Archief februari 2023

meer-veiligheid-voor-fietsers-in-de-zandstraat

Meer veiligheid voor fietsers in de Zandstraat

De verkeersveiligheid in de Zandstraat wordt aangepakt. Zo komen er nieuwe fietspaden tussen het kruispunt met de Vredestraat tot en met het kruispunt met de Begonialaan. Ook de rijweg krijgt een nieuwe asfaltlaag en de rijweg wordt over de hele lengte versmald tot 5,5 meter. Rijweg en fietspad worden gescheiden met een veiligheidsstrook van 90 cm. Ook de kruispunten worden aangepakt. Op het kruispunt Waterlozenstraat/Vredestraat worden de zijstraten met fietssluizen afgesloten voor gemotoriseerd (…) Lees het hele bericht

hoe-beveilig-je-je-elektrische-fiets

Hoe beveilig je je elektrische fiets?

PARTNERBIJDRAGE Voor een oude fiets kunnen eenvoudige frame- of kettingsloten voldoende bescherming bieden. Als eigenaar van de beste elektrische fiets zul je meer moeite moeten doen om deze tegen diefstal te beveiligen. Experts raden aan om op meerdere vlakken actie te ondernemen om diefstal van e-bikes te voorkomen en ervoor te zorgen dat je na een diefstal niet met lege handen komt te staan. In (…) Lees het hele bericht

zaterdag-limburgse-bieren-proeven-in-bolderberg

Zaterdag Limburgse bieren proeven in Bolderberg

Nu zaterdag worden de bierliefhebbers verwacht in de Witte Zaal in Bolderberg want daar vindt de Bolderbergse Bierhappning plaats. Op dat gebeuren staan altijd de Limburgse bieren centraal, ook deze keer kun je er 45 Limburgse bieren proeven. Dat gaat van de klassiekers tot minder bekende bieren. Het begint om 13 uur en tegen 22 uur zijn de laatste bieren uitgeschonken. Een systeem met waarborgglazen en jetons zorgt ervoor dat je samen met ander bezoekers bieren kunt delen en dus heel wat soorten kunt proeven zonder grote hoeveelheden te drinken. En tussendoor kun je uiteraard iets alchoholvrij of een hapje nuttigen. 

geen-drinkwater-in-sint-jozefstraat

Geen drinkwater in Sint-Jozefstraat

Inwoners van de Sint-Jozefstraat zitten al de tweede dag op rij zonder drinkwater. Ook gisteren kwam er sinds 's ochtends geen druppel meer uit de kraan. Mogelijk heeft dat te maken met werkzaamheden in de buurt, maar inwoners van de Brandeborg, Schobbenberg, Domherenstraat, Langeweg en Landweg waren vooraf verwittigd van de onderbrekingen. In de Sint-Jozefstraat kwamen ze uit de lucht gevallen. UPDATE En de inwoners van het Dunantplein laten weten dat ook zij de tweede dag op rij zonder verwittiging zonder drinkwater zitten. 

vandaag-gezien-439

Vandaag gezien

In de plaats van naar het hoge noorden te trekken, blijven de kepen massaal eten in de tuin van Stefan Was. Is het eten hier beter?  Of zouden ze de kluts kwijt zijn nu het noorderlicht ook in onze contreien te spotten valt? (foto's Wendy Vanhoudt)

tip-van-de-bib-tom-thys

Tip van de Bib: Tom Thys

Om de maand februari af te ronden raden de bibliotheekmedewerkers ons een jeugdboek aan: Duisterhuys van auteur Tom Thys en illustrator Leslie Saurus.

Korte inhoud

Moussa is verslaafd aan youtubevideo’s van Urban Explorers.  Jongeren die ronddolen in verlaten gebouwen.  Tot diep in de nacht verslindt hij het ene filmpje na het andere.  Wanneer er plots een gillend meisje in beeld verschijnt, schrikt Moussa zich rot.  Helemaal als ze zich (…) Lees het hele bericht

batopin-is-geopend-in-heusden-centrum

Batopin is geopend in Heusden-Centrum

Het cashpunt van Batopin is geopend aan het Sint-Willibrordusplein. In de vroegere lokettenzaal van Belfius zijn drie automaten geïnstalleerd waar de klanten van de grote banken die aan het project deelnemen terechtkunnen voor cash.  Het gaat om de klanten van Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC deel. (foto Julien Maebe)

zolders-taalgebruik-13

Zolders taalgebruik

In den drèède weijer gònke ve zwumme, allè gròntdabbe. In de derde vijver gingen we zwemmen, ‘t is te zeggen, in de grond woelen. We konden niet zwemmen, maar gingen in de derde vijver wat plonsen. 

mathy-janssen-schiet-zich-naar-zilver-op-bk

Mathy Janssen schiet zich naar zilver op BK

Op het Belgisch kampioenschap boogschieten op doel in Wuustwezel heeft Mathy Janssen van schuttersgilde Sint-Barbara de zilveren medaille behaald in de categorie heren 60+. Er hadden zich drie schutters van Sint-Barbara geplaatst voor het kampioenschap. Patrick Vos viel net naast het podium - vierde - en Rudi Peeters werd achtste.

celstraf-geeist-tegen-oplichter-op-de-vlucht

Celstraf geëist tegen oplichter op de vlucht

Voor de rechtbank in Hasselt heeft het parket 30 maanden gevangenis en 4.000 euro boete geëist tegen een Nederlandse zaakvoerder van een bouwbedrijf uit Ham. Hij stond terecht voor oplichting maar gaf verstek. Hij had opdrachten binnengehaald voor renovatiewerken in Heusden-Zolder, maar ook in Keerbergen, Mechelen en Mol. Hij maakte offertes, schreef voorschotfacturen uit, maar hij verdween met het geld zonder de renovaties af te maken. Ook in Nederland was de man - afkomstig (…) Lees het hele bericht

3-verwaarloosde-pony-s-langs-de-meylandtlaan

3 verwaarloosde pony's langs de Meylandtlaan

In een weide langs de Meylandtlaan hebben de medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum vandaag drie verwaarloosde pony's opgehaald. Ze werden opgeroepen door de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn die vaststelde dat de pony's langdurig verwaarloosd waren. Op die lokatie zijn in het verleden nog gevallen van dierenverwaarlozing geweest. De pony's die vandaag zijn opgehaald, hadden extreem lange hoeven, huidproblemen en vergroeide tanden doordat ze niet (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-438

Vandaag gezien

Het is bijzonder onprettig voor wie allergisch is aan pollen, maar het seizoen is dit jaar erg vroeg begonnen. Ook in het Sint-Jansbos is het al prijs. En zeggen dat de weerkundige lente pas op 1 maart begint. (foto Julien Maebe)

5-bestuurders-hadden-te-veel-gedronken

5 bestuurders hadden te veel gedronken

De politie hield het voorbije weekend controles op alcohol, drugs en snelheid op 3 plaatsen in Heusden-Zolder. 555 bestuurders hadden niet gedronken, 5 hadden dat wel: twee moesten hun rijbewijs 3 uur inleveren, één voor zes uur en 2 hadden zoveel gedronken dat ze hun rijbewijs meteen 15 dagen kwijt zijn. Andere overtredingen: 1 voertuig is in beslag genomen en getakeld omdat het niet verzekerd was, 3 bestuurders gebruikten de gsm achter het stuur, 2 andere bestuurders (…) Lees het hele bericht

heidegalm-in-volle-voorbereiding-op-jaarconcert

Heidegalm in volle voorbereiding op jaarconcert

De Koninklijke Harmonie De Heidegalm Berkenbos hield een open repetitie in OC De Buiting in Paal en dat samen met de directieklas van de academie van Beringen. Met componist en dirigent Jan Van der Roost werd zijn werk Grimm's Fairytale Forest gerepeteerd. Voor de muzikanten van harmonie en academie een leerrijke en motiverende ervaring. Het was trouwens een onderdeel van de voorbereidingen op het jaarconcert Phoenix Ascending op 8 april in CC Muze. Er zijn nog tickets te koop. (foto's Pauline Driesen)

gas-handhavers-van-ovam-23-inbreuken

GAS-handhavers van OVAM: 23 inbreuken

Sinds oktober trekken in Heusden-Zolder GAS-handhavers van OVAM op pad om mensen die zich schuldig maken aan zwerfvuil of sluikstorten te betrappen. Ze trekken anoniem rond, zowel overdag als 's avonds. Zo waren er tussen oktober en nu 114 controles. Ze letten op alles: peuk op de grond gegooid, afval op straat laten slingeren, een hond niet aangelijnd of een hondendrol niet opgeruimd ... het kan boetes tot maximaal 350 euro opleveren. 23 keer is al een inbreuk vastgesteld met een GAS-verslag. Welke sanctie en eventueel hoeveel betaald moet worden, wordt bepaald door een ambtenaar bij de provincie.

in-maart-weer-hoop-doet-geven-voor-st-vincentius

In maart weer 'Hoop doet Geven' voor St.Vincentius

Sint-Vincentius en de gemeente Heusden-Zolder organiseren ook dit jaar de actie 'Hoop doet geven'. Het is een oproep aan de bevolking om tussen 1 en 31 maart verzorgingsproducten en houdbaar voedsel naar de inzamelpunten te brengen. Wat kan dat zoal zijn? Rijst, pasta, blikvoeding maar ook shampoo, tandpasta, luiers, enz. Heel wat plaatselijke winkels nemen er aan deel, maar je kunt ook rechtstreeks bij Sint-Vincentius terecht, elke zaterdag tussen 9 en 11 uur. Dan (…) Lees het hele bericht

alle-ploegen-van-boekt-winnen

Alle ploegen van Boekt winnen

In het petanque was het in de nationale afdeling de laatste speeldag voor Olympia, het heeft de competitie helaas verliezend afgesloten. 7-2 bij Le Pays Noir. De andere uitslagen: Vlaamse: Okapie – Boekt: 2-7. Ere-Limburg: Olympia A -  De Berk A: 0-9. 1ste: Boekt B – Maaseik A: 6-3 en Zigzag A – Boekt A: 3-6. 2de : Hasselt A – Boekt C: 4-5 en Olympia B – De Berk C: 5-4. De ploegen van Boekt wonnen dus al hun wedstrijden.

derby-smash-hebad-eindigt-onbeslist

Derby Smash-Hebad eindigt onbeslist

Het was vandaag weer een speeldag met gemengde resultaten voor badmintonclub Hebad Heusden. Hebad 4G won met 3-5 uit bij Opslag 1G (Walem). Hebad 5G kwam niet verder dan een 4-4 gelijkspel bij Smash 2G, een onbeslist derby dus. Hebad 6G verloor met 5-3 uit bij Opbad 1G.

gelijkspel-voor-kvv-6

Gelijkspel voor KVV, Anadol vindt de goal

In de tweede provinciale B deelden KVV Heusden-Zolder en Kadijk Overpelt de punten: 2-2. In tweede A verloor Bolderberg FC met 4-3 van Daring Huvo Jeuk. FC Anadol vond vlot de weg naar doel tegen Kabouters Opglabbeek, het werd 5-3.

gelijkspel-voor-sk-heusden-06-3

Gelijkspel voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft SK Heusden 06 1-1 gelijk gespeeld tegen Bokrijk Sport.

30-plussers-swingen-in-jeugdhuis-distel

30-Plussers swingen in jeugdhuis Distel

De Chiro organiseerde zaterdagavond een  30+ fuif in jeugdhuis Distel. Daar kwam heel wat volk op af, veel mensen die hun jeugdjaren nog eens wilden herbeleven. Dominique Akoestisch bracht de danslustigen in beweging, nadien hoefde de dj het maar over te nemen.  (foto Heidi Daniëls)

tijs-vanneste-in-t-dessels-ook-met-de-pelikanen

Tijs Vanneste in 't Dessels, ook met De Pelikanen

Tijs Vanneste was zaterdagavond met De Pelikanen te gast in CC Muze. Ze brachten er hun programma 'Kempenverhalen in Concert'. Humor en tussenteksten in knetterend Dessels, tussentaal dus, neen, niet ondergetiteld. (foto's Herman Eerdekens)

8-lichtgewonden-in-gekanteld-busje

8 lichtgewonden in gekanteld busje

Afgelopen nacht, kort over half één, is op de afrit 28 een busje met Bulgaarse nummerplaat gekanteld. Het busje reed in de richting van Nederland en had 12 inzittenden aan boord. Blijkbaar miste de bestuurder de bocht, waardoor de bus op haar zijkant belandde en zowat helemaal vernield werd.  De brandweer en medische  hulpdiensten kwamen ter plaatse, maar alle passagiers konden op eigen kracht uit het voertuig. Uiteindelijk liepen 8 passagiers lichte verwondingen op. Takeldienst Geert Schops verwijderde het wrak van de afrit.

opletten-gelblazen-op-fietspad-in-paquaylaan

Opletten geblazen op fietspad in Paquaylaan

De Fietsersbond blijft de toestand van het fietspad in de Pastoor Paquaylaan aanklagen. Zoals gemeld wordt een deel van het fietspad in die omgeving momenteel opgelapt. Maar aan de vrachtwagenparking tegenover Mireille is amper nog sprake van een fietspad. Naar eigen zeggen heeft de Fietsersbond hierover al 8 keer een melding gedaan. Doordat de parking in een slechte staat is, blijven er ook voortdurend modder, water,zand en steenslag achter op het fietspad. Alleen een structurele aanpak kan volgens de Fietsersbond een oplossing brengen. (foto Danny Wendelen)

gg7r-zet-muzecafe-op-stelten

GG7R zet MuzeCafé op stelten

In 't Muzecafé stond het kot op stelten zaterdagavond met de Limburgse coverband GG7R. Die bracht vooral covers uit de seventies en eighties met nummers van The Kings,  Scabs, U2, Golden Earring, Noordkaap, Black Sabbath enzo. Ze gingen door tot in de late uurtjes. (foto's Roman Martyka)

dries-vanthoor-wint-in-zuid-afrika

Dries Vanthoor wint in Zuid-Afrika

Het Belgische WRT-team met Dries Vanthoor en zijn ploegmaats Charles Weerts en de Zuid-Afrikaan  Sheldon van der Linde heeft op het circuit van Kyalami, Zuid-Afrika, de tweede manche van het Intercontinental GT Challenge-kampioenschap gewonnen. Dat wordt zowat beschouwd als het officieuze wereldkampioenschap endurance voor bolides in de GT3-klasse. Vanthoor en co zetten hun BMW al na een kwartier aan de leiding en stonden die positie niet meer af. Ze wonnen voor de tweede BMW van het Belgisch WRT-team. Het moet wel gezegd dat er maar tien wagens aan de start kwamen. 

ook-stevoort-geen-moeilijke-klus-voor-zolder-a

Ook Stevoort geen moeilijke klus voor Zolder A

In de eerste provinciale van het basketbal moest Zolder A vanavond op verplaatsing naar Stevoort B, één van de achtervolgers. Maar ook dat was geen moeilijke klus voor de leiders, Zolder won met 57-75.

vanaf-maandag-s-nachts-straatverlichting-gedoofd

Vanaf maandag 's nachts straatverlichting gedoofd

Opgelet, wanneer in de nacht van zondag op maandag de straatverlichting niet brandt. Dan hoef je niet naar Fluvius te bellen. Heusden-Zolder stapt vanaf dan samen met heel wat andere gemeenten mee in het energiebesparingsinitiatief. Vanaf dan zullen tijdens de week tussen middernacht en 5 uur de straatlampen op de gemeentewegen niet branden. Dat geldt niet voor de gewestwegen en de gemeentewegen die gekoppeld zijn aan de gewestverlichting. Op vrijdag- en zaterdagnacht geldt de regeling niet omwille van de veiligheid van 'uitgaansverkeer'. 

ligt-competitie-in-beslissende-plooi

Ligt competitie in beslissende plooi?

Een belangrijke speeldag in het bedrijfsvoetbal. Daar stond de topper tussen RP Products en Century Hasselt op het programma. De bezoekers wonnen met 1-3 en namen zo de volle puntenbuit mee naar Hasselt. Tegelijk kwam eerste achtervolger Wieze Boys A niet verder dan 3-3 bij Cosmos Spouwen. Century vergroot daarmee zijn voorsprong. 

vandaag-gezien-437

Vandaag gezien

Ook in hartje winter nog te vinden in de Bolderbergse bossen: de spekzwoerdzwam. Toch maar best niet in de pan gooien, zelfs niet met eieren. (foto Jan Leijskens)

hebad-3g-blijft-aan-de-leiding

Hebad 3G blijft aan de leiding

In de derde liga B van het badminton won Hebad 3G won op bezoek bij De Bokkerijder 2G uit Overpelt (Pelt) met 1-7. Daardoor blijft Hebad 3G aan de leiding. Er zijn voor Hebad geen thuiswedstrijden dit weekend, maar morgen staat in Berkenbos wel de derby tussen Smash 2G en Hebad 5G op het programma.

de-kijk-van-richie-940

De kijk van Richie

Volgens onze garagist kan niet van een trend gesproken worden ...

gaf-sociaal-werker-opdracht-voor-brandstichting

Gaf sociaal werker opdracht voor brandstichting?

Een sociaal werker die tot voor kort werkte in het opvangcentrum voor asielzoekers De Bark, riskeert vier jaar celstraf en 2.000 euro boete omdat hij volgens het parket betrokken is bij twee brandstichtingen en twee diefstallen in het asielcentrum. Zelf beweert hij daar niets mee te maken hebben. De eerste brand woedde op 26 november 2020 's morgens vroeg in het kantoor van de directrice. De sociaal werker met nachtdienst werd verwittigd door twee jongeren en (…) Lees het hele bericht

gewonde-bij-ongeval-in-geenrijt

Gewonde bij ongeval in Geenrijt

In de Geenrijt is vanmiddag een gewonde gevallen bij een ongeval. Bij het ongeval waren een auto, een fietser en een stepper betrokken. Een man van 23 raakte bij het ongeval gewond.

velodroom-nadert-stap-voor-stap-voltooiing

Velodroom nadert stap voor stap voltooiing

In de velodroom nadert de wielerpiste zijn voltooiing. Over enkele weken zullen de laatste plankjes geslagen worden. Het bouwen van de wielerpiste is specialistenwerk en gebeurt heel secuur, letterlijk plankje voor plankje. Naast de piste wordt aan de bovenzijde een doorzichtige plexiwand van 1,5 meter voor de veiligheid aangebracht. Eerder maakte Marc Wauters al duidelijk dat hij op deze snelle piste de komende jaren Europese en wereldkampioenschappen wil organiseren. Maar daarnaast zullen er (…) Lees het hele bericht

zwerfvuilprobleem-hopelijk-snel-statiegeld

Zwerfvuilprobleem: 'Hopelijk snel statiegeld'

Naar aanleiding van de vele berichten en vaststellingen van zwerfvuil, hoopt burgemeester Mario Borremans dat in de toekomst het statiegeld verbetering brengt. "Ook onze Mooimakers hebben de handen vol met het opruimen van vooral verpakkingsafval. Statiegeld zou de mensen aansporen om dat weer in te leveren. Hopelijk laat de minister zich niet vangen aan het vertragingsmanoeuvre van de verpakkingsindustrie om een digitaal opvolgingssysteem op poten te zetten waarbij iedereen (…) Lees het hele bericht

celstraf-met-uitstel-voor-cocainedieven

Celstraf met uitstel voor cocaïnedieven

Twee mannen uit Heusden-Zolder (22 en 26) zijn door de rechtbank in Hasselt veroordeeld tot 18 maanden celstraf met uitstel en 400 euro boete. Bij dealers in Hasselt en Heusden-Zolder hadden ze in juli 2020 cocaïne gestolen. Maar bij een inbraak in Heusden-Zolder liepen ze tegen de lamp. Een buurman zag daar hoe ze een inbraak pleegden en belde de politie. Daarop sloeg het duo op de vlucht. Ze lieten een doos met XTC-pillen achter, toen ze even later werden opgepakt bleek één van de twee 600 gram coke te hebben weggemoffeld. Een vrouw uit Nieuwerkerken - die hen had getipt over de drugs - kreeg 8 maanden cel met uitstel en 400 euro boete.

oorzaak-brand-nog-onduidelijk-ravage-is-enorm

Oorzaak brand nog onduidelijk, ravage is enorm

De gebouwen van De Toverfluit die gisteren door de zware brand werden getroffen, bieden vandaag een troosteloze aanblik. Vanmorgen is de brandweer - net als gisteravond - opnieuw moeten tussenkomen voor een heropflakkering (foto's onder). Namiddag hebben experten een poging gedaan om de oorzaak van de brand te achterhalen, maar die is gestaakt omdat er een te groot instortingsgevaar was. Wel is vastgesteld dat het vuur is ontstaan in de hoekklas, aan (…) Lees het hele bericht

fagard-ontrafelt-de-geheimen-van-de-strip

'Fagard' ontrafelt de geheimen van de strip

Striptekenaar Kristof Fagard - alias Fagard, bekend van de reeks Kiekeboe - was vandaag te gast bij KWB-Overdag. Hij heeft al 60 titels op zijn naam staan. Hij vertelde hoe een verhaal wordt opgebouwd: eerst de voorstelling van de hoofdfiguren, daarna de risico’s en de gevaren die op de loer liggen, de crisismomenten en dan wordt het verhaal naar een climax gestuwd, om te eindigen met een afronding. Fagard ontrafelde heel het productieproces. Ons land is trouwens nog altijd toonaangevend in de stripwereld. (foto's Ludo Deleux)

ondernemers-luisteren-naar-plannen-van-gemeente

Ondernemers luisteren naar plannen van gemeente

UNIZO Heusden-Zolder organiseerde vanmorgen in Villa Zwart Goud een ondernemersontbijt met de burgemeester en schepenen. In een toespraak schetste burgemeester Mario Borremans de realisaties en toekomstplannen van Heusden-Zolder. Aansluitend schoof iedereen aan tafel voor een ontbijt, een netwerkbabbel met collega's en een kennismaking met de schepenen en hun bevoegdheden. Tenslotte volgde nog een rondleiding door Villa Zwart Goud die nog steeds de grandeur van de mijndirectie van weleer ademt. (foto's Wendy Vandeput)

deskundigen-zoeken-naar-oorzaak-van-de-brand

Deskundigen zoeken naar oorzaak van de brand

Deze voormiddag wordt gezocht naar de oorzaak van de brand die gisteren een deel van de kleuterschool De Toverfluit heeft geteisterd. Het parket heeft een branddeskundige ter plaatse gestuurd, ook politie en brandweer zijn aanwezig. Maar of bij zo'n onderzoek meteen de oorzaak wordt uitgeklaard, is altijd afwachten. 

stortvloed-van-klachten-over-zwerfvuil

Stortvloed van klachten over zwerfvuil

Heeft het te maken met het feit dat de lente in de lucht hangt? Feit is dat wij op de redactie letterlijk dagelijks overspoeld worden met meldingen over zwerfvuil overal in de gemeente. Veel te veel om hier weer te geven, want onze lezers zouden er depressief van worden. Ook op het communicatiekanaal Hoplr uiten de inwoners hun ongenoegen over het euvel. Het krioelt de jongste tijd van blikjes, flesjes en ander verpakkingsafval langs straten, in bermen, op kerkhofparkings, langs (…) Lees het hele bericht

expo-blik-op-kunst-in-muzecafe-is-geopend

Expo 'Blik op Kunst' in MuzeCafé is geopend

Onder ruime belangstelling is in de galerij van het MuzeCafé vanavond de tentoonstelling 'Blik op Kunst' geopend. Het is een combinatie van kunstwerken en kunst op bierblikjes van brouwerij Stroom in de aanloop naar het bierfestival The Beer Experience op 18 en 19 maart. De deelnemende kunstenaars - van wie enkelen aanwezig vanavond - zijn Wouter Vercammen, Joëlle Dubois, Thomas Dhanens, Liliane Vertessen, Jorden Boulet, Jérôme David en (…) Lees het hele bericht

b-fast-eet-wolvenbrood-uit-viversel

B-Fast eet wolvenbrood uit Viversel

In hun magazijn in Viversel maken Etienne Wils en zijn zoon Dennis van BakeAll en Natuur Bakkerijproducten een volgende lading broodgrondstoffen klaar voor B-Fast. Die vertrekt zaterdag met het volgende vliegtuig richting Turkije waar het Belgische B-Fast team het noodhospitaal heeft uitgebouwd. Ook bij het eerste vertrek een tweetal weken geleden had de ploeg al een lading bakgrondstoffen uit Heusden-Zolder mee. "Ik ken Lode Schops al jaren en hij vroeg me naar een goede broodmix voor ter plaatse. Ze moeten immers een 30-tal broden per dag bakken, voor hun equipe en de patiënten in het ziekenhuis. Dat moet bovendien gezond en voedzaam zijn. We hebben dan ons recent ontwikkeld wolvenbrood als basis genomen. Daarin zitten alle vitaminen en granen die een mens nodjig heeft: spelt, pompoen, lijnzaad, maïs, soya, enz. En het valt blijkbaar in de smaak, zo heeft Lode Schops mij laten weten. Daarom maken wij nu een nieuwe lading klaar die zaterdag meegaat. En zolang de missie ginder duurt, zullen we om de twee weken voor brood zorgen."

Een deel heeft het bedrijf gesponsord als steun. "We proberen in tijden van nood altijd ons steentje bij te dragen. Zo hebben we in de coronaperiode het ziekenhuis en enkele rusthuizen gesponsord met brood, samen met een bakker. We zijn blij nu ook te kunnen helpen", besluit Etienne.

blussen-van-de-brand-was-een-hele-klus

Blussen van de brand was een hele klus

Toen de brandweer aankwam aan kleuterschool De Toverfluit, stond het gebouw al in lichterlaaie en sloegen de vlammen door het dak. Maar door snel en efficiënt op te treden kon voorkomen worden dat het vuur oversloeg naar de nieuwe gebouwen. Er is vanavond nog een hele tijd nageblust. Tijdens de bluswerken konden enkele brandweermannen zich net op tijd uit de voeten maken, toen een stuk muur naar beneden kwam. Dat het blussen een hele opgave was, blijkt ook uit dit filmpje. (video Marina Poelmans)

kleuters-kunnen-maandag-naar-school-komen

Kleuters kunnen maandag naar school komen

Directeur Christine Devoge reageerde erg emotioneel toen ze aankwam en de schade zag. "Juist dit oude deel, dat pas gerenoveerd was en dat we wilden bewaren, is getroffen. Het dak ingestort en alles ... van de andere kant mogen we blij zijn dat dit gebeurd is tijdens de vakanties, dat de kindjes niet hier waren. Dat is ons grote geluk."
De directeur begrijpt zelf ook niet hoe de brand is kunnen ontstaan. "Het vuur is ontstaan in een klasje, waar (…) Lees het hele bericht

oorzaak-brand-is-nog-onduidelijk

Oorzaak brand is nog onduidelijk

"We hebben eerst geprobeerd om de brand zo snel mogelijk te omschrijven zodat er geen uitbreiding mogelijk was naar de aangrenzende lokalen. Dat lijkt gelukt, we moeten nog bekijken hoe het daar gesteld is met eventuele schade. Na een grondige controle zijn we gestart met nablussen. Over de oorzaak kunnen we nog niets zeggen, dat is nog te vroeg. Het is aan het parket om te beslissen of er een verder onderzoek moet komen", legt kolonel Bert Swijsen van de (…) Lees het hele bericht

zware-brand-in-school-in-de-brugstraat

Zware brand in kleuterschool in de Brugstraat

FLASH Er woedt een zware brand in de school aan de Brugstraat. Het is nog niet duidelijk op dit moment waar het vuur precies is ontstaan en of de kleuterschool of lagere school is getroffen. De donkere rookpluim is tot ver te zien. De brandweer is ter plaatse. Het verkeer in de Brugstraat en omgeving zit strop, vermijd best die omgeving. UPDATE De brand woedt in een deel van de kleuterschool. Zoals bekend wordt de school momenteel vernieuwd en uitgebreid, maar het brandt uitgerekend in het oude deel dat bewaard zou blijven. Dat ziet er nu al grotendeels vernield uit, ook het dak is helemaal weg. Vanaf de rotonde aan de kerk moet het verkeer omrijden. UPDATE Er is een BE-Alert verspreid, buurtbewoners worden opgeroepen om ramen en deuren dicht te houden automobilisten moeten de ventilatie uitschakelen.  UPDATE Vanavond is de brandweer opnieuw ter plaatste moeten gaan voor een beperkte heropflakkering van de brand. Maar het was snel onder controle.(foto's Marina Poelmans)

vandaag-gezien-436

Vandaag gezien

Op een schouw in de Garenstraat is deze namiddag een ooievaar neergestreken. De bedoeling van de indrukwekkende vogel was niet duidelijk, bij de dienst bevolking was niemand bereikbaar voor commentaar. (foto Dirk Schops)

26-letters-voor-26-ingredienten-om-van-te-smullen

26 letters voor 26 ingrediënten om van te smullen

8 kinderen van Het Berenhuis en hun buren van het DAC kookten vanmorgen een Letterbuffet. Met 26 letters moesten 26 ingrediënten samen gevormd worden tot een heerlijk middagmaal. En of dat gelukt is ... er werd samen gesmuld van al het lekkers en de reacties klonken nog enthousiaster dan in een sterrenrestaurant. (foto's Gerlinde Gilissen)

de-kijk-van-richie-939

De kijk van Richie

Daarom gaan we 't zelf ook niet proberen ...

drukke-dagen-op-stapel-in-cc-muze

Drukke dagen op stapel in CC Muze

In CC Muze staan weer drukke podiumdagen op stapel. Nu donderdag spelen Maaike Cafmeyer en Peter De Graef 'Hullep',  tragikomische en muzikale theatervoorstelling, samen met drie muzikanten. Vrijdag is het de beurt aan Tim Oelbrandt & De Studio met 'Heen en terug’ een waanzinnige avond, vol humor en geniale hersenspinsels. Zaterdag geeft Tijs Vaneste er samen met De Pelikanen een stevige muzikale lap op.  Zondagnamiddag tonen Barbara T’Jonck & Salomé Mooij landschappen die ze bouwden met allerlei vergeten spullen en dat onder de noemer 'De Maan'. (foto Diego Franssens)

michel-dylst-is-vrijgelaten-onder-voorwaarden

Michel Dylst is vrijgelaten onder voorwaarden

De Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft beslist dat Michel Dylst, de ex-voorzitter van de KS-Vriendenkring - onder voorwaarden vrij mag. De KIB volgt dus het beroep dat de advocaat van Dylst had aangetekend tegen de beslissing van de raadkamer die eerder deze maand zijn aanhouding nog verlengde. Dylst zat sinds 7 september in de cel nadat hij met samen met zijn ex-vrouw - die al eerder vrij is gelaten - was opgepakt op verdenking van de massale verduistering van lidgelden van (…) Lees het hele bericht

morgen-jeugdontmoeting-bij-smash-berkenbos

Morgen jeugdontmoeting bij Smash Berkenbos

Badmintonclub Smash houdt morgen haar jaarlijkse jeugdontmoeting in sporthal Berkenbos. Vanaf 9 uur worden daar 62 piepjonge badmintonspelers verwacht van 8 Limburgse clubs. Wie een kijkje wil komen nemen bij dat jeugdig enthousiasme, is meer dan welkom. De toegang is gratis.

kunst-op-bierblikjes-te-zien-in-muzecafe

Kunst op bierblikjes te zien in MuzeCafé

Vanaf 22 februari kun je in het MuzeCafé gaan kijken naar de expo “Blik op Kunst”, een kunstzinnige proloog op het bierfestival The Beer Experience op 18 en 19 maart. De curator van de expo is brouwerij Stroom uit Gent. Die  staat bekend om haar artistieke bierblikken waar kunstwerken op afgebeeld staan. Niet toevallig heeft één van de (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-leonie-bischoff

Tip van de Bib: Léonie Bischoff

De bibtip van deze week is de Graphic Novel: 'Op een zee van leugens' met Anaïs Nin door Léonie Bischoff.

Korte inhoud

Begin van de jaren 30. Anaïs Nin leeft in een voorstad van Parijs en probeert te ontsnappen aan de beklemming van haar leven als bankiersvrouw. Ze is opgegroeid op twee verschillende continenten, in drie talen en is op zoek naar haar plek in een samenleving waar vrouwen steevast de tweede viool spelen. Ze wil een schrijfster worden en heeft in haar kindertijd al een uitweg gevonden: haar dagboek. Het is haar medicijn, haar gezel, haar dubbelganger, waarin ze haar complexe gevoelens kan verkennen en de sensualiteit kan beleven die in haar broeit. Dan ontmoet ze Henry Miller, een openbaring die de aanzet blijkt voor grootse veranderingen.

Dit pareltje werd bekroond door het stripfestival Angoulême en mocht van Knack 4 sterren in de wacht slepen.

zolder-vroeger-en-nu-7

Zolder vroeger en nu

Deze statige villa in Engelse stijl is één van de pareltjes van Zolder-Centrum. Vroeger was de Engelse stijl duidelijker zichtbaar. Het huis werd gebouwd door dokter Johan Hillen die bedrijfsarts was op de koolmijn van Zolder. De gebouwen van de mijn, zoals de woningen van ingenieurs en arbeiders, werden in die tijd allemaal opgetrokken naar het voorbeeld van de woningen rond de Engelse koolmijnen. Na de dood van dokter Albert Hillen, die eveneens bedrijfsarts was op de mijn van Zolder, verkocht de familie de villa.

omleiding-routeke-wordt-ingekort

Omleiding 'Routeke' wordt ingekort

De omleiding voor de fietsers vanop het 'Routeke' zal dan toch een heel stuk korter worden dan eerst aangekondigd. Er was gepland dat, omwille van de aanpassing van de brug over de spoorweg, fietsers tussen maart en juli niet over het toeristisch fietspad zouden kunnen tussen het Helzoldstadion en de Meylandtlaan. "Onnodig lange omleiding, zowel in afstand als in tijd", vond de Fietsersbond die daarvoor ging aankloppen bij de politie. En inderdaad, de (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-op-eerste-donderdag-van-maart

Gemeenteraad op eerste donderdag van maart

Omwille van de krokusvakantie heeft de maandelijkse gemeenteraad niet plaats op de laatste donderdag van de maand, maar wel op donderdag 2 maart om 19 uur. Voorlopig staat nog maar een beperkt aantal punten op de agenda. Het gaat onder meer om de goedkeuring van het dierenwelzijnsplan, de leasing van bestelwagens voor de werkplaats en de overdracht van de bevoegdheid 'overheidsopdrachten' van de gemeenteraad naar het schepencollege.

niet-betaalde-boetes-geind-en-bromfiets-in-beslag

Niet betaalde boetes geïnd en bromfiets in beslag

Zaterdag hield de politie in Heusden-Zolder samen met de Douane en Accijnzen een verkeerscontrole,  een middenkader in opleiding mocht de actie te organiseren en leiden. De doune kon 870 euro aan openstaande boetes innen. Ook de politie betrapte verschillende overtreders: 5 wagens met vervallen keuring, 3 kinderen niet vastgemaakt in de auto, 4 bestuurders zonder veiligheidsgordel, 1 bestuurder met gsm achter het stuur en 1 voertuig dat overdreven veel lawaai maakte. Slechts (…) Lees het hele bericht

goud-zilver-en-brons-voor-sint-barbara

Goud, zilver en brons voor Sint-Barbara

Op het Vlaams kampioenschap boogschieten indoor 25 meter 1 pijl in Kapellen hebben de leden van Boogschietclub Sint-Barbara Heusden zich in positieve zin laten opmerken tijdens een spannende afkamping. In de categorie compound 60+ is Rohnny Lenaerts Vlaams kampioen geworden terwijl Mathy Janssen verdienstelijk zilver behaalde. In de categorie compound heren 50+ heeft Patrick Aerts brons veroverd. 

kat-van-sarah-reynders-wint-4-prijzen-in-salzburg

Kat van Sarah Reynders wint 4 prijzen in Salzburg

Op de European Taxidermy Championships in het Oostenrijkse Salzburg heeft Sarah Reynders liefst vier belangrijke prijzen weggekaapt.  Sarah (29) is al 8 jaar taxidermiste en specialiseert zich in het opzetten van dode katten en honden. Ze nam voor de tweede keer deel aan de open Europese kampioenschappen. Haar inzending was een huiskat die aan haar achterpoot likt. Daarmee won ze de Best of Europe Award in de categorie zoogdieren, één van de felst begeerde prijzen. (…) Lees het hele bericht

snelwegparking-tijdje-gesloten-door-co2

Snelwegparking tijdje gesloten door CO2

Het tankstation en de horecazaken op de snelwegparking Zolder langs de E 314 zijn in de late namiddag een tijdlang afgesloten en geëvacueerd geweest. Een bezoeker was onwel geworden door CO2, maar de oorzaak daarvan is niet duidelijk. Hij hoefde ook niet naar het ziekenhuis afgevoerd te worden. In eerste instantie werden geen risico's genoem. De wegpolitie sloot de toegang tot de parking af en alle bezoekers werden naar buiten gehaald. Toen alle gevaar geweken was, zijn omstreeks 18 uur de parking en de horezaken weer vrijgegeven.

bolderberg-verliest-inhaalwedstrijd

Bolderberg verliest inhaalwedstrijd

In tweede provinciale A had ook Bolderberg FC een inhaalwedstrijd tegen KVV Hoeselt af te werken. Die werd met 1-2 verloren.

winst-en-verlies-voor-hebad-2

Winst en verlies voor Hebad

Na de sensationele wedstrijden van de twee topteams gisteravond, moesten ook vandaag verschillende ploegen van badmintonclub Hebad Heusden aan de bak. In de eerste liga verloor Hebad 1H met 1-7 van Lebad 1H uit Kortrijk. In de tweede liga won Hebad 1D met 5-3 tegen Brasschaat 1D. In de derde liga kreeg Hebad 2D een 7-1 aangesmeerd van Beerke 1D uit Beerse. In eerste provinciale won Hebad 2H met 7-1 tegen Opbad 2H uit Opglabeek. Winst ook voor Hebad 3H in tweede provinciale, 1-7 bij Poona Hoeselt 2H.

achtervolging-uit-nederland-eindigt-in-zolder

Achtervolging uit Nederland eindigt in Zolder

Wie vanochtend vroeg op de E314 richting Lummen reed, schrok zich wellicht een hoedje toen hij of zij werd voorbijgeraasd door een auto met Duitse nummerplaat met vlak erachter verschillende politiewagens. Ter hoogte van Heusden-Zolder konden ploegen van de wegpolitie en politie Carma de Audi klemrijden en de drie inzittenden arresteren. Het ging om Roemenen die een mes en pepperspray bij zich hadden. De achtervolging was al in Nederland gestart bij een (…) Lees het hele bericht

sk-heusden-06-wint-van-koersel

SK Heusden 06 wint van Koersel

Behoorlijk wat ambiance aan de Noordberm vanmiddag waar 180 supporters de inhaalwedstrijd tussen SK Heusden 06 en Weerstand Koersel B in vierde provinciale bijwoonden. Het werd een spannende partij, die uiteindelijk door de thuisploeg met 2-1 werd gewonnen. 

vdab-organiseert-jobbeurs-voor-west-limburg

VDAB organiseert jobbeurs voor West-Limburg

De VDAB organiseert op donderdag 23 maart een jobbeurs in de Kardijk in Beverlo. Daarom doet ze deze oproep aan werkgevers: "Ben jij nog op zoek naar die extra werknemer of werknemers? Ben je bereid om ook kandidaten met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt bij jou te laten solliciteren en een kans te geven? Dan kun je deelnemen aan de gratis jobmarktImageKardijk voor de regio West-Limburg."  De jobmarkt is een initiatief van de stad Beringen, gemeente (…) Lees het hele bericht

er-lijkt-geen-maat-te-staan-op-zolder-a

Er lijkt geen maat te staan op Zolder A

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A vernietigend uitgehaald tegen Hasselt B, het werd 102-58. In het klassement telt leider Zolder 8 punten voorsprong op de tweede, Nieuwerkerken, en 9 op derde Optima Tessenderlo, dat nog een match minder heeft. 

de-kijk-van-richie-938

De kijk van Richie

Stikstofcrisis.

hebad-kans-op-landstitel-en-titel-in-2de

Hebad: kans op landstitel en titel in 2de

Het is een historische avond geworden voor badmintonclub Hebad Heusden, zowel 1G als 2G hebben zich geplaatst voor de finales van het kampioenschap, ze maken dus zowel kans op de landstitel als de titel in tweede nationale.

Hebad 2G heeft zich geplaatst ten koste van Pluimplukkers 2G uit Gent. Het dubbel dames werd gewonnen maar het herendubbel ging verloren.
De eerste twee enkels brachten ook geen afscheiding opnieuw eentje voor Hebad en eentje voor Pluimplukkers
De (…) Lees het hele bericht

unizo-ontbijt-met-de-burgemeester

UNIZO ontbijt met de burgemeester

UNIZO Heusden-Zolder organiseert op donderdag 23 februari een 'Ontbijt met de Burgemeester'. Het is de bedoeling om ondernemers te laten vernemen hoe het gemeentebestuur de toekomst van de gemeente ziet. Er worden vragen aan burgemeester Borremans voorgeschoteld zoals hoe duurzaam gaat Heusden-Zolder om met zijn ondernemers? Welke plaats krijgen kmo’s, handelaars en dienstverleners in dit  verhaal? En hoe wil het lokaal bestuur het ondernemersleven ondersteunen? Ook (…) Lees het hele bericht

winst-voor-rp-products-en-wieze-boys-a-2

Winst voor RP Products en Wieze Boys A

In het bedrijfsvoetbal heeft RP Products Vastgoed C verslagen met 3-1. Wieze Boys A behaalde een makkelijke 5-1 zege tegen FC Berg. En Wieze Boys B ging met 3-1 de boot in bij Solar Assistance.

mehmet-ustun-onder-de-indruk-van-veldhospitaal

Mehmet Ustun onder de indruk van veldhospitaal

Heusdenaar Mehmet Ustun, van de Sultan Ahmet moskee en ook voorzitter van de Moslimexecutieve van België is naar het rampgebied in Kirkhan in de provincie Hatay in Turkije getrokken waar sinds eergisteren het veldhospitaal van B-FAST actief is. De zus van Mehmet was één van de slachtoffers in de streek en is door hem naar het hospitaal gebracht. Zelf heeft hij bewondering over de manier waarop in korte tijd een volledig uitgerust veldhospitaal is (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-937

De kijk van Richie

Heeft u karakter?

smash-wint-burentreffen

Smash wint burentreffen

In het badminton stond het burentreffen tussen Hebad 2D en Smash 1D op de kalender. De bezoekers pakten de punten mee naar Berkenbos door een 2-6 overwinning.

en-ook-party-time-in-de-leerplaneet

En ook party-time in De Leerplaneet

Ook in De Leerplaneet is vandaag een geweldige week afgesloten. Overal waar je keek, zag je gekke snoeten, hoeden, schoenen, haren, enz. Er trok een optocht met de kleuters uit en op school werd een echt carnavalsbal georganiseerd. (foto's Stefanie Custers)

bij-pagadder-krioelde-het-van-de-bouwvakkers

Bij Pagadder krioelde het van de bouwvakkers

Aan Pagadder zijn de renovatiewerken nog aan de gang, dus hadden de kleuterleidsters het thema van het carnaval snel gekozen: iedereen ging als bouwvakker mee in de stoet door de straten van Berkenbos. De kinderen kregen daarbij het gezelschap van een aatanl ouders en grootouders. Die moesten dan wel een confettiregen trotseren. Op school ging het feest gewoon verdere met dansjes en lekkernij. Nu volgt een weekje bouwvakantie ... om de echte bouwvakkers volop door te laten werken aan de nieuwe lokalen.

de-brug-kreeg-zelfs-een-prins-als-gastheer

De Brug kreeg zelfs een prins als gastheer

In VLS De Brug werd vandaag het hoogtepunt bereikt van een week vol gekke haren, gekke schoenen, gekke neuzen en gekke jassen met een carnavalsfeest. En dat werd gepresenteerd door een echte prins carnaval. De kinderen waren vandaag verkleed per thema per leerjaar en zo passeerden dieren, vogels, sportievelingen, helden, duivels en engeltjes, enz. Ze veel ambiance en show op het podium. (foto's Inge Vreys)

range-rover-bende-is-veroordeeld

Range Rover bende is veroordeeld

De rechtbank in Hasselt heeft een bende van zeven veroordeeld tot celstraffen tussen 12 en 40 maanden of werkstraffen, omdat ze een aantal auto's van onder meer het type Range Rover Velar hadden gestolen en omgekat. Eén Range Rover werd gestolen op de oprit van een woning in de Halstraat in Heusden-Zolder.  De bende had een koffertje met daarin een tablet  waarmee ze het systeem van de auto's konden kraken en ermee wegrijden. Naast Range Rovers stalen ze ook Lexus, drie (…) Lees het hele bericht

2-teams-van-hebad-strijden-voor-een-finaleplaats

2 teams van Hebad strijden voor een finaleplaats

Voor badmintonclub Hebad staat een belangrijk weekend voor de deur. Morgen strijden immers de twee topteams voor een plaats in de nationale competitiefinale, daarvoor zakken ze af naar Erpe-Mere. In de eerste nationale staat Verviers 1G - Hebad 1G op het programma en in tweede nationale moet Hebad 2G het opnemen tegen Pluimplukkers 2G. Er wordt 's avonds gespeeld dus er wachten spannende uren voor de Hebadders.

louisa-viert-haar-102de-verjaardag

Louisa viert haar 102de verjaardag

Louisa - Ludovica - Reynders heeft vandaag de kaap van de 102 lentes gerond. Dat moet uiteraard gevierd worden, zo kreeg ze onder meer bezoek van burgemeester Mario Borremans met de nodige felicitaties en geschenken. Louise is van de Guido Gezellelaan maar verblijft in Corsala in Koersel. Proficiat.

alaaf-in-t-molenholleke-1

Alaaf in 't Molenholleke

De kleuters en leerlingen van 't Molenholleke vierden vandaag carnaval en konden met medewerking van De Slamridders een leuke stoet vormen door het centrum van Zolder. Na afloop zorgde de ouderraad er mee voor dat er wafels en koffie waren voor ouders en kinderen. (foto's Rita Grosemans)

fietspad-routeke-maandenlang-onderbroken

Fietspad 'Routeke' maandenlang onderbroken

De komende weken gaan de werken van start om de spoorwegbrug van het 'Routeke' te verhogen. Dat is nodig om de elektrificatie van de spoorlijn Hasselt-Mol te kunnen afronden. Het is de laatste hindernis op dat traject. De brug ligt in een zijwegje van de Schootstraat. Vanaf maandag kunnen fietsers en voetgangers niet meer onder de brug door. Op 13 maart wordt dan het Routeke zelf - dus het toeristisch fietspad - helemaal afgesloten tussen Meylandtlaan (…) Lees het hele bericht

cvo-organiseert-weer-buitengewoon-groen-en-lekker

CVO organiseert weer Buitengewoon Groen en Lekker

Op zaterdag 4 maart tussen 10 en 13 uur organiseert CVO De Verdieping 'Buitengewoon Groen en Lekker', zijn jaarlijkse tuinevenement. Alle geïnteresseerden zijn welkom: kandidaat-cursisten, jong en oud, gezinnen, ... Doorlopend kan je heel wat interessants ontdekken over de tuin- en kookcursussen en informatie, inspiratie en nuttige plantentips met handige tricks van de tuinexperts opsteken. Proeven hoort er natuurlijk ook bij. Alles speelt zich af in de serres van het CVO, Ganzenstraat 37 in Zolder. (foto Ann Jordens)

mev-organiseert-bewegend-kamp-voor-kleuters

MeV organiseert bewegend kamp voor kleuters

Turnkring Moed en Volharding organiseert in de krokusvakantie weer een bewegend kamp voor kinderen vanaf 3 jaar. Het kamp loopt maandag 20, dinsdag 21, donderdag 23 en vrijdag 24 februari van 9 uur tot 12 uur en dat in de sporthal van Berkenbos. Vooraf inschrijven via deze link. Deelnemen kost 5 euro per dag, ter plaatse te betalen. De kinderen krijgen een gevarieerd bewegingsprogramma aangeboden. 

nog-geen-versnelde-procedure-voor-slachtoffers

Nog geen versnelde procedure voor slachtoffers

De gemeentediensten en schepenen krijgen nogal wat vragen vooral van Turkse families over het overkomen van Turkse families uit getroffen gebieden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) had eerder deze week over een versnelde procedure gesproken. "Maar daar is op dit moment nog geen sprake van. Het kabinet van Buitenlandse Zaken geeft geen andere instructies dus de normale verblijfsprocedures moeten nog altijd gevolgd worden. Dat zorgt nu voor verwarring en we hebben al heel wat uitleg moeten geven," zegt schepen van Bevolking en Burgerzaken Engin Özdemir (Vooruit).

kwb-overdag-bekijkt-het-energieplaatje

KWB-Overdag bekijkt het energieplaatje

Bij KWB-Overdag stond vandaag betaalbare energie centraal. Er komen immers voortdurend nieuwe technologieën op de markt, die zijn allemaal veelbelovend voor milieu en portemonne, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Daarom werden Guido Nuttin en Wouter Hermans van energiecoöperatie Bronsgroen uitgenodigd. Wouter maakte in een powerpoint de energietransitie duidelijk en gaf tips om onder meer door opvolging via de ditigale meter energie te besparen in het huishouden. Hij had het ook over elektriciteitscontracten, warmtepompen, het belang van een goede isolatie, ... Het zal eerder een kwestie van kiezen zijn, alles samen realiseren zou een grote investering vergen. (foto's Ludo Deleux)

een-feestje-in-t-wijkschooltje-de-toverfluit

Een feestje in 't wijkschooltje De Toverfluit

Ook in het wijkschooltje De Toverfluit kwamen de kleuters verkleed naar het klasje komen. Het was dus een kleurrijke boel. Ze vierden een feestje en gingen even uit de bol ... 

wat-een-gekke-toestanden-in-viversel

Wat een gekke toestanden in Viversel

Carnaval is in aantocht en dat is in de Sint-Jan Berchmans school in Viversel te merken. Iedereen liep er daar supergek bij op de gekke haren-, gekke schoenen- en fluodag. (foto's Daphne Claes)

de-kijk-van-richie-936

De kijk van Richie

Ongemakken bij het sporten.

olympia-sluit-aan-bij-de-top

Olympia sluit aan bij de top

In het petanque 50+ heeft Olympia A gewonnen en sluit zo aan bij de koplopers. De uitslagen: Ere-Limburg: Boekt B – Pelter A: 4-5, Boekt A – Genenbos B: 7-2 en Genenbos A – De Berk A: 6-3. 1ste: Interlommel A – Olympia A: 2-7. 2de: Sint Truiden C – Olympia B: 7-2. 3de: Bocholt A – Boekt C: 3-6.

hoe-een-goede-wasmachine-kopen

Hoe een goede wasmachine kopen?

PARTNERBIJDRAGE Een goede wasmachine vinden kan een hele klus zijn. Er zijn namelijk zoveel verschillende mogelijkheden, waardoor je misschien niet meer weet welke de beste optie is. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hier achter te komen. 

Door voldoende informatie te hebben over een wasmachine, wordt het een stuk makkelijker om een goede wasmachine te kopen. Op die manier kun je voorkomen dat je een wasmachine koopt die toch niet helemaal naar wens is. Je (…) Lees het hele bericht

grof-geschud-cabaret-na-het-einde-van-de-relatie

Grof Geschud: Cabaret na het einde van de relatie

Hoe gaan we verder na het einde van de relatie? Wat delen we nog na de breuk? Waarom zou ik met mijn ex op het podium willen staan? Maar vooral: Wat doen we met de hond? Lander Severins en Myrthe van Velden (Grof Geschud) vertellen het in hun tweede cabaretvoorstelling: 'Broeden'. Hun relatie hield geen stand, het cabaretduo wel. Daar waar ze eerst nog hun symbiotische liefde tot op het bot analyseerden, proberen deze ex-geliefden zich nu in een hilarische en ontroerende poging te verlossen van de verpletterende angst om verlaten te zijn. Nu vrijdag te zien in CC Muze. Er zijn nog tickets. (foto Noortje Palmers)

guy-daniels-boeit-kinderen-met-dierenverhaal

Guy Daniëls boeit kinderen met dierenverhaal

Auteur Guy Daniëls streek vandaag met zijn verteltent neer in De Brug. Deze keer bracht hij 'Doe zoals ik, Max', een dierenverhaal dat aansluit bij 'de week tegen pesten'. En Guy Daniëls brengt dat op een zeer levendige manier waarbij hij zijn toehoorders maximaal betrekt. Voor de leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar was het dan ook een prettige belevening waar ze ongetwijfeld wat van meepikken. (foto's Inge Vreys)

inrichting-van-batopin-punt-is-bezig

Inrichting van Batopin-punt is bezig

De werken voor de inrichting van het Batopin-punt met geldautomaten aan het Sint-Willibrordusplein zijn volop aan de gang. Batopin heeft trouwens de afgelopen weken verschillende keren beterschap beloofd nadat er heel wat technische en voorraadproblemen waren in onder meer de cashpunten in Hasselt en Beringen. (foto Julien Maebe)

jumbo-personeel-actie-met-verzorgingsproducten

Jumbo-personeel:actie met verzorgingsproducten

Het personeel van het Jumbo warenhuis is aan een eigen inzamelingsactie gestart voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Omdat er volgens hen een grote nood is aan hygiëneproducten, maakten ze op een apart rek een selectie van producten waar de meeste behoefte aan is. Ze roepen klanten op om die te nemen, aan de kassa af te rekenen en daar te deponeren in een box. 

brons-voor-lio-ramakers-op-vlaams-kampioenschap

Brons voor Lio Ramakers op Vlaams kampioenschap

Tijdens de Cross-Cup in Diest zijn ook de Vlaamse titels uitgereikt. Zowel Lise Huys als Lio Ramakers van Meylandt AC kwamen met ambitie aan de start. Lise Huys eindigde 12de bij de miniemen nadat ze een week ziek was geweest. Lio Ramakers startte als underdog bij de cadetten. Na een goede start passeerde ze rond de 9de plaats. Maar dan begon ze aan een opmars om in de laatste ronde beslag te leggen op de derde plaats. Met brons op het podium op het podium dus en de bekroning voor een jaar vol inzet.

vandaag-gezien-435

Vandaag gezien

Met de zon er op, krijgt dit 'gewoon schildmos' in het Bolderdal een aparte schijn. (foto Jan Leijskens)

tip-van-de-bib-koen-wauters

Tip van de bib: Koen Wauters

Zanger en televisiepresentator Koen Wauters stelde zijn rally-avonturen in de Dakar te boek. Koen Wauters maakte in 1992 zijn debuut als autocoureur in de 24 uur van Zolder.  Sindsdien verscheen hij haast ieder jaar aan de start van de iconische racewedstrijd.  In 1996 nam Koen voor het eerst deel aan de Dakarrally.  Na een pauze van tien jaar pikte hij in 2022 de draad weer op.  Het is een soort verslaving geworden. 

Korte inhoud  

Het boek bevat niet enkel het verhaal van een man die tot rustkomt wanneer de adrenaline piekt.  Dit is ook het verhaal van een man die zijn passie de rug toekeerde toen zijn twee kinderen opgroeiden.  Die de dood een aantal keer in de ogen heeft gekeken en besliste: voortaan geen Dakar meer.  Maar niets is voor altijd, behalve de roep van de woestijn.

warme-kleren-van-de-mammies-naar-turkije

Warme kleren van de Mammies naar Turkije

De Mammies, de organisatie die binnen Sint-Vincentius kledingpakketten bezorgt aan een 200-tal kinderen, heeft de winterstock opgeruimd. Vanaf maart worden immers lentepakketten uitgedeeld. Zo verzamelden ze een voorraad kinderslaapzakjes, dekens,  laarsjes, winterjassen , mutsen en sjaals die opgehaald zijn door de organisatie  van Ramazan Bel. Die zorgt ervoor dat de spullen op de juiste plaats terechtkomen in de getroffen gebieden in Turkije. (foto Jean Caubergs)

sfc-leerlingen-verkopen-lekkers-tvv-slachtoffers

SFC-leerlingen verkopen lekkers tvv slachtoffers

In het Sint-Franciscuscollege hebben de leerlingen het plan gelanceerd om een verkoop te organiseren ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Het directieteam heeft er zich achter geschaard en vandaag gaan ze van start. Woensdag, donderdag en vrijdag na schooltijd worden donuts verkocht aan de grote poort. Donderdag zijn er pizza's te koop tijdens de middagspeeltijd en vrijdagmiddag staat Turkse pizza lahmacun op de benefietkaart. 

hartjes-en-kusjes-in-t-molenholleke

Hartjes en kusjes in 't Molenholleke

Valentijn ging in 't Molenholleke niet ongemerkt voorbij. Bij de kleuters stond alles in het teken van hartjes en kusjes. Jong geleerd is oud verleerd ...

in-valentijnsstemming

In valentijnsstemming ....

In de aanloop naar de valentijnsavond brengt Paulette Huybrechts onze lezers alvast in de juiste stemming met een 'elfje'.

kerselaars-om-de-slachtoffers-nooit-te-vergeten

Kerselaars om de slachtoffers nooit te vergeten

Aan De Schans de basisschool van GO! Next in de Schansstraat hebben directie, leerkrachten en leerlingen deze voormiddag een boom geplant ter nagedachtenis van de vele slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. De school heeft heel wat leerlingen met familieleden in het getroffen gebied.  Alle leerlingen en personeelsleden en ook een aantal ouders kwamen samen aan de voorzijde van de school en vormden een halve cirkel rond de boom. Sommige leerlingen hielden (…) Lees het hele bericht

de-wijers-worden-een-groot-wandelroutenetwerk

De Wijers worden een groot wandelroutenetwerk

Het gebied De Wijers krijgt tegen de zomer van 2024  een knooppuntennetwerk voor wandelaars. De 9 bestaande wandelgebieden zullen met elkaar verbonden worden. Daarvoor worden 223  kilometer nieuwe paden aangelegd. In het totaal zal er dan 500 kilometer aan wandelpaden door de Wijers lopen, bijna een verdubbeling. Daarmee zouden ook meerdaagse wandelingen mogelijk worden. De nieuwe paden lopen ook langs de toeristische attracties en bezienswaardigheden zodat natuur, landschap, erfgoed samen met het sportieve en culinaire voor een totaalbeleving zorgen. Heusden-Zolder is één van de 8 gemeenten van De Wijers met domein Bovy als centraal punt.

scholen-en-handelszaken-in-de-bres

Scholen en handelszaken in de bres

Er blijven maar initiatieven komen om de slachtoffers van de aardbeving steunen. Steaqhouse staat zijn dagopbrengsten van gisteren af aan de slachtoffers. Kleuterschool De Toverfluit verkoopt vandaag onder de noemer 'Een hart voor elkaar' popcorn en valentijnpralines voor € 2 per zakje. 'Hart voor Turkije en Syrië' is dan weer de slogan waarmee kleuterschool Pagadder morgen om 12.15 uur frietjes en gebakjes verkoopt.

de-kijk-van-richie-935

De kijk van Richie

Valentijnsgedachten ...

opgelet-voor-hinder-bij-de-lijn

Opgelet voor hinder bij De Lijn

Door een vakbondactie rijdt vandaag één bus op drie van De Lijn niet in Limburg.  Wie de bus wil nemen, checkt dus best vooraf de planning op de website of in de app van De Lijn. De vakbonden voeren actie voor meer koopkracht. Daarvoor houden ze straks op verschillende plaatsen prikacties.

louis-deruddere-kwam-the-chapel-voorstellen

Louis Deruddere kwam The Chapel voorstellen

De ElaN Filmavonden mochten vanavond in The Roxy Theatre ruim 230 filmliefhebbers - in twee zalen - verwelkomen voor The Chapel, de nieuwste film van Dominique Deruddere. Die speelt zich af voor en achter de schermen van de Koningin Elisabethwedstrijd, die zowel op persoonlijk vlak als tussen de deelnemers onderling een genadeloze strijd blijkt. Geen sinecure om het hele concoursgebeuren geloofwaardig in beeld te brengen, inclusief volle zaal en volledig orkest. Zelfs Fred (…) Lees het hele bericht

gatab-vindt-lacunes-in-g-parkings

GATAB vindt lacunes in G-parkings

De Gemeentelijke Adviesraad voor Toegankelijkheid en Aanpasbaar Bouwen (GATAB) voerde een onderzoek naar de toestand van de mindervalidenparkings of G-parkings in Heusden-Zolder. De voorbije 20 jaar werden 219 G-parkings aangelegd. Het ging daarbij op de eerste plaats om sporthallen, kerken, scholen, pleinen en stationsomgevingen. GATAB ziet toe op de juiste uitvoering en aanduiding. Maar uit een recent onderzoek blijkt dat  8 door de gemeenteraad goedgekeurde G-parkings niet (…) Lees het hele bericht

neos-op-wandel-in-kiewit

Neos op wandel in Kiewit

Voor zijn maandelijkse wandeling trok Neos Heusden-Zolder naar het natuurdomein Kiewit in Hasselt. Het werd een zonovergoten trip, slechts af en toe overschaduwd door de bomen. (foto Trudo Groffi)

zolders-taalgebruik-12

Zolders taalgebruik

Hië kan zoë grinsgezicht trèkke. Hij kan zo een gezicht trekken alsof hij ging wenen.

planten-om-slachtoffers-niet-te-vergeten

Bomen om slachtoffers niet te vergeten

In De Schans en de Luchtballon, de tweede basisscholen van het Gemeenschapsonderwijs in Heusden, organiseren ze morgen een gedenkmoment ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Leerkrachten en directie gaan er morgen een boom planten. Valentijnsdag is de dag van de liefde. Een ideaal moment om de liefde voor de mensheid en voor de slachtoffers te tonen. Er zal ook een gedenkplaat worden geplaatst voor de (…) Lees het hele bericht

bij-kwb-leer-je-alles-over-veilig-fietsen

Bij KWB leer je alles over veilig fietsen

KWB Berkenbos hield een workshop rond 'Veilig op de fiets'. 25 fietsliefhebbers kwamen tijdens een interactieve avond te weten wat de regels van een fietsstraat zijn, waar je mag fietsen 'op de buiten', hoe het zit met zichtbaarheid in donkere dagen en hoe je je fiets kunt beveiligen. Op 9 maart vindt een gelijkaardige avond plaats bij KWB Zolder, om 20 uur in de Jogem. (foto Ludo Vanherle)

tientallen-pv-s-4-rijbewijzen-ingetrokken

Tientallen pv's, 4 rijbewijzen ingetrokken

Dit weekend hield de politie in Heusden-Zolder verkeerscontroles, vooral op overdreven snelheid en rijden onder invloed.  Daarbij ging de focus naar plaatsen vanwaar klachten komen over snel rijden, lawaai van uitlaten en overlast van samentroepende groepen. 240 mensen moesten blazen, slechts 1 had te veel gedronken, maar dan wel stevig, hij is meteen 15 dagen zijn rijbewijs kwijt.

3 bestuurders reden zo snel dat ze ook ter plekke hun rijbewijs voor 15 dagen (…) Lees het hele bericht

net-geen-stunt-voor-de-berk-a

Net geen stunt voor De Berk A

In het petanque heeft De Berk A nipt verloren van kampioen Sint-Truiden. De uitslagen: Nationale: Olympia – Singel: 5-4. Ere-Limburg: De Berk A – Sint Truiden A: 4-5 en Genenbos A – Olympia: 7-2. 1ste: Boekt B – Sparrendal A: 6-3 en Genenbos D – Boekt A: 3-6. 2de Boekt C – Hasselt B: 3-6, De Berk B – Sint Truiden B: 7-2 en De Berk C – Oetervallei B: 3-6.

de-leerplaneet-in-de-bres-voor-senegalese-school

De Leerplaneet in de bres voor Senegalese school

In het kader van een ILC-project in de 3de graad rond het thema 'licht' (een lichtje zijn voor elkaar), kreeg De Leerplaneet het bezoek van René Henderix, voorzitter van de vzw een hart voor Senegal. Hij kwam de leerlingen wat meer vertellen over een school die hij daar samen met een groep vrijwilligers heeft opgericht. Bij de verhuizing van de oude naar de nieuwe gemeenteschool is een groot deel van de oude schoolmaterialen aan de vzw (…) Lees het hele bericht

en-zo-klonken-david-ronaldo-friends

En zo klonken David Ronaldo & Friends

En dit filmpje van AfterMuzeClip zal u helemaal overtuigen van het concert dat Kathleen Vandenhoudt, David Ronaldo and Charly Verbinnen zondagavond in het MuzeCafé gaven: hun versie van St. James Infirmary.

ook-een-akoestisch-concert-kan-heerlijk-zijn

Ook een akoestisch concert kan heerlijk zijn

Een bluesavond moet niet altijd gepaard gaan met loeiende gitaren en roffelende drumsolo's. Dat bleek zondagavond in het MuzeCafé waar David Ronaldo met zijn friends een concert gaf dat helemaal rond akoestische gitaren en zang draaide. Charly Verbinnen en Kathleen Vandenhoudt waren daarvoor de ideale copains. Rustiger dan anders, maar het publiek genoot ervan. (foto's Roman Martyka)

bijna-13-van-vuilzakken-niet-afgehaald-in-2022

Bijna 13 % van vuilzakken niet afgehaald in 2022

Vanaf vandaag kan iedereen zijn grijze huisvuilzakken afhalen, het aantal zakken wordt bepaald door het aantal bewoners dat ingeschreven staat op het adres. Met uw identiteitskaart kun je de zakken afhalen in het gemeentehuis, het recyclagepark, B2 Broekmans, Electro Schroeyen, Jumbo, Groenten en Fruit Twiggy, Spar Bolderberg, Delhaize Bolderberg, Spar Zolder, Carrefour en Truckstop 26bis. Die vuilniszakken heb je mee betaald in je afvalbelasting, dus kun je ze best afhalen voor eind dit jaar. (…) Lees het hele bericht

16-medailles-voor-moed-en-volharding

16 medailles voor Moed en Volharding

Turnkring Moed en Volharding heeft vandaag in Ruisbroek maar liefst 16 medailles behaald: 7 x goud, 6 x zilver en 3 x brons. MeV was met 8 recrea gymnasten uit de +12 groep en trampoline & airtrack groep naar de wedstrijd afgezakt. Ze brachten er snelle reeksen op de airtrack en hoge salto's op de trampoline, zoals Britt Vogels en Kris Aerden hen het hadden aangeleerd, met onverhoopte resultaten dus. (foto Lieze Vogels)

rugbyclub-9-wint-alles-dit-weekend

Rugbyclub 9 wint alles dit weekend

Bij Rugbyclub 9 hadden ze dit weekend alleen maar redenen om tevreden te zijn. Naast het geslaagde jeugdtornooi, hebben alle ploegen hun partij gewonnen. De uitslagen: U14 RC Limburg - Antwerpen 2: 61 - 7, U16 RC Limburg - Hamme/Brigandze: 46 - 33, dames RC9 - Brigandze: 34 - 14 en heren RC9 - Aalst/Celtic: 66 - 10.

over-een-maand-vijverrun33-vanop-bovy

Over een maand VijverRun33 vanop Bovy

Het aftellen kan beginnen want we zitten vandaag exact één maand voor de VijverRun33, de beruchte maar unieke loop door de bossen en vijvers  in Midden-Limburg. En nieuw is dit jaar dat start en aankomst op domein Bovy liggen. Op zondag 12 maart kun je kiezen tussen vier afstanden: 33 km (start om 9.30 uur, € 20), 16 km (start om 10.15 uur, € 16), 8 km (start om 10.45 uur, € 8) en 4 km (start om 11.15 uur, € 6). Online inschrijven kan tot vrijdag 10 maart 23.59 uur. Maar wie een gepersonaliseerd borstnummer wil, moet inschrijven voor 5 maart 23.59 uur. (foto Dirk Dekens)

hebad-en-smash-winnen-elk

Hebad en Smash winnen elk

Winst en verlies vandaag voor Hebad in het badminton. Hebad 3G won met 5-3 thuis tegen Dibad 1G. Hebad 6G verloor met 2-6 thuis tegen Smash 3G. UPDATE Vanavond heeft ook nog Hebad 4G de winst gepakt in Antwerpen, met 2-6.

punt-voor-bolderberg-en-kvv-winst-voor-anadol

Punt voor Bolderberg en KVV, winst voor Anadol

In de tweede provinciale A haalde Bolderberg FC een punt na een 1-1 bij FC Landen A. KVV Heusden-Zolder speelde 2-2 gelijk tegen Boorsem Sport. En FC Anadol klopte FC Hamont met 2-1. De spelers kunnen dus hun winstpremie afstaan aan de slachtoffers van de aardbeving. Voor de wedstrijd hielden ze daarvoor ook al een minuut stilte. UPDATE Alles samen zorgde Anadol voor een opbrengst van 6.000 euro.

sk-heusden-06-wint-in-alken

SK Heusden 06 wint in Alken

In de vierde provinciale A van het voetbal is SK Heusden 06 met 1-2 gaan winnen op het terrein van FC Alken B.

vandaag-gezien-434

Vandaag gezien

De schapen op Domein Bovy hielden vandaag duidelijk een luie zondag. Het werken lieten ze over aan een mol die op de voorgrond blijkbaar de  handen vol had. 

levenslang-rijverbod-en-gedrogeerd-aan-het-stuur

Levenslang rijverbod en gedrogeerd aan het stuur

Bij verkeerscontroles van de politie Bilzen-Hoeselt-Riemst is een inwoner van Heusden-Zolder afgelopen nacht stevig tegen de lamp gelopen. Toen de man van 39 werd tegengehouden, bleek dat hij een levenslang rijverbod had. Bovendien legde hij een positieve speekseltest af voor cannabis en amfetamines. Hij had ook nog cannabis en speed bij zich. De auto was eigendom van een kennis van de man. Die krijgt ook nog een pv, want het is strafbaar om je wagen aan een persoon zonder rijbewijs toe te vertrouwen. De auto is op een takelwagen afgevoerd.

het-niet-te-blussen-vuur-van-raymond

Het niet te blussen vuur van Raymond

Raymond van het Groenewoud stond zaterdagavond met zijn band in CC Muze. Ruim een halve eeuw op het podium, de kaap van de 70 is gerond, maar RVHG heeft amper aan energie en podiumpresence ingeboet. Eeuwige hits en nieuwe nummers sloegen bij het publiek dermate aan dat de zitjes in de schouwburg eigenlijk overbodig waren. (foto's Ann Jordens)

meisjes-van-1959-verzamelden-in-berkenbos

Meisjes van 1959 verzamelden in Berkenbos

De 'meisjes geboren in 1959' die later samenzaten in de lagere school  in Berkenbos hielden een reünie in het harmonielokaal van De Heidegalm. Met 18 hebben ze samen fijne herinneringen opgehaald, bijgebabbeld en het glas geheven op het gezellige weerzien. En dat het geheugen hen nog niet in de steek heeft gelaten, bewees één van hen door het volledige gedicht ‘De markiezin van Toerlatooi’  dat ze destijds leerden, helemaal van buiten op te zeggen.

ek-op-velodroom-zal-niet-lang-uitblijven

EK op velodroom zal niet lang uitblijven ...

Deze week zijn de ogen van veel wielerliefhebbers gericht op de wielerpiste in het Zwitserse Grenchen. Die piste heeft de inspiratie gevormd voor de velodroom in Heusden-Zolder waar de eigenlijke piste ondertussen voor de helft klaar is. Nu al wordt dan ook gewerkt aan de planning op de piste en cycling manager Marc Wauters is present in Grenchen om zijn ogen de kost te geven en te praten met de wielerbonzen. De eerste periode zullen we nationale wedstrijden en meetings mogen verwachten, daarna (…) Lees het hele bericht

anadol-voetbal-straks-voor-de-slachtoffers

Anadol voetbalt straks voor de slachtoffers

Er blijven steeds meer solidariteitsacties op gang komen voor de slachtoffers van de aardbeving. Het aantal doden is ondertussen opgelopen tot boven de 28.000 en de Verenigde Naties vrezen dat dat aantal nog zal verdubbelen, honderdduizenden mensen zijn gewond en miljoenen zijn dakloos. Voetbalclub FC Anadol speelt straks zijn wedstrijd tegen Hamont 99 (tweede provinciale B) voor de slachtoffers. Zowel de inkomgelden als de opbrengst van de cafetaria zullen integraal afgestaan worden aan het (…) Lees het hele bericht

sultan-ahmet-bracht-bijna-30-000-euro-samen

Sultan Ahmet bracht bijna 30.000 euro samen

De solidariteit binnen de Turkse gemeenschap voor de slachtoffers van de aardbeving is groot. Ook de Islamitische Geloofsgemeenschap Sultan Ahmet had na het vrijdaggebed een begrafenisgebed of Djanazah bij verstek gehouden voor de overledenen. Nadien volgde een geldinzameling, die heeft in eerste instantie al  29.320 euro opgebracht. 

slechts-1-van-de-brandstichters-riskeert-straf

Slechts 1 van de brandstichters riskeert straf

Voor de fatale brand in Beringen, die op 11 augustus 2019 aan twee brandweermannen van het korps van Heusden-Zolder het leven kostte en een derde zwaar verwondde, moet uiteindelijk maar één persoon voor de rechtbank verschijnen. Dat heeft de raadkamer beslist. Het gaat om de enige van de drie brandstichters die op het moment van de feiten meerderjarig was. De twee anderen waren bij de brandstichting minderjarig en moeten voor de jeugdrechter verschijnen, maar die kan hen niet meer (…) Lees het hele bericht

zolder-a-is-niet-te-stuiten

Zolder A is niet te stuiten

In de eerste provinciale van het basketbal had leider Zolder A geen enkele moeite met Croonen Lommel. Het ging uit winnen met 47-82.

wieze-boys-a-bijna-zeker-in-bekerfinale

Wieze Boys A bijna zeker in bekerfinale

In het bedrijfsvoetbal werden vandaag de heenwedstrijden van de halve finales voor de beker gespeeld. Wieze Boys A klopte Pool Keramo A zodat er al een mirakel nodig is om hen uit de finale te houden. Ook Century Hasselt kon met een 1-6 winst bij UD Barcelona zijn finaleplaats al zo goed als veilig stellen.

260-kinderen-voor-rugbytornooi-van-rc9

260 kinderen voor rugbytornooi van RC9

Bij Rugbyclub 9 organiseerden ze vandaag een jeugdtornooi. Er daagden liefst 260 kinderen van 6 tot 12 op die het beste van zichzelf gaven en met een 'niet-met-mij-mentaliteit' op het veld verschenen. Clubs uit onder meer Leuven, Arendonk, Landen, Schilde, Antwerpen en Laakdal waren naar de Vrijheid-site afgezakt voor het tornooi. Het bewijst ook dat de rugbysport een mooie toekomst heeft. (foto's An Cuppens)

de-kijk-van-richie-934

De kijk van Richie

Tournée Minérale ...

the-bootleg-beatles-als-de-echten

The Bootleg Beatles ... als de echten

Lang, heel lang hebben de fans van The Beatles van een reünie gedroomd. Die kwam er nooit en is sowieso uitgesloten nu de helft van de Fab Four op de eeuwige festivalweiden speelt. Soelaas zoeken ze dan maar in de vele would-be Beatles. maar The Bootleg Beatles, die vrijdagavond de Muzeschouwburg lieten vollopen, zijn niet zomaar een coverband. Ze hebben niet alleen de looks van de echten, maar kunnen het repertoire op een erg geloofwaardige manier vertolken, van de eerste hits tot de monumenten uit de muziekgeschiedenis. Dat het publiek razend enthousiast was, is dan wellicht ook een overbodige toevoeging ... (foto's Ann Jordens)

moslims-bidden-massaal-en-zamelen-30-000-in

Moslims bidden massaal en zamelen € 30.000 in

Er was een nog grotere opkomst dan anders voor het vrijdaggebed in de Selimiye-moskee. Mensen komen er trouwens heel de tijd samen in de hoop van elkaar meer nieuws te vernemen over de toestand in Turkije en van eventuele familieleden of kennissen van wie ze niets meer hebben vernomen. Er was vandaag een bijzondere bijeenkomst. Aansluitend bij het gebed was een begrafenisplechtigheid georganiseerd, om te bidden voor en afscheid te nemen van de duizenden slachtoffers die te (…) Lees het hele bericht

b-fast-is-klaar-om-morgenvroeg-te-vertrekken

B-FAST is klaar om morgenvroeg te vertrekken

Morgenvroeg om 10 uur vertrekt het grootste deel van het Belgisch medisch hulpteam vanop Melsbroek naar Turkije waar een groot veldhospitaal zal opgebouwd worden. Lode Schops was deze namiddag samen met nog anderen druk in de weer bij Bitfood in Beringen. Daar werd een kleine vrachtwagen volgeladen met voeding en andere benodigdheden. "Met deze ploeg blijven we 14 dagen, daarna worden we afgelost. We nemen dus ook voor die periode voeding mee, niet (…) Lees het hele bericht

michel-dylst-blijft-nog-langer-in-de-cel

Michel Dylst blijft nog langer in de cel

De raadkamer in Hasselt heeft vandaag opnieuw de aanhouding van Michel Dylst, voormalige voorzitter van de KS-Vriendenkring, verlengd. Als reden geeft de raadkamer opnieuw 'kans op recidive' op, namelijk dat hij weer geld zou gaan vragen aan de leden. Daarbij verwijst justitie naar de mails die de vzw naar leden heeft gestuurd met de vraag om geld te blijven storten. Daarom willen de rechters hem ook niet met een enkelband naar huis laten gaan. Zijn advocaat gaat opnieuw in beroep tegen de aanhouding, daar moet nu de kamer van inbeschuldigingstelling zich weer over uitspreken.

modeshow-met-gepimpte-truien-in-t-molenholleke

Modeshow met gepimpte truien in 't Molenholleke

Almaar meer mensen zetten zich in voor een gezonder klimaat. Zo is Dikketruiendag vervangen door 'iktrekhetmijaan' want inzet voor het klimaat, gaat veel verder dan een dikke trui aantrekken en de verwarming lager zetten. In 't Molenholleke werden gisteren oude truien gepimpt zodat ze opnieuw gedragen kunnen worden.  Vandaag hielden de leerlingen voor hun ouders een modeshow op de rode loper. Er kwam heel wat volk kijken.

heusden-zolder-wil-lief-zijn-op-sociale-media

Heusden-Zolder wil lief zijn op sociale media

Het afgelopen jaar lanceerde de gemeente Heusden-Zolder de actie ‘Zijt Lief’, een ludiek initiatief om mensen erop te wijzen dat de toon op sociale media alsmaar scherper wordt - met veel scheldpartijen - en dat er ook veel ongeduld heerst, iedereen wil meteen een reactie. Daarom wil Heusden-Zolder voortaan van de Valentijnsweek de week van 'Zijt Lief' maken. Onder het motto ‘gedraag je als een prins/prinses op sociale media’, deelt het van 13 tot en met 17 februari geen (…) Lees het hele bericht

de-ouwe-rotten-van-hideway-blijven-imponeren

De ouwe rotten van Hideway blijven imponeren

Met Hideaway had Move2Blues donderdagavond geen onbekende naar het MuzeCafé gehaald. De band won niet voor niets in 2012 de Belgian Blues Challenge en eindigde vijfde op de Europese versie van de Challenge in het Franse Toulouse. Zes muzikanten met heel wat ervaring - ze bestaan al sinds de jaren '80 -  op de teller dus en dat was te merken aan hun muzikale niveau en de manier waarop ze het publiek meesleurden in hun verhaal en maken daarbij heel wat zijsprongetjes buiten de pure blues. (foto's Roman Martyka)

dag-van-de-academie-met-boeiende-spreker

Dag van de Academie met boeiende spreker

Nu zaterdag 11 februari is het de Dag van de Academie en dat wordt gevierd in alle  academies van Vlaanderen en Brussel en dus uiteraard ook in Heusden-Zolder. Hier is het de traditie om dan een boeiende spreker uit te nodigen. Deze keer is dat Caroline Coolen. Met  het gebruik van collage, montage, assemblage en vrije associatie  probeert zij grip te krijgen op de werkelijkheid. Ze vat de veelheid aan indrukken uit de realiteit samen in haar (…) Lees het hele bericht

lode-schops-maakt-zich-klaar-voor-vertrek

Lode Schops maakt zich klaar voor vertrek

Het staat nu vast dat schepen Lode Schops de komende dagen met het Belgisch medisch team naar Turkije vertrekt om daar hulp te bieden aan de plaatselijke bevolking. Zoals we al eerder deze week meldden, was Lode aangemeld en wachtte hij op zijn oproeping. Ondertussen had hij al wel de opdracht gekregen om de nodige voorbereidingen te treffen zoals het bestellen van de voedselvoorraden voor het team. Morgen gaat hij de Unimog van B-Fast volladen met de nodige voorraden en materialen en vervolgens (…) Lees het hele bericht

heusdense-zuilen-moeten-sigarettenpeuken-opvangen

Heusdense zuilen moeten sigarettenpeuken opvangen

Er komen 12 sigarettenpeukenzuilen in Heusden-Zolder. Het is de bedoeling dat rokers daar hun peuken ingooien. Zwerfvuil is sowieso al één van de grote ergernissen en daarbij slingeren overal sigarettenpeuken rond. Die komen via de riolering in het grondwater terecht en het is bekend dat die niet zomaar vergaan. Daarom zal het bedrijf Fresh Tray uit de Kapelstraat op 12 plaatsen zijn peukenzuilen plaatsen. 8 van die zuilen worden (…) Lees het hele bericht

ruim-590-000-subsidie-voor-t-molenholleke

Ruim € 590.000 subsidie voor 't Molenholleke

Vrije Basisschool 't Molenholleke krijgt van Vlaanderen een subsidie van 590.800 euro. Dat geld is een ondersteuning voor zijn nieuwbouw voor 109 leerlingen, voor de verbouwingswerken en voor de aanleg van de nieuwe speelplaats. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vandaag aangekondigd. In het totaal krijgen in een nieuwe schijf 11 Limburgse scholenbouwprojecten samen 2 miljoen euro subsidie.

neos-bezocht-sint-vincentius

Neos bezocht Sint-Vincentius

In het kader van zijn bedrijfsbezoeken bezocht  Neos Heusden-Zolder Sint-Vincentius, zoals bekend de vereniging bij uitstek die zich inzet voor mensen in armoede in Heusden-Zolder. Voorzitter Stefan Was gaf een algemeen overzicht van de werking, waarna de bezoekers in de verschillende afdelingen door vrijwilligers werden rondgeleid. (foto Trudo Groffi)

rouwregister-voor-aardbeving-is-geopend

Rouwregister voor aardbeving is geopend

Zoals aangekondigd heeft de gemeente Heusden-Zolder een rouwregister geopend voor alle slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Iedereen kan er een boodschap in schrijven tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. Het rouwregister ligt in de inkomhal. Het gemeentebestuur lanceert ook de oproep tot inwoners die willen steunen om een gift te storen via Rode Kruis afdeling Heusden-Zolder op BE93 0000 0065 6667 met vermelding 'Aardbeving'.

120-extra-dieren-in-het-opvangcentrum

120 extra dieren in het opvangcentrum

In één klap is het weer een pak drukker geworden in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Op vraag van de Vlaamse inspectiedienst dierenwelzijn hebben de medewerkers in Balen - bij een oude bekende - 120 verwaarloosde dieren opgehaald. Het gaat vooral om pluimvee, maar er zat ook een tiental schapen en geiten bij. Die komen nu allemaal wat op krachten in het opvangcentrum.

pandoering-voor-kvv-in-louwel

Pandoering voor KVV in Louwel

In de tweede provinciale B van het voetbal moest KVV Heusden-Zolder vanavond aantreden bij Eendracht Louwel. Het werd een kurkdroge 5-0 winst voor de thuisploeg.

alleen-boekt-kan-nog-promoveren

Alleen Boekt kan nog promoveren

Op 3 wedstrijden van het einde in de petanque 50+ competitie ziet er naar uit dat er geen dalers zullen zijn. Voor promotie maakt enkel Boekt C nog kans, het zou kunnen stijgen naar de tweede afdeling Limburg, maar dat is nog afwachten. De uitslagen: Ere-Afdeling: De Berk A – Sint Truiden A: 3-6, Genenbos B – Boekt B: 5-4 en Pelter A – Boekt A: 5-4. 1ste: Olympia A – Pelter B: 7-2. 2de: Olympia B – Sparrendal A: 6-3. 3de: Genk D – De Berk B: 4-5 Boekt C: vrij. 4de: Pelter C – De Berk C: 4-5.

de-laatste-tickets-voor-raymond

De laatste tickets voor Raymond ....

Nu zaterdag staat Raymond van het Groenewoud in CC Muze met 'Op algemene aanvraag ..." Het gelijknamige nummer ontstond tijdens een improvisatie op de Gentse Feesten in 2015.  Ondertussen is dat zijn nieuwe single geworden en heeft hij ook zijn nieuwe theatertour zo gedoopt. Daarin put hij uit zijn oeuvre van 500 liedjes, desnoods mét toegift. De allerlaatste tickets zijn nog beschikbaar op www.muze.be (foto Els Malfliet)

nu-vooral-oproepen-tot-financiele-steun

Nu vooral oproepen tot financiële steun

De hulpgoederen aan de Selimiye moskee zijn ook vandaag blijven toestromen. De eerste volgeladen vrachtwagen is vanmorgen vertrokken, ondertussen wordt een volgende lading klaargemaakt om ook richting rampgebied te vertrekken. Maar er is zoveel kleding aangevoerd dat lang niet alles naar Turkije kan gebracht worden. Daarom zijn ondertussen al heel wat bestelwagens naar Sint-Vincentius gebracht waar net als in de feestzaal van de moskee alles weer gesorteerd wordt. Wat helemaal (…) Lees het hele bericht

keti-s-organiseren-romantische-rommelmarkt

Keti's organiseren romantische rommelmarkt

De Keti’s van Chiro Berkenbos zijn in een romantische bui. Ze organiseren komend weekend een rommelmarktje, helemaal in het thema van Valentijn. Iedereen is welkom om op 11 februari van 14 tot 17 uur en 12 februari van 13 tot 14 uur en 17 tot 18 uur te komen rondsnuffelen tussen de vele  leuke spulletjes. Daarbij kan je ook genieten van een kopje koffie, chocomelk en overheerlijke koekjes, er wordt zelfs gezorgd voor een leuke sfeer door de eigen leden en leiding die optredens verzorgen. En dat alles op de chiroterreinen in Berkenbos uiteraard.  De opbrengst is bestemd voor het bivak. 

vrouw-uit-st-lutgardisstraat-sterft-bij-aardbeving

Vrouw uit St-Lutgardisstraat sterft bij aardbeving

Voorlopig heeft de aardbeving één dodelijk slachtoffer uit Heusden-Zolder gemaakt. Het gaat om een bejaarde vrouw uit de Sint-Lutgardisstraat. Zij verbleef op het ogenblik van de aardbeving in Hatay, precies de regio die het zwaarst getroffen is. De vrouw overleefde de ramp niet. UPDATE De vrouw was samen met haar zoon op vakantie. Ze verbleven in een appartementsgebouw dat ingestort is. De vrouw kon door reddingswerkers onder het puin vandaan gehaald worden maar ze is overleden onderweg naar het ziekenhuis. De zoon heeft zich kunnen redden door uit het gebouw te springen, hij heeft daarbij een beenbreuk opgelopen.  Andere inwoners hebben  één of meer familieleden die in Turkije woonden verloren, verschillende zijn ook nog vermist.

Aan het gemeentehuis hangt de Turkse vlag halfstok. Het gaat om symbolische actie als eerbetoon aan alle slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië, en 't is ook een vorm van steun voor de inwoners met familie en/of vrienden in de getroffen gebieden. De komende dagen zou ook een rouwregister worden geopend. 

de-kijk-van-richie-933

De kijk van Richie

Als justitie een atletiekdiscipline was ...

goud-voor-the-beer-experience-op-beerawards

Goud voor The Beer Experience op BeerAwards

Het bierfestival The Beer Experience, dat vorig jaar voor het eerst plaatsvond op de mijnsite, heeft vandaag goud gewonnen bij de uitreiking van de BeerAwards #BADF22. Die had plaats in de stadsbrouwerij Brewmine-TAP in Hasselt. The Beer Experience won in de categorie 'Biergebeuren van het jaar', opvallend voor een eerste editie. Maar het is dan ook meer dan een louter bierproeverij, het is een combinatie van optredens, foodpairings, (…) Lees het hele bericht

krijgen-de-wijers-een-unesco-erkenning

Krijgen De Wijers een UNESCO-erkenning?

De provincie Limburg gaat samen met Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Lummen, Hasselt, Genk en Diepenbeek  een erkenning aanvragen voor De Wijers als  UNESCO 'Mens en Biosfeer'. Dat is een gebied waar waardevolle natuur en menselijke activiteit samengaan. De Wijers is het grootste aaneengesloten vijvergebied van België met meer dan 1.000 vijvers en veel waardevolle natuur met zeldzame watervogels, de boomkikker en belangrijke plantensoorten. De (…) Lees het hele bericht

lode-schops-bereidt-vertrek-medisch-team-voor

Lode Schops bereidt vertrek medisch team voor

Er vertrekt een Belgisch medisch team naar het rampgebied in Turkije, de Turkse overheid heeft in de vooravond het licht op groen gezet. Morgen reizen al drie verkenners af die moeten bekijken waar de Belgische hulpverleners hun veldhospitaal kunnen opstellen. In het weekend vertrekt dan een team om het veldhospitaal op te zetten, en begin van de week volgt de rest van de medewerkers. Het zou gaan om 70 tot 80 personen. Schepen Lode Schops, sinds jaar en dag vrijwilliger bij B-Fast, is (…) Lees het hele bericht

massa-hulpgroederen-naar-selimiye-moskee-gebracht

Massa hulpgroederen naar Selimiye-moskee gebracht

De aardbevingen die in Turkije en Syrië nu al 5.100 dodelijke slachtoffers en 20.500 gewonden maakten - een balans die nog voortdurend oploopt - en voor een gigantische materiële schade zorgt, brengt ook een stroom van solidariteit op gang. In het hele land maar uiteraard nog meer in gemeenten met een grote Turkse bevolking, zoals in Heusden-Zolder wordt geld en hulpgoederen ingezameld. De inzamelactie die de vrouwenwerking van de Selimiye-moskee in de Valentinusstraat (…) Lees het hele bericht

aannemer-zonder-vergunning-en-signalisatie

Aannemer zonder vergunning en signalisatie

De politie hield gisteren controles op verschillende werven. Her en der waren er wat opmerkingen en aanwijzingen, maar in de omgeving van de Schobbenberg en Landweg waren de problemen heel wat groter. De aannemer daar voerde ingrijpende werken uit terwijl zijn vergunning vervallen was sedert december 2022. Wellicht gaat het om een vergetelheid, maar eentje die zuur kan opbreken. Er was ook nagenoeg geen beveiliging voor het verkeer of zwakke weggebruiker geplaatst.  De (…) Lees het hele bericht

33-bestuurders-betrapt-met-de-gsm

33 bestuurders betrapt met de GSM

Gisteren in de namiddag heeft de politie in ongeveer twee uur tijd 33 bestuurders betrapt die de gsm gebruikten aan het stuur. De verkeersploeg was op pad gegaan voor controles op afleiding in het verkeer. Daar loopt momenteel een campagne over van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. De ploeg vatte post op twee plaatsen. De 33 overtreders krijgen allemaal een boete, tegenwoordig is dat 174 euro.

tip-van-de-bib-riahd-bahri

Tip van de bib: Riahd Bahri

Uit de kast komen is voor velen niet makkelijk. Maar wanneer je de stap toch hebt gezet, blijk je er als LGBTQ+’er vaak weer in te moeten kruipen. In september 2021 werd journalist Riadh Bahri het slachtoffer van gewelddadige homohaat in Brussel toen hij over straat wandelde. ‘Als je homo bent, moet je niet één keer uit de kast komen, maar soms zelfs honderd keer, of zelfs de rest van je leven. En het blijkt nog moeilijker om eruit te blijven. Want je wilt toch niemand lastigvallen met (…) Lees het hele bericht

een-terugblik-in-de-zolderse-geschiedenis-7

Een terugblik in de Zolderse geschiedenis

We zitten in een nieuwe maand en dus is de Heemkundige Kring Zolder nog eens gaan grasduinen in de historiek van de eerste week van februari. En daar viel toch wel wat nieuws te rapen. Op 1 februari 1962 is de vzw Omloop Terlaemen gesticht. Op 2 februari 1962 werd Albert Peeters benoemd tot gemeentesecretaris. We schrijven 3 februari 1967 toen Zolder werd erkend als ‘Toeristisch Centrum’. Het groot kruis op de begraafplaats van Zolder is geplaatst op 4 februari 1936. (…) Lees het hele bericht

bestuurder-lichtgewond-bij-botsing

Bestuurder lichtgewond bij botsing

In de vroege namiddag is in de Terlaemenlaan een auto tegen een boom gebotst. Hoe dat kon gebeuren, is niet duidelijk, maar de bestuurder van de wagen - een veertiger uit Heusden-Zolder - raakte lichtgewond.

motus-inviteert-jean-bosco-safari

MOTUS inviteert Jean Bosco Safari

Theatergroep MOTUS organiseert op zaterdag 18 februari een live optreden met “meet and greet” van Jean Bosco Safari in Gildezaal Weyerman, Hofeinde 126 in Boekt.  Jean Bosco Safari zal die avond zijn nieuwe CD 'Sun' komen voorstellen, samen met pianist Steven Jacobs. De deuren openen om 19.30 uur en om 20 uur start het concert in twee sets. Tickets kosten € 15, vooraf reserveren via nic.philipsen[!]gmail.com, betalen op bankrekening BE15 7332 0406 8630 van Johan Vijdt, met vermelding van naam en aantal personen. 

ook-diyanet-vereniging-start-hulpactie

Ook Diyanet vereniging start hulpactie

De Diyanet vereniging in Heusden-Zolder - onder meer actief in de Selimiye moskee - sluit zich aan bij de solidariteitsactie van de Internationale Vereniging Diyanet van België. Die heeft een oproep gedaan om geld te storten voor de slachtoffers van de aardbeving in Kahramanmaras die ook in 10 omliggende provincies werd gevoeld. In een oproep wordt gevraagd bijdragen te storten op de rekening van de dienst voor sociale zaken van de organisatie BE40 3630 8397 5263 met vermelding 'Aardbeving'.  Morgen zal een transportbedrijf een trailer plaatsen op de parking van de moskee in de Valentinusstraat. Daar worden tussen 10 en 14 uur en tussen 17.30 en 21 uur hulpgoederen in ontvangst genomen. 

19-jaar-oud-indoorrecord-sneuvelt-in-de-veen

19 jaar oud indoorrecord sneuvelt in De Veen

Dat de indoorpiste op De Veen een snelle is, is dit weekend nog eens bewezen. Tijdens de open meeting van AVT afgelopen weekend heeft Evgenia Balabkina uit Pelt bij de vrouwen Masters (40+) het 19 jaar oude record op de 60 meter van Lieven Vanhoorne van de tabellen geveegd. In de heats evenaarde ze het record (8:25) en in de finale deed ze daar nog vier hondersten van af: 8:21. Ze lijkt helemaal klaar voor het BK indoor later deze maand in Gent en daarna het EK in Pescara Italië.

wie-promoveert-nog-in-het-petanque

Wie promoveert nog in het petanque?

In het petanque is Sint Truiden B kampioen geworden in de 2de afdeling Limburg op 2 wedstrijden van einde door te komen winnen bij Olympia B. Ook De Berk A, Boekt A en C maken nog kans op promotie. In de Vlaamse competitie kon Boekt winnen tegen de kopleider Beersel. De uitslagen. Nationale: Lier - Olympia: 5-4. Vlaamse: Boekt – Beersel : 5-4. Ere-Limburg: De Berk A – Fenix A: 5-4 en Olympia A – Genk A: 4-5. 1ste: Boekt A – Genk B: 7-2 en Oetervallei B – Boekt B: 8-1. 2de: De Berk B – Hasselt A: 6-3 en Olympia B – Sint Truiden B: 3-6.

grote-ongerustheid-over-aardbeving

Grote ongerustheid over aardbeving

Uiteraard wordt ook in Heusden-Zolder de situatie rond de aardbevingen in Turkije en Syrië op de voet gevolgd, zeker ook bij inwoners die familieleden en kennissen hebben in de streek. Er is vanmiddag een tweede zware aardschok gebeurd terwijl zowat elke minuut slachtoffers gevonden worden, de balans dreigt enorm tragisch te worden. Ongetwijfeld zullen er nog solidariteitsacties komen. Op dit moment bijvoorbeeld heeft de Sultan Ahmet Moskee de oproep tot steun van de hulporganisatie Hasane België verspreid. 

dries-vanthoor-net-naast-podium-in-australie

Dries Vanthoor net naast podium in Australië

In de 12 uur van Bathurst, in Nieuw-Zuid-Wales Australië, is Dries Vanthoor samen met Charles Weerts en Sheldon van der Linde vierde geëndigd. Een groot deel van de race bleeft de BMW van WRT in de buurt van een podiumplaats, maar de bolide bleek in de finale niet snel genoeg. Het was trouwens een recordeditie in Bathurst doordat de safety car slechts 5 keer in actie kwam. Daardoor legde vier teams elk meer dan 2.000 km af in 12 uur tijd.

5-47-minder-huisvuil-door-optimo-systeem

5,47 % minder huisvuil door Optimo-systeem

Het Optimo-systeem van Limburg.net werkt nu één jaar. Vorige week meldden we al dat de afvalintercommunale een nieuwe tevredenheidsenquête houdt, maar ondertussen heeft ze zelf ook een balans opgemaakt van '1 jaar gekleurde zakken'. Uit metingen blijkt dat in de 33 gemeenten die op dit moment aan het systeem deelnemen, de hoeveelheid huisvuil (dat verbrand wordt) met gemiddeld 4,95 % daalde, dat is 4,5 kg per inwoner. In de gemeenten die werken met full Optimo - dus 5 (…) Lees het hele bericht

tom-van-dyck-en-co-zorgen-voor-sfeer

Tom Van Dyck en co zorgen voor sfeer

Zondagavond werd het MuzeCafé weer volgeblazen met jazzklanken tijdens 'MJO invites Tom Van Dyck'. Saxofonist Tom Van Dyck had vader en zoon Verbist (bas en piano) en drummer Wim Eggermont meegebracht om zich samen op nummers uit Andalusië en van Joe Henderson te storten. En nadien volgde de onvermijdelijke jamsessie. (foto's Ann Jordens)

ook-zolder-e-wint

Ook Zolder E wint

In de vierde provinciale B van het basketbal zette Zolder E vandaag de kroon op het werk van een succesvol clubweekend met ook een zege: 71-55 tegen Helchteren 2020 B.

uitwinst-voor-hebad-2h

Uitwinst voor Hebad 2H

In het badminton heeft Hebad 2H met 3-5 gewonnen op het terrein van Dibad 2H in Dilsen.

nutsproblemen-in-nieuwstraat-en-m-scheperslaan

Nutsproblemen in Nieuwstraat en M. Scheperslaan

Al sinds gisteren na de middag kampen de inwoners van het einde van de Nieuwstraat en de M. Scheperslaan in die omgeving met problemen in hun water- en gastoevoer. Technici werken aan het probleem, mogelijk zou het vanavond opgelost zijn. UPDATE Zondagavond was het probleem nog steeds niet van de baan. Volgens buurtbewoners is alles begonnen toen iemand met een grote boor de waterhuishouding op zijn perceel wilde verbeteren en daarbij zowel de water- als gasleiding raakte. De Watergroep heeft het probleem vrij snel kunnen oplossen maar Fluvius is zowel gisteren als vandaag heel de dag met man en macht aan de slag. 

bolderberg-en-kvv-verliezen

Bolderberg en KVV verliezen

In de tweede provinciale A van het voetbal kreeg Bolderberg FC een nieuwe pandoering te slikken, 0-5 tegen FC Sparta Kolmont deze keer. In tweede B verloor KVV Heusden-Zolder met 2-1 bij Gruitrode. 

yoren-vanhoudt-werd-61ste

Yoren Vanhoudt werd 61ste

Op het WK veldrijden voor junioren in Hoogerheide is Yoren Vanhoudt 61ste geëindigd op 4'35" van winnaar Léo Bisiaux. Yoren moest verderop in het pak starten, hij nam een snelle start, maar werd dan helemaal opgehouden door een massale valpartij vlak voor hem waarin hij zich ternauwernood kon overeind houden. Er ging evenwel een pak tijd verloren voor hij goed en wel weer vertrokken was. Lange tijd kon hij zich bij de eerste 40 handhaven maar viel in de slotfase terug in het deelnemersveld. 

living-roots-eeuwig-levende-belgische-muziek

Living Roots: eeuwig levende Belgische muziek

Living Roots toert al bijna 20 jaar door ons land. Zaterdagavond streken Chantal Acda, Jan Decampenaere, Thomas Vanelslander en Philippe Robrecht in de zwarte zaal van Muze neer met een oeuvre van eigen bodem, gepuurd uit werk van Raymond van het Groenewoud, Technotronic, Wallace Collection, Nacht und Nebel, Axelle Red, Arno, Scooter, Will Tura, Red Zebra, Jacques Brel… maar dan wel met een eigen muzikaal jasje aangemeten. (foto's Herman Eerdekens)

david-ronaldo-met-gezelschap-op-bluesavond

David Ronaldo met gezelschap op bluesavond

Volgende week zondag heeft de tweede Sunday Evening Blues van het jaar plaats in het MuzeCafé. Daarvoor is David Ronaldo uitgenodigd. Opnieuw, moeten we eigenlijk zeggen, want in 2021 stond hij met zijn band The Dice al in de zondagavondprogrammatie en vorig jaar was hij op het Be-Mine Bluesfestival. Volgende zondag brengt hij Kathleen Vandenhoudt en Charly Verbinnen mee naar het MuzeCafé. Er zijn nog wat tickets

wk-veldrijden-yoren-vanhoudt-start-om-11-uur

WK veldrijden: Yoren Vanhoudt start om 11 uur

Wielerliefhebbers moeten deze voormiddag zeker de tv opzetten, want om 11 uur gaat het WK veldrijden voor junioren van start mét in de Belgische selectie Yoren Vanhoudt. Yoren start in Hoogerheide niet met grote ambities - hij is immers nog maar eerstejaars junior - maar hij wil er vooral leren en waar mogelijk nuttig zijn voor de ploeg. De uitzending op Canvas begint om 10.45 uur.

veel-sfeer-op-bal-van-de-feestknallers

Veel sfeer op bal van De Feestknallers

Veel ambiance vanavond in Ons Huis dat was volgelopen voor het carnavalsbal van De Feestknallers. Van heinde en ver waren de groepen afgezakt voor een sfeervolle avond met veel muziek en dans. Tussendoor traden ook nog enkele kleurrijke groepen dansmariekes op. (foto's David Amgad)

zwaar-verlies-voor-anadol-1

Zwaar verlies voor Anadol

Een slechte avond voor FC Anadol in tweede provinciale B, het verloor met liefst 7-0 van Standaard Elen A.

tweemaal-winst-voor-basket-zolder

Tweemaal winst voor basket Zolder

In de tweede provinciale A van het basketbal heeft Zolder B met 99-47 gewonnen van Zonhoven A. In vierde A won Zolder D met 59-70 bij Kiewit Hasselt F.

veel-goals-in-bedrijfsvoetbal

Veel goals in bedrijfsvoetbal

In het bedrijfsvoetbal is vandaag stevig gescoord. Wieze Boys A ging met 0-8 winnen bij El Toro. Titelopponent Century maakte zelfs 9 doelpunten. Wieze Boys B klopte Cosmos Spouwen met 4-2. RP Products versloeg Pool Keramo A met 2-0.

de-rugbydames-blijven-winnen

De rugbydames blijven winnen

In het rugby blijven de dames van RC 9 goed bezig. Vandaag wonnen ze met 12-32 bij ASUB. De U14 van RC Limburg maakten het spannend, ze klopten Kituro met 29-27. Minder goed verging het de U16 van RC9, zij verloren met 36-17 van Waregem/Roeselare.

da-es-nen-duzendste-luk

Da es nen duzendste luk

Doa probeerde vandaag tefrènte jong gaste een koart veur Toworrowlend te pakke te krège, mèr da es toch wûl nen duzendste luk. Je moet ongelooflijk veel geluk hebben om een ticket voor Tomorrowland vast te krijgen. 

lichtmis-en-valentijn-bij-samana-berkenbos

Lichtmis en Valentijn bij Samana Berkenbos

Bij Samana Berkenbos sloegen ze twee vliegen in één klap: ze hadden hun leden uitgenodigd voor een pannenkoekenfestijn naar aanleiding van Maria-Lichtmis en hadden daarvoor de tafels in ontmoetingscentrum Berkenbos ook nog eens in Valentijnsfeer versierd. Een 60-tal aanwezigen tekende present voor een babbel, een spreukenquiz en na de pannenkoeken volgde nog een Valentijnstombola. (foto's Lieve Claes)

operatierobot-in-sfz-is-belangrijke-stap-vooruit

Operatierobot in SFZ is belangrijke stap vooruit

Onder ruime belangstelling van onder meer de huisartsen uit de streek, is vanmorgen de Versius-robot voorgesteld in het Sint-Franciscusziekenhuis. De robot is ontwikkeld door specialisten aan de universiteit van Cambridge, er zijn op dit moment wereldwijd 100 exemplaren in gebruik, dit is de eerste in de Benelux. Eén van de voordelen van deze operatierobot in vergelijking met andere in Limburg is dat hij veel lichter is en dus makkelijk verplaatsbaar. "We gaan nu in (…) Lees het hele bericht

neos-bespreekt-roest-van-malecki

Neos bespreekt 'Roest' van Malecki

Leesclub Neos bespreekt geregeld een boek, deze keer 'Roest' van de gelauwerde Poolse auteur Jakub Malecki. 'Roest' is het verhaal van familieleden over vijf generaties. Iedereen is getekend door de Tweede Wereldoorlog. Het werd bij Neos een boeiend gesprek met geregeld linken naar wat hier gebeurde. Polen staat overigens sterk op vlak van literatuur: het land telt niet minder dan 5 Nobelprijzen literatuur. (foto Trudo Groffi)

de-kijk-van-richie-932

De kijk van Richie

We worden elke week een stukje wijzer van onze huiscartoonist.

mooi-eerbetoon-aan-kris-de-bruyne

Mooi eerbetoon aan Kris De Bruyne

De peulschil, Vilvoorde City, Amsterdam, Lydia de l’Ile d’Yeu, Je suis gaga, ... ze vormen slechts een greep uit het bekende repertoire van de betreurde Kris De Bruyne die vrijdagavond een prachtig eerbetoon kreeg in CC Muze. Het was de première van 'De Bruyne, 't wordt tijd voor een prachtig nieuw lied' de tribute die Mauro Pawlowski, Clara Cleymans en Jan De Smet in elkaar boksten. Samen met een band van muzikale toppers toeren ze vanaf nu langs de zalen met zowel de kleinkunst- als de rocknummers van Kris De Bruyne, die ondanks zijn stormachtige karakter één van de iconen van de Vlaamse muziek blijft. De schouwburg was dan ook volgelopen. (foto's Ann Jordens)

rozenkring-leert-je-rozen-snoeien

Rozenkring leert je rozen snoeien

De Rozenkring pakt ook dit jaar uit met een aantal workshops. Op zaterdag 25 februari staat 
'Radicale verjonging snoei van een heesterroos (demo),' op het programma. Daarvoor is een groep van 15 deelnemers toegelaten. Op zaterdag 4 maart volgt de workshop 'tuinrozen snoeien (ervaring niet vereist)' voor maximaal 20 personen. De workshop vindt plaats in Heusden-Zolder en duurt telkens een tweetal uren vanaf 10 uur. Deelnemen kost per workshop €5 voor leden en €8 voor niet-leden (koffie en rozengebak inbegrepen). Vooraf inschrijven door  over te schrijven op IBAN BE 34 7350 0012 6690 van De Rozenkring. Na inschrijving krijg je verdere details.

jeanne-mag-gaan-dineren-in-la-passione

Jeanne mag gaan dineren in La Passione

In restaurant La Passione is vanavond de tweede prijs van onze eindejaarswedstrijd uitgereikt. Jeanne Prikken werd door zaakvoerder Jeffrey Jennen uitgenodigd voor een volledig verzorgd driegangen diner, waar ze samen met echtgenoot Rob van zal genieten. 

42-maanden-celstraf-voor-dood-van-somalische-vrouw

42 maanden celstraf voor dood van Somalische vrouw

 De rechter in Hasselt heeft vandaag een Somaliër (28) uit Bocholt veroordeeld tot 42 maanden celstraf voor de dood van een Somalische vrouw, op 22 februari 2020 's avonds in de Kapelstraat, voor De Bark. De twee kenden elkaar en hadden een discussie over de gsm van de vrouw die hij niet wilde teruggeven. Daarop vertrok hij met zijn auto terwijl de vrouw er aanhing. Ze viel en kwam met het hoofd onder één van de wielen van de auto terecht. Ze was op (…) Lees het hele bericht

wonen-in-limburg-wordt-grootste-van-vlaanderen

'Wonen in Limburg' wordt grootste van Vlaanderen

'Wonen in Limburg', dat is de naam van de nieuwe woonmaatschappij die op 1 juli van start gaat en alle 19 sociale woon- en huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren in Limburg samenbrengt. De nieuwe naam en logo zijn deze namiddag in Watt17 onthuld door voorzitter Raf Drieskens, vlak voor ze werden voorgesteld aan het voltallige personeel. Wonen in Limburg wordt de grootste woonmaatschappij van Vlaanderen met liefst 24.000 sociale huurwoningen en 3 (…) Lees het hele bericht

meylandt-art-is-meer-dan-een-bezoek-waard

Meylandt Art is meer dan een bezoek waard

Veel belangstelling donderdagavond in ZLDR Luchtfabriek waar Meylandt Art werd geopend. Na toespraken door directeur Marijcke Lecok en schepen van Cultuur en Onderwijs Marleen Hoydonckx verspreidden de aanwezigen die over de grote ruimte van ZLDR Luchtfabriek, waar ze de meest uiteenlopende werken konden bewonderen. Ook nu weer is Meylandt Art een expo met sterke contrasten, niet alleen tussen de disciplines maar ook binnen de disciplines omwille van de verschillende aanpak en invalshoek van de kunstenaars. Ze brengen ook een stuk kleur en licht in de grijze ruimte van de luchtfabriek. Zeker een bezoek waard, nog open tot en met 19 februari, dagelijks van 9 tot 17 uur. Er zijn ook rondleidingen door leerkrachten gepland. (foto's Ann Jordens)

zaterdag-kennismaking-met-operatierobot-in-sfz

Zaterdag kennismaking met operatierobot in SFZ

We meldden onlangs al dat het Sint-Franciscusziekenhuis een ultramoderne operatierobot in dienst neemt. Met zo'n robot kunnen operaties bijzonder nauwkeurig en zonder grote wonden uitgevoerd worden. Het zal de last voor de patiënt beperken en het herstel bespoedigen. In eerste instantie zal de robot gebruikt worden door de diensten gynaecologie, urologie en ingewanden. Het ziekenhuis wil de bevolking de kans bieden om kennis te maken met de robot en de  nieuwe techniek. Iedereen is nu zaterdag tussen 13 en 15 uur welkom in de inkomhal van het ziekenhuis, dan kunnen ook alle vragen gesteld worden.

blue-bikes-232-keer-gebruikt-in-heusden-zolder

Blue-bikes 232 keer gebruikt in Heusden-Zolder

Vandaag zijn de cijfers van Blue-bike bekendgemaakt. Vorig jaar zijn de blauwe fietsen in Limburg 12.143 keer ontleend, 3.668 keer meer dan in 2021. Overal gaat het in stijgende lijn, behalve in Tongeren. In Heusden-Zolder waren er met 232 het laagste aantal ontleningen. Maar dat is niet abnormaal, want de andere plaatsen waar Blue-bike actief is,  zijn allemaal steden (Hasselt, Genk, Lommel, Sint-Truiden, Tongeren). Er zal hier ongetwijfeld ook nog verdere groei komen. 

De (…) Lees het hele bericht

bij-kwb-overdag-gooiden-ze-een-balletje

Bij KWB-Overdag gooiden ze een balletje

Geen pannenkoeken maar petanqueballen bij KWB-Overdag vandaag. Maar het petanquetornooi is dan ook een jaarlijkse traditie. Daarvoor trok het gezelschap naar de lokalen van De Berk, aan de Lindeman. Er werd gewikt en gewogen, gemeten en nagemeten, maar zonder veel discussie werden de resultaten aanvaard. (foto's Ludo Deleux)

limburg-net-polst-naar-mening-over-optimo-systeem

Limburg.net polst naar mening over Optimo-systeem

Afvalintercommunale Limburg.net houdt af en toe een enquête bij de inwoners van haar werkgebied om hun mening over de werking te kennen. Momenteel loopt een online-enquête over het Optimo-systeem dat een jaar geleden werd ingevoerd en waarbij iedereen uit eigen ervaring voor- en nadelen kwijt kan. De enquête kun je hier invullen.

de-meeste-ploegen-aan-de-winst

De meeste ploegen aan de winst

In het petanque 50+ hebben de meeste ploegen van Heusden-Zolder hun wedstrijd gewonnen. De uitslagen: Ere-Limburg: Boekt A – Tongeren A:  6-3, Boekt B – Sint Truiden B: 5-4 en Zigzag A – De Berk A: 7-2. 1ste Limburg: Horizon A – Olympia A: 2-7. 2de: Kelchteren A – Olympia B: 3-6. 3de: De Berk B – Fenix A: 5-4 en Terbiest B – Boekt C: 6-3. 4de: De Berk C – Tongeren B: 4-5.

werkloosheid-stijgt-licht

Werkloosheid stijgt licht

Eind januari zaten in Heusden-Zolder 893 mensen zonder werk. Dat zijn er 0,2 % meer dan een jaar geleden en 53 meer dan eind december. Ook elders is er een stijgende trend. 5,9 % van de beroepsbevolking heeft nu geen job, dat is evenveel als het Limburgse gemiddelde, maar lichtjes beter dan in Vlaanderen, waar de werkloosheidsgraad 6,0 % bedraagt.

vandaag-is-t-lichtmis-en-dus-pannenkoeken

Vandaag is 't Lichtmis en dus ... pannenkoeken

Vandaag is het Lichtmis en traditioneel betekent dat tijd voor pannenkoeken. Een lekkernij waarvan zowel jong als oud vrolijk wordt. Je kunt ze verorberen met ijs, suiker, choco of stroop, vooral van dat laatste vind je tegenwoordig in Limburg heel wat lekkere variëteiten. 

de-liefde-voor-vinyl-en-platenhoezen

De liefde voor vinyl en platenhoezen

In de bibliotheek is vanavond de tentoonstelling met zowat 150 platenhoezen uit de collectie van Albert Claesen geopend. Het zijn alemaal ontwerpen van het gekende artbureau Hipgnosis. Ze vertalen, samen met de verhalen en anekdotes, ook een stuk tijdsgeest mee. Als vernissage gaf  Wouter Bulckaert  een lezing over zijn boek 'Vinylpraat' waarin hij de terugkeer van de vinylplaat belicht, maar ook het belang van muziek en platen in zijn leven. Als illustratie werd daarbij 'The Dark Side of the Moon’ van Pink Floyd beluisterd. Voor muziekliefhebbers een avond om in te kaderen. (foto's Roman Martyka) 

de-kleine-prins-ook-relevant-voor-volwassenen

'De Kleine Prins': ook relevant voor volwassenen

Een bijzondere theatervoorstelling morgenavond in CC Muze: 'De kleine prins' naar Antoine de Saint-Exupéry door Theater Malpertuis. Na een noodlanding in de woestijn ontmoet een piloot een kleine jongen. Het mannetje vertelt honderduit over de planeet waar hij vandaan komt, de bloem waarmee hij samenwoonde en het gevecht dat hij levert met het leven. ‘De Kleine Prins’ is een klassieker die je generaties kunt doorvertellen. Schrijver Antoine de (…) Lees het hele bericht

leerlingen-en-ouders-samen-op-letterjacht

Leerlingen en ouders samen op letterjacht

Vandaag zaten de mama's en papa's mee op de schoolbanken van het eerste leerjaar in 't Molenholleke.  Vol trots toonden de leerlingen hoe vlot zij al woordenlijstjes en korte verhaaltjes kunnen lezen.  Vervolgens gingen zij op de speelplaats samen met mama en papa op zoek naar letters. Met taal bezig zijn, kan dus best prettig zijn voor iedereen.

vrachtwagens-en-traktoren-in-overtreding

Vrachtwagens en traktoren in overtreding

Gisteren en vandaag hield de verkeersdienst van de politie toezicht op het verbod op zwaar vervoer in Viversel en in Zolder.  In beide deelgemeentes geldt een 'zonaal'  tonnageverbod voor +3.5 ton, met uitzondering uiteraard van vrachtwagens die moeten leveren of plaatselijk verkeer uitmaken. In het totaal zijn 6 vrachtwagens en tractoren met dumpkar geverbaliseerd omat ze het tonnageverbod negeerden. De politie kondigt voor binnenkort nog zulke controles aan.

week-van-de-poezie-eindigt-in-rozengeur

Week van de Poëzie eindigt in rozengeur

Nu de Week van de Poëzie vandaag ten einde loopt, is Paulette Huybrechts nog één keer in haar pen gekropen voor een 'elfje'. En ze heeft haar rozengedicht traditiegetrouw in een feestverpakking gehuld. 

de-kijk-van-richie-931

De kijk van Richie

Voor Richie lijkt de poëzieweek wel een feestweek. 

fietspaden-in-paquaylaan-worden-hersteld

Fietspaden Paquaylaan en Gasthuisstraat hersteld

In de Pastoor Paquaylaan worden de fietspaden hersteld. Fietsers die daar geregeld passeren hebben al vaker geklaagd over verzakkingen en fietspaden die vol liggen met kiezel. Nu laat de gemeente de verzakte delen zoveel mogelijk herstellen met nieuwe klinkers. De herstellingen gebeuren tussen de Pater Amideuslaan tot aan de Gasthuisstraat, ook in de Gasthuisstraat zelf worden fietspaden hersteld. (foto Danny Wendelen)