Archief april 2018

auto-van-de-weg-in-michel-scheperslaan

Auto van de weg in Michel Scheperslaan

In de Michel Scheperslaan is vanavond een auto van de weg geschoven Hij knalde op een geparkeerde aanhangwagen, vloog door een struik om uiteindelijk in een voortuin tot stilstand te komen. De auto raakte zwaar beschadigd, maar de bestuurder bleef ongedeerd.

de-meiboom-prijkt-weer-aan-de-sint-janskapel

De meiboom prijkt weer aan de Sint-Janskapel

Weer of geen weer, de buurtbewoners van de Sint-Janskapel laten zich niet afschrikken om hun meiavond-traditie in stand te houden. Ook vanavond waren ze dus trouw op de afspraak. Ze komen dan samen aan de Sint-Janskapel, versieren de meiboom en geven hem een plaats onder aan de helling. Ze luiden de klok, doen een gebedje of zingen een lied. Nadien trekken ze nog naar De Sluis voor een gezellig samenzijn. Overigens wordt in de meimaand iedere middag - behalve in het weekend - om 13u30 aan de kapel een rozenhoedje gebeden.

gebedshuizendag-opent-in-sultan-ahmed-moskee

Gebedshuizendag opent in Sultan Ahmed moskee

Ook dit jaar neemt Heusden-Zolder deel aan de Open Gebedshuizendag die plaatsvindt op zondag 6 mei. Dit is de gelegenheid om bij een andere levensbeschouwing op bezoek te gaan, het gebedshuis van een ander geloof te verkennen en te praten met mensen die er een verschillende religieuze overtuiging op nahouden. Zondag is iedereen welkom op de opening bij de Sultan Ahmed moskee in de Pastoor Paquaylaan (ingang langs de zijstraat). Na de verwelkoming om 9 uur wordt een multicultureel ontbijt (…) Lees het hele bericht

kapellen-klaargemaakt-tegen-1-mei

Kapellen klaargemaakt tegen 1 mei

Morgen begint de meimaand en de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden doet dan al 42 jaar een rondgang langs de grote en kleine kapellen. Want die vormen uiteraard een vorm van erfgoed. Stilaan verdwijnen die kapellen, maar gelukkig zijn er nog eigenaars of buurtbewoners die de meeste andere onderhouden en letterlijk in de bloemetjes zetten. Zo is ook de Kajotterskapel in de Kapelstraat al klaargemaakt. Beheerder Guido Aerts kreeg daarvoor de hulp van KAJ-ers Mathijs Van Esser, Christiaan (…) Lees het hele bericht

de-nestors-op-zoek-naar-de-menselijke-oerkrachten

De Nestors op zoek naar de menselijke oerkrachten

Zoals we al aankondigden is het project Kunstverkenner weer van start gegaan. Zo stonden de Nestors gisteravond op de Muzeplanken met 'Circus van de Honger'. Daarin verdiepten de theatermakers zich in de oerkrachten van het menselijk bestaan: macht, liefde, hoop en vernietiging. (foto's Patrick Daniëls)

nieuwe-riolering-mag-komen

Nieuwe riolering mag komen

De onweersbui van vannacht heeft voor de inwoners van de Sint-Jacobusstraat in Eversel nogmaals duidelijk gemaakt dat de plannen voor de nieuwe riolering mogen uitgevoerd worden. (foto Jos Coels)

oliespoor-zorgde-voor-hinder-op-e314

Oliespoor zorgde voor hinder op E314

Het verkeer op de E 314 is vanmorgen een tijdje vertraagd verlopen. In de richting Maasmechelen was in Heusden-Zolder een oliespoor van een tweetal kilometer op de rechterrijstrook ontdekt. Tot het spoor was opgeruimd, moest het verkeer over één rijstrook. Gelukkig nemen veel mensen een brugdag waardoor er minder verkeer was.

twee-lidl-winkels-dicht-door-staking

Twee Lidl-winkels dicht door staking

Ook in Heusden-Zolder zijn vandaag twee filialen van warenhuisketen Lidl gesloten door de staking. Het gaat om de winkel langs de Meylandtlaan in Boekt en die in de Brugstraat in Heusden. Alles samen blijven in Limburg 14 winkels dicht, dat geldt ook voor die in buurgemeenten Houthalen, Koersel en Lummen. Het personeel voert al sinds midden vorige week actie tegen te hoge werkdruk. De winkels worden ook niet meer bevoorraad, want de distributiecentra zijn overal geblokkeerd.

yvo-aerts-algemeen-directeur-van-de-gemeente

Yvo Aerts algemeen directeur van de gemeente

Vanaf morgen - 1 mei - is Yvo Aerts algemeen directeur van de gemeente Heusden-Zolder. Tot nu toe was hij gemeentesecretaris. Gemeente en OCMW hadden altijd beide een secretaris, maar door het samenvoegen van de twee komt er één algemeen directeur in de plaats. Die heeft de dagelijkse leiding van het geheel, buiten de politiek. Yvo Aerts kwam als enige in aanmerking, Felix Maes, de secretaris van het OCMW, gaat met pensioen.

burgemeester-binnenspeeltuin-grondig-onderzocht

Burgemeester: binnenspeeltuin grondig onderzocht

"We hebben wel degelijk de bezwaren tegen de binnenspeeltuin grondig bekeken. Eerst is het dossier door de administratie bestudeerd en op basis daarvan hebben we besloten dat de aanvraag vormelijk en inhoudelijk voldeed," reageert burgemeester Mario Borremans op de uitspraken van Simonne Janssens-Vanoppen. "Het project ligt in recreatiegebied, de bufferzone blijft bewaard en wordt zelfs met extra bomen versterkt, het ligt langs een ontsluitingsweg en er is een beperking van de (…) Lees het hele bericht

vrijdag-highway-party-bij-chiro-in-boekt

Vrijdag Highway Party bij Chiro in Boekt

Vrijdagavond zal Boekt nog eens op zijn grondvesten daveren want dan staat de traditionele Highway Party van de Chiro op het programma. En het wordt een memorabele editie want niemand minder dan Michael Schack zal om middernacht een drumsessie houden op de meest populaire platen van het moment. Michael Schack? Da's de drummer van onder meer Milk Inc., Netsky, Clouseau, ... Hij zal er vrijdag stevig op roffelen. Na hem komt (…) Lees het hele bericht

sterke-prestaties-op-limburgse-kampioenschappen

Sterke prestaties op Limburgse kampioenschappen

In De Veen stond dit weekend alles in het teken van de Limburgse atletiekkampioenschappen. De weersomstandigheden waren niet ideaal maar toch werden er stevige perstaties geleverd. Op de 200 meter won Elroy Doraene (ATLA) in 22.21. Een sterke ook van Brett Jacobs (ADD) die in het hoogspringen over 2m03 ging. Het kogelstoten werd gewonnen door Yves Sneyers (LOOI) met 13m10, voor Geert Bruninx (ATLA) 12m91 en Dimitri Deelkens (AVT) 12m86. Bij de vrouwen was Lore Oosterbos (AVT) de snelste op de 100 (…) Lees het hele bericht

rc-9-is-kampioen-van-vlaanderen

RC 9 is kampioen van Vlaanderen

Rugbyclub 9 Heusden-Zolder heeft vandaag RC Beernem met 41-10 verslagen. Daardoor is RC9 kampioen van Vlaanderen in regionale 3. (foto Nando Barzan)

dries-vanthoor-valt-tweemaal-uit

Dries Vanthoor valt tweemaal uit

In de ADAC GT Masters - die zijn tweede manche dit weekend reed op het circuit van het Tsjechische Most - heeft Dries Vanthoor niet veel plezier beleefd. Samen met zijn Duitse ploegmaat Florian Sprengler liep het zowel in de eerste als tweede race fout en moesten ze na één ronde de strijd staken, telkens na een aanrijding. Volgend weekend verdedigt Dries zijn leidersplaats in de Blancpain GT Series in het Engelse Brands-Hatch.

speeltuin-sympathisanten-verzamelen-bij-statie

Speeltuin-sympathisanten verzamelen bij Statie

Bij de voormalige terreinen van Statie Sport - dat nu een werf is geworden - is in de late namiddag een 30-tal sympathisanten van de binnenspeeltuin Tarzan & Jane opgedaagd. Via de Facebookpagina was opgeroepen om daar samen te komen en te tonen wie achter het project staat. De actie was in zeer korte tijd opgezet. Ook initiatiefnemers Caroline en Filip Struyf waren aanwezig en  enkele leden van de meerderheid kwamen even poolshoogte nemen. De kinderen kon alvast wat spelen op de zandhopen, of ze later ook nog in een speeltuin terechtkunnen, blijft afwachten. (foto's Michiel Reynders)

eigen-volk-gaf-gesmaakt-lenteconcert

Eigen Volk gaf gesmaakt lenteconcert

Deze voormiddag gaf de Koninklijke Harmonie Eigen Volk Viversel een aperitiefconcert. De harmonie gaf onder leiding van Jan Rypens een gesmaakt concert dat Inge Hulsmans aan elkaar praatte. Rond de middag mocht de gerenommeerde Houthalense blaaskapel Die Lustigen Egerländer afsluiten. Die schuimt al 45 jaar het land af met populaire blaasmuziek en is voortaan dus ook geliefd in Viversel. Onder rechts ook beide voorzitters, Patrick Lamotte van Eigen Volk en Marijn Beylemans van het Jeugdorkest. (foto's Lode Beylemans)

bolderberg-start-eindronde-met-gelijkspel

Bolderberg start eindronde met gelijkspel

FC Bolderberg mag dan wel kampioen zijn in derde provinciale A, het moet ook nog drie keer aantreden in de strijd om de algemene kampioenstitel in derde. Vandaag speelde het 3-3 op het terrein van 's Herenelderen.

blanco-score-in-heusden-zelem

Blanco score in Heusden-Zelem

In een typische eindeseizoenswedstrijd speelde SK Heusden 06 deze namiddag 0-0 gelijk tegen Eendracht Zelem. Daarmee is meteen ook in vierde provinciale A het doek gevallen over de competitie.

jelle-geens-dertiende-in-bermuda

Jelle Geens dertiende in Bermuda

In Hamilton, de hoofdstad van Bermuda, is Jelle Geens dertiende geworden in de tweede manche van de World Series triatlon. Geens legde de 1.500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen af in 1u56:52, en eindigde op 2:05 van de winnaar, de Noor Casper Stornes. De Word Series bestaat uit acht manches, de volgende heeft op 12 mei plaats in het Japanse Yokohama.

in-heel-de-gemeente-communie-en-vormselfeesten

In heel de gemeente communie- en vormselfeesten

De voorbije weken en de komende weken is het in vele gezinnen feest, want enkele honderden kinderen in Heusden-Zolder doen hun eerste communie of krijgen het vormsel. Zo bijvoorbeeld ook 31 kinderen uit Eversel die hun eerste communie deden. (foto Rudi Rykers)

schepencollege-vond-bezwaren-speeltuin-ongegrond

'Schepencollege vond bezwaren speeltuin ongegrond'

Volgens Simonne Janssens-Vanoppen had de huidige heisa rond de bouwvergunning voor de binnenspeeltuin kunnen voorkomen worden als het schepencollege eerder naar de bezwaren van de buurtbewoners had geluisterd. "In de aanloop naar de vergunningverlening werden in februari 4 bezwaarschriften ingediend tegen het geplande project. Eén daarvan was ondertekend door 21 mensen onder wie mezelf. Het college oordeelde evenwel dat de bezwaren ongegrond waren en gaf op 26 maart de (…) Lees het hele bericht

driemaal-goud-voor-marleen-loos

Driemaal goud voor Marleen Loos

Op de Belgische kampioenschappen badminton voor senioren hebben die van Smash het weer uitstekend gedaan. Marleen Loos won maar liefst drie Belgische titels: in het enkel dames, dubbel dames en dubbel gemengd. Daarmee doet ze nog beter dan vorig jaar in eigen huis. Guy Delforge werd kampioen in het dubbel heren en behaalde zilver in het enkel heren. Zo zijn de trainers van Smash een voorbeeld voor de jeugd.

rp-products-en-wieze-boys-aan-het-kanon

RP Products en Wieze Boys aan het kanon

In het bedrijfsvoetbal heeft RP Products vandaag met 1-10 gewonnen bij Vlam Eisden. Wieze Boys A versloeg FC Tamara met 1-6.

doorprikt-me-tarzan-you-azijn

DOORPRIKT: Me Tarzan, You Azijn

Ken je een pH-meter? Een toestel dat de zuurtegraad van een oplossing bepaalt. De politiek is ook een oplossing: een versmelting van verkozenen des volks, van ideologieën, ideeën en bovenal van mensen. Maar als je er met een pH-meter binnenstapt, dan slaat die meteen in het rood. De verzuringsgraad is inderdaad zo groot dat politiek Heusden-Zolder voor de buitenwereld de allures van een Sevesobedrijf begint te krijgen.

Het voorlopige dieptepunt is de zaak rond de (…) Lees het hele bericht

binnenkort-kunnen-ze-al-patatten-planten

Binnenkort kunnen ze al patatten planten

Verbazend hoeveel werk vandaag al verricht is op de toekomstige dorpstuintjes. Een eerste deel van het terrein is al vrij gemaakt. CVO-leraar Carlo gaf de nodige richtlijnen en een VELT-expert is de kwaliteit van de grond komen meten. Nu moet er compost gestrooid worden en ondergewerkt en dan kunnen de eerste aardappelen geplant worden. Wie er bij wil zijn voor ze aan de nieuw patatjes zitten, kan zich nog altijd melden op www.heusdendorp.be of www.dorpstuintjes.be

u15-van-sk-06-zijn-kampioen-1

U15 van SK 06 zijn kampioen

De U15 van SK Heusden 06 hebben zich vandaag tot kampioen gekroond van de tweede periode (na Nieuwjaar) in de reeks M. Woensdag wonnen ze de heenwedstrijd bij Houthalen VV, zodat ze vandaag op eigen terrein voldoende hadden aan een gelijkspel. Goed voor de titel ... en een feestje. (foto Nando Barzan)

curieuzeneuzen-beginnen-te-meten

CurieuzeNeuzen beginnen te meten

20.000 Vlamingen zijn vandaag gestart met het project CurieuzeNeuzen waarbij ze tot zaterdag 26 mei aan de voorkant van hun woning de stikstofdioxide in de lucht meten. In Heusden-Zolder zijn 47 adressen geselecteerd zoals hier langs de drukke Guido Gezellelaan in Heusden-Centrum. In september zullen alle resultaten verwerkt zijn en wordt de actuele luchtvervuiling in kaart gebracht. (foto's Julien Maebe)

vandaag-gezien-28-april-2018

Vandaag gezien

Heel het jaar door vinden we wel de één of andere paddenstoel. Maar het morieltje kun je vooral in het voorjaar tegenkomen. Zijn hoed lijkt op een honingraat of een spons, de steel is beige tot gelig van kleur. Maar opgelet: rauw zijn ze giftig. Dit exemplaar is de Singelstraat 'van zijn sokkel gevallen'. (foto Stefan Was)

het-weer-zondagnacht-veel-regen

Het weer: zondagnacht veel regen

Verbonden aan een krachtige depressie die van zuidwest naar noordoost over onze regio schuift, brengt een actieve storing een flinke plens regen met zich mee. De meeste neerslag wordt in de nachtperiode verwacht, maar ook voordien staan regen en buien op het programma. De volgende dagen blijven de neerslagkansen hoog, maar vanaf het midden van de week zorgen drukstijgingen voor droger, zonniger en vooral ook warmer weer.
Vandaag is het zwaar bewolkt in de ochtend, maar op een lokaal drupje regen na, (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-320

De kijk van Richie

Iedereen aan het werk in dorps- en andere tuinen.

p-arty-night-mix-van-nieuw-en-gevestigd-talent

(P)Arty Night: mix van nieuw en gevestigd talent

Het is altijd weer verbazend hoeveel muzikaal talent er in Heusden-Zolder schuilt: zangers, muzikanten, dj's, ... en telkens duikt er ook weer een nieuwe generatie op. Dat bleek vrijdagavond ook weer in Muze tijdens de (P)Arty Night, het plaatselijke luik van Lokale Helden dat tegelijk in heel Vlaanderen jong talent een podiumkans gaf. Ze stonden dit jaar weliswaar niet massaal te drummen maar met Adriaan Goedseels, Caspar en Sander Celis kreeg het publiek verfrissende optredens opgedist. (…) Lees het hele bericht

weyts-rooilijnplan-koolmijnlaan-niet-onze-zaak

Weyts: 'Rooilijnplan Koolmijnlaan niet onze zaak'

Het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn een oplossing is voor de onduidelijkheid rond de parkeerplaatsen in de Koolmijnlaan. Zoals bekend claimen verschillende handelaars sinds augustus de parkeerplaatsen - aangelegd door de gemeente - voor hun deur omdat die op hun eigendom zouden liggen. Gisteravond is de zaak nog ter sprake gekomen op de gemeenteraad, nadat de gemeente in december het Agentschap Wegen en Verkeer gevraagd had om een rooilijnplan. De brief die Vlaams minister Weyts de (…) Lees het hele bericht

bestelwagen-brandt-uit-na-botsing

Bestelwagen brandt uit na botsing

Op de E314 tussen Boekt en Zolder zijn vanavond een auto en een bestelwagen gebotst. De bestelwagen, die de auto langs achter had aangereden, vatte vuur en stond al snel in lichterlaaie. Meteen ontstond een fikse file in de al drukke avondspits. Brandweer Heusden-Zolder kwam ter plaatse, het vuur werd snel gedoofd maar de bestelwagen is helemaal vernield. De personenauto is zwaar beschadigd.

sfc-stoomt-leerlingen-klaar-in-verschillende-talen

SFC stoomt leerlingen klaar in verschillende talen

Dat het Sint-Franciscuscollege talen leren hoog in het vaandel draagt, is al langer geweten. Zo is dit jaar gestart met het project 'internationalisering in eigen land'. Leerlingen worden klaargestoomd om hun hoger onderwijs of bedrijfsstage eventueel in een andere taal voort te zetten. Het SFC zocht partnerscholen Duits en Frans voor uitwisselingen. Leerlingen volgen er dan 3 dagen les en verblijven in gastgezinnen. De informatiesessie op de SFC-hogeschoolbeurs rond 'verder (…) Lees het hele bericht

morgen-starten-werken-aan-dorpstuintjes

Morgen starten werken aan dorpstuintjes

Morgen slaan ze langs de Schootstraat de hand aan de ploeg voor de definitieve start van de dorpstuintjes. Op de plaats waar de tuintjes zullen komen, wordt eerst alles opgeruimd. Tegelijk wordt ook gesorteerd wat eventueel later nog kan gebruikt worden. Want alles gebeurt volgens de VELT-principes. De volkstuintjes worden een brede beweging met de dorpsraad, VELT, gemeente, OCMW, RLLK, CVO, 't Weyerke, imkers, ... Iedereen is morgen vanaf 9 uur welkom om te komen helpen (…) Lees het hele bericht

vrijwilligers-herstellen-gevandaliseerde-kapel

Vrijwilligers herstellen gevandaliseerde kapel

De Onze-Lieve-Vrouw-kapel in de Edward Staintonstraat werd onlangs al voor de derde keer vernield door vandalen. Er werden kasseien doorgegooid die niet in de buurt te vinden zijn. Een aantal buurtbewoners heeft er nu voor gezorgd dat de kapel weer hersteld is: Michel Degens, Pierre Meynen, Gilbert Steenberghs en Mohamed Ahmidouch. Binnenkort plannen ze ook nog een omhaling voor een nieuw beeld.

ook-regering-doet-ontsluiting-kolenhaven-teniet

Ook regering doet ontsluiting kolenhaven teniet

De Vlaamse regering heeft vandaag beslist om het lopend planproces rond de Kolenhaven definitief stop te zetten. Dat gebeurde op voorstel van de ministers Weyts (mobiliteit) en Schauvliege (omgeving) die daarmee het advies van het dagelijkse bestuur van ENA (Economisch Netwerk Albertkanaal) van 16 maart volgen. Eerder rees veel verzet tegen de ontsluiting van de insteekhaven, vooral vanuit Viversel en Eversel-Ubbersel. Toen de gemeenten Lummen en Heusden-Zolder dan een compromis bereikten en (…) Lees het hele bericht

leerlingen-leren-verkeerssituaties-inschatten

Leerlingen leren verkeerssituaties inschatten

De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de Vrije Basisschool Boekt kregen deze voormiddag wel heel bijzondere lessen. Ze waren door ProMove uitgenodigd op de rijvaardigheidspiste binnen Circuit Zolder. Met demonstraties, die ze konden volgen langs het parcours maar ook van in de auto's, lieten de ProMove-specialisten hen ervaren, hoe snel automobilisten worden afgeleid achter het stuur - bijvoorbeeld bij het versturen van een sms - en hoe gevaarlijk dit kan zijn voor hen, als (…) Lees het hele bericht

donkere-wolken-boven-binnenspeeltuin

Donkere wolken boven binnenspeeltuin

In de Michel Scheperslaan gaan de voorbereidende werken voor de indoorspeeltuin 'Tarzan & Jane' vandaag gewoon door. De oude gebouwen van Statie Sport zijn inmiddels gesloopt en de grondwerkzaamheden zijn aan de gang. Maar er hangen donkere wolken boven het project. Gemeenteraadslid Simonne Janssens-Vanoppen (N-VA), die vlakbij de terreinen van het vroegere Statie Sport woont, heeft bij de deputatie beroep aangetekend tegen de bouwvergunning. Enkele buurtbewoners hebben dat mee ondertekend. Ze (…) Lees het hele bericht

vrouw-gewond-bij-crash-en-brand-van-auto

Vrouw gewond bij crash en brand van auto

Een vrouw uit Heusden-Zolder is vanmorgen vroeg gewond geraakt bij een ongeval in Stokrooie. Kort voor 5 uur verloor ze de controle over haar auto in de Stokrooieweg waarna ze botste tegen een boom en vervolgens tegen omheining terecht kwam. De auto vatte vuur, maar de vrouw kon tijdig ontkomen. Ze kreeg de eerste zorgen van de MUG en is dan naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer bluste het vuur.

crowd-funding-voor-rolstoel-wagons

Crowd-funding voor rolstoel-wagons

Uitvinder René Baldewijns uit Viversel heeft al heel wat opvallende nieuwigheden tevoorschijn getoverd. Op de één of andere manier hebben die altijd te maken met mobiliteit. Verschillende keren ontwierp hij ook speciale vaartuigen, die hij kan testen op de Zilvermeerhaven Port Aventure in Mol, die hij uitbaat. De nieuwste uitvinding van René is een 'waterwagon' waarop een rolstoel kan gezet worden, zodat ook mindermobielen kunnen genieten van een ritje met de (…) Lees het hele bericht

kunstverkenner-brengt-4-voorstellingen-1

Kunstverkenner brengt 4 voorstellingen

De tijd van Kunstverkenner is weer aangebroken. Een 50-tal maffe maar creatieve jongeren uit de regio brengt vier hartverwarmende voorstellingen geïnspireerd op klassiekers en de eigen leefwereld. Kunstverkenner wil immers jongeren laten kennismaken met theater in al zijn facetten en is een samenwerking tussen het Sint-Franciscuscollege Heusden-Zolder, de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Beringen en CC MUZE. De Nestors bijten de spits af nu zondag om 20 uur met ‘Cirque de la (…) Lees het hele bericht

lokale-helden-springplank-naar-studio-s-en-podia

Lokale Helden: springplank naar studio's en podia

Morgen is er dus de (P)Arty Night in Muze met daarbij Jonge Helden, optredens van jong, muzikaal talent. Tijdens de edities van 2015 en 2017 kleurden onder meer The Insect Soldiers Of The Sky, Rune Carremans, Your Favourite House-Garden-Kitchen Orchestra, Wallfish, Any Means Necessary en IFIDIVIDE de affiche. Voor sommigen was dat de opstap naar een muzikale loopbaan, voor de anderen een leuke ervaring waarna de bandleden hun eigen gang gingen. Alleszins hebben ze ondertussen niet stilgezeten. (…) Lees het hele bericht

nieuw-onderzoek-naar-grachten-lusthofstraat

Nieuw onderzoek naar grachten Lusthofstraat

De CD&V had opnieuw een punt rond de riolering in de Lusthofstraat in Eversel ingediend. Volgens haar is het niet verplicht om - zoals de meerderheid beweert - persé het regenwater via open grachten af te voeren. Iets waarover de buurtbewoners niet te spreken zijn. Nu blijkt ook een eigenaar in de buurt bereid om een perceel grond ter beschikking te stellen voor de aanleg van een open bufferbekken. Bovendien zijn volgens CD&V open grachten niet esthetisch in een straat die langs beide (…) Lees het hele bericht

procedure-camera-s-goedgekeurd

Procedure camera's goedgekeurd

De raad moest een goedkeuring geven voor de nieuwe procedure die gestart is voor het gebruik van bewakingscamera's. Dat is nodig omdat de vorige procedure alleen was goedgekeurd voor sluikstorten, nu gaat het om andere vormen van overlast zoals drugs dealen, verstoring openbare orde, inbraken, overige criminaliteit. Het gaat zoals gemeld om vaste camera's bij het wijkcentrum Lindeman en het gemeentehuis en een gehuurde verplaatsbare camera die telkens een aantal weken wordt opgesteld. Die kan overal gebruikt worden, zonder bijkomende goedkeuring.

awv-maakt-geen-rooilijnplan-voor-koolmijnlaan

AWV maakt geen rooilijnplan voor Koolmijnlaan

Bij het begin van de gemeenteraad vroeg Tony Lespoix of er nu al een overleg is geweest met het Agentschap Wegen en Verkeer over de doorgang op de stoepen in de Koolmijnlaan. Er zijn volgens hem nog handelszaken bijgekomen die de doorgang belemmeren en ook zouden er terrassen illegaal staan. Burgemeester Mario Borremans citeerde een pas binnengelopen brief van AVW dat blijkbaar niet van plan is om een rooilijnplan op te maken. Maar of de gemeente nu zelf één kan maken - dat tegelijk ook een oplossing kan bieden voor de aanslepende onduidelijkheid rond de parkeerproblemen - is niet duidelijk, dat wordt onderzocht door de gemeentediensten.

wordt-heusden-zolder-fietsvriendelijke-gemeente

Wordt Heusden-Zolder fietsvriendelijke gemeente?

Net zoals in 2015 mikt Heusden-Zolder opnieuw op de publieksprijs in de verkiezing van fietsvriendelijke gemeente. Daarmee willen de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en de Vlaamse overheid steden en gemeenten met een sterk fietsbeleid in de bloemetjes zetten. Drie jaar geleden verzamelde Heusden-Zolder 2626 stemmen en behaalde daarmee het label. Ook nu weer kun je stemmen op www.fietsgemeente.be Daarbij geef je drie redenen aan (…) Lees het hele bericht

verkeersvormingsklas-voor-slechte-fietsverlichting

Verkeersvormingsklas voor slechte fietsverlichting

De politie hield in december en januari fietsencontroles en dat als onderdeel van de campagne om de ongevallen met zwakke weggebruikers terug te dringen. 52 jongeren die zonder fietsverlichting reden kregen een jongeren-proces-verbaal. Achttien  + 16-jarigen volgden de verkeersvormingsklas waarin het gevaar van hun onveilig fietsgedrag werd duidelijk gemaakt. 2 jongeren bleven afwezig. Hun dossier wordt voor aan het parket overgemaakt. Volgende week woensdag zijn 37 jongeren onder de 16 jaar aan de beurt.

fairplaytrofee-voor-collegeteam-in-india

Fairplaytrofee voor collegeteam in India

Het badmintonteam van het Sint-Franciscuscollege is vol trots teruggekeerd van het ISF Wereldkampioenschap voor scholen in India. Ze wonnen er de trofee voor de fairplay en daar mag je in een gezelschap met teams uit de hele wereld best fier op zijn. Naast hun sportieve ervaringen houden de badmintonsters er een pak mooie herinneringen aan over.

eerste-twee-jaren-sfc-zijn-al-volzet

Eerste twee jaren SFC zijn al volzet

Het kon niet uitblijven, na de overrompeling op de open schooldag van afgelopen zondag: het Sint-Franciscuscollege heeft de maximale capaciteit voor het eerste leerjaar A al bereikt. Zondag zijn 341 eerstejaars ingeschreven, ongeveer evenveel als vorig jaar en 32 meer dan twee jaar geleden. Het is het tweede beste resultaat ooit. Vooraf waren ook al 94 broers en zussen van huidige leerlingen en personeelsleden ingeschreven. Daarnaast zijn er ook 6 nieuwe leerlingen voor het tweede jaar (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-26-april-2018

Vandaag gezien

Lente betekent liefde in het dierenrijk. En dus trof Jan Leijskens deze wijngaardslakken aan in een innige verstrengeling.

rode-kruis-zamelt-bloed-in

Rode Kruis zamelt bloed in

Het Rode Kruis is bekommerd om de bloedvoorraden voor de komende periode. Niet alleen begint over een goeie twee maanden de grote vakantie, de volgende weken staan ook nog drie verlengde weekends op stapel zodat heel wat donoren niet beschikbaar zijn. Daarom doet het nog een extra oproep voor de bloedcollectes. In Heusden-Zolder kun je bloed geven op maandag 30 april in Ons Huis Berkenbos, donderdag 3 mei in de Witte Zaal Bolderberg of dinsdag 8 mei in Sint-Baaf Eversel. De (…) Lees het hele bericht

de-schandelijke-bevlekking-van-onze-leefomgeving

De schandelijke bevlekking van onze leefomgeving

Vorige week tussen donderdag en zondag waren meer dan 100 vrijwilligers - scholieren en leden van verenigingen - op pad in Heusden-Zolder om zwerfvuil en sluikstorten op te ruimen. De dagen voordien en de dagen nadien - tot op vandaag - werd er dagelijks evenzeer en overal schaamteloos vuil gestort, dikwijls in grote hoeveelheden. Bekijk zeker de foto's in bijlage die een overzicht geven van wat er elke dag van de afgelopen week is achtergelaten op het Sint-Barbaraplein, Brilonplein, de (…) Lees het hele bericht

markt-wordt-alsmaar-meer-smikkelparadijs

Markt wordt alsmaar meer smikkelparadijs

Naast veel textiel, huishoudspullen, groenten en fruit, wordt de multiculturele markt ook alsmaar meer het trefpunt voor lekkerbekken. Vorige keer verruimde een Italiaan met pasta's het assortiment, vandaag is er een döner kebab-verkoper bij gekomen. En de marktkramers komen ook van alsmaar verder. Zo was er vandaag een Duitse juwelenverkoper die zijn 'Schmuck' met de nodige praatjes aan de man en vrouw wist te brengen. Noteer dat je volgende keer op 9 mei je fiets kunt laten (…) Lees het hele bericht

de-handen-uit-de-mouwen-op-het-wereldfeest

De handen uit de mouwen op het Wereldfeest

Op het Wereldfeest deze namiddag bij buurtcentrum Lindeman werden de kinderen op een erg creatief gebeuren vergast. Ze konden er niet alleen spelen en zich uitleven, maar ook deelnemen aan allerlei workshops, van de speelpleinwerking bijvoorbeeld, maar ook knutselen met afval, haargel of badzout maken. Ze konden slaginstrumenten bespelen, ... 't was gewoon een leuke bedoening. (meer foto's van Marina Poelmans)

de-hun-zen-an-t-jungstere

De hun zèn an 't jungstere

Huurt dei hun of hunnekes toch es jungstere ... kun je wel eens horen zeggen. Jungstere doen honden als ze janken of piepen wanneer ze bang zijn of pijn lijden.En het meervoud van hond is hun, het verkleinwoord hunnekes.

race-wars-brengt-voor-15de-keer-spektakel

Race Wars brengt voor 15de keer spektakel

Op zondag 6 mei wordt Circuit Zolder ingenomen door meer dan 3.000 tuningcars en nog eens enkele duizenden in de Paddock en op de parkings, en dat voor de 15de editie van Race Wars. Met zijn 15.000 bezoekers is Race Wars uitgegroeid tot het grootste ééndagsevent op het circuit. Daarbij zijn er de vaste ingrediënten zoals de stuntshows met auto's en motoren, driftraces, 200 m sprinten, Bikini Car Wash, ...

Lees het hele bericht

vandaag-gezien-25-april-2018

Vandaag gezien

Een artistieke impressie van een witte vogelmelkbloem. (foto Jan Leijskens)

morgen-dansvoorstelling-met-gus-philips-in-muze

Morgen dansvoorstelling met Gus Philips in Muze

Morgenavond kun je in de Muzeschouwburg een prachtige dansvoorstelling bekijken: Snap XL. Daarin brengt choreografe Talitha De Decker alles samen wat voor haar het toppunt is van dansplezier: virtuoze lijven, wiskundige structuren én de beats van muziek uit de nineties. Samen met 14 dansers creëert ze een feest voor het oog. Eén van hen is Gus Philips uit Heusden-Zolder, die schittert tijdens een indrukwekkende solo. Muze heeft samen met de cultuurcentra van Genk, Hasselt, (…) Lees het hele bericht

doorprikt-wie-moet-er-getemd-worden

DOORPRIKT: Wie moet er getemd worden?

Verkiezingsavond 14 oktober 2012. De balzaal van Muze kleurt geel-zwart want met 10 zetels behaalde de N-VA een klinkende overwinning. Hier en daar klonk De Vlaamse Leeuw uit een aantal schorgejuichte kelen. De volgende uren en dagen verstomden de gezangen en maakte de discussie om de burgemeesterssjerp er eerder een ronddraaiende leeuw in een kooi van.

Een hele legislatuur lang volgde de ene crisis de andere op, de lokale Vlaams-nationalisten hakten nog krachtiger op elkaar in als in (…) Lees het hele bericht

ondervoorzitter-franco-ruffo-ook-uit-n-va-bestuur

Ondervoorzitter Franco Ruffo ook uit N-VA-bestuur

Ook ondervoorzitter Franco Ruffo is uit het partijbestuur van N-VA Heusden-Zolder gestapt. Hij was naar eigen zeggen het eeuwige geruzie en gerommel beu. Hij zegt op dit moment wel lid te blijven van de partij die hij zeker geen schade wil berokkenen. Of hij in oktober op de lijst zal staan, heeft Franco Ruffo voor zichzelf nog niet uitgemaakt. Wel blijft hij ook aan de slag als voorzitter van Wijk-Werken, het vroegere PWA.

brainstormen-over-kansen-voor-heusden-zolder

Brainstormen over kansen voor Heusden-Zolder

Het Interreligieus Platform van Heusden-Zolder probeerde vanavond op een bijeenkomst in Muze wat constructieve ideeën te verzamelen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Eerst werd even stilgestaan bij het overlijden van Anne Versele-Hanssens, één van de drijvende krachten achter het platform. Daarna leidde Ward Ceyssens het burgerforum in, en nam Hilde Geraerts van Orbit de moderatie over. Rode draad waren samenleven, armoede, wonen, onderwijs, werk en welzijn. In (…) Lees het hele bericht

elke-gijbels-nu-toch-uit-de-n-va

Elke Gijbels nu toch uit de N-VA

Het conflict binnen N-VA Heusden-Zolder escaleert verder. Na de reactie van de partijvoorzitter heeft Elke Gijbels beslist om niet langer deel uit te maken van de N-VA-fractie maar voor de rest van de legislatuur als onafhankelijke te zetelen. "Dat het conflict gaat over de forensische audit, vind ik te gek voor woorden. Alsof ik mijn eerste plaats hiervoor zou opgeven. Als oppositielid is het immers de taak om zulke dossiers aan de oppervlakte te brengen. Mocht er een audit gevoerd worden binnen (…) Lees het hele bericht

164-bestuurders-te-snel

164 bestuurders te snel

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles in 6 straten. 164 van de 578 bestuurders reden te snel. De meesten (44) zijn geflitst in de Michel. Scheperslaan, gevolgd door de Dekenstraat (40), Sluisbamd (36), Kapelstraat (27), Kleuterweg (15) en Bergstraat (3). Voorts waren er overtredingen wegens niet dragen van de gordel (4), niet ingeschreven auto (2), niet verzekerd (1) en technische gebreken (3).

n-va-voorzitter-conflict-rond-audit

N-VA-voorzitter: conflict rond audit

NV-A-voorzitter Herwig Hermans betreurt de beslissing van Elke Gijbels. Hij benadrukt dat ze in moeilijke omstandigheden als OCMW-voorzitster succesvol heeft kunnen werken om beheersakkoorden tussen OCMW en gemeente af te sluiten. "Maar een voorzitter moet ook waken over een juiste toepassing van principes o.a. die van de rechtsstaat. Als een Hof in stilte een onderzoek voert naar de gemeentelijke administratie moet je die auditeurs hun werk laten doen en geldt het vermoeden van onschuld. Dat (…) Lees het hele bericht

wie-kan-er-nog-vogelverschrikkers-maken

Wie kan er nog vogelverschrikkers maken?

Ze zijn wat in de vergeethoek geraakt, maar als het aan volkskunstgroep ‘De Akkermennekes’ ligt, gaan we volgende zomer weer heel wat vogelverschrikkers zien. De groep organiseert daarvoor een wedstrijd samen met de cultuurraad en Berkenbos Leeft. Samen willen ze de inwoners van Berkenbos aanzetten om zelf een vogelverschrikker te maken en die in juli en augustus in de voortuin te zetten. Buurtbewoners, voorbijgangers en toeristen zullen dan de mooiste exemplaren kiezen en die (…) Lees het hele bericht

n-va-crisis-lijsttrekker-elke-gijbels-stapt-op

N-VA-crisis: lijsttrekker Elke Gijbels stapt op

FLASH Grote crisis bij de N-VA van Heusden-Zolder. Elke Gijbels trekt zich terug als lijsttrekker en komt niet op bij de gemeenteraadsverkiezingen. UPDATE Als verklaring geeft Elke Gijbels een maandenlang conflict met lokaal afdelingsvoorzitter Herwig Hermans. Volgens haar stapelden de ruzies en meningsverschillen in de aanloop naar de verkiezingen zich op. "Dit was niet langer werkbaar, zelfs mijn gezondheid begon er onder te lijden. (…) Lees het hele bericht

een-inspirerend-verhaal-voor-reislustigen

Een inspirerend verhaal voor reislustigen ...

Reislustigen konden maandagavond in de bibliotheek inspiratie opdoen tijdens de voorstelling van het boek van Faviola Rodriguez. Zij is afkomstig uit Venezuela maar woont met haar gezin in België. Haar boek 'Met de rugzak door Latijns-Amerika’ is een roman waarvoor ze de inspiratie vond in een trektocht door het Amazonewoud. Het boek vertelt het verhaal van twee jongeren die op hun reis de natuur ontdekken en er proberen te overleven. Heel inspirerend. (foto Alice Verraest)

robin-stroobants-n-va-komt-niet-meer-op

Robin Stroobants (N-VA) komt niet meer op

Het hing al langer in de lucht en nu is de knoop doorgehakt: ex-schepen Robin Stroobants komt niet meer bij de gemeenteraadsverkiezingen. Drie jaar lang was Stroobants schepen voor de N-VA om dan zoals afgesproken het mandaat door te geven aan partijgenote Ann Leyssens. Maar ondertussen was de politieke crisis in Heusden-Zolder volop losgebarsten en belandde hij het laatste deel van zijn mandaat als schepen zonder bevoegdheden op de oppositiebanken. De afgelopen tijd lanceerde Robin Stroobants - die (…) Lees het hele bericht

maak-kennis-met-het-atelier-vrije-grafiek

Maak kennis met het atelier Vrije Grafiek

Onder de noemer 'drukdrukdruk' nodigen leerlingen en leerkrachten van het atelier Vrije Grafiek van de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten iedereen uit om een kijkje te komen nemen. Op zondag 6 mei tussen 14 en 18 uur kun je niet alleen de werken van de studenten komen bekijken of het atelier in actie zien, iedereen kan zelf eens aan de slag gaan met enkele toegankelijke druktechnieken zoals droge naald en hoogdruk. We weet word (…) Lees het hele bericht

vrijdag-p-arty-night-met-lokale-helden

Vrijdag (P)arty Night met Lokale Helden

Nu vrijdagavond zal cc Muze weer op stelten staan want dan heeft er de [P]arty Night 2018 plaats. Meteen is dat ook de gelegenheid waar de Lokale Helden zichzelf presenteren. Zo trakteren Adriaan Goedseels, Caspar en Sander Celis het publiek op een combinatie van covers en eigen (pop)songs. De avond (nu ja) wordt uiteraard afgesloten met een spetterende afterparty. Daar kan je nog even bijpraten met (oud)klasgenoten, een feestje bouwen (…) Lees het hele bericht

straffe-toeren-met-straffe-gevolgen

Straffe toeren met straffe gevolgen

De politie heeft dit weekend een autobestuurder opgepakt die het wel heel bont maakte. Hij was dronken en reed twee geparkeerde auto's aan. Vervolgens pleegde hij vluchtmisdrijf maar de politie kon hem oppakken nadat ... hij tegen zijn eigen huis was gebotst. De man reageerde heel agressief op de inspecteurs, hij was weerspannig en werd bestuurlijk aangehouden.

straatracers-en-dronkaards-tegen-de-lamp

Straatracers en dronkaards tegen de lamp

In het kader van de aanpak van weekendongevallen hield de politie op verschillende plaatsen alcohol-, drug- en snelheidscontroles. 209 bestuurders moesten blazen, liefst 11 hadden teveel alcohol op. Eén rijbewijs is onmiddellijk ingetrokken. Het flitstoestel betrapte 4 straatracers. In de Meylandtlaan en de Guido Gezellelaan reden 2 bestuurders aan 123 km/u waar 70 mag. In Terlaemenlaan zijn snelheden gemeten van 121 en 141 km/u. In totaal negeerden 141 bestuurders op 1561 de snelheidsbeperkingen.

zolderrun-tombolawinnaars-en-podia

ZolderRun: tombolawinnaars en podia

Nog even een terugblik op de jubileumeditie van de ZolderRun waarvan we gisteren al de wedstrijdbeelden en uitslagen brachten. Nadien werd nog een podiumceremonie gehouden met de eerste drie van elke reeks. Alle deelnemers aan de Kidsrun kwamen zelfs samen op het podium. Daarnaast waren er sympathieprijzen voor elke reeks. Er werd geloot voor de mooie prijzenpot. Twee gasten van 't Weyerke lootten de winnaars van de moutainbikes uit: dat werden Michael Wendrix en Saartje Meysmans. Het team (…) Lees het hele bericht

seniorenraad-heeft-wensenlijstje-voor-verkiezingen

Seniorenraad heeft wensenlijstje voor verkiezingen

De seniorenraad heeft zijn memorandum voor de gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld. Daarin vragen de senioren hun eigen plaats en rol in de samenleving. Ze willen inspraak via de beheers- en beleidscyclus, maar ook door de seniorenraad te betrekken in het samengaan van gemeente en OCMW. Mobiliteit, cultuur en welzijn zijn beleidsdomeinen die extra aandacht voor senioren moeten hebben. Afspraken dienen vastgelegd worden in een samenwerkingsovereenkomst tussen lokaal bestuur en (…) Lees het hele bericht

buxusrups-slaat-weer-volop-toe

Buxusrups slaat weer volop toe

Wie in zijn tuin één of meerdere buxussen heeft staan, houdt die dezer dagen best in de gaten. De buxusrups slaat in de regio in alle hevigheid toe. En dat heeft uiteraard te maken met de tijd van het jaar én de warmte. Er zijn in Heusden-Zolder al meldingen waarbij de buxusstruiken binnen de kortste keer zijn vernield door de rupsen. Uit die rupsen komt nadien de mot voort, en die zorgt later deze zomer nog eens voor een nieuwe lading rupsen. Het hangt er van af, hoe erg de struiken (…) Lees het hele bericht

nederlanders-dominant-in-speedwayraces

Nederlanders dominant in speedwayraces

Speedwayclub Helzold heeft het nieuwe seizoen goed ingezet. Op zaterdag was er al heel wat belangstelling voor de oefeningen en op zondag kregen de toeschouwers spannende races te zien tijdens het duel tussen de Helzoldstars en het Team Europa. Met een klein puntenverschil moesten de Helzoldstars het onderspit delven. Sterkste rijders bij Team Europa waren Darrell De Vries en Henry van der Steen, terwijl bij de Helzoldstars Emile Grondal outstanding was en ook Xavier Muratet veel punten (…) Lees het hele bericht

nieuwe-overwinning-voor-rugbyclub-9

Nieuwe overwinning voor Rugbyclub 9

Rugbyclub Heusden-Zolder heeft opnieuw gewonnen. Deze keer moest Lokeren met 10-77 voor de bijl.

dries-vanthoor-wint-blancpain-endurance-in-monza

Dries Vanthoor wint Blancpain Endurance in Monza

Na de sprint in Zolder is nu ook het uithoudingskampioenschap van de Blancpain GT Series gestart en wel op het circuit van Monza. En het was al meteen prijs voor Dries Vanthoor, samen met zijn Audi-ploegmaats de Duitser Christopher Mies en de Spanjaard Alex Riberas was hij de sterkste in de race van drie uur. Zijn team nam de start als derde beste, Mies en Riberas konden die positie behouden en dan was het aan Vanthoor. Al snel nam hij de tweede plaats en lanceerde de aanval op de leider. Dat lukte (…) Lees het hele bericht

heusdens-scheidsrechterstrio-leidt-peers-derby

Heusdens scheidsrechterstrio leidt Peers derby

Ze waren met zijn drieën van Heusden-Zolder present om de voetbalderby Wijchmaal-Peer in goede banen te leiden. Seppe Vandebroek was de scheidsrechter, Ilka Bosmans en Albert Plessers de lijnrechters. Opvallend is bovendien dat Albert hen in hun beginperiode heeft begeleid. (foto Heidi Lekens)

handbalbeker-van-belgie-voor-femke-remels

Handbalbeker van België voor Femke Remels

Nog een sportief feestje in Viversel: Femke Remels heeft met haar club HB Sint Truiden de handbalbeker van Belgie gewonnen. In de finale - in Leuven - overklaste ze met haar team Initia Hassel. Femke is nog maar 18 maar wint na de landstitel vorig jaar nu dus haar tweede trofee. En over drie weken begint de finale voor mogelijk een nieuwe landstitel. (foto Lucke)

pasar-maakte-dauwwandeling-naar-de-kluis

Pasar maakte dauwwandeling naar de kluis

Pasar had geen mooiere ochtend kunnen uitkiezen voor zijn dauwwandeling naar het sterrenplekje van Heusden-Zolder: de kluis. Om 6u30 trokken ze met 42 wandelaars de Bolderberg op. De mist belette oorspronkelijk het vergezicht, maar dat is nu eenmaal typisch bij het krieken van een zwoele dag. Na een fikse wandeling van 10 km volgde een welgekomen stevig ontbijt.

anadol-speelt-gelijk-6

Anadol speelt gelijk

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol 3-3 gespeeld thuis tegen Lutlommel VV.

kind-gewond-bij-aanrijding-in-koolmijnlaan

Kind gewond bij aanrijding in Koolmijnlaan

Op de Koolmijnlaan is in de vooravond een kind aangereden door een auto. Dat gebeurde nabij het kruispunt met de Amideuslaan. De precieze omstandigheden van het ongeval zijn nog niet duidelijk, maar de verwondingen van het slachtoffer zouden al bij al nog meevallen. Het is door de ambulance overgebracht naar het nabije ziekenhuis. Ondertussen zorgde de politie voor de vaststellingen en de verkeersafhandeling.

gelijkspel-voor-kvv-5

Gelijkspel voor KVV

Terwijl FC Bolderberg voor zijn kampioenenviering naar Kattenbos was getrokken, ging ook onze andere derdeprovincialer naar het noorden: KVV Heusden-Zolder speelde 2-2 bij Sporting Grote Brogel.

winst-voor-sk-06-in-winterslag

Winst voor SK 06 in Winterslag

SK Heusden 06 is in de vierde provinciale met 0-2 gaan winnen bij Sporting Winterslag.

bolderberg-is-kampioen

Bolderberg is kampioen

FLASH FC Bolderberg heeft met 0-2 gewonnen Kattenbos en is de nieuwe kampioen in derde provinciale A. Luid aangemoedigd door een stevige supportersschare kwam Bolderberg al in de eerste helft op voorsprong. En toen kort na de rust de 0-2 op het bord verscheen, moest de ploeg nog slechts het hoofd koel houden en de toestand controleren. Ondertussen is in Lommel een stevig feestje ingezet en knalden de kurken. Tweede provinciale wenkt, maar da's zorg voor later. (foto's Yves Maex)college-overspoeld-met-kandidaat-leerlingen

College overspoeld met kandidaat-leerlingen

Neem het van ons aan, het aantal beschikbare plaatsen voor eerstejaars aan het Sint-Franciscuscollege zal ook dit jaar weer snel volzet zijn. Dat kun je al afleiden uit de gigantische belangstelling voor de Open Schooldag vandaag. Al van voor de opening stond er een lange rij ouders en jongeren aan te schuiven. Zij konden kennismaken met de school en spreken met directie, leerkrachten en toekomstige medeleerlingen, en ook allerlei demonstraties en optredens bijwonen. En er zijn al heel veel ingeschreven voor volgend schooljaar. (foto's Patrick Daniëls)

de-shopfabriek-als-verzamelplek-van-leuke-spullen

De Shopfabriek als verzamelplek van leuke spullen

Vandaag was er in De Centrale een nieuwe editie van de Shopfabriek. Heel de grote hal stond gevuld met standjes waar je allerlei spulletjes op de kop kon tikken. Heel wat kinderkleren bijvoorbeeld, maar ook juwelen, wenskaarten,speelgoed en allerlei snuisterijen. Misschien geen topbestemming bij warm weer maar wel leuk om wat rond te struinen.

rustige-erfgoeddag-in-zldr-luchtfabriek

Rustige Erfgoeddag in ZLDR Luchtfabriek

Ook ZLDR Luchtfabriek nam deel aan de Erfgoeddag rond het thema 'Kiezen'. Tussendoor was het vrij rustig, de meeste bezoekers kwamen vooral om deel te nemen aan de geleide bezoeken en zo meer te weten te komen over de werking van de mijn.

oorlog-centraal-in-woutershof

Oorlog centraal in Woutershof

De eerste bezoekers op deze Erfgoeddag waren al vrij vroeg present in het Woutershof. Zij kregen van de Heemkundige Kring Zolder een nieuwe expo gepresenteerd over 'De Grooten Oorlog' en dat naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de Wapenstilstand. In de tentoonstelling gaat onder meer aandacht naar de Zolderse oud-strijders en de bevolking in de oorlogsjaren. De expo blijft ook de komende maanden nog toegankelijk, samen met de rest van de museumcollectie.

pascal-van-marcke-niet-te-kloppen-op-10-miles

Pascal Van Marcke niet te kloppen op 10 Miles

De jubileumeditie van de ZolderRun mocht er best wezen. De organisatoren kregen - buiten de kids - 268 atleten aan de start. En dat op een dag dat ook de Antwerp Ten Miles wordt gelopen. Het weer zat bovendien deze voormiddag ook nog mee. Er was wat sfeer in de buurt van de aankomst waar zelfs een zanger-gitarist had postgevat. Aan de 3,5 km namen 19 atleten deel, het was dan ook eerder een proevertje voor wie niet echt klaar was om de straffe afstanden te doen. Tim Lemmens uit Gingelom was de (…) Lees het hele bericht

wat-een-kranige-atleetjes

Wat een kranige atleetjes!

De 10de editie van de ZolderRun had vanmorgen opnieuw een kidsrun ingelast. De kleinste atleten mochten onder begeleiding 650 meter lopen en in de laatste rechte lijn was het dan alle remmen los. Een echt klassement werd niet opgemaakt omdat de leeftijdsverschillen te groot waren, maar de dapperheid van enkele kleintjes van amper 2,5 jaar was bewonderenswaardig. (meer foto's)

nog-maar-eens-een-landstitel-voor-nathalie-lemmens

Nog maar eens een landstitel voor Nathalie Lemmens

Nathalie Lemmens is gisteren met Asterix Avo Beveren voor de vijfde maal op rij landskampioen geworden in het damesvolleybal. In februari hadden ze al ook voor de vijfde keer op rij de Belgische beker gewonnen. Met die nieuwe dubbel sluit Nathalie een carrière van 5 jaar bij Asterix af. Ze is ondertussen 23, na de zomercampagne met de Yellow Tigers gaat ze voor een nieuwe uitdaging in het buitenland. Haar ouders Hilde en Jan zijn daar uiteraard zeer fier op.

vandalen-blijven-wandelaarskapelletje-viseren

Vandalen blijven wandelaarskapelletje viseren

Het Wandelaarskapelletje in Eversel is al twee keer vernield door vandalen, telkens weer zorgden buurtbewoners Emma en Romain ervoor dat het opnieuw werd opgeknapt. En deze week hebben vandalen opnieuw toegeslagen. De bloemen in de bloembak zijn afgerukt en in het rond gegooid. Het plexiglas voor het Mariabeeld is beschadigd met brandende sigaretten.

vck-verliest-laatste-match

VCK verliest laatste match

In de tweede divisie van het volleybal heeft VCK Bolderberg zijn seizoen niet feestelijk kunnen afsluiten. Het verloor thuis van VC Geel met 1-3. Setstanden waren 18-25, 18-25, 25-23 en 12-25. Bolderberg beëndigt de competitie op een zesde plaats.

auto-uitgebrand-op-snelweg

Auto uitgebrand op snelweg

Omstreeks kwart voor middernacht heeft een auto vuur gevat op de E 314 ter hoogte van Heusden-Zolder. De brandweer van Hasselt kwam ter plaatse maar kon niet voorkomen dat de wagen grotendeels uitbrandde.

jan-jaap-van-der-wal-over-de-vlaamse-schoonheid

Jan Jaap Van Der Wal over de Vlaamse schoonheid

Jan Jaap Van Der Wal vestigde zich afgelopen jaren in Vlaanderen en kon dus hij zaterdagavond in Muze als een ervaringsdeskundige zijn voorstelling 'Schoon' brengen, over alles wat mooi is bij ons. (foto Lenscollectief)

het-nieuwe-speedwayseizoen-gaat-van-start

Het nieuwe speedwayseizoen gaat van start

Morgen opent in het Helzoldstadion het nieuwe speedwayseizoen. Voormiddag zijn er vanaf 10 uur al vrije trainingen voor de rijders. Na de middag dan neemt het team Helzoldstars het op tegen Team Europa, met rijders uit heel Europa. Tussen de wedstrijden door zijn er nog enkeel demo's classic speedway. De club zorgt voor animatie voor jong en oud. Tickets kosten € 13,60, daar krijg je ook een lotje bij waarmee je deelneemt aan de tombola met verrassende prijzen. (foto Stephan Volders)

vandaag-gezien-21-april-2018

Vandaag gezien

Bij Jan Leijskens zijn de meikevers al komen vergaderen.

vele-tientallen-zakken-zwerfvuil-verzameld

Vele tientallen zakken zwerfvuil verzameld

Honderden vrijwilligers hebben vandaag in Heusden-Zolder onze straten en een aantal mooie plekjes van zwerfvuil verlost. Achteraf hebben ze alles in speciale witte vuilniszakken verzameld en op afgesproken plaatsen achtergelaten. Tientallen en tientallen zakken, die door de gemeentediensten worden opgehaald. Maar oh jee, enkele uren nadat de KWB-vrijwilligers door de Kapelstraat waren getrokken, lag daar alweer een plastic flesje. Na zo'n positieve acties, word je dan weer een beetje moedeloos. (foto's Julien Maebe)

vlotte-winst-voor-wieze-a-en-rp-products

Vlotte winst voor Wieze A en RP Products

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A K. FC Vlam Eisden ingeblikt met 6-1. RP Products versloeg VC Sluizen met 4-2.

20-vormelingen-uit-bolderberg

20 vormelingen uit Bolderberg

In de Heilig-Hartkerk van Boekt ontvingen 20 jongeren van Bolderberg in de vooravond het vormsel van vormheer Thieu Plessers. Ze waren daarvoor al maanden voorbereid geweest door de vier catechisten. Na afloop kon het feet beginnen voor Robin, Liese, Jarne, Marie-Elise, Hannes, Renée, Liana, Elien, Simon, Kaylen, Niemke, Yoran, Anna, Aukelien, Dorien, Sien, Lotte, Stef, Lucka en Lauren. (foto Roger Convents)

volle-bak-in-de-pick-up-van-fonny

Volle bak in de Pick-Up van Fonny

Hoewel de Heusdense platenboer Fonny Jans zich altijd hult in bescheidenheid, mocht hij zich vandaag weer in de handen wrijven voor een vol huis in zijn Pick-Up op deze Record Store Day. Marino Roosen van Bonfire Lakes bracht een heerlijke akoestische set. Daarna kwamen de heren Vanthilt en Meuris in actie, de sfeer en het ritme verhoogde, zeker toen ze een triootje deden met Fonny. Left Hand George was volop zijn volgende interview met Rootstime aan het voorbereiden. En er werden onderstussen heel wat elpeetjes verkocht. (foto's Frans Morawski)

femma-dames-sprokkelen-13-zakken-in-eversel

Femma-dames sprokkelen 13 zakken in Eversel

9 dappere Femma-dames hebben vandaag in Eversel liefst 13 volle zakken met zwerfvuil ingezameld. Durven al degenen die dat zwerfvuil hebben gedropt de dames nog in de ogen kijken? (foto's Rita Vanhove)

kwb-ruimt-zwerfvuil-in-heusden-op

KWB ruimt zwerfvuil in Heusden op

Gewapend met het nodige materiaal is de KWB van Heusden vandaag op pad gegaan om het zwerfvuil op te ruimen. En het was nodig. (foto Julien Maebe)

zilveren-jubileum-van-antwerp-jazz-orchestra

Zilveren jubileum van Antwerp Jazz Orchestra

Het Antwerp Jazz Orchestra, met Joshua Redman, vierde zijn zilveren jubileum met een concert onder leiding van Bert Joris, en waar kan dat beter gebeuren dan in de Muze. (foto Lenscollectief)

reuzengilde-verrast-leerlingen-van-bolderberg

Reuzengilde verrast leerlingen van Bolderberg

De leerlingen van het derde leerjaar van de school in Bolderberg ontvingen in februari een geheimzinnige brief van een man die eigenlijk al meer dan 300 jaar geleden gestorven was, Lambert Hoelen. Het solferde hen op met een heleboel vragen, maar ze schreven een brief terug en ... werden beloond voor hun geduld. De klassen van meesters Bart en Johny kregen de reuzengilde van Bolderberg op bezoek en die hadden een deel van reus Lambert Hoelen meegebracht. Nogal wiedes, want een ganse reus zou (…) Lees het hele bericht

t-weyerke-al-in-januari-naar-heusden-centrum

't Weyerke al in januari naar Heusden-Centrum

De werken voor het woonproject Kapellehof op de site van de oude jongensschool aan de Kapelstraat zitten voor op schema. Dat betekent ook dat de de mensen van 't Weyerke die daar een apart gebouw krijgen, wellicht al in januari volgend jaar kunnen verhuizen. Het gaat om 20 bewoners die 7 dagen per week 24 uur per dag op begeleiding kunnen rekenen. Zij zullen op die manier geïntegreerd worden in Heusden-Dorp. (foto Julien Maebe)

het-weer-na-het-weekend-10-graden-kouder

Het weer: na het weekend 10 graden kouder

Hogedrukinvloeden kunnen nog tijdelijk het weerbeeld in onze regio bepalen. Na een storing op zondag stroomt gevoelig kouder lucht over onze streken en komen de maxima 10 graden lager uit. De neerslagkansen nemen bovendien toe.
Vandaag wordt een schitterende en vooral nog warme dag bij maxima rond 25 graden. De zon domineert, maar er zijn ook enkele wolken. In de vroege ochtend komt er lokaal wat mist voor.
Morgen is het flink zonnig in de ochtend. Nadien schuiven er meer wolken over (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-319

De kijk van Richie

Misschien ook nog brushen?

morgen-bij-pick-up-stijn-meuris-en-marcel-vanthilt

Morgen bij Pick-Up Stijn Meuris en Marcel Vanthilt

Morgen zaterdag is het Record Store Day, het feest van de onafhankelijke platenwinkel. Die onafhankelijke platenwinkels zijn heel schaars geworden ins ons land, maar Heusden-Zolder heeft er nog eentje: Pick-Up, de platen- en CD-winkel van Fonny Jans aan Suska-Berg. En Fonny kan morgen weer uitpakken met een schitterend programma. Het begint om 12 uur met Bonfire Lakes dat langs komt voor een albumvoorstelling en akoestische set. Van 13 uur tot 13u30 geeft Stijn Meuris een signeersessie, (…) Lees het hele bericht

mfc-geeft-forfait-voor-laatste-match

MFC geeft forfait voor laatste match

Voor zijn laatste match in zijn huidige vorm in tweede nationale B heeft MFC SI Heusden-Zolder forfait gegeven tegen Schoten waardoor het dus 5-0 werd. Daarmee valt voor MFC het doek over een seizoen om snel te vergeten en kan alles in gereedheid worden gebracht voor een nieuwe start na de fusie met Los Leones Lummen.

het-plein-der-stoffelijke-resten

Het plein der stoffelijke resten

Het staat er nochtans duidelijk op: een textielcontainer dient voor nog bruikbare kleding, schoenen en handtassen en huishoudlinnen. Al de rest is sluikstorten, ook als het er naast ligt. Dat staat ook in het groot op de containers. Vroeger was het Koning Boudewijnplein een kerkhof, tegenwoordig laten ze er andere stoffelijke resten achter. (foto's Julien Maebe)

dorpsraad-bolderberg-zit-met-vraagtekens

Dorpsraad Bolderberg zit met vraagtekens

De dorpsraad Bolderberg boog zich tijdens een algemene vergadering over een aantal hete hangijzers. Zo blijkt de verhuizing van de kinderopvang naar de locatie van de huidige dienst toerisme pas in 2020 mogelijk te zijn, als de gesubsidieerde termijn van 5 jaar voorbij is. Wat Bovy betreft, heeft één buurtbewoner beroep aangetekend bij de Raad van State tegen het Ruimtelijke Uitvoeringsplan Bovy, hij vraagt de vernietiging van het RUP. Verder zoekt de gemeente een oplossing (…) Lees het hele bericht

gasleiding-geraakt-in-de-kerkstraat

Gasleiding geraakt in de Kerkstraat

Bij de werkzaamheden voor de aanleg van riolering en fietspaden in de Kerkstraat heeft een aannemer vanmiddag een gasleiding geraakt. De brandweer kwam ter plaatse om de situatie te beveiligen tot Infrax het lek had hersteld en alle gevaar geweken was. Ondertussen moest de gastoevoer wel worden afgesloten en zaten inwoners van Bolderberg zonder gas. Later zijn personeelsleden van Infrax van deur tot deur gegaan om te helpen bij de heropstart van de gasinstallatie.

anpr-camera-dellestraat-officieel-in-gebruik

ANPR-camera Dellestraat officieel in gebruik

In de Dellestraat, op de grens tussen Heusden-Zolder en Lummen is vanmorgen de ANPR-camera officieel in gebruik genomen. Inderdaad, officieel want hij staat er al even, hij is de voorbije weken uitvoerig getest en heeft zelfs zijn eerste onderzoek al in gang gezet. Het is naar verluidt de eerste ANPR-camera (met nummerplaatherkenning dus) in ons land die op de grens van twee politiezones staat: Heusden-Zolder en Limburg Regio Hoofdstad. De regio rond Hasselt is al langer bezig met de (…) Lees het hele bericht

de-10de-zolderrun-praktisch

De 10de ZolderRun praktisch

Overmorgen is het de ZolderRun, nog even wat praktische zaken. Inschrijven ter plaatse kan vanaf 9 uur. Start en aankomst liggen ter hoogte van de sporthal, daar kunnen de atleten zich ook omkleden of een douche nemen. Sporttassen worden bewaakt. De Dekenstraat wordt voor een deel afgesloten, parkeren aan de sporthal kan dus niet, wel aan het cultuurcentrum, supermarkt B2 en het gemeentehuis. Er is drank voorzien voor de deelnemers. (…) Lees het hele bericht

woensdag-wereldfeest-op-lindeman

Woensdag Wereldfeest op Lindeman

Woensdag 25 april tussen 14 en 17 uur zijn alle kinderen uit Heusden-Zolder welkom op het Wereldfeest aan het wijkcentrum Lindeman (Galgenbergstraat 55). Het wordt daar een plezante boel. Kinderen kunnen zich uitleven in de leuke workshops, dans- en sport initiaties en muzikale verhalen. Alle workshops zijn gratis. De afdeling welzijn en lokale economie van de gemeente wil hen op die manier warm maken om te bewegen, creatief te zijn, aan te sluiten bij een vereniging of een andere leuke vrijetijdsbesteding. De ouders kunnen terecht in een fairtrade cafeetje met eerlijke drankjes en hapjes. Meer info op Facebook.

een-suggestie-voor-nieuwe-straatnamen

Een suggestie voor nieuwe straatnamen

De gemeente is op zoek naar twee nieuwe straatnamen. Die zullen komen in het binnengebied van het nieuwe winkelcentrum tussen Koolmijnlaan en Schansstraat, en in het binnengebied van het nieuwe wooncomplex aan de Poorthoevestraat. Een trouwe lezer suggereert om aan deze korte straatjes de langste straatnamen ter wereld te geven Paternosterbollekesmakerijstraat en Hottentottententententoonstellingsstraat. Misschien eerst een passen of het lukt op de bordjes. 't Zou in ieder geval origineel zijn.

leerlingen-van-de-linde-beten-de-spits-af

Leerlingen van De Linde beten de spits af

De leerlingen van De Linde gaven vandaag het goede voorbeeld. Zij beten de spits af in de zwerfvuilactie en ruimden enkele straten op in de buurt van de school in de wijk Lindeman. De straten liggen er weer netjes bij en de leerlingen hopen dan ook dat hun werk gerespecteerd wordt én blijft. (foto's Peter Vanhamel)

7-verenigingen-en-5-scholen-op-zwerfvuiljacht

7 verenigingen en 5 scholen op zwerfvuiljacht

Dezer dagen vindt overal de actie straat.net plaats. Een initiatief dat onder meer door intercommunale Limburg.net. In Heusden-Zolder trekken 7 verenigingen en 5 scholen de straat op. Morgen zijn het de scholen die de handen uit de mouwen steken: Heideland, Bolderberg, De Linde, ’t Molenholleke en De Schans. In het weekend, met de klemtoon op zaterdag, zijn het dan de vrijwilligers van de verenigingen: Celanese, Limburgs Landschap, Natuurpunt Zolder, Femma Eversel, Visclub Gemeentewinning, KWB Zolder en KWB Heusden.

turkse-bruiloftschutters-komen-voor-de-rechter

Turkse bruiloftschutters komen voor de rechter

Opnieuw is een Turks huwelijksfeest uit de hand gelopen. Een autokaravaan reed door de Koolmijnlaan en daarbij werden volgens voorbijgangers verschillende schoten in de lucht gelost. De politie stelde een onderzoek in en kon twee verdachten oppakken die de schoten hadden gelost. Ze hadden daarvoor een alarmpistool gebruikt. De twee zijn vrijgelaten na verhoor maar moeten later voor de rechtbank verschijnen. Het wapen is in beslag genomen. De komende weken zal de politie (…) Lees het hele bericht

moov-festival-start-vandaag-in-roxy-theatre

MOOV-festival start vandaag in Roxy Theatre

Van 19 tot 30 april heeft weer het MOOV-filmfestival plaats, waarbij vooral aandacht gaat naar de betere films uit heel de wereld maar ook uit ons land. Daarbij wordt gekeken naar de kwaliteit, niet naar oscars, vedetten of kaskrakers. In heel Vlaanderen nemen 8 filmzalen deel, voor West-Limburg is dat The Roxy Theatre in Koersel. Daar opent vanavond om 20 uur het festival met de avant-première van het Deense drama 'What will people say' van Iram Haq. Het volledige programma van het festival vind je hier.

opnieuw-kettingbotsingen-op-e314

Opnieuw kettingbotsingen op E314

Er zijn vanochtend opnieuw grote verkeersproblemen op de E314. Oorzaak zijn twee kettingbotsingen. Eerst was er een ongeval in Zonhoven. Daarop ontstond een file en daarin zij er hoogte van de parking Heusden-Zolder 8 wagens op elkaar gereden. Enkele slachtoffers zaten gekneld, ze zijn bevrijd en met niet al te zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Even verder ontstond een tweede kettingbotsing met 4 wagens. Daarop werd de snelweg een tijdlang helemaal afgesloten. Ondertussen is het verkeer weer op gang aan het komen, richting Genk stond trouwens een kijkfile.


.

er-zijn-nog-plaatsen-voor-rijvaardigheidscursus

Er zijn nog plaatsen voor rijvaardigheidscursus

Er is nog altijd een aantal plaatsen beschikbaar voor de rijvaardigheidscursussen op zaterdag 28 maar voor zondag 29 april bij ProMove op Circuit Zolder. Alle jongeren uit Heusden-Zolder - met rijbewijs - tot en met 25 jaar komen in aanmerking. De gemeente komt financieel tussen zodat je slechts 20 euro betaald in plaats van de normale 150 euro. Iedereen die de cursus al volgde voelt zich een stuk veiliger en zekerder in het verkeer. Hier kun je nog inschrijven.

lentefeest-bij-femma-eversel

Lentefeest bij Femma Eversel

Femma Eversel hield het jaarlijkse lentefeest met naast klassieke ingrediënten als eten en een tombola, ook een toneel en een terugblik: om te illustreren hoe hard er getimmerd is aan de weg van de vrouwenrechten. Er was speciale aandacht voor trouw bestuurslid Maria Vandebroek, die vandaag precies 60 jaar getrouwd is. Zij kreeg een bloemetje voor haar diamanten bruiloft. (foto Rita Vanhove)

viversel-is-bekommerd-om-mobiliteit-en-milieu

Viversel is bekommerd om mobiliteit en milieu

Bezorgdheid om mobiliteit en milieu, dat is zowat de rode draad door de volksvergadering die dorpsraad Viversel vanavond organiseerde. Onlangs het mooie weer waren 50 inwoners naar de Vierseleer afgezakt. Er stonden dan ook enkele tientallen punten en vragen op de agenda. Ook schepen van verkeer en leefmilieu Lode Schops, burgemeester Mario Borremans, commissaris Danny Wendelen - verantwoordelijk voor verkeer - en wijkagent Danny Poelmans waren present om mee de vragen te beantwoorden en (…) Lees het hele bericht

kettingbotsingen-veroorzaken-files

Kettingbotsingen veroorzaken files

Het is weer een moeilijke dag geweest op de E 314. Kort voor 8 uur vanmorgen raakten 4 wagens betrokken in een kettingbotsing ter hoogte van Heusden-Zolder. Dat zorgde al snel voor heel wat problemen. In de avondspits dan botsten opnieuw 4 auto's deze keer op grondgebied Zonhoven, in de richting van Nederland. En dat veroorzaakte opnieuw een lange file.

flitsmarathon-al-121-bestuurders-betrapt

Flitsmarathon: al 121 bestuurders betrapt

De verkeersdienst van de politie neemt zoals aangekondigd deel aan de flitsmarathon. Voorlopig waren er controles in 6 straten. Ondanks alle waarschuwingen negeerden nog 121 bestuurders op 661 de snelheidsbeperkingen. De Inakker (43 op 115) en de Kanaalweg (42 op 215) blijven ook op aangekondigde flitsdagen snelwegen. Voorts waren er overtreders in de Westlaan (23), Padbroekweg (11) en Exelgaarden (2). In de Kleuterweg reed niemand te snel. De snelheidscontroles worden nog voortgezet tot morgenvroeg 6 uur.

ook-op-26-mei-volgend-jaar-naar-de-stembus

Ook op 26 mei volgend jaar naar de stembus

Op zondag 14 oktober dit jaar gaan we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. dat weten we al langer. Maar sinds vandaag staat het vast dat tegen zondag 26 mei 2019 de stemhokjes opnieuw mogen opgebouwd worden, want dan moeten we gaan stemmen voor het Europees Parlement, voor het Vlaams parlement en wellicht zijn er dan ook federale verkiezingen.

politie-heeft-vanaf-juli-nieuwe-openingsuren

Politie heeft vanaf juli nieuwe openingsuren

De politie van Heusden-Zolder pakt op 1 juli uit met nieuwe openingsuren. Vanaf dan kun je op maandag en donderdag in het commissariaat terecht van 7u30 tot 19 uur, op dinsdag, woensdag en vrijdag van 7u30 tot 17u30 en op zaterdag van 9 tot 15 uur. Op zondag blijft het gesloten. Het gaat dus om minder openingsuren dan nu maar er wordt gewerkt aan een afsprakensysteem. Dat zal de wachttijd en de behandelingstijd verkorten. Zo weet je ook vooraf wat je moet meenemen en kan een persoonlijke behandeling gegeven worden.

straks-iedereen-naar-buiten-om-te-spelen

Straks iedereen naar buiten om te spelen

Vandaag is het Buitenspeeldag, Nickelodeon, Ketnet en VTMKZOOM gaan tussen 13 en 17 uur op zwart om kinderen naar buiten te sturen. Het weer is bovendien ideaal. In Heusden-Zolder zijn verschillende mogelijkheden om te gaan spelen: in de tuin, op een van de 30 speelterreinen, in het speelbos … Op de speelterreinen van Olympia, Lindeman Kerk, Lavendelsteeg, Witte-Bosstraat en Bovy zijn voor de paasvakantie nieuwe toestellen geplaatst. Hier vind je een overzicht van de speelterreintjes en de speelbossen vind je bij ANB.

weer-belooft-topeditie-van-zolderrun

Weer belooft topeditie van ZolderRun

Zondag is het de 10de ZolderRun door Zolder-Centrum waar de atleten afwisselend een stratenparcours en natuurgebied voor de loopschoenen krijgen. Om 10u30 starten de jongste lopers voor 650 meter. Wie gewoon even wil komen lopen uit sympathie of om eens te proberen, kan de 3,5 km uit de Run for Fun aanvatten om 10u52. Maar 2 minuten vroeger, om 10u50, is het ernstig. Dan wordt de gezamenlijke start gegeven voor drie afstanden: de 5,4 km, de 9 km en de 10 miles. Om 13 uur volgt het podiumgebeuren met aanwezigheidstombola. De weersvoorspellingen beloven alvast een topeditie.

burgerforum-denkt-na-over-toekomstig-beleid

Burgerforum denkt na over toekomstig beleid

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en ook het Interreligieus Platform Heusden-Zolder wil in de aanloop daarnaar meedenken en inspireren. Daarom organiseert het opnieuw een Burgerforum, deze keer rond het thema 'Uitdagingen voor de toekomst van onze gemeente'. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn samenleven, armoede, werk en welzijn, onderwijs en huisvesting. Iedereen is uitgenodigd om ervaringen en ideeën bij te brengen zodat aanbevelingen voor het toekomstige beleid kunnen gedaan worden.
Het Burgerforum heeft plaats op dinsdag 24 april om 19 uur in Muze.

maar-van-de-pillen-bleven-de-neos-leden-af

Maar van de pillen bleven de Neos-leden af ...

Neos Heusden-Zolder bracht een bezoek aan Maaseik. Na een kort historisch overzicht van het ontstaan en de evolutie van de stad aan de Maas, leidde de gids de Neos-leden naar de oudste apotheek van het land. Ze bezochten er aansluitend de kruidentuin en het archeologisch museum. Of er ook geproefd is van de knapkoek en de geroemde lokale wijn, is ons niet meegedeeld. (foto Trudo Groffi)

47-curieuzeneuzen-in-heusden-zolder

47 CurieuzeNeuzen in Heusden-Zolder

Voor het project CurieuzeNeuzen zijn uiteindelijk 47 meetpunten geselecteerd in Heusden-Zolder. Die zitten relatief goed verspreid over de gemeente. De deelnemers ontvangen volgende week hun pakket met meetbuisjes en instructies en 't is de bedoeling dat ze op 28 april starten met de metingen van de luchtkwaliteit in hun straat.

inwoners-voortaan-naar-vredegerecht-beringen

Inwoners voortaan naar vredegerecht Beringen

Op 1 mei worden de vredegerechten in Limburg opnieuw hervormd. Dat heeft ook belangrijke gevolgen voor de inwoners van Heusden-Zolder. Zij moeten voortaan niet meer naar het vredegerecht in Houthalen-Helchteren, maar wel naar dat van Beringen in de Pieter Bruegelstraat 8. Bij de vrederechter kun je terecht voor geschillen over vorderingen tot 2500 euro (binnenkort tot 5.000), daarnaast over conflicten rond huur, mede-eigendom, erfdienstbaarheden, consumentenkredieten, onteigeningen, ruilverkavelingen, verzegeling, geschillen over begraafplaatsen, ...

anne-versele-hanssens-is-overleden

Anne Versele-Hanssens is overleden

In Zolder is gisteren Anne Versele-Hanssens overleden na een strijd tegen een slepende ziekte. Met Anne verliest Heusden-Zolder een vrouw die op vele fronten geëngageerd was en tot op het laatste bleef. Ze was actief in de seniorenraad en De Zandloper, waar ze ook jarenlang voorzitter was. Daarnaast was één van de stuwende krachten in de werkgroep interreligieuze dialoog. Engagement was dan ook de rode draad in haar leven.

luchtfabriek-en-woutershof-doen-mee-aan-erfgoeddag

Luchtfabriek en Woutershof doen mee aan Erfgoeddag

Nu zondag is het Erfgoeddag, deze keer met als centraal thema 'Kiezen'. In Heusden-Zolder staan twee locaties op het programma: ZLDR Luchtfabriek en museum Woutershof. ZLDR Luchtfabriek is open van 10 tot 17 uur en om 10 uur, 11u30, 14 uur en 15u30 kun je daar deelnemen aan een gratis rondleiding rond het thema 'Kiezen voor het mijnwerkersbestaan'. Gidsen verteleln hoe er op 800 meter diepte gewerkt en geademd werd, je (…) Lees het hele bericht

morgen-ook-flitsmarathon-in-heusden-zolder

Morgen ook flitsmarathon in Heusden-Zolder

Wie de afgelopen maanden al eens een enveloppe met het gekende blauwe logo in de bus heeft gekregen, weet dat de kans op een snelheidsboete in Heusden-Zolder behoorlijk hoog is. Maar morgen is het zeker uitkijken geblazen, want ook de politiezone Heusden-Zolder neemt deel aan de Europese flitsmarathon. Dat betekent dat de flitsauto wellicht overuren zal draaien en dat je op elk uur van de dag en nacht gefotografeerd kunt worden, aan het gebruikelijke tarief.

zondag-shopfabriek-in-de-centrale

Zondag Shopfabriek in De Centrale

Op zondag 22 april van 10 tot 18 uur heeft in De Centrale (Marktplein) voor de 10de keer De Shopfabriek plaats. Dat is een pop-up beurs met meer dan 50 hippe, eigentijdse standhouders en webwinkels uit België en Nederland. Zo vind je er decoratie- en interieurartikelen, geschenken en papierwaren, heren- en dameskleding en schoenen, nostalgische en originele verlichting, juwelen en accessoires, de nieuwste stoffen en fournituren, baby- en kinderkleding, speelgoed en kinderaccessoires, ... Voor kinderen zijn workshops en animatie voorzien, verpozen kan in Watt17. De toegang bedraagt € 1.

francoise-chombar-is-beste-onderneemster

Françoise Chombar is beste onderneemster

Françoise Chombar uit Heusden-Zolder is in New York uitgeroepen tot 'beste onderneemster ter wereld'. Chombar is CEO van Melexis in Tessenderlo , het bedrijf dat chips ontwikkeld en daarmee uitgegroeid is tot één van de wereldleiders in zijn sector. Het maakt onder meer sensoren voor auto's. Daarnaast engageert Françoise Chombar zich ook maatschappelijk, onder meer in de promotie van het technisch en wetenschappelijk onderwijs. Zo kreeg ze dus van BNP Paribas (…) Lees het hele bericht

berkenbos-wint-van-real

Berkenbos wint van Real

Een derby in derde provinciale A van het zaalvoetbal maandagavond, HZ Real Heusden verloor met 4-5 van Berkenbos United.

remo-burgemeester-vraagt-overleg

Remo: burgemeester vraagt overleg

Het is nog altijd niet duidelijk wat de oorzaak van de geurhinder in de wijk Lindeman is. Het voorbije weekend hebben verschillende bewoners een klacht ingediend omdat ze de stank niet te dragen vonden. Burgemeester Mario Borremans heeft nu een overleg gevraagd met de verantwoordelijken van Remo en het project 'Closing the Circle'.

twee-personen-verdronken-in-heusden-zolder-en-ham

Twee personen verdronken in Heusden-Zolder en Ham

Voorbijgangers hebben vandaag op twee verschillende locaties een lichaam gevonden in het Albertkanaal. Dat was het geval aan het jaagpad in Ham als in Viversel (foto). Telkens gingen duikers ter plaatse, maar de slachtoffers waren overleden. Het parket stuurde in op beide plaatsen in wetsgeneesheer ter plaatse. Het ziet ernaar uit dat kwaad opzet uitgesloten is en dat beide zaken niets met elkaar te maken hebben. Mogelijk gaat het wel om een tragisch ongeval. Nabij het stoffelijk overschot in Heusden-Zolder is in ieder geval een fiets uit het water gehaald. Het slachtoffer is een vrouw van 79 uit Zonhoven.

met-de-bus-naar-de-titelstrijd-van-fc-bolderberg

Met de bus naar de titelstrijd van FC Bolderberg

Voor FC Bolderberg kan het nu zondag een belangrijke dag worden in de geschiedenis van de club. Op de laatste speeldag van de competitie speelt het voor de titel in derde provinciale A op het terrein van Kattenbos in Lommel. En als het om de knikkers gaat, dan is alle steun van de supporters welkom. Daarom legt het clubbestuur een bus in. Die vertrekt om 12u45 aan het A-terrein in de Kluisstraat. Meerijden kost slechts 5 euro, wel vooraf inschrijven op 0476 34 03 82. Het zal misschien te warm voor mutsen en sjaals, maar voorzie u toch maar van alle kleuren van BFC samen met toeters en bellen.

lente-is-ook-in-de-berentuin-begonnen

Lente is ook in De Berentuin begonnen

Na een paasvakantie vol activiteiten begint bij de bewoners van Het Berenhuis de lente helemaal te kriebelen. Zo is ook De Berentuin, na een winterslaap, weer open. Het vijfde leerjaar van basisschool De Heppening uit Heppen beet dit voorjaar de spits af. Later deze week ontvangen de beren verschillende klassen van VLS Berkenbos.

bedrijven-eversel-op-termijn-bij-parkmanagement

Bedrijven Eversel op termijn bij Parkmanagement

In Beringen wordt eind deze maand de vzw Parkmanagement West-Limburg opgericht, om het parkmanagement van Ravenshout en Beringen-Zuid te verzorgen. Het is de bedoeling om uit een samenwerking van beide grote industrieterreinen voordelen te halen, zoals groepsaankopen energie, afval… die kostenbesparingen opleveren, maar ook energie-uitwisseling, bewegwijzering en beveiliging. En omdat Beringen-Zuid voor een deel op het grondgebied van Eversel ligt, zullen ook de bedrijven van dat gebied op termijn kunnen toetreden tot het parkmanagement.

nieuwe-naam-en-logo-voor-gemeenschapsonderwijs

Nieuwe naam en logo voor gemeenschapsonderwijs

De Scholengroep 16 Midden Limburg verandert vandaag van naam, ze heet voortaan GO! Next en staat voor Limburgs next level onderwijs. De scholengroep bundelt in het totaal 32 scholen, een Centrum voor Leerlingenbegeleiding, 2 internaten en 2 kinderdagverblijven. Ze behoren allemaal tot het gemeenschapsonderwijs. GO Next! heeft ook in Heusden-Zolder een belangrijke aanwezigheid met de basisscholen Luchtballon (Kortstraat), De Schans (Schansstraat), de Daltonschool ('t Bergske), Heideland voor buitengewoon onderwijs (Westlaan) en middenschool Linus (Kortstraat). De nieuwe naam en het bijhorende logo zijn deze voormiddag in Hasselt voorgesteld.

vandaag-gezien-16-april-2018

Vandaag gezien

Hoe schoon is toch de natuur in de Mangelbeekvallei ... (foto Christina Put)

kinderzegening-in-kerk-van-eversel

Kinderzegening in kerk van Eversel

In Eversel wordt traditiegetrouw op de zondag na Pasen een kinderzegening gehouden. Door omstandigheden is dat nu de tweede zondag geworden. Afgelopen jaar is een 30-tal kindjes gedoopt in de kerk van Eversel, en zij waren gisteren uitgenodigd voor de kinderzegening, gevolgd door een gezellig samenzijn. (foto Mieke Swerts)

elan-filmclub-brengt-wien-is-t-hof-van-commerce

Elan Filmclub brengt Wien is 't Hof van Commerce

De jubilerende Elan Filmavonden hebben vanavond weer wat speciaals in petto in The Roxy Theatre. Om 20u30 kun je daar gaan kijken naar de gloednieuwe prent 'Wien is 't Hof van Commerce' van Kristof Michiels. In een geestige rollercoaster van ernstige en minder ernstige bijdragen met heel wat bekende Vlamingen wordt een beeld opgehangen van de 20-jarige geschiedenis van deze hiphop band van Kowlier, Buyse en DJ 4T4. Regisseur Kristof Michiels komt zelf naar de Roxy afgezakt voor een babbeltje.

zolderrun-wedstrijd-de-winnaar-is-1

ZolderRun-wedstrijd: de winnaar is ...

De meeste inzenders wisten dat de ZolderRun deel uitmaakt van het Heusden-Zolders loopcriterium. Het lot heeft Gwendolyn Vanderhoydonck aangeduid als winnares van de fles cava en de goodiebag vol leuke spullen. De anderen ... rendez-vous zondag op de 10de ZolderRun. (foto Tony Sempels)

verlies-voor-kersverse-kampioenen

Verlies voor kersverse kampioenen

In de eerste provinciale van het basketbal heeft kersvers kampioen KBBC Zolder A met 83-74 verloren van Stevoort B. De champagne zal misschien nog in de spieren hebben gezeten.

eerste-adac-masters-punten-voor-dries-vanthoor

Eerste ADAC Masters punten voor Dries Vanthoor

Op het circuit van Oschersleben, waar vroeger het IJzeren Gordijn lag, heeft Dries Vanthoor zijn eerste wedstrijd voor de ADAC GT Masters gereden, een prestigieus Duits kampioenschap. Hij rijdt er in een Audi R8 LMS van het Duitse EFP by TECE met Florian Spengler als teamgenoot. Het was vooral een verkenningsweekend, met op zaterdag een 21ste plaats en zondag een 9de. Dus zijn de eerste punten binnen. Volgend weekend rijdt hij de eerste manche van Blancpain GT Endurance Series in Monza.

theater-froe-froe-blijft-bekoren

Theater Froe Froe blijft bekoren

Een publiek vanaf 4 jaar beleefde deze namiddag heel wat pret aan de voorstelling 'Bambole' van 'Theater Froe Froe' in Muze. Van dat hedendaagse sprookje werden zelfs twee opvoeringen gebracht. (foto Lenscollectief)

chiromeisjes-van-weleer-gingen-weer-op-kamp

Chiromeisjes van weleer gingen weer op kamp

Eens aspi ... altijd aspi. Als 16-jarige chiromeisjes maakten de aspi's van Heusden-Centrum de afspraak om elkaar te blijven ontmoeten. Nu zijn er al vaker zulke dure eden gezworen, maar bijna 45 jaar later blijven zij nog altijd om de twee jaar samen op kamp gaan om herinneringen op te lachen, bij te praten en misschien iets minder streken uit te halen dan destijds: Rita Meynen, Ria Claes, Dorien Peeters, Hedwig Claes, Hilde Tielens, Rozette Dams, Sonja Claes en Marijke Bijloos.

bmx-nederlanders-domineren-european-cup

BMX: Nederlanders domineren European Cup

Ook vandaag weer veel volk langs de BMX-track voor de vierde manche van de European Cup in het BMX. Meer dan 1300 rijders uit heel de wereld kwamen er aan de start met uiteenlopende doelstellingen. Voor de ene was het punten sprokkelen voor de Europa Cup met de bijhorende prijzenpot het belangrijkste, voor de andere ging het er vooral om meer extra routine op te doen op de track waar over een goeie maand ook weer een wereldbekermanche wordt gereden. En zo zet de BMX-track van Zolder zich telkens weer (…) Lees het hele bericht

mustang-fever-overspoeld-door-massa-wagens

Mustang Fever overspoeld door massa wagens

Het was opnieuw een topdag op Mustang Fever in en rond de Schaapsweg. De buurt werd nog meer dan gisteren overspoeld door Mustangs - oldtimers en nieuwe exemplaren - waarvan een groot deel ook deelnam aan een toer. Daarnaast waren er Harley Davidson motoren en roofvogels te spotten. (meer foto's van Dimitri Reynders)

makkelijke-zege-voor-rc-9

Makkelijke zege voor RC 9

In het rugby heeft RC 9 Heusden-Zolder overtuigend gewonnen van RC Lokeren. De tegenstanders werden met 66-8 terug naast Oost-Vlaanderen gestuurd.

doelpuntenfestival-bij-gruitrode-anadol

Doelpuntenfestival bij Gruitrode-Anadol

In de tweede provinciale A kreeg FC Anadol een 5-3 aangesmeerd bij Gruitrode.

nipte-zege-voor-sk-06

Nipte zege voor SK 06

In de vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 met 0-1 gewonnen bij FC Alken B.

bolderberg-nog-geen-kampioen-ondanks-flinke-zege

Bolderberg nog geen kampioen ondanks flinke zege

FC Bolderberg is nog geen kampioen in derde provinciale A. Het versloeg vandaag weliswaar Grote Brogel met 5-0 maar ook Hechtel won zijn partij.  Daardoor blijft Bolderberg 1 punt voor en zal op de laatste speeldag de beslissing moeten vallen. Bolderberg moet dan naar Kattenbos. (foto Yves Maex)  KVV Heusden-Zolder versloeg Wijchmaal met 3-2.

opnieuw-klacht-over-geurhinder-uit-vlierhof

Opnieuw klacht over geurhinder uit Vlierhof

Gisteravond waren er opnieuw klachten over geurhinder in de wijk Lindeman. Er is onder meer rond kwart voor 8 bij de politie een melding gedaan vanuit het Vlierhof. Maar zowel vrijdagavond als zaterdag is het gemeentebestuur niet op de hoogte gebracht.

vandaag-gezien-15-april-2018

Vandaag gezien

Heusden-Centrum wordt vandaag niet alleen overspoeld door Mustangs, maar is ook ingenomen door motoren. Het bracht Julien Maebe op deze lyrische ontboezeming:
De Lente is in 't land.
Zacht gezoem van de bijen aan de kersenbloesem, uitnodigend cruisen van de Mustangs netjes in het gelid.
Brommen grommen zacht gemurmel, en stoer geblaf van de moto's al naargelang hun stal.
Heerlijk genietend op een gezellig terras.
De klokken luiden het ite misa est, de (…) Lees het hele bericht

muzikanten-in-spe-proberen-alle-instrumenten

Muzikanten in spe proberen alle instrumenten

Een erg plezante bedoening vanmorgen in de harmoniezaal in Zolder. Tientallen jongeren waren daar de meest uiteenlopende blaas- en slaginstrumenten aan het proberen. De koninklijke Harmonie De Ware Vrienden doet er al jaren alles aan om jongeren de liefde voor de harmoniemuziek en -instrumenten te laten ontdekken. Zo heeft ze een goedwerkende juniorsgroep. Die organiseerde vandaag de instrumentenbeurs en de jonge muzikanten zorgden zelf voor de begeleiding en instructie van de jongsten terwijl (…) Lees het hele bericht

een-eerbetoon-aan-de-componist-van-tekenfilmmuziek

Een eerbetoon aan de componist van tekenfilmmuziek

Zaterdag was er in Muze 'Imagine Raymond',  een concert als eerbetoon aan Raymond Scott. Niet meteen een bekende naam maar wel erg gekend als componist van populaire deuntjes bij tekenfilms zoals Bugs Bunny en Daffy Duck. Ook was hij een synthesizer-pionier. De live-muziek werd bovendien begeleid door geprojecteerde vintage-beelden. (foto's Lenscollectief)

vck-kan-geen-vuist-maken-tegen-riemst

VCK kan geen vuist maken tegen Riemst

Voor zijn laatste verplaatsing van het seizoen moest VCK Bolderberg naar de Voerstreek waar Kivola Riemst wachtte. En ze hadden daar duidelijk hun messen geslepen om Bolderberg te ontvangen dat bovendien 2 basisspelers moest missen. Het werd dan ook een vrij makkelijke 3-1 thuisoverwinning. Setstanden : 23-25, 25-13, 25-17 en 25-19.

zwaar-verlies-voor-heusden-a

Zwaar verlies voor Heusden A

In de tweede provinciale van het basketbal ging Heusden A met 92-66 onderuit bij Pelt A. In de derde provinciale A heeft Heusden B met 40-73 gewonnen bij Pelt B. Zolder B ging kopje onder bij Peer A: 104-36. In derde B moest Kajoba zijn meerdere erkennen in Cosmo Genk B: 57-72. In vierde A blikte Zolder E zonder veel moeite Bilzerse C in met 90-54.

opnieuw-klachten-over-geurhinder-in-lindeman

Opnieuw klachten over geurhinder in Lindeman

Gisteravond hebben opnieuw verschillende inwoners van de wijk Lindeman geklaagd over geurhinder. Ze maken zich sterk dat het van het Remostort afkomstig is. Zowel vanuit het Vlierhof als vanuit Kolderstraat zijn er tussen half 10 en kwart voor 10 oproepen naar de politie geweest. Daarop zijn zoals afgesproken de nodige verantwoordelijken ter plaatse gestuurd. Van het verdere onderzoek is nog niets bekend.

15-vormelingen-in-viversel-2

15 vormelingen in Viversel

In de Sint-Quintinuskerk kregen vanavond 15 jongeren uit Viversel het vormsel. Het gaat om Seppe, Lars, Jannes, Lize, Lisa, Lotte, Ghune, James, Jinthe, Keanu, Matthew, Senne, Tibo, Tristan en Ileana. Vormheer was kanunnik Marcel Meysen. (foto Lode Beylemans)

wieze-boys-a-verliest-in-sluizen

Wieze Boys A verliest in Sluizen

In het bedrijfsvoetbal heeft VK Wieze Boys A een 4-3 nederlaag geleden bij VC Sluizen. RP Products won bij Kotem Vrij Vooruit met 2-4. In de tweede afdeling verloor Wieze Boys B met 1-3 van Sting Waterschei.

eerste-manche-european-cup-was-een-topper

Eerste manche European Cup was een topper

Veel toeschouwers vandaag rond de BMX-track voor de eerste dag (derde manche) van de European Cup. En de BMX-liefhebbers kregen waar voor hun geld. In alle categorieën gingen de rijders tot het uiterste voor de punten en dat leverde spektakel. Enkele rijders maakten onzacht kennis met de piste maar dat hoort erbij.  (meer foto's van Roger Convents)

eerste-dag-mustang-fever-al-erg-druk

Eerste dag Mustang Fever al erg druk

Hoewel de zaterdag traditioneel de rustigste dag is van Mustang Fever, was het vandaag al vroeg op de koppen lopen. En ook de opkomst van Mustangs was al meteen zeer groot, Adelbert Engler mocht er minstens 250 verwelkomen. En ze komen niet alleen uit heel België en alle buurlanden, maar zelfs vanuit Engeland en Duitsland. Er waren dan ook heel wat Mustangs te spotten op de wegen in de buurt. Ter plaatse genoten groot en klein van de wagens - van de oudste modellen tot de allerniewste, maar ook van de animatie en optredens.

vandaag-gezien-14-april-2018

Vandaag gezien

Als het lente is, daar is daar ook de kievitsbloem. Ook ontdekt door de bijen. (foto's Jan Leijskens)

open-heusden-zolder-zet-mode-ontwerpster-op-lijst

Open Heusden-Zolder zet mode-ontwerpster op lijst

Mode-ontwerpster Marylène Madou uit Heusden-Zolder zet een stap in de politiek. Ze staat in oktober zowel op de lijst van Open Heusden-Zolder voor de gemeenteraad als op Open VLD voor de provincieraad. Ze is afkomstig uit Paal, studeerde textielontwerp in Gent, startte haar carrière in Londen tot de liefde haar naar Heusden-Zolder bracht, waar ze trouwens ook een zaak start.

de-kijk-van-richie-318

De kijk van Richie

Gelukkig hebben de everzwijnen zich nog niet gemoeid.

an-t-spoor-gun-ze-vool-hoven

An't spoor gûn ze vool hoven

Eentje waar we de voorbije dagen aan dachten, bij de voorstelling van de volkstuintjes. 'Das iemand djê gjêre giet hoven, of iemand die voal hoofdt ...' Hoven betekent in deze context tuinieren, maar dan wel om groenten te kweken.

tartufo-wint-baracca-verliest

Tartufo wint, Baracca verliest

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal won Il Tartufo Heusden met 7-4 van Genea '80 Lummen. La Baracca Lindeman moest een 5-1 nederlaag slikken bij Pes Peer 07.

mfc-verliest-weer

MFC verliest weer

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 8-3 verloren van Terkoest A.

verkoop-woonproject-bijenhof-gaat-van-start

Verkoop woonproject Bijenhof gaat van start

Het gaat snel met de woonuitbreiding in Heusden-Zolder, de jongste tijd zitten vooral de appartementen in Heusden-Centrum in de lift. Zo zijn de werkzaamheden gestart voor het project Bijenhof, op de hoek van de Noordberm en Koerselsebaan. Op de plaats van de vroegere 'naaischool' en het bedrijf Boesmans rijst een gebouw met 3 verdiepingen en 18 appartementen uit de grond, in oppervlakte variëren ze tussen 55 m² en 105 m². De verkoop start nu zondag ter plaatse om 13u30 (…) Lees het hele bericht

man-gewond-bij-botsing-in-houthalen

Man gewond bij botsing in Houthalen

Op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren zijn kort voor de middag drie auto's gebotst. Daarbij zijn twee gewonden gevallen, bij hen een man van 47 uit Heusden-Zolder.

okra-luidt-de-lente-in-met-muziek-en-lekkers

Okra luidt de lente in met muziek en lekkers

Okra Heusden hield vrijdagnamiddag zijn lentefeest in 't Kuipershof en de zaal was daar helemaal voor volgelopen. Naast het feestje - met hapjes en drankjes - stond dan ook de viering van de 80-, 85- en 90-jarigen op het programma en dat was een lange lijst. Het was eerder begonnen met een welkom door voorzitter Maurice Mues en een woordje door proost Guido de Waegeneere,. Voor de muzikale animatie zorgde Gerry, het enige nog zingende lid van de gekende groep De Heikrekels. Daar stonden uiteraard klassiekers op het repertorium. (foto's Julien Maebe)

voetpaden-moeten-schoolomgeving-veiliger-maken

Voetpaden moeten schoolomgeving veiliger maken

De gemeente gaat op verschillende plaatsen voetpaden aanleggen om de zwakke weggebruikers beter te beschermen. Dat is onder meer het geval in de Westlaan in Viversel en de Kluisstraat en Vrunstraat in Bolderberg. Niet toevallig gebeurt dat in de buurt van scholen, waar kinderen en hun ouders als voetganger nu de weg moeten gebruiken. De openbaren onderzoeken lopen nog, als alles volgens planning verloopt zouden de voetpaden in het najaar kunnen aangelegd worden.

heel-het-weekend-europacup-op-bmx-track

Heel het weekend Europacup op BMX-track

De beste BMX-ers van de wereld strijken dit weekend nog maar eens neer op de BMX-track bij Circuit Zolder en dat voor de European Cup. De Europacup is op 24 en 25 maart in Verona geopend met de eerste twee manches, en morgen en zondag staan manches 3 en 4 op het programma. Er worden uit zowat heel de wereld deelnemers verwacht, met op zaterdag meer dan 1400 ingeschreven rijders en zondag meer dan 1300. Vandaag wordt er geoefend, morgen en zondag zijn er heel de dag door races in de (…) Lees het hele bericht

opgelet-voor-dubbele-verkeersboetes

Opgelet voor dubbele verkeersboetes

Heel wat inwoners krijgen geregeld een briefje van de politie in de bus omdat ze bij één van de snelheidscontroles geflitst zijn. Nadien volgt dan ook de betalingsuitnodiging. Maar daar blijkt het de jongste weken fout te gaan. Verschillende inwoners kregen voor de tweede keer een PV voor dezelfde overtreding terwijl ze de boete daarvoor al betaald hadden. Merkwaardig genoeg is daarbij zelfs sprake van een ander rekeningnummer. Deze keer gaat het niet om oplichters maar een fout in het (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-13-april-2018

Vandaag gezien

Deze koolmees lijkt wel heel luid te roepen. Ofwel is ze in een echtelijke ruzie verwikkeld. (foto Christina Put)

het-weer-zomerse-temperaturen-7

Het weer: zomerse temperaturen

Op de langere termijn voorzien de weermodellen hogedrukinvloeden met veel zon en maxima die eerder thuishoren in de zomer dan in de lente. De aanloop naar dit zomerse weer gebeurt tijdens het weekend. Het wordt alvast behoorlijk warm, maar het is nog niet geheel droog.
Vandaag was er al flink wat zon in de ochtend en het is droog. Stilaan komt er meer bewolking opzetten en vooral na de middag krijgt de zon het wat moeilijker om door te breken. Een lokale bui is mogelijk, maar meestal is het wel (…) Lees het hele bericht

kwb-bolderberg-klaar-voor-bbq-seizoen

KWB Bolderberg klaar voor bbq-seizoen

De weermannen en -vrouwen voorspellen voor de komende dagen mooi weer. In Bolderberg zou je daardoor wel eens met heel wat heerlijke barbequegeuren kunnen geconfronteerd worden. Bij de KWB hebben ze immers een barbequeworkshop gegeven, de deelnemers hebben er heel wat opgestoken en gingen er enthousiast tegenaan, dat belooft dus ... (foto's Yves Maex)

watertocht-eindigde-bij-jarig-bokrijk

Watertocht eindigde bij jarig Bokrijk

Alle deelnemers aan de Watertocht van het Sint-Franciscuscollege zijn ondertussen weer thuis. Op hun derde en laatste dag trokken ze van zaal De Biekar in Tuilt naar het eindpunt: het Dennenhof in Bokrijk. En dat was best een pittige tocht. Daarmee trokken ze hun laatste dag zowat een dwarsstreep door het gebied van De Wijers en ook Bokrijk is natuurlijk een waterrijk gebied. En heel symbolisch: ze bereikten Bokrijk net op de dag dat het openluchtmuseum zijn 60ste verjaardag vierde. En nu nog enkele (…) Lees het hele bericht

10-jaar-zolderrun-win-cava-en-een-goodiebag-1

10 jaar ZolderRun: win cava en een goodiebag

Zoals we al enkele keren meldden, heeft op zondag 22 april de 10de editie van de ZolderRun plaats. Op de affiche verschillende afstanden, van een loop voor de jongsten tot een straffe 10 Miles. Ook nu geven we nog een lekkere fles cava en een rijkgevulde goodiebag weg rond de jubileumloop. Laat ons voor nu zondag 22 uur weten van welk overkoepelend lokaal loopevemenent de ZolderRun deel uitmaak. Redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

wie-durft-deelnemen-aan-de-weyerkesquiz

Wie durft deelnemen aan de Weyerkesquiz?

Dit jaar organiseert het Inteam opnieuw een Weyerkesquiz en het is de bedoeling ook zoveel mogelijk teams van buitenuit aan te trekken. Alles speelt zich af op vrijdag 27 april in 't Weyerke. Teams van maximaal 4 personen nemen het tegen elkaar op. Inschrijven moet voor 24 april gebeuren aan de receptie van 't Weyerke of via receptie[!]wey.stijn.be. Deelnemen kost € 12 per ploeg, er is een prachtige hoofdprijs, maar ook de tweede en derde gaan met een mooie attentie naar huis. Vergeet ook niet een leuke naam voor je team te bedenken.

weer-everzwijn-dood

Weer everzwijn dood

Er is opnieuw een everzwijn doodgereden. Deze keer in de Vogelsancklaan, waar het zwijn vannacht de weg tussen de beide bossen overstak. Het is niet duidelijk of het dier ook deze keer deel uitmaakte van een grotere groep zoals vorig weekend toen in de Meylandtlaan 4 jonge everzwijnen omkwamen.

gemeente-zet-volop-in-op-bewakingscamera-s

Gemeente zet volop in op bewakingscamera's

De gemeenteraad van donderdag 26 april bevat voorlopig 12 punten. Meest opvallend is dat de gemeente volop gaat inzetten op bewakingscamera's om overlastfenomenen als sluikstorten, drugsdealen, ordeverstoring, vandalisme, ... te bestrijden. Er komt een vaste camera bij het gemeentehuis. Daarnaast is een cluster met 4 vaste bewakingscamera's gepland aan het wijkcentrum Lindeman. Daarnaast wordt een verplaatsbare camera gehuurd en telkens voor 3 weken ingezet op bepaalde plaatsen voor bepaalde opdrachten. Een werkgroep met gemeentepersoneel en politie zal het gebruik van de camera's opvolgen.

bink-compenseerde-het-gebrek-aan-bloesems

Bink compenseerde het gebrek aan bloesems

Neos Heusden-Zolder wandelde door de boomgaarden van Kerkom op zoek naar de zo vaak geroemde bloesems. Helaas werd het een tocht door de regen en lieten de meeste bloesems ook nog op zich wachten. Een smeekbede bij de kapel van de 'Bruine Lieve Vrouw' leek op het eerste gezicht weinig op te leveren, tot de tongstrelende Bink in de brouwerij van Kerkom alsnog voor gerechtigheid zorgde. (foto Trudo Groffi)

watertocht-van-meldert-naar-tuilt

Watertocht: van Meldert naar Tuilt

Op de tweede dag van hun driedaagse voettocht zijn de collegeleerlingen vertrokken aan De Kalen Dries in Meldert. Van daaruit ging het naar De Luman in Lummen om 's avonds te eindigen in de buurt van De Biekar in Tuilt. Onderweg maakte de Watertocht opnieuw zijn naam water met de natuurrijke omgeving van het Schulensmeer, beekjes en riviertjes, enz. De moed en de sfeer zitten er nog goed in, al waren er natuurlijk de klassieke vermoeidheidsverschijnselen en moesten de regenjassen ook worden bovengehaald. (foto's Jan Dedecker)

veroordeling-voor-geweld-op-ziekenhuisparking

Veroordeling voor geweld op ziekenhuisparking

Een ex-Hells Angel uit Houthalen-Helchteren is door de rechter in Hasselt veroordeeld tot 10 maanden cel met uitstel en 300 euro boete. In november 2014 had hij op de parking van het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden geweld gebruikt tegen zijn ex-vriendin. Hij nam haar 1500 euro en haar gsm af. Daarin wilde hij zien of ze als escortdame bij bepaalde klanten was langs geweest. De escortservice had hij samen met haar opgezet maar het bracht volgens hem te weinig op. De vrouw kreeg een klap in het (…) Lees het hele bericht

dorpstuintjes-kunnen-van-start-gaan

Dorpstuintjes kunnen van start gaan

Na vier jaar voorbereiding lijken de dorpstuintjes een vliegende start te nemen. Althans de info-avond die dorpsraad Heusden samen met VELT en de steun van gemeente en andere instanties organiseerde, kende heel wat belangstelling. Op het terrein, vlakbij 't routeke, dat de gemeente ter beschikking stelt, werd de nodige toelichting gegeven. Ook de principes van VELT werden er uit de doeken gedaan. Verschillende appartementsbewoners tonen belangstelling, en er werd vooral een oproep tot (…) Lees het hele bericht

regen-kent-erbarmen-voor-de-markt

Regen kent erbarmen voor de markt

De regen hield vandaag nog net op tijd op, zodat de multiculturele markt niet in het water viel. Er kon integendeel zelfs nog van een goede opkomst gesproken worden. En er was ook weer een nieuwigheid: een kraam met Italiaanse specialiteiten.

inbraak-in-kapelhof-1

Inbraak in Kapelhof

In het Kapelhof zijn inbrekers binnengedrongen in een woning. De inbraak is vanmiddag ontdekt. De buit is niet bekend.

aanhangwagen-zakt-weg-langs-laambroekstraat

Aanhangwagen zakt weg langs Laambroekstraat

Bij beheerswerkzaamheden langs de Laambroekstraat is vanmiddag de aanhangwagen van een tractor gekanteld en deels weggezonken in de modder. Er kwam een zware depannagewagen aan te pas om de aanhangwagen uit de modder en weer recht te krijgen. Tijdens de takelwerkzaamheden ondervond het verkeer op de Laambroekstraat wat hinder. (foto's Michiel Reynders)

vandaag-gezien-11-april-2018

Vandaag gezien

Wisselvallig weer, maar toch lente. (foto Jan Leijskens)

samana-steunt-sint-vincentius

Samana steunt Sint-Vincentius

Samana Zolder-Centrum heeft Sint-Vincentius een mooi steuntje gegeven: een cheque van 300 euro. Het gaat om de opbrengst van de 180 ontbijtkorven de op zondag 11 maart zijn rondgebracht.

watertocht-van-paal-naar-meldert

Watertocht: van Paal naar Meldert

De stappers van het Sint-Franciscuscollege zijn ondertussen aan hun tweede dag bezig. Gisterochtend waren ze gedropt aan de Paalse Plas. Zo kregen ze al meteen een flinke hoeveelheid water te zien bij de start van hun Watertocht. Gelukkig viel er overdag niet teveel water uit de lucht. Onderweg kregen ze een traktatie aan retro-kaffee De Buiting en 's avonds kwamen ze moe maar voldaan aan bij De Kalen Dries in Meldert. In die buurt hebben ze dus de nacht doorgebracht. Vanmorgen zijn (…) Lees het hele bericht

ich-kreg-doa-erm-zin-van

Ich krêg doa èrm zin van

Van da menneke krêg ich èrm zin. Of êgelek ooch wel kromzin. Je krijgt èrm zin of kromzin als iets of iemand je enorm op de zenuwen werkt.

het-weer-gunstige-langetermijnverwachting

Het weer: gunstige langetermijnverwachting

Een depressie ligt er dicht in de buurt en zorgt voor onstabiel weer met kans op enkele buien, mogelijk zelfs met een donderslag. In het weekend blijft de onstabiliteit beperkt, maar is er in het westen wel kans op een bui. Nadien beloven de weerkaarten droog en zonnig weer met maxima die dicht aanleunen bij zomerse waarden.
Vandaag is het nevelig in de ochtend en lokaal kan er mist voorkomen. Er zijn ook talrijke wolken met hier en daar kans op een drupje regen. Het blijft stilaan overal droog en (…) Lees het hele bericht

volgeboekt-paaskamp-bij-fc-bolderberg

Volgeboekt paaskamp bij FC Bolderberg

Op de terreinen van FC Bolderberg is het deze week bijzonder druk. Het paaskamp voor de jeugd is daar van start gegaan. En alle plaatsen waren ruim vooraf volgeboekt. De voetbaltoekomst is blijkbaar verzekerd. (foto's Johny Adriaens)

rij-dennen-vat-vuur-in-de-processieweg

Rij dennen vat vuur in de Processieweg

Dinsdagavond rond half 7 heeft een korte maar felle buitenbrand gewoed in de Processieweg. Door een onbekende oorzaak vatte een rij dennenbomen vuur. Dat zorgde voor een dikke rookpluim. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar de bomen gingen grotendeels in de vlammen op. (foto's Michiel Reynders)

vandaag-gezien-10-april-2018

Vandaag gezien

Een file ter hoogte van Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

zandstraat-blijft-favoriete-racebaan

Zandstraat blijft favoriete racebaan

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles in 8 straten. 1024 wagens passeerden het flitstoestel. 192 bestuurders gingen over de limiet in de Terlaemenlaan (64), Westlaan (56), Jeugdlaan (22), Zandstraat (20), Galgenbergstraat (12), Ubbelstraat (7), Hofeinde (7) en Irislaan (5). De Zandstraat blijft daarbij een aantrekkingspool voor racers. Ook nu haalde daar een bestuurder 120 waar maar 70 mag, het kost hem zijn rijbewijs.

zolderrun-nu-voordelige-voorinschrijvingen

ZolderRun: nu voordelige voorinschrijvingen

Voor de 10de ZolderRun op 22 april kun je nog tot 15 april vooraf inschrijven en daar heel wat profijt uithalen. Voor de 3,5 km (Run for Fun) kost het dan € 3 in plaats van € 5, voor de 5,4 km, de 9 km en de 10 miles kost het € 8 in plaats van 10 euro. Bij voorinschrijving voor die laatste drie krijg je er bovendien een t-shirt bovenop. Inschrijven kan hier.

dit-weekend-mustang-fever-in-de-schaapsweg

Dit weekend Mustang Fever in de Schaapsweg

Volgend weekend vinden Mustang-liefhebbers uit binnen- en buitenland weer de weg naar Heusden want The Mustang Garage in de Schaapsweg organiseert zaterdag en zondag de jaarlijkse Mustang Fever. Dat is een treffen met de meest exclusieve wagens van het geroemde Ford-merk, rondritten door de streek en static show. Zaterdag heeft Adelbert Engler een affiche met tussen 10 en 22 uur opendeur in de showroom, Mustangcafé met food en drinks, (…) Lees het hele bericht

thuisnederlaag-voor-real

Thuisnederlaag voor Real

In de derde provinciale A van het zaalvoetbal heeft HZ Real Heusden maandagavond met 7-13 verloren van Dozie Boys Lummen.

alper-uludag-dient-galatasaray-nederlaag-toe

Alper Uludag dient Galatasaray nederlaag toe

Sensatie aan de top van de Turkse voetbalcompetitie vanavond. In het treffen in de Superliga tussen Genclerbirligi (15de in de stand) en de tweede Galatasaray werd het 1-0. Het doelpunt viel in de 90ste minuut en werd gescoord door Alper Uludag, geboren en getogen inwoner van Heusden-Zolder.

sfc-leerlingen-voor-40ste-keer-op-driedaagse

SFC-leerlingen voor 40ste keer op driedaagse

Morgen beginnen ze er weer aan: de leerlingen van het tweede en derde jaar van het Sint-Franciscuscollege (13-14-jarigen) gaan dan op driedaagse trektocht. En dat al voor het 40ste jaar op rij. Deze keer is die Watertocht gedoopt en naar jaarlijkse gewoonte kennen de deelnemers het traject niet, en ook niet de tussenpunten en eindbestemming. Er zijn liefst 170 deelnemers, daarnaast zijn er leerkrachten die voor de begeleiding zorgen samen met een dertigtal leerlingen van het 5de jaar die de (…) Lees het hele bericht

nederlands-leren-op-ontdekkingstocht

Nederlands leren op ontdekkingstocht

De 11 kinderen die in Het Berenhuis van een intens taalbad genieten, hebben na 5 dagen al één en ander opgestoken en ontdekt. Zo hebben ze een bezoek aan de brandweerkazerne acher de rug. En vandaag trokken ze met de trein naar Leopoldsburg waar ze via een fotozoektocht hun weg moesten vinden. Woensdag volgt het afscheidsfeestje, met de ouders erbij.

eddy-denayer-is-overleden

Eddy Denayer is overleden

Eddy Denayer is na een korte ziekte overleden, de algemeen directeur van ADO Icarus. Hj werd vorige maand 60 en laat een vrouw, vier kinderen en vijf kleinkinderen achter. Eddy belandde 30 jaar geleden na een motorongeval in een rolstoel. Hij was één van de eerste bewoners van de aangepaste OCMW-woningen in het project Tienhof in Zolder. Maar precies dat ongeval en de dramatische gevolgen gaven zijn leven een nieuwe missie: hij was ervan overtuigd dat personen met een beperking een (…) Lees het hele bericht

wim-helsen-komt-op-15-mei-naar-muze

Wim Helsen komt op 15 mei naar Muze

Onlangs moest in Muze het optreden van Wim Helsen afgeblazen worden, nadat de artiest door griep geveld was. Na lang gepuzzel heeft de Muze-directie samen met het managemen van Helsen een nieuwe datum kunnen vastleggen: dat wordt dinsdag 15 mei om 20u15. De tickets van donderdag 29 maart zijn geldig op deze nieuwe datum. Wie niet kan aanwezig zijn, kan zijn ticket inruilen voor een andere voorstelling of zijn geld terugkrijgen. Maar dat wel zo snel mogelijk melden, zodat de plaatsen aan andere geïnteresseerden kunnen terbeschikking gesteld worden.

nieuwe-privacywetgeving-voor-bedrijven-uitgelegd

Nieuwe privacywetgeving voor bedrijven uitgelegd

Op 25 mei treedt de ‘General Data Protection Regulation’ (GDPR) in werking. Vanaf die dag moet élke onderneming, groot en klein, de nieuwe Europese privacyregels respecteren. Elk bedrijf bewaart persoonsgevens: van medewerkers, klanten, prospecten, ... en ze moeten de nodige maatregelen nemen om die te beschermen tegen mogelijk misbruik. Wie zich daar niet aan houdt, kan zware sancties krijgen, tot 20 miljoen euro of 4 % van de wereldwijde jaaromzet. Daarom organiseert de (…) Lees het hele bericht

zolderrunwedstrijd-en-de-winnaar-is

ZolderRunwedstrijd: En de winnaar is ...

't Weyerke is inderdaad van start gegaan in 1977. Het kan sindsdien rekenen op heel wat steun, onder meer van de ZolderRun. Heel wat mensen wisten het juiste antwoord, maar het is Ellen Timmers die door het lot als winnaar van een fles cava en een goodiebag geschonken door de jubilerende ZolderRun is aangeduid. Proficiat. De anderen krijgen nog een kans.

gelijkspel-voor-dames-si

Gelijkspel voor dames SI

In de provinciale afdeling van het dames zaalvoetbal hebben MFC SI Heusden-Zolder en De Waerd Bokrijk vanavond 3-3 gelijk gespeeld.

over-enkele-weken-groen-licht-voor-wielerpiste

Over enkele weken groen licht voor wielerpiste

Eind deze maand komt de Raad van Bestuur van de vzw Sportcomplex Vlaanderen voor het eerst samen over de bouw van de nieuwe wielerpiste. Zoals we al meldden, is die vzw begin dit jaar opgericht door Sport Vlaanderen, de vzw Terlaemen, de gemeente Heusden-Zolder en vzw Cycling Friends (met ook de wielerbond en het bedrijfsleven). Nu de problemen met de BTW achter de rug zijn, kan de vzw de definitieve beslissing nemen om de wielerpiste met de bijhorende infrastructuur te bouwen. Wel wordt er achter de (…) Lees het hele bericht

verlies-voor-zolder-z

Verlies voor Zolder Z

In de vierde provinciale B van het basketbal heeft Zolder Z vandaag met 57-42 verloren van Zonhoven B.

auto-s-botsen-op-e-314-1

Auto's botsen op E 314

Op de E314 ter hoogte van Heusden-Zolder zijn deze voormiddag twee auto's gebotst. Eén kwam in de vangrails terecht en raakte zwaar beschadigd. Er vielen geen gewonden. Nadat takelbedrijf Schops de wagens had opgeruimd, was ook de verkeershinder snel verdwenen.

autobanden-vatten-vuur-in-ubbersel

Autobanden vatten vuur in Ubbersel

In de late namiddag was een grote rookpluim te zien vanuit Heusden. In Ubbersel had een stapel autobanden, de gebruikt worden voor landbouwdoeleinden, vuur gevat. De brandweer kon het vuur blussen. Buiten de afgedankte banden zelf, was er geen schade.

weekend-met-gemengde-gevoelens-voor-eyckmans

Weekend met gemengde gevoelens voor Eyckmans

Dries Vanthoor zag dus door pech een overwinning aan zijn neus voorbijgaan, en ook voor een andere dorpsgenoot, Gregory Eyckmans, werd het een weekend met gemengde gevoelens. In de eerste race van gisteren kwam hij met ploegmaat Sam Dejonghe als tweede over de meet in de AM-klasse van de European GT, na ploegmaats Vanerum-Vandierendonck dan nog. Vandaag werden Eyckmans-Dejonghe er net als Vanerum-Vandierendonck met hun Mercedes uitgetikt. Jammer, maar ze weten nu wel dat ze op niveau mee (…) Lees het hele bericht

dure-pitlane-fout-van-dries-vanthoor

Dure pitlane-fout van Dries Vanthoor

De tweede race van de Blancpain GT Series van dit weekend en het seizoen op Circuit Zolder is gewonnen door Steijn Schothorst en Kelvin van der Linde in een Audi R8 LMS van Attempto Racing. De winnaar van gisteren, Mirko Bortolotti, was in zijn Lamborghini vanuit de pole-positie gestart en bleef een tijdlang aan de leiding voor de Audi van Will Stevens en Dries Vanthoor. Maar eerst verloor de Lamborghini veel tijd en zijn leidersplaats bij de rijderswissel door een gordelprobleem. Daardoor kwam (…) Lees het hele bericht

makkelijke-winst-voor-rc-9

Makkelijke winst voor RC 9

In het rugby heeft RC 9 Heusden-Zolder overtuigend gewonnen bij Beernem, het werd 5-65.

speciale-auto-s-present-op-dropped

Speciale auto's present op 'Dropped'

Heel wat belangstellende zakten vandaag af naar het Marktplein, want daar vond Dropped plaats, het 'Slammed Car Event'. Dat is een meeting met heel wat getunede auto's, oldtimers, ... veel waardevol blinkend metaal dus dat van dichtbij kon bewonderd worden en brullende motoren die al vanop afstand te horen waren. (foto's onder Festivalgangster Robert)

veel-volk-en-groepen-voor-zomerse-carnavalstoet

Veel volk en groepen voor zomerse carnavalstoet

De stoet van De Slamridders moet zowat zijn warmste editie ooit hebben gekend. Het leek bijna een zomers evenement dat door de straten van Heusden-Centrum trok. Met meer dan 30 deelnemende groepen mag zeker van een succes gesproken worden en langs de weg stond erg veel volk. Keizer Roger, jeugdprins Yanno I en Nar Timmy mochten zich dan ook in de handen wrijven vanop hun praalwagen en zeker de passage aan de feesttent op het Willibrordusplein was een hoogtepunt. (meer foto's van Michiel Reynders)

bolderberg-wint-derby-en-blijft-leider

Bolderberg wint derby en blijft leider

In de derde provinciale A won leider FC Bolderberg de derby op KVV Heusden-Zolder met 2-3. (foto's Yves Maex)

anadol-verslaat-stal

Anadol verslaat Stal

In de tweede provinciale A van het voetbal won FC Anadol met 2-1 van Stal Sport

de-eerste-groepen-zijn-er

De eerste groepen zijn er ...

Al voor de middag zijn de eerste groepen gearriveerd om zich op te stellen voor de carnavalstoet. In vergelijking met andere jaren zijn er ook nieuwe deelnemers. Om 14u11 vertrekt de stoet door het centrum. (foto Julien Maebe)

skiers-terug-naar-huis

Skiërs terug naar huis

De ski-week in het Arhntal is voorbij gevlogen, zaterdagavond is iedereen in de bus gestapt. Tegen de middag wordt iedereen weer aan het SFC verwacht, met een pak herinneringen én sportieve ervaring.

bestuurder-valt-in-slaap-en-botst

Bestuurder valt in slaap en botst

Omstreeks 7 uur vanmorgen is in de Kanaalweg een autobestuurder in slaap gevallen en vervolgens tegen een verkeersgeleider gebotst. De bestuurder kwam er nog goed van af maar de schade is groot.

winst-voor-heusden-a

Winst voor Heusden A

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A Gems Diepenbeek A verslagen met 66-61. in derde A moest Zolder B het onderspit delven tegen Baclo Lommel A: 55-83. Heusden B klopte Hades C met 68-54. In de derde provinciale B verloor Kajoba met 59-64 van Zolder C. De dames van Zolder verloren in tweede provinciale van Stevoort B met 53-78.

zolder-a-kampioen-na-verlies-van-stevoort

Zolder A kampioen na verlies van Stevoort

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Stevoort B vanavond verloren bij Leopoldsburg met 79-69. Door die nederlaag is KBBC Zolder kampioen in eerste provinciale. Volgende week mag Stevoort zijn rivalen met bloemen ontvangen op de laatste competitiewedstrijd.

geen-volk-op-covernight

Geen volk op covernight

De covernight van De Slamridders met We Two was zaterdagavond geen succes. Er kon zowat een dierenhotel begonnen worden met iedereen die zijn kat gestuurd had. Aan de muzikanten lag het nochtans niet, die gaven er een lap op. (foto Julien Maebe)

t-was-moeilijk-om-te-kiezen-wat-te-proeven

't Was moeilijk om te kiezen wat te proeven

Bierliefhebbers - een 250-tal - troffen vandaag een paradijs aan in de Witte Zaal want het eerste Bolderbergse bierhappening bracht bijna al het schuimend lekkers uit Limburg samen. Het assortiment dat in deze provincie door brouwerijen en liefhebbers wordt voortgebracht groeit letterlijk elk seizoen. Het was dan ook kiezen voor de vele bierliefhebbers want het aanbod was uiteraard te groot om volledig te proeven. Gelukkig kon wie in groep kwam de verschillende soorten wat delen en tussendoor wat hapjes innemen. Maar dat het aanbod rijk en lekker was, staat buiten kijf. (foto's van Dimitri Reynders)

dries-vanthoor-tweede-in-race-1

Dries Vanthoor tweede in race 1

De eerste race voor de Blancpain Sprint Series op Zolder is vandaag gewonnen door de Lamborghini van Mirko Bortolotti en Christian Engelhart . Zij bleven net voor onze dorpsgenoot Dries Vanthoor met zijn ploegmaat Will Stevens in de Audi van Team WRT en de andere WRTAudi van Christopher Mies en Alex Riberas. Eerder hadden Vanthoor en Stevens zich op de pole gesetteld tijdens de kwalificaties.

bart-van-samang-snelste-in-gt-4

Bart Van Samang snelste in GT 4

Tijdens de kwalificaties voor de Belcar Endurance is het meteen duidelijk geworden dat de ambitie van Deldiche Racing om de titel die ze vorig jaar verloren opnieuw te veroveren, gegrond is. Het team kocht een nieuwe Norma en die zette Tim Joosen vandaag op de pole positie. Jeffrey Van Hooydonk reed de tweede tijd gevolgd door de Norma's van Marc Goossens en Thomas Vauterin. Daarachter volgden de Wolf van Pampel/Doubek en de Radical van Wim Jeuris.

In Belcar 1 stormde Dylan (…) Lees het hele bericht

wieze-boys-a-laat-steek-vallen

Wieze Boys A laat steek vallen

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A verrassend verloren van Kotem Vrij Vooruit met 1-2 en doet daarmee een slechte zaak in het kampioenschap. RP Products versloeg UD Barcelona met 3-1. In de tweede afdeling won Wieze Boys B met 1-0 van Stokrooie United.

jongste-carnavalisten-vieren-in-heusden

Jongste carnavalisten vieren in Heusden

De Slamridders organiseerden deze namiddag een heus kindercarnaval in Heusden-Centrum. Eerst was er een fuif in de feesttent, waarvoor weliswaar de opkomst niet overrompelend was, maar waar de kinderen zich goed amuseerden - dankzij Disco for Kids - en de lekkere pannenkoeken. En aansluitend mochten ze plaatsnemen op een echte carnavalswagen voor een mini-optocht door Heusden-Centrum en dat onder leiding van Keizer Roger. Ongetwijfeld een geweldige gebeurtenis voor de jonge carnavalisten. (meer foto's van Julien Maebe)

het-parcours-van-de-slamridders-morgen

Het parcours van De Slamridders morgen

Morgen trekt dus de carnavalstoet van De Slamridders uit, voor het eerst op een zondag en voor het eerst na Pasen. Vanaf 12 uur wordt de stoet gevormd op het Koning Boudewijnplein. Om 14u11 vertrekt hij daar, met voorop de reclamestoet. Het parcours loopt via Kapelstraat, Sint-Jansstraat, Veenderweg, Sint-Jans-Blok, Guido Gezellelaan, Pastoor Van Mierlolaan, Sportalaan, Mispad, Max van Melbeekstraat, JM Huybrechtsstraat, (…) Lees het hele bericht

tartufo-zonder-erbarmen-voor-baracca

Tartufo zonder erbarmen voor Baracca

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal stond een derby op het programma met Il Tartufo tegen La Baracca Lindeman. Tartufo poeierde Lindeman in met liefst 7-0.

de-kijk-van-richie-317
proeven-van-cultuur-muziek-en-wijn

Proeven van cultuur, muziek en wijn

Vrijdagavond mochten cultuurliefhebbers al even proeven van het nieuwe cultuurseizoen 2018-2019, ze kregen de headlines ervan opgedist tijdens een korte presentatie. Ook gaven directeur Tom Michielsen en schepen Marleen Hoydonckx een overzicht van de werken aan het nieuwe cultuurcentrum. Hoogtepunt was het solo-optreden van Andrew Combs, singer-songwriter uit Nashville. Hij bracht zijn eerste concertje op Belgische bodem. En na de cultuur, mochten de trouwe abonnees nadien ook nog van de wijn proeven. (foto's Frans Morawski)

opgelet-dauwwandeling-gaat-niet-door

Opgelet: dauwwandeling gaat niet door

De dauwwandeling die voor morgenvroeg om 6 uur gepland was in het natuurgebied van Terlaemen met vertrek aan het Boswachtershuisje kan door omstandigheden niet doorgaan. Dat hebben de organisatoren vanochtend laten weten.

vier-jonge-everzwijnen-doodgereden-nabij-meylandt

Vier jonge everzwijnen doodgereden nabij Meylandt

Op Meylandtlaan, tussen de brug van het fietsroutenetwerk en kasteel Meylandt, zijn vrijdagavond vier jonge everzwijnen doodgereden. De vier maakten ongetwijfeld deel uit van een grotere familie die daar de weg overstak en werd aangereden. Het is niet bekend of bij de aanrijding een auto schade heeft opgelopen. De dode dieren zijn van de weg verwijderd en langs de weg gelegd. (foto Michiel Reynders)

rookontwikkeling-door-vogelnest-in-schouw

Rookontwikkeling door vogelnest in schouw

De brandweer is vanavond uitgerukt naar een woning in de Vrunstraat. Het huis en de kelder hingen vol rook. De oorzaak lag bij een groot vogelnest waardoor de schouw helemaal verstopt zat en de rook terug binnen sloeg. De brandweer had heel wat werk om het nest te verwijderen en zo de schouw weer open te krijgen.

nieuwe-nederlaag-voor-mfc-2

Nieuwe nederlaag voor MFC

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 5-12 verloren van ZVC United Wellen.

vlotte-winst-voor-zolder-a-titel-wenkt

Vlotte winst voor Zolder A, titel wenkt.

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A vrijdagavond Croonen Lommel C verslagen met 76-59. Als Stevoort vanavond verliest in Leopoldsburg is Zolder kampioen . Anders beslist de slotspeeldag met de topper Stevoort-Zolder op het programma.


voorlaatste-dag-in-het-ahrntal-was-een-topper

Voorlaatste dag in het Ahrntal was een topper

Op de skireis van het SFC in het Ahrntal is alweer de voorlaatste dag gepasseerd. Het was er eentje met prachtig weer, perfecte pistes, ... goed voor een pak sneeuwkilometers. Er moest trouwens stevig getraind worden want morgen staat de slalomwedstrijd op het programma. Daarnaast is ook een sneeuwballengevecht gevoerd en waren er glijpartijen. Vanavond zet de afsheidsparty het hotel op stelten en wordt er nogal wat af gedanst. (foto's Kurt Vanvelk)

dansen-op-het-dorpsplein

Dansen op het dorpsplein

Heel wat carnavalsverenigingen zijn vrijdagavond afgezakt naar de feesttent van De Slamridders op het Willibrordusplein voor het verkleed bal. Nog voor 21 uur werden de eerste dansers al op de vloer gespot, en later werden dan de volgnummers uitgereikt voor de stoet van zondag. Keizer Roger I toonde zich tevreden. (meer foto's van Julien Maebe)

van-de-balie-naar-de-racebaan

Van de balie naar de racebaan

Onze dorpsgenoot Gregory Eyckmans (links op de foto) reed vandaag op Circuit Zolder de elfde tijd in de vrije trainingen. Samen met ploegmaat Sam Dejonghe klokte hij in zijn Mercedes AMG GT4 iets meer dan 1'40". Gregory werd in 2013 laureaat van het tv-programma 'Racing Stars' en sindsdien is onafgebroken actief als racer met een klassezege in de 24 uur van Zolder 2015, titel in BMW Clubsport Trophy in 2015, winst in de toerismeklasse in de 24 uur Zolder 2017 en de titel van (…) Lees het hele bericht

het-weer-warm-weekend-6

Het weer: warm weekend

Storingen naderen vanuit het westen, maar worden tegengehouden door een hogedrukgebied over het oosten van Europa. Het hogedrukgebied kan aanvankelijk domineren, maar later kunnen de storingen toch stilaan tot over onze streken geraken. Vooral na het weekend nemen de neerslagkansen toe. In een zuidelijke luchtstroming wordt bovendien warme lucht aangevoerd.
Morgen is het al warm in de ochtend. De zon kan de temperaturen al vlug laten oplopen naar hoge waarden met maxima rond gemiddeld 20 of 21 (…) Lees het hele bericht

wie-houdt-de-norma-s-van-de-belcar-zege

Wie houdt de Norma's van de Belcar-zege?

Onder een stralende lentezon kwam het Belcar Endurance Championship voor het eerst in actie op Circuit Zolder. 29 Belcar bolides hebben vandaag deelgenomen aan de vrije trainingen, morgen komen er nog 4 teams bij. In het algemene klassement en in de Belcar 2 - met de CN prototypes en de Sportscars – verschenen de Norma’s vooraan. De Russel Racing by DVB Norma met Jeffrey Van Hooydonck reed de snelste tijd voor de Deldiche Racing Norma en de wagen van het Aqua Protect Racing Team. Nieuwkomers (…) Lees het hele bericht

netwerk-van-gemeente-nog-extra-beveiligd

Netwerk van gemeente nog extra beveiligd

Bij het gemeentebestuur maken ze zich geen zorgen over de 17 'gelekte' e-mailadressen. Er waren al voldoende veiligheidsmaatregelen en die zijn nu nog versterkt. "Sommige gemeentepersoneelsleden maken beroepshalve gebruik van communicatiekanalen zoals Facebook, Linkedin, Dropbox, enz. Om het account daarvoor aan te maken, gebruiken ze hun werk-mailadres aangevuld met een apart wachtwoord. Dat zijn evenwel niet dezelfde login-gegevens als voor hun activiteiten op het gemeentelijk netwerk. (…) Lees het hele bericht

wie-wil-eigen-groenten-telen-in-dorpstuintjes

Wie wil eigen groenten telen in dorpstuintjes?

Nu woensdag 11 april om 19 uur organiseren Dorpsraad Heusden, de gemeente, 't Weyerke en VELT samen een info-avond rond je eigen groenten kweken in dorpstuintjes. Iedereen is daar welkom en vooral mensen die graag eigen gezonde groenten zouden eten, maar bijvoorbeeld op een appartement wonen. Twee experts van VELT beantwoorden alle vragen. Er zal getuinierd worden volgens de spelregels van VELT, dus zonder chemische hulpmiddelen. Plaats van afspraak: aan de toekomstige dorpstuintjes. Rij (…) Lees het hele bericht

10-jaar-zolderrun-win-cava-en-een-goodiebag

10 jaar ZolderRun: win cava en een goodiebag

Ook deze week geven we weer een fles cava en een erg interessante goodiebag weg en dat in de aanloop naar de 10de verjaardag van de ZolderRun. Die brengt op zondag 22 april in de voormiddag de lopers samen in Zolder-Centrum voor verschillende afstanden. Zoals steeds gaat de opbrengst naar 't Weyerke. Maar in welk jaar is 't Weyerke ontstaan? Stuur je antwoord voor maandagochtend 10 uur naar redactie [!] heusden-zolder.eu en wie weet val jij dan in de prijzen. Vergeet je naam en adres niet.

met-pasar-op-ochtendwandeling-naar-sterrenplekje

Met Pasar op ochtendwandeling naar sterrenplekje

Pasar nationaal start een campagne 'Pak je tijd', daarmee probeert de organisatie stilte en rust weer een plaats te geven in het dagelijkse leven. Dat is perfect te combineren met genieten van vrije tijd op een plaats die je als het ware dwingt tot rust te komen. Pasar Heusden-Zolder moest niet lang zoeken naar zo'n plaats: het sterrenplekje in Bolderberg met zicht op het kasteel van Terlaemen. Daar organiseert het op zaterdag 21 april een ochtendwandeling. Afspraak en (…) Lees het hele bericht

ook-17-e-mailadressen-van-gemeente-gelekt

Ook 17 e-mailadressen van gemeente gelekt

Bij de 1,4 miljard e-mailadressen waarvan het wachtwoord gelekt is, zouden meer dan 1 miljoen Belgische adressen zitten. Dat blijkt uit het opzoekingswerk via een zoekmachine. Opvallend is dat er ook 17 mailadressen van het gemeentebestuur Heusden-Zolder bij zitten. Iedereen krijgt de raad meteen zijn wachtwoord te veranderen.

opgelet-voor-de-verbodsborden

Opgelet voor de verbodsborden

Opgelet voor wie een boete en een takelbeurt wil voorkomen, vanaf morgen tot en met zondag geldt een parkeerverbod op het Willibrordusplein omdat de carnavalstent daar gezet wordt, en in de zijstraten en op het Koning Boudewijnplein mag je zondag niet parkeren omdat dan de stoet trekt. Een gewaarschuwde bestuurder ... spaart veel geld uit. (foto Julien Maebe) UPDATE voor klanten van de handelszaken in de buurt zijn nog parkeerplaatsen voorzien.

de-klausberg-is-veroverd

De Klausberg is veroverd

Bijna alle college-skiërs hebben ondertussen het grootste deel van de ski-arena van de Klausberg bedwongen. Deze voormiddag deden ze dat in een heerlijk weertje, maar na de middag moesten ze een mix van zon, wolken en een sneeuwbui trotseren. Gelukkig wordt voor morgen een mooie dag voorspeld. (foto's Kurt Vanvelk)

vandaag-gezien-5-april-2018

Vandaag gezien

Werkelijk alle Belgen zijn geboren met een baksteen in de maag ... (foto Christina Put)

brandweer-bevrijdt-kraanarm

Brandweer 'bevrijdt' kraanarm

In Zolder was vanmiddag de arm van een kraan in de kruin van een boom gezwiept en daar geblokkeerd geraakt. Dat gebeurde op een werf bij het kruispunt van Nieuwstraat en Witte Barier. De brandweer werd erbij geroepen en moest een aantal takken uit de kruin wegzagen. Zo kwam de kraan weer vrij.

minder-overtreders-op-voorbehouden-parkeerplaatsen

Minder overtreders op voorbehouden parkeerplaatsen

Ondanks de controles en boetes, zijn er nog altijd autobestuurders die zich niets aantrekken van borden die parkeerplaatsen voor personen met een beperking aanduiden. Zo zijn in de eerste helft van vorig jaar in Limburg meer dan 1500 overtreders betrapt. Hasselt spant daarbij ruimschoots de kroon gevolgd door Genk. Op de meeste plaatsen daalt het aantal overtreders wel. In Heusden-Zolder bijvoorbeeld ging het in 2013 nog om 101, het jaar nadien om 61, in 2015 om 49, in 2016 waren het er 26 en (…) Lees het hele bericht

onkruidverbranders-zorgen-voor-rook-en-brandalarm

Onkruidverbranders zorgen voor rook en brandalarm

De brandweer haastte zich deze namiddag naar de Koolmijnlaan na een alarm in de appartementen boven de bank BNP-Paribas. Omdat het eerst leek op een rookontwikkeling in de machinekamer van de lift, werd geen risico genomen, enkele bewoners werden geëvacueerd en de brandweermannen brachten voldoende slangen naar boven. Maar uiteindelijk bleek de oorzaak elders te liggen: personeel van de vzw Alternatief was met de onkruidverbrander aan het werk geweest, langs een rooster aan de voorzijde. Door de (…) Lees het hele bericht

er-zijn-weer-valse-fondsenwervers-op-pad

Er zijn weer valse fondsenwervers op pad

Het is onwaarschijnlijk hoe je tegenwoordig op je hoede moet zijn. Dagelijks krijgen honderden inwoners mails van oplichters in hun box en daarnaast zijn er ook weer valse fondsenwervers op pad die komen aanbellen. En dat is jammer want bijvoorbeeld voor jeugdverenigingen kan de verkoop van wafels, fuiftickets, ... wel degelijk het verschil maken voor de financiering van hun kamp of andere activiteiten. Daarom verspreidt de gemeente nogmaals tips: vraag altijd naar een identificatie (badge, (…) Lees het hele bericht

zolder-opent-eigen-en-blancpain-series-seizoen

Zolder opent eigen én Blancpain Series-seizoen

Circuit Zolder mag dit weekend niet alleen zijn eigen seizoen maar ook dat van de Blancpain GT Series Sprint Cup openen. Sommigen durven dat zelfs omschrijven als het snelste GT-kampioenschap van de planeet. Hoe dan ook, in twee races van een uur nemen toprijders het tegen elkaar op en dat in bolides van prestigieuze merken. Daarnaast bestaat de Blancpain ook nog uit vijf manches van de Endurance Cup, de utihouding. Er zijn dus in het totaal vijf sprints en vijf uithoudingswedstrijden, de eerste dit (…) Lees het hele bericht

oplichters-misbruiken-problemen-bij-argenta

Oplichters misbruiken problemen bij Argenta

Heel wat inwoners kregen gisteren en vandaag mails zogenaamd van Argenta in de hun mailbox met de vraag na de moeilijkheden en de werkzaamheden van de afgelopen dagen een aantal zaken opnieuw in te stellen. Het gaat dus uiteraard opnieuw om oplichters die van de situatie bij Argenta de afgelopen dagen misbruik proberen te maken om aan de klanten hun rekeningen of bankgegevens te geraken. Ook nu weer één raad: vernietig die mails en ga er vooral niet op in. Welke bank dan ook, zal niet op (…) Lees het hele bericht

ahrntal-van-mist-tot-water

Ahrntal: van mist tot water

De skiërs in het Arhntal raken letterlijk en figuurlijk in de wolken van hun vakantie, woensdag zaten ze heel de dag in de mist. De beginners zitten ondertussen al in een volgend stadium en hebben al de eerste echte pistes onder de latten gekregen. De gevorderden zijn dan weer constant op zoek naar neiuwe uitdagingen. Het skigebeuren was trouwens woensdag iets sneller afgerond want de leerlingen mochten gaan zwemmen in een mooi, nieuw zwembad in een buurgemeente. (foto's Kurt Vanvelk)

heusden-maakt-zich-op-voor-een-carnavalsweekend

Heusden maakt zich op voor een carnavalsweekend

Als allerlaatste carnavalsvereniging van Limburg organiseren De Slamridders nu zondag hun stoet. Voor het eerst wordt dat ook een volledig carnavalsweekend in Heusden. Het begint vrijdag om 20u11 met een verkleed bal met nummerafhaling van de deelnemende groepen in de feesttent op het Sint-Willibrordusplein, de Alpenzusjes treden daar op. In diezelfde tent is er op zaterdag om 14u11 een kindercarnavalsparty waarop de kinderen verkleed verwacht worden en waar Disco for Kids voor de (…) Lees het hele bericht

gregory-eyckmans-racet-voor-eigen-publiek

Gregory Eyckmans racet voor eigen publiek

Dit weekend wordt het raceseizoen op Circuit Zolder geopend met de Blancpain GT Series. Inwoners van Heusden-Zolder mogen er gratis in, als ze hun identiteitskaart bij hebben. En ze hebben alle redenen om te gaan want ze kunnen weer supporteren voor een dorpsgenoot: Gregory Eyckmans uit Zolder rijdt samen met Sam Dejonghe in de GT European Series in de Mercedes met nummer 31 van het Selleslagh Racing Team waarover we het eerder deze week al hadden Gregory rijdt dus met een krachtige wagen en als het publiek hem nog wat helpt om het thuisvoordeel te benutten, dan kan hij ons misschien nog verbazen.

stroomonderbreking-in-zolder

Stroomonderbreking in Zolder

Deze namiddag heeft zich weer een stroompanne voorgedaan, in Zolder deze keer. Er waren verschillende straten getroffen, daarbij al zeker de Jan Frans Willemslaan, de Kanunnik Davidlaan en de Lodewijk Dosfellaan.

vandalisme-en-geurhinder

Vandalisme en geurhinder

In de Westlaan werd vanmorgen een geval van vandalisme ontdekt. Een kraan op een werf was er beschadigd. En vanuit Viversel werd vanmiddag geklaagd over geurhinder. De oproep kwam deze keer vanuit de Kerkstraat.

het-weer-warm-weekend-5

Het weer: warm weekend

Met een zuidelijke luchtstroming wordt warme lucht naar onze streken gestuurd. Aanvankelijk zorgen storingen voor neerslag, maar op het einde van de week stijgt de luchtdruk en blijft het droog. In het weekend bereikt het kwik 20 graden.
Vandaag verlaat een storing in de loop van de ochtend onze streken. Regen maakt daarbij plaats voor droger weer met opklaringen. Later komen er echter buien opzetten die in de latere namiddag kunnen vergezeld worden van een donderslag. Tussendoor is er ook wat zon (…) Lees het hele bericht

werkloosheid-blijft-dalen

Werkloosheid blijft dalen

Einde maart telde Heusden-Zolder 994 werklozen. Dat zijn er 3,5 % minder dan op hetzelfde moment vorig jaar en ook bijna 4 procent minder dan eind februari dit jaar. De werkloosheidsgraad bedraagt nu 6,8 %, ze daalt hier dus wat trager dan in de rest van Limburg (6,4 %) en dan Vlaanderen (6,5 %). Afgelopen jaar zijn vooral meer mannen aan het werk geraakt, en ook jongeren onder 25 jaar. Mensen met een taalachterstand of arbeidshandicap blijken het ook nog altijd moeilijk te hebben op de arbeidsmarkt.

moeilijke-tijden-voor-heusdense-horeca

Moeilijke tijden voor Heusdense horeca

Het gaat momenteel niet goed met de horeca in Heusden-Centrum. Vorig jaar al sloot restaurant Déjà-Vu, rond de jaarwisseling deed frituur-restaurant Centrum de deuren dicht en de voorbije weken en dagen hebben naast elkaar eerst de Sotto Choc en vervolgens het Themacafé aan het Sint-Willibrordusplein hun laatste pintjes getapt. De zaken staan nu allemaal te huur of te koop, een herbestemming is niet evident in deze tijd. En de vraag rijst of het daarbij zal blijven (…) Lees het hele bericht

zet-je-wekker-voor-een-zondagse-dauwwandeling

Zet je wekker voor een zondagse dauwwandeling

Een mistig ochtendkrieken in het natuurgebied rond Terlaemen. Nu zondag organiseert Limburgs Landschap daar weer een dauwwandeling met gids. Je moet er wel wat voor over hebben want de wandelaars worden om 6 uur aan het boswachtershuisje verwacht. (foto Jan Leijskens)

ahrntal-alle-schrik-is-overwonnen

Ahrntal: alle schrik is overwonnen

In het Arnthal is dag 2 voorbij, tot de middag hebben de SFC-leerlingen in de zon kunnen skiën. Daarna waren er wolken. Alle 13 groepen hebben ondertussen de 'familiepiste' overwonnen, terwijl de gevorderden de hele Klausberg-arena gezien hebben. Vanavond hebben alle leerlingen zich in een karaoke gestort, zeg maar 't Schlagerfestival in 't klein. (foto's Kurt Vanvelk)

op-speelse-wijze-nederlands-leren

Op speelse wijze Nederlands leren

7 dagen lang ontvangt Het Berenhuis 18 kinderen om samen te spelen, te vertellen, Nederlands te oefenen en vooral veel plezier te maken. Ze krijgen op die manier een taalbad 'Spelen met taal'. Vandaag was er de eerste dag, de deelnemers maakten kennis met elkaar en genoten in de speeltuin bij Olympia van de lentezon. (foto's Gerlinde Gilissen)

rijvaardigheidscursus-opengetrokken-tot-25-jaar

Rijvaardigheidscursus opengetrokken tot 25 jaar

Zoals eerder gemeld krijgen 96 jongeren uit Heusden-Zolder die vorig jaar hun rijbewijs behaalden de kans op om 28 en 29 april een rijvaardigheidscursus te volgen bij ProMove, en dat voor slechts 20 euro in plaats van 150 euro. Het gaat om een basiscursus Car Control waarbij ze vier uur lang leren defensief en anticiperend rijden en ongevallen leren voorkomen. De gemeente heeft nu beslist om het initiatief open te trekken naar jongeren tot en met 25 jaar. Die kunnen zich inschrijven via deze link.

kris-janssen-is-nieuwe-politiecommissaris

Kris Janssen is nieuwe politiecommissaris

Heusden-Zolder heeft een nieuwe politiecommissaris: Kris Janssen (36) is de opvolger van Ludo Vanpol die met pensioen gaat en hij vormt nu samen met zonechef Geert Luypaert en de commissarissen Danny Wendelen en Ludo Vangeel de leiding van het korps. Kris Janssen is geen onbekende hier, want tussen 2012 en 2016 was hij al aan de slag in Heusden-Zolder als hoofdinspecteur bij de interventiedienst, maar hij was toen ook bij verkeerscontroles te zien.

Hij is afkomstig van (…) Lees het hele bericht

ze-blijven-plekjes-vinden

Ze blijven plekjes vinden ...

De sluikstorters hebben weer een nieuwe plek gevonden. Nu hebben ze hun pijlen gericht op de parking bij het Helzoldstadion.

alles-over-nierproblemen-en-oplossingen

Alles over nierproblemen en oplossingen

Op vrijdag 27 april om 14 uur geeft Maurice Mues in de feestzaal van De Kring een voordracht over "Als uw nieren falen. Van dialyse tot transplantatie". Het begint met zijn eigen verhaal. Op zijn 43ste kreeg hij te horen dat hij een nierziekte had, op dat ogenblik was hij nog onwetend wat dat precies inhield. Maar dan begon het hele verhaal van dialyse, onderzoeken, wachtlijst, donor, transplantatie, ... Tegenwoordig zijn er al wat meer mensen die hun verhaal doen, als nierdonor of (…) Lees het hele bericht

bellende-bestuurder-is-met-niets-in-orde

Bellende bestuurder is met niets in orde

In de Guido Gezellelaan zette de politie een bestuurder aan de kant omdat hij reed met zijn gsm in de hand. Maar die overtreding bleek niet de ergste te zijn: de auto was niet verzekerd, niet ingeschreven, niet gekeurd en had twee verschillende nummerplaten. De politie nam de wagen in beslag en liet hem takelen. In het kader van de aanpak van de overlast op het Schachtplein achtervolgde een politieploeg een verdachte, zware personenauto. De bestuurder, die op zijn vlucht verschillende verkeersovertredingen beging, had zijn rijbewijs nog geen jaar. Dat rijbewijs is hij dus weer kwijt.

elan-languages-is-overgenomen

ElaN Languages is overgenomen

Het talenbedrijf ElaN Languages is overgenomen. Door een management buy-out heeft CEO Robrecht Beliën de aandelen overgenomen van stichters Wim Vanschooren en Peter Vaes,  en mede-aandeelhouder Patrick Simons. Het bedrijf is daarmee helemaal in handen van Robrecht Beliën en zijn vader Louis, ook uit Heusden-Zolder. ElaN Languages is in 1990 opgericht door Wim Vanschooren en de broers Peter en Eric Vaes als leverancier van vertalingen, taaltrainingen en tolkwerk (…) Lees het hele bericht

27-van-de-bestuurders-reden-te-snel

27 % van de bestuurders reden te snel

De politie hield 's avonds snelheidscontroles in 6 straten. 1624 wagens passeerden het flitstoestel, 435 reden te snel, dat is 27 %. Koploper was de Inakker met 188 overtreders voor De Nieuwe Dijk (131), Brugstraat (121), Het Heike (38), Acht Meilaan (34) en Voortstraat (17). 5 overtreders krijgen een bijkomende boete wegens gsm'en aan het stuur (3) en onreglementaire kentekenplaat (2).

daar-zijn-de-oplichters-weer

Daar zijn de oplichters weer ...

Opgelet, er circuleren weer mails van oplichters die je willen laten betalen voor een zogenaamde snelheidsovertreding in Nederland waarvan de boete nog openstaat. De mail is afkomstig van het 'Centraal Justitieel Incassobureau' in Leeuwarden en is keurig opgesteld. Alleen bevat de mail geen enkele verwijzing naar uw identiteit en naar de plaats waar de overtreding zou begaan zijn. En meer nog, er wordt mee gedreigd bij niet-betaling uw rekening te blokkeren en daar heeft zo'n instelling (…) Lees het hele bericht

elan-filmclub-is-na-15-jaar-niet-weg-te-denken

ElaN Filmclub is na 15 jaar niet weg te denken

Na het concert van vorige week werd gisteravond met de film 'Lady Bird' de 15de verjaardag van de ElaN filmavonden in The Roxy Theatre gevierd. Stijn Phlix blikte terug op 15 jaar hoogstaande filmparels op maandagavond. Het was Wim Vanschooren van ElaN Languages - het talenbedrijf op de Marktplein in Heusden-Zolder - die op 1 april het vuur weer aan de lont stak in de Koerselse bioscoop waar het licht was gedoofd na het mislukte Kladaradatsch-avontuur. “Tijdens onze eerste (…) Lees het hele bericht

sfc-in-het-arhntal-enthousiasme-druipt-eraf

SFC in het Arhntal: enthousiasme druipt eraf

Maandagochtend rond 10 uur zijn de bussen met de SFC-skieërs aangekomen in het Ahrntal. Daarna was het snel omkleden, skilaarzen passen en tegen de middag stonden de eerste groepen al op de latten. Het was mooi weer en de sneeuw was uitstekend van kwaliteit. Het was tegelijk wennen en genieten, maar aan het eind van de dag was iedereen bekaf.

bovy-is-weer-het-domein-van-jong-en-oud

Bovy is weer het domein van jong en oud

De magere jaren zijn nu wel definitief achter de rug op Bovy. Fotograaf Jan Leijskens kon ter plaatse vaststellen dat het lang, heel lang, geleden is, dat er nog zoveel volk naar het domein afzakte. Bistro Bovy draaide al op volle toeren, ook op het terras, al was het nog geen terrasjesweer. De kinderen amuseerden zich bij de animatie en de huifkartochten waren erg populair. (meer foto's van Jan Leijskens)

bovy-in-de-ban-van-muziek-en-sprookjes

Bovy: in de ban van muziek en sprookjes

Het weer was niet echt fantastisch op deze Paasmaandag maar de familiedag op domein Bovy bracht toch heel wat volk op de been. Er was dan ook animatie voor oud en jong voorzien. We stuurden er twee fotografen op af, die bekeken het gebeuren elk op hun manier door hun lens. Uit de foto's van Roger Convents blijkt in ieder geval duidelijk dat de sfeer er goed inzat op Bovy. En er is ook al een eerste beeld geboden van het toekomstige Sprookjespad waar de academie aan werkt. (meer foto's van Roger Convents)

okra-fietsers-starten-met-fietszegening

OKRA-fietsers starten met fietszegening

Naar jaarlijkse gewoonte start het fietsseizoen van OKRA in Heusden-Centrum met een fietszegening op Paasmaandag. Op de trappen van de kerk zegende pastoor Guido De Wageneere de talrijk opgekomen aanwezigen voor hun eerste tocht van het 22ste fietsjaar. Ze kregen ook een zakje paaseitjes mee en begonnen dan - goed ingeduffeld want 't was fris - aan hun tocht naar 't Koersels Kapelleke. Voor de geïnteresseerden: elke maandag om 13 uur verzamelen de fietsers aan de bib, elke OKRA-fietser is verzekerd. (foto's Maurice Mues)

baseballtornooi-de-winnaars-zijn-gekend

Baseballtornooi: de winnaars zijn gekend

Bij de meisjes heeft de Chiro Boekt het baseballtornooi geworden. De oudleiding Zolder eindigde eervol tweede en de fairplaytrofee ging naar Chiro Heusden. Bij de jongens toonde de oudleiding van Zolder en KAJ Heusden zich het beste baseballteam, tweede werd Chiro Berkenbos. Daar was de fairplaytrofee voor Scouts Eversel.

toerismeseizoen-geopend-op-vernieuwde-bovy

Toerismeseizoen geopend op vernieuwde Bovy

Op domein Bovy is vandaag het nieuwe toerismeseizoen voor Heusden-Zolder geopend. Dat gebeurde eerst vanmorgen met een officieel en muzikaal ingekleed moment in De Schuur. Daar had schepen van toerisme Nico Geeraerts het over het nieuwe elan van het domein en de belangrijke rol die ervan verwacht wordt voor het toerisme in Heusden-Zolder. Hij onderstreept ook hoe de vernieuwing van Bovy er kwam door het samenwerken van verschillende partners. De schepen lichtte een tipje van de sluier van de (…) Lees het hele bericht

srt-maakt-comeback-met-zijn-mercedessen

SRT maakt comeback met zijn Mercedessen

Volgende week op Circuit Zolder maakt SRT zijn comeback in de internationale GT-racerij en dat zowel in Belcar Endurance als de European GT4 Series met AMG Motorsport. Het team van vader en zoon Selleslagh zet twee Mercedessen AMG-GT 4 in op de Belcar en drie op de GT74 European Series. Eén van de drie wordt bestuurd door Sam Dejonghe en Gregory Eyckmans. In de Belcar zit SRT de auto's in van Johan Vannerum, Nicolas Vandierendonck en Filip Teunkens enerzijds en anderzijds de wagen van Ward Sluys, Glenn Detruyer, Wim Spinoy en Bruno De Troch.

zolderrun-wedstrijd-de-winnaar-is

ZolderRun-wedstrijd: de winnaar is ...

Verschillende - al dan niet lopers - lezers hebben de afgelopen dagen een gokje gewaagd of zijn aan het tellen geslagen over de totale afstand van alle wedstrijden die op 22 april tijdens de 10de editie van de ZolderRun op het programma staat. Het gaat alles samen om 33 km en 994 meter. Verschillende deelnemers zaten in de buurt, Pascal Van Marcke zat er met 34 km 640 meter het dichtste bij. Hij wint dus de fles cava en de waardevolle goodiebag. Voor de anderen, blijf de Internetgazet in de gaten houden, want er zit nog wat in de ZolderRun-prijzenkast.

sfeer-zit-er-meteen-in-op-baseballtornooi

Sfeer zit er meteen in op baseballtornooi

Het is ondertussen al een stevig gewortelde traditie dat de dienst jeugd van de gemeente op Paasmaandag de jeugdverenigingen bijeenbrengt voor een baseballtornooi. Vanochtend waren ze al vroeg present op de jeugdterreinen in Eversel. Veertien ploegen hadden zich ingeschreven. En van bij het startsignaal werd er flink tegenaan gegaan en het moet gezegd dat de meisjesploegen in hun competitie zeker niet wilden onderdoen voor hun mannelijke tegenhangers. Ook langs het veld zat de sfeer er al snel in, terwijl het toch een behoorlijke frisse ochtend was. (meer foto's)

op-weg-naar-het-ahrntal

Op weg naar het Ahrntal

Vanavond zijn aan het Sint-Franciscuscollege 2 bussen vertrokken naar het Ahrntal voor de jaarlijkse skivakantie. De 'voorhoede' is ginder al aangekomen en na de aankomst van de bussen zullen ze morgen met 147 zijn in hotel Markus. Vandaag heeft het daar nog wat bij gesneeuwd en de pistes liggen er naar verluidt perfect bij. Voor morgen zijn de weersvoorspellingen ook goed. Voor ouders en sympathisanten zijn er geregeld updates via de Facebookpagina.

arteval-stelt-een-maand-tentoon-in-de-val

Arteval stelt een maand tentoon in De Val

De leden van het kunstenaarscollectief Arteval stellen heel de maand april tentoon in buurthuis De Val in Viversel. Arteval bestaat uit 5 vrouwen, allen uit Viversel, die na hun opleiding aan de academie, elke maandag- en dinsdagvoormiddag in De Val aan hun kunst werken. Agnes Vanoppen, Brigitte Vanwesemael, Gerda Mangelschots, Lucie Van der Gucht en Roza Vanherle maken zowel schilderijen, portretten in acryl, olieverfschilderijen als werken in houtskool.
Heel de maand april kun met hun kunst kennismaken, op vrijdag van 18 tot 22 uur en op zondag van 14 tot 18 uur.

vlotte-zege-voor-sk-06-1

Vlotte zege voor SK 06

In vierde provinciale A had SK Heusden 06 weinig moeite met Sparta Lille, het won met 3-1.

winst-voor-bolderberg

Winst voor Bolderberg

In de derde provinciale A heeft FC Bolderberg vandaag Kattenbos Sport verslagen met 2-1.

de-paashaas-op-bezoek-in-blauwe-wijk

De paashaas op bezoek in Blauwe Wijk

In de 'Blauwe Wijk' in Zolder-Centrum werd de uitzending van de Ronde van Vlaanderen even uitgezet om naar de tuin van Anna Bosmans in de Nieuwstraat uit te wijken. Daar was immers de paashaas langs geweest voor de kinderen uit de buurt, en de sympathieke langoor had kwistig de eitjes in het rond gestrooid. Die werden gretig opgeraapt en nadien weer verdeeld. En zo weten ze in de Blauwe Wijk telkens weer het vuur in het buurtleven te houden (foto's Tony Sempels)

ook-race-rescue-is-klaar-voor-het-nieuwe-seizoen

Ook Race Rescue is klaar voor het nieuwe seizoen

Volgend weekend gaat het nieuwe seizoen van start op Circuit Zolder. De vrijwilligers van Race Rescue zijn er ook alvast klaar voor. Ze hebben nog een laatste bevrijdings- en blusoefening op Circuit Zolder. Onder leiding van Ludo Copermans en met de ervaring van Etienne Luyckx zijn ze er allemaal klaar voor.

de-laatste-wacht-bij-de-brandweer-na-60-jaar

De laatste wacht bij de brandweer na 60 jaar

Een historisch moment in de brandweerkazerne, vanmorgen is de allerlaatste 'wacht' afgelopen en het was brandweerman Erdi Hakyemez die 'm voor zijn rekening nam. Meer dan 60 jaar lang zat 24 uur per dag, 365 dagen per jaar een brandweerman in de centrale en dat volgens een beurtrol Oorspronkelijk om de oproepen aan te nemen, de sirene te laten loeien en de ploegen via de radio aan te sturen. Later moest hij het biepersysteem bedienen toen de sirene in onbruik raakte. Tegelijk was de centralist (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-316

De kijk van Richie

Wees gerust, we zullen u op deze 1ste april niet om de tuin proberen te leiden.

een-fijn-paasfeest-2

Een fijn paasfeest

De redactie wenst jullie fijne paasdagen.