Archief maart 2023

feest-bij-tennis-en-padelclub-heusden

Feest bij Tennis- en Padelclub Heusden

Het was vanavond feest met veel volk bij de Koninklijke Tennis- en Padelclub Heusden want het clubhuis (achter sporthal Olympia) werd feestelijk heropend. De voorbije periode kreeg het clubhuis een opfrisbeurt en werd de toog vernieuwd. Maar ook is een nieuwe uitbater gevonden, voortaan neemt het team van Barnaba - de gekende zaak in Koersel - dat voor zijn rekening. Vier mensen zullen voor de uitbating zorgen, op een professionele manier zonder (…) Lees het hele bericht

leerlingen-van-de-brug-werken-rond-wereldwaterdag

Leerlingen van De Brug werken rond Wereldwaterdag

De leerlingen van VLS De Brug hebben vandaag stilgestaan bij 'Wereldwaterdag'. Er werden in alle klassen verschillende activiteiten gedaan. De eerste drie leerjaren gingen op bezoek bij Sint-Vincentius. Ze gingen niet met lege handen, want ze brachten  heel wat kledingstukken mee om een tweede leven te geven en zo minder water te moeten verspillen om nieuwe te maken. Andere leerjaren deden een quiz, een ren-je-rot-spel, een film, ... Het MOS-team had alles uitgewerkt. (foto's Inge Vreys)

sobere-maaltijd-in-viversel-voor-de-slachtoffers

Sobere maaltijd in Viversel voor de slachtoffers

De Sint-Jan Berchmansschool in Viversel organiseerde vandaag een 'sobere maaltijd' ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. De kinderen brachten  een vrije gift mee en konden zo € 400 bij elkaar halen voor het consortium 1212.  (foto's Daphne Claes)

de-paashaas-in-de-toverfluit

De paashaas in De Toverfluit

Vrije Kleuterschool De Toverfluit kreeg vandaag de paashaas op bezoek. Hij kwam de kinderen een mooie paasvakantie wensen. 

koffiestop-in-t-molenholleke-voor-de-slachtoffers

Koffiestop in 't Molenholleke voor de slachtoffers

Zoals ieder jaar organiseerde 't Molenholleke voor de paasvakantie een vastenactie.  Zo werden ook vandaag cake en koffie verkocht ten voordele van een goed doel.  Na de aardbeving is de materiële schade in Turkije en Syrië nog steeds enorm en blijft de menselijke tol oplopen. Daarom koos 't Molenholleke ervoor om de opbrengst dit jaar te doneren aan humanitaire hulp voor de slachtoffers.

doorprikt-10-minuten-democratie

DOORPRIKT: 10 minuten democratie

Zoals het parlement op federaal en gewestelijk niveau het centrum van de democratische werking is, zo moet de gemeenteraad op gemeentelijke schaal die rol vertolken. Hij zou het forum moeten zijn waar de meerderheid haar beleid toelicht en beslissingen uit de doeken doet, al dan niet verder bevraagd of bekritiseerd door de oppositie. Zou. Want in Heusden-Zolder blijft van die gemeenteraad amper nog iets over. Ja, de raadsleden worden nog elf keer per jaar uitgenodigd voor een vergadering in het (…) Lees het hele bericht

van-kleuters-en-kuikens-tot-kippen

Van kleuters en kuikens tot kippen

De kleuters van 't Molenholleke hebben de lente begroet met jong leven in de klas. Ze maakten er kennis met piepjonge kuikentjes. Ze leerden hoe de kuikens moeten verzorgd worden en hoe ze tot kippen uitgroeien. Tot slot verkleedden ze zichzelf ook als kip ... en dat leverde hen het nodige 'beziens' op in Zolder.

nieuwe-nachtregeling-huisartsen-gaat-maandag-in

Nieuwe nachtregeling huisartsen gaat maandag in

In april gaat de nieuwe regeling in waarbij de huisartsenwachtposten Herkenrode in Hasselt en Mijn-Wachtpost in Beringen gaan samenwerken voor de nachtdiensten tijdens de week. Concreet betekent dat voor inwoners van Heusden-Zolder dat ze van maandag tot en met donderdag voor dringende gevallen tussen 18 en 23 uur na afspraak via 011 71 56 50 nog wel terechtkunnen in Mijn-Wachtpost in Beringen. Maar tussen 23 uur 's avonds en 8 uur 's morgens moeten ze - na afspraak via hetzelfde nummer - (…) Lees het hele bericht

neos-informeert-zich-over-zorgvolmacht

Neos informeert zich over zorgvolmacht

In het Kreabotheater legde notaris Miek Busschots, van kantoor Marij Hendrickx&Miek Busschots,  aan een talrijk opgekomen Neospubliek uit wat een zorgvolmacht inhoudt en wat daarvan de voordelen zijn. De aanwezigen kregen een informatiebrochure mee om thuis alles nog eens door te nemen. (foto Trudo Groffi)

de-kijk-van-richie-955

De kijk van Richie

We beginnen stilaan mee te geraken voor zondag ...

het-kruispunt-van-de-film-en-muziekgeschiedenis

Het kruispunt van de film- en muziekgeschiedenis

Weer een boeiende avond in The Roxy Theatre donderdagavond met 'The Belgian Soundtrack'. De filmgeschiedenis zit vol verrassende verhalen, als je maar lang genoeg graaft. Robin Broos (filmjournalist, auteur en presentator van The Original Soundtrack op Klara) en Tom ‘Pélé’ Peeters (muzikant/componist/Ennio Morricone kenner) doken in de Belgische filmgeschiedenis op zoek naar muzikale parels, opvallende rariteiten en straffe verhalen. Het publiek werd getrakteerd op veel leuke weetjes, pittige anekdote en veel fragmenten. Het publiek in Koersel was alvast aangenaam verrast door deze voorstelling. (foto's Stephan Volders)

vandaag-gezien-443

Vandaag gezien

'Love is in the air', de lente doet de liefde in de natuur weer volop opborrelen. (foto Christina Put)

wat-liep-daar-rond-in-zolder

Wat liep daar rond in Zolder?

Passanten hebben op verschillende plaatsen in Zolder vandaag rare creaturen zien passeren. Groot uitgevallen paashazen en een kuiken liepen er door de straten en dan is de link met Pasen uiteraard gauw gelegd. De kleurrijke knuffels waren door de VHZ op pad gestuurd om de handelaars van paaseitjes te voorzien voor de paasactie. En ze maakten onderweg gebruik (of misbruik?) van de situatie om lingerie te passen, geld uit de muur proberen te halen en andere gekke streken ...

de-brug-in-de-bres-voor-kankala-in-congo

De Brug in de bres voor Kankala in Congo

De leerlingen van VLS De Brug hebben tijdens de vastenperiode geleerd over 'Delen is goed', op initiatief van de pastorale werkgroep. Hierbij ging de aandacht naar 'Vrienden van Kankala', een jongerendorp in Kananga, in het midden van Congo DRC. Bezielster Annie Princen kwam uitleg geven en tijdens de lessen leerden de leerlingen over het leven in Kankala. De school hield een 'little toy sale' waarmee liefst 700 euro werd ingezameld voor het project. Met dat geld kan de waterpomp hersteld worden zodat de mensen geen water meer moeten halen met kruiken. (foto's Inge Vreys)

2000-van-de-leerplaneet-voor-slachtoffers

€ 2000 van De Leerplaneet voor slachtoffers

De Leerplaneet kreeg vandaag het  bezoek van de consul van Turkije. De kinderen, ouders, school en het oudercomite hadden een steunactie georganiseerd voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Verschillende leerlingen hebben familie, kennissen of vrienden in het rampgebied. Iedereen kon onder meer een vrije gift doen en zo werd liefst 2.000 euro ingezameld. De Turkse consul nam de symbolische cheque dankbaar in ontvangst en zal ervoor zorgen dat het geld goed besteed wordt in het rampgebied.

ocmw-en-gemeenteraad-in-recordtijd

OCMW- en gemeenteraad in recordtijd

Er stonden al niet veel punten op de OCMW- en gemeenteraadsagenda, en dan werd de samenwerkingsovereenkomst met de Kantonnale Bouwmaatschappij rond het project Mortelveld dan ook nog uitgesteld omwille van enkele oncorrectheden in het dossier. De reguliere agenda werd dan ook in het record van 4 minuten afgehandeld. Bijkomend had Hans Zegers (N-VA) een vraag bij de werken aan site Helzold - waar zijn partij als dusdanig wel achter staat - meer bepaald over de veiligheid aan de kruising met (…) Lees het hele bericht

samen-op-pad-met-een-asielzoeker-op-5-mei

Samen op pad met een asielzoeker op 5 mei

Het Rode Kruis Opvangcentrum in Heusden-Zolder wil op vrijdag 5 mei asielzoekers en inwoners van Heusden-Zolder en omgeving samen op pad sturen om elkaar te leren kennen. Op dit moment verblijven er in het gebouw van De Bark een 100-tal mensen, uit diverse landen. Voor wie wil kennismaken met hen is dit een kans. Deelnemers worden om 18.30 uur in het opvangcentrum verwacht. Er zal een route worden uitgestippeld en er staat een matchmaker klaar die iedereen aan een bewoner koppelt. Vertrekken kan tussen 19 uur en 19.30 uur. Nadien volgen een korte rondleiding door het opvangcentrum en een hapje en drankje. Het enige wat je nodig hebt, zijn wandelschoenen en een portie ontdekkingszin. Inschrijven voor 1 mei via integratie.ocHeusden-Zolder[!]rodekruis.be.

de-kijk-van-richie-954

De kijk van Richie

We gaan door met voorbereidingen op de Ronde ...

werken-aan-kasteel-terlaemen-zijn-van-start-gegaan

Werken aan kasteel Terlaemen zijn van start gegaan

Het zal passanten wellicht opgevallen zijn dat er de jongste dagen meer activiteiten zijn rond kasteel Terlaemen. Dat is zoals bekend verkocht door de familie de Bellefroid aan een zakenman en het bleef een tijdje stil. Maar nu is vanuit de Private Stichting Misty Dreams het initiatief genomen om het kasteel onderhanden te nemen. Een interieurbedrijf uit Diepenbeek is er aan de slag. Misty Dreams heeft in zijn doelstellingen onder meer inspanningen rond dierenwelzijn opgenomen, maar ook het uitbouwen en tonen van een kunstcollectie en de ondersteuning van beginnende kunstenaars. (foto Tony Lespoix)

ook-mijnmarkt-viert-maand-van-de-markt

Ook MijnMarkt viert 'Maand van de Markt'

In heel Vlaanderen is april 'De maand van de Markt'. In Limburg wordt dat zaterdg officieel ingeluid in Genk, maar ook in Heusden-Zolder worden tijdens de tweewekelijkse MijnMarkt de marktkramers en de troeven van de markt in de kijker gezet. Zo maken de bezoekers in april kans op 13 geschenkbonnen, waarvan één van € 100. Bij iedere aankoop krijg je van de marktkramer een lot dat je invult en in de box aan CC Muze dropt. Tijdens de eerste markt van mei trekt een onschuldige hand de winnaars. En de MijnMarkt van 12 april krijgt de paashaas op bezoek, hij zal paaseitjes uitdelen.

het-muzikale-verhaal-van-de-limburgse-koolputter

Het muzikale verhaal van De Limburgse Koolputter

Op zaterdag 1 april brengen Toon Debaye (Koninklijk Conservatorium Antwerpen) en de Noordlimburgse Brass Band in CC Muze. 'De Limburgse Koolputter', een muzikale vertelling over het leven in de mijn. Het is het levensverhaal van Stefano, een Limburgse oud-mijnwerker, het is fictief maar gebaseerd op waargebeurde feiten. De voorstelling dompelt je onder in alle aspecten van dit belangrijke stuk Limburgs erfgoed, met beelden en zorgvuldig gekozen muziek. De voorstelling wordt gebracht in de balzaal. Tickets kosten € 10 of € 5 voor studenten, te reserveren via deze link of per mail via toondby[!]gmail.com.

artstone-wint-mee-de-vlario-innovatieprijs

Artstone wint mee de Vlario-innovatieprijs

De innovatieprijs van Vlario gaat dit jaar naar het Nonnenstraatproject in Turnhout, een project van de stad Turnhout, Aquafin, Gowaco en het bedrijf Artstone uit Heusden-Zolder. Bij wegen- en rioleringswerken zijn wateroverlast, overbelasting van de riolering en waterinsijpeling in de bodem hot items tegenwoordig. Daarvoor hebben ze bij Artstone de waterdoorlatende Fluvio Stones ontwikkeld. Dat betonnen hooggeplaatste infiltratie- en bufferingssysteem wordt gemaakt in Eversel. (…) Lees het hele bericht

woodz-16-vakantiewoningen-in-viversel

Woodz: 16 vakantiewoningen in Viversel

In de Kerkstraat in Viversel  verrijzen binnenkort 16 vakantiewoningen. Woodz, zo heet het project van Joëlle Vandebroek en Dries Nys. Het koppel is actief in de bouwsector en heeft al twee vakantiewoningen naast domein Bovy. Het nieuwe project komt naast het 'Hotel van de toekomst'  en omvat ook de oude boerderij die daar ligt. Met hun vakantiewoningen spelen Joëlle en Dries in op de acute nood aan verblijfsaccomodatie in (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-953

De kijk van Richie

In de aanloop van de Ronde van Vlaanderen maakt Richie ons dagelijks wegwijs in het wielerjargon.

sportraad-sportinfrastructuur-kent-een-boost

Sportraad: Sportinfrastructuur kent een boost

In de Muzeschouwburg had vanavond de jaarlijkse algemene vergadering van de sportraad plaats. Een groot deel van de zowat 160 aangesloten verenigingen stuurde een afgevaardigde. Ze werden verwelkomd door voorzitter Johan Verhagen. Vanuit de dienst Welzijn stelde Nele De Boever enkele projecten voor zoals de omstaanderstraining, het participatieproject voor anderstalige nieuwkomers en het fotoproject waarbij ze zoeken naar 30 inwoners met een bijzonder verhaal. Luc Landuyt gaf een jaaroverzicht van (…) Lees het hele bericht

europees-geld-voor-xr-centrum-in-schachtgebouw

Europees geld voor XR-centrum in schachtgebouw

De SALK-Turbo Taskforce heeft vandaag 2.188.280 euro Europese middelen toegekend aan het XR Competentiepunt De Skip. Het geld komt uit de EFRO-middelen, en dekt de helft van de totale investering van 4.376.560 euro. De Skip komt in een deel van het recettegebouw, het gebouw onder aan de schachtbok van de mijn van Zolder. De Skip wordt een kennis- en opleidingscentrum rond Extended Reality. XR is de verzamelnaam rond Augmented Reality (AR), Mixed Reality (MR) en (…) Lees het hele bericht

inbrekers-op-pad-in-zolder

Inbrekers op pad in Zolder

Er blijven inbrekers op pad in Heusden-Zolder. Zo bleek vandaag dat was ingebroken in een zonnecentrum in de Meylandtlaan. De kassa werd daar meegenomen en er zou ook een juwelenkist zijn opengebroken. Gisteren was ook al een inbraak ontdekt in de Van Dijcklaan. Daar hadden onbekenden een deur opengebroken om een leegstaande woning binnen te geraken. Er zou geen buit zijn gemaakt.

info-avond-rond-energie-besparen-in-kmo-s

Info-avond rond energie besparen in KMO's

Op woensdag 19 april om 19.30 uur organiseert UNIZO Heusden-Zolder een nieuwe infosessie in CC Muze, deze keer rond "Hoe bespaart jouw onderneming op energie?" Gastspreker is energie-expert Alex Polfliet van het onafhankelijk energiestudiebureau Zero Emission Solutions (ZES). De energieprijzen zullen wellicht nog een tijdje onstabiel blijven, maar elke KMO kan makkelijk 20 tot 50 % besparen. De besparingstips zijn zowel van toepassing in handel, horeca, productie als dienstverlening. UNIZO werkt voor deze avond samen met de gemeente Heusden-Zolder, de middenstandsraad en STEBO. Deelnemen is gratis, maar wel vooraf inschrijven via deze link.

reset-medewerkers-opgeleid-via-bommetjes

Reset-medewerkers opgeleid via bommetjes

Reset vzw, de organisatie boven de Kringwinkel, lanceert een nieuw systeem van opleidingen geven in zijn maatwerkbedrijf: bommetjes, ofwel ‘Beperkte OpleidingsMomentjes’. De medewerkers krijgen hierbij dagelijks een 10-tal minuten opleiding in plaats van enkele keren per jaar een volledige dag.  Daarmee speelt Reset in op de conclusies van een tevredenheidsenquête bij de medewerkers en het sluit bovendien aan bij de zopas goedgekeurde arbeidsdeal. (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-vera-van-renterghem

Tip van de Bib: Vera Van Renterghem

De boekentip van deze week laat de jeugdfantasie nog eens helemaal gaan: "Een nieuwe wereld in honderd dagen" van Vera Van Renterghem.

Korte inhoud

Stel dat je een nieuwe wereld mag ontwerpen. Hoe zou die eruitzien? Zijn er steden en auto’s? Leven mensen in een gemeenschap of alleen? En zijn de mensen gelukkig? Honderd jongeren fantaseren een antwoord op deze vragen en stellen hun nieuwe wereld voor in dit boek. De honderd werelden zijn stuk voor stuk uniek en toch hebben ze iets gemeenschappelijk: elke wereld zit vol hoop.  Door je in te zetten voor een mooiere, betere wereld kan je jezelf en anderen gelukkig maken.

bagdad-messi-overleven-in-een-verscheurd-land

Bagdad Messi: overleven in een verscheurd land

Een mooie opkomst vanavond in The Roxy Theatre waar de ElaN Filmavonden opnieuw met een avant-première uitpakten: Bagdad Messi. Voor en na de film babbelde Stijn Phlix met regisseur Sahim Omar Kalifa die ook het gezelschap kreeg van producent Hendrik Verté. Centraal staat een jonge voetballer in Bagdad die droomt van eenzelfde carrière als zijn held Lionel Messi maar zijn droom in rook ziet opgaan als hij zijn been verliest in een aanslag. Voor het (…) Lees het hele bericht

ook-een-vragenlijst-in-de-bus-gekregen

Ook een vragenlijst in de bus gekregen?

Heb jij ook al een enveloppe met daarin een vragenlijst 'Burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor' in de bus gekregen? Misschien komt het nog, want er is een groep inwoners tussen 17 en 85 jaar geselecteerd. In ieder geval, in deze tijd van fakeberichten en oplichtingspogingen, kunnen we u geruststellen, het gaat wel degelijk om een echte enquête. Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) van de Vlaamse overheid organiseert tot eind juni de grootschalige burgerbevraging (…) Lees het hele bericht

zolders-taalgebruik-15

Zolders taalgebruik

Ook deze week graait de Heemkundige Kring Zolder weer in de Zóldersen diksjenéér van wijlen Maurice Lemmens. Das vá gruunichèts dá se zoe kîekt. Het is van groenigheid dat ze zo kijkt. Het is van afgunst dat ze zo kijkt.

dieven-zijn-tuk-op-juwelen

Dieven zijn tuk op juwelen

Dieven zijn dit weekend binnengedrongen in een woning in de Poorthoevestraat. De inbraak werd zaterdagavond ontdekt. Er zijn juwelen verdwenen. 

circuit-zolder-meer-milieu-en-nieuw-wk-bmx

Circuit Zolder: meer milieu en nieuw WK BMX

Circuit Zolder bestaat dit jaar 60 jaar en zal dat onder meer in de kijker zetten tijdens de Historic  Grand Prix. In zijn nieuwsbrief aan de buren kondigt het circuit ook de verhuizing van het Medical Center naar de velodroom in de loop van mei aan. Het bestaande gebouw wordt afgebroken en vervanging door een waterzuivering. In de komende maanden komen er ook 15 laadstations - waarvan 3 snelladers - voor elektrische voertuigen verspreid over het domein. Die worden gevoed (…) Lees het hele bericht

spelen-spelen-en-nog-eens-spelen

Spelen, spelen en nog eens spelen ...

De komende weken staan weer in het teken van spelen en ravotten. Hoogtepunt wordt de buitenspeeldag, op 19 april, tussen 13 en 17 uur op Domein Bovy. Er is een ruime keuze aan sport en spel: springkastelen, BMX-en, knutselen, ... de meest uiteenlopende dingen. Allemaal gratis voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Tegelijk zoekt de gemeente nog 18-plussers die op die dag een handje willen helpen. Ze krijgen daarvoor een vergoeding van € 30. Voor 1 april een mailtje sturen naar (…) Lees het hele bericht

50-tal-nationaliteiten-geportretteerd

50-tal nationaliteiten geportretteerd

In ZLDR Luchtfabriek had deze namiddag de gezellige en muzikale vernissage plaats van de expo 'Vlieg op de muur'. Het gaat om een boeiend fotoproject van fotoclub Zonhoven-Centrum die een 50-tal gezinnen heeft geportretteerd in hun thuissituatie. Het zijn niet alleen mooie foto's geworden maar via een QR-code kun je ook hun verhaal lezen. Meer info vind je op vliegopdemuur.be. De expo kun je nog elke bezoeken in ZLDR Luchtfabriek en dat tot 16 april. (foto's Ann Jordens)

hebad-3g-pakt-de-leiding

Hebad 3G pakt de leiding

In het badminton kon slechts één team van Hebad winnen, maar het was wel een belangrijke zege. Hebad 3G won met 5-3 thuis tegen Molse 1G en pakte zo de leiding in derde Liga B. In eerste provinciale verliest Hebad 5G met 3-5 van Peer 1G en in tweede provinciale verloor Hebad 6G met 1-7 van de Dibad 2G.

verrassende-zege-voor-bolderberg-fc

Verrassende zege voor Bolderberg FC

In de tweede provinciale A heeft FC Bolderberg deze sombere zondag extra kleur gegeven door een verrassende 2-1 zege tegen K. Lanaken VV.

zwaar-verlies-voor-anadol-2

Zwaar verlies voor Anadol, veld KVV onbespeelbaar

In de tweede provinciale B van het voetbal kreeg FC Anadol een 5-1 nederlaag aangesmeerd van As-Niel United. De wedstrijd KVV Heusden-Zolder-Kabouters Opglabbeek A werd uitgesteld. Het veld was onbespeelbaar door grote plassen als gevolg van de regenval. 

makkelijke-thuiszege-voor-sk-heusden-06

Makkelijke thuiszege voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft SK Heusden 06 thuis met 4-1 gewonnen van FC Diepenbeek B.

feest-voor-vernieuwde-cafetaria-van-de-zandloper

Feest voor vernieuwde cafetaria van De Zandloper

Feest vanmorgen in De Zandloper. Het dienstencentrum voor senioren is feestelijk heropend nadat het de voorbij drie weken dicht was voor een volledige opfrisbeurt van de cafetaria. De toog is vernieuwd, met nieuwe technieken voor duurzaamheid en hygiëne, alles is geschilderd in een frissere tint, er staan nieuwe planten, er hangen nieuwe gordijnen, ... Alles samen een investering van 65.000 euro, waarvan de gemeente de helft betaalde en de andere helft door De Zandloper zelf gefinancierd werd (…) Lees het hele bericht

de-nieuwe-accenten-van-dez-mona

De nieuwe accenten van Dez Mona

Dez Mona speelde zaterdagavond in de schouwburg van Muze en verraste daar met het nieuwe album 'Loose Ends'. Het klinkt uiteraard nog altijd in de stijl van de band, maar het instrumentatle en de electronica hebbben een grotere rol gekregen, en daarmee samenhangend ook de groove en het ritme. (foto's Ann Jordens)

century-hasselt-kampioen-in-klbs-competitie

Century Hasselt kampioen in KLBS-competitie

Met nog twee speeldagen te gaan in het bedrijfsvoetbal heeft Century Hasselt zich tot kampioen gekroond. Een terechte kampioen want het team verloor dit seizoen slechts twee punten, bij een gelijkspel tegen Wieze Boys A. Wieze Boys A is ondertussen ook al zeker van zijn tweede plaats, vandaag won het met 0-1 bij dorpsgenoot RP Products dat de competitie als derde zal afsluiten. Wieze Boys A heeft nog één belangrijk doel: de bekerfinale op Paasmaandag tegen kampioen Century. Wieze Boys B verloor vandaag met 1-4 van El Toro.

en-zo-kon-een-regenboog-niet-uitblijven

En zo kon een regenboog niet uitblijven

Het is vandaag een knettergek weer: motregen, stevige buien, zonneschijn, donderslagen, hagel, rukwinden .... kortom, alle ingrediënten van een menu met maartse buien. En daar moest dan natuurlijk ook een regenboog komen bij kijken. Zoals Koen Claes spotte vanuit de Oude Baan.  En Karin Cerstelotte zag hem vanuit de Brugstraat (foto onder)

een-woofcamp-als-hulp-voor-hond-en-baasje

Een Woofcamp als hulp voor hond en baasje

In en rond Bolderberg kun je voortaan een zogenaamd Woofcamp volgen, dat is een bootcamp voor baasje en hond. Die worden gegeven door Evi Royackers, zij is hondengedragsdeskundige  en sinds vorig jaar Woofcamp-instructeur. Na haar opleiding hondengedragsdeskundige was ze zich ervan bewust geworden dat de basisbehoeften van de hond dikwijls niet ingevuld worden. Vaak een gevolg van het drukke leven van de hondeneigenaars. Ze wil dat oplossen met een Woofcamp waarin baas en (…) Lees het hele bericht

vanavond-minder-licht-door-earth-hour

Vanavond minder licht door Earth Hour

Wanneer vanavond een deel van de straatverlichting of verlichting van openbare gebouwen uitvalt, dan moet je zeker niet naar Fluvius bellen. Heusden-Zolder neemt namelijk deel aan het Earth Hour en schakelt daarom zijn openbare verlichting al om 19 uur over op nachtregime. De actie wordt in een groot deel van de wereld gevolgd om de aandacht te vestigen op de natuur en de aarde.

vannacht-begint-zomertijd-1

Vannacht begint zomertijd

Volgende nacht schakelen we over op de zomertijd. Om 2 uur moet de klok een uur doorgezet worden en wordt het dus 3 uur. Dat betekent een uurtje minder slapen. Morgenochtend zal het ook een uur langer donker blijven maar morgenavond blijft het een uur langer licht. Wil je heel de geschiedenis van de zomer/wintertijd, de voor- en tegenargumenten lezen, ga dan zeker eens kijken op de website van Frank Deboosere

de-kijk-van-richie-952

De kijk van Richie

Een wijze raad (zegt Richie).

oostelijk-deel-van-meylandt-wordt-verrijkt

Oostelijk deel van Meylandt wordt verrijkt

Regionaal Landschap Lage Kempen en de Vlaamse Landmaatschappij brachten vanmorgen een wandelbezoek aan domein Meylandt. Daar is RLLK - net als op Bovy en in het Domherenpark - deze winter gestart met onderhoudswerken. Die passen in een biodiversiteitsproject met 90% steun van Provinciale Cel Natuur (PNC). Het meest oostelijke deel van het park krijgt een achterstallige onderhoudsbeurt. Het gaat vooral om het beheer van de  lindedreef, hooilanden, bosranden en de boomgaard om (…) Lees het hele bericht

wilde-de-kauw-gaan-sporten

Wilde de kauw gaan sporten?

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum kreeg gisteravond een oproep voor een kauw die rondvloog in sporthal Olympia in Heusden. Rondvliegende vogels in grote hallen zijn altijd een hele klus, gelukkig zat de kauw in de kelder van de centrale verwarming. Toch was het nog een hele klus om de vogel te vangen tussen het complexe buizenstelsel. Uiteindelijk lukte het en kon de kauw buiten weer vrijgelaten worden.

veilige-voetgangers-in-t-molenholleke

Veilige voetgangers in 't Molenholleke

Alle leerlingen van het 4de leerjaar van ‘t Molenholleke hebben vandaag het voetgangersexamen afgelegd. Ze slaagden er allen in om dit op een veilige en vlotte manier te laten verlopen. (foto Katrien Fraiponts)

37-maanden-celstraf-geeist-voor-viespeuk

37 maanden celstraf geëist voor viespeuk

Tegen een man van in de zestig uit Heusden-Zolder is vandaag door de aanklager in Hasselt 37 maanden gevangenisstraf geëist voor openbare zedenschennis en aanranding van de eerbaarheid. De man, die 8 jaar geleden al eens geïnterneerd was, daagde niet op in de rechtbank.  Op 31 maart 2021 had de man een vrouw aangerand die hem een lift had gegeven. Hij wilde niet uitstappen, toonde zijn geslachtsdeel en werd handtastelijk. Uiteindelijk kon de vrouw hem op het Kolonel Dusartplein in (…) Lees het hele bericht

vrijspraak-voor-brandstichting-in-de-bark

Vrijspraak voor brandstichting in De Bark

Een man van 27 uit Halen is door de rechter in Hasselt vrijgesproken voor twee brandstichtingen en twee diefstallen in het Opvangcentrum van het Rode Kruis De Bark, in de Kapelstraat. Volgens de rechtbank was er twijfel. De man was in die periode daar als sociaal werker aan de slag.De branden woedden op 26 november 2020 en 15 maart 2021, telkens in het kantoor van de directie. De eerste keer was de kluis leeggemaakt, de tweede keer was ze meegenomen. Telkens ging (…) Lees het hele bericht

dit-weekend-weer-huismussen-tellen

Dit weekend weer huismussen tellen

Vogelbescherming Vlaanderen organiseert morgen en zondag het 22ste Huismussentelweekend. Vogelbescherming Vlaanderen roept iedereen op om huismussen te tellen en zo de evolutie van de huismussenpopulaties in kaart te brengen. De resultaten zijn enorm belangrijk voor Vogelbescherming Vlaanderen, Abllo vzw en Universiteit Gent, die de huismus al sinds 2002 opvolgen. Het gaat immers al jaren slecht met de huismus. De huismus is ook een barometer voor de leefbaarheid van dorpen en (…) Lees het hele bericht

verkeersovertreder-wil-politie-te-lijf-gaan

Verkeersovertreder wil politie te lijf gaan

Rond 20 uur gisteravond merkte een politiepatrouille een zwarte BMW 1 die een aantal verkeersovertredingen beging en onverantwoord reed. Ook bleek de nummerplaat niet bij de auto te horen. De man werd gevolgd tot aan de oprit van zijn woning. Toen de inspecteurs hem wilden controleren, ging hij helemaal door het lint. Er volgden een reeks bedreigingen en beledigingen en hij maakte aanstalten om de ploeg aan te vallen. De man moest gekalmeerd worden door zijn vader en broer. De man van 25 is  (…) Lees het hele bericht

laatste-week-hoop-doet-geven-in-heusden-zolder

Laatste week 'Hoop doet Geven' in Heusden-Zolder

De actie 'Hoop doet Geven' gaat haar laatste week in. Ze staat dit jaar een beetje in de schaduw van de vele solidariteitsacties voor Syrië en Turkije, maar Sint-Vincentius wijst erop dat ook hier de noden blijven toenemen. Daarom kun je nog tot eind deze maand houdbare voeding en eventueel hygiëneproducten achterlaten in de winkelkarren die klaarstaan in de deelnemende winkels. Het gaat om winkels van Aldi, Lidl, Spar  Heusden en Bolderberg,  Okay Boekt, Carrefour, Delhaize Bolderberg, ECR Zolder en Broekmans Zolder.

ook-in-sfz-versoepeling-van-mondmaskerplicht

Ook in SFZ versoepeling van mondmaskerplicht

In het Sint-Franciscusziekenhuis gaat vandaag een nieuwe regeling in naar aanleiding van de algemene versoepeling van de mondmaskerplicht in de zorgsector. In principe moeten patiënten en bezoekers dus geen mondmasker meer dragen. Maar de ziekenhuisleiding stelt dat iedereen bij klachten aan de luchtwegen verplicht een mondmasker moet dragen. En in dat geval, als het kan, je bezoek aan het ziekenhuis uitstellen. 

weer-stakende-buschauffeurs

Weer stakende buschauffeurs

Busreizigers moeten vanochtend opnieuw rekening houden met acties waardoor heel wat bussen van De Lijn niet uitrijden. Het werd verwacht dat na de onderhandelingen van gisteren mogelijk een aantal chauffeurs vandaag nog zou doorstaken, maar het gaat volgens de directie van De Lijn om ruim 60 procent en over alle Limburgse stelplaatsen. De hinder zal wellicht heel de dag blijven duren.

veel-interesse-voor-west-limburgse-jobbeurs

Veel interesse voor West-Limburgse jobbeurs

In buurthuis De Kardijk in Beverlo kwam vandaag veel volk naar een jobmarkt die 8 West-Limburgse gemeenten samen met de VDAB organiseerden. Het ging om Beringen, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Ham, Tessenderlo, Lummen, Herk-de-Stad en Halen. Werkzoekenden konden er rechtstreeks solliciteren bij meer dan 15 lokale werkgevers uit verschillende sectoren. De regio heeft nog veel werkzoekenden, vaak kortgeschoolden met een arbeidsbeperking of migratieachtergrond, en (…) Lees het hele bericht

populariteit-van-fietssnelwegen-blijft-stijgen

Populariteit van fietssnelwegen blijft stijgen

Steeds meer Limburgers springen de fiets op voor hun woon-werk- of woon-schooltraject. Dat leidt het provinciebestuur af uit de telgegevens van haar fietstelzuilen langs de fietssnelwegen. De fietstellers noteerden 13 % meer fietsbewegingen op weekdagen in januari en februari 2023, vergeleken met 2022. Volgens het provinciebestuur gaat het dan nog om een onderschatting omdat door werken de fietsbewegingen aan de brug van Kuringen met 28 % gezakt zijn. De teller aan fietsbrug De Langeman in Hasselt (…) Lees het hele bericht

normaal-rijden-morgen-de-bussen-weer

Normaal rijden morgen de bussen weer

Normaal gezien zullen de bussen van De Lijn morgen allemaal weer uitrijden, hoewel het niet uitgesloten is dat enkele chauffeurs nog weigeren aan het werk te gaan. Nadat het grootste deel van de chauffeurs vanmorgen het weer neerlegde uit protest tegen het zware agressiegeval in Genk, waren er heel de dag onderhandelingen tussen vakbonden en directie. De Lijn directie zegt dat ze streeft naar meer controles, camera's op voertuigen en afsluitbare stuurposten in de bussen. Ze wil ook meer samenwerking met politie, scholen, straathoekwerkers en opleidingen voor het personeel om te leren omgaan met agressie.

kleuters-verrassen-samana-eversel-op-lentefeest

Kleuters verrassen Samana Eversel op lentefeest

Samana Eversel heeft de lente ingezet met een leuk feestje, met een goede opkomst en zelfs enkele nieuwe leden. Na het welkom en de bezinning zorgde de eerste kleuterklas van de Springplank voor een verrassingsoptreden. Nadien kregen de aanwezigen een mooi bloemenhandje. De kleuters werden beloond met een wafel en fruitsapje. (foto's Mieke Swerts)

femma-dames-leerden-neen-zeggen

Femma-dames leerden neen zeggen

De dames van Femma Eversel kregen vanmorgen eerst een lekker ontbijt geserveerd en woonden dan een workshop bij rond "Nee zeggen kun je leren ". Iedereen maakt het wel eens mee dat zij het liefst nee zou zeggen, maar het niet doet of niet kan doen. Met wat praktische tips kan iedereen het leren. (foto Rita Vanhove)

hinder-bij-de-lijn-door-spontane-staking

Hinder bij De Lijn door spontane staking

Check even de routeplanner als je vanochtend de bus wil nemen, een aantal bussen van De Lijn in Limburg is niet uitgereden door een spontane staking. Die kwam er nadat gisteren een chauffeur in Genk het slachtoffer werd van agressie waarbij hij klappen kreeg van een passagier en naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Daarop hebben chauffeurs in verschillende stelplaatsen vanochtend het werk neergelegd. Volgens De Lijn zou de hinder het grootst zijn in de regio's rond Hasselt en (…) Lees het hele bericht

kleurrijke-limburgse-gezinnen-gefotografeerd

Kleurrijke Limburgse gezinnen gefotografeerd

 Zondag tussen 15 en 18 uur opent in ZLDR Luchtfabriek de tentoonstelling 'Vlieg op de Muur'. Dat is een door Limburg rondreizende expositie, met fotografische portretten van zowat 50 nationaliteiten, elke nationaliteit één gezin. In de expositie vertellen de geportretteerde gezinnen zelf hun verhaal, zij nemen deel aan de expositie met inbreng van eigen culturele waarden. De fotoclub Zonhoven Centrum is een collectief van zes fotografen die even wilden deel uitmaken van het (…) Lees het hele bericht

ze-gingen-een-uiltje-vangen

Ze gingen een uiltje vangen ...

Weer een mooi verhaal uit het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum vandaag. In de productiehal van een bedrijf in Lummen hoorden arbeiders al een drietal weken gekrijs, tot vandaag iemand ontdekte dat een uil opgesloten zat in een industrieel ventilatiekanaal. Een VZOC-ploeg ging ter plaatse, maar in de grote buis geraken dat was iets anders. Het bedrijf stond toe dat er gaten in geslepen werden. Zo kon al snel een fel verzwakte bosuil uit de schacht (…) Lees het hele bericht

dez-mona-presenteert-nieuw-album-in-cc-muze

Dez Mona presenteert nieuw album in CC Muze

Zaterdag om 20.15 uur staat Dez Mona in de Muzeschouwburg om met een spetterend concert het nieuwe album 'Loose ends' voor te stellen. Al 20 jaar verrast Dez Mona het publiek. Nog geen jaar na het album Lucy komen zanger Gregory Frateur en zijn gezellen nu aankloppen met het kosmopolitische Loose Ends. Het is al het negende album van de band en die herbergt een afwisseling van hoekige funk en stuiterende discopop. Geen donkere ballades meer dus, maar opgewekte, rechttoe rechtaan muziek, met meer electronica en simpele teksten. De nieuwe sound is ook te denken aan het componeerwerk van gitarist Sjoerd Bruil en accordeonist/pianist Roel Van Camp. Tickets: € 16,€ 19, € 22. (foto Daria Miasoedova)

twee-flessen-whisky-voor-8-000-gestolen

Twee flessen whisky voor € 8.000 gestolen

Bij drankenshop Broekmans is een dief op 7 maart aan de haal gegaan met flessen exclusieve whisky, samen zouden ze meer dan 8.000 euro waard zijn. De diefstal is pas later ontdekt. De eigenaars hebben op hun facebookpagina een oproep gezet met camerabeelden van de dader. Het gaat om whisky van het merk 'Pappy Van Winkle' van respectievelijk 15 en 20 jaar oud. De man nam de flessen van het bovenste rek en stak ze achter zijn jas. "Hij vergat ze af te (…) Lees het hele bericht

in-april-bk-badminton-voor-senioren-in-heusden

In april BK badminton voor senioren in Heusden

Heusden-Zolder lijkt zich meer en meer te ontpoppen tot een badmintongemeente. Niet alleen kroonde het eerste team van Hebad BC zich afgelopen zaterdag tot landskampioen en het tweede team tot runner-up in tweede nationale. Op zaterdag 29 april is Hebad ook gastclub voor de Belgische kampioenschappen voor senioren, de nationale top in die categorie komt dus naar sporthal Olympia afgezakt. Eerder was ook al bekend dat Smash BC in augustus 2024 de Europese kampioenschappen voor senioren mag organiseren, die hebben dan plaats in de velodroom.

bovy-danst-nieuw-event-op-maandag

'Bovy Danst' nieuw event op maandag

Wie graag eens de beentjes uitgooit kan voortaan naar 'Bovy Danst'. Op maandagen 24 april, 8 mei en 22 mei heeft in Bistro Bovy een dansnamiddag plaats, met daarbij een driegangen menu. Voor de livemuziek zorgt Eric van My Life Music. Het heeft telkens plaats tussen 12 en 17 uur, deelnemen kost € 25 per persoon, je moet wel vooraf reserveren via bistrobovy[!]dewinning.be.

neos-wandelde-langs-de-zwarte-beek

Neos wandelde langs de Zwarte Beek

De maandelijkse wandeling van Neos Heusden-Zolder leidde door het natuurgebied de Vallei van de Zwarte Beek in de omgeving van Koersels kapelleke. De wandeling werd afgesloten met een gezellig babbelmoment in het ontmoetingscentrum ‘de Watersnip’. (foto Trudo Groffi)

de-kijk-van-richie-951

De kijk van Richie

Blijven oefenen ...

morgenavond-begint-de-ramadan

Morgenavond begint de Ramadan

Morgenavond bij zonsondergang begint de islamtische vastenmaand Ramadan, vanaf donderdagmorgen bij zonsopgang mag er dan niet meer gegeten of gedronken worden overdag en moeten moslims zich onthouden van geslachtsverkeer. 's Avonds komen families en kennissen telkens samen voor de iftar of het breken van de vasten. De Ramadan loopt dit jaar tot 20 april. 

politiezones-gaan-meer-samenwerken

Politiezones gaan meer samenwerken

De politiezones Beringen/Ham/Tessenderlo en de Heusden-Zolder gaan hun samenwerking versterken. Na het afspringen van de onderhandelingen over een grote politiezone in Noord-Limburg vonden Heusden-Zolder en Beringen/Ham/Tessenderlo elkaar opnieuw. Op zich niet verwonderlijk want in de praktijk werkten beide zones al samen, zo verlenen ploegen elkaar in bepaalde situaties bijstand en worden ook enkele permanentierollen gedeeld. "De zones hebben dan ook veel gelijkenissen en (…) Lees het hele bericht

ontbijtbenefiet-bracht-meer-dan-24-000-op

Ontbijtbenefiet bracht meer dan € 24.000 op

De ontbijtbenefiet die Vooruit afgelopen zondag in The Max organiseerde, heeft netto 24.485 euro opgebracht. Er waren bijna 2.000 aanwezigen, hun bijdragen waren netto-winst want alle producten waren gratis ter beschikking gesteld door sponsors. Het geld wordt nu via hulpverleners ter beschikking gesteld aan de slachtoffers in Turkije en Syrië waarbij op de eerste plaats gekeken wordt naar het ter beschikking stellen van de meest noodzakelijke infrastructuur. (foto Ronny Vanthienen)

gymnast-kyano-schepers-wint-brons-in-duitsland

Gymnast Kyano Schepers wint brons in Duitsland

Op de internationale gymnastiekwedstrijd voor junioren in Stuttgart won Kyano Schepers de bronzen medaille aan de brug. Hij haalde een scoore van 13.033 en bleef daarmee achter een gymnast uit de States en één uit Turkije. De Team Challenge in Stuttgart is de grootste internationale juniorenwedstrijd voor gymnasten, met de Verenigde Staten, Canada, Australië, Duitsland, Turkije, Spanje, Israel …In de teamcompetitie haalde Kyano met de Belgische ploeg een 6de plaats en aan rekstok kwam hij als vierde uit. Eerder dit jaar presteerde hij ook al goed in Luxemburg en Zwitserland.

gemeenteraad-met-acht-punten

Gemeenteraad met acht punten

Op donderdag 30 maart om 19 uur vergaderen de OCMW- en gemeenteraad, uitzonderlijk  voor de tweede keer in een maand. Op de voorlopige agenda van de gemeenteraad staan 8 punten. Voor de riolerings-, wegen- en omgevingswerken op de verkaveling  Mortelveld moet de gemeente een samenwerkingsovereenkomst met de Kantonnale Bouwmaatschappij aangaan. De raad moet ook een nieuw reglement van de retributies op gemeentelijke handhaving goedkeuren.

23-peukenovertreders-betrapt-1818-peuken-gedropt

23 peukenovertreders betrapt, 1818 peuken gedropt

De gemeente wil verder strijd voeren tegen de sigarettenpeuken. Dat is immers één van de grootste vormen van zwerfvuil, bovendien duurt het jaren voor een sigarettenpeuk is afgebroken. Sinds kort gaan OVAM GAS-handhavers op pad en wie betrapt wordt bij het weggooien van een peuk, krijgt een GAS-dossier. Dat kan leiden tot een boete en een  extra retributiekost voor de opruiming. In de eerste helft van maart hielden de handhavers 30 controles waarbij ze 23 inbreuken vaststelden. Een belangrijk deel daarvan in winkelcentrum Cité en Zolder-Centrum. Ondertussen blijken ook de peukenzuilen, die in februari geplaatst zijn, een succes. In die zuilen zijn in een kleine maand tijd 1818 peuken gedeponeerd

elektrische-dienstfietsen-voor-gemeentepersoneel

Elektrische dienstfietsen voor gemeentepersoneel

De gemeente Heusden-Zolder stelt 9 elektrische fietsen ter beschikking aan haar personeel. Die moeten dienen om dienstverplaatsingen te maken en worden daarom verspreid over de verschillende locaties. Ze zijn lokaal aangekocht en kregen een frisse #vanhtotz make-over. Heusden-Zolder bezit het label van UCI Bike City en profileert zich als fietsgemeente.Bovendien komen alsmaar meer mensen werken met de fiets en maakt het project van de dienstfietsen deel uit van het klimaatplan van de gemeente. Zo zijn immers minder autoritten nodig.

tip-van-de-bib-2

Tip van de Bib

Vandaag tipt de bib ons "Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins" van Tiny Fisscher
De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry  is een klassieker. Het hoofdpersonage is een klein jongetje, maar eigenlijk werd zijn verhaal voor volwassenen geschreven. Deze versie heeft dezelfde toon en sfeer als het origineel, maar leest makkelijker en heeft nieuwe tekeningen. 

Korte inhoud

De kleine prins woont op een kleine planeet. Zijn enige gezelschap is een verwaande bloem. Hij besluit een reis te maken, op zoek naar vriendschap, maar ontmoet alleen maar ongelukkige mensen. Dan belandt de prins op de aarde. Daar leert hij een piloot kennen, van wie hij sneller dan gehoopt afscheid moet nemen. Met een beetje liefde en aandacht word je een blij mens. Zeg dat de kleine prins het gezegd heeft.

vzoc-neemt-roofvogels-in-beslag

VZOC neemt roofvogels in beslag

Deze voormiddag heeft het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Koersel een steppearend en een Afrikaanse oehoe in beslag genomen. Dat gebeurde op vraag van de politie, maar eerder waren er ook al van buurtbewoners klachten binnen gekomen over de leefomstandigheden van de vogels. Beide roofvogels bleken met een touw van nog geen meter lengte aan de poten vastgebonden. Hun pluimen, vooral de staartveren, waren volgens het VZOC enorm beschadigd door voortdurend tegen de grond te schuren. De vogels zitten nu in het opvangcentrum tot de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn beslist wat er mee moet gebeuren. Destijds heeft het VZOC zelf mee geijverd en geadviseerd aan het wettelijk verbod voor het vastketenen van roofvogels.

zolder-vroeger-en-nu-8

Zolder vroeger en nu

De Dorpsstraat in een ander tijdperk, en onder gefotografeerd in juni vorig jaar want sinsdien is er al flink in gewoeld. Vroeger volstond een kasseiweg om met paard en kar van de ene naar de andere kant van het dorp te hodderen. Destijds heette de Dorpsstraat Dekenstraat. De Heemkundige Kring heeft verhalen teruggevonden van kwade tongen die beweren dat de vrouw van de toenmalige burgemeester, die in de Dekenstraat woonde, vond dat de naam van de straat niet bij haar status paste. Om de lieve vrede met zijn echtgenote te bewaren heeft de burgemeester dan de naam veranderd in Dorpsstraat.

moet-er-nog-hout-zijn

Moet er nog hout zijn?

De takken en boomstammen hebben zich de voorbije dagen aardig opgestapeld op domein Meylandt. Na wat zoekwerk blijkt de opdracht gekomen te zijn van het Agentschap Natuur en Bos. Dat deel van domein Meylandt is immers eigendom van het Vlaamse gewest. Eerst was het de bedoeling om daar een uitdunning te doen in het bos, in het kader van natuurbeheer. Maar er bleken veiligheidsproblemen te zijn door onstabiele bomen. De afgelopen jaren zijn daar trouwens bij stormen al enkele bomen op de weg terecht gekomen. En zo zijn nu jammer genoeg ook dikke, oude bomen afgezaagd, maar alles was vooraf gepland door ANB.

straks-begint-de-lente-van-2023

Straks begint de lente van 2023

Straks begint de lente. Stipt om 22.24 uur. En ook al zullen we het voorlopig nog zonder echt lenteweer moeten stellen, en ook zonder VRT-weerman Frank Deboosere, volgens onze weerman Michel Nulens, zal het er nog wel eens van komen ... die lente van 2023.

eindelijk-nog-eens-indoor-schremkeschieten

Eindelijk nog eens indoor schremkeschieten

Voor het eerst in drie jaar werd door Veenbonk nog eens een GP 't Veen 2023 georganiseerd, een indoortornooi 'schremke schieten' en dat in de lokalen van PC Olympia. 23 mannen en één vrouw bekampten elkaar met de rondellen. Marc Reynders werd eindwinaar, voor Swa Willems en Gregory Nijs. Bert Bosmans werd gehuldigd als rode lantaarn. In juni volgt het traditionele buitentornooi aan De Zandloper. (foto's Ludo Vanherle en Eugeen Aerts)

walter-verhoeven-schiet-zich-tot-limburgs-kampioen

Walter Verhoeven schiet zich tot Limburgs kampioen

Walter Verhoeven uit Heusden-Zolder behaalde de gouden medaille op het Limburgs kampioenschap boogschieten in Ham, in de barebow klasse voor veteranen. Walter is lid van de gilde Leopold l in Leopoldsburg.

verbetering-in-mommestraat-niet-aan-station

Verbetering in Mommestraat, niet aan station

Uiteraard bleef ook Natuurpunt Heusden-Zolder niet afzijdig in de zwerfvuilactie Straat.net. 6 vrijwilligers ruimden de Mommestraat, de Stukkenstraat en een deel van de Stationsstraat op. Ook de stationsomgeving werd aangepakt. Ze haalden 11 volle zakken op. In de Mommestraat - in het verleden een straat met veel zwerfvuil - merkten ze een fikse verbetering, maar om en bij het station van Zolder alleen al werden 8 zakken gevuld. (foto Jean-Pierre De Roo)

auto-van-parkingdrifter-is-in-beslag-genomen

Auto van parkingdrifter is in beslag genomen

De politie betrapte dit weekend een bestuurder van 19 uit Beringen die op de parking aan het Brancarciershof aan het driften was. Daarbij stonden zijn vrienden - ook allemaal uit Beringen - met vier wagens toe te kijken. De driftende bestuurder kon onderschept worden. De burgemeester besliste zijn auto in beslag te nemen. Het parket beval de onmiddellijke intrekking van zijn rijbewijs. Van heel het gebeuren zijn camerabeelden. Die zullen wellicht ook door de politierechter zijn bekeken wanneer de jongeman het daar binnenkort mag gaan uitleggen.

110-bestuurders-betrapt-met-gsm-achter-het-stuur

110 bestuurders betrapt met gsm achter het stuur

Van vrijdag- tot zondagavond heeft de verkeersdienst van de politie controles gehouden met extra aandacht voor snelheid, gordeldracht en gsmgebruik. Liefst 110 bestuurders zijn betrapt terwijl ze de gsm achter het stuur gebruikten. De flitsauto controleerde op zes plaatsen 4.244 voertuigen. 386 bestuurders (9 %) reden te snel en worden beboet. 784 bestuurders moesten blazen, 2 hebben hun rijbewijs voor 6 uur moeten afgeven. Andere overtredingen: 7 droegen geen (…) Lees het hele bericht

broers-vanthoor-zijn-beiden-aan-het-feest

Broers Vanthoor zijn beiden aan het feest

De broers Vanthoor hebben dit weekend weer hun status als topracers bevestigd, Laurens won in de States, Dries was de snelste in Duitsland. Laurens Vanthoor won met zijn Porsche in de GTD-Pro klasse de 12 uur van Sebring, in Florida, een manche voor het IMSA-kampioenschap. Op hetzelfde circuit werd eerder ook de 1000 Mijl van Sebring gereden voor het wereldkampioenschap. Daarin eindigde het team van Laurens Vanthoor zesde, hij reed er samen met Kévin Estre en André (…) Lees het hele bericht

sempels-degrootte-winnen-pooltornooi

Sempels-Degrootte winnen pooltornooi

In 't Kuipke werd de dubbelfinale van het pooltornooi betwist. Na de felbevochten poules moesten Camps/Blocken het opnemen tegen Sempels/Degrootte. Die laatsten namen al snel een 3-0 voorsprong. De tegenstand vocht nog terug tot 3-2, maar uiteindelijk wonnen Tony Sempels en Robby Degrootte met 5-2. Ze zullen dus volgende zaterdag gehuldigd worden, net als David Gybels, die eerder de individuele finale won.

evelyn-neuteleers-2-keer-zilver-in-enkele-weken

Evelyn Neuteleers: 2 keer zilver in 3 weken

Op het Vlaams-Brabants kampioenschap dubbele minitrampoline in Ternat won Evelyn Neuteleers gisteren de  zilveren medaille. Evelyn komt uit voor Wild Gym Herent. Ze moet trouwens de lat alsmaar hoger leggen omdat jonge gymnasten in haar categorie dat ook doen. Eind vorige maand behaalde ze ook nog een tweede plaats op het Limburgs kampioenschap toestelturnen meisjes, een discipline waarvoor ze bij Palfit Paal traint. Ze moet het opnemen tegen tegenstandsters (…) Lees het hele bericht

een-tweede-dag-van-proeven-en-genieten-van-bier

Een tweede dag van proeven en genieten van bier

Ook de tweede dag van The Beer Experience was weer een schot in de roos. Net iets minder opkomst dan de zaterdag - toen het volledig uitverkocht was - maar de tientallen aanwezige brouwers moesten één voor één in de loop van de namiddag en vooravond 'sold out' aanduiden op hun bieren. Voor de liefhebbers was het trouwens een bijzonder boeiende kennismaking met de brouwers uit het hele land die met veel enthousiasme hun product toelichtten en zeker  de buitenlandse (…) Lees het hele bericht

sint-barbara-op-podium-in-limburgs-kampioenschap

Sint-Barbara op podium in Limburgs kampioenschap

De Sint-Barbaragilde van Heusden heeft zich vandaag weer in de kijker geschoten tijdens het 
Limburgs kampioenschap boogschieten indoor op 18 meter plaats in sporthal het Vlietje in Kwaadmechelen.  Er namen 117 schutters deel in verschillende categorieën, onder wie een delegatie van Sint-Barbara. Eve Monten behaalde de zilveren medaille bij recurve dames, Mathy Janssen behaalde brons en Patrick Vos de gouden plak bij Compound heren 60+. En bovendien, door een overall goed resultaat bij compound heren, veroverde Sint-Barbara ook nog de derde plek in de ploegencompetitie. 

slechte-speeldag-in-tweede-b

Slechte speeldag in tweede B

In de tweede provinciale B van het voetbal kreeg KVV Heusden-Zolder een 7-1 pandoering aangesmeerd van FC Turkse Rangers Waterschei. En ook FC Anadol moest met 1-3 het hoofd buigen tegen KRC Peer A.

t-kan-niet-altijd-feest-zijn-bij-hebad

't Kan niet altijd feest zijn bij Hebad

Terwijl bij Hebad Heusden iedereen nog aan het bekomen was van het veroveren van de landstitel en de tweede plaats in tweede nationale ging ook in de lagere afdelingen de competitie verder. Hebad 1D speelde 4-4 gelijk thuis tegen leider Tienen 1D. Hebad 2D verloor met 6-2 uit bij Waverse 1D. UPDATE Later op de avond verloor Hebad 1H met  8-0 uit bij Pluimplukkers 1H (Gent).

24-000-euro-energiesteun-voor-vzoc

24.000 euro energiesteun voor VZOC

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder krijgt van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) 24.049 euro energiesteun. De subsidie maakt deel uit van een globaal steunpakket aan de Vlaamse dierenasielen. Die hebben immers ook te kampen met hoge energiefacturen. De steun komt bovenop de jaarlijkse structurele steun. Het ging om bedragen tussen € 1.000 en € 25.000 euro per opvangcentrum. Het VZOC zit dus net onder het maximum.

veel-volk-op-benefiet-voor-aardbevingslachtoffers

Veel volk op benefiet voor aardbevingslachtoffers

Er was enorm veel volk aanwezig op het benefietontbijt voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië dat Vooruit vanmorgen organiseerde in The Max. Daar tekenden ook heel wat kopstukken present zoals nationaal voorzitter Conner Rousseau, parlementsleden en oudgediende Willy Claes. Hoeveel het event heeft  opgebracht, is nog niet duidelijk, maar er kunnen alleszins duizende euro's geïnvesteerd worden in noodzakelijke infrastructuur. (foto's Ronny Vanthienen)

toekomst-telt-klinkt-op-derde-verjaardag

Toekomst Telt klinkt op derde verjaardag

Burgerbeweging Toekomst Telt bestaat drie jaar en vierde dat met een wandeling met gids. In volle cononaperiode werd TT opgericht als apolitieke beweging voor mens en milieu in Heusden-Zolder met de 17 SDG's van de Verenigde Naties als leidraad. 7 van de ondertussen 15 teamleden namen deel aan de wandeling van aan Bovy, over de Galgenberg en het kluisgebied om af te ronden en te klinken in Bistro Bovy. Daar werd even van gedachten gewisseld met mensen van De Winning die via Karwij dezelfde doelstellingen hebben als Toekomst Telt. (foto's Paul Coolen)

kwb-zolder-verzamelde-16-volle-vuilniszakken

KWB Zolder verzamelde 16 volle vuilniszakken

Ook KWB Zolder nam deel aan de zwerfvuilactie. De vereniging mocht de straten van het oostelijk deel van Zolder proper maken. 8 personen trokken de baan op en hadden na enkele uren liefst 16 gevulde vuilniszakken verzameld. Da's veel maar toch hebben de KWB-ers de indruk dat er een lichte verbetering is. (foto Joke Heylen)

de-kijk-van-richie-950

De kijk van Richie

Is humor ook geen vorm van zorg?

sfeervolle-serenata-in-de-kerk

Sfeervolle serenata in de kerk

La Serenata met sopraan Noémie Schellens en zanger-muzikant Pieter Embrechts en gitarist Maarten Vandenbemden was een sfeervollle lofzang vanavond in de kerk van Zolder. De viual art van Anne Marcq maakte er een multimediagebeuren van. (foto's Ann Jordens)

zwaar-verlies-voor-bolderberg-1

Zwaar verlies voor Bolderberg

In de tweede provinciale A ging Bolderberg FC met 5-1 onderuit bij Tervant-Paal.

heusden-wint-in-hasselt-1

Heusden wint in Hasselt

SK Heusden 06 heeft in de vierde provinciale van het voetbal met 1-2 gewonnen bij Juve Hasselt.

het-bier-smaakte-vandaag-al-perfect

Het bier smaakte vandaag al perfect

De eerste dag van The Beer Experience was meteen een schot in de roos. Alle tickets waren al op voorhand uitverkocht en bij de opening stond al meteen een lange rij aan te schuiven om binnen te gaan en meteen aan het proeven te slaan. Bieren in alle kleuren - bij wijze van spreken - en in alle smaken. Tussendoor werd natuurlijk ook langs de foodtrucks gepasseerd, want met een lege maag kan je niet heel de tijd bieren proeven. En er was uiteraard ook muziek met onder meer Barabanda en Annabel Lee op het buitenplein en Rocco die met zijn friends verschillende opvoeringen gaf van The Beatles Experience. Ook morgen trouwens, op dag 2. (foto's Roman Martyka)

brandstichtster-opgepakt-en-weer-vrijgelaten

Brandstichtster opgepakt en weer vrijgelaten

In de Meilweg is vanmorgen rond 8.20 brand uitgebroken. de brandweer kwam ter plaatse en had het vuur snel geblust. Wel bleek dat het al een tijdje aan het branden was, voor het werd ontdekt. Daardoor was er veel schade in het huis, het is dan ook onbewoonbaar. Al snel bleek dat er sprake was van brandstichting. Dat werd later bevestigd door een branddeskundige. De politie arresteerde de bewoonster, zij zou de brand hebben aangestoken. Het gaat om iemand die gekend is bij de politie en over wie de buurt al langer klachten heeft. Ook het parket werd op de hoogte gebracht. De vrouw is na ondervraging weer vrijgelaten. Zeer tot ongenoegen van de buurt trouwens. 

zolder-a-blijft-maar-winnen

Zolder A blijft maar winnen

In de eerste provinciale van het basketbal ging Zolder A winnen bij Lummen A: 88-97. In vierde A verloor Zolder D met 58-69 van Optima Tessenderlo D.

winst-voor-wieze-boys-a-en-rp-products-8

Winst voor Wieze Boys A en RP Products

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A met 5-0 gewonnen van FC Vini's. Wieze Boys B verloor met 5-4 bij FC Berg. RP Products ging met 3-4 winnen bij Solar Assistance. 

hebad-1g-is-landskampioen

Hebad 1G is landskampioen

FLASH Voor het eerst in zijn geschiedenis is Badmintonclub Hebad 1G landskampioen geworden. Vorig jaar moest het zich nog troosten als verliezend finalist, maar vandaag versloeg het in de finale W&L Leuven. De ontlading was uiteraard groot nu de club het allerhoogste in het land heeft bereikt. 51 jaar heeft de club gewerkt om dit te realiseren. Het was wel een bloedstollende finale waarbij een golden game moest uitmaken of de titel naar Heusden of Leuven ging. Hebad 2G leed in zijn finale een 5-3 verlies tegen Olve 1 en is dus vice-kampioen in tweede nationale. Maar dat door beide teams en de talrijke supporters die meereisden naar Erpe-Mere gefeest wordt, dat staat wel vast.

heusdense-dorpsraad-tevreden-over-resultaat

Heusdense dorpsraad tevreden over resultaat

Ook de Dorpsraad Heusden trok er geprikt en gezakt op uit en verzamelde van de Halstraat tot Halhei 8 zakken zwerfvuil. Gezien het lange traject valt dat nogal mee, vonden de vrijwilligers. "Proper minse", zo besloten ze. 

fietsersbond-verzamelde-10-zakken-zwerfvuil

Fietsersbond verzamelde 10 zakken zwerfvuil

Ook de Fietsersbond trok voor de campagne Mooimakers de straat op. 8 leden gingen twee dagen gewapend met prikstok en vuilzak het zwerfvuil te lijf in Zolder-Centrum. 10 zakken werden gevuld met blikjes, flesjes, plastic en zelfs auto-onderdelen en een motorhelm. De vrijwilligers kregen felicaties van buurtbewoners voor hun inspanning.

kwb-vult-25-zakken-zwerfvuil-in-heusden-centrum

KWB vult 25 zakken zwerfvuil in Heusden-Centrum

Dit weekend zijn overal vrijwilligers op de baan om zwerfvuil op te ruimen, het gaat om de jaarlijkse actie van Limburg.net. In Heusden-Centrum staken traditiegetrouw tien leden van de KWB de handen uit de mouwen. Ze volgden een route die de gemeente hen had toebedeeld. En het resultaat: 25 zakken zwerfvuil en zelfs wat grof vuil. (foto's Joseph Bams)

koekjes-bakken-en-verkopen-voor-de-slachtoffers

Koekjes bakken en verkopen voor de slachtoffers

De leerlingen van het vijfde leerjaar van De Springplank organiseerden deze week een koekjesverkoop voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Vooraf werd er dus thuis druk gebakken: koekjes, wafels, muffins, cake, .... En tijdens de speeltijd werd het aan alle kinderen van de school verkocht. En de opbrengst .... liefst 685 euro. (foto's Lisanne Put)

50-deelnemers-aan-stiltecirkel-voor-slachtoffers

50 deelnemers aan stiltecirkel voor slachtoffers

50 mensen hebben deze voormiddag aan het gemeentehuis deelgenomen aan een stiltecirkel ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Het ging om een initiatief van de interlevensbeschouwelijke werkgroep. Momenten van stilte en gebed werden afgewisseld met getuigenissen. Zo vertelde een geëmotioneerde Mehmet Ustun hoe hij geconfronteerd werd met de stad Antakya waar hij opgroeide en naar school ging en waar nu alleen nog (…) Lees het hele bericht

het-is-d-day-voor-hebad-heusden

Het is D-Day voor Hebad Heusden

Vandaag is het D-Day voor badmintonclub Hebad. Het strijdt zowel in eerste als in tweede nationale om de titel. Beide partijen hebben plaats straks in Erpe-Mere. Hebad 1 speelt om de landstitel tegen W&L Leuven. Voor de Heusdense club is het de tweede kans op rij en er staat nog een rekening open met die van Leuven. Dus de motivatie zal erg groot zijn. Hebad 2 kampt om de titel in tweede nationale tegen OLVE Antwerpen. Succes aan beide teams.

de-kijk-van-richie-949

De kijk van Richie

De grote klassiekers komen eraan.

vooruit-organiseert-zondag-beneftietontbijt-in-the

Vooruit houdt zondag benefietontbijt in The Max

De partij Vooruit Limburg organiseert nu zondag 19 maart in The Max op het Marktplein een groot ontbijt voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.Voor die organisatie brachten nationaal ondervoorzitter Funda Oru en provinciaal voorzitter Alain Yzermans een werkgroep met mandatarissen uit de regio samen. En het is nu al duidelijk dat het op een succes zal uitdraaien want er zijn vooraf meer dan 1.000 kaarten verkocht. "Alle steun is welkom, want de (…) Lees het hele bericht

leerlingen-leren-werken-met-houtskool

Leerlingen leren werken met houtskool

In VLS De Brug was vandaag kunstenaar Stijn Vandebril te gast. Hij gaf aan de leerlingen van het eerste leerjaar een workshop rond werken met houtskool. De leerlingen kregen eerst wat geschiedenis en konden toen zelf aan de slag. En er kwamen mooie kunstwerken tevoorschijn. (foto's Inge Vreys)

kristof-ulenaers-18de-in-egypte

Kristof Ulenaers 18de in Egypte

Golfer Kristof Ulenaers was deze week aan de slag in Egypte in de Red Sea Ain Sokhna Classic golf. Hij was daar schitterend gestart want na de tweede ronde stond hij op een gedeelde tweede plaats. Maar in zijn laatste ronde liet hij het afweten, zodat hij op een 18de plaats eindigde. Nog altijd niet slecht, maar zijn start had hogere verwachtingen geschapen.

vanavond-gezien-133

Vanavond gezien

Echt lente is het nog niet, maar op de kalender is hij aan het naderen, de vogels beginnen al te fluiten en vanavond was boven Suska-Berg een kleurrijke zonsondergang te zien. (foto Jean Vandevoort)

marcel-en-sitanka-zijn-weer-present-op-zoektocht

Marcel en Sitanka zijn weer present op zoektocht

In Houthalen-Oost en omgeving is ook vandaag nog met man en macht gezocht naar de verdwenen Simone Mariën (80). De vrouw, die met dementieverschijnselen kampt, is gisteren met haar fiets vertrokken, thuis in de Perelaarstraat. Sindsdien ontbreekt elk spoor. Zoekacties met helikopter, drones en quads in de natuur hebben nog niets opgeleverd. Heusdenaar Marcel Kumpen van het Limburgs Hondenteam, was vandaag samen met zijn hond Sitanka (foto), ook aan het (…) Lees het hele bericht

zes-weken-werken-op-het-klaverblad

Zes weken werken op het Klaverblad

Wie al eens de verkeerswisselaar in Lummen neemt moet de komende zes weken rekening houden met werkzaamheden, meer bepaald op de brug die de verbinding vormt tussen de E313 vanuit Antwerpen naar de E314 richting Nederland. Het wegdek wordt er vernieuwd om meer comfort voor de weggebruikers te bieden. De waterdichting wordt vervangen om waterdoorsijpeling en op termijn betonrot te voorkomen. Ook de dienstpaden worden vernieuwd. In de nacht van nu maandag op dinsdag wordt de brug (…) Lees het hele bericht

leerlingen-in-viversel-leren-over-dode-hoek

Leerlingen in Viversel leren over dode hoek

De lagere school van de Sint-Jan Berchmansschool in Viversel kreeg het bezoek van een vrachtwagen en chauffeur van transportbedrijf H.Essers, één van de grootste transportbedrijven met hoofdzetel in Genk, maar met vestigingen in tal van landen. De bestuurder gaf uitleg over de dode hoek, een deel dat onzichtbaar is voor de vrachtwagenbestuurder en waardoor geregeld ongevalllen gebeuren met zwakke weggebruikers. Daarom is het belangrijk dat ook fietsers en voetgangers die dode hoek van een vrachtwagen kennen. (foto's Daphne Claes)

man-dealde-xtc-pillen-aan-zijn-vrienden

Man dealde XTC-pillen aan zijn vrienden

Een man (31) uit Heusden-Zolder hangt mogelijk 18 maanden gevangenisstraf en 8.000 euro boete boven het hoofd omdat hij XTC-pillen dealde. Die straf heeft het openbaar ministerie alleszins tegen hem geëist en de rechter in Hasselt spreekt op 6 april het vonnis Na zijn scheiding had de man zich in het uitgaansleven gestort en was daar met partydrugs in contact gekomen. Hij kocht 500 XTC-pillen aan omdat de stukprijs dan goedkoper was, wat hij niet zelf nodig had, bezorgde hij aan vrienden. Hij liep toevallig tegen de lamp bij een politiecontrole in een voetbalkantine in Houthalen, hij had toen tientallen pillen op zak. De rest vond de politie bij hem thuis. Zijn advocaat vroeg een werkstraf of straf met uitstel omdat de man ondertussen vast werk heeft en weer op het rechte pad is.

the-beer-experience-is-op-zaterdag-uitverkocht

The Beer Experience is op zaterdag uitverkocht

De goesting voor en nieuwsgierigheid naar allerlei binnen- en buitenlandse biersoorten is blijkbaar groot, want The Beer Experience is voor nu zaterdag al helemaal uitverkocht. Ook aan de kassa zijn geen tickets meer te koop. Voor zondag zijn nog tickets beschikbaar, bestellen via  www.thebeerexperience.be.

Overigens, er zullen ook 8  buitenlandse brouwers present zijn. Special guest is Didko Brewery uit (…) Lees het hele bericht

kwb-overdag-rondt-het-werkjaar-feestelijk-af

KWB-Overdag rondt het werkjaar feestelijk af

Vandaag is het werkjaar voor KWB Overdag Heusden en Berkenbos feestelijk afgerond. Zowat 80 leden kwamen de afgelopen maanden elke donderdagvoormiddag luisteren naar een spreker of namen deel aan een uitstap. Ze schoven vandaag samen aan de ontbijtafel aan in 't Kuipershof en bekeken de foto's van het afgelopen werkjaar. En toen grepen heel wat mensen naar pen en papier om hun voorstellen voor het volgende seizoen te lanceren. Er kamen heel wat voorstellen uit de bus, de velodroom stond alvast op vele lijstjes ... (foto's Joseph Bams)

camera-tegen-vandalisme-aan-station-zolder

Camera tegen vandalisme aan station Zolder

De NMBS heeft aan het station van Zolder een camera geïnstallleerd die het veiligheidsgevoel moet versterken en vandalen of dieven in beeld brengt. Zoals bekend waren er de jongste tijd veel klachten van pendelaars over fietsen die vernield of gestolen werden. Ook de stationsgebouwen zelf waren geregeld het mikpunt van vandalen. De camera zou voor verbetering moeten zorgen. Ook zullen politie en gemeenschapswachten vaker langskomen in het station. De gemeente roept ook iedereen die het slachtoffer is van vandalisme of diefstal op om dat zeker te melden bij de politie en NMBS.

circuit-zolder-safety-car-voor-nieuw-seizoen

Circuit Zolder: safety car voor nieuw seizoen

Circuit Zolder heeft voor het nieuwe seizoen een nieuwe safety car.  Het is voor het derde jaar op rij een MINI, een John Cooper  Clubman van 306 pk. De wagen is vandaag voorgesteld bij de lancering van het nieuwe seizoen van de MINI JCW Track Experience. De hoofdkleuren zijn rood, wit en zwart en door het optische effect verandert de kleur van de auto, met enerzijds een witte kant en anderzijds een zwarte kant. De voorbije twee seizoenen heeft de MINI zijn diensten (…) Lees het hele bericht

opgelet-voor-vertragingen-aan-meylandt

Opgelet voor vertragingen aan Meylandt

Al heel de ochtend zijn er files en vertragingen in de Graaf de Theuxlaan en de Meylandtlaan. Aan Meylandt zijn grootschalige snoeiwerken aan de gang, die hebben zich nu verplaatst naar de straatkant. Daarvoor zijn tijdelijke verkeerslichten op de weg gezet en die veroorzaken files. 

auto-brandt-uit-op-e314

Auto brandt uit op E314

De brandweer is in de late namiddag opgeroepen voor een autobrand op de E314 in de buurt van op- en afrit Circuit Zolder. Toen de brandweer aankwam, stond de BMW op de pechstrook in lichterlaaie. Het vuur werd gedoofd, maar de auto viel niet meer te redden. (foto Depannage Geert Schops)

la-serenata-lofzang-in-de-kerk-van-zolder

La Serenata: lofzang in de kerk van Zolder

CC Muze brengt zaterdagavond om 20.15 uur La Serenata naar de Sint-Vincentiuskerk in Zolder. Sopraan, actrice Noémie Schellens, zanger, acteur, muzikant Pieter Embrechts en gitarist Maarten Vandenbemden brengen een lofzang op het leven en de liefde met beeld, muziek, serenades, poëzie en verhalen. En dat in een betoverende visual art installation van Anne Marcq. Deze concertvoorstelling wordt uitsluitend in het decor van mooie kerken gebracht, en dus is de kerk van Zolder de geknipte locatie daarvoor. Er is nog een beperkt aantal tickets beschikbaar.

cvo-werkt-mee-aan-the-beer-experience

CVO werkt mee aan The Beer Experience

Het festival The Beer Experience, nu zaterdag en zondag in en rond Muze, werkt nauw samen met CVO De Verdieping. Het centrum voor volwassenenonderwijs heeft immers heel wat know how in petto en huist bovendien op de site. Vanuit drie studierichtingen wordt er meegewerkt aan het festival. De mensen van Podiumtechnieken: Licht en Geluid zullen net als vorig jaar bijspringen  bij alle live-optredens zodat die perfect klinken in de 3 zalen: bovendek, balzaal (…) Lees het hele bericht

een-reeks-overtreders-en-wanbetalers-betrapt

Een reeks overtreders en wanbetalers betrapt

De politie hield gisteren samen met de Vlaamse belastingdienst een controle in Heusden-Zolder. Daarbij is voor € 3.867,21 aan openstaande schulden geïnd. Eén wagen is getakeld omdat de eigenaar zijn openstaande boete van bijna 3.000 euro niet kon betalen. Niemand van de 84 gecontroleerde bestuurders had gedronken. Twee zijn betrapt met de gsm achter het stuur, 2 kinderen zaten los in de auto, 3 bestuurders droegen hun gordel niet, 1 voertuig voldeed niet aan de technische eisen. Dan was (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-948

De kijk van Richie

Topsportfilosofie.

buurt-kritisch-over-sportcomplex-helzold

Buurt kritisch over sportcomplex Helzold

Op Helzold is gestart met de bouw van het nieuwe tennis- en padelcomplex van De Mangel. Dat is zoals bekend de fusie van tennisclub Helzold en tennis Zolder. Daar wordt 1,8 miljoen geïnvesteerd in zes padelpleinen, vier tennisvelden en een cafetaria. Gemeente en Sport Vlaanderen subsidiëren iets meer dan één derde, de club financiert de rest met een lening en eigen middelen. In de plannen gaat veel aandacht naar duurzaamheid en groenaanplanting. Toch zijn buurtbewoners niet (…) Lees het hele bericht

geen-oorzaak-gevonden-van-brand-in-kleuterschool

Geen oorzaak gevonden van brand in kleuterschool

Zoals aangekondigd hebben deskundigen nog verder onderzoek gevoerd naar de mogelijke oorzaak van de brand in het oude gedeelte van kleuterschool De Toverfluit op 22 februari. Maar ook daaruit is niet aan het licht gekomen, hoe het vuur is kunnen ontstaan. De brand woedde gelukkig tijdens de krokusvakantie. 

15-ondernemers-opgeleid-tot-wijers-gastheren

15 ondernemers opgeleid tot Wijers-gastheren

Vandaag kregen 15 Wijers-ondernemers uit de toeristisch-recreatieve sector als eersten hun erkenning als Wijersgastheer. Het gaat om  B&B’s, aanbieders van activiteiten, restaurants en streekproducenten. Ze kregen  van Regionaal Landschap Lage Kempen een intensieve opleiding over de geschiedenis van De Wijers, de toeristische troeven, fauna en flora en ze gingen op excursie bij Viskwekerij Vandeput en in natuurreservaat Wijvenheide. Zo werden ze helemaal ondergedompeld in het land (…) Lees het hele bericht

kies-acuteel-mijnverleden-tot-mooiste-fietsroute

Kies 'Actueel Mijnverleden' tot mooiste fietsroute

VAB-Magazine is op zoek naar de mooiste fietsroute Vlaanderen en doet daarvoor een oproep aan het publiek. De mijngemeenten vragen op hun beurt hun inwoners om te stemmen voor de route 'Actueel mijnverleden'. Die fietstocht start aan be-MINE, de historische mijnsite van Beringen. Verder op de tocht de mijnsites van Heusden-Zolder en Houthalen, de mijnterrils, de Vallei van de Zwarte Beek, de kolenhaven en het oude kolenspoor. De route eindigt ook weer op be-MINE. Stemmen kan via deze link.


rode-kruis-opvangcentrum-zoekt-vrijwilligers

Rode Kruis opvangcentrum zoekt vrijwilligers

Het Rode Kruis opvangcentrum in de Kapelstraat is op zoek naar vrijwilligers. Het gaat vooral om vrijwilligers die ’s avonds, in het weekend of tijdens de schoolvakanties allerlei activiteiten willen organiseren/begeleiden met de bewoners, na school huiswerkbegeleiding willen doen, op woensdagnamiddag mee naar de sporthal in Eversel om sportactiviteiten te begeleiden (of eventueel mee te doen), één keer per maand met de bewoners mee zwerfvuilacties in de buurt (…) Lees het hele bericht

start-to-tennis-voor-volwassenen-in-heusden

Start to Tennis voor volwassenen in Heusden

KTCP Heusden organiseert een lessenreeks Start to Tennis voor volwassenen die willen proeven van de tennissport. Wie wil kennismaken met de tennissport of na jaren opnieuw een balletje wil kloppen, kan gebruik maken van een kennismakingspakket. Je hebt alleen sportieve kledij en sportschoenen met een vlakke zool nodig, de rest stelt de club ter beschikking. De S2T-lessen hebben telkens plaats op maandagavond tussen 19 en 22 uur op de buitenterreinen van TC Heusden (bij sporthal (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-stefan-boonen

Tip van de Bib: Stefan Boonen

Als leestip van de bibliotheek krijgen we deze week 'Dat met Leo' van Stefan Boonen, de succesvolle Limburgse jeugdauteur. 

Korte inhoud

Leo staat op en is zichzelf kwijt. Zijn mama heeft geen ontbijt neergezet en op school kennen ze hem niet meer. Zelfs de hond van de buurman blaft niet naar hem. Leo gaat op pad, op zoek naar zichzelf. De lezer loopt mee, ontmoet Max met zijn winkelkar en ontdekt langzamerhand dat Leo (…) Lees het hele bericht

zolders-taalgebruik-14

Zolders taalgebruik

Ook deze week heeft de Heemkundige Kring Zolder weer eens gegraaid in de Zóldersen diksjenéér van wijlen Maurice Lemmens. Ze  heet en groof hant, ze piëpert én zaat te veuls. Dat wil zeggen ze heeft een grove hand, ze pepert en zout teveel. Tegenwoordig kan dat natuurlijk evengoed een 'hij' zijn. 

ook-heusden-zolder-bant-tiktok-van-gsm-s

Ook Heusden-Zolder bant TikTok van gsm's

Het lokaal bestuur van Heusden-Zolder vraagt zijn personeel om de TikTok app te verwijderen op dienstgsm's. Heusden-Zolder volgt daarmee Vlaams minister Somers (Open VLD) die gemeenten de raad had gegeven om de app te verwijderen. De maatregelen komen na adviezen van de Staatsveiligheid en het Centrum voor Cybersecurity. TikTok is eigendom van het Chinese ByteDance. De app verzamelt heel wat informatie van de gebruikers  en volgens de Chinese wetgeving kan een bedrijf (…) Lees het hele bericht

zaterdag-stiltecirkel-voor-aardbevingslachtoffers

Zaterdag stiltecirkel voor aardbevingslachtoffers

Zaterdag 18 maart van 11 tot 11.30  uur wordt opnieuw een stiltecirkel gehouden voor het gemeentehuis in Zolder. Deze keer voor de mensen die getroffen zijn door de aardbeving in Turkije en Syrië. Het initiatief gaat  uit van de werkgroep Interlevensbeschouwelijke Dialoog. Die roept iedereen op tot een teken van solidariteit omdat ook in Heusden-Zolder veel mensen meeleven of verwanten hebben in het getroffen gebied. Tijdens de stiltecirkel wordt ook geluisterd naar getuigenissen van Mehmet Ustun, die 11 dagen verbleef in het getroffen gebied, en van Lode Schops die mee het noodhospitaal ging opzetten met BE-FAST en er een tweetal weken meehielp. 

en-zo-hoor-je-het-ook-zelf

En zo hoor je het ook zelf

Uit de video van de AfterMuzeClip blijkt eveneens de stevige set die Özgür Hazar's Blues Syndicate zondagavond in het MuzeCafé bracht. Een hittegolf op een kille, natte avond.

solo-s-en-zangeres-maken-indruk

Solo's en zangeres maken indruk

Opnieuw zat het MuzeCafé goed vol voor een bluesavond, maar deze keer in het kader van de Sunday Evening Blues. Nu stond Özgür Hazar's Blues Syndicate uit het Leuvense op het podium. De groep won niet toevallig de Belgian Blues Challenge 2022. Vooral de stem van zangeres Arianne Yaya maakt indruk en het publiek reageerde enthousiast op de verschillende solo's die elkaar opvolgden. (foto's Roman Martyka)

heusden-zolder-geeft-5-000-via-12-12

Heusden-Zolder geeft € 5.000 via 12-12

Terwijl nog allerlei solidariteitsacties worden opgezet om de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije te steunen, doet ook de gemeente Heusden-Zolder haar duit in het zakje. Er wordt 5.000 euro overgemaakt via het Consortium 12-12. Burgemeester Borremans roept inwoners op om ook via 12-12 te steunen en zo mee het verschil te maken voor de slachtoffers. Tot en met 16 maart kun je ook nog in het gemeentehuis terecht om het rouwregister ter nagedachtenis van de slachtoffers te ondertekenen.

moeiteloze-zege-voor-hebad-4g

Moeiteloze zege voor Hebad 4G

Een beperkte speeldag in het badminton. Hebad 4G wint met 8-0 thuis tegen Klein Boom 1G. 

als-muziek-en-zandkunst-in-elkaar-vervlechten

Als muziek en zandkunst in elkaar vervlechten

Een combinatie van muziek en geprojecteerde live-zandkunst die een betoverend muzikaal sprookje wordt. Dat brachten Trio Osuna en De Zandmuze in de zwarte zaal van Muze voor een familiepubliek. (foto's Herman Eerdekens)

dames-en-heren-van-rc-9-winnen

Dames en heren van RC 9 winnen

Voor de jeugdige rugbyspelers was het een moeilijke speeldag, de senioren daarentegen deden het uitstekend. De uitslagen: U14 RC Limburg - Walferdange/Ardenne: 27-36, U16 Kortrijk/Doornik - RC Limburg: 25 - 0. Dames Anderlecht - RC9: 14 - 56 en heren RC9 - Hamme/Lokeren: 43 - 14. Na winst in Anderlecht genoten de dames nog na van de modderige leemgrond zoals blijkt uit de foto.

winst-voor-zolder-c-e-ploeg-verliest-nipt

Winst voor Zolder C, E-ploeg verliest nipt

In de derde provinciale B van het basketbal heeft leider Zolder C zonder veel moeite APK Alken A verslagen met 87-52. In vierde B moest Zolder E krap het onderspit delven tegen As C: 58-61, een verdienstelijke prestatie tegen de leiders.

jonge-boogschutters-kampen-bij-sint-sebastiaan

Jonge boogschutters kampen bij Sint-Barbara

Bij de Koninklijke Schuttersgilde Sint-Barbara in Heusden had vandaag het Limburgse aspirantenkampioenschap boogschieten plaats, een organisatie van de schutterij samen met PVL Limburg. Heel wat jeugdschutters namen het tegen elkaar op. In de voormiddag was er een eerste wedstrijd waarbij ieder 20 pijlen mocht afschieten, dat leverde de ranking op voor de afkamping na de middag. Telkens gaat het tussen twee schutters die om het eerst 6 punten moeten halen. De winnaar (…) Lees het hele bericht

alleen-kvv-heusden-zolder-kan-winnen

Alleen KVV Heusden-Zolder kan winnen

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder Stal geklopt met 4-1. FC Anadol verloor met 3-2 van Turkse Rangers Waterschei. In tweede A had Bolderberg eerder al met 3-0 verloren van Thes Sport Tessenderlo B.

sam-nulens-en-daniele-van-os-snelsten-op-33-km

Sam Nulens en Daniële Van Os snelsten op 33 km

De VijverRun33 had vandaag voor het eerst zijn thuisbasis op Domein Bovy en dat gaf een extra dimensie aan de loop. Het parcours ging immers ook voor een stuk over het domein, maar evenzeer doken de deelnemers de natuur in. En ondanks de vele regen van de afgelopen dagen en het gemiezer van vanmorgen viel de toestand van het parcours onderweg nog best mee. We hebben de lopers al ooit veel meer onder de modder zien toekomen. Zoals ieder jaar laat de familie van de baron de Villenfagne de Vogelsanck (…) Lees het hele bericht

sk-heusden-06-klopt-torpedo-hasselt

SK Heusden 06 klopt Torpedo Hasselt

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft SK Heusden 06 zijn thuiswedstrijd tegen Torpedo Hasselt met 2-1 gewonnen.

zolderrun-stopt-er-definitief-mee

Zolderrun stopt er definitief mee

Er komt geen nieuwe editie van de Zolderrun, de traditionele loop door Zolder-Centrum waarvan de opbrengst naar 't Weyerke ging. De organisatoren hebben vandaag bekendgemaakt dat ze er defintief mee stoppen. De ultieme reden is de nakende afbraak van de sporthal in Zolder waardoor er geen kleedkamers en douches meer ter beschikking zijn. Nochtans heeft de nieuwe sportzaal ook faciliteiten. De loop ging deels over een stratenparcours en deels door de (…) Lees het hele bericht

zolder-a-blijft-onstuitbaar

Zolder A blijft onstuitbaar

In de eerste provinciale van het basketbal heeft leider Zolder A opnieuw verpletterend uitgehaald. Deze keer moest Kiewit B er met 107-53 aan geloven. In de vierde provinciale A verloor Zolder D met 72-66 van Pelt R. 

david-geybels-wint-pooltornooi-in-t-kuipke

David Geybels wint pooltornooi in 't Kuipke

In  café 't Kuipke had de afgelopen 12 weken een pooltornooi plaats. Dat verliep in poules, allemaal heel strikt gereglementeerd, die vandaag in de finales uitmondden. David Geybels won de finale tegen Luc Cams. Eddy Luys bleek de beste in de kleine finale - voor de derde plaats -  ten koste van bezieler Frank Agten. De dubbel finales zijn nog aan de gang en zullen pas binnen twee weken de winnaars opleveren. (foto Tony Sempels)

grote-materiaaldiefstal-op-werf-velodroom

Grote materiaaldiefstal op werf velodroom

Begin deze maand is een enorme materiaaldiefstal gebeurd op de werf van de velodroom bij Circuit Zolder. Dat is pas vandaag bekendgeraakt. Het materiaal is afkomstig van de Duitse firma Velotrack die de houten wielerpiste aan het bouwen is. Daarbij wordt een groot arsenaal aan machines gebruikt. De dieven moeten blijkbaar goed op de hoogte geweest zijn - wellicht na een verkenning - van hetgeen er buit kon gemaakt worden. Ze kozen vooral de meest waardevolle apparatuur uit. De buit wordt op (…) Lees het hele bericht

wieze-boys-a-verpulvert-wieze-boys-b

Wieze Boys A verpulvert Wieze Boys B

In het bedrijfsvoetbal had KVK Wieze Boys A geen erbarmen voor zusterploeg Wieze Boys B, het werd 0-7. Wie achteraf een rondje moest betalen, is niet duidelijk. Een slechte zaak ook voor RP Products dat met 2-3 verloor van Cosmos Spouwen. 

vandaag-gezien-442

Vandaag gezien

't Doet deugd om eens een ander kleurtje te zien dan de donkergrijze wolken van de voorbije dagen. (foto Anna Hojnacki)

grauwvuur-brengt-stevige-rave-party

Grauwvuur brengt stevige rave-party

Het contrast in CC Muze kan niet groter zijn dan vanavond. Terwijl voor een uitverkochte schouwburg Lucas Van den Eynde, Wigbert, Barbara Dex en Maggie MacNeal 50 jaar kleinkunst uit de Lage Landen op het podium brengen, jagen in de balzaal de dj's de decibels door de boxen. Daar organiseert Bijzaak vzw immers Grauwvuur. Bijzaak kennen we al van het zomerse dj-festival Dipastro en ze voegen daar nu nog een einde-winter-editie aan toe met Grauwvuur. Grauwvuur verwijst naar de (…) Lees het hele bericht

parking-betalen-op-cite-kan-ook-via-sms-of-app

Parking betalen op Cité kan ook via sms of app

Wist je dat je sinds kort aan de parkeerautomaten in winkelcentrum ook zonder cash geld kunt betalen? Via het nummer 4411 kun je zowel met een sms als via de app betalen. Op de automaten hangt een sticker met alle uitleg. Overigens kun je nog altijd een kwartier gratis parkeren, daarvoor druk je op de groene knop en dan komt er een ticket uitgerold. (foto Dimitri Reynders)

de-kijk-van-richie-947

De kijk van Richie

Dat krijg je er nooit uit ...

ook-veel-pyjama-s-in-de-leerplaneet

Ook veel pyjama's in De Leerplaneet

Ook in GBS De Leerplaneet kwamen leerlingen en leerkrachten in pyjama naar school om hun steun te betuigen aan de acties van Bednet. (foto's Stefanie Custers)

over-een-week-start-the-beer-experience

Over een week start The Beer Experience

Over precies een week heeft in CC Muze en in ZLDR Luchtfabriek de tweede editie van The Beer Experience plaats. Het festival dat in het teken staat van het bier. Je komt er  rechtstreeks in contact met binnen- en buitenlandse brouwers, je kunt er de meest uiteenlopende bieren proeven, deelnemen aan foodpairings, luisteren naar bierpraatjes en genieten van 8 live-bands, zowel op zaterdag als zondag. De voorverkoop draait al een tijdje op volle toeren. Er zijn nog tickets beschikbaar, maar als ze uitverkocht zijn, zit het ook vol. Hier kun je tickets aanschaffen.

wakker-voor-wie-niet-naar-de-klas-kan-komen

Wakker voor wie niet naar de klas kan komen

Neen, ze hebben niet heel de dag geslapen in VLS De Brug, ondanks de pyjama's is er wel degelijk les gegeven. Maar de leerlingen hebben zich solidair getoond met allen die niet in de klas kunnen zijn en via Bednet van thuis uit of vanuit het ziekenhuis de lessen moeten volgen. (foto's Inge Vreys)

en-ook-vks-pagadder-deed-mee-aan-bednet

En ook VKS Pagadder deed mee aan Bednet

Alle steun en sympathie voor Bednet ook in VKS Pagadder waar de kleuters en juffen in pyjama, badjas, op pantoffeltjes, enz. verschenen. Gezellig, vooral ook om lekker bijeen te kruipen. En wie weet winnen ze met hun foto's wel een nieuwe pyjama in de wedstrijd die aan de actie gekoppeld is.

t-molenholleke-steunt-bednet-in-pyjama

't Molenholleke steunt Bednet in pyjama

Het is vandaag nationale pyamadag, als steun aan Bednet dat ervoor zorgt ervoor dat kinderen en jongeren die tijdelijk niet naar school kunnen, lessen in hun klasje live (van thuis of uit het ziekenhuis) kunnen volgen.   Via de camera hebben ze contact met juf of meester en medeleerlingen. Ook 't Molenholleke steunt het initiatief en daarom kwamen alle kleuters, leerlingen en leerkrachten in pyjama naar school. (foto's Rita Grosemans)

bewoners-opvangcentrum-ruimen-buurt-op

Bewoners opvangcentrum ruimen buurt op

Mats, één van de begeleiders in het Opvangcentrum van het Rode Kruis in de Kapelstraat, is er met zes bewoners op uitgetrokken voor een zwerfvuilactie. Samen hebben ze de omgeving van het opvangcentrum opgeruimd. Zo willen ook zij hun steentje bijdragen aan een mooie, propere en dus betere buurt.

als-toppers-elkaar-op-het-podium-vinden

Als toppers elkaar op het podium vinden ...

Het MuzeCafé was donderdagavond volgelopen en dat was geen toeval. De band die Move2Blues naar Heusden-Zolder had gehaald was er dan ook eentje met veel ervaring en een enorme reputatie in de blueswereld: de Vega Straus Band. Met Tony Vega en Kai Strauss telt deze band twee topgitaristen van de huidige bluesgeneratie in zijn rangen. Ze kunnen zich bovendien beroepen op één van de beste ritmesecties in het genre. Het enthousiasme was dan ook groot in 't MuzeCafé. (foto's Roman Martyka)

vega-straus-band-start-tour-in-muzecafe

Vega Strauss Band start tour in MuzeCafé

Donderdagavond mocht het MuzeCafé opnieuw een stevige bluesband verwelkomen, een internationale act deze keer. Vega Strauss Band was ingegaan op de uitnodiging van Move2Blues om er zijn  tour te starten. De band is erg internationaal gekleurd met gitarist Tony Vega (USA), zanger-gitarist Kai Strauss (D) , zanger-bassist Henrik Poulsen (DK) en drummer Mads "Tiny" Andersen (DK). Deze video van AfterMuzeClip geeft alvast de zinderende sfeer weer.

de-kijk-van-richie-946

De kijk van Richie

Raakt de Vlaamse regering vandaag uit het stikstofdossier of stikt ze erin?

chiro-berkenbos-organiseert-de-berkenquiz

Chiro Berkenbos organiseert de Berkenquiz

De Chiro van Berkenbos organiseert op 25 maart om 19.30 uur weer de Berkenquiz in de lokalen van de Koninklijke Harmonie De Heidegalm, Schansstraat 147. Er wordt gespeeld in ploegen, elke ploeg bestaat uit maximaal 5 personen en betaalt 25 euro deelnemersgeld, snackpakket inbegrepen. Het wordt op de eerste plaats een gezellige en plezante avond. Bovendien ... zonder verliezers, want elk team gaat met een leuke prijs naar huis. Inschrijven via deze link, het aantal deelnemers is beperkt.

kwb-ers-weten-nu-alles-van-oogproblemen

KWB-ers weten nu alles van oogproblemen

Bij KWB-Overdag stonden vandaag de oogproblemen centraal. Daarvoor was optometrist Lien Ceyssens uitgenodigd. Eerst behandelde ze staar of cataract. Daarna kwam glaucoom aan bod. Ook degeneratieproblemen bij het ouder worden, werden behandeld .  Het publiek kreeg ook te horen hoe om te gaan met droge ogen. En ter afronding besprak Lien  netvliesloslating en andere oogaandoeningen. (foto's Ludo Deleux)

morgen-vooral-staking-bij-openbaar-vervoer

Morgen vooral staking bij openbaar vervoer

Morgen is er een staking van de openbare diensten. Je moet dan onder meer rekening houden met een beperkte dienstverlening op het openbaar vervoer. Zoals het er nu naar uitziet zullen er treinen rijden tussen Heusden, Zolder en Hasselt in de ochtend, voormiddag, vooravond en avond. Maar over na 10.34 uur en voor 15.33 uur zou er hier geen trein stoppen richting Hasselt, vanuit Hasselt zouden er geen vroege treinen zijn, ook niet na 11.07 uur en voor 15.07 uur en dan nog tot 20.08 uur. Check hoe dan ook best de dienstregeling. Dat laatste geldt ook voor de bussen van De Lijn, daar zou ook een minimale dienstverlening worden aangeboden. Voor de eventuele gevolgen bij andere openbare diensten is het wachten tot morgen.

petanque-50-seizoenseinde-in-schoonheid

Petanque 50+: seizoenseinde in schoonheid

Ook in de 50+ petanquecompetitie is het seizoen afgelopen. Op de laatste speeldag konden alle ploegen uit Heusden-Zolder winnen behalve Boekt A dat verloor van kampioen Zigzag A. De uitslagen: Ere Limburg: Boekt A – Zigzag A: 3-6, Boekt B – Tongeren A: 6-3 en Pelter A – De Berk A: 3-6. 1ste: Horizon B – Olympia A: 2-7. 2de: Hasselt A – Olympia B: 4-5. 3de: De Berk B - Tongeren B: 6-3 en Genk D – Boekt C: 4-5. 4de: De Berk C – Pelter D: 8-1.

ook-dit-jaar-boeken-en-vinylbeurs-op-bovy

Ook dit jaar boeken- en vinylbeurs op Bovy

Ook dit jaar heeft op Domein Bovy weer de boeken- en vinylbeurs plaats, en dat op 7 keer elke derde zondag van de maand. Het gaat om een organisatie van de gemeente Heusden-Zolder en De Winning. Standhouders en bezoekers zijn welkom op 16 april, 21 mei, 18 juni, 16 juli, 20 augustus, 17 september, 15 oktober, telkens tussen 10 en 17 uur. Zowel professionele handelaars als particulieren kunnen deelnemen, ze betalen daarvoor € 20 per stand. Voor de bezoekers is de toegang gratis, ze kunnen (…) Lees het hele bericht

bestuurder-met-levenslang-rijverbod-onderschept

Bestuurder met levenslang rijverbod onderschept

De politie van Heusden-Zolder heeft gisteren een auto onderschept waarvan de bestuurder een levenslang rijverbod had. De politie was al een tijdje op de hoogte en had onderzoek gedaan naar de verplaatsingen van de man. Zo kon hij gisteren onderschept worden in de Westlaan. Daar was hij nog snel een parking opgereden om de andere richitng uit te te vluchten. Maar na enkele minuten staakte hij zijn vluchtpoging. Da man - de 22-jarige V.D. uit Heusden-Zolder - heeft nog maar pas van de politierechter (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-945

De kijk van Richie

En toen bleek de leeuw een pluchen beest te zijn ...

lothar-sels-in-finale-stem-wedstrijd

Lothar Sels in finale STEM-wedstrijd

Lothar Sels van het zesde leerjaar van de Vrije Basisschool in Bolderberg heeft voor een straffe stunt gezorgd: hij heeft zich geplaatst voor de finale van de STEM-wedstrijd. Dat is een wedstrijd die leerlingen wil stimuleren om hun technologisch talent te ontdekken. De deelnemers moesten 32 moeilijke STEM-vragen oplossen en daarin deed Lothar het uitstekend. Er namen 26.291 leerlingen deel, de kans om een finalist te hebben was 1 op 500, in Bolderberg zijn ze dan ook erg trots op (…) Lees het hele bericht

twee-lichtgewonden-bij-botsing-op-kruispunt

Twee lichtgewonden bij botsing op kruispunt

Omstreeks half 9 vanavond zijn twee auto's tegen elkaar gebotst op het kruispunt van de Schansstraat en de Sint-Maartenlaan. Het ging om een behoorlijk felle klap waarbij beide wagens zwaar beschadigd werden. Eén bestuurder kon op eigen kracht uit de auto, de andere werd uit de wagen gehaald door de brandweer. Beide bestuurders raakten eerder licht gewond en zijn met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De Schansstraat bleef een tijdlang afgesloten tot alles opgeruimd was. 

inbraak-bij-bedrijf-in-dellestraat

Inbraak bij bedrijf in Dellestraat

Veel informatie is er nog niet vrijgegeven maar onbekenden zijn 's avonds of 's nachts binnengedrongen bij een bedrijf op het industrieterrein in de Dellestraat. Ze kwamen het terrein binnen door de draad stuk te knippen en drongen de bedrijfsruimte binnen via een opengebroken raam. Het onderzoek loopt nog.

kleurrijke-kinderkunst-met-veel-emoties

Kleurrijke kinderkunst met veel emoties

In de lokalen van Bindus vzw werd er deze namiddag bijzonder enthousiast geschilderd. Zoals aangekondigd kwamen daar kinderen en ouders van de wijkwerking Cité samen voor een kunstworkshop rond thema's als rouw, verbondenheid en hoop voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. En 't was vandaag dan ook nog Vrouwendag. Ondersteund vanuit de ervaring van La Boubi art en Be a Flower maakten de kinderen bijzonder creatieve en kleurrijke (…) Lees het hele bericht

hackathon-en-openschooldag-in-het-college

Hackathon en openschooldag in het college

Het zijn weer drukke tijden in het Sint-Franciscuscollege. Leerlingen maken reizen, nemen deel aan projecten, zetten zich in voor goede doelen, ...
Morgen organiseert het college voor de tweede keer deze week een  schoolhack samen met de Universiteit Hasselt. Dat is een hackathon waarbij de leerlingen van het 5de jaar secundair onderwijs uitgedaagd worden om originele ideeën uit te werken die hun schoolleven nog leuker maken. Ze starten met een brainstormsessie in (…) Lees het hele bericht

in-heusden-zolder-stijgen-de-vacatures-nog-altijd

In Heusden-Zolder stijgen de vacatures nog altijd

Het aantal vacatures blijft in heel Vlaanderen dalen na de piek die begin vorig jaar werd bereikt, maar dat is merkwaardig genoeg niet het geval in Heusden-Zolder. In februari zijn van hieruit nog 209 vacatures rechtstreeks aan de VDAB gemeld, dat zijn er zelfs 88 of 42 % meer dan in februari vorig jaar. Daartegenover staat dat de uitzendopdrachten in elkaar zijn gestuikt. Eind vorige maand stonden in Heusden-Zolder bij de VDAB nog 294 vacatures open, vorig jaar op hetzelfde tijdstip waren er dat 251.

vrouwen-van-sultan-ahmet-moskee-in-corsala

Vrouwen van Sultan Ahmet moskee in Corsala

Het is vandaag de Internationale Vrouwendag en voor de vrouwen van de IG Sultan Ahmet moskee uit de Paquaylaan was dat een aanleiding voor een bebzoek aan het woonzorgcentrum Corsala  in Koersel. En de dames gingen niet met lege handen. Ze hadden rozen, gebakjes en koffie bij en ook sjaals die ze zelf hadden gebreid. Het werd een gezellige boel en er is veel gelachen en gebabbeld.

steunactie-aardbeving-op-mijnmarkt

Steunactie aardbeving op MijnMarkt

Er worden nog altijd geregeld acties op het getouw gezet voor de slachtoffers van de aardbeving. Zo staat de Diyanet Vrouwenwerking vandaag op de MijnMarkt met een standje van Turkse specialiteiten en lekkernijen. De opbrengst van de verkoop gaat naar de slachtoffers in Turkije.

de-kijk-van-richie-944

De kijk van Richie

't Is vandaag Internationale Vrouwendag.

elan-filmavond-in-het-teken-van-de-oscars

ElaN Filmavond in het teken van de Oscars

In de nacht van zondag op maandag worden in Hollywood voor de 95ste keer de Oscars van de film uitgereikt. De ElaN Filmavonden pikken zoals steeds meteen in op de actualiteit en maandagavond al worden tegelijk drie van de favorieten voor de Oscars vertoond:  The  Banshees of Inisherin (9 nominaties), The Fabelmans (7 nominaties) en TAR (6 nominaties). Alle films beginnen om 20.30 uur, uiteraard in The Roxy Theatre. 

50-km-per-uur-in-heel-de-guido-gezellelaan

50 km per uur in heel de Guido Gezellelaan

Vanaf vandaag mag je in heel de Guido Gezellelaan nog maar 50 km per uur meer rijden. Tot verbazing van velen zijn de borden 70 vervangen door 50 van Suska-Berg tot Heusden-Centrum, tot nu toe gold de 50 per uur beperking alleen in de dorpskern. Voor alle duidelijkheid: de Guido Gezellelaan is een gewestweg, de bevoegdheid ligt dus bij het Agentschap Wegen en Verkeer. Dat besliste eerder ook al om in de Meylandtlaan de maximumsnelheid van 70 naar 50 terug te brengen. De wegen van de gewestwegen zijn ondoorgrondelijk. 

kinderen-maken-kunst-voor-slachtoffers-aardbeving

Kinderen maken kunst voor slachtoffers aardbeving

Morgen, woensdag, om 14 uur vindt in de lokalen van Bindus VZW een kunstworkshop plaats rond de thema’s: rouw, verbondenheid en hoop voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. Ouders en kinderen van de wijkwerking Cité komen samen om te schilderen en te creëren onder de begeleiding van La Boubi art en Be a Flower, twee lidverenigingen van Bindus vzw. "Op Wereldvrouwendag vinden we het thema verbondenheid extra belangrijk en willen we de aanwezige vrouwen nog (…) Lees het hele bericht

morgen-hoog-karatebezoek-in-bolderberg

Morgen hoog karatebezoek in Bolderberg

Morgenavond is Shinji Tanaka sensei, 7ste dan SKIF, te gast bij Shoshin dojo in de sporthal van Bolderberg.  Hij is in 1967 geboren in de regio Kansai, in het zuidelijke deel van Japans grootste eiland, Honshu. Tanaka sensei is een professioneel, gerenommeerd lesgever en geeft o.a. les in het hoofdkwartier van de SKIF-federatie. Hij is 9 keer Japans kampioen SKIF en heeft 2 keer zilver en 1 keer brons op het SKIF wereldkampioenschap behaald.  Nu bezoekt hij twee weken (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-leo-bormans

Tip van de Bib: Leo Bormans

De boekentips zijn deze maand door Kim van de bib bijeengesprokkeld en zij ging het zoeken in de jeugdboekenmaand waarin geluk het centrale thema is. Om te beginnen 'Felix zoekt geluk: spelen, lachen, kiezen' van Leo Bormans uit Leopoldsburg. Rosalien Helsen zorgde voor de beelden. 

Korte inhoud

Felix, een jonge kleuter, speelt samen met zijn zus met een kartonnen doos en gebruikt zijn fantasie. Als hij sip is, brengt zijn (…) Lees het hele bericht

een-terugblik-in-de-zolderse-geschiedenis-8

Een terugblik in de Zolderse geschiedenis

De Heemkundige Kring Zolder is ook deze maand gaan grasduinen in de archieven op zoek naar historsiche gebeurtenissen in de eerste week van maart. Zo werd op 1 maart 1950 Felix Vanvelk burgemeester van Zolder. Op 2 maart 1394 sttierf abt Arnold van Tuldel in Averbode. Hij was één van de eerste Witheren als pastoor van Zolder.Op 3 maart 1801 werd Joannes Moers uit Hasselt de nieuwe kluizenaar van Bolderberg.Op 4 maart 1490 leende Kristina van Hennidal ’90 stukken’ aan de gemeente. We lezen 5 maart 1899 op de smeekbrief aan de provincieraad, opgemaakt door de inwoners van Viversel, waarin ze de aanleg van een weg van Viversel naar Boekt vroegen. Op 6 maart 1945 streek de 15de Schotse Divisie neer in Zolder. En op 7 maart 1918 is oorlogsvrijwilliger Alfred Pickaer, zoon van meester Pickaer, gesneuveld in Kaaskerke-Diksmuide.

beperkte-belangstelling-voor-besparingstips

Beperkte belangstelling voor besparingstips

Op uitnodiging van Heusden-Zolder gaf Chantal van Gent vanavond in de bib een lezing met tips over hoe je je elektriciteits- en waterrekening kunt doorgronden en naar beneden krijgen. Vooraf was aangekondigd dat deelnemers aan de workshop doorgaans euro besparen. Maar blijkbaar is die behoefte nog niet groot genoeg, want er daagden amper 15 deelnemers op. (foto's Julien Maebe)

bijna-400-voorinschrijvingen-voor-vijverrun33

Bijna 400 voorinschrijvingen voor VijverRun33

Het aftellen naar de VijverRun33 volgende zondag is nu helemaal gestart. En het lijkt het succesvolle editie te worden, tot vandaag waren er al 389 inschrijvingen. Meest populair nummer is tot nu toe de 16 km met 146 inschrijvngen, gevolgd door de 8 km (102), de 33 km (99) en de 4 km (42). Voorinschrijvingen zijn nog mogelijk tot vrijdag 10 maart 23.59 uur. Het wordt overigens een editie, die anders is dan de vorige met start en aankomst op domein Bovy. Kleedkamers en douches in sporthal Bolderberg. (archieffoto)

vandaag-gezien-441

Vandaag gezien

Korstmossen zorgen voor mooie contrasten in de Bolderbergse natuur. (foto Jan Leijskens)

fietsster-gewond-bij-val

Fietsster gewond bij val

Deze namiddag is in de Koolmijnlaan een vrouw ten val gekomen met haar elektrische fiets. De dame van 41 jaar raakte daarbij gewond en moest voor verzorging naar het ziekenhuis.

boekt-a-en-boekt-c-promoveren

Boekt A en De Berk B promoveren

In het petanque is de laatste speeldag in de compettie afgewerkt. De uitslagen: Vlaamse afdeling: Boekt – Dilbeek 8-1. Ere Limburg: Genenbos B – Olympia A: 5-4 en Genenbos A – De Berk A: 5-4. De Berk A eindigt als 2de. 1ste Limburg: Boekt B – Interlommel A: 5-4 en Genenbos C – Boekt A: 6-3. Boekt A eindigt als 2de en promoveert. 2de Limburg: Hasselt B – De Berk C: 8-1 en Olympia B – De Berk B: 4-5. De Berk B en Boekt C eindigen met evenveel punten maar De Berk B verovert de 2de plaats en promoveert terwijl Boekt C als 3de eindigt.

vandalisme-aan-woning-en-auto

Vandalisme aan woning en auto

De politie heeft twee meldingen van vandalisme binnenkregen het afgelopen etmaal. Gisteravond werd gemeld dat de huurder van een pand in de Sint-Jobstraat de boel aan het stukslaan was. En vanochtend belde een inwoonster van de Belikstraat dat van haar auto twee banden waren stukgestoken.

laptops-gestolen-in-boekt

Laptops gestolen in Boekt

Afgelopen weekend kreeg een woning in de Onze-Lieve-Vrouwstraat ongewenst bezoek. De inbrekers gingen aan de haal met twee laptops, maar het zou om oudere toestellen gaan. 

strategisch-zorgplan-ziekenhuizen-is-goedgekeurd

Strategisch Zorgplan ziekenhuizen is goedgekeurd

De Vlaamse regering heeft het Regionaal Zorgstrategisch Plan van ziekenhuisnetwerk Andreaz goedgekeurd. Andreaz bestaat uit de ziekenhuizen Sint-Franciscus Heusden-Zolder, Vesalius Tongeren, Jessa Hasselt en Sint-Trudo Sint-Truiden. "Met deze goedkeuring van Vlaams minister Crevits kunnen we verder werken aan ons doel: de best mogelijke zorg dicht bij huis voor al onze patiënten, nu en in de toekomst", zegt voorzitter professor dr. Piet Stinissen. Het Regionaal (…) Lees het hele bericht

er-zijn-ook-aannemers-die-wel-de-regels-volgen

Er zijn ook aannemers die wel de regels volgen

We hebben al verschillende keren berichten gehad over aannemers van openbare werken die bekeurd werden omdat ze niet in orde waren met de wegsignalisatie of veiligheidsmaatregelen voor zwakke weggebruikers. Maar er zijn ook aannemers die het wel goed doen en hun verantwoordelijkheid opnemen. Zo kreeg de Limburgse aannemer AH Group complimenten van de Fietsersbond én De Watergroep voor de manier waarop de werken in de Sint-Rochusstraat en de Witte Barier in opdracht van De (…) Lees het hele bericht

jonathan-is-nieuwe-voorzitter-moed-en-volharding

Jonathan is nieuwe voorzitter Moed en Volharding

Turnkring Moed en Volharding was al even op zoek naar een nieuwe voorzitter en heeft die nu gevonden. Het is Jonathan Indeherberge (32) uit Beringen. Hij wordt stilaan ingewerkt in het clubgebeuren en heeft heel wat uitdagingen voor zich. Niet alleen is er de bruisende clubwerking, waarvan verschillende leden op hoog niveau presteren, er zijn de eigen organisaties en er is vooral de overstap naar de grote gymhal in de velodroom die in het verschiet ligt en die een enorme verbetering voor de werking kan betekenen.

de-eigen-sound-van-rob-vanspauwen-en-co

De eigen sound van Rob Vanspauwen en co

De eerste zondag van de maand betekent ... jazz in het MuzeCafé. Deze keer had MJO Rob Vanspauwen geïnviteerd. De contrabassist bracht saxofonist Daniël Daemen, gitarist Tim Finoulst en drummer Gert-Jan Dreessen mee. Samen creëren ze een eigen sound opgehangen aan open, monder, traditioneel en ... kamermuziek.  (foto's Roman Martyka)

hebad-verliest-drie-matchen

Hebad verliest vier matchen

In het badminton heeft Hebad 2H met 7-1 verloren bij Poona Hoeselt 1H. Hebad 3H verloor met 7-1 thuis tegen ´t Plemke Tongeren 1H en Hebad 1D verloor uit bij W&L 1D met 6-2. Geen goede speeldag dus voor de Heusdense ploegen. UPDATE Zondagavond is ook Hebad 2D met 7-1 onderuit gegaan in Leuven tegen Dijlevallei 4D.

speedwayclub-maakt-zich-op-voor-3-races-in-2023

Speedwayclub maakt zich op voor 3 races in 2023

Speedwayclub Helzold maakt zich klaar voor het nieuwe seizoen. Als opwarming werd alvast een feestje georganiseerd voor de vrijwilligers die alles telkens mee in goede banen leiden. Ze kregen eten en drinken aangeboden, een dankwoord van voorzitter Benny Kupers en de vraag om de volgende data voor dit seizoen vrij te houden: 30 apri (Sidecar Masters), 2 juli (Masters of Helzold) en 27 augustus (Gouden Helm). (foto's Stephan Volders)

anadol-wint-in-stal

Anadol wint in Stal

In de tweede provinciale B heeft FC Anadol een relatief makkelijke uitzege behaald bij Stal Sport Koersel. Het werd 2-4.

eindelijk-winst-voor-bolderberg

Eindelijk winst voor Bolderberg

In de tweede provinciale A van het basketbal heeft Bolderberg FC voor een kleine stunt gezorgd door subtopper Vlijtingen VV met 3-2 te kloppen. Meteen de eerste seizoenszege voor de hekkensluiter.

guy-swinnen-en-zijn-ladies-brengen-soul

Guy Swinnen en zijn ladies brengen soul

Rocker Guy Swinnen gaat tegenwoordig als soulkikker door het leven en omringt zich daarbij door mooie vrouwenstemmen als  die van Isabelle A, Lien Van De Kelder en Nina Babet. Samen met hun band toerden ze langs de cultuurcentra om zo zaterdagavond te stranden in CC Muze. De sound van James Brown en Marvin Gaye rolde door de schouwburg. (foto's Ann Jordens)

de-kijk-van-richie-943

De kijk van Richie

Vandaag nog maar eens bevestigd ... 

goud-voor-yaroslava-mahuchikh-op-ek

Goud voor Yaroslava Mahuchikh op EK

 Op de Europese atletiekkampioenschappen indoor in Istanbul heeft de Oekraïense Yaroslava Mahuchikh goud gewonnen in het hoogspringen. Met een sprong over 1m98 verlengde ze haar Europese titel. Daarmee wordt haar palmares nog wat aangedikt: ze is ook Europees kampioene in open lucht, wereldkampioene indoor, vicewereldkampioene in open lucht en winnares van brons op de Olympische Spelen. Sinds begin dit jaar woont Mahuchikh in Heusden-Zolder. Ze traint ook in de Golazo Arena.

leider-zolder-wint-krap-in-leopoldsburg

Leider Zolder wint krap in Leopoldsburg

In de eerste provinciale van het basketbal heeft leider Zolder A alles uit de kast moeten halen om te winnen bij staartploeg Union Leopoldsburg A, het werd uiteindelijk 66-68. In vierde provinciale A verloor Zolder D van Baclo Lommel R met 51-76. In vierde B ging Zolder E met 71-48 onderuit bij Sint-Truiden D.

uitwinst-voor-kvv-heusden-zolder-5

Uitwinst voor KVV Heusden-Zolder

In tweede provinciale B ging KVV Heusden-Zolder met 2-4 winnen bij As-Niel United.

sk-heusden-06-wint-in-loksbergen

SK Heusden 06 wint in Loksbergen

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft SK Heusden 06 zijn avondwedstrijd in Loksbergen gewonnen met 1-3.

verlies-voor-wieze-boys-b

Verlies voor Wieze Boys B

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys B zijn inhaalwedstrijd bij Berg verloren met 5-4.

de-geheimen-van-de-rozensnoei-ontsluierd

De geheimen van de rozensnoei ontsluierd

Vandaag hield De Rozenkring een workshop over het snoeien van tuinrozen. Het startte met een uitleg over de anatomie van de roos en dat deed meteen de wenkbrauwen bij de niet-kenners fronsen.  Na het theoretische deel volgden enkele knipoefeningen om dan door de rozentuin te trekken. Voorzitter Michel Oyen gaf uitleg over gereedschap, de noodzaak om te snoeien, wanneer en wat je moet snoeien, en hoe je moet snoeien. Als eerste kreeg een heesterroos de aandacht, daarna volgden (…) Lees het hele bericht

proeven-van-bieren-uit-alle-hoeken-van-limburg

Proeven van bieren uit alle hoeken van Limburg

De Bolderbergse Bierhappening lokte vandaag heel wat bierliefhebbers naar de Witte Zaal. In de loop der jaren heeft organisator Louis Hauquier een trouw publiek uitgebouwd, dat vooral in groepsverband komt proeven van het aangeboden bier, daarover discussiëert en notities neemt. De bezoeker die de meeste kilometers aflegde, kwam uit Eupen. "We blijven de Limburgse bieren uitspelen, dikwijls gaat het om onbekende bieren, van microbrouwerijen, uit alle kanten van Limburg. (…) Lees het hele bericht

wieze-boys-a-nu-ook-officieel-in-bekerfinale

Wieze Boys A nu ook officieel in bekerfinale

In het bedrijfsvoetbal stond vandaag alleen de terugwedstrijd in de halve finale van de beker op het programma tussen Pool Keramo en Wieze Boys A, het werd 2-2. Maar na de 5-0 winst in de heenwedstrijd was het eigenlijk maar een formaliteit en mag Wieze Boys A zich beginnen opmaken voor de bekerfinale tegen Century Hasselt.

een-fotoboek-over-het-postindustriele-west-europa

Een fotoboek over het postindustriële West-Europa

Morgen om 15 uur wordt in ZLDR Luchtfabriek het fotoboek 'Once upon a time' van de Nederlandse fotograaf Hendrik J. Hunter voorgesteld. Hendrik J. Hunter studeerde literatuur en werkte als (bedrijfs)journalist en commercieel schrijver tot hij in 2013 gegrepen werd door de sociaal-documentaire fotografie. Zijn projecten zijn gepubliceerd in kranten en magazines en geëxposeerd in Nederland, Duitsland en België. HJ Hunter begon in 2015 vanuit zijn woonplaats (…) Lees het hele bericht

cvo-heeft-veel-groen-en-lekkers-in-petto

CVO heeft veel groen én lekkers in petto

Grote drukte vandaag in de serres van CVO De Verdieping in de Ganzenstraat, want daar had de happening 'Buitengewoon Groen en Lekker' plaats. De bezoekers konden niet alleen kennismaken met de verschillende cursussen rond groen, tuinontwerp en -aanleg, kruiden, enzo, maar kregen van specialisten ook heel wat tips die ze thuis kunnen toepassen. Tot en met het onderhoud van tuinmachines. Je kon je ook met het gezin laten fotograferen, en zo zelf getriggerd raken voor de (…) Lees het hele bericht

jelle-geens-37ste-in-abu-dhabi

Jelle Geens 37ste in Abu Dhabi

Triatleet Jelle Geens is pas 37ste geworden in de triatlon van Abu Dhabi, dat is de openingsrace van de World Series. Geens klokte af op 54:36 en eindigde daarmee op bijna twee minuten van de winnaar, de Brit Alex Yee. Nochtans ligt de wedstrijd in Abu Dhabi Jelle Geens, hij won er twee jaar geleden. Na het fietsen zat hij trouwens nog mee voorin,maar in het lopen moest hij in 5 kilometer 1:47 prijsgeven op Alex Yee.

de-kijk-van-richie-942

De kijk van Richie

De hand Gods zit overal ...

naima-joris-brengt-intiem-concert

Naima Joris brengt intiem concert

Naima Joris deed vrijdagavond de zwarte zaal in CC Muze vollopen met een concert dat vooral was opgebouwd rond haar full album 'While the moon', een logisch vervolg op haar eerdere singles. Samen met haar band zette ze een intieme sfeer neer. (foto's Herman Eerdekens)

morgen-infoavond-over-openluchtspel-viversel

Morgen infoavond over openluchtspel Viversel

Volgend jaar organiseren ze in Viversel weer een openluchtspel en daarvoor moeten ze natuurlijk op tijd met de intense voorbereidingen beginnen. Daarom wordt morgen, zaterdag, om 19.30 uur een eerste infobijeenkomst gehouden in de Vierseleer. Daar zal onder meer bekeken worden hoeveel mensen nodig zijn voor welke taken of rollen. Alle info via openluchtspelviversel[!]gmail.com. En dan maar uitkijken of volgend jaar het mirakel zich weer voltrekt ...

51-bestuurders-betrapt-met-gsm-achter-het-stuur

51 bestuurders betrapt met gsm achter het stuur

De politie heeft gisteren in Heusden-Zolder een gerichte actie gehouden op bestuurders die de gsm op de één of andere manier gebruikten achter het stuur. Liefst 51 bestuurders zijn betrapt. Ze krijgen een boete van 174 euro.

auto-rijdt-dwars-door-vitrine-meubelzaak-binnen

Auto rijdt dwars door vitrine meubelzaak binnen

Er is deze namiddag een auto binnengereden in meubelzaak 1B-Meubelen langs de Meylandtlaan. Het is nog niet duidelijk hoe dat precies kon gebeuren, maar de auto reed dwars door één van de vitrines tot in winkel waar hij tot stilstand kwam tegen een aantal kasten, stoelen en andere meubelen. De schade is groot. De brandweer kwam ter plaatse om het eerste puin op te ruimen en om het raam te dichten. 

neos-leden-op-presentatie-boek-over-paus

Neos-leden op presentatie boek over paus

Een aantal Neosleden was uitgenodigd in de abdijschool van Zevenkerken (Sint-Andries Brugge) waar Tom Zwaenepoel, Vaticaankenner bij uitstek, zijn boek ‘Tegen de stroom in’ voorstelde. Op basis van een 40-tal gesprekken met mensen van verschillende overtuigingen vindt de lezer daarin een overzicht van tien jaar pontificaat van paus Franciscus. Bij de boekvoorstelling vond een debat plaats met onder meer Kardinaal Jozef De Kesel, Theodoor Van der Voort, aartspriester in de Russisch orthodoxe kerk van Deventer,  Khalid Benhaddon, imam van de El-Fath moskee in Gent en Rik Van de Walle, rector van Universiteit Gent. (foto Trudo Groffi)

benin-het-verhaal-van-een-afrikaans-land

Benin: het verhaal van een Afrikaans land

In de Jogem in Zolder werd donderavond het startschot gegeven voor de jaarlijkse campagne van Broederlijk Delen. Centraal stond het reisverhaal van kosteres Francine Mekers en Celine Colpaert die beiden een bezoek brachten aan het Afrikaanse land Benin. Ze bezochten er onder meer een weeshuis, de markt, een technische school, woonden een eucharistieviering bij, ...  Het voorwoord was van pastoor Ghislain, zelf afkomstig van Benin en Peter Flipkens praatte alles aan elkaar. (foto's Lode Beylemans/Francine Mekers)

de-kijk-van-richie-941

De kijk van Richie

Of dit nu een voorbeeld is ... 

2-lichtgewonden-bij-zware-botsing-in-bolderberg

2 lichtgewonden bij zware botsing in Bolderberg

In de Sint-Jobstraat in Bolderberg - ter hoogte van de Spar - zijn vanmorgen omstreeks 7 uur twee auto's op elkaar geknald. Eén van de wagens belandde door de klap op een verhoogde borduur. Bij het ongeval vielen twee lichtgewonden, beide auto's zijn getakeld en wellicht rijp voor de schroothoop. 

lange-tractorkaravaan-van-protesterende-boeren

Lange tractorkaravaan van protesterende boeren

Een indrukwekkend lange karavaan landbouwtractoren scheurde vanmorgen door Heusden-Zolder over de gewestwegen, op weg naar Brussel waar ze straks betogen tegen de aanpak van het stikstofdossier. De slogans op de tractoren lieten dan ook niets aan de verbeelding over, de boeren zijn boos en gefrustreerd en voelen zich in de steek gelaten. Bij hun doortocht door Heusden-Zolder reden ze aan een strak tempo, maar uiteraard bleef zo'n immens lange karavaan niet ongemerkt. (foto's Julien Maebe)

profound-observer-slaat-bruggen-in-de-jazz

Profound Observer slaat bruggen in de jazz

In de Zwarte Zaal van CC Muze is donderdagavond Profound Observer feat. Bert Joris voorgesteld, het nieuwste project van saxofonist en componist Bert Joris. Hij bracht de muzikanten Lennert Baerts, Vitja Pauwels en Daniel Jonkers bij elkaar en slaat daarmee een brug tussen stijlen, temperamenten en generaties. Voor wie er niet bij was, het resultaat is ook te horen op het album ‘I choose not to’ dat hij trouwens in diezelfde zwarte zaal opnam. (foto's Ann Jordens)

boeren-rijden-morgenvroeg-door-heusden-zolder

Boeren rijden morgenvroeg door Heusden-Zolder

Zoals aangekondigd,trekken de boeren morgen massaal met tractoren naar Brussel om te protesteren rond het aanslepende stikstofdossier. Ook vanuit Limburg rijden ze via vijf routes naar Brussel, één daarvoor komt door Heusden-Zolder. Uit de richting van Peer en Helchteren komt naar schatting rond 8.30 uur een karavaan in Heusden-Zolder aan, die mogelijk tot 70 tractoren kan bevatten. Die rijdt over de Koolmijnlaan, Brugstraat, Guido Gezellelaan, via rotonde Suska naar Beringersteenweg en (…) Lees het hele bericht

kwb-overdag-bezocht-be-mine

KWB-Overdag bezocht be-Mine

De jaarlijkse daguitstap van KWB-Overdag ging vandaag naar de mijn van Beringen. In de voormiddag werd vooral buiten gewandeld en wees een gids op de historische waarde van de gebouwen en de nieuwe invulling rond recreatie en avontuur. De deelnemers maakten kennis met de Avonturenberg, klimcentrum Alpamayo, het zwembad van Sportoase en duikcentrum Todi. Na de middag ging het onder leiding van een gewezen mijnwerker door de nagebootste mijngangen en ondergrond. Zijn verhalen bracht (…) Lees het hele bericht

t-was-inderdaad-het-raamwerk-van-de-wielerpiste

't Was inderdaad het raamwerk van de wielerpiste

Heel veel lezers hebben een gokje gewaagd voor de fun en de meesten hadden het goed: op de foto stond inderdaad een deel van het raamwerk onder de wielerpiste in opbouw. Ga er niet naar zoeken want het gaat niet om een publiek toegankelijke plek maar het is een indrukwekkende houtconstructie van zowat 93 ton, hoofdzakelijk hout uit Scandinavië. Wist je trouwens dat heel de constructie niet verankerd is in het beton?  Hout werkt immers nog door en moet meer dan 30 cm kunnen bewegen. Maar daar zullen de renners niets van merken als ze tegen een duizelingwekkende vaart rondjes draaien.

boekt-c-promoveert-naar-tweede

Boekt C promoveert naar tweede

In het petanque 50+ verloor Boekt B met 8-1 bij Sint-Truiden A, terwijl de derby tussen De Berk A en Boekt A op een 4-5 zege voor de bezoekers uitdraaide. De andere uitslagen. 1ste Olympia A – Genenbos C: 5-4. 2de Olympia B – Genenbos D: 8-1. 3de Boekt C – De Berk B: 6-3 en 4de Oetervallei – De Berk C: 8-1. In 3de provinciale neemt Boekt C de tweede plaats in en is al zeker van promotie.

oppositie-blijft-tegen-bevoegdheidsoverdrachten

Oppositie blijft tegen bevoegdheidsoverdrachten

De gemeenteraad kreeg opnieuw een bevoegdheidsoverdracht van de raad naar het schepencollege voorgelegd, deze keer over de overheidsopdrachten die nieuw zijn na de laatste aanpassing van het meerjarenplan. N-VA had nog een amendement ingediend om dossiers vanaf 250.000 euro toch nog op de gemeenteraad te brengen. Dat werd weggestemd door de meerderheid. Het punt werd dan ook - zoals in het verleden -meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.

heusden-zolder-heeft-dierenwelzijnsplan

Heusden-Zolder heeft dierenwelzijnsplan

De gemeenteraad kreeg het dierenwelzijnsplan ter goedkeuring voorgelegd. Bij die gelegenheid hield schepen van Dierenwelzijn Yasin Gül (onafh) een pleidooi voor het belang van dierenwelzijn. Hij gaf onder meer het voorbeeld van een project voor rattenbestrijding. Dierenwelzijn is volgens hem niet alleen een zaak van huisdieren maar ook van dieren in het wild. Daarom gaat de gemeente een samenwerking aan met verschillende organisaties. Het zwerfkattenbeleid, hondelosloopweiden (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-staat-stil-bij-aardbeving

Gemeenteraad staat stil bij aardbeving

Omdat de rampzalige aardbeving in Turkije en Syrië ook in Heusden-Zolder heel wat teweeggebracht heeft, ook al door getroffen familieleden van inwoners, hield de gemeenteraad bij het begin een minuut stilte voor de slachtoffers. Aansluitend kreeg schepen Lode Schops die ondertussen terug is van zijn B-Fast-opdracht, een pluim van de N-VA-fractieleider en een applaus van de andere collega's.

sfeervolle-vrijwilligersavond-in-opvangcentrum

Sfeervolle vrijwilligersavond in opvangcentrum

Tijdens de 'Week van de vrijwilliger' hield ook het Rode Kruis Opvangcentrum Heusden-Zolder een vrijwilligersavond. Daarin hebben vrijwilligers samen met bewoners gestreden voor teamwinst tijdens een quiz-avond. De prijzen waren handgemaakt en ook zorgden enkele bewoners voor een hapje. De sfeer zat er heel de avond goed in. Wie ook interesse heeft om vrijwilliger te worden in het opvangcentrum, kan contact opnemen met Britt Vallé integratie.ocHeusden-Zolder[!]rodekruis.be.

aantal-werklozen-is-licht-gestegen

Aantal werklozen is licht gestegen

Heusden-Zolder telde eind februari 909 werklozen, dat zijn er 3,5 % meer dan een jaar geleden. In vergelijking met januari zijn het er 16 meer, een stijging met ruim 1,7 %. De werkloosheidsgraad is ook lichtjes gestegen, tot 6,0 %. Daarmee zit Heusden-Zolder exact op het Vlaamse gemiddelde, maar 0,2 % onder het Limburgse cijfer (5,8 %). Het is evenwel nog te vroeg om te spreken over een kentering op de arbeidsmarkt. Daarvoor moeten we een wat langere termijn bekijken en ook de evolutie van de vacatures evalueren. 

vandaag-gezien-440

Vandaag gezien

Heeft iemand enig idee wat dit zou kunnen zijn? Doe eens een gok, puur voor het plezier. internetgazet[!]heusden-zolder.eu.

nachtelijke-omleiding-door-wegenwerken

Nachtelijke omleiding door wegenwerken

Mogelijk heb je de signalisatie al langs de weg zien aan de Meylandtlaan en de Graaf de Theuxlaan. Daar moeten herstellingswerken worden uitgevoerd. Dat zal 's nachts gebeuren en normaal gezien - als het weer het toelaat - in de nacht van 8 op 9 maart en van 9 op 10 maart. De werken gebeuren tussen de Sint-Annastraat en de Schootstraat. Daarvoor zal de aannemer - die werkt in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer - de gewestweg afsluiten van aan de Guido Gezellelaan tot aan de verkeerslichten. Er is een omleiding voorzien via G.Gezellelaan, Poorthoevestraat, Schootstraat,  Zolderseweg, Sluisbamd en Bieststraat.

be-mine-blues-met-boogie-beasts-als-topper

Be-Mine Blues met Boogie Beasts als topper

Het bluesfestival Be-Mine Blues heeft vandaag de line-up van zijn 6de editie bekendgemaakt en meteen is ook de voorverkoop van start gegaan. Op zaterdag 10 juni  kunnen de bluesliefhebbers op het Marktplein voor CC Muze genieten van een mix van blues, americana en rock. De spits wordt afgebeten door Lapwing Trail, een jonge band uit Herk-de-Stad. Verder op de affiche kleppers en ervaren rotten als Bourbon Street, Red Red, Travellin’ Blue Kings en Guy Verlinde - Steven Troch. Als (…) Lees het hele bericht

brandje-in-appartement-snel-onder-controle

Brandje in appartement snel onder controle

Het heeft vanavond even gebrand in een appartement boven de broodjesbar in de Koolmijnlaan. Het vuur was ontstaan aan een elektrische kabel en had het hout van de keuken in vuur gezet. De bewoner had de reflex om de elektriciteit uit te schakelen en al wat water over de brandhaard te gooien. Ondertussen was de brandweer aangekomen en die kon de rest van het vuur doven. De schade bleef daardoor eerder beperkt. Na het blussen heeft de brandweer de woning nog verlucht. Tijdens de werkzaamheden was de Koolmijnlaan korte tijd afgesloten.

oekraiense-wereldkampioene-traint-op-de-veen

Oekraïense wereldkampioene traint op De Veen

De Oekraïense hoogspringster Yaroslava Mahuchikh traint en verblijft sinds begin dit jaar in Heusden-Zolder. Ze traint in de Golazo Arena. Mahuchikh is één van de beste springsters ter wereld: ze is wereldkampioene hoogspringen indoor en vice-wereldkampioene outdoor, terwijl ze nog maar 21 is. Vorig jaar was ze de klepper op de Memorial Van Damme, daar won ze niet alleen het hoogspringen, ze vestigde er een persoonlijk record en evenaarde het meetingrecord. Na het uitbreken van (…) Lees het hele bericht

malik-ogul-is-belgisch-kampioen-muay-thai

Malik Ogul is Belgisch kampioen Muay-Thai

Malik Ogul van Husdinio Gym is de nieuwe Belgische kampioen Muay-Thai in de categorie tot 57 kg, bij de 14-15-jarigen. Dat was nochtans niet evident, normaal strijdt Malik in de klasse tot 54 kg, maar doordat hij .... 800 gram teveel woog, moest hij dus in een hogere gewichtsklasse aantreden. Daar namen liefst 16 atleten deel, hij moest dus dire poulewedstrijden winnen. Malik werd goed gecoacht, de strategie werd aangepast met meer snelheid en explosiviteit. Zijn eerste partij (…) Lees het hele bericht

17-overtreders-beboet-in-omgeving-de-leerplaneet

17 overtreders beboet in omgeving De Leerplaneet

Vandaag heeft de verkeersdienst van de politie in Zolder de schoolomgeving van De Leerplaneet in de gaten gehouden, met extra aandacht voor de fietsstraten. Het droneteam van de federale politie zorgde daarbij voor live beelden. Zowel in de ochtend als middag waren er controles.  3 voertuigen negeerden het inhaalverbod in de fietsstraat, 6 stonden fout geparkeerd, 5 bestuurders gebruikten hun GSM achter het stuur, 2 bestuurders lapten de voorrangsregels aan hun laars en 1 bestuurder reed met onaangepaste snelheid in de schoolomgeving.

aannemer-zwaar-op-vingers-getikt-in-viversel

Aannemer zwaar op vingers getikt in Viversel

Gisteren heeft de politie verschillende werven in Heusden-Zolder gecontroleerd. Op een grote werf in Viversel - Middenweg en Beekkant - waren werken in de berm aan de gang met hinder voor het verkeer op de rijbanen. De inspecteurs zagen er verschillende inbreuken over de plaatsing van signalisatie, de staat van de geplaatste signalisatie én het gebrek aan voldoende signalisatie. Zo lagen verschillende diepe sleuven of kuilen vlak langs de weg open en bloot. Een voertuig of (…) Lees het hele bericht

n-va-extra-brug-of-ontsluiting-via-genenbos

N-VA: Extra brug of ontsluiting via Genenbos

Het blijft de jongste tijd vrij stil rond de ontsluiting rond de kolenhaven. Zoals bekend hebben Heusden-Zolder en Lummen zich in het verleden dwars gelegd tegen de plannen die de buurten zouden belasten en vorig jaar samen gepleit voor een extra brug. Die zou moeten komen tussen de bruggen van Viversel en Genenbos. Beide bruggen zijn ondertussen vervangen en het is dan ook de vraag of Vlaanderen - en de Vlaamse Waterweg - staan te trappelen om nog eens in een extra brug te (…) Lees het hele bericht

broederlijk-delen-start-rond-benin

Broederlijk Delen start rond 'Benin'

Morgen, donderdag, heeft in Zolder de startavond van Broederlijk Delen 2023 plaats. De Zolderse koster Francine Mekers brengt dan een reisverslag van haar bezoek aan het Afrikaanse Benin, een boeiend land met vele aspecten en het thuisland van de pastoor van Zolder. Iedereen is welkom om 19.30 uur in de Jogem. 

neos-bracht-een-bezoek-aan-lier

Neos bracht een bezoek aan Lier

Neos Heusden-Zolder maakte een dagtrip naar Lier en omgeving. Op het programma ondermeer het 'Kempens Diamantcentrum’ in Nijlen, waar de bezoekers een diamantslijper aan het werk zagen. Vervolgens bezochten ze het ambachtelijke bedrijf ‘de Gouden Haan’,  waar de beste advocaat ter wereld wordt gemaakt. Ter afronding maakten ze een (geleide) wandeling door het sympathieke Lier. (foto Trudo Groffi)

15-jaar-tot-uw-dienst-in-heusden-zolder

15 jaar tot uw dienst in Heusden-Zolder

Vandaag bestaat de Internetgazet Heusden-Zolder precies 15 jaar. 15 jaar, dat betekent 5.478 dagen nieuws uit Heusden-Zolder, zonder onderbreking, ook op feestdagen en tijdens vakanties. In die periode publiceerden we 76.700 grote en kleine bijdragen, onze fotografen leverden meer dan 200.000 foto's, onze weerman Michel zorgt voor zon en wolken en Richie creëerde 1.000 cartoons en limericks. En ondanks alle vrijwilligerswerk kost koken meer dan ooit geld. Onze trouwe (…) Lees het hele bericht