Archief juli 2017

vanavond-gezien-80

Vanavond gezien

Een vakantiefoto gemaakt op eigen bodem, de zonsondergang vanop de Heusdense Voort. (foto Marcel Gybels)

sk-06-verliest-van-godsheide

SK 06 verliest van Godsheide

SK Heusden 06 heeft maandagavond een vriendschappelijke wedstrijd tegen Godsheide VV verloren. Het werd 3-5.


mirakelspel-op-zich-is-al-een-mirakel

'Mirakelspel op zich is al een mirakel'

De legende van het Mirakel van Viversel mag dan 700 jaar oud zijn, het verhaal is op zich kort weergegeven en hoe er in Viversel zelf destijds op gereageerd werd, is al helemaal niet duidelijk. Dus probeerde auteur Wim Hemerijckx de gebeurtenissen in hun toenmalige context te plaatsen. Trouwens, sinds het Mirakelspel n 1979 een eerste keer werd opgevoerd, is het in Viversel tot een soort eigen legende uitgegroeid. De auteur heeft er elementen van weleer in gebracht zoals de hongersnood die de Fransen naar (…) Lees het hele bericht

4-op-10-te-snel-in-de-sluisbamd

4 op 10 te snel in de Sluisbamd

Na klachten van buurtbewoners en in de aanpak van het straatracen hield de verkeersdienst snelheidscontroles in 6 straten. 727 auto's werden gecontroleerd, 120 zijn geflitst. In de Sluisbamd waren er dat liefst 40 op 100. In de Koolmijnlaan reden 30 te snel, daar mocht één bestuurder zijn rijbewijs inleveren. In de Beringersteenweg waren er 23 overtreders, twee van hen die 120 en 134 haalden, zijn tijdelijk hun rijbewijs kwijt. Andere snelheidsovertreders zijn betrapt in de (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-vinschgau

Vakantiegroeten uit Vinschgau

De familie Bielen-Bielen passeerde op weg naar Merano langs het meer van Vinschgau in Zuid-Tirol. De kerktoren werd gebouwd in de 14de eeuw als een apart gebouw naast de kerk. Het oude dorp Curon/Graun werd overstroomd om plaats te maken voor het stuwmeer.Ondertussen is de toren een monument en blijvend symbool van Curon.

eerst-stevig-eten-en-dan-snel-lopen

Eerst stevig eten en dan snel lopen ...

Gisteren is in Eversel massaal aangeschoven aan de barbecue. Iedereen deed er zich te goed aan hetgeen de vrijwilligers hadden klaargestoomd. Ook heel wat plaatselijke sportievelingen hebben een extra energievoorraad opgedaan. Die zal vanavond van pas gekomen bij de Midzomerjogging. Want er wordt ook veel ervaren lopers van buiten Eversel verwacht die het de plaatselijke atleten bijzonder moeilijk zullen komen maken. De (…) Lees het hele bericht

bijna-200-deelnemers-aan-fotozoektocht

Bijna 200 deelnemers aan fotozoektocht

De fotozoektocht van de parochiefeesten in Eversel was een succes. Er waren liefst 197 deelnemers, Sonja Vanhex mocht met de eerste prijs naar huis gaan. Ook de andere onderdelen van zondag, zoals de barbecue, kenden veel bijval. (foto Rita Vanhove)

win-lekkers-met-vakantietips-5

Win lekkers met vakantietips

Voor een hostie moet je in de kerk of Sacramentskapel zijn, voor een pakket met lekkers bij de dienst toerisme. Maar ze hebben daar deze week wel een vraag in die sfeer bedacht. Welke fietsroute herinnert aan het mysterie van de bloedende hostie en kun je gratis afhalen bij het infokantoor toerisme. Mail je antwoord ten laatste op 9 augustus naar toerisme [!] heusden-zolder.be en wie weet mag je daar binnenkort langsgaan voor zo'n felbegeerd pakketje.

achtervolging-en-schietincidenten-voor-inval

Achtervolging en schietincidenten voor inval

De inval in de Koolmijnlaan vanavond blijkt voorafgegaan te zijn door een achtervolging en schietpartij. Blijkbaar waren van in Lummen, via Beringen tot in Heusden enkele auto's elkaar aan het achtervolgen, daarbij zijn ook vuurwapens gebruikt. Er zou niemand gewond geraakt zijn, maar de gebeurtenissen verklaren wel waarom de politie op een zondagavond met zoveel machtsvertoon in een woning binnenviel.

vandaag-gezien-30-juli-2017

Vandaag gezien

Dit vliegtuig vloog vandaag een 4-tal keren over Heusden-Zolder. Zouden de Zwitsers een luchtaanval op ons voorbereiden? (foto Marcel Gybels) -update Het gaat blijkbaar om een Pilatus P3 die vroeger door de Zwitserse luchtmacht werd gebruikt en te gast was op de Fly-In van Keiheuvel.

dylan-borlee-wint-300-meter

Dylan Borlée wint 300 meter

Vandaag had op De Veen een open atletiekmeeting plaats. De 100 meter bij de mannen werd gewonnen door Gaylord Kuba Di Vita 10.57 voor Arnaud Gueulette 10.76 en Daniel Shkiar 10.78. De 110 meter horden ging naar Dario De Borger 13.90 voor Ewout Dumon 14.78. Op de 300 meter was Dylan Borlee de snelste in 32.80; 2. Julien Watrin 33.12; 3. Samba Fall 34.11.
Ook de vrouwen liepen verschillende nummers. Op de 100 meter was Charlotte Jeanne  de snelste in 11.58 voor Chloe Beaucarne 11.97 en Orphée (…) Lees het hele bericht

massale-politie-inval-in-woning-aan-koolmijnlaan

Massale politie-inval in woning aan Koolmijnlaan

De politie is vanavond massaal binnengevallen in een woning aan de Koolmijnlaan. De precieze aanleiding voor de inval is nog niet duidelijk, maar het zou met drugs te maken hebben. De politie van Heusden-Zolder kreeg bij de actie versterking van verschillende ploegen uit de omliggende zones en van de federale wegpolitie. Zowel aan de voor- als aan de achterzijde van de woning vielen gewapende agenten binnen. Volgens buren stond de politie eerst aan het verkeerde huis. Drie personen zijn gearresteerd en afgevoerd. Na ondervraging zal de onderzoeksrechter over hun lot moeten oordelen. Ondertussen werd heel de woning doorzocht. De actie lokte uiteraard heel wat nieuwsgierigen. (foto's Michiel Reynders)

familie-vanthoor-op-4-en-11

Familie Vanthoor op 4 en 11

De familie Vanthoor heeft het uitstekend gedaan tijdens de 24 uur van Spa maar een podiumplaats in het totaalklassement zat er helaas niet in. Laurens Vanthoor eindigde met zijn team op de ondankbare vierde plaats met 546 rondes, evenveel als de winnaars Audi Sport Team Sainteloc. De tweede plaats was voor de Bentley met Maxime Soulet en de derde voor de Mercedes van Raffaele. Dries Vanthoor (foto) eindigde op de elfde plaats op 5 rondes.

vakantiegroeten-uit-de-moezelvallei-1

Vakantiegroeten uit de Moezelvallei

Toen Leen Beunens langs de Moezel passeerde, zag ze er zowat alles passeren: van mama eend met de kleintjes, kano's, overzetboten tot cruiseschepen.En tussen de wijnranken door kon ze ook dit plezierbootje vastleggen.

wielerclubs-op-pad-in-eversel

Wielerclubs op pad in Eversel

Na de Marc Wauters Classic van gisteren zijn het vooral de lokale wielertoeristenclubs van Eversel zelf die vandaag de baan opgaan. Het ging er bij de start in ieder geval broederlijk aan toe. (foto's Rita Vanhove)

laurens-vanthoor-op-kop-in-spa

Laurens Vanthoor op kop in Spa

Met nog 6u15 minuten te gaan in de 24 uur van Francorchamps rijdt onze dorpsgenoot Laurens Vanthoor met zijn ploegmaats Estre en Christensen aan de leiding. Hun Porsche legde al 393 rondes af. Maar nog 5 andere teams zitten in dezelfde ronde, er kan dus nog veel wijzigen in het laatste kwart. Het team van Dries Vanthoor rijdt in de 12de positie met 389 rondes.

sfeer-zat-er-goed-in-op-eversel-terrast

Sfeer zat er goed in op 'Eversel Terrast'

'Eversel terrast' was zaterdagavond een voltreffer. Het mooie meer zorgde er mee voor dat heel wat volk naar de omgeving van Sint-Baaf afzakte. Er hing een gezellige sfeer. Terwijl de kinderen zich op hun manier amuseerden, vooral aan het springkasteel, zorgden de bands Unknown en Along Comes Mary dat de ambiancevlam flink in de pan sloeg. En vandaag, gaan ze daar gewoon op hun elan verder. (foto's Rudi Rykers)

vandaag-gezien-29-juli-2017

Vandaag gezien

Beestjes en bloemetjes. (foto's Jan Leijskens)

tornooi-zit-erop-voor-ilka-bosmans

Tornooi zit erop voor Ilka Bosmans

Met een trofeetje, een bagage vol herinneringen en bovenal haar eerste internationale ervaring als lijnrechter, kan Ilka Bosmans (derde van links) tevreden terugkeren uit Noord-Ierland, van de Supercup voor U15 en U17.

prima-start-voor-vanthoor-broers

Prima start voor Vanthoor-broers

Na drie uur en een kwartier in de 24 uur van Spa rijdt Laurens Vanthoor met zijn ploegmaats de Fransman Kevin Estre en de Deen Michael Christensen in een Porsche 911 GT 3 (foto) in de 9de positie. Jongere broer Dries Vanthoor met ploegmaats André Lotterer en Marcel Fässler in de Audi van WRT volgen iets verder op een 13de plaats. Beide teams hebben dus een uitstekende start genomen en alles is nog mogelijk.

uit-de-oude-doos-1

Uit de oude doos

De familie Gybels van de Heusdense Voort, terwijl ze samen het koren aan het maaien zijn. Van links naar recht: Hubert - Bèr - die een winkeltje had op de Voort, Maurice - die in Beringen woonde - Jef Karremans, woonde aan het huidige Koning Boudewijnplein, Jacobus -Ceup - had café in de Guido Gezellelaan, Fons die in de Schaapsweg woonde en Matheus uit de Zagerijstraat in Eversel.

600-deelnemers-aan-de-marc-wauters-classic

600 deelnemers aan de Marc Wauters Classic

De organisatoren van de Marc Wauters Classic, tegelijk de opening van de Parochiefeesten Eversel, mochten zich in de handen wrijven. Er stond weliswaar een strakke wind, maar de zon was vaak van de partij. Zo mochten ze liefst 600 inschrijvingen noteren. En ook de moedigen die de 150 km aan Sint-Baaf aanvatten, verloren er de lach niet bij, en ook bij de bevoorrading n Velm zagen ze het nog helemaal zitten. (foto's Rudi Rykers)

the-big-sick-en-de-winnaars-zijn

The Big Sick: en de winnaars zijn ...

Dit zijn de winnaars van de wedstrijd voor de avant-première van The Big Sick, maandagavond in TheRoxyTheatre. Zij wisten dat de hoofdfiguur van Pakistaanse afkomst is: Mieke Swerts, Pauline Driesen, Marylène Vrolix, Lieve Goemaere en Renilde Schops.

vakantiegroeten-uit-georgie

Vakantiegroeten uit Georgië

Jan Leijskens maakte deze foto richting Varzi in Georgië in de buurt van de grottenstad die Koning Georg III in de 12de eeuw als een soort fort bouwde. Na een fikse onweersbui kwam er een streepje zon op de achtergrond en dompelde de omgeving onder in een sprookjesachtig licht.

het-weer-het-wordt-warmer-14

Het weer: het wordt warmer

Onstabiele luchtstromingen verbonden aan een depressie nabij Schotland bepalen het weerbeeld in onze streken. De kans op buien of tijdelijk wat regen is nog steeds aanwezig. Er wordt echter warmere lucht aangevoerd, waardoor het kwik wat hoger kan uitkomen.
Vandaag bevindt een storing zich erg dicht bij onze regio en wolkenvelden domineren. Een drupje regen is daarbij niet uitgesloten, maar meestal blijft het droog. Af en toe kan de zon ook even doorbreken, maar dit is slechts sporadisch. De maxima (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-273

De kijk van Richie

Volgende keer 't hazenpad kiezen?

vandaag-gezien-28-juli-2017

Vandaag gezien

Een tijgerspin die in Bolderberg haar web heeft geweven tussen de selder. Tja, zo'n spin zal ook weten waarvoor selder goed is, zeker? (foto Roger Convents)

alles-klaar-voor-eversel-terrast

Alles klaar voor 'Eversel terrast'

In Eversel zijn ze er klaar voor: de 41ste parochiefeesten en dat onder de naam 'Eversel terrast'. Een 20-tal vrijwilligers heeft de podia, tapinstallaties, tentjes, nadar en vlaggen klaargemaakt om de gasten te ontvangen. Morgen vanaf 7 uur is er de Marc Wouters Classic over 50, 100 of 150 km. Om 20 uur is er live muziek op het vernieuwde terras van Sint-Baaf. Zondag om 13u is er de fotozoektocht door Heusden-Zolder. En maandagavond vanaf 19 uur komen de joggers aan bod over 1, 5 of 10 km. (…) Lees het hele bericht

win-vrijkaarten-voor-the-big-sick

Win vrijkaarten voor The Big Sick

Nu maandag 31 juli om 20u30 brengt TheRoxyTheatre in het kader van de ElaN Filmavonden de allereerste publieke vertoning in België van The Big Sick. De film komt in de zalen op 9 augustus - uiteraard ook in de Roxy - en kreeg in andere landen een goed onthaal van publiek en pers. Het is het waargebeurde liefdesverhaal van stand-up comedian Kumail Nanjiani en zijn vrouw. Na een one-night stand zijn de New Yorkse Kumail en Emily (…) Lees het hele bericht

veur-mich-ne-kulo-kjerze

Veur mich ne kulo kjêrze

Hèdde gè deze zomer ooch al kjêrze gepruuft? Ze zèn goed eh? Allien moogt het niet tevool nemie rjêgene, want dan gûn ze borste. En gekloven kersen zijn niet meer lekker ...

mirakelspel-hoe-zat-het-ook-alweer

Mirakelspel: hoe zat het ook alweer?

Het is alweer een hele tijd geleden dat het Mirakelspel in Viversel nog werd opgevoerd. Daarom nog eens even het verhaal in herinnering brengen. In 1307 bracht de kapelaan van Lummen de laatste sacramenten aan een stervende inwoner. Terwijl hij hem de biecht afnam, liet hij het doosje met de hostie in een aanpalende kamertje. Daar vond hij de pyxis even later terug: opengebroken met de bloedende hostie ernaast. Hij besloot ermee naar de abdij (…) Lees het hele bericht

evers-en-vossen-in-en-uit-de-bossen

Evers en vossen in en uit de bossen

Ook afgelopen nacht is weer een everzwijn gespot vlakbij La Baracca op Lindeman. Dat is al de derde nacht op rij en volgens getuigen gaat het om een kolos van een zwijn. Het maakt wellicht deel uit van een grotere groep die in de buurt van de terril, hal, Lindeman en Koersel Fonteintje rondzwerft. Overigens lijken in deze komkommertijd de dieren de aandacht op te eisen, want in de Kerkenblookstraat loopt dan weer een vos rond. Hij is onder meer gespot in de weide waar de roze pony van de Berenwandeling staat.

vakantiegroeten-uit-oostenrijk-9

Vakantiegroeten uit Oostenrijk

Wim Goris stuurt ons vakantiegroeten uit het Lechthal in Oostenrijk waar de huismussen hun naam nog eer aan doen en letterlijk van de tafel komen mee-eten.

aftellen-naar-de-midzomerjogging-in-eversel

Aftellen naar de Midzomerjogging in Eversel

Maandag 31 juli komen de atletiekliefhebbers van ver buiten de regio naar Eversel afgezakt, want de Midzomerjogging is ondertussen gekend als een klassieker in het 'milieu'. Het is dan ook een feestelijk gebeuren, dat deel uitmaakt van de parochiefeesten in Eversel. Er is kinderanimatie voorzien en doordat het 's avonds plaatsvindt is de sfeer heel apart. Om 19 uur lopen de kinderen tot 12 jaar hun kidsrun over 1 km (€ 3), om 19u30 klinkt het startschot voor de 5 km (€ 6,50) en om 20u30 beginnen de allermoedigsten aan de 10 km (€ 6,50). Er zijn uiteraard prijzen voor de winnaars. Start en aankomst aan Sint-Baaf. (foto Gust Ischen)

recordopkomst-voor-circuitrondleiding

Recordopkomst voor circuitrondleiding

De voorbije weken was er al telkens een grote opkomst voor de rondleidingen op Circuit Zolder maar vandaag zijn alle records gebroken: liefst 120 deelnemers waardoor de vzw Toerisme een derde gids moest inschakelen. De meeste bezoekers kwamen van buiten Heusden-Zolder. Naast de klassieke ingrediënten van de rondleiding maakte de internationale testdag voor motoren het extra interessant. Wie ook eens wil meegaan ... nog elke donderdag in augustus om 14 uur aan The Wheels.(foto's Bert Rodiers)

motoren-scheuren-over-het-asfalt-1

Motoren scheuren over het asfalt

Liefhebbers van snelle motoren konden zich vandaag weer uitleven op Circuit Zolder want daar stond een internationale testdag op het programma. Verschillende honderden motorrijders waren met hun machine naar het circuit afgezakt. Voor velen ook een mogelijkheid om ver van het verkeer de capaciteiten van hun tweewieler te testen. (meer foto's van Marcel Gybels)

niet-iedereen-met-bouwvakantie

Niet iedereen met bouwvakantie

Op een braakliggend stuk grond in de Halstraat voor de aansluiting met de Schansstraat is dit bouwpuin aangetroffen. Is niet iedereen in de bouwsector dan met vakantie?

werkplanning-aangepast-aan-verstekelingen

Werkplanning aangepast aan verstekelingen

Toen Philippe De Pauw zijn 'blauwe regen' wilde snoeien, stootte hij op een nest jonge merels. Hoewel de deze krakers hun pand zonder toestemming hadden ingenomen, heeft hij het snoeiwerk toch maar een tijdje uitgesteld.

dries-vanthoor-start-met-ambitie-in-spa

Dries Vanthoor start met ambitie in Spa

't Wordt een bijzondere 24 uren van Spa dit weekend. Terwijl Laurens Vanthoor de competitie in de Verenigde Staten even achter zich laat, om hier een met een Porsche aan de slag te gaan, is zijn 19-jarige broer Dries klaar om de Audi van het WRT-team naar een goede positie te rijden. Na zijn knalprestatie in de 24 uur van Le Mans krijgt hij in Spa André Lotterer en Marcel Fässler naast zich, drievoudige winnaars in Le Mans. Bovendien hebben beiden ook al het WK uithouding gewonnen. Dries mag dus podiumambities koesteren, en laat ook verstaan dat broer Laurens op geen enkel cadeautje hoeft te rekenen.

vandaag-gezien-27-juli-2017

Vandaag gezien

Danny Vernijns wandelde vanmorgen op de mijnterril en zag daar plots een ree. Het diertje zag hem ook, liet rustig een foto nemen met de gsm vanop 16 meter en wandelde na de fotosessie rustig verder. Geen zweempje angst of paniek te bespeuren.

parkeren-tot-onder-het-verbodsbord

Parkeren tot onder het verbodsbord

Zoals we al meldden, was het erg druk op de multiculturele markt. Daardoor had de politie de handen vol, er zijn liefst 34 verkeersovertredingen vastgesteld. In de Stationsstraat parkeerden 3 marktbezoekers op het fietspad. In het Kolderhof negeerden 9 bestuurders het parkeerverbod. In Koeltorenlaan lapten 19 bezoekers het parkeerverbod aan hun laars. Op het Schachtplein stond één marktbezoeker buiten de vakken geparkeerd. Een straatracer kreeg een boete omdat hij met kale banden reed en één marktbezoeker had een vervallen keuringsbewijs.

vandaag-gezien-26-juli-2017-1

Vandaag gezien

Een indrukwekkende buizerd hing vandaag boven de Mangelbeek, geduldig op zoek naar een prooi. (foto Marcel Gybels)

grote-drukte-op-multiculturele-markt

Grote drukte op multiculturele markt

Op de multiculturele markt was het vandaag over de koppen lopen. Tegelijk ook volle parkings en alsmaar meer mensen die gebruik maken van de gratis pendelbus of met de fiets komen. De actie 'marktkramer van de week' draait ook op volle toeren. Bezoekers die een leuke foto posten van hun favoriete marktkramer maken kans op een geschenkkaart van 50 euro. Een van de vorige winnaars, Sara Saenen, kreeg vandaag haar geschenkkaart van schepen Nico Geeraerts. Op 9 en 23 augustus heb je nog een kans. Foto posten via #marktkramervandeweek.

bovy-krijgt-een-nieuwe-speeltuin

Bovy krijgt een nieuwe speeltuin

Nog even geduld en de kinderen kunnen weer ravotten op Bovy. Op de plaats waar vroeger ook al een speeltuintje lag, worden nu nieuwe toestellen geplaatst. Die voldoen - net als de ondergrond - aan de normen van tegenwoordig. Het geheel moet nu eerst nog verder afgewerkt worden. (foto's Michiel Reynders)

defecte-vrachtwagen-blokkeert-guido-gezellelaan

Defecte vrachtwagen blokkeert Guido Gezellelaan

Rond half 1 vanmiddag raakte in de Guido Gezellelaan een trekker-oplegger defect. Die kwam een levering doen in de Spar, maar kon niet meer voor of achteruit. De drukke gewestweg was daardoor volledig afgesloten en er ontstond een file, tot op de rotonde van Suska. De politie kwam ter plaatse om het verkeer te regelen. Het ging om een vrachtwagen en dus moest de Hamse sleepdienst ter plaatse komen voor de takeling. Na een uurtje was de hinder van de baan.

burgemeester-bezocht-dromentuin

Burgemeester bezocht Dromentuin

Bijna twee weken geleden opende de Dromentuin in het Rode Kruisopvangcentrum in de Kapelstraat. Intussen wordt de tuin druk gebruikt en is een bijkomend afdak gebouwd. Burgemeester Mario Borremans, die op het ogenblik van de opening niet in het land was, bezocht vanmorgen de Dromentuin. Daarmee werd nog eens onderlijnd dat de tuin permanent toegankelijk is voor iedereen. (foto's Gerlinde Gilissen)

ook-slecht-weer-houdt-hen-niet-binnen

Ook slecht weer houdt hen niet binnen

Alsof het weer nog niet deprimerend genoeg is, komen daar ook nog eens de sluikstorters bovenop aan de glascontainers in de Beemdenstraat, Sint-Barabaraplein en Brilonplein.

vakantiegroeten-uit-mallorca-4

Vakantiegroeten uit Mallorca

Wendy Danko trok samen met zus Tania en de kids naar Can Picaford in Mallorca. Het was er niet alleen mooi, maar ze maakten er ook kennis met nog andere dorpsgenoten die dezelfde vakantiebestemming hadden gekozen. En dan worden er natuurlijk banden gesmeed die ook nadien overeind blijven.

vandaag-gezien-26-juli-2017

Vandaag gezien

Een beeld dat we de jongste tijd helaas te vaak te zien krijgen: regendruppels op een spinnenweb. (foto Jan Leijskens)

toeristen-komen-van-overal

Toeristen komen van overal

De meest uiteenlopende toeristen en groepen bezoeken ook deze zomer weer Heusden-Zolder. Zo was Alderande uit Lokeren, vanop kamp in Hengelhoef, op verkenning in de gemeente. Ze volgden de Berenwandeling, werden ontvangen in De Zandloper en bekeken de Berenkast. Daar namen ze trouwens ook heel wat leesvoer mee. Vandaag bezoeken ze de markt. (foto's Gerlinde Gilissen)

ilka-bosmans-is-lijnrechter-op-jeugdsupercup

Ilka Bosmans is lijnrechter op jeugdsupercup

Terwijl de voorbije dagen heel wat hoongelach te horen was over de fysieke conditie en theoretische kennis van de Belgische topscheidsrechters, doen onze vrouwelijke scheidsrechters het wel uitstekend. Zo is Ilka Bosmans uit Heusden-Zolder op dit moment actief als lijnrechter op de Supercup in Noord-Ierland. Ilka (rechts op de foto) moet in ruim een week minstens 6 internationale wedstrijden vlaggen. Zo deed ze eerst al twee vriendschappelijke interlands bij de vrouwen U19 tussen Noord-Ierland (…) Lees het hele bericht

oefenprogramma-van-sk-heusden-06-1

Oefenprogramma van SK Heusden 06

Nu de bal aan het rollen is, heeft ook vierdeprovincialer SK Heusden 06 zijn oefenprogramma samengesteld. De eerste wedstrijd is op donderdag 3 augustus om 20u40 tegen KVV Heusden-Zolder in het gemeentetornooi. Op 6 augustus om 17 uur ontvangt Heusden Habo SK Borgloon voor de beker. Op 9 augustus om 19u30 is het alweer KVV-SK 06. Op 10 augustus om 19u20 treffen Anadol en SK 06 elkaar in het gemeentetornooi. Op 13 augustus reist Heusden naar Moelingen af voor een bekermatch om 19 uur. Op 15 augustus volgt de finaledag van het gemeentetornooi. Op 20 augustus om 17 uur komt Heis Sport op bezoek voor de beker en op 22 augustus om 18u30 spelen Heusden en FC Keiberg B tegen elkaar.

sluikstort-onder-brug

Sluikstort onder brug

In het groen langs de vrachtwagenparking onder de spoorwegbrug tussen Brugstraat en Koolmijnlaan ligt een complete stortplaats. Wandelaars ontdekten er meer dan 30 gevulde vuilniszakken. De milieudienst van de gemeente werd verwittigd.

weer-een-straatracer-in-de-zandstraat

Weer een straatracer in de Zandstraat

De politie van Heusden-Zolder hield snelheidscontroles in 6 straten. Van de 1017 gecontroleerde bestuurders, reden er 47 te snel. De meeste overtreders waren er in de Westlaan (30), gevolgd door Zandstraat (6), Kanaalweg (5), Stationsstraat (3) en Koolmijnlaan (3). In de Westlaan reed een overtreder 90 km/u in de bebouwde kom en in de Zandstraat werd een straatracer afgeklokt op 126 km/u. Beiden verliezen hun rijbewijs. In de August Cuppenslaan passeerde in 20 minuten geen enkele wagen. In de Koolmijnlaan controleerde de onbemande camera van 20 juni tot nu 222 855 voertuigen. 221 bestuurders (0,09%) reden sneller dan 50 km/u.

een-plaag-die-nooit-stopt

Een plaag die nooit stopt

Ook al zijn veel mensen in Heusden-Zolder met vakantie, het dumpen van afval aan containers gaat gewoon voort. Zoals hier aan de Koning Boudewijnplein. (foto Julien Maebe)

derde-manche-van-limburg-snelste

Derde manche van Limburg Snelste

Limburg Snelste 2017, het regelmatigheidscriterium veldrijden op Circuit Zolder is halfweg. Nu vrijdag 28 juli en dan nog vrijdag 25 augustus heeft de derde en vierde manche plaats. Ook nu hoopt de Wielerclub Noord-Limburg weer heel wat deelnemers te verwelkomen zowat voor de individuele tijdritten als voor de ploegentijdrit. Hier vind je alle info.

met-de-nachtbus-vanuit-pukkelpop

Met de nachtbus vanuit Pukkelpop

Heusden-Zolder is één van de 34 Limburgse gemeenten waar op 17, 18 en 19 augustus de speciale Pukkelpopbussen rijden. Het is de bedoeling om festivalgangers die niet op de camping blijven slapen, telkens veilig weer thuis te krijgen. Daarvoor organiseert De Lijn 15 trajecten. Nachtbus 52-58 rijdt van Kiewit naar Heusden-Zolder, Beringen en Leopoldsburg. De precieze stopplaatsen worden begin augustus bekendgemaakt op de website van De Lijn. De bussen vertrekken in ieder geval een half uur na het laatste optreden. Voor inwoners van Heusden-Zolder is de bus gratis. Alles wordt gefinancierd door De Lijn, de provincie en de gemeente.

keihard-werken-voor-het-mirakelspel

Keihard werken voor het Mirakelspel

Het Mirakelspel in Viversel naar aanleiding van de 700ste verjaardag van het mirakel van de Bloedende Hostie, nadert met rasse schreden. De decorbouwers hebben de afgelopen dagen meer dan een tandje bijgestoken, zo is vandaag de kapel voltooid. De rest van het dorp staat er ook al. En de weersomstandigheden zijn niet altijd een pretje om in te werken. Dat bleek vanavond ook nog eens toen een deel van de figuranten langskwam voor een doorloop. Gelukkig staat er een tent waar ze in kunnen (…) Lees het hele bericht

dat-rare-belgisch-zomerweer

Dat rare Belgisch zomerweer

Afwisselend zon, regen, onweer, stortbuien en opnieuw zon met even later wolken ervoor. Het weer wil echt niet wat het wil. Zo zag ook Koen Claes het vanuit de Oude Baan: blauwe lucht, met daarvoor donkere regenwolken en daarvoor dan weer onschuldige stapelwolken.

grotendeels-gespaard-van-het-onweer

Grotendeels gespaard van het onweer

Het onweer dat in de late namiddag is overgetrokken, heeft Heusden-Zolder grotendeels gespaard. Eversel lag - net als de rest van West-Limburg - in de 'vuurlinie'. Maar het was vooral in Beringen dat straten onder water liepen en dat de brandweer de handen vol had. Alleen bij een bedrijf in de Lochtemansweg, grondgebied Eversel, dreigde het dak het even te begeven, doordat er een massa water opstond. De brandweer kon erger voorkomen.

dieven-geraakten-niet-binnen

Dieven geraakten niet binnen

In de Boekterheide is de afgelopen nacht een poging tot inbraak geweest. De dieven zijn evenwel niet binnen geraakt. Vanochtend vroeg zijn twee jongeren betrapt aan de treinstopplaats in Zolder waar ze geld probeerden uit de ticketautomaat te halen. Dat mislukte maar de daders mochten het gaan uitleggen bij de politie.

alles-kan-relatief-zijn

Alles kan relatief zijn ...

Bewoners van de Veenderweg en de Kapelstraat hadden bij de gemeente hun beklag gemaakt over te snel rijden. Bij een snelheidscontrole door de verkeersdienst van de politie liepen 7 van de 26 bestuurders in de Kapelstraat tegen de lamp. In de Veenderweg passeerde in 20 minuten slechts één wagen, die niet te snel reed…

vandaag-gezien-24-juli-2017

Vandaag gezien

Als ze zeggen dat iemand een lange tong heeft, dan is dat doorgaans niet flatterend bedoeld. Maar voor deze atalanta-vlinder is het duidelijk een noodzakelijk werkinstrument. Karin Cerstelotte hoeft het dan ook niet persoonlijk op te vatten dat hij zijn tong in haar richting uitstak.

vanthoor-tweede-in-amerika

Vanthoor tweede in Amerika

Laurens Vanthoor is dit weekend met zijn teamgenoot Gianmaria Bruni tweede geëindigd in het Amerikaanse Lime Rock. Dat is zijn beste resultaat sinds hij overstapte naar Porsche en de Amerikaanse races. Overigens reden Vanthoor-Bruni lange tijd op kop tot Bruni van de baan ging en in de pits veel tijd werd verloren met een geblokkeerd wiel. Weg overwinning, met als enige troost dat de zege voor een andere Porsche was.

laatste-plaats-voor-yellow-tigers

Laatste plaats voor Yellow Tigers

De Yellow Tigers, onze nationale volleybalploeg met Nathalie Lemmens, zijn laatste geëindigd in de World Grand Prix. Ook het afgelopen weekend verloren ze hun laatste partijen. Zaterdag gingen ze strijdend ten onder tegen wereldkampioen VS met 3-1, gisteren werd het 2-3 tegen Nederland.

win-lekkers-met-vakantietips-4

Win lekkers met vakantietips

Het kon natuurlijk niet uitblijven dat er in de reeks vakantievragen van de dienst toerisme eentje rond fietsen zou sluipen. Weet jij waar en wanneer je je fiets kunt laten wijden en nadien deelnemen aan een familiefietstocht? Stuur je antwoord uiterlijk 2 augustus naar toerisme[!]heusden-zolder.be. Er ligt een pakket met lekkers op de winnaar te wachten.

inbraak-in-mommestraat

Inbraak in Mommestraat

Gisteren is een inbraak gepleegd in een huis in de Mommestraat. De feiten werden rond 14 uur ontdekt. De buit is niet bekend.

ook-vanuit-heusden-zolder-waren-ze-in-lourdes

Ook vanuit Heusden-Zolder waren ze in Lourdes

Afgelopen week zijn bijna 500 Limburgers, samen met bisschop Patrick Hoogmartens, met de trein op diocesane bedevaart naar Lourdes getrokken. Bij hen ook verschillende bedevaarders uit Heusden-Zolder, uit Viversel en Bolderberg sowieso al 10. Ook de bisdommen Antwerpen, Brugge en Gent waren aanwezig. Heel wat verpleegkundigen, dokters, brancardiers en jongeren gaan telkens mee als vrijwilligers om de zieken te begeleiden. Om in de vieringen voor te gaan waren heel wat priesters en diakens present. Volgend (…) Lees het hele bericht

reuzen-oogsten-veel-bijval-in-bokrijk

Reuzen oogsten veel bijval in Bokrijk

Het is een gigantisch druk weekend geweest voor de reuzengilden in Vlaanderen en vooral die van Limburg en Heusden-Zolder. Vandaag verzamelden 24 reuzen op domein Bokrijk en ook daar waren de gasten van de Catalaanse Reuzengilde Castellbisbal weer present. Ook de grootste Reus van Europa was van de partij: Jan Turpijn uit Nieuwpoort, 15 meter hoog en gedragen door 24 mensen. De reuzenstoet en de muziek - onder meer van Julien Maebe de orgeldraaier - lokten veel bezoekers. De weergoden gooiden enkele keren roet euh water in het eten, maar dat kon de pret niet bederven. Het slotstuk van een reusachtig weekend. (meer foto's van Guido Aerts)

bolderbergse-gilde-neemt-catalanen-op-sleeptouw

Bolderbergse gilde neemt Catalanen op sleeptouw

Tussendoor waren de leden van de Reuzengilde van Bolderberg gisteren ook nog met hun Catalaanse gasten op sightseeing door een deel van Limburg geweest. Ze bezochten onder meer Alden Biesen en Sint-Truiden met het Festraertsuurwerk. Ondertussen zijn ook de vriendschapsbanden verder aangehaald. (foto's Louis Hauquier)

7-ere-commandeurs-voor-reuzen-in-vlaanderen

7 ere-commandeurs voor Reuzen in Vlaanderen

130 personen hebben zaterdagavond in ZLDR Luchtfabriek het Limburgse reuzenkapittel bijgewoond. Onder hen 27 Catalanen van de Reuzengilde Castellbisbal. Na de speech van nationaal ondervoorzitter van Reuzen in Vlaanderen, Marcel Dumon, zijn 7 mensen geridderd tot Commandeur Honoris Causa van de Reuzen in Vlaanderen. Daarbij heel wat bekenden: Leen Gos, Leen Roels en Lidia Reuling van MijnErfgoed, Simonne Janssens-Vanoppen van het 11 juli-Comité en Guido Willems, auteur van (…) Lees het hele bericht

jo-de-rijck-en-kip-curry-overtuigen-ook-amerika

Jo De Rijck en kip Curry overtuigen ook Amerika

Cabaretier/theatermaker Jo De Rijck, afkomstig van Sint-Katherina-Lombeek maar wonend in Zolder, heeft de populaire Amerikaanse goochelshow Penn & Teller Fool Us gewonnen. Met zijn levende kip Curry - bij ons bekend van Belgium's Got Talent - kon hij de gedachten lezen van Penn & Teller die door velen worden beschouwd als beste illustionistenduo ter wereld. Als je in de show een stunt of truc kunt uithalen die zij zelf niet kunnen verklaren, dan win je. En daar slaagden Jo en Kip Curry dus in. Als beloning mag het 'duo' komen optreden in de show die Penn & Teller in Las Vegas brengen. Bekijk hier het filmpje.

4-x-4-generaties-in-berkenbos

4 x 4 generaties in Berkenbos

Een trotse familie in Berkenbos want 4 x 4 generaties zijn tegenwoordig geen alledaagse kost. Het zijn Maria Schepers (85), Marie-Louise Aerts (61), Cindy Thones (39), Hanne Thones (31), Febe Caubergs (11), Yana Caubergs (6), Levina De Boeck (5) en Leonora De Boeck (5 maanden). Mooi toch!

vakantiegroeten-uit-tomorrowland

Vakantiegroeten uit Tomorrowland

Voor danceliefhebbers in heel de wereld is Tomorrowland een ideale vakantiebestemming. Rita Vogels had een ticket kunnen bemachtigen en kon het terrein overschouwen vanuit het reuzenrad.

erf-wordt-een-volwassen-festival

ERF wordt een volwassen festival

De jeugd van Eversel weet van aanpakken. Dat is zaterdag nog eens gebleken bij de organisatie van het Eversels Rock Festival aan jeugdhuis Bascule. De organisatoren hadden voor een stevige en gevarieerde affiche gezorgd, er was een tent - die 's avonds geen overbodige luxe bleek - met een prima licht- en geluidsinstallatie, er waren catering- en sanitaire faciliteiten, ... En toch kwam het in de namiddag eerder voorzichtig op gang, met enkele honderden aanwezigen, 's avonds waren er zo'n 500 (…) Lees het hele bericht

nacht-de-jeugd-gaat-ervoor

Nacht: de jeugd gaat ervoor

Jeugdige atleten lopen uiteraard ook voor hun podiumplaats of hun medaille, maar je ziet tijdens zo'n meeting als de Nacht ook dat ze er veel plezier aan beleven. Vooral ook omdat ze dan uitzonderlijk veel supporters tellen. Het is duidelijk dat er heel wat beloftevolle jonge atleten tussen zitten, die in de toekomst het mooie weer op de Nacht komen maken. Zo was er bijvoorbeeld de jonge Heusdense atleet Tuur Gybels (foto linksonder) die een derde plaats in de wacht sleepte, goed voor brons en een plaats op het schavotje. (meer foto's van Marcel Gybels)

nacht-publiek-laat-het-afweten

Nacht: Publiek laat het afweten

De Nacht van de Atletiek was sportief een voltreffer en ook organisatorisch zat alles snor. Alleen het publiek liet het afweten. Qua opkomst was het één van de mindere edities, in de loop van de avond is het bovendien fel beginnen regenen, zodat een deel van de toeschouwers droge oorden opzochten in De Veen en anderen vroegtijdig naar huis trokken. (foto's Marcel Gybels)

nacht-vooral-teleurstelling-bij-belgen

Nacht: vooral teleurstelling bij Belgen

Tijdens de Nacht van de Atletiek behaalden niet alle deelnemers waarvoor ze gekomen waren en bleven heel wat Belgen ontgoocheld achter. Dylan Borlée kwam op de 400m niet in de buurt van het WK-minimum, ondanks zijn snelle start werd hij vijfde. Kevin was op de derde plaats de beste Belg. Prachtprestatie ook van Renée Eykens, die ondanks een sterk deelnemersveld de 800 meter won. En toch gaf ze aan dat ze niet in WK in Londen geïnteresseerd is, voor haar is dit te vroeg.

Lees het hele bericht

nacht-jongeren-schitteren-voor-groot-publiek

Nacht: Jongeren schitteren voor groot publiek

Voor jonge atleten, en niet alleen de thuislopers van AVT, is het een droom om voor een groot publiek te lopen zoals bij de Nacht. Door de vele jonge atleten en de vele deelnemers aan het voorprogramma - meer dan 600 - komt er bovendien heel wat extra volk kijken, vooral familie en sympathisanten. (meer foto's van Stephan Volders)

nacht-het-voorprogramma-in-volle-zon

Nacht: het voorprogramma in volle zon

Het voorprogramma van de Nacht van de Atletiek in De Veen was bijzonder druk bezet, niet alleen met binnenlandse atleten, maar ook heel wat uit het buitenland van wie verschillende op zoek waren naar een nationaal record. Bovendien scheen na de middag de zon volop, de wind kon de atleten amper deren. Het is bovendien sinds enkele jaren een strategie om eerst de 'volwassen atleten' hun voorprogramma te laten doen, en pas dan de jongeren. (meer foto's van Stephan Volders)

de-bal-begint-weer-te-rollen-2

De bal begint weer te rollen

Nu de voetbalkalender vastligt, is het ook stilaan tijd om de voorbereidingen voor het nieuwe provinciale voetbalseizoen te starten. Zo zijn ze bij FC Bolderberg opnieuw aan de trainingen begonnen. Overigens zoekt het clubbestuur ook nog altijd bijkomende jeugdtrainers. (foto Yves Maex)

eens-een-reus-spotten

Eens een reus spotten?

In ZLDR Luchtfabriek staan verschillende reuzen klaar om de deelnemers aan het Limburgse Reuzenkapittel vanavond te verwelkomen. Voor de bevolking ook een uitgelezen kans om enkele reuzen van dichtbij te bewonderen, iedereen is tot 6 uur vanavond welkom in ZLDR Luchtfabriek. (foto Julien Maebe)

voetbalkalender-de-eerste-speeldagen

Voetbalkalender: de eerste speeldagen

De provinciale voetbalkalender is bekend. In vierde provinciale A beginnen ze er het vroegste aan, daar krijgt SK Heusden 06 op 27 augustus FC Alken B op bezoek, op 30 augustus om 18u30 trekt Heusden naar Sparta Lille. Op 3 september beginnen ook de andere clubs eraan. In tweede B ontvangt FC Anadol dan AC Tervant en op 9 september om 19u30 speelt Anadol bij FC Eksel. KVV Heusden-Zolder mag op 3 september op verplaatsing naar Kattenbos, terwijl die dag FC Bolderberg bij SV Breugel speelt. Op 10 september spelen beide clubs thuis: Bolderberg tegen Hechtel FC en KVV Heusden-Zolder tegen SV Breugel.

de-kijk-van-richie-272

De kijk van Richie

De atleten maken zich klaar ...

laatste-voorbereidingen-voor-de-nacht

Laatste voorbereidingen voor de Nacht

Op De Veen werden vandaag de laatste voorbereidingen getroffen voor de Nacht van de Atletiek morgen. De reclamepanelen en spandoeken van de sponsors zijn aangebracht, de tribune voor binnen- en buitenlandse pers is klaargemaakt, Marcel Schepers en zijn team hebben samen met externe firma's de VIP-faciliteiten voorbereid, ... Morgen zijn in het totaal zowat 600 medewerkers aan de slag om de Nacht en het gebeuren errond in goede banen te leiden. En opvallend, de Chinese atleten waren in de vooravond al aan het oefenen. Niet vergeten, morgen gratis toegang voor inwoners van Heusden-Zolder.

de-f16-s-zo-dicht-zag-zelfs-de-koning-ze-niet

De F16's: zo dicht zag zelfs de koning ze niet

Onze fotograaf Marcel Gybels is een freak voor alles wat in de lucht hangt, er mag niets over Heusden-Zolder vliegen of hij heeft het gefotografeerd. Hij heeft ook al vaak de F-16's van Kleine-Brogel vastgelegd tijdens hun oefenvluchten boven Heusden-Zolder. Maar vandaag, op de Nationale Feestdag, is Marcel naar Kleine Brogel getrokken om daar de straaljagers te fotograferen bij het opstijgen voor het défilé in Brussel. Eén van de copiloten zwaaide tijdens het opstijgen zelfs naar de fotograaf. (meer foto's)

heusden-zolder-schittert-op-nationale-feestdag

Heusden-Zolder schittert op Nationale Feestdag

De feestelijkheden voor de Nationale Feestdag in Brussel waren ook een hoogdag voor Heusden-Zolder. De reuzengilde van Bolderberg trok er veel aandacht, samen met de Catalaanse reuzen uit Castellbisbal aanwezig. Ook de vendeliers, muzikanten van Die Landouwe fleurden de groep op net als de jongerenafdeling van de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden uit Heusden

eversels-rock-festival-met-propvolle-affiche

Eversels Rock Festival met propvolle affiche

Morgen heeft in Eversel bij jeugdhuis Bascule het ERF plaats, oftewel het Eversels Rock Festival. Dat is ondertussen flink uit de kluiten gegroeid en zo kunnen de organisatoren met een stevige affiche uitpakken. Het begint om 15 uur met Image 11, om 16u30 neemt St. James het podium over, So Long So Long zorgt voor de sfeer tussen 18 en 19 uur, om 19u30 trekt Boogie Beasts van leer en vanaf 23 uur gaat iedereen door het dak met Silk Stalkings (foto). Van 1 tot 4 neemt DJ Yves de honneurs waar. Voor de intermezzo's tekent Mister Critical.

chiro-zolder-is-op-bivak-vertrokken

Chiro Zolder is op bivak vertrokken

Chiro Zolder is vandaag vertrokken voor een bivak in Geel. Samen met thema 'Bellen en het Beest' hopen 234 meisjes en jongens dé 10 dagen van het jaar te beleven. De aspi’s zijn gisteren al vertrokken en bouwen de tenten op. De keti’s en tito’s zjn vanmiddag na de vertrekviering op de fiets gesprongen. De speelclub en rakwi’s gaan met de bus naar Geel. De kleinste leden, de ribbels, moeten nog 3 dagen aftellen en komen op 24 juli achterna. (foto's Kurt Vanvelk).

vandaag-gezien-21-juli-2017

Vandaag gezien

Is 't u ook al opgevallen dat er momenteel veel vlinders rondfladderen, zoals de dagpauwoog bijvoorbeeld. (foto Marcel Gybels)

vakantiegroeten-uit-oostende-2

Vakantiegroeten uit Oostende

Zo bekeken Robert en Marleen Vogels-Jacobs het einde van een mooie dag aan de Belgische kust, in Oostende.

vannacht-gezien-7

Vannacht gezien

Zoals elke zomer heeft Jan Leijskens glimwormen op bezoek in zijn tuin. En wanneer de nacht is gevallen en het balkdonker is, dan 'steken zij hun feeërieke lichtjes aan'. Dit jaar zijn er maar een drietal, andere jaren waren ze met 7 tot 10.

weer-veel-interesse-voor-circuit-rondleiding

Weer veel interesse voor circuit-rondleiding

Ook vandaag mocht de gids van de vzw Toerisme Heusden-Zolder weer een fikse groep geïnteresseerde bezoekers op sleeptouw nemen langs de meest interessante plekjes van Circuit Zolder. Er daagden zowat 50 deelnemers op, onder wie opvallend veel jonge mensen. (foto Marie-Paule Aerbeydt)

toppers-op-zoek-naar-wk-limiet-en-records

Toppers op zoek naar WK-limiet en records

Het wordt zaterdag druk tijdens de Nacht van de Atletiek. Voor het voorprogramma alleen al worden meer dan 600 deelnemers verwacht. Dat zijn niet alleen jonge atleten uit de streek, maar zelfs jeugdigen komen uit grote delen van Europa afgezakt. De reden is dat er heel wat hazen aan het werk zijn en daardoor veel landenrecords gebroken worden. Daarnaast zijn er voor het internationale programma zowat 270 deelnemers ingeschreven.

Heel wat atleten willen zich in Heusden alsnog (…) Lees het hele bericht

op-bezoek-in-het-huis-van-de-bolderbergse-reus

Op bezoek in het 'huis' van de Bolderbergse reus

De leden van de reuzengilde van het Catalaanse Castellbisbal hebben er een drukke eerste dag opzitten. Na hun ontvangst in het gemeentehuis zijn ze nog verder op verkenning gegaan in de gemeente. In Bolderberg maakten ze een rustige wandeling om het 'huis' van de reus van de Kluis van Bolderberg te bezoeken. Eerder waren ze al 'ingecheckt' bij hun gastgezinnen. En vanavond maken ze er met zijn allen een gezellige boel van. (foto's Louis Hauquier)

catalaanse-reuzengilde-ontvangen-in-gemeentehuis

Catalaanse reuzengilde ontvangen in gemeentehuis

In de aanloop naar het Groot Kapittel van de Limburgse Reuzengilden, nu zaterdag in ZLDR Luchtfabriek, ontving burgemeester Mario Borremans de Catalaanse reuzengilde in het gemeentehuis. Daarbij werden geschenken uitgewisseld en informatie over de activiteiten van de gilden en de troeven van Heusden-Zolder gegeven. Ook ZLDR Luchtfabriek werd bezocht. Morgen nemen de Catalaanse reuzen samen met die van Heusden-Zolder deel aan de stoet voor de Nationale Feestdag in Brussel. Zaterdag zijn ze op het (…) Lees het hele bericht

vrachtwagens-zorgen-voor-problemen-op-cite

Vrachtwagens zorgen voor problemen op Cité

Een terugkerend probleem in het winkelcentrum Cité is het laden en lossen overdag. Dat zorgt voor files in de Koolmijnlaan: ongeduldige bestuurders passeren over het fiets- of voetpad en bussen van De Lijn lopen er vertraging op. Op marktdagen is de toestand nog erger. Politie en gemeente vroegen eerder al aan de winkelketens en lokale handelaars om het laden en lossen aan de achterzijde te doen of op andere tijdstippen, maar daar heeft amper iemand zich wat van aangetrokken. Tegelijk kan de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-20-juli-2017

Vandaag gezien

Normaal passeren de goederentreinen vooral 's nachts op de spoorlijn Hasselt-Mol. Maar de jongste tijd valt op dat ze vaker in de vooravond en zelfs overdag voorbijkomen. (foto Marcel Gybels)

het-weer-erg-wisselvallig-1

Het weer: erg wisselvallig

In een zuidwestelijke luchtstroming worden geregeld buien en storingen naar onze streken gestuurd en de neerslagkansen zijn de volgende dagen erg hoog. Aanvankelijk is de aangevoerde lucht warm met zomerse maxima, na het weekend komen de temperaturen echter een stuk lager uit.
Morgen staat een droge dag op het programma met een afwisseling van zon en stapelwolken. Het kwik bereikt een zomerse 26 graden en de wind is matig.
Zaterdag verloopt het grootste deel van de dag droog met (…) Lees het hele bericht

185-bestuurders-reden-te-snel

185 bestuurders reden te snel

185 van de 695 gecontroleerde bestuurders zijn tegen de lamp gelopen bij de meest recente snelheidscontrole van de politie. De flitsauto stond in 6 straten waar de inwoners klagen over hardrijders. Koploper was deze keer de Inakker met 57 overtreders, gevolgd door Dekenstraat (47), Het Heike (35), Dellestraat (22), Kleuterweg (13) en Schansstraat (11). Op de Inakker werd een straatracer betrapt, hij reed 120 waar maar 50 is toegelaten. Zijn rijbewijs wordt ingetrokken.

coels-broers-zijn-in-assisi-aangekomen

Coels-broers zijn in Assisi aangekomen

Het zit erop: na een fietstocht van 1900 km zijn de broers Coels aangekomen in Assisi. De laatste loodjes zijn vaak het zwaarst: zo bleek de lange afdaling naar Sansepolcro er uiterst gevaarlijk bij te liggen met gaten, scheuren en bulten in het wegdek. En dat nog allemaal als gevolg van de aardbeving van augustus vorig jaar. Maar de basiliek en het stadje liggen er nog mooi bij en die aanblik was de ultieme beloning voor de moedige fietsers.

grote-delen-van-heusden-zolder-zijn-jachtgebied

Grote delen van Heusden-Zolder zijn jachtgebied

Vanaf vandaag zijn de jachtplannen in Vlaanderen te raadplegen via Geoloket. Daarop kom je te weten welke gebieden allemaal mag gejaagd worden (klik eerst op Natuur en Milieu en vervolgens op jacht). Voor veel eigenaars is het trouwens schrikken dat de jachtgebieden reiken tot in hun achtertuin of dat zelfs een stuk grond in jachtgebied ligt, zonder dat ze het zelf wisten. Grote gebieden in Heusden-Zolder vallen in de jachtzone, wat niet wil zeggen dat er ook effectief jagers rondlopen. Trouwens, er is een mogelijheid om je eigendom te laten schrappen, daarvoor kun je hier klikken.

vakantiegroeten-uit-aarlen

Vakantiegroeten uit Aarlen

Leen Beunens verbleef in de Ardennen en bezocht daar Aarlen. Het leek volgens haar wel een slapend stadje. Er was alleen wat beweging door een duif die in het stationsgebouw een nestje aan het bouwen was. Ze had al een takje gevonden, en moesten wachten tot een reiziger de automatische deur deed opengaan.

thiam-en-tornados-de-belgische-blikvangers

Thiam en Tornados de Belgische blikvangers

Zaterdag tijdens de Nacht van de Atletiek mogen we verschillende blikvangers verwachten. In het hoogspringen bij de dames treedt Nafi Thiam aan, onze Olympische kampioene in de zevenkamp. Ze zal ongetwijfeld niet met een middelmatige prestatie tevreden zijn. Een andere blikvanger wordt de 4 x 400 meter met de Belgian Tornados. De prestaties in Heusden zullen bepalen wie in het team zal zitten in het komende WK. Coach Jacques Borlée (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-19-juli-2017

Vandaag gezien

Of het nu vliegen zijn, of Noorse wespen, of welk insect dan ook. Ze proberen deze dagen allemaal hun 'graantje' mee te pikken van de rijke nectarvoorraden in de bloemen. (foto's Jan Leijskens)

pure-square-schenkt-st-vincentius-gezonde-snacks

Pure Square schenkt St. Vincentius gezonde snacks

Pure Square uit Koersel, een piepjong bedrijf dat gespecialiseerd is in de verdeling van gezonde snacks aan particulieren en bedrijven, heeft vandaag een schenking aan Sint-Vincentius gedaan. Het assortiment van Pure Snacks wordt geregeld vernieuwd en de stock wordt dan niet meer in de verkoop gebracht maar aan een sociale organisatie geschonken. Het bedrijf heeft nog heel wat ambitie en brengt onder meer binnenkort een eigen gezond koekje voor bij de koffie uit. Bij Sint-Vincentius werden ze alleszins met open armen ontvangen. (foto Michiel Reynders)

spoorproblemen-kunnen-nog-tot-vanavond-duren

Spoorproblemen kunnen nog tot vanavond duren

Volgens Infrabel kunnen de problemen aan de spoorwegovergang Schootstraat-Staintonstraat, die volledig geblokkeerd is, nog tot vanavond duren. Zo goed als zeker heeft een blikseminslag de seininrichting geraakt waardoor een storing is opgetreden. Daardoor moeten de treinen op een andere plaats van spoor veranderen zodat ondertussen het opgetrommelde spoorwegpersoneel laswerken kan uitvoeren. Voor de treinen betekent dat een minimale vertraging, maar het verkeer moet omrijden. (foto's Marcel Gybels) UPDATE Ondertussen zijn de slagbomen omhoog, het licht blijft op rood en een personeelslid van de spoorwegen geeft aan als het veilig is om door te rijden. Nog tot zowat 20 uur wordt er gewerkt.

al-het-schoolpuin-is-nu-geruimd

Al het schoolpuin is nu geruimd

Dit zou je ook als een vakantiefoto kunnen beschouwen: de oude jongensschool die met eeuwige vakantie is nu ook de laatste brokstukken zijn afgevoerd. (foto Julien Maebe)

coels-broers-klaar-voor-laatste-rit

Coels-broers klaar voor laatste rit

De Coels-broers en hun beide begeleiders, klaar voor de 13de en laatste rit. Die leidt hen van Ponte Messa naar Assisi over 135 km met ook een klim over de Passe de Viamaggio.

vandalisme-in-meylandtlaan

Vandalisme in Meylandtlaan

Een inwoner van de Meylandtlaan heeft deze voormiddag een klacht ingediend voor vandalisme. De ruit van een deur van zijn woning was ingegooid, maar er was niemand binnen geweest. Ook op zijn auto die buitenstond waren er sporen van vandalisme te merken.

weer-stankklachten-op-lindeman

Weer stankklachten op Lindeman

Er zijn de voorbije dagen opnieuw klachten over geurhinder in de wijk Lindeman. Volgens verschillende buurtbewoners van onder meer de Lindelaan en andere straten in de omgeving is de stank bij momenten niet te harden en kunnen ze 's avonds niet buiten zitten. Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar het Remostort. Daar zijn de jongste tijd proefboringen gedaan, maar het is nog niet duidelijk of dat deze week gebeurd is.

slagbomen-omlaag-door-blikseminslag

Slagbomen omlaag door blikseminslag

De bliksem is ingeslagen op de installatie van de spoorwegen en daardoor zijn de slagbomen aan de overgang Schootstraat-Staintonstraat naar beneden gegaan. De politie is ter plaatse. (foto Marcel Gybels)

een-op-tien-reed-te-snel

Eén op tien reed te snel

De politie heeft nog eens de flitsauto uitgestuurd nadat buurtbewoners zich beklaagd hadden over hardrijders. Eén op tien reed bij die controles te snel, 15 van de 150. In de Galgenbergstraat waren er 8 overtreders op 32, in de Padbroekweg reden 7 van de 28 bestuurders te snel. In de Pater Amideuslaan passeerden 88 wagens, allemaal netjes binnen de snelheidslimiet.

parochiefeesten-eversel-voor-jong-en-oud

Parochiefeesten Eversel voor jong en oud

De parochiefeesten van Eversel zijn in aantocht, al voor de 41ste keer. Het begint nu zaterdag al voor de jeugd met ERF, het Eversel Rock Festival aan jeugdhuis Bascule. Op zaterdag 29 juli worden de wielertoeristen vanaf 7 uur aan Sint-Baaf verwacht voor de sterrit Marc Wauters Classic over 50, 100 en 150 km. Om 20 uur verwelkomt Eversel Terrast Along Comes Mary en Unknown met ook drankproeverijen, foodtrucks en kinderanimatie. Geen 'Eversel kwisspel(t)' deze keer, de populaire (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-ijsland

Vakantiegroeten uit IJsland

Ook al is het sterk aan het verminderen, er is nog ijs te vinden aan de gletsjermeren in IJsland, zo kon Ann Louette daar vaststellen.

de-veen-moet-er-netjes-bijliggen

De Veen moet er netjes bijliggen

Aan De Veen wordt volop gewerkt om alles piekfijn in orde te maken voor de Nacht van de Atletiek komende zaterdag. Maar het moet gezegd, het is niet meer de grote 'werf' van enkele jaren geleden. Sinds de opening van de atletiekhal wordt die immers gebruikt als VIP-ruimte en is de dure en arbeidsintensieve opbouw van tentencomplexen niet meer nodig. Vandaag waren Marcel en Guy druk in de weer om de omgeving (…) Lees het hele bericht

drie-verkeersongevallen

Drie verkeersongevallen

De afgelopen 24 uur zijn verschillende ongevallen gebeurd in Heusden-Zolder. In de Sluisbamd raakte gisterennamiddag een fietser gewond toen hij de gracht werd ingereden. In de Zandstraat zijn vanmorgen twee auto's gebotst. Eén van de bestuurders kloeg over pijn in de rug, maar liet toch een ziekenwagen komen. En op de E 314 gebeurde rond 11 uur weer maar eens een ongeval, daarbij viel een gewonde.

vakantiefoto-s-win-streekproducten-en-bier

Vakantiefoto's: win streekproducten en bier

Onze lezers zijn ieder jaar weer tuk op de prijzen die ze kunnen winnen bij de vakantiefotowedstrijd. Er zijn de klassiekers zoals een sauna-arrangement bij Wellux, een pakket wellnessproducten uit de Wellnessboetiek, 5 steengrilmenu's voor 2 in Den Lavaar, maar ook wie thuis wil genieten komt aan zijn trekken. Zo zijn er twee mandjes met allerlei lekkere streekproducten uit Heusden-Zolder te winnen en een assortiment bieren van de Heusdense brouwerij Enigma. Je kunt kennismaken met de vijf verschillende Enigma-bieren en je krijgt er nog twee flessen van 75 cl bovenop. Stuur dus snel je vakantiefoto's naar redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres. Meer uitleg vind je hier.

vandaag-gezien-18-juli-2017

Vandaag gezien

Een wolkje kan soms sierlijke of verrassende vormen aannemen, zoals dit dat vanmiddag boven Zolder is gespot. (foto Bert Rodiers)

jurybeslissing-nekt-brandweerploeg-op-olympiade

Jurybeslissing nekt brandweerploeg op Olympiade

Een ploeg van Heusden-Zolder nam deel van de vierjaarlijkse brandweerolympiade in het Oostenrijkse Villach. Met goede trainingstijden in het achterhoofd waren de verwachtingen hooggespannen. De wedstrijd bestaat uit twee delen: enerzijds een pomp aansluiten op een fictief waterpunt en een aanvalslijn uitleggen naar een fictief vuur en anderzijds een estafette met hindernissen waaronder een koker. Daarbij geldt uiteraard de tijd maar ook de strafpunten die bij elke fout worden toegekend. (…) Lees het hele bericht

de-mijlpaal-in-de-ban-van-de-divas

De Mijlpaal in de ban van de divas

Kunstgalerij De Mijlpaal is deze zomer helemaal in de ban van de divas. Waar in het Refugehuis Hasselt in het kader van de Virga Jessefeesten nog gekozen is voor 'Celibataire Divas' (nog tot 3 september), worden in galerij De Mijlpaal op de Zeedijk 816 in Knokke 'Divas' getoond. Het gaat om werk van Antoine Schneck (F), Hadassah Emmerich (NL), Louise Mertens (B), Miles Aldridge (GB), Marie Cécile Thijs (NL), Nick Ervinck (B), Ulrike Bolenz (D) en Warner Berckmans (B). Nog te kijk tot 30 juli. (foto Marie Cécile Thijs)

vooraf-inschrijven-voor-midzomerjogging

Vooraf inschrijven voor Midzomerjogging

Op maandag 31 juli worden de lopers in Eversel verwacht voor de Midzomerjogging, een onderdeel van de Parochiefeesten en ook één van de wedstrijden van het Heusden-Zolders loopcriterium. Kinderen tot 12 jaar lopen om 19 uur hun 1 km of de kidsrun, om 19u30 komen de 5 km-lopers aan de start en om 20u30 de straffe gasten en meiden van de 10 km. Wie nu inschrijft, spaart 0,50 euro uit. www.midzomerjogging.be

voorbereiding-mirakelspel-vordert-gestaag

Voorbereiding Mirakelspel vordert gestaag

Oei, illegale bouwwerken midden in de natuur tussen Viversel en Terlaemen? Wees gerust, het zijn de medewerkers van het Mirakelspel die dagelijks keihard werken om het decor voor het openluchtspel in elkaar te zetten. Hier zijn ze bezig met de bouw van de huisjes. De opvoeringen van het massaspel zijn op 4, 5, 6, 11, 12, 14 en15 augustus. Alle info op www.mirakelspelviversel.be

vanavond-gezien-79

Vanavond gezien

We schreven het al eerder, als 't mooi weer wordt, hangt er 's avonds van alles in de lucht. Zo kwam vanavond deze ballon overgedreven. (foto Marcel Gybels)

een-namiddag-en-nacht-vol-atletiek

Een namiddag en nacht vol atletiek

Volgende zaterdag zijn alle ogen van de atletiekliefhebbers in Europa en daarbuiten op De Veen gericht waar de Nacht van de Atletiek op het programma staat. Er zijn atletieknummers van 14 uur tot bijna 23u30. Om 14 uur begint het voorprogramma met de nationale nummers voor mannen en vrouwen op 100, 1500 en 800 meter. Om 16u20 neemt de jeugd het over met loopnummers voor scholieren, kadetten, miniemen, pupillen en benjamins. Tussen 18u45 en 19u05 (…) Lees het hele bericht

ze-kunnen-assisi-bijna-ruiken

Ze kunnen Assisi bijna ruiken ...

De Coels-broers waren vandaag al aan hun 11de rit richting Assisi toe. Het was een pittige trip over 160 km via Ferrara en de vruchtbare Povlakte naar de kust. De zon, de lichte tegenwind en het slechte wegdek maakten de rit vrij zwaar, maar ze houden de moed erin. Onderweg zien ze natuurlijk ook heel wat fraais. Morgen staat de voorlaatste rit op het programma. Eerst gaat het verder langs de kustlijn en daarna wordt het zwoegen: bergop de Apennijnen in.

blue-angels-op-bezoek-in-heusden-zolder

Blue Angels op bezoek in Heusden-Zolder

Gisteren waren er opvallend veel motorrijders met de 'colours' van de Blue Angels te zien op de wegen in Heusden-Zolder en omgeving. Ze kwamen van een bijeenkomst in Gent en maakten hier ook rondritten. Een deel is verbleven aan een 'clublokaal' verscholen in de Schootstraat, en daar vandaag ook weer vertrokken. Er waren veel leden uit Schotland bij, de groep is trouwens in 1963 in Glasgow opgericht. Blue staat voor Bastards, Lunatics, Undesirables en Eccentricx, tegelijk zou (…) Lees het hele bericht

20-bestuurders-reden-te-snel

20 bestuurders reden te snel

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles in 3 straten. Van de 210 gecontroleerde voertuigen reden er 20 te snel. 11 zijn er geflitst in de Ubbelstraat, 7 in de Edward Staintonstraat en 2 in de Kiewitstraat.  

boete-dreigt-voor-vroegtijdige-vuilniszakken

Boete dreigt voor vroegtijdige vuilniszakken

Almaar meer inwoners zetten hun vuilniszakken, maar evenzeer de zakken met PMD of groenafval, al dagen voor de ophaling buiten. Dat is pas toegelaten op de vooravond van de ophaling, dus op maandagavond. Vandaag hebben heel wat overtreders van de gemeenschapswachten een briefje in de bus gehad met een waarschuwing. Als ze opnieuw op een overtreding betrapt worden, dreigt een fikse boete. De reden voor de beperking is niet alleen de visuele vervuiling van het straatbeeld, maar katten of vogels kunnen de zakken openscheuren met alle gevolgen vandien.

vakantiegroeten-uit-lommel

Vakantiegroeten uit Lommel

Eline Vanhamel ging op verkenning in de Sahara, niet in die in Afrika, wel in Lommel. En die heeft zo te zien ook behoorlijke oases.

alles-blijft-mogelijk-in-de-belcar

Alles blijft mogelijk in de Belcar

Na 3 van de 5 manches voor de Belcar zijn de kaarten al aardig geschud, al blijft nog alles mogelijk want op 19 en 20 augustus tijdens de 24 uren van Zolder zijn heel wat punten te verdienen. In de Belcar 1 leiden Bouvy-Coens-Van Dalen in een Porsche 991 de dans met 43 punten, 10 meer dan de eerste achtervolger. In de Belcar 2 staan Houthoofd-Bouillon-Vervisch met hun Norma op 1 met 43 punten, 8 meer dan de Wolf van Frank Beliën-Anthony Kumpen-Stienes en Bert Longin. Paul Geeris-Tjarco (…) Lees het hele bericht

win-lekkers-met-vakantietips-3

Win lekkers met vakantietips

Heb je ook zo'n trek in een pakket lekkers uit Heusden-Zolder? Lees dan aandachtig de vraag die de dienst toerisme deze week heeft bedacht. Welk zijn de openingsuren van het openluchtzwembad Terlaemen en wat kost een 10-beurtenkaart? Antwoorden ten laatste op 26 juli bij toerisme[!]heusden-zolder.be

motorrijders-komen-ten-val

Motorrijders komen ten val

In de vooravond zijn op de Sluisbamd - aan de eerste versmalling vanuit Zolder- twee motoren in elkaar gehaakt. Ze maakten deel uit van een grotere groep. Eén motorrijder viel op een geparkeerde auto, de andere kwam op de weg terecht. Ze kregen de eerste zorgen van de MUG. Ze werden respectievelijk zwaar- en lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer kwam het wegdek reinigen.

zesde-nederlaag-voor-yellow-tigers

Zesde nederlaag voor Yellow Tigers

De Yellow Tigers, onze nationale vrouwenvolleybalploeg met Nathalie Lemmens uit Viversel, heeft vandaag haar zesde opeenvolgende verlies geleden in de World Grand Prix . Dit weekend moesten de dames aan de slag in Kaliningrad, Rusland. Vandaag verloren ze nipt van de Dominicaanse Republiek met 3-2 en setstanden 25-13, 21-25, 25-21, 18-25 en 15-11. Eerder dit weekend verloren ze van Nederland en Rusland telkens met 3-0. Al die landen staan wel veel hoger op de wereldranglijst.

norma-s-zijn-opnieuw-heersers-in-belcar

Norma's zijn opnieuw heersers in Belcar

De Belcar is vandaag gedomineerd geworden door de Norma's die het volledige podium innamen. Na een uur hadden Houthoofd-Bouillon-Vervisch 37 rondes afgelegd, en daarmee bijna 35 seconden voorsprong op Thiers-Thiers-van Hooydonck en bijna 43" seconden op de Cock-Joosen-Piessens-Dejonghe. Stevens-Wauters in een Porsche 991 werden 5de. Frank Beliën werd samen met Longin-Corten 16de in een Wolf, Bart en Jef Van Samang eindigden met Peter Beckers in een BMW M235i 20ste. De Mustang van (…) Lees het hele bericht

benetton-de-snelste-in-de-boss-gp

Benetton de snelste in de Boss GP

De Boss GP is vandaag op Circuit Zolder gewonnen door Phil Stratford in een Benetton, voor de Dallara GP2 van Salvatore de Plano en de Lola van Mahaveer Raghunathan. In de GT en Prototype Challenge was het vandaag opnieuw feest voor de Ligiers: Smiechowsky-Dreyspring wonnen voor David Hauser en Gray-Hewit in een Praga. De Supercar Challenge pb Hancook ging vandaag naar BMW M4 Silhouette van Sluys-Schouten, voor de Porsche 991 van Roger Grouwels en de BMW M4 van Bogaerts- van der Aa. Er (…) Lees het hele bericht

vluchtmisdrijf-na-aanrijding-in-boekt

Vluchtmisdrijf na aanrijding in Boekt

Omstreeks kwart voor één vannacht is op het kruispunt in Boekt een ongeval gebeurd. Twee auto's - waarvan één het rode licht zou genegeerd hebben - botsten er. Eén van de aanrijders pleegde vluchtmisdrijf. De eigenaar van de andere wagen - een BMW - bleef met grote schade achter, zijn wagen werd getakeld.

nummerplaat-gestolen-2

Nummerplaat gestolen

In de Vlassertstraat zijn onbekenden er met de nummerplaat van een auto vandoor gegaan. De diefstal werd gisteravond vastgesteld.

sluikstorters-nemen-geen-vakantie

Sluikstorters nemen geen vakantie

't Is vakantie, maar de sluikstorters werken naarstig door, zoals aan het Beemdenhof en het Brilonplein.

nieuwe-website-voor-kvv-heusden-zolder-1

Nieuwe website voor KVV Heusden-Zolder

Voor KVV Heusden-Zolder verandert er heel wat. De club speelde vorig seizoen kampioen en komt dus in het nieuwe voetbaljaar uit in een nieuwe reeks in derde provinciale. En webmaster Roger Put pakt nu ook uit met een nieuwe website: informatief, frisse lay-out en responsive zodat ze zich aan alle toestellen aanpast. Om vlot het nieuwe seizoen mee door te komen dus.

elektrisch-ronderecord-is-verbroken

Elektrisch ronderecord is verbroken

Team InMotion, de studenten uit de regio Eindhoven, is er met zijn bolide IM/e met racer Xavier Maassen aan het stuur, in geslaagd het ronderecord voor elektrische auto's op Circuit Zolder te verbeteren. Met een tijd van 1:42.164 deed de wagen ruim 18 seconden beter dan Bert Longin in een Tessla. Eerder vestigden ze al een record op Zandvoort. En ze willen nog meer records om zo een nieuwe lat te leggen voor elektrisch racen. En zoals eerder gemeld is hun ultieme doel deelnemen aan (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-15-juli-2017

Vandaag gezien

Niemand loopt in zijn dagelijkse leven graag een blauwtje. Maar de gelijknamige vlinder tegenkomen en hem zelfs in rusthouding kunnen bekijken, is natuurlijk erg mooi. (foto's Jan Leijskens)

zolder-superprix-de-eerste-prijzen-uitgedeeld

Zolder Superprix: de eerste prijzen uitgedeeld

Vandaag zijn op Circuit Zolder, naast de kwalificaties al enkele races afgewerkt. In de Supercar Challenge ging de zege in de eerste race naar Bogaerts-van der Aa in een BMW M4 Silhouette, voor Roger Grouwels in een Porsche 991 GT3 en Bob Herber in een BMW M3. De eerste race van de GT en prototype Challenge werd gewonnen door Smiechowski-Dreyspring in een Ligier LMP3 voor de Cock-Joosen-De Jonghe in een Norma en David Hauser, ook in een Ligier. De eerste race van de Boss GP, de vroegere (…) Lees het hele bericht

bromfietser-botst-en-slaat-op-de-vlucht

Bromfietser botst en slaat op de vlucht

Vanmorgen kort voor half 9 viel een gewonde toen in de Halstraat twee auto's botsten. Eén van de wagens kwam tegen een elektriciteitscabine terecht. Een vrouw moest naar het ziekenhuis. Nog een merkwaardiger ongeval gebeurde vanmiddag in de Sluisbamd. Een bromfietser verloor de controle over het stuur op één van de snelheidsremmers. Hij kwam tegen een auto terecht en ging vervolgens op de loop. De politie was hem namiddag nog altijd aan het zoeken.

theo-dirix-zoekt-het-graf-van-vesalius

Theo Dirix zoekt het graf van Vesalius

Heusdenaar Theo Dirix is niet alleen in dienst van Buitenlandse Zaken, al jaren is hij in Griekenland op zoek naar het verloren graf van de Vlaamse anatoom Andreas Vesalius. Vesalius was een Vlaamse anatoom die leefde tussen 1514 en 1564. Hij was de grondlegger van de moderne anatomie van de mens, zeg maar een onderdeel van de biologie dat de structuur en werking van de organen bestudeert. Vesalius vond zijn laatste rustplaats in (…) Lees het hele bericht

het-boek-over-het-mirakel-voorgesteld

Het boek over het mirakel voorgesteld

Het zaaltje van de bibliotheek barstte vanochtend uit zijn voegen, want er was erg veel volk opgedaagd voor de boekvoorstelling 'Het Heilig Sacrament van Mirakel' van Alfons Aerts. Na de inleiding door cultuurschepen Marleen Hoydonckx gaf de auteur een uitvoerige uitleg bij het verhaal in zijn boek, over de legende van het mirakel, de Sacramentskapel, de processie, ... het was een goede opwarmer voor de herdenking van 700 jaar mirakel met de opvoering van het Mirakelspel en de processie op 15 augustus. En het boek zal ongetwijfeld op heel wat 'koffietafeltjes' belanden. (foto's Julien Maebe)

vakantiegroeten-uit-portugal-4

Vakantiegroeten uit Portugal

Marcel Peeters bezocht de Budha Eden Garden, een domein van 35 ha in Portugal.

de-kijk-van-richie-271
een-tuin-om-in-en-van-te-dromen

Een tuin om in en van te dromen

Groot feest vandaag in het Rode Kruisopvangcentrum want daar is de Dromentuin ingehuldigd. Wekenlang is er aan gewerkt door CVO De Verdieping, vrijwilligers van Artikel27/Berenhuis en de bewoners van De Bark zelf en nu kon iedereen trots op een prachtrealisatie blikken. Het gaat om een combinatie van kunst, speelse elementen, blotevoetenpad, .... kortom, een droom om in te vertoeven of naartoe te komen. De start van de festiviteiten verliep aarzelend door de felle regen, maar nadien werd het droog en (…) Lees het hele bericht

oefenen-in-zon-en-regen

Oefenen in zon en regen

Vandaag waren er oefenritten en kwalificatie voor de Zolder Superprix. De grootste zorg voor de teams was daarbij de bandenkeuze. Want de één keer scheen de zon en het andere moment regende het dat het goot. Niet makkelijk ook voor de rijders in die omstandigheden. (meer foto's van Marcel Gybels)

coels-brothers-fietsen-naar-assisi

Coels-brothers fietsen naar Assisi

Na Compostela vorig jaar zijn nu de 4 broers Coels samen met de fiets op weg naar Assisi. Ze slapen onderweg in een camper, terwijl zus en schoonbroer voor de bevoorrading zorgen. Duitsland en Oostenrijk liggen ondertussen achter de rug, vandaag zijn ze Italië binnen gefietst. Ze hebben nog 5 ritten voor de boeg, in ongeveer 660 km zijn ze in Assisi.

en-toen-was-er-niets-meer

En toen was er niets meer ...

Vanmiddag een symbolisch moment: op 14.07.2017 om 14u07  midden in een plensbui moest de laatste muur van de oude jongensschool zich gewonnen geven tegen de sloopmachines. Nu nog het puin opruimen en dan wachten tot de nieuwbouw start na de bouwvakantie. (foto Julien Maebe)

inmotion-wil-elektrisch-ronderecord-op-zolder

InMotion wil elektrisch ronderecord op Zolder

InMotion, een team van een 50-tal studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en Fontys Hogescholen, heeft een ultrasnelle elektrische formule raceauto gebouwd. Morgen, in de marge van de Zolder Superprix, doen ze met hun IM/e een aanval op het elektrisch ronderecord van Circuit Zolder. Dat staat nog op naam van Bert Longin die met een Tesla Roadster 2:01.182 liet afklokken. Onlangs verbeterden ze in Zandvoort het circuitrecord al met 16 seconden. Hun uiteindelijke doel is om in (…) Lees het hele bericht

het-weer-zomers-5

Het weer: zomers!

De uitloper van een wig van het hoog der Azoren over onze streken resulteert in gunstige condities voor het weer. Aanvankelijk is de wind noordelijk en zijn de temperaturen eerder bescheiden. Later kiest de wind voor het zuiden en gaat het kwik flink stijgen. Het wordt dan echter ook onweerachtig.
Vandaag was het al de hele ochtend flink zonnig. Maar er komen steeds meer stapelwolken opzetten en na de middag zijn er enkele buien mogelijk. Een donderslag is niet uitgesloten. In de avond verdwijnen de (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-kroatie-6

Vakantiegroeten uit Kroatië

De familie Preuveneers trok rond in Kroatië en bezocht de watervallen in het nationaal park Plitvicemeren.

er-hangt-weer-van-alles-in-de-lucht

Er hangt weer van alles in de lucht

Op zomerse avonden passeert er van alles in de lucht, van vliegtuigen, luchtballons tot parasailers. (foto Marcel Gybels)

ruim-90-wandelaars-op-circuitverkenning

Ruim 90 wandelaars op circuitverkenning

Vandaag kende de rondleiding op Circuit Zolder nog meer bijval dan vorige week met ruim 90 deelnemers: naast een groep kinderen uit heel Vlaanderen - op kamp in Overpelt - waren er ook 45 individuele bezoekers. Die kwamen onder meer uit Sint-Joris-Winge, Tessenderlo, Paal, Lummen, Leuven, Hasselt, Houthalen, Lanaken, ... Ze werden op sleeptouw genomen door gidsen Jos Bervoets en Michel Verdonck en passeerden langs de verschillende tussenpunten. Er werd nauwelijks gereden vandaag op het circuit, maar in de (…) Lees het hele bericht

ex-scoutsleidsters-deden-prachtig-werk-in-nepal

Ex-scoutsleidsters deden prachtig werk in Nepal

De ex-scoutsleidsters van Eversel hebben prachtig werk verricht in Nepal, ze hebben hard geholpen aan de verdere opbouw van een schooltje dat verloren ging. Daarvoor werden ze gehuldigd door de plaatselijke bevolking. Maar ze hebben ook ondervonden dat niet alles evident is. Zo kun je daar drie dagen zonder stroom zitten zodat de werken stilvallen. En soms is het wachten op materialen. Tussendoor konden de scouts ook contact leggen met de schoolkinderen en het personeel. Ook na (…) Lees het hele bericht

de-zolderse-roots-van-een-amerikaanse-professor

De Zolderse roots van een Amerikaanse professor

Sinds jaar en dag is de Internetgazet ook leesvoer voor inwoners van Heusden-Zolder die uitgeweken zijn, over zowat heel de wereld. Velen onder hen hebben zo opnieuw de band met hun 'moedergemeente' weer kunnen oppikken. Zo kregen we onlangs een mail van Geert Jan Wilms uit Tenessee in de Verenigde Staten. Hij is daar professor aan de Union Universiteit in Jackson maar zijn roots liggen in Zolder. Hij had bij ons een artikel gevonden over de historische filmpjes van de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-13-juli-2017

Vandaag gezien

Oei ... en deze dan? We hebben het hele weekendprogramma van Circuit Zolder doorsnuffeld maar kunnen niet vinden in welke categorie deze 'bolide' aan de start komt. (foto Marcel Gybels)

volop-voorbereiden-op-de-zolder-superprix

Volop voorbereiden op de Zolder Superprix

Vandaag werd er nauwelijks gereden op Circuit Zolder, want de teams hadden de handen vol met zich in de paddock en de boxen te installeren in de aanloop naar de Zolder Superprix van dit weekend. Er was bovendien nog heel wat werk aan de bolides te verrichten om ze raceklaar te maken. (meer foto's van Marcel Gybels)

voormalig-schepen-hugo-maex-overleden

Voormalig schepen Hugo Maex overleden

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt is gisteren Hugo Maex overleden, voormalig schepen en jarenlang het boegbeeld van de toenmalige BSP en SP in Heusden-Zolder. Eerst zat hij jarenlang in de oppositie, nadien kwam hij samen met Nieuw in de meerderheid. Daar werd hij onder meer schepen van openbare werken. Hugo Maex was onderwijzer van het gemeenschapsonderwijs in Heusden en werkte ook op verschillende ministeriële kabinetten. Hij zou eind deze maand 82 jaar worden. De afscheidsplechtigheid vindt plaats op dinsdag 18 juli om 13u30 in de aula van Rouwcentruym J. Beyne (Koerselsebaan), daar is er op maandag 17 juli van 19 tot 20 uur gelegenheid tot groeten.

zo-kan-het-natuurlijk-ook

Zo kan het natuurlijk ook

Geregeld brengen we hier droevige foto's van sluikstorten en zwerfvuil. Maar het kan ook anders. Zo ruimden Gerard Leten en zijn kleinzoon Lucas vandaag op eigen houtje het zwerfvuil in verschillende straten van Eversel en langs het nieuwe fietspad aan de Everselkiezel op. (foto Jeroen Bosmans)

nieuwe-marktactie-is-gestart

Nieuwe marktactie is gestart

Donkere wolken en regenbuien konden niet beletten dat er behoorlijk wat volk naar de multiculturele markt afzakte. Ondertussen is ook de actie 'marktkramer van de week' gestart. Bezoekers kunnen met een hashtag een leuke foto posten met daarop hun favoriete marktkramer. Naar de winnaar van gisteren blijft het nog even raden, maar er zijn nog drie nieuwe kansen: op 24 juli, 9 augustus en 23 augustus, de inzenders kunnen een geschenkcheque van € 50 winnen.

vakantiegroeten-uit-saalbach

Vakantiegroeten uit Saalbach

Kurt Vanvelk en familie verbleven in Oostenrijk en in Saalbach-Hinterglemm woonden ze het 'Glemmride Bike Festival' bij, een vierdaags event rond fietsen en spektakel, met onder meer downhill races en een freeride slope-style wedstrijd. De foto is gemaakt bij een jump op de slope-style track, waarbij de rijders met een back-flip over de weg springen. Onze landgenoot Thomas Genon won die wedstrijd; Kurt zelf bleef langs de kant ...

bloemen-voor-gouden-reuzenpaar

Bloemen voor gouden reuzenpaar

De reuzengilde van de Kluizenaar van Bolderberg heeft tijdens haar vergadering vanavond twee eminente leden in de bloemetjes gezet. Marcel en Agnes Heeren-Claes zijn immers 50 jaar getrouwd en zo'n 'reusachtig jubileum' mag niet ongemerkt voorbijgaan. (foto Julien Maebe)

vandaag-gezien-12-juli-2017

Vandaag gezien

De regen van deze namiddag heeft heel wat slakken - al dan niet met huisje - op pad gestuurd. Als ze dan tegen een vensterraam opklimmen en hun slijmspoor achterlaten, kan niet iedereen daar mee lachen. Zeker niet als het glas pas een beurt heeft gekregen. (foto Marcel Gybels)

24-uren-van-zolder-op-eleven-sports

24 uren van Zolder op Eleven Sports

De 24 uren van Zolder zullen live-uitgezonden worden op Eleven Sports. Dat is het netwerk van sportkanalen dat wereldwijd sportevenementen uitzendt via het internet. Het gaat om betaalkanalen.

tom-boonen-rijdt-belcar-in-een-mustang

Tom Boonen rijdt Belcar in een Mustang

Onder massale mediabelangstelling heeft Tom Boonen vandaag op Circuit Zolder zijn verdere plannen in de autosport uit de doeken gedaan. Boonen gaat de resterende wedstrijd voor het Belcar uithoudingskampioenschap rijden. Hij stapt daarvoor in het Yokohamateam dat een Ford Mustang helemaal heeft klaargestoomd, de wagen is nog maar sinds gisteren racewaardig. Boonen vormt een team samen met Olivier Hermans en Chris Van Woensel, daar is nu ook nog Mike Janssen van de brouwerij van Wilderen (…) Lees het hele bericht

school-is-nagenoeg-verdwenen

School is nagenoeg verdwenen

Het is nu heel snel gegaan met de afbraak en de oude jongensschool is zo goed als uit het straatbeeld van de Kapelstraat verdwenen. De vrachtwagens hebben ook erg veel puin afgevoerd. Keerzijde van de medaille is wel het stof dat het centrum inwaaide. (foto's Julien Maebe)

9-straatracers-zijn-rijbewijs-kwijt

9 straatracers zijn rijbewijs kwijt

In de aanpak van straatracers heeft de politie de flitswagen opnieuw 's nachts ingezet. In 7 straten werden 1087 auto's gecontroleerd. Liefst 453 bestuurders - 42 % - reden te snel. Koploper was de Bieststraat met 134 overtreders, gevolgd door Koerselsebaan (84), Koolmijnlaan-Cité (63), Zandstraat (54), Brugstraat (50), Westlaan (40) en Meylandtlaan (37). 9 rijbewijzen van straatracers worden ingetrokken. 5 van hen scheurden aan 100 km/u door de bebouwde kom in de Bieststraat, eentje reed aan 110 over de Cité, in de Zandstraat scheurden twee racers aan 151 en 120 per uur voorbij en tenslotte haalde in de Meylandtlaan nog een bestuurder 130 per uur.

inbrekers-blijven-lindeman-viseren

Inbrekers blijven Lindeman viseren

Inbrekers blijven de wijk Lindeman viseren en ze gaan alsmaar driester te werk: daardoor is de schade die ze aanrichten meestal veel groter dan hun eerder beperkte buit. Zo brachten ze veel vernielingen aan in de kantine van FC Anadol. En net als vorige week in het Lindehof werden er poederblussers leeggespoten. En ook de Italiaanse horeca La Cantina kreeg ongewenst bezoek. Ook daar werd weer een sigarettenautomaat opengebroken.

op-16-augustus-start-bouw-nieuwe-muze

Op 16 augustus start bouw nieuwe Muze

Behalve de activiteiten voor de multiculturele markt die vandaag weer haar tenten opslaat, is het op dit ogenblik nog rustig op de mijnsite. Maar eenmaal de bouwvakantie voorbij is, zullen de activiteiten stilaan op gang komen. Op 16 augustus starten de bouwwerken voor het nieuwe cultuurcentrum. Tijdens de festiviteiten in het weekend van 30 september en 1 oktober wordt de officiële eerste steen gelegd. Zoals bekend neemt Muze voor een deel zijn intrek in ophaalmachinegebouw III met schouwburg, café en kleine zaal en komt er aan de buitenzijde een nieuwbouw met toneeltoren, balzaal en kantoren. De schouwburg wordt normaal in september volgend jaar in gebruik genomen, de rest in april 2019.

vakantiegroeten-uit-de-moezelstreek

Vakantiegroeten uit de Moezelstreek

Frans Mentens vond het heerlijk fietsen langs de Moezel, zeker als daar af en toe ook nog wat zwanen opduiken.

vandaag-gezien-11-juli-2017

Vandaag gezien

Twee weekschildkevers, ook wel eens soldaatjes genoemd, hier in een duidelijk geef-acht-houding. (foto Jan Leijskens)

sultan-ahmet-moskee-steunt-st-vincentius

Sultan Ahmet moskee steunt St. Vincentius

Een delegatie van de Sultan Ahmet moskee uit de Paquaylaan kwam vanmiddag op bezoek bij Sint-Vincentius en overhandigde daar een cheque van € 1000. De schenking kaderde in de recente Ramadan-periode waar liefdadigheid een wezenlijk onderdeel van is. En bij Sint-Vincentius zijn ze erg dankbaar met zo'n schenking die maar al te goed kan gebruikt worden bij het lenigen van de groeiende noden bij een deel van de bevolking. (foto Michiel Reynders)

vier-maal-goud-voor-brasa-limburg

Vier maal goud voor Brasa Limburg

Op het King of the Beach kampioenschap in Eindhoven heeft Brasa Limburg vier keer goud gehaald. Het gaat om een prestigieus toernooi met 600 deelnemers uit heel Europa die op de eerste dag grappling doen en de tweede dag Brazilian jiu jitsu. In het grappling kwam Rik Broux uit in de klasse tot 94 kg. Hij won zijn vier gevechten, goed voor de titel in zijn klasse. In het Braziliaans Jiu Jitsu, gingen drie vechters van Brasa Limburg aan de haal met het goud: Bart Schraepen in klasse tot (…) Lees het hele bericht

scouts-en-gidsen-uit-mol-op-kamp-in-heusden

Scouts en gidsen uit Mol op kamp in Heusden

De scouts en gidsen van Achterbos-Mol waren van 1 juli tot vandaag op kamp in Heusden, met een groep van liefst 171. 64 van hen, de oudsten, fietsten naar hun kampplaats, een goeie 30 km. Ze hadden hun tenten opgeslagen op 200 meter van de grens met Koersel. Dat maakte een uitstapje naar de speeltuin en de zwemvijver aan het Fonteintje uiteraard heel makkelijk. Ook een fietsuitstap naar Bokrijk stond op het programma. En samen rond het kampvuur als dagafsluiter uiteraard. (foto Jean Beerten)

natuurpunt-organiseert-natuuravontuur

Natuurpunt organiseert NatuurAvontuur

Natuurpunt Heusden-Zolder organiseert van 31 juli tot 4 augustus 'NatuurAvontuur', een vijfdaagse waarin natuur en avontuur centraal staat. Er wordt gemikt op kinderen geboren in 2009 en het aantal deelnemers is beperkt tot 8. Ze bouwen samen een kamp in het bos, ze timmeren hun eigen bijenhotel, gaan de terril verkennen tot aan de top, nemen deel aan een slakkenrace en leren knutselen met afval en recyclagemateriaal. Het 'kamp' heeft plaats in het Domherenpark. Deelnemen kost € 65 en inschrijven kan tot 15 juli via annemariehorten[!]live.be of 0478 27 14 98.

vakantiegroeten-uit-heusden-1

Vakantiegroeten uit Heusden

Vandaag een vakantiefoto van dichtbij huis, Ingrid Gilis legde vast hoe kleindochter Julie zich amuseerde thuis in Hal bij moeke en vake.

vanavond-gezien-78

Vanavond gezien

De zonsondergang geeft dezer dagen een mooi kleurenschouwspel. (foto Marcel Gybels)

joris-ooms-reed-met-de-motor-naar-kirgizie

Joris Ooms reed met de motor naar Kirgizië

Straffe avonturiers hebben we hier in Heusden-Zolder. Zo is Joris Ooms terug thuis na een expeditie op de motor waarmee hij in zijn eentje naar Kirgizië reed. Voor dat niet alledaagse avontuur had hij vooraf een motor verbouwd en aangepast aan zijn reis en de specifieke omstandigheden. Daarmee is hij 2 maanden onderweg geweest. Hij stippelde vooraf zelf een geheel eigen route uit die hij The Eastern Trail Nirvana doopte. Hij nam er de bekende plaatsen onderweg in op, maar ging ook (…) Lees het hele bericht

fietsenwijding-en-fietstocht-op-15-augustus

Fietsenwijding en fietstocht op 15 augustus

Op 15 augustus organiseert de vzw Toerisme Heusden-Zolder een fietswijding met nadien een fietstocht door Heusden-Zolder. De wijding volgt op de Sacramentsprocessie en de eucharistieviering. De fietsers verzamelen aan The Wheels en gaan stipt om 11 uur naar de Sacramentskapel. Daar volgt een korte bezinning en de fietswijding. Dan start de fietstocht door bossen en weiden, langs domeinen, kastelen en restanten van de mijn, ... Om 13u30 (…) Lees het hele bericht

opnieuw-27-snelheidsovertreders

Opnieuw 27 % snelheidsovertreders

De politie heeft de flitswagen naar 7 straten gestuurd waarvan de bewoners geklaagd hadden over hardrijders. Van de 1650 gecontroleerde bestuurders reden 452 te snel, dat is 27 %. Koploper was deze keer de Ringlaan (132), gevolgd door Kanaalweg (100), Michel Scheperslaan (81), Koolmijnlaan (80), Schansstraat (55) en Kerkstraat (4). In August Cuppenslaan reed niemand te snel.

grote-verkeersproblemen-door-ongevallen-e-313

Grote verkeersproblemen door ongevallen E 313

FLASH Het verkeer op de snelwegen zit volledig in de knoop na enkele ongevallen op de E 313. Eerst reed achter het Klaverblad richting Antwerpen een auto in de vangrail. Daarop ontstond een file en voor Lummen is een vrachtwagen aan hoge snelheid op de staart van de file ingereden. Er is sprake van geknelde slachtoffers en de E 313 is volledig afgesloten. UPDATE Er zijn drie zwaargewonden en één lichtgewonde gevallen bij het ongeval. Doordat het ongeval vlakbij het Klaverblad is gebeurd, zit het ook strop op de E 314. UPDATE Kort over 13 uur was de rijbaan vrij en kwam het verkeer op gang.

polsstokspringen-dames-wordt-ook-een-topper

Polsstokspringen dames wordt ook een topper

Belgisch kampioene polsstokspringen Fanny Smets - 7 keer - zal het tijdens de Nacht van de Atletiek op 22 juli in De Veen niet makkelijk krijgen om een podiumplaats te bemachtigen, want ze krijgt stevige internationale concurrentie. Zo is er de Nieuw-Zeelandse Eliza McCarthy, bronzen medaille vorig jaar in Rio met een sprong over 4m80. Ze was op dat moment nog maar 19 en heeft dit jaar haar persoonlijk record met 2 cm verbeterd. Ze is nu in volle voorbereiding op het WK in Londen. Haar (…) Lees het hele bericht

dat-heet-zorgen-voor-het-nageslacht

Dat heet: zorgen voor het nageslacht

Een tijd geleden was er sprake van een ziekte die het merelbestand in onze contreien zwaar zou aantasten. Bij Ana Moran zitten een koppel merels dat daar blijkbaar wat wil aan doen, ze zijn namelijk al aan hun vierde broedsel toe van dit jaar. Dit eerste keer waren er 3 jongen, de tweede en derde keer vijf, en nu zijn ze alweer aan het uitkomen. Gelukkig hebben die geen recht op kindergeld ...

geen-plezierreisje-door-nepal

Geen plezierreisje door Nepal

Hoe langer de delegatie van Heusden-Zolder in Nepal aan de slag is, hoe duidelijker het wordt dat het nog lang zal duren eer die hele ravage van de aardbeving van twee jaar geleden is opgeruimd en hersteld. De lamentabele staat van de meeste wegen is een bijkomende moeilijkheid die de bereikbaarheid van dorpen en de verplaatsingen beperkt. En te oordelen aan Stefan Beerten, zijn ze daar duidelijk niet voor een plezierreisje, ... (foto's Luc Reynders)

14de-plaats-voor-vanthoor-in-canada

14de plaats voor Vanthoor in Canada

De Amerikaanse IMSA-races waren dit weekend uitgeweken naar Canada en daar kreeg Laurens Vanthoor voor het eerst Gianmaria Bruni als teamgenoot van de Porsche. Ze strandden op een 14de plaats, en werden zesde in hun klasse. Vanthoor vroeg zich ironisch af of de wedstrijddirecteur donuts zat te eten bij de start en niet opmerkte dat twee BMW's nog voor de startlijn hen ongestraft mochten inhalen.

win-lekkers-met-vakantietips-2

Win lekkers met vakantietips

Wie deze week in aanmerking wil komen voor een pakket lekkers van de dienst toerisme, die moet op zoek gaan naar het antwoord op de vraag: Waar vind je het zinrijk centrum 'Lang en Gelukkig'?Stuur je antwoord ten laatste op 19 juli naar toerisme[!]heusden-zolder.be

11-juli-viering-heusden-zolders-gekleurd

11-juli-viering Heusden-Zolders gekleurd

Veel volk uit Heusden-Zolder was vandaag afgezakt naar Lanaken. De vijfjaarlijkse Limburgse reuzenstoet trok daar van het centrum naar Oud-Rekem. In de stoet met 14 reuzen trokken ook de Kluizenaar van Bolderberg en Tijl Uilenspiegel uit Boekt mee, maar ook andere reuzen-sympathisanten van hier waren present. De optocht maakte deel uit van de provinciale 11-juliviering, waar ook al heel wat mensen uit Heusden-Zolder een vinger in de pap hebben. Er werd een beeld onthuld ter ere van de 3000 (…) Lees het hele bericht

wel-tweewielers-maar-geen-fietsenstalling

Wel tweewielers, maar geen fietsenstalling

Bij evenementen in Heusden-Zolder is het de gewoonte dat een fietsenstalling is voorzien voor de bezoekers. Ook veel toeschouwers van de IDM-races waren vandaag met de tweewieler gekomen, maar dan wel één met een 'moteurke'. (foto Marcel Gybels)

vallen-en-weer-opstaan

Vallen en weer opstaan

Op drukke races met veel deelnemers zoals de IDM kan het niet anders dan dat er al eens een crash gebeurt, waar één of meer rijders in betrokken zijn. Meestal komen de rijders er van af zonder kleerscheuren en dikwijls kunnen ze de race verder zetten. Marcel Gybels kon één van die crashes van begin tot einde vastleggen. (meer foto's)

idm-races-brachten-een-spektakelstuk

IDM-races brachten een spektakelstuk

In de IDM Superbike 1000 op Circuit Zolder was de Duitse BMW-rijder Markus Reiterberger in beide races de snelste. Overigens was het volledige podium twee keer hetzelfde met Nederlander Danny De Boer (BMW) en Oostenrijker Stefan Kerschbaumer (Yamaha) op 2 en 3. In de Supersport 600 won vandaag Oostenrijker Thomas Gradinger (Yamaha) voor Nederlander Rob Hartog (Kawasaki) en Duitser Kevin Wahr (Yamaha). In de Supersport 300 was de zege voor Kevin Mijwaart (Nederland) voor zijn landgenoot Dennis (…) Lees het hele bericht

ziekenwagen-aangereden-op-kruispunt

Ziekenwagen aangereden op kruispunt

Gisteravond kort voor 6 uur is een ziekenwagen van Circuit Zolder, onderweg naar het ziekenhuis, door een auto aangereden, op het kruispunt in Boekt. Andere hulpdiensten kwamen er plaatse.

grasbrandje-langs-kolenspoor

Grasbrandje langs kolenspoor

Het heeft in de late namiddag gebrand langs het kolenspoor ter hoogte van de Rode Kruisstraat. Daar stonden verschillende vierkante meters gras in brand, door een nog onbekende oorzaak. De brandweer kwam ter plaatse en had het vuur snel geblust. De schade bleef beperkt tot wat verschroeid gras en struiken. .

nieuw-verlies-voor-yellow-tigers

Nieuw verlies voor Yellow Tigers

De Yellow Tigers - onze nationale vrouwenvolleybalploeg met Nathalie Lemmens - hebben vandaag ook hun derde match van de World Grand Prix verloren. Het werd 3-0 tegen Servië, setstanden waren 25-18, 25-18 en 25-18. Het waren dit weekend dan ook toptegenstanders. Volgende week spelen de dames in Rusland tegen Nederland, de Dominicaanse Republiek en Rusland . De week nadien reizen ze naar Brazilië voor partijen tegen het thuisland, de VS en Nederland

tussen-hoop-en-puinhoop-in-nepal

Tussen hoop en puinhoop in Nepal

Momenteel is een hele delegatie uit Heusden-Zolder te gast in Nepal, om daar een handje toe te steken bij de wederopbouw na de aardbeving van twee jaar geleden. Voor de ex-scoutleidsters was het onthutsend om vast te stellen hoe groot de schade nog altijd is, en welke puinhopen ze nog altijd aantreffen. En in welke omstandigheden de mensen daar leven en werken. Ook Luc Reynders en Stefan Beerten, die ondertussen al verschillende keren ginder waren, stellen vast dat het traag gaat. En dat heeft (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-murcia

Vakantiegroeten uit Murcia

De familie Claes streek neer in het Spaanse Murcia en stelde vast dat ondanks de warmte en de droogte, de fonteinen er nog spuiten, de bloemen bloeien en de bomen mooi groen staan. Bij ons is alles droog en verschroeid na enkele hete dagen ...

funfastic-is-sleutelwoord-website-circuit

Funfastic is sleutelwoord website circuit

Circuit Zolder heeft een nieuwe website. Daarbij is 'Funfastic' het kernwoord. Het wordt gehanteerd bij de verschillende onderdelen waarop je van het startscherm kan doorklikken: zowel naar het algemene racing- als cyclinggebeuren, als naar de evenementen die er binnenkort aankomen. Maar je vindt er ook alles terug over de zakelijke mogelijkheden, VIP-arrangementen, enz.

rustige-rommelmarkt-langs-de-schaapsweg

Rustige rommelmarkt langs de Schaapsweg

De rommelmarkt van de Onze-Lieve-Vrouwgilde in de Schaapsweg kende een eerder rustig verloop met geen overrompeling van standhouders en bezoekers. Het moet gezegd dat de 'echte marktsnuisteraars' al vroeg in de ochtend gepasseerd waren op zoek naar een mogelijk uniek stuk. De standhouders tonen een breed aanbod, van huisraad, via kinderkleding en speelgoed tot vinyplaten. Ook na de middag kun je er nog terecht. (meer foto's)

yellow-tigers-verliezen-ook-van-turkije

Yellow Tigers verliezen ook van Turkije

De Yellow Tigers hebben vanavond in Ankara ook hun tweede match in de World Grand Prix verloren. Deze keer werd het 3-1 tegen Turkije. Opnieuw stond Nathalie Lemmens uit Viversel in het team. De thuissupporters zorgden ervoor dat de wedstrijd in een 'heksenketel' werd betwist, de Belgen konden alleen de eerste set winnen. Setstanden: 23-25, 25-20, 25-20 en 25-16.

houtbrandje-in-de-brugstraat

Houtbrandje in de Brugstraat

Vanavond heeft het gebrand in een tuin in de Brugstraat. Daar had een hoop hakselhout vuur gevat, de vlammen sloegen over naar een kippenhok. Toen de brandweer ter plaatse kwam, stond alles in lichterlaaie, ook de rook was vanop afstand te zien. Het vuur was daarna snel geblust en de schade bleef beperkt. De kippen overleefden de brand.

nog-een-weekje-werk-aan-dromentuin

Nog een weekje werk aan Dromentuin

In De Bark, het opvangcentrum van het Rode Kruis, zijn ze volop bezig met de aanleg van de dromentuin. Daarvoor hebben de bewoners de handen in elkaar geslagen met Artikel27/Het Het Berenhuis en CVO De Verdieping. Volgende week vrijdag om 16 uur is iedereen welkom op de officiële opening met een afterworkparty in een zomerse sfeer. (foto's Gerlinde Gilissen)

nederlanders-kleuren-de-idm

Nederlanders kleuren de IDM

Bij de IDM op Circuit Zolder zijn vandaag de eerste races afgewerkt. De eerste wedstrijd van de Supersport 600 werd gewonnen door de Nederlander Rob Hartog op een Kawasaki. Hij had een zucht voorsprong op de Oostenrijker Thomas Gradinger en de Duitser Max Enderlein, beiden op een Yamaha. Een andere Yamaha-rijder, Arne De Wintere, was met zijn 12de plaats de enige Belg. Ook de rijders van de Supersport 300 mochten voor hun eerste race aan de start, op één na allemaal (…) Lees het hele bericht

morgen-rommelmarkt-bij-de-olv-gilde

Morgen rommelmarkt bij de OLV-gilde

Morgen organiseert de OLV-gilde haar 8ste rommelmarkt, en dat rond de schuttersweide aan de Schaapsweg 81. De weersvoorspellingen zijn goed en als we kijken naar de voorbije jaren mogen er een 100-tal standhouders verwacht worden. Die brengen de meest uiteenlopende spullen mee. De bezoekers betalen € 2, maar daar is een consumptie inbegrepen. De rommelmarkt loopt van 10 tot 17 uur.

minder-bezoekuren-in-materniteit

Minder bezoekuren in materniteit

Het Sint-Franciskusziekenhuis heeft de bezoekuren van de materniteit verminderd. Dat is gebeurd na enquêtes bij de pas bevallen moeders. Die konden tot nu toe bezoek krijgen tussen 11 uur 's morgens en 21 uur. Dat kon meebrengen dat moeder en baby de hele dag door bezoekers hadden, zonder rustmoment, terwijl een pas bevallen vrouw toch moet recupereren en ook wat momenten met baby (en partner) moet kunnen doorbrengen. Daarom is nu beslist om tussen 13 en 15 uur geen bezoek toe te (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-270

De kijk van Richie

En dan heeft hij het nog niet over de bussen ...

muziekkamp-en-concert-rond-piepende-pupiter

Muziekkamp en concert rond Piepende Pupiter

Harmonie De Verenigde Vrienden organiseert traditioneel een muziekkamp bij de start van de zomervakantie. Momenteel loopt de vierdaagse al voor de 16de keer, het heet 'De piepende pupiter'. Jonge en iets minder jonge muzikanten studeren samen muziek in met als thema strips. Daarnaast is er ook tijd voor ontspanning, zoals een zoektocht in de buurt van kasteel Meylandt en een uitstap met de trein naar 'Comics Station' in Antwerpen, een nieuw indoorpretpark rond populaire Belgische (…) Lees het hele bericht

brandweer-wuift-myrjam-uit

Brandweer wuift Myrjam uit

De brandweer heeft Myrjam Mangelschots uitgewuifd, ze maakte vrijdag haar laatste werkdag. Myrjam begon als 21-jarige destijds nog in de oude brandweerkazerne. Al die jaren werkte ze als secretaresse-telefoniste bij de pompiers. Wie ooit naar de kazerne belde overdag, zal zich ongetwijfeld haar enthousiasme en hulpvaardigheid herinneren. De collega's missen haar naar verluidt nu al. Ze gaven haar deze week het nodige eerbetoon. Maandagochtend werd ze thuis opgehaald en kreeg ze een erehaag (…) Lees het hele bericht

eerste-verlies-voor-yellow-tigers

Eerste verlies voor Yellow Tigers

De Yellow Tigers hebben vandaag in de Turkse hoofstad Ankara met 3-0 van Brazilië verloren in hun eerste wedstrijd van de World Grand Prix volleybal. De Belgen speelden een prima partij, maar waren niet opgewassen tegen de nummer vier van de wereld. Nathalie Lemmens stond in het team van bij de start. Setstanden: 25-22, 25-23 en 25-18.

motorracers-rijden-scherpe-tijden

Motorracers rijden scherpe tijden

Vandaag zijn naast vrije trainingen ook al wat kwalificaties gereden in de aanloop naar de IDM motorraces van dit weekend. In de Superbike 1000 was Markus Reiterberger op een BMW de snelste. In de Supersport 600 klokte Thomas Gradinger op een Yamaha de scherpste tijd. Nederlander Dennis Koopman op een Yamaha was de rapste in de Supersport 300 en tenslotte waren er nog de zijspannen waar het Zwitserse team Schlosser het snelste ronddraaide. (foto's Marcel Gybels)

opnieuw-reeks-inbraken-ravavage-in-lindehof

Opnieuw reeks inbraken, ravavage in Lindehof

Sinds de dagen langer zijn geworden, zijn de inbraken op de meeste plaatsen zo goed als gestopt, maar in de omgeving van Lindeman en Berkenbos blijft het doorgaan. Afgelopen nacht hebben ze weer op verschillende plaatsen toegeslagen. Dat was het geval bij een bouwbedrijf op de Schacht. En ook de spelotheek in de Minderbroedersstraat kreeg voor de zoveelste keer dieven over de vloer. Ze probeerden ook - tevergeefs binnen te geraken in een kledingwinkel in de Koolmijnlaan. Ook de horecazaak (…) Lees het hele bericht

ondertussen-op-de-carpoolparking

Ondertussen op de carpoolparking ...

Stilaan raakt de carpoolparking bij afrit 27 bekend en nu de werken in Boekt voltooid zijn, is ze ook vlotter bereikbaar. Zo was vandaag al een kwart van de parkeerplaatsen ingenomen en hadden verschillende pendelaars daar afgesproken. Pas in het najaar zal natuurlijk een echte inschatting van het succes kunnen gemaakt worden.

werken-in-boekt-zijn-achter-de-rug

Werken in Boekt zijn achter de rug

Keurig bij de start van de bouwvakantie is de herinrichting van het kruispunt Terlaemenlaan-Ubbelstraat-Viverselweg afgewerkt. De fietsers hebben nu een duidelijk ingekleurde en afgescheiden plaats, er is een afslagstrook waardoor afslaan en oversteken veiliger wordt, eerder was ook al de bocht Terlaemenlaan-Onze-Lieve-Vrouwstraat afgewerkt.

vandaag-gezien-7-juli-2017

Vandaag gezien

Een oefening? Of een VIP aan boord? Feit is dat dit Belgische legervliegtuig deze voormiddag over Heusden-Zolder kwam, geëscorteerd door twee F 16's. (foto Marcel Gybels)

liesbeth-geybels-van-toerisme-naar-rimo

Liesbeth Geybels: van toerisme naar RIMO

Liesbeth Geybels wordt de nieuwe algemeen directeur van vzw RIMO Limburg. Ze volgt er Stef Vandebroek op die met pensioen gaat. Daarmee verliest de dienst toerisme van Heusden-Zolder haar diensthoofd. Liesbeth gaat in het najaar aan de slag bij RIMO, in januari neemt ze definitief het roer over van Stef Vandebroek. Liesbeth Geybels is 37. Na studies bestuurskunde in Gent, werkte ze in de telecom- en reclamesector, nadien kwam ze bij het gemeentebestuur Heusden-Zolder terecht. Eerst op de afdeling (…) Lees het hele bericht

wie-wil-vluchtelingen-ondersteunen

Wie wil vluchtelingen ondersteunen?

OCMW en gemeente in Heusden-Zolder zijn samen met CAW op zoek naar vrijwilligers om vluchtelingen te ondersteunen. De vrijwilligers helpen de vluchtelingen bij hun zoektocht naar een betaalbare woning, maken hen wegwijs in Heusden-Zolder en bieden hen een luisterend oor of gezelschap. Zelf kunnen ze rekenen op een startopleiding, nadien ook nog vorming en coaching en een vrijwilligersverzekering. Geïnteresseerden kunnen op woensdag 2 augustus om 19 uur terecht op een infovergadering bij het OCMW (zaal Hauweycken, Sint-Willibrordusplein 4). Meer info: peggy.devalck[!]cawlimburg.be of 0474 61 08 18.

oude-school-al-voor-de-helft-gesloopt

Oude school al voor de helft gesloopt

De afbraak van de oude jongensschool aan de Kapelstraat schiet goed op. Het oudste deel van de school - zonder verdieping - is nu zo goed als gesloopt. Ook de rest gaat nog tegen de vlakte en ondertussen moet uiteraard een grote hoeveelheid puin worden afgevoerd. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk na de bouwvakantie te starten met de voorbereidingen voor de bouw van het eerste deel van residentie Kapellenhof.

berenkast-berkenbos-is-verhuisd

Berenkast Berkenbos is verhuisd

Vanochtend vroeg is de Berenkast van Berkenbos verhuisd. Ze stond tot nu toe aan de schoolpoort van kleuterschool Pagadder. Maar vanaf nu kan iedereen voor zijn leesvoer - en om boeken te droppen - terecht aan de sporthal van Berkenbos. (foto's Gerlinde Gilissen)

volgende-maand-2de-n8-van-haecht

Volgende maand 2de N8 van Haecht

Drie cafés, Eetcafé De Kring, het Thema Café en Sporthal Olympia organiseren op 12 en 13 augustus de 2de Heusdense N8 van Haecht op het Sint-Willibrordusplein. Zaterdag begint het om 21 uur met optredens van Eminens en Senterfold. Zondag wordt om 14 uur de spits afgebeten met kinderdisco en kinderanimatie om 17 uur kan iedereen aanschuiven voor de barbecue. Er is dan ook een open terras met Paco.

3-generaties-wouters-overwinnen-alpe-d-huez

3 generaties Wouters overwinnen Alpe d' Huez

Een straffe stoot van drie inwoners van Heusden-Zolder: drie generaties beklommen deze week samen Alpe d'Huez. Gilbert Wouters (67), Gerry (44) en Jarne (11) deden samen 1 uur en 35 minuten over de beklimming van deze mythische berg. Er stond een stralende zon en het was 25 graden, maar de tocht van 13 kilometer werd vooral zwaar gemaakt door een aantal venijnige stukken. Vooral de piepjonge Jarne kreeg op de top veel applaus van de terraszitters. Vorig jaar overwon de familie Wouters ook al de Mont Ventoux.

gros-zwaait-veronique-sneyaert-uit

GROS zwaait Veronique Sneyaert uit

Vanavond werd Veronique Sneyaert uitgezwaaid door de Gemeentelijke Raad Ontwikkelingssamenwerking. Na 17 jaar op de dienst Noord-Zuid, een onderdeel van de dienst welzijn en lokale economie van de gemeente, kiest ze ervoor om van haar passie haar beroep te maken: Veronique wordt voltijds juwelier. Haar juwelen zijn onder meer jaarlijks te zien op de expo 'Artikel 27' en vallen bij alsmaar meer mensen in de smaak. De GROS dankte haar vanavond voor haar enthousiasme en gedrevenheid. Dankzij (…) Lees het hele bericht

motoren-oefenen-volop-voor-idm-races

Motoren oefenen volop voor IDM-races

Een drukte van jewelste vandaag op Circuit Zolder dat helemaal was ingenomen door de motoren. Die waren er intensief aan het trainen voor de IDM, dat zijn Duitse motorraces die zaterdag en zondag plaatsvinden. Het gaat daarbij om verschillende klassen: de IDM Superbike 600 en 1000, Twin 700 Cup, Suzuki 1000 Cup, IDM Sidecar en Yamaha R6 Dunlop Cup. Ook morgen zijn er heel de dag trainingen en kwalificaties, zaterdagnamiddag en zondag volgen dan de races. Tickets € 14 per dag en € 25 voor 't weekend. (foto's Marcel Gybels)

sterke-start-voor-circuitrondleidingen

Sterke start voor Circuitrondleidingen

De rondleidingen op Circuit Zolder door de vzw Toerisme Heusden-Zolder hebben meteen een goede start genomen voor deze zomer. Er daagden liefst 64 deelnemers op. De grootste groep waren jongeren uit het Antwerpse die in Noord-Limburg deelnemen aan een fietskamp. Daarnaast waren er ook verschillende individuele bezoekers. Ze werden opgesplitst in twee groepen, op sleeptouw genomen door de gidsen Jos Bervoets en Michel Verdonck. Na de BMX-track volgden onder meer de Sacramentskapel, de paddock, (…) Lees het hele bericht

fotografeer-je-favoriete-marktkramer

Fotografeer je favoriete marktkramer

De gemeente gaat in de zomer op zoek naar de 'marktkramer van de week'. De marktbezoekers wordt gevraagd om hun favoriete handelaar op de multiculturele markt te fotograferen en de foto te posten op Facebook, Twitter of Instagram met vermelding #marktkramervandeweek. De twee leukste inzendingen worden beloond met een geschenkkaart van € 50. De actie loopt op 12 en 26 juli en op 9 en 23 augustus.

heusdense-kwb-trok-naar-oostende

Heusdense KWB trok naar Oostende

KWB afdelingen hebben de gewoonte om bij elkaar op bezoek te gaan. Zo trokken die van Heusden naar de collega's in Oostende. 's Ochtends bleef de zon aan de kust achter de wolken verscholen, maar dat kon de wandeling in de buurt van de vuurtoren en Fort Napoleon niet verstoren. Na de middag ging het gezelschap met gids op zoek naar krabben en garnalen en werd genoten van het Shantykoor uit Blankenberge. (foto's Rosita Vandebroek)

museum-woutershof-museum-en-eigen-website

Museum Woutershof: museum en eigen website

In museum Woutershof loopt nog altijd de tentoonstelling 'Hand in Hand'. Elke tweede en vierde zondagnamiddag van de maand tot en met september laten de vrijwilligers de bezoekers ontdekken hoe de koolmijn fungeerde als projectontwikkelaar en zorgverlener in de 20ste eeuw. Tegelijk kan ook de rest van de museumcollectie met onder meer het klasje anno 1930 bezocht worden. Nu zondag 9 juli, maar ook op 23 juli, 13 enn 27 augustus is het museum open. Sinds kort heeft het Heemkundig Museum ook een eigen website.

vakantiegroeten-uit-bourgondie

Vakantiegroeten uit Bourgondië

Deze foto bracht Julien Maebe mee uit Bourgondië waar een Vlaamse familie een agro-toeristisch project runt. Bij het ochtendgloren was de uitbaatster onderweg naar de boer om verse producten in te slaan.

vluchtmisdrijver-maakt-nog-kans-op-vergiffenis

Vluchtmisdrijver maakt nog kans op vergiffenis ...

Voor plegers van vluchtmisdrijf worden het alsmaar benarder tijden. Dat zal ook de bestuurder van een wagen ondervinden die vanmiddag op de parking aan het CM-kantoor in Heusden tegen een geparkeerde auto aanreed en er vandoor ging. Toen de eigenaar de schade opmerkte, werden de beelden van de dashcam bekeken. En daarop is niet alleen te zien hoe de auto bij het manoeuvre de andere raakte en het hazenpad koos, ook de nummerplaat is duidelijk zichtbaar. De eigenaar heeft ondertussen bij de (…) Lees het hele bericht

23-reed-dit-jaar-al-te-snel-in-heusden-zolder

23 % reed dit jaar al te snel in Heusden-Zolder

De verkeersdienst van de politie heeft de snelheidscontroles van het eerste halfjaar van 2017 op een rijtje gezet en de resultaten zijn onthutsend: Bij 102 controles zijn liefst 4440 bestuurders geflitst. Dat is 23 %, van het totaal, vorig jaar ging het nog maar om 16 %. Volgens commissaris Danny Wendelen zijn er wellicht twee grote verklaringen: enerzijds de investering in een infrarood-flap waardoor de flits niet meer te zien is en de wagen langer onopgemerkt blijft en (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-5-juli-2017

Vandaag gezien

De nijlganzen zijn present in De Wijers. (foto Marcel Gybels)

het-weer-onweersdreiging-2

Het weer: onweersdreiging!

Met een zuidelijke luchtstroming zorgt een opstuw van warme lucht voor tijdelijk hoge temperaturen. Echter een storing meldt zich met kans op onweer. Na de doortocht van een volgende storing in het weekend wordt gevoelig koelere lucht aangevoerd en haalt het kwik nog slechts een 20 tal graden.
Vanmiddag wordt het erg warm bij maxima rond 27 graden. De zon domineert vaak, maar er zijn ook wat stapelwolken. Die wordt later talrijker, maar tegen de avond nemen ze opnieuw in aantal af. De wind waait (…) Lees het hele bericht

7-auto-s-botsen-bij-2-ongevallen

7 auto's botsen bij 2 ongevallen

De werken op de kanaalbrug van de E 314 in Viversel blijven voor verkeersproblemen zorgen. Vanmorgen zijn opnieuw twee ongevallen gebeurd in de korte files die daar dagelijks ontstaan door de snelheidsbeperkingen op de versmalde rijstroken. Ook vandaag reden weer bestuurders in op de staart van de file. Bij de twee ongevallen samen waren 7 auto's betrokken. Twee inzittenden raakten lichtgewond. De linkerrijstrook bleef een tijd versperd waardoor de file nog groeide.

mijnredders-gezocht-voor-herdenking

Mijnredders gezocht voor herdenking

Op 9 september heeft aan de vroegere mijn van Waterschei een kleine herdenkingsplechtigheid plaats naar aanleiding van 100 jaar steenkool en de 30ste verjaardag van de sluiting van Waterschei. Er zullen  gedenkstenen worden onthuld als eerbetoon aan al de overleden mijnwerkers. Maar de organisatoren willen er ook een eerbetoon aan alle redders uit alle Limburgse mijnen van maken. Een aantal is bekend, maar ze zoeken ze allemaal en vragen om zich te melden op mijnverledenLees het hele bericht

turnzaal-multimove-en-afstandsbereidheid

Turnzaal, multimove en afstandsbereidheid

Op zijn beurt reageert schepen van sport Peter Tielens op de kritieken en bedenkingen van de afgelopen dagen bij het sporthallenbeleid. Zo zou het eventuele verdwijnen van sporthal Zolder worden opgevangen door de turnzaal van de nieuwe school Beekbeemden. Die kan onderdak bieden aan de niet competitieve sporten. Daarbij wordt ook een belangrijke rol toegekend aan multimove voor kinderen. Kinderen van de laatste kleuterklas en het eerste leerjaar krijgen daarin een 12-tal (…) Lees het hele bericht

homans-wil-gemeenten-horen-over-diyanet-moskeeen

Homans wil gemeenten horen over Diyanet-moskeeën

Minister Homans wil van alle gemeenten waar Diyanet-moskeeën staan, weten hoe hun relatie is met de omgeving, of ze bijdragen tot de integratie, of ze de onderlinge onverdraagzaamheid stimuleren, ... Ze stuurde daarvoor een brief naar de gemeentebesturen. Ze heeft dat vandaag gezegd in de commissie binnenlandse aangelegenheden van het Vlaams Parlement waar de intrekking van de erkenning van de Diyanet-moskee van Beringen werd besproken. Opvallend daarbij was dat alle partijen die aan het (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-mont-ras

Vakantiegroeten uit Mont-Ras

Neen, Eric Lefèbvre zit niet in één of andere Tour de France voor oude gloriën maar wel in Mont-Ras, in Spanje, en daar kon hij het niet laten op deze fiets met gepaste helm plaats te nemen.

straatbarbecue-in-de-zandstraat

Straatbarbecue in de Zandstraat

De buurt van de Zandstraat in Bolderberg - tussen Sint-Jobstraat en Wolverik - hield voor de 12de keer een straatbarbecue. Daarnaar kwamen 63 buren afgezakt, jong en oud. En ook wie ondertussen verhuisd is naar een serviceflat of bejaardentehuis, was weer van de partij. Eerst was er eten en drinken, en terwijl de kinderen stoeiden op een springkasteel, gingen de volwassenen zowaar aan het dansen.

nieuwe-aldi-en-renmans-openen

Nieuwe Aldi en Renmans openen

Morgen wordt weer een stukje geschiedenis geschreven in het winkelcentrum Cité op de Koolmijnlaan. Dat opent de gloednieuwe Aldi-winkel op de site van de vroegere Moderna/Fun. Het wordt een warenhuis volgens een volledig nieuw concept. Ook de beenhouwerij Renmans is mee verhuisd naar het nieuwe complex. De verschuiving brengt weer nieuwe mogelijkheden mee in het winkelcentrum. (foto Marina Poelmans)

vandaag-gezien-4-juli-2017

Vandaag gezien

De echinicea-bloemen - ook wel eens zonnehoed genoemd - van Denise Greunlinx in Bolderberg zijn dezer dagen erg populair bij de vlinders.

ze-veegden-hun-voeten-aan-de-veegwerken

Ze veegden hun voeten aan de veegwerken

Er waren voor gisteren en vandaag borstelwerken gepland op de parkeerstroken van de gewestwegen Guido Gezellelaan en Koolmijnlaan. Daarvoor waren al een week vooraf parkeerverbodsborden geplaatst. Toch slaagden nog 13 bestuurders erin om hun auto daar te parkeren. Ze kwamen er nog goed van af, hun auto werd niet getakeld maar ze krijgen wel een parkeerboete van € 58. De veegwerken zijn daardoor ook niet helemaal uitgevoerd, maar of de bestuurders dan zelf een borstel in handen krijgen, is niet duidelijk.

toerismeraad-bezocht-the-voice-of-art

Toerismeraad bezocht 'The Voice of Art'

De Toerismeraad hield haar algemene vergadering en bij die gelegenheid gaan de leden altijd op bezoek bij een nieuwe toeristische 'speler'. Deze keer was dat 'The Voice of Art', een vereniging die in het vroegere station van Zolder muziek, literatuur, kunst en voeding uit Anatolië aan een groter publiek wil voorstellen. Het gezelschap maakte er kennis met lekkere hapjes en etnische muziek door een instrumentenbouwer. Er zit trouwens nog heel wat meer multicultureel aanbod (…) Lees het hele bericht

het-wordt-alsmaar-drukker-in-het-ziekenhuis

Het wordt alsmaar drukker in het ziekenhuis

In een tijd dat vanuit Brussel de toekomst van kleinere ziekenhuizen - of delen ervan - in vraag wordt gesteld, bewijst het Sint-Franciskusziekenhuis in Heusden-Zolder met een voortdurende groei zijn nut en noodzaak. Dat blijkt nogmaals uit de cijfers van 2016. Zo werden 12.487 patiënten opgenomen, een groei met 1 %, vooral de heelkunde en geneeskunde deden het goed. De gemiddelde ligduur neemt voortdurend af, waardoor er ook een lichte terugloop in het aantal verpleegdagen is. De meeste (…) Lees het hele bericht

steun-voor-10-projecten-in-het-zuiden

Steun voor 10 projecten in het zuiden

De gemeenteraad heeft opnieuw steun aan een reeks projecten in het Zuiden goedgekeurd, en dat op advies van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking. Daarbij wordt gekozen voor kleinschalige projecten met kwetsbare groepen in de minst ontwikkelde landen. Ze moeten gedragen zijn door de doelgroep en de initiatiefnemers hebben banden hebben met Heusden-Zolder. Dit jaar krijgen de missiegroep Bert (…) Lees het hele bericht

speelpleinwerking-is-feestelijk-ingezet

Speelpleinwerking is feestelijk ingezet

De vakantie is gestart en dat betekent dat ook de speelpleinwerkingen weer hun poorten geopend hebben. Bij speelpleinwerking PAT in Boekt deden ze dat met een openingsfeest waar nog een tijdje over zal gesproken worden. Er waren al bijna 100 kinderen aanwezig. Meteen is daar de toon gezet voor de rest van de zomer.

tuinfeest-in-residentie-amideus

Tuinfeest in Residentie Amideus

Residentie Amideus hield voor de 3de keer een tuinfeest voor bewoners, familie en vrienden. De bewoners hadden samen met vrijwilligers wekenlang geknutseld om de tenten in een sfeervol kleedje te steken. De dag zelf zorgde volksdansgroep De Akkermennekes voor de sfeer. Na de barbecue namen de bewoners en hun genodigden de dansvloer in. (foto's Estelle Bleux)

5-straatracers-betrapt

5 straatracers betrapt

De politie stuurde opnieuw de flitsauto erop uit in de strijd tegen straatracers. In 4 van de 6 straten zijn racers betrapt. In het totaal reden 293 van de 1072 gecontroleerde bestuurders te snel. Koploper was de Sluisbamd met 114 geflitsten (bij één wordt het rijbewijs ingetrokken), Zandstraat 72 (2 intrekkingen), Inakker 54 (1 intrekking), Everselkiezel 43 en Koolmijnlaan 15 (1 intrekking). In de Minderbroedersstraat reed niemand te snel. 3 Overtreders krijgen een bijkomende boete wegens gsm'en aan het stuur (2) en onnodig remmen.

theaterregisseur-willy-tielens-overleden

Theaterregisseur Willy Tielens overleden

Vandaag is Willy Tielens onverwacht overleden. Willy was een gekend figuur in het theatermilieu. Eerst speelde hij jarenlang bij verschillende gezelschappen, maar stilaan legde hij zich meer en meer op regiewerk toe. Daarbij kon hij uiteraard putten uit een brede ervaring, ook in uiteenlopende genres. Sinds 2008 was hij regisseur bij Sint-Bona in Berkenbos. Daar regisseerde hij dit voorjaar nog 'Soldatenlief'. Vorig jaar maakte hij ook 'Max in Sprookjesland' met leerlingen van lagere school van Bolderberg, een intensieve productie waar een jaar voorbereiding aan voorafging. Willy Tielens zou dit jaar 75 worden.

erkenning-selimiye-moskee-niet-in-vraag

Erkenning Selimiye-moskee niet in vraag

Het ziet er niet naar uit dat ook de erkenning van de Selimiye-moskee in de Valentiusstraat - die ook tot de Diyanet - behoort, bedreigd is. Vanmorgen heeft Vlaams minister Homans bekendgemaakt dat de Diyanet-moskee in Beringen haar erkenning kwijt is. De moskee blijft wel open maar verliest jaarlijks meer dan 50.000 euro subsidies. Eerst had de minister geschermd met een rapport van de staatsveiligheid, maar de inhoud van dat rapport werd nadien ontkend door de staatsveiligheid zelf. (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-3-juli-2017

Vandaag gezien

Aan De Wijers zitten enkele boomkikkers en een libelle in elkaars buurt te zonnen. (foto Roger Convents)

werkloosheid-alsmaar-beter-dan-het-gemiddelde

Werkloosheid: alsmaar beter dan het gemiddelde

Eind vorige week telde Heusden-Zolder nog 926 werklozen, 6,4 % van de beroepsbevolking. Opvallend, we doen het daarmee beter dan Limburg én Vlaanderen want die hebben beide een werkloosheidsgraad van 6,6 %. Op maandbasis zijn er trouwens ook alweer 37 werklozen minder, op jaarbasis is de daling 6 %. Het zijn vooral de ouderen en de laaggeschoolden die uit de statistieken verdwijnen.

in-juni-meer-faillissementen-in-limburg

In juni meer faillissementen in Limburg

In juni zijn in Limburg 64 bedrijven failliet verklaard, 10 % meer dan in juni vorig jaar. Toch is het over een iets langere termijn momenteel nog allemaal positief. In het eerste half jaar zijn bij in Limburg 352 bedrijven failliet verklaard, toch nog altijd 6 procent minder dan vorig jaar en het beste resultaat sinds 2009. De cijfers komen van Graydon Belgium. In Heusden-Zolder sprongen afgelopen maand twee faillissementen in de kijker: Moda, de vennootschap achter fitnesscentrum Hezo, en Roel (…) Lees het hele bericht

vlaamse-subsidies-voor-letterbuffet

Vlaamse subsidies voor Letterbuffet

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Liesbeth Homans stopt 1 miljoen euro extra in projecten die de oefenkansen Nederlands voor anderstalige volwassenen uitbreiden en vernieuwen. In februari had ze daarvoor een projectoproep gelanceerd en uit de inzendingen zijn nu 21 projecten geselecteerd. Ook één uit Heusden-Zolder: Artikel 27 vzw krijgt meer dan 26.500 euro voor het project Letterbuffetten waarmee onder meer naar buurtwerkingen en scholen wordt gestapt.

zomerse-barbecue-in-residentie-de-kapelanijen

Zomerse barbecue in Residentie De Kapelanijen

Buurtbarbecues zijn niet alleen gereserveerd voor straten, ook in Residentie De Kapelanijen hebben ze op dat vlak een nog jonge traditie. Er waren wel een kaarske en schietgebedje nodig om de weergoden gunstig te stemmen, maar iets over drieën wierp dat toch zijn vruchten af. Na het welkomstwoord zorgde Leen Breemans zorgde weer voor de vrolijke doelzaknoot, ze had er in een jaar tijd trouwens al aardig wat (noten) bij geleerd. Er werd heel wat bij geklets want ook in een appartementsgebouw komen buren elkaar niet dagelijks tegen. (foto's Greta Mullens)

win-lekkers-met-vakantietips-1

Win lekkers met vakantietips

Ook deze week valt er weer een pakket met lekkers uit Heusden-Zolder te winnen als je je een beetje verdiept in de toeristische weetjes van deze gemeente. Deze keer krijg je drie vragen over ZLDR Luchtfabriek1) Welke zijn de openingsdagen en -uren van ZLDR Luchtfabriek? 2) Wanneer kun je aansluiten voor een begeleid bezoek? 3) Wat kost een bezoek aan ZLDR Luchtfabriek? (Vrij en begeleid)Mail je antwoord uiterlijk 12 juli 2017 naar toerisme[!]heusden-zolder.be

31-bussen-geschrapt-door-staking

31 bussen geschrapt door staking

Ook op de laatste nationale actiedag bij De Lijn zijn er in Heusden-Zolder heel wat bussen die vandaag niet zullen passeren. Van de lijn 51 Heusden-Hasselt zijn liefst 19 ritten geschrapt, de lijn 52 Hasselt-Boekt-Beringen zullen over heel de dag 9 bussen niet uitrijden, en wie de 92 Diest-Heusden wil nemen, houdt er best rekening mee dat 3 ritten geschrapt zijn, het gaat dan uitsluitend over ritten in het tweede deel van de namiddag.

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-3

Vakantiegroeten uit Heusden-Zolder

Omdat het de eerste is, en omdat hij ook nog in Heusden-Zolder is gemaakt, geven we voor één keer een 'staande' vakantiefoto mee. Raf Coomans maakte een ballonvlucht boven Heusden-Zolder en bij een heldere zonsondergang kon hij zelfs in de verte de rookpluim boven de koeltorens van Doel ontwaren.

jong-en-oud-speelt-in-padbroekweg

Jong en oud speelt in Padbroekweg

De kinderen van de Padbroekweg in Eversel konden zich uitleven in hun speelstraat. Maar euh ... zo te zien genoten ook de volwassenen van hun nieuwe speelterrein: terraske op straat, schremke schieten, ... ze zagen het helemaal zitten. (foto's Rita Vanhove)

gooi-ejerbere-dit-joar

Gooi ejêrbere dit joar

We zitte volop innen têd vanne ejêrbere, we hemme ter al vool gooi geëjête. Om maar te zeggen dat we dit seizoen al heel wat lekkere aardbeien gegeten hebben. Hopelijk verknalt de overvloedige regen het feestje niet.

ook-mountainbikers-uit-heusden-zolder-op-klitsberg

Ook Mountainbikers uit Heusden-Zolder op Klitsberg

Heel wat mountainbikers uit Heusden-Zolder waren vanmorgen al naar Paal gereden. Een aantal onder hen nam deel aan de wedstrijden op de Klitsberg voor de MTB Flanders Cup. De regen van de afgelopen dagen had het parcours niet geteisterd maar op enkele plaatsen wat drassiger gemaakt, het was trouwens sowieso een vrij technische omloop. Meer foto's van Stephan Volders.

buurtfeest-in-de-exelgaarden-2

Buurtfeest in de Exelgaarden

Het buurtfeest in de Exelgaarden is altijd 'volle bak' en deze keer was dat niet anders. Een pintje, een hapje, wat animatie en veel gebabbel. Gezellige boel daar. (foto Lowie Gielis)

mathijs-verhoeven-en-elke-vanhoof-in-de-driekleur

Mathijs Verhoeven en Elke Vanhoof in de driekleur

Op de Belgische kampioenschappen BMX op de BMX Track bij Circuit Zolder werden vandaag de Belgische kampioenentruien verdeeld. Over het algemeen kwamen daarbij de favorieten op het hoogste schavotje terecht, maar ze kregen hun titel zeker niet allemaal cadeau. In tegendeel, het niveau van onze BMX-rijders kent een steile progressie. Ze krijgen dan ook alsmaar meer de kans om zich op een internationaal niveau te meten. Bij de elite werden Elke Vanhoof en Mathijs Verhoeven de Belgische (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-2-juli-2017

Vandaag gezien

Bij klaarlichte dag valt het misschien niet zo meteen op, maar dit is dus een glimworm die 's avonds voor die mysterieuze lichtjes zorgt. (foto Jan Leijskens)

voor-den-bos-hield-16de-straatbarbecue

'Voor den Bos' hield 16de straatbarbecue

De buurt 'Voor den Bos' hield al voor de 16de keer een straatbarbecue voor de bewoners van een deel van de Everselkiezel en de Bovenstraat. Er schoven 36 buren aan, onder wie heel wat jonge gezinnen met kleine kinderen. Een meevaller was dat na een natte dag het nog een aangename avond werd, en dan weet je het wel ... dan wordt het laat.

de-mijlpaal-brengt-celibataire-divas-in-hasselt

De Mijlpaal brengt 'Celibataire Divas' in Hasselt

In het Herckenrode-refugiehuis, in het centrum van Hasselt, is vandaag de tentoonstelling ' Celibataire Divas' geopend. De expo is samengesteld door Lut Maris van De Mijlpaal in Heusden samen met haar zoon Pieter Jan Valgaeren, curator van de Stadstriënale Hasselt-Genk. Zij selecteerden een waaier van meer dan 60 nationale en internationale kunstenaars. Die verbeelden elk op hun manier hun eeuwige zoektocht naar escapisme. De 21ste eeuwse mens gaat in installaties, (…) Lees het hele bericht

borlees-op-zoek-naar-wk-minimum

Borlées op zoek naar WK-minimum

Het zou wel eens kunnen dat de Nacht van de Atletiek de laatste kans wordt voor de broers Borlée om een WK-ticket op de 400 meter af te dwingen. Vandaag is Kevin Borlée in het Koning Boudewijnstadion weliswaar opnieuw Belgisch kampioen geworden voor Jonathan en Dylan, maar hun WK-tijd hebben ze nog niet gehaald. Kevin en Jonathan lopen volgende week in Londen, en daarna hebben de drie nog kansen op de meetings in Ninove op 15 juli en dus in Heusden op 22 juli.

vandalen-en-verdachte-koffer

Vandalen en verdachte koffer

Er waren weer vandalen aan het werk, in de Dorpsstraat in Zolder deze keer. Daar beschadigden ze een gebouw door met stenen te gooien. Rond half 10 gisteravond moest de politie naar het ziekenhuis. Een veiligheidsverantwoordelijke van het ziekenhuis sloeg preventief alarm nadat iemand een verdachte koffer op de parking had gemeld. Er bleek uiteindelijk niets aan de hand.

okra-eversel-op-reis-in-zwitserland

OKRA Eversel op reis in Zwitserland

De Groepen 55+ van Eversel en Koersel zijn samen met ACV50+ Houthalen-Helchteren naar het Intersoc hotel Koningin Fabiola in het Zwitserse Leysin getrokken. Tijdens die tiendaagse genoten de 56 deelnemers van wandelingen en excursies naar Gruyères, de chocoladefabriek in Broc, Château-d’Oex, Lausanne met bezoek aan het Olympisch museum, Vevey, Montreux en een boottocht op het meer van Genève. (foto Jean Beerten)

met-meer-dan-100-op-barbecue-ubbersel

Met meer dan 100 op barbecue Ubbersel

In Ubbersel hebben ze zaterdagavond al voor de 8ste keer een burenbarbecue georganiseerd. Ondanks het slechte weer, waren er meer dan 100 buurtbewoners present. Die maakten er samen een gezellige avond van. (foto Marita Swinnen)

dorpsraad-misnoegd-over-reacties-meerderheid

Dorpsraad misnoegd over reacties meerderheid

Vanuit de Dorpsraad Zolder-Centrum komt er een afwijzende reactie op het antwoord dat burgemeester en schepen donderdag voor en tijdens de gemeenteraad gaven op de open brief rond de sporthal. Volgens de dorpsraad kaderde de actie in een bredere bekommernis rond de leefbaarheid van het dorp en de leegloop van openbare voorzieningen te voorkomen. De leden willen dat in afwachting van de definitieve beslissingen de gemeente de sporthal moet onderhouden. De dorpsraad stelt de grote (…) Lees het hele bericht

suite-voor-de-laatste-mijn-tickets-al-te-koop

'Suite voor de Laatste Mijn': tickets al te koop

Eind september is het 25 jaar geleden dat de mijn van Zolder als laatste in de Benelux werd gesloten. Dat zal niet ongemerkt voorbijgaan. Zo wordt de eerste steen gelegd voor het nieuwe cultuurcentrum, als symbool voor de toekomst van de site. Tegelijk wordt een muzikaal en fotografisch eerbetoon gebracht onder de noemer 'Suite voor de Laatste Mijn'. Voor het muzikale luik werken mondharmonicavirtuoos Steven De bruyn, filmmaker Remo Perrotti, The Muze Jazz Orchestra [MJO], lokale koren (…) Lees het hele bericht

op-vakantie-eerst-even-in-de-bib-langs

Op vakantie? Eerst even in de bib langs

Vertrek je de komende dagen of weken met de kinderen met de auto op vakantie? Misschien een tip om tijdens de rit of op de bestemming de verveling tegen te gaan: de fundels, luisterboeken en dwarsliggers in de bib. Fundels zijn digitale prenten- en AVI-boeken met verschillende mogelijkheden zoals animatiefilmpjes, spelletjes, kleurplaten, oefenen op technisch lezen, enz. Iedereen kan maximaal 7 fundels per jaar gedurende vier weken uitlenen. Luisterboeken zijn schijfjes waarop een boek voor (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-1-juli-2017

Vandaag gezien

Tja, een dikke week geleden was het nog bakken en braden, en uitgerekend op de 1ste juli krijgen we dan dit beeld, hopelijk is dat geen voorbode van de rest van de vakantie. (foto Marcel Gybels)

2-straatracers-op-de-meylandtlaan-betrapt

2 straatracers op de Meylandtlaan betrapt

De politie hield nachtelijke snelheidscontroles in straten die geliefd zijn bij straatracers. 1447 voertuigen passeerden de flitsauto, 254 bestuurders gingen op de foto. De Koolmijnlaan was koploper met 101, gevolgd door Brugstraat (52), Stationsstraat (21), Schaapsweg (3) en Pastoor Paquaylaan (2). In de Meylandtlaan reden 35 op 86 bestuurders te snel. 4 rijbewijzen worden ingetrokken. 2 bestuurders, die aan 124 en 159 km/u raceten moeten voor de rechter verschijnen. In de Michel Scheperslaan (…) Lees het hele bericht

lijnen-51-en-52-vandaag-getroffen-door-staking

Lijnen 51 en 52 vandaag getroffen door staking

Door de nationale staking bij De Lijn dit weekend, rijden ook vandaag verschillende bussen niet in Limburg. Toch is de hinder minder erg dan de afgelopen dagen, 4 op 5 bussen zijn uitgereden. In Heusden-Zolder worden toch alweer 8 ritten van lijn 51 (Heusden-Hasselt) en 8 van lijn 52 (Beringen-Boekt-Hasselt) niet verzorgd. Lijn 92 (Diest-Heusden) rijdt wel volledig.

de-kijk-van-richie-269

De kijk van Richie

Zou Richie ook tot die 2 miljard gebruikers behoren?

uit-de-oude-doos

Uit de oude doos ...

Een foto uit de jaren zeventig: het stijlvolle huis van de familie Frederix 'de brower', de drankenleverancier van 't dorp, op de hoek van de Brugstraat en Poorthoevestraat, het kruispunt waar nu een rotonde ligt. (foto Marcel Gybels)