Archief december 2012

anja-en-ludo-nemen-afscheid-van-t-punteke

Anja en Ludo nemen afscheid van 't Punteke

De laatste dag van het jaar is voor Ludo Schoofs en Anja Nijs de laatste dag in hun dagbladhandel 't Punteke aan de Koerselsebaan. Na 19 jaar stoppen ze ermee en geven de fakkel door aan Inge Gerits. Maandagmiddag werden Anja en Ludo verrast door een groep vrienden die totaal onverwacht de winkel binnenvielen met een lading cava en hapjes en enkele attenties. Ook Inge Gerits kreeg al meteen een geschenkje aangeboden ter ondersteuning van een goede start. Fietsfanaten Ludo en Anja kunnen de komende periode nog wat vaker de koersfiets van de haak halen voor korte en vooral langere tochten. (meer foto's)

sluikstorten-blijft-toenemen

Sluikstorten blijft toenemen

In de natuur achter de parking tegenover Mireille langs de Paquaylaan hebben onbekenden een flinke hoeveelheid houtafval en bouwpuin gestort. Wat verder ligt nog meer hout, plastic en een autoband. En verderop ligt heel het gebied vol met plastic flessen en blikjes. In de loop van 2012 is het sluikstorten in Heusden-Zolder flink de spuigaten uitgelopen. Nogal wat inwoners grijpen de strengere voorschriften die Limburg.net op het recyclagepark hanteert als reden aan om hun afval langs wegen en in de (…) Lees het hele bericht

het-weer-droge-periode-1

Het weer: droge periode

De overgang van oud op nieuw gaat er een beetje onstuimig aan toe door een strak windveld en een storing die over onze regio schuift. De dagen nadien bouwt een hogeluchtdrukgebied op over onze streken en nemen de neerslagkansen af. Aanvankelijk domineren de wolken wel.
Vandaag staat er behoorlijk wat wind en er zijn rukwinden mogelijk tot 70 km/u, vooral na de middag. Wolken domineren, maar meestal is het droog. De maxima liggen rond 11 graden.
Oudejaarsnacht wordt het betrokken en een (…) Lees het hele bericht

olympia-d-wint

Olympia D wint

In het petanque moest dit weekend alleen de D-ploeg van Olympia spelen, de rest is deze feestdagen vrij. Na een 3-3 tussenstand deed de coath een belangrijke wissel zodat er met 6-3 gewonnen werd van Bree.

vandaag-gezien-30-december-2012

Vandaag gezien

Jan Leijskens trok mee op wandeltocht met de KWB van Bolderberg en als je niet alleen kijkt naar de prachtige natuur, maar af en toe ook eens het luchtruim afspeurt, dan zie je ook prachtige taferelen.

bisschop-vanbuel-is-niet-in-gevaar

Bisschop Vanbuel is niet in gevaar

Goed nieuws van bisschop Bert Vanbuel uit de Centraal-Afrikaanse Republiek, hij is gezond en wel en heeft dat ook in een mailtje aan zijn familie laten weten. Daarin schrijft hij dat de rebellen sedert Kerstmis zijn en andere steden in handen hebben, maar dat alles zonder veel problemen gaat. De rebellen zoeken immers vooral de overheden en de regeringssoldaten. Op de missie van monseigneur Vanbuel hebben ze ondertussen 400 vluchtelingen opgenomen, daar zitten ze veilig want in de (…) Lees het hele bericht

de-mijlpaal-eert-octave-landuyt

De Mijlpaal eert Octave Landuyt

In kunstgalerij De Mijlpaal kan je nog tot 24 februari naar een tentoonstelling van Octave Landuyt. Landuyt is één van de grote namen in de Belgische kunstscène. Hij is deze week 90 jaar geworden en daarom brengt De Mijlpaal een eerbetoon aan hem. Landuyt is een multidisciplinair kunstenaar: schilder, beeldhouwer, juweelontwerper maar ook kunstleraar en filosoof. De expo brengt dan ook een overzicht van origineel en grafisch werk, juwelen en beeldhouwwerk, ze geeft zowel een representatief beeld van zijn oeuvre als van zijn recente kunst. De Mijlpaal is ook open vandaag en morgen van 14 tot 18 uur en voor de rest in de weekends of op afspraak.

socio-economische-vergunning-magazijn-ingetrokken

Socio-economische vergunning Magazijn ingetrokken

De socio-economische vergunning voor het Centraal Magazijn is ingetrokken door het Interministerieel Comité. Dat heeft UNIZO-Limburg bekendgemaakt. Zonder zo'n vergunning kunnen er in het gebouw geen winkels ondergebracht worden. Eerst was die vergunning automatisch toegekend door een procedurefout vanuit de gemeente Heusden-Zolder. Maar het Interministerieel Comité heeft dat nu rechtgetrokken. "Terecht," vindt Patrick Buteneers van UNIZO-Limburg. "Want winkels op die (…) Lees het hele bericht

feest-in-de-vunder-en-neerjoutenstraat

Feest in de Vunder- en Neerjoutenstraat

Het straatcomité van de Vunder- en Neerjoutenstraat organiseerde gisteravond voor het eerst een oudejaars- en nieuwjaarsdrink. Jong en oud zakte naar de feesttent af voor versnaperingen en drankjes, het werd er duidelijk een gezellige boel.

vck-bolderberg-wuift-sportief-2012-uit

VCK Bolderberg wuift sportief 2012 uit

Vandaag organiseert volleybalclub VCK Bolderberg een kersttornooi en familiedag. Om 13u30 worden supporters, sympathisanten, ouders, familieleden, senioren, jeugdspelers, enz. aan sporthal Kajoba verwacht. Ze brengen best sportkleding mee, dan kunnen ze deelnemen aan een mix volleytornooi waar veel lol zal getrapt worden. Tussendoor worden pannenkoeken en worstenbroodjes geserveerd. Het duurt tot ongeveer 17 uur.

op-avondmountainbiketocht

Op avondmountainbiketocht ...

Op de brandweer vertrok gisteravond een avondmountainbiketocht. Twee vrijwilligers (Bol en Evert) probeerden op die manier hun kantinedienst een sportief karakter te geven. Na de tocht wachtten zwarten pensen en bouletten en een frisse pint. (foto Bart Claes)

wachten-op-nieuws-van-bisschop-vanbuel

Wachten op nieuws van bisschop Vanbuel

De salesianen van Don Bosco wachten nog altijd op nieuws van bisschop Bert Vanbuel, afkomstig uit Heusden-Zolder. Vanbuel is aan de slag in de Centraal-Afrikaanse Republiek waar het de jongste tijd er onrustig is door een zwaar conflict tussen leger en rebellen. Sinds 1994 werkt Bert Vanbuel in het Noorden van het land als missionaris, in 2005 werd hij gewijd tot bisschop van Kabo Bandoro, een gebied dat drie keer zo groot is als Belgie. Nu is er al dagenlang geen nieuws meer. Maar de Salesianen panikeren niet, mogelijjk zijn alle contactmogelijkheden weggevallen door een elektriciteitspanne. Enkele jaren geleden was Vanbuel ook al een tijd onvindbaar, achteraf bleek het toen ook overbodige paniek.

arbeiders-ontdekken-tijdig-schouwbrand

Arbeiders ontdekken tijdig schouwbrand

Rond 6 uur vanmorgen merkten arbeiders die met hun busje door de Bieststraat reden, dat er vuur uit de schoorsteen van een woning kwam. Ze stopten meteen en wekten de bewoners. Ondertussen werd de brandweer verwittigd. De brandweer kon uitbreiding van het vuur voorkomen waardoor de schade beperkt bleef. Het optreden van de arbeiders heeft mogelijk niet alleen een zware huisbrand voorkomen, maar ook dat de bewoners in gevaar zouden gekomen zijn.

jongedame-stal-juwelen-in-leuven

Jongedame stal juwelen in Leuven

Gisteren heeft een winkelbediende op de Bondgenotenlaan in Leuven vier meisjes betrapt die juweeltjes verborgen in hun handtassen. Samen met een collega probeerde ze de vier - drie jongeren en één meerderjarige - tegen te houden tot de politie er was. Een jongedame (22) uit Heusden-Zolder werd agressief en beet de bediende in de arm, waarop een schermutseling ontstond. De politie pakte de vier op. Drie minderjarigen uit Diest mochten nadien naar huis, maar de jongedame uit (…) Lees het hele bericht

het-weer-droger

Het weer: droger

Een bijzonder krachtige depressie nabij Schotland stuurt zachte, maar gestoorde lucht naar onze streken, waarbij er bijtijds regen te verwachten is. Tussen twee storingen in volgt echter een droge periode. Wisselvallig weer maakt in de loop van volgende week plaats voor de invloed van een hogedrukgebied. Hierbij staat er droger weer op het programma.
Vandaag maakt de zon plaats voor toenemende wolken. Na de middag volgt er lichte regen of motregen vanuit het westen. Het kwik bereikt 9 graden en de (…) Lees het hele bericht

paal-flitst-13-keer-per-dag

Paal flitst 13 keer per dag

De flitspaal in de Koolmijnlaan heeft de afgelopen maanden 674 overtreders, geflitst, dat zijn er gemiddeld 13 per dag. Op zich lijkt dat veel, anderzijds gaat het maar om 0,19 procent van de 7030 voertuigen die daar gemeten zijn. Daar bovenop komt nog dat wagens die minder dan 30 per uur rijden - en dat zijn er op drukke momenten veel - niet meegeteld zijn in de statistieken. De overtreders kregen allemaal een boete, 3 moesten ook hun rijbewijs inleveren. De paal is twee keer beschadigd geweest, op 12 oktober en op 8 november, van die laatste datum tot 14 december was hij defect. Voor de politie heeft de paal vooral een preventief effect. En om 'kangoeroegedrag' te voorkomen - afremmen aan de paal en nadien weer volop snelheid nemen - zijn nog eens 16 controles met de flitsauto gehouden op de Cité. Daarbij zijn 102 of 5 % van de bestuurders tegen de lamp gelopen.

buren-vieren-eindejaar

Buren vieren eindejaar

De buurtbewoners van de Garenstraat en Merelstraat hielden hun jaarlijkse eindejaarsbijeenkomst en ze maakten er een tof feestje van. (foto Lieven Kaerts)

treinhalte-krijgt-nieuwe-en-meer-schuilhuisjes

Treinhalte krijgt nieuwe en meer schuilhuisjes

Aan de treinhalte in Heusden zijn de betonnen funderingen gegoten voor nieuwe treinhuisjes. Al langer zijn er klachten omdat - zeker op schooldagen en bij slecht weer - er veel te weinig plaats is voor de tientallen pendelaars. Onlangs was dat ook nog op de dorpsraad aangekaart. Nu zijn er richting Hasselt 5 funderingen en richting Mol 3 funderingen aangebracht. Daarop worden binnenkort de moderne schuilhuisjes geplaatst. (foto Julien Maebe)

hoog-waterpeil-beperkte-overlast

Hoog waterpeil, beperkte overlast

Door de overvloedige regen staat het waterpeil in de beken en grachten enorm hoog, maar tot echte problemen heeft dat bij ons nog niet geleid. De brandweer is in de loop van de middag wel even naar de hoek van de Kapelstraat en de Dijkstraat moeten gaan, waar de straat blank stond. Het is trouwens op meer hoeken van de weg uitkijken voor grote waterplassen.

11-000-euro-onbetaalde-belasting-in-een-uur

11.000 euro onbetaalde belasting in een uur

De politie van Heusden-Zolder heeft in de Koolmijnlaan samen met Douane & Accijnzen, dienst verkeersbelasting een controle-actie gehouden op het rijden met wagens zonder betaling van verkeersbelasting. In een uur tijd betrapten de controleurs heel wat bestuurders die hun verkeersbelasting niet hadden betaald, voor liefst 11.000 euro in het totaal. Voorts zijn inbreuken vastgesteld wegens ongeldig keuringsbewijs (3), kale banden (5), niet dragen van de gordel (5), niet ingeschreven/niet gekeurd/niet verzekerd rijden (1) en gsm’en aan het stuur (3). Op één auto legde de politie een wielklem (foto).

vroeger-en-nu-slot-2

Vroeger en nu (slot)

De horeca in Bolderberg is altijd al in beweging geweest. Vroeger lag op de hoek van Sint-Jobstraat en Galgeneinde hotel Pergola. Ondertussen is daar de gekende Savarin in de plaats gekomen. Meteen ook het einde van deze reeks 'Vroeger en Nu', maar ondertussen zijn weer heel wat nieuwe oude foto's boven water gekomen, zodat we in de toekomst nog nieuwe reeksen kunnen aanbieden. (foto Gust Ischen)

zaterdag-ophaling-vuilniszakken

Zaterdag ophaling vuilniszakken

Bij de mensen die de afvalkalender niet raadplegen, bestaat blijkbaar nogal wat verwarring over de ophaling van de vuilniszakken deze week. Dinsdag was het immers Kerstmis en zijn de vuilniswagens niet uitgereden. Daarom komen ze zaterdag langs. Best dus vrijdagavond of zaterdagmorgen heel vroeg de vuilniszakken buitenzetten.

nys-wint-veldritthriller

Nys wint veldritthriller

Sven Nys heeft een immens spannende verldrit bij de eliterenners gewonnen. In de slotronde schudde hij Niels Albert af die tweede werd. Dankzij zijn zege komt Nys in de stand op gelijke hoogte van Albert, met 415 punten. Voor de Belgische kampioen is het zijn derde wereldbekerzege dit seizoen. Zdenek Stybar stond opnieuw aan de start en de Tsjechische kampioen was goed weg, terwijl Kevin Pauwels zijn start compleet miste. Hij maakte een sterke remonte en werd zo nog vijfde. Derde was Stybar, vierde (…) Lees het hele bericht

wietse-bosmans-wint-bij-de-beloften

Wietse Bosmans wint bij de beloften

Wietse Bosmans uit Kalmthout was de snelste in de wereldbeker veldrijden voor beloften. Hij had 11 seconden voorsprong op de Nederlander Corné van Kessel en 15 seconden op Wout Van Aert.De uitslag: 1. Wietse Bosmans (Kalmthout/BKCP-Powerplus) 50:54, 2. Corné van Kessel (Ned) 0:11, 3. Wout Van Aert 0:15, 4. Emiel Dolfsma (Ned); 5. David van der Poel (Ned); 6. Gianni Vermeersch; 7. Laurens Sweeck; 9. Julien Alaphilippe; 10. Tim Merlier; 12. Jens Vandekinderen; 14. Diether Sweeck; 15. Toon (…) Lees het hele bericht

marianne-vos-de-rapste-bij-de-vrouwen

Marianne Vos de rapste bij de vrouwen

Bij de vrouwen was de Nederlandse Marianne Vos de snelste van 50 deelnemers. Ze had aan de meet bijna 40 seconden voorsprong op de Amerikaanse Katherine Compton en 1'15" op onze landgenote Sanne Cant. De andere Belgen: 9. Ellen Van Loy, 22. Joyce Vanderbeken, 28. Nancy Bober, 34. Githa Michiels, 42. Karien Thijs, 43. Hilde Quintens, 47. Kim Van de Steene. Stand na 6 wedstrijden: . Katherine Compton (VSt) 340 punten, 2. Nikki Harris (GBr) 235, 3. Helen Wyman (GBr) 216, 4. Sanne van Paassen (…) Lees het hele bericht

van-der-poel-de-snelste-junior

van der Poel de snelste junior

In de Wereldbeker veldrijden voor juniores op en rond circuit Zolderheeft Mathieu van der Poel zijn achttiende overwinning van het seizoen behaald. Door die zege blijft van der Poel de Wereldbekerstand aanvoeren. Nicolas Cleppe was de eerste Belg op de vijfde plaats. Mathieu van der Poel was bijna twee minuten sneller dan eerste achtervolger Logan Owen. "Ik had alweer een goed gevoel", vertelde van der Poel. "Goede benen, geen last van de rug. Dat probeer ik zo te houden tot het einde van deze drukke periode."

leerlingen-verzorgden-de-kerstviering

Leerlingen verzorgden de kerstviering

De leerlingen van het derde leerjaar van de basisschool in Viversel verzorgden de kerstviering in de kerk van Viversel. Voor het muzikale deel zorgden Bo, Mara en Ariana met een mooie versie van het lied 'Love shine a light'

slechts-4-bestuurders-te-snel

Slechts 4 bestuurders te snel

De politie van Heusden-Zolder heeft snelheidscontroles gehouden in de Koolmijnlaan, Bieststraat en Koerselsebaan. Van de 1864 bestuurders reden er 4 te snel.

vroeger-en-nu-24-2

Vroeger en nu (24)

Oud-Limburg in de Paquaylaan, vroeger een dancing en feestzaal, nu een moskee. (foto Gust Ischen)

aftellen-naar-de-wereldbeker

Aftellen naar de Wereldbeker

Morgen zakken duizenden wielerliefhebbers af naar Circuit Zolder voor manche van de Wereldbeker veldrijden. Om 10u15 rijden de juniores, om 11u30 verschijnen de beloften aan de start, omp 13u30 is het aan de dames en om 15 uur rijden de heren elite.Vandaag wordt het parcours gekeurd door de UCI en komen heel wat renners op verkenning. De inzet is trouwens groot, want na Heusden-Zolder volgen maar twee wereldbekerproeven meer.

kerstmis-in-mazarron

Kerstmis in Mazarron

Precies een jaar geleden vertrokken Claudia en Eric Philips met hun dochters Yanneke en Yetteke voor een nieuw avontuur in het buitenland. Na wat zoeken belandden ze in Mazarron, de streek van Murcia, aan de Costa Calida. Daar hebben ze ondertussen een woning onder handen genomen. Ze verhuren er een kamer als B&B en baten er een klein restaurantje uit. Daar is het ondertussen al aardig druk geworden. www.fincabuengusto.be

kerstmis-in-lipsi

Kerstmis in Lipsi

Eind juni zijn Marie-Claire en Jos Maris vanuit Eversel uitgeweken naar het Griekse eiland Lipsi. Ondertussen hebben ze hard gewerkt aan hun huis, maar tussendoor ook genoten van het mooie weer en de zee. Ze hebben hun tuin omgeploegd en groenten ingezaaid en zowaar die komen al te voorschijn. Nogal wiedes als je weet dat het niet kouder dan 15 graden is geweest. En ze hebben hun knusse huis ook in een kerstsfeer ondergedompeld.

kerstmis-in-de-huiskamer

Kerstmis in de huiskamer

De keuze aan kerstversieringen in de winkels wordt alsmaar ruimer, maar heel wat mensen gaan ook creatief aan de slag om hun huiskamer een winters of eindejaarstintje te geven

kerstwensen-in-de-lucht

Kerstwensen in de lucht

Wensballonnen zijn niet alleen met Nieuwjaar populair, ze worden ook in de kerstnacht opgelaten, wensen voor mensen ergens op een onbekende bestemming. (foto Yves Maex)

de-kijk-van-richie-2

De kijk van Richie

Het feest van de Geboorte.

vroeger-en-nu-23-2

Vroeger en nu (23)

Een ander beeld van Suska-Berg, iets recenter om maar te illustreren hoe snel een omgeving kan veranderen. (foto Gust Ischen)

een-heel-fijn-kerstfeest

Een heel fijn kerstfeest

De redactie van Internetgazet Heusden-Zolder wenst alle lezers gezellige kerstdagen.

kerstfeest-voor-minderbedeelden-2

Kerstfeest voor minderbedeelden

Traditioneel organiseerde Sint-Vincentius op kerstavond een kerstfeest voor minderbedeelden uit de gemeenten. Een groep vrijwilligers van een 20-tal offerde een deel van zijn dag en avond om een feestmaaltijd te bereiden in het Sint-Franciscuscollege campus Heusden. De 130 gasten werden getrakteerd op lekker eten en drinken en enkele verrassingen. Eerder had de serviceclub Rotary Sint-Vincentius ook al pakketjes bezorgd met allemaal bruikbare spullen voor het huishouden.

voorbereidingen-wereldbeker-bijna-rond

Voorbereidingen Wereldbeker bijna rond

Op Circuit Zolder zijn de laatste voorbereidingen aan de gang voor de Wereldbeker veldrijden op tweede Kerstdag. De beste veldrijders ter wereld komen er in landenploegen aan de start Bij de mannen gaat het om 54 eliterenners uit 16 landen, bij de vrouwen om 53 renners uit 14 landen, bij de beloften zijn er 53 deelnemers uit 12 landen en bij de juniores 49 uit 11 landen. Het spreekt voor zich dat Sven Nys, Niels Albert en alle andere grote namen uit binnen- en buitenland present zullen zijn. (foto's Davy Neuteleers)

west-wing-is-gestart-met-wintervliegen

West Wing is gestart met wintervliegen

Modelclub West Wing is dit weekend op Helzold gestart met het wintervliegen. Een 35-tal leden en hun families trotseerden het rotweer. En de die-hards doorkliefden het luchtruim met hun toestellen. Tot maart wordt er één zaterdag per maand aan wintervliegen gedaan bij de club.

de-kijk-van-richie-1

De kijk van Richie

Wordt Richie de nieuwe coach van KVV Heusden-Zolder?

vroeger-en-nu-22-2

Vroeger en nu (22)

Zowel het kruispunt van Suska-Berg zelf als de gebouwen er rond zijn flink veranderd of anders ingevuld. (foto Gust Ischen)

eindelijk-nog-een-overwinning-voor-olympia

Eindelijk nog een overwinning voor Olympia

In het petanque werd de derby tussen Olympia en Genenbos werd na het laatste spel, gewonnen door de thuisploeg met 5-4. Eindelijk nog eens een overwinning voor Olympia. In tweede provinciale verloor de A-ploeg met 3-6 van Tongeren. De B-ploeg won in derde provinciale met nipte 5-4 cijfers van Maaseik. Ook hier moest gewacht worden tot het laatste spel om de punten thuis te houden.

hoe-lang-houdt-kvv-hoofd-boven-water

Hoe lang houdt KVV hoofd boven water?

Voetbalclub KVV Heusden-Zolder heeft vandaag forfait moeten geven tegen Hoepertingen. KVV - dat onder meer met drie geschorsten kampte - kon niet genoeg spelers voor een elftal bijeen krijgen. Het mag misschien cynisch klinken, maar door de 5-0 forfaitnederlaag boekte de ploeg één van haar betere resultaten dit seizoen ... Anderzijds zal ze de komende speeldagen weer moeten aantreden, want drie forfaits betekent het einde van de competitie. Het valt voor de rest ook te bezien hoe de (…) Lees het hele bericht

klinkende-zege-voor-bolderberg-2

Klinkende zege voor Bolderberg

In vierde provinciale C won Bolderberg met 4-0 van Terkoest Alken.

sk-heusden-06-verliest

SK Heusden 06 verliest

In vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 met 4-2 verloren bij Inter Sport Winterslag. Lillonia-Statie Zolder werd uitgesteld omwille van de staat van het veld en Anadol verloor met 0-2 van Wiemesmeer.

verlies-voor-vrijheid-2

Verlies voor Vrijheid

In derde provinciale A heeft Vrijheid Zolder met 2-1 verloren in Peer.

in-de-bres-voor-music-for-life

In de bres voor 'Music For Life'

Dit zijn de cursisten polyvalent verzorgende/zorgkundigen van het OCMW die mee in de bres sprongen voor de actie rond dementie van 'Music For Life' van Studio Brussel.

verrassende-schedelgeboorten

Verrassende Schedelgeboorten

'Veel is mogelijk', zo luidde de titel van de voorstelling van De Schedelgeboorten gisteravond in Muze. En het was andermaal een verrassende opvoering, nochtans blijft muzikale humor een moeilijk genre. (foto Lenscollectief)

vck-bolderberg-kan-weer-niet-winnen

VCK Bolderberg kan weer niet winnen

De lange bustrip naar Hemelveerdigem werd een maat voor niet voor de volleybalspelers van VCK Bolderberg A. VCK hield in de eerste set gelijke tred tot 21-21 maar moest dan door slechte recepties afhaken: 25-22. De tweede set deed pijn aan de ogen van de supporters met 25-13 als resultaat. In de derde set toonde VCK zijn beste volleybal en won die ook met 22-25. De vierde set was spannend tot 15-15 maar dan doofde de Bolderbergse kaars en werd het 25-18 en een 3-1 nederlaag.

vroeger-en-nu-21-2

Vroeger en nu (21)

Het Speelhuisje in Eversel onderging enkele jaren een ware metamorfose. (foto Gust Ischen)

geen-voetbal-in-viversel

Geen voetbal in Viversel

Door de slechte staat van het veld is de wedstrijd Viversel Herkol (3de provinciale) van vanavond afgelast

bloedbad-in-tuin-van-oud-burgemeester

Bloedbad in tuin van oud-burgemeester

In de tuin van oud-burgemeester Tony Beerten in Boekt is vannacht een bloedbad aangericht. Een nog onbekende dader - vermoedelijk een vos - heeft er de vier kippen van de NHZ-kopman doodgebeten. De dader kon ontkomen en nam één van zijn slachtoffers mee, wellicht voor het kerstmenu. De oud-burgemeester trof in het hok de andere slachtoffers onthoofd aan. Elders heeft hij wellicht al vaker kiekens zonder kop ontmoet, maar in zijn eigen achtertuin was het toch even schrikken.

leerlingen-verzorgden-zelf-kerstviering

Leerlingen verzorgden zelf kerstviering

De leerlingen van de gemeentelijke basisschool Beekbeemden hielden in de kerk van Zolder een kerstviering. De leerlingen van het 5de leerjaar voerden een kersttoneel op, de anderen lazen teksten voor of zongen kerstliedjes.  De kinderviering stond in het het teken van 'licht'. (foto An Vanoppen)

het-weer-uitzonderlijk-zacht

Het weer: uitzonderlijk zacht

Zachte maritieme luchtstromingen doen onze regio aan voor de volgende dagen. Tot het einde van dit jaar voorzien de weerkaarten relatief zacht, maar erg wisselvallig weer met behoorlijk wat neerslag. Op zondag zou het wel eens uitzonderlijk zacht kunnen worden.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld en tegen de middag gaat het flink regenen vanuit het westen. Na de middag zijn er perioden met matige en soms zelfs hevige regen. Daarbij wakkert de wind aan en zijn er windstoten mogelijk tot 60 km/u. De (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-20-2

Vroeger en nu (20)

Het pleintje aan de Sint-Jobstraat. (foto Gust Ischen)

servische-inbrekers-sloegen-43-keer-toe

Servische inbrekers sloegen 43 keer toe

Een inbrekersbende met 8 Serviërs uit Heusden-Zolder is vandaag voor de rechter in Hasselt verschenen. Ze hebben 43 inbraken gepleegd of gepoogd in te breken tussen februari en juni dit jaar. Voor de twee hoofdbeklaagden vroeg het parket 37 maanden celstraf, de zes anderen riskeren 6 tot 24 maanden. Ze stalen geld en juwelen in huizen. De juwelen verkochten ze aan opkopers van oud goud in Heusden-Zolder, Hasselt en Antwerpen en met de opbrengst gingen ze op stap. De politie Hazodi kwam de (…) Lees het hele bericht

vandalen-slaan-weer-toe-1

Vandalen slaan weer toe

Op verschillende plaatsen zijn vandalenstreken gebeurd. Tijdens een vergadering in het voormalige schooltje in de Sint-Lutgardisstraat werd plots door de rolluiken getrapt. Buiten was ook de spiegel van een auto stukgemaakt. In de Bevrijdingsstraat werd gisteravond aangebeld bij een woning. Toen de man de deur opendeed werd een aantal eieren in de gang gegooid. Vermoedelijk twee jonge daders sloegen op de vlucht. Enkele weken geleden waren aan hetzelfde huis ook al eens eieren tegen de (…) Lees het hele bericht

100-000-euro-minder-voor-integratiedienst

100.000 euro minder voor integratiedienst

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten VVSG en de bevoegde politici uit een aantal gemeenten zijn niet te spreken over de wijze waarop Vlaams minister Bourgeois de subsidies voor lokale integratiediensten herverdeelt. Het gaat om 51 diensten in Vlaanderen, de helft daarvan krijgt vanaf 2014 veel minder geld en dat gaat naar integratiediensten in de Vlaamse Rand rond Brussel. De grootste klappen zijn onder meer voor Heusden-Zolder en Genk die elk 100.000 euro verliezen. Er is nu een protestbrief gestuurd naar de minister waarin de diensten een herziening vragen.

de-dag-dat-de-wereld-niet-verging

De dag dat de wereld niet verging

Is er u al iets opgevallen? De wereld zou vandaag normaal vergaan, maar als we hier even rondkijken, lijkt alles tot nu toe nog behoorlijk intact. Geen probleem, de voedsel- en drankvoorraden die we hadden opgeslagen, slaan we tijdens de feestdagen wel achter de kiezen.

markt-op-tweede-kerstdag

Markt op tweede Kerstdag

Om alle onduidelijkheid of verwarring te vermijden: er is wel degelijk een multiculturele markt op 26 december, tweede Kerstdag. Dus ook dan wordt niet afgeweken van de gewoonte om op de 2de en 4de woensdag een markt te houden op het Marktplein en de Koolmijnlaan. Van 12 tot 17 uur worden maximaal 200 marktkramers verwacht.

vroeger-en-nu-19-2

Vroeger en nu (19)

Onlangs brachten we u nog een beeld van de Sint-Janskapel in rode steen, later heeft ze er in het wit bij gestaan. (foto Gust Ischen)

lisa-del-bo-zingt-in-boekt

Lisa Del Bo zingt in Boekt

Morgen organiseert Recovery Heusden-Zolder een kerstconcert ten voordele van kinderen met een hersenbeschadiging in de gemeente. Lisa Del Bo treedt om 20 uur op in de kerk van Boekt, het concert duurt maximaal 1,5 uur. Nadien krijgen de aanwezigen een hapje en drankje in zaal Reitveld.

inbraak-in-de-schootstraat

Inbraak in de Schootstraat

In de Schootstraat merkte een vrouw gisteren in de vooravond bij haar thuiskomst dat er was ingebroken in haar woning. Alles lag overhoop. De recherche is ter plaatse gegaan voor een sporenonderzoek. In de Lange Beemden is vanmiddag een poging tot diefstal vastgesteld.

zolder-heeft-zijn-kerststal-geopend

Zolder heeft zijn kerststal geopend

De parochie Zolder-Centrum heeft traditiegetrouw de kerststal ingehuldigd met een plechtigheid. Daarbij mochten de kinderen de beelden de stal indragen, er werden enkele woordjes gezegd en liederen gezongen. Met soep, choco, boterhammen en borrels maakten het parochieteam en de handelaars er een leuk gebeuren van.

morgen-gaat-ringlaan-weer-open

Morgen gaat Ringlaan weer open

Morgen wordt in de loop van de namiddag de Ringlaan weer vrijgemaakt voor doorgaand verkeer. De bijkomende rotonde is klaar en de tijdelijke verkeerslichten verdwijnen. Je kunt makkelijk rechtdoor over de Ringlaan en ook de afslag gebruiken aan Broekmans naar de Dorpsstraat. De verkeerssignalisatie is aangepast, de straatverlichting is aangesloten. Op de toplaag in asfalt is het wachten tot het voorjaar en ook de fietspaden zullen pas volgende jaar worden afgewerkt. De aanpassingen aan de twee (…) Lees het hele bericht

nieuwe-gemeenteraad-op-2-januari-om-20-uur

Nieuwe gemeenteraad op 2 januari om 20 uur

De nieuwe gemeenteraad wordt geïnstalleerd op 2 januari om 20 uur. Dan zullen alle raadsleden de eed afleggen en volgt ook de verkiezing van de schepenen. Die zijn in principe al door de coalitiepartijen aangeduid, maar moeten bij geheime stemming toch nog worden verkozen.

ziekenhuis-steunt-music-for-life

Ziekenhuis steunt Music For Life

Het Sint-Franciskusziekenhuis sluit zich ook aan bij de Music For Life actie rond dementie van Studio Brussel. Iedere dag wordt iemand met een Badge For Life onder het personeel gespot en beloond met een fles champagne. De winnaar verschijnt op de screensaver van het ziekenhuis. Morgen krijgt iedereen die een badge draagt vers gebakken wafeltjes van de dienst geriatrie. Ondertussen wordt in de inkomhal een informatiecampagne rond dementie opgezet. Daarbij wordt ook gefocused op de aanpak van dementie in het ziekenhuis.

femma-eversel-huldigt-bestuursleden

Femma Eversel huldigt bestuursleden

Femma Eversel zette tijdens het traditionele kerstfeest een aantal leden in de bloemetjes omdat ze al jarenlang bestuurslid zijn: Rita Habex Greta  Vandebroek, Marie-José  Vanderheyden, Mieke Swerts, Anita Beutels en Lieve Hamels  (25 jaar) en Agnes Wendelen (42 jaar). Ze kregen van cultuurschepen Isabelle Thielemans de cultuurpenning. Een tombola bracht wat extra geld in het laatje van Sint-Vincentius en er waren prijzen te winnen van Idee, de winkel van 't Weyerke. Tweemaal een goed doel dus. (foto Rita Vanhove)

vroeger-en-nu-18-2

Vroeger en nu (18)

Het vroegere Sparrenhof in Bolderberg heeft nu plaats gemaakt voor Hotel Soetewey. (foto Gust Ischen)

femma-vertoefde-in-winterwonderland

Femma vertoefde in Winterwonderland

Onder de noemer 'Winterwonderland' organiseerde Femma in het ontmoetingscentrum van Berkenbos een kerstfeest. De leden waren opgeroepen om iets wits te dragen, een kledingstuk, haarstukje of broche. De 115 aanwezigen hadden daar massaal gehoor aan gegeven. De zaal was trouwens ook helemaal in het wit aangekleed. In verschillende kraampjes werd de jaarwerking voorgesteld, er volgde nog een bezinning en sketches door de Femmaleden.

ocmw-ondersteunt-music-for-live

OCMW ondersteunt Music For Live

Ook het OCMW Heusden-Zolder ondersteunt de actie Music For Life en wil dementie in een positief daglicht willen plaatsen. Het opleidingscentrum voor polyvalent verzorgende/zorgkundigen zet een actie op het getouw om personen met dementie een aangename namiddag te bezorgen samen met enkele woon- en zorgcentra uit de buurt. WZC De Fakkel in Beringen-Paal, WZC Sint Catharina in Zonhoven en WZC Villa Mozart in Heusden-Zolder zetten hun deuren open voor de cursisten polyvalente verzorgende. (…) Lees het hele bericht

fred-heeft-zijn-prijs-gekregen

Fred heeft zijn prijs gekregen

Gisteren heeft cultuurprijswinnaar Fred Brouwers zijn kunstwerk officieel gekregen van kunstenares Marie-Jeanne Smets. Fred kon bij de officiële uitreiking van Het Eikenloof niet aanwezig zijn, maar zo konden beiden elkaar alsnog ontmoeten samen met afgevaardigden van de cultuurraad.

zorgtehuis-van-de-toekomst-voorgesteld

Zorgtehuis van de Toekomst voorgesteld

In het Huis van de Toekomst van Living Tomorrow in Vilvoorde is vandaag het Zorgtehuis van de Toekomst uit de doeken gedaan. Zoals bekend wordt dat ondergebracht in Bocasa in Bolderberg. Het gaat zorgtehuis gaat in juni volgend jaar open en het is één van de nieuwe projecten van de innovatie-vzw Living Tomorow. Er gaan 200 senioren wonen en die zullen er met de meest geavanceerde technologieën verzorgd worden. Er kunnen 60 mensen aan de slag, verzorgenden en ondersteunend personeel.

vroeger-en-nu-17-2

Vroeger en nu (17)

De Sacramentskapel op Terlaemen, ieder jaar op 15 augustus vindt er de processie plaats. (foto Gust Ischen)

pleeggezinnen-gezocht-op-bushokjes

Pleeggezinnen gezocht op bushokjes

De serviceclub Rotaract Hasselt steunt ook dit jaar Pleegzorg Limburg in de zoektocht naar pleegouders.  Vorig jaar was dat met een campagne op de achterkant van Lijnbussen. Dit jaar kiest Rotaract voor 5 schuilhuisjes die met een advertentie versierd worden. De Lijn laat de affiches dubbel zo lang hangen als normaal: vier weken in het totaal. Vanmiddag is de eerste affiche onthuld in Zonhoven (foto) maar je vindt ze onder meer ook op de schuilhuisjes ter hoogte van Heikant - Meylandtlaan in Zolder.

het-weer-vrij-zacht

Het weer: vrij zacht

Dankzij drukstijgingen staat er een overwegend droge dag op het programma, maar door vochtige luchtstromingen is de kans op mist groot. Een storing verbonden aan een omvangrijke depressie over de Atlantische Oceaan zet nadien koers naar onze streken en zorgt voor flink wat regen. De volgende dagen staan in het teken van wisselvallig, winderig en nat, maar relatief zacht weer.
Morgen kan er lokaal dichte mist in de ochtend voorkomen. Na het traag opruimen van nevel en mist komen er na de middag (…) Lees het hele bericht

leerlingen-worden-gemachtigd-opzichter

Leerlingen worden gemachtigd opzichter

De politie gaf vandaag een theoretische en praktische opleiding voor het behalen van het brevet van gemachtigd opzichter (G.O.). Deelnemers waren 19 leerlingen van het 7de jaar veiligheidsberoepen van het Sint.-Franciscuscollege. Het waren overigens alleen maar mannelijke deelnemers. De cursisten kregen een toelichting rond de bevoegdheden van de G.O. en na de middag volgden praktische oefeningen het echte verkeer. Een gemachtigd opzichters helpt voetgangers om veiliger over te steken.

relatief-rustig-jaar-voor-brandweer

Relatief rustig jaar voor brandweer

Het jaar is nog niet helemaal om maar volgens de huidige statistieken zal de brandweer Heusden-Zolder dit jaar ongeveer 4831 keer uitrukken. Daarmee is 2012 een relatief rustig jaar met 769 oproepen minder dan vorig jaar, dat heeft te maken met veel minder wespen en met een beperkt aantal stormen en onweders. De ambulances moesten 3.344 keer uitrukken, dat is meer dan 9 keer per dag en een stijging met 2 %. 701 oproepen hadden te maken met wespen of processierupsen. Er waren 117 (…) Lees het hele bericht

eversel-tweede-in-buiten-gewone-buurt

Eversel tweede in Buiten Gewone Buurt

Het Mysteriespel van Eversel is tweede geworden in de Limburgse 'Buiten Gewone Buurt' van de Koning Boudewijnstichting. 2.000 kijkers van TV Limburg verkozen uiteindelijk speelpleinwerking De Kei uit Diepenbeek tot laureaat en winnaar van de 2.000 euro. Eversel werd dus eervol tweede - nog altijd goed voor 500 euro - voor de halloweenwandeling van buurtcomité Wandelheikant in Meeuwen-Gruitrode.

de-politie-wil-uw-vriend-worden

De politie wil uw vriend worden ...

De lokale politie Heusden-Zolder is sinds gisteravond actief op Facebook. Je vindt hen onder 'Politiezone Heusden-Zolder'. "Het is de bedoeling dat we via dit forum een aantal berichten de wereld insturen zoals het aankondigen van verkeerscontroles, een oproep naar getuigen bij een verkeersongeval enz. Voor zover het beroepsgeheim het toelaat gaan we ook antwoorden op berichten geplaatst door 'vrienden'," aldus zonechef Geert Luypaert. Meer dan ooit wil de politie dus uw vriend worden. Voor de politie is Facebook ook een extra middel om de bevolking te bereiken naast de informatienetwerken en voor enkele evenementen wil het korps ook een twitter-account activeren.

petra-mag-tien-keer-op-de-imoove

Petra mag tien keer op de Imoove

Onlangs lanceerde de Internetgazet een wedstrijd naar aanleiding van de opening van de Wellnessboetiek. Petra Gelissen kwam toen als winnares uit de bus en zij kreeg nu van Raf en Ann Coomans-Vanhove van de Wellnessboetiek en hun medewerkster haar prijs: 10 beurten op de Imoove, de bewegende plaat waarvan maar enkele exemplaren bestaan in ons land en die helpt bij heel wat klachten en bijvoorbeeld ook voorbereidt op een skivakantie.

brandweermannen-in-de-bloemetjes

Brandweermannen in de bloemetjes

Op het korpsfeest van de brandweer werden twee brandweermannen gehuldigd. Officier-vrijwilliger Edgard Vangeneugden is 60 geworden en mag daardoor met welverdiende rust. Raf Claes werd gehuldigd als onderofficier van 50 jaar met minimum 20 jaar dienst (foto Bart Claes)

vroeger-en-nu-16-2

Vroeger en nu (16)

Het vroegere rijkswachtgebouw aan het Sint-Willibrordusplein. In die tijd liepen er nog echte 'gendarmen' in Heusden-Zolder rond. (foto Gust Ischen)

opnieuw-incidenten-aan-rode-kruis

Opnieuw incidenten aan Rode Kruis

Het is vanavond opnieuw tot incidenten gekomen aan het Rode Kruis gebouw. Toen enkele medewerkers van de plaatselijke afdeling de schade gingen vaststellen van een nieuwe poging tot brandstichting, betrapten ze weer enkele jongeren die de omheining aan het slopen waren. Toen ze hen daarop aanspraken, werden de Rode Kruismedewerkers eerst uitgescholden en bedreigd en vervolgens met stenen bekogeld. De politie was snel met verschillende ploegen ter plaatse, maar toen waren de daders al op de vlucht geslagen

mario-borremans-legt-morgen-eed-af

Mario Borremans legt morgen eed af

Morgen na de middag mag Mario Borremans naar Hasselt waar hij verwacht wordt voor de eedaflegging als nieuwe burgemeester. Lang tijd krijgt hij niet om er te blijven kletsen, want er staan in totaal 13 eedafleggingen op de agenda. Borremans wordt verwacht van 14u50 tot 15u10.

weinig-meeval-voor-olympia-heusden

Weinig meeval voor Olympia Heusden

Het zit de jongste tijd tegen bij de petanqueploegen van Olympia. Alle ploegen verloren dit weekend met 4-5. De nationale ploeg tegen Lokeren, de A-ploeg in Genenbos en de B-ploeg op bezoek in Tongeren. Hopelijk zit het volgende week beter, want dan wacht de nationale ploeg een topper tegen Genenbos.

kristof-fagard-was-op-q-music

Kristof Fagard was op Q-Music

Vroegere luisteraars van Q-Music hebben vanmorgen net voor half 8 misschien het interview gehoord dat Ornelis en Rogiers hadden met Kristof Fagard over zijn bijdrage aan de Meneer Konijn-actie van Q-Music. Kristof, uit Eversel, had een tekening afgeleverd en die is nu te winnen. Hij is ook één van de tekenaars van de stripreeks 'De Kiekeboes'. http://q-music.be/blog/ornelisrogiers/windemeneerkonijntekening

de-eerste-kerstboom-in-amideus

De eerste kerstboom in Amideus

De eerste bewoners van de nieuwe residentie Amideus, tegenover de kerk van Berkenbos, hebben samen voor het eerst een mooie kerstboom gemaakt in de polyvalente ruimte. Bij het maken van de kerstboom konden de bewoners ook een eerste keer echt met elkaar kennismaken. Die kennismaking werd nog voortgezet bij een kop koffie en een stronkje.

nog-enkele-uren-om-eversel-te-steunen

Nog enkele uren om Eversel te steunen

De 1958 inwoners van Eversel doen nog een ultieme oproep om voor Eversel te stemmen als 'Buiten Gewone Buurt'. De wedstrijd zit in zijn eindfase en er kan nog gestemd worden tot 12 uur vanmiddag. Ga naar de website van TVL, klik op het icoontje van 'Buiten Gewone Buurt'. Eén stemadvies: Eversel!!

vroeger-en-nu-15-2

Vroeger en nu (15)

De Sint-Jobstraat ter hoogte van de Bolderberg. (foto Gust Ischen)

vandaag-gezien-16-december-2012

Vandaag gezien

Jan Leijskens kwam vandaag deze paddenstoelen tegen met een grootte van ongeveer 8 millimeter. Wie kent de naam, vraagt hij zich af. UPDATE Wij zijn er nog niet uit. Jasper Treunen meent dat het om een harig dwergoortje gaat. Frans Put houdt het dan weer op een waaiertje.

de-kijk-van-richie

De kijk van Richie

En dan hebben we het nog niet over onze treinen.

kerstfeest-bij-ziekenzorg-eversel

Kerstfeest bij Ziekenzorg Eversel

In Sint-Baaf organiseerde Ziekenzorg Eversel vandaag het traditionele kerstfeest. De aanwezigen kregen een lekkers en gezelligheid aangeboden. (foto Gust Ischen)

veel-belangstelling-voor-da-s-straf

Veel belangstelling voor 'Da's straf'

De kaarten voor de nieuwe revue 'Da's straf' gingen vandaag als zoete broodjes over de toog tijdens de kersthappening van 't Heusdens Volksteater. En het wachten werd aangenaam gemaakt met drankjes en hapjes voor een prikje. (meer foto's)

isabells-op-hun-eigen-manier

Isabells op hun eigen manier

De Isabells zetten samen met Anton Walgrave - het voorprogramma - Muze op stelten. (foto Lenscollectief)

verlies-voor-bolderberg

Verlies voor Bolderberg

In derde C verloor Bolderberg met 3-0 bij Aalst-Brustem.

kvv-de-ellende-blijft-duren

KVV: de ellende blijft duren

In tweede provinciale B moest KVV Heusden-Zolder opnieuw 11 rozen incasseren tegen Brustem, het kon zelf ook een keer tegenscoren: 1-11.

verdiende-zege-voor-sk-heusden-06

Verdiende zege voor SK Heusden 06

In vierde provinciale A versloeg SK Heusden 06 Lillonia met 3-1. Anadol won de derby op Statie Zolder met 1-3.

vrjheid-doet-het-in-de-eerste-helft

Vrjheid doet het in de eerste helft

In derde provinciale A heeft Vrijheid Zolder met 4-1 gewonnen van Herkol. Bij de rust stond het al 4-0. Viversel verloor met 2-0 bij Achel.

torhout-maatje-te-groot-voor-bolderberg

Torhout maatje te groot voor Bolderberg

In het volleybal heeft VCK Bolderberg A met 0-3 op zijn donder gekregen van Rembert Torhout. De thuisploeg moest twee basisspelers missen en kampte met een doorslaggevend lengteverschil tegen de West-Vlamingen. Bolderberg streed voor wat het waard was maar helaas. Setstanden: 19-25, 22-25 en 22-25

waar-de-ster-bleef-stilhangen

Waar de ster bleef stilhangen ...

Straks heeft in 't Kuipershof de kersthappening van 't Heusdens Volksteater plaats. Maar sinds vanochtend al torent de staartster met de naam van de komende revue hoog boven de Guido Gezellelaan uit. (foto Julien Maebe)

vroeger-en-nu-14-2

Vroeger en nu (14)

De lagere school van Bolderberg is mooi bewaard gebleven. (foto Gust Ischen)

kersthappening-bolderberg-is-sterke-traditie

Kersthappening Bolderberg is sterke traditie

In Bolderberg hebben ze ondertussen al een traditie opgebouwd met hun kerstmarkt en ze laten zich dan ook niet afschrikken door een beetje regen. Het werd dan ook opnieuw een gezellige boel. Het begon al met de aankomst van de fakkeltocht, en dat was het startsein voor een gezellige koop- en proevertjesmarkt die tot laat op de avond duurde. (meer foto's)

eerste-kerstmarkt-op-de-brandweer-een-voltreffer

Eerste kerstmarkt op de brandweer een voltreffer

De eerste kerstmarkt op het binnenplein van de brandweerkazerne was een voltreffer. 23 verenigingen serveerden er in een tentje eten of drinken of snuisterijen en konden tegelijk hun werking promoten. Alles was sfeervol ingekleed en de lokale harmonieën zorgden voor een stevige muzikale noot aangepast aan de tijd van het jaar. Even over tienen werd het festijn afgerond met een vuurwerk.(meer foto's)

moeizame-zege-voor-si

Moeizame zege voor SI

In de tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 9-6 gewonnen van Kortessem. Het was een zeer moeizame overwinning voor de thuisploeg die pas tot stand kwam in de slotfase. SI had het knap lastig tegen de hekkensluiter en liep gedurende het grootste deel van de wedstrijd achter de feiten aan. Maar het kwam dus allemaal nog goed.

vroeger-en-nu-13-2

Vroeger en nu (13)

De woningen die destijds voor de bedienden van de mijn zijn gebouwd langs de Koolmijnlaan. Vroeger was steenkool de energiebron, nu dragen zonnepanelen hun steentje bij. foto Gust Ischen)

het-weer-zacht

Het weer: zacht!

In een zonale luchtstroming trekken depressies en storingen vaak over onze regio. Er wordt hierbij zachte lucht aangevoerd, waarbij er voorlopig geen winterse toestanden worden verwacht. De meest recente weerkaarten houden dit wisselvallige weertype aan voor de volgende 10 dagen.
Morgen is het erg zacht bij maxima rond 9 graden. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en het is meestal droog. Een plaatselijke bui is echter niet uitgesloten. Er staat een strakke zuidwestenwind.
Zondag (…) Lees het hele bericht

zondag-kersthappening-en-start-voorverkoop-revue

Zondag kersthappening en start voorverkoop revue

Zondag organiseert 't Heusdens Volksteater zijn jaarlijkse kersthappening in 't Kuipershof. Je kunt er van 14 uur tot 18u30 terecht voor versnaperingen, zoals spek en eieren, soep, choco met rum, glühwein, bieren, koffie en frisdranken. Het is meteen ook de start van de voorverkoop voor de 45ste productie 'Da's Straf'. De voorstellingen daarvoor vinden plaats op 1, 2, 6, 8, 9, 12, 15, 16, 22, 23 en 24 februari.

brandweer-is-klaar-voor-kerstmarkt

Brandweer is klaar voor kerstmarkt

Bij de brandweer is nog hard gewerkt om alles in orde te brengen voor de allereerste kerstmarkt morgen. Op de binnenkoer staan dan 23 verenigingen uit Heusden-Zolder in kraampjes met eten, drinken en snoep. De opbrengst gaat volledig naar die verenigingen die tegelijk hun werking kunnen promoten. Alles zal in een kerstsfeer baden. De markt start om 14 uur en duurt tot 22 uur. (foto Dimitri Reynders)

morgen-fakkeltocht-en-kerstmarkt-in-bolderberg

Morgen fakkeltocht en kerstmarkt in Bolderberg

Morgenavond wordt Bolderberg helemaal in een kerstsfeer ondergedompeld. BHV, de Bolderbergse Handelaarsvereniging, organiseert een fakkeltocht met aansluitend een kerstmarkt op het 'pleintje Castello'. Om 18 uur vertrekt de fakkeltocht op vier verschillende plaatsen: Vrunstraat 70 (Scouts), Galgeneinde (kapel), Hoek De Slogen - Waterlozen en St -Jobstraat 192 (bandencentrale). Fakkels ter plaatse te koop. Elke groep wordt begeleid door verantwoordelijken en gevolgd voor een veiligheidswagen (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-14-december-2012

Vandaag gezien

De familie Cuppens in de Geenrijt kreeg vandaag twee groene spechten op bezoek.

multitude-brengt-visuele-muziek

Multitude brengt 'visuele muziek'

Nu zondag om 20 uur speelt Multitude in het Muzecafé. Het is een uitstekend kwartet dat een jaar geleden het album ‘Dog of Teahan’ uitbracht, de ideale soundtrack bij een koude winteravond, heel filmisch ook, die je verbeelding alle richtingen uitstuurt. Drummer Nico Manssens, fluitist Stefan Bracaval, bassist Chris Mentens en gitarist Peter Verhelst speelden bij heel wat grote namen en brengen hun rijke verbeelding en ervaring samen. Tickets € 10.

vroeger-en-nu-12-2

Vroeger en nu (12)

Ook het hele oude Sint-Franciskusziekenhuis stond blijkbaar al geregeld in de steigers. Al gingen de uitbreidingen toen iets minder snel dan nu. (foto Gust Ischen)

winnaars-fotowedstrijd-in-de-prijzen

Winnaars fotowedstrijd in de prijzen

Tijdens een gezellige bijeenkomst in Den Lavaar zijn vanavond de prijzen van de fotowedstrijd 2012 van Internetgazet Heusden-Zolder uitgereikt. De wedstrijd was andermaal een succes en we mochten inzendingen vanuit heel de wereld, maar toch vooral vanuit Europa noteren. Toch bekroonde de jury foto's uit binnen- en buitenland. Schepen van toerisme Marc Swevers mocht drie laureaten blij maken met een mand streekspecialiteiten, het beste uit Heusden-Zolder en omgeving, samengesteld (…) Lees het hele bericht

hupsakee-op-bezoek-in-de-bib

Hupsakee op bezoek in de bib

Hupsakee was op bezoek in de bib. Het gaat om een project voor ouders en kinderen van 0-3 jaar dat de startkansen van het kind in het kleuteronderwijs wil vergroten en opvoedingsondersteuning biedt. De ouders kregen uitleg over het project Boekbaby's en de werking van de bib. Samen met hun baby’s en peuters ontdekten ze het boekenaanbod voor de jongsten zoals de voel-, piep- en fotoboeken. De liedjesboeken vormden dan weer het signaal voor een samenzang in verschillende talen.

benoeming-mario-borremans-ondertekend

Benoeming Mario Borremans ondertekend

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois heeft vandaag een zevende reeks benoemingen van burgemeesters ondertekend. Het gaat om 57 burgemeesters. In totaal komt de teller daarmee op 158 benoemde burgemeesters op een totaal van 308 Vlaamse steden en gemeenten. Bij de benoemingen vandaag ook Mario Borremans die burgemeester van Heusden-Zolder wordt. Gefeliciteerd!

de-eerste-wijergidsen-zijn-afgestudeerd

De eerste Wijergidsen zijn afgestudeerd

De eerste 25 Wijergidsen zijn afgestudeerd in De Bosberg in Houthalen. De 25 natuur- en toeristische gidsen specialiseerden zich op 5 cursusdagen in de diversiteit van De Wijers. Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) organiseerde, met financiële steun van de provincie en Europa, een eerste cursus ‘Wijergids’. Het RLLK wil Wijergidsen een belangrijke rol geven als ambassadeurs, gastvrouwen en –heren voor De Wijers. Zij nemen bezoekers op sleeptouw om de bijzondere plekjes van De Wijers te ontdekken. Na afloop van de cursus kregen ze hun getuigschrift. In 2013 wordt de opleiding een tweede keer georganiseerd.

doorprikt-verandering-of-verstikking

DOORPRIKT: Verandering of verstikking?

Er is dus weer een nieuwe coalitie op de been gebracht. En hoe de N-VA het ook probeert te verbloemen als een streven naar een stabiele meerderheid, ze kan niet verhullen dat de dreigementen van Joris Van Ende - die ondanks zijn vele voorkeurstemmen voor een schepenambt werd gepasseerd - de aanleiding zijn voor de verruiming. Want bij de voorstelling van het eerste college heette het nog dat ze het volste vertrouwen hadden in de krappe meerderheid. Het kan snel verkeren in de politiek. Resultaat van de (…) Lees het hele bericht

sp-a-komt-nu-toch-in-de-meerderheid

Sp.a komt nu toch in de meerderheid

Enkele weken voor de eedaflegging van de nieuwe raad en de aanstelling van de schepenen is de coalitie in Heusden-Zolder weer maar eens gewijzigd. Uiteindelijk is nu toch de sp.a erbij gehaald. Resultaat is dat het schepencollege dat eerder werd voorgesteld dooreengeschud wordt. Van de N-VA blijven Mario Borremans burgemeester en Bruno Buysse eerste schepen bevoegd voor ruimtelijke ordening en publieke ruimte, Lode Schops blijft OCMW-voorzitter. Ann Leyssens en Robin Stroobants (…) Lees het hele bericht

vroeger-en-nu-11-2

Vroeger en nu (11)

De huizen van de Kleine Landeigendom in Berkenbos. (foto Gust Ischen)

40-jaar-op-12-12-12

40 jaar op 12-12-12

Langs de Everselkiezel werd Peggy op 12-12-2012 40 jaar en dat lieten haar vrienden niet ongemerkt voorbij gaan. Ze lieten 40 deuren aanrukken en timmerden daarmee een heuse peepshow in elkaar. Dat moest blijkbaar een herinnering vormen aan een groepsuitstap naar Amsterdam niet zo lang geleden.

turkse-unie-begeleidt-werkzoekenden

Turkse Unie begeleidt werkzoekenden

Turkse Unie van België hield een infosessie voor werkzoekenden in de vergaderzaal van de Werkwinkel Heusden-Zolder. De Unie heeft momenteel een project lopen waarbij activeringsconsulent Mevlüt Can en zijn collega's werkzoekenden begeleiden in hun zoektocht naar werk of opleiding. Het project gebeurt in samenwerking met de VDAB. 17 werkzoekenden kregen eerst informatie over onder meer werken met dienstencheques, huishoudhulp, industrieel reinigen, .. Daarna konden ze een individueel gesprek voeren met Marijke Caruana van Z-Staffing, die mee zocht naar individuele doorverwijzingen naar werkgevers.

samen-koken-samen-babbelen

Samen koken, samen babbelen

Heerlijke aroma’s vulden cultuurcentrum MUZE gisteren.  Enkele studenten van de KHK Geel maakten daar samen met de mensen van vriendENtaal gerechten uit verschillende culturen klaar. Ze hebben samen gekookt, gezellig gebabbeld en uiteraard lekker gegeten, allemaal om elkaar beter te leren kennen. De studenten organiseerden dit in kader van een project rond interculturaliseren. VriendENtaal bleek hier een ideale partner aangezien hier anderstaligen samenkomen met Nederlandstalige vrijwilligers om hun Nederlands te oefenen. Ze praten samen over dagelijkse dingen, dingen die hen bezig houden - en hoe kan dat beter dan in een ongedwongen sfeer in de keuken?

laat-je-niet-verrassen-door-inbrekers

Laat je niet verrassen door inbrekers

De lokale politie vraagt langs deze weg de bevolking om, zeker in deze eindejaarsperiode, extra aandacht te besteden aan preventie rond de beveiliging van hun huis (achterdeuren altijd sluiten, licht aan laten bij het verlaten van de woning bij valavond, zich niet laten misleiden door allerlei praatjes aan de voordeur terwijl men van de gelegenheid gebruik maakt om langs achter de woning binnen te dringen,….). De politie vraagt ook om verdachte gedragingen onmiddellijk te melden (via tel. 011/450.111 of via politie[!]heusden-zolder.be). In het bijzonder vraagt de politie aan de bewoners in de buurt van de Lange Beemden om extra aandachtig te zijn - daar gebeuren recent enkele inbraken.

rallyworld-2013-opnieuw-een-prachtig-boek

Rallyworld 2013 opnieuw een prachtig boek

Op Terlamen is het boek 'Willy Weyens – Rallyworld 2013' voorgesteld. Met dit rallyjaarboek zijn Willy en zoon Nick Weyens en het team van Belgische en buitenlandse journalisten aan hun 28ste editie toe. Ook nu bevat het boek weer een compleet overzicht, in woord en beeld (ruim 600 foto’s en 260 pagina's), van het Belgische en het internationale rallyseizoen. In de voorbije decennia coverde Willy Weyens 370 WK rally’s en 24 Dakars, waarbij hij meer dan 50 landen (…) Lees het hele bericht

demonen-op-de-muzeplanken

Demonen op de Muzeplanken

De Queeste, het enige professionele theater uit onze regio, bracht gisteravond samen met Toneelgroep Maastricht 'Demonen' op de planken van Muze. (foto Lenscollectief)

vroeger-en-nu-10-2

Vroeger en nu (10)

Het kasteel van Terlaemen. (foto Gust Ischen)

matige-nachtvorst

Matige nachtvorst

Alvorens depressies en storingen in het weekend onze regio bereiken met ook een portie zachte lucht, wordt ons weer bepaald door een hogedrukgebied over West-Europa, dat stilaan naar het oosten schuift. Er volgen enkele koude dagen, waarbij het tijdens de nacht tot matige nachtvorst kan komen, zegt weerman Michel Nulens van Meteoservices.
Vandaag zijn er brede opklaringen in de ochtend en het is koud bij minima rond -4 of -5 graden. De bewolking neemt gestaag toe en het is niet uitgesloten dat (…) Lees het hele bericht

middenstand-neemt-afscheid-van-schepen

Middenstand neemt afscheid van schepen

De gemeentelijke middenstandsraad hield dinsdagavond in de Savarin de jaarlijkse feestzitting ter afronding van het jaar. Voorzitter Danny Tielens kon er prat gaan op het succes van de geschenkbon die nu bij 120 handelaars wordt aanvaard en tot nu toe al goed is voor meer dan 500.000 euro. Hij onderlijnde ook dat voor de feestperiode in de handelskernen 390 lichtarmaturen zijn ontstoken waarvoor de gemeente 20.000 euro bijdraagt. Afscheidnemende schepen van locale economie Marc Swevers (…) Lees het hele bericht

volgend-jaar-beatles-in-the-cavern

Volgend jaar 'Beatles in the cavern'

Afgelopen weekend hebben meer dan 700 mensen genoten van The Beatles in Symphony. Rocco Di Turi en zijn gelegenheidsband van ruim 10 muzikanten brachten knappe arrangementen met een klassieke saus.Eén van de hoogtepunten was zondag, toen Mauro Pawlowksi op het podium een schitterend gitaarduel bracht met nonkel Rocco.Volgend jaar op 7 december is het Beatles in the Cavern. Tickets voor die show zullen midden april te koop zijn. (foto's Kris Vandevenne)

soep-op-de-stoep-in-berkenbos

Soep op de stoep in Berkenbos

De vrije lagere school van Berkenbos neemt deel van de actie 'Soep op de Stoep' van Welzijnszorg. Daarbij wordt in de maand december lekkere verse soep gekookt en verkocht. Zo zal liefst 185 keer een kom soep gedronken worden. En de opbrengst wordt overgemaakt aan Welzijnszorg om de armoede te bestrijden

vroeger-en-nu-9-2

Vroeger en nu (9)

De Sint-Janskapel in de Kapelstraat, hoewel je eigenlijk elke dag een nieuwe foto zou moeten maken door het verdwijnend aantal bomen. Let ook op de gewijzigde kleur van de kapel. (foto Gust Ischen)

tc-heusden-is-jeugdvriendelijke-club

TC Heusden is jeugdvriendelijke club

Na een doorlichting van 171 Vlaamse tennisclubs behaalde TC Heusden de 4de plaats en mag zich opnieuw Jeugdvriendelijke Tennisclub noemen met VTV-Erkende Kidstennisschool. Ze gaan bij TC Heusden dan ook prat op hun kidstenniswerking.

vannacht-gezien-3

Vannacht gezien

Een nachtelijk beeld van de glasbol in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

evelyn-neuteleers-opnieuw-limburgs-kampioen

Evelyn Neuteleers opnieuw Limburgs kampioen

Op het Limburgs kampioenschap artistieke gymnastiek dames in Bilzen heeft Evelyn Neuteleers (Moed en volharding Berkenbos) met succes haar titel bij de seniores verdedigd. Nochtans was de tegenstand sterker dan andere jaren en was de goede vorm er ook nog niet. Maar met een sterke prestatie op de vier toestellen, kon Evelyn opnieuw de Limburgse titel veroveren. Tweede werd Cleo Gelade (Turnkring Bilzen) en derde werd Julie Fransen (Sta Paraat Hasselt)

vroeger-en-nu-8-2

Vroeger en nu (8)

De kerk van Lindeman met rechtsboven een foto van Albinus Bolleire. (foto Gust Ischen)

gemengde-gevoelens-bij-petanque-olympia

Gemengde gevoelens bij petanque Olympia

In het petanque ging de nationale ploeg van Olympia zwaar onderuit in Hoei: 8-1. De provinciale A ploeg in tweede wist te winnen van Horizon Bree met 5-4 terwijl de B-ploeg in derde provinciale met 2-7 verloor van leider Eisden.

het-weekend-volgens-richie

Het weekend volgens Richie

Cartoonist Richie wil gaan volksdansen.

trein-stopt-nu-ook-in-beringen-en-zonhoven

Trein stopt nu ook in Beringen en Zonhoven

In het decor van een sneeuwlaag zijn vanmorgen de nieuwe treinhaltes in Zonhoven en Beringen geopend. De treinreizigers vanuit Heusden en Zolder moeten dus vanaf nu rekening houden met een halte meer, of ze nu richting Hasselt dan wel Mol sporen. De halte in Beringen (aan het kruispunt van Koerselsesteenweg en Motstraat) komt bovenop die in Beverlo. Infrabel heeft daar twee nieuwe perrons aangelegd, je moet er wel over een metalen trap naartoe. Er zijn 46 autoparkings en 134 plaatsen voor (…) Lees het hele bericht

verdiende-zege-voor-brussel

Verdiende zege voor Brussel

In het volleybalwedstrijd heeft VCK Bolderberg A van Brussel verloren met 2-3. Voor beide ploegen was winnen was een must voor de rangschikking. De 1ste en 2de set waren ze aan elkaar gewaagd, met veel opslagmissers en bang volleybal. De 3de set werd vlot gewonnen door Brussel vooral door toedoen van Julien Bertrand, de man van de match. Bolderberg kon nipt de 4de set binnenhalen. Pech evenwel voor de thuisploeg want zowel Davy Vaes als Gert Palmers vielen uit door een blessure, de tie-break startte (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-9-december-2012

Vandaag gezien

Wie er op tijd was vandaag, kon mooie dingen zien in de sneeuw. Zoals deze oranje trilzwam in Bolderberg. (foto Jab Leijskens)

vroeger-en-nu-7-2

Vroeger en nu (7)

De kapel aan het einde van de Holstraat in Zolder. (foto Gust Ischen)

geetbets-te-sterk-voor-bolderberg-b

Geetbets te sterk voor Bolderberg B

In het volleybal heeft VCK Bolderberg B van Geetbets verloren met 3-1. Setstanden waren 25-20, 25-19 en 25-23.

leerkrachten-op-bezoek-in-berenhuis

Leerkrachten op bezoek in Berenhuis

Het Berenhuis houdt dit weekend zijn jaarlijkse leerkrachtendagen. Kleuterleiders en onderwijzers zijn uitgenodigd om met hun eigen kroost op avontuur te komen. Vandaag werden alvast gezinnen uit Aarschot, Antwerpen, Blanden en Zwalm ontvangen. Morgen verwachten de beren nog eens 15 'leerkrachtengezinnen'. Daarna beginnen de beren ook aan hun winterslaap, maar in januari worden ze alweer gewekt.

kerstwensen-uit-partnersteden

Kerstwensen uit partnersteden

Vanavond zijn volgens de traditie de lichtjes in de kerstboom ontstoken, deze keer aan de kerk van Zolder-Centrum, door delegaties van de partnersteden. Na een adventsviering in de kerk, werden de gasten toegesproken door schepen Nanda Van Ende - geflankeerd door haar collega Mario Borremans - en burgemeester Schwere van Brilon, die de kerst- en eindejaarswensen van zijn bevolking overbracht aan Heusden-Zolder. Een jongerenblaaskapel uit Brilon zorgde voor de sfeermuziek en ook de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-8-december-2012

Vandaag gezien

Varens met hun 'voeten in de sneeuw' in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

bolderberg-heeft-een-prachtige-kerstboom

Bolderberg heeft een prachtige kerstboom

Op de rotonde in Bolderberg prijkt weer een pracht van een kerstboom, gisterenavond zijn de lichtjes feestelijk ontstoken. Er was nochtans weer een huzarenstukje aan vooraf gegaan. De instanties hadden de nodige vergunningen afgeleverd, op voorwaarde dat de handelaarsvereniging BHV de nodige beveiligingsmaatregelen en verzekeringen nam. Bij de plaatsing van de eerste boom ging het evenwel mis, de boom krakte bij de voorbereidende werkzaamheden. Gelukkig kwam toen Guido Schepers als reddende engel op de (…) Lees het hele bericht

feestverlichting-brandt-weer

Feestverlichting brandt weer

In alle handelskernen van de gemeente brandt sinds gisteravond de feestverlichting. Dat is een traditie eenmaal de Sint vertrokken is. De feestverlichting is aangebracht door een gespecialiseerde firma en het gaat om een samenwerking tussen gemeente, middenstandsrand en lokale handelsverenigingen.

vroeger-en-nu-6-2

Vroeger en nu (6)

De woningen in de buurt van Helzold die destijds ook door de mijn werden gebouwd. (foto Gust Ischen)

zornik-op-zijn-best

Zornik op zijn best

Zornik gaf vanavond een druk bijgewoond concert in Muze. (foto Lenscollectief)

sfeervolle-beelden

sfeervolle beelden

Onze fotografen Dimitri en Michiel Reynders doorkruisten vanmiddag Heusden-Zolder op jacht naar sfeevolle winterbeelden. (meer foto's)

woef-wat-is-dit-fijn

Woef, wat is dit fijn

Niet alleen husky's vinden het plezant in de sneeuw. (foto Hugo Vrijsen)

geen-weer-om-te-racen

Geen weer om te racen

Niet dat er races op het programma stonden, maar 't zou hoe dan ook ijsspeedway geweest zijn vandaag op Circuit Zolder. (foto Yves Maex)

vandaag-gezien-7-december-2012

Vandaag gezien

Sneeuw op ijs in Bolderberg (foto Jan Leijskens)

62-fietsen-niet-in-orde

62 fietsen niet in orde

Tijdens de provinciale verkeersthema-actie 'Verlichting' heeft de politie van Heusden-Zolder fietsen- en bromfietsencontroles gehouden aan de campussen van het SFC. In totaal zijn 424 fietsen en 3 bromfietsen nagekeken. 62 leerlingen bestuurden een fiets met één of meerdere defecten zoals: geen verlichting voor (34) of achter (19), defecte voor- (9) of achterrem (10), geen bel (17) of onvoldoende reflectoren (12). Voorts zijn algemene defecten vastgesteld zoals een los zadel, (…) Lees het hele bericht

partnersteden-komen-kerstperiode-inluiden

Partnersteden komen kerstperiode inluiden

Dit weekend komen verschillende delegaties uit de partnersteden naar Heusden-Zolder om de kerstperiode in te zetten. Morgen om 14 uur worden de gasten aan blokhut op Meylandt verwacht. Om 18 uur volgt een adventsviering in de kerk van Zolder-Centrum. Omstreeks 19 uur worden op het Heldenplein de lichtjes in de kerstboom gestoken. De gasten uit Brilon zullen gluhwein uitdelen en de dorpsraad Zolder serveert soep.

het-weerbericht-tijdelijk-zachter

Het weerbericht: tijdelijk zachter

Het wordt tijdelijk zachter weer, meldt weerman Michel Nulens:
Na de doortocht van een storing die een portie sneeuw bij had, kan een uitloper van het hoog der Azoren tijdelijk het weerbeeld in onze streken domineren. Depressies en storingen kunnen later in het weekend echter neerslag brengen, maar zorgen wel voor tijdelijk zachter weer. In de tweede helft van de week lijkt koude lucht opnieuw over onze regio te stromen.
Vandaag dooit de sneeuw in de namiddag bij temperaturen (…) Lees het hele bericht

sneeuw-dan-is-sneeuwpret-aangewezen

Sneeuw? Dan is sneeuwpret aangewezen

Dat je beter in de sneeuw kan spelen dan er naar staan kijken, hebben ze ook in de basisschool Beekbeemden begrepen. Daar was het deze voormiddag sneeuwpret alom...

ook-voetbal-in-limburg-afgelast

Ook voetbal in Limburg afgelast

Het Provinciaal Comité Limburg van de KBVB heeft vanmiddag bekendgemaakt dat alle kampioenschapswedstrijden en alle vriendschappelijke wedstrijden van 7 tot en met 12 december 2012 worden afgelast, inclusief de wedstrijden van het G-voetbal en de KLBS.

gesmaakt-theater

Gesmaakt theater

NTGent - met op de foto Frank Focketyn en Els Dottermans - bracht met "Een lolita" een fel gesmaakte theatervoorstelling op de Muzeplanken. (Foto Lenscollectief)

afgelasting-voetbalwedstrijden

Afgelasting voetbalwedstrijden

Er zal dit weekend omwille van het winterweer niet gevoetbald worden in tweede, derde en vierde klasse. Dat heeft de Belgische Voetbalbond (KBVB) laten weten. Ook de vrouwen (BeNeLeague Red en Dames Nationale) komen niet in actie.
Op nationaal niveau is er een algemene afgelasting van alle kampioenschapswedstrijden en vriendschappelijke wedstrijden (eerste ploegen, beloften/reserven en jeugd), klinkt het bij de Voetbalbond. De eersteklasseduels gaan voorlopig wel nog door, net zoals de provinciale wedstrijden in Limburg...

stuur-ons-uw-sneeuwfoto-s

Stuur ons uw sneeuwfoto's!

Vandaag sneeuw en ook in het tweede deel van het weekend ligt er nog in het verschiet. Wie de weg op moet, verfoeit dat weer vaak. Maar laten we het positief bekijken: sneeuw levert altijd mooie landschappen en dito foto's op. Stuur ze naar redactie [!] heusden-zolder.eu

sneeuwhinder-valt-nog-mee

Sneeuwhinder valt nog mee

De problemen door de sneeuw vallen tot nu toe al bij al nog mee. De hoofdwegen zijn goed berijdbaar, alleen op de secundaire wegen moet je uit je doppen kijken. Vooral voor fietsers en voetgangers is het gevaarlijk. Zowel Wegen en Verkeer als de gemeente hebben hun strooiploegen uitgestuurd. Ook de sneeuwruimers zijn ondertussen ingezet. Bussen van De Lijn kunnen met wat vertraging rijden.

vroeger-en-nu-5-2

Vroeger en nu (5)

De hoek van de Koolmijnlaan en de Stationsstraat op de Zolderse Voort is ook flink veranderd. (foto Gust Ischen)

werken-zolder-centrum-schieten-goed-op

'Werken Zolder-Centrum schieten goed op'

Ondanks de barre weersomstandigheden van de laatste dagen schieten de werken in Zolder-Centrum goed op, meldt de gemeente:
- de rotonde Molenstraat/Ringlaan krijgt stilaan vorm. Drie van de vier uitrijstroken krijgen één van de volgende dagen nog een aansluiting in beton en asfalt. Het ijzervlechtwerk voor de betonstroken is bijna klaar, de verlichtingspalen zijn geplaatst. Indien het weer het toelaat hopt men nog altijd tegen de eindejaarsfeesten de rotonde open te stellen voor het (…) Lees het hele bericht

zaterdagstudie-in-het-sfc-het-kan-helpen

Zaterdagstudie in het SFC: het kan helpen

Vorige zaterdag is men bij het SFC  weer gestart met zaterdagstudie naar aanloop van de kerstexamens. Ieder jaar groeit het aantal leerlingen dat zich inschrijft om op zaterdag een halve of hele dag te studeren op school. Onder begeleiding van een leerkracht hebben de leerlingen de mogelijkheid om zich in alle rust voor te bereiden voor de examens. Tijdens de pauze wordt hun een gratis koek of een kop warme soep aangeboden voor 50 eurocent. De leerkrachten willen hen via deze weg een hart onder de riem steken en hen veel succes wensen tijdens de komende examens!

al-een-ticket-voor-zornik

Al een ticket voor Zornik?

Hebt u al een ticket voor Zornik, morgenavond in de Muze? De band treedt daar vanaf 20.15u op met 'Less > More'. De pop- en rockband rond Limburgse frontman Koen Buyse pakt uit met een mix van nieuwe en aparte sounds, aangevuld met onmiskenbare klassiekers. Dankzij muzikale versterking van extra muzikanten zal je een heel nieuwe kant van Zornik leren kennen. Er zijn nog een paar tickets verkrijgbaar; als u geïnteresseerd bent, kunt u best naar de Muze bellen, tel. 011 80 80 98.

vroeger-en-nu-4-2

Vroeger en nu (4)

Het centrum van Heusden is wat meer dichtgebouwd dan vroeger, om het zacht uit te drukken. (foto Gust Ischen)

hij-kwam-met-de-ambulance

'Hij' kwam met de ambulance

Sinterklaas zou vandaag op bezoek komen in de Sint-Jan Berchmansschool in Viversel maar... hij liet op zich wachten. Vermits hij een goedheilig man is, was hij 's morgens vroeg al in het ziekenhuis bloed gaan geven - en daarom had hij wat vertraging. Hij liet zich dan maar door de ambulance met loeiende sirenes naar de school brengen! Iedereen stond hem en zijn pieten op te wachten. Na zijn intrede op de speelplaats bracht hij een bezoek aan de kleutertjes en het eerste leerjaar. Daarna volgden de klasbezoeken van het 2e tot en met het 6e leerjaar. Elke klas kreeg leuke en leerrijke cadeaus. En vanavond volgde voor al die leerlingen het "heerlijk avondje"...

gaslek-bij-borealis-geen-gevaar

Gaslek bij Borealis: 'Geen gevaar'

Deze namiddag ontstond er een gaslek bij Borealis in Beringen. Maar dat heeft nooit gevaar voor de omgeving opgeleverd, zegt de woordvoerster van het bedrijf. Er vielen geen gewonden en na het affakkelen was alles onder controle.
Rond 15 uur werd groot alarm geslagen nadat er een gaswolk ontstaan was bij het Seveso-bedrijf. De brandweerkorpsen van Beringen, Tessenderlo, Heusden-Zolder en Hasselt rukten uit. "Het gasdetectiesysteem spoorde onmiddellijk het lek op, waarna de noodprocedure (…) Lees het hele bericht

rijbewijs-ingetrokken-bij-snelheidscontroles

Rijbewijs ingetrokken bij snelheidscontroles

De lokale politie van Heusden-Zolder voerde vandaag snelheidscontroles uit in de Brugstraat, de Meylandtlaan, de Bieststraat, de Koolmijnlaan en de Stationsstraat. Van de 865 passerende voertuigen reden er 24 te snel. In de Brugstraat reed een bestuurder 105 waar een beperking geldt van 50 km/u. Het rijbewijs van de chauffeur werd op last van het parket van Hasselt ingetrokken.

stille-wegen-in-een-mooi-kader

'Stille wegen' in een mooi kader

Op verzoek van de dorpsraad van Heusden organiseerde David Maesen, leraar aan
het CVO, een fotoshoot met de leerlingen van 4 klassen. Opdracht: breng de "stille wegen" in een mooi kader in beeld. Maesen selecteerde zelf de 100 betere foto's; voor de beste was het wachten op de keuze van de volledige dorpsraad. Die koos werk van drie laureaten: Annick Weckx, Gerrit Van de Locht en Sare Renckens. Zij slaagden er volgens de jury in, de idee van stille wegen in een mooi kader te vangen.
Marlies Decabooter won de "Mascotte"-prijs (foto hierboven). Zij maakte onder andere een foto van een huisjesslak die een slijmspoor achter zich aan tekent - een symboliek die de idee van trage en stille wegen prachtig samensmelt en uitdraagt. De overige winnende foto's ziet u hieronder. Vlnr de foto's van Annick Weckx, Gerrit Van de Locht en Sare Renckens.

regi-penxten-moet-voormalig-manager-betalen

Regi Penxten moet voormalig manager betalen

Regi Penxten van hitformatie Milk Inc. moet zijn ex-manager Michel Lenaerts van MTC Worldwide Management 60.500 euro aan opzegvergoeding betalen. Dat heeft de Hasseltse rechtbank van koophandel vandaag beslist in het zakelijk geschil en de financiële afwikkeling ervan tussen beide partijen. De ex-manager had een claim
van ongeveer 600.000 euro ingediend, maar dat bedrag werd afgewezen. Lenaerts zou zich voor de berekening gebaseerd hebben op het feit dat hij de algemene manager (…) Lees het hele bericht

sneeuwval-vroeger-dan-verwacht

Sneeuwval vroeger dan verwacht

Het is vandaag beginnen sneeuwen, eigenlijk vroeger dan verwacht. Dat had behoorlijk wat gevolgen voor het verkeer omdat het op de secundaire wegen behoorlijk glad werd. Inmiddels is de sneeuw weer vrijwel gesmolten. Vrijdag zou hij blijven liggen, dan wordt er een dikte tot 10 cm verwacht. Haal de sneeuwschop alvast boven!

de-week-door-richie-3

De week door Richie

Nochtans klopt ook het hart van cartoonist Richie vol verwachting.

vroeger-en-nu-3-2

Vroeger en nu (3)

De binnenkoer van het Heilig Hartcollege in Berkenbos, nu het Sint-Franciscuscollege. Het gebouw is wat opgekalefaterd, een deur bijgezet, maar de structuur is gebleven. Rechts ligt de kapel. (foto Gust Ischen)

fietsen-met-een-pedaal

Fietsen met één pedaal

Fietsen met één pedaal? Het moet kunnen. Maar het mag niet. De lokale politie trof iemand met zo'n fiets aan toen er vandaag, in het kader van acties om het aantal verkeersongevallen met fietsers te verminderen, aan het SFC - campus Berkenbos - gecontroleerd werd op de technische staat van de fietsen. Dat leverde nogal wat resultaten op. Er werden 144 fietsen gecontroleerd. Behalve die fiets met één pedaal hadden andere fietsen geen afdoende verlichting (23), een slechte rem (9), geen bel (6) of onvoldoende reflectoren (4). Op één fiets stond het zadel los. De fietsers die zonder verlichting reden, mogen binnenkort de verkeersvormingsklas gaan volgen...

de-sint-was-in-berkenbos

De Sint was in Berkenbos

Sinterklaas kwam met zijn zwarte Pieten vandaag ineens opdagen in de vrije lagere school van Berkenbos. Hij wou zien en horen of de leerlingen daar wel hun best doen. Nu, dat bleek mee te vallen, reden voor de Sint om gul met snoep en ander lekkers te strooien...

drie-keer-vier-generaties

Drie keer vier generaties

Op 23 juli werd Levina De Boeck geboren, het tweelingzusje van Brent, meteen goed voor drie keer vier generaties in Heusden. Na enkele weken verblijf in het ziekenhuis van Genk mocht ze samen met haar broer thuis komen in Heusden. Haar mama en papa waren heel blij, maar ook de overgrootmoeder, grootmoeder, tante en nichtjes, en natuurlijk ook de rest van de familie. Moeke is Maria Schepers (80), omi Marie-Louise Aerts (56), en verder staan op de foto mama Cindy Thones (34) met Febe (6) en Yana (1) Caubergs en mama Hanne Thones (26) met Levina De Boeck (4 maanden).

driver-of-the-year-vanthoor-genomineerd

'Driver of the Year': Vanthoor genomineerd

Laurens Vanthoor hoort bij de vijf genomineerden voor de trofee RACB Driver of
the Year
die vandaag zijn bekendgemaakt. Op 20 december wordt de opvolger van rallyrijder Thierry Neuville gekozen. De Driver of the Year wordt verkozen door een panel van Belgische autosportjournalisten over in totaal twee stemrondes. De top-10 van dat klassement mag dan ook een stem uitbrengen, in een derde stemronde. De genomineerden in alfabetische volgorde: Bas Leinders, Maxime Martin, Thierry Neuville, Stoffel Vandoorne en Laurens Vanthoor.

en-maar-records-voor-die-zwemmers

En maar records voor die zwemmers

De zwemmers van Heusden blijven de records aan elkaar rijgen. Tuur Lemmens (15 - links op de eerste foto hieronder) haalde een nieuw provinciaal record op 200m vrije slag. Wesley Joris (16 - tweede persoon van rechts) nam het provinciaal record op 200m vlinderslag voor zijn rekening. Tuur en Wesley zwommen samen met 2 clubgenoten het algemeen provinciaal record op 4 x 200m vrije slag. Ze waren supersnel aangezien ze het bestaande record braken met maar liefst 16 seconden. Eén dag later (…) Lees het hele bericht

ieder-kind-een-sint-in-eversel

'Ieder kind een Sint' in Eversel

"Ieder kind een Sint" - dat was het thema van het sinterklaasfeest dat de KWB van Eversel in elkaar had gebokst. Alle kinderen kregen een pakje van de Sint, maar ze hadden zelf ook een speelgoedje bij dat mocht geschonken worden aan minder begoede kinderen.

kans-op-sneeuw

Kans op sneeuw!

Koele gestoorde luchtstromingen vanuit het noordwesten brengen wisselvallig weer over onze streken, zegt onze weerman Michel Nulens. Op de langere termijn zien we een krachtig hogedrukgebied opbouwen over Rusland en de Scandinavische landen. Dit hogedrukgebied kan uiteindelijk ook invloed uitoefenen op ons weer met de aanvoer van drogere, maar ook koudere lucht vanuit het noordoosten.
Morgen/woensdag wordt het slechts 3 graden en in de ochtend flirt het kwik met het vriespunt. Lokaal (…) Lees het hele bericht

wk-veldrijden-2016-wellicht-in-zolder

WK veldrijden 2016 wellicht in Zolder

Het WK veldrijden wordt in 2016 meer dan waarschijnlijk voor de derde keer op het circuit van Zolder gereden. De Limburgse gemeente is immers de enige kandidaat voor de organisatie. De officiële bekendmaking vindt volgende maand in het Amerikaanse Louisville plaats. Dat melden enkele kranten vandaag.
Zolder vloerde eerder al Boom en Oostmalle, de Belgische tegenkandidaten voor de organisatie van dat WK. Gegadigden uit andere landen kregen tot eind vorige week de tijd hun (…) Lees het hele bericht

het-is-vandaag-sint-baar

Het is vandaag Sint-Baar

Het is vandaag Sint-Barbara oftwel Sint-Baar, het patroonsfeest van de elektriciens, brandweermannen, ontmijners, ... kortom alle gevaarlijke beroepen. Bij ons is Sint-Barbara vooral gekend als beschermheilige van de mijnwerkers. Velen vieren dit feest tot op vandaag. Bovenstaande foto werd ons bezorgd door Eric Philips, het is die van zijn grootvader toen die destijds met pensioen ging na 25 jaar ondergrondse arbeid. De foto heeft nu een ereplaats in het restaurant van Eric in Mazarron (Spanje). En zo worden er nog in vele families herinneringen gekoesterd aan het putverleden.

vroeger-en-nu-2-2

Vroeger en nu (2)

Moderne bedrijven hebben de plaats van de steenkoolindustrie ingenomen. (foto Gust Ischen)

rugbydames-missen-leidersplaats

Rugbydames missen leidersplaats

In 2de nationale B hebben de dames van Rugby Club 9 de topper tegen Kituro Schaarbeek verloren met 0-7. Beide ploegen waren van bij de start aan elkaar gewaagd, RC9 had bij winst mee aan de leiding kunnen komen. Bij de rust stond het nog 0-0, hoewel de thuisploeg op dat moment meer had verdiend. Ook de tweede helft verliep gelijkopgaand, maar het was Schaarbeek dat scoorde.

veel-rookontwikkeling-door-schouwbrand-in-eversel

Veel rookontwikkeling door schouwbrand in Eversel

Vanavond rond 18 uur is de brandweer opgeroepen voor een schouwbrand in de Bovenstraat in Eversel. Er was vooral een sterke rookontwikkeling. In deze tijd van het jaar neemt het risico op schouwbranden trouwens weer toe. (foto Michiel Reynders)

120-senioren-op-75-feest

120 senioren op 75+ feest

120 senioren uit Heusden-Zolder namen in De Zandloper deel aan het 75+feest. Elk jaar vindt het feest tweemaal plaats, in maart en november. De vrijwilligers van De Zandloper zorgen voor de bediening, de aanwezigen krijgen een maaltijd en gezellige muziek geserveerd.

morgen-volksvergadering-in-heusden

Morgen volksvergadering in Heusden

Morgen, 4 december, om 20 uur, organiseert de Dorpsraad Heusden een volksvergadering in De Kring. Op de agenda staan onder meer het jaarverslag, het project 'Stille Wegen' en actuapunten waarbij verkeer en onveiligheid in het algemeen zeker aan bod zullen komen. http://heusdendorp.be/

hebad-1g-promoveert-naar-nationale

Hebad 1G promoveert naar nationale

In het badminton is Hebad 1G op twee wedstrijden van het einde zeker van promotie naar nationale. Gisteren stond een rechtstreeks duel met titelconcurrent Dilbeek op het programma. En daarin toonde Hebad dat het opneuw rijp is voor nationale, het werd een klinkende 1-7 overwinning.

opletten-voor-gladde-wegen-1

Opletten voor gladde wegen

De sneeuwval van maandagochtend maakt het bijzonder gevaarlijk op onze wegen. Er zijn ondertussen enkele centimeters gevallen. De secundaire wegen zijn erg glad, en ook op de hoofdwegen moet je uitkijken.

muziek-zorgt-voor-warmte

Muziek zorgt voor warmte

Gisteravond zorgde het David Minguillón Quartet voor sfeer in het Muzecafé. Gitarist David Minguillón werd in 1983 geboren in Tenerife. Die zuiderse sfeer blijf je in zijn composities horen. Virtuoos bewegende vingertoppen met een snelheid, dan weer met een zachtheid, die je vanzelf naar een andere plek brengt. Samen met saxofonist Jorre Reynders, drummer Gerry Reynders en bassist Justin Van Uum goed voor een verwarmd Muzecafé.(Meer foto's van Ria De Clerck)

onstuimig-cafebezoek

Onstuimig cafébezoek

Buurtbewoners van de Guido Gezellelaan hoorden zondagavond een doffe slag. De bestuurder van een auto bleek zich misrekend te hebben, een 'Amsterdammertje' en een aantal klinkers vlogen in het rond, de auto zelf raakte beschadigd. Gelukkig kon een nabijgelegen café troost bieden. Wat later werd de auto getakeld.

vroeger-en-nu-1-2

Vroeger en nu (1)

Vorige week nog minder positief in het nieuws, maar op zich ligt het Gasthof op domein Bovy er nog keurig bij. (foto Gust Ischen)

80-jarige-supporter-geeft-aftrap

80-jarige supporter geeft aftrap

Barbara Majorczyk, trouwe supporter bij iedere thuiswedstrijd van recreatieploeg FC Naaldert, mocht gisteren de aftrap geven ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag, die ze vandaag viert. Ze werd door spelers en bestuur in de bloemetjes gezet. En Barbara is van plan om nog langs heel wat Limburgse voetbalvelden haar kleinkinderen te gaan aanmoedigen.

stem-voor-eversel-als-buiten-gewone-buurt

Stem voor Eversel als 'Buiten Gewone Buurt'

Het Mysteriespel - dat Eversel in 2007 al de titel van 'Dorp met toekomst' opleverde - heeft het nu ook weer in de running gebracht voor 'Buiten Gewone Buurt' van de Koning Boudewijnstichting. Daarvoor is Eversel samen met vier andere Limburgse projecten genomineerd. Morgen, dinsdag om 18u15, zendt TV-Limburg een reportage uit over Eversel en het mysteriespel, met telkens herhalingen na het nieuws, ook nog op woensdag. Via publieksvoting wordt de uiteindelijke winnaar aangeduid. Er kan voor “Eversel-mysteriespel” gestemd worden via www.tvl.be. En nu maar hopen dat heel Heusden-Zolder zich achter Eversel schaart.

nederlagen-voor-olympia

Nederlagen voor Olympia

Bij de petanquespelers van Olympia had het jaarlijks clubfeest dit weekend duidelijk zijn sporen achtergelaten. Olympia  A verloor van Zig-Zag Tessenderno met 5-4 en de B-ploeg ging in Bree verliezen met 6-3.

acv-huldigde-trouwe-leden

ACV huldigde trouwe leden

In Eversel huldigde het ACV traditiegetrouw de leden die 25, 35, 45 of meer dan 50 jaar lid zijn. Zij kregen een syndicaal ereteken in brons, zilver of goud of een speciaal voor meer dan 50 jaar. Opvallend waren de broers Neven (foto onder) Louis, Fons, Marcel en Roger zijn elk meer dan 45 jaar lid. Oudste lid is Leonard Vermeyen, hij is 90 en meer dan 65 jaar aangesloten. (foto's Rita Vanhove)

veldrijders-aan-de-slag-in-lummen

veldrijders aan de slag in Lummen

Onze dorpsgenoten Sieën Veestraeten en Arne Goris waren vandaag aan de slag in de cyclocross van Lummen. Beiden rijden bij Sport en Steun. Sieën (boven)werd 18de in de B-categorie en Arne 32ste bij de nieuwelingen. (foto's Davy Neuteleers)

fabrieksbrand-in-lochtemansweg-was-gisting

Fabrieksbrand in Lochtemansweg was gisting

FLASH Zondagavond rond kwart over 7 is brandalarm gegeven bij het bedrijf LCB in de Lochtemansweg. Toen de brandweer van Heusden-Zolder en Beringen met de grote middelen ter plaatse kwamen, kwam de rook naar buiten. De brandweer heeft de toegangspoort moeten forceren.UPDATE Het bedrijf behoort tot de Walkrogroep en er wordt onder meer mest voor de champignonteelt klaargemaakt.UPDATE Toen de brandweer het bedrijf binnendrong, bleek de sterke rookontwikkeling afkomstig van het gistingsproces. Daardoor was de alarminstallatie afgegaan en hadden ook buren alarm geslagen. (foto's Michiel Reynders)

nieuwe-vernedering-voor-kvv

Nieuwe vernedering voor KVV

In tweede provinciale B heeft KVV Heusden-Zolder zijn zoveelste vernedering op rij moeten slikken. Tegen de derde in het klassement Herk Sport, moest het 11 doelpunten incasseren, 0-11 dus.


winterslaap-is-relatief

Winterslaap is relatief

De winterse stilte op Circuit Zolder werd doorbroken door de Trackday van Skylimit Events. (meer foto's van Davy Neuteleers)

bolderberg-houdt-de-punten-thuis

Bolderberg houdt de punten thuis

In vierde provinciale C hield FC Bolderberg de drie punten thuis. Meldert werd met 2-1 huiswaarts gestuurd.

statie-zolder-in-goede-doen

Statie Zolder in goede doen

In vierde provinciale A kende Statie Zolder een goede dag, het won met 1-4 op het terrein van Fenerbahce Beverlo. SK Heusden 06 verloor met dezelfde cijfers bij Ellikom, het kan blijkbaar niet elke week feest zijn. FC Anadol speelde thuis 2-2 gelijk tegen Lillonia.

winst-voor-vrijheid-zolder

Winst voor Vrijheid Zolder

In derde provinciale A heeft Vrijheid Zolder VK Gestel verslagen met 3-1. Viversel verloor op het terrein van Grote Brogel met 2-1.

limburgs-landschap-verzamelde-vrijwilligers

Limburgs Landschap verzamelde vrijwilligers

Limburgs Landschap.hield in het Domherenhuis een bijeenkomst van zijn vrijwilligers. Lilia heeft naast zijn vaste personeelsbestand ruim 100 vrijwillige medewerkers: van conservator, via tuinier tot natuurgids. Bij ons beheert Limburgs Landschap onder meer De Vallei van de Mangelbeek, maar ook verschillende andere gebieden in Heusden-Zolder en de rest van Limburg. Een 50-tal vrijwilligers was op de bijeenkomst aanwezig en deed er nieuwe inspiratie op voor het komende jaar.

viversel-heeft-de-advent-ingezet

Viversel heeft de advent ingezet

De advent, de aanloop naar Kerstmis is in Viversel gestart met de jaarlijkse adventsboomplanting en het ontsteken van de lichtjes. Het was erg sfeervol met sneeubuien, muziek van de harmonie, en iedereen die rond het vuur of in de tent dicht bij elkaar de warmte opzocht. (foto Lode Beylemans)

bolderberg-b-verliest-in-nijlen

Bolderberg B verliest in Nijlen

In het volleybal heeft VCK Bolderberg B met 3-1 verloren bij Nijlen. De eerste set was een nek-aan-nek race maar toch nipt gewonnen door de thuisploeg, set twee en vier was er een duidelijk thuisoverwicht, gelukkig kon Bolderberg in de derde de eer redden. Setstanden: 25-23, 25-17, 22-25, 25-18.

een-nieuwe-reeks-van-vroeger-en-nu

Een nieuwe reeks van Vroeger en Nu

Onder de noemer 'Vroeger en Nu' trakteren we u de komende vier weken op historische foto's uit Heusden-Zolder samengevoegd met een actuele opname vanop dezelfde plaats. De voorbije jaren werden zulke fotoreeksen bijzonder gesmaakt door onze lezers en dus trok fotograaf Gust Ischen opnieuw op pad om ons erfgoed onder de aandacht te brengen en een stukje geschiedenis te laten herleven.

sint-bezoekt-kwb-feest-voor-andersvaliden

Sint bezoekt KWB-feest voor andersvaliden

Voor de 16de keer op rij verzorgde de KWB van Eversel een spetterend Sinterklaasfeest voor andersvaliden, veel vrijwilligers droegen hun steentje bij met andere leuke acts. De apotheose was de intrede van de Sint die voor iedereen een pakje bij had. (meer foto's van Rita Vanhove)

veel-alcoholcontroles-in-koolmijnlaan

'Veel alcoholcontroles in Koolmijnlaan'

Heusden-Zolder staat in ons land op de 20ste plaats van gemeenten waar de voorbije 12 maanden de meeste alcoholcontroles gebeuren. Tenminste, dat moet blijken uit de statistieken van de meldingswebsite 'Politiecontrole.be'. De Koolmijnlaan zou volgens dezelfde cijfers op een gedeelde 17de plaats staan in ons land met 16 controles. Misschien toch een nuance: de top 30 van meest gecontroleerde straten in België ligt grotendeels in Antwerpen en Limburg. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat beide regio's naast de nationale BOB-controles in de zomer en rond de feestdagen het hele jaar door hun eigen WODCA- en SLim-controles hebben.

nederlaag-voor-si

Nederlaag voor SI

In de tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 4-2 verloren bij Bocholt.

vandaag-is-wereldaidsdag

Vandaag is Wereldaidsdag

Vandaag is het Wereldaidsdag. Daarbij gaat extra aandacht naar het probleem van Hiv-besmetting en voorkoming. In ons land zouden 15.000 mensen besmet zijn met HIV. Maar als die hun medicamenten consequent innemen, kunnen ze zowat even oud worden als iemand die niet besmet is. Alleen blijven aids en HIV een taboe om over te praten.