Archief december 2021

intensieve-zorgen-zwaait-rosanna-uit

Intensieve zorgen zwaait Rosanna uit

Buiten het luiden van de klokken en wat sporadische pluimpjes heeft het personeel in de zorgsector dit jaar op heel wat minder appreciatie kunnen rekenen. Toch hebben ze in het Sint-Franciscusziekenhuis op de laatste dag van het jaar nog iemand in de bloemetjes gezet. Rosanna Perticara werkte 30 jaar als poetsvrouw in het ziekenhuis en dan nog op de afdeling intensieve zorgen. Daar maakte ze vandaag haar laatste werkdag voor haar pensioen. De collega's wuifden haar gepast uit.

warme-oudjaar-maar-minder-dan-gisteren

Warme oudjaar, maar minder dan gisteren

Het was vandaag de warmste oudjaar uit de geschiedenis. In Ukkel werd 14 graden Celsius geregistreerd en meteo Obbeek noteerde kort over half drie vanmiddag zelfs 14,5 graden. Dat is wel 0,7 graden minder dan gisteren, maar ’t gaf buiten toch een lente-achtig gevoel. 

alle-beetjes-kunnen-misschien-helpen

Alle beetjes kunnen misschien helpen

Op waarschuwingsborden - zoals hier aan het Koning Boudewijnplein - krijgen sluikstorters te zien dat ze de rekening gepresenteerd krijgen als ze betrapt worden, live of via de camera's. (foto Julien Maebe) UPDATE Hoewel onderstaande foto ons weer met beide voeten op de grond brengt ...

doorprikt-het-jaar-van-de-polarisering

DOORPRIKT: Het jaar van de polarisering

Een jaar geleden maakten we de balans op van een surrealistisch 2020. Onze hoop op meer normaal jaar bleek helaas ijdel en in de laatste uren van 2021 moeten we alweer terugblikken op een somber jaar. Het virus laat zich niet zomaar verslaan en zet via mutaties nieuwe aanvallen in. Vorig jaar overwoog de ravage die het aanrichtte aan onze gezondheid en de duizenden levens die het wegrukte. Maar nu blijkt het virus nog meer onze maatschappij aangetast te hebben. 

Waar (…) Lees het hele bericht

dries-vanthoor-is-racer-van-het-jaar

Dries Vanthoor is racer van het jaar

Voor Dries Vanthoor is een behoorlijk succesrijk autosportjaar ook nog mooi geëindigd. De RACB heeft hem tijdens een online ceremonie uitgeroepen tot 'Driver of the Year'. Hij liet daarbij rallyrijder Thierry Neuville en Stoffel Vandoorne achter zich. Zijn team WRT kreeg bovendien de trofee van 'Team of the Year'. En dan was er ook nog de Honorary Mention voor een oude bekende van Circuit Zolder: Roland Bruynseraede. Hij begon destijds als koersdirecteur op Zolder om het uiteindelijk tot koersdirecteur in de formule 1 te schoppen.

de-kijk-van-richie-759

De kijk van Richie

Het aftellen is gestart. 

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-20

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

Hier nog een beeld uit de Kruisherenstraat. Het was vanavond het laatste moment voor de juryleden om een  kijkje te gaan nemen in de deelnemende straten aan Laat Heusden-Zolder Fonkelen. Uiteraard mogen de lampjes nog een hele tijd blijven hangen om ook het nieuwe jaar vrolijk in te zetten. Op 6 januari worden de punten verzameld en later kennen we de winnaars. 

de-klokken-zullen-morgen-om-20-21-uur-luiden

De klokken zullen morgen om 20.21 uur luiden

Het ziet ernaar uit dat alle kerkklokken in Heusden-Zolder morgenavond om 20.21 uur vijf minuten lang zullen luiden. De kerkfabrieken hebben positief gereageerd op de oproep van Verb(l)ind 2021 om op die manier iedereen te bedanken die ook het afgelopen jaar weer zijn steentje of steuntje heeft bijgedragen om de crisis door te komen. De burgemeesters hebben op hun beurt die oproep verspreid. In Limburg hebben tot nu toe nog maar twee gemeenten de oproep volmondig beantwoord: Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren.

zelfs-de-bijen-zijn-helemaal-van-slag

Zelfs de bijen zijn helemaal van slag

Het uitzonderlijk zachte weer zorgt ervoor dat ook de bijen de kluts kwijt zijn. Vandaag hebben ze in de dorpstuin hun kast verlaten en zoemden wat in het rond zonder eigenlijk te beseffen wat ze konden gaan doen. (video Johan Ceyssens)

15-2-graden-op-30-december

15,2 graden op 30 december ...

Het was vandaag de warmste 30 december uit de geschiedenis van de waarnemingen. Dat was ook duidelijk bij Meteo Obbeek waar twee pieken van 15,2 graden zijn gemeten, één om 13.20 uur en één om 14.30 uur. Op plaatsen in Limburg waar schaatsbanen staan opgesteld, konden ze die amper nog gebruiken. In Sint-Truiden is ze zelfs helemaal dichtgegaan. En ook de komende dagen liggen mogelijk nog recordtemperaturen in het verschiet. 

nog-maar-weinig-besmette-kinderen

Nog maar weinig besmette kinderen

In de week van 20 tot 26 december is het aantal nieuwe besmettingen verder gedaald en de grootste daling in Heusden-Zolder doet zich opnieuw voor in de leeftijdsgroep 6-11 jarigen. Daar zijn maar 6 kinderen meer positief getest, 23 minder dan de week voordien. Wellicht speelt hier de invloed van de kerstvakantie en het minder aantal contacten tussen de kinderen. In de groep  25-44 jarigen zitten nog altijd de meeste besmettingen: 31 personen, maar ook dat (…) Lees het hele bericht

omgeving-sint-willibrordusplein-zonder-water

Omgeving Sint-Willibrordusplein zonder water

Een deel van de bewoners en handelaars rond het Sint-Willibrordusplein en een stukje Guido Gezellelaan zit sinds vanochtend zonder water. Ze kunnen zich gaan bevoorraden aan een kraan aan het plein. De Watergroep is daar bezig met het herstellen van een lek. De werken waren gisteren al gepland, toen zijn de waarschuwingsborden geleverd. De handelaars zijn niet tevreden. Ze hebben er uiteraard alle begrip voor dat een lek moet hersteld worden, maar ze hadden ook (…) Lees het hele bericht

petitie-tegen-verplaatsing-mindervalidenparking

Petitie tegen verplaatsing mindervalidenparking

De GATAB (Gemeentelijke Adviesraad Toegankelijkheid) heeft een online petitie georganiseerd tegen de verplaatsing van de parkeerplaats voor mensen met een beperking voor de bakker in de Koolmijnlaan. Toen het schepencollege in juli besliste om op vraag van de bakker de parkeerplaats te verplaatsen en daarbij een tiental argumenten van de GATAB negeerde, reageerde die verontwaardigd en kondigde verdere acties aan. Het schepencollege had ook gesproken over een proefopstelling tot 31 december waarna een evaluatie zou volgen. Nu die periode gaat verstrijken, heeft GATAB een online petitie op het getouw gezet die vanmorgen al door 126 mensen was ondertekend. 

voorlopig-wegdek-terlaemenlaan-is-krakkemikkig

Voorlopig wegdek Terlaemenlaan is krakkemikkig

Al sinds begin deze week komen er bij de politie en vervolgens bij het Agentschap Wegen en Verkeer klachten binnen over gaten in het nieuwe wegdek op de Terlaemenlaan dat vorige week is geopend. Vooral ter hoogte van de vijvers zijn gaten ontstaan. Voor alle duidelijkheid, het gaat daar nog maar om een voorlopig wegdek om het verkeer tot in het voorjaar over de rechterkant te laten passeren, terwijl de andere zijde wordt aangelegd. De aannemer gaat nu geregeld langs om de gaten op te vullen. (foto van meteen na de opening)

de-kijk-van-richie-758

De kijk van Richie

Er kan nog gestemd worden tot morgen 15 uur, maar dit is wel whishful thinking van onze huiscartoonist. 

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-19

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

In de Savoerenweg hebben de buren massaal de handen in elkaar geslagen om er een prachtig verlichte straat van te maken. 

vogels-op-bezoek-in-de-tuin-6

Vogels op bezoek in de tuin

An Vandeberg kreeg vandaag een putter of distelvink op bezoek, die wist blijkbaar van een vorige keer waar hij eten kon vinden. Prachtige vogel. 

luiden-ook-hier-de-klokken-op-oudejaarsavond

Luiden ook hier de klokken op oudejaarsavond?

Na vorig jaar komt er opnieuw een actie KLOKSLAG 20.21. Er is een oproep gelanceerd om op oudejaarsavond opnieuw de klokken te laten luiden, als een orgelpunt van dank. Als een warme uitnodiging aan mensen om stil te staan bij waar ze dankbaar voor zijn en wat hen hoopvol maakt. Burgemeester Mario Borremans heeft de oproep ook in Heusden-Zolder verspreid en de kerkfabrieken gevraagd of ook zij al hun kerkklokken op oudejaarsavond om 20.21 uur vijf minuten lang willen luiden. De oproep is nog maar recent verspreid, het is nu even afwachten op de respons.

vuurwerk-over-theorie-en-praktijk

Vuurwerk: over theorie en praktijk

Wanneer de jaarwisseling weer in zicht komt, rijst de vraag naar wat toegelaten is en wat niet rond vuurwerk. De regel is in Heusden-Zolder een algemeen verbod op vuurwerk omdat je er door gewond kunt raken, omwille van het brandgevaar, van de overlast door lawaai en afval en het dierenwelzijn. Er is één uitzondering in Heusden-Zolder, namelijk tussen 31 december 22 uur en 1 januari 1 uur. Dan mag vuurwerk worden afgestoken onder vier voorwaarden: op privaat domein, de (…) Lees het hele bericht

een-docu-over-de-prestaties-van-laurens-vanthoor

Een docu over de prestaties van Laurens Vanthoor

Laurens Vanthoor is vaak aan de slag op Amerikaanse racebanen. Door die ver-van-mijn-show realiseert niet iedereen zich welke prestaties hij daar allemaal levert. Maar met zijn Porsche Pfaff Motorsports beleefde hij een topseizoen in het IMSA Weathertech Sportscar Championship,  waar hij verschillende keren op het (hoogste) schavotje stond, net als zijn teamgenoot Zach Robichon. Daarom heeft het team een documentaire gemaakt over het afgelopen seizoen.

vogels-op-bezoek-in-de-tuin-5

Vogels op bezoek in de tuin

Ook een gaai of 'ne roeter' zoals ze hier zeggen, komt geregeld eten en drinken in de tuin van Stefan Was

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-18

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

In Rijthof is één bewoner ingeschreven voor de Fonkelstraten-actie maar eigelijk zou heel de buurt kunnen meedoen want de huizen zijn daar knap gedecoreerd. 

opletten-op-de-weg-door-wateroverlast

Opletten op de weg door wateroverlast

De felle regen van deze namidadg en de vooravond zorgt op verschillende plaatsen voor gevaarlijke situaties op de weg. Zo kan je momenteel op het Klaverblad in Lummen niet uit de richting Hasselt (E313) de richting Genk-Nederland (E314) nemen. De weg staat er helemaal onder water en is afgesloten. (foto depannage Geert Schops)

chiro-berkenbos-schreef-voor-amnesty-international

Chiro Berkenbos schreef voor Amnesty International

De Chiro van Berkenbos nam deel aan de jaarlijkse schrijfmarathon van Amnesty International. Ieder jaar in december  kruipen honderdduizenden mensen uit alle hoeken van de wereld in hun pen om te schrijven naar presidenten, ministers en koningen. Ze vragen om gerechtigheid voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten om hun mening, die gefolterd worden om wat ze geloven. Dit jaar eist AI gerechtigheid voor tien moedige mensen en groepen die wat (…) Lees het hele bericht

provinciaal-voetbal-nog-minstens-enkele-weken-stil

Provinciaal voetbal nog minstens enkele weken stil

De provinciale voetbalploegen zullen al zeker niet meer aantreden in de eerste vier weken van januari. Na de beslissing van het Overlegcomité om geen toeschouwers meer toe te laten, vindt de voetbalbond het zinloos om de competitie na de winterstop te hervatten en dus wordt er zeker tot en met 28 januari niet meer gespeeld. Jeugd- en recreatievoetbal mag nog wel doorgaan. 

feestmaand-en-dan-nu-de-finalevraag

Feestmaand: En dan nu ... de finalevraag

Het is nu tijd voor de finalevraag, zo eentje waar de 37 overgebleven finalisten wellicht de kriebels zullen van krijgen. Wij willen van jullie graag horen hoeveel pagina's de lezers van Internetgazet Heusden-Zolder in het totaal zullen geopend hebben tussen 1 januari 2021 en 31 december 2021 om middernacht. Ter info: ons systeem registreert een geopende pagina wanneer je op de hoofdpagina gaat kijken, of wanner je een 'lees meer' (…) Lees het hele bericht

auteurs-van-hier-jo-claes

Auteurs van hier: Jo Claes

In onze eindejaarsreeks 'Auteurs van hier' zetten we vandaag Jo Claes in de kijker. Jo is afkomstig van Heusden maar woont al lang in Leuven. Samen met zijn oom wijlen Fons Claes, destijds voorzitter van de geschied- en heemkundige kring, schreeg hij enkele boeken over heiligen en mythen. Zo kreeg hij de schrijfmicrobe te pakken en stortte zich op het misdaadgenre. Met veel succes. Hij won de publieksprijs op de Boekenbeurs, de Gouden Strop, de (…) Lees het hele bericht

positieve-testen-gezakt-tot-100-per-week

Positieve testen gezakt tot 100 per week

Het aantal coronabesmettingen blijft ook in Heusden-Zolder op dit moment sterk dalen. Gisteren bijvoorbeeld zijn maar zes inwoners positief getest, over heel de voorbije week waren er dat 100, het laagste aantal sinds lange tijd. Het gemiddeld aantal positieve testen bedraagt nu nog 295 per 100.000 inwoners

de-kijk-van-richie-757

De kijk van Richie

Voor één keer moest VDP er zich bij neerleggen.

inbraak-in-de-kanaalweg

Inbraak in de Kanaalweg

In de Kanaalweg is gisterenmiddag een inbraak ontdekt. De politie ging ter plaatse, maar het is nog niet duidelijk of de dieven buit konden maken. 

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-17

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

In de Kanunnik Davidlaan hebben de buren de handen in elkaar geslagen om er samen een fonkelende straat van te maken. Een bezoekje waard; 

aantal-coronapatienten-is-verder-gedaald-in-sfz

Aantal coronapatiënten is verder gedaald in SFZ

In het Sint-Franciscusziekenhuis is de COVID-toestand op dit moment redelijk onder controle. Na het kerstweekend verblijven er nog  12 positieve patiënten. 4 van hen worden verpleegd op de afdeling intensieve zorgen, 7 op inwendige  en 1 op de PAAZ-afdeling. Momenteel zijn er geen ontslagen te melden.

feestmaand-de-vijfde-oplossing

Feestmaand: de vijfde oplossing

Vanmiddag hebben we onze vijfde opgave afgesloten en dit zijn de antwoorden op de tien vragen die we verwachtten.

1. Rocco di Turi
2. (Humo's) Rock Rally
3. Gilles De Meester
4. De wereld draait voor  jou
5. Steven De bruyn
6. Cliff Rilly
7. Paradise City
8. Sinner's Day
9. The Muze Jazz Orchestra
10. Conny Fabry

Er blijven nog 37 kandidaten over die vanaf morgen kunnen deelnemen aan de finalevraag en dan in aanmerking komen voor een (…) Lees het hele bericht

beresterke-wout-van-aert-zegeviert

Beresterke Wout Van Aert zegeviert

De verwachte strijd is er niet gekomen tussen Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel. Daarvoor was Van Aert enerzijds veel te sterk en anderzijds kwam Van der Poel ten val na een slechte start. Van Aert nam in het spoor van Daan Soete een verschroeiende start en soleerde al na enkele rondes over het snelle parcours van Terlaemen. Even leek Van der Poel de strijd in te zetten, maar een val sloeg hem terug en leidde tot zijn opgave. Vervolgens voerden Eli Iserbyt en Tom Pidcock een strijd om de tweede plaats - door de Brit gewonnen in de spurt - terwijl streekrenner Quinten Hermans ondanks een sterke koers met de vierde stek tevreden moest zijn. (foto's Dirk Dekens)

lucinda-brand-weer-aan-de-winst

Lucinda Brand weer aan de winst

Wereldkampioene Lucinda Brand was nu ook in Heusden-Zolder de sterkste veldrijdster en haalde haar twaalfde overwinning van het seizoen. De Nederlandse toppers maakten er weer een spannende strijd van, en pas in de slotmeters kon Barnd haar landgelote Fem Van Empel definitief achter zich laten. De derde podium plaats was voor Anenmarie Worst. Nochtans had de Hongaarse Kata Blanka Vas nog lange tijd het Nederlandse feestje bedreigd, maar ze viel  in de laatste ronde. (foto's Dirk Dekens)

yenthe-vanhoudt-triomfeert-op-eigen-bodem

Yenthe Vanhoudt triomfeert in thuiscross

De Superprestige veldrijden op Circuit Zolder mag dan wat in mineur verlopen, nu er geen publiek is toegelaten, beter kon het vanochtend niet begonnen zijn. Yenthe Vanhoudt was immers veruit de sterkste bij de junioren en kwam afgescheiden over de streep zodat hij ten volle kon genieten van zijn zege. Extra bijzonder is dat de renner van Optimus-Argenta Cycling Team op een steenworp van het parcours woont. 

de-kijk-van-richie-756

De kijk van Richie

Filmpje meepikken?

inbraak-in-rodenbachlaan-1

Inbraak in Rodenbachlaan

Dieven zijn op kerstdag binnengedrongen in een huis in de Rodenbachlaan. De inbraak is 's avonds ontdekt. Het is niet bekend of er buit gemaakt is.

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-16

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

In de Vunderstraat hebben ook heel wat inwoners hun best gedaan om er een sfeervolle periode van te maken. Ook hun straat fonkelt.

mathieu-van-der-poel-aast-morgen-op-revanche

Mathieu Van der Poel aast morgen op revanche

Vandaag maakte Mathieu Van der Poel zijn wederoptreden in het veldrijden in Dendermonde. Hij eindigde tweede achter Wout Van Aert. Het was een zware cross in Dendermonde met behoorlijk wat modder. Daarin had van Van der Poel niet alleen last van een kleine conditionele achterstand maar ook van zijn recente knieblessure en zijn rug die blijft opspelen. Maar hij voegde er na de koers ook meteen aan toe dat hij meer verwacht van de cross morgen op en rond Circuit Zolder. Dat is immers een sneller parcours dat hem beter ligt. Dat belooft voor morgen na 15 uur. (archieffoto)

bord-pereboompad-is-overschilderd

Bord Pereboompad is overschilderd

De afgelopen weken liet de gemeente aan heel wat trage wegen naambordjes plaatsen die eerder waren gekozen uit voorstellen van onder meer dorpsraden, inwoners of op basis van historische gegevens. Maar het bordje van het Pereboompad is aan de Koerselse kant al gevandaliseerd, de naam is onleesbaar gemaakt.  Er is trouwens al jaren discussie over de toegang tot dat pad.

delegatie-uit-heusden-zolder-vandaag-in-brussel

Delegatie uit Heusden-Zolder vandaag in Brussel

In Brussel betoogde de cultuursector vandaag tegen de opgelegde sluiting waar niemand een reden of aanleiding toe ziet. De cultuurdelegatie uit Heusden-Zolder bestond uit directeur Tom Michielsen van CC Muze, An Maex vanuit de cultuurraad en Marco Cirone vanuit Motives for Jazz en het jazzorkest. De delegatie werd persoonlijk begroet door Michael Pas die met zijn Acteursgilde één van de organisatoren was. Aan de actie nam jong en oud deel, muzikanten, acteurs, technici, (…) Lees het hele bericht

al-bijna-20-000-boosterpriks-gegeven-in-themax

Al bijna 20.000 boosterpriks gegeven in TheMax

13.015 inwoners van Heusden-Zolder hebben al een boostervaccinatie gekregen, dat is 38 % van de bevolking. Wat Lummen betreft gaat het om 6.864 inwoners of 45,50 % van de bevolking. Er zijn dus de voorbije periode in het totaal al bijna 20.000 mensen gepasseerd voor een boosterprik in TheMax. Deze week tussen Kerstmis en Nieuwjaar zijn zowel het vaccinatiecentrum als het callcenter gesloten om de vrijwilligers ook even adempauze te geven. Op maandag 3 januari worden de activiteiten hernomen.

vandaag-gezien-333

Vandaag gezien

In de Edward Staintonstraat hadden ze een witte reiger op bezoek. (foto Eddy Zels)

de-kijk-van-richie-755

De kijk van Richie

Even bezinnen.

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-15

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

De bewoners van de Vroenweg hebben er ook een stevige lap opgegeven, met heel wat mooie versieringen. Ook zij nemen deel aan de actie 'Laat Heusden-Zolder fonkelen'. 

maandag-cyclocross-alleen-op-tv-te-volgen

Maandag cyclocross alleen op tv te volgen

Om beelden zoals hierboven te kunnen zien, zal je nu maandag naar tv moeten kijken - of achteraf naar de Internetgazet -  want op Circuit Zolder zijn dus geen toeschouwers toegelaten voor de Superprestige veldrijden. Op Play Sports start om 13.15 uur de uitzending voor de wedstrijd van de vrouwen met eerst nog wat voorbeschouwingen, om 14.45 beginnen de commentaren op de mannen die een kwartier later vertrekken met achteraf uiteraard interviews en analyses. Wie een ticket kocht vooraf, (…) Lees het hele bericht

kerstman-op-heterdaad-betrapt

Kerstman op heterdaad betrapt

Buurtbewoners hebben de Kerstman gisteravond op heterdaad betrapt toen hij Villa Vitta Parc in Zolder binnensloop. En hij had voor iedere bewoner een verrassing bij. Waar zijn slede met rendieren geparkeerd stond, was niet meteen duidelijk. (foto Luc Poelmans)

vogels-op-bezoek-in-de-tuin-4

Vogels op bezoek in de tuin

Dit is hier de grootste en meest voorkomende duif: de houtduif, te herkennen aan de witte halsvlek. Ze zit bij Stefan Was aan de drank. We kunnen van hieruit niet checken of het glühwein is.

de-mijlpaal-is-deze-week-extra-geopend

De Mijlpaal is deze week extra geopend

Tussen de feestdagen door zijn mensen altijd op zoek naar een activiteit. In deze tijd met de vele afgelastingen en sluitingen is dat niet evident. Je kunt - als het weer het toelaat - een verfrissende wandeling gaan maken. Of je kunt ook een bezoek brengen aan de tentoonstelling 'Winterblomme' in kunstgalerij De Mijlpaal in de Brugstraat. Een kleine 20 bekende kunstenaars presenteren werken rond dat thema. Het geheel vormt een bloemrijke, (…) Lees het hele bericht

een-kerstdiner-voor-de-eekhoorns

Een kerstdiner voor de eekhoorns

Elke Spreuwers heeft ons al vaker verrast met mooie filmpjes over de eekhoorns in haar tuin in Zolder. Deze keer serveerde ze hen een kerstmaal in een aangepast decor. De eekhoorns genieten ervan, en wie dit filmpje bekijkt, geniet mee. 

de-kijk-van-richie-754

De kijk van Richie

Sfeervolle dagen.

een-fijne-kerstmis-4

Een fijne Kerstmis

Maak er een gezellige periode van.

springplank-vergeet-de-vluchtelingen-niet

Springplank vergeet de vluchtelingen niet

De leerlingen van het zesde leerjaar van de Springplank namen een eigen initiatief voor De Warmste Week die straks afloopt. Ze stuurden warme kerstwensen naar de bewoners van De Bark, het opvangcentrum voor vluchtelingen. Ze willen zo laten zien dat iedereen welkom is en dat het belangrijk is dat je mag zijn wie je bent. (foto Marijke Vaes)

sint-vincentius-dicht-tot-na-nieuwjaar

Sint-Vincentius dicht tot na Nieuwjaar

De vrijwilligers van Sint-Vincentius hebben een drukke periode achter de rug, maar leggen er nu even de riem af. De organisatie sluit tot en met zondag 2 januari en vraagt iedereen om in tussentijd geen spullen meer te brengen naar de Sint-Lutgardisstraat. Vanaf maandag 3 januari is iedereen weer welkom met bruikbare kleding, schoenen, keukengerief, speelgoed, voedingswaren en verzorgingsproducten.

feestmaand-de-vijfde-opgave

Feestmaand: de vijfde opgave

Voor onze vijfde opgave gaan we de muzikale toer op en schotelen we een reeks vragen aan de overgebleven kandidaten voor, om even over na te denken tussen de kalkoen en de kerststronk.
1. Hoe heet de vader van de drummer van The Sore Losers?
2. Welke wedstrijd betekende de doorbraak voor de fluisterende zonen?
3. Hoe heet de huidige dirigent van de oudste harmonie van Heusden-Zolder?
4. Met welk nummer won Regi dit jaar Radio 2 Zomerhit?
5. Welke mondharmonicavirtuoos (…) Lees het hele bericht

neos-op-wandel-op-de-galgenberg

Neos op wandel op de Galgenberg

Door de  beperkende maatregelen is wandelen de nog enig mogelijke activiteit voor verenigingen als Neos Heusden-Zolder. Voor de decemberwandeling werd de Galgenberg bezocht. De januariwandeling ligt ook al vast, op 7 januari gaat het richting domein Kelchterhoef.

de-kijk-van-richie-753

De kijk van Richie

Richie heeft zijn kerstmenu al klaar. 

vogels-op-bezoek-in-de-tuin-3

Vogels op bezoek in de tuin

Ook de Turkse tortels  komen graag langs voor een hapje in de tuin van Stefan Was. En ze brengen alsmaar meer kameraden mee. 

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-14

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

De Butastraat in Eversel heeft zich als buurt ingeschreven voor de actie 'Laat Heusden-Zolder fonkelen'. En dat is te merken, ze hebben met zijn allen hun best gedaan om er een gezellige en lichtrijke buurt van te maken. 

morgen-komt-de-vijfde-opgave-eraan

Morgen komt de vijfde opgave eraan

De spanning begint meer en meer te stijgen in heel wat huiskamers. Niet alleen om de nieuwsgierigheid naar de inhoud van de pakjes onder de kerstboom, maar ook wat de volgende opgave van onze eindejaarswedstrijd zal zijn. Die komt er morgen aan. Met het slinkend aantal deelnemers nemen ook hun kansen op de mooie prijzen toe: een gastronomisch diner voor twee bij restaurant La Passione, een horloge of juwelen voor 250 euro bij Juweliers De Greeve, een luxueus ontbijt voor vier van Bakkerij Schreurs of een prachtig bloemwerk van Bloemenatelier Bopha

huis-van-het-kind-al-goed-gevorderd

Huis van het Kind al goed gevorderd

Bij het ingaan van het eindejaarsreces in de bouwsector is het Huis van het Kind al flink gevorderd. Het Rode Kruis gebouw is in feite alleen nog herkenbaar aan de halfronde vorm aan de voorzijde. Voor de rest is het zowel in de hoogte als in de breedte uitgebreid. Toch zal er volgend jaar nog heel wat werk zijn voor alle diensten er hun intrek kunnen nemen. 

bijna-15-reed-gisteren-te-snel

Bijna 15 % reed gisteren te snel

Gisteren hield de politie snelheidscontroles op 5 plaatsen in Heusden-Zolder. Van de 1868 gecontroleerde bestuurders reden er 276 te snel. Dat is bijna 15 %. De overtredingen bleven wel binnen de perken want niemand zal zijn rijbewijs moeten inleveren.

superprestige-cyclocross-gaat-door

Superprestige Cyclocross gaat door

De Superprestige  Cyclocross maandag op Circuit Zolder gaat wel degelijk door. Vanmorgen was er eerst een overleg tussen organisator Koen Monu, burgemeester Mario Borremans en de circuitdirectie. Zij waren het erover eens dat de organisatie bij voorkeur zou plaatsvinden omdat er al veel energie, werk en kosten in gestoken waren. Daarop is de bal in het kamp van Flanders Classics gelegd, die organisatie overkoepelt de Superprestige en heeft daardoor onder meer ook de tv-rechten en andere inkomsten. Alleen als die organisatie ook water in de wijn - of omgekeerd - zou doen, zou het event plaatsvinden. En in de loop van de namiddag is er groen licht gekomen. 

nieuwe-rijstrook-terlaemenlaan-is-open

Nieuwe rijstrook Terlaemenlaan is open

De nieuwe rijstrook op de Terlaemenlaan vanuit Bolderberg richting Boekt aan de rechterzjide van de weg is vanmiddag geopend voor het verkeer. Na de kerstvakantie zullen de werkzaamheden vervat worden om de andere rijrichting in orde te maken en aan de overzijde ook het tweerichtingsfietspad aan te leggen. In het totaal zullen de werken nog tot aan de zomer duren. 

inbraak-in-de-ubbelstraat

Inbraak in de Ubbelstraat

Er is een inbraak gepleegd in een woning in de Ubbelstraat. De inbrekers haalden alles overhoop maar zouden wellicht geen buit hebben gemaakt.

muze-wacht-nog-met-producties-te-annuleren

Muze wacht nog met producties te annuleren

Cultuurcentrum Muze neemt op dit moment nog geen beslissing over de 15 producties die in  januari gepland staan. Ondertussen wordt geprobeerd om de krachten binnen de cultuursector te bundelen en een vurig pleidooi te houden om de sluiting op het volgende overlegcomité te doen terugdraaien. Dat nieuwe overlegcomité met evaluatie van de toestand is op dit moment voor begin januari gepland. 

de-kijk-van-richie-752

De kijk van Richie

Het droeve lot van de kalkoen.

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-13

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

In de Margrietstraat spotte onze fotograaf deze deelnemende woning aan de actie Fonkelstraten. 

feestmaand-de-vierde-oplossing

Feestmaand: de vierde oplossing

Het resultaat van onze rekenoefening was wel degelijk 5560 (of 5566 voor wie de lengte van de omloop niet had afgerond). De berekening is dus als volgt: 4000 meter (circuit) - 250 meter (wielerpiste) - 400 meter (atletiekpiste) = 3350 x3 (Rugbyclub 9 - SK Heusden 06 =3) = 10.050 : 5 (plaats Belgian Hammers op Olympiade)  = 2010 + 3550 (postnummer) = 5560. Er gaan nog 54 lezers door naar de vijfde ronde. Tal van deelnemers zijn gesneuveld op de plaats van de Belgian Hammers in Tokio. Zij hadden een zesde plaats teruggevonden, maar niet goed gelezen dat dat resultaat werd behaald tijdens het testevent, niet tijdens de Olympiade zelf. Het leven kan hard zijn!

tom-michielsen-waarop-is-de-sluiting-gebaseerd

Tom Michielsen: 'Waarop is de sluiting gebaseerd?'

De theaters en bioscopen moeten dus opnieuw hun deuren sluiten. Directeur Tom Michielsen van CC Muze had net als zijn sectorgenoten die beslissing niet zien aankomen en reageert tegelijk emotioneel en kwaad. "Onwaarschijnlijk dat die beslissing tegen het advies van de experten in wordt genomen en waarop is ze gebaseerd? Winkels mogen 1 persoon per 10 vierkante meter toelaten. Wel, wij kunnen dat ook perfect organiseren, we hebben ruimte genoeg om bijvoorbeeld mooie dingen met (…) Lees het hele bericht

morgen-beslissing-over-superprestige-cyclocross

Morgen beslissing over Superprestige cyclocross

De beslissingen van het overlegcomité komen bijzonder hard aan bij de organisatie van de Superprestige cyclocross die maandag op Circuit Zolder wordt georganiseerd. Terwijl alles daar zo goed als klaarstaat, is vandaag beslist dat er geen publiek is toegelaten. En precies de tickets en de VIP-arrangementen zijn de grootste bron van inkomsten. Morgenvroeg zit organisator Koen Monu samen met burgemeester Mario Borremans, circuitdirecteur Harry Steegmans en enkele (…) Lees het hele bericht

samenwerkingsovereenkomst-met-de-vdab-ondertekend

Samenwerkingsovereenkomst met de VDAB ondertekend

We meldden al eerder dat Heusden-Zolder en Beringen met de VDAB een samenwerkingsovereenkomst afsluiten om meer inwoners aan het werk te krijgen. Het gaat onder meer om de aanpak van de jongerenwerkloosheid, het activeren van mensen die geen uitkering trekken, meer middelen voor maatbedrijven en het organiseren van een jobbeurs voor lokale bedrijven die mensen met een arbeidshandicap een kans willen geven. Vandaag is in het stadhuis van Beringen de samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Voor de gemeente Heusden-Zolder waren burgemeester Mario Borremans en schepen Isabelle Thielemans aanwezig. (foto Hans Put)

vandaag-gezien-332

Vandaag gezien

't Was vandaag een mooie dag voor een frisse wandeling, Mia Theunis heeft daar alvast van genoten. 

de-kijk-van-richie-751

De kijk van Richie

Het spel van 21 en 7 ... 

recordopbrengst-voor-artikel-27-1

Recordopbrengst voor Artikel 27

Artikel 27 heeft de balans opgemaakt van de tentoonstelling 'Bella Ciao' die de afgelopen periode in ZLDR Luchtfabriek heeft gelopen. Er zijn liefst 2.138 bezoekers uit 137 gemeenten de kunstwerken komen bekijken. Er waren 13 rondleidingen van groepen. 53 van de 256 kunstwerken hebben een nieuwe eigenaar gevonden. En wat zeer bijzonder is in deze coronatijd: er werd een recordopbrengst van 13.784 euro geboekt. En dat geld wordt geschoinken aan Mali Muleba in Tanzania en Suyana Peru. 

opnieuw-een-koude-ochtend

Opnieuw een koude ochtend

Het is opnieuw een behoorlijk frisse winterse ochtend en wie zijn auto buiten liet staan,  mag 'krabben'. De laagste temperatuur vanochtend registreerde Meteo Obbeek om 13 minuten voor 7, toen was het -6,3 graden. Volgens de verkeersinfo moet je trouwens opletten voor aanvriezende mist en ijsplekken op de weg. UPDATE Later vanochtend is de temperatuur nog twee keer tot -6,4 gedaald.

koen-monu-laat-de-cyclocross-doorgaan

Koen Monu: 'Laat de cyclocross doorgaan'

Koen Monu, organisator van de Superprestige Cyclocross nu maandag op Circuit Zolder, heeft vandaag in een brief aan de ministers Jambon, Weyts en Demir een oproep gedaan om morgen tijdens de bijeenkomst van het overlegcomité de cyclocross niet te verbieden. Koen Monu benadrukt in zijn schrijven dat alles perfect coronaproof kan georganiseerd worden. "We werken met velums - dat zijn open spantenten - als alternatief voor de dranktenten en organiseren onze (…) Lees het hele bericht

vorige-week-veel-minder-kinderen-besmet

Vorige week veel minder kinderen besmet

Uit een analyse van de COVID-besmettingen in de periode van 13 tot 19 december, blijkt niet alleen dat de daling zich in ook in Heusden-Zolder krachtig voortzet. De grootste daling zit deze keer in de leeftijdsgroep 6-11 jarigen waar de vorige weken veel besmettingen waren. Nu waren het nog 29 kinderen, dat zijn er 34 minder dan een week voordien. De meeste besmettingen zitten nog altijd bij de 25-44 jarigen, namelijk 66, hoewel er dat ook al 24 minder waren op (…) Lees het hele bericht

nieuwjaarsreceptie-voor-ondernemers-is-afgeblazen

Nieuwjaarsreceptie voor ondernemers is afgeblazen

Het is uiteraard niet helemaal onverwacht, maar het college van burgemeester en schepenen heeft beslist om de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor de ondernemers van Heusden-Zolder af te gelasten. En dat uiteraard omwille van de coronasituatie en de onzekere vooruitzichten. Die receptie vindt traditiegetrouw plaats op de laatste woensdag van januari. Er zal nu de mogelijkheid bekeken worden om op een andere datum een receptie te organiseren.

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-12

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

Deze inwoners van de Sint-Quirinusstraat hebben ook hun best gedaan om er een sfeervolle kerstperiode van te maken, en punten te scoren voor de fonkelstratenwedstrijd. 

kinderopvang-verloopt-volgens-plan

Kinderopvang verloopt volgens plan

In de buitenschoolse kinderopvang 't Klim-op-ke verloopt ondanks de onverwachte extra vakantieweek alles volgens plan. Volgens schepen Dirk Schops (GOED) worden er in het totaal ongeveer 175 kinderen opgevangen, de meesten in de hoofdlocaties Heusden en Zolder, en dan telkens een 20-tal in Bolderberg, Boekt en Berkenbos. "Enkele van onze medewerkers hebben hun vakantiedagen ingetrokken, en verder kunnen we ook een beroep doen op studenten en gepensioneerden. En er staan ook nog leerkrachten op de invallerslijst, mochten er mensen uitvallen", aldus Dirk Schops.

waterlek-in-de-kapelstraat

Waterlek in de Kapelstraat

Een deel van de inwoners van de Kapelstraat zit momenteel zonder drinkwater. Er is vanmorgen een lek ontstaat onder het wegdek. De Watergroep heeft technici ter plaatse gestuurd die het lek opsporen en proberen te dichten. Het is nog niet duidelijk hoe lang de hinder kan duren. UPDATE Om half zes vanavond zijn de laatste technici van De Watergroep vertrokken. 

besmettingen-blijven-sterk-teruglopen

Besmettingen blijven sterk teruglopen

Het aantal besmettingen blijft ook in Heusden-Zolder zeer sterk teruglopen. De afgelopen week zijn er nog 174 geregistreerd, de week voordien 289, en de weken daarvoor rond de 400. Daarmee daalt ook het gemiddelde, nu tot 513 per 100.000 inwoners. Sinds de uitbraak van de pandemie hebben 5812 inwoners van Heusden-Zolder een positieve test afgelegd. 

vogels-op-bezoek-in-de-tuin-2

Vogels op bezoek in de tuin

Met de huidige vriestemperaturen zal de nood aan voedsel bij de vogels zeker nog meer toenemen. Ook een spreeuw komt zich hier bevoorraden in de tuin van Stefan Was. Een mooie vogel van dichtbij bekeken, maar oh zo gehaat door de fruitboeren, want daar komt de vogel zich in het seizoen bevoorraden ... zonder te betalen.

de-winter-begint-en-dat-voelen-we

De winter begint en dat voelen we

Straks om 16.59 uur begint de winter. Vandaag behoort dan ook tot de kortste dagen van het jaar, met zonsopgang om 8.40 uur en zonsondergang om 16.34 uur. We blijven nu enkele dagen rond dezelfde daglengte schommelen maar vanaf maandag 27 december beginnen de dagen weer te 'lengen'. Trouwens, dat het winter wordt, voelen we momenteel ook aan de temperatuur. Meteo Obbeek heeft rond 5 uur vanochtend -3,9 graden gemeten.

de-kijk-van-richie-750

De kijk van Richie

Een overpeinzing bij de start van de winter.

auteurs-van-hier-koen-strobbe

Auteurs van hier: Koen Strobbe

In deze periode zetten we auteurs van bij ons in de kijker. Koen Strobbe, afkomstig uit Heusden, woonde jarenlang met zijn vrouw en zoon in de Provence waar hij zijn eigen wijn verbouwde, logies verstrekte maar ook als schrijver actief bleef. Populair zijn ook zijn wekelijkse columns in Libelle, die hij ook na zijn recente terugkeer in Vlaanderen trouwens voortzet. In vijf jaar tijd publiceerde hij 8 literaire thrillers, onder meer één samen met de betreurde Pieter Aspe. Dit voorjaar (…) Lees het hele bericht

ook-okra-eversel-verrast-zijn-leden

Ook Okra Eversel verrast zijn leden

We hebben het al vaker geschreven, verenigingen kunnen ook in deze eindejaarsperiode geen feestjes voor hun leden organiseren. Ze lossen dat dan vaak op door een attentie aan huis te bezorgen, ook Okra Eversel koos voor die formule. (foto Ria Adriaens)

ook-minder-patienten-in-sfz

Ook minder patiënten in SFZ

Het Sint-Franciscusziekenhuis volgt op dit moment ook de dalende trend van de rest van het land. Een week geleden lagen er nog 35 COVID-patiënten, vandaag zijn er dat nog maar 20. Wel worden nog altijd 5 van hen verzorgd op de afdeling intensieve zorgen.

de-misvieringen-rond-kerstmis

De misvieringen rond Kerstmis

Tijdens de kerstperiode geldt een andere regeling voor de eucharistievieringen in de katholieke kerken. Op kerstavond 24 december zijn er missen in Zolder-Centrum (17.30 u), Eversel (18.30 u), Boekt (19 u), Lindeman (23 u) en Heusden-Centrum (18.30 u en 24 uur). Op kerstdag 25 december in Heusden (9 u), Viversel (9.30 u), (Berkenbos (10 u), Lindeman (11 u), Zolder (11 u) en Eversel (11.30 u). Op tweede kerstdag 26 december zijn er misvieringen in Heusden (9 u), Bolderberg (9.30 u) Berkenbos (10 u), Lindeman (11 u) en Zolder (11 u).

12-fonkelstraten-dingen-naar-de-titel

13 fonkelstraten dingen naar de titel

Met de actie ‘Heusden-Zolder Fonkelt’ daagt de gemeente Heusden-Zolder, met een steuntje van de Internetgazet, de inwoners uit om hun straat of buurt zo sfeervol mogelijk in te kleden en mee te dingen naar de titel ‘Fonkelstraat van het jaar’. Deze straten zijn kandidaat voor de titel: Aanhofstraat, Barrierstraat, Butastraat, Domherenstraat, Grootveldstraat, Kanunnik Davidlaan, Savoerenweg, Schootstraat, Vagevuurpad, Vlierhof, Vroenweg, Vrunstraat en de (…) Lees het hele bericht

feestmaand-de-vierde-opgave-1

Feestmaand: de vierde opgave

Na het puzzelwerk van de vorige opgave zetten we onze resterende deelnemers aan de eindejaarswedstrijd in de vierde ronde aan het rekenen. Hier gaan we.
Neem de lengte van Circuit Zolder in meters (afgerond), trek daar de lengte van de toekomstige wielerpiste af, en ook de lengte van de atletiekpiste op De Veen. Dat resultaat vermenigvuldig je met het verschil tussen het getal dat voorkomt in de naam van de lokale rugbyclub en het getal in de naam van een lokale voetbalclub uit provinciale afdeling. Dat product deel je door de plaats die Jelle Geens met de Belgian Hammers behaalde op de Olympiade in Tokio. Tel bij dat quotiënt de postcode van Heusden-Zolder op en je hebt het resultaat dat we van jou verwachten. Mailen voor woensdag 22 december 12 uur naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

vandaag-gezien-331

Vandaag gezien

De dag voor de winter begint enkele sfeerbeelden uit Bolderberg. (foto's Jan Leijskens)

beter-wandelen-en-meer-beleven-op-bovy

Beter wandelen en meer beleven op Bovy

De Vlaamse regering heeft het landinrichtingsplan ‘Onthaal en Beleving - fase 1’ voor De Wijers goedgekeurd. Vanaf 2023 voert de Vlaamse Landmaatschappij samen met de betrokken gemeenten inrichtingswerken uit om de belangrijke toegangspoorten herkenbaar en veilig in te richten. Per onthaalpunt voorziet de Vlaamse overheid 340.000 euro landinrichtingssubsidies. Eén daarvan is domein Bovy. Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir (N-VA) heeft de details (…) Lees het hele bericht

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-11

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

Deze inwoners van de Sportalaan doen ook mee om Heusden-Zolder te doen fonkelen en komen dus in aanmerking voor de cheque van € 100, als ze de jury kunnen bekoren. 

en-na-de-inspanningen-een-biertje

En na de inspanningen ... een biertje

Zelden waren er zoveel atleten te zien die na een stevige sportieve inspanning blij waren met een biertje als vandaag op het mijnterrein in Beringen. Daar arriveerden de deelnemers aan de Mijnentocht na een stevige looptrip tussen de mijnterrils van Zolder en Beringen, tussen beide mijnterreinen, na een wandeling tussen de sites of na een lokale trip in Beringen. Net als bij de start vanmorgen zat ook daar de sfeer er goed in. Ze kregen dan ook een mijnwerkersbier aangeboden. µOngetwijfeld is hiermee een nieuwe traditie ingeluid. Volgend jaar gaat de Mijnentocht in omgekeerde richting en ligt de aankomst dus in Heusden-Zolder. (foto's Internetgazet Beringen)

morgen-komt-de-vierde-opgave-eraan

Morgen komt de vierde opgave eraan

Morgen - ergens in de loop van de dag - komt de volgende opgave van onze eindejaarswedstrijd eraan. De overblijvende deelnemers zullen weer helder van geest moeten zijn, willen ze blijven in aanmerking komen voor onze prachtige prijzen: een gastronomisch diner voor twee bij restaurant La Passione, voor een horloge of juwelen voor 250 euro bij Juweliers De Greeve, voor een luxueus ontbijt voor vier van Bakkerij Schreurs of een prachtig bloemwerk van Bloemenatelier Bopha

alleen-anadol-kan-winnen

Alleen Anadol kan winnen

In de tweede provinciale A deelden KVV Heusden-Zolder en Stal de punten: 2-2. FC Anadol klopteTurkse FC met 1-0. Bolderberg FC moest thuis een 0-3 incasseren tegen Park Houthalen.

sk-heusden-06-klopt-de-leiders

SK Heusden 06 klopt de leiders

Verrassing in de vierde provinciale C van het voetbal. Daar heeft SK Heusden 06 leider Heers VV ingemaakt met 3-1.

laurens-vanthoor-blijft-porsche-trouw

Laurens Vanthoor blijft Porsche trouw

Laurens Vanthoor heeft al een deel van de sluier over zijn raceplannen voor 2022 gelicht. Zo zal hij nog steeds aantreden als Porsche Worksdriver. Samen met Kevin Estre en Michael Christensen zal hij ook weer in Le Mans starten met de Porsche #92. En met diezelfde teamgenoten én Frederic Makowiecki zal hij in de  #911 'Grell' deelnemen aan de 24 uur van Nurburgring.

mijnentocht-sfeer-zit-erin-jammer-van-de-mist

Mijnentocht: sfeer zit erin, jammer van de mist

Dat de eerste Mijnentocht een succes zou zijn, was al lang op voorhand duidelijk met bijna 3.000 voorinschrijvingen. Het was vanaf vanmorgen dan ook een drukte van jewelste op het mijnterrein in Zolder waar de lopers en wandelaars zich aanmeldden, die kozen voor het traject naar Beringen. En ook opvallend veel van hen hadden de moed om de mijnterrils in hun traject op te nemen. Zeker voor de lopers maakt het dat extra zwaar, te meer omdat aan het eind van hun parcours ook nog eens de terril van (…) Lees het hele bericht

vogels-op-bezoek-in-de-tuin-1

Vogels op bezoek in de tuin

Aan de voederplaatsen van Stefan Was blijft het druk. Ook een grote bonte specht kwam er zijn honger stillen. En dat we stilaan richting Kerstmis gaan, lijken ook de vogels te beseffen: een keep en een groenling zitten samen vredig aan de feestdis. 

inbrekers-slaan-s-avonds-toe-1

Inbrekers slaan 's avonds toe

Dat inbrekers vooral 's avonds toeslaan, is ook dit weekend weer gebleken. Vrijdagavond hebben ze op twee plaatsen in de Kerkstraat in Viversel toegeslagen. Eén inbraak werd dezelfde avond nog ontdekt, de andere gisterenmorgen. Over een eventuele buit is niets bekend.

de-kijk-van-richie-749

De kijk van Richie

De Warmste Week op volle toeren.

vredesvuur-uit-bethlehem-is-in-eversel-aangekomen

Vredesvuur uit Bethlehem is in Eversel aangekomen

Vanavond zijn de scouts van Eversel, gesteund door een delegatie van de parochie,het vredesvuur uit Bethlehem te voet gaan halen in het gouwhuis in Hasselt. Dat vuur is de afgelopen dagen eerst met het vliegtuig van Bethlehem naar Wenen gebracht en van daaruit naar diverse Europese locaties, zoals Eupen. In 1986 ontstond het idee tijdens een uitzending van de openbare omroep, mensen die zich ingezet hadden voor een benefiet kregen een lichtje, het vredeslicht, dat werd (…) Lees het hele bericht

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-10

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

Ook in de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Boekt zijn er enkele deelnemers aan de Fonkelwedstrijd. 

de-kerstman-op-bezoek-in-heusden

De Kerstman op bezoek in Heusden

Door de coronamaatregelen zijn handelaars in deze kerstperiode beperkt in hun activiteiten. Maar de Handelaars Heusden Dorp wilden toch iets doen voor de klanten. Die mochten vandaag iets gaan drinken in een tentje op het Sint-Willibrordusplein, de dorpsraad stak een handje toe en de Kerstman vergastte de bezoekers van de winkels op wat lekkers. Na sluitingstijd van de winkels werd er nog even met zijn allen nagekeuveld. 

feestmaand-de-derde-oplossing

Feestmaand: de derde oplossing

In heel wat huiskamers is er de afgelopen dagen gedacht, gediscussieerd en gepuzzeld en voor 64 lezers is dat ook goed afgelopen, zijn ontcijferden onze rebus, we zochten Beringerheide. Op deze manier kwamen we aan de letters:
- eerste letter van een bedrijf dat mikt op personeelsleden met een arbeidsbeperking - Bewel
- Tweede letter van de atleet die in november in Abu Dhabi een manche van de World Triatlon Series won -  gEens 
- Zesde letter van de familienaam van de (…) Lees het hele bericht

rp-products-uitgeschakeld-in-beker

RP Products uitgeschakeld in beker

In het bedrijfsvoetbal heeft RP Products de topper bij Century verloren met 4-1. Daarmee eindigt voor RP Products het bekeravontuur in de kwartfinales. Wieze Boys A hoefde niet te spelen na het forfait van FC Klotbroek. 

eerste-wereldtitel-karting-voor-schepers-racing

Eerste wereldtitel karting voor Schepers Racing

Bij Schepers Racing Service in Zolder kunnen de champagnekurken knallen want het kartingteam van Ingo Schepers is voor het eerst wereldkampioen geworden. Dat gebeurde vanmiddag in Bahrein tijdens de Rotax MAX Challenge Grand Finals 2021 met deelnemers uit de hele wereld. Hun rijder, de Nederlander Martijn Van Leeuwen liet in de DD2-klasse de rest van het deelnemersveld achter zich en kroonde zich tot wereldkampioen. Ook de mechanicien van het team mocht mee op het podium voor de hulde. Voor Ingo Schepers is dit de bekroning van jaren werken, waarvan een groot deel achter de schermen. 

60-matrassen-voor-sint-vincentius

60 matrassen voor Sint-Vincentius

Bij Sint-Vincentius zijn deze week liefst 60 matrassen afgeleverd door Rotary Hasselt. De vrijwilligrs die hulp kregen van enkele plaatselijke N-VA'ers hebben de gloednieuwe éénpersoonsmatrassan persoonlijk bezorgd aan degenen die er nood aan hebben. Die kunnen zo van een betere nachtrust genieten.

de-brug-steunde-sint-vincentius

De Brug steunde Sint-Vincentius

Ondanks de moeilijke periode hebben ze in VLS De Brug toch stilgestaan bij de advent en het komende kerstfeest. Iedereen zette zich in voor steun aan de minderbeelden in de gemeente via Sint-Vincentius. De leerlingen van het zesde leerjaar deden extra hun best voor De Warmste Week en haalden liefst 815 euro op. (foto Inge Vreys)

helzoldstadion-wordt-gerenoveerd

Helzoldstadion wordt gerenoveerd

Het Helzoldstadion krijgt van Vlaanderen 178.448 euro om zijn infrastructuur te renoveren. Dat heeft Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) vanmorgen bekendgemaakt. De toelage maakt deel uit van een pakket van bijna 1,5 miljoen euro voor bovenlokale sportinfrastructuur in Limburg. Daarbij zitten ook het Mijnstadion in Beringen, het sportcentrum van Oudsbergen en de sporthal van Heers.

Het Helzoldstadion is in de loop der jaren erg vervallen. Er zullen nu een (…) Lees het hele bericht

bijna-een-derde-van-de-bevolking-kreeg-boosterprik

Bijna één derde van de bevolking kreeg boosterprik

De boostervaccinaties gaan nu bijzonder snel in TheMax. Tot nu toe hebben al 11.034 inwoners van Heusden-Zolder hun boosterprik gehad, dat is 32,26 % van de bevolking. Vanuit Lummen zijn al 5.812 inwoners of 38,53 % gepasseerd. Alles samen zijn dus al meer dan 16.800 vaccinaties verstrekt sinds TheMax als vaccinatiecentrum is geopend. 

de-kijk-van-richie-748

De kijk van Richie

De gestelde lichamen op weg naar de opening van De Warmste Week.

vck-motor-sputtert-slechts-een-set

VCK-motor sputtert slechts één set

De dames van VCK Bolderberg moesten nog tweemaal aan de bak om aan een gelijk aantal wedstrijden te komen met Davozon Zonhoven en Jeval Alken. Vanavond versloegen ze thuis alvast Fit Ham met 3-0. VCK startte zwak aan de partij en kregen ei zo na het deksel op de neus in de eerste set die ze alsnog met 26-24 wonnen. Gelukkig herpakten ze zich en maakten er in set twee en drie een walk-over van: 25-14 en 25-10.

zolderse-kerststal-is-bevolkt-en-ingewijd

Zolderse kerststal is bevolkt en ingewijd

Zoals de traditie het wil zijn vanavond aan de Sint-Vincentiuskerk in Zolder de lichtjes ontstoken en de beelden - met de hulp van heel wat kinderhanden - in de kerststal geplaatst. Daarvoor was erg veel volk opgedaagd. De vormelingen zorgden voor sfeervolle liedjes. De pastoor wijdde de stal. Daarnaast was er een gezellig samenzijn met hapjes en drankjes. (foto's Ann Jordens)

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-9

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

Ook deze woning in de Poelenstraat neemt deel aan de Fonkelactie. 

vogels-op-bezoek-in-de-tuin

Vogels op bezoek in de tuin

Stefan Was geeft dit als tip voor een leuk tijdverdrijf waar je in deze sombere tijd vrolijk van wordt: vogels spotten. Zorg voor wat lekker voeder in de tuin en eenmaal ze dat ontdekt hebben, komen ze terug. Zo spotte hij de keep, eentje uit het noorden die massaal in onze contreien zit. Misschien omdat we enkele koude dagen gaan krijgen. Ook de groenlingen komen op de zonnebloempitten af, terwijl de vink zich eerder op de achtergrond houdt.

openbaar-onderzoek-noord-zuid-kan-starten

Openbaar onderzoek Noord-Zuid kan starten

De Vlaamse regering heeft vandaag het ontwerp voorkeursbesluit voor de Noord-Zuid verbinding goedkgekeurd. Dat betekent dat volgende week woensdag het openbaar onderzoek start en dat loopt nog tot en met 19 februari. Iedereen kan in die periode de plannen inkijken en opmerkingen maken. Nadien worden - indien nodig - eventuele aanpassingen gedaan en dan neemt de Vlaamse regering een defintief besluit.

Deze week is al een infokrant verspreid, alle informatie vind je (…) Lees het hele bericht

voorbereidingen-voor-het-veldrijden-zijn-gestart

Voorbereidingen voor het veldrijden zijn gestart

Op maandag 27 december - dus niet Tweede Kerstdag deze keer - strijkt de top van het internationale veldrijden neer op Circuit Zolder voor een manche van de Superprestige. Om 11.15 uur starten de junioren, om 13.40 uur de elite vrouwen en U23 en om 15 uur de elite mannen en U23. Ondertussen zijn langs het circuit alvast de voorbereidingen gestart. Het eerste werk is het inslaan van de palen waaraan de omheiningsdoeken en de reclamespandoeken worden bevestigd. (foto's Roger Convents) 

zone-30-van-m-scheperslaan-naar-de-winning

Zone 30: van M. Scheperslaan naar De Winning

Het schepencollege gaat de komende weken beslissen om de zone 30 in de Michel Scheperslaan te beperken en in feite te verplaatsen. Die zal dan alleen nog gelden in De Winning, de toegangsweg naar het wijkschooltje van 't Molenholleke. Daardoor zal heel de Michel Scheperslaan een zone 50 worden en is ook de trajectcontrole er niet langer onwettig. "We hebben die trajectcontrole destijds geïnstalleerd samen met de federale politie, (…) Lees het hele bericht

eindelijk-eens-een-zonnige-dag

Eindelijk eens een zonnige dag

De winter loert om de hoek, maar in de buurt van de Kluis van Bolderberg kregen wandelaars vanmiddag toch een licht lentegevoel. (foto's Michel Oyen)

al-bijna-3-000-deelnemers-aan-mijnentocht

Al bijna 3.000 deelnemers aan Mijnentocht

Er zijn bijna 3.000 lopers en wandelaars - meer dan de helft van buiten Limburg - ingeschreven voor de eerste Keytrade Bank Mijnentocht tussen de mijnsites van Heusden-Zolder en Beringen, nu zondag 19 december. Ze maken een tocht van 15 of 20 km of kiezen voor een plaatselijke lus van 7 km in Beringen. De rode draad door de tocht is het mijnpatrimonium en de natuur. De lopers van de 15 en 20 km bijten om 9 uur de spits af en vertrekken in Heusden-Zolder in vier waves. Om 10.30 uur (…) Lees het hele bericht

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-8

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

Ook buurtbewoners van het Vagevuurpad nemen deel aan Heusden-Zolder Fonkelt.

noodopvang-volgende-week-is-gegarandeerd

Noodopvang volgende week is gegarandeerd

Ondanks het protest en ongenoegen zullen de medewerkers van de buitenschoolse kinderopvang 't Klim-op-ke volgende week wel degelijk noodopvang voorzien in de verschillende lokaties. Dat hebben ze vandaag nog eens extra benadrukt, na de vele reacties en ook steunbetuigingen die ze kregen. Het gaat dus om noodopvang voor kinderen van ouders die met een attest kunnen aantonen dat ze moeten werken en voor kwetsbare gezinnen. Op de verschillende opvangplaatsen zijn per dag een 22-tal (…) Lees het hele bericht

funda-oru-ruimt-plaats-voor-nico-geeraerts

Funda Oru ruimt plaats voor Nico Geeraerts

Volgens de coalitieafspraak nam schepen Funda Oru (Vooruit) vandaag ontslag. Burgemeester Mario Borremans dankte haar voor de fijne en constructieve samenwerking. Op haar beurt dankte Oru de raad voor de samenwerking en ze vond het een eer om voor de gemeente Heusden-Zolder en de bevolking te werken, hoewel het domein welzijn niet het gemakkelijkste was, zeker ook in de coronatijd. Zelfs de oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang dankten de ontslagnemende schepen voor wat zij ook een correcte (…) Lees het hele bericht

digitale-cadeaubon-kan-gelanceerd-worden

Digitale cadeaubon kan gelanceerd worden

De raad keurde de invoering van de digitale cadeaubonnen goed. Die regeling gaat in op 3 januari, de gemeente neemt de kosten voor de invoering voor haar rekening. Er werd gerekend op 50 deelnemende handelszaken bij de start, maar volgens schepen Isabelle Thielemans zijn vandaag al 43 zaken ingeschreven, terwijl het systeem nog niet gestart is. Wie zelf niet overweg kan met een computer of internet, kan in De Zandloper terecht voor een papieren (…) Lees het hele bericht

taks-op-elektriciteitspylonen-over-3-jaar-gedaan

Taks op elektriciteitspylonen over 3 jaar gedaan

Heusden-Zolder is één van de gemeenten die een taks heffen op hoge constructies zoals pylonen en antennes. Maar nu is er een brief gekomen waarin Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Bart Somers vraagt om die heffingen tegen 2026 af te bouwen voor Elia, dus voor de elektriciteitspylonen omdat het de elektriciteitsfactuur mee zou belasten. Heusden-Zolder zal de bestaande taks in ieder geval handhaven tot en met 2024.

oppositie-wil-verkeersreglement-op-de-raad-houden

Oppositie wil verkeersreglement op de raad houden

De gemeenteraad kreeg vanavond het aanvullend reglement op het wegverkeer op gemeentewegen voorgelegd. Schepen van verkeer Lode Schops (GOED) gaf een overzicht van een hele reeks aanpassingen die in dat kader gebeuren met het oog op de verkeersveiligheid. Daarin kondigde hij dus ook de fietsstraten aan. De blauwe zones blijven ongewijzigd, alleen voor het Heldenplein is nog een studie lopende en in de Guido Gezellelaan zal voor de handelszaken de bewonerskaart (…) Lees het hele bericht

online-fietsrouteplanner-en-fietsstraten-op-komst

Online fietsrouteplanner en fietsstraten op komst

Heusden-Zolder pakt uit met twee nieuwe initiatieven: fietsstraten en een online fietsrouteplanner. Die fietsrouteplanner wordt ontworpen samen met de UHasselt en zou volgens het gemeentebestuur een primeur voor Vlaanderen zijn. Het gaat om een spinoff van het scholenplan, waarin met de  input van Route2School een fietsroutekaart met aanbevolen routes wordt uitgewerkt. De bestaande versie wordt nu uitgebreid naar een live-toepassing waarbij leerlingen, inwoners of bezoekers een geschikte (…) Lees het hele bericht

sociaal-woningaanbod-wordt-beter-gepland

Sociaal woningaanbod wordt beter gepland

Het schepencollege heeft zopas de nieuwe visie op sociaal wonen goedgekeurd. Essentieel daarin is dat niet meer overal sociale huur- of koopwoningen gepland worden en dat ze meer op de noden worden afgestemd. "De nood aan betaalbaar wonen is heel groot: er zijn veel kandidaat-huurders voor een sociale woning die lang moeten wachten, het inkomen van de bevolking ligt lager dan het Limburgse gemiddelde terwijl er meer betalingsmoeilijkheden zijn en de kansarmoede-index ligt heel hoog voor (…) Lees het hele bericht

ook-mhz-sluit-zijn-aan-bij-pakjes-actie

Ook MHZ sluit zich aan bij pakjes-actie

Het voorbeeld van het winkelcentrum Cité werkt inspirerend. Ondertussen hebben ook het bestuur en de leden van de overkoepelende MHZ (Middenstand Heusden-Zolder) voor 300 euro pakjes gekocht bij de actie 'Een pakje van je hart'. Goed om te weten is dat Heusden-Zolder bij de koplopers behoort als we het hebben over kinder die in armoede opgroeien,  dus ongetwijfeld zullen ook heel wat van de pakjes hier terechtkomen.

winkelcentrum-cite-steunt-pakje-van-je-hart

Winkelcentrum Cité steunt 'Pakje van je Hart'

Winkelcentrum Cité steunt de actie 'Pakje van je Hart' van radiozender Joe. Onder de noemer 'Elk kind verdient een kerstcadeau' kan iedereen een geschenkje van 10, 20 of 30 euro kiezen, uitgezocht per leeftijdscategorie. Uitgangspunt is dat één kind op vijf in ons land opgroeit in armoede. Die oproep maakte ook indruk op de handelaars van winkelcentrum Cité en dus kozen zij voor € 400 cadeautjes. Die zullen door de organisatie aan behoeftige kinderen bezorgd worden.

opgelet-voor-everzwijnen-op-de-weg

Opgelet voor everzwijnen op de weg

Anil Cetin schrok zich vanmorgen een hoedje toen in de Edward Staintonstraat ter hoogte van de kruising met Onder De Poort een kudde everzwijnen voor de auto doorliep en vervolgens richting Lange Eindstraat stormde. De varkens laten zich de jongste tijd meer en meer zien, ook op de weg wat tot gevaarlijke situaties leidt. Tegelijk worden ook hier drukjachten toegestaan in een poging de overlast in te dijken. 

kwb-vergeet-leden-en-handelaars-niet

KWB vergeet leden en handelaars niet

De feestdagen komen eraan en dat is de periode bij uitstek van de geschenkjes. Maar nu het verenigingsleven grotendeels stilligt, proberen de verantwoordelijken creatief te zijn om hun leden toch met een attentie te verrassen. Zo zijn ze bij KWB Heusden-Centrum druk in de weer om een stapel pakjes en wensen klaar te maken. De volgende dagen mogen de meer dan 300 leden een bezoekje met een attentie verwachten. En ook de lokale handelaars die de KWB-activiteiten dit jaar ondersteunden zullen een symbolische maar daarom niet minder gemeende 'dank u wel' ontvangen. (foto Joseph Bams)

gratis-co2-meters-voor-de-jeugdlokalen

Gratis CO2-meters voor de jeugdlokalen

De gemeente Heusden-Zolder stelt gratis CO2-meters ter beschikking aan de jeugdverenigingen. De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat verluchten of ventileren noodzakelijk is voor een goede binnenluchtkwaliteit. Daarom investeerde de gemeente ruim 7.700 euro in CO2-meters om op te hangen in lokalen waar het nodig is. Zo kan de jeugd, zo gauw alles weer mag, veilig een pintje drinken in een jeugdhuis of zorgeloos spelen in de lokalen. Ten laatste einde januari kunnen de verantwoordelijken de meters ophalen bij Team Jeugd.

straat-even-afgesloten-door-gasgeur

Straat even afgesloten door gasgeur

De Geenrijt was vanmiddag korte tijd afgesloten nadat er een gasgeur was waargenomen. De brandweer ging op zoek naar de oorzaak, maar die was niet meteen duidelijk. Veiligheidshalve is Fluvius opgeroepen om te onderzoeken of er eventueel toch een mankement zou zijn. Overigens is tegenwoordig het aantal meldingen van gasgeur toegenomen, wellicht ook doordat inwoners alerter worden door de incidenten van de jongste jaren. 

feestmaand-de-derde-opgave

Feestmaand: de derde opgave

Tijd voor onze volgende opgave. Deze keer gaan we onze resterende deelnemers goed aan het werk zetten met een rebus. Met de letters die onderstaande vragen opleveren kun je een naam of woord maken dat slaat op iets in Heusden-Zolder, je zult wel nog wat moeten puzzelen met de letters. Daarvoor heb je de tijd tot zaterdag 18 december om 12 uur.
- Eerste letter van een gekende dansgelegenheid in Heusden-Zolder
- Vijfde letter van de berg die ontstaan is uit afval van de mijn (…) Lees het hele bericht

nu-al-tien-scenario-s-voor-ontsluiting-kolenhaven

Nu al tien scenario's voor ontsluiting kolenhaven

Er is een nieuwe studie gemaakt over de ontsluiting van de kolenhaven in Genenbos - officieel heet dat de insteekhaven - op de grens van Heusden en Lummen. Nadat een vorige beslissing is afgevoerd, heeft studiebureau Arcadis de eerdere ontsluitingsnota geactualiseerd met 10 scenario's als resultaat. Zoals bekend is de voormalige kolenhaven van de mijn van Zolder aangeuid als een watergebonden bedrijventerrein dat nieuwe bedrijven en investeerders moet aantrekken om het (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-747

De kijk van Richie

Het aftellen is begonnen ... 

wordt-de-kaart-van-heusden-hertekend

Wordt de kaart van Heusden hertekend?

Ofwel komt er nog eens een nieuwe Jumbo bij n Heusden ofwel gaan ze de Koolmijnlaan doortrekken tot in de Kanaalweg, ofwel wordt er een nieuw soort escapspel op de weg in het leven geroepen, ofwel ... heeft er iemand zich stevig vergist. (foto Danny Wendelen)

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-7

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

In de Grootveldstraat in Boekt hebben de buurtbewoners zich als groep ingeschreven voor de Fonkelstraat-actie. Hierbij enkele sfeerbeelden. 

nieuwe-tijdelijke-bewoners-voor-kabouterhuisje

Nieuwe - tijdelijke - bewoners voor kabouterhuisje

Behoefte aan een wandeling? Trek zeker nog eens de Mangelbeekvallei in en bezoek daar het kabouterhuisje. De kabouters zijn een tijdje met vakantie - of misschien in quarantaine - en hebben plaatsgeruimd voor een gezin dat dringend op zoek was naar onderdak: het is inderdaad tijdelijk een kersttafereel geworden. Kijk zeker ook eens op de bijhorende facebookpagina voor de sfeervolle verlichting. Maar er is meer: (…) Lees het hele bericht

interieurcafe-de-kluis-blijft-dicht

Interieurcafé De Kluis blijft dicht

Interieurcafé De Kluis in Bolderberg blijft definitief dicht. Dat hebben de uitbaters vandaag aangekondigd. De zaak was oorspronkelijk gestart als een pop-up initiatief waar je wat kon verbruiken in een decor ingericht door brocanterie Déjà Vu en Koopjes 1B Meubelen, tegelijk waren de interieurspullen ook te koop. De zaak leek een blijvend karakter te krijgen tot het coronavirus stokken in de horecawielen stak. De sluiting is nu dus definitief maar tegelijk kondigen de eigenaars op hun Facebookpagina aan dat 2022 nog heel wat uitdagingen voor De Kluis zal brengen.

feestmaand-morgen-de-volgende-opgave

Feestmaand: morgen de volgende opgave

De resterende deelnemers aan onze eindejaarswedstrijd mogen zich al schrap zetten want morgen komt de derde opgave eraan. Hou er rekening mee, de antwoordtijd wordt stilaan korter. Maar het blijft natuurlijk de moeite om een inspanning te leveren voor een gastronomisch diner voor twee bij restaurant La Passione, voor een horloge of juwelen voor 250 euro bij Juweliers De Greeve, voor een luxueus ontbijt voor vier van Bakkerij Schreurs of een prachtig bloemwerk van Bloemenatelier Bopha

regi-twee-keer-genomineerd-voor-gouden-k-s

Regi twee keer genomineerd voor Gouden K's

Ketnet heeft vandaag de genomineerden bekendgemaakt voor het Gala van de Gouden K's 2021. En Regi Penxten is ook weer van de partij. Hij is genomineerd in de categorie song samen met Niels Destadsbader met 'De wereld draait voor jou', en dan ook nog met het nummer 'Vuurwerk' van Camille waarvan hij de producer was. In de categorie artiest is Regi individueel genomineerd, (…) Lees het hele bericht

begeleidsters-bko-vragen-respect-van-regeringen

Begeleidsters BKO vragen respect van regeringen

In een open brief aan de Vlaamse ministers Somers, Beke en Weyts en de federale premier vragen de kinderbegeleidsters van de buitenschoolse kinderopvang 't Klim-op-Ke in Heusden-Zolder meer aandacht, respect en erkenning. Ze stellen in de brief dat de voorbije 2 jaar vaak aan hen gevraagd is om flexibel te zijn. Maar de vraag om noodopvang te voorzien in de week van 20 december is er volgens hen één teveel.  "Alweer moeten we extra (…) Lees het hele bericht

40-meer-jonge-kinderen-besmet

40 % meer jonge kinderen besmet

Uit de analyse van de besmettingen tussen 6 en 12 december in Heusden-Zolder is een duidelijke afname te zien in vergelijking met eind november, 291 nu tegen 420 toen. Maar bij de leeftijdsgroep 6-11 jarigen doet zich het omgekeerde voor: een sterke stijging. Er zijn vorige week 63 kinderen uit die groep positief getest, dat zijn er liefst 25 of bijna 40 % meer. In alle andere leeftijdsgroepen is er een daling, die zet zich het sterkst door in de groep tussen 45 en 64 jaar, met 60 minder. Bij de 65-plussers blijken kinderen of vrienden de vermoedelijk grootste bron van besmetting, bij de anderen gaat het meer om samenkomsten met vrienden, in de jeugdbeweging, op de sportclub, ...

de-leerplaneet-heet-de-nieuwe-gemeenteschool

De Leerplaneet heet de nieuwe gemeenteschool

GBS De Leerplaneet, dat wordt de nieuwe naam van de nieuwe gemeentelijke basisschool die momenteel wordt gebouwd op de plaats van de oude Muze en die in de plaats komt van Beekbeemden. De nieuwe naam is tot stand gekomen na een oproep aan de bevolking die uit een selectie van drie konden kiezen. “De nieuwe brede school zal staan voor een grote, ruime planeet waar plaats is voor elk kind,” zegt schepen van onderwijs Marleen Hoydonckx (GOED) “Net zoals astronauten, gaan leerlingen (…) Lees het hele bericht

klein-kerstevent-bij-handelaars-heusden-dorp

Klein kerstevent bij Handelaars Heusden Dorp

De Kerstman is onderweg naar Heusden en ze verwachten dat hij daar nu zaterdag 18 december neerstrijkt. De Handelaars Heusden Dorp vzw vonden immers dat ze na deze moeilijke periode toch iets kleins moesten doen om wat sfeer te brengen. Daarom wordt op het Sint-Willibrordusplein een tentje gezet voor een bescheiden kerstevent waar klanten en leden vanaf 12 uur iets kunnen komen drinken. Na de middag gaat de Kerstman langs in de verschllende winkels. 't Is ook de bedoeling om na sluitingstijd nog samen te kunnen afronden. Wel wordt iedereen gevraagd de nodige afstand te houden en het mondmasker te dragen waar nodig.

feestmaand-de-tweede-oplossing

Feestmaand: de tweede oplossing

Vanavond hebben we de tweede ronde van onze eindejaarswedstrijd afgesloten en het deelnemersveld is er toch behoorlijk gehavend uitgekomen. Vooral op de eerste vraag zijn heel wat lezers in de fout gegaan, ze zochten een voetbalclub die 50 jaar bestaat, maar zagen over het hoofd dat ze zich vanaf deze maand koninklijk mag noemen, en dat is VK Wieze Boys. De meeste lezers wisten dat het ontwerp van de DTM-bolide van Esteban Muth van de hand van prinses Delphine was, of Delphine Boël was ook goed. En dat de veldrit op Circuit Zolder dit jaar voor de Superprestige wordt gereden en niet meer voor de Wereldbeker is ook voor de meesten duidelijk. Exact 104 lezers mogen naar de derde ronde, zij krijgen allen vandaag of morgen een mail ter bevestiging.

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-6

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

Deze inwoners van Schreverland doen ook mee aan de fonkel-actie en ze hebben er dan ook werk van gemaakt in hun voortuin. Ondertussen blijven de inschrijvingen binnenlopen, er staan nu ook al heel wat straten en buurten op het lijstje. 

mindervalidenparkings-onder-jumbo-zijn-duidelijker

Mindervalidenparkings onder Jumbo zijn duidelijker

De GATAB  (raad voor toegankelijkheid) hield toezicht op de realisatie van de parkeerplaatsen onder de winkel van supermarktketen JUMBO, De parkeerplaatsen voor personen met een beperking bleken onvoldoende herkenbaar. Bij 28 controles stonden 99 winkelbezoekers op 106 op een mindervalidenparking zonder speciale parkeerkaart te gebruiken. Het bleek dat voor de meesten de mindervalidenparking niet herkenbaar was. Samen met de JUMBO-filiaalhouder zocht GATAB een oplossing die (…) Lees het hele bericht

7000-aan-niet-betaalde-verkeersbelasting-geind

€ 7000 aan niet betaalde verkeersbelasting geïnd

De politie hield vandaag samen met de Vlaamse belastingdienst controles op twee plaatsen in Heusden-Zolder. Daarbij werden de wagens gescand, en indien nodig aan de kant gehaald, onder meer aan Helzold. Van de 1235 gescande voertuigen was van 17 de verkeersbelasting niet betaald. De bestuurders kregen een PV en moesten samen € 6921 betalen. Eén bestuurder reed met twee banden in slechte staat en kreeg daarvoor een boete. 30 bestuurders legden een ademtest af, niemand had gedronken. Wel had één bestuurder drugs gebruikt, zijn rijbewijs is meteen voor 15 dagen ingetrokken.

harmonie-viversel-schroeft-papierophaling-terug

Harmonie Viversel schroeft papierophaling terug

In Viversel schroeft de Koninklijke Harmonie Eigen Volk vanaf 2022 haar maandelijkse papierophalingen terug. Er zal geen papier meer opgehaald worden ten noorden van de E314. Wel kunnen de inwoners uit die buurt op de laatste zaterdag van de maand hun papier naar de containers brengen die er dan staan opgesteld. 

aantal-nieuwe-besmettingen-blijft-teruglopen

Aantal nieuwe besmettingen blijft teruglopen

Het aantal nieuwe COVID-besmettingen blijft ook in Heusden-Zolder teruglopen. De afgelopen week waren het er 289 (de weken voordien  412 en 377). Daardoor is ook het gemiddelde op weekbasis gezakt tot 853 per 100.000 inwoners. Sinds de uitbraak van de pandemie  is van 5683 inwoners vastgesteld dat ze positief waren. Als we het over twee weken bekijken komt Heusden-Zolder pas op de 27ste plaats op 42 gemeenten in Limburg. Het is vorig jaar al een pak erger geweest. 

samana-eversel-bezorgt-leden-een-attentie

Samana Eversel bezorgt leden een attentie

Zowat alle feestjes sneuvelen door de coronapandemie, en dus kon ook het kerstfeestje van Samana Eversel niet doorgaan. In de loop van de week zullen daarom alle leden een kleine attentie ontvangen, met de nodige wensen voor Kerstmis en Nieuwjaar. (foto Mieke Swerts)

zolikkenstraat-krijgt-riolering-en-wadi-s

Zolikkenstraat krijgt riolering en wadi's

De Zolikenstraat krijgt een riolering, tot nu toe moest ze het zonder doen. Maar door de hoogteligging van de straat moet er een pompstation ter hoogte van de Michel Scheperslaan worden gebouwd dat zorgt voor de afvoer naar het zuiveringsstation. Het regenwater zal worden opgevangen en afgevoerd via wadi’s. Dat zijn laagtes in de berm die het water opvangen waarna het kan infiltreren in de bodem en zo dus bij het grondwater terechtkomt. De bermen worden bezaaid moet bloemen en er wordt een aanplantingsplan voor bomen gemaakt. Als het weer het toelaat, starten de werken eind januari. In 70 werkdagen zou het moeten afgerond zijn. (foto streetview)

auteurs-van-hier

Auteurs van hier: Michäel van Laethem

In deze eindejaarsperiode brengen we even geen klassieke tip van de bib, maar besteden we extra aandacht aan werk van auteurs uit Heusden-Zolder. Vandaag beginnen we met het pas verschenen 'Terug naar Camelot'  - Memoires van een Ontsnapte Officier van Michaël van Laethem. van Laethem is een uitgeweken Bruggeling die hier is neergestreken. Hij is de zoon van een militair en oorlogsheld, het onderwerp van zijn nieuwste boek hoeft dan ook niet (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-746

De kijk van Richie

Ook PFAS-onderzoek rond de brandweer in Heusden. 

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-5

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

Voor wie nog inspiratie zoekt om zijn of haar huis sfeervol te verlichten, tonen we hier wat ze er in 't Weyerke van gemaakt hebben. Ook al hebben ze dit jaar opnieuw moeten afzien van hun gezellige kerstmarkt, heel het domein baadt toch in een sfeervolle lichtdecoratie. Vergeet trouwens niet om snel met je buurt of individueel in te schrijven voor de fonkelende straten van Heusden-Zolder. De winnaars worden bekroond met een feestcheque, ideaal voor in de zomer.

drukte-in-ziekenhuis-houdt-nog-aan

Drukte in ziekenhuis houdt nog aan

Het blijft erg druk in het Sint-Franciscusziekenhuisd- door de pandemie. Vandaag verblijven er 35 COVID-patiënten van wie 4 op de intensieve afdeling liggen. Dat is één patiënt minder op de afdeling intensieve zorgen dan een week geleden. 

5-personen-betrapt-met-drugs-bij-zich

5 personen betrapt met drugs bij zich

Het was blijkbaar alle hens aan dek bij de politie dit weekend want ook de overlastploegen waren op de baan. Vrijdagavond hielden ze twee personen tegen op de parking van Ons Huis, het ging om twee personen uit Heusden-Zolder die bijna 19 gram amfetamines bij zich hadden. Ze zijn gearresteerd en er zijn verschillende huiszoekingen uitgevoerd. Het onderzoek loopt nog. 

In de loop van zaterdagnacht zijn drie personen – los van elkaar – betrapt op (…) Lees het hele bericht

ook-in-eversel-heeft-de-kwb-de-stal-gezet

Ook in Eversel heeft de KWB de stal gezet

De mannen van de KWB-Eversel nemen even een pauze bij de kerststal, nabij de kerk, nadat ze die geheel volgens de traditie met vereende krachten hebben rechtgezet. Het vrijwilligerswerk blijft ook in coronatijd overeind. (foto Rudi Rykers)

9-bestuurders-hadden-teveel-gedronken

9 bestuurders hadden teveel gedronken

Ploegen van de politie Heusden-Zolder gingen zaterdag en zondag op pad in het kader van de eindejaars BOB-campagne. 984 bestuurders moesten blazen, 9 hadden teveel gedronken. 4 van hen moesten hun rijbewijs 6 uur inleveren, één van hen die geen adres in België heeft, moest ter plekke 1260 euro boete betalen. 5 bestuurders waren hun rijbewijs 3 uur kwijt. Voor de rest is nog een 20-tal overtredingen vastgesteld: 10 wegens niet dragen van de gordel, 7 foutparkeerders (1 vrachtwagen op het voetpad), geen geldig rijbewijs, rode keuringkaart, zonder lichten en één wagen is getakeld omdat die niet verzekerd was.

1-op-3-te-snel-in-westlaan-kerk-en-heuvelstraat

1 op 3 te snel in Westlaan, Kerk- en Heuvelstraat

Vrijdag heeft de politie op 9 plaatsen in Heusden-Zolder snelheidscontroles gehouden. Van de 3058 gecontroleerde bestuurders zijn er 656 geflitst, dat is ruim 21 %. 2 bestuurders mogen wellicht hun rijbewijs inleveren: de eerste reed tussen 97 en 100 km/u op de Kanaalweg en de tweede tussen de 87 en 90 in de Westlaan, op beide plaatsen is 50 het maximum. 5 overtreders zijn net aan een intrekking ontsnapt: twee reden 86 per uur in de Zandstraat, twee haalden meer dan 90 in de Heuvelstraat en (…) Lees het hele bericht

een-bestuurder-kritiek-na-zware-botsing

Eén bestuurder kritiek na zware botsing

Het zware ongeval op de Vogelsancklaan gebeurde omstreeks 8 uur vanmorgen. Een vrachtwagen vertraagde om af te slaan richting bospad. Een bestuurder die vlak achter hem kwam, had dat blijkbaar niet gemerkt en botste aan volle snelheid achterop de vrachtwagen en stak er voor een deel onder. Vervolgens knalde een tweede auto achter op de eerste. De brandweer had heel wat werk om de eerste bestuurder uit het wrak te bevrijden, ondertussen kreeg hij van de MUG de eerste zorgen. Het slachtoffer is (…) Lees het hele bericht

vogelsancklaan-versperd-door-zwaar-ongeval

Vogelsancklaan versperd door zwaar ongeval

Vanmorgen is een zeer zwaar verkeersongeval gebeurd in de Vogelsancklaan. Een auto botste er tegen een vrachtwagen. De brandweer moest minstens een slachtoffer bevrijden. De mug en enkele ambulances kwamen ter plaatse. Het verkeer zal nog een hele tijd omgeleid worden.

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-4

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

Deze inwoners van de Nieuwstraat hebben minstens een stevige ladder nodig gehad. 

gelukkig-is-er-nog-blues-op-een-sombere-zondag

Gelukkig is er nog blues op een sombere zondag

Het was weer 'sunday evening' en dus repten de bluesliefhebbers zich naar het MuzeCafé waar ze een optreden van Black Cat Biscuit kregen geserveerd. Opnieuw een uitverkocht huis, maar er moest wel wat vroeger gestart worden omdat het café nu eenmaal om 23 uur dicht moet. Maar muzikanten en toeschouwers lieten het niet aan hun hart komen en speelden de sombere tijden voor tenminste één avond naar de vergetelheid. (foto's Ann Jordens)

een-vurig-afscheid-van-artikel-27-2021

Een vurig afscheid van Artikel 27 2021

Met een prachtige installatie van vuurwerkkunstenares Annemarie Schoonens op het Marktplein werd vanavond een sfeervol punt gezet achter de editie 2021 van Artikel 27. De balans zal de komende dagen opgemaakt worden, maar 't ziet ernaar uit dat de organisatoren ondanks de moeilijke corona-omstandigheden toch op een succesvolle editie kunnen terugblikken. Bella Ciao, tot de 22ste editie. (foto Ann Jordens)

inbraak-in-kanaalweg-1

Inbraak in Kanaalweg

Ook dit weekend is er weer een inbraak gemeld. Deze keer viseerden dieven een woning aan de Kanaalweg. Ze sloegen toe in de vooravond maar konden wellicht niets buitmaken.

pfas-preventieve-maatregelen-voor-buurt-brandweer

PFAS: preventieve maatregelen voor buurt brandweer

Ook op en rond het terrein van de brandweerkazerne in Heusden-Zolder wordt een onderzoek gevoerd naar de eventuele aanwezigheid van PFAS in de bodem. Er zijn de voorbije periode al grondboringen gebeurd op het terrein zelf, maar ook aan de overzijde van de straat waar ze vroeger oefeningen hebben gehouden. Pas deze week zijn buurtbewoners in een straal van ongeveer 100 meter rond de kazerne met een brief van de gemeente op de hoogte gebracht van preventieve (…) Lees het hele bericht

plaatselijke-ploegen-weten-de-goal-te-vinden

Plaatselijke ploegen weten de goal te vinden

In de tweede provinciale A van het voetbal gaf KVV Heusden-Zolder Grote Heide een 5-0 pandoering. Bolderberg FC won met 3-1 van KRC Peer. En FC Anadol kwam met een 3-3 terug van bij Hechtel FC. 

vlotte-uitwinst-voor-sk-heusden-06-1

Vlotte uitwinst voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale C is SK Heusden 06 met 0-4 gaan winnen op het terrein van EMBO.

de-kijk-van-richie-745

De kijk van Richie

De Warmste Week is in aantocht. 

een-avond-vol-speciale-beleving-in-muze

Een avond vol speciale beleving in Muze

Een dubbel programma zaterdagavond in CC Muze. Eerst was er Ghost in the machine in de Zwarte Zaal. Een creatie van 45 minuten die laveerde op de grens tussen concert, muziektheater en videoperformance. Daarna bracht Füro in het Muzecafé een bijzondere muzikale ervaring die je moeilijk kan beschrijven maar eigenlijk moet beleven. (foto's Ann Jordens)

vck-wint-topper-in-zonhoven

VCK wint topper in Zonhoven

In het volleybal hebben de dames van VCK Bolderberg met 2-3 gewonnen bij Davozon Zonhoven. Het was de topper tussen de twee enige ongeslagen ploegen. De eerste set gaven de Kajobagirls de beste indruk en wonnen makkelijk met 16-25. De tweede set overklaste Zonhoven VCK met maar liefst 25-6, de thuisploeg leek niet meer te stuiten en haalde ook set drie binnen met 25-21. Bolderberg werd weer wakker en sleepte in een spannende vierde set een 23-25 uit de brand. In set 5 toonde (…) Lees het hele bericht

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-3

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

Deze woning in de Sint-Jozefstraat is ook ingeschreven voor de campagne en wedstrijd, "Heusden-Zolder fonkelt". Nog niet ingeschreven, individueel of liefst met uw straat of buurt? Doe het zo snel mogelijk.

art-27-opent-morgen-al-om-13-uur-op-laatste-dag

Art 27 opent morgen al om 13 uur op laatste dag

Morgen is het de laatste dag van de tentoonstelling 'Bella Ciao' van Artikel 27 in ZLDR Luchtfabriek. Om zoveel mogelijk mensen nog de kans te geven om in veilige omstandigheden te genieten, opent de expo al om 13 uur in plaats van 14 uur. En bij valavond kan je - met mondmasker - doorheen het vuurkunstwerk van Annemarie Schoonens over het Marktplein wandelen. De tentoonstelling zelf sluit om 18 uur de deuren.

bedrijfsvoetbal-iedereen-wint-4

Bedrijfsvoetbal: iedereen wint

In het bedrijfsvoetbal hebben onze lokale ploegen het uitstekend gedaan. Wieze Boys A won met 1-6 bij De Condé. Wieze Boys B versloeg FC Vini's met 4-1. RP Products ging met 0-3 winnen bij FC Barcelona. 

burgemeester-is-in-het-huwelijksbootje-gestapt

Burgemeester is in het huwelijksbootje gestapt

Onder grote belangstelling is burgemeester Mario Borremans vanmiddag in het huwelijksbootje gestapt met politieinspecteur Daniëlle Suekers. De officiële plechtigheid werd geleid door schepen Marleen Hoydonckx en opgeluisterd met live muziek door We Two. De andere leden van het schepencollege vormden een erehaag net als het politiekorps . Voor de rest waren er heel wat partijgenoten, sympathisanten en gemeentepersoneelsleden aanwezig. Buiten werd het kersverse paar (…) Lees het hele bericht

de-kerststal-staat-in-bolderberg

De kerststal staat in Bolderberg

Een speciaal transport vanmorgen in Bolderberg waar de mannen van de KWB de kerststal naar de kerk brachten. Met de nodige spierkracht en precisiewerk werd de stal op zijn plaats gezet en vervolgens voorzien van zijn bewoners. Bolderberg heeft de aanloop naar Kerstmis ingezet. (foto's Roger Convents)

een-kwart-van-de-inwoners-kreeg-al-boostervaccin

Een kwart van de inwoners kreeg al boostervaccin

8.564 inwoners van Heusden-Zolder hebben ondertussen hun boostervaccin gehad. Dat is 25,8 % van de bevolking. Voor de gemeente Lummen zijn ondertussen al 4.460 inwoners gepasseerd in TheMax, dat is 29,56 % van de bevolking. Alles samen ruim 13.000, dat betekent dat sinds midden vorige week ongeveer 4500 mensen extra zijn gevaccineerd, dus er worden momenteel aan een stevig tempo vaccins gezet. 

de-kijk-van-richie-744

De kijk van Richie

Oefening baart prikkunst. 

elian-pergola-maakte-confronterende-documentaire-1

Elian Pergola maakte confronterende documentaire

Heel wat belangstelling vanavond in de Zwarte Zaal van CC Muze voor de filmpremière van 'Niet in mijn bloed', de documentaire die Elian Pergola maakte over kansarmoede in Heusden-Zolder en die hij ook laat kaderen in de Warmste Week. Het is een aangrijpende prent geworden die indruk maakte op de aanwezigen in de zaal, ook al door het enthousiasme waarmee het door de maker werd ingeleid. Er volgt nu nog een vertoning in Leuven, maar ongetwijfeld zal de film nog vaker gehanteerd worden als document. (foto's en video Heidi Daniëls)

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-2

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

De verlichting hoeft niet altijd in de lucht te hangen, dicht bij de grond heeft ook zijn charmes, zoals hier in het Voetpad

feestmaand-de-tweede-opgave

Feestmaand: de tweede opgave

De eerste opgave van onze eindejaarswedstrijd was eerder een opwarmertje. Vanaf nu mogen onze lezers een tandje bijsteken om in aanmerking te komen voor onze totale prijzenpot van 1.000 euro. Onze tweede opgave bestaat uit drie vragen, alleen we ze alledrie correct beantwoordt mag een ronde verder gaan.
1.    Welke voetbalclub in Heuden-Zolder bestaat dit jaar 50 jaar en mag zich vanaf deze maand koninklijk noemen?
2.    Aan de DTM-races op Circuit Zolder nam dit jaar één Belg deel Esteban Muth, zijn Lamborghini was van een bijzonder design voorzien. Wie had dat ontworpen?
3. Voor welk klassement telt de cyclocross op 27 december 2021 op Circuit Zolder?
Mail je antwoord met naam én adres voor dinsdag 14 december om 20 uur naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu. Veel succes!

deel-velodroom-zal-privaat-uitgebaat-worden

Deel velodroom zal privaat uitgebaat worden

In de loop van de dag zijn nog meer details bekendgemaakt in verband met de wielerpiste nu de bouw gestart is. De aannemers Vanhout en Houben zijn nu dus officieel bezig met de grondwerken.  Overigens zal een tweetal weken de Kerkstraat over een 40-tal meters tot één rijstrook worden teruggebracht omdat het grondwater van de bouwput moet worden weggepompt. Verkeerslichten regelen de doorstroming. Als de grondwerken klaar zijn  starten begin volgend jaar de (…) Lees het hele bericht

drugsdealer-uit-heusden-zolder-aangehouden

Drugsdealer uit Heusden-Zolder aangehouden

De onderzoeksrechter heeft een man van 48 jaar uit Heusden-Zolder aangehouden en in de gevangenis laten opsluiten. Hij wordt verdacht van drugshandel. De recherche van de politie Heusden-Zolder arresteerde de man afgelopen maandag.  Bij een huiszoeking vond de politie met de hulp van een drugshond ongeveer 850 gram amfetamines, 350 gram cannabis en 2000 euro cash geld. Daarnaast lag er ook een vuurwapen met munitie, waarvoor een bijkomend proces-verbaal is opgesteld. De man zit dus nu in de cel, maar het onderzoek loopt verder.

feestmaand-de-eerste-oplossing

Feestmaand: de eerste oplossing

De oplossingen stroomden binnen na de eerste opgave voor onze eindejaarswedstrijd. De vraag was dan ook behoorlijk makkelijk, en toch hebben nog inzenders de bal misgeslagen. Maar de Sacramentsprocessie in Viversel trekt inderdaad jaarlijks op 15 augustus uit. Alleen degenen die dat antwoord gaven, mogen naar de volgende ronde en dat zijn er toch nog altijd een kleine 200. Zij komen in aanmerking voor het heerlijke gastronomische diner voor twee bij restaurant La Passione, voor een horloge of juwelen voor 250 euro bij Juweliers De Greeve, voor een luxueus ontbijt voor vier van Bakkerij Schreurs of een prachtig bloemwerk van Bloemenatelier Bopha. Hou u klaar voor de volgende opgave vanavond.

circuit-zolder-teert-in-2022-op-de-klassiekers

Circuit Zolder teert in 2022 op de klassiekers

Circuit Zolder heeft zijn kalender voor 2022 bekendgemaakt, zowel voor de autosport, het wielrennen, BMX als cyclocross. Het is vooral een kalender met klassiekers, waar evenwel - zoals verwacht - de prestigieuze DTM niet meer op staat. Het spreekt voor zich dat zowel sportieve, organisatorische als gezondheidsaspecten nog voor wijzigingen aan de kalender kunnen zorgen.
26 - 27 maart  - 1000 KM of Zolder
2-3 april  - Skylimit Car Club Weekend - Spring edition
15-17 april - (…) Lees het hele bericht

bouw-van-de-wielerpiste-is-van-start-gegaan

Bouw van de wielerpiste is van start gegaan

Op de hoek van het Herderspad en de Kerkstraat heerst een koortsachtige bedrijvigheid want de bouw van de wielerpiste is nu echt gestart. Het project heeft verschillende keren vertraging opgelopen omdat de financiering niet rondgeraakte, maar die zorgen zijn nu van de baan. Van de bijna 24 miljoen euro komt 8 miljoen van Sport Vlaanderen, 7,5 miljoen van de gemeente Heusden-Zolder, 7 miljoen van Limburg Sterk Merk en 1,1 miljoen van de wielerfederaties. Maar nu kan de focus (…) Lees het hele bericht

fonkelende-straten-in-heusden-zolder-1

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

Uiteraard kunnen ook bewoners van appartementen deelnemen aan de fonkelactie, zoals deze inwoners van de Molenstraat

vandaag-gezien-330

Vandaag gezien

Dit is de Formule 1 Ford Benetton waarmee Thierry Boutsen in 1987 en 1988 zes podiumplaatsen behaalde en één keer vierde werd in het WK. Vandaag was de bolide op Circuit Zolder maar had wel de hulp van Race Rescue nodig om de box te bereiken.

brandweerzone-werkt-samen-over-de-taalgrens

Brandweerzone werkt samen over de taalgrens

De Waalse ‘zone de secours’ Hesbaye en de Vlaamse hulpverleningszone Zuid-West Limburg - waartoe Heusden-Zolder berhoort - starten als eerste brandweerzones in België met een samenwerking over de taalgrens heen. Het is de bedoeling om vooral in de grensgemeenten de snelste hulp te bieden en tegelijk een dubbele uitruk te vermijden indien dat niet nodig is. Daarnaast zullen ze elkaar bijstand bieden en gezamenlijke oefeningen houden om elkaars werkwijze en materiaal te leren kennen. De zone Hesbaye omvat de kazernes van Hannuit en Borgworm en de zone Zuid-West-Limburg telt 8 posten, waaronder dus Heusden-Zolder. 

de-kolonie-en-guido-belcanto-verplaatst-naar-lente

De Kolonie en Guido Belcanto verplaatst naar lente

Door de beperking van de voorstellingen tot 200 personen heeft CC Muze twee voorstellingen voor de komende week noodgedwongen verplaatst naar het voorjaar van 2022. Muziektheater De Kolonie zou de muziektheaterwestern ‘Onheil in Black Creek’ spelen op vrijdag 17 december maar dat zal dus donderdag 24 maart worden. Guido Belcanto zou te gast zijn op zaterdag 18 december met zijn show ‘In de kronkels van mijn geest’ maar die wordt verplaatst naar donderdag 7 april. Aangekochte tickets blijven gratis, wie op de nieuwe data niet kan, krijgt een tegoedbon.

ex-schepen-ozer-moet-naar-de-gevangennis

Ex-schepen Özer moet naar de gevangenis

De rechtbank in Brussel heeft vandaag boekhouder en ex-schepen Selahattin Özer uit Heusden-Zolder veroordeeld tot 50 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 met uitstel. Hij had via tal van bedrijven de overheid opgelicht voor 370.000 euro aan - onterechte - coronasteun - en ook nog eens voor 1,5 miljoen euro door BTW-fraude. Het geld dat hij met die praktijken verdiende, 1,8 miljoen euro is verbeurd verklaard. De rechter heeft zijn onmiddellijke aanhouding (…) Lees het hele bericht

tarzan-en-jane-naar-de-raad-van-state

Tarzan en Jane naar de Raad van State

De binnenspeeltuinen hebben zich gegroepeerd en zijn naar de Raad van State gestapt in de hoop hun verplichte sluiting ongedaan te maken. Zoals gemeld kregen ze zaterdagochtend als een donderslag bij heldere hemel te horen dat ze meteen moesten sluiten in het kader van de verstrengde coronamaatregelen. "Het is al de zoveelste sluiting en dat in een voor ons belangrijke periode. Reken maar dat het 50 % van onze omzet kost. Daar bovenop kan bijvoorbeeld Plopsa Indoor wel (…) Lees het hele bericht

heusden-speelt-gelijk-in-inhaalmatch

Heusden speelt gelijk in inhaalmatch

In de vierde provinciale C heeft SK Heusden 06 vanavond 1-1 gelijkgespeeld tegen E. Zelem op het veld van Loksbergen. Het ging om een match die onlangs is uitgesteld.

fonkelende-straten-in-heusden-zolder

Fonkelende straten in Heusden-Zolder

Ondertussen hebben al heel wat inwoners zich ingeschreven voor de campagne 'Fonkelt jouw straat ook mee?' Zoals deze inwoners van de Pastoor Paquaylaan die er heel wat werk hebben ingestoken. We kijken nu vooral uit naar welke straten en buurten zich samen zullen aanmelden en zo niet alleen hun buurt doen fonkelen in deze eindejaarsperiode, maar ook de samenhorigheid versterken en ... kans maken op een flinke cheque voor een feestje in de zomer. Hier vind je alles terug. 

cc-muze-gaat-door-met-programmeren

CC Muze gaat door met programmeren

Ondertussen hebben ze in CC Muze de nieuwe coronamaatregelen voor de cultuur- en evenementensector geanalyseerd die minstens tot 28 januari van kracht zijn. Er mogen zoals gemeld binnen maximaal 200 aanwezigen ontvangen worden. Voor de voorstellingen waarvoor dat een probleem is, wordt een oplossing gezocht.  Iedere tickethouder van de voorstellingen waar meer dan 200 tickets verkocht zijn, krijgt een mail over mogelijke verschuivingen. Iedereen boven de 12 moet een (…) Lees het hele bericht

nog-vier-dagen-bella-ciao-in-zldr-luchtfabriek

Nog vier dagen 'Bella Ciao' in ZLDR Luchtfabriek

Na vandaag resten er nog vier dagen - van 14 tot 18 uur - om de tentoonstelling Bella Ciao van Artikel 27 in ZLDR Luchtfabriek te bezoeken. Je hebt dus nog evenveel dagen om twee projecten in het zuiden te steunen door een kunstwerk aan te kopen of iets te drinken in het kunstcafé. Zondag is er dan de finissage. Door de coronamaatregelen zal dat niet op een klassieke manier gebeuren, er zal een 'staand kunstwerk' te bewonderen vallen op het Marktplein waar de mensen tussen 16 en 20 uur kunnen langswandelen (met mondmasker). Om 18 uur sluit de expo, het kunstcafé blijft nog open tot 20 uur. (foto's Ann Jordens)

voor-de-belcar-blijft-zolder-het-thuiscircuit

Voor de Belcar blijft Zolder het thuiscircuit

De officiële kalender van de Belcar is vandaag bekendgemaakt. Het Belgische uithoudingskampioenschap wordt betwist over 6 races, waarvan de helft op Circuit Zolder. Het begint op 14 en 15 mei op Zolder tijdens het New Race Festival, de volgende manche is op 5 en 6 juni op Magny Cours (Frankrijk). Dan is het aan Spa-Francorchamps op 16 en 17 juli tijdens de Spa Euro Race. Op 13 en 14 augustus maken uiteraard de 24 Uren van Zolder deel uit van het (…) Lees het hele bericht

raad-moet-digitale-cadeaubon-goedkeuren

Raad moet digitale cadeaubon goedkeuren

Op donderdag 16 december om 19 uur vergadert de gemeenteraad digitaal. Op de publieke agenda staan momenteel 20 punten. Zo moet een belasting op leegstaande gebouwen en woningen worden goedgekeurd. De gemeenteraad moet ook het licht op groen zetten voor de digitale cadeaubon. Al sinds 1997 kun je in Heusden-Zolder een papieren cadeaubon kopen waarmee kan betaald worden in de deelnemende handelszaken. Vanaf 1 januari wordt die vervangen door een digitale versie die (…) Lees het hele bericht

auto-botst-tegen-kraan

Auto botst tegen kraan

Vanmorgen vroeg is in de Meylandtlaan een auto tegen de steun van een kraan gebotst, die werd op dat ogenblik gelost aan een bouwwerf. De auto raakte zwaar beschadigd , vooral  op de motorkap en de voorruit. De bestuurder kwam er met de schrik vanaf.

de-kijk-van-richie-743

De kijk van Richie

Tijd voor de derde prik.

handelaars-verloten-voor-10-000-geschenkbonnen

Handelaars verloten voor € 10.000 geschenkbonnen

Vandaag is de actie 'Win in Heusden-Zolder' van start gegaan, de eindejaarsactie waarbij in de vier handelskernen in samenwerking met MHZ tal van prijzen te winnen zijn. Bij de deelnemende handelaars krijgen de klanten invulstrookjes. De deelnemende handelaars hangen een affiche aan het raam. Uit de invulstrookjes worden dan in februari de winnaars getrokken. De vier handelskernen voorzien elk een hoofdprijs van 1.000 euro en 3 prijzen van 500 euro in geschenkbonnen. Alles samen dus liefst 10.000 euro aan geschenkkaarten die je in de plaatselijke zaken kunt spenderen. 

vooral-besmettingen-bij-kinderen-sterk-toegenomen

Vooral besmettingen bij kinderen sterk toegenomen

Uit een analyse van de wekelijkse coronabesmettingen in Heusden-Zolder blijkt een sterke stijging bij de kinderen. In de leeftijdsgroep 6-11-jarigen zijn van 29 november tot en met 5 december 58 kinderen positief getest. Een week eerder waren er dat nog maar 38. Toch blijft in absolute termen de groep 25-44-jarigen het meest getroffen met 139 besmettingen, gevolgd door de 45-64-jarigen met 92 personen. Dat zijn vergelijkbare cijfers met de week voordien. Wel is er een daling bij de 65-plussers, (…) Lees het hele bericht

bluesconcert-van-zondag-is-vervroegd

Bluesconcert van zondag is vervroegd

The Sunday Evening Blues van nu zondag 12 december in het Muzecafé, gaat wel degelijk door, maar start wel om 19 uur in plaats van 20 uur. Er gelden uiteraard ook de nodige veiligheidsmaatregelen, de toeschouwers moeten een covid safe ticket voorleggen en een mondmasker dragen bij het binnenkomen en bij verplaatsingen binnen. Op de affiche staat Black Cat Biscuit, maar er zijn ondertussen geen tickets meer te krijgen, het is uitverkocht.

elian-pergola-maakte-documentaire-over-kansarmoede

Elian Pergola maakte documentaire over kansarmoede

Nu vrijdag om 19.30 uur gaat in CC Muze 'Niet in mijn bloed' in première. Het is een documentaire die student geschiedenis Elian Pergola gemaakt heeft over de kansarmoedeproblematiek in Heusden-Zolder. Elian ging op zoek naar enkele getuigenissen van vrijwilligers die hierrond actief zijn en probeert in zijn documentaire een maatschappelijk kader te schetsen over de armoedeproblematiek in onze gemeente. Hij laat ook een jongere aan het woord die (…) Lees het hele bericht

beekbeemdendirectie-geeft-uitleg-bij-maatregelen

Beekbeemdendirectie geeft uitleg bij maatregelen

Vanaf morgen moeten kinderen vanaf 6 jaar een mondmasker dragen op school. Aan de poort van de gemeentelijke basisschool Beekbeemden hadden ouders daar gisteren pamfletten tegen verspreid. De directie heeft ondertussen de ouders een brief met meer uitleg bezorgd. Zo zijn er CO2-meters aanwezig en zullen de klassen voortdurend verlucht worden, waardoor wat warmere kleding wenselijk kan zijn. Tijdens de les in de klas moeten de mondmaskers op, dat (…) Lees het hele bericht

minder-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

Minder nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Hoewel het nog te vroeg is om victorie te kraaien, is ook in Heusden-Zolder het aantal nieuwe positieve gevallen de afgelopen week gedaald. Er zijn 377 inwoners positief getest (412 de week voordien) en het gemiddelde is teruggelopen van 1216 naar 1112 per 100.000 inwoners. Dat is natuurlijk nog altijd een hoog cijfer, maar gisteren zijn er bijvoorbeeld 'slechts' 27 nieuwe gevallen bijgekomen. Dat neemt niet weg dat het aantal opnames in het Sint-Franciscusziekenhuis wel is gestegen de voorbije dagen. Ondertussen is van 5349 inwoners van Heusden-Zolder geweten dat ze sinds de uitbraak van de pandemie besmet raakten.

sevda-durukan-in-reeks-op-slot-op-canvas

Sevda Durukan in reeks 'Op Slot' op Canvas

Vanavond begint op Canvas de driedelige reeks 'Op slot'. Daarin onderzoek journalist Michaël Van Droogenbroeck de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis in ons land aan de hand van getuigenissen van ondernemers en politici. Anderhalf jaar lang volgde hij zes Vlaamse ondernemers, van de CEO van Plopsaland, een bioscoopuitbater, een boetiekeigenares tot kapster Sevda Durukan, die het salon The Studio in de Guido Gezellelaan in Heusden runt. Zij vertelt hoe ze het (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-karen-swan

Tip van de bib: Karen Swan

Om al wat meer in de sfeer van de tijd van het jaar te komen tippen we deze week 'Een Noorse winternacht' van Karen Swan, van wie binnenkort trouwens haar nieuwste 'Een winters avontuur' in de rekken zal verschijnen.

Korte inhoud

Bo leidt een leven waar vele anderen van dromen. Samen met haar vriend Zac krijgt ze betaald om te reizen en haar sprankelende avonturen te delen met haar online volgers, een influencer dus. De (…) Lees het hele bericht

vandalen-vernielen-verkeersborden-op-beringerheide

Vandalen vernielen verkeersborden op Beringerheide

Vandalen hebben een spoor van vernieling getrokken in de bossen van Beringerheide: op de grensscheiding met Beringen op de fietsroute in Kiezelvoort werden verschillende verkeersborden uit de grond gerukt, zowel de gemeenteborden als het fietsroutebord.  Het bord dat de onbewaakte overweg over dubbel spoor aanduidt werd, evenals een ijzeren omega-element verderop in het bos achtergelaten. De fietsersbond meldde de situatie aan de gemeente. (foto's Danny Wendelen)

feestmaand-de-eerste-opgave-1

Feestmaand: de eerste opgave

We steken van wal met onze eindejaarswedstrijd. Niet vergeten, om in de running te blijven voor onze prachtige prijzen, moet je elke vraag juist beantwoorden. Wie mist, valt af. In Viversel is het een oude traditie om jaarlijks de Sacramentsprocessie te organiseren. Op welke datum vindt die plaats? Mail je antwoord met je naam en adres naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu voor donderdag 9 december om 22 uur. Veel scucces.

doorprikt-verschroeiend-onrechtgevoel

DOORPRIKT: Verschroeiend onrechtgevoel

Er komt dus geen proces over de dodelijke brand in Beringen twee jaar geleden. Het parket vindt dat er te weinig bewijzen zijn om de eigenaars voor de rechter te brengen, de raadkamer is daarin gevolgd. De advocaat van de families meent dat het onderzoek onvoldoende is gevoerd en dat er genoeg redenen waren om een rechtszaak van te maken.

Wij hebben geen inzage in het dossier en kunnen dus niet oordelen wie het bij het rechte eind heeft. We hopen dat deskundigen, (…) Lees het hele bericht

pagadderkes-ontmoetten-de-sint-online

Pagadderkes ontmoetten de Sint online

Omdat het kasteel van Sinterklaas te ver lag van Berkenbos, had hij een pietenverblijf gezocht en gevonden in de klas van juffrouw Hilde in Pagadder. Elke dag gebeurde daar wel iets zodat de kinderen konden meegenieten van de avonturen: de dagelijkse rituelen, het inpakken van de cadeautjes, in conditie blijven op het bewegingsparcours. Maar vandaag, op de grote dag, kon de Sint door de maatregelen niet naar de klassen komen. Gelukkig was er een ontmoeting geregeld via Google Meet. Wel konden de (…) Lees het hele bericht

geen-proces-rond-dodelijke-brand-in-beringen

Geen proces rond dodelijke brand in Beringen

De eigenaars van het gebouw in Beringen waar in augustus 2019 twee brandweermannen van Heusden-Zolder om het leven kwamen, moeten niet voor de rechtbank verschijnen. Dat heeft de raadkamer beslist, dat volgt daarmee trouwens het parket. Uit het onderzoek zouden geen bewijzen van brandstichting tegen hen gevonden zijn. Bij de families van de slachtoffers en hun advocaat klinkt ontgoocheling, omdat hoe dan ook iemand voor de brand verantwoordelijk moet zijn. Ze gaan nu verder onderzoeken welke mogelijkheden er nog zijn.

feestmaand-voor-1000-euro-aan-prijzen

Feestmaand: voor 1000 euro aan prijzen

Heel wat lezers toonden zich de afgelopen dagen ongeduldig in de aanloop naar onze razendpopulaire eindejaarswedstrijd. Vanavond is het zover. Dan lanceren we de eerste vraag. Ook deze keer is de formule dat bij elke opgave de foutieve inzendingen afvallen en alleen wie het juiste antwoord instuurde mag doorspelen. Het komt er dus op aan van bij de start present te zijn. En het loont weer de moeite met voor zowat 1.000 euro aan prijzen. Een volledig verzorgd gastronomisch diner voor twee in restaurant la Passione, een horloge of juwelen voor 250 euro bij Juweliers De Greeve, een luxe-ontbijt voor vier personen van bakkerij Schreurs en een prachtig bloemwerk van bloemenatelier Bopha.

artikel-27-in-steunfonds-van-warmste-week

Artikel 27 in steunfonds van Warmste Week

Het project 'De Warmste Zomer' van Artikel 27 vzw is als enige project in Heusden-Zolder opgenomen in de eindselectie van het steunfonds van De Warmste Week. Het ging meer bepaald om de zonnige avonturen voor meertalige kinderen die opgroeien in kwetsbare omstandigheden. Die worden in de zomer niet aan hun lot overgelaten door Artikel 27 en kregen/krijgen verschillende activiteiten aangeboden.

nog-een-duidelijkheid-in-moord-op-heusdenaar

Nog geen duidelijkheid in moord op Heusdenaar

De Spaanse politie is nog steeds op zoek naar meer informatie en de daders van de moord op een man van 41 afkomstig uit Heusden-Zolder. Die is vrijdagnacht vermoord aangetroffen in een afgelegen boerderij in  Alhaurin el Grande, dat is aan de Costa Del Sol in de buurt van Malaga. De man verbleef er met zijn bulldogs. De daders zouden 8 keer op hem gevuurd hebben. Mogelijk was het hun bedoeling hem te begraven, want naast het lijk lagen een plastic zeil en (…) Lees het hele bericht

bestuurder-mocht-meteen-naar-de-gevangenis

Bestuurder mocht meteen naar de gevangenis

De politie heeft het afgelopen weekend een aantal controles gehouden in Heusden-Zolder. Meest spectaculair resultaat was er zaterdag laat op de avond. In de Koolmijnlaan werd toen een bestuurder gecontroleerd wiens keuring was vervallen. Hij kon ook geen identiteitspapieren of rijbewijs voorleggen.  Wat later bleek dat hij 3 jaar rijverbod had gekregen en dat hij voor 1 jaar naar de gevangenis moest.  De man werd in de politiecel opgesloten en ’s morgens naar de gevangenis in Hasselt (…) Lees het hele bericht

druk-op-het-ziekenhuis-met-de-dag-groter

Druk op het ziekenhuis met de dag groter

Door de vierde coronagolf wordt ook de druk op het Sint-Franciscusziekenhuis met de dag groter. Vandaag liggen er liefst 36 COVID-patiënten in het ziekenhuis. 5 van hen verblijven op de afdeling intensieve zorgen. 

de-kijk-van-richie-742

De kijk van Richie

Werd daar aan de deur geklopt?

frank-zappa-zou-tevreden-geweest-zijn

Frank Zappa zou tevreden geweest zijn

De jazzliefhebbers werden zondagavond in de balzaal van Muze verwend door de Muze Jazz Orchestra. Dat had zich stevig voorbereid voor zijn tribute aan Frank Zappa om zo meteen ook een feestelijke tint te geven aan zijn 10de verjaardag. Voor de liefhebbers was het genieten van het samenspel en enkele stevige solo's. (foto's Ann Jordens)

sint-bezoekt-blauwe-wijk-in-een-cabrio

Sint bezoekt Blauwe Wijk in een cabrio

Door de nieuwe coronabeperkingen moest het comité van vzw De Blauwe Wijk op het laatste moment het Sinterklaasfeest in de feestzaal omgooien. Maar ondertussen zijn ze daar al creatief geworden, en dus werd een cabrio opgetrommeld om de Sint op een veilige manier langs liefst 26 huizen te laten rijden. De Pieten konden er al even veilig de geschenken overhandigen. De kinderen glunderden bij dat fijne bezoek. (Meer foto's en een filmpje van Tony Sempels op de Facebookpagina van vzw De Blauwe Wijk)

ongeveer-6-bussen-op-de-10-rijden-wel-vandaag

Ongeveer 6 bussen op de 10 rijden wel vandaag

Wie het openbaar vervoer gebruikt , houdt er best rekening mee dat een aantal bussen vandaag niet rijdt. In Brussel heeft een nationale vakbondsbetoging plaats en daar nemen ook heel wat chauffeurs van De Lijn aan deel. Zij staken dus vandaag.  Gemiddeld rijden 6 op de 10 bussen wel. Check best voor je vertrek of je bus rijdt via deze site

jelle-geens-derde-in-de-halve-ironman

Jelle Geens derde in de halve Ironman

Jelle Geens heeft een straffe prestatie geleverd in het Amerikaanse Indian Wells, daar is hij derde geworden in de halve Ironman. Het was voor het eerst dat Jelle deelnam aan een halve triatlon. Hij kwam er als derde uit het water, maar in het fietsen kreeg hij 5 minuten straftijd aangesmeerd wat hem uiteraard een pak plaatsen kostte. Maar hij realiseerde een zeer snelle halve marathon, waarbij hij oprukte naar de derde plaats en eindigde op zo op het podium naast de Canadees Lionel Sanders en de Fransman Vincent Luis.

ook-eerste-graad-sfc-nog-halftijds-naar-school

Ook eerste graad SFC nog halftijds naar school

In het Sint-Franciscuscollege moeten vanaf morgen ook de leerlingen van de eerste graad - eerste en tweede jaar - vanaf morgen voor de helft 'geconnecteerd onderwijs' volgen. Dat wil zeggen dat ze voor de helft van de lessen nog naar school komen, en de andere les thuis via computer volgen. Zoals bekend volgen de leerlingen van de tweede en derde graad al een tijdje volledig les van thuis uit. De directie heeft die beslissing genomen om in de aanloop naar de S-toetsen de kans op besmetting te verkleinen. Ouders en leerlingen zijn vandaag op de hoogte gebracht.

haalt-hebad-twee-nationale-finales

Haalt Hebad twee nationale finales?

Voor badmintonclub Hebad Heusden zijn er na de laatste wedstrijden in de voorrondes zowaar nog twee nationale finales mogelijk. Hebad 2G won met 3-5 tegen Dijlevallei 1G en plaatst zich hierdoor als tweede in de kwalificatieronde. De tegenstander in de halve finale is Dijlevallei 1G, favoriet Verviers wordt dus ontlopen. In de namiddagsessie wist ook Hebad 1G zich als tweede te plaatsen. Het won met 5-3 tegen Pluimplukkers 1G, met dank aan superinvaller Pol Biesmans. Hebad 1G treedt aan tegen (…) Lees het hele bericht

paard-zakt-door-bruggetje-in-bolderberg

Paard zakt door bruggetje in Bolderberg

In het Broederspad is deze namiddag een paard met ruiter door een brug over de Bolderbergbeek gezakt en in de beek terechtgekomen. Het bruggetje was blijkbaar in bijzonder slechte staat. De ruiter kon tijdig van het paard springen. De brandweer - die al het materiaal manueel moest aanbrengen omdat de vrachtwagen niet tot daar raakte - had met de hulp van een dierenarts enkele uren werk om het ongelukkige dier uit het water te krijgen. Het paard raakte lichtgewond, maar kampte wel met onderkoeling. 

opnieuw-winst-voor-anadol-1

Opnieuw winst voor Anadol

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol ESK Leopoldsburg verslagen met 2-1.

de-familie-vanhoudt-mag-twee-keer-juichen

De familie Vanhoudt mag twee keer juichen,

In het veldrijden hebben de Vanhoudt-brothers zich weer laten opmerken, ze reden alledrie in Flemalle. Kobe reed gisteren naar een 7de plaats bij de aspiranten. Yoren won vanochtend zijn wedstrijd bij de nieuwelingen. Hij reed van start tot aankomst aan de leiding en daarmee werd zijn regelmatig seizoen bekroond met een eerste overwinning. Vanmiddag was het aan Yenthe. Ook hij won zijn wedstrijd bij de junioren. Het was wel even uitkijken of zijn zware val van gisteren in Boom geen invloed zou hebben, maar halfweg koers soleerde hij weg en behaalde zijn vierde zege van het seizoen, zijn eerste in de Limburgse kampioenentrui. Volgend weekend rijden Yenthe en Yoren in Essen. 

sk-heusden-06-wint

SK Heusden 06 wint

In de vierde provinciale C heeft SK Heusden 06 thuis met 2-0 gewonnen tegen Eendracht Gingelom. 

ks-vriendenkring-op-barbaraviering-in-brakel

KS-Vriendenkring op Barbaraviering in Brakel

Vanmiddag werd in de Oostvlaamse gemeente Brakel hulde gebracht aan het mijnwerkersmonument en dat naar aanleiding van het feest van Sint-Barbara. In onze contreien is dat niet zo geweten maar tot de jaren zestig was Brakel een mijnwerkersdorp, dagelijks namen meer dan 1.000 mijnwerkers de trein om in de putten van de Borinage te gaan werken. In Oost- en West-Vlaanderen werden ze de 'fossemannen' genoemd, 'fosse' verwijst in het Frans naar put. Uit Oost- en (…) Lees het hele bericht

wim-de-craene-is-nog-niet-vergeten

Wim De Craene is nog niet vergeten

Een prachtige ode aan Wim De Craene zaterdagavond in CC Muze met 'Hier laat ik je los Wim'. Een rist gekende artiesten - ondersteund door al even gerenomeerde muzikanten - brachten zijn rijke repertoire in een eigen versie. Op het podium stonden onder meer Roel Vanderstukken, Neeka, Bert Verbeke, Esther Van Hees en Ramses De Craene. Het publiek genoot met volle teugen. (foto's Herman Eerdekens)

inwoners-maken-zich-klaar-voor-fonkelstraten

Inwoners maken zich klaar voor fonkelstraten

De Internetgazet gaat deze maand samen met de gemeente Heusden-Zolder op zoek naar de mooiste fonkelstraten van Heusden-Zolder. Een aantal inwoners is ondertussen al flink aan de slag geweest, zoals blijkt aan deze woning in de Witte Barier. 

inbrekers-slaan-s-avonds-toe

Inbrekers slaan 's avonds toe

Het blijft in deze periode opletten voor inbrekers, die slaan vooral 's avonds toe. In de Ketelstraat zijn ze een woning binnengedrongen via een raam. Binnen werd alles doorzocht, ze konden horloges en juwelen buitmaken. Een andere inbraak mislukte doordat het alarm afging.

alleen-kvv-haalt-punt

Alleen KVV haalt punt

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder 1-1 gelijkgespeeld bij Park Houthalen. Bolderberg FC moest een 3-0 verlies slikken bij R.C. Reppel.

winst-voor-rp-products-en-wieze-boys-a

Winst voor RP Products en Wieze Boys A

In het bedrijfsvoetbal speelden Wieze Boys A en Wieze Boys B vandaag tegen elkaar. En zoals steeds werden er geen cadeautjes uitgedeeld, de A-ploeg won met 5-2. RP Products klopte FC Vini's met 5-1. Leider Century kwam niet verder dan een gelijkspel. 

vandaag-gezien-329

Vandaag gezien

Kijk, als de stroom is uitgevallen, kun je natuurlijk op de ouwerwetse manier voor licht zorgen bij het invullen van je kruiswoordraadsel. En 't is nog gezellig ook. (foto Lowie Gielis)

oorzaak-is-defect-in-middenspanningsnet

Oorzaak is defect in middenspanningsnet

UPDATE Volgens Fluvius gaat het om een defect in het middenspanningsnet. Het defect is spontaan ontstaan, dus niet door werkzaamheden. Daardoor zitten in Heusden zowat 500 gezinnen en handelszaken zonder stroom. Technici van Fluvius gaan nu proberen het net te herschakelen, de schatting is dat over een uur de stroomtoevoer zou hersteld zijn. Dat zou betekenen dat - indien alles naar wens verloopt - rond 16 uur alles weer in orde moet zijn.  UPDATE Ondertussen hebben al eerder dan voorzien verschillende straten weer stroom.

stroompanne-in-de-voortstraat

Grote stroompanne in Heusden

In de Voortstraat is kort voor 14 uur de elektriciteit uitgevallen. De oorzaak is op dit ogenblik nog niet duidelijk, dus Fluvius is op de hoogte gebracht. UPDATE Ondertussen blijkt de stroompanne heel wat groter. We krijgen melding uit de Kortstraat, de Heuvelstraat en het deel van de Oude Baan aan Heusdense kant. Fluvius laat weten dat zijn interventieploegen onderweg zijn. UPDATE De Brugstraat is eveneens getroffen door de stroomonderbreking, net als de Schansstraat. UPDATE Veel bewoners van de Koerselsebaan en de Bergstraat kampen met hetzelfde probleem. UPDATE Ook in de Koolmijnlaan zijn er nu grote problemen. Klanten melden ons dat ze in de Jumbo zonder stroom zitten. De Exelgaarden is eveneens getroffen, ook Beemdenstraat, Halstraat, Kleuterweg, Kruiskapelstraat en Kerkenblookstraat.

tarza-en-jane-moet-nu-plots-ook-sluiten

Tarzan en Jane moet nu plots ook sluiten

Een donderslag bij heldere hemel voor binnenspeeltuin Tarzan & Jane. Na het overleg van gisteren is er op geen enkel moment sprake geweest van de binnenspeeltuinen maar in het Koninklijk Besluit dat vanmorgen is verschenen staat dat ook die dicht moeten vandaag om 11 uur. "Onwaarschijnlijk", zegt Thomas Struyf van Tarzan & Jane. "Gisteren hebben we nog contact gehad met de burgemeester en de gouverneur, om te weten of kinderen vanaf 6 jaar bij ons een (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-741

De kijk van Richie

Een goede fietsverlichting is belangrijk.

t-is-vandaag-sint-baar-2

't Is vandaag Sint-Baar

Het is vandaag het feest van Sint-Barbara. 'Sint-Baar' is de patrones van de mijnwerkers, de brandweer, elektriciens en andere gevaarlijke beroepen. Helaas zorgt corona ervoor dat alle festiviteiten beperkt blijven tot de huiskamers. We zetten bij deze gelegenheid het permanente kunstwerk in de kijker dat Stefan Elsen ter gelegenheid de editie 2021 van Artikel 27 van het voormalige dodenhuisje op de mijn heeft gemaakt. Overigens wordt het huisje tegenwoordig gebruikt als gaskabine van Fluvius. 

fietsteller-telt-de-fietsers-op-het-routeke

Fietsteller telt de fietsers op het routeke

Het provinciebestuur heeft nieuwe fietstellers geplaatst, één daarvan staat op het fietsroutenetwerk in Heusden-Zolder, op het routeke bij de Meylandtlaan. Dat is immers een belangrijke schakel tussen de fietssnelwegen F75 (Kolenspoor) en de F5 (Albertkanaalroute). Ondanks het slechte weer zijn er al 1536 fietsers geteld. De Fietsersbond volgt mee de tellingen op om zo ook een kijk te krijgen op het lokaal fietsgebruik. (foto Danny Wendelen)

basketbalcompetitie-is-stopgezet

Basketbalcompetitie is stopgezet

Basketbal Vlaanderen heeft beslist om de basketbalcompetities in Vlaanderen stop te zetten tot na Nieuwjaar. Concreet betekent dat zowel in de provinciale afdelingen als bij de jeugd voorlopig geen wedstrijden meer betwist worden, en dat zowel de spelers van BBC Heusden als KBCC Zolder voorlopig aan de kant blijven. 

mjo-xl-is-klaar-voor-zappa-concert-van-zondag

MJO XL is klaar voor Zappa-concert van zondag

Het klonk vandaag al stevig in de balzaal van Muze, terwijl er geen publiek aanwezig was. The Muze Jazz Orchestra was daar volop aan het repeteren voor de MJO XL Plays Zappa, nu zondagavond. Naar aanleiding van zijn tiende verjaardag wilde het Muze-huisorkest iets speciaals doen en daarvoor stortte het zich op het repertoire van de legendarische Frank Zappa. Keuze genoeg want zowel onder eigen naam als met Mothers of Invention nam Zappa meer dan 60 albums op. Het wordt dus (…) Lees het hele bericht

kwb-plaatste-de-heusdense-kerststal

KWB plaatste de Heusdense kerststal

Het is ondertussen al een stevige traditie dat de KWB Heusden-Centrum zorgt voor de opbouw en aankleding van de kerststal op het Sint-Willibrordusplein. Ook vandaag trotseerden ze daarvoor de koude. Corona maakt helaas ook dit jaar een inzegening met receptie na de zaterdagavondmis onmogelijk. Maar pastoor Guido De Waegeneere gaf meteen na de plaatsing letterlijk en figuurlijk zijn zegen. En de moedige plaatsers hadden nadien hun borrel dubbel en dik verdiend. (foto's Joseph Bams)

dit-weekend-nog-geen-problemen-voor-cc-muze

Dit weekend nog geen problemen voor CC Muze

De nieuwe maatregelen die het overlegcomité vandaag heeft afgekondigd, hebben uiteraard ook hun invloed op de werking CC Muze. Maar ondanks de doemberichten vooraf blijft het cultuurcentrum wel open. De beperking tot 200 toeschouwers gaat maandag in. De show 'Hier laat ik je los Wim' morgen in de schouwburg heeft plaats met maximaal 300 toeschouwers. MJO plays Zappa speelt zondagavond in de balzaal voor maximaal 150 personen. Volgende week wordt een oplossing gezocht voor de shows van Guido Belcanto en De Kolonie, die zijn immers nagenoeg uitverkocht. Het MUZEcafé blijft dit weekend ook gewoon tot 23 uur open.

zolderse-g-sporters-geven-het-voorbeeld

Zolderse G-sporters geven het voorbeeld

Wereldwijd blijken nogal wat G-sporters af te haken, en dat als gevolg van de coronamaatregelen. De G-basketters van KBBC Zolder zetten evenwel moedig voort. Dat was vanavond te zien in een reportage in het journaal op Eén waar onder meer speelster Tamara Medarts (foto) en coach Valerie Geluykens aan het woord kwamen. Bekijk hier de reportage. 

sint-bezocht-ook-t-molenholleke

Sint bezocht ook 't Molenholleke

't Zijn drukke tijden voor Sinterklaas en zijn pietenpersoneel. Toch vond hij vandaag ook nog een gaatje in zijn agenda om de kleuters en leerlingen van 't Molenholleke een bezoekje te brengen. 

sint-bezocht-de-school-in-viversel

Sint bezocht de school in Viversel

De kinderen van de Sint-Jan Berchmansschool in Viversel kregen vorige week te horen dat het paard van de Sint de paardengriep had. En dus gingen ze met zijn allen op zoek naar een ander paard, ze vonden ... een schommelpaard. En zo konden de Sint en zijn pieten toch nog een bezoek op afstand brengen. (foto's Daphne Claes)

inbraak-in-de-hoeven

Inbraak in De Hoeven

Gisteravond is een inbraak gepleegd in een woning in De Hoeven. De dieven gingen aan de haal met een horloge en een tablet.

ook-vandaag-weer-waterproblemen

Ook vandaag weer waterproblemen

Ook vandaag zijn er nog storing in de drinkwaterbevoorrading in Heusden-Zolder. Dat is nog altijd het geval in de omgeving van de Halstraat en Schansstraat, maar ook op Verlorenkost en in de Kapelstraat zijn er vandaag onverwachte problemen opgedoken. 

dit-is-dus-een-nuttige-quarantainebezigheid

Dit is dus een nuttige quarantainebezigheid

Tussen alle klaagzangen door zijn er ook kinderen die het beste proberen te maken van hun quarantaine. Neem nu Matts, Boris en Jules-Line Aerts. Zij hadden zelf gevraagd om opruimwerk in hun buurt te kunnen doen en dus trokken ze erop uit om het bosje tussen de velden in Halveld proper te maken. En ze haalden een volledig gevulde vuilniszak op. Van voorbeeldige kinderen gesproken! (foto Katelijne Peeters)

ks-vriendenkring-ook-meer-geld-naar-limburg

KS-Vriendenkring: 'Ook meer geld naar Limburg'

Normaal trokken de voormalige ondergrondse mijnwerkers vandaag op de dag voor Sint-Barbara naar Brussel om te betogen voor hun rechten. Maar omwille van de slechte coronasituatie is die actie afgelast, in de plaats gaf het bestuur van de KS Vriendenkring en het Studie- en Documentatiecentrum Mijnwerkers voor Werk een persconferentie in CC Muze. Daar legden ze vier punten op tafel.

Ten eerste is - op een 40-tal dossiers die nog in behandeling zijn na - voor iedereen het correcte (…) Lees het hele bericht

hoe-ziet-de-toekomst-van-de-8-kerken-eruit

Hoe ziet de toekomst van de 8 kerken eruit?

Vorige week hebben zowel het bisdom Hasselt als de gemeenteraad het kerkenbeleidsplan van Heusden-Zolder goedgekeurd. Daarin wordt nog niet defintief concreet vastgelegd wat zal gebeuren met de 8 kerken, maar het geeft wel de richting aan na de verschillende overleg- en inspraakmomenten. Voor elke kerk is er nu een visie op middellange of eventueel lange termijn (tot 2031). Het kan bijvoorbeeld gaan om een multifunctioneel gebruik, de bestaande ruimte van de kerk kan gebruikt (…) Lees het hele bericht

waterproblemen-in-de-buurt-van-halstraat

Waterproblemen in de buurt van Halstraat

Door een waterlek in de Halstraat zitten verschillende huizen momenteel zonder drinkwater. Het gaat onder meer om woningen in de Halstraat zelf, de Kleuterweg en Schansstraat. Technici van De Watergroep proberen het probleem op te lossen. 

win-fantastische-prijzen-met-internetgazet

Win fantastische prijzen met Internetgazet

Al van in de beginjaren van de Internetgazet maken we er samen met onze lezers in december een feestmaand van waarbij prachtige prijzen te winnen zijn. En uiteraard is dat dit jaar niet anders. Begin alvast maar af te tellen naar maandag: zo gauw de Sint weer naar Spanje is vertrokken, lanceren we onze eerste opgave. We kunnen alvast onze prachtige prijzen verklappen: een gastronomisch diner voor twee personen ter waarde van 500 euro bij restaurant La Passione in de Sint-Jobstraat, een waardebon van 250 euro voor juwelen of een horloge bij Juweliers De Greeve in de Koolmijnlaan en een luxe-ontbijtmand met alles op en aan voor vier personen van Bakkerij Schreurs in de Guido Gezellelaan. En van bloemenatelier Bopha op het Sint-Willibrordusplein mag je een prachtige bloemwerk verwacht. Alvast veel succes gewenst!

in-november-meeste-besmettingen-in-bolderberg

In november meeste besmettingen in Bolderberg

Er blijven nog dagelijks een pak besmettingen bijkomen. Gisteren bijvoorbeeld registreerde Sciensano 75 positieve inwoners van Heusden-Zolder. De relatieve dichtheid van de besmettingen verschuift ook geregeld tussen de wijken van de gemeente. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een analyse van heel de maand november dat in verhouding tot het aantal inwoners Bolderberg de meeste besmettingen kende. Op de tweede plaats volgde Zolder-Voort en als derde Voort-Geenrijt. Qua leeftijdsgroepen (…) Lees het hele bericht

werkloosheid-blijft-sterk-verminderen

Werkloosheid blijft sterk verminderen

Eind november telde Heusden-Zolder 860 werkzoekenden, dat zijn er liefst 18,6 procent minder dan een jaar geleden. In vergelijking met eind oktober is het aantal werklozen met 30 verminderd. De VDAB telt er 618 in bemiddeling, 160 in opleiding of voortraject en 82 die niet inzetbaar zijn op lange termijn. 5,7 % van de beroepsbevolking in Heusden-Zolder zit nu zonder job, dat is exact evenveel als het Limburgse én Vlaamse gemiddelde.

cocainehandel-werd-gerund-vanuit-heusdens-cafe

Cocaïnehandel werd gerund vanuit Heusdens café

Voor de rechtbank in Hasselt heeft de aanklager celstraffen tot 30 maanden en boetes van 8.000 euro geëist tegen 8 mannen uit Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. Ze leidden een cocaïnehandel vanuit een café in de Pastoor Paquaylaan. De spilfiuur is een man van 45 uit Houthalen-Helchteren die maandag al was veroordeeld tot 20 maanden cel en 8000 euro boete omdat hij coke dealde. Hij had zich omringd door een groep mannen tussen 22 en 65 jaar oud en zij zorgden (…) Lees het hele bericht

cannabisplantage-was-deel-van-netwerk

Cannabisplantage was deel van netwerk

Voor de rechtbank van Tongeren stonden vandaag liefst 17  cannabistelers en -verkopers terecht. Ze zetten een heel aantal cannabisplantages op in Heusden-Zolder (322 planten), Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Bree, Zutendaal en in de Nederlandse gemeenten Elsloo, Brussem en Geleen. De zaak ging aan het rollen toen in Boortmeerbeek afval van een cannabisplantage werd gevonden en daar ook een wagen van een autoverhuurbedrijf uit Lanaken werd gespot. Zo kwam de politie op het spoor (…) Lees het hele bericht

10-klassen-lager-onderwijs-in-quarantaine

10 klassen lager onderwijs in quarantaine

Morgen komt het overlegcomité weer samen om nieuwe of verstrengde coronamaatregelen te nemen. Het zou onder meer kunnen gaan over horeca, evenementen en scholen. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KULeuven) vormt in deze vierde golf de lagere school de motor van het virus. Daar komt immers dagelijks een grote populatie samen die niet gevaccineerd is. In Heusden-Zolder zitten op dit moment 10 klassen uit het lager onderwijs in quarantaine, (…) Lees het hele bericht

bestuurster-gewond-bij-botsing-tussen-3-auto-s

Bestuurster gewond bij botsing tussen 3 auto's

Bij een botsing tussen drie auto's in de Guido Gezellelaan is vanmiddag een vrouw gewond geraakt. De vrouw was de bestuurder van de achterste auto en zat gekneld achter haar stuur. Terwijl ze de eerste zorgen kreeg van ambulanciers en MUG, moest de brandweer de achterbanken verwijderen zodat ze langs daar kon geëvacueerd worden. De andere bestuurders en inzittenden kwamen er met de schrik van af. Het ongeval zorgde voor heel wat verkeershinder in de Guido Gezellelaan in beide richtingen. 

al-meer-dan-8500-boostervaccins-in-themax

Al meer dan 8500 boostervaccins in TheMax

De boostervaccinatie draait op volle toeren in TheMax. Tot nu toe hebben al 5.616 inwoners van Heusden-Zolder hun boostervaccinatie gehad, dat is 16,42 % van de totale bevolking. Voor Lummen gaat het om 2923 inwoners, of 19,38 % van de bevolking. "We geven op dit moment maximaal 550 tot 560 prikken per shift van 4 uren. 1 tot 2 keer per week doen we ook een avondshift erbij en die dag halen we er bijna 1.000", rekent (…) Lees het hele bericht

man-veroordeeld-voor-mishandeling-van-vrouw

Man veroordeeld voor mishandeling van vrouw

Een man van 31 jaar uit Heusden-Zolder is door de rechter in Hasselt veroordeeld tot twee jaar celstraf, 1600 euro boete en ruim 2500 euro schadevergoeding. De man had eind juli vorig jaar een vrouw mishandeld, nadat ze onveilige sex met elkaar hadden gehad. De vrouw was bang om zwanger te geraken en verweet de man dat hij zich onverantwoord gedroeg. Daarop wees hij haar de deur, maar ondertussen gooide hij haar schoenen in het gezicht, sleurde haar aan de haren (…) Lees het hele bericht

kerstbomen-van-verbroederingscomite-zijn-geplant

Kerstbomen van Verbroederingscomité zijn geplant

Voor kasteel Meylandt zijn vandaag de kerstbomen geplant, die het Verbroederingscomité daar ieder jaar zet. Morgen worden de lichtjes in de bomen gehangen. Maar net zoals vorig jaar zal er geen officiele plechtigheid zijn. Door heel het coronaverhaal liggen alle verbroederingsactiviteiten sowieso nog steeds stil, want ook onze partnergemeenten worden getroffen door de pandemie. (foto Jef Minten)

artikel-27-verwelkomt-1000ste-bezoeker

Artikel 27 verwelkomt 1000ste bezoeker

Al na 9 dagen kon Art 27 vzw vanmiddag de 1000ste bezoeker aan de expo Bella Ciao in ZLDR luchtfabriek vieren. Het waren de heer en mevrouw Lavric-Eerdekens uit Heusden-Zolder die werden verrast en vanavond een fles lekkere fairtrade wijn kunnen kraken. Overigens komen die 1.000 bezoekers uit zowat het hele land. Uiteraard wordt de top 5 aangevoerd door Heusden-Zolder, gevolgd door Houthalen, Hasselt, Beringen en Genk. Zowat 30 bezoekers staken de landsgrens over om de expo te bezoeken. Artikel 27 is morgen weer te bezoeken van 14 tot 18 uur.

bert-put-semiprofessioneel-scheidsrechter

Bert Put semiprofessioneel scheidsrechter

Scheidsrechter Bert Put uit Beringen is vanaf vandaag één van de 12 semi-professionele scheidsrechters in ons land. Hij combineert zijn loopbaan als ref met een job in het Sint-Franciscusziekenhuis. Sinds het seizoen 2017-2018 fluit hij in de hoogste voetbalklasse. Sindsdien leidde hij 61 wedstrijden in 1A. Met zijn nieuwe contract kan hij zich halftijds toeleggen op de arbitrage. Hij moet dan ook twee trainingsdagen per week volgen op het oefencentrum van de voetbalbond in Tubeke. (foto Hans Put)

inval-in-heusden-zolder-bij-onderzoek-drugsbende

Inval in Heusden-Zolder bij onderzoek drugsbende

De federale gerechtelijke politie heeft vandaag op 29 plaatsen in België en Nederland huiszoekingen gedaan in het kader van een grootschalig drugsonderzoek. Ook in Heusden-Zolder is de politie binnengevallen. Er zijn 21 arrestaties gebeurd, 13 in ons land. Het onderzoek was al aan het lopen sinds september 2020 en gestart rond een Nederlander die in Maaseik woont. Het onderzoek werd dan ook in beide landen gevoerd. Zo werd een criminele organisatie (…) Lees het hele bericht

bakken-en-wandelen-voor-2-goede-doelen

Bakken en wandelen voor 2 goede doelen

Voor het vierde jaar op rij organiseert een groepje Heusdense vriendinnen de actie 'Hap, stap en trap’ voor het goede doel. Ze kozen twee goede doelen uit. Enerzijds ‘Joepie Jarig’ een initiatief van Sint-Vincentius Heusden-Zolder dat verjaardagsfeestjes voor kansarmen kinderen mogelijk maakt. Anderzijds gaat de opbrengst naar het partnerziekenhuis van het Sint-Franciscusziekenhuis in Congo via de NGO Memisa. De dames verkopen (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-740

De kijk van Richie

Smakelijk. 

regi-is-genomineerd-voor-5-mia-s

Regi is genomineerd voor 5 MIA's

De VRT en VI.BE - het aanspreekpunt voor artiesten en de muzieksector - hebben vanmorgen de genomineerden van de Music Industry Awards 2020-2021 bekendgemaakt. De Vlaamse muziekprofessionals bij radio, televisie en geschreven pers hebben per categorie vier genomineerden geselecteerd. Regi Penxten is liefst 5 keer genomineerd: 'Hit van het jaar 2020' (Kom wat dichterbij met Jack Reese en OT), 'Live act', 'Producer', 'Album' en 'Dance'. Ook de band Whispering Sons, met leden uit Heusden-Zolder, is twee keer genomineerd, één keer in de categorie 'Alternative' en één keer als 'Band'. En om in de streek te blijven, Mauro Pawlowski is genomineerd als 'Muzikant'. Het is nu aan het publiek en de muzieksector om hun favorieten te kiezen voor de MIA's. De uitreiking vindt plaats op donderdag 3 februari in Paleis 12 en kan dan ook live gevolgd worden via Eén.