Archief december 2018

inwoners-kortstraat-op-nieuwjaarswandeling

Inwoners Kortstraat op nieuwjaarswandeling

De inwoners van de Kortstraat hebben een nieuwjaarswandeling gehouden. Ze trokken daarvoor naar Eversel met start- en stopplaats aan Sint-Baaf. Ze waren met 20 en genoten onderweg van borrels en soep. Terug in de Kortstraat wachtten de hotdog en drank.

bommetjes-beschadigen-berenkast

Bommetjes beschadigen berenkast

Vandalen hebben één of meerdere bommetjes laten ontploffen in de Berenkast in de Schilderswijk. Vorig jaar gebeurde dat ook al. Deze keer is de schade groter, het glas is stuk, de achterwand en zijwanden zijn losterukt. (foto's Theo Rayen)

doorprikt-2018-wat-hebben-we-geleerd

DOORPRIKT: 2018, wat hebben we geleerd?

Nog enkele uren en 2018 behoort alweer tot de geschiedenis. Maar geschiedenis dient niet om weg te bergen in archieven, de rijkdom van de geschiedenis bestaat uit de leerstof voor de toekomst die ze in zich draagt. Zo moeten we ook terugblikken op de positieve en negatieve evoluties van 2018. Zeker aan de vooravond van een nieuwe legislatuur, houdt dat een hele hoop uitdagingen en kansen in voor de vernieuwde bestuursploeg. Want zoveel is duidelijk, Heusden-Zolder is een (…) Lees het hele bericht

steenkoolgrill-de-winnaars-zijn

Steenkoolgrill: de winnaars zijn ...

Sommige lezers raakten wat in de war in verband met de reuzen en haalden er Leyn Wecks de Putheks en de Kluizenaar bij, maar de Heusdense reuzen zijn wel degelijk Trees Turf en Jef Slam. Met wat geluk lopen ze binnen afzienbare tijd weer rond in reuzenland. Er waren hoe dan ook veel juiste inzenders en het lot heeft Hendrik Helewaut en Alain Claesen aangeduid als winnaars van een heerlijk steenkoolgrillmenu bij Den Lavaar. Smakelijk!

koningen-gaan-op-pad-voor-de-missies

Koningen gaan op pad voor de missies

Op zondag 6 januari heeft het feest van Driekoningen plaats. Vooral in Viversel gaat dat niet ongemerkt voorbij. Om 9.30u vertrekt de driekoningenstoet. Jongeren gaan als koningen overal in Viversel zingen om geld in te zamelen voor het goede doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar de missies van Jos Jans, bisschop Bert Vanbuel, Alex Hulsmans en zuster Swinnen. De koningen zijn op pad tot ongeveer 13.30u. Ondertussen is dan ook al het missiefeest gestart in De Vierseleer, dat is de jaarlijkse eetdag die ook ten voordele van de missies wordt gehouden. (archieffoto, Lode Beylemans)

nu-al-klachten-over-knallen-op-koolmijnlaan

Nu al klachten over knallen op Koolmijnlaan

Het is nog geen Nieuwjaar, maar zondagavond en -nacht zijn heel wat inwoners van de Koolmijnlaan opgeschrikt door zware knalbommen, die zelfs voor de deuren tot ontploffing werden gebracht. Ook honden reageren opgeschrikt.

feestmaand-2-steenkoolgrillen-te-winnen

Feestmaand: 2 steenkoolgrillen te winnen

Allez, voor de laatste opgave van onze feestmaand, smijten we er twee steenkoolgrillen van Den Lavaar tegenaan. Heusden-Zolder kreeg dit jaar het label van reuzenvriendelijke gemeente. Weet je ook nog wie de twee oorspronkelijke reuzen van Heusden-Dorp zijn? Antwoord voor oudejaar 14 uur naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

feestmaand-bioscooptickets-de-winnaar

Feestmaand: bioscooptickets ... de winnaar

Veel inzenders voor onze bioscoopvraag, maar heel wat onder hen sloegen de bal mis. Het was wel degelijk Jan Decleir - een goede vriend van de Sint- die naar aanleiding van de film 'Niet Schieten' in The Roxy Theatre aanwezig was. Evi Schotman mag de komende periode, samen met nog iemand, een film naar keuze in diezelfde Roxy gaan bekijken.

den-hule-santemik-onnere-kersboem

Den hule santemetik onnere kersboem

Lutgart Aerts laat weten dat 'djên hule santemetik van dei pekskes onnere kersboem heur gien knêt interreseert. Allemoal commèrs', vindt ze. Een vertaling zal wel niet nodig zijn, zeker?

vandaag-gezien-4

Vandaag gezien

Ook nog iets merkwaardigs, een zwarte knoopzwam. (foto Jan Leijskens)

subsidies-voor-groen-hart-voor-zolder

Subsidies voor 'Groen hart voor Zolder'

Het project 'Groen hart voor Zolder ' is door een commissie van deskundigen samen met 22 andere projecten geselecteerd als 'Proeftuin Ontharding'. Er waren 300 voorstellen ingediend na een oproep. Het ging om een steunproject voor initiatieven die beton, asfalt en gebouwen verwijderen en die ruimte kwalitatief inrichten met nadruk op groen. De 23 geselecteerde projecten krijgen samen 5 miljoen euro subsidies en moeten in 2019 starten. 'Groen hart voor Zolder (…) Lees het hele bericht

brandweer-waarschuwt-voor-vuurwerk

Brandweer waarschuwt voor vuurwerk

Ook de brandweerzone Zuid-West Limburg waarschuwt voor de gevaren van vuurwerk. De brandweer vraagt de burgers om zelf geen vuurwerk af te steken, maar te genieten van de officiële vuurwerken op oudejaar. Elk jaar vallen er namelijk veel slachtoffers bij particulieren die vuurwerk afsteken. Dat kunnen ook ambulanciers en spoeddiensten getuigen. Vorig jaar zijn 87 slachtoffers van brandwonden gemeld, bijna dubbel zoveel als in 2016. Bij hen ook 13 slachtoffers (…) Lees het hele bericht

kwb-bolderberg-wandelde-in-eversel

KWB Bolderberg wandelde in Eversel

De KWB van Bolderberg ging weer op wandel, deze keer werden Ubbersel en Eversel verkend. Daarbij werd het bos Van Soest doorkruist met de omgeving van het Speelhuisje. De wandelaars passeerden langs het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum en stonden even stil bij het herdenkingsmonument voor Pater Beckers. (foto's Jan Leijskens)

feestmaand-win-twee-filmtickets-1

Feestmaand: win twee filmtickets

Vandaag verwennen we de filmliefhebbers onder onze lezers met twee tickets voor The Roxy Theatre. Om in aanmerking te komen moeten jullie ons voor zondag 14 uur laten weten welke befaamde filmacteur dit jaar te gast was in The Roxy Theatre. De man heeft goede contacten met Sinterklaas hoewel de film waarvoor hij kwam minder vreedzaam was. internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

overlastprobleem-is-verplaatst-naar-helzold

Overlastprobleem is verplaatst naar Helzold

Nu de parking achter CVO en ZLDR Luchtfabriek sinds Tweede Kerstdag afgesloten is, heeft het overlastprobleem zich verplaatst naar de Heldzoldparking. Heel de namiddag werden gisteren de buurtbewoners opgeschrikt door vuurwerkknallen. Dat heeft trouwens tot middernacht geduurd, met 3 tot 4 knallen per minuut volgens getuigen. De weg stond ondertussen geblokkeerd door minstens 10 auto's. Vanmorgen lag heel de Helzoldomgeving bezaaid met afval.

de-kijk-van-richie-361

De kijk van Richie

Een moeilijke oefening ...

feestmaand-drank-en-lekkers-de-winnaar

Feestmaand: drank en lekkers ... de winnaar

Het jaareinde brengt ons blijkbaar in een milde stemming, want geef toe, de wedstrijdopgave met Jan Leyers als antwoord was een makkie. Een massa juiste antwoorden stroomde dus binnen en Danïelle Cuyvers is de gelukkige die het mandje met drank en lekkers van Dranken Bartels wint. Proost!

sint-vincentius-verwent-zijn-gasten-op-vredesfeest

Sint-Vincentius verwent zijn gasten op Vredesfeest

De Jogem was vanavond goed volgelopen voor het jaarlijkse Vredesfeest van Sint-Vincentius. De vrijwilligers van Sint-Vincentius serveren dan telkens een feestmaal in de kerstperiode voor families uit Heusden-Zolder die het niet al te breed hebben. Heel wat medewerkers staken de handen uit de mouwen om alles vlekkeloos te laten verlopen en iedereen een lekkere maaltijd te serveren. Er was ook gezorgd voor kinderanimatie met schmink en ballons plooien. Voor de aanwezigen lag aan het einde nog een nuttig geschenkje klaar. Er waren 200 genodigden met een 75-tal kinderen. (foto's David Amgad)

doorprikt-sos-dorpscafe

DOORPRIKT: Wie redt de dorpscafés?

Het aantal cafés in onze dorpskernen gaat steil bergaf. In de jaren '60 telde de Paquaylaan 16 cafés, Heusden-Centrum telde er in de jaren '80 nog tien, Zolder-Centrum had zijn typische dorpscafés, en zowat elk kerkdorp had één of meerdere cafés waar de lokale bevolking elkaar trof. Ik weet het, nostalgie is geen objectieve basis, tijden veranderen, mensen veranderen en de maatschappij verandert. Dat het niet meer kan zijn zoals vroeger is logisch. Maar (…) Lees het hele bericht

sombere-wolken-boven-heusdense-horeca

Sombere wolken boven Heusdense horeca

Even leek de horeca in Heusden-Centrum aan een heropleving toe, maar nu hangen er weer sombere wolken over een aantal zaken. Zo heeft het Havana-café (foto) aan het Koning Boudewijnplein de deuren gesloten en is ondertussen failliet verklaard. Gisteren is heel de inboedel opgeladen in opdracht van de curator. In het Gezellehuis in de Guido Gezellelaan, dat een half jaar geleden door een nieuwe uitbaatster was overgenomen van de familie Vanheel, geeft (…) Lees het hele bericht

buurt-ontevreden-over-niet-communicatie-jacht

Buurt ontevreden over (niet-)communicatie jacht

Nogal wat buurtbewoners van het gebied in Zolder waar deze voormiddag gejaagd werd op everzwijnen, zijn misnoegd. De meesten niet zozeer om de jacht zelf, maar wel over het feit dat ze vooraf niet op de hoogte werden gebracht. Houders van paarden, honden en andere dieren menen dat het grondig fout had kunnen gaan. Anderen waren verbaasd om vanmorgen plots met een afgesloten straat geconfronteerd te worden. Ondertussen is nog niet duidelijk of de jacht resultaat heeft opgeleverd. - uptdate  Naar verluidt heeft niemand van de 9 jagers een everzwijn gezien, laat staan een schot gelost.

feestmaand-win-een-pakket-drank-en-lekkers

Feestmaand: win een pakket drank en lekkers

Dit jaar heeft cultuurcentrum Muze weer een hele rist premières kunnen brengen. Welke Vlaamse artiest - ook bekend van een populaire band en met zowat even bekende dochters - startte zijn theatertournee ook in Muze? Het juiste antwoord kan je een pakket met dranken en lekkers van Dranken Bartels in de Koolmijnlaan opleveren. Mailen voor zaterdagochtend 8 uur naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

drijfjacht-op-everzwijnen-in-zolder

Drijfjacht op everzwijnen in Zolder

In de Schansbeemden is vanochtend een drijfjacht op everzwijnen gestart. Daaraan nemen verschillende jagers deel, die zouden vanop een hoge zit de opgejaagde everzwijnen onder vuur nemen. Onder meer in de Stationsstraat, Mommestraat en Ketelstraat zijn waarschuwingsborden gezet.. In dat gebied zijn het afgelopen halfjaar geregeld tuinen vernield door everzwijnen.  De jacht zou tot 13 uur duren.

het-weer-het-wordt-minder-koud

Het weer: het wordt minder koud

Hoge luchtdrukgebieden blijven deze laatste dagen van het jaar weerbepalend voor onze streken. Echter zwakke storingen kunnen toch tot onze streken doordringen, waarbij lage wolkenvelden dominant aanwezig zijn. De kans op mist is groot en zo nu en dan is wat motregen niet uitgesloten. Door de talrijke wolken wordt het tijdens de nacht wel niet meer zo koud.
Vandaag is de luchtdruk hoog, maar een zwakke storing kan vanuit het noorden over onze streken schuiven. Na nevel en lokaal mist, zijn (…) Lees het hele bericht

feestmaand-aankoopbon-de-winnaar-is

Feestmaand: aankoopbon ... de winnaar is ...

De 24 uur van Zolder zijn dit jaar door onze dorpsgenoot Dries Vanthoor die samen met Niels Lagrange en drie andere ploegmaats met zijn Porsche (911) 806 rondes aflegde. Karin Degryse was één van de vele juiste antwoorders en wint een aankoopbon van 25 euro bij Auva.

paal-met-led-lampen-moet-zichtbaarheid-verbeteren

Paal met led-lampen moet zichtbaarheid verbeteren

De paal die onlangs midden op de rotonde aan de kerk van Heusden is geplaatst, is ondertussen uitgerust met een aantal led-lampen. Die zouden het kruispunt annex rotonde beter moeten verlichten en de zichtbaarheid moeten verbeteren. (foto's Julien Maebe)

scouts-brachten-het-vredeslicht-naar-eversel-1

Scouts brachten het vredeslicht naar Eversel

Het is ondertussen al een flink ingeburgerde traditie dat de scouts van Eversel tussen Kerstmis en Nieuwjaar het vredeslicht van Bethlehem naar Eversel brengen. Begin deze december vertrekt het vuur in Bethlehem, de plaats van Jezus' geboorte. Vandaar wordt het met het vliegtuig naar Wenen gebracht en vervolgens opgehaald door verschillende Europese delegaties. Voor ons land werd het naar Eupen overgebracht en van daaruit ging het dan weer naar het gouwhuis van de scouts in Hasselt. Daar (…) Lees het hele bericht

zet-och-doal-en-drinkt-ne-borrel

Zet och doal en drinkt ne borrel

Als je in deze periode bij iemand op bezoek gaat, is de kans groot dat ze u zeggen 'Zet och doal en drinkt ne borrel'. Doal zetten is dus gaan zitten op een stoel of in de zetel.

in-januari-bloedinzamelingen-in-heusden-zolder

In januari bloedinzamelingen in Heusden-Zolder

Rond de feestdagen worden de bloedinzamelingen van het Rode Kruis altijd minder druk bezocht, terwijl de behoefte aan bloed even groot is. Daarom doet de organisatie een extra oproep voor de volgende bloedinzamelingen in Heusden-Zolder. Die vinden plaats op dinsdag 8 januari van 17.30u tot 20 uur in Sint-Baaf Eversel en maandag 14 januari van 17.30u tot 20 uur in Ons Huis, een half uur vroeger dus dan tot nu toe. In de Witte Zaal in Bolderberg kun je terecht op donderdag 10 januari van 17.30u tot 20.30u.

vuilniswagens-rijden-op-zaterdag

Vuilniswagens rijden op zaterdag

Misschien toch even opletten. Omwille van Kerstmis zijn de vuilniswagens dinsdag niet uitgereden om de PMD-zakken en het groenafval op te halen. Dat zal nu zaterdag gebeuren. De papierophaling gebeurt deze week- waar voorzien - wel op de normale momenten. Volgende week geldt eenzelfde regeling omwille van Nieuwjaar. De ophaling van het huisvuil heeft dan niet plaats op dinsdag, maar op zaterdag 5 januari.

feestmaand-win-een-aankoopbon-van-25

Feestmaand: win een aankoopbon van € 25

Vandaag kun je een aankoopbon van 25 euro winnen waarmee je terechtkunt bij Auva, de specialist van onder meer ICT- en Telenetproducten aan de Graaf de Theuxlaan. Laat ons voor 23 uur vanavond weten welk automerk dit jaar de algemene winnaar werd in de 24 uren van Zolder. internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

feestmaand-steenkoolgrill-de-winnaar-is-1

Feestmaand: steenkoolgrill, de winnaar is ...

Erg veel inzendingen vandaag voor onze wedstrijd en de meesten wisten wel dat Nieuw of NHZ er na 36 jaar gemeentepolitiek het bijltje bij neer heeft gelegd. Het lot heeft Tom Broux aangeduid als winnaar van een steenkoolgrill in Den Lavaar. De anderen zetten zich best schrap tegen morgen ...

multiculturele-markt-heeft-goed-jaar-achter-de-rug

Multiculturele markt heeft goed jaar achter de rug

Op deze Tweede Kerstdag trok de multiculturele markt een ietwat ander publiek en er waren dan ook heel wat niet-Limburgse accenten te horen. Warme jassen en cadeautjes waren de succesartikelen en ook al wat ingrediënten voor het eindejaarsmenu. De markt heeft overigens een goed jaar achter de rug, met meer marktgangers en meer dan 6.600 bezoekers die met de fiets kwamen en die parkeerden bij de gemeenschapswachten. De vooruitzichten voor 2019 zjn ook goed met de nakende (…) Lees het hele bericht

het-walhalla-van-hamburgers-en-pinten

Het walhalla van hamburgers en pinten

De organisatoren van de Wereldbeker veldrijden mogen terugblikken op een vlekkeloze editie met een behoorlijke opkomst. Een concreet cijfer is nog niet bekend, maar op verschillende plaatsen langs het parcours kreeg je de indruk dat er minder volk stond dan andere jaren. De veelheid aan crossen en vooral de van der Poel-dominantie zullen daar wellicht niet vreemd aan zijn. Maar de grote biertent zat afgeladen vol en daar was ook volop ambiance, net als erbuiten in de buurt van de Sacramentshelling (…) Lees het hele bericht

mathieu-van-der-poel-of-wie-had-je-gedacht

Mathieu van der Poel of wie had je gedacht?

Wie bij de profs een gokje op Mathieu van der Poel had gewaagd, zal niet veel verdiend hebben, want net als bijna alle voorgaande wedstrijden won hij vrij gemakkelijk op de snelle omloop op en rond Circuit Zolder. Akkoord, wereldkampioen Wout Van Aert werd al in de beginfase van de wedstrijd door een lekke band teruggeslagen nadat hij op de Sacramentshelling naar eigen zeggen een borduur raakte en een inhaalrace moest starten. Hij maakte bijna 15 plaatsen goed, maar in de slotfase (…) Lees het hele bericht

marianne-vos-behaalt-fel-bevochten-zege

Marianne Vos behaalt fel bevochten zege

Marianne Vos heeft in het verleden al vaker bewezen dat het parcours in Heusden-Zolder haar ligt en ook vandaag won ze, meteen haar derde wereldbekerzege dit seizoen. Ze verstevigt dan ook haar leidersplaats. Bij de dames waren alle toppers aanwezig en dus werd het van bij de start een strijd op het scherp van de snee. Heel de tijd wisselden de posities voorin. Even moest Vos aan de kant met kettingproblemen, maar in zeer korte tijd keerde ze terug. Toen startte een taktisch (…) Lees het hele bericht

iserbyt-wint-kielich-op-het-podium

Iserbyt wint, Kielich op het podium

Wereldkampioen Eli Iserbyt won bij de beloften voor de Nederlander Maik van der Heijden en Alkenaar Tim Kielich. Ook bij de beloften ontbrak met Tom Pidcock een topper. Eddy Finé nam de snelste start maar ook Iserbyt was goed weg. Al snel nam onze landgenoot de leiding samen met de Frnasman Legrand. Yserbyt ging er alleen vandoor maar moest de achtervolgers door een lekke band even laten terugkeren. Hij bleef evenwel bonken, startte een nieuw offensief en (…) Lees het hele bericht

ryan-cortjens-verzilvert-zijn-topconditie

Ryan Cortjens verzilvert zijn topconditie

Het was vanmorgen al goed begonnen in de Wereldbeker want Ryan Cortjens zorgde al meteen voor een Limburgse zege bij de junioren en bevestigde daarmee zijn formidabele conditie van de afgelopen weken. De concurrentie was weliswaar iets verzwakt door de afwezigheid van de zieke Europese kampioem Pim Ronhaar. Cortjens ging er bij de start meteen vandoor met Witse Meeussen, de Nederlander Luke Verburg, de Duitser Tom Lindner en Ward Huybs in zijn spoor. Op dat ogenblik lag het parcours er nog (…) Lees het hele bericht

nieuwe-winst-voor-kvv-1

Nieuwe winst voor KVV

In de derde provinciale A van het voetbal won KVV Heusden-Zolder zijn inhaalwedstrijd tegen Wijchmaal met 3-1.

feestmaand-win-een-steenkoolgrill-2

Feestmaand: win een steenkoolgrill

Vandaag kunnen we de lekkerbekken onder onze lezers nog eens doen watertanden met een steenkoolgrill van Den Lavaar die we uit de prijzenpot opdiepen. Dit jaar hebben we gemeenteraadsverkiezingen gehad. Maar welke lijst heeft na zowat 36 jaar een punt gezet achter haar bestaan. Stuur je antwoord met je naam en adres voor 22 uur vanavond naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu

het-weer-hoge-luchtdruk-2

Het weer: hoge luchtdruk

Hoge luchtdruk blijft over onze streken domineren. Het is overwegend droog en de zon kan doorbreken. Er is echter wel kans op lokaal mist. De volgende dagen houdt het rustige weer aan, maar de atmosfeer wordt wat vochtiger door verzwakte storingen die verstrengeld geraken in het hogedrukgebied. Hierbij is er meer bewolking en de kans op een drupje motregen neemt toe. Het wordt ook wat minder koud.
Vandaag, Tweede Kerstdag is het dan toch een beetje wit in de ochtend, hetzij door rijpvorming (…) Lees het hele bericht

376-renners-uit-20-landen

376 renners uit 20 landen

In het totaal komen vandaag 376 renners aan de start van de 4 werldbekerwedstrijden op Circuit Zolder. De dames zijn het talrijkst met liefst 95 ingeschrevenen. De renners in de verschillende categorieën komen uit 20 landen. Het gaat ook allemaal om landenselecties. Voor de podiumplaatsen wordt uiteraard vooral naar Nederland en België gekeken.

graffiti-en-inbraakpoging

Graffiti en inbraakpoging

De bewoonster van een huis in de Koolmijnlaan belde de politie omdat vandalen een soort letter op haar inrit hadden gespoten, het had wat weg van graffiti. Aan een woning in de Jordaenslaan is op Kerstdag in de vroege namiddag een inbraakpoging vastgesteld. De poort was geforceerd maar de daders waren niet binnengeraakt.

tickets-voor-wb-veldrijden-de-winnaars

Tickets voor WB veldrijden:de winnaars

Het is inderdaad Eric De Vlaeminck die zijn naam aan het veldrijden op Circuit Zolder mocht geven. Jef Polders en Giel Bartels mogen met onze groeten gratis naar de Wereldbeker gaan kijken.

vandaag-gezien-3

Vandaag gezien

Ook op Kerstdag last de natuur geen stilstand in. Zo ontdekte Stefan Was dit gele nestzwammetje dat een voedingsbodem vond in zijn zitbank (van paletten). Een merkwaardig zwammetje: het vruchtlichaam is gevormd als een klein, geelbruin tonnetje, vol met platte bleke eitjes. Jonge exemplaren zijn afgedekt door een bleek viltig dekseltje. Als ze rijpen vergaat dat dekseltje en de grijzige gele schijfjes - die met een ragfijn draadje aan de bodem van de ton vastzitten - worden door de regen uit de tonnetjes geslingerd. Onwaarschijnlijk hoe het allemaal in elkaar zit.

camera-s-en-slagbomen-op-parking

Camera's en slagbomen op parking

Ook morgen op Tweede Kerstdag heeft op De Schacht de tweewekelijkse multiculturele markt plaats, meteen ook de laatste van 2018. Nadat de markt is opgeruimd, wordt de grote parking aan CVO De Verdieping en ZLDR Luchtfabriek afgesloten. En die blijft dicht tot 2 januari. Het gaat om één van de maatregelen om de hangjongeren aan te pakken die met auto's de parking onveilig maken. Er zijn trouwens nog meer maatregelen op komst. Zoals velen al gemerkt hebben wordt de toegang tot de parking momenteel heringericht. Daar komen slagbomen met nummerplaatherkenning en op het plein worden 2 vaste camera's geplaatst.

win-tickets-voor-de-wb-veldrijden

Win tickets voor de WB veldrijden

Bij de start van de cyclocrossen op Circuit Zolder kregen die de naam van een Belgische veldrijder met een indrukwekkend palmares. Wie ons voor 18 uur vanavond zijn naam mailt op internetgazet[!]heusden-zolder.eu maakt kans op één van de twee tickets die we hier klaar hebben liggen. Vergeet je naam en adres niet te vermelden.

friet-en-hotdog-brachten-wb-naar-tweede-kerstdag

Friet en hotdog brachten WB naar Tweede Kerstdag

Circuit Zolder heeft al een lange traditie in het veldrijden. De jongste geschiedenis begint eigenlijk in 2000 toen een cyclocross werd georganiseerd als een soort generale repetitie voor de wereldkampioenschappen in 2002. Daarna kwam er twee jaar na elkaar een zomercross in augustus. Organisator Koen Monu was bij Circuit Zolder terechtgekomen nadat een andere locatie had afgehaakt. Hij benadrukt dat dat het begin was van een prima samenwerking met het circuit en de gemeente Heusden-Zolder, die (…) Lees het hele bericht

mooie-kerstdagen

Mooie kerstdagen

Geniet van de kerstdagen, beste lezers.

tickets-voor-de-wb-veldrijden-de-winnaars-1

Tickets voor de WB veldrijden: de winnaars ...

Koen Monu is de man die met zijn organisatie Pro-Cycling ieder jaar weer de Wereldbeker veldrijden organiseert. Uit de vele juiste inzendingen heeft het lot twee winnaars van een ticket voor woensdag aangeduid: Cindy Lijnen en Robby Schepers. Veel plezier op het veldrijden.

straks-krakmoment-van-chiro-heusden

Straks Krakmoment van Chiro Heusden

Wie straks naar de middernachtmis gaat, of na een copieuze maaltijd behoefte heeft aan een wandelingetje of een frisse neus, ... ga eens langs op het Sint-Willibrordusplein. Chiro Heusden houdt daar zijn traditionele Krakmoment. In een tentje verkoopt de jeugdbeweging een ruim assortiment van jenevers in alle smaken, chocomelk, glühwein, soep, ... alles aan democratische prijzen en de opbrengst gaat naar twee goede doelen: ‘De Vrienden van Kankala', een (…) Lees het hele bericht

agenda-van-de-installatie-van-de-gemeenteraad

Agenda van de installatie van de gemeenteraad

Zoals we al eerder meldden, wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd op woensdag 2 januari om 19 uur. Op de agenda de officiële plichtplegingen en procedures die daarbij horen. Eerst wordt meegedeeld dat de verkiezingen officieel geldig zijn verklaard, daarna krijgen ook de raadsleden te horen dat de burgemeester de eed heeft afgelegd. Vervolgens worden de gemeenteraadsleden geïnstalleerd - met eedaflegging - en wordt hun rangorde bepaald. Daarna (…) Lees het hele bericht

olympia-b-wint-thuisderby

Olympia B wint thuisderby

In het petanque werd dit weekend alleen in provinciale gespeeld. In 1ste was er winst voor De Berk A en Olympia B. De uitslagen: Genk A - De Berk A: 5-4, Olympia A - Olympia B: 2-7, Genenbos C - Boekt A: 2-7. 2de provinciale: Hasselt B - De Berk B: 2-7, Hasselt A - De Berk C: 7-2, Olympia C - Fenix A: 4-5 en Boekt C - Sparrendal A: 5-4.

win-tickets-voor-de-wereldbeker-veldrijden-1

Win tickets voor de Wereldbeker veldrijden

We geven opnieuw twee tickets weg voor de Wereldbeker veldrijden op Tweede Kerstdag op Circuit Zolder. Laat ons voor 18 uur vanavond weten welke persoon de drijvende kracht achter de organisatie is van die Wereldbeker. internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

woodie-smalls-eerste-topper-voor-mijn-kracht-2019

Woodie Smalls eerste topper voor MIJN/KRACHT 2019

Op 27 en 28 april heeft op het Marktplein MIJN/KRACHT 2019 plaats. Het wordt opnieuw een festival met een mix van live muziek, straattheater, foodtrucks, film, erfgoedbeleving en maffe installaties voor jong én oud. Met wat geluk kan op dat ogenblik ook het nieuwe cultuurcentrum Muze in gebruik genomen worden. Ondertussen is al een eerste headliner bekend voor MIJN/KRACHT: rapper Woodie Smalls uit Sint-Niklaas. Hij maakt al muziek sinds zijn achtste en stond (…) Lees het hele bericht

feestmaand-bloemstuk-de-winnaar-is

Feestmaand: bloemstuk ... de winnaar is

'Free State of Mind', was inderdaad het thema van Artikel 27 dit jaar. En dat herinnerden zich de meeste lezers nog wel, of ze konden het terugvinden. Lutgarde Put is evenwel de gelukkige die bij Bopha aan het Sint-Willibrordusplein mag langsgaan voor een mooi kraakvers bloemstuk.

nieuwe-anpr-camera-op-beringersteenweg

Nieuwe ANPR-camera op Beringersteenweg

Vanmorgen is een nieuwe ANPR-camera in gebruik genomen aan de Beringersteenweg, bij de grens tussen Heusden-Zolder en Beringen. Het gaat om een gezamenlijk initiatief va de politiezones Heusden-Zolder en Beringen-Ham-Tessenderlo die elk de helft van de kosten betalen. De camera is uitgerust met de nieuwste technologieën. Hij kan niet alleen nummerplaten herkennen, maar ook merk, model en kleur van de auto's. Daarnaast knnen ook inzittenden geïdentificeerd worden. (…) Lees het hele bericht

het-weer-stilaan-vorst

Het weer: stilaan vorst

Storingen en depressies maken de volgende dagen plaats voor hogedrukinvloed. Het wordt vanaf Kerstdag droger en later is er ook wat zon. Het wordt echter ook kouder met een toenemende kans op nachtvorst. Eerst zorgt een storing echter nog voor een regendag.
Vandaag blijft het nog somber en nat tot in de loop van de avond, met 12 graden was het wel een zachte dag.
Morgen verlaat regen in de ochtend onze streken en maakt plaats voor droog weer met later ook enkele (…) Lees het hele bericht

anadol-laat-het-thuis-liggen

Anadol laat het thuis liggen

In tweede provinciale A verloor FC Anadol zijn inhaalwedstrijd, thuis tegen Standaard Elen. Het keek bij affluiten tegen een 0-3 op.

sk-heusden-06-zorgt-voor-vroeg-vuurwerk

SK Heusden 06 zorgt voor vroeg vuurwerk

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft SK Heusden 06 met duidelijke cijfers de inhaalwedstrijd bij Sporting Grote-Brogel gewonnen, het werd 0-5.

vck-blijft-verliezen

VCK blijft verliezen

VCK Bolderberg heeft weer met 3-0 verloren, deze keer bij Roveka Stevoort. Setstanden waren 25-16, 25-18 en 25-17.

wereldbeker-parcours-slechts-licht-aangepast

Wereldbeker: parcours slechts licht aangepast

De parcoursbouwers hebben de afgelopen weken en dagen hard gewerkt rond Circuit Zolder en alles is klaar voor de Wereldbeker. Het parcours van de voorbije jaren is maar op één plaats gewijzigd, namelijk in de buurt van de dranktent is er een knik bijgekomen, wat de aantrekkingskracht nog wat moet verhogen. Ook de bruggen, hindernissen en trappen zijn klaar. Voor de rest maakt de regen van de jongste dagen en ook vandaag een (…) Lees het hele bericht

feestmaand-win-een-bloemstuk-3

Feestmaand: win een bloemstuk

Met een bloemetje kun je je versierde huiskamer nog wat extra sfeer geven, of je kunt er in deze 'periode van geven' iemand heel blij mee maken. Wij kunnen ook een lezer blij maken met een mooi bloemstuk van Bopha. Laat ons voor middernacht weten hoe dit jaar het thema van de tentoonstelling Artikel 27 luidde. internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

tickets-voor-de-wb-veldrijden-de-winnaars

Tickets voor de WB veldrijden: de winnaars ...

Het was inderdaad Laurens Schweeck die in 2016 op het tweede hoogste schavotje stond na de Wereldbeker veldrijden op Circuit Zolder. Johan Geerts en Matthias Schops zijn uit onze trommel met juiste inzenders als winnaar tevoorschijn gekomen. De anderen ... niet wanhopen ... we hebben nog enkele dagen tot aan Tweede Kerstdag.

winst-voor-heusden-a-1

Winst voor Heusden A

In de derde provinciale A van het basketbal heeft Heusden A met 40-53 gewonnen op het terrein van Bree B. Eerder al won leider Zolder C de topper in derde Bmet 71-77 bij Orly Hasselt A.

uniek-kerstconcert-met-exsultate-en-london-quartet

Uniek kerstconcert met Exsultate en London Quartet

De Sint-Willibrorduskerk was vanavond - in tegenstelling met morgen - niet volledig uitverkocht, maar alle aanwezigen kunnen het getuigen: A Christmas Festival met het koor Exsultate, orkest en de onwaarschijnlijke London Quartet, moet één van de beste kerstconcerten zijn, die hier al te horen en te zien waren. Niet alleen waren de muziek, zang en samenspel van hoog niveau, ook de hele setting - koor en orkest vooraan, The London Quartet boven op het oksaal - en de decoratie in de kerk waren prachtig. (meer foto's van Frans Morawski)

frank-vanderlinden-kan-het-ook-intiem

Frank Vanderlinden kan het ook intiem

Zaterdag bracht Frank Vanderlinden 'Nachtwerk' in Muze. Zonder de rest van 'De Mens' komen zijn teksten en akoestisch gitaarwerk meer bovendrijven. Dat leverde een intiem concert op waarbij hij rustig de tijd nam om te babbelen tussen nieuwe en oudere nummers door. (foto Lenscollectief)

rp-products-en-wieze-boys-naar-halve-finales

RP PRoducts en Wieze Boys naar halve finales

Zowel RP Products als VK Wieze Boys A hebben zich geplaatst voor de halve finales van de beker in het bedrijfsvoetbal. RP Products won met 4-0 van OH Bergmans. Wieze Boys keerde met een 0-2 terug van bij Cosmo Spouwen. En nu maar hopen dat ze elkaar ontlopen in die halve finales.

de-eerste-kerstlichtstoet-trok-door-viversel

De eerste kerstlichtstoet trok door Viversel

De eerste kerstlichtstoet van de Orde van Lady Tatiana nam een behoorlijke start met een 6-tal mooi versierde wagens. Vooral carnavalsgezelschappen uit de buurt zoals De Slamridders namen deel, ook Circuit Zolder reed mee met auto's vol lichtjes. Als voorlaatste trok de Orde van Lady Tatiana door de straten, met centraal de pompeus uitgedoste Tatiana die de toeschouwers gracieus toewuifde. De eer om de stoet af te sluiten was uiteraard voor de kerstman. De inwoners van Viversel kwamen in de meeste straten naar buiten om dit nieuwe spektakel te bekijken. (meer foto's)

meer-dan-2-000-voor-schoolzonderpesten

Meer dan € 2.000 voor schoolzonderpesten

Grote belangstelling op de speelplaats van De Springplank Evesel, want iedereen wilde weten wat de acties voor Music For Life hadden opgebracht. Die acties startten op 15 december met een winterwandeling, nadien werden een week lang wafels, mandarijntjes en chocomelk verkocht tijdens de speeltijd. Tenslotte verkochten de leerlingen wenskerstballen met een wens van ieder kind. Die ballen hangen nu in de kerstbomen in de Eversele huizen. Heel het schooljaar wordt in De Springplank gewerkt rond (…) Lees het hele bericht

muzikaal-verjaardagsfeestje-van-rocco-di-turi

Muzikaal verjaardagsfeestje van Rocco Di Turi

Rocco Di Turi vierde zijn verjaardag ... en hoe anders dan met een concert in 't Kuipke. Dat zat afgeladen vol voor de man die al meer dan 40 jaar muziek maakt, tegenwoordig overal de podia afschuimt, maar zijn roots nooit vergeet. Samen met eeuwige compagnon Arturo Bellini en een schare andere muzikale friends, waarbij hij ook altijd weer nieuw vocaal en muzikaal talent onder zijn petje vandaan tovert. Maar ook in 't Kuipke was hij de ster, zingend en solerend. En zo zal hij nog wel een hele tijd doorgaan. (foto Tony Sempels)

il-tartufo-verslaat-berkenbos

Il Tartufo verslaat Berkenbos

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal stond een derby op het programma. Il Tartufo Heusden won met 5-3 van Berkenbos United.

hermetisch-zwart-extra-geopend-volgende-week

'Hermetisch Zwart': extra geopend volgende week

De tentoonstelling 'Hermetisch Zwart' met werk van een 25-tal kunstenaars in De Mijlpaal, loopt nog tot 27 januari. Normaal is De Mijlpaal alleen op vrijdag, zaterdag en zondag open maar in de kerstperiode kun je er wat meer terecht. Tussen 24 en 30 december is het dagelijks geopend van 14 tot 18 uur. Op kerst- en nieuwjaarsdag is de galerij gesloten. (foto Ronny Vanthienen)

de-kijk-van-richie-360

De kijk van Richie

Je zou bijna opgelucht zijn dat 't geen weer is om te fietsen ...

een-zelfgemaakt-kruisbeeld-voor-elke-klas

Een zelfgemaakt kruisbeeld voor elke klas

Nu de meer dan 300 leerlingen van 't Molenholleke sinds kort school lopen in hun nieuwe gebouw, stond ook de kerstviering - naast de geboorte van Jezus - in het teken van die vernieuwing. Elke klas maakte de voorbije weken een kruisbeeld. Die zijn tijdens de viering door priester Jan Vandervelpen gezegend om nadien in de klas op te hangen. En ook zuster Goretti van de zusters Maricolen werd niet vergeten, met een bloemetje werd ze bedankt voor de jarenlange inzet voor en betrokkenheid bij de school. (foto's Greet Van Wijk)

win-tickets-voor-de-wereldbeker-veldrijden

Win tickets voor de Wereldbeker veldrijden

Tickets voor de Wereldbeker veldrijden op Tweede Kerstdag kosten 12 euro per stuk en kunnen via ticketmaster besteld worden. De organisatie verwacht alleszins heel wat duizenden liefhebbers van het veldrijden, vooral uit België en Nederland. Wij kunnen twee lezers alvast gratis met onze groeten naar die topwedstrijd sturen. Laat ons voor zaterdag middernacht weten wie in 2016 tweede werd in de Wereldbeker veldrijen op Circuit Zolder. internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

fs-ll-si-kan-ook-winnen-op-verplaatsing

FS LL SI kan ook winnen op verplaatsing

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft FS LL SI Heusden-Zolder met 2-4 gewonnen in Hoeselt. De beloften speelden 3-3 gelijk.

generale-repetitie-voor-2-topconcerten

Generale repetitie voor 2 topconcerten

Het koor Exsultate bereidt zich voor op een top kerstconcert morgenavond en zondagnamiddag in de Sint-Willibrorduskerk. Niet alleen brengt het zelf een hoogwaardig programma, met The London Quartet staat een internationale topper op de affiche. Samen brengen ze A Christmas Festival. Vanavond werd alles nog eens extra ingeoefend tijdens een generale repetitie. Frans Morawski hoorde alvast dat het goed was.

de-burgemeester-is-beedigd

De burgemeester is beëdigd

Burgemeester Mario Borremans heeft vandaag in de raadszaal van het provinciehuis de eed afgelegd bij gouverneur Herman Reynders. Daarmee volgt hij zichzelf op als burgemeester van Heusden-Zolder voor nog een legislatuur.

veel-volk-voor-gezellige-kerst-woutershof

Veel volk voor gezellige Kerst@Woutershof

Kerst[!]Woutershof had plaats in een nog leuker decor dan vorig jaar. Heel de binnenkoer van het Woutershof was overkapt met een volledige tent. Niet alleen zat iedereen daardoor droog en windvrij, er was nu ook meer sfeerdecoratie aangebracht. Er kwam in de loop van de avond heel wat volk afgezakt, jong en oud. Het is dan ook een organisatie waarvoor ondertussen al 7 verenigingen de handen in elkaar hebben geslagen. De bezoekers kregen een waaier aan dranken en hongerstillers voorgeschoteld en op een kleine kerstmarkt werden geschenkartikelen aangeboden. De jongsten troepten ondertussen samen rond de kerstman met een gretige blik op zijn mand. (meer foto's)

de-beelden-staan-in-de-zolderse-kerststal

De beelden staan in de Zolderse kerststal

In Zolder-Centrum is het ondertussen een traditie om het weekend voor Kerstmis na de avondmis de beelden naar de stal te brengen. Dat gebeurt met een kinderkoor dat kerstliederen brengt waarna de kinderen de beelden één voor één uit de kerk halen. Voorzitter Jef Aerts van Sint-Vincentius brengt ook telkens in herinnering dat Heusden-Zolder heel wat inwoners telt die het minder goed hebben. Zijn vrijwilligers hebben gisteren weer voedselpakketten rondgebracht naar 175 gezinnen, en daarbij heel wat miserie gezien. Burgemeester Mario Borremans riep dan ook op tot verbondenheid in deze kerstperiode. Pastoor Giuseppe Di Salvatore zegende de kerststal en aansluitend kregen de aanwezigen boterhammen, soep, borrels en choco aangeboden.

bewoners-van-berkenbosch-genoten-van-kerstsfeer

Bewoners van Berkenbosch genoten van kerstsfeer

Gezellige boel vandaag in woonzorgcentrum Berkenbosch. Daar had een kerstmarkt en -happening plaats. Veel bewoners en personeelsleden liepen rond met een kerstmuts, er was live-muziek, een karikaturist werkte iedereen op de lachspieren, er was eten en drinken voor elk wat wils en uiteraard boden verschillende standhouders leuke cadeautjes te koop aan. (foto Nele Broekmans)

beekbeemden-hield-wintermarkt-voor-warmste-week

Beekbeemden hield wintermarkt voor Warmste Week

Vandaag organiseerde de gemeentelijke basisschool Beekbeemden een wintermarkt met zelfgebakken koekjes, knutselwerkjes en bloemstukken. De leerlingenraad 'De Ronde Tafel' speelde daarmee in op de Warmste Week. De actie bracht liefst 801 euro op, een bedrag dat naar Sint-Vincentius Limburg gaat. (foto's An Vanoppen)

steun-uit-alle-hoeken-voor-st-vincentius

Steun uit alle hoeken voor St. Vincentius

Ook vandaag hebben de vrijwilligers van Sint-Vincentius weer rond gereden om op heel wat plaatsen ingezameld voedsel op te halen. Zo hebben de voorbije dagen de mensen van 't Weyerke, de Kleuterschool De Toverfluit en Vrije Lagere School De Brug in Heusden, de Stedelijke Basisschool in Koersel en de mensen van de Selimiye-moskee hun beste beentje al voorgezet. (foto's Stefan Was)

een-apres-ski-avond-in-de-slogen

Een après-ski avond in De Slogen

Het is dezer dagen feesten alom. Zo houdt het buurtcomité van De Slogen morgen een après-ski avond. Tussen 16 en 23 uur is iedereen uit Bolderberg en daarbuiten welkom in de skihut in De Slogen 43. Daar worden bieren, frisdranken en jenever geserveerd aan democratische prijzen. En er staat ook een foodtruck om de inwendige mens te versterken. De toegang is gratis.

sk-heusden-06-en-tc-heusden-voor-st-vincentius

SK Heusden 06 en TC Heusden voor St. Vincentius

De oproep van Sint-Vincentius om volgende maand voedsel in te zamelen tijdens de Warmste Maand in Heusden-Zolder vindt ook bij verschillende sportclubs gehoor. Zo heeft tennisclub TC Heusden zijn leden opgeroepen om alle mogelijke niet bederfbare voedingswaren mee te brengen naar het kersttornooi dat van start gaat op 26 december in de tennishal bij Olympia. Ook voetbalclub SK Heusden 06 doet mee en vraagt in een folder aan de ouders van de spelers iedereen om in januari voedingswaren mee te brengen. De club voorziet een speciale plaats om de goederen te deponeren.

neos-wandelde-tussen-de-helmen-in-halen

Neos wandelde tussen de helmen in Halen

De maandelijkse wandeling van Neos Heusden-Zolder leidde deze keer naar Halen, het monument '44 betonnen helmen' op het veld waar de Slag der Zilveren helmen plaatsvond. De helmen kregen in 44 Limburgse gemeenten een eigen creatieve touch en zijn in Halen samengebracht als blijvende herinnering aan Wereldoorlog I in Limburg. Op de foto de groep bij de helm van Heusden-Zolder. (foto Trudo Groffi)

feestmaand-oma-s-appeltaart-de-winnaar-is

Feestmaand: oma's appeltaart ... de winnaar is ...

Veel lezers zijn tuk op appeltaart, dat blijkt uit het groot aantal inzendingen dat we tot vanochtend binnenkregen. Maar heel wat mensen hadden zich toch laten vangen met die Dag van de Ambachten. Er waren dit jaar namelijk twee deelnemers: kunstsmid Robin Das en bakker Johan Snyders van El Parachutero. Paula Vanderheyden is de gelukkige voor wie Johan oma's appeltaart zal bakken.

ook-speelplaats-wordt-aangepast-aan-bodymap

Ook speelplaats wordt aangepast aan bodymap

Sinds vorig schooljaar werkt kleuterschool De Toverfluit met bodymap, een methode waar via bewegen de totale ontwikkeling van het kind wordt gestimuleerd. Vanaf dit jaar krijgt elke klas 3 uur turnen, waarvan 1 uur voor de kleine motoriek. Op een speelse en originele manier worden de kleuters daarbij uitgedaagd. Zelfs de speelplaats wordt meegenomen in het bodymapverhaal. De betonnen speelplaats moet plaatsmaken voor een groene speelnatuur. Kleuters, juffen en ouders hebben ideeën geleverd voor de nieuwe oase. (foto Wendy Castro)

dj-yolotanker-zorgt-voor-ambiance-bij-wereldbeker

DJ Yolotanker zorgt voor ambiance bij Wereldbeker

Veldrijden is een volkssport en dat staat ook gelijk met ambiance. Nergens komt het publiek zo dicht bij de sterren. Op geen enkele sportmanifestatie heerst er zo'n ambiance in de dranktent die het midden houdt tussen het Schlagerfestival, een carnavalsbal en de Oktoberfeesten. Organisator Pro-Cycling speelt daar verder op in door dj Yolotanker tijdens de Wereldbeker op Circuit Zolder op te voeren. De ambiancemaker uit Herentals is vooral gekend van de filefuif op Studio (…) Lees het hele bericht

24-maanden-celstraf-voor-colruyt-dief

24 maanden celstraf voor Colruyt-dief

Een man van 50 uit Heusden-Zolder is vandaag veroordeeld tot 24 maanden effectieve celstraf en 400 euro boete. Hij pleegde afgelopen september en oktober liefst 11 diefstallen in de Colruyt-warenhuizen van Beringen, Hasselt en Zonhoven. Zijn voorkeur ging uit naar sigaretten, maar ook geheugenkaarten, multimedia en zelfs een fles whisky nam hij mee. De man heeft een cyste in zijn hoofd en verklaarde dat die hem black-outs bezorgt waardoor hij zich niets kan herinneren. Maar (…) Lees het hele bericht

ook-kwb-overdag-vierde-kerstfeest

Ook KWB-overdag vierde kerstfeest

85 mensen uit Heusden-centrum en Berkenbos namen vandaag deel aan het kerstfest van KWB-overdag. Eerst sprak diaken Pitjoe uit Berkenbos het traditionele bezinningswoordje uit. Daarna werd een lekker eindejaarsmenu geserveerd. Tussendoor zong iedereen mee met kerstliederen en schlagers. (foto's Ludo Deleux)

femma-eversel-feest-en-blikt-vooruit

Femma Eversel feest en blikt vooruit

in Eversel hadden de Femma-dames een speciale editie van hun kerstfeest. Omdat het een kwarteeuw KAV-Femma is, mocht het voltallige bestuur zelf de benen ook eens onder tafel steken .Ook het oudste Femma lid Margriet Aerts (de zus Frenske Aerts), was met haar 90 lentes nog present. Er werd ook een blik naar de toekomst geworpen want Lieve Hamels stopt na 12 jaar als voorzitster en geeft de fakkel door aan Rita Vanhove.

morgen-begint-de-winter

Morgen begint de winter

Ook al is de koude even achter de rug, morgenavond om 22.22 u begint de astronomische winter. We zitten nu ook in de kortste dagen van het jaar met slechts 7 uur 51 minuten tussen zonsopgang en -ondergang. Maar troost u, vanaf Kerstmis beginnen de dagen stilaan te lengen en op 4 januari zitten we alweer boven de 8 uur daglicht. Geniet ondertussen van de feestverlichting. (foto Jan Leijskens)

de-meeste-bestuurders-hadden-niet-gedronken

De meeste bestuurders hadden niet gedronken

In deze periode van het jaar loop je een groter risico dan anders om te moeten blazen. Zo zette de politie Heusden-Zolder afgelopen weekend 11 mensen in voor een controleactie op verschillende plaatsen. 921 van de 924 autobestuurders bliezen safe. 2 bestuurders moesten hun rijbewijs voor 3 en 6 uur afgeven, een derde voor 15 dagen. Daarnaast waren er die geen gordel droegen, geen identiteitskaart of rijbewijs bij hadden. Verschillende zijn ook geflitst omdat ze hard reden. Eén besuurder reed zonder inschrijving of verzekering, zijn auto werd in beslag genomen.

iedere-avond-ambiance-in-cvo-de-verdieping

Iedere avond ambiance in CVO De Verdieping

In deze Warmste Week is het volop ambiance, 's avonds tijdens de pauze in CVO De Verdieping. Ze organiseren er immers de Warmste Break, met telkens live-optredens voor het goede doel. Ook een uitdaging voor de cursisten geluidstechniek. Op de foto's Handsome Johnny die met eigentijdse Americana-muziek al voor ambiance zorgde. Iedereen mag een vrijwillige bijdrage leveren, en de opbrengst gaat naar 'Help Kakuma' en 'Huize Terlaemen'. Vanavond wordt er nog eens een extra lap op gegeven als The After Hapz er met stevige en swingende oldies een echt dansfeest van maken.

zaterdag-kerstlichtstoet-in-viversel

Zaterdag kerstlichtstoet in Viversel

Nu zaterdag 22 december heeft de eerste kerstlichtstoet in Viversel plaats. Het gaat om een initiatief van de nieuwe carnavalsgroep de Orde van Lady Tatiana. De sfeervolle stoet zet zich in beweging om 17 uur aan de kerk. Vervolgens gaat het via de Kerkstraat, P. Douvenstraat, Kerkedries, Laaglandstraat, Middenweg, Pleinstraat, Sint-Quirinusstraat, Veldstraat, Laarstraat en zo weer naar de parking aan de kerk.

winterborrelwandeling-over-een-maand

Winterborrelwandeling over een maand

Precies vandaag over een maand heeft de Winterborrelwandeling 2019 plaats. De vzw Toerisme Heusden-Zolder neemt wandelaars al voor de 30ste keer mee naar de Kluis van Bolderberg, een ideaal moment voor een verkenning van het natuurgebied dat er op zijn winters bijligt. Om 14 uur start een geleide wandeling aan het infokantoor toerisme, er is een kort en een langer traject. Maar uiteraard kan iedereen ook op eigen houtje starten. Tussen 13 en 16 uur vind je boven aan de Kluis tentjes met (…) Lees het hele bericht

sint-vincentius-krijgt-nu-al-voedsel

Sint-Vincentius krijgt nu al voedsel

De Warmste Maand in Heusden-Zolder, met de voedselinzameling voor Sint-Vincentius, moet nog van start gaan en nu leeft de problematiek al volop. Zo mocht Stefan Was al een koffer vol voedingsproducten in het Sint-Franciscuscollege gaan ophalen, en ook het ACV zorgde na zijn personeelsfeest in Ons Huis voor een flinke bijdrage. Ondertussen melden steeds meer organisaties zich om volgende maand mee te doen.

vrijdag-legt-burgemeester-borremans-de-eed-af

Vrijdag legt burgemeester Borremans de eed af

Het is dezer dagen druk bij de gouverneur van Limburg. Alle burgemeesters moeten daar passeren om de eed af te leggen. Tot vandaag hebben al 14 van de 42 burgemeesters die eed uitgesproken. Morgen komen er nog eens 8 aan bod. Vrijdagvoormiddag mag ook Mario Borremans zijn eed als burgemeester van Heusden-Zolder gaan hernieuwen.

wereldbeker-de-absolute-top-van-het-veldrijden

Wereldbeker: de absolute top van het veldrijden

Op Tweede Kerstdag wordt op en rond Circuit Zolder een manche van de Wereldbeker veldrijden betwist. Mensen stellen wel eens de vraag hoe het komt dat de tickets duurder zijn dan voor de veldritten van pakweg Zonhoven of Hasselt en waarom de jongeren vooraf niet op het parcours mogen. Wel, dat komt doordat het om een wereldcompetitie gaat, die strikt gereglementeerd is door de UCI, de internationale wielerunie. We begrijpen uiteraard (…) Lees het hele bericht

samana-bolderberg-hield-zijn-kerstfeest

Samana Bolderberg hield zijn kerstfeest

Zowat 50 leden waren op de uitnodiging van Samana Bolderberg ingegaan om samen kerst te komen vieren in de Witte Zaal. Na een korte bezinning en mooie kerstliederen uitgevoerd door het zangkoor, mocht iedereen aanschuiven voor een feestmaal. (foto Roger Convents)

feestmaand-win-oma-s-appeltaart

Feestmaand: win oma's appeltaart

Er breekt nu een tijd aan van kerststronken, nieuwjaarsharten, ... gebak met veel slagroom, crème-au-beurre, chocolade, ... Lekker voor de ene, veel te zoet voor de andere. Soms hebben mensen heimwee naar zo'n lekker ouderwetse appelvlaai. Wel, we hebben goed nieuws voor hen, want Johan van El Parachutero wil een echte oma's appeltaart bakken voor onze volgende winnaar. Die moet ons wel laten weten wie in 2018 in Heusden-Zolder deelnam aan de Dag van de Ambachten. Voor vrijdagmorgen 8 uur mailen naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

interreligieuze-vredeswake-op-5-januari

Interreligieuze vredeswake op 5 januari

Onder het motto 'Iedereen Thuis' organiseert de interreligieuze werkgroep van Heusden-Zolder ook nu weer een vredeswake op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar. Op zaterdag 5 januari om 19 uur is iedereen, van welke afkomst, gezindheid of overtuiging dan ook, welkom in de kerk van Zolder-Centrum. Daar worden teksten voorgelezen, bezinningsmomenten ingelast, wensen uitgewisseld en er wordt gemusiceerd en gezongen.

vandaag-gezien-2

Vandaag gezien

Sterren hebben een grote symboliek rond Kerstmis,maar ze zijn ook op de grond te zien, zoals dit exemplaar dat in de Merelstraat werd ontdekt: een aardster. Wanneer het bolvormige lichaam van de aardster wordt verstoord - door een dier, een gevallen blad of een regendruppel - verhoogt de druk binnenin zodat miljoenen sporen met hoge snelheid naar buiten wordt geslingerd. Wonderbaarlijk. (foto's Stefan Was)

inhaalwedstrijd-voetbal-zijn-vastgelegd

Inhaalwedstrijden voetbal zijn vastgelegd

Vorige zondag zijn verschillende voetbalwedstrijden afgelast door de sneeuw. Ondertussen zijn inhaaldata vastgelegd. FC Anadol ontvangt Standaard Elen op zondag 23 december om 14.30 u. KVV Heusden-Zolder speelt tegen Wijchmaal op woensdag 26 december om 14.30 u. SK Heusden 06 speelt op zondag 23 december om 14.30 u bij Sporting Grote Brogel. Dat laatste wordt zo door de bond gemeld, maar blijkbaar hebben beide ploegen nog geen overeenstemming bereikt over de speeldatum.

turkse-unie-deelt-soep-uit

Unie Turkse Verenigingen deelt soep uit

De Unie van Turkse Verenigingen stond deze voormiddag met een tentje op het Braderieplein. Het is ondertussen een traditie in deze tijd van het jaar dat de organisatie daar soep uitdeelt aan passanten. Ondertussen willen ze ook in dialoog gaan met voorbijgangers en bezoekers over actuele problemen, en zeker ook over armoede en solidariteit. De UTV wil iedereen aansporen om in deze tijd te delen met de behoeftigen; Daarom is ook Sint-Vincentius op de stand aanwezig, om ter plaatse te getuigen over de armoede en behoeften in Heusden-Zolder. (foto's Stefan Was)

appartement-onbewoonbaar-na-brand-in-inakker

Appartement onbewoonbaar na brand in Inakker

Het heeft vanochtend vroeg gebrand in een appartement aan de Inakker in Heusden-Zolder. Het vuur ontstond rond kwart voor twee in een appartement op de benedenverdieping. De oorzaak is nog onduidelijk maar de eigenaar werd gewekt door een ontploffing, die volgde op een brand in een andere kamer. Door de knal werd een raam naar buiten geduwd. De bewoner probeerde eerst nog zelf te blussen, maar dat lukte niet. Hij heeft dan zijn andere buren gewekt die allemaal tijdig buiten konden. Toen de (…) Lees het hele bericht

kerststal-van-zolder-klaar-voor-de-beelden

Kerststal van Zolder klaar voor de beelden

Ook in Zolder-Centrum wordt de kerststal klaargemaakt. Het is niet duidelijk of het herders of driekoningen zijn, in ieder geval vrijwilligers die ervoor zorgen dat de stal klaarstaat om vrijdagavond na de eucharistie tijdens een feestelijk moment de beelden hun plaats te geven. (foto Benny Mekers)

feestmaand-drankenmandje-de-winnaar-is

Feestmaand: drankenmandje ... de winnaar is ...

Er waren inderdaad 186 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Heusden-Zolder, 6 lijsten met telkens 31 namen. Niet alle inzenders hadden dat juist geteld, een meerderheid gelukkig wel. Niet iedereen kan trouwens tegenwoordig zeggen dat hij over een meerderheid beschikt ... Maar goed, het lot heeft Indra Schoofs aangeduid als winnaar van een mandje met drank en lekkers bij Dranken Bartels.

zdenek-stybar-extra-blikvanger-op-wb-veldrijden

Zdenek Stybar extra blikvanger op WB veldrijden

Op Tweede Kerstdag staat Heusden-Zolder weer volop in de sportieve belangstelling want dan strijkt de Wereldbeker veldrijden hier neer. Het wordt op en rond Circuit Zolder weer een topgebeurtenis waarbij de vraag is of iemand Mathieu Van der Poel ook maar een strobreed in de weg kan leggen. Of vindt Wout Van Aert zijn tweede adem nu alle perikelen rond zijn toekomst definitief van de baan zijn. Andere renners staan natuurlijk te trappelen om punten te sprokkelen voor de Wereldbeker. Ook een blikvanger wordt ongetwijfeld Zdenek Stybar. De drievoudige wereldkampioen komt testen hoe het staat met zijn conditie, hij sluit niet uit dat als dat meevalt hij van start gaat in het wereldkampioenschap. Het wordt weer een gevuld programma volgende woensdag. Om 10 uur starten de junioren, om 11u20 de beloften, om 13u30 de dames en om 15 uur de heren elite.

the-london-quartet-zingt-dit-weekend-in-heusden

The London Quartet zingt dit weekend in Heusden

Nu zaterdag en zondag kun je in de Sint-Willibrorduskerk in Heusden een bijzonder kerstconcert meemaken: A Christmas Festival. Niemand minder dan het befaamd London Quartet komt vanuit Groot-Brittannië afgezakt voor een verrassende kerstshow samen met het koor Exsultate. The London Quartet wordt beschouwd als één van de meest vooraanstaande vocale groepen uit het Verenigd Koninkrijk. De groep bestaat uit bariton Michael Steffan, tenor Christopher O'Gorman, sopraan Sarah-Ann (…) Lees het hele bericht

steenuil-is-vogel-van-het-jaar

Steenuil is vogel van het jaar

Bij de verkiezing van de vogel van het jaar georganiseerd door Vogelbescherming Vlaanderen heeft de steenuil het dit jaar met een ruime meerderheid gehaald. In het totaal brachten 4842 mensen hun stem uit, van wie 953 voor de steenuil. Op afstand werden de grote bonte specht tweede en de goudhaan derde. (foto Hugo Willockx)

ketnet-acteurs-verrassen-leerlingen

Ketnet-acteurs verrassen leerlingen

Vladimir, Wilko en Keelin…de acteurs van Ketnet-serie 'Nachtwacht' brachten een verrassingsbezoek de leerlingen van de Schans en de Luchtballon. Het was hun beloning voor hun inzet voor de Warmste Week. De acteurs, in een zwarte mantel verstopt en geketend met een slot, konden alleen bevrijd worden als de leerlingen een aantal opdrachten uitvoerden. En zo zagen ze tot hun enthousiasme de acteurs tevoorschijn komen. Toen was het uiteraard fototijd, de leerlingen kregen ook elk een herinnering. (meer foto's van Bahattin Koçak)

petrel-en-punteke-verdwijnen-uit-straatbeeld

Petrel en Punteke verdwijnen uit straatbeeld

Tegen een behoorlijk tempo krijgen de centra een ander uitzicht. Binnenkort worden drie panden aan de Koerselsebaan gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouw. Het gaat om het vroegere café Bonsai. veel meer bekend als De Petrel van destijds, de voormalige dagbladhandel ‘t Punteke en de woning op de hoek met de Kerkenblookstraat. In de plaats komen 7 appartementen en 2 handelsruimten. Ondertussen is aan de overkant van de weg residentie Kapellehof met tientallen appartementen en enkele (…) Lees het hele bericht

vrijdag-kerst-woutershof-in-zolder-centrum

Vrijdag Kerst@Woutershof in Zolder-Centrum

Nu vrijdag zet Zolder-Centrum de feestdagen in met Kerst[!]Woutershof, een mooiere locatie dan het historische Woutershof kun je inderdaad moeilijk bedenken voor een kersthappening. Het geheel is feeëriek aangekleed en op de binnenkoer staan tenten. Honger en dorst hoef je niet te lijden want in het aanbod zitten verse soep, Jägermeister, glühwein, cava, wijn, bier, warme choco, pannenkoeken, spek, ... en dat alles aan erg democratische prijzen. Voor deze organisatie hebben basketbalclub KBBC Zolder, G-Basket, De Verenigde Handelaars Zolder, dorpsraad Zolder, de Heemkundige Kring, de Blauwe Wijk en 't Weyerke de handen in elkaar geslagen. Het begint om 19 uur en duurt tot ergens laat op de avond.

luchtballon-en-schans-bakten-koekjes-voor-zorghuis

Luchtballon en Schans bakten koekjes voor Zorghuis

De Warmste Week is vandaag gestart maar de leerlingen van De Schans en De Luchtballon hebben hun bijdrage al geleverd. De carwash, waarover we vorige week al berichtten, heeft 550 euro opgebracht. En alsof dat nog niet volstaat hebben de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar samen met de leerkrachten van de levensbeschouwelijke vakken, meegedaan aan de Koekjesbak van Ketnet. In enkele dagen bakten ze ... 1751 koekjes. Goed voor een bedrag van 600 euro. Beide sommen worden overgemaakt aan het Zorghuis, waar kankerpatiënten terechtkunnen. (foto's Bahattin Koçak)

heusdense-kwb-wil-nog-meer-bruisen

Heusdense KWB wil nog meer bruisen

Heusden bruist! Wie de titel op bovenstaande foto ziet, zou meteen denken dat er een nieuwe krant op de markt is. Een gedrukte dan toch. En eigenlijk is dat ook zo, alleen is het een voorlopig eenmalige editie. KWB Heusden-Centrum verspreidt zijn nieuwe krantje om een groter publiek te tonen waar de organisatie tegenwoordig voor staat. De mannenvereniging van weleer is immers geëvolueerd naar een hedendaagse gezinsorganisatie met voor elk wat wils. We kennen de eetdagen, (…) Lees het hele bericht

genk-supporters-vulden-voorraden-st-vincentius-aan

Genk-supporters vulden voorraden St-Vincentius aan

De vrijwilligers van Sint-Vincentius kunnen alweer even door met de bevoorrading van minderbedeelden. Zoals eerder gemeld, kampen zij - net als alle zusterorganisaties - met voedseltekorten. Daarom wordt in Heusden-Zolder in januari 'De Warmste Maand' georganiseerd met medewerking van heel wat verenigingen, scholen, winkelketens, ... Ondertussen was Sint-Vincentius ook bij de inzameling bij de voorbije drie thuismatchen van Racing Genk. De supporters zijn daar massaal ingegaan op de oproep. Zo heeft Sint-Vincentius 160 pakken rijst, 120 pakjes suiker en 220 liter (choco) melk mee naar Heusden-Zolder kunnen brengen. (foto Stefan Was)

liga-ploegen-doen-het-niet-goed

Liga-ploegen doen het niet goed

In de Vlaamse liga van het petanque doen de ploegen van Heusden-Zolder het niet goed, ze verloren beide. Olympia ging in Lier kopje onder met 7-2 en Boekt moest thuis tegen Chapoo een 4-5 incasseren. De andere uitslagen: 1ste provinciale Interlommel A - Olympia A: 7-2, Horizon A - De Berk A: 3-6, 2de provinciale De Berk B - Genenbos D: 4-5, De Berk C - Fenix A: 2-7, Kelchteren B - Boekt C: 5-4 en Olympia C - Hasselt A: 5-4.

transferium-wordt-volgende-maand-aanbesteed

Transferium wordt volgende maand aanbesteed

Volgende maand worden de werken aanbesteed voor de aanleg van het transferium bij het station van Heusden. Er wordt al meer dan 10 jaar gesproken over zo'n transferium, maar nu is de omgevingsvergunning afgeleverd. Alle vervoersmodi worden daar samengebracht: bus, trein, auto's, fietsers en voetgangers. Het is de bedoeling dat de bussen van de Lijn (vanuit Heusden-Centrum bekeken) op de Koerselsebaan vlak voor de spoorweg links indraaien, achter de (…) Lees het hele bericht

feestmaand-win-een-korfje-drank-en-lekkers

Feestmaand: win een korfje drank en lekkers

Niks zo leuk in de aanloop naar de feestdagen als een mandje met drank en ander lekkers, we geven er zo eentje weg van Dranken Bartels. Daar moet je wel een beetje voor cijferen. Hoeveel kandidaten stonden er op 14 oktober in het totaal op de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezing in Heusden-Zolder. Mail je antwoord voor woensdag 8 uur naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

het-weer-hoge-maxima-4

Het weer: hoge maxima

Het gaat vlug op de weerkaarten, heel vlug. Storingen en depressies volgen elkaar in sneltreintempo op en brengen erg wisselvallig weer in onze streken. Nauwelijks heeft de ene storing onze streken verlaten of de volgende meldt zich al aan. Tussendoor zijn er wel droge perioden en is er soms wat zon. De meeste regen lijkt evenwel tijdens de nachten te vallen. Een constante zijn de temperaturen voor de volgende dagen, deze blijven aanhoudend hoog voor de tijd van het jaar.
Vandaag verlaat (…) Lees het hele bericht

kwb-bolderberg-trok-de-natuur-in

KWB Bolderberg trok de natuur in

Er wordt dezer dagen blijkbaar nogal wat gewandeld, want ook de KWB van Bolderberg trok de natuur in. Om te genieten van de winterse stilte die daar momenteel heerst. (foto's Jan Leijskens)

wandelpeters-en-meters-gingen-zelf-op-wandel

Wandelpeters en -meters gingen zelf op wandel

In een winters decor maakten de wandelmeters en -peters van Heusden-Zolder een korte wandeling gevolgd door een ontbijt. Dat is verdiend want al 12 jaar controleren deze vrijwilligers de wandelpaden iedere maand.

feestmaand-steenkoolgrill-de-winnaar-is

Feestmaand: steenkoolgrill, de winnaar is ...

De meeste lezers wisten dat het koningspaar over het 'routeke' fietste op tweewielers die ze destijds bij hun blijde intrede kregen van het provinciebestuur, dus niet van Ridley zoals vele anderen verwarden met het bezoek dat ze eerder die dag brachten. Anna Clijsters is door het lot aangeduid als winnares van een steenkoolgrill bij Den Lavaar. Smakelijk.

gelijkspel-voor-bolderberg-fc

Gelijkspel voor Bolderberg FC

Bolderberg FC was de enige ploeg uit Heusden-Zolder die vandaag gespeeld heeft. Het werd thuis 1-1 tegen Hoeselt VV A. (foto Yves Maex)

cvo-laat-weer-60-cursisten-op-arbeidsmarkt-los

CVO laat weer 60 cursisten op arbeidsmarkt los

CVO De Verdieping heeft de getuigschriften uitgereikt aan meer dan 60 afgestudeerde cursisten van de arbeidsmarktgerichte dagopleidingen. Het gaat om opleidingen die door de arbeidsmarkt gevraagd en moeilijk ingevuld raken. Meer concreet volgden de studenten opleidingen voor grafisch vormgever, webdesigner – front-end developer, fotograaf, computer- en netwerktechnicus, administratief-commercieel bediende, medisch-administratief bediende, elektricien – residentieel elektrotechnisch installateur, hovenier – tuinaanleg en -onderhoud, schilder-behanger. Het gaat allemaal om korte, intensieve opleidingen met werkplekleren en een bedrijfsstage.

de-bloemelingen-inspireert-voor-onder-de-kerstboom

De Bloemelingen inspireert voor onder de kerstboom

In woonzorgcentrum De Bloemelingen kon je deze namiddag heel wat inspiratie opdoen voor onder de kerstboom. Verschillende standhouders boden daar op de kerstmarkt producten, zelfgemaakte decoraties, toiletartikelen en andere mogelijke geschenken aan. Ook enkele organisaties voor het goede doel waren er neergestreken zoals de inktvisjes voor couveusekindjes. Uiteraard was ook de kerstman present om de aanwezigen met een attentie te verrassen.

nieuwe-stormloop-op-tickets-voor-de-revue

Nieuwe stormloop op tickets voor de revue

Ook na de viering van het gouden jubileum is de hype rond 't Heusdens Volksteater nog niet gaan liggen. Dat bleek uit de stormloop vandaag tijdens de kersthappening in 't Kuipershof waar de voorverkoop gelanceerd werd. Al snel bleek een aantal avonden uitverkocht. 'V.K. Dadêst' zal tussen 25 januari en 17 februari weer over de tongen gaan in Heusden.

ook-anadolterrein-is-onbespeelbaar

Ook Anadolterrein is onbespeelbaar

En ook op Anadol moesten de spelers niet uit de kleedkamer komen, het terrein aan de Valentinusstraat was volgens de scheidsrechter onvoldoende bespeelbaar. Die van Standaard Elen mochten terugkeren naar het Maasland.

ook-kvv-speelt-niet

Ook KVV speelt niet

Ook langs De Nieuwe Dijk wordt vandaag niet gevoetbald. De wedstrijd tussen leider KVV Heusden-Zolder en Wijchmaal is afgelast door de sneeuwval.

match-van-sk-heusden-06-afgelast

Match van SK Heusden 06 afgelast

In de vierde provinciale A van het voetbal is de wedstrijd tussen Sporting Grote Brogel en SK Heusden 06. De scheidsrechter oordeelde dat het veld onbespeelbaar was.

makkelijke-zege-voor-heusden-a-1

Makkelijke zege voor Heusden A

In de tweede provinciale van het basketbal maakte Heusden A er een walk-over van tegen Bacma Maaseik A: 95-63. In 3A verloor Zolder B met 71-48 bij Alfa 2000 Achel terwijl Heusden B Helchteren 2020 A klopte met 67-65. In 4A won Zolder D bij Alfa 2000 Achel Z met 68-70 en Heusden C versloeg Croonen Lommel D met 55-40.

zolder-lijdt-nipte-nederlaag

Zolder lijdt nipte nederlaag

In de tweede landelijke van het basketbal verliep de streekderby tussen KBBC Zolder A en Hasselt B bijzonder spannend. Helaas voor de thuisploeg moest ze uiteindelijk het onderspit delven met klein verschil: 69-71 en zo geraakt Zolder achteraan maar niet weg.

weer-thuisverlies-voor-vck

Weer thuisverlies voor VCK

Een nieuwe speeldag, een nieuwe nederlaag voor volleybalclub VCK Bolderberg in de tweede divisie. Een kurkdroge 0-3 thuis tegen BVMV Beerse met als setstanden 22-25, 13-25 en 19-25.

springplank-op-wandel-voor-mfl

Springplank op wandel voor MFL

De oudervereniging van De Springplank in Eversel organiseerde gisteren haar 3de kerstwandeling voor Music for Life. Het goede doel is dit jaar ‘School zonder pesten’. Het was niet zomaar een wandeling, onderweg hing een rebus in het bos, kleuters verzamelden puzzelstukjes voor een wedstrijd, er wachtten opdrachten en aan de manège dampte de soep. Op de speelplaats stond een kerstmarkt waar de kinderen vriendschapsbandjes konden maken. De kerstboom was (…) Lees het hele bericht

sneeuwpret-in-eversel

Sneeuwpret in Eversel

Sommigen verfoeien de sneeuw, anderen maken er gewoon een pretje van. Zoals de familie Coels in Eversel bijvoorbeeld. Die maakten maar meteen een sneeuwman van 2,20 meter met nog wat kleintjes errond. (foto's Rita Vanhove)

koopzondagen-zijn-gestart

Koopzondagen zijn gestart

In winkelcentrum Cité zijn de koopzondagen voor eindejaar alvast van start gegaan. Voorzitter Ronny Oyen geeft het voorbeeld.

veel-ambiance-op-de-winterhappening-boekt

Veel ambiance op de Winterhappening Boekt

Zowat heel Boekt leek zaterdagavond afgezakt naar de Ubbelvelden waar het erg druk was voor de Winterhappening 2018. Er was dan ook volop ambiance, zang van een kinderkoor, van Domique Akoestisch en coverband Nerveus, leuke kraampjes en spelletjes, ... en ondanks de koude werd de dorst preventief gelest. (meer foto's van Ann Jordens)

gezellige-kersthappening-in-bolderberg-2

Gezellige kersthappening in Bolderberg

De fakkels zorgden zaterdagavond voor heel wat vuur en licht in de aanloop naar de kersthappening van Bolderberg, maar de koude konden ze niet verdrijven. De happening zelf was gezellig,maar eerder aan de rustige kant. (meer foto's van Ann Jordens)

en-toen-zag-alles-wit

En toen zag alles wit

Volgens de weermodellen krijgen we geen witte Kerstmis. Maar in de nacht van zaterdag op zondag hebben we dan toch alvast een witte pre-Kerstmis gekregen. Al gauw laag er een laagje van meer dan een centimeter en werd het trouwens gevaarlijk op de weg.

dj-s-brengen-stukje-belpopgeschiedenis

DJ's brengen stukje belpopgeschiedenis

Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing brachten zaterdagavond hun show 'Belpop Bonanza Quattro' in Muze. Dat is een nieuw programma met veel muziek en verrassende verhalen uit de vaderlandse muziekgeschiedenis. (foto Lenscollectief)

een-drukke-dag-voor-de-brandweer

Een drukke dag voor de brandweer

Het is vandaag een drukke dag voor de brandweer. Vanochtend was er de brand in de Astridlaan. Die heeft enkele uren in beslag genomen. Na de middag moest de brandweer dan nog eens op dezelfde plaats bijstand verlenen voor het gerechtelijk onderzoek. Vanavond was het dan opnieuw alarm voor een schouwbrand in de Molemstraat in Lummen. Terwijl ze daar nog aan de slag waren, ontstond brand in een appartement aan het Schuttershof in Zolder. Meteen snelde een ploeg daar naartoe. Een buurman had het vuur ondertussen met een tuinslang gedoofd. De brandweer kon zich beperken tot het verluchten van het gebouw.

winst-voor-wieze-boys-a-en-rp-products-1

Winst voor Wieze Boys A en RP Products

Opnieuw een uitstekende speeldag voor onze twee clubs in de eerste afdeling van het bedrijfsvoetbal. VK Wieze Boys A won met 1-3 bij FC Tamara. Ook winst voor RP Products: 1-4 bij OH Bergmans. In tweede afdeling moest Wieze Boys B vandaag tevreden zijn met een 1-1 thuis tegen Tuinwijk VV.

van-cafebaas-tot-ambassadeur-en-gouverneur

Van cafébaas tot ambassadeur en gouverneur

Biermerken hanteren tegenwoordig strenge normen voor cafébazen die hun producten tappen of schenken. Ze willen immers dat dit in de beste omstandigheden gebeurt. Zo kregen Steve en Hilde Gaethofs van De Kring de recensenten van Orval over de vloer. Dat heeft hen goede punten opgeleverd en ze mogen zich voortaan ambassader van Orval noemen. In 2013 werden ze al ambassadeur van Paix Dieu en in 2015 gouverneur van La Trappe.(foto Frans Morawski)

feestmaand-win-een-steenkoolgrill-1

Feestmaand: win een steenkoolgrill

Vandaag geven we nog eens een steenkoolgrill in Den Lavaar weg. Op 24 mei bezochten de koning en koningin Heusden-Zolder. Ze maakten er een fietstochtje over het fietsroutenetwerk. Hun fietsen waren al enkele jaren oud. Van wie hadden ze die gekregen. Antwoord voor zondagavond 18 uur op internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

neos-hield-vast-zijn-kerstfeest

Neos hield alvast zijn kerstfeest

Neos Heusden-Zolder hield zijn kerstfeest. 't Was een gezellige bedoening met gastronomische hoogstandjes. De leden mochten elkaar zonder schroom een zalig kerstfeest toewensen. René Bielen toonde enkele prachtige kerststukken uit zijn verzameling. De aanwezigen zongen samen enkele bekende kerstliederen. (foto's Trudo Groffi)

ook-de-kerststal-van-bolderberg-staat-er

Ook de kerststal van Bolderberg staat er

Ook in Bolderberg stroopten de vrijwilligers de mouwen op - figuurlijk dan toch bij deze koude - om samen de kerststal te bouwen en in te richten. Na wat pas- en timmerwerk staat de stal nu in volle glorie te pronken aan de Sint-Jobkerk. (foto's Roger Convents)

onderzoek-naar-verdachte-brand-in-boekt

Onderzoek naar verdachte brand in Boekt

Politie en gerecht onderzoeken een verdachte brand die vanmorgen gewoed heeft in een huis aan de Astridlaan in Boekt. Omstreeks 8 uur zag een voorbijganger rook uit de woning komen, de vensters waren al zwartgeblakerd. Hij probeerde de bewoners te verwittigen, maar die bleken niet thuis. De brandweer was snel ter plaatse en ging het vuur te lijf. Het was vooral een smeulend vuur, met veel rook. Nadien zijn braaksporen aan de achterkant van de woning aangetroffen en ook binnen zou alles overhoop zijn gehaald door een inbreker. Het huis is voorlopig onbewoonbaar. Het parket stuurde een branddeskundige ter plaatse voor nader onderzoek, ook het gerechtelijk laboratorium kwam de woning onderzoeken. Er is sprake van een tweetal brandhaarden. UPDATE Het gerechtelijk laboratorium is tot laat in de namiddag met het onderzoek bezig geweest. Ondertussen is al lang duidelijk dat het om brandstichting gaat.

plaatsing-paal-doet-verkeer-omrijden

Plaatsing paal doet verkeer omrijden

De plaatsing van een nieuwe paal midden op de rotonde aan de kerk van Heusden heeft al heel de voormiddag een behoorlijke impact op het verkeer. Een vrachtwagen staat voor de werkzaamheden op de rotonde, die voor een kwart is afgesloten. Daardoor wordt het verkeer richting Suska omgeleid door de Kerkenblookstraat, waar het aanschuiven is. In de andere richting kan het verkeer wel door. De politie houdt ter plaatse een oogje in het zeil.

action-heeft-zijn-deuren-geopend

Action heeft zijn deuren geopend

Met de opening van de Action is vandaag de afwerking van de eerste fase van het project Muitenberg tussen Brugstraat, Koolmijnlaan en Schansstraat ingeluid. De afgelopen weken is het personeel in dienst genomen en opgeleid. De volgende opening is die van fitness center Basis Fit, boven de Action, die ook zo goed als klaar is. Ook de omgeving met wegen en parkings is daar grotendeels afgewerkt. De komende periode wordt de volgende fase ingezet met onder meer een nieuwe winkel voor speelgoedketen Toychamp en warenhuis Lidl.

het-weer-gevoelig-zachter-2

Het weer: gevoelig zachter

Met een strakke zuidwestelijke luchtstroming wordt zachte maritieme lucht over onze streken aangevoerd en komt er een einde aan de koude prik van de afgelopen dagen. Atlantische storingen doen de volgende dagen geregeld onze regio aan, waarbij de neerslagkansen relatief hoog liggen. Het worden echter geen verregende dagen, er zijn immers ook langere droge perioden, maar wolken domineren wel vaak het weerbeeld. Eerst moeten we echter nog een winterse avond verwerken!
Vandaag maken (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-359
winst-voor-il-tartufo-9

Winst voor Il Tartufo

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal ging Il Tartufo Heusden met 3-6 winnen bij Genea 80 Lummen.

ll-si-kan-weer-winnen

LL SI kan weer winnen

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft Futsal LL SI Heusden-Zolder met 11-7 gewonnen van ZVK Meeuwen. De beloften wonnen met 6-3.

hartverwarmende-sfeer-bij-t-weyerke

Hartverwarmende sfeer bij 't Weyerke

Magic for Life, de kerstmarkt van 't Weyerke, was vandaag een schot in de roos. Het was koud, maar dat weer hoort bij een kerstmarkt, toch? Er kwam in ieder geval veel volk op af. En de bezoekers flaneerden langs een uit de kluiten gewassen kerstmarkt, een stuk groter dan vorig jaar. Gezellig en sfeervol, met vuurtjes, hapjes en drankjes waaraan ze zich konden opwarmen, maar vooral een hartverwarmende sfeer. Niet alleen 't Weyerke met zijn verschillende huizen baatte (…) Lees het hele bericht

sfeervolle-kerstmarkt-in-hof-ter-bloemen

Sfeervolle kerstmarkt in Hof ter Bloemen

Hof Ter Bloemen was vandaag in kerstsfeer gehuld, want daar had de kerstmarkt plaats. Standjes met cadeautjes, al dan niet zelf gemaakt, hapjes en dranken en dat alles natuurlijk in een sfeervol decor en met aangepaste muziek. (meer fotos van Julien Maebe)

morgen-kersthappening-in-bolderberg

Morgen kersthappening in Bolderberg

De handelaars van Bolderberg organiseren morgen weer de BHV Winterhappening. Om 17u30 wordt verzamelen geblazen op het plein van Bovy om van daaruit met een fakkeltocht te vertrekken. Die eindigt op het Castillo-pleintje, waar heel wat kraampjes met geschenken, eten en drinken staan opgesteld. Er staan uiteraard vuurkorven, alles is sfeervol aangekleed. De kerstman heeft beloofd zijn best te doen om langs te komen als hij een gaatje vindt in zijn agenda. Heel het gebeuren duurt tot ongeveer 23u30.

afscheid-van-de-politiek-robin-stroobants

Afscheid van de politiek: Robin Stroobants

Met Robin Stroobants verdwijnt één van de jongere gemeenteraadsleden van het toneel, iemand met veel kennis van ICT ook. Maar hij verkoos zelf niet op te komen bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen.

Robin Stroobants begon deze legislatuur als schepen van openbare werken, sport, brandweer, IT, verkeer en mobiliteit. Maar toen ontstond het conflict binnen de N-VA. Burgemeester Borremans en schepen Schops verlieten de partij, de N-VA werd (…) Lees het hele bericht

zondag-18de-kersthappening-van-hvt

Zondag 18de kersthappening van HVT

Nu zondag houdt 't Heusdens Volksteater zijn jaarlijkse kersthappening, voor de 18de keer al. De deuren van 't Kuipershof zwaaien open om 13 uur, tussen 14 uur en 18u30 kun je er terecht voor kaarten in voorverkoop voor de revue 2019 'V.K. Dadêst'. De voorstellingen daarvoor hebben plaats op 25 en 26 januari, op 1, 2, 6, 8, 9, 10, 12, 15, 16 en 17 februari, eveneens in 't Kuipershof. De kersthappening speelt zich af in een sfeervol decor en je kunt er drinken en eten aan democratische prijzen.

94-ritten-vallen-weg-door-staking

94 ritten vallen weg door staking

Ook De Lijn wordt getroffen door de stakingsacties. In Limburg zijn 2 op de 3 chauffeurs uitgereden maar heel wat ritten vallen weg, ook op de streeklijnen. Voor Heusden-Zolder gaat het voorlopig om 19 ritten van lijn 22, 22 ritten van lijn 23, 15 ritten van lijn 51 , 31 van lijn 52 en 7 van lijn 92. Best eerst checken bij De Lijn dus als je de bus vandaag wil nemen. Bij het treinverkeer lijkt er geen hinder te zijn.

chaos-door-vakbondsblokkade-op-industrieterrein

Chaos door vakbondsblokkade op industrieterrein

De acties van de vakbonden tegen het regeringsbeleid zorgen voor een chaotische toestand op en rond het industrieterrein Zolder-Lummen. Er was afgesproken dat ze filterblokkades zouden opzetten waarbij passanten druppelsgewijs zouden worden doorgelaten. Maar door de verkeerstoestroom raakte de situatie zo goed als helemaal geblokkeerd in de omgeving. Onder meer het kruispunt Dellestraat, Westlaan, Rekhoven is daardoor al een hele tijd geblokkeerd, ook al werden auto's mondjesmaat doorgelaten. (…) Lees het hele bericht

rimo-limburg-vierde-25ste-verjaardag

RIMO-Limburg vierde 25ste verjaardag

RIMO Limburg, dat gevestigd is op het Marktplein in Heusden-Zolder, vierde vanavond aan de UHasselt zijn 25ste verjaardag. Al een kwarteeuw werkt RIMO met mensen in maatschappelijk kwetsbare posities, om hen toegang te geven tot sociale grondrechten en en om de leefbaarheid van buurten te verbeteren. Directeur Liesbeth Geybels is tevreden over de afgelopen 25 jaar. "Als organisatie zijn we gegroeid van 2 tot 50 medewerkers. We zijn actief met (…) Lees het hele bericht

doorprikt-de-laatste-show

DOORPRIKT: De laatste show

Het doek is gevallen over de legislatuur 2013-2018, die staat nu al in de annalen genoteerd als de meest woelige uit de geschiedenis van Heusden-Zolder. Echt niet voor herhaling en al zeker niet voor overtreffing vatbaar. Het spektakel voor en achter de schermen was vaak van een weinig verheven niveau. Het heeft ongetwijfeld de anti-politieke gevoelens bij de bevolking extra gevoed, net als het schouwtoneel dat de federale regering de jongste weken opvoert. 

Het mag bijna een (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-politiek-bruno-buyse

Afscheid van de politiek: Bruno Buyse

Bruno Buyse was de afgelopen jaren ongetwijfeld tegelijk het meest sprekende én besproken raadslid. Hij debuteerde in de gemeenteraad van Heusden-Zolder op 1 januari 2013 voor de N-VA maar had exact 30 jaar eerder al hetzelfde gedaan in de gemeenteraad van Leuven voor het toenmalige Agalev.

Van de 60 gemeenteraden de afgelopen legislatuur heeft hij er één gemist. Hij was eerste schepen van verandering, grondgebiedszaken ( ruimtelijke ordening , publieke (…) Lees het hele bericht

kerststal-als-laatste-wapenfeit

Kerststal als laatste wapenfeit

Simonne Janssens-Vanoppen (N-VA) vroeg waarom de kerststal in Heusden op een parkeerplaats voor gehandicapten staat. Er is een alternatieve plaats gecreëerd en die is volgens GATAB ontoegankelijk. Dus vroeg ze of er geen andere plaats mogelijk was. Bruno Buyse suggereerde dat het parkeerbord anders moet geplaatst worden, want dat foutparkeerders de oorzaak zijn dat de alternatieve plaats te smal is. Schepen Lode Schops, die erop wees dat deze plaats de jongste jaren altijd gereserveerd wordt, (…) Lees het hele bericht

uitbater-muzecafe-blijft-zeker-tot-2020

Uitbater Muzecafé blijft tot einde Muze

Bij de beslissing over de verlenging van de uitbating van het Muzecafé en de conciërgewoning op zijn huidige locatie met drie maanden, tot het nieuwe cultuurcentrum opent, werd gevraagd hoe het zit met de uitbating in het nieuwe café. De concessie zal worden opengesteld volgens schepen Marleen Hoydonckx. Maar tegelijk laat ze weten dat er nog geen definitieve timing op de opening van het nieuwe cultuurcentrm kan geplakt worden. Alles loopt wel goed, maar er zit vertraging op een aantal onderdelen. Eerst zullen enkele  try-outs gehouden worden, en in functie van de ervaringen zullen dan knopen worden doorgehakt. Mijnkracht zal alleszins plaatsvinden op de site. Maar een volledige verhuizing is volgens de schepen maar aan de orde indien alles veilig en in de beste omstandigheden kan verlopen.

de-laatste-gemeenteraad-voor-16-raadsleden

De laatste gemeenteraad voor 16 raadsleden

Met de laatste gemeenteraad van het jaar en van deze legislatuur, valt niet alleen het politieke doek voor de ex-burgemeesters en -schepenen die we deze week opvoeren: Peter Tielens, Elke Gijbels, Marc Swevers, Tony Beerten, Marie-Josée Maris-Vanluyd, Albert Palmers, Jeanne Prikken, Sonja Claes, Bruno Buyse, Selahattin Özer en Robin Stroobants. Ook verschillende gemeenteraadsleden zullen er in januari niet meer bij zijn, wat niet wil zeggen dat ze hetzij deze legislatuur als opvolger, hetzij over 6 jaar weer wel present zullen zijn. Het gaat om Joris Van Ende (onafh), Ria Feyen (N-VA), Sole Garcia (SP.A), Martine Vrancken (SP.A), Rita Vanhove (CD&V) en Cindy Ceyssens  (CD&V). Elke Gijbels was er niet voor haar zwanenzang.

morgen-magic-for-life-op-t-weyerke

Morgen Magic for Life op 't Weyerke

't Weyeke kan zoals ieder jaar rekenen op een aantal activiteiten in de Warmste Week. Zo is er zaterdag 'Country for Life' in de Vierseleer in Viversel. Volgende week is er de Warmste Break, iedere avond in het CVO waarbij de pauze wordt opgeluisterd door optredens. Een deel van de opbrengst gaat naar Huize Terlaemen van 't Weyerke, de leefgroepwerking voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Maar het hoogtepunt voor 't (…) Lees het hele bericht

de-administratieve-mallemolen-bij-een-overlijden

De administratieve mallemolen bij een overlijden

Wanneer een familie met een overlijden geconfronteerd wordt, heeft ze buiten het immense verdriet ook nog heel wat 'paperassen' te verwerken. Gelukkig staan ze er niet alleen voor en neemt de sociale dienst van het OCMW automatisch contact op met de betrokkenen. En dat niet alleen om morele steun te bieden maar ook om alle administratieve regelingen te overlopen. Wat dat zoal inhoudt, konden de deelnemers aan KWB-Overdag vandaag vernemen van Veerle Philips van het OCMW. Zij gaf meer uitleg over pensioen, verzekeringen, en bankgegevens. (foto Ludo Deleux)

luchtballon-houdt-warmste-carwash-voor-zorghuis

Luchtballon houdt Warmste Carwash voor Zorghuis

Het is meer dan behoorlijk koud vandaag maar de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van GO! De Luchtballon lijken daar geen last van te hebben. Zij organiseerden immers de Warmste Carwash ten voordele van Zorghuis Limburg, ook weer een actie in het teken van de Warmste Week. Samen met hun meesters en leerkrachten levensbeschouwing staken ze letterlijk de handen uit de mouwen om de auto's van ouders, grootouders en sympathisanten weer te laten blinken. En de mensen van 't Zorghuis zullen ook blinken wanneer ze de opbrengst krijgen. (foto's Marina Poelmans)

afscheid-van-de-politiek-peter-tielens

Afscheid van de politiek: Peter Tielens

Met Peter Tielens verdwijnt nog een ervaren pion uit de gemeenteraad. Daar zat hij in sinds 2000. "Ik ben gestart met VLD en na het uit elkaar vallen ervan, bij NHZ terechtgekomen." 

12 jaar zat Peter Tielens in de oppositie. De afgelopen zes jaar nam hij deel aan het beleid waar hij schepen van financiën en sport was. Hij heeft één gemeenteraad gemist en vermoedt dat daardoor de teller op 198 (…) Lees het hele bericht

feestmaand-gadgetspakket-en-de-winnaar-is

Feestmaand: gadgetspakket ... en de winnaar is ...

Zowat iedereen wist dat het Duitse kampioenschap DTM volgend jaar weer terugkeert naar Circuit Zolder. Dat betekent dus een grote stapel juiste antwoorden, maar het is Bea Baranska die met het pakket gadgets van Auva aan de haal gaat. Wees gerust, er komen nog veel winstkansen.

heel-wat-schade-door-crash-in-berentuin

Heel wat schade door crash in Berentuin

Afgelopen nacht is een auto met hoge snelheid ingereden op tuin van het Berenhuis aan de Koerselsebaan. De schade is groot. De medewerkers, die op het punt staan om met vakantie te vertrekken, ruimen in ijltempo het puin. Amper een week geleden reed een andere auto de stoeppaaltjes aan de overzijde van de tuin, om.

morgen-onder-meer-hinder-bij-de-lijn

Morgen onder meer hinder bij De Lijn

Morgen is er een nationale actiedag van de vakbonden. Die zijn misnoegd over de pensioenmaatregelen van de regering, het mislukt overleg over de zware beroepen en de afnemende koopkracht. Daarnaast nemen de vakbonden ook de werkgevers onder vuur omdat ze vooral hen verantwoordelijk achten voor het uitblijven van een akkoord over de zware beroepen. De staking zal zich onder meer afspelen in grote bedrijven. Bij De Lijn verwachten ze dat heel wat bussen niet zullen uitrijden. Het treinvervoer zou zo goed als normaal verlopen.

jarige-chiro-berkenbos-klaar-voor-druk-feestjaar

Jarige Chiro Berkenbos klaar voor druk feestjaar

Chiro Berkenbos viert volgend jaar zijn 75ste verjaardag. Een aantal actviteiten steken de troepen van groepsleiders Dries Ulenaers en Amber Vanhove voor de gelegenheid in een ander, grootser jasje om meer mensen te betrekken in het feestjaar. Daarnaast wordt een aantal nieuwe activiteiten toegevoegd: voor de leden en oudleiding bijvoorbeeld.

Het feestjaar start op zaterdag 2 februari in ZLDR Luchtfabriek met een grote (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-politiek-jeanne-prikken

Afscheid van de politiek: Jeanne Prikken

Jeanne Prikken was nog iemand die deel uitmaakte van de NHZ- of Nieuw-fractie . Op 1 januari 2013 kwam ze in de gemeenteraad, ze maakte één legislatuur vol en komt dus aan meer dan 60 gemeenteraadsvergaderingen, zonder de commissies te tellen uiteraard.

Gedurende de eerste drie jaar van deze periode was Jeanne Prikken schepen van toerisme en lokale economie. Daarna moest ze de fakkel doorgeven aan de socialist Nico Geeraerts.

Op welke realisaties (…) Lees het hele bericht

website-van-de-gemeente-kan-voorlezen

Website van de gemeente kan voorlezen

De website van de gemeente is sinds kort uitgerust met de applicatie ReadSpeaker. Daarmee kunnen alle teksten op de site met een druk op de knop worden voorgelezen door een computerstem. Handig voor blinden, slechtzienden of mensen met leesmoeilijkheden. Het bedrijf achter ReadSpeaker werkt al jaren aan het toegankelijk maken van het internet voor mensen met een leeshandicap.

rare-snuiters-fotograferen-huizen-en-auto-s

'Rare snuiters fotograferen huizen en auto's'

Inwoners van de Singelstraat belden gisteren de politie omdat in hun straat 3 personen zich verdacht gedroegen. Ze namen foto's van de huizen en de auto's. Gelijkaardige gebeurtenissen in andere gemeenten en de inbraken van afgelopen zaterdag in de Rodenbachstraat, maakten de bewoners ongerust. Overigens is zaterdag de auto-inbreker in Zolder al snel opgepakt. Het was iemand uit de buurt die nogal wat sporen had achtergelaten.

samana-boekt-blaast-35-kaarsjes-uit

Samana Boekt blaast 35 kaarsjes uit

Het bestuur van Samana Boekt organiseerde een kerstfeestje. Dat was meteen ook een gelegenheid om - in aanwezigheid van 50 Samana-leden - de 35ste verjaardag te vieren. De oprichters Jef en Lisa, Lies en Lucien werden gehuldigd met een attentie. (foto Lode Beylemans)

samana-eversel-vierde-zijn-kerstfeest

Samana Eversel vierde zijn kerstfeest

Samana Eversel vierde zijn kerstfeest met een 65-tal aanwezigen. Eerst werd een maaltijd geserveerd, daarna volgde een kerstviering met zangkoor en een kersttoneel van Femma Eversel. Iedereen ging naar huis een attentie.Wie er niet was, mag één dezer dagen een bezoekje verwachten. (foto Paul Grauls)

de-brutale-bek-van-alex-agnew-valt-in-de-smaak

De brutale bek van Alex Agnew valt in de smaak

De Wintervertellingen van TVL, waarvoor Heusden-Zolder vanavond de spits mocht afbijten, waren meteen een schot in de roos. Ondanks de bittere koude liep het Marktplein helemaal vol met vele honderden comedy-liefhebbers die eerst door Rudi Moesen werden verwelkomd. De eerste 150 hadden geluk en mochten een fleecedekentje in ontvangst nemen. Maar ook de meeste anderen hadden samen met hun zeteltje ook een deken meegebracht en dat was (…) Lees het hele bericht

sporters-verzamelden-ruim-1900-voor-droomboom

Sporters verzamelden ruim € 1900 voor Droomboom

Niets dan lachende gezichten vanavond bij vzw De Droomboom. Een delegatie van 'Rackets and bats for life' kwam er immers een cheque van meer dan 1.900 euro overhandigen. Het is de opbrengst van het gelijknamige evenement dat Hebad, TC Heusden en tafeltennisclub Heusden in oktober organiseerden, als één van de vroegste activiteiten voor de Warmste Week. Iedereen kon toen in en doorschuifrol de drie racket- en batsporten komen spelen in Olympia. Met de opbrengst kan De Droomboom zijn werking met een brede activiteitenwaaier voor kinderen verder uitbouwen. (foto Marina Poelmans)

tropisch-fruit-bij-vriestemperaturen

Tropisch fruit bij vriestemperaturen

Massa's ananassen bij vriestemperaturen. Zoiets vind je alleen op de multiculturele markt van Heusden-Zolder, zoals dat vandaag ook weer het geval was. Die koude schrikte trouwens de meeste marktkramers en bezoekers niet af. Op Tweede Kerstdag wordt er nog een stevige lap op gegeven om het jaar af te sluiten. Hou ondertussen best de facebookpagina in de gaten, de 3.000ste bezoeker is in zicht en die zal getrakteerd worden op een bon van 3.000 ... eurocentjes om te degusteren in Den Lavaar.

sfeervolle-kerstmarkt-in-bocasa

Sfeervolle kerstmarkt in BoCasa

In Woonzorgcentrum BoCasa in Bolderberg had deze namiddag de kerstmarkt plaats. Het was een sfeervol gebeuren met allerlei kraampjes en waar iedereen ook aan eten en drinken kon geraken. Zowel de bewoners als bezoekers beleefden een gezellige namiddag. (foto's Roger Convents)

afscheid-van-de-politiek-marc-swevers

Afscheid van de politiek: Marc Swevers

Voor Marc Swevers, de huidige voorzitter van de gemeenteraad, is het morgen zijn laatste zitting. Al is dat in zijn geval misschien eerder voorlopig, want hij sluit het politieke hoofdstuk nog niet af.

Na de verkiezingen van 2000 debuteerde Marc Swevers in de gemeenteraad als één van liberale verkozenen. Hij heeft er dus 3 legislaturen met ongever 180 gemeenteraden opzitten. Tussen 2007 en 2012 was hij schepen van toerisme, lokale economie, markten, verkeer (…) Lees het hele bericht

handelaars-zetten-zich-schrap-voor-eindejaar

Handelaars zetten zich schrap voor eindejaar

De eindejaarsperiode is ingezet en dat is te merken aan de groeiende drukte in de verschillende winkelcentra. De komende zondagen gelden als koopzondag en ook in Heusden-Zolder houden die dagen heel wat handelaars een extra openingsdag. Ondertussen is ook de eindejaarsactie op gang gekomen. Alle handelaarsverenigingen hebben daarvoor met de Middenstandsvereniging Heusden-Zolder de handen in elkaar geslagen. Er is een prijzenpakket van meer dan € 10.000 bijeengebracht. Daarnaast (…) Lees het hele bericht

de-pekelstrooiwagens-rukken-uit

De pekelstrooiwagens rukken uit

De vrieskoude heeft haar intrede gedaan. In de loop van de nacht is het opletten geblazen voor gladde wegen. Er zijn vanavond dan ook al strooiwagens uitgereden. Het Agentschap Wegen en Verkeer stuurt haar ploegen uit op de gewestwegen, de gemeente Heusden-Zolder zet twee vrachtwagens in op de belangrijkste gemeentewegen, één rijdt vooral in Zolder, de ander in Heusden. De beide vrachtwagens zijn uitgerust om pekel te strooien op de wegen, dat is een mengsel van zout en (…) Lees het hele bericht

koen-timmers-start-zijn-internationale-platforms

Koen Timmers start zijn internationale platforms

Volgend jaar start Koen Timmers - leerkracht aan CVO De Verdieping - zijn aangekondigde leerplatform in Afrika. Koen Timmers werkt al langer aan een platform om leerkrachten en leerlingen over de hele wereld te verbinden en zo op een interactieve manier kinderen in Afrika - en uiteindelijk in de rest van de wereld - op een interactieve manier te informeren over thema's als klimaat, armoede en gelijkheid. Koen Timmers gaat daarvoor samenwerken met de Britse (…) Lees het hele bericht

kerstbomendieven-op-pad-in-zolder

Kerstbomendieven op pad in Zolder

De Verenigde Handelaars Zolder worden de jongste tijd geteisterd door kerstbomendieven. De handelaarsvereniging heeft in het totaal een 50-tal kerstbomen gezet. Verschillende daarvan zijn ondertussen gestolen, andere zijn beschadigd. De feiten gebeuren altijd 's avonds of 's nachts. Maar veel handelaars hebben bewakingscamera's en die registeren de dieven en vandalen. Bij Optiek Mommen werd alvast een kerstboom teruggebracht nadat de daders gefilmd waren.

voorzitterswissel-bij-middenstand-heusden-zolder

Voorzitterswissel bij Middenstand Heusden-Zolder

De Middenstandsvereniging Heusden-Zolder hield vanavond haar jaarlijkse feestvergadering. Daarbij gaf voorzitter Fernand Claes van frituur 't Brugske het voorzitterschap door aan Bruno Dethier van restaurant Laurus. In dit geval ging het om symbolische overdracht van de 'plastron'. Fernand blijft wel actief als ondervoorzitter.

In zijn toespraak wees de afscheidnemende voorzitter op de krachtige eindejaarsactie die (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-politiek-albert-palmers

Afscheid van de politiek: Albert Palmers

Net als Tony Beerten maakte Albert Palmers deel uit van Nieuw, dat de jongste jaren als NHZ door het politieke leven ging. In 1994 deed hij zijn intrede in de gemeenteraad van Heusden-Zolder. In het totaal zetelde Albert Palmers 4 legislaturen.

Van die 24 jaar maakte hij 18 jaar deel uit van de meerderheid, vorige legislatuur zat hij in de oppositie. Hij schat een 260-tal gemeenteraden op zijn conto te hebben, hij kan zich niet herinneren er één gemist te hebben. Albert (…) Lees het hele bericht

boekt-houdt-zaterdag-zijn-winterhappening

Boekt houdt zaterdag zijn Winterhappening

In Boekt houden ze nu zaterdag hun jaarlijkse Winterhappening op de Ubbelvelden. Daarvoor slaan zoals steeds de dorpsraad, de basisschool en verschillende verenigingen de handen in elkaar. Ook nu zal alles weer sfeervol ingericht worden, er staan kraampjes waar je leuke cadeautjes op de kop kunt tikken en niemand zal uiteraard honger of dorst moeten lijden. In Boekt maken ze er een gewoonte van om hun evenementen van de nodige muzikale ambiance te (…) Lees het hele bericht

extra-straat-en-17-nieuwe-appartementen-in-heusden

Extra straat en 17 nieuwe appartementen in Heusden

Het centrum van Heusden krijgt weer voor een stuk een nieuw uitzicht. Zoals bekend wordt het Mortelveld in de toekomst verkaveld, dat is het gebied tussen sporthal Olympia, Schootstraat en Processieweg, het voormalige voetbalterrein en de omliggende weilanden. Daar naartoe wordt binnenkort een nieuwe straat getrokken vanuit de Pastoor Van Mierlolaan. De bestaande doorgang tussen de sporthal en achterzijde van 't Kuipershof - waar ook jeugdhuis Distel en het lokaal van 't (…) Lees het hele bericht

ook-in-eversel-staat-de-kerststal

Ook in Eversel staat de kerststal

Ook de bevolking van Eversel kan vanaf nu genieten van de kerststal. En omdat goede tradities er zijn om in ere te houden, hebben de mannen van de KWB hun kracht en behendigheid gebundeld om die op te bouwen. De stal is te bezichtigen tot 7 januari, wanneer de Driekoningen gepasseerd zijn.  (foto Rudi Rykers)

afscheid-van-de-politiek-sonja-claes

Afscheid van de politiek: Sonja Claes

Ook Sonja Claes zet deze week een punt achter haar politieke carrière, tenminste op gemeentelijk vlak. In het Vlaams parlement blijft ze nog actief tot eind deze legislatuur, die loopt tot aan de verkiezingen van 26 mei volgend jaar.

Ze legde de eed als gemeenteraadslid voor de (toenmalige) CVP af op 1 januari 1989, meteen de start van een periode van 30 jaar politieke activiteit in Heusden-Zolder. Omgerekend woonde ze - een 5-tal gemiste vergaderingen afgetrokken (…) Lees het hele bericht

ann-ceurvels-met-etiketjes-in-de-bib

Ann Ceurvels met 'etiketjes' in de bib

Actrice en tegenwoordig Kindercoach Ann Ceurvels vond in de bibliotheek een geïnteresseerd publiek voor haar lezing 'Etiketjes'. Ze beschreef eerder ook al in een gelijknamig boek hoe kinderen tegenwoordig op de één of andere manier allemaal een etiketje opgeplakt krijgen en hoe ouders daar 'maar moeten mee zien om te gaan'. Op veel plaatsen in Vlaanderen krijgt het verhaal van Ann Ceurvels - dat deels ook persoonlijk is - veel reacties van herkenning. Ook in de bib.

feestmaand-win-een-pakket-gadgets

Feestmaand: win een pakket gadgets

Vandaag valt er een pakket met erg leuke gadgets van Telenet te winnen, aangeboden door Auva, belangrijk verdeler van Telenet, maar ook leverancier van ICT, telefonie, ... Laat ons voor woensdagavond 21 uur weten welk belangrijk evenement in 2019 na 17 jaar terugkeert naar Circuit Zolder. internetgazet[!]heusden-zolder.eu met je naam en adres.

vandaag-gezien-1

Vandaag gezien

't Is eens iets anders, gedroogde'pronkappels', 't had een stilleven van één of andere schilder kunnen zijn. (foto Jan Leijskens)

afscheid-van-de-politiek-tony-beerten

Afscheid van de politiek: Tony Beerten

Tony Beerten is nog één van de boegbeelden die de gemeenteraad verlaat en dat na 6 legislaturen met ongeveer 400 gemeenteraadszittingen. Hij was erbij toen de lokale beweging 'Nieuw' - die zich nooit een partij heeft willen noemen - onder leiding van Jaak Vandenwijngaert bij de verkiezingen van oktober 1982 voor een ware aardverschuiving zorgde. Nieuw was op dat moment een samengaan van Volksunieleden en een heel aantal onafhankelijken.

Tony (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-beslagwagen-bij-werkplaats

Inbraak in bestelwagen bij werkplaats

In de loop van het weekend zijn één of meerdere dieven binnengedrongen op het terrein van de gemeentelijke werkplaats. Ze maakten daarvoor een gat in de omheining. Binnen braken ze een bestelwagen open en werd een betonschaar meegenomen.

dries-vanthoor-bleef-nog-racen-in-azie

Dries Vanthoor bleef nog racen in Azië

Het autosportseizoen leek erop te zitten na Macau voor Dries Vanthoor. Maar uiteindelijk kreeg het nog een verlengstuk in Shanghai en Fuji, in de openingswedstrijden van het seizoen 2018-2019 van de Asian Le Mans Series. Dat is een race die in de lift zit in Azië. Vanthoor kwam er uit in het Audi Tianshi Racing Team, aan de zijde van Anthony Liu Xu en Chen Wei An. In Shanghai moesten ze nog opgeven maar aan de voet van de legendarische Fuji-berg werden ze vierde. Goed voor (…) Lees het hele bericht

belcar-endurance-geeft-100-000-prijzengeld

Belcar Endurance geeft € 100.000 prijzengeld

De Belcar-kalender voor 2019 is gekend en meteen wordt ook uitgepakt met een prijzenpot van 100.000 euro, die verdeeld wordt over de verschillende klassen. De winnaar in de eindrangschikking krijgt bijvoorbeeld telkens € 7.000. Hankook, één van de grootste bandenproducenten ter wereld, zal voortaan de banden leveren voor alle deelnemers, behalve klasse 2. Belcar heeft zes meetings in petto, waarvan vier op Circuit Zolder, één in Spa en een (…) Lees het hele bericht

petanqueteams-doen-het-niet-goed

Petanqueteams doen het niet goed

In de Vlaamse competitie van het petanque was het zowel voor Olympia als Boekt een erg sombere speeldag. Olympia - St. Truiden: 1-8 en Zig Zag - Boekt: 7-2. De andere uitslagen. 1ste provinciale: Boekt A - Olympia A: 7-2, Olympia B - De Berk A: 5-4, Boekt B - Interlommel A: 7-2 en 2de provinciale: Kelchteren B - De Berk C: 4-5 en Bocholt A - Olympia C: 5-4.

afscheid-van-de-politiek-marie-josee-vanluydt

Afscheid van de politiek: Marie-Josée Vanluyd

Marie-Josée Maris-Vanluyd is de ouderdomsdeken van de gemeenteraad en één van de langst zetelende raadsleden. Ze werd verkozen in 1982, net toen de toenmalige CVP een pandoering kreeg en terugviel van 21 naar 9 zetels en naar de oppositie werd verwezen. Ze zetelde liefst 6 legislaturen en kan zich niet herinneren ooit afwezig geweest te zijn. Rekening houdend met 11 gemeenteraden per jaar en enkele extra raden die in de loop der jaren zijn bijgeroepen betekent (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-politiek

Afscheid van de politiek

Volgende donderdag heeft de laatste gemeenteraad van deze legislatuur plaats. Voor liefst 17 van de 31 gemeenteraadsleden zal het meteen ook hun laatste zitting zijn. Sommigen onder hen zullen het misschien over 6 jaar nog een keer proberen, maar de meesten kondigen dit aan als hun definitieve afscheid aan de actieve politiek. Onder hen opvallend veel ex-burgemeesters en schepenen. En ook al was de Internetgazet voor hen af en toe een beetje de luis in de pels, we geven hen deze week graag een forum voor een korte terugblik aan de hand van enkele vragen die we hen voorschotelden.

feestmaand-kerstbloemstuk-en-de-winnaar-is

Feestmaand: kerstbloemstuk en de winnaar is ...

Iedereen wist uiteraard dat de Sacramentsprocessie dit jaar voor de 41ste keer door Viversel trok. En dus kregen we een pak juiste oplossingen binnen. Het lot heeft Vera Was aangeduid als winnares van een kerstbloemstuk bij Bopha. De nieuwe opgave is ondertussen in de maak.

het-weer-nachtvorst-6

Het weer: nachtvorst

Een uitloper van hogedruk kan voor een droger intermezzo zorgen, maar ook voor de aanvoer van koudere lucht. De volgende dagen kiest de wind voor een oostelijke sector en komen de temperaturen erg laag uit. Tijdens de nacht is er daarbij kans op nachtvorst. In het weekend lijken storingen opnieuw vanuit het westen over ons land te schuiven en wordt het wisselvallig met toenemende rneerslagkansen.
Vandaag blijft het nagenoeg droog met een afwisseling van zon en wolkenvelden. Een enkele (…) Lees het hele bericht

3-keer-4-generaties-bij-familie-timmers

3 keer 4 generaties bij familie Timmers

Bij de familie Timmers gaan ze prat op 3 keer vier generaties. Van lniks naar rechts Emma (3 jaar), Heidi (52 jaar), Elke (28 jaar) Annie (74 jaar) Marie. (3 maanden), Nele (29 jaar) en Fran (10 maanden).

moeders-modderen-niet-zomaar-wat-aan

Moeders modderen niet zomaar wat aan

Een gezinspubliek zag deze namiddag in Muze 'Modders' van Compagnie Barbarie. Lief en vooral leed van de moeders staat daarin centraal. (foto Lenscollectief)

heusdenaar-gewond-bij-botsing-in-genk

Heusdenaar gewond bij botsing in Genk

Een 26-jarige inwoner van Heusden-Zolder is vanmorgen kort over 8 uur gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's in de Stalenstraat in Genk. Ook een Genkenaar die bij hem in de auto zat liep lichte verwondingen op.

winst-voor-anadol-en-bolderberg-3

Winst voor Anadol en Bolderberg

In de tweede provinciale A versloeg FC Anadol Gruitrode met 2-1. En in 2B won ook Bolderberg, met 2-0 van Zutendaal VV.

sk-06-scoort-vlot-in-halveweg

SK 06 scoort vlot in Halveweg

In de vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 met 2-4 gewonnen bij Halveweg Zonhoven.

makkelijke-winst-voor-kvv

Makkelijke winst voor KVV

In de derde provinciale A van het voetbal heeft leider KVV Heusden-Zolder een makkelijke 0-4 overwinning behaald bij Kattenbos.

mediclowns-op-bezoek-in-st-franciscusziekenhuis

Mediclowns op bezoek in St. Franciscusziekenhuis

Vanmiddag waren de Mediclowns te gast in het Sint-Franciscusziekenhuis. In het kader van de Warmste Week maken de clowns en hun entourage drie dagen lang een fietstocht langs alle ziekenhuizen waar ze actief zijn. Maar de sympathieke clowns worden daarbij niet verwend door de weergoden. Hoe dan ook, vanmiddag daagden ze op in het Heusdens ziekenhuis en brachten een bezoekje aan de afdeling pediatrie. Daar staken ze de jonge patiëntjes meer dan een hart onder de riem.

sint-jacobusstraat-klaagt-over-water

Sint-Jacobusstraat klaagt over water

De Sint-Jacobusstraat in Eversel was één van de straten die met wateroverlast kampten. Dat is niet de eerste keer, bij stevige regenbuien staat de inrit naar de parkings van het nieuwe appartementsgebouw onder water. Ook lastig voor passerende auto's. De buren dringen dan ook aan dat de beloofde heraanleg van de straat er snel komt. (foto Jos Coels)


opletten-voor-plassen

Opletten voor plassen

Het rotweer heeft voor beperkte overlast gezorgd vandaag. De hulpdiensten kregen enkele oproepen voor een hekwerk dat was omgewaaid en een boom die tegen een elektriciteitsdraad was terechtgekomen. Daarnaast is het op de weg opletten voor grote plassen. Ook aan enkele rotondes en straathoeken kunnen de slokkers het water niet verwerkt krijgen.

naamafroeping-van-vormelingen-in-viversel

Naamafroeping van vormelingen in Viversel

In Viversel had vandaag de naamopgave van de vormelingen plaats. Dat is een tussenstap op weg naar het Vormsel, dat op zaterdag 4 mei zal plaatsvinden. Elke vormeling is apart bij de voornaam geroepen als symbool van hun aanspreking door God. Op de foto de kandidaat-vormingen samen met pastoor Giuseppe Di Salvatore. (foto Lode Beylemans)

nieuwe-gemeenteraad-start-op-2-januari

Nieuwe gemeenteraad start op 2 januari

Zoals gemeld heeft nu donderdag de laatste zitting van de gemeenteraad van deze legislatuur plaats. Op woensdag 2 januari om 19 uur wordt dan de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Tegen dan zal de burgemeester de eed afgelegd hebben bij de gouverneur. Tijdens de installatievergadering leggen de verkozen raadsleden de eed af en wordt de voorzitter aangeduid, dat wordt burgemeester Mario Borremans. Vroeger moesten de schepenen dan ook nog worden verkozen, nu gebeurt dat alleen nog wanneer er geen geldige voordrachten zijn geweest. Dat laatste lijkt alleszins geen probleem.

kajoba-redt-de-eer

Kajoba redt de eer

In de tweede provinciale van het basketbal verloor Heusden A bij Gems Diepenbeek A met 68-57. In derde B heeft leider Zolder C zowaar verloren, 77-73 bij achtervolger Bilzerse. Ook al verlies voor Zolder D in vierde A: 38-61 tegen Bilzerse D. Gelukkig redde Kajoba in vierde provinciale B de eer door Miners Beringen Z te kloppen met 66-45. Eerder leden de dames van Zolder een 39-53 nederlaag tegen Peer A.

zolder-a-opnieuw-de-boot-in

Zolder A opnieuw de boot in

In de tweede landelijke van het basketbal heeft KBBC Zolder A zaterdagavond verloren van Horticult Kontich Wolves HSE B. Het werd 74-63.

nog-geen-beterschap-voor-vck

Nog geen beterschap voor VCK

In de tweede divisie van het volleybal heeft VCK Bolderberg vanavond weer een nederlaag moeten slikken: 3-0 in Maasmechelen. Setstanden waren 25-22,25-22 en 25-16.

romanticaconcert-ging-op-zuidafrikaanse-toer

Romanticaconcert ging op Zuidafrikaanse toer

In de kerk van Lindeman had vanavond het jaarlijkse Romanticaconcert plaats, een initiatief waarmee de vzw La Baracca in de aanloop naar Kerstmis een sfeervolle avond wil brengen. Deze keer gebeurde dat in samenwerking met Muzikanten van Zuid-Afrika. Er waren dus heel wat Zuidafrikaanse liederen en klanken te horen tijdens het optreden van Musica Perpetua onder leiding van Renaldo Wales en PRG Sanggroep onder leiding van Stephan Bezuidenhout. Het spreekt vanzelf dat ook dit jaar de romantische inbreng van de lokale vedette Pino Falsone niet ontbrak. Na het concert haastte iedereen zich naar La Baracca voor een gezellige receptie. (meer foto's van David Amgad)

scala-met-meisjesnamen-in-het-nederlands

Scala met meisjesnamen in het Nederlands

Het koor Scala, zowat bekend over heel de wereld, bracht zaterdagavond in Muze 'Meisjesnamen'. Ze zongen allemaal liederen met meisjesnamen en brachten daarmee voor het eerst een programma volledig in het Nederlands. (foto's Lenscollectief)

wijding-kerststal-uitgesteld-door-rotweer

Wijding kerststal uitgesteld door rotweer

Heusden-Centrum heeft een kerststal, maar gewijd is hij nog niet. Dat was gepland voor vanavond na de zaterdagavondviering. Maar het rotweer heeft daar een stokje voor gestoken. Dus is beslist om de wijding van de stal uit te stellen tot volgende week zaterdag op hetzelfde moment.

vredeswensen-bij-de-gemeentelijke-kerstboom

Vredeswensen bij de gemeentelijke kerstboom

Het regende vanavond pijpestelen toen op initiatief van het Verbroederingscomité aan kasteel Meylandt de lichtjes in de gemeentelijke kerstboom officieel werden ontstoken. Gelukkig kon de burgemeester dat met een afstandsbediening doen zodat alle genodigden droog binnen konden blijven. Namens het Verbroederingscomité verwelkomde Patrick Tartarin iedereen, leden en sympathisanten van de verbroedering, met een speciaal woordje van dank voor (…) Lees het hele bericht

feestje-voor-5de-verjaardag-duimelijntje

Feestje voor 5de verjaardag Duimelijntje

In de cafetaria van Hof Ter Bloemen werd vandaag een feestje gebouwd. Deze keer niet van het woonzorgcentrum zelf maar wel van Duimelijntje, het kinderdagverblijf dat op de campus van Hof Ter Bloemen ligt. Duimelijntje bestaat immers 5 jaar en de begeleidsters vonden dat een feestje meer dan gepast was. Daarom hadden ze alle kindjes die ooit in de opvang hebben gezeten - samen met hun ouders uiteraard - uitgenodigd voor een gezellig feestje met een drankje, een pannenkoek en uiteraard heel veel herinneringen die werden opgehaald. Het was daar een plezante boel. (meer foto's van Ann Jordens)

bedrijfsvoetbal-iedereen-aan-het-feest

Bedrijfsvoetbal: iedereen aan het feest

In het bedrijfsvoetbal heeft leider VK Wieze Boys A bij Sting Waterschei gewonnen met 0-4. RP Products versloeg SV De Condé met 1-3. Wieze Boys B won met 3-0 van Aviaclub.

rc-ladies-verliezen-van-sterker-oudenaarde

RC Ladies verliezen van sterker Oudenaarde

In het rugby hebben de RC 9 Ladies met 32-17 verloren van Oudenaarde. De dames van Heusden-Zolder begonnen nochtans sterk en na 20 minuten stonden ze 10-12 voor. Tegen het einde van de eerste helft kon Oudenaarde nog twee keer doorbreken en dus stond het bij de rust 20-12. In de tweede helft lukte het RC 9 nog eenmaal om te scoren. Oudenaarde bleek sterker en kon de match winnen met 32-17. Die van Heusden-Zolder blijven wel derde in het klassement.

scouts-eversel-werken-voor-hart-voor-limburg

Scouts Eversel werken voor Hart voor Limburg

De scouts van Eversel hebben het hart op de juiste plaats, dat is al langer geweten. In het herfstige weer waren ze vandaag in de weer voor het goede doel. De maandelijkse papierophaling, die normaal hun eigen werking ondersteunt, was vandaag voor Hart voor Limburg omdat dat streekfonds ook opkomt voor kansen voor kinderen. Niet alleen de opbrengst van de papierophaling was voor de Warmste Week, in de jeugdlokalen organiseerden ze ook nog een café waar sympathisanten warme en koude dranken konden drinken voor het goede doel. (foto's Ann Jordens)

de-kijk-van-richie-358

De kijk van Richie

Natuurlijk wel goed voor de auto-industrie.

herfstcharme-op-domein-meylandt

Herfstcharme op domein Meylandt

Als de zon schijnt, is Meylandt ook in de herfst prachtig. Jammer dat die zon de jongste dagen niet zo wil meespelen. (foto Fons Put)

golf-van-auto-inbraken-in-zolder

Golf van auto-inbraken in Zolder

Afgelopen nacht hebben inbrekers toegeslagen in een heel aantal auto's in Zolder-Centrum. In de Rodenbachlaan alleen zou een 5-tal auto's opengebroken zijn. Daarbij is heel wat schade aangericht. De buit is nog onduidelijk.

feestmaand-win-een-kerstbloemstuk

Feestmaand: win een kerstbloemstuk

Nu de Sint het land uit is, wordt overal de kerstdecoratie bovengehaald. Niets zo mooi daarbij als een kerstbloemstuk met levende bloemen. Bloemenatelier Bopha heeft er zo eentje in de prijzenpot van onze feestmaand gestopt. Wil je een kans maken? Vertel ons dan voor maandagochtend 9 uur voor de hoeveelste keer de Sacramentsprocessie in Viversel dit jaar is uitgetrokken. internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

rc-9-mannen-krijgen-weekendje-vrij

RC 9-mannen krijgen weekendje vrij

Krijgen in het rugby alle ploegen schrik van RC 9 Heusden-Zolder na de pandoering die het vorige week Oudsbergen toediende? Wie weet, feit is alleszins dat RC Lokeren aan de bond heeft gevraagd om zijn wedstrijd van zondag uit te stellen. Teveel spelers kampen er met examen- en blessureleed. RC 9 heeft toegestemd in het uitstel, dus blijven de mannen dit weekend aan de kant. De RC 9-dames spelen vandaag wel in Oudenaarde.

laitif-ait-bracht-eigen-show

Laitif Ait bracht eigen show

Vrijdagavond bracht Latif Ait, zelf opwarmer geweest van comedyshows, een eigen volavondshow in Muze. Yannick Noben mocht nu de opwarming doen. (foto's Lenscollectief)

nieuw-verlies-voor-ll-si

Nieuw verlies voor LL SI

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft FS LL SI Heusden-Zolder met 2-6 verloren van Alken; De U21 van Heusden-Zolder wonnen met 7-6.

de-kluis-in-bolderberg-staat-opnieuw-te-koop

De Kluis in Bolderberg staat opnieuw te koop

Het ziet er niet naar uit dat de hostellerie De Kluis in Bolderberg op korte termijn de deuren zal heropenen. Het gebouw staat opnieuw te koop. Bijna 7 jaar geleden, in januari 2012, werd de hostellerie failliet verklaard. Sindsdien staat het gebouw leeg. Goed drie jaar later werd het gebouw gekocht door Luc Darcis, zaakvoerder van 1B Meubelen. Sindsdien zijn de plannen en de timing ervan een aantal keren aangepast. Maar nu staat het dus opnieuw te koop bij immokantoor (…) Lees het hele bericht

gratis-op-stap-met-de-bus-op-oudejaar

Gratis op stap met de bus op oudejaar

Ook dit jaar kunnen fuifnummers op oudejaar weer veilig op stap gaan met bussen van De Lijn die op 25 lijnen in Limburg feestbussen inlegt. Het gaat om een initiatief met steun van de provincie en 28 gemeentebesturen. Heusden-Zolder is één van de deelnemende gemeente waardoor inwoners gratis de bus kunnen nemen. In de meeste gevallen zal dat feestlijn 418 Hasselt - Heusden-Zolder - Beringen - Leopoldsburg zijn. Via deze link kun je je registreren en je gratis sms-ticket aanvragen, er kunnen tot 4 gezinsleden op één gsm-nummer geregistreerd worden. Je sms-ticket is geldig op alle bussen (uitgezonderd de Limburgse snellijnen) en dat van 31 december 18 uur tot 1 januari om middernacht.

politie-pakt-buitenlandse-autohandelaars-aan

Politie pakt buitenlandse autohandelaars aan

Afgelopen dagen en weken heeft de politie opnieuw klachten gekregen over het wildparkeren van voertuigen voor export, aanhangwagens en personenauto's met buitenlandse nummerplaten. Eerder dit jaar stonden die op de snelwegbrug in Zolder, maar nu hadden ze zich verplaatst naar de parking in het Brancardiershof. Op die parking en in de omgeving is ook heel veel zwerfvuil te vinden en uitwerpselen. De politiepatrouilles houden daar nu extra toezicht. De chauffeurs is (…) Lees het hele bericht

personeelskring-gemeente-stopt-ermee

Personeelskring gemeente stopt ermee

De personeelskring van de gemeente houdt op te bestaan. En dat na een werking van minstens 40 jaar. Door een gebrek aan opvolging en verjonging heeft het huidige bestuur besloten eind dit jaar de vzw te ontbinden. Decennialang groepeerde de personeelskring alle medewerkers van gemeente, OCMW, politie, brandweer, bib, onderwijs, ... Er werden allerlei activiteiten georganiseerd, feestjes, uitstappen, tot zelfs groepsreizen. Het resterende budget wordt geschonken aan Plan International Belgium, de organisatie waarlangs ook 2 Foster kindjes waren geadopteerd.

de-stal-in-heusden-staat-klaar

De stal in Heusden staat klaar

Tradities zijn er om in ere te houden en dus trokken leden van de KWB samen met de voorzitter van de geschied- en heemkundige vanmorgen naar de kerststal bij de Sint-Willibrorduskerk. Samen staken ze de handen uit de mouwen om de stal in te richten en aan te kleden. Morgenavond na de eucharistieviering wordt de stal ingewijd. (foto's Julien Maebe)

het-leed-van-moeders-op-de-planken

Het leed van moeders op de planken

Zondag om 15 uur staat Compagnie Barbarie met ‘MODDERS’ in de Muze-schouwburg. In de voorstelling komt aan aantal moeders aan bod, in wiens wereld vol goede bedoelingen de dingen tegen hen werken: geen enkele stoel staat recht, geen enkel kleedje past, geen borstel die nog veegt en niemand die luistert. In het leven van deze moeders is alles wankel, maar ze gaan door. Het is een absurde en komische familievoorstelling over moeders. Sommigen zijn er één, iedereen heeft er één. Herkenbaar voor moeder en kind dus, ook voor de papa's plezier verzekerd. Tickets: €8, €7, €6. (foto Franky Verdickt)

mobiliteitsproblemen-beroeren-eversel

Mobiliteitsproblemen beroeren Eversel

Een kleine 100 inwoners waren donderdagavond present op de jaarlijkse volksvergadering van dorpsraad Eversel. Ze kregen er onder meer een uiteenzetting van mobiliteitsdeskundige Yuri Alders. Op dat vlak zijn er trouwens verschillende thema's die leven in Eversel. Denk maar aan de afsluiting van de Everselstraat door Beringen om het sluikverkeer te stoppen. Veel inwoners vrezen dat het probleem zich verplaatst naar elders, terwijl anderzijds de straat wel (…) Lees het hele bericht

howe-gelb-een-topper-op-het-muzepodium

Howe Gelb: een topper op het Muzepodium

De muziekliefhebbers konden donderdagavond weer een speciale gebeurtenis meemaken in Muze: Howe Gelb, de uitvinder van de ‘Americana’ , was samen met bassist Thøger Lund (Giant Sand) en drummer Andrew Collberg (ex-Giant Sand) te gast, deze keer met een repertoire van jazz, gospel en rhythm ’n blues. Naast eigenzinnige covers bracht Howe Gelb ook eigen werk. Voor de aanwezigen een unieke ervaring met een topmuzikant op het podium. (foto's Ria De Clerck)

feestmaand-en-de-winnaar-is-49

Feestmaand: en de winnaar is ...

De meeste lezers wisten dat zowel Wieze Boys A als Wieze Boys B momenteel aan de leiding staan in respectievelijk de eerste en tweede afdeling van het bedrijfsvoetbal. Hanne Roosen is door het lot aangeduid als winnaar van een lekkere steenkoolgrill bij Den Lavaar. Voor de anderen hangt er alweer iets in de lucht ...

willy-en-nick-weyens-stellen-rallyworld-2018-voor

Willy en Nick Weyens stellen Rallyworld 2018 voor

Bijna iedereen die in ons land met de rallysport bezig is, was vanavond in Sint-Truiden present waar Willy en Nick Weyens het jaarboek Rallyworld 2019 voorstelden. Voor Willy - Heusdenaar van afkomst - is het ondertussen al de 34ste editie, zoon Nick speelt een alsmaar actievere rol. Ook de editie 2019 - die letterlijk pas van de pers rolde - bevat alle uitslagen en verslagen van de wereldkampioenschapsrally's, van de Dakar, het ERC, de rally's van het Belgisch (…) Lees het hele bericht

fietser-lichtgewond-in-koolmijnlaan

Fietser lichtgewond in Koolmijnlaan

In de Koolmijnlaan is vanmorgen rond half 10 een fietser tegen een auto gebotst. De fietser liep daarbij lichte verwondingen op.

telenetproblemen-in-berkenbos

Telenetproblemen in Berkenbos

Door een panne zat in de late namiddag een deel van Berkenbos zonder telenetvoorzieningen. De abonnees konden daardoor niet bellen via de vaste lijn, en ook de kabeldistributie en het internet waren onbruikbaar.

zware-straf-gevraagd-tegen-aanrander-van-jongeren

Zware straf gevraagd voor aanrander van jongeren

Voor de correctionele rechtbank van Hasselt stond vandaag een man van 24 uit Heusden-Zolder terecht die 7 jongeren had aangerand. Het gaat om een zwakbegaafde man die zijn slachtoffers betastte in een auto of in de omgeving van een jeugdhuis. Drie slachtoffers waren jonger dan 16. Telkens gebruikte hij een vraag naar sigaretten als smoes, nadien bedreigde hij zijn slachtoffers voor als ze hem zouden verraden. De aanklager was streng voor hem, hij verweet hem een gebrek aan (…) Lees het hele bericht

kwb-overdag-op-bezoek-in-de-pxl

KWB-overdag op bezoek in de PXL

70 KWB-ers maakten vandaag in het kader van KWB-overdag de verplaatsing met trein of bus naar Hasselt voor een bezoek aan de hogeschool PXL. Algemeen directeur Ben Lambrechts schetste op een amusante wijze de opdrachten van de school. En uiteraard ontbrak een miniconcert op zijn mondharmonica niet. Daarna konden de aanwezigen kennismaken met de sfeer en de werkwijze in de verschillende opleidingen. (foto's Ludo Deleux)

ook-syana-peru-stapt-in-warmste-week

Ook Suyana Peru stapt in Warmste Week

Ook Suyana vzw doet mee aan de Warmste Week. De organisatie, waarvoor Liesbet Willems de inspirator was, werkte dit jaar verder op de ingeslagen weg voor de mensen uit de sloppenwijken van Villa El Salvador in Lima, Peru. Padma, een ander onderdeel, organiseerde psychologische consultaties, speelpleinwerking, vorming voor hulpverleners, workshops voor ouders en ondersteunde het opvangtehuis. De mama's van Puriy produceerden schoentjes en allerlei accessoires in leer. En voor de Warmste Week maakten de mama's kerstdecoraties in vilt en leer, volledig met de hand. Ze kosten 10 of 15 euro en kunnen besteld worden via info[!]suayanaperu.be. De vzw Suyana staat open voor andere acties, of je kunt als je deelneemt aan de Warmathon Suyana Peru kiezen als goed doel.

winterborrelwandeling-op-20-januari

Winterborrelwandeling op 20 januari

Nu de nieuwe agenda's stilaan in gebruik genomen worden, kun je alvast zondag 20 januari aanstippen. Die namiddag organiseert de vzw Toerisme Heusden-Zolder immers de jaarlijkse winterborrelwandeling naar de Kluis van Bolderberg. Ook dit jaar zal dit weer gepaard gaan met de nodige hartverwarmende drankjes. (foto Jan Leijskens)

il-tartufo-verliest-in-hasselt

Il Tartufo verliest in Hasselt

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal heeft Il Tartufo Heusden woensdagavond van Yellow Red Boys Hasselt verloren met 5-4.

feestmaand-win-een-steenkoolgrill

Feestmaand: win een steenkoolgrill

Vandaag is er een heerlijke steenkoolgrill met alles op en aan in Den Lavaar (Marktplein) te winnen, een menu van 32 euro. Laat ons voor vrijdagochtend 8 uur weten welke 2 ploegen momenteel aan de leiding staan in het bedrijfsvoetbal. internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

gsm-mast-op-rotonde-in-zolder-is-afgewezen

GSM-mast op rotonde in Zolder is afgewezen

Er komt (voorlopig althans) geen GSM-mast op de rotonde van het kruispunt van Dekenstraat, Ringlaan, Stationsstraat en Michel Scheperslaan. Zoals bekend had Telenet daarvoor een aanvraag ingediend. Het schepencollege was daar niet echt tegen, binnen de dorpsraad Zolder was wel protest te horen omdat het de 'toegangspoort tot het dorpscentrum' visueel zou bezoedelen. Maar ondertussen heeft de Vlaamse overheid de vergunningsaanvraag afgewezen. Daartegen is geen beroep mogelijk, alleen een aangepaste aanvraag zou eventueel nog kunnen.

berenhuis-kreeg-bijna-2600-bezoekers

Berenhuis kreeg bijna 2600 bezoekers

In Het Berenhuis houden ze hun winterslaap van 14 december tot en met 8 januari, dus is het tijd om de jaarbalans op te maken. Zo zijn dit jaar 104 groepen ontvangen, 23 meer dan in 2017. De klassen uit het lager onderwijs waren met 35 het talrijkst gevolgd door 21 groepen in het kader van taalbaden tijdens de vakantie en 18 kleuterklassen. Alles samen goed voor 1.301 kinderen en 261 volwassenen. De bezoekers kwamen uiteraard uit Heusden-Zolder maar ook uit (…) Lees het hele bericht

groenwerken-binnen-circuit-vorderen

Groenwerken binnen circuit vorderen

Binnen Circuit Zolder is vandaag volop verder gewerkt aan de beplanting van de nieuwe MCZ, dat staat voor Marshall Club Zolder. Binnen die zone mogen de marshalls tijdens wedstrijdweekends logeren. Zij zorgen tijdens elke activiteit - van de opwarming, de oefenritten, de kwalificaties tot de races - voor de signalisatie met de verschillende vlaggen en moeten dus telkens van begin tot einde present zijn. Hun kampeerzone wordt nu volledig begroend, er staat al verschillende grote bomen en er worden een pak planten bijgezet.

meer-dan-8-800-aan-belastingen-geind

Meer dan € 8.800 aan belastingen geïnd

Gisteren tussen 9 en 15 uur hield de politie samen met Vlabel een controle-actie in Heusden-Zolder. In het totaal passeerden 1091 wagens de scanner. En met resultaat want er is voor meer dan 8.800 euro aan openstaande belastingen geïnd. Daarnaast is 1 bestuurder geverbaliseerd voor rijden zonder rijbewijs, 1 zonder identiteitskaart, 1 voor een vervallen keuring en 2 voor het niet dragen van de gordel.

amicantus-zingt-in-beverlo

Amicantus zingt in Beverlo

Op zaterdag 15 december om 19 uur organiseert Koninklijk Harmonieorkest Neanias 'Verrassend Klassiek’ in de St-Lambertuskerk in Beverlo. Voor de pauze is er een optreden van het gemengd koor Amicantus uit Heusden-Zolder onder leiding van Alexander Schneider, gevolgd door een kort optreden van Inge Clerix en Alexander. Nadien komt een instrumentaal ensemble van harmonieorkest Neanias aan bod. Na de pauze staan De Bjètëls op het podium, een (…) Lees het hele bericht

huwelijksaanzoek-in-zwarte-pietenland

Huwelijksaanzoek in zwarte pietenland

Sinterklaas en Zwarte Piet kwamen langs bij de kleuters van De Toverfluit. De kleuters keken vol verwachting uit naar dit moment want ze zouden eindelijk te weten komen op wie Zwarte Piet verliefd was. Het bleek geen van de eigen juffen te zijn, maar wel de Pietenjuf. Voor haar ging Zwarte Piet op zijn knie en Pietenjuf zei ja. Ze werd omgetoverd tot een mooie bruid en er volgden een dansfeest en een feestmaal met frieten. (foto's Wendy Castro)

sfz-in-middenmoot-ereloonsupplementen

SFZ in middenmoot ereloonsupplementen

Wanneer je in het ziekenhuis voor een éénpersoonskamer kiest, betaal je een zogenaamd ereloonsupplement. En die extra's swingen alsmaar meer de pan uit. Dat blijkt uit de jaarlijkse ziekenhuisbarometer van de CM. Het is wel zo dat in Limburg de toeslagen nogal meevallen in vergelijking met verschillende andere regio's. Het Sint-Franciscusziekenhuis zit Limburg zowat in de middenmoot. Zo betaalt iemand die bij een bevalling kiest voor een (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-telt-6-4-werklozen

Heusden-Zolder telt 6,4 % werklozen

945 inwoners van Heusden-Zolder zaten eind november zonder werk, dat is 6,4 % van de beroepsbevolking. We doen het nog altijd slechter dan Limburg en Vlaanderen die beide een werkloosheidsgraad van 6,1 % halen. In vergelijking met hetzelfde moment vorig jaar zijn er 35 of 3,6 % werklozen minder, op maandbasis zijn er 52 minder, dat is een daling met 5,5 %.

sint-ook-met-paard-naar-berkenbos

Sint ook met paard naar Berkenbos

Ook aan de lagere school van Berkenbos ging de Sint niet voorbij, daarvoor had hij alweer een ander paard van stal gehaald, zijn eerste was vermoeid. Snoepjespiet was ook van de partij, beiden deden het verhaal van de problemen met de stoomboot waarvan het roer verdwenen was. In de turnzaal kreeg de Sint een mooie show opgevoerd met liedjes, toneel, dans en muziek. De pieten lieten zich niet pramen om ook te gaan touwspringen. (foto's Rita Ramakers)

werken-zorgen-voor-hinder-op-meylandtlaan

Werken zorgen voor hinder op Meylandtlaan

Voor de zoveelste avond in korte tijd wordt er gewerkt aan het pompstation en in de riolering in de Meylandtlaan. De pompwagens staan met signalisatie maar zonder werflichten op de weg. Uiteraard wordt precies voor de avonden en nachten gekozen om de hinder te beperken, maar toch stond vanavond geregeld een file tot op of voorbij het kruispunt met de verkeerslichten.

sint-kwam-met-koets-naar-beekbeemden

Sint kwam met koets naar Beekbeemden

Sinterklaas en zijn pieten werden in Beekbeemden opgewacht door leerlingen en leerkrachten toen hij met koets en paard arriveerde. Hij had ook zijn persoonlijke dokter bij, want hij was wat ziekjes. En dus werd de Sint extra verwend door de leerlingen, onder meer met een lange rode sjaal, maar ook met tekeningen en liedjes. En dus voelde de Sint zich al snel beter. Maar toen werden de Pieten alledrie ziek en was een dikke spuit van juffrouw Anita nodig om ze weer beter te maken. Ze zijn in ieder geval allemaal kerngezond weer vertrokken, en de leerlingen bleven met gevulde handen achter. (foto's Emilia Van Ruymersdael)

basket-zolder-organiseert-18de-kerststage

Basket Zolder organiseert 18de kerststage

Basketbalclub KBBC Zolder organiseert al voor de 18de keer een kerststage in de sporthal van Zolder. Op woensdag 2 januari 2019 van 9.30u tot 16 uur wordt er gespeeld op lage ringen door U8, U10 en .U12 en G-basket niveau 4. Deelnemen kost € 25. Op donderdag 3 en vrijdag 4 januari wordt gespeeld op hoge ringen door U14, U16, U18 en U19. Daarvoor betalen de spelers € 47. In beide categorieën krijgt het tweede kind uit hetzelfde gezin € 5 korting. In de prijs is een t-shirt inbegrepen, training door gediplomeerde trainers, verzekering, 1 consumptie per dag, broodje kaas of hesp op dag 2 en 's middags soep op dag 1 en dag 3. Inschrijven voor 19 december kun je op deze website.

oef-de-sint-heeft-zijn-staf-terug

Oef, de Sint heeft zijn staf terug

Hoog bezoek ook in De Brug vandaag waar de Sint op bezoek kwam. Maar zijn staf was zoek en dus werd hij gebracht door de politie. Heel de week moesten de leerlingen trouwens opdrachten uitvoeren om te helpen de staf te vinden. Die bleek uiteindelijk in de turnzaal vergeten te zijn door de Pieten toen ze de zakken kwamen brengen. De Sint werd vandaag niet alleen begeleid door Pieten maar ook door jonge bodyguards. (foto's Inge Vreys)

veel-interesse-rond-levenseindevoordracht

Veel interesse rond levenseindevoordracht

Er was veel belangstelling voor de voordracht van prof. dr. Wim Distelmans, die op uitnodiging van Neos Heusden-Zolder kwam spreken over een een waardig levenseinde’ en palliatieve sedatie”. Er zijn 6 mogelijkheden om het leven waardig te beëindigen, Euthanasie is één daarvan en merkwaardig genoeg degene die het minst wordt toegepast. De volgende voordracht vindt plaats op dinsdag 22 januari, dan geeft notaris Guy Verlinden een toelichting bij het nieuwe recht rond erfenissen en huwelijkcontracten. (foto Trudo Groffi)

ze-zijn-braaf-geweest-in-de-linde

Ze zijn braaf geweest in De Linde

Vandaag kwamen Sinterklaas en zijn Pieten op bezoek in De Linde. In het grote boek stond dat alle kinderen braaf zijn geweest in het afgelopen jaar. En daarom kregen ze lekkers en ook leuk speelgoed voor in de klas. (foto's Peter Vanhamel)

ze-loepe-wier-stom

Ze loepe wier stom

As twie minsen kwoad op d'ien d'aner zèn, dan loepe ze stom. Mensen die ruzie hebben, spreken vaak niet meer tegen elkaar.

hoogconjunctuur-bij-hebad-heusden

Hoogconjunctuur bij Hebad Heusden

Bij badmintonclub Hebad Heusden neemt de spanning toe nadat afgelopen weekend zowel Hebad 1G als Hebad 2G zich geplaatst hebben voor de play offs in 1ste en 2de afdeling. Hebad 2 blikte daarvoor Brasschaat in met 7-1 en speelde gelijk tegen W&L. Hebad 1 won afgetekend van Lebad en Olve en staat aan de leiding. Beide ploegen zijn sowieso al zeker van het behoud in hun reeks en spelen in februari de play offs. Die van Hebad 1G durven zelfs al dromen van de titel in eerste nationale.

sint-vincentius-zamelt-in-januari-voedsel-in

Sint-Vincentius zamelt in januari voedsel in

Sint-Vincentius is dagelijks in de weer voor de behoeftigen van Heusden-Zolder. Maar zoals bekend kan de Voedselbank geen leveringen meer doen voor februari en pas enkele weken geleden kreeg de organisatie het bericht dat Europa de bestelling voor .... 2018 heeft goedgekeurd. Sint-Vincentius Heusden-Zolder heeft daarom zelf de koe bij de horens gevat, met de hulp van de gemeentediensten proberen Stefan Was en co nu alle verenigingen, scholen, de middenstand, parochies, moskeeën, winkelketens, (…) Lees het hele bericht

filmtickets-en-de-winnaar-is-2

Filmtickets: en de winnaar is ...

Er waren gigantisch veel inzendingen voor onze eerste wedstrijdvraag in het kader van de Feestmaand-actie. Maar, eerlijk gezegd, ook nogal wat lezers sloegen de bal mis. Het was immers de film 'The Sisters Brothers' waarvan de Internetgazetlezers in The Roxy Theatre van een première mochten genieten. Er waren gelukkig ook een pak juiste inzendingen, en daaruit heeft het lot Guido Truyers aangeduid als winnaar van de filmtickets. Veel plezier, en de anderen niet getreurd, want er hangt nog meer in de decemberlucht.

t-es-wier-sint-baar

't Es wier Sint-Baar

Vandaag 4 december is het naamfeest van Sint-Barbara. Ook meer dan een kwarteeuw na de sluiting van de mijn van Zolder als laatste in de Benelux, wordt de patrones van de mijnwerkers niet vergeten. Er zijn nog altijd ex-mijnwerkers die op deze dag samenkomen of in familiekring een kleine viering houden. En de verhalen over de kolenslag en andere straffe toeren komen dan weer boven. Maar Sint-Barbara is ook de patrones van de brandweermensen, de elektriciens, ontmijners en andere gevaarlijke beroepen.

cvo-de-verdieping-houdt-weer-de-warmste-break

CVO De Verdieping houdt weer de Warmste Break

Voor het vijfde jaar op rij zet CVO De Verdieping de Warmste Break op poten, een eigen manier om een steentje bij te dragen aan De Warmste Week. Van maandag 17 tot donderdag 20 december kan iedereen tijdens de avondpauzes genieten van live-muziek. Alle cursisten, leerkrachten en sympathisanten zijn dan welkom. Ook de opleidingen fotografie en grafische vormgeving sloegen de handen in elkaar. Zij maakten een exclusieve kalender met prachtige foto’s van de cursisten fotografie. Via een fotowedstrijd werden de twaalf beste inzendingen gekozen om de kalender te sieren. Hier vind je alle info over de Warmste Break

een-provincieraad-zonder-heusden-zolder

Een provincieraad zonder Heusden-Zolder

Vandaag is de nieuwe provincieraad geïnstalleerd in Hasselt, het gaat om een afgeslankte versie met nog 31 raadsleden in plaats van 63 en 4 gedeputeerden in plaats van 6. Zoek je op de foto de vertegenwoordigers van Heusden-Zolder ... helaas. De 7de gemeente van Limburg is niet vertegenwoordigd in het provinciaal orgaan. Enerzijds hebben we lokale partijen die dus niet deelnamen aan de provinciale verkiezingen en bij de traditionele partijen zitten blijkbaar geen figuren die zich voldoende bovenlokaal profileren. Daarvoor hebben ze nu alvast 6 jaar de tijd, want ook in een uitgeholde provincie is een voet tussen de deur altijd handig.

ook-in-italie-wordt-sint-barbara-niet-vergeten

Ook in Italië wordt Sint-Barbara niet vergeten

In het Italiaanse Manoppello, provincie Pescara, vierde gisteren een groep van 75 Sint-Barbara. Het gaat om een groep ex-mijnwerkers uit Beringen, Houthalen, Zolder, Eisden en Winterslag die na hun werk in België terugkeerden naar het zonnige Italië. Maar de verering van Sint-Barbara zijn ze nog altijd niet vergeten. Elk jaar komen ze samen om de patroonheilige te danken en verhalen op te halen aan het werk in de Limburgse mijnen.

groenwerken-circuit-gaan-versnelling-hoger

Groenwerken circuit gaan versnelling hoger

Ook al is de weerkundige winter begonnen, op Circuit Zolder gaan ze gewoon door met de groenwerkzaamheden in het kader van het project 'landschapsherstel'. Daarvoor wordt samengewerkt met het Regionaal Landschap Lage Kempen. Binnenkort starten de werken voor fase 5 tussen de Sacramentshelling en de Villeneuvebocht. Vandaag zijn ze ook begonnen met de groenaanplanting in de zone grosso modo tussen Wheelscafé en Sacramentsberg, (…) Lees het hele bericht

sint-op-bezoek-bij-de-familie-kuppens

Sint op bezoek bij de familie Kuppens

Bij de familie Kuppens is het al een oude traditie dat de Sint op bezoek komt terwijl heel de familie verzamelt. Dat was gisteren ook weer het geval in het lokaal van de Sint-Barbaragilde. Ze waren met een grote groep, met ook al heel wat achterkleinkinderen. De Sint mocht rekenen op een warme en muzikale ontvangst. (foto's Lowie Gielis)

boekt-blijft-verliezen

Boekt blijft verliezen

In de Vlaamse liga van het petanque blijft Boekt de verliezen opstapelen. Nu verloor het van Roeselare met 7-2. Olympia klopte Haeseveld met 5-4. 1ste provinciale: Olympia B - Genenbos B: 3-6, De Berk A - Genk B: 7-2 en Boekt B - Olympia A: 9-0. 2de provinciale: De Berk B - Kelchteren B: 2-7, De Berk C - Genenbos D: 4-5, Fenix A - Boekt C: 9-0 en Sparrendal A - Olympia C: 4-5.

eerste-felix-van-de-gatab-voor-danny-wendelen

Eerste 'Felix' van de GATAB voor Danny Wendelen

De GATAB, de gemeentelijke adviesraad voor toegankelijkheid en aanpasbaar bouwen heeft vandaag op domein Bovy de eerste Felix uitgereikt aan voormalig politiecommissaris Danny Wendelen. Dat is een trofee voor een persoon die zich verdienstelijk maakt door de doelstellingen van de GATAB mee in de praktijk te ondersteunen. De trofee is genoemd naar GATAB-bezieler Felix Aerts die in september 2017 plots overleed. Zijn weduwe Rozie Reyckers was dan (…) Lees het hele bericht

een-cd-die-achter-de-horizon-belandt

Een CD die achter de horizon belandt

In een uitverkochte Muzeschouwburg is zondagavond de cd 'New Horizons' van The Muze Jazz Orchestra en Steven De bruyn voorgesteld met een live-concert. Steven De bruyn kwam eerst alleen het podium op, startte met een zachte melodie op zijn mondharmonica, al snel ondersteund door de bariton sax van Stien Carlier en zo zwollen het nummer en de bezetting langzaam aan tot iedereen samen Highway speelde. De rest van het repertorium oversteeg het jazzgenre en kan eerder onder de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien

Vandaag gezien

Het vochtige weer gecombineerd met de relatief zachte temperaturen doet heel wat paddenstoelen de kop opsteken. Zoals in Bolderberg de krulpaddenstoel, de honingzwam en de glimmerinktzwaml. (foto's Jan Leijskens)

11-punten-voor-de-laatste-gemeenteraad

11 punten voor de laatste gemeenteraad

Op donderdag 13 december om 19 uur vindt de laatste gemeenteraad van deze legislatuur plaats. Op de agenda van de openbare zitting staan op dit moment 11 punten. De politie wil nieuwe servers aankopen. De jaarlijkse toelagen voor de werking van de fracties worden goedgekeurd: 150 euro per kop. Daarnaast worden nog wat administratieve aanpassingen goedgekeurd en moet de raad ook het licht op groen zetten om de concessie voor de uitbating van het huidige Muzecafé met 3 maanden te verlengen. In het voorjaar worden immers nog voorstellingen in de oude Muze gegeven. En het poetsen van De Zandloper zal in de toekomst niet meer door 'wijkwerkers' - ex-PWA - maar door gemeentepersoneel gebeuren.

wandelaars-vinden-poststukken-in-bos

Wandelaars vinden poststukken in bos

Wandelaars vonden in het bos dat uitkomt op de Everselkiezel een hele hoop post: niet zomaar papier, maar reclamedrukwerk en opvallend ook heel wat geadresseerde poststukken. Het is nog niet duidelijk wie dit hier heeft achtergelaten, maar dat er problemen van komen dat staat vast.

ravage-op-middenberm-in-guido-gezellelaan

Ravage op middenberm in Guido Gezellelaan

Zondagavond laat is een auto over de middenberm gegaan in de Guido Gezellelaan in Heusden-Centrum. Daarbij werd een behoorlijke ravage aangericht, onder meer een straatlantaarn en verkeersbord gingen tegen de vlakte. Ook de auto zelf liep heel wat schade op. Het is overigens niet de eerste keer dat op die plaats een auto het middeneiland ramt.

niemand-heeft-iets-in-te-brengen-tegen-zolder-c

Niemand heeft iets in te brengen tegen Zolder C

In de derde provinciale B van het basketbal moeten vriend en tegenstander het toegeven: er valt momenteel niet op te tornen tegen leider Zolder C. Vandaag moest ook alweer Cosmo Genk B eraan geloven: 77-59.

de-sint-bezocht-de-blauwe-wijk

De Sint bezocht de Blauwe Wijk

Opnieuw een drukke dag voor Sinterklaas die vandaag onder meer op bezoek ging bij de Blauwe Wijk vzw in Zolder-Centrum. De kinderen uit de buurt kijken ieder jaar weer uit naar de komst van de man uit Spanje en zijn gevolg. Ook nu had hij weer mooie en lekkere dingen bij voor de jongste Blauwe Wijkenaars. Eentje had zelfs het lef om ook in deze tijd nog luidop te solliciteren voor een job als Zwarte Piet. Misschien in de toekomst, na de nodige bijscholingen. Vandaag was het in ieder geval genieten voor alle aanwezigen. (foto's Tony Sempels)

stevige-zege-voor-rc-9

Stevige zege voor RC 9

In het rugby heeft RC 9 Heusden-Zolder zijn uitreputatie weer maar eens bevestigd en daar zijn ze bij Oudsbergen niet goed van. Bij de rust stond het al 0-54. Nog voor de 3de minuut forceerde Arno Barzan na een slimme voorwaartse kick de eerst try. Meteen het signaal voor Heusden-Zolder voor een reeks aanvallen terwijl Oudsbergen de schade probeerde te beperken. Charles D' Haene vestigde bij de start van de 2de helft zowat een record door reeds na 36 seconden een try te leggen. In totaal incasseerde het arme Oudsbergen 15 tries. De eindstand werd een gortdroge 0-99.

kvv-blijft-steken-op-gelijkspel

KVV blijft steken op gelijkspel

In de derde provinciale A is leider KVV Heusden-Zolder thuis niet verder gekomen dan 2-2 tegen Kadijk.

sk-06-verliest-van-leider-lommel

SK 06 verliest van leider Lommel

In de vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 zijn match tegen leider Verbroedering Lommel met 2-5 verloren.

nog-eens-een-verlies-voor-vck

Nog eens een verlies voor VCK

Het blijft niet goed gaan met volleybalclub VCK Bolderberg, deze keer werd met 3-1 verloren in Zoersel B. Een tekort aan ervaren spelers gecombineerd met blessurelast houdt de club op de laatste plaats.

zoe-gezwak-as-nen-turner

Zoe gezwak as nen turner

Hèdde gè al es gezien hoe gezwak da dei turners zèn? Vreuger war ich da ooch, toen gink da allemoal bjêter mèr as ge blèft oefene , lukt het nog een bitske. Gezwak staat hier voor lenig.

feestmaand-win-bioscooptickets-1

Feestmaand: win bioscooptickets

Dit najaar organiseerde The Roxy Theatre een filmpremière voor de lezers van de Internetgazet. Welke film was dat? Stuur je antwoord met je naam en adres voor dinsdagmorgen 8 uur naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu en je maakt kans op 2 bioscooptickets waarmee je een film naar keuze in The Roxy Theatre kan gaan bekijken.

provinciaal-basket-heusden-doet-beste-zaak

Provinciaal basket: Heusden doet beste zaak

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A gewonnen van Cosmo Genk A met 69-62. Een derby in derde A, daar klopte Heusden B Zolder B met 68-52. Nog een derby in vierde A dat ook in Heusdens voordeel werd beslecht: Heusden C-Zolder D: 59-39. In 4B ging Kajoba met 43-56 winnen op Hades D. De dames van Zolder moesten ook in Gems Diepenbeek hun meerdere erkennen, het werd 45-31.

zolder-a-lijdt-thuisnederlaag

Zolder A lijdt thuisnederlaag

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A opnieuw verloren. Het moest thuis zijn meerdere erkennen in Guco Lier B: 63-91.

anadol-en-bolderberg-slikken-goals

Anadol en Bolderberg slikken goals

In de tweede provinciale A van het voetbal moest FC Anadol zaterdagavond een 5-1 nederlaag slikken bij FC Eksel. In tweede B verloor Bolderberg FC met 3-2 bij Sporting Kolmont.

sinterklaas-bezocht-bolderberg-fc

Sinterklaas bezocht Bolderberg FC

Sinterklaas bezocht met zijn pieten de jeugd van Bolderberg FC. En als extraatje had hij een muzikale piet meegebracht. Maar ook heel wat lekkers. (foto Yves Maex)

wieze-boys-a-en-b-aan-de-leiding

Wieze Boys A en B aan de leiding

In de eerste afdeling van het bedrijfsvoetbal heeft VK Wieze Boys A de puntjes op de i gezet. Het versloeg leider Century Hasselt met een duidelijke 3-0 en neemt daardoor opnieuw de leiding in handen. Wieze Boys telt 31 punten, 1 meer dan Century en 3 meer dan RP Products. Ook RP Products blijft het trouwens goed doen, vandaag moest FC Tamara er met 4-1 aan geloven. En ook in de tweede afdeling verbaast Wieze Boys B, het won de topper bij FC Hutte Houthalen met 1-2 en staat ook aan de leiding met 2 punten voorsprong.

wandelaars-voor-rondpunt-storen-zich-niet-aan-weer

Wandelaars voor Rondpunt storen zich niet aan weer

Om 13 uur startte aan de jeugdlokalen in de Schomstraat de wandeling voor de vzw Rondpunt in het kader van Music For Life. Ondanks de slechte weersvoorspellingen lijkt het een bijzonder succesvolle organisatie te worden, want Nele en co mochten liefst 300 voorinschrijvingen noteren. Ook burgemeester Mario Borremans, schepen Marleen Hoydoncks en hun gevolg waren bij de eerste vertrekkers. Bij aankomst konden de wandelaars zich tegoed doen aan een heleboel zelfgemaakte lekkernijen.

december-wordt-een-maand-met-prijzen

December wordt een maand met prijzen

December is gestart, de maand waarin Sinterklaas en of de Kerstman langskomen met cadeautjes, de maand waarin geliefden en vrienden elkaar met leuke dingen verrassen, ... en jawel, de trouwe lezers weten dat de Internetgazet Heusden-Zolder er al vele jaren een feestmaand van maakt met leuke prijzen. Dus hou deze website nog meer dan anders in de gaten want we geven bloemsierstukken, drankpakketten, etentjes, gadgets, lekkers, filmtickets, ... weg. En dat in ruil voor het juiste antwoord op een kleine kwisvraag. En de allergrootste verrassing, die houden we nog even achter de hand. December wordt een bijzondere maand.

rc-9-moet-nu-ook-oudsbergen-eraan

RC 9: moet nu ook Oudsbergen eraan?

Voor een rugbymatch, gehuld in een ouderwetse derbysfeer, moet je zondag om 15 uur even een verplaatsing maken naar Oudsbergen (Meeuwen). Daar gaan namelijk de heren van RC9 op bezoek. RC 9 staat momenteel tweede in de rangschikking en toont zich vooral op verplaatsing verrassend sterk. Ondertussen groeien de ambities op en rond de Vrijheid-tereinen. Dat heeft ook te maken met de samenwerking met de Nieuw-Zeelandse coach Theo Bennet, die alsmaar concreter wordt. Bennet heeft als coach onder meer het team van het Amerikaanse leger geleid.

de-kijk-van-richie-357

De kijk van Richie

Alleen het natourcriterium op Circuit Zolder hebben ze niet kunnen winnen ...

vanochtend-gezien-14

Vanochtend gezien

We schreven het gisteren al dat Sinterklaas drukke dagen beleeft, dat was vanmorgen ook duidelijk te zien aan de hemel: hij had zijn oven gloeiend gestookt om koeken te bakken. Hopelijk wordt de Sint nu ook niet verantwoorlijk gesteld voor de opwarming van de aarde. (foto Jos Willems)

stevig-verlies-voor-il-tartufo

Stevig verlies voor Il Tartufo

In de tweede provinciale B van het zaalvoetbal heeft Il Tartufo Heusden met 6-2 verloren van Liko Genk.