Archief mei 2023

7-organisten-concerteren-zondag-in-kerk-eversel

7 organisten concerteren zondag in kerk Eversel

Ook de Sint-Jacobuskerk in Eversel neemt nu zondag deel aan de openkerkendag. Daar zetten ze hun recent gerestaureerde, historische orgel in de kijker. En hoe kunnen ze dat beter doen dan met orgelconcerten. Tussen 14 en 16 uur geven liefst 7 organisten een concert: Marcel Bervoets, Mariko Narasaki, Ludo Bekers, Erwin Lauwereys, Gerd Put, Yolanda Remans en Fons Aerts geven om het kwartier een concertje van 10 minuten. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

opnieuw-zomerschool-in-augustus

Opnieuw zomerschool in augustus

Ook deze zomer wordt in Heusden-Zolder weer een zomerschool georganiseerd. In augustus krijgen 60 leerlingen uit het tweede en derde leerjaar de kans om zich voor te bereiden op de start van het nieuwe schooljaar. Zij krijgen een leertraject op maat gekoppeld aan een creatief spelprogramma. De leerlingen die in aanmerking komen, worden aangemeld door hun school, deelnemen is gratis. Het idee voor de zomerscholen ontstond in Vlaanderen tijdens de coronaperiode omdat leerlingen toen achterstand opgelopen hadden. In Heusden-Zolder kwam het wat moeizaam van de grond, maar vorig jaar was er een geslaagde editie.

cvo-neemt-feestelijke-aanloop-naar-2023-2024

CVO neemt feestelijke aanloop naar 2023-2024

CVO De Verdieping houdt op zondag 4 juni tussen 14 en 18 uur de première van het  schooljaar 2023-2024. Leerkrachten geven dan uitleg over het nieuwe aanbod aan workshops, cursussen en opleidingen voor volwassenen. De trajectbegeleiders helpen je om je carrière opnieuw te lanceren met een opleidingstraject naar werk of je diploma secundair onderwijs. Maar het wordt ook vooral een gezellige afsluiter met een hoog feestgehalte. Het is ook een moment om met klasgenoten te klinken op het afgelopen schooljaar. En je kunt je inschrijven voor de nieuwe opleidingen. Dat kan achteraf ook nog elke maandag of online.

ks-vriendenkring-trok-naar-pensioendienst

KS-Vriendenkring trok naar pensioendienst

Een grote delegatie mijnwerkers van de leden van KS Vriendenkring is naar Hasselt getrokken. Ze overhandigden er een dossier met betrekking tot 'schadevergoeding en compensatoire interesten' aan de federale pensioendienst in Hasselt. "En dit naar aanleiding van communicatie van de Federale pensioendienst die tot verwarring leidde. Het klopt dat de pensioendienst uitvoert wat de wet hen oplegt, en ook de wet op het pensioensupplement die op 7 mei 2020 met 2/3de (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-980

De kijk van Richie

Dieettips vlak voor de start van de metereologische zomer.

extra-laadpalen-op-komst-in-heusden-zolder

Extra laadpalen op komst in Heusden-Zolder

Er komen publieke laadpalen bij in Heusden-Zolder. Daarvoor doet de Vlaamse overheid een beroep op Engie. In een eerste fase komen er bijkomende laadpunten op parkings aan Padbroekweg 1, Domherenstraat, Dienstencentrum De Zandloper en de Koerselsebaan. De palen zullen er binnen de zes maanden staan. In een volgende ronde komt er een laadpunt op de parkings aan de Vierseleer en Sportpark Vrijheid.

titel-van-galatasaray-gevierd-op-braderieplein

Titel van Galatasaray gevierd op Braderieplein

Voor de tweede keer in drie dagen werd op de Cité vanavond een Turkse overwinning gevierd, deze keer ging het om de kampioenstitel van voetbalclub Galatasaray. Meteen na het affluiten van de wedstrijd - 1-4-zege op het veld van Ankaragucu met Dries Mertens die een uur bij Galatasaray meespeelde - kwamen vele honderden supporters uit de cafés en de huizen met vlaggen, in shirts en met Bengaals vuur. Maar deze keer troepten ze samen op het Braderieplein, het verkeer kon nu blijven rijden op de Koolmijnlaan. De ambiance duurde er nog een heel tijd door.

inbraak-in-leegstaand-huis-in-westlaan

Inbraak in leegstaand huis in Westlaan

Vandaag is een inbraak ontdekt in een onbewoond huis in de Westlaan. De woning is onlangs verkocht maar de nieuwe eigenaars zijn er nog niet ingetrokken. De dieven konden dan ook geen buit maken in de lege kasten. Ze waren binnenngeraakt door twee ruiten stuk te slaan of gooien.

bmw-rijder-eind-volgende-maand-voor-de-rechter

BMW-rijder eind volgende maand voor de rechter

Het parket kan niet lachen met de man van 21 die zondagavond met zijn BMW-cabrio ei zo na aan hoge snelheid op twee politieagenten inreed toen die tijdens de Erdoganvieringen de Koolmijnlaan wilden afsluiten. Hij is in snelrecht gedagvaard en moet eind volgende maand al voor de rechter verschijnen. De beschuldiging luidt gewapende weerspannigheid.

zwembad-zoekt-redders-voor-de-zomer

Zwembad zoekt redders voor de zomer

Het openlucht zwembad Terlamen is ook voor deze zomer op zoek naar jobstudenten die als redder langs het water willen postvatten. Je hebt daarvoor een diploma 'Hoger Redder' en een bijscholingsattest en veel goesting om op een aangename manier een centje bij te verdienen nodig. Neem contact op met de zwembadbeheerders zwembad.terlaemen[!]gmail.com.

exsultate-treedt-op-met-een-swingend-combo

Exsultate treedt op met een swingend combo

Op zaterdag 10 juni om 20 uur geeft het zangkoor Exsultate een concert in 't Kuipershof. "Spreken is zilver, maar zingen is goud", zo luidt het motto van de avond. Exsultate staat niet alleen op het podium, maar zal samen zingen met een swingend combo. Het spreekt voor zich dat ook de aanwezigen kunnen meezingen. Tickets kosten 15 euro in voorverkoop en 20 euro aan de kassa. Kinderen tot 12 jaar mogen er gratis in. Voor reservaties: 0479 88 12 74 of kaartenexsultate.be

tip-van-de-bib-marc-de-bel

Tip van de Bib: Marc de Bel

Voor de laatste week van mei tipt Wendy van de bip ons 'Meester Pluim en het Praatpoeder' van Marc de Bel. En als ons een boek van één van de meest interessante jeugdauteurs uit de Vlaamse geschiedenis wordt getipt, dan zetten we ons altijd wat schrapper.

Korte inhoud

Meester Pluim is een leraar met een ongebonden levenswandel. De kinderen zijn dol op hem. Als hij met pensioen gaat, is het afscheid ontroerend. Het wordt een heel bijzondere vakantie voor enkelen van zijn laatste zesdeklassers: Alf, Free Nena en haar jongere broer Tom. Ze vormen samen een club en hebben een geheim clubhuis op een zoldertje boven een oude brouwerij. Nog spannender wordt het als ze het geheim van meester Pluim ontdekken…

moed-en-volharding-tevreden-na-bk

Moed en Volharding tevreden na BK

De gymnasten van Turnkring Moed en Volharding hebben opnieuw knappe resultaten behaald tijdens de Belgische kampioenschappen.  6 gymnasten hadden zich voor die kampioenschappen geplaatst. Op zaterdag moest Thilde haar wedstrijd bij de A14-15 vroegtijdig staken door een blessure. Jammer want de verwachtingen waren hooggespannen na haar Limburgse en Vlaamse titel. Zondag behaalde Kioma een zevende plaats in de categorie B14-15. Vandaag werd Sien zesde in de B12. En bij de B13 won Vonne zilver, Manou werd 11de en Kyara 23ste. (foto's Lieze Vogels)

60-pv-s-tegen-erdogan-supporters

60 pv's tegen Erdogan-supporters

Gisteravond heeft de politie 60 pv's opgemaakt tegen Erdogan-supporters die de verkeersregels aan hun laars lapten. 40 van hen reden rond zonder gordel, één bestuurder reed in een verboden richting. Er zijn vier GAS-boetes gegeven voor het gebruik van Bengaals vuurwerk. Eén auto werd tegengehouden omdat de inzittenden Bengaals vuurwerk uit het raam hielden. De auto en het vuurwerk zijn in beslag genomen. Tijdens de vieringen en de verkeersproblemen (…) Lees het hele bericht

kevin-de-bruyne-is-spelverdeler-van-het-jaar

Kevin De Bruyne is spelverdeler van het jaar

Kevin De Bruyne mag aan het eind van het voetbalseizoen zijn trofeeënkast in zijn Bolderbergse woonst weer wat aanvullen. Samen met zijn club Manchester City werd hij landskampioen in Engeland, voor het derde jaar op rij en de negende keer in de clubgeschiedenis. De Bruyne had een groot aandeel in die titel. Hij gaf liefst 16 assists, het grootste aantal van de Premier League en dat leverde hem de titel van 'Spelverdeler van het Jaar' op. Die trofee won De Bruyne overigens voordien ook al twee keer.

keramiekliefhebbers-bleven-komen

Keramiekliefhebbers bleven komen

Ook de tweede dag van de keramiekmarkt op domein Bovy was een succes. Van 's ochtends bleven de bezoekers komen en er werd ook goed verkocht. In de loop van de dag raakte de parking helemaal vol en stonden de auto's tot ver in de buurt geparkeerd. 

opletten-met-brandgevaar-door-de-droogte

Opletten met brandgevaar door de droogte

De relatieve warmte en vooral de aanhoudende droogte en schrale wind laten zich voelen bij de brandweer die vandaag al twee keer is uitgerukt. Deze namiddag was er brandmelding vanuit de Ubbelstraat. Daar was een composthoop tot zelfontbranding gekomen, het vuur en de hitte veroorzaakten ook schade aan een naastliggende garage met tuinhuis. De brandweer moest de composthoop uit elkaar halen om het vuur te doven. Voor de middag was er ook al een ploeg naar Eversel uitgerukt. Daar had een haag vuur gevat, door te werken met een onkruidverbrander. De brandweer had de toestand snel onder controle.

bestuurder-opgepakt-die-bijna-op-politie-inreed

Bestuurder opgepakt die bijna op politie inreed

Gisteravond is een autobestuurder van 21 gearresteerd die eerder op de avond op de politie had proberen in te rijden tijdens de Erdogan-viering in de Koolmijnlaan, zijn BMW is in beslag genomen. Toen de politie gisteravond de Koolmijnlaan afzette omdat de Erdogan-aanhangers de weg hadden ingenomen, kwam een auto met een bestuurder en passagier met hoge snelheid aangereden. Twee politieinspecteurs wilden de wagen doen vertragen, maar de bestuurder gaf gas bij. De beide agenten konden op het (…) Lees het hele bericht

de-mijlpaal-bundelt-30-jaar-emoties-en-schoonheid

De Mijlpaal bundelt 30 jaar emoties en schoonheid

Precies 30 jaar geleden opende kunstgalerij De Mijlpaal haar deuren in de Brugstraat en dat wordt nu gevierd met een mooie tentoonstelling ‘'Dromen-Denken-Doen'. Galeriehoudster Lut Maris had haar trouwe bezoekers gevraagd om een eigen Mijlpaal-verhaal te koppelen aan een werk van één de 30 kunstenaars die exposeerden in de galerij. Het resultaat is representatief voor 30 jaar Mijlpaal: uiteenlopende disciplines, verschillende invalshoeken, gevoelens en emoties, …  maar (…) Lees het hele bericht

veel-kijkers-en-kopers-van-kleurrijke-keramiek

Veel kijkers en kopers van kleurrijke keramiek

De eerste dag van de keramiekmarkt op de binnenkoer van Bovy was alvast een voltreffer. Heel veel bezoekers kwamen een kijkje nemen, behoorlijk wat kopers ook. De standhouders etaleerden een kleurrijk aanbod van decoratieve keramiek, voor binnen maar ook voor de tuin. Maar net zo goed prachtige kommen of hele serviezen zelfs. Er was ook een demonstratie van raku stoken. Ook maandag kun je nog heel de dag terecht op Bovy. (foto's Ann Jordens)

brandweer-bevrijdt-5-gewonden-uit-gekantelde-auto

Brandweer bevrijdt 5 gewonden uit gekantelde auto

Bij een zwaar verkeersongeval in de Edward Staintonstraat zijn zondagavond laat vijf gewonden gevallen. Het ongeval gebeurde rond 22u50, vermoedelijk door een uitwijkmanoevre kwam een auto op zijn zijkant terecht, ook twee andere auto's langs de weg raakten beschadigd. In de gekantelde wagen zaten vijf mensen geblokkeerd, de brandweer kwam ter plaatse en had heel wat werk om hen te bevrijden. De passagiers konden langs de achterzijde uit de auto gehaald worden. Voor de (…) Lees het hele bericht

heusdense-harmonie-opende-eversel-kermis

Heusdense harmonie opende Eversel-kermis

De Sinksenfoor in Antwerpen mag dan wel het nationale nieuws halen, maar ook in Eversel vieren ze Sinksenkermis. En Femma Eversel heeft de goede gewoonte om die te openen met een aperitiefconcert. Bij de 24ste editie was het de beurt aan de Koninklijke  Harmonie De Verenigde Vrienden Heusden. Zij zorgden voor sfeervolle muziek en konden rekenen op een groot publiek. (foto's Rita Vanhove)

erdogan-aanhangers-vieren-koolmijnlaan-zit-dicht

Erdogan-aanhangers vieren, Koolmijnlaan zit dicht

Zo gauw bekendraakte dat Recep Tayyip Erdogan met grote zekerheid de presidentsverkiezingen in Turkije zou winnen, kwamen zijn aanhangers in Heuden-Zolder massaal op straat. Ze reden toeterend met vlaggen door de straten. Vervolgens kwamen ze met honderden op straat in de Koolmijnlaan, waar ze scandeerden, zongen en met vlaggen zwaaiden. Daardoor werd de Koolmijnlaan volledig geblokkeerd. Later kwamen ook uit Beringen en andere gemeenten Erdogansupporters naar Heusden afgezakt. De politie was massaal aanwezig maar liet begaan en sloot de gewestweg en de aansluitende straten af, waardoor het verkeer moest omrijden.

rondje-bestuur-in-volle-zon

Rondje Bestuur in volle zon

Handig bekeken van het gemeentebestuur om het 'Rondje Bestuur' dit jaar te koppelen aan een bestaand, succesvol evenement zoals Boekt Feest. Het volk was daardoor sowieso aanwezig om in de zon of in de tent een pintje geserveerd te krijgen door burgemeester of schepenen. Alleen was er bij sommige aanwezigen wat verwarring over het feit dat ze met hun identiteitskaart een reeks gratis drankbonnetjes konden krijgen, want de dorst moest vandaag hoe dan ook gelest worden.

boekt-feest-2023-was-een-schot-in-de-roos

Boekt Feest 2023 was een schot in de roos

De editie 2023 van Boekt Feest was een voltreffer, het zomerse weer en de prima organisatie hebben daar beide credit aan. Er was heel wat kinderanimatie op de familiedag vandaag: een hele batterij springkastelen, schminken,  spelletjes, ... De volwassenen konden zich vergapen aan een hele karavaan oldtimers waaronder een aantal ronduit exclusieve exemplaren. En daarnaast is Boekt Feest vooral een ontmoetingsgegeven voor een dorp in volle groei waar ook de 'inwijkelingen' vlot mee op de feestkar stappen.

kyano-schepers-is-belgisch-kampioen-toestelturnen

Kyano Schepers is Belgisch kampioen toestelturnen

Op het Belgisch kampioenschap toestelturnen in Libramont toonde Kyano Schepers zich andermaal de beste. Hij kroonde zich tot nationaal kampioen in de categorie A17/18A. Nu beginnen de kwalificatiewedstrijden voor het EYOF, het European Youth Olympic Festival, dat in juli plaatsvindt in het Sloveens Maribor.

jelle-geens-geeft-op-in-cagliari

Jelle Geens geeft op in Cagliari

De derde manche van de World Triathlon Series in het Italiaanse Cagliari, is er voor Jelle Geens eentje geworden om snel te vergeten. Het was na het zwemmen en zeker het wielrennen duidelijk dat hij de goede ontsnapping gemist had. Hij gaf op tijdens het looponderdeel.

boekt-loopt-werd-een-echt-atletiekfeest

Boekt Loopt werd een echt atletiekfeest

Boekt Loopt gaf vandaag een extra impuls aan Boekt Feest. Niet alleen was er de stralende zon, er daagde ook een pak atleten op. Voor de volwassen loopnummers alleen al waren er 526 deelnemers, tel daar nog een heleboel kinderen bij en veel andere organisatoren zullen jaloers zijn. Heel wat lopers zagen het recreatief maar vooraan werd keihard gestreden voor de zege. De 5 km dames werd gewonnen door Kelly Haex, voor Roos Lenaers en Silke Cuyx. Bij de mannen won Bram Eeckhout voor (…) Lees het hele bericht

spinvis-en-saartje-zongen-over-neveldieren

Spinvis en Saartje zongen over neveldieren

Spinvis en Saartje Van Camp brachten vrijdagavond de voorstelling 'Neveldieren' in de zwarte zaal van CC Muze. (foto's Herman Eerdekens)

pagadderkes-beleefden-een-drukke-sportdag

Pagadderkes beleefden een drukke sportdag

Kleuterschool Pagadder had haar jaarlijkse sportdag in de sporthal van Berkenbos. Daar kreeg elke klas volgens een doorschuifsysteem bewegingsopdrachten: parachutespelen, estafette door tunnels, evenwichtsoefeningen op het bewegingsparcours, circustechnieken, yoga, dansen, springen op het springkasteel,... Na een actieve voormiddag ging iedereen moe maar voldaan naar huis. 

neos-bezocht-abdij-herkenrode

Neos bezocht abdij Herkenrode

Neos Heusden-Zolder bezocht de abdij van Herkenrode. De groep werd in twee opgesplitst en ging er op stap met de laatste abdis van Herkenrode, Joséphine de Gondrécourt.  Ze vertelde over het leven in de historische  cisterciënzerabdij, met aandacht voor de belangrijke rol van de abdis, pittige anekdotes en boeiende weetjes. De abdij van Herkenrode heeft in de geschiedenis van onze provincie en daarbuiten een grote rol gespeeld. Maar nu gaat het verhaal een andere richting uit. (foto's Trudo Groffi)

actie-voor-30-dagen-minder-wagen-in-juni

Actie voor 30 dagen minder wagen in juni

Volgende maand wordt in heel Vlaanderen de actie '30 dagen minder wagen' georganiseerd. Het initiatief gaat uit van het Netwerk Duurzame Mobiliteit met de steun van onder meer de openbaar vervoersmaatschappijen. In Heusden-Zolder sluiten Fietsersbond en burgerbeweging Toekomst Telt zich aan. Zij willen in juni het dagelijks fietsen promoten.  Minder autorijden betekent minder luchtvervuiling, meer veiligheid en een betere gezondheid. Er staan heel wat activiteiten op het programma (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-979

De kijk van Richie

Weer een verlengd weekend ...

kerk-zolder-neemt-deel-aan-openkerkdagen

Kerk Zolder neemt deel aan openkerkdagen

Op zondag 4 juni neemt de Sint-Vincentiuskerk in Zolder-Centrum deel aan de 15de editie van de openkerkdagen. Van 14 tot 18 uur wordt een powerpointpresentatie getoond over de kerk en haar bezienswaardigheden. Het is ook een mooie gelegenheid om de historische kerk die deze eeuw gerestaureerd werd, eens rustig te bekijken. Ook in de rest van België en de buurlanden nemen kerken deel. 

fietser-lichtgewond-bij-aanrijding-2

Fietser lichtgewond bij aanrijding

Deze namiddag rond 14 uur is op de Beringersteenweg een fietser aangereden door een wagen. De fietser kwam ten val en liep daarbij schaafwonden op. Het gaat om een man van 76 uit Heusden. 

hof-ter-bloemen-vierde-100-jarige-remi

Hof ter Bloemen vierde 100-jarige Remi

Feest vandaag in Hof ter Bloemen want Remi Schroyen werd 100 jaar, hij is meteen ook de eerste mannelijke eeuweling van het woonzorgcentrum. Voor de middag kwamen de kinderen van basisschool Boekt op bezoek, hij heeft immers altijd langs die school gewoond en zijn achterkleinkinderen zitten er op school. Bewoners van de afdeling, personeel, genodigden en zijn kinderen kwamen langs om te klinken op de eeuweling en de taart aan te snijden. Burgemeester Mario Borremans feliciteerde de jarige en (…) Lees het hele bericht

brand-in-beringen-wordt-op-17-november-behandeld

Brand in Beringen wordt op 17 november behandeld

Op 17 november dit jaar zal de rechtbank in Hasselt de fatale brand in Beringen van 11 augustus 2019 behandelen. Daarbij kwamen de brandweermannen Chris Medo en Benni Smulders van Heusden-Zolder om het leven en liep Arno Barzan zware brandwonden op. Vandaag was er een inleidende zitting en daarop meldde de rechter dat er een zitting van drie uur is uitgetrokken op 17 november. Op de zitting waren vandaag twee beschuldigden aanwezig: een 22-jarige die beschuldigd wordt van (…) Lees het hele bericht

46-bestuurders-betrapt-met-gsm-in-de-hand

46 bestuurders betrapt met gsm in de hand

Eerder deze week was er de provinciale actie 'Focus op de weg, niet op je gsm’ en daarin hielden de politiekorpsen van Beringen/Ham/Tessenderlo en Heusden-Zolder een gezamenlijke verkeersactie. Zoals eerder aangekondigd gaan beide politiezones nauwer samenwerken. Ze hielden samen controles in Beringen, Ham, Tessenderlo en Heusden-Zolder. In één dag tijd zijn 46 bestuurders betrapt met de smartphone in de hand terwijl ze aan het rijden waren. Ze hebben allemaal meteen hun rijbewijs voor 8 dagen moeten inleveren. Achteraf zullen ze ook nog de rekening gepresenteerd krijgen.

doorprikt-dromen-mag-maar-niet-naief-zijn

DOORPRIKT: Dromen mag, maar niet naïef zijn

Er zijn opnieuw twee grote projecten in de maak voor Zolder-Centrum, ze staan weliswaar nog niet in de steigers maar de metamorfose van de dorpskern wordt alleszins in de volgende legislatuur doorgetrokken. De gemeente laat de privésector beide sites ontwikkelen zonder de regie uit handen te geven, verstandig.

Vooreerst komt er - zoals altijd al gepland - een nieuwbouw op de plaats waar nu nog het oude CVO staat. Logisch, buiten archief- en stapelruimte heeft het gebouw geen (…) Lees het hele bericht

straatverlichting-kuiperstraat-wordt-verplaatst

Straatverlichting Kuiperstraat wordt verplaatst

De firma die de straatverlichting in de Kuiperstraat midden in het voetpad plaatste, mag nog eens terugkomen. De plaatsing van de straatlantaarns bemoeilijkte de doorgang voor voetgangers, maar mensen met een rolstoel of kinderwagen moesten er zelfs de rijweg op. Daarom zullen de palen nu verplaatst worden naar de parking. 

twee-nieuwe-projecten-voor-en-achter-gemeentehuis

Twee nieuwe projecten voor en achter gemeentehuis

De komende jaren zijn twee grote nieuwe projecten gepland in Zolder-Centrum: één op de site waar nu nog het oude CVO-gebouw staat en één op de schuine grasvlakte waar vroeger het gemeentehuis stond. Dat zal gebeuren na een hele procedure waarbij projectontwikkelaars voorstellen kunnen indienen en waarbij de bevolking inspraak krijgt.

Het oude CVO-gebouw - waar nu aan de riolering wordt gewerkt - zal tegen eind dit jaar afgebroken (…) Lees het hele bericht

25-000-euro-om-duizendpoot-te-laten-overleven

25.000 euro om Duizendpoot te laten overleven

De gemeente geeft jaarlijks toelagen aan de organisaties die mensen tewerkstellen in de sociale economie. De meeste van die organisaties hebben nu een bijkomende injectie gevraagd omdat ze in de problemen komen door de inflatie. Dat zal nog bekeken worden. Maar nu al wordt een extra toelage van 25.000 euro toegekend aan PWA Heusden-Zolder om liquiditeitstekorten op te vangen, de steun gaat vooral naar Duizendpoot, liet schepen Isabelle Thielemans weten. De extra steun komt er ook (…) Lees het hele bericht

kerkenherbestemming-volgende-legislatuur

Kerkenherbestemming: volgende legislatuur

De gemeenteraad had vandaag wat meer punten te behandelen dan de voorbije maanden. De kerkfabriek van Bolderberg krijgt een investeringstoelage van 22.000 voor de vernieuwing van zijn torenklok die recent is moeten gebeuren. Bij die gelegenheid kaartte Herwig Hermans (N-VA)  de herbestemming van de kerken aan. In veel gemeenten zijn er al concrete initiatieven genomen, maar in Heusden-Zolder is er volgens hem nog geen vooruitgang geboekt sinds het kerkenbeleidsplan. Schepen (…) Lees het hele bericht

celstraffen-voor-brutale-inbraak-in-brugstraat

Celstraffen voor brutale inbraak in Brugstraat

De rechter in Hasselt heeft twee mannen uit Zonhoven en één uit Heusden-Zolder veroordeeld tot celstraffen van 24, 36 en 30 maanden voor een poging diefstal van xtc-pillen en geld in de Brugstraat in Heusden. Een man van 22 uit Heusden-Zolder kreeg 30 maanden cel, de helft met uitstel, omdat hij de opdrachtgever was voor de inbraak en diefstal. Een 21-jarige uit Zonhoven kreeg 30 maanden met de helft uitstel en een 40-jarige Zonhovenaar - die al een stevig strafblad had - kreeg 36 (…) Lees het hele bericht

ook-menstruatiearmoede-is-een-ernstig-probleem

Ook menstruatiearmoede is een ernstig probleem

De problematiek van de menstruatiearmoede raakt meer en meer bekend. Uit een Caritas rapport van 2020 blijkt dat 12% van de meisjes tussen 12 en 25 jaar wel eens te weinig geld heeft om hygiëneproducten te kopen. Hierdoor missen ze regelmatig dagen op school, op het werk, hun hobby, wat een negatieve impact heeft op hun mentaal en fysiek welzijn.  Daarom sloegen vrouwenorganisatie Rebelle vzw, Vrijzinnig Limburg, Provinciale school De Wissel en Depot Margo de handen in elkaar. De twee (…) Lees het hele bericht

okra-eversel-bezocht-de-mijngebouwen

OKRA Eversel bezocht de mijngebouwen

OKRA, de seniorenvereniging van Eversel, bezocht samen met een gids de oude mijngebouwen, ZLDR Luchtfabriek en CC Muze. Onderweg werden allerlei anekdotes en verhalen uit de put opgediept. Als je dan ook nog mensen in de groep hebt die het zelf allemaal hebben meegemaakt en uit eigen ervaring aanvullen, dan wordt het nog boeiender. Zeker als er verhalen aan de oppervlakte komen die destijds het daglicht niet mochten zien. (foto's Lode Beylemans)

samana-zolder-op-bedevaart-in-eigen-dorp

Samana Zolder op bedevaart in eigen dorp

Meer dan 80 leden van Samana Zolder gingen op bedevaart in eigen dorp ... naar het kapelletje aan de Jogem. Ze vertrokken aan De Bloemelingen, passeerden langs de mooie vijver van het woonzorgcentrum om zo het kapelletje te bereiken. In de zaal van de Jogem volgde een kort woordje van priester Frans Hermans, met als afronder vlaai en koffie. (foto's Lode Beylemans)

vandaag-nog-inschrijven-voor-boekt-loopt

Vandaag nog inschrijven voor Boekt Loopt

Vandaag is de laatste dag dat je vooraf kunt inschrijven voor Boekt Loopt dat komende zaterdag plaatsheeft met vertrek en aankomst aan de Ubbelvelden. Om 13.30 uur vertrekken de allermoedigsten: de deelnemers aan de 17 km trail én 26 km trail. Om 14 uur klinkt het volgende startschot, voor de 5 km stratenloop.  Om 14.30 uur starten de deelnemers aan de 10 km stratenloop. Om 16 uur volgt de podiumceremonie. Daarna is het aan de jongsten: om 16.45 uur de kidsrun over 1 km en om 17 uur de kleuterrun. Op zondag kan dan iedereen de trajecten van de 10, 17 en 26 km gaan wandelen, met vrije start tussen 9 en 11 uur. Inschrijven voor Boekt Loopt via deze link. Er zijn heel wat prijzen en voor de inwoners van Heusden-Zolder is er een apart klassement.      

eva-de-roovere-zaterdag-in-cc-muze

Eva De Roovere zaterdag in CC Muze

Eva De Roovere staat nu zaterdag op het Muzepodium met haar nieuwe programma 'Hier en Nu'. Naast haar zang bij Kadril is ze vooral bekend van haar solowerk. Zo was haar debuutalbum ‘De Jager’ meteen een schot in de roos, daarna gevolgd door ‘Over & Weer’,  ‘Mijn huis’ en ‘Viert’, een album dat samenliep met de dichtbundel ‘Positron’. Haar muziek kreeg platina en triple gouden awards en ze stond met Diggy Dex op 1 in de Nederlandse hitlijsten met de catchy single ‘Slaap lekker’, de (…) Lees het hele bericht

goud-voor-carlo-cuppens-van-smash

Goud voor Carlo Cuppens van Smash

Op de Nationale Spelen van de Special Olympics in Mechelen behaalde Carlo Cuppens een gouden medaille in het badminton. Carlo maakt deel uit van  Smash BC uit Berkenbos.

weerspannige-scooterrijder-snel-voor-de-rechter

Weerspannige scooterrijder snel voor de rechter

Een man van 22 uit Heusden-Zolder moet binnen de maand al voor de rechter verschijnen wegens weerspannigheid tegen de politie. De feiten dateren van zondag. De verkeersdienst van de politie hield toen toezicht aan het Schachtplein tijdens het tuning-event Dropped. Plots kwamen daar twee scooters voorbijgeraasd, één van hen reed op zijn achterste wiel over de weg. Toen de politie hen wilde controleren, stoven beiden er vandoor. Er begon een achtervolging aan zeer (…) Lees het hele bericht

grote-zwaluwpopulatie-huist-aan-brug-viversel

Grote zwaluwpopulatie huist aan brug Viversel

Onder en naast de nieuwe brug over het Albertkanaal in de Westlaan in Viversel krioelt het van de zwaluwen. De vogels hebben onder de brug aan weerzijden een heleboel nesten gemaakt. Daar krijgen ze trouwens het gezelschap van een aantal duiven. Maar nog straffer, in de hoge berm naast de brug hebben ze een heel aantal holen gemaakt waar ze ook druk in- en uitvliegen. De grote zwaluwkolonie in die buurt is trouwens geen nieuwigheid. Vroeger woonden ze aan de Dosschetorens, na (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-978

De kijk van Richie

Een kwisje ...

n-va-steven-goris-trekt-lijst-hans-zegers-duwt

N-VA: Steven Goris trekt lijst, Hans Zegers duwt

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024 zal de N-VA-lijst in Heusden-Zolder getrokken worden door Steven Goris, terwijl Hans Zegers lijstduwer zal zijn. Daarvoor heeft het lokaal partijbestuur het licht op groen gezet. Voorlopig zijn alleen de eerste en laatste plaats van de lijst ingevuld, de rest volgt later. "We wilden nu vooral zo snel mogelijk duidelijkheid creëren rond ons boegbeeld", verduidelijkt voorzitter Peter (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-459

Vandaag gezien

Ach, iedereen maakt wel eens een identiteitscrisis door, ook op Bovy.

moed-en-volharding-haalt-2-nieuwe-sponsors-binnen

Moed en Volharding haalt 2 nieuwe sponsors binnen

Dat Turnkring Moed en Volharding er een stevige werking op nahoudt, is een open deur intrappen. Maar de toekomst oogt de komende jaren nog mooier. Zo wacht binnenkort de grote gymhal bij de velodroom met professionele installaties die permanent beschikbaar is. En daarnaast heeft de club - onder impuls van de werkgroep sponsoring - vandaag een partnership ondertekend met sportmerk Erima en Vatana. Beide sponsors zullen de club de komende twee seizoenen vooral voorzien van trainingspakken en shirts. En geef toe, gymnasten horen mooi uitgedost te zijn.

twee-dagen-acties-tegen-gsm-gebruik-achter-stuur

Twee dagen acties tegen gsm-gebruik achter stuur

Morgen en donderdag wordt in heel Limburg weer een actie gehouden tegen het gsm-gebruik achter het stuur. In alle zones zal de politie extra controles houden en met het parket is afgesproken dat wie betrapt wordt, meteen zijn rijbewijs voor 8 dagen mag inleveren. Volgens studies zou in 8 % van de dodelijke ongevallen sprake zijn van gsm-gebruik. En toch worden nog veel bestuurders betrapt. Daarom die extra actie.

tip-van-de-bib-jo-de-poorter

Tip van de Bib: Jo De Poorter

De bibliotheek tipt ons deze week een boek dat royaltywatcher Jo De Poorter schreef over de koniningin: "De macht van Mathilde: de ware impact van de koningin der Belgen". Ze is dit jaar immers 50 geworden en is 10 jaar koningin.

Korte inhoud

De echtgenote van het staatshoofd en de voortbrengster van maar liefst vier troonopvolgers heeft al invloed van de eerste dag ze totaal onverwacht haar intrede doet in het Belgische (…) Lees het hele bericht

academie-kunst-en-info-rond-reuma

Academie: kunst en info rond reuma

In kasteel Meylandt kun je vanaf vandaag tot 2 juni terecht op de tentoonstelling 'Knoop'. Daarin vragen ze aandacht voor de RA Liga. De leerlingen behandelen in hun werk het thema Reumatoïde Artritis, want zoals we weten maakt kunst ook de pijnlijke zaken bespreekbaar. En er zijn niet alleen mooie kunstwerken te bekijken, op dinsdag 30 mei om 19 uur geeft Nelly Creten een lezing “Wat na diagnose?”. Aansluitend is er ook plaats om lotgenoten te ontmoeten en natuurlijk een bezoek te brengen aan de expo. De avond is zeker interessant voor iedereen die de diagnose RA kreeg, hun familie en vrienden, maar ook voor kunstliefhebbers in 't algemeen. Voor de lezing, graag voor 28 mei inschrijven via info[!]raliga.be. De tentoonstelling is vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van het kasteel.

zolders-taalgebruik-19

Zolders taalgebruik

Ook vandaag diept de Heemkundige Kring Zolder een dialectuitdrukking op uit de Zóldersen diksjenéér van wijlen Maurice Lemmens. Dei hit nen haonekóp aafgebeete. Die heeft een hanenkop afgebeten, waarmee gewezen wordt op een meisje met opvallend rode lippen.

tg-motus-brengt-wereldpremiere-in-cc-muze

TG Motus brengt wereldpremière in CC Muze

Theatergroep Motus - die al eerder op de planken stond met ‘Wit Goud Zwart Stof’ - werkt aan een nieuwe straffe productie: De Lijst. Motus brengt daarmee  als allereerste een theatervoorstelling, geïnspireerd op het boek 'PS. I love you'  van de Ierse schrijfster Cecelia Ahern. De voorstelling wordt op 23, 24 en 25 juni in CC Muze gebracht, en dus is het nu nog keihard werken geblazen voor de 15-koppige cast aangevoerd door Freia Moens en (…) Lees het hele bericht

boekt-gaan-volgend-weekend-lopen-en-feesten

Boekt gaat volgend weekend lopen en feesten

In Boekt zijn ze volop aan het aftellen naar Boekt Feest, hét jaarlijkse evenement waarvoor zowat iedereen in het dorp komt afgezakt naar de Ubbelvelden. Het begint vrijdagavond met de Wieze Party, de knalfuif van de Wieze Boys met dj's Djapé, Clochards Deluxe, Fons en die van Ons en Discobar Vaneigens. Zaterdag is er Boekt Loopt met een heel aantal loopnummers: kidsrun, kleuterrun, 5 km, 10 km, 17 km trail-run en voor het eerst een trail-run (…) Lees het hele bericht

kaj-eversel-wil-iedereen-een-kans-geven

KAJ Eversel wil iedereen een kans geven

KAJ Eversel start met een proefproject voor jongeren uit het buitengewoon onderwijs. Die jongeren vinden in de zomervakantie vaak geen aanbod waar ze de nodige kansen of juiste ondersteuning krijgen. KAJ Eversel wil daar - met de steun van de gemeente Heusden-Zolder - wat aan doen. Het gaat om dagactiviteiten voor jongeren vanaf 15 jaar: kookworkshop, crea workshop, sport, daguitstap, ... De eerste reeks loopt op 5, 6 en 7 juli, de tweede op 2, 3 en 4 augustus. Het begint telkens tussen 9 uur en 9.30 uur en eindigt rond 15.30 - 16 uur. Alles heeft plaats in de KAJ-lokalen in de Butastraat. Het kost 8 euro per dag, vooraf inschrijven is nodig, want vol is vol. Meer info: kajeversel3550[!]gmail.com of 0471 82 41 59.

ware-vrienden-lossen-hooggespannen-verwachting-in

Ware Vrienden lossen hooggespannen verwachting in

In een volgelopen balzaal van CC Muze gaf de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden Zolder zaterdagavond een indrukwekkend concert onder de noemer 'Dawn of a New Day'. Alles stond symbool voor een nieuwe start: na corona, met een nieuwe dirigent, nieuwe werken op het repertorium, ... vandaar ook de siervogels en vlinders die de zaal opfleurden. Naast de harmonie zelf - die voor twee delen voor het publiek verschenen - deden ook de Juniors hun muzikale duit in het zakje. (foto's Olivier Hoogmartens)

oude-formule-bolides-en-mooie-jaguars

Oude formule bolides en mooie Jaguars ...

Op Circuit Zolder keken de liefhebbers van oude formule wagens uit verschillende categorieën zich vandaag de ogen uit. Er was een 60-tal ingegaan op de uitnodiging van de organisatoren van de Skylimit Classic Car Day. De jaren zestig en zeventig leken te herleven op het circuit. Daarnaast was er ook nog een parade van enkele honderden Jaguars en andere oldtimers. Het ging deze keer niet om het racen maar wel om het genieten. (foto's Roman Martyka)

complete-ravage-6-auto-s-botsen-in-2-ongevallen

Complete ravage: 6 auto's botsen in 2 ongevallen

De avondspits was al bijzonder druk door terugkerende toeristen in alle richtingen aan het eind van dit verlengde weekend, maar op de E 314 is het dan nog eens helemaal misgegaan. Op de brug over het kanaal in Viversel zijn rond 19 uur vier voertuigen op elkaar geknald in de richting van Leuven. Daarbij viel één lichtgewonde. Takeldienst Geert Schops had de handen vol om alle wagens - die totaal verloren zijn - te verwijderen. Ondertussen was al een flinke file ontstaan. In de staart van die file zijn nog eens twee wagens gebotst ter hoogte van Zolder-Terlaemen. Daarbij vielen geen gewonden maar opnieuw was er heel wat schade en uiteraard nog meer verkeershinder. Bij de ongevallen waren zowel Belgische, Nederlandse als Duitse bestuurders betrokken.

vandaag-gezien-458

Vandaag gezien

De zwarte zwaan op domein Bovy zit met eieren. (foto Julien Maebe)

fietsen-voor-kotk-brengt-bijna-6-miljoen-op

Fietsen voor KOTK brengt bijna € 6 miljoen op

 De twaalfde editie van de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker heeft iets meer dan 5,9 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. Iets minder dan het recordbedrag van vorig jaar, maar de komende weken kan er nog wat bijkomen. Dat is bekendgemaakt tijdens het slotfeest op de Grote Markt in Mechelen. In het totaal namen 1.070 teams deel, zij fietsten in vier dagen tijd 1.000 km. De meesten legden die afstand af in het nationale peleton dat donderdagmiddag ook is (…) Lees het hele bericht

zolder-a-wint-nipt-bekerfinale-van-zolder-b

Zolder A wint nipt bekerfinale van Zolder B

De beide Zolderse clubs hebben er een spannende bekerfinale van gemaakt, maar het was uiteindelijk de A-ploeg die nipt won van de B-ploeg: 79-81. Maar uiteraard was het een feest voor de hele club, de apotheose na een prachtig seizoen. 

dries-vanthoor-2de-op-26-op-nurburgring

Dries Vanthoor 2de op 26 seconden op Nürburgring

Dries Vanthoor en zijn ploegmaat Maxime Martin zijn tweede geëindigd in de 24 Uren van de Nürburgring. Ze hadden met hun BMW M4 GT3  slechts 26 seconden achterstand op de winnende Ferrari 296 GT3  van David Pittard/Earl Bamber/Nick Catsburg/Felipe Fernandez Laser. Voor Laurens Vanthoor was deze uithoudingsrace geen succes. Zijn Porsche 911 GT3 R begaf het vannacht en dwong hem tot opgave. 

foodtruckfestival-baadt-in-zomerse-sfeer

Foodtruckfestival baadt in zomerse sfeer

Ook de tweede dag van het foodtruckfestival op het Heldenplein was een succes. Al van vroeg in de namiddag waren de plaatsen op het binnenplein ingenomen. De combinatie van zonnig weer en een exotisch aanbod aan hapjes en drankjes zorgde voor een zomerse sfeer. En ook de kinderen kwamen ruimschoots aan hun trekken in de spelletjes en animatie. Wie nog wil proeven van 'iets speciaals' bij de Chefs on Wheels met live-muziek op de achtergrond, heeft nog tijd tot ongeveer 21 uur vanavond. 

fietser-lichtgewond-in-hasselt

Fietser lichtgewond in Hasselt

Een man van 59 uit Heusden-Zolder is gisteren lichtgewond geraakt bij een ongeval in Hasselt. Ter hoogte van het Kolonel Dusartplein kwam hij 's ochtends in aanrijding met een voetganger en kwam ten val. 

dropped-2023-marktplein-overrompeld-door-auto-s

Dropped 2023: Marktplein overrompeld door auto's

Vanmorgen is op het Marktplein de editie 2023 van Dropped van start gegaan. Van heinde en ver zijn eigenaars van tuning cars, sportwagens en oldtimers naar het mijnterrein afgezakt. Het was letterlijk een hele tijd filerijden en de opkomst is zo groot dat niet alle wagens een plaats vonden op het Marktplein zelf. Opvallend, bij aankomst halen bijna alle bestuurders of hun passagiers meteen de poetsdoek boven, want op zo'n event moet de wagen uiteraard extra schitteren. En dat doen ze, vooral in de volle zon, nog tot 17 uur vanavond. Met gepaste tunes op de achtergrond. De toegang is gratis voor toeschouwers.

zolder-a-en-b-strijden-om-basketbeker

Zolder A en B strijden om basketbeker

Vandaag is weer een speciale dag in de geschiedenis van basketbalclub Zolder. De Limburgse bekerfinale wordt immers betwist tussen Zolder A - de kampioen in eerste provinciale - en Zolder B - kampioen in tweede provinciale. Het bekertreffen heeft plaats in evenementenhal Den Dijk, Rozekransweg in Zonhoven en begint om 15.45 uur. Voor heel wat supporters zal het moeilijk zijn om een kant te kiezen, maar wat wel vaststaat ... de beker komt straks naar Zolder.

medaille-voor-helpers-in-waals-overstromingsgebied

Medaille voor helpers in Waals overstromingsgebied

In feestzaal Vogelsanck had vandaag het  jaarlijkse promotiefeest van de Koninklijke en Menslievende Vereniging van Dragers van Eretekens en Medailles van België plaats. Dat is nog altijd de oudste vereniging van het koninkrijk België. Er werd een aantal toespraken gehouden en de nieuwe bestuursstructuur voorgesteld met Heusdenaar Tim Francis als nieuwe voorzitter. Traditiegetrouw krijgen verschillende leden een ereteken. Bijzonder was dit jaar dat twee Nederlanders uit Geldrop -  Karin en Bert De Jonge - het Ereteken voor Moed en Zelfopoffering kregen omdat ze nog steeds naar Wallonië trekken om de slachtoffers van de watersnood te ondersteunen. Zoals elk jaar werd ook een cheque voor een goed doel overhandigd. Deze keer mocht De Kleine Prins 500 euro in ontvangst nemen. Zoals bekend zet die vereniging zich in voor kinderen die getroffen worden door kanker. De leden van de vereniging en hun gasten praatten nadien nog na tijdens een feestmaal.  (foto's Ann Jordens)

wat-een-leute-op-de-boekenstartdag

Wat een leute op de Boekenstartdag!

Het zat deze week nog prominent in het nieuws, het begrijpend lezen gaat er op achteruit bij de jeugd. De Boekstartdag die de bibliotheek vanochtend - net als een 100-tal andere in Vlaanderen -  organiseerde,  kon dan ook niet op een symbolisch beter moment komen. Via workshops en info werden de allerkleinsten en hun gezin geconfronteerd met mooie boekjes, vertelkoffertjes, leuke spelletjes, enz. Aan de ingang konden ze knuffelen met allerlei levende dieren, die trouwens heel vaak het onderwerp van kinderboekjes vormen. Hopelijk nemen ook de ouders de positieve leesboodschap mee naar huis, maar uiteraard, wie met zijn kind naar zo'n initiatief afzakt, is al een stuk geëngageerd en geïnteresseerd. (foto's Ann Jordens)

honderden-motorrijders-op-festival-van-solo-riders

Honderden motorrijders op festival van Solo Riders

Een groot aantal motorrijders is dit weekend verzameld aan de terreinen bij Anadol voor het Mega Motor Festival dat de Solo Riders daar organiseren. De Solo Riders is een lokale groep motorliefhebbers - geen bende voor alle duidelijkheid - die ontstaan is binnen de Turkse gemeenschap maar openstaat voor motorrijders van alle origine. Naar het festival zijn motorrijders van Turkse origine uit België, Duitsland, Nederland, Frankrijk en nog andere landen (…) Lees het hele bericht

vhz-pakt-uit-met-rad-van-fortuin-en-snoepzakjes

VHZ pakt uit met Rad van Fortuin en snoepzakjes

Wie op het foodtruckfestival zin heeft in een zoet afzakkertje, moet zeker eens langsgaan in de tent van de VHZ, de Verenigde Handelaars Zolder die het event trouwens ook ondersteunen. De kleurrijke dames van het bestuur hebben daar een Rad van Fortuin voor de jongsten, voor 2 euro hebben ze altijd prijs en een snoepzakje. 

jonge-gymnasten-streden-voor-clubmedailles

Jonge gymnasten streden voor clubmedailles

Turnkring Moed en Volharding hield voor het eerst een clubkampioenschap. Daarin kregen de recrea-gymnasten en de beloftes van de competitiegroep de kans om te schitteren op mini-trampoline, airtrack, balk en dubbelmini-trampoline. Er was een mooie opkomst in de sporthal in Berkenbos. Binnenkort verhuist MeV naar de nieuwe gymhal in de velodroom. Het clubkampioenschap zal volgend jaar dan ook groter aangepakt worden.Nu was het er vooral om te doen om de gymnasten wat wedstrijdervaring voor publiek te laten opdoen. En de medailles werden met de nodige fierheid in ontvangst genomen. (foto's Lieze Vogels)

foodtruckfestival-in-zolder-is-prima-gestart

Foodtruckfestival in Zolder is prima gestart

Het Foodtruckfestival op het Heldenplein heeft zijn start niet gemist. Er staat dan ook een stralende zon en samen met de live-muziek en animatie zorgt dat voor de ideale sfeer. In de loop van de namiddag dienden zich al heel wat lekkerbekken aan en in de vooravond was het aanschuiven aan verschillende foodtrucks. Maar geen nood, er is genoeg aanbod, zowel in aantal als variatie en het foodtruckfestival blijft nog heel de avond geopend. Morgen - met nog warmer weer in het vooruitzicht - gaan de Chefs on Wheels zelfs al om 12 uur van start. (foto's Danny Tielens)

neos-van-de-kerk-naar-de-mangelbeek

Neos: Van de kerk naar de Mangelbeek

Voor zijn maandelijkse wandeling vertoefde Neos Heusden-Zolder in de Vallei van de Mangelbeek. De wandeling startte in de Sint-Vincentiuskerk in Zolder-centrum waar Neoslid Georges Aerts een powerpoint presenteerde over de geschiedenis, restauratiewerken en de vele kunstwerken. Nadien wandelde het gezelschap onder leiding van een ander Neoslid - René Pollers - in de prachtige natuur van de Vallei van de Mangelbeek. (foto's Trudo Groffi)

de-kijk-van-richie-977

De kijk van Richie

Het begrijpend lezen gaat er op achteruit ...

auto-ramt-wegversmalling-in-viversel

Auto ramt wegversmalling in Viversel

Vanmorgen vroeg, omstreeks kwart voor 5 is een auto tegen een wegversmalling gebotst in de Schaltusstraat in Viversel. Gelukkig raakte niemand gewond, maar de wagen was zo zwaar beschadigd dat hij moest getakeld worden. 

motoren-en-auto-s-nemen-heusden-zolder-in

Motoren en auto's nemen Heusden-Zolder in

Ook dit weekend kun je weer wat motorengeronk horen in Heusden-Zolder. De motoren komen samen bij de terreinen van Anadol want daar houdt de motorclub Solo Riders heel het weekend een treffen. Daar staan optredens op het programma, kinderanimatie en op zaterdag een rondrit van Heusden naar Beringen. Heel de opbrengst van het event gaat naar de slachtoffers van de aardbeving.

Zondag is het Marktplein thé place to be voor de liefhebbers van mooie wagens, tuning cars , oldtimers en sportieve bolides. Daar heeft immers de jaarlijkse editie van Dropped plaats. Van 10 tot 17 uur zal het Marktplein vol staan, deelnemers betalen aan de kasse € 15 per wagen. Toeschouwers mogen gratis komen kijken en fotograferen. (foto Ann Jordens)

nu-al-code-geel-in-de-natuurgebieden

Nu al code geel in de natuurgebieden

Het Agentschap Natuur en Bos heeft code geel afgekondigd in de natuurgebieden. Dat betekent dat er een verhoogd brandgevaar is. Dat komt doordat de natuur nu al droger begint te worden. Bezoekers moeten daardaar extra voorzichtig zijn en de natuurbeheerders zijn waakzaam. De waarschuwing geldt momenteel voor de natuurgebieden in Heusden-Zolder beheerd door Natuur en Bos: Helderbeek-Voort, Helderbeekvallei-terril, De Wijers, Mangelbeekvallei, Op Den Aenhof, Van Soest en Galgenberg. Maar ANB voegt er aan toe dat in gebied beheerd door andere instanties of privébossen de situatie net hetzelfde is.

fanclub-remco-evenepoel-toch-in-de-giro

Fanclub Remco Evenepoel toch in de Giro

Ook al is hun idool ondertussen weer thuis, de fanclub van Remco Evenepoel uit Heusden-Zolder is zoals gepland toch naar de Giro vertrokken en vandaag toegekomen in Crans Montana waar vandaag de etappe aankomt. Het zou een lange zware bergrit worden, maar door de rotslechte weersomstandigheden in Italie is die op vraag van de renners ingekort tot 74 km en de start is deze namiddag al enkele keren uitgesteld. De fanclub laat het niet aan haar hart komen, ze zullen vandaag de resterende Belgische renners aanmoedigen en sturen vanuit Italië hun wensen voor beterschap naar Remco. 

zes-eerste-communicanten-in-berkenbos

Zes eerste communicanten in Berkenbos

De zesjarigen uit Berkenbos deden op Hemelvaart hun eerste communie: Bram, Marina, Charlotte, Felien, Kobe en Leonora. Het thema van de viering luidde "Maak je klaar, stap maar in, de boot vertrekt met jou erin" en de communicanten stapten dan ook letterlijk in de boot van Jezus. De viering werd voorafgegaan door pater Frans bijgestaan door diaken Pitjoe. Na afloop kregen de aanwezigen een receptie aangeboden.


auto-belandt-op-zijkant-in-obbeekstraat

Auto belandt op zijkant in Obbeekstraat

In de Obbeekstraat is omstreeks half 7 vanmorgen een spektakulair ongeval gebeurd. Een bestuurder verloor door een nog onduidelijke oorzaak de controle over zijn wagen, en belandde via de weideberm uiteindelijk op zijn zijkant op de weg. Brandweer en takeldienst kwamen ter plekke. De bestuurder raakte lichtgewond en is veiligheidshalve naar het ziekenhuis gebrahct, de auto is helemaal vernield. Het slachtoffer is een man van 20 uit Heusden-Zolder. 

etalage-brengt-rock-en-motoren-samen

Etalage brengt rock en motoren samen

Het rockcafé Etalage in de Sint-Maartenlaan organiseert het hele jaar door geregeld optredens van rockbands, maar doet dat eerder bescheiden. Maar vandaag trad Etalage volop naar buiten met een tweewielertreffen gecombineerd met een rockfestival. Het leuke was dat alle gemotoriseerde tweewielers welkom waren, van de zwaarste moderne machines, een oude BSA uit 1939 tot zelfs pruttelende camino's.  Het draaide uit op een grote verbroedering, opgeluisterd door stevige rockmuziek tot hard rock. De verkoopstandjes en  het weer droegen helemaal bij tot de festivalsfeer. (foto's Roman Martyka)

ware-vrienden-brengen-zaterdag-galaconcert

Ware Vrienden brengen zaterdag galaconcert

Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden geeft zaterdagavond in de balzaal van CC Muze een galaconcert onder de noemer 'Dawn of a new day'. In het eerste deel brengt de harmonie vijf prachtige werken, na de pauze is het de beurt aan de Juniors voor vier populaire werken, waarna de harmonie met vier werken afrondt. De deuren gaan open om 18.15 uur, het concert begint om 19 uur. Tickets kosten € 14 in voorverkoop (via tickets[!]dewarevriendenzolder.be) en € 16 aan de kassa. (gratis voor -12-jarigen). (foto Ann Jordens)

heusden-zolder-is-officieel-kotk-gemeente

Heusden-Zolder is officieel KOTK-gemeente

Heusden-Zolder mag zich voortaan officieel 'Kom Op Tegen Kanker Gemeente' noemen. Burgemeester Mario Borremans kreeg van algemeen directeur Marc Michils van Kom Op Tegen Kanker het bord dat daarbij hoort omwille van de puike organisatie en het engagement van de gemeente. Het bord zal wellicht begin volgende week een plaatsje krijgen aan het gemeentehuis om daar te herinneren aan de blijvende inspanningen die nodig zijn in de strijd tegen kanker.

perfecte-organisatie-en-voor-ieder-wat-wils

Perfecte organisatie en voor ieder wat wils

De ontvangst van de 1.000 km voor Kom Op Tegen Kanker is perfect verlopen in Heusden-Zolder. De organisatie is met bijna twaalf jaar ervaring op verschillende locaties op zich al uitgegroeid tot een professioneel gegeven. Maar ook bij de voorbereiding door Heusden-Zolder was alles tot in de puntjes geregeld en kon op een pak vrijwilligers een beroep worden gedaan voor een vlekkeloos verloop. Er was allerlei animatie voor de kinderen, de volwassenen werden getrakteerd op de gewaardeerde percussie (…) Lees het hele bericht

duizenden-fietsers-krijgen-een-warme-ontvangst

Duizenden fietsers krijgen een warme ontvangst

Duizenden fietsers, namens 1.024 deelnemende ploegen en verspreid over 10 peletons, zijn vanmiddag aangekomen op het Marktplein. Ze hebben allen hun eigen verhaal of reden om te fietsen voor Kom Op Tegen Kanker. Ze waren vanochtend vroeg bij frisse temperaturen vertrokken in Mechelen, om dan in Heusden-Zolder toe te komen waar hen een stralende zon en warme ontvangst wachtten. De peletons werden begeleid door gemotoriseerde seingevers, politie op de motor, wagens met de rode en groene vlag, (…) Lees het hele bericht

10-eerste-communicanten-uit-viversel

10 eerste communicanten uit Viversel

Vanmorgen hebben 10 kinderen van Viversel hun eerste communie gedaan. Het zijn  Camille, Louis, Yana, Annouck, Mona, Eloïse, Tygo, Jada, Channel en Stan. Ze genoten van een mooie viering in de kerk van Boekt voorafgegaan door pastoor Ghislain Agognon, geassisteerd door parochieassistente Brigitte Vandenbosch, met muzikale ondersteuning van Margot Swinnen. De communicanten waren voorbereid door de catechisten Monique en Céline. ( foto Lode Beylemans )

broers-vanthoor-in-24-uur-van-nurburgring

Broers Vanthoor in 24 uur van Nürburgring

Dit weekend zijn alle ogen van de autosportliefhebbers gericht op de Duitse Nürburgring. Daar heeft de befaamde 24-uren race plaats. Dat is de enige van de 4 grote etmaalraces die niet voor een kampioenschap meetelt maar daarom niet minder prestigieus is. Er zijn liefst 136 wagens ingeschreven van grote bolides tot kleine wagens. In de topklasse treden verschillende Belgen aan. Dries Vanthoor, tweevoudig winnaar, krijgt in zijn BMW het gezelschap van Maxime Martin. Broer Laurens, rijdt in een Porsche, samen met Alessio Picariello. Vandaag en morgen zijn er de kwalificaties, de race start zaterdag om 16 uur.

wereldfeest-op-lindeman-werd-spetterend-gebeuren

Wereldfeest op Lindeman werd spetterend gebeuren

Groot feest onder een stralende zon vandaag bij wijkcentrum Lindeman.  Het Wereldfeest vond plaats in ideale omstandigheden en er kwam dan ook een pak volk naar afgezakt, jong en oud. De kinderen genoten van animatie en spelletjes, tekenen en knutselen voor de rustige types, springkastelen en andere beweegtoestellen voor de meer actieven. En djembé spelen onder deskundige begeleiding is ook altijd leuk. Het terras met een ruime keuze aan drankjes en hapjes was zeer populair, zeker bij de mama's en papa's. Je zag dan ook alleen maar lachende gezichten. (foto's David Amgad)

kyano-schepers-haalt-goud-in-zwitserland

Kyano Schepers haalt goud in Zwitserland

In Widnau in Zwitserland werd een interland betwist met deelnemers uit verschillende landen. Kyano Schepers liet zich daar weer opmerken. Hij behaalde goud aan de brug (foto) en werd allround zesde. Hij plaatste zich ook voor de finale op de vloer en daar sleepte Kyano de vierde plaats in de wacht. 

elan-languages-wint-de-mijlpaal-van-jong-voka

ElaN Languages wint De Mijlpaal van jong VOKA

Gisteren zijn de Jong Voka Awards uitgereikt, waarmee de jongerenafdeling van de ondernemersorganisatie jeugdig ondernemerschap in de schijnwerpers plaatsen. Voor het eerst werd daar 'De Mijlpaal' toegekend. Die prijs belicht een bepaalde groeifase binnen het bedrijf. Als winnende ondernemer ben je onlosmakelijk verbonden met je bedrijf en realiseerde je iets spectaculairs het afgelopen jaar. Daarbij wordt gekeken naar criteria als internationalisering, nieuwe technologie, (…) Lees het hele bericht

verdachten-brand-beringen-eerste-keer-voor-rechter

Verdachten brand Beringen eerste keer voor rechter

Volgende week vrijdag moeten twee verdachten van de noodlottige brand van 11 augustus 2019 in Beringen een eerste keer voor de rechtbank in Hasselt verschijnen. Bij die brand kwamen twee brandweermannen van het korps van Heusden-Zolder om en raakte een derde verbrand. Het gaat nu om zitting met eerste vaststelling zoals dat heet. In de zaak hebben zich een heel aantal benadeelden en burgerlijke partijen gemeld, onder meer de familieleden van de brandweermannen, (…) Lees het hele bericht

hoe-verloopt-de-1000-km-voor-kotk

Hoe verloopt de 1000 km voor KOTK?

We hebben al wat aandacht gehad voor de animatie rond de aankomst van de eerste rit van de 1000 km voor Kom Op Tegen Kanker morgen op het Marktplein. Maar hoe verloopt het fietsgebeuren zelf? Het wordt nu al voor de 12de keer georganiseerd in het Hemelvaartweekend. Elk deelnemend team zamelt in de aanloop naar het event minstens 5.500 euro in voor kankeronderzoek. De 1.000 km wordt verdeeld in acht ritten van 125 km. Elke ochtend fietsen de pelotons vanop de Grote Markt in (…) Lees het hele bericht

neos-op-religieuze-verkenning-in-genk

Neos op religieuze verkenning in Genk

Neos Heusden-Zolder bracht een bezoek aan een aantal religieuze gemeenschappen in Genk. De verkenning startte in de de Unus Emre Moskee in Sledderlo. Vervolgens werd de mijnkathedraal van Zwartberg bezocht. Als laatste stond een bezoek aan de Grieks-Orthodoxe Agia Varvara, parochiekerk Sint-Barbara op het programma. De dag werd besloten met een Grieks avondmaal. De Neos-leden onthielden hoeveel verschillen maar ook raakpunten de godsdiensten en culturen hebben. (foto's Trudo Groffi)

de-kijk-van-richie-976
dit-weekend-foodtruckfestival-op-heldenplein

Dit weekend foodtruckfestival op Heldenplein

Voor lekkerbekken en smulpapen breekt weer een prettig weekend aan want het Heldenplein wordt zaterdag en zondag ingenomen door foodtrucks tijdens 'Chefs on Wheels'. Tientallen foodtrucks etaleren een breed al dan niet exotisch aanbod op zaterdag vanaf 14 uur en zondag vanaf 12 uur. Er is straatanimatie en kindershow met Ronaldo en live-optredens van Peter & Benito op zaterdag en Kim & Phil op zondag. 

voetpad-voor-voetgangers-of-toch-niet

Voetpad voor voetgangers, of toch niet?

Normaal gezien moet een voetpad een veilige doorgang bieden voor voetgangers. Ook voor mensen met bijvoorbeeld een rolstoel of kinderwagen. Maar hoe moet dat dan hier? Zo  vragen de inwoners van de Kuiperstraat zich af. Daar staan de verlichtingspalen midden in het al vrij smalle voetpad. 

jonge-fietser-gewond-bij-val

Jonge fietser gewond bij val

In de Oude Baan is vanmorgen omstreeks 8 uur een fietser gevallen die op weg was naar school. Hij raakte daarbij lichtgewond. Het gaat om een jongen van 13 uit Beringen.

donderdag-is-er-veel-te-doen-rond-de-1000-km-kotk

Donderdag is er veel te doen rond de 1000 km KOTK

De weersvoorspellingen zijn goed en dus zal het donderdag druk worden op het Marktplein  waar 's middags een rit van de 1.000 km voor Kom Op Tegen Kanker aankomt. Er worden 2500 wielrenners en nog eens zoveel supporters verwacht. Er valt tussen 10.30 uur en 16 uur heel wat te beleven in en rond het evenementendorp. Zo kun je je kans wagen bij voetbaldarts en kans maken op een leuke prijs, je kunt ook wat lekkers afhalen bij de foodtrucks. De (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-cijfers-vergaderingen-en-rapporten

Gemeenteraad: cijfers, vergaderingen en rapporten

De gemeenteraad van donderdag 25 mei om 19 uur vermeldt voorlopig 26 punten in openbare zitting. Er staan nogal wat grondzaken op en agenda's van vergaderingen van intercommunales. Verder ook de goedkeuring van de jaarrekening 2022, een rapport van de binnengekomen klachten en het gevolg dat daaraan gegeven is, het jaarrapport van de organisatiebeheersing 2022 en het opvolgrapport over de audit.

heel-weekend-extra-druk-aan-afrit-26bis

Heel weekend extra druk aan afrit 26bis

De klaverbladbrug die het verkeer op de E313 vanuit Antwerpen naar de E314 richting Nederland leidt aan het knooppunt Lummen, zal het hele hemelvaartweekend afgesloten zijn voor werken. Er is een omleiding voorzien via afrit 26bis Industrie Zolder-Lummen. Aan de brug zijn al sinds eind maart renovatiewerken bezig, maar de komende dagen worden waterdichtingswerken uitgevoerd, de compoundvoegen onder de bovenbruggen vervangen en nieuw asfalt gelegd. Daarvoor wordt de brug afgesloten vanaf morgenavond 23 uur tot maandagochtend 5 uur. Hou rekening met extra drukte in de omgeving van afrit 26bis.

werken-met-verkeershinder-in-bolderberg

Werken met verkeershinder in Bolderberg

In de Vrunstraat in Bolderberg laat Fluvius deze week werken uitvoeren aan de nutsleidingen. Als het weer meevalt, zou de Vrunstraat nog voor het verlengde weekend weer volledig bereikbaar zijn. Tot dan moet de signalisatie gevolgd worden. Op maandag  22 mei zullen de werken hervatten in de Sint-Jobstraat. Het deel van de rotonde tot de Zandstraat wordt dan tijdelijk eenrichtingsverkeer. Er is een omleiding met signalisatie voorzien voor het verkeer vanuit Hasselt via de Zandstraat. Gelieve de aanwezige signalisatie te volgen.  

tip-van-de-bib-soraya-lane

Tip van de Bib: Soraya Lane

De bib raadt ons deze week 'De Italiaanse Dochter' van Soraya Lane aan.

Korte inhoud

Lily, een jonge Engelse wijnmaker, reist naar een wijngaard aan het Comomeer om van de legendarische familie Martinelli meer te leren over het maken van wijn. Ze voelt zich zo thuis bij de familie en de manier van leven op het Italiaanse platteland dat het lijkt alsof ze hier thuishoort. En dat ligt niet alleen aan de aantrekkingskracht die ze voelt voor de knappe (…) Lees het hele bericht

zolder-vroeger-en-nu-10

Zolder vroeger en nu

De kapel van O.L.-Vrouw ter Rust op de Voort aan het station ligt verscholen achter metershoge bamboe. Wanneer je, van aan het station, de Langstraat inrijdt, zou je niet vermoeden dat er een kapel staat. De oude kapel werd na de Tweede Wereldoorlog afgebroken en de nieuwe werd met hulp en dankzij de Heemkundige Kring Zolder gebouwd in 1952. De gemeenschap van Zolder en Berkenbos woonden de inwijding bij. 

drugsverslaafde-riskeert-2-jaar-voor-thuisterreur

Drugsverslaafde riskeert 2 jaar voor thuisterreur

Tegen een man van 49 uit Heusden-Zolder heeft het parket vandaag 2 jaar cel geëist omdat hij zijn gezin met vier meerderjarige kinderen terroriseerde. De man zit al in de gevangenis en krijgt op 15 juni het vonnis te horen. Hij is verslaafd aan cocaïne en heroïne en zette voortdurend het huis op stelten. Zijn zoon sloeg hij met een deegrol op het hoofd, zijn dochter moest 700 euro afgeven om drugs te kopen. Hij dreigde zijn familie te doden als hij geen geld zou (…) Lees het hele bericht

dieven-stelen-laptop-in-school

Dieven stelen laptop in school

In de kleuterschool in de Sint-Maartenlaan zijn dieven dit weekend binnengedrongen. Ze gingen aan de haal met een laptop. De inbraak is vandaag ontdekt.

gewonden-bij-2-verkeersongevallen-deze-namiddag

Gewonden bij 2 verkeersongevallen deze namiddag

Bij twee verkeersongevallen in Heusden-Zolder zijn vandaag twee gewonden gevallen. Het eerste gebeurde kort over half twee in de Guido Gezellelaan. Daar botsten een auto en een vrachtwagen, de auto kwam vervolgens tegen een geparkeerde wagen terecht waardoor er behoorlijk wat schade was. De autobestuurder was gewond. In de Rubenslaan zijn kort voor half vier deze namiddag twee auto's gebotst. In één van de wagens raakte een vrouw gewond. 

rolf-falter-brengt-1302-in-nieuw-boek-tot-leven

Rolf Falter brengt 1302 in nieuw boek tot leven

Je hoeft geen geschiedenisfreak of quizfanaat te zijn om samen met het jaar 1302 een belletje te horen rinkelen. Het was inderdaad het jaar van de Guldensporenslag op de Groeningekouter in Kortrijk, die ons later de Vlaamse feestdag van 11 juli opleverde. In de loop der eeuwen zijn daarover heel wat legendes en heldenverhalen opgeborreld. Maar voor wie er alles over wil weten en de context van die slag wil kennen, is er nu het boek '1302, het jaar van de mythe'. Historicus Rolf Falter uit (…) Lees het hele bericht

175-snelheidsboetes-1-auto-in-beslag-genomen

175 snelheidsboetes, 1 auto in beslag genomen

De verkeersdienst van de politie hield zaterdag op verschillende plaatsen snelheidscontroles. 2666 bestuurders hielden zich netjes aan de maximale snelheid, maar 175 duwden hun gaspedaal te diep in en mogen dus hun brievenbus in de gaten houden. Eén bestuurder, die in de Terlaemenlaan 119 reed waar 70 is toegestaan, werd achterna gereden en aan de kant gezet. 3 van de 131 gecontroleerde bestuurders hadden teveel gedronken en moesten hun rijbewijs 6 uur afgeven. 1 wagen is (…) Lees het hele bericht

dries-vanthoor-twee-keer-derde-in-brands-hatch

Dries Vanthoor twee keer derde in Brands Hatch

Op de GT World Challenge Europes Sprint in het Britse Brands Hatch heeft Dries Vanthoor samen met zijn ploegmaat Charles Weerts die weekend twee keer het podium gehaald. Hun kwalificaties verliepen nochtans niet naar wens. Maar in de beide races ging het stukken beter, met ook vlotte pitstops. Zo konden ze hun BMW M4 twee keer als derde laten afvlaggen. In het kampioenschap staan Vanthoor-Weerts nu derde met 19 punten. De volgende manche van de sprintcup volgt op 15 en 16 juli in het Italiaanse Misano

de-mijlpaal-viert-30ste-verjaardag-met-grote-namen

De Mijlpaal viert 30ste verjaardag met grote namen

Kunstgalerij De Mijlpaal opende haar deuren in de Brugstraat in mei 1993. In de afgelopen 30 jaar doorliep  het dynamisch kunstencentrum een bijzonder traject in de thuisbasis in Heusden-Zolder, op de dijk van Knokke-Zoute en op verschillende extra-muros locaties. 2023 is dus een jubileumjaar en daarvoor ontstond een uniek participatief project 'Dromen-Denken-Doen'. Omdat bezoekers voor De Mijlpaal (…) Lees het hele bericht

zo-klink-hoodooman

Zo klonk HoodooMan

De foto's van het Sunday Evening Bluesconcert van HoodooMan heeft u al gehad. Uit het filmpje van AfterMuzeClip kan je ook de sfeer in geluid en beeld beleven. 

hoodooman-vormt-sterke-seizoensafsluiter

HoodooMan vormt sterke seizoensafsluiter

De Sunday Evening Blues kende zondagavond een mooi slot voor dit seizoen met HoodooMan. Rasmuzikanten die - terwijl ze laveren tussen blues en funk - met felle solo's het publiek begeesteren. Het is nu aftellen naar Be-Mine Blues op 10 juni op het Marktplein. (foto's Roman Martyka)

inbraak-in-witte-bosstraat-2

Inbraak in Witte Bosstraat

In de Witte Bosstraat hebben bewoners zaterdagavond even over half twaalf een inbraak ontdekt. De politie kwam ter plaatse, over een eventuele buit is niets bekend.

vanavond-gezien-134

Vanavond gezien

Avondrood kleurt de lucht gezien vanuit Heusden-Centrum. (foto Julien Maebe)

rune-vranken-in-vlaams-kampioen

Rune Vranken is Vlaams kampioen

In Knokke-Heist had dit weekend het Vlaams kampioenschap voor dubbel mini trampoline C niveau  plaats. Rune Vranken uit Zolder, aangesloten bij Olympia Zonhoven, behaalde de Vlaamse titel in de categorie  jongens 13-14 jaar.

kristof-ulenaers-eindigt-56ste

Kristof Ulenaers eindigt 56ste

Kristof Ulenaers is uiteindelijk 56ste geëindigd op de Soudal Open in Schilde. In de vierde ronde scoorde hij 74 punten, meteen ook zijn hoogste aantal van het hele tornooi, waardoor hij dus nog wat terugviel.

veel-politie-aanwezig-voor-turkse-verkiezingen

Veel politie aanwezig voor Turkse verkiezingen

In Turkije worden de stemmen van de verkiezingen nog steeds geteld en lijkt het op dit moment dat een tweede ronde nodig is. Op de Cité verzamelen ondertussen al op verschillende plaatsen groepjes met Turkse vlaggen op auto's en zelfs een vrachtwagen. De politie is massaal aanwezig. De lokale politie patrouilleert voortdurend in alle straten en er staat ook een reserve van de federale politie klaar.  UPDATE Laat op de avond troepten Erdoganaanhangers samen op de Aldi-parking, daar werd onder meer Bengaals en ander vuurwerk afgestoken.

wauters-martle-linthout-naar-winst-in-lamborghini

Wauters-Martlé-Linthout naar winst in Lamborghini

Mooi weer, veel toeschouwers en 130 wagens verspreid over vier raceseries met veel spektakel ... Circuit Zolder kreeg met het New Race Festival een eerste topweekend voor dit jaar geserveerd. Cédric Wauters, Mario Martlé en Kenneth Linthout werden in het nationale uithoudingskampioenschap de eerste winnaars van het seizoen. Daarmee verzilverden ze de pole die ze gisteren met hun Lamborghini Super Trofeo afdwongen. Cédric Wauters: “Het was echt niet makkelijk, de (…) Lees het hele bericht

verlies-voor-sk-heusden-06-1

Verlies voor SK Heusden 06

Helaas geen goede dag voor SK Heusden 06 in de eindronde van de vierde provinciale. Het verloor met 2-1 in Winterslag.

30-vormelingen-uit-eversel-en-heusden

30 vormelingen uit Eversel en Heusden

Vandaag ontvingen 30 kinderen uit Eversel en Heusden-Centrum het vormsel door bisschop-emeritus Bert Vanbuel. Het zijn Enoa, Jonas, Janne, Eowyn, Gaëlle, Lou, Julia, Michal, Daan, Enrico, Ferre, Kalena, Milo, Lorien, Hanne-Laure, Leonie, Jules, Cynthia, Noore, Brent, Matteo, Mirthe, Lotte, Aliana, Elise, Lenke, Wout, Kiana, Marie, Tibo. De catechisten waren Tessa, Nadine en Edgard met ondersteuning van diakens Ward en Pitjoe en pastoor Guido. (foto Tonny Leten)

arno-en-ann-te-gast-op-feestje-van-de-koning

Arno en Ann te gast op feestje van de koning

Gisteren organiseerde koning Filip een groot tuinfeest bij het paleis van Laken om te vieren dat hij tien jaar op de troon zit. Er waren 600 gasten, maar voor de koning waren die gasten zelf ook een verrassing. Het waren immers de provinciegouverneurs die een lijst met genodigden hadden opgesteld. Het ging om mensen uit verschillende geledingen van de maatschappij die zich op de één of andere manier verdienstelijk maken. Ook de Heusdense brandweerman Arno Barzan en zijn vrouw Ann Cuppens waren bij de genodigden. Ze maakten allen een wandeling door de tuin, werden onderweg getrakteerd op optredens. Nadien spraken de koning en koningin per groep met de genodigden. En tenslotte kregen ze nog een receptie in het paleis. 

de-brug-en-de-toverfluit-in-festivalsfeer

De Brug en De Toverfluit in festivalsfeer

Het was zaterdag een enorme drukte in en rond de Brugstraat want kleuterschool De Toverfluit en lagere school De Brug hielden samen hun schoolfeest. In de aanloop naar het Eurovisie Songfestival hadden ook beide scholen hun eigen festival. De Toverfluit bracht zowaar een schlagerfestival, terwijl Studio De Brug er wat meer beats ingooide. De zon zorgde mee voor de goeie sfeer, samen met de rest van de animatie. (foto's Inge Vreys)

29-eerste-communicanten-uit-bolderberg

29 eerste communicanten uit Bolderberg

In de H. Hartkerk van Boekt kwamen vanmorgen 29 kinderen uit Bolderberg hun eerste communie doen. Het zijn Lene, Nika, Lewis, Rose, Hannelore, Thibaut, Robyn, Alice, Maurice, Elena, Nora, Louis, Neyti, Jacco, Liam, Jules, Louis, Feline, Riet, Wout, Flore, Margaux, Thibeau, Leon, Ella, Juul, Audrey, Sophia en Liam. Ze waren voorbereid door de catechisten Greet, Ilse, Brigitte en Annarita. Pastoor Ghislain Agognon leidde de viering. (foto Roger Convents)

jelle-geens-7de-in-yokohama

Jelle Geens 7de in Yokohama

Triatleet Jelle Geens is zevende  geëindigd op de WTS van Yokohama. Geens bouwde zijn wedstrijd uitstekend op, in het lopen was hij zelfs lange tijd mee in de running voor het podium maar moest uiteindelijk tevreden zijn met de zevende stek. Hij liet wel olympisch kampioen Kristian Bummelfelt achter zich. 

kristof-ulenaers-stijgt-weer-10-plaatsen

Kristof Ulenaers stijgt weer 10 plaatsen

Kristof Ulenaers blijft verder opschuiven in het klassement van de Soudal Open in Schilde. Nu staat hij 30ste nadat hij op de derde dag 68 punten liet optekenen. Het gaat om een manche van de DP World Tour.

fuivend-afscheid-van-sporthal-zolder

Fuivend afscheid van sporthal Zolder

Game Over Party, onder die noemer nam KBBC Zolder zaterdagavond met een fuif afscheid van sporthal Zolder. Dreundende beats, flashende lights, ... nog één keer mocht er volop leven geblazen worden in de hal, waarin de club zoveel mooie momenten beleefde. Het begin van de avond begon dan ook eerder rustig en werd vooral gebruikt om onder de ring herinneringen op te halen. Geleidelijk werd het drukker en kon dj RuRa er de sfeer in krijgen, tot in de vroege uurtjes. Binnekort zullen machines de sporthal afbreken, maar de golden memories zal niemand kunnen slopen. (foto's Roman Martyka)

de-kijk-van-richie-975

De kijk van Richie

Aan alle mama's ... een mooie dag gewenst. 

twee-harmonieen-concerteren-in-viversel

Twee harmonieën concerteren in Viversel

In de Vierseleer gaf de Koninklijke Harmonie Eigen Volk Viversel vanavond een lenteconcert onder leiding van Willem-Jan Hendrickx. Er werd een gevarieerd programma afgewerkt. Voor het tweede deel mocht gastvrouw Inge Hulsmans de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden Zolder onder leiding van Gilles De Meester aankondigen. Twee harmoniën zorgden samen voor een boeiende avond. (foto's Lode Beylemans)

gaan-lamborghini-s-endurance-domineren

Gaan Lamborghini's endurance domineren?

De Lamborghini Huracán Super Trofeo van Cédric Wauters en co start morgen op de pole in de eerste manche van het Belcar Endurance Championship 2023. Hij klokte bijna een seconde sneller af dan de PK Carsport Audi R8 LMS GT2 van Longin-Guelinckx-Longin. Een andere Lamborghini, die van Corten-V an Hooydonck-Thiers -T hiers, heeft de derde tijd. Snelste toerismewagen was de GTE Racing Cupra TCR van Maxim en Günther Van Den Hove en Wim Bradt. De eerste race van de Mitjet werd gewonnen door Julien De Miguel en de tweede door Romain Monti. Tussendoor genoten heel wat kinderen ook van de animatie. (foto's Dirk Dekens)

thibo-deed-zijn-eerste-communie-in-viversel

Thibo deed zijn eerste communie in Viversel

In de kerk van Viversel was er een eerste communicant van BSBO Heideland. Voor Thibo werd een fijne viering opgedragen door pastoor Ghislain Agognon, pater Jef Schops en parochieassistent Brigitte Vandenbosch. Op de foto wordt Thibo vergezeld door zijn broer en ouders, de voorgangers en zijn leerkrachten meester Bart en juf Dorien. (foto Lode Beylemans)

jarige-uhasselt-viert-met-familiedag-op-marktplein

Jarige UHasselt viert met familiedag op Marktplein

Heel wat passanten keken verbaasd op bij het passeren van het Marktplein vandaag, want daar had een groot feest met een heleboel activiteiten plaats. Het was de familiedag van de UHasselt. De universiteit viert haar 50ste verjaardag en had haar 1.200 personeelsleden en hun gezin uitgenodigd voor een leuk feestje op en rond het mijnterrein. Ze kregen een rondleiding door de mijngebouwen, konden wandelen naar de top van de terril, een uitgestippelde fietstocht doen, wetenschapsshows bijwonen, lachen met stand-up comedian Erhan Demerci, bieren keuren op een tasting, of zelf een zeepkist bouwen en testen, ... Het weer was bovendien ook in feeststemming, de jarige unief heeft dus niet alleen de wind in de zeilen maar ook de zon in het gelaat. 

oud-en-jong-in-actie-op-new-race-festival

Oud en jong in actie op New Race Festival

We hadden het al uitvoerig over de opening van het Belcar kampioenschap morgen op Circuit Zolder. Maar heel het weekend door staat er nog veel meer te gebeuren tijdens het New Race Festival. Zo is er de opener van de Belcar Historic Cup, een kampioenschap voor historische racewagens, Youngtimers en ander geweld. Daarbij zullen ook bekende rijders het stuur vast nemen, denk maar aan Erik Bruynoghe, Erik Qvick en Luc Moortgat. Ook de Belcar Skylimit Sprint Cup komt (…) Lees het hele bericht

zolder-op-bedevaart-naar-t-koersels-kapelleke

Zolder op bedevaart naar 't Koersels Kapelleke

Op zondag 21 mei gaat de parochie Zolder op bedevaart naar 't Koersels Kapelleke. De parochiale bedevaart begint om 14.30 uur met de Mariale Ommegang. Omstreeks 15 uur volgt dan een gebedsdienst in de kapel. Iedereen wordt gevraagd om met eigen vervoer te komen, of eventueel te voet de tocht te ondernemen. Verzamelen aan de ingang van de kapel. Na de dienst wordt samen iets genuttigd bij Oma's IJs. 

de-kijk-van-richie-974

De kijk van Richie

Dat beweert althans Richie ...

pijltjes-voor-kotk-fietsroute-zijn-geplaatst

Pijltjes voor KOTK fietsroute zijn geplaatst

Volgende week donderdag is het zover en strijkt de 1000 km voor Kom Op Tegen Kanker 's middags in Heusden-Zolder neer. Heusden-Zolder hoopt voor de 2.000 fietsers minstens 2.000 supporters op de been te krijgen. Voor de sportievelingen is er een bepijlde fietsroute om zelf 25 of 50 km te fietsen. Deelnemen is gratis, maar je moet je wel op voorhand registreren. Dan ben je verzekerd, krijg je een fietskaderplaatje en bevoorrading en kun je rekenen op technische hupverlening. Registreren kan hier. Kun je donderdag niet fietsen, dan kan dat al vanaf morgen tot en met 21 mei want vandaag zijn de pijltjes geplaatst. Maar in dat geval gelden natuurlijk niet alle voordelen van de registratie. 

kristof-ulenaers-naar-40ste-plaats

Kristof Ulenaers naar 40ste plaats

Op de Soudal Open, het belangrijkste Belgische golftornooi in Schilde, in Antwerpen, is Kristof Ulenaers op de tweede dag opgerukt van de 70ste naar de 40ste plaats. Hij deed bovenop zijn 70 punten van gisteren er vandaag 69 bij. 

auto-inbraak-langs-meylandtlaan

Auto-inbraak langs Meylandtlaan

Er blijven geregeld auto-inbraken gebeuren in Heusden-Zolder. Gisteren kwam een eigenaar tot de ontdekking dat ingebroken was in zijn auto die geparkeerd stond op de oprit langs de drukke Meylandtlaan. Er zou geld meegenomen zijn. 

vandaag-gezien-457

Vandaag gezien

"Schilderijen van de natuur", zo noemt fotograaf Jan Leijskens zijn oogst van vandaag. 

velodroom-pakt-uit-met-3-limburgse-partners

Velodroom pakt uit met 3 Limburgse partners

In de Sport Vlaanderen Heusden-Zolder Velodroom Limburg  is de eindspurt naar de opening op 1 september ingezet en nu zijn ook de partners bekend. Het zijn Mooze Gym, Energy Lab en Ridley. Mooze Gym zal zorgen voor de uitbating en invulling van het fitnesscentrum. Je kunt er terecht voor actieve en kwalitatieve coaching, small group training of gewoon dagelijkse sport en ontspanning. Dit is de 7de vestiging van Mooze, de vierde in Limburg. "Voor ons was (…) Lees het hele bericht

maatregelen-tegen-vandalisme-aan-station-helpen

Maatregelen tegen vandalisme aan station helpen

Sinds de invoering van de veiligheidsmaatregelen zijn er geen diefstallen of vandalenstreken meer gebeurd aan het station van Zolder. Dat zegt het gemeentebestuur. Eind vorig jaar en begin dit jaar was er een golf van vandalisme en diefstallen, waarbij niet alleen de stationsgebouwen maar vooral de fietsen van pendelaars werden geviseerd. Daarop heeft de NMBS een bewakingscamera geïnstalleerd. Daarnaast komen vaker patrouilles van de lokale politie langs en zijn ook gemeenschapswachten vaker aanwezig. Blijkbaar met resultaat. Toch vraagt de gemeente dat iedereen die alsnog slachtoffer zou zijn, daarvan aangifte doet bij de politie en melding maakt bij de NMBS.

en-zo-klonk-breezy-rodio

En zo klonk Breezy Rodio

Heel wat mensen, die er niet bij waren in het MuzeCafé, zijn nu nieuwsgierig hoe dat stevig bluesconcert van Breezy Rodio klonk. AfterMuzeClip maakte er dit filmpje van. 

de-chicago-bluessound-drong-door-in-het-muzecafe

De Chicago bluessound drong door in het MuzeCafé

In het MuzeCafé gaf Breezy Rodio donderdagavond het laatste concert van Move2Blues voor dit seizoen. En het was een schitterende finale. Zanger-gistarist Breezy Rodio  is afkomstig uit Rome maar woont al 20 jaar in Chicago waar hij de knepen van het bluesvak leerde en zich onder meer liet beïnvloeden door BB King, T-Bone Walker en Albert King. Die sfeer straalde ook uit over heel het café dat nu al uitkijkt naar de volgende reeks die in september start. (foto's Roman Martyka)

kristof-ulenaers-staat-70ste-in-antwerpen

Kristof Ulenaers staat 70ste in Antwerpen

Na de eerste dag van het Soudal Open Golftornooi in het Antwerpse, staat Kristof Ulenaers op de 70ste plaats. Hij telt 70 punten. 

cc-muze-heeft-boeiend-theater-in-petto

CC Muze heeft boeiend theater in petto

De komende week staan in CC Muze drie interessante theatervoorstellingen op het programma met een rist grote namen uit de Vlaamse theaterwereld.

Het begint morgen - vrijdag - met Woody door Woodman (foto Fred Debrock). Woodman is het theatergezelschap van Evelien Bosmans, Joke Emmers, Thomas Janssens, Matthias Meersman en Tanya Zabarylo. Zij hebben hun krachten gebundeld en maken om de twee jaar een voorstelling. 13 jaar na hun afstuderen zitten ze wat (…) Lees het hele bericht

warmtepompen-draaien-knop-van-purmo-dicht

Warmtepompen draaien knop van Purmo dicht

De intentie is ingegeven door overcapaciteit op de markt voor paneelradiatoren, hoge productiekosten en een lage bezettingsgraad. "Het volume in de fabriek daalt sterk. De vraag naar klassieke radiatoren neemt af. Mensen kiezen vaker voor alternatieven, zoals een warmtepomp", vertelt Antoine Aarts, gedelegeerd bestuurder van Purmo Belgium. "Het openhouden van fabriek wordt door de dalende vraag heel lastig." "In het verleden was de grote sterkte van de fabriek in Zonhoven dat het de enige was in de groep waar paneelradiatoren gemaakt werden. Nu wordt dat tegen ons gebruikt omdat de fabriek niet flexibel genoeg zou zijn", reageert Ellen Maes van ACV-Metea.

wijkwerking-steekt-de-handen-uit-de-mouwen

Wijkwerking steekt de handen uit de mouwen

Gisteren zijn 47 kinderen en 15 volwassenen van wijkwerking Lindeman - ondanks het rotweer - op pad gegaan om de strijd aan te gaan met zwerfvuil. Ze namen naast de wijk ook het bos aan de Galgenbergstraat onder handen. En aan de ingezamelde buit was het duidelijk ... hun inzet is (helaas) nog altijd nodig.

vakbonden-verbijsterd-over-plannen-purmo

Vakbonden verbijsterd over plannen Purmo

De vakbonden reageren verrast op de aankondiging van de Purmo-directie om de radiatorenproductie helemaal te stoppen in Zonhoven. Ze hadden wel iets verwacht zoals een afbouw of vermindering omdat er geregeld werkloosheid wordt ingelegd in het bedrijf, maar een stopzetting is volgens hen een slag in het gezicht van het personeel. Er worden in de loop van de dag verschillende personeelsvergaderingen belegd door de bonden. Die hopen nu de resterende afdelingen te redden en de best mogelijk voorwaarden voor het personeel af te dwingen. Sowieso gaat het nu nog om een intentie en moet de wet Renault gevolgd worden. De directie zou eind dit jaar de radiatorenproductie al willen stopzetten, die is in Zonhoven gestart in 1966.

op-bezoek-in-oost-vlaamse-voedselbossen

Op bezoek in Oost-Vlaamse voedselbossen

De burgerbeweging Toekomst Telt bezocht gisteren met een aantal geïnteresseerden 2 bekende voedselbossen in Oost-Vlaanderen, in Nokere en Deinze. Een volgroeid voedselbos geeft permanent eetbare vruchten, planten en noten. Er worden geen sproeistoffen gebruikt maar de juiste combinatie van planten, struiken en bomen is wel heel belangrijk. De bodem speelt daarbij een cruciale rol. Voedselbossen vormen een (gedeeltelijk) natuurlijk alternatief voor de klassieke landbouw. (foto's Paul Coolen)

fietsers-botsen-een-gewonde

Fietsers botsen, één gewonde

Rond 8 uur vanmorgen zijn twee fietsers gebotst op de Graaf de Theuxlaan. Ze kwamen daarbij ten val. Eén van hen, een man van 54 uit Zonhoven, is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

143-jobs-bedreigd-bij-purmo-radson

143 jobs bedreigd bij Purmo (Radson)

FLASH Bij Purmo in de Vogelsancklaan in Zonhoven, het vroegere Radson, dreigen 143 banen te sneuvelen. De directie wil de productie van paneelradiatoren stopzetten en ook de onderhoudsafdeling opdoeken. In het bedrijf werken ook veel inwoners van Heusden-Zolder. UPDATE Daarmee zou het bedrijf grotendeels worden opgedoekt, want er werken in het totaal 227 mensen. Naast de productie zijn er personeelsleden actief in een magazijn, distributiecentrum, verkoop en klantenservice. Het bedrijf maakt tegenwoordig deel uit van een Finse groep. Het nieuws is vandaag meegedeeld op een buitengewone ondernemingsraad. Volgens de bedrijfsleiding is er een overcapaciteit op de markt voor paneelradiatoren, zijn de productiekosten te hoog en ze spreekt ook van een lage bezettingsgraad.

auto-inbreker-betrapt-en-nadien-gearresteerd

Auto-inbreker betrapt en nadien gearresteerd

In 't Roosterke is donderdagmorgen omstreeks half vier een auto-inbreker op heterdaad betrapt. De buurtbewoners die hem zagen, waren net voordien zelf het slachtoffer van de man. Ze verwittigden de politie, ondertussen vluchtte de dief weg in zijn auto, korte tijd achterna gezeten door de buurtbewoners, tot die hem uit het oog verloren. Hij kon even later worden gearresteerd in Hechtel-Eksel. De politie Kempenland bracht hem voor ondervraging over naar het politiecommissariaat in Heusden-Zolder. Daar proberen rechercheurs ondertussen uit te zoeken of dezelfde man verantwoordelijk is voor autoinbraken in de Roosterstraat en het Roosterhof, allemaal in dezelfde buurt dus.

film-en-shakespeare-passie-van-karel-deburchgrave

Film en Shakespeare, passie van Karel Deburchgrave

Liefst 40 belangstellenden waren vanavond naar de bibliotheek afgezakt voor de lezing van Karel Deburchgrave over 'Shakespeare in scène gezet' dat hij zopas in boekvorm heeft uitgebracht. Heel wat mensen uit de streek hebben destijds aan het college in Berkenbos nog Engels gekregen van Karel Deburchgrave. Tegelijk bracht hij toen al zijn passie voor film aan de leerlingen over, onder meer ook door filmuitstappen naar de toenmalige Trioscoop te organiseren. Ook nu nog (…) Lees het hele bericht

ecru-ziet-veel-lokale-cultuur-ontluiken-en-bewaard

ECRU ziet veel lokale cultuur ontluiken en bewaard

In zaal COR in Koersel organiseerde ECRU vandaag een netwerkdag. Onder de naam ECRU werken ECRU Cultuur en ECRU Erfgoed samen met de Vlaamse Gemeenschap en de lokale besturen om meer ruimte te creëren voor erfgoed- en cultuurpotentieel in As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg en Maasmechelen.
Vandaag werd er teruggeblikt op enkele succesvolle en bijzondere projecten van het afgelopen jaar zoals de expo Kompelkoppen in De Muze.  De (…) Lees het hele bericht

brug-in-lummenweg-wordt-na-2026-vervangen

Brug in Lummenweg wordt na 2026 vervangen

De brug over de E314 in de Lummenweg in Viversel zal wellicht pas na 2026 vervangen worden. Ze maakt deel uit van een totaalprogramma van 49 bruggen in Vlaanderen die moeten vernieuwd of vervangen worden. Dat zal gebeuren via een PPS-constructie (Publiek Private Samenwerking). Daarbij zal later dit jaar heel het project worden aanbesteed aan één aannemer. Die zal de werken niet alleen uitvoeren, maar ook 30 jaar lang de bruggen onderhouden. Het plan van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) heeft ondertussen groen licht gekregen van de Vlaamse regering. Zoals bekend is de brug in Viversel in slechte staat, daarom mogen er sinds vorig jaar geen vrachtwagens of bussen meer over. De Lijn heeft er zelfs haar traject moeten voor aanpassen.

belcarendurance-start-dit-weekend

BelcarEndurance start dit weekend

Dit weekend heeft op Circuit Zolder de openingsmanche van het Belcar Endurance Championship plaats, nog altijd één van de belangrijkste autosportkampioenschappen in ons land. Lamborghini, Audi, Chevron en Porsche zullen vooraan strijden voor de algemene zege, terwijl verderop in het veld BMW, Abarth en Renault een gevecht aangaan voor de zege in de klasse TB. BMW blijft de hofleverancier van de klasse, onder meer met de BMW 325i, een wagen die destijds populair werd door de BMW Clubsport (…) Lees het hele bericht

bib-ontvangt-allerkleinsten-met-boeken-en-dieren

Bib ontvangt allerkleinsten met boeken en dieren

De bibliotheek is er voor elke leeftijd en dat zal nog eens duidelijk gemaakt worden tijdens de 'Boekenstartdag' op zaterdag 20 mei van 9 tot 12 uur. Dan wordt een heel programma voor de allerkleinsten van 0 tot 3 jaar aangeboden. Ook de spelotheek, de bibliotheek, Kameleon Huis van het Kind, Kind en Taal en De Gezinsbond zullen er dan zijn. In het boekstarthoekje vind je boekjes voor de allerkleinsten en maak je kennis met de vertelkoffertjes. Er zijn een heleboel (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-973

De kijk van Richie

Een nieuw handboek?

inbraak-in-bieststraat

Inbraak in Bieststraat

In de Bieststraat in Zolder zijn inbrekers een huis binnengedrongen. Ze braken daarvoor twee achterdeuren open. Het gerechtelijk lab kwam ter plekke voor een sporenonderzoek. Over een eventuele buit is niets bekendgemaakt.

elk-dorp-heeft-meerdere-potentiele-plusplekjes

Elk dorp heeft meerdere potentiële plusplekjes

De Landelijke Gilde organiseerde vandaag in de bibliotheek een dag rond het thema 'Plusplekken'. Die werd druk bijgewoond en de deelnemers kregen er een boel informatie en tips van hoe ze een waardevol plekje in hun dorp kunnen creëren. Uit de getuigenissen bleek ook dat het belangrijk is initiatieven vanuit de bevolking te laten komen en samenwerkingsverbanden te zoeken zoals bijvoorbeeld 't Weyerke doet met zijn DAC in Heusden. Andere voorbeelden kwamen onder meer uit Tongeren, Lummen en Riemst. (foto's Julien Maebe)

lene-viert-103-lentes-en-is-onze-oudste

Lène viert 103 lentes en is onze oudste

In woonzorgcentrum Ocura in Beringen-Mijn is deze namiddag de 103de verjaardag van Lène Schuyten gevierd. Lène die tot voor kort zelfstandig thuis in Heusden woonde, is pas in februari dit jaar naar Ocura getrokken en is de oudste inwoner van Heusden-Zolder.  Lène groeide op in Eversel. Na haar huwelijk met Fernand Kenis uit Beringen verhuisde ze naar de Hasseltsesteenweg in Beringen. Lène gaf haar hele carrière les als naaister in de huishoudschool Regina Mundi in Beringen-Mijn en gaf ook altijd avondlessen naaien. Op latere leeftijd bouwde Fernand nog een huisje in Heusden. Fernand werd 89. Burgemeester Borremans kwam naar Beringen om Lène de  felicitaties over te brengen van het koningshuis en het gemeentebestuur. (foto's Hans Put)

1-390-aan-belastingen-geind-1-auto-in-beslag

€ 1.390 aan belastingen geïnd, 1 auto in beslag

Vandaag hield de politie samen met de Vlaamse belastingdienst een controle in Heusden-Zolder. Daarbij moesten bestuurders 1.390 euro aan openstaande belastingen betalen. Verder is iemand betrapt die misbruik maakte van zijn beroepsplaten, 1 reed rond met een vervallen keuring en een andere bestuurder gebruikte zijn gsm achter het stuur. 1 wagen was niet ingeschreven en ook niet verzekerd, hij is in beslag genomen.     

burenruzie-met-schadeclaim-van-bijna-200-000

Burenruzie met schadeclaim van bijna € 200.000

Voor de rechtbank in Hasselt - de strafrechter en dus niet de vrederechter - zijn vandaag twee overburen uit Zolder verschenen voor een burenruzie die hallucinante proporties begint aan te nemen. Een koppel eist van de 58-jarige overbuur zelfs een schadevergoeding van ... bijna 200.000 euro. Er werd een waslijst aan beschuldigingen opgesomd: vernieling van een grote haag met verschillende onkruidverdelgers, verstoring van een familiefeest, aantasting van hun privacy, ...Als (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-456

Vandaag gezien

Ook al krijgen we maar af en toe een flard lenteweer, de wilde bloemen in de Bolderbergse natuur laten er zich niet door afschrikken. En krijgen daardoor soms ook wandelaars op bezoek. Zo zien we de pinksterbloemen, madeliefjes, wilde geraniums en de vogelmelk. (foto's Jan Leijskens)

dag-van-europa-met-gemengde-gevoelens

Dag van Europa met gemengde gevoelens

Vandaag, 9 mei, is de Dag van Europa. De dag werd in het leven geroepen om stil te staan bij het feit dat de Europese Unie ooit is opgericht om de vrede in Europa te bewaren, en om alle burgers in de EU een goede levensstandaard te kunnen garanderen. Momenteel loopt het helaas met beide doelstellingen gedeeltelijk mank. (foto Julien Maebe)

tip-van-de-bib-nathalie-seroux

Tip van de Bib: Nathalie Seroux

De tip die de bib ons deze week doorspeelt, zal zeker de jongsten kunnen boeien "Op de boerderij" van Nathalie Seroux. Het gaat om een mooi fotoboek.

Korte inhoud

Op de boerderij is er uiteraard heel wat te zien. Er zijn veel dieren, zoals de kip en het kuiken, de ooi, de ram en de duivin. Maar er zijn ook veel machines, groenten en fruit, gebouwen en gereedschap. Dit hardkartonnen kijk- en aanwijsboek is helemaal geschikt voor de allerkleinste leners. Wil je de dieren toch liever in het echt zien, kom dan langs tijdens de boekstartdag in de bibliotheek op 20 mei en maak kennis met Olaf de geit, Alice het varken van Stal ter Koze.

zolders-taalgebruik-18

Zolders taalgebruik

Ooze paa zal òch séves wùl héér haole kadee! Onze pa zal je straks wel onder handen nemen manneke, ge zult straks wel door onze pa gestraft worden, manneke.

kolenspoor-wordt-verder-afgewerkt

Kolenspoor wordt verder afgewerkt

De provincie gaat de komende jaren verder met de afwerking van het Kolenspoor tot een volwaardige fietssnelweg. Het traject wordt aangelegd over de vroegere sporen van de steenkoolmijnen en zal West-Limburg via het centrum van de provincie met het Maasland verbinden. Bij ons kun je al van de kolenhaven in Beringen fietsen tot aan de lossing in Genenbos en van daaruit over het 'routeke' tot aan de mijn van Zolder. Nu heeft de provincie een vergunningsaanvraag ingediend voor het tracé (…) Lees het hele bericht

rockcafe-etalage-naar-scherpenheuvel

Rockcafé Etalage naar Scherpenheuvel

Een grote delegatie van rockcafé Etalage trok te voet naar Scherpenheuvel. Wellicht hebben ze daar een kaarsje gebrand voor goed weer op donderdag 18 mei want dan organiseren ze het oldtimerfest 'Only Two Wheels'. Daar zijn optredens gepland van Killer, High Level, Promise Down, Fear Disease, World Decay en Thrash Head. Er is ook kinderanimatie en er zijn eetstandjes. De toegang bedraagt € 10.

5-228-jaren-levenswijsheid-op-90-plus-feest

5.228 jaren levenswijsheid op 90 plus-feest

Vanmiddag had in De Zandloper het 90 plus-feest plaats. Alle inwoners (409) boven de 90 waren uitgenodigd voor een gezellig feestje, en ze waren met 57. Opvallend, enkelen waren zelfs met de fiets gekomen. De oudste aanwezige was de 97-jarige Sofie Claes, zij was trouwens al op de eerste bijeenkomst in 2018 present. Alles samen waren de feestvierders 5.228 jaar oud. De aanwezigen werden verwelkomd door schepen van Senioren Dirk Schops (GOED) en ze werden getrakteerd op vlaai en op meezingers door Armand, Jos en Jan van Botswing. (foto's Julien Maebe)

vrouw-gewond-bij-aanrijding

Vrouw gewond bij aanrijding

Vanmorgen rond 9 uur is een vrouw gewond geraakt op het kruispunt van de Koerselsebaan en de Heuvelstraat. Ze werd op haar fiets door een auto geraakt en kwam ten val. Het gaat om een 31-jarige vrouw uit Heusden-Zolder, ze is voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

kiana-vanderbiesen-mag-deze-zomer-naar-china

Kiana Vanderbiesen mag deze zomer naar China

Zaterdag vond de Chinese Bridge wedstrijd plaats bij Groep T in Leuven. Het gaat om de jaarlijkse welsprekendheidswedstrijd Chinees voor buitenlandse studenten. Leerlingen vanuit heel België streden om de Belgische titel die recht geeft op deelname aan de internationale wedstrijd in China. Kiana Vanderbiesen van 5 LM van het Sint-Franciscuscollege deed  het schitterend en zal deze zomer als enige ons land in China vertegenwoordigen. Een straffe prestatie!

auto-over-de-kop-in-guido-gezellelaan

Auto over de kop in Guido Gezellelaan

In de Guido Gezellelaan is vanmorgen een auto over de kop gegaan en op de middenstrook terechtgekomen. Hoe het ongeval precies is kunnen gebeuren, is niet duidelijk. Mogelijk zou de bestuurster in slaap gevallen zijn. Door de crash en de takelwerkzaamheden moest de politie het verkeer een tijdje tegenhouden. (foto's Geert Schops, Julien Maebe)

duizenden-vergapen-zich-aan-tuning-cars

Duizenden vergapen zich aan tuning cars

Het weer was wisselvallig zondag, maar dat weerhield duizenden autoliefhebbers niet om af te zakken naar Circuit Zolder voor RaceWars. Dat is vooral een festival voor de tuningliefhebbers die elkaars wagens komen bewonderen. Het is dan ook een amalgaan van flashy carrosserieën, gadgets, spoilers, uitgebouwde wagens, rijdende discobars, ... Veel bijzondere modellen en uitvoeringen ook, die je maar zelden in het straatbeeld ziet. En tussendoor wat opgeschmukt met de aanwezigheid van vrouwelijk schoon. In het animatiepakket zaten demo's van stuntrijders, slippertjes en streetraces. (foto's Stephan Volders)

verschillende-religies-hebben-ook-raakpunten

Verschillende religies hebben ook raakpunten

Deze namiddag trok een aantal mensen op pad in het kader van de open gebedshuizendag. Die was dit jaar geconcentreerd in de omgeving van Bolderberg en Viversel. Er waren bezoeken aan de Kluis van Bolderberg waar bewoner Jonas Slaats de geschiedenis van de Kluis belichtte en ook de raakpunten tussen de verschillende religies onder de aandacht bracht. Eva Van de Velde bracht ook het verhaal van haar tocht naar Compostella. Op het pad van de deelnemers lagen verder nog de Sacramentskapel binnen het circuit en de kerk van Viversel. (foto's Ann Jordens)

ex-personeel-ks-viert-dag-van-de-mijnwerker

Ex-personeel KS viert 'Dag van de MIjnwerker'

Onder de schachtbokken van de mijn van Houthalen zijn op initiatief van de KS-Vriendenkring vandaag ex-mijnwerkers samengekomen voor de viering van de 'Dag van de Mijnwerker'. Die dag verwijst naar de datum dat het parlement de rechtzetting rond de ondergrondse mijnwerkerspensioenen goedkeurde. De opkomst lag heel wat lager dan in de periode voor de 'affaire Dylst' losbarstte. Bestuursleden en aanhangers blijven nog atlijd geloven in de onschuld van de voormalige voorzitter van de KS-Vriendenkring die momenteel onder voorwaarden vrij is. Ze blijven de rechtzetting van de pensioentekorten uit het verleden eisen, terwijl politici en de pensioenadministratie het erover eens zijn dat de wet van 7 mei 2020 volledig is uitgevoerd. 

moed-en-volharding-heeft-2-vlaamse-kampioenen

Moed en Volharding heeft 2 Vlaamse kampioenen

Op het Vlaams kampioenschap turnen heeft Turnkring Moed en Volharding Heusden-zolder behoorlijke resultaten geboekt. Topsportgymnaste Thilde werd bij de  A14-15 Vlaams kampioen en ook Vonne werd bij de B13 Vlaams kampioen. De andere uitslagen: Caprice B11 - 22ste, Kioma B14-15 - 12de, Maya B14-B15 - 19de, Lyana B16- 20ste, Noémie B10 - 12de, Emily-Willow B10- 31ste, Sien B12- 3de, Manou B13- 10de en Kyara B13- 15de. (foto's Lieze Vogels)

ontbijt-als-aanzet-voor-open-gebedshuizendag

Ontbijt als aanzet voor open gebedshuizendag

Vandaag is het Opengebedshuizendag. Heusden-Zolder is daarbij altijd één van de enthousiaste deelnemers. Vanochtend begon het al met een multicultureel ontbijt dat deze keer werd geserveerd in het lokaal van de alevieten in de Michel Scheperslaan. Er waren daarvoor liefst  140 deelnemers ingeschreven. Die kregen niet alleen een heel gevarieerd ontbijt aangeboden. Er waren ook toespraken rond vrede, verdraagzaamheid en wederzijds begrip. (foto's Ann Jordens)

kwb-eversel-stapte-naar-scherpenheuvel

KWB Eversel stapte naar Scherpenheuvel

Zoals elk jaar in de meimaand organiseerde de KWB van Eversel ook vandaag een voettocht naar Scherpenheuvel. De dappere stappers vertrokken om 6 uur vanochtend en kwamen om 11 uur aan bij de basiliek. (foto Rita Vanhove)

sk-heusden-06-gaat-een-ronde-verder

SK Heusden 06 gaat een ronde verder

SK Heusden 06 heeft alvast zijn eerste opdracht in de eindronde van vierde provinciale succesvol volbracht. Het won met 3-0  van SK Meeuwen B en gaat dus een ronde verder. Nog twee te gaan ...

atelier-in-beeld-4-eefje-van-den-brande

Atelier in Beeld (4): Eefje Van den Brande

Kleur. Dat is wat meteen opvalt wanneer je het schildersatelier van Eefje Van den Brande binnenstapt. Ze werkt met felle kleuren, maar de andere keer weer met donkere kleuren. Ze vertrekt vanuit een vlek waarop ze haar fantasie loslaat. De natuur en dieren vormen heel vaak de inspiratie, maar tegelijk gaat ze de uitdaging aan met zichzelf. Zo zijn haar werken ook een veruitwendiging van het eigen innerlijke en emoties. Je kunt Eefje ook zondag van 11 tot 17 uur nog aan het werk zien in de Mommestraat 104. (foto's Ann Jordens)

atelier-in-beeld-3-johan-janssen

Atelier in Beeld (3): Johan Janssen

Ook beeldhouwer Johan Janssen zet zijn atelier dit weekend open. Zelf zegt Johan dat nogal wat mensen hem een 'kunstenaar mee ne hoek af' noemen. Alleszins kneedt hij alle materialen die in zijn handen komen tot kunstzinnige objecten. Zijn werken zijn sterk expressieve beelden, die allen hun eigen verhaal uitstralen, dan weer speels, rustgevend of misschien wat provocerend. Ook zondag nog te bezoeken van 11 tot 17 uur in de Dwarsweg 12. (foto's Ann Jordens)

atelier-in-beeld-2-quinten-torp

Atelier in Beeld (2): Quinten Torp

Quinten Top oftewel Geert Mullens heeft ondertussen al een hele reputatie opgebouwd als kunstenaar. Vooral zijn schilderijen zijn al op vele expo's en in galerijen te zien geweest, ook in het buitenland, maar daarnaast is hij ook met digitale kunst en grafiek bezig. Hij combineert al eens graag zijn passie voor de fiets met zijn kunst. Zo zocht hij voor Het Klein Vezet al fietsend hier in de streek inspiratie voor heel wat werken, maar erg indrukwekkend was ook zijn reeks 'Il Cambio' waarvoor hij op zijn vintage koersfiets door de Italiaanse Alpen trok en ter plekke werken schilderde. Ook tijdens de coronaperiode maakte hij enkele boeiende werken. Ook zondag van 11 tot 17 uur nog te bezoeken in de lokettenzaal van het station van Zolder, Stationsstraat. (foto's Ann Jordens) 

atelier-in-beeld-1-liza-gernaey

Atelier in Beeld (1): Liza Gernaey

Vandaag was er de eerste dag van Atelier in Beeld en kon je ook in Heusden-Zolder bij 4 kunstenaars een kijkje gaan nemen. Ze tonen niet alleen hun werk, geven de nodige uitleg en demonstreren hun manier van werken. In atelier Ypsylon toont edelsmid Liza Gernaey hoe ze juwelen ontwerpt en smeedt. Maar ook aan kleine juweeltjes wordt er gezaagd en gevijld, ze werkt met zilver en goud. Ook zondag nog te bezoeken in de Bergstraat 72 van 11 tot 17 uur. (foto's Ann Jordens)

sk-heusden-06-speelt-morgen-eindronde

SK Heusden 06 speelt morgen eindronde

Voor de meeste voetbalclubs zit het seizoen erop, maar voor SK Heusden 06 krijgt het nog een staartje. De club heeft zich voor het eerst in zijn bestaan geplaatst voor de eindronde. Morgen om 15 uur ontvangt SK Heusden 06 daarvoor KSK Meeuwen B aan de Noordberm. En of nu de promotie naar derde wordt afgedwongen of niet, de eindronde wordt binnen de club al als een succes op zich beschouwd.

keramiekmarkt-in-pinksterweekend

Keramiekmarkt in pinksterweekend

De liefhebbers weten het ongetwijfeld: Pinksteren wil zeggen ... keramiek op Domein Bovy. Ook dit jaar heeft op zondag 28 en maandag 29 mei weer een grote keramniekmarkt plaats op de binnenkoer van Bovy. Tientallen keramisten strijken er dan neer om hun werk te tonen en te koop aan te bieden aan het publiek. Sommigen geven ook ter plaatse een demonstratie. De markt is beide dagen gratis toegankelijk van 10 tot 18 uur. (foto Jan Leijskens)

vandaag-gezien-455

Vandaag gezien

Ook blauwe reigers moeten eten, zoals deze vanmorgen op Bovy. Jammer voor de kikker, maar da's nu eenmaal de natuur. (foto Christina Put)

de-kijk-van-richie-972

De kijk van Richie

Laat het gras maar groeien ...

90-vaten-afval-van-drugslab-gedumpt-in-viversel

90 vaten afval van drugslab gedumpt in Viversel

In het bos nabij het zwembad Terlaemen en Circuit Ziolder hebben onbekenden 90 vaten gedumpt die vermoedelijk afkomstig zijn van een drugslab. Een wandelaar zag de vaten deze namiddag liggen vanop de bosweg, ze laten in het bos tussen Kerkstraat, Molenveld en Zwembadstraat. De etiketten verwezen naar fosforzuur, maar volgens de brandweer die werd opgeroepen zou de inhoud een andere stof vloeistof zijn en zou er geen risico zijn. Op het eerste gezicht lijkt de omgeving ook niet (…) Lees het hele bericht

strijkatelier-van-pwa-wordt-een-pak-duurder

Strijkatelier van PWA wordt een pak duurder

Slecht nieuws voor wie geregeld het strijkatelier van de PWA Heusden-Zolder gebruikt. Het strijkatelier wordt in zijn huidige vorm afgebouwd en wie er toch nog gebruik wil van maken zal een flink stuk dieper in de portemonnee moeten tasten. De afgelopen jaren is de omzet van het dienstenbedrijf gedaald en de kosten zijn gestegen door de coronacrisis, de energiecrisis, de loonindexeringen, ... De raad van bestuur wil naar eigen zeggen de organisatie weer op het goede spoor krijgen en zal het (…) Lees het hele bericht

een-huwelijk-met-de-fiets-en-met-belgerinkel

Een huwelijk met de fiets en met belgerinkel

Griet Luyckx en Stefan Elsen zijn deze voormiddag in het gemeentehuis getrouwd, en ze kwamen ... met de fiets. Evident, want Griet is lid van de Fietsersbond, het kersverse paar werd dan ook getrakteerd op fietsbelgerinkel. En ook hun vertrek aan het gemeentehuis bleef niet ongehoord want er waren blikjes aan hun tweewielers bevestigd. De start van hun huwelijk is alleszins op wieltjes gelopen. (foto Paul Coolen)

5-775-aan-openstaande-boetes-geind

€ 5.775 aan openstaande boetes geïnd

De politie hield samen met de douane controles op verschillende plaatsen in Heusden-Zolder. De douane kon 5.775 euro innen van bestuurders die nog boetes hadden openstaan. Eén bestuurder kon zijn openstaande schuld niet betalen en dus werd zijn wagen in beslag genomen. De politie betrapte ook twee bestuurders met de gsm in de hand en één die onterecht met buitenlanders nummerplaten reed. Drie voertuigen hadden geen geldige keuring, één (…) Lees het hele bericht

ecru-houdt-woensdag-een-netwerkdag

ECRU houdt woensdag een netwerkdag

Na een eerste geslaagde ECRU-dag vorig jaar in Waterschei, pakt het team van ECRU uit met een tweede editie van de netwerkdag. Deze keer landt het gezelschap in  gemeenschapscentrum COR in Koersel en dat op woensdag 10 mei om 10 uur. Op het programma staat onder meer een toelichting over een kersverse subsidielijn en er worden een hele resem inspirerende cultuur- en erfgoedprojecten van het voorbije jaar in de kijker gezet, zoals de Jef Ulburghs-fietsroute, Klub Karbon en Kompelkoppen. Uiteraard staat ook een heerlijke lunch op het menu. Wie ECRU - dat onder meer werkt rond cultuur en erfgoed in de Mijnstreek - nog niet kent, dit is de uitgelezen kans. Iedereen is welkom, snel inschrijven via deze link.

bijna-58-000-euro-subsidie-voor-de-springplank

Bijna 58.000 euro subsidie voor De Springplank

Zoals iedere maand heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een lijst bekendgemaakt van scholen die subsidies krijgen voor investeringen in infrastructuur. Voor Limburg gaat het alles samen om 9,8 miljoen euro. De Springplank in Eversel staat ook op de lijst, die school krijgt iets meer dan 57.900 euro voor haar elektrische installatie.

af-en-toe-een-nieuw-kapelletje

Af en toe een nieuw kapelletje

Tijdens zijn jaarlijkse rondgang op 1 mei stelt de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden altijd vast dat er kapelletjes verdwijnen of toch minstens niet meer versierd worden. Maar ... nu is er zowaar eentje bijgekomen, een staakkapelletje mooi in een boomstam verwerkt, bij de nieuwe appartementsgebouwen achter OCMW en bib. Er zal dus volgend jaar een ommetje moeten gemaakt worden bij de rondgang.  (foto Julien Maebe)

drie-keer-vol-huis-voor-klassieke-avond-in-sfc

Drie keer vol huis voor klassieke avond in SFC

In het Sint-Franciscuscollege is de 'Klassieke Avond' aan zijn 20ste editie toe. Een jaar lang hebben de leerlingen het beste van zichzelf gegeven om er iets bijzonders van te maken: teksten schrijven, choreografie uitwerken, muziek kiezen en inoefenen, ...  Ouders, grootouders, vrienden en kennissen konden donderdagavond vaststellen dat de huidige generatie heel wat in zijn marge heeft. De productie was ronduit af. Het gaat om twee bewerkingen van klassieke stukken: Iphis en Lanthe, een stuk van Ovidius en een drama, en Narcissus, een komedie over de grootste ijdeltuit aller tijden. Het succes is zo groot dat ook vrijdag en zaterdag nog voorstellingen gebracht worden, telkens voor een uitverkochte zaal. (straks meer foto's van Patrick Daniëls)

van-boksen-tot-creatief-bezig-zijn

Van boksen tot creatief bezig zijn

De kinderen van De Luchtballon hebben vandaag een geweldige dag beleefd. Niet alleen door het mooie weer, maar uitgerekend nu had in hun school de vrijetijdsbeurs plaats. Verschillende verenigingen en gemeentediensten van Heusden-Zolder waren naar de school afgezakt om de leerlingen te laten kennismaken met sport, spel en creativiteit. En hoe kan je dat beter doen dan door hen alles te laten proberen. Reuze plezant dus, en zo'n initiatief zorgt er ook altijd voor dat kinderen vroeg of laat de weg vinden naar een sportclub, academie, het bestaande ontspanningsaanbod, ... (foto's David Amgad)

boek-van-fred-brouwers-in-de-states-uitgebracht

Boek van Fred Brouwers in de States uitgebracht

Fred Brouwers verdiept zich al een hele tijd in historische achtergronden van musici en componisten en het tijdskader waarin ze werkten. Hij schreef er ook al enkele boeken over. Zo bracht hij in 2019 'Beethoven in de bunker' uit. Een boek over componisten, dirigenten en uitvoerders naar aanleiding van de vondst van een enorme platencollectie die de Russen na de oorlog in de bunker van Hitler in Berlijn aantroffen. Het boek kreeg heel wat weerklank bij ons en is nu ook in (…) Lees het hele bericht

racewars-duizenden-special-cars-op-circuit

RaceWars: Duizenden special cars op circuit

Nu zondag van 8 tot 17 uur heeft op Circuit Zolder RaceWars plaats. Voor liefhebbers van tuningcars, bolides en spektakel hét jaarlijkse event. Ook nu worden weer 3.000 getunede auto's verwacht, die zullen een groot deel van het circuit en de paddock inpalmen. De hele dag door zijn er demo's en drifters aan de slag. En wie eens graag alle pk's uit zijn wagen haalt, zonder geflitst te worden, kan deelnemen aan de legal sprints. Het (…) Lees het hele bericht

celstraffen-geeist-tegen-verwoestende-inbrekers

Celstraffen geëist tegen verwoestende inbrekers

Voor de rechtbank in Hasselt stonden vandaag een man van 22 uit Heusden-Zolder en twee Zonhovenaren (21 en 40 jaar) terecht voor een gewelddadige inbraak in een huis in de Brugstraat op 19 november vorig jaar. De twee Zonhovenaren, beiden drugsverslaafd en gekend bij het gerecht, waren het huis binnengedrongen nadat de jongeman uit Heusden-Zolder hen getipt had dat er een fikse som geld zou te vinden zijn. Hij zou dan 10 % van de buit krijgen. De inbrekers trokken overdag naar de (…) Lees het hele bericht

bijna-68-000-uitrukken-voor-limburgse-brandweer

Bijna 68.000 uitrukken voor Limburgse brandweer

In 2022 zijn de Limburgse brandweer- en ziekenwagens 67.948 keer uitgereden. De drie zones kunnen daarvoor 1.433 personeelsleden inschakelen: 271 beroepsbrandweermensen, 1.100 vrijwilligers en 61 administratieve krachten. De cijfers worden vandaag bekendgemaakt naar aanleiding van de Internationale Dag van de Brandweer.  In Limburg waren er vorig jaar 2.974 oproepen voor brand, bijna 700 meer dan in 2021. Door de droogte en de hitte waren er meer gras- en heidebranden, maar (…) Lees het hele bericht

samenwerkt-helpt-70-jongeren-naar-een-job

SamenWerkt helpt 70 jongeren naar een job

Na ruim twee jaar - gestart in januari 2021 - heeft SamenWerkt al 70 jongeren in begeleiding. SamenWerkt is een pilootproject in Heusden Zolder dat mikt op jongeren tussen 18 en 30 jaar die werkloos zijn of geen opleiding volgen of daginvulling hebben. Het project wordt gefinancierd door Europa WSE (Werk Sociale Economie). Daarvoor sloegen de gemeente, VDAB, Arktos, Emino en CAW de handen in elkaar. Het doel was enerzijds het uitbouwen van samenwerkingsverbanden rondom de (…) Lees het hele bericht

ook-gemeentepersoneel-in-1000-km-kotk

Ook gemeentepersoneel in 1000 km KOTK

Niet alleen is Heusden-Zolder middaggaststad voor de 1000 km voor Kom Op Tegen Kanker op Hemelvaartsdag, het lokaal bestuur heeft ook een eigen fietsteam in de 'koers'. 7 medewerkers van teams Welzijn, Klant, Werkplaats, Patrimonium en CC Muze zijn volop aan het oefenen om te schitteren op de pedalen en voor het goede doel.

motorrijder-gewond-bij-botsing-3

Motorrijder gewond bij botsing

Rond half 8 vanmorgen zijn in de Koolmijnlaan een motorrijder en een auto gebotst. De bestuurder van de motorfiets, een man van 57 uit Heusden-Zolder is met lichte verwondingen afgevoerd. 

morgen-vrijetijdsbeurs-in-de-luchtballon

Morgen vrijetijdsbeurs in De Luchtballon

Elk jaar organiseert Team Welzijn een vrijetijdsbeurs op vraag van een lagere school uit Heusden-Zolder. Morgen slaan ze samen met heel wat verenigingen hun tenten op in lagere school De Luchtballon. De kinderen maken er kennis met het aanbod van verschillende verenigingen en clubs uit Heusden-Zolder. In workshops proeven ze van sport, spel en cultuur, zo kunnen ze beter een keuze maken van hun vrijetijdsbesteding. Vrijwilligers van vzw De Droomboom, Husdinio Gym, Rugbyclub 9, (…) Lees het hele bericht

werkloosheid-stijgt-vergeleken-met-jaar-geleden

Werkloosheid stijgt vergeleken met jaar geleden

Eind april zaten 930 inwoners van Heusden-Zolder zonder werk, dat zijn er 11,6 % meer dan een jaar geleden. In vergelijking met maart dit jaar was er een (verwaarloosbare) stijging. De cijfers volgen de Limburgse trend waarbij er vooral een stijging is bij jongeren, vrouwen en allochtonen en vooral ook bij mensen met weinig kennis van het Nederlands. De werkloosheidsgraad in Heusden-Zolder bedraagt nu 6,2 %, we stijgen dus weer 0,1 % boven het Vlaams gemiddelde, en 0,2 % boven dat in Limburg en maar we zitten wel 0,2 % lager dan in het arrondissement Hasselt.

vier-kunstenaars-zetten-hun-atelier-open

Vier kunstenaars zetten hun atelier open

Op 6 en 7 mei heeft een nieuwe editie van 'Atelier in Beeld' plaats. In heel Vlaanderen en Brussel kun je bijna 1500 ateliers van kunstenaars en organisaties - gratis en zonder reservatie - gaan bezoeken. Daarbij worden de meest uiteenlopende disciplines in de kijker gezet. In Heusden-Zolder nemen vier kunstenaars deel. In de Bergstraat 72 kan je terecht bij ypsilon by Liza Gernaey. Edelsmid Liza toont hoe ze soldeert, smeedt, zaagt en vijlt om unieke juwelen (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-971

De kijk van Richie

Toch maar niet te hard vallen.

vandaag-gezien-454

Vandaag gezien

Ze hebben dit jaar lang op zich laten wachten, maar Fernand Gielen heeft vandaag een meikever gespot. 

voorlopig-nog-geen-reactie-uit-moskee

Voorlopig nog geen reactie uit moskee

Erkan Konak, voorzitter van de Selimiye-moskee in Heusden-Zolder en sinds kort ook voorzitter van Diyanet België geeft op dit moment nog geen commentaar op de beslissing van Vlaams minister Somers om de schorsingsprocedure te starten. Konak zit momenteel voor een humanitaire missie in Hatay, het Turkse gebied dat zwaar door de aardbeving is getroffen. Hij heeft er onder meer de rugzakjes aan de schoolkinderen afgeleverd, die in Heusden-Zolder waren gekocht met de opbrengst van een kunstproject. Hij zegt niet helemaal verrast te zijn door de beslissing maar wil zich ook niet laten meeslepen in een politiek spel. Hij wil alles eerst grondig bekijken na zijn terugkeer - vermoedelijk tegen het einde van de week - en zal dan reageren.

schorsingsprocedure-gestart-tegen-heusdense-moskee

Schorsingsprocedure gestart tegen Heusdense moskee

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) start een schorsingsprocedure tegen drie Diyanet-moskeeën die kan leiden tot het tijdelijk opheffen van de erkenning. Eén ervan is de Selimiye-moskee in de Valentinusstraat, de twee andere liggen in Lommel en Aalst. Negen andere Diayanet-moskeeën kregen een waarschuwing en hebben tot 15 november de tijd om zich in regel te stellen. Volgens de minister volgen de moskeeën niet de (…) Lees het hele bericht

nog-34-kapellen-versierd-voor-de-meimaand

Nog 34 kapellen versierd voor de meimaand

Meimaand is de Mariamaand en een oude traditie wil dan dat de kapelletjes versierd worden. Heel wat inwoners houden nog vast aan dat gebruik, maar het is toch duidelijk aan het afkalven. Tot die conclusie komt ook de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden na de traditionele rondrit langs alle kapelletjes: grote kapellen, staakkapellen, muurkapellen, grotkapellen, ... Er waren er in Heusden 34 versierd. De eigenaars of vrijwilligers kregen een plaatje als aandenken (linksonder). Het totaal aantal kapellen in Heusden is in enkele decennia trouwens meer dan gehalveerd. (foto's Sylvain Huybrechts)

fietsbrug-is-voor-een-deel-opgekrikt

Fietsbrug is voor een deel opgekrikt

De fietsbrug van het Routeke boven de spoorweg in de buurt van de Schootstraat is al voor een deel opgekrikt. Zoals bekend moet de brug verhoogd worden om de passage van elektrische treinen mogelijk te maken. In Beringen gebeurt momenteel hetzelfde, het zijn de laatste ingrepen die moeten gebeuren voor de elektrificatie van de lijn Hasselt-Mol. 6 juli is voorlopig de einddatum van de werken, dus normaal zullen vanaf dan de fietsers weer over de brug kunnen en niet langer een omleiding moeten volgen. (foto Philippe De Pauw)

wijkwerkingen-gaan-aan-de-slag-rond-afval

Wijkwerkingen gaan aan de slag rond afval

Elk jaar werken de wijkwerkingen van Lindeman, Cité en Halhei rond het thema afval. Sluikstort, te vroeg of fout aangeboden vuilniszakken … ze vormen een bron van frustratie, zowel voor buurtbewoners als voor de gemeentediensten. Afval vervuilt de buurt, kost handenvol geld om het op te ruimen en is schadelijk voor het milieu. Tijdens de groenactiedagen worden kinderen, jongeren en volwassenen op hun eigen verantwoordelijkheid gewezen met leuke workshops rond afval, de natuur en duurzaamheid. (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-tiny-stitches

Tip van de Bib: Tiny Stitches

Wendy van de bib is blijkbaar in een creatieve bui want als boek van de week tipt ze ons  "Borduur je eigen buttons, badges, patches en pinnen" van Tiny Stitches.

Korte inhoud

Maak piepkleine projecten en laat je borduurskills in volle glorie zien met de unieke pinnen, buttons, badges en patchtes in dit boek. Instagram-sensatie Irem gebruikt maar zeven verschillende steken in de bijzondere collectie die ze speciaal voor Tiny stitches ontwierp. Van Cactussen en bloemen tot manen en ufo’s, in dit boek vind je ruim 70 moderne borduurmotieven en meer dan 20 projecten met makkelijk te volgen stap-voor-stapinstructies en handige tips. Zijn deze stap-voor-stapinstructies toch nog te moeilijk schrijf je dan zeker in voor de borduurworkshop van 25 mei.

een-terugblik-in-de-zolderse-geschiedenis-10

Een terugblik in de Zolderse geschiedenis

Een nieuwe maand is begonnen en dus blikt de Heemkundige Kring Zolder terug op de  geschiedenis van de eerste week van mei. Op 1 mei 1799 maaktenFranse Sansculotten jacht op de jongelingen van Zolder. Op 2 mei 1901 deed priester Alexander Joris zijn eremis in Viversel. De katholieke meisjesschool van het Centrum werd voor tien jaar aangenomen door het gemeentebestuur op 3 mei 1906. Op 4 mei 1923nam Engelbert Baptist ontslag als gemeenteontvanger. We schrijven 5 mei 1973 toen Zolder en Arolsen hun oorkonde van de verbroedering ondertekenden. De nieuwe kerk van Bolderberg werd op 6 mei 1878 gewijd door Mgr. de Montpellier, bisschop van Luik. En op 7 mei 1884 startte de gemeente de bouw van een nieuwe school en gemeentehuis naast de kerk.  

lente-activiteiten-in-limburg-om-van-te-genieten

Lente-activiteiten in Limburg om van te genieten

PARTNERBIJDRAGE Met de lente in volle gang, kunnen we eindelijk weer genieten van de frisse lucht en de warme zonnestralen. Limburg is een prachtige provincie met veel buitenactiviteiten om van te genieten. Of u nu een inwoner van Limburg bent of een bezoeker, hier zijn enkele lente activiteiten die u niet mag missen.

Fietsen en Wandelen

Een van de beste manieren om van de prachtige omgeving van Limburg te genieten, is door te gaan fietsen of (…) Lees het hele bericht

kasteel-meyplant-weekend-lang-overrompeld

'Kasteel Meyplant!' weekend lang overrompeld

De academie mag terugblikken op een succesvol weekend. Drie dagen lang werd domein Meylandt letterlijk overspoeld door bezoekers. Op de eerste plaats door de jonge kunstenaars en hun familie die kwamen kijken naar het wondermooie resultaat van het project 'Kasteel Meyplant!'. En daarnaast heel wat kunstliefhebbers en gezinnen. Kinderen namen massaal deel aan de zoektocht en stonden aan te schuiven voor de leuke, creatieve workshops. Het terras zat vol, de live muziek dikte de sfeer nog aan, ... kortom, een topweekend dat vanavond wordt afgerond. Maar wie de kunstwerkjes nog niet heeft gezien, krijgt daartoe nog de kans tot 14 mei, tijdens de openingsuren van de academie. 

hebad-kan-bogen-op-topseizoen

Hebad kan bogen op topseizoen

Bij Hebad Heusden maakten ze de balans op van wat als een historisch badmintonseizoen kan bestempeld worden. Hebad 1G werd kampioen in eerste nationale, en zorgde voor de eerste landstitel in het bestaan van de club.
Ook in tweede nationale was het een topseizoen, en speelde Hebad 2G de finale met een mooie tweede plaats. Ook de twee gemengde ploegen in de liga pakten de titel, zowel Hebad 3G als Hebad 4G werden kampioen in hun reeks in derde liga. Twee teams dus die promoveren naar tweede (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-970

De kijk van Richie

De Dag van de Arbeid vier je met ... arbeiden.