Archief juli 2012

vandaag-gezien-31-juli-2012

Vandaag gezien

Vlinders, sympathiek maar alsmaar schaarser, hier een citroenvlinder. (foto Jan Leijskens)

vrijheid-zolder-ontvangt-diest

Vrijheid Zolder ontvangt Diest

Op donderdag 2 augustus om 19u30 speelt Vrijheid Zolder thuis een oefenmatch tegen Diest. Dat is meteen dé blikvanger in het voorbereidingsprogramma. Diest is immers een ex-eersteklasser, hoewel de club een volledig nieuwe start heeft moeten nemen en nu nieuwe ambities koestert in eerste provinciale.

het-weer-licht-wisselvallig-2

Het weer: licht wisselvallig

In een warme sector wordt warme lucht aangevoerd en het kwik kan flink de hoogte in gaan. De atmosfeer is echter onstabiel van opbouw en op het einde van de dag dreigt onweer. Na de doortocht van een storing in de nacht, wordt de volgende dagen minder warme lucht aangevoerd en af en toe vallen buien. 
Morgen wordt warme lucht vanuit het zuiden aangevoerd en kan het kwik oplopen tot gemiddeld 28 of 29 graden. Eerst is het zonnig, maar na de middag onstaan er stapelwolken. De dag wordt afgesloten (…) Lees het hele bericht

een-puzzel-van-18-000-stukjes

Een puzzel van 18.000 stukjes

Martina uit de Sportalaan houdt zich op lange winteravonden wel eens bezig met puzzelen. En in de zomer mag echtgenoot Patrick die dan samenplakken en ophangen. Da's meestal een klusje van een paar minuten, maar deze keer is hij twee dagen zoet geweest. Martina had namelijk een puzzel van 18.000 stukjes in elkaar gestoken, goed voor een kunstwerk van 276 cm bij 198 cm.

veel-interesse-voor-circuitbezoeken

Veel interesse voor circuitbezoeken

De rondleidingen op Circuit Zolder lopen als een trein en halfweg de vakantie heeft de vzw Toerisme Heusden-Zolder 285 deelnemers geteld. Dat is een succes gezien de weersomstandigheden, vaak druilerig, vorige donderdag was het dan weer snikheet en toch waren er 51 bezoekers. Die kwamen uit heel Vlaanderen, tot Oostende en Koksijde toe. Bij de buitenlanders vooral Nederlanders maar ook een Deense familie en een groepje uit Corinthe in Griekenland. Er staan nog vijf donderdagen op het programma, het (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-41

Vanavond gezien

Een mooie zonsondergang, vanavond gespot in Heusden door Julien Maebe die zich afvraagt of de weerspreuk luidt: Avondrood .... water in de sloot?

ook-laatste-stoel-is-gevonden

Ook laatste stoel is gevonden

Vanavond werd in Eversel voor de vierde maal de stoel geplaatst, nu in het bos tussen Bavostraat en Pater Beckersstraat. Ondanks dat een omheining en een huis in de verte de enige herkenningspunten waren, was de stoel binnen de 10 minuten bezet. Winnaar werd Ellen Goddé van de Oudervereniging. Iedereen moest een knuffeldier meebrengen, wat leidde tot een massale knuffeltoeloop. Nu de laatste tips zijn uitgedeeld is de definitieve zoektocht naar het mysterie gestart, waarbij zaterdag de apotheose volgt. (meer foto's)

sterk-wil-ook-in-provincieraad

Sterk wil ook in provincieraad

De lijst Sterk Heusden-Zolder zal ook aan de provincieraadsverkiezingen deelnemen. Maar dan wel onder de naam Sterk Limburg. Voorlopig wordt alleen een lijst ingediend in district Beringen, maar het is niet helemaal uitgesloten dat ook elders wordt deelgenomen. Net als voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt de lijst getrokken door Selahattin Özer.

first-motorsport-kan-nog-winnen

First Motorsport kan nog winnen

First Motorsport, het team rond Jo Jamers heeft nog eens in positieve zin van zich laten spreken. Het was het laatste team dat inschreef voor de 24 uur van Francorchamps, maar mocht na afloop richting podium voor de overwinning in zijn klasse. Steve Vanbellingen, Bert Redant, Johan Vanloo en Armand Fumal bestuurden de Porsche Cup S en zij namen het op tegen de snelste GT3 auto's en rijders van het moment. Na een pittige strijd behaalden ze de overwinning in de ‘Gentlemen Trophy’. (…) Lees het hele bericht

groeten-uit-brignogan

Groeten uit Brignogan

Julien Maebe stuurt ons een vakantiekiekje uit Brignogan in Bretagne, waar hij met kinderen en kleinkinderen rondtrok. Hij betrapte er de baai terwijl ze er nog slaperig bijlag.

gsm-geld-voor-project-limburgs-landschap

GSM-geld voor project Limburgs Landschap

Bij Limburgs Landschap in het Domherenhuis zijn ze erg tevreden met een aanbod van de jonge GSM-operator Ello mobile. Die staat namelijk zijn winst af aan een goed doel. En klanten kunnen zelf kiezen naar welk project de winst van hun telefoongebruik gaat. Sinds kort zit daar ook het natuurproject van Limburgs Landschap aan de Maas bij. Met die steun kan Limburgs Landschap de natuurgebieden langs de Grensmaas uitbreiden tot 515 ha tegen 2016. Met 9 sleutelpercelen kan Lila een verbinding maken (…) Lees het hele bericht

nog-twee-medailles-voor-tuur-lemmens

Nog twee medailles voor Tuur Lemmens

Op de derde en laatste dag van de Belgische kampioenschappen was het twee maal prijs voor Tuur Lemmens. Hij haalde brons op de 100m rugslag en zilver op 400m wisselslag. Wesley Joris zwom een 4de plaats op de 400m wisselslag in een persoonlijke besttijd. In totaal behaalden ze samen met hun clubgenoten maar liefst 18 medailles met 5 Belgische titels. (foto Davy Neuteleers)

vandaag-gezien-29-juli-2012

Vandaag gezien

Altijd heel bijzonder, een glimworm zoals hier gekiekt in Bolderberg (foto Jan Leijskens)

2-000-bezoekers-voor-fuchsiaflora-2012

2.000 bezoekers voor Fuchsiaflora 2012

De Fuchsiavrienden konden zich zondagavond om 22 uur in de handen wrijven toen ze de editie 2012 van Fuchsiaflora afsloten. Zowat 2.000 toeschouwers hebben de afgelopen negen dagen de bloemenshow bezocht. Dat is daarmee één van de beste edities van de jongste jaren, de voorbije jaren heeft het weer vaak lelijk huisgehouden, maar nu stuwde de zon de bloemenliefhebbers naar kasteel Terlaemen. "En we hebben enorm veel goeie reacties gekregen," aldus een tevreden voorzitter Eric Claes.

groeten-uit-izola

Groeten uit Izola

De familie Donné-Vanderlinden is terug van vakantie uit Izola in Slovenië. Na een week in het binnenland volgden een paar daagjes kust. En op de laatste avond schoten ze dit prentje vanuit hun hotelkamer.

dorpsgenoten-op-harley-treffen

Dorpsgenoten op Harley-treffen

Duizenden motorliefhebbers verzamelen dit weekend in Leopoldsburg op het traditionele Harley-treffen. Onder hen ook enkele Harley-freaks uit Heusden-Zolder zoals Maurice en Betty Jansen-Aerts (boven) en Ronnie Coomans (onder). (foto's Lieven Kaerts)

wesley-joris-belgisch-kampioen-1500-meter

Wesley Joris Belgisch kampioen 1500 meter

Op de tweede dag van de Belgische zwemkampioenschappen heeft Wesley Joris zich gekroond tot Belgisch kampioen op de 1500m vrije slag. Hij klokte ook een nieuw provinciaal record bij de 15- en 16-jarigen. Tuur Lemmens haalde een 4de plaats met een nieuwe persoonlijke besttijd.(foto's onder Davy Neuteleers)

oliespoor-vervuilt-kanaal

Oliespoor vervuilt kanaal

Op het Albertkanaal werkt de brandweer van Heusden-Zolder samen met De Scheepvaart en het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum - de civiele bescherming zou ook komen helpen - aan de bestrijding van een lang oliespoor. Dat is wellicht achtergelaten door een binnenschip en zou mogelijk 10 kilomter lang zijn. Leden van het opvangcentrum hebben alvast 1 meeuw uit het water gehaald die het slachtoffer is van de vervuiling.

vandaag-gezien-28-juli-2012

Vandaag gezien

Gust Ischen spotte deze wesp in zijn tuin, al dan niet verblind door de zon is ze in een spinnenweb  gevlogen.

medailles-voor-tuur-en-wesley

Medailles voor Tuur en Wesley

Op de Belgische zwemkampioenschappen in Antwerpen doen onze zwemmers het weer uitstekend. Gisteren behaalde Tuur Lemmens twee maal brons met evenveel besttijden op de 200m rugslag en 200m wisselslag. Wesley Joris beperkt zich op het BK tot de lange afstandsnummers. In de 400 m vrij haalde hij zilver en strandde op een zucht van zijn eigen provinciale record. Op de foto Tuur links boven en Wesley onder midden, samen met hun clubgenoten Willem Poelmans, Nathalie Bynens, Demie De (…) Lees het hele bericht

het-weer-het-wordt-koeler

Het weer: het wordt koeler

Een storing verdrijft de warme lucht die de afgelopen dagen voor een hittegolf zorgde in onze streken. Bovendien neemt een depressie het heft in handen en volgt er wisselvallig weer met relatief hoge neerslagkansen. In de tweede helft van de week wordt het terug wat zachter.
Vandaag is het betrokken en na wat ochtendlijke regen wordt het stilaan droger vanuit het westen, maar een bui blijft mogelijk. Na de middag zijn er enkele opklaringen en de kans op een bui neemt stilaan af. Maxima rond 21 (…) Lees het hele bericht

en-de-boer-hij-pufte-voort

En de boer ... hij pufte voort

Ook voor de boeren was het puffen de afgelopen dagen. Toch hebben ze van de zon en de droogte gebruik kunnen maken om te maaien, het hooi in balen te persen en vervolgens binnen te doen. (foto's Michel Gerits)

jongeren-betogen-tegen-geweld-in-syrie

Jongeren betogen tegen geweld in Syrië

Een groep jongeren heeft vanmiddag op de Cité een korte betoging gehouden. Ze protesteerden daarmee tegen het geweld in Syrië en de bloederige manier waarop het regime Assad het protest in de kiem smoort. De jongeren riepen met slogans en spandoeken de internationale gemeenschap op om de volkerenmoord te stoppen.

ravage-op-terras-savarin

Ravage op terras Savarin

Een autobestuurder is rond twintig voor 7 vanmorgen van de rotonde in Bolderberg afgevlogen en dwars door het terras van hotel-brasserie Savarin. Eigenaar Benny Smeets werd even later met een ware ravage geconfronteerd. Panelen lagen aan diggelen, het meubilair lag helemaal verspreid. De precieze omvang van de schade moet nog vastgesteld worden. De politie heeft de bestuurder van de auto meegenomen.

zwaar-onweer-op-komst

Zwaar onweer op komst

Onze weerman Michel Nulens van Meteoservices laat weten dat er vandaag in de late namiddag en vooral avond kans bestaat op hevig onweer met zware windstoten, hagel en overvloedige neerslag over de regio. De weermodellen berekenen meestal tussen 15 en 20 l/m² neerslag, maar lokaal kan dat het dubbel worden.

morgen-eversels-rock-festival

Morgen Eversels Rock Festival

Jeugdhuis Bascule organiseert morgen traditioneel het Eversels Rock Festival. Op de affiches optredens van The Unforgiven, Keybridge, Outback en DJ Frank. Het begint morgen om 18 uur. Kaarten kosten 6 euro in voorverkoop en 8 euro aan de kassa. Alles vindt plaats op de terreinen van VZW Jeugdhuis Bascule, Butastraat 20/1/. www.jhbascule.be.

nog-een-weekend-belletjes-kijken

Nog een weekend belletjes kijken

Door het zomerweer van de afgelopen dagen staan de fuchsia's en andere bloemen op Fuchsiaflora aan het kasteel van Terlaemen er schitterend bij. Nog tot en met zondag kan je dagelijks van 14 tot 22 uur de bloemenpracht van de Fuchsiavrienden gaan bewonderen.

hitte-bezorgt-zwembad-topdag

Hitte bezorgt zwembad topdag

Veel mensen, vooral jongeren, hebben met deze hitte blijkbaar behoefte aan afkoeling. Het zwembad Terlaemen beleefde vandaag dan ook een absolute topdag. Morgen zou het nog 1 tot 2 graden warmer worden, dus wellicht nog meer zwempret. (meer foto's van Davy Neuteleers)

motoren-trotseren-de-hitte

Motoren trotseren de hitte

Hitte of geen hitte, op Circuit Zolder scheurden de motoren vandaag tegen een verschroeiende snelheid over het asfalt. Enkele motards haalden zelfs wat kunstjes uit. (foto's Davy Neuteleers)

vrijdag-en-zaterdag-terrasfilms

Vrijdag en zaterdag terrasfilms

De bioscoopliefhebbers in West-Limburg kunnen op vrijdag 27 en zaterdag 28 juli terecht op het Kerkplein van Koersel, dat wordt omgetoverd tot een openlucht cinema. Je kunt er genieten van gratis terrasfilm met aangepaste bieren. Morgen om 21u30 Purple Rain, trouwens dag op dag 28 jaar na de première. Zaterdag om 21u30 Hasta La Vista en om middernacht New Kids Nitro. De toegang is gratis en de opbrengst van de bierverkoop gaat naar Sint-Gerardus. De organisatie is in handen van The Roxy Theatre (…) Lees het hele bericht

kennismaken-met-de-alevieten

Kennismaken met de Alevieten

We zitten volop in het toerismeseizoen en één van de nieuwigheden in het aanbod in Heusden-Zolder is een groepsbezoek aan de 'vzw Samenwerking Limburgse Alevieten' in de Michel Scheperslaan. De Alevieten zijn aanhangers van een islamitische stroming gekenmerkt door eigen geloofsstellingen, waarbij de mens centraal staat. Zo ontdek je bij een bezoek de leer van dichter Hacı Bektasi Veli, het geluid van de saz (typisch snaarinstrument), de symboliek van het tweepuntig zwaard (…) Lees het hele bericht

alsmaar-minder-verkavelingen

Alsmaar minder verkavelingen

Het aantal nieuwe bouwkavels is vorig jaar verder gedaald tot 45. In 2010 waren er dat nog 64 en in 2009 123. 12 van de 45 percelen zijn bovendien binnen gemeentelijke verkavelingen gerealiseerd. De kerkfabriek Sint-Job kreeg een vergunning om een stuk grond in 6 bouwpercelen op te splitsen. Daarnaast was er vorig jaar geen enkele verkaveling waarvoor een nieuwe weg nodig was.

groeten-uit-schladming-1

Groeten uit Schladming

Kurt Vanvelk was met zijn familie op vakantie in de buurt van Schladming in Oostenrijk. Het weer ging er van schitterend tot fris en regenachtig. Dat belette hem niet om deze foto te maken van de Oostenrijkse kampioenschappen 'downhill race''. Zeer spectaculair want over een traject van 2,5 km wordt een hoogteverschil van 580 meter overwonnen, met een gemiddeld dalingspercentage van 41 %.

vandaag-gezien-25-juli-2012

Vandaag gezien

In de felle zon krijgt de daglelie (Hemerocallis)zelfs iets vurigs. (foto Jean Vandevoort)

de-vanthoors-zijn-klaar-voor-francorchamps

De Vanthoors zijn klaar voor Francorchamps

Het KRK-team is klaar voor de 24 uur van Francorchamps, de vierde wedstrijd van de Blancpain Endurance Series die dit weekend wordt betwist.. Het KRK-team is er helemaal klaar voor en mikt op een podiumplaats met onze dorpsgenoot Raf Vanthoor, die samen met Dennis Retera, Koen Wauters en Anthony Kumpen de Mercedes SLS AMG GT3 bestuurt. "Bovenop de gebruikelijke 50 wagens, neemt in Francorchamps nog een aantal gelegenheidsrijders deel, en dat maakt het zeker niet makkelijk, ik maak er mij (…) Lees het hele bericht

oefenprogramma-van-vrijheid-zolder

Oefenprogramma van Vrijheid Zolder

Ook Vrijheid Zolder is aan de voorbereiding van zijn nieuwe seizoen bezig. Morgen starten de trainingen. Op 2 augustus wordt thuis geoefend tegen Diest, zondag 5 augustus om 18 uur komt Linkhout op bezoek, op 8 augustus om 19u30 wacht een verplaatsing naar Godsheide. Zondag 12 augustus om 18 uur mag Paal Vrijheid ontvangen, op 18 augustus om 18 uur komt Lummen afgezakt als sparringpartner. Op 23 augustus om 19u30 komt Kuringen op bezoek en op 26 augustus om 18 uur wacht een verplaatsing naar Tervant. (…) Lees het hele bericht

inbrekers-in-eversel-en-bolderberg

Inbrekers in Eversel en Bolderberg

In de Sint-Jobstraat is een inbraakpoging in een kelder gebeurd. Maar die is mislukt. In de Zagerijstraat is de de inbrekers wel gelukt. Daar hebben ze een raam ingegooid en konden vervolgens heel wat buit maken.

de-verenigde-vrienden-op-kamp-aan-zee

De Verenigde Vrienden op kamp aan zee

Harmonie De Verenigde Vrienden hield zoals ieder jaar een muziekkamp, maar deze keer trok het gezelschap voor de verandering naar zee. De muziekstukken die werden ingeoefend waren ook in dat thema ingepast: Windkracht 10, Symphony of the Seas en Pirates of the Caribbean. Centrale figuren in het kamp waren koning Poseidon en Triton met een heel team. En na het kamp volgde een concert met alle werken in de eigen zaal. De harmonie zoekt ook nieuwe leden voor het orkest. De repetities starten weer (…) Lees het hele bericht

werkwinkel-draait-ook-in-crisis-op-volle-toeren

Werkwinkel draait ook in crisis op volle toeren

8 jaar na zijn oprichting draait de Werkwinkel Heusden-Zolder op volle toeren, daarin werken de gemeente en VDAB samen om inwoners aan het werk te krijgen. De VDAB houdt zich bezig met de basisdienstverlening in de winkel, de gemeente met de sociale economie. Vorig jaar zijn 451 werkzoekenden in een traject opgenomen, waarvan 400 door de VDAB. In de sociale ecconomie zijn 210 werkzoekenden aan een job geholpen of bij een organisatie tewerkgesteld met subsidies. Dit jaar gaat (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-24-juli-2012

Vandaag gezien

Ook langs de spoorwegen moeten af en toe de graskanten worden gemaaid. Daarvoor wordt een speciale tractor ingezet die zowel op een gewone weg als op rails kan rijden. Vandaag was die aan de slag van aan de Schootstraat/Staintonstraat richting Zolder-Station.

zolderse-ribbels-naar-kaulille

Zolderse Ribbels naar Kaulille

De Ribbels van Chiro Zolder zijn vandaag op bivak vertrokken naar Kaulille. De Ribbels zijn de jongste chiroleden. In Kaulille wacht een week tentenkamp en het bivakthema is 'Kuifje'. (foto Evi Geybels)

de-vroeners-het-snelst-bij-stoel

De Vroeners het snelst bij stoel

In Eversel was vanavond ook de derde zon een spannende race naar “the place to be”. De Vroeners, de ploeg die vorige keer de stoel niet vond, zetten vanavond iedereen op zijn plaats en arriveerden veruit als eersten. Het voorwerp dat iedereen moest meebrengen was een 'trektang'. En blijkbaar weet niet iedereen nog goed wat dat is, want er daagden Engelse sleutels, striptangen, nijptangen, enz op. (foto Jan Vandenput)

eindelijk-hoogdagen-voor-zwembad

Eindelijk hoogdagen voor zwembad

De mensen van het openluchtzwembad Terlaemen kunnen opgelucht ademhalen. De inspanningen om alles op te knappen  hadden vorige en deze zomer tot nu toe nog niet veel gerendeerd door het rotweer. Maar deze week komen de zwemliefhebbers en zonnekloppers wel dagelijks naar het zwembad. Voor een verfrissende duik, om te zonnekloppen op de weide, wat te sporten of gewoon te genieten vanop het terras. (meer foto's van Dimitri Reynders)

al-30-wagens-ingeschreven-voor-24-uur

Al 30 wagens ingeschreven voor 24 uur

Op zowat anderhalve maand voor de 34ste '24 Hours of Zolder' zijn al 30 wagens ingeschreven. Het wordt de eerste open editie. Daarbij bestaat het deelnemersveld voor de helft uit prototypes en voor de andere helft uit deelnemers uit de GT- en Toerismewagensklassen. Op papier zijn de favorieten te zoeken in het duel tussen Marc VDS Racing Team en Belgian Audi Club Team WRT. Wie thuisrijder Laurens Vanthoor zal vergezellen, is nog niet helemaal duidelijk. In het BMW-kamp is het al (…) Lees het hele bericht

auto-s-botsen-op-e-314

Auto's botsen op E 314

Op de E 314 in de buurt van afrit Heusden-Zolder zijn vanmorgen twee auto's gebotst. Daarbij viel één lichtgewonde. De wagens waren snel getakeld, maar er stond al snel een file van voor Zonhoven richting Lummen.

autobanden-stuk-gestoken-in-de-dorpsstraat

Autobanden stuk gestoken in de Dorpsstraat

De afgelopen dagen hebben vandalen tot twee keer toe autobanden stuk gestoken in de Dorpsstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag ging het om twee auto's waarvan alle banden zijn doorprikt. En afgelopen nacht zijn opnieuw de banden van liefst vijf auto's stuk gestoken. Dat zijn dus enkele tientallen banden in enkele dagen tijd. UPDATE Het zou telkens gaan om de wagens van de bewoners van de appartementen. De politie is een onderzoek gestart.

de-bal-is-weer-aan-t-rollen

De bal is weer aan 't rollen

In het provinciale voetbal komt de mallemolen weer op gang. Bij FC Bolderberg hadden trainer Filip Peeters en hulptrainer Sergio Pirelli hun troepen gisteravond voor het eerst samengeroepen. Nog niet iedereen was present door vakantie, werk of blessures. (foto Peter Vanduren)

groeten-uit-oberstdorf

Groeten uit Oberstdorf

Martin en Jenny Boutsen hebben hun vakantie doorgebracht in Oberstdorf, in de Allgau, op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Hoog in de bergen tijdens een mooie wandeling kwamen ze deze mooie, in hout uitgesneden, paal met bel tegen. Door de speling van de wind hoor je die voortdurend van ver klingelen.  

3-186-ritten-voor-mindermobielencentrale

3.186 ritten voor mindermobielencentrale

De mindermobielencentrale heeft vorig jaar 3.186 ritten gereden. Daarvoor kon een beroep gedaan worden op 25 vrijwillige chauffeurs. Die legden in het totaal 78.831 km af. 258 inwoners van Heusden-Zolder die zich moeilijk kunnen verplaatsen deden vorig jaar een beroep op de mindermobielencentrale. Dat kan zijn om naar de dokter of het ziekenhuis te gaan, maar evengoed om boodschappen te doen.

vlieg-er-eens-uit

Vlieg er eens uit

Ideaal weer voor een ballonvlucht, want de ballonvaarders hebben hun 'vliegtuig' dit jaar meestal op stal moeten laten. Yves Maex kreeg er vanavond eentje recht boven zich.

vandaag-gezien-23-juli-2012

Vandaag gezien

Ook de vlinders zijn dolgelukkig dat de zon schijnt. vandaag bezocht dit exemplaar een prikneus of Selene Coronaria. (foto Jean Vandevoort) 

dieven-willen-nummerplaten

Dieven willen nummerplaten

Er zijn weer dieven op pad die tuk zijn op nummerplaten. In de Dorpsstraat gingen ze aan de haal met beide nummerplaten van een auto. In de Schootstraat verdwenen de nummerplaten van een dienstwagen van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. Ook vanuit de Rectorstraat werd een melding doorgegeven over gestolen nummerplaten. In de Ganzenstraat verdween een partij blauwe steen. In de Alice Nahonlaan hebben onbekenden geprobeerd om binnen te breken in een woning. Ze (…) Lees het hele bericht

groeten-uit-istanboel

Groeten uit Istanboel

De familie Claes maakte een citytrip naar Istanboel. Tijdens een boottocht op de Bosporus ontdekten ze daar een enorm kluwen van passagiersboten, ferryboten, vissers en transportschepen die allemaal hun weg zoeken en vinden met de oude stad en haar monumenten als decor.

2013-punten-op-schepencollege

2013 punten op schepencollege

Vorig jaar heeft de gemeenteraard 208 punten in openbare zitting behandeld, dat is het kleinste aantal van de jongste 5 jaar. Er waren 10 zittingen, ten opzichte van 11 in 2010, 12 in 2009 en 2008 en 14 in 2007. Daarbij moet vermeld worden dat de raad met de huldiging van gepensioneerden is afgevoerd. Het schepencollege kwam vorig jaar 44 keer samen en behandelde 2013 punten, dat is meer dan in 2010, minder dan de jaren voordien. De correspondentie van en naar de gemeente blijft toenemen. De dienst secretariaat en juridische zaken verwerkte meer dan 40.000 brieven, faxen en mails.

vandaag-gezien-22-juli-2012

Vandaag gezien

Een andere kijk op een stuifmeelstamper. (foto Jan Leijskens)

jan-kuyckx-19de

Jan Kuyckx 19de

Jan Kuyckx is vandaag 19de geworden in de wedstrijden voor elite zonder contact en beloften in Kerniel bij Borgloon. Er waren 140 vertrekkers. Florent Serry was na 110 km de snelste

groeten-uit-kusadasi-1

Groeten uit Kusadasi

Samen met deze foto heeft Gilbert Vanutte ons ook het mooie weer vanuit het Turkse Kusadasi doorgemaild. Hij vraagt zich af wat er het eerst was: de elektriciteitspaal of de weg. Wat verder op staan blijkbaar nog zulke exemplaren.

kennismaken-met-de-tchukudu

Kennismaken met de Tchukudu

In september kan je in Neerpelt deelnemen aan een Tchukudurace, maar in afwachting kan je elke zondagnamiddag in juli en augustus al met de Tchukudu kennismaken aan de Lighthouse op het Wereldplein in Bokrijk. Een Tchukudu ziet er uit als een houten step die uit het stenen tijdperk lijkt te komen. Maar da's misleiding, want het gaat om een uiterst handig en ingenieus transportmiddel, veelvuldig gebruikt in de bergachtige streken rond Goma in Oost-Congo. De eerste Tchukudu zou meer dan 100 (…) Lees het hele bericht

gwendolien-feyen-twee-maal-op-podium

Gwendolien Feyen twee maal op podium

Zaterdag was er op De Veen een atletiekmeeting. Bij de vrouwen liep Gwendolien Feyen zich in de kijker met een eerste en een tweede plaats in de sprint. De uitslagen. 
Mannen:  
100 meter: 1. Lorijn Verbrugghe (ACA) 11.30  2. Glenn Motmans (AVT) 11.58  3. Ronny Bervoets (LOOI) 13.16.    
200 meter: 1. Ruben Thys (DCLA) 22.30  2. Lorijn Verbrugghe (ACA) 22.94  3. Glenn Motmans (AVT) 23.21.    
3000 (…) Lees het hele bericht

heusdense-chiromeisjes-naar-geel

Heusdense chiromeisjes naar Geel

De chiromeisjes van Heusden-Centrum zijn vandaag op kamp vertrokken, richting Geel. De tippers en tiptiens vertrokken met de fiets, de speelclub en de kwiks werden met de auto's gebracht. De jongsten (pagadders) volgen  dinsdag met hun leiding. (meer foto's van Bart Claes)

zwemmers-doen-het-uitstekend-op-bk

Zwemmers doen het uitstekend op BK

Op de Belgische zwemkampioenschappen voor de jeugd in Genk doet de Hasseltse Zwemclub Spartacus - met een aantal dorpsgenoten - het schitterend. Met nog een dag te gaan staan ze op 9 medailles. Ine Stockmans, Lindsay Joris en Phaedra Joris doen het schitterend. Ine behaalde zilver op 400m vrij in een supertijd, Lindsay (foto Davy Neuteleers) zwom eveneens een knappe tijd en haalde brons op 400m wisselslag. Phaedra nam voor het eerst deel aan een Belgisch Jeugdkampioenschap en eindigde net in de bovenste helft van het klassement, 12de op 200m vlinderslag.

keukenbrandje-snel-geblust

Keukenbrandje snel geblust

De brandweer is in de vooravond uitgerukt richting Kleuterweg. Van daaruit was een oproep binnengekomen over een woningbrand. Ter plaatse bleek het te gaan om een keukenbrand die de inwoners al hadden geblust met een brandblusser. De brandweer kon zich beperken tot het ventileren van de woning.

vandaag-gezien-21-juli-2012

Vandaag gezien

Zo ziet dus het bloemetje van venkel er uit. (foto Jan Leijskens)

het-weer-zomers-1

Het weer: zomers!

Een storing verlaat onze streken en maakt plaats voor drukstijgingen. Een krachtig hogedrukgebied kan na het weekend het weer domineren met droog en zonnig weer. Daarbij wordt er warme lucht aangevoerd en mogen we zomerse temperaturen verwachten. Waarschijnlijk verandert het weer opnieuw in het volgende weekend.
Vandaag zijn voor de middag enkele buien mogelijk, maar naarmate de dag vordert neemt de kans op en bui af en is er meer zon. De maxima liggen rond 20 graden.
Morgen blijft het (…) Lees het hele bericht

vandaag-is-t-feestdag

Vandaag is 't feestdag

Voor wie het zou vergeten zijn, vandaag 21 juli is het de Nationale Feestdag. Dan wordt herdacht dat de eerste koning van België de eed aflegde. De vlaggen hangen uit aan de openbare gebouwen, de meeste winkels blijven dicht en er valt geen krant in de bus. Wie wil kan straks op tv het nationaal defilé volgen, maar de weersvoorspellingen zijn behoorlijk, dus je kunt er evengoed op uittrekken.

fuchsiaflora-een-hele-week-bloemen-kijken

Fuchsiaflora: een hele week bloemen kijken

In de tuinen van kasteel Terlaemen hebben de Fuchsiavrienden vanavond hun jaarlijkse bloemenshow Fuchsiaflora geopend. Daar kan je niet alleen de mooiste fuchsia's ('belletjes') zien, maar ook allerlei kuipplanten, bloemeninstallaties, fonteinen, ... kortom de leden laten zich weer van hun creatiefste kant zien. Ter plekke kan je ook bloemen kopen. Fuchsiaflora loopt tot en met zondag 29 juli en is elke dag open van 14 tot 22 uur, de toegangsprijs bedraagt € 3. Parkeren kan aan de overzijde van de straat. (meer foto's)

bloed-geven-ook-in-de-vakantie

Bloed geven ook in de vakantie

De komende dagen kan je nog twee keer gaan bloed geven in Heusden-Zolder. Maandag 23 juli in Ons Huis Berkenbos. En dinsdag 31 juli in Sint-Baaf Eversel, telkens van 18 uur tot 20u30. Het Rode Kruis doet een extra oproep want in een vakantiperiode komen altijd minder bloedgevers opdagen.

vandaag-gezien-20-juli-2012

Vandaag gezien

Het lijken wel tranen om het slechte weer, maar 's morgens tref je aan heel wat bloemen en planten regen- of dauwdruppels aan. De komende dagen kunnen ze opdrogen. (foto's Jan Leijskens)

ramadan-start-vandaag

Ramadan start vandaag

Vandaag begint de ramadan. Vorige week stond het nog niet vast of de vastenmaand van de moslims vandaag dan wel morgen zou van start gaan. Maar op basis van de stand van de maan heeft de moslimexecutieve gisteren de knoop doorgehakt en begint het dus vandaag. Veel praktiserende dorpsgenoten zullen de vasten trouwens in Turkije of Marokko beleven.

foto-s-uit-het-mijnwerkersleven-gezocht

Foto's uit het mijnwerkersleven gezocht

Het Mijnmuseum in Beringen roept oud-mijnwerkers of hun familieleden op om oude foto's op te sturen of naar het museum te brengen. De foto's zullen deel uitmaken van een collage van beelden van mijnwerkers uit de zeven Limburgse mijnen, met vermelding van hun naam en land van herkomst. Op die manier wordt het Mijnmuseum voor een stukje teruggegeven aan de vroegere mijnwerkers. Het vernieuwde Mijnmuseum stelt in een van zijn zalen foto’s tentoon van kunstfotograaf Kristof Vrancken (…) Lees het hele bericht

niet-om-in-de-prak-te-rijden

Niet om in de prak te rijden

Vandaag was Circuit Zolder volledig ingenomen door Jaguars in het kader van Brandscape Ltd. (meer foto's van Davy Neuteleers)

heusden-zolder-is-veilige-gemeente

'Heusden-Zolder is veilige gemeente'

Volgens zonechef Geert Luypaert van de lokale politie is Heusden-Zolder een veilige gemeente en zelfs een koploper in veiligheid in vergelijking met vergelijkbare gemeenten en met de andere mijngemeenten. Hij baseert zich daarbij op een recent onderzoek naar de criminaliteitsgraad, dat is het aantal misdrijven gedeeld door het aantal inwoners x 100. Die cijfers lijken in strijd met de negatieve indruk die velen hebben. Van 2000 tot 2011 daalde de criminaliteitsgraad van 7,1 tot 4,7. (…) Lees het hele bericht

moet-er-nog-grind-zijn

Moet er nog grind zijn?

Nogal wat lezers vroegen zich de afgelopen dagen af wat de bedoeling is van de grindbergen op het Koning Boudewijnplein. Het gaat om tal van grote vrachtwagenladingen die er zijn gelost. Navraag in de gemeentelijke werkplaats leert dat het om een grindvoorraad gaat, om wegen een nieuwe laag te geven. Het gaat om straten zoals de Kapelstraat die recent gedeeltelijk zijn hersteld en nu een nieuwe bovenlaag krijgen. Het gaat niet om de nieuwe straten als Geenrijt en Koerselsebaan. De werken starten na de bouwvakantie.

het-weer-zomer-in-aantocht

Het weer: zomer in aantocht!

Na het weekend bouwt een hogedrukgebied op over onze streken en nemen de neerslagkansen sterk af. Bovendien krijgt de zon de bovenhand, waardoor het kwik een flink stuk de hoogte in kan gaan. Eer het echter zo ver is, moeten we nog eerste enkele depressies en storingen trotseren.
Vandaag schuift een storing over onze streken. De bewolking neemt toe en er volgen perioden met regen of buiige regen. Er bestaat een kleine kans op onweer. Het kwik blijft steken op 20 graden.
Morgen voert (…) Lees het hele bericht

zwaluwtorens-zijn-leeg-gebleven

Zwaluwtorens zijn leeg gebleven

De investering in de mooie kunstnesten voor zwaluwen op De Schacht is een maat voor niets geweest. Het was de bedoeling om de zwaluwkolonie daar onderdak te verschaffen, omdat ze door de restauratie van De Verdieping daar niet langer - zoals jaren het geval was - hun nesten onder de oversteek konden betrekken. Specialisten hadden de bouw van kunstnesten geadviseerd, omdat die elders wel gewerkt hebben. Een verklaring bestaat er niet. Waar de zwaluwen naartoe zijn, is ook niet duidelijk, mogelijk zijn er (…) Lees het hele bericht

dieven-en-inbrekers

Dieven en inbrekers

Dieven zijn gisteren binnengedrongen in een handelszaak aan de Koolmijnlaan. Het gaat om de Zeeman, de buit is niet bekend. In de Vredestraat zijn andere dieven dan weer aan de haal gegaan met bouwmaterialen en gereedschap op een werf.

tweede-zon-na-5-minuten-gevonden

Tweede zon na 5 minuten gevonden

In Eversel moest vanavond de 'tweede zon' gezocht worden in het kader van het Mysteriespel. Het was een moeilijke opdracht, maar Jeroen Vandebrouck kon om 5 minuten over 7 zich als eerste in de zetel laten neerploffen. Van de deelnemende ploegen waren de “nieuwe padjes” het eerst ter plaatse. De Vroeners, als rasechte Everselnaren, kwamen pas na een uur zoeken op de juiste plaats terecht. Alle deelnemende ploegen zijn druk in de weer om het mysterie 2012 te ontrafelen.

inventarisatie-trage-wegen-van-start

Inventarisatie Trage Wegen van start

Wie in Heusden-Zolder de 'Trage Wegen' gebruikt, kan vanaf nu geregeld de vrijwilligers ontmoeten die bezig zijn met de inventarisatie van gebruikte en ook de in onbruik geraakte 'Stille Wegen'. Dat is niet altijd een even eenvoudige of gemakkelijke job. Sommige weggetjes zijn nog in redelijk goede staat doordat ze geregeld gebruikt worden. Andere zijn herschapen in echte modderpoelen of, zoals op bijgaande foto, volledig verdwenen of opgeslorpt door de natuur.

badmintonkamp-in-berkenbos

Badmintonkamp in Berkenbos

Badmintonclub Smash organiseert op13, 14 en 15 augustus van 10 tot 13 uur een badmintonkamp voor kinderen van 5 tot en met 16 jaar. Ook niet-leden zijn welkom in sporthal Berkenbos. Het aantal deelnemers is beperkt tot 24 en inschrijven kan tot 5 augustus via gert[!]smashbc.com met vermelding van naam, leeftijd en of het kind al ooit gespeeld heeft. De betaling moet vooraf gebeuren.

groeten-van-de-malediven

Groeten van de Malediven

Phil Frederix en zijn vrouw zijn net terug van een vakantie in Mirihi, een eiland van de Malediven. Zo'n paradijselijke omgeving doet ons watertanden.

vandaag-gezien-18-juli-2012

Vandaag gezien

Dit is kikkerbeet, een bloem die erg moeilijk te vinden is, na een dag of twee is de bloem al weg. Jan Leijskens trof ze aan in zijn eigen vijvertje.

oefenprogramma-van-fc-bolderberg

Oefenprogramma van FC Bolderberg

Vierdeprovincialer Bolderberg FC, heeft ook zijn oefenprogramma klaar. Op 28 juli om 19u30 wordt in Nieuwerkerken VV gespeeld, 1 augustus op hetzelfde uur staat een verplaatsing naar Kuringen op het programma. 5 augustus om 18 uur staat de thuismatch voor de beker tegen H.O. Heide Hasselt op het menu. Op 8 augustus om 19u30 volgt een thuismatch tegen SK Habo en op 9 augustus komen de U21 van Zonhoven. 12 augustus om 18 uur wordt in BS Sport gebekerd. 19 augustus om 18 uur volgt een bekermatch thuis (…) Lees het hele bericht

met-de-fiets-naar-de-blauwe-kei

Met de fiets naar De Blauwe Kei

Stipt om 10 uur vanmorgen vertrokken 25 moedige gepensioneerden van Eversel per fiets voor een dagtocht naar De Blauwe Kei in Lommel. Niet bij de deur dus. Vorige week waren ze tijdens hun wekelijkse tocht uitgeregend, maar onder het motto 'de aanhouder wint' zijn ze er opnieuw aan begonnen. Zonder doping. (foto Gust Ischen)

vandaag-gezien-17-juli-2012

Vandaag gezien

En niet alleen vandaag, ook gisteren en eergisteren, en .... regendruppels aan een tuinstoel. Morgen zou het eens even niet regenen. 't Wordt wennen. (foto Gust Ischen)

collegeleerlingen-op-avontuur-in-china

Collegeleerlingen op avontuur in China

6 leerlingen van het Sint-Franciscuscollege zijn momenteel met een groep van 16 - uit Heusden-Zolder, Lommel en Leuven in China. Die van het college zijn het jongste van de hele bende, met hun 14 tot 16 jaar, zij hebben de afgelopen jaren lessen Chinees gevolgd en brengen dat nu in de praktijk. Het gaat om Eliane Gong, Laura Breugelmans, Zimi Vanende, Matthias Aerts, Wesley Wouters en Sjouke Stoker. In Bejing volgen ze het zogenoemde Summercamp Chinese Language and Culture van het Confucius (…) Lees het hele bericht

hakenkruisen-op-auto-gespoten

Hakenkruisen op auto gespoten

Een inwoner van de Graaf de Theuxlaan heeft bij de politie een klacht ingediend omdat iemand hakenkruisen op zijn auto heeft gespoten. De wage stond in de garage.

fietsparkings-vooral-tijdens-markt-belangrijk

Fietsparkings vooral tijdens markt belangrijk

De gemeenschapswachten hebben vorig jaar 6.086 fietsen bewaakt tijdens 4 evenementen en de veertiendaagse multiculturele markt. Dat is een kleine 800 minder dan een jaar eerder. Dat was dan ook een abosluut topjaar, mét verkiezingen en beter weer. Op de markt alleen al werden vorig jaar meer dan 4.000 fietsen gestald. Vorig jaar hebben de gemeenschapswachten 344 fietsen gegraveerd. Dat is ook een stuk minder dan in 2010 toen het om een record van 516 ging. Jaarlijks blijft het aantal graveringen trouwens schommelen tussen 300 en 500.

oefenprogramma-sk-heusden-06

Oefenprogramma SK Heusden 06

Ook in het provinciale voetbal zit de vakantie er stilaan op en worden dezer dagen de trainingen hervat. Enkele clubs hebben hun oefenprogramma al klaar. Vierdeprovincialer SK Heusden 06 oefent op 25 juli om 19u30 tegen Valencia Piringen en een dag later tegen Niel SK. Op 2 augustus om 19u30 komt ESJ Alken en op 5 augustus om 18 uur wacht een verplaatsing naar Meldert. Op 9 augustus om 19u30 komt Stokrooie op bezoek, op 12 augustus om 18 uur volgt Stal Sport. Na het gemeentetornooi zijn er nog (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-16-juli-2012

Vandaag gezien

Een bij maakt van de schaarse opklaringen gebruikt om toch haar werk te doen. Definitieve cijfers zijn er nog niet, maar de vrees bestaat dat de honingoogst ver beneden het normale peil zal liggen. In het voorjaar was dat al het geval, nu nog even afwachten wat de komende dagen en weken brengen. (foto Jan Leijskens)

supersonic-festival-brengt-toppers-naar-24-uur

Supersonic Festival brengt toppers naar 24 uur

Star Events, de organisatie achter het Supersonic Festival, heeft vandaag zijn programma voor de tweede editie op 8 en 9 september voorgesteld. Ook dit jaar vindt het festival plaats tijdens de 24 uur van Zolder, binnen het circuit dus. Supersonic Festival werkt voor de verschillende podia samen met grote spelers in de Belgische party-scene, onder meer met MNM dat live uitzendt. Op de Mainstage krijgt dance een plaats met grote namen als Roger Sanchez (foto), Regi, Oliver, (…) Lees het hele bericht

5-gewonden-bij-onduidelijk-ongeval

5 gewonden bij onduidelijk ongeval

Kort over elf uur gisteravond is een zwaar ongeval gebeurd op E314 ter hoogte van Terlaemen. Twee auto's kwamen er in botsing, een BMW kwam tegen de vangrails terecht en sloeg daarop enkele keren over de kop. Eén passagier werd uit de auto geslingerd. Hij is er erg aan toe, net als een andere passagier. Ook de bestuurder en nog twee inzittenden raakten gewond. Een vrouw van 18 verkeert in levensgevaar. De slachtoffers zouden allen uit de buurt van Brussel zijn. In de andere auto, een Nederlandse, raakte niemand gewond. De linkerrijstrook was een tijdlang afgesloten. Het was niet meteen duidelijk hoe het ongeval gebeurde, een verkeersdeskundige moet daarover uitsluitsel brengen.

creatieve-workshops-in-de-zomer

Creatieve workshops in de zomer

Zin om eens iets anders te doen dan te klagen over het weer? Bij Localoca kan je deze zomer enkele leuke workshops volgen. Op 22 augustus leren kids hun eigen juweel maken. (€ 16) Op 1, 8, 22 en 29 augustus leert Saliha Khenfi hoe je de natuur vertaalt in aquarelschilderijen (€ 35 voor 4 lessen). De laatste week van augustus zijn er elke namiddag creatieve workshops voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Op 13 en 27 september jongleren volwassenen met blije bloemen (€ 30 voor 2 lessen). Alles heeft plaats op domein Bovy. Info en inschrijvingen: info[!]localoca.eu

steven-de-bruyn-beroert-bluesfestival

Steven de Bruyn beroert bluesfestival

Het waren niet alleen toppers als BB King en Ten Years after die op het bluesfestival in Peer voor de nodige opwarming van de tent zorgden. Ook de Belgische bands brachten ambiance, zoals El Fish met onze eigen Steven de Bruyn op de mondharmonica (foto Myriam Vanroy)

4de-plaats-in-ploegentijdrit-voor-ward-lemmens

4de plaats in ploegentijdrit voor Ward Lemmens

Bij de familie Lemmens in Viversel hebben ze het bijzonder druk om alle sportieve prestaties van hun kinderen te volgen. In de Beker van Belgie ploegentijdrit voor nieuwelingen in Gingelom heeft Ward (achteraan op de foto met grijze helm) met zijn 5 ploegmaats van Sport en Moedig Genk een puike 4de plaats behaald . Het was daar een heuvelachtig parcours van 18,7 km, waarbij regen, wind en hagel het extra zwaar maakten. Toch haalden ze een gemiddelde van 44,3 km per uur en klokten af op 48 seconden van de winnaars

vandaag-gezien-15-juli-2012

Vandaag gezien

Dit is kraailook, ook te vinden in het Bolderdal. (foto Jan Leijskens)

nathalie-lemmens-naar-ek-volley

Nathalie Lemmens naar EK volley

 In het volleybal heeft de nationale vrouwenploeg zich bij junioren geplaatst voor het Europees kampioenschap. Vrijdag wonnen ze met 3-0 van RoemeniPe en nu met dezelfde cijfers tegen Oostenrijk. Nathalie Lemmens uit Viversel (rugnummer 4) is al een tijd een vaste waarde op de middenpositie. Van 18 tot 26 augustus mag ze met de ploeg de Belgische kleuren gaan verdedigen op het EK in Ankara.

in-stijl-op-je-mooiste-dag

In stijl op je mooiste dag

Petra en Patrick zijn in het huwelijksbootje gestapt, allez, eigenlijk in een joekel van een limousine. Dat is wat ze noemen uw huwelijk op een grootse manier inzetten. (foto Andy Brepoels)

groeten-uit-schladming

Groeten uit Schladming

De familie Mertens stuurt ons deze foto van de Spiegelsee in de buurt van het Oostenrijkse Schladming. Daar kan je trouwens prachtige wandelingen maken, onder meer naar de Riesachfall in het Rohrmoos-/Untertall. De hele regio bereidt zich trouwens voor op het FIS wereldkampioenschap ski in februari volgend jaar.

een-muur-van-boeken-in-bokrijk

Een muur van boeken in Bokrijk

Wie heeft er deze vakantie plannen om de resten van de Berlijnse muur te gaan bezoeken? Of andere muren die volkeren scheiden zoals bijvorobeeld in Cyprus of Israël? Het kan ook dichter ij huis want op het Wereldplein in Bokrijk bouwde het kunstenaarscollectief Art Zapedzki een boekenmuur: 10 kubieke meter boeken opeengestapeld en met mortel bij elkaar gehouden. De muur staat symbool voor een andere muursoort die mensen vandaag optrekken tussen groepen: de muur van wel en niet mogen weten (…) Lees het hele bericht

2-x-goud-1-x-zilver-voor-phaedra-joris

2 x goud, 1 x zilver voor Phaedra Joris

Phaedra Joris heeft het utistekend gedaan op het Vlaams zomercriterium zwemmen in het Olympiabad in Brugge. Met 52 deelnemende clubs is dat de grootste wedstrijd voor B-zwemmers in Vlaanderen. Op de 200m wisselslag en 100m vlinderslag behaalde Phaedra de gouden medaille, op 400m vrije slag werd ze nipt tweede. Volgend weekend treden de zwemmers aan op de Belgische jeugdkampioenschappen in Genk.

vandaag-gezien-14-juli-2012

Vandaag gezien

Een krabspin doet zich tegoed aan een bij. Over smaken valt natuurlijk niet te twisten. (foto Jan Leijskens)

groeten-uit-neerpelt

Groeten uit Neerpelt

De chiromeisjes van Boekt zijn op bivak in Neerpelt. Alles staat er in het teken van de piraten. Toen de leiding met kapitein Roodbaars alles had klaargemaakt, arriveerde gisteren de bemanning van het piratenschip. Vanaf nu is het spelen, eten, knutselen, ... en af en toe toch ook wel eens slapen zeker. (meer foto's)

jonas-delalieux-scoort-voor-belgie

Jonas Delalieux scoort voor België

Ex-Zolderspeler Jonas Delalieux doet het momenteel goed in de nationale U20 basketploeg. Die is aan de slag in het EK divisie B in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. België won zijn eerste partij tegen Marcedonië met 79-49 en Jonas scoorde 5 punten en pakte 2 rebounds. Komend seizoen speelt hij in de tweede nationale bij Houthalen, waar hij Bart Maesen treft, nog een product van de jeugdopleiding van KBBC Zolder.

rocco-di-turi-treedt-op-in-boekt

Rocco Di Turi treedt op in Boekt

Morgen om 20 uur geeft Rocco Di Turi een gratis live optreden in het nieuwe ijssalon 'Lang en Gelukkig' in de Onze Lieve Vrouwstraat 219 in Boekt. Die wil zich in de toekomst nog meer toespitsen op akoestische optredens, workshops en vertoningen van de betere new age film.

ex-belangers-naar-sterk-heusden-zolder

Ex-Belangers naar Sterk Heusden-Zolder

Sterk Heusden-Zolder, de partij van schepen Selahattin Özer, heeft drie Vlamingen binnengehaald. Het gaat om een nog onbekende vrouw en de ex-Vlaams Belangers Johan Bruijlands en zijn echtgenote Marleen Bosmans. Beiden stonden 6 jaar geleden op de lijst van Vlaams Belang, Bruijlands werd¨verkozen, maar nam vorige maand ontslag uit zijn partij. "Ik heb hem gebeld," zegt Selahattin Özer, hij heeft dan gedurende een week of anderhalf ons programma bestudeerd en dan (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-13-juli-2012

Vandaag gezien

Een duizendguldenkruid. (foto Jan Leijskens)

het-weer-verbetering

Het weer: verbetering!

Al enkele dagen geven de weerkaarten een opbouw van een hogedrukgebied aan, die ons weer na het weekend zou gaan bepalen. De tendens voor de langere termijn ziet er daarbij toch wel positief uit. Echter de korte termijn en zeker het weekend is nog onderhevig aan depressies en storingen.
Vandaag wordt het, na een regenachtige ochtend, enige tijd droog. De wolken blijven echter domineren, maar na de middag zijn er ook enkele opklaringen. Er komen dan echter buien opzetten, die lokaal kunnen vergezeld (…) Lees het hele bericht

de-eerste-stoel-is-gevonden

De eerste stoel is gevonden

Gisteravond is in Eversel het traditionele Mysteriespel van start gegaan als aanloop naar de parochiefeesten. Geïnspireerd op Eén had 'de 1° Zon" plaats en moest de stoel ergens in Eversel gezocht worden. Uiteindelijk werd hij gevonden aan een veldweg achter de oude "Zagerij Lemmens". Als eerste nam Bo Hendriks van de groep Oudervereniging plaats in de zetel:.De groep kreeg een mooie prijs, in het totaal daagden meer dan 100 personen met een spaarpotje op. De volgende zon heeft plaats op woensdag 18 juli, die dag om 19 uur vind je op www.eversel.be de foto van de plaats.

werken-zolder-centrum-van-start-op-8-augustus

Werken Zolder-Centrum van start op 8 augustus

Het schepencollege heeft deze week de werken voor fase 1 van de herinrichting van Dekenstraat, Dorpsstraat en omgeving toegewezen aan de firma Martens uit Zonhoven. Die start op 8 augustus aan de oversteekplaats op de Ringlaan ter hoogte van de school Beekbeemden. Het is de bedoeling bij het begin van het schooljaar al wat af te hebben, half oktober moet dat deel helemaal afgewerkt zijn. Dan kunnen de kinderen veel veiliger oversteken. Tijdens de werken staan er tijdelijke (…) Lees het hele bericht

sonja-claes-cijfers-verkeerd-voorgesteld

Sonja Claes: 'Cijfers verkeerd voorgesteld'

"Lode Schops stelt de zaken verkeerd voor," reageert burgemeester Sonja Claes op zijn nakende klacht over De Verdieping. "Oorspronkelijk hadden we het gemeentelijk aandeel geraamd op 6 miljoen, maar dat hebben we terug kunnen brengen tot 4,5 miljoen door bijkomende toelagen en de verkoop van de casco. Daarin zit zelfs de grondverkoop niet meegerekend. We hebben bovendien niet gelogen over de kostprijs. We hebben het project gegund voor 22 miljoen. Maar zo'n project is (…) Lees het hele bericht

klacht-tegen-leugens-over-de-verdieping

Klacht tegen 'leugens over De Verdieping'

Onafhankelijk gemeenteraadslid Lode Schops gaat bij de gouverneur een klacht indienen over de gang van zaken rond De Verdieping. Dat heeft hij vanavond bekendgemaakt tijdens de vergadering van de verenigde gemeenteraadscommissie. Die was samengeroepen nadat hij vorige maand op de raad verduidelijking had gevraagd over de kostprijs van De Verdieping (en ook de uitbreiding van de bib). Volgens Schops is vanavond duidelijk gebleken dat het schepencollege de gemeenteraad heeft belogen tijdens de (…) Lees het hele bericht

politiehonden-vatten-koperdieven

Politiehonden vatten koperdieven

De lokale politie is in de loop van de namiddag begonnen met een groots opgezette zoekactie tussen de Graaf de Theuxlaan en Suska Berg. Er zijn tientallen manschappen ingezet, speurhonden en een helikopter van de federale politie, die boven de streek in de lucht hangt. Naar wat of wie er gezocht wordt, wil de politie nog niet zeggen. UPDATE Het zou gaan om koperdieven die in de buurt op heterdaad waren betrapt en daarop het bos in vluchtten. Net op dat ogenblik waren politiehondenbegeleiders van de politieschool van het PLOT (Provincie Limburg Opleiding & Training) - afkomstig uit de Antwerpse Kempen -  in de buurt bezig met een oefening en zij werden mee ingeschakeld in de zoekactie. Door die snelle en massale machtsontplooiing konden de daders uiteindelijk snel gevat worden.  Het waren de honden die de beide dieven lokaliseerden.

gordel-aan-of-tuimelwagen-in

Gordel aan of tuimelwagen in

De tuimelwagen van de federale politie staat dezer dagen weer op verschillende locaties in Heusden-Zolder. Motorrijders van de lokale politie halen automobilisten die geen gordel dragen naar de kant. Dan kunnen ze een boete ontlopen door in de tuimelwagen plaats te nemen en aan den lijve te ondervinden welke risico's ze lopen indien ze zonder gordel een ongeval krijgen. Vanmorgen stond de tuimelwagen aan de brandweer, en voor een passerende jeugdbeweging was het meteen een extra attractie. Voor de 15-tal bestuurders die deze morgen alleen al aan de kant moesten, was de amusementswaarde wellicht minder.

vandaag-gezien-12-juli-2012

Vandaag gezien

Stuifmeeldraden, mooi toch. (foto Jan Leijskens)

wie-wil-kerstkraampjes-bemannen

Wie wil kerstkraampjes bemannen?

We zitten midden in de zomer - of tenminste wat daar volgens de kalender moet voor doorgaan - en toch moeten we het even over Kerstmis hebben. De vriendenkring van de brandweer organiseert namelijk op zaterdag 15 december een kerstmarkt. Er zal een 20-tal kraampjes ter beschikking zijn met eet- of drankmogelijkheden. De brandweer is op zoek naar verenigingen die de kraampjes willen uitbaten. Drank en eten worden allemaal ter beschikking gesteld, het gaat alleen om het 'bemannen' van de (…) Lees het hele bericht

vandaag-is-wereld-bevolkingsdag

Vandaag is Wereld Bevolkingsdag

Vandaag, 11 juli, is niet alleen de Vlaamse feestdag, het is ook de Wereld Bevolkingsdag. Die is uitgeroepen door de Verenigde Naties en wijst er dit jaar extra op dat een groot deel van de wereldbevolking nog altijd geen of onvoldoende toegang heeft tot gezondheidszorg. Overigens komen er dagelijks zowat 209.000 mensen bij op aarde, wij zijn op dit moment met meer dan 7 miljard, waarvan 32.000 in Heusden-Zolder.

vandaag-gezien-11-juli-2012

Vandaag gezien

De stamper van een courgette. (foto Jan Leijskens)

het-weer-warmer-na-het-weekend-1

Het weer: warmer na het weekend

Maritieme luchtstromingen, gestuurd door een depressie boven de Noordzee en Scandinavië zorgen tot en met het weekend voor wisselvallig en eerder koel weer. Na het weekend schuift het hoog der Azoren richting onze streken, de kans op neerslag neemt wat af en vooral het wordt wat warmer.
Vandaag komen er geregeld buien opzetten, een donderslag is zelfs mogelijk. Tussendoor zijn er droge perioden met af en toe ook wat zon. Het kwik blijft beperkt tot 18 graden.
Morgen verloopt de (…) Lees het hele bericht

waar-gaat-ontwikkelingsgeld-naartoe

Waar gaat ontwikkelingsgeld naartoe?

De gemeente spendeert jaarlijks 0,7 % van de werkingsuitgaven aan ontwikkelingswerking: 20 % aan educatieve projecten in Heusden-Zolder, 80 % aan projectsteun in het Zuiden. Bij dit laatste gaat de aandacht naar de minst ontwikkelde landen en de educatieve band tussen het project en de gemeente. Zo wordt dit jaar 32.430 euro - op advies van de gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking - verdeeld tussen 10 projecten: AMI in Rwanda: versterking sociale cohesie en vredesopbouw; GADRU in (…) Lees het hele bericht

groeten-uit-trier

Groeten uit Trier

De familie Cuppens-Vanhex spendeerde een midweek in Trier. Naast uitgestrekte wijnvelden, bezit deze Romeinse stad aan de oever van de Moezel nog heel wat historische bezienswaardigheden zoals de Dom, Porta Nigra, Kaiserthermen en een amfitheater. Ook de Basilica en de Romeinse brug zijn zeker de moeite om te bezoeken

1111de-bezoeker-voor-reuzenexpo

1111de bezoeker voor reuzenexpo

Op het reuzentreffen 2012 in Genk verwelkomde het Elfjulicomité Limburg de 1 111de bezoeker aan de tentoonstelling ‘ Kijk, de reus !’ Mevrouw Schrijvers uit Zutendaal was de gelukkige en kreeg het schitterende boek 'Reuzen in Limburg', samen met haar moeder was ze zeer onder de indruk van het reuzenproject, dat grotendeels is geïnspireerd en getrokken vanuit Heusden-Zolder. Vandaag 11 juli van 10 tot 16 uur is trouwens de laatste dag dat de tentoonstelling (vrij) kan bezocht worden. Het kunstboek blijft ook nadien te koop bij het Elfjulicomité, het kost € 40 (inclusief CD met 12 reuzenliederen)

dochter-voor-jongste-raadslid

Dochter voor jongste raadslid

Nikki Kyndt, het jongste gemeenteraadslid van Heusden-Zolder is moeder geworden. Ze schonk het leven aan Elle, een flinke dochter. Moeder, dochter en ook vader Pieter stellen het wel. En wie hierachter een vroege verkiezingsstunt van Nikki zou vermoeden, is eraan voor de moeite: ze neemt op 14 oktober niet meer deel. En Elle moet nog 18 jaar wachten.

vandaag-gezien-10-juli-2012

Vandaag gezien

Moeilijk om in deze tijd bloemen te fotograferen zonder regendruppels, hier aan een klaproos. (foto Jan Leijskens)

zomerkamp-chinees-voor-kinderen

Zomerkamp Chinees voor kinderen

Het Sint-Franciscuscollege organiseert van 20 tot 31 augustus (op werkdagen) een zomerkamp Chinees voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Maximaal 20 kinderen kunnen op een heel eenvoudige, leuke en speelse manier de basis van de Chinese taal leren. In de voormiddag staat 3 uur Chinees taalonderricht op het programma. Na de middag zijn er typische Chinese kinderspelen, dans en muziek, Chinese sporten, cultuur, kunst, kalligrafie, ... Om 17 uur is het afgelopen. Deelnemen kost € 280, daarin zit (…) Lees het hele bericht

groeten-uit-mostar

Groeten uit Mostar

Annie en Roger Elsen maakten een rondreis door Kroatië met ook een uitstap naar Bosnië-Herzegovina. Op de bekende brug van Mostar staat een jongeman klaar om in de rivier Revetna te duiken nadat hij van toeristen € 25 kreeg. Het bombardement van de brug van Mostar tijdens de oorlog in de jaren '90 stuitte op wereldwijd protest.

gratis-bezoeken-aan-circuit-zolder

Gratis bezoeken aan Circuit Zolder

De vzw Toerisme Heusden-Zolder is weer gestart met gratis geleide bezoeken aan Circuit Zolder. Zoals de vorige jaren is dat elke donderdag in juli en augustus om 14 uur. Verzamelen om 13u45 aan de tunnel in de Kerkstraat, waar erkende gidsen klaar staan. Tijdens een rondgang van een tweetal uur krijgen de bezoekers uitleg over het ontstaan en de werking van het circuit, een blik in het veiligheidscentrum in actie en een bezoek aan het museum in wording. Reserveren is niet nodig, alleen groepen (…) Lees het hele bericht

linda-milk-en-danny-genomineerd

Linda, Milk en Danny genomineerd

Vandaag zijn de genomineerden voor Radio 2 Zomerhit 2012 bekendgemaakt. En daar komen we enkele bekenden tegen. In de categorie 'beste vrouwelijke artiest' staat Linda Mertens op het lijstje. En in de categorie 'beste ambiance' staat Milk Inc. als groep op de lijst. En zowaar daar komen we nog een ex-dorpsgenoot tegen: Danny Fabry. De komende dagen worden nog vier lijsten met genomineerden bekendgemaakt. Stemmen maar vanaf 13 juli op Radio2

politieberichten-14

Politieberichten

Aan een bedrijfsgebouw in de Mijnwerkerslaan zijn het afgelopen weekend vernielingen aangebracht. Een inwoner van Bolderberg is in het weekend het slachtoffer geworden van een gauwdiefstal aan de kust. Zijn portefeuille met daarin onder meer bankkaarten werd gestolen.

eind-volgende-week-start-ramadan

Eind volgende week start ramadan

De ramadan, de vastenmaand voor de moslims, gaat dit jaar waarschijnlijk van start op vrijdag 20 juli. De definitieve beslissing valt op 19 juli tijdens de vergadering van de raad van theologen op basis van de stand van de nieuwe maan. De moslimkalender baseert zich op de maan: elke maand gaat van start zodra het eerste lijntje van de nieuwe maan zichtbaar is. In ons land is de Moslimexecutieve verantwoordelijk voor het vaststellen van de datum. De vastenmaand schuift ieder jaar naar voor. Nu valt (…) Lees het hele bericht

koperdieven-stelen-bliksemafleiders-in-eversel

Koperdieven stelen bliksemafleiders in Eversel

Vannacht hebben dieven 5 van de 7 koperen bliksemafleiders aan de kerk van Eversel doorgeknipt en meegenomen. De geleiders werden vanaf de grond tot op een tweetal meter doorgeknipt. De kerk van Eversel is daarmee het zoveelste slachtoffer van koperdieven die zich laten leiden door de hoge prijzen die ze voor hun buit ontvangen. De gespecialiseerde firma Maro in Tessenderlo kreeg de voorbije drie weken al 7 vragen om vergelijkbare schadegevallen te herstellen. De kosten kunnen tot 2.000 euro oplopen voor de kerkfabriek.

circus-imperial-brengt-internationaal-spektakel

Circus Imperial brengt internationaal spektakel

Van 20 tot en met 29 juli slaat Circus Imperial op het Heldenplein zijn tenten op met een spektakel dat twee uur duurt. Circus Imperial, een nieuw circus met basis in België, komt met een grote witte tent, met een enorme lichtinstallatie en comfortabele zitplaatsen. Initiatiefnemer Albin Burkhart en artistieke leidster Loredana Marton hebben een internationaal programma samengesteld: luchtacrobaten, een geheimzinnige dame die dingen en personen laat verdwijnen en verschijnen in de (…) Lees het hele bericht

veel-snelheidsduivels-bij-slimcontroles

Veel snelheidsduivels bij SLimcontroles

Afgelopen weekend waren er SLimcontroles in 5 politiezones, waaronder Heusden-Zolder. 14 van de 397 bestuurders (4 %) hadden teveel gedronken. Opvallend is dat 12 % (84 van de 720 wagens) te snel reden. Andere overtredingen hadden betrekking op papieren die niet in orde waren of auto's die technische mankementen vertoonden.. Er zijn dit weekend 82 ongevallen gemeld, daarbij vielen 3 zwaar- en 21 lichtgewonden.

voorrang-voor-eigen-inwoners-in-kinderopvang

Voorrang voor eigen inwoners in kinderopvang

Net zoals elders in Limburg kampt ook Heusden-Zolder met een tekort aan kinderopvangplaatsen in het algemeen en in de vakantie in het bijzonder. Nochtans zijn er in vijf jaar tijd 150 plaatsen in de buitenschoolse opvang en 100 plaatsen in de vakantieopvang bijgekomen. Ook het personeelsbestand is uitgebreid. De tussenkomst van de ouders dekt de kosten niet, de gemeente past 673.000 euro per jaar bij voor de kinderopvang. Om de problemen aan te pakken, heeft het OCMW-bestuur enkele knopen doorgehakt. Zo (…) Lees het hele bericht

vanavond-en-vannacht-extra-verkeer

Vanavond en vannacht extra verkeer

Vanavond en vannacht zal het extra druk zijn op onze wegen. Van 20 uur vanavond tot 6 uur morgenvroeg wordt er gewerkt op de verkeerswisselaar in Lummen. Daar komt een nieuwe asfaltlaag. Het verkeer vanuit Brussel (E314) dat richting Antwerpen of Hasselt wil, moet een omleiding volgen via Zolder-Terlaemen.

irene-stopt-na-30-jaar-frietjes-bakken

Irene stopt na 30 jaar frietjes bakken

In Bolderberg hebben ze 'afscheid' genomen van een bekend figuur. Irene, die sinds 1982 de gelijknamige frituur uitbaatte, heeft haar laatste zakjes gevuld en gaat met pensioen. Dat werd gevierd met een receptie waarvoor zowat 200 gasten afzakten naar de frituur en de feesttent. 30 jaar is immers een serieus stukje geschiedenis en met de vele kilo's aardappelen zijn er ook heel wat verhalen 'versast'. Wie er niet bij kon zijn, kan voor Irene nog een berichtje achterlaten op de facebookpagine 'frituur irene bolderberg'. En de hongerigen kunnen voortaan nog altijd op dezelfde plaats terecht, maar dan bij Edith. (foto Carlo Maris)

buurtfeest-in-burgemeester-eerdekensstraat

Buurtfeest in Burgemeester Eerdekensstraat

Ook in de Burgemeester Eerdekensstraat hielden de buurtbewoners hun 4de straatfeest. Het begon met een aperitief gevold door een brunch, een avondbarbecue en de ijskar kwam langs. Er stonden ook volksspelen op het programma. (foto Björn Pennings)

oranje-neemt-circuit-in

Oranje neemt circuit in

Met de Zolder Superprix was het circuit dit weekend oranje gekleurd en er werd veel Hollands gesproken. De beste Nederlandse rijders streken er neer voor hun races met in hun kielzog de Zilveren Vloot. En dat betekent dus genieten van spektakel, maar ook van echte pilsjes en Belgische patat. (meer foto's van Davy Neuteleers)

vijfde-plaats-voor-vanthoor-in-portugal

Vijfde plaats voor Vanthoor in Portugal

De manche van het GT1 wereldkampioenschap in het Portugese Portimao is vandaag gewonnen door het duo Jäger-Pastorrelli in een Mercedes. Laurens Vanthoor en Stéphane Ortellig eindigden zesde en staan nu 5de in het kampioenschap met 58 punten, 30 minder dan de leiders Barthels-Buurman.

ook-buurtfeest-in-ubbersel

Ook buurtfeest in Ubbersel

De inwoners van Ubbersel vierden gisteravond voor de derde keer hun buurtfeest met een barbecue. Ondanks de concurrentie van de Nacht van de Atletiek was de opkomst massaal met liefst 157 inschrijvingen.

vandaag-gezien-8-juli-2012

Vandaag gezien

Een gele spinnetje in een gele bloem hebben we al gehad, Ludo Steemans trof een wit exemplaar in een witte bloem aan.

atletieknacht-uitslagen-van-het-nachtprogramma

Atletieknacht: uitslagen van het nachtprogramma

Na het hoofdprogramma op de Nacht van de Atletiek werd ook nog een nachtprogramma afgewerkt. Het publiek is overigens lang op de meeting gebleven, tot uiteindelijk - zoals de traditie het wil - de regen de boel flink kwam afkoelen.
De uitslagen van de nachtwedstrijden   
Mannen:     .
5000 meter: nationale reeksen   
Reeks C:     1. Eric Senorski (Zwe) 13:56.33     2. Dieter Vanstreels (…) Lees het hele bericht

muze-verkocht-al-meer-dan-10-000-tickets

Muze verkocht al meer dan 10.000 tickets

In cultuurcentrum Muze hebben ze de kantoordeuren (en het café) gesloten, ze houden vakantie toe en met zondag 5 augustus. Dat mag ook wel na een zeer druk seizoen en na een succesvolle aanloop naar het nieuwe. De afgelopen weken zijn al meer dan 10.000 tickets verkocht voor het seizoen 2012-2013, dat is een absoluut record. De komende weken kunnen via de website nog altijd tickets worden besteld, de bevestiging volgt pas in de week van 6 augustus.

atletieknacht-uitslagen-hoofdprogramma-2

Atletieknacht: uitslagen hoofdprogramma (2)

Mannen: 
400 meter:    1. Jonathan Borlee 44.91     2. Manteo Mitchell (VSt) 45.75     3. Joel Milburn (Aus) 46.16
800 meter:    1. Abraham Rotich Kipchirchir (Ken) 1:43.15     2. Evans Kipkorir (Ken) 1:45.91     3. Nick Willis (NZe) 1:46.18        
1500 meter:    1. Linus Kiplagat (Ken) 3:36.60     2. (…) Lees het hele bericht

beste-wereldjaarprestatie-voor-jelimo

Beste wereldjaarprestatie voor Jelimo

De 22-jarige Keniase Pamela Jelimo is klaar om haar olympische titel te verdedigen. Ze won de 800 meter in 1:56.76, de beste wereldjaarprestatie."Ik mikte hier op een tijd van 1:55 tot 1:56 en ben dan ook zeer tevreden met mijn chrono. Zeker omdat ik hier moest lopen zonder enige tegenstand", reageerde de olympische kampioene. (foto Stephan Volders)

atletieknacht-uitslagen-hoofdprogramma-1

Atletieknacht: uitslagen hoofdprogramma (1)

1500 meter: B-reeks:
     1. Ryan Hill ((VSt) 3:38.36     2. Juan Luis Barrios (Mex) 3:38.56     3. ACli Hamdi 3:40.59        
400 meter: B-reeks:     1. Tim Rummens 46.93     2. Stef Vanhaeren 47.05     3. Seppe Thijs 47.51        
200 meter:    1. Deji Tobais (GBr) 20.61     2. Kind Butler (…) Lees het hele bericht

atletieknacht-uitslagen-voorprogramma

Atletieknacht: uitslagen voorprogramma

800 meter: nationale reeksen:   
Reeks 1.:  1. Arne Vandekerckhove (AVMO) 1:55.40     2. Maximilian Dersch (Dui) 1:55.84   3. David Romain (Fra) 1:55.94   
Reeks 2:  1. Ismael Debjani (CABW) 1:50.79     2. Toon Dierckx (ACBR) 1:51.17     3. Wouter Vints (ROBA) 1:52.38   
Reeks 3:1. Wouter De Boer (Ned) 1:48.96     2. Willem Dudink (Ned) 1:50.75     3. Hannes Naude (…) Lees het hele bericht

belgische-atleten-falen

Belgische atleten falen

De KBC-Nacht in Heusden was voor veel Belgische atleten de laatste kans op een ticket voor Londen, maar het is een ontgoocheling op alle fronten geworden. Ondanks winst in de 110 meter horden (13'50''), bleef Adrien Deghelt vijf honderdsten boven de Olympische limiet. In dezelfde wedstrijd bleef ook Damien Broothaerts onder de verwachtingen (vijfde, 13'86"). Voor hink-stap-springster Svetlana Bolshakova was er na de eerste sprong veel hoop gerezen. Met 14m23 en een afstoot voor de (…) Lees het hele bericht

nationaal-record-in-voorprogramma

Nationaal record in voorprogramma

Geen lachertje de Nacht van de Atletiek bij een drukkend warm weer. Toch heeft Chloë Henry al vroeg op de dag het Belgisch record polstokspringen verbeterd tijdens het voorprogramma. Ze sprong 4m29, dat is 4 cm hoger dan het oude record van Fanny Smets. Ondertussen is het hoofdprogramma van start gegaan. Eerder heeft de jeugd letterlijk en figuurlijk zijn beste beentje voorgezet. (foto's Davy Neuteleers)

exelgaarden-viert-buurtfeest

Exelgaarden viert buurtfeest

De inwoners van de Exelgaarden vierden hun jaarlijkse buurtfeest. Met een gezellige straatbarbecue en een springkasteel kon 95 % van de buurtbewoners over de streep gehaald worden. Mede door het mooie zomerweer liep het behoorlijk laat uit. (foto Lowie Gielis)

de-berkenrijders-staan-in-het-nieuw

De Berkenrijders staan in het nieuw

Mountainbikeclub Berkenrijders showt trots de nieuwe outfit. De club is ook nog op zoek naar dames of heren die willen meefietsen. Afspraak telkens op zondagmorgen om stipt 7u30 op de parking van Fietsen Lemmens in de Brugstraat. Meestal staat dan een ritje van de fietspromokalender over 20 of 40 km op het programma. Er geldt geen opgelegde snelheid. Na de rit wordt meestal iets gedronken.

vandaag-gezien-6-juli-2012

Vandaag gezien

De neerslag bleef vandaag - althans bij ons - beperkt tot enkele druppels. En toch zorgden zon, wolken en regenboog voor een mooi spektakel, hier gezien vanuit Eversel. (foto Gust Ischen)

over-een-jaar-is-hof-ter-bloemen-klaar

Over een jaar is Hof Ter Bloemen klaar

Vandaag is het woon- en zorgproject Hof Ter Bloemen voorgesteld. Tussen Pastoor Van Mierlolaan en Cijnshofstraat verrijst momenteel een enorm complex met 100 rustoordbedden en 50 serviceflats. Bouwheer is Rudi Van Ende, voor de familie Van Ende wordt het meteen een zusje van De Bloemelingen in Zolder. Het is in grootte ook vergelijkbaar. In het complex komt ook een kinderopvang, vooral voor het personeel. Rudi Van Ende benadrukte dat overal gekozen wordt voor veel ruimte, zowel de kamers als (…) Lees het hele bericht

kbc-nacht-live-op-canvas

KBC-Nacht live op Canvas

De Nacht van de atletiek morgen in De Veen staat helemaal in het teken van Londen. Voor een aantal atleten is het immers de ultieme kans om een ticket te behalen, anderen gebruiken de meeting om hun topvorm aan te scherpen. Heusden en de Dia League Meeting in Londen zijn voor Tia Hellebaut de laatste voorbereidingen. Andere atleten moeten hun ticket nog afdwingenl Lander Tijtgat (1500 meter), Eline Berings (100 meter horden), Adrien Deghelt en Damien Broothaerts (110 meter horden), (…) Lees het hele bericht

het-weer-het-wordt-kouder-3

Het weer: het wordt kouder!

Het wordt tijdelijk wat rustiger op de weerkaarten. Een lichte stabilisatie van de atmosfeer zorgt ervoor dat de buien beperkt blijven en met een zuidwestelijke luchtstroming, bereikt het kwik normale waarden voor de tijd van het jaar. Nieuwe storingen bereiken onze streken echter en laten de helft van het weekend in het water vallen. Na het weekend is het wisselvallig en het kwik doet een stapje terug.
Vandaag wordt het vrij zonnig in de namiddag. Er zijn echter ook stapelwolken, die lokaal een bui (…) Lees het hele bericht

werken-finse-piste-bijgestuurd

Werken Finse piste bijgestuurd

De aangekondigde werken aan de Finse piste zijn wat gewijzigd. Op donderdag 12 juli starten de dunningswerken in het bos. Die moeten om de 12 jaar uitgevoerd worden en gebeuren in opdracht van het Agentschap Natuur en Bos. Die werken zullen ongeveer drie dagen duren, daarna blijft het bos nog even dicht om indien nodig herstellingen uit te voeren. Vanaf donderdag 19 juli kan er weer gelopen worden, tot in augustus de werken aan de ondergrond starten

groeten-vanop-de-noordkaap

Groeten vanop de Noordkaap

Luc Poelmans ging met vakantie op de Noordkaap, meer precies 71°10'20'' met een mooie noorderzon en prachtige elanden. Hij is er ook bij de echte kerstman in Rovaniemi langs geweest.

zondag-rommelmarkt-bij-olv-gilde-1

Zondag rommelmarkt bij OLV-gilde

Zondag organiseert de OLVrouwschuttersgilde haar traditionele rommelmarkt. Van 10 tot 17 uur kan je op het terrein achter de gildezaal in de Schaapsweg bij zowat standhouders terecht. over 700 lopende meter. De toegangsprijs bedraagt 1,50 euro maar daar krijg je ook nog een drankje voor.

groeten-uit-lara

Groeten uit Lara

De familie Hermans-Geuens ging op vakantie naar Lara in Turkije. In hotel Melas Lara werd het een week all-inclusive genieten, inclusief het weer, met temperaturen tot 35 graden.

vandaag-gezien-5-juli-2012

Vandaag gezien

Een grasklokje geniet van de zon. (foto Jan Leijskens)

dit-weekend-de-zolder-superprix

Dit weekend de Zolder Superprix

Op 7 en 8 juli, vindt op Circuit Zolder de Zolder Superprix plaats. Op het programma staan de Supercar Challenge en het HDI-Gerling Dutch GT Championship en daarnaast de Swift Cup, Clio Cup, de Westfield Cup en de Special Open Trophy. De Supercar Challenge is de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét GT- en toerwagenkampioenschap van de Benelux met aan de start onder meer Vipers, Aston Martins, Porsches, Moslers, Lotussen en ga zo maar verder. Geen enkele andere klasse kent zo’n divers (…) Lees het hele bericht

finse-piste-wordt-vernieuwd

Finse piste wordt vernieuwd

De Finse piste, in de buurt van De Veen, is aan een opknapbeurt toe. De joggers hadden al langer ondervonden dat de haksellaag in slechte staat was. Een aannemer zal de bovenlaag weghalen, er komt vervolgens een textieldoek op, een laag van 20 cm steenslag als fundering en dan nog eens 20 cm hakselhout. Drainageputten zullen het water afvoeren.De aannemer start half augustus en midden september moet alles klaar zijn. Maar volgende maandag 9 juli gaat het bos al dicht omdat een aantal bomen moet gerooid worden.

bezoek-aan-laatste-rustplaats-van-krijgsgevangene

Bezoek aan laatste rustplaats van krijgsgevangene

Op 19 februari 1943 overleed in het Sint-Franciskusziekenhuis de Russische krijgsgevangene Pjotr Soemkov aan tuberculose. Het was een persoonlijke kennis van Albert Leenders, vroegere mziekleraar en uitbater van de muziekwinkel in Heusden-Centrum. De oudste zoon van Pjotr Soemkov is op uitnodiging van de familie Leenders naar Heusden gekomen om er samen met zijn dochter, de begraafplaats van zijn vader te bezoeken. Ondertussen is het eigenlijke graf op het kerkhof van Berkenbos - ook al - opgeruimd. De overblijfselen van Soemkov zijn begraven bj een gedenksteen. Daar beleefde zijn familie een emotioneel moment. Ook aan de laatste rustplaats van vader en moeder Leenders werd een bezoek gebracht. (foto Lieven Kaerts)

voetbaltornooi-op-15-en-19-augustus

Voetbaltornooi op 15 en 19 augustus

Het gemeentelijk voetbaltornooi heeft dit jaar plaats op 15 en 19 augustus op de terreinen van Vrijheid Zolder. Op 15 augustus zijn er de voorrondes met wedstrijden om 11 uur, 12u15, 13u30, 14u45, en 16 uur. In groep A staan Vrijheid Zolder 1, Standaard Viversel, Wieze Boys, KVV Heusden-Zolder en Anadol. In groep B gaat het om SK Heusden 06, Bolderberg, Statie Sport , Vrijheid Zolder 2 en RP Products. Op 19 augustus volgen de finalewedstrijden met om 14 uur de wedstrijden om de 7de tot (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-4-juli-2012

Vandaag gezien

Het valt op de jongste tijd, gele bloemen zijn populair bij insecten. Hier een groene sprinkhaan. (foto Jan Leijskens)

politieberichten-13

Politieberichten

De eigenaar van een woning in de Patrijzenlaan belde vanmiddag de politie, omdat de zonnepanelen op zijn dak beschadigd waren door vandalen.
In de Vogelsancklaan is ingebroken in een onbewoond huis.

groeten-uit-cadzandbad

Groeten uit Cadzandbad

Ruben Kennes en Greet Webers waren op vakantie in Cadzandbad (Zeeland). Zoon Jasper bleef als een volleerd fotomodel op de paal zitten terwijl hij gekiekt werd.

ook-heusden-werkt-aan-de-stille-wegen

Ook Heusden werkt aan de stille wegen

Het is de afgelopen dagen snel gegaan met het stille wegenproject. Gisterenavond heeft ook de Heusdense dorpsraad de taken verdeeld om tegen half september klaar te zijn met de inventaris. Daarbij hebben ook de medewerkers van Chasse Patat, de KWB en de Mountainbikeclub zich aaangesloten.

ocmw-boekte-2-7-miljoen-verlies

OCMW boekte 2,7 miljoen verlies

De gemeente heeft vorig jaar 2,76 miljoen euro overgemaakt aan het OCMW. Het OCMW boekte een exploitatieverlies van 2,7 miljoen, 7,5 % meer dan in 2010. Dat is een gevolg van de toename van de aflossingen en intrestlasten door de investeringen (bijvoorbeeld gebouwen kinderopvang, seniorenvoorzieningen, ...), de tweede pensioenpijler voor contractuelen kost meer, de lonen zijn geïndexeerd en er kwam het investeringsbudget bovenop van kleine courante investeringen. Daartegenover staat dat de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-3-juli-2012

Vandaag gezien

Een kleine egelskop. (foto Jan Leijskens)

groeten-uit-istrie

Groeten uit Istrië

De familie Cuppens is voor haar vakantie neergestreken in Porec, dat ligt in Istrië (Kroatië). Overdag wordt het daar vlot 35 graden en 's avonds gaat de zon prachtig onder aan de baai van Porec.

het-weer-zwoel

Het weer: zwoel!

Een depressie in de nabijheid van Ierland zal gedurende een aantal dagen ons weerbeeld bepalen. Onstabiele en gestoorde, maar warme lucht wordt daarbij naar onze streken gestuurd. De kans op onweer neemt toe. Later op de week komt het kwik minder hoog uit, maar het blijft wisselvallig met een grote kans op buien.
Vandaag wisselen wolken en zonnige perioden elkaar af. Op een enkele plaatselijke bui na, blijft het droog. De maxima liggen rond 24 of 25 graden.
Morgen wordt het wisselend (…) Lees het hele bericht

een-lijk-in-de-bibliotheek

Een lijk in de bibliotheek?

Er is vanmorgen een lijk gevonden in de bibliotheek. Het is meteen met een laken bedekt en alles is afgebakend als een heuse crime scene. Niet echt gelukkig. Alles past in de 'spannende zomer van de bib'. Lezers gebruiken de vakantie vaak om een spannend boek te lezen, ook de spannende films staan in de kijker. In de bibliotheek leen je de dvd’s gratis voor 1 week, cd’s en boeken leen je in juli en augustus gratis voor 4 weken.

verkeerskussens-worden-gelegd

Verkeerskussens worden gelegd

In de Geenrijt worden vandaag de verkeerskussens op de straat gelegd. Het is de bedoeling daarmee de snelheid te verminderen. Op de plaatsen waar de kussens liggen, is de weg breder, paaltjes in de berm moeten voorkomen dat er omheen wordt gereden.

ook-dorpsraad-zolder-achter-stille-wegen

Ook dorpsraad Zolder achter stille wegen

Ook de Dorpsraad van Zolder heeft gisteravond de schouders onder het stillewegenproject gezet. Samen met de andere dorpsraden gemeente en verenigingen zullen tegen 15 september de stille wegen van Zolder-Centrum geïnventariseerd worden. Heel het project wordt gecoördineerd door de vzw Trage Wegen die eind dit jaar zijn inventaris van Heusden-Zolder klaar hoopt te hebben.

vanavond-gezien-40

Vanavond gezien

We kregen rond kwart over elf vanavond een spectaculaire maansopgang te zien. Dat is ook Jean Vandevoort niet ontgaan.

5-miljoen-kg-papier-in-25-jaar

5 miljoen kg papier in 25 jaar

Koninklijke Harmonie Eigen Volk Viversel haalt al 25 jaar het oud papier op om met de opbrengst de kas te spijzen. Dat heeft in het totaal 5 miljoen kg papier opgeleverd in een kwarteeuw. De leden hebben dat gevierd met een kleine optocht waarbij ze de 5 miljoenste kilo brachten van de Vierseleer naar de containers.(foto Eigen Volk)

flitspaal-werkt-tegen-oktober

Flitspaal werkt tegen oktober

Degenen die de afgelopen dagen vriendelijk naar de flitspaal in de Koolmijnlaan hebben gelachen, zijn eraan voor de moeite. Ze staan nog niet op de foto. Het toestel wordt in de tweede helft van juli geijkt. Daarna volgt de homologatie en de opleiding van de betrokken politiemensen. Het ziet ernaar uit dat de flitspaal echt begint te werken tegen oktober, al dan niet voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zeker in de beginperiode zal de flitspaal permanent werken. Zonechef Geert Luypaert (…) Lees het hele bericht

celstraffen-voor-zware-bedreigingen

Celstraffen voor zware bedreigingen

De strafrechter in Hasselt heeft een 46-jarige man uit Dilsen-Stokkem, aanvoerder van 3 afpersers, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden. Zijn twee kompanen, dertigers uit Beringen en Wijnegem, kregen elk 18 maanden celstraf. Het drietal zit momenteel al opgesloten in de Hasseltse gevangenis. In Beringen en Heusden-Zolder gingen de drie brutaal te werk om schuldenaars aan te sporen hun schulden af te lossen. Het trio was in september 2011 actief.     In Heusden-Zolder werd (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-2-juli-2012

Vandaag gezien

Hertshooi, gespot in het Bolderdal. (foto Jan Leijskens)

groeten-uit-de-tour-de-france

Groeten uit de Tour de France

Een hele Heusdense bende verblijft momenteel in de Ardennen en zag daar letterlijk vanop de eerste rij de Tour de France live passeren. Ze maakten een reusachtig spandoek en gingen daar mee postvatten in Francorchamps. Robby Wouters legde alles op foto vast.

pech-nekt-raf-vanthoor

Pech nekt Raf Vanthoor

Het KRK Racing team met Raf Vanthoor, Koen Wauters en Dennis Retera is op de 11de plaats geëindigd in de derde manche van de Blancpain Endurance Series. Dennis Retera en Koen Wauters reden lange tijd in derde positie. Raf Vanthoor mocht de klus afmaken maar werd tot drie keer toe aangereden waardoor hij naast het podium in de PRO AM klasse greep en net uit de top 10 zakte. Zoon Laurens Vanthoor kwam niet in de top van de wedstrijd voor, maar blijft met zijn ploegmaten wel op de derde plaats in het klassement. (foto Georges Decoster)

evelyn-neuteleers-vierde-in-nederland

Evelyn Neuteleers vierde in Nederland

Op de internationale turnwedstrijd AGD in het Nederlandse Deventer heeft Evelyn Neuteleers van Moed en Volharding Berkenbos zich laten opmerken. Aan de wedstrijd namen turnsters uit Duitsland, Tsjechië, Denemarken, Hongarije, Spanje, Luxemburg, Ijsland, Nederland, Quatar en België deel. Evelyn kon zich in de kwalificaties plaatsen voor de sprongfinale.en daarin werd ze 4de Meteen een goede seizoenssluiter.

spaanse-fiesta-in-de-straten

Spaanse fiësta in de straten

Spanje is dus Europees kampioen en dat hebben we geweten. Meteen nadat de beker in de lucht was gestoken verschenen de eerste bevlagde auto's toeterend in het straatbeeld. Het was minder massaal dan bij het WK twee jaar geleden, maar de stemming zat er evengoed in. En die arme Italianen probeerden ondertussen hun verdriet stilletjes weg te spoelen met een glaasje prosecco. Tot over twee jaar op het volgende WK. (meer foto's van Michiel Reynders en Julien Maebe)

team-van-luc-bellings-wint-24-uur

Team van Luc Bellings wint 24 uur

Na een zware uitputtingsslag heeft het team van Aan Tafel-chef Luc Bellings de Enneco 24 hours op Circuit Zolder gewonnen. Dat krijg je natuurlijk als de juiste voeding wordt geserveerd. (foto"s Davy Neuteleers)

limburgs-reuzenboek-voorgesteld

Limburgs reuzenboek voorgesteld

In het kader van de provinciale 11-juliviering die dit jaar in Genk plaatsheeft en in het teken van de Limburgse reuzen staat, had gisteren alvast de prelude plaats in de bibliotheek van Genk. En het moet gezegd, Heusden-Zolder had daar nogal wat in de pap te brokken. Het woord werd onder meer gevoerd door voorzitter Simonne Janssens-Vanoppen van het 11-julicomité. Het boeiende boek 'Reuzen in Limburg' werd voorgesteld, van auteur Guido Willems en met foto's van Ronny (…) Lees het hele bericht

klaar-voor-de-bekerfinale

Klaar voor de bekerfinale

Vanavond spelen Italië en Spanje de finale van het Europees voetbalkampioenschap en dat zal in Heusden-Zolder geweten zijn. Op verschillende plaatsen in huizen, horecazaken en tenten verzamelen Spanjaarden en Italianen (en anderen) om samen al dan niet op groot scherm de finale te volgen. In de Michel Scheperslaan wordt alles in een grote tent gevolgd, daarom sluit de politie om veiligheidsredenen de straat in de buurt van de overweg af van 18 uur tot 5 uur. En laat één ding duidelijk zijn, wie ook wint, er zal hier vanavond en vannacht gefeest en getoeterd worden.

fiets-24-uur-het-ergste-achter-de-rug

Fiets 24 uur: het ergste achter de rug

In de Eneco 24 Hours Cycling op het circuit hebben de deelnemers ondertussen het ergste achter de rug. De eerste uren was het letterlijk zweten. Later op de avond kwam de afkoeling en traditiegetrouw is voor vele renners de nacht een bijzonder taaie brok geweest. Anderen kregen hun klop van de hamer bij het krieken van de ochtend. Nu is het rondjes optellen en de uren aftellen tot drie uur vanmiddag. (foto's Davy Neuteleers)

iedereen-met-de-hoed-naar-10de-straatbarbecue

Iedereen met de hoed naar 10de straatbarbecue

In de Poelenstraat in Boekt kreeg de jaarlijkse straatbarbecue een extra feestelijk tintje want het ging om de tiende editie. Meer dan 60 inwoners en ex-bewoners van het stukje Polenstraat tussen Ubbel- en OLV-straat verzamelden in drie tenten met buitentoog en discobar voor eten en drinken en heel veel ambiance. De kinderen kon ondertussen stoeien op een springkasteel en een verkeersvrije straat. Iedereen droeg een originele hoed. Jaar na jaar voelen ze de samenhorigheid stijgen, er werden trouwens twee nieuwe gezinnen geïntroduceerd.(meer foto's van Marc Kenis)