Archief juli 2022

genieten-van-deus-film-en-mauro-s-muziek

Genieten van dEUS-film en Mauro's muziek

Vanavond genoot een zestigtal aanwezigen van de Roxy Music Summer Nights op het terras van het MuzeCafé. Na de intro door Fleur Boonman (director) en Bart Van Langendonck (producer) werd de film 'Confessions to dEUS' voor de eerste maal op het grote scherm vertoond, voordien was hij enkel op Canvas te zien. Mauro Pawlowski kwam speciaal afgezakt voor een dj-set na de film. Fans van Neil Young kunnenop  4 augustus terecht in La Reine Sucrée in Lillo voor de film 'Heart of Gold'. (foto's Bart Claes)

6-000-zwemmers-in-juli-op-terlaemen

6.000 zwemmers in juli op Terlaemen

De vakantie is halfweg. Openluchtzwembad Terlaemen heeft van bij zijn opening op 25 juni tot nu iets meer dan 6.000 zwemmers mogen verwelkomen. Dat is zeker niet slecht - rekening houdend met de onzekerheid die er kort voor de opening nog was - maar ook minder dan in de recordjaren. De vrijwilligers hebben op 28 dagen de poorten van het complex kunnen openen. Er kwamen 5.567 individuele zwemmers en nog eens 15 groepen met samen 621 zwemmers. Dat brengt het totaal op 6088. En nu maar hopen op minstens even mooi weer in augustus. (foto Ann Jordens)

vanavond-start-koolputters-op-canvas

Vanavond start 'Koolputters' op Canvas

Nog even herinneren dat vandaag op Canvas (VRT) de reeks 'Koolputters – Verhalen uit de Limburgse steenkoolmijnen' start en dat naar aanleiding van de 30ste verjaardag van de sluiting van de koolmijn van Zolder. In het totaal komen 13 ex-mijnwerkers of andere betrokkenen aan het woord. Zij getuigen over het werk in de ondergrond en het leven in de mijnstreek. In de eerste aflevering vanavond ligt de klemtoon op het werk en de gebruiken in de ondergrond. Ook de komende vier zondagen kun je de reeks volgen op Canvas, telkens om 20.10 uur, heel de reeks is ook te bekijken op VRT.NU.

vakantiegroeten-uit-bodrum

Vakantiegroeten uit Bodrum

Zo zag de familie Neuteleers de zon ondergaan boven de EgeÏsche zee in Bodrum

geen-feest-voor-familie-vanthoor-op-spa

Geen feest voor familie Vanthoor op Spa

De 24 Uren van Spa op het circuit van Francorchamps zijn uiteindelijk geen feest geworden voor de familie Vanthoor. De podiumplaatsen waren voor twee Mercedessen en één Ferrari. Vanochtend zag het er nog naar uit dat Laurens Vanthoor en zijn teammaats hun Porsche naar de zege aan het sturen waren, maar gaandeweg verslapte de wagen waardoor ze uiteindelijk met een zevende plaats tevreden moesten zijn. Broer Dries was op dat moment al lang gewassen en aangekleed want zijn Audi stond sinds vanmorgen in de pits na een aanrijding met de teamgenoten van WRT.

vakantiefotowedstrijd-is-halfweg-2

Vakantiefotowedstrijd is halfweg

De vakantie is halfweg en dus ook onze vakantiefotowedstrijd. Om alle inzendingen geplaatst te krijgen, steken we vanaf vandaag een tandje bij. Maar we roepen nogmaals op om foto's in de breedte in te sturen (minimaal 800 pixels breed). En vergeet vooral niet de plek te vermelden en uw naam en adres. We verwachten foto's van mooie plekken in Heusden-Zolder, fijne plaatsen in Limburg en de rest van de wereld. Voor die drie categorieën ligt een fantastisch prijzenpakket klaar: een volledig verzorgd viergangendiner (inclusief drank) in restaurant La Passione, een Limburg Cheque van 250 euro om te gaan logeren of eten in Limburg, een printer van Auva, twee heerlijke drankenpakketten van Dranken Bartels, twee info- en snoeppakketten van Visit Heusden-Zolder en een prachtig bloemstuk van Bloemenatelier Bopha. Insturen via internetgazet[!]heusden-Zolder.eu.

spa-laurens-vanthoor-rijdt-op-kop

Spa: Laurens Vanthoor rijdt op kop

Het blijft spannend in de 24 Uren van Spa, met nog 7 uur te gaan blijven heel wat teams in elkaars buurt. Maar het belangrijkste nieuws op dit ogenblik is dat de Porsche KCMG met Laurens Vanthoor achter het stuur op dit moment aan de leiding rijdt.  De WRT-Audi van broer Dries volgt na een boel tegenslagen op 30 rondes en is dus uitgeteld voor het podium. 

vakantiegroeten-uit-bokrijk-5

Vakantiegroeten uit Bokrijk

Gaat de klimaatopwarming nu al zover dat er zelfs kamelen in Bokrijk leven, vragen Erik en Brigitte Jacobs-Jaspers zich af. Gelukkig zitten de dieren er maar tijdelijk, voor het circus dat er nog eind deze vakantie vertoeft.

sterke-remonte-van-laurens-vanthoor

Sterke remonte van Laurens Vanthoor

Na bijna 7 uur race in de 24 Uren van Francorchamps heeft vooral het team KCMG-team van Laurens Vanthoor een straffe prestatie geleverd. Ze hebben hun Porsche momenteel in de zesde positie gemanoevreerd, terwijl ze helemaal achteraan moesten starten. Minder goed vergaat het het WRT-team van broer Dries, zij startten vanop de achtste rij maar rijden momenteel in 24ste positie. Al die teams rijden evenwel in ongeveer dezelfde ronde zodat nog alles mogelijk is. 

dj-s-uit-de-streek-grijpen-hun-podiumkans

DJ's uit de streek grijpen hun podiumkans

Het dj-festival Dipastro in en rond CC Muze kende een voorzichtige start. Geleidelijk aan kwam er meer volk afgezakt en groeide ook de sfeer. Nochtans was de setting erg gezellig met verschillende podia, leuk aanbod van eten en drinken, ... Een driehonderdtal tickets waren in voorverkoop aan de man en vrouw gebracht. Maar met dj's uit de regio en twee lokale jeugdhuizen die achter de organisatie zitten, moeten de organisatoren het op de eerste plaats van een publiek uit de streek hebben. En met het samenvallen van vakanties, kampen en andere festival, is dat natuurlijk niet evident. Maar belangrijk blijft wel dat dj's van hier er een kans krijgen. (foto's Ann Jordens)

deel-voorrang-van-rechts-verdwijnt-in-viversel

Deel voorrang van rechts verdwijnt in Viversel

Buiten het verbod voor vrachtwagens en bussen over de snelwegbrug in de Lummenweg in Viversel, verandert er nog wat aan de verkeerssituatie in die omgeving. Zo wordt de as Lummenweg-Jeugdlaan-Viverselweg een voorrangsweg, de voorrang van rechts wordt dus opgeheven. Er was daar een gevaarlijke en onduidelijke toestand ontstaan. Sinds de aanleg van de vrijliggende fietspaden, hadden de fietsers ter hoogte van de zijstraten voorrang, terwijl voor andere voertuigen voorrang van rechts (…) Lees het hele bericht

babyboom-op-komst-in-bolderberg

Babyboom op komst in Bolderberg?

In een weide in Bolderberg zijn gisteren drie ooievaars neergestreken. Of dat de voorbode is van een babyboom in Bolderberg zal later uit de statistieken moeten blijken. (foto Marleen Hoydonckx)

vakantiegroeten-uit-piombino

Vakantiegroeten uit Piombino

Hanne Roosen genoot van het Barrati Beach in het Italiaanse Piombino

de-kijk-van-richie-845

De kijk van Richie

Vind maar een paal.

15de-kwalificatietijd-voor-dries-vanthoor

15de kwalificatietijd voor Dries Vanthoor

Dries Vanthoor heeft tijdens de Superpole op Francorchamps vandaag de 15de tijd gereden in zijn Audi R8 LMS. Hij start daarmee morgen op de 8ste rij in de 24 Uren van Spa. Dat is wellicht veel minder dan verhoopt, maar de troostprijs is dat hij eerste Belg is. Met een tijd van 2:17.061 was hij iets meer dan een seconde trager dan de Italiaan Andrea Caldarelli die zich in een Lamborghini op de kop settelde. In het verleden heeft Dries Vanthoor zich al vaker sterk getoond in een snelle inhaalrace. (…) Lees het hele bericht

twee-boetes-voor-te-luide-uitlaat

Twee boetes voor te luide uitlaat

De politie heeft gisteren een wagen in beslag genomen van een vrouw die geen geldige inschrijving of verzekering kon voorleggen.  Bovendien blies ze ook nog eens positief zodat ze haar rijbewijs voor 6 uur moest inleveren. In de Koolmijnlaan zijn in de loop van de avond twee auto’s op het boekje gevlogen omdat hun uitlaat teveel lawaai maakte.  In de late avond zijn 484 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd. 100 reden te snel, dat is ruim 20 %. De hoogste rekening zal voor een bestuurder zijn die in de Laambroekstraat 127 per uur reed, waar 70 het maximum is.

heusden-zolder-neemt-deel-aan-blue-heart

Heusden-Zolder neemt deel aan Blue Heart

Voor wie zich morgen zou afvragen waarom het gemeentehuis baadt in blauw licht ... Heusden-Zolder neemt deel  aan de Blue Heart campagne. Dat is een wereldwijde campagne om mensenhandel bespreekbaar te maken. Het fenomeen draait altijd om uitbuiting, waarbij slachtoffers in vernederende en mensonterende omstandigheden terechtkomen. En dat het niet om problemen van verre landen gaat, is de afgelopen weken nog eens duidelijk geworden, onder meer op de werf van Borealis in Kallo.

vakantiegroeten-uit-oostduinkerke-6

Vakantiegroeten uit Oostduinkerke

Ook Gust Put ging in Oostduinkerke de garnaalvissers bewonderen. 

gemengde-gevoelens-voor-vanthoor-in-spa

Gemengde gevoelens voor Vanthoor in Spa

Dit weekend worden de 24 Uren van Spa gereden, een uithoudingsrace met een meer dan behoorlijk prestige. De kwalificaties liggen achter de rug en die zijn allesbehalve gunstig verlopen voor Laurens Vanthoor en zijn team. Zij kampten met remproblemen aan hun Porsche en moeten daardoor zaterdag als allerlaatste starten. Beter verging het broer Dries Vanthoor en zijn WRT-team. Zij konden met hun Audi de vijfde tijd klokken en nemen dus straks deel aan de Superpole die de definitieve startplaatsen voorin bepaalt.

vandaag-gezien-399

Vandaag gezien

Schitterend hoe Cedric Vancluysen een ijsvogel kon vastleggen die pas een visje ving en er mogelijk mee onderweg is om zijn jongen te voederen. 

inbrekers-uit-heusden-zolder-aangehouden

Inbrekers uit Heusden-Zolder aangehouden

De politie van Beringen-Ham-Tessenderlo heeft dinsdag dankzij een alerte buur een inbrekerstrio kunnen oppakken, dat eerder had toegeslagen in Heusden-Zolder. Een buur belde dinsdag kort voor de middag de politie dat er verdachte figuren rondhingen in de  Geenhoutstraat in Beringen, bij een woning waarvan de bewoners met vakantie waren. Er kwamen meerdere politieploegen ter plaatse, die konden drie verdachten oppakken: twee mannen van 34 en 25 jaar uit Heusden-Zolder en nog (…) Lees het hele bericht

kristof-ulenaers-108ste-in-schotland

Kristof Ulenaers 108ste in Schotland

Kristof Ulenaers is vandaag in Schotland,  op de Fairmont St. Andrews golfbaan, met een ronde in 71 slagen, één onder par, van start gegaan in het Hero Open, onderdeel van de DP World Tour. Hij raakte niet verder dan een 108ste plaats. Nochtans nam Ulenaers een prima start met vijf birdies op de eerste negen holes, waarbij hij één keer in de fout ging. Op zijn laatste vijf holes moest hij twee bogeys en een dubbele bogey incasseren en zag hij nog een birdie in de cup verdwijnen.

een-merkwaardige-vogel-in-onze-contreien

Een merkwaardige vogel in onze contreien

Jan Leijskens spotte deze bijzondere vogel in het Bolderdal. Ondertussen is gebleken dat hij al langer in onze contreien rondvliegt en onder meer opgemerkt wordt in de buurt van de fabriek Rettig nabij Vogelsanck. Ornitholoog Ludo Grouwels denkt dat het een zilverkleurige mutant van de zwarte kraai is. Op zich komt bij de kraaiachtigen geen enkele soort voor die egaal zilverkleurig is. Dus meent Ludo dat het een kraai (zwarte kraai of raaf) is (…) Lees het hele bericht

vlaams-brabants-kampioenschap-op-circuit

Vlaams-Brabants kampioenschap op circuit

Op 22 augustus hebben op Circuit Zolder de provinciale kampioenschappen tijdrijden van ... Vlaams-Brabant plaats. Het gaat om de U17 heren en dames, juniores en voor Elite 2/U23. Dat kampioenschap was eerder gepland op 19 juli in Hoksem maar is toen afgeblazen wegens de hitte. Daarom wordt nu uitgeweken naar het circuit, waarvoor geen verkeersmaatregelene nodig zijn. Er zouden 70 renners aan de start komen. De eerste start om 17 uur.

nieuwe-markering-laad-en-loszones-werkt

Nieuwe markering laad- en loszones werkt

Eind 2020 werd in het winkelcentrum Cité drie los- en laadzones aangebracht, op bestaande parkeervakken. Die moesten zoveel mogelijk vermijden dat vrachtwagens op de rijweg voor verkeershinder en gevaarlijke situaties zorgden. Maar heel wat automobilisten bleven de vakken hardnekkig als parkeerplaats gebruiken en daarvoor werden ook geregeld boetes uitgeschreven. Een tijd geleden zijn de zones met opvallend gele rand- en dwarsstrepen gemarkeerd en na enkele maanden stelt de politie vast dat het aantal overtreders sterk gedaald is.

vakantiegroeten-uit-koksijde

Vakantiegroeten uit Koksijde

Vroeg in de ochtend zag Rudi Scevenels hoe de meeuwen op het strand van Koksijde op zoek gingen naar hun ontbijt. 

de-kijk-van-richie-844

De kijk van Richie

Ook daar zijn ze dicht.

vzoc-haalt-84-uitgehongerde-schapen-op

VZOC haalt 84 uitgehongerde schapen op

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum heeft vandaag liefst 84 fel verwaarloosde schapen moeten ophalen. Daarvoor waren de medewerkers opgeroepen door de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn naar drie plaatsen in Olmen en Meerhout. De schapen waren uitgehongerd, hadden vergroeide hoefjes en vleesmaden onder hun vacht. In de weiden van het VZOC konden de schapen zich meteen tegoed doen aan al het groen, ondertussen worden ze ook medisch behandeld.

buren-op-bezoek-in-het-berenhuis

Buren op bezoek in Het Berenhuis

Tijdens het derde zomerkampjevan Het Berenhuis kwam er vandaag bijzonder bezoek. De zorggebruikers van het DAC en de kinderen hadden elkaar al leren kennen tijdens de tentoonstelling in de lente. Vandaag zagen ze elkaar terug tijdens een vrolijke spelmiddag in De Berentuin. In de loop van de zomer worden die ontmoetingen voortgezet.

fresh-tray-zamelt-peuken-in-op-het-circuit

Fresh Tray zamelt peuken in op het circuit

In de aanloop naar de  24  Uren van Zolder is het circuit een samenwerking aangegaan met het bedrijf Fresh Tray uit de Kapelstraat in Heusden. Fresh Tray maakt inzamelbakjes voor sigarettenpeuken, die vervolgens worden gerecycleerd. Het bedrijf kent daarmee alsmaar meer bijval, je vindt de bakjes nu zelfs tot in Oostende toe. Fresh Tray helpt het circuit om groene circulaire rookzones te creëren. De samenwerking verloopt in een stappen zal zich (…) Lees het hele bericht

getuigen-gezocht-van-aanrijding-in-viversel

Getuigen gezocht van aanrijding in Viversel

Het parket heeft vanmiddag een oproep tot getuigen verspreid in verband met een zwaargewonde vrouw die zaterdagochtend rond 2 uur is gevonden in de Pastoor Douvenstraat, vlakbij het kruispunt met de Kerkstraat in Viversel. De vrouw kreeg ter plaatse eerste zorgen van de MUG en is dan naar het het Jessa Ziekenhuis in Hasselt gebracht. Daar verblijft ze nog steeds op de intensieve zorgen, het gaat om een vrouw van 39 uit Houthalen-Helchteren. Het lab van de federale (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-51

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

An Merbel zag gisteravond een mooie zonsondergang vanop de mijnterril.

dipastro-zaterdag-dj-festival-in-en-rond-cc-muze

Dipastro: zaterdag dj-festival in en rond CC Muze

Cultuurcentrum Muze schudt zichzelf wakker uit zijn korte zomerrust en dat gebeurt met dreunende beats. Nu zaterdag heeft immers Dipastro plaats, de eerste uitgave van een deejay-festival. Meer dan 20 deejays uit de mijnstreek stellen zich op op het Markplein en in enkele zalen van Muze, er zijn drie podia. Van 14 uur tot in de vroege uurtjes laten zij het publiek dansen op een waaier van genres. Het festivalsfeertje wordt nog versterkt door sfeervolle belichting, visuals, zomerse (…) Lees het hele bericht

het-belang-van-het-dragen-van-mooi-ondergoed

Het belang van het dragen van mooi ondergoed

PARTNERBIJDRAGE   Herenondergoed is een onderdeel van kleding voor heren dat erg belangrijk is. Het is zo belangrijk dat je nergens heen kunt zonder er een te dragen, hoewel het meestal verborgen is. Het belang van mooi ondergoed is moeilijk onder woorden te brengen. Het draagt ??bij aan je zelfvertrouwen, geeft je een goed gevoel over jezelf en maakt je natuurlijk aantrekkelijker. Er zijn genoeg mannen (…) Lees het hele bericht

jongeren-in-opvangcentrum-wassen-donderdag-auto-s

Jongeren in opvangcentrum wassen donderdag auto's

De jongeren die in het Rode Kruisopvangcentrum in de Kapelstraat verblijven, organiseren nu donderdag 28 juli een carwash ten voordele van hun kamp. Ze kunnen jaarlijks één keer op vakantie in Oostende en ze steken nu zelf de handen uit de mouwen om wat geld in te zamelen om eens extra te gaan eten of een activiteit te doen. Ze zullen dus nu donderddag van 13 tot 17 uur aan het opvangcentrum klaarstaan om ieders auto een flink wasbeurt te geven. Voor 10 euro wordt je auto gewassen en gedroogd.

extra-veiligheid-aan-het-ijzersveld

Extra veiligheid aan het IJzersveld

Vandaag heeft de boswachter een nieuwe veilige door- en ingang gemaakt aan het IJzersveld. Voor lopers, voetgangers en fietsers is dat een extra waarschuwing om hen duidelijk te maken dat ze uit het bos op een straat uitkomen. (foto Lieze Vogels)

kampmateriaal-scouts-bolderberg-helemaal-opgebrand

Kampmateriaal scouts Bolderberg helemaal opgebrand

Al het kampmateriaal van de scouts van Bolderberg is deze namiddag in de vlammen opgegaan, toen op de E 40 in de buurt van Erpe-Mere de vrachtwagen die alles vervoerde vuur vatte. Het kamp van de scouts in Zottegem was afgelopen en alles was opgehaald voor een vrachtwagen van een firma uit Nieuwerkerken. Kort na het vertrek vatte die vuur en zette de chauffeur hem op de pechstrook. Met de hulp van brandblussers van enkele passanten en nadien de brandweer kon de (…) Lees het hele bericht

autoruit-ingeslagen-in-de-geenrijt

Autoruit ingeslagen in de Geenrijt

In de Geenrijt is de ruit van een auto aan de passagierskant ingeslagen. Dat gebeurde mogelijk vannacht, de feiten zijn kort voor de middag aan de politie gemeld.

de-heidegalm-gaf-drie-concerten-in-toscane

De Heidegalm gaf drie concerten in Toscane

De Koninklijke Harmonie De Heidegalm Berkenbos is gisteren teruggekeerd van een concertreis in Toscane. De muzikanten verbleven een week in La Chiara di Prumiano, een prachtige plek met mooie uitzichten over de Toscaanse heuvels. Op het programma stonden liefst drie concerten: in La Chiara di Prumiano, in Giardino Sottovico en op het Tignano Festival. Telkens konden ze rekenen op een enthousiast publiek. Naast de concerten op idylische plekken werden ook nog bezoeken gebracht aan Montespertoli, Firenze, Siena en San Gimignano. (foto's Pauline Driesen)

coronabesmettingen-lopen-verder-terug

Coronabesmettingen lopen verder terug

De trend die vorige week is ingezet, wordt nu bevestigd: ook in Heusden-Zolder loopt het aantal coronabesmetting sterk terug. Vorige week waren het er nog 135, afgelopen week nog 92. Het gemiddelde is nu ook teruggevallen van 398 per 100.000 inwoners naar 271. Het reproductiegetal onder 1 toont ook aan dat het virus (cijfermatig) minder wordt doorgegeven.

kyano-schepers-in-actie-op-eyof

Kyano Schepers in actie op EYOF

Vandaag komt gymnast Kyano Schepers uit Heusden-Zolder en lid van Olympia Houthalen, in actie  op het EYOF, het European Youth Olympic Festival in het Slovaakse Banka Bystrica. Zoals al eerder gemeld krijgen daar jongeren tussen 14 en 18 jaar uit 50 landen een voorsmaakje van de echte Olympische Spelen. Er staan 11 sporten op het programma, waaronder gymnastiek. Kyano neemt deel aan het toestelturnen bij de juniors, eerder dit jaar werd hij Belgisch kampioen in de categorie A15/16. De Belgische gymdelegatie bestaat uit drie jongens. (foto Liesbeth Coremans)

vakantiegroeten-uit-de-dordogne

Vakantiegroeten uit de Dordogne

Per uitzondering is geen foto uit een vakantieoord, maar wel een video want Nicole Frederix kon gisteren op een terras in de Dordogne de activiteiten van een kolibrievlinder vastleggen. Die komt bij ons ook wel eens in beeld, maar het diertje is zo snel dat filmen niet altijd evident is. 

de-kijk-van-richie-843

De kijk van Richie

Er wordt nogal wat gevallen ...

tip-van-de-bib-cas-lester

Tip van de bib: Cas Lester

Voor ze de fakkel volgende week doorgeeft aan een collega heeft Wendy van de bib nog een laatste zomerse boekentip voor ons: Spreek je Chocola? van Cas Lester. ‘Spreek je chocola’ is een hartverwarmend verhaal over grenzeloze vriendschap, dat op een luchtige manier raakt aan grote actuele thema’s zoals integratie en identiteit.

Korte inhoud

Bij de 12-jarige Jaz komt een nieuw meisje in de klas: Nadima, die met haar familie uit Syrië (…) Lees het hele bericht

zolders-taalgebruik

Zolders taalgebruik

Er wordt - vooral door de vereniging Veldeke Belsj Limburg - hard gewerkt om het Limburgse dialect weer ingang te doen vinden. Ook de gouverneur heeft als beschermheer van de Limburgse streektaal de nodige steun beloofd. Op haar beurt wil de Heemkundige Kring Zolder het dialect promoten, zo zullen in het najaar dialectavonden worden georganiseerd. De Heemkundige Kring selecteerde een reeks dialectuitdrukkingen uit de Zóldersen diksjenéér van wijlen Maurice Lemmens. De schrijfwijze is dan ook volledig voor de rekening van de auteur van dat woordenboek.
Hië klapt koeët achter oêre rùch! (Hij spreekt kwaad achter uw rug, Hij roddelt over u!)

vandaag-gezien-398

Vandaag gezien

Zullen we nog eens wat fleurigs uit Bolderberg brengen? Een kaardebol, een wilde schorseneerbloem en een wilde peen. (foto's Jan Leijskens)

roxy-music-summer-nights-van-start

Roxy Music Summer Nights van start

Op het Gustos-terras van het MuzeCafé zijn de Roxy Music Summer Nights van start gegaan. Macca en The Roxy Theatre presenteren daar een reeks muziekfilms. Volgende week kan je naar Confessions to Deus gaan kijken. Daarna zijn er nog drie films bij La Reine Sucréé in Houthalen-Helchteren. (foto's Patrick Cosemans)

over-twee-jaar-rijk-aardgas-in-heusden-zolder

Over twee jaar 'rijk' aardgas in Heusden-Zolder

Inwoners van Heusden-Zolder die verwarmen en of koken met aardgas, hebben vandaag een brief van Fluvius gekregen. Daarin staat dat over goed twee jaar wordt overgeschakeld van 'arm gas ' naar 'rijk gas', en die eerste soort wordt vooral nog in West-Limburg verdeeld. De oorzaak ligt bij het feit dat Nederland over 8 jaar de uitvoer van gas naar ons land gaat stopzetten en we dus volledig overschakelen op ingevoerd rijk aardgas. Sommige installaties moeten daarvoor aangepast worden, Fluvius vraagt de klanten daarom hun installatie te laten checken

auto-mist-bocht-in-terlaemenlaan

Auto mist bocht in Terlaemenlaan

In de Terlaemenlaan heeft vanochtend omstreeks zes uur een auto de scherpe bocht gemist en knalde tegen een muurtje. Vervolgens kwamen de wagen op een oprit tot stilstand. Een ambulance kwam ter plaatse, maar de drie inzittenden kwamen er vooral met de schrik van af. (foto depannage Schops) 

gemeente-verbergt-iedere-maandag-de-poef

Gemeente verbergt iedere maandag 'De Poef'

Op Eén gaan de televisiekijkers elke avond op zoek naar 'De Stoel', de gemeente Heusden-Zolder wil haar inwoners de komende maandagen op zoek laten gaan naar 'De Poef'. Om 17 uur zetten ze telkens een foto van de locatie van de poef op de sociale mediakanalen (Facebook en Instagram) van de gemeente Heusden-Zolder. Wie de plek herkent, rept er zich als de bliksem naartoe, wie het eerst op de poef zit, wint een mooie prijs. Zit er binnen het half uur niemand op de poef, dan is er geen winnaar. Er wordt gespeeld op maandagen 1, 8, 22 en 29 augustus en op 5 september, telkens dus om 17 uur.

vakantiegroeten-uit-normandie-1

Vakantiegroeten uit Normandië

Jozef Moons stuurde deze zonsondergang aan de Normandische kust in Merville.

locals-together-op-6-augustus-in-zolder-centrum

Locals Together op 6 augustus in Zolder-Centrum

Op 6 augustus heeft in Zolder-Centrum 'Locals Together' plaats. Dat is een spinoff van de jaarlijkse Night of The Locals, waarvan de volgende editie trouens op 28 januari 2023 plaatsvindt. Maar eerst dus Locals Together, een openlucht festival waarvoor café 't Kuipke  en vzw The Locals de handen in elkaar heben geslagen. Het wordt een soort van vrij podium waarvoor nu al een kleine 20 muzikanten en zangers van diverse bands hebben toegezeegd. (…) Lees het hele bericht

pasar-fietste-en-bezocht-ter-dolen

Pasar fietste en bezocht Ter Dolen

Pasar Heusden maakte een mooie fietstocht. Die werd afgesloten met een rondleiding in brouwerij Ter Dolen in Helchteren. En raad eens wat ze nadien gedaan hebben ... juist, ja ... schol. (foto's Lowie Gielis)

vakantiegroeten-uit-la-roche

Vakantiegroeten uit La Roche

Michael en Liesbeth Ariën zochten tijdens een wandeling in La Roche verkoeling in de Ourthe.

een-private-uitkijktoren

Een private uitkijktoren ...

André Symons woont in een omgeving waar de natuur al eens wat te bieden heeft. Nu heeft hij in in zijn eigen tuin een uitkijkplatform geïnstalleerd met recuperatiematerialen, onder meer met een oude magazijntrap. We kijken al uit naar zijn waarnemingen. 

de-kijk-van-richie-842

De kijk van Richie

Volgende keer ganse liters?

bk-mountainbike-2-maal-brons-voor-broers-tielens

BK mountainbike: 2 maal brons voor broers Tielens

Op de Belgische kampioenschappen mountainbike in Houffalize was de Zolderse familie Tielens aan het feest. De broers kwamen met twee bronzen medailles naar huis. Mathiz werd derde in de U13 reeks en Zander stond op het derde schavotje bij de U17 (nieuwelingen).

65-fietsers-op-weg-door-heusden-zolder

65 fietsers op weg door Heusden-Zolder

Liefst 65 deelnemers zijn opgedaagd voor de jaarlijkse fietstocht van de Fietsersbond Heusden-Zolder. Ze vertrokken deze namiddag aan kasteel Meylandt waar burgemeester Mario Borremans het startsein gaf met de liberty-bel - en nadien mee op de fiets sprong - en zo ging het over fietspaden en trage wegen voor een tocht van ongeveer 30 km door de gemeente. (video en foto's Julien Maebe)

veel-schade-geen-gewonden-bij-botsing-1

Veel schade geen gewonden bij botsing

Deze voormiddag zijn twee auto's gebotst op het kruispunt van de Terlaemenlaan met de oprit E 314 en de Westlaan. Het was een stevige klap waarbij één van de auto's enkele verkeersborden vernielde. De auto's zijn zwaar beschadigd, niemand raakte gewond. (foto's depannage Schops)

vakantiegroeten-uit-oostduinkerke-5

Vakantiegroeten uit Oostduinkerke

Martine Byloos zag in Oostduinkerke al vroeg in de ochtend de garnaalvissers aan het werk.

de-kijk-van-richie-841

De kijk van Richie

Wie zonder zonde is ....

ulenaers-mist-nipt-finale-in-engeland

Ulenaers mist nipt finale in Engeland

Golfer Kristof Ulenaers heeft zich net niet kunnen plaatsen voor de finaleronde in de Cazoo Classic, een onderdeel van de DP Wordtour, in het Engelse Soutport. Ulenaers stond met een openingsronde van 73 slagen buiten de top 80 en realiseerde vandaag op de tweede dag 72 slagen, par. Hij putte drie birdies weg maar moest ook drie bogeys incasseren. Met zijn totaalscore van 145 slagen, een over par, klom hij naar de 71e plaats wat net niet volstond om de cut te halen. 

bewoners-van-de-bark-kregen-sportweek-van-art27

Bewoners van De Bark kregen sportweek van Art27

Artikel 27 en Het Berenhuis organiseerden een sportweek voor de bewoners van het Rode Kruis opvangcentrum en die is vanavond afgesloten met een barbecue en een dansavond. De hele week kregen ze sportactiviteiten aangeboden. Zo werd er gewandeld en gepicknickt, maar er maakten ook een uitstap naar het klimcentrum in Beringen. Vanmiddag nog pakte turnkring Moed en Volharding uit met een initiatieles turnen. 

tik-tak-circus-komt-volgende-week-naar-heusden

Tik Tak Circus komt volgende week naar Heusden

Het Tik Tak Circus strijkt de komende dagen neer in Heusden-Zolder. Het Circus van de familie Pauwels geeft op het Koning Boudewijnplein voorstellingen van 27 tot en met 31 juli. Maar opgelet, overmorgen worden de eerste wagens verwacht en start de bouw en dus geldt dan een parkeerverbod op het plein. Tik Tak is nog een van de weinige familiecircussen. De familie Pauwels houdt ondertussen al 200 jaar de circustraditie levend. De artiesten serveren een totaalspektakel met clowns, acrobaten, jongleerders, magie, ... jong en oud kan er van genieten al dan niet met een suikerspin in de hand. 

wielertoerist-gewond-bij-aanrijding

Wielertoerist gewond bij aanrijding

Aan het Sint-Willibrordusplein is vanmiddag een wielertoerist aangereden door een auto. De wielertoerist kwam daarbij ten val, hij raakte gewond en is naar het ziekenhuis afgevoerd.

vandaag-gezien-397

Vandaag gezien

Het pad langs de Mangelbeek in Ubbersel is kort gemaaid en de omgewaaide bomen zijn opgeruimd. Jos Coels vindt het ideaal om tijdens een wandeling te genieten van de zang van de vogels die daar talrijk aanwezig zijn.

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-50

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Luc Poelmans komt op zijn dagelijkse wandeling in de buurt de - hem niet onbekende - Poelmennekes tegen, het tafereel verandert bovendien geregeld. Apart en toch dicht bij de deur. 

pol-vogels-liet-prinses-delphine-stralen

Pol Vogels liet prinses Delphine stralen

Het was bij de start van het défilé voor de Nationale Feestdag uitkijken naar de outfit waarin prinses Delphine zou verschijnen, want die was ontworpen door de jonge Pol Vogels uit Heusden-Zolder. Delphine verscheen in een felrode outfit met onderaan een grote witte vredesduif, de duif die zowat het handelsmerk lijkt te worden van Pol. Gecombineerd met de hoed was het in ieder geval een smaakvolle outfit. Heel België heeft nu gezien wat Pol in zijn marge heeft. Kijk op VRTNWS voor het hele verhaal.

waar-op-letten-bij-t-kopen-van-slimme-thermostaat

Waar op letten bij 't kopen van slimme thermostaat

PARTNERBIJDRAGE Of je nu in een nieuwbouw of een oudere woning woont, je huidige huis kan nog steeds het huis van de toekomst worden. Dankzij de snel evoluerende technologie kunnen huiseigenaren de functies van een groot aantal van hun huishoudelijke systemen verbeteren. Draadloze thermostaten zijn daar een goed voorbeeld van. De nieuwste versies helpen huishoudens de temperatuur sneller en nauwkeuriger te regelen, wat uiteindelijk kan leiden tot kostenbesparingen in elk seizoen.
(…) Lees het hele bericht

beste-duitse-herders-van-de-wereld-op-helzold

Beste Duitse herders van de wereld op Helzold

Ondanks de natte start was er toch een mooie opkomst voor de Belgische Siegershow op Helzold. De plaatselijke club Onze Trouwe Vriend kon dit prestigieuze evenement nu al voor de vierde keer naar Heusden-Zolder halen. Vanuit grote delen van de wereld komen hondeneigenaars met hun Duitse herder naar hier om door internationale keurmeesters te laten beoordelen. Het gaat daarbij om allerlei werkprestaties maar ook hun verschijning samen met het baasje op het terrein. En 't is voor de waarnemers meteen duidelijk dat het om de top in het genre gaat. (foto's Heidi Daniëls)

vakantiegroeten-uit-weismes

Vakantiegroeten uit Weismes

Jos Willems trof dit prachtig bloemenboeket in de gemeente Weismes, daar ligt het Signaal van Botrange, het dak van België zeg maar.

de-kijk-van-richie-840

De kijk van Richie

Toen defensie het voorstel van Richie afwees om vliegtuigen straks boven Brussel dit vlechtpatroon te laten vormen, heeft hij dan maar drie kevers getraind ...

149-dieren-zaten-gisteren-zonder-drinkwater

149 dieren zaten gisteren zonder drinkwater

Je houdt het in deze tijd haast niet voor mogelijk maar het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum heeft gisteren - op de heetste dag van het jaar - op twee plaatsen 149 dieren in beslag genomen die zonder drinkwater zaten. Het ging om hanen, geiten, konijnen, eenden, duiven en ganzen die in Balen en Hoegaarden geen druppel te drinken hadden. Verschillende konijnen, geiten en hoenders waren al overleden. In Balen was er zoveel werk om de dieren tussen de rommel en vuiligheid te verzamelen dat de brandweer ondertussen ter plaatse drinkwater moest leveren.

bromfietsen-in-beslag-die-70-per-uur-te-snel-reden

Bromfietsen in beslag die 70 per uur te snel reden

De politie heeft gisteren twee bromfietsen in beslag genomen. Die werden opgemerkt toen ze aan de verkeerslichten in Boekt aan de verkeerde kant reden. De ploeg reed hen achterna en moest daarbij flink het gaspedaal induwen. Het ging om twee jongens van 16 uit Houthalen-Helchteren. Op de rollen haalden hun brommers 95 per uur, dat is 70 km meer dan toegelaten. Ze hadden daarvoor geen rijbewijs of verzekering, bovendien hadden ze beiden een passagier bij, wat ook (…) Lees het hele bericht

materiaal-gestolen-in-de-merelstraat

Materiaal gestolen in de Merelstraat

Een woning in de Merelstraat, die momenteel verbouwd wordt, kreeg ongewenst bezoek. Vanmorgen is gebleken dat dieven er aan de haal gegaan zijn met materialen.

vakantiegroeten-uit-normandie

Vakantiegroeten uit Normandië

Christiane Daniëls nam deze foto in Pointe du Hoc, langs de kust van Normandië.

opletten-voor-virus-via-messenger

Opletten voor virus via Messenger

De jongste weken worden gebruikers van Facebook via Messenger overspoeld met een virus. Meestal heeft het als titel 'Ben jij dat in de film' of 'Dit moet je zien' of een Franstalige versie ervan, met een link. Dat krijg je dan van één van je vrienden toegestuurd waardoor je als je niet oplet achteloos doorklikt. Het gaat evenwel om een phishingbericht dat jouw toegangsgegevens wil ontfrutselen en vervolgens weer al jouw vrienden gaat aanvallen. Het virus circuleert al sinds vorig jaar, maar deze zomer lijkt het ons wel te overspoelen. Ook hier weer één raad: niet doorklikken en verwijderen, en verwittig je gehackte vriend(in).

bendes-gebruiken-trackers-om-auto-s-te-stelen

Bendes gebruiken trackers om auto's te stelen

Het parket van Limburg en de federale gerechtelijke politie (FGP) hebben gewaarschuwd voor  bendes - vaak van Lithouwse origine - die zich toeleggen op het stelen van wagens en van onderdelen uit auto's. Vandaag heeft de rechter in Tongeren zo'n bende veroordeeld tot gevangenisstraffen, tot vier jaar. Maar ondertussen blijven nog andere dievenbendes toeslaan. Die gebruiken moderne technieken om de auto's op afstand te hacken of over te nemen, waarbij het (…) Lees het hele bericht

het-ultieme-bewijs-van-de-klimaatverandering

Het ultieme bewijs van de klimaatverandering?

Appelsienen in Zolder-Centrum ...  we leven dus echt in een mediterraans klimaat. Zo lijkt het tenminste, ware het niet dat de plant op de stoep van een lokale bloemist stond. Wellicht dus toch nog een tijdje wachten tot het in onze tuin kan. 

piektemperatuur-in-heusden-zolder-39-2-graden

Piektemperatuur in Heusden-Zolder: 39,2 graden

Het was een snikhete dag vandaag, om 17.20 uur heeft Meteo Obbeek een piek van 39,2 graden gemeten. Ondertussen is de temperatuur lichtjes aan het dalen. Het minimum is vanmorgen om 6.05 uur geregistreerd, namelijk 14,0 graden. Dat betekent dus in een dag een fluctuatie van 25,2 graden en dat is ook uitzonderlijk.

code-rood-ook-voor-limburg

Code rood ook voor Limburg

De temperatuur is nog steeds aan het stijgen, omstreeks 16 uur zaten we in Heusden-Zolder al aan 38,6 graden. Door de extreme temperatuur in een groot deel van Limburg heeft het KMI ondertussen ook voor deze provincie code rood afgekondigd.  Voor morgen is dan weer code geel voor onweer afgekondigd, terwijl in de natuur nog altijd code oranje voor brandgevaar dreigt. Er zijn al enkele natuurbranden geweest. Veel kleurencodes dus. Het blijft uitkijken naar vanavond, dan kunnen we de definitieve maximumtemperatuur voor vandaag melden. 

vakantiegroeten-uit-loppem

Vakantiegroeten uit Loppem

Tijdens een fietstocht richting Belgische kust kwam Els Baert voorbij het kasteel van Loppem, dat een prachtig uitzicht bood. 

corona-stijging-per-week-eerste-daling-per-dag

Corona: stijging per week, eerste daling per dag

De coronabesmettingen blijven verder stijgen in Heusden-Zolder, maar niet dramatisch. De afgelopen week waren het er 135, ten opzichte van 114 de week voordien. Daarmee is het gemiddelde gestegen van 336 naar 398 per 100.000 inwoners. In die cijfers zitten uiteraard niet de mensen die alleen via een zelftest hebben vastgesteld dat ze positief waren. Anderzijds is er zowel in Heusden-Zolder als op nationaal niveau voor het eerst in anderhalve maand op dagbasis een klein knikje naar beneden te bespeuren.

de-kijk-van-richie-839

De kijk van Richie

Nochtans, als het op spurten aankomt ... 

tip-van-de-bib-delia-owens

Tip van de bib: Delia Owens

Onze tip van de bib deze week is 'Daar waar de rivierkreeften zingen' van Delia Owens. Wendy van de bib vond het een aanrader.

Korte inhoud

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als (…) Lees het hele bericht

een-terugblik-in-de-zolderse-geschiedenis

Een terugblik in de Zolderse geschiedenis

Elke maand blikt de Heemkundige Kring Zolder terug op een week uit de geschiedenis van Zolder. Het kunnen gebeurtenissen zijn uit de afgelopen decennia, maar evengoed uit de Middeleeuwen. Wist je bijvoorbeeld dat op 1 juli 1964 de mijnen van Zolder en Houthalen zijn gefuseerd, het was ook de aanzet voor de sluiting van zetel Houthalen. In juli 1506 werd Gerard van der Stappen, een jongeman uit Zolder, benedictijner monnik in de abdij van Sint-Laurentius in Luik. In juli 1822 (…) Lees het hele bericht

we-haalden-vandaag-34-4-graden-in-heusden-zolder

We haalden vandaag 34,6 graden in Heusden-Zolder

De piektemperatuur - in de schaduw - in Heusden-Zolder bedroeg vandaag 34,6 graden. Meteo Obbeek heeft die piek twee keer gehaald, een eerste keer om 17.25 uur en een tweede keer exact een uur later om 18.25 uur. Ondertussen is het heel langzaam aan het afkoelen, hoewel dat je dat woord niet al te letterlijk moet nemen en we volgens verschillende weermodellen pas tegen 21 uur onder de 30 graden zullen dalen. 

exclusieve-ferrari-s-op-bezoek

Exclusieve Ferrari's op bezoek

Op en rond Circuit Zolder werden vandaag opnames gemaakt met zeer exclusieve Ferrari's. Het gaat om de Ferrari Daytona SP3 (Special Project). Daarvan zijn maar 599 stuks gemaakt die zowat 2 miljoen euro kostten zonder BTW, maar ze zijn ondertussen allemaal verkocht.  Berg je dromen dus maar op, tenzij je tevreden bent met een exemplaar in Lego Technics, te koop voor 'slechts' 399 euro.

code-oranje-in-de-natuurgebieden-4

Code oranje in de natuurgebieden

Het Agentschap Natuur en Bos is in de loop van de dag overgeschakeld van code geel naar code oranje voor brandgevaar in de bossen en natuurgebieden. De droogte en hitte maken de toestand uiteraard gevaarlijker. Daarom mogen kinderen niet zonder toezicht in de gebieden, is vuur maken verboden en zijn natuurbeheerders waakzaam. In Heusden-Zolder heeft de waarschuwing van ANB betrekking op Helderbeek-Voort, mijnterril, Vijvergebied Midden-Limburg, Mangelbeekvallei, Op den Aenhof, Van Soest en Galgenberg, maar het agentschap benadrukt dat het gevaar even groot is in de gemeentelijke natuurgebieden of gebieden die behoren aan natuurorganisaties of in privébezit zijn.

vakantiegroeten-uit-blankenberge-7

Vakantiegroeten uit Blankenberge

Peggy Vandebergh keek uit over het strand van Blankenberge

meer-mensen-met-corona-in-het-ziekenhuis

Meer mensen met corona in het ziekenhuis

Vandaag telt het Sint-Franciscusziekenhuis alweer 17 patiënten met een coronabesmetting. Dat is aanzienlijk meer dan de voorbije weken, waar het telkens schommelde rond de 10. Wel is het zo dat een aantal van die positieve patiënten om een andere reden dan corona zijn opgenomen. Maar ze moeten uiteraard evenzeer met dezelfde maatregelen benaderd worden.

geen-vrachtwagens-en-bussen-over-brug-in-jeugdlaan

Geen vrachtwagens en bussen over brug in Jeugdlaan

Er mogen vanaf volgende week geen vrachtwagens of lijnbussen meer over de brug over de E314 in de Jeugdlaan in Viversel. Dat heeft het Agentschap Wegen en Verkeer beslist. Uit recent onderzoek blijkt dat de brug in slechte toestand verkeert. De brug staat onder verscherpt toezicht en wordt twee keer per jaar grondig geïnspecteerd tot ze over enkele jaren wordt vervangen. Maar in afwachting geldt er dus vanaf 25 juli een tonnagebeperking van 3,5 ton : geen vrachtwagens meer dus en ook geen (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-838

De kijk van Richie

Creatief in de hitte.

nog-lang-geen-30-graden-vandaag

Nog lang geen 30 graden vandaag

't Was vandaag een zomerse dag maar de temperatuur bleef nog binnen de perken. Meteo Obbeek heeft in de late namiddag een piek van 27,7 graden Celsius gemeten. Afgelopen nacht was de minimumtemperatuur 8,5 graden. Zo fris zal het de volgende nacht wellicht niet worden en ook morgen en overmorgen overdag zal het heel wat warmer zijn. 

en-zij-kwamen-van-verre

En zij kwamen van verre ...

Een groepje jongeren van de KSA van Merkem bij Diksmuide was deze namiddag met pak en zak onderweg, op tocht naar hun kampplaats in Zonhoven. Onder de bomen bij het gemeentehuis vonden ze even verpozing en verkoeling. 

vakantiegroeten-uit-kreta-2

Vakantiegroeten uit Kreta

Nele Schroyen is met haar gezin op vakantie in Kreta, en bezocht daar onder meer het eiland Spinalonga. Ook Amber en Rhune genoten daar van het uitzicht.

vandaag-gezien-396

Vandaag gezien

Een rotonde die niet gemaaid wordt of waar het onkruid niet gewied wordt, kan van ver misschien wat verwaarloosd lijken. Maar van naderbij bekeken, is het een kleurrijke bloemenpracht, zoals hier op de Ringlaan. Als er dan ook nog wilde bloemen worden ingezaaid wordt het uitzicht helemaal compleet. 

stroomproblemen-in-berkenbos

Stroomproblemen in Berkenbos

Er zijn al sinds vanmorgen problemen met de elektriciteit in de Naburenstraat en Pastoor Paquaylaan. Een eerste onderbreking was er tussen 8.11 uur en 9.30 uur, om 10.12 uur viel dan de stroom opnieuw uit. Fluvius heeft een aantal ploegen ter plaatse gestuurd, die hebben onder meer de stoep in de Paquaylaan opgebroken om het probleem op te sporen en te herstellen. UPDATE Om 16.15 uur waren voor iedereen de problemen van de baan.

de-kijk-van-richie-837

De kijk van Richie

En hij blijft maar nostalgisch terugblikken, onze huiscartoonist.

5-000-ex-mijjwerkers-overrompelen-badzaal

5.000 ex-mijnwerkers overrompelen badzaal

De vroegere badzaal van de mijn van Zolder werd vanmorgen letterlijk overrompeld door ex-mijnwerkers, 5.000 in het totaal. De KS-Vriendenkring en het Studie- en Documentatiecentrum 'Mijnwerkers voor werk' gaven er voor de leden een stand van zaken van het pensioendossier. Zoals bekend zijn de pensioenen van de ondergrondse mijnwerkers twee jaar geleden door een wetswijziging aangepast aan de berekening die bij de mijnsluiting was (…) Lees het hele bericht

inbraak-aan-de-weyerman

Inbraak aan de Weyerman

Er is ingebroken in een chalet aan de Weyerman. Wanneer dat precies gebeurde is niet duidelijk, maar de inbraak is gisteren ontdekt. Over de eventuele buit is niets bekend.

t-es-den-ted-van-voal-frut

't Es den têd van voal frût

Lutgart Aerts eet graag fruit. En ze zaag datter op de moment voal vors frût te vinne es. Kjêrze, ejêrdbere en piersels. Ooch kroensele en sint-jansbere.

donderdag-belgische-siegershow-op-helzold

Donderdag Belgische Siegershow op Helzold

Hondenliefhebbers moeten op donderdag 21 juli zeker naar de Helzoldterreinen afzakken want bij Onze Trouwe Vriend wordt dat de Belgische Siegershow georganiseerd. Vanaf 9 uur zullen internationale keurmeesters de honden beoordelen, ze moeten ook moedproeven afleggen en worden geconfronteerd met pakwerkers. Heel de dag door kun je er dus herdershonden (en hun baasjes) aan het werk zien. (foto Ann Jordens)

hittecode-oranje-vanaf-maandag

Hittecode oranje vanaf maandag

Het zal ondertussen wel vaak genoeg gemeld zijn dat de komende dagen erg heet worden. Ook onze weerman Michel Nulens geeft voor maandag 35 graden als de zon er veel doorkomt en voor dinsdag 38 graden. Sommige weermodellen geven pieken van 40 graden aan, maar dat moet nog bevestigd worden. Het KMI heeft in ieder geval code oranje afgekondigd vanaf maandag, daarin zitten waarschuwingen zoals ramen en deuren dichthouden, voldoende water drinken, lichte kleding dragen en licht voedsel (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-ku-adasi

Vakantiegroeten uit Kusadasi

In het Turkse Kusadasi ontmoette Gilbert Vanutte deze drie kikkers - verscholen in een klein steegje - die op hun eigen manier van de zalige zomervakantie genieten. De drukte van de zeeboulevard, nauwelijks 100 meter verder op, is niet aan hen besteed... 

de-kijk-van-richie-836

De kijk van Richie

't Zal niet meer voor deze zomer zijn ...

vakantiefoto-s-t-wordt-spannend-voor-de-prijzen

Vakantiefoto's: 't Wordt spannend voor de prijzen

Aan de inzendingen van de foto's te oordelen, vertoeven onze lezers momenteel op vakantie in zowat alle windstreken in binnen- en buitenland. Halfweg juli is duidelijk dat de strijd om de prijzen in onze vakantiefotowedstrijd spannend zal worden. Een tip: stuur liggende foto's die minstens 800 pixels breed zijn. De prijzen zijn meer dan de moeite waard: een Limburg cheque van 250 euro waarmee je kan logeren of op restaurant gaan in onze provincie, een volledig verzorgd viergangendiner met aangepaste drank in restaurant La Passione, een printer van Auva, twee fantastische pakketten met drank en lekkers van Dranken Bartels, 2 ontdekkingspakketten van Visit Heusden-Zolder en een prachtige bloemencreatie van Bloemenatelier Bopha. Vergeet bij uw inzending niet de nodige info over uw bestemming en adres te vermelden. Alleen insturen via internetgazet[!]heusden-zolder.eu

maite-claes-is-kandidate-miss-limburg

Maite Claes is kandidate Miss Limburg

Maite Claes uit Heusden-Zolder is geselecteerd als kandidate voor Miss Limburg, een onderdeel van de Miss België verkiezing. Maite is nog maar 18 jaar en is kapster in opleiding. We zetten haar inn 2020 en vorig jaar al  in de kijker want ze poseerde telkens in een bijzonder bruidskleed op de social media van Bride Vogue. Voor haar kandidatuur voor Miss Limburg rekent Maite op de steun van onze lezers. Stemmen voor haar kan door MLI15 te sms-en naar 6665 of via deze link. Het kost  € 1 per stem.

dj-tom-draait-volgende-week-op-tomorrowland

DJ Tom draait volgende week op Tomorrowland

DJ Tom - Tom Demyttenaere - uit Heusden-Zolder draait volgende week zaterdag op Tomorrowland, een droom voor velen om op het grootste en populairste dancefestival ter wereld een internationaal publiek uit de bol te doen gaan. Tom is al een kwarteeuw actief als allround dj en en kan muzikaal niet in een vakje gestopt worden. Hij is vooral aan de slag op privéfeesten, bedrijfsevents en exclusieve party's zoals onlangs nog in het Ritzhotel (…) Lees het hele bericht

spooroverweg-halveweg-volledig-afgesloten

Spooroverweg Halveweg volledig afgesloten

Opgelet voor wie naar Zonhoven of Hasselt moet, de spoorwegovergang in Halveweg is sinds deze namiddag afgesloten na een zwaar verkeersongeval. Een bestuurder die uit de Engstegenseweg kwam, de straat vlak voor de spoorweg, verloor de controle over het stuur, ramde de spoorweginfrastructuur en zijn auto kwam op het dak terecht. De man is in kritieke toestand afgevoerd. Het treinverkeer tussen Mol en Hasselt - dus ook via Heusden en Zolder - werd een tijdje stilgelegd. (…) Lees het hele bericht

gemeentelijke-voetbalontmoeting-op-13-augustus

Gemeentelijke voetbalontmoeting op 13 augustus

Ook deze zomer heeft weer een gemeentelijke ontmoetingsdag voor de lokale voetbalclubs plaats. Op zaterdag 13 augustus verzamelen de ploegen uit verschillende competities op de terreinen van KVV Heusden-Zolder. Het zal voor de meeste clubs een eerste spelgelegenheid zijn om nieuwe spelers in hun systeem te laten passen. Elke ploeg speelt voor alle duidelijkheid één match, er is geen klassement mee gemoeid. Om 14 uur spelen op het A-terrein SK Heusden 06 en FC Bolderberg (…) Lees het hele bericht

kaj-eversel-organiseert-een-rommelmarkt

KAJ Eversel organiseert een rommelmarkt

De KAJ van Eversel organiseert op zaterdag 6 augustus van 9 tot 14 uur een rommelmarkt aan de Butastraat 20. Standhouders zijn nog altijd welkom, maar moeten wel inschrijven voor 3 augustus. Het kost slechts 5 euro per stand. Interessant is dat er ook heel de dag een zomerbar geopend is. Inschrijvingen en inlichtingen via kajeversel3550[!]gmail.com.

fietsersbond-houdt-4de-zomerfietstocht

Fietsersbond houdt 4de zomerfietstocht

Op zaterdag 23 juli om 13u30 organiseert de Fietsersbond zijn vierde zomerfietstocht. Er wordt vertrokken om 13.30 uur aan kasteel Meylandt. Halfweg wordt even halt gehouden en rond 17 uur eindigt de tocht aan het MUZE-terras. Het is de bedoeling om Heusden-Zolder al fietsend te doorkruisen aan een gezapig tempo, je hoeft dus zeker geen sportieveling te zijn om deel te nemen. Het gaat om een tocht van 30 km langs de trage wegen en over de fietspaden. Inschrijven is niet nodig, kom gewoon af met je stalen ros. Wafeltjes en fietsplaatsjes te verkrijgen. 

vandaag-gezien-395

Vandaag gezien

Een gewone smalboktor. (foto Jan Leijskens)

een-mozaiek-met-73-nationaliteiten

Een mozaïek met 73 nationaliteiten

Heusden-Zolder telt 2899 inwoners met een vreemde nationaliteit, alles samen 73 nationaliteiten. Dat blijkt uit cijfers van socioloog Jan Hertogen. Het gaat dus voor alle duidelijkheid niet om afkomst, want dat cijfer is een veelvoud, hetzelfde geldt voor mensen met een dubbele nationaliteit. En ook de vluchtelingen die hier tijdelijk verblijven zijn niet meegeteld. Koploper zijn de 644 Nederlanders, gevolgd door 576 Turken, 426 Bulgaren en 323 Italianen. De Spanjaarden zijn met 139, (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-tielt-winge

Vakantiegroeten uit Tielt-Winge

Tom Claes waande zich even een callboy bij de Vlooybergtoren in Tielt-Winge. Van bovenuit heb je een mooi uitzicht over het Hageland, en kun je zelfs de de schachtbok van Beringen zien liggen. 

de-kijk-van-richie-835

De kijk van Richie

Van toen er nog vluchten naar Moskou waren ...

prinses-delphine-draagt-outfit-van-pol-vogels

Prinses Delphine draagt outfit van Pol Vogels

Tijdens het nationaal defilé op 21 juli zal prinses Delphine een outfit dragen van mode-ontwerper Pol Vogels uit Heusden-Zolder. Pol Vogels heeft zich al eerder in de kijker gewerkt met een expositie in Binches waarbij hij zijn ontwerpen had geïnspireerd op enerzijds het carnaval en anderzijds de duivensport. De prinses zal dus ongetwijfeld een opvallende outfit dragen, het wordt er naar verluidt één van hoop en vrede met de duif als symbool. (…) Lees het hele bericht

amber-boonen-speelt-voor-belgie-op-eyof

Amber Boonen speelt voor België op EYOF

Amber Boonen, badmintonspeelster van Hebad Heusden, zal België vertegenwoordigen tijdens het Europees Jeugd Olympisch Festival van 25 tot 30 juli. Het EYOF is een sportevenement met als doel de Olympische sporten te promoten en jonge Europese talenten voor te bereiden op de Olympische Spelen. Het werd in 1990 opgericht onder impuls van wijlen Jacques Rogge, de latere voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Er is een winter- en een zomereditie. Voor de zomereditie 2022 is Slowakije aangewezen als gastland en in het badminton worden alleen enkel heren, enkel dames en de gemengde discipline betwist.

vakantiegroeten-uit-maasmechelen-2

Vakantiegroeten uit Maasmechelen

De familie Claes wandelde in Eisden over het kruinderspad. Dat is eigenlijk een brug die vertrekt vanop de dijk van de Zuid-Willemsvaart en je hoog door de toppen van de bomen in het moeras laat gaan. Zo krijg je een ander perspectief dan bij een gewone wandeling. 

een-schouderklopje-voor-de-mantelzorgers

Een schouderklopje voor de mantelzorgers

Enkele weken geleden, op 23 juni, werden de mantelzorgers in de bloemetjes gezet tijdens de 'Dag van de Mantelzorg'. Maar Heusden-Zolder vindt dat ze wel vaker een bedankje of schouderklopje verdienen voor hun inzet. Daarom zijn speciale kaartjes gemaakt waarmee iedereen een mantelzorger die hij of zij kent eens kan verrassen of een hart onder de riem steken. De kaartjes kunnen gratis afgehaald worden aan de receptie van het Sociaal Huis – OCMW en in de inkomhal van dienstencentrum De Zandloper.

de-kijk-van-richie-834

De kijk van Richie

Die kan tellen ...

vakantiegroeten-uit-dilsen-stokkem-3

Vakantiegroeten uit Dilsen-Stokkem

Tony Lespoix ging een kijkje nemen aan De Wissen in Dilsen-Stokkem. Daar kun je met een fluisterbootje een tocht op het water maken zonder de natuur te verstoren met motorgeronk. 

vanavond-gezien-128

Vanavond gezien

Misschien heeft ooit iemand een ballonnetje opgelaten dat er een Mediamarkt naar Heusden-Zolder zou komen. Komt uiteraard niets van in huis. Maar vanavond daalde er wel een Mediamarktballon neer, in de buurt van het gemeentehuis nog wel. (foto Christophe Jaemers)

dac-gasten-aan-de-slag-in-dorpstuintjes

DAC-gasten aan de slag in dorpstuintjes

Het was vandaag nog net iets bruisender aan de dorpstuintjes dan op andere dinsdagen. De gasten van het DAC ('t Weyerke) kwamen hun groene vingers oefenen in de tuintjes. Ze plantten hun eigen sla en koolrabi’s. Ze proefden van de Mangelbeekvallei-honing en werden getrakteerd op versgeplukte blauwbessen. (foto's Julien Maebe)

weer-bijzondere-waarnemingen-in-de-lucht

Weer bijzondere waarnemingen in de lucht

Het zijn de jongste tijd echt bijzondere meteorologische omstandigheden. Zo spotte Gust Put deze vooravond een halo met een zeer grote kring die door de bijzon liep. Het gaat om een 'parhelische kring'. Die loopt dwars door de zon en de bijzonnen en is een zeer grote kring die op zich ook bijzonnen heeft. Daarom dat het ook onmogelijk is om het allemaal op één foto vast te leggen. Op de website van het KMI vind je er meer over.

vandaag-gezien-394

Vandaag gezien

Als Jan Leijskens in Bolderberg met zijn fototoestel op stap is geweest, dan mogen we ons altijd verwachten aan heel wat kleur in onze mailbox. 

koolputters-vanaf-31-juli-op-canvas

Koolputters: vanaf 31 juli op Canvas

Op zondag 31 juli start op Canvas (VRT) de documentaire reeks 'Koolputters – Verhalen uit de Limburgse steenkoolmijnen' en dat naar aanleiding van de 30ste verjaardag van de sluiting van de laatste steenkoolmijn in Limburg, die van Zolder. De vijfdelige documentaire schetst de geschiedenis van de Limburgse mijnen met unieke getuigenissen van ex-mijnwerkers en hun familieleden. Zij vertellen op onnavolgbare manier hoe ze het harde bestaan in en om de mijn (…) Lees het hele bericht

besmettingen-stijgen-maar-niet-dramatisch

Besmettingen stijgen, maar niet dramatisch

Zoals elders stijgt ook in Heusden-Zolder het aantal coronabesmettingen voortdurend, maar nog niet dramatisch. Afgelopen week waren het er 114, of een gemiddelde van 336 per 100.000 inwoners. In de ziekenhuizen lijkt de situatie momenteel onder controle ondanks de mindere personeelsbezetting door de vakantie. In alle Limburgse ziekenhuizen samen lagen gisteren 89 mensen met een coronabesmetting, van wie 5 op de afdeling intensieve zorgen worden behandeld. In het Sint-Franciscusziekenhuis gaat het vandaag om 6 patIënten, de jongste tijd schommelt het altijd rond dat cijfer. 

tip-van-de-bib-van-os-en-van-lieshout

Tip van de bib: van Os en van Lieshout

De bib tipt ons deze week 'Hé beestjes! In de tuin' van Erik van Os en Ele van Lieshout. De keuze kan wellicht niet beter getimed zijn. 

Korte inhoud

Hé beestjes! – in de tuin is een prentenboekje van karton dat heel jonge kinderen kennis laat maken met de prachtige natuur om ons heen. Gouden duo Erik van Os & Elle van Lieshout en illustrator Marieke ten Berge combineren fijne kinderversjes vol mooie klangen en (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-marke

Vakantiegroeten uit Marke

In Marke, in de buurt van Kortrijk, zag Linda Roggen deze molen die nog in werking is.

volg-sint-vincentius-op-zijn-website

Volg Sint-Vincentius op zijn website

Sint-Vincentius speelt een alsmaar grotere rol in het maatschappelijk leven in Heusden-Zolder. En dat is geen goed nieuws, het bewijst dat alsmaar meer mensen nood hebben aan hulp, nood aan voeding, kleding, hulp bij de kinderen,  ... Het leven wordt veel te duur voor een aantal gezinnen, of ze komen door omstandigheden in de problemen, er zijn de vluchtelingen uit Oekraïne en of uit andere brandhaarden waar ook ter wereld. De vrijwilligers van Sint-Vincentius staan steeds klaar om mensen in nood te helpen. Wie de werking en acties van Sint-Vincentius op de voet wel volgen, kan daarvoor steeds terecht op de website van de vereniging. Daar vind je ook steeds de nieuwsbrieven met uitvoerige verslagen.

vanavond-gezien-127

Vanavond gezien

Wat hoort er meer bij een zomeravond dan een luchtballon die zachtjes overtrekt, zoals vanavond boven Heusden-Centrum. (video Karin Cerstelotte)

bromfietser-lichtgewond-in-hasselt

Bromfietser lichtgewond in Hasselt

Vanmorgen vroeg is een bromfietser uit Heusden-Zolder betrokken geraakt bij een verkeersongeval in Hasselt. Op de Kempische Steenweg werd de man van 48 omstreeks 8 uur aangereden door een auto. Hij kwam ten val en werd lichtgewond.

jonge-fietsster-gewond-bij-aanrijding

Jonge fietsster gewond bij aanrijding

Rond half 9 gisteravond is in de Galgenbergstraat een meisje op de fiets door een auto geraakt. Het meisje van 13 raakte lichtgewond en is voor onderzoek naar het nabije ziekenhuis gebracht.

zolder-vroeger-en-nu

Zolder vroeger en nu

Achter het stukje desolate grond, begroeid met wat overgebleven groene haagplanten en een tiental dode dennen, liggen de petanquebanen van Boekt.  Ooit stond daar een kerkje. Dat werd vanaf 1932 door de Boektenaren zelf gebouwd en in 1933 ingewijd. Nadat in 1959 de nieuwe grote kerk in gebruik was genomen, werd het kleine kerkje een interieurwinkel 'de Papierhal', waar je terecht kon voor verf en behangpapier. (foto's Heemkundige Kring Zolder)

de-kijk-van-richie-833

De kijk van Richie

Vlaamse feestdag.

nieuwe-jeugdlokalen-in-boekt-officieel-geopend

Nieuwe jeugdlokalen in Boekt officieel geopend

Een feestelijk moment vanavond in Boekt want daar werd het nieuwe bijgebouw voor de jeugdwerkingen officieel geopend. En daar zijn ze in Boekt heel blij mee, want die uitbreiding komt van pas. Door de vele nieuwbouwprojecten hebben zich de jongste jaren heel wat jonge gezinnen in Boekt gesetteld. Daardoor zien ook Chiro Boekt en speelpleinwerking Boekties hun ledenaantallen groeien, vooral in de jongste groepen. Keerzijde van de medaille was (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-393

Vandaag gezien

Ogenschijnlijk was het een rustige dag vandaag. Maar in de Wijers gonsde het van de bedrijvigheid, de natuur kent in deze tijd van het jaar weinig rust, integendeel. 

maxime-martin-kroont-zich-tot-king-of-the-weekend

Maxime Martin kroont zich tot King of the weekend

Maxime Martin was op Circuit Zolder de 'King of the weekend' tijdens de  FIA ETCR. Op vrijdag kwam onze landgenoot niet aan rijden toe, wat hem niet belette om de polepositie te scoren in de kwalificaties. Hij won zijn kwartfinale, de halve finale en ook de Superfinal. Het ERA Championship, een raceserie voor elektrische éénzitters en een Belgisch initiatief, hield op thuiscircuit Circuit Zolder een eerste wedstrijd. Diverse rijders namen het stuur van de (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-adinkerke

Vakantiegroeten uit Adinkerke

Tijdens een fietstochtje van vakantieverblijf Middelkerke naar Duinkerke passeerde de familie Carremans Adinkerke bekend van Plopsaland.  Daar ligt een beetje verscholen in de schaduw van het pretpark een Belgisch militaire begraafplaats, vol met piepjonge gesneuvelde soldaten. De stilte van het kerkhof staat in schril contrast met de gillende mensen op de rollercoasters een eindje verder.

de-zolderse-geschiedenis-uitgelicht

De Zolderse geschiedenis uitgelicht

Je hoort vaak dat verenigingen het moeilijk hebben, enerzijds om nog mensen te mobiliseren sinds corona en anderzijds omdat de vrijwilligers ouder worden. Dat klopt deels, maar er wordt ook nog hard gewerkt. Neem nu de Heemkundige Kring Zolder. Bovenop hun reguliere werking slagen de vrijwilligers er nog in om driemaandelijks een tijdschrift 'Het Woutershof' uit te brengen. Daarin vind je verhalen uit de geschiedenis van Zolder, die vaak verrassen of de wenkbrauwen doen (…) Lees het hele bericht

afval-op-veel-plaatsen-vroegtijdig-buiten

Afval op veel plaatsen vroegtijdig buiten

Tal van lezers hebben de voorbije dagen laten weten dat ze zich ergeren aan de vuilniszakken die overal vroegtijdig buitenstaan. En inderdaad, in tientallen straten in Heusden-Zolder staan de vuilniszakken al dagen langs de straat, hoewel de ophaling pas morgenvroeg gebeurt. Da's niet alleen geen zicht, het kan ook ongedierte aantrekken of vogels, katten of andere dieren verleiden om de zakken kapot te scheuren. Mogelijk zijn dat inwoners die op vakantie zijn vertrokken, maar (…) Lees het hele bericht

jelle-geens-vijfde-op-wb-in-hamburg

Jelle Geens vijfde op WB in Hamburg

Jelle Geens is vijfde geworden in de World Triathlon Series in Hamburg. Na het zwemmen en fietsen, ging Jelle als eerste het looponderdeel in. Maar tijdens die vijf kilometer moest hij vier andere atleten laten passeren. Winnaar werd de Nieuw-Zeelander Hayden Wilde, Jelle Geens volgde op 26 seconden.

maxime-martin-is-de-eerste-leider

Maxime Martin is de eerste leider

Maxime Martin (Romeo Ferraris) is na dag 1 van het 'elektrisch weekend' op Circuit Zolder de leider in de FIA ETCR-meeting. Hij was de snelste in de kwartfinale van de Furious-pool nadat hij eerder de pole afdwong. Dat bracht hem in de tussenstand 35 punten op, drie meer dan eerste achtervolger Tom Blomqvist (Cupra) en 8 meer dan de derde  Mattias Ekström (Cupra). Morgen volgen de halve finales en finale. De toeschouwers werden ook op demo's getrakteerd vandaag, zoals een (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-maaseik-1

Vakantiegroeten uit Maaseik

De familie Claes ging vandaag op verkenning langs de Maasplassen in Maaseik, hier bij de haven Heerenlaak. 

na-245-dagen-corona-ellende-weer-thuis

Na 245 dagen corona-ellende weer thuis

Voor Gilberte Reynders is de start van de vakantie wel heel bijzonder. Zij had een zware coronabesmetting en is na liefst na  245 dagen ziekenhuis en revalidatie weer thuis.

hopelek-nie-tevoal-duudsbullekes-dit-joar

Hopelek nie tevool duudsbullekes dit joar

As ge noa een begrafenis gût of ge gût e krûske gjêve dan krègde e duudsbulleke mee. Doa zè t'er zelfs dei da bienhowe. Op een uitvaart krijg je een gedachtenisprentje, sommigen bouwen daar een verzameling mee op.

de-kijk-van-richie-832

De kijk van Richie

De nieuwe vakantiekwaal in de tocht naar het zuiden ...

besmettingen-nemen-weer-fiks-toe

Besmettingen nemen weer fiks toe

In de voorbije week zijn 110 inwoners van Heusden-Zolder positief getest, dat is 325 per 100.000 inwoners. Zoals elders zijn ook hier de coronagevallen fiks aan het toenemen. Het gemiddelde ligt nu drie keer zo hoog als begin juni. Toch heeft ook viroloog Steven Van Gucht vandaag herhaald dat er op dit moment wel redenen tot bezorgdheid maar niet tot paniek zijn, omdat het aantal ziekenhuisopnames relatief beperkt blijft en er weinig mensen op de afdeling intensieve zorgen liggen. (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-ibiza-2

Vakantiegroeten uit Ibiza

Ibiza staat bekend als het party-eiland maar het heeft ook mooie natuurgebieden, groene streken die minder druk bezocht worden, de familie Bosmans geniet er alleszins van. 

ook-elektrische-racewagens-kunnen-mooi-ogen

Ook elektrische racewagens kunnen mooi ogen

Op Circuit Zolder bleek vandaag tijdens de eerste proefritten in de aanloop naar het weekend dat ook elektrische racewagens knappe bolides kunnen zijn die hoge snelheden halen. Alleen lag vandaag de opkomst nog aan de lage kant. (foto's Dirk Dekens)

era-racing-school-is-officieel-gelanceerd

ERA Racing School is officieel gelanceerd

Op Circuit Zolder is in de vooravond de ERA Racing School voorgesteld. Op zich lijkt het een klassieke racing school die werkt met eenzitters. Maar de wagens zijn allemaal elektrisch aangedreven, met de motoren van morgen dus. Het is de bedoeling  dat vooral jonge rijders op thuisbasis Zolder opgeleid worden en zo uitgroeien tot volwaardige e-racers. In de toekomst zullen races met elektrische wagens meer en meer aan belang winnen en op termijn zullen ze wellicht de klassieke racewagens (…) Lees het hele bericht

vrijspraak-voor-jongeman-bij-dodelijk-ongeval

Vrijspraak voor jongeman bij dodelijk ongeval

De politierechter in Hasselt heeft een twintiger vrijgesproken voor zijn betrokkenheid bij een dodelijk verkeersongeval op 5 september 2020 op het kruispunt van de Koolmijnlaan en de Stationsstraat. Daarbij kwam een bejaarde automobilist om het leven, zijn echtgenote raakte zwaargewond. De procureur had 3 maanden voorwaardelijke celstraf, 3 maanden rijverbod en het opnieuw afleggen van de theoretische, praktische, medische en psychologische proeven gevraagd. Maar de rechter was de verdediging (…) Lees het hele bericht

zolders-bedrijf-laat-hennep-telen-in-heppen

Zolders bedrijf laat hennep telen in Heppen

Enkele passanten hebben al de wenkbrauwen gefronst bij hetpasseren van een veld in heppen. Dat lijkt helemaal vol cannabisplanten te staan. Schijn bedriegt evenwel, het gaat om hennepplanten die heel sterk op cannabis lijken. De planten worden er geteeld in opdracht van Natur bvba uit de Inakker in Zolder, de plantage wordt verzorgd door Hoeve Machiels uit Beverlo. De vezels van de planten moeten dienen als alternatief voor vezelmatten of kokosnetten (…) Lees het hele bericht

marc-wauters-heel-wat-mogelijkheden-qua-parcours

Marc Wauters: 'Heel wat mogelijkheden qua parcours

Het parcours voor de Europese Kampioenschappen wielrennen moet uiteraard nog uitgetekend worden, maar vanuit de Tour laat Marc Wauters weten dat er heel wat mogelijkheden zijn. "We kunnen de wegrit laten starten op Circuit Zolder. En er is misschien een mogelijkheid dat de individuele tijdritten zouden starten op het middenplein van de wielerbaan, vervolgens via de uitweg van de ziekenwagen naar buiten rijdt, een rondje op het circuit maakt om dan richting Hasselt te gaan. De finale naar (…) Lees het hele bericht

vanavond-begint-het-offerfeest

Vanavond begint het Offerfeest

Vanavond begint het islamitische Offerfeest, één van de belangrijkste feesten voor de moslims. Dat wordt uiteraard gevierd met gebeden in de moskee maar ook met familiebezoeken en -feesten. De festiviteiten duren drie dagen. Bij ons zal het eerder op een laag pitje zijn, nu het vakantie is verblijven veel Turkse en Marokkaanse families in hun 'land van oorsprong' en vieren daar het Offerfeest.

goeie-start-voor-kristof-ulenaers-in-frankrijk

Goeie start voor Kristof Ulenaers in Frankrijk

Kristof Ulenaers is uitstekend gestart in de Le Vaudreuil Golf Challenge in Frankrijk. In een eerste ronde van 68 slagen (vier birdies) sloot hij de dag af op een 8ste plaats. De leiding is voor de Schot Craig Ross met 65 slagen.

voor-het-eerst-een-elektrisch-autosportevent

Voor het eerst een elektrisch autosportevent

Circuit Zolder organiseert dit weekend het allereerste 100% elektrisch geladen autosportevenement in ons land, met naast competities voor elektrische racewagen, ook een volwaardige EV-show in de paddock, met elektrische voertuigen en andere aspecten van het elektrisch rijden. En er is ook heel wat animatie voor de kleinsten. Er is de komst van het FIA ETCR, naast de wedstrijd van de eenzitters van het ERA Series kampioenschap, met oorsprong in Limburg. Hyundai (…) Lees het hele bericht

ek-biedt-veel-kansen-voor-de-regio

'EK biedt veel kansen voor de regio'

Er klinken heel wat positieve reacties op de toewijzing van de Europese wielerkampioenschappen 2024 aan Heusden-Zolder en Hasselt. "Limburg ademt fietsen. Zowel voor de recreatieve fietsers die hun tocht al eens graag onderbreken voor een fris pintje als voor de doorwinterde wielertoerist is Limburg een waar paradijs. We hebben dus alle troeven in handen om van dit EK een unieke belevenis te maken", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. “Vorig jaar het WK wielrennen en nu (…) Lees het hele bericht

leasen-kies-je-een-nieuwe-of-tweedehands-auto

Leasen: kies je een nieuwe of tweedehands auto?

PARTNERBIJDRAGE Het leasen van een auto wint tegenwoordig hard aan populariteit. Vraag jij je soms af hoe het toch kan dat je zoveel mensen in gloednieuwe auto’s ziet rijden? Grote kans dat ze deze auto niet hebben gekocht, maar hem leasen. Aan een private lease-auto zitten namelijk veel voordelen. Benieuwd of leasen wat voor jou is? In dit artikel leggen we je uit hoe het werkt.

Keuze uit de allernieuwste auto’s

Wat veel mensen vooral zo aantrekkelijk vinden aan een auto leasen is dat je de keuze hebt uit de allernieuwste auto’s. Je rijdt hiermee voor een vast bedrag per maand in een prachtige nieuwe wagen, zonder dat je deze in één keer voor een grote smak geld koopt. Een andere mooie bijkomstigheid is dat je met een leasecontract geregeld van auto kunt wisselen. Heel handig wanneer je bijvoorbeeld een grotere wagen nodig hebt, of wanneer je toch liever in een elektrische auto rijdt in plaats van een auto met verbrandingsmotor. Lees de voorwaarden van jouw leaseovereenkomst goed na om te zien welke voorwaarden er verbonden zijn aan het inruilen van een lease-auto. 

Of kies voor een tweedehands auto

Ook kun je met een leasecontract kiezen uit de mooiste tweedehands modellen. Een groot voordeel hiervan is dat je vaak een wat lager tarief betaalt. Een tweedehands lease-auto wordt ook wel een ‘tweedekans auto’ genoemd. Maar je hoeft je geen zorgen te maken dat er iets mis is met de auto, integendeel! Alle lease-auto’s verkeren altijd in perfecte staat, anders worden ze niet aangeboden, dus ook de oudere modellen. De meeste tweedekans auto’s zijn niet ouder dan twee jaar. Ze worden als tweedekans auto aangeboden wanneer de vorige gebruiker de auto heeft ingeruild voor een nieuwer model. 

Voordelen van leasen

Aan het leasen van een auto zitten dus enorm veel voordelen. Of je nu kiest voor een gloednieuwe wagen of voor een tweedehands auto, dit zijn de belangrijkste pluspunten van leasen:

-    Je betaalt per maand een vast bedrag. Hier zitten de kosten voor de verzekeringen, de belastingen, het onderhoud en de jaarlijkse keuringen allemaal bij inbegrepen. 
-    Je weet op die manier altijd precies hoeveel geld je aan de auto kwijt bent en komt dus niet voor financiële verrassingen te staan.
-     Heb je schade aan de wagen? Dit wordt altijd snel gerepareerd en valt onder de maandelijkse dekking. 
-    Kan de schade niet snel worden hersteld? Geen zorgen, je krijgt dan gewoon een vervangende auto. Met een lease-auto kun je dus altijd snel de weg weer op. 
(Buiten verantwoordelijkheid van de redactie)

ek-wielrennen-naar-heusden-zolder-en-hasselt

Ek wielrennen naar Heusden-Zolder en Hasselt

FLASH Het is beslist: de Europese kampioenschappen wielrennen in 2024 komen naar Limburg, Heusden-Zolder en Hasselt worden start- en aankomstplaats. UPDATE De kampioenschappen zullen plaatsvinden van 11 tot en met 15 september 2024. Het gaat om liefst 13 kampioenschappen verspreid over 5 dagen binnen de categorieën elite, U23 en junioren (mannen en vrouwen). Een EK van dergelijke grootte is trouwens een primeur voor Vlaanderen. (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-lablacher

Vakantiegroeten uit Lablachère

Rita Theunis zocht de zon op in het Franse Lablachère.

rettig-gaf-flinke-som-aan-de-kleine-prins

Rettig gaf flinke som aan De Kleine Prins

Jaren geleden bedacht Luc Cams een recyclageprogramma om binnen Rettig Group  (Radson) afvalplastic te verzamelen en te verkopen. De opbrengst daarvan gaf het bedrijf aan vzw De Kleine Prins. De voorbije jaren werd dat voortgezet, maar door corona werd het bedrag opgespaard. Daardoor kon nu liefst 6.345 euro aan De Kleine Prins overhandigd worden, geld dat goed van pas komt want de organisatie ondersteunt gezinnen met kinderen die vóór hun achttiende jaar getroffen worden door een of andere vorm van kanker of levensbedreigende ziekte.

tarzan-jane-heeft-waterspraypark-geopend

Tarzan & Jane heeft waterspraypark geopend

Vandaag is bij Tarzan & Jane het waterspraypark geopend. Daarvoor moet je uiteraard wel naar buiten gaan uit de binnenspeeltuin, maar met mooi weer zal dat wel geen bezwaar zijn zeker? De toegang tot het waterspraypark zit net als de buitenspeeltuin in het ticket inbegrepen. Wel is het aangewezen om voor de kinderen badkleding en een handdoek mee te nemen, want in een waterspraypark word je uiteraard nat. En de timing is ideaal want voor volgende week wordt erg warm weer voorspeld. (foto's Ann Jordens)

krijgt-man-uit-heusden-zolder-56ste-veroordeling

Krijgt man uit Heusden-Zolder 56ste veroordeling?

Voor de rechtbank in Hasselt heeft het parket vandaag 20 maanden celstraf en 800 euro boete gevraagd voor een man (44) uit Heusden-Zolder, die op 30 maart dit jaar verschillende messteken had gegeven aan een andere man in een gekend drugspand in de politiezone Kempenland. Dat zou ingegeven zijn door jaloezie, omdat de ander een relatie wilde aangaan met de vrouw die in het huis woonde. De beklaagde is geen onbekende voor het gerecht. Hij is al 55 keer veroordeeld, onder meer voor (…) Lees het hele bericht

bloemenrock-palmt-hof-ter-bloemen-in

Bloemenrock palmt Hof ter Bloemen in

Woonzorgcentrum Hof ter Bloemen organiseert vandaag Bloemenrock. Dat is het jaarlijkse zomerfestival voor zijn bewoners en hun families. De tuin is zomers aangekleed, er staat een springkasteel - voor de jongste bezoekers uiteraard - en straks worden frietjes geserveerd. Voor de muzikale ambiance zorgt zanger-muzikant Glenn Claes, tien jaar geleden de eerste winnaar van The Voice van Vlaanderen. (foto's Marina Poelmans)

vakantiegroeten-uit-granada

Vakantiegroeten uit Granada

Paulette Huybrechts stuurt ons een leuk zicht op het 'Alhambra', het Rode Paleis, in Granada, Andalusië. De foto is genomen vanop de bogengalerij van El Generalife, het zomerpaleis van de Nasridische sultans op de Zonneheuvel.

de-kijk-van-richie-831

De kijk van Richie

Alles smaakt beter met twee ...

lichtende-nachtwolken-te-zien

Lichtende nachtwolken te zien

Rond 4 uur vanochtend, kort voordat de zon in het oosten opkwam, maakte Gust Put deze foto: lichtende nachtwolken in combinatie met een beetje nevel. Die wolken bevinden zich op ongeveer 80 km hoogte. Bij Frank Deboosere vind je alle uitleg over het verschijnsel.

vandaag-gezien-392

Vandaag gezien

Het begint weer druk te worden rond vlinderstruiken en andere bloemen die vlindervriendelijk zijn. Jan Leijskens legde deze distelvlinder vast. 

brug-viversel-verhuist-in-het-najaar

Brug Viversel verhuist in het najaar

De werkzaamheden zijn al enkele keren opgeschoven, maar volgens de Vlaamse Waterweg zal in het najaar de brug over het kanaal in Viversel worden geplaatst. Zoals bekend wordt de vroegere noodbrug, die nog langs de E314 ligt, opgeschoven tot aan de Westlaan. Daar zal ze de definitieve verbinding tussen Viversel en het industrieterrein Zolder-Lummen vormen. Ze heeft ook de juiste hoogte om schepen met vier lagen containers onder door de te laten. Tijdens de aanpassing zal (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-beth-o-leary

Tip van de Bib: Beth O'Leary

Wendy van de bibliotheek verzamelde voor ns een reeks zomers boekentips. Deze week De roadtrip van Beth O’Leary.

Kort inhoud

Addie en Dylan hebben elkaar vermeden sinds hun relatie stukliep. Nu moeten ze ongepland 600 kilometer lang een auto delen. Wat er ook gebeurt, deze roadtrip zal niemand ooit vergeten… Addie en haar zus Deb zijn voorbereid op een epic roadtrip van het zuiden van Engeland, waar ze wonen, naar een bruiloft in Schotland. (…) Lees het hele bericht

beeld-van-sabrina-jaspers-voor-kasteel-meylandt

Beeld van Sabrina Jaspers voor kasteel Meylandt

De aandachtige passant heeft ongetwijfeld gemerkt dat er een nieuw kunstwerk op de sokkel voor kasteel Meylandt staat. Deze keer gaat het om een werk van Sabrina Jaspers, één van de leerlingen. Ze vond haar inspiratie in het werk van Tony Cragg, ook hij plaatste organisch, abstracte sculpturen in een landschap. Sabrina ging op zoek naar de geschikte materie om haar gevoel van loslaten, maar vooral van positiviteit en groeien te vertalen. Ze boetseerde met panlatten en schroeven en liet (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-oostenrijk-15

Vakantiegroeten uit Oostenrijk

Niels Paredis genoot van het uitzicht vanop de Hintertux Gletscher in Oostenrijk. 't Is daar nu duidelijk een skiperiode ...

op-verkenning-door-natuurgebied-meylandt

Op verkenning door natuurgebied Meylandt

Zoals aangekondigd was er vanavond een wandeling door het natuurgebied Meylandt. Daar gaven mensen van het Regionaal Landschap Lage Kempen uitleg bij de plannen om de natuur rond Meylandt de versterken. Boeiende uitleg, met relatief beperkte belangstelling. (foto's Julien Maebe)

oekraiense-kinderen-op-zomerkamp-in-t-berenhuis

Oekraïense kinderen op zomerkamp in 't Berenhuis

De vakantie is begonnen en dus is ook Het Berenhuis gestart met zijn zomerkampen. Sinds vandaag genieten 15 kinderen van Oekraïense origine van een week spel- en taalplezier. Het kampje is een samenwerking tussen de gemeente en Het Berenhuis. In het totaal zullen er 5 zomerkampen plaatsvinden.

nog-heel-wat-werk-op-de-plank-in-zolder

Nog heel wat werk op de plank in Zolder

Er wordt nog koortsachtig gewerkt aan de nieuwe gemeenteschool De Leerplaneet, de digitale sportzaal, de Dekenstraat en bij uitbreiding de hele buurt. Er is immers nog heel wat te doen om alles klaar te krijgen tegen de start van het nieuwe schooljaar.

maak-kennis-met-de-natuurplannen-voor-meylandt

Maak kennis met de natuurplannen voor Meylandt

Het is al langer bekend dat het natuurdomein Meylandt opgewaardeerd wordt en dat daarvoor een plan is opgesteld. Een samenwerking van gemeente en Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK). Deze zomer starten de werken. De houtkanten worden hersteld door  hakhoutbeheer en door nieuwe aanplantingen te doen. Houthakbeheer wil zeggen, stevig snoeien zodat nieuwe scheuten voor jongere houtkanten zorgen. Ook de oude bomen in de dreven worden verzorgd. Enkele bomen verdwijnen uit de bosranden zodat er (…) Lees het hele bericht

alweer-wat-minder-werklozen

Alweer wat minder werklozen

Eind juni telde Heusden-Zolder 803 werkzoekenden, dat zijn er 3,8 % minder dan een jaar geleden en 12 minder dan vorige maand. 5,4 % van onze beroepsbevolking zit nu zonder werk, in Limburg is dat 5,5 % en in Vlaanderen 5,6 %. 43,7 % van de werkzoekenden is laaggeschoold.

personeelstekort-in-zomer-minder-bedden-in-sfz

Personeelstekort: in zomer minder bedden in SFZ

Acht op de tien ziekenhuizen kampen met personeelstekort en moeten daarom hun zorgaanbod afbouwen. Dat blijkt uit een bevraging van Zorgnet Icuro, de grootste zorgkoepel in Vlaanderen.  Het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder heeft voor het eerst 14 bedden minder tijdens de zomermaanden, vier op de geriatrische afdeling en 10 op de reguliere afdeling. En dat is een rechtstreeks gevolg van te weinig personeel. Daarnaast wordt 1 van de 7 operatiekwartieren gesloten, (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-dilsen-stokkem-2

Vakantiegroeten uit Dilsen-Stokkem

De familie Preuveneers ging wandelen in het gebied Negenoord in Dilsen-Stokkem waar galowayrunderen en konikpaarden worden ingezet voor het natuurbeheer. 

de-oudjes-toonden-zich-ook-vandaag-erg-kranig

De oudjes toonden zich ook vandaag erg kranig

Vandaag waren er verschillende races te beleven op Circuit Zolder in het kader van de Historic Grand Prix. In de Belcar Historic was Luc Moortgat in de eerste race de snelste in een Porsche 964, terwijl in de tweede reeks Erik Qvickin een BMW E30 M3 het laken naar zich toe trok. In de Youngtimer Trophy 1 ging de zege naar Dennis en Marc Bush in een Ford Escort, en in de Youngtimer Trophy 2 ging hetzelfde duo aan de haal met de zege, deze keer in een Porsche 911. Martin Bullock won net als gisteren (…) Lees het hele bericht

laurens-vanthoor-vandaag-pas-16de

Laurens Vanthoor vandaag pas 16de

In de vierde manche van het Duitse DTM-kampioenschap in Norisring is Laurens Vanthoor vandaag 16de geëindigd in de tweede race van het weekend. Dat was heel wat minder dan zijn prestatie van gisteren toen hij zijn Porsche 911 GT3 ondanks materiële schade, naar een vierde plaats kon leiden. In het DTM-kampioenschap staat Vanthoor nu 15de met 30 punten. Het laatste weekend van augustus is er de volgden manche op de Nürburgring.

dries-vanthoor-en-charles-weerts-onklopbaar

Dries Vanthoor en Charles Weerts onklopbaar

Dries Vanthoor en Charles Weerts waren dit weekend ongenaakbaar in de GT World Challenge Europe Sprint in het Italiaanse Misano. Ze plaatsten hun Audi R8 LMS WRT twee keer in de pole positie en wonnen ook nog eens beide races. Daardoor leiden Vanthoor-Weerts in het kampioenschap met 109,5 punten, hun dichtste rvialen, de Rust Timur  Boguslavskiy en de Zwitser Rafaelle Marciello in een Mercedes AMG, tellen er 98. De slotmanche in het Spaanse Valencia in september zal dus beslissen over de Europese titel.

vandaag-gezien-391

Vandaag gezien

Louisa Soentjens  spotte in haar tuin in Halveld een lindepijlstaart (Mimas tiliae) en dat is een behoorlijk indrukwekkende nachtvlinder.

de-blauwe-wijk-kon-eindelijk-weer-feesten

De Blauwe Wijk kon eindelijk weer feesten

Na enkele jaren uitstel mochten de buurtbewoners van De Blauwe Wijk weer samenkomen voor hun wijkfeest. En daardoor was het extra plezant. Door werkzaamheden moest hun traditionele trefplaats aan het Woutershof ingeruild worden voor de Daltonschool, maar dat bood alleen maar extra mogelijkheden, de speeltuin bijvoorbeeld. De kinderen konden ook genieten van Vlaamse kermisspelen en een springkasteel, de volwassenen kregen zelfgemaakte sangria en warme broodjes geserveerd.  En er was verrassende muzikale omlijsting, door onder meer de muzikanten van Botswing.  (foto's Tony Sempels)

inbraakpoging-in-hesdinstraat

Inbraakpoging in Hesdinstraat

In de Hesdinstraat is vanmorgen een inbraakpoging ontdekt. De daders waren evenwel niet binnengeraakt. 

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-49

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

De zonsondergangen zijn meestal de clichés onder de vakantiefoto's. Maar je hoeft echt niet ver te reizen om een prachtige sunset waar te nemen, zoals bijvoorbeeld van de mijnterril. Waarmee Kurt Vanvelk de eerste vakantiefoto uit Heusden-Zolder heeft ingestuurd. 

de-kijk-van-richie-830

De kijk van Richie

Als de slotsom maar klopt.

laurens-vanthoor-vierde-na-brokkenrace

Laurens Vanthoor vierde na brokkenrace

De eerste race voor de DTM op de Norisring - een stratencircuit in Neurenberg - is bijzonder incidentrijk en chaotisch verlopen. Van de 27 bolides aan de start haalden slechts 11 de finish en een aantal daarvan was dan nog beschadigd. Zo ook Laurens Vanthoor die vierde eindigde met een gehavende Porsche. Het leverde hem wel punten op voor het kampioenschap.

vanavond-gezien-126

Vanavond gezien

Een prachtige, vurige zonsondergang te zien vanop de mijnterril. 

12de-straatfeest-in-de-exelgaarden

12de straatfeest in de Exelgaarden

In de Exelgaarden hielden ze al voor de 12de keer een straatfeest. Er waren liefst 62 deelnemers. Die kregen een pastabuffet aangeboden. De kinderen konden zich amuseren op een springkasteel en uiteraard was het ijsje achteraf zeer populair. (foto's Lowie Gielis en Milan Eerdekens)

defileren-tijdens-concours-d-elegance

Defileren tijdens Concours d' Elégance

Eén van de blikvangers van de Historic Grand Prix is telkens weer het Concours d' Elégance waarbij de mooiste oldtimers in alle categorieën paraderen door de paddock en over het circuit. 

martin-bullock-de-eerste-winnaar-in-de-historic

Martin Bullock de eerste winnaar in de historic

Vandaag was er de eerste dag van de Historic Grand Prix op Circuit Zolder. Voor de liefhebbers was het genieten van de vele prachtige nostalgische racewagens. Er waren ook al de eerste races. De eerste koers van de Lurani Trophy, voorloper van de formule 4, werd gewonnen door Martin Bullock in een Wren FJ voor Martin Aubert in Lotus 20 en Pierre Guichard in Lyncx T3. Alle andere categorieën reden vandaag alleen kwalificaties. (foto's Dirk Dekens)

kbc-nacht-laat-gemengde-gevoelens-na

KBC-Nacht laat gemengde gevoelens na

De 43ste Nacht van de Atletiek was vooral gefocust op de Belgische atleten in voorbereiding van het WK en EK  en zij stelden niet teleur. Wat wel tegenviel was de publieke opkomst - ondanks het prachtige weer en de gratis toegang voor inwoners - en ook de bezetting van een aantal nummers. Kobe Vleminckx snelde op de 100m snelde naar 10"26, amper één honderdste boven zijn PR van vorig weekend. Rani Rosius moest met een knappe 11"39 de zege wel aan (…) Lees het hele bericht

vlaanderen-heeft-geld-klaar-voor-ek-wielrennen

Vlaanderen heeft geld klaar voor EK wielrennen

De Vlaamse regering heeft nu ook officieel het licht op groen gezet om de kandidatuur voor de organisatie van het Europees kampioenschap wielrennen in 2024 te ondersteunen. Zoals bekend zijn Heusden-Zolder en Hasselt daarvoor samen kandidaat. De UEC zal in de komende periode de organisatie toewijzen, er zijn ook nog andere landen kandidaat. Als de organisatie wordt toegewezen, dan wil de Vlaamse regering maximaal 4,15 miljoen euro voor de organisatiekosten uittrekken. Dat geld zou dan komen uit de kredieten van Toerisme Vlaanderen. Ook de provincie, de gemeente Heusden-Zolder en de stad Hasselt zijn bereid om geld vrij te maken.

formule-1-wagens-de-blikvangers-op-historic

Formule 1 wagens de blikvangers op Historic

Circuit Zolder staat het hele weekend in het teken van de oudjes tijdens de Historic Grand Prix, met bolides met heel wat jaartjes en kilometers op de teller, maar die nu nog in hun eigen competities uitkomen. Zowel eenzitters, toerwagens als GT-auto’s, iedereen komt hier aan zijn trekken met acht races en daarnaast nog eens verschillende demo’s van onder meer de Officina Caira F1-wagens uit de vorige eeuw. Uiteraard is er ook het Concours d’Elegance met de mooiste wagens. Als races zijn er de  Youngtimer Trophy 1 (toerwagens uit de jaren '60 en '70), Youngtimer Trophy 2 (BMX, Mercedes, Porsche, ...), Kampf der Zwerge (auto’s tot 1300 cc), Lurani Trophy (voorloper van formule 4), Belcar Historic Cup en Officina Caira F1 Demo. Vooral die formule 1 wagens zullen in zowat heel Heusden-Zolder te horen zijn. Hierboven alvast een voorsmaakje.

de-kijk-van-richie-829

De kijk van Richie

Straks een resem atletieknummers in de Nacht. 

mijnen-door-de-bril-van-fotograaf-en-kunstenaars

Mijnen door de bril van fotograaf en kunstenaars

In ZLDR Luchtfabriek zijn vanavond de twee expo's geopend die een mooie illustratie brengen van Mijn-Kracht, de herdenking van 30 jaar mijnsluiting Zolder. De expo's zijn verspreid over de onderste verdieping van ZLDR Luchtfabriek, de klassieke expovloer en een gouden container op het terras aan het Marktplein. Er is vooreerst de tentoonstelling van de Nederlandse fotograaf Leo Van Der Kleij, die tot stand kwam samen met Paul Boutsen van vzw Het (…) Lees het hele bericht

bestelwagen-uitgebrand-in-stukkenstraat

Bestelwagen uitgebrand in Stukkenstraat

In de Stukkenstraat heeft vanavond een bestelwagen vuur gevat. De brandweer kwam ter plaatse en kon de brand blussen, maar de bestelwagen is onbruikbaar door de schade.

de-veen-is-klaar-voor-de-43ste-nacht

De Veen is klaar voor de 43ste Nacht

In De Veen is alles zo goed als klaar voor de 43ste Nacht van de Atletiek morgen. Marcel Schepers en zijn team hebben alles netjes gekregen, de VIP-ruimtes in orde gebracht, net als de onthaalfaciliteiten voor de atleten. Het terrein is ook volledig aangekleed en in de vooravond werd de geluidsinstallatie geplaatst. De nieuwe infrastructuur van De Veen, zoals de tweede hal en het revalidatiecentrum zijn ondertussen nog in afwerking. Die hal - die onder meer voor de kogelstoters (…) Lees het hele bericht

badmintonclub-hebad-mag-zich-nu-koninklijke-noemen

Badmintonclub Hebad mag zich nu koninklijke noemen

2022 zal voor Badmintonclub Hebad de geschiedenis ingaan als een bijzonder jaar. Voor het eerst in de clubgeschiedenis streed de eerste ploeg om de landstitel, dat lukte weliswaar nipt niet, maar volgend seizoen is er een nieuwe kans. Een aantal weken geleden vierden de leden en oud-leden ook de 50ste verjaardag. En als kers op de taart heeft de koning op 20 juni de titel van Koninklijke Maatschappij verleend aan de club. Een erkenning voor het verleden, een stimulans voor de toekomst.

treetag-voor-oude-plantaan-aan-domherenhuis

TreeTag voor oude plataan aan Domherenhuis

De burgerbeweging Toekomst Telt heeft samen met het team leefomgeving/groen van de gemeente 25 markante bomen in Heusden-Zolder in kaart gebracht. De oude plataan aan het Domherenhuis kreeg vandaag een eerste “TreeTag” via het bedrijf Pius Floris. Dat is een duurzame poster die vertelt hoe belangrijk de boom voor ons is: zuurstofproductie, koolstofopslag, vasthouden regenwater, schaduw, fijn stof en natuurlijk ook fauna en flora. De volgende maanden worden ook de andere bomen verspreid over onze gemeente getagd. Er komt ook een boomroute op kaart waardoor iedereen de bomen kan gaan bezoeken. Ken je ook een boom die in aanmerking zou komen? Geef een seintje aan ToekomstTelt[!]gmail.com 

radio-2-geeft-startschot-voor-mijn-kracht

Radio 2 geeft startschot voor Mijn-Kracht

Radio 2 Limburg gaf vanmiddag met een live-uitzending vanop het Muzeterras het startschot voor Mijn-Kracht, het project naar aanleiding van 30 jaar mijnsluiting. Presentator Mathijs Bijnens liep tijdens de uitzending ook even naar ZLDR Luchtfabriek voor een blik op de expo's die daar vanavond openen, hij praatte met de winnaar van de gedichtenwedstrijd, met kunstenaar Stefan Elsen, met Inge Mariën van Theatergroep Motus over het stuk rond Hilda Put en met burgemeester Mario Borremans over de verdere toekomst van de mijnsite. (foto's Maxime Bervoets)

verzakking-in-de-stationsstraat

Verzakking in de Stationsstraat

Het is niet duidelijk of het te maken heeft met de wateroverlast van - onder meer - eergisteren - maar in de Stationsstraat is er een verzakking en een scheur in het asfalt. Er is signalisatie aangebracht. (foto Tony Lespoix)

auto-getakeld-die-met-niets-in-orde-was

Auto getakeld die met niets in orde was

De verkeersdienst van de politie hield gisteren op verschillende plaatsen controles. In Bolderberg werd een wagen met een vervallen nummerplaat onderschept. Er waren al langer problemen met die plaat: flitsboetes konden niet opgestuurd worden, omdat de eigenaar van de nummerplaat al meer dan twee jaar overleden was. Het bleek nu dat de zoon de auto van zijn vader had overgenomen, maar hij reed rond zonder inschrijving of verzekering. De wagen is in beslag genomen en getakeld. (…) Lees het hele bericht

204-mezen-geringd-op-domein-bovy

204 mezen geringd op Domein Bovy

Het broedseizoen op Domein Bovy zit er bijna op. De nestkastjes die er de afgelopen jaren zijn gehangen, zijn weer zeer druk gebruikt, vooral koolmezen en pimpelmezen hebben er massaal voor nageslacht gezorgd. Sophie, Lode en Stefan hebben dus opnieuw hun handen vol gehad met het ringen van jonge vogels. Ze telden in het totaal 135 jonge koolmezen en nog eens 69 pimpelmezen.