Archief juli 2009

wie-wil-vlinders-tellen-dit-weekend

Wie wil vlinders tellen dit weekend?

Morgen en zondag organiseert Natuurpunt de derde landelijke vlindertelling. Geen toeval natuurlijk want we zitten op dit moment in het hoogseizoen van de vlinders. Natuurpunt is nog op zoek naar mensen die dit weekend een klein beetje tijd willen vrijmaken om in hun eigen tuin uit te kijken naar vlinders, en te noteren hoeveel en van welke soort. Dat is heus niet moeilijk, want op een speciale website vind je de nodige folders én foto's.

tien-om-te-zien

Tien om te zien

Wat doe je als je van de trainer het nummer 10 van de bal moet houden en .... er staan 2 nummers 10 op het veld? Gisteravond tijdens de oefenwedstrijd Bolderberg - Vliermaalroot. Het belette de thuisploeg niet met 13-2 te winnen. Misschien volgende keer allemaal hetzelfde nummer dragen?

zondag-spelen-de-modderaars

Zondag spelen de Modderaars

Volgende zondag spelen de Modderaars een wedstrijd tegen Peerse Smodder. De Modderaars, dat is de moddervoetbalploeg uit Heusden-Zolder, die vorig jaar van start ging en toen meteen voor ophef zorgde door De Rode Modderduivels, de regerende wereldkampioen moddervoetbal meteen met 2-7 te verslaan. Zondag om 15u30 wordt de aftrapt gegeven, plaats van afspraak is Taverne Excelshof in de Nieuwstraat in Eksel. Voor supporters en nieuwsgierigen ... zeker de moeite waard. www.modderaars.be

morgen-summersoundz-in-t-kuipershof

Morgen Summersoundz in 't Kuipershof

Morgen om 21 uur heeft in 't Kuipershof de tweede Summersoundz plaats. Achter deze party zit een groepje jongeren die de jeugd uit Heusden-Zolder en omliggende gemeenten de kans willen geven om dicht bij huis te fuiven op een veilige en goedkope manier. Voor de animatie zorgen DJ Vertesse, DJ Lins, Serial Chilllers, DJ Calvin, DJ Kenn, Luca Barassil, DJ Vliegen, DJ Claes en DJ Astex. Kaarten kosten € 7 aan de kassa, en ook de drankjes worden aan democratische prijzen aangeboden. Een deel van de eventuele winst gaat trouwens naar een goed doel, zo kreeg vorig jaar de lokale Sint-Vincentiusvereniging een som geld. www.summersoundz.be

morgen-papierophaling-in-eversel

Morgen papierophaling in Eversel

Uitzonderlijk wordt het papier in Eversel niet op de tweede zaterdag van de maand opgehaald, maar wel op zaterdag 1 augustus vanaf ongeveer 13 uur. In Eversel zorgen de scouts voor de papierophaling maar volgende week zijn ze op kamp. Dus een week vroeger buiten met papier en karton.

oud-schepen-rene-tielens-overleden

Oud-schepen René Tielens overleden

In het Salvatorziekenhuis in Hasselt is oud-schepen René Tielens overleden. In de jaren '70 en '80 was hij onder meer schepen van sport voor de toenmalige CVP. René Tielens was ook actief in het verenigingsleven, onder meer als stichter en voorzitter van de OLVrouw-Gilde en de Meylandtvissers. Na zijn politieke loopbaan kreeg hij de titel van ereschepen. René Tielens was 85, zijn uitvaartplechtigheid heeft plaats zaterdag om 10u30 in de Sint-Willibrorduskerk in Heusden.

groeten-uit-eijsden

Groeten uit Eijsden

Een echte kampsfeer bij de chiro van Boekt, die momenteel ambiance trappen in Eijsden in Nederlands-Limburg.

vrijdag-eversels-rock-festival

Vrijdag Eversels Rock Festival

Morgen is het E.R.F aan zijn tweede editie toe, E.R.F. staat voor het Eversels Rock Festival en heeft plaats op de terreinen bij jeugdhuis Bascule in de Butastraat. Het begint om 6 uur en duurt tot in de vroege uurtjes. Op het podium verschijnen Akzion, Exit on the left, Two piece corpse en Keybridge en tussendoor draaien de DK's JP, Vec en Joeri. Tickets kosten € 5.

happy-birthday-albertkanaal

Happy birthday Albertkanaal

Vandaag viert het Albertkanaal zijn 70ste verjaardag. Op 30 juli 1939 werd het kanaal officieel geopend als verbinding tussen de haven van Antwerpen en de haven van Luik. Het is 130 km lang. Als 'scheepvaartsnelweg' heeft het een belangrijke rol gespeeld in de economische en industriële ontwikkeling van ons land, en met het stroplopen van het verkeer en het oplopen van de transportkosten neemt de rol van de binnenscheepvaart verder toe. Vorig jaar werden tussen Kanne en Antwerpen (…) Lees het hele bericht

kuyckx-in-wallonie-en-in-peer

Kuyckx in Wallonië en in Peer

In de vijfde rit van de Ronde van Wallonië, 173 km tussen Ottignies en Doornik, is Jan Kuyckx vandaag 49ste geëndigd. In de eindstand sluit hij de rittenwedstrijd op de 74ste rang af. Eindwinnaar werd de Fransman Julien El Fares. Woensdagavond kwam Jan ook nog aan de start in het natourcriterium van Peer. UPDATE Jan Kuyckx heeft het schitterend gedaan op de wielerbaan van Peer. In de scratch werd hij derde, in de afvalling 9de en in de dernywedstrijden kon hij zich plaatsen voor de finale, daarin eindigde hij tiende terwijl Cavendisch won voor Petacchi.

zondag-pothelmtreffen-aan-de-veen

Zondag Pothelmtreffen aan De Veen

Volgende zondag heeft aan De Veen het zesde 'Pothelmtreffen' plaats. Vanaf 11u30 worden pothelmdragers op hun tweewielers vanuit alle windstreken verwacht. Omstreeks 13u15 wordt er dan vertrokken voor een rondrit van 125 km door het noord-oosten van Limburg met onderweg twee tussenstops. Rijden kan in groep of op roadboek.

groeten-uit-dilsen-stokkem

Groeten uit Dilsen-Stokkem

De chiro van Zolder beleeft momenteel dolle pret in Dilsen-Stokkem.

jachtwachter-kweekte-zelf-illegaal-fazanten

Jachtwachter kweekte zelf illegaal fazanten

Leden van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum hebben samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 519 fazanten in beslag genomen in een jachtgebied in Wellen. Na een tip waren medewerkers op pad gegaan en ze troffen er een volière met fazanten aan. Merkwaardig genoeg was die van een beëdigd bijzonder veldwachter (een jachtwachter in dit geval). Die had geen kwekersvergunning, de dieren dienden duidelijk om (…) Lees het hele bericht

vandalisme-aan-jeugdlokalen

Vandalisme aan jeugdlokalen

Onbekenden hebben een aantal ruiten ingegooid van de jeugdlokalen in de Populierenstraat. Het was een gemeentearbeider die het vandalisme vaststelde. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

jan-kuyckx-48ste

Jan Kuyckx 48ste

Jan Kuyckx werd vandaag 48ste in de vierde etappe van de Ronde van Wallonië, over 195 km tussen Charleroi en Perwez. Winnaar werd Thomas De Gendt en de Fransman Julien El Fares is nu leider. Jan staat 77ste in de rangschikking.

bloedcollectes-van-het-rode-kruis-1

Bloedcollectes van het Rode Kruis

De komende weken houdt het Rode Kruis weer drie bloedinzamelingen in Heusden-Zolder. In de vakantie wordt altijd een bijkomende oproep gedaan naar donoren omdat veel bloedgevers niet thuis zijn. Op dinsdag 4 augustus kan is het te doen in Sint-Baaf, Eversel, maandag 10 augustus in de brandweerkazerne en op donderdag 13 augustus in de Witte Zaal, Bolderberg, telkens van 18 uur tot 20u30. Voor een prikje kun je het leven van een ander redden!

in-bali-zetten-ze-er-de-schouders-onder

In Bali zetten ze er de schouders onder

En de boer, hij ploegde voort. Of tenminste hij lijkt eraan te gaan beginnen. Phil Frederix maakte deze foto op Bali.

jeugdfilm-beethoven-in-de-bib

Jeugdfilm Beethoven in de bib

Woensdag 29 juli om 16 uur wordt in de bib de jeugdfilm 'Beethoven' vertoond. Het gaat om een Engels gesproken versie met Nederlandse ondertitels. Wie een bibpas heeft, mag er gratis in. Er is een pauze met een drankje en rond 18 uur is de film afgelopen.

zware-dag-in-ronde-van-wallonie

Zware dag in Ronde van Wallonië

De derde etappe in de Ronde van Wallonië, 206 km tussen Ciney en Thuin, is gewonnen door de Australiër Matthew Goss, de leiderstrui is overgenomen door de Fransman Freddy Bichot. Jan Kuyckx strandde vandaag op de 85ste plaats op 2'29" en valt daardoor in de rangschikking ook terug naar de 73ste stek op 3'31".

met-80-op-de-openspeelpleindag

Met 80 op de Openspeelpleindag

Aan de jeugdlokalen in Eversel had vandaag de lang aangekondigde Openspeelpleindag plaats. Zowat 80 kinderen konden er ravotten en de meest uiteenlopende sporten en spelen proberen. gokarten, dansen, kleuren en knippen, stoeien in de speeltent, op het springkasteel of in de speleomobiel.

topatleten-in-spe-op-de-veen

Topatleten in spe op De Veen

Op De Veen is vandaag een atletiekkamp voor kids gestart. Heel de week lang krijgen ze elke voormiddag de knepen van de verschillende atletiekdisciplines bijgebracht, vandaag stonden hordelopen, springen, estafetteloop en de springnummers op het programma. Maar liefst 39 kinderen nemen deel aan de atletiekweek. Daarmee is meteen de toekomst van de 'Nacht' verzekerd.

vandaag-gezien-27-juli-2009

Vandaag gezien

Eén zwaluw maakt nog geen lente, maar een nest met vijf jonge zwaluwen ... daar kun je donder op zeggen dat het zomer is.

ramperkenningsaanvraag-vanmiddag-naar-brussel

Ramperkenningsaanvraag vanmiddag naar Brussel

Het provinciebestuur van Limburg gaat maandagnamiddag de aanvraag om de zware hagel van vorige dinsdag als natuurramp te erkennen, overmaken aan Binnenlandse Zaken. Dat zal vervolgens aan het KMI cijfers vragen die het uitzonderlijke karakter van de hagelval moeten bewijzen. Daarna is het de ministerraad die de erkenning als ramp moet goedkeuren. Ondertussen blijven de gemeenten verder informatie inzamelen over de schade. Tot nu toe wordt de schade op zo'n 70 miljoen euro geraamd, vooral in Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Zonhoven en Lummen. Als het rampenfonds tussenkomt, gaat het om de vergoeding van het schadebedrag dat niet door de verzekering is gedekt.

de-zaak-alzheimer-in-izmir

De zaak Alzheimer in Izmir

Bij een bezoek aan het Turkse Izmir zag Gilbert Vanutte dit bord staan. Het was in de oude Joodse wijk. Gilbert vraagt zich af hoe we dit bord moeten interpreteren? 'Verboden te parkeren' indien je Alzheimer hebt?

tijdelijke-oplossing-voor-strabroekweg

Tijdelijke oplossing voor Strabroekweg

Er is een tijdelijke oplossing bedongen voor de Strabroekweg in Ubbersel. Na tussenkomst van het gemeentebestuur is afgesproken dat de weg, op basis van de erfdienstbaarheid, open blijft tot een nieuwe toegangsweg is aangelegd richting dierenopvangcentrum en woningen in de buurt. Daarvoor lopen de procedures, de nieuwe weg komt er parallel met de Havenstraat, het stuk dat nu afgesloten is, achter de bomenrij door de huidige weilanden. Het struikgewas dat de doorgang in de Strabroekweg belemmerde, is de afgelopen dagen ook gesnoeid.

ploegmaat-van-kuyckx-pakt-leiding

Ploegmaat van Kuyckx pakt leiding

Jan Kuyckx is vandaag 69ste geworden in de tweede rit van de Ronde van Wallonië, na 210 km was de Argentijn Juan Jose Haedo de snelste van een uitgebreide groep. In de stand staat Jan 58ste, zijn Nederlandse ploegmaat Stefan Van Dijk draagt de leiderstrui.

vanhaeren-en-vermyl-beste-meerkampers

Vanhaeren en Vermyl beste meerkampers

In atletiekstadion De Veen hadden vandaag de Limburgse meerkampkampioenschappen plaats. Tim Vanhaeren en Doukje Vermyl waren de sterksten. Opvallend was ook de Limburgse titel bij de Masters 60 voor Heusdenaar Roger Elsen.
De uitslagen.
Mannen: 200 meter: 1. Tim Vanhaeren (KAPE) 23.19, 2. Arnold Vandebeek (LOOI) 23.47, 3. Jorg Denissen (LOOI) 24.27.
Verspringen: 1. Wouter Styven (GENK) 6m04, 2. Tim Vanhaeren (KAPE) 6m02, 3. Brecht Bruninx (ADD) 5m79.
Lees het hele bericht

groeten-uit-siena

Groeten uit Siena

De familie Claes op vakantie in Toscane, stootte in Siena op de prachtige kathedraal. Momenteel zijn er restauratiewerken aan de gang, vandaar de kraan links op de foto. Sienna, hoofdstad van de gelijknamige provincie, is één van dé toeristische centra in de regio. Moet het nog gezegd dat het er de voorbije weken erg heet was?

kvv-bekert-verder-1

KVV bekert verder

KVV Heusden-Zolder heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de Beker van België. Het speelde 2-2 gelijk op het veld van KVK Beringen maar won met 4-5 in de strafschoppen. In de volgende ronde wordt Patro Eisden de tegenstander.

kuyckx-woensdag-in-natourcriterium-peer

Kuyckx woensdag in natourcriterium Peer

Wielrenner Jan Kuyckx - vandaag nog 52ste in de eerste rit van de Ronde van Wallonië - heeft een uitnodiging op zak voor het natourcriterium in Peer, volgende week woensdag. Het gaat om de 38ste editie en daarmee is Peer het tweede oudste natourcriterium in het land. Het is ook het eerste dat op een wielerpiste wordt gereden met verschillende proeven op het programma. Jan Kuyckx moet het onder meer opnemen tegen Mark Cavendish, Alessandro Petacchi, Mark Renshaw, Maxime Montfort, Johan Vansummere en Iljo Keisse.

morgen-zomerse-jazz-in-muzecafe

Morgen zomerse jazz in MUZEcafé

Morgen om 20u30 heeft in het MUZEcafé weer een gratis jazzconcert plaats in de reeks SummerJAZZrelax. Bai Kamara Junior speelt er met zijn trio. Dat is niet de minste, hij speelde in het voorprogramma van Youssou N'Dour, Terence Trent D'Arby, Keziah Jones & The Neville Brothers. De voorbije jaren trok hij als muzikant op met Dani Klein. Zijn eigen repertoire bevat een aanstekelijke mix van jazz, funk en soul, ideaal voor een zomerse avond dus.

thomas-neuteleers-wint-zilver

Thomas Neuteleers wint zilver

Op het European Youth Olympic Festival in het Finse Tampere heeft turner Thomas Neuteleers een zilveren medaille behaald aan de brug met gelijke liggers, aan het rek werd hij zesde. Eerder was hij 14de geworden in de allroundfinale terwijl hij samen met de Belgische ploeg 7de werd in de landencompetitie. In het totaal kwamen 3500 atleten uit 49 landen in 9 sporten uit tijdens de tweejaarlijkse 'jeugdolympiade', die ook door Jacques Rogge werd bijgewoond.

brandweerwedstrijden-zijn-zware-tegenvaller

Brandweerwedstrijden zijn zware tegenvaller

Geen feest bij de brandweer van Heusden-Zolder want de beide wedstrijdploegen hebben het zaterdagochtend niet goed gedaan tijdens de Olympiade in Ostrava. Tijdens de estafette werden nog behoorlijke prestaties neergezet, maar het was vooral de technische proef die flopte. De tijd was al niet te scherp en daar kwamen nog strafpunten bovenop voor fouten bij de uitvoering. Een echte pechdag dus, net zoals eerder dit jaar bij de nationale brandweerwedstrijden. En er waren ook nog de (…) Lees het hele bericht

zeldzame-nachtzwaluw-is-verzwakt

Zeldzame nachtzwaluw is verzwakt

Leden van het VZOC hebben vandaag in een tuin in Zolder-Centrum een nachtzwaluw opgehaald. De vogel was duidelijk verzwakt - hij had wellicht door de hagelbuien de afgelopen nachten geen of onvoldoende insecten als voeding gevonden - en kon niet verder dan 10 meter vliegen. Een nachtzwaluw is erg zeldzaam in onze contreien. Het diertje wordt nu een tijdje onder dwang gevoederd, nadien wordt een geschikte vrijlatingsplaats gezocht. Maar eerst krijgt hij een wetenschappelijk ringetje cadeau.

fuchsiaflora-2009-is-geopend

Fuchsiaflora 2009 is geopend

De Fuchsiavrienden zijn klaar om de komende dagen een massa bloemenliefhebbers te ontvangen. Vrijdagavond hebben ze op het kasteeldomein Terlaemen Fuchsiaflora 2009 officieel geopend, de 20ste editie van de bloemenshow waarvan de 10de keer op Terlaemen. De Fuchsiavrienden hebben opnieuw tijd noch moeite gespaard om met duizenden fuchsia's in alle variëteiten een mooi parcours uit te bouwen in de kasteeltuin. Daarnaast hebben ze ook weer een aantal verrassende creaties uitgewerkt met (…) Lees het hele bericht

op-zoek-naar-een-toekomstige-modeontwerper

Op zoek naar een toekomstige modeontwerper

Creativiteit troef vandaag bij de kinderen van Heusden-Zolder. Speelpleinwerking Pat in Boekt organiseerde vandaag een workshop 'Ontwerp je eigen kleren'. 25 Versaces en Armani's in spe kwamen opdagen, ze leerden er onder meer hun T-shirt beschilderen. Zo kennen we meteen de trends in de zomermode voor volgend jaar.

toestand-beschadigde-huizen-is-verbeterd

Toestand beschadigde huizen is verbeterd

De toestand ziet er iets beter uit voor de inwoners van Bolderberg wiens dak helemaal of grotendeels vernield was. Vandaag in de loop van de dag zijn de dekzeilen vervangen door een folie die met latten bevestigd is en die alleszins meer bescherming biedt tegen de regen. Voor die klus hebben brandweerkorpsen, buurtbewoners en dakwerkers de handen in elkaar geslagen. Ondertussen hebben zich al gespecialiseerde firma's aangeboden die bereid zijn om de komende weken de daken definitief te herstellen (…) Lees het hele bericht

dertigste-paard-is-taaie-klant

Dertigste paard is taaie klant

Medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum hebben in Beringen op vraag van de politie een paard gevangen. Meteen het dertigste van dit jaar en dat was geen makkie. Het bleek om een op holgeslagen jonge hengst te gaan, die stond in de buurt van de E 313, als hij de snelweg was opgeraakt, had dat een ramp kunnen zijn. Er waren dan ook drie politieploegen ter plaatste. Er was voor het VZOC dan ook maar één optie: het verdovingsgeweer. De hengst werd geraakt en verdoofd, maar (…) Lees het hele bericht

alles-leren-over-omgang-met-paarden

Alles leren over omgang met paarden

Het is ondertussen een traditie dat in manège De Zwaan in Berkenbos, in samenwerking met Sporta, pony- en paardenkampen gehouden worden. Kinderen van 7 tot 14 jaar leren er paardrijden, omgaan met de paarden en het onderhoud van de dieren en stallingen. Slapen doen ze in de voetbalkantine van KVVHZ.

glasgraveerders-in-spe

Glasgraveerders in spe

In het Heem volgde een groepje enthousiaste kinderen vandaag een workshop 'glas graveren'. Die werd gegeven door de vzw Natuur en Wetenschap. 13 deelnemers waren er en die namen de kunst van het graveren bijzonder ernstig.

olvrouwstraat-afgesloten-door-waterlek

OLVrouwstraat afgesloten door waterlek

De Onze-Lieve-Vrouwstraat in Boekt is vrijdagochtend afgesloten, na een waterlek. Voorlopig nog door een onbekende oorzaak is een lek ontstaan in een zogenaamde 150-leiding. Volgens een technicus van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening gaat het om een distributieleiding van een redelijke omvang. Het water heeft een deel van de ondergrond weggespoeld en een kleine krater geslagen. Een verlichtingspaal dreigt om te vallen doordat het betonblok errond ondergraven is. Eerst moeten technici die paal verwijderen en pas dan kan de VMW aan de herstelling beginnen. Ondertussen zit een 15-tal huizen zonder water. Rond kwart voor elf is alvast een firma aangekomen die de paal zal weghalen. De politie zorgt voor een verkeersomleiding.

morgen-is-het-d-day-voor-de-brandweerploegen

Morgen is het D-Day voor de brandweerploegen

In het Tsjechische Ostrava stijgt de spanning bij de brandweermannen van Heusden-Zolder want morgen staan hun proeven in de olympiade op het programma en dan is het erop of eronder. Het gaat zowel om een estafette met hindernissen als het operationeel maken van een blusinstallatie. De afgelopen dagen hebben ze nog wat geoefend om het materiaal te leren kennen. Er was de openingsplechtigheid in het stadion, en dat gebeurt zoals bij de echte Olympische Spelen met een optocht van alle landen, meer dan (…) Lees het hele bericht

feesten-voor-de-kinderrechten

Feesten voor de kinderrechten

Op 20 november zal het precies 20 jaar geleden zijn dat de Verenigde Naties het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind goedkeurden. Die verjaardag wordt in Heusden-Zolder herdacht met een heel aantal activiteiten tussen september 2009 en maart 2010. Daarvoor werkt de gemeente samen met het departement Sociaal Agogisch Werk van de KHLim en het Kinderrechtenhuis in Alken. Een dopjesinzamelactie voor de kinderen van het Weyerke loopt nu al, verder zijn er leuke workshops, (…) Lees het hele bericht

aantal-schadegevallen-blijft-oplopen

Aantal schadegevallen blijft oplopen

Donderdag in de vooravond waren al meer dan 3.000 schadegevallen gemeld na het onweer met hagel en rukwinden op dinsdagavond. De meeste meldingen komen uit Heusden-Zolder - vooral Bolderberg -, Lummen - vooral Thiewinkel, maar ook Halen, Houthalen-Helchteren, Halen, Herk-de-Stad, Zonhoven en Lommel. In andere gemeenten zijn het aantal meldingen eerder beperkt. Alle schadegevallen zijn dan nog niet eens officieel bekend en naar het bedrag is het op dit moment ook nog raden, vast staat dat het om miljoenen euro's gaat. De verzekeringsmaatschappijen en experts hebben de komende dagen en weken de handen vol. Op het rampenfonds is het nog maanden wachten.

thomas-neuteleers-14de-in-finland

Thomas Neuteleers 14de in Finland

Op het EJOF in het Finse Tampere is Heusdenaar Thomas Neuteleers vandaag 14de geworden in de allroundfinale van de gymnastiek. Hij was meteen eerste Belg bij de jongens. Hij haalde een totaal van 75,750 punten, 6,400 minder dan de Russische winnaar. De deelresultaten van Thomas waren: grond 13,450, paard 10.050, ringen 12.850, sprong 12.900, gelijke leggers: 13.600 en rekstok 12.900. Vrijdag staan de toestelfinales op het programma. Thomas Neuteleers gaat dan op zoek naar een medaille op de rekstok en gelijke leggers.

we-moeten-nog-beter-recycleren-en-sorteren

We moeten nog beter recycleren en sorteren

De Limburgers zijn nog altijd de beste afvalsorteerders van Vlaanderen. Uit de jaarcijfers van Limburg.net blijkt dat vorig jaar gemiddeld 141 kg restafval per inwoner werd ingezameld, daarmee halen we nu al ruimschoots het Vlaams streefcijfer van 150. Heusden-Zolder behoort evenwel tot de mindere leerlingen van de Limburgse klas met nog altijd meer dan 167 kg per inwoner, het gaat dan om huisvuil en grofvuil dat thuis is opgehaald en het grofvuil dat naar het (…) Lees het hele bericht

art-27-zoekt-een-tentoonstellingsruimte

Art 27 zoekt een tentoonstellingsruimte

Zoals de voorbije 8 jaar organiseert Art 27 vzw in samenwerking met de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking een groepstentoonstelling in november. Steevast wordt dat een kleurrijk totaalspektakel waarvan de opbrengst gaat naar duurzame projecten in het zuiden. Voor de editie 2009 zijn de organisatoren dringend op zoek naar een locatie in Heusden-Zolder: een hal, bedrijventerrein, school, kerk, moskee, ruïne, leegstaand huis of (…) Lees het hele bericht

milk-inc-heeft-geen-black-out

Milk Inc. heeft geen black out

Het draait weer op volle toeren deze zomer voor Milk Inc., er was niet alleen het fameuze optreden op Werchter, maar Regi en Linda schuimen tal van festivals af. Daarnaast lijkt hun nieuwe singel 'Blackout' op weg om een kanjer van een hit te worden. En laat dat nu net de titel zijn van de volgende Sportpaleisconcertreeks. Die concerten waren al gepland op 25 en 26 september en 3 oktober. Daar is nu alvast vrijdag 2 oktober aan toegevoegd. Tickets kosten 25, 27,50, 30 en 35 euro (zonder reservatiekosten). www.sportpaleis.be

dringend-dakwerkers-gezocht

Dringend dakwerkers gezocht

Het gemeentebestuur is dringend op zoek naar dakwerkers die bereid zijn de komende twee weken te werken. Na de hagelval van vorige dinsdag, hebben brandweer en civiele bescherming de kapotte daken met dekzeilen dichtgelegd. Maar door de zware regenval is die toestand maar beperkt houdbaar en dreigt er meer schade door het vocht. En dat midden in de bouwvakantie. Dakwerkers kunnen zich melden bij het gemeentebestuur. UPDATE Tot nu toe zijn drie glasbedrijven bereid gevonden om een handje toe te steken, maar het gemeentebestuur had donderdagmiddag nog geen enkel dakbedrijf kunnen bereiken.

op-naar-bevel

Op naar Bevel

De chirojongens en -meisjes van Berkenbos trekken met zowat 100 naar een kampplaats in Bevel. Woensdagmorgen zijn de grootsten al met de fiets vertrokken en overdag verzamelden de andere leden om 'gemotoriseerd' aan hun verplaatsing te beginnen.

extra-groenophaling-en-containers-voor-bolderberg

Extra groenophaling en containers voor Bolderberg

Woensdag in de namiddag waren nog altijd 100 brandweermannen van Heusden-Zolder, Beringen, Tessenderlo, Tongeren, Sint-Truiden en de civiele bescherming in de weer om de ergste schade na het noodweer te beperken, en vooral om te voorkomen dat nieuwe regen de toestand nog zou verergeren. Er was nog werk op 70-plaatsen. Vanmiddag heeft ook het crisiscomité vergaderd. "We hebben op dit ogenblik 34 arbeiders ingezet om de wegen en rioleringen in Bolderberg proper te maken en vooral te voorkomen (…) Lees het hele bericht

schadegevallen-melden-aan-de-gemeente

Schadegevallen melden aan de gemeente

De gemeente wil het noodweer van dinsdagavond als ramp laten erkennen. De eerste contacten daarvoor zijn gelegd met de provincie en de omliggende gemeenten. Om die aanvraag bij binnenlandse zaken te ondersteunen, zijn er zoveel mogelijk schadegevallen en concrete gegevens nodig. Burgemeester Sonja Claes roept de inwoners van Bolderberg op om telefonisch contact op te nemen met de gemeente en een raming door te geven van de schade, want een globaal bedrag is belangrijk bij de erkenningsaanvraag. De (…) Lees het hele bericht

bolderberg-the-day-after

Bolderberg: the day after

Bolderberg likt zijn wonden na een rampzalige nationale feestdag. Terwijl vanochtend de civiele bescherming terug richting brandweerkazerne reed, waren in de Sint-Jobstraat en het Broederspad de bewoners samen met dakwerkers volop aan het werk om de meest dringende maatregelen te nemen. De kapotte of weggerukte daken zijn ondertussen met zeilen afgedekt. De schade wordt nu ook geïnventariseerd en ze is groot, zeer groot. Niet alleen aan huizen en horecazaken, aan de kerk van (…) Lees het hele bericht

picknick-op-de-straat

Picknick op de straat

Nu is het aan de Minderbroedersstraat om tussendoor als speelstraat te worden afgesloten. En wat is er gezelliger dan een picknick, ongestoord midden op de straat.

ook-vogels-getroffen-door-noodweer

Ook vogels getroffen door noodweer

Bij het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum kwam dinsdagavond de ene oproep na de andere binnen over vogels in de problemen door het noodweer. Meestal ging het om jonge vogels die uit het nest waren gewaaid of waarvan het nest helemaal werd vernield en die hulpeloos op de grond lagen. Ook oudere vogels waarvan de vleugels doorweekt waren en die niet meer konden vliegen, zijn in de problemen gekomen.

meer-dan-100-oproepen-versterking-voor-brandweer

Meer dan 100 oproepen, versterking voor brandweer

Bij de brandweer van Heusden-Zolder zijn dinsdagavond meer dan 100 oproepen binnengekomen. De meesten kwamen uit Bolderberg en Lummen. In Lummen was er veel wateroverlast, in Bolderberg ging het om massa's daken die geheel of gedeeltelijk vernield waren, ook verandadaken, veluxramen en auto's werden vernield. De brandweer had manschappen tekort en ook de voorraad zeilen was snel opgebruikt. Er werd versterking opgeroepen. De brandweerkorpsen van Sint-Truiden en Tongeren gingen in Lummen aan de slag. Ook de korpsen van Tessenderlo en Beringen kwamen zowat voltallig hulp bieden. Ook de civiele bescherming is opgeroepen, zij moeten vooral extra dekzeilen en materiaal naar Bolderberg brengen.

nieuw-onweer-boven-heusden

Nieuw onweer boven Heusden

Omstreeks 20 uur is dan een nieuw onweer uitgebroken. Vooral boven Heusden-Centrum vielen enorm dikke hagelbollen neer, die zorgden voor een wit tapijt.  UPDATE Op heel wat plaatsen in Heusden-Centrum is er schade. Verandaken en afkappingen zijn gesneuveld doordat de hagelbollen er doorheen gingen, ook auto's liepen schade op. De voetbalwedstrijd KVV Heusden-Zolder-Veldwezelt moest een tijdlang worden stilgelegd. Ook in de Nieuwstraat in Zolder werden flinke knapen van hagelbollen geraapt. (foto onder)

onweer-zorgt-voor-ravage-in-bolderberg

Onweer zorgt voor ravage in Bolderberg

Het onweer heeft voor een ravage gezorgd in Bolderberg. De enorme hagelbollen hebben daken van verschillende huizen in het Broederspad zwaar beschadigd. Daarbij gingen ook nog rukwinden gepaard, sommigen spreken van een windhoos. De brandweer probeert momenteel met zeilen het dak dicht te leggen. De overkapping van het terras van café Nieuw-Bolderberg is helemaal vernield. De Sint-Jobstraat staat voor een deel onder water. Overal liggen hopen van de dikke hagelbollen die uit de (…) Lees het hele bericht

op-kamp-met-de-kampioenen

Op kamp met De Kampioenen

De Chiro Zolder is met zowat 100 leden vertrokken op bivak in Dilsen-Stokkem. De oudsten met de fiets, de jongsten worden met de auto gebracht. Maar voor hun vertrek hadden ze dinsdag nog iets speciaals in petto. In de kerk van Zolder voerden ze een soort toneeltje op om iedereen te laten kennismaken met het kampthema, en dat is ... De Kampioenen. Xavier, Carmen en anderen gaan dus ook mee, hopelijk bakt Marcske het niet te bruin.

de-kleine-held-in-de-bib

'De Kleine Held' in de bib

Woensdag 22 juli kunnen de jongsten in de bib gaan kijken naar 'De Kleine Held', een animatiefilm geregisseerd door Christopher Reeve. Het gaat uiteraard om de Nederlandstalige versie. De vertoning begint om 16 uur en met hun bibpasje kunnen de kinderen er gratis naartoe. Er wordt onderbroken voor een drankje en rond 17u45 zit het erop.

bloemenpracht-op-fuchsiaflora

Bloemenpracht op Fuchsiaflora

In de tuinen van kasteel Terlaemen heeft van 25 juli tot en met 2 augustus Fuchsiaflora plaats. De Fuchsiavrienden zorgen weer voor fuchsia's in alle kleuren, tropische kuipplanten, waterpartijen, bonsai en bloemenconstructies. Je kunt ter plekke ook bloemen kopen of even uitblazen in de cafetaria. Fuchsiaflora is vanaf zaterdag dagelijks open van 14 tot 22 uur, de toegang bedraagt € 3.

aanhangwagen-brandt-op-e-314

Aanhangwagen brandt op E 314

Maandagavond even over half tien moest de brandweer de E 314 op. In de richting van Leuven in Zolder had een aanhangwagen achter een auto vuur gevat. De brand was snel onder controle

wie-heeft-het-trouwkleed-van-jenny

Wie heeft het trouwkleed van Jenny?

Jenny Timmermans-Sergeant uit Bellingen is ten einde raad want al sinds vorig jaar is ze haar trouwkleed kwijt, dat ze liet reinigen bij een firma in Heusden-Zolder. Eind augustus 2008 stapte Jenny in het huwelijksbootje met Danny. Een heuglijke dag daar in Vlaams-Brabant. "Van zodra ik mijn kleed aantrok, was het alsof alle stress ineens lichter werd. De mensen rondom mij zeiden ook dat ik begon te stralen, je kunt dus zeggen dat m'n kleed me geholpen heeft. Het was, alle clichés op een (…) Lees het hele bericht

mampuya-weer-naar-helmond-sport

Mampuya (weer) naar Helmond Sport

Mike Mampuya, die enkele jaren geleden nog bij het toenmalige Heusden-Zolder voetbalde, speelt in het komende seizoen bij de Nederlandse eersteklasser Helmond Sport (te vergelijken met onze tweede klasse). Hij heeft er een amateurcontract gekregen. Mampuya is ondertussen nog maar 26, maar speelde al bij 6 Belgische en Nederlandse clubs. De afgelopen twee seizoenen was dat bij VVV Venlo waar hij 52 keer werd opgesteld. Hij speelde al eerder bij Helmond Sport maar hoopt toch nog op een contract bij een club in eredivisie of in het buitenland.

auto-in-gracht-op-beringersteenweg

Auto in gracht op Beringersteenweg

Maandagochtend kort voor zeven uur zijn brandweer, ziekenwagen en MUG uitgerukt voor een ongeval op de Beringersteenweg. Een bestuurder die van Heusden richting Beringen reed, week plots af, greep een verkeersbord op de middenberm en kwam uiteindelijk aan de overzijde in de gracht terecht. Gelukkig waren er op dat ogenblik geen tegenliggers. De man is vermoedelijk onwel geworden. Hij raakte lichtgewond. Hij kreeg ter plaatse de eerste zorgen en is dan naar het ziekenhuis gebracht.

kuyckx-14de-in-ronde-van-luik

Kuyckx 14de in Ronde van Luik

Jan Kuyckx is 14de geworden in de eindstand van de Ronde van Luik voor eliterenners zonder contract en beloften. Hij had 1:15 achterstand op de eindwinnaar, de Nederlander Dennis Luyt. In de slotetappe zondag in Marchin werd Jan zevende op 139 deelnemers.

vandaag-gezien-19-juli-2009

Vandaag gezien

Vanmiddag tijdens de Formule Ford-race op het circuit. Haasje-over spelen kan best leuk zijn, maar best niet tijdens een autorace.

ward-de-leger-breekt-been

Ward De Leger breekt been

Tijdens een oefenwedstrijd tussen Nieuwerkerken VV en KVV Heusden-Zolder heeft KVV-speler Ward De Leger zaterdagavond zijn rechterbeen gebroken. Dat gebeurde aan het begin van de tweede helft tijdens een duel tussen De Leger en de thuisdoelman. KVV stond op dat ogenblik 0-2. Meteen werd een ziekenwagen gebeld en kwam ook een dokter ter plaatse. Gisteravond laat werd Ward De Leger nog geopereerd in het ziekenhuis van Sint-Truiden, hij is een hele tijd out. De wedstrijd werd stopgezet.

al-ain-wint-brokkenrace

Al Ain wint brokkenrace

De tweede race van de Superleague was zowaar nog sensationeler dan de eerste. Het wegdek was maar voor een deel opgedroogd na de stortbui tussendoor. Door de vele slippartijen en botsingen werd het deelnemersveld tot de helft gereduceerd en reden maar 9 van de 18 wagens de race uit. Miquel Molino in de Al Ain wagen was de snelste, voor Ho Pin Tung in de Atleticowagen en op de derde rang Adrian Vallés voor Liverpool. Liverpool is ook weekendwinnaar en blijft uiteraard aan de leiding in de stand. (…) Lees het hele bericht

eerste-manche-voor-tottenham

Eerste manche voor Tottenham

De wagen van Tottenham Hotspurs met Craig Dolby aan het stuur heeft zondagmiddag de eerste manche gewonnen van de Formula Superleague op Zolder. Op een nochtans droge piste, met soms de zon die erdoor kwam, werd het een spektakulaire race met slippartijen, brokstukken en de safetycar die de race enkele keren moest neutraliseren. Op de tweede plaats strandde John Martin met de auto van Glasgow Rangers en Adrian Valdes van Liverpool maakte het Britse feest compleet. Anderlecht eindigde 8ste.

nederlanders-falen-in-kwalificaties

Nederlanders falen in kwalificaties

De bolide van FC Midtjylland, met de Deen Kasper Andersen achter het stuur, start straks vanuit pole position tijdens de Superleague Formula. Hij realiseerde zaterdag tijdens de kwalificaties de beste tijd voor de Glasgow Rangers-auto van John Martin en de Liverpool-bolide met Andrian Valles. De Nederlanders stelden teleur. Dominick Muermans kon vrijdag al niet testrijden door versnellingsproblemen, zaterdag ging hij van de baan en kwam tegen de omheining terecht, goed voor een start vanop de (…) Lees het hele bericht

op-naar-brandweerspelen-in-tsjechie

Op naar brandweerspelen in Tsjechië

De twee wedstrijdploegen van de brandweer zijn zaterdagavond vertrokken richting Tsjechië. In Ostrava worden volgende week immers de vierjaarlijkse brandweerwedstrijden gehouden, en de ploegen van Heusden-Zolder hopen daar te scoren. Voor de thuisblijvers gaan ze hun avonturen zoveel mogelijk publiceren op een blog. Volgende week zondag komen ze terug. En wees gerust, er zijn nog voldoende pompiers hier gebleven voor 't geval er iets zou gebeuren.

het-blijft-gezellig

Het blijft gezellig!

De Nacht van de Atletiek blijft een gezellig gebeuren waar Jan en alleman naartoe komt, alleen was er dit jaar wat minder volk dan vorig jaar en ook de sfeer was iets minder. Wellicht heeft dat te maken met het wegvallen van onze twee topdames Kim Gevaert en Tia Hellebaut. Ze waren er nochtans alletwee: Tia duwde het koetske voor zich uit en Kim met superdikke buik mocht als interviewster van Sporza haar ex-collega's als Elodie Ouedraogo, de Borlées of Van Branteghem voor de camera (…) Lees het hele bericht

buitenlanders-zorgen-voor-enkele-topprestaties

Buitenlanders zorgen voor enkele topprestaties

De KBC-Nacht had enkele internationale kleppers op de deelnemerslijst staan. Er werd veel verwacht van Pamela Jelimo, de Olympische kampioen op de 800 meter. De Keniaanse loste de verwachtingen in en bleef net één honderdste onder de 2 minuten. Nog een Keniaan, Jonas Cheruiyot, klokte na 5000 meter af op 13:07.47 een wereldtijd. Op de 3000 meter steeple bij de vrouwen ging de fel bevochten zege naar de Hanane Ouhaddou uit Marokko die een nationaal record liep. En in het kogelstoten raakte Andrei Mikhnevich liefst 20,69 meter ver.

wind-houdt-boshakova-van-record

Wind houdt Boshakova van record

Ondanks de dreigende wolken en de regenspatten eerder op de dag, is de KBC-Nacht in gunstige weersomstandigheden verlopen. Alleen de wind speelde de atleten serieus parten. Dat heeft vooral Svetlana Boshakova mogen ondervinden. De ex-Russische haalde in het hinkstapspringen maar liefst 14m46, dat was bijna 20 cm meer dan het Belgische record. Maar door de sterke wind kon het helaas niet gehomologeerd worden. Ze kreeg er wel de trofee Paul Eerdekens voor. Ook hoogspringer Kevin Rans was (…) Lees het hele bericht

marchal-lumbeeck-winnen-endurance

Marchal-Lumbeeck winnen Endurance

De Endurance Cup op Zolder is vandaag gewonnen door het duo Marchal/Lumbeeck met de AD Sport-Viper, al de tweede overwinning op rij in een uithoudingswedstrijd. Penders/Lamot en Maes/Van Oost pakten de overige podiumplaatsen. De Porsche biturbo van Derdaele/Lagrange werd net als de Nederlandse Marcos van Cor Euser uit de wedstrijd genomen omdat hij teveel lawaai produceerde.

vandaag-gezien-18-juli-2009

Vandaag gezien

Atletiekstadion De Veen, vanmiddag gefotografeerd vanuit een vliegtuig. Op dat ogenblik nog zonder publiek en atleten, rechts worden de satelietwagens klaargemaakt voor de rechtstreekse televisie-uitzending van straks.

droge-zaterdag-voor-de-vroenweg

Droge zaterdag voor de Vroenweg

Voor inwoners van de Vroenweg in Eversel die vanmorgen hun tanden wilden poetsen of een douche nemen, was het even schrikken, er kwam namelijk geen druppel uit de kranen. Sinds afgelopen nacht zit de buurt zonder water als gevolg van een lek. Dat brengt uiteraard heel wat ongemakken met zich. Toiletten die niet meer doorspoelen, maar ook koken kon alleen maar met flessenwater. Zaterdagmiddag waren technici van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening nog aan het werk om het lek te herstellen.

technici-uit-heusden-zolder-voor-downforce

Technici uit Heusden-Zolder voor Downforce

Met de Superleague en al de nevenwedstrijden, strijken er op Circuit Zolder dit weekend teams uit heel de wereld neer. Maar wist je dat het team Downforce Motorsport een volledige ploeg technici uit Heusden-Zolder in dienst heeft? Het gaat om Dries en Tom Van Hout, Nico Snoekx en Dennis Schroyen. Dennis is ook technisch en logistiek manager van het team. De opvallende Downforcetruck verschijnt wel vaker op het circuit. Ze rijden in de Dutch Supercar Challenge met twee BMW's van het type 130i, in hun klasse strijden ze mee voor de podiumplaatsen. En daar hebben 'onze' technici natuurlijk letterlijk de hand in.

liverpoolbolide-voorlopig-de-snelste

Liverpoolbolide voorlopig de snelste

De Liverpool-bolide bestuurd door de Spaanse rijder Adrian Vallés heeft vrijdag tijdens de vrije trainingen van de Formula League de beste rondetijd laten klokken, namelijk 1m 18.667s, dat is 1,2 seconde sneller dan de Galatasarawagen. Yelmer Buurman in de Anderlecht bolide reed voorlopig de 13de tijd. Morgen om 15u20 beginnen de kwalificatieritten. De tijden: 1. Liverpool FC (Adrian Vallés): 1m 18.867s; 2. Galatasaray (Duncan Tappy): 1m 19.689s; 3. FC Midtjylland (Kasper (…) Lees het hele bericht

first-motorsport-porsches-in-de-problemen

First Motorsport Porsches in de problemen

De winnaars van de 500 km of Zolder, Ron Marchal en Wim Lumbeeck hebben vrijdagnamiddag de pole gepakt van de Dunlop Sport Maxx Endurance Cup die zaterdag wordt verreden. Het ProSpeed-duo Penders/Lamot (snelste in Klasse 2) mag met de Porsche RS de eerste startrij delen voor de Mosler van Van Elslander/Goegebuer en de Porsche van De Coster/’Brody’. Derdaele/Lagrange van ADSport reden de tiende tijd. Pechvogels waren ondermeer de Porsches van het Zolderse First Motorsport die (…) Lees het hele bericht

28-000-euro-bijeen-gefietst-voor-t-weyerke

28.000 euro bijeen gefietst voor 't Weyerke

De Weyerkesgordel (tijdens de Weyerkesfeestesten) heeft in het totaal 28.000 euro opgeleverd, geld dat onder meer in de uitbreiding van 't Trapke kan geïnvesteerd worden. Dat heeft coördinator Jos Coels vrijdag bekendgemaakt. In het totaal zijn er die twee dagen 700 fietsers naar 't Weyerke afgezakt. Liefst 327 inwoners van Heusden-Zolder klommen op de fiets en zij reden in het totaal 21.295 km voor het goede doel.

kbc-nacht-belgische-en-buitenlandse-toppers

KBC-Nacht: Belgische en buitenlandse toppers

Het is nu aftellen naar de Nacht van de Atletiek morgen in De Veen en tegelijk een oog op de barometer houden,. De organisatoren hebben op het laatste moment nog een 110 meter horden toegevoegd aan het programma, om 19 uur. Bedoeling is Damien Broothaerts een extra kans te geven om zich te plaatsen voor het WK in Berlijn, woensdag bleef Broothaerts in Luik 10 hondersten boven de kwalificatietijd. Bij de mannen geeft Kristof Beyens forfait op de 200 meter waardoor twee olympische finalisten Brian Dzingai (Zimbabwe) en de Brit Chistian Malcolm de aandacht naar zich trekken. De 400 meter geeft aan Kevin Borlée en Cedric Van Branteghem de kans om zich te meten met specialisten als de Australiër Joel Milburn en de Amerikaan Jamaal Torrence.

Op de 800 meter is de Keniaan Ruben Bett weer favoriet, Thomas Matthys mikt nog op het WK-minimum. Op de 1500 meter vallen vooral de Ethiopiër Mekkonen, de Marokkaan Iguider en de Ameriaan Myers op. Een Keniaanse sneltrein wordt verwacht op de 5000 meter met Lucas Rotich en Jacob Chesari die dit jaar al toptijden liepen. Krijn Van Koolwijk en Pieter Desmet - met hazen - mikken op een WK-minimum op de 3000 meter steeple, maar ze zullen wel niet in de buurt geraken van Taher Mubarak uit Bahrein. Nu Kevin Rans met de polstok richting WK mag, kan hij bevrijd springen in Heusden en het opnemen tegen Steven Lewis en Jeng Alhaji. In het kogelstoten is de bronzen medaille van Peking, de Wit-Rus Andrei Mickhnevich present net als de toppers Martin (Australië) en Robberts (Zuid-Afrika). Speerwerper Tom Goyvaerts krijgt sterke buitenlandse tegenstand.

                                                            Vrouwen

Bij de vrouwen neemt ex-olympisch kampioenen Nesterenko het op tegen enkele sterke Amerikaansen. Op de 200 meter krijgt Olivia Borlée kwaaie klanten met Muriel Hurtis, Bianca Knight en Cydonie Mothershill. Eén van de koninginnenummers wordt de 800 meter met - zoals eerder aangekondigd - Olympische kampioene Pamela Jelimo. Op de 1500 meter zijn heel wat loopsters aan elkaar gewaagd: Corrigan, Donohoue en Hamblin om er maar enkele te noemen. Op de 100 meter horden kunnen Eline Berings en Elisabeth Davin zich meten met een sterke buitenlandse tegenstand. Met tweevoudig wereldkampioene Jana Rawlinson uit Australië heeft Heusden een absolute topper voor de 400 meter op de kop getikt, zij staat tegenover Elodie Ouedraogo. En wat te vinden van de 3000 meter steeple met wereldkampioene (Russin) Yekaterina Volkova en de Ethiopische Sofia Assefa? In het hoogspringen krijgen we vier atletes die al over 1m90 gingen te zien: Lavern Spencer, Katerina Ibraguen, Nicole Forrester en Karina Vuknova. Als er morgen een Belgisch record valt, dan waarschijnlijk dat van het hinkstapspringen. Svetlana Bolshakova zit in bloedvorm en verbrak haar record al tweemaal. Met Catherine Timmermans en Sara Aerts nemen 2 sterke dames deel aan het kogelstoten.

heusden-zolder-haalt-grootste-belastingwinst

Heusden-Zolder haalt grootste belastingwinst

De gemeente Heusden-Zolder haalt dit jaar 11 procent extra opbrengst uit de belastingen in vergelijking met vorig jaar, vooral dan uit de personenbelasting. Dat heeft werkgeversorganisatie VOKA-Limburg becijferd. Daarmee is Heusden-Zolder absolute koploper in Limburg. Gemiddeld halen de Limburgse gemeenten in 2009 uit de personenbelasting en de onroerende voorheffing 4,37 procent extra inkomsten. Kinrooi bengelt helemaal onder aan met een verlies van meer dan 6 procent door de afbouw van de grindwinning.

inschrijven-voor-open-speelpleindag

Inschrijven voor Open Speelpleindag

De inschrijvingstermijn voor de Open Speelpleindag op 27 juli is verlengd tot en met 22 juli. Zoals bekend kunnen alle kinderen en tieners tussen 4 en 14 jaar die dag van 14 tot 17 uur terecht aan de jeugdlokalen, Butastraat in Eversel voor een dagje speelplezier. Er wordt gezorgd voor attracties zoals een speleobox, springkasteel, gocarts, ... Deelnemen kost € 2 (incl. drankje, versnapering en verzekering), maar je moet vooraf inschrijven bij één van de speelpleinen of in het gemeentehuis, 011-80 80 86.

els-beerten-in-het-noors-en-spaans-vertaald

Els Beerten in het Noors en Spaans vertaald

Het boek 'Allemaal willen we de hemel' van Els Beerten, wordt nu ook in een Noorse en Spaanse versie uitgebracht. Haar Nederlandse uitgever Querido heeft daarover een akkoord bereikt met respectievelijk uitgeverijen in Noorwegen en Spanje. Voor haar boek kreeg Els Beerten onder meer De Gouden Uil Prijs van de jonge lezer en de Boekenleeuw.

jan-boyen-in-tour-2009

Jan Boyen in Tour 2009

Wielrenner Jan Boyen is vanavond te gast in Tour 2009, het praatprogramma van Karl Vannieuwkerke op Eén. Dat wordt straks uitgezonden vanuit het kleine Franse dorpje Bains-les-Bains. Jan is er trouwens in goed gezelschap, ook conférencier Geert Hoste komt naar Frankrijk afgezakt. Tour 2009 zat de afgelopen dagen in de top drie van best bekeken programma's. De uitzending begint om 21u40.

everzwijnen-vernielen-aardappeloogst

Everzwijnen vernielen aardappeloogst

Een aantal tuinders in de buurt aan de Oude Baan is ten einde raad. Al jaren telen ze er allerlei soorten groenten op de bijzonder vruchtbare landbouwgrond die er wat afgelegen ligt, maar de afgelopen dagen kwam er ongewenst bezoek van een groep everzwijnen en die ploegden de aardappelvelden overhoop en vernielden heel wat aardappelen. "Kijk eens waar het om gaat," zegt Jaak Geerts en hij trekt een aardappelstruik uit de grond met daaraan liefst 17 stevige 'patatten'. Verderop (…) Lees het hele bericht

groeten-vanop-texel

Groeten vanop Texel

Gust en Maria Ischen zjn gaan uitwaaien en uitrusten op Texel. "In zo'n rustgevende natuur is dat geen probleem," laat Gust weten. De foto spreekt boekdelen.

nog-enkele-dagen-zwoegen-voor-de-nacht

Nog enkele dagen zwoegen voor de Nacht

In atletiekstadion De Veen wordt deze week elke dag gepuft. Marcel Schepers heeft zijn discipelen van atletiekvereniging AVT gemobiliseerd om alles in gereedheid te brengen voor de KBC-Nacht van zaterdag. Dagelijks zijn ze met enkele tientallen in weer, zaterdag zijn er zelfs 300 medewerkers uit alle AVT-afdelingen. Heel wat werk dus, en da's normaal als je ongeveer 10.000 bezoekers verwacht.

In de verschillende VIP-tenten schuiven liefst 2.600 gasten aan tafel die (…) Lees het hele bericht

paaltjes-in-strabroekweg-zijn-weg

Paaltjes in Strabroekweg zijn 'weg'

Maandagavond zijn de spanningen in de Strabroekweg rond het afsluiten van de weg verder opgelopen en de politie moest tussenkomen. Ondertussen hebben 'onbekenden' de paaltjes die de doorgang belemmeren uit de grond gerukt zodat - althans tijdelijk - de huizen in de buurt en het VZOC weer vlot bereikbaar zijn. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

superleague-bolides-zijn-in-aantocht

Superleague-bolides zijn in aantocht

Volgend weekend heeft op Circuit Zolder voor de tweede keer de Superleague Formula plaats, je weet wel de strijd tussen racebolides in de kleuren van topvoetbalclubs. Om de spanning zo groot mogelijk te houden moeten ze allemaal met identieke V12 motoren van 750 pk rijden, goed voor een snelheid van een slordige 300 km per uur. Het kan dan ook alle kanten uit, maar er wordt zeker uitgekeken naar een 'streekduel' tussen de Anderlechtbolide - met Yelmer Buurman aan het stuur - en de (…) Lees het hele bericht

film-heidi-in-de-bib

Film 'Heidi' in de bib

Woensdag 15 juli om 16 uur wordt in de bib de jeugdfilm 'Heidi' vertoond, in Nederlands gesproken versie. De toegang is gratis op vertoon van de bibkaart, tijdens de pauze wordt een drankje voorzien. Einde omstreeks 16 uur.

verkeerscontroles-1

Verkeerscontroles

De politie heeft enkele verkeerscontroles uitgevoerd op plaatsen waar ongevallen gebeuren. 10 bestuurders verlieten een rotonde zonder gebruik van de knipperlichten. 3 droegen geen gordel en eentje was aan het gsm'en tijdens het rijden. Voorts werden waarschuwingen uitgeschreven wegens kale banden, trekhaak zonder keuring en defecten aan een aanhangwagen. 1 bestuurder was in het bezit van drugs. 1 voertuig was niet verzekerd.

vanavond-gezien-6

Vanavond gezien

Een luchtballon boven Heusden. Door het slechte weer van de afgelopen tijd hebben ze niet vaak het luchtruim kunnen kiezen. Maar nu is 't volop 'balloontime'

toestand-havenstraat-strabroekweg-escaleert

Toestand Havenstraat-Strabroekweg escaleert

De toestand aan de Havenstraat-Strabroekweg is aan het escaleren. Vandaag hebben verschillende buurtbewoners van de Havenstraat samen een poort gezet midden over de weg, nadat ze enkele maanden geleden al een verbodsbord plaatsten. Ze reageren daarmee naar eigen zeggen op de houding van een bewoner van de Strabroekweg die enkele jaren geleden met paaltjes (foto) de doorgang naar onder meer het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum afsloot. Daardoor kregen de bewoners van de Havenstraat al (…) Lees het hele bericht

169-x-2-338

169 x 2 = 338

"Voor mooie foto's moet je niet naar het buitenland," zegt Ana Moran uit Zolder. "We trokken met de kinderen de toren van Koersel Kapelleke op. 169 treden naar boven en nog eens 169 naar beneden." Ana heeft ze exact geteld. 2 keer zelfs!

meer-reeen-overleven

Meer reeën overleven

Net voorbij de helft van het jaar lijkt het erop dat in 2009 meer zoogdieren gered worden in het Vogel-en Zoogdierenopvangcentrum. Uit de jaarlijkse statistieken blijkt dat gemiddeld 60 % van de opgevangen (wilde) vogels weer kunnen vrijgelaten worden, bij de zoogdieren bedraagt dat maar 30 %. Dat cijfer wordt naar omlaag getrokken door de reeën. Er worden namelijk zeer veel reeën opgevangen die betrokken zijn in een verkeersogneval, dikwijls zijn die al dood voor ze opgehaald (…) Lees het hele bericht

2-gewonden-en-veel-schade-bij-botsing

2 gewonden en veel schade bij botsing

Zondag kort voor middernacht zijn twee auto's gebotst op het kruispunt van de Schansstraat en de Denneweg in Berkenbos. Eén van de twee wagens tolde verder, ramde een geparkeerde Ligier tegen een huis aan om vervolgens zelf tegen een ander huis tot stilstand te komen. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. De twee bestuurders raakten lichtgewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht. De materiële schade is zeer groot en de brandweer had enig opruimwerk

groeten-uit-neustift

Groeten uit Neustift

De familie Welkenhuysen is neergestreken in Neustift in Tirol. Daar zijn ze gaan kijken naar de Schnuppertagen im Paragliding', waarbij paraglijders in trosjes naar beneden glijden. En nog een verrassing: Anderlecht was er op bezoek. De ploeg was op trainingskamp in het Stubaital en speelde op het plaatselijke terrein een oefenmatch tegen Slovan Liberec. Trainer Ariël Jacobs (foto onder) werd na afloop druk omringd door de pers. Gisterenvoormiddag scheen de zon, vanaf de middag vielen er enkele verdwaalde druppels, maar de plaatselijke bevolking was daar blijkbaar blij mee na weken regen.

wild-ophalen-voor-t-baasje

Wild ophalen voor 't baasje

De Nimrods Vrienden organiseerden zondag op Bovy een clubmatch met proefwedstrijden voor jachthonden. Die moesten onder meer op bevel door de vijver zwemmen, op de andere oever een stuk wild oppikken en terug aan het baasje bezorgen.

weinig-volk-op-zolder-race-festival

Weinig volk op Zolder Race Festival

De tijd dat Duitse organisaties de racefans massaal van over de grens deden stromen, lijkt ook achter de rug. Het Zolder Race Festival wist amper toeschouwers te lokken naar de races tussen vooral oudere bolides. Toegegeven, er was formule 1 in Duitsland, er waren races op Francorchamps en het weer was minder, maar het wordt toch hopen dat de Superleague Formula volgend weekend een groter succes mag kennen.

heel-wat-verkocht-op-rommelmarkt

Heel wat verkocht op rommelmarkt

Een beetje gemengde gevoelens bij de mensen van de OLVrouw-gilde die zondag in de Schaapsweg hun tweede rommelmarkt organiseerden. Door de ochtendlijke regen lieten nogal wat standhouders verstek gaan. Maar anderzijds deden de standhouders die wel opdaagden schitterende zaken. Even na de middag waren er al ruim 500 kooplustigen opgedaagd en toen werd het nog drukker. Qua aanbod was er zowat alles te vinden: van fietsen, huisraad, speelgoed, muziekinstrumenten, kleding, planten tot wat zeldzame (…) Lees het hele bericht

derde-maal-zilver-voor-tamara-medarts

Derde maal zilver voor Tamara Medarts

Tamara Medarts heeft op de vierde en laatste dag van de zwemwedstrijden tijdens de Global Games in Tsjechië haar 3de zilveren medaille gehaald, deze keer op de 200 schoolslag. De Chinese winnares bleef zoals verwacht onklopbaar en de echte strijd ging dus om zilver en brons. De eerste 100 meter was een nek-aan-nek race tussen Tamara en een Hongaarse maar dan sloeg ze een beslissende kloof. Ze eindigde in 3:09.84 niet haar beste tijd, maar het was dan ook de 17de wedstrijd in 5 dagen. Tamara Medarts keert met 3 medailles terug naar huis, een onverhoopt succes.

groeten-uit-valencia

Groeten uit Valencia

Terwijl hij op verkenning was in Valencia merkte Gilbert Vanutte aan de Plaza del Ayutamiento hoe een Spaans stadsbestuur de Limburgse werkgelegenheid kan stimuleren. Op de dienstparking voor het stadhuis staat namelijk een hele vloot Ford Mondeo's - made in Genk - die de stadsfunctionarissen als dienstwagens gebruiken. Op sommige momenten telde Gilbert er een 15-tal.

ursulinenstraat-is-speelstraat

Ursulinenstraat is speelstraat

In het totaal hebben 5 straten in Heusden-Zolder deze zomer het 'statuut' van speelstraat gevraagd en gekregen van het gemeentebestuur. Dat betekent dat gedurende bepaalde uren de straat wordt afgesloten zodat de kinderen (en de ouders) er naar hartenlust kunnen ravotten. Nog tot 20 juli wordt de spits afgebeten door de Ursulinenstraat in Berkenbos.

aanhangwagen-gestolen

Aanhangwagen gestolen

Afgelopen nacht is een aanhangwagen gestolen op de oprit van een woning in de Kerkebosstraat. De aanhangwagen hing achter een auto. De bewoners hebben de diefstal vanochtend vastgesteld.

vrachtwagenbestuurder-beschoten

Vrachtwagenbestuurder beschoten

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een schietpartij waarvan een vrachtwagenbestuurder vanochtend vroeg het slachtoffer is geweest op de A-weg nabij Battice. Daar werd naar eigen zijn vrachtwagen plots onder vuur genomen. De chauffeur belde de politie vanochtend toen hij op zijn bestemming in de Boterbosstraat in Heusden-Zolder was aangekomen.

dochter-liet-moeder-vermoorden

Dochter liet moeder vermoorden

De vrouw van 35 uit Heppen, die eerder deze week in het Sint-Franciskusziekenhuis in Heusden-Zolder overleed, nadat haar het hoofd was ingeslagen, is vermoord in opdracht van haar dochter van 15. Haar dochter had van in het begin verklaard dat haar moeder haar midden in de nacht om sigaretten had gestuurd. Die verklaring werd al meteen in twijfel getrokken door bekenden van de vrouw. Maar nu heeft de dochter bekend dat ze haar 17-jarige vriend had gevraagd om haar moeder om te brengen. UPDATE Zowel de dochter als haar vriend zijn overgebracht naar een gesloten instelling. Het motief voor de moord is nog niet duidelijk.

meer-dan-500-fuivers-op-30-hot-summerparty

Meer dan 500 fuivers op 30+ Hot Summerparty

Dat er gefuifd werd op het dorpsplein vrijdagavond, dat heeft heeft heel Heusden geweten. Er daagden meer dan 500 fuivers op voor de 30+ Hot Summerparty. En 't was dan wel geen tropisch weer, de cocktails zorgden wel voor het exotische effect.

nog-eens-zilver-voor-tamara-medarts

Nog eens zilver voor Tamara Medarts

Op de 3de dag van de Global Games in Tsjechië heeft Tamara Medarts een 2de zilveren medaille in de wacht gesleept, nu op de 50 meter schoolslag. "In de reeksen zwom ze een finaleplaats met de 1ste tijd in 38.71. In de finales kon ze dit niet meer evenaren (39.31) en eindigde na een spannende nek-aan-nek-race op de tweede plaats," laat Björn Scheepers, haar persoonlijke trainer weten vanuit Liberec.

ocmw-centraal-tijdens-open-monumentendag

OCMW centraal tijdens Open Monumentendag

Het programma is bekendgemaakt van de 21ste Open Monumentendag. Die heeft plaats op zondag 13 september en het thema is zorg. In Heusden-Zolder is het OCMW de blikvanger. Op de eerste plaats het gebouw zelf, dat in 1902 door Graaf de Theux werd ingehuldigd als gemeentehuis en jongensschool. Maar het OCMW toont ook documenten over de armenzorg in de 17de en 18de eeuw. Andere gebouwen die gratis kunnen bezocht worden, zijn het Museum Woutershof, de mijnsite en het ECR, de kerk van Heusden en de Sint-Janskapel. Later meer details.

duitse-ouw-bakskes-op-circuit-zolder

'Duitse ouw bakskes' op Circuit Zolder

Een heel druk programma dit weekend op Circuit Zolder, want daar heeft het Zolder Race Festival plaats, een organisatie van het Duitse ADAC. ADAC is te vergelijken met de VAB bij ons maar het heeft ook een eigen afdeling motorsport. Dit jaar brengt het een clubevemenent naar Zolder met de nadruk op historische wagens. Op het programma wedstrijd in het kader van de Classic Trophy, de Alfa Romeo Challenge, Classic Formula Ford Competition, Historic Monoposto Racing, Young Timer Trophy, Superkart Series en Touring and GT Cars. De toegangsprijs op zaterdag en zondag € 8 of € 13 voor het weekend.

het-kampseizoen-is-gestart

Het kampseizoen is gestart

Voor de jeugdbewegingen is het bivakseizoen van start gegaan. Zo zijn de aspiranten van chiro Boekt vanmorgen met 15 op de fiets vertrokken richting Eijsden (Nederland), een tocht van een slordige 65 km. Morgen volgen de meisjes, zondag de kleinsten.

zondag-rommelmarkt-bij-olv-gilde

Zondag rommelmarkt bij OLV-gilde

De O.L.Vrouwschuttersgilde organiseert zondag 12 juli haar 2de grote rommelmarkt. Op een terrein van 160 meter bij 70 (langs feestzaal Stefan & Ann) worden de stands met de meest uiteenlopende koopwaar opgesteld van 10 tot 17 uur. De toegang bedraagt € 1,50 (1 consumptie inbegrepen), kinderen tot 12 jaar mogen er gratis in.

kinderen-werken-aan-hun-gezondheid

Kinderen werken aan hun gezondheid

In Sint-Baaf in Eversel komen deze week elke dag van 's morgens vroeg tot de late middag 15 kinderen samen voor de 'gezondheidsdagen 4 kids'. Diëtiste Ingrid Engelen van het Wit-Gele Kruis brengt hen op een speelse manier de principes van gezonde voeding bij. Sportleerkracht Lenja laat hen zowel individueel als in ploeg sporten.

groeten-uit-casablanca

Groeten uit Casablanca

De familie Colson trok op vakantie naar Casablanca, waar Elie poseerde met twee Marokkanen.

jelimo-komt-naar-atletieknacht

Jelimo komt naar atletieknacht

De KBC-Nacht volgende week zaterdag in De Veen heeft er een nieuwe blikvanger bij: de Keniaanse Pamela Jelimo die voor het eerst op Europese bodem aantreedt sinds de wereldbekerfinale van vorig jaar in Stuttgart. Jelimo is Olympisch én Afrikaanse kampioene op de 800 meter. Van de Belgische atleten hebben ondertussen ook Eline Berings (horden), Kristof Beyens (200 meter) en Svetlana Bolshakova (hinkstapspringen) toegezegd.

speelplein-pat-zet-deuren-open

Speelplein PAT zet deuren open

Vandaag zet Speelplein PAT de deuren open voor iedereen die eens wil komen kennismaken met een speelpleinwerking. Er wordt niets speciaals gedaan, maar PAT wil gewoon eens tonen aan jong en oud wat er tijdens de zomer zoal gebeurt om kinderen prettig en creatief bezig te houden. Dagelijks komen er zowat 50 kinderen uit Boekt, Bolderberg, Viversel en Zolder-Centrum spelen en geregeld zijn er themadagen, vrijdag 10 juli bijvoorbeeld trampoline, dinsdag 14 juli is er ontbijtfilm en op 15 juli een reuze pannenkoekenfestijn. Iedereen is dus vandaag welkom in de Ubbelstraat in Boekt (Chirolokalen)

schouwbrand-in-laambroekstraat

Schouwbrand in Laambroekstraat

De brandweer moest rond half twee vanmiddag naar de Laambroekstraat in Zolder waar een schouwbrand was ontstaan. Dat zorgde voor flink wat rook. De spuitgasten hadden heel wat werk en moesten onder meer dakpannen wegnemen om het vuur te kunnen bestrijden.

e314-nog-niet-helemaal-hersteld

E314 nog niet helemaal hersteld

Ook in de avondspits werd op de E 314, net voorbij afrit Terlaemen, nog gewerkt om het wegdek te herstellen na het ongeval van afgelopen nacht. Het verkeer moest nog altijd over één rijstrook. Daardoor bleef er een file, maar die viel al bij al nog bij door de vele waarschuwingen en het inlassen van de calamiteitenroute. In de loop van de avond zou alle hinder moeten verdwijnen.

zilver-voor-tamara-medarts

Zilver voor Tamara Medarts

De 15-jarige zwemster Tamara Medarts heeft op de Global Games in Tsjechië de zilveren medaille op de 100m schoolslag gewonnen. Tamara Medarts is aangesloten bij Avalympics Limburg vzw en traint in de Hasseltse Zwemvereniging Spartacus.

700-extra-inwoners-tegen-2018

700 extra inwoners tegen 2018

Volgens een bevolkingsprognose van de Studiedienst van de Vlaamse regering en de provincie Limburg zou Heusden-Zolder in 2018 31.961 inwoners tellen, dat is een goeie 700 meer dan nu. Daarmee blijft Heusden-Zolder qua bevolking de 7de gemeente van Limburg. In het totaal zou het aantal Limburgers de komende jaren toenemen van 826.690 tot 850.141. Tenzij u ondertussen een extra inspanning wilt doen. Overigens, in Nederlands-Limburg zouden ze op 35.000 inwoners minder uitkomen, maar die zijn dan ook nu al met meer dan 1 miljoen.

bitumen-op-snelweg-na-crash-tegen-tankwagen

Bitumen op snelweg na crash tegen tankwagen

Op de E314 ter hoogte van Heusden-Zolder is vanochtend vroeg een auto achterop een tankwagen gecrasht. De truck reed op de rechterrijstrook, toen de bestuurder van een Ford Mondeo op de opligger knalde. Het autowrak bleef aan de rijdende vrachtwagen 'hangen', en werd ruim 200 meter meegesleurd. De trucker kon intussen zijn gevaarte naar de pechstrook manoeuvreren. Zijn tank was geladen met de stof bitumen, en opgewarmd tot 160 graden. Het goedje kwam door de klap vrij, en stroomde (…) Lees het hele bericht

vlieg-zit-weer-in-de-bib

Vlieg zit weer in de bib

In de bibliotheek loopt nog tot 31 augustus de 'Zomer van Vlieg''. Dit jaar kreeg de actie het thema 'Vlieg feest' mee. Kinderen tot 9 jaar kunnen op zoek door de bib, op zoek naar Vlieg, kinderen van 9 tot 12 jaar moeten proberen uit te vlooien op welk feest Vlieg geweest is. En er wachten leuke prijzen op de deelnemers. Alle info bij het bibpersoneel.

wandelen-in-de-laambroeken

Wandelen in de Laambroeken

Zondag 12 juli organiseert Limburgs Landschap een geleide wandeling door het natuurgebied Laambroeken. Dat is een prachtig gebied met bloemrijke hooilanden en talrijke slootjes. Gids David Beyen vertelt er alles over hooilandbeheer en de typische insecten. Goed schoeisel is aanbevolen, afspraak om 14 uur op de parking van het Domherenhuis in de Dekenstraat (tegenover Muze).

berghoff-worldwide-bestaat-15-jaar

BergHOFF Worldwide bestaat 15 jaar

Het bedrijf BergHOFF WorldWide op het industrieterrein viert vandaag zijn 15de verjaardag. Het staat bekend als ontwerper en producent van keuken- en tafeluitrusting. Het bedrijf werd in 1994 opgericht door Raf Vanthoor (foto) en de producten van BergHOFF waren een voltreffer in Duitsland. De rest van de wereld zou snel volgen. "Een beurs in Moskou was de start van de verovering van de Russische markt. Oekraine en Polen zetten de opgang verder."

In 2000 (…) Lees het hele bericht

meer-deelnemers-voor-24-uren

Meer deelnemers voor 24 uren

Na twee zwakke jaren wil de circuitdirectie de 24 Uren van Zolder terug opkrikken en vooral meer deelnemers aantrekken. Daarom is ze scheep gegaan met Hans Van de Ven (Dunlop Endurance Cup) en Christian Lahaye (Belgian Touring Car Series) als organisatoren. Beiden nemen SRO over en dus ook alle organisaties. Dat is dinsdag gezegd tijdens de persvoorstelling. "Door de kwantiteit te verhogen, gaat ook de kwaliteit omhoog. De 24 Uren en het Belgian GT kampioenschap zijn beginnen zwalpen sinds het circuit (…) Lees het hele bericht

tamara-medarts-op-global-games

Tamara Medarts op Global Games

Zwemster Tamara Medarts uit Heusden-Zolder neemt als enige Limburgse atlete deel van de INAS-FID Global Games, het topsportevenement voor sporters met een verstandelijke handicap. Die vinden nog tot 14 juli plaats in Liberec en Jablonec nad Nisou (Tsjechië). 1500 topatleten met een verstandelijke handicap uit 40 landen treden aan in 9 sportdisciplines. Anders dan de Special Olympics gaat het bij de Global Games om de sportprestatie: er kan maar één atleet de beste en de winnaar (…) Lees het hele bericht

vrijdag-30-hot-summerparty-2-in-heusden

Vrijdag 30+ Hot Summerparty 2 in Heusden

Vrijdag 10 juli staat het dorpsplein in Heusden-Centrum weer op stelten want de KWB organiseert er dan de tweede editie van de 30+ Hot Summerparty. Vorig jaar was dat een onverhoopt succes zodat de KWB achteraf 750 euro kon schenken aan Sint-Vincentius. Ook dit jaar wordt gedacht aan het goede doel maar ook aan de bezoekers die slechts € 1,25 voor een gewone consumptie betalen en € 2,50 voor wijn en cocktails. De tent wordt opgebouwd tussen de kerk en het (…) Lees het hele bericht

film-madagascar-in-de-bib

Film Madagascar in de bib

Op woensdag 8 juli om 16 uur wordt in de bibliotheek de film 'Madagscar' vertoond, deze razendpopulaire animatiefilm gooide hoge ogen in de filmzalen. In de bib gaat het om de Nederlands gesproken versie, kinderen kunnen er gratis in op vertoon met hun bibpasje. Er is een korte pauze met een drankje en rond 17u45 is het afgelopen.

vergoeding-papierophaling-is-aangepast

Vergoeding papierophaling is aangepast

De gemeente heeft het subsidiereglement voor de ophaling van papier aangepast. De verenigingen die maandelijks het papier ophalen krijgen voortaan een basisvergoeding die per kalenderjaar wordt vastgelegd, verminderd met de kosten voor de plaatsing van de containers. Voor dit jaar bedraagt de vergoeding 67 euro per ton en de kostprijs per container bedraagt 107 euro. Daar kan nog wat bijkomen of afgaan, een zogenaamde correctieve vergoeding van 30 % van het verschil tussen de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-6-juli-2009

Vandaag gezien

Een Vlaamse gaai kwam maandagavond even goeiedag zeggen in de Kooidries. Deze prachtige vogels mogen dan een schuchtere indruk geven, in schurkenstreken moeten ze zeker niet onderdoen voor eksters.

250-000-euro-voor-sociale-tewerkstelling

250.000 euro voor sociale tewerkstelling

Organisaties die actief bezig zijn met werkgelegenheid en werkzoekenden krijgen jaarlijks een subsidie van de gemeente. Voor dit jaar was nog een kleine 100.000 euro beschikbaar. Dat wordt verdeeld tussen 5 organisaties. Stebo krijgt € 23.000 voor het verhogen van de activiteits- en werkzaamheidsgraad, Bewel ontvangt ruim € 17.100 voor het tewerkstellen van 30 inwoners uit kansengroepen en het onderhoud van het mijnterrein, € 34.000 gaat naar de Kringwinkel die 70 inwoners uit kansengroepen tewerkstelt, Industria krijgt € 15.000 voor onder meer de opleiding en werkervaring van 8 jongeren, Duizendpoot tenslotte ontvangt € 10.000 voor de tewerkstelling van 3 mensen en de dienstverlening bij 100 gezinnen. Daar bovenop gaat ook nog eens 150.000 euro naar de vzw Alternatief voor sociale tewerkstelling.

niet-parkeren-als-borstelwagen-komt

Niet parkeren als borstelwagen komt

Op de Guido Gezellelaan moesten borstelwerken gebeuren en daarvoor was er langs die N719 een parkeerverbod aangeduid. 5 bestuurders negeerden dat en ze kregen daarvoor een boete. Ook een fietspadparkeerder kreeg een onmiddellijke inning. Voorts hield de politie snelheidscontroles in Koolmijnlaan, Halstraat en Westlaan. Van de 416 bestuurders, reden er 14 te snel. 2 kregen een extra boete wegens gsm'en aan het stuur.

laurens-vanthoor-nu-al-42-punten-los

Laurens Vanthoor nu al 42 punten los

Na het het vijfde raceweekend - op de Eurospeedway-Lausitzring - heeft Laurens Vanthoor nu al 42 punten voorsprong in de tussenstand van het Duits Formule 3-kampioenschap. Het was dan ook een schitterend weekend: zaterdag de overwinning, zondag een tweede plaats, twee pole-posities en twee snelste rondetijden. Het kampioenschap is ondertussen over halfweg, maar Vanthoor blijft nog met beide voeten op de grond. "Ik wil en mag de aandacht niet laten verslappen, de bedoeling moet nu zijn om de titel zo (…) Lees het hele bericht

weyerkesfeesten-zitten-erop

Weyerkesfeesten zitten erop

Behoorlijk wat volk zondag op de Weyerkesfeesten, naar verluidt wat minder dan vorig jaar. Heel wat mensen schoven aan aan de barbecue, maar het waren toch de optredens die veel bijval kenden. Zeker vedette van eigen bodem Ricky Flemming en top of the bill Nicole en Hugo wisten het publiek te begeesteren. De Weyerkesgordel gaat ondertussen nog steeds in stijgende lijn, voor de 10de editie schreven maar liefst 700 fietsers in, zowel wielertoeristen als recreatieven. Die konden zowel op het Domherendomein als in de Hekstraat in Beringen starten. En hun inschrijvingsgeld bracht wat extra in het laatje.

fc-bolderberg-te-voet-naar-scherpenheuvel

FC Bolderberg te voet naar Scherpenheuvel

Als FC Bolderberg naar derde provinciale promoveerde, zou een aantal clubleden te voet naar Scherpenheuvel gaan. En ze hebben zich met zijn zessen van hun belofte gekweten: kapitein Werner, geflankeerd door Jelle, Jense, Dario, Steve en clubfotograaf Peter Vanduren, er volgde een bezemwagen met het nodige vocht. In goed 7 uur tijd was de afstand overbrugd en werden enkele kaarsen aangestoken, want het nieuwe seizoen is in aantocht. Voor volgend jaar is alvast een nieuwe belofte gedaan.


gulden-spoor-voor-louis-verbeeck

Gulden Spoor voor Louis Verbeeck

Tijdens de Guldensporenviering op De Schacht waren er niet alleen toespraken en muziek, maar schrijver Louis Verbeeck mocht er een Gulden Spoor voor culturele uitstraling in ontvangst nemen. Dat werd hem overhandigd door An De Moor voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa.

wasmachine-veroorzaakt-brand

Wasmachine veroorzaakt brand

Zondagochtend  is brand uitgebroken in een woning in de Nicolaistraat in Heusden. De brand ontstond even over één uur in de wasplaats van de woning. Daar had een wasmachine een kortsluiting veroorzaakt. De brand zorgde voor een hevige rookontwikkeling in het hele huis. De brandweer kon wel voorkomen dat het vuur uitbreiding nam. Niemand raakte gewond.

sasri-en-pypops-zijn-beste-jeugdschutters

Sasri en Pypops zijn beste jeugdschutters

Op het terrein van de O.L.Vrouwschuttersgilde had het het nationaal kampioenschap boogschieten op wip voor de jeugd plaats. De gastschutterij kreeg daarbij de ondersteuning van de Koninklijke Nationale Bond der Belgische Wipschutters en het Gewest Beringen. Bij de scholieren en junioren waren er iets meer dan 100 deelnemers, en die kwamen van Gent tot Luik. Bij de scholieren (links) won Younes Sasri voor Lisa Vandezande en Laura Danneels, bij de junioren was Yorgo Pypops de beste schutter voor Jimmi Van Cauter en Pieter Rousseau.

vanthoor-alweer-aan-het-feest

Vanthoor alweer aan het feest

In Ausitz heeft Laurens Vanthoor al voor de 6de keer dit seizoen een overwinning behaald in het Duitse Formule 3-kampioenschap. Hij vertrok vanop de pole en kon rustig de wedstrijd controleren, tussendoor liet hij ook nog de snelste wedstrijdronde noteren. Doordat zijn directe rivalen geen punten hebben gepakt, wordt zijn voorsprong in de tussenstand nog groter. En morgen in de volgende manche vertrekt Laurens alweer op de eerste rij.

te-warm-om-te-lopen

Te warm om te lopen

De Weyerkesrun moet nog groeien, dat hebben de organisatoren zaterdag bij hun eerste editie ondervonden. Zowel de opkomst voor de kidsrun van 1 km als die voor de 5 of 10 km bleef onder de verwachtingen. Maar het was dan ook allesbehalve atletiekweer, te warm om zware inspanningen te doen en te weinig zuurstof in de lucht, en dat op een vrij zwaar parcours. Toch biedt dit nieuwe onderdeel van de Weyerkesfeesten perspectieven, zeker met het spectaculaire traject dat was uitgestippeld.
De (…) Lees het hele bericht

doelschuttters-op-de-noordberm

Doelschuttters op de Noordberm

Terwijl een groot deel van de Limburgse schutterijwereld morgen met de buks naar Nederlands-Limburg trekt, komen de doelschutters met boog en pijl naar het voetbalstadion aan de Noordberm. Vandaag waren ze er alvast met 85 aan de slag en ook morgen komen ze weer proberen 'in de roos' te schieten, of toch tenminste er zo dicht mogelijk bij.

ahmadiyya-bijeenkomst-is-bezig

Ahmadiyya-bijeenkomst is bezig

Van heinde en verre zijn de Ahmadiyya-Moslims ook vandaag naar het ECR afgezakt voor hun jaarbijeenkomst. Gisteren waren het er 700, vandaag 800 en morgen worden er nog meer verwacht. Er worden toespraken gehouden over de situatie van de Ahmadiyyas wereldwijd, over hun activiteiten hier en er wordt gebeden. Traditiegetrouw worden ook Belgische prominenten en politici verwacht.

lauwe-fuif-als-opening-weyerkesfeesten

Lauwe fuif als opening Weyerkesfeesten

Na de variéténamiddag werden de Weyerkesfeesten vrijdagavond echt op gang geschoten voor het grote publiek met de fuif in de feesttent. De opkomst was niet echt denderend en voor dj Chris Barrow was het zwoegen om de fuifgangers enigszins in beweging te krijgen.

groeten-uit-torbole

Groeten uit Torbole

Hier is ie dan ... onze eerste vakantiefoto van deze zomer. De Heusdense familie VV - we moesten het anoniem houden want anders weten ze hen misschien te vinden - zit sinds gisteren in Torbole aan het Gardameer. Vanmorgen zijn ze naar een mooi uitzichtpunt, net boven het dorp getrokken waar ze deze foto maakten. Ze laten ook nog weten dat het er mooi weer is, met na de middag af en toe wat wolken.

veel-te-beleven-voor-kids

Veel te beleven voor kids

De kinderen mogen dan volop van hun eerste vakantiedagen genieten, de meeste ouders zijn nog aan het werk en dan rijzen er wel eens opvangproblemen. Daarom hebben de buitenschoolse opvang 't Klim-Op-Ke en de speelpleinwerkingen de handen in elkaar geslagen. Zo kunnen in Heusden-Centrum de kinderen in de voormiddag naar de opvang en na de middag naar speelplein Het Heem waar ze kunnen ravotten. Bovendien worden er 'grabbelpleinen' georganiseerd op speelplein Pat op 14 juli en op Het (…) Lees het hele bericht

volkova-topper-op-kbc-nacht

Volkova topper op KBC-Nacht

Op 18 juli vindt in atletiekstadion De Veen de jaarlijkse KBC-Nacht plaats, nog altijd de tweede grootste meeting van het land. Er wordt nog volop gesleuteld aan het deelnemersveld maar nu al is duidelijk dat 3000 meter steeple traditiegetrouw één van de topnummers wordt. Aan de start komt immers de Russische Yekaterina Volkova (foto), wereldkampioen in Osaka en bronzen medaille in Peking. Toppers uit eigen land zijn Olivia en Kevin Borlée, Olivia op de 200 meter, Kevin op de 400. Tickets kosten € 7,50, maar inwoners van Heusden-Zolder mogen er gratis in.

ahmadiyya-moslims-vergaderen-in-ecr

Ahmadiyya Moslims vergaderen in ECR

Van vandaag tot en met zondag heeft in het ECR-gebouw op het Marktplein de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap. Het is de 17de samenkomst, vorig jaar had die ook al in het ECR plaats. De Ahmadiyya-gemeenschap is wereldwijd verspreid, de afdeling in ons land telt zowat 1.200 leden. Vooral mensen van Pakistaanse afkomst, maar ook andere nationaliteiten. Ze zijn onder meer gekend van hun opruimacties daags na nieuwjaar, veel andere Mosims erkennen het niet alles geloofsgenoten. In het ECR zullen er toespraken zijn, maar wordt er ook gebeden. Er worden 800 bezoekers verwacht, maar ook buitenlandse gasten.

open-speelpleindag-op-27-juli

Open Speelpleindag op 27 juli

Op maandag 27 juli van 14 tot 17 uur organiseren de jeugraad en de speelpleinwerkingen van Heusden-Zolder een Open Speelpleindag. De actie is een onderdeel van het grote kinderrechtenproject dat de gemeente samen met de KHLim en het Kinderrechtenhuis organiseert naar aanleiding van 20 jaar kinderrechten. Kinderen hebben immers het recht om te spelen want het is goed voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Wie wil deelnemen, moet voor 13 juli inschrijven in het gemeentehuis.

kvv-opent-tegen-lille-en-neerpelt

KVV opent tegen Lille en Neerpelt

Op 30 augustus opent KVV Heusden-Zolder in vierde nationale de competitie met een thuiswedstrijd tegen Lille. En op de tweede speeldag wacht een verplaatsing naar Neerpelt. Dat worden dus al meteen twee interessante treffens, waar KVV ook enkele oude bekenden ontmoet.

meer-dronken-bestuurders-betrapt

Meer dronken bestuurders betrapt

De politieploegen moesten vorig jaar in Heusden-Zolder 6.373 interventies afwerken, dat zijn er gemiddeld 17,4 per 24 uur, een lichte daling in vergelijking met de voorbije twee jaar. Zo blijkt uit het jaarverslag van de politie dat zopas van de persen is gerold. Aan de schoolpoorten werden 424 toezichten gehouden, het grootste aantal van de afgelopen 5 jaar, maar de zonechef Geert Luypaert drukt erop dat door het grote aantal scholen dagelijks toezicht niet haalbaar is. Vorig jaar zijn 261 (…) Lees het hele bericht

provinciale-guldensporenviering-in-heusden-zolder

Provinciale Guldensporenviering in Heusden-Zolder

Het Elfjulicomité Limburg organiseert zaterdag 4 en zondag 5 juli de provinciale Guldensporenviering in Heusden-Zolder. Zaterdag om 20 uur geeft het 'Jugendsinfonieorchester der Musikschule Hochsauerlandkreis' een gratis concert in Sint-Baaf. Zondag begint het om 11 uur met een eucharistieviering in de Sint-Vincentiuskerk in Zolder voorgegaan door Jos Wouters, de abt van Averbode, opnieuw zorgt het Jugendsinfonieorchester voor de muzikale omlijsting. Om 15 uur is er dan de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-1-juli-2009

Vandaag gezien

De familie Houben trof in haar wingerd in de Halstraat een nest jonge winterkoninkjes, en dat in deze tropische zomerdagen!

mosselseizoen-is-gestart-1

Mosselseizoen is gestart

Het mosselseizoen is van start gegaan, ze mogen dan meestal van over de Nederlandse grens komen, mosselen met friet wordt als een oervlaams gerecht beschouwd. In het distributiecentrum van Vandermaesen in Viversel zijn vandaag enorme ladingen vertrokken naar winkels en restaurants. En 't lijkt een goed jaar te worden!

verkoopsdiploma-voor-handelaars

Verkoopsdiploma voor handelaars

Stebo en Winkelcentrum Cité organiseerden een zogenaamde Café Cité op de binnenkoer van het Zebrahuis, een netwerkbijeenkomst voor de handelaars en hun personeel. Tegeljk werden de diploma's van de cursus 'Meer verkopen, ook in crisistijden' uitgereikt aan de 16 cursisten. Volgens Chris Venken, directeur communicatie van Syntra, was Julia Goris - Julia van de Blabla - de beste leerling van de klas. Schepen Marc Swevers benadrukte in zijn toespraak dat in (…) Lees het hele bericht

fotografen-gezocht

Fotografen gezocht

Ben jij ook zo iemand die graag op de eerste rij staat als er wat gebeurt? En heb je bovendien een behoorlijk fototoestel? Dan wachten er jou ongetwijfeld leuke tijden bij de groep vrijwilligers die gebeurtenissen en (sport)evenementen in Heusden-Zolder voor Internetgazet in beeld brengen. Doordat onze activiteiten voortdurend uitbreiden, kunnen we nog helpende lenzen gebruiken. Geïnteresseerd? Stel je even voor op redactie [!] heusden-zolder.eu.

blijven-uitkijken-voor-processierupsen

Blijven uitkijken voor processierupsen

Vandaag wordt in het provinciehuis in Hasselt een wetenschappelijke studie voorgesteld over de eikenprocessierups. Tegelijk stellen verschillende instanties dat de toestand dit jaar in Limburg onder controle is. Toch blijft het uitkijken, zoals in deze eikenboom op het speelpleintje in de Dennenweg, daar hangt een hele zak vol processierupsen. De haartjes van de rupsen kunnen nu al voor irritatie zorgen, dus best uit de buurt blijven. 

nicole-en-hugo-op-weyerkesfeesten

Nicole en Hugo op Weyerkesfeesten

Volgend weekend vinden de Weyerkesfeesten plaats. Het begint om vrijdag met een variéténamiddag met Jos Roofthooft, zowel voor de gasten van 't Weyerke als voor rusthuisbewoners. 's Avonds gaat er minder rustig aan toe in de feesttent want dan draait dj Chris Barrow op de party muziek uit de jaren '50 tot '90. Zaterdag vanaf 13u30 is er de eerste editie van de Zolderrun, een loopgebeuren over onder meer het Domherenhof. Er is een ronde van 2,5 km uitgestippeld, (…) Lees het hele bericht

zelfs-bij-dit-weer-frisse-aardbeien

Zelfs bij dit weer frisse aardbeien

Bij de bakker haal je een brood uit de automaat, in Nederland haal je een kroket uit de muur en in de Oude Baan, daar haal je gewoon dagverse aardbeien uit de automaat. Als ze er nu nog in slagen een koe aan te koppelen, dan kun je er ook nog aardbeienmilkshake aan tanken.