Archief december 2010

limburgse-nominatie-voor-thomas-neuteleers

Limburgse nominatie voor Thomas Neuteleers

Turner Thomas Neuteleers is door de jury van de Limburgse sportprijzen genomineerd voor de titel 'beloftevolle jongere van het jaar'. De jury baseerde zich op de resultaten die hij in 2010 behaalde op binnen- en buitenlandse wedstrijden. Het is nu voor Thomas nog even in spanning afwachten, want er zijn drie genomineerden in deze categorie. De winnaars worden op 23 februari bekendgemaakt tijdens een gala in C-Mine in Genk.

vrouw-gewond-bij-botsing-1

Vrouw gewond bij botsing

Kort voor de middag is de Sint-Jobstraat een auto tegen een geparkeerde wagen gebotst. Daarbij is een vrouw van 46 uit Hasselt gewond geraakt, ze is naar het ziekenhuis gebracht. .

voorzichtig-met-dieren-en-vuurwerk

Voorzichtig met dieren en vuurwerk

Vanavond laat wordt weer overal vuurwerk afgestoken, da's een leuke traditie maar voor de dieren telkens weer een nachtmerrie. Bij het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum krijgen ze bijna ieder jaar oproepen voor dieren die in paniek losgebroken zijn. Maar je kunt ook zelf je huisdieren een handje helpen. De Provinciale Adviesraad Dierenwelzijn, met als voorzitter onze dorpsgenoot Dany Grosemans heeft een lijst met tips verspreid. Voor huisdieren (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-slot

Vroeger en nu (slot)

Zo zag het Sint-Franciskusziekenhuis eruit in 1929, het was toen pas opgericht door de Grauwzusters en telde een 30-tal bedden. Het heette toen nog Gasthuis Sint-Franciskus. later werd dat nog volledig aangepast en is er een vleugel bijgebouwd. En nu staat er sinds een kwart eeuw het nieuwe ziekenhuis. Dat breidt uit tegen zo'n tempo dat je al voortdurend foto's moet gaan maken om up-to-date te blijven. (Geschied- en Heemkundige Kring Heusden/Gust Ischen). Hiermee zetten we ook een punt achter deze reeks met beelden van vroeger en nu, maar we gaan er in de toekomst zeker nog meer mee doen. We voelen ons verplicht door de vele reacties en de oude foto's die nog worden ingestuurd.

horecabeleidsplan-in-de-maak

Horecabeleidsplan in de maak

Er wordt op dit moment gewerkt aan een horecabeleidsplan, daarvoor heeft het gemeentebestuur het adviesbureau BRO België aangeduid. Dat heeft een enquête verstuurd naar alle horeca-uitbaters en een 20-tal gesprekken gevoerd met alle betrokkenen. Het bureau bracht de horeca in kaart en maakte met al die info een analyse van het horeca-aanbod in Heusden-Zolder. Op dit moment is BRO een visie aan het ontwikkelen en ging daarover in debat met een 'klankbordgroep'. Tegen de late lente wordt een plan afgeleverd met acties op korte en lange termijn, die moeten bijdragen tot een bruisende horeca.

milk-inc-swingt-het-jaar-uit

Milk Inc. swingt het jaar uit

Alsof 2010 nog niet druk genoeg was voor Milk Inc., nu gaan Regi en Linda morgenavond ook nog eens het oude jaar uitwuiven met een knalfuif in het Sportpaleis. Niet alleen geven zij zelf een concert van 23 tot 2 uur, ze zullen om middernacht ook de aftelling doen en brengen ook nog enkele gasten mee: Kaya Jones van Pussycat Dolls en Jessy, de Vlaamse dance-diva. Bovendien maken ze ook nog kans op de MIA-awards die op 7 januari worden uitgereikt.

bedrijven-krijgen-dieven-op-bezoek

Bedrijven krijgen dieven op bezoek

In deze donkere dagen zijn weer dieven op pad en die maken gebruik van de vakantie om een aantal bedrijven een ongewenst bezoek te brengen. Zo zijn onbekenden binnengedrongen bij bouwonderneming Umacon op De Schacht, ze forceerden de toegangsdeur maar hebben wellicht niets ontvreemd. Bij brandstoffen Kerfs in de Industrieweg hadden ze meer succes. Ook daar werd de toegangsdeur geforceerd en konden de dieven de hand leggen op een geldkoffer.

maurice-broekmans-overleden

Maurice Broekmans overleden

In het Jessaziekenhuis in Hasselt is Maurice Broekmans overleden. Hij was de stichter van Supermarkt Broekmans en nadien de B2 in Zolder-Centrum. Hij was ook voormalig voorzitter van Vrijheid Zolder. Hij wordt volgende dinsdag begraven. Maurice Broekmans was 80.

vroeger-en-nu-30

Vroeger en nu (30)

Heel wat herkenbare gebouwen nog in het winkelcentrum Cité, op de hoek van Koolmijnlaan en Kleuterweg. De linkerhoek was het huis en winkel van 'Den Appel', de andere hoek is de huidige stoffenwinkel. (Geschied- en Heemkundige Kring Heusden/Gust Ischen)

kwb-ging-op-late-kerstwandeling

KWB ging op late kerstwandeling

De KWB van Eversel organiseerde vanavond een kerstwandeling in het gezelschap van de Kerstman die voor de gelegenheid nog even was blijven plakken. Onderweg hielden de 45 wandelaars enkele keren halt voor een natje en droogje en aan het einde, op het pleintje bij de kerk stonden wat tentjes en werd het nog een flink gezellige boel. (Meer foto's van Rudi Coomans)

vredeslicht-brandt-in-eversel

Vredeslicht brandt in Eversel

Sinds vanavond is het peacelight of vredeslicht in Eversel. Het werd door de scouts van Eversel van Hasselt naar Eversel gebracht, nadat het eerder vanuit Wenen naar ons land werd overgebracht door onder meer Dorien Wijnands en Anke Swinnen, daarvoor was het vanuit Bethlehem vertrokken. De scouts hadden er een fikse voetmars vanuit Hasselt voor over, ze kregen aan de kerk dan ook een warm welkom van de parochianen en de deelnemers aan de kerstwandeling (foto's Rudi Coomans)

aantal-buurtfeesten-blijft-toenemen

Aantal buurtfeesten blijft toenemen

Het reglement voor de toelage bij een straatfeest wordt lichtjes aangepast vanf 2011. Ook organisaties die in hun buurt een beroep kunnen doen op een lokaal (voetbalkantine, buurthuis of schutterslokaal bijvoorbeeld) kunnen voortaan aanspraak maken op dezelfde bijkomende subsidie als wie een tent huurt. Je moet de toelage wel 2 maanden vooraf aanvragen, of 3 maanden als er verkeersmaatregelen nodig zijn. Dit jaar zijn 54 aanvragen ingediend, 51 werden goedgekeurd, het aantal buurtfeesten blijft daarmee jaar na jaar stijgen.

vroeger-en-nu-29

Vroeger en nu (29)

Nog eens een andere invalshoek op de Dorpsstraat, die kasseien zullen ook wel voor een glad wegdek gezorgd hebben als toen de sneeuw lag. (Heemkundige Kring Zolder/Gust Ischen)

buurt-viert-eindejaarsfeest

Buurt viert eindejaarsfeest

Al meer dan meer 20 jaar wordt een eindejaarsfeest georganiseerd voor een deel van de Merelstraat-Garenstraat-Geenrijt. Guy Peeters en zijn team boksen dan een programma in elkaar, ook nu weer verzamelden zowat 60 buurtbewoners in de warmte van petanquelokaal Olympia aan De Veen. Via het straatfeestreglement kon daarbij een beroep gedaan worden op de steun van de gemeente. (Meer foto's van Lieven Kaerts)

parket-blijft-pedosite-achternazitten

Parket blijft pedosite achternazitten

Het spel tussen het federale parket en de zelfverklaarde Nederlandse pedojager Chris Hölsken blijft voortduren. Voor de tweede keer in een week tijd heeft het federale parket een domeinnaam laten blokkeren, gelinkt aan de website met daarop namen van (al dan niet vermeende) pedofielen - ook uit Heusden-Zolder - en waarop deze gemeente het pedodorp wordt genoemd. Bij enkele genoemde personen zijn ondertussen al vensters ingegoooid. Enkele uren na de twee blokkering stond de site alweer op (…) Lees het hele bericht

gestolen-veldritfiets-gevonden-bij-dief

Gestolen veldritfiets gevonden bij dief

De veldritfiets van de Deense kampioen Parbo is gevonden bij de dief thuis. De politie had een tip gekregen en was bij de verdachte binnengevallen. Daar stond de waardevolle fiets, de letters waren al verwijderd en ook sommige onderdelen waren vervangen.

pleinstraat-was-een-schaatsbaan

Pleinstraat was een schaatsbaan

In de Pleinstraat in Viversel hebben ze gladde dagen achter de rug. De aangereden sneeuw en de vrieskoude hadden de straat herschapen in een schaatsbaan. "Heel wat auto's, een bus, een tankwagen, bestelwagens en zelfs terreinwagens belandden er in de berm. Uiteindelijk is ook mijn haag eraan moeten geloven," zegt Yannic Hermans die in de bocht woont en voortdurend ongewenst bezoek kreeg. Hij haalde de politie erbij en die liet de strooiwagen komen. Eerst kwam de vrachtwagen (…) Lees het hele bericht

zondag-gratis-optreden-van-muze-jazz-orchestra

Zondag gratis optreden van Muze Jazz Orchestra

Ook in het nieuwe jaar trekt Muze zijn jazzlijn door met de zondagse jazzconcerten en jamssessies in het MUZEcafé. Op zondag 2 januari presenteert MUZE voor de tweede maal The Muze Jazz Orchestra met een wisselende bezetting van meestal Limburgse topmuzikanten: Dirk Schreurs [piano], Jan Servaes [drums], Roman Korolik [bas], Marco Cirone [gitaar] en een blazerssectie met Tim Daenen [trombone], Lieven Cambré [altsax], Koen Nys [tenorsax], Igor Maseroli [baritonsax] & Carlo Nardozza [trompet]. Afspraak zondag om 20 uur, toegang gratis.

berkenbos-leeft-wil-leven-in-de-brouwerij

'Berkenbos Leeft' wil leven in de brouwerij

In Berkenbos is het comité Berkenbos Leeft opgericht, het is de bedoeling wat meer leven te brengen in het kerkdorp. Bij de verenigingen leefde al drie jaar het idee om ‘iets te organiseren’ voor alle inwoners. Vertegenwoordigers van verschillende organisaties en de parochie zaten gisteravond rond de tafel om een eerste planning op te maken. Wat er precies uit de bus gaat komen, is nog even afwachten maar op zondag 11 september gaan ze een evenement op het getouw zetten op het speelplein en in de straten van Berkenbos.

vroeger-en-nu-28

Vroeger en nu (28)

Heusden-Dorp was vroeger minder volgebouwd, maar ook toen was er al horeca aanwezig. (Geschied- en Heemkundige Kring/Gust Ischen)

deense-kampioen-is-fiets-kwijt

Deense kampioen is fiets kwijt

De Deense cyclocrosskampioen Joachim Parbo is na de wereldbekermanche op Zolder zondag zijn speciale fiets kwijtgespeeld, en dat op een wel erg knullige manier. Iemand vroeg om een proefritje te maken en mocht dat ook van de Deen, maar de proefrijder kwam nooit terug. Het zou gaan om een man van rond de 30 met een paardenstaart en ongeveer 1m80 groot. De zwarte fiets is een prototype van het merk Leopard jpx, alles samen goed voor een waarde van 5.000 euro. Inmiddels is bij de politie aangifte gedaan van de diefstal.

korte-brand-bij-q-bakeries

Korte brand bij Q-Bakeries

Het heeft deze namiddag korte tijd gebrand bij Q-Bakeries aan de Westlaan. Het vuur ontstond in één van de ovens van de industriële bakkerij. Doordat het om een bedrijfsbrand ging, kwamen zowel de korpsen van Heusden-Zolder als Hasselt ter plaatse, maar de schade bleef uiteindelijk beperkt.

vroeger-en-nu-27

Vroeger en nu (27)

De Valentinuskerk in Berkenbos is in de loop der jaren nauwelijks veranderd aan de buitenzijde. Alleen de omgeving is wat aangepast. (Geschied- en Heemkundige Kring Heusden/Gust Ischen)

nieuwe-discipline-sneeuwsculpturen

Nieuwe discipline: sneeuwsculpturen

In de Acht Meilaan heeft Parick Vandeput samen met zijn zoon een paar mooie sneeuwsculpturen gemaakt. Die staan nu als bewakers langs de inrit, heel wat voorbijgangers stoppen om foto's te maken of een praatje te slaan, veel auto's vertragen om de kunstwerken te bekijken. En aan hun huis hangen dan ook nog eens mooie ijspegels. (Meer foto's)

wat-komt-er-nog-allemaal

Wat komt er nog allemaal?

Mogelijk komt er in de toekomst nog meer topwielrennen naar Circuit Zolder. Niet alleen zou de wereldbeker cyclocross voor langere tijd blijven, er wordt gemikt op het wereldkampioenschap veldrijden in 2016, op de start van de Tour met proloog en rit in lijn, een natourcriterium en het wereldkampioenschap BMX. Dat hebben we allemaal uiteraard al eerder gehoord, en tussen ambities en realisaties staan een boel hindernissen en veel geld. Anderzijds heeft het circuit al vaker bewezen qua infrastructuur en organisatie WK's en touraankomsten aan te kunnen. Dus afwachten maar.

wereldbeker-in-een-apart-decor

Wereldbeker in een apart decor

Al bij al was er nog een grote opkomst voor de Wereldbeker ondanks het weer, wellicht door de 8.000 voorverkooptickets, toch was het beduidend minder dan andere jaren en was er ook minder sfeer. Maar de sneeuw, die het parcours gevaarlijk en spektakulair maakte, zorgde voor een aparte sfeer. Er werden ook sneeuwmannen gemaakt, met sneeuwballen gegooid en heel wat kinderen hadden hun slede bij. Vrij zeldzaam op een Wereldbekerwedstrijd. Leen Beunens maakte een reeks sfeerbeelden en spotte tussen de BV's onder meer Yanina Wickmayer. Meer foto's

vroeger-en-nu-26

Vroeger en nu (26)

Het kasteel Meylandt heeft in de loop der jaren wel wat wijzigingen ondergaan. In de tijd dat Graaf de Theux er woonde - die in het prille België minister was in de eerste regeringen - kwam er veel belangrijk volk over de vloer. Nu is het de bakermat van kunst en creativiteit van de academie. (Geschied- en Heemkundige Kring Heusden/Gust Ischen)

ijspegels-als-natuurlijke-kerstversiering

IJspegels als natuurlijke kerstversiering

Ook al gemerkt hoeveel en vooral wat een grote ijspegels overal hangen? Aan goten, tuinhuizen, straatlantaarns, enz. Zelfs zonder lampjes vormen ze een mooie natuurlijke kerstversiering. Michel Gerits zocht er enkele mooie uit. (Meer foto's)

lars-boom-wint-spannende-koers

Lars Boom wint spannende koers

Een superieure Lars Boom - voor de gelegenheid nog eens veldrijder - heeft de Wereldbekercross op Circuit Zolder gewonnen. Boom kwam al vroeg voorin nadat hij de snel gestarte Pauwels had bijgebeend. Dan kwam Niels Albert zich voorin moeien, kwam enkele keren op kop, terwijl Boom sukkelde met zijn ketting, maar Boom schudde hem opnieuw af, het bleef wel spannend tot aan de meet waar de Nederlander 11 seconden overhield. Wellens werd derde.
Uitslag1. Lars Boom (Ned) 1:08.29 2. Niels (…) Lees het hele bericht

compton-al-vallend-naar-de-zege

Compton al vallend naar de zege

Bij de vrouwen won de Amerikaanse Katherine Compton overtuigend, ondanks een tiental valpartijen, De Nederlandse Marianne Vos strandde op 54 seconden en de derde, de Nederlandse Sanne van Paassen volgde al op anderhalve minuut. Compton is leider voor van Paassen.
Uitslag:1. Katherine Compton (VSt) 39:58 2. Marianne Vos (Ned) 0:54 3. Sanne van Paassen (Ned) 1:29 4. Daphny van den Brand (Ned) 2:10; 5. Pavla Havlikova (Tsj) 2:11; 6. Sabrina Schweizer (Dui) 2:28; 7. Pauline Ferrand-Prevot (…) Lees het hele bericht

wietse-bosmans-de-snelste-belofte

Wietse Bosmans de snelste belofte

Bij de beloften heeft Wietse Bosmans de Wereldbekermanche gewonnen, hij versloeg de Nederlander Tijmen Eising in een spurt met twee, de Fransman Boulo werd derde op 9 seconden. Vincent Baestiaans blijft leider.
Uitslag:1. Wietse Bosmans 48:56 2. Tijmen Eising (Ned) 3. Matthieu Boulo (Fra) 0:09 4. Elia Silvestri (Ita) 0:23; 5. Lars van der Haar (Ned) 0:44; 6. Vincent Baestaens 1:03; 7. Karel Hnik (Tsj) 1:07; 8. Micki van Empel (Ned) 1:12; 9. Gert-Jan Bosman (Ned); 10. Arnaud Grand (Zwi) (…) Lees het hele bericht

zwitserse-overwinning-bij-juniores

Zwitserse overwinning bij juniores

De Zwitser Lars Forster heeft zondagvoormiddag de Wereldbeker-manche veldrijden voor junioren op Circuit Zolder gewonnen. Hij had 30" voorsprong op de Tsjech Nipl, de Nederlander Godrie werd derde op 33". Laurens Schweeck, die vierde werd, blijft leider in de Wereldbeker.
Uitslag:1. Lars Forster (Zwi) 41:53 2. Vojtech Nipl (Tsj) 0:30 3. Stan Godrie (Ned) 0:33 4. Laurens Sweeck 0:34; 5. Jakub Skala (Tsj) 0:39; 6. Tomas Medek (Tsj) 0:42; 7. Jaap de Man (Ned) 0:58; 8. Yorben Van (…) Lees het hele bericht

twee-kerstkinderen-geboren

Twee kerstkinderen geboren

Op deze Kerstdag zijn twee kindjes geboren in het Sint-Franciskusziekenhuis, namelijk Sevde Oztoprak, dochterje van Ibrahim Oztoprak en Midiha Ozbilent. Ze kwam om 6u23 vanochtend op de wereld, 14 dagen vroeger dan gepland, maar is met 48 cm en 2,730 kg gezond en wel. Proficiat! In de loop van de avond werd nog een tweede kindje geboren, maar de ouders willen niet in de belangstelling.(foto Rudi Coomans)

een-winterse-kerstmis

Een winterse Kerstmis

De dikke sneeuwlaag maakt dat we een uitzonderlijke Kerstmis beleven. Vandaag is bovendien de zon komen piepen, heel wat mensen trokken er op uit voor een - meestal korte - wandeling. Gust Ischen maakte een tochtje door Eversel en zag er hoe de sneeuw voor mooie decoraties zorgde, een mooi samenspel met planten, bijzondere ijspegels, kinderen in iglo's, kortom bijzondere fotomomenten. UPDATE Leen Beunens maakte speelse foto's bij het Domherenhof, Kurt Vanvelk zag hoe de kinderen zich flink amuseerden in het dikke sneeuwtapijt nabij het fietsroutenetwerk aan de Graaf de Theuxlaan en Wim Goris zag de Sint-Janskapel voor het eerst in 24 jaar onder sneeuw met Kerstmis.  (Meer foto's)

vroeger-en-nu-25

Vroeger en nu (25)

Het Rond Punt was blijkbaar vroeger ook al het terrein van 'hangjongeren'. (Geschied- en Heemkundige Kring Heusden/Gust Ischen)

wie-maakt-de-leukste-wb-foto

Wie maakt de leukste WB-foto?

Traditiegetrouw gaan heel wat inwoners van Heusden-Zolder op Tweede Kerstdag ook naar de WB-veldrijden. Met de sneeuw wordt die in een bijzonder decor gereden. Vergeet dus niet uw fototoestel, want wij zijn benieuwd wie ons de meest originele foto kan bezorgen. redactie[!]heusden-zolder.eu

wb-veldrijden-wordt-zware-klus

WB veldrijden wordt zware klus

Morgen heeft op Circuit Zolder de Wereldbekerwedstrijd veldrijden plaats. Het parcours was al op twee plaatsen aangepast zodat het zwaarder is geworden en daar komt nu nog de sneeuw bij. Vooral de hellingen en taluds zullen bijzonder moeilijk worden. 15 landen - inclusief Canada, Japan en de Verennigde Staten - sturen hun beste renners, zo krijgen we onder meer Nys, Albert, Wellens, Boom, De Knegt, Stybar en Simunek aan de start. Het programma: 10 uur juniores, 11u10 beloften, 13u30 dames en 15 uur elite heren. Tickets: 15 euro.

ook-zwammen-zoeken-gezelschap

Ook zwammen zoeken gezelschap

In deze barre wintertijden en tijdens de feestdagen, zoeken de meesten van ons de gezelligheid vna elkaars gezelschap op. Zo ook deze scherpe schelpzwammetjes, die Stefan Was aantrof. De scherpe schelpzwam (Panellus stipticus) is een plaatjeszwam met een waaier- tot niervormige, zijdelings gesteelde hoed met een diameter van 4 cm. Hij komt voor op stronken, stammen en takken van eiksoorten en is saprofiet, opruimer van dood hout. Maar voor uw kerstboom zal hij binnenkort niet langskomen.

kerstfeest-voor-minderbedeelden-1

Kerstfeest voor minderbedeelden

Naar jaarlijkse traditie waren de vrijwilligers van Sint-Vincentius op kerstavond weer volop in de weer om een kerstfeest te organiseren voor minderbedeeelden uit de gemeente. Die kregen een volledige feestmaaltijd voorgeschoteld met enkele attenties. Ook OCMW-voorzitter Marc Vanderstraeten kwamen zijn kerstwensen overmaken. (Meer foto's van Rudi Coomans)

een-fijne-kerstmis

Een fijne Kerstmis

De redactie van de Internetgazet Heusden-Zolder wenst alle lezers een mooie Kerstmis 2010.

raakt-het-woningtekort-opgelost

Raakt het woningtekort opgelost?

Ze blijven hier binnenkomen, de iglo's die in Heusden-Zolder gebouwd worden. Tegen dit tempo is over enkele weken het woningtekort opgelost. (foto Kristel Broos)

twee-mon-s-een-pensioen

Twee Mon's, één pensioen

Voor Mon Claes van de gemeentelijke garage (in de brandweerkazerne) was het vandaag zijn laatste werkdag voor zijn pensioen. Met Mon vertrekt een gekend figuur op de gemeente, die in de loop der jaren alle voertuigen geregeld zag passeren voor grote en kleine herstellingen en daarbij de grappen en grollen niet schuwde. Zijn collega's verrasten hem vandaag met een kartonnen versie van zichzelf. Mon kan zich nu 'voltijds' gaan bezighouden met 't Heusdens Volksteater.

sneeuwpret-blijft-duren

Sneeuwpret blijft duren

Met de barre temperaturen die voor de komende dagen zijn voorspeld, lijkt er ook nog geen einde te komen aan de sneeuwpret die ieder op zijn eigen manier beleeft. (foto Leen Beunens)

komen-de-eskimo-s-naar-hier

Komen de Eskimo's naar hier?

De sneeuw zorgt niet alleen voor kommer en kwel, in de Holleweg kon Tristan, met hulp van opa Jean, voor het eerst een iglo bouwen. Voorlopig zal hij er niet overnachten.

vechten-tegen-de-elementen

Vechten tegen de elementen

Bij de brandweer zijn ze gewoon om tegen de elementen te strijden, maar meestal gaat het dan om water of vuur. Vandaag is daar een nieuw element bijgekomen: de sneeuw. De schoppen moesten worden uitgehaald  voor de poorten van de kazerne zodat de ziekenwagen en eventueel ook de andere voertuigen toch nog snel kunnen uitrukken.Elders in de gemeente zijn de grote wegen vrij goed berijdbaar, maar de kleinere wegen blijven dicht. Bijkomend probleem langs de gewestwegen is dat de ruimers de sneeuw op de parkings hebben geduwd wat voor winkels chaotische taferelen oplevert.

geen-post-of-kranten-in-de-bus

Geen post of kranten in de bus

Geen kerstkaarten vandaag in de brievenbus en ook geen kranten, die nochtans door Kerstmis voor drie dagen moeten dienen. Door de weersomstandigheden hebben ze bij de post vanmorgen het personeel weer naar huis gestuurd. Bij heel wat andere bedrijven en diensten in Heusden-Zolder zijn vandaag personeelsleden en leveranciers niet of niet tijdig op hun plaats geraakt.

vroeger-en-nu-24

Vroeger en nu (24)

De centrale, vroegere maakte de mijn daar zelf stroom. Tegenwoordig komt er een stroom aan creativiteit op gang in de bouw- en restauratietechnieken die het ECR aanleert. (Heemkundige Kring Zolder/Gust Ischen)

auto-en-busverkeer-nauwelijks-mogelijk

Auto- en busverkeer nauwelijks mogelijk

De weersomtandigheden die we op dit moment in onze contreien te zien krijgen, zijn wel bijzonder zeldzaam, zoveel sneeuw, zo lang aan één steek en dan nog op Kerstmis. In de verkeersinfo klinkt vanochtend maar één boodschap: blijf binnen want alles draait in de soep. Je zal nu maar autobestuurder zijn in een ellelange file met 'I'm dreaming of a white Christmas' op de radio. En ook de bus biedt geen oplossing, er rijden zo goed als geen bussen De Lijn in en rond Heusden-Zolder. Er is maar één bus op 20 uitgereden in Limburg en dan nog met grote vertraging. Maar die witte Kerst ... die kunnen ze ons niet meer afpakken.

en-het-blijft-maar-vallen

En het blijft maar vallen

Het blijft maar sneeuwen en wordt alleen nog maar gladder op de weg. Er wordt vooral sneeuw geruimd, het schaarse zout wordt vooral gestrooid op bruggen, kruispunten en rotondes. (foto Patrick Rouwet)

gewonde-bij-botsing

Gewonde bij botsing

Even over drie uur vanmiddag zijn op de Koolmijnlaan twee auto's gebotst. Daarbij viel één gewonde, het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

brandweer-rukte-13-keer-per-dag-uit

Brandweer rukte 13 keer per dag uit

Het jaar is nog niet helemaal om, maar brandweer Heusden-Zolder moest in 2010 ongeveer 4.850 keer uitrukken, dat zijn gemiddeld 13 interventies per dag. Het zijn ook bijna 50 tussenkomsten meer dan het topjaar 2007 toen de rupsenplaag een hoogtepunt bereikte en zwaar stormweer voor veel schade zorgde. Het aantal is opgelopen door de opgestarte ambulancedienst in Tessenderlo, maar daartegenover stond het beperkte aantal wespennesten en de al bij al (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-23

Vroeger en nu (23)

Een vroegere directeursvilla van de mijn. Heel het mijngebeuren was erg hiërarchisch gestructureerd en dat was ook terug te vinden in het woonpratimonium. Villa's voor de directie, mooie ruime huizen voor de ingenieurs, huizen voor de bedienden en cités voor de arbeiders. In de directeursvilla gebeurt nu vormingswerk door de vzw Agora, gegroeid uit Lenteleven.

zolder-b-bekert-verder

Zolder B bekert verder

Niet alleen in de competitie blijft basketclub Zolder B het goed doen. Gisteravond versloeg het ook Vatana Beringen B voor de Beker van Limburg met zware 94-51 cijfers.

umicore-is-de-crisis-te-boven

Umicore is de crisis te boven

De Belgische materialentechnologiegroep Umicore, dat een fabriek voor zinkoxide heeft in de Industrieweg in Heusden-Zolder en ook een vestiging in Overpelt heeft, is geïnteresseerd in de overname van het Duitse chemiebedrijf Süd Chemie AG. Dat meldt het agentschap Bloomberg. Umicore komt de economische crisis een jaar vroeger te boven dan verwacht. Dat blijkt uit de uitstekende cijfers die de groep in de eerste jaarhelft van 2010 heeft kunnen voorleggen. Het bedrijf boekte in (…) Lees het hele bericht

gevaarlijke-ijzel-op-de-weg

Gevaarlijke ijzel op de weg

Sinds een tijdje is het buiten aan het ijzelen, daardoor lijkt het nat maar is het op verschillende plaatsen spekglad. Erg gevaarlijk dus, zeker als het zo blijft tot morgenvroeg.

bv-s-verslaan-de-politie-met-6-8

BV's verslaan de politie met 6-8

Sporthal Olympia was woensdagavond meer dan vol gelopen voor de zaalvoetbalbenefiet van de politie tegen een BV-ploeg Ook de jeugdvoetbalploegen - die het voorprogramma verzorgden - hadden een hele aanhang meegetroond. Ook een indrukwekkende lijst BV's was naar hier afgezakt. Ambiance genoeg in de zaal door de begeesterde speaker, de opzwepende muziek, het orkestje en de kerstmeisjes die het publiek bedolven onder de cadeautjes. Na de uitgebreide ploegenvoorstelling, ging de partij wat aarzelend (…) Lees het hele bericht

exhibitionist-moet-de-cel-in

Exhibitionist moet de cel in

Een 53-jarige exhibitionist uit Laakdal is vandaag door de rechtbank in Hasselt veroordeeld tot 15 maanden celstraf, 1.100 euro boete en hij verliest voor vijf jaar zijn burgerrechten. In juni vorig jaar was hij in een bos in Heusden-Zolder naakt uit het struikgewas gesprongen toen een vrouw voorbijwandelde. Hij bevredigde daarbij zichzelf. Even later trof de politie de verdachte aan bij zijn voertuig, een grijs mini-autootje. Datzelfde autootje was twee maanden voordien ook al opgemerkt bij (…) Lees het hele bericht

ik-wil-de-grootste-zijn

Ik wil de grootste zijn ...

Dit moet zowat de grootste en de dikste sneeuwman van onze contreien zijn. Deze sympathieke knaap is liefst 3 meter hoog en je vindt hem in de Savoerenweg.

ruim-het-voetpad-dan-maar-op

Ruim het voetpad dan maar op

"Nu heb ik alle dagen de sneeuw geruimd over de hele breedte van de stoep en over de lengte vanaf het zebrapad tot voorbij de deur van de buren, mooi netjes over de boordsteen en de afloop vrijgelaten. En dan komt na drie dagen de sneeuwruimer van het Vlaams geweest en die duwt alle sneeuw gewoon op het voetpad, je zou voor minder alles laten liggen," aldus een gecrispeerde dorpsraad-voorzitter Julien Maebe in de Guido Gezellelaan.

leerlingen-brengen-kerstmusical

Leerlingen brengen kerstmusical

Bij de Springplank in Eversel voerden de leerlingen van het vierde en vijfde leerjaar naar jaarlijkse traditie een kerstspel op voor hun medeleerlingen. Het werd een totaalspektakel met dans, zang en toneel. Vanavond doen ze het nog eens over, dan komen de ouders kijken. Meer foto's

kunstenaar-frank-nuyts-plots-overleden

Kunstenaar Frank Nuyts plots overleden

Kunstschilder Frank Nuyts is plots thuis overleden. Frank Nuyts werkte vooral met olieverf, maar experimenteerde ook met andere materialen als acryl, gips, foto, textiel... Hij gebruikte modellen maar maakte evenzeer abstracte werken en zocht daarbij geregeld naar effecten. Hij heeft in Heusden-Zolder verschillende keren deelgenomen aan groepstentoonstellingen, recent was hij nog prominent aanwezig op de expo van Art. 27. Frank Nuyts is 52 geworden, hij wordt vrijdag in Heusden-Centrum begraven.

vroeger-en-nu-22

Vroeger en nu (22)

Het Speelhuisje in Ubbersel-bos is jaren geleden heropgebouwd met steun van de Vlaamse overheid, toch wel wat verschil als je het vergelijkt met de vroegere versie. De oude versie is een jachthuis opgericht in 1787 door P. Van Schuylenburg, een verwant van de familie de Horion en vroegere schout van Heusden, hij woonde in het kasteeltje van Obbeek. De tekening is gemaakt door wijlen Maurice Roosen uit Eversel. (Geschied- en Heemkundige Kring Heusden/Gust Ischen)

zolderse-kerststal-is-ingewijd

Zolderse kerststal is ingewijd

Aan de kerk van Zolder is vanavond naar jonge jaarlijkse traditie de kerststal ingewijd en zijn de beelden geplaatst. Daarvoor hadden verschillende organisaties de handen in elkaar geslagen en de plechtigheid ging gepaard met muziek, zang, drankjes en hapjes.(foto Patrick Tartarin)

gymnasten-aan-de-slag-in-frankrijk

Gymnasten aan de slag in Frankrijk

Gymnasten van Moed en Volharding Berkenbos namen de afgelopen dagen met de AGD ploeg Euregio Limburg onder leiding van trainer Luk Van Gompel deel aan een internationale wedstrijd in het Franse Estaires. 6 gymnasten, een selectie uit de Limburgse clubs, moesten er aantreden: Jolien Achten, Phaedra Joris, Jana Timmers, Laura van Dooren, Julie Lemmens en Marthe Rutten. De resultaten waren wisselend, maar uiteindelijk deden de gymnasten het er uitstekend, Marthe en Julie bijvoorbeeld behaalden de (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-19

Vanavond gezien

Een bijzonder winterlandschap in de vooravond. (foto Marcel Veltjen)

snowboarden-op-de-mijnterril

Snowboarden op de mijnterril

Normaal is Maarten Verlinden tennisleraar, maar vandaag toonde hij zich een aandachtige leerling tijdens een snowboardles op de mijnterril met Tom Bervoets als leermeester. Een zetellift is er voorlopig nog niet en voor de après-ski moest ook uitgeweken worden in een eerder traditioneel etablissement.

ook-postbedeling-laat-het-afweten

Ook postbedeling laat het afweten

Je hebt het wellicht ook al gemerkt, dat gisteren en vandaag weinig of geen post is bedeeld. De kranten zijn 's morgensvroeg wel besteld, maar daarvoor worden auto's gebruikt. De brieven worden rondgedragen met fietsen of brommers, maar dat is wat moeilijk in een dikke sneeuwlaag. Nochtans hebben de postbodes zopas nieuwe fietsen en fietshelmen gekregen. De winterbanden zullen nog niet geleverd zijn.

en-dan-maar-wachten

En dan maar wachten

Zoals we al meldden, zijn de vuilniswagens vanmorgen toch uitgereden. Dat liep niet overal van een leien dakje, zoals in de Heikant waar de zware vrachtwagen zich vastreed in een grachtje En op zo'n moment zit er niets anders op dan in de warme cabine te wachten tot er hulp opdaagt.

provinciaal-voetbal-opnieuw-afgelast

Provinciaal voetbal opnieuw afgelast

Er wordt volgend weekend weer niet gevoetbald in de provinciale afdelingen. Het Provinciaal Comité Limburg heeft vandaag besloten tot een algemene afgelasting van alle wedstrijden tot en met donderdag 30 december.

de-vele-gezichten-van-de-winter

De vele gezichten van de winter

Onze maatschappij valt dezer dagen uiteen in twee groepen, enerzijds zijn er de sneeuwhaters die iedere ochtend mopperend door het raam kijken om zich vervolgens in een achterkamertje terug te trekken of zich op de weg in de 'struggle for live' te storten, anderzijds heb je de genieters en de speelvogels die op pad gaan met het fototoestel in aanslag om al die mooie of bijzondere beelden vast te leggen: Stefanie Swinnen, Mildred Gielen, Yves Maex,, René Bosmans - die Meylandt maar niet kan loslaten - of André Symons die met zijn sneewspook (foto boven) in de Brandeborg een staalkaartje van sneeuwcreativiteit brengt. Meer foto's

ook-lars-boom-komt-naar-wereldbeker

Ook Lars Boom komt naar Wereldbeker

De Wereldbeker veldrijden, zondag - tweede Kerstdag - op Circuit Zolder kondigt zich erg boeiend aan. Ook de Nederlandse ex-wereldkampioen Lars Boom verschijnt aan de start, meteen zijn eerste deelname aan een WB-wedstrijd dit seizoen. Boom maakt deel uit van de Nederlandse ploeg samen met Gerben de Knegt, Thijs Al, Thijs van Amerongen, Eddy van IJzendoorn, Mitchell Huenders, Wilant van Gils en Patrick van Leeuwen. Ook de Belgische selecties zijn ondertussen gekend. Bij de elite zijn het Bart Aernouts, Niels Albert, Tom Meeusen, Sven Nys, Kevin Pauwels, Rob Peeters, Dieter Vanthourenhout, Klaas Vantornout en Bart Wellens.

leerrestaurant-bij-ons-is-gestart

Leerrestaurant 'Bij Ons' is gestart

De leerlingen van het zevende jaar Organisatie-assistentie van het Sint-Franciscuscollege hebben hun restaurant 'Bij Ons' nu officieel gelanceerd. Dat gebeurde met een receptie in hun gezellig ingerichte eetzaak. Na de kerstvakantie ,en dat tot mei, bedienen ze iedere donderdagmiddag de hongerigen op hun wenken. En zullen ze aan den lijve ondervinden dat in een horecazaak heel wat kopzorgen opdoemen.

en-waar-de-sterre-bleef-stille-staan

En waar de sterre bleef stille staan ...

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen gaat de film 'En waar de sterre bleef stille staan' van Gust Van den Berghe in première.Voor deze regio heeft de avant-premère vandaag om 16 en 20 uur plaats in de kerk van Koersel, op initiatief van The Roxy Theatre. De film is gebaseerd op het verhaal van Felix Timmermans en er treden onder meer de acteurs van Theater Stap in op. Een alternatieve kerstfilm dus, de toegang bedraagt slechts 5 euro, en na de voorstelling van 16 uur zal de regisseur aanwezig zijn.

vuilniswagens-zijn-uitgereden

Vuilniswagens zijn uitgereden

Vanmorgen zijn alle vrachtwagens voor de huisvuilophaling uitgereden. In Heusden-Zolder worden het groenafval en de PMD-zakken opgehaald. Dat zal wellicht met vertraging gebeuren en het kan ook zijn dat de zware vrachtwagens sommige straten niet in kunnen. In dat laatste geval vraagt Limburg.net om vanavond de zakken weer binnen te halen, er komt deze week geen extra ophaalronde.

nieuwe-sneeuw-zorgt-weer-voor-chaos

Nieuwe sneeuw zorgt weer voor chaos

In het tweede deel van de nacht is er zowat 8 centimeter sneeuw bijgevallen. Dat zorgt ervoor dat het verkeer vanochtend weer in de soep draait. Er is niet veel gestrooid, maar nu zijn de sneeuwruimers ingezet om de wegen in de mate van het mogelijke de wegen berijdbaar te maken. Maar zowel de autosnelwegen als de hoofdwegen zitten nog zo goed als dicht. Op de secundaire wegen is het helemaal moeilijk. Bij De Lijn waren er om 6 uur vanochtend al grote problemen. Onder meer in de stelplaats Beverlo kunnen de bussen gewoon niet uitrijden, de andere bussen hadden toen al een half uur vertraging. De kans is dus groot dat er geen bus komt ofwel met heel veel vertraging. En ook de spoorwegen vrezen voor vertragingen, hoewel dat op een korte lijn als Hasselt-Mol nog kan meevallen.

vroeger-en-nu-21

Vroeger en nu (21)

Het Woutershof, van pastorij tot Heemkundig Museum, 't is er zeker niet op achteruit gegaan. (Heemkundige Kring Zolder/Gust Ischen)

op-winterwandeling-door-boekt

Op winterwandeling door Boekt

Goed ingeduffeld trok Leen Beunens op pad voor een sneeuwwandeling door Boekt en kon daar een aantal verrassende winterbeelden vastleggen. Meer foto's

vanavond-geen-bekerbasket

Vanavond geen bekerbasket

De basketbalwedstrijd tussen BBC Zolder A en BBC Schelle A voor de beker van Vlaanderen, die vanavond geprogrammeerd stond, is afgelast omwille van de weersomstandigheden.

inbraak-in-buurthuis

Inbraak in buurthuis

Onbekenden zijn binnengedrongen in het buurthuis in de Populierenstraat op de Lindeman. Ze gingen aan de haal met een toestel waarin geld zat. De inbraak is vermoedelijk vannacht gebeurd.

zout-strooien-wordt-verder-beperkt

Zout strooien wordt verder beperkt

De gemeente heeft nog maar een beperkte voorraad zout, en het ziet er naar uit dat er pas in de eerste of tweede week van januari opnieuw kan geleverd worden. Daarom worden mechanische middelen ingeschakeld om sneeuw te ruimen, het zout wordt alleen nog gebruikt op de allerbelangrijkste wegen, waarbij wordt rekeing gehouden met de routes van de hulpdiensten en de verbindingsassen met buurgemeenten: het gaat dan om:

-Poorthoevenstraat – Schootstraat – (…) Lees het hele bericht

ook-animatie-rond-bv-match-woensdag

Ook animatie rond BV-match woensdag

Een afzondering zit er niet in voor het politiekorps maar de spelers die nu woensdag aantreden tegen de BV's zijn zich toch moreel aan het voorbereiden op de zaalvoetbalwedstrijd. Het begint al vroeg in sporthal Olympia want vanaf 17u30 zijn er wedstrijden voor 8 tot 10-jarigen van de voetbalclubs uit Heusden-Zolder. En dan zal stilaan de temperatuur en de ambiance de hoogte ingaan, daarvoor zorgen onder meer een orkestje en Johnny de Platenvreter. Tijdens de rust is er een optreden van Mathieu en Guillaume (bekend van X-Factor). En wie een tombola koopt maakt onder meer kans op een bronzen beeldje van 850 euro.

woensdag-geen-markt-door-winterweer

Woensdag geen markt door winterweer

Er is woensdag geen multiculturele markt, dat heeft het schepencollege vanmorgen beslist. Oorzaak zijn uiteraard de extreme weersomstandigheden, op dit ogenblik ziet het ernaar uit dat het Marktplein, maar ook de parkings en de omgeving niet tijdig klaar kunnen gemaakt worden. De strooi- en ruimdiensten kunnen op dit moment de belangrijkste wegen nauwelijks vrijkrijgen, laat staan dat er die pleinen en parkings nog moeten bijkomen. Dus het is gedaan met de markt tot 12 januari.

vroeger-en-nu-20

Vroeger en nu (20)

Het Sint-Willibrordusplein met de gelijknamige kerk die vroeger alleen maar bestond uit het voorste deel. Op de voorgrond ook de kiosk waar veel mensen nog met nostalgie over praten. Geschied- en Heemkundige Kring Heusden/Gust Ischen)

moeilijk-verkeer-koerselsebaan-dicht

Moeilijk verkeer, Koerselsebaan dicht

FLASH Zoals verwacht is het al de hele ochtend problematisch op onze wegen. De toestand is vooral rampzalige op de Koerselsebaan. Daar zat om 9 uur het verkeer nog altijd totaal strop van aan de rotonde tot bijna aan de grens met Koersel. Wegblijven dus!

exsultate-met-kerstliederen-van-overal

Exsultate met kerstliederen van overal

In de Sint-Willibrorduskerk werd vandaag een mooi kerstconcert uitgevoerd door het koor Exsultate. Het bracht er Vlaamse kerstliederen, maar ook een mix van buitenlandse kerstsongs, gospels en spirituals.(meer foto's van Rudi Coomans)

keramiekmarkt-bedolven-onder-de-sneeuw

Keramiekmarkt bedolven onder de sneeuw

Wie een kerstmarkt organiseert, droomt er natuurlijk stilletjes van om door sneeuw in echte kerstsfeer ondergedompeld te worden. Maar wat de kerstmarkt van de keramisten op Bovy zondag over zich heen kreeg, was echt wel teveel van het goede. En toch trotseerden nog heel wat geïnteresseerden het winteroffensief. Gelukkig was het zaterdag stukken beter. En je kon er originele kerst- en nieuwjaarsgeschenken op de kop tikken. Meer foto's

is-het-nu-witte-of-zwarte-snief

Is het nu witte of zwarte snief?

Uitgerekend op een ogenblik dat de witte sneeuw met pakken uit de lucht viel, hield 't Heusdens Volksteater in en aan 't Kuipershof zijn kersthappening met de start van de voorverkoop voor zijn revue ... 'Zwarte Snief'. Iedereen zocht soelaas in de hapjes en drankjes en ondertussen gingen de kaarten als zoete broodjes over de toog. Meer foto's

alle-wegen-dichtgesneeuwd-toestand-gevaarlijk

Alle wegen dichtgesneeuwd, toestand gevaarlijk

FLASH De toestand op de wegen in en rond Heusden-Zolder is verschrikkelijk gevaarlijk, we hebben het nog maar zelden zo geweten in deze contreien. Op de terugweg van Bovy zijn we via Zonhoven moeten rijden, het verkeer stond stil op de Bolderberg doordat een aantal bestuurders niet boven geraakte. Zelfde scenario op de brug over de E 314 in Boekt, waar vooral auto's met achterwielaandrijving de grootste moeite hadden. We hebben meer dan 10 auto's de kant zien inslippen, en zeggen dat sommige bestuurders nu nog inhalen omdat het niet snel genoeg gaat. Overigens zijn zowel de grote als de kleine wegen momenteel dicht gesneeuwd.

vroeger-en-nu-19

Vroeger en nu (19)

De Dorpsstraat. Vroeger werd er nog niet gekeken naar een bobbeltje of hobbeltje meer of minder in het wegdek. (Heemkundige Kring Zolder/Gust Ischen)

dimi-i-is-nar-van-the-black-panthers

Dimi I is nar van The Black Panthers

Carnavalsvereniging The Black Panthers heeft Dimi I aangesteld als nieuwe nar, hij volgt Sonja I op. Dimi is 24 en is naast carnavalist een verwoed visser. (foto Rudi Coomans)

vergeet-de-vogels-niet

Vergeet de vogels niet

Nu het winteroffensief echt wel lang blijft aanhouden, mogen we onze gevederde vrienden niet vergeten. De vogels hebben het door de vrieskoude en de sneeuw echt wel moeilijk om aan eten te geraken. Kruimels, nootjes, zaadjes of vetbollen in de tuin weten ze heel erg te appreciëren. (foto Stefan Was)

een-kerstkaart-vanop-meylandt

Een kerstkaart vanop Meylandt

Wie zelf een kerstkaart wil ontwerpen moet dezer dagen niet ver gaan, domein Meylandt kan al heel wat inspiratie bieden, ontdekt ook René Bosmans. Meer foto's

zolder-b-blijft-winnen

Zolder B blijft winnen

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder B zijn 12 de wedstrijd op rij gewonnen in Overpelt. Het verschil werd vooral in het vierde kwart gemaakt, uitslag 61-72. De wedstrijd van de A-ploeg in Oostkamp is uitgesteld door het weer, ook alle andere basketmatchen zijn vandaag uitgesteld.

de-schedelgeboorten-waren-in-muze

De Schedelgeboorten waren in Muze

De Schedelgeboorten - waar blijven ze toch de namen halen - waren zaterdagavond te gast in Muze en brachten daar een prachtige voorstelling. (foto Lenscollectief)

gezellige-kersthappening-in-bolderberg

Gezellige kersthappening in Bolderberg

De kersthappening in Bolderberg was een voltreffer, ondanks het winterweer, of liever, dankzij het winterweer kreeg ze nog extra sfeer. In totaal meer dan 100 mensen waren vanuit 5 verschillende plaatsen met fakkels en begeleid door de wagens van Race Rescue opgetrokken naar het pleintje voor de bakker. Daar stonden een heleboel standjes van lokale handelaars en organisaties met cadeautjes, hapjes en een brede waaier aan hartverwarmende en geestverruimende drankjes. De vuurkorven deden er nog enkele graden celsius bovenop. Meer foto's
Yves Maex maakt ook nog twee korte sfeerfilmpjes,http://www.youtube.com/watch?v=-vddUYY9qTY;http://www.youtube.com/watch?v=SVGXtkcKbP4

knus-bij-elkaar-in-boekt

Knus bij elkaar in Boekt

De Boektenaren kropen vanavond knusjes tegen elkaar tijdens de Boekter kersthappaning, de tenten boden voldoende beschutting tegen de koude, de sfeer en de drank deden de rest. Het begon er om 6 uur en duurde tot in de late uurtjes. De kerstman was toen al lang naar zijn volgende bestemming vertrokken. Meer foto's

crocodils-maken-20-jaar-kinderkrant

Crocodils maken 20 jaar kinderkrant

Vanavond had in de raadszaal van het gemeentehuis een feestzitting plaats om 20 jaar Crocodils te vieren. De kinderkrant in Heusden-Zolder neemt daarmee een speciale plaats in als instrument om informatie te verspreiden maar vooral om kinderen creatief met de Nederlandse taal te laten bezig zijn. De huidige redactie werd ontvangen door burgemeester Sonja Claes en schepen van jeugd Dirk Schops, ook begeleiders en vroegere medewerkers waren op de viering present. Meer foto's van Dimitri Reynders

de-ardennen-liggen-weer-bij-ons

De Ardennen liggen weer bij ons

Valentin Vreven ging op wandel door de Bolderbergse bossen en in de buurt van De Kluis en stelde vast dat de Ardennen zich weer naar Bolderberg verplaatst hebben.
Meer foto's

formula-league-in-juli-naar-zolder

Formula League in juli naar Zolder

Vandaag is de voorlopige kalender 2011 van de Formula League bekendgemaakt, de racecompetitie die gelinkt is aan topvoetbalclubs. De Belgische manche staat op 16 en 17 juli op Circuit Zolder gepland. Het gaat in het totaal om 12 manches, waarvan het tweede deel zich buiten Europa zal afspelen maar die circuits liggen nog niet definitief vast. Per weekend worden drie races betwist.

moet-er-nog-papier-zijn

Moet er nog papier zijn?

Neen, dit zijn geen kerstmannen op een alternatieve slede, maar wel leden van de de koninklijke harmonie Eigen Volk die ondanks het weer vandaag het papier ophaalden in Viversel en Bolderberg. Voor Bolderberg was dat trouwens de laatste keer, want daar zet de harmonie er een punt achter.(foto Peter Swinnen)

vroeger-en-nu-18

Vroeger en nu (18)

Alleen de niet meer zo jonge generatie zal het zich herinneren maar vroeger was er aan Suska een 'melkerij', een bedrijf dat de melk van de boeren uit de streek verwerkte. Het gebouw bestaat op zich nog maar is vertimmerd tot verschillende winkelruimtes. (Geschied- en Heemundige Kring Heusden/Gust Ischen)

vandaag-gezien-18-december-2010

Vandaag gezien

Op de Beringerheide kon Stefan Was deze gele trilzwam vastleggen, die ondanks de winter zijn werk voortzet. De tremella mesenterica bindt zich op een dode tak van een loofboom. De zwam bestaat uit gelatine-achtige, slappe lobben die nu bevroren zijn.

alleen-de-berghut-ontbreekt-nog

Alleen de berghut ontbreekt nog

Wat kan je zoal doen als er een verse laag sneeuw is gevallen en de zon er bovendien nog doorkomt? De mijnterril optrekken met een fototoestel bijvoorbeeld, en daar vaststellen dat nog heel wat wandelaars van het prachtige landschap komen genieten en kinderen met de slede naar beneden glijden. De terril is goed te beklimmen, de koude valt er best mee en met af en toe een schalkse blik in de richting van de Beringse concurrent moet je besluiten dat die van ons toch mooier is. Al is de ontgoocheling groot als je bovenkomt en vaststelt dat de berghut met bijhorende Heidi alleen maar in de verbeelding bestond. En dat de spotter weeral niet werkt. (Meer foto's)

veel-volk-op-bal-black-panthers

Veel volk op bal Black Panthers

Gisteravond werden de kerstmutsen even vervangen door zotskappen want The Black Panthers hielden hun carnavalsbal in 't Kuipershof. Heel wat belangstelling daarvoor want in het totaal werden 46 groepen genoteerd, niet alleen uit Limburg maar ook uit het oosten van Brabant en Antwerpen. (meer foto's van Rudi Coomans)

vanhoor-9de-in-driver-of-the-year

Vanhoor 9de in 'Driver of the year'

Rallyrijder Freddy Loix is door de Koninklijke Belgische Automobiel Club uitgeroepen tot 'Driver of the year 2010'. Dat is een klassement waar rijders uit alle mogelijke categorieën aan deelnemen. Hijj verzamelde 503 punten. Laurens Vanthoor eindigde op de 9de plaats. De volledige uitslag
1. Freddy Loix (IRC+BK rally) 503 2. Thierry Neuville (IRC+JWRC+BK rally) 439 3. Jérôme D'Ambrosio (GP2 Series + tests F1) 341 4. Pieter Tsjoen (BK en Frans (…) Lees het hele bericht

vandalen-en-dieven-aan-het-werk

Vandalen en dieven aan het werk

In de Haverveldstraat is afgelopen nacht de voorruit van een woning ingegooid. Ook werd een band van de mobilhome die voor de woning stond platgezet. De bewoner had 's nachts niets verdachts gehoord. Mogelijk bestaat er een verband met het vandalisme dat eerder deze week in de Ericastraat gebeurde. Op het Sint-Willibrordusplein hebben twee jongemannen deze namiddag de sleutels van een auto gestolen uit een geparkeerde wagen. Ze sloegen op de vlucht met de fiets. Kort nadien werden de sleutels teruggevonden aan het bushokje, waar ze blijkbaar waren weggegooid.

dit-jaar-al-975-foutparkeerders-betrapt

Dit jaar al 975 foutparkeerders betrapt

De politie heeft vandaag twee foutparkeerders betrapt in de Koolmijnlaan, één stond zonder kaart op een mindervalidenparking, de ander op een fietspad. Dat brengt de teller voor de parkeerovertredingen dit jaar op 975. Daarbij zijn vooral tijdens de multiculturele markt foutparkeerders (416) betrapt, daarnaast waren er 135 fietspadparkeerders en 76 die onterecht op een gehandicaptenparking stonden. Een gerichte actie van twee maanden op de Koolmijnlaan (Cité) resulteerde in 225 vaststellingen, waarvan bijna de helft foutparkeerders.

geen-voetbal-dit-weekend-2

Geen voetbal dit weekend

Er wordt dit weekend niet gevoetbald in de lagere nationale reeksen. Dat heeft de Belgische voetbalbond zopas beslist. Daardoor gaat ook de wedstrijd KVV Heusden-Zolder tegen Lille van zondag niet door. UPDATE Ondertussen heeft het provinciaal comité ook beslist om alle wedstrijden in het provinciaal voetbal, maar uiteraard ook van jeugd en reserven uit te stellen.

zware-problemen-bij-de-lijn

Zware problemen bij De Lijn

De Lijn laat weten dat de vertragingen van het busverkeer door het winterweer verder is opgelopen. In heel Limburg rijden de bussen met een half uur vertraging en zelfs meer, op een aantal lijnen worden daardoor minder ritten gereden dan voorzien. De situatie is volgens De Lijn het ergst in de omgeving van Tongeren, Genk , Riemst, Heusden-Zolder en Bree.

geen-rugby-dit-weekend

Geen rugby dit weekend

Het winterweer speelt de competitiesporten opnieuw parten. In het rugby is er alvast een algemene afgelasting, RC 9 heeft nog geen nieuwe datum voor de afgelaste wedstrijd van het weekend, maar de winterstop is met een week vervroegd. De eerstvolgende wedstrijd van RC 9 is op 23 januari thuis tegen Mechelen. Het provinciaal comité van de voetbalbond vergadert pas na de middag over de voetbalcompetitie maar het ziet ernaar uit met het huidige weer en de voorspellingen er niet kan gevoetbald worden.

een-weekend-vol-kersthappenings

Een weekend vol kersthappenings

Kerstmis komt nu wel heel dichtbij en dat is ook te merken aan de vele kerstmarkten en -happenings dit weekend. Morgen en zondag kan je vanaf 13 uur op Domein Bovy terecht voor de kerstmarkt van De Keramisten. Die zullen er naast hun traditionele potten en vazen ook objecten in de kerstsfeer aanbieden. De dorpsraad en 8 verenigingen van Boekt houden vanaf 18 uur morgenavond in een tent op het Kerkplein in Boekt een happening met eet- en drankkraampjes, muziek en de kerstman komt langs. In (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-17

Vroeger en nu (17)

De structuur van het kloostergebouw van de zusters in Zolder-Centrum is bewaard gebleven, maar de 'verpakking' is wel geëvolueerd. (Heemkundige Kring Zolder/Gust Ischen)

nieuw-een-snel-pijltje

Nieuw: een snel pijltje

Berichten onderaan deze website zijn voortaan rechtsboven voorzien van een pijltje. Daarmee kan je met één klik weer naar boven gaan, in plaats van te moeten scrollen. Een nieuwe service op vraag van lezers die zo hun vingers en scrollwieltjes wat kunnen sparen.

werden-arbeiders-ziek-van-kastanjes

Werden arbeiders ziek van kastanjes?

Er is niets aan de hand met de houtschors die gebruikt is op het speelpleintje bij De Wallen in Boekt, dat wordt ook weer gewoon opengesteld. Onderzoek door volksgezondheid en een gespecialiseerd lab heeft aangetoond dat er geen giftige stoffen of wat dan ook inzitten. Op 12 oktober was er even paniek toen twee arbeiders van de vzw Alternatief ziek werden en naar het ziekenhuis werden gebracht, ook hun collega's werden preventief onderzocht. De oorzaak moet dus elders gezocht worden, onze (…) Lees het hele bericht

steph-goossens-begeestert-muze

Steph Goossens begeestert Muze

Acteur Steph Goossens was donderdagavond te gast in Muze met zijn voorstelling 'Roekeloze Rita'. (foto Lenscollectief)

oppositie-de-verdieping-is-een-put

Oppositie: De Verdieping is een put

De meerderheid was trots op haar begroting, maar op de gemeenteraad kreeg ze uiteraard de wind van voor van de oppositie. Danny Vanoppen (SP.a) vond dat ondanks alle financiële hoeraberichten de bevolking er niets van meepikt, integendeel, de toelagen op zonnepanelen worden afgeschaft en het recyclagepark wordt duurder. Tony Beerten (Nieuw) vond dat De Verdieping beter de put zou heten en viel in herhaling met zijn kritiek op de verhoogde belastingen en het grondbedrijf dat bijna (…) Lees het hele bericht

de-verdieping-is-grote-slokop

De Verdieping is grote slokop

Vanavond is de begroting 2011 voorgesteld, met geraamde inkomsten van 46,3 miljoen euro en voor 41,9 miljoen euro uitgaven. De belangrijkste inkomsten komen uit het Vlaams gemeentefonds (6,2 miljoen) en vanuit de Elia-heffing (350.000). De onroerende belasting levert 6,6 miljoen op en de personenbelasting 7,3 miljoen. Door de afschaffing van de milieubelasting valt 560.000 euro weg, maar de overige belastingen (drijfkracht, reclamedrukwerk, leegstand, enz.) brengen ruim 1 miljoen euro in het (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-16-december-2010

Vandaag gezien

Magda Eevers kon van achter haar keukenraam in De Rieten een havik op heterdaad betrappen die een merel te pakken had. Moet het nog gezegd dat de merel de aanval niet heeft overleefd.

inbraak-in-voetbalkantine-bolderberg

Inbraak in voetbalkantine Bolderberg

Onbekenden zijn binnengedrongen in de voetbalkantine van de veteranen van  Bolderberg in de Vrunstraat. Ze gingen aan de haal met enkele flessen drank. Voetbalkantines zijn wel vaker het doelwit van inbrekers, ook omdat ze uit het zicht liggen.

drinkwater-wordt-duurder

Drinkwater wordt duurder

Ons drinkwater wordt duurder op 1 januari. De VMW heeft vandaag van de federale overheidsdienst Economie toestemming gekregen voor een tariefverhoging met 3,11 procent ("Aanpassing aan de inflatie"). De jaarlijkse vaste vergoeding wordt 45,39 euro, per kubieke meter kost het 1,47 euro, maar elke inwoner heeft nog altijd recht op 15 kubieke meter gratis drinkwater per jaar.

klik-naar-het-weer-voor-heusden-zolder

Klik naar het weer voor Heusden-Zolder

We merken de jongste tijd maar al te goed hoe ingrijpend het weer kan zijn op ons dagelijks leven en hoe het vaak gespreksonderwerp nummer 1 is. Daarom bieden we jullie vanaf nu een makkelijke toegang tot de voorspellingen voor Heusden-Zolder, klik op de knop 'Weersverwachting' rechts (boven de zoekertjes) en je ziet de voorspellingen voor vandaag en de komende zes dagen, zoals die worden opgemaakt door het internationaal vermaarde Meteoservices uit Heverlee. Als dan nog eens op een dag klikt, krijg je voor die dag gedetailleerde voorspellingen. Je kunt er ook de neerslagradar enzo terugvinden. Voor de waarnemingen baseert Meteoservices zich op het station van Schaffen, dat voor ons de meest representatieve informatie oplevert.

voor-meer-dan-60-000-geschenkbonnen

Voor meer dan € 60.000 geschenkbonnen

De Gemeentelijke Raad voor de Middenstand heeft dit jaar al voor iets meer dan 60.000 euro geschenkbonnen verkocht. Dat is 3.000 euro meer dan vorig jaar. Die bonnen van € 12,50 of € 25 zijn te koop in het gemeentehuis, de dienst toerisme en de meeste bankkantoren en kunnen gebruikt worden bij meer dan 120 handelaars.

vroeger-en-nu-16

Vroeger en nu (16)

Het begin van de Koolmijnlaan, en ook hier zie je weer de tramsporen liggen. Opvallend is wel hoe dicht die tram langs de huizen kwam. En toen al reed die op een aparte bedding langs de weg, en die van Hasselt waar denken dat ze het warme water hebben uitgevonden. Voor alle duidelijkheid: er zijn geen plannen om de light rail door te trekken tot hier. (Geschied- en Heemkundige Kring Heusden/Gust Ischen)

een-raad-over-cijfers-en-getallen

Een raad over cijfers en getallen

Zoals eerder aangekondigd vergadert vanavond om 19 uur de gemeenteraad, het belooft vooral een zitting van cijfertjes en getallen te worden. Op de agenda staan onder meer het 'financieel beleidsplan', de begroting van de politiezone en het grondbedrijf en een buitengewone toelage aan Muze. In een toegevoegd punt van het Vlaams Belang staan ook de subsidies aan beginnende kunstenaars ter discussie. Volgens de oppositiepartij is er wel een budget maar geen reglement waardoor onlangs aan het project van Greg Carremans ineens 5.000 euro werd toegekend uit de pot van 6.000 euro.

255-lichtelementen-in-feestperiode

255 lichtelementen in feestperiode

In het totaal sieren 255 lichtelementen in deze kerst- en eindejaarsperiode de winkelcentra van Heusden-Zolder. De Cité spant daarbij uiteraard de kroon met 75 elementen, gevolgd door de dorpscentra van Zolder (55) en Heusden (47). Op Suska-Berg is het aantal dit jaar opgetrokken van 34 naar 40. De verlichting wordt gehuurd bij en geplaatst door een gespecialiseerde firma, de gemeente trekt daarvoor 10.000 euro uit, de handelscentra betalen ook een deel. "Volgend jaar gaan we ons (…) Lees het hele bericht

een-verjaardagstaart-voor-1-jaar-de-bark

Een verjaardagstaart voor 1 jaar De Bark

Feest vanavond in De Bark want het opvangcentrum voor asielzoekers bestaat juist een jaar. Eerst was er een feestje met rondleiding voor degenen met wie het centrum vaak samenwerkt zoals de vrijwilligers, artsen, kinesist, scholen, Berenhuis, enz. Nadien was het grote publiek welkom in de polyvalente zaal. Daar mocht Ibrahim uit Eritrea, die zelf al een jaar in De Bark verblijft, iedereen verwelkomen. De kinderen hadden een aantal dansnummertjes ingestudeerd, Renilde Van Ende gaf een workshop (…) Lees het hele bericht

het-leek-even-nieuwjaar

Het leek even nieuwjaar

In Heusden-Centrum hebben velen in de vooravond gedacht dat het al nieuwjaar was want aan de Guido Gezellelaan werd allerlei vuurwerk de lucht in geschoten. Neen, 't was geen kalenderfout maar een specialist van T&T Fireworks was naar de lokale verdeler Pitou gekomen om een aantal demonstraties en veiligheidstips te geven. Die kan je op 24 december ook bekijken op 'Kijk Heusden-Zolder' op TVL. Essentiële tips zijn bijvoorbeeld dat alleen volwassenen met (…) Lees het hele bericht

politieberichten-9

Politieberichten

Vanmorgen is melding gemaakt van vandalisme in de Ericastraat. Onbekenden hebben daar een raam ingegooid met een klinker. Gisteravond is op het Sint-Willibrordusplein een voetganger gewond geraakt nadat hij werd aangereden door een auto. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

13-bestuurders-geflitst

13 bestuurders geflitst

De verkeersdienst van de politie had de flitswagen opgesteld in de Zandstraat, OLV-straat en Koolmijnlaan. 337 voertuigen zijn gecontroleerden, 13 staan op de foto.

grm-neemt-afscheid-van-rene-pollers

GRM neemt afscheid van René Pollers

De Gemeentelijke Raad voor de Middenstand heeft gisteravond René Pollers gehuldigd. René was zowat 16 jaar lang penningmeester van de GRM en was voordien ook al jaren actief. Hij heeft een drukke periode meegemaakt, met vooral de afgelopen jaren de sterke groei van de geschenkbon. René zet eind dit jaar een stapje terug, hij en zijn vrouw Gusta werden door de collega's letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet, op de foto worden ze geflankeerd door schepen van middenstand Marc Swevers en GRM-ondervoorzitter Fernand Claes.

een-faillissement-en-een-ingetrokken

Eén faillissement en één ingetrokken

De rechtbank van koophandel heeft het bedrijf Q3 Co-Actieve Coaching uit de Guido Gezellelaan failliet verklaard. Het bedrijf hield zich bezig met coaching, bedrijfstraining en teambuilding. Ondertussen heeft diezelfde rechtbank het faillissement van Boflo uit de 11-julilaan weer ingetrokken.

vroeger-en-nu-15

Vroeger en nu (15)

Het hoofdgebouw van de mijn staat er nog atlijd, 't is weliswaar gerestaureerd. De toegang met links het gebouwtje van de gardes, is helemaal verdwenen. Tijdens stakingen kon het er op deze plaats wel eens heet aan toegaan. (Heemkundige Kring Zolder/Gust Ischen)

311-bedrijven-in-top-100-000

311 bedrijven in top 100.000

In de top 100.000 van Trends - waarin de 100.000 grootste ondernemingen van België staan onder meer op basis van omzet - vind je liefst 311 bedrijven uit Heusden-Zolder. Koploper daarin is het distributiecentrum van Aldi in de Boterbosstraat met een omzet van ruim 351 miljoen euro, nationaal komt het op de 193ste plaats. Q-Bakeries volgt met 65 miljoen euro (plaats 1217 nationaal) en op drie Berghoff Worldwide met 38 miljoen (plaats 2078).

sfc-leerlingen-werken-aan-eigen-restaurant

SFC-leerlingen werken aan eigen restaurant

Leerlingen van het zevende jaar 'organisatie-assistentie' van het Sint-Franciscuscollege werken momenteel keihard aan de voorbereiding van hun eigen restaurant op campus Heusden. Het restaurant 'Bij Ons' opent volgende week zijn deuren. Ieder jaar pakken de leerlingen van deze afdeling uit met een leeronderneming waarbij ze bewijzen dat ze in staat zijn een winstgevende zaak te leiden. Het moet de kers op de taart van een heel jaar worden, waarbij ze de verschillende fasen van (…) Lees het hele bericht

federaal-parket-onderzoekt-pedofielenwebsite

Federaal parket onderzoekt 'pedofielenwebsite'

Het federaal parket voert een strafrechtelijk onderzoek naar de website die de namen publiceert van vermeende pedofielen en Heusden-Zolder bestempelt als pedodorp. Dat heeft minister van Justitie Stefaan De Clerck aangekondigd. Het federaal parket heeft het onderzoek naar een vorige, vergelijkbare site afgerond en bekijkt nu voor welke feiten oprichter Chris Hölsken voor de rechtbank kan worden gebracht. De Clerck betreurt de publicatie van sites (…) Lees het hele bericht

laurens-vanthoor-wil-f3-titel

Laurens Vanthoor wil F3-titel

Laurens Vanthoor rijdt ook volgend jaar in de formule 3, de F 3 Euro Series met een VW.Vanthoor kijkt met veel ambities uit naar het volgende seizoen want hij wil de titel binnenhalen. Dat zal dan moeten gebeuren in een gewijzigde formule, voortaan zijn er niet twee maar drie races per weekend op hetzelfde circuit. En er komt een nieuw kampioenschap bij, de International Trophy gespreid over zes races, waaronder het voorprogramma van de 24 uren van Francorchamps.Het seizoen begint op 1 april in het Franse Le Castelet.

vroeger-en-nu-14

Vroeger en nu (14)

De Kluis in Bolderberg is destijds gestart als een zomerrestaurant, groeide nadien verder uit tot ontspanningsoord en horecazaak en is tegenwoordig een gekende hostellerie. (Heemkundige Kring Zolder/Gust Ischen)

crocodils-viert-20ste-verjaardag

Crocodils viert 20ste verjaardag

De kinderkrant 'De Crocodils' bestaat dit jaar 20 jaar en dat wordt nu zaterdagavond gevierd met een feestje. Zowat 2000 gezinnen ontvangen het krantje vier keer per jaar in de bus, via de bib of de spelotheek. 8 keer per jaar verschijnt er een krant die de medewerkers zelf in de wijk gaan bussen en die verspreid wordt via scholen, gemeente en bib. De krant wordt gemaakt door kinderen vanaf 9 jaar, die eerst als medewerker achter de schermen actief zijn en nadien kunnen (…) Lees het hele bericht

verhalen-en-foto-s-van-de-heusdense-voort

Verhalen en foto's van de Heusdense Voort

Onder massale belangstelling is maandagavond in het lokaal van de OLV-gilde het boek 'De Voort op, de buurt rond den ijzerweg" voorgesteld. Het boek is een uitloper van de reeks winterse uchteravonden de afgelopen jaren waarbij telkens rond thema's verhalen werden opgediept en liederen gezongen. Die schat aan 'erfgoed' van de Voort, Geenrijt en Beringerheide is nu gebundeld in een boek met verhalen en heel veel oude foto's. Auteur Maurice Mues schreef de verhalen en (…) Lees het hele bericht

126-per-uur-in-de-koolmijnlaan

126 per uur in de Koolmijnlaan

De verkeersdienst van de politie van Heusden-Zolder heeft, na klachten van buurtbewoners, snelheidscontroles gehouden in de Koolmijnlaan, Laambroekstraat, Nieuwstraat en M. Scheperslaan. 11 van de 683 bestuurders reden te snel. Eén automobilist reed aan 126 per uur in de Koolmijlnaan, zijn rijbewijs wordt ingetrokken.

wegdek-koerselsebaan-is-nagemeten

Wegdek Koerselsebaan is nagemeten

Het OCW (onderzoekscentrum voor de wegenbouw) heeft vandaag een vlaktemeting uitgevoerd op het nieuwe wegdek van de Koerselsebaan. Met zo'n meting kan vastgesteld worden of 'het lengteprofiel binnen de toleranties van het typebestek 250 voor de wegenbouw valt', in mensentaal: of de asfaltlaag niet te zeer ongelijk ligt. Het OCW gaat hierover een rapport opstellen, waarop de gemeente zich kan baseren voor verdere stappen. Deze maand nog zullen de voorlopige gegevens bekend zijn, het (…) Lees het hele bericht

waslijst-vedetten-voor-benefietmatch

Waslijst vedetten voor benefietmatch

Het lijstje BV's dat volgende week woensdag naar Heusden-Zolder afzakt voor de benefiet zaalvoetbalwedstrijd tegen de politie is ondertussen al flink aangedikt. Zo zien we Bryan Lynch, Odell Hodge, Stefan Everts, Stijn Coninx, Ellen Dufour, Ludo Philippaerts en zonen, dj Dave Peters, Jacky Peeters, Eric Matoukou, Marc Emmers, Ben Berden, Maarten Wynants, Kathleen Smet, Rik Ceulemans, Ronny McCullem,Laurens Vanthoor, Rodwan en miss Limburg Marieke Meelberghs. De match begint om 20 uur.

de-bark-viert-eerste-verjaardag

De Bark viert eerste verjaardag

Opvangcentrum De Bark bestaat één jaar en daarom organiseert het nu woensdag een feestje. Daarbij is vanaf 19 uur het grote publiek welkom om kennis te maken met het centrumleven. Daarbij worden de bezoekers getrakteerd op een opzwepende percussiebelevenis met djembéspecialist Bart Braeken. Daarna volgt een muzikaal feestje met zumba veel andere wereldse beats vanop de draaitafel van een DJ. De avond wordt afgesloten rond 23 uur.

vroeger-en-nu-13

Vroeger en nu (13)

De Guido Gezellelaan is flink veranderd ten opzichte van vroeger en momenteel verrijzen nog meer appartementsgebouwen. (Geschied- en Heemkundige Kring Heusden/Gust Ischen)

andere-openingsuren-voor-containerpark

Andere openingsuren voor containerpark

Op 4 januari veranderen de openingsuren van het containerpark. Belangrijkste wijzigingen zijn dat ook op dinsdag- en donderdagvoormiddag het recyclagepark voortaan open zal zijn, dat het park 's morgens altijd later zijn poorten opent en dat het tijdens de middag een half uur sluit. Dus voortaan op zondag en maandag gesloten, dinsdag, donderdag en vrijdag open van 10 tot 12u30 en van 13 uur tot 17u45, op woensdag van 10 tot 12u30 en na de middag gesloten, zaterdag van 10 tot 12u30 en van 13 uur tot 15u45.

dorien-en-anke-brengen-vredeslicht-naar-belgie

Dorien en Anke brengen vredeslicht naar België

12 Belgen (4 Franstaligen, 4 Duitstaligen en 4 Vlamingen) zijn dit weekend met de trein naar Wenen gereisd om daar het vredeslicht te gaan halen en vandaag hebben ze dat ook effectief naar België gebracht. Onder hen ook twee dorpsgenoten, Anke Swinnen en Dorien Wijnands, beiden oud-leiding van Scouts Eversel. Vanuit heel Europa en zelfs Argentinië en de Verenigde Staten kwamen scouts en gidsen naar de Neuerdbergkirche in Wenen om het PeaceLight te kunnen ontvangen. Dit vlammetje is (…) Lees het hele bericht

zolder-b-verslaat-diepenbeek

Zolder B verslaat Diepenbeek

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder B Black Sheep Diepenbeek verslagen met 71-64. Het was een gelijkopgaande wedstrijd, waarin vooral in de tweede helft werd gescoord en de thuisploeg in de laatste periode het verschil maakte.

crash-met-auto-van-toekomstige-schoonmoeder

Crash met auto van toekomstige schoonmoeder

Op de E314 in Zolder is vanmorgen een een auto van de snelweg geraakt en in de bosjes beland. De bestuurder, een jongeman van 18, raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. De auto raakte zwaar beschadigd, het ging om de wagen van zijn toekomstige schoonmoeder.

heusden-zolder-pedodorp-daar-gaan-we-weer

Heusden-Zolder pedodorp: daar gaan we weer

De zelfverklaarde Nederlandse pedojager Chris Hölsken is weer aan de gang. Er is al langer een site online met daarop lijsten met pedofielen ook uit Heusden-Zolder. Er is blijkbaar ook een subpagina in de maak die louter over Heusden-Zolder gaat, dat voor de makers nog altijd een pedodorp is. Ene Michel Smith ondertekent nu, maar wellicht zo goed als zeker is Hölsken in de site betrokken. n de titelbalk zijn ook de foto's van ontslagnemend minister van justitie Stefan De Clercq en burgemeester Sonja Claes verwerkt. Wellicht zullen snel gerechtelijke stappen volgen.

anadol-haalt-zwaar-uit-in-derby

Anadol haalt zwaar uit in derby

In vierde provinciale heeft Anadol de derby tegen Statie Zolder met verpletterde cijfers gewonnen, het werd 5-1 (foto Rudi Coomans).SK Heusden 06 heeft een zware, maar overdreven 6-0 nederlaag opgelopen bij Achel VV.

vrijheid-en-viversel-vinden-de-goal

Vrijheid en Viversel vinden de goal

Een echte doelpuntenkermis vandaag in derde provinciale C. Vrijheid Zolder walste over staartploeg Amandina heen, het werd 6-0, bij de rust was het al beslist (4-0). Ook Viversel vond vlot de weg naar doel, het won met 5-2 van Velm VV. En Bolderberg moest een 3-1 incasseren bij Melo Zonhoven. (foto Yves Maex)

brandweer-huldigt-korpsleden

Brandweer huldigt korpsleden

Tijdens het jaarlijkse korpsfeest van de brandweer zijn 6 korpsleden gehuldigd omwille van hun aantal jaren dienst. Het gaat om Wouter Vliegen, Patrick Deprez, Noël Claes, Karel Philips, Jos Jans en Ronny Lemmens. Ook hun vrouwen werden in de bloemetjes gezet. (foto Bart Claes)

vroeger-en-nu-12

Vroeger en nu (12)

De fanfarezaal van harmonie De Ware Vrienden in de Dorpsstraat, vroeger was het een woonhuis, daarna een winkel en in 1981 kochten de Ware Vrienden het gebouw aan om er een eigen polyvalente zaal voor onder meer concerten in te richten. Het valt op hoe het uitzicht van het gebouw al die jaren niet zoveel is veranderd. (Heemkundige Kring Zolder/Gust Ischen)

bolderberg-verliest-van-zoersel

Bolderberg verliest van Zoersel

In het volleybal heeft VCK Bolderberg een 0-3 nederlaag geleden tegen VC Zoersel. Bolderberg begon goed aan de partij, maar al snel namen de bezoekers de leiding. In de slotfase kwam Bolderberg na een onvoorstelbare remonte op gelijke hoogte, uiteindelijk won Zoersel nog met 26-28. In de tweede set kon Bolderberg lange tijd leiden, maar moest ook die prijs geven. De derde begon nog hoopvol maar ging uiteindelijk verloren. Setstanden: 26-28, 24-26,17-25.

thuisnederlaag-voor-basket-zolder

Thuisnederlaag voor basket Zolder

In de tweede klasse van het basketbal heeft KBBC Zolder zaterdagavond een onverwachte thuisnederlaag geleden tegen Carnières: 69-81. (foto Rudi Coomans)

vandaag-gezien-11-december-2010

Vandaag gezien

Naar jaarlijkse traditie bouwde de KWB van Eversel de kerststal. (foto Rudi Coomans)

nieuwe-nederlaag-voor-kvv-1

Nieuwe nederlaag voor KVV

In de vierde klasse van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder een nieuwe nederlaag opgelopen, 4-1 bij Oosterzonen (Westerlo). Na 9 minuten stond het weer 1-0 (ze hadden het deze keer nog lang uitgehouden) maar op het kwartier kon De Luca gelijkmaken. Al die tijd bleef KVV de beste ploeg, ook na de rust, maar 9 minuten na de herneming kregen ze alweer een tegendoelpunt te slikken. Een kwartier voor tijd volgde de 3-1 en in de laatste minuut het te harde vonnis. In het klassement blijven ze uiteraard achteraan bengelen.

een-fles-boterjaan-van-de-dorpsraad

Een fles Boterjaan van de dorpsraad

Om wat extra volk naar de allereerste volksvergadering te lokken had de Dorpsraad Heusden een wedstrijd uitgeschreven. De aanwezigen moesten raden/uitzoeken hoeveel aankondigingspanelen er verspreid waren. Het juiste antwoord was 10. Als winnaars kwamen Mia Theunis en Michel Roelands uit de bus. Zij mochten zaterdagavond een fles Boterjaan - de Heusdense drank - in ontvangst nemen.

de-lichtjes-branden-na-het-verbroederingsfeest

De lichtjes branden na het verbroederingsfeest

Op het Sint-Willibrordusplein is vanavond de kerstverlichting aangestoken in de kerstboom die door partnerstad Brilon is geschonken. Dat gebeurde in aanwezigheid van een grote delegatie uit Brilon, maar ook de partnersteden Bad Arolsen, Hesdin en Saint-Hubert waren vertegenwoordigd. Eerst was er een adventsviering in de kerk, nadien mochten burgemeester Sonja Claes en Reinholt Huxoll - die burgemeester Schwere verving die om persoonlijke redenen verstek moest laten gaan - de kerstverlichting (…) Lees het hele bericht

rc-9-naar-halve-finale-na-waals-forfait

RC 9 naar halve finale na Waals forfait

RC9 heeft zich automatisch geplaatst voor de halve finale van de Plate, de beker van België rugby. Normaal moest RC 9 het morgen in de kwartfinale opnemen tegen Hesby, dat speelt in tweede regionale en kreeg dus 7 handicappunten. Maar de ploeg uit Hoei geeft forfait zodat RC 9 met 25-0 wint.

kabouters-verhuizen-op-bovy

Kabouters verhuizen op Bovy

Op domein Bovy zijn de werkzaamheden gestart voor de vernieuwing van het bos. In het kabouterbos worden de bomen gekapt en vervangen voor een nieuw inheems loofbos. "Dat gaat natuulijk de eerste jaren vrij kaal zijn, de werken worden opgevolgd door de Bosgroep West-Limburg en het Agentschap Natuur en Bos. De kabouters zelf verhuizen naar de Sint-Jansvijver, daar starten we binnenkort met de voorbereidingen zodat er voor de zomer een nieuw kabouterpad is, "aldus bedrijfsleider Gilles De Baere. Aan de rand van de Galgeneinde zullen struiken aangeplant worden en ook op andere plaatsen op het domein staan nog groenwerkzaamheden op stapel.

si-heusden-zolder-blijft-thuis-ongeslagen

SI Heusden-Zolder blijft thuis ongeslagen

In het zaalvoetbal blijft SI Heusden-Zolder thuis ongeslagen na een nipte overwinning tegen titelkandidaat Zanetti Beyne. De thuisploeg nam een turbostart en stond na een kwartier 4-0 voor. Maar dan begon de motor te sputteren en kwamen de Walen in actie. In de tweede helft moest doelman Biesmans verschillende keren de meubelen redden. Twee minuten voor tijd kon Di Giambattista de bal ontfrutselen van een Waalse verdediger en besluiten in het lege doel. 6-5 eindstand, voorlopig telt Heusden-Zolder - met een wedstrijd meer gespeeld - 4 punten meer dan Houthalen en 6 meer dan Meeuwen.

petereenheid-schenkt-de-schans-1-000

Petereenheid schenkt de Schans € 1.000

Majoor Jan Formesyn van het Centrum Basisopleiding en Scholing (CBOS) in Leopoldsburg heeft namens zijn eenheid een cheque van 1.000 euro overhandigd aan de Schans in Heusden-Zolder. De Schans is een dagactiviteiten- en rehabilitatiecentrum voor mensen met een psychiatrische en psychosociale achtergrond. Ze houden er zich bezig in een bak- en kookatelier, recyclagewerk, industriële werkjes, tuinwerk, maar er is ook sport en ontspanning. 5 vaste medewerkers begeleiden een 40-tal gasten. In (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-11

Vroeger en nu (11)

Een blik op de pastorij en de Sint-Jacobuskerk in Eversel. Opvallend, het beeld voor de kerk is in de loop der jaren blijkbaar enkele meters verplaatst. (Geschied- en Heemkundige Kring Heusden/Gust Ischen)

stevig-materiaal-op-het-muzepodium

Stevig materiaal op het Muzepodium

Steven De Bruyn, Tony Gyselinck en Roland brachten in Muze een dijk van een concert, ze kregen op het podium het gezelschap van Majjanja Joy Bradley. Vooraf  hadden Ruben Block (onder) ook al een stevig voorprogramma gebracht. (foto's Lenscollectief)

toch-twee-wk-s-op-circuit-zolder

Toch twee WK's op Circuit Zolder

Vandaag heeft de FIA World Council in Monaco de kalender voor het FIA GT1 World Championship bekendgemaakt. Dat start op 27 maart in Abu Dhabi en op 10 april staat Circuit Zolder op de kalender. Eerder had de circuit-directie gezegd dat ze alles eerst financieel rond wil hebben. Het stond wel al vast dat twee weken later ook een ander wereldkampioenschap naar Zolder komt, namelijk de FIA WTCC. Daartegenover staat dat de finale van het FIA GT3 Europees kampioenschap van Zolder naar Zandvoort verhuist, ook die kalender is vandaag bekendgemaakt.

fietser-gewond-bij-aanrijding

Fietser gewond bij aanrijding

Rond 15 uur vanmiddag is in de Molenstraat een fietser door een auto gegrepen. De fietser raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Het slachtoffer is een man van 70 uit Lummen.

volgende-week-kersthappening-van-t-hvt

Volgende week kersthappening van 't HVT

Volgende week zondag, 19 december, organiseert 't Heusdens Volksteater voor de tiende keer zijn kersthappening. Het is meteen de start van de voorverkoop voor de 43ste revue 'Zwarte snief'. De deuren van 't Kuipershof gaan open om 13 uur en de voorverkoop gaat van start om 14 uur. Ondertussen kan je in een stemmig versierde zaal van een hapje en een drankje aan zeer democratische prijzen genieten. En de mannen van de revue zorgen traditiegetrouw voor de komische noot.

natuurlijke-contrasten-na-4-maanden

Natuurlijke contrasten na 4 maanden

Natuurgids en -fotograaf Wim Goris trok vier maanden geleden, begin augustus, de natuur in, legde die vast en nam nu in volle winterprik op dezelfde plaatsen weer een foto. Het resultaat is een beeld van vier maanden natuurlijke evolutie.

vroeger-en-nu-10

Vroeger en nu (10)

Een zicht van Zolder-Centrum, door de Dorpsstraat. (Heemkundige Kring Zolder/Gust Ischen)

veranderingen-nemen-jaren-in-beslag

Veranderingen nemen jaren in beslag

Grote belangstelling donderdagavond voor de allereerste volksvergadering van de Dorpsraad Heusden. Nadat voorzitter Julien Maebe een overzicht had gegeven van het eerste werkingsjaar, kwam Ludo Vanluyd van het opvangcentrum De Bark wat uitleg geven. Hij benadrukte dat door het groot aantal asielzoekers in ons land de druk groot blijft en dat het maximum van 90 geregeld met 3 tot 4 wordt overschreden. Vandaag is de 276ste gast in een jaar tijd aangekomen, dat betekent dat (…) Lees het hele bericht

willy-en-nick-brengen-de-rally-s-in-beeld

Willy en Nick brengen de rally's in beeld

In het Wheels Café op Terlaemen is vanavond Rally World 2011 voorgesteld, het rallyfotoboek waarmee Willy Weyens nu al 26 jaar het mooiste uit nationale en internationale rally's samenbrengt. En ook al was het in de rallywereld een bijzonder moeilijk jaar op het vlak van sponsoring, Willy Weyens heeft zijn huzarenstukje weer rond gekregen: 160 bladzijden vol adembenemende rallyfoto's waarin ook de natuur en de omgeving een belangrijke rol spelen, uit het Belgisch kampioenschap, het IRC, (…) Lees het hele bericht

700-wandelaars-genieten-van-winters-eversel

700 wandelaars genieten van winters Eversel

Raar weertje vandaag, vanmorgen nog volop winter met verse sneeuw, en in de loop van de namiddag leerden we dan wat 'smelten als sneeuw voor de zon' betekent. De wandelaars lieten het zich niet aan het hart komen, want ze waren met liefst 705 ingegaan op de uitnodiging van Wandelend Paal om in en rond Eversel de natuur te gaan verkennen. Ze kregen dan ook mooie taferelen te zien. (meer foto's van Gust Ischen)

steven-roland-amp-tony-als-uniek-trio

Steven, Roland & Tony als uniek trio

Wie houdt van pure muziek, of het nu om blues, jazz, folk, soul of een combinatie van al die genres gaat, moet morgenavond zeker naar Muze. Op het podium staan drie schitterende muzikanten: mondharmonicavirtuoos Steven De Bruyn (El Fish, Virus B-23, The Rhythm Junks én afkomstig uit Zolder), samen met Tony Gyselinck, één van de allerbeste jazzdrummers van het land en de nu al legendarische Roland. Samen brachten ze onlangs de CD '‘Fortune Cookie’ uit en daarmee komen ze nu op de planken. Ruben Block, het kopstuk van Triggerfinger, verzorgt het voorprogramma. Tickets: € 15, € 12.

voorraad-strooizout-slinkt

Voorraad strooizout slinkt

Ook in Heusden-Zolder is de voorraad strooizout ondertussen zwaar geslonken. "Er is nog een voorraadje om de komende dagen door te komen en we proberen zo efficiënt mogelijk te strooien," klinkt het in de werkplaats. De weersvoorspellingen voor de volgende vijf dagen zijn gunstig, zodat wellicht hooguit wat bruggen moeten gestrooid worden, maar als het volgende week opnieuw gaat winteren, is het niet duidelijk wat er zal gebeuren. Er is dit jaar een nieuwe aanbesteding gebeurd, en de (…) Lees het hele bericht

geitenbok-op-de-markt

Geitenbok op de markt

Op de multiculturele markt kom je soms de meest vreemde bezoekers tegen, zo daagde er gisteren plots een geitenbok (midden onderaan op de foto) op. Van wie of waar het dier kwam, was niet meteen duidelijk, maar het vormde wel een gevaar voor het verkeer op de Mijnwerkerslaan. De bok liet zich ook niet meteen vangen, de politie riep er dan maar het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum bij en de medewerkers konden het dier in een net drijven en naar rustiger oorden overbrengen. De eigenaar (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-9

Vroeger en nu (9)

Het Domherenhuis uit 1795 was tot 1976 eigendeom van de familie de Villenfagne de Vogelsanck. De eerste bewoner, baron Lambert de Villenfagne was een domheer of kanunnik, en zo kwam het gebouw aan zijn naam. In de loop der jaren woonden er meestal weduwen of ongehuwde familieleden, de laatste was Hélène - juffrouw Leen - die in 1966 overleed. Het gebouw is later verkocht aan de gemeente en vervolgens aan Limburgs Landschap, dat er zijn hoofdzetel heeft. (Heemkundige Kring Zolder/Gust Ischen).

dirk-barrez-over-de-financiele-crisis

Dirk Barrez over de financiële crisis

Wie zich afvraagt of de financiële crisis helemaal bezworen is of we eerder op een nieuwe crash afstevenen, die moet dinsdag 14 december om 20 uur naar Muze. De GROS en de gemeente hebben Dirk Barrez uitgenodigd voor een gespreksavond. Barrez is maker van een aantal sociaal-economische documentaires, auteur, ex-VRT-journalist en mede-oprichter van de internetkrant De Wereld Morgen. Hij behandelt een aantal prangende vragen zoals de kwetsbaarheid van de banken, de schulden in Europa, en wat we als burger kunnen bijdragen tot het gezond maken van het financieel systeem en de welvaart. Gratis toegang.

hema-opent-volgende-week-vrijdag

HEMA opent volgende week vrijdag

De nieuwe HEMA-winkel in de Koolmijnlaan 94 - vroeger woondecoratie Plat Dak - opent op vrijdag 17 december. Dat heeft de HEMA-groep zojuist bekendgemaakt. Momenteel gebeuren nog de laatste aanpassingen. De vestiging krijgt een compleet assortiment van kleding, persoonlijke verzorging tot spullen voor elke dag. Winkelmanager Barbara Smets heeft een team van 6 medewerkers uit de regio aangetrokken. De winkel is alleen op zondag dicht. HEMA is opgericht in 1926 in Amsterdam en maakt deel uit van Lion Capital, momenteel zijn er meer dan 500 winkels in de Benelux, Duitsland en Frankijk.

geen-gemeentesubsidies-meer-voor-zonnepanelen

Geen gemeentesubsidies meer voor zonnepanelen

Wie na 1 januari nog zonnepanelen of een zonneboiler plaatst, krijgt geen subsidies meer van de gemeente. Volgende week zal de gemeenteraad die afschaffen 'om het beschikbare geld voor te behouden voor maatregelen tegen energieverlies zoals isolatie en hogerendementsbeglazing." Voor nieuwbouw gaat vooraan alle aandacht naar de energieprestatie en het behalen van het E-peil; geen aparte premies meer dus voor een ventilatie met warmterecuperatie, voor warmtepompen, voor (…) Lees het hele bericht

regenval-was-geen-ramp-in-heusden-zolder

Regenval was geen ramp in Heusden-Zolder

In het Staatsblad is vandaag de lijst bekendgemaakt met alle gemeenten die zich kunnen beroepen op een erkenning als natuurramp, van de zware regenval van half november. Daarbij 18 Limburgse gemeenten, Heusden-Zolder is er niet bij, blijkbaar was hier de schade of het aantal schadegevallen te beperkt. Buurgemeenten Beringen en Houthalen-Helchteren staan er wel op en daar kan dus indien nodig een beroep gedaan worden op het rampenfonds.

hilde-rutten-is-ambassadrice-van-ondernemersschap

Hilde Rutten is ambassadrice van ondernemersschap

Hilde Rutten, CEO van BergHOFF Belgium is benoemd tot Belgische ambassadrice van het vrouwelijk ondernemersschap. Ze heeft daarvoor het officiële diploma ontvangen uit handen van prinses Mathilde. In verschillende Europese landen krijgen vrouwen aan het hoofd van een bedrijf zo'n titel om als voorbeeld te fungeren voor een geslaagde combinatie gezin-werk. De Europese Commissie en Federaal minister van onder meer KMO's en zelfstandigen Laruelle ondersteunen het project ook, (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-8

Vroeger en nu (8)

De Kapelstraat, hoewel er destijds niet echt veel sprake was van een straat zo te zien. (Geschied- en Heemkundige Kring Heusden/Gust Ischen) UPDATE Een lezer meldt ons dat op het huis op de voorgrond tot voor de verbouwing een naambord 'Villa Hinnebik' hing. Een andere lezer beweert dat hier nog ooit meisjes van plezier actief geweest zijn, maar hij benadrukt dat hij het 'van horen zeggen' heeft. UPDATE Deze foto blijft mensen fascineren, verschillende lezers vragen zich af vanwaar de naam Villa Hinnebik destijds kwam, was het omdat de bewoners dat graag aten?

ziekenhuisverkrachter-is-toch-meerderjarig

Ziekenhuisverkrachter is toch meerderjarig

De jongeman die op 31 oktober in het Sint-Franciskusziekenhuis een patiënte verkrachtte, blijkt nu toch meerderjarig te zijn. Dat wordt afgeleid uit een medische test om zijn leeftijd te bepalen en die spreekt dus zijn officiële documenten tegen. Die zouden in dat geval vervalst zijn. De man - wellicht afkomstig uit ex-Joegoslavië maar ook daarover bestaat geen volledige zekerheid - is als volwassene voor de raadkamer moeten verschijnen en aangehouden. Hij zit nu in de gevangenis van Hasselt. Zijn advocaat gaat tegen die beslissing in beroep, hij vecht de leeftijdsbepaling aan.

liesbet-willems-in-de-weer-voor-peruaanse-kinderen

Liesbet Willems in de weer voor Peruaanse kinderen

Zaterdag heeft in de kleine feestzaal van Muze een spaghettifestijn plaats ten voordele van de vzw Mama Alice, het project voor de straatkinderen in Ayacucho in Peru, waar Liesbet Willems uit de Witte Barier al drie jaar werkt. Liesbet is momenteel enkele weken thuis en ze is nog altijd even enthousiast en gedreven als bij haar vertrek. "Momenteel kunnen 800 kinderen bij ons terecht in dagopvang, een klein aantal - straatjongens die een andere richting in willen slaan - wonen (…) Lees het hele bericht

john-lennon-concert-is-uitverkocht

John Lennon-concert is uitverkocht

De muzikanten (foto) die deelnemen aan het huldeconcert voor John Lennon morgenavond in Muze, hebben vandaag nog een hele dag intensief gerepeteerd. En het ziet er naar uit dat ze een schitterend concert hebben klaargestoomd. Wie er nog had willen bij zijn, is eraan voor de moeite, de zaal is volledig uitverkocht. (Foto Nathalie Cinta Dewi Hoijer)

ook-autoverlichting-niet-in-orde

Ook autoverlichting niet in orde

De politie heeft controles uitgevoerd op de verlichting van voertuigen. 8 auto’s vertoonden gebreken. De bestuurders kregen een waarschuwing en moeten de tekorten in orde brengen. In Koolmijnlaan kregen 2 fietspadparkeerders en 1 stoepparkeerder een onmiddellijke inning. In Industrieweg werden 2 vrachtwagenbestuurders bekeurd.

morgen-is-het-nieuwjaar

Morgen is het nieuwjaar ...

Als morgen u iemand een gelukkig nieuwjaar wenst, moet je niet meteen denken dat het om een vroegtijdige feestvierder in staat van geestelijke verheugdheid gaat. Dan is het een moslim, want die vieren volgende nacht de overgang naar het nieuwe jaar, het jaar 1432. Morgen begint dan de eerste maand, Muharram. De islamitische jaartelling is begonnen bij de hidjra, of het vertrek van de profeet Mohamed van Mekka naar Medina. In onze streken beperkt de jaarwisseling zich tot het uitwisselen van wensen, maar in veel islamitische landen wordt uitbundig gefeest.

eerste-volksvergadering-in-heusden-centrum

Eerste volksvergadering in Heusden-Centrum

Voor het allereerst organiseert de nog jonge dorpsraad van Heusden-Centrum een volksvergadering, nu donderdag om 20 uur in De Kring. Daar zal het gaan over de toekomst van het asielzoekerscentrum, de verhuisplannen van de school in de Kapelstraat, de komst van het nieuwe rusthuis en de mogelijkheden om in de toekomst nog evementen te organiseren in Heusden-Centrum. Alle inwoners zijn uiteraard welkom.

vroeger-en-nu-7

Vroeger en nu (7)

Het kasteel Vogelsanck waar nu al enkele generaties van de familie de Villenfagne de Vogelsanck hebben gewoond en nog altijd wonen. (Heemkundige Kring Zolder/Gust Ischen)

paal-tegen-de-vlakte-gereden

Paal tegen de vlakte gereden

In de Brugstraat, ter hoogte van de Ford-garage, heeft maandagavond een lichte vrachtwagen de verlichtingspaal op de middenberm geramd. De chauffeur had de paal blijkbaar niet gezien, de paal kwam op de straat terecht. Politie en brandweer kwamen ter plaatse, de paal werd op de middenberm gelegd maar bleef plichtbewust branden.

steun-voor-katrien-baerts-en-reg-carremans

Steun voor Katrien Baerts en Reg Carremans

De provincie Limburg geeft in het totaal 52.250 euro steun aan creatief talent uit Limburg in het kader van de cultuursubsidie Stroom. Er waren 22 aanvragen, waarvan 12 steun kregen. Twee van hen komen uit Heusden-Zolder, sopraan Katrien Baerts (foto claudiahansen.com) en beeldend kunstenaar Reg Carremans. Ze kunnen met het geld een buitenlandse stage volgen. Katrien Baerts krijgt 2.500 euro. "Tijdens mijn studie zang aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel ontdekte ik hoe (…) Lees het hele bericht

71-per-uur-te-snel

71 per uur te snel

De politie heeft snelheidscontroles uitgevoerd in de Brugstraat en Meylandtlaan. 304 bestuurders werden gecontroleerd, 36 reden te snel. Eén snelheidsduivel haalde 126 km/u waar maar 50 is toegelaten. Zijn rijbewijs wordt ingetrokken. 4 overtreders kregen een extra boete wegens gsm’en aan het stuur.

politieberichten-8

Politieberichten

In de Stationsstraat stelde een vrouw vanmorgen vast dat onbekenden met een brandblusser op het raam van haar auto hadden gespoten. Alsof het de jongste dagen nog niet wit genoeg is. Ook de diefstallenplaag op bouwwerven blijft aanhouden, vanochtend werd de politie opgeroepen voor de diefstal op een werf in de Heidestraat die vermoedelijk afgelopen weekend is gepleegd.

twee-bedrijven-op-de-klippen

Twee bedrijven op de klippen

De rechtbank van koophandel heeft opnieuw het faillissement uitgesproken van twee bedrijven uit Heusden-Zolder. Het gaat om C&B uit de Halstraat, gespecialiseerd in de plaatsing van elektrische installaties en het garagebedrijf T&P uit de Hulststraat.

zaterdag-kerstboomplanting-door-partnersteden

Zaterdag kerstboomplanting door partnersteden

Volgende zaterdag, 11 december, heeft de traditionele kerstboomplanting van de partnersteden plaats. Dit jaar worden de officiële bomen geschonken door het Duitse Brilon en de plechtigheid vindt plaats in Heusden-Centrum. Het begint om 17u30 met een advents- en eucharistievieing in de Sint-Willibrorduskerk opgeluisterd door het Okrazangkoor 'Singhet Scone' en de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden. Om 18u30 ontsteken de burgemeesters Claes van Heusden-Zolder en Schwere van Brilon de kerstverlichting op het plein. De stad Brilon serveert nadien glühwein voor alle aanwezigen. Er worden ook delegaties uit Bad Arolsen, Hesdin en Saint-Hubert verwacht.

vroeger-en-nu-6

Vroeger en nu (6)

De Koolmijnlaan in de tijd dat de bakker zijn leveringen nog deel met de bakfiets. En kijk rechts, daar loopt het tramspoor. Inderdaad, lang voor er sprake was van lightrails en sneltrammen reed er een tram door Heusden-Zolder. Ook aan Suska Berg kwam trouwens een tram voorbij. (Geschied- en Heemkundige Kring Heusden/Gust Ischen)

filmpremiere-voor-t-goede-doel

Filmpremière voor 't goede doel

Service Club 51 West-Limburg, die haar vaste stek in Bolderberg heeft, organiseerde in TheRoxyTheatre in Koersel een avant-première voor het goede doel van 'Smoorverliefd', de nieuwe Belgische film van Hilde van Mieghem. Er werden meer dan 200 tickets verkocht. Voorzitter Ludo Vangenechten (uit Eversel) en past voorzitter Eugène Beyens konden een cheque van 1500 euro overhandigen aan Agnes Vanstraelen van CKG 't Hummelhuis in Hasselt.

de-laatste-loodjes-voor-de-sint-1

De laatste loodjes voor de Sint

Sinterklaas heeft het echt niet getroffen met dit weer. In zijn drukste dagen van het jaar treft hij rotweer, en hij moet vandaag nog zoveel daken op. Ondertussen worden we hier op de redactie overspoeld met foto's van het bezoek van de Sint en zijn pieten aan scholen, verenigingen en ook in de Bark zijn ze vanmiddag langsgegaan. We bundelen alle foto's hier.

bolderberg-wint-op-temse

Bolderberg wint op Temse

In het volleybal heeft VCK Bolderberg vandaag met 2-3 gewonnen bij Temse. Setstanden waren 27-25, 25-16, 22-25, 15-25 en 6-15. Bolderberg blijft ondanks die zege weliswaar op de voorlaatste plaats, maar heeft er nu wel 6 punten.

dieven-en-vandalen-op-pad

Dieven en vandalen op pad

In de Rode Kruisstraat hebben vandalen gisterennacht een ruit ingegooid. In de Kanaalweg zijn dieven een woning binnengedrongen. Afgelopen nacht is een auto gestolen in de Galgenbergstraat. De bewoner had rond 2 uur een lawaai gehoord, maar daar verder geen aandacht aan besteed. Vanochtend stelde hij dan vast dat zijn wagen weg was.

goud-voor-trampolinegymnasten-van-berkenbos

Goud voor trampolinegymnasten van Berkenbos

De 4  trampoline-gymnasten van Moed en Voldharding Berkenbos hebben goud behaald op de Kempen Cup Trampoline 2010, als aanloop naar het nieuwe turnseizoen. Kiara Gijbels, Joney Houben, Evelien Put en Dylan Geybels waren duidelijk de besten, en daar was trainster Katrien Lodewijckx erg trots op.

vroeger-en-nu-5

Vroeger en nu (5)

Het station van Zolder, vroeger leek het uit de Far West te komen, nu is het één van de modernste stationsgebouwen van Limburg, waar de treinreizigers helaas niet meer binnen kunnen, op- en afstappen gaat weer wel. (Heemkundige Kring Zolder/Gust Ischen)

uitzege-blijft-uit-voor-zolder

Uitzege blijft uit voor Zolder

Op verplaatsing wil het maar niet lukken voor tweedeklasser KBBC Zolder, nu verloor het met 81-59 bij Mons-Hainaut B. Bijna moest de ploeg zonder de steun van kinesist Gerd Schaeken aan de match beginnen want Kris Cuppens had hem opgesloten in de kleedkamer. Per ongeluk, blijft Kris volhouden. In het eerste kwart hield Zolder nog gelijke tred, bij de rust stond het vijf punten achter en daarna duwden de Henegouwers door tot aan het eindsignaal.

sneeuwpret-is-nog-niet-voorbij

Sneeuwpret is nog niet voorbij

Terwijl op deze zaterdagavond de sneeuw weer aan het vallen is en de wegen weer bedekt worden, met gevaarlijke situaties tot gevolg, is ook de sneeuwpret nog niet voorbij. Dat blijkt ook uit de foto's die onze redactie bereiken. Meer foto's

geen-vriesverlof-voor-sinterklaas

Geen vriesverlof voor Sinterklaas

Voor Sinterklaas bestaat er geen vriesverlof zoals bij de bouwvakkers. Integendeel, voor de goede man is dit het drukste weekend van het jaar. We zagen hem van de ene vereniging naar het andere gezin hollen. Zijn pieten kunnen hem amper bijhouden op de gladde wegen maar verliezen hun goede humeur niet. We konden het gezelschap vanmiddag verrassen toe ze met de groeten van de KWB de familie Truyers in de Schootstraat bezochten. Benieuwd of ook wij iets in ons schoentje krijgen, we zijn toch (af en toe) braaf geweest. (foto's Rudi Coomans)

vroeger-en-nu-4

Vroeger en nu (4)

De badzaal, het ophaalgebouw en de Monnoyerschouw staan nog altijd op het mijnterrein. De koeltoren van de elektriciteitscentrale - rechts vooraan - is gesloopt. Daardoor is de schachtbok zichtbaar geworden. De schachtbok op de historische foto is afgebroken. (Heemkundige Kring Zolder/Gust Ischen)

petanquespelers-vast-in-de-sneeuw

'Petanquespelers vast in de sneeuw'

We hadden het hier eerder deze week al over het strooibeleid. Niet iedereen is het met de aanpak eens. Sylvain Huybrechts van petanqueclub Olympia: "Alle buitensporten worden afgelast, maar dat is bij ons niet het geval omdat we binnen spelen. In de buurt van andere infrastructuur wordt wel geruimd, terwijl wij op de Veen spelen en dat zowel in nationale als provinciale competitie. Deze week kregen we al tegenstanders uit Tessenderlo en Overpelt op bezoek, na de wedstrijd hebben die mensen zich (…) Lees het hele bericht

si-heuden-zolder-op-kop-na-monsterzege

SI Heuden-Zolder op kop na monsterzege

In de tweede klasse van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder Antwerpen Dam ingeblikt met een monsterscore: 22-1. Topscorer was andermaal Zeroual met 8 goals. De Antwerpse fusieploeg stond dan ook nergens. Dat kwam doordat het bestuur na alle incidenten en vechtpartijen uit het verleden en zeker vorig weekend, de volledige A-ploeg uit de club heeft gezet. Belangrijker nieuws is het thuisverlies van Houthalen tegen Eisden, waardoor Heusden-Zolder opnieuw op kop komt in de stand. (foto Rudi Coomans)

ivo-niehe-hield-een-time-out

Ivo Niehe hield een time-out

Ivo Niehe was gisteravond te gast in Muze met zijn nieuwe voorstelling 'time-out'. Daarin ontpopt de voormalige interviewer zicht tot verteller en filosoof. (foto Lenscollectief)

vandaag-is-t-sint-baar

Vandaag is 't Sint-Baar

Vandaag 4 december is het feest van Sint-Barbara (Sint-Baar in de volksmond), in onze contreien is dat een halve eeuw intensief gevierd door de mijnwerkers. Velen van hen doen ook vandaag, 18 jaar nadat de mijn van Zolder als laatste in de Benelux dichtging, nog iets extra's, een mis, een etentje of een reünie. Sint-Barbara is overigens de patroonheilige van alle gevaarlijke beroepen, ook van de brandweermannen, elektriciens, ontmijners, ....

winter-is-nog-niet-voorbij

Winter is nog niet voorbij

De afgelopen dagen hebben de weermannen en -vrouwen elkaar geregeld tegengesproken in hun prognoses voor het weekend. Maar het ziet er nu toch naar uit dat we morgen in de loop van de dag opnieuw sneeuw krijgen, dat kan variëren van 2 tot 10 cm en rukwinden kunnen voor ophopingen zorgen. Zondag zou het natte sneeuw of regen kunnen zijn en dan kan het glad worden. (foto Frans Put)

vandaag-gezien-3-december-2010

Vandaag gezien

In de tuin van Eddy Bielen in de Schansstraat is het momenteel een gastronomisch paradijs voor de vogels. Hij heeft een boom helemaal vol allerlei voederbollen gehangen, het lijkt wel een buffet, zelfs de meest kieskeurige gevederde vriend vindt er zijn gading.

charter-voor-rechten-van-mensen-met-handicap

Charter voor rechten van mensen met handicap

De gemeente Heusden-Zolder heeft zich geëngageerd om 3 van de 22 punten uit het VN-verdrag over de rechten van mensen met een handicap uit te voeren. Gedeputeerde van welzijn Erica Thijs had een ludieke actie georganiseerd op de Grote Markt van Hasselt, daaraan namen burgemeesters, schepenen en leden van de adviesraad uit 22 gemeenten deel. Heusden-Zolder was vertegenwoordigd door eerste schepen Mario Borremans. Nadien ondertekenden de gemeenten een charter waarin (…) Lees het hele bericht

gino-sancti-in-de-kou

Gino Sancti in de kou

Frank Van Erum & Han Coucke alias Gino Sancti stond gisteravond met ijzersterk cabaret op de Muze-planken. Binnen in de zaal joegen ze de temperatuur naar omhoog, maar voor de foot wilden ze graag de kou in. (foto Lenscollectief)

delhaize-inbrekers-werden-geschaduwd

Delhaize-inbrekers werden geschaduwd

De daders van de inbraak in de Delhaize in Bolderberg eergisteren zitten achter de tralies, het gaat blijkbaar om een Luikse bende. Het was niet zo moeilijk om hen in te rekenen want de federale politie keek toe tijdens de inbraak. Ze hielden de bende all langer in de gaten en waren hen vanuit het Luikse gevolgd tot in Bolderberg. Maar op het ogenblik van de inbraak zelf was het mogelijk te riskant om in te grijpen. Daarop zijn ze de daders gevolgd tot aan hun 'opslagplaats' in (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-3

Vroeger en nu (3)

De Sint-Vincentiuskerk is een 'hallenkerk' en een voorbeeld van Maaslandse gothiek.In de jaren '80 ging ze dicht omwille van instortingsgevaar door mijnverzakkingen. Vier jaar lang hebben gespecialiseerde firma's eraan gewerkt tot ze een 6-tal jaar geleden weer openging. En als je de foto's vergelijkt is de restauratie geslaagd. (heemkundige kring Zolder/Gust Ischen)

ook-rugby-afgelast

Ook rugby afgelast

Het winterweer blijft sportieve slachtoffers maken. Nu is ook de rugbywedstrijd tussen RC9 en Oudenaarde afgelast en verplaatst naar 13 februari.

toestand-op-de-weg-valt-mee

Toestand op de weg valt mee

Ondanks de zware vriestemperaturen van de afgelopen nacht, valt de toestand op de weg vanochtend best mee. Het is opletten voor lokale ijs- of ijzelplekken, maar het verkeer verloopt vlot. De Lijn meldt in Limburg vertragingen van 10 tot 20 minuten, maar ook dat kan uiteindelijk meevallen. In Kleine Brogel was het vanochtend min 10, iets kouder nog bij ons.

geen-voetbal-dit-weekend-1

Geen voetbal dit weekend

Er wordt dit weekend niet gevoetbald in Heusden-Zolder. Het sportcomité van de voetbalbond heeft in de vooravond beslist alle voetbalwedstrijden in tweede klasse en lager af te gelasten. Ook in de provinciale reeksen zijn alle wedstrijden afgelast.

hoezo-de-winterbanden-zijn-op

Hoezo de winterbanden zijn op?

Wachttijden tot 3 weken voor winterbanden, zeggen ze in de garage. In Heusden-Zolder liggen ze gewoon voor 't rapen.

vandaag-gezien-2-december-2010

Vandaag gezien

De Sint kwam vandaag samen met zijn pieten op bezoek in de school van Bolderberg. Het paard was moe van afgelopen nacht over de daken te springen, en te voet was een beetje gevaarlijk voor de niet meer zo jonge Sint. De man maakte dan maar van de nood een deugd en liet zich op een slede voorttrekken. Francis Holsteyns bleef veiligheidshalve met zijn reddingshond in de buurt. (foto Yves Maex)

15-fietsen-niet-in-orde-1

15 fietsen niet in orde

Bij een nieuwe controle in de buurt van het college in Berkenbos heeft de politie 112 fietsen nagekeken. 15 daarvan vertoonden één of meerdere gebreken. Vaak ging het over de verlichting of de reflectoren, maar er reden ook leerlingen rond zonder bel of met slechte remmen. Drie van hen kregen een jongeren-pv en mogen naar de verkeersvormingsklas.

winterpret-in-boekt

Winterpret in Boekt

In Boekt vond het hondje Jozefien twee speelmaatjes om de winterpret te delen, onder het toeziend oog van een stel hongerige vogeltjes. (foto's Leen Beunens)

winter-op-terlaemen

Winter op Terlaemen

Met een cocktail van sneeuw en ijs liggen de vijvers van Terlaemen er in putje winter altijd schilderachtig bij. Voorlopig kon je de Bolderberg nog zonder 4x4 op, op Parking 69 was de kans op een slippertje nog groter dan anders. En om slippen te voorkomen was de toegang tot het circuit afgesloten. (foto's Yves Maex)

winterse-taferelen-in-zolder

Winterse taferelen in Zolder

In Zolder haalde Carina Jans haar fototoestel boven. Ze kiekte er haar kater die duidelijk genoot van zijn tijdelijke speelinfrastructuur, zag dat de zonneschans van Glas Ceyssens voor de gelegenheid een sneeuwschans is geworden en trof ook het Domherenhof onder een sneeuwlaag.

op-wandel-van-eversel-naar-boekt

Op wandel van Eversel naar Boekt

Gust Ischen maakte een winterwandeling van Eversel naar Boekt. Hij ontmoette er onder meer een man (op de foto met de paraplu) die zijn 80ste verjaardag vierde met een mooie wandeling.

winter-op-domein-meylandt

Winter op domein Meylandt

Ijs op het water, ondersneeuwde natuur, maar de eendjes lijken zich te pletter te amuseren op Meylandt. (foto's René Bosmans)

strooien-is-strikt-georganiseerd

Strooien is strikt georganiseerd

De strooiploegen hebben vandaag en de voorbije dagen al hun handen vol gehad. Tijdens de sneeuwval volgen de strooiwagens van de gemeente twee trajecten over de gemeentewegen één in Heusden en één in Zolder, het gaat om een vaste parcours gekozen in samenspraak met de hulpdiensten. Daarbij is gekozen voor een maximale bereikbaarheid van het grootste deel van de bevolking. Het gaat ook om wegen waar voldoende verkeer is, da's nodig om het zout zijn effect te laten hebben, ook moet (…) Lees het hele bericht

in-2011-duidelijkheid-over-dorpsstraat-dekenstraat

In 2011 duidelijkheid over Dorpsstraat/Dekenstraat

Tijdens de vergadering van de dorpsraad van Zolder-Centrum gisteravond hebben de aanwezigen te horen gekregen dat ze in een aantal dossiers voor het centrum nog wat geduld zullen moeten koesteren. Alleen de herinrichting van de Dorpsstraat en de Dekenstraat zal op iets kortere termijn gerealiseerd worden. Er wordt nu gewerkt aan de plannen daarvoor, en in de loop van 2011 zal er meer duidelijkheid komen en die zal dan verschaft worden op een nieuwe informatievergadering.

stuur-ons-uw-winterfoto-s

Stuur ons uw winterfoto's

De winter zorgt voor veel ellende maar sneeuw en ijs kunnen ook mooie foto's opleveren. Van landschappen en natuur bijvoorbeeld, maar ook van kinderen die zich op de speelplaats of straks na schooltijd flink amuseren. Stuur ons uw winterfot'o's: redactie[!]heusden-zolder.eu en vanavond tonen we het overzicht.

minstens-dubbele-rijtijd

Minstens dubbele rijtijd

De toestand op de wegen is niet verbeterd, ook niet op de gewestwegen, het verkeer verloopt er overal traag en moeizaam. Uit onze eigen ervaringen vanochtend onthouden we dat je minstens het dubbele van de normale rijtijd moet tellen voor je verplaatsingen, zowel richting Hasselt, richting Helchteren als richting Beringen en Lummen.. Op de E 314 en E 313 in de omgeving van Heusden-Zolder zijn wel twee rijstroken vrij maar in de richting van de grote steden loopt het vast. UPDATE (…) Lees het hele bericht

koning-winter-regeert-vanochtend

Koning winter regeert vanochtend

Met een temperatuur van min 7,1 (om 6 uur, onder termometerhut in Kleine Brogel), een gurige wind en sneeuwval is het weer een bijzonder koude ochtend. Moeten we nog waarschuwen als je de weg op gaat: er zijn vannacht ettelijke centimeters sneeuw gevallen. Ook op de grote wegen is het moeilijk rijden, en de secundaire zitten helemaal dicht. En er is niet meteen verbetering in het vooruitzicht. De bussen van De Lijn in Limburg rijden ondertussen met 10 tot 15 minuten vertraging, maar er wordt verwacht dat dat tegen 8 uur 20 à 30 minuten kan zijn.

vroeger-en-nu-2

Vroeger en nu (2)

Dit typische gebouwtje langs de Koolmijnlaan was vroeger al het clubhuis van de mijn. Nu zit er aan de achterzijde tennisclub Helzold, terwijl ook de dienst mijnschade er kantoren heeft. Want op dat vlak gebeuren er nog altijd vaststellingen en opmetingen. (geschied- en heemkundige kring Heusden/Gust Ischen)

fia-wtcc-komt-terug

FIA WTCC komt terug

In het paasweekend - van 22 tot 24 april - krijgt Circuit Zolder opnieuw FIA WTCC op bezoek. Het zullen de eerste Europese wedstrijden zijn van 2011, de eerste twee manches worden op 20 maart in Brazilië gereden. Chevrolet verdedigt in 2011 zijn wereldtitel tegen uitdagers Seat, BMW en Volvo. Circuit Zolder en promotor KSO, zijn tot een akkoord gekomen. Algemeen directeur Thierry Deflandre: ‘We hebben de ambitie om van deze editie een succesnummer te maken. Met de Belcar Endurance (…) Lees het hele bericht

230-000-euro-wetenschapssteun-voor-damhert

230.000 euro wetenschapssteun voor Damhert

Voedingsspecialist Damhert uit de Kapelstraat krijgt van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) een subsidie van 230.000 euro. De steun dient voor verder onderzoek naar de natuurlijke suiker tagatose die gewonnen wordt uit lactose. Damhert wil overschakelen van een chemische naar een enzymatische productie van tagatose. Om dat op een efficiëntere en goedkopere manier te kunnen doen, is verder onderzoek nodig. Daarvoor werkt Damhert samen met de (…) Lees het hele bericht

formula-league-wordt-mondiaal

Formula League wordt mondiaal

Het ziet ernaar uit dat de Superleague Formula - met racingteams gelinkt aan topvoetbalploegen - volgend jaar nog verder op de internationale toer gaat. Van in het begin zit Circuit Zolder, samen met een aantal Europese circuits in de competitie. Afgelopen jaar heeft het circus voor het eerst Europa verlaten met races in Bejing en Mongolië. Voor volgend seizoen worden - naast twee Chinese races - gesprekken gevoerd met andere Aziatische landen. Ook Brazilië en Australië zijn (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-delhaize-in-bolderberg

Inbraak in Delhaize in Bolderberg

Afgelopen nacht is ingebroken in de Delhaizewinkel in Bolderberg. Een leverancier ontdekte vanmorgen vroeg de vernielde toegangsdeur. De inbrekers zouden aan de haal gegaan zijn met een buit, maar wat en hoeveel is nog niet bekend. De politie heeft er plaatse een sporenonderzoek gedaan.

vroeger-en-nu-1

Vroeger en nu (1)

De Dekenstraat in Zolder, bekeken vanuit de Dorpsstraat, het wegdek is ondertussen toch iets verbeterd. Wellicht was destijds het stopbord op de hoek nog niet echt nodig. (Heemkundige Kring Zolder/Gust Isschen)