Archief juli 2018

vandaag-gezien-31-juli-2018

Vandaag gezien

Merkwaardige vlinders fladderen er tegenwoordig rond. Eric Lefèbvre kreeg dit exemplaar op bezoek op zijn terras. Wie kent deze vlinder? redactie [!] heusden-zolder.eu UPDATE Zowel Wim Goris als Jean-Pierre Deroo zijn het erover eens: dit is een hageheld of een lasiocampa quercus, een bruine vlinder uit de familie van de spinners.

de-avonturen-van-richie-in-ierland-slot

De avonturen van Richie in Ierland (slot)

Een haiku om Richie's Ierland-verhaal af te ronden.

info-over-domherenpark-gezocht-voor-nieuw-boek

Info over Domherenpark gezocht voor nieuw boek

Natuurvereniging Limburgs Landschap, die al sinds 2001 in het Domherenhuis zetelt, wil volgend voorjaar een nieuw boek over het Domherenhuis en -park uitgeven. Niet alleen is er veel veranderd in het gebouw en het park, maar er zijn ook nieuwe elementen opgedoken. Zo vraagt de organisatie zich af hoe onderdelen van het park er vroeger uitzagen en wat hun functie was. Ondertussen is de conciërgewoning zo goed als gerenoveerd en herbestemd als B&B. In de vleugel er tegenover worden de (…) Lees het hele bericht

33-is-geflitst-7-straatracers-gepakt

33 % is geflitst, 7 straatracers gepakt

Eergisteren hield de politie van Heusden-Zolder een avondlijke en nachtelijke snelheidscontrole. Op basis van meldingen en metingen waren 7 plaatsen uitgekozen. En dat bleek een goed keuze: 426 van de 1272 bestuurders zijn geflitst, dat is liefst 33 %. Het blijft dus toenemen. 7 straatracers zullen wellicht hun rijbewijs mogen inleveren. Op de Beringersteenweg haalden twee bestuurders 127 en 128 waar maar 70 mag. Op de Koolmijnlaan reed één bestuurder 107 in plaats van 50. De uitschieters (…) Lees het hele bericht

klein-koolwitje-is-nog-altijd-het-talrijkst

Klein koolwitje is nog altijd het talrijkst

Ook dit jaar staat het klein koolwitje op nummer 1 van meest gespotte vlinder in de Limburgse tuinen tijdens het vlindertelweekend. Weliswaar kunnen de tellingen nog tot vrijdag worden doorgegeven. Op twee staat nu het groot koolwitje en het boomblauwtje heeft de grootste sprong voorwaarts gemaakt, van 11 naar 3.

vakantiegroeten-uit-italie-6

Vakantiegroeten uit Italië

Kimberly Hamers stuurt scoutsgroeten uit Capovalle, Italië. Ze was daar op gidsenkamp met de Europascouts. Het ging om een zogenaamd tweeling-kamp, samen met een gidsen-compagnie uit Marseille.

bolderberg-treurt-om-mevrouw-claes

Bolderberg treurt om 'mevrouw Claes'

Bolderberg heeft vanmorgen een bekende inwoonster verloren: Lieve Teuwen is op 89-jarige leeftijd overleden. Ze werd geboren in Beek bij Bree maar vond de liefde in Bolderberg, bij toenmalig hoofdonderwijzer Gust Claes. Zelf bracht ze tal van generaties jonge Bolderbergenaren onder andere de kunst van het schoonschrift bij. En ook lang na haar pensionering als onderwijzeres wist Lieve - mevrouw Claes voor de Bolderbergenaren - jaarlijks de schoolgaande jeugd nog te verbazen met haar (…) Lees het hele bericht

nog-een-maand-op-vogelverschrikkers-jagen

Nog een maand op vogelverschrikkers jagen

In Berkenbos kun je nog tot het einde van de zomervakantie vogelverschrikkers gaan spotten. Volkskunstgroep De Akkermennekes had de inwoners opgeroepen om deze oude nuttige kunstvorm weer van onder het stof te halen. Het resultaat is verbazend, zowel in aantal als creativiteit. Liefst 27 vogelverschrikkers werden in de voortuinen gezet en als je een route oppikt of downloadt kun je een fietstocht van 14,5 km langs alle exemplaren maken. Niet vergeten je punten door te geven, want de deelnemende vogelverschrikkers - of toch tenminste hun baasjes - kunnen prijzen winnen.

weer-dieven-op-pad-3

Weer dieven op pad

Een woning in de Oude Heidestraat kreeg inbrekers over de vloer. Die maakten een handtas, foto-apparaat en computers buit. Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de ambachtelijke zone De Lange Beemden werd opengebroken. Daar verdwenen twee batterijen

de-avonturen-van-richie-in-ierland-9

De avonturen van Richie in Ierland (9)

Nog een limerick van de terugtocht.

vakantiegroeten-uit-zuid-tirol-2

Vakantiegroeten uit Zuid-Tirol

Stefan Was en co trokken traditiegetrouw op wandel in de buurt van Ahrntal in Zuid-Tirol, op Italiaanse bodem dus. Hier het dorpje St.Jacob dat op dat moment in de zon lag.

nipt-verlies-voor-jonge-lions

Nipt verlies voor jonge Lions

Op het EK basketbal heeft België zijn derde groepswedstrijd tegen Estland met het kleinste verschil verloren:. 71-70. Bij de rust stonden de jonge Lions nog 10 punten voor maar in de slotfase lukte niets meer en deed een driepunter van de Esten hen de das om. Ferre Vanderhoydonck moest net als Vincent Gielen en Edouard Madoki op de bank blijven. Vandaag is het rustdag.

diamant-voor-priester-godfried-vanderfeesten

Diamant voor priester Godfried Vanderfeesten

In de kerk van Lindeman vierde Godfried Vanderfeesten zijn diamanten priesterjubileum. De jubilaris werd tijdens de viering in een volle kerk bijgestaan door pastoor Guido Dewaegeneere van Heusden, pastoor Geert Croes van Paal en diaken Ward Ceyssens. Godfried Vanderfeesten is geboren in Overpelt en werd priester gewijd in Luik in juli 1958. Hij was 23 jaar kapelaan in Paal en even lang pastoor in Koersel. Sinds zijn pensioen in 2004 is hij residerend priester in Heusden. De viering werd dan ook (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-29-juli-2018

Vandaag gezien

Ook speciale vlinders opgemerkt tijdens het vlindertelweekend? Karin Cerstelotte alvast wel, of wat dacht je van deze populierenpijlstaart of laothoe populi. Dat is wel een nachtvlinder.

sk-heusden-06-bekert-verder

SK Heusden 06 bekert verder

In het provinciale voetbal is het nog even wachten op de competitiestart. Wel wordt er ondertussen gebekerd. Zo speelde SK Heusden 06 vandaag tegen SV Breugel voor de Expoline Cup. De match eindigde op 3-3, bij de strafschoppen won Heusden met 4-3.

gigantische-rookpluim-komt-uit-helchteren

Gigantische rookpluim komt uit Helchteren

We kregen heel wat reacties van lezers over een grote rookpluim. Ze is niet afkomstig uit Heusden-Zolder, maar van het recyclagebedrijf Bongaerts op het Europark in Houthalen-Helchteren. De brandweer is massaal ter plaatse, maar wordt geconfronteerd met een hevige brand en felle zwarte rook. Ook brandweer Heusden-Zolder is met heel wat manschappen en materiaal ter plaatse. Geen paniek in Heusden-Zolder overigens, de rook drijft de andere richting uit. Daar moeten mensen wel ramen en deuren dichthouden.  (foto's Kurt Vanvelk, Greet Beckers)

broers-vanthoor-vallen-uit-in-spa

Broers Vanthoor vallen uit in Spa

De broers Vanthoor waren met hoge verwachtingen naar Francorchamps afgezakt voor de 24 uren van Spa, en die werden nog onderstreept door de pole-positie van Dries. Helaas is het allemaal heel anders uitgedraaid. De Audi van Dries Vanthoor kreeg 3 minuten straftijd en was daardoor heel de race op achtervolgen aangewezen. Uiteindelijk leek een top 10 plaats nog mogelijk, maar deze namiddag viel de wagen met technisch defect definitief uit. Voor Laurens Vanthoor was de race al eerder vanochtend (…) Lees het hele bericht

de-kasteelvrouw-van-terlaemen-is-overleden

De kasteelvrouw van Terlaemen is overleden

In het kasteel van Terlaemen is gisteravond jonkvrouw Marie-Francoise Poswick overleden. Ze was de weduwe van jonkheer François de Bellefroid, die in mei 2015 overleed. Het echtpaar de Bellefroid-Poswick woonde sinds 1992 in het kasteel dat ze erfden van hun tante mevrouw Palmers de Terlaemen. Zij stelden het landgoed enkele keren per jaar open voor natuurwandelingen en jaarlijks mochten de Fuchsiavrienden in de kasteeltuin Fuchsiaflora organiseren, waarvan trouwens vandaag de 30ste editie afloopt. Marie-Francoise Poswick is 87 jaar geworden, ze was al een tijdje ziek.

ook-tweede-wedstrijd-een-makkie-voor-de-belgen

Ook tweede wedstrijd een makkie voor de Belgen

Ook in de tweede groepswedstrijd op het EK basketbal in Skopje kwam een sterk België op de vloer. In het eerste kwart konden de Oostenrijkers nog volgen, maar vanaf het tweede kwart ging België er los over en zo werd het uiteindelijk 108-61 voor de Lions U18. Ferre Vanderhoydonck maakte zijn eerste punten op het EK en opnieuw zorgde hij voor een sterke defensie.

de-avonturen-van-richie-in-ierland-8

De avonturen van Richie in Ierland (8)

Een vijfentwintiger uit de bergen.

vakantiegroeten-uit-pajottenland

Vakantiegroeten uit Pajottenland

Hubert Cornelissen ging samen met zijn vrouw op fietsvakantie in het Pajottenland. En daar kun je dus al eens landelijke taferelen spotten.

laatste-kans-om-fuchsia-s-te-bekijken

Laatste kans om fuchsia's te bekijken

Wie nog een bezoekje wil brengen aan Fuchsiaflora 2018 heeft daarvoor vandaag nog de kans. Van 14 tot 22 uur is de 30ste editie van deze expo van fuchsia's en kuipplanten in het unieke decor van de tuin van kasteel Terlaemen toegankelijk. Parkeren kan aan de overzijde van de straat.

vanthoor-broers-voorlopig-in-achterhoedegevecht

Vanthoor-broers voorlopig in achterhoedegevecht

Na een kwart wedstrijd in de 24 uren van Spa rijdt Laurens Vanthoor in een Porsche op de 10de plaats. Vanthoor was vanop de 12de positie gestart. Zijn jongere broer Dries, die nochtans vanop de pole was vertrokken, volgt in zijn Audi pas op de 24ste plaats. Leider is de Audi van de Zuid-Afrikaanse broers Van der Linde samen met Schmidt.

vakantiegroeten-uit-westvleteren

Vakantiegroeten uit Westvleteren

De Coels-broers maakten een 8-daagse trappistenroute door België, Frankrijk en Nederland. Daarbij ontvingen ze de zegen van abt Manu van Westvleteren. Of ze ook de zegen van de Westvleteren 12 over zich hebben laten neerdalen, laat Jos niet weten.

ferre-en-de-andere-belgen-missen-hun-start-niet

Ferre en de andere Belgen missen hun start niet

De Belgische basketbaljongens hebben hun start niet gemist op het EK basketbal voor U18 in Skopje, Macedonië. Ze blikten Azerbeidzjan in met 108-46 (rust: 50-15). Het team speelde collectief goed. Onze dorpsgenoot Ferre Vanderhoydonck speelde 13 minuten waarin hij 4 rebounds, 2 assists en een steal liet optekenen. Zijn verdediging was sterk waardoor zijn Azerbeidzjaanse tegenstander niet aan scoren toekwam.

de-avonturen-van-richie-in-ierland-7
hitte-van-de-nood-een-deugd-6

Hitte: van de nood een deugd (6)

Een groot probleem voor veel mensen in deze periode is het gebrek aan slaap door de hitte. Leen lost dat in Boekt op door het koudste plekje in huis op te zoeken: ze gaan gewoon in de kelder slapen. Ze moesten er wel een dekentje bij leggen, maar ze slapen er nu al verschillende nachten achter elkaar heel goed.

vandaag-gezien-28-juli-2018

Vandaag gezien

Een tijgerspin, en er hoeft echt geen uitleg bij waar die naam vandaan komt. (foto Jan Leijskens)

een-van-de-drukste-avonden-op-de-mijnterril

Eén van de drukste avonden op de mijnterril

De mijnterril kende gisteravond één van zijn drukste momenten. Nog maar zelden hebben zoveel mensen op hetzelfde moment op de top gestaan als tijdens de aangekondigde maansverduistering. Helaas hebben de wolken het feestje grotendeels bedorven, maar de aanwezigen genoten wel van een avondje zomersfeer. (foto's Kurt Vanvelk en Gust Put)

moedige-fietsers-op-marc-wauters-classic

Moedige fietsers op Marc Wauters Classic

In Eversel wordt vandaag de Marc Wauters Classic gereden. Dat is een traditionele rit voor wielertoeristen die kunnen kiezen tussen 50, 100 en 130 km, maar gezinnen of recreanten konden ook 30 km aanvatten. Het was druk, maar het recordaantal inschrijvingen van vorig jaar lag wellicht niet binnen handbereik. Wellicht spelen daarin de hitte of de last minute regen een rol. Maar de groepen die vertrokken, hadden er duidelijk goesting in. Meteen is ook de proloog voor de parochiefeesten ingezet. (meer foto's van Julien Maebe)

het-weer-verkoelende-wind

Het weer: verkoelende wind

Een omvangrijke depressie met kern ten zuiden van IJsland duwt storingen richting onze streken. Vandaag trekt een dergelijke storing over onze regio, morgen schuift er een ten westen van onze streken. We blijven echter in de relatief warme lucht vertoeven, waarbij de temperaturen aanhoudend zomers zijn en waardoor de hittegolf nog steeds aanhoudt. De volgende dagen is het rustig en meestal droog zomerweer met zomerse temperaturen.
Vandaag trekt een storing van west naar oost doorheen de regio met enkele (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-333

De kijk van Richie

't Is nog niet voorbij ...

maansverduistering-was-moeilijk-waar-te-nemen

Maansverduistering was moeilijk waar te nemen

Het was niet makkelijk vanavond om de maansverduistering en de rode maan te spotten. De wolken gooiden roet in het eten. In Bolderberg kon Roger Convents toch nog een vage maan vastleggen. (foto) Ondertussen waren ook zowat 200 moon-spotters de mijnterril opgetrokken om van daaruit te kijken naar het fenomeen aan de hemel. Om 1 minuut voor middernacht kon Jan Leijskens dan nog onderstaande foto's maken.

pole-positie-voor-dries-vanthoor-in-spa

Pole-positie voor Dries Vanthoor in Spa

Dries Vanthoor heeft alvast voor een eerste stunt gezorgd in Spa-Francorchamps. Samen met zijn teammaats Christopher Mies en Alex Riberas heeft hij de pole-positie uit de brand gesleept voor de 70ste editie van de grootste GT-race ter wereld. In hun Audi reden ze 2.18.578 tijdens de superpole, goed dus voor de beste tijd, waarmee Dries doet wat eerder ook al broer Laurens presteerde. Morgen om 16u30 starten de 24 uur van Spa. (foto David Noels)

weer-een-nestkast-gekraakt

Weer een nestkast gekraakt

Op zijn beurt heeft Jo Balette een nestkastje ontdekt dat gekraakt is door hoornaars. Er zitten deze zomer opvallend veel hoornaars en die nemen alsmaar meer panden in. De krakersbeweging neemt dus toe in Heusden-Zolder. Er is voorlopig nog geen politieke reactie.

politie-sluit-shishabar-aan-zolderseweg

Politie sluit shishabar aan Zolderseweg

De politie heeft vandaag de shishabar Narqila aan de Zolderseweg tijdelijk gesloten en verzegeld. De zaak is niet in orde met de brandweervergunning. De uitbater kreeg eerder het advies van de politie en de burgemeester om zijn zaak te sluiten en ondertussen de nodige herstellingen en aanpassingen te doen. Nadien zou dan een herkeuring worden gedaan. Maar twee dagen later stelde de politie vast dat de zaak gewoon open was en er drie mensen aanwezig waren. De eigenaar was er niet. De zaak is nu dus verzegeld, de politie zal dagelijks langsgaan voor controles.

vandaag-gezien-27-juli-2018

Vandaag gezien

Eenvoudig, maar mooi, een kogeldistel. (foto Jan Leijskens)

la-divini-commedia-een-stukje-naar-het-berenhuis

La Divini Commedia een stukje naar Het Berenhuis

In Het Berenhuis aan de Koerselsebaan wordt alles in gereedheid gebracht voor de kunstexpositie rond La Divina Commedia. Kunstenaars Bart Heijlen uit Leopoldsburg en Herwig Nulens uit Heusden tonen er hun eigentijdse kijk op het meesterwerk van Dante. Op de gevel van Het Berenhuis, zie je nu al een voorproefje, de tentoonstelling loopt van 10 tot en met 19 augustus.

de-avonturen-van-richie-in-ierland-6
aftellen-naar-de-midzomerjogging

Aftellen naar de Midzomerjogging

We weten het, voor intense looptraingen is het misschien iets te warm, maar hou toch maar in het achterhoofd dat op maandag 6 augustus de Midzomerjogging in Eversel gelopen wordt. Gelukkig kiezen de organisatoren daar traditioneel voor een avondloop. Om 19 uur start de kidsrun waarbij de kinderen tot 12 jaar 1 km overbruggen. Nieuw is op hetzelfde moment ook de Pagadderkesloop. Om 19u30 klinkt het startschot voor de 5 km en de dapperen beginnen om 20u30 aan hun 10 km. (…) Lees het hele bericht

anb-raadt-toegang-tot-natuurgebieden-af

ANB raadt toegang tot natuurgebieden af

Het Agentschap Natuur en Bos raadt iedereen af om natuurgebieden te bezoeken in Limburg. Daar geldt nu al weken brandfase rood. Het is er extreem droog en brandgevaarlijk, er zijn al verschillende branden geweest, tot nu toe zijn die allemaal snel omschreven. Maar om veiligheidsredenen raadt ANB af om nog de natuur in te trekken. Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam, de brandtorens en de uitkijkpost op de mijnterril blijven bemand overdag.

vakantiegroeten-uit-oostende-4

Vakantiegroeten uit Oostende

Een zonsondergang boven de zee in Oostende. Het blijft fascineren, maar dezer dagen is het wel heel bijzonder. Heel wat mensen staan telkens te kijken naar een festival van kleuren, onder hen ook Greta Mullens. Je hoeft amper fantasie te hebben om hierin vurige rode lippen te zien die de zon kussen om haar te danken voor deze heerlijke zomer in eigen land. Het blijft dan ook zuiders druk tot een gat in de nacht aan de Noordzeekust.

hitte-van-de-nood-een-deugd-5

Hitte: van de nood een deugd (5)

Jawel, het wordt vandaag nog heter. Gelukkig heeft ook Wendy Danko een tip voor ons. "Echt Heusdens kraantjeswater. Smaakt nog beter on the rocks. ‘s Nachts in de diepvriezer plaatsen en dan blijft het heerlijk lang koud als het buiten bij je staat. Want veel drinken is een must."

n-va-wil-nieuwe-maatregelen-tegen-armoede

N-VA wil nieuwe maatregelen tegen armoede

De NV-A vraagt dat gemeente- en OCMW-bestuur van Heusden-Zolder bijkomende maatregelen nemen in de strijd tegen de armoede. De partij doet dat naar aanleiding van de recente projectoproep van Vlaams minister Homans die subsidies heeft klaarliggen voor gemeenten en vzw's met initiatieven rond armoede. Heusden-Zolder behoort zoals bekend tot de koplopers van de kinderkansarmoede: zowat 21,8 % ten opzichte van 12,6 % in Vlaanderen. Lutgarde Blancquaert : “Er gebeurt hier al heel wat, (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-87

Vanavond gezien

Een mooi avondspektakel, vastgelegd vanuit de Ghoosstraat.

hitte-schrikt-circuit-bezoekers-niet-af

Hitte schrikt circuit-bezoekers niet af

Op de heetste dag van de eeuw, daagden nog altijd zowat 20 bezoekers op voor een rondleiding op Circuit Zolder. Die kwamen uit Nederland, Wallonië, Torhout, Kortrijk, Antwerpen en Heusden-Zolder. En ze kregen waar voor hun geld want ook heel wat motorrijders trotseerden op het circuit de hitte. (foto Bert Rodiers)

de-avonturen-van-richie-in-ierland-5

De avonturen van Richie in Ierland (5)

Je moet het allemaal maar weten en kenner, vandaag een 'zestiener' over het Ierse schone, neen, geen vrouw in dit geval.

vandaag-gezien-26-juli-2018

Vandaag gezien

Niet alledaags bezoek vandaag in de Haverveldstraat, een Spaanse vlag, familie van de beervlinders, kwam er even op het raamkozijn zitten. (foto Julien Geelen)

alsmaar-meer-waterlekken-door-droogte

Alsmaar meer waterlekken door droogte

In de reeks waterlekken door de droogte werd vandaag de Mommestraat getroffen. De Watergroep stuurde enkele ploegen ter plaatse om het euvel te herstellen. (foto Tony Lespoix)

hitte-van-de-nood-een-deugd-4

Hitte: van de nood een deugd (4)

De hittetip van Christophe Tarallo is zoals ze zeggen: 'simple comme bonjour': kuiltje graven, blauw doekje hangen, vullen met water, tentje zetten, schuilen onder een luchtmatras en zo zalig genieten van een hete zomer.

vakantiegroeten-uit-ijsland-1

Vakantiegroeten uit IJsland

Het is er prachtig maar meestal toch iets koeler als hier, Benny Ceyssens was met vakantie in IJsland.

vandaag-is-de-dag-van-de-animator

Vandaag is de Dag van de Animator

Vandaag is het Dag van de Animator. Daarmee willen de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw en Jeugddienst Don Bosco alle 37.000 jongeren die in Vlaanderen (meestal) vrijwillig actief zijn op het speelplein, in de bloemetjes zetten. Ook in Heusden-Zolder is een 60-tal jongeren animator op Speelpleinwerking Het Heem en Lees het hele bericht

vrouw-bestolen-door-afleidingstruck

Vrouw bestolen door afleidingstruck

Een vrouw Heusden-Zolder is aan de Delhaize in Koersel bestolen via een afleidingstruck. In de buurt van de kassa had een jongen wellicht meegekeken naar haar bankcode. Een andere jongeman vroeg op de parking het adres van het ziekenhuis. De vrouw moest de gegevens intikken op zijn gsm en nog eens opschrijven waarna hij het noteerde. Dat was blijkbaar op tijd te rekken. De eerste jongeman had ondertussen de kaarten gestolen uit de handtas van de vrouw op de passagierszit. Binnen de korste keren werd (…) Lees het hele bericht

wie-portiek-beschadigt-moet-betalen

Wie portiek beschadigt, moet betalen

De gemeente neemt extra maatregelen in verband met de tonnagebeperking en de hoogteportiek in de Westlaan. Die startte een tweetal weken geleden en werd meteen letterlijk en figuurlijk aan flarden gereden. Sinds de indienststelling is de hoogteportiek al meerdere keren beschadigd, al dan niet per ongeluk. Daarom worden de camerabeelden voortdurend geanalyseerd. Elke inbreuk of aanrijding wordt doorgegeven aan de politie. Die zal de daders opsporen en vervolgen. Ondertussen is dat al het gevolg voor verschillende voertuigen.

ferre-vanderhoydonck-met-de-u18-naar-ek

Ferre Vanderhoydonck met de U18 naar EK

Ferre Vanderhoydonck, baskettalent uit Zolder-Centrum, is vertrokken met de nationale ploeg naar het Europees kampioenschap basketbal U18 in Skopje. Dat start op vrijdag 27 juli en eindigt op zondag 5 augustus. In de groepsfase wachten achtereenvolgens Azerbeidzjan, Oostenrijk, Estland, Georgië en Hongarije. De wedstrijden zijn  via deze link te volgen

een-markt-met-een-tropisch-karakter

Een markt met een tropisch karakter

De voorbije weken baadde de multiculturele markt al in een exotische sfeer, vandaag was het ronduit een tropisch gebeuren. Enkele slimme marktkramers speelden in op de hitte door Spaanse hoeden aan te bieden, of speciale zwembandjes om het hoofd koel te houden. Ook de jeugdbewegingen die in de regio op kamp zijn, hebben de markt ontdekt en lieten dat horen met gezangen ...

paardenpatrouilles-worden-voortgezet

Paardenpatrouilles worden voortgezet

De politiepatrouilles samen met de federale politie te paard in de omgeving van Bolderberg, Viversel en het kanaal worden de komende periode voortgezet. In de afgelopen maand hebben de inspecteurs al vaststellingen kunnen doen en hebben ze ook geregeld contacten met de buurtbewoners en handelaars. Die interactie heeft ook al wat informatie opgeleverd die nuttig is voor onderzoeken. Daarnaast doet de politie een oproep aan wandelaars, fietsers, lopers en anderen in de bossen om geen vuurtjes aan te maken en om eventuele verdachte handelingen te melden. Voor de snelste reactie bel je best meteen 112 of 101. Het is nog steeds code rood in heel Limburg, de patrouilles worden dan ook georiënteerd naar gevoelige plaatsen.

de-avonturen-van-richie-in-ierland-4

De avonturen van Richie in Ierland (4)

Na 3 limericks, nu ter afwisseling een 'vijfentwintiger' waarvoor Richie inspiratie vond in Ierland, 't zal wel duidelijk zijn op welk moment zeker?

hitte-van-de-nood-een-deugd-3

Hitte: van de nood een deugd (3)

Het lijkt een cliché maar genoeg drinken zeker ook tijdens inspanningen zoals fietsen, is meer dan ooit het devies. Johan Verhagen en zijn vrouw deden het alvast ook tijdens hun fietstochtje in Heusden, maar dan wel in het Nederlandse Noord-Brabant.

vakantiegroeten-uit-nederland-1

Vakantiegroeten uit Nederland

Ann Louette stuurt vakantiegroeten uit Nederland, met een zonsondergang op camping De beverburcht, in Drimmelen, aan de rand van het natuurpark De Biesbosch.

extra-beperkingen-door-droogte

Extra beperkingen door droogte

Ondanks het feit dat we niet meteen een tekort aan drinkwater hebben in Limburg, heeft de gouverneur ook hier beperkende maatregelen opgelegd. Zwembaden en vijvers van meer dan 100 liter mogen niet meer bij gevuld worden. Fonteinen mogen niet meer bevoorraad worden. Met leidingwater mag je ook geen voetpaden, straten, stoepen of inritten reinigen. Land- en tuinbouwers mogen uiteraard nog wel water gebruiken, maar ze mogen alleen tussen 20 uur 's avonds en 8 uur 's ochtends hun akkers besproeien.

berenkasten-zijn-populair-in-de-vakantie

Berenkasten zijn populair in de vakantie

Er zijn tijdens de vakantie duidelijk veel thuisblijvers die ergens een koel plekje opzoeken om in een boek te snuisteren. Dat bewijzen de voortdurende boekenvoorraden in de verschillende Berenkasten in Heusden-Zolder. 'Klop' ook maar eens aan.

hitte-van-de-nood-een-deugd-2

Hitte: van de nood een deugd (2)

Eric Lefèbvre vult plastic flessen met water tot ze bijna vol zijn. Die laat hij bevriezen in de diepvries en zet ze vervolgens voor een ventilator. Na enkele minuten is het al aanzienlijk koeler door deze 'airco'. Veel goedkoper dan een echte airco, het kost alleen de stroom van de ventilator, die op de meeste plaatsen nu toch sowieso draait.

de-avonturen-van-richie-in-ierland-3

De avonturen van Richie in Ierland (3)

Een limerick zonder drank vandaag, maar dan wel een verwijzing naar eten ...

tornooi-wordt-ontmoetingsdag-voor-voetbalclubs

Tornooi wordt ontmoetingsdag voor voetbalclubs

Het gemeentelijk voetbaltornooi wordt vanaf dit jaar omgedoopt tot een ontmoetingsdag voor de voetbalclubs. Geen tornooi meer dus uitgesmeerd over twee dagen met voorrondes en finales. Wel gewoon wedstrijden tussen de clubs van de voetbalbond en die van het bedrijfsvoetbal. Zaterdag 11 augustus is het te doen op de terreinen van Wieze Boys. De eerste wedstrijd gaat om 13u30 tussen RP Products en SK Heusden 06. Om 16 uur speelt KVV Heusden-Zolder tegen de Wieze Boys. En om 18u30 treffen de (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-de-usa

Vakantiegroeten uit de USA

Jos Willems maakte onlangs kennis met de overweldigende natuur tijdens een rondreis in het westen van de USA. Daar vind je verschillende nationale parken en ook dit Monument Valley.

in-jaren-70-ook-al-na-tourcriteriums

In jaren '70 ook al na-tourcriteriums

Op maandag 6 augustus vindt op Circuit Zolder een na-tourcriterium plaats, het enige nog in Limburg. Maar dat is niet het eerste na-tourcriterium in Heusden-Zolder. Velen zullen zich nog de criteriums herinneren die tussen 1972 en 1976 in Eversel plaatsvonden en die telkens grote namen aan de start kregen, ook uit de Tour. Het eerste criterium op 25 augustus 1972 werd gewonnen door Roger Swerts (foto) die in zijn achtertuin alleen over de meet reed, tweede werd Roger De Vlaeminck, derde Frans Verbeeck. Tussen 1973 en 1975 maakte Eddy Merckx zijn naam als kannibaal waar, hij won niet alleen drie keer na elkaar, maar snoepte ook heel wat nevenklassementen in de tussenspurten weg. De laatste editie, op 7 augustus 1976, ging naar Michel Pollentier, Roger Swerts eindigde toen tweede.

vakantiegroeten-uit-parijs

Vakantiegroeten uit Parijs

De vakantiefoto van Evelien Veltjen en Jeroen Martens komt uit Parijs, waar ze onder de piramide van het Louvre een mooi stukje architectuur en kunst bij elkaar troffen.

hitte-van-de-nood-een-deugd-1

Hitte: van de nood een deugd (1)

Een eerste tip om de hete dagen door te komen, is een beproefde methode. Marlies Decabooter steekt gewoon iedereen in het plonsbadje.

de-avonturen-van-richie-in-ierland-2

De avonturen van Richie in Ierland (2)

Nog een dorstige limerick, ook hier van toepassing.

opvangcentrum-heeft-handen-vol-door-droogte

Opvangcentrum heeft handen vol door droogte

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum beleeft weer drukke tijden. Zo moest al meermaals worden uitgerukt voor watervogels - vooral eenden - die het slachtoffer zijn van botulisme, door de hitte. Dat is het geval in Noord-Limburg, maar vooral in de vijvers in Midden-Limburg. "Vogels die we levend aantreffen, kunnen we over het algemeen redden, maar doordat hun spieren worden aangetast, sterven ook veel eenden door verdrinking. Hun kadavers rotten snel en de maden zorgen weer voor besmetting van (…) Lees het hele bericht

zurgt-mer-vur-genoeg-trek

Zûrgt mèr vur genoeg trèk

Om het binne wa frisser te make, kunder de vinsters en deure opien opezette, dan krègder mier trèk. Trek staat in dit geval voor tocht.

win-een-ontbijt-voor-twee-met-uw-hittetips

Win een ontbijt voor twee met uw hittetips

We zijn begonnen aan de heetste week van het jaar en gaan zo goed als zeker een officiële hittegolf beleven. Voor heel wat mensen wordt dat puffen en zweten. Maar laten we er iets leuks mee doen. Stuur ons een hittefoto, laat zien hoe je op een goeie manier de warmte doorkomt, of geef tips aan de andere lezers hoe zij zich kunnen verfrissen, met een foto uiteraard. Meer nog, je hoeft dat niet zomaar te doen, want we hebben als beloning een heel aantal volledig verzorgde zondagse ontbijten voor twee personen in Den Lavaar klaarliggen. Stuur voor 31 juli uw tips en foto door, redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

kdb-zorgt-voor-toekomstige-extra-bolderbergenaar

KDB zorgt voor toekomstige extra Bolderbergenaar

Een geluk dat Kevin De Bruyne in zijn villa in Bolderberg voldoende kamers heeft voorzien, want zijn vrouw Michèle Lacroix is in verwachting van een tweede kindje. Dat maakte hij vanavond zelf bekend. Mason Milian, die in maart 2016 geboren is, krijgt de taken van een grote broer, aldus KDB.

de-mijlpaal-laat-het-zomeren-aan-de-kust

De Mijlpaal laat het zomeren aan de kust

De komende week verblijven opvallend veel mensen uit Heusden-Zolder aan de kust, waar het iets koeler is dan hier. Je hoeft het thuisfront trouwens niet helemaal achter te laten want aan de Zeedijk 816 in Knokke organiseert Lut Maris van De Mijlpaal weer enkele boeiende zomerexpo's. Zo kun je er momenteel - en dat nog tot 29 juli - gaan kijken naar werk van Stefan Peters en Jonas Vansteenkeeste. Het gaat om schilderijen, (…) Lees het hele bericht

de-avonturen-van-richie-in-ierland-1

De avonturen van Richie in Ierland (1)

Onze huiscartoonist Richie is niet alleen een krak in het maken van cartoons. Hij is van vele markten thuis: limiricks, haiku's en zogenaamde vijfentwintigers. Hij maakte onlangs een uitgebreide rondreis door Ierland en vond daar heel wat inspiratie voor deze disciplines. Vanaf vandaag ontdek je het bij ons. We starten met een reeks limericks.

vakantiegroeten-uit-oostende-3

Vakantiegroeten uit Oostende

Bij valavond lijken de strandkabines op het strand van Oostende wel blokken die een nieuwe invasie vanop zee moeten afremmen. (foto Eline Vanhamel)

vandaag-gezien-22-juli-2018

Vandaag gezien

Groot of klein, elk dier in de natuur is wanhopig op zoek naar water. Deze wesp laaft in Bolderberg haar dorst aan een kraandruppel. (foto Roger Convents)

stevige-prestaties-in-de-kampnummers

Stevige prestaties in de kampnummers

Het publiek volgde ook geboeid de verschillende kampnummers. De Luxemburger Bob Bertemes was met 20m48 de beste kogelstoter, de Nederlander Ignisious Gaisah won met 7m68 het verspringen, de Australische Nicola McDermott (foto) en de Amerikaanse Liz Patterson -beiden 1m88 - deelden de overwinning in het hoogspringen en de Australische Nina Kennedy sprong 4m45 met de polsstok. Aan het eind van de avond kreeg Margo Van Puyvelde de Trofee Paul Eerdekens voor de beste nationale prestatie. (foto's Roger Convents)

andere-atleten-faalden-voor-berlijn

Andere atleten faalden voor Berlijn

Maar 't was niet allemaal feestvreugde. Enkele Belgen misten hun laatste kans op een EK-ticket: Aaron Botterman op de 800 meter, Pieter-Jan Hannes op de 1500 meter en ook Anne Zagré (foto) en Sarah Missinne faalden op de 100 meter horden. Ook Michael Obasuyi weet nu dat hij voor dezelfde discipline thuis moet blijven. Voor een mooie prestatie zorgde wel Robin Vanderbemden, hij werd derde op de 200 meter en bewees daarmee dat hij zijn EK-kwalificatie meer dan waard is. Ook nog het vermelden waar is de 1:59.58 van de Ugandese Halimah Nakaayi die als enige onder de 2 minuten bleef op de 800 meter. (foto's Jan Leijskens)

3-belgische-zeges-3-extra-ek-tickets

3 Belgische zeges, 3 extra EK-tickets

Hoewel de omstandigheden bij deze warmte en dus zuurstofgebrek in de lucht, verre van ideaal waren hebben enkele Belgen toch voor een feestelijke atletieknacht gezorgd. Jonathan Borlée, Margo Van Puyvelde en de Belgian Cheetahs mochten op het hoogste schavotje plaatsnemen en drie Belgen haalden ook nog de EK-limiet voor Berlijn: Jonathan Borlée, Louise Carton en Bashir Abdi.
Jonathan Borlée won de 400 meter voor tweelingbroer Kevin en haalde met 45.57 met overschot zijn EK-ticket (…) Lees het hele bericht

avt-heeft-al-enkele-podiumplaatsen-te-pakken

AVT heeft al enkele podiumplaatsen te pakken

Enkele atleten van AVT hebben zich al laten opmerken tijdens de nevennummers van de Nacht. Zo won Michiel Deckers de 100 meter. Goran Duijsters was de snelste in de 800 meter. Tuur Gijbels was tweede op de 1000 meter. Nienke Hellings was de rapste dame op de 800 meter. Bij de 600 meter benjamins finishte Hannelore Eerdekens als derde.

de-warme-nacht-is-op-gang-gekomen

De warme Nacht is op gang gekomen

Het was deze namiddag behoorlijk warm in De Veen toen de eerste startschoten klonken voor het voorprogramma van de Nacht van de Atletiek. Het zijn daar trouwens al meteen seniores en ook buitenlandse atleten die de start nemen. De kinderen zijn bewust opgeschoven in de richting van het hoofdprogramma. Ondertussen sijpelen de toeschouwers stilaan het stadion binnen. Maar de nacht is nog lang ... de medailles liggen klaar.

zal-t-er-strak-vool-begankenis-zen

Zal 't er strak vool begankenis zèn?

As t'r strak vool volk noa de nacht van den atletiek kumt, dan wjêrd da doa een huul begankenis. Begankenis betekent drukte, een woord ingestuurd door Eric Lefèbvre.

de-kijk-van-richie-332

De kijk van Richie

De Nacht begint al na de middag ...

de-nacht-treffen-van-internationale-toppers

De Nacht: treffen van internationale toppers

Het is nu duidelijk wie er morgen allemaal aan de start van de 39ste Nacht van de Atletiek in De Veen zal komen. Een deel van de meeting staat in het teken van de Europese kampioenschappen in Berlijn over enkele weken. Voor veel atleten is het de laatste kans om zich alsnog te plaatsen Voor anderen is het dan weer een barometer om hun conditie en de verhoudingen met de anderen te testen. Meetingdirecteur Marc Costjens heeft de blikvangers er alvast uitgelicht.

Op de 200 meter is Robin (…) Lees het hele bericht

gulsen-was-de-eerste-in-de-stoel

Gülsen was de eerste in De Stoel

Nu weten we waarom er in Heusden-Zolder zo weinig vliegen rondvliegen ... zowat iedereen heeft een vliegenmepper in huis. Dat is vanavond duidelijk geworden op het Marktplein. Het Eén-programma 'De Stoel' had daar immers plaatsgenomen, en via de televisie waren de kijkers opgeroepen om met een vliegenmepper af te komen. Meteen stroomden ze met tientallen toe. Maar de meesten stonden voor niets met hun mepper te wapperen, want het was buurtbewoonster Gülsen die als eerste in de stoel zat en dus de prijs won. Wat ze won, daarvoor moet je maandagavond naar De Stoel kijken. Daar zie je dan ook de reacties van de anderen.

start-30ste-fuchsiaflora-overleeft-de-droogte

Start 30ste Fuchsiaflora overleeft de droogte

In de tuin van kasteel Terlaemen is vanavond  Fuchsiaflora 2018 geopend. De Fuchsiavrienden hebben ook voor deze editie weer hun mooiste fuchsia's bijeengebracht, samen met kuipplanten en andere kleurrijke bloemen. De voorbereiding liep niet van een leien dakje doordat de beek droog stond en dus van elders moest water aangevoerd worden. Maar dat is dus gelukt. Namens de Fuchsiavrienden belichtte Jef Stienaers de inspanningen van de collega's. Burgemeester Mario Borremans stak zijn (…) Lees het hele bericht

bedrijven-gaan-voor-duurzaamheidscharter

Bedrijven gaan voor duurzaamheidscharter

Twee bedrijven uit Heusden-Zolder gaan het komende jaar werken om het certificaat van het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen te behalen: Led Techno en P&V Elektrotechniek. Via een actieplan op maat worden voor ieder bedrijf concrete initiatieven op poten gezet om op een meer verantwoorde manier te ondernemen. Het is een eerste stap richting het officiële charter van de Verenigde Naties. Dat laatste krijgen ze als ze na drie jaar een positieve eindbalans voorleggen. De klemtoon ligt daarbij op de 17 duurzaamheidsdoelstellingen.

vandaag-gezien-20-juli-2018

Vandaag gezien

In Bolderberg zijn krakers aan het werk. Hoornaars hebben een nestkastje gekraakt. (foto Roger Convents)

grossard-en-franssen-in-eigen-stadion

Grossard en Franssen in eigen stadion

Morgen tijdens de Nacht van de Atletiek zal ongetwijfeld ook veel aandacht gaan naar twee leden van de lokale AVT-afdeling die aan de start verschijnen in het hoofdprogramma. Sprintster Britt Grossard komt uit in de 100 meter en verspringer Jens Franssen hoopt opnieuw de 7 meter te overschrijden. Met een steuntje van het publiek moet dat lukken.

t-es-nie-te-kiere-vanne-hitst

't Es nie te kiere vanne hitst

's Nachs doen vool minse gien oeg touw omdat het nie te kiere es vanne hitst. Nie te kere wil dus zeggen: 'Niet uit te houden' in dit gaval van de hitte.

het-weer-tropische-vooruitzichten-1

Het weer: tropische vooruitzichten

Het warme weer houdt de volgende dagen aan of sterker, het gaat nog warmer worden. Na de doortocht van een zwakke storing op korte termijn, voornamelijk gekenmerkt door wolkenvelden, bouwt opnieuw een hogedrukgebied op. De zon kan daarbij de volgende dagen domineren en duwt het kwik richting de tropische grens van 30 graden. Vooral de tweede helft van de week lijkt erg warm te verlopen met lokaal temperaturen die boven 30 graden uitkomen.
Vandaag nemen wolkenvelden vanuit het zuidwesten gestaag toe. (…) Lees het hele bericht

alle-hens-aan-dek-om-de-nacht-voor-te-bereiden

Alle hens aan dek om de Nacht voor te bereiden

Vorige week verkeerde De Veen nog helemaal in voetbalstemming maar deze week is het weer al atletiek wat de klok slaat. De laatste hand wordt gelegd aan de voorbereidingen voor de Nacht van de Atletiek nu zaterdag, het jaarlijkse hoogfeest aan de Veenderweg. Marcel Schepers en zijn AVT-team zijn samen met de Golazo-medewerkers bezig met alles op en rond de piste klaar te maken om de internationale atleten in de beste omstandigheden te laten presteren. En daarnaast uiteraard het publiek goed te (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-19-juli-2018

Vandaag gezien

Wat is er mooier en gepaster bij dit weer dan een zonnebloem, dacht Roger Elsen. Dus laat hij ze bewonderen langs voor en achter.

vakantiegroeten-uit-de-lucht

Vakantiegroeten uit de lucht

Erik en Brigitte Jacobs-Jaspers maakten gisteren een ballonvaart van Lummen tot Rapertingen. En met dit weer betekent dat natuurlijk een heldere kijk over de streek. Zo zie je op de foto onder meer het industrieterrein Zolder-Lummen, de windmolens en het circuit.

atleten-uit-29-landen-op-de-nacht

Atleten uit 29 landen op de Nacht

Of de Nacht van de Atletiek op 21 juli ook een Belgisch feest wordt, moeten we nog afwachten. De Belgische atleten krijgen immers heel wat buitenlandse concurrentie. In het totaal staan op dit moment atleten uit 29 landen op de inschrijvingslijsten, en die komen letterlijk van over heel de wereld. Ze zijn alles samen met meer dan duizend. Het programma vermeldt liefst 76 wedstrijden. Er zal tussen 14 uur en middernacht dus op elk moment en elke plaats wel iets te zien zijn op De Veen. Inwoners van Heusden-Zolder komen er gratis in.

minister-keurt-nieuwe-academieopleidingen-goed

Minister keurt nieuwe academieopleidingen goed

Minister van onderwijs Hilde Crevits heeft de nieuwe programmaties voor het deeltijds kunstonderwijs goedgekeurd. Daardoor worden er ook in deze regio nieuwe opleidingen aangeboden vanaf volgend schooljaar. De gemeentelijke academie voor beeldende kunsten van Heusden-Zolder krijgt er de richting beeldende en audiovisuele cultuur en recensent bij. De academie voor muziek, woord en dans in Beringen, die veel leerlingen uit Heusden-Zolder telt, krijgt er de eerste graad muziek bij, en (…) Lees het hele bericht

na-tourcriterium-alleen-nog-wachten-op-de-renners

Na-tourcriterium: alleen nog wachten op de renners

Het wordt stilaan aftellen naar het eerste na-tourcriterium gecombineerd met het e-test event op Circuit Zolder op maandag 6 augustus. Om te weten welke renners uit de Tour aan de start zullen komen, daarvoor is het nog iets te vroeg. De rustdag van volgende maandag en de laatste tourweek worden meestal voor die onderhandelingen gebruikt. Vast staat dat het wielergebeuren met onder de elektrische dernykoers en de gewone koers zich afspeelt tussen 19 uur en 21u30 en dat de toegangsprijs 5 euro bedraagt. Daarin zit ook de toegang tot het e-test event inbegrepen. Tussen 13 en 18 uur kun je bijvoorbeeld doorlopend elektrische fietsen testen, of e-scooters, of kennismaken met elektrische auto's.

code-rood-is-verlengd

Code rood is verlengd

Code rood - die op 1 juli werd afgekondigd voor de Limburgse natuurgebieden - blijft van kracht. Dat hebben ANB, de brandweer, defensie en de dienst noodplanning en crisisbeheer van de provincie beslist. Elke vorm van vuur is verboden in natuurgebieden en tot 25 meter daarbuiten. Er worden ook tips gegeven voor thuis: blusmiddelen bij de hand houden, sigaretten doven in zand, geen glas in het gras, opletten met de kolen van barbecue en opggehoopt tuinafval en je auto niet parkeren in hoog en droog gras. In de bossen en natuur blijf je op de wandelpaden en hou altijd een gsm bij de hand.

berkenbos-in-de-ban-van-de-vogelverschrikkers

Berkenbos in de ban van de vogelverschrikkers

De actie 'Zomer van de Vogelverschrikker' van volkskunstgroep De Akkermennekes is een succes. Verspreid over heel Berkenbos staan er liefst 27 originele vogelverschrikkers. Er is een traject van 14,5 km uitgestippeld waarlangs je kunt fietsen en er geen enkele mist. De komende dagen komen we er zeker nog op terug, hier alvast een beeld van Jeanne en Juul, de prachtige vogelverschrikkers van woonzorgcentrum Berkenbosch. (foto Greta Mullens)

vandaag-gezien-18-juli-2018

Vandaag gezien

Fotograaf Jan Leijskens is gefascineerd door de sierlijkheid en het spel der libellen.

top-van-duitse-herders-demonsteert-op-helzold

Top van Duitse herders demonsteert op Helzold

Hondenliefhebbers keken zich vandaag de ogen uit op Helzold, want O.T.V. Heusden had daar de wereldtop van de Duitse herders en hun begeleiders bijeen gekregen voor de Siegerschau. Een internationale jury van specialisten gaf punten aan de honden op basis van hun houding en prestaties. De honden met de hoogste scores mochten de felbegeerde 'auslese-titels' mee huiswaarts nemen, en dat zijn prestigieuze onderscheidingen binnen dit milieu. (meer foto's van Michiel Reynders)

eerste-kunstwerk-voor-kucuna-staat-op-vogelsanck

Eerste kunstwerk voor Kucuna staat op Vogelsanck

Zoals eerder gemeld vindt dit jaar op 6 en 7 oktober op kasteeldomein Vogelsanck de tweede editie van Kucuna plaats: het evenement rond kunst, cultuur en natuur. Nu al zijn de voorbereidingen bezig want in de tuinen van het kasteel is een eerste, monumentaal kunstwerk geïnstalleerd. Het gaat om 'De Pinguïns SLG' van de Brusselse kunstenares Sophie Le Grand. Het werk bestaat uit tien pinguïns, elk op een (…) Lees het hele bericht

de-cosmogolem-is-weer-hersteld

De Cosmogolem is weer hersteld

Minder dan drie weken nadat de Cosmogolem op domein Bovy ten prooi viel aan vandalen, en onder meer een arm verloor, staat hij terug in volle glorie op zijn plaats. Het slachtoffer werd onder handen genomen door de chirurgen van de gemeentelijke werkplaats, die hebben niet alleen zijn arm weer aangehecht, maar de reus ook een plastische opfrisbeurt gegeven, zonder botox. Hij staat nu weer te stralen, klaar om meer kinderwensen en -dromen te ontvangen. Een bord geeft meer uitleg aan de bezoekers.

redders-zijn-levensnoodzakelijk-in-zwembad

Redders zijn levensnoodzakelijk in zwembad

Je leest de jongste tijd wel eens verhalen van wat de redders aan de kust allemaal meemaken. Hopelijk genieten de redders aan het openluchtzwembad Terlaemen meer respect, want zonder hen zou het zwembad gewoon niet kunnen openen. Ze hebben daar trouwens geluk dat er veel geïnteresseerden waren. Er zijn liefst 10 jobstudenten/redders aan de slag met het diploma 'hoger redder', 1 jobstudent die gewoon 'redder' is en die als toezichter werkt en nog eens 5 vrijwilligers met (…) Lees het hele bericht

fuchsiaflora-is-aan-zijn-30ste-editie-toe

Fuchsiaflora is aan zijn 30ste editie toe

De Fuchsiavrienden organiseren de komende week voor de 30ste keer Fuchsiaflora. Dat is een grote bloemenshow op het domein van kasteel Terlaemen. Centraal staan uiteraard de verschillende soorten fuchsia's - bellekes in de volksmond - maar daarnaast vind je er ook heel wat kuipplanten, sieropstellingen, waterpartijen, ... Je kunt ter plaatse bloemen kopen of iets nuttigen in de cafetaria. Fuchsiaflora is open van 21 tot en met 29 juli, telkens van 14 tot 22 uur. De toegang bedraagt € 4 en parkeren kan aan de overkant van het kasteel.

rugbyclub-9-wordt-geleid-door-trainerstrio

Rugbyclub 9 wordt geleid door trainerstrio

Bij Rugbyclub 9 zijn ze volop bezig met de voorbereiding van het nieuwe seizoen, waarbij behoorlijk wat ambitie komt bovendrijven. Zo zullen de dames, heren en de U18 geleid worden door een trainerstrio: Bart Stans, Steve De Mare en Frank Kimpen. De club wil volgend seizoen de teams verder uitbouwen, er zullen dus nieuwe spelers aangetrokken worden terwijl de jeugdspelers kansen krijgen om door te groeien. Op lange termijn wil het bestuur met dames en heren doorstoten naar hogere reeksen en daar een vaste waarde worden.

belgian-cheetahs-vallen-bk-aan-in-de-nacht

Belgian Cheetahs vallen BK aan in de Nacht

Niet alleen de Belgian Tornados zullen zaterdag voor de 4x400 meter naar De Veen afzakken. Ook hun vrouwelijke tegenhangers: de Belgian Cheetahs zijn van de partij en ze willen zelfs een aanval doen op hun eigen Belgisch record. Hun doel is de kwalificatie voor de IAAF World Relays op de Bahama's, van deelname aan het EK in Berlijn zijn ze immers al zeker. Eerder liepen ze op de meeting van Bern een nieuw Belgisch record, 3'29"06, een verbetering van het 38 jaar oude record. De (…) Lees het hele bericht

zwembad-terlaemen-beleeft-tot-nu-toe-topseizoen

Zwembad Terlaemen beleeft tot nu toe topseizoen

Aan het openluchtzwembad Terlaemen is het zowat elke dag feest in deze zomerse periode. In de eerste drie openingsweken zijn liefst 7.200 dagjesmensen geteld. En daarin zitten niet de scholen (die gratis binnen mochten), een 10-tal groepen, de kinderen tot 5 jaar (gratis) en de bezoekers met beurtenkaarten. Daarmee zitten ze daar nu al ruimschoots de helft boven het hele vorige seizoen. Voor de vrijwilligers is het hard werken en lange dagen kloppen. Maar hen hoor je niet klagen, niet alleen werken (…) Lees het hele bericht

droogte-bezorgt-brandweer-extra-werk

Droogte bezorgt brandweer extra werk

De hulpdiensten blijven kampen met de 'kleine kwaaltjes' van de droogte en de hitte. Zo moest de brandweer gisteravond naar de Kanaalweg. Daar stond een kleine oppervlakte gras in brand. Het vuur was snel geblust. Vanmorgen vroeg moest een brandweerploeg naar het Voetpad. Daar zorgde een lek voor wateroverlast op straat. Deze namiddag werd dan weer uitgerukt voor een omgevallen boom in Bolderberg die voor problemen met de elektriciteitsleiding dreigde te zorgen. Een tak werd afgezaagd. En tussendoor zijn er natuurlijk ook nog wespennesten op te ruimen. Na de middag moest de brandweer ook nog naar een natuurbrand in Koersel.

morgen-internationale-siegerschau-op-helzold

Morgen internationale Siegerschau op Helzold

Hondenliefhebbers moeten morgen zeker eens langs gaan op Helzold, want de hondenclub organiseert daar de Belgische Siegerschau voor Duitse herdershonden. Dat is een prestigieuze internationale wedstrijd met deelnemers uit heel de wereld. Meer dan 250 zijn er ingeschreven. Het is sowieso uniek dat zo'n wedstrijd naar onze contreien kan gehaald worden, en OTV Heusden presteert dit nu al voor de tweede keer in drie jaar. Vorige (…) Lees het hele bericht

niet-iedereen-is-zomers-gekleed

Niet iedereen is zomers gekleed

De huphantria cunea is een onderfamilie van de beervlinders. Hoe warm moet die het dezer dagen niet hebben in zo'n frakske van pels? (foto Karin Cerstelotte)

vakantiegroeten-uit-namibie-1

Vakantiegroeten uit Namibië

Jim Broux laat ons even mee genieten van één van de prachtige panorama's in Namibië. Dit is de Deadvlei of de Dodevlei, met een spel van contrasten in de duinen.

een-klein-beetje-regendruppels

Een klein beetje regendruppels

Middernacht en er valt wat regen in Heusden-Zolder. Maar maak je geen illusies, de radar is duidelijk: 't zal niet veel zijn en 't zal niet lang duren ...

wist-je-dat-7000-kiekens

Wist je dat ... 7000 kiekens

Rundveehouders in Heusden-Zolder hielden vorig jaar 247 runderen. Dat blijkt uit de federale cijfers over de landbouwstatistieken. Daarnaast zijn er ook pluimveehouders, goed voor 7.000 stuks. Verder is meer dan 500 ha voorzien voor landbouwgebruik. Tarwe wordt daarbij het meest geteeld, 75 ha, verder korrelmaïs 48 ha en 10 ha gerst. Aardappelen zijn goed voor net geen 10 ha. Belangrijk bij onze landbouwers zijn ook de voedergewassen (voor veevoeder), met bijna 85 ha, de helft wordt gebruikt voor tijdelijke gewassen, 35 ha voor voedermaïs en nog een kleinere oppervlakte voederbieten. Kleinfruit in openlucht - vaak aardbeien - neemt meer dan 7,5 ha in. Teelten in serres zijn goed voor 8 ha. Tenslotte zijn er 28,7 ha permanent grasland.

twee-gewonden-bij-botsing-5

Twee gewonden bij botsing

Op de Terlaemenlaan, bij de oprit naar de E 314, zijn vanmorgen rond kwart over 10 twee auto's gebotst. Het was een flink klap, waarbij de auto's zwaar beschadigd raakten en tegen de vangrail belandden. Twee mensen raakten gewond en werden met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. Brandweer en takeldienst Schops kwamen ter plaatse om de weg te beveiligen en op te ruimen.

aanbesteding-bouw-wielerpiste-is-uitgeschreven

Aanbesteding bouw wielerpiste is uitgeschreven

De vzw Sportcomplex Vlaanderen heeft een Europese aanbesteding uitgeschreven voor de bouw en het onderhoud van de wielerpiste en de bijhorende infrastructuur bij Circuit Zolder. Daarmee wordt een nieuwe concrete stap gezet in de bouw van de wielerpiste met binnensportterreinen en een turnzaal. Door allerlei administratieve oorzaken heeft het project al vertraging opgelopen. Van de intekenaars wordt verwacht dat ze het ontwerp maken voor het complex, voor de bouw zorgen en dus het onderhoud. Voor de uitvoering van het project krijgen ze 22 maanden de tijd.

de-bloome-verslakkere-door-de-druugte

De bloome verslakkere door de druugte

Bè dei druugte en dei wermte verslakkere alle bloome en plante. De bloemen verwelken en de planten verslensen.

op-30-september-de-4de-dag-van-de-wijers

Op 30 september de 4de Dag van de Wijers

We weten het, 't is nog volop zomer, maar kruis toch al maar zondag 30 september in je agenda aan, want dan heeft de vierde Dag van de Wijers plaats. Dat evenement wordt om de twee jaar georganiseerd door het Regionaal Landschap Lage Kempen samen met de gemeentebesturen. Van 10 tot 18 uur kan je op 14 plaatsen deelnemen aan meer dan 100 activiteiten die allemaal in het teken van het land van (…) Lees het hele bericht

meer-dan-1-000-atleten-komen-naar-de-nacht

Meer dan 1.000 atleten komen naar de Nacht

Het gaat volgende zaterdag een bijzonder drukke Nacht van de Atletiek worden in De Veen. Voor het voor- en nachtprogramma alleen al zijn 870 atleten ingeschreven. Vooral de 5000 meter lokt veel deelnemers zodat het wellicht erg laat zal zijn, vooraleer de laatste manches zijn gelopen. Samen met met de deelnemers aan het hoofdprogramma, betekent dit dat er zaterdag meer dan 1.000 atleten aan de start zullen verschijnen in één of andere discipline.

vanavond-gezien-86

Vanavond gezien

Bij zonsondergang, nog een laatste eresaluut aan de Rode Duivels. (foto Julien Maebe)

gewoon-gedumpt-in-het-bosje

Gewoon gedumpt in het bosje

Als je van de Obbeekstraat naar de Mangelbeekstraat rijdt, vind je een 100-tal meter verder in het bosje deze stapel afval. Passanten reageren verontwaardigd.

ook-supporters-uit-heusden-zolder-in-brussel

Ook supporters uit Heusden-Zolder in Brussel

De wereldkampioenschappen voetbal hebben geleefd in Heusden-Zolder. Dat was duidelijk aan de vele vlaggen, aan de opkomst in de WK-Arena en de andere plaatsen waar de wedstrijden werden bekeken. En ook vanmiddag op het feest op de Grote Markt in Brussel waren heel wat supporters uit Heusden-Zolder present toen de Duivels op het balkon verschenen. (foto Michiel Reynders)

noodnummer-1722-is-geactiveerd

Noodnummer 1722 is geactiveerd

De komende dagen kan er onweer de kop opsteken. Het zal vaak gaan om plaatselijk onweer, het is dan ook moeilijk te voorspellen waar de onweders zullen voorkomen. In ieder geval is vanaf nu het noodnummer 1722 geactiveerd, daar kun je terecht met meldingen van wateroverlast, omgewaaide bomen, schade aan daken, ... alle gevallen waar geen mensen direct bedreigd zijn.

vakantiegroeten-uit-mallorca-5

Vakantiegroeten uit Mallorca

Tijdens haar vakantie in Mallorca ontdekte de familie Bosmans dat er ook mooie, rustige baaien zijn, ver van de drukke stranden.

een-verborgen-geheugensteuntje

Een verborgen geheugensteuntje

De vaste vrachtwagenparkeerders zullen wel weten dat ze hun speciale parkeerkaart moeten leggen als ze hun vrachtwagen achterlaten bij de werkplaats van de gemeente in de Kapelstraat. Voor wie echter soms een geheugensteuntje nodig heeft ... dat zit nu verborgen. De pallet is overigens een attribuut dat er niets mee te maken heeft.

n-va-hervergunning-circuit-zolder-is-cruciaal

N-VA: hervergunning Circuit Zolder is cruciaal

In een reactie op de commotie in Viversel rond de hervergunning van Circuit Zolder meent de N-VA dat er maar één optie is: "Een verlenging van de vergunning moet er hoe dan ook komen, zo niet betaalt onze gemeente een hoge prijs." De partij wijst op de uitstraling die het circuit de gemeente bijbrengt, op de geleverde inspanningen van de directie om moeilijke periodes door te komen en de vergunningsvoorwaarden die alsmaar strenger zijn geworden. Daarnaast is er de dialoog met de (…) Lees het hele bericht

nog-300-juichen-om-het-belgische-brons

Nog 300 juichen om het Belgische brons

Ze waren nog met 300. de trouwe Duivelssupporters die deze namiddag naar de WK-arena aan De Veen afzakten. Onder hen opnieuw veel jongeren en gezinnen, ook topjudoka Dirk Van Tichelt was trouwens present. Net zoals in het stadion waren de spanning en de sfeer niet zoals de voorbije wedstrijden, maar de doelpunten van de Belgen en het verlossende eindsignaal deden iedereen opveren en juichen. De WK-Arena heeft nu zijn deuren gesloten. Hopelijk maken de Rode Duivels over twee jaar opnieuw een EK-Arena nodig. (meer foto's)

jongeren-bekogelen-auto-s-op-snelweg

Jongeren bekogelen auto's op snelweg

Gisteravond kort over tien uur werd de politie gealarmeerd. Op de brug over de snelweg in de Terlaemenlaan stonden jongeren en die bekogelden voorbijirijdende auto's in de richting van Leuven op de E314 met stenen. De daders hadden bij aankomst van de politie het hazenpad gekozen.

vakantiegroeten-uit-maaseik

Vakantiegroeten uit Maaseik

Je moet niet ver weg gaan om een echt vakantiegevoel te krijgen. En dus gingen de families Bielen en Vernijns fietsen in Aldeneik bij Maaseik.

nog-een-keer-vlammen-in-wk-arena

Nog één keer vlammen in WK-Arena

Straks om 16 uur spelen de Rode Duivels tegen Engeland om de eerreddende derde plaats. 't Wordt dus nog één keer vlammen in Rusland en ook de WK-Arena op De Veen gaat vandaag voor de laatste keer dit WK open. Om 15 uur gaat het beeldscherm aan en hopelijk kan er na affluiten nog een sfeervol slot aan gebreid worden.

de-kijk-van-richie-331

De kijk van Richie

Keuzestress kan zwaar wegen ...

inbraakpoging-in-bedrijf

Inbraakpoging in bedrijf

Een onbekende heeft vannacht proberen in te breken in een bedrijf in het Mijnlamphof op industrieterrein De Schacht. De dader raakte niet binnen maar is wel gefilmd door de bewakingscamera. Het is trouwen niet uitgesloten dat in de vakantiemaanden meer bedrijven en bouwwerven in de belangstelling van inbrekers komen.

motorrijder-gewond-op-e-314

Motorrijder gewond op E 314

Op de E 314 ter hoogte van Heusden-Zolder zijn in de vooravond een auto en een motorrijder gebotst. De motorrijder raakte daarbij gewond. De brandweer kwam met de signalisatiewagen ter plaatse om de plaats van het ongeval in de spits te beveiligen. Ook in de Guido Gezellelaan gebeurde weer een ongeval, daar botsten twee auto's. Het bleef daar bij materiële schade en verkeershinder.

vandaag-gezien-13-juli-2018

Vandaag gezien

Dit is altijd weer een specialleke: een kolibrievlinder in volle vlucht. (foto Jan Leijskens)

laatste-werkdag-van-commissaris-danny-wendelen

Laatste werkdag van commissaris Danny Wendelen

Commissaris Danny Wendelen heeft er zijn laatste werkdag opzitten bij de lokale politie in Heusden-Zolder. Pas op 1 september gaat hij officieel met pensioen, maar er ligt nog een aantal vakantiedagen te wachten. Danny Wendelen kwam in 1985 in  dienst bij de toenmalige gemeentepolitie in Heusden-Zolder. In die periode moesten politiemensen nog wonen in de gemeente waar ze werkten. Tussen 1986 en '89 volgde hij de officierenopleiding, waarna hij in '95 adjunct-commissaris werd na een (…) Lees het hele bericht

portiek-in-westlaan-sneuvelt-al-meteen

Portiek in Westlaan sneuvelt al meteen

De hoogteportiek in de Westlaan - die vrachtwagens uit de straat moet houden - is vandaag meteen na de ingebruikname al gesneuveld. Een bestelwagen die te hoog was, reed er tegenaan langs de kant van Lummen. Eerder hadden ook al verschillende hoge wagens rechtsomkeer moeten maken. De portiek is er gekomen omdat ondanks de tonnagebeperking vrachwagens door de Westlaan én dus ook de schoolomgeving bleven rijden. Er waren nu tal van waarschuwingsborden geplaatst, en ook de tekstkar van de (…) Lees het hele bericht

internetgazet-in-pelt-oudsbergen-en-leopoldsburg

Internetgazet in Pelt, Oudsbergen en Leopoldsburg

Opnieuw een historische dag vandaag voor de Internetgazetfamilie. Onze collega's in het noorden spelen nu al in op de fusies tussen gemeenten. Zo smelten de internetgazetpagina's van Neerpelt en Overpelt samen tot Internetgazet Pelt. Om de overgang soepel te laten verlopen, krijgt u nog even de gemeentenaam vooraan in een bericht, na de fusie verdwijnt dat geleidelijk.. Hetzelfde gebeurt met Oudsbergen. Tot nu toe was er al een Internetgazet in Meeuwen-Gruitrode, in die van Oudsbergen wordt daar voortaan ook het nieuws uit Opglabbeek aan toegevoegd. En om het plaatje helemaal rond te maken: er start vandaag ook een Internetgazet in Leopoldsburg. Welkom collega's en veel succes!

ex-wereldkampioen-aman-op-800-meter

Ex-wereldkampioen Aman op 800 meter

Eén van de blikvangers op de Nacht van de Atletiek op 21 juli zal zeker de 800 meter worden. Daarin gaat Aaron Botterman op zoek naar de EK-limiet. Die heeft hij op het BK nipt gemist, hij was 19 honderdsten te traag. In De Veen wil Botterman onder de limiet duiken. De kans op succes is groot want hij krijgt alleszins flink wat tegenstand. Zo verschijnt Mohammed Aman aan de start. De Ethiopiër is de wereldkampioen van 2013. Verder staan ook de sterke Ghanees Alex Amankwah en de Marokkaan Mostafa Smaili op de startlijst

vakantiegroeten-uit-de-azoren

Vakantiegroeten uit de Azoren

Hannes Perilleux nam deze foto vorige week op het eiland Sao Miguel in de Azoren. En om je helemaal te doen watertanden, dit was 's avonds op het strand van Ribeira Grande.

het-weer-hoge-temperaturen-1

Het weer: hoge temperaturen

Een uitloper van hogedruk bevindt zich net ten noorden van ons land en kan invloed uitoefenen op het weerbeeld in onze streken. Ten zuiden van deze uitloper bevindt zich onstabiele lucht die soms tot over onze zuidelijke landsgrens kan schuiven. De volgende dagen verandert er weinig in deze situatie en dankzij de stralende zon blijven de maxima erg hoog.
Vandaag wordt het schitterend zonnig weer met weinig en in het westen mogelijk geen wolken. Het kwik kan daarbij oplopen tot gemiddeld 26 graden. De wind (…) Lees het hele bericht

opnieuw-stormloop-voor-circuitrondleidingen

Opnieuw stormloop voor circuitrondleidingen

De donderdagse rondleidingen op Circuit Zolder dansen blijkbaar mee op de golven van het mooie weer, want vandaag waren er 84 bezoekers. Er zijn 4 gidsen ingeschakeld om alles vlot te laten verloren. Er was weer een grote groep present van de organisatie Activak, een groep uit Koersel en verder bezoekers uit Bilzen, Sint-Truiden en Tongeren. Er was zelfs nog een aanvraag van een jeugdgroep met meer dan 60 personen binnengekomen, maar door een gebrek aan meer gidsen kon die vandaag niet mee. (…) Lees het hele bericht

juli-zomerkamp-in-berenhuis-afgerond-met-slotfeest

Juli-zomerkamp in Berenhuis afgerond met slotfeest

Na 7 dagen spelen, ontdekken, avonturen, picknicken, knutselen, ravotten en veel Nederlands oefenen, ontvingen 12 kinderen tijdens het slotfeest in Het Berenhuis een afscheidscadeau van de vier begeleiders. Het juli-zomerkamp zit erop. De ouders kookten samen volgens de geheimen van Het Letterbuffet en lieten hun kinderen smullen. Er rolden zelfs traantjes bij het afscheid. Het volgende zomerkamp in Het Berenhuis vindt plaats eind augustus, net voor de start van het schooljaar.

diep-9-authentieke-verhalen-uit-de-mijnen

Diep: 9 authentieke verhalen uit de mijnen

>Veel belangstelling vanmiddag in ZLDR Luchtfabriek voor de presentatie van het boek 'Diep - De Mijnologen' van Johan Veldeman. Hij interviewde 9 mensen die verbonden zijn door de mijn en wiens verhaal een diepe inkijk biedt in het leven in en rond de mijn. Het gaat om een Italiaan (Rocco Berterame), een Turk (Ünal Sekmen), een Marokkaan (Abdelkader El Goul), een Oostenrijker (Jan Kohlbacher), een Pool (Ludwig Tankowski), een mijnwerker-voetballer (Moske Mantels), de laatste (…) Lees het hele bericht

containerbrand-in-de-vrunstraat

Containerbrand in de Vrunstraat

De warmte en droogte blijven voor permanent brandgevaar zorgen. Gisteravond nog moest de brandweer naar de Vrunstraat waar het begin van brand in een container was opgemerkt. De brandweer kon het vuur snel blussen. Het was ontstaan door zelfontbranding.

een-onderzoek-rond-stress

Een onderzoek rond stress

Claire De Decker, doctoraatsstudente aan de UHasselt, en professor Katleen Bogaerts, ook ook zaakvoerder van het multidisciplinair expertisecentrum Tumi Therapeutisch in Heusden, doen deze zomer een onderzoek naar de reacties van mensen op stress. Daarvoor zijn ze op zoek naar proefpersonen in de regio. "Het gaat om een studie rond stressreactiviteit in samenwerking van KULeuven, UHasselt en Tumi Therapeutics. Wij vragen de deelnemers een vragenlijst in te vullen en deelname aan een (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-rusland

Vakantiegroeten uit Rusland

Margaretha Beckers bewonderde bij haar bezoek aan Moskou de kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods - 't mag ook korter als de Pokrov-kathedraal - één van de klassiekers én blikvangers op het Rode Plein.

vandaag-gezien-12-juli-2018

Vandaag gezien

't Is niet duidelijk naar wie of wat dit Heusdens paard de tong uitsteekt. Naar een teveel aan voetbal? Naar teveel gemopper over alles en nog wat? Of naar de paardenbeul die weer op pad is? (foto Christina Put)

celstraf-voor-pedofiel-uit-heusden-zolder

Celstraf voor pedofiel uit Heusden-Zolder

Een 54-jarige man uit Heusden-Zolder is vandaag door de rechter in Hasselt veroordeeld tot 18 maanden celstraf waarvan de helft met uitstel, voor het seksuele misbruik van een stiefkleindochter (10) en een nichtje (8). De man is ook 5 jaar zijn rechten kwijt. Op kerstavond 2017 logeerde de kleindochter bij haar grootmoeder en haar man in Heusden-Zolder. 's Nachts ging hij het meisje in bed betasten. Het kind vertelde alles aan zijn ouders die een klacht indienden. Tijdens het onderzoek kwam aan (…) Lees het hele bericht

viversel-bakkeleit-over-vergunning-voor-circuit

Viversel bakkeleit over vergunning voor circuit

In Viversel krijgt de dorpsraad de jongste dagen de wind van voor rond de nieuwe vergunning van Circuit Zolder. Enkele weken geleden verspreidde de dorpsraad in de brievenbussen twee model-bezwaarschriften, één tegen een nieuwe milieuvergunning voor het bedrijf APL en één tegen een nieuwe vergunning voor Circuit Zolder. Het bezwaarschrift tegen APL kon op heel sympathie rekenen, want aangespoord door de geurhinder van het jongste jaar hebben zowat 180 mensen een bezwaar ingediend. (…) Lees het hele bericht

grote-staalconstructie-op-toekomstige-muze

Grote staalconstructie op toekomstige Muze

Een onverwachte extra attractie vandaag voor de bezoekers van de multiculturele markt die ook even boven de kramen uitkeken. Ze kregen een spektakelstuk te zien aan het toekomstige cultuurcentrum, want daar werd een grote stalen constructie op hoogte geplaatst.

het-zuiden-verhuisde-naar-het-marktplein

Het zuiden verhuisde naar het Marktplein

Vandaag was het bijzonder druk op de multiculturele markt. De vakantie, het zachte zomerweer en voor heel wat mensen een vrije Vlaamse feestdag, verleidden velen tot een zomerse uitstap met een zuiders tintje. Het is ook duidelijk dat in de vakantie de markt nog meer dan anders een toeristische attractie is, met bezoekers uit alle windrichtingen. Dat beseffen ook de marktkramers, die ook vandaag weer nieuwe collega's kregen, zoals een populaire verkoper van tablets.

motorrijder-gewond-na-botsing-met-auto

Motorrijder gewond na botsing met auto

In de Guido Gezellelaan, ter hoogte van het kruispunt met de Cijnshofstraat zijn in de late namiddag een auto en een motorfiets gebotst. De motorrijder raakte daarbij gewond, hij kreeg de eerste zorgen van de MUG en is dan naar het ziekenhuis afgevoerd. Het ongeval zorgde in de avondspits voor heel wat verkeershinder.

we-warre-allemoal-koppin

We warre allemoal koppin

Noa de halve final van gisterenoavend, warre we toch allemoal e bitske koppin. We waren dus teleurgesteld en lieten de kopjes hangen ...

een-op-vier-reed-gisteravond-te-snel

Eén op vier reed gisteravond te snel

Gisteravond heeft de politie opnieuw snelheidsheidscontroles gehouden op 7 verschillende plaatsen. De actie startte om 18 uur. Er zijn 1001 wagens gecontroleerd, 250 zijn geflitst. Dat betekent dat exact 1 op 4 bestuurders te snel reed en een boete in de bus krijgt. In vier gevallen ging het om vrachtwagens. Maar er is een beetje positief nieuws: deze keer moest geen rijbewijs worden ingetrokken omdat iemand te veel in het rood ging, zelfs niet op de gewestwegen.

180-bezwaren-tegen-milieuvergunning-apl

180 bezwaren tegen milieuvergunning APL

Mede onder impuls van de dorpsraad Viversel zijn 180 bezwaarschriften ingediend tegen het afleveren van een nieuwe milieuvergunning voor asfaltproducent APL op het industrieterrein, langs het kanaal. Het afgelopen jaar zijn er heel wat klachten geweest over geurhinder, en ook prikacties door de buurt. Het bedrijf heeft dan verschillende procédés getest om de geurhinder te onderdrukken. Volgende maand wordt een nieuwe installatie in gebruik genomen die automatisch koolstof toevoegt om (…) Lees het hele bericht

eversel-pakt-uit-met-terrastheater

Eversel pakt uit met 'terrastheater'

Eversel viert dit jaar voor de 42ste keer zijn parochiefeesten en dat van 4 tot 6 augustus. Op zaterdag 28 juli heeft al een proloog plaats in de vorm van de Marc Wauters Classic, met voor de wielertoeristen afstanden van 50, 100 en 130 km en daarnaast een gezinsfietstocht van 30 km door de bossen. 's Avonds pakt jeugdhuis Bascule uit met het Eversel Rock Festival. Het hoogtepunt wordt het Eversel Terrastheater op zaterdag 4 augustus vanaf 19u30 met straattheater door de (…) Lees het hele bericht

ook-vlaanderen-feest-voor-halveld

Ook Vlaanderen Feest voor Halveld

De buurtbewoners van Halveld waren dit jaar voor hun Vlaanderen Feest-straatbarbecue uitgeweken naar het zaaltje van de Sint-Martinusgilde. Met een goede opkomst en dito sfeer en een creatieve boodschap van de jongsten , werd het een geslaagd feest. (foto's André Lavric)

er-passeerden-zelfs-geen-treinen

Er passeerden zelfs geen treinen

De NMBS had aangekondigd dat door de 48-uren staking gekoppeld aan een minimale dienstverlening er geen treinen zouden stoppen in de stations van Heusden en Zolder. Maar de minimale dienstverlening is vandaag toch een deel in de soep gedraaid, want er reden helemaal geen treinen tussen Hasselt en Mol. Wie dus naar één van die twee stations ging, was er ook aan voor de moeite. Het valt even af te wachten, maar de kans is groot dat de situatie morgen hetzelfde is.

fete-francaise-tristesse-belge

Fête française, tristesse belge

Ze waren naar schatting met 1500, de voetbalsupporters die vanavond in de Golazo-Arena verzamelden voor een verhoopte historische avond. Maar helaas, de doelpunten bleven uit aan Belgische zijde, Thibaut Courtois moest zich één keer gewonnen geven en de rest was ook al geen voetbalesthetiek. Weg finaledroom, de avond eindigde in een wat bedrukte sfeer. Zaterdag om 16 uur gaat de WK-Arena nog één keer open, om in schoonheid van dit WK afscheid te nemen. Hopelijk met een derde plaats. (meer foto's)

100-euro-shoppingbudget-te-winnen-op-de-markt

100 euro shoppingbudget te winnen op de markt

In de zomermaanden loopt een actie op de multiculturele markt, waarbij je een shoppingbudget van € 100 kunt winnen. Post daarvoor op de sociale media een mooi compliment over de markt met een bijhorende foto met #ilovemulticulturelemarkt3550 en je maakt kans op de prijs. De wedstrijd loopt op de markten van 11 en 25 juli en ook op 8 en 22 augustus.

bloedgevers-zijn-ook-nu-nodig

Bloedgevers zijn ook nu nodig

Vakantie, de warmte, het voetbal, ... allemaal geen ideale omstandigheden voor het Rode Kruis om veel volk op zijn bloedinzamelingen te krijgen. Nochtans is in deze periode van het jaar de nood minstens even hoog. Vandaag en de komende weken strijken de ploegen weer neer in Heusden-Zolder. Straks van 17u30 tot 20u30 in de Witte Zaal in Bolderberg. Op maandag 23 juli van 18 uur tot 20u30 in Ons Huis in Berkenbos en op dinsdag 24 juli van 18 uur tot 20u30 in Sint-Baaf in Eversel.

vlaamse-feestdag-met-vlaggen-en-stickers

Vlaamse feestdag met vlaggen en stickers

Onder het motto ‘Vlaanderen: ons land’ roept het Vlaams Belang de inwoners van Heusden-Zolder op om op 11 juli de leeuwenvlag uit te hangen. Wie dat doet, wordt beloond met een speciale sticker. De partij ontwierp zelfklevers met de boodschap ‘Trots Vlaming én Heusden-Zolderenaar'. De partij zegt te blijven strijden voor de Vlaamse identiteit - terwijl de Vlaamse eisen op politiek vlak in de diepvries zijn geplaatst - én een wettelijke, betaalde Vlaamse feestdag. Wat de vlaggen betreft, zal het wel even opboksen zijn tegen de Belgische vlaggen, al dan niet met bierreclame ...

gaat-het-dak-er-straks-opnieuw-af

Gaat het dak er straks opnieuw af?

Vorige vrijdag tegen Brazilië zat het dak van de Golazo-Arena gelukkig stevig vast, of het was er af gegaan. Meer dan 1.000 mensen gingen toen uit de bol en de sfeer was enorm. Vanavond zijn het er wellicht nog meer voor de halve finale-clash tegen Frankrijk. Weer floept het scherm aan om 19 uur, de aftrap is om 20 uur en hopelijk mag ook deze keer na afloop de Duivelsbus het feestje verder opluisteren. Be there! En ook voor de 13 Franse inwoners van Heusden-Zolder ... vous êtes les bienvenus.

de-helft-rijdt-te-snel-in-de-kanaalweg

De helft rijdt te snel in de Kanaalweg

Na klachten van buurtbewoners stelde de politie het flitstoestel op in 7 straten, en dat tussen 16 en 22 uur. 457 van de 1646 bestuurders reden te snel. De weinig benijdenswaardige kampioen was opnieuw de Kanaalweg, met 160 overtreders op 322, dat is liefst de helft. In de Bieststraat zijn er 127 geflitst, ééntje mag zijn rijbewijs inleveren. Verder waren er 72 overtreders in de Inakker, in de Belikstraat (32), Sint-Maartenlaan (25), Koolmijnlaan (24) en Geenrijt (18). Er waren nog bijkomende boetes wegens gsm'en aan het stuur (5), niet de juiste motorkleidng dragen (2) en foutparkeren (4).

fijnstofmetingen-zijn-niet-erg-geruststellend

Fijnstofmetingen zijn niet erg geruststellend

De jongste tijd lezen we geregeld alarmerende rapporten over fijnstof in onze lucht: onzichtbare maar dodelijke luchtvervuiling die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie één van de grootste bedreigingen van de gezondheid in de wereld wordt genoemd. Fijnstof wordt veroorzaakt door landbouw, verkeer, industrie, maar komt ook gewoon op een natuurlijke manier voor, denk maar in woestijngebieden. Ook in onze streken, vaak op plaatsen waar je het niet verwacht, zijn er geregeld hoge (…) Lees het hele bericht

mattes-ruhl-is-weer-thuis-in-brilon

Mattes Ruhl is weer thuis in Brilon

Om 16 uur is Mattes Ruhl weer aangekomen op het Marktplein van Brilon waar familie, vrienden en sponsors hem een warm welkom bezorgden. Hijzelf zegt geen last te hebben van vermoeidheid en dat hij ook niet op zijn lauweren zal rusten. Ook zijn moeder bevestigt ondertussen dat haar zoon snel aan nieuwe projecten zal beginnen werken.

trein-stopt-twee-dagen-niet-in-heusden-en-zolder

Trein stopt twee dagen niet in Heusden en Zolder

Morgenvroeg om 3 uur begint een 48-urenstaking bij het spoor die is aangekondigd door OVS, de Onafhankelijke Vakbond Spoorwegpersoneel. Die telt vooral treinbestuurders onder haar leden. Voor de staking wordt een minimale dienstverlening ingezet, dat betekent dat ongeveer één trein op drie zal rijden. De treinen tussen Hasselt en Mol zullen wel rijden, maar ze stoppen niet in de haltes Heusden en Zolder, ook niet in Beringen, Zonhoven en Leopoldsburg trouwens.

een-kunstwerk-dat-t-weyerke-vleugels-geeft

Een kunstwerk dat 't Weyerke vleugels geeft

't Weyerke is weer een stukje 'kleurrijker' geworden. Daarvoor zorgde Geertje Van Aken, leerling aan de Academie voor Beeldende Kunsten van Heusden-Zolder. Zij ontwierp het kunstwerk 'Je geeft me vleugels', een werk dat kleur, optimisme en solidariteit uitstraalt en een plaats vooraan heeft gekregen. Op 31 juli wordt het kunstwerk ingehuldigd.

nu-weer-een-gebroken-waterleiding-in-bolderberg

Nu weer een gebroken waterleiding in Bolderberg

In de Vrunstraat zitten ze vanochtend zonder drinkwater. De Watergroep heeft de toevoer afgesloten na een nieuwe leidingbreuk. Dat is al de tweede in evenveel weken. Zoals we eerder meldden, begeven heel wat oudere waterleidingen het doordat de droogte alsmaar dieper in de grond dringt, daar voor verschuivingen zorgt en dus voor gebroken leidingen.

vakantiegroeten-uit-nederland

Vakantiegroeten uit Nederland

Karin en Fernand Claes-Cerstelotte trokken enkele dagen de Maas over om te fietsen rond Gulpen. De regio van de Amstel Gold Race dus. Karin nam deze foto in Simpelveld toen ze puffend één van de nijdige hellingen had overwonnen.

staat-gemeente-machteloos-tegen-gokkantoren

Staat gemeente machteloos tegen gokkantoren

Het is nog niet duidelijk wat de gemeente gaat doen, nu ze net als Houthalen-Helchteren met een schadeclaim van een gokkantoor dreigt geconfronteerd te worden. De gemeenteraad heeft destijds een reglement goedgekeurd om gokkantoren aan banden te leggen. Eén argument bijvoorbeeld was om gokkantoren te verbieden in de buurt van scholen. Dat was dan ook de motivatie om de komst van een gokkantoor aan de Ringlaan te verbieden. Maar de toekomstige uitbater trok naar de rechtbank, hij kreeg zowel in (…) Lees het hele bericht

435-000-euro-vlaams-geld-voor-vrijheid-complex

435.000 euro Vlaams geld voor Vrijheid-complex

Vlaams minister van sport Muyters heeft in het totaal 22 miljoen euro toegekend als subsidies voor sportinfrastructuur. Daarbij gaat 435.341 euro naar de voormalige site van Vrijheid Zolder aan de Sint-Annastraat. Het vroegere voetbalcomplex bevat nu 2 rugbyvelden en nog 1 voetbalterrein. Maar heel de accommodatie is verouderd. Het is de bedoeling daar een hele buitensportsite van te maken. Daarbij blijft uiteraard plaats voor Rugbyclub 9, maar ook voor voetbal, een techniekschool voetbal, (…) Lees het hele bericht

idm-bood-adembenemende-races

IDM bood adembenemende races

De IDM-races op Circuit Zolder hebben dit weekend, maar vooral vandaag een spannende ontknoping gekend. De rijders streden in verschillende races tot aan de geblokte vlag om de overwinning. In de Superbike won Ilya Mikchalchik nadat hij heel de wedstrijd moest achtervolgen op de Belg Bastien Mackels. Het verschil bedroeg 25 duizendsten van een seconde. In de tweede reeks liet Mackels zich niet meer ringeloren, hij bouwde een grote voorsprong uit die hij tot de finish behield. In de (…) Lees het hele bericht

borlee-broers-wellicht-op-de-nacht

Borlée-broers wellicht op de Nacht

Het ziet ernaar uit dat de Nacht van de atletiek op 21 juli de Borlées weer mag verwelkomen op de 400 meter. Dat heeft hun trainer en vader Jacques Borlée vandaag laten uitschijnen na het BK in Brussel. Daar hebben Kevin en Dylan Borlée op de 400 meter het EK-minimum gelopen. Jonathan won de 200 meter maar moet na zijn gebroken arm nog wat bij aanscherpen op de 400 meter. Wellicht lopen ze komend weekend nog een 400 meter, op 18 juli een 300 meter in Luik en dan in Heusden weer de 400 meter.

mattes-ruhl-heeft-het-ruhrtal-weer-bereikt

Mattes Ruhl heeft het Ruhrtal weer bereikt

Op zijn terugtocht richting Brilon kan Mattes Ruhl al bijna de stal ruiken. Na een tocht van meer dan 90 km is hij in de late namiddag opnieuw in het Ruhrtal gearriveerd. Van de warmte heeft hij nog steeds geen hinder en na zijn korte 'dwaling' op de heenreis, vraagt hij nergens nog de weg, zodat hij netjes op zijn traject blijft.

over-arme-schapen-en-koppige-ezels

Over arme schapen en koppige ezels

In de Mommestraat zijn enkele maanden geleden wat schapen en een ezel gezet op een braakliggend bouwperceel. Die houden het gras en andere begroeiing kort en zo blijft het perceel netjes. De eigenaar heeft nu echter een bordje met richtlijnen moeten zetten voor mensen die komen voederen. Die gooiden rauwe of gekookte etensresten bij de dieren, en zelfs brood in de verpakking. Zo slingerde er plastic afval rond in de weide. Soms vraag je je af en welke kant van de draad de grootste ezels staan. (foto Tony Lespoix)

rustige-aanloop-naar-11-juli

Rustige aanloop naar 11 juli

Het was rustig op de informele 11 juli-viering op 't Bergske in Zolder. Enkele tientallen zochten de schaduw van de tent op voor een drankje en een stuk vlaai. Enkele kinderen amuseerden zich op het springkasteel. Midden op het plein lag een reusachtige Vlaamse leeuwenvlag gedrapeerd, die was dan ook volkomen in de juiste verhouding met de reuzen van Boekt en Bolderberg die statig het gebeuren en een deel van Zolder overschouwden.

nog-tot-vanavond-springpet-op-jumpfun

Nog tot vanavond springpet op JumpFun

Nog tot 19 uur vanavond kan je op de terreinen van de OLV-gilde aan de Schaapsweg terecht voor JumpFun. Daar staan heel wat springkastelen en een hindernissenparcours waarop kinderen zich kunnen uitleven, de ouders kunnen ondertussen genieten van een drankje al dan niet in de schaduw. Kinderen tussen 2 en 14 jaar betalen € 8 aan de kassa, iedereen jonger of ouder mag er gratis in.

met-meer-dan-100-aan-het-feest-in-ubbersel

Met meer dan 100 aan het feest in Ubbersel

Feest ook in Ubbersel gisteren. Meer dan 100 buren waren afgezakt naar de burenbarbecue. Lekker eten, een ijsje om alles te laten doorglijden en heel wat drank om de dorst bij dit weer te lessen zorgden samen met een opperbeste stemming voor een mooie editie. Volgend jaar wordt het extra feestelijk, dan vieren ze in Ubbersel 10 jaar burenbarbecue. (foto's Marita Swinnen)

vandaag-gezien-8-juli-2018

Vandaag gezien

Kermit de Kikker spiegelt zich in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

de-verenigde-vrienden-gaven-6-8

De Verenigde Vrienden gaven '6/8'

Voor het zeventiende jaar op rij organiseerde de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden deze week een muziekkamp. Meer dan 30 jonge muzikanten repeteerden intensief op een zestal muziekwerken, die zij deze namiddag voor familie en vrienden opvoeren in de harmoniezaal. Het kampthema 'Geef 6/8 !' verwijst naar de maat 6/8 en het gaf de vierdaagse ook een ietwat militair tintje als verwijzing naar de honderdste verjaardag van de Wapenstilstand van WO I. Maar het ging daar deze week (…) Lees het hele bericht

blauwe-wijk-hield-buurtfeest-in-woutershof

Blauwe Wijk hield buurtfeest in Woutershof

De inwoners van de Zolderse Blauwe Wijk waren naar het Woutershof afgezakt voor hun buurtfeest. En ze waren talrijk, ook een aantal die hun nest in de wijk al een tijdje hebben verlaten. Op het menu, springkastelen voor de jongsten, goedkope pintjes en hot-dog. Jong gitaartalent van ter plaatse zorgde mee voor de juiste sfeer. Een vervolg lijkt 'onvermijdelijk'. (foto's Tony Sempels)

vandaag-gezien-7-juli-2018

Vandaag gezien

De muntvlinder zoekt de bloemen van munt op, de pyrausta aurora, mooie naam al zal je die niet meteen aan uw dochter geven. (foto Karin Cerstelotte)

vakantiegroeten-uit-turkije-13

Vakantiegroeten uit Turkije

Er is blijkbaar heel wat waterpret te beleven in Ozdere, zo blijkt uit de foto die Sofie Polleunis ons stuurde uit de de stad in de buurt van Kusadasi.

inbraak-in-de-terlaemenlaan

Inbraak in de Terlaemenlaan

In de Terlaemenlaan is vannacht een inbraak gepleegd in een woning. De feiten werden kort over half 1 ontdekt en aan de politie gemeld. Over een eventuele buit is nog niets bekend.

verbroederingscomite-te-gast-in-hesdin

Verbroederingscomité te gast in Hesdin

Het Verbroederingscomité is dit weekend te gast in de Franse partnerstad Hesdin en maakte er met het lokale comité een uitstap naar Wimereux aan de kust. (foto Roger Borgions)

morgen-11-juli-feest-met-springkastelen-en-reuzen

Morgen 11 juli-feest met springkastelen en reuzen

Volgende week woensdag 11 juli heeft de Vlaamse feestdag plaats. In de aanloop daar naartoe heeft morgen al een gezellig feestje plaats op het pleintje aan 't Bergske, langs de Inakker in Zolder-Centrum. Daar staan tussen 15 en 19 uur enkele springkastelen voor de kinderen, de dorstigen zullen er ook gelaafd worden. Er zijn geen officiële toespraken gepland, het draait alleen maar om de gezelligheid. En de reuzen van Boekt en Bolderberg zullen - vanuit de hoogte - een extra oogje in het zeil houden.

het-weer-opnieuw-een-zomers-weekend

Het weer: opnieuw een zomers weekend

Een krachtig hogedrukgebied met kern boven de Atlantische Oceaan, ten westen van Ierland, laat het zomerweer nog even aanhouden. Hoewel de luchtstroming noordelijk is, bereikt het kwik zomerse waarden. De volgende dagen bereikt een verzwakte storing onze streken. Wolkenvelden nemen toe en het kwik maakt een flinke duik. Een drupje regen behoort ook tot de mogelijkheden. Halfweg de week kan de zomer zich echter terug herstellen.Vandaag wordt het een prachtige zomerdag met veel zon en slechts enkele wolken. Het kwik (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-330

De kijk van Richie

Laat de rest maar komen ...

korte-tijd-toeterende-auto-s-in-de-straten

Korte tijd toeterende auto's in de straten

Kort na affluiten reden heel wat supporters door het dorp, daarbij werd ook getoeterd. Maar het verkeer kon blijven rijden en aan de rotonde bij de kerk had de politie postgevat, zodat er daar - zoals vroeger - geen blokkade kon ontstaan. Na een tijdje doofde alles vanzelf uit. Voor zover tot nu toe bekend, hebben zich nergens problemen voorgedaan.

asielzoekers-supporteren-voor-belgie

Asielzoekers supporteren voor België

Het supporterslegioen in de WK-Arena was vandaag bijzonder kleurrijk. De asielzoekers uit het Rode Kruisopvangcentrum waren met 30 tot 35 samen met enkele begeleiders naar De Veen afgezakt. Ze waren volledig in Rode Duivels-outfit en Belgische kleuren gehuld, enkelen hadden trommels mee en hun geroffel zweepte iedereen lekker op. De nieuwe supporters waren afkomstig uit onder meer Afghanistan, Iran en Afrika.

meer-dan-1-000-vieren-een-sambafeest

Meer dan 1.000 vieren een sambafeest

Meer dan 1.000 voetballiefhebbers hebben vanavond in de WK-Arena op De Veen een sambafeest beleefd. Door de twee relatief vroege doelpunten, zat de sfeer er al van bij het begin in. Dit was de meest uitbundige avond in de arena tot nu toe, het opzwepende tromgeroffel van de asielzoekers speelde daarin ook een stevige rol. In de tweede helft waren spanning en sensatie te snijden, de ontlading bij affluiten was dan ook des te groter. Iedereen ging compleet uit de bol en fuifde buiten nog even verder op de tonen en dreunen van de Duivelsbus. (meer foto's)

mattes-ruhl-is-in-nederland-aangekomen

Mattes Ruhl is in Nederland aangekomen

Mattes Ruhl is vanmorgen uitgezwaaid bij zijn gastgezin en terug naar huis richting Brilon vertrokken. Ondertussen is hij op zijn eerste kamplaats aangekomen, in het Nederlandse Swalmen. Van daaruit heeft hij trouwens een dankmailtje gestuurd voor de manier waarop hij in Heusden-Zolder werd ontvangen en wat hij hier allemaal mocht beleven.

opgelet-met-vlaanderen-isoleert

Opgelet met 'Vlaanderen Isoleert'

Heel wat inwoners krijgen dezer dagen een brief in de bus van 'Vlaanderen Isoleert bvba'. Die ziet er officieel uit en biedt aan om de spouwmuren of kruipkelders te isoleren en zo 140 tot 800 euro per jaar te besparen. Iedereen in Heusden-Zolder heeft de kans om in te tekenen tot 27 juli en zo van voordelige tarieven te genieten, zelfs met nog een extra korting. Maar bij de Lees het hele bericht

n-va-heeft-haar-volledige-lijst-klaar

N-VA heeft haar volledige lijst klaar

Zowat alle politieke partijen hebben bij de start van de vakantie nog een sprintje ingezet om de plaatsen voor de gemeenteraadsverkiezingen te vullen. Immers, eens de vakantie voorbij resten er nog maar twee weken om de lijsten in te dienen. De komende dagen volgt dus wellicht nog nieuws van andere partijen, maar bij de N-VA heeft gisteravond de ledenvergadering de volledige lijst goedgekeurd. Zoals eerder aangegeven wordt die getrokken door Hans Zegers, met op de tweede plaats schepen Ann (…) Lees het hele bericht

dolle-man-wordt-geinterneerd

Dolle man wordt geïnterneerd

De man uit Houthalen die op 11 februari 2016 als een razende tekeerging in Berkenbos en Lindeman, daarbij één vrouw doodde, 4 andere mensen verwondde en een ravage achterliet, wordt geïnterneerd. Dat heeft de rechter in Hasselt vanmorgen beslist. De familie van de thuisverpleegster die bij het drama doodbleef, reageerde opgelucht op het vonnis. De rechtbank schrijft in haar motivatie dat het risico bestaat dat de man opnieuw zulke feiten zal plegen. Hij krijgt levenslang verbod om met (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-denemarken-2

Vakantiegroeten uit Denemarken

Philippe De Pauw trok 80 km door Denemarken tijdens de Fjall Raven Classic, een wandeling van 3 dagen. Hij beleefde een fantastische ervaring in een internationaal gezelschap. Deze foto is vorige week donderdag genomen om half 4 's ochtends.

24-uur-ook-dit-jaar-parade-in-het-centrum

24 uur: Ook dit jaar parade in het centrum

De 24 uren van Zolder, die op 11 en 12 augustus wordt gereden, belooft een drukke editie te worden. Op de voorlopige deelnemerslijst staan nu al 48 wagens genoteerd. De vraag daarbij rijst of de Porsches in een etmaalrace de hegemonie van de prototypes - en dan vooral van de Norma's - kunnen doorbreken. Op woensdag 8 augustus tussen 15u30 en 19 uur is er ook weer een parade door Heusden-Zolder, de wagens zullen dan verzamelen op het Heldenplein, in het gemeentehuis is een briefing voor de (…) Lees het hele bericht

nacht-van-de-atletiek-heeft-stevige-affiche

Nacht van de Atletiek heeft stevige affiche

Dezer dagen vinden de inwoners van Heusden-Zolder volop de weg naar De Veen voor het WK-voetbal. Maar op zaterdag 21 juli wordt daar iedereen opnieuw verwacht voor de Nacht van de Atletiek. Daar staat een uitgebreid programma met een prestigieuze affiche klaar. In grote lijnen komt het neer op polsstokspringen, hoogspringen, 100m, 400m, 100m horden, 400m horden, 800m, 1500m en 5.000m voor de vrouwen. De 4x400m zijn (…) Lees het hele bericht

breng-je-kroost-mee-naar-de-wk-arena

Breng je kroost mee naar de WK-Arena

Vanavond zijn alle ogen weer gericht op de Rode Duivels: kunnen ze Brazilië uit het WK wippen en zelf doorstoten naar de halve finales? Ambiance zal er alleszins genoeg zijn in de WK-Arena op De Veen. Het scherm floept al om 19 uur aan en na de match zal de duivelsbus hoe dan ook voor ambiance zorgen. Breng gerust de jongsten mee want zij kunnen zich uitleven op de verschillende springkastelen en op het voetbalterrein.

overvallers-van-nachtwinkel-zitten-in-cel

Overvallers van nachtwinkel zitten in cel

De politie van de zone LRH heeft vier verdachten opgepakt die wellicht op 14 juni een overval hebben gepleegd op de nachtwinkel in de Meylandtlaan. Daarbij hebben ze toen 1500 euro buit gemaakt. Dezelfde avond sloegen de overvallers opnieuw toe, in een nachtwinkel in de Diestersteenweg in Hasselt. Daarbij kwam het tot een treffen met de uitbater en vielen enkele schoten. De dag nadien kon een man uit Lummen worden opgepakt, later volgden nog de arrestaties van twee mannen uit Beringen en én uit Houthalen-Helchteren. De vier zijn ondertussen door de onderzoeksrechter aangehouden.

hetter-och-ooch-teng-gedun

Hètter och ooch teng gedûn?

Hjê hèdt mich gistere teng gedûn datter komende wjêk noa hoas giet kome. Teng doen betekent iets laten weten, een bericht sturen.

mattes-ruhl-te-gast-bij-verbroederingscomite

Mattes Ruhl te gast bij Verbroederingscomité

Het Verbroederingscomité hield vanavond zijn jaarlijkse barbecue aan de blokhut op Meylandt en uiteraard was Mattes Ruhl uit Brilon daar eregast. Het comité hoopt dat het fiets-iniatief van deze 16-jarige sportieveling de verbroedering een verjongingsimpuls zal geven. Aan Mattes zelf zal het niet liggen. Volgend jaar wil hij een nieuwe fietstocht ondernemen, dan van Brilon naar Heusden-Zolder en vervolgens naar Hesdin. Morgenvroeg vertrekt hij opnieuw door de warmte, via dezelfde etappes (…) Lees het hele bericht

80-deelnemers-aan-eerste-circuitrondleiding

80 deelnemers aan eerste circuitrondleiding

De mensen van de vzw Toerisme Heusden-Zolder sprongen net geen gat in de lucht, want hun zomerse rondleidingen op Circuit Zolder hebben een turbostart genomen. Er kwamen liefst 80 geïnteresseerden opdagen. Er was een groep van Activac met jongeren uit heel Vlaanderen en daarnaast bezoekers uit Maaseik, Paal, Ham, Moorslede, Achel, Beringen en Heusden-Zolder. En ook fietser Mattes Ruhl uit Brilon maakte van de gelegenheid gebruik om een unieke kijk achter de schermen te nemen. Gidsen Taïsa (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-5-juli-2018

Vandaag gezien

Ook de citroenvlinder kom je dezer dagen volop tegen. (foto Jan Leijskens)

n-va-kaarten-belandden-in-houthalen-helchteren

N-VA-kaarten belandden in ... Houthalen-Helchteren

Het bestuur van N-VA Heusden-Zolder moet zich vanmorgen in zijn koffie verslikt hebben. In het kader van de pre-verkiezingscampagne zou in elke brievenbus van Heusden-Zolder deze week een kaart met vakantiewensen gedropt worden. Daarvoor waren een ontwerpbureau en een distributiemaatschappij ingeschakeld. Maar toen hier niets in de brievenbussen verscheen, roken ze onraad op het partijhoofdkwartier. Ondertussen bleken in Houthalen-Helchteren verschillende duizenden gezinnen vakantiewensen ... uit (…) Lees het hele bericht

veel-overtreders-in-bieststraat-en-kanaalweg

Veel overtreders in Bieststraat en Kanaalweg

De politie heeft gisteren tussen 6 uur 's morgens en 22 uur op liefst 14 plaatsen snelheidscontroles gehouden. Die waren geselecteerd op basis van meldingen van buurtbewoners en van de eigen metingen van de politie. Er zijn 3684 bestuurders gecontroleerd, 736 zijn geflitst. Dat is 20 %. 3 bestuurders moeten hun rijbewijs inleveren omdat ze behoorlijk in het rood gingen. Opvallend is dat de bestuurders na de middag het meest gehaast waren, terwijl de controles zowel in aantal als in (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-turkije-12

Vakantiegroeten uit Turkije

Zomervakantie staat niet alleen synoniem voor zon en zee. Voor Gilbert Vanutte mag er op tijd en stond ook een streepje cultuur bij. Zeker als Richard Galliano en Cameristi della Scala di Milanois neerstrijken op de antieke site van Efese. Dat is één van de unieke locaties die het internationale Izmir Festival aandoet.

jelle-vanendert-eerste-deelnemer-na-tourcriterium

Jelle Vanendert eerste deelnemer na-Tourcriterium

Het na-Tourcriterium dat op 6 augustus op Circuit Zolder wordt georganiseerd, heeft zijn eerste naam op de deelnemerslijst. Het is Jelle Vanendert van de Lotto-Soudalploeg, de enige Limburgse deelnemer aan de Tour. Hij zal verder het gezelschap krijgen van nog enkele Limburgers, verschillende Belgische renners én Tour-deelnemers, al moet voor die laatste groep het verloop van de Ronde van Frankrijk afgewacht worden.

turkse-ambassadeur-bezocht-heusden-zolder

Turkse ambassadeur bezocht Heusden-Zolder

Levent Gümrükçü, de Turkse ambassadeur in België, was vandaag op bezoek in Heusden-Zolder. Dat bezoek was al langer gepland. De ambassadeur brengt aan heel wat steden en gemeenten in ons land een bezoek, zeker waar mensen van Turkse origine wonen. Eerder was hij ook al in Hasselt en Genk, en deze namiddag ook in Houthalen-Helchteren. Samen met schepen Engin Özdemir had hij een gesprek met burgemeester Mario Borremans. Daarin ging het over de Turkse (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-portugal-5

Vakantiegroeten uit Portugal

Zijn roadtrip bracht Georges Veltjen terug naar het Portugese dorpje Penacova, waar hij iedereen kent en iedereen hem kent. Hij stationeerde zijn zwerfwagen bij het strand aan de rivier.

mattes-ruhl-ontvangen-in-het-gemeentehuis

Mattes Ruhl ontvangen in het gemeentehuis

Mattes Ruhl, de 16-jarige inwoner van Brilon die de afgelopen dagen naar Heusden-Zolder is gefietst, is deze namiddag ontvangen in het gemeentehuis. Burgemeester en schepenen hadden lof voor zijn onderneming, waarmee hij aantoont dat de jeugd wel degelijk nog warm kan gemaakt worden voor de verbroedering tussen de gemeenten. Mattes kreeg een aandenken. Hij werd trouwens vergezeld door een delegatie van het Verbroederingscomité Heusden-Zolder en het gastgezin dat zich dezer dagen over hem ontfermt. Later vandaag volgden nog een bezoek aan het Sint-Franciscuscollege  waar afscheidnemend directeur Eddy Willems als voormalig leraar Duits een ideale gastheer was en een verkenning van ZLDR Luchtfabriek. (foto Marina Poelmans)

bijna-20-000-verkeersbelastingen-geind

Bijna € 20.000 verkeersbelastingen geïnd

Samen met de Vlaamse belastingdienst hield de politie een controle op twee plaatsen. Daarbij werd gezocht naar bestuurders die hun verkeersbelastingen niet hadden betaald. 49 van de 762 wagens hadden nog een openstaande schuld. Er werd een bedrag van 19390,97 Euro geïnd. 1 bestuurder die zijn boete van 703 euro niet kon betalen, zag zijn wagen op een takelwagen afgevoerd. Voorts zijn nog 4 bestuurders beboet voor een vervallen keuring, 3 voor het niet dragen van de gordel, 2 voor het gebruik van een gsm achter het stuur. 1 bestuurder kreeg een boete voor een niet correcte nummerplaat vooraan, een andere omdat hij geen correcte motorkledij droeg.

vandaag-gezien-4-juli-2018

Vandaag gezien

Ongetwijfeld is het u ook al opgevallen dat er veel koolwitjes rondfladderen. Maar koolwitje is een verzamelnaam voor drie soorten: het klein koolwitje, het groot koolwitje en het klein geaderd witje. Vooral dat laatste zie je het minst vaak. (foto Jan Leijskens)

limburgse-academies-exposeren-op-herkenrode

Limburgse academies exposeren op Herkenrode

De verschillende eindejaarstentoonstellingen van de academie zijn nog maar net achter de rug, of ze doet alweer mee aan een nieuw project. De hele zomer lang stellen de 8 Limburgse academies voor beeldende kunsten immers tentoon op de abdijsite van Herkenrode. 150 kunstwerken uit die scholen gaan daar in dialoog met elkaar. Herkenrode is een stille getuige van een rijk erfgoed, waar de banden met eigentijdse kunst en cultuur (…) Lees het hele bericht

het-weer-het-blijft-warm

Het weer: het blijft warm

Terwijl het ene hogedrukgebied naar het oosten evacueert, bouwt een volgende vanuit het westen op over onze streken. Bij de overgang van het ene naar het andere hogedrukgebied komt er tijdelijk meer bewolking voor en is er kans op een onweerachtige bui. Nadien is het echter opnieuw zonnig, droog en vooral warm.
Vandaag komen er wolkenvelden voor, maar ook de zon heeft nog flink wat ruimte. Later op de dag is een onweerachtige bui niet geheel uitgesloten, maar dat wordt een erg plaatselijk fenomeen. (…) Lees het hele bericht

voorzitterswissel-bij-unizo-heusden-zolder

Voorzitterswissel bij UNIZO Heusden-Zolder

Bij ondernemersorganisatie UNIZO Heusden-Zolder geeft Raf Coomans (Auva) na 12 jaar het voorzitterschap door aan het duo Monique Mommen (Optiek Mommen) en Nico Bijnens (BN Tech). Raf Coomans stond aan de wieg van UNIZO Heusden-Zolder en kan terugblikken op heel wat verwezenlijkingen. "We hebben de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie samen met de gemeente gelanceerd. Die is uitgegroeid tot één van de grootste in de provincie met 400 deelnemers. Ook ons 10-jarig bestaan met uitreiking (…) Lees het hele bericht

ferre-vanderhoydonck-in-nationale-basketploeg

Ferre Vanderhoydonck in nationale basketploeg

Ferre Vanderhoydonck uit Zolder-Centrum is geselecteerd voor de nationale basketbalploeg bij de U18. Komend weekend nemen ze deel aan het internationaal tornooi in het Franse Voiron. Vrijdag spelen ze tegen Frankrijk, zaterdag tegen Kroatië en zondag wacht Oekraïne. Het tornooi is een voorbereiding op het Europees kampioenschap in Macedonië.

lage-faillissementscijfers-in-juni

Lage faillissementscijfers in juni

In de eerste helft van dit jaar zijn in Limburg 323 bedrijven failliet gegaan, het laagste aantal in bijna 10 jaar. Graydon Belgium berekende dat het in vergelijking met vorig jaar 8 % verminderd is. Nochtans heeft de rechtbank van koophandel van Hasselt in juni meer bedrijven failliet verklaard. In Heusden-Zolder ging het vorige maand om 2Mantes bvba een bedrijf uit de bouwsector in de Mijnwerkerslaan. Daarnaast zijn nog verschillende andere faillissementen afgesloten, opvallend veel in de bouwsector.

van-een-creatieve-vakantiestart-gesproken

Van een creatieve vakantiestart gesproken ...

Lennert Daniëls heeft zelf een fietstaxi in elkaar geknutseld. En zijn mama was de eerste passagier die vandaag voor een proefrit mocht plaatsnemen. (foto Greta Mullens)

niemand-mag-nog-een-kampvuur-aansteken

Niemand mag nog een kampvuur aansteken

De veiligheidsmaatregelen die al golden sinds de invoering van code rood afgelopen zondag, zijn nog verstrengd. Vandaag heeft de gouverneur van Limburg een totaalverbod op kampvuren afgekondigd. En dat blijft gelden zolang code rood van kracht blijft. Bovendien vraag Noodplanning en Crisisbeheer Limburg dat iedereen - inwoners, verenigingen en gemeentebesturen - voorzichtig zijn met barbecuen en vuurwerken, en dat geldt uiteraard ook voor sigarettenpeuken die de voorbije dagen al enkele branden hebben veroorzaakt.

werkloosheidsdaling-lijkt-stil-te-vallen

Werkloosheidsdaling lijkt stil te vallen

Eind juni zaten in Heusden-Zolder 918 mensen zonder werk, dat zijn er 10 (-0,9 %) minder dan op hetzelfde moment vorig jaar en 13 meer dan vorige maand. 6,2 % van de beroepsbevolking heeft nu geen job, daarmee zitten we 0,2 % boven het Limburgse én Vlaamse gemiddelde. Opvallend is dat in een jaar tijd het aantal oudere werklozen sterk is toegenomen, met meer dan 16 %, en ook de langdurig werklozen namen met 8 % toe. Ook zijn er weer heel wat meer (+ 11,3 %) werklozen met een arbeidshandicap.

mattes-ruhl-is-in-heusden-zolder-aangekomen

Mattes Ruhl is in Heusden-Zolder aangekomen

Mattes Ruhl is in Heusden-Zolder aangekomen. Eerst stak hij op het middaguur de Belgisch-Nederlandse grens over, om via Kessenich, Kinrooi en Tongerlo op het Itterplein in Opitter te arriveren. Daar poseerde hij uiteraard bij het standbeeld van Kim Clijsters. Drie wielertoeristen van KWTC Pedaal Heusden begeleidden hem op zijn laatste 40 km, wat daar ook meteen het makkelijkste traject van maakte. Kort voor drie uur arriveerde het gezelschap aan de Blokhut op Meylandt waar Mattes werd (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-3-juli-2018

Vandaag gezien

Je zou libellen er kunnen van verdenken dat ze ijdel zijn en zich graag in het water spiegelen. Maar wellicht proberen ze zoals iedereen hun dorst te lessen. (foto's Jan Leijskens)

deze-week-starten-rondleidingen-op-circuit

Deze week starten rondleidingen op circuit

De weersvoorspellingen zijn nog steeds uitstekend en dus starten de rondleidingen van de vzw Toerisme Heusden-Zolder op Circuit Zolder nu donderdag onder een gunstig gesternte. Vanaf nu en dat tot eind augustus is iedereen elke donderdag om 14 uur welkom aan brasserie The Wheels. Van daaruit tronen de gidsen je mee langs de BMX-track, de Sacramentskapel, de pitlane, boxen, het controlecentrum en museum. Je krijgt er alle achtergrondinfo en boeiende vragen te horen. Deelnemen kost € 3 voor (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-ibiza-1

Vakantiegroeten uit Ibiza

Rudi en Karina Gilis-Claes bezochten het feesteiland Ibiza, dat nog veel meer te bieden heeft dan party's en discotheken.

winkelcentrum-cite-wil-inzetten-op-kwaliteit

Winkelcentrum Cité wil inzetten op kwaliteit

Winkelcentrum Cité maakte vanavond van de ontmoeting tussen MHZ en politieke partijen gebruik om ook met zijn wensen voor de periode 2019-2025 op de proppen te komen. Voorzitter Ronny Oyen vraagt vooral blijvende aandacht en ondersteuning voor het behoud van het kwaliteitsniveau. Dat kan volgens hem alleen met middelen en mankracht. Marketing en imago-ondersteunende initiatieven moeten de concurrentiestrijd met de internetverkoop helpen aangaan en meer ruimte voor beleving creëren. (…) Lees het hele bericht

mhz-heeft-wensenlijstje-voor-verkiezingen-klaar

MHZ heeft wensenlijstje voor verkiezingen klaar

De Middenstandsraad Heusden-Zolder had vanavond de politieke partijen uitgenodigd om hen in de aanloop naar de verkiezingen een bundel met aandachtspunten te overhandigen. Voorzitter Fernand Claes noemde het een samenvoeging van de vragen en signalen uit de handelskernen. In het algemeen wordt minstens het behoud en liefst de uitbreiding gevraagd van de ondersteuning met personeel vanuit gemeente en Stebo, idem voor de werkingsmiddelen en de financiële ondersteuning. Opnieuw pleiten ze (…) Lees het hele bericht

vhz-bestuur-keek-samen-naar-het-voetbal

VHZ-bestuur keek samen naar het voetbal

Naast de WK-Arena - het kloppend hart van voetbalminnend Heusden-Zolder - verzamelen families, vrienden en organisaties ook op andere plaatsen om samen het voetbal te beleven. Het bestuur van de Verenigde Handelaars Zolder trok daarvoor met partners naar Il Canniccio. 't Was ook een stukje een mooie afsluiter van een succesvol werkjaar. VHZ telt ondertussen immers 10 bestuursleden en krijgt met meer dan 40 leden de magische 50 in het vizier. Bovendien nemen de dames meer en meer het (…) Lees het hele bericht

mattes-leeft-op-sober-voedsel

Mattes leeft op sober voedsel

Een delegatie van het Verbroederingscomité is Mattes Ruhl vandaag tegemoet gereden naar zijn rustplaats aan het Maasterras in Swalmen bij Roermond. Vandaag ondervond hij een routeprobleem toen hij in Duisburg plots in het stadscentrum belandde. Iemand wilde hem helpen, maar zette hem volledig op de verkeerde weg. Na wat omzwervingen kwam onze dappere fietser weer op zijn route terecht. Zelf wilde hij niet met een GPS werken omdat de batterijen problemen kunnen geven. De batterijen van (…) Lees het hele bericht

zwoele-start-voor-berenhuis-zomer

Zwoele start voor Berenhuis-zomer

In Het Berenhuis is de zomer gestart, 7 dagen lang ontvangen ze daar 16 kinderen uit Heusden-Zolder voor een kamp vol taal- en speelkansen. Het weer inspireerde vandaag alvast tot waterspelen en een bezoek aan de speeltuin. Het project wordt ondersteund door Een Hart voor Limburg/Streekfonds Koning Boudewijnstichting.

wk-arena-van-de-hel-naar-de-hemel

WK-Arena: van de hel naar de hemel

De kans dat Bredero in zijn tijd met voetbal bezig was, lijkt ons heel erg klein, maar zijn beroemde 'Het kan verkeren'-uitspraak hing vanavond wel in de lucht in de WK-Arena. De bijna 700 toeschouwers voelden zich in de eerste helft - net als de ploeg - wat stuurloos. Na de rust toverde de eerste Samoerai-goal het ongeloof op de gezichten en toen het tweede Japanse doelpunt alle Belgische hoop tot sushi fileerde, was de wanhoop van de vloer te schrapen. Rouwstemming alom. Tot Vertonghen iedereen (…) Lees het hele bericht

klaar-voor-de-slag-met-de-samoerai

Klaar voor de slag met de samoerai

Er is extra bier aangevoerd én gekoeld, de dj's hebben de juiste muziek gekozen en de hotdog broodjes zijn onderweg ... alles is klaar om straks de clash van de Rode Duivels met de Japanse samoerai te volgen in de WK-Arena. Het scherm floept aan om 19 uur en het feest eindigt ... wanneer iedereen weg is.

audit-vlaanderen-vond-geen-strafbare-feiten

'Audit Vlaanderen vond geen strafbare feiten'

Burgemeester Mario Borremans heeft op onze vraag gereageerd op het rapport van Audit Vlaanderen. Zoals bekend heeft die instelling de afgelopen maanden een onderzoek gevoerd bij de gemeente na een klacht. Het ging daarbij onder meer over de extra-vergoeding van ambtenaren bij de opvolging van het project rond het ophaalmachinegebouw. Ambtenaren zouden daarbij het werk op zich nemen dat normaal extern zou uitbesteed worden, ze kregen een extra vergoeding, maar in vergelijking met een (…) Lees het hele bericht

waterleidingen-breken-door-droogte

Waterleidingen breken door droogte

De droogte veroorzaakt de jongste dagen alsmaar meer breuken in de waterleiding. Je krijgt nu vergelijkbare situaties als bij vrieskoude. De droogte dringt alsmaar dieper in de grond en dat doet de ondergrond lichtjes verschuiven. Enkele millimeters volstaan al om gevoelige leidingen in oud gietijzer of vezel-cement te doen breken. De Watergroep probeert dan eerst zo snel mogelijk de toevoer af te sluiten om teveel waterverlies te voorkomen en vervolgens de breuk te herstellen. Te oordelen naar de (…) Lees het hele bericht

plezante-barbecue-in-de-zandstraat

Plezante barbecue in de Zandstraat

In de Zandstraat maakten ze van hun buurtbarbecue duidelijk een plezante boel. Jong en oud waren dan ook present voor een gezellig en lekker samenzijn.

oud-ksa-op-priesterjubileum-van-gust-vanherck

Oud-KSA op priesterjubileum van Gust Vanherck

In Neerharen werd het gouden priesterjubileum van Gust Vanherck gevierd. Gust was vroeger leider en proost van de KSA in Heusden. En dus woonde een delegatie van die KSA de viering bij: Romeo Vangoethemd, Georges Claes en Sylvain Huybrechts. Gust Vanherck is ook in Neerharen erg populair. Zijn missen worden er druk bijgewoond en zijn korte preken gewaardeerd. Dat bleek ook bij zijn jubileumviering, er stonden 800 stoelen voor het podium en die zaten allemaal vol. Bij een huwelijksmis zei priester Vanherck altijd 'Ge krijgt het weer zoals ge u 'gevuugd' hebt". Gisteren straalde de zon.

vanaf-vandaag-de-prentfabriek-in-de-bib

Vanaf vandaag de PREnTFABRIEK in de bib

Vandaag opent in de bibliotheek de PREnTFABRIEK, een interactieve tentoonstelling in samenwerking met PXL-MAD. De PREnTFABRIEK wil kinderen aanzetten om in de bib aan de slag te gaan met illustraties en boeken. Bovendien kunnen bezoekers zich tijdens de expo uitleven met schetsen, tekenen, knippen of plakken. Met opdrachtenkaarten maken de kinderen zelf leuke kunstwerkjes en zo leveren ze op hun manier een unieke bijdrage aan de tentoonstelling. De afdeling Illustratieve Vormgeving van PXL-MAD en Villa Verbeelding bezoeken hiermee verschillende bibliotheken in Limburg, Heusden-Zolder is de eerste halte. De expo loopt tot 31 augustus.

opnames-zitten-erop-monteren-kan-beginnen

Opnames zitten erop, monteren kan beginnen

Voor Georges Veltjen zitten de opnamen voor zijn 'road-movie' er ondertussen op. Het zijn enkele drukke weken geweest, waarbij Paulo Duarte Filipe hem continu aan het filmen was. Van 6 uur 's morgens tot 's nachts, maar de tocht leidde ook weer langs heel wat oude kennissen. Afpeigerend, laat Georges weten, maar hij hangt ondertussen nog wat rond in Portugal. Paulo is naar Londen vertrokken, met gigantisch veel uren beeldmaterialen. Dat betekent dus nog lang viseren en daarna monteren. De première zal nog niet voor morgen zijn, maar regisseur en 'hoofdrolspeler' zijn er van overtuigd dat het iets moois zal worden.

net-geen-podium-voor-laurens-vanthoor

Net geen podium voor Laurens Vanthoor

In de 6 uur van Watkins Glen in de Verenigde Staten is Laurens Vanthoor met zijn ploegmaat Earl Bamber gisteravond 4de geëindigd. Het werd een nek-aan-nek race waarbij de Porsche 911 van Vanthoor gewaagd was aan de Corvettes en de Fords. Maar uiteindelijk moesten ze zich in de slotfase gewonnen geven en vielen dus net naast het podium.

ook-belgie-japan-in-boekt

Ook België-Japan in Boekt

Straks om 20 uur wordt de aftrap gegeven voor België-Japan. De spanning zal overal te snijden zijn, maar nergens zo erg als bij de familie Oeyen-Maex in Boekt. Sinds eind augustus vorig jaar zijn Geert en Heidi immers gastouders van Ryuki Harata, een uitwisselingsstudent die hier via AFS bijna een jaar verblijft. En uitgerekend enkele dagen voor hij terugkeert naar het Land van de Rijzende Zon staan België en Japan  tegenover elkaar op het WK. Wat straks ook de uitslag zal zijn, in Boekt zal er hoe dan ook gejuicht worden. (op de foto Ryuki en Fried'l)

h-rita-buurt-hield-haar-11de-barbecue

H. Rita-buurt hield haar 11de barbecue

De Buurtwerking Heilige Rita - de ruime omgeving van de kapel in de Schootstraat - hield ook weer haar barbecue. En dat al voor de 11de keer. De formule blijft populair, dat bewijs de opkomst van zowat 60 buren, en de ambiance die er weer goed inzat. (foto's Jean-Pierre Cuppens)

nederlanders-en-britten-aan-het-feest-op-helzold

Nederlanders en Britten aan het feest op Helzold

Op Helzold hadden vandaag de tweede speedwayraces van dit seizoen plaats. En hoewel de organisatoren meer en meer inzetten op randanimatie, omkadering met showgirls, demonstraties met karts, enz. was het grote publiek vandaag niet op de afspraak. Wellicht zal de hitte daarin een rol hebben gespeeld. Wie er wel was, werd traditiegetrouw getrakteerd op spektakel en spannende races. Overigens waren de races ingedeeld in drie klassen. In de A-klasse was Nederlander Henry van der Steen de beste in (…) Lees het hele bericht

de-norma-s-blijven-heersen-in-de-uithouding

De Norma's blijven heersen in de uithouding

Hoofdnummer op de Zolder Superprix vandaag was de uithoudingsrace voor het Belcar Endurance Championship. En het begint een beetje eentonig worden, want weer waren het de Norma's die de plak zwaaiden. Even leek Deldiche Racing de hegemonie te kunnen doorbreken maar een botsing verwees die bolide naar de kant. En dus konden David Houthoofd-François Bouillon-Kris Cools het laken naar zich toetrekken. Na 100 ronden of 400 km hadden ze net geen 7 seconden voorsprong op (…) Lees het hele bericht

arm-van-de-cosmogolem-afgebroken

Arm van de Cosmogolem afgebroken

We meldden al dat de afgelopen nachten vandalen op verschillende plaatsen hebben toegeslagen, net zoals in Bolderberg moest ook in Heusden-Centrum een brievenbus eraan geloven. Ondertussen is ook de schade aan de Cosmogolem op domein Bovy duidelijk. De linkerarm van de reus is gemolesteerd door vandalen. De Cosmogolem ontfermt zich over kinderwensen, kinderen kunnen die bij hem in bewaring geven. Maar ook dit symbool is dus beschadigd. (foto Kurt Vanvelk)

mattes-ruhl-met-sympathie-van-de-koeien

Mattes Ruhl: met sympathie van de koeien

Mattes Ruhl is ook de tweede dag van zijn fietstocht Brilon-Heusden-Zolder doorgekomen. Het was vandaag in Duitsland nog warmer dan gisteren, maar dat bezorgt hem blijkbaar weinig last. Hij is nu in Mulheim am Ruhr aangekomen, daar werd hij opgewacht door enkele sympathiserende koeien.

doedelzakmuziek-op-barbecue-in-kapelanijen

Doedelzakmuziek op barbecue in Kapelanijen

De bewoners van De Kapelanijen verzamelden ook voor hun jaarlijkse zomer-barbecue. Betty Van Sweevelt verwelkomde de nieuwe bewoners namens de raad van bestuur van de residentie en zette een paar koppels in de bloemen voor hun 50ste huwelijksverjaardag. Leen Breemans zorgde zoals steeds op haar doedelzak voor de vrolijke en muzikale noot. Het feest liep uit tot laat in de avond, er moest zelfs extra drank worden aangevoerd.

code-rood-in-de-natuurgebieden

Code rood in de natuurgebieden

Het Agentschap Natuur en Bos heeft code rood afgekondigd in de Limburgse natuurgebieden. Dat geldt ook voor een heel aantal gebieden in Heusden-Zolder. De weersomstandigheden zorgen voor een extreem groot brandgevaar. De toegang tot de natuurgebieden wordt zoveel mogelijk afgeraden, maar niet verboden. "Omdat dat moeilijk te realiseren is, en anderzijds omdat je op die manier ook wel meer sociale controle hebt," zegt Griet Buyse van het Agentschap Natuur en Bos. Er is wel extra personeel opgeroepen om te patrouilleren in bossen en natuurgebieden en de brandtorens en de mijnterril blijven uiteraard bemand.

een-rijk-vlinderseizoen

Een rijk vlinderseizoen

Het zal u wel al opgevallen zijn, we beleven een rijk vlinderseizoen. Vooral de koolwitjes fladderen langs de bloemen, maar af en toe duiken er ook mooie gekleurde exemplaren op, zoals de koninginnenpage in de tuin van Denise Greunlinx in Bolderberg en Karin Cerstelotte in Heusden. Bij die laatste legde de vlinder zelfs een eitje op de venkel.