Archief maart 2008

dieven-tuk-op-kleingeld-en-koper

Dieven tuk op kleingeld en koper

Langs de Industrieweg in Heusden-Zolder hebben dieven maandag een frisdrankautomaat open gebroken. De daders stalen voor 50 euro aan kleingeld. En ook een werf langs de Mijnwerkerslaan (vroegere mijnterrein) kreeg afgelopen weekend ongewenst bezoek. De buit bestaat uit twee rollen van vijftig meter koperdraad.

smeulende-brand-bij-rezinal

Smeulende brand bij Rezinal

De brandweer van Heusden-Zolder heeft maandag meer dan 13 uur werk gehad aan een brand bij het zinkverwerkend bedrijf Rezinal in de Dellestraat in Viversel, op het industrieterrein Lummen-Zolder. Even over half 4 maandagochtend is daar, wellicht door een vonk, brand ontstaan in een filter. Die moet dienen om het stof van een smeltoven tegen te houden. De automatische blusinstallatie trad meteen in werking en doofde het vuur. Maar de filterdoeken bleven verder smeulen. De brandweer kwam ter plaatse en hield het vuur onder controle terwijl de filter gecontroleerd leegbrandde. Pas in de loop van de middag kon met water geblust worden. De schade bij Rezinal lijkt op het eerste gezicht nog mee te vallen, de getroffen productieafdeling ligt minstens een week stil. Het personeel kan wel aan de slag blijven. De directie zegt dat er tijdens de brand geen enkel gevaar geweest is voor de omgeving. 

elan-filmavonden-zijn-5-jaar-jong

ElaN filmavonden zijn 5 jaar jong

Vanavond vieren de ElaN Filmavonden hun 5de verjaardag in TheRoxyTheatre in Koersel. Sinds 2003 vertoont de Elan Filmclub  een spin-off van het vertaalbureau ElaN Languages op het mijnterrein in Zolder  elke maandagavond een bijzondere film. Daarbij wordt kort op de bal gespeeld, zoals onlangs nog toen Oscar-winnaar No Country For Old Men in avant-première werd vertoond. Drijvende krachten achter de filmavonden zijn filmfreaks Wim Vanschooren en Ludo Vangenechten. Zij kunnen rekenen op nog een 8-tal enthousiastelingen die geregeld met allerlei originele filminitiatieven op de proppen komen. In één van de oudste wijkbioscopen van het land daagden in de beginperiode wel eens 10 toeschouwers per avond op, nu zijn er gemiddeld 75. De democratische prijzen voor de tickets en de consumpties zijn daarbij een bijkomende troef

filmpje-meepikken

Filmpje meepikken?

Muze programmeert de komende periode 3 interessante films. Nu woensdag om 20u15 kan je gaan kijken naar "I'm not there", een experimentele film waarin regisseur Todd Haynes hulde brengt aan de veelzijdigheid van Bob Dylan. Merkwaardig is dat de rol van Dylan door 6 verschillende acteurs worden vertolkt. Dinsdag 8 april om 14 uur worden de senioren verwacht voor "On golden pond" een film met als centraal thema 'veroudering' met onder meer Jane en Heny Fonda en Katharine Hepburn. Op woensdag 9 april om 20u15 tenslotte wordt "Vier minuten" van Chris Kraus vertoond. Die gaat over de belevenissen van een verbitterde pianolerares die al 60 jaar les geeft in de vrouwengevangenis en daar te maken krijgt met leerlingen van allerlei slag.

koolmijnlaan-is-verkeersinbreukenkampioen

Koolmijnlaan is verkeersinbreukenkampioen

De Koolmijnlaan is de koploper van het aantal verkeersinbreuken met vorig jaar 693 pv’s. Eerder bleek dat ook al het geval bij de snelheidsovertredingen. De parkeerbonnetjes zitten niet in de statistieken. Om de cijfers enigszins te nuanceren, moeten we hier ook vermelden dat de Koolmijnlaan een lange straat is, een zeer druk bereden gewestweg met bovendien een winkelcentrum. Op de tweede plaats in de overtredingstop staat de Ringlaan met 425, gevolgd door de Sluisbamd (386). Opvallend is dat de politie 800 keer het boekje bovenhaalde voor verkeerd parkeren, verbodsborden worden genegeerd en parkeren op het fietspad is nog altijd een plaag. Meer dan 300 pv’s hadden te maken met de veiligheidsgordel en ondanks alle campagnes en handsfree-mogelijkheden zijn 378 GSM-ers beboet, een record. Uit de cijfers blijkt ook het groeiend toezicht op het gebruik van de knipperlichten en de boorddocumenten, dat laatste vooral als onderdeel van een provinciale campagne.

bestuurder-zwaargewond-na-botsing

Bestuurder zwaargewond na botsing

In de Ubbelstraat in Heusden-Zolder is zondagavond even over 20 uur een auto geslipt en tegen een boom gebotst. De brandweer moest ter plaatse komen om de bestuurder uit het wrak te bevrijden. Het slachtoffer, een jongeman uit Heusden-Zolder, is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

al-meteen-eerste-zege-voor-first-motorsport

Al meteen eerste zege voor First Motorsport

François Verbist en Wim Jeuris van het Zolderse team First Motorsport hebben in Francorchamps de eerste race van het nieuwe Dunlop Sport Maxx Endurance kampioenschap gewonnen. Het ging om een race over 3 uur met 2 verplichte pitsstops. Verbist had de Porsche 996 op de pole-positie geplaatst. Samen met zijn Hasseltse teammaat Wim Jeuris kon hij bijna twee uur de kop houden, toen namen Penders-Van Roij de leiding over. In barslechte weersomstandigheden en met de taktische ondersteuning van teambaas Jo Jamers kon Verbist op twee ronden voor de finish weer aanpikken om in de allerlaatste minuut de leiding en de overwinning te veroveren. Jo Jamers was meer dan tevreden over zijn rijder en toekomstige schoonzoon. De tweede Porsche van First Motorsport met Dirk en Tom Van Rompuy eindigde ook nog 4de.

kuyckx-26ste-in-brabantse-pijl

Kuyckx 26ste in Brabantse Pijl

Jan Kuyckx had zijn zware inspanningen van de E3-prijs vandaag al meer dan behoorlijk verwerkt, hij heeft de Brabantse Pijl uitgereden op een 26ste plaats. Kuyckx eindigde in een groep op 1'04" van de autoritaire winnaar, de Fransman Chavanel.

paasvakantie-is-halfweg

Paasvakantie is halfweg

De paasvakantie is halfweg maar door het slechte weer viel er nog niet veel buitenpret te beleven. De speeltuinen bleven grotendeels leeg,  natuurgebieden waren te drassig voor een wandeling en de terrassen werden niet eens uitgezet. Op domein Bovy hadden ze zich hun eerste week ook anders voorgesteld, hoewel het pannenkoekenrestaurant binnen veel volk over de vloer kreeg en de keuken op volle toeren draaide. De weerkaarten beloven ook voor de tweede week niet veel goeds. Gelukkig staan er nog heel wat binnenactiviteiten op het programma waarmee vooral de jongsten zich kunnen bezighouden. In het instructiezwembad is er dagelijks kleuter- en peuterzwemmen, er zijn turnkampen voor kleuters en kinderen, paardrijden voor beginners en een mountainbikeday, (info sportdienst 011-80 80 85). En de Grabbelpas biedt een workshop dans-spel en één voor toekomstige striptekenaars (info 011-80 80 86). Tenslotte is er woensdag om 14 uur een workshop Beestenfeesten voor kids van 9 tot 12 jaar in Muze.

de-veen-krijgt-een-opwarmstrook

De Veen krijgt een opwarmstrook

In het atletiekstadion De Veen wordt de komende maanden een opwarmingsstrook van 5 meter bij 55 aangelegd. Die komt op het grasveld nabij de medische post. Tot nu toe gebruikten de atleten het grasveld voor hun opwarming maar het waren vooral de sprinters tijdens de Nacht van de Atletiek die op een verharde kunststofstrook aandrongen. Ook het parkeerterrein tussen het stadion en de Beringersteenweg wordt verhard. De aanbesteding voor al die werken gebeurt half april, zodat voor de zomer alles klaar is. De Nacht van de Atletiek vindt dit jaar plaats op zondag 20 juli. Een zondagavond maakt een rechtstreekse uitzending op Sporza mogelijk en ook kunnen de topatleten dan rechtstreeks doorkomen van de GP in Parijs op vrijdag. Een week eerder ontvangt De Veen ook het Vlaams kampioenschap meerkamp.

politiecontroles-bij-afritten-en-parking-69

Politiecontroles bij afritten en parking 69

Ondanks de politiecontroles blijft Parking 69 nabij Terlamen haar naam alle eer aan doen. Vooral 's nachts blijft het een rendez-vous plek voor mensen op zoek naar anoniem fysiek vertier. Dat zorgt niet alleen voor vervuiling van de omgeving, maar ook allerlei vormen van criminaliteit steken er de kop op. Eerder is er al georganiseerde prostitutie van Oost-Europese origine ontdekt en ook dieven en overvallers slaan er weleens toe, wellicht in de hoop dat hun slachtoffers geen klacht durven indienen. Gisterochtend nog is een man uit Houthalen in elkaar geslagen en ook zijn auto is beschadigd. De daders zijn nog onbekend. De politie houdt ook een oogje in het zeil bij de afritten van de E 314 in Zolder en Terlamen. Daar doen geregeld zigeuneurs auto's stoppen om de inzittenden geld te vragen onder het mom dat ze in geldnood zitten.

pleintje-knaepenstraat-wordt-heringericht

Pleintje Knaepenstraat wordt heringericht

Het pleintje bij de kruising van de Knaepenstraat en de Gompartstraat wordt heringericht.  Nu is dat opgesplitst in twee delen met aparte doorsteken voor fietsers. Dat is onduidelijk en gevaarlijk. Daarom wordt er één plein van gemaakt waarrond het verkeer in één richting moet. Samen met de wegenwerken wordt ook de riolering aangepast en er komt extra groen Alles samen zal dat een kleine 50.000 euro kosten.

jan-kuyckx-straks-in-e3-prijs

Jan Kuyckx straks in E3 Prijs

Profrenner Jan Kuyckx (Landbouwkrediet-Tönnisteiner) verschijnt straks aan de start van de E3 Prijs Vlaanderen met start en aankomst in Harelbeke. Jan zoekt er bevestiging van zijn goed voorseizoen. De afgelopen week kampte hij met de gevolgen van een buikgriep, toch kon hij woensdag in Dwars door Vlaanderen al kort in de aanval gaan. De E3 Prijs wordt vanaf 15 uur live uitgezonden op Eén en Jan draagt het rugnummer 175. UPDATE Jan deed wat van hem verwacht werd, hij ging mee met een kopgroep van 14 met onder meer Gert Steegmans, Dat groepje fietste een voorsprong van 6 minuten bij elkaar. Maar op 60 km van het einde was de kaars van Kuyckx uit en moest hij als eerste uit de kopgroep lossen.

natuurwandeling-voor-vroege-vogels

Natuurwandeling voor vroege vogels

Limburgs Landschap organiseert zondagmorgen een natuurwandeling door het uitgestrekte vijvercomplex van Terlamen. Het grootste deel van het gebied is privé-eigendom en maar één keer per jaar toegankelijk. Bij het opkomen van de zon, laten de vogels zich volop horen in het gebied. Karel Borghs, dé kenner van het gebied bij uitstek, is de gids. Na de vijvers volgt een klim naar het hoogste punt van Bolderberg met een prachtig uitzicht. Deelnemen is gratis en degelijk schoeisel is aangeraden. Verzamelen aan het boswachtershuisje, schuin tegenover het kasteel van Terlamen, om 7 uur zomertijd. Info: 0496-82 50 19

vraag-hulp-aan-de-postbode

Vraag hulp aan de postbode

De post start met een nieuwe affichecampagne 'Aub postbode' die ook in Heusden-Zolder loopt. Het is de bedoeling dat ouderen, zieken en mindermobielen die zelf niet in het postkantoor of in een postpunt geraken de affiche voor het raam plaatsen of als ze op een appartement wonen een sticker hangen op de brievenbus. De postbode belt dan tijdens zijn ronde aan en je kunt bij hem terecht voor de aankoop van een kleine hoeveelheid postzegels, het afgeven van brieven, aangetekende zendingen of stortingsformulieren voor maximaal 300 euro. De affiches en stickers liggen klaar in het gemeentehuis, bij het OCMW of in De Zandloper.

verkeersremmers-sluisbamd-worden-definitief

Verkeersremmers Sluisbamd worden definitief

Een tijdlang hebben op de Sluisbamd - de verbindingsweg tussen Heusden en Zolder - verkeersremmers gestaan in een proefopstelling. Na een evaluatie is gebleken dat de bestuurders daardoor effectief minder snel gaan rijden. Daarom heeft het gemeentebestuur beslist om er een vaste opstelling van te maken met de nodige beplanting. De kostprijs is geraamd op een kleine 19.000 euro. De Sluisbamd staat al jaren in de top van de flitsstatistieken.

dit-weekend-doet-zomertijd-zijn-intrede

Dit weekend doet zomertijd zijn intrede

Dit weekend schakelen we over op de zomertijd, in de nacht van zaterdag op zondag zetten we om 2 uur de klok door naar 3 uur. Strikt genomen betekent dat een uur minder slapen, hoewel daar natuurlijk op zondagochtend een mouw aan te passen valt. De nachtwerkers zijn deze keer bij de gelukkigen want hun ‘shift’ is een uur korter. Door de zomertijd blijft het ‘s avonds een uur langer licht. Voor wie elk jaar weer twijfelt wanneer de klok voor- of achteruit moet, probeer dit eens te onthouden: in het VOORjaar gaat de klok VOORuit. De zomertijd eindigt dit jaar op 26 oktober om 3 uur 's nachts.

racekampioenschappen-zijn-veelbelovend

Racekampioenschappen zijn veelbelovend

Twee weken voor de start van het nieuwe raceseizoen viel donderdag op Circuit Zolder al een voorsmaakje te beleven en zijn alle deelnemers aan het Belgian GT Championship gekend. Met 19 wagens in Division 1 moet België niet onderdoen voor de grotere autosportburen en bijna de helft van het deelnemersveld werd vernieuwd. Daarbij drie Mosler MT900, drie Ferrari F430, vier Lamborghini Gallardo, vier Porsche 997 en vijf Dodge Viper. Bovendien is er de terugkeer van enkele grote namen als Fred Bouvy, Vincent Vosse, Tim Verbergt en Jeffrey Van Hooydonk. De nieuwe Porsche 997 GT3 Cup S met startnummer 1 krijgt Maxime Soulet achter het stuur. In de Dodges duikt Koen Wauters weer op, samen met Patrick Schreurs en onder hetzelfde dak van het plaatselijke AD Sport ook Kris Wauters en Raf Vanthoor. Bij Mosler verdedigen Belgisch kampioen Bert Longin en Anthony Kumpen de Sporza-kleuren. In de Division 2 krijgen de Porsches concurrentie van de Ginetta G50 van KS Motorsport Belgium met onder meer Vanbellingen-Vandermaesen. Tot slot is er de Division 3 met Bouillon-Voets in de Porsche en de BMW M3 met de Britten Shelton-Hartshorne. Op 13 april gaat het nieuwe seizoen van start.

concert-voor-bagladesh

Concert voor Bagladesh

Op zaterdag 26 april om 20 uur organiseert de vzw Dakbhange in ’t Kuipershof in Heusden ‘Concert voor Bangladesh’. De opbrengst gaat naar twee schooltjes in het zuiden van Bangladesh. Die zijn opgericht door de Heusdense Rita Meynen die zich jaren in het gebied heeft ingespannen voor een degelijk onderwijs. Tijdens de benefietavond brengen muzikanten van eigen bodem een afwisselend concert. Dimitri Claes, Lode Leyssens en Jos Tielens verzorgen het voorprogramma. Alledrie vormen een vaste waarde in de folkgroep Botswing. Hoofdnaam op de affiche is Sara Gilis & Friends. Gilis is pianiste van Billie King en Eva De Roovere en ze omringde zich speciaal voor de benefiet met Ellen Bliek, Carlo Nardozza, Tom Van Acker en Patrick Kessels om samen een jazzprogramma te brengen. Tickets kosten € 10 of € 8 in voorverkoop (tel. 011-42 72 05)

hautekiet-en-de-leeuw-over-het-leven-in-muze

Hautekiet en De Leeuw over het leven in Muze

Volgende zaterdag staan Jan Hautekiet en Rick De Leeuw samen op het podium van Muze met hun programma ‘Het leven is nog nooit zo mooi geweest!’ Rick de Leeuw heet een wilde rocker te zijn, Jan Hautekiet een keurige en gereserveerde heer. En toch zijn de twee wapenbroeders en zelfs boezemvrienden. In deze voorstelling vermengen ze verhalen, gedichten en veel muziek tot een hartverwarmende avond. Ze brengen niet alleen eigen werk maar ook vertolkingen van Tom Waits, Léo Ferré en Lou Reed. Daarmee laveren ze door het levensverhaal van een jongen die zijn verbeelding volgt en op die lange weg voetangels en klemmen probeert te ontwijken. Het resultaat is soms intiem, dan weer hilarisch, pakkend of herkenbaar. De voorstelling begint om 20u15, tickets kosten € 12 aan de kassa.

gespannen-verhouding-natuurverenigingen-en-jagers

Gespannen verhouding natuurverenigingen en jagers

Minister van leefmilieu Crevits heeft enkele nieuwe richtlijnen gegeven in verband met de jacht, onder een meldplicht voor jacht op zondag om het aantal conflicten tussen wandelaars en jagers terug te dringen. Ondertussen hebben verschillende milieugroeperingen verontwaardigd gereageerd op een incident afgelopen weekend in Sonnis Helchteren. Een man vond daar een ree dat zich gewond had aan een weideafspanning en niet meer weggeraakte. Toen de bijgeroepen medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum het dier wilden bevrijden, probeerde een jager hen dat te beletten. Rudi Oyen van het VZOC is recent nog samen met Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek en Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen bij Minister Crevits geweest, onder meer om de gespannen verhouding met jagers te bespreken.
Foto: Vogelbescherming Vlaanderen

wie-weet-meer-over-doodgeschoten-machinist

Wie weet meer over doodgeschoten machinist?

De geschied- en heemkundige kring van Heusden probeert een mysterie uit de tweede wereldoorlog te ontsluieren. Vorige week kreeg voorzitter Fons Claes van een verzamelaar een doodsprentje van Frans De Visscher uit Sint-Gillis Dendermonde. De man was machinist bij de Belgische spoorwegen en hij is door mitrailleurvuur omgekomen in Heusden op 21 mei 1944. Dit voorval was tot nu toe onbekend bij de Heemkundekring. Wel is geweten dat tijdens de oorlog de trein in de bocht langs de Geenrijt vertraagde en dat er dan mensen op de wagons sprongen om kolen naar beneden te gooien. De laatste oorlogsjaren werden die kolentreinen trouwens meer en meer bewaakt door de Duitsers. Kent iemand de ware achtergrond bij de dood van de machinist of heeft iemand ooit het verhaal gehoord van ouders of grootouders? Fons Claes zou graag de oorlogsgeschiedenis vervolledigen, tel. 011-42 59 92. UPDATE Ondertussen is duidelijk geworden dat op hetzelfde moment nog een tweede NMBS-personeelslid is omgekomen, de 33-jarige Arthur Meuleman uit Moerbeke-Waas. Alles wijst erop dat de twee zijn doodgeschoten vanuit de lucht, wellicht uit Engelse vliegtuigen die de kolenbevoorrading van Duitsland wilden verhinderen.

dieven-op-pad

Dieven op pad

Dieven zijn gisterennacht binnengedrongen in een woning langs het Visserspad in Zolder. De daders namen een LCD scherm en een som geld mee. In de Westlaan was er een inbraak bij een bedrijf. Daar verdween een som geld. In de Grootveldstraat in Boekt werd tijdens dezelfde nacht nog de tuinverlichting van een woning gestolen.

roy-aernouts-wil-altijd-alles-en-overal

Roy Aernouts wil 'altijd alles en overal'

Tussen de vele populaire cabarettiers en stand-up comedians in Vlaanderen is Roy Aernouts nog een vrij onbekende naam. Toch zou dat snel kunnen veranderen want niet toevallig won hij vorig jaar de jury- en publieksprijs op het Leids Cabaret Festival. Toch noemt hij zichzelf geen stand-up comedian, hij balanceert eerder tussen cabaret en kleinkunst en laat zich trouwens door enkele muzikanten begeleiden. Ook als acteur staat hij geregeld op het podium, hij figureerde in Witse en Aspe en speelde onlangs in Katarakt nog het Poolse lief van Elisabeth's dochter.  Zijn debuutvoorstelling 'Altijd, alles en overal' neemt de toeschouwer mee in een fantastische wereld vol wonderlijke gebeurtenissen. Vrijdagavond in de schouwburg van Muze, tickets kosten € 10 aan de kassa.

kwb-eversel-organiseerde-paasontbijt

KWB-Eversel organiseerde Paasontbijt

Traditiegetrouw organiseerde KWB-Eversel een Paasontbijt, deze keer in de nieuwe jeugdlokalen. Na de mis begonnen de kinderen aan hun stormloop op zoek naar de eitjes die de paashazen overal verspreid hadden. Nadien kon jong en oud aanschuiven aan een uitgebreid buffet.

ben-x-morgen-in-muze

Ben X morgen in Muze

Ben X, het regiedebuut van Nic Balthazar heeft heel de wereld ontroerd en blijft prijzen opleveren. Het verhaal gaat over Ben Vertriest, een autistische jongen die in een cyberwereld vlucht. Wanneer Ben ’s morgens in de badkamer voor de spiegel staat, introduceert hij zich bij de toeschouwer als een nul X = 0. In het game Archlord daarentegen is X = 80. Ben Vertriest speelt op niveau 80, wat hem tot een van de meest gewaardeerde spelers van de game maakt. Daar treedt hij op als de krachtige ridder Ben X die samen met Scarlite een sterke ‘Guild’ vormt. ’s Morgens groet hij haar in hun virtuele wereld. Uit dat ritueel put hij de energie om de dag te beginnen met de hoop in het dagelijkse leven overeind te blijven. Woensdag om 20u15 te zien in Muze, tickets kosten € 5 aan de kassa

brengt-studie-duidelijkheid-over-ophaalgebouw

Brengt studie duidelijkheid over ophaalgebouw?

Het gemeentebestuur en de LRM laten een studie maken over de herbestemming van het ophaalmachinegebouw. Dat is beschermd maar staat al jaren af te takelen en bezoedelt het uitzicht van het Marktplein. De afgelopen jaren zijn daarvoor de meest uiteenlopende plannen gesmeed: gemeentehuis, cultuurcentrum, academie, avondonderwijs, … maar het beschermde karakter en de zeer hoge restauratiekosten maken dat er niet gemakkelijker op. Bovendien blijft de interesse van de privé-sector beperkt. LRM en gemeente willen een bestemming zoeken in de richting van duurzaamheid, aansluitend bij de bestaande bedrijven, de geplande woningbouw, het Marktplein, Duurzaam Bouwen en het ERC-gebouw. Een uitgebreide studie moet daar meer duidelijkheid over brengen, ook voor potentiële investeerders.

het-actieplan-voor-de-kleine-ijsvogelvlinder

Het actieplan voor de kleine ijsvogelvlinder

Zoals we onlangs al meldden, heeft Heusden-Zolder het peterschap op zich genomen van de kleine ijsvogelvlinder. Dat kadert in een groter actieplan waarbij elke Limburgse gemeente zich ertoe heeft verbonden om de leefomgeving voor een bedreigde plant- of diersoort te verbeteren. Het actieplan is ondertussen in Europa ingediend en wordt wellicht binnenkort uitgebreid over de lands- en provinciegrenzen heen. Via onderstaande link kan je eens bekijken wat zo'n actieplan allemaal inhoudt.
http://www.rllk.be/user_docs/20_kleineijsvogelvlinder_web.pdf

misschien-sneeuw-vannacht

Misschien sneeuw vannacht

De kans is groot dat het vanavond en vannacht wat gaat sneeuwen. Dat zegt weerman David Dehenauw. Er kan lokaal 4 tot 9 cm vallen, zegt hij. "Op de meeste plaatsen zal er maandagochtend een sneeuwtapijt liggen". Volgens de weerman is Pasen 2008 de koudste Pasen sinds 1975. Toen werd er 4 graden gemeten. Vandaag zal de maximumtemperatuur in Ukkel volgens hem niet ver boven de 5,6 graden uitkomen.

beroepsbrandweerkern-wordt-uigebreid

Beroepsbrandweerkern wordt uigebreid

Er komt een beroepsbrandweerman bij in het korps van Heusden-Zolder. Daarmee wordt de beroepskern uitgebreid tot 11 manschappen, onder wie 3 officieren. De aanwervingsprocedure wordt de komende weken gestart en met wat geluk zou de nieuwe man (of vrouw???) in september aan de slag moeten kunnen. Daarnaast kan het korps voor zijn inteventies en permanentie ook nog een beroep doen op een uitgebreide groep vrijwilligers.

glas-ceyssens-wil-uitbreiden

Glas Ceyssens wil uitbreiden

Het bedrijf Glas Ceyssens dat tegenwoordig met een moderne productie-eenheid gevestigd is op het mijnterrein, gaat daar nog uitbreiden. Met het gemeentebestuur is onlangs de aankoop van nog eens 2,29 ha overeengekomen. Ceyssens wil daar een hal zetten voor de productie van verwarmd glas, een nieuwe vorm van energiebesparing. Een klein jaar geleden haalde het bedrijf ook al de media met de bouw van zijn schans voor zonnepanelen, op dat ogenblik de grootste fotovoltaïsche zonne-installatie van het land.

vrolijk-pasen

Vrolijk Pasen

Ook al doet het weer ons tussendoor aan andere jaargetijden denken, toch wenst de redactie van www.heusden-zolder.eu u allen vrolijke Paasdagen.

35-extra-parkeerplaatsen-in-zolder-centrum

35 extra parkeerplaatsen in Zolder-Centrum

Tegen half april moet de nieuwe parking in Zolder-Centrum klaar zijn. Die wordt momenteel aangelegd tussen het nieuwe gemeentehuis en het CVO in Molenbeemden. Het gaat om 35 extra parkeerplaatsen. En de jongste weken is gebleken dat die nodig zijn, door de verhuizing naar het nieuwe gemeentehuis is daar immers extra personeel aan de slag en komen er ook meer bezoekers over de vloer. Daarnaast komen er appartementen bij, zijn er nieuwe handelszaken opengegaan en ligt er ook nog het rusthuis. Op het parkeerterrein komt een overdekte, afgesloten fietsenstalling voor het gemeentepersoneel. Infrax installeerde een tiental bijkomende lichtmasten en volgende week komt daar ook nog grondverlichting bij aan het wandelpad. Bomen staan er al, na de Paasvakantie volgen de hagen en heesters. In het totaal zal Zolder-Centrum dan over meer dan 250 parkeerplaatsen beschikken. 

monnoyerschoorsteen-binnen-een-jaar-hersteld

Monnoyerschoorsteen binnen een jaar hersteld

Er is een oplossing in de maak voor de beschermde Monnoyerschoorsteen op het mijnterrein. De schoorsteen uit 1915, eigendom van de LRM, is al een tijdje aan het afbrokkelen en er is een omheining geplaatst om voorbijgangers te beschermen bij sterke wind, maar er is geen direct instortingsgevaar. Monumenten en Landschappen heeft ondertussen de situatie bestudeerd en pleit voor een 'geconserveerde renovatie', de schoorsteen moet niet volledig afgebroken worden, maar gestabiliseerd en daarna hersteld. Na de bouwvakantie zou de schouw onder spanning gezet worden wat een betere bescherming biedt. Binnen het jaar zou het subsidiedossier rond zijn en kunnen de werkzaamheden beginnen.

terlamenhof-wordt-onderdeel-van-fietspark

Terlamenhof wordt onderdeel van Fietspark

Het voormalige restaurant Terlamenhof, binnen het domein van Circuit Zolder, wordt verbouwd en geïntegreerd in een groot fietsproject samen met de Vlaamse Wielerschool: het Fietspark Circuit Zolder.  Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond beslist. Terlamenhof moet daarvoor wel nog verbouwd worden, daarvoor worden subsidies gevraagd aan Europa en Vlaanderen, ook de gemeente en het circuit nemen een deel op zich. De provincie betaalde eerder al de verlichting om 's avonds te kunnen fietsen. Het fietspark omvat voor de rest nog een BMX-parcours dat al klaar is, een cyclocrossparcoursin uitbouw, een koppeling met het fiets- en mountainbikerountenetwerk en toeristische arrangementen. Terlamenhof wordt het hoofdkwartier van de Vlaamse wielerschool en daar komen ook kleedruimtes en sanitaire voorzieningen voor fietsers, fietsverhuur- en herstelplaats en ontvangstruimtes.

 

2-jaar-cel-voor-handtasdief

2 jaar cel voor handtasdief

Een man van 37 uit Heusden-Zolder moet samen met een 33-jarige kompaan uit Bree twee jaar effectief de cel in. Dat heeft de rechter in Tongeren beslist. De twee hadden in juli 2007 7 vrouwen brutaal van hun handtas beroofd. De feiten speelden zich af in Heusden-Zolder, Bilzen, Bree, Maaseik en As. Daarbij maakten ze in totaal meer dan 7500 euro buit. Telkens sloegen ze op de vlucht in een auto.  De twee waren eerder al voor gelijkaardige feiten veroordeeld. Ze moeten hun slachtoffers ook een schadevergoeding betalen.

gemeenteraad-vergadert-vanavond

Gemeenteraad vergadert vanavond

Vanavond om 19 uur komt de gemeenteraad samen. Op de agenda onder meer een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de LRM in verband met het mijnterrein. Beiden zijn eigenaar van een deel van de gronden en gebouwen. Er komt een studie die moet duidelijk maken welke bestemming mogelijk is voor het ophaalgebouw.

muze-helemaal-in-marokkaanse-sfeer

Muze helemaal in Marokkaanse sfeer

Zaterdag 22 maart dompelt de Belgische groep Think Of One cultuurcentrum Muze helemaal onder in een Marokkaanse sfeer. Think of one is niet de eerste de beste en won onder meer in 2004 een 'BBC-award for world music'. De groep gaat geen enkele muziekstijl uit de weg, van Braziliaanse ritmes tot Eskimo-geluiden. In hun nieuwste programma, 'Camping Shaâbi', breken ze samen met enkele Marokkaanse gastmuzikanten, diverse Marokkaanse muziekstijlen open, met de klemtoon op de populaire 'Shaäbi'-muziek, kortom, beats en grooves uit de woestijn. De sfeer wordt nog versterkt met muntthee, hennatattoos en nadien tot 2 uur ‘s nachts een Arabian Lounge op tapijten en kussens met de deejays van het Zé Dabjar Orchestrar. Tickets kosten € 14 aan de kassa, studenten betalen slechts € 5 (met een geldige studentenkaart)

kinderboerderij-wordt-veiliger

Kinderboerderij wordt veiliger

Een firma voorziet momenteel de kleine kinderboerderij in speeltuin Olympia  van een nieuwe, stevige afrastering. De vorige draad was niet bepaald veilig voor de kinderen, maar kon de bewoners ook amper op hun domein houden. Vooral de konijnen maakten er een gewoonte van om in regelrechte Prison Break-stijl pijpen te graven onder de omheining om vervolgens het hazenpad te kiezen en zich in de tuinen in de buurt te vergrijpen aan groene blaadjes. Dat zou deze lente tot het verleden moeten behoren.

15de-fanbal-van-paco-garcia

15de Fanbal van Paco Garcia

Charmezanger en Latin Lover Paco Garcia presenteert zaterdag zijn 15de fanbal in zaal Ons Huis in Berkenbos. Paco is ondertussen al meer dan anderhalf decennium als artiest aan de slag, hij raakte bekend door verschillende talentenjachten vooral dan door het VTM-programma X-Factor waar hij tot op het laatst overeind bleef, als poulain van Liliane Saint-Pierre. Liliane zal trouwens zaterdag ook van de partij zijn, net als Sam Gooris en een rist andere BV's. Maar het hoogtepunt voor de fans wordt uiteraard het optreden van Paco zelf. Het begint om 19u30.

volgende-donderdag-testdag-op-circuit-zolder

Volgende donderdag testdag op Circuit Zolder

Donderdag is altijd al een oefendag op Circuit Zolder maar op 27 maart komen de twee kampioenschappen die de nationale titels uitreiken een gezamenlijke testdag houden. Het gaat om de deelnemers aan de Belgian Touring Car Series en die van de Belcar (die officieel het Belgian GT Championship Mediagroep van Dyck heet). Van 9 tot 12 zijn er gezamenlijke oefeningen. Van 13 tot 15 uur mogen alleen de bolides van de BTCS het circuit op, van 15 tot 17 uur is het voorbehouden voor de Belcar.

rijbewijs-ingetrokken

Rijbewijs ingetrokken

De politie heeft woensdag verkeerscontroles gehouden langs de Kanaalweg, de Halstraat, de Westlaan en de Inakker. 47 van de 335 gecontroleerde bestuurders werden geflitst wegens overdreven snelheid. Eén bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren. De politie betrapte ook twee bestuurders in opleiding die zonder een geldige begeleider op de weg waren.

weg-met-computer-en-geld

Weg met computer en geld

Onbekenden zijn dinsdagavond binnengedrongen in een woning in de Dorpsstraat in Zolder. Ze gingen er vandoor met een draagbare computer en een som geld. De politie is een onderzoek gestart.

leerlingen-organiseren-concertavond

Leerlingen organiseren concertavond

Op zaterdag 22 maart om 20 uur spelen de muzikanten van het Jeugdorkest Beringen hun traditionele ‘Night of the Young Musicians’ in het Casino van Beringen. Opvallend is dat de organisatie deze keer voor een deel is uitbesteed aan de leerlingen van het zesde jaar Onthaal en Public Relations van het Sint-Franciscuscollege in Heusden, voor hen is dit meteen hun eindwerk. Ze stonden in voor het affiche-ontwerp, de toegangskaarten, de flyer, de persconferentie en de persmap. Het concert zelf staat in het teken van de ‘Promms’, een mix van klassieke en moderne muziek met als special guest Wim Vandereyken, finalist Idool 2007. Dirigent is Philippe Dewulf, die meteen zijn laatste concert bij het Jeugdorkest Beringen geeft. Daarnaast staat Samuël Vrijsen aan het hoofd van het mini-jeugdorkest. Naast de muzikanten zal het dus ook voor de leerlingen van Sint-Franciscus een spannende avond worden.

paastornooi-voor-jeugdvoetbalploegen

Paastornooi voor jeugdvoetbalploegen

Volgende zaterdag organiseert voetbalclub SK Heusden 06 voor de tweede keer op rij een Paastornooi voor de jeugd. Er nemen ploegen deel van debutanten, duiveltjes, preminiemen en miniemen. De eerste wedstrijd begint om 11u15. Er is een eet- en tombolastand. Alles vindt plaats op de terreinen aan de Noordberm.

nieuwe-parking-bij-kerkhof-van-heusden

Nieuwe parking bij kerkhof van Heusden

De parking aan de ingang van het kerkhof van Heusden-Centrum, langs de Gompartstraat wordt binnenkort helemaal heringericht en verhard. Eerder was al de overzijde van de begraafplaats samen met de toegang en het parkeerterrein volledig gemoderniseerd. Nu komt er dus een tweede fase aan waarbij ook een deel van de afsluiting wordt vernieuwd, er is nieuwe beplanting voorzien en verbetering van de paden aan de westzijde. Ook het kerkhof van Zolder-Centrum komt aan de beurt met een uitbreiding van 62 are, nieuwe paden en een verharde parking aan de Haverveldstraat.

tuur-de-weert-op-de-ernstige-toer

Tuur De Weert op de ernstige toer

Donderdag om 20u15 staan acteur Tuur De Weert en cellist Karel Steylaerts samen op de planken van Muze met ‘Namaals’. Daarin verplaatst het personage zich in het hoofd van een patiënt van een palliatieve afdeling. Iemand die meer wacht op de dood dan op het leven en nog het liefst zou willen inslapen om nooit meer wakker te worden. Het is een trage stroom van laatste woorden en toch geen sombere vertelling, ze leert ons minder bang en triest te zijn met de dood in het verschiet. Auteur Michael De Cock bracht hiervoor maanden door op palliatieve afdelingen en praatte met patiënten, dokters en verpleegkundigen. Tuur De Weert laat hier trouwens zien dat hij meer in zijn marge heeft dan ludieke rollen als in ‘De Collega’s’ en ‘De Kampioenen’. Kaarten kosten €10 en € 8.

hoog-tijd-voor-nestkastjes

Hoog tijd voor nestkastjes

In mei legt ieder vogeltje zijn ei & laat ons dit cliché maar meteen doorprikken. Heel wat vogelsoorten zijn al van vorige maand actief met de voortplanting. De bosuil had al begin februari zijn eerste kuikens, ook houtduiven en Turkse tortels zijn actief. Toch is het nu de hoogste tijd om nestkastjes op te hangen. Eigenlijk doe je dat nog beter in de herfst, tijdens de winter verdwijnt dan de geur van vers hout (nooit verven!) en potentiële huurders kunnen al eens op verkenning komen. Als je nu een kastje ophangt voor mezen, boomkruiper of ringmussen, zorg dan dat het invlieggat richting oosten hangt. Bevestig ze best op minstens 3 meter hoogte en je kunt er zoveel in je tuin hangen als je wilt. Wie zelf een nestkastje wil knutselen of een kant-en-klaar exemplaar wil kopen, kan terecht in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum, tel. 011-43 70 89.

oscarwinnaar-op-het-witte-doek-van-muze

Oscarwinnaar op het witte doek van Muze

Woensdag om 20u15 vertoont CC Muze de film ‘Die Fälscher’ van Stefan Ruzowitzky. Tegelijk een toeval en een perfecte timing, want deze film kreeg onlangs in Hollywood de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. Het verhaal speelt zich af in het Berlijn van 1936. Sorowitsch, een Jood van Russische afkomst, is een schilder maar vooral een gewiekste bon vivant én een valsemunter. De Gestapo krijgt hem te pakken en stopt hem in het concentratiekamp van Mauthausen. Daar promoveert hij tot leider van een groepje ‘artistieke’ krijgsgevangenen die onder druk van de nazi’s zoveel mogelijk valse ponden en dollars moeten produceren om de geallieerde economieën te ontwrichten. Tickets: € 5.

4-maanden-cel-voor-heling-friese-paarden

4 maanden cel voor heling Friese paarden

Een man van 52 uit Heusden-Zolder is door de correctionele rechtbank in Tongeren veroordeeld tot 4 maanden celstraf en een boete van 550 euro. Hij is schuldig bevonden aan de heling van twee Friese paarden. Hij ontmoette in augustus 2006 een man op café die zei dat hij twee Friese paarden te koop had, elk voor 1.000 euro. s Anderendaags gingen ze samen de paarden bekijken in een weide in Meeuwen-Gruitrode, de koop werd meteen gesloten en de man uit Heusden-Zolder nam de paarden mee. Later verkocht hij ze op een Nederlandse markt. De rechter vond dat de koper had moeten weten dat de paarden gestolen waren, omdat zon lage verkoopprijs niet normaal is. De heler moet aan de eigenaar van de paarden een schadevergoeding van 1.800 euro betalen en ook nog eens 375 euro voor de rechtskosten.

wordt-slibbekken-een-zonnepanelenpark

Wordt slibbekken een zonnepanelenpark?

De kans is groot dat op het slibbekken op het voormalige mijnterrein in de toekomst een zonnepanelenpark komt. De LRM, eigenaar van het bekken, voert momenteel een onderzoek naar de haalbaarheid ervan. Het gaat om een enorme oppervlakte die omwille van de onstabiliteit van de ondergrond toch niet voor andere doeleinden kan gebruikt worden. Bovendien zou ook een zone gereserveerd worden voor proefopstellingen van nieuwe zonne-energietechnieken. Het is de bedoeling dat de LRM daarvoor samenwerkt met een privé-bedrijf. Momenteel zijn er verschillende kandidaten. De beslissing valt over enkele weken. Daarmee zou het slibbekken aansluiten bij de rest van het mijnterrein, dat voor een deel in het teken van duurzaamheid staat. Sinds vorig jaar beschikt ook Glaswerken Ceyssens, enkele honderden meters verder, over een schans met 2.760 m² fotovoltaïsche cellen.

mehmet-ustun-is-vice-voorzitter-moslim-executieve

Mehmet Ustün is vice-voorzitter Moslim-executieve

Mehmet Ustün is sinds dit weekend vice-voorzitter van de nieuwe Moslim-executieve en tegelijk leidt hij het Nederlandstalig college. De executieve, die de Moslims in België vertegenwoordigd, was eerder ontbonden wegens financieel gesjoemel gevolgd door interne strubbelingen. Nu wordt dus een nieuwe poging gedaan om de raad op gang te krijgen, al zal dat niet makkelijk zijn, zo zijn er geen werkingsmiddelen meer. Mehmet Ustün woont in Heusden-Zolder maar was afgevaardigd door de moskee van Houthalen.

fantasia-is-mooiste-kinderboek-aller-tijden

'Fantasia' is mooiste kinderboek aller tijden

'Fantasia' van Geronimo Stilton is tijdens de Jeugdboekenweek verkozen tot het mooiste kinderboek aller tijden. In totaal brachten meer dan 36.000 lezers - van 1 tot 99 jaar - hun stem uit en het resultaat is zondag bekendgemaakt. Ook in de bib van Heusden-Zolder stonden de afgelopen weken vooral kinderen aan het stemhokje aan te schuiven. 'Pluk van de Petteflet' van Annie M.G. Schmidt eindigde als tweede, 'Matilda' van Roald Dahl werd derde. Wedden dat die boeken de komende weken nog minder zullen beschikbaar zijn in de bibrekken?

nacht-van-een-beetje-duisternis

Nacht van een beetje duisternis

Gisteravond toch niet naar Infrax gebeld omdat een deel van de straatverlichting niet brandde? Het was immers de Nacht van de Duisternis en hoewel Heusden-Zolder geen activiteiten had gepland, liet de netwerkbeheerder van in de vooravond de straatverlichting op nachtregime branden. De buurgemeenten Lummen en Houthalen-Helchteren hadden leuke activiteiten, misschien volgend jaar ook bij ons? De Nacht is een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu en de Vereniging van Sterrenkunde die daarmee de lichthinder en -vervuiling willen aanklagen. Sterren waren er niet echt veel te zien afgelopen nacht, maar we kennen er wel enkelen die ze hebben zien vliegen ...

serieel-de-evolutie-van-een-kunstwerk

'Serieel': de evolutie van een kunstwerk

Vanmiddag om 14 uur opent in kunstgalerij De Mijlpaal in de Brugstraat de tentoonstelling Serieel met 18 kunstenaars uit de meest uiteenlopende disciplines. De titel verwijst naar de reeksen waarmee veel kunstenaars in hun zogenaamde onderzoeksfase mee experimenteren. Dat lijkt eentonig maar eigenlijk is het boeiend om te zien hoe een minimale aanpassing tot een andere uitdrukking leidt. De tentoonstelling met onder meer werk van Malou Swinnen, Marcel Broodthaers en Vickey Gruyters blijft open tot 27 april. Er lopen trouwens nog 2 andere interessante expos in Heusden-Zolder. In Galerij De Stijl (Mijnwerkerslaan) kan je tot 6 april gaan kijken naar A State of Sense met werk van Tinka Pittoors en Léopoldine Roux. En in Muze tonen nog tot 30 maart tekenaars, grafici en fotografen van de academie hun werk. Zij hebben muziek en theater omgezet in beeldende kunst.

vrouw-gewond-bij-botsing

Vrouw gewond bij botsing

Zaterdagavond omstreeks 20 uur zijn twee auto's gebotst in de Boekterheide. Een vrouw uit Heusden-Zolder raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

nandoe-overleeft-reddingsactie-niet

Nandoe overleeft reddingsactie niet

Medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum moesten zaterdagnamiddag in allerijl naar Wommelgem waar een ontsnapte nandoe de E 313 dreigde op te lopen. Deze kleine struisvogelsoort is bijzonder snel en brandweer en verkeerspolitie konden het dier niet te pakken krijgen. Net voor aankomst van de VZOC-medewerkers konden ze de vogel toch insluiten en in bedwang houden. Nandoes zijn evenwel bijzonder stressgevoelig en de vogel stierf ter plaatse, vorig jaar was ook bij de E 314 in Lummen een nandoe dat droeve lot beschoren. Extra jammer was dat het deze keer om een vrij zeldzaam wit exemplaar ging.

de-eerste-pannenkoek-op-bovy

De eerste pannenkoek op Bovy

Zaterdagmorgen is Bovy weer opengegaan. Het domein is nu in handen van de Nederlands keten "De Pannenkoekenbakker", dat nu 11 vestigingen heeft in Nederland en na Maaseik zijn tweede in ons land. Wij waren erbij toen zaterdag kort voor de middag de allereerste pannenkoek van het vuur gehaald werd. "In de Schuur draait alles rond het pannenkoekengebeuren, het Gasthof wordt een eethuis met de kleine kaart en in het vroegere pannenkoekenhuisje gaan we ijsjes verkopen. Er is nog het bruin café en de feesttent van St. Paul is ideaal voor feesten," vertelt Pierre Hendrix uit Thorn, één van de drie zaakvoerders van de Pannenkoekenbakkers. Het vroegere herenhuis is nu een hotel met 8 kamers, tegen mei komen er daar nog 3 bij. Dit weekend wordt vooral proefgedraaid, vanaf Pasen is Bovy weer elke dag open.

tijd-om-te-planten

Tijd om te planten

Medewerkers van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek verdeelden zaterdagochtend op de parking van het VZOC van Heusden-Zolder - net als op 9 andere plaatsen in Limburg - een grote hoeveelheid boompjes, struiken en planten. Die zijn de afgelopen tijd besteld door inwoners uit de streek en nu is het tijd om te planten. Jaarlijks houdt het Natuurhulpcentrum zo'n actie, enerzijds om wat extra centen te verdienen en anderzijds om Limburg nog een stukje groener te maken. Dat lijkt te lukken, want in totaal zijn er zowat 50.000 planten besteld. Aan 't werk!!

de-prinses-zoekt-een-ridder

De prinses zoekt een ridder

Zondagmiddag om 15 uur staan Het Gevolg & De Eibakkerij op het podium van Muze met ‘Prinses zkt ridder’. Deze familievoorstelling (vanaf 5 jaar) gaat over een ridder die helemaal alleen op een eiland woonde en zich jarenlang bezighield met het sorteren van zandkorrels en schaken tegen zichzelf. Maar er was ook een prinses die in een hoge toren zonder trap woonde. Ooit besloot ze haar vlechten te laten groeien, die ze dan als stelten kon gebruiken om ermee de wereld in te trekken. ‘Prinses zkt Ridder’ wordt verteld door Britt van Marsenille, met live muziek van Toon Offeciers én live tekeningen door Tom Schoonooghe. Tickets: €6, €5, €4 (bibkaart)

adriaan-van-den-hoof-is-uitverkocht

Adriaan Van Den Hoof is uitverkocht

Pech voor wie vanavond in Muze  "Achterklap" van Adriaan Van Den Hoof wilde bijwonen, want die voorstelling is helemaal uitverkocht. Een overzicht van de opvoeringen op andere plaatsen vind je  op http://www.myspace.com/adriaanvandenhoof

wie-eet-al-die-reeen-op

Wie eet al die reeën op?

Van meeëters hadden we al langer last, maar nu blijken er ook reeëters te zitten in onze contreien. Dat heeft te maken met de stijgende reeënpopulatie, en die zorgen voor verkeersonveiligheid. Afschieten door jagers is volgens Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum niet de oplossing, vermits die zich vooral op de oudere reebokken richten. “Zo’n gewei is een mooie jachttrofee, maar als de dominante bokken worden gedood, gaat de ‘jeugd’ ongecontroleerd aan het sexen. Dat leidt tot een degeneratie van de dieren en de kwantiteit zorgt voor aanrijdingen. Precies voor de verkeersveiligheid gaan wij overal de reeën ophalen. Maar wat merken we? Bij steeds meer oproepen blijkt bij aankomst het reekadaver verdwenen. Wellicht meegenomen voor culinaire doeleinden. Maar daardoor verdwijnen waardevolle gegevens die kunnen bijdragen tot de oplossing van de overbevolking. En ’t is nog strafbaar ook,” benadrukt Rudi Oyen.

de-camera-flitste-46-keer

De camera flitste 46 keer

De politie heeft donderdag snelheidscontroles gehouden aan het Heike, de Everselkiezel en de Halstraat in Heusden-Zolder. 46 van de 252 gecontroleerde bestuurders vlogen op de bon wegens overdreven snelheid. Eén hardrijder moest zijn rijbewijs inleveren.

jeugdboekenweek-gaat-naar-hoogtepunt

Jeugdboekenweek gaat naar hoogtepunt

De jeugdboekenweek is niet alleen aan haar laatste dagen toe, ze kruipt ook stilaan naar haar hoogtepunt. In de bib komen nog voortdurend klassen over de vloer, zoals de leerlingen van het 4de leerjaar die gretig het boekenweekspel spelen, een variatie op Memory. Zaterdag om 11 uur zijn de kinderen van 8 tot 12 jaar welkom voor “Wiebelkontgenot”, een prachtige vertelling vanuit het standpunt van een tiernermeisje dat vol verbazing en enthousiasme in het leven staat. Marijke Umans speelt fragmenten, vertelt en leest voor, Wouter De Belder begeleidt op cello, gitaar, viool en kleine instrumenten.De voorstelling duurt 50 minuten en er kunnen 80 deelnemers in. En zondag wordt de winnaar bekend gemaakt van het mooiste kinderboek aller tijden.

mannen-van-god-van-bart-demyttenaere

'Mannen van God' van Bart Demyttenaere

Auteur Bart Demyttenaere uit Houthalen brengt vanavond om 20 uur in Muze de officiële voorstelling van zijn nieuwste boek "Mannen van God, de vele gezichten van de kerk", waarover hij gisteravond trouwens al tekst en uitleg gaf in De Laatste Show. Demyttenaere heeft voor zijn boek een elftal mannelijke religieuzen geïnterviewd over hun leven en werk, hun ideeën en de evolutie van het geloof. Hij ging daarbij de confrontatie aan van laag tot hoog, van seminarist tot kardinaal. De boekvoorstelling vanavond is een organisatie van Uitgeverij Van Halewyck en de bibliotheek van Heusden-Zolder.

acv-wil-alle-kleuters-op-school

ACV wil alle kleuters op school

Het ACV van Heusden-Zolder voerde woensdag een sensibiliseringsactie op de veertiendaagse markt. De vakbondsleden probeerden de allochtone ouders ervan te overtuigen om hun niet-schoolgaande kleuters in te schrijven. Het ACV pleit ervoor kleuters naar school te sturen vanaf 2,5 jaar en niet te wachten tot hun 6de. Dat is immers een belangrijke voorwaarde om taal- en onderwijsachterstand te vermijden. In Heusden-Zolder was in 2007 48 % van de borelingen van vreemde origine, 3 % meer dan 10 jaar geleden. Bijna 3 leerlingen op 10 uit het basisonderwijs en de eerste graad van het middelbaar zijn kansarm, in Limburg is dat 1 op 9 en in Vlaanderen 1 op 11.

overtreders-betrapt

Overtreders betrapt

Tijdens de multiculturele markt betrapte de politie 8 foutparkeerders in de Stationsstraat en het Kolderhof. 1 bestuurder kreeg een PV wegens gsm'en aan het stuur. In het kader van de verkeersthema-actie tegen vluchtmisdrijven zijn 65 auto's gecontroleerd op leesbaarheid van de nummerplaat, verzekering en inschrijving. 1 auto was niet verzekerd en 40 eigenaars kregen een waarschuwing omdat hun nummerplaat niet leesbaar was.

vandaag-gezien-12-maart-2008

Vandaag gezien

Rond de schouw op het mijnterrein is een afrastering geplaatst. De stormwind ramde krachtig in op het beschermde monument en er werd geen risico genomen tijdens de druk bezochte multiculturele markt.

yvan-plessers-blijft-hoofdtrainer-bij-heusden-06

Yvan Plessers blijft hoofdtrainer bij Heusden 06

Yvan Plessers blijft aan de slag als hoofdtrainer van vierde provincialer SK Heusden 06. Dat heeft het bestuur van de club dinsdagavond beslist. Plessers was oorspronkelijk hulptrainer en volgde in januari Jean-Pierre Vandeweyer op. Het bestuur en Yvan Plessers zullen binnenkort samen een nieuwe assistent-coach kiezen. 

gratis-naar-de-film-earth-in-muze

Gratis naar de film 'Earth' in Muze

In de reeks Free Documentary vertoont Muze donderdag om 20u15 de film "Earth", de debuutfilm van het duo Alistair Fothergill & Mark Linfield. Het is een spectaculaire documentaire over de wonderen en de adembenemende schoonheid van de aarde. De film bevat indrukwekkende lucht- en natuuropnamen met nieuwe, speciaal voor deze film ontwikkelde opnametechnieken. Zo krijgt de toeschouwer de gelegenheid om ongekende fascinerende landschappen en dieren te aanschouwen, uitgelicht door een oogverblindende zon. Daarbij wordt duidelijk gemaakt hoe de opwarming van de aarde de overleving van vele soorten bedreigt. Om de problemen van de opwarming en het natuurbeheer verder toe te lichten is Ignace Schops uitgenodigd als gastspreker. Hij is inwoner van Heusden-Zolder, directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en als enige Belg verkozen tot lid van de internationale ‘Advisory Board’ van Countdown 2010 die de achteruitgang van de biodiversiteit wereldwijd wil tegengaan. De toegang is gratis.

lijkt-uw-zoontje-op-deze-man

Lijkt uw zoontje op deze man?

De danceformatie 2 Fabiola is weer "on the run", met Pat Krimson maar zonder Zohra die vervangen is door 2 nieuwe zangeressen/danseressen. Binnenkort wordt een videoclip voor "I love the nineties" ingeblikt en daarin moeten enkele  miniversies van Patrick Claesen aantreden. Om nog snel enkele exemplaren te klonen was de tijd te kort, daarom is Pat Krimson op zoek naar vlotte en zelfzekere jonge kerels tussen 8 en 12 jaar die op hem lijken. Straks tussen 15 en 17 uur kunnen die zich voor een auditie aanmelden bij Hezo Sportcentrum op Suska Berg. En wie weet worden ze uitverkoren om mee te spelen in de clip. 

meer-dan-13-000-snelheidsovertreders-in-2007

Meer dan 13.000 snelheidsovertreders in 2007

In 2007 heeft de politie van Heusden-Zolder 275 snelheidscontroles gehouden. Daarbij zijn in totaal 13.652 hardrijders geflitst, dat is 35 procent van de gecontroleerde auto's en vrachtwagens. Meer dan 1 bestuurder op 3 reed dus te snel. In bijna 2500 gevallen ging het om een zware overtreding, 30 rijbewijzen zijn ingetrokken. De meeste overtredingen gebeurden in de Koolmijnlaan, de Ringlaan  en de Sluisbamd. Daar worden de controles dan ook intensief gehouden én voortgezet. De inspecteurs waren 116 uren bezig met de controles op zich, maar die tijd heeft duidelijk gerendeerd ...

wietplantage-opgedoekt-in-bolderberg

Wietplantage opgedoekt in Bolderberg

De politie is dinsdagnamiddag binnengevallen in een villa in de Heidestraat in Bolderberg. Daar bleek een wietplantage met meer dan 700 planten uitgebouwd te zijn. De stroom werd illegaal van het net getapt. De planten werden vernietigd en de installatie is in beslag genomen. De woning werd al een tijd in de gaten gehouden. Het gerecht wil geen verdere mededelingen doen, omdat het onderzoek nog loopt. De plantage in Bolderberg zou gelinkt zijn aan andere dossiers.

let-op-uw-nummerplaat

Let op uw nummerplaat

Vanaf vandaag gaan de lokale en de verkeerspolitie in heel Limburg extra toezicht houden op de leesbaarheid van de nummerplaten. Vorig jaar zijn bij de SLim-acties (weekendcontroles) meer dan 700 vluchtmisdrijven vastgesteld. Vaak kon de dader niet opgespoord worden doordat zijn nummerplaat niet leesbaar was. Ook in Heusden-Zolder is het volledige korps gebriefd over de campagne. Er zullen controles langs de weg gebeuren maar ook de patrouilles gaan extra letten op de nummerplaten. Daarbij wordt ook gecheckt of de verzekeringspapieren in orde zijn.

93-dorpen-willen-eversel-achterna

93 dorpen willen Eversel achterna

Liefst 93 Vlaamse dorpen hebben zich ingeschreven voor de wedstrijd "Dorp met toekomst" van de Landelijke Gilden en de Vlaamse overheid. Dat hebben de organisatoren dinsdag bekend gemaakt. De deelnemers hopen in de voetsporen te treden van Eversel dat vorig jaar Vlaamse laureaat werd en in december 10.000 euro mocht spenderen aan een groot dorpsfeest. Eversel werd bekroond omwille van zijn Mysteriespel.  "Dorp met toekomst" wil de bewoners aansporen om de handen uit de mouwen te steken en bij te dragen tot de leefbaarheid. Binnenkort wordt een eerste selectie gemaakt, de Limburgse inschrijvingen komen dit jaar uit Berbroek, Zwartberg, Haren-Bommershoven, Zelem, Hamont-Achel, Leopoldsburg, Hees, Teuven en Heukelom. Welk dorp uit Heusden-Zolder waagt volgend jaar zijn kans?

auto-brandt-uit-op-e-314

Auto brandt uit op E 314

Dinsdagochtend even voor 7 uur heeft een auto vuur gevat op de E 314. De bestuurder kon nog tijdig zijn wagen op de pechstrook zetten vlabij de afrit Zolder. De brandweer van Heusden-Zolder was snel ter plaatse maar kon niet voorkomen dat de auto volledig uitbrandde. Het incident zorgde een tijdlang voor een file in de richting van Lummen, tot het wrak getakeld was.

babbelen-over-boeken-in-de-bib

Babbelen over boeken in de bib

De Jeugdboekenweek blijft voor een grote drukte zorgen in de bibliotheek. De leerlingen van het 2de leerjaar komen met de hele klas langs voor een boekenbabbel, waarbij ze samen spreken en discussiëren over een kinderboek. Hun collega's van het 4de leerjaar bereiden in de bib het bezoek van auteurs voor, in mei komen namelijk Stefan Boonen, Maarten Jagermeester en Wally De Doncker naar de klas. Woensdag van 14 tot 15 uur vertelt Denyse Meubis "Prinses zkt ridder" voor kinderen van de laatste kleuterklas en het eerste leerjaar. Nadien volgt een knutselactitiviteit en ze kunnen ook nog een ticket voor een Muze-voorstelling winnen.

e-commerce-label-voor-sitech-software-services

E-commerce label voor Sitech Software Services

Sitech Software Services uit de Halstraat heeft samen met 3 andere Limburgse bedrijven als eerste het e-commercelabel van Unizo ontvangen. De zelfstandigenorganisatie heeft dat label en de bijhorende audit gelanceerd omdat nog maar weinig Vlaamse ondernemers een veilige, klantvriendelijke webwinkel hebben. Om het label te krijgen moet je site correcte en volledige bedrijfsinformatie bevatten. Ook de prijzen van de goederen of diensten, eventuele leverings- en annulatiekosten, betalingsmogelijkheden en -voorwaarden moeten ondubbelzinnig vermeld zijn. Bij online bestellingen ontvangt de koper bovendien een bevestiging van zijn order met daarop alle gegevens van de transactie en de betalingen moeten veilig kunnen gebeuren. Sitech Software Services beantwoordt aan al die criteria. Het bedrijf is opgericht in 2000 en biedt een brede waaier van producten en diensten en onder meer digitale informatiezuilen.

36-hardrijders-geflitst

36 hardrijders geflitst

De politie van Heusden-Zolder heeft maandag 36 automobilisten betrapt die te snel reden. De controles vonden plaats in de Michel Scheperslaan, de Bieststraat en de Ringlaan. In totaal werden 352 auto's gecontroleerd, goed 10 procent reed dus te snel.

storm-op-komst

Storm op komst

Verschillende weermodellen voorspellen voor de komende uren en dagen een fikse storm in onze contreien. De meest krachtige rukwinden zouden maandagnamiddag passeren, met een snelheid tot 90 km per uur en op sommige ogenblikken zelfs meer. Ook vanavond en vannacht blijft het stormachtig, morgen waait het nog 80 km per uur, maar woensdag worden opnieuw pieken tot 90 verwacht. Pas daarna zou het minder onstuimig worden. Het is vooral opletten bij daken of bomen die bij de storm van 1 maart al beschadigd raakten. Toen was de brandweer van Heusden-Zolder meer dan 12 uur in de weer om het puin te ruimen. UPDATE Uiteindelijk is het vanmiddag allemaal best meegevallen en bleef de telefoon in de Heusdense kazerne stil. De pompiers van voorpost Tessenderlo moesten wel uitrukken, op de markt was een kraam omhooggetild. In Leopoldsburg moest de brandweer enkele daken herstellen.

benefiet-voor-peruaanse-kinderen

Benefiet voor Peruaanse kinderen

De vzw Mama Alice België organiseert op zaterdag 15 maart van 12 tot 14 uur en van 17 tot 21 uur een spaghettifestijn in de zaal van de schuttersgilde langs de Kanaalweg in Ubbersel. Mama Alice is de vereniging die in Ayacucho in Peru dagelijks 800 straatkinderen en kinderen van kansarmen opvangt. Sinds enkele maanden is psychologe Liesbet Willems uit Heusden-Zolder daar ook aan de slag, nadat ze bij een eerder bezoek haar hart verloor aan de straatkinderen. Het is een veeleisende en keiharde taak en het thuisfront doet er dan ook alles aan om de organisatie van Liesbet te ondersteunen. Iedereen kan zaterdag een figuurlijk steentje bijdragen. Tijdens het festijn zullen wellicht ook de eerste beelden van Liesbet in Ayacucho kunnen getoond worden. Inschrijven kan vooraf op tel. 011-53 88 44 maar kan ook nog ter plaatse.

wordt-dit-de-laatste-aa-knooke-fuif

Wordt dit de laatste AA-Knooke-fuif?

Volgende zaterdag 15 maart heeft in jeugdhuis Distel de traditionele AA-Knooke-fuif plaats, een organisatie van de vzw Veenbonk ten voordele van de maatschappelijke integratie. 10 jaar geleden begonnen ex-kernleden van jeugdhuis Jefa - de voorloper van Distel - met deze party om nog eens per jaar de sfeer van weleer op te roepen mét de fuifbeesten van destijds. Het is dus een jubileumeditie, want ook het eerste folkfestival is 30 jaar geleden en De Petrel zag 25 jaar geleden het levenslicht allemaal met dezelfde mensen. Toch is het een viering met een lach en een traan, want de organisatoren houden het voor bekeken, dit is inderdaad de laatste AA-Knooke folk-rockfuif. Ze hopen dat alsnog de jongere generatie het overneemt of de huidige Distelkern. In afwachting wordt het zaterdag vanaf 20 uur swingen met dj Jak en een optreden van The Buzz. De toegangsprijs bedraagt slechts € 5, de prijzen van vroeger zijn dus amper geïndexeerd.

t-is-lammetjestijd

't Is lammetjestijd

De professionele herders in de streek hebben het geweten: het is lammetjestijd. Voor sommige lammeren is het prille kindergeluk van korte tijd. In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum heeft Margot zich bijvoorbeeld noodgedwongen over 3 lammeren ontfermd, twee weesjes en eentje dat door zijn moeder is verstoten. Verschillende keren per dag laat Margot de papflessen aanrukken en de lammetjes laten het zich welgevallen.

first-motorsport-weer-in-de-clio-cup

First Motorsport weer in de Clio Cup

Het racing team First Motorsport van Zoldernaar Jo Jamers komt dit raceseizoen opnieuw aan de start in de Renault Clio Cup. Met de Waalse succesrijder Francois Verbist mikt hij zelfs op de overwinning in het Clio-kampioenschap. De roots van First Motorsport, dat in de Rijkelstraat is gevestigd, ligt trouwens in de merkencup van Renault, al in 1987 waren ze bij de start van de R5 GT Turbo Cup. Nadien ging Jo Jamers zich toeleggen op de Belcar. Dat blijft ook zo, maar de nieuwe Renault Clio Cup komt er bovenop. Geen toeval trouwens dat hij daarvoor scheep gaat met Francois Verbist, de rijder uit Mons is de vriend van Jo’s dochter Kelly, die de afgelopen jaren ook al vaak actief was op Circuit Zolder.

chasse-patat-nu-ook-op-vlaams-niveau

Chasse Patat nu ook op Vlaams niveau

De dameswielerwedstrijd in Heusden-Zolder krijgt vanaf dit jaar nog extra uitstraling. De voorbije jaren was het de enige dameswielerwedstrijd in Limburg en nu is de organisatie Chasse Patat toegetreden tot Wielertrofee-Vlaanderen voor dames-elite. Dat is een nieuwe meerdaagse competitie met in totaal 9 wedstrijden. De winnares krijgt onder meer de Vlaamse kampioenentrui van de Wielerbond samen met een joekel van een trofee. Het dameswielrennen zit trouwens volop in de lift met meer organisaties en meer jonge vrouwen die voor het wielrennen kiezen. De eerste wedstrijd van het nieuwe regelmatigheidscriterium heeft vandaag plaats in Wieze, nadien volgen Westkerke, De Pinte, Passendale, Tielt-Winge, Heusden-Zolder, Geel, Boezinge en op 7 september sluit opnieuw Wieze af met de finale. 29 juni lijkt daarmee opnieuw een wielerhoogdag te worden in Heusden want naast de dames verschijnen ook de nieuwelingen en de beloften aan de start.

kinderen-naar-het-stemhokje

Kinderen naar het stemhokje

Voorlopig liggen er geen politieke verkiezingen in het verschiet maar in de bibliotheek staan de kinderen te drummen voor het stemhokje. Tijdens de jeugdboekenweek mogen alle kinderen in Vlaanderen het mooiste kinderboek kiezen uit een geselecteerde top 10. En zo te zien is de stemming niet geheim, integendeel, er wordt heel wat gediscussieerd vooraleer de stem wordt uitgebracht, want tenslotte zijn verkiezingen een ernstige zaak. Op 16  maart kennen we de winnaar. Ondertussen staan nog heel de week activiteiten op het programma in de bib.

jan-boyen-wint-limburgse-laurier

Jan Boyen wint Limburgse Laurier

Wereldkampioen wielrennen Jan Boyen uit Heusden-Zolder heeft vrijdagavond de Limburgse Laurier 2007 gekregen, de provinciale prijs voor sportverdienste. Boyen verloor een been bij een motorongeval, maar liet zich daardoor niet ontmoedigen om aan topsport te doen. Hij werd onder meer Belgisch kampioen powerliften. Tijdens een revalidatietraining kwam zijn wielertalent boven. Vorig jaar werd hij op zijn 37ste prof en doet tijdens stages doet hij zijn valide ploegmaats dikwijls op de tanden bijten. Dit jaar zijn de verwachtingen opnieuw hooggespannen in zijn ploeg Jartazi. Met de Limburgse Laurier van het provinciebstuur kreeg Jan vrijdagavond opnieuw een blijk van waardering voor zijn wereldtitels in achtervolging en tijdrijden die hij in augustus vorig jaar behaalde tijdens het WK paracycling in Bordeaux. Enkele weken geleden werd hij ook al uitgeroepen tot sportman van het jaar in Heusden-Zolder.

vandaag-gezien-8-maart-2008

Vandaag gezien

De dreef in Ubbersel wacht op de lente

wietkweker-blijft-in-de-cel

Wietkweker blijft in de cel

De man uit Heusden-Zolder die woensdag bij een inval in een wietkwekerij in Wellen, samen met twee kompanen, was opgepakt en aangehouden blijft in de cel. Dat heeft de raadkamer in Tongeren vrijdag beslist. De Heusdenaar (33) had de woning gehuurd en geldt als hoofdverdachte. Het is niet duidelijk of er nog meer aanhoudingen verwacht worden.

benelux-kampioenschap-jachthoornblazers-op-komst

Benelux-kampioenschap jachthoornblazers op komst

De dienst toerisme is erin geslaagd het Benelux-kampioenschap jachthoornblazen naar Heusden-Zolder te halen. Dat heeft plaats op zaterdag 17 mei op het kasteeldomein Vogelsanck en het luidt meteen officieel het nieuwe toerismeseizoen in. Tot nu toe werd het seizoen traditioneel op Paasmaandag geopend, maar dat valt dit jaar uitzonderlijk vroeg, daarom is het even wachten geblazen tot in mei. En geblazen zal er worden, met deelnemers uit België, Nederland en uiteraard Luxemburg, zowel individuelen als groepen.

de-gevoelige-snaar-van-axl-peleman

De gevoelige snaar van Axl Peleman

Zaterdag om 20u15 staat Axl Peleman op de planken van CC Muze. Ondanks zijn vele tv-optredens, is hij in werkelijkheid een muzikant in hart. Hij verdiende, samen met zijn basgitaar, zijn sporen bij Ashbury Faith, AngeliCo, The Paranoiacs, Camden en & zichzelf. Axl is ook iemand die graag vertelt en daarvoor kan putten uit zijn eigen arsenaal aan verhalen en sappige anekdotes. Die verweeft hij tussen zijn liedjes die ook al over vervlogen liefdes, zijn kleuterjaren en zijn leefwereld gaan. Alles is samengebracht in het programma Dagget Wet en de gelijknamige CD. Kaarten voor zijn optreden in Muze kosten ¬ 14 en ¬ 12.

heusdenaar-had-wietplantage-in-wellen

Heusdenaar had wietplantage in Wellen

Een 33-jarige inwoner van Heusden-Zolder zit sinds gisteren in de gevangenis. De onderzoeksrechter van Tongeren heeft hem aangehouden nadat hij samen met twee Nederlandse kompanen was opgepakt bij een inval in een huis in Wellen. De man uit Heusden-Zolder huurde het huis en had daar samen met de anderen een professionele wiet-plantage uitgebouwd. Bij de inval trof de politie de 3 mannen in het huis aan. In totaal zijn een 1000-tal planten in beslag genomen en vernietigd, ook een wagen, GSM's en een geldsom werden in beslag genomen. De mannen kunnen zich ook nog aan een gepeperde stroomrekening verwachten, want ze tapten hun electriciteit illegaal van het net af.

brand-vernielt-hob-unit-en-auto-in-meylandtlaan

Brand vernielt hob unit en auto in Meylandtlaan

Een brand heeft afgelopen nacht voor heel wat schade gezorgd bij het bedrijf Energy Control langs de Meylandtlaan. De brandweer kreeg rond 3 uur de oproep en toen de eerste wagens ter plaatse kwamen, stond een hob unit met materiaal in lichterlaaie. Ook een bestelwagen brandde uit. De brandweer kon twee stookolietanks vrijwaren en ook de woning bleef gespaard, alleen de achterzijde van het dak en enkele ramen raakten beschadigd. In de loop van de dag komt het lab van het parket ter plaatse voor een onderzoek naar de oorzaak. Het ziet er naar uit dat het vuur ontstond in de hob unit.

de-europese-droom-van-jef-ulburghs

De Europese droom van Jef Ulburghs

Vrijdag om 20 uur komt priester Jef Ulburghs in de bibiliotheek van Heusden-Zolder zijn nieuwste boek “De Europese Droom” voorstellen. Het eerste deel bevat een wetenschappelijke studie over het ontstaan, de evolutie en de betekenis van de subsidiariteit als Europese identiteit. Met die studie behaalde Ulburghs trouwens eerder zijn doctoraat aan de UCL. In het tweede deel van het boek laat de auteur mensen, groepen en bewegingen aan het woord over sociale en ecologische alternatieven. Jef Ulburghs bekijkt alles vanuit zijn eigen ervaring als oud-Europees parlementslid. Burgemeester Sonja Claes en cultuurschepen Isabelle Thielemans proberen op hun beurt de link te leggen tussen Europa en de gemeente. De toegang is gratis en na afloop biedt de gemeente een drankje aan.

grete-remen-is-dochter-van-venus

Grete Remen is dochter van Venus

Ook vandaag is Grete Remen van het Heusdense natuurvoedingsbedrijf Damhert te zien op tv-zender Vitaya. Grete is één van de vrouwen in de reality-serie 'Dochters van Venus'. Camerateams volgden dagenlang 13 vrouwen en huismoeders die hun eigen plek veroveren op de arbeidsmarkt. Grete werd net gevolgd in de periode dat ze samen met haar team de natuursuiker Tagatose op de markt bracht. Dat is een natuurproduct met alle voordelen van suiker, zonder de nadelen. Het is meteen een primeur. Vandaag is onder meer op tv te zien hoe Grete het product bekendmaakt op een diabetesbeurs. In de volgende afleveringen is onder meer haar tocht langs de nationale media te zien met haar producten op basis van tagatose. "Dochters van Venus" is vier keer per week op Vitaya te zien. De apotheose wordt het inblikken van een zelfgemaakte reclamespot waarmee ze dan weer deelnemen aan een Nederlands programma.

vandaag-gezien-5-maart-2008

Vandaag gezien

Langlaufen zoals op de Botrange zit er bij ons niet in, maar toch had de winter vanochtend hagen en struiken van een wit vrieskleedje voorzien. De vogels bleven ondertussen hardnekkig verkondigen dat de lente in de lucht hangt ...

heusden-zolder-adopteert-ijsvogelvlinder

Heusden-Zolder adopteert ijsvogelvlinder

De gemeente Heusden-Zolder heeft er een adoptiekindje bij: de kleine ijsvogelvlinder. Elke Limburgse gemeente heeft de afgelopen tijd een bedreigde dier- of plantensoorten geadopteerd. Dat maakt deel uit van een actie van de provincie en de regionale landschappen. De Limburgse natuurgebieden, bossen en weiden zijn immers heel belangrijk voor het voortbestaan van een aantal soorten, die vaak alleen maar in onze contreien voorkomen. Onlangs ondertekenden de burgemeesters hun engagement om op eigen grondgebied maatregelen te nemen die hun adoptiesoort meer overlevingskansen moet geven. Sonja Claes engageerde zich alvast voor de kleine ijsvogelvlinder. Wie zo'n vlinder kan fotograferen, mag die meteen mailen naar onze redactie.

(foto Ronny Vanthienen)

sint-bona-bedrijft-hemelse-liefde

Sint-Bona bedrijft hemelse liefde

Toneelgroep Sint-Bona brengt de komende dagen 5 voorstellingen van "Tot de dood ons scheidt", een stuk van Rudy Soetewey geregisseerd door Willy Tielens. Het verhaal begint bij twee verongelukte koppels die samen in de wachtzaal van de hemel zitten. Daar blijkt dat de oudere man de het ene koppel de ex-minnaar is van de oudere vrouw van het andere koppel. Tot overmaat van ramp wordt de jonge vrouw verliefd op de jongere man. Praktisch probleem evenwel is dat je in de hemel alleen mag vrijen met je wettige partner van op aarde ... je zou van minder engelen zien vliegen. Sint-Bona brengt dit stuk in de toneelzaal van het Sint-Franciscuscollege in Berkenbos op 7, 8, 11, 14 maart, 15 maart is uitverkocht. Kaarten reserveren op 011-57 26 88. 

stormslachtoffers-stellen-het-wel

Stormslachtoffers stellen het wel

De storm  van afgelopen zaterdag heeft niet alleen heel wat daken beschadigd. Ook de natuur kreeg het zwaar te verduren met tal van omgewaaide bomen. En daarvan is ook een aantal vroege broedvogels de dupe van geworden. Zo zijn enkele Turkse tortels (duiven) uit hun nest in bomen of dakgoten gewaaid. In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum komen ze op krachten en het ziet er naar uit dat ze over afzienbare tijd kunnen vrijgelaten worden. In tegenstelling met vorig jaar zijn dit jaar nog geen vroege bosuiltjes en eekhoorntjes binnengebracht.

iedereen-heeft-zijn-plaats-gevonden

Iedereen heeft zijn plaats gevonden

Een week na de ingebruikname heeft het personeel in het nieuwe gemeentehuis 'zijn draai gevonden'. De eerste dagen - en wellicht weken - gooien de gebruikelijke technische kinderziekten af en toe roet in het eten. Voor de bezoekers is het even wennen om aan de balie een volgnummer te nemen, en vervolgens te wachten tot op een televisiescherm een loketnummer verschijnt. Maar de vriendelijke ontvangst en de malse zetels maken veel goed ...

kerkfabrieken-kosten-12-euro-per-inwoner

Kerkfabrieken kosten 12 euro per inwoner

De kerkfabrieken in Heusden-Zolder kosten de gemeente per inwoner 12 euro. Dat blijkt uit cijfers van 2006. Daarmee blijft de gemeente onder het Limburgse gemiddelde 18 euro. Overigens lopen de cijfers sterk uiteen, van 66,60 euro per inwoner in Tongeren tot 2,65 euro in Ham. Ook in de buurgemeenten liggen de uitgaven aan de lage kant: 13,32 in Beringen, 7,59 in Houthalen-Helchteren, 8,38 in Lummen en 13,88 in Zonhoven. Dat heeft vooral te maken met de relatief grote bevolking en het feit dat er minder parochies zijn dan in Haspengouw. In Heusden-Zolder ging bijna 94.000 euro naar de kerk van Zolder-Centrum, gevolgd door Boekt (65.770) en Heusden-Centrum (50.000). De kerkfabriek van Lindeman was het goedkoopste (9857). Doorgaans zorgen de kerkfabrieken zelf voor één derde van hun financiering en moeten de gemeente voor de rest van de uitgaven tussenkomen. Dat zijn ze overigens verplicht door een wet uit de tijd van Napoleon.

opnieuw-twee-buizerds-vergiftigd

Opnieuw twee buizerds vergiftigd

De afgelopen dagen heeft het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum weer twee vergiftigde buizerds opgehaald. De eerste oproep kwam uit het Waalse Orye waar de eigenaar van een fruitplantage de vogel had gevonden. De plantage grenst aan een jachtgebied. Iets verder lag het aas, een vergiftigde duif. De roofvogel was al na één dag hersteld en kon vrijgelaten worden. "Een meevaller," zegt Rudi Oyen, "het gebruikte gif is meestal zo agressief dat de vogels niet meer te redden zijn." Gisteren moesten de medewerkers naar Kasterlee. Daar was een buizerd gevonden met schotwonden. De vogel was zo zwaar gewond dat hij niet meer kon gered worden. De voorbije maanden heeft het VZOC al 11 buizerds opgehaald, waarvan 5 in Limburgse jachtgebieden. Daarvan zijn er 5 inmiddels vrijgelaten.

psychiatrie-in-sint-franciskusziekenhuis

Psychiatrie in Sint-Franciskusziekenhuis?

De kans is groot dat het Sint-Franciskusziekenhuis in Heusden op termijn een afdeling psychiatrie krijgt. Het gaat om bedden die zouden overgebracht worden vanuit de psychiatrische ziekenhuizen Ziekeren en Sancta Maria uit Sint-Truiden. De directies voeren daarover ver gevorderde gesprekken. De Truiense ziekenhuizen werken sinds 2 jaar meer samen en proberen aanvullend te werken en specialisaties uit te bouwen. Daarnaast willen ze de psychiatrische zorg, die nu nog volledig in Zuid-Limburg geconcentreerd zit (Sint-Truiden, Munterbilzen, Rekem) regionaal spreiden. Bovendien maakt de integratie in een algemeen ziekenhuis een vlotte overgang mogelijk van gewone hospitalisatie naar psychiatrie. De psychiatrische afdeling in Heusden zou wel onder de bevoegdheid van het Truiense moederhuis blijven. Tegen de zomer moet het dossier rond zijn, dan is ook nog de goedkeuring van de Vlaamse regering nodig.

auf-der-anderen-seite-bij-cinemamuze

'Auf der anderen Seite' bij Cinemamuze

Woensdag 5 maart om 20u15 vertoont cultuurcentrum Muze in zijn filmreeks 'Auf der anderen Seite' van Fatih Akin. De film is opgebouwd uit hoofdstukken waarvan de titels een stuk van het drama al weggeven: het eerste hoofdstuk heet 'Yeters dood', het tweede 'Lottes dood'. Yeter is een Turkse prostituee in Hamburg, die zich door een oude Turkse man laat overtuigen om bij hem in te trekken tegen betaling. Maar voor dat 'exclusiviteitscontract' betaalt zijzelf uiteindelijk ook een hoge prijs. Tickets kosten €5 of €4 in voorverkoop (alleen af te halen aan de balie).

steun-voor-uitbreiding-huize-terlaemen

Steun voor uitbreiding Huize Terlaemen

Honderden eters hebben gisteren ’t Weyerke gesteund tijdens het traditioneel lentebuffet. De opbrengst is vooral bestemd voor de uitbreiding van Huize Terlaemen, de leefgroep voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel. In 1997 is ’t Weyerke daarmee als proefproject van start gegaan. Op dit moment verblijven er 7 bewoners en een 8ste in dagverblijf, vooral slachtoffers van een verkeersongeval of een herseninfarct. Ze zitten voor de rest van hun leven aan een rolstoel gekluisterd, hun activiteiten zijn beperkt en ook de communicatie verloopt moeizaam. Toch heeft ’t Weyerke voor hen een aangepast activiteitenprogramma en het personeel heeft ondertussen ook een hele ervaring opgedaan. Maar door de enorme vraag is huize Terlaemen dringend aan uitbreiding toe. Daarom zal het pleintje van de Blauwe Wijk worden aangekocht, daarop komt een nieuw centrum voor in totaal 28 mensen. Directeur Jan Thiry is dan ook blij met de steun van gisteren.

leerlingen-spelen-toneel

Leerlingen spelen toneel

Wie nog een leuke invulling zoekt van zijn zondagavond, kan straks naar cultuurcentrum Muze. De leerlingen van het Sint-Franciscuscollege brengen daar het toneelstuk 'Kattenmoeras'  van Marina Carr. Dat speelt zich af in een dorpje in een moerasgebied. Daar wacht Hester op de terugkeer van haar moeder, die haar 30 jaar geleden als kind heeft achtergelaten om op zoek te gaan naar haar geliefde. Ondertussen ontmoet Hester de geest der doden. Het is een drama dat door ironie en sarcasme toch nog humoristisch wordt.  Regisseurs Lut Daniëls en Sandra Carota hebben de afgelopen maanden hard gewerkt met 23 jonge acteurs. Straks om 20 uur is het resultaat van die inspanningen te zien. Tickets kosten € 5.

vuilniszakken-afhalen

Vuilniszakken afhalen

Het gemeentebestuur start deze week met de uitreiking van de vuilniszakken. Dinsdag van 11 tot 19 uur kan je daarvoor terecht in Seniorencentrum De Zandloper in Heusden-Centrum, woensdag van 11 tot 15 uur in het Buurthuis van Boekt, donderdag van 11 tot 15 uur in Ons Huis Berkenbos en zaterdag zaterdag van 9 tot 12 uur in het nieuwe gemeentehuis. Ook volgende week zijn er nog enkele bedelingen, nadien kan je terecht in het gemeentehuis. Wel je identeitskaart of gemeentekaart meebrengen.

geen-champ-cars-op-circuit-zolder

Geen Champ Cars op Circuit Zolder

Kort voor de start van het nieuwe raceseizoen krijgt het Circuit Zolder een opdoffer te verwerken. De Champ Car World Series die op 31 mei en 1 juni één van de hoogtepunten van het seizoen had moeten worden, komt niet naar Zolder. Dat is het gevolg van een fusie van de Champ Car met een andere Amerikaanse organisatie.Daardoor zijn alle Europese races afgelast. Vorig jaar had het circuit een primeur met de eerste Europese race van de Amerikaanse formule 1. Toen zakten zowat 27.000 toeschouwers naar Heusden-Zolder af. De directie is nu op zoek naar een alternatieve organisatie voor dat weekend.

jan-kuyckx-schittert-in-omloop-het-volk

Jan Kuyckx schittert in Omloop Het Volk

Wielrennen Jan Kuyckx uit Viversel heeft vandaag in de Omloop Het Volk, de openingswedstrijd van het Belgische wielerseizoen, zijn beste prestatie uit zijn profcarrière geleverd. Kuyckx werkte hard in de achtervolging op de superieure winnaar Philippe Gilbert. Uiteindelijk won Jan de spurt voor de negende plaats op 1'52" van Gilbert. (foto Landbouwkrediet - Tönnisteiner)

geen-honden-meer-in-parken

Geen honden meer in parken

Vandaag wordt in Heusden-Zolder een nieuw reglement van kracht dat honden verbiedt op zowat 30 pleintjes, speelpleinen en parken. Het gemeentebestuur wil daarmee de overlast van hondenpoep terugdringen, bij alle enquêtes en onderzoeken in Vlaamse steden en gemeenten komt hondenpoep steevast terug als storende factor. Eigenaars zijn al langer verplicht bij een wandeling een hondepoepzakje bij zich te hebben. Aan de pleinen komt nu een verbodsbord, in de eerste fase worden de hondenbezitters gesensibiliseerd en krijgen ze een waarschuwing. Hardnekkige overtreders zullen later ook op financieel vlak een poepje te ruiken krijgen.

storm-zorgt-voor-heel-wat-schade

Storm zorgt voor heel wat schade

De brandweer van Heusden-Zolder is overstelpt met oproepen over schade na de storm van afgelopen nacht en ochtend. Meestal ging het om omgewaaide bomen en beschadigde daken. De weggewaaide dakpannen werden teruggeplaatst, op enkele daken moest een zeil worden aangebracht. In de Ghoostraat beschadigden enkele bomen de kabeldistributie. Nadat de brandweer de bomen had opgeruimd, kwam een gespecialiseerde firma de kabel herstellen. Zaterdag zijn heel de dag tal brandweerploegen aan de slag geweest om het puin te ruimen.