Archief november 2021

hvt-stelt-zijn-revues-uit-tot-in-april-2022

HVT stelt zijn revues uit tot in april 2022

't Heusdens Volksteater stelt zijn voorstellingen uit tot in april. Dat is vanavond beslist. Normaal gingen eind januari de revues onder de noemer 'Hey jey toch' van start, 13 voorstellingen achter elkaar, nadat vorig jaar ook al alles was afgeblazen. Sowieso waren minder plaatsen voorzien in 't Kuipershof dat ondertussen is uitgerust met een moderne luchtverversingsinstallatie. Maar nu is dus de knoop doorgehakt om in de huidige omstandigheden alles te verschuiven (…) Lees het hele bericht

schuilt-hier-de-toekomstige-wout-van-aert

Schuilt hier de toekomstige Wout Van Aert?

Op 27 december komen de meeste toppers uit het cyclocross naar Circuit Zolder voor een manche van de Superprestige. De dag nadien – op 28 december - krijgen jongeren de kans om ook hun eerste ervaring als veldrijder op te doen op een deel van het parcours. Het gaat om jongens en meisjes geboren in 2009 tot en met 2013. Er is geen ervaring vereist, wie zijn eigen offroad fiets en helm meebrengt, betaalt € 10 (€ 2 sociaal tarief) of € 20 (€4) als je ter plekke fiets en helm wilt huren. Gediplomeerde brengen de jongeren de kneepjes van het vak bij. Tijdig inschrijven via  heusden-zolder.ticketgang.eu.

kreabo-brengt-scrooge-weer-tot-leven

Kreabo brengt Scrooge weer tot leven

Toneelgezelschap Kreabo speelt dezer dagen 'Scrooge – A Christmas Carol' van Charles Dickens in de kerk van Boekt. Vorig weekend was het al een succes en er zijn nog voorstellingen op 3 en 4 december om 20 uur, alleen voor zaterdag zijn nog enkele tickets beschikbaar. Voor wie zich het verhaal niet meer herinnert: Scrooge, is een man geobsedeerd door geld en hebzucht. Door zijn gierigheid en het uitbuiten van mensen leeft hij eenzaam en alleen. En dan…, (…) Lees het hele bericht

sporttrofeeen-worden-volgende-maand-uitgereikt

Sporttrofeeën worden volgende maand uitgereikt

Op zondag 19 december zal Sportspress.be - de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten - bekendmaken wie dit jaar is verkozen tot Sportman, Sportvrouw, Belofte, Ploeg, Coach en Paralympiër van het Jaar. Er is een lange lijst met kanshebbers van wie een aantal een link hebben met Heusden-Zolder. Bij de mannen zijn voetballer Kevin De Bruyne en triatleet Jelle Geens bij de genomineerden. Bij de beloften is atlete Rani Rosius genomineerd, zij maakt deel uit van AVT en heeft in De Veen zowat haar thuisbasis. Bij de ploegen staat het WRT Racing Team op de lijst en daar heeft Dries Vanthoor in Audi verschillende races voor betwist. 

de-toverfluit-ondergaat-hele-gedaanteverwisseling

De Toverfluit ondergaat hele gedaanteverwisseling

De vrije kleuterschool De Toverfluit in de Brugstraat zal de komende jaren een complete gedaanteverwisseling ondergaan. Vandaag heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekendgemaakt dat de school een subsidie van meer dan 1,46 miljoen euro krijgt voor een nieuwbouw, verbouwingen en omgevingswerken. Het gaat om een dossier waarvoor de aanvraag in ... 2006 is ingediend. "We gaan de bestaande kleuterklassen vergroten: van drie klasjes maken we er (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-328

Vandaag gezien

Met een andere invalshoek en een nabewerking krijg je een bijzonder beeld van de schachtbok bij de mijn van Zolder, bewijst Wendy Vanhoudt met deze foto. 

412-besmettingen-vastgesteld-in-de-afgelopen-week

412 besmettingen vastgesteld in de afgelopen week

In vergelijking met vorige week is het aantal nieuwe coronagevallen in Heusden-Zolder stabiel gebleven. Er zijn er in een week 412 bijgekomen, dat is een daggemiddelde van 59. Het globale gemiddelde ligt nu op 1216 positieve testen per 100.000 inwoners. 4972 inwoners van Heusden-Zolder hebben sinds de uitbraak van de pandemie te horen gekregen dat ze besmet waren. Als we het gemiddelde van de afgelopen 2 weken bekijken, dan staat Heusden-Zolder niet eens in de Limburgse top 20, maar uiteraard ligt het besmettingsniveau overal zeer hoog.

tip-van-de-bib-benny-lindelauf

Tip van de Bib: Benny Lindelauf

Vandaag schuift de bibliotheek haar laatste voorleestip naar aanleiding van de voorleesweek naar voor, deze keer eentje voor 12- tot 15-jarigen. "Hele verhalen voor een halve soldaat" van Benny Lindelauf met illustraties van Ludwig Volbeda.

Korte inhoud

Het is oorlog en zes broers worden om de beurt opgeroepen door het leger. Ze moeten zich melden bij een grenspost in de woestijn. Ze betalen de wachtpost ieder met een verhaal, in de hoop hun jongste broer voor het leger te behoeden. Met veel sfeervolle pentekeningen in kleur.

kiara-maene-rijgt-de-titels-en-records-aan-elkaar

Kiara Maene rijgt de titels en records aan elkaar

We komen zo stilaan in de periode dat wordt teruggeblikt op de hoogtepunten van het voorbije sportjaar. Bij AC Meylandt  kunnen ze met trots de prestaties van G-atlete Kiara Maene naar voor schuiven. Ondanks dat corona een groot deel van het atletiekgebeuren verstoorde, kon Kiara samen met haar teamgenoten blijven trainen op de buitenpiste bij Jogem. De eerste serieuze test kwam er op het Belgisch kampioenschap voor G-atleten in Oordegem, een gretige Kiara won daar (…) Lees het hele bericht

enkele-autobestuurders-maakten-het-bont

Enkele autobestuurders maakten het bont

De politie van Heusden-Zolder trok afgelopen weekend op pad voor een SLim-actie. 245 bestuurders moesten een ademtest afleggen, 6 van hen hadden teveel gedronken. 1 moest zijn rijbewijs voor 15 dagen afgeven, 3 waren het 6 uur kwijt en 2 bestuurders kwamen er voorlopig met 3 uur intrekking van af. 1 bestuurder zijn rijbewijs is onmiddellijk ingetrokken door een positieve speekseltest voor cannabis.  Daarnaast werd het boekje bovengehaald voor een bestuurder (…) Lees het hele bericht

laat-heusden-zolder-fonkelen-als-nooit-tevoren

Laat Heusden-Zolder fonkelen als nooit tevoren

De voorbije dagen is in de dorpskernen van Heusden-Zolder niet alleen de feestverlichting aangebracht, maar heel wat inwoners hebben hun voortuinen en gevels al prachtig met kleurrijke, fonkelende lichtjes gedecoreerd. De Internetgazet gaf daarom de gemeente Heusden-Zolder de voorzet om de inwoners uit te dagen. We gaan namelijk op zoek naar de ‘Fonkelstraat van het jaar’. Het is de bedoeling om je straat of buurt zo sfeervol mogelijk in te kleden. Inschrijven kan tot en met (…) Lees het hele bericht

blokken-kan-ook-weer-in-de-bib

Blokken kan ook weer in de bib

Ondanks corona en alle maatregelen zullen de studenten er  niet onderuit kunnen dat ze moeten studeren voor hun examens. Velen hebben thuis teveel afleiding of zitten precies graag in een omgeving waar ook anderen studeren. Daarom krijgen ze ook nu weer de kans om in de bibliotheek te studeren, tussen de rijen boeken zijn er genoeg rustige plekjes en er is gratis wifi beschikbaar.

eerste-naambord-geplaatst-bij-trage-weg

Eerste naambord geplaatst bij trage weg

Zoals eerder aangekondigd, krijgen alle trage wegen in Heusden-Zolder een naam, en bij een naam hoort natuurlijk een naambordje. Vandaag is alvast het eerste geplaatst nabij de Sint-Janskapel, de trage weg daar heet uiteraard heel toepasselijk Sint-Janspad. In het totaal zullen medewerkers van De Winning en het Regionaal Landschap Lage Kempen een 30-tal bordjes plaatsen. De namen zijn afkomstig van de Atlas der Buurtwegen, historische topografische kaarten of voorstellen uit de dorpsraden, KWB-kernen en gemeentebestuur. (foto Julien Maebe)

200-ton-strooizout-per-winter-op-de-weg

200 ton strooizout per winter op de weg

Ook afgelopen nacht heeft het gevroren. Op verschillende plaatsen zijn de strooidiensten weer uitgerukt. In Heusden-Zolder wordt elke winter zowat 200 ton zout over de wegen gestrooid. Daarnaast wordt ook vloeibare pekel gebruikt die sneller inwerkt. De strooiwagens volgen twee vaste routes van die elk ongeveer 70 km met daarin hoofdwegen, schoolomgevingen en routes die belangrijk zijn voor de veiligheidsdiensten. Op de website van de gemeente zie je welke straten aan bod komen. Mensen vragen zich vaak af waarom hun straat niet wordt aangedaan. Maar strooizout heeft veel wrijving – en dus veel verkeer – nodig om effectief te zijn.

twee-covid-patienten-overleden

Twee COVID-patiënten overleden

De toestand in de ziekenhuizen blijft erg precair, ook in het Sint-Franciscusziekenhuis. Daar zijn het afgelopen weekend twee COVID-patiënten overleden. Er verblijven nu 25 positieve patiënten van wie vier op de afdeling intensieve zorgen. Eén patiënt was voldoende hersteld om het ziekenhuis te verlaten.

de-kijk-van-richie-739

De kijk van Richie

Loopt de nieuwe variant hier al rond?

deel-van-sfc-leerlingen-krijgt-afstandsonderwijs

Deel van SFC-leerlingen krijgt afstandsonderwijs

Het aantal problemen in de scholen blijft toenemen, doordat meer en meer leerlingen en leerkrachten besmet raken of in quarantaine moeten. In het Sint-Franciscuscollege nemen ze daarom drastische maatregelen. Alle leerlingen van de tweede en derde graad krijgen vanaf morgen online les, alleen de leerlingen van de eerste twee jaren komen nog effectief naar school. Het is vooral een preventieve maatregel, ook om de examens normaal te kunnen laten plaatsvinden. 

alleen-anadol-haalt-een-punt-1

Alleen Anadol behaalt volle buit met monsterscore

In de tweede provinciale A van het voetbal moest Bolderberg FC een zware 0-3 incasseren thuis tegen Thes Sport Tessenderlo B. FC Anadol kon de bordjes amper stilhouden bij M.D. Halen, het werd daar liefst 2-9.

petanqueploegen-verliezen-zwaar

Petanqueploegen verliezen zwaar

In Limburg is de petanquecompetitie opgeschort maar er zijn wel wedstrijden gespeeld in de Vlaamse liga. Beide clubs uit Heusden-Zolder gingen zwaar de boot in. Essenghem – Olympia: 9-0 enOkapi – Boekt: 6-3.

expo-in-kerk-lindeman-toont-migratiegeschiedenis

Expo in kerk Lindeman toont migratiegeschiedenis

In de kerk van Lindeman is gisteren een tentoonstelling geopend rond '75 jaar multiculturele migratie van mijnwerkers in Limburg'. Het gaat om een organisatie van Feniks vzw. De bezoeker ziet hoe vanaf de Tweede Wereldoorlog de komst van Polen, Italianen, Grieken en Turken op gang kwam. De ommekeer was de mijnramp van Marcinelle in 1956, door de gebrekkige veiligheid die daarbij aan het licht kwam, was de Italiaanse overheid niet meer gemotiveerd om gastarbeiders te (…) Lees het hele bericht

boek-brengt-tien-jaar-mjo-in-beeld

Boek brengt tien jaar MJO in beeld

Het Muze Jazz Orchestra bestond in 2020 10 jaar. Maar door de coronakwelduivel konden de meeste geplande vieringen niet doorgaan. Toch zal dat eerste decennium van het MJO niet ongemerkt voorbijgaan. Zo is nu een fotoboek uitgebracht met beelden uit de afgelopen tien jaar. Johan Vanstraelen stelde het boek samen met foto's van hemzelf en andere fotografen. Zondag, 5 december, vindt het volgende concert plaats: Muze Jazz Orchestra XL plays Zappa, een eerbetoon naar aanleiding van de 28ste overlijdensverjaardag van de meester. Bij die gelegenheid zal het boek voorgesteld worden; de opbrengst  van het boek gaat integraal naar de werking van de band.

vandaag-gezien-327

Vandaag gezien

Winterse temperaturen 's nachts zorgen 's morgens voor mooie beelden in de natuur, zoals in Bolderberg. (foto's Jan Leijskens)

eindelijk-winst-voor-zolderse-dames

Eindelijk winst voor Zolderse dames

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A met 72-69 gewonnen van Union Leopoldsburg A. In de tweede provinciale versloeg Heusden Miners Beringen C met 55-42 en won Zolder B van Gems Diepenbeek A met 87-71. En eindelijk mochten de dames van Zolder - in tweede provinciale - ook eens juichen, zij versloegen Lummen D met 43-36.

de-kijk-van-richie-738

De kijk van Richie

Er mag weer wat minder ...

thuisverlies-voor-kvv-1

Thuisverlies voor KVV

In de tweede provinciale A van  het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder vanavond met 1-2 verloren van KRC Peer.

viversel-heeft-de-advent-ingezet-2

Viversel heeft de advent ingezet

In Viversel is het een traditie dat bij het begin van de advent de adventsboom geplant wordt en de lichtjes ontstoken. Dit is immers de aanloop van 4 zondagen naar Kerstmis. Het zangkoor BoVi en de vormelingen van Viversel verzorgden de eucharistieviering, waarin pastoor Ghislain voorging. Na de zegening en het ontsteken de lichtjes, hingen de vormelingen hun eigen wensen in de vorm van sterren in de boom. Met een woordje van burgemeester Mario Borremans werd de viering afgesloten. (foto’s Lode Beylemans)

lieske-en-henri-nemen-afscheid-van-het-slekkenhof

Lieske en Henri nemen afscheid van het Slekkenhof

Café het Slekkenhof aan de Koerselsebaan, sluit vanavond definitief de deuren, na bijna 40 jaar. Op 6 juni 1982 opende Lieske het café, zij was er eigenlijk de bazin, haar man Henri sprong eerst bij in zijn vrije tijd en nog meer na zijn pensionering. "Het waren nog de gouden tijden van de dorpscafés", herinnert Lieske zich. "Hier is ook iedereen altijd gekomen, oud en jong. 't Heusdens Volksteater heeft in ons (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-326

Vandaag gezien

We zitten meer en meer met vriestemperaturen, hier en daar wordt zelfs een sneeuwvlok voorspeld. Tijd om aan de vogels te denken en hen het nodige voedsel aan te bieden. (foto's Stefan Was)

winterblomme-een-verademing-in-een-sombere-tijd

Winterblomme: een verademing in een sombere tijd

Deze namiddag is in kunstgalerij De Mijlpaal de expo 'Winterblomme' geopend. De hele winter kun je gaan kijken naar de interpretatie die verschillende gerenommeerde kunstenaars geven aan bloemen. Het resultaat is een verzameling werken die door hun kleuren, vormen of compositie de somberheid van deze tijd doorbreken en focussen op schoonheid. Dat probeerde ook Luc Vanhelmont te vatten in de poëzie waarmee hij op uitnodiging van Lut Maris de tentoonstelling kwam inleiden. Winterblomme is nog te bezoeken tot 27 februari, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. Op zondag 19 december om 15 uur kan je in de Mijlpaal ook terecht op Soundsourcing (winterconcert) uitgevoerd door Rob Sweere (inschrijven via info[!]demijlpaal.com) (foto's Ronny Vanthienen)

lezers-enthousiast-over-artikel-27

Lezers enthousiast over Artikel 27

De lezers van Internetgazet, die de wedstrijd rond Artikel 27 wonnen, kregen deze namiddag een exclusieve rondleiding op de tentoonstelling in ZLDR Luchtfabriek. Ze kregen daarbij deskundige uitleg van mede-organisator Herwig Nulens - die zelf trouwens ook deelneemt -en konden hun vragen bij de vele en vooral diverse kunstwerken afvuren. Ook enkele kunstenaars waren aanwezig om hun eigen werk en filosofie erachter te belichten. Het boeiende bij een groepsrondleiding blijft trouwens altijd om vast te stellen hoe iedere waarnemer een eigen interpretatie van kunstwerken geeft. Artikel 27 kan nog tot 12 december bezocht worden, elke dag - behalve maandag - van 14 tot 18 uur. 

rp-products-wint-bij-wieze-boys-a

RP Products wint bij Wieze Boys A

In het bedrijfsvoetbal stond vandaag een topper en derby op het programma. RP Products is verrassend gaan winnen met 2-3 op het terrein van Wieze Boys A. 

kristof-ulenaers-kan-terugkeren-uit-zuid-afrika

Kristof Ulenaers kan terugkeren uit Zuid-Afrika

Kristof Ulenaers heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finaleronde op het Joburg Open golftornooi in Randburg, Zuid-Afrika.Dat maakt deel uit van de World Tour. Na de openingsronde begon de 23-jarige speler uit Heusden-Zolder sterk aan zijn tweede ronde, maar uiteindelijk had hij een slag teveel nodig om finale te halen. Nu beginnen er andere zorgen voor Kristof, namelijk terug naar huis keren terwijl veel landen de vliegverbindingen met (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-737

De kijk van Richie

Vanavond komen alle lichtpuntjes samen in één groot licht van solidariteit. 

laat-black-friday-geen-black-december-worden

DOORPRIKT: Black Friday, geen Black December

Tot een aantal jaren geleden was Black Friday een vaag begrip dat we alleen kenden van wat tv-beelden over gigantische files en hysterische vechtpartijen in bruidswinkels in de Verenigde Staten. Maar zoals steeds, als de States een commerciële stortvloed over zich krijgen, volgt een tijd later ook een plensbui in Europa. En zo worden we al wekenlang bedolven onder de schreeuwerige Black Friday deals, vooral vanuit de grote ketens en internationale postorderbedrijven die (…) Lees het hele bericht

parket-wil-geen-vervolging-in-dodelijke-brand

Parket wil geen vervolging in dodelijke brand

Het parket van Limburg ziet onvoldoende bewijzen om de eigenaar van het pand in de Koolmijnlaan in Beringen te vervolgen waar op 11 augustus 2019 twee brandweermannen van Heusden-Zolder om het leven kwamen. De zaak is vandaag voor de raadkamer gekomen. Volgens het parket is er een gebrek aan bewijzen en het vraagt om de eigenaar van het gebouw buiten vervolging te stellen. Maar volgens de advocaat die optreedt voor de families van Benni Smulders en Chris Medo is de (…) Lees het hele bericht

toestand-wordt-moeilijk-voor-sportclubs

Toestand wordt moeilijk voor sportclubs

Sportclubs komen meer en meer in de problemen enerzijds door het toenemend aantal coronagevallen en anderzijds doordat de nieuwe beperkingen het moeilijk maken om de kantine nog open te houden volgens de regels. Zo is bijvoorbeeld ook de voetbalmatch tussen Zelem en SK Heusden 06 in vierde provinciale van nu zondag uitgesteld door teveel besmettingen. Ook jeugdploegen krijgen het moeilijker om nog voldoende spelers bijeen te krijgen. En zaalsporten moeten het zonder publiek (…) Lees het hele bericht

staking-bij-112-centrale-duurt-verder

Staking bij 112-centrale duurt verder

De acties bij de dienst 112 - noodoproepen ambulance en brandweer - gaan in Limburg nog zeker door tot 15 december. De oproepen worden beantwoord, maar alle andere taken doen de operatoren overdag niet. De operatoren vinden dat het overleg nog te weinig concreet heeft opgeleverd. Er is wel toegezegd om dit jaar nog voor Leuven en Gent nieuwe selectieprocedures - in samenspraak met de vakbond - te starten en elders begin volgend jaar. De 1733 - oproep voor huisartsenwachtpost - (…) Lees het hele bericht

g-gezellelaan-geblokkeerd-door-gaslek

G. Gezellelaan geblokkeerd door gaslek

De Guido Gezellelaan is momenteel afgesloten tussen de Schomstraat en de Sint-Jansstraat. Daar is in de late namiddag een gaslek ontstaan. Een buurtbewoner had een gasgeur geroken en er werd alarm geslagen. De brandweer kwam meteen ter plaatse en ook Fluvius heeft verschillende ploegen ter plaatse gestuurd die met de grote middelen het euvel proberen op te lossen. De politie heeft de weg aan beide zijden afgezet, een deel van de elektriciteit is afgesloten. UPDATE Het lek zat bij de aansluiting, daar was heel wat gast ontsnapt en de toestand is ook een tijdje potentieel gevaarlijk geweest. Rond 19 uur was het lek gedicht, even later is de weg weer opengegaan en is de brandweer vertrokken. Fluvius heeft ondertussen nog wat werk om alles verder af te werken

heusden-centrum-geteisterd-door-graffiti

Heusden-Centrum geteisterd door graffiti

Gisteren was er bij de politie al een klacht ingediend wegens graffiti die aangebracht waren in de Guido Gezellelaan. Het blijkt nu dat in Heusden-Centrum één of meer graffitispuiters op verschillende plaatsen hebben toegeslagen en daarbij niet alleen muren maar ook glasbokalen en kledingcontainers hebben geviseerd. (foto's Julien Maebe)

gemeente-wil-meer-inwoners-aan-het-werk-krijgen

Gemeente wil meer inwoners aan het werk krijgen

Heusden-Zolder en Beringen sluiten met de VDAB een samenwerkingsovereenkomst af om meer mensen te activeren op de arbeidsmarkt. De gemeenteraad van Heusden-Zolder heeft het akkoord gisteren goedgekeurd, volgende maand wordt het ondertekend.  Dat Beringen en Heusden-Zolder hierbij samenwerken, is geen toeval. Zowel de samenstelling van de inwoners, de beroepsbevolking als de arbeidsmarkt zijn sterk vergelijkbaar. En er is relatief weinig doorstroming naar (…) Lees het hele bericht

winnaars-van-zijden-bloemenshow-zijn-bekroond

Winnaars van zijden bloemenshow zijn bekroond

De zijden bloemenshow bij Franken Uitvaartzorg is al jarenlang een traditie en dit jaar waren de bezoekers ook benieuwd naar de creativiteit van het nieuwe team ontwerpers. En al even traditiegetrouw is er een wedstrijd aan verbonden, de winnaars konden ondertussen op een veilige manier hun prijs komen ophalen, ze wonnen uiteraard allen een mooi bloemstuk. De eerste prijs was voor Gerda Theunis (afgehaald door haar zoon), tweede werd An Vanvuchelen, derde de familie Pieraerts, (…) Lees het hele bericht

workshop-betalen-met-smartphone-gaat-digitaal

Workshop betalen met smartphone gaat digitaal

De workshop 'shoppen en betalen met je smartphone' op woensdag 1 december in de bibliotheek, zal digitaal plaatsvinden. 'Appstublieft' geeft in deze sessie een overzicht van hoe je veilig betaalt met apps in plaats van je bankkaart. De komende jaren gaan we immers meer en meer shoppen en betalen met de smartphone, je leert ook digitaal boodschappenlijstjes maken, virtueel door promofolders bladeren of klantenkaarten digitaliseren. Het duurt van 19.30 uur tot 22 uur en je kunt dus van thuis uit volgen, inschrijven voor 30 november via bibliotheek.reservaties[!]heusden-zolder.be.

officier-schrijft-boek-over-dramatische-brand

Officier schrijft boek over dramatische brand

Wat heb ik fout gedaan? Dat is de vraag waarmee brandweerofficier Marc Coenen uit Beringen worstelt in de nacht van 11 augustus 2019. In een verlaten gebouw aan de Koolmijnlaan in Beringen komen Chris Medo en Benni Smulders, twee brandweermannen van het korps Heusden-Zolder, om het leven bij de interventie. Arno Barzan raakt zwaar verbrand.  Marc zit meteen met een groot schuldgevoel en alhoewel zijn collega's en het latere rapport van FOD Binnenlandse Zaken hem niets (…) Lees het hele bericht

kerkenbeleidsplan-krijgt-ook-groen-licht

Kerkenbeleidsplan krijgt ook groen licht

De gemeenteraad keurde vanavond het kerkenbeleidsplan goed nadat eerder deze week ook de bisschop van Hasselt zijn zegen had gegeven voor het plan voor de 8 kerken van Heusden-Zolder. Het belastingreglement op masten en pylonen werd lichtjes aangepast, maar alleen naar formuleringen om mogelijke procedures van de uitbaters te voorkomen. De gemeenteraad keurde ook de samenwerkingsovereenkomst goed die Heusden-Zolder samen met Beringen aangaat met de VDAB. Daarmee wordt ingespeeld op de vraag van de Vlaamse regering om het lokale niveau te overstijgen om de werkzaamheidsgraad te verhogen. 

helft-minder-subsidies-voor-nieuwe-gemeenteschool

Helft minder subsidies voor nieuwe gemeenteschool

Vanavond verloopt de gemeenteraad weer digitaal. Bij de aanpassingen aan het meerjarenplan had de N-VA vooral bedenkingen bij het feit dat de nieuwe gemeenteschool duurder dreigt uit te vallen. Dat komt vooral doordat de geplande subsidies zijn teruggevallen van zowat 7 miljoen naar ongeveer 3,6 miljoen euro. Volgens schepen van financiën Isabelle Thielemans heeft dat te maken met een foute inschrijving van de subsidie  zoals die drie jaar geleden is gebeurd. Het resultaat is dat de gemeente zowat 3,5 miljoen euro meer moet betalen.

graffiti-gespoten

Graffiti gespoten

Deze namiddag heeft een eigenaar uit de Guido Gezellelaan de politie gecontacteerd. Op zijn eigendom waren graffiti gespoten.

kwb-overdag-stopt-tot-januari

KWB-Overdag stopt tot januari

De KWB Heusden heeft de activiteiten in het kader van KWB-Overdag opgeschort, voorlopig tot 6 januari. Er was al gekozen om de donderdagse informatiebijeenkomsten te organiseren in 't Kuipershof omdat daar veel plaats is en een goed ventilatiesysteem, maar door de snelle verspreiding van het coronavirus worden geen verdere risico's genomen. 

prijzen-van-de-braderie-2021-zijn-uitgereikt

Prijzen van de Braderie 2021 zijn uitgereikt

Bij Juweliers De Greeve zijn de prijzen uitgereikt van de Braderie in winkelcentrum Cité dit najaar. Dat moest coronaproof gebeuren en dus passeerden de winnaars 'in shiften'. De prijzen waren er evenwel niet minder om. Myriam Hermans uit Paal won de hoofdprijs, € 1.000 in waardebons (gewonnen bij Juweliers De Greeve), Marina Bijloos uit Beringen ging naar huis met € 500 aan waardebons (gewonnen bij Moda Stoffen) en Bea Cockx uit Zolder mag voor € 200 besteden (…) Lees het hele bericht

rondleiding-op-artikel-27-de-winnaars

Rondleiding op Artikel 27: de winnaars

Zaterdag bezoeken we met een beperkte groep lezers in veilige omstandigheden de tentoonstelling 'Bella Ciao' van Artikel 27. Dit zijn de winnaars van een exclusieve rondleiding: Anne-Marie Carremans , Paula Vanbockryck, Ludo Deleux, Rita Bettens en Edith Theuwissen.  (foto Ann Jordens)

18-reed-gisteren-te-snel

18 % reed gisteren te snel

De verkeersdienst van de politie heeft gisteren op 5 plaatsen in Heusden-Zolder snelheidscontroles gehouden. 799 voertuigen passeerden de flitsauto, 147 reden te snel, dat is iets meer dan 18 %. Eén bestuurder zal wellicht zijn rijbewijs mogen inleveren. Hij reed tussen 101 en 105 per uur in de Zandstraat waar maar 50 is toegelaten.

petanquecompetities-zijn-stilgelegd

Petanquecompetities zijn stilgelegd

De wintercompetitie in het petanque wordt stilgegelegd. Dat heeft PFV Limburg beslist en het gaat zowel om de provinciale als de 50+competitie. Er zijn momenteel teveel besmettingen bij de verschillende clubs. In principe worden de competiites half januari hervat.

hood-oeren-aan-tuchel

Hood oeren aän tuchel ...

Ich gink euverlèst es kieke opbe antikmèrt in Tongere, mèr ich zee tegen nen antikair: hood oeren aän tuchel. Aën tuchel betekent oude rommel. 

vandaag-gezien-325

Vandaag gezien

Nog enkele herfstbeelden uit Bolderberg, bij het vallen van de avond. (foto's Jan Leijskens)

de-toekomstwandeling-gebundeld-in-overzicht

De Toekomstwandeling gebundeld in overzicht

Precies een maand geleden organiseerde de burgerbeweging Toekomst Telt een Toekomstwandeling door de vallei van de Mangelbeek. Onderweg werd verschillende keren halt gehouden, voor een speakerscorner waar deelnemers een standpunt konden verkondigen rond een onderwerp dat kan bijdragen tot een betere toekomst. Ondertussen zijn alle bijdragen gebundeld in een overzichtsvideo. 

cc-muze-past-zich-aan-aan-nieuwe-richtlijnen

CC Muze past zich aan aan nieuwe richtlijnen

Ook cultuurcentrum Muze heeft zijn veiligheidsmaatregelen lichtjes aangepast, nu sinds  20 november in Vlaanderen nieuwe coronamaatregelen voor de cultuur- en evenementensector gelden, en dat tot minstens 28 januari. Om een voorstelling in CC MUZE bij te wonen, moet je een geldig Covid Safe Ticket [CST] kunnen voorleggen. Er is ook opnieuw een mondmaskerplicht, voor iedereen ouder dan 10 jaar. Dat mondmasker moet op een correcte manier gedragen worden, ook (…) Lees het hele bericht

staking-bij-dienst-112-maar-hulp-blijft-verzekerd

Staking bij dienst 112, maar hulp blijft verzekerd

Bij de dienst 112 in Hasselt is vanmorgen een staking van een week begonnen. Het gaat om de operatoren die de noodoproepen voor brandweer en ziekenwagens opnemen en die diensten uitsturen. Uiteraard worden de telefoons wel nog opgenomen en de hulpdiensten even snel uitgestuurd, maar de operatoren verrichten geen administratie meer, gaan bijvoorbeeld geen opleidingen meer volgen enz. Er werken nu 24 operatoren in de centrale in Hasselt terwijl er 29 nodig zijn. "We moeten niet alleen het (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-736

De kijk van Richie

Herfstgedachten ... 

damhert-verkiest-konijntjes-boven-black-friday

Damhert verkiest konijntjes boven Black Friday

Zoals elk jaar houdt Damhert een 'positieve actie' tegen de massale uitverkoopdrift van Black Friday. Deze keer gaat het om #FairFriday, een actie ten voordele van COVID-konijntjes en verwaarloosde cavia’s. "De extreme en misleidende hoge kortingen als gevolg van massaproductie brengen enorme schade op sociaal vlak, maar ook aan onze dieren en het milieu. We hopen dat onze actie een sterke wake-up call is, want Black Friday versterkt enkel de (…) Lees het hele bericht

pakjes-geblokkeerd-na-inval-bij-dpd-in-lummen

Pakjes even geblokkeerd na inval bij DPD in Lummen

Heel wat inwoners van Heusden-Zolder hebben in de loop van de dag een mail gehad van koerierdienst DPD waarin hen - in het Engels - wordt gemeld dat hun pakje met vertraging zal worden geleverd. Deze keer is het geen oplichting of poging tot phishing, maar 't is dus echt. De oorzaak ligt in Lummen, daar zijn vanmorgen de arbeidsinspectie, inspecteurs van verschillende sociale inspectiediensten, douane en politie er binnengevallen en ook de vele bestelwagens zijn (…) Lees het hele bericht

meer-dan-een-op-de-vijf-bestuurders-te-snel

Meer dan één op de vijf bestuurders te snel

De politie heeft gisteren snelheidscontroles gehouden op 6 plaatsen in Heusden-Zolder. 221 van de 1008 gecontroleerde bestuurders duwden het gaspedaal te diep in, ongeveer 22 %. De meeste overtreders bleven binnen de limieten, maar één bestuurder komt in aanmerking voor de onmiddellijke intrekking van zijn rijbewijs. Hij haalde tussen de 101 en 105 per uur in de Kanaalweg waar 50 de maximale snelheid is. 

coronabesmettingen-daggemiddelde-naar-60

Coronabesmettingen: daggemiddelde naar 60

De coronacijfers zijn allesbehalve om vrolijk van te worden. Afgelopen week hebben 419 inwoners een positieve test afgelegd, dat is een daggemiddelde van 60. Het globale gemiddelde in Heusden-Zolder bedraagt nu 1236 per 100.000 inwoners, wat een ongekend hoog aantal is. Van 4560 inwoners is tot nu toe geweten dat ze een coronabesmetting hebben opgelopen sinds de uitbraak van de pandemie.

opletten-voor-gladde-plekken-op-de-weg

Opletten voor gladde plekken op de weg

Het is een behoorlijke frisse ochtend. Meteo Obbeek heeft vanochtend om 5.10 uur -2,9° gemeten. Als de auto onbeschermd buiten stond, is het dan ook ruiten dooien geblazen. Op een aantal plaatsen zijn de strooidiensten uitgerukt en het KMI waarschuwt onder meer in Limburg voor mogelijk gladde wegen door rijmplekken vanochtend. Daarom is code geel van kracht.

tip-van-de-bib-reinhilde-van-driel

Tip van de Bib: Reinhilde Van Driel

We zitten nu midden in de voorleesweek. Deze keer hebben de mensen van de bib
"Het been van opa" van Reinhilde Van Driel gekozen, dat is een voorleesboek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. 

Korte inhoud

Jimmy en Minnie wonen in Gusselt in een flat op de zevenentwintigste verdieping en zijn alleen thuis. Ze moeten voor zichzelf zorgen, want papa werkt op een boorplatform op zee en mama ligt met een open beenbreuk in het (…) Lees het hele bericht

kerstverlichting-is-er-vroeg-bij

Kerstverlichting is er vroeg bij

In de handelskernen brandt al de kerstverlichting. En ook alsmaar meer inwoners hebben in hun voortuinen en achter de ramen hun lichtjes aan het branden. Goed idee trouwens om in deze grauwe, sombere tijd wat licht en kleur te brengen. Iedereen kan er maar deugd van hebben. (foto Julien Maebe)

win-een-exclusieve-rondleiding-op-artikel-27

Win een exclusieve rondleiding op Artikel 27

Gisteren is de editie 2021 van Artikel 27 geopend, de foto's hierbij tonen nogmaals dat een bezoek zeker de moeite loont. Het is ook een goede traditie dat lezers van de Internetgazet een exclusieve rondleiding krijgen op de tentoonstelling. Nu zaterdagnamiddag is het weer zover. We houden het veilig en gaan met een groepje van 5 x 2 lezers op verkenning in ZLDR Luchtfabriek waar we de nodige uitleg krijgen bij de kunstwerken en het thema. Ben je zaterdagnamiddag vrij en snak (…) Lees het hele bericht

genieten-van-herfstkleuren-en-geuren

Genieten van herfstkleuren en -geuren

De zon is vandaag doorgebroken en dus trok Michel Oyen naar de omgeving van het kasteel Meylandt en de Vallei van de Mangelbeek. Hij genoot van de mooie herfstkleuren en snoof de geuren van de gevallen bladeren op. Dat bladertapijt vormt een dekentje voor de insecten als koning winter straks zijn intrede doet.

commissie-en-gemeenteraad-opnieuw-digitaal

Commissie en gemeenteraad opnieuw digitaal

Door de huidige coronasituatie is beslist om de commissie van dinsdag 23 november en de gemeenteraad van donderdag 25 november digitaal te laten plaatsvinden. Alle raadsleden kunnen van thuis uit actief aan de zitting deelnemen. Alleen de burgemeester, de algemeen directeur en medewerkers van het secretariaat zijn in het gemeentehuis om alles in goede banen te leiden. De zitting wordt live gestreamd en kan ook door het publiek gevolgd worden via het YouTube-kanaal van de gemeente. De aanpak van de komende raden moet nog bekeken worden. 

nog-twee-inbraken-in-eversel

Nog twee inbraken in Eversel

Er zijn nog twee inbraken in Eversel ontdekt, nadat al eerder drie vaststellingen waren gedaan dit weekend. Beide deden zich voor in de Bovenstraat. De eerste werd gisterenamiddag ontdekt, en vanmorgen vroeg merkte een andere buurtbewoner dat ook in zijn garage was ingebroken.

b-wave-festival-is-geannuleerd

B-Wave Festival is geannuleerd

Het B-Wave Festival, het festival voor de elektronische muziek en de synthesizer-liefhebber, dat volgende zaterdag in CC Muze zou plaatshebben is geannuleerd. Er werden verschillende Belgische en internationale artiesten verwachten, maar ook workshops, standen en performances. Het festival komt al jaren naar Muze, maar zal dus deze keer niet kunnen plaatvinden.  

yenthe-vanhoudt-is-provinciaal-kampioen

Yenthe Vanhoudt is provinciaal kampioen

Cyclocrosser Yenthe Vanhoudt is in uitstekende doen. Dat bewees hij opnieuw in Diepenbeek waar hij zichzelf tot kampioen van Limburg bij de juniores kroonde. Na zowat 20 minuten koers liet hij de rest van het 25-koppig deelnemersveld achter zich en won met 19" voorsprong op Bram Sprangers en 40" op Stan Van Grieken.

23-coronapatienten-in-het-ziekenhuis

23 coronapatiënten in het ziekenhuis

De vierde golf zorgt ook voor heel wat drukte in het Sint-Franciscusziekenhuis. Vandaag, na het weekend, verblijven er 23 COVID-patiënten, van wie 3 op de afdeling intensieve zorgen. Het is trouwens een komen en gaan in het ziekenhuis, bijna elke dag zijn er enkele ontslagen maar telkens worden ook weer nieuwe patiënten opgenomen. 

4-belgische-titels-voor-hebadspelers

4 Belgische titels voor Hebadspelers

Op de Belgische badmintonkampioenschappen in Malmédy hebben de spelers van Hebad Heusden 4 nationale titels en 4 zilveren medailles gehaald. Belgische titels waren er voor Yaro en Iljo Van Delsen - heren dubbel U19, meteen hun laatste bij de jeugd, Lotte Geerts en Mare Van Britsom, die op uitleenbasis spelen bij Hebad, dubbeldames U19, Amber Boonen - dubbel gemengd U19 samen Charles Fouyn en Fea Boonen - dubbel dames U15 (…) Lees het hele bericht

rocco-jongleert-ook-met-de-blues

Rocco jongleert ook met de blues

In de reeks Sunday Evening Blues in het Muzecafé was het gisteravond de beurt aan Rocco Di Turi om met zijn 'friends' een eigen interpretatie van een reeks bluesnummers te geven. 't Staat er weer knal op en het uitverkochte café swingde. Geef Rocco welk genre dan ook en hij brouwt er zijn eigen ding van. En iedereen lust het.  (foto's Ann Jordens)

inbrekers-slaan-weer-toe-4

Inbrekers slaan weer toe

In Heusden-Zolder zijn het afgelopen weekend minstens vier inbraken gebeurd, de meeste in de loop van zaterdagavond in Eversel. Daar zijn inbraken gemeld in de Bavostraat, de Everselkiezel en de Pater Beckersstraat. Op twee plaatsen braken ze de achterdeur open, op een andere plaats probeerden ze het keukenraam te forceren. Ook in de Rodenbachlaan in Zolder was er een inbraak. Het is niet bekend of de dieven buit konden maken. 

boekt-wint-olympia-verliest-1

Boekt wint, Olympia verliest

De uitslagen in het petanque dit weekend. Vlaamse Liga Okapi – Olympia: 5-4 en Haeseveld – Boekt: 3-6. Ere- Limburg Boekt A – Pelter A: 4-5 en Genenbos B – Boekt B: 7-2. 1ste Limburg: Kelchter A – Olympia A: 2

pastoor-ghislain-is-eindelijk-officieel-aangesteld

Pastoor Ghislain is eindelijk officieel aangesteld

Hij is ondertussen al sinds januari aan de slag, maar door de beperkende maatregelen heeft de federatie Zolder pas vandaag de aanstelling van  Ghislain Agognon tot nieuwe pastoor-moderator in een plechtige eucharistie kunnen vieren. Die werd voorafgegaan in de Sint-Vincentiuskerk door deken Thieu Plessers en opgeluisterd door het koor. De benoemingsbrief werd voorgelezen, er waren getuigen uit de 4 parochies, een bijdrage vanuit de jeugdbeweging en de nieuwe pastoor-moderator kreeg ook een cadeautje overhandigd voor de tiende verjaardag van zijn priesterschap. (foto's Lode Beylemans)

artikel-27-pakt-uit-met-een-verrassend-aanbod

Artikel 27 pakt uit met een verrassend aanbod

Onder ruime belangstelling is vandaag de editie 2021 van Artikel 27 geopend. Zowel de toespraken als de openingsreceptie hadden in openlucht aan het Marktplein plaats, om de veiligheid in deze moeilijke tijden te garanderen. Het gaf zelfs iets aparts aan de sfeer. Daarna gingen de aanwezigen op verkenning langs de honderden kunstwerken die verspreid hangen in het bijzondere decor van ZLDR Luchtfabriek.Het aanbod is zoals elk jaar verrassend, het thema 'Bella Ciao' lijkt (…) Lees het hele bericht

volgende-reeks-van-sunday-evening-blues-bekend

Volgende reeks van Sunday Evening Blues bekend

De Sunday Evening Blues van be-Mine Blues in het Muzecafé zijn een enorm succes. De concerten zijn telkens uitverkocht, ook vanavond weer en volgende maand. En vandaag zijn ook de vier volgende concerten voor begin volgend jaar bekendgemaakt. Op 23 januari komen Voodoo Twins & The Patricks, op 20 februari is het de beurt aan Big D & Captain Keys, vervolgens staan The Catsmokes op de affiche op 13 maart en tenslotte ligt ook voor 17 april het programma al vast: Fred Klee & Southern Rumble. Tickets kosten telkens 10 euro en moeten vooraf gereserveerd worden via bemineblues.be.

bolderberg-wint-bij-anadol

Bolderberg wint bij Anadol

In de tweede provinciale A stond weer een derby op het programma. Bolderberg FC is met 1-2 gaan winnen bij FC Anadol. 

zware-thuisnederlaag-voor-heusden

Zware thuisnederlaag voor Heusden

In de tweede provinciale C van het voetbal heeft SK Heusden 06 zijn thuiswedstrijd tegen BS Sport Berbroek-Schulen met 1-4 verloren.

tau-ging-op-zoek-naar-een-leefbare-wereld

TAU ging op zoek naar een leefbare wereld

Tau Franciscaanse Spiritualiteit hield in de kerk van Berkenbos een inspiratiedag rond Moeder Aarde. Karel Malfliet van Ecokerk situeerde de milieuproblemen vanuit een spirituele en wetenschappelijke invalshoek. Hij verwees ook naar het akkoord van Parijs en de klimaatconferentie in Glasgow. Daarna belichtten vertegenwoordigers van lokale vrijwilligersorganisaties hoe zijn werken aan een leefbare gemeenschap. Diaken Ward Ceyssens had het over de opvang van vluchtelingen (…) Lees het hele bericht

de-juwelen-met-emotie-van-ypsilon

De juwelen met emotie van Ypsilon

Liza Gernaey kreeg voor haar atelier Ypsilon in de Bergstraat een jaar geleden de officiële erkenning als ambachtsvrouw en kon vandaag eindelijk het grote publiek uitnodigen. Ze demonstreerde hoe ze een ring kan smeden, een juweel soldeert, een steen zet, polijst, ... Liza specialiseert zich ook in het ontwerp van juwelen bij een bijzondere of emotionele gebeurtenis. Ze organiseert ook een tombola, het publiek wordt ontvangen in een tentje. Nog tot 19 uur vanavond. (foto's Heidi Daniëls)

de-eerlijke-grondstoffen-van-ana-edelsmid

De eerlijke grondstoffen van Ana Edelsmid

Op deze dag van de ambachten gingen nogal wat mensen een kijkje nemen bij de plaatselijke ambachtelijke juwelenontwerpsters. Ana Edelsmid - An Kindermans - in de Champert was onder meer met de brander in de weer, terwijl ze uitlegde wat fairmined goud betekent en hoe ecozilver wordt ontgonnen. Er waren ook verschillende afgewerkte juwelen te bekijken. Nog tot 17  uur vanavond. (foto's Heidi Daniëls)

verlies-voor-kvv-3

Verlies voor KVV

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder vanvond met 1-0 verloren in Reppel.

vandaag-gezien-324

Vandaag gezien

10 dagen geleden zetten we een punt achter onze paddenstoelenreeks voor dit najaar. Maar vandaag beleefde Stefan Was nog een paar 'eureka' momenten. In zijn eigen tuin in Heusden trof hij een baretaardster. Hij wist wel van het bestaan af, maar was 'm nog nooit tegengekomen om hem dan aan te treffen in zijn eigen hof. Het gaat dus om een aardster, mét een baret. Een vrij zeldzaam exemplaar. En ook de mijnterril geeft af en toe een geheim prijs: zoals enkele (…) Lees het hele bericht

winst-en-verlies-voor-wieze-boys

Winst en verlies voor Wieze Boys

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A met 3-2 Pool Keroma A verslagen. Wieze Boys B moest met 2-1 het onderspit delven bij SV De Condé. 

artikel-27-opent-morgen-in-openlucht

Artikel 27 opent morgen in openlucht

Morgen is het zover, dan opent de 21ste editie van Artikel 27 met als thema 'Bella Ciao'. Net als vorig jaar werd het indrukwekkende decor van ZLDR Luchtfabriek uitgekozen om de ruim 250 werken van meer dan 40 kunstenaars te etaleren. Ondertussen hebben de vrijwilligers 8 dagen koortsachtig gewerkt om alles klaar te krijgen, en dat is gelukt. Zoals ook vorig jaar draagt Artikel 27 veiligheid en gezondheid hoog in het vaandel. Daarom zal de vernissage morgen om 14 uur in openlucht plaatsvinden. Een frisse omgeving voor een ongetwijfeld hartverwarmende gebeurtenis. (foto Quinten Torp, die deelneemt met de reeks Ciclibero, grafische en fotografische werken over zijn fietstochten in Noord-Italië)

volleybal-in-bolderberg-is-uitgesteld

Volleybal in Bolderberg is uitgesteld

De volleybalwedstrijd van de dames van Bolderberg straks om 17 uur tegen Ham is afgelast. Er zal wellicht nog met de kalender moeten worden geschoven de komende periode.

aantal-coronabesmettingen-ontploft

Aantal coronabesmettingen ontploft

Zoals in de rest van het land zijn ook in Heusden-Zolder de coronabesmettingen compleet aan het exploderen. Er wordt uiteraard ook massaal getest. Gisteren zijn er liefst 82 positieve gevallen bijgekomen, dat is zowat het dubbele van de dagpieken in de eerste twee golven. De voorbije week zijn er 377 gevallen geteld, waarvan de laatste drie dagen alleen al 221. Het gemiddelde is nu opgeklommen tot 1112 besmettingen per 100.000 inwoners. Als we dat gemiddelde over de afgelopen twee weken bekijken, dan staat Heusden-Zolder net niet in de Limburgse top 10.  Sinds het begin van de pandemie zijn 4406 inwoners besmet geraakt.

de-kijk-van-richie-735

De kijk van Richie

Om even bij stil te staan. 

concert-van-alex-agnew-is-geannuleerd

Concert van Alex Agnew is geannuleerd

Het optreden van Alex Agnew & The Moonlovers morgenavond in Muze is geannuleerd. De live band is getroffen door het coronavirus. De tribute aan Jim Morrison en The Doors gaat dus voorlopig niet door. Uiteraard ook niet het voorprogramma van The Calico's die songs van Georges Harrison zouden brengen. 

de-sint-kwam-langs-bij-sint-vincentius

De Sint kwam langs bij Sint-Vincentius

Kort nadat hij in het land was aangekomen, haastte Sinterklaas zich naar Sint-Vincentius, daar konden gisteren en vandaag heel wat ouders speelgoed komen afhalen voor de brave kindjes. Sinterklaas heeft trouwens laten weten dat hij de vele schenkers dankbaar is. Vanaf nu is weer al het nette, volledige speeldgoed welkom in het centrum van Sint-Vincentius, in de Sint-Lutgardisstraat 87. (foto Stefan Was)

college-plantte-drie-klimaatbomen

College plantte drie klimaatbomen

Vandaag hebben de leerlingen van de leerlingenraad van het Sint-Franciscuscollege drie bomen geplant nabij de toegang tot het college. Het gaat om een initiatief van het college samen met TAU (Franciscaans Leven). Meer bomen zijn nodig voor de natuur en de vermindering van de klimaatopwarming. Maar ook de encycliek Laudato Si van paus Franciscus en de klimaatconferentie van Glasgow inspireerden tot de actie. Algemeen directeur Geert Missotten van het college wees op het belang van natuur voor de (…) Lees het hele bericht

p-v-neemt-nederlands-bedrijf-over

P&V neemt Nederlands bedrijf over

Paneelbouwer P&V Panels in de Industrieweg neemt sectorgenoot eReM Elektrotechnici BV uit het Nederlandse Zwijndrecht over. Het is de niet de eerste overname van P&V (Bekaert Electric in Kortrijk in 2019 en EBB in Genk in 2020) maar wel de eerste in het buitenland. Volgens CEO Joris Vrancken is dit het begin is van de internationale expansie van P&V Panels. Het bedrijf  heeft al enkele jaren projecten lopen in Nederland, maar de bouw van de (…) Lees het hele bericht

waar-blijft-de-duidelijkheid-voor-ons

Waar blijft de duidelijkheid voor ons?

Morgen gaan de nieuwe maatregelen in voor onder meer discotheken en dancings. Maar op vrijdagmiddag heeft Jo Vanoppen van Dancing Grand Prix op Terlaemen nog altijd geen duidelijkheid kunnen krijgen hoe het nu precies moet verlopen. "Gisteren heb ik de hele dag aan de telefoon gehangen en ook vandaag weer, maar er wordt verwezen naar een Koninklijk Besluit dat nog moet verschijnen. Moet het met mondmaskers of met zelfttesten aan de ingang? Ik heb de ruimte om alle maatregelen (…) Lees het hele bericht

juwelen-bekijken-tijdens-dag-van-de-ambachten

Juwelen bekijken tijdens Dag van de Ambachten

Nu zondag is het de jaarlijkse Dag van de Ambachten. In heel het land zetten ambachtslieden de deuren van hun ateliers open om het publiek te laten kennismaken met hun vakmanschap. In Heusden-Zolder nemen twee dames deel die beiden elk op hun manier juwelen ontwerpen en maken. Bij ypsilon toont Liza Gernaey hoe zij unieke gouden en zilveren juwelen creëert om (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-734

De kijk van Richie

Reactie op het thuisfront: Mannendag? Da's toch elke dag ... 

eerbetoon-aan-jim-morrison-en-georges-harrison

Eerbetoon aan Jim Morrison én Georges Harrison

Morgenavond treedt Alex Agnew samen met The Moonlovers op ini CC Muze. Hij brengt er een muzikaal eerbetoon aan Jim Morrison en The Doors. Het was oorspronkelijk bedoeld als een éénmalige tribute maar is nu een heuse tournee geworden waarin  Agnew samen met  Gino Campenaerts, Jan Blieck, Dieter De Mits en Niels Verheest het publiek telkens weer meesleuren in een trip van Riders on the Storm. In het voorprogramma verzorgen Quinten Vermaelen en Sander Smeets van The Calicos een eerbetoon aan The Beatles-gitarist en songwriter George Harrison. Er zijn nog tickets voor het concert dat met de nodige veiligheidsmaatregelen gepaard gaat. 

herfst-in-bolderberg

Herfst in Bolderberg

Jan Leijskens sprokkelde nog wat herfstbeelden in Bolderberg en omgeving, zoals uitgebloeide bloemen die hardnekkig proberen stand te houden en een zilverreiger die wat verpozing zoekt. 

gemeenteraad-heeft-voorlopig-21-punten

Gemeenteraad heeft voorlopig 21 punten

De gemeenteraad vergadert op donderdag 25 november om 19 uur over 21 punten in de openbare vergadering. De raad moet de politiebegroting voor volgend jaar goedkeuren en krijgt te horen hoeveel moet bijgedragen worden voor de brandweer aan de hulpverleningszone Zuid-West-Limburg. Ook moet een kamerreglement voor de uitbating van kamerwoningen goedgekeurd worden. Verder staan op de agenda het kerkenbeleidsplan en een samenwerking met de VDAB. 

neos-wandelde-in-gerhagen

Neos wandelde in Gerhagen

Voor Neos Heusden-Zolder was het verzamelen geblazen in Tessenderlo. Daar stond een wandeling door het stilte- en natuurgebied Gerhagen op het programma. Dat was een meevaller en er is alvast een afspraak gemaakt om op 23 december de Galgenberg in eigen gemeente te verkennen. (foto Trudo Groffi)

de-kijk-van-richie-733

De kijk van Richie

Gedaan met de onduidelijkheid. 

morgenavond-eerbetoon-aan-johnny-cash

Morgenavond eerbetoon aan Johnny Cash

Fans van Johnny Cash - the Man in Black - moeten morgenavond zeker naar CC Muze afzakken voor The Church of Cash. Die wordt momenteel beschouwd als de beste Johnny Cash tribute band in de VS. Na tournees in Azië en Amerika, komt de band naar Europa en houdt halt in de schouwburg. Het is niet zomaar een countrygroep, maar een eerbetoon aan het hele oeuvre van Johnny Cash en de ziel van de Amerikaanse muziek. Er zijn nog tickets (€17, vriendenpas € 14) beschikbaar via de website, een coronapas is nodig.

danny-de-wijkagent-gaat-met-pensioen

Danny de wijkagent gaat met pensioen

Danny Poelmans, sinds jaar en dag wijkagent in Bolderberg en Viversel, gaat met pensioen. De inwoners van Bolderberg en Viversel zagen hem - meestal - graag komen, ook op het commissariaat was hij geliefd. En omdat zijn collega's hem altijd de meest geknipte agent voor die functie hebben gevonden, hebben ze vandaag  ... zijn cravat afgeknipt. Proficiat.

crescendo-verplaatst-toneel-naar-voorjaar-2022

Crescendo verplaatst toneel naar voorjaar 2022

Alle voorstellingen van 'Maak al je dromen waar' van toneelgroep Crescendo in Viversel zijn uitgesteld tot het voorjaar. Dat is zopas beslist. Normaal stonden vanaf 27 november 6 voorstellingen op het programma. Daarvoor waren al extra veiligheidsmaatregelen getroffen maar in de huidige omstandigheden willen ze de gezondheid en veiligheid van toeschouwers en leden niet in gevaar brengen. De jubileumvoorstelling - de groep bestaat 50 jaar - wordt dus verplaatst naar het voorjaar, de data zullen later nog meegedeeld worden.

zeldzame-veenmol-leeft-op-domein-bovy

Zeldzame veenmol leeft op Domein Bovy

Op Domein Bovy leeft de zeldzame veenmol. Volgens VRTNWS gaat het om één van de grootste insecten van West-Europa. Hij kan tot 5 cm groot worden, maar is in Vlaanderen nog niet vaak gespot. Zijn naam is wat misleidend. Hij is eigenlijk een grote krekel maar hij heeft net als een mol graafpootjes en leeft onder de grond in (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-valt-van-regionale-steunkaart

Heusden-Zolder valt van regionale steunkaart

Heusden-Zolder valt uit de boot op de regionale steunkaart die de Vlaamse regering heeft goedgekeurd en die minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) vanmorgen heeft bekendgemaakt. 19 Limburgse gemeenten staan op de lijst, daarnaast nog 3 Oost- en 3 West-Vlaamse. In die gemeenten kunnen grote bedrijven - onder strikte voorwaarden - extra investeringssteun krijgen, tot 8 % van de totale investering. Het gaat om regio's die economisch minder ontwikkeld zijn (…) Lees het hele bericht

inbrekers-en-autodieven-op-pad

Inbrekers en autodieven op pad

Dieven hebben ook gisteren weer toegeslagen in Heusden-Zolder. Bij een inbraak in de Schootstraat gingen ze met een kluisje aan de haal, de inhoud is niet bekend.  In de Sluisbamd is gisterennacht een Jaguar gestolen. 

ook-oplichtingspogingen-via-parkeergelden

Ook oplichtingspogingen via parkeergelden

Het lijkt er wel op alsof oplichters nu al inspelen op het feit dat mensen in de komende periode meer thuis aan de computer zullen zitten, want het aantal oplichtingspogingen neemt zienderogen toe. Vooral Itsme wordt daarbij veel gebruikt. Maar inwoners van Heusden-Zolder kregen nu ook al de hierbij gevoegde herinnering om hun parkeergeld te betalen. Het gaat maar om een klein bedrag, maar 't is natuurlijk de bedoeling om aan je bank- of inloggegevens te geraken. En als je ziet dat er nog (…) Lees het hele bericht

petanquecompetitie-van-morgen-is-verschoven

Petanquecompetitie van morgen is verschoven

 In de 50+ competitie van het petanque is de volledige zevende speeldag van morgen verplaatst naar 8 december. Aanleiding zijn verschillende spelers bij enkele clubs die positief zijn getest. Voor de weekendcompetitie zal ten laatste donderdag een beslissing vallen.

collegeleerlingen-laten-zich-zien-in-t-donker

Collegeleerlingen laten zich zien in 't donker

We zitten nu echt in de tijd van het jaar dat zichtbaarheid in het verkeer een aandachtspunt is. Het Sint-Franciscuscollege hield daarom vandaag een prikactie rond 'zien en gezien worden' en dat naar aanleiding van fluduodag van XIU. De leerlingen van het eerste jaar hebben onlangs een fluohoes gekregen om over hun boekentas te doen. Vandaag kon vastgesteld worden dat die ook effectief gebruikt worden. Er staan trouwens nog prikacties op stapel dit schooljaar. 

de-mijlpaal-zorgt-voor-een-glimlach-met-bloemen

De Mijlpaal zorgt voor een glimlach met bloemen

De winter is in aantocht en onze huidige tijd oogt sowieso weer wat somber, maar kunstgalerij De Mijlpaal kiest ervoor om met kleuren en bloemen een glimlach op de mond van de bezoekers te toveren. 'Winterblomme', zo heet de tentoonstelling die volgende week zaterdag opent. Ze brengt werk van totaal verschillende kunstenaars die elk op hun eigen manier focussen op bloemen in alle vormen en maten. De kleuren zijn soms uitbundig en blij, soms zacht en rustig, maar elke keer (…) Lees het hele bericht

leerlingen-zijn-nu-als-gemachtigd-opzichter

Leerlingen zijn nu als gemachtigd opzichter bezig

Onlangs meldden we al dat de leerlingen van het zevende jaar Veiligheidsberoepen van het Sint-Franciscuscollege worden opgeleid tot gemachtigd opzichter. Ze waren toen bezig met praktijkoefeningen. Hun opleiding zit er ondertussen op en ze kregen vandaag van Peter Elsen van de politie Heusden-Zolder hun getuigschrift. Vanaf nu donderdag zullen de leerlingen mee ondersteunen op de drukke punten rond de school en zo hun steentje bijdragen aan de verkeersveiligheid. 

aantal-besmettingen-blijft-maar-groeien

Aantal besmettingen blijft maar groeien

Het aantal besmettingen swingt ook in Heusden-Zolder verder de pan uit. Afgelopen week zijn liefst 287 bewoners positief getest, dat is een daggemiddelde van 41. Daarmee zitten we zelfs boven de pieken van de vorige golven, hoewel er nu minder mensen ernstig ziek worden. Het gemiddelde per 100.000 inwoners is opgeklommen tot 847. Ondertussen hebben sinds de uitbraak van de pandemie al  4141 inwoners te horen gekregen dat ze corona hebben.

tip-van-de-bib-kaat-vrancken-en-saskia-halfmouw

Tip van de bib: Kaat Vrancken en Saskia Halfmouw

Het voorleesboek dat de bibliotheek deze week aanraadt is voor de groep - tot 9-jarigens. "Een week bij jou, een week bij mij" is geschreven door de Limburgse auteur Kaat Vrancken en geïllustreerd door Saskia Halfmouw.

Korte inhoud

Hond Fien woont in de stad. Maar nu logeert ze bij Fox in het bos. Daar is alles anders. Een week later logeert Fox bij Fien. De stad is druk. Maar met Fien is het overal fijn!

is-je-brief-aan-de-sint-al-geschreven

Is je brief aan de Sint al geschreven?

Ja, 't is zover, de postbus bij het verdeelcentrum van bpost is weer getooid in Sinterklaasornaat. Dat betekent dat de kinderen hun brieven met wensen weer mogen sturen. Het gekende adres: Sinterklaas, Spanjestraat 1 0612  Hemel. Je eigen adres niet vergeten. 

werkgevers-bekronen-ignace-schops

Werkgevers bekronen Ignace Schops

Onze dorpsgenoot Ignace Schops, de directeur van het Nationaal Park Hoge Kempen, heeft de Etion Leadership Award gewonnen. Dat is een prijs waarmee werkgeversforum Etion jaarlijks een leider bekroont, die inspireert en innoveert.  Schops wordt gelauwerd voor de manier waarop hij het Nationale Park beheert, waarbij de (…) Lees het hele bericht

schouwbrand-in-de-kanaalweg

Schouwbrand in de Kanaalweg

Het risico op schouwbranden blijft groot in deze periode. In de vooravond was er een schouwbrand in een woning in de Kanaalweg, er kwam heel wat rook en ook gensters uit de schouw. De brandweer kwam ter plaatse en kon de schouw vegen, zo doofde het vuur en werd geen schade aangericht. 

sfz-sluit-1-operatiezaal-en-binnenkort-een-tweede

SFZ sluit 1 operatiezaal en binnenkort een tweede

Ook in het Sint-Franciscusziekenhuis neemt de crisissfeer stilaan toe. Vandaag verblijven er 12 COVID-patiënten, van wie 3 op de afdeling intensieve zorgen. De personeelsomkadering is een moeilijke evenwichtsoefening in het ziekenhuis. Bovendien geven de huisartsen uit de regio signalen over de ernst van de situatie en uit ervaring weten ze in het ziekenhuis dat bij hen de toestand dan enkele weken later volgt. In de voorbereiding daarop zal het Sint-Franciscusziekenhuis 1 operatiezaal sluiten en een tweede gaat op korte termijn dicht.

de-paggadertjes-werden-rekenartiest

De Pagaddertjes werden rekenartiest

We hebben het al eerder gemeld, in kleuterschool Pagadder werken ze elke maand rond een thema dat een talent in de kinderen naar boven laat komen. De afgelopen maand stond tellen centraal, niet alleen het tellen op zich maar ook begrippen als veel, weinig, groot & klein, kort & lang, … De kleuters lieten hun kennis en kunnen zien in een toonmoment. Clown Trijn leerde alweer bij, maar vond rekenen toch niet zo leuk. Maar ze kwam de kunstenaar tegen en raakte onder de indruk van diens schilderkunst. Ze had meteen de smaak te pakken, maar heeft ook nog veel te leren. En de kleuters, die mogen deze maand zelf ook aan de slag met hun kunstige vaardigheden. (foto's juffen Eline, Hilde en Laura) 

nieuwe-vaccinatiecampagne-is-gestart

Nieuwe vaccinatiecampagne is gestart

Vandaag is de nieuwe vaccinatiecampagne voor de inwoners van de gemeenten Heusden-Zolder en Lummen van start gegaan in The Max, de vroegere badzaal. Centrumverantwoordelijke Ferdy Pieraerts en zijn team vrijwilligers mochten vandaag al een 300-tal personen ontvangen, de meesten voor hun derde vaccin of boosterprik. "Vanaf morgen gaan we naar een 450-tal vaccinaties per dag, het is ook onze bedoeling om alle vrije plaatsen - lees beschikbare vaccins - ten (…) Lees het hele bericht

hebad-1-en-2-naar-de-play-offs

Hebad 1 en 2 naar de play-offs

In het badminton hebben de teams van Hebad in eerste én tweede nationale zich geplaatst voor de play-offs. Het begon zaterdag al goed voor Hebad G (foto boven). In de voormiddag kreeg het de punten in de schoot geworpen door het forfait van Antwerp. En na de middag was Brasschaat een maatje te klein: de 8-0 zegt alles. Zekerheid voor de play-offs dus, alleen zal de laatste speeldag bepalen of ze titelfavoriet Verviers kunnen ontlopen.  Zondag verloor Hebad 1G (…) Lees het hele bericht

fabrizio-poggi-brengt-zijn-eigen-bluesverhaal

Fabrizio Poggi brengt zijn eigen bluesverhaal

Fabrizio Poggi is een Italiaanse blueslegende die al met heel wat grote namen in onder meer de States op het podium stond. Hij was zondagavond te gast in CC Muze. Samen met Belgische muzikanten -  Gianni Marzo, Martine De Kok, Katleen Scheer en Filip Vandebril  - gaf hij daar een indrukwekkend concert. Voor verschillende toeschouwers was het trouwens een blij weerzien want in 2016 was Poggi al eens te gast in de oude Muze. (foto's Ann Jordens)

vanaf-vandaag-ophokplicht-voor-pluimvee

Vanaf vandaag ophokplicht voor pluimvee

Wie kippen of ander pluimvee houdt, moet vanaf vandaag zijn dieren ophokken of afschermen zodat ze niet in contact komen met wilde vogels. De nieuwe ophokplicht is aangekondigd nadat vorige week bij een wilde gans in het Antwerpse vogelgriep was vastgesteld. Op basis van de variant die is aangetroffen vreest het voedselagentschap dat veel wilde vogels besmet zijn. Daarom moet het pluimvee dus in hokken gehouden worden of met netten afgeschermd. En als drinkwater mogen ze geen regenwater krijgen, of oppervlaktewater waar wilde vogels aankunnen.

alle-ploegen-van-olympia-winnen-1

Alle ploegen van Olympia winnen

In de Vlaamse liga van het petanque verloor Boekt met 3-6 van Esseghem en versloeg Olympia Haseveld met 7-2. 1ste Limburg Boekt B – Genenbos A: 2-7 en Fenix A – Boekt A: 6-3. 2de Limburg Olympia A – Maaseik A: 6-3 en 3de Limburg Boekt C – Sparrendal A: 6-3 en lympia B – Bocholt A: 8-1. De Berk mag nog niet spelen tot de quarantaine is verstreken.

zolder-en-sint-truiden-verdelen-de-punten

Zolder en Sint-Truiden verdelen de punten

In de derde provinciale van het basketbal heeft Zolder D vandaag Sint-Truidense  C verslagen met 79-48. Even later nam Sint-Truidense D revanche in vierde provinciale door Zolder E met 58-65 te verslaan. 

wie-wil-cavia-s-en-konijnen-een-thuis-bieden

Wie wil cavia's en konijnen een thuis bieden?

In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum wachten momenteel honderden diertjes op een nieuwe warme thuis, nadat ze in beslaggenomen zijn bij mensen die het niet zo nauw namen met het dierenwelzijn. Meer bepaald gaat het om ongeveer 300 cavia's. Daarvoor kun je een afspraak maken via info[!]vogelenzoogdierenopvangcentrum.be. Daarnaast zijn er ook nog ongeveer 180 konijnen te adopteren. Een volledig overzicht van dieren die kunnen geadopteerd worden vind je op de website van de Vlaamse overheid.

winst-voor-bolderberg-en-kvv

Winst voor Bolderberg en KVV

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder Thes Sport B met 3-2 verslagen. Bolderberg FC heeft Hechtel FC met 2-1 geklopt. FC Anadol speelde 1-1 gelijk bij Hamont 99.

moeizame-uitzege-voor-sk-heusden-06

Moeizame uitzege voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale C heeft SK Heusden 06 moeizaam het burentreffen bij Koersel B gewonnen met 2-3.

voordeur-appartementsgebouw-beschadigd

Voordeur appartementsgebouw beschadigd

In een appartementsgebouw in de Brugstraat is afgelopen nacht - kort over 2 uur - een steen door het raam van de voordeur gegooid. Over daders of motief is er op dit moment geen duidelijkheid, de politie heeft de vaststellingen gedaan.

laurens-vanthoor-weer-kampioen-in-de-states

Laurens Vanthoor weer kampioen in de States

Laurens Vanthoor heeft zich gekroond tot kampioen in de GTD-klasse van het  IMSA Sportscar Championship, het Noord-Amerikaanse kampioenschap uithouding. In de zogenaamde Petit Le Mans, een wedstrijd over tien uren in Road Atlanta, behaalde hij een tweede plaats samen met zijn Canadese co-rijder Zach Robichon. Twee jaar geleden werd Vanthoor al eens kampioen in de GTLM of GTE, maar dit jaar moest hij in de GTD of GT3 uitkomen, dat is een klasse lager want (…) Lees het hele bericht

eerste-seizoenszege-voor-yenthe-vanhoudt

Eerste seizoenszege voor Yenthe Vanhoudt

In het veldrijden heeft Yenthe Vanhoudt zijn eerste zege van het seizoen behaald. In de juniorencyclocross in Ardooie nam hij al vroeg de leiding van het 24-koppig deelnemersveld. Die positie gaf hij niet meer uit handen en kon dus solo zegevieren. 

alleen-zolder-a-boekt-winst

Alleen Zolder A boekt winst

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A stevig uitgehaald naar Sint-Truiden B, 102-84. In tweede provinciale verloor Zolder B met 59-68 van Hasselt B. In de tweede provinciale bij de dames moest Zolder een 52-91 verlies slikken tegen Sint-Truiden B. 

nummers-bart-herman-werden-gesmaakt-in-muze

Nummers Bart Herman werden gesmaakt in Muze

Samen met zijn band gaf Bart Herman zaterdagavond een fel gesmaakt optreden in een volgelopen schouwburg van CC Muze. Hij diepte er vooral nummers op uit zijn nieuwste album 'Tussen ons gezegd en gezongen'. (foto's Herman Eerdekens)

vroegere-politiechef-is-overleden

Vroegere politiechef is overleden

Cris Wandelseck, de vroegere politiecommissaris van Heusden-Zolder, is vandaag overleden in het ziekenhuis waar hij eerder in kritieke toestand was opgenomen. Wandelseck - pyscholoog van opleiding en oorspronkelijk rijkswachter - werd in 1999 commissaris van de gemeentepolitie in Heusden-Zolder en twee jaar later kreeg hij het mandaat van zonechef van de nieuwe politiezone Heusden-Zolder met de ééngemaakte politie. Maar een jaar later vertrok hij om zonechef te worden in (…) Lees het hele bericht

vck-dames-blijven-ongeslagen

VCK-dames blijven ongeslagen

In het volleybal hebben de dames van VCK Bolderberg nu ook de topper tegen JEVAL Alken gewonnen met 3-1. De thuisploeg startte uitstekend tegen de medeleiders en won de eerste twee sets met 25-17 en 25-14. In de derde was VCK van in het begin op achtervolgen aangewezen en moest met 20-25 zijn eerste setverlies van dit seizoen toestaan. Gelukkig werd - met de steun van het publiek - de klus snel geklaard in de vierde: 25-13 en zo blijven de VCK-dames ongeslagen. 

alleen-rp-products-wint-1

Alleen RP Products wint

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A de topper bij Century Hasselt verloren met 3-1. RP Products stuurde SV De Condé naar huis met 3-2. Wieze Boys B moest thuis zijn meerdere erkennen in El Toro: 0-2.

dorpsraad-zolder-is-uitgesteld

Dorpsraad Zolder is uitgesteld

De dorpsraad Zolder had voor 16 november een vergadering gepland met een heel gevulde agenda: rioleringswerken Dekenstraat – Dorpsstraat, plannen Woutershof, toekomst Heemkundige Kring, ‘oude’ Beekbeemden, RUP Zolder-Centrum, Parkeerbeleid Zolder C, (her)bestemming kerk Zolder ?, Fietsstraat ?, knip Drij Dreven, plannen ’t Bergkse, ... Maar door de stijgende coronacijfers wordt de samenkomst uitgesteld. Voorlopig wordt nog even gewacht om een nieuwe datum vast te leggen.

artikel-27-komt-eraan

Artikel 27 komt eraan

Nog een dikke week, en de 21ste editie van de kunsttentoonstelling Artikel 27 gaat van start in ZLDR Luchtfabriek. De kunstenaars lieten zich inspireren door het thema 'Bella Ciao', Dag Schoonheid. Oorspronkelijk werd het lied gezongen door vrouwen die in mensonwaardige omstandigheden werkten in de Noord-Italiaanse rijstvelden in de 19de eeuw. Het werd bekend als Italiaans strijdlied tijdens Wereldoorlog II, populair bij de Partizanen die zich verzetten tegen fascisme en (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-732

De kijk van Richie

Velen nemen de draad weer op ...

bart-herman-eindelijk-in-cc-muze

Bart Herman eindelijk in CC Muze

Morgenavond is singer-songwriter Bart Herman eindelijk voor het eerst te gast in de nieuwe Muze, enkele keren moest zijn optreden verplaatst worden. Maar nu kunnen dus eindelijk de liedjes van zijn nieuwe album 'Tussen ons, gezegd en gezongen', live beluisterd worden. Het album gaat eigenlijk over de speciale band tussen artiest en publiek, 't wordt dus heel bijzonder. Er is voor deze voorstelling nog een beperkt aantal tickets beschikbaar. Snel surfen naar www.muze.be, denk eraan, een geldige coronapas is vereist.  (foto Bart Herman)

de-oplichtingstruuk-met-de-verloren-gsm

De oplichtingstruuk met de verloren GSM

Whatsapp-oplichters proberen nog geregeld toe te slaan met de smoes van de verloren GSM. Ze sturen dan een bericht naar hun 'papa', eens om de zoveel keren zullen ze dan wel een papa bereiken die zich ongerust maakt over het GSM-verlies van zoon of dochter. Ze gebruiken dan zogenaamd een oude GSM of die van een vriend en vragen om enkele rekeningen te betalen, ze zullen het enkele dagen later wel terugbetalen. Allemaal nonsens natuurlijk. Een gelijkaardige poging bereikte (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-de-nieuwstraat

Inbraak in de Nieuwstraat

Gisteren kort na middernacht is weer een inbraak gepleegd. Deze keer was een huis in de Nieuwstraat het doelwit. De dieven gingen aan de haal met juwelen, een laptop en bankkaarten.

fietsersbond-fietspaden-met-bladafval-in-kaart

Fietsersbond: fietspaden met bladafval in kaart

Nu de herst weer voor vallende bladeren zorgt, wil de Fietsersbond alle fietspaden in Heusden-Zolder in kaart brengen die onveilig worden door bladval. Deze overzichtskaart met een prioriteitenlijst wil de bond aan de gemeentelijke werkplaatsen aanbieden, daardoor zou die gericht tewerk kunnen gaan en zouden aparte meldingen overbodig worden, ook op termijn. De Fietsersbond roept daarom iedereen op om straatnamen en eventueel huisnummers waar jaarlijks problemen met bladafval op (…) Lees het hele bericht

crescendo-droomt-op-zijn-50ste-verjaardag

Crescendo droomt op zijn 50ste verjaardag

Toneelgroep Crescendo uit Viversel bestaat 50 jaar. En hoe kun je dat beter vieren dan met een mooie voorstelling. De komende periode staat het gezelschap 6 keer op de planken van de Vierseleer met 'Maak al je dromen waren'. Ook deze keer werd het stuk geschreven en geregisseerd door Willy Gilis. De voorstellingen hebben plaats op 27 november, 3, 4,10 en 11 december om 20 uur en op zondag 5 december om 15 uur. Tickets kosten € 8 in voorverkoop en € 9 aan (…) Lees het hele bericht

de-laatste-racedag-van-het-jaar

De laatste racedag van het jaar

Vandaag had op Circuit Zolder de laatste racedag van het jaar plaats, namelijk de Race Promotion Day. Normaal was er zaterdag ook nog de Race Promotion Night maar die is dus afgeblazen. Dus kwam vandaag nog eens een bont allegaartje van racewagens en rijders katoen geven, voor de bolides een winter op stal gaan, om aan te sleutelen, nieuwe kleuren te krijgen, enz. (foto's Dirk Dekens)

het-nieuwe-carnavalsseizoen-is-geopend

Het nieuwe carnavalsseizoen is geopend

Vanavond is in de raadszaal van het gemeentehuis het nieuwe carnavalsseizoen ingeluid. Dat gebeurde met een ontvangst door burgemeester Mario Borremans die De Slamridders en De Feestknallers te gast had. Het aantal carnavalsgroepen is inderdaad het voorbije jaar gehalveerd en het zijn de 'oude getrouwen' die het carnavalsgebeuren overeind houden. Prins Jaak van De Feestknallers en prinses An van De (…) Lees het hele bericht

kwb-overdag-naar-soldatenkerkhof-in-leopoldsburg

KWB-Overdag naar soldatenkerkhof in Leopoldsburg

Op deze 11de november was er geen klassieke KWB-Overdag, maar het was wel een aanleiding om in Leopoldsburg een soldatenkerkhof te bezoeken. Met de fiets en begeleid door seingevers, waarbij iedereen dapper de ochtendkoude trotseerde. In Leopoldsburg werd het stil op de begraafplaats van het Britse Gemenebest. Daarna konden ze even opwarmen in het clublokaal van Aeroclub Sanicole. De meer dan 50 fietsers hadden uiteindelijk 35 km op de teller staan. (foto's Ludo Deleux)

70-jarigen-van-heusden-centrum-kwamen-samen

70-jarigen van Heusden-Centrum kwamen samen

De 70-jarigen van Heusden-Centrum bliezen verzamelen bij Stefan en Ann.  Na de receptie, werd aan tafel druk bijgepraat over datgene wat 70-jarigen bezighoudt: gezondheid, kinderen en kleinkinderen, hobby's enz. En zoals Louis Mentens het in zijn gelegenheidsspeech verwoordde: gezond ouder worden steunt op 3 pijlers sociaal contact, bewegen en intellectuele prikkels en dat werd door het gezelschap volmondig beaamd. Even gingen ook de gedachten naar de reeds overleden leeftijdsgenoten, toch al 8 mannen en 2 vrouwen.

wapenstilstand-en-oorlogsslachtoffers-herdacht-1

Wapenstilstand en oorlogsslachtoffers herdacht

Zoals elders in het land, werd ook in Heusden-Zolder de 103de verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht, met ook aandacht voor de slachtoffers van beide oorlogen en vredesmissies waar ons land in betrokken was. Vanmorgen werden al kransen neergelegd aan het monument in Heusden, en na de eucharistieviering in Zolder trok het gezelschap naar het monument daar voor de hoofdplechtigheid. Daar werden kransen neergelegd door burgemeester, oudstrijdersverenigingen en een delegatie van het leger. Samen met militair eerbetoon speelde de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden de hymnes. (foto's Michiel Reynders)

vandaag-gezien-323

Vandaag gezien

Jan Leijskens sprokkelde wat sfeervolle herfstbeelden, een samenspel van kleur, licht en druppels. 

winst-en-verlies-voor-lokale-ploegen

Winst en verlies voor lokale ploegen

De uitslagen in het petanque voor 50-plussers geven deze week een verdeeld beeld voor de ploegen van Heusden-Zolder. Senior Genenbos A–Boekt A: 5-4 en Zigzag A–Olympia A: 8-1. 1ste Limburg Genenbos C–Boekt B: 2-7. 3de Limburg Hasselt B–Olympia B: 3-6 en 4de Limburg Boekt C–Genk F: 6-3. De wedstrijden van De Berk gingen niet door omdat de ploeg in quarantaine moest.

de-kijk-van-richie-731

De kijk van Richie

De dag dat de wapens eindelijk zwegen. 

de-paddenstoelen-staan-er-weer-slot

De paddenstoelen staan er weer (slot)

Met deze mooie foto voor de Sint-Janskapel zet Stefan Was een punt achter de prachtige reeks rond bijzondere paddenstoelen in Heusden-Zolder. 

besmettingen-hebben-uiteenlopende-bronnen

Besmettingen hebben uiteenlopende bronnen

Een analyse van de coronabesmettingen tussen 1 en 7 november leert dat qua wijken de top 3 is: Heusden-Centrum, Berkenbos, Zolder-Centrum-Heikant. Als je de leeftijdsgroepen onder de loep neemt, zijn bij de 45-64-jarigen de meeste besmettingen vastgesteld (60), dan komen de 25-44-jarigen met 54 positieve gevallen. In de leeftijdsgroep 6-11-jarigen is er een lichte afname, wellicht speelt daar de herfstvakantie mee. De besmettingsbronnen zijn volgens burgemeester Mario Borremans heel uiteenlopend: van familiale samenkomsten, feestjes, jeugdbewegingen, werk tot sportactiviteiten.

guy-s-verteltent-in-de-brug

Guy's verteltent in De Brug

De leerlingen van het eerste en tweede leerjaar van De Brug konden vandaag genieten van een voorstelling. Auteur Guy Daniëls kwam langs met zijn verteltent. Hij bracht 'Licht uit', een verhaal over een uiltje dat bang is in het licht. Zoals steeds konden zijn zelf geschreven verhalen de kinderen weer boeien en plezieren. (foto's Inge Vreys)

judith-clijsters-brengt-2-dansvoorstellingen

Judith Clijsters brengt 2 dansvoorstellingen

Het gebeurt niet zo vaak dat een artiest twee voorstellingen op één avond geeft in CC Muze, maar vrijdag strijkt choreografe Judith Clijsters neer met een dubbelprogramma. Met de DIY voorstelling 'You and me anytime anywhere' beleef je plezier met een koptelefoon en een amusante vertelster. Vergezeld door aanstekelijke sounds, vragen en weetjes, word je uitgedaagd om een stukje te onthullen van wie je bent. 'The road to anywhere' is dan (…) Lees het hele bericht

verenigde-vrienden-doorbreken-de-stilte

Verenigde Vrienden doorbreken de stilte

Na een lange stilte - waarvan iedereen de oorzaak nu wel kent - hebben de muzikanten van de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden hun instrumenten opgepoetst en zijn ze alweer een tijd stevig aan het repeteren. Tijd dus voor een jaarconcert onder de toepasselijke naam 'Hier zijn we weer' op zaterdag 13 november om 19.30 uur in 't Kuipershof. Zowel de harmonie als het jeugdorkest zullen het beste van zichzelf geven onder leiding van dirigent Kevin Absillis. Daarnaast zal de (…) Lees het hele bericht

tuchtonderzoek-naar-voormalig-directeur-sfc

Tuchtonderzoek naar voormalig directeur SFC

Opschudding in het Sint-Franciscuscollege waar een intern tuchtonderzoek loopt naar de voormalige algemeen directeur. Die had de voorbije jaren de algemene leiding van het college maar was sinds dit schooljaar directeur logistiek. Het onderzoek dat loopt heeft te maken met mogelijk financieel gesjoemel. De directeur is momenteel preventief geschorst, de leerkrachten zijn op de hoogte gebracht. Het is nu wachten op wat het interne tuchtonderzoek zal uitwijzen, nadien zal de raad van bestuur dan een beslissing nemen. 

een-kunstwerk-voor-verongelukte-mijnwerkers

Een kunstwerk voor verongelukte mijnwerkers

In de aanloop naar de expositie Artikel 27 -die op 21 november de deuren opent in ZLDR luchtfabriek- is kunstenaar Stefan Elsen al druk in de weer op het Marktplein. Stefan droomde al langer van een permanent hedendaags kunstwerk om het dodenhuisje op de mijnsite blijvend uit zijn schuilplaats van verwilderde bomen en hagen te halen. Het dodenhuisje is het enige overgebleven aandenken aan een bijzonder ritueel. Op de andere mijnsites zijn de dodenhuisjes gesloopt. Het (…) Lees het hele bericht

everselse-verenigingen-sloegen-handen-in-elkaar

Everselse verenigingen sloegen handen in elkaar

Vele handen makten het werk licht. Dat was ook te merken in de samenwerking van KWB , FEMMA en SCOUTS Eversel. Ieder jaar houden ze een ontbijtactie in het kader van 11.11.11. Vorig jaar kon dat niet door corona, maar dit jaar maakten ze samen 545 pakketten klaar. Een deel ervan  gaat naar 'Een hart voor Senegal'. (foto Rita Vanhove)

de-paddenstoelen-staan-er-weer-15

De paddenstoelen staan er weer (15)

Aan de Sint-Janskapel en het bos errond trof Stefan Was een gordijnzwam, parasolzwam, narcisridderzwam en kastanjeboleet.

zolder-race-promotion-night-gaat-niet-door

Zolder Race Promotion Night gaat niet door

De Zolder Race Promotion Night waarmee nu zaterdag traditiegetrouw het raceseizoen op het circuit zou afgesloten zijn, gaat niet door. Deze namiddag heeft organisator V-Max Racing Management de annulatie bekendgemaakt. Er waren in de afgelopen anderhalve week heel wat afzeggingen en eerdere bevestigingen die werden ingetrokken, zodat de organisatie van de race niet meer haalbaar was.

schepencollege-heeft-veel-vragen-bij-drij-dreven

Schepencollege heeft veel vragen bij Drij Dreven

Bij het gemeentebestuur zijn heel wat vragen en reacties toegekomen naar aanleiding van de actie van de Fietsersbond voor de afsluiting van De Drij Dreven afgelopen zaterdag. Schepen van Verkeer en Mobiliteit Lode Schops heeft de betrokkenen geantwoord. Daarin staat dat de gemeente Zonhoven inderdaad de vraag gesteld heeft of de weg dient geknipt te worden voor auto's en dat naar aanleiding van geplande weg- en rioleringswerken. Het schepencollege van Heusden-Zolder wil pas al (…) Lees het hele bericht

voorstelling-knaus-opnieuw-geannuleerd

Voorstelling Knaus opnieuw geannuleerd

Over de voorstelling Knaus in CC Muze lijkt wel een doem te hangen. Nadat de voorstelling al drie keer door de gekende oorzaak is verplaatst, zou die normaal vanavond in de Zwarte Zaal worden opgevoerd. Maar deze namiddag kreeg de Muze-directie te horen dat acteur Valentijn Dhaenens nu zelf ziek is en niet kan spelen. Corona steekt er dus weer een stokje dus, de voorstelling is geannuleerd, er is nog geen vervangdatum gekend. (foto Kurt Van Der Elst)

meer-dan-3700-aan-schulden-geind

Meer dan 3700 aan schulden geïnd

De politie hield vandaag samen met de Vlaamse belastingdienst controles op twee plaatsen in Heusden-Zolder. Er is voor € 3710 aan openstaande schulden geïnd. 10 van de 2018 wagens bleken niet in orde met vooral de verkeersbelasting. Verder waren er nog pv’s: 1 bestuurder kon geen geldige verzekering voorleggen, 1 wagen met 4 kale banden, 1 vervallen keuring en 5 bestuurders zonder gordel. Van de vijf alcoholtests was geen enkele positief.

donderdag-worden-oorlogsslachtoffers-herdacht

Donderdag worden oorlogsslachtoffers herdacht

Op donderdag 11 november worden traditiegetrouw de slachtoffers van beide wereldoorlogen en de Belgische slachtoffers tijdens vredesmissies herdacht. Het begint om 9.30 uur met een kransneerlegging aan het oorlogsmonument in Heusden-Centrum. De hoofdplechtigheid heeft dit jaar in Zolder plaats waar om 10 uur een eucharistieviering in de Sint-Vincentiuskerk wordt opgedragen. Aansluitend volgt een korte optocht naar het oorlogsmonument in Zolder voor de bloemenhulde en het eerbetoon.

jeroen-perceval-vertelde-over-zijn-debuutfilm

Jeroen Perceval vertelde over zijn debuutfilm

De ElanFilmavonden had regisseur Jeroen Perceval uitgenodigd bij de vertoning van zijn debuutfilm 'Dealer' in The Roxy Theatre. Die was daarvoor speciaal vanuit Gent naar Koersel afgezakt. Roxy-uitbater Ludo Vangenechten mocht hem verwelkomen en Stijn Phlix interviewde de regisseur over zijn prent, een gesprek dat nadien in de bar werd voortgezet. Er was trouwens heel wat publiek opgedaagd voor deze spannende film, vanaf woensdag te zien in de zalen. (foto's Jean Beerten)

221-besmettingen-in-de-afgelopen-week

221 besmettingen in de afgelopen week

Ook Heusden-Zolder ontsnapt niet aan de enorme stijging van het aantal coronabesmettingen. In de afgelopen week zijn er liefst 221 bijgekomen, van wie 100 in de afgelopen drie dagen. Het gemiddelde is nu opgelopen tot 652 per 100.000 inwoners. Enkele artsen hebben al bevestigd dat de meeste mensen niet ernstig ziek zijn en eerder beperkte symptomen vertonen. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn 3854 inwoners van Heusden-Zolder positief getest.

tip-van-de-bib-woodson-en-lopez

Tip van de bib: Woodson en Lopez

Voor de voorleesboekentip ging de bibliotheek deze week grasduinen in het aanbod voor 3- tot 6-jarigen. Daar kwam 'De dag dat jij begint' van auteur Jacqueline Woodson en illustrator Rafael Lopez tevoorschijn.

Korte inhoud

Angelina merkt dat niemand in de klas op haar lijkt. Iedereen heeft een andere huidskleur, spreekt een andere taal, heeft de vakantie ergens anders doorgebracht of is ergens niet goed in. Maar als Angelina eerlijk vertelt over zichzelf, blijkt ze niet alleen te zijn. Prentenboek met kleurrijke illustraties.

martine-ligt-uit-homo-universalis

Martine ligt uit Homo Universalis

Martine uit Heusden-Zolder wordt niet de Homo Universalis. Tijdens het afvallingsspel in 'Iedereen Beroemd' werd zij vandaag laatste in de opdracht om bij een Tupperware potje het bijpassende deksel te vinden. Martine moest dus het spel verlaten en zal misschien nog lang Tupperware nachtmerries hebben. Bij de 54 overblijvers zit nog wel Saartje van 't Weyerke.

de-paddenstoelen-staan-er-weer-14

De paddenstoelen staan er weer (14)

Ook deze exemplaren trof Stefan Was aan op de terril: het gele nestzwammetje (boven), de baardige melkzwam en het oranje mosbekertje.

internetoplichters-kunnen-het-niet-laten

Internetoplichters kunnen het niet laten

De rechter in Hasselt heeft vandaag drie mannen veroordeeld voor internetoplichting. Het gaat om een man van 36 uit Heusden-Zolder, een man uit Antwerpen en één uit Balen. De man uit Heusden-Zolder kreeg 18 maanden cel, de anderen 1 en 2 jaar. Het ging om het verkassen van 173.000 euro die een Chinese universiteit overmaakte aan een Italiaanse fabrikant van telescopen.  Ze hadden een fictieve mail met een valse factuur met de naam van de bestuurder (…) Lees het hele bericht

politie-grijpt-in-op-gevaarlijke-situaties

Politie grijpt in op gevaarlijke situaties

Vanmorgen trok de verkeersdienst van de politie op pad om een aantal werven en signalisatievergunningen te controleren. Zij hebben twee aannemers op de vingers getikt en aangemaand tot maatregelen. In de Schansstraat was de signalisatie ontoereikend. Onmiddellijk langs de rijbaan was er door de werken daar een niveauverschil van zowat 50 cm. Er stond nagenoeg geen signalisatie of verlichting, wat zowel voor auto's als zwakke weggebruikers volgens de politie een gevaarlijke (…) Lees het hele bericht

weer-een-pittig-jazzavondje-in-het-muzecafe

Weer een pittig jazzavondje in het Muzecafé

Het Muzecafé beleefde weer een stevige jazzavond zondag. The Muze Jazz Orchestra had het Viking Trio uitgenodigd, en na de pauze haalden verschillende muzikanten hun instrumenten boven voor een jamsession. (foto's Herman Eerdekens)

inbrekers-slaan-toen-in-boekt

Inbrekers slaan toe in Boekt

Nu het vroeger donker wordt, neemt zoals steeds het aantal inbraken weer toe. De voorbije dagen waren er al elders in Limburg heel wat inbraken en gisteren sloegen inbrekers ook in Boekt toe. Ze drongen binnen in twee appartementen in hetzelfde gebouw in de Meylandtlaan. Op één plaats werd al zeker geld meegenomen. Er is een sporenonderzoek gevoerd. 

de-kijk-van-richie-730

De kijk van Richie

Na de koers voelden ze zich eerder platte kaas. 

petanque-meeste-ploegen-verliezen

Petanque: meeste ploegen verliezen

Geen goede speeldag voor de lokale ploegen in het petanque, want alleen De Berk B kon winnen. Bij de andere was het wel telkens kantje boordje met spelletjes die nipt werden verloren. De uitslagen: Vlaamse liga Roeselare – Olympia: 5-4. Ere Limburg Boekt B – Tongeren A: 3-6, Opec A – Boekt A: 6-3 en Pelter A – De Berk A: 4-5. 1ste Limburg Maaseik A – De Berk B: 7-2 en Oetervallei A – Olympia A: 6-3. 2de Limburg Bocholt A – De Berk C: 7-2, 
Boekt C – Tongeren B: 3-6 en Oetervallei B – Olympia B: 6-3.

sinterklaas-komt-dit-jaar-naar-zolder

Sinterklaas komt dit jaar naar Zolder

De maand november is begonnen en dan is in Spanje de Sint stilaan zijn stoomboot aan het klaarmaken voor de afreis naar de Lage Landen. En het goede nieuws is dat ook Zolder op zijn reisplanning staat. De kinderen kunnen bij de deelnemende handelaars aan de Sinterklaasactie een kleurplaat afhalen die ze zo mooi mogelijk kunnen kleuren of bewerken. Ze kunnen die weer binnenbrengen bij de handelaars en op woensdag 24 november tussen 14 en 16 uur verwachten Sinterklaas en zijn Pieten alle deelnemers in de Harmoniezaal van De Ware Vrienden om hen wat lekkers te bezorgen. 

jeugdverenigingen-in-heusden-slot

Jeugdverenigingen in Heusden (slot)

De jongenschiro van Heusden-Centrum in 1983 op kamp in Burg Reuland. Dit is ook het einde van de reeks rond de Heusdense jeugdverenigingen. Voor honderden andere foto's en verhalen verwijzen we naar het boek 'Jeugdverenigingen in Heusden' van de Geschied- en Heemkundige Kring. 

veel-mountainbikers-aan-de-veen

Veel mountainbikers aan De Veen

Een grote drukte vandaag aan De Veen want daar organiseerde WTC Sportvrienden Boekt. De honderden deelnemers konden kiezen uit afstanden tusen 25, 35 en 45 km. Onderweg kregen ze een gevarieerd en vooral bosrijk parcours voorgeschoteld, met toch ook wat uitdagende stroken. (foto's Ann Jordens)

bolderbergse-dames-geven-geen-set-prijs

Bolderbergse dames geven geen set prijs

In het volleybal blijven de dames van VCK Bolderberg erin slagen om de nul te behouden. In zes wedstrijden leden ze nog geen enkel setverlies. Deze namiddag moest Diepenbeek er met 0-3 aan geloven, het was een vrij gemakkelijke zege zoals de setstanden weergeven: 16-25, 15-25 en 19-25.

2-klassen-van-t-molenholleke-moeten-thuisblijven

2 klassen van 't Molenholleke moeten thuisblijven

Met het toenemend aantal besmettingen, die vaak voorkomen bij kinderen, is het afwachten hoe de situatie na de herfstvakantie zal evolueren, ook in de scholen. In basisschool 't Molenholleke moeten de leerlingen van beide derde leerjaren alleszins nog thuisblijven. Er zijn in die klassen verschillende besmettingen vastgesteld waardoor alle leerlingen een week thuis in quarantaine moeten blijven. 

vanthoor-weerts-geven-op-in-laatste-adac-race

Vanthoor-Weerts geven op in laatste ADAC race

Dries Vanthoor heeft samen met zijn ploegmaat Charles Weerts moeten opgeven in de laatste manche van de ADAC GT Masters op de Nürburgring. Zaterdag waren ze nog 10de geëindigd in de eerste manche van het weekend. Maar vandaag werd Vanthoor in het begin van de race slachtoffer van een aanrijding. 

kristof-ulenaers-31ste-op-mallorca

Kristof Ulenaers 31ste op Mallorca

Golfer Kristof Ulenaers is 31ste geëindigd in de Challenge Tour Grand Final golf (Challenge Tour) in het Spaanse Calvià op Mallorca. Met een sterke laatste ronde van 71 slagen boekte hij in de slotfase nog vijf plaatsen winst. Dankzij zijn overwinning eerder dit seizoen in de Challenge de Cadiz behoudt Ulenaers zijn Challenge Tour-kaart voor het volgende seizoen. 

brood-en-dieren-gewijd-in-zolder

Brood en dieren gewijd in Zolder

Elk jaar rond het feest van Sint-Hubertus - één van de patroonheiligen van Zolder-Centrum -wordt in de Sint-Vicentiuskerk tijdens de eucharistie het brood gewijd en aansluitend worden buiten de dieren gewijd, het gaat meestal om gelovigen die dan met een hond naar de kerk afzakken. (foto federatie Zolder)

het-paleis-fantaseert-voor-een-jong-publiek

Het Paleis fantaseert voor een jong publiek

De jonge theaterliefhebbers kwamen deze namiddag nog eens aan hun trekken in CC Muze, want daar bracht Het Paleis 'Kier', een voorstelling rond fantasie . (foto Herman Eerdekens)

gaslek-ontstaan-bij-werken-in-schansstraat

Gaslek ontstaan bij werken in Schansstraat

De brandweer is zondagnamiddag omstreeks half vijf opgeroepen voor een gaslek in de Schansstraat. In een put bij een werf had iemand die er aan het werk was, de gasleiding voor een wachtbuis van de riolering gehouden.  Volgens de betrokkene was de gasleiding niet als dusdanig te herkennen. Maar toen hij er in zaagde, ontsnapte meteen een hoeveelheid gas. Brandweer en politie snelden er plaatse en sloten een deel van de Schansstraat af. De brandweer kon het lek voorlopig dichten en de situatie beveiligen, tot nadien technici van Fluvius voor een volledige herstelling konden zorgen.

derby-eindigt-op-gelijkspel

Derby eindigt op gelijkspel

In de tweede provinciale A eindigde de derby tussen FC Anadol en KVV Heusden-Zolder op een 1-1 gelijkspel. Bolderberg FC kwam ook al terug met een gelijkspel uit Leopoldsburg, 2-2.

heusden-wint-van-lummen

Heusden wint van Lummen

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 het streektreffen tegen Lummen VV gewonnen met 3-1.

de-paddenstoelen-staan-er-weer-13

De paddenstoelen staan er weer (13)

Ondanks de vervuilde geschiedenis van de mijnterril - afgeleid van het woord terr-il of zieke grond - is de flora er toch boeiend. Zo trof Stefan Was er de zwartwordende wasplaat en de melkzwam. 

nederlaag-voor-basket-heusden

Nederlaag voor basket Heusden

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden een zware nederlaag geleden bij Tongeren C: 73-41. In de derde provinciale gaat leider Zolder D voort op zijn elan, het won met 72-93 bij Croonen Lommel D. De dames van Zolder verloren met 57-42 op het terrein van Stevoort B. 

de-heidegalm-bracht-mooi-jubileumconcert

de Heidegalm bracht mooi jubileumconcert

De Koninklijke Harmonie De Heidegalm bestaat 75 jaar en dat werd zaterdagavond in CC Muze gevierd met een prachtig concert. Dirigent Kristof Aerts leidde de harmonie door mooie uitvoeringen met solisten Samuel Vrijsen en Arne Wasbauer. En de jeugdmuzikanten bewezen dat de toekomst van de harmonie voor nog vele jaren verzekerd is. (foto's Ann Jordens)

waterlek-in-de-schansstraat

Waterlek in de Schansstraat

Er is vanavond een waterlek in de Schansstraat ontstaan. Technici van De Watergroep zijn ter plaatse maar daardoor zitten heel wat bewoners van de Schansstraat en de Teutenweg momenteel zonder drinkwater. Het is nog niet duidelijk hoe lang de problemen zullen duren. 

jeugdverenigingen-in-heusden-8

Jeugdverenigingen in Heusden (8)

Ook dit was destijds een jeugdbeweging: de Eucharistische Kruistocht, kortweg EK. Die was opgericht in 1920 en de leden beloofden minstens één keer per week te communie te gaan. 

jeroen-perceval-stelt-dealer-voor-in-roxy

Jeroen Perceval stelt 'Dealer' voor in Roxy

't Is al een tijdje geleden maar TheRoxyTheatre mag maandagavond nog eens een regisseur ontvangen die zijn film komt voorstellen: Jeroen Perceval komt zijn debuutfilm 'Dealer' presenteren. Hij mixt daarin twee werelden: de film- en theaterwereld en het Antwerpse straat- en drugsmilieu. Het resultaat wordt een bijzondere cocktail met acteurs als Ben Segers, Bart Hollanders, Sverre Rous en Veerle Baetens.De film wordt maandagavond om 20.30 uur vertoond in het kader van de ElanFilmavonden. 

de-paddenstoelen-staan-er-weer-12

De paddenstoelen staan er weer (12)

Nog wat oogst in de bossen van Obbeek. De franjezwam (boven) en onder de botercollybia (die vettig aanvoelt) en de boompuist. (foto's Stefan Was)

veel-schade-bij-botsing-op-snelweg

Veel schade bij botsing op snelweg

Vanmorgen vroeg zijn op de E314 ter hoogte van Zolder drie auto's en een vrachtwagen gebotst. Er was heel wat materiële schade en de auto's moesten getakeld worden. Hoe het ongeval gebeurde, is niet duidelijk, maar het was nog donker en ook de verkeershinder bleef beperkt.

de-drij-dreven-korte-tijd-geblokkeerd

De Drij Dreven korte tijd geblokkeerd

Leden van de Fietsersbonden van Zonhoven en Heusden-Zolder, met ook enkele buurtbewoners, hebben deze voormiddag korte tijd De Drij Dreven geblokkeerd. Het ging om een symbolische actie op de grens van beide gemeenten, waarmee de actievoerders willen pleiten om de straat alleen nog toegankelijk te maken voor zwakke weggebruikers. Ze vinden dat er te snel gereden wordt, wat de fietsers en wandelaars in gevaar brengt, er is een gevaar op aanrijding met wild en sluikstorters zouden er makkelijk (…) Lees het hele bericht

al-23-weesfietsen-opgehaald-en-hersteld

Al 23 'weesfietsen' opgehaald en hersteld

Zowat overal in Heusden-Zolder vind je achtergelaten of gevandaliseerde fietsen, onder meer aan fietsenstallingen aan stations, in fietsenrekken in de Koolmijnlaan, aan bushaltes ... De Fietsersbond meldt die zogenaamde weesfietsen aan de gemeentediensten. De fietsen kunnen dan opgehaald worden en na een eventuele opknapbeurt in de Fietshal ter beschikking gesteld worden van behoeftige inwoners. Dit jaar ging het tot nu toe al om 23 fietsen. (foto Danny Wendelen)

wie-nam-de-lintjes-van-de-gezinsbond-weg

Wie nam de lintjes van de Gezinsbond weg?

De mensen van de Gezinsbond zitten met een probleem. Ze hebben een pitslampentocht op het getouw gezet, maar hebben nu gemerkt dat de lintjes, die ze als wegwijzers gebruiken, over een heel deel van het traject verdwenen zijn. Zo hingen in het bos aan kasteel Meylandt en het pad langs de beek geen lintjes meer. Mogelijk heeft iemand dat met goede bedoelingen gedaan, maar de mensen van de Gezinsbond ruimen die telkens na de pitslampentocht zelf op (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-729

De kijk van Richie

We leven in een app-maatschappij.

kwb-zolder-viert-haar-75ste-verjaardag

KWB Zolder viert haar 75ste verjaardag

Feest vandaag in de Jogem want de KWB Zolder-Centrum is dit jaar 75 jaar jong.  Dat werd gevierd met een receptie en een aantal toespraken. Albert Aerts verwelkomde de talrijke aanwezigen. Koen Vandecruys mocht namens KWB-nationaal de felicitaties overbrengen aan het bestuur en alle leden. Schepen van cultuur Marleen Hoydonckx stak haar bewondering voor zo'n lange actieve en nog steeds bruisende (…) Lees het hele bericht

gokhan-saricam-wint-na-15-seconden

Gokhan Saricam wint na 15 seconden

Gokhan Saricam uit Heusden-Zolder heeft zijn MMA-gevecht in Dublin vanavond al na 15 seconden gewonnen. De kamp was amper in gang gezet toen hij zijn tegenstander Charlie Milner tegen de vlakte werkte en vervolgens een reeks rake klappen toedieden. Milner lag meteen KO en de scheidsrechter zette de kamp stil. Daarmee heeft Saricam zijn heroptreden na een blessure allerminst gemist. 

jeugdverenigingen-in-heusden-7

Jeugdverenigingen in Heusden (7)

Scouts en gidsen De Perenboom tijdens een bijeenkomst in een gebouw van het Sint-Franciscuscollege. 

de-paddenstoelen-staan-er-weer-11

De paddenstoelen staan er weer (11)

De poederzwamgast (boven en onder) is een parasiet op het rottende vruchtlichaam van een grofplaatrussula. Verder een paarse schijnridderzwam, een fopzwam en een gestreept nestzwammetje. Ook deze exemplaren vond Stefan Was in de bossen in Ubbersel-Eversel.

jeugdraad-wil-weten-hoe-het-zit-met-jeugdbeleid

Jeugdraad wil weten hoe het zit met jeugdbeleid

Onder de noemer 'Debattle - where are we now?' organizeerde de jeugdraad vanavond een debat in Muze dat ook live via Facebook werd gestreamd. Het was de bedoeling om een stand van zaken op te maken wat dit beleid halfweg de legislatuur heeft gepresteerd voor de jongeren en wat nog op het schap ligt. Aan het debat namen deel Femke Vandenwijngaert (N-VA), Jan Jans (Vlaams Belang),  Maarten Frederix (GOED) en Isabelle Thielemans (CD&V). Vooruit liet verstek gaan. Ook schepen van (…) Lees het hele bericht

wagenpark-en-deel-kalender-belcar-zijn-bekend

Wagenpark en deel kalender Belcar zijn bekend

Er zijn meer details bekend over de Belcar voor volgend jaar, zoals bekend mogen daarin geen prototypes meer deelnemen. De toegelaten auto's in de GTa zijn Porsche Cup 992, Lamborghini Super Trofeo, Ferrari Challenge, Audi GT2, Marc V8 Mustang, Silhouette BMW i8 GTR en KTM GT2. In de GTb zijn dat  Porsche Cayman, AMG GT4, Lamera, Ligier JS2R en Lotus Exige. In de Toerisme a zijn toegelaten: BMW M2 CS, Audi RS3 LMS, Seat Cupra, BMW M3 GTR, (…) Lees het hele bericht

jelle-geens-wint-in-abu-dhabi

Jelle Geens wint in Abu Dhabi

Jelle Geens heeft vandaag in Abu Dhabi de tweede manche in de World Triatlon Series gewonnen Hij legde de sprintafstand (750 m zwemmen, 20 km fietsen, 5 km lopen) af in 52:21, dat was 5 seconden sneller dan de Fransman Vincent Luis en 8 seconden voor de Hongaar Vence Biczak. Na het zwemmen was Geens was 39ste, maar na zowat 10 km fietsen sloot hij aan bij de kopgroep. Hij begon als vierde te lopen en in de laatste kilometer liep hij weg van de rest. Het is zijn tweede zege ooit op wereldniveau, de vorig was in 2019 in Canada.

twee-bushido-leden-kregen-een-ander-kleurtje

Twee Bushido-leden kregen een ander kleurtje

Bij de club Bushido Ju-Jutsu krijgen in de herfst een aantal leden een andere kyu-graad, met andere woorden hun gordel verandert van kleur. Zo werden ook nieuwe kleuren behaald op de kindertraining. Luna Broux mocht haar gele gordel in ontvangst nemen en Jens Vangenechten kreeg zijn oranje gordel. Dat uiteraard ging letterlijk niet zonder slag of stoot, want ze moesten eerst slagen in een opgelegd examen onder het toeziend oog van trainer Bjorn. Wie zich ook (…) Lees het hele bericht

neos-leden-weten-nu-alles-over-jenever

Neos-leden weten nu alles over jenever

Neos Heusden-Zolder brengt geregeld bedrijfsbezoeken. Dat begrip wordt relatief breed geïnterpreteerd en zo gingen de leden ook op bezoek in het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt waar ze alles te weten kwamen over de geschiedenis en het productieproces van de Hasseltse jenever. En daar ga je uiteraard niet buiten zonder proeven.  (foto Trudo Groffi)

sint-maartensvuur-lindeman-is-uitgesteld

Sint-Maartensvuur Lindeman is uitgesteld

Het Sint-Maartensvuur in de wijk Lindeman, dat normaal op 13 november was gepland, is uitgesteld. Dat besluit is genomen omdat door de huidige COVID-situatie en de nieuwe maatregelen de organisatie niet veilig kan verlopen. En de organisatoren willen het alleen laten plaatsvinden als iedereen effectief kan komen. Het blijft de bedoeling het feest te laten doorgaan, als de maatregelen versoepelen.

jeugdverenigingen-in-heusden-6

Jeugdverenigingen in Heusden (6)

De chiromeisjes van Berkenbos in 1952, de leidster was Mia Vanduffel. 

de-paddenstoelen-staan-er-weer-10

De paddenstoelen staan er weer (10)

Nog in de bossen Van Soest trof Stefan Was een heel aantal soorten russula's aan. Typisch is dat hun steel knapt zoals een stukje krijt.

kwb-overdag-hervat-met-twee-thema-s

KWB-Overdag hervat met twee thema's

KWB-Overdag heeft na een lange onderbreking vanmorgen zijn leerijke en ontspannende donderdagvoormiddagactiviteiten hervat. Dat gebeurde coronaproof in 't Kuipershof, waar veel meer plaats en ventilatie is. Eerste spreker was Karel Stevens, projectmanager Vlaamse Landmaatschappij, met een toelichting over de toekomstplannen voor de vallei van de Mangelbeek. De huidige visie concentreert zich op water en natuur, trage wegen voor fietsers en wandelaars, erfgoed met belevingsmogelijkheden en een ontmoetingsruimte. Na de pauze gaf Wim Goris een uiteenzetting met anekdotes, verhalen en gebeurtenissen van de Heusdense jeugdverenigingen en dat naar aanleiding van het boek 'Jeugdverenigingen in Heusden'. (foto's Ludo Deleux)

werkloosheid-blijft-sterk-dalen

Werkloosheid blijft sterk dalen

Eind oktober zaten in Heusden-Zolder 890 mensen zonder werk, dat zijn er 15,8 % minder dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. In vergelijking met een maand eerder is het aantal werkzoekenden met 46 verminderd. 5,9 % van de beroepsbevolking van Heusden-Zolder zit momenteel zonder werk, dat is exact evenveel als het Limburgse gemiddelde, voor Vlaanderen bedraagt dat 5,8 %. Het aantal vacatures bedroeg in september - die cijfers komen altijd wat achter de werkzoekenden - 1.530. Maar het gaat in 1.325 gevallen wel om uitzendopdrachten. 

heusden-zolderse-ploegen-nemen-leiding

Heusden-Zolderse ploegen nemen leiding

In de 50-plus petanquecompetitie blijven de ploegen van Heusden-Zolder het goed doen. Zowel Boekt A, Boekt B en Olympia B nemen in hun afdeling de leiding. Senior afdeling Limburg Boekt A – Pelter A: 6-3, Olympia A – Sint Truiden A: 4-5 en Opec A – Boekt A: 7-2. 1ste Limburg Boekt B – Genk A: 6-3. 3de Limburg De Berk C – Sparrendal A: 4-5 en Olympia B – De Berk B: 6-3. 4de Limburg Felix A – Boekt C: 5-4.

ramona-millen-op-directiefunctie-bij-voka-limburg

Ramona Millen op directiefunctie bij VOKA-Limburg

Ramona Millen (44) uit Heusden-Zolder gaat volgende week aan de slag bij werkgeversorganisatie VOKA-KvK-Limburg. Daar wordt ze directeur Business Development en Ondernemersrelaties. Ze heeft al een brede ervaring in people management en strategische sales bij internationale kleppers als Henkel, Omega Pharma en Roularta opgedaan. “In die jaren heb ik een heel sales traject afgelegd: van accountmanager over business development manager en sales manager tot sales director. De laatste (…) Lees het hele bericht

bert-gabriels-fileert-het-jaar-in-cc-muze

Bert Gabriëls fileert het jaar in CC Muze

Cultuurcentrum Muze wordt alsmaar meer uitgekozen door artiesten en gezelschappen om een try-out te doen of een première te laten plaatsvinden. Zo is vanavond ook stand-up comedian Bert Gabriëls te gast met zijn #Eindejaars3 try-out. Hij zal de actualiteit, sport, politiek, cultuur, entertainmentwereld en het regionaal nieuws fileren. Een show met massa’s doordenkertjes, jokes en grappige momenten. Vorig jaar moest hij noodgedwongen een studioversie brengen. Daar kwamen (…) Lees het hele bericht

tijdelijk-omrijden-op-het-routeke

Tijdelijk omrijden op het 'routeke'

Nog tot 12 november kunnen fietsers geen gebruik maken van het fietsroutenetwerk - 't routeke - tussen de Graaf de Theuxlaan en het Helzoldstadion. Over heel het traject wordt een aantal bomen tot dicht bij de grond gekapt. Dat heeft een deel met veiligheid te maken maar ook met landschappelijk en ecologisch beheer. Die bomen zullen immers terug uitgroeien en zo krijg je langs het traject een mix met bomen van verschillende leeftijd en structuur. De passanten (…) Lees het hele bericht

boek-jeugdverenigingen-alleen-nog-in-winkels

Boek jeugdverenigingen alleen nog in winkels

Al de bestelde boeken 'Jeugdverenigingen in Heusden' van de Geschied- en Heemkundige Kring zijn inmiddels afgehaald. De leden zitten dus niet meer langer in de bibliotheek. De jaarboeken zijn vanaf nu alleen nog te koop  bij Vera, dagbladhandel, Guido Gezellelaan 9, Spar-Aerts,  Guido Gellelaan 175 en Gijbels Frans, zelfbediening, Voortstraat 16.

jeugdverenigingen-in-heusden-5

Jeugdverenigingen in Heusden (5)

De Scouts en Gidsen Sint-Bavo Eversel vormen de jongste jeugdvereniging van Heusden. De beweging is pas in 1988 opgericht, maar toont zich wel als een erg actieve en geëngageerde groep. Hun nog recente geschiedenis lees je ook in het boek 'Jeugdverenigingen van Heusden'.

artsen-testcentra-en-apothekers-erg-onder-druk

Artsen, testcentra en apothekers erg onder druk

Heel wat huisartsen in de regio zeggen dat ze 'op' zijn en stoppen met HRC-testen. Ze zeggen dat ze hun tijd vooral willen steken in het verzorgen en behandelen van patiënten maar dat dat de jongste tijd alsmaar moeilijker wordt door hun overvolle agenda. En dat heeft vooral te maken met de vele testen. Misschien dat de nieuwe app online die vandaag gelanceerd is en waar mensen aan de hand van vragen kunnen te weten komen of een test noodzakelijk is, kan helpen. Maar dan moeten ook de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-322

Vandaag gezien

De Sint-Kapel bij valavond, de bomen worden elke dag een beetje kaler. (foto Mia Theunis)

de-paddenstoelen-staan-er-weer-9

De paddenstoelen staan er weer (9)

Nog steeds in de bossen van Obbeek kwam Stefan Was de gordijnzwam tegen, die heeft zijn naam gekregen door zijn gordijntje aan de onderzijde. En voor de draadknotszwam moet je misschien iets beter kijken, maar die is momenteel massaal verspreid in het bos.

fietsersbonden-gaan-actievoeren-in-de-drij-dreven

Fietsersbonden gaan actievoeren in De Drij Dreven

De Fietsersbonden van Heusden-Zolder en Zonhoven gaan nu zaterdag om 11 uur actie voeren in De Drij Dreven aan de Vrunstraat, op de grens tussen beide gemeentes. Ze sluiten zich aan bij de plannen van de gemeente Zonhoven om de weg af te sluiten voor autoverkeer, de gemeente Heusden-Zolder wil eerst een onderzoek. "De Drij Dreven is een sluipweg voor autoverkeer dwars door een natuurgebied. Het is er onveilig fietsen en wandelen door het (soms erg (…) Lees het hele bericht

auva-heeft-oplossing-voor-covid-safe-controle

Auva heeft oplossing voor Covid Safe-controle

Voortaan is een Covid Safe Ticket nodig bij horecabezoek of in de fitness, maar ook op heel wat evenementen, en het zal wellicht ook meer en meer nodig zijn in de medische en zorgsector. De verplichting is één ding, maar controle is vaak een ander paar mouwen en leidt tot frustratie bij uitbaters en organisatoren. Auva, de multimedia-keten van Raf Coomans met hoofdzetel in Heusden-Zolder, heeft daarvoor een applicatie klaar. Daarbij (…) Lees het hele bericht

besmettingen-nemen-weer-sterk-toe

Besmettingen nemen weer sterk toe

Het aantal coronabesmettingen is nu snel aan het oplopen, ook in Heusden-Zolder. De afgelopen week zijn er liefst 135 inwoners positief getest, de week voordien waren het er 83 en nog een week eerder 36. Gisteren alleen zijn er 15 bijgekomen in de statistieken. We zitten nu opnieuw aan een weekgemiddelde van 398 per 100.000 inwoners. Het is 74 dagen geleden dat er nog eens een dag was zonder geregistreerde besmetting, van 3622 inwoners van Heusden-Zolder is tot nu toe geweten dat ze corona hadden.

jeugdverenigingen-in-heusden-4

Jeugdverenigingen in Heusden (4)

De KSA of de Katholieke Studenten Actie van Heusden-Centrum in 1963 op kamp in Teuven. In het boek van de Geschied- en Heemkundige Kring vind je nagenoeg alle namen van de deelnemers aan dat kamp terug. 

de-paddenstoelen-staan-er-weer-8

De paddenstoelen staan er weer (8)

Nog in de buurt van Obbeek zag Stefan Was het duivelsei van de phallus impidicus boven). Doorgesneden kan je de fallus zien zitten, klaar om eruit te komen. Daarnaast ook de vrij zeldzame beukenmelkzwam (zie de druppels witte melk) en de rode zwavelkop.

tau-bekijkt-laudato-si-in-de-praktijk

Tau bekijkt 'Laudato Si' in de praktijk

Tau Franciscaanse Spiritualiteit organiseert op zaterdag 20 november om 14 uur een inspiratiedag in het Sint-Franciscuscollege. Thema luidt 'de boodschap van Laudato Si in de praktijk'. Laudato Si is de encycliek waarin paus Franciscus 'alle mensen van goede wil' oproept om met respect en eerbied om te gaan met de aarde en de armen en daartoe in een heel aantal maatschappelijke domeinen een ommekeer teweeg te brengen. Met Glasgow in het achterhoofd een (…) Lees het hele bericht

drie-dagen-sinner-s-day-zitten-erop

Drie dagen Sinner's Day zitten erop

De eerste Sinner's Day in TheMax zit er op en zal nu geëvalueerd worden. Duidelijk is in ieder geval dat het publiek uit alle windrichtingen de weg naar het mijnterrein had gevonden en dat het samen met de verschillende bands stevig uit de bol is gegaan. De jaren tachtig waren drie dagen lang helemaal terug. (foto's Stephan Volders)

scouts-eversel-stappen-100-km-voor-goede-doel

Scouts Eversel stappen 100 km voor goede doel

Van de Scouts- en Gidsengroep van Eversel is al langer geweten dat ze van een uitdaging houden en zich graag inzetten voor het goede doel. De 11.11.11-actie staat daarbij jaarlijks op het programma. Maar de uitdaging van dit jaar was toch wel bijzonder: een eigen gesponsorde dodentocht over 100 km, met daarbij ook enkele kortere trajecten. Zaterdagavond werden vijf moedigen in Durbuy gedropt, waar ze een uitgestippeld traject aanvatten. De Ardense (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-728

De kijk van Richie

Een beschouwing bij Allerzielen. 

tip-van-de-bib-guido-van-genechten

Tip van de bib: Guido Van Genechten

Van 20 tot 28 november is het de voorleesweek. Daarom zullen de mensen van de bib de hele maand november voorleesboeken tippen. Elke week een tip voor een andere leeftijdscategorie. De spits wordt afgebeten door "Ik zoen je" van Guido Van Genechten, een leuk voorleesboek voor de allerkleinsten, van 0 tot 3 jaar.

Korte inhoud

Een zoentje op je bolletje, een zoentje op het puntje van je neus en op je buikje omdat dat zo heerlijk kietelt: babydiertjes worden overal geknuffeld omdat hun ouder (ik-persoon) zoveel van ze houdt. Hardkartonnen prentenboek met sfeervolle, collageachtige illustraties in zachte kleuren en eenvoudige, herhalende tekst.

de-paddenstoelen-staan-er-weer-6-1

De paddenstoelen staan er weer (7)

Vandaag een aflevering die we aan één zwam wijden, de kroontjeknotszwam. Die is namelijk behoorlijk zeldzaam en Stefan Was was dan ook meer dan in zijn nopjes toen hij die tegenkwam in de bossen van Obbeek. 

vandaag-gezien-321

Vandaag gezien

Het was deze namiddag ideaal weer voor een wandeling in een prachtig herfstdecor, zoals hier in het bos van Vogelsanck. (foto's Dimitri Reynders)

jeugdverenigingen-in-heusden-3

Jeugdverenigingen in Heusden (3)

Een foto uit 1959, de Chiro van Heusden-Centrum op kamp aan de Holsteenbron in Zonhoven, in het boek van de Geschied- en Heemkundige Kring vind je ook de namen van de chiroleden die erbij waren. 

halloweenactie-in-de-blauwe-wijk-was-een-succes

Halloweenactie in de Blauwe Wijk was een succes

 Liefst 43 gezinnen namen deel aan de halloweenactie van de Blauwe Wijk. De kinderen - verkleed van superheld, Dracula, heks tot geraamte - mochten dus op heel wat laatsen aanbellen om de bewoners eens goed de daver op het lijf te jagen en tegelijk een snoepje uit de brand te slepen. De bewoners van die huizen hadden trouwens hun best gedaan om ze ook mooi te decoreren. Op één plaats werden de kinderen verwelkomd door een knuffelhond, normaal in de racewereld de mascotte van de plaatselijke #24, maar nu dus present om kwistig snoepjes uit te delen. (foto Tony Sempels)

inbraak-in-de-gravenlaan

Inbraak in de Gravenlaan

Toen de bewoonster van een huis in de Gravenlaan vanmiddag terugkeerde van een weekendje aan zee, wachtte haar een bijzonder onaangename verrassing. Inbrekers waren het huis binnengedrongen via een raam op de bovenverdieping. Binnen hebben ze alles overhoop gehaald. Of er ook buit is gemaakt, was niet meteen duidelijk.

new-wave-artiesten-boeten-niet-aan-energie-in

New Wave artiesten boeten niet aan energie in

Op de tweede dag van Sinner's Day is het publiek in de avonduren nog stevig uit de bol gegaan. Op het podium artiesten en bands die al decennia bezig zijn maar nog geen greintje aan energie hebben ingeboet. Het was duidelijk dat gisteren ook veel fans waren afgezakt voor de top of the bill: Gary Numan. (foto's Stephan Volders)

de-overledenen-zijn-niet-vergeten

De overledenen zijn niet vergeten

Vandaag trekken veel mensen naar de begraafplaatsen om hun overleden familieleden, vrienden en kennissen te herdenken. Gisteren zijn aan veel graven al bloemen geplaatst, chrysanten blijven traditiegetrouw de meest gekozen bloemsoort. 

the-presidentz-speelt-zijn-eigen-punkfestivalletje

The Presidentz speelt zijn eigen punkfestivalletje

Terwijl amper 100 meter verder grote namen Sinner's Day bespeelden, deed in het Muzecafé gisteravond The Presidentz de temperatuur dermate stijgen dat op de klimaatconferentie in Glasgow alle alarmbellen afgingen. Bekende en minder bekende punknummers rolden door het café, Remo Perrotti breide er nog een stevige new waveparty van achter de draaitafel aan vast. (foto's Herman Eerdekens)