Archief februari 2018

katlijn-voordeckers-leert-je-merk-versterken

Katlijn Voordeckers leert je merk versterken

Op maandag 5 maart om 20 uur is Katlijn Voordeckers te gast in de bibliotheek, voor een voordracht in samenwerking met de Middenstandsraad. Katlijn Voordeckers is afkomstig van Eversel, ze publiceerde onlangs het boek 'VerMERKvuldig!’ Daarin leert ze ondernemers hoe ze in drie eenvoudige stappen hun merk versterken en meer mensen over hun zaak aan het praten krijgen. Ze geeft daarbij herkenbare voorbeelden van kleine, sterke merken, met goede resultaten zonder gigantische reclamebudgetten. Zelf is Katlijn is zaakvoerder van OpmerKelijk en gespecialiseerd in branding en communicatie. Ze begeleidt ondernemers in de strategische groei en versterking van hun merk. Eerder publiceerde ze al ‘Onderneemster zkt sterk merk’. Inschrijven voor 2 maart met vermelding ‘Merk’ en naam en telefoonnr. via bibliotheek.reservaties[!]heusden-zolder.be of 011 80 80 90.

het-heusden-zolders-loopcriterium-komt-eraan

Het Heusden-Zolders loopcriterium komt eraan

Ook al is het bijzonder koud, we zien dezer dagen overal joggers actief in Heusden-Zolder. Wellicht bereiden sommigen onder hen zich voor op het Heusden-Zolders Loopcriterium 2018 dat er weer aankomt. De eerste loop is meteen al eentje die kan tellen: de VijverRun33 op 18 maart in Bolderberg. Daar krijgen ze 5, 12, 33 of zelfs 50 km voor de voeten. Op 22 april volgt de ZolderRun met (…) Lees het hele bericht

waterleiding-begeeft-het-door-vrieskoude

Waterleiding begeeft het door vrieskoude

Technici van De Watergroep hebben de handen vol met het dichten van waterlekken. Vooral de aanhoudende vrieskoude veroorzaakt dat heel wat leidingen langs de straat het begeven. Vandaag alleen al is er sprake van een 5-tal lekken in Heusden-Zolder, zoals in de Mommestraat. (foto Tony Lespoix)

een-zinvolle-bestemming-voor-voedseloverschotten

Een zinvolle bestemming voor voedseloverschotten

Het bericht over de gedumpte etenswaren in de Schansstraat heeft nogal wat verontwaardigde reacties uitgelokt. Gelukkig zijn er ook alternatieven voor mensen die hun voedseloverschotten een zinvolle bestemming willen geven. Ze kunnen ze op maandag, dinsdag, woensdag en zaterdagvoormiddag afleveren bij Sint-Vincentius in de Sint-Lutgardisstraat. Ook kleding en klein materiaal zijn daar welkom. Immers, het aantal behoeftigen in Heusden-Zolder blijft ook deze winter stijgen. Bij de maandelijkse (…) Lees het hele bericht

het-weer-ijskoude-wind

Het weer: ijskoude wind!

Depressies en storingen komen de volgende 48 uur opzetten vanuit het zuidwesten en verdrijven stilaan de winterkou over onze streken. In het weekend volgt er algemene dooi, maar voor het zover is wacht er nog een ijskoude dag met een erg schrale wind en de werkweek wordt afgesloten met sneeuwval.
Vandaag is het uitermate zonnig, maar het blijft erg koud bij maxima onder het vriespunt. Bovendien staat er een matige tot soms vrij krachtige en vooral erg schrale oostenwind, met rukwinden tot 50 km/u. (…) Lees het hele bericht

vannacht-gezien-8

Vannacht gezien

Voor wie zich afvraagt of sneeuwklokjes 's nachts hun bloemetjes openhouden, is Jan Leijskens het gaan checken. En inderdaad, ze voelen zich duidelijk thuis in dit weer.

interesse-voor-college-blijft-groeien

Interesse voor college blijft groeien

Het ziet ernaar uit dat het Sint-Franciscuscollege zich ook voor het schooljaar 2018-2019 aan een stormloop van nieuwe leerlingen mag verwachten. De infodag voor 12-jarigen op 2 maart is volledig volzet. Maar op zondag 22 april is er weer de traditionele open schooldag. Tussen 10 en 17 uur kunnen kandidaat-leerlingen en hun ouders een persoonlijke rondleiding krijgen én een antwoord op al hun vragen rond de studierichtingen, het schoolleven en de activiteiten. Dan kan er ook ingeschreven worden. Vorig jaar waren heel wat richtingen al snel volzet.

schouwbrand-in-de-kerkstraat

Schouwbrand in de Kerkstraat

Deze namiddag kort over 14 uur is de brandweer naar de Kerkstraat uitgerukt. In een woning daar was een schouwbrand ontstaan. De toestand was vrij snel onder controle. Door de koude is het extra opletten voor schouwbranden.

quinten-torp-geinspireerd-door-oude-meesters

Quinten Torp geïnspireerd door oude meesters

Als je in de buurt van Genk passeert, spring dan zeker eens binnen in The Gallery, een kunstgalerij in de Molenstraat 7. Daar stelt momenteel Quinten Torp (Geert Mullens) tentoon. Onder de noemer 'Parlons du Temps’ toont hij er een reeks olieverfschilderijen, waarvoor hij de inspiratie zocht in de details van het werk van oude meesters. Zo kun je er kennismaken met reeksen met klinkende namen als Goyanesque, Barokkerie, Primitives, Courbetois, Casparagi, ... Ongetwijfeld een boeiende ontdekkingstocht.
Nog tot en met 11 maart, op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

hopen-etenswaren-gewoon-gedumpt

Hopen etenswaren gewoon gedumpt

Al drie jaar ruimt Peter Schaeken als vrijwilliger het zwerfvuil in een deel van de Schansstraat op. Om de 2 weken levert dat zowat 80 liter zwerfvuil op. Daarbij hoef je van niets meer verbaasd te zijn maar vandaag - amper 3 dagen na zijn laatste opruimactie - reageert Peter geschokt op zijn nieuwste vondst: een hoeveelheid voedsel zoals groenten, aardappelen, vleeswaren, genoeg om enkele mensen verschillende dagen te eten te geven. Op 4 meter van de weg, 5 meter van een huis en 300 meter van (…) Lees het hele bericht

in-freot-zit-een-kjen

In freöt zit een kjên

Kinde gè een kjên? Da's de pit van een stuk fruit. Ook druiven hebben vaak pitjes, maar dan hebben we het over kjênkes.

caspar-en-the-mojo-daemons-naar-aftermuzecafe

Caspar en The Mojo Daemons naar AfterMuzeCafé

Op 25 maart brengt AfterMuzeCafé Caspar en The Mojo Daemons naar het MuzeCafé. Caspar Auwerkerken is een 18-jarige singer-songwriter uit Stokrooie. Met alleen maar een gitaar en zijn stem zal hij met zijn ‘dreamy, cloudy sounds of my soul’ kunnen bekoren. The Mojo Daemons is een duo met Smokestack B. (Kris Van Bosstraeten) op gitaar/stompbox en Big Ben Bullet (Ben Pittoors) al zanger en mondharmonicaspeler. Zij halen hun inspiratie uit New Orleans jazz, traditionele en moderne blues met een vleugje rockabilly.

vandaag-gezien-27-februari-2018

Vandaag gezien

Het zijn barre tijden voor de vogels, maar opvallend is dat ze samen hun ontbijt nemen, bij hen bestaat nog solidariteit. (foto's Stefan Was)

staking-zorgt-voor-beperkte-hinder

Staking zorgt voor beperkte hinder

De gevolgen van de staking die de ACOD vandaag heeft uitgeroepen in de openbare diensten als protest tegen de pensioenregeling, lijken in onze region nogal mee te vallen. De meeste treinen rijden, al is het niet uitgesloten dat enkele ritten tussen Hasselt en Mol wegvallen. Bij De Lijn rijden de meeste bussen op de streeklijnen al vallen er ook hier weer enkele weg. 9 op de 10 bussen zijn uitgereden. UPDATE Van de lijn 22 Beringen-Mijn Hasselt is vanmorgen (…) Lees het hele bericht

start-to-tennis-bij-tc-berkenbos-1

Start to Tennis bij TC Berkenbos

Het is ondertussen een traditie dat TC Berkenbos lessen 'start to tennis' organiseert om geïnteresseerden een eerste kennismaking met de tennissport te bieden. Voor € 90 krijg je 9 initiatielessen en is meteen je lidgeld voor het hele seizoen betaald. Tijdens de lessen kan je gebruik maken van aangepast materiaal, je bent ook verzekerd en aangesloten bij Tennis Vlaanderen.
Op zaterdag 10 maart om 11 uur kom je alles te weten over 'start to tennis', in het clublokaal. Meer info via tennis.berkenbos [!] telenet.be.

verkeersproblemen-na-botsing

Verkeersproblemen na botsing

Op de hoek van de Guido Gezellelaan en de Pastoor Van Mierlolaan heeft een botsing tussen twee wagens vanavond in de avondspits voor heel wat verkeersproblemen gezorgd. Doordat de wagens stilstonden op de gewestweg, kon het drukke verkeer er een tijdlang moeizaam passeren. Gelukkig vielen er geen gewonden. Zoals bekend werkt het gemeentebestuur aan plannen om in de Pastoor Van Mierlolaan éénrichtingsverkeer in te leggen, precies om de gevaarlijke verkeerssituatie daar te verbeteren.

wie-wil-mee-de-stkstofdioxide-meten

Wie wil mee de stkstofdioxide meten?

De eerste inwoners van Heusden-Zolder hebben zich vandaag al geregistreerd voor 'Curieuzeneuzen', een Vlaams meetproject om luchtkwaliteit langs onze wegen te meten. Momenteel heeft Vlaanderen 60 meetstations voor stikstofdioxide maar het is de bedoeling om met 20.000 metingen de invloed van het verkeer op lucht en gezondheid per buurt te meten. Je moet daarbij enkele buisjes een maand lang uithangen, liefst bij een raam aan de eerste verdieping. Daarvoor wordt een bijdrage van (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-26-februari-2018

Vandaag gezien

De vijvers van Terlaemen zijn dichtgevroren. Dat geeft mooie beelden, maar opgelet, het blijft nog altijd gevaarlijk om te schaatsen. (foto Christina Put)

straatracer-achtervolgd-over-de-cite

Straatracer achtervolgd over de Cité

De verkeersdienst van de politie achtervolgde een bestuurder die in de Koolmijnlaan de snelheidsbeperking van 50 km/u duidelijk aan zijn laars lapte. Nadat de straatracer een eenrichtingstraat in de verboden richting inreed, scheurde hij opnieuw naar het winkelcentrum. Na elke stopbeurt voor een voorligger liet hij zijn motor brullen om vervolgens weer volop weg te scheuren. Hij werd aan de kant gezet. Door zijn gevaarlijk rijgedrag werd zijn rijbewijs meteen ingetrokken.

Lees het hele bericht

winterse-lenteschoonmaak-in-sint-baaf

Winterse lenteschoonmaak in Sint-Baaf

Borstels, poetsmateriaal, chaotische toestanden, ... in Eversel zijn de verenigingen opgetrommeld voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt van Sint-Baaf. Alles krijgt een grondige poetsbeurt en kleine herstellingen worden uitgevoerd.

jeugdraad-trok-op-planningsweekend

Jeugdraad trok op planningsweekend

De jeugdraad van Heusden-Zolder is dit weekend op planningsweekend geweest. Daar lag heel wat werk op de tafel, namelijk het verwerken van de bevraging bij de jongeren in verenigingen en op school van de afgelopen maanden. Daarin polste de jeugdraad naar wat ze missen in de gemeente. Dat zal dan weer het thema zijn in het verkiezingsdebat van 29 september. Alle info is nu verwerkt en tegelijk werd ook een teambuilding gehouden. De resultaten van de bevraging worden de komende weken bekendgemaakt.

een-batterij-aan-mandolines-op-muzepodium

Een batterij aan mandolines op Muzepodium

Heel bijzondere klanken zondagavond in Muze, want Mandolinman was er te gast. Zelf noemen ze het Vlaamse fanfaremuziek, maar de manier waarop de muzikanten allerlei mandolines bespelen, dwong bewondering af. (foto's Lenscollectief)

unizo-blikt-achter-de-schermen-van-het-ziekenhuis

UNIZO blikt achter de schermen van het ziekenhuis

UNIZO Heusden-Zolder organiseert op zondag 18 maart een rondleiding met gids door het Sint-Franciscusziekenhuis. Het bezoek biedt de kans op een blik achter de schermen van een ziekenhuis met jaarlijks meer dan 38.000 patiënten, 800 personeelsleden van wie bijna 100 artsen. Er zal gefocust worden op de dagelijkse werking en de nieuwigheden in de zorg. Het begint om 10 uur met een ontvangst, daarna is er een rondleiding met bezoek aan intensieve zorgen, MR en laboratorium, tenslotte volgt de afsluiting met een drankje. Inschrijven voor 14 maart op de website.

olympia-b-is-kampioen-en-promoveert

Olympia B is kampioen en promoveert

In de tweede provinciale van het petanque heeft Olympia B zich op drie speeldagen van het einde tot kampioen gekroond. Het heeft nu 4 punten voorsprong op de achtervolgers. Olympia C zit nog steeds bij die achtervolgers, maar door zijn verlies dit weekend wordt het moeilijk om mee te promoveren naar eerste provinciale.
De uitslagen
Nationale competitieAlosta Aalst-Boekt: 8-1 Olympia -Tongeren: 8-1 Ere-afdeling Limburg: Boekt A-Maaseik A: 8--1
1ste provinciale: Boekt B-De (…) Lees het hele bericht

de-verenigde-vrienden-concerteren-met-eten

De Verenigde Vrienden concerteren met eten

Harmonie De Verenigde Vrienden geeft op zaterdag 31 maart om 18u30 in de muziekzaal aan de Kerkenblookstraat een kaas- en wijnconcert. Huuh? Inderdaad, terwijl het publiek smult van een kaas- of vleesschotel en dat doorspoelt met een glas wijn - of wat anders - zorgen de muzikanten voor een vlotte spijsvertering. De Verenigde Vrienden onder leiding van Kevin Absillis zorgen voor zalig warme klanken en het aanstormend talent van het jeugdorkest zal voor de eerste keer zijn kunnen tonen. Ook de (…) Lees het hele bericht

zaterdag-nodigen-de-feestknallers-uit

Zaterdag nodigen De Feestknallers uit

De Feestknallers zijn klaar voor hun jaarlijkse bal. Nu zaterdag om 20u11 worden carnavalsvierders van overal verwacht in 't Kuipershof n Heusden. JP Klinkers zal op zijn gekende manier het geheel animeren en aan elkaar praten terwijl DJ Flashback de dansers in beweging zal houden. Hoogtepunt wordt om 22u11 de aanstelling van de nieuwe prins of prinses der Feestknallers. 't Zal dus knallen. De toegang is gratis.

cindy-ceyssens-naar-cd-v-groen

Cindy Ceyssens naar CD&V-GROEN

De politieke carrousel blijft voortdraaien in Heusden-Zolder. Cindy Ceyssens, tot voor kort secretaris van GOED maar daar aan de deur gezet, zal bij de gemeenteraadsverkiezingen op de lijst van CD&V-GROEN staan. In een persbericht zegt ze “Als geëngageerde inwoner heb ik de voorbije zes jaar de gemeentepolitiek van nabij gevolgd en daarbij heb ik mogen ervaren dat de mandatarissen van CD&V het heel goed menen met onze gemeente". Lijsttrekker Isabelle Thielemans noemt Cindy (…) Lees het hele bericht

bart-duvivier-is-vertrokken-voor-zijn-wereldreis

Bart Duvivier is vertrokken voor zijn wereldreis

Vanmorgen is Bart Duvivier vertrokken voor zijn fietstocht rond de wereld. Aan zijn woning in de Bieststraat werd hij uitgewuifd door zijn familie, buren en sympathisanten van Meylandt Atletiekclub. Bart was vroeger immers een getalenteerd atleet op de 800 en 1500 meter en zelfs op de ultraloop. Die conditie zal hem van pas komen op zijn odyssee tussen nu en midden oktober. Zijn eerste etappe leidde hem vandaag tot in het Duitse Kerpsen, over 120 km. In het totaal krijgt hij 30.000 km (…) Lees het hele bericht

winst-voor-anadol-3

Winst voor Anadol

In de tweede provinciale A heeft FC Anadol zijn partij gewonnen. Het versloeg Flandria Paal met 1-0.

verrassend-verlies-voor-bolderberg

Verrassend verlies voor Bolderberg

In de derde provinciale A van het voetbal heeft leider FC Bolderberg verrassend verloren van Excelsior Hamont met 2-0.

het-blijft-titels-regenen-voor-moed-en-volharding

Het blijft titels regenen voor Moed en Volharding

Bij Moed en Volharding kunnen ze de kampioenstitels en medailles nauwelijks nog bijhouden. Evelyn Neuteleers heeft zich tot Limburgs kampioen in categorie C18+ gekroond. In de categorie C14 was heel het podium voor Moed en Volharding: Kato Vrancken is Limburgs kampioen, Mislina Bicer haalde zilver en Rani Truyen brons. En ook in categorie C13 was de titel voor Moed en Volharding met Isil Guldal (foto onder) als kampioen.

vck-ondergaat-wet-van-de-sterkste

VCK ondergaat wet van de sterkste

In het volleybal heeft VCK Bolderberg met 3-1 verloren bij BVMV Noorderkempen (Vosselaar), maar die club wordt dan ook door menigeen als titelkandidaat nummer 1 beschouwd. Nochtans leek de wedstrijd van in het begin anders uit te draaien. Set 1 was namelijk een makkie voor de bezoekers. De tweede was gelijkopgaand en van een erg hoog niveau, de thuisploeg won hoewel die van VCK naar de scheidsrechter wezen. Maar dat excuus konden ze niet meer in de twee volgende sets inroepen, want toen kregen ze een (…) Lees het hele bericht

het-weer-ijsdagen-1

Het weer: IJsdagen!

Met de aanvoer van arctische lucht uit het noordoosten, wordt het de volgende dagen nog een tikkeltje kouder en komt het kwik overdag niet meer boven het vriespunt uit. Dat wordt dan een ijsdag genoemd. Het blijft nog de hele week koud, nadien kan het kwik stilaan gaan klimmen en na het volgende weekend voorzien de weermodellen overdag zelfs 10 graden. Het zachtere weer gaat echter gepaard met toenemende regenkansen.
Vandaag wordt een zonnige, maar erg koude dag met maxima amper boven het vriespunt. (…) Lees het hele bericht

vlotte-zege-voor-zolder-a-1

Vlotte zege voor Zolder A

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A vlot de maat genomen van Union Leopoldsburg A, het werd 80-49. In derde A versloeg Heusden B Bilzerse B met 71-55. Zolder B moest met 46-80 het onderspit delven tegen Bree C.

kvv-haalt-punt-in-ham

KVV haalt punt in Ham

In de derde provinciale A speelde KVV Heusden-Zolder zaterdagavond uit bij subtopper KFC Ham United. Het bleef 0-0.

gelijkspel-voor-sk-heusden-06-1

Gelijkspel voor SK Heusden 06

Zaterdagnamiddag heeft SK Heusden 06 1-1 gelijk gespeeld tegen Halveweg Zonhoven, een match in vierde provinciale A. De thuisploeg miste in de slotminuut een strafschop.

geanimeerde-bijeenkomst-van-reuzen-in-vlaanderen

Geanimeerde bijeenkomst van Reuzen In Vlaanderen

Vandaag had in Remise 56 in Koersel de voorjaarsontmoeting van Reuzen In Vlaanderen, afdeling Limburg plaats. Daar werden de Koerselse reuzen 'Tuskes Riek en Salie' nu ook officieel overgedragen aan de toekomstige reuzengilde van Koersel, vorige week had Julien Maebe ze al van Heusden naar Koersel overgebracht. Marcel Dumon van de gilde van de Kluizenaar van Bolderberg mocht namens RIV de oorkonde overhandigen aan de Koerselnaren. En Marcel Veltjen van de gilde van de Putheks (…) Lees het hele bericht

wieze-boys-a-wint-derby

Wieze Boys A wint derby

In het bedrijfsvoetbal heeft VK Wieze Boys A de derby én topper tegen RP Products gewonnen met 3-2. Wieze Boys blijft daardoor in het spoor van Century Hasselt in de running voor de titel. Minder goed verging het Wieze Boys B in tweede afdeling, het verloor van Pook Keroma B met 4-1.

alles-klaar-voor-de-dag-van-de-moedertaal

Alles klaar voor de Dag van de Moedertaal

In de feestzaal van de Samenwerking Limburgse Alevieten in de Michel Scheperslaan zijn ze vanochtend vroeg al begonnen met de voorbereidingen voor de Dag van de Moedertaal. Om 15 uur treden daar de kinderen op, om 19 uur, de volwassenen. Er komt heel wat talent op het podium en ondertussen kun je er proeven van allerlei lekkernijen. (foto's Gerlinde Gilissen)

zolderse-dames-kloppen-lummen

Zolderse dames kloppen Lummen

In de tweede provinciale van het damesbasket heeft Zolder Lummen D terug naar huis gestuurd met een 46-42.

de-kijk-van-richie-308

De kijk van Richie

Wapen u tegen de koude ...

winst-voor-il-tartufo-8

Winst voor Il Tartufo

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal heeft Il Tartufo Heusden Pes Peer 07 verslagen met 8-3. In derde A verloor Berkenbos United met 6-2 bij Primo Zelk. De dames van MFC SI Heusden-Zolder tenslotte kregen van ZVC United Wellen een 15-2 aangesmeerd.

mfc-kan-nog-winnen

MFC kan nog winnen

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal kon mfc si heusden-zolder eindelijk nog eens winnen. Het versloeg Leopoldsburg met 9-7. De beloften speelden 5-5 gelijk.

anpr-camera-s-geplaatst-in-dellestraat

ANPR-camera's geplaatst in Dellestraat

In de Dellestraat zijn de eerste vaste ANPR-camera's geplaatst. Dat zijn camera's met nummerplaatherkenning. Het gaat om een initiatief van de politiezones Limburg Regio Hoofdstad en Heusden-Zolder. Het is vooral de bedoeling de inbraken rond het industrieterrein terug te dringen. Meestal komen de daders uit andere regio's via de snelweg. (Foto Dimitri Reynders)

nieuwe-school-geleidelijk-in-gebruik-genomen

Nieuwe school geleidelijk in gebruik genomen

Het is zover, de leerlingen van lagere school De Brug verhuizen geleidelijk naar hun nieuwe school, in het vroegere SFC aan de Brugstraat. Het mogen dan oudere lokalen zijn, ze zijn nu helemaal opgefrist: veel licht, ruimte en rust. De leerlingen van het derde leerjaar hebben alvast hun intrek genomen en de leden van de schoolraad zijn een kijkje gaan nemen. Voor leerlingen en leerkrachten wordt het ongetwijfeld een verademing om zoveel ruimte ter beschikking te hebben, er kan dan ook nog meer ingezet worden op differentiatie. (foto's Leen Claes)

badmintonners-zijn-klaar-voor-india

Badmintonners zijn klaar voor India

Het Sint-Franciscuscollege, en bij uitbreiding de rest van Heusden-Zolder, is trots op het badmintonkwartet dat zich - zoals eerder gemeld - geplaatst heeft voor het internationaal tornooi in India over twee maanden. Marie Deferme, Bo Borremans, Tine Goddé en Yana Wenzlawski zijn helemaal klaar om zich tegen topteams uit de rest van de wereld te geven tijdens wat je kan beschouwen als een wereldkampioenschap voor scholenploegen. Van 19 tot 25 april zullen ze daar met hun begeleiders vertoeven en uiteraard ook boeiende ontmoetingen hebben. Gisteravond blikten ze al vooruit. Wij duimen alvast mee. (foto's Joseph Bamps)

boyv-opent-op-paasmaandag-toerismeseizoen

Boyv opent op Paasmaandag toerismeseizoen

De werken aan domein Bovy gaan volop voort. Daardoor moet het domein voldoende klaar zijn om op Paasmaandag 2 april met een hele happening het nieuwe toerismeseizoen in te luiden. Ondertussen wordt de dierenweide klaargemaakt voor de komst van ezels, geiten, kippen, pauwen en varkens. De Winning zorgt voor het dagelijkse onderhoud en een lokale dierenarts volgt wekelijks de gezondheid van de dieren op. Voor bezoekers met een hond komt er een nieuwe losloopweide achteraan het domein. De (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-sluit-aan-bij-edc-card

Heusden-Zolder sluit aan bij EDC-card

Het gebeurt maar zelden dat een punt van de N-VA-oppositie op de gemeenteraad wordt goedgekeurd, maar gisteravond aan het eind van de vergadering was dat toch het geval voor de EDC-kaart. Het gaat om de de European Disability Card. Het punt was voorbereid door OCMW-raadslid Bjorn Winters en voorgebracht door Ann Leyssens. De EDC is vergelijkbaar met een studentenkaart maar dan voor personen met een handicap.

Die kunnen met de kaart hun beperking bewijzen en bij musea, (…) Lees het hele bericht

zinderende-muzikale-benefietavond

Zinderende muzikale benefietavond

Rocco Di Turi & friends en Blues Lee speelden gisteravond een benefiet ten voordele van de vzw Music For Kids, en dit in samenwerking met be-Mine Blues. Daaroor waren het MuzeCafé en de foyer van Muze goed volgelopen. Gino Joris en gitarist Pino zorgden voor de opwarming. Zo was het klimaat ideaal om Blues Lee bij eenieder het bloed in de aderen te doen koken. Dan dook Rocco Di Turi op het podium en hij troonde niet alleen zijn compagnon de route Arturo Belinni mee maar ook Kevin (…) Lees het hele bericht

opgelet-voor-valse-pizzaverkopers

Opgelet voor valse pizzaverkopers

De afgelopen dagen zijn - al zeker in de Dijkstraat maar mogelijk ook elders - twee jongens komen aanbellen om pizza's te verkopen. Ze gaven zich uit voor leerlingen van het Sint-Franciscuscollege die een pizzaverkoop organiseren om hun reis in maart te financieren. Alleen ... er is geen collegereis in maart en een pizzaverkoop is er al helemaal niet. Ondertussen hebben de twee op enkele adressen het geld geïnd. Het is niet duidelijk of het ook effectief om leerlingen van het college gaat, maar als ze nog ergens komen aanbellen, ... wie bij hen bestelt, zal op zijn honger blijven zitten.

frustraties-borrelen-op-rond-informatica

Frustraties borrelen op rond informatica

Zoals bekend waren er extra punten van de N-VA op de gemeenteraad. Die partij wil de gemeente - minstens als proef - laten participeren in Citizenlab, waarbij inwoners makkelijker betrokken kunnen worden bij allerlei projecten. Zo zouden bijvoorbeeld meer jongeren kunnen bereikt worden bovenop de bestaande info- en volksvergaderingen.  Robin Stroobantsstelde dus voor een licentie te nemen tot eind dit jaar - dat zou 3000 euro kosten - en daarna een demo op de commissie te organiseren.
Lees het hele bericht

het-belang-van-erfgoed-belicht

Het belang van erfgoed belicht

Vandaag was historicus Robert Nouwen te gast bij KWB-Overdag. Hij is geboren en getogen in Heusden en gaf meer uitleg over de soorten erfgoed, wanneer iets officieel erfgoed wordt en waarom het belangrijk is zorg te dragen voor ons erfgoed. Aan het eind lichtte Saskia Schepers de projectsubsidies voor lokale initiatieven toe. (foto's Ludo Deleux)

boze-oppositie-over-afschaffing-voetpad

Boze oppositie over afschaffing voetpad

Bij de verkoop van bijna 8 ha industriegrond op de Schacht aan Glas Ceyssens Group had de N-VA bezwaar tegen de afschaffing van het voet- en fietspad dat een verbinding vormt tussen Mijnwerkerslaan en Kolderstraat. Ze vroeg zich ook af hoe het dan zit met de parking voor de multiculturele markt . "Er is onvoldoende onderzocht hoe dit pad gebruikt wordt," vond Simonne Janssens-Vanoppen. Ook Jan Jans van Vlaams Belang was daartegen omdat het pad veel gebruikt wordt door leerlingen die (…) Lees het hele bericht

wegen-en-verkeer-tegen-aansluiting-muiten-berg

Wegen en Verkeer tegen aansluiting Muiten Berg

De hele voetweg 70 tussen de Teutenweg en de Koolmijnlaan wordt afgeschaft. Die staat nog in de Atlas der Buurtwegen, maar is in feite al verdwenen omdat er twee gebouwen en het treinspoor op liggen. De afschaffing past in de ontwikkeling van het project De Muiten Berg met grote handelszaken. Daar komen nog wel 2 nieuwe doorsteken vanuit de Schansstraat. De CD&V was tegen omdat er in de wegenis geen voet- en fietspaden zijn voorzien. Ook Wegen en Verkeer heeft bezwaar ingediend tegen de (…) Lees het hele bericht

buurtweg-in-boekt-wordt-licht-verschoven

Buurtweg in Boekt wordt licht verschoven

De firma LC Construct gaat een aanvraag indienen voor de bouw van vier appartementen aan de Ubbelstraat. Daar loopt ook buurtweg 145, een veilige verbinding tussen de Heilig Hartlaan en de Ubbelstraat die vrij veel gebruikt wordt. De buurtweg moet ten allen tijde vrij gehouden worden, maar wordt wel verlegd naar de zijkant van het perceel, zo sluit die ook beter aan bij het werkelijke gebruik van de buurtweg. Simonne Janssens-Vanoppen stelde voor om de weg dan ook ineens toegankelijk te maken voor rolstoelen en minder mobielen.

nieuwe-moto-en-combi-voor-politie

Nieuwe moto en combi voor politie

De gemeenteraad startte vanavond met een aantal puntjes rond de politie. Voor de politie worden twee voertuigen goedgekeurd om versleten exemplaren te vervangen. Het gaat om een motor voor de verkeersdienst en een nieuwe combi. Beide worden aangekocht via de federale politie.

binnenkort-op-afspraak-naar-gemeentehuis

Binnenkort op afspraak naar gemeentehuis

Het gemeentebestuur is tevreden over de digitale dienstverlening die begin dit jaar startte samen met de nieuwe website. Het blijkt dat ondertussen meer dan 52 % van de attesten die worden afgeleverd online gebeuren, in het totaal zowat 750. Het gaat dan bijvoorbeeld om een bewijs van woonst of een uittreksel uit het strafregister. Ondertussen zijn er al meer dan 50 producten die via het digitaal loket kunnen aangevraagd worden. Het gaat onder meer om bouwaanvragen, (…) Lees het hele bericht

1453-handtekeningen-voor-leefbaar-zolder-centrum

1453 handtekeningen voor leefbaar Zolder-Centrum

Voor het begin van de gemeenteraad vanavond werden burgemeester, schepenen en raadsleden aangesproken door een delegatie van de dorpsraad en verenigingen van Zolder-Centrum. Schepen Lode Schops nam een petitie in ontvangst met 1453 handtekeningen. Daarin vragen ze aandacht voor een reeks prioriteiten en ze drukken vooral hun bekommernis uit over de 'leegloop' en leefbaarheid van Zolder-Centrum. Ze vragen ruimte voor een leefbaar dorp, voor handel en diensten, voor mobiliteit en trage wegen, voor jeugd en recreatie, voor een nieuwe invulling van openbare gebouwen, voor sport in de bevolkingskern.

geurproblemen-rond-remo-continu-opgevolgd

Geurproblemen rond Remo continu opgevolgd

Tijdens een nieuw overleg rond de geurproblematiek van Remo is een systeem op poten gezet om alles op te volgen en in kaart te brengen. Daarin zijn het bedrijf Machiels zelf, de politie, de milieu-inspectie, het gemeentebestuur en afgevaardigden van de wijk betrokken. Het is de bedoeling dat twee wijkafgevaardigden van Vlierhof de zaak mee opvolgen en dat bij nieuwe geurhinder de politie wordt verwittigd. Tijdens de kantooruren komt de milieu-ambtenaar ter plaatse, in het weekend probeert (…) Lees het hele bericht

eversel-werkt-rond-broederlijk-delen

Eversel werkt rond Broederlijk Delen

De parochie Eversel werkt in deze vastenperiode rond de campagne van Broederlijk Delen met als thema 'Help honger de wereld uit'. Op donderdag 1 maart om 18u30 heeft in de Sint-Jacobuskerk een vastenbezinning plaats met een getuigenis van Sadat Kaaya Kiwanuka over Oeganda. Na de viering wordt een koffie aangeboden en kan iedereen een vrije gift doen voor Broederlijk Delen. Op zaterdag 3 maart om 19 uur volgt een gezinsviering waarna narcissen worden verkocht ten voordele van Broederlijk Delen.

kinderreus-als-pedagogisch-project

Kinderreus als pedagogisch project

Marcel Veltjen - onder meer actief bij de Putheks-reuzin - maakte een kinderreus en dat in het kader van de demo Curieusereuzen. Daarmee zal Reuzen In Limburg (RIV) onder meer op de pedagogische conferentie van het COV, in het GO in de Kortstraat en in de kleuter- en lagere school in de Brugstraat - als proefproject- het immaterieel erfgoed promoten. Mogelijk volgt daarna een tournee langs andere scholen. De kinderreus wordt zaterdag voorgesteld op de lentemoeting van RIV Limburg in Remise 56 in Koersel. (foto Julien Maebe)

parkrangers-willen-ook-na-2019-aan-de-slag-blijven

Parkrangers willen ook na 2019 aan de slag blijven

Het Regionaal Landschap Lage Kempen en De Winning organiseerden vanmorgen op domein Bovy een demonstratie van de Parkrangers. Dat zijn mensen die ingezet worden voor het natuurbeheer, in het openbaar groen van de gemeenten, en dus ook in parken en domeinen zoals Bovy. Op Bovy spelen ze al sinds vorig jaar een belangrijke rol in het herstel van het groen.

Ondertussen doen de 44 Limburgse gemeenten een beroep op de Parkrangers, ze worden gecoördineerd door de drie regionale landschappen. (…) Lees het hele bericht

te-snel-rond-het-schooleinde

Te snel rond het schooleinde

De politie hield snelheidscontroles rond het schooleinde. Van de 1898 bestuurders reden er 298 te snel. Koploper deze keer was De Nieuwe Dijk (111), gevolgd door de Michel Scheperslaan (92), Laambroekstraat (37), Beringersteenweg (31), Vogelsancklaan (19) en De Slogen (8). 5 overtreders krijgen een extra boete wegens gsm'en aan het stuur (2), onleesbare kentekenplaat, bumperkleven, onwettige verlichting (2) en remmen zonder noodzaak. Bij de school van Bolderberg zijn 3 parkeerovertreders betrapt.

maatregelen-tegen-megastort

Maatregelen tegen megastort

Er komt dan toch beweging in het dossier van het megastort dat al meer dan een jaar ligt op de plaats van het vroegere containerpark langs de Koolmijnlaan. Het perceel is eigendom van de nv Mijnen, een dochter van de LRM. De gemeente heeft dat bedrijf verzocht om alles op te ruimen en af te sluiten of te omheinen om sluikstorters weg te houden. De gemeente van haar kant zorgt ervoor dat het terrein langs de Koolmijnlaan niet meer toegankelijk is.

bestelwagen-gestolen-in-veenderweg

Bestelwagen gestolen in Veenderweg

In de Veenderweg zijn dieven er vannacht met een bestelwagen vandoor gegaan. Dat gebeurde vermoedelijk omstreeks 4 uur. Het gaat om een ouder model Mercedes 210, wit met gekleurde strepen op de zijflanken.

e-314-volledig-versperd-door-ongeval

E 314 volledig versperd door ongeval

Een ongeval met vrachtwagens op de E 314 in Heusden-Zolder zorgt woensdagnamiddag opnieuw voor heel wat verkeershinder. De snelweg is volledig versperd. Terwijl de hulpdiensten ter plaatse zijn geroepen, is in de richting van Lummen een file ontstaan van afrit Park Midden-Limburg tot Zolder en in de andere richting van Lummen tot Zolder. UPDATE Het ging om een botsing tussen twee vrachtwagens. Eén van de chauffeurs zat gekneld in zijn cabine en moest door de brandweer bevrijd worden. Hij is zwaargewond overgebracht naar het Jessa Ziekenhuis. UPDATE Nadien botsten ook nog enkele auto's vlakbij de op- en afrit Heusden-Zolder.

ne-knoep-in-oere-zajdook

Ne knoep in oere zajdoôk

Lutgart Aerts herinnert zich dat de mensen vroeger de gewoonte hadden om 'ne knoep in hunne zajdoôk te legge om iets nie te vergjête'. Die knoop of lus in je zakdoek moest je dan herinneren aan iets wat je moest doen of zeggen.

hoge-schadevergoeding-voor-slachtoffer-steekpartij

Hoge schadevergoeding voor slachtoffer steekpartij

Een vrouw van 45, die momenteel in Heusden-Zolder woont, krijgt bijna 97.000 euro schadevergoeding. Haar vroegere Marokkaanse vriend had haar na het beëindigen van hun relatie met een stanleymes in het gezicht gestoken. Eerst had de man de vrouw een tijdlang gestalkt, tot hij in augustus 2013 voor haar deur stond. Bij de woordenwisseling die toen ontstond stak hij haar, de vrouw kon op de vlucht slaan. Ze houdt littekens over aan de steekpartij, maar is ook blijvend invalide.

Haar zonen, die haar nadien vonden, krijgen elk 500 euro morele schadevergoeding. De dader moet ook nog 6000 euro gerechtskosten betalen. Alleen is hij ondertussen al enkele jaren op de vlucht, hij zit vermoedelijk in het buitenland. Kennissen omschreven hem als agressief en ook in de Marokkaanse moskee in Maasmechelen mocht hij niet meer binnen wegens afpersing.

het-weer-zonnig-maar-met-vrieskoude

Het weer: zonnig maar met vrieskoude

Onder de beschermende vleugels van een krachtig hogedrukgebied over Rusland staat er droog en zonnig weer op het programma. De aangevoerde lucht is echter van polaire oorsprong en een strakke noordoostenwind laat het erg schraal aanvoelen. We zijn vertrokken voor een langere periode met droog weer, maar de nachten verlopen erg koud met algemene vriestemperaturen.
Vandaag domineert de zon aan een blauwe hemel en er zijn vrijwel geen wolken te bespeuren. Na een ochtend met algemene vorst, komen de (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-is-reuzenvriendelijke-gemeente

Heusden-Zolder is reuzenvriendelijke gemeente

Heusden-Zolder mag zich voortaan een 'Reuzenvriendelijke Gemeente' noemen. Het schepencollege heeft de intentieverklaring van Reuzen in Vlaanderen goedgekeurd. Die intentieverklaring houdt in dat een gemeente zich achter het erfgoedplan voor de reuzencultuur schaart en de reuzen erkent als cultureel ambassadeur voor de gemeente en hen daarbij ondersteunt. Heusden-Zolder heeft 7 reuzen en drie vertegenwoordigers in de koepelorganisatie RIV. Ze hebben zich geëngageerd om iets terug te doen voor de gemeente. Dat kan zijn door de aanwezigheid van de reuzen op één of andere manifestatie.

dorpstuintjes-starten-nog-dit-voorjaar

Dorpstuintjes starten nog dit voorjaar

De open dorpsraad Heusden-Centrum behandelde vanavond een hele reeks punten hoewel voorzitter Julien Maebe moest toegeven dat er een probleem was: er zijn namelijk geen echte problemen. Enkele zorgenkinderen, dat wel, en ook uitdagingen, maar die worden dan ook aangepakt, sommige nog dit jaar. Zo wordt in de lente gestart met de uitbouw van volkstuintjes, in het gebied tussen de Schootstraat en het fietsroutenetwerk.Daar worden stukjes grond van 1 are voor een lidmaatschapsbijdrage ter (…) Lees het hele bericht

neos-wandelde-op-kiewit

Neos wandelde op Kiewit

Neos Heusden-Zolder ging op wandel op domein Kiewit, een uniek landchap dat ontstond door het graasgedrag van Gallowayrunderen. Het was er voor de wandelaars letterlijk een frisse neus halen. Op 20 maart trekken ze naar de zwevende trap in Hoyberg, Tielt-Winge. (foto Trudo Groffi)

heusden-zolder-wil-bouwmeesterscan

Heusden-Zolder wil bouwmeesterscan

Zestig gemeenten in Vlaanderen hebben zich kandidaat gesteld om een 'bouwmeesterscan' te laten uitvoeren. Daarmee gaan ze na hoe duurzaam hun ruimtegebruik is en en of ze voorbereid zijn op het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, de zogenaamde of betonstop. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in het parlement geantwoord op een vraag van Lydia Peeters (Open Vld). In Limburg doen 15 gemeenten mee, waaronder ook Heusden-Zolder. Dagelijks verdwijnt in Vlaanderen (…) Lees het hele bericht

programma-voor-jong-en-oud-op-moedertaalfeest

Programma voor jong en oud op Moedertaalfeest

Morgen viert Unesco de internationale Dag van de Moedertaal en daarom houdt Heusden-Zolder op zaterdag 24 februari zijn jaarlijkse moedertaaldagfeest 'Boordevol talen(t). Ongeveer 35 % van de meer dan 33.000 inwoners is van niet-Belgische origine. Tel daarbij nog de verschillende Vlaamse dialecten die hier worden gesproken en je komt tot een enorme mix aan talen en die wordt zaterdag in de kijker gezet in de ontmoetingszaal van de Limburgse Alevieten, Michel Scheperslaan 133.
Om (…) Lees het hele bericht

wordt-everselstraat-afgesloten-voor-vrachtwagens

Wordt Everselstraat afgesloten voor vrachtwagens?

Een aantal bewoners van de Everselstraat in Heusden-Zolder en Beringen wil dat die straat wordt afgesloten voor zwaar verkeer. De straat komt uit op de industriezone Beringen-Zuid, die ook op beide gemeentes ligt, en wordt door veel vrachtwagens gebruikt om het terrein te bereiken. De gemeente Heusden-Zolder gaat akkoord om de straat zo in te richten. dat vrachtwagens niet meer door kunnen. Maar de stad Beringen wil liever wachten tot de weg- en rioleringswerken daar zijn uitgevoerd. Ze houdt ook een enquête bij de buurtbewoners.

contrabasmuziek-op-topniveau

Contrabasmuziek op topniveau

Contrabassist Wies de Boevé (foto boven Michel Neumeister) en pianiste Tomoko Takahashi (onder) spelen op zondag 4 maart om 16 uur in de kerk van Zolder en dat op uitnodiging van cultuurcentrum Muze. Ze brengen vooral stukken uit de muziekgeschiedenis waarin de contrabas een belangrijke rol speelt. Op het programma werk van Joseph Jongen, Reinhold Glière, Heinz Holliger, Giovanni Bottesini en Niccolò Paganini. Tickets kosten € 19, € 16, € 13.

wat-met-de-stank-rond-remo

Wat met de stank rond Remo?

Donderdagnamiddag zitten afgevaardigden van onder meer gemeentebestuur van Heusden-Zolder, bewoners van het Vlierhof bij Lindeman en Group Machiels samen over de geurhinder rond de Remostortplaats. Nadat er vorig jaar al verschillende klachten over geurhinder waren, heeft het probleem opnieuw de kop opgestoken. Bij een eerder overleg is afgesproken dat buurtbewoners een melding doen als ze stank waarnemen. Vrijdagavond was dat weer het geval in Vlierhof. Burgemeester Mario Borremans is toen (…) Lees het hele bericht

hardrijders-in-sluisbamd-en-elf-novemberstraat

Hardrijders in Sluisbamd en Elf Novemberstraat

De Sluisbamd en de Elf Novemberstraat blijven racebanen. Dat besluit de politie na nieuwe snelheidscontroles. In de Sluisbamd reden 70 bestuurders op 366 sneller dan 50 (bebouwde kom). 4 Overtreders krijgen een bijkomende boete van € 116 wegens gsm'en aan het stuur. Ook is een pv opgesteld voor het niet verlenen van de voorrang aan rechts en parkeren op een fietspad. In de Elf Novemberstraat reden 47 op 137 bestuurders te snel. In de Padbroekweg waren er 22 overtreders op 60 en in de Kapelstraat slechts 2 op 138.

winst-voor-real-2

Winst voor Real

In de derde provinciale A van het zaalvoetbal heeft HZ Real Heusden maandagavond ZVC Schulen verslagen met 7-5.

info-avond-voor-12-jarigen-in-het-college

Info-avond voor 12-jarigen in het college

Ieder jaar is het weer een stormloop om in te schrijven voor het eerste jaar in het Sint-Franciscuscollege. De school organiseert daarom op vrijdag 2 maart een info-avond voor alle 12-jarigen en hun ouders. In de Franciscuszaal stellen de directie en leerlingenraad eerst de studiekeuzegedeeltes van het eerste jaar secundair onderwijs voor. Daarna volgt een informeel deel waar toekomstige leerlingen kunnen praten met de leeringen van het eerste en tweede jaar. Er kunnen ook vragen gesteld worden aan directie, vakleerkrachten en coördinatoren. Inschrijven kan hier tot 21 februari.

kinder-nog-ne-voddemesjang

Kinder nog ne voddemesjang?

Kinde gè nog ne voddemesjang? Of nen êzermesjang? Den ierst hoalt aa vodden op, en den twiede rijdt rond veur aad êzer. Vodden en ijzer dus. Een tip van Eric Lefèbvre.

olympia-wint-nipt-van-de-berk

Olympia wint nipt van De Berk

In het petanque werden weer alleen wedstrijden in de 2de provinciale afgewerkt. Maar daarom was het niet minder spannend, integendeel, in de lokalen van De Berk op Lindeman werden de dorpsduels op het scherp van de snee afgewerkt. Olympia B won met 4-5 van De Berk B en het duel tussen beide C-ploegen leverde hetzelfde resultaat op.

weer-veel-verkeersovertreders-betrapt

Weer veel verkeersovertreders betrapt

De politie hield snelheidscontroles na meldingen van buurtbewoners in 8 straten. 1930 wagens reden langs de flitsauto, 430 of 22 % daarvan te snel. In de Bieststraat werden 212 overtredingen vastgesteld. 3 snelheidsduivels scheurden met meer dan 90 km/u door de bebouwde kom. Zij moeten hun rijbewijs inleveren. Andere inbreuken waren er in de Brugstraat (111), Schansstraat (29), Dorpsstraat (25), Mijnwerkerslaan (21), Edward Staintonstraat (17), Boekterheide (10) en Voortstraat (8).

Bij (…) Lees het hele bericht

huis-onbewoonbaar-na-kamerbrand

Huis onbewoonbaar na kamerbrand

Vanmorgen vroeg heeft het gebrand in één van de rijwoningen aan de Koolmijnlaan. Het vuur ontstond in een kamer boven de toegang naar 'Onder de Poort'. Toen de bewoner het opmerkte, heeft hij meteen de deur dichtgedaan en is naar buiten gelopen. Vervolgens sloeg hij alarm. Toen de brandweer aankwam, sloegen de vlammen al naar buiten. De brandweer kon het vuur blussen, ondertussen werd ook heel de tijd in de gaten gehouden dat de brand niet oversloeg naar de aanpalende woningen. Dat kon voorkomen worden. Nadat het vuur gedoofd was, werden een heleboel vernielde spullen naar buiten gebracht. Door de brand-, rook- en waterschade is het huis voorlopig onbewoonbaar. De oorzaak was vanmorgen niet meteen duidelijk. Tijdens de bluswerken was de Koolmijnlaan afgesloten voor het verkeer.

michael-bervoets-is-limburgs-kampioen

Michael Bervoets is Limburgs kampioen

Michael Bervoets heeft voor een verrassing van formaat gezorgd door zichzelf tot provinciaal kampioen veldrijden bij de juniores te kronen. Niemand had verwacht dat hij Ryan Cortjens, die ook internationaal dit seizoen presteerde, zou kloppen. Bervoets reed een verstandig kampioenschap, toen enkele renners het hazenpad kozen, hield hij die heel de wedstrijd binnen handbereik. In de slotronde kon hij aansluiten bij de leiders, hij raakte er wel niet overheen, maar was met zijn derde plaats eerste Limburger en dus kampioen. Die titel voegt hij toe aan zijn twee overwinningen van de voorbije weken.

moed-amp-volharding-slokop-op-kampioenschap

Moed & Volharding slokop op kampioenschap

Op de Limburgse turnkampioenschappen konden de gymnasten van Moed en Volharding weer heel wat titels behalen. In de categorie C12 werd Ella Viekevorst Limburgs kampioen. Lien Gijbels behaalde eveneens goud en Romi Bruggeman zilver in categorie C15. In categorie B11 werd Kirsten Steegmans kampioen. In categorie B12 werd het volledige podium ingepalmd door Moed en Volharding: Josephine Kaers op 1, Femke Verboven 2de, en Lyana Vanoevelen 3de. Ook in de B14-15 werd Kaat Geusens Limburgs kampioen. De (…) Lees het hele bericht

de-beker-is-binnen-voor-nathalie-en-co

De beker is binnen voor Nathalie en co

't Was niet helemaal onverwacht maar met 3-0 behaalde Asterix Avo vanavond een duidelijk overwinning tegen Oudegem. De beker is dus voor de vijfde keer op rij binnen voor Nathalie Lemmens en haar teamgenoten. Er werd vanavond dan ook een stevig feestje gebouwd in het Sportpaleis.

twee-titels-voor-rik-op-de-beeck

Twee titels voor Rik Op De Beeck

Vandaag kwamen in Berkenbos de atleten met een fysieke beperking in actie, vooral de rolstoelers dus. En dat is een heel spectaculaire discipline, waarbij van de beoefenaars heel wat vaardigheden worden vereist. Vandaar dat ook niet zoveel badmintonners dit op niveau beoefenen. Rik Op De Beeck van Smash won samen met zijn dubbelpartner Kevin Van Ranst de titel in het dubbel heren. Rik Op De Beeck won trouwens ook de finale enkel tegen Benny Geets. (meer foto's van Stephan Volders)

thuisspelers-vergaren-de-belgische-titels

Thuisspelers vergaren de Belgische titels

Het bestuur van badmintonclub Smash kan herademen na een andermaal druk weekend, deze keer met de organisatie van de Belgische kampioenschappen in het G-badminton die twee dagen lang in sporthal Berkenbos plaatshadden. En de club mag zich trouwens ook weer verheugen in eigen leden die een titel wisten te behalen. Gisteren kwamen de spelers met een mentale beperking aan bod. Bij de enkel heren A won Bob Biesmans van Smash de finale van zijn clubgenoot Fabian Fransen. Ook bij de heren B was de (…) Lees het hele bericht

pieter-jan-vliegen-tweede-in-hechtel

Pieter-Jan Vliegen tweede in Hechtel

Het veldritseizoen loopt op zijn laatste benen, maar Pieter-Jan Vliegen is nog altijd in uitstekende vorm. Vandaag eindigde hij tweede in de B-veldrit in Hechtel. Hij werd aan de meet verslagen door Mathijs Wuyts, de andere renners waren verder teruggeslagen.

bewoners-vrunstraat-verkennen-domein-bovy

Bewoners Vrunstraat verkennen domein Bovy

De buurtbewoners van de Vrunstraat maakten vandaag een ochtendwandeling over Bovy. Onderweg kregen ze wat uitleg over de werken en de toekomst van het domein. Na een uurtje wandelen waren ze met meer 40 om in de Savarin de benen onder tafel te steken voor een stevig ontbijt.

zelfs-de-finse-piste-wordt-geterroriseerd

Zelfs de Finse piste wordt geterroriseerd

De joggers die dit weekend op de Finse piste in de buurt van De Veen gingen lopen, reageerden met afschuw op het afval dat daar is achtergelaten. Aan de afvalbakjes - bedoeld om bijvoorbeeld verpakkingen van drank of een energyreep achter te laten - zijn allerlei hopen huishoudelijk afval gedropt, met de zakken erbij. En daar gaan mensen dan lopen voor hun ontspanning en gezondheid. (foto's Gust Put)

bolderberg-wint-overtuigend-topper-tegen-ham

Bolderberg wint overtuigend topper tegen Ham

In derde provinciale A won FC Bolderberg de topper tegen KFC Ham United met liefst 5-1. Hoewel er nog heel wat wedstrijd te spelen zijn, heeft Bolderberg daarmee zijn titelambities nog eens onderlijnd. KVV Heusden-Zolder won met 4-2 van Peer SV.

heusden-pakt-leider-houthalen-in

Heusden pakt leider Houthalen in

In vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 voor de stunt van de dag gezorgd door leider Houthalen VV met 3-1 in te blikken.

stevig-verlies-voor-anadol

Stevig verlies voor Anadol

In de tweede provinciale A heeft FC Anadol met 4-0 verloren bij Standaard Elen.

de-jung-van-de-gele-wijk-houden-reunie

De jung van de Gele Wijk houden reünie

De 'kinderen' die destijds in de Gele Wijk in Zolder woonden en daar samen hun jeugd doorbrachten, werken aan een reünie. Die kinderen van weleer zijn ondertussen bijna allemaal 50-plussers. Brigitte Verbraeken, Michelle Nys en Eric Willems staken daarom de hoofden samen om een reünie op het getouw te zetten. Om nog eens herinneringen op te halen, te lachen met kwajongensstreken en te horen hoe het nu met iedereen gaat. Plaats van afspraak is café-feestzaal Mimosa in Zonhoven - (…) Lees het hele bericht

paula-vanne-sporthal-wint-tornooi-schremkeschieten

Paula vanne sporthal wint tornooi schremkeschieten

Zaterdagavond had in het petanquelokaal van Olympia de 'GP 't Veen 2018' plaats, het tornooi schremkeschieten van Veenbonk. Een 40-tal spelers liet de 'rondellen' door de lucht klieven in de hoop zoveel mogelijk punten te verzamelen en de felbegeerde titel in de wacht te slepen. Winnares werd 'Paula vanne sporthal' met 124 punten op 125, op de tweede plaats gevolgd door Marcel Menten met evenveel punten maar 88 tegenpunten en als derde Ferdy Geraerts. De ook al fel begeerde rode lantaarn - want zeker op het ogenblik dat de Olympische Spelen bezig zijn, geldt de Olympische gedacht nog meer dan anders - ging naar Karine Wouters met 63 punten. (foto's Ludo Vanherle)

vck-herpakt-zich-tijdig

VCK herpakt zich tijdig

In het volleybal heeft VCK Bolderberg met 2-3 gewonnen bij VC Heist-Herenthout. Het begon nochtans bijzonder slecht voor de bezoekers met een zwakke eerste set en een door opslagmissers verloren tweede set. Bolderberg herpakte zich net op tijd en kon zo de bordjes weer effenen. Door een verstikkende start in de tie-break leek Heist op de overwinning af te stevenen maar weer krabbelde VCK overeind en won alsnog. Setstanden: 25-16, 25-23, 21-23, 20-25 en 13-15.

dieven-zijn-tuk-op-alles

Dieven zijn tuk op alles

De afgelopen dagen zijn weer verschillende diefstallen gepleegd in Heusden-Zolder. In de Grootven drongen dieven een bouwwerf binnen, ze gingen er aan de haal met elektriciteitskasten. In de Exelgaarden drongen ze een woning binnen en namen daar (onbruikbare) dienstencheques mee, eerder waren ze ook al langs de achterzijde van een huis in de Schaltusstraat binnengeraakt, daar werden juwelen buitgemaakt. En er lopen blijkbaar ook dieven rond met voorkeur voor BMW-onderdelen, zo verdwenen het stuur, gps en andere onderdelen van een BMW aan het Kromvenhof en in de Heidestraat.

vijfde-volleybalbeker-wenkt-voor-nathalie-lemmens

Vijfde volleybalbeker wenkt voor Nathalie Lemmens

In het volleybal kan Nathalie Lemmens vanavond haar 5de Belgische beker op rij winnen. Ze speelt in het Sportpaleis met Asterix Avo de cupfinale tegen Oudegem. Asterix Avo is zonder discussie de meest succesrijke vrouwenvolleybalploeg van de jongste decennia in ons land, het rijgt de titels en bekers aan elkaar. Nathalie - 23 en uit Viversel - speelt er al 5 jaar op de middenpositie. De match wordt straks om 18 uur rechtstreeks uitgezonden op Canvas, Nathalie speelt met het nummer 4. (foto Flor Batens)

probleemloze-zege-voor-zolder-a

Probleemloze zege voor Zolder A

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A een klinkende overwinning behaald tegen Miners Beringen B, de voorlaatste in de stand: 73-47. In tweede provinciale moest Heusden A thuis zijn meester erkennen in Lummen A: 56-80. In derde provinciale A stond een derby op de kalender: Heusden B won met 75-49 tegen Zolder B. En in derde B moest Zolder C ook al een nederlaag incasseren, 94-63 in de hal van Maasmechelen B. In vierde A trok Zolder E na een spannende match het laken naar zich toe tegen Optima Tessenderlo C: 66-64. De dames van Zolder verloren bij Femina Habac Sint-Truiden met 67-46.

walter-baele-vanuit-zijn-bed

Walter Baele vanuit zijn bed

Walter Baele bracht in de Muze zijn 'No Man Show'. Uitgangspunt is dat de komiek in een ziekenhuisbed ligt en daarom moeten zijn typetjes de voorstelling redden. (foto Lenscollectief)

vandaag-gezien-17-februari-2018

Vandaag gezien

Stefan Was bezorgde ons nog enkele foto's van vogels die hij en zijn collega's vandaag geringd hebben. Schitterende en schattige vogels, die staartmezen. Het zijn ook sociale vogels. Ze vliegen altijd in groep en als er eentje achterblijft, wacht de rest gewoon tot de bende weer compleet is.

kwb-ers-vieren-samen-valentijn

KWB-ers vieren samen Valentijn

Met enkele dagen vertraging vierden de leden van KWB Bolderberg samen Valentijn in de Witte Zaal. Ze konden daar de benen onder tafel schuiven voor een lekker etentje, een drankje, babbeltje, en elkaar eens diep in de ogen kijken. Want ge kint da toch van dei aa schuur ... (foto's Jan Leijskens)

wieze-boys-a-en-b-maken-18-goals

Wieze Boys A en B maken 18 goals

Wat de spelers van Wieze Boys vandaag hadden gegeten, is niet duidelijk, maar ze waren in ieder geval niet te houden in het bedrijfsvoetbal. Wieze Boys A versloeg in de eerste afdeling FC Berg met 8-0. In de tweede afdeling won Wieze Boys B met 1-10 bij Aviaclub.

reuzenattributen-van-heusden-naar-koersel

Reuzenattributen van Heusden naar Koersel

Een feestelijk moment in de Remise 56 in Koersel waar de Heusdense reuzengilde Houeijken de kleren overhandigde van de historische Koerselse reuzen Tuskes Riek en Salie. In 2012 was de Heusdense reuzengilde op zoek naar lichamen om te gebruiken bij de nieuwe hoofden van Jef Slam en Trees Turf. Ze ontdekten toen de verwaarloosde Koerselse reuzen in de kelders van de academie en kregen ze van de Heemkundige Kring. Helaas bleken de reuzenlichamen onbruikbaar.

Maar ondertussen was (…) Lees het hele bericht

kinderen-in-de-ban-van-de-wolf

Kinderen in de ban van de wolf

Generaties lang waren kinderen in de ban van de wolf van Roodkapje. Maar tegenwoordig zijn ze vooral gefascineerd door de wolven de oprukken naar onze contreien. En zeker nu, in het spoor van Naya, een tweede wolf in onze richting beweegt. De 11-jarige Emma legde de huilende wolvin Naya ondertussen vast op een schilderijtje.

de-kijk-van-richie-307

De kijk van Richie

Dienstmededeling voor de deelnemers aan Tournée Minérale ... jullie zitten over de helft.

het-weer-veel-zon-3

Het weer: veel zon

Tussen twee hogedrukgebieden in kan een storing over onze streken schuiven. Voor deze storing en na deze storing domineren anticyclonale condities met droog weer. Op de langere termijn is het hogedrukgebied verantwoordelijk voor de aanvoer van koude continentale lucht met lage maxima en algemene vriestemperaturen tijdens de nacht.
Vandaag maken wolkenvelden stilaan plaats voor de zon. Vooral na de middag wordt het flink zonnig en kan het kwik oplopen tot een graad of 7. De wind waait meestal zwak. (…) Lees het hele bericht

mooie-voorstelling-van-hanneke-paauwe

Mooie voorstelling van Hanneke Paauwe

Heel wat gezinnen genoten in Muze van de voorstelling 'Dat begint hier al goed' van Villanella & Hanneke Paauwe. (foto Lenscollectief)

los-leones-klopt-mfc

Los Leones klopt MFC

In het zaalvoetbal stond de streekderby tussen de toekomstige fusieploegen Los Leones Lummen en MFC SI Heusden-Zolder op het programma. Los Leones won met 8-2 en toonde daarmee dat het op sportief vlak zeker wat te bieden heeft aan MFC.

doorprikt-een-bruintje-of-een-blauwtje

DOORPRIKT: een bruintje of een blauwtje

De kleurencarrousel in Heusden-Zolder draait dus verder. Eerst claimde GOED het paars, een kleur die in het verleden nochtans voor een heel andere politieke constellatie symbool stond. Dan vormden CD&V en Groen een oranje-groene lijst. En nu haalt Open VLD iemand die zopas afscheid nam van Vlaams Belang binnen als lijsttrekker, dat wordt dus blauw met een bruin biesje. En ondertussen maakt Vooruit - vooral voormalige N-VA-ers - avances richting Open Heusden-Zolder. Als daar een huwelijk van komt, (…) Lees het hele bericht

wietteler-dreigt-fortuin-te-verliezen

Wietteler dreigt fortuin te verliezen

Een 46-jarige man uit Heusden-Zolder en zijn vriendin uit Ham zouden wel eens een zware financiële kater kunnen overhouden aan de cannabisplantage die ze runden in de woning van de vrouw in Ham. De man, een ex-ford-arbeider, had in het huis 520 cannabisplanten gezet. Die werden door de politie ontdekt na een tip. De advocaat vraagt de vrijspraak omdat volgens hem de huiszoeking onwettig gebeurde.

Het parket vraagt voor de twee elk 18 maanden cel en 6000 euro boete. Ze zouden drie (…) Lees het hele bericht

smash-organiseert-het-bk-g-badminton

Smash organiseert het BK G-badminton

Het zijn drukke tijden voor badmintonclub Smash in Berkenbos. Vorig weekend organiseerde ze de Limburgse kampioenschappen, afgelopen woensdag een jeugdmeeting en dit weekend opnieuw de Belgische kampioenschappen G-badminton.

In 2005 was Smash de eerste club in België die met G-badminton begon, ze organiseerde in 2012 ook het eerste Belgisch kampioenschap. Dit jaar bestaat de club 40 jaar en de organisatie van het BK past daarin.

Zaterdag strijden de (…) Lees het hele bericht

is-het-lente-of-is-het-winter

Is het lente of is het winter?

In de Ardennen staan ze nog op de skilatten maar in Bolderberg lijkt te lente al te ontluiken. (foto's Jan Leijskens)

meeste-snelheidsovertreders-in-de-westlaan

Meeste snelheidsovertreders in de Westlaan

De politie hield snelheidscontroles in 5 straten. 591 wagens passeerden het flitstoestel, 181 bestuurders reden te snel. De top 5 wordt aangevoerd door de Westlaan (62), gevolgd door de Michel Scheperslaan (47), de Jeugdlaan (44), Het Heike (16) en de Everselkiezel (12).

open-vld-blijft-achter-veronique-bartels-staan

Open VLD blijft achter Veronique Bartels staan

Open Heusden-Zolder blijft bij zijn plan om Veronique Bartels uit te spelen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. De commotie van de afgelopen dagen zal daar niets aan veranderen. Dat is vanmorgen gebleken tijdens een persconferentie, die trouwens al langer gepland was om de nieuwe lijsttrekker voor te stellen. "We moesten na het vertrek van Ben Vandeberg snel reageren en hebben gebruik gemaakt van een opportuniteit die ons geen windeieren zal leggen," aldus voorzitter Bert (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-16-februari-2018

Vandaag gezien

Een winterse ochtend in Boekt, met nevel en vrieskoude. (foto Yves Maex)

vooral-lijnen-51-en-52-getroffen-door-staking

Vooral lijnen 51 en 52 getroffen door staking

Ondertussen zijn er meer details bekend over de gevolgen van de staking bij De Lijn Limburg. In Heusden-Zolder vallen dus vooral ritten van de streeklijnen weg. Het gaat om 5 ritten van de lijn 22 Hasselt-Beringen-Mijn, 16 van lijn 23 Hasselt-Lillo-Beringen. Van lijn 51 Hasselt-Heusden vallen liefst 21 ritten weg. Lijn 52 Beringen-Boekt-Hasselt moet het vandaag met 16 bussen minder doen. Lijn 92 Diest-Heusden - die onder meer het ziekenhuis bedient - verliest vandaag 8 ritten. In het totaal zullen dus zeker 66 ritten niet gereden worden.

de-lijn-helft-van-de-vroege-streeklijnen-rijdt

De Lijn: helft van de vroege streeklijnen rijdt

Uit een eerste balans van De Lijn om 6 uur vanmorgen blijkt dat zowat de helft van de vroege streeklijnen is uitgereden. Dat komt doordat die in veel gevallen worden verzekerd door privé-busbedrijven die in opdracht van De Lijn werken. Dus zullen er in de loop van de dag bussen passeren in Heusden-Zolder, maar welke en wanneer is nog niet duidelijk. Wat wel vaststaat is, dat wie naar Hasselt, Genk of een andere stad gaat, daar op geen enkele stadslijn kan rekenen. Ook de belbus zal wellicht (…) Lees het hele bericht

whatsapp-groepen-zitten-in-de-lift

WhatsApp-groepen zitten in de lift

Het kwam vorige maand al ter sprake tijdens de gemeenteraad: gemeentebestuur en politie willen de verschillende WhatsApp-groepen ondersteunen. Dat zal onder meer gebeuren met informatie op hun websites. De eerste drie BuurtInformatieNetwerken zijn opgericht door Francis Holsteyns en zijn actief in Bolderberg, Boekt en Viversel. Ondertussen zijn er nog bijgekomen op Kayenberg, in Berkenbos en recent op de Heusdense Voort.

Wie lid wil worden, moet eerst WhatsApp installeren op zijn (…) Lees het hele bericht

kwb-bezocht-hergebruikcentrum-en-kringwinkel

KWB bezocht hergebruikcentrum en kringwinkel

De leden van KWB-overdag gingen in Houthalen achter de schermen kijken van het hergebruikcentrum, het verzamelpunt van ingezameld materiaal zoals elektrische apparaten en kleding. Daarna volgde een bezoek aan de kringwinkel van Houthalen, die het herstelde materiaal aan een spotprijs verkoopt. En dat zorgt meteen voor tewerkstelling, voor mensen die elders moeilijk aan de bak komen. (foto's Ludo Deleux)

een-gelukkig-jaar-van-de-hond-gewenst

Een gelukkig 'Jaar van de Hond' gewenst

Het Chinese Nieuwjaar is zojuist begonnen, de start van het 'jaar van de hond'. En hoewel we tegenwoordig nogal wat Chinezen hebben in Heusden-Zolder - na de restaurants zijn immers de frietchinezen hier neergestreken - zullen we ze niet meteen met vuurwerk en draken zien vieren op straat. Ze leiden buiten hun zaak eerder een teruggetrokken bestaan. Het jaar van de hond staat voor trouw, eerlijkheid, moed en onbaatzuchtigheid.

reken-morgen-niet-op-de-bussen

Reken morgen niet op de bussen

Het is dan wel vakantie maar wellicht zijn er toch mensen die zich morgen met het openbaar vervoer willen verplaatsen. Reken er niet op dat je een bus van De Lijn kunt nemen, want morgen wordt een massale staking verwacht. Het personeel protesteert onder meer tegen het dreigende ontslag van meer dan 280 werknemers, tegen de afbouw van het aantal ritten en daardoor het verlies aan reizigers. Ook in Limburg wordt verwacht dat de meeste bussen niet zullen uitrijden en dus niet passeren aan de haltes in Heusden-Zolder.

handen-tekort-in-kantine-visvijver-bolderberg

Handen tekort in kantine visvijver Bolderberg

Er zijn blijkbaar problemen met de uitbating van de kantine bij de visvijvers aan de Vrunstraat. De vijvers liggen in een pittoreske natuuromgeving en zowel De Verenigde Vissers, de vliegvissers als Feeder Team Bolderberg hebben er hun vaste stek. De kantine die tussen beide vijverdelen ligt, is trouwens ook geliefd bij fietsers en wandelaars die er passeren. Maar vanaf 1 april stellen zich problemen om de permanentie in de kantine te verzekeren. Daarom zoekt de vzw Verenigde Vissers helpers. (…) Lees het hele bericht

vooruit-is-op-zoek-naar-een-kartelpartner

Vooruit is op zoek naar een kartelpartner

Het staat nu vast dat de politieke beweging 'Vooruit' in Heusden-Zolder niet alleen aan de verkiezingen zal deelnemen. Vooruit bestaat vooral uit misnoegde vroegere N-VA-leden. De beweging is - verspreid over Vlaanderen - in een aantal gemeenten opgericht. In Heusden-Zolder werd de voorbije maanden onder leiding van Jim Broux bekeken of de lijst autonoom kon opkomen. Maar nu blijkt een volledige lijst niet haalbaar te zijn. Vooruit gaat daarom op zoek naar een kartelpartner. (…) Lees het hele bericht

een-fee-die-worstelt-met-schaamte-en-faalangst

Een fee die worstelt met schaamte en faalangst

Ook vrijdag programmeert Muze een familievoorstelling (geknipt vanaf 8 jaar): om 19u30 speelt Villanella dan ‘Dat begint hier al goed’. Dat is een humoristisch en kwetsbaar verslag van het leven van een fee met faalangst. Fee Canapé is onhandig, dom en ze kan geen 15.000 toverformules onthouden. Volgens haar moeder is ze totaal ongeschikt om fee te zijn en ze moet daarom op het departement 'Schaamte' werken. Elke (…) Lees het hele bericht

statutaire-commissie-buigt-zich-over-bartels

Statutaire commissie buigt zich over Bartels

Bij Open VLD Limburg zijn ze niet gelukkig met het plan van de lokale afdeling om Veronique Bartels die tot onlangs bij het Vlaams Belang hoorde, in te lijven als partijlid, laat staan als lijsttrekker. "Ik ga op dit moment nog niet zeggen dat het helemaal uitgesloten is, maar voor ons is het zeker niet evident om een zetelend mandataris van het Vlaams Belang aan te trekken. Het is nu aan de statutaire commissie om zich daarover uit te spreken," aldus Steven Coenegrachts van Open VLD-Limburg. Die statutaire commissie komt in de regel maar om de paar maanden samen, maar ze zijn bij de liberalen toch niet van plan om de zaak lang te laten aanslepen.

komt-er-statiegeld-op-blikjes-en-pet-flessen

Komt er statiegeld op blikjes en pet-flessen?

Een delegatie met Limburgse politici en vertegenwoordigers van Limburg.net heeft een informeel gesprek gehad met de topman van Coca-Cola Belux over de problemen van het zwerfvuil. Veel blikjes en plastic flesjes van de frisdrankengigant worden immers gedumpt als zwerfvuil. Steeds meer gemeenten sluiten zich daarom aan bij de Statiegeldalliantie. Dat is het geval voor Heusden-Zolder en voorlopig 13 andere Limburgse gemeenten. Of het statiegeld op pet-flessen en blikjes er komt, is nog afwachten, maar het draagvlak wordt alleszins breder.

telenet-sleutelt-aan-zijn-netwerk

Telenet sleutelt aan zijn netwerk

Telenet gaat binnenkort een upgrade doen van zijn netwerk in Heusden-Zolder, dan zal heel het netwerk van tv, internet en vaste telefoon een dag lang niet beschikbaar zijn in heel Heusden-Zolder. Maar ter voorbereiding van die 'Grote Werf' worden nu al hier en daar werkzaamheden uitgevoerd en ook die zullen overdag voor connectieproblemen zorgen. Morgen is dat onder meer het geval in een deel van Heusden-Centrum.

veel-volk-op-de-markt

Veel volk op de markt

Het was vandaag over de koppen lopen op de multiculturele markt. Zochten de bezoekers bescherming tegen de koude of een verrassend Valentijnsgeschenk? Opvallend was in ieder geval dat heel wat gezinnen er tijdens de krokusvakantie een uitstapje van maakten.

taalspetters-bezochten-de-beren

Taalspetters bezochten de beren

Vandaag bezochten de 'Taalspetters' Het Berenhuis. Taalspetters is een vrolijk taaltraject, georganiseerd door de dienst welzijn van de gemeente samen met Kind en Taal. Tijdens de krokusvakantie worden ouders en kinderen op speelse wijze geprikkeld door taal en spel. Na twee dagen in de spelotheek, kwamen de gezinnen nu naar Het Berenhuis. (foto's Gerlinde Gilissen)

gezocht-foto-s-en-verhalen-van-vroegere-winkels

Gezocht: foto's en verhalen van vroegere winkels

De Geschied- en Heemkundige Kring van Heusden zal ook dit najaar weer een jaarboek publiceren. Centraal thema dit jaar wordt de 'Middenstand Heusden voor 1965'. Daarvoor is de kring op zoek naar foto's van handelszaken uit die periode. Ook foto's van de handelaars zelf komen in aanmerking. En om het verhaal wat aan te kleden, zou er ook een korte beschrijving bij mogen met wie, wanneer, hoe, enz. Contact opnemen met Sylvain Huybrechts, St.- Jansblok 93, Heusden, 011 75 94 01 of sylvainhuybrechts[!]hotmail.com

n-va-deed-het-met-chocolade

N-VA deed het met chocolade

N-VA Heusden-Zolder hield dinsdagavond al haar Valentijnsactie. Bezoekers van de Heusdense revue kregen aan 't Kuipershof chocolaatjes aangeboden.

straks-wordt-zooks-in-muze-vertoond

Straks wordt ZOOks in Muze vertoond

Straks om 15 uur kan iedereen vanaf 8 jaar in Muze gaan kijken naar ZOOks, de animatiefilm van Dimitri en Kristoff Leue. ‘ZOOks’ gaat over Robin, een rebels tienermeisje, dat in het verboden woud de mysterieuze verdwijning van haar moeder gaat onderzoeken en daar een 'wilde jongen' ontmoet. Wie is die jongen en slagen ze er samen in om niet alleen hun families te herenigen, maar ook de relatie tussen mens en natuur, de stad en het woud te herstellen? Het verhaal werd eerst (…) Lees het hele bericht

vlaams-belang-houdt-alleen-van-onze-mensen

Vlaams Belang houdt alleen van 'onze mensen'

Ook Vlaams Belang houdt een Valentijnsactie in Heusden-Zolder maar dan met als slagzin ‘een hart voor ónze mensen’. Mandatarissen en militanten delen rode hartsnoepjes uit. Het Vlaams Belang zegt dat er alsmaar meer gespaard wordt op kap van gepensioneerden, zwakkeren en hulpbehoevenden, terwijl de regering in een jaar tijd 1,3 miljard euro aan asielopvang, 808 miljoen aan werkloosheidsuitkeringen voor niet-Belgen en 188 miljoen aan leeflonen voor asielzoekers betaald. "In (…) Lees het hele bericht

390-overtreders-2-straatracers-betrapt

390 overtreders, 2 straatracers betrapt

De verkeersdienst van de politie maakte weer jacht op straatracers en plaatste de flitsauto in 5 straten. 390 van de 1776 bestuurders liepen tegen de lamp, dat is ruim 22 %. Koploper was Koolmijnlaan-Cité (167), gevolgd door Inakker (111), Beringersteenweg (48), Veldstraat (48) en Dellestraat (15). Twee overtreders die aan 100 km/u over Koolmijnlaan en aan 96 km/u door de Veldstraat scheurden, spelen hun rijbewijs kwijt. In de Westlaan kreeg een trucker, die de gewichtsbeperking negeerde, een boete van € 174.

4-zaken-op-10-waren-niet-in-orde

4 zaken op 10 waren niet in orde

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de politie hielden controles in 10 zaken in Heusden-Zolder. 4 Nachtwinkels en 2 frituren bleken met alles in orde te zijn. Een andere frituur, een kebabzaak en een café kregen een waarschuwing. Een restauranthouder kreeg een proces-verbaal omdat er ongedierte zat in zijn keuken waar voor de rest de hygiëne te wensen overliet.

groen-steekt-pendelaars-hart-onder-de-riem

Groen steekt pendelaars hart onder de riem

Hoewel het verband tussen liefde en politiek vaak ver zoek is, claimen tegenwoordig heel wat politieke partijen Valentijn om de één of andere actie te voeren. Zo stond Groen Heusden-Zolder - zonder CD&V - vanmorgen tussen 6 en 8 uur aan het station van Zolder in het kader van de actie 'Valentrein'. Ze wilden de zowat 100 pendelaars een hart onder de riem steken met valentreinkaartjes en lekkers omdat die moed hebben om dagelijks de trein te nemen. En dat ondanks dat een (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-306

De kijk van Richie

Ook onze huiscartoonist is al helemaal in the mood ...

t-is-vandaag-valentijn-1

't Is vandaag Valentijn ...

Mocht je het even zijn vergeten ... 't is vandaag Valentijn. Voor sommigen is het een commerciële bedoening, maar veel anderen zien er precies een aanleiding in om hun geliefde te verwennen met een etentje, bloemetje of een wellness. In dat geval, geniet ervan.

veronique-bartels-van-vlaams-belang-naar-open-vld

Veronique Bartels: van Vlaams Belang naar Open VLD

Een nieuwe verrassing in politiek Heusden-Zolder: Veronique Bartels stapt over van het Vlaams Belang naar Open VLD en wordt in oktober lijsttrekker van Open Heusden-Zolder. Ze wordt later deze week officieel voorgesteld. Veronique Bartels was in het verleden één van de boegbeelden van het Vlaams Belang. Ze zetelde tot de herfst van 2014 in de gemeenteraad - en nam toen ontslag - maar ze zit nog altijd in de provincieraad. Daar heeft ze ondertussen aan de voorzitter en (…) Lees het hele bericht

er-staan-132-vacatures-open

Er staan 132 vacatures open

Eind januari stonden in Heusden-Zolder 132 vacatures open, het ging om 86 jobs waarvoor geen scholing of een tweede graad is vereist, 21 voor middengeschoolden en 25 voor hooggeschoolden. Per job bekeken worden nog 50 mensen gezocht voor onderhoud of schoonmaak, 14 bouwvakkers en technici, 7 gespecialiseerde administratieve medewerkers. In het totaal zijn er in januari in Heusden-Zolder 238 vacatures gemeld, 90 daarvan werden rechtstreeks aan de VDAB doorgegeven.

vandaag-gezien-13-februari-2018

Vandaag gezien

Het Judasoor is één van de weinige zwammen, die de hele winter door voorkomen. De naam komt voort uit de legende dat apostel Judas, nadat hij Jezus verraden had, zich aan de vlierboom had opgehangen. Dit exemplaar trof Stefan Was aan op de Beringerheide.

deel-van-domherenhuis-wordt-b-b

Deel van Domherenhuis wordt B&B

In een deel van het Domherenhuis wordt in de loop van de lente een Bed & Breakfast uitgebouwd. De conciërge van het gebouw, Jan Kindermans, gaat de B&B uitbaten. Het wordt dus een vorm van 'erfgoed logeren', waarbij gastenkamers in historische gebouwen worden ondergebracht. Dat zit de jongste tijd erg in de lift. De B&B wordt ondergebracht in de linkervleugel van het gebouw, die eind de jaren dertig van vorige eeuw is gebouwd. Dat deel van het gebouw was toen al (…) Lees het hele bericht

opnieuw-427-bestuurders-geflitst

Opnieuw 427 bestuurders geflitst

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles in 6 straten.  1527 wagens werden gecontroleerd. 427 bestuurders (28%) negeerden reden te snel: Koerselsebaan (136), De Nieuwe Dijk (121), Sluisbamd (59), Westlaan (56), Dekenstraat (30) en Belikstraat (21). Het rijbewijs van de overtreder die 96 km/u reed in de bebouwde kom van de Sluisbamd wordt ingetrokken. Eén bestuurder krijgt een extra boete van € 174 omdat hij aan de overweg door het rode licht reed.

neos-bezocht-een-witloofbedrijf

Neos bezocht een witloofbedrijf

Inlandse groenten zijn tegenwoordig weer erg populair. En dus bracht Neos Heusden-Zolder een bezoek aan het witloofbedrijf Bruyninckx in Messelbroek. Het bedrijf is gespecialiseerd in meerdere variëteiten, waarvan chiconnette en friseline het grootste deel uitmaken. (foto Trudo Groffi)

n-va-wil-platform-voor-burgerparticipatie

N-VA wil platform voor burgerparticipatie

Ook voor deze gemeenteraad heeft de N-VA een bijkomend punt ingediend. Daarin wordt gevraagd om een demonstratie van CitizenLab te organiseren. Dat is een online platform voor burgerparticipatie. De gemeente zou daarmee de inwoners kunnen informeren over allerlei projecten en tegelijk kunnen de inwoners of dorpsraden er evenzeer ideeën lanceren. Robin Stroobants meent dat dit een oplossing zou kunnen zijn voor volksraadplegingen en infovergaderingen die alsmaar minder (jonge) mensen (…) Lees het hele bericht

bedrijven-ceyssens-en-lenzo-gaan-uitbreiden

Bedrijven Ceyssens en Lenzo gaan uitbreiden

De gemeenteraadsagenda van donderdag 22 februari vermeldt in de openbare zitting 15 punten. Het nieuwe rooilijnplan voor het project op De Muiten Berg komt op tafel. Daarbij wordt voetweg 70 uit de Atlas der Buurtwegen geschrapt omdat die ondertussen is bebouwd en er een treinspoor over loopt. In de toekomst zullen twee nieuwe doorsteken vanuit de Schansstraat via het binnengebied richting Koolmijnlaan worden aangelegd.

De gemeente wil ook bijna 8 ha industriegrond op De (…) Lees het hele bericht

winst-voor-berkenbos

Winst voor Berkenbos

In het zaalvoetbal is maandagavond de match tussen Berkenbos United en Yellow Red Boys Hasselt geëindigd op 4-3.

nieuw-bestuur-voor-verenigde-handelaars-zolder

Nieuw bestuur voor Verenigde Handelaars Zolder

De Verenigde Handelaars Zolder hebben maandagavond een nieuw bestuur samengesteld. Voorzitter Bruno Dethier was in zijn nopjes omdat de handelaars van Zolder meer dan verwacht gereageerd hadden op de oproep van het uittredende bestuur zodat nu met het grootste bestuur van de jongste jaren kan uitgepakt worden. Bruno Dethier van restaurant Laurus blijft voorzitter, nieuwe ondervoorzitter is Marc Schryvers (Optiek Mommen), penningmeester is Erik Vrijsen (Jeva) en secretaris Véronique Baggermans (…) Lees het hele bericht

man-uit-heusden-zolder-gewond-op-halveweg

Man uit Heusden-Zolder gewond op Halveweg

Om half 5 vanmorgen heeft een 31-jarige autobestuurder uit Heusden-Zolder op de Halveweg in Zonhoven de controle over het stuur verloren. De man ramde twee geparkeerde wagens en moest gewond naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

2-doden-bij-vliegtuigcrash-op-grens-bolderberg

2 doden bij vliegtuigcrash op grens Bolderberg

FLASH Bij de crash van een sportvliegtuig in Bolderberg zijn deze namiddag twee doden gevallen. Het vliegtuig stortte neer in de Bruynebosstraat, dat is bij de grens tussen Bolderberg en Stokrooie, vlakbij het kanaal. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse, maar de inzittenden zijn ter plaatse overleden.  UPDATE Het vliegtuigje was eerder vandaag opgestegen in Wevelgem, in West-Vlaanderen. De crash gebeurde rond 13u20. De politie heeft de omgeving afgesloten en er komen specialisten ter plaatse om het wrak te onderzoeken. UPDATE Het neergestorte toestel is een Beechcraft F33A Bonanza, het is eigendom van het Kortrijkse luchtvaartbedrijf Diamond Flight. UPDATE De slachtoffers zijn twee zestigers, een man uit Namen en één uit Moeskroen.

laagje-ijs-door-vriesnachten

Laagje ijs door vriesnachten

Ook de komende nachten worden nog vriestemperaturen verwacht en dat geeft nu al een dun ijslaagje op de vijvers in het Bolderdal. (foto Jan Leijskens)

storing-in-kabel-oorzaak-stroomproblemen

Storing in kabel oorzaak stroomproblemen

Alle stroomproblemen in Heusden-Centrum zijn effectief van de baan. Het bleek niet te gaan om een kabelbreuk maar om een kabelstoring ergens in de buurt van de Schaapsweg. Technici van Infrax maakten een omschakeling en zo werd Heusden-Centrum op een ander netwerk gezet en had iedereen weer stroom. De kabel die het begeven heeft zal in de komende dagen vervangen worden, daarna zal heel de buurt weer op het oorspronkelijke netwerk geschakeld worden, maar daar zal niemand iets van merken.

twee-olympiaploegen-op-kop-in-2de-provinciale

Twee Olympiaploegen op kop in 2de provinciale

In de krokusvakantie draait de petanquecompetitie op een lager pitje. Alleen in tweede provinciale werd een volledig programma afgewerkt. Daar staan beide ploegen van Olympia nu op 1 en 2.
De uitslagen
De Berk B-Bocholt A: 4-5 De Berk C-Olympia B: 2-7 Oetervallei Bree B-Olympia C: 0-9 Kelchteren B-Bocholt C: 4-5.

grote-stroompanne-in-heusden

Grote stroompanne in Heusden

FLASH Grote delen van Heusden-Centrum zitten op dit moment zonder elektriciteit. Het is voorlopig nog niet duidelijk waar de oorzaak van de stroompanne ligt. UPDATE De ploegen van Infrax zijn nog onderweg en ze kunnen zich daar nog niet uitspreken over de oorzaak. Meestal wordt dit soort pannes veroorzaakt door het overtrekken van een stroomkabel bij werkzaamheden. Eens de technici van Infrax ter plaatse, zullen die een herstart van het netwerk proberen te doen, om een groot deel van de toevoer te herstellen. UPDATE Omstreeks 10u40 was op vele plaatsen de stroomtoevoer hersteld.

woensdag-drukke-markt-verwacht

Woensdag drukke markt verwacht

Het is krokusvakantie en midden in de week dan ook nog multiculturele markt met behoorlijke weersvoorspellingen, dus wordt een hele drukte verwacht. De vroegste vogels kunnen hun auto parkeren op het Schachtplein en of langs de Koolmijnlaan. Maar eens die plaatsen bezet zijn, kun je terecht op de grote parking aan Brancardiershof/Mijnwerkerslaan. Met de bus stap je af aan halte 'Pleintje' en wie van ver komt, kan de trein nemen tot halte Zolder. Je fiets kun je achterlaten bij de (…) Lees het hele bericht

acv-heusden-zolder-had-het-druk-vorig-jaar

ACV Heusden-Zolder had het druk vorig jaar

Het bestuur van het ACV Heusden–Zolder verzamelde vandaag op uitnodiging van de afdeling Bolderberg-Viversel. Het begon met een natuurwandeling langs de beek in Viversel, via de vijvers van Terlaemen ging het door de bossen naar de parking van Bovy voor een drank- en snacktussenstop. Aan de Vierseleer volgde een traktatie vanuit de snackcar. De namiddag en avond stonden in het teken van de realisaties van 2017: het mobiliteitsproject FIeTs naar het werk, het decoratiefeest, carpoolparking, de (…) Lees het hele bericht

pk-badminton-50-medailles-voor-smash

PK Badminton: 50 medailles voor Smash

De Limburgse badmintonkampioenschappen waarvoor Smash Berkenbos dit weekend gastclub was, kenden niet bepaald een overrompeling aan inschrijvingen. Daarom werden alle wedstrijden vandaag afgewerkt. Toch kregen de liefhebbers vandaag heel wat wedstrijden op niveau te zien. Hier vind je alle uitslagen. Voor de thuisclub waren het succesvolle kampioenschappen met liefst 24 gouden en 26 zilveren medailles. (meer foto's van Stephan Volders)

vlotte-zege-voor-kvv

Vlotte zege voor KVV

In de derde provinciale A heeft KVV Heusden-Zolder Kattenbos ingeblikt met 4-2. FC Bolderberg (foto Yves Maex) won met 4-3 van SV Breugel. Het blijft daardoor op kop met 4 punten voorsprong.

sk-06-geeft-het-nog-uit-handen

SK 06 geeft het nog uit handen

In de vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 het in de blessuretijd nog uit handen gegeven: 1-1 tegen Verbroedering Loksbergen, de laatste in het klassement.

laat-de-vogels-niet-verhongeren

Laat de vogels niet verhongeren

Het winterweer gaat wat op en af, maar het is niet uitgesloten dat we nog meer wintertoestanden krijgen. Het blijft dan ook noodzakelijk om de vogels in onze tuinen bij te voederen, want ze hebben honger. Dat is ook duidelijk het geval bij deze groenvink. (foto Stefan Was)

basketbeker-is-voorbij-voor-zolder-a

Basketbeker is voorbij voor Zolder A

In de kwartfinale van de beker van Limburg basketbal heeft KBBC Zolder A met 66-86 verloren van Stevoort E.

anadol-speelt-gelijk-5

Anadol speelt gelijk

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol zaterdagavond 1-1 gelijk gespeeld bij AC Tervant.

the-paul-mccartney-story-kon-beter-verteld-worden

The Paul McCartney Story kon beter verteld worden

In de Muze brachten Emanuele Angeletti en zijn muzikanten zaterdagavond 'Macca, the Paul McCartney Story'. Die ging kriskras doorheen de muzikale hoogtepunten van Paul McCartney. Een rechtshandige die linkshandig bas speelt voor deze show en vocaal inderdaad dicht bij Mc Cartney aanleunt, het verdient respect. Toch liet de balans geregeld te wensen over - en dat in het laatste concert van een tournee - en toonde het publiek zich net iets te mild voor een collage die niet echt de absolute top bereikte. (foto's Lenscollectief)

maria-lichtmis-en-naamsopgave-in-viversel

Maria Lichtmis en naamsopgave in Viversel

In de kerk van Viversel kregen de dopelingen en eerste communicanten een brandend kaarsje ter gelegenheid van Maria Lichtmis. Elke 7-jarige kreeg ook de kans om zijn of haar naam op te geven, om 'vriend te worden van Jezus'. (foto Beylelo)

hebad-heusden-blijft-in-eerste-nationale

Hebad Heusden blijft in eerste nationale

Tijdens de halve finales van de 'down-tabel' in de eerste nationale van het badminton heeft Hebad Waterloo met 6-1 verslagen. Een klinkende zege dus en daardoor is Heusden zeker van het behoud in eerste nationale. Volgende week mogen ze het in Erpe Lere opnemen tegen Olve voor de vijfde plaats in de eindrangschikking. Voor de degradatie gaat het tussen Waterloo en Lebad, voor de titel tussen W&L en Bad 79.

rp-products-en-wieze-boys-b-verliezen

RP Products en Wieze Boys B verliezen

In het bedrijfsvoetbal verloor RP Products van Kotem met 3-1. In de tweede afdeling keerde Wieze Boys B met een 2-1 verlies terug van bij FC Total Energy.

school-berkenbos-beleefde-de-gekste-week

School Berkenbos beleefde de gekste week

In de vrije lagere school Berkenbos beleefden ze de gekste week van het jaar. Elke dag kwamen de kinderen verkleed naar school: gekke haren, gekke schoenen... hoe gekker, hoe beter! En als afronding was er het grote carnavalsfeest met op de speelplaats prinsessen, ridders, soldaten, professoren, ... en zelfs een wandelende frietzak. Ook de leerkrachten liepen er bij als clowntje, smurf, senorita, .... Na de middag werden de gewone lessen vervangen door creatieve lessen met dans, toneel, knutselen, (…) Lees het hele bericht

veldrijders-14de-en-17de-in-lille

Veldrijders 14de en 17de in Lille

Onze cyclocrossers waren vandaag aan de slag in Lille waar de Krawatencross werd gereden, meteen ook de slotwedstrijd van het regelmatigheidscriterium. Bij de juniores eindigde Michael Bervoets 17de op 1'15" van winnaar Niels Vandeputte. Bij de beloften was Pieter-Jan Vliegen 14de op 1'45" van winnaar en wereldkampioen Eli Iserbyt.

carnavalsparty-en-modeshow-in-de-brug

Carnavalsparty en -modeshow in De Brug

In lagere school De Brug beleefden ze een geweldige carnavalsambiance. Er werd gedanst tijdens een heuse party en ieder zette zijn beste beentje voor tijdens de modeshow. (foto's Dorine Snyders)

inbraak-in-de-mommestraat

Inbraak in de Mommestraat

Gisteren ergens in de loop van de dag is een inbraak gepleegd in een woning aan de Mommestraat. De inbreker drong via de veranda de woning binnen. Ze richtten daarbij schade aan en namen en laptop en geld mee en vluchtte met de elektrische fiets van de eigenaar.

rijere-vanne-kaa-enne-kors

Rijere vanne kaa enne kors

Met het weer van de jongste dagen zag je nogal wat mensen bibberen van de koude, bij ons is dat rijere vanne kaa. En als het helemaal fout gaat en je met griep en koorts thuisligt, kan je daar rijere vanne kors.

de-kijk-van-richie-305

De kijk van Richie

Er doen er blijkbaar heel wat aan mee ...

ruime-zeges-voor-tartufo-en-real

Ruime zeges voor Tartufo en Real

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal walste Il Tartufo Heusden over ZVK Zonhoven heen, het werd 3-12. In derde A won HZ Real Heusden ook al makkelijk bij Het Durrep Overpelt, 0-7. Berkenbos-Godsheide werd uitgesteld.

u7-van-bolderberg-palmen-genkstadion-in

U7 van Bolderberg palmen Genkstadion in

De U7 van FC Bolderberg hebben vrijdagavond een eerste hoogtepunt in hun voetbalcarrière beleefd. Ze mochten in Genk mee het veld op aan de hand van de spelers van KRC en Zulte Waregem. De Bolderbergse delegatie - 81 koppen - deed haar entree in de Luminus Arena op hetzelfde ogenblik dat Patrick Janssens de exit nam. Na de nodige uitleg ging het richting tunnel om samen met spelers en scheidsrechters het veld te betreden en 12.350 enthousiaste supporters te begroeten. Tijdens de pauze (…) Lees het hele bericht

weer-thuisverlies-voor-mfc

Weer thuisverlies voor MFC

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal verloor MFC SI Heusden-Zolder met 5-8 van ZVK Auto5 Genk A.

grote-graafmachine-gestolen

Grote graafmachine gestolen

Aan de Witte Barier zijn dieven er vandoor gegaan met een grote graafmachine. De diefstal is vanmorgen ontdekt.

alaaf-in-vrije-basisschool-boekt

Alaaf in vrije basisschool Boekt

In de meeste scholen vierden de leerlingen vandaag carnaval. Ze trokken uit in een stoet, hielden een feestje op de speelplaats of binnen, maar allemaal waren ze verkleed. Zo ging het er erg vrolijk aan toe in de vrije basisschool van Boekt. (foto's Miet Vanbilsen)

speciale-simulatortraining-voor-racers

Speciale simulatortraining voor racers

Dr Stijn Quanten van Koshine Health & Performance en Jochen Lenaerts van Dynamixx.be hebben samen een baanbrekende racetraining voor autocoureurs uitgebracht. Dries Vanthoor (foto), Tom Boonen, Anthony Kumpen, Niels Lagrange en Xavier Maassen hebben die alvast getest en zijn erg tevreden. Het gaat om een neuro-cognitieve simulatortraining. EEG elektroden meten de hersenactiviteit van de rijders tijdens het racen op de simulator. Na afloop worden hun concentratie, observatie, (…) Lees het hele bericht

aldi-waarschuwt-voor-sulfiet-in-lychees

Aldi waarschuwt voor sulfiet in lychees

De warenhuisketen Aldi waarschuwt voor de consumptie van lychees, omdat er een overschrijding van het allergeen sulfiet is vastgesteld. De producten zijn verdeeld in de winkels in de buurt van Heusden-Zolder en het Oost-Vlaamse Erpe-Mere. Sulfiet wordt aan lychees toegevoegd om te voorkomen dat ze bruin verkleuren. Maar sommige mensen zijn daar allergisch voor. Daarom wordt aan hen aangeraden om de lychees niet te eten of als ze allergische reacties vertonen een dokter te raadplegen. (…) Lees het hele bericht

jan-jans-voert-vlaams-belanglijst-aan

Jan Jans voert Vlaams Belanglijst aan

Bij het Vlaams Belang staat het nu vast dat fractieleider Jan Jans opnieuw de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zal aanvoeren. Voor de rest zijn op 5 na - het aantal dat sinds vorige verkiezingen is overleden - ongeveer alle kandidaten voor de lijst gekend. Wel wordt op dit moment nog wat geschoven met de precieze plaatsen op die lijst

4-sociale-woonprojecten-van-de-kbm

4 sociale woonprojecten van de KBM

De Kantonnale Bouwmaatschappij Beringen is momenteel druk aan de slag in Heusden-Zolder. Zoals we al meldden, is de KBM zopas gestart met de bouw van 8 sociale huurappartementen in de Geenrijt. En dit jaar staat nog meer op stapel. Zoals de bouw van 8 studio's voor cliënten van Beschut Wonen, in de Pastoor Paquaylaan langs De (…) Lees het hele bericht

het-weer-eerst-sneeuw-nadien-zachter

Het weer: eerst sneeuw, nadien zachter

Een storing schuift over onze streken en brengt wat sneeuw met zich mee. Er wordt een sneeuwlaag van 1 tot 3 cm verwacht. Na de storing schuift wat mildere lucht over onze streken en wordt het wat minder koud, al is er nog wel kans op vorst. Overdag komt het kwik evenwel hoger uit.
Vandaag maakt de zon stilaan plaats voor toenemende wolken. Later in de namiddag komt er lichte sneeuwval opzetten. Er kan tussen 1 en 3 cm sneeuw vallen. Het kwik bereikt gemiddeld 4 graden.
Morgen domineren (…) Lees het hele bericht

maakt-dan-niemand-zich-hier-druk-over

Maakt dan niemand zich hier druk over?

In februari vorig jaar berichtten we al over de gigantische afvalberg die zich opgestapeld heeft op de plaats van het vroegere containerpark langs de Koolmijnlaan. We zijn nu een jaar verder en de puinhoop heeft nog meer onwaarschijnlijke proporties aangenomen. De mijnsite en De Schacht worden meer en meer uitgespeeld als de paradepaardjes van Heusden-Zolder maar blijkbaar heeft nog niemand op deze schandvlek ingegrepen.

kwb-krijgt-tips-voor-gezonde-voeding

KWB krijgt tips voor gezonde voeding

Bij KWB-overdag stond vandaag gezonde voeding op het menu, althans toch theoretisch. Betty Van Sweevelt legde helder en overzichtelijk uit hoe we gezonder kunnen eten. Belangrijkste tips daarbij zijn variatie, zo weinig mogelijk bewerkte voedingsmiddelen, een matig eet- en drinkpatroon en voldoende water drinken. Betty Van Sweevelt had ook heelwat bedenkingen bij de de hypes van tegenwoordig. (foto Ludo Deleux)

evacuatie-oefening-in-college-is-vlot-verlopen

Evacuatie-oefening in college is vlot verlopen

Ieder jaar houdt het Sint-Franciscuscollege een drietal alarmoefeningen. Bij één daarvan wordt ook effectief overgegaan tot een volledige evacuatie van de school. Een oefening die trouwens gebeurt in samenwerking met politie en hulpdiensten. Vandaag is zo'n grootschalige oefening georganiseerd, daarbij is voorzien dat alle leerlingen worden overgebracht naar de evacuatieplek, namelijk de speelpleinen in Berkenbos. Ondanks de grote menigte verliep de oefening vlot.

solidariteitsverkoop-van-samana-is-gestart

Solidariteitsverkoop van Samana is gestart

De vrijwilligers van Samana Eversel zijn van start gegaan met de jaarlijkse solidariteitsverkoop. Met een deel van de opbrengst wordt de werking van de lokale afdeling van het vroegere Ziekenzorg gefinancierd. De vrijwilligers gaan van deur tot deur in Eversel en Ubbersel en zijn te herkennen aan hun Samana-badge. Een boekje kost € 5 en je kunt er mooie prijzen mee winnen. (foto Mieke Swerts)

milde-straf-voor-speeddealer-op-het-werk

Milde straf voor speeddealer op het werk

Een 35-jarige man uit Heusden-Zolder is vandaag veroordeeld tot 14 maanden voorwaardelijke celstraf en 6.000 euro boete (drie vierde met uitstel) omdat hij speed dealde in een bedrijf in Tessenderlo waar hij werkte. In oktober 2016 doorzocht de politie eerst zijn locker op het werk en deed daarna een huiszoeking in Heusden-Zolder. Daar troffen de speurders zakjes met speedresten aan, maar ook hoeveelheden ketamine, speed, cannabis, xtc-pillen en andere drugs. Er lag 2235 euro cash geld. Volgens de (…) Lees het hele bericht

wees-op-uw-hoede-bij-fondseninzamelaars

Wees op uw hoede bij fondseninzamelaars

Politie en gemeentebestuur waarschuwen de inwoners tegen fondseninzamelaars die aan de deur komen zonder goede bedoelingen. Zij brengen immers de reputatie in het gedrang van de vele organisaties die wel degelijk werken voor het goede doel en daarvoor komen aankloppen voor giften of de sponsorverkoop van bijvoorbeeld wafels, koeken, boekjes, fuiftickets, ... Voor zulke organisaties kan de steun van de bevolking echt nodig zijn voor hun voortbestaan, de bouw van een lokaal, het doorgaan van een kamp, (…) Lees het hele bericht

tom-naome-gaat-naar-sport-vlaanderen

Tom Naômé gaat naar Sport Vlaanderen

De gemeente gaat op zoek naar een nieuwe sportfunctionaris. Tom Naômé stapt op 1 april over naar Sport Vlaanderen - het vroegere Bloso - waar hij coördinator sport en natuur wordt voor Limburg. Dat wil zeggen dat hij zich vanuit Hasselt vooral gaat bezighouden met natuurgebonden sporten, denk maar aan lopen in de natuur, mountainbiken, ... Dat ligt trouwens in het verlengde van de activiteiten die Tom ook in Heusden-Zolder mee coördineerde zoals de VijverRun33, het loopcriterium, initiaties mountainbike, enz. Kandidaten voor de functie kunnen zich melden tot 18 februari want het is de bedoeling om de overgang vlot te laten verlopen.

marcel-kumpen-wint-poeziewedstrijd

Marcel Kumpen wint poëziewedstrijd

Oud-collega Marcel Kumpen (foto) heeft het jongleren met taal nog lang niet verleerd, want hij heeft de eerste prijs behaald in de poëziewedstrijd 'Wees eens poëtief', georganiseerd door de bibliotheek'. Een 4-koppige jury - dichters en docenten Nederlands - beoordeelde de inzendingen. Marcel Kumpen kreeg voor 'Het land van koning Droom' de hoogste score. Carlotta De Cooman eindigde tweede met een stiftgedicht en de 'Ode aan de mijnwerker' van Michele Bagnoli kreeg de derde prijs. Er schuilt dus nog degelijk poëtisch talent in onze gemeente. Grote steden hebben tegenwoordig een eigen stadsdichter dus wie weet ...

als-bosklassen-sneeuwklassen-worden

Als bosklassen sneeuwklassen worden ...

De zesdeklassers van De Springplank Eversel zijn op bosklassen in Durbuy. Daar stonden sowieso al heel wat fijne avonturen gepland maar de sneeuwval in de Ardennen maakt het allemaal nog plezanter en spannender. Zo zijn ze woensdag gaan langlaufen. Ouders en nieuwsgierigen kunnen hun belevenissen volgen op deze blog. (foto's Marijke Vaes)

boonen-met-kumpen-en-longin-in-de-belcar

Boonen met Kumpen en Longin in de Belcar

Het nationale Belcar kampioenschap krijgt er dit jaar een behoorlijke blikvanger bij: Tom Boonen, vormt er een team samen met Anthony Kumpen en Bert Longin. Hun ambitie is duidelijk: de Belgische motorsporttitel. Ze rijden daarvoor in een Porsche 911 Cup. Het Belcar kampioenschap wordt betwist over 6 races: vier in Zolder, twee in Spa. Het kampioenschap start op 7 en 8 april in Zolder en eindigt daar ook op 20 en 21 oktober. Tom Boonen zal dit jaar ook nog aantreden in het Europese Nascar (…) Lees het hele bericht

mfc-heusden-zolder-fuseert-met-los-leones

MFC Heusden-Zolder fuseert met Los Leones

Zaalvoetbalclub MFC SI Heusden-Zolder gaat tegen volgend seizoen fuseren met Los Leones Lummen. Beide clubs spelen in tweede afdeling B. De naam van de nieuwe club zou MFC SI LL Heusden-Zolder worden en ze blijft spelen in sporthal Olympia, ook al omdat de beschikbare uren daar blijkbaar gunstiger zijn.

De Heusdense zaalvoetbalclub zit al een tijdje in woelig water. Er is even sprake geweest om zich uit de competitie terug te trekken of een nieuwe start te nemen in provinciale. (…) Lees het hele bericht

hebad-is-klaar-voor-de-strijd-om-het-behoud

Hebad is klaar voor de strijd om het behoud

Badminclub Hebad Heusden is zich volop aan het voorbereiden op volgende zaterdag. Dan hebben in Anderlecht de halve finales van de competitie in eerste nationale plaats. Hebad strijdt samen met de teams die op plaatsen 5 tot en met 8 eindigden in de down tabel. Als Hebad zaterdag tegen Waterlo BC wint, dan is het zeker van het behoud. Verliest het, dan moet het op zaterdag 17 februari spelen tegen de verliezer van de partij Lebad – Olve. Wie dan verliest, degradeert naar tweede nationale.

honderden-klanten-kregen-eindejaarsprijzen

Honderden klanten kregen eindejaarsprijzen

In het gemeentehuis zijn dinsdagavond zowat 70 winnaars van de eindejaarsactie in Heusden-Zolder opgedaagd om hun prijs te komen afhalen. Fernand Claes, voorzitter van de Middenstandsraad en de vzw Middenstandsvereniging, leidde de avond. Tijdens een gezellige happening vielen uiteraard niets dan tevreden gezichten te bespeuren. De meeste winnaars gingen dan ook met een stevige waardebon naar huis.

Er waren prijzen per handelskern. Zo mochten voor Cité klanten waardebonnen (…) Lees het hele bericht

het-weer-vrieskou

Het weer: vrieskou!

Dankzij de invloed van een hogedrukgebied kan de zon enkele dagen het weerbeeld domineren. Er wordt hierbij koude lucht van polaire oorsprong aangevoerd met algemene vriestemperaturen tijdens de nacht. Op het einde van de week schuift een storing over onze streken met wat sneeuwval. In het weekend wordt het wat zachter, maar het wordt ook wisselvallig.
Vandaag kan de zon het weerbeeld al van in de ochtend domineren. Eerst zijn er wel enkele wolken, maar naarmate de dag vordert verdwijnen de wolken (…) Lees het hele bericht

school-en-dorpsraad-slaan-handen-in-elkaar

School en dorpsraad slaan handen in elkaar

De kleuterschool De Toverfluit en lagere school De Brug en Dorpsraad Heusden slaan de handen in elkaar. Samen willen ze werken aan een vernieuw(en)de school die heel wat troeven heeft. Er staat heel wat op het programma, de lagere school zal verhuizen naar de vroegere collegegebouwen die ondertussen vernieuwd zijn, en de dienstverlening naar de ouders en kinderen wordt uitgebreid. De stuurgroep bestaat uit Marleen Indestege, Mieke Vossen, Ludo Van Ende, Dorine Snyders (school) en (…) Lees het hele bericht

vooral-parkeerovertredingen-tijdens-de-markt

Vooral parkeerovertredingen tijdens de markt

De verkeersdienst inventariseerde de verkeersinbreuken die vorig jaar zijn vastgesteld tijdens de 24 multiculturele markten. De marktbezoekers begingen 257 overtredingen. In 2016 waren er dat 318. De parkeerovertredingen spanden de kroon: negeren van een parkeerverbodsbord (139), hinderlijk of niet in de vakken op Schachtplein parkeren (80), onterecht parkeren op een parkeerplaats voor personen met een beperking (13), parkeren op een fietspad (6), parkeren voor een inrit. Andere (…) Lees het hele bericht

rijbaankussens-weg-uit-geenrijt

Rijbaankussens weg uit Geenrijt

Zoals het schepencollege al een tijd geleden had beslist, hebben de gemeentediensten vandaag de laatste rijbaankussens weggehaald in de Geenrijt. De mobiliteitscel volgt de komende periode de situatie op, en vooral de snelheid van het verkeer. Voor de buurtbewoners is alvast een einde gekomen aan de permanente hinder.

thuisverlies-voor-la-baracca-2

Thuisverlies voor La Baracca

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lindeman met 1-5 verloren van Vlietje Ham.

veel-te-doen-tijdens-talen-troef

Veel te doen tijdens Talen Troef

De Talen Troef campagne loopt dit jaar in Heusden-Zolder van 24 februari tot 25 juni. De start wordt op 24 februari gegeven met de Moedertaaldag, Het Berenhuis is dan een dagje te gast bij de Limburgse Alevieten in de Michel Scheperslaan. Jongeren kunnen om 15 uur hun talent rond talen tonen, de volwassenen om 19 uur. Voor de rest staat er nog heel wat op het programma: Taalspetters en AAP in de vakanties, van 13 maart tot 19 april digitale vertelkiosk, op 14 maart een spelavond in het SFC, (…) Lees het hele bericht

dieven-van-werkmateriaal-en-winkelwaren

Dieven van werkmateriaal en winkelwaren

In de Schansstraat zijn er dieven er maandagmiddag vandoor gegaan met werkmateriaal uit een bestelwagen. Die stond geparkeerd voor de kinderopvang waar op dat moment werkzaamheden werden uitgevoerd. Na de middag zijn drie mannen er vandoor gegaan met een hele tas vol winkelwaren in de Aldi in Zolder. Ze waren betrapt maar sloegen op de vlucht.

jong-geleerd-is-oud-verleerd

Jong geleerd is oud verleerd

De jeugdwerking van FC Bolderberg wil de toekomstige voetballertjes zo vroeg mogelijk de kans geven om hun talenten te ontplooien of zich gewoon te amuseren. Zo is de club vandaag gestart met de U5. Ze trainen eerst een maand in de sporthal en trekken dan naar het oefenveld. Wedstrijden staan voorlopig nog niet op het programma, ze nemen nu de aanloop om tegen de start van het volgende seizoen klaar te staan. En wie weet loopt er een nieuwe Kevin De Bruyne tussen ... de toekomst zal het uitwijzen. (foto's Yves Maex)

de-brug-gaat-in-tegen-pesten

De Brug gaat in tegen pesten

Vandaag hebben alle leerlingen van De Brug het Manipest ondertekend . Dat maakten ze duidelijk met slogans en ze dansten samen de antipest-week in op het lied 'Stip na stip'. Met de 4 stippen brengen de leerlingen de boodschap dat pesters niet thuishoren op school. (foto's Dorine Snyders)

225-rijden-te-snel-in-de-weekendnacht

225 rijden te snel in de weekendnacht

Tijdens de weekendnacht legden 106 bestuurders een ademtest af. 4 bestuurders hadden te diep in het glas gekeken. Eén rijbewijs is onmiddellijk ingetrokken. Voorts passeerden 1628 wagens het flitstoestel. 225 bestuurders reden te snel in de Koolmijnlaan (82), Koerselsebaan (44), Beringersteenweg (39), Meylandtlaan (38), G. Gezellelaan (15) en Stationsstraat (9). 2 rijbewijzen worden ingetrokken. Voorts zijn 9 inbreuken vastgesteld wegens geen verzekering, rijden met een voorlopig rijbewijs en technische gebreken.

straatracers-verzamelen-op-de-schacht

Straatracers verzamelen op De Schacht

Na klachten over straatracen op industrieterrein De Schacht voerde de politie controles uit. De inspecteurs troffen er enkele tientallen jongeren aan die met (dure) auto's onaangepast rijgedrag vertoonden. 34 personen werden geïdentificeerd. Een drughond doorzocht de voertuigen. Eén persoon was in het bezit van een gebruikershoeveelheid drugs. Op de parking van ontmoetingscentrum Ons Huis legden 2 bestuurders een speekseltest af. Eén van hen testte positief. Zijn rijbewijs werd ingetrokken.

macca-brengt-the-paul-mccartney-story

Macca brengt The Paul McCartney Story

Muze zet zijn reeks tributes aan topartiesten voort. Zo kun je er zaterdag in de schouwburg terecht voor Macca: The Paul McCartney Story. Alle muzikale hoogtepunten uit het leven van poplegende Paul McCartney passeren daarin de revue. In de hoofdrol Emanuele Angeletti, bekend van de West End musical ‘Let it be’. Hij vertolkt Mc Cartney zo authentiek dat hij zelfs linkshandig bas leerde spelen. Met John Brosnan en Luke Roberts staan (…) Lees het hele bericht

uitreiking-van-de-vuilniszakken-is-gestart

Uitreiking van de vuilniszakken is gestart

Vandaag is het gemeentebestuur gestart met de uitreiking van de huisvuilzakken. In De Zandloper was het al meteen erg druk, daar kun je nog terecht tot 17u30. Morgen van 11 tot 15 uur is er een uitreiking in Ons Huis Berkenbos, woensdag van 12 tot 15 uur in de basisschool in Boekt en zaterdag van 9 tot 12 uur in het gemeentehuis. En vanaf vandaag tot 31 december kun je terecht bij een heel aantal handelaars, overal heb je de identiteitskaart nodig.

boekt-wipt-weer-over-olympia

Boekt wipt weer over Olympia

De federale petanquecompetitie lijkt uit te draaien op een dorpsstrijd voor de promotie. Nu is Boekt weer over Olympia gesprongen, het blijft daar dus spannend.
De uitslagen
Vlaamse federale: Lier-Olympia: 6-3, Boekt-Roeselare: 6-3
Ere-afdeling Limburg: Genenbos A-Boekt A: 7-2
1ste provinciale: St. Truiden A-Olympia A: 8-1, Oetervallei A-Boekt B: 6-3, De Berk A-Horizon A: 5-4
2de provinciale: Kelchteren B-De Berk B: 5-4, Bocholt (…) Lees het hele bericht

dorpsraad-heusden-houdt-volksvergadering

Dorpsraad Heusden houdt volksvergadering

Op dinsdag 20 februari houdt Dorpsraad Heusden een open volksvergadering in de feestzaal van De Kring. Alle inwoners zijn er welkom om van gedachten te wisselen over een aantal hete hangijzers. Op de agenda staan onder meer mobiliteit, ruimtelijke ordening en de eventuele uitbouw van volkstuintjes. Ook andere onderwerpen kunnen uiteraard de revue passeren. De vergadering begint om 19u30.

tweemaal-zilver-voor-marijn-put-op-bk

Tweemaal zilver voor Marijn Put op BK

Op de Belgische badmintonkampioenschappen in Ronse heeft Marijn Put van Hebad Heusden twee keer zilver behaald. Hij plaatste zich via een straf parcours voor de finale in het enkelspel. Daar moest hij met 21-8 en 22-20 het onderspit delven tegen Maxime Moreels die eerder regerend kampioen Yuhan Tan had uitgeschakeld. En ook in het dubbelspel drong Marijn tot de finale door en behaalde daar zilver.

donors-geven-kristine-en-steven-een-nieuw-leven

Donors geven Kristine en Steven een nieuw leven

Twee jonge inwoners van Heusden hebben de afgelopen weken in het UZ Leuven een transplantatie ondergaan. Het gaat Kristine Lemmens uit de Poorthoevestraat en Steven Claes van het Sint-Willibrordusplein. Beiden wonen dus in elkaars buurt en troffen elkaar in Gasthuisberg waar ze lotgenoten bleken. Kristien kreeg daar een nieuwe dunne darm, bij Steven werden een nieuwe nier en pancreas ingebracht.

Op dit ogenblik verblijven ze alletwee nog in het ziekenhuis en ze (…) Lees het hele bericht

winst-voor-zolder-c

Winst voor Zolder C

In het basketbal, in de derde provinciale B, won Zolder C deze namiddag overtuigend van As E: 81-63. In vierde B moest Zolder Z zich gewonnen geven tegen Cuva Houthalen-Helchteren F, 61-80.

chiro-helpt-handje-tijdens-revue

Chiro helpt handje tijdens revue

De jubileumvoorstelling 't Es Zovèr van 't Heusdens Volksteater loopt als een trein. Maar de ene dag is het koud, de andere nat en dus komen alle toeschouwers met een jas aan. Die kunnen ze voor een halve euro achterlaten in de vestiaire die mee bemand - en bevrouwd - wordt door Chiro Heusden. Zo kan de jeugdvereniging ook een centje bijverdienen. (foto Maurice Mues)

vandaag-gezien-4-februari-2018

Vandaag gezien

Herinner je je nog vroeger toen na elke rit in de Ronde van Frankrijk op elke straathoek een Tour-krantje verkocht werd? Daarin stond een cartoon waarin je met veel zoekwerk een muis kon terugvinden. Stefan Was maakte vandaag ook zo'n prentje, maar dan live.

anadol-speelt-gelijk-4

Anadol speelt gelijk

In de tweede provinciale A speelde Anadol thuis 3-3 gelijk tegen Meeuwen.

bolderberg-wint-kvv-verliest

Bolderberg wint, KVV verliest

In de derde provinciale A van het voetbal heeft FC Bolderberg met 1-2 gewonnen op het veld van Peer SV. KVV Heusden-Zolder verloor met 4-3 bij Kaulille FC.

inbraak-in-pater-beckersstraat

Inbraak in Pater Beckersstraat

In de Pater Beckersstraat zijn dieven binnengedrongen in een huis. De inbraak werd gisteravond laat opgemerkt.

molenhollekeleerlingen-amuseren-zich-in-de-sneeuw

Molenhollekeleerlingen amuseren zich in de sneeuw

De leerlingen van het 6de leerjaar van 't Molenholleke zitten sinds vrijdag op sneeuwklassen. Zoals ieder jaar is hun bestemming Werfenweng in de Oostenrijkse deelstaat Salzburger Land. Ze amuseren zich daar te pletter want er ligt veel sneeuw en de sfeer zit er dus volop in. Daaraan is ook de inzet van de juffen Pam, Sara, Hilde en Katrien niet vreemd.

bathurst-dries-vanthoor-wint-laurens-5de

Bathurst: Dries Vanthoor wint, Laurens 5de

Een nieuwe stunt van de jonge autoracer Dries Vanthoor want samen met zijn ploegmaats Robin Frijns en Stuart Leonard heeft hij in een Audi van het WRT Team vanmorgen de 12 uur van het Australische Bathurst gewonnen. Het was een wedstrijd met voortdurend wisselende posities waarbij ook broer Laurens Vanthoor in een Porsche 911 van EuroMechanica met ploegmaats Estre en Bamber een tijdje op kop reed. Maar zijn kansen werden weggevaagd door een aanrijding, toch kon hij uiteindelijk nog naar een (…) Lees het hele bericht

vooral-de-heusdense-ploegen-winnen

Vooral de Heusdense ploegen winnen

In de derde provinciale A van het basketbal heeft Heusden B met 64-85 gewonnen bij Union Leopoldsburg B. Zolder B verloor andermaal zwaar, 38-90 tegen Alfa 2000 Achel. In derde B verloor Kajoba thuis van Nieuwerkerken B met 54-79. In vierde A ging Zolder E met 45-68 winnen in de hal van Peer Z. De dames van Zolder verloren met 67-38 bij Gems Diepenbeek C. Eerder dit weekend won Heusden A in tweede provinciale bij Orly Hasselt met 43-75.

avondlijk-gelijkspel-voor-heusden-06

Avondlijk gelijkspel voor Heusden 06

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft SK Heusden 06 zaterdagavond 1-1 gelijk gespeeld bij Eksel B.

zwarte-dag-voor-wieze-boys

Zwarte dag voor Wieze Boys

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A een pandoering gekregen in de topper bij Century Hasselt, één tegen twee. Het verloor met 5-0 en ziet daardoor de kloof vergroten. Wieze Boys B kreeg ook al een 2-6 aangesmeerd van FC Beukenhof.

vandaag-gezien-3-februari-2018

Vandaag gezien

Stefan Was kreeg in de Geenrijt putters op bezoek, geen koolputters maar wel distelvinken. Prachtige vogels, toch.

vierde-dichtstbevolkte-gemeente-van-limburg

Vierde dichtstbevolkte gemeente van Limburg

De twee fusies die op 1 januari volgend jaar van kracht worden hebben geen invloed op de plaats van Heusden-Zolder in de bevolkingsstatistieken van Limburg. Met 33.386 inwoners op dit moment blijft Heusden-Zolder de zevende gemeente van Limburg, vlak voor ons staat Lommel met 34.024 maar we worden nu wel op de hielen gezeten door de fusiegemeente Pelt met 32.641. De andere fusiegemeente Oudsbergen komt op de 12de plaats met 23.415 inwoners. Hasselt, Genk en Beringen blijven de grote (…) Lees het hele bericht

het-weer-vriestemperaturen

Het weer: vriestemperaturen!

De volgende dagen kiest de wind voor het noordoosten en wordt er koude, polaire landlucht naar onze streken aangevoerd. Het wordt droger en zonniger, maar vooral ook een flink stuk kouder met tijdens de nacht algemene vriestemperaturen. Eerst domineert gestoorde lucht onze regio met veel wolken en winterse neerslag.
Vandaag zijn er talrijke wolken, maar de ochtend verloopt overwegend droog. Vooral na de middag komt er een aantal buien opzetten. Dit zijn buien van regen en sneeuw gemengd of natte (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-304

De kijk van Richie

We worden meer en meer een tennisnatie ...

il-tartufo-en-berkenbos-winnen-1

Il Tartufo en Berkenbos winnen

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal kreeg La Baracca Lindeman een 6-1 aangesmeerd bij ZVC Courselle Koersel. Il Tartufo won met 6-3 van Meeuwen B. En in de derde provinciale A won Berkenbos United met 6-7 van Terdonk Zonhoven.

nieuwe-nederlaag-voor-mfc-1

Nieuwe nederlaag voor MFC

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 6-10 verloren van SDM Koersel A. MFC blijft met 9 punten op de elfde plaats staan.

de-juwelen-van-leen-en-anniek-in-popup-shop

De juwelen van Leen en Anniek in popup shop

Veel belangstelling vanavond voor de opening van de popup winkel met handgemaakte juwelen in de vroegere Bla Bla in de Koolmijnlaan.Twee creatieve juweelontwerpsters tonen daar hun unieke creaties. Leen Van de Wouwer is edelsmid, juweelontwerper en coach. Anniek Jacobs is goudsmid en juweelontwerper. Ze creëren ook persoonlijke juwelen en geven workshops. Op dit moment is voorzien dat hun popup shop open blijft tot en met 11 februari. Op zaterdag en zondag van 10 tot 18 ur, op woensdag van 14 tot 18 uur en vrijdag van 14 tot 21 uur.

week-tegen-pesten-putheks-doet-mee

Week tegen pesten: Putheks doet mee

Vandaag is de week tegen pesten gestart. Reuzin Leyn Wecks de Putheks heeft de stippen van het pestvirus al overgenomen op haar hand. Misschien wel uit solidariteit met de gepesten ... Wist je trouwens dat het verhaal van Leyn Wecks een tragedie van pesten door volwassenen is? Hier vind je er meer over. (foto Marcel Veltjen)

geen-extra-straf-voor-la-tia

Geen extra straf voor 'La Tia'

La Tia, de Colombiaanse handlangster van pizzabakker Gennaro Bartolomeo uit Bolderberg, krijgt geen bijkomende celstraf. Ze is vandaag vrijgesproken van het bezit van een pistool, dat werd gevonden op het nachtkastje in het appartement in Houthalen dat zowel door haar als de pizzabakker zou gebruikt worden voor drugsdeals. Ze ontkende iets met het wapen te maken te hebben en volgens de rechtbank is de link inderdaad niet bewezen. Haar straf blijft dus vaststaan op 12 jaar cel.

1034-inwoners-zonder-werk

1034 inwoners zonder werk

Eind januari zaten in Heusden-Zolder 1031 mensen zonder werk, dat zijn er 34 of 3,2 procent minder dan op hetzelfde moment vorig jaar. Maar in vergelijking met afgelopen december is de werkloosheid wel met 76 toegenomen, en dat is bijna 8 procent. Het is niet meteen duidelijk hoe die korte termijn toename kan verklaard worden, wel is het aantal 'arbeidsgehandicapten' in een maand tijd gestegen.

be-de-gaffel-t-hooi-opbe-schelf

Bè de gaffel 't hooi opbe schelf

Danny Vernijns komt nog even terug op onze verwijzing naar werktuigen eergisteren. Zo is volgens hem een gaffel een tweetandige hooivork met lange steel, die werk gebruikt om hooi op de kar en op de schelf te steken. En de schelf is dan weer de zolder boven een stal.

open-heusden-zolder-houdt-koers-aan

Open Heusden-Zolder houdt koers aan

Het bestuur van Open Heusden-Zolder betreurt de beslissing van Ben Vandebergh om zich terug te trekken uit de politiek maar begrijpt ook dat privé- en professioneel geluk primeren op politiek geluk. “Open Heusden-Zolder zal niet van koers veranderen. We gaan rustig nadenken wie we naar voor zullen schuiven als lijsttrekker, want we hebben nog verschillende konijnen in onze hoed. We zullen zowel inhoudelijk als strategisch nog voor leuke verrassingen zorgen," legt (…) Lees het hele bericht

ben-vandebergh-ook-niet-op-de-lijst

Ben Vandebergh: 'Ook niet op de lijst'

In een mail vanochtend bevestigt Ben Vandebergh dat hij zich volledig uit de kiesstrijd terugtrekt om privé-redenen en omdat hij professioneel aan enkele nieuwe projecten begint. Hij geeft dus niet alleen het lijsttrekkerschap op maar wil geen enkele plaats op de lijst. Tegelijk geeft hij ook aan dat hij teleurgesteld is over het politieke slagveld in Heusden-Zolder, waarvan volgens hem de start terug te brengen is tot de verkiezingsavond in 2012 en de strijd om de burgemeesterssjerp tussen lijsttrekker en -duwer. Vandebergh blijft geloven in het liberalisme, hij levert zijn partijkaart niet in en zegt ook nog dat deze beslissing geen vaarwel aan de politiek moet zijn.

open-heusden-zolder-zoekt-nieuwe-lijsttrekker

Open Heusden-Zolder zoekt nieuwe lijsttrekker

Het ziet ernaar uit de Open Heusden-Zolder - de huidige Open VLD - op zoek moet naar een nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ben Vandebergh die eind september werd voorgesteld als lijstaanvoerder, ziet dat niet langer zitten. "Om professionele en persoonlijke redenen, zo luidt het." En de kans is groot dat hij überhaupt niet meer op de lijst zal staan. Bij Open Heusden-Zolder reageren ze voorlopig rustig en wachten nog even af. Een nieuwe lijsttrekker is nog niet vooruitgeschoven, al zal dat natuurlijk ook geen maanden kunnen duren. De huidige gemeenteraadsvoorzitter en lijsttrekker bij de vorige verkiezingen Mark Swevers blijft erbij dat hij de lijst zal duwen.

opflakkering-van-de-faillissementen

Opflakkering van de faillissementen

In januari zijn in Limburg bijna 25 procent meer bedrijven failliet gegaan dan in dezelfde maand vorig jaar. En dat terwijl de economie het goed doet. Meer nog, het zijn vooral bouwfirma's die in faling zijn gegaan, terwijl gisteren nog uit VOKA-cijfers bleek dat de bouw het momenteel uitstekend doet en de motor is van de economische expansie. Volgens Graydon Belgium kan de verklaring liggen in een andere aanpak van nieuwe handelsrechters enerzijds en gaan in de beginfase van een economische heropleving (…) Lees het hele bericht

kwb-overdag-luistert-naar-jongerenwerkers

KWB-Overdag luistert naar jongerenwerkers

KWB-Overdag kreeg vandaag het bezoek van vormingswerkers Jamil Martiz en Iker Garcia Vaca van ARKTOS. Zij begeleiden in de wijken Lindeman en 'Onder de Poort' jongeren die het risico lopen om uit de boot te vallen. Samen zoeken ze naar een omgeving waar de jongeren zich kunnen ontplooien en een toekomstperspectief ontwaren. Tegelijk willen ze ook werken aan het imago van de buurten. (foto Ludo Deleux)

massale-belangstelling-voor-opening-meylandt-art

Massale belangstelling voor opening Meylandt Art

Muze werd vanavond overrompeld voor de vernissage van Meylandt Art. Zowat 150 volwassen kunstenaars stellen in alle ruimten van het cultuurcentrum hun werk tentoon. Het gaat om de meest uiteenlopende stijlen en technieken: beelden, tekeningen, grafiek, schilderijen, foto', ... en precies die verscheidenheid in enkele honderden werken maakt de expo zo boeiend om te bezoeken. Directeur Marijcke Lecok van de academie mocht enkele honderden kunstenaars, sympathisanten en (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-1-februari-2018

Vandaag gezien

Onder een super dun laagje ijs in een eendenmosselschaal vol water, zweefden deze luchtbellen. Gemaakt door Jan Leijskens met een macro 1/1.

inbraken-in-schootstraat-en-langs-snelweg

Inbraken in Schootstraat en langs snelweg

In de Schootstraat kwamen bewoners gisteravond rond 9 uur thuis en ze stelden vast dat er was ingebroken. De buit is niet duidelijk. Vannacht even over half 4 belde een vrachtwagenchauffeur de politie omdat er was ingebroken in zijn voertuig op de parking langs de E 314.

15-maanden-cel-voor-wietplantage-in-teutenweg

15 maanden cel voor wietplantage in Teutenweg

De Vietnamese wietteler, die vorige week ook al voor de rechter stond voor het runnen van een plantage in de Teutenweg, is vandaag veroordeeld tot 15 maanden cel en 8.000 euro boete. De man zit al in de cel sinds de politie-inval in september vorig jaar. Infrax krijgt een schadevergoeding van meer dan 30.000 euro en De Watergroep een voorlopige vergoeding van 1 euro. De eigenaar van het pand - die volgens het parket op de hoogte was maar dat ontkende - is vrijgesproken.

vrijgesproken-van-afpersing

Vrijgesproken van afpersing

De rechter in Hasselt heeft vandaag drie mannen vrijgesproken voor een poging tot afpersing in Heusden-Zolder. Het gaat om twee Amsterdammers en een man die in Spanje woont. In november vorig jaar belden de twee Nederlanders aan bij een woning in Heusden-Zolder, een oudere vrouw deed open en ze wilden haar zoon spreken. De opdrachtgever wachtte in de auto. Een politiepatrouille vond het verdacht en ging een kijkje nemen. In de auto lag een vuurwapen - dat onklaar was gemaakt - en één van de (…) Lees het hele bericht

bestel-je-streekeigen-planten-of-struiken

Bestel je streekeigen planten of struiken

Natuurvereniging Orchis organiseert dit jaar voor de 32ste keer een verkoop van inheemse bomen en struiken. Het is de bedoeling om het aanplanten van streekeigen soorten in tuinen te stimuleren waardoor het natuurlijk evenwicht wordt vergroot. Een groot deel van de aangeboden soorten is gekweekt met zaden van oude en authentieke planten in Vlaanderen, ze dragen het kwaliteitslabel “Plant van Hier”. De planten hebben bovendien een positieve invloed op de luchtkwaliteit. Er kunnen (…) Lees het hele bericht

amper-5-procent-reed-te-snel

Amper 5 procent reed te snel

Na klachten van buurtbewoners controleerde de verkeersdienst van de politie de snelheid van 1097 wagens. 54 bestuurders reden sneller dan toegelaten in de OLV-straat (18), Edward Staintonstraat (12), Stationsstraat (9), De Slogen (7), Terrillaan (5) en Heuvelstraat (2). In de Staintonstraat is één rijbewijs onmiddellijk ingetrokken : de snelheidsduivel reed 96 waar 50 mag. Opvallend in vergelijking met de vorige controles: amper 5 % liep tegen de lamp.

frituurovervallers-druipen-af-zonder-buit

Frituurovervallers druipen af zonder buit

Dinsdagavond hebben twee mannen geprobeerd een frituur aan de Inakker in Heusden-Zolder te overvallen. Ze stapten de zaak binnen, bedreigden de uitbater met een vuurwapen en eisten al het geld. Maar één van de uitbaters liet zich niet doen en dreigde heet frituurvet te gooien, daardoor dropen de overvallers af. De frituuruitbaters konden een goede persoonsbeschrijving geven, zo konden de overvallers 20 minuten later al door een politieploeg worden opgepakt. Eén van de twee bekende Ze brachten de nacht door in de cel en zijn gisteren voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die heeft hen vrijgelaten onder voorwaarden.

doorprikt-blind-getrouwd

DOORPRIKT: Blind getrouwd?

Als het over politieke honkvastheid gaat, vertoeft Heusden-Zolder deze legislatuur voortdurend in de degradatiezone. De vele kleurveranderingen van de politici hebben het politieke landschap in een regenboogachtige waas doen verzinken. We zijn dus wel wat gewoon, maar de verrassing die CD&V en Groen ons serveren met hun huwelijksintentie, slaat toch wel alles. Hebben ze zich laten inspireren door het tv-programma Blind Getrouwd? De bruidstaart was er, maar of er vooraf veel relatiedeskundigen zijn (…) Lees het hele bericht

klinken-op-een-grand-cru-jaar

Klinken op een grand cru jaar

Met 440 deelnemers was de nieuwjaarsreceptie voor ondernemers van Heusden-Zolder woensdagavond volledig volzet. Burgemeester Mario Borremans noemde in zijn toespraak 2017 een grand cru jaar voor de lokale economie. De cijfers spreken voor zich: 1141 vacatures, 35 % meer dan het jaar voordien. De werkloosheidsgraad zit op 6,6 % en met 6 % zit de winkelleegstand ver onder het nationale gemiddelde.

2400 BTW-plichtige ondernemingen zorgen voor meer dan 12.000 arbeidsplaatsen. De (…) Lees het hele bericht