Archief juni 2015

nathalie-lemmens-opgeroepen-voor-yellow-tigers

Nathalie Lemmens opgeroepen voor Yellow Tigers

De Yellow Tigers gaan na hun Baku-campagne naar de World Grand Prix, ter voorbereiding van Europees kampioenschap in september. Afgelopen weekend - ze hing net rond op Rock Werchter - kreeg Nathalie Lemmens het bericht dat ze deel uitmaakt van de selectie. Die vertrekt morgenvroeg. In de selectie zitten is natuurlijk nog geen garantie op spelen, maar ze is alleszins drie weken onderweg. De Belgische volleybalvrouwen moeten het in de World Grand Prix onder meer opnemen tegen de Olympische finalisten USA en Brazilië. Er staan matchen in Turkije, Brazilië en Sicilië op het programma. (foto Jan Vanmedegael)

koerselse-leerlingen-bezochten-bijenhal

Koerselse leerlingen bezochten bijenhal

De leerlingen van klas 5B van 't Klavertje te Koersel bezochten domein Bovy. Aan de bijenhal kregen ze deskundige uitleg op maat van imker Georges Caubergs. Ze leerden over de honingbij, en proefden verse honing. Verder maakten ze ook bijenhuisjes voor de solitaire bij, zodat ook die in onze contreien aanwezig kan blijven. Voor de kinderen was het een leerrijke dag, voor de school zeker voor herhaling vatbaar.

yoni-buyens-tekent-bij-krc-genk

Yoni Buyens tekent bij KRC Genk

Yoni Buyens uit Bolderberg speelt volgend seizoen voor Racing Genk. De onderhandelingen waren al even bezig en vandaag bereikte Genk een overeenkomst met Standard en zijn middenvelder. Buyens is 27, hij speelde oorspronkelijk bij Lierse, later bij KV Mechelen en vervolgens bij Standard. Dat leende hem vorig seizoen uit aan de Engelse tweedeklasser Charlton. Buyens mag meteen de rest van Genk achterna reizen naar het Nederlandse oefenkamp. Hij krijgt een contract voor 3 jaar, met een optie op een bijkomend seizoen.

een-dag-complete-chaos-op-e-314

Een dag complete chaos op E 314

Het was vandaag de complete chaos op de E314, met liefst 4 ongevallen die op het grondgebied Heusden-Zolder het verkeer totaal in de knoei stuurden. Het begon omstreeks half twaalf. Toen reden twee auto’s achterop een vrachtwagen, bij afrit 28 Zolder in de richting van Leuven. Eén bestuurder raakte lichtgewond, maar er stond een file vanaf Houthalen-Helchteren. Rond kwart over 3 botsten een auto en een bestelwagen ter hoogte van Viversel in de richting van Maasmechelen. Er (…) Lees het hele bericht

inbraakpoging-op-sterrenwacht

Inbraakpoging op Sterrenwacht

Wellicht vannacht is een poging tot diefstal gebeurd in de Sterrenwacht. De inbraakpoging werd in de loop van deze voormiddag ontdekt.

bijna-2800-hardrijders-geflitst

Bijna 2800 hardrijders geflitst

De politie maakte een balans op van 6 maanden strijd tegen overdreven snelheid. Van begin januari tot einde juni kreeg de verkeersdienst 40 meldingen van burgers over onaangepast rijgedrag in o.a. Everselkiezel (4), Zolderseweg (3), Veldstraat (2), Zandstraat (2) en Halstraat (2). Daarop hield de politie 50 snelheidscontroles. De camera werd vooral opgesteld in Koolmijnlaan (11), Zandstraat (10), Westlaan (8), Beringersteenweg (5), OLV-straat (5) en Zolderseweg (4). 43 andere snelheidscontroles (…) Lees het hele bericht

tientallen-sportkampioenen-bij-sfc

Tientallen sportkampioenen bij SFC

Het Sint-Franciscuscollege is een sportieve school met heel wat leerlingen die aan sport doen, en daartussen zitten ook heel uitblinkers in hun discipline. Dat blijkt telkens ook weer tijdens de kampioenenhulde op de laatste schooldag. In het totaal behaalden ze dit jaar tientallen titels, enkele leerlingen namen er meerdere voor hun rekening. Dit zijn de SFC-kampioenen: Wielrennen: Natasha Keppens Vlaams kampioen meisjes juniors, veldlopen: Wout Schoofs Limburgs kampioen cadetten, (…) Lees het hele bericht

sponzengevecht-om-schooljaar-uit-te-zwaaien

Sponzengevecht om schooljaar uit te zwaaien

Met een gigantisch gevecht met duizenden sponzen tussen leerlingen, leerkrachten en directie werd vandaag het schooljaar afgesloten in het Sint-Franciscuscollege. De leerlingen hadden eerst nog een bezinningsmoment in de klas en dan was 't tijd voor de Bye Bye School Party. Die is ondertussen zo berucht geworden dat alle geschreven, gesproken en beeldmedia er aandacht aan schonken. Het Eén-Journaal straalde zelfs een reportage door voor het nieuws van 13 uur. Voordien waren er optredens geweest van talentvolle leerlingen en creatieve leerkrachten, er was een massa-dans, de leerlingen werden met waterslangen afgekoeld en er was bovendien zeer veel ambiance. En dan was er natuurlijk nog het gezamenlijk aftellen naar het einde van het schooljaar. Bye Bye School, Hello Hollidays. (meer foto’s van Marina Poelmans)

auto-raakt-2-andere-en-slaat-over-de-kop

Auto raakt 2 andere en slaat over de kop

Aan de Weg naar de Grauwe Steen is vanmiddag een spectaculair ongeval gebeurd. Een dame uit de buurt verloor er de controle over het stuur, ze raakte een geparkeerde auto, die vooruitschoof en tegen een derde wagen belandde. Ondertussen sloeg de wagen van de vrouw over de kop. De bestuurster raakte daarbij zwaargewond en is naar het ziekenhuis overgebracht. Takeldienst Schops moest de 3 beschadigde auto’s afvoeren. (foto’s Marina Poelmans)

weer-ongeval-op-e-314-bij-afrit-28

Weer ongeval op E 314 bij afrit 28

Er is vanmiddag opnieuw een ongeval gebeurd op de E 314 ter hoogte van afrit 28 Heusden-Zolder. Even verder in de richting van Lummen stond een defecte vrachtwagen  en dat veroorzaakte een file. In de staart van die file botsten twee auto's en een vrachtwagen. Daarbij viel één lichtgewonde. Iets over het middaguur was de rijbaan vrijgemaakt en was er geen hinder meer voor het verkeer.

duizenden-maakten-gebruik-van-ocmw-diensten

Duizenden maakten gebruik van OCMW-diensten

In 2014 deden meer dan 2000 mensen een beroep op de sociale dienst van het OCMW, ruim 400 personen maakten gebruik van de thuiszorg en de buitenschoolse kinderopvang kreeg meer dan 1600 kinderen over de vloer. Het zijn enkele blikvangers uit het jaarverslag van het OCMW. Van de 2015 mensen die de sociale dienst contacteerden kregen 307 financiële hulp, de anderen klopten aan om advies, informatie, administratieve (…) Lees het hele bericht

nog-een-laatste-keer-andre-hazes-op-het-scherm

Nog een laatste keer André Hazes op het scherm

Een tip voor de muziek- en filmliefhebbers. Vandaag is het de geboortedag van André Hazes en daarom vertoont The Roxy Theatre nog een laatste keer de film 'Bloed, Zweet & Tranen'. Vanavond om 20 uur.

molenholleke-zwaait-miek-en-lina-uit

Molenholleke zwaait Miek en Lina uit

't Molenholleke zwaait vandaag twee juffen uit: Miek en Lina gaan beiden met pensioen. Na vele jaren voor de kleuterklas gaan ze nu meer tijd kunnen maken voor kinderen en kleinkinderen. Ze werden uitvoerig bedankt door kleuters en collega's.

overal-afstudeermomenten

Overal afstudeermomenten

Het heeft iets apart, deze allerlaatste dagen van het schooljaar. Zeker voor laatstejaars van de kleuterscholen of lagere scholen, zij studeren immers af. En dat gaat meestal gepaard met een ceremonie, zoals hier in De Springplank Eversel. (foto Serge Bernier)

zwembad-opent-al-om-10-uur

Zwembad opent al om 10 uur

We komen stilaan in tropische temperaturen terecht. De uitbaters van het openluchtzwembad Terlaemen spelen daarop in en zetten de deuren al open om 10 uur. Grijp je zwemspullen en je handdoek en rep je naar het verkoelende water!

vandaag-gezien-29-juni-2015

Vandaag gezien

Een klein koolwitje strijkt neer op een margrietje. (foto Jan Leijskens)

info-over-rioleringswerken-voortstraat

Info over rioleringswerken Voortstraat

Inwoners van de Kruisvijverssraat en een deel van de Voortstraat waren vanavond naar de gildezaal in de Schaapsweg afgezakt. Daar hield het gemeentebestuur een informatievergadering over de bouw van een gesloten bufferbekken dat het gemengde afvalwater zal stockeren en wegpompen naar de riolering in de Schaapsweg. Tegelijk wordt de Kruisvijverstraat uitgerust met gescheiden riolering en krijgen de resterende woningen riolering. (foto's Julien Maebe)

heren-van-tc-berkenbos-zijn-kampioen

Heren van TC Berkenbos zijn kampioen

Tennisclub Berkenbos is kampioen in de reeks heren 7. Daarvoor legden de heren een schitterend parcours af. Eerst werkten ze 4 ongeslagen ontmoetingen af in de poule, vervolgens ging het richting eindronde met rechtstreekse uitschakeling. Daar versloegen ze achtereenvolgens Maaseik B in de 8ste finale, TC Iris Opglabbeek in de kwartfinale en Maaseik A in de halve finale. In de finale moesten de heren van Berkenbos het opnemen tegen Neerpelt, en ook die tegenstander werd met 6-3 verslagen. Moet het nog gezegd dat op de titel menig pintje werd geklonken?

de-tegenprestatie-is-geleverd

De tegenprestatie is geleverd!

Vanavond werd op Circuit Zolder de tegenprestatie geleverd voor het behalen van de Publieksprijs Fietsgemeente. Met volle moed begonnen de renners aan de 8 rondes en meteen werd er de pees op gelegd. Dat was nog niet snel genoeg voor een verrassende schepen Marleen Hoydonckx en politiechef Geert Luypaert die de rest onmiddellijk het nakijken gaven. Ook schepen Lode Schops trok er vanonder, maar omdat hij wist dat de elektrische fiets hem een diskwalificatie zou kosten, stapte hij zelf uit koers. Ook (…) Lees het hele bericht

auto-over-de-kop-op-snelweg-1

Auto over de kop op snelweg

Kort voor elf uur is een auto over de kop gegaan op de E314 richting Lummen, ter hoogte van afrit 28, Heusden-Zolder. De auto kwam vervolgens in de berm terecht. De bestuurder raakte lichtgewond. Er waren geen andere wagens in het ongeval betrokken maar er stond al snel een file tot in Houthalen. Nog voor de middag was alles opgeruimd.

politiek-steekspel-blijft-voortduren

Politiek steekspel blijft voortduren

Na de gemeenteraad van vorige donderdag haalt onafhankelijk raadslid Hendrik Huyghelier - die zowel in de gemeente- als OCMW-raad zetelt - uit naar OCMW-voorzitter Elke Gijbels. Volgens hem nam ze tijdens de gemeenteraad een loopje met de waarheid met haar bewering dat NHZ, SP.A en hij als onafhankelijke de jaarrekening van het OCMW niet goedkeurden omwille van de hoogte van bepaalde facturen. Volgens Huyghelier waren de tegenstemmen ingegeven door een gebrek aan informatie. Alle (…) Lees het hele bericht

vanavond-om-18u15-op-circuit-de-tegenprestatie

Vanavond om 18u15 op circuit: de tegenprestatie

Je hebt het toch in je agenda genoteerd? Vanavond om 18u15 op Circuit Zolder. De tegenprestatie voor het behalen van de publieksprijs Fietsvriendelijke Gemeente. Burgemeester Borremans, Marc Wauters, Thierry Deflandre nemen een heel aantal sportieve en bekende figuren uit Heusden-Zolder op sleeptouw voor 8 fietsrondjes op het circuit. Dat is dus omgerekend één meter per inwoner. Iedereen is welkom, ook scholen, dorpsraden, wielertoeristenclubs, ... kortom iedereen die van ver of dichtbij heeft bijgedragen aan het behalen van de titel fietsgemeente. Eén symbolisch rondje fietsen is ook al goed, of gewoon supporteren. Fietsers, vergeet uw valhelm niet want die is verplicht op het circuit, er ligt slechts een beperkt aantal exemplaren om te lenen.

met-meer-dan-100-aan-de-sint-janskapel

Met meer dan 100 aan de Sint-Janskapel

Bij het feest van Sint-Jan kwamen meer dan 100 buren en sympathisanten naar de eucharistieviering die werd opgedragen aan de Sint-Janskapel. Pastoor Guido Dewaegeneere ging de viering voor en sprak in zijn homilie over de relikwie van St Jan de Doper, die nadien vereerd kon worden. Fons Aerts begeleidde het koor en buren lazen de teksten voor. Op het eind van de viering schonken Maurice Mues, Eddy Webers en Annie Leenders namens de ‘Platina Kring’ een pentekening van (…) Lees het hele bericht

brand-bij-grl-recycling

Brand bij GRL Recycling

Bij het glasrecyclagebedrijf GRL Recycling op het industrieterrein Zolder-Lummen heeft het zondagavond gebrand. Het vuur was ontstaan in een silo. Het ging vooral om een smeulende brand en in een hoeveelheid glasafval is dat moeizaam te bestrijden. De brandweer is een hele tijd aan het werk geweest, het korps van Hasselt werd preventief ter versterking geroepen. Ook in 2012 en 2013 zijn er gelijkaardige branden geweest bij GRL.

martine-hermans-is-kampioen-schremke-schieten

Martine Hermans is kampioen schremke schieten

Aan De Zandloper organiseerde Veenbonk het jaarlijkse ‘wereldkampioenschap schremke schieten’. Maar de vrouwen deden dit jaar de mannen stevig in het grind bijten. Martine Hermans, die als reservespeler was opgevist, stond aan het eind van het tornooi met 124 punten op de eerste plaats. Paula ‘van de sporthal’ won niet alleen de prijs van de strijdlust maar plantte zich ook op een stevige tweede plaats met 122 punten. Johan Goris redde de eer van de mannen op de derde plaats - ex aequo - met 120 punten. De rode lantaarn was voor een moedige Anita Sterckx, op de 40ste plaats behaalde ze 75 punten.

daniel-peeters-is-de-snelste

Daniël Peeters is de snelste

In de Grote Prijs Bèr Sjap toonde uiteindelijk Daniël Peeters zich de snelste. Hij hield aan de meet een kloof van vijf seconden over op de Nederlander Luc Loozen die Sam Van De Mieroop en Guy Vanbroekhoven versloeg. 20 seconden later werd Jeroen Das vijfde. (foto's Julien Maebe)

bmx-dirt-track-is-geopend-met-ook-een-nieuwe-club

BMX Dirt Track is geopend met ook een nieuwe club

Op Circuit Zolder is vandaag de nieuwe BMX Dirt Track geopend en meteen op een nieuwe BMX Dirt Club opgericht. Dat is een aparte piste met een schans en met veel bulten. Het komt daarbij niet aan op de snelheid maar wel op de spectaculaire uitvoering van de sprongen. Adembenemend en oogstrelend en ongetwijfeld een meerwaarde voor de World on Wheels. De jongeren die lid willen worden kunnen ook weer rekenen op deskundige trainers en ondersteuning door de wielerbond. Vandaag waren burgemeester (…) Lees het hele bericht

eucharistie-op-de-sacramentsberg

Eucharistie op de Sacramentsberg

Zoals eerder aangekondigd kun je deze zomer elke zondag om 9 uur de eucharistieviering in openlucht meevieren op de Sacramentsberg binnen Circuit Zolder. Velen ervaren dit als een heel aparte gebeurtenis, die trouwens in een lange traditie past. Op 15 augustus komt er ook de Sacramentsprocessie aan. Over 2 jaar wordt het helemaal bijzonder. Dan is volgens de legende het wonder van de bloedende hostie 700 jaar geleden en trekt de processie voor de 40ste keer naar de kapel. (foto’s Lode Beylemans)

68-renners-nemen-de-start

68 renners nemen de start

68 renners namen vanmiddag de start in de Ber Sjap Classic. Ze kregen 28 rondes door Heusden-Centrum voorgeschoteld in goede weersomstandigheden.

oeps-parkeerverbod-niet-gezien

Oeps ... parkeerverbod niet gezien?

Voor de start van de wielerkoers vanmiddag moest de politie weer ingrijpen. In de Guido Gezellelaan hadden enkele automobilisten zich niet gestoord aan het parkeerverbod. De wagens werden verwijderd en de rekening zal navenant zijn. Ieder jaar hetzelfde liedje. (foto Julien Maebe)

fietsster-zwaar-gevallen

Fietsster zwaar gevallen

In de Kanaalweg is gisteravond rond 22 uur een vrouw gevallen met de fiets. Het slachtoffer was een tijd bewusteloos. Ze is naar het ziekenhuis afgevoerd.

ook-dit-is-het-gebied-van-de-wijers

Ook dit is het gebied van De Wijers

Herckenrode ligt weliswaar buiten Heusden-Zolder maar het maakt samen met onze gemeente wel deel uit van De Wijers. Daarom ging Jan Leijskens er vanmorgen om 5 uur de zonsopgang bekijken. Voor zulke beelden moet je natuurlijk wel vroeg uit de veren.

vandaag-gezien-28-juni-2015

Vandaag gezien

Merels bouwen in ijltempo een nieuw nest. En het moet blijkbaar nog voor de bouwvakantie klaar zijn. (foto Marcel Gybels)

het-nieuwe-muzeseizoen-slot-lach-en-een-traan

Het nieuwe Muzeseizoen (slot): Lach en een traan

Ook op het vlak van comedy en cabaret is het Muze-programma van volgend seizoen een balans gezocht tussen gevestigde waarden en relatieve nieuwkomers in België. Je kunt er donder op zeggen dat het zal storm lopen voor de nieuwe van Kommil Foo, Guga Baúl, Gili, Michaël Van Peel, The Line Up & Bert Gabriels. Maar ongetwijfeld zal het publiek ook zijn weg vinden naar de nieuwe Nederlandse sterren als Jan Jaap Van der Wal (foto Ellie VDB) en Ali B. Topcabaret met castagnetten en flamencodansers in het hilarische ‘Club Flamingo’ van La Guardia Flamenca is tenslotte het ‘specialleke’ in de comedyreeks.

auto-komt-op-zijn-flank-terecht

Auto komt op zijn flank terecht

In de Europastraat is rond 1 uur vannacht een vrij spectaculair ongeval gebeurd. Een man uit de buurt raakte met zijn auto een geparkeerde wagen en kwam op zijn flank terecht. De brandweer was snel ter plaatse maar toen was de man al uit de wagen gekropen. Hij kreeg ter plaatse de eerste zorgen van de MUG en is dan naar het ziekenhuis afgevoerd, zijn verwondingen vallen al bij al nog mee.

koppeltijdrit-voor-wie-zot-is-van-fietsen

Koppeltijdrit voor wie zot is van fietsen

Vandaag was de actie ‘Zot van Fietsen’ te gast op Circuit Zolder. Oorspronkelijk gaat dit uit van een wielermoeder die een initiatief nam voor veilig en clean fietsen bij de jongeren. De actie kreeg de steun van Wielerbond Vlaanderen, de wielerschool en het circuit. Zo kregen jongeren de kans om eens een echte koers te rijden. Er was allerlei animatie, er stonden infostands en blikvanger was de koppeltijdrit van de jonge rennertjes met één van hun ouders. Bij de Tourdoortocht komt er nog een actie en nog een fietsfeest op 26 september op het circuit. (foto’s Davy Neuteleers)

mode-voor-iedereen-op-de-catwalk

Mode voor iedereen op de catwalk

De modeshow die verschillende zaken vanavond op een overdekte catwalk aan de Pastorijstraat organiseerde is een succes geworden. Er verzamelden veel toeschouwers rond de podia en die kregen een brede collectie te zien. Geopend werd er spectaculair met een volledig ballonnenkleed en ander model  met een hoed waaruit rode rook opsteeg. Vervolgens kwam het defilé met gewone modellen, die klant zijn in de winkels, en die toonden badmode, lingerie, zomerkleding, een vooruitblik op de (…) Lees het hele bericht

kunst-en-ambachtenmarkt-op-een-nieuwe-plaats

Kunst- en ambachtenmarkt op een nieuwe plaats

Het was een erg geslaagd opzet om de kunst- en ambachtenmarkt dit jaar in de Rectorstraat te laten plaatsvinden. Daardoor moest het verkeer over de Guido Gezellelaan niet omgeleid worden en de markt vormde de verbinding tussen de foor en de rest van het gebeuren op de hoek Rectorstraat/Pastorijstraat. Het was ook veel knusser. Qua aanbod waren er de plaatselijke smeden Robin en Raf, academiepersoneel bracht de kinderen ter plaatse wat artistieke kunstjes bij, de dorpsraad schonk boterjaanborrels en smeerde de gelijknamige paté, Johan en Marie van El Parachutero boden hun zuiderse broodjes aan, je kon er echte wissen maanden kopen, allerlei kunstwerken of handwerk. De gasten van De Bark hadden veel bekijks met een stand waar de meisjes maar wat graag echte dreadlocks lieten maken. (meer foto's)

harmonieconcert-wordt-erg-gesmaakt

Harmonieconcert wordt erg gesmaakt

Het koffieconcert dat de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden gaf bij de opening van de kermis werd bijzonder gesmaakt. Heel wat mensen namen plaats om het volledige concert te volgen, anderen bleven staan. De harmonie speelde dan ook een gevarieerd, feestelijk programma.

heusden-kermis-is-geopend

Heusden-kermis is geopend

Met een korte toespraak door dorpsraadvoorzitter Julien Maebe en burgemeester Mario Borremans en het traditionele doorknippen van het lint – om besparingsredenen werden de hostessen vervangen door schepenen – is in de vooravond de Sint-Janskermis in Heusden geopend. Daarna stapten schepencollege en delegaties van dorpsraad en de handelaarsvereniging achter de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden en drumband De Toekomst over de kermis tot op de kunst- en ambachtenmarkt.

twee-inbraken-in-heusden-zolder-1

Twee inbraken in Heusden-Zolder

Er zijn de afgelopen 24 uur twee inbraken gemeld in Heusden-Zolder. In de Stenenbrug zijn dieven in een huis binnengedrongen. En vanmorgen werd ook in de Meylandtlaan een inbraak ontdekt. Op beide plaatsen is buit gemaakt.

het-parcours-van-de-wielerwedstrijd-morgen

Het parcours van de wielerwedstrijd morgen

Als morgen tegen 16 uur de wielerkoers Berg Op in Heusden op gang gevlagd wordt, dan moet het verkeer rekening houden met een aantal beperkingen. Dit is het parcours, waar iedereen trouwens rustig een kijkje gaan nemen: start aan de sporthal in de Pastoor Van Mierlolaan, dan Guido Gezellelaan, Willibrordusplein, rotonde in naar Poorthoevestraat, Mispad, Max van Melbeekstraat, Kloosterstraat, Schootstraat, Holleweg, Schomstraat, Kapelstraat, Sint-Jansstraat en Guido Gezellelaan. De aankomst ligt ter hoogte van het Gezellehuis. De renners krijgen 100 km onder de wielen.

vandaag-gezien-27-juni-2015

Vandaag gezien

Een macro-opname van het aftakelingsproces van een klaproos. (foto's Jan Leijskens)

eerste-single-van-lex-anton-is-gelanceerd

Eerste single van Lex Anton is gelanceerd

Onlangs meldden we al dat Anton Clijmans onder zijn artiestennaam Lex Anton een platencontract uit de brand had gesleept. Hij heeft dat niet laten koud worden want zijn eerst single is nu net uit. ‘Thinking of you’ heet het nummer en er is uiteraard een mooie videoclip bij gemaakt. Die is hier te bekijken. De single is uitgebracht op VEVO en kan beluisterd worden op Spotify of gekocht worden bij iTunes.

ronde-tafel-94-uit-9-landen-te-gast

Ronde Tafel 94 uit 9 landen te gast

Vanmorgen was Engels de voertaal in het gemeentehuis, want daar werden de deelnemers aan de bijeenkomst van Ronde Tafel 94 ontvangen. Ronde Tafel is een internationale serviceclub voor mannen tussen 18 en 40. Bij de oprichting krijgen ze per land een nummer, de Ronde Tafel Zolder kreeg destijds het nummer 94 en is dus aanwezig op de jaarlijkse bijeenkomst van de Ronde Tafels wereldwijd met datzelfde nummer. Dit jaar was Zolder zelf de gastclub en mag 18 clubs uit 9 landen ontvangen, niet (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-149

De kijk van Richie

Tja, smaken verschillen ...

buren-padbroekweg-voor-34ste-keer-aan-barbecue

Buren Padbroekweg voor 34ste keer aan barbecue

In de Padbroekweg in Eversel vond vrijdagavond al voor de 34ste keer de buurtbarbecue plaats. Daarmee is het ongetwijfeld één van de oudste in de gemeente. 60 buren waren present en genoten van een overheerlijke barbecue en een heel gezellig samenzijn. (foto’s Gust Ischen)

bieden-op-exclusieve-oldtimers

Bieden op exclusieve oldtimers

Gisteren en vandaag heeft op Circuit Zolder een veiling van exclusieve oldtimers plaats. Die trekt vooral kenners en liefhebbers met een relatief onbeperkt budget aan en voor de rest vooral nieuwsgierigen. Op de exclusieve Chenard & Walcker uit 1908 staat op dit moment bijvoorbeeld het bod op 55.000 euro maar het echte bieden moet nog beginnen. Een blik op ons eigen budget heeft dan ook geleerd dat het voor ons bij kijken zal blijven. (foto’s Yves Maex)

ocmw-brengt-110-vrijwilligers-samen

OCMW brengt 110 vrijwilligers samen

Het OCMW organiseerde vrijdagavond zijn jaarlijkse vrijwilligersforum in de Vierseleer. 110 vrijwilligers werden verwelkomd door Lutgard Blancquaert namens de OCMW-raad. Carina Tonis van VormingPlus gaf een uiteenzetting over communicatie. Voor de muzikale ambiance in Parijse sfeer zorgde ‘En Danseuse’. En daarna kregen de aanwezigen uiteraard een receptie aangeboden. (foto’s van Julien Maebe en Lode Beylemans)

het-nieuwe-muzeseizoen-5-kijk-op-de-wereld

Het nieuwe Muzeseizoen (5): Kijk op de wereld

Muze kijkt niet alleen verder dan de muren van het cultuurcentrum, het doorbreekt ook de grenzen van onze cultuur en probeert zijn bezoekers een wereldse blik te bieden. Muze probeert binnen een culturele diversiteit producties aan te bieden met invloeden uit verschillende continenten. Veel aandacht gaat het komende seizoen uit naar muzikanten met Turkse wortels zoals Karsu Dönmez, Merdan Taplak en Melike (foto). In het kader van Europalia Turkije komt er ook het concert ‘Passage’ van het interculturele ensemble Imago Mundi met de Limburgse luitiste Sofie Vanden Eynde en de Turkse klassieke zanger Mustafa Dogan Dikmen op 22 november.

aanschuiven-voor-de-iftarmaaltijd

Aanschuiven voor de iftarmaaltijd

De Ramadan of islamitische vasten loopt nog tot 16 juli. De gemeente wil van de gelegenheid gebruik maken om de gemeenschappen bij elkaar te brengen en hen te laten dialogeren. Daarom verwelkomen tussen maandag 6 juli en vrijdag 10 juli islamitische gezinnen andere gasten bij hen in huis voor de iftarmaaltijd. Dat is de maaltijd die genuttigd wordt meteen na zonsondergang, dit jaar rond 22 uur. Het is de bedoeling dat later op het jaar hetzelfde gebeurt in omgekeerde richting bij één of ander feest. Wie wil deelnemen moet voor maandag inschrijven op welzijn.lokale.economie[!]heusden-zolder.be. Geef ook uw contactgevens, aantal, voorkeurdatum en eventuele allergieën op.

bijna-klaar-voor-de-kermis

Bijna klaar voor de kermis

Morgen om 17 uur wordt de Sint-Janskermis in Heusden officieel geopend. Van 17 tot 22 uur kun je terecht op de kunst- en ambachtenmarkt. Om 17u30 geeft Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden een koffieconcert. Om 19 uur en 20u30 zijn er modeshows in de tent. Zowel zaterdag als zondag is er muzikale animatie op de terrassen en podia. Zondag om 16 uur organiseert Wielerclub Berg Op de Grote Prijs Bèr Chap. Dat is een koers voor amateurs, masters, beloften en elite zonder contract. De renners rijden een parcours door Heusden-Centrum, de afstand bedraagt 100 km. De start wordt gegeven aan de sporthal, de aankomst ligt in de Guido Gezellelaan (ter hoogte van Gezellehuis). En uiteraard is er de kermis zelf, op zaterdag, zondag en maandag met dit jaar enkele nieuwe attracties voor het dorp. (foto Julien Maebe)

iedereen-welkom-op-gesprek-over-vuur

Iedereen welkom op gesprek over 'Vuur'

Door het grote succes van de productie 'Vuur' van 'het nieuwstedelijk' zijn nog enkele extra voorstellingen ingelast in de ZLDR Luchtfabriek. De honderden die de voorbije dagen al een voorstelling hebben bijgewoond, zijn sterk onder de indruk. Acteur Jonas Van Thielen brengt in zijn monologen bestaande, herkenbare personages op een zeer geloofwaardige manier tot leven. Het verhaal van de collegebrand wordt gebracht met het volledige tijdschema en de details van die nacht, (…) Lees het hele bericht

keulen-hekelt-vertraging-snelwegparking

Keulen hekelt vertraging snelwegparking

Vlaams Parlementslid Marino Keulen (Open VLD) hekelt de grote vertraging die is opgelopen bij de aanleg van de nieuwe snelwegparkings in Zonhoven en Heusden-Zolder. Die is veroorzaakt door het beroep van het gemeentebestuur van Heusden-Zolder tegen de herinrichting van de parking richting Lummen, die op ons grondgebied ligt. En door het beroep van Heusden-Zolder bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, ligt het dossier ook aan de overzijde van de snelweg in Zonhoven stil. Er zou een tankstation met alle faciliteiten komen, daardoor vermindert het aantal parkeerplaatsen waardoor de gemeente parkeeroverlast langs de gewone rijbaan vreest. Marino Keulen kan begrip opbrengen voor die argumenten maar wijst erop dat Limburg een blinde vlek blijft voor automobilisten die een tussenstop willen maken op de E314, die moeten nu wachten tot Rotselaar of Nederland.

wie-fietst-maandag-met-ons-mee

Wie fietst maandag met ons mee?

Maandag om 18u15 is het zover. Tijd voor de tegenprestatie voor het behalen van de publieksprijs van fietsgemeente. Dan wordt er gefietst op Circuit Zolder, 8 rondjes van 4 km voor de moedigen om zo één meter per inwoner van Heusden-Zolder af te leggen. Het deelnemersveld wordt nog volop samengesteld, maar nu al heeft burgemeester Mario Borremans leden van het gemeentebestuur opgetrommeld, de top van de lokale politie, Marc Wauters van de Vlaamse Wielerschool, CEO Thierry Deflandre van Circuit Zolder, Noël Truyers persverantwoordelijke van het team Telenet-Fidea, ... andere namen moeten nog bevestigen, hou daarvoor de Internetgazet in de gaten. Ook worden leerlingen van enkele zesde klassen verwacht, zij hebben immers pas hun fietsdiploma behaald. En ook de rest van de bevolking van Heusden-Zolder is welkom, maandag op het circuit.

morgen-tweemaal-modeshow-in-heusden-centrum

Morgen tweemaal modeshow in Heusden-Centrum

Eén van de blikvangers op de openingsdag van het kermisweekend in Heusden wordt morgen de modeshow. Het wordt een professionele show die twee keer wordt gebracht in een tent aan de Rectorstraat/Pastorijstraat. Daarvoor hebben heel wat handelszaken de handen in elkaar geslagen zodat een breed assortiment op de catwalk zal getoond worden: zowel kleding voor kinderen als voor volwassenen, maar ook brillen, juwelen, bloemen, ballonnen, … De modellen zijn klanten van de (…) Lees het hele bericht

artikel-27-exposeert-in-het-zwembad

Artikel 27 exposeert in het zwembad

Artikel 27 viert dit jaar zijn 15de verjaardag met een tentoonstelling onder het motto ‘Er was eens. Herinneringen aan een hoopvolle toekomst’. De editie 2015 van de kunsttentoonstelling met een boodschap en voor het goede doel loopt van 1 tot en met 22 november en zal verspreid zijn over drie locaties. Er is de foyer van cultuurcentrum Muze, het gebouw van het vroegere zwembad en een derde plaats die voorlopig nog geheim blijft. Het zal trouwens de laatste keer zijn dat het zwembad nog kan bezocht worden want kort na de expo start een aannemer met de sloop ervan. De opbrengst van deze editie gaat naar twee projecten in het zuiden: Suyana Peru, de vzw van Liesbet Willems die zich inzet voor de armsten in de sloppenwijken van Lima, en Mali Muleba vzw in Tanzania, een boerenorganisatie opgericht door Marie-Claire Claes om de meest kwetsbaren een inkomen te verschaffen.

het-nieuwe-muzeseizoen-4-alle-muziekgenres

Het nieuwe Muzeseizoen (4): Alle muziekgenres

Muze heeft zich de jongste jaren – zowel in de schouwburg, balzaal als het Muzecafé – tot een muziektempel ontplooid. En dat merk je ook in het programma van volgend seizoen. Milow, Daan, Douglas Firs, Bart Peeters, Lili Grace, The Flying Pickets (foto), Guido Belcanto, Bart Herman, Jan De Smet, Tine Reymer, Marco Z, Bjorn Eriksson… grote namen die voor wow- en kippenvelmomenten in de schouwburg zullen (…) Lees het hele bericht

bestuurder-zwaargewond-bij-crash-1

Bestuurder zwaargewond bij crash

Even voor 23 uur vanavond is een zwaargewonde gevallen bij een ongeval op de E 314 in Heusden-Zolder. Aan afrit 28, rijrichting Genk, verloor de bestuurder van een auto de controle. De wagen botste tegen een signalisatiebord en een verlichtingspaal. De paal viel zelfs om. De bestuurder, die alleen in de auto zat, is zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd.

weer-sluikstorters-aan-het-werk

Weer sluikstorters aan het werk

Deze keer lieten sluikstorters een meer dan behoorlijke hoeveelheid afval achter bij de glascontainers in De Lobbert, ter hoogte van de Grauwzustersstraat. (foto Marcel Kumpen)

discussie-over-het-offerfeest

Discussie over het Offerfeest

'Het venijn zat in de staart,' besloot voorzitter Marc Swevers (Open VLd) vanavond de gemeenteraad. Daarmee verwees hij naar de ultieme discussie die ontstond rond het Offerfeest. Raadslid Selahattin Özer vroeg hoe het Offerfeest nu uiteindelijk zou georganiseerd worden, maar daar kon de burgemeester nog geen antwoord op geven. Samen met onder meer de gouverneur zoeken de burgemeesters immers naar een oplossing. Daarop verweet schepen Engin Özdemir (SP.a) raadslid (…) Lees het hele bericht

molenholleke-gebruikt-tijdelijk-cvo-gebouw

Molenholleke gebruikt tijdelijk CVO-gebouw

De Vereniging Katholiek Basisonderwijs Zolder wil tijdelijk een deel van het gebouw Molenbeemden gebruiken. Het gaat om het vroegere CVO-gebouw dat nu grotendeels verlaten is. De school Molenholleke krijgt een nieuw gebouw - ze zit nu te krap gehuisvest - en wil tot het einde van de bouwwerken, ten laatste eind 2017, het CVO-gebouw gebruiken. De gemeente blijft ondertussen een deel benutten voor het archief en twee klaslokalen van de academie. Bruno Buyse (N-VA) wees op de slechte staat van het gebouw - het dak - en vroeg dat de veiligheid niet in het gedrang komt, terwijl de gemeente er ook geen kosten mag aan doen. De raad zette het licht op groen.

kritiek-op-de-gemeenterekening

Kritiek op de gemeenterekening

Belangrijkste punt op de gemeenteraad vanavond was de jaarrekening 2014. OCMW-voorzitter Elke Gijbels (N-VA) merkte op dat vorige week de leden van de meerderheid de OCMW- rekening afkeurden, louter en alleen omwille van de hoogte van een factuur bij de kinderopvang. "Er is maar één van hen bijkomende uitleg gaan vragen bij de ontvanger. Dus vind ik dat ze ook de jaarrekening van de gemeente moeten afkeuren. " Ook CD&V had een aantal opmerkingen. Kristof Was vroeg zich af (…) Lees het hele bericht

het-weer-hittegolf-in-de-maak

Het weer: hittegolf in de maak!

De volgende dagen schuiven een aantal hogedrukgebieden over onze streken en zorgen vaak voor zonnig en droog weer. Echter het hogedrukgebied dat halfweg volgende week onze streken aandoet zorgt ook voor een zuidelijke luchtstroming, waarbij erg warme lucht onze regio bereikt. Indien we 5 opeenvolgende dagen van 25 graden of meer bereiken, waarvan er minstens 3 met 30 graden of meer zijn, mogen we van een hittegolf spreken.
Morgen wordt het zomers warm bij 27 graden. Er is flink wat zon en tot de (…) Lees het hele bericht

meer-dan-1-kind-op-5-in-kansarmoede

Meer dan 1 kind op 5 in kansarmoede

De kinderkansarmoede-index van Heusden-Zolder bedroeg vorig jaar 21 %. Dat is 1 procent minder dan in 2013 en 2,1 procent minder dan het jaar voordien. Heusden-Zolder staat nu op de derde plaats in Limburg na Genk met 24,3 % (+2,5) en Maasmechelen met 22,9 % (+3,4). Ter vergelijking: onze buurgemeenten Beringen en Houthalen-Helchteren komen op respectievelijk 14,4 en 14,8 % uit. Het Vlaams gemiddelde bedraagt 11,38 %, het Limburgse 11,8. De nieuwe cijfers zijn vandaag door Kind en Gezin (…) Lees het hele bericht

zaterdag-viering-aan-sint-janskapel

Zaterdag viering aan Sint-Janskapel

Naar aanleiding van het feest van Sint-Jan organiseren de ‘Vrienden van de Sint-Janskapel’ een eucharistieviering in de pittoreske kapel in het bos langs de Kapelstraat. Die heeft plaats zaterdag om 19 uur en wordt opgeluisterd door enkele leden van het seniorenkoor en begeleid op orgel. Iedereen brengt best een stoeltje mee, een aantal stoelen en banken is ter plaatse beschikbaar. De viering wordt afgesloten met een babbel en een glaasje. Verschillende families doen jaarlijks een gift voor het onderhoud en de verfraaiing van de kapel en ook steken vrijwilligers de handen uit de mouwen om de kapel en omgeving netjes te houden.

vandaag-gezien-25-juni-2015

Vandaag gezien

De drakenwortel behoort tot de familie van de aronskelken. De bloem verspreidt een geur van rottend vlees en lokt daarmee aaseters, die dan weer bevruchting zorgen. (foto Jan Leijskens)

een-sfeerbeeld-van-de-eindejaarsexpo

Een sfeerbeeld van de eindejaarsexpo

Nog tot en met 28 juni kun je een kijkje gaan nemen naar de eindejaarswerken van de academieleerlingen die afstuderen in de disciplines tekenen, schilderen, grafiek, fotografie en beeldhouwen. In kasteel Meylandt vandaag nog van 13 tot 17 uur en van 18 uur tot 21 uur, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. In de school De Luchtballon in de Kortstraat, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. (meer sfeerfoto’s van Julien Maebe)

veel-muziek-op-heusden-kermis

Veel muziek op Heusden-kermis

Tijdens het kermisweekend in Heusden-Centrum zal uit alle richtingen muziek klinken en dus niet alleen uit de boxen van de kermisattracties. Zo mag zaterdag van 17u30 tot 18u30 de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden een koffieconcert geven, het wordt er zelfs eentje met wafels. Zaterdagavond wordt ook de start gegeven van De Kring Swingt op het podium voor De Kring. Om 20 uur speelt daar Twix. Zondag om 18 uur is het ambiance met ons plaatselijk wereldbekende duo We Two (foto) en om 20 uur Blackline. De nadruk ligt op covers en ambiancemuziek. Ook op andere plaatsen zorgt – al dan niet live – muziek voor de sfeer.

krijgt-heusden-een-eigen-zwembad

Krijgt Heusden een eigen zwembad?

Het overdekt zwembad in Zolder is dicht, het openlucht zwembad op Terlaemen is open en nu lijkt ook Heusden een eigen zwembad te krijgen. Lijkt ... want het is één van de kermisattracties die momenteel worden opgebouwd. (foto Julien Maebe)

afscheid-van-de-lagere-school-slot-4

Afscheid van de lagere school (slot)

In de vrije basisschool van Boekt zetten de leerlingen van het zesde leerjaar een punt achter dit schooljaar en het lager onderwijs, dat ze samen met juffrouw Els Frederix hebben afgerond. Bo Basteijns, Damla Budak, Kaan Cengiz, Dante Engelen, Maud Engelen, Rana Evren, Selin Evren, Aline Houbrechts, Ada Kucinska, Aiko Lekens, Michelle Quarem, Ferre Reynders, Lisa Reynkens, Nida Senol, Danousha Sliwon, Fran Vandenhoudt, Xander Vanderheyden, Febe Vanheeswyck, Senna Vernijns en Ferhan Yildirim. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-16-6

Afscheid van de lagere school (16)

In gemeenteschool Beekbeemden is het zesde leerjaar een erg grote groep, een jaar lang trokken ze op met juffrouw Liesbeth Werckx en juffrouw Els Baert. Elyesa Akarsu, Harun Aydin, Rakhim Bakhayev, Radima Bakhayeva, Altay Bayram, Azra Bolat, Meltem Canbolat, Emir-Kaan Celik, Jasper Cleeren, Sander Cleeren, Kyara Clerckx, Kadim Coskun, Britt Coucke, Cem Dayi, Jolien Elsen, Nisa Kurtal, Nel Nulens, Emma Opdencamp, Onur Özdemir, Kübra Özer, Krizia Pellegrini, Alexia Prieto-Duran, Kayra Sahin, Kaan Sen, Lotte Smets, Jorrit Steegmans, Zine Van Hoof en Arthur Westen. (foto Marina Poelmans)

zolder-centrum-heeft-duidelijke-wensen

Zolder-Centrum heeft duidelijke wensen

De dorpsraad Zolder-Centrum mocht vanavond 62 aanwezigen verwelkomen op de volksvergadering. Er lagen dan ook verschillende actuele dossiers op tafel die de gemoederen konden beroeren. Zo was een meerderheid voorstander van het openhouden van De Drij Dreven tussen Zonhoven en Zolder, zoals bekend bestaan er plannen om die doorgang af te sluiten voor auto’s. Heel wat mensen blijven ook voorstander van een zogenaamde vierde wand op de site waar vroeger het gemeentehuis stond. (…) Lees het hele bericht

het-nieuwe-muzeseizoen-3-klassiek-in-de-kerk

Het nieuwe Muzeseizoen (3): Klassiek in de kerk

De klassieke concerten die Muze organiseert in samenwerking met presentator Fred Brouwers, zijn op zich al tot ‘klassiekers’ uitgegroeid. Daarom wordt ook volgend seizoen die kaart volop uitgespeeld. De Sint-Vincentiuskerk biedt dan ook een prima akoestiek en kunstzinnig kader. Fred Brouwers heeft mee het programma samengesteld. Prijsbeest Annelien Van Wauwe (foto Christian Ruvolo) bijt de spits af op 4 oktober en als slotstuk is er een prachtig Bach-project van Il Fondamento op 8 mei. Heel bijzonder wordt ook het project van Laïs in de kerk met het concert ‘Midwintertales’ op 15 januari.

klap-voor-bovy-kerosy-is-dicht

Klap voor Bovy: Kerosy is dicht

Opnieuw een zware klap voor domein Bovy want de brasserie Kerosy met het bijhorend hotel heeft plots de deuren gesloten en legt de boeken neer. Sinds Pinksteren vorig jaar had Ronald Beerden het vroegere Gasthof overgenomen, zijn vriendin Sylvana deed de uitbating. Ze lieten een nieuwe wind door de horecazaak waaien, zorgden voor een volledige opfrissing en sprongen mee op de kar van de evenementen. Toen het speeltuintje was afgekeurd, heeft Ronald het met eigen geld volledig (…) Lees het hele bericht

jonge-bezoekers-krijgen-vakantiegevoel-op-markt

Jonge bezoekers krijgen vakantiegevoel op markt

Het was vandaag de laatste multiculturele markt voor de vakantie, en dus werd er een zomerse start van gemaakt die het vakantiegevoel alvast moest opwekken. De kinderen konden zich uitleven op een springkasteel, maar ze konden zich ook laten schminken waardoor er al gauw piraatjes en clowntjes over de markt ronddwaalden. (meer foto’s van Marina Poelmans)

politie-pakt-3-minderjarige-dieven-op

Politie pakt 3 minderjarige dieven op

De recherche van de politie Heusden-Zolder heeft drie verdachten van een reeks inbraken, diefstallen en beschadigingen opgepakt. Het gaat om 3 minderjarigen die na heel wat speurwerk in het vizier van de politie kwamen. Bij een gecoördineerde actie zijn de drie begin deze week 's ochtends vroeg uit hun bed gelicht. Ze mochten bijstand van een advocaat vragen, maar bekenden vrij snel een aantal feiten. Ze zijn voorgeleid bij de jeugdrechter. Die heeft één van hen naar een jeugdinstelling verwezen, de twee anderen kregen huisarrest.

kleuters-zwaaien-af-in-stijl

Kleuters zwaaien af in stijl

Drie laatstejaars kleuters van 't wijkschooltje De Toverfluit in Ubbersel zijn in stijl afgezwaaid. Ze namen afscheid van juf Esmeralda met wie ze meer dan drie jaar doorbrachten in één klasje met alle leeftijden. Ze kregen een heus kleuterdiploma, maar ook een puzzeldiploma, fietsdiploma én een MOS-diploma. Liesl, Hüseyin en Kyan zijn klaar voor de lagere school.

alle-wagens-van-de-marktkramers-gecontroleerd

Alle wagens van de marktkramers gecontroleerd

Voor het begin van de multiculturele markt heeft de politie een grootschalige controle gehouden van de wagens van de marktkramers. Die werden op rij gezet in de Heldzoldlaan waar ze vervolgens werd gecontroleerd. De politie bekeek daarbij onder meer alle papieren van voertuigen en bestuurder, maar ook de technische staat van de marktwagens. Ook de douane nam aan de actie deel en ging na of de wagens niet op rode mazout reden. De resultaten worden later vandaag (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-15-6

Afscheid van de lagere school (15)

Nog in De Linde nemen de leerlingen van 807 afscheid van juffrouw Liesbeth. Redouane Ajouaou Zajguaoui, Hamza Amedjaou, Jill Augustyniak, Kimber Gilissen, Lalla-Nouhaila Kbiri, Kelly Matthijsen, Mathijs Op ’T eynde, Burak Saglam, Lennert Schepers en Andy Tommers. (foto Marina Poelmans)

jeugdraad-in-debat-met-de-gemeente

Jeugdraad in debat met de gemeente

Begin dit jaar lanceerde de jeugdraad een nieuw concept, AV op café, om te weten te komen wat de jeugd in Heusden-Zolder belangrijk vindt. Telkens wordt een specifieke thema of onderwerp aangesneden. Op 26 september organiseert de jeugdraad het volgende AV op café: een soort debat/gesprek met de burgemeester en schepen van jeugd. In de voorbereiding daarvan hoopt de raad op zoveel mogelijk input van de jongeren. Zijn bijvoorbeeld de beloften van voor de (…) Lees het hele bericht

infrabel-informeert-buurt-van-merelstraat

Infrabel informeert buurt van Merelstraat

Onlangs hebben we al gemeld dat de werken aan de spoorwegovergang in de Merelstraat langer duren dan voorzien waardoor de overweg daar tot en met 3 juli afgesloten blijft. De buurtbewoners hebben daarover ook nog eens een informatiebrief van Infrabel in de bus gekregen. De overweg is al gesloten sinds 26 mei, dat betekent dus in het totaal ver over de maand en dat brengt uiteraard hinder mee voor de buurtbewoners.

afscheid-van-de-lagere-school-14-6

Afscheid van de lagere school (14)

In de Vrije Buitengewone Basisschool De Linde op Lindeman hebben ze dit jaar twee zesde leerjaren. In klas 107 zwaait juffrouw Ingrid deze leerlingen uit: Halil Argu, Amy Augustyniak, Batuhan Aygün, Serdar Demirel, Tegmen Kaynarca, Eyyubcan Kosar, Celina Mateos Mendoza, Gyunchay Milenov en Tristan Serrano-Frutos. (foto Marina Poelmans)

voorzitterswissel-bij-kwb-heusden

Voorzitterswissel bij KWB Heusden

KWB Heusden organiseerde voor de bestuursleden en medewerkers het traditionele gezellig samenzijn als bedankje voor de inzet bij de vele activiteiten tijdens het werkjaar. Buiten een natje en droogje was zelfs voor een orkestje gezorgd. Voorzitter Romain Beerten gaf na een legislatuur van twee keer vier jaar de fakkel door aan zijn opvolger Alain Jans. Die zal tegen september, wanneer het nieuwe werkjaar van start gaat, meteen weten wat te doen …

vandaag-gezien-23-juni-2015

Vandaag gezien

Een flauw zonnetje over de wijk Lindeman bekeken vanop de mijnterril. (foto Marcel Gybels)

berenhuis-had-zeer-druk-schooljaar

Berenhuis had zeer druk schooljaar

Vandaag bracht de laatste klas van het schooljaar 2014-2015 een bezoek aan de beren. De vijfjarige kleuters van De Toverfluit deden de Berenwandeling. Het Berenhuis heeft trouwens een bijzonder druk schooljaar achter de rug: 46 groepen met 523 kinderen uit scholen van Heusden-Zolder bezochten Het Berenhuis, De Berentuin of wandelden De Berenwandeling. Ook het aantal volwassenen dat een inspiratiebezoek bracht in het kader (…) Lees het hele bericht

auto-gestolen-in-de-guido-gezellelaan

Auto gestolen in de Guido Gezellelaan

In de Guido Gezellelaan is afgelopen nacht een BMW gestolen. De wagen stond op de inrit van een woning. De diefstal werd vanmorgen vroeg ontdekt.

kan-kumpen-zijn-titel-op-zolder-vieren

Kan Kumpen zijn titel op Zolder vieren?

De Nascar Whelen Euro Series zijn komend weekend al aan hun vierde van zes meetings van 2015 toe. In Tours rijden ze op een typisch Amerikaanse oval, daarna gaan de teams met vakantie om in het najaar nog twee weekends af te werken waaronder op 3 en 4 oktober de finale op Circuit Zolder. Anthony Kumpen, vorig jaar kampioen in de series, staat momenteel vierde in de stand met 22 punten achterstand op leider Ander Vilarino. Zelf ziet hij die kloof niet als onoverbrugbaar, de finale in Zolder zou dus wel eens een apotheose kunnen worden. Dat weekend zal de paddock in een stukje VS omgetoverd worden. Tickets zijn nu al te koop.

overtreding-of-niet

Overtreding of niet?

De politie controleerde 128 mindervalidenparkings tijdens de provinciale verkeersthema-actie ‘parkeerplaatsen voor personen met een beperking’. Ook de parkeervakken op parkings van supermarkten vallen onder de verplichting de speciale kaart te leggen. Op 24 vakken werd een auto aangetroffen, allemaal voorzien van de speciale kaart. Maar een wijkinspecteur werd geconfronteerd met een bijzondere situatie. Een fietser had zijn 3-wieler met elektrische motor geparkeerd op een parkeerplaats voor personen met een beperking. De verkeersdienst onderzoekt of dit een overtreding is of niet.

prijs-fietsgemeente-is-uitgereikt

Prijs fietsgemeente is uitgereikt

In het Vlaams Parlement heeft de VSV, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde vanmiddag de prijzen voor de actie Fietsgemeente/fietsstad 2015 uitgereikt.  Het was Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts die de prijzen mocht overhandigen. Voor Heusden-Zolder nam burgemeester Mario Borremans de publieksprijs van Fietsvriendelijke middelgrote gemeente in ontvangst, de oorkonde zal ongetwijfeld een ereplaats krijgen. Overigens viel Heusden-Zolder als enige Limburgse gemeente in de prijzen. Sint-Truiden was wel genomineerd door de vakjury, maar haalde het niet.  Andere laureaten in de verschillende categorieën waren Gent, Deinze, Kontich, Merksplas en Boechout. Heusden-Zolder moet nu werk maken van de tegenprestatie. Volgende maandag omstreeks 18u15 zal de burgemeester samen met een team lokale bekenden - namen volgen nog - 8 rondes op het circuit fietsen, dat stemt overeen met één meter per inwoner.

2-jeugdinterclubfinales-voor-tc-heusden

2 jeugdinterclubfinales voor TC Heusden

De jeugdwerking van Tennisclub Heusden leidt tot duidelijke resultaten. Afgelopen weekend bereikten 2 jeugdploegen de finale van de jeugdinterclub. Een derde ploeg meisjes U16 sneuvelde in de halve finale. Zowel de jongens U16 als de meisjes U12 spelen volgend weekend de finale op Tennisdel Genk.

werkzaamheden-hebben-invloed-op-markt

Werkzaamheden hebben invloed op markt

De werkzaamheden in de Koolmijnlaan ter hoogte van Helzold en Mijnwerkerslaan zullen de komende maanden ook een belangrijke impact hebben op de multiculturele markt. En dat gebeurt in de traditioneel drukste periode. Vanaf augustus is de Mijnwerkerslaan afgesloten voor het verkeer, tot eind september moet alles over de Koolmijnlaan omrijden. Daardoor moeten de marktkramers verhuizen naar een deel van het Schachtplein. Parkeren met een speciale kaart voor mensen met (…) Lees het hele bericht

bevoegdheden-in-middenstandsorganen-zijn-verdeeld

Bevoegdheden in middenstandsorganen zijn verdeeld

Nadat eerder al de bestuursleden verkozen waren voor de Middenstandsraad Heusden-Zolder (de adviesraad) en de Middenstandsvereniging Heusden-Zolder vzw (De vereniging die de activiteiten organiseert), zijn nu ook de verantwoordelijkheden voor beide organen verdeeld. Gemakkelijkheidshalve is dat voor beide grotendeels op dezelfde manier gebeurd: Voorzitter Fernand Claes, ondervoorzitter Eric Fisette, penningmeester Ronny Oyen, bestuursleden Danny Tielens en Marleen Bongaerts, Raf Coomans is bestuurslid van de Middenstandsraad, secretaris van de middenstandsraad is Annemie Vanherf en secretaris van de vzw Jos Put.

het-nieuwe-muzeseizoen-2-multidisciplinair

Het nieuwe Muzeseizoen (2): Multidisciplinair

Muze wil een echt cultuurhuis zijn dat geregeld diverse kunstdisciplines samenbrengt rond een bepaald thema of een artiest. Op 30 januari volgend jaar bijvoorbeeld een kunstenfestival rond de anarchistische artistieke geest van Mauro Pawlowski (foto Anja Perlsic) die bevriende acteurs, muzikanten, beeldende kunstenaars en schrijvers uitnodigt. Met het project Gainsbourg herdenkt Muze op 2 maart de dood van Serge Gainsbourg (…) Lees het hele bericht

jos-janssen-voor-25ste-keer-naar-filipijnen

Jos Janssen voor 25ste keer naar Filipijnen

Jos Janssen is niet alleen coördinerend directeur van de scholengemeenschap De Heide (met de middelbare scholen van Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Hechtel-Eksel), hij bekommert zich ook om de straatjongens in de Filipijnen. Op 13 juli vertrekt hij al voor de 25ste keer in evenveel jaren naar ginder. Hij offert de helft van zijn grote vakantie op om vrijwilligerswerk te verrichten. Ginder verblijft Jos in Senden Home, een home voor straatjongens, vlak bij hoofdstad Manilla, (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-13-6

Afscheid van de lagere school (13)

Nog in de Vrije Basisschool van Bolderberg zijn ook de leerlingen van 6B samen met juffrouw Annelies Renders de laatste loodjes aan het verwerken. Daan Baert, Lucas Beerten, Jonas Bollen, Tinne Bollen, Thibaut Bosmans, Jelle Claes, Michelle Cremers, Britt De Cock, Jobbe Houbrechts, Gitte Hulsmans, Evelien Indeherberg, Jonas Jansen, Arnaud Loosen, Krijn Moons, Lieselotte Schutjes en Quinn Van Asch. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-12-6

Afscheid van de lagere school (12)

In de Vrije Basisschool van Bolderberg zwaait juffrouw Annette Palmers over enkele dagen haar pupillen van 6A uit. Can Canbaz, Iza Crolla, Benjamin Dedene, Lara De Raeve, Laurens Dujardin, Leander Flossie, Bernd Gorissen, Daniël Gorremans, Ella Hermans, Olivia Hertoghe, Quinten Hulsmans, Warre Poesen, Rosalien Roussard, Giel Swennen, Jessica Tielens, Roos Vanderzande en Nelle Venken. (Marina Poelmans)

scholen-mogen-gratis-naar-zwembad-terlaemen

Scholen mogen gratis naar zwembad Terlaemen

Het openlucht zwembad Terlaemen doet een geste naar de scholen. Als de klassen komen met begeleiders mogen ze er gratis in op 23, 24, 25, 26, 29 en 30 juni. Op die dagen gaat het zwembad al open om 9 uur, op maandag 29 juni pas om 10 uur. Scholen die willen komen zwemmen, moeten vooraf even bellen naar 0479 882014. Geef toe, een buitenkans met het mooie weer dat aangekondigd wordt …

het-nieuwe-muzeseizoen-1-theater

Het nieuwe Muzeseizoen (1): Theater

Nu de zomer is gestart, loopt het cultuurseizoen in Muze op zijn laatste beentjes, maar komt ook het nieuwe met rasse schreden naderbij. Het seizoen 2015-2016 heeft een heleboel in petto, we blikken deze week dagelijks vooruit. Het theater bijt de spits af. Naast ‘Vuur’ zijn er nog enkele locatieprojecten zoals ‘The Birder/De Vogelaar’ in het Domherenbos, ’t is de Limburgse van het gezelschap Rooftoptiger (…) Lees het hele bericht

30-000ste-last-post-live-bij-de-brandweer

30.000ste Last Post live bij de brandweer

Sinds 1928 houdt The Last Post Association elke avond om 20 uur een Last Post aan de Menenpoort in Ieper, een eerbetoon aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog is de traditie even onderbroken geweest. De oorsprong ligt bij het klaroengeschal dat in het Britse (en ook sommige andere) leger het einde van de werkdag aankondigde. De uitvoering in Ieper gebeurt (…) Lees het hele bericht

gatab-gevaarlijke-situatie-op-bovy

GATAB: gevaarlijke situatie op Bovy

De gemeentelijke adviesraad GATAB maakt zich ongerust over de veiligheid van het houten pad op domein Bovy. Volgens GATAB-voorzitter Felix Aerts ontbreekt daar al minstens een half jaar een plank en hij vraagt zich af wie verantwoordelijk is voor de herstelling of indien er ongelukken gebeuren. Het is immers gevaarlijk voor rolstoelen, kinderwagens, maar ook ouderen kunnen er struikelen of een kindervoetje kan er in terecht komen.

nieuwe-muze-krijgt-drie-zalen

Nieuwe Muze krijgt drie zalen

Nu de beslissing om het cultuurcentrum te verhuizen naar de voormalige mijnsite, vast staat, worden ook de plannen concreter. Wellicht zal in de loop van deze zomer een definitief ontwerp klaar zijn. Daarvoor werken de Muzestaf en de gemeente samen met architectenvereniging AAQ. De nieuwe cultuursite wordt ontwikkeld in en rond ZLDR Luchtfabriek, het ophaalmachinegebouw. Daarin komen een schouwburg met 400 vaste plaatsen, een kleinere multifunctionele zaal met 120 plaatsen (…) Lees het hele bericht

lovende-kritieken-op-vuur

Lovende kritieken op 'Vuur'

In ZLDR Luchtfabriek zijn de komende weken nog 8 voorstellingen te zien van ‘Vuur’ van het nieuwstedelijk, de eerste creatie van het fusiegezelschap tussen het Limburgse De Queeste en het Leuvense Braakland/Zhebilding. Afgelopen weekend is het in première gegaan en het kreeg meteen lovende kritieken. De komende dagen zullen er nog volgen want er was nogal wat nationale persbelangstelling. Voor een 100-tal toeschouwers palmen acteur Jonas Van Thielen en muzikanten Bert Hornikx en Myrthe Luyten 10 keer de compressorenzaal in. Ze belichten op een serene manier de gevolgen van de collegebrand uit 1974. Tickets
(foto Katrijn Van Giel)

rotweekend-voor-vanthoor-en-co

Rotweekend voor Vanthoor en co

Voor het Belgian Audi Club Team WRT was het een rotweekend op het Circuit Paul Ricard, in de derde manche van de Blancpain Endurance Series. Op de Zuid-Franse piste waren de Audi R8 LMS en de Audi’s R8 LMS ultra op geen enkel ogenblik vooraan terug te vinden. Ze kampten daarbij met een hele reeks motor- en bandenproblemen. De wagen van Laurens Vanthoor-René Rast-Mike Rockenfeller kon al na drie kwartier niet meer schakelen. De herstelling kostte hen een achterstand van 4 rondes, (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-10-6

Afscheid van de lagere school (10)

En in De Brug hebben ze dit jaar zowaar 3 zesdejaars, want ook juffrouw Annelies Daemen zegt geen vaarwel maar wel tot ziens tegen haar leerlingen van 6C. Hamza Bouhouche, Zeynep Can, Feyza Cesur, Elif Cevik, Mathias De Haes, Mayte De Nef, Seray Güngör, Adbüssamet Karakelle, Margo Mavakala Vieki Diyabanza, Yusuf Özcan, Ode Peeters, Stef Roosen, Maite Rubio, Gan Marco Santos, Cihad Ulusoy, Senne Vliegen, Abdullah Yalvaç en Alperen Yigit. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-9-7

Afscheid van de lagere school (9)

En ook in 6B van De Brug gaan binnenkort de deuren dicht en zwaait juffrouw Dorine Snyders haar leerlingen uit. Nicolas Arvanitidis, Azra Celik, Tugra Cinar, Lander Deferme, Sedat Elkilic, Franne Evers, Siebe Goossens, Laura Goyens, Lisa Goyens, Emir Kosar, Ismail Mirza, Ozan Özcan, Melisa Sekmen, Adbulkadir Seven, Hanne Swennen, Anneleen Theunis, Lynn Verbeiren en Luca Vertongen. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-9-6

Afscheid van de lagere school (9)

In VLS De Brug nemen de leerlingen van 6A binnenkort afscheid van de lagere school en meester Marc Neuteleers. Fatih Aldemir, Berre Bilterest, Gijs Byloos, Giel Bruyninckx, Rabia Cakmak, Muzaffer Cesur, Zeynep Ekizoglu, Yusuf Esen, Elise Hermans, Britt Kaczmarczyk, Azra Kaharan, Eyyub Kartal, Furkan Safranti, Tristan Rasschaert, Mathias Reynders, Adora Simone, Berat Ulusoy, Marino Vanrijckeghem. (foto Marina Poelmans)

de-overwinning-is-binnen

De overwinning is binnen!!

Heusden-Zolder heeft met voorsprong de eindspurt gewonnen in de verkiezing van Fietsvriendelijke gemeente. Er waren in het laatste uur nog pogingen om ons met 'truike trek' of andere ongeoorloofde middelen van de zege te houden, maar dan deed Heusden-Zolder wat het al weken doet: solidair en sportief in groep de spurt naar de meet inzetten om het zegegebaar te kunnen maken met op dat ogenblik 2626 stemmen, een kloof van meer dan 400 op de tweede en bijna 1000 stemmen meer dan de derde. Onze eindspurt was zo sterk dat we zelfs een grote stad als Gent - die in de andere categorie meedeed - met ruim 200 stemmen achter ons laten. We mogen met zijn allen trots zijn.!

opnieuw-vervalsing-in-het-spel

Opnieuw vervalsing in het spel

Kort voor 23 uur zondagavond is de stemming voor Fietsgemeente opnieuw vervalst door Kontich. Meteen computer of ander systeem werden 15 tot 20 stemmen per seconde gelanceerd. De prijs van meest sportieve gemeente zullen ze nooit halen op die manier.

neos-op-verkenning-rond-gors-opleeuw

NEOS op verkenning rond Gors-Opleeuw

NEOS Heusden-Zolder bracht een bezoek aan één van de mooiste dorpen van Haspengouw: Gors-Opleeuw. De leden maakten een prachtige wandeling – nordic walking – naar Zammelen. Het is een pittoreske streek met heuvels en dalen, een dorp met liefst vier kastelen, wijngaarden, fruitbomen, … mooi in alle seizoenen trouwens.

bellarosa-blijft-ongenaakbaar-in-belcar

Bellarosa blijft ongenaakbaar in Belcar

Ook vandaag was de Italiaan Ivan Bellarosa in zijn Wolf GB08 weer de snelste in de Belcar Trophy op Circuit Zolder. Hij verstevigt ook zijn leidersplaats. De eerste fase van de race werd gekruid door een leuk gevecht tussen de Wolf die van op polepositie was gestart en de snelle Belg Sam Dejonghe (Norma). Achter hen viel vooral de sterke prestatie op van de Porsche 991 van Belgium Racing, met het jonge Belgisch-Nederlandse duo Derdaele-Hoevenaars. Zij konden zich in de Porsche 991 Supercup lang tussen de (…) Lees het hele bericht

blijham-eagles-het-snelste-team

Blijham Eagles het snelste team

Vandaag werden in het Helzoldstadion de Helzold Stars betwist. Daarbij nemen de rijders het in teamverband tegen elkaar op: De Helzoldstars, de Blijham Eagles en de Veenoord Rams. Die van Blijham haalden met 46 de beste totaalscore, op 5 punten gevolgd door de Helzoldstars en op 15 punten door Veenoord. Voor Helzold reden Nick Lourens, Henk Koonstra, Buddy Prijs, Romano Hummel, Kelly Velda en Andy ter Schuur. (meer foto’s van Stephan Volders)

overvaller-zit-in-de-cel

Overvaller zit in de cel

De onderzoeksrechter heeft een man aangehouden en in de gevangenis van Hasselt laten opsluiten. Hij had vrijdagavond rond half 8 geprobeerd een frituur in de Halstraat te overvallen. Hij bedreigde de uitbater met een pistool en eiste geld. Maar net als de vrouwelijke buschauffeur enkele uren eerder, hield de frituuruitbater het hoofd koel. Hij weigerde het geld te geven en gaf de overvaller een klap met een stok. Die sloeg op de vlucht. Maar hij ging naar het ziekenhuis om zich te laten verzorgen van de wonde die hij had opgelopen en daar kon de politie hem vrij makkelijk oppakken. Het is nog niet duidelijk of er een verband is tussen beide overvallen.

samen-aan-het-sprinten-naar-de-meet

Samen aan het sprinten naar de meet

De eindspurt naar de laureaat van fietsgemeente is nu helemaal ingezet. Minder dan vijf uur te gaan en we hebben een behoorlijke voorsprong van bijna 400 stemmen, maar je weet nooit welke onverwacht tandje de tegenstand kan bijsteken. Bovendien, een bijkomende ambitie, als we nog een 60-tal stemmen halen, gaan we het grote Gent voorbij, dat weliswaar in de categorie ‘steden’ aan de leiding staat. Nog een laatste inspanning … hier stemmen.

ziekenzorg-eversel-zet-bestuursleden-in-bloemetjes

Ziekenzorg Eversel zet bestuursleden in bloemetjes

Ziekenzorg Eversel zette zijn bestuursleden in de bloemetjes voor het werk dat ze al vele jaren hebben gedaan, en dat sommigen ook de komende jaren nog zullen doen. Tegelijk is Ziekenzorg nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Die mogen een seintje geven aan Mieke Swerts: 011 42 30 97

vandaag-gezien-21-juni-2015

Vandaag gezien

Deze slak met 'mobilhome' rust even uit tegen een weegbree. (foto Jan Leijskens)

het-hoofd-breken-op-muzikale-vragen

Het hoofd breken op muzikale vragen

15 quizploegen uit heel Limburg namen gisteravond deel aan de eerste MuzeMuziekQuiz. Initiatiefnemers Sara Gillis en Marco Cirone veroorzaakten met hun pittige vraagjes, heel wat zuchtgeluiden onder de deelnemers. Liedjes vertaald door een buurman van Sara naar het Hasselts, bekende nummers gezongen door een 3-jarig meisje, het ABC van de Belgische artiesten, … zo werden heel wat valkuilen voor de deelnemers gegraven. Gang of Five (aka four) behaalde uiteindelijk de eerste plaats, op de foto de Flowdettes. (foto Ria De Clerck)
Meer op Aftermuzeclip

samen-naar-de-meet-vanop-de-kop

Samen naar de meet vanop de kop

Met nog 13 uur te gaan, telt Heusden-Zolder 2282 stemmen in de verkiezing van fietsgemeente. Daarmee tellen we momenteel 323 stemmen meer dan de tweede Kontich en bijna 500 meer dan de derde Deinze. Maar we mogen nog altijd niet op onze lauweren rusten, de meeste koersen worden in de finale beslist, dus blijven stemmen. Samen naar de meet.

straks-begint-de-zomer

Straks begint de zomer

Vandaag is het de laatste dag van het jaar want de astronomische zomer begint. En als je het precies wilt weten, straks om 18u38. De zomer van 2015 eindigt om 23 september om 10u20. En dan maar hopen dat we ondertussen veel zomers weer krijgen, onze weerman Michel belooft dat hij zijn best zal doen.

mislukte-overval-op-lijn-bus

Mislukte overval op Lijn-bus

In de Paquaylaan heeft gisteren in de vooravond een man geprobeerd een chauffeur van De Lijn te overvallen. De dader was met de fiets naar de bushalte gekomen. Hij stapte in en wilde geld wisselen. Maar hij trok een wapen en eist al het geld van de vrouwelijke chauffeur. Die hield het hoofd koel, daarop droop de overvaller af zonder buit en vluchtte met de fiets weg. Hij is nog spoorloos.

bellarosa-2-seconden-sneller-dan-de-rest

Bellarosa 2 seconden sneller dan de rest

De Italiaan Ivan Bellarosa start voor de tweede opeenvolgende maal op polepositie in de Belcar Trophy 2015 op Circuit Zolder. In zijn Wolf G08 was hij 2 seconden sneller dan de beide Norma M20 van De Jonghe-Vermeersch-De Cock en Burrick-Rinhon-Delflosse. Derdaele-Hoevenaars waren in hun Belgium Racing Porsche 991 Supercup primus in de Divisie GT en meteen ook de snelste in het BRCC, dat deel van de race uitmaakt. De Nederlander Michael Verhagen, samen met Ward Sluys, was de beste (…) Lees het hele bericht

schitterende-eindejaarswerken-te-kijk

Schitterende eindejaarswerken te kijk

We schreven het al eerder deze week, de jarige academie blijft feest vieren. Deze keer staan de eindejaarsstudenten centraal. De vernissage in kasteel Meylandt kon al op heel wat belangstelling rekenen, de ‘afgestudeerden’ kregen felicitaties mee van schepen Marleen Hoydonckx die vervolgens de expo met eindejaarswerken opende. Honderden beelden, schilderijen, tekeningen en foto's worden tentoongesteld in kasteel Meylandt, het koetshuis en in een leegstaand paviljoen van Basisschool De Luchtballon in de Kortstraat. Te bekijken tot en met 28 juni, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur, en in kasteel Meylandt ook iedere weekdag van 13 tot 17 uur en van 18 tot 21 uur.

zwembadseizoen-is-gestart

Zwembadseizoen is gestart

In het openlucht zwembad Terlaemen is het nieuwe seizoen vandaag officieel gestart. Bij de opening vanmiddag waren er nog geen zwemlustigen, maar dat is geen probleem. Volgens onze weerman Michel Nulens wordt het vanaf halfweg volgende week mooi weer en tegen dan zijn de meeste examens afgelopen. En voor de week nadien wordt het zelfs echt zomers, ondertussen blijkt het zwembad op en top in orde te zijn. (foto’s Davy Neuteleers)

vandaag-gezien-20-juni-2015

Vandaag gezien

Het lijkt wel reclame van een wasmiddel: een sneeuwwitte franjevlinder (meer gekend als vedermot) op de witte bloempjes van het zevenblad, witter dan wit. (foto Jan Leijskens)

fietsgemeente-reden-5-de-wielerkampioenschappen

Fietsgemeente: Reden 5: de wielerkampioenschappen

Moeten we er nog een vijfde en laatste argument bovenop doen om Heusden-Zolder tot fietsgemeente te verkiezen? Wel, last but not least: wij zijn sinds jaar en dag dé gemeente van de wielerkampioenschappen. Elk jaar op Tweede Kerstdag zijn alle ogen van de veldritwereld op het Circuit gericht voor de Wereldbeker veldrijden. We hadden al twee keer de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg, met als winnaars bij de profs Harm Ottenbros en Mario Cipolini. En we mochten al twee keer de wereldkampioenschappen veldrijden verwelkomen met als kampioenen Eric De Vlaeminck en Mario De Clercq. Volgende maand van 21 tot 25 wordt de complete wereldtop in het BMX op de track verwacht voor het wereldkampioenschap: 3000 rijders uit 55 landen. En volgend jaar op 30 en 31 januari krijgen we dan voor de derde keer de wereldkampioenschappen veldrijden. Geen enkele gemeente doet beter, stem dus voor Heusden-Zolder als fietsgemeente.

de-kijk-van-richie-148

De kijk van Richie

Terwijl wij ons opjagen in alles en nog wat, is onze huiscartoonist volkomen 'zen'.

wielertoeristen-sint-baaf-naar-spa

Wielertoeristen Sint-Baaf naar Spa

De wielertoeristen Sint-Baaf zijn vanmorgen vroeg vertrokken richting Spa voor een heuvelachtige rit van 150 km. Het is een hun jaarlijkse tweedaagse. De benen waren dan ook gesmeerd, net als de kettingen en de banden stonden op ideale spanning. Morgenavond rond zes uur worden ze weer thuis verwacht, wellicht met een warm onthaal. (foto’s Rita Vanhove)

het-weer-volgende-week-droger-en-warmer

Het weer: volgende week droger en warmer

In een noordwestelijke luchtstroming wordt koele, onstabiele en bij momenten gestoorde lucht aangevoerd. Het kwik presteert ondermaats en de neerslagkansen zijn hoog. In de tweede helft van de week stijgt de luchtdruk en wordt het droger en vooral warmer. Op de lange termijn lijkt een zomerse periode in de maak.
Vandaag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Er komen een aantal stapelwolken opzetten die af en toe een bui kunnen lossen. Vooral rond de middag is de kans op een bui het grootst. Het (…) Lees het hele bericht

cd-van-jelle-van-giel-live-voorgesteld

CD van Jelle Van Giel live voorgesteld

De live-voorstelling van het album ‘Songs for Everyone’ door de Jelle Van Giel Group werd vanavond in Muze kritisch gevolgd en … goed gevonden. (foto’s Lenscollectief)
(meer)

wie-haalt-dit-in-zijn-hoofd

Wie haalt dit in zijn hoofd?

In volle vrijdagavondspits is een aannemer gestart met de vervanging van de reling op de brug over de snelweg in Boekt. In de communicatie vooraf was gezegd dat op deze plaats de werken ’s nachts zouden gebeuren, maar nu is dat dus op het meest drukke moment en zonder aankondiging gebeurd. De reling werd aan beide zijden tegelijk vervangen, er bleef maar één rijstrook open en daar moest het verkeer alternerend via werflichten door. Het gevolg laat zich raden: een completen verkeerschaos. Op de Vogelsancklaan stond een file tot aan de Radson, aan de kant van de Meylandtlaan was ze wat korter. Maar ook stond er een file op de afrit van de snelweg want het verkeer raakte maar moeizaam ertussen.

toerisme-limburg-heeft-nieuwe-fietsapp

Toerisme Limburg heeft nieuwe fietsapp

In Den Lavaar heeft Toerisme Limburg vanmiddag een nieuwe mobiele fietsapplicatie voorgesteld die fietsers helpt om de mooiste stukjes van Fietsparadijs Limburg te ontdekken. "De app helpt de toerist om op basis van foto’s en landschappen een route te kiezen, ze verhoogt de beleving, draagt bij tot het fietserscomfort én is een hulpmiddel om ons routenetwerk kwalitatief op peil te houden," zegt gedeputeerde Igor Philtjens die dan ook spreekt van een primeur. De (…) Lees het hele bericht

ernstig-bijtincident-met-rottweilers

Ernstig bijtincident met rottweilers

In het Sint-Franciskusziekenhuis zijn vanmiddag een moeder en haar kind binnengebracht die in de Helzoldstraat in Helchteren door twee rottweilers waren aangevallen. De honden waren ontsnapt uit een tuin, vooral de moeder liep zware bijtwonden op. De ambulancier en verpleegkundige van het ziekenhuis die de slachtoffers kwamen ophalen, moesten eerst ook op de vlucht slaan. Verderop in de straat hebben de honden twee dwergkonijnen en een kip doodgebeten. Toen de politie en de hondenvanger aankwamen, werden zij op hun beurt aangevallen en gebeten. Een inspecteur loste een schot. De honden zijn voorlopig in beslag genomen en in het dierenasiel van Genk ondergebracht.

zware-botsing-tussen-auto-en-ziekenwagen

Zware botsing tussen auto en ziekenwagen

In de Koerselsebaan is vanmiddag een zwaar verkeersongeval gebeurd. De ziekenwagen van de brandweer die met een patiënt onderweg was naar het ziekenhuis, werd aangereden door een bestelwagen. De klap was fel en richtten een echte ravage aan. De patiënt werd uit de verhakkelde ambulance overgeladen in een andere ziekenwagen en weggebracht. Ook de bestuurder van de andere auto moest voor verzorging worden afgevoerd. De brandweer kwam ondertussen de weg opruimen, het ongeval zorgde voor heel wat verkeershinder. De ziekenwagen en de bestelwagen lijken helemaal vernield. (foto's Marina Poelmans)

auto-gestolen-in-rijkelstraat

Auto gestolen in Rijkelstraat

In de Rijkelstraat is een auto gestolen. De bewoner merkte 's avonds dat de wagen van zijn oprit verdwenen was.

doorprikt-vluchten-kan-niet-meer

DOORPRIKT: Vluchten kan niet meer

De Wereldvluchtelingendag van morgen is actueler dan ooit door de beelden van de gammele bootjes waarin duizenden de oversteek vanuit Afrika naar Zuid-Europa maken. En ook door het verenigde Europa dat Italië grotendeels met de problemen laat zitten, illustratie van de selectieve Europese solidariteit. Zover hoef je trouwens niet eens te kijken, ook in Limburg zijn er gemeenten die niet langer (een beperkt aantal) vluchtelingen willen opvangen omdat het hen teveel kost. En dat terwijl het om (…) Lees het hele bericht

niet-ongerust-zijn-over-herinnering-fiscus

Niet ongerust zijn over herinnering fiscus

Ook in Heusden-Zolder zijn enkele mensen geschrokken toen ze in hun bus een brief van de fiscus vonden met een herinnering om hun buitenlandse rekening aan te geven. Terwijl die mensen helemaal geen buitenlandse rekening hebben. Het blijkt dat op de belastingaangifte in het betreffende vakje een streep of neen door de computer verkeerd zijn geïnterpreteerd. 'Niet ongerust maken en niets doen,' luidt het bij de belastingadministratie.

fietsgemeente-er-lijkt-bedrog-in-het-spel

Fietsgemeente: Er lijkt bedrog in het spel

We stomen op naar de 2.000 stemmen bij de verkiezingen van de publieksprijs van fietsgemeente in de categorie middelgrote gemeenten. Helaas worden er door één van de andere gemeenten op dit moment ongeoorloofde stempraktijken toegepast, met alle gevolgen vandien. De organisatie is hiervan op de hoogte gebracht. Ondertussen gaan wij 'Met zijn allen naar de meet', voor een cleane fietssport en voor clean stemgedrag.

fietsgemeente-reden-4-circuit-als-kloppend-hart

Fietsgemeente: Reden 4: circuit als kloppend hart

Nog argumenten nodig om Heusden-Zolder tot fietsgemeente te verkiezen?  Een vierde reden is Circuit Zolder dat zich in ijltempo ontpopt tot het kloppend hart van de wielersport in Vlaanderen. Er is de Vlaamse wielerschool onder leiding van Marc Wauters. 30 gediplomeerde trainers brengen er jongeren van 5 tot 15 jaar alle kneepjes van de wielersport bij, of het nu op de weg, in het veld, met de moutainbike of BMX is. Volgend schooljaar kunnen jongeren die dat wensen hun sport combineren met een beroepsopleiding fietshersteller. ’s Avonds komen honderden wielertoeristen rondjes draaien op het circuit, die komen uit heel Vlaanderen afgezakt. Op maandag zijn ook G-bikers, skeelers en tragere rijders welkom. Na de BMX-track volgens Olympische normen, krijgt het Circuit er binnen afzienbare tijd nog een indoorwielerpiste bij en dan is de wielersportinfrastructuur compleet. Stem dus nu voor Heusden-Zolder als fietsgemeente. Samen naar de meet!

dit-weekend-speedway-op-helzold

Dit weekend speedway op Helzold

Terwijl je dit weekend aan de ene kant van de gemeente de racebolides hoort scheuren over het asfalt van Circuit Zolder, hoor je aan de andere kant de speedwaymotoren razen over het grind van de Helzoldpiste. De Speedwayclub Helzold organiseert immers de ‘Helzold Stars’. Morgen van 13 tot 17 uur zijn er de trainingen en dan kun je gratis al eens de sfeer komen opsnuiven. Zondag starten de trainingen om 10 uur en wordt de eerste heat om 12u30 op gang gevlagd. (foto Stephan Volders)

academie-toont-eindejaarswerken

Academie toont eindejaarswerken

Dit weekend wordt weer maar eens een topper voor de 50-jarige Academie voor Beeldende Kunsten, want je zou het haast vergeten in alle feestdrukte … ook de eindejaarstentoonstelling hoort er bij. De eindejaarsstudenten hogere en specialisatiegraad tonen hun tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken, grafiek en foto’s waarmee ze afstuderen. Vanavond om 20 uur opent de tentoonstelling in kasteel Meylandt. De werken zijn te bezichtigen op twee plaatsen: in het kasteel van maandag tot donderdag van 13 tot 17 uur en 18 tot 21 uur, op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. Een ander deel staat in basisschool De Luchtballon, Kortstraat 19 en is te bekijken op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. Beide lopen tot en met 28 juni.

materiaal-uit-heusden-zolder-in-eftelingattractie

Materiaal uit Heusden-Zolder in Eftelingattractie

Op 30 juni opent de Efteling zijn nieuwe attractie: Baron 1998 is een dive coaster gemaakt met mijnmaterialen, ook een heleboel uit Heusden-Zolder. Baron 1898 neemt de bezoekers mee naar het tijdperk van de mijnbouw eind 19de eeuw. Als ware mijnarbeiders storten bezoekers in een vrije val van 37,5 meter met ruim 90 kilometer per uur een mijnschacht in. En om alles zo echt mogelijk aan te kleden werd een oproep gedaan naar mijnattributen uit de Nederlandse en Belgische mijnstreek. En (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-telt-nu-108-vluchtelingen

Heusden-Zolder telt nu 108 vluchtelingen

Morgen is het Wereldvluchtelingendag en de jongste tijd is weer heel wat te doen over de vluchtelingenproblematiek. Internationaal zijn er de bootvluchtingen richting Zuid-Europa en de Europese aanpak – of niet-aanpak – daarvan, en nationaal de gemeentebesturen die omwille van de kostprijs geen vluchtelingen meer willen opvangen. In Heusden-Zolder worden vluchtelingen nog wél opgevangen. Het OCMW zorgt sinds 2000 voor materiële opvang en begeleiding. In 2013 werden er 118 (…) Lees het hele bericht

femma-eversel-trok-er-met-de-fiets-op-uit

Femma Eversel trok er met de fiets op uit

De jaarlijkse fietstocht van Femma Eversel – meteen ook de afsluiter van het werkjaar – leidde dit jaar over het fietsroutenetwerk van Heusden-Zolder. Alles ging vlot, op een kleine panne onderweg na. Er was geen gebrek aan behulpzame wielertoeristen, maar de dames losten het zelf op. Of wat had je gedacht? Daarna volgde een bezoek met rondleiding in de bibliotheek, met ook een kijkje achter de schermen. (foto’s Ria Vanhove)

afscheid-van-de-lagere-school-8-6

Afscheid van de lagere school (8)

Ook in BSBOGO Heideland in Viversel nemen de juffen afscheid van hun kapoenen. In klas Giraf zijn dat juf Annelies en Mehmet Görür, in klas Vlinder juf Lisette en Melin Ölder en in klas Walvis juf Mia en juf Kristel en Selma Gulhan en Amera Lamrabat. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-7-6

Afscheid van de lagere school (7)

In de vrije basisschool Sint Jan Berchmans in Viversel beleeft juffrouw Myriam Orens samen met haar zesdejaars leerlingen nog enkele leuke laatste weken van het schooljaar. Amber Aerts, Emilie Beelen, Nel Bosmans, Zoë Bosmans, Sander Castro, Hanna Desair, Emma Gilis, Arno Jacobs, Lauranne Lenaerts, Steve Meurrens, Ariana Morlesin Gonzalez, Tine Pirard, Sander Schaeken, Wout Swerts, Ben Tielens, Zoë Vanderheyden, Chloé Verdoodt, Sofie Vissers en Winke Warson. (foto Marina Poelmans)

vandaag-gezien-18-juni-2015

Vandaag gezien

Een Bolderbergs bloemenbed met een mooi contrast tussen de witte margrieten met hun gele kernen en de felrode klaprozen. (foto Jan Leijskens)

zomerse-zoektocht-bij-kwb-berkenbos

Zomerse zoektocht bij KWB Berkenbos

De KWB van Berkenbos organiseert ook deze zomer weer een fietszoektocht voor het hele gezin door Berkenbos en de omliggende parochies. Uitgangspunt is dat het hele gezin er plezier moet aan beleven door aan de verschillende passageplaatsen vragen in te vullen. Deelnemingsformulieren zijn onder meer te verkrijgen in fietscafé Ons Huis, daar kunnen ze ook ingevuld weer binnengebracht worden. Iedereen heeft heel de zomer tijd om deel te nemen, dus in juli, augustus en september. Er zijn mooie prijzen te verdienen, die worden op 16 oktober uitgereikt.

zondag-finissage-expo-in-de-mijlpaal

Zondag finissage expo in De Mijlpaal

Nu zondag is de laatste dag van de tentoonstelling ‘Image Talks #3’ met werk van Patrick Ceyssens en Kristof Vrancken in galerij De Mijlpaal. Afsluiten gebeurt om 11 uur met een finissage in de vorm van een interactieve aperitieflezing over hoe beelden kunnen denken. (foto Ronny Vanthienen)

fietsgemeente-we-zitten-over-de-1500

Fietsgemeente: we zitten over de 1500

De campagne van Internetgazet en de gemeente Heusden-Zolder legt geen windeieren in de verkiezing van fietsgemeente, vanavond hebben we de kaap van 1500 stemmen gerond. Maar we zijn er nog lang niet, de top 3 is vandaag door elkaar geschud. Nu heeft Deinze een zwaar offensief ingezet en is ondertussen tweede geworden, Kontich is derde. We hebben nog te gaan tot zondag middernacht. We moeten nu alles op alles zetten, mobiliseer iedereen, kinderen, ouders, grootouders, buren, collega's, en ook de buurgemeenten want ook hun inwoners komen hier fietsen. Eén stem per e-mail adres waarover je beschikt. Doe het nu.

houdt-bellarosa-stand-in-belcar

Houdt Bellarosa stand in Belcar?

In het kader van de Syntix Superprix wordt op Circuit Zolder dit weekend ook de volgende manche van de Belcar Trophy gereden. De leider in het kampioenschap, de Italiaan Ivan Bellarosa komt trouwens rechtstreeks uit Le Mans, waar hij een knappe 8ste plaats in de categorie LM P2 behaalde. Maar ook de concurrentie staat klaar voor de race van 125 minuten, met op kop Derdaele-Hoevenaars in hun Belgium Racing Porsche die op 3 punten volgen en verderop De Cock/De Jonghe/Vermeersch (Norma) - derde (…) Lees het hele bericht

diefstal-in-pannewinning

Diefstal in Pannewinning

In de Pannewinning zijn dieven gisteren binnengedrongen in een woning. De inbraak gebeurde wellicht in de loop van de dag want hij is pas ontdekt in de late namiddag.

jelle-van-giel-group-stelt-album-voor

Jelle Van Giel Group stelt album voor

Muze wordt zo stilaan een geliefkoosd oord voor groepen en artiesten die hun album komen voorstellen. Morgenavond staat Jelle Van Giel Group in het de schouwburg om het debuutalbum 'Songs for everyone' voor te stellen. Het album zit boordevol composities waarvoor drummer-componist Jelle Van Giel inspiratie putte uit zijn reizen en ervaringen. het septet bestaat verder uit Bart Borremans (sax), Tom Bourgeois (altsax), Thomas Mayade (trompet), Tim Finoulst (gitaar), Bram Weijters (piano) en Janos Bruneel (contrabas)

dit-weekend-premiere-van-vuur

Dit weekend première van 'Vuur'

Zoals we al eerder aankondigden, gaat dit weekend 'Vuur' in première in De Verdieping. Het is meteen de eerste voorstelling van 'het nieuwstedelijk', een gloednieuw theaterhuis ontstaan uit de fusie van de Queeste en Braakland/ZheBilding. De eerste voorstelling is er al meteen eentje die indruk zal maken. 'Vuur' vertrekt vanuit de collegebrand in Berkenbos die op 23 januari 1974 23 jongens het leven kostte. De voorstelling is gemaakt op basis van (…) Lees het hele bericht

fietsgemeente-reden-3-fietsen-voor-iedereen

Fietsgemeente: Reden 3: fietsen voor iedereen

Het fietsroutenetwerk is een cruciale schakel in het Limburgse toerisme en Heusden-Zolder heeft daarvan enkele zeer leuke trajecten op zijn grondgebied liggen. Denk maar aan het oude kolenspoor tussen De Schacht en de haven van Genenbos. Maar ook moutainbikers komen op verschillende parcours aan hun trekken, bijvoorbeeld op de drie lussen die deel uitmaken van de mountainbikeroute van BLOSO. Heusden-Zolder telt een 15-tal clubs voor wielertoeristen en mountainbikers, wekelijks zijn tal van groepen onderweg, ver of dichtbij. Ook OKRA en KWB organiseren elke week fietstrips. En dan is er nog wielerclub Berg-Op Eversel die in de winter cyclocrosswedstrijden organiseert, in het voorjaar wielerwedstrijden voor jongeren en volgende week zondag de jaarlijkse kermiskoers, die ze in Heusden overnam van Chasse-Patat. Ook vandaag dus weer een reden om Heusden-Zolder te verkiezen tot fietsgemeenten. Stem hier en nu.

ramadan-is-van-start-gegaan

Ramadan is van start gegaan

Enkele duizenden inwoners van Heusden-Zolder zijn vanmorgen aan de Ramadan of de islamitische vasten begonnen. Tot 17 juli mogen ze overdag niet eten, drinken of sex hebben. Dit jaar valt de vasten midden in de periode dat de dagen het langst en de nachten het kortst zijn, dus vergt het nog een extra inspanning. De Ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest.

afscheid-van-de-lagere-school-6-6

Afscheid van de lagere school (6)

In Eversel hebben klas 6A van De Springplank en juffrouw Marijke Vaes een boeiend zesde schooljaar achter de rug. Fouzia Abdelmalki, Kirsten Aerden, Alper Ay, Yannick Bernier, Jarne Claes, Shakira De Sutter, Mateo Dewit, Lenny Di Vecchia, Heleen Fransis, Chenoa Garcia-Iglesias, Tine Goddé, Ilias Jadal, Wout Jutten, Mylan Lijnen, Andreas Marx, Giel Mechelmans, Kerem Polat, Talat Selcuk, Louise Sijbers, Sinem Türkoglu, Yentel Van Clemen, Ans Vanheusden en Phebe Vanpol. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-5-6

Afscheid van de lagere school (5)

Aan de Vrije Lagere School In Berkenbos zijn de leerlingen van L6M en meester Marcel Daniëls aan de laatste weken van hun lagere schoolcarrère bezig. Irem Akgun, Onur Arslanbas, Mustafa Aygün, Suana Bausmans, Zümra Caglar, Emir Can, Chiara Comitangelo, Esra Duran, Bige Erdogan, Illea Houben, Defne Kahraman, Hümeyra Konak, Jordy Neefs, Zeynep Savurmus, Eda Ulusoy, Elif Ulusoy, Goele Vaes, Dylan Van de Vreken, Umut Yasar, Hülya Yazici, Melek Yildiz en Ahsen Meric. (foto Marina Poelmans)

truck-en-auto-botsen

Truck en auto botsen

Na de middag is er weer een tijdlang verkeershinder geweest op de E314. Ter hoogte van Terlamen waren een vrachtwagen en een auto gebotst. In de auto viel één lichtgewonde.

drugsproces-tegen-pizzabakker-start-volgende-week

Drugsproces tegen pizzabakker start volgende week

Volgende week vrijdag houdt de correctionele rechtbank in Hasselt de inleidende zitting rond de internationale drugszaak waarvoor Bartolomeo Da Gennaro van de gelijknamige pizzeria in Bolderberg en een aantal familieleden en medeplichtigen terechtstaan. Het dossier gaat over de grootschalige cocaïnesmokkel van Zuid-Amerika (Colombia) via de havens van Gioia Taura en Rotterdam naar Europa. Een Colombiaanse dame wordt ervan verdacht de Zuid-Amerikaanse schakel in het verhaal te zijn. De (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-17-juni-2015

Vandaag gezien

Christina Put trof deze kamperfoelie bij de weides achter domein Meylandt. Mooie plant met dito bloemen maar ze kon geen geur bespeuren. UPDATE Pierre Rutten laat weten dat de kamperfoelie pas in de late avond en nacht begint te geuren als de nachtvlinders voor de verstuiving zorgen.

ken-darcis-lanceert-boxershorts-in-bamboe

Ken Darcis lanceert boxershorts in bamboe

Ken Darcis is een jonge creatieve kerel uit Heusden-Zolder die het ondernemen met de paplepel meekreeg, zijn ouders hebben meubelzaak B1. Ken’s zaak heet Balmoore, hij ontwikkelt boxershorts met als grondstof de pulp van bamboe. Volgens hem is de vezel sterker, zachter en meer ventilerend dan katoen. Hij verkoopt nu al spullen om op die manier via crowdfunding een startkapitaal in te zamelen. Dat is al gelukt, maar hij wil nog meer ophalen om op The Lingerie Pro Trade Fair zijn producten te kunnen voorstellen. Dat is de grootste ondergoedbeurs van ons land. Hier vind je een voorstellingsfilmpje en zijn campagne vind je via deze link. Benieuwd of we binnenkort allemaal in de bamboe boxershorts van Ken zullen rondlopen.

twee-gewonden-bij-botsing-3

Twee gewonden bij botsing

In de Poorthoevestraat zijn vanmiddag rond tien over drie twee auto’s gebotst. De klap was behoorlijk zwaar, twee gewonden zijn voor verzorging afgevoerd naar het ziekenhuis.

leerlingen-worden-gemachtigd-opzichter-1

Leerlingen worden gemachtigd opzichter

De politie heeft 17 studenten van het 7de jaar veiligheidsberoepen van het St.-Franciscuscollege opgeleid tot gemachtigd opzichter. Het lessenpakket omvat 2 uren theorie en 2 uren praktijk. Verschillende verkeerssituaties worden ingeoefend zoals een groep laten oversteken zonder of met zebrapad, op een rotonde of aan verkeerslichten. Belangrijk daarbij is dat de G.O. de snelheid van voertuigen goed kan inschatten en de plaatselijke situatie kan beoordelen. De verplichte uitrusting van (…) Lees het hele bericht

jarig-jommeke-maakt-kinderdromen-waar

Jarig Jommeke maakt kinderdromen waar

De stripfiguur Jommeke viert in 2015 zijn 60ste verjaardag. Om dit te vieren maakt hij kinderwensen waar, samen met de Vereniging van Vlaamse Jeugddiensten. Heb jij een wens of grote droom? Bezorg die dan in vorm van een tekening, collage, filmpje, knutselwerkje, voor 20 juli aan de bibliotheek, dat mag via bibliotheek [!] heusden-zolder.be maar je mag het ook gewoon binnenbrengen in de bibliotheek, vergeet naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer van je ouders niet. Een jury beoordeelt ze dan naar de kernwaarden van Jommeke: vriendschap, doorzettingsvermogen, positieve ingesteldheid, humor, avontuur, dieren, wetenschap, fantasie. Elke gemeente mag met 1 wens of droom deelnemen.

fietsgemeente-reden-2-opleiding-en-promotie

Fietsgemeente: Reden 2: opleiding en promotie

Om je als fietsgemeente te profileren, moet je beginnen bij de jeugd. Dat gebeurt hier ook. Sinds jaar en dag werken de basisscholen, de politie en gemeente samen voor het fietsexamen. De leerlingen van het zesde leerjaar krijgen eerst de nodige voorbereidingen en leggen daarna een fietsexamen af op de openbare weg. Dat moet aantonen dat ze in staat zijn om op een veilige manier naar de middelbare school te fietsen. Daarnaast doen scholen en ouderverenigingen inspanningen om het gebruik van de fiets te promoten en de veiligheid van de zwakke weggebruikers in de schoolomgeving te verbeteren. Bij grote manifestaties (KBC-Nacht, Muze, academie, verkiezingen, multiculturele markt, …) zijn er telkens bewaakte fietsparkings om inwoners te stimuleren met de fiets te komen. En niet te vergeten, ook verschillende bedrijven stimuleren hun werknemers om hun verplaatsingen met de tweewieler te doen. Genoeg argumenten voor uw stem aan Heusden-Zolder als fietsgemeente. Klik hier en nu.

peter-balette-overstap-omwille-van-familie

Peter Balette: overstap omwille van familie

Wat iedereen de afgelopen weken vermoedde, wordt nu bevestigd in een interview met Sportmagazine: Peter Balette heeft zijn overstap als hulptrainer van landskampioen AA Gent naar Racing Genk op de eerste plaats gedaan om meer bij zijn familie te zijn. De afgelopen jaren bij Gent en Standard was hij één dag per week thuis, de rest zat hij alleen op een appartementje. Het financiële speelt daarbij een ondergeschikte rol. Lees hier meer.

open-dorpsraad-in-zolder-centrum-1

Open dorpsraad in Zolder-Centrum

De dorpsraad van Zolder-Centrum houdt op woensdag 24 juni om 20 uur een open dorpsraad in de harmoniezaal van Zolder. Globaal thema luidt 'Akkoord, met de stand van zaken, 1 jaar later?'. De dorpsraad wil de mening kennen van de inwoners over de invulling van de site van het gemeentehuis, de afsluiting van de Drij Dreven en de verkeersveiligheid aan de scholen. Daarnaast wordt een stand van zaken geschetst van het RUP voor Zolder-Centrum, de waterwerken aan de Schansbeemden en de voorzieningen voor een leefbaar Zolder-Centrum. Meer op www.zolderc.be

geen-wk-zwemmen-voor-wesley-joris

Geen WK zwemmen voor Wesley Joris

Wesley Joris mag volgende maand dan toch niet naar het WK zwemmen in open water in Rusland. Na enkele spannende dagen met vergaderingen van de bond, heeft de raad van bestuur besloten om geen extra selectie meer te maken. Geen WK dus dit jaar, maar Wesley heeft wel al zijn EK-selectie voor de zomer van 2016 op zak. En hij mag deelnemen aan de laatste plaatsingswedstrijd in Portugal voor de Olympische Spelen. Motivatie genoeg dus om te blijven trainen.

worden-kristina-of-maaike-lady-chef-of-theyear

Worden Kristina of Maaike Lady Chef of theYear

Er wordt weer op zoek gegaan naar de Lady Chef of the Year, zeg maar de beste vrouwelijke kok. Er is een selectie gemaakt van vrouwelijke koks in iedere provincie en op deze website kan iedereen stemmen. Tussen de Limburgse selectie staan twee vrouwelijke topchefs uit Heusden-Zolder op het lijstje: Kristina Cox van de Spork in Viversel en Maaike Vandenhoven van Le Bistrot de Prêt-à-Goûter in Bolderberg. Stemmen kan tot 1 juli en je kunt zelfs een diner voor 4 personen winnen.

naar-autowijding-in-bocholt

Naar autowijding in Bocholt

Op zondag 28 juni trekken inwoners van de parochies Bolderberg en Viversel naar Bocholt voor de 85ste Sint-Kristoffelbedevaart in Bocholt. Daar worden meer dan 1.000 vrachtwagens, auto’s, oldtimers, bussen, fietsen en motoren verwacht voor de wijding. Die komen vanaf 9 uur samen in het centrum van Bocholt. Na de eucharistieviering van 10 uur in de Sint-Laurentiuskerk zet heel de karavaan zich in beweging. Voor wie er niet kan bij zijn, worden van maandag tot woensdag na de ochtendmis nog auto's gewijd.

afscheid-van-de-lagere-school-4-6

Afscheid van de lagere school (4)

Nog in ’t Molenholleke kijken ook de leerlingen van L6B van juffrouw Veerle ernaar uit om de stap naar het middelbaar onderwijs te zetten. Joyce Aerts, Seyma Atayan, Lisa Briganti, Tristan Buntinx, Fatma Cetinkaya, Dries Cox, Boris Dirksen, Emma Eneman, Milan Feytons, Berkay Göcürücü, Mikail Göçürücü, Berkant Gök, Jelle Knuts, Süleyman Kurt, Jasper Lambrecht, Miel Lijnen, Zahra Moons, Thomas Nouwen, Berre Opsteyn, Amber Quesada-Occoffer, Stef Van De Pol, Raul Vansimpsen en Noor Verheijen. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-3-6

Afscheid van de lagere school (3)

In ’t Molenholleke zwaait juffrouw Pam haar 24 leerlingen van L6A uit. Selenay Fayram, Fedra Caeyers, Jamie Celik, Femke Clabost, Jarne Corthouts, Hailey Deckers, Floor De Keyser, Laura Dekeyzer, Arne Fancsali, Kiomi Gerits, Jobbe Geybels, Gina Gijbels, Jarno Liberato, Omer Mavili, Oliver Pollers, Daan Put, Lukas Schepers, Simon Van Baelen, Laura Vanderstraeten, Tine Van Der Velden, Ahsen Varol, Charles Wijnen, Ornella Wynants en Erdem Zevne. (foto Marina Poelmans)

inbraakpoging-in-bieststraat

Inbraakpoging in Bieststraat

Op de Lummenweg in Viversel is vanmorgen kort voor half vijf een man de rotonde opgereden. Hij raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging. In de Bieststraat is er vanmiddag een poging tot diefstal gebeurd. Een man sloeg de ruit van een woning in aan de achterzijde. Hij sloeg op de vlucht in een auto met Nederlandse nummerplaat.

fietsgemeente-reden-1-de-stille-wegen

Fietsgemeente: Reden 1: de stille wegen

Er zijn vijf belangrijke redenen waarom Heusden-Zolder de titel van fietsgemeente verdient in de categorie middelgrote gemeenten. Vandaag geven we u de eerste en dat is het werk dat de dorpsraden verrichten om de stille of trage wegen weer een plaats te geven. Het gaat om paden of kleine wegen die soms vergeten of verkommerd zijn, maar vaak ideale fietspaden vormen om de dorpskernen op een veilige en milieuvriendelijke manier met elkaar te verbinden. Vorig jaar was er al een eerste concentratie vanuit de kerkdorpen. Momenteel leggen de dorpsraden de laatste hand aan hun eigen prioriteiten en nadien wordt alles bij elkaar gebracht om een totaalplan voor Heusden-Zolder op te maken. Deze stille wegen zullen Heusden-Zolder op termijn een uniek fietskarakter geven. Daarom, stem Heusden-Zolder nu tot fietsgemeente.

ontbijten-en-brunchen-voor-mali-muleba

Ontbijten en brunchen voor Mali Muleba

‘Gebundelde takken kun je niet breken’ zo luidt een Tanzaniaans spreekwoord. Mali Muleba in Tanzania bundelt de krachten van lokale boeren en een kleinschalig fruitsapbedrijf. De boeren verkopen hun ananas, mango en mandarijntjes aan Mali en krijgen een eerlijke prijs het hele jaar door. Het fruitsap wordt allemaal verkocht op de lokale markt. Met het extra inkomen kunnen de boeren hun kinderen langer naar school sturen. Het bedrijf werkt al 15 jaar en de eerste generatie kinderen is (…) Lees het hele bericht

fietsgemeente-samen-naar-de-meet

Fietsgemeente: Samen naar de meet

De Internetgazet en de gemeente Heusden-Zolder hebben de handen in elkaar geslagen om vanaf vandaag een intensieve campagne te lanceren voor de publieksprijs in de verkiezing van de fietsgemeente van Vlaanderen in de categorie ‘middelgrote gemeenten’. Heusden-Zolder heeft daarvoor een heleboel troeven in handen om die titel te ambiëren en onder de noemer ‘Samen naar de meet’ zetten we vandaag en de komende dagen een aantal sensibiliseringsacties op het getouw. En ja, als we het halen komt er ook een tegenprestatie: burgemeester en een aantal lokale bhz’s zullen dan 8 rondes rijden op Circuit Zolder, dat is omgerekend 1 meter per inwoner. Stemmen dus.

beren-houden-hun-tweede-kasteelverkoop

Beren houden hun tweede kasteelverkoop

De beren van Het Berenhuis snuffelden op zolder en tonen hun schatten van vrijdag 3 juli tot en met zondag 5 juli tijdens een kasteelverkoop met hippe vintagespullen in kasteel Domherenhuis. Op zoek naar de ‘ultieme schat’ voor je keuken of woonkamer? Misschien vind je het daar. Je kunt intussen ook genieten van een drankje op het fairtradeterras in het kasteelpark. De opbrengst gaat naar het leven van de beren in Heusden-Zolder en de taalvrolijkheid voor alle mensen. Vrijdag 3 juli nocturne van 16 tot 22 uur, zaterdag en zondag van 13 tot 18 uur.

spaar-je-dopjes-voor-een-bus-bij-t-weyerke

Spaar je dopjes voor een bus bij 't Weyerke

Enkele jaren geleden waren de dopjesacties schering en inslag: overal werden toen dopjes van petflessen verzameld voor allerlei goede doelen. Wel, ’t Weyerke blaast die dopjesinzamelactie nieuw leven in. De bewoners van Hof van Loon en Huize Terlaemen, mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, dromen immers van een bus. Niet eentje die hen naar exotische vakantiebestemmingen brengt, maar gewoon om naar de dansvoorstelling van hun dochter te kunnen gaan, of naar de bakker (…) Lees het hele bericht

brand-in-shredder-bij-van-gansewinkel

Brand in shredder bij Van Gansewinkel

Het heeft vanmorgen gebrand bij het afvalverwerkend bedrijf Van Gansewinkel in de Lochtemansweg. Het vuur ontstond kort voor 7 uur in een shredder, dat is een grote machine waarin het afval klein gemalen wordt. Arbeiders hoorden een knal - mogelijk een gasfles die tussen het afval zat - waarna vuur ontstond. De brandweer was snel ter plaatse en kon het vuur blussen. Daarna werd de shredder leeggemaakt, om te voorkomen dat het afval zou nasmeulen. De brand bleef beperkt tot de binnenkant van het bedrijf, ook de machine zelf kon achteraf weer gestart worden. Het is op een week na een jaar geleden dat aan de buitenkant van hetzelfde bedrijf een afvalhoop vuur vatte, brandweerkorpsen uit heel Limburg waren toen heel de nacht aan het werk.

studenten-geven-mobiliteitsadvies-voor-wk

Studenten geven mobiliteitsadvies voor WK

Studenten mobiliteitswetenschappen van de Universiteit Hasselt hebben een adviesplan opgesteld voor de organisatie van het WK veldrijden eind januari volgend jaar. Daarvoor worden 80.000 bezoekers verwacht en dat kan tot verkeers- en parkeerproblemen leiden. De studenten van het tweede jaar mochten daarom hun creativiteit de vrije loop laten gaan om oplossingen voor te stellen. Er kwamen heel wat ideeën uit, zoals parkeren tot in Hasselt, het benutten van parkeerplaatsen rond het (…) Lees het hele bericht

ook-bolderberg-rond-met-stille-wegen

Ook Bolderberg rond met stille wegen

Zoals aangekondigd heeft ook de dorpsraad van Bolderberg maandagavond zijn prioriteiten vastgelegd voor het netwerk van de stille wegen. Daar zien ze onder meer een noodzaak aan een verbinding met Boekt en een fietsontsluiting van de omgeving van de kluis. Nog 3 andere dorpen moeten de plannen nu bekijken, en dan komt er een algemene vergadering waarbij iedereen zijn prioriteiten voorlegt. Die moeten uiteindelijk leiden tot een globaal plan dat het recreatief fietsen bevordert, kinderen veiliger naar school laat fietsen en ook het functioneel gebruik van de fiets in Heusden-Zolder bevordert.

afscheid-van-de-lagere-school-2-6

Afscheid van de lagere school (2)

In de Luchtballon zijn meester Stijn Van Herck en zijn leerlingen van het zesde leerjaar aan het aftellen naar het einde van het schooljaar, hoewel ze ook wat opzien tegen het afscheid. Furkan Balci, Mohamed Ben Acha, Enisa Berisha, Enise Bostanci, Tessa Gilissen, Ramazan Güzel, Emran Husseinkhili, Suhad Jeseti, Eray Kaya, Abdurrahman Kurt, Arzu Murat, Kadriye Murat, Emin Okutan, Asiye Ulgar. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-1-6

Afscheid van de lagere school (1)

Het einde van het schooljaar komt in zicht en dus neemt juffrouw Ingrid Vanheel in De Schans afscheid van haar leerlingen van het zesde leerjaar. Aysun Asilsoy, Cancin Arat, Merve Arslan, Gamze Aydemir, Yakup Aydin, Esile Bayram, Rachima Bejta, Mihriban Bilmis, Buse Cakmak, Betul Celik, Soltann Guérin, Burak Kardal, Mirace Kaya, Melda Kücük, Emre Sanli, Tunahan Sanli, Sude Sesler, Edanur Uludag, Selin Yalcin en Nesibe Yaldir. (foto Marina Poelmans)

handelaars-luisteren-naar-actieplan

Handelaars luisteren naar actieplan

Er was belangstelling maar niet bepaald een overrompeling vanavond bij de voorstelling van het strategisch-commercieel plan dat de gemeente Heusden-Zolder bij het Studiebureau Idea Consult had laten maken. Eerste verwelkomde burgemeester Mario Borremans de handelaars, waarna Annemie Vanherf van het team lokale economie het verloop van het gevelrenovatieproject uit de doeken deed. Uiteindelijk hebben 34 handelaars samen 570.000 euro geïnvesteerd waarvoor ze 225.000 euro subsidie (…) Lees het hele bericht

dorpsraad-berkenbos-mist-zijn-start-niet

Dorpsraad Berkenbos mist zijn start niet

Het zaaltje van de Sint-Martinusgilde was vanavond goed volgelopen voor de allereerste volksvergadering van de nieuwe dorpsraad Berkenbos. Eerst stelde voorzitter Erik Tielens zijn ploeg voor die hij als een voetbalploeg had gevisualiseerd, maar die best nog wat versterking kan gebruiken, zeker van het vrouwelijke geslacht. De uitgebreide belangstelling had ongetwijfeld ook te maken met de inhoud van de vergadering, want er werd toelichting gegeven bij een aantal ingrijpende evoluties in Berkenbos. (…) Lees het hele bericht

man-fietst-naakt-rond-in-bolderberg

Man fietst naakt rond in Bolderberg

De politie heeft zaterdag gezocht naar een man die naakt rondfietste in de omgeving van de bossen van Bolderberg, de buurt van de kluis. Die was daar gesignaleerd maar de inspecteurs konden hem niet meer aantreffen. Als hij ondertussen zijn kleren weer aan heeft, is hij natuurlijk iets minder herkenbaar voor getuigen. Het is ook niet duidelijk of de man met zijn strafbare daad extra promotie wilde maken voor Heusden-Zolder als fietsgemeente, het heeft hem in ieder geval geen 'likes' opgeleverd.

koffieconcert-met-wafels-bij-kermisopening

Koffieconcert met wafels bij kermisopening

De opening van de kermis in Heusden-Centrum op zaterdag 27 juni met onder meer de kunst- en ambachtenmarkt en de modeshows, kent nog een première: de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden geeft een koffieconcert met wafels erbij. En dat om 17 uur op het pleintje aan het oorlogsmonument (Rectorstraat).

vandaag-gezien-15-juni-2015

Vandaag gezien

"Kus me," lijkt deze groene kikker met zijn ogen te smeken. Maar of hij dan zal veranderen in een prins? Misschien hooguit een prins carnaval. (foto Jan Leijskens)

fietser-gewond-bij-botsing-1

Fietser gewond bij botsing

Aan de Teutenweg is vanmorgen rond 11 uur een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis afgevoerd.

8-dronken-bestuurders-betrapt

8 dronken bestuurders betrapt

Afgelopen weekend hield de politie ook een Slimactie of een zomerBOB zoals het nationaal wordt genoemd. 92 bestuurders kregen een ademtest opgelegd, 8 hadden teveel alcohol op. Voorts zijn er pv’s uitgeschreven wegens geen gordel dragen (2), een ongekeurde auto en defecte verlichting

bijna-de-helft-rijdt-te-snel-in-sluisbamd

Bijna de helft rijdt te snel in Sluisbamd

De politie hield snelheidscontrole naar aanleiding van meldingen van buurtbewoners. In de Sluisbamd reden liefst 43 op 100 bestuurders te snel. In M. Scheperslaan zijn 36 laagvliegers betrapt op 220 gecontroleerden. In de Nieuwstraat reden 4 op 28 sneller dan 70 km/u.

jef-smets-toont-truienaren-bad-arolsen

Jef Smets toont Truienaren Bad Arolsen

Naar aanleiding van de 70ste verjaardag van het einde van Tweede Wereldoorlog organiseerde de Burgerlijke Militaire Samenwerking van de stad Sint-Truiden een driedaagse reis naar het Duitse Bad Arolsen. Ginder werden nog uitstappen gemaakt naar het vroegere IJzeren Gordijn ‘Point Alpha’, Brilon – de andere partnerstad van Heusden-Zolder - en de Möhnezee. Reisleider was uiteraard Jef Smets, gewezen inwoner van Bolderberg en ereburger van Bad Arolsen. Hij troonde 51 (…) Lees het hele bericht

de-baron-van-vogelsanck-is-overleden

De baron van Vogelsanck is overleden

Baron Henri de Villenfagne de Vogelsanck is gisteren overleden. Hij zou dit jaar 99 worden. Henri de Villenfagne de Vogelsanck werd geboren op 17 september 1916 in het Franse Saint-Gervais-la-Forêt, waar zijn ouders op de vlucht waren voor het oorlogsgeweld. Nadien groeide hij op in het kasteel dat al sinds 1741 in handen van de familie is. Dat kasteel en het bijhorende domein heeft hij altijd onderhouden met eigen middelen want van een bescherming als monument wilde de baron niet (…) Lees het hele bericht

dorpsraden-berkenbos-en-bolderberg-over-mobiliteit

Dorpsraden Berkenbos en Bolderberg over mobiliteit

De dorpsraden roeren zich vandaag. De nieuwe dorpsraad van Berkenbos houdt vanavond om 19u30 haar eerste open volksvergadering in de Sint-Martinusgilde (Schansstraat). De dorpsraad zal er zichzelf voorstellen en daarna gaat vooral de aandacht naar de collegecampus Berkenbos na de verbouwingen, de nieuwe rotonde op de Koolmijnlaan en een veiliger schoolroute in de Halstraat. En ook de mogelijkheden van het Stille Wegenproject voor Berkenbos worden besproken. En die trage wegen staan ook centraal (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-23

Afscheid van de lagere school

De laatste weken van het schooljaar 2014-2015 zijn ingegaan. Dat is onder meer een belangrijke periode voor de leerlingen die nu in het zesde leerjaar zitten. Zij nemen afscheid van de lagere school en zetten de belangrijke stap naar het middelbaar onderwijs. En om naar goeie Internetgazetgewoonte, starten wij dus morgen weer onze fotoreeks met alle zesde leerjaren van Heusden-Zolder.

kbc-nacht-jeugd-loopt-vlak-voor-toppers

KBC-Nacht: jeugd loopt vlak voor toppers

De Nacht van de Atletiek is op zaterdag 18 juli al aan zijn 36ste editie toe en in thuisbasis De Veen wordt zo stilaan alles in orde gebracht. Belangrijke wijziging dit jaar is dat de jongsten (benjamins, pupillen en miniemen) niet meer vroeg op de middag hun nummers afwerken, maar als laatsten van het voorprogramma. Zo kunnen zij terecht in de fanzone om daar een handtekening te vragen of selfie te klikken met hun idool. Daardoor zijn het de vrouwen met hun nationale reeksen op de 100 (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-14-juni-2015

Vandaag gezien

Het leven van een klaproos heeft iets tragisch, zoals blijkt uit deze fotoreeks van Marcel Gybels. Vanmorgen pronkte ze nog trots en rechtopstaand, met haar vurige rode bloemblaadjes gespreid. Wat later wist ze een jonge groene sprinkhaan tot een kort verblijf te overhalen, om nadien weer een glanskever op bezoek te krijgen die zich kwam koesteren in de zon. Maar bij valavond … was het laatste bloemblaadje verdwenen en hing het kale kopje treurend naar beneden.

atletiekjeugd-strijdt-in-verschillende-nummers

Atletiekjeugd strijdt in verschillende nummers

Vandaag had in De Veen een jeugdatletiekmeeting plaats. Benjamins, pupillen en miniemen namen het tegen elkaar op in sprintnummers, loopnummers tot 1000 meters, springdisciplines en werpnummers. (meer foto's van Davy Neuteleers)

koen-werkt-aan-skype-leren-in-vluchtelingenkamp

Koen werkt aan Skype-leren in vluchtelingenkamp

CVO-leerkracht Koen Timmers heeft de afgelopen maanden zijn horizon tot ver buiten De Verdieping verbreed. In april werd hij door Microsoft uitgenodigd om als Microsoft Expert Educator Fellow een week in het hoofdkwartier in Redmond te verblijven, samen met 250 andere educators uit 150 verschillende landen. Daar gaf hij presentaties over afstandsleren en het ontwikkelen van digitaal cursusmateriaal. Een onverwacht moment was een Skypegesprek met vluchtelingen uit het Kakuma (…) Lees het hele bericht

cronos-cycling-3-blijft-overeind-tot-op-de-meet

Cronos Cycling 3 blijft overeind tot op de meet

De 24 hours Cycling [!] Zolder kenden dit jaar een bijzonder spannende editie met het team Cronos Cycling 3 als verdiende winnaar. De ploeg reed van begin tot einde in de kop van de race en werd afgevlagd na 252 rondes. In het totaal heeft het team 14 pitsstops met rennerswissel ingevoerd en de snelste ronde is afgeklokt op 5:01.641. Het feest in het Cronos Cycling Team was compleet doordat Team 2 de tweede plaats pakte met 251 rondes en de derde podiumplaats was voor Rowa Cycling Team 1, ook met 251 rondes. Heel de top 10 zat trouwens in de buurt van 250 rondes, wat alleen maar onderstreept hoe de teams aan elkaar gewaagd waren. De eerste ploeg van TTHZ was 26ste. (meer foto's van Danny Tielens)

opgave-vanthoor-in-le-mans

Opgave Vanthoor in Le Mans

Terwijl het OAK-Racing team van Laurens Vanthoor nog in een uitstekende positie reden, heeft de Ligier het in het slotuur van de 24 uur van Le Mans begeven. Problemen aan de versnellingsbak bleken onherstelbaar. Het team moest daardoor noodgedwongen opgeven, tevreden over de race op zich, maar zwaar ontgoocheld over de afloop.

botsing-veroorzaakt-verkeershinder

Botsing veroorzaakt verkeershinder

Een botsing tussen twee auto's heeft zondag kort voor twee uur heel wat verkeershinder veroorzaakt op de Meylandtlaan. Op de rotonde knalden twee auto's tegen elkaar. Er vielen geen gewonden maar de materiële schade was groot. Het verkeer richting Boekt kon een tijdlang moeizaam door en dat veroorzaakte een file op deze zomerse zondag.

veel-motorrijders-op-mascottetreffen

Veel motorrijders op Mascottetreffen

Sinds vanmorgen was het een druk aan- en afrijden van motoren aan ’t Slekkenhof in de Koerselsebaan. Daar organiseert MC Mascotte het jaarlijkse motortreffen. De motards vertrekken er voor een recreatief ritje dat vooral over rustige wegen in West-Limburg en omgeving leidt. Ondanks de concurrentie van heel wat andere activiteiten namen veel motorrijders deel, onder een stralende zon zat trouwens de sfeer er bij het vertrek meteen goed in. (meer foto’s)

brandje-in-magazijn-van-brico

Brandje in magazijn van Brico

De brandweer is vanmorgen naar de Koolmijnlaan uitgerukt, daar was bij reinigingswerken een brandje ontstaan in het magazijn aan de achterzijde van de Brico. De zaakvoerder had zelf het eerste bluswerk verricht, de brandweer kon zich beperken tot het nablussen van enkele paletten met goederen. De precieze schade moet nog opgenomen worden, een deel van de goederenvoorraad is vernield. De winkel blijft vandaag gewoon heel de dag open zoals voorzien. Het is overigens een druk weekend voor de brandweer met onder meer de tuinhuisbrand in Zolder gisteravond, in de late middag een houtbrand in Meldert en gisterenochtend een brandje in het bos nabij De Bark.

laurens-vanthoor-schuift-naar-voor

Laurens Vanthoor schuift naar voor

In de 24 uur van Le Mans hebben ze ook nog 5 uur race voor de boeg. Om 10 uur zat daar Laurens Vanthoor achter het stuur van de Ligier en het gaat uitstekend. De bolide van OAK Racing is ondertussen opgeschoven naar de 13de plaats in het totaalklassement en de vijfde in de LM P2-klasse.  Niet alleen op de piste draait het vlot, ook bij de pitsstops gaat alles vlot (foto). Met 3 teams staan ze op 277 rondes, een vierde plaats in de eigen klasse is nog mogelijk, maar voor een podiumplaats zouden al 3 rondes moeten goed gemaakt worden, en zonder pech van een tegenstander lijkt dat erg veel.

cronos-cycling-3-alleen-op-kop

Cronos Cycling 3 alleen op kop

In de 24 Hours Cycling [!] Zolder blijft het razend spannend. Na een droge en vrij zachte nacht rijden nog steeds dezelfde teams voorin, maar er is nu wel een kloofje geslagen door Cronos Cycling Team 3 dat om 10 uur met 198 rondes één ronde voorsprong had op Crabbé Cycling Team 1 en Cronos Cycling Team 2. De volgende 8 ploegen volgen amper een ronde verder, en dat met nog 5 uur wedstrijd voor de boeg.

twee-teams-op-kop-om-middernacht

Twee teams op kop om middernacht

In de 24 hours cycling[!]Zolder rijden om middernacht twee teams aan de leiding: Cronos Cycling Team 3 en Crabbé Cycling Team 1. Beiden geven elkaar geen wielbreed toe en hebben nu 95 rondes afgelegd. Op 1 ronde volgen 10 fietsploegen. 

vanthoor-en-co-in-18de-positie

Vanthoor en co in 18de positie

In de 24 uren van Le Mans rijdt de Ligier van OAK-Racing met Laurens Vanthoor om middernacht op de 18de plaats in het algemeen klassement. In hun categorie de LM P2 rijden ze in 8ste positie. Ze lieten in hun categorie ook al eens de snelste tijd afklokken. De race is nog lang, dus er is nog veel mogelijk.

meer-verkopers-dan-kopers

Meer verkopers dan kopers ...

Femma Eversel organiseerde voor de 1ste maal een tweedehandsverkoop voor dames- en kinderkleding. Daarvoor daagden meer standhouders dan kopers op. Gelukkig was het Femma-café wel een succes … (foto’s Rita Vanhove)

brand-vernielt-tuinhuis-en-voliere

Brand vernielt tuinhuis en volière

Een korte maar felle brand heeft vanavond een tuinhuis met volière vernield in de Michel Scheperslaan. Het was de buurvrouw die rond twintig voor tien het vuur opmerkte en de brandweer verwittigde. De vlammen grepen snel om zich heen in de constructie en de zwarte rookpluim was vanop enkele kilometers te zien. De constructie zelf is vernield, maar de brandweer kon voorkomen dat het vuur zich uitbreidde. Het was nog niet duidelijk hoeveel vogels zijn omgekomen of ontsnapt, ook over de oorzaak tastte de brandweer nog in het duister.

heusdense-kvlv-fietste-naar-lier

Heusdense KVLV fietste naar Lier

De KVLV van Heusden-Centrum trok er drie dagen met de fiets op uit. De eerste dag ging het richting Tessenderlo en nadien een middagstop in Westerlo en na de middag een pauze in Wiekevorst. Al snel bleek het fietsroutenetwerk in Antwerpen niet zo goed bewegwijzerd als in Limburg. Langs de Nete dook het gezelschap – figuurlijk toch – Lier binnen waar een leuk hotel wachtte. ’s Avonds werd de stad nog te voet verkend. Op dag twee stonden Ranst, het Zevenbergenbos (…) Lees het hele bericht

drie-leiders-fietsen-op-kop-in-24-uren

Drie leiders fietsen op kop in 24 uren

Met een heuse Le Mans start werd vanmiddag de 24 Hours cycling[!]Zolder op gang geschoten. 166 teams – van individuen tot grotere ploegen zijn sindsdien rondjes aan het draaien. Sommige bedrijven of verenigingen maken er een teambuilding van, ze laten de pret voorgaan en rijden een gezapig tempo. Maar andere renners strijden voor de overwinning en zitten heel de tijd boven de 40 km per uur. Na 6 uur wedstrijd reed Crabbé Cycling Team 1, Dakwerken CDC Team 2 en Cronos Cycling Team 3 samen aan de leiding met 63 rondes. De teams van TTHZ rijden op de 32ste, 55ste, 122ste en 125ste plaats. Traditiegetrouw zijn de nacht en de vroege ochtend de zwaarste momenten, niet zozeer omwille van de duisternis – het circuit blijft verlicht – maar om de afkoeling. (foto Francis Holsteyns)

het-weer-goede-vooruitzichten

Het weer: goede vooruitzichten

Onder impuls van een opbouwend hogedrukgebied over de Britse Eilanden, gaat de luchtdruk de volgende dagen stijgen. Er staat rustig en droog weer op het programma met veel zon. Aanvankelijk zijn de temperaturen wat aan de lage kant, maar halfweg de week wordt het aangenaam.
Morgen zorgt een verzwakte storing voor veel wolken. Het blijft echter droog en er zijn ook enkele opklaringen met wat zonneschijn. Het kwik bereikt 25 graden. Maandag is het rustig met veel zon en enkele wolkenvelden. Het blijft (…) Lees het hele bericht

nummerplaat-gestolen-1

Nummerplaat gestolen

Aan de Beringersteenweg is weer een autokentekenplaat gestolen. Dieven gingen aan de haal met de achterste nummerplaat van een wagen. Vaak worden die gebruik om andere misdrijven mee te plegen.

vandaag-gezien-13-juni-2015

Vandaag gezien

De waterlelie met alvast één bloemblad geopend. (foto Jan Leijskens)

tom-theuns-alternatief-voor-voetbal-en-terras

Tom Theuns: alternatief voor voetbal en terras

Als Tom Theuns op een zwoele vrijdagavond in het Muzecafé begint te zingen, vergeet je de uitnodigende terrassen en het voetbal op tv. Deze meester-performer en gitarist neemt je mee in zijn droomwereld. Als Dylan zo had kunnen gitaar spelen, was hij nog bekender geworden, luidt de analyse van Frans Morawski, onze man ter plaatse. En daarna werd er ook nog eens muziek geserveerd, aangepast aan de hitte, zachte Hawaiaanse klanken voeren je mee naar een wit strand en met Les Guitares Magiques is de groepsnaam dan ook niet gestolen. De toeschouwers gingen wiegend mee op een bedje van zachte tango's en walsen. (foto's Ria De Clerck)
 (meer op After Muze Clip)

de-kijk-van-richie-147

De kijk van Richie

Heeft u 'm al ingevuld?

bestuurder-vlucht-na-crash

Bestuurder vlucht na crash

Op het kruispunt van de Koolmijnlaan met de Gasthuisstraat is vanmorgen een auto geslipt. De bestuurder heeft daarbij een werfmachine geraakt, die daar stond voor de werkzaamheden rond de aanleg van een rotonde. Vervolgens vloog de auto door een tuin. De bestuurder probeerde eerst nog weg te rijden met zijn auto, toen dat niet lukte, is hij te voet op de vlucht geslagen. Hij wordt nu door de politie gezocht. Zijn auto werd uit de tuin getakeld.

langere-files-in-de-koolmijnlaan

Langere files in de Koolmijnlaan

De werken in de Koolmijnlaan voor onder meer de aanleg van een rotonde ter hoogte van de Mijnwerkerslaan, komen stilaan op kruissnelheid. Dat betekent ook dat geregeld de files aan de werflichten zullen oplopen, zoals ook vandaag duidelijk het geval is. (foto Eric Lefèbvre

dit-weekend-24-uur-cycling-op-circuit

Dit weekend 24 uur cycling op circuit

Dit weekend wordt Circuit Zolder volledig ingenomen door de fietsers die naar jaarlijkse traditie hun eigen 24 uur rijden. De 24 Hours cycling[!]Zolder maakt deel uit van een drieluik met ook een 6 uren- en een 12 urenrace. Vanavond komen de teams aan, morgenvroeg installeren ze zich in de boxen en de paddock. Tussen 10u30 en 12u30 rijden de G-sporters op het circuit. Dan volgt de super-pole kwalificatie voor de (…) Lees het hele bericht

dieven-stelen-fietsen-en-beeld

Dieven stelen fietsen en beeld

Opnieuw hebben dieven toegeslagen in Heusden-Zolder. In de Kerkstraat zijn ze aan de haal gegaan met twee fietsen. En in de Meylandtlaan gingen kunstminnende dieven er vandoor met een beeld. Slachtoffer was opnieuw de academie in kasteel Meylandt.

nico-de-baerdemaker-nieuwe-voorzitter-oclhz

Nico De Baerdemaker nieuwe voorzitter OCLHZ

Nico De Baerdemaeker is de nieuwe voorzitter van de Ondernemersclub Lummen-Heusden-Zolder. De general manager van EPLAN Sofware & Services neemt de fakkel over van Willy Bellinkx (Mireille), die 11 jaar voorzitter was. In die periode is het ledenaantal verder gegroeid en het overleg met de gemeentebesturen versterkt en kwamen streekdossiers op de politieke agenda. Nico De Baerdemaeker wil daarop verder bouwen maar ook nieuwe accenten leggen: "Ik wil de relaties met beide (…) Lees het hele bericht

verkeersproject-springplank-bekroond-door-vcov

Verkeersproject Springplank bekroond door VCOV

De ouderraad van de vrije basisschool De Springplank in Eversel is bekroond voor de acties rond verkeersveiligheid. Die prijzen zijn gisteravond in Mechelen uitgereikt door de VCOV-ouderkoepel. In iedere provincie is een basisschool en een secundaire school bekroond. De actie die de ouderraad voor Music For Live en voor 't Weyerke in december deed, waarbij de verkeersveiligheid en de zachte weggebruiker centraal stonden, gaf voor de jury de doorslag. De Springplank wint een Octopus dreamtour: een praktijkdag vol verkeersoefeningen voor het basisonderwijs.

vanthoor-niet-tevreden-met-7de-tijd

Vanthoor niet tevreden met 7de tijd

Tijdens de kwalificaties voor de 24 uren van Le Mans heeft Laurens Vanthoor de 7de tijd gereden in zijn reeks. Hij is er niet echt tevreden mee en vindt dat ook hijzelf zijn racestijl in de Ligier nog moet verbeteren. Maar op een circuit als Le Mans kan er in 24 uur natuurlijk veel gebeuren. De start wordt zaterdag om 15 uur gegeven.

tom-theuns-speelt-deze-keer-eigen-werk

Tom Theuns speelt deze keer eigen werk

Tom Theuns was al vaker te gast in Muze met het project Living Roots, maar vanavond zakt hij naar het Muzecafé af voor een zomers concert. Daarin speelt en zingt hij eigen werk, bluescovers en songs geschreven met Paul Russel (In Between Trees). Nadien plukken Raf ‘Lazy Horse’ Timmermans, Gijs Hollebosch en René Stock aan hun snaren voor zomerse Hawaï-blues uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Tickets: €12 (kassa), €10 (-25,+60).

vandaag-gezien-12-juni-2015

Vandaag gezien

De libellen of waterjuffers zijn in deze periode talrijk aanwezig en volop actief, vooral in waterrijke gebieden. Ze werken ook plichtbewust aan het nageslacht. (foto's Marcel Gybels)

infobrochure-voor-handelaars-op-cite-wordt-bedeeld

Infobrochure voor handelaars op Cité wordt bedeeld

In het bijzijn van schepen van middenstand Jeanne Prikken en voorzitter Marleen Bongaerts van winkelcentrum Cité, zijn Stebo-handelsconsulent Jos Put en Pieter Geeroms van de gemeente, gestart met de bedeling van de brochure ‘Alles over ondernemen in Heusden-Cité – Rechten en plichten in pocketformaat’. In eerste instantie mikken ze daarbij op het winkelcentrum Cité. In de brochure staan tips over het starten van een zaak, de (…) Lees het hele bericht

kennismaken-met-de-bark-en-zijn-bewoners

Kennismaken met De Bark en zijn bewoners

Zaterdag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Vluchtelingen komen de jongste maanden vaak in de actualiteit door de velen in hun gammele bootjes tussen Afrika en Italië. Maar wereldwijd zijn miljoenen vluchtelingen op de vlucht. Ook in ons land komen jaarlijks heel wat vluchtelingen toe, die om uiteenlopende redenen asiel vragen. Een deel van hen wordt opgevangen in De Bark in de Kapelstraat. Daarom dat ook De Bark op 20 juni tussen 13u30 en 17 uur samen met Vormingplus Limburg een (…) Lees het hele bericht

62-bestuurders-geflitst

62 bestuurders geflitst

De verkeersdienst de politie zette de flitsauto in drie straten waar de inwoners zich beklaagd hadden over hoge snelheden. 859 auto's passeerden het flitstoestel en daarvan reden 62 bestuurders sneller dan toegelaten. In de Westlaan zijn er 46 betrapt (1 op 4), in de Viverselweg 25 (1 op drie) en in de Bieststraat 14.

inbraak-in-galgeneinde-1

Inbraak in Galgeneinde

In de Galgeneinde is afgelopen nacht een inbraak gepleegd. De bewoners ontdekten de feiten vanmorgen. De inbrekers hadden het keukenraam opengebroken en waren zo het huis binnen geraakt.

oude-formule-1-wagens-keren-terug-naar-circuit

Oude formule 1 wagens keren terug naar circuit

Op 20 en 21 juni strijkt de Syntix Superprix powered by Pirelli neer op Circuit Zolder. Eén van de hoogtepunten van het evenement is het BOSS GP-kampioenschap. BOSS GP staat voor Big Open Single Seaters, het kampioenschap bestaat al jaren en het deelnemersveld bestaat uit oude formulewagens, van echte formule 1-bolides, tot GP2-wagens en auto’s uit de Champcars. Supersnelle auto's met een geluid dat je nu niet meer hoort in de Formule 1. De Supercar Challenge is met twee grote (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-11-juni-2015

Vandaag gezien

De daslook komt eerder zeldzaam voor bij ons, in Nederland is de plant zelfs wettelijk beschermd. Ze komt nu stilaan aan het einde van haar bloeiperiode. (foto Jan Leijskens)

doorprikt-de-burger-in-de-kou

DOORPRIKT: de burger in de kou

Het heeft iets schrijnend, iets oostblokachtig … mensen die in Heusden-Zolder op de stoep van een ziekenfonds of vakbond geduldig staan aan te schuiven om hun belastingaangifte te laten invullen. Tot vorig jaar konden ze daarvoor in het gemeentehuis terecht, maar de ambtenaren van financiën komen niet meer. Er zou minder behoefte aan zijn door de vooraf ingevulde belastingaangiften en het was alsmaar moeilijk te combineren met de zitdagen in de Hasseltse hoofdzetel waar de bevolking wel (…) Lees het hele bericht

vroegere-aspi-s-bezoeken-vlaams-parlement

Vroegere aspi's bezoeken Vlaams parlement

De vroegere aspi’s van de chiromeisjes van Heusden bezochten het Vlaams parlement samen met hun vroegere leidster Rita Meynen. Ze waren daar uitgenodigd door parlementslid Sonja Claes, die zelf destijds deel uitmaakte van de groep en er nog geregeld mee afspreekt. Na heel wat bijpraten in de trein werd een geleid bezoek gebracht aan de Senaat, de lunch werd genuttigd in het restaurant van het federaal parlement en dan werd de straat overgestoken naar het Vlaams parlement waar de (…) Lees het hele bericht

141-per-uur-in-de-guido-gezellelaan

141 per uur in de Guido Gezellelaan

Na klachten van buurtbewoners hield de politie weer enkele snelheidscontroles. In totaal passeerden 546 wagens het flitstoestel. 22 reden te snel in de Beringersteenweg, in de Guido Gezellelaan waren er 15 overtreders. Daar presteerde een automobilist het om 141 te rijden waar maar 70 per uur is toegelaten. In de Koolmijnlaan werden 2 snelheidsduivels betrapt van wie één 126 km/u haalde. 2 rijbewijzen worden ingetrokken.

aanschuiven-voor-hulp-bij-de-belastingaangifte

Aanschuiven voor hulp bij de belastingaangifte

Op de stoep van De Voorzorg in de Guido Gezellelaan stond vandaag een lange rij mensen aan te schuiven om hun belastingaangifte te laten invullen. Ook bij het ACV is het de afgelopen weken al druk geweest. Tot vorig jaar hielden ambtenaren van financiën zitdagen in het gemeentehuis, ook daar kwamen heel wat inwoners naar toe voor hulp. Dit jaar werd dat niet meer nodig geacht. En dat uitgerekend op het ogenblik dat de aangifte weer een stuk ingewikkelder is geworden en zowel de administratie als belastingspecialisten de belastingplichtigen waarschuwen voor fouten, zeker bij de aangifte van de hypotheek. (foto Julien Maebe)

gewonde-bij-botsing-11

Gewonde bij botsing

Gisteren zijn ter hoogte van het kruispunt Guido Gezellelaan-Pastorijstraat twee auto's gebotst. Daarbij viel één lichtgewonde. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis afgevoerd.

blauwe-zone-wordt-toch-aangepast

Blauwe zone wordt toch aangepast

Het systeem van de blauwe zone in Heusden-Centrum wordt aangepast. Dat is afgesproken op een overleg van de Handelaars Heusden Dorp met de bevoegde schepenen Schops en Prikken. Oorspronkelijk zou de blauwe zone worden doorgetrokken tot de Sint-Jansstraat, maar dat wordt nu beperkt tot aan het bord van de bebouwde kom (ongeveer aan het Gezellehuis) en belangrijk, het gebruik van de parkeerkaart wordt binnen die zone verplicht aan beide kanten van de weg. De parkeertijd wordt niet beperkt (…) Lees het hele bericht

gemeenteraadscommissie-over-jaarrekening

Gemeenteraadscommissie over jaarrekening

Met punten als de begrotingsrekening 2014, resultatenrekening en begrotingswijziging van de politie, en jaarrekening 2014 van de gemeente op de volgende gemeenteraad, lijkt er weer stof tot discussie in te zitten. Wellicht daarom dat er op maandag 22 juni om 19 uur een verenigde gemeenteraadscommissie wordt gehouden over die punten. of dat de raad zelf zal ontmijnen, blijft maar de vraag.

mascotte-verwacht-motards-op-34ste-treffen

Mascotte verwacht motards op 34ste treffen

Twee keer per jaar treedt motorclub MC Mascotte met een grote organisatie naar buiten, dat is half augustus met de 5-landentocht, die dit jaar zijn 30ste verjaardag viert, en het Mascottetreffen dat nu zondag voor de 34ste keer op het getouw wordt gezet. Het Mascottetreffen is een toertocht waaraan alle motorrijders, vesparijders en oldtimerfanaten kunnen deelnemen en waarvoor ze tussen 9 en 15 uur aan café Slekkenhof in de Koerselsebaan kunnen vertrekken. Er is een traject van zowat 150 km uitgestippeld , de motards kunnen ter plaatse de route op gps krijgen of op een routeblad. Deelnemen kost 4 euro.

gemeenteraad-over-22-punten-1

Gemeenteraad over 22 punten

Op 25 juni om 19 uur buigt de gemeenteraad zich in openbare zitting over 22 punten. Verschillende punten hebben betrekking op de politie zoals de aanwerving van 2 inspecteurs voor de vervanging van personeelsleden die elders aan de slag gaan, de vervangen van een deel van het informaticamateriaal en de rekeningen van 2014. Ook de rekening 2014 van de gemeente zelf ligt op tafel. Die sluit af met een negatief budgettair resultaat van 6,13 miljoen, dat is tot stand gekomen door (…) Lees het hele bericht

heusden-telt-af-naar-kermis-van-sint-jan

Heusden telt af naar kermis van Sint-Jan

In Heusden-Centrum hebben ze de 'count-down' naar Sint-Janskermis ingezet. Die wordt op zaterdag 27 juni om 17 uur geopend met een koffieconcert, er komt weer een kunst- en ambachtenmarkt, er is enkele keren een modeshow te zien, en een afterparty tot middernacht. Op zondag is er de kermis en om 16 uur de start van de wielerkoers, met tussendoor nog andere animatie en op maandag de derde kermisdag.

het-weer-veel-zon-1

Het weer: Veel zon!

Een hogeluchtdrukgebied kan enige tijd het weerbeeld in onze streken bepalen. De kern hiervan schuift vanuit het westen over onze streken. Eerst is er nog een noordelijke wind met wat koelere temperaturen, maar later ruimt de wind naar het zuiden en wordt het gevoelig warmer. Op het einde van de week bereikt een onweerszone onze streken. Nadien wordt het minder warm en tijdelijk wisselvallig.
Vandaag is het stralend zonnig weer, al komen er later enkele wolken opzetten. De zon blijft echter (…) Lees het hele bericht

jos-coels-stapte-de-camina-naar-santiago

Jos Coels stapte de Camina naar Santiago

Vorig jaar moest Jos Coels zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela door omstandigheden stopzetten, maar hij beloofde terug te komen. En zo begon hij op 29 mei opnieuw aan zijn Camina naar Santiago. Vanuit Segovia stapte hij 270 km in 10 dagen noordwaarts tot in Leon op de Camino Francès. Dat deed hij deels in internationaal gezelschap, maar twee dagen stapte hij ook volledig alleen. Maar vooral de prachtige omgeving en de natuur deden zijn pijnlijke voeten vergeten. Voor de rest waren er de geluiden van de natuur en de stilte, en ook heel wat Frans, Engels, Duits en Spaans met heel af en toe een woordje Nederlands. Jos laat nog weten dat 10 dagen stappen bij soms 33 graden hem vlot van 3 kilogram gewicht verlost heeft, maar in zijn bagage zit ongetwijfeld veel meer gewicht aan ervaringen en herinneringen. (meer foto's van deze unieke voettocht)

2-overwegen-gaan-vrijdag-weer-open

2 overwegen gaan vrijdag weer open

De werken aan de overwegen in Beringerheide (die is alleen voor fietsers en voetgangers) en in Gompartsstraat naderen hun einde. Eerst was gezegd dat ze tegen 5 juni zouden opengaan, dan kwamen er bijkomende werken en is de uitvoeringstermijn verlengd tot 19 juni. Maar de werken zijn bijna klaar en de overwegen zullen nu vrijdag 12 juni opengaan. Alleen heeft de signalisatiefirma de einddatum op de borden niet aangepast … De werken in de Edward Staintonstraat zijn al langer klaar, (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-9-juni-2015

Vandaag gezien

Gisteren een zware helicopter, vandaag F-16's in formatie ...  het is druk in het luchtruim tegenwoordig. Maar wees gerust, het zijn maar oefeningen. Navraag bij defensie leert dat er voorlopig geen plannen bestaan om Nederland of Luxemburg binnen te vallen. (foto Marcel Gybels)

gestolen-fiat-is-terecht

Gestolen Fiat is terecht

De Fiat Coupé die onlangs in Beringen werd gestolen bij een gezin dat met vakantie was, en sindsdien verschillende keren in Heusden-Zolder werd opgemerkt is terecht. De wagen is teruggevonden en staat op dit ogenblik bij de politie in Leuven voor een sporenonderzoek.

ook-deze-zomer-weer-rondleidingen-op-circuit

Ook deze zomer weer rondleidingen op circuit

De VZW Toerisme Heusden-Zolder organiseert ook dit jaar in juli en augustus elke donderdagnamiddag een rondleiding op Circuit Zolder. Alleen donderdag 23 juli valt uit de boot omwille van het wereldkampioenschap BMX. De wandeling begint en eindigt bij het eetcafé New Paddock, vlak bij de BMX-piste. Na een kennismaking met de BMX-track gaat het richting paddock. Onderweg ontdekken de bezoekers het verhaal achter de Sacramentskapel. In de paddockzone volgt een blik achter de (…) Lees het hele bericht

16-inbreuken-in-horecazaken

16 inbreuken in horecazaken

Samen met RVA, Toezicht Sociale Wetten en Sociale Inspectie hield de politie controles in 11 horecazaken in Heusden-Zolder. Slechts 4 uitbaters waren in orde met de wettelijke voorschriften. De inspecteurs stelden 16 inbreuken vast wegens zwartwerk (6), deeltijds werk (6 ) en schijnzelfstandige. In een café werd een illegale Oekraïense dame aangetroffen. Ze werd bestuurlijk aangehouden en op last van dienst vreemdelingenzaken het land uitgewezen

receptie-om-86-senioren-vrijwilligers-te-danken

Receptie om 86 senioren-vrijwilligers te danken

Het gemeentebestuur heeft de vrijwilligers van het senioren- en dienstencentrum De Zandloper met een receptie bedankt voor hun inzet. Momenteel telt De Zandloper 86 vrijwilligers. 35 van hen zetten zich in om elle dag van de week de cafetaria open te houden. Daarnaast zijn er 14 actief in de mindermobielencentrale, 17 geven lessen en begeleiden de activiteiten van het lokaal dienstencetnrum. Tenslotte zijn 20 vrijwilligers actief in de seniorenraad, zij sleutelen mee aan het seniorenbeleid in de gemeente.

ook-andere-bruggen-worden-aangepakt

Ook andere bruggen worden aangepakt

Na de spoorwegbrug in de Brugstraat gisteren worden ook de leuningen van de bruggen over de E 314 vervangen. Vandaag komt de brug in de Jeugdlaan aan de beurt. Daarna worden ook nog die aan De Drij Dreven, de Vogelsancklaan, Wijerman en Terlaemenlaan aangepakt. Op de Vogelsancklaan laat Wegen en Verkeer de werken 's nachts uitvoeren zodat dan beurtenlings het verkeer op één rijstrook wordt teruggebracht. Overigens verkeren in de Vogelsancklaan en de Terlaemenlaan ook de voetpaden nog altijd in lamentabele toestand. En op de Terlaemenlaan is een deel van het wegdek op de brug diep uitgereden.

slim-controles-3-dronken-13-te-snel

SLim-controles: 3 % dronken, 13 % te snel

Het gezamenlijke SLimweekend van de politiekorpsen is ook in Heusden-Zolder niet ongemerkt voorbijgegaan. De lokale poltiie heeft postgevat op een aantal drukke wegen en de federale wegpolitie hield drugs- en alcoholcontroles op de op- en afritten van de E 314 in Zolder. Globaal zitten de resultaten in heel Limburg op de lijn van vorige keren, in het totaal hadden 75 bestuurders gedronken, 3 % van het totaal. 10 hadden drugs gebruikt. 705 wagens zijn geflitst, dat zijn 13 % snelheidsovertreders. Voorts zijn weer 31 mensen zonder gordel betrapt, 10 waren niet verzekerd, 12 niet ingeschreven. 21 rijbewijzen zijn meteen ingetrokken.

in-de-zomer-zondagsvieringen-aan-sacramentskapel

In de zomer zondagsvieringen aan Sacramentskapel

In juni, juli en augustus wordt elke zondag om 9 uur een eucharistieviering opgedragen in openlucht bij de Sacramentskapel binnen Circuit Zolder. Die wordt afwisselend voorafgegaan door de priesters Giuseppe Di Salvatore en Augustin Champagne, bijgestaan door diaken Frank Dumont of parochieassistente Brigitte Vandenbosch. De deuren van de kapel openen om 8u30. Met de circuitverantwoordelijken is afgesproken om ’s zondags tussen 8u30 en 10 uur de activiteiten op de omloop stil te (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-8-juni-2015

Vandaag gezien

Heel wat mensen hebben vandaag de zware motoren van deze grote vogel boven Heusden-Zolder gehoord, het gaat om een Chinook transport-helicopter. In ieder geval een buitenlander want het Belgische leger beschikt niet over deze exemplaren. (foto Marcel Gybels)

alessia-en-standard-zijn-terug-uit-berlijn

Alessia en Standard zijn terug uit Berlijn

De jonge speelsters (U14) van Standard Femina zijn weer in het land na een onvergetelijk avontuur in Berlijn. De meiden, onder wie Alessia Cutillas-Carpe uit Heusden-Zolder, namen er deel aan ‘Football For Friendship’, in de marge van de Champions League finale. Vrijdag speelden ze een tornooi op de velden van Union Berlin met 23 andere topploegen uit Europa en Azië. Die van Standard lootten met Zenit Sint-Petersburg (uit Rusland) en Maribor (uit Slovenië) twee zware (…) Lees het hele bericht

afrastering-op-spoorwegbrug-is-eindelijk-vernieuwd

Afrastering op spoorwegbrug is eindelijk vernieuwd

De afrastering langs de spoorwegbrug in de Brugstraat, vlak voor de Koolmijnlaan, lag er al jaren in een lamentabele toestand bij. Ze was volledig verroest en zou wellicht bij een crash – afgezien van de verhoging aan fietspad en voetpad – niet veel weerwerk meer geboden hebben. Bovendien was het voor de zachte weggebruiker ronduit gevaarlijk om de leuning met de hand vast te nemen. Maar vandaag heeft een firma in opdracht van Infrabel de afrastering volledig vernieuwd. Eerst werd de oude met een kraan stuk voor stuk verwijderd en vervolgens werd een nieuwe robuuste afrastering in de plaats gezet. Op het hoogste gedeelte is die bovendien voorzien van verhoogde, gesloten panelen. Dat vermindert de kans op rukwinden en ijzelvorming bovenop de brug.

jelle-geens-is-belgisch-kampioen-kwarttriatlon

Jelle Geens is Belgisch kampioen kwarttriatlon

Jelle Geens is de nieuwe Belgische kampioen kwarttriatlon. Jelle is 22 en woont in Zolder, hij geldt al langer als één van de grote beloften Aan de meren van Eau d'Heure in Wallonie legde hij de anderhalve km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen af in 2 uur, 1 minuut en 16 seconden. Hij had 30 seconden voorsprong op Pieter Heemeryck en 45 seconden op Jonathan Wayaffe. Eerder dit seizoen haalde Jelle Geens al 24ste en 42ste plaats op triatlons in Australië, een 22ste plaats in China, hij won de T3 in Doornik en met zijn team werd hij tweede op het Belgisch kampioenschap ploegentriatlon. Zijn ambitie blijft deelnemen aan de Olympische Spelen.

wesley-joris-4de-en-13de-in-frankrijk

Wesley Joris 4de en 13de in Frankrijk

Dit weekend nam Wesley Joris deel aan de open Franse kampioenschappen open water in Gravelines. Hij trad er zowel aan in de 10 als de 5 km. In de 10 km zwom hij een prima race bij de elite mannen waarin hij een 4de plaats kon behalen. Hij was daar de eerste junior in 1u55. Een dag later zat de zware 10 km nog wat in de benen, maar hij werd toch nog mooi 13de op 86 deelnemers, in 55'22. Deze week beslist de commissie over al dan niet deelname aan het WK in Rusland over twee maanden. Ondertussen staat over 2 weken een wereldbekerwedstrijd in Hongarije op het programma.

ellen-heeft-het-naar-haar-zin-in-zambia

Ellen heeft het naar haar zin in Zambia

Ellen Daniëls stuurt ons een bericht vanuit Zambia waar ze ondertussen al bijna twee maanden bezig is aan haar stage Opleidings- en Onderwijswetenschappen. Ze laat weten dat ze in korte tijd goed geïntegreerd is met een groeiend netwerk van vriendin en ze vindt vlot haar weg in en rond thuisbasis Ndola. Ze kan zelfs al het volkslied meezingen, heeft drie lokale namen gekregen. Ze heeft collega’s appelmoes leren maken en kan het nationale gerecht met de handen eten. Uit (…) Lees het hele bericht

het-spookleven-van-een-gestolen-fiat-coupe

Het spookleven van een gestolen Fiat coupé

Een merkwaardig verhaal. Bij een familie in Beringen werd onlangs een auto gestolen, terwijl de eigenaars met vakantie waren. Het gaat om een niet-alledaagse lichtpaarse Fiat coupé van meer dan 15 jaar oud. En eigenaardig genoeg wordt sinds de diefstal de wagen geregeld gespot in Heusden-Zolder onder meer aan Sint-Baaf, in de Koolmijnlaan, maar ook langs de E 314 in Aarschot. Wie de auto, die er uitziet zoals het exemplaar hierboven, zou tegenkomen, kan best de politie bellen.

zwembad-wordt-getest

Zwembad wordt getest

Nog een kleine twee weken voor de opening van het openluchtzwembad Terlaemen. Er wordt bij de voorbereiding niets aan het toeval over gelaten. Daarom zijn twee professionele zwemmers het water en zwembad nu aan het testen. (foto Joyce Claes)

17500-euro-van-supersam-voor-kleine-prins

17500 euro van Supersam voor Kleine Prins

In Bolderberg is vanavond de opbrengst van de benefiet Supersam overhandigd aan de vzw De Kleine Prins. Zoals bekend organiseerden familie en vrienden van Sam Vanhees op 24 april een grote benefiet, op de dag dat hij normaal 16 jaar zou geworden zijn. Helaas verloor Sam in augustus vorig jaar de strijd tegen zijn langdurige ziekte. Maar zijn familie wilde die 16de verjaardag niet ongemerkt voorbij laten gaan, vooral omdat Sam altijd (…) Lees het hele bericht

song-for-marieke-voor-vzw-pinokkio

Song for Marieke voor vzw Pinokkio

De vzw Sky High For All, met Marieke ‘Wielemie’ Vervoort als boegbeeld; heeft vanmiddag in Bolderberg het lied ‘Sky High, song for Marieke’ voorgesteld. De song en cd zijn speciaal gemaakt voor Marieke en de opbrengst van de verkoop gaat op vraag van Wielemie zelf naar vzw Pinocchio. Dat is een vereniging die in heel (…) Lees het hele bericht

open-kerken-van-eversel-tot-bocholt

Open kerken van Eversel tot Bocholt

Het was niet bepaald een overrompeling vandaag op openkerkendag. In de Sint-Jacobuskerk in Eversel was er onder meer belangstelling voor het orgel. Dat stond vroeger in Heusden en is gerestaureerd. Enkele geïnteresseerden uit Heusden-Zolder trokken ook naar de Sint-Laurentiuskerk in Bocholt, niet toevallig want Francois Vanhees, voomalig diaken in Viversel en Bolderberg, is daar aan de slag in 4 parochies. De kerk van Bocholt heeft een hele geschiedenis die teruggaat tot 1500, maar heeft later de beeldenstorm meegemaakt, de oorlogen, de brand, … en de verplaatsing van de toren over 10 meter in 1910. Vandaag mochten de bezoekers ook in de toren, tot bij de klokken gaan. (foto’s Lode Beylemans)

vijf-op-een-rij-wint-kubb-tornooi

'Vijf op een Rij' wint kubb-tornooi

KWB Eversel organiseerde voor de zesde keer een kubb-tornooi met 18 deelnemende ploegen. De jongste snaken uit Eversel – Vijf op een Rij – toonden zich het sterkste team en gingen met de overwinning lopen. Christina Paolini werd verkozen tot Miss Kubb en Jeroen Veestraeten tot Mister Kubb. (foto’s Rita Vanhove)

de-samenstelling-van-3de-provinciale

De samenstelling van 3de provinciale

In de derde provinciale nemen FC Bolderberg en FC Anadol het volgend seizoen op tegen Houthalen VV, KFC Ham United, Stal Sport, Eksel, Hechtel FC, Kaulille FC, Halvenweg Zonhoven, HO Heide Hasselt, Sp. Wijchmaal, Grote-Brogel, Grenstr. Kolonie Lommel, AC Tervant, VK Gestel en Turkse FC Beringen.

de-samenstelling-van-4de-provinciale-a

De samenstelling van 4de provinciale A

De voetbalbond heeft de reeksindelingen in het provinciale voetbal bekend gemaakt. In vierde provinciale A spelen volgend seizoen SK Heusden 06, KVV Heusden-Zolder, VV Statiesport Zolder, KFC Eksel B, KVV Lummen, KVV Thes Sport Tessenderlo B (Engsbergen), K.Peerder Sportvrienden, KFC Verbroedering Lommel, Sparta Lille, Sporting Ellikom, SK Meldert, SV Breugel, Excelsior Hamont en FC Eendracht Houthalen.

vanthoor-en-frijns-heersen-op-zolder

Vanthoor en Frijns heersen op Zolder

Zon, veel toeschouwers en een winnaar uit eigen huis na een boeiende race. De organisatie van de Blancpain Sprint Series op Circuit Zolder kon op een geslaagd weekend terugblikken. Thuisrijder Laurens Vanthoor en zijn Nederlands-Limburgse ploegmaat Robin Frijns deden over de hele lijn wat van hen verwacht werd en ook vandaag reden ze quasi onbedreigd naar een vierde opeenvolgende zege in het kampioenschap. Ze bouwen uiteraard hun voorsprong in het kampioenschap verder uit. Vanop de pole bouwde (…) Lees het hele bericht

diefstal-en-waterlek

Diefstal en waterlek

Bewoners van de Pater Beckersstraat hebben gisteren in de namiddag een diefstal vastgesteld. In de Ringlaan werd vanmorgen de brandweer naar een appartement geroepen. Daar deed zich een waterlek voor en dat bleek van de bovenburen te komen. Probleem was … dat de bovenbuur niet thuis gaf.

vandaag-gezien-7-juni-2015

Vandaag gezien

Deze fuut vindt het ook heerlijke toeven in De Wijers op een zomerse dag. (foto Marcel Gybels)

kerken-zetten-de-deuren-open

Kerken zetten de deuren open

Het is vandaag Openkerkendag, dat betekent dat heel wat kerken de deuren openzetten voor bezoeken of rondleidingen, ook in Heusden-Zolder ben je op enkele plaatsen welkom. In de Sint-Vincentiuskerk  zijn er tussen 13u30 en 17u30 vrije bezoeken met rondleidingen om 14 en 16 uur. Ook de Sint-Jacubskerk in Eversel is open van 13 tot 18 uur, je kunt er onder meer het gerestaureerde orgel bewonderen. En de kapel van de kluis van Bolderberg (foto) is de hele dag toegankelijk. Iedereen wordt gevraagd een steentje mee te brengen en aan het pelgrimskluis achter te laten als bijdrage tot de vredesgedachte.

vanavond-gezien-56

Vanavond gezien

't Was vanavond duidelijk goed weer om 'm op te blazen en van de grond te gaan. (foto Julien Maebe)

beekbeemden-ook-fluitend-door-schoolfeest

Beekbeemden ook fluitend door schoolfeest

In de school Beekbeemden is het jaarthema ‘fluitend het schooljaar door’ en dat werd vandaag doorgetrokken in het schoolfeest. Het werd een wervelende show waarbij klein en groot het beste van zichzelf gaven op het grote podium. (meer foto’s van An Vanoppen)

massa-volk-op-schoolfeest-in-molenholleke

Massa volk op schoolfeest in Molenholleke

We zitten volop in de tijd van de schoolfeesten. In ’t Molenholleke was het vandaag het feest van de kleuters waarvoor veel ouders, grootouders en familieleden naar de school afzakten. Er werd van de animatie genoten vanop het groot terras waarin de speelplaats was herschapen. (meer foto’s van Tony Sempels)

laurens-vanthoor-pole-en-winst-in-kwalificatie

Laurens Vanthoor: pole en winst in kwalificatie

Tijdens de Blancpain Series heeft Laurens Vanthoor met zijn ploegmaat Robin Frijns vandaag gedaan wat van hen verwacht werd. Vanthoor zette tijdens de kwalificaties al een prachtige 1.28.716 neer en scoorde zo de pole-positie. Tijdens de kwalificatierace was er vervolgens tegen het duo van de Belgian Audi Club Team WRT geen kruid gewassen. Robin Frijns en Laurens Vanthoor wonnen, voor Ferrari en Bentley, meteen teken van de open strijd in de Blancpain Sprint Series. Thuisrijder Laurens (…) Lees het hele bericht

dorstige-dieven-in-paquaylaan

Dorstige dieven in Paquaylaan

In de Pastoor Paquaylaan is in de voormiddag een diefstal vastgesteld. Onbekenden waren daar een garagebox binnengedrongen en aan de haal gegaan met drank.

nepal-heeft-steun-en-toeristen-nodig

Nepal heeft steun én toeristen nodig

Voor Luc Reynders zit zijn odyssee naar Nepal erop. Maar voor de plaatselijke bevolking is er nog een hele lang weg te gaan, zeker op het platteland en daar kan alleen de Nepalese regering niet bij helpen. Daarom zullen ook hier nog acties op het getouw gezet worden. Steunen kan nog altijd via NL78RABO 0138257698 met mededeling HCH België. En wat de bevolking in de steden vooral ook nodig heeft, is wat er nu niet meer is: toeristen. Zij zorgen er immers voor dat de lokale bevolking (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-6-juni-2015

Vandaag gezien

De Wijers krijgen nu al een exotische uitstraling. In één van de vijvers kon Marcel Gybels deze schildpad fotograferen, het dier is ongeveer 60 cm groot. Een kanjer dus. Ons lijkt die niet tot het natuurlijke bestand van het gebied te behoren ...

de-kijk-van-richie-146

De kijk van Richie

Er is weer wat nostalgie uit het straatbeeld verdwenen.

gevolgen-van-het-weer-blijven-beperkt

Gevolgen van het weer blijven beperkt

Ondanks het onstuimige weer vrijdag is het al bij al nog rustig gebleven bij de hulpdiensten in onze contreien. De brandweer moest een haagbrand gaan blussen in de Aanhofstraat. Kort voor elf uur vanavond was er een blikseminslag bij het bedrijf Febelco in de Dellestraat. Die veroorzaakte een kortsluiting en dat gaf een alarmmelding. De brandweer ging ter plaatse, maar er was geen brand ontstaan door de blikseminslag.

klank-en-lichtspel-vanavond

Klank- en lichtspel vanavond

Heel wat later dan in de rest van 't land kregen ook wij vanavond ons deel van het onweer, dat gaf een heel lang klank- en lichtspel. Bij momenten indrukwekkende beelden, zoals hier boven het kanaal in Eversel. (foto Gust Put)

charon-opent-nieuw-kantoor-in-bolderberg

Charon opent nieuw kantoor in Bolderberg

Vanavond is in Bolderberg het nieuwe kantoor van Charon geopend. Zaakvoerder Ronny Lemmens heeft zijn nieuwe kantoor ondergebracht in de Holiday Shopping nadat de vorige vestiging aan het pleintje in Bolderberg te klein was geworden. In de Holiday Shopping heeft Charon twee panden samengevoegd, en het kan ook een nieuwe impuls betekenen voor het winkelcentrum. Ronny Lemmens benadrukte dat de dienstverlening verder uitgebouwd wordt, met inschakeling van de nieuwste technologieën (…) Lees het hele bericht

het-weer-vanavond-hevig-onweer-mogelijk

Het weer: vanavond hevig onweer mogelijk!

Een thermische vore, gekenmerkt door onweer schuift over onze streken en wordt nadien gevolgd door een koufront. Achter dit front wordt gevoelig koelere lucht aangevoerd. Dankzij anticyclonale condities wordt het wel droog en vrij zonnig.
Vanavond trekt een onweerzone over onze streken. Lokaal kan er hevige neerslag vallen met hagel en zware windstoten. Na middernacht wordt het droger en tegen de ochtend zijn er ook opklaringen. Het wordt een eerder zwoele nacht bij minima rond 16 graden.
Lees het hele bericht

het-is-dus-heet-vandaag

Het is dus heet vandaag

Moeten we nog zeggen dat het snik heet is vandaag? Op de Schobbenberg heeft Marcel Peeters - voor alle duidelijkheid in volle zon - kort over half 5 - 51 graden gemeten.

inbraakpoging-en-portefeuille-gestolen

Inbraakpoging en portefeuille gestolen

Gisteravond heeft een inwoner van de Knaepenstraat een poging tot inbraak ontdekt. De dieven zijn niet binnengeraakt maar ze hebben wel schade aangericht. In de Blokhut aan de vijvers van Meylandt is vanmiddag de diefstal van een portefeuille gemeld.

peter-balette-hulptrainer-bij-racing-genk

Peter Balette hulptrainer bij Racing Genk

FLASH Peter Balette wordt volgend seizoen de assistent van Peter Maes bij KRC Genk. Dat heeft de club zojuist bekend gemaakt. UPDATE Er waren langer onderhandelingen aan de gang over de overgang van Balette van landskampioen AA Gent naar Genk. Evident was dat niet want met Gent zou hij volgend seizoen Champions League kunnen spelen en hij had er nog een contract voor een jaar. Anderzijds is dit een job bij een topclub vlak bij huis, waar hij onder meer met technisch directeur Dimitri de Condé een oude bekende treft, en samen met hoofdtrainer Peter Maes in een volledig Limburgs entourage terechtkomt.

voetgangersexamen-in-vls-berkenbos

Voetgangersexamen in VLS Berkenbos

In de Vrije Lagere School Berkenbos moesten de leerlingen van het vierde leerjaar zich vandaag bewijzen tijdens het voetgangersexamen. 34 kinderen legden te voet een parcours af in de buurt van de school. Ze kregen 12 moeilijke punten voorgeschoteld waarbij ze hun kennis als voetganger mochten bewijzen: oversteken op een zebrapad, de plaats van de voetganger op de weg, ... Mensen van Femma, KWB en politie staken een handje toe. Terwijl de ene groep bezig was het het voetgangersexamen, mochten de anderen een fietsbehendigheidsproef afleggen.

overleven-in-een-tentenkamp

Overleven in een tentenkamp

Luc Reynders heeft ondertussen de terugtocht ingezet. Op de terugweg naar Kathmandu passeerde hij vlakbij de luchthaven aan dit tentenkamp. In heel het kamp vond hij maar 2 toiletten. Enkele kilometers verder komt het gewone leven weer op gang. En hij heeft nogmaals de verwoestende kracht van de aardbeving ondervonden: de weg van Kathmandu naar Baktapur was een maand geleden nog één van de beste waarover Luc ooit in Nepal had gereden, nu is die op sommige plaatsen 1,5 tot 2 meter omhoog gekomen.

een-vernield-dorp-gebukt-onder-angst

Een vernield dorp gebukt onder angst

De hoofdstraat in Mainapokhari, het bergdorp waar het ziekenhuis ligt, is één grote puinhoop met allemaal verwoeste huizen en gebouwen. In de plaatselijke school wordt buiten les gegeven. Niet alleen omdat heel wat lokalen verwoest zijn, ook zijn de kinderen getraumatiseerd en durven ze niet meer naar binnen. Vier klassen zitten hier samen onder golfplaten en bamboe. Trouwens, slechts één kind op vijf durft momenteel nog naar school komen.

een-snelle-hap-voor-sluitingstijd

Een snelle hap voor sluitingstijd

"Nog snel even wat nectar halen bij de roos om de hoek," dacht deze hommel bij valavond. Ze glipte naar binnen maar toen was het sluitingstijd. De roos klapte dicht en de klant moest zich weer een weg naar buiten banen. Volgende keer toch maar naar de nachtwinkel? (foto's Marcel Gybels)

blancpain-teams-zijn-op-zolder-neergestreken

Blancpain teams zijn op Zolder neergestreken

De teams voor de Blancpain Series zijn neergestreken op Circuit Zolder en ze bereiden zich verder voor op het raceweekend. Een 20-tal razendsnelle GT3’s strijdt zaterdag en zondag voor de overwinning in de Belgische manche van de Blancpain Sprint Series. Alle Belgische ogen zijn daarbij op de beide landgenoten in een Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS gericht: thuisrijder Laurens Vanthoor – momenteel in topvorm en (…) Lees het hele bericht

niets-is-wat-het-lijkt-in-nepal

Niets is wat het lijkt in Nepal

Schijn bedriegt soms, helaas ook in Nepal. Luc Reynders zag dit klaslokaal in Mainapokhari. Aan de buitenkant valt de schade op het eerste gezicht nog mee, maar binnen is het één grote puinhoop. En terwijl ganse dorpen van de kaart zijn geveegd, kom je mensen tegen met op hun t-shirt 'We will rise again' ...

materiaal-overhandigd-ziekenhuis-amper-beschadigd

Materiaal overhandigd, ziekenhuis amper beschadigd

Luc Reynders laat vanuit Nepal opgelucht weten dat het ziekenhuis slechts geringe schade heeft opgelopen en dat in tegenstelling met veel andere gebouwen in de buurt. Ondertussen heeft hij het medisch materiaal overhandigd. Daarbij is ook nog goede raad op hygiënisch vlak gegeven. Zo moet het personeel bij elke patiënt nieuwe handschoenen gebruiken, naalden en bloedmonsters horen niet thuis in een bakje op de grond en na toiletbezoek moeten ze hun handen ontsmetten voor ze aan de volgende patiënt beginnen. Voor het personeel is dit helemaal nieuw, maar het is zeker in de huidige omstandigheden cruciaal, Luc en co gaan het verder mee opvolgen met de verantwoordelijken van het ziekenhuis.

vandaag-gezien-4-juni-2015

Vandaag gezien

Roger Convents houdt al langer een school kikkervisjes in de gaten. Nu beginnen de dikkopjes echt de vorm van een kikker aan te nemen.

econito-is-failliet-verklaard

Econito is failliet verklaard

De rechtbank van koophandel in Antwerpen heeft het bedrijf Econito uit de Beringersteenweg failliet verklaard. Het bedrijf was actief in de bouwsector en specialiseerde zich onder meer in palletkachels, alternatieve energie en led-verlichting.

vrije-tijdsdiensten-op-teambuilding

Vrije tijdsdiensten op teambuilding

Wie vandaag aanklopt bij de bibliotheek, het cultuurcentrum of de diensten sport en toerisme, staat voor een gesloten deur. Heel de dienst vrije tijd trekt vanmiddag immers op teambuilding, hoewel ze zelf vanmorgen ook nog niet wisten wat hen te wachten stond. Maar morgen zijn ze dus weer geopend, en de teamgeest zal er wellicht beter zijn dan ooit ...

36-kinderen-in-bolderberg-krijgen-fietsdiploma

36 kinderen in Bolderberg krijgen fietsdiploma

Ouders, leerkrachten, gemeenschapswachten en politie organiseerden het fietsexamen voor de laatstejaars van basisschool Bolderberg. 36 kinderen legden een parcours in het reële verkeer af. Onderweg werd hun verkeersvaardigheid beoordeeld. Situaties als correct op een rotonde rijden en afslaan, oversteken en voorrang verlenen, bleek op enkele opmerkingen na geen probleem. De 36 geslaagden krijgen een fietsdiploma. Het fietsexamen wordt in Bolderberg al sinds 2004 georganiseerd.

ziekenhuizen-vergelijken-op-website

Ziekenhuizen vergelijken op website

Vandaag is de website www.zorgkwaliteit.be online gegaan. Die bevat de resultaten van kwaliteitsindicatoren uit het Vlaams Indicatoren Project (VIP²) van Vlaamse ziekenhuizen. Dat klinkt heel ingewikkeld maar het komt er op neer dat je tussen de verschillende ziekenhuizen een vergelijking kunt maken hoe de zorg - resultaat en kwaliteit - is in bepaalde gevallen. Het gaat onder meer om ‘moeder en kind’, (…) Lees het hele bericht

lange-file-door-botsing-met-5-auto-s

Lange file door botsing met 5 auto's

Een ongeval op de E 314 ter hoogte van Terlaemen heeft de ochtendspits vanochtend danig in de war gestuurd. Rond half 8 zijn in de richting van Lummen liefst vijf auto's gebotst. Daarbij werd één bestuurder gewond, maar de ravage was groot. Daardoor stond een lange file, die loste later vanochtend pas langzaam op nadat alle wrakken getakeld waren.

verwoesting-in-nepal-is-hallucinant

Verwoesting in Nepal is hallucinant

Na een trip van meer dan 13 uur is Luc Reynders aangekomen op zijn bestemming, Mainapokhari. Wat hij onderweg zag, is hallucinant. Eén grote verwoesting, dorpen die onbewoonbaar zijn, volledige rijen van huizen die in puin lagen. Bewoners zijn hier en daar nog altijd op zoek naar persoonlijke spullen. Tegelijk gaan ze ook heel de tijd op de vlucht voor de voortdurende naschokken. Zopas maakte Luc nog een beving van 4,5 mee.

viversel-ging-op-bedevaart-naar-scherpenheuvel

Viversel ging op bedevaart naar Scherpenheuvel

De parochie Viversel hield haar jaarlijkse pelgrimstocht naar Scherpenheuvel. De bedevaarders waren met velen, te voet, met de fiets en met de auto. In de basiliek werd de eucharistieviering voorafgegaan door priester Augustin Champagne, bijgestaan door diaken Frank Dumont. De delegatie uit Viversel ging ook een kijkje nemen bij de gouden roos, die paus Benedictus in 2011 cadeau deed. (foto’s Lode Beylemans)

kleuters-helpen-bejaarden-in-bloemelingentuin

Kleuters helpen bejaarden in Bloemelingentuin

De kleuters van juffrouw Lina van ’t Molenholleke gingen de bewoners van woonzorgcentrum De Bloemelingen helpen bij enkele tuinactiviteiten. De hulp van de kleine groene vingertjes werd meer dan gewaardeerd, het werd een gezellige samenwerking.

pwl-combineert-opleiding-en-wielrennen

PWL combineert opleiding en wielrennen

Op 1 september gaat op circuit Zolder een nieuwe opleiding fietsmecanicien van start, die jongeren kunnen combineren met een wieleropleiding: de Provinciale Wielerschool Limburg (PWL). Dat heeft gedeputeerde Jean-Paul Peuskens aangekondigd. Het gaat om een opleiding op secundair beroepsniveau die past binnen het Deeltijds Beroeps Secundair Onderwijs, met steun van de provincie en PROVIL Lommel. Jongeren kunnen zo hun passie voor het wielrennen volop beleven in de wielerschool en (…) Lees het hele bericht

het-weer-het-wordt-warmer-10

Het weer: het wordt warmer!

Een kern van hogedruk nestelt zich op het einde van de week nabij Denemarken. Aan de westelijke flank van dit hogedrukgebied wordt de luchtstroming zuidelijk en lucht van tropische oorsprong kan onze streken bereiken. Het wordt echter onweerachtig. De dagen nadien verlopen minder warm, maar wel met veel zon.
De rest van vandaag nog geregeld wolken, maar wel droog, de opklaringen worden vanavond breder, terwijl we de 18 graden nog even vasthouden.
Morgen is er kans op nevel en lokaal (…) Lees het hele bericht

iedereen-geslaagd-in-fietsexamen-viversel

Iedereen geslaagd in fietsexamen Viversel

Leerkrachten, gemeenschapswachten en wijkinspecteurs organiseerden samen het fietsexamen in de St.-Jan Berchmansschool in Viversel. Alle 19 zesdejaars legden een vlekkeloos fietsparcours af tussen het echte verkeer en bewezen dus dat ze in staat zijn via de openbare weg naar de middelbare school te rijden. De leerlingen kregen officieel een fietsdiploma overhandigd.

zot-van-fietsen-komt-naar-circuit-zolder

'Zot van fietsen' komt naar Circuit Zolder

Isabel De Craene, een wielermama uit Rotselaar lanceert met ‘Zot van Fietsen’ een nieuw initiatief met website en Facebookpagina om het Vlaamse jeugdwielrennen veilig, gezond en aantrekkelijk te maken. Het project komt op gang tijdens de passage van de Ronde van Frankrijk door ons land op maandag 6 juli. De (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-3-juni-2015

Vandaag gezien

Er zijn zomerse dagen op komst en dus kwaakt deze groene kikker in Bolderberg een mini-concert. (foto Roger Convents)

dit-weekend-slim-acties-in-heel-limburg

Dit weekend SLim-acties in heel Limburg

Dit weekend houden de Limburgse politiekorpsen weer een grote, provinciaal gecoördineerde SLim-actie. Dat betekent dat je overal kans maakt om gecontroleerd te worden op het gebruik van drugs en alcohol en ook snelheidsduivels hebben een grotere kans om tegen de lamp te lopen. Niet alleen de lokale politie neemt deel, aan de op- en afritten van de snelwegen vat de verkeerspolitie post. De acties starten op vrijdagavond om 22 uur en lopen tot maandagochtend 6 uur. Uit de cijfers blijkt dat de overtredingen zowat stabiel blijven de afgelopen jaren, met 3 % dronken bestuurders en 7 % die te snel rijden.

de-queeste-speelt-vuur-over-collegebrand

De Queeste speelt 'Vuur' over collegebrand

Het theatergezelschap De Queeste heeft ondertussen een traditie uitgebouwd in de opvoering van producties rond historische gebeurtenissen. Denk maar aan 'Boven Water' over de bootramp in Godsheide. Deze maand pakt De Queeste uit met 'Vuur', een voorstelling die op een serene manier de gevolgen van de brandramp in het college in Berkenbos op 23 januari 1974 brengt. 23 jongens kwamen daarbij om, 2 raakten zwaar (…) Lees het hele bericht

belgische-bmx-selectie-is-nu-definitief

Belgische BMX-selectie is nu definitief

De Belgische selectie die van 21 tot 25 juli zal deelnemen aan de wereldkampioenschappen BMX op de track bij Circuit Zolder staat nu definitief vast. Eerder had bondscoach Chris Jacobs een selectie voorgesteld en die is nu bevestigd door de Sporttechnische Commissie. In het team is ook de thuisclub goed vertegenwoordigd : boys 15: Pieter Leroi, girls 15: Yentl Nijs, Boys 16: Brett Jacobs en Elias Verbinnen, men junior: Mathijs Verhoeven, women junior: Karo Vertessen, men elite: Wouter Segers (reserve: Ghinio Van De Weyer), women elite: Elke Vanhoof (reserve: Jone Van Goidsenhoven)

markt-luidt-de-vakantie-in

Markt luidt de vakantie in

De multiculturele markt van Heusden-Zolder geeft altijd al een beetje vakantiegevoel aan de bezoekers. Met zijn meer dan 180 standhouders die de tweede en vierde woensdag van de maand een exotisch aanbod etaleren, krijg je sowieso zuiderse impressies. Van exotische etenswaren, kleurrijke stoffen en dito kleren, … je vindt het elders niet in zo’n concentratie. Op woensdag 24 juni is er een speciale editie waarbij kinderen al kunnen proeven van de aankomende zomervakantie. Daarvoor wordt gezorgd voor heel wat kinderanimatie met onder meer grime en een springkasteel. Zoals altijd heeft de markt ook dan plaats van 12 tot 17 uur.

huisvesting-is-dramatisch-voor-nepalezen

Huisvesting is dramatisch voor Nepalezen

Luc Reynders laat weten dat hij erg onder de indruk is van de zware schade aan de woningen. Zoals op de foto’s hieronder staan er honderden huizen in hoofdstad Kathmandu. In de tent boven slapen 23 mensen. Ze staat in één van de meest bezochte tempelcomplexen, in de buurt vind je nog zo tientallen tenten. Morgen trekt Luc door naar Mainapokhari, de omgeving van het ziekenhuis, en daar zou de toestand nog veel erger zijn. Hij heeft zijn slaapzak bij zich, maar kreeg de raad om een tentje mee te nemen. Het dreigen zware dagen te worden.

hulpgoederen-komen-aan-in-kathmandu

Hulpgoederen komen aan in Kathmandu

Luc Reynders is aangekomen in Nepal. Op de luchthaven van Kathmandu zag hij alvast dat er heel wat hulpgoederen worden gelost. Zelf heeft hij vooral spullen bij om de voorraden in een lokaal ziekenhuis aan te vullen. Verderop gaat hij nog bijkomende materialen oppikken die al eerder waren opgestuurd of die ter plaatse nog op de kop zijn getikt.

jos-alberts-aan-het-woord-over-fifa-schandalen

Jos Alberts aan het woord over FIFA-schandalen

De internationale voetbalwereld staat al enkele dagen op stelten maar de crisis in de wereldvoetbalbond FIFA bereikte vanavond een absoluut hoogtepunt met het ontslag van Sepp Blatter. Hij had zich pas opnieuw laten verkiezen, ondanks het schandaal dat vorige week de kop opstak. Vanavond kwam Jos Alberts uit Bolderberg daarover aan het woord in het VRT-journaal. Hij was over de schandalen binnen de voetbalwereld aan het woord gelaten als expert sportmarketing. Volgens Jos Alberts (…) Lees het hele bericht

de-haiku-s-van-johan-simons-voorgesteld

De haiku's van Johan Simons voorgesteld

De polyvalente zaal van de bibliotheek was vanavond volgelopen voor de voorstelling van de eerste dichtbundel van Germanist Johan Simons. Johan schrijft al langer, onder meer haiku’s, en daarvan heeft hij er nu 100 samengebracht in ‘Wat je meestal mist’. Het zijn niet de klassieke, strenge haiku’s, de auteur heeft ze eerder luchtig opgevat. Inhoudelijk laveert hij tussen natuur en de vrouw en hun onderlinge relatie, en stilistisch durft hij al eens flirten (…) Lees het hele bericht

brandende-bestelwagen-veroorzaakte-file

Brandende bestelwagen veroorzaakte file

Voor wie vanavond in de file stond van Circuit Zolder tot aan het Klaverblad in Lummen, de verkeershinder werd veroorzaakt door een bestelwagen aan de verkeerswisselaar in lichterlaaie stond. Brandweer Heusden-Zolder bluste het vuur.

alessia-speelt-met-standard-in-berlijn

Alessia speelt met Standard in Berlijn

De jonge speelsters (U14) van Standard Femina trekken van 4 tot en met 7 juni naar Berlijn. Daar nemen ze deel aan een internationaal voetbaltornooi in het kader van Football for Friendship, een organisatie van Gazprom. Ze nemen het op tegen verschillende topploegen uit Europa en Azië, ze bezoeken Berlijn en wonen op zaterdagavond de Champions League finale tussen Barcelona en Juventus bij in het Olympia-stadion. Heel de tijd verblijven alle deelneemsters in hetzelfde hotel, zodat ze elkaar kunnen ontmoeten. Eén van de speelsters van Standard is Alessia Cutillas-Carpe uit Heusden-Zolder. Ze is 14, speelt sinds vorig jaar als aanvaller bij Standard en was voordien actief bij SK Heusden 06 en Weerstand Koersel. Alessia geldt als een talent in het vrouwenvoetbal. Ze krijgt nu dus de kans om wat internationale ervaring op te doen.

eline-ceyssens-designer-en-wereldreiziger

Eline Ceyssens: designer en wereldreiziger

Heusden-Zolder is een toevluchtsoord voor mensen uit alle contreien, maar vaak zwermen ook onze inwoners uit over de vier windstreken. Zo ook Eline Ceyssens, een jonge ontwerpster die net als haar vriend Tim Houben verknocht is aan grafisch design en fotografie. Eline was altijd al gefascineerd door het gebruik van voorwerpen en geometrische vormen, ook in het dagelijkse leven. Als designer is ze voortdurend op (…) Lees het hele bericht

moed-en-volharding-presteert-op-2-fronten

Moed en Volharding presteert op 2 fronten

De C-gymnasten van Moed en Volharding Berkenbos hebben zich de afgelopen dagen weer op twee fronten getoond. Op het Open Breda’s turnkampioenschap in Nederland behaalde Sharina Van Gompel de overwinning bij de senioren 4e divisie, Yana Krammerhoffer werd 3de bij de jeugd 2de divisie. In diezelfde divisie eindigden Jolisa Schreurs, Laura Romero en Lien Gijbels vierde, vijfde en zesde. Daaruit putten ze het nodige zelfvertrouwen voor de Vlaamse kampioenschappen. Daarin werd Lien Gijbels vijfde in categorie C 12 jaar. In C 13 jaar behaalde Jolisa Schreurs een 6de plaats en Laura Romero een 24ste. Sharina Van Gompel werd 5e in de categorie C +16 jaar. Evelyn Neuteleers werd 8ste in de +16 jaar.

neos-bezocht-gent

NEOS bezocht Gent

Neos Heusden-Zolder bracht een bezoek aan de stad Gent. Op het programma de Sint-Baafskathedraal met het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck en aansluitend een bezoek aan het historisch stadscentrum. In het Caemersklooster zag het gezelschap de evolutie van de restauratie van het Lam Gods, die zo’n 5 jaar in beslag neemt, verspreid over verschillende fases.

gastgezin-gezocht-voor-yuliia

Gastgezin gezocht voor Yuliia

Van 4 september tot 4 maart ontvangt de gemeente Heusden-Zolder weer een EVS vrijwilliger in het kader van het project ‘Kunst en cultuur. Het gaat om Yuliia Shkvarchuk, ze is 23 jaar en afkomstig uit Chernivtsi in Oekraïne. Ze gaat in Heusden-Zolder aan de slag als vrijwilliger in de afdeling welzijn en lokale economie, vooral bij jeugd, maar ook in de projecten van FairTradeGemeente, Artikel 27, taalstimulering en andere socio-culturele projecten. De gemeente zoekt een gastgezin dat haar 6 maanden een thuis wil geven. Het gastgezin krijgt een maandelijkse vergoeding in ruil voor gastvrijheid, kost en inwoon. Meer info: welzijn.lokale.economie[!]heusden-zolder.be of 011 80 80 86

fietsexamen-in-eversel

Fietsexamen in Eversel

De zesdeklassers van Vrije basisschool De Springplank legden hun fietsexamen af, onder het toeziend oog van gemeenschapswachten en politie. Het parcours door Eversel bevatte verschillende rijvaardigheden zoals het correct nemen van een rotonde, voorrang verlenen op een kruispunt en links afslaan. Alle leerlingen doorstonden de test en zullen op de proclamatie ook hun fietsdiploma mee krijgen

stijgend-aantal-faillissementen

Stijgend aantal faillissementen

De rechtbank van koophandel heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar 381 Limburgse bedrijven failliet verklaard. Dat is het hoogste aantal over die periode in de laatste tien jaar. Het zijn er ook 6,4 % meer dan vorig jaar, terwijl in de meeste andere provincies het aantal faillissementen daalt. In Heusden-Zolder was er in mei – na het eerder genoemde Promo Planning - het bankroet van Café Las Vegas Bodrum uit de Hasseltse stationsbuurt maar uitgebaat door een man uit Heusden-Zolder, die persoonlijk mee failliet is verklaard.

jacobus-pelgrimstocht-door-heusden-zolder

Jacobus-pelgrimstocht door Heusden-Zolder

Op 25 juli, naamdag van de apostel Jakobus - patroon van de pelgrims - trekt er een pelgrimstocht door Heusden-Zolder. Er zijn drie trajecten: 22 km: vertrek om 8u45 uur en einde rond 16u45 aan de kerk van Bolderberg, 14 km: start om 9u30 en einde omstreeks 16 uur aan de kerk van Zolder en 7 km: samenkomst om 11u45 uur en einde omstreeks 16 uur aan de kerk van Eversel. Alle tochten komen ’s middags samen aan de kerk van Eversel. Daar is eerst een receptie en een ontmoeting, ook met het Vlaams Compostelagenootschap. Na een gebedsviering in de kerk volgt de picknick in Sint-Baaf. Bij elke start en aankomst is er een gebedsmoment in de kerk. Het thema luidt 'pelgrim worden' en is gebouwd op het Emmaüsverhaal én fragmenten uit het boek 'Compostela' van Rufin.

werkloosheid-daalt-in-alle-groepen

Werkloosheid daalt in alle groepen

Op 31 mei zaten in Heusden-Zolder 1059 mensen zonder werk, dat is opnieuw een vermindering met 7,4 procent ten opzichte van april (1144) en zelfs lichtjes beter van een jaar geleden (- 0,3%). Dat blijkt uit de nieuwste VDAB-statistieken. De verbetering op maandbasis zit zowel bij de mannen als de vrouwen. Het blijft hoopgevend dat de jongerenwerkloosheid sterk verbetert: op jaarbasis -5,2 % en op maandbasis -11,4%. En ook voor de 50-plussers is er op maandbasis een daling met 3 %, hoewel die groep in een jaar tijd nog altijd met 22,4 % is gegroeid, wat gigantisch blijft.

vandaag-gezien-1-juni-2015

Vandaag gezien

Parende junikevers denken aan het nageslacht. (foto Jan Leijskens) UPDATE Frido Van Hertum denkt dat het om rozenkevers gaat omdat junikevers een bruin kopstuk hebben.

inbrekers-slaan-weer-toe-1

Inbrekers slaan weer toe

Aan de Sterrenwacht is gisteren een poging tot diefstal vastgesteld. In de Dijkstraat zijn één of meerdere inbrekers vannacht een woning binnengedrongen via het toiletraam. Binnen haalden ze alles overhoop. In de Paquaylaan is vanmorgen een poging tot inbraak vastgesteld, daarbij zijn ook vensters in geslagen. Tenslotte is ook in de Halstraat vanmorgen een inbraak ontdekt.

toezicht-op-plaatsen-voor-bestuurders-met-handicap

Toezicht op plaatsen voor bestuurders met handicap

Vandaag start een nieuwe provinciale verkeerscampagne. Op initiatief van gouverneur Reynders zullen alle lokale politiekorpsen extra toezicht houden op het gebruik van parkeerplaatsen voorbehouden aan personen met een handicap. Er zal gekeken worden of de auto's op zo'n plaats ook een speciale parkeerkaart hebben. Daarnaast zal de politie ook nagaan of de bestuurder effectief de kaart mag gebruiken. Bij overtredingen zullen zeker boetes volgen, want ook het parket steunt de campagne.

modern-communicatiesysteem-in-vzoc

Modern communicatiesysteem in VZOC

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum beschikt voortaan over een modern communicatiesysteem, daardoor kunnen mensen die een dier binnen brachten of aanmelden voortaan automatisch te weten komen hoe het met de patiënt gesteld is. Het nieuwe systeem is ontworpen als eindwerk door Jonas Brychzy, die afstudeert in de richting ICT/industriële communicatie technieken in het Don Bosco Technisch Instituut in Helchteren. Het systeem bespaart veel tijd voor de medewerkers en biedt een betere (…) Lees het hele bericht

sfz-neemt-deel-aan-hartritmeweek

SFZ neemt deel aan hartritmeweek

Vandaag gaat de week van het hartritme van start, in heel wat ziekenhuizen kun je de komende dagen gratis je hart laten testen. Ook het Sint-Franciskusziekenhuis neemt deel. Dit jaar spitst de actie zich toe op de voorkamerfibrillatie. Iedereen vanaf 40 jaar, heeft 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Dat is een ernstige aandoening, waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig klopt. Daardoor vervijfvoudigt het risico op een trombose of beroerte. In het Sint-Francisziekenhuis zijn er testmogelijkheden op 4 juni, vooraf registreren is noodzakelijk en kan hier.