee) en diaken Frank Dumont kaarsen aan. Er werden teksten voorgelezen en muziek gespeeld door een Vlaamse en Turkse band. Aan het eind wisselden de aanwezigen vredeswensen uit. (foto's Ann Jordens)

opnieuw-winst-voor-hanne-gevers

Opnieuw winst voor Hanne Gevers

Hanne Gevers heeft vandaag de cross in Vilvoorde gewonnen. Ze nam een goede start en daardoor kon een lekke band geen roet meer in het eten strooien. En dus kwamen er weer maar eens een beker en bloemen mee naar Viversel.

actie-hoop-doet-geven-start-maandag

Actie 'Hoop doet Geven' start maandag

Zoals aangekondigd start Sint-Vincentius nu maandag met de nieuwe actie 'Hoop Doet Geven', de solidariteitsactie loopt tot 31 januari.  De plaatselijke winkelketens in Heusden-Zolder zullen hun 'te vullen winkelkar' op een duidelijk zichtbare plaats zetten.Daar kan iedereen onder meer droge voeding als melk, bloem, suiker , olie, confituur en ontbijtgranen achterlaten maar ook verzorgingsproducten als shampoo, zeep en (…) Lees het hele bericht

winst-voor-wieze-boys-a-en-rp-products-4

Winst voor Wieze Boys A en RP Products

In het bedrijfsvoetbal heeft VK Wieze Boys A van de Condé gewonnen met 2-0. RP Products won op het veld van Weerstand Zonhoven met 3-4. En Wieze Boys B keerde met een 1-1 terug van bij Vini's.

benefiet-met-live-muziek-van-abba

Benefiet met live-muziek van ABBA

10 leerlingen die op het Sint-Franciscuscollege het seminarie ondernemen volgen, organiseren op vrijdag 17 januari 'ABBA by night' in de Franciscuszaal van het college. Een live-band zal er de beste ABBA-nummers coveren, nadien volgt een afterparty met de grootste klassiekers. Het is een benefietavond ten voordele van de vzw Banglabari - die in  Bangladesh projecten ondersteunt - en de MS-Liga. Voor de bezoekers zijn twee formules mogelijk. Er is de VIP-formule (driegangen diner, toegang tot het live-concert en de afterparty) voor € 55. Daarnaast kun je ook alleen naar ABBA4U en de afterparty voor € 15. Kaarten bestellen via abbabynight[!]gmail.com of via de facebookpagina ABBA by night. 

de-kijk-van-richie-405

De kijk van Richie

Uitkijken richting oosten ...

elan-filmavonden-nemen-blitzstart

ElaN Filmavonden nemen blitzstart

De ElaN Filmavonden in The Roxy Theatre starten 2020 zoals het 2019 heeft beëindigd: 'vollen doemp'. Volgende maandag 6 januari om 20.30 kunnen de filmliefhebbers in avant-première de veelbesproken '1917' gaan bekijken, het oorlogsdrama over de Eerste Wereldoorlog. En een week later, op 13 januari, staat de Belgische film Ghost Tropic (foto) op het programma. Regisseur Bas Devos komt zelf naar The Roxy Theatre om toelichting te geven.

arno-barzan-weer-aan-de-slag-als-brandweerman

Arno Barzan weer aan de slag als brandweerman

Hij had het onlangs aangekondigd op Radio 2 en vanaf 1 januari was brandweerman Arno Barzan inderdaad weer standbye. Weliswaar nog niet voor alle opdrachten, maar hij is weer beschikbaar nadat hij op 11 augustus zwaargewond raakte. En gisteren ging voor het eerst zijn pieper weer af en haastte hij zich naar de kazerne. Met gemengde gevoelens, zo laat hij zelf weten. Anderzijds benadrukte hij ook dat de vele sympathie- en solidariteitsbetuiging zijn genezingsproces hebben versneld en hem veel vroeger dan voorzien uit ziekenhuis én revalidatiekliniek hebben laten terugkeren. Zo kon hij eerder ook weer aan het werk als lector aan de PXL. Hij had naar eigen zeggen vooral veel aan de steun van zijn brandweercollega's, die kunnen vanaf nu ook weer op hem rekenen.

vandaag-gezien-125

Vandaag gezien

Regendruppels blijven hangen aan het mos in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

ook-dit-jaar-komt-loopcriterium-limburg-naar-hier

Ook dit jaar komt Loopcriterium Limburg naar hier

Ook dit jaar,heeft het Loopcriterium Limburg weer plaats. Het omvat 6 boslopen in Beringen, Ham, Tessenderlo, Leopoldsburg, Heusden-Zolder en Halen. Vorig jaar namen 1.330 lopers deel aan één of meer boslopen. Wie minstens 5 van de 6 keer deelnam, maakte bovendien kans op een waardebon voor sportkleding. 27 lopers traden 5 keer aan, 9 hebben ze zelfs allemaal gedaan. Elke loop vindt plaats op een zondag en je kunt telkens kiezen uit 4, 8 of 12 km. Leopoldsburg bijt de spits af op 22 maart, dan volgen Ham (10 mei), Heusden-Zolder (De Veen, 28 juni), Beringen (4 oktober) Halen (18 oktober) en Tessenderlo (13 december).

campagne-tegen-sluikstorten-bij-glasbollen

Campagne tegen sluikstorten bij glasbollen

Sluikstorten aan de glasbollen. 't Is een probleem dat we overal kennen en ons zeker in Heusden-Zolder ook bekend voorkomt. Limburg.net is daarom een campagne gestart met advertenties, affiches en filmpjes.Dorpsraad Heusden is ondertussen ook mee op de kar gesprongen en verspreidt de affiches mee. In de hoop dat het misschien toch een beetje helpt ...

steven-de-bruyn-gaat-nu-solo

Steven De bruyn gaat nu solo

Mondharmonicaspeler Steven De bruyn, afkomstig van Zolder, heeft al heel wat muzikale watertjes doorzwommen de afgelopen 25 jaar. Zo was hij gangmaker van El Fish en The Rhythm Junks. Maar hij dook ook vaak op in allerlei projecten, denk maar aan De Suite voor de Laatste Mijn. Maar nu gaat hij solo. Een intieme set, waarbij vooral 'het mondmuziekske' het verhaal vertelt en Jasper Hautekiet hem begeleidt. Zaterdag om 20.15 uur brengt hij zijn voorstelling in première in Muze, tickets: € 15, € 18. (foto Ria De Clerck)

maarten-verlinden-bouwde-het-jaar-in-lego

Maarten Verlinden bouwde het jaar in Lego

Heel wat belangstelling deze namiddag in de bibliotheek waar Maarten Verlinden zijn traditionele jaaroverzicht in Lego voorstelde. Zijn eerdere versie met onder meer het brandweerdrama, Trump, de klimaatprotesten, het regenwoud,  ... werd verder geactualiseerd met het brandende asielcentrum in Bilzen, Panamarenko en 'De Banaan'. De aanwezigen op de vernissage werden getrakteerd op chocolade legosteentjes en figuurtjes. De anderen moeten zeker de komende weken eens gaan kijken, tijdens de openingsuren van de bib. (foto's Julien Maebe)

de-spelingen-van-de-natuur

De spelingen van de natuur

Nachtelijke vriestemperaturen zorgen voor mooie beelden in de natuur. Boven het draadvingergras, onder van links naar rechts wieke, brandnetel, korstzwam en zachtstekelige stuifzwam. (foto' s Jan Leijskens)

schouwbrand-in-eikelenbosstraat

Schouwbrand in Eikelenbosstraat

De brandweer is woensdagavond uitgerukt naar de Eikelenbosstraat waar een schouwbrand was ontstaan. Ook in de woning hing heel wat rook. Eerst bracht de brandweer een lade met brandende as naar buiten, daarna werd vanop de ladderwagen de schouw schoongemaakt. Zo kon uitbreiding van het vuur voorkomen worden. Ieder jaar wanneer de eerste koude zijn intrede doet, komen er schouwbranden voor. 

december-feestmaand-de-ontknoping

December feestmaand: de ontknoping

De feestmaand-wedstrijd heeft zijn ontknoping gekend. In de maand december 2019 kreeg de Internetgazet Heusden-Zolder 40.976 unieke bezoekers, voor alle duidelijkheid, dat is slechts een fractie van het totale aantal. En het was voor onze finalisten geen gemakkelijke opgave om dat te voorspellen. In de categorie herenhorloge zat Kurt Vanvelk met 35.450 het dichtst bij de uitkomst, en in de categorie dameshorloge gaf Rita Christiaens met 29.872 het antwoord dat er het meest in de buurt kwam. Zij pronken binnenkort beiden met een prachtig Armani uurwerk van Juweliers De Greeve aan de pols. Proficiat!

wandelen-in-hz-eversel-ubbersel

Wandelen in HZ: Eversel-Ubbersel

Hoe kun je een nieuwjaarskater wegwerken of het jaar starten met een frisse neus en geest, dan met een wandeling? De Internetgazet trekt daarom in het spoor van wandelpeter Paul Grauls en -meter Mieke Swerts langs de blauwe lokale wandeling Eversel-Ubbersel. Vertrekken doen we aan ontmoetingscentrum Sint-Baaf. Daar  kan je gratis het kaartje van de wandeling bekomen, zolang de voorraad strekt.Op de parking staat ook het infobord.

Over een afstand van (…) Lees het hele bericht

vuurwerkverbod-massaal-overtreden-2

Vuurwerkverbod massaal overtreden

Ondanks de strengere regels is het vuurwerkverbod ook in Heusden-Zolder afgelopen nacht massaal overtreden. In zowat heel de gemeente waren vuurpijlen te zien en knallen te horen, maar het was toch vooral op de Cité waar veel volk buitenkwam en een gigantische hoeveelheid vuurwerk is afgestoken. Dat veroorzaakte niet alleen veel lawaai maar ook veel afval. En zo werd een deel van de Koolmijnlaan weer herschapen in de 'Avenue je m'en fous'

de-kijk-van-richie-404

De kijk van Richie

Alleen maar goede wensen voor iedereen.

een-gelukkig-2020-voor-iedereen

Een gelukkig 2020 voor iedereen

 De redactie van de Internetgazet Heusden-Zolder wenst iedereen een gezond en gelukkig jaar.