Archief mei 2019

dit-weekend-superprix-en-belcar-endurance

Dit weekend Superprix en Belcar endurance

Dit weekend heeft op het circuit de Zolder Superprix plaats. De Zolder Superprix wordt voor het 10de jaar op rij georganiseerd door de Nederlandse promotor V-Max Racing Management die zowel achter de Supercar als de GT&Prototype Challenge zit. Tijdens dit weekend is ook de tweede ronde gepland van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup en de Nederlandse versie van deze spectaculaire Cup. Als vijfde serie staat de gloednieuwe Benelux Mazda MX-5 Cup op het programma. En op zondag (…) Lees het hele bericht

hedde-ge-da-gekwekt

Hèdde gè da gekwekt?

Wie hèdt da gekwèkt? Kwèkke of verklappe is uiteraard hetzelfde als klikken. Alles behalve discreet dus

ter-dolen-brood-wordt-gebakken-in-viversel

Ter Dolen-brood wordt gebakken in Viversel

Twee Limburgse bedrijven slaan de handen in elkaar om een nieuw brood op te markt te brengen. Crelem Bakeries in Viversel bakt vanaf morgen het Ter Dolen-brood. Dat is een brood op basis van mout van het Ter Dolen-bier uit Helchteren. Ter Dolen-bier is een 100% Limburgs product. Het recept voor Ter Dolen-brood is ontstaan uit een samenwerking tussen de brouwmeester van Ter Dolen en de bakkers van Crelem Bakeries. “Bovendien is het de ultieme smaakcombinatie van (…) Lees het hele bericht

richie-gaat-op-in-rook

Richie gaat op in rook

Zeg niet dat je niet gewaarschuwd was ...

11-communicanten-in-berkenbos

11 communicanten in Berkenbos

11 kinderen deden in de kerk van Berkenbos op Hemelvaartsdag hun eerste communie. Zo kregen ze voor de eerste keer de communie. Onder leiding van de catechisten Cindy, Ann, Laura en Rita werkten ze rond het thema ‘leven zoals Jezus’. Tijdens de viering mochten ze zingen, toneel spelen en voorlezen. (foto Rita Ramakers)

reus-van-bolderberg-zondag-in-maastricht

Reus van Bolderberg zondag in Maastricht

Reus Lambert Hoelen, de kluizenaar van Bolderberg, neemt nu zondag deel aan de internationale reuzenstoet in Maastricht. Die trekt uit naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de Maastrichter reus Gigantius. De reus van Bolderberg wordt vergezeld door de gildeleden, vendeliers en muzikanten. Tussen de reuzen uit Nederland, België, Frankrijk en Spanje zal ook de Hasseltse Lange Man - Don Christoph - aanwezig zijn. Dat is zeer uitzonderlijk want normaal verlaat de Lange Man nooit de stad Hasselt en komt hij alleen buiten tijdens de zevenjaarlijkse feesten.

bernard-duvivier-en-jo-vrancken-de-snelsten

Bernard Duvivier en Jo Vrancken de snelsten

De Meylandt Jogging kreeg vandaag 75 lopers aan de start voor de 5,4 km voor een parcours doorheen de Mangelbeekvallei. Bernard Duvivier was de snelste bij de mannen voor Bert Vanderhoeft en Lucas Milo. Bij de dames liet Anja Peeters (7de in het algemeen klassement) iedereen achter zich, Jutta Lenaerts was tweede, Niel Van Hout derde. Op de 9,2 km – met 78 deelnemers – won Jo Vrancken voor Niels De Bruecker en Wouter Engels. Irene Duvivier was eerste vrouw voor Griet Luyckx en Ans Cammaerts. Eerder hadden ook al de jongsten hun traditionele snoepjesloop gestreden en de jonge atleten liepen hun eigen afstand. (foto’s Meylandt AC)

trein-staat-stil-op-vervelende-plaats

Trein staat stil op vervelende plaats

Een trein die door problemen donderdag in de vooravond stilstond midden op de overweg in de Stationsstraat heeft daar een tijdlang voor verkeersmoeilijkheden gezorgd.

atleten-serveren-boeiende-kampioenschappen

Speerwerpers zorgen voor topprestaties

Onder een eerder matige belangstelling hadden vandaag in De Veen de Vlaamse atletiekkampioenschappen plaats. Eigenlijk had zo’n programma meer toeschouwers verdiend want de atleten in alle categorieën waren vanuit het hele Vlaamse land afgezakt. Bovendien zorgde de afwisseling van loop- en kampnummers voor een aantrekkelijke meeting. Een voorproefje voor de Nacht over een kleine 2 maanden. (foto’s David Amgad)
UPDATE (…) Lees het hele bericht

11-communicanten-uit-viversel

11 communicanten uit Viversel

Op deze Hemelvaartsdag deden 11 kinderen uit Viversel hun Eerste Communie in de kerk van Boekt. Het zijn Chloë, Tiemen, Alexis, Renée, Marie, Aaricia, Mette, Stephen, Marc, Leah en Louise. De viering werd geleid door pastoor Giuseppe Di Salvatore, diaken Frank Dumont parochieassistente Brigitte Vandenbosch en catechiste Monique. (foto Lode Beylemans)

richie-als-formateur

Richie als formateur

Sire, geef onze huiscartoonist 100 dagen ...

gewonde-bij-botsing-op-kruispunt

Gewonde bij botsing op kruispunt

Op de hoek van de Veenderweg en de Schomstraat zijn woensdagavond twee auto’s gebotst. Het was een stevige klap. Eén gewonde is met de ziekenwagen afgevoerd. Beide auto’s raakten zwaar beschadigd en moesten getakeld worden.

derde-rijstrook-van-terlaemen-tot-genk

Derde rijstrook van Terlaemen tot Genk

Terwijl het Agentschap Wegen en Verkeer nog volop bezig is met de aanleg van een derde rijstrook van 4,5 km op de E314 in Heusden-Zolder, is een studie gestart om dat door te trekken van afrit 27 (Zolder-Terlaemen) tot afrit 31 in Genk-Centrum. De studie moet de milieu-effecten in kaart brengen. Na de zomer komt er een publieke inspraakronde in de betrokken gemeenten. Er zal bekeken worden of de uitbreiding van de snelweg invloed heeft op de geluids-, lucht- en waterkwaliteit en (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-64

Vandaag gezien

De familie mier als bezettingsleger op een margriet. (foto Jan Leijskens)

heusden-geteisterd-door-inbrekers

Heusden geteisterd door inbrekers

In Heusden-Centrum zijn afgelopen nacht inbrekers op pad geweest. De dieven sloegen toe op drie plaatsen in de Beringersteenweg en ook in de Veenderweg en de Guido Gezellelaan. In drie woningen drongen ze binnen, maar het is nog niet duidelijk wat ze daar hebben gestolen. In één huis aan de Beringersteenweg geraakten ze niet binnen. Maar in een kapsalon in die straat konden ze het slot uitbreken, maar ook daar zou geen buit zijn gemaakt.

morgen-vlaamse-atletiekkampioenschappen-op-de-veen

Morgen Vlaamse atletiekkampioenschappen op De Veen

Morgen komen vanuit heel Vlaanderen de atleten – ook de toppers – naar De Veen afgezakt voor de Vlaamse atletiekkampioenschappen alle categorieën. Het is een overvol schema met tientallen wedstrijden. Alleen voor het hamerslingeren wordt naar Hasselt uitgeweken. De eerste proef is het hinkstapspringen voor vrouwen om 10.30 u, de laatste is de 400 meter horden voor mannen om 17.30 uur. Daartussen polsstokspringen, speerwerpen, discuswerpen, kogelstoten, hoogspringen, verspringen, alle sprint- en afstandsnummers op het programma.

fietser-van-de-wee-school-en-kwb-berkenbos

Fietser van de week: school en KWB Berkenbos

De KWB van Berkenbos fietst elke dinsdag. Daarnaast heeft de vereniging een mooi partnerschap met de Vrije Lagere School Berkenbos. Wanneer de kinderen met de fiets op uitstap gaan in de buurt, worden ze begeleid door KWB-ers. Zo bezoeken verschillende klassen van het vijfde leerjaar deze maand Het Berenhuis. De school kiest bewust voor verplaatsingen met de fiets. De leerlingen leren zo ook beter deelnemen aan het verkeer.

vito-rapport-geruststellend-over-luchtkwaliteit

VITO-rapport geruststellend over luchtkwaliteit

Dinsdagavond organiseerde het gemeentebestuur in De Vierseleer een infovergadering over de resultaten van het milieuonderzoek dat de VITO afgelopen jaar had gedaan. Aanleiding waren de klachten over geurhinder en de ongerustheid van de inwoners van Viversel over de invloed op de luchtkwaliteit van het nabije industrieterrein Zolder-Lummen. Van mei tot december vorig jaar heeft VITO in de woonzone de aanwezigheid van fijnstof, zware metalen, PAK’s en Vluchtige (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-63

Vandaag gezien

Dat heet dus onverstoorbaar doorgaan met wat je bezig bent ...

morgen-gratis-oogscreening-in-beringen

Morgen gratis oogscreening in Beringen

De dienst oogkunde van het Sint-Franciscusziekenhuis organiseert morgen tussen 14 en 17 uur een gratis oogscreening in het Medisch Centrum in Beringen, en dat in het kader van de Healthy Vision Month. Daarbij wordt de oogdruk gemeten, er wordt een scan van het netvlies gemaakt, het netvlies wordt onderzocht, je krijgt tips om je ogen gezond te houden. Het gaat evenwel om een screening, geen volledige diagnose.

zolder-maakt-positieve-dtm-balans-op

Zolder maakt positieve DTM-balans op

Circuit Zolder is klaar met zijn evaluatie van het DTM-weekend en zegt dat er alleen maar positieve ervaringen zijn. “We staan terug internationaal op de kaart. De targets die door DTM waren opgelegd, zijn ruimschoots overschreden. Dit is het kroonstuk van drie jaar keihard werken aan de comeback van Circuit Zolder op de internationale scène. De maandenlange voorbereidingen voor het event hebben meer dan hun vruchten afgeworpen,” aldus directeur Sven Pribylla. “Het DTM team (…) Lees het hele bericht

ook-deze-zomer-rondleidingen-op-circuit

Ook deze zomer rondleidingen op circuit

Aan een succesformule wordt niet getornd. Daarom organiseert de vzw Toerisme Heusden-Zolder ook dit jaar in juli en augustus weer rondleidingen op Circuit Zolder. Elke donderdag om 14 uur - behalve op 25 juli en 15 augustus - worden geïnteresseerden verwacht aan brasserie The Wheels. Van daaruit gaat het eerst naar de BMX-piste voor een bezoek en uitleg. Onderweg richting paddock krijgen de bezoekers het verhaal van de Sacramentskampel mee. In de paddock wacht letterlijk een kijk achter de (…) Lees het hele bericht

doorprikt-wanneer-mogen-wij-weer-meespelen

DOORPRIKT: Wanneer mogen wij weer meespelen?

De kiezer heeft gisteren de teerlingen geworpen en de kaarten geschud. Over de uitslag is ondertussen al genoeg geschreven en gediscussieerd en dat zal de komende periode ongetwijfeld nog veel meer gebeuren. Maar laat ons eens stilstaan bij de situatie in Heusden-Zolder. Tien kandidaten stonden er op de verschillende lijsten, verdeeld tussen de partijen, tussen Vlaams Parlement en Kamer, tussen effectieven en opvolgers. Maar … niemand stond op een echt verkiesbare plaats. En dat in tegenstelling (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-62

Vandaag gezien

Tientallen hengelaars voor een doordeweekse viswedstrijd op de vijver van Bovy.

zoemende-bijen-en-blatende-schapen-op-bovy

Zoemende bijen en blatende schapen op Bovy

Op domein Bovy is ’t altijd een beetje beestenboel en volgend weekend geven ze er nog een extra lap op. Zo staan de bij en de honing centraal tijdens de ‘Week van de Bij’. Op zaterdag 1 en zondag 2 juni tussen 13 en 16 uur kom je alles te weten over bijen, van bijenkast tot honingpotje. De imkers van Bovy demonstreren hoe de honing geoogst of geslingerd wordt. Je kunt uiteraard ter plekke proeven en een gezond potje kopen om thuis na te genieten. En naast het gezoem klinkt er ook geblaat, want zondag tussen 7.30 u. en 18.30 u. heeft op Bovy de Limburgcup schapendrijven voor klasse 1 en 2 plaats. Een wedstrijd bestaat uit 7 onderdelen en wordt meestal afgelegd met 4 of 5 schapen. Je kunt er dus schaapjes tellen zonder in slaap te vallen. (foto Michiel Reynders)

slim-actie-met-dronken-en-vluchtende-bestuurders

SLIM-actie met dronken en vluchtende bestuurders

De politie hield dit weekend een SLIM-actie. Zaterdagavond en -nacht tussen 20 en 4 uur moesten 224 bestuurders blazen. 211 hadden niet gedronken. Van 6 bestuurders werd het rijbewijs 6 uur ingehouden en 1 bestuurder verspeelde zijn rijbewijs voor 15 dagen. Tweemaal sloeg een auto op de vlucht. Eenmaal moest een wagen tot bijna in Hasselt achtervolgd worden. De bestuurder was gekend voor onverantwoord rijgedrag. Het parket besliste om zijn (…) Lees het hele bericht

werken-voor-verkeersveiligheid-in-berkenbos-en-hal

Werken voor verkeersveiligheid in Berkenbos en Hal

Verschillende gemeentewegen zijn de afgelopen tijd aangepast om de verkeersveiligheid te verhogen. Op het kruispunt Dennenweg-Schansstraat zijn vier verkeersdruppels geplaatst. Het kruispunt wordt zo beter zichtbaar vanop afstand waardoor weggebruikers zouden moeten vertragen. De Halstraat is al vaker aangepast onder meer met het verhoogde kruispunt aan De Nieuwe Dijk, de fietssuggestiestroken of het nieuwe wegdek. Nu zijn er verschillende wegversmallingen aangebracht. Ook die zullen de snelheid van de passanten doen matigen waardoor fietsers veiliger voorbij kunnen.

vuiliszak-naar-containerpark-in-de-zomer

Vuilniszak naar containerpark in de zomer

Van dinsdag 2 juli tot en met zaterdag 28 september kan je met je huisvuil weer terecht op het recyclagepark. Het huisvuil moet wel steeds in de correcte bordeaux huisvuilzakken worden aangeleverd. Om geurhinder te voorkomen zullen de huisvuilzakken ook tijdelijk in een gesloten en lekdichte container op het recyclagepark worden opgeslagen.

wordt-de-kardinaalsmutstippelmot-de-nieuwe-plaag

Wordt de kardinaalsmutstippelmot de nieuwe plaag?

Na de buxusmot komt er een nieuwe plaag aan: de kardinaalsmutsstippelmot. Stefan Was vond op zijn kardinaalsmutsboom heel wat webben en bij nader toezien wemelden die van de rupsen. De kardinaalsmutsstippelmot wordt uiteindelijk een mooie motvlinder. Als de vogels de rupsen niet ontdekken en verorberen, ziet het er slecht uit voor de mutsen van de kardinaal.

zilver-voor-evelyn-neuteleers-op-bk

Zilver voor Evelyn Neuteleers op BK

Na 4 Belgische titels op de dubbel mini trampoline heeft, Evelyn Neuteleers zondag in Zonhoven het goud moeten laten aan een gymnaste die uit het A-niveau is overgekomen. Na een gelijkopgaande wedstrijd telde ze een achterstand van 0,1, het kleinste verschil dus. Evelyn moest dus na haar Vlaamse titel deze keer tevreden zijn met zilver.

petrolhead-huldigt-niki-lauda

Petrolhead huldigt Niki Lauda

Zaterdag en zondag was het Petrolhead weekend op Circuit Zolder. In het weekend is het altijd enkele niveaus hoger dan op de klassieke donderdagedities. En dus verzamelden honderden exclusieve sportwagens om te pronken en om ritjes te maken. Meest indrukwekkende moment zondag was de hulde aan Niki Lauda waarbij een groot aantal Ferrari’s traag over het circuit reed. (foto’s en video Michiel Reynders)

heusden-zolder-stemde-lichtjes-anders

Heusden-Zolder stemde lichtjes anders

Als we kijken hoe de inwoners van Heusden-Zolder stemden voor het Vlaams Parlement, dan verliest N-VA in vergelijking met 2014 10,9 % maar blijft met 22,6 % de grootste. Vlaams Belang wint 13,3 % en komt op 19,0 %. CD&V houdt met een verlies van 0,9 % nog goed stand op 18,0 %. SP.A verliest 5,6 % en komt zo uit op 18,0 %. Ook Open VLD blijft overeind met een gering verlies van 0,6 % en een totaal van 8,1 %. In tegenstelling met elders verliest Groen 0,3 % en zakt tot 6,8. PVDA boekt flink winst, 3,5 % en haalt nu 5,1. D-SA haalt 2,0 %.

10-vormelingen-in-berkenbos

10 vormelingen in Berkenbos

10 vormelingen, 7 meisjes en 3 jongens, kregen vandaag het vormsel in de kerk van Berkenbos. Zij volgden een heel jaar catechese met als thema ‘Op het ritme van de Geest !’ onder leiding van de catechisten Cindy en Yves, Elke en Luc. En vandaag was het hoogtepunt : de zalving door bisschop Patrick Hoogmartens. (foto Rita Ramakers)

gul-en-leyssens-stemmenkampioenen

Gül en Leyssens stemmenkampioenen

UPDATE Ondertussen zijn uit een aantal telbureaus de voorkeurstemmen nog bijgevoegd en komen we aan het totaal aantal stemmen dat de kandidaten uit Heusden-Zolder behaalden. Op de kamerlijst haalde Ann Vogels-Leyssens (N-VA) 9772 stemmen, Funda Oru (SP.A) 9379 stemmen, Anny Jaspers (Vlaams Belang) 8464, Isabelle Thielemans (CD&V) 4488, Mahmut Temur (Open VLD) 3944, Nele Broekmans (Groen) 3130. Op de lijst voor het Vlaamse Parlement haalde Yasin Gül (CD&V) 9194 stemmen, Jan Jans (Vlaams Belang)  8319, Hans Zegers (N-VA) 4747, Nico Geeraers (SP.A) 3959.

de-stemmenkanonnen-in-kanton-beringen

De stemmenkanonnen in kanton Beringen

Als we kijken naar de voorkeurstemmen in het kanton Beringen dan is op de lijsten voor het Vlaams Parlement Steven Vandeput (N-VA) de grote stemmenkaper met 5952 stemmen, Chris Janssens (Vlaams Belang) volgt op 2 met 5246, Mustafa Aytar (SP.A) is derde met 3581, Lode Ceyssens (CD&V) is vierde met 3490 en Jan Peumans (N-VA) vijfde met 3199. Zuhal Demir (N-VA) is op de kamerlijst de stemmenkampioen met 8488, gevolgd door Wouter Beke (6550), Meryame Kitir (SP.A) 5002, Annick Ponthier (Vlaams Belang) 4968 en Funda Oru (SP.A) 3192.

het-succes-van-de-uitersten

Het succes van de uitersten

Ook voor de Kamer zijn de uitslagen voor kanton Beringen ondertussen volledig. Die zijn gelijklopend met die voor het Vlaams Parlement. N-VA houdt nog 23,1 % over, dat is 9,9 % verlies. Vlaams Belang nadert met 21,7 %, 13,8 % winst. SP.A is de derde partij met 16,2 % of 5,1 % verlies. CD&V verliest 4,3 % en houdt nog 16 % over. Met 8,6 % moet Open VLD slecht 0,3 % inleveren. Groen wint 1,1 % en komt zo op 6,6 uit en er is ook 4,1 % winst voor PVDA die op 6 % eindigt.

vlaams-belang-bijna-even-groot-als-n-va

Vlaams Belang bijna even groot als N-VA

De uitslag van het kanton Beringen voor het Vlaams Parlement is ondertussen volledig. N-VA blijft de grootste partij met 22,8 %, een verlies van liefst 11,4 %. Vlaams Belang volgt nu al meteen met 22,2 % en wint 14,9 %. CD&V houdt als derde grootste 17,3 % over en verliest 3,2 %. Ook 4,6 % verlies voor SP.A dat op 15,5 % uitkomt. Open VLD volgt met 8,3 %, een klein verlies van 0,9. Groen boekt een zeer lichte vooruitgang met 0,3 en komt op 6,3 %. PVDA tenslotte wint 4 % en haalt zo 5,8 %.

11-kinderen-kregen-vormsel-van-bisschop

11 kinderen kregen vormsel van bisschop

Bisschop Patrick Hoogmartens was vanmorgen naar de Sint-Willibrorduskerk in Heusden-Centrum gekomen. Daar kregen 11 jongens en meisjes het vormsel. (foto Tonny Leten)

telling-vlaams-parlement-bevestigt-trend

Telling Vlaams Parlement bevestigt trend

Ook de telling in kanton Beringen voor het Vlaams Parlement bevestigt de trend: met 50 bureaus geteld op 96 haalt N-VA 23,4% (-10,8), Vlaams Belang stijgt met 15,1 % tot 22,4 %, CD&V levert 3,4 % in en strandt voorlopig op 17,1 %. De andere partijen halen op dit moment: SP.A 14,2 %, Open VLD 9,1 %, Groen 6,4 % en PVD 5,9 %.

forse-winst-voor-vlaams-belang-klappen-voor-n-va

Forse winst voor Vlaams Belang, klappen voor N-VA

Volgens de eerste zeer gedeeltelijke uitslagen wint het Vlaams Belang fors, en krijgt de N-VA klappen. Dat blijkt ook uit de allereerste uitslagen van het kanton Beringen – waartoe Heusden-Zolder behoort – voor de Kamer. Daar zijn 20 van de 96 bureaus geteld. Voorlopig blijft N-VA de grootste met 23,1 % (-9,9), Vlaams Belang is voorlopig de tweede partij met 21,2 % (+13,3), SP.A volgt als derde met 16,5 % (-4,8), CD&V is de vierde met 15,8 % (-4,5), Open VLD blijft status-quo op 8,9 %, Groen haalt 6,5 % (+0,8) en PVDA 6,4 % (+4,5)

internen-zamelen-kleding-voor-st-vincentius-in

Internen zamelen kleding voor St-Vincentius in

Joris, een stagiair-opvoeder in het internaat Sint-Franciscuscollege, had de internen uitgedaagd voor een actie ten voordele van Sint-Vincentius. Ze moesten bij de internen en alle personeelsleden van het college een kledinginzameling organiseren. Het resultaat mocht meer dan gezien worden. En dus kwamen ze met de nodige trots de ‘buit’ afgeven bij St-Vincentius waar ze met open armen werden ontvangen. (foto Stefan Was)

32-eerste-communicanten-uit-bolderberg

32 eerste communicanten uit Bolderberg

32 kinderen in Bolderberg maakten vandaag een heel andere keuze dan de volwassenen: zij deden hun eerste communie in de H Hartkerk van Boekt. Het zijn Beets Arthur, Bosmans Lora, Coels Raf, Corstjens Manu, Cuppens Leander, Gerets Ann-Julie, Giacomini Elina, Kraewinkels Mila, Mulleners Elize, Termote Arthur, Thiel Mathieu, Tielens Jasper, Vandikkelen Rani, Vangeel Arne, Vanstraelen Jana, Winters Staf, Bollen Lena, Boons Nyo, Bruyninckx Yanaïsa, Coemans Lena, Convens Amber, Deferm Riëlle, Doucet Leander, Geukens William, Gijbels Elina, Maes Elise, Punie Mathias, Ramaekers Jeff, Raymakers Wannes, Theunis Niel, Thijs Nelle en Vanderstraeten Jef. (foto Roger Convents)

harmonie-en-fanbare-in-duo-concert-in-viversel

Harmonie en fanfare in duo-concert in Viversel

Onder de noemer ‘Viva Viversel’ had zaterdagavond duo-concert plaats in De Vierseleer. De Koninklijke Harmonie Eigen Volk onder leiding van Jan Rypens speelde er samen met de Koninklijke Fanfare De Kempenzonen uit Tielen onder leiding van Kevin Van Giel. Uit beide groepen traden ook verschillende solo-muzikanten in het voetlicht. (foto’s Lode Beylemans)

verkiezingen-draaien-op-volle-toeren

Verkiezingen draaien op volle toeren

De verkiezingen draaien ook in Heusden-Zolder op volle toeren. Vanochtend bij de start waren er in enkele bureaus opstartproblemen met de computer waardoor de eerste kiezers tot drie kwartier moesten wachten. Later verliep alles vlot. Tegen 10 uur werd het echt druk aan de meeste bureaus maar er was geen sprake van lange wachttijden. Ook deze keer – met dank aan het goede weer – komen erg veel mensen met de fiets naar het stemlokaal, de gemeenschapswachten hebben er de handen vol. De politie houdt aan de oversteekplaatsen een oogje in het zeil, het verkeer verloopt vrij vlot. De stembureaus blijven nog open tot 16 uur.

selimiye-moskee-bood-een-iftar-maaltijd-aan

Selimiye-moskee bood een iftar-maaltijd aan

Zaterdagavond was er veel volk voor de iftar-avond van de Selimiye-moskee, die trouwens ook heel wat niet-moslims en mensen actief in de plaatselijke gemeenschap had uitgenodigd. Er werd een gebed voorgedragen, de aanwezigen werden verwelkomd door voorzitter Erkan Konak die verbondenheid en respect hoog in het vaandel voert. Burgemeester Mario Borremans had lof voor het initiatief en namens de christelijke gemeenschap en de interreligieuze werkgroep bracht diaken Ward Ceyssens de wensen voor de Ramadan en vrede over. (foto’s Paul Coolen)

guido-belcanto-toverde-vlammetjes-op-hun-vel

Guido Belcanto toverde vlammetjes op hun vel

Guido Belcanto bracht zaterdagavond, 'Zo goed als alleen'. Het was een selectie uit zijn repertoire levensliederen, begeleid door zijn 'muzikale broeders'. Niet voor het zeildoek van de botsauto's, maar tussen de theaterdoeken van de Muze. (foto's Lenscollectief)

kunstwerken-op-ongewone-plekken

Kunstwerken op ongewone plekken

Veel volk namiddag, voor de opening van ‘Uit het kader’, een tentoonstelling waarmee kunstenaars van de academie hun vertrouwde kader verlaten en met hun werk trekken naar verschillende locaties in Heusden-Zolder en die zo een ander perspectief bieden. Het grootst aantal werken hangt en staat in ZLDR Luchtfabriek die daarmee meteen een stuk kleurrijker is geworden. Het was trouwens in dat bijzondere decor tegen de achtergrond van mijnverleden en cultuurtoekomst dat de expo vanmiddag werd geopend met woordjes van cultuurschepen Marleen Hoydonckx en academiedirectrice Marijcke Lecok. Een verrassende tentoonstelling op verbazende plekken. (foto’s David Amgad)

een-gouden-medaille-voor-redster-van-rowan

Een gouden medaille voor redster van Rowan

De Limburgse afdeling van de Koninklijke Menslievende Vereniging van Dragers van Eretekens en Medailles van België – de oudste vereniging van het land – hield vanmiddag haar jaarlijks promotiefeest in Brasserie Suska. Verschillende leden kregen daar een onderscheiding. Ontroerend hoogtepunt was de uitreiking van het gouden ereteken voor moed en zelfopoffering aan de Nederlandse Miranda Vandijk. Zij redde in augustus vorig jaar in de plas van Hengelhoef de 4-jarige Rowan van de verdrinkingsdood. De jongen was zelf ook aanwezig en het werd dus een gebeurtenis waarbij weinig ogen drogen bleven. En ook kon Akindo uit Lommel zoals elk jaar weer rekenen op een cheque voor menslievendheid. (foto’s Ann Jordens)

stroompanne-in-zolder-centrum

Stroompanne in Zolder-Centrum en Berkenbos

Iets over 17 uur zaterdag heeft zich een stroompanne voorgedaan in Zolder-Centrum. Voorlopig zijn enkele tientallen woningen en zaken getroffen. Fluvius is op de hoogte en probeert het euvel te herstellen. De stroompanne heeft zich snel uitgebreid en tientallen straten in Zolder getroffen, het zou tot 200 aansluitingen kunnen gaan die uitliggen. De problemen reikten tot aan de grens met Houthalen. Ondertussen zijn er ook stroomproblemen in Berkenbos. Daar gaat het om ook om meer dan 10 straten, onder meer een deel van de Koolmijnlaan, Paquaylaan, Schansstraat, Rondpunt, .... Daar is sprake van zeker 100 aansluitingen. Af en toe, start zowel in Zolder als in Berkenbos, de stroom kort op, om nadien weer uit te vallen. UPDATE Om 18.16 u waren alle problemen van de baan.

morgen-stemmen-tot-16-uur

Morgen stemmen tot 16 uur

Het zal morgen ongetwijfeld weer druk worden in de sporthallen van Heusden en Zolder waar alles samen meer dan 25.085 kiezers verwacht worden, al zal natuurlijk lang niet de kaap van de 25.000 bereikt worden. Er blijven mensen weg met gewettigde redenen - zoals vakantie of werk - anderen dagen gewoon niet op, in de wetenschap dat er ondanks de opkomstplicht toch geen vervolging gebeurt. Wie moet gaan bij zitten in één van de lokalen, mag zich wel aan een boete verwachten als hij niet of te laat opdaagt. (…) Lees het hele bericht

met-gedichten-en-foto-s-het-jaar-rond

Met gedichten en foto's het jaar rond

In de blibliotheek werd zaterdagmorgen het boek ‘Een jaar rond’ voorgesteld met poëzie van Ingrid Lenaerts en foto’s van Jean Schoubs. Jean leverde seizoensfoto’s ondersteund door poëtisch proza en haiku’s van Ingrid, samen vormen ze een sfeervol geheel waarmee je het jaar doorkomt. Auteur Jan Gerits stelde de ‘monografie Ingrid Lenaerts’ voor. Aitor Reynders zorgde met Spaanse muziek voor een aparte sfeer. Cultuurschepen Marleen Hoydonckx stak (…) Lees het hele bericht

daar-zijn-de-stinkertjes-weer

Daar zijn de stinkerkes weer

Ze heten tagetes, worden ook wel eens afrikaantjes genoemd, maar hier bij ons zijn ze vooral bekend als stinkerkes. Feit is dat de oranje bloemetjes in alle discretie weer zijn verschenen op de middenberm in de Guido Gezellelaan, en ’t is niet het werk van de gemeente noch van het Agentschap Wegen en Verkeer.

richie-laat-de-dieren-stemmen

Richie laat de dieren stemmen

L'union fait de la force, la division fait de la farce.

samenwerking-met-maastricht-nu-al-geslaagd

Samenwerking met Maastricht nu al geslaagd

‘Jam’, het mini-jazzfestival dat Jazz Maastricht en Motives for Jazz vrijdagavond in Muze organiseerden was een schot op de roos. De jazzliefhebbers waren bijzonder enthousiast over de kwaliteit van de 4 optredens, zowel de meer intiemere concerten in het MuzeCafé als het indrukwekkend optreden van de Jazz Big Band van het Conservatorium Maastricht in de schouwburg. Dit is nog maar het begin van de samenwerking en nu al is duidelijk dat 1 + 1 = 3, in dit geval toch. (foto’s Ann Jordens)

cite-by-night-neemt-rustige-start

Cité by Night neemt rustige start

De eerste editie van ‘Cité by Night’ die handelaarsvereniging Cité vrijdagavond organiseerde, heeft een rustige start genomen. De grillen stonden gloeiend, het vlees lag te braden, salades werden geserveerd, fruitsap geperst, … Enkele horecazaken, die anders ook al druk bezocht worden, zaten vol. Toen het helemaal donker werd en thuis de eerste honger was gestild, kwam het volk meer en meer naar buiten gesijpeld.

academie-treedt-uit-het-kader

Academie treedt uit het kader

Morgen om 15 uur opent in zaal Onderdek van ZLDR Luchtfabriek de expo ‘Uit het kader’. Zowat 30 studenten van de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten brengen hun artistiek werk letterlijk op straat. Het is een onderzoek naar publieke ruimte en haar functie, waarbij ze trachten die artistiek een meerwaarde te geven. Alle gekke, megalomane, en wilde ideeën zijn te bezichtigen in ZLDR Luchtfabriek in de vorm van maquettes, schetsen, nota’s en foto’s. De concrete werken (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-61

Vandaag gezien

Hij is er weer, het blauwtje in Bolderberg, en in combinatie met eenvoudige bloemen nog zoveel mooier. (foto's Jan Leijskens)

ook-petnetdag-in-beekbeemden

Ook Petnetdag in Beekbeemden

Ook de kleuters van Beekbeemden lieten zich niet pramen om de pet tegen kanker op te zetten in het kader van Petnetdag. (foto An Vanoppen)

boetes-voor-afwezige-bijzitters

Boetes voor afwezige bijzitters

Het lijkt bijna een waarschuwing voor zondag, maar vandaag zijn door de rechtbank van Tongeren 21 bijzitters, die vorig jaar niet opdaagden bij de gemeenteraadsverkiezingen, veroordeeld. Onder hen ook mensen uit Heusden-Zolder. 8 mensen die naar het proces kwamen, krijgen 400 euro boete met uitstel. 13 stuurden hun kat en moeten daardoor de boete effectief betalen.

kleuters-van-wijkschool-doen-mee-aan-petnet

Kleuters van wijkschool doen mee aan Petnet

De kleuters van het wijkschooltje De Toverfluit en hun juf Esmeralda staan altijd klaar als er voor de goede zaak in de bres moet gesprongen worden. En dus deden ze ook mee aan de grote ‘Petnetdag’. Apetrots paradeerden ze met hun zelf versierde petten als teken van solidariteit met kinderen tegen kanker. Het thema leeft ook in het klasje want een neefje van één van de kleutertjes heeft kanker en daar wordt uiteraard wel eens over gepraat.

jeroen-meus-voor-zomerkost-in-heusden-zolder

Jeroen Meus voor Zomerkost in Heusden-Zolder

Een ploeg van productiehuis Hotel Hungaria streek neer in Heusden-Zolder voor de opnames van het programma ‘Dagelijkse Zomerkost’ met Jeroen Meus. Samen met de populaire TV-Kok mocht sous-chef Mathieu eens heerlijk koken voor enkele van zijn vriendjes. Of het gesmaakt werd, zien we begin juli op Eén. (foto’s Reg Jans)

robin-das-geeft-zijn-smeedvaardigheden-door

Robin Das geeft zijn smeedvaardigheden door

Kunstsmid Robin Das in de Schootstraat kreeg vandaag een prettige mail in zijn postbus. Vlaams minister van cultuur Sven Gatz heeft hem geselecteerd voor het “doorgeven van vakmanschap in een meester-leerling traject”. Concreet betekent het dat de minister hem een beurs toekent om zijn vakmanschap en opgebouwde ervaring twee jaar lang één-op-één door te geven aan leerling-smid Peter Dams.

Het wordt een intensieve opleiding die van (…) Lees het hele bericht

yasin-gul-ik-respecteer-de-belgische-wetten

Yasin Gül: 'Ik respecteer de Belgische wetten'

Er kwam nog even een pikkende vraag van Herwig Hermans aan het adres van schepen Yasin Gül (onafh), naar zijn houding ten opzichte van het onverdoofd slachten. Zoals bekend is Yasin Gül verantwoordelijk voor dierenwelzijn. Hij zei zich voor alle aspecten van het milieu in te zetten en gaf uiteindelijk toe zich ook aan de voorschriften op het onverdoofd slachten te houden - ook al is dat geen gemeentelijke materie - net als aan alle Belgische wetten. Hij koppelde daar ook (…) Lees het hele bericht

screening-van-turkse-verenigingen-is-verworpen

Screening van Turkse verenigingen is verworpen

De raad moest een nieuwe deontologische code goedkeuren. Jan Jans (Vlaams Belang) stelde opnieuw voor om te verbieden dat raadsleden religieuze symbolen zouden dragen. Dat werd niet toegevoegd, de meerderheid keurde de deontologische code goed, Vlaams Belang stemde tegen, N-VA onthield zich. Dan kwamen de bijkomende punten van N-VA te berde. Zoals bekend wil de oppositiepartij dat Turkse verenigingen en feitelijke vzw's gescreend worden op hun nationalistische banden en (…) Lees het hele bericht

samenwerking-sociale-economie-wordt-voortgezet

Samenwerking sociale economie wordt voortgezet

De gemeenteraad werd geopend met een mededeling van de CD&V waarin die stelt dat schepen Yasin Gül uit de partij is gezet en niet langer deel uitmaakt van de fractie en dus ook niet namens CD&V in het schepencollege zetelt. Herwig Hermans (N-VA) vond dat de goocheltruk met het Turks konijn: "Enerzijds wordt hij door Wouter Beke uit de partij gezet na het bekendmaken van het filmpje en anderzijds mag hij blijven campagne voeren om stemmen te ronselen voor diezelfde partij." (…) Lees het hele bericht

ocmw-voorzitter-gul-niet-onder-toezicht

OCMW: Voorzitter Gül niet onder toezicht

De zitting van de gemeenteraad werd uitzonderlijk voorafgegaan door de OCMW-raad omdat die eerst de rekening moest goedkeuren voor de gemeenteraad er kennis kan van nemen. Meteen opende N-VA het vuur op CD&V rond de situatie van schepen Yasin Gül, ook voorzitter van het bijzonder comité. De partij heeft er een probleem mee dat hij ongestoord zijn bevoegdheden kan blijven uitoefenen. Schepen Isabelle Thielemans (CD&V) zei dat daar geen (…) Lees het hele bericht

gemeenschapsdienst-voor-zolderse-overvallers

Gemeenschapsdienst voor Zolderse overvallers

De twee prille twintigers uit Zolder die eind januari vorig jaar de frituur aan de Inakker probeerden te overvallen, kwamen er vandaag voor de rechtbank van Hasselt goedkoop van af. De jongste krijgt opschorting van straf als hij 80 uur gemeenschapsdienst doet in een instelling, de andere moet 180 uur gemeenschapsdienst verrichten. De zaak veroorzaakte nogal wat ophef omdat de uitbater – die bedreigd werd met een neppistool - hen op de vlucht kon jagen door te dreigen met hete frituurolie. Twintig minuten later kon de politie de daders al oppakken, ze woonden in de buurt.

effectieve-celstraffen-voor-inbraken-op-inakker

Effectieve celstraffen voor inbraken op Inakker

Drie jonge inbrekers – 2 uit Beringen en 1 uit Hasselt – zijn vandaag door de rechtbank in Hasselt veroordeeld tot respectievelijk 30 maanden en 20 maanden cel, ze krijgen elk ook 800 euro boete. Ze waren in de nacht van 25 op 26 januari aan de Inakker ingebroken in de brasserie, de fitnessclub en een kantoor. Daar stalen ze drank, geld en een bankkaart en haalden nog extra geld af bij de bank. Het geld werd verbrast aan drugs, sportkleren en prostituees. De Beringenaars hadden eerder al zware feiten gepleegd.

inbraak-in-lindeman

Inbraak in Lindeman

Gisteravond laat is ingebroken in een woning in de Eikenstraat. Buurtbewoners zagen twee jongeren weglopen. Het bleek dat aan de achterdeur het slot was vernield. OF ze buit hebben gemaakt, is niet duidelijk. Vandaag is ook bekendgeraakt dat een inwoner van Hechtel-Eksel gisteren op de multiculturele markt het slachtoffer is geworden van een gauwdiefstal. Zijn portefeuille werd gestolen.

catillopleintje-heeft-metamorfose-ondergaan

Castillopleintje heeft metamorfose ondergaan

Het geduld van buurtbewoners, handelaars en horeca-uitbaters in Bolderberg is een tijdlang op de proef gesteld, maar nu is het Castillopleintje bijna helemaal klaar. Nog enkele details moeten wat afgewerkt worden, maar het wordt al volop gebruikt. De toegang is mooi gemaakt, de parkeerplaatsen zijn netjes gemarkeerd, … en het is meer dan voordien een mooie locatie voor evenementen. Ook het voet- en fietspad langs het pleintje zijn verbeterd. 

grote-logistieke-operatie-voor-25-000-kiezers

Grote logistieke operatie voor 25.000 kiezers

De verkiezingen zijn telkens weer een hele organisatie voor het gemeentebestuur. Er zijn zondag in het totaal 27 stembureaus: 14 in de sporthal van Zolder, 13 in die van Heusden. Elk bureau heeft een voorzitter, een secretaris en 5 bijzitters. Dat wil dus zeggen 189 mensen die de kiesverrichtingen zelf in goed banen moeten leiden. Daarnaast schakelt de gemeente op elke plaats 1 verantwoordelijke in, 1 medewerker voor secretariaat, 1 werkman, 2 wijkagenten en 2 gemeenschapswachten, (…) Lees het hele bericht

hoe-zit-het-met-de-lucht-in-viversel

Hoe zit het met de lucht in Viversel?

Op dinsdag 28 mei om 19.30 u organiseert het gemeentebestuur een info-avond in De Vierseleer. Daar worden de resultaten toegelicht van een studie naar de luchtkwaliteit in Viversel. Die heeft het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) vorig jaar uitgevoerd. Aanleiding waren de vele klachten van inwoners over geurhinder, wellicht afkomstig van het industrieterrein Zolder-Lummen. VITO heeft daarom tussen mei en november in de woonwijken onderzocht (…) Lees het hele bericht

da-es-noa-es-zjust-een-breemheks

Da ès noa es zjust een breemheks

As ze ’s mûrreges heur hoar nog niet tegooi hèd gedûn, es ’t zjust een breemheks. Breemheks wordt volgens Rita Vanhove wel eens als weinig flatterende omschrijving gebruikt van een vrouw die er niet fris uitziet of nog niet opgemaakt is. Of nog naar de coiffeuse moet.

terrasjes-weer-op-de-markt

Terrasjesweer op de markt


Het was druk vandaag op de multiculturele markt. Niet alleen hadden veel bezoekers hun kinderen meegebracht voor het 'gouden feest', ook de marktkramers zelf mochten zich verheugen in heel wat belangstelling. En het geïmproviseerde terras was erg populair. Een aantal liet ondertussen zijn fiets herstellen door Reset. 

vrijdagavond-smikkelen-en-smullen-op-cite

Vrijdagavond smikkelen en smullen op Cité

In winkelcentrum Cité zijn ze vandaag begonnen aan hun Voordeeldagen, die duren nog tot en met zaterdag en daarbij worden in verschillende winkels koopjes tot -30 procent aangeboden. Het hoogtepunt wordt ongetwijfeld de vrijdagavond met de eerste editie van Cité by Night. Vanaf 21 uur kun je aan een heel aantal tentjes en kraampjes terecht voor allerlei eten en hapjes, van diverse origine. Er is muziek te horen voor de sfeer. In een 16-tal zaken kun je vooraf je tafeltje reserveren.

festival-met-jazz-uit-beide-limburgen

Festival met jazz uit beide Limburgen

Jazz Maastricht en Motives for Jazz bundelen de krachten om een waardig platform te ontwikkelen voor jazzmuzikanten uit beide Limburgen en om uitwisseling te stimuleren. Beide organisaties hebben de afgelopen jaren al sterk geïnvesteerd in talentontwikkeling en in het creëren van kansen voor jazzmuzikanten uit onze streek. Nu krijgen beide organisaties de steun van het project Grensverleggers.

Belangrijke hefboom zijn de jamsessies in Heusden-Zolder, Bilzen en Maastricht. (…) Lees het hele bericht

veel-kinderen-genieten-van-gouden-kinderfeest

Veel kinderen genieten van Gouden Kinderfeest

Een groot aantal kinderen genoot woensdagnamiddag tijdens de markt van een Gouden Kinderfeest. Aanleiding was de Gouden Kinderschoen, de prijs voor projecten rond kinderopvang die Heusden-Zolder kreeg voor de samenwerking tussen de kinderopvang en AAP. De kinderen kregen op de markt een uitgebreid feestprogramma aangeboden met clowns, springkastelen, spelletjes, workshops, schmink, … ze dansten en ze zongen en genoten met volle teugen in het zonnetje. (foto’s Ann Jordens)

onderzoek-zolder-centrum-nog-tot-en-met-13-juni

Onderzoek Zolder-Centrum nog tot en met 13 juni

Op 15 mei was er in de sporthal van Zolder de druk bijgewoonde infomarkt rond de herichtingsplannen voor Zolder-Centrum. Dat was meteen ook de start voor het openbaar onderzoek dat nog loopt tot en met 13 juni. Iedereen kan in het gemeentehuis de detailplannen gaan inkijken of indien nodig bezwaren of opmerkingen indienen. Hier vind je er meer over. Maar samengevat slaat de aanvraag op de afbraak van het cultuurcentrum en de sporthal, het opbreken van verhardingen, de bouw van een basisschool en sporthal, de heraanleg van de omgeving en de bouw van twee fiets- en voetgangersbruggen.

fietser-van-de-week-thomas-reynders

Fietser van de week: Thomas Reynders

Thomas Reynders woont in de Exelgaarden en fietst elke dag naar de gemeentelijke werkplaatsen. Van daaruit vertrekt hij dan met zijn collega’s van de groendienst naar één van de perken en plantsoenen om ze netjes te houden. Wind, regen, sneeuw of ijzel, niets houdt deze jongeman van de fiets. De Fietsersbond blijft zoeken naar fietsers om wekelijks in de kijker te zetten. Wil je iemand nomineren? Mail dan naar paul.coolen[!]telenet.be

waar-is-mijn-baasje

Waar is mijn baasje?

Dit mooie tijgerkatje is zijn baasje kwijt. Het gaat om een jong, aanhankelijk katje met een zwart halsbandje met glitter. Het is gevonden in de Schaapsweg, bij de Onze-Lieve-Vrouwegilde. De eigenaars kunnen contact opnemen met 0498 79 51 26.

dorpsraad-bolderberg-zet-voorzitter-aan-de-kant

Jim Broux geen voorzitter meer van DR Bolderberg

Jim Broux is niet langer voorzitter van de dorpsraad Bolderberg, en dat minder dan 3 maanden na zijn aanstelling. Maar de versies over wat er gebeurd is, spreken elkaar tegen. Zelf zegt Jim Broux dat hij is ‘afgezet’ door de dorpsraad. Hij mag dan niet meer politiek actief zijn, hij is wel nog één van de krachten achter ‘Meer Heusden-Zolder’. Van daaruit was hij ook één van de indieners van de procedure tegen de gemeente om ze te dwingen de (…) Lees het hele bericht

de-zandloper-bezocht-de-mijn-van-blegny

De Zandloper bezocht de mijn van Blegny

De senioren van De Zandloper maakten gisteren een mooie uitstap naar de mijn van Blegny. De zon was niet van de partij maar een mijnstreek mag best een beetje grauw ogen. Er waren liefst 120 deelnemers, twee volle bussen. Van Herstal ging het met de boot naar Visé, vanwaar een toeristisch treintje richting Blegny tufte. Met de typische ‘boulettes à la Liégioise’ in de maag, was het gezelschap gewapend voor een namiddag in het museum en een ondergronds bezoek – tot 60 meter – met de originele liftkooien. Bij sommige deelnemers borrelde de nostalgie op. (foto's Freddy De Block)

thuiszorgdiensten-verwennen-clienten

Thuiszorgdiensten verwennen cliënten

De thuiszorgdienst van het OCMW biedt een erg breed dienstenpakket aan, waarvan zowel oudere inwoners als gezinnen kunnen gebruik maken. Jaarlijks komen dan ook veel mensen aankloppen. In elke familie of buurt maakt wel iemand gebruik van de één of andere dienst. Maar eens per jaar nodigt het OCMW de gebruikers ook uit voor een feestelijke namiddag. Vandaag was dat opnieuw het geval en werden ze in Muze getrakteerd op muziek van het Duo Melodie, de grappen en grollen van Wim Quirynen en lekkers. En dat werd – net als de dienstverlening – gewaardeerd. (foto’s Marina Poelmans)

n-va-wil-geen-steun-meer-voor-turks-nationalisme

N-VA wil geen steun meer voor Turks nationalisme

De N-VA voegt punten toe aan de gemeente- en OCMW-raad van donderdag en die hebben allemaal te maken met schepen Yasin Gül en zijn verwijdering uit de CD&V. De partij vraagt een onderzoek naar alle Turkse vzw’s en feitelijke verenigingen om te onderzoeken of er verbanden zijn met het Turkse nationalisme en indien ja, veiligheidsanalyses te laten maken. De partij vraagt aan de schepen van financiën een onderzoek naar alle vzw’s en (…) Lees het hele bericht

de-opvolgers-van-alberto-staan-klaar

De opvolgers van Alberto staan klaar

Het is ondertussen al een traditie dat de leerlingen van het eerste leerjaar van de Stedelijke Basisschool in Koersel rond het thema ‘pizzeria' werken en dan naar Il Canniccio in de Kleuterweg komen. Zo kregen Alberto en Marianne liefst drie klassen over de vloer. Ze maakten samen met de kinderen pizza’s. Maar dat ging niet zo maar, eerst moesten de gelegenheidskoks de hygiëneregels volgen, dan de bestelling opnemen, het deeg klaarmaken en beleggen en dan pas kon er gebakken worden. Maar ’t hoogtepunt kwam natuurlijk op het einde: de pizza’s opeten.

autosport-rouwt-om-niki-lauda

Autosport rouwt om Niki Lauda

Fomule 1-legende Niki Lauda is overleden op 70-jarige leeftijd. Lauda werd drie keer wereldkampioen en één van de rijders die de formule 1 domineerden in het tweede deel van de jaren ’70 en eerste deel van de jaren ’80, precies de periode dat het formule 1-circus 10 keer op Circuit Zolder neerstreek. Niki Lauda won zelf de GP’s in Zolder in 1975 en 1976. Zijn eeuwige rivaal James Hunt – hier samen op de foto in de Zolderse paddock op 5 juni 1977 – kon hier nooit winnen. (…) Lees het hele bericht

konsepts-lonkt-naar-eurovisieongfestival

KonseptS lonkt naar Eurovisieongfestival

Het is nog maar pas duidelijk dat Nederland volgend jaar het Eurovisiesongfestival mag opzetten en de rush op (delen van) de organisatie is al ingezet. In Nederland zelf zijn de steden gestart met een opbod om de organisatie samen met de gigantische publiciteit binnen te halen. En ook de facilitaire bedrijven wrijven zich in de handen. Ook het evenementenbureau KonseptS wil een gooi doen om een kleine of grote rol te spelen in de organisatie. Het verwijst daarbij naar zijn (…) Lees het hele bericht

nachtelijk-gekwaak-in-bolderberg

Nachtelijk gekwaak in Bolderberg

Kort voor middernacht telde Jan Leijskens zeker 5 boomkikkers die in zijn vijvertje zaten te kwaken. En dat zonder vergunning ...

een-gedicht-over-de-verkiezingen

Een gedicht over de verkiezingen

Velen zien op tegen de verkiezingen van aanstaande zondag. Anderen vervullen hun burgerplicht met veel plezier. Nog andere inwoners geven er een creatieve toets aan, zoals Maarten Beylemans die er een gedicht van maakte.

Politiek: ik stem op.

Zo stil als een muis kruip ik overal door.
Het geschreeuw en gekrijs schrikt me niet af.

Ik zoek de hoeken en gaten.
Stil zoek ik een weg voor ons allemaal.

Een toekomst die ik bereik samen met (…) Lees het hele bericht

bijzonder-bijstandsteam-is-nu-operationeel

Bijzonder Bijstandsteam is nu operationeel

Vandaag is officieel het SAU (Special Assistance Unit) van de politie voorgesteld. Dat is een bijzonder bijstandsteam dat opgericht is door de politiezones Heusden-Zolder, Limburg Regio Hoofdstad, Tongeren-Herstappe, Sint-Truiden-Nieuwerkerken-Gingelom en kanton Borgloon. Het gaat om 22 politie-inspecteurs die een speciale opleiding kregen – en permanent moeten trainen en zich bijscholen – om ingezet te worden bij bijvoorbeeld risicovolle arrestaties, vervoer van gevaarlijke (…) Lees het hele bericht

canabisplantage-opgerold-in-de-brugstraat

Cannabisplantage opgerold in de Brugstraat

In de Brugstraat, aan de achterzijde vlakbij de brug heeft de politie na de middag een cannabisplantage opgedoekt. Inspecteurs van Heusden-Zolder vielen samen met de zone Carma een pand binnen, in een loods stond een vrij grote wietplantage met planten die bijna oogstrijp leken. De civiele bescherming was opgeroepen om de planten en de installaties te vernietigen. Het ondezoek loopt nog, verdere details zijn niet bekend gemaakt.

dylan-geybels-is-belgisch-tumblingkampioen-1

Dylan Geybels is Belgisch tumblingkampioen

Heusdenaar Dylan Geybels is in Dendermonde Belgisch kampioen tumbling op het A-niveau geworden. Voor Dylan was het al de zoveelste topprestatie in zijn sport.

slechts-een-punt-voor-pechvogel-vanthoor

Slechts één punt voor pechvogel Vanthoor

Terwijl hier alle ogen van de autosportliefhebbers op Circuit Zolder waren gericht, was Dries Vanthoor met Ricardo Feller aan de slag in de tweede meeting van de ADAC GT MASTERS op de omloop van Most. Maar het zat hen niet mee in de Audi R8 LMS Ultra. Ze klokten snelle tijden in de vrije training. Maar een onverklaarbaar probleem tijdens de eerste kwalificatie veroorzaakte een teleurstellende tijd, bovendien zorgde een aanrijding vroeg in de race ervoor dat ze op achtervolgen (…) Lees het hele bericht

nog-3-weken-voor-zomer-van-de-vogelverschrikker

Nog 3 weken voor 'Zomer van de Vogelverschrikker'

Er resten vandaag nog precies 3 weken om je in te schrijven voor de ‘Zomer van de Vogelverschrikker’. Die was vorig jaar een succes in Berkenbos en wordt dit jaar uitgebreid tot Eversel-Ubbersel. Iedereen die wil deelnemen aan de wedstrijd om de mooiste, creatiefste of kleurrijkste vogelverschrikker en die een zomer lang in zijn voortuin wil plaatsen, kan nog inschrijven tot 10 juni. Voor Eversel-Ubbersel via kvlveversel[!]gmail.com en voor Berkenbos via deakkermennekes [!]gmail.com. Vergeet je naam, adres, telefoonnummer en de plaats waar de vogelverschrikker zal staan, niet te vermelden. Eens alle inschrijvingen binnen zijn, wordt een fietsroute langs de vogelverschrikkers uitgestippeld.

veel-schade-bij-het-team-rosberg

Veel schade bij het Team Rosberg

Ondanks het snelle optreden van Race Rescue en nadien de brandweer, heeft het Ausdi-sport Team Rosberg veel schade opgelopen bij de brand van afgelopen nacht op parking 69. Het filmpje hierbij toont ook de felheid van de brand.

audi-vrachtwagen-in-lichterlaaie-op-parking-69

Audi-vrachtwagen in lichterlaaie op Parking 69

Op Parking 69 bij Circuit Zolder is gisteravond laat een vrachtwagen van het Auditteam voor een groot deel uitgebrand. De oplegger zat vol onderdelen van Audi-sportwagens. Plots vatte hij vuur en de vlammen sloegen er al snel uit. Een ploeg van Race Rescue was gelukkig nog in de buurt en zette zijn blusmiddelen in. Daarna kwam de brandweer ter plaatse, met schuim hadden de spuitgasten nog ruimschoots een uur werk.

norma-s-domineren-openingsweekend-belcar

Norma's domineren openingsweekend Belcar

De Belcar Series gingen dit weekend van start in Zolder met twee races van 60 minuten. De Belgen Stienes en Bert Longin wonnen zaterdag en een ander Belgisch team met de broers Thiers/van Hooydonk/Magnus won op zondag. Feest voor de Norma prototypes dus. Gisteren liet de Norma van de familie Longin twee andere Norma’s achter zich: die van Thiers/Thiers/van Hooydonk/Magnus en die van Cock/Joosen/Verbergt. De tweede race vond vandaag, zondag, in de late namiddag plaats in de regen dus. Daarin waren Thiers/Thiers/van Hooydonk/Magnus het snelste, ze klopten de Norma van Bouillon/Van Oppens/de Wit met deze keer een Porsche op het derde schavotje, die van de Belgen Bouvy/Coens, meteen ook de winnaar in de Belcar 2. Op 2 juni is er de volgende manche in Zolder.

onweer-trekt-een-breuklijn-door-bijzolder

Onweer trekt een breuklijn door BijZolder

Vandaag was er dag twee van BijZolder, de feesten op ’t Weyerke. Gisteren was het een schitterende dag met veel volk. Vandaag was de inzet ook weer mooi en was er sfeer. Maar toen brak het onweer los en moesten de aanwezigen de tent in vluchten. De straatartiesten kwamen mee en maakten daar samen met het publiek, de mensen van ’t Weyerke en de vrijwilligers het beste van. (foto's Jan Leijskens)

weer-een-podium-voor-evelyn-neuteleers

Weer een podium voor Evelyn Neuteleers

Op de Vlaamse kampioenschappen toestelturnen C-niveau in Tielt heeft Evelyn Neuteleers weer maar eens een podiumplaats behaald, zilver deze keer. Een gymnaste uit Herenthout is al enkele jaren te sterk en ook dit jaar won ze weer goud. Voor de andere plaatsen was het een open strijd, Evelyn Neuteleers won uiteindelijk zilver met 0.3 punt voorsprong. Ze was trouwens de jongste gymnast op het podium. Volgende zondag verdedigt ze haar Belgische titel op de dubbel mini trampoline in Zonhoven.

turken-vieren-titel-van-galatasaray-1

Turken vieren titel van Galatasaray

Galatasaray heeft zich vanavond tot voetbalkampioen van Turkije gekroond en dat wordt op de Cité uitgebreid gevierd. Met gezangen en bengaals vuur. De politie hield een oogje in het zeil.

treinverkeer-verstoord-in-vooravond

Treinverkeer verstoord in vooravond

Het onweer veroorzaakte ook een stroomstoring op de spoorwegen. Het treinverkeer tussen Zolder en Beringen was daardoor in de vooravond verstoord. In de loop van de avond kreeg Infrabel de problemen opgelost.

meer-volk-dan-gisteren-triomf-voor-audi

Meer volk dan gisteren, triomf voor Audi

Vandaag was er duidelijk meer volk op Circuit Zolder dan gisteren en de tribunes waren behoorlijk gevuld. Gelukkig bleef het droog tijdens de DTL-race, later werd dat een heel ander verhaal. Het was de Duitser René Rast in een Audi die vandaag de snelste was. Hij won voor de Oostenrijkse BMW-rijder Phillip Eng, de winnaar van gisteren, en een andere Audi-rijder, de Brit Jamie Green. Ook nu moest de race weer een tijd geneutraliseerd worden. In de Porsche Carrera Cup Benelux hebben Limburger Dylan Derdaele en de Nederlander Max van Splunteren elk een manche gewonnen. (foto’s Ann Jordens)

onweer-laat-zich-voelen

Onweer: blikseminslag, verkeerslichten uit

Het onweer dat maar over onze contreien blijft hangen laat zich voelen. Op Circuit Zolder is de start van de DTM Classics uitgesteld en tijdens de race hielden verschillende rijders het voor bekijken. In een woning aan de Veenderweg is de bliksem ingeslagen op het dak. De schade bleef beperkt tot de schouw en de elektrische installaties in de woning. En op het kruispunt Boekt zijn omstreeks 17 uur de verkeerslichten uitgevallen. Dat leidde tot verkeersproblemen. 

een-bedankje-mag-altijd

Een bedankje mag altijd

Bij Bolderberg FC hebben de spelers van de jaarlijkse barbecue gebruik gemaakt om de trainer en de vrijwilligers even in de bloemetjes te zetten. Bedankjes worden zeldzaam in de sport.

bob-sinclar-deed-zijn-ding

Bob Sinclar deed zijn ding

Voor het optreden van Bob Sinclar zaterdagavond op Circuit Zolder was er een behoorlijke belangstelling, maar ’t waren uiteraard geen Tomorrowland-toestanden. Achteraf gingen de diehardfans hem nog achterna naar de Versuz.

snijers-out-door-technische-problemen

Snijers out door technische problemen

Patrick Snijers en Davy Thierie hebben met hun VW Polo R5 het einde van de Sezoensrally niet gehaald. In de 12e rit begaf de centrale aandrijfas van de Polo waardoor Patrick Snijers zijn wagen aan de kant moest zetten. Nochtans was hij op dat ogenblik sterk bezig. Zelf benadert hij het positief en zegt de wagen nu helemaal onder de knie te hebben zodat ze zich voortaan kunnen focussen op het resultaat.

bestuurder-ongedeerd-ondanks-zware-crash

Bestuurder ongedeerd ondanks zware crash

Op afrit 28 (Heusden-Zolder) van de E314 is vanmorgen kort over 6 uur een auto zwaar gecrasht. De bestuurder verloor blijkbaar de controle en de wagen belandde in de dieper gelegen berm. Er raakte niemand gewond. De brandweer kwam ter plaatse om te helpen bij het opruimen, takeldienst Geert Schops verwijderde het wrak.

een-farce-in-muze

Een farce in Muze

Geen Eurovisiesongfestivalavond zaterdagavond in Muze maar wel een andere bijtende farce 'Het bezoek', gebracht door 'De Roovers en Muziektheater Transparant', met bekende en minder bekende artiesten. (foto Lenscollectief)

auto-op-zijn-kant-na-botsing

Auto op zijn kant na botsing

Een spectaculair ongeval zaterdagavond in de Stationsstraat. Even voorbij het station ter hoogte van restaurant Laurus werd een auto die aan de kant stond aangereden door een andere wagen. Eén van de wagens kwam op zijn zijkant terecht. Er vielen geen gewonden maar beide auto’s waren zwaar beschadigd en moesten getakeld worden.

heusden-zolder-wint-beker-van-limburg

Heusden-Zolder wint beker van Limburg

Feest bij de dames van futsal Heusden-Zolder want ze hebben zaterdagavond de beker van Limburg veroverd. In een sterke finale versloegen ze Gelko Hasselt met duidelijke 5-2 cijfers. Het seizoen kan niet meer stuk.

iftar-om-bruggen-te-slaan

Iftar om bruggen te slaan

In de Sultan Ahmet Moskee was zaterdag veel volk opgedaagd voorde iftar-avond. Tijdens de Ramadan houdt de organisatie elke vrijdag- en zaterdagavond zo’n iftar waarop ook heel wat niet-moslims uitgenodigd. Het is daarbij ook een traditie dat de vluchtelingen uit de Bark worden uitgenodigd en opgehaald. Vanavond waren heel wat politici, vertegenwoordigers van de werkgroep interreligieuze dialoog en de internationale URI aanwezig. Voorzitter Yusuf Birinci van de vzw verwelkomde (…) Lees het hele bericht

ongeval-na-afloop-van-dtm

Ongeval na afloop van DTM

In de drukte na afloop van de eerste DTM-dag gebeurde een zwaar ongeval ter hoogte van de oprit Terlaemen. Een auto werd daar in de flank aangereden. Een gewonde kreeg ter plaatse de eerste zorgen van de MUG en werd nadien naar het Sint-Franciscusziekenhuis gebracht. De politie moest de verkeersknoop ondertussen ontwarren.

ook-dit-is-topsport

Ook dit is topsport

Terwijl de laagvliegers het tegen elkaar opnamen op Circuit Zolder, vertrokken de hoogvliegers vanop het Helzoldterrein. Liefst 5.200 duiven werden daar gelost voor hun snelheidswedstrijd. Ze stoven de lucht in, op weg naar hun hok in Oost-Nelderland. Een vlucht van 230 tot 300 km, waarvoor ze goed 5 uur nodig hebben. (foto’s Marcel Veltjen)

leren-van-wereldwijde-beweging

Leren van wereldwijde beweging

In Heusden-Zolder is gisteren en vandaag een delegatie van de United Religions Initiative (URI) op bezoek. Dat is een wereldwijde organisatie die sinds juni 2000 actief is met als doelstellingen de bevordering van duurzame en dagelijkse interreligieuze samenwerking, een einde maken aan geweld geïnspireerd door religie, werken aan een cultuur van vrede en ijveren voor rechtvaardigheid en zorgzaamheid voor de wereld en alle levende wezens. En dat over alle religieuze grenzen heen en met respect (…) Lees het hele bericht

geslaagde-eerste-dag-voor-bijzolder

Geslaagde eerste dag voor BijZolder

De eerste dag van BijZolder – het kunstenfestival op ’t Weyerke – is een succes geworden. Het leuke programma, de link met de eindejaarsexpo van de academie en het mooie weer, zorgden ervoor dat er heel wat volk naar de terreinen afzakte. De animatoren hadden hun werk, de straattheatermensen kenden bijval en de tapkraan stond vaak open. Morgen staat nog een spetterend programma op de agenda.

een-kleurrijke-kunstenexpo-rond-het-circus

Een kleurrijke kunstenexpo rond het circus

De jaartentoonstelling van de jongste academieleden is vandaag in Muze geopend. Een thema als ‘Wat ’n een Cirque’ heeft erg inspirerend gewerkt voor een andermaal creatieve en bijzonder kleurrijke tentoonstelling. Die gaat dit weekend gepaard met heel wat circusworkshops die vanuit Muze, via het Domherenbos doorgetrokken worden tot aan ’t Weyerke waar BijZolder plaatsvindt. De tentoonstelling zelf is nog te bezoeken tot en met maandag 10 juni, dagelijks van 14 tot 18 uur.

nederlandse-snelste-in-vrouwen-f3

Nederlandse snelste in vrouwen F3

De Belgisch-Duitse Naomi Schiff is 10de geëindigd in de tweede manche van de W Series in Zolder. Dat is meteen haar eerste punt in het vrouwelijke formule 3-kampioenschap. Sarah Bovy – die als reserverijdster last minute was opgeroepen - moest de race snel verlaten na een technisch probleem bij de start. De overwinning was voor de Nederlandse Beitske Visser die de Britse rijdsters Jamie Chadwick en Alice Powell achter zich liet.

inwoners-waren-present-duitsers-minder

Inwoners waren present, Duitsers minder

Bezoekerscijfers ontbreken op dit moment nog, maar het ziet ernaar uit dat de eerste dag van de DTM niet bepaald een overrompeling is geworden. Gelukkig waren heel wat inwoners van Heusden-Zolder op post, hoewel er ook op de Heusden-Zolder-tribune nog plaatsen beschikbaar waren. Aan het weer zal het alleszins niet gelegen hebben want het was warm op en rond het circuit. (foto’s Hans Put)

bmw-triomf-in-eerste-race

BMW-triomf in eerste race

De eerste race voor de DTM op Circuit Zolder is een succes geworden voor BMW. De Oostenrijker Philip Eng won autoritair zijn allereerste DTM-race. Terwijl een andere BMW-rijder, de Zweed Joel Eriksson een felle strijd moest leveren tegen de Zwitser Nico Müller die bleef opzetten tot aan de meet. Ze bleven beiden steken op iets meer dan 8 seconden. Het publiek kuierde ondertussen rook rond in de paddock. Want daar heeft het circus ook heel wat te bieden, rond de teams maar ook met de animatie. (foto's Ann Jordens)

vanmiddag-start-bijzolder

Vanmiddag start BijZolder

Vanmiddag gaat BijZolder van start, een heel feestweekend op ’t Weyerke. Er is een uitgebreid animatieprogramma voor jong en oud met muziek, theater, workshops in het teken van het circus, eten, drinken, enz. En via het Domherenbos als groene link kun je meteen ook de verbinding maken met ‘Wat ’n Cirque’ de prachtige jaartentoonstelling van de jongste leerlingen van de academie in Muze.

richie-ging-nog-eens-langs-bij-bruegel

Richie ging nog eens langs bij Bruegel

Welk tijdperk was het meest verbazingwekkend?

gwen-cresens-brengt-veelzijdig-repertorium

Gwen Cresens brengt veelzijdig repertorium

Vrijdagavond in de Muzeschouwburg bracht Gwen Cresens in de Muzeschouwburg met zijn accordeon en bandeon samen met 3 uitstekende jazzmuzikanten eigen composities en interpretaties van klassiekers, filmmuziek en popthema's. (foto’s Lenscollectief)

neos-bezocht-mechelen-en-omgeving

Neos bezocht Mechelen en omgeving

Neos Heusden-Zolder bezocht in Sint-Katelijne -Waver het Ursulineninstituut. Ze waren met z’n 35, zodat de groep diende gesplitst te worden. Zo trokken ze afwisselend naar de wintertuin en de kapel. Tot vóór de Tweede Wereldoorlog waren op het internaat leerlingen uit de hele wereld aanwezig: zelfs uit China, Panama en uit de tsarenfamilies. Na de oorlog drong ook hier de democratisering van het onderwijs door. In Mechelen werd met een boot een rondvaart (…) Lees het hele bericht

file-in-de-pitlane

File in de pitlane

Voor de vrije trainingen van de DTM was er vandaag al veel volk aanwezig. ’t Is trouwens niet alleen mooi om naar te kijken, het geluid van die wagens is bijzonder. Luister maar op de video. Ook de moeite zijn de bandenteams van Hankook Competition Liefst 30 personeelsleden die continu bezig zijn met een enorme hoeveelheid banden. Ook de ‘oudjes’, de DTM-auto’s van weleer hebben hun eerste rondjes gedraaid. En de Belcar-deelnemers kunnen nu geen gebruik maken van de boxen waardoor alles in de pitlane zelf moet gebeuren, wat een enorme drukte teweeg brengt.

die-valt-dus-al-in-de-kosten

Die valt dus al in de kosten

Tijdens de trainingen deze voormiddag kwam een wagen ter hoogte van de kleine tribune in de zandbak terecht. Zijn as was gebroken en dus moest hij getakeld worden.

641-bestuurders-geflitst

641 bestuurders geflitst

De voorbije dagen hield de politie twee snelheidscontroles, één woensdag in de late avond en één gisteren in de vroege ochtend. Woensdagavond ging het om 7 plaatsen waaronder de Beringersteenweg, Ringlaan, Dijkstraat en Sluisbamd. Van de 1005 passanten reden er 248 te snel, dat is bijna 1 op 4. 1 bestuurder moet zijn rijbewijs inleveren, hij reed 140 waar maar 70 is toegestaan. Gisteren mikte de controle op de ochtendspits. Op 5 plaatsen (…) Lees het hele bericht

thuiszorgdienst-ocmw-trakteert-haar-gebruikers

Thuiszorgdienst OCMW trakteert haar gebruikers

Naar jaarlijkse traditie organiseert de thuiszorgdienst van het OCMW een muzikale namiddag voor haar gebruikers. Dat evenement is nu dinsdag aan zijn 13de editie toe. Daarvoor heeft het OCMW alle mensen uitgenodigd die een beroep doen op de diensten van de thuiszorg zoals gezinshulp, poetsdienst, klusjesdienst, dagverzorgingscentrum De Brug, bewoners van de service flats Carpe Diem en bewoners van bejaardenwoningen De Rijzillen. Zij komen dinsdagnamiddag samen in de feestzaal van Muze en krijgen daar optredens van Duo Melodie met vrolijke muziek met zang en accordeon. Nadien zorgt Wim Quirynen (foto) voor de nodige humor en mopjes.

eind-oktober-meer-duidelijkheid-over-kolenspoor

Eind oktober meer duidelijkheid over Kolenspoor

Tegen eind oktober moet duidelijk zijn hoe het Kolenspoor er in de toekomst kan uitzien. De provincieraad laat daarover een studie uitvoeren. Het Kolenspoor is een strategische project rond de vroegere spoorweg tussen de mijnzetels. Samen met de provincie zijn er de gemeenten As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Zonhoven in betrokken. Het is de bedoeling rond dat traject ruimte voor wonen, werken en recreatie tot stand te brengen met tussenin de bruisende vroegere mijnsites. Ondertussen loopt ook een onderzoek naar de mobiliteit.

patrick-snijers-verwacht-veel-van-sezoensrally

Patrick Snijers verwacht veel van Sezoensrally

Patrick Snijers en Davy Thierie nemen zaterdag deel aan de Sezoensrally in Bocholt, de vijfde manche van het Belgisch rallykampioenschap Rally Championship. De Sezoensrally is altijd een beetje thuiskomen voor Patrick Snijers die in het verleden deze wedstrijd twee keer wist te winnen. De voorbije wedstrijden waren erop gericht om de VW Polo R5 beter te leren kennen. In zijn ‘thuiswedstrijd’ wil Snijers het ritme opdrijven. Wat de Sezoensrally zo bijzonder maakt, is dat een groot (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-60

Vandaag gezien

Een wilde peen. (foto Jan Leijskens)

werken-stokrooie-en-e314-vallen-maand-samen

Werken Stokrooie en E314 vallen maand samen

Op de E314 in Heusden-Zolder start volgende week de laatste fase, met de aanleg van de extra rijstrook en vernieuwing van de snelweg in de richting Nederland. Vanaf maandagavond 20 mei wordt de verkeerssituatie stapsgewijs gewijzigd. Vanaf woensdagochtend 22 mei rijdt al het verkeer dan op twee versmalde rijstroken in elke richting op de noordelijke weghelft. Er geldt een snelheidsbeperking en de op- en afrit 27 ‘Circuit Zolder’ in de richting van Nederland is dan ook een (…) Lees het hele bericht

geen-gewone-auto-s-en-toch-een-beetje-wel

Geen gewone auto's, en toch een beetje wel

Tijdens de rondleiding op het circuit mochten er geen foto’s gemaakt worden in de boxen. Het gaat immers om auto’s die als prototype dienen voor wagens die later aan de ‘gewone consument’ te koop worden aangeboden en dus wat strategische geheimpjes hebben. Later op de avond waren er toch enkele teams die geen bezwaar hadden om foto’s te maken van hun bolide.

clowns-stimuleren-veilige-verplaatsingen

Clowns stimuleren veilige verplaatsingen

De leerlingen van De Springplank in Eversel worden deze week aan de schoolpoort verwelkomd door clowns. Het gaat om een sensibiliseringsactie om de kinderen aan te zetten met de fiets, step of te voet naar school te komen en een fluohesje te dragen voor meer veiligheid. Ze krijgen dan een stickertje op een spaarkaart, een volle kaart aan het eind van de week levert een prijs op. (foto Marina Poelmans)

150-bezoekers-voor-dtm-achter-de-schermen

150 bezoekers voor DTM achter de schermen

Zowat 150 inwoners hebben in de vooravond deelgenomen aan een rondleiding achter de schermen van de DTM op het circuit. Ze werden verwelkomd door burgemeester Mario Borremans die het belang van de organisatie voor de gemeente benadrukte. Daarna werd iedereen op sleeptouw genomen door algemeen directeur Sven Pribylla van het circuit. Hij legde onderweg uit welke zware inspanningen het kostte om na zovele jaren de DTM terug naar het circuit te halen. Daarvoor zijn (…) Lees het hele bericht

ook-de-komende-jaren-lessen-chinees-in-het-college

Ook de komende jaren lessen Chinees in het college

Ook de komende jaren zal het Sint-Franciscuscollege nog lessen Chinees aanbieden na schooltijd. Daarvoor heeft directeur Gert Koninckx een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend met het Confuciusinstituut uit Brugge. Dit jaar zijn 16 leerlingen gestart in het eerste jaar met als meest opvallende de 7-jarige Victor. In totaal volgt een 40-tal leerlingen dit jaar 1 uur per week Chinees, en dat van het eerste tot het zesde jaar. Ook hebben leerlingen het (…) Lees het hele bericht

ook-nostalgie-troef-in-dtm-weekend

Ook nostalgie troef in DTM-weekend

De DTM-races mogen dan één van de grootste en modernste race-organisaties van Europa zijn, er steekt dit weekend op Zolder ook een stuk nostalgie de kop op. Op de eerste plaats omdat het Duitse circus terugkeert naar het circuit waar in 1984 de allereerste race werd gehouden. Die eerste race werd destijds gewonnen door Harald Grohs in een BMW 635 CSI (foto boven). Diezelfde Harald Grohs is ondertussen 75 jaar oud en hij komt zowaar nog een keertje meeracen. Hij start in de ‘Tourwagen (…) Lees het hele bericht

de-wagens-zijn-er-nu-ook

De wagens zijn er nu ook

De aankomst van de vrachtwagens en het uitladen van de reacbolides voor de DTM zorgde in de paddock ook voor mooie beelden. Al lieten sommigen merken geen spatje zien van de wagens die netjes verscholen bleven onder een zeil.

uiteenlopende-reacties-op-plannen-voor-zolder

Uiteenlopende reacties op plannen voor Zolder

In de sporthal van Zolder was er vandaag grote belangstelling voor de infomarkt rond Zolder-Centrum. Daar werden de plannen uit de doeken gedaan die de gemeente heeft met onder meer de bouw van de nieuwe school – na de sloping van Muze – en een sportzaal. Daarnaast zal heel de buurt worden heringericht en krijgt ook het Woutershof een herinvulling. De reacties waren uiteenlopen, van ronduit afwijzend tot enthousiast. Enkele van de meest in het oogspringende initiatieven zijn fiets- en (…) Lees het hele bericht

schepen-gul-behoudt-zijn-bevoegdheden

Schepen Gül behoudt zijn bevoegdheden

Het schepencollege heeft vandaag zijn wekelijkse vergadering gehouden en schepen Yasin Gül mag zijn bevoegdheden behouden. Hij heeft te kennen gegeven dat hij gewoon wil blijven doorwerken, zij het dan als onafhankelijke. Dat heeft hij trouwens de voorbije dagen op Facebook ook aan zijn achterban laten weten. Bij de rest van het schepencollege bestond er blijkbaar ook niet veel animo om – zoals in de voorbije legislaturen – de bevoegdheden nog eens over de anderen te verdelen. Tot nader order blijft het schepencollege dus wat dat betreft ongewijzigd.

het-bezoek-bijzondere-voorstelling-in-muze

'Het bezoek': bijzondere voorstelling in Muze

Nu zaterdag om 20.15 u spelen De Roovers en Muziektheater TransparantHet Bezoek’, een komische satire van Friedrich Dürrenmatt, in Muze. Het failliete stadje Güllen staat een bijzonder evenement te wachten. 45 jaar geleden vertrok Claire er als arm meisje om nu, voor een kort bezoek, terug te keren als de rijkste vrouw ter wereld. Na een toespraak door de burgemeester belooft zij de stad 1 miljard euro in ruil voor het herstel van het onrecht dat haar (…) Lees het hele bericht

een-hele-logistiek-voor-de-dtm

Een hele logistiek voor de DTM

Wellicht komen vandaag in de loop van de dag de meeste teams die deelnemen aan de DTM aan op Circuit Zolder. Maar ondertussen staat wel heel de omgebouwde paddock klaar om hen te ontvangen. Ook het entourage van een aantal teams heeft zich al geïnstalleerd zoals het Zwitserse R-Motorsport dat de bolides van Aston Martin levert. In de trailers van de W-Series (de vrouwen) vallen al enkele racewagens te spotten

fietser-van-de-week-freddy-mantels

Fietser van de week: Freddy Mantels

Freddy Mantels uit de Naaldert is erg actief bij Sint Vincentius en hij neemt voor al zijn korte verplaatsingen de fiets. Zo moet er ook alweer een auto minder door de nauwe straten van de Mommeplas-wijk waar Sint-Vincentius ligt. Trouwens, Sint-Vincentius, waartoe ook de Mammies behoort, zet zich samen met vzw De Koepel en het OCMW in voor de bestrijding van de armoede. En dan werken ze vaak met mensen voor wie sowieso de fiets het enige verplaatsingsmiddel is.

samana-bolderberg-trok-naar-lommel

Samana Bolderberg trok naar Lommel

Vandaag was het de beurt aan Samana Bolderberg om op bedevaart te trekken naar het Mariapark in Lommel-Werkplaatsen. Ze waren met liefst 47. Na de ontvangst volgde een Mariahulde in de Sint Barbarakerk met nadien een bezoekje aan de Lourdesgrot en een wandeling in het Mariapark. Er werd afgerond met een maaltijd. (foto’s Roger Convents)

5-medailles-voor-moed-en-volharding

5 medailles voor Moed en Volharding

10 meisjes van Moed en Volharding hadden zich geplaatst voor de finale van het Vlaams kampioenschap gymnastiek. 5 van hen veroverden een medaille van wie drie een gouden. May Thior won goud bij de B10, Kioma Moriconi was derde bij de B11, Kirsten Steegmans was tweede bij de B12, en goud was er voor Josephine Kaers (B13) en Kaat Geussens (B16+) (foto Stefanie Jacobs)

daar-gaan-we-weer

Daar gaan we weer

De kledingcontainers in de Kerkenblookstraat worden nog altijd gebruikt als plek om afval te dumpen. (foto Mia Theunis)

kinder-en-jeugdafdeling-sfz-steunt-mediclowns

Kinder- en jeugdafdeling SFZ steunt Mediclowns

De afdeling kinder- en jeugdgeneeskunde van het Sint-Franciscusziekenhuis organiseerde onlangs een paasactie voor de Mediclowns. Op een standje in de hal werden paaseitjes en bloemetjes verkocht. In het totaal werd 160 kg paaseitjes verkocht. Vandaag kwam een delegatie van de Mediclowns met voorzitter Marc Steegemans, bestuurslid Vera Botti en clown Pierke naar het ziekenhuis. Daar kregen ze van het SFZ-personeel een cheque van 4.420 euro, geld dat zal gebruikt worden om de clowns kinderen in de ziekenhuizen te laten opvrolijken. (foto’s Marina Poelmans)

leerlingenraad-in-de-bres-voor-goede-doelen

Leerlingenraad in de bres voor goede doelen

Op de speelplaats van het Sint-Franciscuscollege organiseerde de leerlingenraad van de derde graad vanmiddag haar jaarlijkse ceremonie, daarbij worden de verantwoordelijken van het voorbije jaar in de bloemetjes gezet door de verantwoordelijken van het volgende schooljaar. De opbrengst van acties van de leerlingenraad gaat altijd naar het goede doel. Ook dit jaar zijn verschillende organisaties en personen gekozen die aanwezig waren om van de werkgroep 'goede doel' een cheque te ontvangen. En die waren heel blij met het engagement van de leerlingen.

ook-het-belcar-seizoen-start-dit-weekend

Ook het Belcar-seizoen start dit weekend

Het DTM-weekend betekent ook de start van de Belcar 2019. Liefst 50 wagens zijn ingeschreven voor het Belgisch kampioenschap dat betwist wordt in 6 categorieën en 4 manches in Zolder, 1 in Francorchamps en 1 in het Nederlandse Assen. Belcar 1 is nu voorbehouden voor CN Prototypes - Norma, Radical, Ligier, Wolf - en sportscars. Belcar 2 bestaat voortaan enkel uit Porsches, die samen ook de Porsche Endurance Trophy Benelux vormen. Belcar 2 is (…) Lees het hele bericht

de-putheks-stapte-mee-op-in-venlo

De putheks stapte mee op in Venlo

Reuzin Leyn Wecks de putheks was met haar gezelschap te gast in de historische optocht in het Nederlandse Venlo. De Akkermansgilde Venlo vierde haar 425ste verjaardag met 62 deelnemende groepen, waaronder vele schuttersgilden en reuzen. De 10.000 toeschouwers langs de weg lieten zich het koolputtersbrood en de vingerkoekjes die het gezelschap van de putheks uitdeelde, welgevallen. Op zondag 21 juli is Leyn Wecks te zien voor eigen volk tijdens de reuzenhappening op Bovy. (foto Evelien Veltjen)

p-v-panels-breidt-verder-uit

P&V Panels breidt verder uit

Het bedrijf P&V Panels in de Industrieweg in Viversel breidt verder uit. Het bedrijf heeft ondertussen al meer dan 30 jaar ervaring in de bouw van distributie- en stuurborden, vooral voor bedrijven. Eerder dit jaar nam het een sectorgenoot in West-Vlaanderen over en het telt nu 210 personeelsleden. Het bedrijf blijft groeien, ook in het westen van Vlaanderen en in Nederland. Daarom is het op zoek naar minstens 30 bijkomende technici. Het gaat om uiteenlopende profielen, van bordenbouwers, onderhoudstechnici, calculators tot bordenontwerpers.

meer-hz-voetpad-verdwenen-door-fietspad

MEER HZ: voetpad verdwenen door fietspad

‘MEER Heusden-Zolder’ heeft bedenkingen bij de aanpassing van de rotonde aan de kerk van Heusden. De burgerbeweging vindt het goed dat het nieuw aangelegde fietspad duidelijk gescheiden is van de rijbaan waardoor de veiligheid verhoogt. Maar om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren is een stuk van het voetpad gebruikt om er fietspad van te maken. “Aan zo'n druk punt wordt het problematisch als de voetgangers in de toekomst over het fietspad moeten stappen. We (…) Lees het hele bericht

een-mooi-feest-voor-de-gouden-kinderschoen

Een mooi feest voor de Gouden Kinderschoen

Zoals we al meldden hebben het Huis van het Kind en AAP eind april de Gouden Kinderschoen naar Heusden-Zolder gebracht. Het is een bekroning van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) voor inspirerende en lokale projecten rond kinderopvang. In Heusden-Zolder zal die bekroning nog voor een extra boost zorgen. Het gemeentebestuur wil alle inwoners bedanken voor hun steun en organiseert daarom op woensdag 22 mei tussen 14 en 17 uur een Gouden (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-59

Vandaag gezien

Iedereen kent het gezegde 'er zit een addertje onder het gras' maar in Zolder is het een hazelworm die over het zand kruipt. Totaal onschadelijk hoor. (foto Tony Lespoix) 

dtm-rondleiding-er-zijn-nog-plaatsen

DTM-rondleiding: er zijn nog plaatsen

Voor inwoners die benieuwd zijn naar heel de organisatie van het DTM-gebeuren wordt op donderdag 16 mei de kans gegeven om een blik achter de schermen te werpen. Ze zullen er een kijkje kunnen nemen waar het publiek de dagen nadien niet mag komen en krijgen van de directeur van het circuit, de burgemeester en DTM-verantwoordelijken een boel inside informatie mee. Er zijn nog wat plaatsen voor de bewoners die mee willen. Ze moeten wel inschrijven voor woensdag 15 mei om 13 uur via sport[!]heusden-zolder.be. De rondleiding start donderdag om 17 uur, heel symbolisch aan de Heusden-Zolder-tribune bij het Herderspad.

heusden-zolder-is-klaar-voor-de-dtm

Heusden-Zolder is klaar voor de DTM

Volgend weekend strijkt de DTM neer op Circuit Zolder en na een lange, intense voorbereiding is Heusden-Zolder klaar om het circus te ontvangen. Er worden veel toeschouwers verwacht uit Duitsland en Nederland. Daarvoor zijn verkeersmaatregelen genomen. Op de E314 is afrit 27 tijdelijk weer open. Ze worden de lokale wegen ontlast. Vanop de E313 en de E314 volgen bezoekers de signalisatie naar de parkings, daar worden ze opgevangen door ervaren parkeerwachters. De weides aan de Jeugdlaan en de (…) Lees het hele bericht

infomarkt-over-plannen-school-en-sportzaal

Infomarkt over plannen school en sportzaal

In het kader van het openbaar onderzoek voor de omgevingsvergunning voor de bouw van de nieuwe school en sportzaal in Zolder-Centrum, heeft nu woensdag een infomarkt plaats. Tussen 16 en 20 uur kan iedereen in sporthal Zolder de plannen komen inkijken, vragen stellen en opmerkingen toevoegen. Het gaat immers om de aanhef van een belangrijke aanpassing van Zolder-Centrum. Niet alleen komen er na het vertrek van Muze, een nieuwe school en sportzaal, de site van de sporthal wordt herbestemd, het Woutershof krijgt een nieuwe toekomst en heel de omgeving wordt groener gemaakt.

hinderlijke-bomen-worden-vervangen

Hinderlijke bomen worden vervangen

In verschillende straten worden bomen gekapt en nadien vervangen door andere exemplaren. Zo heeft personeel van De Winning de Noorse esdoorns verwijderd in de Lodewijk Dosfellaan, de Jan Frans Willemslaan en de August Vermeylenlaan omdat de wortels voortuinen en opritten beschadigden. In het najaar komen er andere bomen, die meer geschikt zijn als laanboom. In de Dorpsstraat zijn 14 esdoorns en een wilde kastanjeboom veroordeeld. Het plan om hen (…) Lees het hele bericht

een-boek-over-graaf-de-theux

Een boek over Graaf de Theux

Dezer dagen verschijnt een boek over Minister van Staat Barthélemy Graaf de Theux de Meylandt. Hij is zonder enige twijfel één van de meest illustere inwoners van Heusden-Zolder geweest en stond mee aan het roer in het prille België. Het boek is geschreven door ridder Beauduin de Theux de Meylandt et Montjardin. De ridder was destijds van zeer nabij betrokken bij de vieringen rond de figuur van Graaf de Theux de Meylandt. Het boek wordt opgenomen in de collectie van de bibliotheek, je kunt het bij de auteur kopen voor 50 euro. Maar … het boek is in het Frans geschreven. Tu comprends?

gas-boetes-zijn-in-de-maak

GAS-boetes zijn in de maak

De gemeentediensten zijn op vraag van het schepencollege gestart met de opmaak van een politiereglement om Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS-pv’s) te kunnen opstellen. Dat kan dan zowel gebeuren door politiemensen als door gemeentepersoneelsleden die daarvoor aangesteld zijn. Een ambtenaar bepaalt de hoogte van de boete: maximaal € 175 voor een minderjarige bedragen en maximaal € 350 voor een volwassene. Maar ook een alternatieve oplossing zoals een bemiddelingsgesprek of gemeenschapsdienst kan in bepaalde gevallen worden toegepast. Het is de bedoeling om met de GAS-boetes overlast en kleine criminaliteit aan te pakken zoals sluikstorten, foutief aanbieden van afval, bevuiling openbaar domein, geluidsoverlast en vandalisme. Begin 2020 zouden de GAS-boetes worden ingevoerd.

dogus-in-de-bres-voor-mensen-met-handicap

Dogus in de bres voor mensen met handicap

In Ons Huis organiseerde de Beringse vzw Dogus een iftaravond. Dogus betekent wedergeboorte en de vereniging zamelt geld in om mensen met een handicap in Turkije te helpen met rolwagens en rolstoelen. Sukriye Zevne deed op de avond een warme oproep aan de aanwezigen om geld te schenken voor dit goede doel. (foto’s Jean Beerten)

dronken-vrouw-uit-heusden-zolder-van-e314-gehaald

Dronken vrouw uit Heusden-Zolder van E314 gehaald

Een vrouw van 63 jaar uit Heusden-Zolder is vanavond stomdronken van de E 314 gehaald in Bertem. De politie kreeg de eerste telefoontjes van andere automobilisten in de buurt van Aarschot, ze hadden een Nissan Juke opgemerkt die over de rijweg zwalpte. De federale wegpolitie ging op zoek, ze merkte haar op in de buurt van Leuven en kon haar in Bertem doen stoppen. De vrouw had liefst 2,71 promille in het bloed. Het parket liet onmiddellijk haar rijbewijs voor 15 dagen intrekken, (…) Lees het hele bericht

rc-9-grijpt-naast-promotie

RC 9 grijpt naast promotie

Het heeft niet mogen zijn voor rugbyclub RC Heusden-Zolder. Het verloor zijn barragematch tegen Hasselt met 27-36 en dus is het Hasselt dat promoveert. Beide ploegen waren nochtans aan elkaar gewaagd en konden afwisselend scoren. Toch stond Hasselt bij de rust 15-24 voor. In de tweede helft speelde Heusden haasje over, maar Hasselt kwam terug en maakte het af. RC9 speelt ook volgend seizoen in tweede regionale. (foto's Ann Cuppens)

motorrijder-gewond-na-val

Motorrijder gewond na val

Gisteravond is een motorrijder gecrasht op de Koeltorenlaan. De bestuurder van de motorfiets werd gewond naar het ziekenhuis gebracht. Er lekte benzine uit de tank en die werd door de brandweer opgeruimd.

weeral-waterproblemen-in-mommestraat

Weeral waterproblemen in Mommestraat

In de Mommestraat heeft zich zondag opnieuw een breuk in de waterleiding voorgedaan. Een aantal buurtbewoners zit daardoor weer zonder drinkwater. In Heusden-Zolder waren er de afgelopen weken minstens 5 breuken in de waterleiding, en deze keer zonder dat vriestemperaturen of dooi als oorzaak kunnen ingeroepen worden.

gemeenteraad-buigt-zich-over-cijfers

Gemeenteraad buigt zich over cijfers

De gemeenteraad van donderdag 23 mei bevat voorlopig 22 punten voor de openbare agenda. De raad moet de jaarrekening 2018 goedkeuren met een budgettair resultaat van het boekjaar van – 520.000 euro. Ook de jaarcijfers van de politie moeten goedgekeurd worden, terwijl de jaarrekening van het OCMW ter kennisgeving op de gemeenteraad komt. Er ligt een aantal grondgebiedszaken voor en de raad moet de toelagen aan enkele vzw’s die samenwerken met de gemeente, (…) Lees het hele bericht

bijzolder-brengt-kunst-en-ertertainment-samen

BijZolder brengt kunst en ertertainment samen

Op 18 en 19 mei vindt op de terreinen van ’t Weyerke BijZolder plaats, de jaarlijkse happening, nu in volledige samenwerking met de kunstacademie van Heusden-Zolder die er haar jaartentoonstelling en kunstenfestival aan koppelt onder de noemer 'Wat 'n Cirqui'. Zaterdag tussen 13.30 en 16.30 u is er ‘Kinderspel’, de deelnemers kunnen door brandende hoepels springen, jongleren, … deelnemen aan (…) Lees het hele bericht

jean-pierre-geenen-leidt-jeugd-van-bolderberg

Jean-Pierre Geenen leidt jeugd van Bolderberg

Bolderberg FC heeft een nieuwe jeugdcoördinator: Jean-Pierre Geenen wordt de opvolger van Bram Vangeel. Hij heeft al ervaring in de jeugdwerking van Westerlo en Thes Sport en was voorzitter van de jeugdvoetbalschool RSC Koersel. Bij Bolderberg kan hij bovendien op de steun van een team rekenen.

alle-eieren-op-bovy-zijn-uitgebroed

Alle eieren op Bovy zijn uitgebroed

De vogelringers laten zich door de regen van de voorbije dagen niet afschrikken en hebben een tweede controleronde gedaan in de nestkasten van Bovy. Alle eitjes zijn nu uitgebroed en de allerkleinsten wachten nog op een tinnen ringetje. Het kleintje op de middenste foto maakt deel uit van een nest van 13. En de pimpelmeesjes linksonder zijn 1 dag oud en wonen in het nestkastje van Giette en Robbe. Na de laatste ringbeurt volgende week wordt de volledige balans opgemaakt. (foto’s Stefan Was)

vandaag-gezien-58

Vandaag gezien

De calycantus of de wijnknop staat in bloei. (foto Roger Convents)

300-voetballers-op-jeugdhappening-van-bolderberg

300 voetballers op jeugdhappening van Bolderberg

Bolderberg FC blijft inzetten op de jeugd. Daarom werd vandaag een jeugdhappening georganiseerd. Liefst 300 spelertjes hadden zich daarvoor ingeschreven. Ze leefden zich op de eerste plaats uit op het veld – met heel wat supporters langs de lijn – maar ook naast het veld was er tijd en ruimte voor ontspanning. (foto’s Yves Maex)

prachtig-galaconcert-van-de-ware-vrienden

Prachtig galaconcert van De Ware Vrienden

Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden gaf zaterdagavond samen met jeugdharmonie De Juniors een galaconcert onder de noemer ‘Jeanne d’Arc, Helden en Legendes’. Het werd een indrukwekkende uitvoering met enkele opgemerkte solopartijen onder meer van Marc Peremans op hoorn. De balzaal van Muze was goedgevuld voor deze gelegenheid, ’t was tegelijk ook een stukje afscheid nemen met het laatste galaconcert in de oude Muze.

20-jongeren-van-bolderberg-kregen-het-vormsel

20 jongeren van Bolderberg kregen het vormsel

20 vormelingen van Bolderberg kregen zaterdag het vormsel in de H.Hartkerk van Boekt. Het zijn Jarne Wellens, Jelle Aerts, Emiel Mangelschots, Len Swennen, Stef Mangelschots, Mats Brems, Kobe Motmans, Arne Claes, Brecht Lemmens, Karel Van Reusel, Thalle Bosmans, June Hermans, Xander Zwerts, Magali Goethals, Marie Plas, Lotte De Smedt, Alina Menten, Zoë Verstraeten, Yucatan Rosseel, Jules Kumpen. Hun vormheer was priester Benats die de hulp kreeg van pastoor Giuseppe Di Salvatore en parochieassistente Brigitte Vandenbosch. (foto Roger Convents)

het-weekend-van-de-drie-kermissen

Het weekend van de drie kermissen

Het gebeurt niet zo vaak, maar in Heusden-Zolder beleven we dit weekend liefst 3 kermissen. Er is de jaarlijkse kermis van Zolder-Centrum die het hele Heldenplein en de Pironlaan in beslag neemt. Daarnaast is er Hal-kermis met ook verschillende attracties. En tenslotte is er een bescheiden kermis in Bolderberg, maar daar zijn ze al aan de tweede van dit jaar toe.

boeketten-voor-moederdag-de-winnaars

Boeketten voor Moederdag: de winnaars ...

Iedereen kon wel achterhalen dat blije bloemen, bloemen zijn die geteeld worden met respect voor milieu en mensenrechten. De respons op onze wedstrijdvraag naar aanleiding van Moederdag was dan ook gigantisch. Het lot heeft uit dat hele pak twee winnaars aangeduid: Hilde Claes en Dirk Roosen. Zij winnen een prachtig boeket van bloemenatelier Bopha aan het Sint-Willibrordusplein.

let-op-voor-fake-meldingen-via-mail

Let op voor fake-meldingen via mail

Zoals wellicht nog heel wat inwoners kregen we vanmorgen een mail met als afzender ‘Gemeentelijke melding’ met als titel ‘meerdere inbraken in uw straat’. Het blijkt afkomstig te zijn van ‘Veilig Wonen België’, dat zogenaamd uw woning kan beveiligen. Door te klikken op een link kun je zogenaamd een veiligheidscheck doen, maar je komt terecht op een website voor energieverkoop. In deze tijd van Whatsapp-groepen en dergelijke: deze mails hebben dus niets met de gemeente te maken en van inbraken in uw straat zijn ze ook niet op de hoogte.

spulletjes-krijgen-een-tweede-leven

Spulletjes krijgen een tweede leven

Het was vandaag de dag van de ‘Share Fair’. Zowel in Eversel als in Heusden-Centrum hadden de KVLV-vrouwen al lang vooraf aan de kar getrokken om een weggeefmarkt op het getouw te zetten. En vooraf waren dan ook al heel wat spullen binnengebracht. Aan de bibliotheek werd dat bovendien gecombineerd met een aantal workshops die veel belangstelling kenden. Er daagde een 'gediversifieerd' publiek op, jong en oud, maar bijvoorbeeld ook bewoners van De Bark op zoek naar bruikbare spullen. (foto’s Julien Maebe)

rc-9-speelt-morgen-voor-de-promotie

RC 9 speelt morgen voor de promotie

Voor rugbyclub RC Heusden-Zolder wacht morgen om 15 uur wellicht de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Op het neutrale terrein van RC Laakdal speelt het tegen Hasselt de barragewedstrijd om de promotie naar de hoogste Vlaamse regionale afdeling. Na een goed seizoen werd RC9 verdiend tweede na een ongenaakbaar Kortrijk en eerder miste het op een haar de finale van de beker van België voor regionale ploegen. Volgt nu de kers op de taart? Het bestuur roept de supporters in ieder geval op om in blauw en rood naar Laakdal te komen.

krachtige-gitaarmuziek-en-subtiele-humor

Krachtige gitaarmuziek en subtiele humor

Los Del Tré bracht vrijdagvond in Muzecafé 'Gipsy'. De hoogtepunten uit de zigeuner-gitaarmuziek werden doorregen met eigen nummers en een fikse dosis humor. (foto Lenscollectief)

richie-eert-de-moeders

Richie eert de moeders

Morgen is 't Moederdag.

neos-bezocht-en-proefde-westmalle

Neos bezocht (en proefde) Westmalle

Neos Heusden-Zolder bezocht de abdij van Westmalle. Eerst werden de ‘nonen’ in de abdijkerk bijgewoond. Daarna loodste een gids hen door het domein waarbij de bezoekers heel wat opstaken over de geschiedenis van de abdij en hoe bewoners in hun onderhoud voorzien en goede werken steunen. Dat gebeurt voor een groot deel met inkomsten van het bekende trappistenbier. En ook al staan de Neos-leden met lege handen op de foto, ze hebben wel degelijk geproefd van dat bier in het trappistencafé. (foto Trudo Groffi)

gewonden-bij-botsing-in-houthalen

Gewonden bij botsing in Houthalen

Vrijdagnamiddag zijn op de Grote Baan in Houthalen drie auto’s gebotst. Eén wagen kwam tegen een verlichtingspaal terecht. De brandweer moest de lamp verwijderen. In de auto’s raakten drie mannen gewond, onder wie één uit Heusden-Zolder.

moederdag-win-twee-boeketten-van-bopha

Moederdag: win twee boeketten van Bopha

Je bent toch niet vergeten dat het zondag Moederdag is? De keuze aan cadeautjes is ruim: van zelfgemaakte knutselwerkjes door de kinderen, tot etentjes, cadeaubonnen, pralines, ontbijten en natuurlijk bloemen. We willen enkele lezers zelfs een handje helpen want naar aanleiding van Moederdag geven we twee prachtige boeketten van bloemenatelier Bopha aan het Sint-Willibrordusplein weg. We gaan de winnaars selecteren op basis van een actuele vraag die ook aan het klimaat gelinkt is. Weet je nog wat ‘blije bloemen’ zijn? Stuur je antwoord voor zaterdag 15 uur naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

rotonde-is-al-open

Rotonde is al open

Nog iets vroeger dan voorzien, is vandaag de rotonde aan de kerk van Heusden opengegaan. Er moet nog een beetje afgewerkt worden en vooral de oversteekplaatsen voor de fietsers moeten nog gemarkeerd worden. Maar iedereen kan er nu weer gewoon door, Koerselsebaan en Poorthoevestraat zijn aangesloten en de omleidingen zijn opgeheven.

remo-neemt-nieuwe-maatregelen-tegen-stank

Remo neemt nieuwe maatregelen tegen stank

Op de Remo-stortplaats gaat Group Machiels nieuwe maatregelen testen tegen de geurhinder. Er komen nog altijd geregeld klachten vanuit de wijken Lindeman en Lillo. Over twee weken start een experiment waarbij elke avond een product over het open gedeelte wordt verneveld. Door de reactie van een actieve component binnen dat product zouden de kansen op geurhinder moeten verminderen. Na drie maanden wordt het systeem geëvalueerd. De Limburgse Milieukoepel is niet tegen (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-57

Vandaag gezien

Deze parende vliegen doen het gewoon in het openbaar in Bolderberg, terwijl enkele honderden meters verder een rendez-vous hotel ligt. (foto Jan Leijskens)

man-riskeert-2-jaar-voor-verkrachting

Man riskeert 2 jaar voor verkrachting

Tegen een 24-jarige man uit Heusden-Zolder heeft de aanklager voor de rechtbank van Hasselt vanmorgen 2 jaar cel geëist. In maart 2017 had hij afgesproken met een zwakbegaafd meisje van 19. In zijn auto liet hij haar seksuele daden stellen. Het meisje – dat in het verleden nog het slachtoffer van verkrachting was geweest – beweerde dat ze door hem gedwongen was. Daardoor wordt de man beschuldigd van verkrachting. Zelf zegt hij dat het om wederzijdse toestemming ging. De (…) Lees het hele bericht

toekomst-yasin-gul-nog-onduidelijk

Toekomst Yasin Gül nog onduidelijk

Burgemeester Mario Borremans heeft dus zoals gisteravond gepland een onderhoud gehad met schepen Yasin Gül. Daarin heeft hij Gül onder meer gevraagd om te overwegen of hij nog langer kan functioneren binnen het schepencollege. Maandag volgt er een nieuw gesprek. Ondertussen is wel duidelijk dat hem – indien het schepencollege dat beslist – zijn bevoegdheden als schepen kunnen ontnomen worden. Maar als voorzitter van het Bijzonder Comité (van het OCMW) kan hij niet gedwongen worden om op te stappen, en het ziet er momenteel niet naar uit dat hij dat vrijwillig zal doen.

bijna-28-reed-te-snel

Bijna 28 % reed te snel

De politie hield gisteren snelheidscontroles op 8 verschillende plaatsen. Van de 1533 bestuurders die aan de flitsauto passeerden, reden er 426 te snel. Dat is 27,8 %. De meeste snelheidsovertreders bleven binnen de perken, er wordt maar 1 rijbewijs ingetrokken: dat van een bestuurder die in de Westlaan 106 reed in plaats van 50. Verder zijn 3 bestuurders betrapt met de gsm aan het stuur.

neos-wandelde-in-het-schulensbroek

Neos wandelde in het Schulensbroek

Voor zijn maandelijkse wandeling stapte Neos Heusden-Zolder door het natuurgebied Schulensbroek. Vandaag trekken ze er opnieuw op uit, maar gelukkig met het natte weer kan dat grotendeels binnen gebeuren, de abdij van de Trappisten in Westmalle wordt namelijk bezocht. (foto Trudo Groffi)

8-jaar-cel-voor-serieverkrachter

8 jaar cel voor serieverkrachter

De serieverkrachter uit Heusden-Zolder, die 19 escortedames bedreigde, verkrachtte en beroofde in Vogelsanckbos, is veroordeeld tot 8 jaar effectieve gevangenisstraf. Daarna wordt hij nog 7 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. Hij is ook voor 10 jaar zijn rechten kwijt. De man woonde zelf de uitspraak bij, het parket vroeg zijn onmiddellijke aanhouding. UPDATE De rechtbank is daar op ingegaan, liet de man meteen in de boeien (…) Lees het hele bericht

n-va-vraagt-ontslag-van-yasin-gul

N-VA vraagt ontslag van Yasin Gül

De N-VA-oppositie vraagt dat Yasin Gül opstapt als voorzitter van het Bijzonder Comté. “Nu onomstotelijk bewezen is dat hij openlijk sympathie betuigt voor de extremistische Grijze Wolven vragen we dat hij de eer aan zichzelf houdt. We verkeren momenteel in een onmogelijke situatie doordat de leiding van het Bijzonder Comité uitgeoefend wordt door een onafhankelijke extremistische kandidaat,” aldus voorzitter Peter Orens. Als Yasin Gül zelf geen initiatief (…) Lees het hele bericht

doorprikt-van-groene-tsjeef-tot-politieke-wees

DOORPRIKT: van groene tsjeef tot politieke wees

Politiek Heusden-Zolder zit dus met zijn zoveelste affaire, nu Yasin Gül door de CD&V uit de partij is gezet wegens sympathieën met de Grijze Wolven. Niet te verzoenen met de waarden waar de CD&V voor staat, zoals dat heet. Voor alle duidelijkheid, het is een beslissing die door de nationale partijleiding is genomen, nadat een filmpje uit december 2017 niets over de sympathieën verhulde. 

Voor de lokale CD&V is dit de zoveelste (…) Lees het hele bericht

burgemeester-borremans-geschrokken-over-gul

Burgemeester Borremans: Geschrokken over Gül

Burgemeester Mario Borremans reageert geschrokken op de gebeurtenissen rond Yasin Gül. “Ten eerste ben ik geschrokken over het nieuws zelf en daarna nog meer over het filmpje. Ik ben geschokt door de uitspraken die één van mijn schepenen daar doet.” De burgemeester heeft Yasin Gül voor morgenochtend op zijn bureau ontboden om meer uitleg te krijgen. Wat daarna zal gebeuren, is op dit ogenblik nog voor niemand duidelijk. Yasin Gül is op dit ogenblik voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD) en als schepen verantwoordelijk voor milieu/leefmilieu, rationeel energieverbruik, reiniging/huisvuil/recyclage en dierenwelzijn.

celstraffen-gevraagd-tegen-inakker-inbrekers

Celstraffen gevraagd tegen Inakker-inbrekers

Voor de rechtbank in Hasselt stonden vandaag drie jongemannen uit Beringen en Hasselt die in de nacht van 25 op 26 januari op de Inakker waren binnengedrongen in brasserie Portofino, in de Eurofit en in een kantoor. In de brasserie maakten ze 3000 euro buit, samen met dure drank, een tablet en laptop, en een bankkaart met code. Daarmee gingen ze geld afhalen, ze tankten en kochten er drugs en sportkleren mee en gingen naar prostituees. Maar er (…) Lees het hele bericht

cd-v-zet-yasin-gul-uit-de-partij

CD&V zet Yasin Gül uit de partij

FLASH De CD&V heeft Yasin Gül uit Heusden-Zolder uit de partij gezet wegens zijn sympathieën voor de Grijze Wolven. Gül, die eerder dit jaar van Groen naar CD&V was overgelopen, kreeg de vijfde plaats op de lijst voor he tVlaams parlement. Maar zijn plaats op de lijst ligt ondertussen wel vast. Hij kan dus niet meer geschrapt worden zodat de CD&V naar de verkiezingen gaat met een kandidaat die niet meer tot de partij behoort. UPDATE Gül, die eerder al aan de extreem-rechtse Grijze Wolven werd gelinkt op basis van Facebook-foto's, is vandaag de das omgedaan door een filmpje van december 2017. Daarin blijkt uit niet misverstane bewoordingen zijn sympathie voor onder meer het Turkse imperialisme.  

inbraakpogingen-en-laserdeugnieten-in-berkenbos

Inbraakpogingen en laserdeugnieten in Berkenbos

De politie is woensdagavond enkele keren naar Berkenbos moeten uitrukken. In de Koolmijnlaan waren jongeren vanuit een witte BMW met een laserpen in de ogen van voorbijrijdende bestuurders aan het schijnen. De politie kon ter plaatse niemand meer aantreffen. In de Witte Bosstraat waren er twee inbraakpogingen. Daarbij werd telkens aan de deur geprutst maar de inbrekers raakten niet binnen.

de-gipsy-in-los-del-tre

De gipsy in Los Del Trè

Vrijdag om 20.15 u brengt Los Del Trè ‘Gipsy’ in het MuzeCafé. Het gitaartrio Tom Van de Venne, Roel Van De Voorde en Ward Pauwels speelt al sinds 2006 samen. Ze delen hun liefde voor Spaanse en Latijns-Amerikaanse muziek. Dat resulteerde in 2012 in een eerste album ‘Rumba’, twee jaar later gevolgd door ‘Féria’ en vorig jaar kwam de derde ‘Gipsy’ uit. Het programma bestaat uit eigen werk en arrangementen van toppers uit het genre zoals Paco de Lucia, Rodrigo y Gabriela, Gipsy Kings, Vicente Amore… De muziek wordt afgewisseld met geschiedenis, leuke weetjes en geestige verhalen over de verschillende zigeunerinvloeden. (foto Peter Van Keymeulen)

fietser-van-de-week-tony-gybels

Fietser van de week: Tony Gybels

Tony Gybels is een bekend figuur in Heusden. Hij doet bijna al zijn korte verplaatsingen met de fiets. Hij is onder meer actief voor de dorpsraad. Hier zie je hem in de buurt van de dorpstuintjes, één van de werkdomeinen van de dorpsraad.

bestuurder-niet-gewond-ondanks-klap

Bestuurder niet gewond ondanks klap

Aan afrit 28 Heusden-Zolder is vanmorgen vroeg een auto achterop een vrachtwagen gereden. Het is niet duidelijk hoe dat kwam, maar het was een flinke klap tegen de oplegger. De vrachtwagen kwam pas honderden meters verder tot stilstand. De auto werd vernield, de brandweer kwam ter plaatse maar de bestuurder kon op eigen kracht uit zijn wagen. Hij hield niets aan het ongeval over.

eerste-cite-by-night-op-24-mei

Eerste Cité by Night op 24 mei

Op vrijdag 24 mei vanaf 21 uur organiseert de handelaarsvereniging van winkelcentrum Cité een nieuw initiatief: Cité by Night. Daarmee willen ze het enorm uitgebreide horeca-aanbod van het centrum in de kijker zetten. Sowieso vinden die week van woensdag tot en met zaterdag de traditionele voordeeldagen plaats. Handelaars die willen meedoen krijgen een tentje voor de deur, er worden ruim 30 tentjes opgesteld. ’s Avonds kunnen ze die tentjes dan gebruiken (…) Lees het hele bericht

rotonde-gaat-zaterdagmorgen-open

Rotonde gaat zaterdagmorgen open

De werken aan de rotonde van de kerk in Heusden zijn ondertussen aardig opgeschoten en komen in de eindfase. Als het weer geen roet in het eten strooit en er geen onverwachte technische problemen opduiken, is ze eind deze week klaar. Dan gaat zaterdagochtend de rotonde open en worden ook de Poorthoevestraat en de Koerselsebaan weer opengezet. (foto’s Michiel Reynders)

orde-van-den-prince-steunt-het-berenhuis

Orde van den Prince steunt Het Berenhuis

De Orde van den Prince – afdeling Limburg 1 – hield enkele weken een benefietavond in Het Berenhuis. En vanavond kwam het bestuur terug om een cheque van liefst 1.000 euro te schenken. De Orde van den Prince is een genootschap voor de behartiging van het belang en de uitstraling van de Nederlandse taal en cultuur. In Het Berenhuis komt het geld van pas voor de verdere uitbouw van de werking.

indische-lekkernijen-op-de-markt

Indische lekkernijen op de markt

Op een druilerige dag kan de multiculturele markt altijd voor wat verwarming zorgen. Steeds weer duiken er bovendien slimmeriken op die in een gat op de markt springen. Zo liet vandaag een kersverse jonge Indiase ondernemer de bezoekers genieten van lekkernijen als Murgh Makhani en Tandoori Chicken. Volgende keer mag het weer wat beter zijn want AAP zorgt dan voor sport- en spelanimatie voor kinderen en wie met de fiets komt, kan op het Schachtplein een veiligheidscheck laten doen.

zedendelinquent-voor-de-rechtbank

Zedendelinquent voor de rechtbank

Voor de rechtbank in Hasselt heeft de procureur twee jaar gevangenisstraf met probatieuitstel, met ook contact- en plaatsverbod, geëist tegen een 23-jarige zwakbegaafde jongeman uit Heusden-Zolder. Tussen 2015 en vorig jaar had hij zich schuldig gemaakt aan verschillende zedenfeiten. De meeste pleegde hij in zijn auto in de buurt van het Sint-Ferdinand-instituut in Lummen. Als oud-leerling kende hij er nog jongens die hij daar oppikte. Ook in de toiletten van de bibliotheek in Heusden (…) Lees het hele bericht

kunde-ge-da-es-oatpestere

Kunde gè da es oatpèstere?

Oatpèstere hoe dadder da gût doen … dat doe je als je moet uitdokteren hoe je iets het best aanpakt.

samana-eversel-op-bedevaart-naar-lommel

Samana Eversel op bedevaart naar Lommel

Samana Eversel organiseerde gisteren een bedevaart naar het Mariapark in Lommel-Werkplaatsen. Met een 40-tal vertrokken ze naar het bedevaartsoort dat verscholen ligt in het Kempense groen. Ze werden er ontvangen door het grot-comité, daarna volgden een Mariahulde in de kerk en een bezinning met aangepaste liederen door Koen en Elly van ‘Het Gebak’. Na de voeding voor de geest, werd de inwendige mens gevuld. (foto’s Mieke Swerts)

ongeval-zorgt-voor-verkeersproblemen

Ongeval zorgt voor verkeersproblemen

Een klein ongeval met blikschade op de E 314 in Heusden-Zolder, net voorbij afrit 28, zorgt voor verkeersproblemen richting Nederland. Het ongeval gebeurde rond kwart over zes. De takeldiensten zijn opgeroepen en ook de brandweer voor signalisatie.

4-wagens-getakeld-ruim-17-000-taksen-geind

4 wagens getakeld, ruim € 17.000 taksen geïnd

De politie hield vandaag samen met de Vlaamse Belastingdienst een controle op twee plaatsen in Heusden-Zolder. Er zijn 1227 wagens gescand, 21 moesten aan de kant omdat ze nog belastingen hadden openstaan. De totale opbrengst bedroeg 17.430 euro. Drie bestuurders konden niet betalen, daarop werd hun wagen getakeld. 2 bestuurders hebben hun papieren afgegeven omdat ze beweerden toch nog te kunnen betalen. Daarnaast zijn nog 3 pv’s uitgeschreven wegens niet dragen (…) Lees het hele bericht

vrachtwagen-ramt-luifel-delhaize

Vrachtwagen ramt luifel Delhaize

Vanmorgen vroeg heeft een vrachtwagen de luifel boven de ingang van de Delhaize-winkel aan de Sint-Jobstraat in Bolderberg stuk gereden. Dat gebeurde bij een maneuver toen de vrachtwagen de winkel kwam bevoorraden. Omdat de luifel dreigde neer te vallen, werd de brandweer opgeroepen om te stutten. Later op de ochtend kon de winkel gewoon opengaan. UPDATE Om alle risico's te vermijden werd later in overleg met de uitbater de luifel volledig verwijderd. De brandweer was tot in de vroege namiddag aan het werk. 

film-sibel-sloot-mooov-festival-af

Film Sibel sloot MOOOV-festival af

Met de Turkse film Sibel werd het wereldfilmfestival Mooov in TheRoxyTheatre al fluitend afgesloten. Sibel is een epos over de bewoners van een Turks bergdorp die al fluitend kunnen communiceren. Deze fluittaal is met uitsterven bedreigd en de regisseurs gebruikten dit bergdorp als decor voor een modern filmsprookje. Die regisseurs waren trouwens maandagavond te gast in The Roxy om meer uitleg te geven over hun film. Meer dan 1200 filmliefhebbers vonden dit jaar de weg naar het (…) Lees het hele bericht

ook-personeel-t-weyerke-betoogt-in-brussel

Ook personeel 't Weyerke betoogt in Brussel

Vandaag trekt de Witte Woede nog eens door Brussel. Er wordt gestaakt in de non-profitsector en heel wat personeelsleden gaan hun eisen kracht bij zetten in Brussel. Ze vragen meer geld voor de sector maar ook meer personeel om kwaliteitsvolle zorg te kunnen bieden. Vanuit Limburg zou een 300-tal betogers naar Brussel trekken, onder hen 46 werknemers van ’t Weyerke. Waar gestaakt wordt zal dat uiteraard voelbaar zijn, maar de dienstverlening komt nergens in het gedrang.

tegen-2022-moet-netwerk-trage-wegen-klaar-zijn

Tegen 2022 moet netwerk trage wegen klaar zijn

Maandagavond konden inwoners kennismaken met de plannen van de Vlaamse Landmaatschappij en de gemeente om de Mangelbeekvallei te herwaarderen. Daarin zal onder meer het netwerk van trage wegen voor fietsers en voetgangers een belangrijke rol krijgen. Ze kunnen zo een alternatief vormen voor de zwakke weggebruikers tussen de Graaf de Theuxlaan en de Zolderseweg. Die trage wegen zijn de voorbije jaren geïnventariseerd. Op enkele plaatsen moeten nog missing (…) Lees het hele bericht

zedder-al-genuud-veur-t-fiest

Zèdder al genuud veur 't fiest?

In de moand mè zèn ter vool fieste, mèr ge mot altêd aafwohte of gè genuud wjêrd. Ook al zijn er veel feestelijkheden in een maand als mei, je moet altijd afwachten of je uitgenodigd worden.

vandaag-gezien-56

Vandaag gezien

Bij het omzetten van zijn composthoop kwam Stefan Was vandaag deze familie neushoornkevers tegen. Op de hoofdfoto het vrouwtje met de engerlingen, links onder het vrouwtje en rechts het mannetje met een hoorn, die dient om te vechten.

wie-wil-een-blik-achter-de-dtm-schermen

Wie wil een blik achter de DTM-schermen?

Aan de inwoners van Heusden-Zolder die zich afvragen hoe de organisatie van een event als de DTM-races in elkaar steekt, wordt een unieke kans geboden. Op donderdag 16 mei om 17 uur kunnen ze deelnemen aan een rondleiding achter de schermen met directeur Sven Pribylla van het circuit, de DTM-organisatie en burgemeester Borremans. De rondleiding start aan de Heusden-Zolder-tribune. Inschrijven vooraf is nodig, het kan tot woensdag 15 mei om 13 uur via sport[!]heusden-zolder.be

bulgaar-hielp-rekeningen-plunderen

Bulgaar hielp rekeningen plunderen

Een Bulgaar van 22 uit Heusden-Zolder moet 120 uur werkstraf uitvoeren. Die straf kreeg hij vandaag van de rechter in Hasselt omdat hij meewerkte aan phishing waarbij via valse mails de bankkaartgegevens van slachtoffers werden ontfrutseld en vervolgens hun rekening geplunderd. Twee slachtoffers raakten op die manier ruim 27.000 euro kwijt. Zelf ontkende hij altijd dat hij het zelf deed, maar gewoon zijn rekening door een derde liet gebruiken. De rechter veroordeelde hem hoe dan ook voor phishing. Als hij zijn werkstraf niet uitvoert, wachten 12 maanden celstraf. Een medeplichtige uit Leopoldsburg komt er vanaf met 90 uur werkstraf of 9 maanden cel.

voorbereiding-dtm-is-gigantische-operatie

Voorbereiding DTM is gigantische operatie

Met nog 9 dagen voor de boeg, gaat Circuit Zolder een versnelling hoger in de voorbereidingen voor het DTM event. Samen met een boel partners en tijdens lange werkdagen krijgt het domein zowat een Formule 1-status. Vandaag bijvoorbeeld is de eigen circuit-ploeg bezig met bandenmuren te vernieuwen en deels te vervangen, vaste stroomvoorzieningen uit te breiden, opruimen na Race Wars, … Ondertussen zijn de ploegen van De Winning het groen langs de piste aan het (…) Lees het hele bericht

muzecafe-werd-funkheaven

MuzeCafé werd funkheaven

Het optreden van zondagavond in het MuzeCafé was aangekondigd als ‘Rage against the masheen’ Het stampvolle MuzeCafé heeft dat alleszins vanaf minuut 1 begrepen. Toen de 5-koppige band zijn registers opende, leken zelfs de muren mee te shaken. Funk op niveau die niemand onbewogen liet, en zo blijven de MJO-ers verrassend uit de muziekhoek komen. (foto’s Ria De Clerck)

inbraak-bij-tarzan-jane

Inbraak bij Tarzan & Jane

Inbrekers zijn afgelopen nacht binnengedrongen in binnenspeeltuin Tarzan & Jane aan de Michel Scheperslaan. Ze gebruikten daarvoor een raam aan de achterzijde van het gebouw. Ze waren duidelijk op zoek naar geld, want alle kasten werden doorzocht en speelautomaten zijn opengebroken. Hoe groot de buit is, is niet duidelijk.

de-ramadan-is-begonnen

De Ramadan is begonnen

De Ramadan is gestart, de vastenmaand van de moslims. Tot 4 juni mogen die tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken of seks hebben. De komende periode staan in Heusden-Zolder ook weer verschillende iftar-avonden op het programma waarbij iedereen wordt uitgenodigd om mee de vasten te breken.

evelyn-neuteleers-is-opnieuw-vlaams-kampioen

Evelyn Neuteleers is opnieuw Vlaams kampioen

Op de Vlaamse kampioenschappen dubbel mini trampoline in Hulshout heeft Evelyn Neuteleers van Wild Gym Herent nog maar eens de titel behaald. Het was even stressen omdat ze de voorbije twee jaar telkens met zilver naar huis moest, maar ze kon de druk aan en wist met drie geweldige sprongen de hoogste score van alle deelnemers te behalen.

futsal-dames-eindigen-derde

Futsal-dames eindigen derde

In het zaalvoetbal speelden de dames van Futsal LL SI Heusden-Zolder zondagavond hun laatste competitiewedstrijd bij Noorderwijk B. Ze wonnen verloren met 7-5, nadat het bij de rust nog 4-4 stond. Ze beëindigen het seizoen op een derde plaats en spelen op 18 mei nog de bekerfinale in Tongeren.

rotweekend-voor-dries-vanthoor

Rotweekend voor Dries Vanthoor

Op het Circuit van Brands Hatch (Groot-Brittannië) werd vandaag gereden voor de Blancpain GT World Challenge Europe. Maar voor Dries Vanthoor in zijn Audi was het – net als voor verschillende andere Belgen – geen succes. Ze raakten vroeg in de race betrokken in een crash en moesten opgeven. In de eerste race was hij 11de geëindigd, ook toen stak een crash van andere rijders stokken in de wielen. De volgende manche volgt einde juni in het Italiaanse Misano.

race-wars-blijft-populair

Race Wars blijft populair

Race Wars bracht vandaag enkele duizenden getunede wagens bij elkaar op en rond Circuit Zolder. Die bijzondere glimmende bolides – met ook heel wat sympathieke oldtimers - en de hele show die er was geprogrammeerd lokte een massa toeschouwers, en dat ondanks het wisselvallige weer. De aanwezigen werden getrakteerd op shows, demo’s, sprintraces en stunts met auto’s en motoren, … Ook na zovele edities is Race Wars duidelijk nog niet versleten. (foto’s Ann Jordens)

stevig-feestje-voor-verjaardag-van-chiro-zolder

Stevig feestje voor verjaardag van Chiro Zolder

Na de meer officiële viering van 75 jaar Chiro Zolder gisteren, was het vandaag volop feest voor jong en oud, met centraal de kinderen en hun ouders. De terreinen aan de Jogem waren herschapen in één groot speelterrein met springkastelen, volksspelen, schmink, lasergeweren, rodeo, gekke fietsen. En daar geen foodtrucks maar wel tenten met uitgesproken chirokost. Kortom, ’t was een plezante boel. (foto’s David Amgad)

rc-9-dames-maatje-te-klein-voor-kortrijk

RC 9-dames maatje te klein voor Kortrijk

De dames van rugbyclub RC 9 verloren hun laatste wedstrijd van het seizoen met 12-38, tegen leider RC Kortrijk. Liefst 22 speelsters stonden klaar om het de kampioenen moeilijk te maken, maar de druk was groot vanaf de start. Al na enkele minuten stond het 0-5. In de rest van de eerste helft speelde Heusden niet slecht maar Kortrijk was duidelijk beter, 0-31 bij de rust. In de tweede helft kon de thuisploeg door een beter samenspel twee keer scoren, maar een try in de laatste minuut bracht de West-Vlamingen op 12-38. RC 9 eindigt de competitie als 4de.

800-ontmoetingen-tussen-christenen-en-moslims

'800 ontmoetingen tussen christenen en moslims'

Zowat 150 mensen hebben vanmorgen in het Sint-Franciscuscollege deelgenomen aan het multicultureel ontbijt bij de opening van de opengebedshuizendag. Die staat volledig in het teken van de 800ste verjaardag van de ontmoeting tussen Franciscus van Asissi en sultan Al-Kamil van Egypte. Een christen en een moslim zochten over de grenzen van de religie heen naar vrede. De organisatoren – moslims, katholieken en evangelisch christenen – verwezen in verschillende (…) Lees het hele bericht

bioboer-filip-zandecki-te-gast-in-theroxytheatre

Bioboer Filip Zandecki te gast in TheRoxyTheatre

De Heusdense bioboer Filip Zandecki was zaterdagavond te gast in TheRoxyTheatre naar aanleiding van de voorstelling van de film The Biggest Little Farm. Hij werd er door Ludo Vangenechten geïnterviewd over zijn activiteiten op zijn bedrijf Puur Leguum. De film komt op 12 juni in de zalen maar op woensdag 5 juni, Wereldmilieudag, is hij nog eens te zien in de Roxy. Daar is het overigens vandaag de laatste dag van het MOOOV-filmfestival met liefst 7 films op de affiche, een workshop Bollywood dansen en voor de kids de Belgische film BINTI met aansluitend een workshop vloggen. Morgen komt Marc Boonen, artistiek directeur van MOOOV, het festival officieel afsluiten met de voorstelling van de Turkse film SIBEL en dit in aanwezigheid van de regisseurs Çagla Zencirci en Guillaume Giovanetti.

kickboxgala-felle-gevechten-stevige-ambiance

Kickboxgala: felle gevechten, stevige ambiance

Veel volk en veel sfeer zaterdagavond tijdens ‘The Beginning’, het kick- en thaiboxgala dat de lokale club Husdinio Gym organiseerde. Akin Duran en zijn medewerkers hadden dan ook niets aan het toeval overgelaten en een professionele show opgezet met licht en muziek, en kampen met zowel jongeren, vrouwen als vechters op niveau. Er werden dan ook bijzonder bitse kampen geleverd en die joegen het enthousiasme bij het publiek nog meer de hoogte in. (foto’s Ann Jordens)

bisschop-diende-het-vormsel-toe-in-viversel

Bisschop diende het vormsel toe in Viversel

In Heusden-Zolder zijn zaterdag de vormsel- en eerste communievieringen van start gegaan. Viversel mocht de spits afbijten. Daarvoor was bisschop Patrick Hoogmartens persoonlijk naar de pas gerestaureerde Sint-Quirinuskerk afgezakt en hij werd als vormheer geassisteerd door pastoor Giuseppe Di Salvatore en parochieassistente Brigitte. De vormelingen zijn Ella, Maud, Eline, Yaron, Noah, Tuur, Silke, Oona, Wout en Maren. (foto Lode Beylemans)

zingen-met-een-hart-voor-bangladesh

Zingen met een hart voor Bangladesh

Het solidariteitskoor Kantikune bracht vanavond in ’t Kuipershof een sfeervol benefietconcert voor de vzw Dakbhanga. De zaal was daarvoor zuinig volgelopen. Bezielster Rita Meynen gaf nog een korte toelichting bij het belang van de steun voor de schooltjes in Bangladesh en daarna kon het muzikale luik aangevat worden. Kantikune brengt een gevarieerd programma en probeert daarbij het publiek zoveel mogelijk te betrekken. De figuurlijke warmte was dan ook voelbaar in de zaal. (foto’s Julien Maebe)

aanrijder-koos-het-hazenpad

Aanrijder koos het hazenpad

Vermoedelijk afgelopen nacht of vanochtend is een wagen tegen een muurtje aan de Kerkenblookstraat 36 gebotst. De woning ligt in de bocht en de auto of vrachtwagen moet al behoorlijk van de weg zijn afgeweken om op die plaats de muur te raken. Daarbij is schade aangericht, de dader heeft het hazenpad gekozen. De politie heeft de vaststellingen gedaan, wie meer weet over het incident mag de politie contacteren. Momenteel is het erg druk in de Kerkenblookstraat door de omleiding voor de werken aan de rotonde.

nu-ook-dtm-vlaggen-in-straatbeeld

Nu ook DTM-vlaggen in straatbeeld

Voor de promotie van de DTM-races wordt alles uit de kast gehaald. Nu is ook een deel van de gemeentevlaggen voor enkele weken vervangen door speciale 'The boys are coming-wimpels'. (foto Julien Maebe)

vandaag-gezien-55

Vandaag gezien

Een klassieker voor de tijd van het jaar, de kievitsbloem. (foto Jan Leijskens)

academie-zet-morgen-de-deuren-open

Academie zet morgen de deuren open

Kunstenaars in spe … jullie ogenblik is misschien nu aangebroken. Want de academie van Heusden-Zolder zet morgen van 14 tot 18 uur de deuren van de ateliers in kasteel Meylandt open. Je maakt er kennis met schilderkunst, tekenkunst, fotokunst, grafiekkunst, projectatelier en de theorieopleiding ‘Kijken naar kunst’. En ook in Het Heem zwaaien de poorten open van de ateliers beeldhouwen en ruimtelijke kunst, projectatelier en de jeugdateliers. Bij een kop koffie en een stuk vlaai maak je tijdens een babbel kennis met de verschillende disciplines en de leerkrachten.

gezondheidsdag-brengt-5-disciplines-samen

Gezondheidsdag brengt 5 disciplines samen

Bij Optiek Mommen in Zolder heeft vandaag een gezondheidsdag plaats. Monique Mommen heeft er 5 experten bijeengebracht uit verschillende disciplines die advies kunnen geven om beter te zien, te horen, te stappen en te eten. Een glasexperte van Rodenstock maakt een DNEye-scan van de ogen, een audiologe van Aurilis test het gehoor, de zaakvoerder van Footlife observeert het stappen voor een loopanalyse, een specialiste van Libeau maakt een bodyscan en iemand van Healthy Smile (…) Lees het hele bericht

voor-de-zoveelste-keer

Voor de zoveelste keer

Opnieuw viel een bushokje ten prooi aan vandalen. Deze keer op de Zolderse Voort, de busreizigers en schoolkinderen zullen er de komende dagen in de kou op de bus mogen wachten. De volle vuilnisbak ligt tegen de haag.

richie-in-barcelona

Richie in Barcelona ..

Een bezoek aan Nou Camp mocht niet ontbreken ...

morgen-eerste-manche-van-zolder-cycling-cup

Morgen eerste manche van Zolder Cycling Cup

Morgen heeft op Circuit Zolder de eerste wedstrijddag van de Zolder Cycling Cup plaats. Er zijn twee koersen. Om 13.30 u starten de twintigers en dertigers en om 15.30 u de veertigers en vijftigers. Inschrijven kan telkens vanaf 2 uur voordien in de OTO-bar. Er wordt op het circuit gereden in de tegengestelde richting van normaal. De volgende wedstrijddag is op 30 juni en op 22 september volgt de derde en laatste.

bioboeren-komen-naar-de-film-in-roxy

Bioboeren komen naar de film in Roxy

TheRoxyTheatre kende een mooie opkomst voor de tweede voorstelling van The Biggest Little Farm, met als gast Souliman, bioboer van Het Vrije Veld in Zutendaal (foto). The Biggest Little Farm toont een eerlijk, prachtig in beeld gebracht en bijzonder aandoenlijk beeld van dit jarenlange proces om in harmonie met de natuur te leven, met zowel de successen als de tegenslagen. Een absolute eye-opener, en een ode aan het idealisme, aan de eindeloze complexiteit van de natuur, en aan de cyclus van het leven. De laatste voorstelling van de-documentaire heeft plaats – nog altijd tijdens het lopende MOOOV Filmfestival, in de Roxy morgen om 13.30 u met als gast Filip Zandecki van Puur Leguum in Heusden-Zolder.

kantikune-zingt-voor-bengaalse-schooltjes

Kantikune zingt voor Bengaalse schooltjes

Morgen om 20 uur heeft in ’t Kuipershof het jaarlijkse benefietconcert ten voordele van de vzw Dakbhanga plaats. Dit jaar treedt het solidariteitskoor Kantikune op. Kantikune is Esperanto voor "samen-zingen". Samenzang is zowat het handelsmerk van het koor. Als het even kan, worden bij optredens steeds enkele liedjes aangeleerd aan het publiek. Tegelijk kiest het koor ervoor om zijn zang te koppelen aan maatschappelijk engagement. Het staat dus op zijn (…) Lees het hele bericht

werkloosheid-blijft-op-6-3-steken

Werkloosheid blijft op 6,3 % steken

Eind april zaten 922 inwoners van Heusden-Zolder zonder werk, dat zijn er 55 minder (-5,6 %) dan op hetzelfde moment vorig jaar en 6 minder dan einde maart. Onze werkloosheidsgraad blijft daarmee steken op 6,3 % (5,9 % bij de mannen, 6,7 % bij de vrouwen). Ondertussen is de werkloosheidsgraad in Limburg en Vlaanderen verder gedaald tot 5,9 %. Er zijn afgelopen maand meer jongeren bijgekomen in de statistieken terwijl het aantal oudere werklozen verminderde.

nestkastenproject-op-bovy-een-grandioos-succes

Nestkastenproject op Bovy een grandioos succes

Vandaag zijn de nestkastjes gecontroleerd die eerder zijn opgehangen op domein Bovy. Wat een succes: 22 van de 24 nestkasten zijn bezet en 2 andere zijn al van gras en mos voorzien. Vooral de kool- en pimpelmezen doen het goed. Er zijn al 70 jonge vogels geringd, volgende week komt nog een 60-tal aan bod die nu nog te klein zijn. Kinderen mochten destijds hun naam aan nestkastjes geven. De kasten van Giette en Robbe, van Renée en van Bram en Liene zijn allemaal ingenomen door (…) Lees het hele bericht

chiro-zolder-viert-75ste-verjaardag-1

Chiro Zolder viert 75ste verjaardag

De Chiro van Zolder bestaat 75 jaar en dat wordt dit weekend uitgebreid gevierd. De chirojongens zijn gestart in 1944 met 17 knapen en 3 leiders. In 1952 volgden de meisjes, strikt gescheiden van elkaar. Vanaf 1975 vinden de activiteiten op dezelfde locatie plaats: de Jogem en in 1982 gingen ze voor het eerst gemengd op bivak. In de jaren 90 was Chiro Zolder vooral bekend van de legendarische Castle Party, één van de eerste én grootste openluchtfuiven van Limburg. (…) Lees het hele bericht

maak-kennis-met-bruegel

Maak kennis met Bruegel

In dit Bruegeljaar is de schilder uiteraard ‘hot’ en dus kun je op maandag 6 mei om 19.30 u ook in Bistro Bovy op domein Bovy terecht voor een lezing. Prisca Valkeneers laat je ontdekken wie deze schilder van boerenkermissen en kinderspelen echt is. Op zaterdag 11 mei om 10.30 u volgt dan ook nog een bezoek met gids aan het belevingscentrum in het openluchtmuseum van Bokrijk. Deelnemen kan voor 13 euro, inschrijven via www.vormingpluslimburg.be of bel 011 56 01 00.

aantal-faillissementen-neemt-weer-toe

Aantal faillissementen neemt weer toe

In april zijn 56 Limburgse bedrijven failliet verklaard, dat zijn er liefst 20 meer dan in april vorig jaar. Over de eerste vier maanden zijn nu al 286 bedrijven op de klippen gelopen, het derde hoogste aantal van de jongst tien jaar. Ook voor Heusden-Zolder zijn er twee faillissementen uitgesproken: Den Lavaar 2 bvba Marktplein en juwelier Senhas bvba uit de Koolmijnlaan.

de-everzwijnen-laten-zich-weer-meer-zien

De everzwijnen laten zich weer (meer) zien

De afgelopen wintermaanden leek het eerder rustig te zijn rond de everzwijnenpopulatie maar de jongste tijd komen er weer nieuwe meldingen van everzwijnen met jongen die op pad zijn. Gisteravond en ook eergisteren is een grote zeug met een vijftal biggen gespot nabij de watertoren aan de Galgenberg. Eergisteren stond in dezelfde buurt een kind oog in oog met de zwijnen. De voorbije weken zijn er ook gespot in de buurt van de Schansbeemden en in Bolderberg. (foto Raymond De Smet/Natuurpunt)

zondag-16de-editie-van-racewars

Zondag 16de editie van Racewars

Nu zondag 5 mei wordt Circuit Zolder weer ingenomen door heel wat fraais op twee en vier wielen tijdens Race Wars 2019. Van ’s morgens vroeg tot 18 uur staan zowel het circuit als de paddock vol met de meest tot de verbeelding sprekende wagens. Er worden ruim 2500 getunede auto’s verwacht die op het circuit postvatten. Voor wie zich eens op een legale manier wil uitleven zijn er de sprintraces, de ¼ mile Legal Races. De mooiste en waardevolste wagens vormen een Circle of Gold. Er zijn driftshows en een drifttaxi, een stuntshow – ook met motoren – en zoals steeds zullen de babes aan de bikini-carwash niet ontbreken, hoewel de weersvoorspellingen kippenvel in petto lijken te hebben. Deze editie brengt ook hulde aan het MTV-programma ‘Pimp my Car’. Alex Pico van WCC komt langs voor een ‘meet and greet’. De toegangsprijs bedraagt 15 euro. (foto Tony Sempels)

helzoldomgeving-gebruikt-als-stortplaats

Helzoldomgeving gebruikt als stortplaats

Een verontwaardigde buurtbewoner en een voorbijganger bezorgden ons vandaag foto’s van de omgeving van Helzold die weer vol afval is gestort. Allemaal van de voorbije dagen. Een buurtbewoner zag maandag in de vroege avond hoe een man – in een oude zwarte golf met Bulgaarse nummerplaat – een grote zak met aardappelschillen en plastic zakjes in de berm dropte. De voorbije dagen is de buurt verder versierd met schimmelende hondenuitwerpselen, meubelen, bouwpuin, zakken ongesorteerd afval, drankverpakkingen, zakjes fastfoodresten, …

moeten-zolderse-frituurovervallers-naar-de-cel

Moeten Zolderse frituurovervallers naar de cel?

Voor de rechtbank van Hasselt waren vandaag twee jongemannen uit Heusden-Zolder gedagvaard die eind januari vorig jaar probeerden de frituur aan de Inakker te overvallen. Op dat ogenblik stonden de uitbater en zijn zoon in de zaak. De zoon werd bedreigd met een neppistool. Maar de vader weigerde geld te geven en dreigde op zijn beurt met hete frituurolie te gooien. Daarop sloegen ze op de vlucht, nog geen half uur later kon de politie hen oppakken. Ze woonden in (…) Lees het hele bericht

2-bestelwagens-leeggehaald

2 bestelwagens leeggehaald

Wellicht afgelopen nacht hebben dieven twee bestelwagens opengebroken: één in de Bergstraat en één in de Sint-Jansblok. Ze gingen aan de haal met heel wat werktuigen. De diefstallen zijn vanochtend ontdekt. Tegenwoordig worden alsmaar meer bestelwagens met materialen – vooral uit de bouwsector – het mikpunt van plunderaars.

kunstverkenners-veroveren-muze

Kunstverkenners veroveren Muze

Een bende theaterminnende jongeren uit de regio brengt 4 hartverwarmende voorstellingen, geïnspireerd op hun eigen leefwereld. Kunstverkenner wil jongeren laten kennismaken met theater in al zijn facetten en is een samenwerking tussen het Sint-Franciscuscollege, de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Beringen en CC MUZE. De Seniors bijten de spits af in CC MUZE op zondag 5 mei om 19u30 met ‘Gesplitst’ waar de jongeren zich bevinden in het jaar 2042. De (…) Lees het hele bericht

waterlek-in-mommestraat

Waterlek in Mommestraat

Een deel van de Mommestraat zit donderdagmiddag zonder water. Oorzaak is opnieuw een breuk in de waterleiding.

heilig-hartgilde-huldigde-haar-scherpschutters

Heilig Hartgilde huldigde haar 'scherpschutters'

De schuttersgilde Heilig Hart trok er vanmiddag samen met de harmonie De Ware Vrienden op uit om zijn koningen te huldigen. Deze namiddag was er immers de schieting en Ludo Moons heeft zich tot koning 2019 geschoten. Ook Cindy Schraepen, de koningin van 2018 werd in de bloemetjes gezet en Jarne schoot zich tot beste zowel in 2018 als 2019. (foto Tony Lespoix)

zaterdag-kick-thaibox-gala-in-golazo-arena

zaterdag kick-thai box gala in Golazo-Arena

Nu zaterdag om 19 uur is de Golazo-Arena bij De Veen the place to be voor liefhebbers van gevechtssporten. De lokale club Husdinio Gym organiseert onder de noemer ‘The Beginning’ een Kick-Thai Box – MMA-Gala. Voor het eerst zal in Heusden-Zolder zo’n evenement te zien zijn. Er wordt een 40-tal vechters verwacht. Ook uit Heusden-Zolder treden vechters in de arena: Baris Karabas, Gokhan Saricam, Ziya Yilmaz, Batuhan Cankurtaranoglu, Cuneyt Ileri en Furkan Meri. De ambiance in de zaal is dan ook verzekerd. Organisator is Akin Duran, de coach van Husdinio Gym. Tickets kosten € 20 in voorverkoop (0486 84 40 31) en € 20 aan de kassa. Er zijn ook VIP-tickets mogelijk. De deuren gaan open om 18 uur.

46-van-de-68-kapellen-waren-versierd

46 van de 68 kapellen waren versierd

In de loop van de namiddag hebben de leden van de Geschied- en Heemkundige Kring hun 44ste tocht langs de Heusdense kapelletjes afgerond. 46 van de 68 bezochte kapellen waren versierd, sommige als echte pareltjes. Het behoud van de kapellen is soms een probleem, maar in Eversel viel daarover een mooi verhaal te rapen. Het huis in de Pater Beckerstraat 91 waartegen vorige jaren een kaskapelletje hing was afgebroken. Maar op vraag van de moeder die in een (…) Lees het hele bericht

vangeel-stopt-als-jeugdcoordinator-bij-bolderberg

Vangeel stopt als jeugdcoördinator bij Bolderberg

Bolderberg FC moet op zoek naar een nieuwe jeugdcoördinator nu Bram Vangeel ermee stopt. Hij zet op eigen initiatief een stapje opzij omdat zijn zoontjes hogerop gaan bij Torpedo Hasselt. Bram Vangeel was bij Bolderberg achtereenvolgens speler, jeugdtrainer en coördinator. Ook zijn vrouw Leentje draaide mee in de jeugdwerking. (foto Yves Maex)

bolderbergse-kwb-fietste-naar-scherpenheuvel

Bolderbergse KWB fietste naar Scherpenheuvel

De KWB van Bolderberg fietste naar Scherpenheuvel. De picknick in De Pelgrim was meer dan welkom. (foto Roger Convents)

geen-treinen-na-persoonsongeval-in-zolder

Geen treinen na persoonsongeval in Zolder

Er rijden momenteel geen treinen tussen  Beringen en Hasselt, het treinverkeer is onderbroken na een  persoonsongeval in Zolder. De trein was pas vertrokken in Zolder maar door een snelle reactie van de bestuurder die een noodstop uitvoerde, raakte de dame slechts licht gewond. Ze is afgevoerd naar het ziekenhuis. De trein moet ter plaatse blijven, daardoor is dus geen treinverkeer mogelijk. De NMBS raadt aan om tussen Beringen en Hasselt de lijnbus 52 of 58 te gebruiken. Het is volgens de NMBS niet duidelijk hoe lang de onderbreking zal duren, de spoorwegmaatschappij verwijst naar haar website en de mededelingen in de stations. 

the-guv-nor-gaf-muzecafe-een-fikse-por

The Guv'nor gaf MuzeCafé een fikse por

The Guv’nor uit Lommel nam het goedgevulde MuzeCafé dadelijk mee in zijn verhaal. Eigen en eigenzinnige teksten afgewisseld met enkele ’ herkenbare songs’. Voor één van de zangeressen was het haar eerste live-optreden met deze band en dus waren de zenuwen bij de eerste tonen wat gespannen. Maar gaandeweg verdween dat en werd het een geslaagd optreden. Volgende en laatste AfterMuzeCafé, in de oude Muze, op 23 juni met Dualchas en Rik Mercelis. (foto’s Ria De Clerck)

neos-op-verkenning-in-barcelona

Neos op verkenning in Barcelona

Neos Heusden-Zolder maakte een vijfdaagse trip door Barcelona. Naast het hospitaal Sant Pau (foto Trudo Groffi) stonden meerdere beroemde gebouwen en plaatsen op het programma: Sagrada Familia, Parc Guell, de Gotische Wijk, La Broqueria… Uiteraard ontbrak een bezoek aan Camp Nou niet, de heilige tempel van FC Barcelona.

alle-heusdense-kapellen-worden-bezocht

Alle Heusdense kapellen worden bezocht

Op de eerste dag van mei en dus de start van de Maria-maand maken de leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden een rondrit langs alle kapelletjes in deelgemeente Heusden. Ze inventariseren welke grote en kleine kapellen nog in stand gehouden zijn en welke versierd zijn door eigenaars of buurtbewoners. Die worden dan beloond met een bloemetje. Zo ontmoetten ze aan de historische Sint-Janskapel Eddy Webers, die zich als buurtbewoner mee om de kapel bekommert.

plaatsing-brug-was-toeristische-attractie

Plaatsing brug was toeristische attractie

Er waren dus vele belangstellenden die op deze feestdag extra vroeg waren opgestaan om het spektakel aan de brug van Stokrooie gade te slaan; En ze kregen waar voor geld ... euh moeite. Op de foto van Roger Convents krijg je een impressie van de drukte. Bekijk hieronder zeker de schitterende fotoreportage die Roger vannacht en vanochtend maakte de plaatsing van de brug.

fietser-van-de-week-theater-tol

Fietser van de Week: Theater Tol

De fietser van de week vinden we deze keer terug bij Theater Tol, dat een adembenemend spektakel verzorgde tijdens Mijn-Kracht. Dit waren dus acteurs die de fiets functioneel gebruikten tijdens het werkt. De voorstelling ‘Pedaleando hacia el cielo’ of ‘Peddelend tot in de hemel’ bracht een liefdesverhaal op 50 meter hoogte. Een teken van Heusden-Zolder als fietsgemeente van de grond komt?

deze-keer-is-t-gelukt-met-de-brug-van-stokrooie

Deze keer is 't gelukt met de brug van Stokrooie

Tweede keer goede keer. Vanochtend vroeg, in een nevelig decor, is de tweede poging om de nieuwe brug over het kanaal in Stokrooie in te varen en op haar plaats te brengen, wel gelukt. Er waren heel wat geïnteresseerden opgedaagd die op de voorziene uitkijkplaatsen stonden. De brug kan nu verder afgewerkt worden en de komende maanden wordt ze aangesloten op de weg tussen Kuringen en Bolderberg. De Kanaalstraat kan ook terug opengaan voor wie vanuit Heusden-Zolder naar Hasselt rijdt. (foto’s Peter Tielens)

richie-zet-zich-aan-de-arbeid