Archief januari 2023

laatste-dag-van-de-directeur-van-ludo-van-ende

Laatste 'Dag van de Directeur' van Ludo Van Ende

In de meeste scholen werd vandaag de 'Dag van de Schooldirecteur' gevierd. In VLS De Brug kreeg de viering een bijzonder tintje, want de leerlingen vierden voor het laatst Ludo Van Ende. Hij neemt immers eind dit schooljaar afscheid en gaat dan met pensioen. (foto's Inge Vreys)

stijn-coninx-is-natuurpeter-van-limburgs-landschap

Stijn Coninx is natuurpeter van Limburgs Landschap

Limburgs Landschap, de natuurvereniging met zetel in het Domherenhuis in Zolder, heeft een nieuwe natuurpeter, niemand minder dan filmregisseur Stijn Coninx. Coninx is een natuurliefhebber, dat heeft hij al van jongsaf want hij groeide op in Neerpelt en vertoefde daar veel in het Hageven. Hij gaat ook vaak wandelen in de natuur. Stijn wil met het peterschap zijn steun betuigen aan het werk van Limburgs Landschap dat vooral aan natuurbeheer doet. (foto Limburgs Landschap)

onderbouw-van-wielerpiste-is-afgewerkt

Onderbouw van wielerpiste is afgewerkt

Het begint vooruit te gaan in de velodroom. Vandaag is de houten onderbouw afgewerkt. De komende dagen kunnen ze dan beginnen met het slaan van de plankjes en dat is een bijzonder delicate opdracht want elk plankje moet exact op zijn plaats liggen zonder merkbare naden. De afwerking van het complex zit wel op schema. 

17-winnaars-van-de-eindejaarsactie-heusden-zolder

17 winnaars van de Eindejaarsactie Heusden-Zolder

In het gemeentehuis zijn vanavond de prijzen uitgereikt van de eindejaarsactie van de Middenstand Heusden-Zolder. Liefst 17 winnaars mochten er hun cadeaucheques komen ophalen die ze weer in de lokale winkels kunnen besteden, in elke handelskern waren er win naars van de verschillende prijzen. Ze werden verwelkomd door voorzitter Ronny Oyen van de Middenstandsraad Heusden-Zolder en schepen van Lokale Handel Isabelle Thielemans die hen ook dankten om in Heusden-Zolder hun (…) Lees het hele bericht

aantal-coronabesmettingen-blijft-zeer-laag

Aantal coronabesmettingen blijft zeer laag

Nog slechts 12 inwoners van Heusden-Zolder hebben de voorbije week een positieve coronatest afgelegd. Dat zijn er weliswaar 4 meer dan de week voordien, maar het blijven van de laagste cijfers van het afgelopen half jaar. Gemiddeld waren er dus 35 besmettingen per 100.000 inwoners. Het aantal patiënten in de Limburgse ziekenhuizen is zeer sterk gedaald, tot 39 in het totaal van wie 3 op intensieve zorgen.

twee-medailles-van-meylandt-ac-op-pk-indoor

Twee medailles van Meylandt AC op PK indoor

Op de Limburgse indoorkampioenschappen atletiek aan De Veen vielen twee atleten van Meylandt AC in de prijzen. Laure Vanderspikken stootte met een laatste prachtige worp haar kogel 5m20 ver. Ze greep zo brons en mocht naast clubgenote Birte Verwimp van Looise - die goud behaalde - op het podium staan.
Liene Vanderspikken had een mindere dag maar kon toch nog beslag leggen op de tweede plaats bij het kogelstoten. Op de 60 meter horden liep ze met 10:36 wel een persoonlijk record maar kwam ze met 20 hondersten net tekort voor brons. 

tip-van-de-bib-rudi-vranckx

Tip van de Bib: Rudi Vranckx

Deze maand kiest Erik van de bibliotheek ons-ze wekelijkse tip en hij begint meteen stevig met In Oekraïne van Rudi Vranckx. Op 24 februari 2022 ontwaakt de wereld ruw: Rusland valt buurland Oekraïne binnen. Poetin wil terugkeren naar het traditionele Rusland van het verleden en verandert onze toekomst drastisch.

Korte inhoud

Conflictjournalist Rudi Vranckx trekt verschillende keren en vele weken naar het front in Oekraïne. (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-930

De kijk van Richie

Om te onthouden ...

zeldzame-komeet-is-s-nachts-te-zien

Zeldzame komeet is 's nachts te zien

Deze nachten zweeft er een komeet voorbij onze aarde, namelijk C/2022 E3(ZTF), met een omlooptijd van ongeveer 50.000 jaar. Daarom wordt hij ook wel de neanderthalerkomeet genoemd. Wie de komeet wil zien, moet zich naar het noorden richten op 66° hoogte, dicht bij de grote beer. Tussen de sterren kun je een felgroene gloed waarnemen. Bij een heldere nacht net met het blote oog zwak te zien zijn, maar met een verrekijker kan je hem al beter zien. Een fotocamera op statief is nog makkelijker. Gust Put heeft hem afgelopen nacht alvast gespot. Alle info vind je hier.
Wie de komeet dezer dagen niet ziet, geen nood ... over 50.000 jaar krijg je een nieuwe kans.

feestje-voor-opening-van-nieuwe-brug-in-viversel

Feestje voor opening van nieuwe brug in Viversel

Maandagavond werd de nieuwe kanaalbrug in Viversel 'officieel geopend' met een feestje voor  onder meer de inwoners van Viversel. Die waren door de gemeenten Heusden-Zolder en Lummen, de Vlaamse Waterweg en aannemer Stadsbader uitgenodigd in De Winterkaai voor een hapje en drankje. Daar waren veel buurtbewoners op ingegaan en het was dan ook een gezellige bedoening. (foto's Lode Beylemans)

de-zandloper-wil-een-pluktuin-aanleggen

De Zandloper wil een pluktuin aanleggen

Dienstencentrum De Zandloper wil samen met buurtbewoners en geïnteresseerden een pluktuin aanleggen, vlakbij het dienstencentrum in de Hesdinstraat. Het is de bedoeling aan iedereen de kans te bieden om gezellig af te spreken in de tuin, maar ook om bloemen, kruiden en fruit te plukken voor eigen gebruik. Wie wil meewerken en mee wil bepalen hoe de pluktuin wordt ingericht is welkom op één van de twee infomomenten: op 9 februari van 14 tot 16 uur of van 19 tot 21 uur. Graag een seintje vooraf via LDCDeZandloper[!]heusden-zolder.be of 011 45 23 34 (8.30 tot 11.30 uur). Het project krijgen onder meer de steun van Limburg.net.

regi-straks-te-gast-in-het-huis

Regi straks te gast in Het Huis

Vanavond is Regi Penxten de laatste gast van Eric Goens in Het Huis van dit seizoen. Hij vertelt er over zijn liefde voor muziek, voor het podium en de studio. Er worden beelden getoond uit zijn kindertijd, toen hij optrad in een musical van papa Jean. Hij praat in het programma ook honderduit over zijn privéleven, zijn kinderen en breuk met Elke. En hij geeft in het programma ook een optreden, zij het vooral voor de koeien. Het Huis, vanavond om 20.40 uur, Eén. (foto VRT)

straatverlichting-nog-steeds-niet-hersteld

Straatverlichting nog steeds niet hersteld

De straatverlichting in een deel van de Koolmijnlaan en in de Polenstraat is nog altijd niet hersteld. Het defect was vorige donderdag door verschillende buurtbewoners aan Fluvius gemeld, toen was een herstelling binnen de twee dagen in het vooruitzicht gesteld, maar dat is dus nog altijd niet gebeurd. 

redden-de-berk-en-olympia-zich-in-2de

Redden De Berk en Olympia zich in 2de?

In het petanque konden in de tweede provinciale Limburg zowel De Berk als Olympia met het kleinste verschil winnen. Ze doen zo een gouden zaak in de strijd om het behoud. De uitslagen: Nationale: Olympia – La Boule Vottemoise: 4-5. Vlaamse: Boekt – Zigzag: 4-5. Ere-Limburg: Sint Truiden A – Olympia A: 7-2 en Pelter A – De Berk A: 5-4. 1ste Limburg: Genk B – Boekt B: 6-3 en Boekt A – Interlommel: 9-0. 2de Limburg: Boekt C – De Berk C: 7-2, 
Hasselt A – Olympia B: 4-5 en Hasselt B – De Berk B: 4-5.

de-kijk-van-richie-929

De kijk van Richie

Low profile poëzie. 

hipgnosis-platenhoezen-centraal-in-de-bibliotheek

Hipgnosis: platenhoezen centraal in de bibliotheek

In de bibliotheek opent woensdagavond de tentoonstelling 'Hipgnosis'. Dat is één van de grootste ontwerpbureaus van platenhoezen uit de geschiedenis van de rockmuziek. Zij maakten van het ontwerp van een elpeehoes een kunstvorm, het leverde legendarische hoezen op. De Genkse muziekkenner en verzamelaar Albert Claesen toont in de bib 150 plazenhoezen met verhalen en anekdotes die een overzicht bieden van het werk van  Hipgnosis. De expo wordt woensdag om (…) Lees het hele bericht

vandalisme-aan-station-zolder-houdt-aan

Vandalisme aan station Zolder houdt aan

Twee weken geleden brachten we al het verhaal van de gevandaliseerde fietsen aan en rond het station van Zolder. Afgelopen donderdag was het nog een variapunt  op de gemeenteraad waar meerderheid en oppositie het eens zijn dat het zo niet verder kan. Jonge en volwassen pendelaars treffen er hun fiets gesloopt aan en ook de gebouwen worden aangepakt. Vandaag is Danny Wendelen van de fietsersbond opnieuw een kijkje gaan nemen en het resultaat is schrijnend: 8 van de 10 fietsen zijn (…) Lees het hele bericht

zolder-a-wint-de-topper

Zolder A wint de topper

In de eerste provinciale van het basketbal stond in de vooravond de topper tussen Zolder A en Nieuwerkerken A op het programma, de nummers één en twee tegen elkaar. Het werd een spannende partij waarbij de leiders tot in de slotseconden moesten knokken voor de overwinning, die werd wel binnengehaald met 67-65 en zo vergroot Zolder zijn voorsprong.

laurens-vanthoor-25ste-in-daytona

Laurens Vanthoor 25ste in Daytona

Laurens Vanthoor is vandaag 25ste geworden in het algemeen klassement van de 24 Uur van Daytona in de States. In deze 61ste editie trad Vanthoor aan in een Porsche 911GT3-R van Pfaff Motorsport samen met de Oostenrijker Klaus Bachler en de Fransman Patrick Pilet. In hun categorie - de GTD Pro - waren ze vijfde en Vanthoor was ook eerste Belg. 

verlies-en-gelijkspel-voor-hebad

Verlies en gelijkspel voor Hebad

In het badminton heeft Hebad 4G thuis met 2-6 verloren van Tots Keerbergen 1G. Hebad 5G speelde 4-4 gelijk thuis tegen Neerpelt 1G. UPDATE In de zondagavondwedstrijd in Antwerpen kwam Hebad 3G niet verder dan een 4-4 gelijkspel.

in-elke-match-werd-het-2-0

In elke match werd het 2-0 ...

In de tweede provinciale A van het voetbal blijft Bolderberg FC maar verliezen, deze keer met 2-0 van SK Munsterbilzen. In tweede B won FC Anadol met 2-0 van K. Esk Leopoldsburg. En met diezelfde cijfers versloeg KVV Heusden-Zolder KFC Hamont.

ruim-11-000-bezoekers-voor-kompelkoppen

Ruim 11.000 bezoekers voor Kompelkoppen

In ZLDR Luchtfabriek heeft Kompelkoppen zijn deuren gesloten en de bezoekersteller is op ruim 11.000 afgeklokt.De prestigieuze fototentoonstelling waarmee fotograaf Stephan Vanfleteren karakterkoppen van mijnwerkers in beeld bracht vergezeld van video en geluiden van Stef Van Alsenoy heeft in binnen- en zelfs buitenland heel wat weerklank gekregen. De bezoekers kwamen dan ook van ver. Het was de blikvanger in MijnKracht, de herdenking van 30 jaar mijnsluiting. (foto Ann Jordens)

gele-wijk-viversel-toost-op-2023

Gele wijk Viversel toost op 2023

De gele wijk Viversel hield in De Halte haar traditionele nieuwjaarsdrink. Met een hapje, een drankje en babbel werd het andermaal een gezellige bijeenkomst.

night-of-the-locals-gevarieerder-dan-ooit

Night of the Locals gevarieerder dan ooit

De 25ste Night of the Locals was anders dan alle edities voordien. Een LED-wall zorgde met video-beelden voor een ander flitsend decor. De affiche was dit keer niet alleen gevuld met harde rock met lokale muzikanten. Zo was Evolution een band zonder Zolderse muzikanten, stond met KDR Charbonnage een Turkse band met anatolische rock op het podium en bekoorde Botswing met minder decibels en met Schotse en Ierse invloeden en erg melodieuze nummers. Trash Head pompte het geluidsniveau opnieuw stevig (…) Lees het hele bericht

zolders-basket-blijft-het-goed-doen

Zolders basket blijft het goed doen

In de tweede provinciale van het basketbal blijft Zolder B als een TGV door de competitie razen, deze keer werd Stevoort C ingeblikt met 65-83. Zolder blijft ongeslagen aan de lijn. In vierde provinciale A kon ook Zolder D winnen bij Peer R, 55-58.

25ste-night-of-the-locals-een-impressie

25ste Night of the Locals: een impressie

Zaterdagavond werd de koele Zolderse lucht opgewarmd door de broeierige klanken van de zilveren editie van The Night of the Locals. Zolders rocktalent leurde aan de snaren, roffelde op de drums en haalde alle toonaarden uit de stembanden, ...  maar tussendoor mocht het ook wat meer akoestisch op banjo en viool bijvoorbeeld. Het publiek reageerde enthousiast na de twee jaren onderbreking. Na meer dan een kwarteeuw staan The Locals er nog steeds ... misschien zelfs forever, zoals blijkt uit dit sfeerbeeld van AfterMuzeClip.

twee-keer-paarden-ontsnapt-in-heusden-zolder

Twee keer paarden ontsnapt in Heusden-Zolder

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum beleeft andermaal drukke dagen. Zo is het deze week al twee keer moeten uitrukken voor losgebroken paarden in Heusden-Zolder. De eerste keer gebeurde woensdag omstreeks 1 uur in de Schootstraat. Twee (goed verzorgde) boerenpaarden waren uit hun weide gebroken en de eigenaar had zelf de hulp ingeroepen van het VZOC. Alles liep goed af. Afgelopen nacht kwam er dan een oproep van de politie vanuit de Belikstraat. (…) Lees het hele bericht

verenigde-handelaars-zolder-staan-voor-druk-jaar

Verenigde Handelaars Zolder staan voor druk jaar

Bij Leroli Fashion in de Dorpsstraat hielden de Verenigde Handelaars Zolder vanavond hun nieuwjaarsreceptie. Voorzitter Veronique - Kiki - Baggermans kan rekenen op een volledig vrouwelijk bestuur, een zeldzaamheid in het ondernemersmilieu. In haar toespraak onderstreepte de voorzitter hoe ze samen een dynamische hard werkend team vormen dat in de bres springt voor de ondertussen 35 leden van de VHZ. En dat valt ook af te leiden uit de plannen die ze ontvouwde (…) Lees het hele bericht

sk-heusden-speelt-gelijk-in-herk

SK Heusden speelt gelijk in Herk

In de vierde provinciale van het voetbal speelde SK Heusden 06 vanavond bij Herk-de-Stad B, de match eindigde op 3 - 3.

dames-van-rc9-verliezen-in-oudenaarde

Dames van RC9 winnen van Oudenaarde

Na de overwinning van vorige week, breidden de rugbydames van RC 9 er vandaag nog een verlengstuk van. Ze wonnen in Oudenaarde met 12-29. De eer werd vandaag helemaal gered door de U16 RC Limburg die Oudenaarde/Tiegem met 33-7 naar huis stuurden. Morgen staat bij de heren de derby RC9-Lommel op de kalender. 

winst-en-verlies-voor-wieze-boys-1

Winst en verlies voor Wieze Boys

Een speeldag met gemengde gevoelens voor de Wieze Boys in het bedrijfsvoetbal. De A-ploerg won vlot van Solar met 5-0. De B-ploeg kreeg een 3-1 aangesmeerd van SV Vastgoed C. RP Products won met 1-2 bij UD Barcelona.

the-dutch-eagles-bijna-de-evenknie-van-de-echten

The Dutch Eagles, bijna de evenknie van de echten

In de Muzeschouwburg brachten The Dutch Eagles hun programma New Horizons waarmee ze momenteel toeren. Naast de gekende nummers en zelfs hits van de originele Eagles serveren ze ook nummers die de inspiratiebron vormden in de periode tussen 1971 en 1980, het ging er bij de originele Amerikaanse Eagles in het begin behoorlijk hard aan toe, om dan later via folkrock eerder in het zachtere rockgenre soms aanleunend tegen de country te belanden. Het Muzepubliek genoot  in ieder geval met volle teugen van wat hun Nederlandse tribute band er van maakte. (foto's Ann Jordens)

ook-limburgs-hondenteam-bij-zoekactie-in-mol

Ook Limburgs Hondenteam bij zoekactie in Mol

Het Limburgs Hondenteam (LHT) neemt vandaag deel aan een grote zoekactie naar Walter Cambré uit Mol. Die is sinds vorige week maandagavond vermist.  Vanuit Heusden-Zolder neemt Marcel Kumpen met zijn hond Sitanka deel, en ook Carlo Verachten en Marie-Bert Willems zijn erbij, zij het dan zonder hond maar als buddy. In het totaal worden 47 honden ingezet door de Belgische Organisatie van Reddingshonden (BORG) waarbij LHT is aangesloten. Vorige week vond al een eerste zoekactie plaats, toen was ook Sophie Mariën met Ollie uit Zolder erbij.  (foto de Vlaamse Reddingshonden bij de actie vorige week)

de-kijk-van-richie-928

De kijk van Richie

Nog iemand een sprongetje wagen?

leerlingen-van-t-molenholleke-op-sneeuwklassen

Leerlingen van 't Molenholleke op sneeuwklassen

Ook dit jaar zijn de leerlingen van het 6de leerjaar van 't Molenholleke op sneeuwklassen in Oostenrijk.  Ze verblijven in Sankt Martin waar ze volop skiën en wandelen. Zo trokken ze er op uit voor een fakkeltocht, heel sfeervol. De juffen Laudine, Katrien, Pam en meester Bas zorgen voor de begeleiding.

nietes-voorstelling-die-een-eind-maakt-aan-alles

Nietes: voorstelling die een eind maakt aan alles

Nu zondag om 15 uur spelen BRONKS & Theater Artemis 'Nietes' in de schouwburg van CC Muze, de eerste familievoorstelling van het jaar. Het is een voorstelling voor iedereen vanaf 4 jaar die een eind maakt aan alles. In ‘Nietes’ zeggen Kim Karssen en Hendrik Kegels immers volmondig “NEE!” tegen alles wat zich aanbiedt. Ze brengen een parade van alles wat niet mee mag doen, en alles wat niet meer mee kán doen. Dinosauriërs worden terug hun eieren ingeduwd, de Romeinen hebben niet eens een rijk, en ook Elvis Presley wordt al van de beeldbuis gehaald voordat hij zijn heupjes heeft kunnen laten swingen. Het wordt de zotste zondag van het jaar. Tickets: €8/€7/€6 via Muze.be.

het-heusdens-volksteater-brengt-54-revue

Het Heusdens Volksteater brengt 54ste revue

Voor 't Heusdens Volksteater start vandaag het 54ste seizoen met de revue 'Zjust es Zjust'. Gisteren was er alvast een geslaagde proloog met een voorstelling voor Variant. Het is weer een revue met alle ingrediënten vandien: humor, zang en dans, live-orkest en dat alles in prachtige decors. Het verhaal, andermaal geschreven door Robby Steenberghs, draait rond buren, enerzijds een marginale familie en anderzijds een middenklasse gezin. Er komt weer geflirt en (…) Lees het hele bericht

elk-weer-heeft-zijn-charmes

Elk weer heeft zijn charmes

Zelfs koude grijze dagen kunnen mooie prentjes opleveren. (foto Christina Put)

neos-blikt-achter-schermen-van-het-vaticaan

Neos blikt achter schermen van het Vaticaan

Bij Neos Heusden-Zolder in het Kreabotheater gaf professor Tom Swaenepoel een voordracht “Achter de schermen van het Vaticaan”. Tom Swaenepoel voerde talrijke gesprekken met de laatste drie pausen en over elk van hen heeft hij werken gepubliceerd. Bij elke belangrijke gebeurtenis, is hij in het Vaticaan aanwezig.  Als geen ander is hij op de hoogte van wat er zich achter de schermen  afspeelt.  Zijn recentste werk, over paus Franciscus,  is net verschenen onder de titel ‘Hoe mooi zou het zijn?’ (foto Trudo Groffi)

ecru-105-000-steun-aan-66-projecten

ECRU: € 105.000 steun aan 66 projecten

Het voorbije jaar ondersteunde ECRU maar liefst 66 erfgoed- en cultuurprojecten voor een totaalbedrag van 105.000 euro – bijna dubbel zoveel als in 2021. “ECRU krijgt steeds meer bekendheid bij erfgoed- en cultuurverenigingen en kunstenaars in de mijnstreek. Het aantal ondersteuningsvragen stijgt exponentieel. We zien ook steeds meer projecten op het snijvlak van cultuur en erfgoed, zoals de prachtige expo Kompelkoppen die dit weekend afloopt in ZLDR (…) Lees het hele bericht

regi-krijgt-mia-voor-beste-dance-act

Regi krijgt MIA voor beste dance-act

Tijdens de uitreiking van de MIA's - de awards van de Vlaamse muziekindustrie - vanavond op de Heizel, was het weer prijs voor Regi Penxten. Hij was genomineerd in de categorieën producer en dance-act. En voor dat laatste kreeg hij de trofee als beste dance-act. Hopelijk vindt hij er nog een plaatsje voor in zijn prijzenkast 

het-gedicht-van-paulette-huybrechts

Het gedicht van Paulette Huybrechts

Paulette Huybrechts is helemaal in de ban van de Poëzieweek. Die staat dit jaar in het teken van 'Vriendschap'. Ze stuurt ons haar gedicht  'Hartsvrienden', dat bestaat uit vier 'elfjes'. Er prijkt ondertussen ook het weesgedicht 'Mijn Held' op haar raam, dat ze zelf schreef.

straatverlichting-ligt-alweer-uit

Straatverlichting ligt alweer uit

"Ik zie bijna niets op die foto, bijna alles is zwart", zullen veel lezers reageren. Inderdaad, in een deel van de Koolmijnlaan is het balkdonker vanavond. De straatverlichting ligt uit, net zoals in de Polenstraat, de Rode Kruisstraat, de 7-septemberlaan en de Zwaluwstraat. Eerder deze week zaten ook al delen van Guido Gezellelaan, Brugstraat en omgeving zonder straatverlichting, en hetzelfde gebeurde in Beringersteenweg, Kapelstraat, Dorpsstraat, Sint-Jozefstraat, ... en neen, het zijn nog geen maatregelen in het kader van de energiebesparing. (foto Philippe De Pauw) - update Ook vrijdagavond bleef het donker in de Koolmijnlaan en omgeving.

gemeente-begraaft-strijdbijl-met-apl

Gemeente begraaft strijdbijl met APL

De gemeente Heusden-Zolder gaat niet in beroep tegen de nieuwe omgevingsvergunning van asfaltbedrijf APL in Viversel. Eind vorig jaar kreeg het bedrijf van Vlaams minister van Omgeving Demir (N-VA) een omgevingsvergunning van onbepaalde duur. APL heeft intussen een nieuwe installatie die gebruik maakt van indirecte verwarming. Zo zou het bedrijf zijn uitstoot beter onder controle. De vergunning legt nog extra voorwaarden op zoals het opstellen van een geurbeheersplan, het organiseren van een (…) Lees het hele bericht

verkeerssituatie-beekbeemden-wordt-nog-bijgestuurd

Verkeerssituatie Beekbeemden wordt nog bijgestuurd

Tony Lespoix (Vlaams Belang) vroeg hoe lang de verkeersopstelling aan Beekbeemden en de omgeving van De Leerplaneet zou blijven staan en of die geëvalueerd wordt. Volgens schepen Lode Schops wordt die permanent geëvalueerd. Maar de vertraging van de werken - door het wachten op subsidies - maakte dat het in het totaal een jaar duurt voor de situatie zich normaliseert. Maar de huidige situatie zal zo lang mogelijk worden aangehouden om de veiligheid te handhaven. Aan het Beekbeemdenhof is (…) Lees het hele bericht

actie-gevraagd-tegen-vandalisme-aan-station-zolder

Actie gevraagd tegen vandalisme aan station Zolder

Hans Zegers vroeg ook welke maatregelen worden overwogen om het vandalisme te gaan, meer bepaald aan de fietsen die gestald worden aan het station van Zolder. Schepen Lode Schops zei dat het gemeentebestuur zich bewust is van de vandalismeproblematiek, zeker aan het station van Zolder. Aan de politie is gevraagd vaker te patrouilleren en ook aan de NMBS  heeft hij gevraagd hun security vaker langs te sturen en ook camera's te installeren. Het is nog wachten op een reactie van de spoorwegmaatschappij. 

lessen-geleerd-uit-de-sneeuw-op-fietspaden

Lessen geleerd uit de sneeuw op fietspaden

Hans Zegers (N-VA) vroeg extra aandacht voor het vrijmaken van de fietspaden bij felle sneeuwval zoals het voorbije weekend. Hij beweerde niet dat er geen werk geleverd was door de technische diensten, maar hij vroeg wel naar een evaluatie en lessen naar de toekomst. Schepen van Openbare Werken Lode Schops (GOED) lichtte toe hoe de strooiploegen meteen waren uitgerukt over de twee routes en dat op hetzelfde moment ook de aangepaste ruim- en strooimachine voor de fietspaden is (…) Lees het hele bericht

vragen-bij-pwa-toeslag

Vragen bij 'PWA-toeslag'

Herwig Hermans had het nog over de PWA, beter gekend als de wijkwerkers. Hij verwees naar een brief die de gebruikers hebben gekregen, waarin de vaste bijdrage per jaar wordt vervangen door een vaste bijdrage van één euro per cheque. Dat zou voor heel wat gebruikers een extra kost van 100 euro en meer op jaarbasis kunnen betekenen. Hermans vroeg hoe zoiets beslist wordt. Isabelle Thielemans lichtte toe dat de vzw PWA en Duizendpoot een autonome vzw geworden is, waarin de (…) Lees het hele bericht

is-hz-ondervertegenwoordigd-in-woonmaatschappij

Is HZ ondervertegenwoordigd in woonmaatschappij?

De gemeenteraad schaarde zich achter de erkenningsaanvraag voor de nieuwe woonmaatschappij. Zoals bekend worden alle sociale bouwmaatschappijen, woonmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samengevoegd tot één woonmaatschappij voor Limburg. De komende weken zal daarover meer informatie bekend worden. Herwig Hermans (N-VA) ging in op de verhouding tussen de gemeente en de nieuwe woonmaatschappij. Heusden-Zolder zit qua belang boven de 3 % - we hebben veel sociale (…) Lees het hele bericht

eric-vanderaerden-over-wielrennen-vroeger-en-nu

Eric Vanderaerden over wielrennen vroeger en nu

In de aanloop naar het nieuwe wielerseizoen was ex-wielervedette Eric Vanderaerden vandaag te gast bij KWB-Overdag. In de jaren '80 was Eric één van de sterren van het wielerpeleton met overwinningen als kampioen van België, Milaan-San Remo, 5 etappes in de Ronde van Frankrijk, de groene trui in de Tour, Ronde van Vlaanderen, 3 etappes in de Ronde van Spanje, Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem, … Hij maakte vergelijkingen tussen vroeger en nu op het vlak van materiaal, voeding, ... (…) Lees het hele bericht

een-proloog-op-het-vogeltelweekend

Een proloog op het vogeltelweekend

Nu zaterdag en zondag is het vogeltelweekend en roept Natuurpunt iedereen op om de vogels te tellen in de tuin. Dat hoeft trouwens slechts een kwartier te duren, alle info vind je hier. André Symons kreeg vandaag alvast als proloog een prachtige grote bonte specht op bezoek in zijn tuin in Zolder. Het ging om een volwassen mannetje, met zijn helrode nekvlek. Heel behendig weet hij met zijn grote snavel de pindanootjes in een zelfgemaakt voederkokertje te bemachtigen.

gedichtendag-als-start-van-de-week-van-de-poezie

Gedichtendag als start van de Week van de Poëzie

Het is vandaag Gedichtendag. Vanaf nu kun je op 30 ramen langs straten in Heusden-Zolder weesgedichten vinden. Het is ook de start van de poëzieweek en daar doen we graag aan mee. Lezers mogen van vandaag tot 1 februari hun eigen gedichten insturen om te publiceren internetgazet[!]heusden-zolder.eu.  De aanzet willen we graag geven met een gedicht van de betreurde Stijn de Paepe die vijf jaar lang de krant De Morgen opvrolijkte met poëtische pareltjes die hun voedingsbodem vonden in de actualiteit.

                              Wacht nu maar af.
                              Van eb komt vloed.
                              Er komt een dag,
                              dan komt het goed.

                              Er komt een dag
                              dat alles klopt.
                              Wacht nu maar af
                              totdat het stopt.

slechte-speeldag-voor-de-berk

Slechte speeldag voor De Berk

In het petanque 50+ verloren alle ploegen van De Berk terwijl de andere teams uit Heusden-Zolder hun partij wonnen. De uitslagen: Ere-Limburg: De Berk A – Boekt B: 4-5 en Genenbos A – Boekt A: 4-5. 1ste Limburg: Olympia A – Maaseik A: 5-4. 2de Limburg: Olympia B – Genenbos E: 5-4. 3de Limburg: Boekt C – Hasselt B: 6-3 en Bocholt A – De Berk B: 6-3. 4de Limburg: Interlommel B – De Berk C: 5-4.

mislukte-inbraak-in-pastoor-paquaylaan

Inbrekers in P. Paquaylaan en Poorthoevestraat

Gisteravond hebben bewoners van een huis in de Pastoor Paquaylaan sporen van een inbraak aan hun deur ontdekt. Die zal wellicht eerder op de dag gebeurd zijn, maar de dieven zijn niet binnengeraakt. Deze namiddag kwam een bewoner van de Poorthoevestraat tot de ontdekking dat in de woning was ingebroken. Er was een ruit ingeslagen. Over een buit is nog niets bekend.

tweemaal-goud-voor-liene-vanderspikken

Tweemaal goud voor Liene Vanderspikken

De atleten van Meylandt AC blijven zich in de kijker lopen op verschillende fronten. Gisteren won Liene Vanderspikken op het Vlaams kampioenschap voor scholen liefst tweemaal goud. In het kogelstoten overklaste ze haar tegenstanders en stootte ze de kogel  10m24 ver. In het verspringen bracht een sprong van 4m29 haar op het hoogste schavotje. Zo keerde ze met twee gouden medailles rond de hals huiswaarts.

fusie-met-hasselt-nee-bedankt

Fusie met Hasselt? Nee, bedankt.

De burgemeester van Hasselt Steven Vandeput (N-VA) en de burgemeester van Kortessem Tom Thijsen (CD&V) hebben vandaag naar 9 buurgemeenten een brief geschreven om hen uit te nodigen om deel te nemen aan een fusieonderzoek. Ook Heusden-Zolder krijgt zo'n brief, maar verder dan een vriendelijk bedankje zal het antwoord van hieruit niet reiken. Heusden-Zolder is met ruim 34.000 inwoners op dit moment groot genoeg om op zichzelf te blijven bestaan en alvast (…) Lees het hele bericht

kevin-de-bruyne-beste-belg-in-het-buitenland

Kevin De Bruyne beste Belg in het buitenland

Wat een avond tijdens de uitreiking van de trofeeën voor de Gouden Schoen, de meeste trofeeën verhuizen naar Limburg. Kevin De Bruyne mag de trofee van beste Belg in het buitenland mee naar Bolderberg brengen. Doelman van Club Brugge en Truienaar Simon Mignolet kreeg zowel de Gouden Schoen als de trofee voor beste keeper. De meeste andere prijzen gingen naar Racing Genk: beste trainer: Wouter  Vrancken, beste belofte: Bilal El Khannous en mooiste doelpunt: Bryan Heynen. 

the-dutch-eagles-vrijdag-in-cc-muze

The Dutch Eagles vrijdag in CC Muze

The Dutch Eagles zijn dé Eagles van de lage landen. Met hun nieuwe show 'New Horizon' brengen ze nu vrijdag een avond vol tijdloze muziek in CC Muze. Met weergaloze gitaarsolo’s en meerstemmige zang zijn de hits en vergeten parels van toen weer helemaal van nu. De zes muzikanten brengen je langs een nieuwe horizon van de Amerikaanse country rock. Ze toeren al 15 jaar rond met klassiekers uit de jaren zeventig die ze een eigen gezicht geven. Tickets zijn te koop bij Muze(foto Dutch Eagles)


politie-vindt-tweede-cannabisplantage-in-diepenbee

Politie vindt 2de cannabisplantage in Diepenbeek

De recherche van de politie Heusden-Zolder heeft een tweede wietplantage ontdekt. Deze keer gaat het om een plantage met ongeveer 700 planten. Ze was ondergebracht in een leegstaand pand in Diepenbeek. Er zijn daar twee personen gearresteerd en meegenomen voor ondervraging. Nadien mocht één van hen beschikken, de tweede wordt voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Hasselt die over zijn aanhouding moet beslissen. De plantage werd ontdekt tijdens een lopend gerechtelijk onderzoek. Een eerste werd vorige week in de Kruiswegstraat gevonden, bij de arrestatie van de vermoedelijke opdrachtgever van een home-invasion.

vandaag-gezien-433

Vandaag gezien

Jan Leijskens wandelde door de Bolderbergse Galgenberg in een post-winterdecor. 

de-kijk-van-richie-927

De kijk van Richie

Een opkikkertje voor wie last heeft van winterblues.

evangelische-christenen-over-het-leven-van-ieder

Evangelische Christenen over het leven van ieder

GADIMEO, de Evangelische Christenen voor Heusen-Zolder, organiseert de MyLife-workshop; een workshop over het leven van iedereen. We hebben allemaal onze eigen geschiedenis met mooie en moeilijke tijden. Mensen en gebeurtenissen hebben ons gevormd tot de persoon die we vandaag zijn en bepalen onze toekomst. In de Mylife-workshop neemt GADIMEO het leven op een nieuwe manier onder de loep. “Het is een reis naar meer zelfinzicht. We denken ook na over de reis van God naar elk van ons. Was of is God betrokken in ons leven? Ook op deze vraag proberen we een antwoord te vinden”, zo leggen de organisatoren uit. De workshop loopt 6 opeenvolgende dinsdagen van 7 februari tot en met 14 maart om 20 uur in de Kring, Heusden-Zolder. Inschrijven en info:  klik hier

the-roxy-theatre-heeft-veel-muziek-op-de-affiche

The Roxy Theatre heeft veel muziek op de affiche

The Roxy Theatre verwent de komende periode de muzikale filmliefhebbers. Nu donderdag wordt naar aanleiding van het overlijden van David Crosby een extra Roxy Music Night georganiseerd. Dan wordt de documentaire 'David Crosby: Remember my Name' gedraaid. En belangrijk, je kunt met 2 voor de prijs van 1 ticket komen kijken.
Nu zaterdag en zondag wordt 'André Rieu in Dublin' vertoond, een vaste waarde in het Roxy-programma. De volgende (…) Lees het hele bericht

personeel-sdm-technics-steunt-vincentius

Personeel SDM Technics steunt Vincentius

Sint-Vincentius kreeg vandaag het bezoek van een medewerker van het bedrijf SDM Technics uit de Mijnwerkerslaan, gespecialiseerd in de bouw van laagspanningsborden. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het bedrijf was een omhaling gedaan om Sint-Vincentius te steunen en de collega's hadden daar royaal aan bijgedragen. Zo werd het jaar op een mooie manier ingezet.

kompelkoppen-viert-10-000ste-bezoeker

Kompelkoppen viert 10.000ste bezoeker

De tentoonstelling Kompelkoppen heeft vandaag zijn 10.000ste bezoeker mogen verwelkomen. Het waren Marc Van Dercruyssen en Ria Schoenmaeckers, een koppel uit Wilrijk, die binnenstapten op het ogenblik dat de teller dat aantal rondde. Zij werden door schepen van Cultuur Marleen Hoydonckx - in het gezelschap van mijnwerkers - getrakteerd op bloemen en lekkers. (foto Kris Vandevenne)

fatale-collegebrand-herdacht

Fatale collegebrand herdacht

Gisteravond laat was het precies 49 jaar geleden dat bij de brand in de slaapzaal van het toenmalige Heilig-Hartcollege 23 jongens om het leven kwamen en twee anderen zware brandwonden opliepen. Gisteravond hebben ook de huidige internen van het Sint-Franciscuscollege dat drama sereen herdacht. (foto SFC)

laagste-coronacijfers-sinds-vorige-zomer

Laagste coronacijfers sinds vorige zomer

De winterprik van coronabesmettingen - die nooit echt hoog heeft gelegen - lijkt op dit moment helemaal voorbij. De voorbije week zijn nog 8 inwoners van Heusden-Zolder positief getest (vorige week 18), dat is een gemiddelde van 24 per 100.000 inwoners. Het is geleden van juli vorig jaar dat de cijfers nog zo laag waren. In de Limburgse ziekenhuizen liggen nog 68 patiënten met een coronabesmetting.

eerste-mobiliteitscafe-heeft-plaats-in-cc-muze

Eerste mobiliteitscafé heeft plaats in CC Muze

De vervoerregio Limburg organiseert volgende maand 5 mobiliteitscafés over de plannen om meer Limburgers op de fiets of het openbaar vervoer te krijgen. In elk café krijgen 100 Limburgers uitleg over hoe de plannen tussen nu en 2050 vorm zullen krijgen. Ze kunnen opmerkingen maken over die plannen, maar ze zullen ook stilstaan bij hun eigen mobiliteitsgedrag. Het eerste mobiliteitscafé heeft plaats in Heusden-Zolder, op 1 februari van 19.30 uur tot 22 uur in CC Muze. De andere momenten zijn 2 februari Dilsen-Stokkem, Zaal Nieuwenborg, 7 februari Diepenbeek, Universiteit, 8 februari Borgloon, Panishof Bommershoven en 15 februari Lommel, De Soeverein, telkens van 19.30 uur tot 22 uur. Inschrijven vooraf is noodzakelijk

tip-van-de-bib-stijn-de-paepe

Tip van de Bib: Stijn De Paepe

Stijn De Paepe schreef tussen 2016 en 2021 ongeveer 1500 'dagverzen' voor de krant De Morgen, samen met nog een hele reeks twittergedichten. Daarin nam hij de actualiteit op sublieme wijze op de korrel. Hij maakte als het ware cartoons met verzen en kwatrijnen en werd daarom ook wel eens de Vlaamse Drs. P genoemd. Hij overleed op de palindroomdag 22 02 2022.

Voor deze bundel 'De mooiste dagverzen' maakte zijn vriend Said Bataray een selectie van de mooiste verzen. Meteen ook een mooie tip voor de gedichtendag.

yoren-vanhoudt-naar-wk-in-hoogerheide

Yoren Vanhoudt naar WK in Hoogerheide

Yoren Vanhoudt is geselecteerd voor het wereldkampioenschap veldrijden in Hoogerheide op 5 februari. En dat is verbazend want hij is nog maar eerstejaars junior. De bondscoach is over de streep gehaald door zijn prestatie op het loodzware parcours van het BK in Lokeren waar hij zevende eindigde en meteen ook de beste eerstejaars junior was. Yoren won dit seizoen al in Heusden-Zolder en Kerniel en stond op het podium in verschillende grote wedstrijden.

zolders-taalgebruik-11

Zolders taalgebruik

Hië grîelácht mér, hië zit nie feul.(Hij grimlacht (glimlacht), maar hij zegt niet veel. Hij zegt niet meer dan hij kwijt wil.

meylandtart-met-rondleidingen-door-leerkrachten

MeylandtArt met rondleidingen door leerkrachten

De Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten heeft ook voor dit jaar weer een aantal tentoonstellingen in petto. Het gaat van start met de traditionele MeylandtArt. Alle leerlingen boven de 18 jaar van het derde tot en met het zevende jaar van alle ateliers tonen een selectie van hun werk in ZLDR Luchtfabriek. De vernissage is op donderdag 2 februari om 20.30 uur. Daarna kan de expo nog bezocht worden tot en met 19 februari, van maandag tot zondag tussen 9 en 17 uur. Bijzonder is deze keer dat op een aantal dagen leerkrachten een rondleiding geven: 5 februari Liesbet Lenaerts, 12 februari Peter Coun en 19 februari Veerle Achten. De rondleidingen starten telkens om 15 uur. 

deel-van-berenwandeling-is-tijdelijk-verdwenen

Deel van Berenwandeling is tijdelijk verdwenen

Door de renovatie van kleuterschool De Toverfluit in de Brugstraat is een deel van De Berenwandeling verdwenen. Het gaat om de 40 vogelkastjes die tegen een muur van het vroegere schoolgebouw hingen maar dat is nu gesloopt. De vrijwilligers van Het Berenhuis zoeken nu de nodige financiële middelen om de wandeling terug volledig te maken. Ze hopen alles tegen de zomer weer in orde te hebben. 

als-we-er-zelf-maar-van-verlost-zijn-1

Als we er zelf maar van verlost zijn ...

Nog voortdurend krijgen we berichten en foto's binnen van zwerfvuil en gedumpt afval. Veel te veel om te publiceren, de lezers zouden er ziek van worden. Maar een zak vol blikjes dumpen boven op iemand zijn brievenbus is er toch helemaal over. Zoals Rita Vanhove vanmorgen mocht ervaren, en ze moet al bijna dagelijks allerlei afval voor haar deur opruimen.

petanquespelers-laten-zich-niet-afschrikken

Petanquespelers laten zich niet afschrikken

De petanquespelers lieten zich dit weekend niet afschrikken door de weersomstandigheden. Nochtans stonden zeer verre verplaatsingen op het programma. Olympia kreeg Rochefort op bezoek en Boekt moest zelfs naar Moeskroen tegen de Franse grens. De uitslagen: Nationale: Olympia – Rochefort: 1-8. Vlaamse: Moeskroen – Boekt: 6-3. Ere-Limburg: Olympia A – Ter Best: 4-5 en Opec A – De Berk A: 6-3. 1ste Limburg: Boekt B – Genenbos C: 6-3 en Maaseik A – Boekt A: 2-7. 2de Limburg: De Berk C – Sint Truiden B: 2-7, Oetervallei B – De Berk B: 4-5 en Olympia B – Hasselt B: 4-5.

illegaal-gevangen-vogels-vrijgelaten-door-vzoc

Illegaal gevangen vogels vrijgelaten door VZOC

Het is niet altijd slecht nieuws dat het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum te melden heeft. De putters en sijsjes die op 2 januari door de politie in beslag waren genomen bij een illegale vogelvanger in Gingelom, zijn deze namiddag vrijgelaten. Het ging om een 15-tal vogels. Hier zie je een video van de vrijlating. (foto Paul Helsen)

uitkijken-op-wegen-en-fietspaden-morgenochtend

Uitkijken op wegen en fietspaden morgenochtend

Vandaag zijn er slechts wat piepkleine sneeuwvlokjes bijgevallen, maar door de vrieskoude is de sneeuw overal blijven liggen en ook bevroren. Dat betekent dat het morgenochtend zeker voor voetgangers en fietsers uitkijken is. Met aangepaste sneeuwruimers hebben de gemeentediensten hun best gedaan om de fietspaden zoveel mogelijk vrij te maken. Vandaag zijn de ruimploegen trouwens opnieuw uitgerukt en verschillende fietspaden zijn ondertussen nog aan bod gekomen. Maar hoe dan ook is het uitkijken (…) Lees het hele bericht

auto-brandt-uit-in-schansstraat

Auto brandt uit in Schansstraat

Rond 12 uur vanmiddag heeft een auto vuur gevat op de oprit achter een woning in de Schansstraat. Toen de brandweer aankwam, stond de wagen in lichterlaaie. Het vuur werd geblust maar de auto - een BMW - is totaal vernield.

klinken-op-2023-in-de-noordberm

Klinken op 2023 in de Noordberm

Ook in de Noordberm - het deel tussen de Koerselsebaan en de Kooidries - hielden de bewoners voor het eerst een nieuwjaarsborrel. Met 12 volwassenen en 6 kinderen was het een geslaagde editie voor zo'n kort stukje straat. (foto Ann Cuppens)

geen-winst-voor-hebad

Geen winst voor Hebad

In het badminton heeft Hebad 1D thuis 4-4 gelijkgespeeld tegen Looise 1D. Hebad 3H verloor uit bij Neerpelt 2H met 6-2.

een-winterborrelwandeling-om-in-te-kaderen

Een winterborrelwandeling om in te kaderen

De organiserende vzw Toerisme Heusden-Zolder kon het scenario voor de winterborrelwandeling niet beter geschreven hebben. De omgeving van de kluis lag bedekt onder een wit tapijt en van bovenuit oogde  ook heel de streek als een winters Bruegel-schilderij. Voor de kinderen betekende het extra sneeuwpret, want ze maakten sneeuwpoppen of lieten zich glijden op hun slede. En ook de geleide wandeling kende heel wat interesse. Gelukkig waren er voldoende hartverwarmende dranken voorzien aan het eind, om de koude te doen vergeten. De wandelaars werden bovendien ook nog muzikaal getrakteerd. Alleszins was dit een winterborrelwandeling voor de archieven.

een-gelukkig-chinees-nieuwjaar-2

Een gelukkig Chinees nieuwjaar

We hebben er nog niet veel van gemerkt bij de Chinese restaurants of frietchinezen in de buurt maar vandaag vieren de Chinezen hun Nieuwjaar. En dat doen ze meestal een aantal dagen aan een stuk. Voor hen begint nu het jaar van het konijn. Dat wil niet meteen zeggen dat er meer konijnen in de pot zullen verdwijnen, want in hun dierenriem heeft dat eigenschappen als zachtaardig, stil en elegant. Vandaar wellicht dat we geen dansende draken of knallend vuurwerk opmerken. Alvast een gelukkig Nieuwjaar gewenst.

burenborrel-in-de-corbiestraat

Burenborrel in de Corbiestraat

In de Corbiestraat hielden ze hun jaarlijkse burenborrel. Daarop zijn niet alleen de bewoners van de Corbiestraat zelf welkom, maar ook die uit de aangrenzende straten Schreverland,  Kooidries en Noordberm. Het feestcomité mocht 47 volwassenen en 12 kinderen verwelkomen, onder hen ook een aantal nieuwkomers. Ze werden getrakteerd op eten en drinken en ook de vuurkorven kwamen van pas. (foto Liesbet Was)

pasar-zet-jaar-in-met-wandeling-en-borrels

Pasar zet jaar in met wandeling en borrels

Pasar Heusden-Zolder hield zijn jaarlijkse borrelwandeling en kon daarbij genieten van een mooi winters decor. De tocht leidde onder meer door het Sint-Jansbos, langs de de kapel, en naar het Speelhuisje in Ubbersel. Daar werden de flessen, cake en borrels bovengehaald en werd geklonken op 2023. (foto''s Jos Willems)

eigen-volk-maarten-en-anke-verwennen-het-publiek

Eigen Volk, Maarten en Anke verwennen het publiek

De Koninklijke Harmonie Eigen Volk Viversel onder leiding van dirigent Willem-Jan Hendrickx hield zaterdagavond een nieuwjaarsconcert in De Vierseleer. De zaal was vol gelopen voor een harmonieus concert dat een mix bracht tussen meer klassiek werk en een modern repertoire. Voor dat laatste was zanger Maarten Cox special guest en hij had als verrassing zijn vriendin Anke Goergen - ook zangeres en MNM-presentatrice meegebracht. Zo werd de avond verrijkt met nummers van onder meer Rob De Nijs en Clouseau. Entertainer Maarten Cox schrikt er daarbij niet voor terug om tussen het publiek plaats te nemen. Het werd allemaal fel gesmaakt. (foto's Roman Martyka)

zolder-a-kent-weinig-tegenstand

Zolder A kent weinig tegenstand

In de eerste provinciale van het basketbal maakte Zolder A er weer een walk-over van bij Sint-Truidense B, het werd 51-94. Zolder blijft dan ook afgetekend aan de leiding. In vierde A verloor Zolder D met 50-55 van Lummen D. UPDATE In de tweede provinciale kende leider Zolder B deze namiddag geen erbarmen met eerste achtervolger Cosmo Genk A, het werd 80-44.

erhan-en-herman-samen-op-weg

Erhan en Herman samen op weg

Erhan Demerci en Bart Herman brachten zaterdagavond in een uitverkochte Muze-schouwburg de première van ‘Erhan en Herman’. Op het eerste gezicht vormen ze een niet evident duo, maar precies dat maakt hun show zo verrassend. Er zitten eigen nummers van Bart Herman in, afgewisseld met wat Vlaamse en Turkse klassiekers, die Erhan Demirci in zijn gekende stijl aan elkaar praat. En ondertussen brengen ze hun verhaal over gelijkenissen en verschillen. (foto's Ann Jordens)

wie-heeft-nog-herinneringen-aan-de-kluis

Wie heeft nog herinneringen aan de kluis?

Zoals aangekondigd heeft morgen de borrelwandeling naar de Kluis van de vzw Toerisme Heusden-Zolder plaats en wordt het nog eens een echt lekkere winterwandeling. Bij die gelegenheid doet de vzw Toerisme ook een oproep aan iedereen die over oude foto's van de kluis beschikt. Of die anekdotes kent, straffe verhalen, jeugdherinneringen heeft of wat weet over de geheimen van de waterput, ... je mag alles morgen meebrengen en overhandigen aan de tentjes van de vzw Toerisme. Mailen mag ook naar micheloyen[!]skynet.be. (foto uit 1973, Frieda Schlusmans)

rc9-dames-meteen-aan-de-winst-na-winterstop

RC9 dames meteen aan de winst na winterstop

In het rugby trokken de dames van RC9 vandaag naar Hamme voor de eerste match na de winterstop.  In de eerste 15 minuten was RC9 niet wakker want de thuisploeg kon tweemaal vrij makkelijk doorbreken. Die van Heusden-Zolder hadden gisteren dan ook niet kunnen trainen door de zware sneeuwval. Gelukkig herpakten ze zich waardoor het bij de rust 12-12 stond. Het begin van de tweede helft was helemaal van RC9 want het kon driemaal scoren met conversie (12-33). Het laatste deel van de wedstrijd waren beide teams meer aan elkaar gewaagd, maar het draaide uit op een 22-33 winst voor RC9. 

35-brouwers-8-bands-drukke-beer-experience

35 brouwers, 8 bands, ... drukke Beer Experience

Het bierfestival The Beer Experience dat op 18  en 19 maart voor de tweede keer plaatsheeft in CC Muze en ZLDR Luchtfabriek heeft zijn affiche nu helemaal klaar. Er zijn veel brouweijen aanwezig, uit binnen- en buitenland. De organisatoren staan erop dat de brouwers zelf naar het festival komen zodat het publiek met hen kan kennismaken, discussiëren over smaken en bieren, vragen stellen over het brouwen, ...Al zeker 35 zullen aanwezig zijn. En het is dus (…) Lees het hele bericht

marleen-is-winnares-van-lego-jaaroverzicht-quiz

Marleen is winnares van Lego-jaaroverzicht quiz

Aan het jaaroverzicht in Lego dat Maarten Verlinden de afgelopen weken in de bibliotheek toonde, was ook een wedstrijd verbonden. De bezoekers konden een aantal quizvragen oplossen die aan het nieuws uit het jaaroverzicht gekoppeld waren. De traditionele onschuldige hand heeft nu een winnaar getrokken en dat is Marleen Bernaert uit Linkhout geworden. Haar beide kleinkinderen uit Mechelen zullen alvast zeer tevreden zijn met de leuke bouwdozen die ze van Maarten kreeg.

neos-slaat-de-brug-tussen-twee-jaren

Neos slaat de brug tussen twee jaren

Neos Heusden-Zolder zette het jaar in met een nieuwjaarsreceptie met drankjes en hapjes en sfeervolle muziek door Rocco & Belinda. Er werd een montage over ‘De Laatste Mijn’ gepresenteerd en naast de financiële situatie van de vereniging kregen de leden aan jaaroverzicht gepresenteerd. In 2022 namen 1597 mensen deel aan 87 activiteiten. Neos Heusden-Zodler telt 152 leden. (foto Trudo Groffi)

nu-toch-alle-voetbalwedstrijden-afgelast

Nu toch alle voetbalwedstrijden afgelast

Voetbal Vlaanderen heeft deze voormiddag nu toch beslist om in Limburg tot een algemene afgelasting voor dit weekend over te gaan. Het gaat om alle eerste elftallen van de 4de provinciale tot en met de 2de afdeling van Voetbal Vlaanderen. Ook alle reservewedstrijden en recreatieve matchen worden afgeblazen en uiteraard zijn ook alle jeugdwedstrijden uitgesteld. Voor de rest van het land is er geen algemene afgelasting.

Ook in het bedrijfsvoetbal wordt vandaag niet gespeeld. De KLBS had daarover gisteren de knoop al doorgehakt. 

neen-t-is-nog-geen-weer-om-te-tuinieren

Neen, 't is nog geen weer om te tuinieren

De voorbije weken dachten plant, dier en mens misschien dat er een extreem vroege lente in het verschiet lag, maar ondertussen hebben we dus nog eens een ouderwets winteroffensief gekregen. Ook de dorpstuintjes koesteren zich nu weer in gedwongen winterrust en de lente kan er hooguit in de grond broeden ... (foto's Julien Maebe)

eigen-volk-concerteert-met-maarten-cox

Eigen Volk concerteert met Maarten Cox

De Koninklijke Harmonie Eigen Volk Viversel geeft vanavond een nieuwjaarsconcert in De Vierseleer. Onder leiding van Willem-Jan Hendrickx wordt een feestelijk repertoire uitgevoerd. Maar dit jaar heeft de harmonie iets speciaals in petto: een gastoptreden van zanger Maarten Cox. Niet evident om een grote harmonie live te combineren met een solozanger maar de toeschouwers zullen vanavond aangenaam verrast zijn. Het concert begint om 20 uur, kaarten kosten € 12 aan de kassa. 

geen-algemene-afgelasting-in-het-voetbal

Geen algemene afgelasting in het voetbal

Het is nog stevig koud, vooral vanochtend. Meteo Obbeek registreerde -3,2 graden rond half 9 vanmorgen. De wegen zijn ondertussen overal vrijgemaakt maar voor de rest blijft de sneeuw uiteraard liggen. Het lijkt er dan ook op dat buitensporten moeilijk zoniet onmogelijk zal zijn vandaag. Voetbal Vlaanderen heeft niet besloten tot een algemene afgelasting omdat de situatie blijkbaar sterk verschilt van regio tot regio. We houden u verder op de hoogte van de lokale clubs. 

de-kijk-van-richie-926

De kijk van Richie

Sleet op het huwelijk.

met-de-slede-op-de-speelplaats

Met de slede op de speelplaats

Sledes, sneeuwballen, engelen, tekeningen in de sneeuw, ... de speeltijd was zelden zo leuk in De Toverfluit. (foto's Wendy Castro)

winterbeelden-uit-het-bolderdal

Winterbeelden uit het Bolderdal

Jan Leijskens trok door de sneeuw in het Bolderdal en legde daar deze winterbeelden vast. 

ook-kib-bevestigt-vandaag-aanhouding-van-dylst

Ook KIB bevestigt vandaag aanhouding van Dylst

Het staat nu vast dat Michel Dylst, ex-voorzitter van de KS Vriendenkring nog langer in de cel blijft. Vandaag heeft de Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling zijn aanhouding verlengd. Ze volgt daarmee de beslissing van de Hasseltse raadkamer van vorige week dinsdag. Ondanks dat het onderzoek in de eindfase zit, vond de raadkamer het risico op recidive te groot, met name dat Dylst via mails opnieuw geld zou gaan ronselen bij ex-mijnwerkers. Daartegen ging zijn advocaat in beroep, maar vandaag heeft dus ook de Kamer van Inbeschuldigingstelling dat standpunt gevolgd.

deel-straatverlichting-heusden-is-defect

Deel straatverlichting Heusden is defect

In Heusden-Centrum is sinds gisteren een deel van de openbare verlichting gedoofd. Het gaat om stukken van de Guido Gezellelaan en de Brugstraat en ook de kerkverlichting brandt niet. Navraag leert dat het nog niets te maken heeft met de energiebesparingsmaatregelen, maar wel met een defect. Schepen Lode Schops heeft gisteren al Fluvius op de hoogte gebracht en de nutsmaatschappij zou zorgen voor de herstelling.

johan-vanstraelen-exposeert-voor-t-weyerke

Johan Vanstraelen exposeert voor 't Weyerke

Fotograaf Johan Vanstraelen uit Heusden-Zolder - onder meer gekend om zijn foto's van The Muze Jazz Orchestra - opent zondag een fototentoonstelling in het cultuurcafé De Fwajee in Sint-Truiden. Die loopt daar tot eind februari en komt later naar de bibliotheek in Heusden-Zolder. Johan stelde de expo samen tijdens zijn revalidatie van een gebroken ruggenwervel na een val. Bij het opruimen van zijn archief sprokkelde hij foto's die een link hadden met zijn ruggenwervelbreuk. Er volgden een expo én een boek. De opbrengst van beide schenkt hij aan 't Weyerke, voor zijn afdeling voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Het verhaal van Johan vind je op VRTNWS.

zilveren-night-of-the-locals-brengt-6-acts

Zilveren Night of the Locals brengt 6 acts

In Zolder-Centrum zijn ze aan het aftellen naar volgende week zaterdag, 28 januari, de avond van de 25ste Night of the Locals. Sinds jaar en dag is dat hét muzikale evenement opgebouwd rond Zolders muziektalent van vroeger en nu. Een affiche samenstellen is telkens vooral een kwestie van kiezen, want Zolder heeft altijd een vruchtbare muzikale grond gehad. Het begint zaterdag om 19 uur in de feesttent op het Heldenplein. Op de affiche staan Evolution, KDR-Charbonnage, (…) Lees het hele bericht

beyond-the-edge-dans-circus-en-sport

Beyond the Edge: dans, circus en sport

Vandaag is 'Beyond the Edge' gelanceerd, een project van de cultuurcentra C-Mine (Genk), Muze (Heusden-Zolder), Casino Houthalen-Helchteren, De Adelberg (Lommel), CC Maasmechelen en de Velinx (Tongeren) samen met HET LAB/Krokusfestival (Hasselt), dans- en theaterhuis fABULEUS (Leuven), Circuswerkplaats Dommelhof en Passerelle. Het is de opvolger van SNAP XL (2018) en We Go Places (2021). De komende twee maanden gaan de initiatiefnemers overal in Limburg op zoek naar jongeren tussen 13 en (…) Lees het hele bericht

sfeerbeelden-uit-de-leerplaneet

Sfeerbeelden uit De Leerplaneet

In De Leerplaneet beleefden de kinderen vandaag een heus winterwonderland, zoals ook blijkt uit deze sfeerbeelden. (foto's Stefanie Custers)

meisje-op-fiets-lichtgewond-bij-ongeval

Meisje op fiets lichtgewond bij ongeval

In de Grauwzustersstraat is vanmorgen kort voor half 9 een meisje van 12 gewond geraakt bij een verkeersongeval. Ze werd door een auto aangereden en is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

ook-fietspaden-zoveel-mogelijk-sneeuwvrij-gemaakt

Ook fietspaden zoveel mogelijk sneeuwvrij gemaakt

Vanmorgen vroeg zaten in de verkeersinformatie op de VRT-radio niet alleen waarschuwingen voor automobilisten, ook de fietsersbond riep op tot voorzichtigheid op de fietspaden. Tegenwoordig beschikken de openbare diensten trouwens over strooi- en ruimmachines voor de fietspaden, zo was ook het nieuwe dubbelrichtingsfietspad in de Terlaemenlaan geruimd. Al was het niet evident om dat door de blijvende sneeuwval bij te houden overdag. (foto Paul Coolen)

reuze-sneeuwballen-in-de-brug

Reuze sneeuwballen in De Brug

De leerlingen van De Brug lieten zich niet afschrikken door de sneeuwbuien om naar buiten te hollen en daar onder meer reusachtige sneeuwballen te rollen en daar werden ook poppen van gemaakt. (foto's Inge Vreys)

ook-in-t-wijkschooltje-de-toverfluit-sneeuwpret

Ook in 't wijkschooltje De Toverfluit sneeuwpret

De kleuters van 't wijkschooltje van De Toverfluit maakten een mooie sneeuwpop. Het was de bekroning van een dolle sneeuwdag waar ze ook sneeuwengelen maakten ... of waren het bengeltjes? (foto's Esmeralda Karremans)

sfeervolle-omgeving-rond-sint-janskapel

Sfeervolle omgeving rond Sint-Janskapel

Ook de omgeving van de Sint-Janskapel ligt er sfeervol bij na de sneeuwval van vandaag.

dolle-sneeuwpret-in-t-molenholleke

Dolle sneeuwpret in 't Molenholleke

Het gebeurt niet meer zo vaak dat er nog eens flink wat sneeuw valt in onze contreien, en waarmee kun je kinderen een groter plezier doen dan hen dan buiten te laten spelen. In 't Molenholleke beleefden ze dan ook dolle pret met sneeuwballengevechten en sneeuwpoppen maken. 

sneeuw-kan-ook-mooi-zijn

Sneeuw kan ook mooi zijn

Voor sommigen is sneeuw een bron van ellende, zeker op de weg, anderen genieten van winterse plaatjes. Zoals hier in de Mommestraat. (foto Eddy Leeten)

politie-vindt-cannabisplantage-bij-arrestatie

Politie vindt cannabisplantage bij arrestatie

De recherche van de politie Heusden-Zolder heeft gisteren een 22-jarige jongeman uit Heusden-Zolder opgepakt. Hij wordt verdacht de opdrachtgever te zijn van een mislukte home-invasion die op 19 november vorig jaar in Heusden-Zolder is gepleegd door twee gewapende overvallers. De bewoners konden de hulpdiensten verwittigen, waarna de overvallers onmiddellijk zijn gearresteerd De twee overvallers zijn afkomstig uit Zonhoven en zitten momenteel nog in voorhechtenis in de gevangenis. (…) Lees het hele bericht

verkeerschaos-door-sneeuw-1

Verkeerschaos door sneeuw

Vrijdagmiddag zit het verkeer behoorlijk strop door de sneeuwval. Op de E314 kon bij momenten amper nog gereden worden. Ook in de omgeving Vogelsancklaan en Meylandtlaan zat het vast. Zelf reden we 40 minuten van de Radson tot aan de snelwegbrug. Ondertussen stijgt de temperatuur lichtjes zodat na de middag dooi wordt verwacht. 

etienne-wils-lanceert-wolventaart-en-wolvenbrood

Etienne Wils lanceert wolventaart en wolvenbrood

Etienne Wils uit Viversel brengt de wolventaart en het wolvenbrood op de markt. Etienne is met BakeAll dit jaar al 50 jaar leverancier van grondstoffen voor ambachtelijke bakkerijen. Om dat jubileum in de kijker te zetten ontwikkelde hij de Limburgse Wolventaart. Uiteraard inspireerde de wolf die de jongste jaren de weg naar onze contreien herontdekte hem voor deze creatie. “Ik vind de wolf een machtig, mooi beest, dat (…) Lees het hele bericht

orchis-verkoopt-inheems-bomen-en-struiken

Orchis verkoopt inheems bomen en struiken

Al voor de 37ste keer organiseert Orchis in het voorjaar een verkoop van inheemse bomen en struiken. Om de achteruitgang van vele diersoorten tegen te gaan is het belangrijk dat we de natuur in Vlaanderen versterken. Bomen en struiken bieden voedsel voor vele soorten vogels en bedreigde insecten en ze nemen CO2 op wat dan weer positief is voor het klimaat. Bovendien steun je met een aankoop Orchis vzw en die investeert dan weer in de natuur. Bestellen kan tot 6 februari, via de website van Orchis. De bestelde planten kan je afhalen op zaterdag 11 maart tussen 9 en 11 uur  op de parking voor het gemeentehuis, Heldenplein 1.

ac-meylandt-atleten-op-het-podium-op-pk-veldlopen

AC Meylandt-atleten op het podium op PK veldlopen

Op de Limburgse kampioenschappen veldlopen hebben de atleten van Meylandt AC - afdeling van Looise AV - het goed gedaan. Op een modderig en zompig parcours ging Roos Lenaerts voluit en werd knap tweede bij de pupillen, goed voor zilver. Arne Wilssens hield woord en gaf alles, ondanks dat hij nog maar pas van dit seizoen met atletiek bezig is, behaalde hij brons bij de pupillen mannen. Lise Huys bevestigde haar dominantie dit (…) Lees het hele bericht

praten-over-het-levenseinde-bij-kwb-overdag

Praten over het levenseinde bij KWB-Overdag

Bij KWB-Overdag was vandaag Jan Coel te gast, coördinator Postgraduaat Oncologische Zorg en Palliatieve Zorg bij hogeschool PXL. Hij was ook actief in het werkveld en geeft opleidingen in enkele netwerken. “Over de wijze van sterven moet je vooraf goed nadenken, praat er vooral over met de gezinsleden en overleg met de huisarts”, zegt Jan. Belangrijk is ook dat je ingevulde documenten zorgvuldig bewaart, met daarop genoteerd: datum en handtekening.

Jan Coel (…) Lees het hele bericht

boekt-en-de-berk-doen-het-goed-1

Boekt en De Berk doen het goed

In het petanque 50+ hebben alle ploegen van Boekt en De Berk hun wedstrijden gewonnen, terwijl Olympia twee keer verloor in Genk. De uitslagen: Ere-Limburg: Boekt B – Genenbos A: 5-4, Genenbos B – De Berk A: 2-7 en Boekt A – Sint Truiden B: 7-2. 1ste Limburg: Genk A – Olympia A: 7-2, 2de Limburg: Genk B – Olympia B: 5-4, 3de Limburg: Maaseik B – Boekt C: 3-6 en De Berk B – Genk C: 6-3.

de-roep-in-de-woestijn

De roep in de woestijn

Mohamed Ahmidouch staat dezer dagen te roepen in de woestijn, letterlijk dan toch. Of hij met hetzelfde gevoel zijn zitje in de gemeenteraad openlaat, is de vraag. In de Marokkaanse woestijn zag hij alleszins dat het warm water niet meer moet uitgevonden worden, maar gewoon uit de grond wordt opgepompt. 

s-nachts-een-dokter-nodig-vanaf-1-4-naar-hasselt

's Nachts een dokter nodig? Vanaf 1/4 naar Hasselt

Wie vanaf 1 april 's nachts tussen 23 uur en 8 uur dringend een huisarts nodig heeft, moet daarvoor naar de huisartsenwachtenpost naast het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Dat is gisteravond beslist. De wachtposten Mijn-Wachtpost uit Beringen en Herkenrode uit Hasselt moeten gaan samenwerken. Het RIZIV wil nog maar tussenkomen in nachtelijke wachtposten die voor 200.000 inwoners of meer werken, zowel de Mijn-Wachtpost als Herkenrode kwamen niet aan dat aantal. Concreet (…) Lees het hele bericht

film-wolf-is-voorgesteld-in-the-roxy-theatre

Film 'WOLF' is voorgesteld in The Roxy Theatre

In The  Roxy Theatre is de film 'WOLF' voorgesteld aan de pers.  De Nederlandse natuurfilmer Cees van Kempen maakte deze prachtige bioscoopfilm waarin het verhaal van de terugkeer van de wolf naar de Lage Landen wordt verteld. Samen met zijn team vertoefde hij meer dan duizend dagen in de natuur om het verborgen leven van de wolf vast te leggen. In de film leer je hoe wolven leven en met welke uitdagingen ze geconfronteerd worden, niet in (…) Lees het hele bericht

vier-jaar-cel-voor-messteek-aan-huisbaas

Vier jaar cel voor messteek aan huisbaas

Een 42-jarige Bulgaar is vandaag door de rechter in Hasselt tot vier jaar cel veroordeeld omdat hij op 24 november zijn huisbaas een messteek had gegeven tijdens een ruzie. De huisbaas (34) had zijn bureau in hetzelfde pand in de Pastoor Paquaylaan. Er was onenigheid tussen beiden omdat volgens de huisbaas de huurder zijn Franse buldog niet in de woning mocht houden. De dader beweert dat de huisbaas hem al een halve dag had gepest en beledigd. De huurder ging tijdens de ruzie naar (…) Lees het hele bericht

sk-heusden-06-gaat-door-met-trainersduo

SK Heusden 06 gaat door met trainersduo

Bij vierde provincialer SK Heusden 06 zijn ze nu al bezig met het volgende voetbalseizoen. Zo heeft het bestuur beslist om ook voor het seizoen 23-24 door te gaan met hoofdcoach Yves Aendekerk (foto boven)  en assistent-coach Kristof Evens.

eindelijk-weer-echte-winterborrelwandeling

Eindelijk weer echte winterborrelwandeling?

Het ziet er naar uit dat de 30ste Borrelwandeling naar de Kluis van Bolderberg van de vzw Toerisme Heusden-Zolder nog eens een echte winterwandeling gaat worden nu zondag. De voorspellingen zijn immers gezellig winters. Nog even in herinnering brengen dat de datum van 22 januari niet toevallig gekozen is. Dan viert Bolderberg immers de Sint-Antoniuskermis, ook meteen de eerste kermis van het seizoen. Vroeger werden dan varkens geslacht, de koppen en de poten werden aan de kluizenaar geschonken. (…) Lees het hele bericht

pagadder-klinken-op-2023-en-spelen-met-ouders

Pagadder: klinken op 2023 en spelen met ouders

In kleuterschool Pagadder zijn ze 2023 spetterend gestart en in alle klassen werd geklonken op het nieuwe jaar. Dit jaar komen weer andere klassen aan de beurt om speluurtjes te organiseren. De ouders kunnen telkens kiezen uit 4 momenten om samen met hun kleuter in de klas een spel te spelen. De ouders proberen ze eerste even onderling en trekken dan naar de klas om met 4 of 5 kleuters te spelen. En nadien worden de ervaringen bij de koffie uitgewisseld. De spelkoffers kunnen ook meegegeven worden zodat de kleuters thuis ook al spelend kunnen leren.

neos-quizteam-mist-nipt-nationale-finale

Neos quizteam mist nipt nationale finale

Heuszo, het quizteam van Neos Heusden-Zolder, strandde op de provinciale quiz in CC Maasmechelen op de twaalfde plaats. Daaraan namen 155 personen deel, verdeeld over 29 groepen. Heuszo behaalde een prima score en miste op een zucht de nationale finale in Kruibeke. (foto Trudo Groffi)

kompelkoppen-verlengd-tot-en-met-28-januari

Kompelkoppen verlengd tot en met 28 januari

De expo Kompelkoppen in ZLDR Luchtfabriek wordt nog een laatste keer verlengd. Eerst zou de tentoonstelling eind vorig jaar stoppen, dan was er een verlenging tot nu zondag en uiteindelijk wordt er nog een weekje bijgedaan, tot en met 28 januari en dat omwille van de grote belangstelling. In de expo toont fotograaf Stephan Vanfleteren karakteristieke foto's van ex-mijnwerkers. Te bezoeken dagelijks van 9.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur, tickets kosten € 10, kinderen tot 12 jaar gratis, met lidkaart Vriendenkring KS, MUZE-vriendenpas, leraren- of studentenkaart betaal je 5 euro. (foto Ann Jordens)

de-kijk-van-richie-925

De kijk van Richie

De harde wetten van de topsport.

de-zes-watermolens-van-de-familie-eerdekens

De zes watermolens van de familie Eerdekens

Het boeiende aan het publiceren van historische foto's is dat het altijd herinneringen en weetjes bij onze lezers losweekt. Zo laat Wim Goris ons bij de foto van de molen van Zolder gisteren het volgende weten. Rond 1900 waren er "zes broers Eerdekens" die allemaal een watermolen hadden hier in de streek. Het waren de zonen van Willem Eerdekens. Op de meeste molens hebben nadien nog (…) Lees het hele bericht

klein-theater-bolderberg-maakt-jacht-op-008

Klein Theater Bolderberg maakt jacht op 008

Na enkele moeilijke coronajaren heeft het Klein Teater Bolderberg zich dit seizoen gestort op  ‘008 in de knoei’ van auteur Lode Ansoms in een regie van Guido Vlekken. Het stuk vraagt om aandachtige toeschouwers en geconcentreerde spelers omdat er bijzonder veel in gebeurt, zowel visueel als tekstueel. Het is dan ook een doordachte klucht, geïnspireerd op de bekende James Bond films.

Centraal staat de Vlaming Gilbert Albert die ongewild in een (…) Lees het hele bericht

lijmen-nieuw-project-van-mals-vlees-en-katarsis

Lijmen: nieuw project van Mals Vlees en Katarsis

Theaterhuis Mals Vlees uit Beringen werkt momenteel aan een nieuwe theatervoorstelling samen met Katarsis, het centrum voor verslaafdenzorg in Genk. "Lijmen’ gaat over lijmen wat stuk ging. Wat anders had moeten zijn. Om de wereld aan te kunnen. In ‘Lijmen’ lijmen we het gemis, het verlangen en de behoefte", vertelt regisseur Ingrid Dullens. Miche Roegiers, Liesje Frison en Rose-Linde Breels zijn de acteurs van Theaterhuis Mals Vlees in dit project, Griet Dobbelaere (…) Lees het hele bericht

besmettingen-en-ziekenhuiscijfers-blijven-dalen

Besmettingen en ziekenhuiscijfers blijven dalen

De coronacijfers in Heusden-Zolder evolueren nog steeds gunstig. Afgelopen week zijn maar 18 inwoners positief getest, 5 minder dan de week daarvoor. Het gemiddelde bedraagt nu 53 per 100.000 inwoners. Ook in de Limburgse ziekenhuizen gaat het de goeie kant op, daar liggen nog 74 patiënten met een COVID-besmetting (vorige week 104), 6 van hen worden op de afdeling intensieve zorgen behandeld. 

tip-van-de-bib-el-guapo-stuntteam

Tip van de bib: El Guapo Stuntteam

Saskia van de bib heeft voor deze week weer een speciaal boek uitgezocht: 'Dat was al kapot' over El Guapo Stuntteam naar eigen zeggen de gevaarlijkste rockband van de Lage Landen. Het is geschreven door Christian Maes. 

Korte inhoud

Eigenzinnig, gevaarlijk en tegendraads. Luider dan de rest en met een reputatie om ù tegen te zeggen... Tussen 1997 en 2009 groeide het rommelige Limburgse garagerockbandje El Guapo Stuntteam met onder andere Cedric Maes (Sore Losers) uit tot een ware live-sensatie met een podiumplek op heel wat festivals en clubs. In dit boek vind je de straffe verhalen en knap beeldmateriaal. 

handelaars-heusden-dorp-klinken-op-2023

Handelaars Heusden Dorp klinken op 2023

De Handelaars Heusden Dorp hielden vanavond hun nieuwjaarsreceptie in de gloednieuwe fietsenwinkel van Bolbikes. Heel wat lokale handelaars waren naar daar afgezakt en ook vertegenwoordigers van de andere handelskernen in Heusden-Zolder. Voorzitter Greta Feyen van de HHD wees erop dat ze samen met haar bestuur heel het jaar door zoekt naar mogelijkheden en kansen ter promotie van het lokale handelsgebeuren. Acties rond Kerstmis bijvoorbeeld, maar als blikvanger (…) Lees het hele bericht

zolder-vroeger-en-nu-6

Zolder vroeger en nu

De hoek van de Molenstraat en Ringlaan heeft verschillende bestemmingen gekend. Tot een aantal jaren geleden stond er de Zolderse kapelanij. Wie herinnert zich nog de witte woning van de kapelaan met het parochiesecretariaat? Vroeger, lang voor de Ringlaan werd aangelegd, was hier de watermolen van Eerdekens, zo blijkt uit het archief van de Heemkundige Kring. De Mangelbeek voorzag het molenrad van water om de molen te laten draaien. Rond de jaren zestig, na een grote brand op de achterliggende boerderij, is de molen afgebroken. Van hieruit vertrok ook een zandweg richting ’t Kuipke, ongeveer waar nu het gemeentehuis staat.

weer-een-raad-met-een-bescheiden-agenda

Weer een raad met een bescheiden agenda

De gemeenteraad van 26 januari om 19 uur bevat op dit moment 12 punten in openbare zitting. De raad moet onder meer de betrekking van politiecommissaris interventie openstellen. Daarnaast moet er een advies gegeven worden over de erkenningsaanvraag voor de nieuwe Limburgse woonmaatschappij. En in besloten zitting moet de raad een dading goedkeuren tussen de gemeente en asfaltbedrijf APL in het kader van het beroep van de gemeente tegen de voorlopige vergunning voor het bedrijf. 

bert-longin-is-nu-een-zolderse-legende

Bert Longin is nu een Zolderse legende

Tijdens de prijsuitreiking van het seizoen 2022 van het Belcar Endurance Championship werd Bert Longin, met zeven overwinningen zegerecordhouder in de 24 Uur van Zolder, door Circuit Zolder geëerd. Hij kreeg van circuitdirecteur Harry Steegmans de prestigieuze Zolder Legend Trophy ontvangen. De Leuvenaar komt zo in een heel select lijstje terecht, want de vorige rijders die voor hun verdiensten voor de autosport in de bloemen werden gezet waren Jackie Stewart, Jacky Ickx, Thierry Boutsen, Yvette Fontaine en Albert Vanierschot.

de-kop-van-de-putheks-is-weer-terug

De kop van de Putheks is weer terug

De kop van Leyn Weckx de Putheks is terug en staat weer op zijn plaats in ZLDR Luchtfabriek. De kop is vanmiddag afgeleverd door een onbekende man bij de receptie van ZLDR Luchtfabriek. Het ziet er naar uit dat de diefstal gepleegd was door een mogelijk verwarde man die niet echt slechte bedoelingen had. De gilde van de Putheks heeft dan ook besloten om de klacht te laten vallen. Voor alle duidelijkheid, het ging om de oude kop van de reuzenheks, de nieuwe kop zit ergens veilig - buiten ZLDR (…) Lees het hele bericht

veel-bijval-voor-concerten-van-amicantus

Veel bijval voor concerten van Amicantus

Het vocaal ensemble Amicantus gaf dit weekend twee succesvolle driekoningenconcerten onder de noemer 'Historia Nativitatis'. Gisteren gebeurde dat in een bomvolle Sint-Brigidakerk in Koersel. (foto Stefan Was)

nipte-zege-van-boekt-tegen-de-berk

Nipte zege van Boekt tegen De Berk

In het petanque heeft Boekt C nipt de derby van De Berk B gewonnen. De uitslagen: Nationale: Huy – Olympia: 7-2. Vlaamse: Boekt – Esseghem: 4-5. Ere Limburg: De Berk A – Tongeren A: 8-1 en Olympia A – Pelter A: 2-7. 1ste Limburg: Boekt A – Sparrendal A: 3-6 en Zigzag A – Boekt B: 6-3. 2de Limburg: De Berk B – Boekt C: 4-5 en Olympia B – Oetervallei B: 5-4.

fast-food-kings-serveren-geen-opgewarmde-kost

Fast Food Kings serveren geen opgewarmde kost

The Fast Food Kings waren zondagavond te gast in het MuzeCafé met een repertoire van eigen nummers en covers. Het is nog een jonge bluesband, opgericht in de covidperiode met muzikanten uit de regio Leuven en Tienen. Frontman Wim Degeest neemt vocaal en met zijn mondharmonica de rest van de band én het publiek op sleeptouw doorheen heel de set. (foto's Roman Martyka)

de-sfeer-van-the-fast-food-kings

De sfeer van The Fast Food Kings

Vanavond stonden The Fast Food Kings in het MuzeCafé voor de eerste SundayEveningBlues van 2023. En dat de sfeer meteen goed zat, blijkt uit het filmpje dat AfterMuzeClip ons leverde.

2-keer-verlies-1-keer-winst-voor-hebad

2 keer verlies, 1 keer winst voor Hebad

Er stond voor badmintonclub Hebad een drukke speeldag op het programma, met wisselend succes. Hebad 6G verloor thuis met 2-6 van Dropshot uit Houthalen. Hebad 4G verloor voor het eerst dit seizoen, 6-2 uit bij Brasschaat 2G. De eer werd gered door Hebad 3G dat Brasschaat 3G met 2-6 klopte.

8-van-de-13-fietsen-aan-station-gevandaliseerd

8 van de 13 fietsen aan station gevandaliseerd

De Fietsersbond Heusden-Zolder klaagt de toestand van de fietsenstalling aan het station van Zolder aan. Van de 13 gestalde fietsen bleken er 8 gevandaliseerd te zijn, daarbij ook Blue Bikes. Ook aan de bushaltes in de Koolmijnlaan trof de Fietsersbond achtergelaten fietsen aan. Daarvoor startte de Fietsersbond in 2021 het project 'weesfietsen' op. Achtergelaten, gestolen of gevandaliseerde fietsen werden via de wijkdienst van de politie en de werkplaatsen gemeld en (…) Lees het hele bericht

100-kinderen-in-20-jaar-verrassing-voor-tante-ann

100 kinderen in 20 jaar: verrassing voor Tante Ann

In Sint-Baaf Eversel had deze namiddag een prachtig feest plaats:  Ann Larbie werd gevierd omdat ze al 20 jaar actief is als onthaalmoeder en daarbij liefst 100 kindjes heeft opgevangen. Die kennen haar allemaal als Tante Ann. Om dat jubileum niet ongemerkt voorbij te laten gaan werd in alle stilte een verrassingsfeest voorbereid door ouders en kinderen. Liefst 70 van de 100 kinderen konden opgetrommeld worden, heel wat onder hen zijn ondertussen flink uit de (…) Lees het hele bericht

kvv-hz-wint-anadol-verliest

KVV HZ wint, Anadol verliest

In de tweede provinciale B heeft KVV Heusden-Zolder met 3-2 gewonnen van Standaard Elen. Minder goed verging het FC Anadol dat met 0-3 verloor van Kadijk SK Overpelt.

zwarte-dag-voor-bolderberg-fc

Zwarte dag voor Bolderberg FC

In de tweede provinciale A ziet het er bijzonder bekaaid uit voor Bolderberg FC, het verloor met 6-1 van een andere staartploeg, VK Gestel, en staat nu met een aanzienlijke kloof voor zich helemaal onderaan. 

verpletterend-overwicht-van-sk-heusden-06

Verpletterend overwicht van SK Heusden 06

In zijn eerste thuiswedstrijd van 2023 in vierde provinciale A haalde SK Heusden 06 verpletterend uit tegen Flandria Zonhoven, het werd 7-1.

dries-vanthoor-wint-opnieuw-24-uren-van-dubai

Dries Vanthoor wint opnieuw 24 uren van Dubai

Het jaar en het raceseizoen konden niet beter beginnen voor Dries Vanthoor want samen met zijn WRT-team heeft hij de 24 uren van Dubai gewonnen, en dat voor het tweede jaar op rij. Na jaren in een Audi, was het de eerste race van Vanthoor in een BMW M4 GT3. Hij reed in Dubai samen met de Saoedi-Arabiër Mohammed Saud Fahad Al Saud, de Mexicaan Diego Menchaca, de Fransman Jean-Baptiste Simmenauer en de Duitser Jens Klingmann. Van in het begin van de race reed de WRT-BMW vooraan samen met de Porsche 911 GT3 van een Duits-Zwitsers kwartet. Twintig minuten voor tijd nam Vanthoor definitief de leiding, hij won met 21 seconden voorsprong op de Porsche. Derde werd de tweede BMW van het Belgische WRT-team.

vandaag-gezien-432

Vandaag gezien

In de winter weten de kepen altijd de tuin van Stefan Was te vinden, maar in het broedseizoen zitten de meeste van hen in Scandinavië.

zolderse-ploegen-aan-de-winst

Zolderse ploegen aan de winst

In de eerste provinciale van het basketbal blijft Zolder A als een sneltrein door de competitie scheuren, nu won het met 64-79 bij Optima Tessenderlo A. In vierde A versloeg Zolder D As B met 80-40. In vierde B won Zolder E met 53-57 van Lummen C. 

sabien-tiels-en-eddie-c-jongleren-met-klassiekers

Sabien Tiels en Eddie C jongleren met klassiekers

Voor Sabien Tiels is CC Muze zowat een thuisbasis geworden, ze komt dan ook graag naar hier afgezakt voor elke nieuwe première. Deze keer met 'Ebony & Ivory', samen met zanger-percussionist Eddie C en pianist Dirk Schreurs greep ze terug naar een reeks klassiekers uit de RnB, gospel en soul. Gekende nummers van Ray Charles, Aretha Franklin, Bill Withers, Louis Armstrong, Bruce Springsteen .... passeerden de revue. (foto's Ann Jordens)

the-fast-food-kings-zetten-sunday-evening-blues-in

The Fast Food Kings zetten Sunday Evening Blues in

The Fast Food Kings openen morgenavond om 20 uur in het MuzeCafé het voorjaarsprogramma van de Sunday Evening Blues. Zoals bekend zijn die altijd vrij vlot uitverkocht en zijn in dat geval aan de kassa nog wat tickets beschikbaar voor de staanplaatsen boven in de galerij. Wie snel is, kan voor morgen nog één van de laatste zitplaatsen beneden op de kop tikken, ook boven zijn al wat plaatsen weg. Een ticket kost 10 euro. De volgende concerten liggen ook al vast: op 12 februari David Ronaldo, Kathleen Vandenhoudt en Charly Verbinnen, op 12 maart Özgür Hazar's Blues Syndicate, op 16 april Los Chupitos en op 14 mei HoodooMan. 

winst-voor-beide-wieze-boys-rp-products-verliest

Winst voor beide Wieze Boys, RP Products verliest

In het bedrijfsvoetbal heeft RP Products zijn uitwedstrijd bij El Toro verloren: 2-1. Wieze Boys A versloeg SV Vastgoed met 3-0 en ook Wieze Boys B kon winnen: 1-2 bij UD Barcelona.

hoofdprijs-van-onze-eindejaarswedstrijd-uitgereikt

Hoofdprijs van onze eindejaarswedstrijd uitgereikt

In Juwelengalerij De Greeve is vandaag de hoofdprijs uitgereikt van de eindejaarswedstrijd van Internetgazet Heusden-Zolder. Een glunderende Annick Colleye kreeg van Sabine en Peter een prachtig en duurzaam juweel: een schitterende hanger in 18 karaat goud, tweekleurig bovendien en gezet met een briljant van 0,20 ct. Kortom, iets om mee te pronken.

bib-toont-verhalentrein-van-112-klassen

Bib toont verhalentrein van 112 klassen

In de bibliotheek is vandaag de tentoonstelling 'De verhalentrein' geopend. Het gaat om 3D-figuren die gemaakt zijn in 112 klassen in Heusden-Zolder die zich lieten uitdagen door de bib. Ze haalden een stapel boeken, die in de klas werden gelezen of voorgelezen naargelang de leeftijd. Daaruit kozen de kinderen hun favoriete figuren en sloegen vervolgens aan het knutselen. Het kleurrijke resultaat is nog tot 18 februari te bewonderen in de bib. Julien Maebe ging alvast langs en toont ons een aantal impressies, daar zaten vanmorgen trouwens al voorlezers te wachten op de kinderen.

wie-heeft-het-hoofd-van-de-putheks-gestolen

Wie heeft het hoofd van de putheks gestolen?

De leden van het reuzencomité rond Leyn Weckx  de Putheks zitten in zak en as want afgelopen woensdag is het hoofd van de reuzin gestolen uit ZLDR Luchtfabriek. Eerst was nog gedacht dat ze verplaatst of uitgeleend was. Het blijkt dat in de namiddag een man met twee honden ZLDR Luchtfabriek is binnengestapt, hij heeft de man aan de balie genegeerd en is dan over het ijzeren gangpad verder gegaan. De toezichthouder is hem achterna gegaan en kwam de man (…) Lees het hele bericht

neos-wandelde-in-thiewinkel

Neos wandelde in Thiewinkel

Voor hun januariwandeling trokken de leden van Neos Heusden-Zolder door het natuurgebied Thiewinkel in Lummen. Met de regenjas aan, paraplu bij de hand en aangepast schoeisel waren ze gewapend tegen de wispelturige weersomstandigheden. (foto Trudo Groffi)

de-kijk-van-richie-924

De kijk van Richie

Diepgaande gesprekken tijdens de high tea

stoomboot-vierde-10-jaar-stoomboot

Stoomboot vierde 10 jaar ... Stoomboot

Een greep uit zijn repertoire van de voorbije tien jaar, dat bracht Stoomboot vrijdagavond in de Muze. Een muzikaal verjaardagsfeest dat gretig werd meegevierd door het publiek. (foto's Herman Eerdekens)

wil-je-een-grote-oppervlakte-streekeigen-inzaaien

Wil je een grote oppervlakte streekeigen inzaaien?

Wie een weide of akker wil inzaaien met streekbloemen of -kruiden heeft nog tot 24 februari de tijd om zaadgoed te bestellen. De drie Limburgse regionale landschappen hebben daarvoor de handen in elkaar geslagen. Bloemenakkers en bloemenweides zorgen voor een enorme biodiversiteit. De bloemen en kruiden trekken vlinders, bijen en hommels aan die zich tegoed doen aan de nectar. Ook tal van vogelsoorten profiteren van de zaden en insecten. Sommige brengen er zelfs hun jongen in groot of gaan er (…) Lees het hele bericht

58-jonge-fietsers-niet-in-orde-met-hun-verlichting

58 jonge fietsers niet in orde met hun verlichting

Een goede fietsverlichting, die nochtans vooral in deze tijd van het jaar essentieel is voor de verkeersveiligheid, is nog vaak een probleem. Dat is deze morgen nog eens gebleken bij een controle door de politie aan het Sint-Franciscuscollege. Liefst 58 jongeren waren niet in orde met hun fietsverlichting, die werkte niet of gebrekkig. Er zijn ook nog andere technische gebreken vastgesteld. De overtreders krijgen een jongeren-pv en moeten een verkeersklas volgen én hun fiets in orde laten brengen uiteraard. 

tickets-autosalon-de-winnaars

Tickets autosalon: de winnaars

De juiste oplossingen op onze wedstrijdvragen rond het autosalon waren niet zo moeilijk. Zo wordt er de 100ste verjaardag van het autosalon gevierd, de nieuwste Renault is de Austral en de hybride Dacia is de Jogger. Deze lezers mogen gratis naar het autosalon met de groeten van Renault- en Dacia-garage Kwanten: Ignace Jordens, Eddy Leeten, Dirk Reynders, Gert Vuegen en Rudi Vlaminck.

heel-het-weekend-extra-alcoholcontroles

Heel het weekend extra alcoholcontroles

Nog ergens een nieuwjaarsreceptie voor de boeg? Of een ander feestje? Hou er dan maar rekening mee dat de politie opnieuw een 'weekend zonder alcohol' op het getouw zet.Vanaf 10 uur vanavond tot 6 uur maandagochtend, mag je je aan extra controles verwachten. In Heusden-Zolder kan de politie met controleposten opduiken op de gemeente- en gewestwegen, die versperringen verplaatsen zich trouwens voortdurend. En de federale wegpolitie neemt de op- en afritten of parkings van de snelwegen voor haar rekening. 

amicantus-zingt-in-maaseik-en-koersel

Amicantus zingt in Maaseik en Koersel

Het vocaal ensemble Amicantus uit Heusden-Zolder geeft dit weekend twee driekoningenconcerten op verplaatsing. Morgen om 20 uur in de Sint-Annakerk in Aldeneik Maaseik en zondag om 16 uur in de Sint-Brigidakerk in Koersel. 'Historia Nativitatis' is een kerstoratorium naar Heinrich Schütz. Het geheel staat onder leiding van Alexander Schneider (ook altus). Evangelist is Felix Rumpf, sopraan Inge Clerix, violisten Dirk Vandaele en Marianne Herssens, Adriaan Lauwers theorbe, Paul Geussens barokcello en Fabien Moulaert basso continuo en baroktrombone. Alle info op www.amicantus.be en www.jmmaaseik.be.

nieuwe-toegang-bovy-moet-ook-vandalisme-tegengaan

Nieuwe toegang Bovy moet ook vandalisme tegengaan

Wanneer binnenkort de toegangspoort van Domein Bovy aan de kant van de Sint-Jobstraat hersteld is, kunnen daar alleen voetgangers binnen. Dus geen fietsers of andere voertuigen. De nieuwe poort moet niet alleen een vlottere toegang voor inwoners van Bolderberg en bijvoorbeeld bewoners van Bocasa toelaten, ze zou de sociale controle ook moeten verbeteren. "We worden helaas geregeld geconfronteerd met vandalisme op de beelden die de academie daar heeft (…) Lees het hele bericht

en-zo-klonken-the-strikes

En zo klonken The Strikes ...

Frans Morawski legde het optreden van The Strikes in het MuzeCafé in beeld en klank vast. Zo krijg je meteen een goed sfeerbeeld van het eerste optreden dat Move2Blues er organiseerde. 

the-strikes-als-stevige-opener-van-move2blues

The Strikes als stevige opener van Move2Blues

Donderdagavond heeft Move2Blues de spits afgebeten van zijn reeks bluesconcerten die het voortaan maandelijks in het MuzeCafé zal organiseren. The Strikes kwamen uit Nederland afgezakt, die zowel als band als individuele muzikanten een stevige reputatie hebben opgebouwd. En dat heeft het volle MuzeCafé mogen ondervinden: loeiende gitaarsolol's van Sjors Nederlof en Big Pete die zijn longen leegblies in zijn mondharmonica's. Move2Blues heeft zijn start niet gemist. (foto's Roman Martyka)

strenge-straf-voor-wietplannen-in-heusden-zolder

Strenge straf voor wietplannen in Heusden-Zolder

Een koppel vijftigers uit Blankenberge is veroordeeld tot 16 maanden effectieve gevangenisstraf en 8000 euro boete omdat ze in Heusden-Zolder een wietplantage wilden inrichten. Ze waren in Eindhoven teeltmateriaal gaan halen om de wietplantage op te bouwen. De man had in Heusden-Zolder een pand gehuurd om de plantage onder te brengen. Daar viel de politie binnen nog voor ze konden starten. Het ging dus nog maar om plannen, er stonden geen planten. Ze wilden met de plantage hun financiële (…) Lees het hele bericht

deelnemers-aan-illegaal-pokertornooi-betrapt

Deelnemers aan illegaal pokertornooi betrapt

In de Meelstraat in Maasmechelen heeft de politie een illegaal pokertornooi opgedoekt. Er namen 14 personen aan deel, uit Maasmechelen zelf, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Dilsen-Stokkem en Genk. Er is 6500 euro cash in beslag genomen, en tegen alle deelnemers is pv opgepakt voor inbreuken op de wet op de kansspelen. De politie kwam bij toeval uit op het spel in een omgebouwd tuinhuis, want ze was binnengevallen op zoek naar drugs. Er waren aanwijzingen dat in het huis drugs werden verhandeld. Er is inderdaad een kleine hoeveelheid drugs aangetroffen en een aantal flessen lachgas.

professor-stein-aerts-ontrafelde-ons-dna

Professor Stein Aerts ontrafelde ons DNA

Bij KWB-Overdag was vandaag Stein Aerts te gast, hij is afkomstig uit Heusden en is professor in Leuven en bezieler van  het Laboratorium voor Computationele Biologie. Hij is specialist in DNA, een biochemisch macromolecuul dat fungeert als drager voor erfelijke informatie in alle organismen. In het DNA zijn alle eigenschappen zoals haarkleur, kleur en ogen en huidskleur opgeslagen. Professor Aerts vertelde dat de afgelopen jaren enorme technologische vooruitgang is geboekt en hij verwees (…) Lees het hele bericht

win-toegangstickets-voor-het-autosalon

Win toegangstickets voor het Autosalon

Na de corona-onderbreking vindt op de Heizel in Brussel eindelijk nog eens een echt Autosalon plaats. Garage Kwanten in de Guido Gezellelaan heeft vijf kaarten ter beschikking van onze lezers. Maar je moet er natuurlijk wel enkele vragen voor beantwoorden
- Welke verjaardag viert het Autosalon dit jaar?
- Hoe heet het nieuwste Renault-model?
- Ook Dacia heeft een hybride-model, welk?
Stuur je antwoord voor vrijdag 13 januari om 18 uur naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

nieuwe-toegang-en-nestcamera-s-voor-bovy

Nieuwe toegang en nestcamera's voor Bovy

Volgende week start Regionaal Landschap Lage Kempen met verbeteringswerken op Domein Bovy. Zo zal de toegangspoort in de Sint-Jobstraat onder handen worden genomen. Daarvoor wordt een beroep gedaan op de leerlingen van de richting Bouw en Metaal van  Sint-Ferdinand Lummen. Zij herstellen en verplaatsen dan twee pilaren en een poort. Het is de bedoeling dat ook langs de Sint-Jobstraat het domein toegankelijk wordt. De oude imkerhal (…) Lees het hele bericht

ziekenhuis-heeft-robot-voor-kijkoperaties

Ziekenhuis heeft robot voor kijkoperaties

Het Sint-Franciscusziekenhuis beschikt voortaan ook over robotchirurgie bij laparo-scopische ingrepen, meer bekend als kijkoperaties. Met zo'n robot worden operaties herleid tot minimale ingrepen. De robot zal gebruikt worden door verschillende diensten: gynaecologie, abdominale heelkunde (buikaandoeningen) en urologie. De robot Versius is van de nieuwste generatie. Het verschil met de bestaande systemen op de markt ligt in de afzonderlijke units per instrument en de besturing (…) Lees het hele bericht

stoomboot-zingt-en-vertelt-in-de-zwarte-zaal

Stoomboot zingt en vertelt in de zwarte zaal

Morgen staat Niels Boutsen alias Stoomboot op het Muze-podium. Boutsen dwaalt al 10 jaar door het Nederlandstalige muzieklandschap en viert dat met een theatertournee. Belpop-expert Jan Delvaux omschrijft hem als een kruising tussen de kleine prins en een doe-het-zelfzaak. Met een zachte stem en een gitaar vertelt Stoomboot in alle eenvoud de verhalen die door zijn hoofd varen. Met een akoestische best-of plaat onder de arm - hij heeft al vier albums gemaakt - trekt hij door Vlaanderen en komt hij dus morgen naar de intieme zwarte zaal. Tickets via www.muze.be. (foto Dries Pasteels)

opnieuw-gelijkspel-voor-sk-heusden-06

Opnieuw gelijkspel voor SK Heusden 06

Woensdagavond speelde SK Heusden 06 in vierde provinciale B een inhaalwedstrijd bij Zepperen-Brustem B, het werd 2-2.

smash-opnieuw-bekroond-voor-jeugdwerking

Smash opnieuw bekroond voor jeugdwerking

Het hoeft al niet meer te verbazen, maar Smash Berkenbos heeft opnieuw het hoogste label gekregen voor zijn jeugdwerking. Telkens in het begin van het jaar reikt Badminton Vlaanderen haar Jeugdsport+ labels uit. Van de meer dan 80 clubs die een aanvraag indienden, hebben er slechts 8 het hoogste A+ label behaald. Smash is de enige in Limburg die dat label mag dragen. En dat is al het zoveelste jaar.

ook-hier-zitten-oplichters-achter

Ook hier zitten oplichters achter

Ook wanneer u dit soort mails in je box krijgt, zeer voorzichtig zijn. En in dit geval dus: deleten, want er zitten opnieuw oplichters achter die aan je gegevens proberen te geraken. 

een-jaar-celstraf-voor-partnergeweld

Een jaar celstraf voor partnergeweld

De strafrechter in Hasselt heeft een 34-jarige man uit Heusden-Zolder veroordeeld tot een jaar effectieve gevangenisstraf en een boete voor geweld op zijn ex-vrouw. In november 2021 was de man al eens veroordeeld tot een jaar celstraf voor slagen en verwondingen aan zijn nieuwe vriendin. Deze feiten gingen over 2 mei vorig jaar. In Beringen had hij zijn ex-vrouw (33) mishandeld, de vrouw had de politie gebeld en toen die aankwam zag ze meteen de gezwollen lip van de vrouw en een (…) Lees het hele bericht

aannemer-beboet-voor-gebrekkige-signalisatie

Aannemer beboet voor gebrekkige signalisatie

De politie heeft een aannemer beboet die niet in orde was met de signalisatie. Vrijdag stelde de verkeersdienst vast dat bij werken in de Westlaan, Pleinstraat en Laagland de signalisatie niet in orde was.  Ze was deels gebrekkig en niet stevig geplaatst zodat ze door de aanhoudende windvlagen voor een groot deel omviel. Maandag was dat nog niet hersteld. De politie belde tot drie keer maar kreeg de verantwoordelijke niet aan de lijn. Daarop is de gemeente gevorderd en die heeft voor de nodige signalisatie en beveiliging gezorgd. De rekening hiervoor zal opgestuurd worden en de aannemer mag zich ook aan een pv verwachten.

bijna-15-500-aan-openstaande-schulden-geind

Bijna € 15.500 aan openstaande schulden geïnd

De politie Heusden-Zolder hield gisteren samen met de Vlaamse belastingdienst een controle. Daarbij zijn voor € 15.493 aan openstaande schulden geïnd. Verder zijn er nog 2 bestuurders van een wagen met de commerciële Z of handelaarsplaat geverbaliseerd, hun boete volgt nog. Verder gebruikten 14 bestuurders hun gsm achter het stuur, een bestuurder verleende geen voorrang en een andere reed met een vervallen keuring rond. Van de 39 bestuurders die moesten blazen, had niemand gedronken.

de-kijk-van-richie-923

De kijk van Richie

Levenswijsheid.

vdab-bij-mireille-15-niet-actieven-aan-de-slag

VDAB: Bij Mireille 15 niet-actieven aan de slag

Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) bracht vandaag een werkbezoek aan Heusden-Zolder om te zien hoe de VDAB zich hier extra inspant om niet-actieven aan een job te helpen. Niet-actieven zijn mensen die niet op zoek zijn naar werk, maar ook niet op de werkloosheid staan, bijvoorbeeld omdat ze er voor kiezen om huisvrouw of -man te zijn, of 't kunnen mensen met gezondheidsproblemen zijn of kwetsbare jongeren. Maar door het groot aantal openstaande vacatures vormen ze (…) Lees het hele bericht

internaat-maakt-zich-zorgen-over-de-toekomst

Internaat maakt zich zorgen over de toekomst

Er is een decreet in de maak dat de internaten bij de scholen erkent als  eigen, volwaardig onderdeel van het onderwijslandschap. Die erkenning lijkt goed nieuws maar dreigt volgens de sector eerder op een vergiftigd geschenk uit te draaien. Zo vreest het vrij onderwijs dat de meeste internaten aanbiedt - in Limburg alleen al 14 - dat de financiering daalt, maar vooral dat de leefbaarheid op de helling wordt gezet. Er wordt immers een minimaal aantal leerlingen van 65 (…) Lees het hele bericht

aanhouding-michel-dylst-is-weer-verlengd

Aanhouding Michel Dylst is weer verlengd

Ex-voorzitter van de KS-Vriendenkring Michel Dylst blijft in de cel, dat heeft de raadkamer vandaag beslist. Dylst zit ondertussen al sinds september in de gevangenis en zijn advocaat had dan ook op vrijlating onder voorwaarden gerekend. Maar volgens de raadkamer is er risico op recidive, en zou het gevaar bestaan dat hij opnieuw geld gaat vragen bij de ex-mijnwerkers. Zijn advocaat is in beroep gegaan tegen de verlenging van de aanhouding, het is nu de kamer van (…) Lees het hele bericht

sterke-daling-van-de-coronabesmettingen-1

Sterke daling van de coronabesmettingen

Het aantal positief geteste inwoners is in Heusden-Zolder sterk teruggelopen. Afgelopen week waren het er nog 23,  dat zijn er 15 minder dan een week eerder. Daarmee is ook het gemiddelde teruggevallen tot 68 per 100.000 inwoners. Ook in de Limburgse ziekenhuizen is het aantal patiënten met een COVID-besmetting teruggelopen, van 120 vorige week tot 105. Wel liggen nog 5 mensen op de afdeling intensieve zorgen.

802-baby-s-geboren-in-sfz-vorig-jaar

802 baby's geboren in SFZ vorig jaar

Het Sint-Franciscusziekenhuis heeft vorig jaar 790 bevallingen geregistreerd, daarbij zagen 802 baby's het levenslicht. Er waren 10 tweelingen. De jongens waren in de meerderheid, 414, er zijn 388 meisjes geboren. De zwaarste baby woog 4,860 kg, de lichtste 1,810 kg. 703 baby's kregen borstvoeding. In de drukste maand van het jaar moesten de gynaecologen liefst 77 baby's op de wereld zetten. 

tip-van-de-bib-sarah-hendrickx

Tip van de Bib: Sarah Hendrickx

Deze week raadt Saskia van de bib ons aan om 'Meisjes en vrouwen met autisme' van Sarah Hendrickx te lezen. 

Korte inhoud

Autisme uit zich bij meisjes en vrouwen anders dan bij jongens en mannen. Omdat autisme vooral op basis van gedragskenmerken wordt gediagnosticeerd, is autisme bij meisjes en vrouwen lange tijd vaak over het hoofd gezien. Gelukkig is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor de complexiteit en impact van autisme bij meisjes en vrouwen.

Het boek is van onschatbare waarde, niet alleen voor professionals die deze meisjes en vrouwen ondersteunen, maar vooral ook voor alle vrouwen met autisme - jong en oud - die met dit boek een ongekend inzicht wordt geboden bij het interpreteren en begrijpen van hun levenservaringen.

zolders-taalgebruik-10

Zolders taalgebruik

Doeë és gien te graozes nemie in e wee vur e bieste. Er is geen gras meer voor de beesten.

sfc-leerlingen-schenken-1200-aan-groei

SFC-leerlingen schenken € 1200 aan Groei!

De leerlingen van 2A11 en 2A12 Maatschappij en Welzijn van het Sint-Franciscuscollege organiseerden in de aanloop naar de Warmste Week een ‘lollyverkoop’ en schonken hun opbrengst integraal aan Groei!. Groei! ondersteunt jongeren tussen 6 en 18 jaar tijdens hun studie en maakt deel uit van Sint-Vincentius Heusden-Zolder. 2 vrijwilligers van Groei! - voormalig algemeen directeur van het college Eddy Willems en Sandra Rizzuto - mochten vandaag een cheque van liefst 1200 euro in ontvangst nemen. Van een warm jaarbegin gesproken ...

mislukte-inbraakpoging-in-korenhof

Mislukte inbraakpoging in Korenhof

In het Korenhof is gisteren in de loop van de namiddag een inbraakpoging in een woning ontdekt. De daders zijn evenwel niet binnengeraakt. 

olympia-krijgt-pandoering-van-leider-hannuit

Olympia krijgt pandoering van leider Hannuit

Een beperkte speeldag na de winterstop in het petanque. In de nationale competitie verloor Olympia met 9-0 in Hannuit, maar dat is dan ook de leider in de competitie. In 2de provinciale Limburg speelde Boekt C een inhaalwedstrijd tegen leider Sint Truiden B. Boekt verloor met 5-4.

limburgse-jazz-met-een-strik-aangeboden

Limburgse jazz met een strik aangeboden

Ja, er bestaat zoiets als 'Limburgse jazz'. Dat bleek gisteravond ten overvloede in CC Muze, waar eerst in de zwarte zaal en nadien in het MuzeCafé jazzmuzikanten - van het MJO en daarbuiten - verzamelen bliezen om te putten uit The Real Book dat Marco Cirone had samengesteld met daarin 60 composities met een Limburgse link. Het publiek kreeg daardoor een breed staalkaartje uit verschillende jazzgenres geserveerd. Wie weet waartoe dit nog allemaal leidt? (foto's Ann Jordens)

de-blauwe-wijk-klonk-op-2023

De Blauwe Wijk klonk op 2023

Het bestuur van de Blauwe Wijk in Zolder organiseerde een nieuwjaarsreceptie voor de buurt. Dat is trouwens één van de vele acties die in de loop van het jaar op poten gezet worden. De samenhang in de buurt wordt er alleen maar sterker op, getuige ook de grote opkomst voor de receptie en de ambiance waarmee die gepaard gaat. Iedereen genoot ook van de aangeboden hapjes en drankjes. (foto's Tony Sempels)

thuisnederlaag-voor-hebad-3h

Thuisnederlaag voor Hebad 3H

In het badminton heeft Hebad 3H met 3-5 thuis verloren tegen De Bokkerijder 3H. Hebad 2D speelt vanavond om 19 uur nog in en tegen Klein Boom 1D. UPDATE Hebad 2D verloor met 8-0 tegen leider Klein Boom 1D. Na het vertrek van de sterkhouders naar het eerste team, zijn de dames van 2D een maatje te klein voor derde liga, maar ze beschouwen het als een leerschool.

nieuwjaarsreceptie-in-de-kapelanijen

Nieuwjaarsreceptie in de Kapelanijen

Bewoners en eigenaars van residentie De Kapelanijen hielden hun jaarlijkse nieuwjaarsdrink. Naast bubbels en andere drinks, werd ook soep verorberd en stokjes van de barbecue. En uiteraard werden wensen voor 2023 uitgewisseld. 

anadol-lijdt-thuisverlies

Anadol lijdt thuisverlies

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft FC Anadol met 1-2 verloren van St. Elen A.

scouts-en-gids-hielden-kerstboomverbranding

Scouts en Gidsen hielden kerstboomverbranding

Na de coronaonderbreking hebben de Scouts en Gidsen De Perenboom zaterdagavond weer aangeknoopt bij hun traditionele kerstboomverbranding. Het gaat daarbij niet alleen om het verbranden van de kerstbomen op zich, maar ook om jong en oud samen te brengen rond een stemmig gebeuren. Het vuur zorgde al voor de nodige opwarming, maar daarnaast kon ook iedereen zich warmen aan drankjes en hapjes, tegen democratische prijzen. Door het mindere weer lag de opkomst wel niet zo bijzonder hoog, maar de sfeer was er wel. (foto's
Stephan Volders)

de-kijk-van-richie-922

De kijk van Richie

Iedereen therapeut.

vredeswensen-in-een-jaar-dat-start-met-vraagtekens

Vredeswensen in een jaar dat start met vraagtekens

In de Sint-Vincentiuskerk had vanavond de vredeswake plaats die de Werkgroep Interlevensbeschouwelijke Dialoog telkens bij het begin van het jaar organiseert. Daarbij is het de bedoeling christenen, moslims, alevieten en agnosten samen te brengen, te luisteren naar elkaars vredesboodschappen, getuigenissen, ... zoals steeds was ook voor een gepaste muzikale omkleding gezorgd, onder meer door Botswing en een groep Turkse muzikanten, ook werd een dans met veel symboliek opgeoverd. Aansluitend wensten de aanwezigen elkaar het beste voor 2023, gingen samen iets drinken op een jaar dat alvast met veel vraagtekens in de wereld is gestart. (foto's David Amgad)

uitwinst-voor-kvv-heusden-zolder-4

Uitwinst voor KVV Heusden-Zolder

In de tweede provinciale B ging KVV Heusden-Zolder vanavond met 0-1 winnen bij Leopoldsburg

sk-06-speelt-gelijk

SK 06 speelt gelijk

In de vierde provinciale A van het voetbal speelde SK Heusden 06 vanavond 2-2 gelijk bij Torpedo Hasselt B. Het ging om een inhaalwedstrijd.

opnieuw-extreme-paardenverwaarlozing

Opnieuw extreme paardenverwaarlozing

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum is opnieuw geconfronteerd met een extreem geval van paardenverwaarlozing, in Nieuwerkerken deze keer. Eén paard had zelfs de langdurige verwaarlozing niet overleefd en was door ontbering gestorven. Een merrie en veulen waren nog wel in leven, maar de merrie was letterlijk en figuurlijk leeggemolken door het veulen. Beide dieren kregen in het opvangcentrum meteen een infuus aangehangen door een dierenarts. Ze worden nu omringd met alle nodige zorgen en het ziet ernaar uit dat ze het gaan overleven.

n-va-zamelt-550-kg-bloem-in-voor-sint-vincentius

N-VA zamelt 550 kg bloem in voor Sint-Vincentius

Het is al langer geweten dat de hulpvragen en armoedeproblemen ook in Heusden-Zolder toenemen. Daarom heeft de plaatselijke N-VA-afdeling een inzamelactie opgezet met als doel 500 pakken bloem in te zamelen. Bloem is immers een essentiëel onderdeel om in de eigen voeding te voorzien. Inwoners konden de actie steunen met een financiële gift of door pakken bloem binnen te brengen. Het resultaat overschreed het vooropgestelde doel: er konden vandaag 550 pakken bloem van 1 (…) Lees het hele bericht

parkeersituatie-school-eversel-verandert-maandag

Parkeersituatie school Eversel verandert maandag

Niet alleen rond De Leerplaneet, ook aan de Vrije Basisschool De Springplank in Eversel verandert maandag de verkeerssituatie. Daar is voortaan het privé-terrein tegenover de school dat als parking werd gebruikt, niet meer toegankelijk. Iedereen moet daardoor aan Sint-Baaf parkeren. Over het nieuwe voetpad kunnen ouders met hun kinderen dan naar de schoolstraat. Voor de kleuters is er een poortje in Sint-Jacobushof. In het Sint-Jacobshof geldt een verbod voor auto's. De schoolbus zal daar wel stoppen.

mhz-digitalisering-eigen-kracht-en-termijnvisie

MHZ: Digitalisering, eigen kracht en termijnvisie

Het nieuwe jaar brengt ook heel wat uitdagingen mee voor de Middenstandsraad Heusden-Zolder (MHZ). Voorzitter Ronny Oyen schuift de digitalisering als een prioriteit naar voor. "In een wereld die alsmaar digitaler wordt, kunnen we als lokale handelaars niet achterblijven. We hebben in de eindejaarsactie al gewerkt met QR-codes. We zetten meer in op sociale media en er is een nieuwe website in de maak. Die moet de samenwerking tussen de leden van de (…) Lees het hele bericht

hebad-start-nu-effectief-met-pickleball

Hebad start nu effectief met pickleball

Badmintonclub Hebad Heusden gaat door met pickleball. Dat heeft het clubbestuur besloten na een eerste evaluatie. Afgelopen najaar lanceerde Hebad het pickleball en gaf alle geïnteresseerden de kans om onder begeleiding kennis te maken met deze nieuwe sport. Dat blijkt een meevaller te zijn en er bestaat heel wat interesse. Sporthal Olympia is op dit moment te intensief bezet om een extra spelmoment aan te bieden, maar de club is overtuigd dat ze met het aanbod moet doorgaan. (…) Lees het hele bericht

somalier-voor-rechtbank-voor-doodrijden-langenote

Somaliër voor rechtbank voor doodrijden landgenote

Voor de rechtbank in Hasselt heeft het parket vandaag 42 maanden celstraf geëist tegen een Somaliër die op 22 februari 2020 in de Kapelstraat ter hoogte van De Bark een 21-jarige landgenote doodreed en vluchtmisdrijf pleegde. De vrouw verbleef als asielzoekster in De Bark. Zij en de aanrijder - die in Bocholt woonde - kenden elkaar. Er was op de straat discussie ontstaan over een smartphone die hij van haar had geleend en niet wilde (…) Lees het hele bericht

verkeerssituatie-aan-leerplaneet-verandert-grondig

Verkeerssituatie aan Leerplaneet verandert grondig

De voorbije dagen zijn in de omgeving van De Leerplaneet onder meer de stoepen heraangelegd en vanaf maandag, bij de start van het tweede trimester, verandert ook de verkeerssituatie in de buurt. "De aanpassingen gebeuren na overleg met de school en de omwonenden", benadrukt burgemeester Mario Borremans. De Beenhouwersstraat, Kuipersstraat en Dekenstraat worden schoolstraten.

Concreet worden die straten tijdens het (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-921

De kijk van Richie

Misschien krijg je vandaag drie of meer koningen aan de deur. 

hebad-2h-blijft-aan-de-leiding

Hebad 2H blijft aan de leiding

In het badminton heeft Hebad 2H de midweekwedstrijd bij Peer 1H gewonnen met 1-7. Hebad blijft zo aan de leiding in eerste provinciale met het maximum van de punten.

hoe-verloopt-de-plaatsing-van-een-traplitf

Hoe verloopt de plaatsing van een traplift?

PARTNERBIJDRAGE Twijfel jij over de plaatsing van een traplift? Een traplift kan een ideaal hulpmiddel zijn als jij momenteel kampt met traplopen. Veel personen zijn jou al voor en maken succesvol gebruik van het handige apparaat. De traplift helpt jou veilig de volgende verdieping te bereiken en zal bovendien dienen als valpreventie. 
Als jij uiteindelijk de knoop hebt doorgehakt en hebt besloten een traplift aan te schaffen, zul je je verdiepen in de plaatsing van de (…) Lees het hele bericht

het-vagevuurpad-is-fonkelstraat-2022

Het Vagevuurpad is Fonkelstraat 2022

Het Vagevuurpad mag zich Fonkelstraat 2022 noemen. De inwoners kregen van de jury de meeste punten. De deelnemende straten werden rond Kerstmis bezocht en beoordeeld op criteria als creativiteit, sfeergevoel, decoratie en energiezuinige alternatieven. Het Vagevuurpad kreeg in de vooravond het bezoek van burgemeester Mario Borremans. Hij onthulde mee het felbegeerde Fonkelstraat-straatbord waarmee ze voortaan mogen (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-431

Vandaag gezien

In de natuur geldt de wet van de sterkste en ieder dier probeert op zijn manier te overleven. Dat kon Inge Vreys vandaag vastleggen in haar eigen tuin. Een sperwer had daar een duif gevangen en zat ze rustig op de grond te verorberen. Nadat ze eerste de duif had 'uitgekleed' en dus een verentapijtje achterliet.

kwb-overdag-ging-op-borrelwandeling

KWB-Overdag ging op borrelwandeling

Op de eerste donderdag van het jaar maakt KWB-Overdag van zijn wekelijkse bijeenkomst altijd een borrelwandeling met onderweg borrels, soep en koffie. Maar eerst werd in stilte halt gehouden ter nagedachtenis van Roger Quetin, één van de drijvende krachten, die onlangs onlangs jammer genoeg plots overleed. De wandeltocht ging via het 'routeke' richting Sluisbamd. Onderweg vertelde Wim Goris allerlei wetenswaardigheden over dit stukje natuur. (foto's Ludo Deleux)

zondag-staat-jazz-van-eigen-bodem-centraal

Zondag staat jazz van eigen bodem centraal

Zondagavond om 20 uur is 't weer jazztime in de zwarte zaal van CC Muze met MJO invites The Real Book. De oorspronkelijke Real Books zijn verzamelingen van bekende liedjes en veel gespeelde composities uit het Great American Songbook. Zij worden beschouwd als het collectieve basisrepertoire van alle jazzmusici in de wereld. In 2019 kwam ‘The Real Book’ Limburg Edition vol. 1 uit. Bassist Jo Didderen, trombonist Tim Daemen en Stichting Jazz Maastricht verzamelden een 40-tal jazzcomposities van (…) Lees het hele bericht

oplichters-zijn-soms-slordig

Oplichters zijn soms slordig

Het blijft maar sms-en en mails regenen van oplichters die via phishing mensen hun bankgegevens en andere persoonlijke informatie willen ontfruselen en zich daarbij uitgeven voor de belastingen. Meest aantrekkelijk daarbij is dat ze een terugbetaling voorspiegelen. Sommige oplichters gaan alsmaar geraffineerder te werk maar anderen stapelen de slordigheden op. Zoals bijvoorbeeld deze die we vandaag zelf ontvingen. Ze geven zich uit voor een federale dienst (financiën) en (…) Lees het hele bericht

paardenliefhebbers-schenken-voeding-aan-vzoc

Paardenliefhebbers schenken voeding aan VZOC

Een tijd geleden moest Manège Paddock Terlaemen de deuren sluiten omdat de eigenaars het domein van de hand wilden doen. Maar de leden besloten een tijdje later om een grote reünie te organiseren, waar heel wat volk op afkwam. Ze spraken ook af om de opbrengst te besteden aan een goed doel in Heusden-Zolder dat zich ontfermt over paarden. Zo viel de keuze op het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum dat als één van de weinige centra in Vlaanderen (…) Lees het hele bericht

unizo-crisis-biedt-ook-nieuwe-kansen

UNIZO: 'Crisis biedt ook nieuwe kansen'

Voor de  ondernemers in Heusden-Zolder is in plaats van een traditionele nieuwjaarsreceptie gekozen voor een midzomerfeest, een samenwerking van de gemeente, de MHZ en UNIZO. Toch heeft voorzitter Bert Moons van ondernemersorganisatie UNIZO Heusden-Zolder een nieuwjaarsboodschap. Hij betwijfelt niet dat de meeste ondernemers het bewogen jaar 2022 met plezier achter zich laten, door de oorlog en de hoogste inflatie in tientallen jaren die lonen, energiepirjzen en (…) Lees het hele bericht

drifter-botst-tegen-verlichtingspaal-bij-helzold

Drifter botst tegen verlichtingspaal bij Helzold

Op het plein voor het Helzoldstadion is begin deze week een autobestuurder tijdens het driften tegen een verlichtingspaal gebotst. De paal stond daardoor helemaal scheef, de schade is gisterenochtend ontdekt. Geregeld zijn op de grasvlakte bandensporen van drifters te zien, maar deze keer is dat dus niet goed afgelopen, zo was ook te merken aan de brokstukken van de auto die zijn teruggevonden. Voorlopig is de bestuurder nog spoorloos, maar de brokstukken zouden hem kunnen verraden. 

zaterdag-kerstboomverbranding-van-de-perenboom

Zaterdag kerstboomverbranding van De Perenboom

Na enkele COVID-jaren organiseert Scouts en Gidsen De Perenboom weer de jaarlijkse kerstboomverbranding. Nu zaterdag vanaf 19 uur is iedereen welkom voor een drankje - er is voor ieder wat wils - hotdogs en veel warmte aan het groot vuur. Misschien een tip voor wie zijn verwarming een avond wil uitzetten? Heel het gebeuren vindt plaats buiten aan de socutslokalen, Oude Baan 49-51 in Heusden.

werkloosheid-gedaald-tot-5-6

Werkloosheid gedaald tot 5,6 %

Eind december telde Heusden-Zolder 840 werklozen, dat zijn er 5,7 % minder dan een jaar geleden. In vergelijking met november waren er 5 werkzoekenden minder. 624 werklozen waren in bemiddeling, 157 zaten in een opleiding of voortraject en 59 zijn niet inzetbaar op lange termijn. Het gaat om 399 mannen en 441 vrouwen. De meesten, 441, zijn minder dan een jaar werkloos, 275 zitten al meer dan twee jaar job. Opgesplitst naar origine gaat het om 501 autochtonen en 339 (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-920

De kijk van Richie

Een nieuw jaar vol goede voornemens.

illegaal-gevangen-putters-en-sijsjes-in-vzoc

Illegaal gevangen putters en sijsjes in VZOC

De één keer worden grote dieren binnengebracht bij het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum, de andere keer moet het kleintjes ophalen. Zoals gisteren een 15-tal vogels, vooral putters (distelvinken, foto) maar ook sijsjes. Die zijn in Gingelom in beslag genomen waar ze in een verlaten schuurtje waren ondergebracht door een illegale vogelvanger. Vogels werden in lokkooien gezet om zo andere te lokken en te vangen. Daar wordt op de (…) Lees het hele bericht

scouts-eversel-schenkt-1-700-aan-st-vincentius

Scouts Eversel schenkt € 1.700 aan St.Vincentius

Ook deze keer organiseerden de Scouts en Gidsen van Eversel in december hun 'Papierslag for Life'. De opbrengst van hun maandelijkse papierophaling wordt dan aan een goed doel geschonken. Sympathisanten kunnen in het lokaal iets eten of drinken, om nog wat extra geld in het laatje te brengen. Voor deze editie werd Sint-Vincentius als goede doel uitgekozen. Vandaag kwamen de scouts naar Sint-Vincentius afgezakt, ze schonken er liefst 1.700 euro. Ze kregen er een rondleiding en uitleg bij de werking van de vereniging.

covid-toestand-is-relatief-stabiel

COVID-toestand is relatief stabiel

De voorbije week zijn 38 inwoners van Heusden-Zolder positief getest op corona. Dat zijn er drie meer dan een week eerder, een relatief stabiele situatie dus. Gemiddeld betekent dat 112 per 100.000 inwoners. In de Limburgse ziekenhuizen is de toestand stabiel, er liggen net als vorige week 120 patiënten met een COVID-besmetting in de zeven ziekenhuizen samen. Vier van hen verblijven op de afdeling intensieve zorgen. 

1-000-km-voor-kotk-op-18-mei-in-heusden-zolder

1.000 km voor KOTK op 18 mei in Heusden-Zolder

Heusden-Zolder is dit jaar één van de middagsteden tijdens de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Op 18 mei, de eerste dag van het evenement, komen de peletons hier aan. Het hele event vindt plaats van donderdag 18 tot en met zondag 21 mei. Telkens vertrekken de deelnemers 's morgens in Mechelen, na 125 km komen ze aan in een gaststad, om te eten en te rusten, daarna rijden ze weer terug naar Mechelen voor weer 125 km. Elk deelnemend team zamelt (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-b-j-novak

Tip van de Bib: B.J. Novak

Deze maand krijgen we de boekentips van Saskia van de bib en ze start het nieuwe jaar met "Het boek zonder tekeningen" van B.J. Novak.

Korte inhoud

Uniek, eigenzinnig en hilarisch: het eerste prentenboek zonder prenten. Dacht je dat een boek saai is als er geen tekeningen in staan? Dan heb je dat mis. Want dit boek met niks dan woorden is niet saai. Vraag maar of iemand dit voorleest. Pas op: elk woord moet luidop gelezen worden. Ook een woord als Blork of Blurf. Zelfs als er staat: 'Ik ben een aap.' Wie dit boek voorleest, wordt op slag een komiek en brengt zijn publiek aan het lachen. 
Wedden dat het boek in de top 10 van je kinderen komt te staan?

een-terugblik-in-de-zolderse-geschiedenis-6

Een terugblik in de Zolderse geschiedenis

Ook deze maand blikt de Heemkundige Kring Zolder terug op de belangrijkste historische gebeurtenissen die zich ooit in de eerste week van januari afspeelden. Op 1 januari 1977, nu dus 45 jaar geleden, fusioneerden de gemeenten Heusden en Zolder. Op 2 januari 1800 doorzochten Franse Sansculotten Bolderberg naar de verdwenen klok van de kapel van Sint-Job. Priester Schrijvers werd op 3 januari 1867 benoemd tot pastoor van Zolder. Op 4 januari 1965 werd dokter Jozef Lemmens voor het (…) Lees het hele bericht

de-schaapjes-op-het-droge-2

De schaapjes op het droge

In de Laambroeken zie je geregeld deze schapen genieten van de rust en de natuur. Enkele weken geleden kwam hun winterjasje van pas, nu is 't weer minder nodig. 

winterborrelwandeling-viert-30ste-verjaardag

Winterborrelwandeling viert 30ste verjaardag

Heb je zondag 22 januari al in je nieuwe agenda genoteerd? Dan organiseert de vzw Toerisme Heusden-Zolder voor de 30ste keer de Winterborrelwandeling naar de Kluis van Bolderberg. Heel wat mensen zullen er naar uitkijken na de gedwongen onderbreking van de voorbije jaren. Met een gids wandel je mee door de Bolderbergse natuur die (normaal gezien) nog in winterrust verkeert, maar je kunt evengoed op eigen houtje wandelen. De nodige drankjes zullen aanwezig zijn. De komende weken komen we nog terug met wat details van deze jubileumwandeling. (foto Jan Leijskens)

feestmaand-de-winnaars-zijn-gekend

Feestmaand: de winnaars zijn gekend

De teerling is geworpen, na het nodige rekenwerk zijn de winnaars van onze eindejaarswedstrijd uit de bus gekomen. De hoofdprijs - dat prachtige juweel van Juwelengalerij De Greeve - gaat naar Annick Colleye. Zij gokte op 58,084,1, dat was bijzonder dichtbij de uiteindelijke uitkomst van 58.042,9. De tweede prijs,  het verzorgde driegangendiner in restaurant La Passione, is voor Jeanne Prikken, de kraakverse ontbijtmand met bubbels voor vier personen gaat naar Anita Beliën, Bloemen van Bloemenatelier Bopha zijn voor Annie Wirix. De vijfde tot en met negende prijs zijn telkens twee filmtickets voor The Roxy Theatre, die gaan naar Elroy Schuiten, Patrick Balette, Marie-Louisa Orens, Norbert Willems en Paula Huybrechts. Voor wie naast de prijzen is gevallen: de winnaars zaten allemaal binnen 2.000 punten van het exacte aantal. 

bloed-geven-kan-morgen-in-eversel

Bloed geven kan morgen in Eversel

Zoals we al eerder meldden, zit het Rode Kruis in de feestperiode met een bloedtekort en kun je in januari in Heusden-Zolder gaan bloedgeven. Het begint al morgen in Sint-Baaf tussen 17.30 uur en 20.30 uur. Een afspraak maken kan via het donorportaal of 0800 777 00. Later deze maand kun je nog terecht in Ons Huis Berkenbos (9 januari) en de Witte Zaal Bolderberg (19 januari).

ree-gewond-en-pony-s-ontsnapt-door-vuurwerk

Ree gewond en pony's ontsnapt door vuurwerk

Om middernacht is het nieuwe werkingsjaar gestart voor het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum en het was meteen alle hens aan dek met slachtoffers van het vuurwerk. Er kwam meteen een oproep binnen over een ree die in paniek tegen de muur van een huis was gelopen. Het dier herstelt in het VZOC van een hersentrauma. Van 2.30 uur tot 5 uur waren medewerkers in de weer om in Lummen twee angstige pony's in de bossen en op een gerooide maïsakker te vangen. Volgens de eigenaar waren ze in paniek door het vuurwerk dwars door de omheining gelopen. Hij had tevergeefs zelf geprobeerd ze te vangen. De opluchting was dan ook groot toen ze vanmorgen veilig en wel konden afgeleverd worden.

vzoc-ving-in-2022-6-031-dieren-op

VZOC ving in 2022 6.031 dieren op

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum heeft in 2022 liefst 6.031 dieren opgevangen. Van piepkleine eikelmuis tot boerenpaard, en van een huismus tot een struisvogel. Alle soorten dieren, in alle maten en gewichten, maar heel vaak in trieste omstandigheden. Rudi Oyen herinnert zich 2022 ook door het groot aantal exotische dieren dat is opgevangen, vooral door de inbeslagnames van illegale transporten naar Engeland en Oostenrijk. Het ging daarbij onder meer om stinkdieren, woestijnspringmuizen, bamboeratten en stekelvarkens, en nog zoveel meer. 

feestmaand-de-finale-oplossing

Feestmaand: de finale oplossing

Onze finalevraag heeft één en ander teweeg gebracht bij de deelnemers aan onze eindejaarswedstrijd. Er hebben heel wat finalisten de weg tussen de brandweerkazerne en atletiekstadion De Veen gewandeld, sommigen zelfs tot vier keer toe. Wijzelf hebben het traject kazerne-Geenrijt-Sint-Jansstraat-Veenderweg-De Veen gevolgd. We zetten daarvoor 2.484 stappen en deden er 20 minuten en 13 seconden over, dus 1.213 seconden. De som van beide, 3.697, vermenigvuldigen we met de temperatuur die Meteo Obbeek om (…) Lees het hele bericht

burgemeester-veel-op-stapel-in-2023

Burgemeester: 'Veel op stapel in 2023'

In zijn nieuwjaarsboodschap blikt burgemeester Mario Borremans even terug op het afgelopen jaar. "2022 was een jaar waarin naast COVID-19 extra aandacht en tijd is gegaan naar de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne. Ondertussen konden we ook weer een beroep doen op de vrijwilligers in het vaccinatiecentrum, dat nu zijn deuren heeft mogen sluiten." 

De burgemeester beklemtoont ook de vele positieve zaken van het afgelopen jaar. "We vierden 25 jaar (…) Lees het hele bericht

relatieve-rust-in-koolmijnlaan-door-preventie

Relatieve rust in Koolmijnlaan door preventie

Ondanks dat alleen maar vuurwerk met toestemming mocht afgestoken worden - en niemand toestemming had - en de wind voor extra gevaar zorgde, is heel de avond lang massaal vuurwerk afgestoken in zowat heel Heusden-Zolder. Daarbij werd ook geregeld zwaar kaliber - vermoedelijk cobra's - afgeschoten. In de Koolmijnlaan waar het de voorbije jaren een warzone was, bleef het vrij rustig. In de vooravond had de politie daar al ettelijke kilo's vuurwerk in beslag genomen. (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-919

De kijk van Richie

De wensen van onze huiscartoonist. 

met-onze-beste-wensen

Met onze beste wensen

Maak er een mooi jaar van.