Archief mei 2022

boekt-gaat-drie-dagen-feesten

Boekt gaat drie dagen feesten

Ze hebben er lang op gewacht en zijn nu volop aan het aftellen: een volwaardige editie van Boekt Feest, en wat er voor één. Het begint al nu vrijdag op de Ubbelvelden met Wieze's Golden Party 2.0 waarmee de Wieze Boys hun 50ste verjaardag nog wat extra luister bijzetten. Het zal er volop ambiance zijn met verschillende acts en als topper Regi. Zaterdag gaat het dan voort met Boekt Loopt. Om 13.30 uur (…) Lees het hele bericht

musketeers-a-kampioen-in-steel-tip-darts

Musketeers A kampioen in steeltip darts

In café 't Vijvershof kan het de jongste weken niet op, daar hebben ze de ene kampioenenviering na de andere. Nu is ook hun ploeg in het steeltip darts kampioen geworden in de eredivisie. Het moest er eens van komen als je ploeg 'Musketeers A' heet. 

motor-van-wegpiraat-is-in-beslag-genomen

Motor van wegpiraat is in beslag genomen

De politie heeft deze namiddag een motorfiets in beslag genomen na een huiszoeking in Heusden-Zolder. De motorfiets was de jongste weken verschillende keren gesignaleerd voor zijn gevaarlijk rijgedrag en lawaai, vooral in de wijk Lindeman, maar ook in de Koolmijnlaan en in de buurt van de Sluisbamd. Patrouilles zagen hem verschillende keren rijden maar moesten hun achtervolging telkens staken omdat het te gevaarlijk werd. De man was wel herkend omdat hij altijd (…) Lees het hele bericht

coronacijfers-zijn-nu-erg-gunstig

Coronacijfers zijn nu erg gunstig

Nu we op één maand van de zomervakantie staan, hebben we de coronacijfers nog even gecheckt en die zien er gunstig uit. De afgelopen week hebben bijvoorbeeld maar 30 inwoners van Heusden-Zolder een (geregistreerde) positieve test afgelegd. Daarmee is het gemiddelde gezakt tot 89 per 100.000 inwoners. Gisteren zijn er drie bijgekomen en afgelopen maand ging het om iets meer dan 230 positieve testen. Het totaal staat nu op 12.871.

tip-van-de-bib-lisa-weeda

Tip van de bib: Lisa Weeda

De bibliotheek geeft ons deze week Aleksandra van Lisa Weeda mee. Met verbluffend vertelplezier en met alle literaire stijlmiddelen die tot haar beschikking staan vertelt Lisa Weeda een uitzonderlijke familiegeschiedenis, die begint bij haar grootmoeder Aleksandra.

Korte inhoud

In 1942 wordt haar grootmoeder vanuit Oekraïne gedeporteerd en in Duitsland in de oorlogsindustrie tewerkgesteld. Haar kleindochter Lisa reist later naar haar (…) Lees het hele bericht

goud-voor-siebe-snyders-op-special-olympics

Goud voor Siebe Snyders op Special Olympics

Siebe Snyders uit Berkenbos heeft dit weekend goud behaald op de individuele kata tijdens  de Special Olympics. Hij traint bij G-karateclub Leopoldsburg onder leiding van sensei Pascal Faes.

goud-voor-kyano-schepers

Goud voor Kyano Schepers

Op de Grote Belgische Kampioenschappen gymnastiek behaalde Kyano Schepers uit Zolder de gouden medaille op het toestelturnen bij de 15-16-jarige jongens. Hij behaalde het hoge puntenaantal van liefst 75.350. (foto Liesbeth Coremans)

expo-van-laatstejaars-van-de-academie

Expo van laatstejaars van de academie

Eén zaak is aan de mensen van de Academie voor Beeldende Kunsten niet besteed: stilzitten. Amper hebben ze de laatste kunstwerken van 'Gefluister in het duister' bij kasteel Meylandt opgeruimd, of ze zijn alweer de volgende expo aan het opbouwen. Deze keer tonen de studenten van de vierde graad en de specialisatieopleidingen hun afstudeerproject in ZLDR Luchtfabriek. Die wordt zaterdag 4 juni om 20 uur geopend met de proclamatie in de schouwburg. Daarna kan iedereen de kunstwerken komen bewonderen tot 19 juni, dagelijks van 9 tot 17 uur.

morgen-staking-in-openbare-diensten

Morgen staking in openbare diensten

Morgen wordt gestaakt bij de openbare diensten, het gaat om een gemeenschappelijk initiatief van de vakbonden tegen de algemene malaise in de sector en onder meer het koopkrachtverlies, het gebrek aan personeel en investeringen. Je moet rekening houden met een verstoring van het openbaar vervoer. De Lijn schat dat ongeveer 60 procent van de bussen zal rijden. Bij de NMBS denken ze aan één trein op vier, maar er zullen weinig treinen passeren in de haltes (…) Lees het hele bericht

onderschept-na-achtervolging-tegen-145-per-uur

Onderschept na achtervolging tegen 145 per uur

De politie hield dit weekend een controle op 'afleiding achter het stuur', vooral op het gebruik van de gsm. Daarbij zijn 15 rijbewijzen ingetrokken van mensen die gebruik maakten van hun gsm terwijl ze aan het rijden waren.  Eén van hen was onder invloed van alcohol en mag een bijkomende boete verwachten. Twee andere bestuurders haalden verschillende wagens in door over de volle witte lijn te rijden en zo anderen te belemmeren.  De politie moest (…) Lees het hele bericht

afvalzakken-mogen-in-de-zomer-naar-recyclagepark

Afvalzakken mogen in de zomer naar recyclagepark

Het kan in de zomermaanden gebeuren dat wie op vakantie gaat, de veertiendaagse afvalophaling mist. Om problemen te vermijden met vuilnis dat te lang blijft liggen, kan iedereen ook dit jaar tussen 14 juni en 10 september vuilniszakken naar het recyclagepark brengen. In het nieuwe systeem gaat het om de zakken met huisvuil, keukenafval en tuinafval. Uiteraard moeten de reglementaire zakken gebruikt worden en registreer je dat ook aan de toegangszuil. Voor de rest gebeurt de huis-aan-huis ophaling volgens het gewone systeem.

de-laatste-loodjes-aan-de-digitale-sportzaal

De laatste loodjes aan de digitale sportzaal

De nieuwe sportzaal in Zolder-Centrum - waar vroeger het zwembad lag - is bijna klaar. Het wordt in primeur voor België een digitale sportzaal met in de sportvloer een raster van lijnen in ledverlichting, die met enkele toetsen verschillende combinaties kunnen maken. Welke sporten er ook worden beoefend, of als de kinderen tijdens de turnles liever tikkertje spelen en zich een weg banen door een voortdurend veranderend doolhof, ... het kan allemaal. De bouw is klaar en de belijning is (…) Lees het hele bericht

enquete-muze-loopt-nog-tot-morgen

Enquête Muze loopt nog tot morgen

Cultuurcentrum Muze wil graag weten wat het publiek vindt van zijn werking: wat doet het goed, wat kan beter, .... Daarvoor loopt al even een enquête. Je hebt nog tot morgenavond de tijd om die in te vullen, via deze link. Het duurt een 10-tal minuutjes, de bevraging is anoniem, je redt er 1 m² bedreigd regenwoud mee en je kunt er een bongo-bon van 250 euro mee winnen. Het is uiteindelijk de bedoeling met de resultaten aan de slag te gaan en het bezoek aan het cultuurcentrum nog aangenamer te maken.

nieuwe-residentie-op-site-van-havana-cafe

Nieuwe residentie op site van Havana-café

Het voormalige Havana-café aan het Koning Boudewijnplein maakt binnenkort plaats voor een nieuwe residentie die de legendarische naam meeneemtResidentie Havana wordt een rustige, stijlvolle woonplek midden in het centrum van Heusden vertelt Tobias Reeckmans van Toskron Real Estate. Er komen 7 ruime, hoogwaardige appartementen gespreid over drie bouwlagen met 2 of 3 slaapkamers. Elk (…) Lees het hele bericht

evelyn-neuteleers-wint-zilver-op-bk

Evelyn Neuteleers wint zilver op BK

Op het Groot Belgisch Kampioenschap heeft Evelyn Neuteleers (Wild Gym Herent) een zilveren medaille behaald op de dubbel mini trampoline. Ze realiseerde drie uitstekende sprongen en strandde daarmee op vier tiende van een punt van het hoogste schavotje. Dat Groot BK wordt om de vier jaar georganiseerd door de Gymnastiekfederatie. Voor de negen disciplines en alle leeftijdscategorieën zijn er wedstrijden voor de Belgische titel. 4 dagen lang namen bijna 1800 sporters het tegen (…) Lees het hele bericht

veel-mooie-wagens-op-t-circuit

Veel mooie wagens op 't circuit

Veel mooie auto's vandaag op het circuit tijdens Petrolhead Sunday die dan ook nog eens werd gecombineerd met de Nederlandse organisatie Proudwheels. Jammer dat het weer tijdens de sessies niet altijd even goed was, want de opkomst was groot. 

dries-vanthoor-wint-24-uur-van-nurburgring

Dries Vanthoor wint 24 uur van Nürburgring

Dries Vanthoor heeft volgehouden en samen met zijn ploegmaats Frédéric Vervisch, de Zuid-Afrikaan Kelvin Van der Linde en de Nederlander Robin Frijns in een Audi R8 LMS de 50e editie van de 24 uur van de Nürburgring gewonnen. Daarmee doen Vanthoor en Vervisch hun stunt uit 2019 nog eens over. Voor de middag was het nog even spannend geworden toen een Mercedes  weer kwam aansluiten. Maar dan begon het te regenen en reed de Audi weer verder weg. Hij werd niet meer bedreigd, alleen maar heel even toen de jury hun laatste pitstop onder de loep nam.

toetteractie-tegen-hoge-brandstofprijzen

Toeteractie tegen hoge brandstofprijzen

Zoals ook op andere plaatsen hielden enkele PVDA-leden op de Koolmijnlaan in de omgeving van een benzinestation een 'toeteractie' met spandoek en bordjes uit protest tegen de hoge brandstofprijzen. 

17-vormelingen-in-boekt

17 vormelingen in Boekt

Vandaag was het aan de jongeren van Boekt om het vormsel te ontvangen. Dat kregen ze in hun eigen kerk. Het wordt een feestdag voor Febe, Zita, Sterre, Philine, Kiara, Thomas, Luca, Davina, Lars, Maya, Lovely, Zian, Emily, Marit, Charlotte, Elia en Dylano. De catechisten waren Annick en Annarita. De vormheer was deken Mathieu Plessers die geassisteerd werd door pastoor Ghislain Agognon en parochieassistent Brigitte Vandenbosch (foto Lode Beylemans)

broers-vanthoor-botsen-op-nurburgring

Broers Vanthoor botsen op Nürburgring

Opmerkelijk incident tijdens de 24 uren van de  Nürburgring. Daar zijn de broers Laurens en Dries Vanthoor met elkaar in botsing gekomen. De ergste gevolgen waren voor Laurens want zijn Porsche was niet meer inzetbaar en hij moest de strijd staken. Voor de Audi van Dries waren er blijkbaar geen problemen, want na driekwart race rijdt hij aan de leiding samen met landgenoot Frédéric Vervisch, de Nederlander Robin Frijns en de Zuid-Afrikaan Kelvin Van der Linde.

bejaarde-man-gewond-bij-val

Bejaarde man gewond bij val

Zaterdag in de vooravond is een man van 87 met zijn fiets ten val gekomen in de Sint-Jobstraat. Hij is met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. 

lindeman-beleefde-een-gezellig-wijkfeest

Lindeman beleefde een gezellig wijkfeest

Op Lindeman hielden ze zaterdagavond hun wijkfeest. En dat staat altijd garant voor gezelligheid. Er waren hapjes en drankjes naar ieders gading, de kinderen amuseerden zich met spelletjes en andere animatie en er werd vooral veel gepraat en gelachen. Een sfeer die je alleen maar in de wijk Lindeman treft. (foto's Sandra Wijkwerking Lindeman)

een-avondje-terug-naar-de-sixties

Een avondje terug naar de sixties

In een volle Muze brachten de Britse Bootleg Sixties brengen een ode aan het beste van de jaren zestig. The Doors, The Monkees, The Rolling Stones, The Who, Simon and Garfunkel, The Beatles,  ... ambiance dus. (foto's Ann Jordens)

k-m-v-d-e-m-v-b-reikte-haar-medailles-uit

K.M.V.D.E.M.V.B. reikte haar medailles uit

De Koninklijke en Menslievende Vereniging van Dragers van Eretekens en Medailles vqn België hield haar jaarlijkse promotiefeest van de Limburgse afdeling in 't Kuipershof. Naast de uitreiking van de medailles aan verdienstelijke leden waren er toespraken door provinciaal voorzitter Tonny Leten, de regionale voorzitter René Verkuijlen en de Belgische nationale voorzitter Rudy Maes. Een emotioneel moment was ook de overdracht van de vlag, na vele jaren is het aan een nieuwe (…) Lees het hele bericht

platina-voor-marie-louise-en-alfons

Platina voor Marie-Louise en Alfons

Feest ten huize van Alfons Put en Marie-Louise Degens aan het Rond Punt, ze zijn immers 70 jaar getrouwd, goed voor platina. Op 28 mei 1952 stapten ze in het huwelijksbootje. Fons (94 jaar) werkte als bediende op de mijn van Zolder, Marie-Louise (91) zorgde voor het huishouden. De vonk sloeg destijds over na een ritje in de botsauto’s en wat afspraakjes aan de draad van de mijn. Ze kregen later één zoon en drie dochters, ondertussen zijn daar elf kleinkinderen en tien (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-817

De kijk van Richie

Zou zo'n stikster ook een rood bedrijf zijn?

tarzan-jane-krijgt-waterpretpark

Tarzan & Jane krijgt waterpretpark

Binnenspeeltuin Tarzan & Jane opent op 30 juni een groot waterspraypark. Dat hebben de uitbaters vandaag bekendgemaakt. Het gaat om een oppervlakte van 250 vierkante meter en het zou daarmee de grootste in zijn soort zijn in ons land. Er is een investering van meer dan 400.000 euro mee gemoeid. Daarmee worden zowat 30 attracties rond water aangeboden die aangepast zijn aan verschillende leeftijden. Bij de attracties wordt regenwater gebruikt en het water wordt (…) Lees het hele bericht

drie-dagen-lentefeest-waren-een-succes

Drie dagen lentefeest waren een succes

Aan de Selimiye moskee zijn de voorbije drie dagen enkele duizenden mensen gepasseerd op het lentefeest. Dat is een combinatie van kraampjes met verkoopstanden, allerlei Turkse specialiteiten die ter plaatse vers bereid worden door vrijwilligers en kinderanimatie. Voorzitter Erkan Konak was tevreden met de opkomst, ook al omdat de weersomstandigheden meezaten voor dit buitengebeuren. (foto's Ann Jordens)

aftellen-naar-be-mine-blues-op-marktplein

Aftellen naar be-MINE blues op Marktplein

De bluesliefhebbers zijn aan het aftellen naar de vijfde editie van be-MINE Blues op zondag 12 juni. Die heeft plaats op het Marktplein, voor CC Muze, in Heusden-Zolder. Het festival behoudt zijn naam maar is dus verhuisd van Beringen naar Heusden-Zolder.  Op de affiche staan The Bluesbones (foto Marc Helfert),  Fred Klee and Southern Rumble, The Dibs, David Ronaldo & The Dice,  Steven Troch Band en Rock (…) Lees het hele bericht

mijnwerkersbetoging-afgelast-door-bussentekort

Mijnwerkersbetoging afgelast door bussentekort

De manifestatie die de ex-mijnwerkers op 7 juni gepland hadden in Brussel gaat niet door. Dat heeft de KS-Vriendenkring bekendgemaakt. De reden is van logistieke aard. Er was naar verluidt massaal ingeschreven maar er zijn momenteel amper nog bussen te krijgen. Er lagen nog maar 8 bussen vast, wat maar een fractie is van het benodigde aantal. Door diezelfde oorzaak moesten de afgelopen dagen ook al schoolreizen geannuleerd worden. De KS-Vriendenkring zegt wel door te gaan met de opvolging van het pensioendossier en aan te dringen op een snelle oplossing.

hood-alles-mer-oaling

Hood alles mèr oaling

Zoelang as ge iets nie lût kapot oatien valle, blèft het oaling. Of hjê stikt een oaling pralin in zènne mond.  Oaling wil zeggen gans, volledig, niet kapot.

toegankelijkheid-begraafplaatsen-kan-beter

Toegankelijkheid begraafplaatsen kan beter

De gemeentelijke adviesraad voor toegankelijkheid (GATAB) onderzocht de toegankelijkheid op de begraafplaatsen. Na meldingen van minder mobiele personen over moeilijkheden om het graf van een overledene te bereiken met rolstoel, krukken of rollator, werden de gangpaden vanuit het standpunt van deze doelgroep bekeken. De adviesraad stelde vast dat de toegankelijkheid op begraafplaatsen op een aantal punten kan verbeterd worden en zal een advies met haalbare aanbevelingen aan de bevoegde schepen overmaken. Wie zelf toegankelijkheidsproblemen ondervindt op begraafplaatsen kan dat melden aan de GATAB-voorzitter bervoetspatricia[!]hotmail.com. (foto's Danny Wendelen)

8-eerste-communicanten-in-berkenbos

8 eerste communicanten in Berkenbos

Vandaag deden 8 kinderen in Berkenbos hun eerste communie. Een jaar lang kwamen ze maandelijks samen om zich voor te bereiden samen met Cindy, Ann, Laura en Rita. En vandaag was voor hen de grote dag en kregen ze voor het eerst de communie. Voor Thomas, Daniël, Jayden, Sem, Seppe, Laurien, Amber en Alicia en hun familie was het de start van een feestelijke dag.

verrassend-optreden-van-pxl-studenten

Verrassend optreden van PXL-studenten

Wie na het concert van het Canadese jazztrio nog even afzakte naar het MuzeCafé werd daar samen met de andere bezoekers aangenaam verrast door 'Parti Pris'. Dat zijn studenten van PXL-Music die hun neo-soul project in de praktijk brachten en over een geweldige zangeres beschikken. (foto's Herman Eerdekens)

canadese-jazz-beroert-muze

Canadese jazz beroert Muze

Woensdagavond speelde het Canadese 'Emie R Roussel Trio' een prachtig jazzconcert in de Zwarte Zaal van CC Muze. 't Was genieten voor de fijnproevers. (foto's Herman Eerdekens)

8-communicanten-uit-viversel

8 communicanten uit Viversel

8 kinderen uit Viversel deden vandaag In de Heilig Hartkerk in Boekt hun eerste communie. Het zijn  Auren, Maylee, Chloé, Liam, Alexander, Roan, Minne en Anthony. De communicanten waren voorbereid door de catechisten Monique en Céline.  De dienst werd voorgegaan door pastoor Ghislain Agognon en parochieassistent Brigitte Vandenbossche. (foto Lode Beylemans)

een-steuntje-voor-de-zomerkampen-van-berenhuis

Een steuntje voor de zomerkampen van Berenhuis

Het Berenhuis kreeg afgelopen week een cheque van 1.500 euro van Inner Wheel Club Beringen. Dat is een groep vriendinnen die zich inzetten voor sociale doelen. Het geld komt goed van pas om een aantal zomerkampen te organiseren in De Berentuin.

de-kijk-van-richie-816

De kijk van Richie

Voor velen een verlengd weekend ...

nieuwe-doorsteek-van-lindeman-naar-de-schacht

Nieuwe doorsteek van Lindeman naar De Schacht

Er komt een nieuwe doorsteek voor de fietsers tussen het Kolderhof en de Koeltorenlaan. Fietsers kunnen vanuit de Kolderstraat de Mijnwerkerslaan via de middenberm oversteken en via de nieuwe doorsteek de Koeltorenlaan bereiken. Zo komt een veilige trage verbinding tot stand naar het industrieterrein, maar ook naar CC MUZE, CVO, ZLDR Luchtfabriek, ... De nieuwe doorsteek komt in de plaats van het fietspad dat verdwenen is door de uitbreiding van Group Ceyssens. Tegelijk wordt in de Kolderstraat (…) Lees het hele bericht

eversel-kan-eindelijk-zijn-orgel-inwijden

Eversel kan eindelijk zijn orgel inwijden

Het orgel in de kerk van Eversel is in 2019-2020 volledig gerestaureerd. Het was de bedoeling om dat ook feestelijk in te huldigen, maar corona strooide roet in het eten. Uiteindelijk is nu voor het weekend van 11 en 12 juni een volledig programma uitgewerkt. Op zaterdag 11 juni van 13.30 uur tot 15 uur spelen verschillende leerlingen van de academie van Beringen, afdeling orgel; van 15 uur tot 16.30 uur is het de beurt aan organist Roy Jaspers. Iedereen kan dan (…) Lees het hele bericht

canadese-jazztoppers-in-muze

Canadese jazztoppers in Muze

Vanavond speelt het Emie R Roussel Trio in de Zwarte Zaal van CC Muze. Het is een band die aan Muze werd getipt door Jef Neve. Met zijn 'Rythme de passage' werd het Canadese trio genomineerd voor de Juno award voor 'Jazz Album of the Year 2021'. Het gaat sinds vorig jaar snel voor de band die ondertussen een gevestigde naam is in Canada en ver daarbuiten. De liveconcerten van het Emie R Roussel Trio zijn als een goed gesprek. Soms stil, af en toe geagiteerd, soms subtiel in de (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-815

De kijk van Richie

Levenswijsheid ...

fietser-van-de-week-ivo-swenters

Fietser van de week: Ivo Swenters

Onze fietser van de week is Ivo Swenters. Hij is al meer dan 20 jaar leerkracht lichamelijke opvoeding aan het Sint-Franciscuscollege en geeft zelf het sportieve voorbeeld. Hij woont immers in Dilsen-Stokkem en komt met de fiets naar school ... 38 km. Daarvoor kocht hij een speedbike en is daarmee 2,5 uur per dag onderweg. Onderweg is het wel opletten geblazen bij opritten van huizen en uiteraard bij het inhalen van andere fietsers. Maar als alle weggebruikers met elkaar rekening houden, lukt het (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-120

Vanavond gezien

Al heel de avond gebeuren er boeiende dingen in de lucht, om de paar minuten zie je een ander mooi schilderij. UPDATE Later werd het alleen nog maar spectaculairder, zoals de arcus-wolk die langzaam naar het noordoosten trok, op de beelden vastgelegd vanuit Zolder. (foto's Drone-Partner)

weer-20-muzieklevens-onder-het-nazisme-te-boek

Weer 20 muzieklevens onder het nazisme te boek

Fred Brouwers - gekend als presentator van Klara en commentator bij de Koningin Elisabethwedstrijd - blijft ook actief als auteur. Zopas verscheen zijn nieuwe boek 'De stalen pinhelm van Mozart - Musici onder het nazisme'. Het is een vervolg op zijn vorige 'Beethoven in de bunker' waarin hij leven en werk van muzikanten en componisten in het Derde Rijk beschreef. Dat boek is ondertussen trouwens in het Engels vertaald en wordt nu in de Verenigde Staten uitgebracht. (…) Lees het hele bericht

een-naam-voor-elk-speelpleintje

Een naam voor elk speelpleintje

Heusden-Zolder telt tegenwoordig nogal wat speelpleintjes, kleinere en grotere, met schommels, glijbanen, klimrekken, zandbakken, ... Ze gaan binnenkort allemaal een eigen naam krijgen en daarvoor doet de gemeente een beroep op de (jonge) inwoners. Stuur voor 15 juni je creatieve voorstellen naar aap[!]heusden-zolder.be of 0474 74 65 43 (WhatsApp) met je naam en adres. Misschien loten AAP en NEL jouw naam (…) Lees het hele bericht

padeltornooi-en-bk-radiocontrolled-auto-s-op-cz

Padeltornooi en BK radiocontrolled auto's op CZ

Het weekend van 4, 5 en 6 juni wordt druk binnen Circuit Zolder, toch zeker voor het deel naast de BMX-track. Zowel Padelclub Circuit Zolder als RC[!]CZ Zolder hebben dan één en ander op het programma staan. De padelclub organiseert het Padelfest 2022. Dat is een  recreatief padeltoernooi (…) Lees het hele bericht

verenigde-vrienden-houden-zomerse-play-in

Verenigde Vrienden houden zomerse play-in

De Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden Heusden pakt deze zomer uit met een play-in, op zaterdag 2 en zondag 3 juli in de muziekzaal. Twee dagen lang kan iedereen daar komen muziek en plezier maken. Beginnende muzikanten kunnen er ervaren wat het is om in een orkest te spelen, wie ooit heeft gespeeld kan zijn of haar instrument weer uit de kast halen of gewoon elke muzikant die samen met anderen wil musiceren is welkom. Er ligt een leuk en uitdagend repertoire klaar, (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-janssen-poulin-en-dima

Tip van de bib: Janssen,Poulin en Dima

Wat hebben Xean, een weesjongen op aarde, en Amelia, een prinses uit het elfenrijk Elfomia, met elkaar gemeen? Op het eerste zicht niet veel. Ze kunnen elkaar zelfs niet luchten. Dit verandert echter als een duister geheim aan het licht komt. Het is de rode draad door het boek 'De Valecadasca Poort', van drie jonge auteurs

Korte inhoud

Tegelijk verdwijnen er inwoners van Elfomia op een geheimzinnige manier en sluipt er een griezelige figuur door de koninklijke tuinen. (…) Lees het hele bericht

25-jongeren-kregen-vormsel-in-eversel

25 jongeren kregen vormsel in Eversel

Nog een nagekomen foto want ook in Eversel was het zondag feest omdat 25 jongeren het vormsel kregen. Het waren Lio, Juul, Fien, Sterre, Mathias, Lene, Janne, Senne, Ferre, Jasper, Max, Emilia, Sam, Yaro, Lüna, Luna, Zoë, Gaëlle, Quin, Karlijn, Jessy, Yalenka, Sien, Warre en Billie. (foto Caroline Ruysen)

oproepen-voor-kleine-brandjes

Oproepen voor kleine brandjes

De brandweer is  vanmorgen uitgerukt naar de Waterleidingstraat. Daar hadden houten palletten vuur gevat en dat vuur was overgeslagen naar een tuinhuis. De vlammen waren snel gedoofd zodat de schade beperkt bleef. Gisteren was er nog een oproep van een andere soort: voor een buitenbrand in de Voortstraat. Bewoners waren daar aan het knoeien met vuur in een poging zelf houtskool te maken. Ook daar bleef alles binnen de perken.

opnieuw-een-zomer-van-de-vogelverschrikker

Opnieuw een Zomer van de Vogelverschrikker

Het is weer zover: Ferm Eversel gaat opnieuw een Zomer van de Vogelverschrikker organiseren. Ieder gezin in Eversel en Ubbersel mag al beginnen brainstormen, tekenen en de nodige materialen bij elkaar zoeken, want na enkele succesvolle edities zullen de verwachtingen hooggespannen zijn. Uiteraard zal ook dit jaar weer een parcours worden uitgestippeld zodat iedereen in juli en augustus langs de deelnemende voortuinen kan fietsen of wandelen en punten kan geven. Er is een mooie (…) Lees het hele bericht

sfc-kreeg-label-wereldwinkel-op-school

SFC kreeg label 'Wereldwinkel op School'

De leerlingenraad van het Sint-Franciscuscollege heeft het label 'Wereldwinkel Op School' ontvangen, dat werd overhandigd door Steven Schepers van de Oxfam-Wereldwinkels. Het SFC werd 8 jaar geleden een fairtradeschool. Ook Heusden-Zolder is een FairTradeGemeente en de school neemt een belangrijke rol op bij de bewustmaking rond eerlijke handel bij haar leerlingen. De leerlingenraad is daarbij de drijvende kracht. Zo zorgden ze ervoor dat dagelijks heel wat wat lekkers van (…) Lees het hele bericht

drugsdealer-betrapt-met-cannabis-in-auto-en-huis

Drugsdealer betrapt met cannabis in auto en huis

Een man uit Heusden-Zolder zal zich dubbel beklagen dat hij zijn gsm gebruikte achter het stuur. Daarvoor werd hij niet alleen aan de kant gezet en beboet, maar toen de politie zijn auto doorzocht vonden de inspecteurs ook nog eens 200 gram cannabis. Daarop volgde een huiszoeking waarbij nog eens bijna een kilo cannabis is aangetroffen. De verdachte - een man van 28, is voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De lokale recherche zet het onderzoek verder, bijkomende arrestaties zijn niet uitgesloten.

sint-bona-zoekt-nieuwe-toneelspelers

Sint-Bona zoekt nieuwe toneelspelers

Toneelgroep St.Bona in Berkenbos is op zoek naar  nieuwe acteurs. In 2019 vierde het gezelschap zijn 75ste verjaardag. Maar in 2020, vlak voor de generale repetitie, moesten alle voorstellingen afgeblazen worden door de coronabeperkingen. En de afgelopen periode heeft er zwaar ingehakt bij het gezelschap. Eén speler is overleden, enkele anderen zijn ondertussen verhuisd. Daardoor is Sint-Bona op zoek naar gemotiveerde toneelliefhebbers die in hun vrije tijd willen repeteren en optreden. Hoor je zelf de lokroep van de planken of ken je iemand? Geef een seintje aan riafeyen[!]hotmail.be.

pagadderkleuters-werkten-een-maand-rond-taal

Pagadderkleuters werkten een maand rond taal

Taal is de brug die kleuters verbindt en daarom stond de voorbije maand in VKS Pagadder helemaal in het teken van taal. Er werden voorleesweken georganiseerd met de hulp van ouders en grootouders. Dat motiveerde alle kleuters des te meer om geboeid naar een verhaal te luisteren. Verder in de maand gingen alle klassen ook vol bewondering kijken naar een vertelling van ‘De Verhalenkat’. Ouders werden extra gemotiveerd om ook thuis voor te lezen. De (…) Lees het hele bericht

al-31-rijbewijzen-ingetrokken-voor-gsm-in-de-auto

Al 31 rijbewijzen ingetrokken voor gsm in de auto

De politie hield afgelopen weekend een alcoholactie. Van de 289 gecontroleerde bestuurders bliezen 5 positief. Ze moesten hun rijbewijs inleveren, één voor 15 dagen, de anderen voor zes uur. Daarnaast zijn nog pv's opgemaakt: 1 kindje zat niet vastgeklikt in de auto, 1 bestuurder had zijn voertuig helemaal niet onder controle, 4 droegen hun gordel niet, 1 bestuurder was in overtreding met de beperkingen van het voorlopig rijbewijs en 10 bestuurders maakten gebruik van de gsm en moesten hun rijbewijs voor 8 dagen afgeven. Sedert de start van de campagne tegen gsm-gebruik vorige dinsdag zijn in Heusden-Zolder al 31 rijbewijzen ingetrokken.

amicantus-gaf-gesmaakt-concert-in-koersel

Amicantus gaf gesmaakt concert in Koersel

Het Vocaal Ensemble Amicantus uit Heusden gaf gisteren een optreden in de kerk van Koersel. De Italiaanse vespers uit de barok konden niet  beter tot hun recht komen dan in de sfeervolle kerk. (foto Stefan Was)

eetfeestijn-krijgt-exotisch-tintje

Eetfeestijn krijgt exotisch tintje

Sowieso is het aanbod op het foodtruckfestival al erg exotisch met Aziatische, Australische en Zuid-Amerikaanse gerechten, naast de Europese keuken. Maar de overvloedig aanwezige zon deed er nog een sfeerschepje bovenop. Het kwam wel wat trager op gang vandaag, maar tegen de avond was het volle bak, ook wat ambiance betreft. Op 24 en 25  september parkeren de Chefs on Wheels op Bovy. 

vooral-jongeren-wandelen-langs-gebedshuizen

Vooral jongeren wandelen langs gebedshuizen

Vandaag had in het kader van de Open Gebedshuizendag in Heusden-Zolder 'Compostella en Mekka in 1 dag' plaats. Het begon vanmorgen met een uitgebreid ontbijt in de Selimiye moskee op Lindeman. Daarna ging het via de kerk naar de Marokkaanse moskee en de kerk van Berkenbos. Via de Sultan Ahmet moskee en de Muitenberg stapten de deelnemers door naar de kerk van Heusden, waar het middagmaal genuttigd werd. Vervolgens ging het laatste deel naar de Sint-Jacobuskerk in Eversel. Daar werden (…) Lees het hele bericht

berkenbos-had-16-vormelingen

Berkenbos had 16 vormelingen

Ook de kinderen uit Berkenbos kregen vandaag het vormsel. Het waren er 16. Daiko, Annelien, Renée, Levi, Dante, Julia, Aron, Fraukje, Yasuo, Angelina, Amélie, Leandro, Tybe, Lotte, Yana en Roos mochten dus vandaag samen met hun familie een feestje bouwen. (foto Tonny Leten)

15-vormelingen-uit-heusden-centrum

15 vormelingen uit Heusden-Centrum

Het is volop de periode van de communies en de vormsels. 15 kinderen uit Heusden-Centrum kregen het vormsel. Het zijn Solin, Nina, Lokke, Jorrit, Liana, Eva, Brecht, Leandra, Pia, Bent, Mathis, Giel, Ferre, Lotte en Noor. (foto Tonny Leten)

een-tuinfeest-waarop-iedereen-danste

Een tuinfeest waarop iedereen danste

Wat doet het kleinste schooltje op een zomerse weekenddag? Een tuinfeest organiseren bijvoorbeeld. Dat was alleszins wat het wijkschooltje van De Toverfluit in Ubbersel vandaag deed. Ieder bracht zijn eigen stoel mee, er stonden palletten als tafels en zo werd een soort picknick opgezet. En toen juffrouw Esmeralda met de kleuters de polonaise inzette ... sloot iedereen gewoon aan.

laurens-vanthoor-vandaag-negende

Laurens Vanthoor vandaag negende

In de tweede race van het weekend voor de DTM op de Lausitzring is Laurens Vanthoor (Porsche) negende geëindigd, gisteren werd hij zevende . De Zuid-Afrikaan Sheldon van der Linde won beide races en leidt het kampioenschap met 66 punten. Vanthoor staat 10de met 18 punten.

jonge-renners-geven-t-beste-van-zichzelf

Jonge renners geven 't beste van zichzelf

Wielerclub Berg-Op Eversel kreeg vandaag heel wat renners aan de start van zijn verschillende wielerwedstrijden op de weg. De jongsten kregen daarbij ook een tijdrit voor de wielen en in hun rit in lijn uiteraard een aangepaste afstand. Bij de 12-jarigen won Joppe Pipeleers, Wout Veuchelen was de snelste bij de 13-jarigen en bij de 14-jarigen mocht Senne Brabants juichen. De andere uitslagen volgen later. (foto's Ann Jordens)

kasteel-terlaemen-ligt-eindelijk-weer-in-viversel

Kasteel Terlaemen ligt eindelijk weer in Viversel

Na 30 jaar is de grens tussen Viversel en Bolderberg weer correct aangeduid. 30 jaar geleden werd een plaatsnaambord verkeerd geplaatst op de Terlaemenlaan waardoor het stukje  Viversel, waarbinnen het kasteel van Terlamen lag, plots bij Bolderberg leek te horen. En dat tot ongenoegen van de Viverselnaren. Jarenlang ijverden die om een rechtzetting, onder meer met ludieke acties, zonder resultaat. Maar nu was er dus de herinrichting van de Terlaemenlaan, en daar zag de dorpsraad Viversel haar (…) Lees het hele bericht

het-bruiste-vandaag-ook-op-de-seniorencampus

Het bruiste vandaag ook op de seniorencampus

Het was vandaag opendeurdag op de seniorencampus aan de Hesdinstraat. Iedereen kon een kijkje gaan nemen in de serviceflats Carpe Diem, kennismaken met de werking van het Dagactiviteitencentrum De Brug of uiteraard binnenspringen in De Zandloper, niet alleen voor een drankje deze keer maar ook voor een uitgebreide tentoonstelling met werk van 'lokale kunstenaars'. Ceremoniemeester Danie Jordens verwelkomde de bezoekers die voor de rest met een antieke caravan en oude radio's in een nostalgische sfeer ondergedompeld werden. (foto's Heidi Daniëls)

duizenden-mini-s-overspoelen-circuit-zolder

Duizenden mini's overspoelen Circuit Zolder

Duizenden mini's nemen vandaag Circuit Zolder in tijdens de Mini Fan- en Trackday. Het lijkt wel of de wagen populairder is dan ooit. Charlie Cooper - kleinzoon van de oprichter van de oprichter van John Cooper Works was ook present. Hij signeerde een mini-mini die binnenkort voor het goede doel geveild wordt. Verder was er een village met animatie en uiteraard mini's, mini's en ... mini's.

dtm-vanthoor-zevende-in-eerste-race

DTM: Vanthoor zevende in eerste race

Dit weekend is het DTM-circus voor zijn tweede raceweekend te gast op de Lausitzring. In de eerste race moest Laurens Vanthoor ergens midden in het pak vertrekken. Maar hij maakte een sterke remonte en finishte in zijn Porsche 911  uiteindelijk nog zevende. Straks is er de tweede race.

28-eerste-communicanten-uit-bolderberg

28 eerste communicanten uit Bolderberg

28 kinderen uit Bolderberg deden hun eerste communie in de H.Hartkerk in Boekt: Vincent, Héloïse, Erika, Lotte, Emmeline, Lore, Lexie, Charlotte R. , Victor, Selina, Giel, Sander, Lars, Lowie, Emi, Oscar, Matthias, Bram, Maxime, Isa, Céderic, Robin, Jorben, Rhune, Charlotte J., Emma, Ylano en Anoah. (foto Roger Convents)

neos-op-trip-naar-wenen

Neos op trip naar Wenen

Neos Heusden-Zolder maakte een zesdaagse trip naar Wenen en genoot daar van alle rijkdom die de stad te bieden heeft. Hier poseert het gezelschap bij  paleis Schönbrunn. (foto Trudo Groffi)

eerste-dag-foodtruckfestival-zal-al-helemaal-snor

Eerste dag foodtruckfestival zat al helemaal snor

De eerste dag van het foodtruckfestival op het Heldenplein was al zeker succesvol. Het weer zat mee en er daagde heel wat volk op. Het was voor velen moeilijk een keuze te maken uit het ruime aanbod van exotische en minder exotische gerechten. De optredens werden gesmaakt en de kinderen amuseerden zich aan de animatie. Morgen valt er nog een dag te genieten bij de Chefs on Wheels.

anatolische-rock-in-muzecafe

Anatolische rock in Muzecafé

In een volgelopen Muzecafé heeft vanavond Bosphorus Beats plaats. The Art of Voice wil daarmee - in een gepaste sfeer met Turks eten - het publiek laten kennismaken met Anatolische rock. (video en foto's Julien Maebe)

kevin-de-bruyne-is-speler-van-het-jaar-1

Kevin De Bruyne is speler van het jaar

Kevin De Bruyne is vandaag verkozen tot speler van het jaar in de Engelse Premier League. Het is al de tweede keer - de vorige keer was 2020 - dat KDB die prestigieuze trofee krijgt. De stemmen komen van fans (online), experten en de 20 aanvoerders van de clubs uit eerste klasse. Morgen kan hij daar ook nog de landstitel in Engeland aan toevoegen met Manchester City. We vonden het al raar dat hij er vandaag niet bij was op de drink op Bovy.

motorrijder-zet-cite-op-stelten

Motorrijder zet Cité op stelten

Een motorrijder heeft vanavond voor opschudding - en animo - gezorgd op de Koolmijnlaan, in de buurt van winkelcentrum Cité. Hij scheurde er een aantal keren aan hoge snelheid voorbij, en reed daarbij ook op het achterwiel. Een politiepatrouille zette de achtervolging in, in eerste instantie vergeefs omdat de motorrijder sneller kon keren. 

rondje-bestuur-gezellig-maar-opkomst-ondermaats

Rondje Bestuur: gezellig maar opkomst ondermaats

De eerste editie van Rondje Bestuur op Domein Bovy vandaag was wel gezellig, maar niet bepaald een overrompeling. Ook enkele standjes bleven leeg. Zoals bekend wordt de vroegere nieuwjaarsreceptie vervangen door een zomerse happening, in een beurtol in de verschillende kerkdorpen met de dorpsraden als trekker. Bolderberg zou de spits afbijten en ongelukkig genoeg is daar de dorpsraadvoorzitter recent plots overleden wat uiteraard woog op de organisatie. Maar toch is een nieuwe traditie ingeluid. (…) Lees het hele bericht

vanavond-bosphorus-beats-in-muzecafe

Vanavond Bosphorus Beats in Muzecafé

In het Muzecafé kun je vanavond om 20 uur terecht voor The Bosphorus Beats, een nieuwe organisatie van The Voice of Art. Vocaliste Ükü Dursu wordt ondersteund door gitarist Mehmet Karatas, klarinettist Murtaza Battal en percussionist Harun Karki. De toegang bedraagt 10 euro. Ter plaatse kunnen ook Turkse gerechten gegeten worden. 

kwb-berkenbos-zwaait-bestuursleden-uit

KWB Berkenbos zwaait bestuursleden uit

KWB Berkenbos hield vrijdagavond een bestuursfeestje. Dat was een gelegeneheid om enkele bestuursleden/wijkmeesters in de bloemetjes te zetten samen met hun partner. Georges en Angele en Tommy en Janina kregen dus een bedankje. Ze zetten een stapje opzij voor de jongere generatie, Paul Claes komt er nu bij als nieuw bestuurslid en wijkmeester, laat Ludo Vanherle weten.

de-jongsten-zijn-vandaag-baas-in-de-bib

De jongsten zijn vandaag baas in de bib

Het is deze voormiddag een erg gezellige bedoening in de bibliotheek tijdens de Boekstartdag. Die staat helemaal in het teken van de allerjongsten. De bib sloeg daarvoor de handen in elkaar met het Huis van het Kind.  Er zijn workshops rond spelen en knuffelen, peuterdans, snoezelen, verteltheater, ... Aan infostands komen de ouders te weten wat verschillende organisaties voor hen en hun kinderen in petto hebben. En vooral ... heel wat kinderen amuseerden zich te pletter. (foto's Julien Maebe)

de-kijk-van-richie-814

De kijk van Richie

Ach, door de droogte van de voorbije weken groeide het gras toch niet.

een-leuke-week-rond-de-fiets-in-de-brug

Een leuke week rond de fiets in De Brug

Wie deze week voorbij VLS De Brug gekomen is, zal het wellicht opgevallen zijn hoeveel fietsen daar te zien waren. Het was inderdaad fietsweek,de leerlingen fietsten voor Sam De Slang. Kinderen die met helm, fluo-hesje en fiets naar school kwamen, werden beloond met drie punten. En uiteraard kregen ook de voetgangers en busgebruikers extra punten. Het MOS-team had een heel programma uitgewerkt, ook met fietsactiviteiten om beter en veiliger te leren fietsen. En 't was nog plezant ook. (foto's Inge Vreys)

dit-weekend-regent-het-activiteiten

Dit weekend regent het ... activiteiten

Gisteren en vandaag heeft het geregend, hopelijk blijft het weekend droog want dan regent het activiteiten in Heusden-Zolder.  Morgen van 9 tot 12 uur organiseert de bib een Boekstartdag met allerlei activiteiten voor de allerjongsten en hun gezin. Na de middag tussen 15 en 18 uur zijn alle inwoners welkom op Rondje Bestuur, de traktatie van het gemeentebestuur als alternatief voor de nieuwjaarsreceptie. Ondertussen is ook op het Heldenplein het tweedaagse (…) Lees het hele bericht

berkenbos-trok-naar-scherpenheuvel

Berkenbos trok naar Scherpenheuvel

De parochie Berkenbos organiseerde in samenwerking met de lokale KWB- en Femma-afdelingen een fietstocht naar Scherpenheuvel. Onderweg sloten nog enkele fietsers aan zodat ze met 23 onderweg waren. In Eversel trotseerden ze een zandstorm, in Meldert een plensbui en verder nog een aantal windvlagen. Maar de zon zorgde voor een vrolijke intrede in Scherpenheuvel. Daar ontmoetten ze de 6 wandelaars die te voet getrokken waren en de anderen die de verplaatsing met de auto deden. Er (…) Lees het hele bericht

brandgevaar-in-de-natuur-is-verminderd

Brandgevaar in de natuur is verminderd

De regenbuien van gisteren en vandaag hebben de planten en de natuur deugd gedaan. Een bijkomend voordeel is dat het brandgevaar in de natuurgebieden verminderd is. Het Agentschap Natuur en Bos heeft daardoor code oranje teruggebracht naar code geel.

weinig-problemen-door-onweer-bij-ons

Weinig problemen door onweer bij ons

Ook vandaag valt in onze contreien de overlast door het onweer mee. Vooral Oost-Limburg werd betroffen, daar kreeg de brandweer een 80-tal oproepen. 65 daarvan waren voor wateroverlast rond Maasmechelen en Dilsen. Erger zou het zijn in de buurt van Hoeselt waar de wind - mogelijk een valwind - voor een 15-tal schadegevallen heeft gezorgd. Er zouden daken zijn beschadigd of zelfs weggerukt. In de zone Zuid-West-Limburg - waartoe Heusden-Zolder behoort - waren er ongeveer 10 (…) Lees het hele bericht

sfc-heeft-goede-humane-wetenschappers-aan-boord

SFC heeft goede humane wetenschappers aan boord

Klas 5A25 van Humane Wetenschappen van het Sint-Franciscuscollege won de juryprijs in de wedstrijd De Grote Prijs voor Sociologie. Dat is een organisatie van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek en het Junior College van de KU Leuven om sociale wetenschappen en het onderzoek errond te promoten. Zo onderzochten de leerlingen van 5A25 onder leiding van hun leerkrachten Kristel Verjans (Nederlands) en Katrien Weltens (Gedragswetenschappen) de mate waarin jongeren van de derde graad uit de regio (…) Lees het hele bericht

ook-code-oranje-voor-limburg

Ook code oranje voor Limburg

Het KMI heeft nu ook voor Limburg code oranje afgekondigd vanaf 14 uur deze namiddag. Dat heeft uiteraard te maken met het onweer dat in aantocht is en dat kan zorgen voor wateroverlast en schade door rukwinden. Eerder was code oranje ook aangekondigd voor de provincies Luik en Luxemburg. 

burgemeester-neemt-deel-aan-radicalisme-overleg

Burgemeester neemt deel aan radicalisme-overleg

Burgemeester Mario Borremans neemt deze namiddag in Brussel deel aan een overleg over de aanpak van radicalisme. Het gaat om een initiatief van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). Die brengt de Staatsveiligheid, OCAD, de Vlaamse Informatie- en Screeningsdienst,  burgemeesters en korpschefs samen. De steden en gemeenten zijn geselecteerd op baisis van hun de deelname aan het Plan Samenleven en het Actieplan Radicalisering, en het aantal (…) Lees het hele bericht

de-laatste-loodjes-voor-heldenverhalen

De laatste loodjes voor Heldenverhalen

Het wordt nu echt spannend voor de acteurs van Mals Vlees en de gelegenheidsacteurs van het Sint-Franciscusziekenhuis. De allerlaatste repetities voor Heldenverhalen hebben plaats voor de voorstelling zondag om 20 uur wordt opgevoerd in CC MUZE. De spanning is voelbaar binnen het gezelschap, maar de drive is groot. Het publiek zal vanop de theaterplanken de bijzondere sfeer en moeilijke omstandigheden tijdens de coronaperiode in het ziekenhuis voelen. De voorstelling heeft plaats zondag om 20 uur in Muze. (foto's Hans Put)

talent-sfc-elk-jaar-weer-boordevol-verrassingen

Talent@sfc: elk jaar weer boordevol verrassingen

In het Sint-Franciscuscollege staat weer drie avonden op rij het eigen talent in de kijker tijdens talent[!]sfc. Elk jaar is het weer uitkijken naar het muzikale, vocale en verbale talent dat in elke klas verscholen zit, en telkens weer is de verrassing even groot. Ook nu krijgt het publiek optredens van een uitgebreid orkest tot een indrukwekkend koor, kan het genieten van wervelende dans, grappige woordbijdragen en kippenvelmomenten tijdens de muzikale en vocale solo- en duomomenten. De leerlingen tussen 12 en 14 jaar konden dan ook rekenen op een stevig applaus, vanavond is er nog een opvoering. (foto's Patrick Daniëls)

vandaag-gezien-377

Vandaag gezien

Cedric Vancluysen spotte deze wespendief vanuit zijn tuin vlak boven zijn hoofd. De wespendief is te herkennen - en te onderscheiden van de buizerd bijvoorbeeld -  aan zijn fel gevlekt vederpatroon aan de onderkant.

vragen-over-helzold-apl-en-fietsstraten

Vragen over Helzold, APL en fietsstraten

De N-VA-fractie had een heel aantal vragen voorbereid voor de gemeenteraad vanavond. Zo vroeg Steven Goris hoe het zit met de planning van de werkzaamheden op Helzold, de Vlaamse subsidie van 178.000 euro is immers al een half jaar geleden toegekend. Volgens schepen van Sport Lode Schops (GOED) zijn de definitieve plannen nog niet klaar en komt de financiering niet alleen van de gemeente, ook de clubs dragen bij. Er komen een nieuwe kantine en (…) Lees het hele bericht

corona-had-positieve-invloed-op-gemeenterekening

Corona had positieve invloed op gemeenterekening

De gemeenteraad keurde vanavond de gemeenterekening 2021 goed. In de exploitatie is er een overschot van  bijna 10.712.000 euro. 'Dat is bijna 4,2 miljoen meer dan verwacht. Er zijn verschillende verklaringen in min of meer. Bijvoorbeeld  lagere uitgaven aan goederen en diensten door corona (bv. programmakosten Muze), lagere personeelskost dan voorzien, de leeflonen die het OCMW uitkeert zijn nog altijd stijgend (vorig jaar moest de (…) Lees het hele bericht

zoektocht-medewerkers-velodroom-is-gestart

Zoektocht medewerkers velodroom is gestart

Hoewel de velodroom pas volgend jaar opent, wordt nu al gestart met de zoektocht naar personeel. Bij de vacatures staan onder meer een centrummanager, een uitbater van de fitness, een uitbater van de horeca, iemand die de commerciële ruimte zal uitbaten, Het gaat hier om de sleutelfuncties, uiteraard komt daar in een latere fase nog ander personeel bij. Meer info.

waterlek-in-ketelstraat

Waterlek in Ketelstraat

Vanmorgen vroeg kort over zes uur is een waterlek vastgesteld in de Ketelstraat. Voor de oprit van een woning borrelde water omhoog. De Watergroep werd op de hoogte gebracht.

graffiti-gespoten-in-sint-annastraat

Graffiti gespoten in Sint-Annastraat

De politie heeft gisteren een klacht binnengekregen over vandalisme in de Sint-Annastraat. Daar waren graffiti gespoten. Het is niet de eerste keer dat de omgeving van de Vrijheidsite wordt geviseerd.

beperkte-overlast-door-rukwind

Beperkte overlast door rukwind

De overlast door het aangekondigde onweer is zeer beperkt gebleven in onze contreien. Voor heel de zone Zuid-West-Limburg kreeg de brandweer slechts een 10-tal oproepen, vooral voor omgewaaide bomen, problemen met dakpannen en een beetje wateroverlast in Tongeren. In Oost-Limburg ging het om 8 oproepen. De felste storm is over Noord-Limburg getrokken, daar kreeg de brandweer net geen 40 meldingen. Er werden 7 daken beschadigd in Bree, Pelt en Lommel, verder waren er omgewaaide bomen en afgerukte takken.

titel-en-bekerwinst-voor-dc-t-vijvershof

Titel en bekerwinst voor DC 't Vijvershof

Opnieuw een feestje in 't Vijvershof want de dartsploeg DC 't Vijvershof (elektronische competitie ) heeft de competitie 21-22 gewonnen en ook nog de beker op zak gestoken. Dat zal nu zondag voor extra sfeer zorgen want dant heeft in 't Vijvershof het afsluitingstornooi plaats.

de-kijk-van-richie-813

De kijk van Richie

Richie lost het op.

reinhilde-fietst-naar-compostella-voor-weeshuis

Reinhilde fietst naar Compostella voor weeshuis

Nu zondag vertrekt Reinhilde Vanvelk met de fiets vanuit Heusden-Zolder naar Santiago de Compostella, helemaal alleen. In 30 dagen hoopt ze de 2400 km af te leggen. Ze maakt er een sponsortocht van ten voordele van vzw IKO (Indian Kids Orphanage) die ze zelf mee oprichtte. Reinhilde verloor in 2003 haar echtgenoot, ze zocht een nieuwe invulling voor haar leven en vond die door als vrijwilliger te trekken naar Guntur, in de Indische staat Andhra Pradesh. Er was (…) Lees het hele bericht

code-geel-voor-morgen

Code geel voor morgen

Onze weerman Michel kondigde al eerder deze week aan dat er een alsmaar grotere onweersdreiging in de lucht hangt. Het KMI heeft nu voor morgen code geel afgekondigd omdat er pittige onweersbuien van west naar oost over ons land kunnen trekken. Maar vrijdag zou het nog feller kunnen zijn en dan is lokale wateroverlast niet uitgesloten. Toch zullen zulke hevige stortbuien niet meteen het droogteprobleem oplossen, daarvoor zou eerder langdurige malse regen kunnen helpen.  UPDATE Het nummer 1722 is ondertussen geactiveerd door Binnenlandse Zaken. 

een-onverwachte-gast

Een onverwachte gast

Willy Lemmens heeft een vogelvoederplank maar kreeg daar een onverwachte gast op bezoek. Iemand die zichzelf had uitgenodigd. 

vandaag-gezien-376

Vandaag gezien

Het is de tijd van de margrieten, de krabspinnen die daar een plekje vinden, de parende libellen, .... Jan Leijskens kreeg ze weer allemaal voor zijn lens. 

zo-kan-het-ook-delhaize

Zo kan het ook: Delhaize

Fietsers uit Heusden-Zolder die wel eens de gemeentegrens oversteken en de Delhaize in Koersel bezoeken tipten de nieuwe overdekte fietsenstalling die daar samen met de vernieuwing van de winkel is tot stand gebracht. Ruim, overdekt en dicht bij de ingang, het kan inspirerend zijn voor andere warenhuizen. Heb je ook een tip voor 'Zo kan het ook', dat kan hier

de-kijk-van-richie-812

De kijk van Richie

De plannen zijn klaar.

motorrijdster-gewond-bij-botsing

Motorrijdster gewond bij botsing

Dinsdagavond is opnieuw een verkeersongeval gebeurd in de Koolmijnlaan. Kort achter de brug reed een motor in achterop een auto die een parking wilde opdraaien. De motorrijdster raakte gewond en werd naar het ziekenhuis gevoerd.

vandaag-gezien-375

Vandaag gezien

Nadat ze de voorbije dagen nog knus bij elkaar zaten, hebben vandaag de jonge pimpelmezen het nest verlaten bij Julien Maebe. Het waren er liefst 9 en dan is er nog één niet uitgebroed ei achtergebleven.

vlaams-geld-voor-mijn-kracht-en-broodje-mix

Vlaams geld voor MIJN.KRACHT en Broodje Mix

Vlaanderen heeft de subsidies toegekend in ronde 2 voor bovenlokale cultuurprojecten. En ja, er vallen ook projecten in deze regio 'in de prijzen'. Zo krijgt het project MIJN.KRACHT voor de herdenking van 30 jaar mijnsluiting in Heusden-Zolder 140.000 euro.  Het wordt een interdisciplinair cultuur- en erfgoedproject waaraan onder meer Muze, de gemeente en heel wat partners uit de mijnstreek zullen aan deelnemen. Er zal in het najaar heel wat te (…) Lees het hele bericht

geen-slechtvalken-maar-kauwen-wonen-bij-sfz

Geen slechtvalken maar kauwen wonen bij SFZ

Het slechtvalkennest aan de vroegere zendmast bij het Sint-Franciscusziekenhuis is bewoond, maar niet door slechtvalken, wel door ... kauwen. De kauwen hebben zich degelijk geïnstalleerd in de kast met een stevig takkennest. Dat was uiteraard niet de bedoeling want de slechtvalk moest de duiven verdrijven en tegelijk ook de kauwen ontmoedigen, beide vogels zorgen immers voor overlast aan het ziekenhuis. Maar nu de kauwen aan het broeden zijn of mogelijk met (…) Lees het hele bericht

lentewandeling-was-een-onverhoopt-succes

Lentewandeling was een onverhoopt succes

Er daagde onverwacht veel volk op voor de lentewandeling die 15 organisaties vanmorgen samen organiseerden. Ze verzamelden aan De Zandloper om van daaruit via de heropende trage weg de natuur in te trekken. In de buurt van het zogenaamde vlinderpad werden ook een grote hoeveelheid zaadbommetjes uitgestrooid die de voorbije weken zijn gemaakt door tal van verenigingen. Het zal dus zeker de moeite lonen om tegen de zomer nog eens naar het resultaat (…) Lees het hele bericht

binnenkort-regenboogzebrapad-in-g-gezellelaan

Binnenkort regenboogzebrapad in G. Gezellelaan

Vandaag is het de internationale dag tegen homofobie, waarvoor ook de Engelse afkorting IDAHOT gebruikt wordt, dat is een dag waarop organisaties de homohaat willen tegengaan en een dag waarop ze willen benadrukken dat ook iedereen zichzelf kan en mag zijn. Eén signaal voor verdraagzaamheid dat je tegenwoordig vaker ziet, is een zogenaamde regenboogzebrapad. Een oversteekplaats voor voetgangers in wit met regenboogkleuren geschilderd. Vlaams minister voor verkeer Lydia Peeters (Open VLD) hoopt dat tegen (…) Lees het hele bericht

kluis-heropent-volgende-maand-als-eventlocatie

Kluis heropent volgende maand als eventlocatie

Het bedrijf Kokima, dat onder meer teambuildings, bedrijfsbijeenkomsten, familiedagen en vriendenuitstappen organiseert heeft De Kluis in Bolderberg overgenomen. Nu houdt het bedrijf ook al zulke evenementen in het kasteel van Kortessem. In de Kluis gaan Yannick en Philippe Van de Weerd gaan er een breed aanbod voor professionele teambuildings, bedrijfsbijeenkomsten, familiefeesten en vrijgezellenfeesten op poten zetten met (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-jimmy-cams

Tip van de Bib: Jimmy Cams

Vandaag  tipt de bib ons een boek van eigen bodem: Ooggetuige van Jimmy Cams. Een thriller, die trouwens gisteravond nog eens werd voorgesteld in de bib.

Korte inhoud

Een gruwelijke droom rukt Peter uit zijn reeds turbulente leven. Of was het geen droom? Iets of iemand is naar hem onderweg. Hij besluit niet af te wachten tot het te laat is. Zijn zoektocht naar de waarheid leidt hem weg van zijn gezin. Hij ontdekt geheimen die hij nooit had durven vermoeden.

opgelet-voor-controles-zeker-op-gsm-gebruik

Opgelet voor controles, zeker op gsm-gebruik

Opgelet want de politie houdt vandaag en morgen overal extra verkeerstoezicht, vooral op afleiding achter het stuur. Eén van de zaken waar bijzonder op gelet zal worden is het gebruik van de gsm. Het parket van Limburg heeft immers een actie gelanceerd om nog tot en met 12 juni niet alleen een zware boete te geven (174 euro), maar in veel gevallen ook het rijbewijs voor 8 dagen te  laten intrekken.  Volgens het parket is afleiding door gsm- of smartphonegebruik een van de “killers” in het verkeer en moet er daarom extra ingezet worden op de bestrijding ervan. Ook in sommige andere regio's gebeurt dat al. 

vandaag-gezien-374

Vandaag gezien

Julien Maebe heeft een nest pimpelmezen onder zijn afdak, bijna klaar om uit te vliegen. Iemand een gokje wagen hoeveel het er zijn? 

vrouw-komt-om-het-leven-in-de-koolmijnlaan

Vrouw komt om het leven in de Koolmijnlaan

Bij een zwaar verkeersongeval in de Koolmijnlaan, ter hoogte van de mijn, is vanavond een vrouw om het leven gekomen. De vrouw stak de straat over en werd opgeschept door een auto. De hulpdiensten waren snel ter plaatse maar konden alleen maar het overlijden van de vrouw vaststellen. De politie heeft de Koolmijnlaan afgesloten tussen de rotonde en de Stationsstraat, het verkeer wordt omgeleid via de Mijnwerkerslaan. Dat kan nog een tijdlang voor verkeershinder zorgen. UPDATE Een verkeersdeskundige zal de preciese omstandigheden van het ongeval moeten uitklaren. Daarbij kunnen ook de getuigenverklaringen helpen. Tijdens de afhandeling van het ongeval moesten de hulpverleners zich ook bekommeren om familieleden en een inzittende van de aanrijdende auto die allemaal in shock waren. UPDATE Het slachtoffer is een vrouw van 63 jaar uit Beringen. 

ziekenhuispersoneel-acteert-in-theatervoorstelling

Ziekenhuispersoneel acteert in theatervoorstelling

Ziekenhuispersoneel op het theaterpodium? Inderdaad, nu zondag maken enkele personeelsleden van het Sint-Franciscusziekenhuis hun theaterdebuut in 'Heldenverhalen' in CC Muze. Theatermaker Ingrid Dullens van Mals Vlees kreeg de inspiratie tijdens de coronaperiode en ging samen met fotografe Mine Dalemans op zoek naar coronaverhalen, want de pandemie heeft er zwaar ingehakt bij het zorgpersoneel. Ze interviewden medewerkers (…) Lees het hele bericht

bosloop-op-zondag-26-juni

Bosloop op zondag 26 juni

Nu de kampioenenhulde achter de rug is, is het aftellen naar de Heusden-Zolderse Bosloop. Die vindt plaats op zondag 26 juni om 10.30 uur met vertrek en aankomst aan de Finse piste (Buitingweg 2). Het gaat om een recreatieve jogging op onverharde wegen die deel uitmaakt van Loopcriterium Limburg: 5 boslopen gespreid over het hele jaar, in Leopoldsburg, Ham, Heusden-Zolder, Beringen en Halen, Heusden-Zolder valt precies in het midden. Deelnemers kunnen kiezen voor 4, 8 of 12 (…) Lees het hele bericht

cvo-in-minder-dan-5-minuten-ontruimd

CVO in minder dan 5 minuten ontruimd

CVO De Verdieping hield vandaag een evacuatie-oefening. Die kon als geslaagd worden geëvalueerd want in minder dan vijf minuten was de volledige school ontruimd. (foto Tony Lespoix)

gemeenteraad-vergadert-deze-donderdag-al

Gemeenteraad vergadert deze donderdag al

De gemeenteraad vergadert deze maand al op donderdag 19 mei - een week later is het Hemelvaart - met op de openbare agenda 12 punten. Zo moet de aankoop van een nieuwe combi voor de politie goedgekeurd worden. Daarnaast ligt de jaarrekening 2021 ter goedkeuring voor en wordt de rekening van de politie voorgesteld. 

ook-schoolfeesten-kunnen-weer

Ook schoolfeesten kunnen weer

Door de coronapandemie konden er de voorbije jaren nergens meer schoolfeesten georganiseerd worden. Die komen nu terug op gang. Voor veel ouders en kinderen - in de kleuterscholen - is het zelfs de allereerste keer dat ze een schoolfeest meemaken. Zo pakten lagere school De Brug en kleuterschool De Toverfluit samen uit met een schoolfeest rond het thema 'Bouwen'. Alle ingrediënten waren daarbij als van oudsher aanwezig. (foto's Inge Vreys)

ook-van-samang-en-baeten-aan-de-winst

Ook Van Samang en Baeten aan de winst

Buiten het Belcar uithoudingskampioenschap waren er nog andere races op Circuit Zolder tijdens het New Race Festival. Zo is er de de Belcar Sprint Cup met twee wedstrijden van dertig minuten. De MSE BMW M3 van het duo Pryzbylak-Van Samang beheerste de debatten in de kwalificaties en ook de eerste race was voor het duo in de Duitse bolide, voor Wiebe Wytzes, ook in een BMW die tweede werd. Steven Maris was de derde man op het podium. In de tweede afspraak van de dag, was (…) Lees het hele bericht

nu-nog-mooie-maan-morgenvroeg-verduistering

Nu nog mooie maan, morgenvroeg verduistering

De man staat vanavond heel mooi. Voorlopig, want morgenvroeg tussen 5.29 uur en 6.55 uur is er een totale maansverduistering en krijgen we een zogenaamde bloedmaan te zien. Hier vind je er alles over.

dader-van-mesincident-is-aangehouden

Dader van mesincident is aangehouden

De man die vrijdagavond een andere man met een mes heeft gestoken in de lillostraat is vandaag door de onderzoeksrechter aangehouden. Het gaat om een man van 34, de nieuwe vriend van de vrouw die in het huis woont waaraan het incident zich voordeed. De ex van de vrouw - een man van 38 -  had zich aangemeld om zijn kinderen op te halen, in het kader van zijn bezoekrecht. De aanleiding is niet duidelijk, maar beide mannen raakten slaags. Daarop haalde één van hen uit met een mes. Het slachtoffer is korte tijd opgenomen in het ziekenhuis, maar ondertussen weer thuis. De dader zit nu in de gevangenis in Hasselt op verdenking van poging tot moord.

opvangcentrum-zette-zijn-deuren-open

Opvangcentrum zette zijn deuren open

Het was vandaag de 'Dag van de Zorg' en heel wat zorginstellingen zetten hun deuren open. Zo kon je ook in het Rode Kruisopvangcentrum in de Kapelstraat kennismaken met de werking. Heel wat bezoekers kwamen er een kijkje nemen achter de schermen en leerden tijdens een rondleiding meer over het leven in een opvangcentrum voor vluchtelingen. Ze hadden er contact met een aantal vluchtelingen en hun verhaal. Verder waren er infostanden, spelletjes, live-muziek, een gekke-bekken foto laten nemen en je kon er allerlei exotische hapjes en drankjes proeven. (foto's Ann Jordens)

vanthoor-weerts-vandaag-zesde

Vanthoor-Weerts vandaag zesde

Na hun overwinning van gisteravond zijn Dries Vanthoor en zijn ploegmaat Charles Weerts deze namiddag zesde geëindigd in de tweede race in het Franse Magny-Cours voor de GT World Challenge Europe Sprint. Vandaag ging het dus minder goed, Vanthoor had een vergissing gemaakt in de kwalificaties waardoor ze vanop de 8ste plaats moesten starten. In de sprintraces is het niet zo evident om veel plaatsen goed te maken, en dus werd het een zesde vandaag. In het algemeen klassement (…) Lees het hele bericht

geulinckx-longin-verzilveren-de-pole-positie

Geulinckx-Longin verzilveren de pole-positie

De Audi R8 LMS GT2 van Peter Guelinckx, Bert en Stienes Longin, die gisteren ook al de pole-positie had afgewongen - heeft vandaag de eerste race van het seizoen in het Belcar Endurance Championship in Zolder gewonnen.Het was trouwens een bijzonder spannende uithoudingsrace want na twee uur en vijf minuten hield de bolide van het Hasseltse PK Carsport slechts 18 seconden voorsprong voor de Porsche 992 van de broers Koen en Kris Wauters en 59 seconden op een gelijkaardige Porsche van Dylan Derdaele (…) Lees het hele bericht

vanthoor-weerts-winnen-in-magny-cours

Vanthoor-Weerts winnen in Magny Cours

In het Franse Magny Cours worden dit weekend twee races voor de GTWCE gereden. Zaterdagavond hebben Dries Vanthoor en Charles Weerts in een Audi van WRT de eerste manche gewonnen. Weerts nam de start voor zijn rekening en was daar meteen vanuit de derde positie op achtervolgen aangewezen. De eerste wagan - die van Gilles Magnus - kon hij na 20 minuten inhalen, en toen WRT zijn pitstop dan ook nog bliksemsnel kon klaren kwam het team aan de leiding om die niet meer uit handen te geven. 

zomerweer-doet-fietsers-massaal-buitenkomen

Zomerweer doet fietsers massaal buitenkomen

Het mooie weer zorgt ervoor dat het fietsroutenetwerk weer een enorme boost krijgt. Zowel sportieve als recreatieve fietsers nemen de fietspaden en fietssnelwegen vanaf 's morgens in. Zo werd op het meetpunt tussen Zolder en Houthalen vanmorgen de 75.000ste fietser van dit jaar geteld. Aan het meetpunt op het routeke tussen Meylandtlaan en Kolenhaven is gisteren de kaap van de 51.000 genomen. 

stef-bos-maakt-de-balans-van-30-jaar

Stef Bos maakt de balans van 30 jaar

Stef Bos bracht zaterdagavond in CC Muze een greep uit zijn repertoire dat hij in ruim 30 jaar schreef en zong. (foto's Ann Jordens)

hebad-heusden-mag-50-kaarsjes-uitblazen

Hebad Heusden mag 50 kaarsjes uitblazen

Vanavond vierde badmintonclub Hebad Heusden zijn 50ste verjaardag. Dat gebeurde met een feestje in sporthal Olympia, daar was ook een tentoonstelling samengesteld met een overzicht van wat in de loop der jaren onder meer in de pers is verschenen. En dat is heel wat, niet toevallig speelde Hebad dit seizoen om de landstitel en om de titel in tweede afdeling. Voorzitter Chris Linders blikte even terug op de 50-jarige geschiedenis. Eén naam vormt daarin een (…) Lees het hele bericht

de-pole-is-voor-de-pk-carsport-bolide

De pole is voor de PK Carsport bolide

De Audi R8 LMS GT2 van PK Carsport met Bert Longin, Stienes Longin en Peter Guelinckx vertrekt morgen uit pole-positie in de eerste race van het Belcar uithoudingskampioenschap. Zij bleven de Totaalplan Racing Lamborghini Super Trofeo van De Wilde-Wouters en de Q1 Trackracing Porsche 992 GT3 Cup van Lauryssen-Teunkens voor. 24 wagens streden vandaag om de beste startplaatsen. Zoals verwacht kon de BMW M2 van PK Carsport na de crash van donderdag niet tijdig hersteld worden en zo blijft het BV-trio (…) Lees het hele bericht

deze-keer-wel-raak-op-boek-n-vinylbeurs

Deze keer wel raak op Boek 'n Vinylbeurs

Op de binnenkoer van Domein Bovy heerst al heel de dag een gezellige drukte. Daar vindt opnieuw de Boek 'n Vinylbeurs plaats. Dat gebeurt elke tweede zaterdag van de maand, maar de eerste editie in april viel door de regen en rukwinden grotendeels in het water. Vandaag was het wel raak, met veel bezoekers en heel wat standhouders met bekende en minder bekende vinylplaten, boeken voor de jeugd en volwassenen. Een man had zelfs zelf geschilderde geografische kaarten in de aanbieding. (foto's Heidi Daniëls)

man-gewond-door-mes-bij-vechtpartij

Man gewond door mes bij vechtpartij

Op de Zolderse Voort heeft zich gisteravond een vechtpartij voorgedaan waarbij een man een messteek kreeg. Buren en voorbijgangers zagen rond half 8 hoe twee mannen het met elkaar aan de stok kregen. Daarbij had één van hen een mes, de tweede man raakte daarbij gewond. Hij kreeg ter plaatse de eerste zorgen van de MUG en is dan naar het ziekenhuis gebracht. Maar hij zou wellicht vandaag al naar huis mogen. Getuigen zagen hoe de dader door de politie werd gearresteerd en (…) Lees het hele bericht

wim-opbrouck-was-de-walvis

Wim Opbrouck was de walvis

Vrijdagavond stond Wim Opbrouck op het Muzepodium met 'Ik ben de walvis'. Samen met twee andere muzikanten bracht hij  - vanuit het standpunt van de walvis - een moderne parabel over het onbereikbare én een alibi om te blijven dansen, musiceren en spelen om niet te verdwalen. (foto's Herman Eerdekens)

de-kijk-van-richie-811

De kijk van Richie

Droogtepreventie is belangrijk.

jelle-geens-en-gretel-kanters-sportman-en-vrouw

Jelle Geens en Gretel Kanters sportman- en vrouw

Het was vanavond een atypische sportkampioenenviering die de sportraad en team sport organiseerden in 't Kuipershof. Corona had de voorbije jaren de hulde onmogelijk gemaakt, zodat nu de kampioenen voor 2019, 2020 en 2021 waren uitgenodigd. De voorbije twee jaar waren er wel niet zoveel bijgekomen omdat veel competities en kampioenschappen toen zijn opgeschort of afgeblazen. Voorzitter Johan Verhaegen van de sportraad schetste een beeld van de sportclubs anno (…) Lees het hele bericht

kwb-afdelingen-zamelen-45-fietsen-in-voor-de-bark

KWB-afdelingen zamelen 45 fietsen in voor De Bark

Een tijd geleden zijn de 6 KWB-afdelingen van Heusden-Zolder gestart met een fietseninzameling voor de bewoners van het Rode Kruisopvangcentrum in de Kapelstraat. Daar blijkt een grote behoefte aan te bestaan omdat de vluchtelingen niet altijd van het openbaar vervoer kunnen gebruik maken of op vrijwilligers een beroep kunnen doen als ze bijvoorbeeld administratieve verplichtingen moeten vervullen of voor een job gaan kijken. In heel wat garages en tuinhuizen staan bovendien (…) Lees het hele bericht

ook-chiro-stapt-van-mekka-tot-compostela

Ook Chiro stapt 'Van Mekka tot Compostela'

Op zondag 22 mei heeft in Heusden-Zolder de tocht ‘Compostella en Mekka in 1 dag’ plaats. Dat is een wandeling tussen de 4 kerken en 3 moskeeën in Heusden, een origineel initiatief ter gelegenheid van de provinciale opengebedshuizendag met de medewerking van verschillende lokale verenigingen. Ook Chiro Berkenbos is klaar om deel te nemen. "Blij dat we terug een stevige wandeling kunnen maken" zo klinkt het bij de leiding daar. Het  begint met een multicultureel (…) Lees het hele bericht

jasper-was-cantor-op-grootste-cantus-ter-wereld

Jasper was cantor op grootste cantus ter wereld

Deze week had in Leuven de grootste cantus ter wereld plaats: de beiaardcantus. Jasper Teunen uit de Schomstraat was 'cantor' op dat evenement, hij zong dus de liedjes samen met de beiaardier van de stadsbibliotheek voor aan de meer dan 4.000 studenten. Uit de talrijke kandidaten werd Jasper geselecteerd als één van de beste stemmen. Hij is student burgerlijk ingenieur en zingt mee in een koor in Leuven. Zijn muzikale ervaring deed hij op als violist bij de muziekacademie in Heusden.

fairtrade-duikt-stilaan-overal-op

Fairtrade duikt stilaan overal op

Op zaterdag 14 mei is de Internationale dag van de Fairtrade. Heusden-Zolder draagt de titel van FairTradeGemeente en probeert daar ook in de praktijk wat mee te doen en naast het lokaal bestuur zelf de scholen, organisaties, handelaren, vrijwilligers, verenigingen, … aan te porren. Zo kan je op woensdag 18 mei terecht in het Fairtrade-café tijdens het Wereldfeest op Lindeman of sla je op zaterdag 21 mei een lekker glas korte keten-appelsap van De Winning achterover tijdens Rondje Bestuur op domein Bovy. Wereldwijd zijn er meer dan 2.000 FairTrade Towns in 30 landen. Vlaanderen staat met zijn 200 FairTradeGemeenten op een totaal van 300 steden en gemeenten helemaal bovenaan.

kunstateliers-bij-dac-succesvol-afgesloten

Kunstateliers bij DAC succesvol afgesloten

In het dynamisch activiteitencentrum (DAC)  van 't Weyerke zijn de kunstateliers afgesloten met een fotografie- workshop door fotografen Christa Claessens en Luc Meekers. 12 zorggebruikers van 't Weyerke en 17 kinderen van Het Berenhuis genoten van 9 workshops met professionele kunstenaars. Ze kijken uit naar de tentoonstelling Midzomernachtdroom die vanaf 12 juni loopt in het voormalige winkelpand van Atelier Idee in de Kleuterweg. Het doel om elkaar - als goede buren - beter te leren kennen is alvast bereikt. (foto Luc Meekers) 

nieuwe-opleiding-voor-verzorgende-zorgkundige

Nieuwe opleiding voor verzorgende/zorgkundige

Het Sociaal Huis organiseert ook dit jaar een opleiding voor verzorgende/zorgkundige in samenwerkring met VDAB en gefinancierd door ESF, de Europese Unie en Vlaanderen. Alle info vind je alvast op  www.heusden-zolder.be/opleidingscentrum. Geïnteresseerden zijn ook welkom op de opendeurdag op maandag 23 mei doorlopend tussen 9 en 18 uur in de Kerkenblookstraat 7, eerste verdieping boven de kinderopvang. Er staat ook een infostand tijdens de opendeurdag van Serviceflats Carpe Diem op zondag 22 mei van 14-16 uur. Daarbuiten kun je ook een afspraak maken, met Denise Vaes 011 45 61 50.

new-race-festival-lanceert-de-belcar

New Race Festival lanceert de Belcar

Dit weekend viert het New Race Festival zijn 40ste verjaardag op Circuit Zolder. Blikvanger wordt de start van de Belcar Endurance, het nationale uithoudingskampioenschap. Dat is in de winter helemaal bijgestuurd en krijgt zondag om 13.05 uur 25 wagens aan de start voor de race over 125 minuten. In de klasse GTA gaat de strijd tussen drie merken: Lamborghini (Totaalplan Racing), Audi (PK Carsport) en Porsche, met liefst  negen Porsche 911 GT3 Cup van zes teams. (…) Lees het hele bericht

workshops-onder-meer-rond-fietsen-in-ziekenhuis

Workshops onder meer rond fietsen in ziekenhuis

Vandaag is het de Internationale Dag van de Zorg, die niet toevallig samenvalt met de verjaardag van Florence Nightingale. Op verschillende plaatsen werd het zorgpersoneel eens extra verwend. Het Sint-Franciscusziekenhuis deed dat met de organisatie van verschillende workshops. Daarbij kwam ook fietsen aan bod. Zo zette de Fietsersbond op een infostand  het functioneel fietsen en de constructieve samenwerking met het SFZ in de verf. Op de personeelsparking (…) Lees het hele bericht

op-31-mei-open-dorpsraad-in-zolder-centrum

Op 31 mei open dorpsraad in Zolder-Centrum

Corona maakte de voorbije jaren alle publieke activiteiten van de Dorpsraad Zolder-Centrum onmogelijk, maar nu ligt eindelijk weer een open dorpsraad in het verschiet: op 31 mei om 19.30 uur in het Harmoniezaal in de Dorpsstraat. Er staan verschillende onderwerpen op de agenda die zullen voorgelegd worden aan het gemeentebestuur. 
1.     Stand van zaken RUP Zolder: huidige vergunningen, procedure verkoop oud gebouw CVO en (…) Lees het hele bericht

hebad-organiseert-zondag-sport-en-spelfestival

Hebad organiseert zondag sport- en spelfestival

Badmintonclub Hebad Heusden organiseert nu zondag een sport- en spelfestival. Dat is een evenement waar kinderen tot en met 12 jaar samen met hun ouders bewegingsvaardigheden kunnen ontdekken en ontwikkelen. De vaardigheden zijn gekoppeld aan het multimove concept. Zo leren ze tegelijk ook de badmintonsport ontdekken, en daar kunnen ze bij Hebad alles over vertellen. De club bestaat niet voor niets al 50 jaar. Afspraak zondag tussen 14 en 17 uur in sporthal Olympia, deelnemen is gratis.

geen-water-pompen-uit-stroomgebied-zwarte-beek

Geen water pompen uit stroomgebied Zwarte Beek

Na een Limburgs droogteoverleg heeft de gouveneur beslist om het onttrekkingsverbod uit rivieren en waterlopen uit te breiden. Dat heeft te maken met de aanhoudende droogte en het feit dat er de komende twee weken geen verbetering wordt verwacht. Sinds 1 januari dit jaar mag sowieso al geen water gepompt worden uit de meest kwetsbare waterlopen. Vanaf morgen komt daar nog een tijdelijk verbod bij door drie stroomgebieden. Daarbij zit ook  het volledige stroomgebied van de Zwarte Beek in de gemeenten Houthalen-Helchteren, Beringen, Heusden-Zolder, Lummen, Herk-de Stad en Halen. Er zijn enkele uitzonderingen zoals voor de brandweer en het drenken van vee. Het besluit blijft van kracht zolang de droogte aanhoudt.

night-in-fire-in-glabbeek-voor-hulpfonds-bwhz

Night In Fire on Glabbeek voor hulpfonds BWHZ

Op zaterdag 21 mei om 21 uur organiseert de De Tiense Blussers, de vriendenkring van brandweer Tienen - De Tiense Blussers - in evenementenhal Hangaar 44 in Glabbeek de derde editie van Night On Fire. De opbrengst van het evenement gaat naar het hulpfonds van de brandweerpost Heusden-Zolder, dat opgericht werd voor de slachtoffers van de dramatische brand in Beringen in 2019. De vriendenkring van brandweer Tienen heeft en traditie van fuiven en die zijn in de loop (…) Lees het hele bericht

kunst-kijken-en-fluisteren-in-het-duister

Kunst kijken en fluisteren in het duister

We hadden het al eerder over de expo 'Gefluister in het duister' van de academie. Het zomerse weer is zeker uitnodigend om ook 's avonds een kijkje te gaan nemen. "Dat fluisteren  kan ook echt in het duister in het mooie decor van kasteel Meylandt", benadrukt directeur Marijcke Lecok. "De expo loopt nog twee weken, tot en met 22 mei. En 's avonds ademt die een heel andere sfeer. Bovendien kunnen de kinderen op (…) Lees het hele bericht

jongeren-gingen-hengelen-met-berckenbosbewoners

Jongeren gingen vissen met Berckenboschbewoners

De jongeren van de jongerenwerking Arktos houden woord dat ze een aantal positieve acties zouden gaan ondernemen na de incidentrijke nieuwjaarsnacht. Twee weken geleden gingen ze naar de MijnMarkt met een aantal bewoners van woonzorgcentrum Berckenbosch. En vandaag gingen ze met 20 van hen vissen. Het was een bijzonder plezante ervaring, waarbij iedereen het erover eens was dat leeftijdsverschil of verschil in afkomst geen probleem hoeft te vormen, dat er tussen (…) Lees het hele bericht

families-slachtoffers-hopen-op-zwaarste-straf

Families slachtoffers hopen op zwaarste straf

De familieleden van de brandweermannen die om het leven kwamen bij de brand in Beringen in augustus 2019, hopen dat het gerecht de daders de zwaarste straf zal opleggen. Ze zijn ook opgelucht dat het gerecht drie verdachten heeft geïdentificeerd. Maar ze vinden het nog steeds ongelooflijk dat de daders zo lang zijn blijven zwijgen.

Guido Smulders - vader van Benni - benadrukt de gemengde gevoelens waarmee de families zitten. Het geeft een gerust gevoel dat ze de (…) Lees het hele bericht

low-impact-man-brengt-boodschap-met-knipoog

Low Impact Man brengt boodschap met knipoog

Een groep geïnteresseerden luisterde vanmiddag in de bib geboeid naar de uitzetting van Steven Vromman, de Low Impact Man, die mensen overal probeert aan te sporen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Hij doet dat bovendien op een erg amusante manier. Hij heeft nu ook een eerste roman klaar, Amor Mundi, en die vormde uiteraard de rode draad deze namiddag. (foto's Lieselotte Bijnens)

wieze-boys-gouden-jubileum-met-veel-muziek

Wieze Boys: gouden jubileum met veel muziek

Corona heeft ook voetbalclub KVK Wieze Boys gedwongen om de viering van het gouden jubileum uit te stellen. Maar de knalparty op vrijdag 3 juni zal daardoor nog harder knallen aan de Ubbelvelden in Boekt. De affiche is er dan ook één om u tegen te zegen. Het begint met de lokale rockgroep 7 Days Left. Daarna gaat het een versnelling hoger met partyband Level Six met Jo Hens (Niko uit Familie) die hebben beloofd om de tent in vuur en vlam te  zetten. En als klap op de vuurpijl zal Regi, iedereen die dan nog stilstaat in beweging zetten. De nacht wordt verder gevuld met discobar Vaneigens (foto). Tickets via www.wiezesgoldenparty.be

sfc-leerlingen-hielden-benefiet-voor-carrousel

SFC-leerlingen hielden benefiet voor Carrousel

De leerlingen van het Sint Franciscuscollege organiseerden vanuit hun seminarie 'beginnend ondernemen' een optreden van stand-upcomedian Erhan Demirci, dit ten voordele van vzw Carrousel uit Koersel. Medewerkers van Carrousel mochten liefst 1.250 euro in ontvangst nemen. De vzw Carrousel zet zich in voor personen met een beperking zodat zij kunnen genieten van sport en vakantie. Het geld komt goed van pas want door corona zijn de werkingskosten flink gestegen. Vanavond is er nog een tweede benefiet in het college. 

de-kijk-van-richie-810

De kijk van Richie

Nochtans zijn de aardbeien momenteel zeer lekker. 

fietser-van-de-week-antonio-tuand

Fietser van de week: Antonio Tuand

De fietser van de week is Antonio Tuand. Hij tuiniert mee met de Heusdense dorpstuintjes. Hij knutselde zijn bakfiets zelf in elkaar zodat hij bijna alles kan transporteren, hij rijdt er mee door heel de gemeente. Groene vingers én groene benen. Ook een fietser te tippen? Dat kan hier.

draaien-ouders-van-brandstichters-op-voor-schade

Draaien ouders van brandstichters op voor schade?

 Er zijn nog iets meer details bekendgeraakt door de vier verdachten van de dodelijke brand in Beringen in augustus 2019. De vier hebben ondertussen allen een advocaat. Eén van de vier verdachten zou volgens zijn advocaat niet in he tgebouw geweest zijn op het moment dat de anderen er een vuurtje probeerden te maken. Hij was wel binnengeweest toen de anderen achterbleven. Volgens zijn advocaat was hij ervan overtuigd dat het vuurtje gedoofd was toen hij wegging. Het parket zou één verdachte - (…) Lees het hele bericht

3-verdachten-opgepakt-van-dodelijke-brand-beringen

4 verdachten opgepakt van dodelijke brand Beringen

FLASH Er zijn vier verdachten opgepakt van de brandstichting in Beringen op 11 augustus 2019, waarbij twee brandweermannen van Heusden-Zolder om het leven kwamen en een derde zwaar gewond raakte. Het was al snel duidelijk dat het om brandstichting ging maar in de loop van het onderzoek konden geen harde bewijzen tegen personen aangebracht worden. Vorig jaar nog  is onder meer de eigenaar voor een de raadkamer verschenen, maar ook toen waren er volgens het (…) Lees het hele bericht

belcar-staat-voor-een-nieuwe-start

Belcar staat voor een nieuwe start

Komend weekend neemt het Belcar Endurance Championship een nieuwe start, met een nieuw type wagens. In de klasse GTA zijn immers ook de nieuwe GT2-wagens van SRO toegelaten en zo komt er alvaste één aan de start: de PK Carsport Audi R8 LMS GT2. De nieuwe GT2-categorie werd in 2018 door de SRO aangekondigd. De categorie werd in het leven geroepen voor gentlemen drivers en de bolides hebben minder downforce dan een GT3, maar beschikken wel over meer (…) Lees het hele bericht

8-winkelkarren-voor-sint-vincentius

8 'winkelkarren' voor Sint-Vincentius

Medewerkers van Sint-Vincentius mochten vandaag in Don Bosco in Helchteren enkele mooie creaties gaan afhalen. Jongens van het 6dejaar lassen - toekomstige vakmensen dus - hebben 8 karren ontworpen en afgewerkt voor hun G.I.P. Voor Sint-Vincenius zijn die karren erg bruikbaar bij het winkelgebeuren. (foto's Stefan Was)

scheiding-brandgevaar-dwars-door-heusden-zolder

Scheiding brandgevaar dwars door Heusden-Zolder

Het is nog steeds erg droog en warm en bijna alle weermodellen geven aan dat het de komende 10 dagen wellicht nog erger wordt. Er staat ook geregeld een schrale wind, wat het gevaar op natuurbranden nog verhoogt. Dat blijk ook uit de modellen van Effis, een risicoanalysemodel van het Europese Copernicus. Dat toont dat de scheidingslijn tussen de 'High Danger' (licht gekleurd) en de 'Very High Danger' (donker gekleurd) zone dwars door Heusden-Zolder loopt. Er zijn nog maar twee fasen daarboven: 'Extreme Danger' en 'Very Extreme Danger'.

2022-zaadkogeltjes-voor-bloemen-in-heusden-zolder

2022 zaadkogeltjes voor bloemen in Heusden-Zolder

Tijdens 14 workshops van Het Berenhuis rolden 184 kinderen en volwassenen van 6 verschillende scholen, wijkwerkingen en verenigingen samen 2022 zaadkogeltjes. Heel wat bommetjes zijn al gedropt in de wijk Lindeman en werden cadeau gedaan voor moederdag. Vandaag waren de cursisten van het Centrum voor Basiseducatie LiMiNo aan de beurt. Hun kogeltjes worden geplant tijdens de lentewandeling van 17 mei aan De Zandloper. De kogeltjes zullen de bijen en vlinders een vrijhaven bieden in Heusden-Zolder. 

vzoc-opnieuw-massale-inbeslagname

VZOC: opnieuw massale inbeslagname

Er komt maar geen einde aan de drukte in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. In Hasselt heeft het VZOC - na een inbeslagname door de politie - 409 extreem verwaarloosde dieren moeten ophalen. Het ging om een verwaarloosde en gewonde pony en liefst 408 duiven die in koterijen zaten zonder een druppel drinkwater. Tegelijk heeft het centrum 150 gezonde duiven ter adoptie. Die zijn opgehaald bij een bejaarde man die ze vrijwillig afstond omdat hij er zelf niet meer voor kon zorgen. De duiven kunnen niet vrij rondvliegen. En daar bovenop hebben de medewerkers de handen vol met het voeren van piepjonge vogels en andere jonge dieren die hun ouders verloren hebben. 


ignace-schops-de-natuur-redden-is-onszelf-redden

Ignace Schops: De natuur redden is onszelf redden

Vandaag ligt 'Gered door de Boomkikker' in de boekhandel, dat is het nieuwste boek van Ignace Schops uit Heusden-Zolder. Schops is al lang een internationaal erkende autoriteit als het gaat om natuurbehoud, een kennis die hij onder meer in het Nationaal Park Hoge Kempen in de praktijk brengt. Dit boek is daar eigenlijk het verlengde van. "De natuur redden is onszelf redden", luidt het adagio van Ignace Schops. "Wat ons te doen staat om onze toekomst te (…) Lees het hele bericht

nog-slechts-79-besmettingen-per-week

Nog slechts 79 besmettingen per week

De coronapandemie is helemaal op de achtergrond gedrongen door de oorlog in Oekraïne, de bekommernis om de energieprijzen, de droogte, ... Dat betekent ook dat het op dit ogenblik niet echt meer een issue is, ondanks dat nog geregeld besmettingen voorkomen. Gisteren ging het bijvoorbeeld om 7 positieve testen van inwoners van Heusden-Zolder, over de hele voorbije week waren het er nog slechts 79. Het gemiddelde is zo gezakt naar 233 per 100.000 inwoners. 12.733 inwoners zijn sinds de uitbraak positief getest, maar in werkelijkheid zijn er meer besmettingen geweest.

tip-van-de-bib-bregje-hofstede

Tip van de bib:Bregje Hofstede

De bib stuurt ons deze week 'Drift' van Bregje Hofstede als boekentip. Het is een aangrijpende en indrukwekkende roman over een zoektocht naar liefde en vrijheid.

Korte inhoud

Feit: een jonge vrouw trouwt met haar jeugdliefde.
Feit: niet veel later, in het holst van de nacht, loopt ze bij hem weg.
Ze neemt alleen haar dagboeken mee.
Die vrouw ben ik. Die nacht is nu. Alles ervoor en erna is een verhaal.

leerlingen-in-de-bres-voor-oekraiense-kinderen

Leerlingen in de bres voor Oekraïense kinderen

Het 6de leerjaar van juffrouw Marijke en haar stagiaire van De Springplank Eversel zetten een actie op voor Oekraïense kinderen. Ze zamelden op school speelgoed en schoolmateriaal in. De mensen van Sint-Vincentius zullen deze materialen bezorgen aan kinderen, die het momenteel moeilijk hebben. 

vooruitzien-en-kbm-een-adres-een-directeur

Vooruitzien en KBM: één adres, één directeur

Sinds vorige week zitten de sociale huisvestingsmaatschappij Vooruitzien en de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen (KBM) op één adres met één directeur. Beide organisaties, die allebei actief zijn in Heusden-Zolder, zijn nu te vinden in de Violetstraat 15 in Beringen. “Onze organisaties blijven nog als twee afzonderlijke huisvestingsmaatschappijen functioneren tot aan de vorming van de Limburgse Woonmaatschappij”, zegt Bert Cox die vanaf (…) Lees het hele bericht

rijbewijzen-ingetrokken-moto-in-beslag-genomen

Rijbewijzen ingetrokken, moto in beslag genomen

De politie hield zaterdag op 5 plaatsen snelheidscontroles. Van de 4153 gecontroleerde voertuigen reden er 236 te snel, dat is 5,6 % wat eigenlijk behoorlijk weinig is. 3 bestuurders mogen het gaan uitleggen bij de rechter en daar wellicht hun rijbewijs achterlaten.  2 motorrijders, die in een groep van 4 reden, werden geflitst aan 149 km/u op de Beringersteenweg waar slechts 70 km/u is toegestaan. De andere twee reden 103 km/u.  Een politiemotard, die verderop stond, (…) Lees het hele bericht

51-plantensoorten-in-bosje-bij-zandloper

51 plantensoorten in bosje bij Zandloper

Aan het seniorencentrum de Zandloper is onlangs de trage weg weer heropend die er door de bosjes in de buurt leidt.  Natuurpunt Heusden-Zolder en Hasselt-Zonhoven hebben onlangs op vraag van burgerbeweging Toekomst Telt ter plaatse een onderzoek gedaan voor het opmaken van een eerste natuurrapport. Daarbij zijn  51 plantensoorten gevonden en ook 4 soorten vleermuizen

drukke-editie-van-race-wars

Drukke editie van Race Wars

Race Wars heeft een bijzonder drukke editie achter de rug op Circuit Zolder. Er kwam een pak volk afgezakt om de zowat 3.000 getunede wagens te bewonderen en te kijken naar de autosprints tussen de amateurs. Verder waren er de traditionele stuntrijders met auto's en moto's en de drifters die rook en rubbergeur het publiek injoegen. Maar het was toch vooral het blinkende en kleurrijke carrosseriewerk dat belangstelling oogste. (foto's Stephan Volders)

adembenemende-races-op-het-albertkanaal

Adembenemende races op het Albertkanaal

De Belgische kampioenschappen offshore brachten de toppers uit de snelheidsboten en jetski's naar het Albertkanaal. Na de trainingen gisteren konden ze vandaag voluit gaan in de races om de titels. De toeschouwers op de kade genoten van een enorm spektakel.

motorrijder-gewond-bij-botsing-2

Motorrijder gewond bij botsing

Omstreeks 10 uur vanmorgen is een motorrijder zwaargewond geraakt in de Meylandtlaan. Ter hoogte van de Koriander botste hij in de flank van een auto die daar rechtsomkeer maakte. De motorrijder is met verschillende breuken afgevoerd naar het ziekenhuis. 

23-communicanten-in-eversel

23 communicanten in Eversel

In de Sint-Jacobuskerk in Eversel deden vandaag 23 kinderen hun eerste communie. Gust, Floris, Neal, Cas, Loïs, Amy, Jade, Siebe, Vic, Matthis, Ella, Célia, Alexander, álvaro, Hannah, Alexander, Floor, Laure, Jack, Leander, Giel, Amaranthe en Arne.  Sinds dit jaar bereiden de juffen de communie niet meer voor, maar heeft de parochie de fakkel overgenomen. Er zijn 3 catechisten aangeduid Ann Larbie, Janne Deferm en Hanne Schepers. De viering werd voorgegaan door pater Frans Kusters. (foto Ronny Vanthienen)

21-communicanten-in-boekt

21 communicanten in Boekt

In de Heilig Hartkerk van Boekt deden 21 jongeren hun eerste communie.Het zijn Adriana, Charline, Donelly, Femke, Giel, Gulia, Juline, Juna, Lena, Lore, Louis, Mathieu, Mathis, Matse, Matthia, Noor, Pia, Rune, Teije, Viktor, Vinz. De catechisten waren Brigitte, Lieve, Annick en Annarita. De dienst werd voorgegaan door pastoor Ghislain Agognon en parochieassistent Brigitte Vandenbossche. (foto Lode Beylemans)

weer-een-sfeervolle-dag-bij-de-ware-vrienden

Weer een sfeervolle dag bij De Ware Vrienden

Het is vandaag opnieuw een succesvolle dag voor de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden. Heel de dag door spelen er harmonieën in de spiegeltent. Op de foto MuzALLiEk Westmalle. Ook buiten was het druk, velen genoten van het zonovergoten terras en de barbecue telde ruim 400 deelnemers. Ook de barones van Vogelsanck was zondagnamiddag present, het waren immers de baronnen van Vogelsanck die de harmonie in de loop der jaren hebben gesticht en ondersteund. Ze bezocht ook de tentoonstelling, op de foto bij de historische vlag die naar Vogelsanck verwijst.

waterleiding-begeeft-het-in-t-wiek

Waterleiding begeeft het in 't Wiek

In 't Wiek kampten ze vanmorgen alweer met wateroverlast. Deze keer lag de oorzaak bij de waterleiding. Er was onder meer een buis gebarsten. De Watergroep stuurde mensen en middelen ter plaatse die na enkele uren alles hadden hersteld. (foto's Fonny Jeurissen)

geslaagde-avond-voor-vzw-dakbanga

Geslaagde avond voor vzw Dakbanga

De vzw Dakbanga mag terugblikken op een geslaagde avond in 't Kuipershof. Een goede opkomst zorgde voor een gezellig gevulde zaal, 't Kafkoor bracht een leuke optreden, goed gezongen met een behoorlijke portie humor. De aanwezigen kregen via een toelichting door Rita Meynen en een infostand een stand van zaken van de schooltjes in Bangladesh. En de populaire tombola zorgde voor extra zaad in 't bakje.

swingen-in-de-spiegeltent

Swingen in de spiegeltent

De sfeer zat er zaterdagavond goed in, in de spiegeltent van de Ware Vrienden. Daar traden twee bands op waarin enkele harmonieleden zich ook eens op een andere manier muzikaal laten gaan: Nifty Swing Cats en Feestband Zotte Koppe. De tent was goed volgelopen en bij momenten werd er ook nog gedanst. Ook opvallend dat er heel wat jongeren aanwezig waren. (foto's Ann Jordens)

40-jaa-rna-het-villeneuve-drama-op-circuit

40 jaar na het Villeneuve-drama op circuit

Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat de Canadees Gilles Villeneuve om het leven kwam op Circuit Zolder. Dat gebeurde op de zaterdag voor de Grote Prijs van België formule 1 tijdens de oefenritten. Die waren eigenlijk al afgelopen maar Villeneuve wilde persé nog een scherpere tijd rijden. Maar achter de Sacramentshelling ging het mis. Hij raakte de wagen van Jochen Mass, waardoor zijn eigen Ferrari in de lucht werd gekatapulteerd. Villeneuve werd uit de wagen (…) Lees het hele bericht

lange-files-naar-race-wars

Lange files naar Race Wars

Nog een geluk dat de Terlaemenlaan een week geleden is afgewerkt en opengegaan, want vanmorgen vroeg al stonden uit beide richtingen lange files. Allemaal bezoekers van het spektakel Race Wars dat vandaag op het circuit plaatsvindt. 

de-kijk-van-richie-809

De kijk van Richie

Fijne Moederdag aan alle moeders ... 

150-jaar-geschiedenis-in-woord-en-beeld

150 jaar geschiedenis in woord en beeld

Wie langsloopt op de viering van 150 jaar De Ware Vrienden moet zeker ook eens in de Harmoniezaal zelf gaan kijken. Gust Put heeft daar een tentoonstelling samengesteld die een overzicht geeft van de rijke geschiedenis van de harmonie. De expo bevat oude instrumenten, vaandels, handgeschreven brieven van de baronnen van Vogelsanck, foto's, filmpjes, krantenartikels, enz. 

oefenraces-tussen-de-vrachtboten

Oefenraces tussen de vrachtboten

Een drukte van jewelste op het Albertkanaal, daar werden vandaag de trainingen gehouden voor het BK Offshore. De boten moesten daarvoor bijna letterlijk slalommen tussen de vrachtschepen. Er nemen teams uit ons land, Nederland, Frankrijk en Duitsland deel.

32-vormelingen-uit-bolderberg-1

32 vormelingen uit Bolderberg

Liefst 32 jongeren uit Bolderberg ontvingen het Vormsel in de H.Hartkerk van Boekt. Het zijn Lorin, Wout, Sara, Yoshi, Alexia, Kaat, Mila, Noor, Charlotte, Pien, Julie, Maarten, Aureline, Virginie, Alix, Kobe, Rémy, Rens, Kaat, Toon, Fien, Sophia, Andreas, Emma, Olivia, Myrthe, Maya, Floore, Anna, Frederic, Mathias. Vormheer was deken Thieu Plessers, geassisteerd door pastoor Ghislain Agognon en pater Jozef Schops. Wim Van Laer, Caroline Bijnens en Brigitte Vandenbosch waren de catechisten. (foto Roger Convents)

prins-steekt-mijnwerkers-een-hart-onder-de-riem

Prins steekt mijnwerkers een hart onder de riem

Om de overwinning rond het mijnwerkerspensioen te vieren bracht de KS-Vriendenkring meer dan 6.000 ex-mijnwerkers samen op het plein achter de schachtbokken van Houthalen. "Wij willen alle politici bedanken voor de stemming van de wet Barbara Creemers waardoor mijnwerkers een flinke som boven op hun pensioen konden krijgen, waarop ze al jaren geleden recht hadden ," vertelden Robert Coens en Michel Dylst van de KS-Vriendenkring. Op 7 mei 2020 haalde het wetsontwerp tweederde van de (…) Lees het hele bericht

meylandt-toont-prachtig-werk-van-jonge-kunstenaars

Meylandt toont prachtig werk van jonge kunstenaars

Op het terrein bij kasteel Meylandt is vandaag de tentoonstellng Gefluister in het duister geopend. Zowat 2600 jonge leerlingen van de vestigingen in Heusden-Zolder, Beringen, Leopoldsburg, Tessenderlo en Houthalen-Helchteren tonen er hun creativiteit. En zoals iedere keer weer is het een verrassende tentoonstelling geworden met prachtige creaties rond een thema dat blijkbaar voor een brede inspiratie zorgt. Je kunt er nog tot 22 mei komen kijken op maandag,  dinsdag en donderdag van 16 tot (…) Lees het hele bericht

aangestoken-afvalbrand-in-de-naaldert

Aangestoken afvalbrand in de Naaldert

Kort over 13 uur vanmiddag is de brandweer uitgerukt voor een afvalbrand in de Naaldert. Het ging om een hoop afval die tegen een woning lag en volgens de betrokkenen door kinderen was aangestoken. De bewoners hadden het vuur voor een deel geblust toen de brandweer aankwam. De balken in het dak waren al aan het smeulen en ook de muur van de buren was zwargeblakerd.

neos-bezocht-glo-art-in-lanaken

Neos bezocht GLO’ART in Lanaken

Tijdens een wandeling doorheen het park en de galerieën van GLO’ART in Lanaken maakten kunstminnende leden van Neos Heusden-Zolder, begeleid door een gids, kennis met dit unieke en boeiende project dat jonge, getalenteerde kunstenaars de kans geeft in het atelier hun kunstwerken vorm te geven. Nadien worden de werken enkele maanden aan het publiek getoond. Zo is een bezoek aan GLO’ART elke keer nieuw. Sommige werken zijn blijvend. (foto Trudo Groffi)

de-kijk-van-richie-808

De kijk van Richie

Dag van de Mijnwerker vandaag.

muzikaal-stijlenpallet-en-decibels-in-muze

Muzikaal stijlenpallet en decibels in Muze

Een dubbelconcert vrijdagavond in de balzaal van CC Muze. Rapidman is een nieuwe band die een mix bracht van van jazz, rock en hedendaagse geluiden. Behoorlijk pittig, maar dat kon zeker ook gezegd worden van de support act: Bekszynski. Een avant-garde puntjazztrio, versterkt met een zangeres, PXL-studenten die verschillende stijlen combineren en verpakken in pittige decibels. (foto's Ann Jordens)

highway-party-nog-steeds-populair

Highway Party nog steeds populair

Dat de HIghway Party van Chiro Boekt een klassieker onder de fuiven is, bleek ook vanavond weer. Er was veel volk opgedaagd en de sfeer zat er behoorlijk in. (foto Michiel Reynders)

de-ware-vrienden-verzameld

De Ware Vrienden verzameld

De Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden viert - met twee jaar vertraging - haar 150ste verjaardag. Maar als je al de muzikale ervaring op dit moment in het gezelschap optelt, kom je tot vele honderden jaren. En als je de verhalen hoort, heten ze De Ware Vrienden, maar zijn ze dat ook. Hier samen op de foto vanavond tussen twee optredens door.

zolder-werd-een-avondje-beieren

Zolder werd een avondje Beieren

De Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden heeft haar feestweekend sfeervol ingezet. Wie vanavond de spiegeltent binnenstapte, waande zich inderdaad ergens in Beieren tijdens de oktoberfeesten. We bespeurden lederhosen, decolletés, bierpotten en vooral aangepaste ambiancemuziek. De tent zat niet overvol, maar was wel voldoende gevuld om er de sfeer in te krijgen. Alles werd dan ook met een knipoog gebracht. Een grote harmonie als De Ware Vrienden heeft ook de luxe om zich in twee orkesten te (…) Lees het hele bericht

haagbrand-door-onkruidverbrander

Haagbrand door onkruidverbrander

De brandweer is in de vooravond opgeroepen voor een haagbrand in de Sportalaan. Die was ontstaan door een onkruidverbrander. Bij aankomst had de bewoner het vuur al zelf gedoofd met een brandblusser en kon de brandweer zich beperken tot het preventief bevochtigen van de haag. De hulpdiensten waarschuwen nogmaals voor de droogte en het gebruik van onkruidverbranders. Niet voor niets geldt in de natuurgebieden code oranje voor verhoogd brandgevaar en zijn momenteel de brandtorens (…) Lees het hele bericht

1-aanhouding-na-opdoeken-wietplantage

1 aanhouding na opdoeken wietplantage

De politie van Heusden-Zolder heeft dinsdag een cannabisplantage opgerold. Dat gebeurde na een samenwerking tussen de wijkdienst en de lokale recherche. Het ging om een plantage met ongeveer 800 planten. In de loop van het onderzoek zijn 3 personen gearresteerd. 1 persoon werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en werd vervolgens verder aangehouden en overgebracht naar de gevangenis. De lokale politie voert het verdere onderzoek.

hedder-ne-zonk-dan-modder-effe-knikke

Hèdder ne zonk, dan modder effe knikke

Wie kent nog de uitdrukking: Ich hem ne zonk. Dat gebeurt wel eens in de namiddag wanneer iemand even een kleine inzinking heeft en toe is aan een dutje. Dan motter gewoen effe knikke

een-weekend-vol-muziek-in-zolder

Een weekend vol muziek in Zolder

Nog even wat meer details van het feestweekend voor de 150ste verjaardag van Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden dat vanavond start in de spiegeltent op de parking van de harmoniezaal. Voor deze avond is de harmonie opgesplitst in twee tirolerorkesten die voor een Oktoberfest in mei zullen zorgen. Morgen is er dan een kindermatinee met allerlei animatie en optredens van de Juniors om 14.30 en 16.30 uur. Om 20.30 uur treden Nifty Swing Cats en Feestband Zotte Koppe op (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-373

Vandaag gezien

Voor fotografen als Jan Leijskens bieden dit seizoen en dit weer het ideale speelterrein om op zoek te gaan naar fauna en flora, al dan niet met een macrolens. Hierboven een geaderd koolwitje en onder een waterdriebladbloem, salomonszegel, varen en magnoliabloem.

aftellen-naar-gefluister-in-het-duister

Aftellen naar 'Gefluister in het duister'

Aan kasteel Meylandt hebben de mensen van de academie de jongste dagen nog een tandje bijgestoken om alles klaar te krijgen voor de openluchttentoonstelling 'Gefluister in het duister'. De expo geeft nog niet alle geheimen prijs, maar het ziet er nu al zeer spectaculair uit. Zaterdag gaat het open, het blijft te bezichtigen tot en met 22 mei en in de weekends kunnen kinderen aan een zoektocht deelnemen. Hier vind je alle info. (foto's Julien Maebe)

t-blijft-aanslepen-in-de-sint-jacobusstraat

't Blijft aanslepen in de Sint-Jacobusstraat

Bewoners van de Sint-Jacobusstraat zijn mistevreden over het verloop van de werkzaamheden in hun straat. Ze hadden gehoopt dat na 8 maanden alles definitief achter de rug was. Maar ondertussen is Proximus al voor de derde keer de berm komen opbreken om een bijkomende kabel aan te leggen.  "Is dat efficiëntie?" vraagt Jos Coels zich af.

fietspaden-worden-volgende-weken-vernieuwd

Fietspaden worden volgende weken vernieuwd

De werkzaamheden voor de vernieuwing van de fietspaden op de N72 Meylandtlaan en Graaf de Theuxlaan, die vorig jaar zijn uitgesteld, gaan van start op 9 mei. Het Agentschap Wegen en Verkeer laat die werken aleen 's avonds en 's nachts uitvoeren. Het gaat om de strook tussen de Heikant en de Schootstraat, ongeveer 2 km dus. De toplaag van het fietspad wordt afgefreesd en opnieuw geasfalteerd. De wegmarkeringen worden zoals vandaag (…) Lees het hele bericht

nestors-van-kunstverkenner-spelen-medea

Nestors van Kunstverkenner spelen Medea

Kunstverkenner strijkt weer in Muze neer. Nu zondag om 20 uur spelen de Nestors (17 tot 20 jaar ) Medea in de Zwarte Zaal. Het klassieke verhaal van Euripides tot de essentie herleiden : waarom brengt een moeder haar kinderen om het leven? Waarom verkiest een vader een andere vrouw boven de moeder van zijn kinderen? Overwint eerlijkheid? Of is de macht dan toch sterker? Of is iedereen een beetje slachtoffer?  En welke rol spelen die hyena’s? Kunnen ze Medea tot het uiterste drijven of kan haar voedster de rede laten zegevieren? Maar bovenal: hoe voelen die kinderen zich bij dit alles? 11 acteurs spelen onder leiding van Lut Daniëls. Tickets € 5.

politie-betrapt-verschillende-overtreders

Politie betrapt verschillende overtreders

Politieploegen zijn gisteren in de namiddag en avond op pad getrokken voor controles in heel de gemeente. Dat gebeurde met combi's en anonieme voertuigen. Enkele overtreders liepen tegen de lamp. 4 bestuurders droegen geen veiligheidsgordel, 2 voertuigen stonden fout geparkeerd, 6 bestuurders gebruikten hun gsm, 1 professionele bestuurder heeft alarm geblazen en diende zijn rijbewijs 2 uur in te leveren. In het totaal hebben 115 bestuurders moeten blazen, 114 bestuurders bliezen safe.

3-000-tuning-cars-verwacht-op-race-wars

3.000 tuning cars verwacht op Race Wars

Nu zondag heeft op Circuit Zolder Race Wars plaats, de jaarlijkse afspraak voor wie van bijzondere wagens en spektakel houdt. Er worden 3.000 tuning cars uit alle windstreken verwacht. De 100 mooiste worden geselecteerd en opgesteld in een 'Circle of Gold'. 250 wagens kunnen deelnemen aan de sprints over 200 meter op de rechte lijn voor de tribunes, snel inschrijven is de boodschap want de sprintpassen vliegen ieder jaar de deur uit. Voor de fans is er een (…) Lees het hele bericht

t-kafkoor-zingt-zaterdag-voor-bangladesh

't Kafkoor zingt zaterdag voor Bangladesh

Op zaterdag 7 mei heeft in 't Kuipershof weer een benefiet plaats voor Bangladesh, dan treedt 't Kafkoor op. In het zuiden van Bangladesh worden twee lagere scholen gefinancierd door de vzw Dakbhanga. Dit jaar tellen ze 342 leerlingen. De scholen zijn opgericht door Rita Meynen uit Heusden, samen met het personeel van de organisatie waar ze toen voor werkte. Rita is al lang terug in België maar de vzw zorgt voor de continuïteit. Tijdens de avond wordt het project (…) Lees het hele bericht

prins-laurent-zaterdag-op-dag-van-de-mijnwerker

Prins Laurent zaterdag op Dag van de Mijnwerker

Prins Laurent zal nu zaterdag op het mijnterrein van Houthalen de 'Dag van de Mijnwerker' bijwonen. 7 mei zal voortaan worden gevierd omdat op die datum in 2020 politici van verschillende partijen het wetsvoorstel goedkeurden om de berekening van het mijnwerkerspensioen te herzien. Daarom zal dat voortaan gevierd worden, telkens op een ander mijnterrein in volgorde van de sluiting. Houthalen werd in 1964 gesloten, gefusioneerd en ondergronds verbonden met Zolder.  Prins Laurent woonde al eerder een evenement van de ex-mijnwerkers bij toen ten persoonlijke titel. Deze keer wordt hij gestuurd als vertegenwoordiger van de koning. Er heeft vanmorgen dan ook een overleg plaatsgevonden met alle betrokken instanties om het bezoek in goede banen te leiden. De viering begint zaterdag om 11 uur aan de achterzijde van het mijngebouw, nabij de schachtbokken. Dat plein zal ook officieel ingehuldigd worden als 'Mijnwerkersplein'.

lancaster-vloog-over-heusden-zolder

Lancaster vloog over Heusden-Zolder

De RAF Lancaster, de beruchte bommenwerper uit WO II is vanmiddag ook over Heusden-Zolder gevlogen. Hij maakt vandaag een soort afscheidsvlucht, wellicht zal hij nadien Groot-Brittannië niet meer verlaten en in een museum ondergebracht worden. 

vaccinatiecentrum-verhuist-naar-inakker

Vaccinatiecentrum verhuist naar Inakker

Het vaccinatiecentrum gaat - zoals elders - van mei tot en met september in waakstand. Tegelijk verhuist het naar een nieuwe locatie, zijn derde al. Na Watt 17 en The Max, beide op het mijnterrein, gaat het nu naar Inakker 25 (naast/achter brasserie Portofino) in Zolder-Centrum. Het krijgt ook een andere naam: vaccinatiecentrum Midwest-Limburg. Dat komt omdat naast Heusden-Zolder en Lummen ook Houthalen-Helchteren zich aansluit. Op dit (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-807

De kijk van Richie

Het is vandaag de Internationale Dag van de Brandweer. 

werkloosheid-valt-terug-tot-5-5

Werkloosheid valt terug tot 5,5 %

Heusden-Zolder telde einde april  833 werklozen, dat zijn er 11,2 % minder dan een jaar geleden. In vergelijking met een maand geleden waren er 28 werkzoekenden minder. De werkloosheidsgraad staat in Heusden-Zolder op 5,5 %, en dat is zeer opvallend want in Limburg bedraagt dat 5,6 % en in Vlaanderen 5,7 %. Het moet voor het eerst in vele jaren zijn dat dat de gemeentelijke werkzoekengraad later ligt dan die van de hogere niveaus.

ware-vrienden-aanloop-naar-het-feestweekend

Ware Vrienden: aanloop naar het feestweekend

Niet elke vereniging wordt 150 jaar en dus heeft de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden voor vrijdag, zaterdag en zondag een heel feestweekend in petto. De voorbereidingen zijn in volle gang, zoals blijkt uit deze trailer.

brandweer-rukte-vorig-jaar-ruim-4-000-keer-uit

Brandweer rukte vorig jaar ruim 4.000 keer uit

Vandaag is het de Dag van de Brandweer, vanuit de brandweerzone zal later vandaag een campagne worden georganiseerd. Bij die gelegenheid blikken we ook even terug op de jaarcijfers van de brandweerpost Heusden-Zolder in 2021. In het totaal waren er 4.056 interventies. 113 daarvan waren voor brand, 24 voor gevaarlijke stoffen. Er waren ook 878 technische interventies (bv. geblokkeerde lift, wespen), 87 logistieke interventies (bv. een ladderwagen inzetten om een zieke uit een appartement te halen) en 2 preventieve. Daarnaast moesten de beide ambulances in het totaal 2.952 keer uitrukken De post Heusden telde vorig jaar 13 beroepsbrandweerlieden en 42 vrijwilligers en kon daarnaast een beroep doen op 26 vrijwillige ambulanciers.

zo-kan-het-ook-de-zandloper

Zo kan het ook: De Zandloper

De Zandloper heeft sinds lang een ruime én overdekte fietsenstalling dichtbij de ingang. Dat nodigt uit om met de fiets te gaan. De Fietsersbond suggereert om bij een volgende aanpassing fietsbeugels te gebruiken omdat deze handiger in gebruik zijn en je je fiets kan vastleggen met een slot.  Wil je ook een goed voorbeeld melden dat het gebruik van de fiets stimuleert? Dat kan hier.

vandaag-gezien-372

Vandaag gezien

René Pollers werd lyrisch als hij wandelt over de wandelpaden in eigen dorp. Opgeluisterd door tal van vogels met mooie melodieën. En vooral groen, veel groen ...

auto-uitgebrand-in-de-meylandtlaan

Auto uitgebrand in de Meylandtlaan

Om kwart voor 1 afgelopen nacht is de brandweer opgeroepen voor een autobrand in de Meylandtlaan. Vlak voor de brug van de snelweg stond een BMW een lichterlaaie toen de brandweer aankwam. Het vuur werd gedoofd maar de wagen was helemaal vernield.

ook-kwb-zolder-telt-gemotiveerde-fietsers

Ook KWB-Zolder telt gemotiveerde fietsers

De Fietsersbond gaf een voordracht aan KWB Zolder over het dagelijks fietsen in Heusden-Zolder. Heel wat onderwerpen passeerden de revue: verkeersonderzoek, lokaal autoverkeer, fietsstraten in Zolder, ontwikkelingen “Groen Hart voor Zolder” aan het Woutershof, De Drij Dreven, communicatie met de burger, zwerfaval versus zwerfstof, de gemeentelijke fietsroutekaart, de Fietshal en zoveel meer. Er was heel wat interactie. De verschillende KWB-afdelingen zijn alsmaar meer actief rond de fiets, er stonden dan ook heel wat fietsen 'geparkeerd' voor het lokaal.

tip-van-de-bib-bart-demyttenaere

Tip van de bib: Bart Demyttenaere

Deze week serveren we als boekentip 'In Harmonie. de kracht van het middenveld'. Twee jaar geleden schreef Bart Demyttenaere dit boek naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden uit Zolder.

Korte inhoud

Met ruim zestig muzikanten en meer dan honderd actieve vrijwilligers staat deze vereniging model voor alle andere hardwerkende verenigingen in ons land. Elke vereniging is een immers een (…) Lees het hele bericht

verschillende-overtredingen-bij-handcarwashes

Verschillende overtredingen bij handcarwashes

Vandaag zijn de resultaten bekendgemaakt van de flexactie die op 26 april gehouden is bij drie handcarwashes in Heusden-Zolder. Bij zo'n actie werken gemeentebestuur en politie samen met een heel aantal inspectiediensten om zo de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Daarbij zijn meerdere inbreuken vastgesteld. Zo bleken de inschrijvingen van enkele werknemers niet correct en de brandveiligheid niet in orde. Daarnaast
kwamen de speurders ook (…) Lees het hele bericht

bestelwagen-knalt-achterop-vrachtwagen

Bestelwagen knalt achterop vrachtwagen

Rond twee uur vanochtend is op de E314 richting Nederland, ongeveer aan de grens van Heusden-Zolder met Zonhoven een kleine bestelwagen achterop een vrachtwagen gebotst. De bestelwagen schoof gedeeltelijk onder de vrachtwagen in. De bestuurder raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis afgevoerd. 

vzoc-haalt-in-brussel-415-vogels-op

VZOC haalt in Brussel 415 vogels op

Bovenop de lentedrukte zit het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum opnieuw met een piek: gisteren heeft het liefst 415 vogels opgehaald in Brussel. Daar had de federale politie een auto tegengehouden die op weg was naar Groot-Brittannië. Daarin zaten verschillende papegaaien zoals een ara, allerlei parkieten, kanaries, wevers, rijstvogels, ... 19 soorten in het totaal. Wat er met de vogels zal (…) Lees het hele bericht

doorprikt-ten-dienste-van-wie

DOORPRIKT: Ten dienste van wie?

Met de sluiting van Belfius in Heusden, heeft de regio vanaf vandaag weer een bankkantoor minder. Je kijkt er amper nog van op, jaren geleden waren hier bijna evenveel banken als cafés, ondertussen ziet elk dorp de bankfilialen en -automaten verdwijnen. Hetzelfde gebeurt trouwens met ziekenfondsen, vakbondssecretariaten , ... Uitgerekend instellingen die zich als dé dienstverleners profileren, brengen hun fysieke diensten alsmaar verder weg van hun cliënteel. Efficiëntie weet (…) Lees het hele bericht

eerste-communie-voor-jongeren-van-heideland

Eerste communie voor jongeren van Heideland

In de kerk van Viversel deden 5 jongeren van BSBO Heideland hun eerste communie. De dienst werd voorgegaan door pastoor Ghislain Agognon, pater Jozef Schops en parochie-assistent Brigitte Vandenbosch. De communicanten zijn Gus, Geronimo, Charissa, Liliana en Emily. Ze waren begeleid door klasleerkrachten Martine, Krista, Katrien en godsdienstleerkracht Bart. (foto Lode Beylemans)

jozef-versiert-al-bijna-50-jaar-kapel

Jozef versiert al bijna 50 jaar kapel

In de meimaand komen altijd allerlei tradities naar boven die vaak ver teruggaan binnen bepaalde families. Zo hang Jozef Moons al bijna 50 jaar een krans rond de kapel op de hoek van de Verlorenkost en de Nieuwstraat in Zolder. Hij heeft die traditie overgenomen van mijn nonkel Jozef en tante Rosalie,  meldt zoon Guy.

yoni-buyens-stopt-met-voetballen

Yoni Buyens stopt met voetballen

Voormalig Belgisch jeugdinternational Yoni Buyens uit Bolderberg zet op 34-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière. Dat heeft zijn zijn ex-club Standard Luik bekendgemaakt. Buyens, een middenvelder, is twee jaar geleden al gestopt als profvoetballer, toen stapte hij immers over van Lierse-Kempenzonen naar  provincialer Zepperen-Brustem. Hij was een jeugdproduct van Liers maar speelde voor KV Mechelen, Standard, Charlton Athletic, Racing Genk en Westerlo. Vorig jaar ging hij ook aan de slag als personal sportcoach.

het-fietspad-op-de-terlaemenlaan-verkend

Het fietspad op de Terlaemenlaan verkend

Nieuwsgierig naar een beleving van het nieuwe tweerichtingsfietspad langs de Terlaemenlaan? De Fietsersbond maakte een straf 360 graden filmpje - waar je dus in alle richtingen kan meevolgen - over het nieuwe fietspad. Conclusie van de Fietsersbond: het is een hele verbetering maar ze zal na de volledige afwerking nog enkele verbetervoorstellen doen.

kleuters-toveren-en-spelen-met-taal

Kleuters toveren en spelen met taal

De kleuters van VKS Pagadder hebben de afgelopen periode weer heel wat beleefd. Eerst maakten ze kennis met het thema ‘toveren’. Ze leerden tal van goocheltrucs en brachten zelf een voorstelling voor clown Trijn en de Toverwetenschapper. Nadien kwam de Taalprofessor langs met een kar vol met taal. Clown Trijn was ook geïnteresseerd maar had wel hulp van de kleuters nodig om de boekjes goed vast te houden Daarnaast lagen er 
nog lettermagneten, puzzelletters, … en speelden ze een leuk klankspelletje.

familietraditie-in-de-nieuwstraat-wordt-voortgezet

Familietraditie in de Nieuwstraat wordt voortgezet

De familie Meykens-Moermans in Zolder blijft een ude tradtiei voortzetten om het veldkapelleke in de Nieuwstraat tussen huisnummers 73 en 77 te versieren op 1 mei. Het is een historische kappeletje met daarboven de tekst: "Jan Moris, kind der Lieve Vrouw was Maria zeer getrouw, communie had hij opgedragen om vaders betering af te vragen. Vernemend vaders overlijd viel hij hier dood van droevigheid. Gij vrienden die hier komt nader, bid voor de zoon en voor de vader...1882".

bedrijven-fietsen-tegen-elkaar

Bedrijven fietsen tegen elkaar

Op Circuit Zolder had de Corporate Cycling Challenge, een wielerevent voor bedrijven. De opkomst was niet zo massaal, wel namen enkele grote bedrijven deel zoals Brussels Airlines, Tractebel, VUB, Marchetta bijvoorbeeld. De deelnemers kregen een mix van koers,ploegentijdrit, sprint en ook criterium voor vrouwen voorgeschoteld.

laurens-vanthoor-8ste-en-7de-in-dtm-debuut

Laurens Vanthoor 8ste en 7de in DTM-debuut

Laurens Vanthoor is dit weekend in het Portugese Portimao twee keer in de top 10 geëindigd in het openingsweekend van het DTM-kampioenschap. Zoals bekend heeft Vanthoor dit jaar de overstap gemaakt naar de Deutsche Tourenwagen Masters maar ook daar blijft hij trouw aan Porsche. Gisteren startte hij als 26ste maar haalde de ene tegenstander na de andere in om uiteindelijk als achtste afgevlagd te worden. Vandaag, in de tweede race, werd hij zevende.

dries-vanthoor-2-keer-tweede-in-brands-hatch

Dries Vanthoor 2 keer tweede in Brands Hatch

Dries Vanthoor en zijn ploegmaat Charles Weerts hebben dit weekend twee keer op het podium gestaan in het Engelse Brands Hatch. Daar werd de eerste race van dit seizoen gereden voor de GT World Challenge Europe Sprint. Vanthoor-Weerts, zoals steeds in een Audi van het Belgische WRT, zijn titelverdediger. In beide races eindigden ze op de tweede plaats. Dat levert hen ook een tweede plaats op in de stand voor het kampioenschap. Ze tellen 24 punten, dat zijn er 3 minder dan de leiders, de Italiaan  Raffaelle Marciello en de Rus Timur Boguslavskiy in een Mercedes.

belfius-sluit-volledig-in-heusden

Belfius sluit volledig in Heusden

Het Belfius-kantoor aan het Sint-Willibrordusplein in Heusden sluit morgen definitief de deuren. De dienstverlening draaide er al langer op een laag pitje, er werden alleen nog klanten op afspraak ontvangen. Er was ook al een automaat verdwenen, en vanaf morgen worden de resterende  automaten volledig buiten werking gesteld. De klanten zijn overigens alleen verwittigd via briefjes aan het kantoor zelf. Ze worden daarop verwezen naar het kantoor in Zolder. 

jimmy-corthouts-is-nieuwe-koning-in-zolder

Jimmy Corthouts is nieuwe koning in Zolder

De boogschutters van Zolder hielden vandaag hun koningschieting. En het was Jimmy Corthouts die zich tot koning schoot. Na 5 rondes had hij liefst 17 maal raak geschoten.

anker-start-weer-met-praatcafes

Anker start weer met praatcafés

Anker Heusden-Zolder, een vereniging die werkt rond onder meer kansarmoede, kan na de moeilijke coronatijden ook de draad weer oppakken. Morgen van 11.30 tot 14.30 uur houdt de vereniging  haar eerste praatcafé in 't Kuipershof. Voor een zeer democratische prijs kunnen de aanwezigen er een croque eten. Ook op maandagen 16 mei, 20 juni, 4 juli, 5 en 19 september, 3 en 17 oktober, 7 en 11 november, 5 en 19 december zijn zulke praatcafés gepland. Daarnaast is er op (…) Lees het hele bericht

de-ramadan-loopt-vanavond-ten-einde

De Ramadan loopt vanavond ten einde

Vanavond loopt de Ramadan, de islamitische vasten ten einde. Voor verschillende duizenden moslims in Heusden-Zolder is dat de start van het ramadanfeest, in de volksmond suikerfeest genoemd. In de aanloop naar het hoogtepunt van de vasten organiseerde de Sultan Ahmet Moskee gisteravond nog een iftarmaaltijd waaraan heel wat politici en maatschappelijk verantwoordelijken deelnamen. Vorige week had ook de Selimiye moskee op een gelijkaardig evenement de bevolking van Heusden-Zolder uitgenodigd.

samana-berkenbos-is-weer-gestart

Samana Berkenbos is weer gestart

Na een pauze van meer dan 2 jaar is Samana-Berkenbos weer opgestart. Met een 50-tal leden kwamen ze samen voor een gezellig samenzijn met koffie en taart. Er werd genoten van elkaars gezelschap en er viel veel te vertellen. (foto Lieve Claes)

38-van-de-68-heusdense-kapellen-versierd

38 van de 68 Heusdense kapellen versierd

Gisteren en vandaag hebben de leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden hun tour langs de kapelletjes gemaakt. Ze telden 68 grote en kleine kapellen, 2 zijn er verdwenen in vergelijking met vorig jaar. 38 kapellen waren versierd. Het kapelletje aan het einde van de Merelstraat is schitterend hersteld sinds vorig jaar. Van de 7 grote kapellen waren er 2 niet open. (foto's Sylvain Huybrechts)

geen-feestelijk-einde-in-tweede-provinciale

Geen feestelijk einde in tweede provinciale

In de tweede provinciale A heeft KVV Heusden-Zolder met 2-0 verloren bij Sporting Grote Heide Neerpelt en daarmee zijn laatste kans op de eindronde verspeeld. Dat was in het voordeel van KRC Peer dat thuis 3-3 tegen Bolderberg FC speelde. FC Anadol verloor thuis met 0-4 van Hechtel FC.

sk-heusden-rondt-seizoen-mooi-af

SK Heusden rondt seizoen mooi af

In de vierde provinciale C van het voetbal heeft SK Heusden 06 het seizoen op een mooie manier voor eigen publiek afgesloten met een 4-1 zege tegen Eendracht Mechelen Bovelingen Opheers. Heusden eindigt de competitie op de zesde plaats met 52 punten.

spelletjes-lijken-populairder-dan-ooit

Spelletjes lijken populairder dan ooit

De Spelfabriek heeft vandaag enorm veel volk naar Watt17 gelokt. Heel wat mensen, vaak volledige gezinnen of vriendengroepen kwamen er om spelletjes te spelen, of om kennis te maken met nieuwe spellen. Er stonden de nodige begeleiders klaar om een introductie te geven. En ook de afdeling waar je tweedehands spelletjes kon kopen, was bijzonder populair. Daar was het zelfs aanschuiven. Nog open tot 18 uur vanavond. (foto's Ann Jordens)

tentoonstelling-van-stefan-elsen-is-geopend

Tentoonstelling van Stefan Elsen is geopend

Vanaf vandaag kun je in het kerkje van Laak in Houthalen de kunstwerken van onze dorpsgenoot Stefan Elsen gaan bekijken. De vernissage werd gisteravond muzikaal opgeluisterd door zijn eigen band Big Joe and The  Phantoms. De expo ‘Niets is voor altijd’ toont een afgebrande kerk en verbrande kerkstoelen, enerzijds als symbool voor de teloorgang van het kerk als instituut, anderzijds wil Stefan daarmee ook de schoonheid in het verval der dingen tonen. Nog te bezichtigen tot 15 mei, elke vrijdag van 19 tot 22 uur en in het weekend van 14 tot 17 uur. (foto Jef Lingier)

bolderbergs-boegbeeld-plots-overleden

Bolderbergs boegbeeld plots overleden

Rond 20 uur gisteravond  is Ludo Steemans plots overleden. Ludo was sinds enkele jaren de voorzitter van de Dorpsraad Bolderberg. Voordien, als ondernemer in het actieve beroepsleven, was hij lange tijd de bezieler van de Bolderbergse Handelaars Vereniging. Ook als voorzitter van de dorpsraad volgde hij alle dossiers nauwgezet op. De website Bolderberg.be had hij ook onder zijn vleugels genomen als communicatieinstrument met de lokale bevolking. Het overlijden van Ludo Steemans komt dan ook hard aan in Bolderberg. Hij was onlangs pas 71 geworden.

vandaag-gezien-371

Vandaag gezien

Bij de start van de meimaand horen traditiegetrouw meiklokjes en die kunnen een heerlijke geur in huis brengen. (foto Julien Maebe)

velodroom-krijgt-letterlijk-vorm

Velodroom krijgt letterlijk vorm

De toekomstige velodroom vormt momenteel een indrukwekkende werf. En de werken gaan stevig vooruit. Zo is op dit moment aan de betonconstructie de vorm van de wielerpiste al duidelijk te herkennen.

zilver-voor-evelyn-neuteleers-1

Zilver voor Evelyn Neuteleers

Op de Vlaamse Kampioenschappen dubbel mini trampoline in Hulshout heeft Evelyn Neuteleers (Wild Gym Herent)  de tweede plaats behaald. Na een periode van vervelende kwetsuren was onze meervoudige kampioene best tevreden met de zilveren medaille. Op zondag 29 mei strijdt ze voor een podiumplaats op het Groot Belgisch kampioenschap in Gent.

de-kijk-van-richie-806

De kijk van Richie

't Is het Feest van de Arbeid vandaag.