Archief augustus 2010

groeten-uit-het-limburgse-regenwoud

Groeten uit het Limburgse regenwoud

Het lijkt een beetje op ‘Singing in the rain”, de 'vakantiefoto' die Jos Coels maakte tijdens een wandeling in de Limburgse bossen. 't Geeft ook een beetje de zomersfeer van augustus weer.

vandaag-gezien-31-augustus-2010

Vandaag gezien

Evelien Veltjen kon vandaag in de tuin deze wespspin of Argiope bruennichi (ook wel tijgerspin of wielwebspin genoemd) fotograferen. Volgens vader Marcel komt die zelden voor in België. De vrouwtjessin is met haar 15 mm één van de grotere spinnen in onze contreien. Rechtsboven op de andere foto het mannetje dat nog in de buurt hangt, en rechtsonder de eicocon, die deze maand is gemaakt.

beperkt-aantal-bestuurders-te-snel

Beperkt aantal bestuurders te snel

De verkeersdienst van de politie heeft snelheidscontroles gehouden in de Koerselsebaan, St.-Jobstraat en Bieststraat. 1258 voertuigen werden gecontroleerd. 14 bestuurders reden te snel. In St.-Jobstraat reed maar 1 van 569 bestuurders te snel.

groeten-uit-heusden

Groeten uit ... Heusden

De dorpsraad Heusden maakte een eigen vakantiefoto in de vorm van een collage met de terrassen. Misschien ook nog bruikbaar in het najaar, de terrassen bedoelen we.

groeten-uit-oostende

Groeten uit Oostende

De familie Bosmans bracht de laatste dagen van haar zomervakantie door in Oostende en kiekte vanop het westerstaketsel(de pier) deze tweemaster. Het gaat om de Nele, een houten boot, die enkele jaren geleden in de achterhaven is gebouwd in het kader van een werklozenproject. Op de achtergrond vuurtoren Lange Nelle en rechts het gebouw van het reddingswezen.

groeten-uit-orange

Groeten uit Orange

De familie Tiri-Colson bezocht het Romeins theater in het Franse Orange, één van de best bewaarde Romeinse theaters trouwens. En ze kregen alleen maar respect voor de bouwkunst van de Romeinen, want zelfs als je fluistert kan iedereen binnen het complex meeluisteren. Zeer steil en met stijl gebouwd! Meer foto's

groeten-uit-noorwegen

Groeten uit Noorwegen

Gust Ischen trok deze zomer met de camera door Noorwegen en maakte er een paar adembenemende opnamen. Meer foto's

brand-verwoest-woning-op-lindeman

Brand verwoest woning op Lindeman

Een zware brand heeft vanmorgen een woning in de Olmenstraat, op de Lindeman helemaal vernield. Toen het vuur ontstond waren drie van de vier kinderen van het gezin aanwezig samen met hun vader, de moeder was met een ander kind naar de dokter. Ze werden wakker zodat iedereen tijdig het huis kon verlaten. Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al naar buiten. Het vuur ontstond beneden in de woning maar de oorzaak is nog niet gekend. Het huis is zo goed als helemaal vernield, de aanpalende woning kon gevrijwaard worden. Het OCMW gaat op zoek naar een tijdelijk onderkomen voor het getroffen gezin.  De zes gezinsleden zijn totaal alles kwijt,

marc-geboers-is-nieuwe-ziekenhuisdirecteur

Marc Geboers is nieuwe ziekenhuisdirecteur

Marc Geboers wordt de nieuwe algemeen directeur van het Sint-Franciskusziekenhuis. De Raad van Bestuur moest op zoek naar een nieuwe directeur door het vertrek van Erwin Bormans naar het ZOL. Marc Geboers is 49 jaar en cardioloog van opleiding met onder meer een specialisatie ziekenhuisbeleid en -management. Sinds 2002 is hij medisch directeur, eerst van het AZ Maria Middelares in Sint-Niklaas en na de fusie van het AZ Nikolaas in dezelfde stad. De termijn waarbinnen hij in dienst kan treden moet nog besproken worden.

computers-weg-uit-school

Computers weg uit school

Uit de gemeenschapsschool De Schans in de Schansstraat zijn tijdens de vakantie vier computers gestolen. De directie probeert nog voor de start van het schooljaar de computers te vervangen. De dieven sloegen toe in een deel van het gebouw dat niet van een alarm is voorzien en is wat aan het zicht onttrokken. De directie wil nu de beveiligng uitbreiden.

t-is-paddenstoelentijd-3

't Is paddenstoelentijd (3)

De ruitjesbovist (Calvatia utriformis)komt in de vroege zomer tot de late herfst voor, meestal op zandige bodem in droge graslanden, in loof- en gemengde bossen en parken. Deze vond Stefan Was op het kerkhof in Heusden. De soort komt niet zoveel voor en is eetbaar als ze nog jong is. In Engeland hebben ze een leuke naam bedacht: ‘Devils snuffbox’ oftewel ‘De snuifdoos van de duivel’. Het bovenste deel van het vruchtlichaam is met vlakke, piramideachtige, (…) Lees het hele bericht

even-een-straatje-om-de-schilders-slot

Even een straatje om: de schilders (slot)

Niet toevallig wordt de wijk tussen Mommestraat en Sluisbamd de 'schilderswijk' genoemd. Alle straten kregen er de naam van schilders.Peter Paul Rubens (1577 – 1640, links een zelfportret) was de populairste meester uit de Barok-periode. Hij werkte onder meer in Italië en Spanje en werd in 1608 benoemd tot hofschilder van aartshertogen Albrecht en Isabella. Zijn bekendste werken zijn De Liefdestuin, Medici-cyclus, Allegorie van de vrede en De drie (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-15

Vanavond gezien

Janneke Maan door de lens van Yves Maex

groeten-uit-l-estartit

Groeten uit L'Estartit

De familie Neuteleers bracht de vakantie door in het Spaanse L’Estartit. Ze hebben er duidelijk niets op het strand achter gelaten.

groeten-uit-noord-ierland

Groeten uit Noord-Ierland

De familie Swinnen-Swinnen ging op vakantie in Noord-Ierland. Het cliché dat het in Ierland altijd regent, klopt niet, zeggen ze. Het weer was er mooier dan in ons grillig landje en de natuur is er prachtig.

win-een-meet-amp-greet-met-kobe

Win een meet & greet met Kobe

Goed nieuws voor de fans van Kobe van Ketnet, want zij kunnen een meet & greet winnen met hun idool op 3 oktober tijdens de happening Fair fashion for kids in Muze. Op het programma onder meer een fair en kids modeshow gepresenteerd door Kobe Van Herwegen en een duurzame markt. Maar hoogtepunt voor de kobefans wordt dus de meet & greet. Ben je tussen 8 en 12 jaar en een grote fan van Kobe, maak dan een foto van jezelf en een fairtrade product (pakje koffie, banaan, sapje, …) en (…) Lees het hele bericht

groeten-uit-hotton

Groeten uit Hotton

De familie Alenus-Beunens heeft in Hotton de vakantie afgesloten. Ze zagen er liefst 52 luchtballonnen opstijgen. Lize heeft tussen de kajakkers door de Lesse in Walzin te voet overgestoken en op de terugweg naar de chalet nog vlug een fotootje van het kasteel en de tuinen van Frey genomen. Meer foto's

slimcontroles-ook-in-heusden-zolder-1

SLimcontroles ook in Heusden-Zolder

Afgelopen weekend waren er SLimcontroles in 7 Limburgse politiezones en van de wegpolitie, ook in Heusden-Zolder. Bij al die acties zijn 625 ademtesten afgenomen, 16 of 3 % was positief. Van de 15.200 auto's die gecontroleerd werden op snelheid, reden er 516 te snel. Daarnaast zijn nog 61 andere verkeersovertredingen vastgesteld. 15 rijbewijzen zijn ingetrokken. Er zijn in het weekend in Limburg 75 ongevallen gemeld, daarbij vielen 1 dode, 5 zwaar- en 21 lichtgewonden. Bij die ongevallen zijn nog eens 11 dronken bestuurders betrapt.

groeten-uit-torrevieja

Groeten uit Torrevieja

Eric en Claudia Philips hebben deze vakantie hun frituur achtergelaten om op vraag van een rijke Nederlander voor zijn gezin te gaan koken in het Spaanse Torrevieja. En naar verluidt werden zijn paëlla en zeevruchtenpizza beter gesmaakt dan de lokale. Zo te zien was er ook nog wat vrije tijd om te genieten.

verschillende-overtredingen-bij-controle

Verschillende overtredingen bij controle

Bij verkeerscontroles heeft de politie 4 bestuurders betrapt die geen gordel droegen. Negen gebruikten hun gsm aan het stuur. Eén bromfietser reed zonder gordel. Eén wagen was niet ingeschreven, twee andere auto's bleken niet verzekerd. Drie auto's vertoonden technnische gebreken en één bestuurder had geen rijbewijs.

morgen-opendeur-bij-het-cvo

Morgen opendeur bij het CVO

Niet alleen in de kleuter-, lagere en middelbare scholen worden momenteel de laatste voorbereidingen gedaan voor het nieuwe schooljaar, ook in de academie en het CVO maken ze zich klaar. Het Centrum voor Volwassenonderwijs in de Molenstraat houdt morgen van 16 tot 21 uur een opendeurdag. Daar kan je komen kennismaken met het volledige cursusaanbod. Een goeie gelegenheid voor wie de knoop over zijn opleiding of cursus nog niet heeft doorgehakt om eens te praten met lesgevers of andere cursisten. Het aanbod vind je ook hier terug

groeten-uit-blankenberge-3

Groeten uit Blankenberge

Greet Claes kiekte een zonsopgang op een mistige maandagmorgen in Blankenberge

veel-schade-bij-botsing-1

Veel schade bij botsing

Afgelopen nacht zijn twee auto's gebotst op de Koolmijnlaan, ter hoogte van het Rode Kruis. De bestuurders kwamen er met de schrik van af, maar de materiële schade was wel groot, ook een straatlantaarn en een verkeersbord sneuvelden.

groeten-uit-chamonix-mont-blanc

Groeten uit Chamonix-Mont Blanc

Jos Willems stuurde ons dit mooie zicht op Chamonix-Mont Blanc. Gemaakt tijdens een reis in de Franse Alpen en het massief van de Mont Blanc met het hoogste punt van Europa bereikbaar met een kabelbaan. Bekijk ook eens de andere foto's van het landschap en de fauna in het hooggebergte.

t-is-paddenstoelentijd-2

't Is paddenstoelentijd (2)

De gewone krulzoom (Paxillus involutus) verschijnt van juli tot oktober in loof- en naaldbossen. De rand van de olijfbruine, fijn viltige hoed is ingerold. Bij aanraking worden de plaatjes - die je onder de hoed aantreft - al snel bruin. Vroeger was de paddenstoel, vooral gebakken, heel geliefd, hoewel bekend was dat hij rauw giftig was. Door verhitting wordt het gif weliswaar vernietigd, maar als je ze dikwijls eet worden antistoffen gevormd die tot acute leverbeschadigingen en de dood kunnen leiden. We zetten er hier dus geen keukenrecept bij. Stefan Was trof dit exemplaar bij de watertoren aan.

even-een-straatje-om-henry-dunant

Even een straatje om: Henry Dunant

Het Dunantplein is genoemd naar Henry Dunant, de stichter van het Rode Kruis en de initiatiefnemer van de eerste Conventie van Genève. Dunant kwam op zijn idee op het slagveld bij de Italiaanse plaats Solferino in 1859, waar nationalistische Italianen samen met de troepen van Napoleon slag leverden tegen Oostenrijk en Hongarije. Na afloop waren er 30.000 doden en duizenden gewonden en verminkten. Met de hulp van de vrouwen uit de streek, zette Dunant primitieve posten op in (…) Lees het hele bericht

regi-en-wout-doen-summerbreeze-ontvlammen

Regi en Wout doen Summerbreeze ontvlammen

Summerbreeze begon al om 12 uur en dat is erg vroeg. De grootste fanatiekelingen waren op dat moment al op de afspraak. Toch kwam de rest van de middag eerder traag op gang, maar toe Regi rond 18 uur op het hoofdpodium kwam, was de tent meer dan volgelopen en de vlam ging meteen aan de lont. Inclusief handjes in de lucht uiteraard. Vanaf dan zat het goed met de sfeer voor de rest van de avond, en konden zowel jongere dj's zich bewijzen en met dj Wout werd nog een nieuw hoogtepunt bereikt. (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-29-augustus-2010

Vandaag gezien

Matice leert voor motard. Nog even wachten tot de grond tot aan zijn voeten is gegroeid en hij is vertrokken.

bolliniteam-weer-de-sterkste

Bolliniteam weer de sterkste

Zoals de vorige edities was ook nu het Diepenbeekse Bollini te sterk voor iedereen op de 24 hours cycling. In het totaal legden ze 243 rondes af, pakweg 1.000 km. Ze maakten 11 pitsstops en hadden 1 ronde meer dan de tweede APK-Quality Litegear Team en 2 meer dan de derde Kriekel Cycling Team 2. Enkele prestaties van teams uit Heusden-Zolder: Borremans Cycling Zolder was knap vijfde, TTHZ Cycling Team 1 8ste, op 25. de Zolderse Bikers, 32.TTHZ Cycling Team 2, 35. TTHZ 4, 36. VDW Chape Heusden, de anderen zaten bij de top 100. Overigens konden de finale en de aankomst op een behoorlijke belangstelling rekenen.
 Meer foto's

terug-van-singapore

Terug van Singapore

De Belgische delegatie is teruggekeerd van de eerste Jeugd Olympische Spelen in Singapore. De jonge atleten werden op Zaventem opgewacht door enkele honderden sympatisanten en familieleden. Ook turner Thomas Neuteleers - door de buitenlandse media Young Tommy genoemd - werd er in de bloemetjes gezet door de Gymnastiek Federatie Vlaanderen.

vandalen-en-brandstofdieven

Vandalen en brandstofdieven

Zaterdagavond laat zijn twee dieven op heterdaad betrapt toen ze diesel probeerden te stelen uit een vrachtwagen die geparkeerd stond op de parking bij De Veen. Een getuige zag hen en de twee mannen kozen het hazenpad in een BMW. Langs de vrachtwagen hadden ze twee jerrycans achtergelaten.
Nog zaterdagnacht hebben vandalen een hoogspanningscabine vernield in de Helzoldlaan. Het werd vanochtend opgemerkt door een toevallige voorbijganger. Infrax heeft voorlopige herstellingen uitgevoerd.

geert-vanhove-47-punten-op-zijn-eentje

Geert Vanhove: 47 punten op zijn eentje

In de terugwedstrijd voor de Beker van België heeft basketbalclub BBC Zolder Gistel-Oostende verslagen met 81-69. Even leek het scenario van vorige week in Oostende zich te herhalen toen Zolder 0-5 achterkwam maar een sublieme Geert Vanhove (47 punten in de hele match) zorgde ervoor dat Q1 met 28-12 werd afgesloten. Gistel kwam nog even dreigen maar bij de rust stond het 45-31. Pas in het vierde kwart kwamen de West-Vlamingen nog terug tot op 8 punten maar het duo Vanhove-Tiri ontnam hen alle illusies.

kvv-start-met-gelijkspel

KVV start met gelijkspel

Op de eerste speeldag van de voetbalcompetitie in vierde nationale heeft KVV Heusden-Zolder 1-1 gelijkgespeeld tegen Oosterzonen.

de-ochtendstond-heeft-goud-in-de-mond

De ochtendstond heeft goud in de mond

Heel wat renners juichten in stille toen ze de zon zagen opkomen, ondanks de koude troffen we in de pitlane zelfs zonnekloppers. Alles beter dan die koude nacht trouwens. De winnaars van de vorige jaren, het Bolliniteam reed om 9 uur aan de leidng met 174 ronden. Twee ploegen uit Heusden-Zolder in de top 10 op dat ogenblik, namelijk TTHZ Cycling Team 1 en Borremans Cycling Zolder. Meer foto's

de-nacht-was-lang-en-koud

De nacht was lang en koud

Voor de deelnemers - en de supporters - van de Eneco 24 hours was het een koude en lange nacht. De renners probeerden elkaars gezelschap op te zoeken. Gelukkig stond er bij het krieken van de ochtend een zonnetje, hopelijk blijft de regen lang genoeg achter.

klaar-voor-summerbreeze

Klaar voor Summerbreeze

Het Summerbreezeterrein ligt klaar om straks meer dan 50 dj's en veel feestvierders te ontvangen om de zomervakantie uit te zwaaien.

op-naar-het-voetbalseizoen-fc-anadol

Op naar het voetbalseizoen: FC Anadol

Voor FC Anadol dat vorig jaar na een chaotisch seizoen degradeerde van derde naar vierde provinciale, hopen ze weer bovenaan te kunnen meedraaien. Het team werd grondig verjongd en koestert weer ambities.
Trainer: Kenan Ozver (eerste jaar hoofdtrainer, voordien hulptrainer)
Aangeworven:Ulgar Durdu, Uzman Unal, Uzam Miktat, Uzen Furkan en Jelec Adem, Tekim Kaam Sezgim en Kumru Fatih (allen Eendracht Houthalen)
Afgestaan: Ozturk Mert (Vrijheid Zolder), Yussouf (…) Lees het hele bericht

t-is-paddenstoelentijd-1

't Is paddenstoelentijd (1)

De lente gooit met bloemetjes, de zomer kleurt het fruit en de herfst tovert wondere paddenstoelen tevoorschijn. En met de vele regen van de afgelopen tijd, lijken we op een grandioos paddenstoelenseizoen af te stevenen. Dat was ook kenner Stefan Was niet ontgaan en hij kon er een hele reeks fotograferen, vier weken lang zal hij ons informeren over die vreemde, wat mysterieuze creaturen die enkele dagen of weken hun kopjes uit de donkere bosgrond of waar dan ook omhoog wurmen. Om daarna (…) Lees het hele bericht

even-een-straatje-om-rodenbach

Even een straatje om: Rodenbach

Hoewel hij amper 24 jaar oud geworden is, heeft Albrecht Rodenbach een flinke invloed gehad op de Vlaamse beweging en is hij altijd symbool blijven staan voor de Vlaamse studentenbeweging. Hij werd geboren in Roeselare in 1856, zijn familie was afkomstig uit Duitsland. Zijn Vlaamsgezindheid steekt de kop op tijdens zijn studies aan het Kleinseminarie, vooral onder invloed van leraar Hugo Verriest. Dat leidt tot een conflict en op het schoolfeest weigerden de leerlingen Franse liederen te (…) Lees het hele bericht

jan-kuyckx-zesde-in-dernywedstrijd

Jan Kuyckx zesde in dernywedstrijd

Op de dernywedstrijd Omloop Mandel-Leie-Schelde in het West-Vlaamse Meulebeke is Jan Kuyckx vandaag 6de geëindigd op 2:16 van winnaar Jan Ghyselinck. De wedstrijd ging over 96 km.

piet-piraat-schip-ahoy

Piet Piraat, schip ahoy

Veel volk vanavond in de tent op Suska Berg voor het ijzersterke optreden van de Studio 100 TV-band. Maar de meeste kinderen waren uiteraard gekomen voor hun grote idool: Piet Piraat. En buiten de show maakte hij nog ruimschoots de tijd om met hen te poseren en foto's uit te delen. Zo slecht zijn die piraten dus toch nog niet. Meer foto's

turkuaz-bekert-verder

Turkuaz bekert verder

Ook Turkuaz Heusden heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de Beker van België zaalvoetbal. Het versloeg Elsene met 5-0.

de-sfeer-zit-er-goed-in

De sfeer zit er goed in

Terwijl de pedaalridders zich de ziel uit het lijf reden, amuseerden de jongsten zich in de paddock tijdens de 24 uur en de familie vergaapte zich aan de animatie en de stunts. Hierbij wat sfeerbeelden van op en naast de piste. Meer foto's

het-belooft-een-taaie-klus-te-worden

Het belooft een taaie klus te worden

De 'Le Mans' start van de Eneco 24 Hours was al erg spektakulair. Maar het belooft de zwaarste editie tot nu toe te worden, zeker als je een blik werpt op de weersvoorspellingen. 't Wordt erg fris, en we kunnen ons aan nog heel wat regen en wind verwachten. Vooral de nacht zal heel wat renners zwaar vallen. En nochtans zat voor en bij de start - zeker ook bij de deelnemers uit Heusden-Zolder de sfeer er goed in. Meer foto's

geen-wereldrecord-fietsbellen

Geen wereldrecord fietsbellen

Het wereldrecord 'Fietsbellen' is vanmiddag niet gesneuveld op Circuit Zolder. Het provinciebestuur wilde met de fietsbel - dit jaar het symbool van het Limburgse toerisme - een 1.000-tal fietsers naar de omloop lokken om samen te rinkelen op de tonen van het Limburgs volkslied. Maar er daagden 505 fietsers op, te weinig zowel om het officiële als het officieuze record te bedreigen. Wellicht heeft alles te maken met het erg wisselvallige weer. Volgend jaar wordt een nieuwe poging gedaan. Meer foto''s

man-neergeschoten-in-valkenswaard

Man neergeschoten in Valkenswaard

Afgelopen nacht is een man van 22 uit Heusden-Zolder zwaargewond geraakt bij een schietpartij in het Nederlandse Valkenswaard, net over de grens in Lommel. Het incident deed zich voor nabij een café Papparazi aan de Markt.Eerder op de avond was ruzie ontstaan in het café, daar was wellicht ook de man uit Heusden-Zolder bij betrokken. Buiten kwam het tot een vechtpartij, iemand trok een wapen en schoot. De man raakte zwaar gewond en is meteen geopereerd. Zijn toestand is intussen vrij stabiel. De politie heeft de sporen onderzocht en is nog op zoek naar getuigen.

si-heusden-zolder-ligt-uit-de-beker

SI Heusden-Zolder ligt uit de beker

In de eerste ronde van de Beker van België is kersvers tweedenationaler MFC SI Heusden-Zolder uitgeschakeld door Anderlecht Black Eagles uit derde nationale. Het was een spannende en gelijkopgaande wedstrijd, waarbij de bezoekers gehandicapt waren door het ontbreken van een handvol spelers. De partij eindigde op 4-4, maar bij het nemen van de strafschoppen waren die van Anderlecht koelbloediger: 4-3 en Heusden-Zolder kan zich meteen volop op de competitie concentreren.

groeten-uit-robertville

Groeten uit Robertville

Gert Vandebroek ging op motorvakantie naar Robertville en omgeving en kiekte daar het stalen ros van het gezelschap.

op-naar-het-voetbalseizoen-statie-sport

Op naar het voetbalseizoen: Statie Sport

Voor Statie Sport is de ambitie in vierde provinciale een plaats in de eerste vijf en als het even kan ook de eindronde meepikken.
Trainer: Freddy Mathijs (4de seizoen)
Aangeworven: Baeten Laurens (Lillonia) , De Leger Wout (Laak) , Akbaba Baris (E. Houthalen), Gijbels Koen (E . Genenbos) , Sempels Kevin (Lillonia)
Vertrokken: Uit: Balci Murat (Veerle Sport) , Timmers Bernard (Viversel) , Dosquet Billy (Gestel)
Kern: Baris Akbaba, Jens Baeten, (…) Lees het hele bericht

even-een-straatje-om-guido-gezelle

Even een straatje om: Guido Gezelle

Vandaag een grote naam: Guido Gezelle, dichter, taalgeleerde, vertaler en publicist, geboren in Brugge op 1 mei (!) 1830. Na zijn priesterstudies, werd hij in 1854 leraar aan het kleinseminarie in Roeselare. Hij zette zich in voor de herwaardering van zijn moedertaal, het Vlaams. Hij bestudeerde de volkstaal de oorspronkelijke Vlaamse poëzie. Vanaf 1858 publiceerde hij zijn eerste publicaties en poëziebundels, vele daarvan worden vandaag nog altijd gelezen. Zeer bekend is (…) Lees het hele bericht

la-baracca-zorgt-voor-bekerstunt

La Baracca zorgt voor bekerstunt

In de Beker van België zaalvoetbal heeft tweedeprovincialer La Baracca vanavond voor een stunt gezorgd door tweenationaler Schoten met 5-3 te verslaan. De bezoekers begonnen nochtans sterk en kwam meteen 0-1 voor, maar al na 10 minuten stond het 2-1 en dat was meteen een kantelmoment. La Baracca bleef goed aanvallen en de wedstrijd controleren. Wellicht is Moeskroen de volgende tegenstander, volgende week start ook de competitie.

zondag-zomertour-van-bloso-op-circuit

Zondag Zomertour van Bloso op circuit

Tijdens de Eneco 24 hours strijkt zondag ook Bloso op het circuit neer met zijn Zomerpromotietour. Bloso test de fysieke conditie van +18jarigen met de S3 test en de fietsergometertest, er is speedball, speleo en muurklimmen. Maar ook heel wat Vlaamse sportfederaties nemen deel met initiaties nordic walking, speleo, muurklimmen,ropeskipping, gymnastiek, karate, taekwondo, zweefvliegen, golf en wandelen.Bloso neemt deel aan de trialbike en Kenny Belaey geeft demonstraties. Ook voor de kinderen is er (…) Lees het hele bericht

groeten-uit-parijs

Groeten uit Parijs

Sarah en Thijs bezochten Parijs en Disneyland. En van Parijs kom je natuurlijk niet terug zonder foto van de Eifeltoren. zeker omdat het er zonnig en warm was, en de drukte namen we erbij, meldt Sarah nog.

t-trapke-had-een-eigen-boerderij

't Trapke had een eigen boerderij

't Trapke hield vandaag zijn tuinfeest. Het gaat om de dagopvang van 't Weyerke voor kinderen met een diep mentale of meervoudige handicap. Het tuinfeest is de afsluiter van een zomerproject. De voorbije maanden was 't Trapke omgebouwd tot een bonte boederij met onder meer schapen-, koeien- en ezelsstallen. Tijdens het tuinfeest konden hun familieleden mee nagenieten. Maar de kinderen én personeelsleden hebben een hele zomer genoten. Wat wil je als er zoveel te zien, te voele, te proeven en te ruiken is en als er zelfs een weekje jacuzzi op het programma van de wellnessfarm stond. Meer foto's

een-gewonde-bij-botsing

Eén gewonde bij botsing

Bij een botsing tussen twee auto's in Halhei is vanavond één gewonde gevallen.  Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Afgelopen nacht gebeurde een merkwaardig ongeval in de Onze-Lieve-Vrouwstraat. Daar verloor een bestuurder de controle over zijn wagen en kwam op zijn dak in een voortuin terecht.

test-aankoop-tevreden-over-gemeentediensten

Test-Aankoop tevreden over gemeentediensten

De gemeente-administratie van Heusden-Zolder krijgt een positieve beoordeling van Test-Aankoop. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag is verschenen. Test-Aankoop stuurde in maart dit jaar een ploeg anonieme onderzoekers naar 159 Belgische steden. Daarbij werd getest op 4 algemene aspecten en drie scenario's. Heusden-Zolder scoorde goed op de aanduiding van de openingsuren, de vindbaarheid van de loketten en de toegankelijkheid (…) Lees het hele bericht

vakantiefoto-s-nog-vier-dagen

Vakantiefoto's: nog vier dagen

De dagen van de zomervakantie 2010 zijn geteld. En dat betekent ook dat er na vandaag nog welgeteld 4 dagen overblijven om uw vakantiefoto's in te sturen en in aanmerking te komen voor een etentje of een korf met lekkers. Naam en adres en wat uitleg bij de foto niet vergeten. redactie[!]heusden-zolder.eu

dit-weekend-opendeur-in-dierenopvangcentrum

Dit weekend opendeur in dierenopvangcentrum

Morgen en zondag houdt het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in de Strabroekweg zijn jaarlijkse opendeurdagen. Je kunt er gaan kijken naar de meer dan 2.000 gasten die er momenteel verblijven, waaronder vooral veel jachtwild: zo'n 1.000 fazanten en 500 wilde eenden. Wellicht krijgen de bezoekers ook Isaura te zien, de walabi die met de fles is grootgebracht. En daarnaast wacht nog een heleboel 'tamme' dieren op een adoptiegezin. (…) Lees het hele bericht

257-teams-voor-fiets-24-uren

257 teams voor fiets 24-uren

Na de auto's vorige week is het de weekend aan de fietsers om hun eigen 24 uur van Zolder te rijden, tijdens de Eneco 24 Hours Cycling. Die wordt zaterdag om 16 uur op gang geschoten en duurt (uiteraard) tot zondag 16 uur. In die tijd nemen liefst 257 teams het tegen elkaar op, en op de zware momenten ook een stukje tegen zichzelf. De dappersten rijden alleen, maar de meeste renners komen in ploeg zodat het aantal deelnemers de 1.000 overschrijdt. Morgen in de loop van de dag kunnen de renners (…) Lees het hele bericht

barbecue-en-fietsen-voor-congolees-ziekenhuis

Barbecue en fietsen voor Congolees ziekenhuis

Dit weekend staan weer twee activiteiten op het programma ten voordele van het ziekenhuis in Panzi, Congo. Zaterdag organiseert 'Heusden-Zolder fietst naar Congo' een barbecue op het terras van de OTO-bar op Terlaemen. Voor 10 tot 15 euro kan je vanaf 16 uur aanschuiven, er is ook animatie voor de kinderen en ondertussen kan je meekijken naar de Eneco 24 uren voor fietsers. Zondag wordt voor de zesde keer de fietstocht 'Lekker op wieltjes' op het getouw gezet en (…) Lees het hele bericht

vrijkaarten-summerbreeze-zijn-weg

Vrijkaarten Summerbreeze zijn weg

Andermaal werd onze redactiepostbus overspoeld met mails voor een gratis ticket voor Summerbreeze. Na lang zoeken hebben we een onschuldige hand gevonden die de gelukkigen heeft aangeduid. Ze hebben inmiddels een mail van ons gehad, hun namen zijn te vinden op onze facebookpagina.

op-naar-het-voetbalseizoen-sk-heusden-06

Op naar het voetbalseizoen: SK Heusden 06

In de vierde provinciale wil SK Heusden 06 proberen bij de eerste vijf te eindigen en als het even kan een eindrondeticket mee te pikken.
Trainer: Gert Willems (eerste seizoen)
Aangeworven: Jelle Bollen, Stein Kenens (Stokrooie VV), Rachid Kharra (Stal Sport), Abderrahim Latifine (FC Lillonia), Kazim Manavlar (Anadol), Glenn Vanhove (Statie Zolder), Cem Yavuz (Anadol)
Vertrokken: Wim Bervoets (Ubbersel), Mario Gielen (woont in Malta), Wim Grauls (?), Mathie (…) Lees het hele bericht

even-een-straatje-om-lodewijk-dosfel

Even een straatje om: Lodewijk Dosfel

Lodewijk Dosfel is nog een naam uit de Vlaamse beweging, hij werd geboren in 1881 in Dendermonde, was actief in de Vlaamse studentenbeweging waar hij het tijdschrift "Jong Dietschland" oprichtte. In 1900 werd hij hoofdredacteur van "Ons Leven" en debuteerde hij op letterkundig gebied met "Gedichten". Hij zette zich in voor de vernederlandsing van de Gentse universiteit en het onderwijs in het algemeen. Hij werd trouwens hoogleraar aan de unief en van de Duitse bezetting (…) Lees het hele bericht

suska-bergfeesten-zijn-gestart

Suska Bergfeesten zijn gestart

Vanavond had in De Mint de officiële opening plaats van de Suska Bergfeesten 2010. De handelaars hebben daar een nieuwe kern gevormd en er waait duidelijk een frisse wind. Dat bewijst het feestprogramma met morgen de hypnoseshow met Jos Claus, zaterdag het optreden van de Studio 100-TV band met Piet Piraat en een vuurwerk en zondag het 12-uur durende Summerbreeze-festival. En tussendoor zijn er nog kermis, straatanimatie, muziek, enz.

510-deelnemers-aan-circuitrondleidingen

510 deelnemers aan circuitrondleidingen

Ondanks het mindere weer daagden vandaag weer 48 deelnemers op voor de donderdagse rondleiding op Circuit Zolder. Het is in de loop van de zomer duidelijk geworden dat de vzw Toerisme Heusen-Zolder een gat in markt heeft ontdekt. Hoewel in het begin gestart is met slechts 7 belangstellenden, hebben in totaal 510 mensen deelgenomen aan het kennismakingsbezoek. En die kwamen van overval, van Heusden-Zolder tot Oost- en West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, en Nederland tot Friesland toe. (…) Lees het hele bericht

oppositie-tegen-verkoop-recyclagepark

Oppositie tegen verkoop recyclagepark

Op de gemeenteraad heeft de oppositie zich verzet tegen de verkoop van het recyclagepark aan Limburg.net, maar de meerderheid keurde de overdracht goed. Volgens de oppositie zal de bevollking de dupe worden doordat er meer moet betaald worden en ook het personeel wordt voor een voldongen feit geplaatst. Het kon via een examen overstappen naar Limburg.net, maar dat is volgens Danny Vanoppen (SP.a) absurd omdat ze het werk al jaren uitvoeren. Jan Jans (Vlaams Belang) was een (…) Lees het hele bericht

ophaalgebouw-heet-nu-de-verdieping

Ophaalgebouw heet nu 'De Verdieping'

Het ophaalmachinegebouw heet voortaan 'De Verdieping', dat is bekendgemaakt tijdens een kick-off-meeting in CeDuBO. Zoals bekend zal de restauratie en inrichting tot CVO zowat 23,5 miljoen euro kosten. 7 miljoen komt van AGIOn (gebouwen onderwijs), 4 miljoen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, 4 miljoen van Ruimte en Erfgoed (Vlaanderen), en 3,5 miljoen van de provincie (LSM). Dat zijn Vlaams minister van onderwijs Pascal Smet en gedeputeerde van economie Marc (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-26-augustus-2010

Vandaag gezien

De nieuwe bewoners van het ophaalgebouw zijn al aangekomen en zijn alvast begonnen met een grondige restauratie van de muren, volgens hun beproefde methode.

op-bezoek-in-het-ophaalgebouw

Op bezoek in het ophaalgebouw

Hoogdag vandaag voor het ophaalgebouw, straks wordt tijdens een academische zitting meer toelichting gegeven bij de plannen en het financiering van het gebouw. Ook de nieuwe naam en logo worden onthuld. Vanmorgen troonde burgemeester Claes de pers mee voor een exclusieve en eenmalige rondleiding door het gebouw, er werd gretig gefilmd, gefotografeerd en geïnterviewd.

gemeenteraad-over-ophaalgebouw-en-recyclagepark

Gemeenteraad over ophaalgebouw en recyclagepark

Vanavond om 19 uur vergadert de gemeenteraad. Die zal zich onder meer buigen over het dossier van het ophaalgebouw dat vandaag zijn officiële 'kick-off' kent. De Ruimtelijke Uitvoeringsplannen voor Eversel, Mortelveld en Dorpscentrum Heusden zullen definitief goedgekeurd worden. Ook de overdracht van het gemeentelijk recyclagepark naar Limburg.net staat op de agenda.

met-zijn-allen-op-de-terrilfoto

Met zijn allen op de terrilfoto

Op zondag 19 september om 14u30 wordt in Heusden-Zolder voor een nieuwe stunt gezorgd. Bovenop de mijnterril zal fotografe Marleen Daniëls een originele foto maken met zoveel mogelijk inwoners. Marleen is een internationaal gekende fotografe afkomstig uit Heusden-Zolder. Vorig jaar won ze de driejaarlijkse cultuurprijs ‘Het Eikenloof’ en werkt nu in opdracht van de gemeente aan een unieke fotoreeks van Heusden-Zolder. De ‘terrilfoto’ zal uiteindelijk in groot (…) Lees het hele bericht

op-naar-het-voetbalseizoen-fc-bolderberg

Op naar het voetbalseizoen: FC Bolderberg

FC Bolderberg kon zich vorig seizoen in de eindronde handhaven in derde provinciale. De club hoopt dit jaar in de bovenste helft van de rangschikking mee te draaien. Daarvoor is de ploeg samengehouden, en versterkt met een reeks nieuwkomers. Er wordt ook gestart met een extra reservenploeg.
Trainer: Steve Swerts (tweede seizoen)
Aangeworven: Brondel Steve (Laak), D' Amires Maurizio (Lillonia),  D' Amires Vittorio (Uikhoven), Geypens Steven (Halveweg Zonhoven), (…) Lees het hele bericht

even-een-straatje-om-kanunnik-david

Even een straatje om: Kanunnik David

Kanunnik Jan Baptist David gaf zijn naam aan het Davidsfonds, de grootste Vlaamse cultuurvereniging. Hij werd in 1801 in Lier geboren, als Fransman, in 1815 werd hij Nederlander om in 1830 Belg te worden. David was doctor in de letteren en wijsbegeerte van de KUL en lid van Belgische Koninklijke Academie van wetenschappen, letteren en fraaie kunsten en andere genootschappen. Na zijn priesterwijding werd hij leraard in het atheneum van Antwerpen en het kleinseminarie van Mechelen. Verschillende (…) Lees het hele bericht

1000-zonnen-stoel-stond-op-terlaemen

1000 Zonnen stoel stond op Terlaemen

'De Stoel' van het zomerse Eén programma 1000 Zonnen stond vanavond opgesteld vlak langs het circuit op Terlaemen. En iedereen haastte zich er natuurlijk naar toe, deze keer moesten ze een helm meebrengen. De winnares mocht met een vliegticket naar Athene naar huis. Morgen om 19u30 te zien op Eén.

win-vrijkaarten-voor-summerbreeze

Win vrijkaarten voor Summerbreeze

Zoals aangekondigd, sluit Summerbreeze zondag aan Suska Berg het zomerse festivalseizoen in Heusden-Zolder af. Nogal wat mensen vragen zich af wanneer de top-dj's precies optreden. Regi staat op het podium om 18 uur, Peter Luts om 21u30 en Wout (foto) sluit af om 23 uur. En nog een verrassing voor onze lezers, want Internetgazet mag 20 mensen gelukkig maken met een vrijkaart. Snel een mailtje sturen met je naam en adres naar redactie [!] heusden-zolder.eu. Opgelet, je moet wel16 jaar zijn.

milk-inc-krijgt-een-krasbiljet

Milk Inc. krijgt een krasbiljet

De Milk Inc.-machine blijft maar draaien, nu lanceert de Nationale Loterij een Milk Inc.-krasbiljet. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt voor een Belgische muziekgroep. Wie eens over de rug van Regi of Linda krabt - allez, bij wijze van spreken dan toch - kan tot 50.000 euro winnen. Hoeveel ze zelf beiden winnen met de deal, is niet bekend. Feit is wel dat ze op 5 september met een concert in de Ancienne Belgique in Brussel het krasbiljet 'dopen', 's anderendaags liggen de biljetten in de winkel. Vanavond heeft Milk Inc. trouwens nog opgetreden in Camp Nou, het voetbalstadion van Barcelona, waar een galamatch tussen FC Barcelona en Milan op het programma stond. Regi bracht live verslag uit over zijn belevenissen in Villa Vanthilt.

keukenbrand-snel-onder-controle

Keukenbrand snel onder controle

Het heeft in de vooravond gebrand in een woning in Halhei. Het vuur was ontstaan in de keuken en toen de brandweer arriveerde, kwam de rook al door het dak uit. De brand was snel onder controle, maar de keuken is deels vernield. De rest van de woning heeft veel rookschade

opnieuw-namaakparfum-op-de-markt-1

Opnieuw namaakparfum op de markt

Op de multiculturele markt hebben politieinspecteurs vandaag opnieuw verkopers van namaakparfum betrapt. Eén verkoper kon na een korte achtervolging gevat worden. 78 flacons zijn in beslag genomen. De markt lokte 9500 bezoekers. De politie stelde 3 parkeerovertredingen vast in Kolderhof en 3 op het fietspad in de Stationsstraat. Op het marktgedeelte stond een niet-gekeurde wagen. Die is weggetakeld.

open-monumentendag-op-3-plaatsen

Open Monumentendag op 3 plaatsen

Vandaag is het programma van de Open Monumentendag Vlaanderen voorgesteld. Die heeft plaats op zondag 12 september met als thema 'De Vier Elementen'. In Heusden-Zolder situeert het gebeuren zich op 3 plaatsen. Tussen 10 en 18 uur kan je 'De Centrale' op het mijnterrein bezoeken en zet ook het Museum Woutershof in Zolder-Centrum zijn deuren open. En er zijn twee geleide wandelingen (5,5 km) op en rond de mijnterril) om 10 uur en 14u30, maar heel de dag kan je de wandeling ook op eigen houtje maken als je de wegwijzers volgt. Binnenkort meer details.

auto-en-werfketen-mikpunt-van-dieven

Auto en werfketen mikpunt van dieven

Een bewoonster van het Willibrordusplein kwam gisteravond terug uit vakantie en moest vaststellen dat de beide nummerplaten van haar auto gestolen waren. Op een bouwwerf in de Astridlaan hebben onbekenden geprobeerd de werfketen open te breken. De jongste tijd krijgen alsmaar meer bouwwerven ongewenst bezoek.

celstraffen-en-boetes-voor-cocainebende

Celstraffen en boetes voor cocaïnebende

De rechtbank in Hasselt heeft een man van 37 - zonder gekend adres - veroordeeld tot 3 jaar cel en 27.500 euro boete omdat hij leider was van een cocaïnebende. De man kwam niet opdagen voor het proces. De bende was in 2009 en begin 2010 actief in Hamont-Achel, Heusden-Zolder, Zonhoven en Houthalen-Helchteren. De leider organiseerde de drugsverkoop vanuit de woning van zijn broer in Hamont-Achel. Hij regelde zelf de invoer van cocaïne vanuit (…) Lees het hele bericht

zaterdag-aanval-op-wereldrecord-fietsbellen

Zaterdag aanval op wereldrecord fietsbellen

Na de auto's is het aan de fietsers om zaterdag en zondag op Circuit Zolder hun 24 uur te gaan rijden. En zoals we in het voorjaar al aankondigden wordt dat fietsevenement door de provincie aangegrepen om een wereldrecordpoging fietsbellen te organiseren. Het is de bedoeling op hetzelfde ogenblik honderden fietsers tegelijk te laten bellen en dat op de tonen van het Limburgse volkslied. Daarmee wil gedeputeerde van sport Creemers nog eens (…) Lees het hele bericht

radio-2-vanmiddag-in-heusden-zolder

Radio 2 vanmiddag in Heusden-Zolder

Straks tussen 12 en 13 uur zeker luisteren naar Middagpost op Radio 2 Limburg. In de reeks 'Een Zomer lang mobiel' strijkt het programma in Heusden-Zolder neer. De reporters gaan onder meer langs op de mijnterril en het Circuit Zolder en proberen tussendoor ook nog een mondje Heusdens te leren ...

jong-geleerd-is

Jong geleerd is ...

Voorlopig lijkt de interesse van deze toekomstige visser aan de vijver van Meylandt nog vrij getemperd, maar iedereen moet tenslotte ergens beginnen.

op-naar-het-voetbalseizoen-standaard-viversel

Op naar het voetbalseizoen: Standaard Viversel

Bij Standaard Viversel wordt het een nieuwe kennismaking met derde provinciale, waar de club hoopt een rol te kunnen spelen. Viversel kon zijn haar kern behouden, en ook wat uitbreiden enerzijds met enkele nieuwkomers en anderzijds met de eigen jeugd die doorstroomt.
Trainer: Rudi Cox Aangeworven: Tom Thoelen, Gery Geybels, Kristof Peys, Bernard Timmers en Niels Gelders.
Kern: Minnella Marco, Gianluca Liberato, Gery Geybels, Nico Lucas, Roel Bleux, Tom Thoelen, (…) Lees het hele bericht

even-een-straatje-om-nicolai-en-jm-huybrechts

Even een straatje om: Nicolai en JM Huybrechts

De Nicolaistraat (foto) is toegekend aan de familie Nicolaï die een belangrijke rol speelde in Heusden. Jan Michiel Nicolaï werd in 1823 tot burgemeester verkozen, in de tijd dat wij nog Hollands grondgebied waren. Na de Belgische onafhankelijkheid in 1830 werd hij herkozen, hij bleef burgemeester tot 1835. Hij was ook eigenaar van de molens van Strabroek die al sinds de 17de eeuw in handen van zijn familie waren. Een neef van hem was vrederechter, advocaat en (…) Lees het hele bericht

man-uit-boekt-bezweken-aan-verwondingen

Man uit Boekt bezweken aan verwondingen

De man van 22 uit Boekt, die gisterenmiddag levensgevaarlijk gewond raakte bij een verkeersongeval in de buurt van het Heidestrand in Zonhoven, is vandaag overleden. Dat heeft de politie van Hazodi vanavond bekendgemaakt. De man verloor in een bocht de controle over het stuur en knalde tegen een boom, het wrak lag er letterlijk rondgeplooid. Hij werd bevrijd maar al die tijd bleef zijn toestand kritiek.

regi-en-andere-toppers-op-summerbreeze

Regi en andere toppers op Summerbreeze

Tijdens de Suska Bergfeesten heeft op zondag 29 augustus het Summerbreeze-festival plaats. Dat is meteen het laatste zomerfestival in Heusden-Zolder waar dj's centraal staan. In het totaal komen er meer dan 50 dj's op 5 thematische podia. Op de mainstage staan de bekendste namen met als blikvanger Regi (foto), verder ook Peter Luts, 2 Dirty, Wout, Stereoclash, Yves-V, Vertesse, Mr Granny, Guy-Do, Dominico en W-Flash (winnaar van de dj-contest (…) Lees het hele bericht

groeten-uit-sicilie

Groeten uit Sicilië

Eén van de strafste vakantieprestaties van deze zomer is ongetwijfeld geleverd door Danny Wendelen. Hij fietste in zijn eentje van Bergamo in Noord-Italië naar Linguaglossa in Sicilië, een tocht van 2200 km in 18 dagen. Hij ging er de Limburgse vlag overhandigen aan zijn zus die er een B&B gaat uitbaten. Dat is nu wat ze noemen het Limburggevoel exporteren en dat naar een vakantiedomein op de flanken van de Etna waar zee, zon, vino en mangiare (…) Lees het hele bericht

tc-heusden-op-stage-in-sint-niklaas

TC Heusden op stage in Sint-Niklaas

TC Heusden heeft er een week tennisstage in St.Niklaas opzitten. Een 40-tal kinderen nam daaraan deel. In de voormiddag stonden trainingen op het programma, na de middag werden tornooien afgewerkt. 4 kookouders en 8 trainers-begeleiders hielpen alles in goede banen leiden en zorgden dat het ook plezant bleef. Aan het eind van de week stonden liefst 6 Heusdense kinderen in een finale.

op-naar-het-voetbalseizoen-vrijheid-zolder

Op naar het voetbalseizoen: Vrijheid Zolder

Bij Vrijheid Zolder, in derde provinciale, willen ze de lijn van de vorige seizoenen doortrekken en een plaats in de top 5 afdwingen. Misschien zit er ook weer een rol in de eindronde in.
Trainer: Roger Ariën (4de seizoen)
Aangeworven: Gerry Ariën (Flandria Paal), Chris Degens (Zonhoven VV), Patrick Dekort (Ham United), Pieter Smeyers (Ham United), Mert Ozturk (Anadol), Kenan Kargin (Eendracht Houthalen), Frederik Vogels (SK Heusden 06)
Lees het hele bericht

even-een-straatje-om-michel-schepers

Even een straatje om: Michel Schepers

Een merkwaardig figuur was Michel Schepers, geboren in Zonhoven in 1880 werd hij in 1902 onderwijzer en later hoofdonderwijzer in Viversel. In 1914 meldde hij zich als oorlogsvrijwilliger en trouwde in Ierland met Berthy Armstrong. Hij was daar hoofd van de Belgische kolonie en gaf les aan de weeskinderen. Terug in Viversel was hij erg actief in de sociale sector. Na zijn verhuizing naar Zolder werd hij daar burgemeester van 1947 tot 1949.

massale-reacties-op-piet-piraat-actie

Massale reacties op Piet Piraat-actie

Eén ding hebben we ondertussen geleerd: Piet Piraat en de Studio 100 TV-Band zijn razend populair, want de afgelopen 24 uur is onze redacfiepostbus totaal overspoeld met reacties om vrijkaarten. We zetten nu dan ook een punt achter onze actie. Morgen in de vooravond krijgen de 20 winnaars een mailtje van ons en maken we hen ook bekend op onze facebookpagina.

man-uit-zolder-levensgevaarlijk-gewond

Man uit Zolder levensgevaarlijk gewond

Een man van 22 uit Zolder vocht vanavond nog voor zijn leven, nadat hij vanmiddag maandagmiddag in de buurt van het Heidestrand in Zonhoven met zijn auto tegen een boom botste. In een bocht verloor hij de controle over het stuur, zijn auto plooide zich rond de boom. De brandweer van Hasselt moest hem bevrijden. Hij kreeg de eerste zorgen van de MUG van Sint-Franciskus en is dan naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie is zijn toestand uiterst kritiek.

vandalen-beschadigen-bushokje-1

Vandalen beschadigen bushokje

Vandalen hebben het weer maar eens gemunt op een bushokje van De Lijn. Deze keer hebben ze een glazen achterwand van het hokje aan de school in de Brugstraat aan diggelen geslagen.

eenrichting-nog-altijd-genegeerd

Eénrichting nog altijd genegeerd

De verkeersdienst van de politie heeft controles gehouden op het negeren van de éénrichting in Inakker. 2 bestuurders liepen tegen de lamp. 5 bestuurders reden met de gsm in de hand. In de Koolmijnlaan werden 2 fietspadparkeerders beboet.

vrijwilligers-gezocht-voor-kinderprojecten-1

Vrijwilligers gezocht voor kinderprojecten

De afdeling welzijn van de gemeente is op zoek naar vrijwilligers die graag met kinderen werken en daar wat vrije tijd kunnen voor vrijmaken. Het gaat om drie projecten: leren leren aan huis voor kinderen van 5 tot 12 jaar, taalstimuleringsactiviteiten op de Mommeplas voor kinderen van 5 tot 8 jaar op woensdagnamiddag en de kinderkrant Crocodils voor kinderen van 9 jaar op maandag in Molenbeemden of dinsdag in het Zebrahuis, telkens in de vooravond. Meer info via Welzijn.lokale.economie[!]heusden-zolder.be of 011-80 80 86

vandaag-gezien-23-augustus-2010

Vandaag gezien

Het standbeeld van de mijnwerker op het Willibrordusplein gaat blijkbaar dezelfde weg op als Manneke Pis in Brussel: geregeld een nieuw kostuum.

minder-opleidingscheques-aan-academie-en-cvo

Minder opleidingscheques aan academie en CVO

Bij de kunstacademies en de centra voor volwassenenonderwijs heerst enige onrust. Vorige maand, in volle zomer, besliste Vlaams minister Muytters immers om het gebruik van opleidingscheques te beperken tot opleidingen die strikt met het beroep van de betrokkene te maken hebben. Van de 500 volwassen leerlingen aan de academie maakt zowat de helft gebruik van de cheques en ook aan het CVO zijn er nogal wat gebruikers. Daarmee (…) Lees het hele bericht

op-naar-het-voetbalseizoen-kvv-heusden-zolder

Op naar het voetbalseizoen: KVV Heusden-Zolder

Volgend weekend gaat de voetbalcompetitie van start in de lagere nationale afdelingen en nog een weekje verder komt ook de carrousel in het provinciale voetbal weer op gang. Vanaf vandaag laten we u daarom kennismaken met de 7 competitieclubs in Heusden-Zolder, hun transfers en ambities. We beginnen met vierdeklasser KVV Heusden-Zolder. De ambitie van KVV is dit jaar een rustig seizoen te spelen en mee te draaien in de middenmoot. KVV is immers terecht gekomen in een erg sterke (…) Lees het hele bericht

even-een-straatje-om-glorieux

Even een straatje om: Glorieux

De Glorieuxstraat is genoemd naar de stichter van de kloosterorde die daar gevestigd was. Modestus Stephanus Glorieux was een priester geboren in 1802 in Sint-Denijs., hij overleed in Smetlede in 1872. Hij was jaren onderpastoor en pastoor van Ronse, daar botste hij op tegenkantingen, hij werd er bespot en vernederd. Hij werd er zelf ontzet uit zijn ambt en kreeg verbod om de mis te lezen. Later werd hij evenwel opnieuw pastoor, onder meer in Smetlede. Hij stichte in 1830 de congregatie van de (…) Lees het hele bericht

aflossingstitel-voor-yannick-berrnier

Aflossingstitel voor Yannick Berrnier

Op de provinciale kampioenschappen in Sint-Truiden is de titel in de 4 x 60 meter bij de benjamins gegaan naar AVT met Heusdenaar Yannick Bernier, de andere kampioenen zijn Wout Jamar, Quiten Willekens en Wout Bex. AVT heeft trouwens heel wat medailles gesprokkeld op het kampioenschap.

laurens-vanthoor-tweede-in-zandvoort

Laurens Vanthoor tweede in Zandvoort

Na zijn zevende plaats zaterdag in de eerste race op het circuit van Zandvoort, heeft Laurens Vanthoor zondag in de tweede race beslag gelegd op de tweede plaats in de Formule 3 Euroseries. Dat is meteen zijn tweede podiumplaats dit seizoen. De overwinning was voor de Spanjaard Antonio Felix da Costa. In het kampioenschap staat Vanthoor zesde. Op 4 en 5 september staat in het Britse Brands-Hatch de volgende wedstrijd op het programma

win-kaarten-voor-piet-piraat-en-studio-100-tv-band

Win kaarten voor Piet Piraat en Studio 100 TV-Band

Volgende zaterdag, 28 augustus, treedt in de feesttent op Suska Berg de Studio 100 TV-band op. Het wordt ongetwijfeld volle ambiance zeker omdat als special guest niemand minder dan Piet Piraat meekomt. Het optreden begint om 18 uur, kaarten kosten € 10 in voorverkoop bij de verschillende handelaars aan Suska Berg. Maar wij geven 20 vrijkaarten weg, mailen daarvoor met je naam en adres naar redactie [!] heusden-zolder.eu

u-was-weer-geweldig-1

U was weer geweldig

Qua sfeer, deelnemers en belangstelling was de editie 2010 van de 24 uur van Zolder zeker geen topper vergeleken met de afgelopen jaren. Dat betekent niet dat bij de attracties en op de party's heel wat bezoekers zich aardig amuseerden. Enkele sfeerbeelden van een dag en een nacht.

first-motorsport-met-37-rondes-voorsprong

First Motorsport met 37 rondes voorsprong

Het Zolderse team First Motorsport van Jo Jamers heeft zojuist in een Porsche de 32ste 24 uur van Zolder gewonnen. First Motorsport domineerde een groot deel van de wedstrijd en had een voorsprong van liefst 37 rondes. Rijder Anthony Kumpen wordt meteen recordhouder met 5  zeges, teammaat Bert Longin wint voor de vierde keer, de andere rijders zijn Henk Haane en Frank Beliën. UPDATE .First Motorsport kwam na drie uur wedstrijd aan de leiding en (…) Lees het hele bericht

vijfde-plaats-voor-thomas-neuteleers

Vijfde plaats voor Thomas Neuteleers

Op de Youth Olympic Games in Singpore is Thomas Neuteleers vandaag vijfde geëindigd in de finale op de brug met gelijke leggers. Hij totaliseerde 13,775 punten. Winnaar werd de Oekraïener Oleg Stepko met 14,400 punten.. Met drie finaleplaatsen en daarbij een vierde en vijfde plaats, viel Neuteleers weliswaar naast het podium maar hij mag toch terugblikken op een schitterend tornooi. De volgende afspraak is de World Cup in Gent waar hij voor het eerst aantreedt bij de seniores.

buurtfeest-in-kerkenblookstraat

Buurtfeest in Kerkenblookstraat

De inwoners van de Kerkenblookstraat hielden zaterdagavond een buurtfeestje, bijna iedereen was present. Terwijl de nodige hapjes en drankjes werden geserveerd, konden de kinderen spelen op een verkeersvrije straat.

het-wereldrecord-pitspoezen

Het wereldrecord 'Pitspoezen'

Clint.be had een wereldrecordpoging pitspoezen aangekondigd op de 24 uur van Zolder. Eerlijkheidshalve: we hebben zelf geen research gedaan en weten dus niet of er al een vorig record was maar Clint beweert het record gehaald te hebben. Het zijn er 69 geworden. Ons lijkt dat niet veel, maar d'er zaten er wel mooie tussen en als symboliek kan dat getal natuurlijk wel tellen.

laurens-vanthoor-7de-in-f3

Laurens Vanthoor 7de in F3

In het F3 Euroseries-kampioenschap is Laurens Vanthoor (Dallara-Volkswagen) zaterdag als zevende geëindigd in de eerste race op het circuit in het Nederlandse Zandvoort. De overwinning was voor de Italiaan Edoardo Mortara.

even-een-straatje-om-jan-frans-willems

Even een straatje om: Jan Frans Willems

Jan Frans Willems was een Vlaams schrijver en prominent lid van de Vlaamse beweging in de 19de eeuw. Hij leefde van 1793 tot 1846. Tijdens zijn jeugd kwam hij in contact met de liberale advocaat Anton Bergann in Lier, die bracht hem niet alleen Latijn, zang, orgelspel en dictie bij, maar ook idealen als vrijheidsliefde, liefde voor de eigen moedertaal en een liberale levensbeschouwing. Hij startte als notarisklerk en gaf in die periode al pamfletten en historische geschriften uit. Hij werd (…) Lees het hele bericht

first-motorsport-op-kop-de-nacht-in

First Motorsport op kop de nacht in

Het lokale team First Motorsport 1 met aan het stuur onder meer favorieten Bert Longin en Anthony Kumpen is als leider de nacht ingegaan met 4 ronden voorsprong. Daarachter wijzigde de situatie voortdurend, onder meer door technische problemen. Dat mochten onder meer Raf Vanthoor en de Wauters-broers ondervinden toen ze in tweede positie reden en door een lange pitsstop naar de 6de plaats terugvinden. Maar toen was de race nog lang. Meer foto's

zolder-by-night-allerlei-lichtjes-1

Zolder by night, allerlei lichtjes

Meer nog dan andere races zijn de 24 uur een gebeuren waar nogal wat publiek voor het nevengebeuren naartoe komt. VIP-etentjes en -drankjes, party's, dj's, heel wat kermisattracties, rodeostieren voor auto en jong, attracties om heel het gebeuren vanuit de hoogte te bekijken of jezelf de hoogte laten in catapulteren.Of nog maar te zwijgen van de vele eet-, drank- en snoepstanden. Meer foto's

porsche-in-de-fik

Porsche in de fik

Rond 22 uur zaterdagavond kwam de Porsche 911 van onder meer Maes-Lamotte ter hoogte van de Ickx-bocht de afslagstrook binnengereden met vlammen aan de achterzijde. Binnen de kortste keren stond zowat de halve auto in vuur, de rijder zette hem aan de kant waar hij snel geblust was. Achteraf bleek er - naast de buitenschade - een groot gat in de motor te zijn gebrand. Er zou geprobeerd worden nog een nieuw motorblok te plaatsen.

thomas-neuteleers-net-naast-podium

Thomas Neuteleers net naast podium

In de grondfinale op de Olympische Jeugdspelen in Singapore is Thomas Neuteleers vandaag op een schitterende vierde plaats geëindigd. Stilletjes had de Belgische delegatie op een medaille gehoopt, maar Thomas moest als eerste starten en dat is vaak een nadeel. Hij turnde een prima oefening met een paar schoonheidsfoutjes in de landingen en eindigde na de gymnasten uit Cuba, Oekraïne en China. Morgen treedt hij aan als één van de 8 finalisten aan de brug.

slechts-20-starters-in-24-uur

Slechts 20 starters in 24 uur

Met 20 wagens aan de start kent de 24 uur van Zolder één van de meest schaarse deelnemersvelden in jaren. En door het ongeval met een Porsche gaat het nu nog om 19. Maar de kwaliteit is er wel, zowel qua rijders als qua wagens en iedereen vliegt er (bijna) letterlijk in om een erg boeiend uithoudingsrace van te maken. Meer foto's

de-sfeer-zat-erin-bij-de-start

De sfeer zat erin bij de start

De laatste minuten voor de start van een autorace zijn altijd spannend. Maar voor een etmaalrace is het dan helemaal bijzonder: mecaniciens doen de laatste aanpassingen, teambazen zoals Jo Jamers met zijn favorieten Bert Longin en Anthony Kumpen geven hun laatste richtlijnen of een andere dorpsgenoot Raf Vanthoor poseert met zijn BV-ploeggenoten Kris en Koen Wauters.
Meer foto's

uitslagen-nevenprogramma

Uitslagen nevenprogramma

Voor de start van de 24 uur van Zolder waren er omkaderende races. De Belgian Historic Cup werd gewonnen door Jan Van Elderen (Porsche 911 RS - 1978) voor Jan Schippers (Chevrolet Camaro - 1967) en Serge Lebeau (Lotus Elan 26R - 1965).
 Er waren twee races voor de Fia Lurani Trophy. Race 1: 1. Pierre Tonetti (Ita - Brabham BT6-1963), 2. Christoph Burckhardt (Zwi - Lotus 22 - 1962), 3. John Fyda (Sco - Lotus 22 - 1962). Race 2: 1. Pierre Tonetti (Ita - Brabham BT6-1963), 2. (…) Lees het hele bericht

auto-over-de-kop-op-24-uur

Auto over de kop op 24 uur

Na zowat een half uur heeft zich een zwaar ongeval voorgedaan in de 24 uur van Zolder. In de buurt van de Sacrementshelling ging de wagen met het nummer 32 van de weg en ging in de lucht over de kop. Vervolgens vatte de auto vuur. Over de toestand van de rijder is ons niets bekend, de race werd een tijdlang geneutraliseerd maar kort voor kwart voor vijf hervat.

vandaag-gezien-21-augustus-2010

Vandaag gezien

René Bosmans van de Blokhut op Meylandt ziet geregeld mooie dingen rondom hem. Zo stelt hij vast dat het paddenstoelenseizoen begonnen is, onder meer met deze parasolzwammen en zwavelzwam.

de-wereld-vanuit-een-kraan-slot

De wereld vanuit een kraan (slot)

Het is niet altijd een pretje om te werken in zo'n hoge kraan. De machinist kruipt 's morgens via zijn ladder naar boven om er pas na het eind van de 'post' weer af te komen, ondertussen speelt zijn leven zich in dat 'bakje' af. Op snikhete dagen kan de temperatuur oplopen tot 50 graden. Gelukkig kan Steven wat verkoeling zoeken op een buitenplatform. En ondertussen moet het werk met grote precisie verricht worden. Het uitzicht biedt wel enige compensatie: het verkeer, het groen, de schutterstoren in de verte, koeien in de weide en wie weet wat nog allemaal. Denk er maar eens aan als je onder zo'n kraan passeert.

even-een-straatje-om-pastoor-van-mierlo

Even een straatje om: Pastoor Van Mierlo

Jozef Van Mierlo was afkomstig van een toen nog kernwapenvrij Kleine-Brogel waar hij in 1887 het levenslicht zag. Van 1932 tot 1958 was hij pastoor in Heusden. Zijn levenswerk was de vergroting van de Sint-Willibrorduskerk tot haar huidige afmetingen. Hij zei altijd dat het in Heusden goed is om te wonen, maar stond tegelijk ook bekend als een strenge pastoor. In 1958 nam hij ontslag om gezondheidsredenen, een jaar later overleed hij in Koersel.

meer-dan-100-auto-s-geflitst

Meer dan 100 auto's geflitst

De politie heeft snelheidscontroles gehouden op de Nieuwe Dijk. Die wordt gebruikt als omleidingsweg tijdens de werken aan de Koerselsebaan en buurtbewoners hadden zich beklaagd over het gedrag van automobilisten. 39 van de 167 gecontroleerde bestuurders reden te snel. De flitswagen werd ook opgesteld in de Westlaan daar liepen 64 van de 141 bestuurders tegen de lamp. De controles op de omleidingswegen worden voortgezet.


kaarten-voor-jos-claus-de-deur-uit

Kaarten voor Jos Claus de deur uit

Onze redactiepostbus is zowat overrompeld door vragen om gratis kaarten voor de hypnoseshow van Jos Claus, volgende vrijdag tijdens de Suska Bergfeesten. Alles is de deur uit en de winnaars mogen de komende dagen een mailtje verwachten. Maar niet getreurd, misschien hebben we in het weekend nog wel een verrassing in petto ...

wat-een-hondenleven

Wat een hondenleven!

Volgens het Amerikaanse blad Newsweek is Belgie het beste land om een hond te hebben. Het weekblad baseert zich daarbij op statistische gegevens over bijvoorbeeld de toegankelijkheid van evenementen en openbaar vervoer voor honden. Of ook het vervoermiddel dat Anita Colson hanteert, meegerekend is, weten we niet. Hopelijk voor Pukkie zit er dit weekend airco in zijn draagtas. Hij lijkt trouwens te vragen: "Zullen we even van plaats ruilen?"

ook-heel-wat-animatie-op-etmaalrace

Ook heel wat animatie op etmaalrace

Zaterdag om 16 uur gaan de 24 uur van Zolder van start, voordien zijn er ook al enkele andere races, maar ook tijdens de etmaalrace staat heel wat animatie op het programma. Een bezoek van 'Grave Digger' van Monster Jam (foto), demonstraties van auto's op afstandstandsbediening, kermis en kinderanimatie, je kunt op de foto met P-magazine babes en gratis de lucht in met de Skywatch. Om 19u30 worden de kandidaat-modellen van de Ché-kalender en voor Miss Limburg (…) Lees het hele bericht

de-wereld-vanuit-een-kraan-6

De wereld vanuit een kraan (6)

Aan Suska Berg, en de nieuwe straat Suskahof verrijst een klein nieuw dorp met woningen en appartementen, gedeeltelijk in het groen. Bij zonneschijn werpt de kraan er zijn schaduw over de afgewerkte kelderverdieping. Aan de andere kant is atletiekstadion De Veen met zijn lichtmasten te zien.

even-een-straatje-om-hendrik-van-veldeke

Even een straatje om: Hendrik van Veldeke

Hendrik van Veldeke is de eerste gekende schrijver die in het Nederlandse taalgebied de volkstaal hanteerde. Hij is geboren in Veldeke, een gehucht van Spalbeek, een plaats waaraan alleen de Vel(de)kermolen bij de Demer nu nog herinnert. Het is niet duidelijk wanneer hij precies geleefd heeft, hij moet ergens rond 1150 geboren zijn. Hij zou behoord hebben tot een lagere adel, ‘ministerialen’. Zijn bekendste werk is ‘Het leven van Sint-Servaas’, daarnaast schreef hij (…) Lees het hele bericht

britten-in-mosler-op-pole-positie

Britten in Mosler op pole positie

Het Britse team Beaumont-Clucas-Gormley-Keen in een Mosler vertrekt zaterdag om 16 uur vanuit de pole positie in de 24 uur van Zolder. Op de tweede plaats staat het team Maes-Ide-Lamot-Loix in een Porsche 911 en op de derde plaats staat de Porsche 997 van First Motorsport met Longin-Kumpen-Haane-Beliën. Raf Vanthoor met de broers Wauters en Patrick Schreurs hebben de vierde stek in hun Dodge Viper. Op vijf volgen Vanbellingen-Stoeltie-Keur-Schrauwen in een BMW M3.

vrachtwagens-in-overtreding

Vrachtwagens in overtreding

De verkeersdienst van de politie heeft controles uitgevoerd op het negeren van de gewichtsbeperking in Westlaan. 3 vrachtwagenbestuurders zijn beboet. 1 roekeloze chauffeur is betrapt op onaangepast rijgedrag en het niet gebruiken van richtingaanwijzers.

groeten-uit-nieuwpoort

Groeten uit Nieuwpoort

De familie Claes botste tijdens haar vakantie in Nieuwpoort tegen een erg grote schildpad aan. Het gaat om het kunstwerk Searching for Utopia van Jan Fabre, een overblijfsel van de eerste editie van de kunsthappening Beaufort, 7 jaar geleden. Het kunstwerk heeft al vaker te lijden gehad van vandalisme, daarom dreigen bordjes met boetes van 60 euro voor wie de schildpad beklimt voor de ultieme vakantiefoto.

bbc-zolder-wint-eerste-bekermatch

BBC Zolder wint eerste bekermatch

KBBC Zolder heeft woensdagavond zijn eerste poulewedstrijd voor de Beker van België gewonnen op het veld van derdeklasser Sint-Niklaas: 52-70. Nochtans beleefden de bezoekers een moeilijke start en kwamen in het eerst kwart zelfs achter. Maar van dan af werd stilaan een voorsprong opgebouwd en bewaard. Geert Vanhove was topscorer met 18 punten.

de-wereld-vanuit-een-kraan-5

De wereld vanuit een kraan (5)

Een mooie blik vanop Suska-Berg richting Beringen-Mijn. Daar zie je hoe een groot deel van het mijnpatrimonium is bewaard gebleven. Een ideale biotoop voor de verdere uitbouw van het Mijnmuseum. Op de achtergrond de mijnterril van Beringen, ook die is ingericht als wandelgebied. Wedden dat je ook van daaruit veel groen ziet?

opvolgers-voor-hellebaut-en-gevaert

Opvolgers voor Hellebaut en Gevaert?

Atletiekvereniging AVT organiseert heel de week, elke voormiddag, een trainingskamp atletiek in De Veen. Daarbij proberen de trainers kinderen op uiteenlopende manieren, de liefde voor de atletieksport bij te brengen. En ze hebben ook kunnen ondervinden dat je ook in slechte weersomstandigheden moet kunnen sporten. Er zijn meer dan 30 deelnemers. Meer foto's

even-een-straatje-om-burgemeester-eerdekens

Even een straatje om: Burgemeester Eerdekens

Felix Eerdekens werd in Helchteren geboren in 1864, door zijn huwelijk kwam hij in Heusden terecht. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 1921 werd hij tot burgemeester verkozen, dat bleef hij tot in 1941. Hij trad af tijdens de Duitse bezetting en werd vervangen door de Duitsgezinde Smeyers. Hij kwam als eerste de Engelse bevrijders tegemoet en werd in 1944 meteen opnieuw tot burgemeester aangesteld, dat bleef hij tot in 1946. Op zijn doodsprentje werd hij vooral geloofd voor zijn rechtvaardigheidszin

kennismaken-met-de-duisternis

Kennismaken met de duisternis

Woensdagavond konden de deelnemers aan de 24 uur van Zolder al meer dan drie uur oefenen tijdens de eerste kwalifcatieritten. Voor de rijders en hun teams was het meteen ook een belangrijke oefening voor het racen én sleutelen in het duister. Zo konden de wagens afgesteld worden en kon ook in de pitlane de verlichting worden gecheckt. Meer foto's

opbreken-van-koerselsebaan-is-gestart

Opbreken van Koerselsebaan is gestart

De graafmachines zijn gestart met het opbreken van de Koerselsebaan. Vandaag hebben de omleidingen voor heel wat extra drukte gezorgd op de zijwegen, dat was onder meer het geval op de Nieuwe Dijk waar het aanschuiven was.


brons-voor-tamara-medarts

Brons voor Tamara Medarts

Zwemster Tamara Medarts heeft vandaag op het WK zwemmen in Eindhoven brons gewonnen op de 100 meter schoolslag. Ze zwom 01.23.96, opnieuw een Belgisch record. Het goud was voor een zwemster uit Hong Kong, het zilver voor een Nederlandse. Onze16-jarige dorpsgenote is de jongste Belgische deelneemster aan het WK. Vorig jaar behaalde ze zilver op de 100 meter schoolslag op de Global Games van INAS-FID, zeg maar het WK voor zwemmers met een verstandelijke handicap. Ook in de finale van vandaag was ze weer de jongste deelneemster.

win-kaarten-voor-hypnoseshow-met-jos-claus

Win kaarten voor hypnoseshow met Jos Claus

Van 27 tot en met 29 augustus hebben de traditionele Suska Bergfeesten plaats en die krijgen dit jaar een nieuwe impuls. Op vrijdag 27 augustus om 20u30 heeft in de feesttent langs de Guido Gezellelaan een hypnose-avond plaats met niemand minder dan Jos Claus, beroemd van het VTM-programma 'Ik weet wat je deed' met Koen Wauters. Kaarten daarvoor kosten € 10 en zijn te koop bij Eurosys. Maar verschillende van onze lezers kunnen er gratis naartoe, we hebben hier (…) Lees het hele bericht

op-naar-het-wereldrecord-pitspoezen

Op naar het wereldrecord pitspoezen

De website Clint.be, die eerder op de De Veen al de 100 meter bodypaint filmde, organiseert zaterdat tijdens de 24 uur van Zolder een wereldrecordpoging 'Pitspoezen'. Het is de bedoeling om 12 uur in de pitlane zoveel mogelijk exemplaren van het vrouwelijk geslacht te verzamelen die voor pitspoes zouden kunnen doorgaan. Vraag ons niet naar de daarvoor vereiste maten of kenmerken, er is in ieder geval geen minimaal IQ vereist. (…) Lees het hele bericht

thomas-neuteleers-is-tiende

Thomas Neuteleers is tiende

Op de jeugdolympiade in Singapore is Thomas Neuteleers vandaag tiende geworden op de allroundfinale. Zoals eerder gemeld namen daar de 18 beste atleten uit de kwalificaties aan deel. Volgens de Belgische delegatie toonde Thomas in de finale dat hij in zijn leeftijdscategorie bij de wereldtop behoort. Met 81.850 punten eindigde hij op een mooie tiende plaats. Op de grond en de sprong scoorde hij boven de 14.000 punten (grond 14.150, sprong 14.800 punten). Op het paard (11.850 punten) en het rek (13.550 punten) turnde hij goede oefeningen maar met een paar schoonheidsfoutjes. Aan de brug (13.950 punten) en de ringen (13.550 punten) maakte hij dan weer een en ander goed. De overwinning was voor Yuga Kamoto (Japan), zilver voor Oleg Stepko (Oekraïne) en brons voor Xiaodong Zhu (China).

groeten-uit-bretagne

Groeten uit Bretagne

De familie Veltjen trok op vakantie naar Frankrijk en verkende onder meer Bretagne en de buurt daarrond. De vliegeraar hierboven is volgens Evelien een afstammeling van Leonardo da Vinci, hij heeft de machine zelf ontworpen om mee te trekken met de vogels, hij was te zien in het park Puy du Fou, een mix van Efteling en Bokrijk. Linksonder een zonsondergang op het kunstzinnige Ile de Nantes en rechts Saint Quay, één van de pittoreske havenstadjes in Bretagne.

sporta-leert-kinderen-dansen

Sporta leert kinderen dansen

Turn- en danskring Sporta organiseerde een aantal lessen dansen en hip hop voor de jongsten in sporthal Olympia. Daarvoor daagden zowat 40 deelnemers op. Meer foto's

de-wereld-vanuit-een-kraan-4

De wereld vanuit een kraan (4)

Heel wat groen te zien van daar bovenuit, hier een uitzicht over het bos van Ubbersel, waar ook het Speelhuisje ligt. Dat beeld komt trouwens op elk uitzichtspunt in Limburg terug, het vele groen. Ook te zien het nieuwe woonproject op Suskahof. Op de foto linksonder ligt onder meer de kerk van Paal en de foto rechts toont de kerk van Beringen-Centrum, en tussenin uiteraard veel industrie en fabrieken in Paal en Tessenderlo. Bij helder weer ziet de kraanmachinist ook de molens bij Nike.

straks-avondtrainingen-voor-24-uur

Straks avondtrainingen voor 24 uur

Dit weekend wordt op Circuit Zolder de 32ste editie van de 24 uur van Zolder georganiseerd. Voor het eerst sinds jaren maakt de race geen deel uit van het Belcar kampioenschap. Het belooft dan ook een open wedstrijd te worden zonder rekenwerk in functie van de titel. Anthony Kumpen mikt op een vijfde zege en dat zou hem alleen recordhouder maken. Kumpen deelt een Porsche van First Motorsport met Bert Longin, Henk Haane en Frank Beliën. De Porsche 911 GT3-R van NGT Racing met Franz Lamot, (…) Lees het hele bericht

even-een-straatje-om-horion

Even een straatje om: Horion

Mattheus Jacobus de Horion was van 1817 tot 1823, in het Hollandse tijdperk dus, burgemeester-schout. Ook zijn vrouw was van adel: Henriette Brigitta Catharina Brunet de Rochebrunne. Horion schopte het tot infanteriekapitein in het Hollandse leger. Hij was ook Kempische verzetsleider tijdens de Boerenkrijg. In de rustige Horionstraat ligt ook het kleine kleuterschooltje (foto) van Ubbersel.

tamara-medarts-mist-nipt-de-finale

Tamara Medarts mist nipt de finale

Op de wereldkampioenschappen zwemmen in Eindhoven heeft Tamara Medarts zich vandaag niet kunnen plaatsen voro de finale. Ze viel net uit de boot met een negende plaats, nochtans verbeterde ze het Belgische record met bijna 5 seconden. Morgen komt er nog een kans.

geronimo-stilton-morgen-te-zien-in-bib

Geronimo Stilton morgen te zien in bib

Woensdag om 16 uur kunnen kinderen vanaf 6 jaar in de bibliotheek de jeugdfilm 'Geronimo Stilton: Operatie Shoefongfong en andere doldwaze avonturen' gaan bekijken. Geronimo zou niets liever doen dan zijn dagen rustig doorbrengen met lezen of een potje schaken tegen Benjamin, maar er is altijd wel een avontuur dat om de hoek loert en hen halsoversnuit meesleept van Rokford naar de meest exotische plaatsen op aarde. Toegang gratis voor wie een persoonlijk bibpasje heeft, er is een korte pauze voorzien met een drankje. De film is omstreeks 18 uur afgelopen.

ex-mijngebouwtje-brandt-uit-in-gasthuisstraat

Ex-mijngebouwtje brandt uit in Gasthuisstraat

Het heeft in de vooravond gebrand in een voormalig gebouwtje van de mijn, in de Gasthuisstraat helemaal in het begin van De Schacht. Het gebouw heeft niet echt een bestemming en wordt door de gemeente gebruikt voor de opslag van materiaal. De brandweer van Heusden-Zolder snelde ter plaatse en vroeg tankwagens uit Beringen bij. Het probleem was ook dat de gebouwen moeilijk bereikbaar zijn door de woekerende plantengroei. Het gebouw werd grotendeels vernield. Kwaad opzet wordt niet uitgesloten.

vandaag-gezien-17-augustus-2010

Vandaag gezien

Neen, de zomer die we vorige maand geserveerd kregen, lijkt momenteel heel ver weg. Yves Maex biedt ons wat symbolische troost met deze zonnebloem. En 't lijkt nog te helpen ook want voor later deze week zijn de voorspellingen al heel wat beter.

groeten-uit-het-ahrntal

Groeten uit het Ahrntal

Stefan Was verbleef in het noorden van Italië, meer bepaald het Ahrntal, dat hoort bij Zuid-Tirol. Ook daar kwam de natuurliefhebber in hem bovendrijven en dat leverde onder meer een verrassend beeld van een hermelijntje op, van een orchidee en een gentiaanbloempje. Hij ontdekte er ook het mooiste toilet boven de 2000 meter, met een prachtig uitzicht en een bed van alpenroosjes was het volgens Stefan een genoegen om er je behoefte te doen. Zou hij dat al jodelend hebben gedaan? Meer foto's

de-wereld-vanuit-een-kraan-3

De wereld vanuit een kraan (3)

Een blik dwars over de Kanaalweg richting Obbeekstraat. Daar liggen heel wat weiland, achteraan verscholen in het groen loopt het fietsroutenetwerk op het oude treinspoor. Beneden kijk je verder over de Kanaalweg en krijg je ook een blik op de voormalige 'melkerij', waar tientallen jaren de melk van de boerderijen uit de buurt werd verwerkt, maar die nu sinds jaar en dag onderdak biedt aan een aantal winkels.

even-een-straatje-om-edward-stainton

Even een straatje om: Edward Stainton

De Edward Staintonstraat is genoemd naar de Engelse soldaat, van de Welsh Garden, die op 7 september 1944, het eind van de Tweede Wereldoorlog, per ongeluk gedood werd. Op dat ogenblik stond een kolonne Engelse tanks verscholen onder de dennentakken van 't Weijerke (achter het huidige Rode Kruis). Edward Stainton zat op een tank een brief naar huis te schrijven, aan de overzijde poetste een andere soldaat zijn mitrailleur, per toeval schoot die een reeks kogels af, Stainton stierf ter plaatse. Hij werd eerst op de hoek van de Rode Kruisstraat begraven en is na de oorlog overgebracht naar het Commonwealth War Cemetery in Leopoldsburg.  Geïnteresseerden kunnen via het register aan de toegang zijn graf opzoeken.

signalisatie-op-koerselsebaan-is-geplaatst

Signalisatie op Koerselsebaan is geplaatst

Vandaag zijn de voorbereidingen getroffen voor de start van de werken aan de Koerselsebaan. De nodige signalisatie is geplaatst. Er staan onder meer omleidings- en afsluitingsborden aan de Exelgaarden, de Schaapsweg en vlakbij garage Vossen. Ook staan er borden voor het verkeer dat vanuit de zijstraten naar de Koerselsebaan rijdt. Nu kunnen de graafmachines aanrukken.

een-nieuwe-grot-als-eerbetoon

Een nieuwe grot als eerbetoon

Ieder jaar in de meimaand horen we hoeveel kapelletjes en grotten er het afgelopen jaar weer verloren zijn gegaan. Maar langs de verbindingsweg tussen de Winterbeekstraat en de Driesstraat heeft Jules Maex een gloednieuwe grot met zitbank gezet. Het is eigenlijk een eerbetoon aan zijn moeder Bertha Cuppers die altijd een mooie grot in haar tuin had, maar iets meer dan een jaar geleden is ze overleden en is het huis met tuin van eigenaar veranderd.

drie-finaleplaatsen-voor-thomas-neuteleers

Drie finaleplaatsen voor Thomas Neuteleers

Op de jeugdolympiade in Singapore heeft Thomas Neuteleers zich vandaag kunnen plaatsen voor de allroundfinale, daarmee heeft hij meteen zijn doelstelling behaald. Thomas werd - ondanks een hamstringsverrekking - 8ste op 41 deelnemers. Alleen de beste 18 mochten door naar de allroundfinale die overmorgen betwist wordt. Ondertussen heeft hij zich zich ook kunnen plaatsen voor de toestelfinales voor de brug en op de grond, later deze week. Op de foto's ook nog de volledige Belgische delegatie en de mascottes van de jeugdolympiade.

vandaag-gezien-16-augustus-2010

Vandaag gezien

Voor een egel vormen afgevallen appels een waar feestbuffet, vandaag gekiekt in Boekt.  Meer foto's

groeten-uit-oostduinkerke

Groeten uit Oostduinkerke

De familie Vanvelk vertoeft in Oostduinkerke en moet daar aan de kust vooral de elementen trotseren. Terwijl de kinderen zich op het strand naar de andere kant van de wereld graven, moet alles goed vastgemaakt en -gehouden worden tegen de stormachtige wind.

de-wereld-vanuit-een-kraan-2

De wereld vanuit een kraan (2)

Vanuit de hoogte lijkt alles anders dan op de grond. Hier een mooi zicht op de rotonde van Suska-Berg en daarachter de Guido Gezellelaan. Bij het inzoomen lijkt het alsof de mijnterril vlak achter de kerk ligt. Als we de lens wat meer naar rechts draaien, zien we de mijn van Houthalen, waarvan twee schachtbokken bewaard zijn gebleven. In de verte doemen zelfs de mijnterrils van Genk op.

even-een-straatje-om-pastoor-ballings

Even een straatje om: Pastoor Ballings

Willem Ballings werd in 1885 in Hamont geboren. Van 1911 tot 1931 was hij leraar aan het Sint-Hubertuscollege in Neerpelt. In de oorlog van 1914-1918 zat hij vast als politiek krijgsgevangene; de Duitsers hadden hem zelfs ter dood veroordeeld omdat hij tientallen jongens naar Nederland hielp vluchten, ondanks de dodende prikkeldraad (met elektriciteit) aan de grens. Op één nacht heeft hij zelfs 70 mensen overgebracht, twee overleefden het niet. Pastoor Ballings later hoge (…) Lees het hele bericht

jazz-zorgt-voor-warmte-in-muze

Jazz zorgt voor warmte in Muze

Hoewel het buiten hartje herfst leek, liep de temperatuur in het MUZEcafé vanavond aardig op. In de reeks Summerjazz stond daar immers het Carlo Nardozza Quartet op het podium. Het trompetwerk van Nardozza zelf en de klasse van zijn muzikanten, sloegen erg aan bij de zowat  70 aanwezigen. Meer foto's

expo-van-johan-reynders-en-kristof-vrancken

Expo van Johan Reynders en Kristof Vrancken

Onder grote belangstelling - meer dan 130 aanwezigen - is vanavond in de foyer van Muze de tentoonstelling met werk van de fotografen Johan Reynders en Kristof Vrancken geopend. Het is een interessante expo waarbij beiden de relatie tussen mens en omgeving in beeld brengen. Bij Johan Reynders ligt de klemtoon op het spanningsveld tussen natuur en de ingrepen van de mens, het werk van Kristof Vrancken oogt somberder en heeft ofwel een wrange nasmaak ofwel een komisch effect. Nog te kijk in Muze tot en met 5 september. Meer foto's

kvv-overweegt-vertrek-na-nieuw-vandalisme

KVV overweegt vertrek na nieuw vandalisme

UPDATE Vandalen hebben opnieuw toegeslagen op de voetbalvelden in de Valentinusstraat. Afgelopen week hebben ze een aantal ruiten ingegooid van de kantine op het vroegere AS Lindeman-terrein, dat nu als oefenveld voor de jeugd van KVV Heusden-Zolder wordt gebruikt. Er is deze keer niet ingebroken. Eerder gebeurde dat wel, net als andere vandalenstreken. In het verleden kwamen onbekenden ook met de auto op het terrein rijden, net zoals op het veld van Anadol aan de (…) Lees het hele bericht

viversel-wint-gemeentelijk-voetbaltornooi

Viversel wint gemeentelijk voetbaltornooi

Standaard Viversel heeft vanavond het gemeentelijk voetbaltornooi gewonnen. In de finale versloeg het Vrijheid Zolder met 0-1. De strijd om de derde plaats werd gewonnen door Bolderberg 2 dat KVV Heusden-Zolder versloeg met strafschoppen. Bolderberg 1 werd vijfde dat SK Heusden 06 overwon met 0-2 en Statie Sport werd zevende nadat het Anadol versloeg met strafschoppen. Overigens werd de finaledag betwist in vreselijke weersomstandigheden. Meer foto's

vandaag-gezien-15-augustus-2010

Vandaag gezien

Op het Marktplein stonden een rist scooters broederlijk (of zusterlijk) naast elkaar. De Squadra Veloce hield een Piknik Ride-Out in Heusden-Zolder en omgeving.

zolder-verliest-tegen-amerikanen

Zolder verliest tegen Amerikanen

Basketclub Zolder heeft zijn oefenwedstrijd tegen Global Sports USA verloren met 80-86. De Amerikanen namen meteen een 0-5 voorsprong, maar Zolder reageerde en kwam 10-5 voor. Zolderse balverliezen zorgden voor een 14-19 na het 1e kwart. In het 2e kwart bleven de balverliezen zich opstapelen maar toch liet Zolder de Amerikanen niet verder uitlopen, het kwam nog even gelijk maar aan de rust stond het 38-43. In het derde kwart diepten de Amerikanen hun voorsprong verder uit, maar in het (…) Lees het hele bericht

kranige-oudjes-rijden-nog-prima

Kranige oudjes rijden nog prima

Jean Vandevoort is een oldtimerfreak en zag dit weekend heel wat collega's op de International Oldtimer Fly-In in Schaffen. Zelf is Jean al sinds 1988 een Opel GT-rijder. Hij is trouwens ook 19 jaar lang lid geweest van the Belgian Opel GT Club.

14-dorpsgenoten-stapten-dodentocht-uit

14 dorpsgenoten stapten Dodentocht uit

Liefst 14 inwoners van Heusden-Zolder hebben de Dodentocht in Bornem uitgelopen. We kregen een foto binnen van collega Marcel Kumpen van Berkenbos.be die zelf ook deelnam én de eindstreep haalde, hij zette vrijdag om 21u04 de eerste stappen en zaterdag om 20u41 zaten de 100 km erop. Straf! De andere dapperen waren: Jimmy Bartels, Petrus Bartels, Guido Beerten, Tom Bockx, Philippe De Pauw, Peter Goris, Werner Jakers, Hendrik Michiels, Jan Valgaeren, Jean Vandebroek, Wim Waeben, Davy (…) Lees het hele bericht

jong-en-oud-stapt-op-in-sacramentsprocessie

Jong en oud stapt op in Sacramentsprocessie

In Viversel trok op deze OLV Hemelvaartsdag de Sacramentsprocessie van de kerk naar de Sacramentskapel. In de processie niet alleen ruiters, harmonie en mijnwerkers, maar ook vele tientallen figuranten die in de gepaste klederdracht allerlei taferelen uitbeelden. Het valt trouwens op hoe in Viversel jong en oud blijft deelnemen aan deze traditie. Aansluitend werd aan de kapel op de helling een eucharistie opgedragen. Meer foto's

op-de-moto-voor-555-km

Op de moto voor 555 km

Voor de 25ste keer al organiseert Motorclub MC Mascotte vandaag haar 5-Landentocht. Uit zowat alle windstreken kwamen de motorfreaks afgezakt. De vertrokken aan Siint-Baaf voor een tocht van liefst 555 km lang en komen daarbij door België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Verschillende deelnemers komen trouwens jaarlijks terug. Meer foto's

de-wereld-vanuit-een-kraan-1

De wereld vanuit een kraan (1)

Voor de scholieren liggen er nog ruim twee weken vakantie in het verschiet, en ook nogal wat volwassenen genieten van hun vrije dagen. Voor anderen ligt de zomervakantie al even achter de rug. In de bouwsector bijvoorbeeld draaien ze alweer op volle toeren en op verschillende werven in Heusden-Zolder zie je de hoge bouwkranen door de lucht "zwiepen". Wat ziet zo'n kraanmachinist zoal de hele dag vanop pakweg 30 meter hoogte? Met die vraag klom fotograaf Dimitri Reynders in de bouwkraan op de grote werf aan Suska Berg en ontmoette er machinist Steven Loos(foto). Steve kijkt vanuit zijn cabine dagelijks letterlijk op ons neer. We laten je de komende week dagelijks meekijken.

even-een-straatje-om-graaf-de-theux

Even een straatje om: Graaf de Theux

De Graaf de Theux-laan is eigenlijk genoemd naar de familie de Theux. Op de eerste plaats was er Barthélemy Théodore Graaf de Theux de Meylandt (foto), geboren in Sint-Truiden in 1794 en overleden in Heusden in 1874. Van 1831 tot aan zijn dood was hij volksvertegenwoodiger voor het arrondissement Hasselt, maar wat hem historisch maakte, was zijn aanstelling in november 1831 tot minister van binnenlandse zaken in het kersverse België. Later werd hij enkele keren (…) Lees het hele bericht

bouwbedrijf-estate-construct-failliet

Bouwbedrijf Estate Construct failliet

De rechtbank van koophandel heeft het bouwbedrijf Estate Construct uit de Halstraat failliet verklaard. Enkele jaren geleden ging in dezelfde straat ook al het bouwbedrijf Claes failliet, dat had zijn maatschappelijke zetel enkele deuren verder.

nog-een-keer-er-tegenaan-op-het-heem

Nog één keer er tegenaan op Het Heem

Voor de speelpleinwerking Het Heem was de laatste speelpleindag van deze vakantie een aanleiding om er nog eens extra flink tegen aan te gaan met springkastelen, gokarts en andere plezante dingen. 45 kinderen kwamen afscheid nemen.

zomer-in-heusden-zolder-2

Zomer in Heusden-Zolder

In de Halstraat hebben Lennert, Lander en Joney hun eigen mini-wereld gemaakt met alles wat ze het bos konden vinden. Iedereen is er welkom om een kijkje te komen nemen, open alle dagen behalve op zondag en regendagen ....


groeten-van-galiene

Groeten van Galiene

Dit is de meest kersverse baby die tot nu toe op onze site is verschenen: Galiene Bielen gisteravond om 17u57 geboren als dochtertje van Gunther en Liesbeth. Vrijdag de dertiende was voor hen dus een geluksdag en de papa liet meteen de nodige bubbels aanrukken. Galiene is 51 cm en weegt 3,630 kg. De foto is ingestuurd door de al even trotse grootouders.

even-een-straatje-om-august-vermeylen

Even een straatje om: August Vermeylen

August Vermeylen was een Vlaams schrijver, kunsthistoricus en politicus. Hij was ook de vader van de latere minister, Piet Vermeylen. Hij werd geboren in Brussel in 1872. Hij was hoogleraar, eerst aan de universiteit van Brussel, later in Gent, waar hij in 1930 de eerste rector van de vervlaamste universiteit werd. Van 1921 tot aan zijn dood in 1945 was hij senator voor de socialisten. Vermeylen was medeoprichter van Van Nu en Straks en Vlaanderen en stichter van het links (…) Lees het hele bericht

regi-zet-strand-en-dijk-op-stelten

Regi zet strand en dijk op stelten

Regi Penxten heeft vanavond het strand en de dijk van Oostende in vuur en vlam gezet. Onder de noemer 'Regi & Friends' was hij er te gast in de reeks Sunset-concerten van Q-Music. Dijk en strand waren lettelijk volgelopen met volk en binnen de kortste keren stond de boel op stelten met een uitgebalanceerde dj-set gestoeld op actuele hits. Drie vrienden-artiesten kwamen ook een nummer brengen: Elektra, Tom Helsen en Stan Van Samang. Allen oogstten veel applaus maar de meeste handjes gingen uiteraard in de lucht voor de maestro himself die nog maar net was gearriveerd uit Los Angeles. Meer foto's

het-sterrenplekje-kan-weer-fonkelen

Het sterrenplekje kan weer fonkelen

Zowat al het vuilnis op de picknickplaats, de parking en bij de toegang tot de mijnterril is vandaag opgeruimd. Gisteren was het nog een totale vuilnisbelt maar na het overleg tussen ANB en de gemeente zijn maatregelen genomen. De banken zijn weer bereikbaar, weliswaar zijn nog niet al het gras en onkruid gemaaid, maar er is alvast een wandelpad van 2 meter vrijgemaakt tot aan de zitbanken. Op weg naar de top kom je sporadisch nog wat afval tegen en ook op de flank - kant (…) Lees het hele bericht

het-weekend-van-de-2-processies

Het weekend van de 2 processies

Maria Hemelvaart is tradtioneel het feest dat enkele processies uittrekken in Heusden-Zolder. Aan de vooravond, dus nu zaterdag om 20 uur, vertrekt aan de kerk van Bolderberg de kaarskesprocessie richting kluis bovenop de berg. Daar wordt aansluitend een eucharistie opgedragen. En zondag om 9u30 vertrekt aan de kerk van Viversel de Sacramentsprocessie naar de Sacramentskapel op de heuvel binnen het autocircuit. Daarin stappen allerlei groepen op en aan de kapel wordt een mis in openlucht opgedragen.

een-combinatie-van-tennis-en-taallessen

Een combinatie van tennis- en taallessen

TC Heusden organiseerde deze week een taal- en tenniskamp. In het totaal namen 42 kinderen van verschillende leeftijden deel. Eén groep kreeg in de voormiddag taalles Engels en na de middag tennis, voor de andere groep was het net omgekeerd.

vandaag-gezien-13-augustus-2010

Vandaag gezien

De nieuwe (uitgebreide) parking aan het Sint-Franciskusziekenhuis is klaar.

geen-straatnaam-voor-oud-burgemeester-aerts

Geen straatnaam voor oud-burgemeester Aerts

Het ziet er voorlopig niet naar uit dat wijlen burgemeester Joseph Aerts een straat krijgt. Eerder dit jaar had de straatnamencommissie - op voordracht van de heemkundekring Heusden - voorgesteld om de straat door de nieuwe verkaveling langs de Heuvelstraat naar de voormalige burgemeester van Heusden en eerste burgemeester van de fusiegemeente Heusden-Zolder te noemen. In april werd dat ook aanvaard door de gemeenteraad. Maar ondertussen hebben elf families uit de buurt een gezamenlijk bezwaar (…) Lees het hele bericht

flora-op-de-mijnterril-slot

Flora op de mijnterril (slot)

Het groot dooiermos is een opvallende soort korstmos die veel voorkomt onder meer op oude muren, stenen, asfalt en klinkers. De kleur is heldergeel tot oranje, maar ook andere kleurschakeringen komen voor. Meestal zijn er schotelvormige vruchtlichamen aanwezig, die van binnen donkeroranje zijn. De gele kleurstof parietinezuur werd vroeger gebruikt als verfstof. Korstmossen zijn taaie organismen die zowat overal overleven, ook in woestijnen en hooggebergten waar andere planten het niet meer redden. En dus ook op het terril-hooggebergte. (foto Stefan Was)

even-een-straatje-om-pater-amideus

Even een straatje om: Pater Amideus

Amideus Ceyssens was een Franciscaan, geboren in 1899 in Ellikom. Twee jaar na zijn wijding werd hij in 1925 aangesteld tot kapelaan in Berkenbos. Drie jaar later werd hij overste en rector in het Minderbroedersklooster en in februari 1936 mocht hij zich de eerste pastoor van de Sint-Valentinusparochie noemen.

milieuvergunning-voor-5-windmolens

Milieuvergunning voor 5 windmolens

Het provinciebestuur heeft een milieuvergunning afgeleverd aan SPE voor de exploitatie van vijf windmolens op het industrieterrein Lummen-Zolder. Het is de bedoeling de turbines onder te brengen op de terreinen van bedrijven, zowel op grondgebied Heusden-Zolder als dat van Lummen. Twee turbines kregen een njet omdat ze op een aanvliegroute voor een helihaven liggen. Voor nog twee andere molens, bij het circuit hadden de initiatiefnemers - Group Machiels en het circuit - al eerder de plannen (…) Lees het hele bericht

vrijheid-en-bolderberg-winnen

Vrijheid en Bolderberg winnen

Op de vierde speeldag van het gemeentelijk voetbaltornooi heeft Vrijheid Zolder FC Anadol verslagen met 8-1. FC Bolderberg 2 won van SK Heusden 06 met 1-3. Meer foto's

drie-inbraken-zonder-buit-in-viversel

Drie inbraken zonder buit in Viversel

Afgelopen nacht is op drie plaatsen in Viversel ingebroken. Een bewoner van de Middenweg werd in de loop van de nacht wakker. In zijn woning stond een kastdeur open, die heeft hij gesloten en ging weer naar bed. Pas vanochtend merkte hij dat de achterdeur geforceerd was, maar er was niets verdwenen. In dezelfde straat zijn onbekenden een woning binnengedrongen door een gaatje in het raam te boren, ook daar werd geen buit gemaakt. Tenslotte kreeg het kantoor van reisbureau De Zwerver, even verder in de Sint-Quirinusstraat, ongewenst bezoek, ook daar is niets verdwenen.

vandaag-gezien-12-augustus-2010

Vandaag gezien

Langs het circuit in Zolder ... waar is de tijd dat pitspoezen nog braafjes in de paddock flaneerden?

efro-geeft-4-miljoen-voor-ophaalgebouw

EFRO geeft 4 miljoen voor ophaalgebouw

De gemeente krijgt een toelage van 4,040 miljoen euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling voor de restauratie van het ophaalgebouw op het mijnterrein. Het is de bedoeling dat in te richten als Centrum voor Volwassenonderwijs. Er is ook een subsidie-aanvraag ingediend bij de LSM (Limburg Sterk Merk) en die stichting zal volgende maand een beslissing nemen. Twee jaar geleden heeft toenmalig minister van onderwijs Vandenbroucke al een toelage van 7,150 miljoen euro toegekend (…) Lees het hele bericht

groeten-uit-zanzibar

Groeten uit Zanzibar

Phil Frederix bezocht het Afrikaanse Zanzibar en kiekte er de plaatselijke versie van een wandelende tak. Let ook op het witte strand.

flora-op-de-mijnterril-9

Flora op de mijnterril (9)

De Nederlandse naam wilgenroosje is afgeleid van de gelijkenis van de bladeren met de wilg. Het plantje is een lid van de teunisbloemfamilie en bloeit van juli tot september. Tijdens de Tweede Wereldoorloog was het wilgenroosje één van de eerste planten die zich op de puinhopen van de gebombardeerde steden vestigde en ze met zijn roze-rode bloemen weer nieuw leven inblies. In de zomer en herfst laten de langwerpige doosvruchten grote hoeveelheden pluizige zaden los, de wind doet de rest. (foto Stefan Was)

even-een-straatje-om-anna-bijns

Even een straatje om: Anna Bijns

Anna Bijns was een dichteres uit de overgangsperiode tussen middeleeuwen en renaissance. Ze leefde in Antwerpen van 1493 tot 1575. In haar dichtbundels kantte ze zich fel tegen de lutheranen (protestanten), die ze als ketters beschouwde. Haar werk leunde sterk aan bij de poëzie van de rederijkers, maar tot de rederijkerskamer is ze nooit toegelaten, want dat was een exclusieve mannenaangelegenheid.

12-foutparkeerders-tijdens-markt

12 foutparkeerders tijdens markt

De politie heeft vandaag 12 parkeerovertreders betrapt tijdens de multiculturele markt. 8 marktbezoekers gebruikten een parking voor mindervaliden zonder speciale kaart. In deStationsstraat en Kolderhof zijn telkens 2 parkeerovertredingen genoteerd. 1 bestuurder kreeg een boete wegens gsm’en aan het stuur. 2 bestuurders droegen geen veiligheidsgordel. In de Mijnwerkerslaan gebeurde een ongeval met stoffelijke schade. De markt lokte 9.000 bezoekers.

vanavond-start-de-ramadan

Vanavond start de ramadan

Vandaag begint de ramadan of de vasten voor de moslims, die schuift ieder jaar voor zodat hij nu midden in de zomer en vakantieperiode valt. Maar doordat de zon later ondergaat, moeten de moslims ook langer vasten. De komende periode zal het drukker zijn aan de moskeeën en bij de moslims thuis. De vasten begint vanavond, het preciese moment verschilt van plaats tot plaats, in Heusden-Zolder zal dat net voor 21u20 zijn. De vasten duurt tot 8 september.

regi-krijgt-concurrentie-uit-eigen-dorp

Regi krijgt concurrentie uit eigen dorp

Onder de noemer 'Regi in the mix' had vandaag in het Heem een workshop plaats. Artforum bracht een groepje enthousiaste kinderen bij hoe ze digitale muziek maken en bewerken. Ze maken ook hun eigen 'wereldhit'. Dat Regi Penxten al maar begint op te passen ...

vandaag-gezien-11-augustus-2010

Vandaag gezien

In de Guido Gezellelaan - langs het Gezellehuis en Drankenhal Hauweycken - is vandaag het huis van wijlen de familie de Fraiponts gesloopt. Het maakt plaats voor appartementen en winkelruimtes. Daarmee wordt de trend van de jongste maanden voortgezet waarbij het beeld van Heusden-Centrum snel evolueert.

groeten-uit-het-lechtal

Groeten uit het Lechtal

Wim Goris heeft dit jaar zijn vakantie - weer eens - doorgebracht in het Lechtal, dat is een natuurgebied in Oostenrijk. Wim maakt er huttentochten en trof er op één van die hutten - op iets meer dan 2000 meter - een spreuk aan die toepasselijk is voor onze mijnterril. En dat laatste gebied kent Wim dab weer goed als natuurgids. De spreuk herinnert er ons ook aan heel het probleem begint bij degenen die het afval achterlaten.

morgen-overleg-over-vervuiling-aan-mijnterril

Morgen overleg over vervuiling aan mijnterril

De zaak van de picknickplaats en toegang tot de mijnterril blijft de gemoederen beroeren, zo blijkt ook uit de talrijke reacties die we binnenkregen. Morgen gaat schepen Mario Borremans rond de tafel zitten met het Agentschap voor Natuur en Bos. Dat wijt zoals gemeld de problemen aan een personeelstekort. "Ik wil samen met de verantwoordelijke bekijken of we kunnen constructief meewerken aan een oplossing voor de parkeer- en picknickplaats. Een éénmalige opruiming kan daar een (…) Lees het hele bericht

flora-op-de-mijnterril-8

Flora op de mijnterril (8)

Het boerenwormkruid bloeit van juli tot september en heeft een sterke, aromatische geur. Vroeger werd het gebruikt om ongedierte te verjagen: muggen, vliegen, muizen vlooien op dieren maar ook motten in kasten. De plant bevat een etherische olie die bitter smaakt. Het kruid in zijn geheel wordt gebruikt als middel tegen wormen, maagaandoeningen en spataderen. Ook in de keuken had het heel wat toepassingen. Boerenwormkruid wordt tot de kompasplanten gerekend, omdat de bladeren in het volle zonlicht zich precies plat op het zuiden richten. (foto Stefan Was)

even-een-straatje-om-ernest-claes

Even een straatje om: Ernest Claes

Schrijver Ernest Claes beheerste de kunst van de streekroman en werd beroemd met het boek 'De Witte' dat nadien verschillende keren verfilmd is. Niet toevallig speelde zich dat af in zijn eigen geboorteplaats Zichem (°1885) Andere werken publiceerde hij onder het pseudoniem G. van Hasselt. Als student woonde hij geregeld vergaderingen van Vlaamse studentenbonden bij en werd gestraft voor zijn flamingantisme of voor het zingen van de Vlaamse Leeuw. Dat bracht hem zowel op de (…) Lees het hele bericht

kvv-en-viversel-winnen

KVV en Viversel winnen

Op de derde speeldag van het gemeentelijk voetbaltornooi voor competitieploegen, dinsdagavond, heeft KVV Heusden-Zolder Statie Zolder verslagen met 2-0. Viversel won van Bolderberg 1 met 3-1. Meer foto's

politie-doekt-opnieuw-wietplantage-op

Politie doekt opnieuw wietplantage op

De lokale politie heeft vandaag opnieuw een wietplantage opgedoekt, dat gebeurde in samenwerking met de politie van Houthalen-Helchteren. De plantage was ondergebracht in een woning in de Dikkelstraat in Viversel. Het ging om 545 planten samen met een hele installatie. De politie, geassisteerd door de gemeentediensten, ruimde het hele goedje op. Ook Infrax kwam ter plaatse want de elektriciiteit werd illegaal van het net getapt. Het is al de tweede grote drugsvangst in een week tijd.
Meer foto's

groeten-uit-blankenberge-2

Groeten uit Blankenberge

Greet Claes kon deze mooie zonsondergang kieken in Blankenberge. Maar voor iedereen zich in de auto richting kust rept  ... terwijl het thuis nog volop warm is, is het aan zee al sinds dinsdagmiddag aan het regenen.


sint-vincent-wordt-volgend-jaar-niet-gesloopt

Sint-Vincent wordt volgend jaar niet gesloopt

Het ziet ernaar uit dat zaal Sint-Vincent op de Zolderse Voort volgend jaar dan toch niet wordt gesloopt. Begin dit jaar besliste het schepencollege om in de loop van 2011 de zaal te laten afbreken, omdat er een nieuw dak nodig was en die investering niet meer te verantwoorden was. Maar volgens schepen Dirk Schops is uit nader onderzoek gebleken dat het dak toch niet in zo'n lamentabele toestand verkeert en dat het nog kan betreden worden. De gemeente zal dan ook nog kleine (…) Lees het hele bericht

zondag-foto-s-en-jazz-in-muze

Zondag foto's en jazz in Muze

Hoewel het cultuurseizoen schijnbaar stilligt, valt er nu zondag toch één en ander te beleven in Muze. Om 19 uur opent de tentoonstelling met werk van Johan Reynders en Kristof Vrancken, twee fotografen uit Heusden-Zolder. Beiden laten zich in hun recent werk inspireren door bijzondere plekken in en rond Heusden-Zolder en de vaak subtiele sporen van de mens in de natuur. Beiden hanteren wel een eigen invalshoek: Johan op een impressionistische en soms vals romantische (…) Lees het hele bericht

flora-op-de-mijnterril-7

Flora op de mijnterril (7)

Net als de distel behoort het koninginnenkruid of leverkruid tot de composietenfamilie. De plant wordt 30 tot 170 cm hoog, en bloeit van juli tot september. Het koninginnenkruid is een forse plant die vooral groeit aan waterkanten, op vochtige open plekken in het bos, in moerassige plaatsen en rietlanden. Toch wel straf dat ze dan ook een steenberg als de mijnterril staat! De plant is goed verspreid en staat nu in volle bloei, het is dan ook één van onze populairste toeristische attracties (…) Lees het hele bericht

even-een-straatje-om-hoensbroeck

Even een straatje om: Hoensbroeck

Deze straat is uit erkentelijkheid genoemd naar de familie van Hoensbroeck, die vele jaren de scepter zwaaide in Heusden. In 1559 verkocht Karel van Bourbon, abt-commendataris van Corbie, de goederen van de abdij in Beringen, Heusden en andere plaatsen voor 12.000 pond en een rente van 100 pond aan Godfried van Bocholtz. Die trad daardoor in de rechten en vrijheid van de abdij van Corbie. Zijn dochter Anna trouwde met Herman van Hoensbroeck, heer van Oostham, Beverlo, Kwaadmechelen en (…) Lees het hele bericht

singapore-here-we-come

Singapore, here we come

Vandaag zijn turner Thomas Neuteleers en zijn trainer Ward Van Den Bosch vanop Zaventem - via Frankfurt - richting Singapore afgereisd. Daar neemt de Heusdenaar deel aan de allereerste YOG (Youth Olympic Games). De Belgische delegatie bestaat uit 52 atleten en 31 begeleiders uit 16 verschillende sporten. De competities hebben plaats van 14 tot 26 augustus.

vandaag-gezien-9-augustus-2010

Vandaag gezien

Stilaan worden de bomen en struiken opgeruimd langs de Pastoor Van Mierlolaan. Ze moeten er plaatsmaken voor de bouw van het nieuwe rusthuis. Het voormalige rijkswachtgebouw blijft nog een tijd overeind om te fungeren als 'werfkeet'.

sterrenplekje-of-schandvlekje

Sterrenplekje of schandvlekje?

De mijnterril werd eerder uitgeroepen tot één van de sterrenplekjes in de regio. Terecht, het uitzicht is er uniek en uit onze florareeks blijkt ook hoe dit van oorsprong 'mijnafvalstort' tot een waardevol natuurgebied is uitgegroeid. Maar aan de parking, de ingang, de picknickplaats en de zitbanken word je met een heel ander beeld geconfronteerd, een soort vuilnisbelt zonder afvalbakken en waar gras en onkruid tot boven de banken uitgroeien. Even een inventaris van hetgeen wij bij (…) Lees het hele bericht

groeten-uit-bokrijk

Groeten uit Bokrijk

"Je hoeft niet ver weg te gaan of handenvol geld uit te geven om een leuke vakantiedag te beleven," vond Ana Moran en ze trok met de kinderen naar Bokrijk die er zich te pletter amuseerden in de fonteintjes of bij het speuren naar kikkers.

flora-op-de-mijnterril-6

Flora op de mijnterril (6)

De speerdistel maakt deel uit van de composietenfamilie en bloeit van juni tot september. Ze kan tot 120 cm hoog worden. Van alle distels heeft ze de scherpste en grootste stekels. Het is een tweejarige plant: in het eerste jaar vormen zich de wortel en het bladrozet en in het tweede jaar komen de bloemen en vruchten. De putter of de distelvink is dol op de zaden, maar de boeren hebben een hekel aan distels. Door hun lange penwortel kunnen ze immers gewoon weer uitgroeien als de plant is weggemaaid. (foto Stefan Was)

even-een-straatje-om-pater-beckers

Even een straatje om: Pater Beckers

Jozef Beckers werd geboren in Heusden in 1916, in 1938 trad hij in bij de Kruisheren in Diest, vijf jaar later werd hij priester gewijd. In 1945 trok hij als missionaris naar Congo. Zijn bijnaam luidde er ‘Josefu Zamba’, of ‘Jef die altijd in de brousse is’. Tijdens de onlusten van eind mei 1965 werd Jozef Beckers net als andere missionarissen gruwelijk vermoord in Buta en in de Rubi-rivier voor de krokodillen geworpen.

4-generaties-van-overpelt-tot-heusden-zolder

4 generaties van Overpelt tot Heusden-Zolder

In Overpelt bouwden ze een feestje, want er konden vier generaties op de foto. Maria Vangeneugden (87) uit Overpelt, dochter Lisette Boonen (58) uit Heusden-Zolder, kleindochter Kelly Prenen (31) die ondertussen in Stal woont en twee maanden geleden mama werd van Lotte Stas. Wie zou het meest fier zijn?

vanthoor-klimt-naar-zesde-plaats

Vanthoor klimt naar zesde plaats

In het F3 Euroseries kampioenschap is Laurens Vanthoor zondag elfde geëindigd in de tweede manche op de Nürburgring. De overwinning was voor de Portugees Antonio Felix Da Costa. Ook al door zijn tweede plaats van gisteren is Vanthoor opgeklommen naar de zesde plaats in het kampioenschap met 20 punten, 46 minder dan de leider, de Italiaan Edoardo Mortara.

volop-ambiance-op-summersoundz

Volop ambiance op Summersoundz

De party Summersoundz, die ondertussen uitgegroeid is tot een festival, was zaterdagavond en zondagmorgen een voltreffer. Meer dan 2.000 feestvierders zakten af naar het voetbalterrein achter de Olympiasporthal, de drie tenten liepen dan ook flink vol. Van in de 'vroege' avond konden de talrijke dj's er het vuur inblazen en het duurde tot de ochtend eer de laatste vonk gedoofd was. Meer foto's

laurens-vanthoor-tweede-op-nurburgring

Laurens Vanthoor tweede op Nürburgring

In de formule 3 heeft Laurens Vanthoor zaterdag op de Duitse Nürburgring nipt naast de zege gegrepen in de eerste manche. Hij moest in zijn Dallara-Volkswagen alleen zijn Italiaanse ploeggenoot Edoardo Mortara laten voorgaan. Hij eindige op iets meer dan een seconde. Het is voor Vanthoor zijn beste prestatie tot nu toe in de F3 Euroseries. Zondag staat de tweede manche op het programma.

meer-dan-400-fazanten-in-opvangcentrum

Meer dan 400 fazanten in opvangcentrum

In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum zitten sinds zaterdag meer dan 400 fazanten. Die heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in Alken in beslag laten nemen. De politiezone kanton Borgloon kreeg zaterdagmiddag een melding van loslopende fazanten op de Trepstraat in Alken. Ter plaatse ontdekte de politie in een stal 435 levende en 55 dode fazanten. De politie contacteerde het FAVV, en die liet het VZOC de vogels ophalen.

even-een-straatje-om-august-cuppens

Even een straatje om: August Cuppens

August Cuppens was een Vlaams dichter en priester, geboren in Beringen in 1862 en overleden in Loksbergen in 1924. Hij was medestichter van het tijdschrift " 't Daghet in den Oosten", een taal- en volkskundig weekblad voor Limburg. Hij werkte als priester in Wallonië tot hij in 1899 pastoor van Loksbergen werd. Daar ontving hij heel wat kunstenaars en schrijvers als Hugo Verriest, Stijn Streuvels, Maria Belpaire en Alice Nahon, Cuppens onderhield een levendige (…) Lees het hele bericht

meer-dan-90-000-euro-aan-postzegels

Meer dan 90.000 euro aan postzegels

Wist je dat er in het gemeentehuis vorig jaar 38.200 brieven zijn binnengekomen en buitengegaan? Dat heeft meer dan € 90.000 aan postzegels gekost. Er zijn meer dan 9.000 faxen en e-mails toegekomen en verzonden. Met andere woorden, meer en meer oveschakelen op e-government kan in de toekomst nog heel wat geld besparen.

groeten-uit-altglashutten-am-feldberg

Groeten uit Altglashütten am Feldberg

Vanuit Altglashütten am Feldberg sturen Gilbert en Rosita Jans hun vakantiegroeten., Ze brengen al 16 jaar hun vakantie hier door bij de Feldberg, met zijn 42 km² het grootste beschermde natuurgebied in Baden-Württemberg en met zijn 1.493 m de hoogste berg van het Zwarte Woud. Ze maken er mooie natuurwandelingen en komen er volledig tot rust.

even-een-straatje-om-ghoos

Even een straatje om: Ghoos

De Ghoosstraat is genoemd naar Marie-Elizabeth Julie Ghoos, echtgenote van Jan Louis Aerts. In mei 1844 liet zij haar testament opmaken en daarin schonk ze een perceel land met een waarde van 800 frank, dat voor de helft naar de kerk ging en de andere helft moest gebruikt worden voor de bouw van de Sint-Janskapel (foto). Raar is wel dat de 400 frank voor de kerk is gebruikt voor de verbouwing van de pastorie, terwijl die gemeente-eigendom is. Hoe dan ook, als erkentelijkheid kreeg Marie-Elizabeth Ghoos een straatnaam.

canabisplantage-in-de-naaldert

Canabisplantage in de Naaldert

In een huis aan de Naaldert heeft de politie vrijdag  een canabisplantage opgedoekt. Op de zolder stond een 600-tal planten. Het huis behoorde aan een gezin dat er wel niet meer in woonde. De eigenaar is opgepakt, samen met een medeplichtige die op de Boekterheide een kleinere plantage had.

groeten-uit-suxy

Groeten uit Suxy

Sinds dinsdag verblijven de leiding, cookies en jins van scouts Eversel in Suxy, in de provincie Luxemburg. Daar hebben ze hun kamp opgeslagen tussen de heuvels. Donderdagnamiddag zijn de jogi's en givers aangekomen en ook de kawellen vertoeven sinds vandaag in Suxy. Nu is het nog wachten op de jongste leden, de kapoenen. Die zullen zondag na een lange treinrit de groep in Suxy vervolledigen. Het kampthema dit jaar is 'Kabouters op de kampvloer'. De leden hopen op veel zon. (…) Lees het hele bericht

auto-met-stoffelijk-overschot-gevonden

Auto met stoffelijk overschot gevonden

In het Albertkanaal, nabij Circuit Zolder, hebben duikers vanmiddag een auto gevonden. Maar toen die werd bovengehaald, bleek het niet om de wagen van Marcel R. de moordverdachte uit Diepenbeek, te gaan. De auto, die roestsporen vertoonde, lag wellicht langer in het water. Verder onderzoek moet de herkomst uitmaken. Ondertussen wordt ook verder gezocht naar de Ford Kuga. UPDATE Uiteindelijk is de auto vrijdag rond 15 uur gelocaliseerd in het kanaal in Stokrooie. In de wagen lag het stoffelijk overschot van de man.

summersoundz-fuiven-in-tentencomplex

Summersoundz: fuiven in tentencomplex

Op het voetbalterrein achter sporthal Olympia wordt de laatste hand gelegd aan een heus tentencomplex. Morgenavond heeft daar de party Summersoundz plaats en die is de afgelopen jaren zo uit de kluiten gegroeid dat 't Kuipershof te klein was geworden. Nu wordt er ook gewerkt met drie podia. Op de Main-stage verschijnen dj's Chris Garcia, MattiRealism, Vliegen, Ed & Kim, Dominico vs Gert en Vertesse Op My House Su Casa staan C-mo, Calvin, Boety & mc treezy en Frederico en in het Beach House gaat het om Funky Soull, AsTeX, Sven vs T-Jordy, Kenn Colt, Lins en Bob Deckx. De deuren gaan open om 21 uur en om 4 uur stopt de muziek. Kaarten kosten € 5 in voorverkoop en € 7 aan de kassa. www.summersoundz.be

groeten-uit-alaska

Groeten uit Alaska

De mensen van Het Berenhuis zijn naar Alaska getrokken om er de échte beren te bestuderen. En in het Katmai National Park liepen ze zowaar een bruine beer tegen het lijf, gelukkig figuurlijk. Het was paartijd en de beren lopen dan zo elegant mogelijk om de aandacht van het andere geslacht te trekken. Maar Gerlinde Gilissen stelt ons gerust: "Er is vanaf nu géén echte beer te zien in Het Berenhuis."

flora-op-de-mijnterril-5

Flora op de mijnterril (5)

Het vlasbekje behoort tot de weegbreefamilie en toont zijn bloemen van juni tot november, het kan tot 90 cm hoog worden. De dichte bloeiaar met geel-witte bloemen is makkelijk te herkennen, bij het samendrukken van de bloem vormt zich een bekje dat opengaat. Alleen sterke insecten, zoals hommels en bijen, kunnen tot in de bloem doordringen. Daarbij strijken ze ongewild langs de helmknoppen boven in de kroonbuis en blijft het kleverige stuifmeel aan hen hangen. Bij een bezoek aan (…) Lees het hele bericht

even-een-straatje-om-alice-nahon

Even een straatje om: Alice Nahon

Alice Nahon was een dichteres. Ze werd geboren in Antwerpen in 1896, haar vader was een Nederlander met Franse roots die de Nederlandsche Boekhandel uitbaatte, misschien was dat wel bepalend voor haar latere 'roeping'. Ze schreef haar eerste gedichten ergens rond 1911 toen ze aan de landbouw-huishoudschool in Overijse studeerde. Die zijn pas na haar dood gepubliceerd. Maar ze werd ziek, TBC en na een tocht langs diverse sanatoria kwam ze in 1917 terecht in het St. Jozefinstituut in (…) Lees het hele bericht

duikers-zoeken-auto-moordenaar

Duikers zoeken auto moordenaar

Duikers van de brandweer hebben donderdagavond in het Albertkanaal in Heusden-Zolder gezocht naar de auto van de 73-jarige vriend van de vermoorde Maria Jorissen uit Diepenbeek. De vrouw werd dinsdag doodgestoken en haar vriend wordt als verdachte beschouwd. Hij is sinds woensdagmorgen met zijn auto - een grijze Ford Kuga - spoorloos. De zoekactie vanavond leverde voorlopig niets op

vrijheid-en-bolderberg-2-winnen

Vrijheid en Bolderberg 2 winnen

Op de tweede speeldag van het gemeentelijk voetbaltornooi voor competitieploegen heeft Vrijheid Zolder vanavond met 1-2 gewonnen van SK Heusden 06. Anadol verloor met 1-3 tegen Bolderberg. Meer foto's

mommeplas-heeft-nu-een-eigen-pannakooi

Mommeplas heeft nu een eigen Pannakooi

Sinds vandaag staat op de Mommeplas een 'Pannakooi', dat is een kooi waarin kinderen en jongeren kunnen voetballen. Het voordeel is dat de bal binnen de kooi blijft zodat er geen hinder voor buurtbewoners of andere gebruikers van de lokalen of terreinen wordt veroorzaakt. Ander voordeel is dat door de snelheid en intensiteit van het spel een enorme balvaardigheid wordt ontwikkeld. Niet toevallig wordt geregeld de vergelijking gemaakt met het Braziliaanse straatvoetbal. De kooi (…) Lees het hele bericht

groen-geeft-pluim-aan-jac-debruyn

Groen! geeft pluim aan Jac Debruyn

Groen! Limburg is twee dagen te gasten in Heusden-Zolder met een 30-tal personen. Ze logeerden er en 8 van hen doorkruisten de gemeente, onder meer om kennis te maken met het mijnverleden en de Remoproblematiek. Aan La Baracca mocht onze dorpsgennoot Jac Debruyn de "groene pluim" in ontvangst nemen voor zijn inzet voor de derde wereld, ook als directeur van Broederlijk Delen.

nog-4-weken-kans-op-heerlijke-prijzen

Nog 4 weken kans op heerlijke prijzen

Onze vakantiefotowedstrijd loopt nog vier weken. We hebben ondertussen al een aantal kandidaat-winaars binnengekregen. Het blijft de moeite om je kans te wagen. Voor de 5 mooiste vakantiefoto's ligt er telkens een volledig verzorgd etentje voor twee personen in Den Lavaar in het verschiet. En wie de mooiste vakantie- of zomerfoto's uit Heusden-Zolder instuurt, maakt kans op één van de drie manden gevuld met lekkers aangeboden door de gemeente Heusden-Zolder. Eén adres: redactie[!]heusden-zolder.eu

flora-op-de-mijnterril-4

Flora op de mijnterril (4)

Het gewoon slangenkruid staat in bloei van mei tot en met september. De bloemkroon is eerst rood, later paars en tenslotte blauw. De purperkleurige meeldraden steken ver uit de kroon. Met een beetje fantasie kan je hierin een geopende slangenbek zien, vandaar wellicht de naam. De plant zou ook helpen bij de bestrijding van slangenbeten en dat kan misschien nog nuttig worden met al die ontsnapte reptielen tegenwoordig.
(foto Stefan Was)

even-een-straatje-om-max-van-melbeek

Even een straatje om: Max van Melbeek

Maximiliaan Vanmelbeek leefde van 1846 tot 1917 in Heusden. Van 1915 tot 1917 was hij er burgemeester, na de dood van burgemeester de Theux, benoemd op grond van de gemeenteverordening door generaal-gouverneur von Bissing. Zoals de meesten van zijn familieleden woonde hij in de Schootstraat. Zijn oom Petrus-Johannes was schepen van 1836 tot 1864.

v-amp-r-maakt-groene-festivaltapwagen

V&R maakt groene 'festivaltapwagen'

V&R The Solarcompany uit Heusden-Zolder heeft voor het Absolutely Free Festival (AFF) in Genk een 'groene' tap ontwikkeld. Het festival wil milieuvriendelijk zijn en kwam daarvoor bij V&R aankloppen. Dat is gespecialiseerd in groene energie en vooral zonnepanelen. Samen met Jans Creacar in Hoeselt werd een zonnepaneelwagen uitgebouwd. De trailer heeft een telescopische mast met zonnepanelen. De panelen volgen de zon automatisch. Is er te veel zon, dan wordt de (…) Lees het hele bericht

van-de-opvang-naar-t-voetbalveld

Van de opvang naar 't voetbalveld

Op de Lindeman heeft vandaag voor het eerst een voetbaltornooi plaats voor de buitenschoolse kinderopvang. Dat wordt georganiseerd door 't Klim-op-ke dat niet alleen met eigen ploegen aantreedt maar ook de Petteflet uit Beringen en t Samajeeke van Lummen doen mee. In sommige wedstrijden was er alleszins meer inzet te bespeuren dan op het WK. Meer foto's

gevlucht-na-aanrijding-op-voetbaltornooi

Gevlucht na aanrijding op voetbaltornooi

De start van het gemeentelijk voetbaltornooi zorgt bij twee supporters voor een wrange nasmaak. In de loop van de avond is een onbekende met een behoorlijke snelheid op een geparkeerde auto gebotst, die schoof vooruit en kwam nog tegen een andere auto terecht.De aanrijder heeft vluchtmisdrijf gepleegd en er is een klacht ingediend. Vooral de aangereden auto is zwaar beschadigd, van de andere is de achterbumper stuk.

flora-op-de-mijnterril-3

Flora op de mijnterril (3)

De peen of wilde wortel behoort tot de schermbloemenfamilie en bloeit van juni tot en met september. Het herkenningspunt van wilde peen zijn de donker-roodbruine bloemen in het hart van het bloemscherm. De donkere bloemen zijn een doelwit van vliegen. Als je erop wrijft, geuren ze naar verse wortelen. Na de bloei trekt het hele scherm zich tot een soort vogelnestje samen. De langwerpige, ovale vruchten hebben twee rijen stekels met weerhaken. Daarmee kunnen ze zich als ze rijp zijn, tussen veren of in een vacht vasthaken om zich zo te laten vervoeren. (foto Stefan Was)

even-een-straatje-om-lambert-hoelen

Even een straatje om: Lambert Hoelen

Lambert Hoelen werd geboren in Diepenbeek in 1627. In 1673 kreeg hij van Ferdinand Graaf von Inhausen-Kniphausen, toenmalig vrijheer van het Land van Vogelsanck, de toestemming om een kapel te bouwen op de Bolderberg. De kapel werd aangevuld met de kluis (foto), waar Lambert Hoelen verbleef. In 1679 richtte hij de broederschap van O.L.Vrouw van Loreto op. Lambert Hoelen werd na zijn dood, in 1696 begraven bij de kluis, die is enkele jaren geleden gerestaureerd en wordt opnieuw bewoond.

kvv-en-viversel-eerste-winnaars-op-tornooi

KVV en Viversel eerste winnaars op tornooi

Vanavond had op de terreinen van FC Bolderberg de eerste speeldag plaats van het gemeentelijk voetbaltornooi voor competitieploegen. KVV Heusden-Zolder versloeg Bolderberg 1 met 1-0 en Viversel won met 1-2 van Statie Zolder. Meer foto's

gevangenisstraf-voor-cocainetrafiek

Gevangenisstraf voor cocaïnetrafiek

De rechtbank in Hasselt heeft een 27-jarige man, afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, die in Heusden-Zolder woont, veroordeeld tot drie jaar cel - waarvan twee effectief - en 5.500 euro boete. Hij had een cocaïnetrafiek opgezet tussen de Dominicaanse Republiek en ons land. Een man uit Stekene, die een vrouwelijke drugskoerier op het vliegtuig vergezelde, kreeg 30 maanden cel en 5.500 boete, alles voor een deel met uitstel. De drugskoerier, een Dominicaanse vrouw uit Madrid, (…) Lees het hele bericht

3-gewonden-na-klapband-op-e-314

3 gewonden na klapband op E 314

Rond half elf zijn de hulpdiensten massaal uitgerukt naar oprit 28 van de E 314. UPDATE Op de plaats waar het oprijdend verkeer invoegt, had een auto met een aanhangwagen, bestuurd door een man uit Heusden-Zolder,  klapband gekregen. De wagen begon te slingeren en sleurde een tweede auto mee de gracht in. De brandweer moest een bestuurder bevrijden. In totaal vielen er drie lichtgewonden, ze kregen ter plaatse de eerste zorgen van de MUG.

welke-jongere-wil-naar-compostela

Welke jongere wil naar Compostela?

De gemeente is nog altijd op zoek naar een jongere tussen 18 en 28 jaar voor het EVS groepsproject “walking together” in het Spaanse Santiago de Compostela. Het gaat om een project voor 3,5 maanden van 6 september tot 21 december. 10 vrijwilligers uit verschillende landen zullen instaan voor de communicatie, de informatie aan pelgrims, de organisatie van culturele activiteiten en de ondersteuning van het evenement. De gastorganisatie zorgt voor kost en inwoon, taallessen, opleiding en (…) Lees het hele bericht

flora-op-de-mijnterril-2

Flora op de mijnterril (2)

De wilde kaardebol bloeit van juli tot augustus en is afkomstig uit Chili. Misschien destijds gevlucht voor Pinochet? De plant is tweejarig en kan 70 tot 150 cm hoog worden. Het eerste jaar vormt zich tegen de grond een rozet van groene bladeren. Het tweede jaar schiet de plant ruim de hoogte in en bloeit in de tweede helft van de zomer op een typisch raatvormige wijze. De uitgebloeide bloemhoofdjes werden vroeger gebruikt en ook gekweekt voor de wolbewerking: het zogenaamde kaarden. De (…) Lees het hele bericht

even-een-straatje-om-pastoor-paquay

Even een straatje om: pastoor Paquay

Johannes Berchmans Paquay werd geboren in 1878 in Tongeren, zijn vader was daar koster van de basiliek en zijn oom, Valentinus Paquay werd later het heilig paterke van Hasselt. Al in 1899 werd hij professor aan het Klein Seminarie in Sint-Truiden, hij was dan ook uitzonderlijk begaafd. Een jaar later werd hij tot priester gewijd in Luik. In 1915 verhuisde hij naar Heusden waar hij tot pastoor werd aangesteld, daar was hij medestichter van de Sint-Valentinusparochie in Berkenbos. Door (…) Lees het hele bericht

plat-dak-gaat-hema-komt

Plat Dak gaat, Hema komt

Over twee maanden, net na de braderie, sluit Woondecoratie Appermont - beter gekend als Plat Dak - in de Koolmijnlaan zijn deuren. Daarmee komt een einde aan een zaak die meer dan 60 jaar heeft bestaan, in de plaats komt een vestiging van de Nederlandse keten Hema die hoopt tegen de jaarwisseling de deuren te openen. Jan en Ria Appermont (foto) starten deze week met de uitverkoop, alleen deze maand neemt Jan nog werken aan, daarna wordt het atelier opgeruimd. Vader Appermont, (…) Lees het hele bericht

jan-kuyckx-15de-in-lommel

Jan Kuyckx 15de in Lommel

Jan Kuyckx is vanavond 15de geworden in de Profronde van Lommel, het natourcriterium. Winnaar werd gele trui Alberto Cantador voor Jurgen Van Den Broeck, maar de uitslag van een natourcriterium moet je uiteraard altijd met een korreltje zout nemen. Thuisrijder Johan Vansummeren werd derde en Limburgs kampioen.

ook-kapelaan-in-heusden-misbruikte-jongen

Ook kapelaan in Heusden misbruikte jongen

Ook in Heusden is in de jaren zestig minstens één jongen misbruikt door een priester. Morgen brengt het weekblad Humo het verhaal van André Leers, die al decennia in Oostenrijk woont, maar begin de jaren zestig werd misbruikt door de toenmalige kapelaan Jozef G. Jozef G. was in Heusden-Centrum kapelaan van 1961 tot 1965 en ook onder meer proost van de KSA. In het verhaal beschrijft André Leers, nu 59, hoe hij als 13-jarige werd misbruikt, en hoe hij er voor het leven (…) Lees het hele bericht

flora-op-de-mijnterril-1

Flora op de mijnterril (1)

Het St.-Janskruid bloeit als de zon het hoogste staat: bij het feest van Sint-Jan, 24 juni (Heusden-kermis). Dit kruid wordt gebruikt voor alles en nog wat. Als droogbloem verspreidt het een fijne wierookgeur en van de gedroogde bloemblaadjes kun je thee maken. Volgens Dr. Vogel kan Sint-Janskruid worden ingenomen tegen somberheid en angsten. De gele bloemblaadjes kunnen in olijfolie gelegd worden, zo ontstaat een rode olie die bij massage een heerlijk tintelende werking heeft. Let op voor je al het Sint-Janskruid gaat plukken, de terril is natuurgebied. (foto Stefan Was)

even-een-straatje-om-pastoor-sak

Even een straatje om: pastoor Sak

Henricus Johannes Jacobus Sak werd geboren in Hechtel in 1873. Van 1903 tot 1911 was hij kapelaan in Heusden waarna hij tot 1935 als pastoor aan de slag was in Zolder. Bij de oprichting van de nieuwe parochie Boekt werd hij daar in ’35 als rector aangesteld. Ondertussen had pastoor Sak in 1919 de zusters Maricolen naar Zolder gebracht om er katholiek onderwijs te geven. Ze vonden er onderdak in het oude huis van het notairke, dat nadien klooster werd.

den-lavaar-is-nu-ook-fietsinfopunt

Den Lavaar is nu ook Fietsinfopunt

Restaurant-eetkaffee Den Lavaar op het Marktplein heeft onlangs het label 'Fietsinfopunt' gekregen van Toerisme Limburg. Daardoor zijn er voortaan heel wat folders en brochures te koop van fietsroutes, maar ook van auto-, wandel- en paardenmenroutes. Ook folders van evenementen liggen er. Het is een laadpunt voor elektrische fietsen, maar Patrick Liefsoens en zijn vrouw Anita hebben nog een stap verder gezet: "We hebben 12 fietsen aangekocht, en die bieden we (…) Lees het hele bericht

oldtimers-verzamelen-op-pothelmtreffen

Oldtimers verzamelen op Pothelmtreffen

Op De Veen had vandaag voor de zevende keer het 'Pothelmtreffen' plaats. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, dragen niet alle deelnemers een pothelm - maar toch veel - maar is het een oldtimertreffen. Er nemen zowel motoren als scooters uit vervlogen tijden deel. De motor hierboven bijvoorbeeld is een Zundap uit 1942 die nog gediend heeft in de woestijnoorlog. Naast het ontmoetingsaspect staat ook altijd een gezamenlijke rondrit op het programma. Vandaag ging het om een rit van ongeveer 130 km. Meer foto's

hartpatient-overlijdt-in-racewagen

Hartpatiënt overlijdt in racewagen

Tijdens een trackday op het circuit van Zolder is vandaag een hartpatiënt overleden aan een hartaderbreuk. De man werd tijdens het rijden onwel, waarna de auto net na de Villeneuve-bocht tot stilstand kwam tegen een muur. Een poging tot reanimatie mocht niet meer baten. De trackday werd georganiseerd door SkyLimit Events, om mensen te laten kennismaken met het circuitrijden.

flora-op-de-mijnterril

Flora op de mijnterril

Op de foto hierboven lijkt Perre, de bernersennen, zich te amuseren op een schijnbaar levenloze mijnterril van Heusden-Zolder. Maar dat is dus schijn want de terril is een biotoop van heel wat bloemen en planten. Stefan Was trok er met zijn fototoestel op uit en stelde vast dat in deze periode opvallend veel planten in de bloei staan. Hij laat ons vanaf morgen kennismaken in een nieuwe boeiende natuurreeks 'Flora op de mijnterril'.

3-podiumplaatsen-voor-gwendolien-feyen

3 podiumplaatsen voor Gwendolien Feyen

Op de atletiekmeeting in Alken heeft Gwendolien Feyen drie podiumplaatsen behaald. Ze werd tweede op de 100 meter (12.62), tweede in het speerwerpen (31m68) en behaalde een derde plaats in het verspringen 5m07.

erf-strijd-tussen-bands-en-dj-s

ERF: strijd tussen bands en dj's

Ambiance gisteravond in Eversel want bij de jeugdlokalen had daar de editie 2010 van het Eversels Rock Festival van jeugdhuis Bascule plaats. Eerst was het aan de bands om de muziekliefhebbers plat te spelen en nadien mochten de dj's het overnemen om ze weer recht te doen veren.  Vizzle mocht vroeg op de avond de affiche openen, jammer dat er toen nog niet zoveel volk was, want het was een ijzersterke set. Ook Cover on the Rocks speelde goed op de aanwezigen in,In de loop van de avond dikte het publiek aan tot meer dan 400, voor het locale dj-talent Luca Barassi voldoende om de tent in de fik te zetten, figuurlijk dan toch. Meer foto's

even-een-straatje-om-gomparts-en-knaepen

Even een straatje om: Gomparts en Knaepen

Renerus Gomparts (foto Gompartsstraat), was een kanunnik, geboren in Heusden in het eerste deel van de 16de eeuw. Uit een acte is gebleken dat hij in 1577, op het ogenblik dat hij kanunnik was van de St-Dionijskerk in Luik, een huis, hof, schuur, stallingen, bakhus, waterput en toebehoren kocht in Exel, binnen het dorp Heusden. Bij zijn overlijden in 1591 liet hij zijn goederen na aan zijn neef en kanunnik Cornelis Knaepen, naar wie de Knaepenstraat is genoemd. In 1629 richtte hij de (…) Lees het hele bericht