Archief mei 2012

luca-de-angelis-scoort-ook-in-zwitserland

Luca De Angelis scoort ook in Zwitserland

Luca De Angelis speler van badmintonclub Smash heeft zijn seizoen afgesloten met een gouden en bronzen medaille op de International Swiss Youth Open. Daarmee bekroonde hij een topseizoen waarbij het het Yonex Youth Circuit bij de -11 jaar won, werd Belgisch kampioen in de -11 en tweede in dubbel gemengd, haalde drie Limburgse titels. Hij won ook de Junior Masters 2012 in Tilburg was hij eerste. In Zwitserland werd hij winnaar in het dubbel en derde in het dubbel gemengd.

bark-speelt-cricketwedstrijd

Bark speelt cricketwedstrijd

Morgen 1 juni omstreeks 14u30 spelen de bewoners van het opvangcentrum De Bark een vriendschappelijk cricketwedstrijd tegen bezoekers van de vzw Perspectief. Plaats van afspraak is het oefenterrein van de atletiekclub AVT in de Veenderweg. Iedereen uit de buurt is welkom om te komen kijken en supporteren.

vandaag-gezien-31-mei-2012

Vandaag gezien

Het kleurenspel in het Bolderdal. (foto Jan Leijskens)

beelden-van-bovy-5

Beelden van Bovy (5)

In het moeras van Bovy leven tegenwoordig heel wat watergebonden dieren en planten. En hier kan je ook zien waar de uitdrukking 'opgeblazen kikker' vandaan komt. Een goeie raad, neem op de brug ove rhet moeras even de tijd om stil te staan en dan goed rond te kijken. (foto's Gust Ischen)

poezie-vertalen-in-een-kunstwerk

Poëzie vertalen in een kunstwerk

Poëzie en theater zijn zoveel meer dan het gesproken woord alleen. Om dat te ervaren associëren leerlingen van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, afdeling Heusden-Zolder, het gesproken woord met andere kunstdisciplines. Dit schooljaar vertrokken ze vanuit het lievelingsgedicht van elke leerling om via associaties tot een eigen kunstwerkje te komen. Poëzie wordt dus tastbaar en vandaag brachten de leerlingen hun favoriete gedicht met de nodige uitleg in de bib, daar zijn ook alle werken tot en met 23 juni te bekijken.

het-weer-kouder-en-wisselvallig

Het weer: kouder en wisselvallig

Na de doortocht van een storing op donderdag kan koudere lucht onze streken bereiken en we krijgen een heel ander weerbeeld dan de afgelopen dagen. De temperatuur gaat omlaag en de kans op neerslag neemt toe. Tijdens het weekend is het eerder fris, maar nadien loopt de temperatuur terug op. Het blijft echter wisselvallig.
Vandaag blijft een kans op een plaatselijk onweersbui, die hevig kan zijn.
Morgen domineren wolken het weerbeeld en er vallen geregeld enkele buien. Tussendoor zijn er ook wel (…) Lees het hele bericht

pater-pio-herdacht

Pater Pio herdacht

In de kerk van Lindeman had gisteravond de jubileumviering van de heilige Pater Pio plaats. Er werd zowel zijn geboortedag als zijn heiligverklaring herdacht. De viering werd opgeluisterd door het parochiaal zangkoor van Berkenbos en bijgewoond door heel wat Italiaanse en Vlaamse gelovigen. (Foto Lieven Kaerts)

smash-rondt-seizoen-af-met-kamp

Smash rondt seizoen af met kamp

Badmintonclub Smash heeft het seizoen afgesloten met een 3 daags jeugdkamp in de Kalei in Dilsen-Stokkem. Het werd daar een plezante boel en de kookploeg zorgde ervoor dat het ook nog erg lekker was. Mag ook wel na een seizoen met zoveel titels!

vrijdag-opening-nieuwe-pwa-gebouw

Vrijdag opening nieuwe PWA-gebouw

Nu vrijdag om 19 uur wordt in de Kerkenblookstraat het nieuwe bedrijfsgebouw van het PWA van Heusden-Zolder geopend. Na jaren van verspreiding is nu alles in één centraal, modern gebouw ondergebracht. Je vindt er nu de poetsafdeling met dienstencheques, de PWA-administratie, het strijkatelier ‘Turbo’ en de tuin- en klussendienst ‘De Duizendpoot’. Het gebouw is ontworpen volgens duurzame en ecologische principes: extra dikke (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-30-mei-2012

Vandaag gezien

Een libelle ligt te baden in de Bolderbergse zon. (foto Jan Leijskens)

beelden-van-bovy-4

Beelden van Bovy (4)

Met hun jongen erbij lijken de Canadese ganzen toch zo'n schatjes. Toch zijn het exoten die hier niet thuishoren. Ze veroorzaken veel mestoverlast en erger nog, ze verdringen de inlandse soorten. (foto's Gust Ischen)

vandaag-gelezen

Vandaag gelezen...

"Nee, in die van Zolder, de Sint-Hubertus- en Sint-Huppeldepupkerk."
(Regi Penxten in Humo over zijn nakende huwelijk, in antwoord op de vraag "Waar vindt de dienst eigenlijk plaats? In Heusden, waar je woont?"
)

donderdag-is-t-gemeenteraad

Donderdag is 't gemeenteraad

Volgende donderdag om 19 uur vergadert de gemeenteraad. Op de openbare agenda staan 30 punten. Zo moet er een beslissing genomen worden over het verwijderen van asbest uit de kelder van de politie en tegelijk moeten de leidingen opnieuw geïsoleerd worden. De politie heeft trouwens ook nieuwe bureaustoelen nodig, en 3 halfautomatische wapens, voor als ze niet op die stoelen zitten uiteraard. Ook de rekeningen van vorig jaar van gemeente, politie, grondbedrijf en Muze moeten goedgekeurd worden.

vandaag-gezien-29-mei-2012

Vandaag gezien

Soms vind je in de natuur van die ongewilde, maar verrassend leuke combinaties, zoals een boterbloem met pluizen. (foto Jan Leijskens)

beelden-van-bovy-3

Beelden van Bovy (3)

Rond de vijver en vooral over de brug in het moeras is het rustig wandelen op Bovy. 't Is ook daar dat, als je goed kijkt, de natuur het meest in beweging is. (foto's Gust Ischen)

veel-sfeer-op-het-belgisch-kampioenschap

Veel sfeer op het Belgisch kampioenschap

Het mooie weer, de vele supporters van de jonge renners en de puike organisatie maakten van het Belgisch kampioenschap wielrennen voor junioren in Heusden een sfeervol gebeuren. We blikken nog eens terug met een fotoreportage (Meer foto's Michiel Reynders)

jan-kuyckx-33ste-in-stan-ockers-classic

Jan Kuyckx 33ste in Stan Ockers Classic

Jan Kuyckx is vandaag 33ste geëindigd in de Stan Ockers Classic, een wedstrijd genoemd naar de legendarische Antwerpse wielrenner die op 1 oktober 1956 na een val in het Antwerpse Sportpaleis overleed. De rit werd gewonnen door Koen Barbé; er waren 122 deelnemers.

luc-jans-is-koning-van-de-olv-gilde

Luc Jans is koning van de OLV-gilde

Op Sinksenmaandag wordt traditiegetrouw de nieuwe koning van de schuttersgilde Onze Lieve Vrouw 'uitgehaald'. De gelukkige is dit jaar Luc Jans, hij woont wel in Tervant maar zijn roots heeft hij op de Heusdense Voort. Hij krijgt hier felicitaties van voorzitter André Rogiers (foto Lieven Kaerts)

kampioenstitel-voor-de-brandweer

Kampioenstitel voor de brandweer

Op de Belgische kampioenschappen brandweerwedstrijden in Bree heeft een ploeg van Heusden-Zolder de nationale titel behaald. Heusden-Zolder had traditiegetrouw twee ploegen afgevaardigd. Vroeger zijn heel wat kampioenstitels behaald, de jongste jaren was het op dat vlak wat rustiger. Zo'n kampioenschap bestaat uit een hindernisestafette en het blusklaar maken van een pomp met slangen, daarbij tellen de tijd mee en de uitvoering van de proeven.

tutu-puoane-ademt-jazz

Tutu Puoane ademt jazz

Gisteravond trad de Zuid-Afrikaanse zangeres Tutu Poane op in het MuzeCafee. Ze bracht er voor een enthousiast publiek heerlijke jazz en soul met een onuitwisbaar stukje Afrika. Haar geweldige stem kent u waarschijnlijk van de ‘Mama Africa’-productie "Tribute to Miriam Makeba", die in 2010 samen met het Brussels Jazz Orchestra werd gerealiseerd. Met haar Europese band heeft ze ondertussen drie CD’s op haar naam staan: ‘Song’, ‘Quiet Now’ (winnaar van de South African Music Award 2010) en zeer recent is er ‘Breathe’. (Foto's Frans Morawski)

vandaag-gezien-28-mei-2012

Vandaag gezien

Dit kom je ook tegen in het Bolderdal, een oranjetip op een judaspenning. (foto Jan Leijskens)

dubbele-jubileumviering-voor-pater-pio

Dubbele jubileumviering voor Pater Pio

Dinsdag 29 mei om 19 uur heeft in de kerk van O.L.V. van de Vrede op Lindeman een viering plaats voor de heilige Pater Pio. De aanleiding is dubbel. Op 25 mei was het 125 jaar geleden dat Pater Pio werd geboren als Francesco Forgione in Pietrelcina, in de Italiaanse provincie Campania. Bovendien is het op 16 juni tien jaar geleden dat Pater Pio werd heilig verklaard door paus Johannes Paulus II. De viering wordt opgeluisterd door het parochiaal zangkoor van Berkenbos.

beelden-van-bovy-2

Beelden van Bovy (2)

Voor libellen is de omgeving van het moeras op Bovy een paradijs. Met wat geluk zie je ze zelfs live paren. (foto's Gust Ischen)

de-handen-van-kunstkring-hazet

De handen van Kunstkring Hazet

In de foyer van Muze is vandaag de tentoonstelling geopend naar aanleiding van 25 jaar Kunstkring Hazet. Thema is 'Eer aan je handen' en dat wordt bij het binnenkomen meteen duidelijk bij een werk van Astrid Vandeweyer: handen die je omarmen, beschermen en warmte geven. De airbrushtechniek geeft zo'n levensecht beeld dat je de emotie van het ogenblik voelt. Handen in alle mogelijke technieken, diverse stromingen, illustreren hier tenvolle het scheppend vermogen van deze kunstkring. (foto's van Ria De Clerck)

spelen-en-stoeien-op-boekt-feest

Spelen en stoeien op 'Boekt Feest'

De organisatoren van Boekt Feest mochten zich weer in de handen wrijven. Ze hadden niet alleen een mooi programma in elkaar gebokst waarbij vooral de kinderen zich konden amuseren, ze konden bovendien andermaal op de sympathie van de weergoden rekenen. Daardoor stroomde niet alleen de tapkraan, ook de ambiance was van vrijdag- tot zondagavond amper uit de lucht. (foto's Davy Neuteleers)

dries-van-gestel-belgisch-juniorenkampioen

Dries Van Gestel Belgisch juniorenkampioen

Dries Van Gestel uit Arendonk is vandaag in Heusden-Zolder Belgisch kampioen geworden bij de junioren. Hij had bij aankomst 8 seconden voorsprong op Nathan Van Hooydonck, Cedric Verbeken en drie andere renners. Er kwamen liefst 197 renners aan de start, die een afstand van 135 km voor de wielen kregen. (meer foto's van Davy Neuteleers; foto's hieronder Jean Vanvoorden).

vanthoor-10de-in-navarra

Vanthoor 10de in Navarra

Laurens Vanthoor is gisteren in een Audi 9de geworden in het GT1 World kampioenschap in Navarra. Vandaag eindigde hij tiende. De race werd telkens gewonnen door de McLaren MP4-12c van Fred Makowiecki en Stef Dusseldorp. UPDATE In de voorlopige stand van dit kampioenschap zakt Vanthoor naar een derde plaats.

nathalie-verschelden-juniorenkampioene

Nathalie Verschelden juniorenkampioene

Nathalie Verschelden uit het Oost-Vlaamse Belsele is vandaag in Heusden-Zolder Belgische kampioene geworden bij de meisjes junioren. In een sprint met tien versloeg ze Lotte Kopecky en Dana Lodewyks.
"In de slotronde probeerde Kopecky nog twee keer om weg te raken, maar telkens werd er heel snel gereageerd. Daarom besliste ik om alles op de sprint te zetten", zei de winnares. "Deze driekleur is het resultaat. Echt verwacht is het niet, maar toch was ik heel nerveus vooraf. De wedstrijd bleef lang gesloten, maar toen Kopecky in
de finale het initiatief nam, voelde ik meteen aan dat het tijd was om mee te glippen. Eens met tien vooraan draaide het goed rond en werd snel duidelijk dat de beslissing gevallen was." Er waren 32 deelnemers.  

vandaag-gezien-27-mei-2012

Vandaag gezien

Een bermbloem, je moet niet altijd niet ver zoeken om mooie dingen te vinden. (foto Jan Leijskens)

beelden-van-bovy-1

Beelden van Bovy (1)

Op domein Bovy worden inspanningen geleverd om de natuur te herstellen. En als je goed kijkt, kan je daar al heel wat van werken. Vooral in de buurt van het moeras en de vijver. Gust Ischen laat je de vandaag en de volgende dagen meekijken naar het leven op Bovy.

veel-lol-en-spektakel-op-strongman-run

Veel lol en spektakel op Strongman Run

De Strongmen Run bracht vandaag heel wat volk op de been op en rond Circuit Zolder. Er waren veel deelnemers en ook een pak toeschouwers. En die kregen spektakel te zien, want de organisatoren hadden hun best gedaan om met de hindernissen een loodzwaar parcours uit te bouwen. Sommige deelnemers kwamen verkleed en maakten er een lolletje van, maar atleten als Rik Ceulemans gingen er dan weer volop tegenaan. (meer foto's van Davy Neuteleers)

patapoef-viert-20ste-verjaardag

Patapoef viert 20ste verjaardag

Volgende zaterdag 2 juni viert spelotheek Patapoef zijn 20ste verjaardag. Van bij de start was de doelstelling om kansengroepen de mogelijkheid te bieden om degelijk, verantwoord  en gevarieerd speelgoed te ontlenen. Kinderen ontwikkelen immers al spelend, ze leren de taal, sociale vaardigheden,… Maar bij kansengroepen is de keuze vaak beperkt tot klassiekers als poppen en auto’s. Het is belangrijk dat ouders kennismaken met, voor hun, minder bekend speelgoed en ze (…) Lees het hele bericht

inwoners-gratis-naar-bk

Inwoners gratis naar BK

De weersvoorspellingen geven voor morgen zomers weer, het zal dus storm lopen voor de Belgische kampioenschappen voor junioren in Heusden-Centrum. De dames vertrekken om 12 uur voor 9 ronden of 81 km. Voor de heren klinkt het startschot om 15u15 voor 15 ronden of 135 km. In de aankomstzone moet betaald worden, maar inwoners van Heusden-Zolder zorgen best dat ze hun identiteitskaart op zak hebben want zij mogen er gratis bij zijn.

bestelwagen-en-auto-botsen

Bestelwagen en auto botsen

Vanavond is aan de oprit Terlaemen een bestelwagen ingereden op een personenauto, die een onverwacht manoeuvre uitvoerde. Na de botsing belandde de bestelwagen tegen de wegwijzers op de verhoogde berm. Beide auto's raakten behoorlijk beschadigd, de bestuurders waren licht gewond. (foto Andy Brepoels)

morgen-strongmen-run-op-circuit

Morgen Strongmen Run op circuit

Morgen heeft op Circuit Zolder de Strongman Run 2012 plaats. Dat is een nieuw type loopwedstrijd; een ‘crosscountry’- competitie over lange afstand met verschillende hindernissen die al klimmend, kruipend, springend genomen moeten worden. Dit evenement werd in 2007 voor het eerst georganiseerd in Duitsland met 1.600 deelnemers. Ondertussen is het uitgegroeid tot de sterkste en meest spectaculaire loopwedstrijd in heel Europa. In 2011 verschenen op de Nürburgring in Duitsland meer dan (…) Lees het hele bericht

jonge-supporters-steunen-rode-duivels

Jonge supporters steunen Rode Duivels

Aan 't Slekkenhof vertrok vanavond een bus vol dolenthousiaste voetbalsupporters, richting Heizel om de Rode Duivels aan te moedigen in hun vriendschappelijke wedstrijd tegen Montenegro. Begeleiders en ouders wilden daarmee een groep jeugdspelertjes van SK Heusden 06 belonen voor hun inzet het afgelopen seizoen. In de juiste kleding, geschminkt en met de nodige toeters, ... de pret kon vooraf al niet op.

stichter-kloosterbrand-geinterneerd

Stichter kloosterbrand geïnterneerd

De correctionele rechtbank in Hasselt heeft de internering bevolen van een 49-jarige man uit Beringen, die op 13 januari 2011 brand had gesticht in de achterbouw van het klooster van de Ursulinnen in de Brugstraat. Hij verklaarde zelf dat hij mogelijk opnieuw brand zou stichten, als hij op vrije voeten zou zijn. Volgens de rechter vormt de man dus een gevaar voor de maatschappij en is hij niet in staat zijn daden te controleren. De brand - in een opslagplaats - zorgde voor nogal wat commotie (…) Lees het hele bericht

ceyssens-brothers-voor-t-laatst-samen-op-brand

Ceyssens-brothers voor 't laatst samen op brand

Zoals elders gemeld, kwamen bij de huisbrand in Bolderberg de brandweerkorpsen van Heusden-Zolder en Hasselt beide ter plaatse. Brandweercommandant Marc Ceyssens van Heusden-Zolder trof er zijn broer Frans Ceyssens van brandweer Hasselt. Het was overigens voor het laatst dat beiden samen op een interventie verschenen want Frans zet volgende week een punt achter zijn carrière, Marc daarentegen heeft nog wat jaartjes voor de boeg.

huisbrand-in-sint-jobstraat

Huisbrand in Sint-Jobstraat

Een brandje heeft vrijdag na de middag schade veroorzaakt in een woning aan de Sint-Jobstraat in Bolderberg. Het vuur ontstond mogelijk aan een lamp en zette een zetel in lichterlaaie. De brandweerkorpsen van Heusden-Zolder en Hasselt kwamen ter plaatse en hadden het vuur snel geblust. In de woning is er vooral veel rookschade.

vier-uitdagingen-voor-de-wijers

Vier uitdagingen voor De Wijers

In het totaal 17 partners hebben zich geëngageerd om het gebied De Wijers met zijn meer dan 1000 vijvers in 7 gemeenten - waaronder Heusden-Zolder - verder uit te bouwen. Daarbij hebben ze zich achter vier uitdagingen geschaard. Allereerst moeten we het verleden begrijpen als basis voor toekomstige ontwikkelingen. Zo is het grootste deel van de vijvers door de mens aangelegd om vis te kweken. De tweede uitdaging is het blauwgroene netwerk te versterken. Water is het (…) Lees het hele bericht

sjaals-maken-van-oude-t-shirts

Sjaals maken van oude t-shirts

Van oude t-shirts sjaals maken ... het lijkt misschien niet evident maar met een stapel shirts, schaar en lijm lukt dat wel. Zeker als je er dan een goede lesgeefster als Netka Croonenborghs bijhaalt, die de dames van W!LT gisteravond hadden uitgenodigd. Daarmee lijken ze alsmaar meer in de ban van de sjaal te verzeilen. En naast sjaals werden ook nog ringen en armbanden tevoorschijn getoverd uit afgedankte t-shirts. Een goeie tip om de maand tot de volgende koopjesperiode te overbruggen. (meer foto's)

tutu-puoane-met-nieuwe-cd-in-muzecafe

Tutu Puoane met nieuwe CD in Muzecafé

Zondag om 20 uur treedt het Tutu Puoane Quartet op in het Muzecafé. Tutu Puoane is één van de meest getalenteerde Zuid-Afrikaanse zangeressen die op de rand van de internationale doorbraak staat. Haar stem is bekend van de ‘Mama Africa’ productie, een tribute to Miriam Makeba die ze twee jaar geleden samen met het Brussels Jazz Orchestra maakte. Haar band bestaat uit Ewout Pierreux (piano / fender rhodes), Nicolas thys (bas) en Lieven Venken (drums).  Ze hebben nu hun derde CD (Breathe) klaar en die wordt zondag voorgesteld. Die bevat hoofdzakelijk eigen composities van de bandleden. Tickets kosten € 8 en € 6, er zijn maar 90 plaatsen. (foto Marcus Wyatt)

het-weer-zomers-pinksterweekend

Het weer: zomers pinksterweekend

De invloed van een krachtig hogedrukgebied over het noorden van Europa kenmerkt zich in veel zon, hoge temperaturen en bovenal droog weer tijdens het pinksterweekend. Nadien wordt de invloed wat minder en zijn er meer wolken met kans op een bui. Het blijft echter vrij warm.
Vandaag staat er stabiel zomers weer op het programma. Het is zonnig en droog en er komen slechts enkele hoge wolkenvelden voor. Bij 25 graden wordt het ideaal BBQ weer. Er komt wel een matige oostenwind te staan in de (…) Lees het hele bericht

brandweer-heeft-een-nieuwe-ambulance

Brandweer heeft een nieuwe ambulance

De brandweer heeft een gloednieuwe ambulance, er moeten nog enkele dingen aan gebeuren en dan kan hij effectief ingezet worden. Het gaat om een ziekenwagen met containeropbouw. Het voertuig is zowat hetzelfde als de andere die al enkele jaren in dienst is, alleen is de container iets smaller, heeft hij aan de zijkant een schuifdeur en ook de motor is zwaarder. Voorts is de ziekenwagen uitgerust met alle moderne snufjes. Het korps heeft nu vier ziekenwagens, twee in Heusden-Zolder, (…) Lees het hele bericht

roodborstje-klimt-in-de-kast

Roodborstje klimt in de kast ...

Roodborstjes lijken schattige vogeltjes maar eigenlijk zijn het brutale wezens. Zo heeft een koppel een nest gemaakt in de kast onder het afdak bij Roger Elsen. En daar hebben ze nu zes kwetterende jongen. En ze zongen vooraf niet eens "Laat mij erin, laat mij erin".

dag-van-de-vermiste-kinderen

Dag van de Vermiste Kinderen

Vandaag 25 mei is het de Internationale dag van de Vermiste Kinderen. Die dag is ontstaan in de Verenigde Staten. Op 25 mei 1979 werd in New York Etan Patz ontvoerd, een jongen van zes, maar hij werd nooit meer teruggevonden.  Zijn opsporingsbericht werd via melkdozen verspreid.In 1983 werd deze dag door de Amerikaanse president uitgeroepen tot Dag van de vermiste kinderen, enkele jaren later volgde Canada. En uitgerekend vandaag is de zaak opgelost, een man heeft bekend dat hij het kind (…) Lees het hele bericht

basket-zolder-trekt-zich-terug-uit-landelijke

Basket Zolder trekt zich terug uit landelijke

Opnieuw slecht nieuws van basketbalclub KBBC Zolder, want nadat de eerste ploeg vorig jaar al uit het nationale basket werd teruggetrokken, heeft de raad van bestuur nu beslist om volgend seizoen niet in eerste landelijke aan te treden. De vreugde om de titel in tweede landelijke was dus van korte duur. De club wil zich volledig toeleggen op de jeugdwerking en het eigen spelerspotentieel groeikansen bieden. De A-ploeg treedt aan in tweede provinciale.

zetje-doet-het-al-goed

Zetje doet het al goed

Dit is Zetje, de jonge duif die in het Duivencenter België in de Obbeekstraat door Rudi Hendrikx en co wordt opgeleid tot een volwaardige wedstrijdduif. Zetje vliegt onder de vlag van Internetgazet Heusden-Zolder. Tijdens een oefenvlucht deed ze het alvast uitstekend want ze eindigde 32ste op 204. Het opleiden van de duiven is een intense bezigheid en de weeromstandigheden zijn ook niet optimaal momenteel. Je kunt de avonturen van Zetje en haar collega's volgen via www.racepigeons.be

vanthoor-verdedigt-leidersplaats-in-spanje

Vanthoor verdedigt leidersplaats in Spanje

Op het circuit van het Spaanse Navarra strijkt volgend weekend het circus van het GT1 wereldkampioenschap neer. Er staan zaterdag en zondag races op het programma. Het is vooral uitkijken naar onze dorpsgenoot Laurens Vanthoor, de huidige leider in het wereldkampioenschap. Samen met zijn Monegaskische ploegmaat Stéphane Ortelli telt hij in zijn Audi 41 punten, 10 meer dan de eerste achtervolgers.

vandaag-gezien-24-mei-2012

Vandaag gezien

Wat je hier toch allemaal tegenkomt in de natuur. Dit is het vrouwtje van een kameelhalsvlieg, gespot op een stenen paal aan een spoorweg. De vrouwtjes zijn makkelijk te herkennen aan hun grote angelachtige boor, daarmee leggen ze hun eitjes in spleten en barsten legt. Meer info (foto Gust Put)

bk-wielrennen-zet-je-niet-vast

BK Wielrennen: zet je niet vast

Volgende zondag staat Heusden op zijn kop voor de Belgische kampioenschappen wielrennen voor juniores. Bij een BK zijn de voorschriften qua parcours en beveiliging veel strenger dan bijvoorbeeld voor de Grote Prijs Ward Van Ende. Mensen die binnen het parcours wonen, kunnen via de oversteekposten weg en terug rijden. Wie langs het parcours woont, moet zijn auto - indien nodig - tussen 10u en 19u in één van de zijstraten parkeren. De bakkers zijn bereikbaar via de (…) Lees het hele bericht

sibert-is-jongste-gastheer-in-komen-eten

Sibert is jongste gastheer in Komen Eten

Vandaag strijkt het populaire TV-programma ‘Komen Eten’ neer in Heusden-Zolder. Gastheer vandaag is Sibert, 18 jaar en daarmee de jongste deelnemer van het seizoen. Sibert wilde vroeger graag kok worden, maar moest door zijn allergie aan groenten en fruit die plannen opbergen, nu is hij winkelbediende. Hij ontvangt de gasten in het huis van zijn ouders. En omdat hij zelf geen alcohol drinkt, serveert hij zijn gasten aangepaste waters. Op zijn menu Italiaanse soufflé, roodbaars met garnalen, aardappelen en crème van kool en een chocoladedessert met appelbloesem. Komen Eten, vanavond om 20u10 op VT4 (foto VT4)

onweer-op-komst-1

Onweer op komst

Het is nog even afwachten of het nieuwe onweer ons gaat treffen. Omstreeks 20u15 kregen ze in Noord-Limburg al de volle lading met een pak regen en hagel. Volgens de buienradar zou het kunnen dat het ergste net ten westen van ons doorschuift, maar een onweer blijft altijd een stuk onvoorspelbaar.

fietser-gewond-1

Fietser gewond

Vanmorgen vroeg rond 7 uur is op de Koolmijnlaan, in de bocht aan De Schacht, een fietser aangereden door een auto. Het slachtoffer raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

nog-enkele-tickets-voor-bert-gabriels

Nog enkele tickets voor Bert Gabriëls

Nu vrijdag om 20u15 treedt comedian Bert Gabriëls in Muze op met zjin programma 'Druk druk druk'. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar, wil je erbij zijn, dan is snel bellen de boodschap: 011-80 80 98.

vandaag-gezien-23-mei-2012

Vandaag gezien

In zijn tuin in de Holleweg kreeg Jean Vandevoort koninklijk bezocht: een koninginnenpage vertoefde er even op zijn bloemen. Jammer genoeg was het koninklijk bezoek niet aangekondigd, zodat de rode loper niet was uitgerold.

fietser-dood-langs-zolderseweg

Fietser dood langs Zolderseweg

FLASH Langs de Zolderseweg is een fietser dood aangetroffen. Over de omstandigheden is nog niets duidelijk. Een tent moet het slachtoffer aan het oog van nieuwsgierigen onttrekken. Het parket komt ter plaatse voor verder onderzoek. UPDATE Uiteindelijk bleek het te gaan om iemand die een beroerte had gekregen, de omgeving is daarop weer vrijgegeven. Het slachtoffer is een man van 67 uit Zolder.

cvo-presenteert-nieuwe-opleidingen

CVO presenteert nieuwe opleidingen

Nu vrijdag 25 mei van 16 tot 21 uur houdt het CVO een opendeurdag, daarbij kan iedereen kennismaken met het opleidingsprogramma van volgend schooljaar. In het pakket zitten verschillende nieuwigheden zoals een taalkamp Spaans, In de tuinbouwafdeling staan kruidenbereidingen, onderhoud van tuinbouwmachines, vijveraanleg en tuinontwerp met Google Sketchup op het programma. In de richting Doe-het-zelf en Bouw kan je nu ook afwerkingstechnieken volgen, installeren van (…) Lees het hele bericht

pompstation-van-aquafin-was-uitgevallen

Pompstation van Aquafin was uitgevallen

De wateroverlast in de Geenrijt dinsdagavond - waar vooral inwoners last hadden met opborrelende toiletten en baden - had niets te maken met de nieuwe riolering die slecht zou functioneren. Het pompstation van Aquafin, dat aan het eind van de Garenstraat vlakbij de beek ligt, was uitgevallen. Het station moet het water normaal via een persleiding richting Schootstraat en zo naar het waterzuiveringsstation in de Obbeekstraat pompen. De oorzaak van het uitvallen is nog niet duidelijk.

sevim-murat-van-open-vld-naar-cd-v

Sevim Murat van Open VLD naar CD&V

Sevim Murat stapt van Open VLD over naar de CD&V en zal daar in oktober op de lijst staan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Deze legislatuur werd ze voor de SP;a verkozen, maar stapte al vrij snel naar de liberalen over. Daar heeft ze naar eigen zes maanden geleden al beslist om in oktober niet meer op de lijst te fungeren, uit onvrede met de gang van zaken. Daarop heeft ze een plaats bij CD&V aangeboden gekregen en aanvaard. Burgemeester Sonja Claes bevestigt: "Toen we hoorden dat ze uit de politiek wilde stappen, hebben we haar gepolst bij ons te komen. Een allochtone vrouw met 12 jaar ervaring vind je niet zomaar, voor ons is ze een waardevolle kandidate hoewel er nog niet gesproken is over een plaats."

ook-de-voortstraat-werd-een-beek

Ook de Voortstraat werd een beek

We krijgen nog meer meldingen binnen van wateroverlast, die zich toch lijkt te beperken tot Heusden-Centrum. De buiengrens liep trouwens midden door Zolder dat voor een deel kurkdroog bleef. Vanuit de Uilshoek stroomde het water de Voortstraat in en vormde daar een heuse beek. Er waren naar verluidt ook problemen in de Savoerenweg en Meilweg.

wateroverlast-in-west-limburg

Wateroverlast in West-Limburg

Het onweer zorgt in West-Limburg voor wateroverlast. Vooral in Beringen, Leopoldsburg en Tessenderlo zijn straten en kelders ondergelopen. De brandweer is op heel wat plaatsen in de weer. UPDATE In Heusden-Zolder was er onder meer een overstroming in de Kapelstraat en de buurt van de rotonde Geren-Bij (Beringersteenweg). Daar liepen ook enkele kelders onder, de brandweer kwam met pompen ter plaatse. UPDATE De brandweer kreeg een 12-tal oproepen voor wateroverlast, allemaal in Heusden zelf, en nog een 10-tal voor de voorpost Tessenderlo. Voor de brandweerkazerne zelf - begin Geenrijt - kwam het water uit de gloednieuwe riolering, daar kwam ook water in de kelder van een woning. In een andere woning verderop de straat, kwam de blubber uit toilet en bad naar omhoog en in de woning terecht. (foto's Rita Vanhove)


bestrijding-processierups-is-gestart

Bestrijding processierups is gestart

Een gespecialiseerde Nederlandse firma is in opdracht van de gemeente gestart met het preventief sproeien tegen de processierups. Alle eikenbomen worden met een product besproeid vanuit een soort kanon. Dat zou de beestjes moeten vernietigen nog voor ze hun irriterende haartjes verliezen. (foto Yves Maex)

vandaag-gezien-22-mei-2012

Vandaag gezien

Brecht Claes trof vanmorgen een neushoornkever voor zijn winkeldeur aan. En omdat het diertje niet meteen op een paar nieuwe schoenen stond te wachten, zit het ondertussen alweer in de groene natuur.

het-weer-warm-zonnig-en-droog

Het weer: warm, zonnig en droog

Een krachtig hogedrukgebied schuift vanuit het noorden richting onze regio en verdrijft een depressie die al enige tijd verantwoordelijk is voor wisselvallig weer. Op de langere termijn staat er warm, zonnig en droog weer op het programma, maar eerst is het nog wisselvallig.
Vandaag domineren wolken vaak en een plaatselijke onweerachtig bui is mogelijk. Vaak is het echter droog, maar het is vooral warm bij maxima rond 24 graden.
Morgen zijn het nog steeds de wolken die toonaangevend (…) Lees het hele bericht

diversiteit-in-mens-en-natuur

Diversiteit in mens en natuur

Vandaag 22 mei is het de internationale dag van de biodiversiteit. Die dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen om de soorten, genen en ecosystemen centraal te stellen. In Vlaanderen gaat vandaag extra aandacht naar beheersovereenkomsten waarbij bijvoorbeeld landbouwers kunnen bijdragen tot het herstel van de natuur. Heusden-Zolder is ook een gemeente met een grote biodiversiteit, dat proberen we bijna dagelijks te illustreren met de natuurfoto's van onze fotografen. Overigens was het gisteren (…) Lees het hele bericht

fanny-is-nu-erelid-van-dorpsraad-viversel

Fanny is nu erelid van dorpsraad Viversel

De Dorpsraad van Viversel heeft ontslagnemend lid Fanny Germeys in de bloemen gezet. Fanny is 35 jaar lid geweest van de Dorpsraad, waarvan 26 jaar als voorzitster. Ze was er bij toen in 1978 de raad werd opgericht in het Jaar van het Dorp. Pas in 2006 gaf ze de fakkel door aan huidig voorzitter Peter Swinnen. "Mijn motto was steeds: Viversel moet mooi en leefbaar blijven," zegt ze. En te oordelen aan de vele vernieuwingen van de afgelopen jaren en de groei van de dorpsgemeenschap, is dat geslaagd. Fanny is nu voortaan erelid. Ondertussen doet de dorpsraad een oproep tot nieuwe leden, reacties via peter.swinnen [!] mil.be.

thomas-neuteleers-naar-ek

Thomas Neuteleers naar EK

Van 23 tot en met 27 mei heeft in het Franse Montpellier het Europees Kampioenschap Artistieke Gymnastiek voor heren plaats. Net zoals op het EK AGD in Brussel staan er kwalificaties, allroundfinale voor junioren, teamfinale senioren en toestelfinales op het programma. In Montpellier verwachten ze de Europese top met het oog op de Olympische Spelen. Het seniorenteam bestaat uit Jimmy Verbaeys (Blauwput Omnisport), Kristof Schroé ('t Spagaatje Hoogstraten), Donna-Donny Truyens (Blauwput (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-21-mei-2012

Vandaag gezien

Een hoornaar, van dichtbij bekeken, ook een mooi diertje. (foto Jan Leijskens)

dieven-slaan-weer-toe

Dieven slaan weer toe

Dieven hebben blijkbaar van de openingsrace van het Belgisch kampioenschap op Circuit Zolder gebruik gemaakt om daar neer te strijken. Langs het Herderspad zijn ze binnengedrongen in de caravans van een aantal medewerkers. Op de Sterrenwacht werden de autosleutels van iemand ontvreemd, en even later was ook de auto zelf verdwenen. Op de parking van Bovy is ingebroken in een auto, daarbij zijn een handtas, een porteuille en een gsm gestolen. En in de Pastoor Paquaylaan heeft een brievenbus pootjes gekregen.

45-medailles-voor-hebad-heusden

45 medailles voor Hebad Heusden

Op de provinciale badmintonkampioenschappen voor jeugd en veteranen in Overpelt heeft ook Hebad Heusden het meer dan uitstekend gedaan. De spelers brachten liefst 45 medailles mee naar huis. De jeugdspelers haalden maar liefst 17 keer goud (6 enkeltitels), 13 maal zilver (4 in het enkelspel) en 9 keer brons (5 in enkelspel). Ook de veteranen mochten volop meefeesten, zij haalden 2 keer goud, 3 maal zilver en 1 bronzen medaille.

weer-bedrijven-failliet-1

Weer bedrijven failliet

De rechtbank van koophandel in Hasselt heeft weer een aantal faillissementen uitgesproken. Daarbij de bvba Babo Car Cleaning met maatschappelijke zetel in de Naaldert. de textielgroothandel Kristina bvba uit de Hertenlaan en de bvba Happy uit de Pastoor Paquaylaan.

3-plaatselijke-renners-in-bk-junioren

3 plaatselijke renners in BK junioren

In Heusden-Centrum is het nu echt aftellen geblazen naar zondag, wanneer voor het eerst sinds heel lang weer Belgische wielerkampioenschappen georganiseerd worden. Om 12 uur starten de dames junioren. Zij strijden tijdens 9 plaatselijke ronden van 9 km (81 km) voor de felbegeerde tricolore trui. Om 15u15 is het aan de heren junioren die 15 ronden afhaspelen (135 km). Bij de heren zijn liefst 200 renners geselecteerd en tot tevredenheid van de organisatie zitten daar drie plaatselijke renners bij: Filip Zandecki (boven) en Jasper Bervoets (onder) beiden uit Heusden, en Laurens Hagelsteens, die eigenlijk in Beringen woont, maar als zoon van sportwinkel Di Angeli hier ook veel vertoeft. www.bkhz2012.be

meer-dan-4-000-bezoekers-voor-kermes-bij-diyanet

Meer dan 4.000 bezoekers voor Kermes bij Diyanet

Drie dagen lang is het feest geweest aan de Diyanet Moskee. Onder de noemer Kermes 2012 werd er een eetfestijn georganiseerd dat tot een soort volksfeest uitgroeide met Turkse specialiteiten, kinderanimatie, spelletjes, muziek, enz. In het totaal zijn er ongeveer 4.100 bezoekers geweest, vrijdag was de topdag met 1.800 feestgangers. "We  hebben heel wat positieve reacties gehad," blikt voorzitter Erkan Konak terug. Het feest zal ongetwijfeld wat geld in het laatje hebben gebracht voor de kinder- en jongerenprojecten waarvoor deze Kermes werd georganiseerd. (meer foto's)

smash-rijgt-de-titels-aan-elkaar

Smash rijgt de titels aan elkaar

Na het succes op de Special Olympics was badmintonclub Smash alweer aan het feest op de provinciale kampioenschappen voor jeugd, veteranen en gehandicapten in Overpelt. Smash behaalde de meeste ereplaatsen. Bo Borremans werd kampioen bij de dames -11 jaar enkel, dubbel en gemengd samen met Luca De Angelis. Luca won ook nog het enkel en dubbel heren -11 jaar. Bij de – 13 jaar was Laura Poelmans 1ste bij de enkel dames, dubbel dames en gemengd dubbel. Milan De Angelis en Diete Daemen (…) Lees het hele bericht

weerts-mollekens-sterksten-in-uithouding

Weerts-Mollekens sterksten in uithouding

De eerste Long Race van het Belgian Racing Car Championship heeft de  verwachtingen ingelost. Na drie uur wedstrijd bedroeg het verschil tussen de eerste twee amper 2 seconden. De eerste leider was de V8 van Olivier Gomez. De Franse Silhouette nam het voortouw voor de Porsche van Derdaele, de Ferrari van Thiers, de KIA van Stéveny en de Audi van Weerts. Heel snel al zou de safety-car - omwille van  een oliespoor - alles terug samen brengen en de wedstrijd kon herbeginnen. De Ferrari 430 (…) Lees het hele bericht

paarden-en-ruiters-brengen-spektakel

Paarden en ruiters brengen spektakel

Op de terrreinen van manège Hemelrijk in Ubbersel waren de Meylandtridders vandaag gastheer voor een flink pak ruiters en hun paarden. Op het programma onder meer springproeven, dressuur en groepsdressuur. Volgend weekend wordt nog meer volk verwacht voor de SBB competitie jonge paarden. De 4-jarigen springen op zaterdag, zondag zijn er de dressuurproeven en het springen van 4- en 5-jarige paarden. (meer foto's van Yves Maex)

veel-hengelaars-op-wedstrijd

Veel hengelaars op wedstrijd

Mooi weer en dus veel deelnemers voor de viswedstrijd op de vijver van 't Meylandt. En ook de vangst viel mee, er werd zelfs een heuse joekels bovengehaald. En ook de reiger was weer op de afspraak, de steltloper overweegt trouwens een klacht bij het Centrum voor Gelijke Kansen omdat hij nog steeds van deelneming aan de wedstrijd wordt uitgesloten. (foto's René Bosmans)

bouvy-kelders-zijn-de-eerste-leiders

Bouvy-Kelders zijn de eerste leiders

Hans Thiers heeft in een Ferrari 430 de eerste Short Race van het BRCC gewonnen. Nochtans was hij slechts als vijfde weggekomen na een ontketende Edouard Mondron, Michael Schmetz (Aston Martin), Christian Kelders (Porsche) en Chris Matteus (Porsche). Vanaf de 3de ronde verscheen de Ferrari in de Top 3, terwijl Michael Schmetz alle kansen verspeelde, toen hij als leider aan de kant moest. In de 6de ronde nam Thiers de leiding om ze niet meer af te geven. Voor de startgrid van de tweede Short Race werd de Top (…) Lees het hele bericht

scouts-spelen-in-de-bark

Scouts spelen in De Bark

De Scoutsgroep givers van Eversel bezocht het opvangcentrum De Bark tijdens hun themadag rond armoede. Terwijl de ene groep een rondleiding kreeg, voerden de anderen samen met de kinderen van De Bark opdrachten uit. Vrijwilligster Dorien had een “één tegen allen”  in elkaar gestoken zodat de jongeren elkaars leefwereld op een interactieve manier konden leren kennen. Zo leerden bijvoorbeeld enkele scouts tot tien tellen in de taal Dari, de kinderen van de Bark werd getoond hoe zij moeten sjorren.

4-medailles-voor-smash-op-special-olympics

4 medailles voor Smash op Special Olympics

Op de Special Olympics in Luik behaalden de spelers van badmintonclub Smash weer mooie resultaten. Fabian Franssen, Stevie Nagy en Victor Veraa wonnen goud, Steven De Craene haalde brons en Daniels Andries werd verdienstelijk 4de. Morgen moeten ze in Overpelt alweer aantreden voor de provinciale titels in het G-badminton

het-weer-warm-maar-onweerachtig

Het weer: warm maar onweerachtig

Tijdens het weekend gaat het kwik flink de hoogte in, maar in de nacht van zaterdag op zondag komt er onweer opzetten. Zondag blijft de onweersdreiging aanhouden. Na het weekend presteert het kwik nog steeds bijzonder goed, maar het is eerst wisselvallig. In de tweede helft van de week volgt er droog, zonnig en warm voorjaarsweer.
Morgen haalt het kwik opnieuw 24 graden, maar het is wisselvallig. Zon en wolken wisselen elkaar af en zo nu en dan valt er een bui. In de namiddag worden de buien (…) Lees het hele bericht

porsche-en-aston-martin-pakken-de-pole

Porsche en Aston Martin pakken de pole

Vandaag zijn de kwalificaties gereden voor de openingsrace van het Belgisch seizoen met 18 auto’s voor de Short Races en 28 in de Long. Achter het stuur van de Porsche 996 RSR van ProSpeed Compétition zette Fred Bouvy de eerste pole van het seizoen 2012 neer.  Na de middag gingen de deelnemers opnieuw de piste op, om de startgrid voor de Long Race te bepalen. Daar was de snelste tijd voor Michael Schmetz, die in de Aston Martin DBRS9 van het GPR Racing met een winst van 4/10 Frédéric (…) Lees het hele bericht

41-onderscheidingen-uitgereikt

41 onderscheidingen uitgereikt

 In 't Kuipershof had vandaag het jaarlijkse promotiefeest plaats van de Limburgse afdeling van de 'Koninklijke Menslievende Vereniging van Drager van Ereteken en Medailles van België', die haar secretariaat ook in Heusden-Zolder heeft. Het gaat om de oudste vereniging van België 41 personen kregen van nationaal voorzitter Rudy Maes een onderscheiding voor een bijzondere prestatie of verdienste. Een afgevaardigde van Akindo Lommel mocht een cheque in ontvangst nemen. (…) Lees het hele bericht

let-me-tell-about-the-birds-and-the-bees

Let me tell about the birds and the bees

Als de temperatuur wat klimt en de zon breekt door de wolken, dan komen in het Bolderdal de insecten tevoorschijn op zoek naar nectar. (foto's Gust Ischen)

liefhebbersvoetbal-in-bolderberg-en-heusden

Liefhebbersvoetbal in Bolderberg en Heusden

De KVB van Bolderberg - gegroeid uit de KWB - organiseert op vrijdagavond 25 en zaterdag 26 mei een voetbaltornooi op de terreinen van FC Bolderberg. Vrijdag om 19 uur speelt Onder de Toren Eversel tegen de Groene Wijk, zaterdag vanaf 13u30 zijn er wedstrijden tussen De Klok, Drossaert, Slagmolen Genk, De Wrakken, Helchteren en KVB Bolderberg . Toegang is gratis. En ook de mijnwerkers-brancardiers van Heusden organiseren volgende week zaterdag traditiegetrouw hun sportieve dag, op de terreinen (…) Lees het hele bericht

op-berenwandeling-door-heusden

Op Berenwandeling door Heusden

Vanavond is de viering van twee jaar Berenhuis ingezet met de officiële opening van de Berenwandeling. Schepen Dirk Schops, ook de peter van het Berenhuis, belichtte in zijn openingstoespraak de verdiensten en creativiteit van de Berenhuismensen: het huis zelf, de jaarlijkse expo van Art 27, het Berenboek, initiatieven rond kunst en taal, .... met als drijvende krachten Gerlinde Gilissen, Herwig Nulens en kunstenaar Marcel Witte. En daarop vertrokken de genodigden voor de allereerste (…) Lees het hele bericht

peter-beutels-koning-bij-sint-martinus

Peter Beutels koning bij Sint-Martinus

Peter Beutels is de nieuwe koning van boogschuttersgilde Sint-Martinus Berkenbos. Het werd daar een bijzonder spannende koningsschieting. Peter Beutels en zevenvoudig koning Johan Mangelschots schoten elk 4 stoppen met 20 pijlen. Daarop moesten beide boezemvrienden kampen voor de titel, het was Peter die het haalde, zijn tweede koningstitel trouwens.

de-brede-horizon-van-jeroen-berwaerts

De brede horizon van Jeroen Berwaerts

Nu zondag om 15 uur organiseert Muze een concert van het Jeroen Bewaerts Trio in de Sint-Vincentiuskerk. Trompettist Berwaerts laat zich vergezellen door accordeonist Ivan Smeulders en pianist Wolfgang Köhler. Ze brengen een uitgebreid repertoire van Jacques Ibert, via Chet Baker tot George Gershwin. Tickets: € 16, € 13.

inbrekers-in-huizen-en-wagens

Inbrekers in huizen en wagens

In de Heidestraat zijn donderdag in de late middag twee inbrekers op heterdaad betrapt. Een jongeman van ongeveer 17 was nog ter plaatse, maar zijn kompaan was gaan lopen. In de Kapelstraat hebben onbekenden een bestelwagen leeggehaald. De feiten werden vanmorgen vastgesteld, en even later bleek ook ingebroken in een vrachtwagen. Gisteren in de vooravond is de politie met spoed bijgeroepen bij een ongeval in de Koolmijnlaan. Bij een botsing tussen twee auto's was een lichtgewonde gevallen, maar (…) Lees het hele bericht

gemakkelijk-kan-ook-natuurlijk

Gemakkelijk kan ook natuurlijk

Gust Ischen legde een schitterend tafereel vast op de vijvers van Terlaemen. Een koppel eenden was 'zwemles aan het geven' aan hun jongsten. Op het programma onder meer synchroon duiken en formatie zwemmen. Maar na een tijdje vonden de jongsten het welletjes en ontdekten dat het op de rug van mama veel makkelijker gaat.

maandag-en-dinsdag-nieuw-wegdek-in-geenrijt

Maandag en dinsdag nieuw wegdek in Geenrijt

Zonder abnormale weersomstandigheden wordt maandag en dinsdag de definitieve asfaltlaag gelegd in Geenrijt, Garenstraat en Merelstraat en aan de aansluitingen van de andere wegen. Dat is enkele dagen vroeger dan eerst gepland. Ook het plein voor de garages van de brandweer wordt hersteld. Ondertussen worden ook de inritten van de huizen verder afgewerkt. Eind volgende week zal dus het grootste deel van de werken achter de rug zijn. Er blijft dan nog wat afwerking en onder meer de ontkoppeling van vuil en regenwater bij de huizen zelf.

geslaagde-jeugdhappening-bij-fc-bolderberg

Geslaagde jeugdhappening bij FC Bolderberg

Veel toeschouwers vandaag op de jeugdhappening van FC Bolderberg. Dat had niet alleen te maken met het mooie weer maar ook met de talrijke ploegen, waarbij de jeugdspelertjes voor een fikse strijd op het veld zorgden. En de ouders langs het terrein. (meer foto's van Yves Maex)

vandaag-gezien-17-mei-2012

Vandaag gezien

Ook weer gespot in het Bolderdal, een knikkend nagelkruid. (foto Jan Leijskens)

rijzillen-enkele-uren-zonder-stroom

Rijzillen enkele uren zonder stroom

De bewoners van de Rijzillen en omgeving hebben vanmorgen een 4-tal uren zonder elektriciteit gezeten. Het defect was rond kwart voor acht ontstaan in een ondergrondse aftakmof. Daardoor zat een 25-tal huizen zonder stroom, vooral de seniorenwoningen aan de Rijzillen. Technici van Infrax hebben moeten graven om het defect te herstellen. Rond de middag had de buurt opnieuw elektriciteit.

eindelijk-belgische-races-op-circuit

Eindelijk Belgische races op circuit

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar dit weekend staan de Belgian First Races op de affiche van Circuit Zolder. Organisator Kronos Events verwacht minstens zeven merken die voor de zege zullen strijden, terwijl een dertigal wagens van 17 werken de start zal nemen. Op het programma twee Short Races - sprints van een half uur - en één Longe Race of endurance van drie uur. De meeste zegekandidaten komen uit de GT Pro-categorie met onder meer de Porsche 996 GT3 RS (…) Lees het hele bericht

gouden-pantoffel-voor-lennert-thoelen

'Gouden Pantoffel' voor Lennert Thoelen

 MFC SI Heusden-Zolder, in onze gemeente de absolute topper in het zaalvoetbal, heeft gisteravond voor de derde keer de 'Gouden Pantoffel' uitgereikt. Dat is een trofee voor de beste speler van het afgelopen seizoen. Na een spannende race tussen keeper Bart Biesmans en Lennert Thoelen, was het uiteindelijk de laatste die de trofee in de wacht sleepte. Een mooi afscheidscadeau want hij vertrekt naar Leopoldsburg. Bij de beloften ging de trofee naar Jonas Bervoets, de toekomstige coach van de beloften.

mooi-concert-van-lais-en-maandacht

Mooi concert van Laïs en Maandacht

Laïs blijft een groep met een eigen stemgeluid, en voor hun programma 'Songs we ambrace' - waarmee ze gisteravond in Muze neerstreken - worden ze omringd door Maandacht. Dat is een groep uitstekende muzikanten, onder wie Axl Peleman, die zo stilaan een thuisspeler wordt in Muze. Prachtig concert! (foto Lenscollectief)

koerselsebaan-wordt-heraangelegd

Koerselsebaan wordt heraangelegd

Er is eindelijk een akkoord over de herstelling van de Koerselsebaan. Daarmee lijkt een einde te komen aan een dossier dat veel weg had van de processie van Echternach. In het najaar van 2010 werd de Koerselsebaan heringericht en voorzien van een nieuwe asfaltlaag. Het wegdek was echter hobbelig en al op 20 december 2010 besloot een onafhankelijk expertisebureau dat de asfaltlaag niet voldeed aan het bestek. Een later onderzoek wees uit dat alles het gevolg was van de gebrekkige voorbereiding en (…) Lees het hele bericht

de-queeste-speelde-de-gouden-draak

De Queeste speelde 'De Gouden Draak'

De Queeste stond gisteravond op het Muzepodium met ‘De Gouden Draak’, een stuk van de populaire theaterauteur Roland Schimmelpfennig, (foto Lenscollectief)

5-tal-jobs-bedreigd-bij-de-valk

5-tal jobs bedreigd bij De Valk

Nu vaststaat dat De Lijn op 1 augustus de snelbussen naar Antwerpen, Leuven en Brussel afschaft is ook busmaatschappij De Valk uit de Dijkstraat de dupe. De verschillende verbindingen waren immers uitbesteed aan De Valk en De Heidebloem uit Lanaken. De Valk zorgde op weekdagen voor 1 verbinding naar Antwerpen en 3 naar Brussel. Door het afschaffen van die lijnen zou nu een 5-tal jobs op de helling staan, bij De Heidebloem verdwijnen 6 jobs; De Valk verzorgt ook verschillende busdiensten voor de Nederlandse vervoersmaatschappij Veolia.

vandaag-gezien-16-mei-2012

Vandaag gezien

Een mier heeft zich laten vangen in een spinnenweb. (foto Jan Leijskens)

thielemans-en-claes-op-provincielijst-cd-v

Thielemans en Claes op provincielijst CD&V

Op de lijst van de CD&V voor het district Beringen voor de provincieraadsverkiezingen van oktober staan twee namen uit Heusden-Zolder. Schepen Isabelle Thielemans staat op de derde plaats en burgemeester Sonja Claes staat 8ste. Lijsttrekker is Anne Wouters-Cuypers, schepen in Beringen, lijstdwuer op 9 is Wouter Beke. De lijst is vandaag bekendgemaakt

berenhuis-viert-verjaardag-met-berenwandeling

Berenhuis viert verjaardag met Berenwandeling

Het Berenhuis aan de Koerselsebaan viert zijn tweede verjaardag en dat zal geweten zijn. Niet alleen wordt volgend weekend volop feest gevierd, het Berenhuis pakt ook uit met een permanente Berenwandeling voor ontdekkingsreizigers, wandelaars, fietsers en nieuwsgierige neuzen. Teddy en zijn grote vriend beer gaan op zoek naar zevenslaper. Over een afstand van 2.5 kilometer volgen ze de berensporen en ontmoeten heel wat dieren, die hen vertellen over wat ze dagelijks beleven. De 13 (…) Lees het hele bericht

de-rode-loper-voor-de-ouders

De rode loper voor de ouders

Vanmorgen lag de rode loper uitgerold voor de poort van De Springplank in Eversel. Niet zozeer voor de leerlingen deze keer, maar de dienst welzijn en de Opvoedingswinkel wilden de ouders even danken voor hun rol in de opvoeding van de kinderen. We zitten immers in de opvoedingsweek. De ouders werd aan de poort verwelkomd door schepen van onderwijs Dirk Schops en op de speelplaats werden ze vergast op een knabbeltje en een drankje en aan een bingo konden ze wat winnen. Sraks en de komende dagen komen nog meer scholen aan bod. (meer foto's)

het-weer-warmer-op-het-eind-van-de-week

Het weer: warmer op het eind van de week

Langs de noodoostelijke flank van een hogedrukgebied over het westen van Frankrijk tot Ierland, wordt in een strakke noordwestelijke luchtstroming, koude en onstabiele lucht van polaire oorsprong over onze streken gestuurd. Op het einde van de week kiest de wind voor een meer zuidelijke sector en wordt het warmer, het blijft echter wisselvallig.
Vandaag zijn er nog een aantal stevige buien mogelijk, lokaal met onweer, hagel en rukwinden. In de avond nemen de buien in aantal af. Maxima rond slechts (…) Lees het hele bericht

kinderen-ruimen-galgenberg-op

Kinderen ruimen Galgenberg op

Kinderen van de Lindeman en namen de Galgenberg onder handen. Ze haalden liefst 14 vuilniszakken op, vooral blikjes en flesjes . Ze vonen ook heel wat autobanden. Limburgs Landschap vzw is de eigenaar van verschillende percelen op de Galgenberg. Een half jaar geleden werden al bomen geplant. Nu is er een houtkant met inlandse soorten zoals zomereik, spork, wilde kamperfoelie, lijsterbes en brem. Daarnaast leeft er onder meer de zeldzame rugstreeppad: het is immers een zandig heidegebied (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-15-mei-2012

Vandaag gezien

Een waterranonkel. (foto Jan Leijskens)

tevreden-over-rugbyseizoen

Tevreden over rugbyseizoen

Het rugbyseizoen zit erop, als slot werd in Dendermonde de Beker van Vlaanderen 7s rugby betwist. Dat is een vaiant van rugby die in 2016 wordt opgenomen als Olympische discipline. HALM (Heusden-Zolder, Arendonk, Laakdal, Maasland) verloor geen enkele match bij de U17, toch eindigden ze slechts 5de. In de reeksen won het een keer en speelde het gelijk, en haalde het de finales net niet door een klein verschil in puntensaldo. De Heusdense dames waren dit seizoen de beste Vlaamse ploeg in (…) Lees het hele bericht

vandaag-is-dag-van-het-gezin

Vandaag is dag van het gezin

Vandaag is het de Internationale Dag van het Gezin. Die is eind 1993 in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Het is een dag waarop wordt stilgestaan bij het belang van het gezin. In veel landen wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze dag. UPDATE We schreven vanmorgen al dat de gezinsdag vooral in het buitenland gevierd wordt. Dat bevestigen ons ook Eric en Claudia vanuit Spanje. De kinderen kwamen van school thuis met zelfgemaakte geschenken: een broodmandje en (…) Lees het hele bericht

hazelworm-kiest-het-hazenpad

Hazelworm kiest het hazenpad

Nog eens een hazelworm, maar deze keer wel een levend exemplaar, aangetroffen op een pad in het Bolderdal. (foto Eddy Pluymers)

vandaag-gezien-14-mei-2012

Vandaag gezien

Een vlieg betrapt die even aan het relaxen is. (foto Jan Leijskens)

duplicaat-nummerplaat-gestolen

Duplicaat-nummerplaat gestolen

In de Laarstraat hebben onbekenden de nummerplaat van een fietsendrager op een auto gestolen. Het ging om een duplicaat, de originele hing nog op de auto. De jongste tijd zijn al vaker nummerplaten gestolen door mensen die wellicht minder goede bedoelingen hebben.

leerlingen-maken-domoticasysteem-voor-55-euro

Leerlingen maken domoticasysteem voor 55 euro

De leerlingen van 6IB (IT & Netwerken) van het Sint-Franciscuscollege kregen voor hun eindwerk of geïntegreerde proef (GIP) de opdracht om een domoticasysteem op te zetten. Het hart van het systeem is een Velleman USB-interfacekaart, die de leerlingen zelf geassembleerd en gesoldeerd hebben. Die kaart hebben ze in een maquette van een huis ingebouwd. Het huis wordt aangestuurd via een computerprogramma en een website die de leerlingen in VB.Net hebben geschreven. Het domoticasysteem kost amper 55 euro. De leerlingen slaagden dan ook voor hun project.

nieuwe-verlichtingspalen-op-koerselsebaan

Nieuwe verlichtingspalen op Koerselsebaan

De verlichtingspalen op de Koerselsebaan worden vervangen en de resterende verhuizen naar de Guido Gezellelaan. Vooral de verlichtingspalen op de middenberm zijn daar - zoals op andere plaatsen - al verschillende keren gesneuveld. De dorpsraad had al langer aangedrongen op de vervanging van de palen.(foto Julien Maebe)

de-rode-loper-aan-de-schoolpoort

De rode loper aan de schoolpoort

Woensdag begint de 'Week van de Opvoeding. Thema dit jaar is 'Opvoeden voor iedereen anders', omdat de enige juiste manier van opvoeden niet bestaat. Heusden-Zolder organiseert samen met de Opvoedingswinkel 'Rode Loperdagen'. Aan de schoolpoorten wordt de rode loper uitgerold voor de ouders en bij een hapje en drankje praten de mewerkers van de Opvoedingswinkel over hun rol als ouder. Woensdag van 8 tot 10 uur ligt de loper bij Springplank Eversel, van 11 tot 13 uur bij (…) Lees het hele bericht

ondertussen-in-turkije

Ondertussen in Turkije ...

Gisterenmorgen kreunden we hier in Heusden-Zolder nog onder de vrieskou, vandaag ziet het er wat lente-achtig uit maar een klik op onze weerknop voorspelt weinig goeds voor de komende dagen. Ondertussen zijn er dorpsgenoten die in betere oorden vertoeven. Zo maakt Gilbert Vanutte ons waterachtig met een reeks foto's van de Turkse Egeïsche kust. Daar is iedereen buiten bezig met 'voeding'. Een familie houdt haar picknick op het strand (terwijl anderen zwemmen in zee), vissers langs de kant, krabbetjes op een rotsblok en ooievaars die geduldig wachten op kikkers in een poel. (meer foto's)

thuisnederlaag-voor-bolderberg-1

Thuisnederlaag voor Bolderberg

FC Bolderberg heeft de verwachtingen in de eindronde van vierde provinciale niet kunnen waarmaken. Na het gelijkspel in de heenwedstrijd bij Lanklaar. verloor het nu zijn terugwedstrijd met 1-3.

eerste-zege-voor-ward-lemmens

Eerste zege voor Ward Lemmens

Wielrenner Ward Lemmens heeft vandaag zijn eerste wedstrijd bij de nieuwelingen gewonnen. Ward is eerstejaars nieuweling. In Jesseren bij Borgloon reed hij 40 van de 64 km alleen op kop met zowat 1 minuut voorsprong op het peleton. En zijn ploegmaats van wielerclub Sport en Moedig Genk hielden de groep vakkundig gesloten. Op de foto Ward met burgemeester Awouters van Borgloon. Trouwens, gisteren heeft zijn broer Tuur in de 3e Memorial Fons Brydenbach in Herentals 2 gouden en 2 zilveren medailles weggekaapt in het zwemmen.

2-000-bezoekers-voor-bocasa-werf

2.000 bezoekers voor Bocasa-werf

De Openwerfdag bij Bocasa in Bolderberg is vandaag een flink succes geworden. De initiatiefnemers hadden gerekend op een 1.000-tal bezoekers, het zijn er uiteindelijk dubbel zoveel geworden. Daarbij werd ook duidelijk het doelpubliek bereikt want zeer veel senioren zakten af naar de Vrunstraat. Ze vroegen niet alleen de nodige uitleg bij de serviceflats, de rusthuiskamers en de diensten, heel wat bezoekers lieten zich ook noteren voor een nieuwe afspraak of om effectief tot aankoop of (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-13-mei-2012

Vandaag gezien

Afgelopen nacht hebben we bij ons nog vriestemperaturen gehad. Maar nu zijn de ijsheiligen voorbij en zou het normaal moeten gedaan zijn met vriezen. Dat vond ook dit koolwitje dat volop van de zon geniet. (foto Jan Leijskens)

gebedshuizen-zetten-de-deuren-open

Gebedshuizen zetten de deuren open

Het is een traditie geworden dat Heusden-Zolder prominent aanwezig is op de Open Gebedshuizendag. Drie moskeeën en één kerk in Berkenbos en Lindeman zetten vandaag de deuren open. Bezoekers konden er rondkijken, kregen uitleg, konden tentoonstellingen bezoeken en proeven van specialiteiten. Alles was goed georganiseerd, er stonden veel vrijwilligers klaar. De opkomst was redelijk, maar niet overdonderend, en da's jammer als je de kans krijgt om 'de ander' beter te leren kennen. (meer foto's van Lieven Kaerts)

veel-sfeer-op-xl-night

Veel sfeer op XL-Night

Stijl, sfeer, ambiance en veel 'hey da's lang geleden, hoe is't?'. Daarmee is de XL-Night van het Sint-Franciscuscollege dit weekend het best getypeerd. Het begon met een gezellige receptie waar vooral veel gekletst werd tussen ex-leerlingen en (ex-)leraars. Toen iedereen zo'n beetje bijgepraat was, rolden de steengoede schijven over de discobar, de ambiance barstte los en er werd stevig geswingd. (meer foto's van Thom van Sas)

blije-bloemen-voor-moederdag

Blije Bloemen voor Moederdag

Vier moeders keken vanmiddag verrast op toen Raf van Bopha bij hen kwam aanbellen met een Blije Bloemen moederdagboeket. Hun kinderen hadden voor hen het boeket gewonnen via de actie van de dienst welzijn van de gemeente. Die promoot daarmee de sociaal eerlijke en ecologisch verantwoord geteelde bloemen. Suzy Gijbels uit Heusden-Centrum (foto) kreeg het eerste boeket. Later volgden nog Sarina Prochilo en Chris Herzeel uit Berkenbos en mevr. Cuppens uit Paal.

vandaag-is-het-moederdag

Vandaag is het Moederdag

Vandaag is het Moederdag en worden de meeste moeders getrakteerd op bloemen, iets lekkers of een wellnessbeurt. Ook de cadeaubonnen zitten de jongste jaren in de lift.

maserati-in-de-prak-gereden

Maserati in de prak gereden

In de Sint-Jobstraat is vanmorgen vroeg een spectaculair ongeval gebeurd. De bestuurder van een Maserati die uit de richting van Stokrooie kwam, verloor achter de bocht de controle over het stuur. Aan de overkant van de weg raakte hij een geparkeerde auto en tolde zo nog 100 meter verder. Daar kwam hij tegen een bushokje tot stilstand. Eén persoon werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, de andere ging op eigen kracht, maar ze raakten slechts licht gewond. De dure sportwagen werd helemaal vernield en ook de geparkeerde auto is zwaar beschadigd. De brandweer kwam de weg opruimen.

jan-kuyckx-tiende-in-helchteren

Jan Kuyckx tiende in Helchteren

Jan Kuyckx is vandaag 10de geworden in de traditionele wielerwedstrijd voor eliterenners en beloften in Helchteren. Winnaar werd Jelle Wallays uit Staden. Er waren 158 deelnemers.

g-basketters-geven-zich-totaal

G-basketters geven zich totaal

In de sporthal van Zolder verzamelden vandaag heel wat basketclubs voor het jaarlijkse G--tornooi van KBBC Zolder. De wedstrijden zelf werden op het scherp van de snee beslecht en er daagden ook behoorlijk wat supporters op. Die zorgden nog voor extra sfeer. Na de wedstrijden gingen de basketters er nog eens tegenaan tijdens een party. (meer foto's van Davy Neuteleers)

vandaag-gezien-12-mei-2012

Vandaag gezien

Eindelijk nog eens een dag zonder veel regen, en dus komen de hengelaars naar de vijver 't Geuvelke afgezakt. (foto Yves Maex)

bestelwagen-gekanteld-bij-afrit

Bestelwagen gekanteld bij afrit

Vanmorgen kort voor zes uur is op de E 314 richting Lummen, ter hoogte van afrit Terlaemen een bestelwagen gekanteld. De gevolgen bleven beperkt tot materiële schade, de wagen moest getakeld worden. Het is overigens opvallend hoeveel wagens de jongste maanden aan beide op- en afritten in Heusden-Zolder al langs de baan beland zijn.

aldi-abvv-bij-de-bedienden-acv-bij-de-arbeiders

Aldi: ABVV bij de bedienden, ACV bij de arbeiders

Deze week zijn de sociale verkiezingen van start gegaan. Nog tot 20 mei kiezen de werknemers in de grotere bedrijven hun afgevaardigden voor de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk. Stilaan sijpelen de eerste uitslagen binnen. Bij het distributiecentrum van Aldi (Boterbosstraat) behaalde het ABVV 5 afgevaardigden in de ondernemingsraad, het ACV 3. Voor het comité werd eenzelfde uitslag genoteerd. Die meerderheid komt volledig op rekening van de bedienden en de jongeren, want bij de arbeiders behaalde het ACV telkens de enige afgevaardigde..

syrie-beroert-de-gemoederen

Syrië beroert de gemoederen

Meer dan 40 aanwezigen maakten vrijdagavond in het Muzecafé een prittig debat mee over de toestand in Syrië. Brigitte Herremans schetste een genuanceerd en duidelijk verhaal - hoewel sommige zaken momenteel niet duidelijk te maken zijn - over het land. Ze ging in dialoog met Jac De bruyn en nadien kon het publiek zich in het debat mengen. Daaruit bleek nogmaals hoe gevoelig de problematiek is en hoe moeilijk het spanningsveld tussen de bevolkingsgroepen te duiden is. Ook de (…) Lees het hele bericht

motoren-aan-de-slag-op-circuit

Motoren aan de slag op circuit

Op Circuit Zolder hadden de motoren het nog eens voor het zeggen. Voor de liefhebbers zorgen zij altijd voor een apart spektakel. (meer foto's van Davy Neuteleers)

bestuurster-gewond-bij-botsing

Bestuurster gewond bij botsing

In de Onze Lieve Vrouwstraat in Boekt, ter hoogte van de Winterbeek, is vrijdagavond een auto van de baan gegaan en tegen een boom gebotst. De wagen werd beschadigd en de bestuurster raakte lichtgewond. Ze is afgevoerd naar het ziekenhuis.

kbbc-zolder-valt-volop-in-de-prijzen

KBBC Zolder valt volop in de prijzen

De Nacht van het Limburgse basketbal vrijdagavond is een onvoorstelbaar succes geworden voor KBBC Zolder. Geert Vanhove is uitgeroepen tot beste Limburgse speler, Jonas Delalieux kreeg de trofee van de beloftevolle speler. Kris Cuppens, de bezieler van het G-basket kreeg de trofee voor bijzonder maatschappelijke verdienste. En tenslotte werd de ploeg van Zolder A gehuldigd als kampioen in tweede landelijke B.

inbraakpoging-in-dorpsstraat

Inbraakpoging in Dorpsstraat

In de Dorpsstraat in Zolder-Centrum is vanmorgen een poging tot diefstal vastgesteld. Onbekenden hebben er geprobeerd binnen te breken en ze forceerden het slot van de toegangsdeur.

het-weer-droog-weekend-maar-minder-warm

Het weer: droog weekend, maar minder warm

Een hogedrukgebied bouwt zich vanuit het westen op over onze streken. Hierbij ruimt de wind tijdelijk naar een noordelijke sector, waarbij koelere lucht wordt aangevoerd. Het blijft wel droog tijdens het weekend. Vanaf dinsdag verliest dit hoog zijn invloed over onze regio en wordt het terug wisselvallig.
Vandaag schuift een verzwakte storing over onze streken met voornamelijk wolkenvelden in de namiddag en kans op een lokale bui. Vaak is het echter droog en af en toe kan de zon doorbreken. De (…) Lees het hele bericht

3-voetbalclubs-starten-samen-jeugdwerking

3 voetbalclubs starten samen jeugdwerking

Drie voetbalclubs in Heusden-Zolder gaan samenwerken, in eerste instantie starten ze samen met een jeugdwerking. Dat is uit noodzaak, want ondanks dat voetbal één van de populairste sporten blijft, kalft het vrijwilligersbestand en de jeugdwerking bij vele clubs jaar na jaar af. De verantwoordelijken van KSTVV Viversel, Vrijheid Zolder en KVV Heusden-Zolder starten samen een nieuwe jeugdwerking op te starten. Ze willen op de eerste plaats jongeren uit Heusden-Zolder en (…) Lees het hele bericht

leerlingen-gevierd-voor-leesproject

Leerlingen gevierd voor leesproject

De leerlingen van het 2e jaar van het Sint-Franciscuscollege ziijn feestelijk gevierd in de bib omdat ze deelnamen aan het provinciaal project ‘?Lezen!’ . Ze lazen tijdens het schooljaar uit een lijst van 77 pas uitgegeven jongerenboeken en maakten daarvan een verslagje.   388 geldige boekverslagen zijn geteld. Ze werden daarom uitgenodigd met hun ouders, leerkrachten en directie voor een boekenfeest, receptie en een mooi boek. Cartoonist Bob Vincke maakte van elke leerling een (…) Lees het hele bericht

3-dagen-feest-voor-kinder-en-jongerenprojecten

3 dagen feest voor kinder- en jongerenprojecten

Onder de noemer Kermes/Eetfestijn 2012 organiseert de Diyanet Moskee volgende week aan een driedaags feest ten voordele van een aantal kinder- en jongerenprojecten. Meer concreet gaat het om De Babbeldoos, het taalbad dat kleuters elke zaterdagochtend krijgen rond een bepaald thema, Het Kinderparadijs, twee groepen kinderen (4-5 jaar en 6-7 jaar) die op woensdag- en zondagmiddag samenkomen om te spelen en te knutselen en ook Nederlands te leren. Derde project is Diyanet Gym: een (…) Lees het hele bericht

morgen-g-baskettornooi-in-zolder

Morgen G-baskettornooi in Zolder

Morgen heeft in de sporthal van Zolder-Centrum het jaarlijkse G-baskettornooi plaats. Van 10 tot 16u30 nemen Lommel, Geel, Pitzemburg, Falco, Balanske, Gembo, Schoten en Zolder het tegen elkaar op. Om 17 uur is er dan een treffen tussen de Vlaamse G-selectie en de kadetten van Zolder. Om 18u30 barst de Special Party in alle hevigheid los. Het tornooi is een organisatie van KBBC Zolder met de steun van Kiwanis Zolder-Terlaemen. www.gbasketzolder.be

leerlingen-beekbeemden-klaar-voor-het-verkeer

Leerlingen Beekbeemden klaar voor het verkeer

We zijn weer in de periode van de fietsexamens. De leerlingen van het zesde leerjaar oefenen eerst met de fiets in het verkeer en dan komen politie en stadswachten langs voor hun examen. Het is de bedoeling om na te gaan of de leerlingen qua behendigheid en verkeersinschatting klaar zijn om met de fiets naar de middelbare school te gaan, want daarbij worden ze doorgaans met een langere rijweg en druk verkeer geconfronteerd. Vandaag waren de leerlingen van Beekbeemden aan de beurt. Hun drie (…) Lees het hele bericht

valse-politieagenten-op-pad

'Valse politieagenten' op pad

Rond tien uur gisteravond heeft in de Brugstraat een vrouw de politie gebeld nadat ze was aangesproken door twee 'valse politiemannen'. De twee waren in een blauwe VW Golf bij haar gestopt en ze gaven zich uit voor inspecteurs van de federale politie. Aan het Herderspad zijn onbekenden binnengedrongen in een garagebox.

vandaag-gezien-10-mei-2012

Vandaag gezien

Deze alpenwatersalamander trof Gust Put aan in een plaatselijke vijver.

boekt-feest-in-het-teken-van-circus

Boekt Feest in het teken van circus

In het pinksterweekend heeft op de Ubbelvelden in Boekt traditiegetrouw Boekt Feest plaats. Het begint op vrijdagavond om 21u30 met de Wieze Rockt met coverbands Creep en Outback. (€ 7). Zaterdag na de middag kan je petanque of pannakooivoetbal spelen, en wordt het minivoetbaltornooi op gang getrapt. Dat gaat door op zondag met rond 18 uur de finale. Na de dorpsbarbecue spelen de rockers van The Grapes ten dans. (gratis) Hoogtepunt wordt de zondag waar de omgeving een (…) Lees het hele bericht

gelijkspel-voor-bolderberg-1

Gelijkspel voor Bolderberg

In de eindronde van de derde provinciale heeft FC Bolderberg - dat vrij was in de eerste ronde - een goede start genomen. Het speelde 2-2 gelijk bij Lanklaar. (foto Yves Maex)

beestige-creativiteit-van-de-academie

Beestige creativiteit van de academie

De academie voor beeldende kunsten van Heusden-Zolder bewijst dezer dagen nogmaals dat ze niet alleen één van de grootste van Vlaanderen is, maar ook één van de creatiefste. De kinderen en jongeren van de afdelingen in Heusden-Zolder, Beringen, Houthalen-Helchteren en Tessenderlo hebben als eindejaarsopdracht gewerkt rond 'Het beest in mij'. Afgelopen weekend werden rond datzelfde thema al drie modeshows opgevoerd in Muze, en de 230 gelegenheidsmodellen op de (…) Lees het hele bericht

nostalgisch-wielerbal-is-helemaal-uitverkocht

Nostalgisch wielerbal is helemaal uitverkocht

Het nostalgisch wielerbal in de stijl van de jaren vijftig met The Golden Band op Pinksterzondag 27 mei is totaal uitverkocht. Ook op de avond zelf zijn er geen tickets meer te verkrijgen, laat wielerclub Chasse Patat weten. Het bal wordt georganiseerd als feestelijke afronding van het Belgisch kampioenschap wielrennen voor juniores dames en heren.

debat-over-conflict-in-syrie

Debat over conflict in Syrië

Nu vrijdag om 20 uur kan je in het Muzecafé naar een debat over Syrië. Er rijzen heel wat vragen over het bloederig conflict in Syrië: waarom gebruikt het regime zoveel geweld tegen zijn eigen burgers, welk zijn de politieke, sociale en etnische oorzaken van de revolutie, maakt het plan van Kofi Annan een kans, welk zijn de gevolgen voor de regio en welke rol spelen de grootmachten. Al die vragen komen aan bod in een gesprek tussen Jac De bruyn en Brigitte Herremans (…) Lees het hele bericht

an-en-marie-claire-brengen-kleur-in-t-dorp

An en Marie-Claire brengen kleur in 't dorp

An Gijbels en haar mama Marie-Claire Bosmans behoren tot het clubje fanatieke dames die op initiatief van Localoca als bezetenen aan het wildbreien zijn voor het Weyerke. Maar daarnaast hebben ze ook hun eigen projectje. Ze hebben sokjes gebreid in de kleuren van de gemeentevlaggen en daarmee de paaltjes voor het gemeentehuis aangekleed. Ook het standbeeld van de mijnwerkers kregen een gepast sjaaltje. Drie weken heeft het An en Marie-Claire gekost om dit resultaat (…) Lees het hele bericht

vandaag-is-de-dag-van-europa

Vandaag is de Dag van Europa

Vandaag 9 mei is de Dag van Europa. Op die dag wordt herdacht dat op 9 mei 1950 de aanzet is gegeven voor de eenwording van Europa. Net op een ogenblik dat Europa vreesde voor een derde wereldoorlog werd op het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken de pers samengeroepen voor een mededeling van het hoogste belang. Robert Schuman, Frans minister van buitenlandse zaken, las een verklaring van Jean Monnet voor waarin gepleit werd voor een Europese samenwerking. De eerste decennia is dat traag verlopen, maar de afgelopen jaren is het snel gegaan met Europa, te snel volgens velen.

zondag-zijn-4-gebedshuizen-open

Zondag zijn 4 gebedshuizen open

Zondag organiseert het Provinciaal Integratiecentrum (PRIC) de Open Gebedshuizendag. Thema dit jaar is 'genade'. Van 13 tot 18 uur kan je in Heusden-Zolder terecht in vier gebedshuizen. Het gaat om moskee Taoubat, Pastoor Paquaylaan 157, parochiekerk O.L.V. Lindeman, Galgenbergstraat 1, Selimiye moskee, Valentinusstraat 61 en Sultan Ahmet moskee, Pastoor Paquaylaan 77. In de gebedshuizen kan je een kaartje meenemen met de route, die kan je te voet of met de fiets (…) Lees het hele bericht

cvo-was-virtueel-te-gast-bij-universiteit-gent

CVO was virtueel te gast bij Universiteit Gent

Vandaag was het CVO van Heusden-Zolder virtueel te gast aan de Universiteit Gent. De eerstejaars uit de masteropleiding pedagogie, richting onderwijskunde, bestuderen immers het afstandsleren.Via de Webex toepassing werd er een virtueel klaslokaal opgezet tussen het cvo en de universiteit in Gent. Zowel cursisten webdesign, enkele leerkrachten als de kwaliteitscoördinator van het centrum hebben hun ervaringen over het afstandsleren gedeeld met de studenten. Daarnaast kwamen ook nog specialisten van de Open Universiteit Nederland en Groot-Brittannië aan bod.

gilles-villeneuve-herdacht

Gilles Villeneuve herdacht

Zojuist heeft de Ferrariclub op Circuit Zolder een herdenkingsplechtigheid gehouden voor Gilles Villeneuve, de Canadese Ferrari-rijder die vandaag exact 30 jaar geleden is verongelukt. Dat gebeurde bij een crash in de bocht die later naar hem is genoemd. Later is zijn zoon Jacques in zijn voetsporen getreden. De leden van de Scuderia Ferrari Club brachten een bezoek aan de plek waar Villeneuve om het leven kwam en hielden daarna nog een herdenking bij zijn monument. Eerder vandaag besteedde Radio 1 ook al ruime aandacht aan het dramatische ongeval.

gezocht-favoriete-zinnen

Gezocht: favoriete zinnen

In de nieuwbouw van de bibliotheek zal een werk van kunstenaar Gracia Khouw geïntegreerd worden. Khouw is een beeldend kunstenaar die de geschreven taal laat zien als beeld; In haar kunstwerk voor de bib wil zij 'favoriete zinnen' van lezers uti Heusden-Zolder verwerken. Uit alle inzendingen wordt een selectie gemaakt voor het definitieve ontwerp, en die worden samengebracht in een kleine brochure. (…) Lees het hele bericht

canadese-ganzen-op-bovy

Canadese ganzen op Bovy

Ook het domein Bovy heeft tegenwoordig zijn asielzoekers. Deze familie Canadese ganzen is gespot aan de vijver. Maar Canadese ganzen zijn hier eigenlijk niet zo geliefd omdat het exoten zijn en hier niet thuishoren. Voorlopig worden ze niet geregulariseerd. (foto Julien Maebe)

5-dronken-4-te-snel

5 % dronken, 4 % te snel

Afgelopen weekend waren er SLimcontroles in 7 Limburgse politiezones, waaronder Heusden-Zolder, en van de wegpolitie. Uitzonderlijk zijn de resultaten pas vandaag bekendgemaakt. 33 bestuurders (5 %) hadden teveel gedronken. 6 zaten gedrogeerd achter het stuur. 191 auto's zijn geflitst, dat is 4 % van het totaal. 14 rijbewijzen zijn onmiddellijk ingetrokken. De politie van Heusden-Zolder betrapte een gezochte persoon met een rijverbod.

zondag-open-werfdag-bij-bocasa

Zondag Open Werfdag bij BoCasa

Volgende zondag is het Open Wervendag en kan je overal in Vlaanderen belangrijke bouwwerven gaan bezoeken. Eén van de grootste werven in Limburg, is Serviceresidentie BoCasa in de Vrunstraat in Bolderberg. Daar verrijst momenteel een complex met 43 serviceflats en 64 rusthuisbedden voor senioren die in alle comfort, veiligheid en vrijheid willen leven, en daarbij alle nodige diensten en zorg binnen handbereik hebben (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-8-mei-2012

Vandaag gezien

Menigeen keek vanmorgen even ongerust naar de kerktoren in Heusden-Centrum toen de elevator van de brandweer daartegen stond. De vurige tongen van Pinksteren waren evenwel niet te vroeg neergestreken. Een firma moest werken aan de galmgaten uitvoeren en had daarvoor de logistieke hulp van de pompiers ingeroepen.

het-weer-warm-maar-nat

Het weer: warm maar nat

In een zuidelijke luchtstroming wordt warme lucht aangevoerd, maar de luchtmassa is gestoord. De neerslagkansen blijven hoog, zowel op de korte als op de langere termijn. In het weekend wordt het koeler, maar lijkt de atmosfeer ook wat te stabiliseren.
Vandaag zijn er opklaringen en de zon kan tevoorschijn komen. Een storing ligt echter net ten westen van onze regio en zorgt geregeld voor wolkenvelden. In de loop van de namiddag neemt de kans op een bui ook toe. Maxima rond 20 graden.
Lees het hele bericht

dag-van-het-rode-kruis-en-wo-ii

Dag van het Rode Kruis en WO II

Vandaag is het de Internationale Dag van het Rode Kruis. Die dag bestaat sinds 1948 en is de geboortedag van Henry Dunant, de oprichter van het Rode Kruis. Nog tot en met overmorgen loopt trouwens bij ons ook de veertiendaagse van het Rode Kruis, heb je nog geen sticker gekocht, dan kan dat nog altijd. Je helpt er de lokale afdeling mee om materialen te kopen. 8 mei is ook de dag waarop de slachtoffers van Wereldoorlog 2 worden herdacht, omdat op 8 mei 1945 het Duitse leger verslagen was.

veilig-in-t-verkeer-met-mascotte-sly

Veilig in 't verkeer met mascotte Sly

In de Springplank in de Kapelstraat dokteren ze traditiegetrouw een heel programma uit voor hun autoluwe schoolweek. Spelen en krijttekeningen op de verkeersvrije Kapelanijstraat, oefeningen en een heuse mascotte die ze Sly hebben gedoopt. Vandaag hadden ze wat tegenslag doordat het behendigheidsparcours in laatste instantie afbelde, het werd dan maar improviseren, maar daarom was het niet minder leuk. Ondertussen werkt elke klas aan een verkeersveilige opdracht die tegen woensdag klaar moet zijn. (meer foto's van Cindy Schepers)

bart-lodewijckx-directeur-van-unizo-limburg

Bart Lodewijckx directeur van UNIZO-Limburg

Onze dorpsgenoot Bart Lodewyckx (40) is vandaag aangesteld als nieuwe directeur van UNIZO-Limburg. Hij wordt er de opvolger van Lummenaar Joël Stockmans die naar het nationaal secretariaat van de ondernemersorganisatie overstapt. Bart Lodewyckx komt uit de Concentra groep, waar hij onder meer bladmanager van het Belang van Limburg was, en nieuwe media en het hebbes-platform ontwikkelde. “UNIZO is een krachtige organisatie, die ook kan wegen op het beleid. Van zo’n organisatie (…) Lees het hele bericht

ruud-jacobs-rondt-druk-weekend-af

Ruud Jacobs rondt druk weekend af

Met een spetterend jazzoptreden van het Ruud JacobsTrio in het Muzecafé werd gisteravond een punt gezet achter een buitengewoon druk weekend in Muze. (foto Lenscollectief)

veel-bijval-voor-jonge-acteurs

Veel bijval voor jonge acteurs

De juniors van Kunstverkenner oogstten gisteravond veel bijval in Muze met hun dubbele theatervoorstelling. Die waren dan ook in een mooie eigentijdse versie uitgevoerd. (foto Lenscollectief)

eindelijk-weer-een-straat

Eindelijk weer een straat

Het was leuk om vandaag op onze redactie buiten te komen, want voor het eerst sinds zowat een half jaar hebben we weer vaste grond onder onze voeten; De laatste delen van Garenstraat en Geenrijt hebben vandaag hun eerste asfaltlaag gekregen. Over ongeveer 2,5 weken volgt voor heel de buurt de definitieve bovenlaag. (foto Julien Maebe)

gemeenteprinters-lagen-uit

Gemeenteprinters lagen uit

Sinds vanochtend lagen in het gemeentehuis de printers en copiers van het informaticasysteem uit. Heel wat bezoekers - uitgerekend op een dag dat de loketten extra lang open zijn - moesten onverrichterzake terugkeren. Er konden geen identiteitskaarten aangevraagd worden of attesten afgeleverd. Het is nog niet duidelijk of het euvel morgen verholpen is.

ramkraak-bij-machinevriend

Ramkraak bij Machinevriend

Afgelopen nacht hebben dieven een ramkraak gepleegd op De Machinevriend in de Bieststraat. De daders verbrijzelden de etalage met een grote steen en gingen er vervolgens vandoor met een aanzienlijke hoeveelheid kettingzagen en ander materiaal. De inbraak is gefilmd door de bewakingscamera's. Het labo van de gerechtelijke politie heeft een sporenonderzoek gedaan. Er is nog geen spoor van de daders, maar er zijn in Limburg de jongste maanden al ettelijke ramkraken gepleegd op handelszaken. De Machinevriend is vroeger nogal eens het doelwit geweest van dieven, die namen toen machins mee . Van de daders ontbreekt voorlopig elk spoor.

inbrekers-viseren-bedrijven

Inbrekers viseren bedrijven

Ook vandaag zijn weer een aantal diefstallen en inbraken gemeld. Bij een bedrijf in de Dellestraat drongen dieven binnen in het kantoorgebouw. Ze forceerden daarvoor een raam. Ook een firma in de Obbeekstraat kreeg ongewenst bezoek. Daar kwamen de indringers via de voordeur. En in de Paquaylaan gingen dieven aan de haal met een dekbed

3600-vreemde-stemmen-te-winnen-in-oktober

3600 'vreemde' stemmen te winnen in oktober

Volgens de federale overheidsstatistieken telt Heusden-Zolder 4696 inwoners van vreemde afkomst die meer dan 18 jaar zijn. 3604 of 76,8 % van hen zouden stemplichtig zijn. Daarvan komen 1301 inwoners uit EU-lidstaten, 2303 komen van buiten de Europese Unie. De cijfers tonen aan dat de 'buitenlandse stemmen' een belangrijke rol kunnen spelen in de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.

fietsen-met-roos-van-acker-op-circuit

Fietsen met Roos Van Acker op circuit

Vanavond komt Roos Van Acker naar Circuit Zolder. Samen met haar drie kompanen Hariet Wouters uit Antwerpen, Ken Vermeiren uit Merelbeke en Nick Vandermaesen uit Schaffen is ze in volle voorbereiding van de beklimming van de Col du Galibier. Ze verzamelen straks om 18 uur in het Energy Labo. Dat zorgt ook voor de begeleiding van alle deelnemers, die krijgen een chip om hun trainingsgegevens te registreren. De groep wordt opgesplitst in beginners, gevordereden en experts. Om 21u30 zit de training erop.

geen-clean-weather-in-clean-weekend

Geen clean weather in Clean Weekend

De Clean Week 2020 zit erop. Voor de professionals was het ongetwijfeld een succes. De randactiviteiten voor het grote publiek hadden wel te lijden onder het rotweer. Dat was onder meer afgelopen weekend het geval voor de Clean Walk en de Clean Bike die de vzw Toerisme Heusden-Zolder organiseerde. Alleen de dapperste fietsers en vooral wandelaars daagden op, en ze beklaagden het zich helemaal niet. De medewerkers van de vzw Toerisme (foto) hadden zelf een droog onderkomen gevonden om de bezoekers de nodige info te bezorgen. (foto Walther Kippers)

vandaag-gezien-7-mei-2012

Vandaag gezien

Over deze engerling hebben we wat twijfels. Is het eentje van een vliegend hert of van een meikever? (foto Jan Leijskens)

twee-top-tienplaatsen-voor-collegeleerlingen

Twee top tienplaatsen voor collegeleerlingen

Op de finale van de Sociale Wetenschappen Olympiade in Brussel hebben twee leerlingen van het Sint-Franciscuscollege een top 10 plaats behaald. Uit 1249 deelnemers en 416 projecten zijn de 30 beste projecten gekozen. Zij moesten via een presentatie hun project aan dertig bekende en minder bekende juryleden voorstellen, onder hen politici en professoren en ook onderwijsminister Pascal Smet. Zoals gemeld hadden vier collegeleerlingen zich voor de finale geplaatst. Marie Vermeiren en Jonas (…) Lees het hele bericht

vrijheid-verliest-ook-terugwedstrijd

Vrijheid verliest ook terugwedstrijd

In de eindronde van de derde provinciale van het voetbal heeft Vrijheid Zolder nu ook zijn terugwedstrijd verloren. Het werd 1-4 tegen Genk;

auto-ramt-muurtje

Auto ramt muurtje

Rond twee uur vannacht is op de Inakker, dicht bij het centrum van Zolder, een auto in de 'voortuin' van een woning terechtgekomen. Daarbij werd een muurtje geramd en beschadigd. De auto liep behoorlijk wat schade op en moest getakeld worden.

vier-nominaties-voor-kbbc-zolder

Vier nominaties voor KBBC Zolder

Vrijdag worden in de Versuz tijdens  'De nacht van het Limburgse basket'  traditiegetrouw de trofeeën voor het afgelopen seizoen uitgereikt. KBBC Zolder is liefst vier keer genomineerd. Robby Thoelen in de categorie coach van het jaar, Geert Vanhove en Jonas Delalieux als speler van het jaar (in landelijke) en Jonas Delalieux ook nog eens als meest beloftevolle speler. Zolder mag trouwens - na de perikelen van vorig jaar - terugblikken op een prachtig seizoen met (…) Lees het hele bericht

kunstverkenners-slaan-weer-toe

Kunstverkenners slaan weer toe

Als het om jongeren, kunst, cultuur en creativiteit gaat, zijn we in Heusden-Zolder toch wel verwend. Zo slaan de Kunstverkenners weer toe. Kunstverkenner wil jongeren de kans geven om theater te spelen, het is een samenwerking tussen het college, de academie van Beringen en Muze. De juniors, leerlingen van het lager middelbaar onderwijs, bijten de spits af straks om 18u30 in de Muzeschouwburg met twee voorstellingen. Ze brengen eerst ‘Het einde van het sprookje’ van Paul (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-6-mei-2012

Vandaag gezien

Een vergeet-me-nietje, als troost op een druilerige zondagochtend. (foto Jan Leijskens)

basketdames-van-zolder-winnen-beker

Basketdames van Zolder winnen beker

In een bomvolle Sportschuur in Kuringen, heeft de A-ploeg van Damesbasket Zolder  zaterdagavond de Beker van Limburg gewonnen tegen Houthalen C. De finale werd een thriller van formaat met twee ploegen die aan mekaar gewaagd waren. In het begin van het laatste quarter, kon Zolder even 9 punten uitlopen, maar net voor de laatste 30 seconden was dat weggesmolten tot 1 punt. Maar een sterk Zolder hield vol en won men 57-56 de beker.

juwelenatelier-houdt-opendeur

Juwelenatelier houdt opendeur

Vanavond tussen 18 en 23 uur houdt 'my-Artdesign' Open-Huis in de Astridlaan 28 in Boekt. Het gaat om zelfgemaakte juwelen van geanodiseerd aluminium, met zilver, glas, hout, natuursteen, porselein, enz. De ringen kunnen zelf groter of kleiner gemaakt worden door er tegen te duwen. Er is ook een kindercollectie beschikbaar, ontworpen door Febe, de 8-jarige dochter van de juweelkunstenaar. meer info

dames-jongleren-met-poezie

Dames jongleren met poëzie

Onder de noemer klassedames presenteerden drie leerlingen van de academie van Beringen vanmorgen in de bib hun afstudeerprogramma. Lotte Simons, Eline Steensels en Kato Aerts brachten een poëzieprogramma met werk van onder meer Kees Van Kooten, Saunders, Hans Teeuwen, Dario Fo, Ingmar Bergman en Oriana Fallaci. Soms droevig, soms poëtisch, soms humoristisch …Lisa Leyssens, leerling welsprekendheid, verzorgde de bindteksten. Op 30 mei om 14 uur is het nog eens te bekijken en (…) Lees het hele bericht

tristero-charmeert-met-abigail-s-party

Tristero charmeert met 'Abigail's Party'

De Muzebezoekers kregen gisteravond met 'Abigail's Party' van Tristero een bijzondere voorstelling geserveerd.(foto Lenscollectief)

stichter-wasserij-mireille-overleden

Stichter wasserij Mireille overleden

In Heppen is Marcel Vande Voorde overleden, de stichter van wasserij Mireille in de Paquaylaan. Vande Voorde was afkomstig uit het Brusselse. Met zijn wasserij met de rode bestelwagens en het muziekje - genoemd naar zijn dochter Mireille - legde hij destijds de grondslag voor wat één van de belangrijkste bedrijven van Heusden-Zolder zou worden. Marcel Vande Voorde is 81 geworden, het afscheid heeft in besloten kring plaats gevonden.

kijkclub-tussen-de-samoerai

Kijkclub tussen de samoerai

De leden van de Kijkclub, die geregeld samen een film bespreken in de bibliotheek, hadden deze keer hun afspraak in kunstgalerij De Mijlpaal. Na een rondleiding door galerijhoudster Lut Maris op de tentoonstelling ‘L’Empire des Signes’, Japan in tekens en symbolen, volgde een geanimeerde bespreking van de Japanse film The Mourning Forest van Naomi Kawase uit 2007.

het-weer-warmer-na-het-weekend

Het weer: warmer na het weekend!

De maand april blijkt de koudste aprilmaand geweest te zijn sinds 1989 met een gemiddelde temperatuur van 8.4 graden. Normaal is dat 9.8 graden. Dit weekend is het nog koel met hoge neerslagkansen, maar stilaan gaat het kwik toch wat hoger uitkomen en is er ook mee ruimte voor de zon. De regenkans blijft echter nog vrij hoog tot volgend weekend.
Vandaag is het betrokken en perioden met regen wisselen af met drogere perioden. Uiteindelijk wordt het in de late namiddag overwegend droog met ook enkele (…) Lees het hele bericht

beste-scooters-en-motoren-zijn-gekend

Beste scooters en motoren zijn gekend

Tijdens de Clean Week 2020 had ook de tweede verkiezing plaats van de e-Motorbike, e-Scooter, e-Bike en e-Quadricycle van het jaar. Twaalf Europese motorjournalisten mochten een 30-tal elektrisch aangedreven motoren en scooters twee dagen lang testen en beoordelen. De Zero S won in de categorie E-Motorbike. Bij de e-scooters versloeg de Govecs Go! T 2.4 de concurrentie in de categorie – 45 km/u en de Vectrix VX1 haalde het in de categorie + 45 km/u. In de -25 km/u Moped tenslotte was er winst voor de (…) Lees het hele bericht

exsultate-en-volkorengrijs-deden-het-samen

Exsultate en Volkorengrijs deden het samen

We zitten nog volop in de Week van de Amateurkunsten (WAK) en dus hielden Exsultate en Volkorengrijs samen een open repetitie. Beide groepen werken op een verschillende manier, maar het bleek ook al snel dat 'het graag zingen met vrienden' een gemene deler is. Beide repertoires vloeiden door elkaar, in het Engels, Spaans, Afrikaans, meerstemmige partituren, improviseren, ... en de live-muziek zorgde voor een gezellige sfeer en goeie ambiance. Het was zelfs moeilijk om stil te zitten. Kortom, wie weet wat hier nog kan uit voortvloeien.

kwb-stelt-zwerfvuil-tentoon

KWB stelt zwerfvuil tentoon

De KWB van Eversel hield gisteren een opruimactie van zwerfvuil. En vandaag werd aan Sint-Baaf het resultaat tentoongesteld, als een ludiek protest en een oproep aan iedereen om zijn.haar verantwoordelijkheid op te nemen. (foto Gust Ischen)

vandaag-gezien-4-mei-2012

Vandaag gezien

Als paren een acrobatische oefening wordt, krijg je een evenwichtige relatie. (foto Jan Leijskens)

prinselijke-interesse-voor-clean-week

Prinselijke interesse voor Clean Week

Prins Laurent bezocht vanmiddag de Clean Week 2020 op Circuit Zolder. In het gezelschap van burgemeester Sonja Claes en directeur Thierry Deflandre van het circuit nam hij de tijd om verschillende standen te bekijken en er een praatje te slaan met constructeurs. De prins liet zich uiteraard niet pramen om zelf een elektrisch wagentje te testen. (foto Stijn Thijs)

vier-collegeleerlingen-in-wetenschapsolympiade

Vier collegeleerlingen in wetenschapsolympiade

Vier leerlingen van het zesde jaar ASO humane wetenschappen van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder zijn geselecteerd voor de finale van de sociale wetenschappen olympiade. Ze werden geselecteerd uit honderden inzendingen. Marie Vermeiren en Jonas Vandeweyer maakten een wetenschappelijke paper rond Europa en Facebook. Zij zullen tijdens de finale hun werk voorstellen op een speciale Facebookpagina. Jannika Vandael en Handan Altuntas hebben gewerkt rond de discriminatie van de (…) Lees het hele bericht

jeanne-devos-bezocht-cosmogolem

Jeanne Devos bezocht Cosmogolem

De Cosmogolem van Koen Vanmechelen, bij ons aanwezig op domein Bovy, is de afgelopen week nog eens in de internationale aandacht geweest. Op de Wereldconferentie van Appreciative Inquiry mocht Lieve Schepers hem voorstellen in een workshop en op een poster. Die poster bestaat momenteel alleen in het Engels, maar binnenkort verschijnt hij ook in Nederlandstalige versie en zal dan in het toerismekantoor liggen. Afgelopen maandag is ook zuster Jeanne Devos hem komen bezoeken op (…) Lees het hele bericht

nieuw-woonproject-voor-eversel-is-gekozen

Nieuw woonproject voor Eversel is gekozen

Het staat nu vast welk woonproject op de plaats van de oude jongensschool in Eversel zal komen. Zoals bekend had de gemeente een oproep gedaan voor een project met flats die optimaal toegankelijk zijn. Er is een selectie gemaakt op basis van prijs, het uitzicht, de inpasbaarheid in het RUP en de toegankelijkheid. De keuze viel op architectenbureau Q-Bus uit Heusden en projectontwikkelaar Anvest uit Heusden-Zolder. Zij gaan 15 appartementen van 90 tot 120 m² bouwen met 1 of 2 slaapkamers. (…) Lees het hele bericht

xl-night-verenigt-oud-collegeleerlingen

XL Night verenigt oud-collegeleerlingen

Op vrijdag 11 mei heeft in Ons Huis in Berkenbos de vierde editie van de XL Night van het Sint-Franciscuscollege plaats. Dat is een oud-leerlingenavond van het Sint-Franciscuscollege, maar dus ook van het Heilig Hartcollege en het Sint-Jozefsinstituut. Het wordt ongetwijfeld een leuk weerzien tussen oud-leerlingen en oud-leerkrachten. Het start om 21u30 met een receptie om wat bij te praten en om 22u30 barst te party los. Het wordt een spetterende fuif met DJ Ward (van o.a. Tomorrowland, I Love The 90’s, Foute Party, Q Party). Om drie uur floepen de lichten aan en zwijgen de speakers. Alle oud-leerlingen en hun gezelschap zijn welkom. De toegang is gratis maar inschrijven is verplicht via http://xlnight.sfc.be

prins-laurent-komt-naar-cleanweek

Prins Laurent komt naar Cleanweek

De Cleanweek 2020 op Circuit Zolder krijgt alsmaar meer uitstraling. Zo komt ook Prins Laurent morgenmiddag een kijkje nemen. De prins is zoals bekend al langer geïnteresseerd in alles wat met auto's en ecologie te maken heeft.

afval-in-plaats-van-kleren-en-glas

Afval in plaats van kleren en glas

Aan de glasbakken en de kledingcontainers in de Pater Amideuslaan, tegenover de kerk van Berkenbos, is een heuse stortplaats ontstaan. Al langer wordt daar geregeld afval achtergelaten, maar de jongste tijd loopt het de spuigaten uit, een greep uit het lijstje: hout, speelgoed, elektrische apparaten, etensresten, valiezen, ... De strengere aanpak van sluikstorten lijkt daar vooralsnog weinig indruk te maken. (foto's Roger Masset)

achterdeur-sluiten-en-beveiligen

Achterdeur sluiten en beveiligen

In een mededeling aan het netwerk van dorpsraden, geeft de politie van Heusden-Zolder de raad om de achterdeur van woningen niet alleen goed af te sluiten, maar indien nodig ook veiligheidssloten aan de achterdeur aan te brengen. Aanleiding zijn de recente inbraken die telkens gebeurden via de achterdeur of een achterraam.

weer-inbraken-op-snelwegparking-1

Weer inbraken op snelwegparking

Dieven hebben opnieuw toegeslagen op de parkings langs de E 314. Vanmorgen vroeg stelde een Duitse vrachtwagenchauffeur op de parking in Zolder (richting Lummen) vast dat in zijn truck was ingebroken. Zijn tankkaart, papieren en 150 euro waren verdwenen. Even later kwam er een oproep vanop de parking aan de overzijde (richting Genk). Daar hadden dieven een gps, gsm, laptop en horloge uit een vrachtwagen gehaald. Kort voor drie uur vannacht had ook een inwoner van De Wallen de politie gebeld (…) Lees het hele bericht

stem-op-het-fruit-van-gust

Stem op het fruit van Gust

Naar aanleiding van de Week van de Amateurkunsten houdt 'Ooggetuige' een amateurfotowedstrijd met als thema 'Homemade'' op Facebook. Facebookbezoekers kunnen hun stem uitbrengen door de foto te 'liken'. Onze dorpsgenoot Gust Put stuurde een foto in met een sinaasappel, citroen en limoen die in het water vallen. Het was een foto die heel veel tijd en geduld vergde voor die gelukt was. Er waren 300 inzendingen en die van Gust schommelt momenteel tussen de eerste en tweede plaats. Daarom een oproep om hem te steunen en hier voor de foto te stemmen. Wie stemt, kan een reflexcamera van Nikon winnen.

dit-weekend-ook-clean-walk-en-clean-bike

Dit weekend ook Clean Walk en Clean Bike

Ook vzw Toerisme Heusden-Zolder is mee op de kar van de Clean Week 2020 gesprongen, ze organiseert dit weekend een Clean Walk en een Clean Bike. Bij de Clean Walk kunnen de wandelaars kiezen uit 3 routes van 5, 8 en 12 km door het Wijergebied. Die zijn volledig bewegwijzerd en ze kunnen individueel gevolgd worden nu zaterdag en zondag telkens vanaf 10 uur. Om 14 uur is er een wandeling met gids, vetrek aan de Otobar (€ 1 per deelnemer). Ook de Clean Bike gaat door het Wijergebied: (…) Lees het hele bericht

vandaag-is-werelddag-van-de-persvrijheid

Vandaag is Werelddag van de Persvrijheid

Vandaag, 3 mei, is de Werelddag van de persvrijheid, een dag om vermoorde journalisten te betreuren en solidair te zijn met journalisten die in de gevangenis zitten of op welke manier dan ook belemmerd worden in hun werk. Voor de UNESCO is het ook een gelegenheid om het belang van een vrije pers te benadrukken, niet alleen voor de democratie, maar ook omdat een vrije pers vrede en welvaart kan brengen in deze roerige wereld. En wij van de Internetgazet kunnen ons daar alleen maar bij (…) Lees het hele bericht

rotweer-tempert-atletiekenthousiasme-niet

Rotweer tempert atletiekenthousiasme niet

Op De Veen hadden vanmiddag de Limburgse SVS-kampioenschappen atletiek plaats, zeg maar de kampioenschappen voor scholen. De atleten kwamen vanuit heel de provincie. Het was nochtans rotweer voor een atletiekmeeting, genoeg zuurstof in de lucht maar de pletsende regen maakte de verschillende nummers er heel wat zwaarder op. (meer foto's van Davy Neuteleers)

vijf-dagen-circus-in-heusden

Vijf dagen circus in Heusden

Net als vier jaar geleden heeft Circus Pipo zijn tenten opgeslagen op het Koning Boudewijnplein, Het is een eerder klein circus dat wel uitpakt met een volledig programma met clowns, acrobatie en dierennummers. Het heeft zelfs enkele runderen bij. De voorstellingen hebben plaats van vandaag tot zondag.(foto Davy Neuteleers)

vandaag-gezien-2-mei-2012

Vandaag gezien

In het Bolderdal is de koekoek al een week aan het roepen. En nu is ook de meikever opgedaagd. (foto Jan Leijskens)

clean-week-2020-start-vandaag

Clean Week 2020 start vandaag

Op Circuit Zolder gaat vandaag de derde editie van de Clean Week 2020 van start. Nog tot en met zondag staat alles in het teken van de ecologische mobiliteit en groene spitstechnologie. Het wordt een treffen van de automobielsector, het onderwijs, de overheid en het grote publiek. Morgen kunnen professionals, scholieren en media elkaar ontmoeten tijdens workshops. Een job date event legt de klemtoon op knelpuntberoepen in de sector. Vrijdag worden de zogenaamde proeftuinplatformen voorgesteld, (…) Lees het hele bericht

de-hongerigen-spijzen-1

De hongerigen spijzen ....

In de tuin van Stefan Was komt geregeld een reiger poolshoogte nemen of hij er geen kikker of visje uit de vijver kan halen. Nu staan wij Limburgers wel bekend om onze gastvrijheid, maar er zijn toch grenzen. Zeker als ze je vijver komen leegeten.

naar-het-ocmw-op-afspraak

Naar het OCMW op afspraak

Wie bij de sociale dienst van het OCMW wil langsgaan, moet voortaan een afspraak maken. Reden is het groeiend aantal bezoekers, waardoor de vier verschillende wachtzalen steeds afgeladen vol zitten met lange wachttijden tot gevolg. Vorig jaar kwamen er 2.325 bezoekers over de vloer, 14 % vroeg om financiële steun. Daarnaast waren er 135 inwoners van wie het inkomen wordt beheerd door het OCMW. Maar ook het aantal administratieve vragen blijft toenemen. Door te werken op afspraak moet er (…) Lees het hele bericht

twee-gewonden-bij-botsing-2

Twee gewonden bij botsing

Op de Koolmijnlaan ter hoogte van het kruispunt met de Mijnwerkerslaan en de Stationsstraat zijn zondagavond laat twee auto's gebotst. Een wagen, die overstak vanuit de Mijnwerkerslaan, werd gegrepen door een andere. Eén van de auto's sloeg over de kop en belandde op zijn dak. Beide bestuurders zijn met de ziekenwagen afgevoerd, maar hun verwondingen zouden al bij al nog meevallen.

sporta-levert-de-beste-streetdancers

Sporta levert de beste streetdancers

De groepen 12+ en 15+ van turnkring Sporta wonnen vandaag beide in de categorie streetdance het 27ste Open Jazz- & Modern Dans-Tornooi in Leopoldsburg. Beide groepen staan onder leiding van Nathalie Prontera. De dansen worden beoordeeld op moeilijkheid, originaliteit en choreografie. Hun overwinning krijgt extra glans doordat de concurrentie uit binnen- én buitenland kwam.

andy-rayen-is-koning-van-sint-sebastian

Andy Rayen is koning van Sint-Sebastian

Andy Rayen is de nieuwe koning van de boogschuttersgilde Sint-Sebastian. Het werd daar een bijzonder spannende koningsschieting. Andy schoot net als Hugo Vanderstukken 4 stoppen met 20 pijlen. Ze moesten dus met hun twee kampen en daarin heeft Andy het gehaald, goed voor de koningstitel. (meer foto's)

localoca-zit-nu-ook-op-bovy

Localoca zit nu ook op Bovy

Feest op Bovy vandaag want in het vroegere ijshuisje op het binnenplein hebben de dames van Localoca hun gloednieuwe vestiging geopend. Naast het station van Zolder zitten ze dus voortaan ook op Bovy, elke zondag van 14 tot 17 uur. Daar houden ze een winkeltje open met al hun kleurrijke zelfgemaakte creaspulletjes. En ouders die een terrasje doen kunnen - ook tussen 14 en 17 uur - hun kinderen langs sturen voor een creaworkshop. Voor € 3 kunnen ze onder begeleiding aan de slag met allerlei materialen. Op de openingsdag ging het er feestelijk aan toe met optredens, kinderanimatie en uiteraard een demonstratie breien. (meer foto's)

terrasjes-werden-overrompeld

Terrasjes werden overrompeld

Feestdag vandaag, en mooi weer. Dus was het drummen op de terrassen. Op de meeste plaatsen was het zelfs aanschuiven voor een plekje. Ook Bovy kende weer de drukte van de grote dagen

het-weer-ook-droge-perioden

Het weer: ook droge perioden

Depressies bepalen vooralsnog het weerbeeld in onze regio, waarbij geregeld neerslag mag verwacht worden. De temperaturen zijn evenwel niet al te laag en er komen ook langere droge perioden voor. Halfweg volgende week lijkt er een droge periode aan te komen.
Straks maakt de zon plaats voor meer wolken in de namiddag. Later is er kans op een bui, maar vaak blijft het droog. Het is zacht bij maxima rond 21 graden.
Morgen komt een storing in de loop van de ochtend opzetten vanuit het (…) Lees het hele bericht

kwb-te-voet-naar-scherpenheuvel

KWB te voet naar Scherpenheuvel

Voor het eerst sinds lang organiseerde de KWB-Heusden-Centrum een 1 mei-voettocht naar Scherpenheuvel. Vanmorgen om 6 uur was iedereen al present, sommigen met kleine oogjes. Met 12 personen vertrokken ze richting basiliek voor een tocht van 25 km. Tussendoor werd halt gehouden voor een ontbijt in het bos. Rond half twaalf arriveerde het gezelschap aan de basiliek, kaarsjes werden aangestoken en de viering gevolgd. En daarna was het terrasjestijd. (meer foto's)

vrijheid-benut-de-kansen-niet

Vrijheid benut de kansen niet

In de eindronde van derde provinciale heeft Vrijheid Zolder het niet goed gedaan. Het verloor met 3-0 bij Genk. "Wij de kansen, zij de goals," zo vatten die van Vrijheid de partij samen. Zolder miste zelfs een strafschop.

nog-69-kapellen-in-heusden

Nog 69 kapellen in Heusden

De Geschied- en Heemkundige Kring Heusden gaat op 1 mei traditioneel op pad langs de kapellen. Eigenaars of buurtbewoners die ze versieren kunnen dan rekenen op een attentie. Een bijzondere attentie was er dit jaar voor de Meylandtvissers, die vlakbij de Blokhut een nieuw kapelletje hebben laten maken voor het beeld van Sint-Petrus, patroonheilige van de vissers. Het vorige kapelletje was versleten. In de Kapelstraat werd Elza Aerts gehuldigd omdat ze het Kajotterskapelleke al 70 (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-1-mei-2012

Vandaag gezien

De zon komt erdoor en dus zijn ook de vlinders 'op pad'. (foto Gust Ischen)

het-cliche-van-het-ei-in-mei-voorbij

Het cliché van het ei in mei voorbij?

Een stel piepjonge merels probeert op deze Dag van de Arbeid met veel moeite De Internationale te kwelen. Maar verder dan wat piepen in afwachting dat hun ouders terugkeren met een regenworm of andere lekkernij, komen ze niet. Vroeger luidde het gezegde dat iedere vogel in mei zijn ei legde. Maar tegenwoordig zitten ze al vaak met jongen. En die hebben de afgelopen dagen afgezien met de regen, de koude wind en het onweer van vannacht. (foto Stefan Was)