Archief september 2019

345-jachtfazanten-opgehaald-door-vzoc

345 jachtfazanten opgehaald door VZOC

Het jachtseizoen open over een goeie twee weken. Geen toeval dus dat het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum vandaag in een jachtgebied in Diepenbeek 345 fazanten heeft opgehaald die daar in beslag zijn genomen. De vogels werden er gekweekt om uit te zetten als jachtwild. Met een vangfuif van netten werden ze allemaal gevangen, een hele klus. ’t Is dus weer druk in het opvangcentrum. Er zullen trouwens bloedstaten genomen worden om te checken op de aanwezigheid van antibioticum.

website-van-meetnetwerk-is-online

Website van meetnetwerk is online

Sinds vandaag is de website van het Citizen Sense Project Heusden-Zolder online. Het gaat om een initiatief van Guy Dillen die in Heusden-Zolder een netwerk van sensoren wil tot stand brengen waarmee inwoners de omgevingsparameters online kunnen brengen. In eerste instantie wordt gekeken naar luchtkwaliteit: stofdeeltjes, temperatuur en relatieve vochtigheid. In een volgende fase worden geluids- en lichtvervuiling gemeten. Dorpsraden, scholen of verenigingen kunnen contact opnemen voor infosessies of workshops.

hedder-vrugger-ooch-ripcor-gespuld

Hèdder vrûgger ooch ripcor gespûld?

Wie kent deze nog? Vrûgger spûlden de jonges ripcor. Eric Lefèbvre herinnert zich dat ze dat inne boem krope en vervolges ’t er oat spronge, zjust gelèk ze oat ne vlieger spronge.

morgen-op-wandel-door-de-mangelbeekvallei

Morgen op wandel door de Mangelbeekvallei

Morgen is het weer de eerste van de maand en dus gaan we op wandel door Heusden-Zolder. Deze keer maken we de Meylandtwandeling die ons leidt door de Vallei van de Mangelbeek. Het is meteen ook de aanzet voor de gezinswandeling ‘Mangelen in de achtertuin van Graaf de Theux’ die de vzw Toerisme Heusden-Zolder op 24 november organiseert. 

nog-geen-uitspraak-in-zaak-van-vechtpartij

Nog geen uitspraak in zaak van vechtpartij

De rechter in Hasselt heeft nog geen vonnis uitgesproken in het proces over de vechtpartij op de parking van een horecazaak op de Zolderse Voort, in april 2016. Twee mannen staan terecht omdat ze ervan verdacht worden een koppel te hebben geslagen en gestampt. Er is sprake van beschadiging van een auto. De rechter wil nog vier getuigen horen, onder wie een politie-inspecteur. En een deskundige moet de beide slachtoffers onderzoeken, die zouden een trauma aan de zaak hebben (…) Lees het hele bericht

deze-week-nog-twee-keer-bloed-geven

Deze week nog twee keer bloed geven

Voor wie vanavond nog geen bloed is gaan geven in Ons Huis, zijn er deze week nog twee mogelijkheden in Heusden-Zolder. Morgen van 17.30 uur tot 20 uur kun je terecht in Sint-Baaf in Eversel, donderdag van 17.30 uur tot 20.30 uur spreidt het Rode Kruis zijn bedjes in de Witte Zaal in Bolderberg.

aftermuzecafe-slaat-ook-aan-op-nieuwe-lokatie

AfterMuzeCafé slaat ook aan op nieuwe lokatie

Het is altijd afwachten of een concept hetzelfde succes heeft op een nieuwe locatie. In het geval van AfterMuzeCafé was dit duidelijk het geval. Het nieuwe MuzeCafé liep zondagavond bomvol voor enkele stemwizards. Jan Hulsmans, Vincent Jorissen en nieuweling Jonathan Jorissen brachten hun interpretaties van gekende en minder bekende songs alsof ze voor hen geschreven waren. Piano, gitaar en stem in perfecte harmonie. Yoeri Mellaerts was voor het eerst te gast in het (…) Lees het hele bericht

de-petanqueballen-rollen-weer

De petanqueballen rollen weer

In het petanque is de competitie ook weer van start gegaan, toch tenminste in tweede provinciale. Dit zijn de uitslagen: Hasselt B - Olympia B: 5-4,  De Berk B - De Berk C: 4-5 en Boekt C - Pelter B: 6-3. Olympia C was vrij op de eerste speeldag.

overal-paddenstoelen

Overal paddenstoelen

De paddenstoelen steken nu werkelijk overal de kop op en onze lezers hebben dat ook gemerkt. Caroline Derdeyn zag er heel wat in de bossen van Berkenbos en Lutgart Put stootte op een opvallend exemplaar in de Everselse bossen.

mijnwerkers-blijven-strijdbaar-rond-pensioen

Mijnwerkers blijven strijdbaar rond pensioen

In een afgeladen volle vergaderzaal van Ons Huis hebben ex-mijnwerkers vandaag een infovergadering van de KS-Vriendenkring bijgewoond. Thema was opnieuw de pensioenrechten van ondergrondse mijnwerkers.  Ze kregen nog eens de historiek rond de mijnwerkerspensioenen te horen. “De wetgeving is duidelijk, maar de huidige FDP geeft er een eigen, niet correcte interpretatie aan. Vooral omdat de knowhow rond mijnwerkerspensioenen duidelijk niet meer aanwezig is zoals destijds (…) Lees het hele bericht

rc-9-legt-wil-op-in-tweede-helft

RC 9 legt wil op in tweede helft

Rugbyclub 9 Heusden-Zolder heeft zijn wedstrijd bij Celtic Brussel gewonnen met 5-26. In de eerste helft leek RC9 te kampen met een tekort aan wedstrijdritme tegen een ervaren thuisploeg. RC9 kwam maar moeizaam op voorsprong. In de tweede helft draaide het stukken beter en RC9 nam vlot afstand van Celtic met knap rugby.

sluikstorters-kunnen-de-pot-op

Sluikstorters kunnen de pot op

Sluikstorters weten wellicht dat de rest van de bevolking vindt dat ze de pot op kunnen. Mogelijk hebben ze daarom een statement willen maken aan de Halvijvers. Of is het een dienstbetoon aan voorbijgangers die dringend moeten? In dat geval kunnen ze er misschien ook nog naast gaan zitten als toiletdame of -heer.

alweer-tweede-plaats-voor-hanne-gevers

Alweer tweede plaats voor Hanne Gevers

Of het nu op de weg of in ’t veld is, Hanne Gevers begint stilaan Poulidor-allures te krijgen. Tijdens een wegwedstrijd in Schaffen werd ze alweer tweede, nadat ze samen met twee andere meisjes heel de koers aan de leiding reed.

incident-houdt-dries-vanthoor-van-podium

Incident houdt Dries Vanthoor van podium

Op het autocircuit van Barcelona werd dit weekend de finale gereden van de Blancpain GT Series, ’t ging om een uithoudingswedstrijd over drie uur. Dries Vanthoor, aan de zijde van Spanjaard Riberas en Argentijn  Perez Companc, leek in zijn Audi op weg naar het podium maar in de voorlaatste wedstrijdfase kwam hij in contact met de wagen van het nummer twee Buurman. Door dat incident viel Vanthoor terug naar de 25ste plaats. Voor Louis Machiels – de baas van Remo – volstond een 6de plaats om de titel in de Pro/AM-categorie binnen te halen. Ondertussen raakte ook bekend dat Dries Vanthoor het Duitse ADAC-kampioenschap op de zesde plaats afsluit. Doordat hij koos voor de Blancpain kon hij immers vandaag niet deelnemen aan de laatste race.

klinkende-zege-voor-zolder-d

Klinkende zege voor Zolder D

In de derde provinciale A van het basketbal heeft Heusden B in de vooravond van Tongeren C verloren met 68-62. In derde B ging Zolder D vlotjes over Optima Tessenderlo C heen: 94-38.

gemengde-start-voor-hebad-1g

Gemengde start voor Hebad 1G

In de eerste nationale van het badminton is zoals aangekondigd vandaag de competitie ook van start gegaan. De eerste speeldag was voor Hebad 1G eentje met twee gezichten. In de voormiddag werd met zware 7-1 cijfers verloren van W&L G1. Maar na de middag wonnen de badmintonners van Heusden met dezelfde cijfers van Olve 1G. 

antanares-speelt-filmmuziek

Antanares speelt filmmuziek

In de Zwarte Zaal van Muze bracht Ataneres, een jong en fris strijkorkest met Leuvense roots, vandaag Vlaamse filmmuziek. Componist-dirigent Pieter Schuermans leidde het gezelschap door een breed repertoire. (foto Herman Eerdekens) 

monsterscore-van-sk-heusden-06

Monsterscore van SK Heusden 06

In de vierde provinciale wist SK Heusden 06 vlot de weg naar het doel te vinden. Het werd een 10-1 monsterscore tegen SK Vliermaalroot.

vlotte-winst-voor-anadol

Vlotte winst voor Anadol

 In de derde provinciale versloeg FC Anadol KFC Ham United met 5-3.

thor-te-sterk-voor-kvv

Thor te sterk voor KVV

In de tweede provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder met 0-3 verloren van een duidelijk beter Thor Hasselt. Bolderberg FC speelde 0-0 tegen Paal-Tervant.

toch-nog-een-goede-opkomst-voor-de-braderie

Toch nog een goede opkomst voor de Braderie

Het slechte weer mocht dan vooraf wel een domper vormen op de topdag van de Braderie, al bij al was er toch nog een stevige opkomst zondagnamiddag. Ook de enthousiaste straatartiesten gaven het beste van zichzelf en kregen het publiek op hun hand. De kinderboerderij was bijzonder populair en ook voor de ritjes in het minitreintje was het aanschuiven.

code-geel-en-1722-geopend

Code geel en 1722 geopend

 Het KMI heeft voor vandaag vanaf 13 uur code geel afgekondigd. Dat heeft vooral te maken met de voorspelde rukwinden die links of rechts voor problemen of schade zouden kunnen zorgen. Daarnaast kan het ook stevig regenen. Ook het noodnummer 1722  is weer in gebruik genomen om schadegevallen en andere problemen waarbij geen mensen direct bedreigd zijn te melden. 

game-over-voor-tony-sempels-na-crash

Game over voor Tony Sempels na crash

Het zit er al op voor Tony Sempels op Venray. Hij maakte een crash met zijn wagen die aan de voorzijde zwaar beschadigd werd. Zelf bleef de racer uit Zolder gelukkig ongedeerd.

goede-start-voor-hebad-2g

Goede start voor Hebad 2G

In het badminton is Hebad Heusden 2G goed gestart aan de competitie in tweede nationale. In zijn eerste wedstrijd speelde het 4-4 tegen Dijlevallei 1G. In de tweede partij blikte het  Pluimplukkers 2G in met 5-3. Vandaag is het de beurt aan Hebad 1G in eerste nationale.

patrick-snijers-9de-plaats-en-snelste-gt

Patrick Snijers: 9de plaats en snelste GT

Patrick Snijers en Davy Thierie zijn met hun Porsche GT3 997 negende geëindigd in de East Belgian Rally. Ze waren bovendien de eerste in de GT klasse. Daarmee maakte het Limburgse duo zijn vooropgestelde ambities waar. Ook de ‘plezierfactor’ was opnieuw aanwezig. Snijers genoot in zijn vertrouwde Porsche en trakteerde het publiek op het verraderlijke parcours op enkele mooie passages.

vandaag-gezien-106

Vandaag gezien

Met dit weer is er geen houden meer aan, de paddenstoelen rijzen overal ... tja, als paddenstoelen uit de grond. Estelle Bleux trof deze vanochtend in de tuin aan.

wagen-van-tony-sempels-weer-opgelapt

Wagen van Tony Sempels weer opgelapt

Benieuwd of Tony Sempels zich ook in slecht weer als een vis in het water voelt op Raceway Venray want daar komt hij vandaag aan de start in de Europacup. Na het NWES weekend moest de wagen #24 opgelapt worden om de opgelopen schade weg te werken. Daardoor moest hij een race aan de kant blijven. Maar ondertussen is de bolide klaar, met enkele nieuwe lokale sponsors. Voor Tony Sempels blijft dit op de eerste plaats een seizoen om de basis te leggen voor een volwaardig 2020. Trouwens, als de (…) Lees het hele bericht

overtuigende-winst-voor-zolder-a

Overtuigende winst voor Zolder A

In de eerste provinciale van het basketbal behaalde Zolder A een klinkende 98-70 overwinning tegen Maasmechelen A. In tweede provinciale verloor Zolder B van Peer A met 61-74. Heusden A ging onderuit bij Sint-Truiden B met 94-70. In vierde provinciale won Kajoba gemakkelijk op het terrein van Hades Kiewit E: 45-71. Zolder F verloor van Lummen D met 45-53. Ook verlies voor Zolder G: 57-41 bij Bilzerse C. De dames van Zolder moesten hun meerdere erkennen in Stevoort B: 39-69.

scouts-van-bolderberg-vieren-40ste-verjaardag

Scouts van Bolderberg vieren 40ste verjaardag

De scouts van Bolderberg vierden zaterdag hun 40ste verjaardag en dat gebeurde zoals alleen scouts dat kunnen. Er werden constructies in elkaar gezet, spelletjes gespeeld al moest daarbij op de loop gegaan worden voor de regen. ’s Avonds verplaatste het gebeuren zich naar de smaakvol ingerichte feesttent waar heel wat sympathisanten naar afgezakt waren voor een drankje en een dansje op live-muziek. (foto’s David Amgad)

artiesten-trekken-karig-maar-fanatiek-publiek

Artiesten trekken karig maar fanatiek publiek

Voor de artiestenparade in de braderietent was de opkomst zaterdagavond niet echt massaal te noemen. Maar het waren wel de die-hard fans die uit de bol gingen voor bijvoorbeeld de lokale vedette Paco Garcia. Steve Lambert bezong de liefde en dan is Siham uiteraard niet ver uit de buurt.  Of voor de eeuwige ambiancemaker Yves Seghers die van alle markten, braderieën en festivals thuis is. En de Nederlandse coryfee Marjan Berger weet met haar charmes menig fan te bekoren. Het was op de Braderie zaterdagavond een beetje Schlagerfestival, een klein beetje. (foto’s Ann Jordens)

heidegalm-slaat-brug-naar-broadway

Heidegalm slaat brug naar Broadway

De muziekliefhebbers werden zaterdagavond in de Muze in de watten gelegd door Koninklijke Harmonie De Heidegalm. Die bracht met het Broadway-concert de toehoorders niet alleen in vervoering met erg verzorgde uitvoeringen, maar de fragmenten uit bekende musicals troonde hen mee naar de pluchen zetels van New Yorker musicaltempels. De zang van Kato Aerts vormde daarbij een meerwaarde. Ook de Hoeverheidegalm uit Lillo nam het publiek mee op sleeptouw naar de wereld van de musical.  Zo kwam een krachtig geheel tot stand. (foto’s David Amgad)

alleen-wieze-boys-a-wint

Alleen Wieze Boys A wint

In het bedrijfsvoetbal heeft VK Wieze Boys A met 2-5 gewonnen bij K. FC Vlam Eisden. RP Products verloor thuis met 0-2 van Pook Keramo A. In de tweede afdeling speelde Wieze Boys B 2-2 tegen Mees 80.

zijden-bloemenexpo-opent-morgen-bij-j-beyne

Zijden bloemenexpo opent morgen bij J. Beyne

In Rouwcentrum J. Beyne werd vandaag de laatste handen gelegd aan de jaarlijkse zijden bloemententoonstelling die daar morgen opent. Jacqueline Beyne maakt de bloemstukken eigenhandig, naar eigen ontwerpen. Dat is een gigantisch werk waarmee ze al begin van het jaar van start gaat, de afgelopen weken is er nog nachtwerk aan te pas gekomen. Maar het resultaat is indrukwekkend: vele honderden bloemstukken in alle vormen en kleuren. Jacqueline maakt er bovendien een erezaak van om ieder jaar met nieuwe ontwerpen op de proppen te komen. De tentoonstelling opent morgen en is tijdens de openingsuren van de zaak vrij toegankelijk tot en met zondag 13 oktober.

aanleg-mobipunt-vordert-goed

Aanleg mobipunt vordert goed

De werkzaamheden voor de aanleg van het mobipunt of tranferium op de hoek van de Koerselsebaan en de Geenrijt schieten goed op. Het gaat om extra parkings en stopplaatsen voor auto’s, stelplaatsen voor fietsen, haltes voor bussen van De Lijn en een makkelijke overstap naar het ‘perron’ van de spoorwegen. Nog dit jaar zal alles klaar zijn.

t-wordt-eindelijk-menens-voor-rc-9

't Wordt eindelijk menens voor RC 9

In het rugby is het tot nu windstil gebleven rond de heren van RC9. Zonder slag of stoot zijn ze echter al een ronde verder in de beker van België en staan ze mee aan de leiding in hun reeks. Dit door forfaitzeges tegen respectievelijk Lokeren en Oudsbergen. Maar morgen zullen ze hun shoes wel moeten aantrekken en ongetwijfeld hun shirt nat maken op het terrein van Celtic Brussels in Elsene. Daar spelen heel wat gasten met Britse roots. Op de trainingen onder leiding van Bart Stans ging het er de jongste tijd stevig aan toe, nu moeten ze dat ook in een wedstrijd waarmaken.

de-circulaire-sluikstorteconomie

De circulaire sluikstorteconomie

Eén van onze medewerkers zag deze week op het Koning Boudewijnplein hoe de kledingcontainers werden geledigd. In één van de containers werden blijkbaar spullen - zoals een oud deken - gedumpt die daar niet in thuishoren. En dus gooiden de medewerkers die spullen gewoon tussen de kleding- en glascontainers op de grond. En daar liggen ze nu nog, waar ze ondertussen het gezelschap hebben gekregen van nog meer afval door anderen gedumpt. 

braderie-gaat-gewoon-door

Braderie gaat gewoon door

De weersvoorspellingen voor morgen zijn – om het zacht uit te drukken – niet bijster goed, maar de organisatoren van de Braderie op winkelcentrum Cité doen er alles aan om alles op een goede en veilige manier te laten plaatsvinden. Omwille van de wind, zullen gevoelige attracties zoals hoge springkastelen mogelijk niet opgezet worden. De kermisattracties staan er wel, en ook de straatartiesten en andere animaties zullen hun ding doen, al kan het tijdschema misschien wat aangepast worden. En als ’t morgen geen weer is om ergens ver weg naartoe te gaan, dan kun je net zo goed tussendoor even naar de braderie in eigen buurt gaan.

carwash-voor-de-sneeuwklassen

Carwash voor de sneeuwklassen

In Zolder-Centrum rijden vandaag opvallend meer propere auto’s rond. In ’t Molenholleke hebben juffen en enkele vrijwilligers immers een carwash georganiseerd. De opbrengst moet dienen om de traditionele sneeuwklassen in februari volgend jaar voor de leerlingen van het 6e leerjaar betaalbaar te houden. Twee vliegen in één klap dus, al hangen die vliegen hopelijk niet meer op de grondig gepoetste auto’s. (foto Rita Grosemans)

de-kijk-van-richie-384

De kijk van Richie

Kim werkt aan haar comeback.

subtitels-club-film-kijken-en-talen-leren

Subtitels Club: film kijken en talen leren

Volgende maand gaat in The Roxy Theatre de ‘Subtitels Club’ weer van start. Iedere maand wordt beurtelings een Franse, Engelse en Duitse film vertoond, gesproken én ondertiteld in de taal in kwestie. Mede-initiatiefnemer is het Heusdense talenbedrijf ElanLanguages. De films zijn in eerste instantie bedoeld als aangenaam leerinstrument voor taalcursisten, maar iedereen – van docenten, taalliefhebbers tot filmfans – is welkom. Ook alle genres komen aan bod, van komedies, via drama’s tot biopics. Op vrijdag 11 oktober om 19 uur wordt de aftrap gegeven met de Franssprekende film ‘Black’ van regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah. Een ticket kost € 6,50. 


caravan-gestolen-op-snelwegparking

Caravan gestolen op snelwegparking

De wegpolitie heeft een onderzoek geopend naar de diefstal van een caravan op de parking langs de E314 in Heusden-Zolder. Toen de eigenaar na een stop gisteravond, terug bij zijn voertuig aankwam, stelde hij vast dat de caravan verdwenen was.

funda-oru-running-mate-voor-sp-a-voorzitterschap

Funda Oru running mate voor SP.A-voorzitterschap

SP.A-schepen Funda Oru (34) wordt de running mate van Conner Rousseau in de strijd om het voorzitterschap bij de SP.A. "De partij heeft nood aan een nieuwe wind, aan mensen die hun schouders onder een gedurfd project zetten", zegt Funda Oru. "Conner is zo iemand. Hij zet dingen in beweging, brengt een nieuwe vibe in de partij en is in staat om een groepsgevoel te creëren.Hij doet voor het eerst sinds lang een vonk overslaan van onze partij (…) Lees het hele bericht

watt-17-en-villa-zwart-goud-op-open-bedrijvendag

Watt 17 en Villa Zwart Goud op Open Bedrijvendag

Op zondag 6 oktober neemt één bedrijf in Heusden-Zolder deel aan de Open Bedrijvendag. De Witti Group opent de deuren van Watt17 en Villa Zwart Goud. Het gaat om twee locaties waar bedrijven, verenigingen, organisaties en particulieren allerlei activiteiten kunnen organiseren:  conferenties, congressen, vakbeurzen, productvoorstellingen, congrestivals, familiedagen voor klanten en/of medewerkers, personeelsfeesten, teambuildings en vergaderingen. (…) Lees het hele bericht

brandje-in-restaurant-op-snelwegparking

Brandje in restaurant op snelwegparking

Rond half 9 vanmorgen is de brandweer opgeroepen voor een brand in het restaurant bij het tankstation op de parking langs de E 314 in Heusden-Zolder, richting Leuven. Daar was de vlam in een friteuse geslagen. Het personeel reageerde alert en kon met een blusdeken het vuur doven. Daardoor werd niet veel schade aangericht.

minder-lopers-maar-wel-meer-gemotiveerde

Minder lopers, maar wel meer gemotiveerde

De gemeentelijke scholenveldloop stak dit jaar in een volledig nieuw kleedje. Daarbij werd de sportbeurs behouden, en konden dus alle leerlingen van de lagere scholen kennismaken met verschillende sporttakken. Heel wat clubs uit Heusden-Zolder hadden daarvoor afgevaardigden met materiaal naar De Veen gestuurd. Het gebeuren was nu uitgesmeerd over twee dagen. Voor de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar viel de veldloop helemaal weg. De andere leerlingen mochten kiezen om (…) Lees het hele bericht

pompoenenverkoop-voor-het-vzoc

Pompoenenverkoop voor het VZOC

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum wordt de jongste tijd weer overspoeld met dieren en kan dus elke cent meer dan goed gebruiken. Dat heeft ook de familie Theunis begrepen. Dirk, Els en Gijs zullen morgen tussen 10 en 17 uur hun zelfgekweekte pompoenen thuis verkopen en de opbrengst maken ze integraal over aan het VZOC. Geïnteresseerden kunnen terecht in de Zijstraat 7 in Boekt. Het gaat om een kleinschalig maar daarom niet minder sympathiek initiatief.

met-eriksson-delcroix-naar-het-diepe-zuiden

Met Eriksson-Delcroix naar het diepe zuiden

Het duo Eriksson-Delcroix nam samen met zijn band het publiek donderdagavond in Muze mee op een roadtrip door het diepe zuiden van de USA. Doorheen de wildlands van Louisiana en het tot de verbeelding sprekende Texas met als eindstop Clarksdale, aan het Riverside Hotel in Clarksdale, Mississippi. Bjorn Eriksson haalde weer verschillende gitaren boven terwijl zijn vrouw-zangeres bij elk optreden nog een tikkeltje meer aan Emmylou Harris doet denken. Het optreden was doorspekt met verschillende invloedssferen, van de voodoovibes van Dr. John, de atmosferische Lanois tot de blues van Black Keys en Robert Johnson. Verslaggever Frans Morawski heeft alleszins genoten. (foto’s Ria De Clerck)

zeldzame-zwam-gespot

Zeldzame zwam gespot

Tamara Briers ontdekte vandaag in de omgeving van De Veen enkele inktviszwammen, dat zijn vrij zeldzame exemplaren. 

de-braderie-is-officieel-geopend

De Braderie is officieel geopend

In de braderietent is vanavond de Braderie 2019 officieel geopend. Voorzitter Ronny Oyen van het winkelcentrum Cité verwelkomde de aanwezigen, onder wie handelaars en leden van het gemeentebestuur. Hij gaf een overzicht van de talrijke activiteiten die de komende dagen op het programma staan zoals morgen de buurtavond en het panakooitornooi samen met Arktos. Zaterdag om 12 uur vertrekken de wielertoeristen, om 13 uur start de stoepanimatie en om 20 uur is er de (…) Lees het hele bericht

sportplannen-worden-in-november-besproken

Sportplannen worden in november besproken

Na 20 minuten was de gemeenteraad al toe aan het bijkomend punt van de N-VA-oppositie waarin die meer duidelijkheid vraagt over de huidige sportvisie en de sportplannen van de meerderheid. Volgens Hans Zegers zijn op dit moment op het terrein bewegingen te zien, die niet overeenstemmen met de sportstudie. Volgens schepen van sport Lode Schops (GOED) was er bij de opmaak van de sportstudie in 2013 nog geen sprake van de velodroom en het groene hart voor Zolder. Daarom heeft het (…) Lees het hele bericht

met-een-goede-visie-naar-eerstelijnszone

Met een goede visie naar eerstelijnszone?

Eén van de weinige punten op de gemeenteraad donderdagavond was de goedkeuring van het charter en de afgevaardigden voor de zorgraad van de eerstelijnszone. Daarbij benadrukte Herwig Hermans (N-VA) het belang van de inbreng van Heusden-Zolder als grootste gemeente in de zone. Hij vroeg schepen Funda Oru (SP.A) naar haar visie en hoe ze de rol van Heusden-Zolder in de overkoepelende regionale raad ziet. Van haar kant zei Funda Oru dat ze niet (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-105

Vandaag gezien

Een macro-opname van een knoopkruid. (foto Jan Leijskens)

17-jarige-wegpiraat-brengt-kind-naar-school

17-jarige wegpiraat brengt kind naar school

Vanmorgen werd de aandacht van een anonieme patrouille van de politie getrokken door een witte Mercedes Vito die over de Mijnwerkerslaan scheurde.  De auto werd gevolgd en reed duidelijk sneller dan de toegelaten 70. Aan elke rotonde begon hij te slippen om dan weer weg te scheuren. In de Langstraat werd de wagen aan de kant gezet. Aan het stuur een jongeman met naast zich een kind zonder kinderzitje. De man had geen rijbewijs of identiteitsbewijs bij zich. (…) Lees het hele bericht

eriksson-en-delcroix-zetten-aan-tot-dansen

Eriksson en Delcroix zetten aan tot dansen

Na hun albums ‘Forever’, ‘Heart Out Of Its Mind’ en ‘Magic Marker Love’ voelde het koppel Bjorn Eriksson (Broken Circle Bluegrass Band) en Nathalie Delcroix (Laïs) samen met hun vijfkoppige band de behoefte om de melancholie even op te bergen.  Eerder toevallig kwam de band tijdens een opnamesessie in een dansbare groove terecht. Daaruit vloeide een nieuw plan voort en zo stappen Eriksson & Delcroix nu uit het donker: met één been staan ze nog in het Amerikaanse moeras, vastgezogen in de bluegrass, rockabilly en de cajun, maar met het andere been in de zompige Belgische klei. En losgerukt uit beide ondergrond, zetten ze aan tot dansen. De Riverside Hotel Tour strijkt straks om 20.15 uur in de Muzeschouwburg neer. Tickets: € 21, € 18, € 15. (foto Ed Saramorris)

bevestigt-hebad-dit-seizoen

Bevestigt Hebad dit seizoen?

In het badminton gaat de nationale competitie van start en dus staat Hebad weer voor een aantal belangrijke uitdagingen. Morgen begint Hebad 2G in tweede nationale. In de voormiddag speelt het tegen Dijlevallei 1G en na de middag is het de beurt aan Pluimplukkers 2G. 2G wil zijn prachtseizoen – zijn debuut in tweede – van vorig jaar evenaren. Zondag geeft Hebad 1G de opslag in eerste nationale. In de voormiddag speelt het tegen W&L 1G en na de middag wacht Olve 1G. Heusden treedt aan met een jonge ploeg maar hoopt dat precies die vernieuwing voor minder druk zal zorgen.

neos-bezocht-t-weyerke

Neos bezocht 't Weyerke

Neos Heusden-Zolder brengt geregeld bedrijfsbezoeken. In die reeks werd vandaag een bijzonder bedrijf aangedaan, 't Weyerke. De bezoekers kregen er een blik achter de schermen van het verzorgingscentrum. Op 19
november wordt staalbedrijf Timmers in Houthalen bezocht.

de-heidegalm-brengt-broadway-naar-muze

De Heidegalm brengt Broadway naar Muze

Vorige zondag zorgde de Koninklijke Harmonie De Heidegalm nog voor de ambiance tijdens ‘Berkenbos Feest’. Het was een opwarmertje voor het bijzondere concert waarmee de harmonie nu zaterdag de akoestiek van het gloednieuwe cultuurcentrum op de proef zal stellen. ‘Two worlds on Broadway’, de titel verraadt het al, De Heidegalm onder leiding van Kristof Aerts vertolkt mooie muziek uit bekende Broadway-musicals. Kato Aerts praat alles niet alleen aan elkaar, zij brengt ook de live-zang. Gastharmonie voor deze concertavond is de Koninklijke Harmonie Hoeverheidegalm Lillo. Kaarten kosten 10 euro, bestellen via twoworldsonbroadwaygmail.com. (foto David Amgad)

heemkundekring-belicht-het-oude-boerenleven

Heemkundekring belicht het oude boerenleven

Ieder jaar, eind oktober, begin november, publiceert de Geschied- en Heemkundige Kring van Heusden een fotoboek en organiseert parallel daarmee een tentoonstelling in woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen. Dit jaar gaat het boek over het ‘Oude Boerenleven in Heusden’. Het fotoboek 2019 kan besteld worden door overschrijving van 15 € op BE 45 7351 1613 8589. De boeken kunnen afgehaald worden tijdens de tentoonstelling van 26 oktober tot en met 10 november, telkens van 14 tot 17.30 uur. Ze zijn ook te koop in dagbladhandel Vera en bij Spar Aerts. 

121-auto-s-reden-te-snel-bij-scholen

121 auto's reden te snel bij scholen

Vandaag is de flitsauto opgesteld in de buurt van scholen. Eerst werd aan de Ringlaan in Zolder een controle gehouden. Daar reden 84 van de 189 bestuurders te snel, 44,4 % van het totaal. 1 bestuurder reed bijna 70 waar 30 is toegestaan en zal zijn rijbewijs mogen inleveren. In de Ubbelstraat, bij de school van Boekt, reden bij het einde van de school vanmiddag 12 van de 37 auto's te snel. Dat is bijna 1 op 3.

politie-betrapt-s-avonds-heel-wat-overtreders

Politie betrapt 's avonds heel wat overtreders

De politie deed maandag een avondpatrouille op de grote verkeersassen en ging ook langs op overlastplaatsen. Er zijn twee motoren getakeld: een Goldwing die niet verzekerd en ingeschreven was en een quad zonder verzekering. Gisteravond betrapten de inspecteurs een vrachtwagen die zonder vergunning parkeerde buiten de voorziene parkings. Twee wagens stonden in het Wendelenhof waar een parkeerverbod gold, een leerling-bestuurder krijgt een pv omdat (…) Lees het hele bericht

patrick-snijers-kijkt-uit-naar-oost-belgie

Patrick Snijers kijkt uit naar Oost-België

Patrick Snijers neemt met co-rijder Davy Thierie dit weekend deel aan de  East Belgian Rally, de 8ste manche van het Belgisch rallykampioenschap. Voor Snijers, die onlangs overstapte van de R5 naar zijn vertrouwde Porsche GT3, staat er weinig op het spel. Snijers wil zichzelf, én de toeschouwers, amuseren in wat hij de mooiste rally van het jaar noemt. In 2013 was hij de enige ooi die de rally in de Oostkantons met een GT kon winnen. Nu mikt hij op een top 10 plek.


fietser-van-de-week-marie-paule-reynders

Fietser van de week: Marie-Paule Reynders

Marie-Paule Reynders is onze fietster van de week. Als turnjuf in de basisschool St.-Jan Berchmans in Viversel wil Marie-Paule het fietsgebruik bij leerlingen promoten. Ze kiest, een regendag niet te na gesproken, telkens voor de fiets van thuis in Heusden tot in Viversel. De fietsroute van het oude kolenspoor en het jaagpad langs het Albertkanaal vormen daarbij de ideale functionele fietsverbinding. Trouwens, de school in Viversel probeert met een fietspool de tweewieler verder te promoten. Kandidaten voor ‘Fietser van de week’: paul.coolen[!]telenet.be

wie-plant-kan-ook-oogsten

Wie plant, kan ook oogsten

De kandidaat-dorpstuiniers bezochten vandaag de terreinen waar de dorpstuintjes gestaag uitbreiding nemen. Sommigen demonstreerden hun kunnen en namen alvast een doosje bio-aardappelen mee. Volgende week wordt verder geoogst en morgen – woensdag – om 17.30 uur is er nog een kijk- en ervaringsmoment. Wie er aan denkt om een halve are te bewerken voor slechts 25 euro per jaar, kan aan de slag. Ondertussen zitten de dorpsboeren al aan de nieuw patatjes. (foto’s Paul Coolen)

toerisme-limburg-zet-nog-meer-in-op-de-fiets

Toerisme Limburg zet nog meer in op de fiets

Vandaag heeft Toerisme Limburg samen met de toeristische sector het nieuwe werkjaar op gang getrapt. Dat gebeurde met een bijeenkomst waarvoor 450 mensen uit de sector naar de nieuwe Muze in Heusden-Zolder waren afgezakt. 2020 wordt een jubileumjaar want het Limburgse fietsroutenetwerk bestaat 25 jaar. Daarom luidt het motto ‘Samen trappen we door’.  Het toerisme in Limburg is in volle bloei, vorig jaar zijn 4,3 miljoen overnachtingen geteld, een (…) Lees het hele bericht

en-in-boekt-dumpten-ze-een-lading-bouwafval

En in Boekt dumpten ze een lading bouwafval

Het lijkt een cynisch vervolgverhaal te worden, waarbij geen enkel kerkdorp wil achterblijven. Ook Boekt heeft zijn ‘sluikstortaffaire’. Vermoedelijk gisteren in de vroege avond heeft iemand een lading bouwafval gedumpt in de natuur achter de Weyermanbrug.

nv-a-wil-duidelijkheid-over-sportplannen-gemeente

NV-A wil duidelijkheid over sportplannen gemeente

De N-VA heeft een punt toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad van nu donderdag. De oppositiepartij vraagt van de meerderheid duidelijkheid over haar sportvisie en waar ze naartoe wil met de sport in Heusden-Zolder. Meer concreet wil ze dat de inhoud van de sportstudie uit 2013 aan de gemeenteraad uit de doeken wordt gedaan en ook wil de N-VA weten in welke mate dat nu nog de leidraad is voor het geplande sportbeleid. De partij vraagt ook een stand van zaken over de uitvoering of planning en de impact ervan op de gemeentebegroting.

ook-in-de-kring-zitten-nu-meesters

Ook in De Kring zitten nu 'meesters'

Steve Gaethofs en Hilde Claes van eetcafé De Kring mogen zich vanaf nu ‘Meesters van het bier’ noemen. Dat is een titel – met diploma – die uitgereikt wordt door de Orde van Sikaru. Die orde is een vereniging van commerciële vertegenwoordigers van regionale brouwerijen en zij bekronen cafébazen die speciaalbieren op de juiste manier uitschenken en serveren.

hogeschool-pxl-in-de-bres-voor-arno-barzan

Hogeschool PXL in de bres voor Arno Barzan

Hogeschool PXL organiseert een fundraising voor brandweerman Arno Barzan die op 11 augustus zwaargewond raakte bij de brand in Beringen, waarbij ook twee andere brandweermannen van Heusden-Zolder het leven verloren. Arno herstelt ondertussen van zijn verwondingen, heeft 5 operaties achter de rug maar heeft ook nog een lange revalideringsweg voor de boeg. Zijn collega’s bij de PXL, waar hij docent is, willen hun steentje bijdragen in deze periode, die ook op financieel vlak zwaar is. Ze gaan met zoveel mogelijk volk deelnemen aan de Bokrijk Run, waarbij de lopers kunnen gesponsord worden, en ze vragen hen ook allemaal hetzelfde T-shirt te dragen. Maar iedereen kan ook gewoon een bijdrage leveren. Op deze pagina vind je alles over de acties.

mooie-tweede-plaats-voor-kurt-en-phoenix

Mooie tweede plaats voor Kurt en Phoenix

 Hondenschool OTV (Onze Trouwe Vriend) uit Heusden-Zolder is weer bekroond voor het harde werk dat binnen de club wordt geleverd. Kurt Wellens behaalde op de Belgian Winner op bij hondenschool Ter Dries in Beerzel een tweede plaats. Samen met zijn hond Phoenix realiseerde hij een score van liefst 98 op 100. OTV is een hondenschool  die gehoorzaamheidsopleidingen aanbiedt aan alle honden en rassen en gevestigd is op Helzold.

vandaag-gezien-104

Vandaag gezien

De Beringerheide is een interessant natuurgebied, maar wat daar vlak voor de kruising met de Kiezelvoort is gedumpt, is allesbehalve fraai.

garage-brandt-uit-in-de-kluisstraat

Garage brandt uit in de Kluisstraat

In de Kluisstraat in Bolderberg is vanavond een garage achter een woning uitgebrand. De oorzaak is niet meteen duidelijk maar toen de brandweer ter plaatse kwam, woedde het vuur al in volle hevigheid. Gelukkig lag er alleen maar tuinmateriaal opgeslagen, dat is helemaal vernield. En een bijkomend geluk was dat de garage voldoende ver van de woning verwijderd staat.

vervoerregioraad-zet-nieuwe-stap

Vervoerregioraad zet nieuwe stap

Vandaag is de vervoerregioraad voor Limburg een tweede keer samengekomen. Die is samengesteld uit vertegenwoordigers van de 42 gemeenten, voor Heusden-Zolder was schepen Lode Schops aanwezig. Vandaag is gedeputeerde Bert Lambrechts tot politiek voorzitter verkozen. Limburg is trouwens de enige vervoerregio die ook volledig samenvalt met de provincie. De vervoerregio moet in de toekomst een vervoersplan opmaken waaruit op termijn een mobiliteitsplan voor heel de provincie moet (…) Lees het hele bericht

gele-wijk-hield-een-buurtbarbecue

Gele wijk hield een buurtbarbecue

De bewoners van de gele wijk in Viversel bliezen verzamelen voor hun buurtbarbecue in de schaduwrijke tuin van De Halte.  Het was een gezellige ontmoeting tussen jong en oud en als je dan nog het geluk hebt van een muzikaal talent in je buurt te hebben, dan zit de sfeer er natuurlijk helemaal in. (foto’s Stephan Hulsmans)

yoeri-en-tuesday-night-music-club-in-aftermuzecafe

Yoeri en Tuesday Night Music Club in AfterMuzeCafé

Nu zondag 29 september om 20 uur opent het AfterMuzeCafé zijn nieuwe seizoen, uiteraard in het nieuwe MuzeCafé. De spits wordt afgebeten door Jan Hulsmans en Vincent Jorissen oftewel de Tuesday Night Music Club. Voor deze speciale gelegenheid, brengen ze uitzonderlijk een extra muzikant mee: Jonathan Jorissen. Drie jaar gelden stonden Jan en Vincent voor het eerst op het MuzeCafépodium en sindsdien is het snel gegaan. Zelfs de Vipruimte van het (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-wil-fietsgemeente-2020-worden

Heusden-Zolder wil fietsgemeente 2020 worden

Heusden-Zolder wil nog eens een gooi doen naar de titel van ‘Fietsgemeente 2020’. Enkele jaren geleden won de gemeente in die verkiezing al eens de publieksprijs na een intensieve promotiecampagne. Nu mag het publiek opnieuw stemmen via deze website. Je kunt er je mening geven over de beleving, infrastructuur en communicatie. Begin 2020 worden de 9 genomineerden bekendgemaakt en dan gaat een externe jury ter plaatse om alle criteria te bekijken. Op het fietscongres van 26 mei worden dan de uiteindelijke winnaars bekendgemaakt.

konijn-in-vzoc-besmet-met-dodelijke-ziekte

Konijn in VZOC besmet met dodelijke ziekte

In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum hebben ze met spoed alle konijnen moeten inenten tegen RHD of Viraal Hemorrhagisch Syndroom. Dat is een erg besmettelijke en voor konijnen dodelijke ziekte. Aanleiding is het plotse overlijden van een konijn, eind vorige week. Het maakte deel uit van een groepje in beslag genomen konijnen en was kort voordien nog springlevend. Onderzoek wees al snel uit dat het ging om RHD. Meteen moesten alle konijnen uit hun verblijven verhuizen – want die moesten ontsmet worden – en elk konijn moest ook een inenting krijgen. Dat was een hele logistieke én dure operatie. 

bijna-de-helft-reed-te-snel-bij-daltonschool

Bijna de helft reed te snel bij Daltonschool

Vrijdag was de laatste dag van de 3 weken ‘Veilig schoolverkeer’ en dus stuurde de politie de flitswagen nog eens naar een schoolomgeving: de Daltonschool in Zolder.  Tussen 14.55 u en 15.51 reden 164 van de 337 bestuurders te snel. Dat is dus meer dan 48 %. 80 wagens zaten tussen 41 en 46 per uur. Er was ook eentje die bijna 70 km per uur haalde in de zone 30 en dus zijn rijbewijs wellicht zal mogen inleveren.

hanne-gevers-alweer-tweede

Hanne Gevers alweer tweede

Hanne Gevers wordt het zo stilaan gewoon om op een podium te staan. Vandaag is ze in de cyclocross van Koningshooikt alweer tweede geworden. 

jelle-geens-belgisch-ploegkampioen

Jelle Geens Belgisch ploegkampioen

De Antwerpse triatlonclub Atriac heeft in Lille de Belgische titel in de gemengde aflossing veroverd. Van dat team maakt ook Jelle Geens deel uit, samen met Laura Swannet, Tom Suetens en Jolien Vermeylen en Jelle Geens. Ze legden de 300 meter zwemmen, 5 kilometer fietsen en 2 kilometer lopen af in 1u11:28, 31 seconden sneller dan SMS-Specialized en 2’55 sneller dan TriGT.

berkenbos-bekroonde-mooiste-vogelverschrikkers

Berkenbos bekroonde mooiste vogelverschrikkers

Aan de vooravond van de start van de herfst hebben ze in Berkenbos de ‘Zomer van de Vogelverschrikker’ officieel afgesloten met de prijsuitreiking. Er waren drie prijzen. De authentiekste en de creatiefste vogelverschrikkers werden gekozen door een professionele jury bestaande uit Lydia Eerdekens en An Maex. De authentiekste werd die van Lieve Claes (Singelstraat 11) (boven), de creatiefste die van groepspraktijk Kelchtermans (Halstraat 101) (linksonder). De publieksprijs ging naar Rita Ramaekers, Schansstraat 143. (rechtsonder)

berkenbos-was-vandaag-wel-heel-levendig

Berkenbos was vandaag wel heel levendig

Vandaag verzamelden veel inwoners van Berkenbos aan het Berkenheem voor ‘Berkenbos Leeft’. Onder een stralende zon genoten ze van een tornooi viking kubb, van een mooi concert door Koninklijke Harmonie De Heidegalm, van kinderanimatie en vooral veel dorpsgezelligheid. (foto’s David Amgad)

oude-brug-in-stokrooie-is-afgebroken

Oude brug in Stokrooie is afgebroken

Van een heel eind in de 20 eeuw tot dit jaar heeft de oude kanaalbrug in Stokrooie de verbinding gevormd tussen Bolderberg en Hasselt. Sinds vorige maand is de nieuwe, hogere brug in gebruik. En dus is afgelopen nacht en vandaag de oude brug afgebroken. En zo behoort ze nu tot het collectieve geheugen. (foto’s Roger Convents)

op-pad-voor-de-dag-van-de-fiets

Op pad voor de Dag van de Fiets

Heel wat fietsers maakten van deze ‘Dag van de Fiets’ gebruik om een lint te vormen tussen Heusden-Zolder - Bolderberg - Zonhoven en Genk waar ze werden ontvangen door de lokale fietsersbonden. (foto Tony Lespoix) Aan Guy's Dorpscafé had de Fietsersbond Heusden-Zolder een welkomstpunt. (foto's onder Ellen Haenen)

verlies-voor-anadol-7

Verlies voor Anadol

In de derde provinciale heeft FC Anadol met 2-0 verloren op het veld van K. Sp. Wijchmaal.

sk-06-houdt-stand-met-10-man

SK 06 houdt stand met 10 man

In de vierde provinciale heeft SK Heusden 06 met tien man stand gehouden bij EMBO, het werd 1-1. 

kvv-geeft-een-0-3-voorsprong-weg

KVV geeft een 0-3 voorsprong weg

In de tweede voetbalprovinciale is KVV Heusden-Zolder met een 3-3 teruggekeerd uit Vlijtingen. Bij de rust stond het nog 0-0, vervolgens liep KVV 0-3 uit om dan de thuisploeg toch nog op gelijke hoogte te laten komen. Bolderberg FC speelde 2-2 gelijk bij Eendracht Henis.

de-paddenstoelen-weten-ook-hoe-laat-het-is

De paddenstoelen weten ook hoe laat het is

Het is duidelijk dat de natuur ook beseft dat morgen de herfst begint. Luc Elsen passeerde gisteren in het bos, toen was er nog niets te zien, vandaag stonden er al heel wat paddenstoelen.

alle-overleden-mijnwerkers-herdacht-in-genk

Alle overleden mijnwerkers herdacht in Genk

In Genk  organiseerde de vzw Mijn-Verleden voor de derde keer een herdenking voor al de overleden mijnwerkers. Er waren vertegenwoordigers van de verschillende mijngemeenten uit Belgisch- en Nederlands-Limburg, ook uit Heusden-Zolder. Er werd hulde gebracht aan al de overleden mijnwerkers met een interreligieuze gebedsviering. Een speciaal eerbetoon was er voor dokter Victor Vanmechelen. Deze dokter (°1902) afkomstig uit Sint-Truiden stond mee aan de wieg van het (…) Lees het hele bericht

laat-dinsdag-je-cholesterol-testen

Laat dinsdag je cholesterol testen

Op dinsdag 24 september tussen 13 en 17 uur kun je in de hal van het Sint-Franciscusziekenhuis gratis je cholesterol laten checken. Dat gebeurt via een eenvoudige vingerprik. Bij een hoge cholesterol kan het personeel de score berekenen om de kans op FH (Familiale Hypercholesterolemie) te voorspellen. Daarna moet FH via genetische testen bevestigd worden.  Aanleiding voor de actie is FH Awareness Day. Wist je trouwens dat de gemiddelde Belg een te hoge (…) Lees het hele bericht

veel-inwoners-kwamen-feesten-met-de-burgemeester

Veel inwoners kwamen feesten met de burgemeester

De balzaal van de Muze was zaterdagavond volgelopen voor de editie 2019 van ‘Feesten met de Burgemeester’. De aanwezigen werden aan de ingang allemaal persoonlijk verwelkomd door Mario Borremans die er even later ook nog een speechke bovenop deed. Daarna mocht We Two de eerste tonen van een avond vol ambiancemuziek inzetten, waarop de burgemeester met partner Daniëlle de dans inzette. Al spoedig gevolgd door heel wat andere danslustigen. Achteraf zal de opbrengst overhandigd worden aan vzw De Droomboom. (foto’s David Amgad)

ook-kinderen-amuseren-zich-op-foodtruckfestival

Ook kinderen amuseren zich op foodtruckfestival

Het was een eerste drukke dag op het foofdtruckfestival van Chef on Wheels op Bovy. Het weer was bovendien ook in the mood, en dat ziet er ook zo uit voor morgen. De honden kunnen pas zondag vanaf 12 uur in hun eigen corner terecht. De tweevoeters konden vandaag al smullen en de jongsten amuseerden zich aan de animatie. (foto's Roger Convents)

zolder-b-wint-in-tessenderlo

Zolder B wint in Tessenderlo

In de tweede provinciale van het damesbasketbal heeft Zolder zaterdag in de vooravond met 57-36 verloren in Peer. In de tweede provinciale bij de mannen won Zolder B bij Optima Tessenderlo B met 47-54. In de vierde provinciale verloor Zolder F met 43-72 van Hades Kiewit E. UPDATE In de eerste provinciale heeft Zolder A met 55-62 gewonnen bij Optima A.  In de tweede provinciale versloeg Heusden A Stevoort C met 71-53. In derde provinciale A verloor Zolder C van Miners Beringen C met 65-86. Winst voor Zolder D in derde B, 49-71 bij Hasselt D. In vierde provinciale won Kajoba vlot van Zonhoven B:73-50

winst-voor-wieze-boys-a-en-rp-products-2

Winst voor Wieze Boys A en RP Products

In het bedrijfsvoetbal hebben de clubs in eerste afdeling gewonnen: VK Wieze Boys A versloeg O H Bergmans met 4-1 en RP Products won met 1-3 bij FC Vini’s. In de tweede afdeling leed Wieze Boys B een 1-0 verlies bij Sting Waterschei. 

fietser-lichtgewond-in-meylandtlaan

Fietser lichtgewond in Meylandtlaan

Vanmorgen is in de Meylandtlaan een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte lichtgewond en had verzorging nodig. 

n-va-ruimt-zwerfvuil-op

N-VA ruimt zwerfvuil op

Vandaag is het World Cleanup Day. Daarom staken ook de leden van N-VA onder impuls van hun jongerenafdeling de handen uit de mouwen en trokken op pad om delen van Heusden-Zolder de gemeente een stukje properder te maken. In slechts enkele uren tijd werd in de verschillende kerkdorpen een aanzienlijke hoeveelheid zwerfvuil bijeengeraapt. Het legt nog maar eens de vinger op de wonde, die ook in Heusden-Zolder blijft etteren.

foodtruckfestival-van-start-in-volle-zon

Foodtruckfestival van start in volle zon

Op een zonovergoten domein Bovy is het foodtruckfestival Chefs on Wheels zaterdagmiddag van start gegaan. De keuze is deze keer erg breed en je kunt kiezen uit specialiteiten vanuit bijna alle hoeken van de wereld. Een geluk dus dat het tot vanavond 22 uur openblijft en dat je morgen ook nog heel de dag de kans hebt om langs te gaan. Vandaag mag je overigens nog een live-band en dj-optreden verwachten. (foto’s Ann Jordens)

odart-is-aan-laatste-weekend-toe

Odart is aan laatste weekend toe

Vandaag en morgen, telkens van 14 tot 18 uur heb je nog een laatste kans om te gaan kijken naar Odart. Dat is een tentoonstelling in Sint-Oda in Pelt, waarvoor Artikel 27 uit Heusden-Zolder zijn ervaring in de weegschaal wierp en een bijzondere samenwerking tot stand bracht tussen 31 hedendaagse kunstenaars, de bewoners van Dienstencentrum Sint Oda en Rode Kruisopvangcentrum Overpelt. Het resultaat is een collectie van meer dan 150 kunstwerken, die je gratis kunt gaan bekijken. Pieter Bas maakte bijgaande filmimpressie.

de-kijk-van-richie-383

De kijk van Richie

 En de herfst moet nog beginnen ...

sabien-tiels-doet-carole-king-alle-eer-aan

Sabien Tiels doet Carole King alle eer aan

De tribute aan Carole King, die Sabien Tiels vrijdagavond in première bracht in de Muzeschouwburg, werd bijzonder geapprecieerd door het publiek. Aan de piano en geruggesteund door twee muzikanten serveerde Sabien Tiels eigen versies van topnummers van King. Ze moest dan ook verschillende bisnummers geven. (foto Herman Eerdekens)

leerlingen-bewijzen-zich-in-adventure-run

Leerlingen bewijzen zich in adventure run

In je sportkleding naar school komen, is één ding, maar je sportiviteit echt bewijzen is een ander paar mouwen. En dus bedachten de juffen An en Saartje van De Brug  een adventure run waarop de leerlingen zich vandaag echt konden bewijzen. Ze liepen over een bandenparcours, onder een camouflagenet, over blokken, klimmen via het speeltuig en een springkasteel. ’t Was puffen, maar plezant. (foto’s Inge Vreys)

praten-vermindert-pijnervaring-van-kinderen

Praten vermindert pijnervaring van kinderen

Nu maandag start de ‘Week tegen de Pijn bij kinderen’. De pediatrieafdelingen van 9 ziekenhuizen schenken die week aandacht aan ‘comfort talk®’.  Bij hen ook het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder. Voor een kind betekent een ziekenhuisopname vaak pijn, angst en stress. De jongste jaren groeit het besef dat je dat kan aanpakken met taal. Je kan kinderen bijvoorbeeld beter voorbereiden op wat er gaat gebeuren als je erover duidelijk (…) Lees het hele bericht

anton-clijmans-met-fckabul-in-bgt

Anton Clijmans met FCKabul in BGT

Vanavond is in Belgium ’s Got Talent nog eens een talent van bij ons te zien. FCKabul brengt een hiphopnummer dat door de titel alleen al – ‘Poepe’ - voor wat consternatie zal zorgen. Op het voorplan de Genkse drieling Benjamin, Dimitri en Joeri Tonon, met achter hen producer en toetsenist Anton Clijmans, afkomstig uit Heusden-Zolder. Anton is al van jongsaf creatief bezig op allerlei vlakken en sleepte in 2015 onder naam ‘Lex Anton’ zelfs een platencontract bij Sony Entertainment uit de brand. FCKabul bestaat al langer, maar was de jongste jaren niet meer actief, en gebruikt het tv-programma nu als opstap om zichzelf opnieuw te lanceren. Te zien in BGT, vanavond 20.30 u op VTM. (foto BGT)

marlux-stradus-viert-5-000-dagen-ongevalsvrij

Marlux-STRADUS viert '5.000 dagen ongevalsvrij'

Bij K-Beton in de Dellestraat zijn vrijdagnamiddag de persen even stilgelegd … voor een feestje. Arbeiders en directie vierden samen dat de Zolderse vestiging al 5.000 dagen vrij is van ongevallen met werkverlet. Dat is bijna 14 jaar en dus mocht het personeel een gigantische taart aansnijden en kregen de medewerkers een koffiebeker geboden. Ze werden ook bedankt door managing director André Barendregt, terwijl ook schepen van economie Isabelle Thielemans haar waardering (…) Lees het hele bericht

de-geschiedenis-herhaalt-zich

De geschiedenis herhaalt zich

Exact op dezelfde plaats in Mangelbeekstraat waar vorige week dinsdag een lading kabels is gedumpt, lag gisteravond opnieuw een gelijkaardige hoop afval. Zelfde plaats, zelfde lading, zelfde dader en dus ook dezelfde schaamteloosheid. (foto Marita Swinnen)

morgen-start-de-eerste-padelclub

Morgen start de eerste padelclub

Vanaf morgen kan er padel gespeeld worden aan de accommodatie van TC Heusden, achter Olympia. De vier gloednieuwe terreinen zijn klaar en zo kan de eerste padelclub van Heusden-Zolder starten. Padel maakt momenteel een razendsnelle opgang en is zonder meer de snelst groeiende racketsport in Vlaanderen. De sport is afkomstig uit Mexico en vooral populair omdat ze zeer toegankelijk is en iedereen ze snel onder de knie heeft. Morgen worden dus de eerste ballen geslagen op de nieuwe terreinen. Iedereen kan lid worden en 12 maanden lang genieten van deze sport. Meer info: 0470 30 26 39 of padel.heusden[!]gmail.com. (foto's Marc Vanpol)

honden-krijgen-eigen-bar-op-foodtruckfestival

Honden krijgen eigen bar op foodtruckfestival

Op domein Bovy is vanmorgen een primeur voorgesteld: een hondencorner. Die wordt zondag in gebruik genomen op de tweede dag van het foodtruckfestival ‘Chefs on Wheels’. De honden en hun baasje – ook anderen zijn welkom – krijgen er dan een apart gedeelte waar de honden hun eigen drinken krijgen maar ook kunnen genieten van cupcakes met bosbessen en worteltaart, uiteraard volledig aangepast. Er zijn ook mooie wandelroutes aangeduid. Voor het foodtruckfestival is dit alvast een eerste experiment. Vandaag kwamen verschillende honden met hun baasje de hondenbar en de lekkernijen testen. De meeste lieten het zich smaken, maar Qiu, de viervoeter van burgemeester Borremans, at niet zomaar klakkeloos alles uit  de hand van zijn baasje … (foto’s Marina Poelmans)
klik hier voor een filmpje.

de-springplank-gaan-voor-vzw-pinocchio

De Springplank gaat voor vzw Pinocchio

De Vrije Basisschool De Springplank Eversel heeft als goed doel voor ' Lees je 1  7  warm' gekozen voor de vzw Pinocchio. Die zet zich in voor kinderen met brandwonden. Op die manier wil de school symbolisch ook haar steun betuigen aan de families van de 2 overleden brandweermannen en aan hun gewonde collega Arno en aan alle kinderen die slachtoffer worden van verschrikkelijke brandwonden.

melvius-bijzonder-spektakel-bij-zonsondergang

Melvius: bijzonder spektakel bij zonsondergang

Na een omzwerving van 3 dagen door Heusden-Zolder strandde de legende van Melvius  donderdagavond op de mijnterreinen.  “Het is duidelijk dat een grote ramp in aantocht is in onze gemeente  of neen, ze is al gebeurd. Bij het licht van de ondergaande zon zien we in de verte een bont gezelschap, sommigen op wielen , anderen bijna strompelend, gepakt en gezakt onze richting komen. Een bode vertelt ons welk kwaad er over ons is neergedaald.   Een 10-koppig koor zingt om genade (…) Lees het hele bericht

veel-sporters-in-t-molenholleke

Veel sporters in 't Molenholleke

Honderden Vlaamse clubs zetten tijdens deze sportmaand hun werking en activiteiten extra in de kijker.  Ook 't Molenholleke toonde zich deze week van zijn sportiefste kant en zo kleurden heel wat voetballers, turnsters, balletdanseressen, basketters,.... de speelplaats.  (foto Rita Grosemans)

in-boekt-lezen-ze-voor-t-weyerke

In Boekt lezen ze voor 't Weyerke

In de lagere school in Boekt zijn ze er meteen aan begonnen vandaag: het sponsorlezen voor de Warmste Week. Medewerkers van de bibliotheek brachten boeken en sponsorkaarten. En de leerlingen hieven uit volle borst ‘Leef’ van André Hazes aan. De opbrengst van hun actie gaat  naar ’t Weyerke.  (foto’s Heidi Maex)

feesten-met-burgemeester-in-nieuwe-balzaal

'Feesten met Burgemeester' in nieuwe balzaal

Nu zaterdag heeft het jaarlijkse event ‘Feesten met de Burgemeester' plaats in Muze. Meteen een goede try-out voor een groot feest in de nieuwe balzaal van het cultuurcentrum. Burgemeester Mario Borremans verwacht zijn gasten vanaf 20.15 u.  Het moet een gezellige avond worden waarbij kan gedanst en gebabbeld worden. Dat dansen lijkt overigens niet meteen een probleem, want ook nu staat We Two op het podium. Rocco di Turi en Arturo Bellini brengen weer een aaneenrijging van hits en dansmuziek. Zoals altijd gaat de opbrengst naar een goed doel, deze keer is dat vzw De Droomboom. De toegang is gratis.

bibliotheek-wordt-hotspot-van-de-warmste-week

Bibliotheek wordt hotspot van de Warmste Week

De bibliotheek van Heusden-Zolder gooit zich dit najaar volop in de Warmste Week met heel wat activiteiten. De lagere scholen zijn vandaag alvast gestart met ‘Lees je 1 7 warm’. Alle kinderen lezen vanaf nu tot eind november zoveel mogelijk boeken voor het goede doel van de bib of een zelfgekozen goed doel.  Alleen is het goede doel van de bib nog niet bekend.

Kiezen

Dat doel moeten de lezers en bezoekers zelf kiezen uit de lijst (…) Lees het hele bericht

weyerke-bewoners-aangekomen-in-nieuwe-thuis

Weyerke-bewoners aangekomen in nieuwe thuis

Een grote dag vandaag voor de gasten van ’t Weyerke, ze verhuisden van Tervant naar hun gloednieuwe thuis in ’t Kapellehof in Heusden-Centrum. Splinternieuwe aangepaste appartementen zijn er voor hen klaargemaakt en daar kunnen ze begeleid zelfstandig wonen. Bij de ingebruikname van een nieuw gebouw wordt het lint doorgeknipt en uiteraard mochten in dit geval de nieuwe bewoners zelf allen een stukje van dat lint doorknippen. (foto’s Marina Poelmans)

dtm-seizoen-opent-op-zolder

DTM-seizoen opent op Zolder

Circuit Zolder krijgt volgend seizoen de openingsrace van de DTM, de Deutsche Tourmeisterschaft. Dat blijkt uit de kalender die de DTM-directie vandaag heeft bekendgemaakt. Het seizoen start in het weekend van 24 tot 26 april in Zolder. Er zijn in het totaal 10 manches, de DTM wordt ook internationaler met buiten de Duitse races ook wedstrijden in ons land, Nederland (Assen), Italië (Monza), Engeland (Brands Hatch) en Zweden (Anderstorp). De start van het seizoen is interessant voor Zolder omdat het sowieso extra aandacht oplevert.

sabien-tiels-is-klaar-voor-de-premiere

Sabien Tiels is klaar voor de première

In cultuurcentrum Muze repeteert Sabien Tiels samen met haar band vandaag volop voor haar concert van morgen. In de Muze-schouwburg brengt ze dan de première van ‘Natural woman, a tribute to Carole King’. Sabine Tiels is zelf een sterke singer-songwriter en toch brengt ze deze keer geen eigen nummers. Ze is immers al van in haar late tienerjaren in de ban van Carole King, toen ze het album ‘Tapestry’ ontdekte. Een topper in de popmuziek van de seventies. Carole King heeft in de loop der jaren de hits aan elkaar geregen, met telkens krachtige teksten en aangrijpende muziek. Die evergreens zal Sabien Tiels op haar eigen manier brengen, ook zelf aan piano met haar unieke stemgeluid. De sound tijdens de repetities zat alvast goed, dat belooft voor morgen om 20.15 u. Tickets: € 20, € 17, € 14. (foto's Marina Poelmans)

zondag-dag-van-de-fiets-in-3-gemeenten

Zondag 'Dag van de Fiets' in 3 gemeenten

Nu zondag 22 september heeft de ‘Dag van de Fiets’ plaats, een initiatief waarvoor de Fietsersbond Zonhoven, Heusden-Zolder en Genk de handen in elkaar slaan. Iedereen is welkom voor een gratis fietstocht over  25, 30 of 55 km. Je  kunt vrij starten tussen 8 en 15 uur op drie plaatsen: Guy’s Dorpscafé (sporthal Bolderberg), Vrunstraat 30 in Heusden-Zolder,  UiTpunt, Kerkplein in Zonhoven of Evence Coppéelaan in Genk. Op elke start- of pauzeplaats verwelkomt een lokale fietsersbond de deelnemers met een lekkere versnapering.

127-km-per-uur-in-de-meylandtlaan

127 km per uur in de Meylandtlaan

Woensdagavond heeft de politie op 8 plaatsen in Heusden-Zolder snelheidscontroles gehouden. Deze keer buiten de schoolbuurten maar wel op plaatsen waar veel overdreven snelheid is geregistreerd. Van de 996 gescande wagens, reden er 251 te snel. Dat is zowat 1 op 4. 2 bestuurders zullen hun rijbewijs mogen inleveren. De eerste reed 90 in de Bieststraat, waar maar 50 mag, de tweede 127 in de Meylandtlaan, waar 70 het maximum is. 2 bestuurders kregen een pv omdat ze hun gsm gebruikten achter het stuur, een andere auto was niet in orde met zijn nummerplaat vooraan.

285-samanaleden-present-op-interparochiale-viering

285 Samanaleden present op interparochiale viering

In Ons Huis in Berkenbos had de jaarlijkse interparochiale Samana-dag plaats. De 7 parochies waren er aanwezig met 285 leden. Na de eucharistie werd bijgebabbeld bij het genot van een broodje, vlaai en koffie. Alle Samanabestuursleden uit de gemeente staken hiervoor de handen uit de mouwen. (foto’s Lode Beylemans)

auto-brandt-uit-in-lindeman

Auto brandt uit in Lindeman

Woensdagochtend heeft een auto vuur gevat in de Lindelaan. De brand ontstond in de motor en heeft wellicht een technische oorzaak. De brandweer kwam ter plekke maar kon niet voorkomen dat de auto aan de voorkant volledig vernield werd.

een-onvergetelijke-dag-voor-mensen-met-beperking

Een onvergetelijke dag voor mensen met beperking

Het was vandaag niet zomaar een track day met leuke racewagens op Circuit Zolder. Een 15-tal jongvolwassenen met een mentale beperking kreeg de kans om met ex-veldrijder Niels Albert en VRT-sportjournalist Ruben Van Gucht in een bolide over het circuit te scheuren. Het ging om een initiatief van Ritch Europe en WCB Racing Team. Vorig jaar nam Tom Boonen deel aan de eerste editie, vandaag waren het twee andere vedetten die de jongvolwassenen een onvergetelijke dag (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-bereidt-zich-voor-op-warmste-week

Heusden-Zolder bereidt zich voor op Warmste Week

Het aftellen naar de Warmste Week 2019 is gestart. Er zijn opnieuw meer dan 2.000 vzw’s als goede doelen naar voor geschoven. Studio Brussel, dat de actie nog steeds patroneert en de week voor Kerstmis een hoogtepunt bezorgt, verbreedt dit jaar het opzet. Je kunt je niet alleen engageren om geld in te zamelen voor het goede doel, maar ook tijd vrijmaken om je als vrijwilliger in te gaan zetten bij die vzw. Ook vanuit Heusden-Zolder staan op dit moment heel wat vzw’s op het lijstje: Limburgs (…) Lees het hele bericht

zaterdag-en-zondag-foodtruckfestival-op-bovy

Zaterdag en zondag foodtruckfestival op Bovy

Nu zaterdag en zondag kun je op domein Bovy voor de tweede keer terecht voor Chefs on Wheels. Zaterdag is het foodtruckfestival open van 12 tot 22 uur, zondag begint het om 12 uur en duurt tot 21 uur.  Dit zit in het assortiment: Italiaanse gerechten, Griekse specialiteiten, tapasbord met Italiaanse kleine gerechtjes, American BBQ, Waygu burger,  Oesters/Calamares/Tapas, ambachtelijke pannenkoeken, (…) Lees het hele bericht

nog-19-bedrijven-in-limburgse-top-500

Nog 19 bedrijven in Limburgse top 500

Heusden-Zolder telt dit jaar 19 bedrijven in de top-500 van werkgeversorganisatie VKW-Limburg, vorig jaar waren het er nog 20. Die top groepeert de 500 grootste bedrijven op basis van omzet. Het distributiecentrum van Aldi is de hoogst genoteerde op 12, een stijging met 3 plaatsen. Wegenbouwer Colas Noord stijgt van 89 naar 68 en de derde is nu Rezinal op 90 (vorig jaar 85).

Verderop in de rangschikking op 185 P&V Panels (…) Lees het hele bericht

sporten-in-beekbeemden

Sporten in Beekbeemden

Ook in de gemeentelijke basisschool Beekbeemden ging het er sportief aan toe op deze Dag van de Sportclub. (foto's An Vanoppen)

neos-leden-stapten-op-de-fiets

NEOS-leden stapten op de fiets

De leden van NEOS Heusden-Zolder maken ook geregeld een fietstocht. Voor de eerste tocht van het nieuwe werkjaar gingen ze op verkenning over een aantal paden van Fietsparadijs Limburg. En voor zover dat nog niet het geval was, zijn ze nu helemaal overtuigd van de heerlijke fietsstreek waarin we leven. (foto Trudo Groffi)

de-brug-startte-met-een-opwarming

De Brug startte met een opwarming

Ook in De Brug was het vanochtend meteen duidelijk dat het ‘Dag van de Sportclub’ was. De speelplaats werd overspoeld door voetballers, tennisters, badmintonners, boksers, veldrijders, ijshockeyspelers, … Een mix van sportievelingen. En de turnjuf zorgde voor de gepaste opwarming om de dag in te zetten. (video en foto’s Inge Vreys)

school-bolderberg-steunt-t-weyerke-en-sri-lanka

School Bolderberg steunt 't Weyerke en Sri Lanka

Een feestelijk moment woensdagmiddag in de vrije basisschool van Bolderberg. Daar werden twee cheques overhandigd aan ’t Weyerke en aan ‘Een hart voor Sri Lanka’. Het gaat om de opbrengst van de vastenactie. ’t Weyerke is ondertussen al voldoende gekend, en daar zijn permanente financiële noden bovenop de subsidies. Een cheque van 342 euro werd in ontvangst genomen door vrijwilligster Nicole Quetin en Lieve Reyners, coördinator steunactiviteiten. ‘Een hart voor Sri Lanka’ is de solidariteitsactie waarmee de school in Bolderberg kansarme kinderen in het dorpje Madiha Engels wil laten leren. Dat moet hen een betere scholing en betere toekomstkansen bieden. Bezielster Inge Vanoppen mocht ook een cheque van 342 euro meenemen. (foto's Marina Poelmans)

onverbeterlijke-agressor-voor-de-rechter

Onverbeterlijke agressor voor de rechter

Een onverbeterlijke agressor van 37, die eerst in Heusden-Zolder woonde maar nu naar Antwerpen is uitgeweken, riskeert 8 maanden cel of een werkstraf omdat hij zijn ex-vrouw sloeg. Dat gebeurde in april en juni 2016. De man, die aan drugs en alcohol  verslaafd is, gaf de vrouw een vuistslag en sloeg haar gsm stuk. Achteraf beweerde hij dat haar lippen waren gezwollen door een allergie voor kiwi’s. Maar enkele maanden later was het opnieuw prijs en had hij de vrouw bij de keel. 7 jaar geleden (…) Lees het hele bericht

t-weyerke-neemt-intrek-in-kapellehof

't Weyerke neemt intrek in Kapellehof

In het Kapellehof, aan de kant van de Kapelanijstraat, is het momenteel een bedrijvigheid van jewelste. 27 jaar nadat ‘t Weyerke de Nicolaistraat verliet, vestigen zich opnieuw bewoners met een beperking in Heusden. Ze verlaten hun woningen in Tervant die niet meer aangepast zijn aan de noden van deze tijd. Deze week verhuizen Christine Kelchtermans en haar team 14 bewoners met een beperking naar het Kapellehof. Daar nemen ze hun intrek in gloednieuwe aangepaste appartementen waar ze zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen. (foto’s Julien Maebe)

n-va-wil-stabiele-financiering-armoedebestrijding

N-VA wil stabiele financiering armoedebestrijding

Oppositiepartij N-VA steunt de algemene aanpak van de kinderarmoede in Heusden-Zolder, maar heeft ook een aantal extra punten of bedenkingen bij het plan dat maandagavond uit de doeken werd gedaan. Zo stelt raadslid Herwig Hermans vast dat de gemeten kinderarmoede minder sterk samenhangt met werk en loon, maar eerder met stimuleren van ontwikkeling en een goede opleiding. Hermans vroeg  daarom om duidelijk te erkennen dat kinderarmoede niet los staat van de moeizame (…) Lees het hele bericht

man-uit-heusden-zolder-in-brabantse-drugsbende

Man uit Heusden-Zolder in Brabantse drugsbende

Een dertigjarige Nederlander uit Heusden-Zolder riskeert samen met meer dan 10 anderen tot 10 jaar gevangenisstraf omdat hij betrokken was in een drugsbende. Die hield zich onder meer bezig met de exploitatie van wietplantages in Vlaams-Brabant en baatte in Tremelo een growshop uit, waar benodigdheden voor wietplantages werden verkocht. De man uit Heusden-Zolder speelde een sleutelrol in het leveren van en de handel in de materialen. Daarnaast smokkelde de bende ook honderden (…) Lees het hele bericht

nog-even-piepen-en-dan-onderduiken

Nog even piepen en dan onderduiken

 De boomkikkers zijn dit jaar weer erg actief geweest in Bolderberg en bij uitbreiding in De Wijers. Maar door de koude nachten beginnen ze stilaan weg te kruipen en is het binnenkort weer wachten tot volgend jaar op deze grappige maar lawaaierige diertjes. (foto Jan Leijskens)

fietser-van-de-week-fanny-vanderhoydonck

Fietser van de week: Fanny Vanderhoydonck

Het is de week van de mobiliteit en dus pikken we vandaag onze reeks ‘Fietser van de Week’ weer op. Voor het najaar wordt de spits afgebeten door Maria Vanderhoydonck uit de Hoensbroekstraat, beter gekend als Fanny. Zij is verknocht aan de fiets en doet er al haar functionele en recreatieve verplaatsingen mee, ook in de omliggende gemeenten. Het verrijkt haar sociale leven en het houdt haar gezond, ook op een respectabele leeftijd. Wil je ook iemand nomineren als ‘fietser van de week’? paul.coolen[!]telenet.be 

veel-sportievelingen-in-de-springplank

Veel sportievelingen in De Springplank

 ’t Is de dag van de sportclub en dus kwamen heel wat leerlingen van De Springplank Eversel in sportuitrusting naar school. De voetballers scoorden – ondanks het Genk-debacle - het hoogst maar ook andere sporten waren te zien: tennis, zwemmen, paardrijden, atletiek, basketbal, judo, vissen, boksen, badminton en tafeltennis, ... 

everzwijnen-slaan-toe-op-voetbalveld

Everzwijnen slaan toe op voetbalveld

Het is al enkele weken duidelijk op heel wat plaatsen in Limburg dat de everzwijnen weer actiever worden buiten de natuurgebieden. Zo hebben ze ook weer toegeslagen op het voetbalveld in de Minderbroedersstraat en daar hele stroken omgewoeld. Het zal wellicht niet de laatste keer zijn dat ze in die buurt de komende weken en maanden voor schade en ongemakken zorgen. (foto’s Rudi Vlaminck)

ballet-dommage-animeert-de-zandloper

Ballet Dommage animeert De Zandloper

Met een uurtje vertraging arriveerde Ballet Dommage dinsdagnamiddag aan De Zandloper. Eén van de acteurs was onderweg met zijn theaterattributen tegen de vlakte gegaan en dat zorgde voor wat oponthoud in de fietstocht. Maar ze hadden de schrik al snel van zich afgeschud want binnen de kortste keren zat de ambiance erin toen ze hun theaterkunsten met vocale ondersteuning bovenhaalden. Dat werd geapprecieerd door de aanwezigen hoewel de petanquespelers zich niet uit hun dagelijkse routine lieten halen. Toch zal ook morgen die dagelijkse routine in Lindeman, Berkenbos en op de Cité nog door de rondtrekkende acteurs overhoop worden gehaald en donderdagavond zullen ze de nieuwe Muze op een heerlijke openluchtvoorstelling trakteren. (foto’s en video Julien Maebe)

69-rijdt-te-snel-nabij-het-college

69 % rijdt te snel nabij het college

De politie heeft de snelheidsmeter vandaag opnieuw opgesteld aan twee scholen in Heusden-Zolder. Vanmorgen stond de flitsauto aan het Sint-Franciscuscollege in Berkenbos. Daar liepen liefst 73 van de 106 bestuurders tegen de lamp. Dat is dus 69 % van het totaal. 61 % van de overtreders reed niet sneller van 40 per uur, maar één vrouw reed haalde tussen 77 en 80 per uur in de zone 30. Zij mag het gaan uitleggen bij de politierechter en zal haar rijbewijs daar mogen achterlaten. Ook reden twee vrachtwagens te snel nabij het college. Na de middag was er een snelheidscontrole bij de Daltonschool in Zolder. Daar reden 24 van de 311 passanten te snel, bijna 8 %.  Daar werd geflitst in de zone 50.

kinderarmoede-er-waren-al-heel-wat-maatregelen

Kinderarmoede: er waren al heel wat maatregelen

Uit de cijfers van de kinderkansarmoede in Heusden-Zolder en het nieuwe plan van aanpak, zou het verkeerde vermoeden kunnen ontstaan dat er tot nu toe maar weinig is gebeurd. Het nieuwe plan borduurt voor een stuk door op de bestaande initiatieven die de afgelopen jaren door gemeente en OCMW, vaak samen met andere diensten zijn opgezet. Er is al een netwerk van diensten en organisaties die samenwerken en overleggen. De dienstverlening via Huis van het Kind (Patapoef, Hupsakee, (…) Lees het hele bericht

kinderarmoede-nieuw-huis-van-het-kind-en-acties

Kinderarmoede: nieuw Huis van het Kind en acties

Heusden-Zolder gaat de komende jaren de kinderarmoede verder aanpakken, dat blijkt uit het plan dat schepen Funda Oru maandagavond voor de commissie welzijn uit de doeken heeft gedaan. De nood aan zo’n aanpak is nog steeds acuut. In Limburg en Vlaanderen werden vorig jaar grosso modo 14,4 % kinderen geboren in kansarmoede, in Heusden-Zolder was dat 22,7 %. We zitten trouwens de jongste jaren opnieuw in stijgende lijn. De kansarmoede bij ons slaat vooral op (…) Lees het hele bericht

stappen-en-trappen-is-zo-plezant

Stappen en trappen is zo plezant

Het is de ‘week van de mobiliteit'.  De juffen en de ouderraad van  't Molenholleke stellen alles in het werk om de kinderen met fluohesjes en fietshelmen naar school te laten komen. In de kleuterschool zetten ze vandaag alle leuke aspecten van stappen en trappen extra in de verf. (foto’s Rita Grosemans)

scholenveldloop-krijgt-een-nieuwe-formule

Scholenveldloop krijgt een nieuwe formule

De gemeentelijke scholenveldloop met sportbeurs aan De Veen wordt dit jaar helemaal vernieuwd en uitgesmeerd over twee dagen. Op donderdag 26 september in de voormiddag komen de derde en vierde leerjaren aan bod. Zij doen met de klas verschillende activiteiten zoals een hindernissenloop van 600 meter en kunnen van heel wat sporten proeven op de sportbeurs met clubs uit Heusden-Zolder. Tussen 11.30 u en 12 uur loopt elk leerjaar een wedstrijdje. De kinderen van het (…) Lees het hele bericht

uitzonderlijke-schildpad-gevangen

Uitzonderlijke schildpad gevangen

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum ving vandaag in een poel in Lummen een bijzondere waterschildpad: een kruising tussen een geelwangschildpad en een roodwangschildpad. Zeer uitzonderlijk, maar volgens Rudi Oyen is het nog meer onrustwekkend dat ondanks het verkoopverbod, voortdurend deze exemplaren in de natuur worden aangetroffen. Waar ze uiteraard niet thuishoren.

dit-jaar-6-duurzame-helden-in-heusden-zolder

Dit jaar 6 'duurzame helden' in Heusden-Zolder

Heusden-Zolder is één van de 95 lokale besturen die van 18 tot 25 september deelnemen aan de ‘Week van de Duurzame Gemeente’. Dit jaar vieren ze de vierde verjaardag van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. De gemeenten engageren zich om de doelstellingen bekend te maken bij hun inwoners en personeel, om een duurzaam lokaal beleid te voeren en de eigen duurzame helden in de kijker te zetten. I

n Heusden-Zolder zijn er dit (…) Lees het hele bericht

wordt-politiezone-opgesplitst

Wordt politiezone opgesplitst?

Er wordt al een tijdje nagedacht over een eventuele fusie van de poltiezone Heusden-Zolder met een andere. Maar onder de snelwegbrug in Viversel hebben onbekenden een suggestie gedaan om de bestaande zone zelfs op te splitsen ...

e-kepe-tegene-rjege

E kèpke tegene rjêge

Tegenwoordig zie je het nog alleen bij de oudere generatie, maar vroeger was het schering en inslag bij de vrouwen die hun kapsel tegen de regen wilden beschermen: ze droege e rjêgekèpke, zo'n doorschijnend plastic dingetje. Het oogt niet fraai maar is wel efficiënt.

volgende-week-67ste-braderie-op-cite

Volgende week 67ste Braderie op Cité

De 67ste Braderie in winkelcentrum Cité komt eraan, die heeft plaats van woensdag 25 september tot en met maandag 30 september. Elke dag staan er koopjes op het programma. Meer details volgende week, maar we kunnen nu al verwijzen naar de buurtavond en het panakooitornooi op vrijdag. Op zaterdag rijden de wielertoeristen hun klassieke rit en kun je ’s avonds in de tent naar een artiestenshow met Paco Garcia, Steve Lambert, Yves Seghers, Siham en Marjan Berger. Zondag is de topdag met eerst frühshoppen en rommelmarkt en vanaf 13 uur meer dan 40 attracties en straatanimaties.

ballet-dommage-straattheater-in-heusden-zolde

Ballet Dommage: straattheater in Heusden-Zolder

Melvius! van Ballet Dommage trekt op 17, 18 en 19 september door Heusden-Zolder, 3 dagen lang dwaalt het avontuurlijk theatergezelschap van Katrien Valckenaers en Maxim Storms  hier door de straten.  Morgen fietst Ballet Dommage van Diest naar Heusden-Zolder, het zijn 4 acteurs, die versterking krijgen van een 14-koppig koor, onder wie mensen van hier. Met hun volgepakte fietsen verbazen ze (…) Lees het hele bericht

new-gym-in-de-bres-voor-felien

New Gym in de bres voor Felien

New Gym in Zolder-Centrum organiseert een FEelien Good-week, een steunweek voor Felien, het zieke dochtertje van juffrouw Katrijn. Felien lijdt aan de agressieve kinderkanker neuroblastoom en ondergaat daarvoor momenteel een peperdure immuuntherapie. De kostprijs is op 182.000 euro geschat, en de behandeling wordt momenteel niet terugbetaald. New Gym houdt daarom een steunactie van 23 tot 29 september. Iedereen die de zaal binnenkomt,  kan een gift van 5 euro (…) Lees het hele bericht

winst-voor-zolder-d

Winst voor Zolder D

In de derde provinciale B van het basketbal heeft Zolder D vandaag met 62-70 gewonnen bij Black Sheep Diepenbeek A. In vierde provinciale kreeg Zolder G een 41-71 nederlaag aangesmeerd van Orly Hasselt B.

dries-vanthoor-6de-en-2de-in-hockenheim

Dries Vanthoor 6de en 2de in Hockenheim

Dries Vanthoor heeft een goed weekend achter de rug in het Duitse Hockenheim waar de voorlaatste manche van de ADAD GT Masters werd gereden. Samen met zijn Zwitserse ploegmaat Riccardo Feller kon hij gisteren zijn Audi op een zesde stek plaatsen in de eerste race. Ze hadden daarvoor een inhaalrace moeten doen, nadat ze pas als 13de startten. Eigenlijk eindigden ze 7de maar ze schoven een plaatsje op na de diskwalificatie van een rijder voor hen. Vandaag ging het nog stukken beter. Ze vertrokken vanuit derde stelling en konden uiteindelijk de tweede plaats bemachtigen. Met nog één race te gaan, staan Vanthoor-Feller derde in het kampioenschap. 

jochen-hahn-voor-de-tweede-keer-de-snelste

Jochen Hahn voor de tweede keer de snelste

Het ging er vandaag iets minder heftig aan toe dan gisteren, maar dat wil niet zeggen dat de truck races op Circuit Zolder ook maar enkele minuten voor verveling zorgden. Integendeel. De eerste race van vandaag werd gewonnen door Jochen Han, die zijn Iveco al de tweede keer dit weekend op de eerste plaats nestelde. Hij werd op het podium geflankeerd door Adam Lacko (Freightliner) en Norbert Kiss (Mercedes Benz). De vierde en laatste race van dit weekend was dan weer voor Antonio Albacete in een Man. Hij ging André Kursim (Iveco) en René Reinert (Iveco) net vooraf. Het mooie weer, het spektakel op de baan en het vele fraais dat in de paddock en daarbuiten te bewonderen viel, lokte vandaag veel volk naar het circuit. (foto’s Ann Jordens)

hanne-gevers-twee-keer-op-het-podium

Hanne Gevers twee keer op het podium

Hanne Gevers is momenteel in bloedvorm. Na het wegseizoen heeft ze zich volop in het veldrijden gestort en hoe. Dit weekend stond ze liefst twee keer op het podium. Gisteren behaalde ze een derde plaats in Vorselaar en vandaag werd ze zelfs tweede in Wiekevorst. Hoeft het nog te verbazen dat het aantal supporters van Hanne voortdurend aangroeit!

vlaamse-kermis-aan-sporthal-olympia

Vlaamse kermis aan sporthal Olympia

Ook vandaag kwam weer heel wat volk naar Sporthal Olympia afgezakt. De decibels lagen er heel wat lager dan zaterdagavond, want Sabine en Eric hadden een programma samengesteld dat  helemaal in het teken stond van de kinderanimatie, de Vlaamse volksspelen, springtkasteel, henna tattoos, … en smullen van de barbecue. (foto’s David Amgad)

olditmers-en-exclusieve-wagens-voor-tybo

Olditmers en exclusieve wagens voor Tybo

Bij paardenhouderij Jolucu in de Havenstraat had vandaag een benefiet plaats voor Tybo, het jongetje dat aan kanker lijdt. Er stond heel de dag door animatie op het programma, er was een optreden van de band 50 Shades. Maar de blikvanger in het geheel was de verzameling van mooie oldtimers en exclusieve wagens die er hun opwachting maakten. (foto’s Jean Vandevoort)

ook-voor-de-jongsten-is-de-muze-ingewijd

Ook voor de jongsten is de Muze ingewijd

Zondagnamiddag bracht Beeldsmederij De Maan een prachtvertelling. 'De Tuin van de Walvis', is
een kruisbestuiving tussen theater, muziek, video en luisterspel, een formule die de jonge toeschouwers duidelijk boeide. (foto Herman Eerdekens)

doelpuntenkermis-bij-sk-06

Doelpuntenkermis bij SK 06

In de vierde provinciale C heeft SK Heusden 06 de bezoekers uit Landen gastvrij ontvangen, ze kregen liefst 6 doelpunten aangeboden, uitslag: 6-0.

anadol-maakt-er-walk-over-van

Anadol maakt er walk-over van

In de derde provinciale had FC Anadol weinig moeite met Kaullille, de droge 4-0 cijfers spreken voor zich.

pallen-maakt-hattrick-voor-kvv

Pallen maakt KVV-hattrick, Bolderberg scoort vlot

In de tweede provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder Zutendaal met 4-1 verslagen Arne Pallen maakte een hattrick. En ook in Bolderberg konden ze meermaals juichen (foto Yves Maex), want Herderen-Millen kreeg een 5-1 toegediend.

kwb-bolderberg-naar-pari-daiza

KWB Bolderberg naar Pari Daiza

De KWB van Bolderberg bracht gisteren een bezoek aan Pari Daiza. (foto Roger Convents)

zolder-staat-stil-bij-100-jaar-maricolen

Zolder staat stil bij 100 jaar Maricolen

Op 25 september is het precies 100 jaar geleden dat de zusters Maricolen zich in Zolder-Centrum vestigden. 6 dagen later startten ze al met de uitbreiding van het onderwijs. Een eeuw lang hebben de Maricolen hun stempel gedrukt op het onderwijs in Zolder en dat laat de Heemkundige Kring niet ongemerkt voorbijgaan. Er werd een werkgroep 1919-2019 in het leven geroepen. Die geeft een boek uit met de geschiedenis van de Maricolen. Dat wordt op 30 oktober om 19 uur voorgesteld in de bibliotheek. Het zal € 30 kosten, maar bij voorinschrijving voor 14 oktober betaal je € 25, via BE25 9733 7190 2882 van werkgroep 1919-2019. Elke zaterdag en zondag van november kun je tussen 14 en 16 uur in de museumruimte onder de kerk van Zolder ook een tentoonstelling bezoeken over de geschiedenis van de Maricolen en het katholiek onderwijs in Zolder. 

guido-belcanto-vertaalt-pijn-in-muziek

Guido Belcanto vertaalt pijn in muziek

Vanavond bracht Guido Belcanto in Muze de première van zijn nieuwe programma. Daarin put hij uit zijn 14 albums en meer dan 200 liedjes. Zijn muzikale broederschap steunde hem op het podium, het enthousiaste publiek deed dat vanuit een uitverkochte zaal. (foto’s Herman Eerdekens)
 

olympia-zette-zich-zelf-on-fire

Olympia zette zichzelf 'on fire'

Ambiance vanavond in de tent aan de sporthal in Heusden voor ‘Olympia on Fire’. De band ‘Cover on the rocks’ zorgde al voor een stevig stukje ambiance en nadien trok dj Wezlee die lijn helemaal door tijdens de fuif. Morgen breien ze er daar nog een verlengstuk aan met vanaf 15 uur een familiedag met kinderanimatie, Vlaamse kermis en volksspelen en de onvermijdelijke barbecue. (foto’s David Amgad)

zolder-a-wint-in-stevoort

Zolder A wint in Stevoort

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A zaterdagavond bij Stevoort B gewonnen met 64-69. Ook Zolder B won in tweede provinciale van Stevoort C met 70-95. In derde A verloor Heusden B van Bilzerse B met 71-63. en versloeg Zolder C Stevoort D met 90-89. In vierde provinciale kreeg Zolder E een pak voor de broek van Zonhoven B: 66-26. Zolder E moest ook al het onderspit delven tegen Lummen D, 40-79. Kajoba won met 55-77 bij As C.

duitse-herders-tonen-zich-van-hun-beste-kant

Duitse herders tonen zich van hun beste kant

Wie geboeid is door Duitse herders kreeg vandaag bij hondenclub Hauweycken in de Schansstraat prachtige exemplaren te zien van dit ras. Een keurmeester onderwierp hen aan een kritische blik om te oordelen of ze aan de rasstandaard en de bouwkenmerken voldoen. Daarnaast moesten de honden met hun begeleider aantonen dat ze gehoorzaam zijn, hun bijtwerk op de correcte manier doen en  zich sociaal gedragen. (foto’s David Amgad)

rc-9-ladies-strijdend-ten-onder-in-luxemburg

RC 9 Ladies strijdend ten onder in Luxemburg

 In het rugby hebben de dames van RC9 Heusden-Zolder vandaag al meteen hun verste verplaatsing van het seizoen gemaakt: Walferdange in Luxemburg, een ritje van 2,5 uur. De bezoeksters moesten lang verdedigen in hun eigen try-zone. 20 minuten lang konden ze Walferdange in bedwang houden, maar toen scoorde de thuisploeg na een mooie actie de eerste 7 punten. Net voor de rust kon RC 9 met een snelle penalty en mooi samenspel een try maken, zo stond het 7-5. (…) Lees het hele bericht

winst-voor-wieze-verlies-voor-rp

Winst voor Wieze, verlies voor RP

In het bedrijfsvoetbal heeft VK Wieze Boys A met 0-4 gewonnen bij SV de Condé. RP Products ging thuis met 0-1 de boot in tegen Weerstand Zonhoven. In de tweede afdeling versloeg Wieze Boys B Cosmos Spouwen met 2-0.

flaneren-tussen-de-trucks

Flaneren tussen de trucks

Het was volop racen in de zon vandaag op Circuit Zolder. Heel wat liefhebbers kwamen al flaneren tussen de showvrachtwagens en de infostands. Daar was ook heel wat te beleven. En het Limburgse transportbedrijf H.Essers liet duidelijk merken dat het naamsponsor geworden is. Anderen genoten van de races op circuit, zoals die van de antieke formule-wagens. De trucks kwamen ook al op de baan. De Duitser Jochen Hahn realiseerde met zijn Iveco de superpole en trok ook in de eerste race het laken naar zich toe. En ook na de tweede race stond Iveco op het hoogste schavotje, deze keer met René Reinert als overwinnaar. (foto’s Ann Jordens)

vandaag-gezien-103

Vandaag gezien

Jan Leijskens kon het niet laten om wat fototruken boven te halen bij deze wortelende inktzwam.

koept-mer-giene-kamelot

Koept mèr giene kamelot

Lût och mèr giene kamelot oansmere, dat hoor je soms wel eens zeggen als waarschuwing dat je geen rommel of bucht mag kopen. Moe of wei, da gûn we hê niet zegge.

de-kijk-van-richie-382

De kijk van Richie

Ze kreeg groen licht na de medische testen.

veel-interesse-in-jaarprogramma-van-neos

Veel interesse in jaarprogramma van NEOS

Tijdens een druk bijgewoonde startnamiddag – net geen 100 aanwezigen – stelde Neos Heusden-Zolder zijn programma van het nieuwe werkjaar voor. Dat biedt een rijke variatie aan activiteiten met in volgende maand als blikvanger een drieluik van gekende politieke analisten. Op donderdag 10 oktober is Ivan De Vadder te gast. Op maandag 21 oktober komt Hendrik Vos en op 4 november sluit Rik Van Cauwelaert de reeks af. De voordrachten vinden plaats in het Kreabotheater in Boekt (ingang via achterzijde H.Hartkerk) en beginnen om 19 uur. Niet-leden betalen 10 euro per voordracht. (foto Trudo Groffi)

racetrucks-veroveren-zolder-centrum-1

Racetrucks veroveren Zolder-Centrum

De truckparade was vrijdag in de vooravond als het ware de proloog van de truckraces die Circuit Zolder dit weekend inpalmen. Het Heldenplein liep vol met pk-monsters en daarvoor was heel wat belangstelling. De deelnemers aan de FIA European Truck Grand Prix zijn immers niet zomaar ‘camions’, het zijn brullende kanjers die enorm snel gaan en letterlijk door de bochten scheuren. Dat deden ze vrijdagavond niet in Zolder-Centrum, maar ze zijn wel in een dik uur tijd duizenden keren gefotografeerd en de rijders hadden niet geen kramp in de hand van de vele handtekeningen. (foto’s Ann Jordens)

paul-coolen-is-aangekomen-in-istanboel

Paul Coolen is aangekomen in Istanboel

Mission completed. Deze namiddag is Paul Coolen Istanboel binnengefietst. Het was een waanzinnige intocht door het verschrikkelijk drukke verkeer, de zware hellingen en bovendien een stevige tegenwind. Istanboel is een megastad met naar schatting 17 miljoen inwoners waar je niet rustig kunt binnenrijden, alleen drukke autowegen bieden een toegang. Na 8 uur fietsen en continu opletten dook de Bosporus op die Europa van Azië scheidt. Even later passeerde hij hét symbool van Istanboel, de Hagia Sophia of Aya Sophia, vroeger een kathedraal, dan moskee en nu een museum. Na 3300 km, 31 dagen non stop fietsen zonder tegenslagen ging op die plek de fiets triomfantelijk de hoogte in. In Heusden-Zolder wordt gefietst van H tot Z, in Europa deed Paul dat van K tot I, van Kopenhagen tot Istanboel.

vandaag-gezien-102

Vandaag gezien

Een tafereel in Heusden-Centrum. De voorbije periode hebben de bijen en de hommels zich tegoed gedaan aan de zonnebloemen, en nu staat er een rijkelijke feesttafel met pitten klaar voor de meesjes.

wereldbeker-veldrijden-gaat-van-start

Wereldbeker veldrijden gaat van start

Morgen, zaterdag, gaat de Wereldbeker veldrijden van start, die bestaat uit 9 manches. Zaterdag mag Iowa City in de Verenigde Staten het startschot geven. Op 22 september volgt met Waterloo een tweede Amerikaanse cross. Op 22 oktober volgt het Zwitserse Bern, 16 november is het aan Tabor in Tsjechië. Dan komen er 3 Belgische crossen: 24 november in Koksijde, 22 december in Namen en op 26 december, Tweede Kerstdag, traditiegetrouw Heusden-Zolder met een cross op en rond het circuit. Op 19 januari volgt Nommay-Pays de Montbéliard in Frankrijk en op 26 januari mag het Nederlandse Hoogerheide afronden. (foto Jan Leijskens)

laat-je-fiets-labelen-aan-het-station

Laat je fiets labelen aan het station

Fietsdiefstallen blijven een vervelende plaag. Zo zijn vooral de stations een terrein waar dieven graag hun slag te slaan, en dat terwijl de treingebruikers precies worden aangespoord om met de fiets te komen. De NMBS houdt daarom van 18 tot en met 24 september een grote sensibiliseringsactie in heel wat stations. Het is de bedoeling mensen aan te sporen om hun fiets goed te sluiten en vooral te laten labelen, want die wordt meteen minder aantrekkelijk voor dieven. De gemeenschapswachten kunnen je fiets labelen op woensdag 18 september van 16 tot 19 uur aan het station van Zolder en op vrijdag 20 september van 16 tot 19 uur aan de treinhalte in Heusden. Vergeet je identiteitskaart niet mee te brengen.

gabriel-rios-bekoort-muze-publiek

Gabriël Rios bekoort Muze-publiek

Gabriël Rios gaf gisteravond een solo-concert in de Muzeschouwburg. Hij bracht er mooie versies van zijn hits en ook enkele minder bekende nummers. Als bisnummers voerde hij enkele Spaanstalige traditionals uit, en dat viel erg in de smaak van het publiek. (foto’s Lenscollectief)

de-nieuwe-muze-al-op-kruissnelheid

De nieuwe Muze al op kruissnelheid

De openingsspeeches zijn gearchiveerd, de eerste muzieknoten galmen nog na, maar dit weekend gaat het nieuwe seizoen in het al even nieuwe Muze echt van start. En het wordt meteen bijzonder druk. Vanavond laat Stijn Meuris de toeschouwers meekijken in het hoofd van Stephen Hawking. Het wordt een voorstelling met verhaal, animatie en muziek want Meuris brengt ruim 20 muzikanten van Room 13 mee. Tickets: € 22, € 19 (vvk). Morgen staat Guido Belcanto op het podium. Hij brengt er de (…) Lees het hele bericht

wielemie-heeft-nu-ook-haar-laatste-wens-afgevinkt

Wielemie heeft nu ook haar laatste wens afgevinkt

Onder massale mediabelangstelling heeft Marieke Vervoort vandaag op Circuit Zolder haar laatste wens vervuld: een aantal rondes rijden in een racewagen. Ze mocht mee met racer Niels Lagrange uit Pelt in zijn Lamborghini Huracan Evolution. Terwijl de gezondheid van Wielemie blijft achteruit gaan, werkt ze haar bucket list af en vandaag kon ze de laatste wens aankruisen. Dat was niet evident want er staat normaal maar één zetel in een racebolide, dus moest (…) Lees het hele bericht

wordt-het-een-korte-gemeenteraad

Wordt het een korte gemeenteraad?

De oppositie komt meestal wel aandraven met bijkomende punten, verhaaltjes of informatieve vragen, maar voorlopig kondigt de gemeenteraad van donderdag 26 september zich als kort aan. Er staan momenteel immers maar 7 punten op de agenda van de openbare zitting. De concessie voor het domein Bovy met De Winning moet verlengd worden. Het gaat om de uitbating van de brasserie, café, hotel en een deel van de buitenruimte. Op 24 juli hebben gemeente en De Winning (…) Lees het hele bericht

opnieuw-254-bestuurders-geflitst-aan-scholen

Opnieuw 254 bestuurders geflitst aan scholen

Ook vandaag hield de politie weer controles in de buurt van verschillende scholen in Heusden-Zolder. Dat gebeurde met de patrouillewagen, een anonieme auto en de flitsauto. Sommige overtreders kwamen er met een verwittiging van af, anderen krijgen de rekening. Zo werden 2 wagens geverbaliseerd omdat ze op het zebrapad geparkeerd stonden, 2 bestuurders – van wie één in een vrachtwagen – gebruikten de gsm aan het stuur. Aan de Sint-Jan Berchmans school in Viversel zijn (…) Lees het hele bericht

ook-berkenbos-heeft-een-nieuwe-speelhoek

Ook Berkenbos heeft een nieuwe speelhoek

Vandaag was het de beurt aan de opvanglocatie van ’t Klim-Op-Ke in Berkenbos om zijn nieuwe speelhoek te openen. Vorige week was dat al in Heusden en Zolder gebeurd. Schepen Dirk Schops mocht de kinderen verwelkomen in de nieuwe speelomgeving waar ze zelf hun keuzes kunnen maken en meer allemaal samen zullen spelen en daarbij elkaar ook helpen en leren van elkaar.

62-reed-te-snel-in-sint-maartenlaan

62 % reed te snel in Sint-Maartenlaan

De politie van Heusden-Zolder heeft gisteren een tweede snelheidscontrole aan de schoolpoorten gehouden. ’s Morgens stond de flitsauto in Eversel, op de Everselkiezel. 10 van de 89 auto’s reden daar te snel. ’s Middags is de flitscamera opgesteld in de Sint-Maartenlaan in Berkenbos. Een heel ander cijfer daar: liefst 73 van de 117 wagens zijn daar geflitst. Dat is 62 %. 90 % van de overtreders reed tussen 37 en 46 km per uur. Doordat de snelheden nog binnen de perken bleven, moet niemand zijn rijbewijs inleveren. 
 

morgen-parade-van-racetrucks-door-zolder

Morgen parade van racetrucks door Zolder

Dit weekend wordt Circuit Zolder ingenomen door de pk-monsters van de FIA Truck Grand Prix. Het zullen ongetwijfeld weer straffe races worden. Wie al die krachtpatsers al eens van dichtbij wil bekijken, heeft daartoe morgen de kans tijdens de parade. Om 17.30 vertrekken de trucks onder begeleiding op het circuit en rijden zo richting Heldenplein. Aan het gemeentehuis zullen ze tot ongeveer 19 uur blijven staan en krijgt iedereen de kans om uitgebreid te fotograferen en kennis te maken met de rijders en de teams.

een-herfstochtend-aan-de-kluis

Een herfstochtend aan de Kluis

De omgeving van de Kluis van Bolderberg biedt zowat elke dag van het jaar een ander beeld. Maar op herfstochtenden wordt het zelfs een beetje sprookjesachtig. (foto's Roger Convents)

regisseur-en-producent-stellen-dorien-b-voor

Regisseur en producent stellen Dorien B. voor

In The Roxy Theatre had woensdagavond de Ladies Night plaats met deze keer de gloednieuwe film ‘The Best of Dorien B.’ de opener van het filmfestival van Oostende. Het is een tragikomedie rond een vrouw wiens leven door allerlei plotse ontdekkingen een heel andere wending neemt. Naast de productpresentaties kregen de aanwezige dames dus de film met een nabespreking door regisseur Anke Blondé en producent Dries Phlypo. De aangekondigde acteurs moesten verstek geven. De film gaat vanaf vrijdag ook in de gewone programmatie van The Roxy Theatre. (foto’s Marina Poelmans)

sint-vincentius-zoekt-een-concierge

Sint-Vincentius zoekt een conciërge

Sint-Vincentius Heusden-Zolder wil een huurder onderbrengen in het appartement van zijn centrum die tegelijk de rol van conciërge op zich neemt. Zoals bekend ligt Sint-Vincentius in de Sint-Lutgardisstraat 87. Geïnteresseerden kunnen voor 23 september contact opnemen met freddy.mantels[!]skynet.be tel. 011 57 14 36 of christiane-gielis[!]telenet.be  tel. 011 57 47 55. Dan worden de huurvoorwaarden besproken en de diensten die van de conciërge verwacht worden. 

hulpdiensten-actief-in-de-koolmijnlaan

Hulpdiensten actief in de Koolmijnlaan

In de Koolmijnlaan kwam vanmorgen een vrouw ongelukkig ten val. Ze raakte gewond, er kwam een ambulance aan te pas om haar naar het ziekenhuis te brengen. Even voordien was ook al de brandweer in de Koolmijnlaan verschenen. Na een oproep voor een brandgeur in een keuken, bleek de elektrische bedrading aan het smeulen te zijn, maar van een echte brand was geen sprake.

jumbo-heeft-zijn-vergunning-aangevraagd

Jumbo heeft zijn vergunning aangevraagd

Er komt schot in het dossier van supermarktketen Jumbo. Nadat al eerder zijn komst naar winkelcentrum Cité bekendraakte, heeft de keten nu ook een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente. Jumbo België deed dat samen met projectonwikkelaar Bart Cresens. In eerste instantie gaat het om de afbraak van Bouw- & Doe-Het-Zelf-Markt Thielens – bij iedereen nog gekend als de ‘Amerikaanse Stock’- en de twee woningen ernaast. Het is de bedoeling nog dit jaar met de afbraak te starten, Thielens is trouwens met de uitverkoop bezig. Daarna komt er een nieuwbouw met kleinhandelsruimtes, een parking, 18 appartementen en dus een supermarkt. 

houdt-nieuwe-verlichting-beter-stand

Houdt nieuwe verlichting beter stand?

De straatlantaarns op de middenberm in de Guido Gezellelaan zijn al ettelijke keren aangereden en vervangen. Nu worden ze ineens allemaal weggenomen en wellicht vervangen door duurzame verlichting. Hopelijk kunnen die ook wat duurzamer blijven staan ...  (foto Julien Maebe) UPDATE Ondertussen zijn alvast de nieuwe palen gezet. (foto onder)

paul-coolen-viert-verjaardag-in-turkije

Paul Coolen viert verjaardag in Turkije

Paul Coolen zit ondertussen een eind over de 3000 km en mag vandaag zijn 63ste verjaardag op de fiets vieren. Hij bevindt zich op 2 fietsdagen van Istanboel. De voorbije 2 dagen is hij de Balkan-bergen in Bulgarije uitgereden en verder door het vlakkere zuiden met immense landbouwgebieden en pittoreske dorpjes. Aan de Turkse grens moesten truckers tot 12 uur aanschuiven maar voor een fietser geldt die wachttijd natuurlijk niet. Voor Paul voelt Turkije uiteraard (…) Lees het hele bericht

ze-zijn-weer-overal-bezig

Ze zijn weer overal bezig

De foto hierboven kregen we van verschillende verontwaardigde lezers binnen, ze passeerden in de Mangelbeekstraat na een fietstocht door de natuur of op de terugweg van hun werk en werden dan met deze berg kabels geconfronteerd. Je houdt het niet voor mogelijk. En op de foto hieronder komt uit de Molenstraat waar tussen 22 uur gisteravond en 6 uur vanochtend enkele matrassen tussen de glasbollen werden gepropt.

een-waterpistool-met-een-speciale-lading

Een waterpistool met een speciale lading

Een incident tussen kraampjesuitbaters aan de basiliek van Scherpenheuvel vorige zaterdag, krijgt een uitloper tot in Heusden-Zolder. Er was een ruzie ontstaan tussen twee concurrerende kraampjesuitbaters, die al jaren op gespannen voet leven. Een vrouw uit Scherpenheuvel spoot daarop met een waterpistool op haar twee concurrenten, een echtpaar uit Tielt-Winge. Die hadden last van irritatie en vreesden al snel dat ze niet met wijwater van Scherpenheuvel waren (…) Lees het hele bericht

schermutseling-in-de-kapelstraat

Schermutseling in de Kapelstraat

De politie is gisterennamiddag moeten tussenbeide komen bij een schermutseling in de Kapelstraat tussen een buurtbewoner en een bewoner van het opvangcentrum van het Rode Kruis. Wat er precies gebeurd is, wordt nog onderzocht, maar een woordenwisseling tussen beiden ontaardde in een vechtpartij. De buurtbewoner raakte daarbij lichtgewond. Volgens de politie is het nog niet duidelijk wie eerst geweld heeft gebruikt. Aan de hand van camerabeelden kon de bewoner in (…) Lees het hele bericht

vrachtwagen-botst-tegen-elektriciteitspaal

Vrachtwagen botst tegen elektriciteitspaal

Een bestuurder van een lichte vrachtwagen die vanmiddag vanuit de Terlaemenlaan de Westlaan indraaide, schoof daar van de weg en kwam er tegen een elektriciteitspaal terecht. De vrachtwagen raakte zwaar beschadigd maar de chauffeur bleef ongedeerd. Tijdens de takelwerkzaamheden door depannage Schops, zorgde de brandweer ervoor dat de paal niet kon omvallen. 

artikel-27-naar-oude-muze

Artikel 27 naar oude Muze

Terwijl de nieuwe MUZE volop in de aandacht staat en Art 27 vzw tentoonstelt in Sint Oda in Pelt, werd toch nog tijd gemaakt voor een eerste bezoek aan de locatie van Artikel 27 in 2019. De jaarlijkse kunsttentoonstelling in november viert de negentiende editie in de oude Muze in de Dekenstraat. Zo wordt er op een feestelijke en artistieke manier afscheid genomen van het oude gebouw.

wil-je-ook-een-dorpstuintje-bewerken

Wil je ook een dorpstuintje bewerken?

Voor wie op zoek is naar een nieuwe hobby of zijn eigen gezonde groenten wil kweken, zijn de dorpstuintjes een oplossing. Lekker wroeten in een tuintje, naast gelijkgestemden, en later op het seizoen met je eigen biologische groenten naar huis gaan … Langs de Trage Weg ter hoogte van Schootstraat 66 vind je de dorpstuintjes. Ben je geïnteresseerd? Surf dan snel naar www.dorpstuintjes.be en doe je aanvraag via het webformulier. 

neos-zat-in-de-kongo

Neos zat in de Kongo

Neos Heusden-Zolder wandelde door de ‘Kongo’, een niet zo gekende brok mooie natuur tussen ’t Routeke en Kayenberg in Heusden-Zolder. (foto: Trudo Groffi)

118-bestuurders-te-snel-in-zone-30

118 bestuurders te snel in zone 30

Na preventieve controles in de eerste schoolweek, is politie Heusden-Zolder vandaag gestart met het repressieve luik van de actie. De flitswagen werd opgesteld in de zone 30 aan De Luchtballon in de Schansstraat, zowel bij het begin als het einde van de school.  Er werden 246 wagens gecontroleerd, waarvan 118 bestuurders te snel reden. Kleine nuance: 40 % van de overtreders reed maximaal 40 km/u. ‘s Morgens reed ruim 58 % te snel, ’s middags 38 %. Er werden geen rijbewijzen ingetrokken. De actie ‘veilig schoolverkeer’ loopt nog tot en met 20 september. 

ook-eldi-komt-naar-winkelcentrum-cite

Ook Eldi komt naar winkelcentrum Cité

Ook de electroketen Eldi komt naar het winkelcentrum Cité. De winkel komt op de nieuwe site aan de achterzijde van de nieuwe Lidl. Een openingsdatum is nog niet gekend, maar de keten is wel op zoek naar een gerant voor zijn nieuwe vestiging. Eldi komt naast de speelgoedketen Toy Champ die al eerder zijn komst naar Heusden-Zolder aankondigde. Aan de voorzijde langs de Koolmijnlaan opent de nieuwe Lidl op 23 oktober zijn deuren. Daar is alles in volle afwerking. Aan de achterzijde – tussen de verschillende winkels in – wordt ondertussen koortsachtig gewerkt aan grote parkings met bijhorende wegen.

werken-aan-bushaltes-zijn-over-halfweg

Werken aan bushaltes zijn over halfweg

De werken aan de nieuwe, toegankelijke bushaltes in de Brugstraat ter hoogte van Kerkenblookstraat en Kruiswegstraat zijn ondertussen al meer dan halfweg. Aan de kant van de Kruiswegstraat is de halte zo goed als afgewerkt, aan de Kerkenblookstraat is alles uitgegraven. Overdag moet je nog rekening houden met de tijdelijke verkeerslichten dus. Over enkele weken moet alles klaar zijn.

wordt-de-derde-rijstrook-doorgetrokken-tot-genk

Wordt de derde rijstrook doorgetrokken tot Genk?

De derde rijstrook op de E 314 tussen Lummen en Zolder-Terlaemen is ondertussen al een tijdje in gebruik. Nu start AWV een onderzoek naar de mogelijkheid voor een derde rijstrook in de middenberm op de E314 tussen Zolder-Terlaemen en Genk-Centrum. Daarbij wordt rekening gehouden met de natuur en er wordt een MER-studie uitgevoerd. Er komt ook een publieke inspraakronde. Zo is er in Heusden-Zolder een infomarkt op maandag 30 september van 16 tot 20 uur in de Jogem. In het voorjaar van 2020 wordt dan een voorkeursontwerp opgemaakt.

een-bedankje-voor-voorbeeldige-bestuurders

Een bedankje voor voorbeeldige bestuurders

De gemeente roept inwoners op om de raamaffiche ‘control cruisers’ op te hangen. Het gaat om een positieve actie om bestuurders te danken voor hun voorbeeldig rijgedrag. Een onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde leerde dat een grote meerderheid van de bestuurders bereid is zich aan de snelheidslimiet te houden, maar daar soms een geheugensteuntje voor nodig heeft. Daarnaast blijken ook heel wat mensen bereid te zijn om bestuurders die zich aan de snelheidsbeperking houden, te bedanken. Vanaf half september kun je zo’n bordje ophalen in het gemeentehuis, maar de voorraad is beperkt.

limburgs-lanschap-huldigt-nieuwe-gebouw-in

Limburgs Lanschap huldigt nieuwe gebouw in

Op deze Openmonumentendag zette ook Limburgs Landschap de deuren open in het Domherenhuis. Dat gebeurde eerst met een inhuldigingsplechtigheid van het nieuwe hoofdkwartier. Er waren toespraken van directeur Frans Verstraeten, voorzitter Pierre Van Haelst en schepen Marleen Hoydonckx. Die knipten nadien samen het lint door. Het publiek kon vervolgens de nieuwe kantoren van de natuurbeheersvereniging bekijken. Maar iedereen kon ook op verkenning door het historische centraal gebouw van het Domherenhuis dat een aantal historische voorwerpen toonde. Er wordt trouwens een nieuwe bestemming voor gezocht. Anderen gingen mee met de geleide rondleiding door de Mangelbeekvallei.  (foto’s Jan Leijskens)

steven-de-bruyn-en-mjo-op-muzepodium

Steven De bruyn en MJO op Muzepodium

In de Muzeschouwburg stonden The Muze Jazz Orchestra en Steven De bruyn zondagnamiddag op het podium. Ze voerden 'Harpo Suite' uit, een recente compositie van Steven. Daarna brachten ze nogmaals een uitvoering van de 'Suite voor de Laatste Mijn', met de beeldmontage van Remo Perrotti en Levi Calcagnile. (foto's Lenscollectief)

zilver-en-record-voor-avt-dames

Zilver en record voor AVT-dames

Op de Belgische kampioenschappen zijn de AVT-dames tweede geworden in de estafette 4 x 200 meter. Lore van der Gaast, Rani Rosius, Lauryn Adewoye en Maithe Davids vestigden bovendien een nieuw Limburgs record en ze liepen het 31 jaar oude clubrecord van AV Toekomst van de tabellen.

pak-volk-op-verkenning-door-cc-muze

Pak volk op verkenning door CC Muze

De Openmonumentendag viel samen met het openingsweekend van cultuurcentrum Muze. Ideaal dus om een pak inwoners mee op sleeptouw te nemen en hen te tonen hoe een modern cultuurcentrum perfect kan geïntegreerd worden in een historisch gebouw. Alle rondleidingen waren lang vooraf volgeboekt en de reacties waren enthousiast. (foto' s Ria De Clerck)

sint-martinus-wint-in-eigen-huis

Sint-Martinus wint in eigen huis

Bij de Sint-Martinusgilde in Berkenbos had zondagnamiddag de traditionele gemeentelijke wisselschieting op staande wip plaats. Daarin nemen de boogschuttersgildes van Heusden-Zolder het tegen elkaar op. Het werd een lange spannende strijd en uiteindelijk mochten burgemeester Mario Borremans en schepen Dirk Schops de wisseltrofee overhandigen aan de thuisschutters. De Sint-Martinusgilde totaliseerde 90 punten, tweede werd de OLV-gilde Heusden met 79 punten voor Oud Heusden met 72. Hal werd vierde met 67 en Zolder vijfde met 52. Bjorn Vanhoudt was de beste schutter bij de heren, Kristel Leyssens bij de dames en Faye Antioniak scoorde het best bij de jeugd. 

de-mooiste-vogelverschrikkers-van-eversel-ubbersel

De mooiste vogelverschrikkers van Eversel/Ubbersel

De Zomer van de Vogelverschrikker zit erop en in Eversel en Ubbersel hebben ze zondagnamiddag alvast de prijzen uitgereikt. De vogelverschrikkers overleefden 3 hittegolven, enkele windgolven en een handvol stortbuien. Alle lof voor de makers dus en ook de vele bezoekers waren enthousiast. Dat blijkt uit de hoge quoteringen die ze kregen. De winnaar van de publieksprijs (foto boven) stak met kop en schouder boven de rest uit.
Daarnaast waren er de laureaten van de (…) Lees het hele bericht

anadol-wint-in-gestel

Anadol wint in Gestel

In de derde provinciale B won FC Anadol met 1-2 op het terrein van VK Gestel. 

kvv-geeft-het-weg-in-slotminuut

KVV geeft het weg in slotminuut, Bolderberg wint

 In de tweede provinciale van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder 2-2 gelijkgespeeld op het veld van Jeuk. De thuisploeg maakte gelijk in de slotminuut. Bolderberg FC won met 1-4 bij Vlijtingen.

dit-kun-je-toch-niet-menen

Dit kun je toch niet menen ...

Is dit nu een cynische grap, gewoon vergetelheid of echt realiteit … in de Knaepenstraat is gewoon een zak met flessen en bokalen gedumpt bij de glascontainer. Gewoon alles naar schatting 1,40 meter hoog in het gat steken en er was geen probleem …

wereldrecord-mustangs-werd-verpulverd

Wereldrecord Mustangs werd verpulverd

Het is dus gelukt op de Ford-testbanen in Lommel: het wereldrecord met het grootste aantal Mustangs is verbroken. Het record stond op een Mexicaanse organisatie met 960 en de gerechtsdeurwaarder in Lommel telde er liefst 1321. Een gigantische verbetering dus, en daartussen zat ook een hele inbreng vanuit Heusden-Zolder, zowel van Adelbert Engler als van andere Mustang-bezitters. Vanuit de lucht werd alles aanschouwd door 4 P51 Mustangs, het vliegtuig dat we in Heusden tijdens Mustang Fever ook al hebben gezien. (foto’s Lieven Kaerts)

hotel-de-pits-wil-dubbel-zo-groot-worden

Hotel De Pits wil dubbel zo groot worden

Hotel De Pits aan de Sterrenwacht wil aanzienlijk uitbreiden. Er zouden liefst 23 hotelkamers en vergaderfaciliteiten bijkomen. Dat is quasi een verdubbeling van de huidige capaciteit.  Daarvoor loopt momenteel een vergunningsaanvraag. Voor zijn uitbreiding zou het hotel het naastliggende perceel gebruiken dat deels bebouwd is. In de nieuwe vleugel zijn 12 kamers gepland op de gelijkvloerse verdieping, 11 op de tweede verdieping en op de derde zouden dan de vergaderlokalen (…) Lees het hele bericht

chirobeats-is-een-heuse-klassieker

Chirobeats is een heuse klassieker

Aan de Jogem had zaterdagavond en -nacht Chirobeats plaats. Dat is één van de grootste fuiven van het jaar in Heusden-Zolder, eentje met een stevige traditie. De Zolderse chiro laat daarbij niets aan het toeval over, alles is geregeld tot puntjes: van mooie tent, licht en geluid, security, … en uiteraard komt er heel wat volk naar afgezakt. Dit jaar mocht dj Kenn Colt als top of the bill aantreden, een dj uit Heusden-Zolder die ondertussen tot over de landsgrenzen bekend is. (foto’s David Amgad)

heusden-b-start-met-winst

Heusden B start met winst

 In de derde provinciale A van het basketbal verloor Zolder C zaterdagavond in Pelt B met 68-53. Heusden B versloeg As A met 52-43.  In vierde provinciale won Kajoba met forfaitcijfers van Bilzerse C. 

nederlaag-voor-sk-06

Nederlaag voor SK 06

 In de vierde provinciale C heeft SK Heusden 06 zaterdagavond met 4-2 verloren bij FC  Alken B. 

bedrijfsvoetbal-iedereen-wint-2

Bedrijfsvoetbal: Iedereen wint

 In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A FC Tamara verslagen met 3-1. RP Products won met 1-3 bij FC Berg. In de tweede afdeling klopte Wieze Boys B Aviaclub met 2-3.

benefiet-geeft-kemphanencup-extra-glans

Benefiet geeft Kemphanencup extra glans

De Kemphanencup, het tornooi waarmee RC 9 alle liefhebbers en potentieel geïnteresseerden naar de Vrijheid-terreinen wil lokken, kende vandaag een heel succesvolle editie. Daar had niet alleen het gevulde programma mee te maken waarbij nieuwe, jong en ervaren spelers allemaal tussen de lijnen kwamen. Het was ook een benefietevent voor de families van de omgekomen brandweermannen en voor de gewonde Arno Barzan die zelf een speler van RC 9 is. Dat goede doel lokte nog extra veel sympathisanten. (foto’s David Amgad)

gemeentewinning-de-beste-in-eigen-vijver

Gemeentewinning de beste in eigen vijver

De Gemeentewinning heeft vandaag het gemeentelijk vistornooi gewonnen. Daarmee mocht de visclub van Bovy aan eigen vijver de wisseltrofee in ontvangst nemen. In de voormiddag behaalde Mil Ickmans van Gemeentewinning de hoogste score, hij ving 14,420 kg vis, heel wat meer dan de tweede Rudy Vanheel van ’t Geuvelke (9,450 kg) en de derde Raf Cardeynaels van de Meylandtvissers. Na de middag was de grootste vangst voor Benny Bervoets van Gemeentewinning met liefst 16,720 kg voor Cedric Swennen van de Meylandtvissers (10,990 kg) en Dirk Indestege van Gemeentewinning (9,090 kg). (foto's David Amgad)

de-langste-feesttafel-in-ex-muzecafe

De langste feesttafel in ex-MuzeCafé

Er is nog leven in het voormalige Muzecafé in Zolder, dat nu als Gustos door het horecaleven gaat. Gisteren stond daar de langste feestdis ooit, tenminste wat het café zelf betreft. Jadzia en Alex vierden er hun zilveren huwelijksjubileum.

ontsnapte-hond-midden-in-het-verkeer

Ontsnapte hond midden in het verkeer

Een hond van het ras ‘Turkse herder’ heeft deze middag voor opschudding gezorgd in Heusden-Centrum. Het dier was blijkbaar ontsnapt en veroorzaakte ter hoogte van de post in de Guido Gezellelaan volgens getuigen tot 3 keer toe bijna een ongeval. Buurtbewoner Hendrik Huyghelier kon het dier bij de ketting nemen en werd enkele meters meegetrokken. Hij raakte daarbij lichtjes gewond aan de hand. Ondertussen was ook de politie aangekomen. De hond is dan – te voet – naar het politiebureau gebracht. Daar werd hij veilig weggestopt in afwachting van de komst van het dierenasiel van Genk.

opgave-van-patrick-snijers

Opgave van Patrick Snijers

Patrick Snijers en zijn co-rijder Grégoire Munster hebben vrijdagavond in de tweede klassementsrit van de Omloop van Vlaanderen moeten opgeven. Problemen met de ophanging van hun Porsche 997 GT3 lagen aan de basis. Een herstart zat er vanochtend niet meer in omdat de juiste wisselstukken niet beschikbaar waren.

verlies-voor-zolderse-dames

Verlies voor Zolderse dames

 In het basketbal is de spits eraf voor de dames van Zolder in tweede provinciale. Ze verloren thuis met 31-54 van Gems Diepenbeek C.

de-strijd-om-het-beste-petanqueteam

De strijd om het beste petanqueteam

Het petanquetornooi in het kader van ‘sport voor allen’ dat petanqueclub Olympia vandaag organiseerde, was weer een voltreffer. Meer dan 30 ploegen hadden ingeschreven, het waren tripletten, wat maakt dat er een goeie 100 petanquespelers aan de slag waren. En ze waren zowel naar leeftijd als geslacht behoorlijk gediversifieerd. De motivatie om de felbegeerde titel binnen te rijven was bij de meeste spelers duidelijk aanwezig. (foto’s Ann Jordens)

mooi-natuurparcours-maar-geen-massa-lopers

Mooi natuurparcours maar geen massa lopers

Met 57 deelnemers aan de langere afstanden en 12 jonge lopers voor de twee korte afstanden bij de kids, kon de Natuurloop van KWB Heusden-Centrum ook dit jaar niet bepaald als een overrompeling bestempeld worden. Het is nochtans een jogging zonder klassement waarbij de lopers kunnen kiezen tussen 4,5 en 9 km. En de deelnemers zijn er ook steeds over eens dat het parcours, deels over verharde wegen, maar voor een groot deel door de Mangelbeekvallei, een mooi traject is. Met onderweg bevoorrading, pijlen en beveiliging. Er namen trouwens niet alleen individuen deel, ook groepjes, zoals bijvoorbeeld van het Sint-Franciscuscollege en de deelnemers aan de 100 km tegen Kanker die de conditie nog wat kwamen aanscherpen.

vandaag-gezien-101

Vandaag gezien

Bijzondere diertjes en plantjes, gespot door Jan Leijskens in het Bolderdal.

brasserie-suska-heeft-de-deuren-gesloten

Brasserie Suska heeft de deuren gesloten

Een goed half jaar nadat Brasserie Suska zijn deuren opende in de voormalige Mint, aan de Beringersteenweg, is de zaak alweer dicht. De uitbaters bevestigen dat ze de zaak hebben overgegeven. Wanneer en in welke vor ze opnieuw zou opengaan, is niet duidelijk. De nieuwe eigenaars zouden eerst nog verbouwingen uitvoeren.

vandaag-75-jaar-geleden-zijn-we-bevrijd

Vandaag 75 jaar geleden zijn we bevrijd

Vandaag 7 september is het exact 75 jaar geleden dat de Britten de Duitsers verdreven uit Heusden waarna ook Zolder bevrijd was. De Welsh Guards waren op 7 september, ’s morgens vanuit het bruggenhoofd in Beringen vertrokken om via Heusden en Helchteren door te stoten naar Hechtel. Vlak voor ze Heusden binnentrokken werden ze aangevallen door Duitse Fallschirmjäger, maar die werden uitgeschakeld. Op Suska-Berg namen de Engelsen de richting Heusden-Centrum. (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-381

De kijk van Richie

De herfst komt eraan, ideaal om te wandelen.

van-roemenie-op-weg-naar-bulgarije

Van Roemenië op weg naar Bulgarije

Paul Coolen heeft er ondertussen al 3 dagen in zuidelijk Roemenië opzitten. Bij het oversteken van de grens met Servië kwam hij in een andere wereld terecht: zeer kleine arme dorpjes met een totaal andere levensstandaard en cultuur dan in Servië.  Maar na 3 dagen kan hij de Roemenen wel appreciëren: vriendelijk, behulpzaam en warm. Het is er ook veilig. Hij beleefde een bijzondere overnachting in een oud communistisch hotel met een wachter buiten … Morgenvroeg steekt hij de grens over naar Bulgarije, het 12de land.

nieuwe-muze-centraal-in-culture-club

Nieuwe Muze centraal in Culture Club

Muze heeft vrijdagavond al een behoorlijk stuk nationale uitstraling bijgewonnen, want het Radio 1 programma ‘Culture Club’ opende zijn nieuwe seizoen live vanuit het Muzecafé. Uiteraard mocht directeur Tom Michielsen daar in het lang en het breed zijn concept komen uitleggen. De programmamakers toonden zich behoorlijk onder de indruk van het nieuwe cultuurcentrum en de historische omgeving. Trouwens met Mario Goossens op het podium kwam er nog een inwoner van Heusden-Zolder in het programma. En de mannen van Discobar Galaxie gaven al een voorsmaakje van de show waarmee ze vanavond de balzaal platslaan. (foto’s Ria De Clerck)

krijgt-adelbert-gezelschap-van-1000-mustangs

Krijgt Adelbert gezelschap van 1000 Mustangs?

De Ford Mustang viert dit jaar zijn 55ste verjaardag, dat weten we al sinds Mustang Fever afgelopen lente in de Schaapsweg. En Ford doet er nog een schepje bovenop door morgen op de testbanen in Lommel een wereldrecordpoging te organiseren. Het is de bedoeling daar 1001 Mustangs samen te brengen en daarmee het wereldrecord (960)  dat in december 2017 in het Mexicaanse Toluca gevestigd werd, te breken. De vooruitzichten zijn goed, want er zijn meer dan 1700 (…) Lees het hele bericht

4-ziekenhuizen-werken-samen-rond-kanker

4 ziekenhuizen werken samen rond kanker

De vier ziekenhuizen van het netwerk Zuid-West Limburg Sint-Franciscus Heusden-Zolder, Jessa Hasselt, Vesalius Tongeren en Sint-Trudo Sint-Truiden – hebben vandaag een primeur voorgesteld. Een gezamenlijk zorgtraject waarbij de kankerpatiënten van de vier ziekenhuizen dezelfde kwalitatieve behandeling krijgen. Een oncologisch netwerk dus dat zich toespitst op borst-, prostaat-, dikkedarm- en longkanker, kankers die veel voorkomen en waarover de ziekenhuizen (…) Lees het hele bericht

iemand-zien-lopen-met-een-arend

Iemand zien lopen met een arend?

In de wijk Lindeman was vannacht een dief op pad die blijkbaar op zoek was naar een tuinbeeld. Uit de voortuin van een huis in de Wilgenstraat ging hij aan de haal met het beeld van een arend. De politie zal met ongetwijfeld arendsogen rondspeuren om het terug te vinden.

blauwalgen-nu-ook-in-albertkanaal

Blauwalgen nu ook in Albertkanaal

 De blauwalgenplaag heeft zich nu ook uitgebreid naar het Albertkanaal. Dus heeft de gouverneur van Limburg vrijdagnamiddag ook voor het Albertkanaal een captatieverbod uitgevaardigd, waarbij geen water mag opgepompt worden om landbouwgewassen te besproeien of om vee te laten drinken. Ook is zachte recreatie verboden, zoals kano, kajak, roeien en hengelen. Als de blauwalgen afsterven, komen immers giftige stoffen vrij die gevaarlijk zijn voor mens en dier. Het verbod op het Albertkanaal geldt tussen de sluis van Hasselt en de sluis van Kwaadmechelen, dus ook in Heusden-Zolder. Eerder werden beperkingen afgekondigd voor het kanaal Bocholt-Herentals, het kanaal naar Beverlo, het kanaal Dessel-Kwaadmechelen en de Zuid-Willemsvaart.

gemeente-blijft-achter-proefopstelling-staan

Gemeente blijft achter proefopstelling staan

Ondanks de discussies tussen voor- en tegenstanders en het vandalisme, blijft het gemeentebestuur achter zijn keuze staan voor de proefopstelling op het kruispunt van Irislaan en Heidestraat in Bolderberg. De gemeente wijst er nog eens op dat de beslissing niet alleen kwam na klachten, maar ook op basis van Flow Check, een tool die gegevens verzamelt op basis van Floating Car Data over een periode van 2 jaar. Daaruit bleek dat dagelijks gemiddeld meer dan 1.600 wagens reden in de (…) Lees het hele bericht

politie-haalt-wegpiraat-van-de-koolmijnlaan

Politie haalt wegpiraat van de Koolmijnlaan

Gisteren heeft de politie van Heusden-Zolder opnieuw anonieme wagens de baan opgestuurd om toezicht te houden op overlastlocaties. Er zijn tien onmiddellijke inningen opgesteld wegens foutief parkeren zoals op een fietspad, op een brandweg maar ook op een vrachtwagenparking.  Verder gingen twee auto’s op het boekje voor verduisterde ruiten en nog eens twee voor de slechte staat van hun banden.  Twee aanhangwagens hadden niet de juiste kentekenplaat. 4 bestuurders moeten een boete betalen (…) Lees het hele bericht

bongaerts-neemt-drukkerij-niet-over

Bongaerts neemt drukkerij niet over

Het is nu definitief. De familie Bongaerts van drukkerij Moderna neemt de failliete drukkerij Corelio Printing in Erpe-Mere niet over. Daardoor dreigen nu alle 167 personeelsleden op straat komen te staan. Gisteren had de curator al bekendgemaakt dat ondanks de overname op 27 augustus Bongaerts niet betaald had. Bij het bedrijf in het Oost-Vlaanderen werden onder meer De Standaard Magazine, Paris Match, Elle en een reeks glossy luxe-magazines gedrukt. Maar naar verluidt waren de jongste dagen heel wat bestellingen weggevallen. Of de curator nog een andere overnemer vindt in een moeilijke sector, valt af te wachten. UPDATE De curatoren stappen naar de handelsrechtbank om de overname alsnog af te dwingen. Er zou naar verluidt ook een verbrekingsvergoeding in de overname opgenomen zijn.

ook-muzecafe-neemt-feestelijke-start

Ook MuzeCafé neemt feestelijke start

Ook het nieuwe MuzeCafé binnen cultuurcentrum Muze is nu officieel geopend. Dat gebeurde met de vernissage van de fototentoonstelling ‘Le double regard’ van Malou Swinnen. Die is nog te bekijken in de galerij bij het café tot 27 oktober. Vervolgens werden de gasten getrakteerd op een optreden van Gema & Los Amigos. Want het centrale thema van de avond - expo en muziek - was vrouwen van dubbele afkomst. Het café was er voor vol gelopen en de sfeer was navenant. Dat blijkt ook uit het filmpje van Frans Morawski en de foto's van Ria De Clerck

vandaag-gezien-100

Vandaag gezien

 Neen, dit zijn geen krokussen. Het is de herfsttijloos, een wilde bloem, die nu wel heel erg vroeg in het najaar al in bloei staat. (foto Jan Leijskens)

petanquetornooi-voor-iedereen

Petanquetornooi voor iedereen

‘Sport voor allen’ promoot verschillende sportdisciplines. Zo is morgen het petanque aan de beurt. Gastclub PC Olympia ontvangt aan De Veen iedereen die graag eens een partijtje petanque wil spelen. Het gaat om een tornooi voor tripletten, ploegen van 3 dus. Per ploeg mag maximaal 1 persoon een competitielicentie hebben. Inschrijven kost € 4 per spelers en kan vanaf 13 uur. Ook toeschouwers zijn welkom.

overname-drukkerij-door-moderna-in-het-gedrang

Overname drukkerij door Moderna in het gedrang

De overname van de failliete drukkerij Corelio Printing door Moderna uit Beringen lijkt op losse schroeven  in het gedrang te komen. Vandaag heeft de curator de Heusdense familie Bongaerts in gebreke gesteld, ze tekende op 27 augustus voor de overname maar heeft tot nu toe de contractueel afgesproken 1 miljoen euro nog niet betaald. Bronnen bij de vakbond beweren ondertussen dat Bongaerts zou afzien van de overname. Als dat het geval is, gaan de overblijvende 90 (van de 160) jobs ook verloren. De drukpers bij Corelio Printing ligt ondertussen stil bij, de verschillende ploegen willen niet meer aan het werk gaan.

mijnwerkers-brengen-hulde-aan-ex-directeur

Mijnwerkers brengen hulde aan ex-directeur

Morgen heeft in de Sint-Valentinuskerk in Berkenbos de uitvaartplechtigheid plaats van Jos Legrand, de mijningenieur die het schopte tot directeur van KS-West. Het was een directeur die heel wat aanzien genoot bij de mijnwerkers, zeker ook bij de leidinggevenden. Vanavond waren er dan ook al heel wat aanwezig bij de begroeting en morgen worden ook heel wat ex-mijnwerkers verwacht op de uitvaart. Op de Facebookpagina van vriendenkring K.S. brengt ook voormalig hoofdopzichter Michel Dylst in een videoboodschap hulde aan de overleden mijndirecteur.

subsidies-voor-minder-beton-en-asfalt

Subsidies voor minder beton en asfalt

De Koolmijnlaan en het Voortplein worden een stukje 'onthard' en krijgen daarvoor Vlaamse steun. Heusden-Zolder is daarmee één van de 22 van de 138 projectvoorstellen die door een jury zijn geselecteerd. Minister van omgeving Van den Heuvel had in april een oproep gedaan voor onthardingsprojecten en daarvoor 5 miljoen euro klaargelegd. De 'groen-blauwe herinrichting' van de  Koolmijnlaan en het Voortplein is dus geselecteerd. Via het 'downscalen' en deels (…) Lees het hele bericht

patrick-neuteleers-voorzitter-dorpsraad-heusden

Patrick Neuteleers voorzitter dorpsraad Heusden

De dorpsraad Heusden heeft symbolisch een vliegende start voor het nieuwe werkjaar genomen op de piste van De Veen. Of die snelle start voor of na de traditionele barbecue is genomen, blijft onduidelijk. Feit is wel dat de voorzittershamer ondertussen na vele jaren is overgedragen door Julien Maebe aan Patrick Neuteleers. Julien werd uitvoerig bedankt voor zijn pionierswerk en lange inzet, maar hij blijft wel actief als lid. De dorpsraad is ook een stukje gereorganiseerd en zal voortaan met werkgroepen aan de slag gaan. Tegelijk wordt uitgekeken naar een verbreding en verjonging in de samenstelling.

onderzoek-naar-brand-vandaag-aanbesteed

Onderzoek naar brand vandaag aanbesteed

De Algemene Directie van de Civiele Veiligheid heeft vandaag een aanbesteding uitgeschreven voor een onderzoek naar de fatale brand in Beringen op 11 augustus. Daarbij kwamen 2 brandweermannen van Heusden-Zolder om en raakte een derde verbrand. Het onderzoek moet een verslag opleveren met een evaluatie van het incident en de lessen die eruit kunnen getrokken worden. Zo moet onder meer worden onderzocht op welke manier en langs waar de brand zich heeft ontwikkeld, hoe de (…) Lees het hele bericht

opgefokte-bromfietsen-30-maanden-aan-de-ketting

Opgefokte bromfietsen 30 maanden aan de ketting

De politie heeft gisteren twee opgefokte bromfietsen voor 30 maanden aan de ketting gelegd. De verkeersdienst kon de bestuurders betrappen tijdens patrouilles met anonieme wagens, die gisterennamiddag en -avond werden gedaan. De bestuurders van de bromfietsen waren geen onbekenden, ze zijn al eerder met opgefokte brommers betrapt. Ze reden met een klasse A bromfiets, die dus 25 per uur mag halen. De eerste reed 67 per uur en had ook een passagier bij, ondanks dat hij nog geen 18 (…) Lees het hele bericht

moeizame-ochtendspits-op-snelweg

Moeizame ochtendspits op snelweg

De ochtendspits op de E314 loopt wel bijzonder moeizaam, vooral richting Maasmechelen. Oorzaak is een ongeval op de oprit van het parkeerrein op de grens Zolder/Zonhoven. Daardoor ontstond er een file tot aan oprit Circuit Zolder. Die raakte maar langzaam opgelost.

neos-deed-inspiratie-op-in-china

Neos deed inspiratie op in China

Neos Heusden-Zolder heeft zijn nieuwe werkjaar ingezet met een sessie ‘qigong’, een verzameling van oefeningen afkomstig uit China, om lichaam en geest te ontspannen en nieuwe energie op te doen. Volgens voorzitter Trudo Groffi een noodzaak om een druk jaarprogramma te doorworstelen, dat wordt overigens voorgesteld tijdens de startnamiddag op 13 september om 14 uur in de Vierseleer.

lokale-sponsors-voor-tony-sempels

Lokale sponsors voor Tony Sempels

Drie weken voor het grootste LMV8 event op Venray, heeft de Zolderse racer Tony Sempels extra sponsors kunnen aantrekken om zijn financieel plaatje verder in te vullen. Naast de inbreng van Severens Racing en Diamond Stickers uit Nederland, zijn  nu ook twee sponsors opgedoken uit eigen gemeente: Frituur Pili-Pili en Het Gezellehuis stappen mee in een plan over meerdere jaren. Als alles goed gaat op 29 September in Venray, zal #24 ook te gast zijn tijdens de NWES parade in Zolder op 3 oktober. Of hij ook tijdens de race als gastrijder zal deelnemen, hangt nog in de lucht.

nieuwe-muze-is-feestelijk-geopend

Nieuwe Muze is feestelijk geopend

Woensdagavond is het nieuwe cultuurcentrum Muze op een feestelijke manier geopend. In de schouwburg kregen de talrijke genodigden – die bij het binnenkomen een speciale bril aankregen waarbij ze rond alle lichtjes hartjes zagen -  eerst een kort optreden van The Muze Jazz Orchestra dat een compositie van Lennert Baerts uitvoerde. Burgemeester Mario Borremans en schepen van cultuur Marleen Hoydonckx hadden vervolgens lof voor (…) Lees het hele bericht

paaltje-weg-naar-grauwe-steen-weer-uitgetrokken

Paaltje Weg naar Grauwe Steen weer uitgetrokken

Aan het eind van de Weg naar de Grauwe Steen hebben onbekenden het paaltje in het midden van de weg weer uitgetrokken. Het maakt de weg opnieuw vrij voor sluikstorters vrezen wandelaars en mensen uit de buurt. 

aanleg-van-mobipunt-start-deze-maand

Aanleg van mobipunt start deze maand

Er wordt al meer dan 10 jaar over gesproken maar halfweg deze maand starten de werken voor de aanleg van een mobipunt of transferium bij de treinhalte in Heusden. Dat is een knooppunt waar pendelaars van bus op trein kunnen overstappen, of waar ze hun auto of fiets kunnen parkeren. Het mobipunt komt achter de appartementen van de Kantonnale Bouwmaatschappij en de brandweerwoningen te liggen. Er komen voldoende parkeerplaatsen en fietsenstallingen - bovenop die aan de overzijde van het spoor - en er wordt ook het nodige groen aangeplant. Het mobipunt is toegankelijk vanop de Koerselsebaan en vanuit de Geenrijt. De werkzaamheden zullen ongeveer 70 werkdagen duren, maar er is geen hinder voor het verkeer.

een-blik-in-de-nieuwe-muze-3

Een blik in de nieuwe Muze (3)

Vandaag kijken we in de balzaal, de nieuwe feestzaal die aan de zijde van de Koolmijnlaan is bijgebouwd aan het ophaalmachinegebouw. Ook deze ruimte is in vergelijking met de oude Muze een heel stuk groter en kan vlot een 900-tal mensen (rechtstaand) ontvangen: feesten, optredens, … de zaal biedt een boel mogelijkheden en heeft ook een erg brede toog voor een vlotte bediening. Er is bij de constructie trouwens geïnvesteerd in extra geluidsisolatie. De drank staat ondertussen trouwens al koud. Maar voor hij daar geraakte moest fotograaf Frans Morawski uiteraard via de inkomhal die ook aan de buitenzijde bijgebouwd is, en ruimte en licht uitstraalt. Daar kunnen bezoekers ook terecht aan de balie voor info en tickets. 
 

die-ochtend-aan-de-kluis

Die ochtend aan de Kluis

Roger Convents wandelde in de buurt van de Kluis van Bolderberg en gaf niet alleen zijn ogen de kost, ook zijn fototoestel mocht meekijken.

cindy-en-kurt-heropenen-het-gezellehuis

Cindy en Kurt heropenen Het Gezellehuis

Vanaf zaterdag heeft Heusden-Centrum er een café bij, want Het Gezellehuis heropent na een hele tijd de deuren. Achter de toog zijn dan twee bekenden van de horeca in Heusden-Zolder te vinden: Cindy en Kurt. Zij baatten eerst een 4-tal jaren de cafetaria van de sporthal in Zolder-Centrum uit en stonden nadien een jaar in Ons Huis in Berkenbos. Toen Het Gezellehuis te koop kwam, zagen Cindy en Kurt hun droom over een eigen zaak in vervulling gaan. Daarvoor maakten ze wel een (…) Lees het hele bericht

hengelaars-en-schutters-dit-weekend-aan-de-slag

Hengelaars en schutters dit weekend aan de slag

Dit weekend vinden twee gemeentetornooien plaats, die ondertussen ook al een stevige traditie hebben en waar ook de sportraad de schouders onder zet. Er is het gemeentelijk vistornooi, waarbij de clubs het tegen elkaar opnemen. Dat heeft plaats zaterdag tussen 9 en 18 uur – met voor- en namiddag telkens een wedstrijd – op de vijver van Bovy, waar vissersclub Gemeentewinning gastclub is. De boogschutters verzamelen zondag dan weer voor hun jaarlijkse wisselschieting op staande wip. Zij bekampen elkaar zondag van 13 tot 18 uur bij de Sint-Martinusgilde in de Schansstraat.

openmonumentendag-op-3-plaatsen

Openmonumentendag op 3 plaatsen

Zondag is het Openmonumentendag en dat zal ook in Heusden-Zolder niet ongemerkt voorbijgaan. Zo krijgen de mensen die daar vooraf voor inschreven een rondleiding in het nieuwe cultuurcentrum Muze dat voor een deel is ondergebracht in het vroege ophaalmachinegebouw van de mijn. Ook interessant is het Domherenhof (foto) waar Limburgs Landschap de bezoekers verwelkomt. Twee jaar geleden kon al een blik geworpen worden op de restauratiewerkzaamheden, en nu is de (…) Lees het hele bericht

zaterdag-natuurloop-van-de-kwb-1

Zaterdag natuurloop van de KWB

De lopers worden nu zaterdag in Heusden-Centrum verwacht waar de KWB haar jaarlijkse natuurloop organiseert. Start en aankomst liggen aan ’t Kuipershof waar iedereen vanaf 14 uur kan inschrijven. Voor de kinderen is er een aparte loop om 14.30 u over 300 of 600 meter, zij betalen 50 cent. Om 15 uur wordt de gezamenlijke start voor de 4,5 en 9 km gegeven. Het parcours loopt voor een groot deel door de vallei van de Mangelbeek. Deelnemen kost 5 euro voor niet-KWB-leden. Er is een drankje voorzien tijdens de loop en een snack na afloop. Er zijn douches beschikbaar, onderweg is er beveiliging.

een-blik-in-de-nieuwe-muze-2

Een blik in de nieuwe Muze (2)

 In onze verkenningstocht door de nieuwe Muze neemt Frans Morawski ons vandaag mee naar de schouwburg. Daar werd de voorbije uren de laatste hand aan gelegd. Bij het binnenkomen valt meteen de enorme ruimte op, zeker voor wie decennia lang de vroegere schouwburg gewoon is geweest. Er is niet alleen de ruimte, er zijn enkele tientallen zitplaatsen meer. Maar ook het podium is erg ruim en als je naar boven kijkt de toneeltoren in, dan is die op zijn minst indrukwekkend.

op-de-grens-van-servie-en-roemenie

Op de grens van Servië en Roemenië

Paul Coolen is vanavond aan de grens met Roemenië aangekomen na 2 mooie dagen in Servië met eindelijk eens een stevige wind mee. Een lange fietstrip door het binnenland en dan verder langs de mooie Donau met de hoge Karpaten, een bergachtig natuurpark, kleine pittoreske dorpjes en gastvrije mensen. Paul heeft ondervonden dat alles spotgoedkoop is en dat de mensen alles doen om het gasten naar de zin te maken. Met spijt verlaat hij morgen Servië maar hij kijkt ook uit naar Roemenië de volgende dagen.

11-000-euro-aan-achterstallige-belastingen-geind

11.000 euro aan achterstallige belastingen geïnd

De politie van Heusden-Zolder hield vandaag samen met de Vlaamse Belastingdienst controles op twee plaatsen. In het totaal zijn 1350 voertuigen gescand en zijn 16 pv’s opgesteld tegen bestuurders die achterstallige betalingen moesten betalen. Daarbij is 11.000 euro geïnd.  Daarnaast schreven de politie nog 2 boetes uit voor het niet dragen van de gordel, 1 bestuurder is betrapt op sturen zonder rijbewijs. Verder reden 2 bestuurders met een vervallen keuring en nog twee wagens waren technisch niet in orde.

veel-faillissementen-in-limburg-weinig-hier

Veel faillissementen in Limburg, weinig hier

In Limburg zijn in de eerste 8 maanden van dit jaar 523 bedrijven failliet gegaan, liefst 140 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook in de andere provincies doet zich een gelijkaardige trend voor. In de vakantiemaanden juli en augustus liepen 84 bedrijven op de klippen, ruim één derde meer dan vorig jaar en het derde hoogste aantal van de jongste jaren. In Heusden-Zolder viel het wat aantallen betreft best mee, hier was de bekendste zaak schrijnwerkerij Gelva uit De Lange Beemden, maar dat hangt dan weer samen met het eerdere faillissement van Gelko.

zwembad-kreeg-in-het-totaal-bijna-15-000-bezoekers

Zwembad kreeg in het totaal bijna 15.000 bezoekers

Ze mogen niet klagen aan het openlucht zwembad Terlaemen. Deze zomer kregen ze daar 12.709 betalende toeschouwers aan de inkom. Er passeerden 22 groepen met in het totaal 630 zwemmers. De scholen kwamen bij de start van het seizoen met 1385 bezoekers, die er allemaal gratis in mochten. Het seizoen heeft trouwens een turbostart genomen, voor 4 juli mocht al één derde van het totaal aantal bezoekers verwelkomd worden. Het is dus één van de betere seizoenen geworden, al blijven de cijfers uiteraard een eind onder de recordzomer van vorig jaar. (foto Ann Jordens)

marshalls-krijgen-een-bedankje

Marshalls krijgen een bedankje

Op initiatief van Bert Longin en Circuit Zolder worden na afloop van de Nascar finale op 6 oktober alle baan- en wedstrijdcommissarissen uitgenodigd voor een grootse barbecue. Zo worden ze beloond voor hun inspanningen en wordt benadrukt dat het zonder hen onmogelijk is om races  te organiseren. Bert Longin stelt dat hij al een tijdje met het idee speelde.  “De baancommissarissen zijn misschien wel de belangrijkste groep mensen tijdens een autorace, maar krijgen soms wel (…) Lees het hele bericht

1035-iinwoners-zijn-werkloos

1035 inwoners zijn werkloos

1035 inwoners van Heusden-Zolder zaten eind augustus zonder werk, dat is 6,9 % van de beroepsbevolking. In Limburg is dat 6,5 % en in Vlaanderen 6,3 %. Op jaarbasis tellen we 22 of 2,1 % werklozen minder, maar in vergelijking met juli zijn het er 42 meer. Maar die trend doet zich overal voor en heeft onder meer te maken met schoolverlaters. Met 535 werkloze mannen en 500 vrouwen houden beiden zich in behoorlijk evenwicht. De laaggeschoolden zijn met 465 de grootste groep en de meeste werklozen (632) zijn minder dan een jaar werkloos.

ook-de-springplank-is-opgestegen

Ook de Springplank is opgestegen

De springers van De Springplank in Eversel vlogen met het liedje ‘K3 Airlines’ het nieuwe schooljaar in. Met bagage en boardingpas konden ze inchecken aan de schoolpoort. Daar werd hun bagage gecontroleerd door de stewardessen. (foto Romina Vanbael)
 

in-berkenbos-nemen-ze-een-duik

In Berkenbos nemen ze een duik

De kinderen van de vrije lagere school Berkenbos hadden een speciale outfit aangetrokken op de eerste schooldag. Met een badmuts op hun hoofd, een duikbril op de neus en zwembandjes om de armen doken de leerlingen letterlijk het nieuwe schooljaar in.Op de tonen van het lied 'Wij zijn klaar voor de start' dansten ze de klas binnen. 

in-viversel-gaan-ze-dit-jaar-boekeloere

In Viversel gaan ze dit jaar 'boekeloere'

In de kleuter- en lagere school van Viversel hebben ze ‘Boekeloere’ als jaarthema gekozen. 
Om dat te promoten, hadden de leerkrachten zich op deze eerste schooldag verkleed in een personage uit een boek: Nemo, Wally, Roodkapje, Lucky Luke,  Gandalf,  ... Op de speelplaats vonden de kinderen foto's van deze boeken. Ook in de klas werkte elke leerkracht al rond zijn of haar verhaal. (foto’s Daphne Claes)
 

een-blik-in-de-nieuwe-muze-1

Een blik in de nieuwe Muze (1)

Het is een  historische week voor Heusden-Zolder want het nieuwe cultuurcentrum Muze opent zijn deuren. Voor een deel is het ondergebracht in het vroegere ophaalmachinegebouw en voor een ander deel in een nieuwbouw die er tegenaan is gezet. Terwijl alles nog koortsachtig in gereedheid wordt gebracht, laat Frans Morawski ons in een aantal afleveringen kennismaken met de nieuwe Muze. De rondleiding begint vandaag in het Muzecafé en de zwarte zaal, ook wel kleine schouwburg of multifunctionele zaal genoemd. 

netwerk-brandweer-onderzoekt-brandramp-11-8

Netwerk brandweer onderzoekt brandramp 11/8

Netwerk Brandweer, dat de brandweerzones overkoepelt, start zelf een onderzoek naar de gebeurtenissen op 11 augustus in Beringen, waarbij twee brandweermannen van Heusden-Zolder omkwamen en een derde zwaargewond werd. “Bij gebrek aan overheidsinitiatief, investeert de brandweer dan maar zelf in een onafhankelijk onderzoek naar het drama,. Niet om schuldigen te zoeken, maar om te kijken of onze principes kloppen en of onze vele kleine branden ons wel het juiste leren over de (…) Lees het hele bericht

truiense-senioren-verkennen-heusden-zolder

Truiense senioren verkennen Heusden-Zolder

 Een delegatie met meer dan 30 senioren uit Sint-Truiden was een hele dag te gast in Heusden-Zolder. Het ging om het bestuur en de algemene vergadering van de seniorenraad, die op sleeptouw werden genomen door ex-inwoner Jef Smets. Het bestuur had in de voormiddag een werkvergadering in De Zandloper om met de werking van het seniorencentrum kennis te maken terwijl een andere groep ZLDR Luchtfabriek bezocht. Voor de rest stonden onder meer Circuit Zolder, de oude Muze en een (…) Lees het hele bericht

t-molenholleke-vliegt-erin

't Molenholleke vliegt erin

In de lagere school 't Molenholleke in Zolder namen de leerlingen een vliegende start.  Molenholleke Airlines checkte alle boekentassen.  De directrice heette namens alle steward(es)sen en  (co)piloten de leerlingen hartelijk welkom op de vlucht 2019-2020.  Iedereen kon veilig aan boord gaan zodat de ouders met een gerust gemoed naar huis gingen. 

pagadder-neemt-een-koninklijke-start

Pagadder neemt een koninklijke start

Ook in Pagadder in Berkenbos zijn de kleuters vandaag feestelijk onthaald met een rode loper. Nogal wiedes want het krioelde van de prinsen en prinsessen, allemaal even trots. Dit jaar zet de school de sociale vaardigheden in de kijker. Daarom wordt in september de aandacht gevestigd op  elkaar ‘begroeten, goeiedag zeggen,…’ aan de hand van pictogrammen. Zo werden de kleuters vandaag begroet door de koning en de koningin, vanop hun troon. De kleuters konden zichzelf ook (…) Lees het hele bericht

celstraffen-geeist-tegen-vechtjassen

Celstraffen geëist tegen vechtjassen

Twee vechtjassen uit Heusden-Zolder riskeren twee jaar celstraf en een geldboete omdat ze op de parking van een sishabar op de Zolderse Voort een koppel in elkaar hadden geslagen. Dat gebeurde in de nacht van 22 op 23 april 2016. Het koppel ging toen samen met 2 vrienden iets drinken in de bar. Ze namen een fles whisky en betaalden die naar eigen zeggen. Toen ze weg wilden gaan, kregen ze de vraag om de fles nog een tweede keer te betalen. Het kwam tot een discussie maar ze (…) Lees het hele bericht

kinderen-kiezen-wat-ze-spelen-in-t-klim-op-ke

Kinderen kiezen wat ze spelen in 't Klim-op-ke

“Omdat spelen belangrijk is!”, onder die veelbelovende noemer is vandaag in de opvanglocaties van Heusden en Zolder een nieuwe speelhoek geopend. Donderdag gebeurt hetzelfde in Berkenbos. Het team kinderopvang van ’t Klim-Op-Ke werkte afgelopen jaar een vernieuwde speelvisie uit, waarin de keuze van de kinderen centraal staat. En dus is er vanaf nu geen indeling meer met speelhoeken voor kinderen van verschillende leeftijds- en ontwikkelingsniveaus. Het accent ligt nu op samen (…) Lees het hele bericht

college-start-met-1850-leerlingen

College start met 1850 leerlingen

Het Sint-Franciscuscollege heeft vandaag het nieuwe schooljaar ingezet met liefst 1850 leerlingen. Het eerste jaar telt 75 leerlingen meer dan vorig jaar. 39 jongeren verblijven in internaatsverband in de school. Er is dit jaar ook een nieuwe richting bijgekomen, namelijk het 7de jaar thuis- en bejaardenzorg en zorgkundige, waarmee op de maatschappelijke vraag naar meer zorgkrachten wordt ingespeeld. In het college zijn vandaag 21 nieuwe leerkrachten aan de slag gegaan. Ook voor hen zal het ongetwijfeld een spannende start geweest zijn.

beekbeemden-neemt-een-feestelijke-start

Beekbeemden neemt een feestelijke start

In de gemeentelijke basisschool Beekbeemden namen ze vandaag een feestelijke start. De leerlingen en leerkrachten kwamen in hun beste outfit naar school, deden hun intrede over de rode loper, lieten zich fotograferen in een gouden kader en kregen een glaasje (kinder)champagne aangeboden. Daarmee is meteen de toon gezet voor een bruisend schooljaar. (foto’s An Vanoppen)

geschorste-diaken-op-20-december-voor-rechter

Geschorste diaken op 20 december voor rechter

Op 20 december begint voor de correctionele rechtbank in Hasselt het proces tegen de geschorste diaken uit Heusden-Zolder. Hij staat terecht voor aanranding van de eerbaarheid van twee leerlingen van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder. De feiten dateren van 2001 en 2002. De man was destijds coördinerend directeur van de katholieke scholengemeenschap De Heide. In december 2016 raakte bekend dat de man priester wilde worden en dat nieuwsbericht weekte bij de slachtoffers veel emoties los. Ze stapten naar het meldpunt voor seksueel misbruik binnen de kerk en legden bij de onderzoeksrechter een klacht met burgerlijke partijstelling neer. Daarop schorste het bisdom hem als diaken en werd ook zijn priesterwijding afgeblazen.

een-zonnig-respect-in-de-linde

Een zonnig respect in De Linde

De Linde kreeg op deze eerste schooldag Maxime en Kok au Vin met de fiets op bezoek.
Met de letters van het woord ‘RESPECT’ maakten zij een mooie zon tegen het raam.
Die zon zal tijdens het nieuwe schooljaar voor mooi weer zorgen, al moeten ook alle leerlingen, leerkrachten en ouders daar hun steentje toe bijdragen. (foto Peter Vanhamel)

proefopstelling-in-bloemenwijk-werd-vernield

Proefopstelling in Bloemenwijk werd vernield

Het verzet tegen de proefopstelling op het kruispunt Irislaan/Heidestraat in Bolderberg wordt grimmiger. De gemeentediensten zijn vandaag bezig met de herstelling van de installaties. Zaterdag was al een voorlopige herstelling gebeurd nadat in de nacht van vrijdag of zaterdag heel de installatie tegen de grond was gewerkt en wat verderop ook een bord uit de grond was gerukt. In het totaal zijn de gemeentediensten al een 5-tal keren de opstelling komen bijwerken. ’t Heeft uiteraard nog weinig te maken met inhoudelijk argumenteren en constructieve dialoog …

en-zo-is-het-schooljaar-alweer-gestart

En zo is het schooljaar alweer gestart

Het was vanmorgen een grote drukte in de schoolomgevingen, aan de poorten, speelplaatsen en in de scholen zelf. De eerste schooldag is altijd een hectisch gebeuren, vooral omdat nog meer ouders dan anders hun kinderen vergezellen en ze op heel wat plaatsen voor één keer ook met de kleuter mee binnen mogen. Bij de kleuters vielen hier en daar traantjes te bespeuren, hoewel velen ook meteen op verkenning gingen in een nieuwe omgeving waar vele boeiende dingen te ontdekken vielen, zoals in De Toverfluit aan de Brugstraat. (foto’s Julien Maebe)

van-een-grote-familie-gesproken

Van een grote familie gesproken

Bij Bolderberg FC hebben ze van de seizoensstart gebruik gemaakt om alle spelers en begeleiders samen te brengen op één familiefoto. Met zo'n familie werd je vroeger erelid van de Bond van Grote en Jonge Gezinnen. (foto Yves Maex)

audi-s-doen-zichzelf-de-das-om

Audi's doen zichzelf de das om

Opnieuw een dramatische racedag voor Dries Vanthoor tijdens de Blancpain op de Nürburgring.  Hij was vanuit de pole vertrokken na een overtuigende besttijd tijdens de kwalificaties. Lange tijd streed hij ook voorin om de overwinning tot een kwartier voor het einde. Ondertussen had zijn ploegmaat Ezequiel Perez Companc het stuur van de Audi overgenomen. Maar hij kwam in botsing met Charles Weerts die als ploegmaat van Christopher Mies de andere WRT Audi bestuurde. Zo raakten beide Belgische Audi’s zodanig beschadigd dat hun verhaal over was. De race werd er trouwens gewonnen door een andere Limburger, Louis Machiels, baas van Group Machiels en dus van Remo.

belgische-dames-eindigen-9de

Belgische dames eindigen 9de

Het Europees kampioenschap rugby zit er op. Op de tweede dag hebben de Belgische dames alle wedstrijden gewonnen waardoor ze 'Challenge Trophy winners' zijn. Tegen Letland wonnen ze met 34-5. Portugal moest met 5-12 voor de bijl, in die partij kon Eva Janssens 2 try's maken. Hun laatste wedstrijd tegen Oekraïne wonnen ze met 5-29. Zo eindigde België 9de in het kampioenschap.

eendracht-houdt-de-tent-aan-de-grond

Eendracht ... houdt de tent aan de grond

Een deel van de Schreverland hield zaterdag al voor de 11de keer een straatfeest. Een 30-tal buurtbewoners kwam meevieren. Het feest begon in de volle zon en de koks aan de barbecue stonden te puffen. Maar dan kwam er een zondvloed en moesten ze met vereende krachten de tenten op hun plaats houden.

straatbarbecue-verenigt-bewoners-kerkebosstraat

Straatbarbecue verenigt bewoners Kerkebosstraat

De buurtbewoners van de Kerkebosstraat verzamelden gisteravond voor hun tweede straatbarbecue. Ze waren met 44 volwassenen en 15 kinderen. De kinderen mochten zich uitleven op het springkasteel. Voor de rest was het genieten van de barbecue, de drankjes en de ijsjes. Het was ook een prettige kennismaking met jonge en nieuwe gezichten en er zijn alvast nieuwe afspraken gemaakt. De plensbui aan het eind kon de pret niet temperen. (foto Jos Kerkhofs)

anadol-neemt-ook-goede-start

Anadol neemt ook goede start

 In de derde provinciale B had FC Anadol weinig moeite met Kattenbos, het werd 4-2 in een vrij spectaculaire wedstrijd.

ultieme-overwinning-voor-kvv

Ultieme zege voor KVV, ook Bolderberg wint

In de tweede provinciale B heeft KVV Heusden-Zolder van Hoeselt gewonnen met 3-2. De winning goal viel in de 92ste minuut. En ook bij Bolderberg FC mochten ze al juichen op de eerste speeldag. KDH Jeuk werd met 2-0 zuidwaarts gestuurd.

klinkende-start-van-sk-06

Klinkende start van SK 06

In de vierde provinciale heeft SK Heusden 06 zijn competitiestart niet gemist, het versloeg Verbroedering Loksbergen met 4-1.

vandaag-gezien-99

Vandaag gezien

De wonderboom of ricinus communis heeft verschillende gezichten naargelang de invalshoek. (foto’s Karin Cerstelotte)

wandelen-in-hz-langs-de-sporen-van-de-mijn

Wandelen in HZ: langs de sporen van de mijn

De eerste dag van de maand gaan we traditioneel op wandel door Heusden-Zolder. Vandaag neemt Stefan Was ons op sleeptouw voor de mijnarchitectuurwandeling. De folder daarvoor – en die is echt wel nuttig – kan gratis afgehaald worden in ZLDR Luchtfabriek. De wandeling is ongeveer 9,5 km lang, en loopt nagenoeg helemaal over verharde wegen, dus ook geschikt voor rolstoel of kinderbuggy. Je vertrekt aan ZLDR Luchtfabriek en volgt de grijze paaltjes met de rode driehoek. (…) Lees het hele bericht

extra-politietoezicht-bij-start-schooljaar

Extra politietoezicht bij start schooljaar

Morgen begint het nieuwe schooljaar en dat betekent altijd een hele drukte in schoolomgevingen. Het risico is ook altijd wat groter, niet alleen omwille van de drukte maar ook omdat kinderen bijvoorbeeld voor het eerst met de fiets naar school gaan. De politie van Heusden-Zolder neemt daarom ook nu weer deel aan de ‘3 weken veilig schoolverkeer’, een project van de provincie. De eerste week zorgt de politie voor een verhoogde preventief toezicht aan de scholen. In de tweede en derde week zullen boetes uitgeschreven worden tegen wie de veiligheid van de zwakke weggebruiker in het gedrang brengt.