Archief december 2017

opnieuw-twee-inbraken-2

Opnieuw twee inbraken

Er zijn opnieuw twee inbraken gepleegd in Heusden-Zolder. In de Bieststraat werd gisteravond rond 11 uur ontdekt dat inbrekers via het keukenraam een woning waren binnengedrongen. En ook in de Kapelstraat is in de loop van de voormiddag een inbraak ontdekt.

doorprikt-het-jaar-van-de-vraagtekens

DOORPRIKT: Het jaar van de vraagtekens

Straks vieren we de overgang van het oude naar het nieuwe jaar en 2018 kondigt zich ook in Heusden-Zolder aan als een jaar met heel wat vraagtekens.

Zo blijft er - ondanks enkele positieve signalen - de beklemmende onduidelijkheid over de bouw van de wielerpiste. Beklemmend vooral omdat een groot deel van het toekomstig sportinfrastructuurbeleid er aan vastgeknoopt is en sportclubs dus in permanente onzekerheid verkeren.

Er is domein Bovy, waar dit jaar hard (…) Lees het hele bericht

feestmaand-win-een-megafles-ragnarock-bier

Feestmaand: win een megafles Ragnaröck-bier

Om de feestmaand in schoonheid af te sluiten, geven we vandaag een fles van 75 cl Ragnaröck weg, dat is een stevig karakterbier van Brouwerij Enigma. Een gemakkelijke vraag deze keer, wanneer vinden volgend jaar de gemeenteraadsverkiezingen plaats? Antwoord voor middernacht op redactie [!] heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

nievjoar-es-doa

Nievjoar ès doa

Het aad joar ès bekans um, mûrrege ès 't nievjoar.

zaterdag-vredeswake-in-kerk-zolder

Zaterdag vredeswake in kerk Zolder

Het is ondertussen een traditie geworden dat op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar een vredeswake wordt georganiseerd in de Sint-Vincentiuskerk in Zolder-Centrum. Ook op zaterdag 6 januari om 19u30 houdt het Interlevensbeschouwelijke Platform Heusden-Zolder weer zo'n evenement. Dat is een mix van teksten en gebeden uit verschillende godsdiensten afgewisseld met muziek. Iedereen, van welke godsdienst of overtuiging dan ook, is er welkom.

fleecedeken-en-geurkaars-de-winnaar-is-1

Fleecedeken en geurkaars: de winnaar is ...

Het was zijn achtste Auva-winkel die Raf Coomans onlangs in Leopoldsburg opende. Wie dat antwoord instuurde, kwam dus in aanmerking voor het fleecedeken en de geurkaars van Auva en Telenet. Het lot duidde Irfan Bicare als winnaar aan. De anderen ... er komt nog één kans op de laatste dag van het jaar.

kwb-bolderberg-wandelde-2017-uit

KWB-Bolderberg wandelde 2017 uit ...

Het was de laatste zaterdag van de maand, de laatste zaterdag van 2017 en dus ook meteen de laatste zaterdag-wandeling van de KWB-Bolderberg, met als afsluiter, een kleine drink op de Kluis van Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

vandaag-gezien-30-december-2017

Vandaag gezien

Het bord met de snelheidsbeperking ter hoogte van de school in de wijk Lindeman, is gewoon stuk geschoten ... van een heldendaad gesproken.

vier-inbraken-in-heusden-zolder

Vier inbraken in Heusden-Zolder

Gisteravond en vannacht hebben inbrekers toegeslagen op zeker 4 plaatsen in Heusden-Zolder. Ze drongen binnen in woningen in de Nieuwstraat, de Laambroekstraat, De Drij Dreven en de Edward Staintonstraat. Over de buit is niets bekend.

feestmaand-win-een-fleecedeken-en-geurkaars-1

Feestmaand: win een fleecedeken en geurkaars

Hopla, alweer tijd voor onze volgende prijs in deze feestmaand. Er liggen opnieuw een fleecedeken en een geurkaars van Auva en Telenet klaar. Laat ons voor morgenvroeg 10 uur weten de hoeveelste Auva-winkel ondernemer Raf Coomans uit Heusden-Zolder recent opende. Redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

drank-en-lekkers-en-de-winnaar-is-1

Drank en lekkers: en de winnaar is ...

Blijkbaar was het niet voor alle lezers even makkelijk, maar zijn eerste Blancpain-overwinning behaalde Dries Vanthoor wel degelijk op de Hongaroring, niet ver van Hongarije van Mogyoród in Hongarije. Tom Byloos was één van de juiste inzenders die door het lot als winnaar is aangeduid, hij krijgt een korfje met dranken en ander lekkers van Dranken Bartels in de Koolmijnlaan. Voor de anderen ... volhouden ... het jaar is nog niet om.

het-verhaal-van-de-monniken-van-tibhirine

Het verhaal van de monniken van Tibhirine

Op 6 januari, het feest van Driekoningen, heeft om 14u30 in Huize Ulburghs in de Sint-Annastraat een bijeenkomst christenen-moslims plaats. Eerst wordt de film 'Des hommes et des Dieux' bekeken. Die gaat over de7 Franse Cisterciënzer monniken die in 1996 uit hun klooster in Tibhirine, Algerije, werden ontvoerd en later onthoofd teruggevonden. De actie werd opgeëist door de militante Groupe Islamique Armé, maar aan de ware toedracht wordt tot op de dag van vandaag sterk (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-297

De kijk van Richie

We hopen dat u wel een nuttig geschenk heeft gekregen ...

vandaag-gezien-29-december-2017

Vandaag gezien

Druppels in overvloed momenteel, en als daar dan even wat zon in valt, krijg je een speciaal effect. (foto Jan Leijskens)

het-weer-oudejaar-extreem-zacht-en-nat

Het weer: oudejaar extreem zacht en nat

In een strakke westelijke luchtstroming wordt de volgende dagen lucht van subtropische oorsprong naar onze streken gestuurd. De temperaturen bereiken daarbij abnormale hoge waarden. De lucht is echter gestoord, waarbij er ook overvloedige regen mag verwacht worden. Na oudejaarsnacht wordt het minder warm, maar het blijft echter wel nog zacht voor de tijd van het jaar.
Morgen worden storingen naar onze streken gestuurd en regen staat dan ook op het programma, evenwel afgewisseld met drogere perioden. (…) Lees het hele bericht

feestmaand-win-drank-en-lekkers

Feestmaand: win drank en lekkers

Er is weer een mandje met heerlijke dranken en ander lekkers van Dranken Bartels uit de Koolmijnlaan te winnen. Laat ons voor morgen 12 uur weten op welk circuit Dries Vanthoor dit jaar zijn eerste overwinning in de Blancpain GT Series behaalde. redactie [!] heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

wie-worden-de-nieuwe-lokale-helden

Wie worden de nieuwe Lokale Helden?

De zoektocht naar de nieuwe Lokale Helden is ingezet. Afgelopen jaar zijn Lost Rakes, Ozie&Suri, Rune Carremans, Straydogs, Wallfish en YFHGKO uit de selecties tevoorschijn gekomen. En ze speelden de pannen van het dak tijdens de (P)arty Night in Muze. Wie komt in aanmerking? Iedereen tussen 15 en 35 jaar, die verzot is op muziek maken en die - al dan niet met een band - ook wel eens wil proeven van een onvergetelijke podiumervaring? Inschrijven kan tot 31 januari door een inschrijvingsformulier en demofilmpje te bezorgen aan de organisatie. Hier vind je alle info.

filmtickets-en-de-winnaar-is-1

Filmtickets: en de winnaar is ...

Kaat Beels en Nathalie Basteyns vormen inderdaad het regisseursduo achter de film Façades en zijn kwamen hun nieuwste werk onlangs persoonlijk voorstellen in The Roxy Theatre in Koersel. De meeste lezers konden het juiste antwoord achterhalen, maar Herman Maes mag met twee gratis naar de film in The Roxy Theatre. Overigens speelt Façades daar nog altijd, net als een heleboel nieuwe films van K3 tot De Kampioenen, maar uiteraard ook wat zwaarder werk ...

gebeurtenissen-2017-vertaald-in-lego

Gebeurtenissen 2017 vertaald in Lego

In de eindejaarsperiode is het altijd druk in de bibliotheek, maar ondertussen kondigt januari zich ook als een drukke maand aan. Zo staan er liefst drie tentoonstellingen op stapel. Van 5 tot 25 januari loopt de tentoonstelling 'Lezen en schrijven met Anne Frank' waarin natuurlijk het verhaal van Anne Frank centraal staat. Van 12 tot 26 januari loopt de expo Bib-cartoons met werk van onze huiscartoonist Richie. Over beide tentoonstellingen later meer.

Maar de (…) Lees het hele bericht

win-2-filmtickets-voor-the-roxy-theatre-1

Win 2 filmtickets voor The Roxy Theatre

In onze feestmaand-mand zitten vandaag twee filmtickets voor The Roxy Theatre waarmee u zich een heerlijke film kan uitkiezen. Onlangs was de film Façades in avant-première te zien in de Roxy en dat in aanwezigheid van het regisseursduo. Wie zijn die regisseurs? Mail uw antwoord voor vrijdagmorgen 10 uur naar redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

meer-dan-een-kwart-reed-te-snel

Meer dan een kwart reed te snel

Ook in de eindejaarsperiode blijft de flitsauto van de politie niet in de garage staan. Zo werd hij ingezet in 7 straten. Van de 1908 wagens reden er daar 495 te snel, dat zijn er meer dan een kwart. In de Koolmijnlaan waren er 116 overtreders (24 %), in De Nieuwe Dijk (91 of 48%), Zandstraat (85 of 27%), Inakker (84 of 35%), Elf Novemberstraat (60 of 44%),Veldstraat (33 of 47%) en Vogelsancklaan (26 of 5%). Twee bestuurders die 105 km/u reden waar slechts 50 mag spelen hun rijbewijs kwijt.

croque-madame-en-de-winnaar-is

Croque Madame: en de winnaar is ...

Het winkelcentrum Cité telt meer dan 120 handelszaken, een exact cijfer is er moeilijk op te plakken, omdat het al eens wat verschuivingen komen ... Maar alle antwoorden tussen 120 en 130 waren goed en dat waren er nogal wat. Hoewel heel wat lezers de bal ook ferm missloegen. Het lot heeft Gert Hermans aangeduid als winnaar van de Croque Madame van Ronny Oyen -Excellent Heusden in de Koolmijnlaan 179. Smakelijk!

project-18-nieuwjaarsfuif-in-2-tenten

Project 18: nieuwjaarsfuif in 2 tenten

De overgang van oud naar nieuw kan dit jaar in Heusden-Zolder op een nieuwe manier gevierd worden. Autumn Nation NYE heeft plaatsgeruimd voor Project '18, een nog grotere fuif op het Marktplein. Autumn Nation en WAZIG Events hebben de handen in elkaar geslagen en zullen elk hun eigen stage hosten, in twee aparte tenten dus. Autumn Nation spitst zich toe op de mainroom met brede commerciële muziek, dj's (…) Lees het hele bericht

sint-vincentius-hield-vredesfeest

Sint-Vincentius hield vredesfeest

De vrijwilligers van Sint-Vincentius waren woensdagavond druk in de weer in de Jogem. Daar organiseerden ze hun vredesfeest voor de minderbedeelden van Heusden-Zolder. Heel wat volwassenen en kinderen konden er genieten van een feestelijke maaltijd. De kinderen werden geschminkt, kregen een glittertattoo of een ballonfiguur van de clown. Bij het naar huis gaan mocht elke familie nog een fruitpakketje meenemen. (foto's Greet Claes)

moedige-scouts-haalden-het-vredeslicht

Moedige scouts haalden het vredeslicht

In Eversel is het een traditie dat tussen Kerstmis en Nieuwjaar de scouts het zogenaamde Peacelight van Betlehem in Hasselt gaan halen en te voet naar hier brengen. Ondanks het slechte weer waren het dit jaar liefst 20 moedige wandelaars die de tocht ondernamen, 16 scouts en 4 sympathisanten. Ze werden eerst ontvangen in de kerk waar met het vredeslicht de kaars werd ontstoken en daarna ging het door naar de jeugdlokalen waar ze met natjes en droogjes werden opgewacht. (foto's Rudi Rykers)

laatste-markt-van-t-jaar-was-een-goeie

Laatste markt van 't jaar was een goeie

De laatste multiculturele markt van dit jaar was meteen een succesvolle editie. Er kwamen veel cadeautjesjagers die voor een prikje nog iets op de kop wilden tikken. Door de vakantie hadden veel marktbezoekers ook hun kinderen meegebracht. Volgend jaar wordt overigens nog meer de toeristische kaart van de markt getrokken.

e-suppedezeke-of-teutebelleke

E suppedezeke of teutebelleke

Kinde gè ooch ien of aner supped(i)ezeke, vraagt Eric Lefèbvre zich af. Ze bedoelen daar een verlegen meisje of een kwezeltje mee ... In dezelfde context spreken ze ook al eens over een teutebelleke.

spoedarts-sfz-overlijdt-na-ongeval

Spoedarts SFZ overlijdt na ongeval

Het Sint-Franciscusziekenhuis is in rouw nadat Nele Tiels, één van haar spoedartsen, is overleden. De arts (41) fietste vorige vrijdag met haar e-bike van haar woonplaats Koersel naar het ziekenhuis van Diest, waar ze ook deeltijds werkte. Onderweg botste ze tegen een voetganger, ze kwam zwaar ten val en werd nadien overgebracht naar het UZ Leuven. Daar is ze gisteren overleden. Ze was moeder van drie kinderen.

radio-benelux-krijgt-frequentie-in-heusden-zolder

Radio Benelux krijgt frequentie in Heusden-Zolder

Het radiolandschap in West-Limburg verandert drastisch op 1 januari door het nieuwe frequentieplan van minister Gatz. Zo slaan Radio Benelux, Radio Lorali en Trendy FM  de handen in elkaar. Daarbij is een ingewikkeld plan van frequentiewisselingen doorgevoerd. Ze gaan zich profileren als drie radio's, drie smaken en 3 frequenties. Trendy FM richt zich tot de jeugd, Radio Benelux bespeelt een publiek van 30 tot 65 en Lorali mikt op ouderen en liefhebbers van Nederlandstalige muziek. Nieuw is (…) Lees het hele bericht

feestmaand-win-een-croque-madame

Feestmaand: win een Croque Madame

Zullen we er in deze feestmaand nog eens een flinke prijs tegenaan gooien? Je kunt een handig Croque Madame-apparaat van Domo winnen, 1200 watt en met uitneembare bakplaten. Als je niet weet wat een Croque Madame is ... op onze Facebookpagina staat het toestel afgebeeld. De prijs wordt geschonken door Ronny Oyen -Excellent Heusden in de Koolmijnlaan 179. Maar om te kunnen winnen moet je ons voor donderdagmorgen 10 uur laten weten hoeveel handelspanden Winkelcentrum Cité bij benadering telt. Redactie[!]heusden-zolder.eu met je naam en adres.

veel-volk-afgezakt-en-sommigen-kwamen-van-ver

Veel volk afgezakt en sommigen kwamen van ver

Vele duizenden cyclocrossliefhebbers waren vandaag naar Circuit Zolder afgezakt voor de Wereldbeker. Het feit dat het weer veel beter was dan de oorspronkelijke voorspellingen deed veel last-minute besluiters toch nog komen. En er hing natuurlijk weer volop de sfeer van de Vlaamse kermis, hoewel ook de Nederlanders alsmaar luidruchtiger worden nu de suprematie van Van der Poel dit seizoen niet meer onderuit te halen lijkt ... (foto's Jan Leijskens)

mathieu-van-der-poel-is-opnieuw-ongenaakbaar

Mathieu Van der Poel is opnieuw ongenaakbaar

Heel even leek de wedstrijd bij de profs een spannende strijd te worden tussen Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel, vooral omdat Van Aert in de eerste ronden een klein kloofje kon slaan. Maar opnieuw ging Van der Poel erop en erover en reed relatief makkelijk weg van de wereldkampioen. Die werd in de slotronde nog bijgehaald door Laurens Sweeck en net voor het oprijden van het asfalt kon Sweeck een beslissend kloofje slaan voor de tweede plaats.
(meer foto's van Jan Leijskens en Roger Convents)

sanne-cant-viert-100ste-overwinning

Sanne Cant viert 100ste overwinning

Wereldkampioene Sanne Cant heeft het bij de dames gehaald op Circuit Zolder en het was meteen haar 100ste overwinning. Ze liet de Amerikaanse Katie Compton en de Italiaanse Eva Lechner achter zich. Lucinda Brand stak als eerste het vuur aan de lont maar werd al in de eerste ronde bijgebeend. Toen ontstond een kopgroep van 5 waar een ronde later ook Compton bij kwam. Brand schudde opnieuw aan de boom, stilaan dunde de groep uit. Cant bleef beuken, vooral Compton verweerde zich maar moest in de slotfase enkele lengtes prijsgeven. Laura Verdonschot uit Lommel werd bij haar heroptreden mooi 7de. (meer foto's van Roger Convents en Jan Leijskens)

pidcock-houdt-iserbyt-van-de-zege

Pidcock houdt Iserbyt van de zege

De Brit Thomas Pidcock heeft de wereldbekermanche bij de beloften gewonnen en is daarmee meteen zeker van de eindzege. In de sprint liet hij Eli Iserbyt en de Nederlander Joris Nieuwenhuis achter zich. Dat waren trouwens ook de drie renners die de koers van bij de start hadden gedomineerd. Nieuwehuis was even alleen voorop geraakt, maar werd door de andere twee ingehaald. De Belg en de Nederlander verrichtten het meeste kopwerk. Even zag het er naar uit dat Iserbyt ging winnen want bij het oprijden van het asfalt in de slotfase had hij een kleine voorsprong. Maar het werd een lange spurt waarbij hij nog door Brit werd voorbijgesneld.

kopecky-wint-twee-belgen-op-juniorenpodium

Kopecky wint, twee Belgen op juniorenpodium

Het was de TsjechTomas Kopecky die de Wereldbeker bij de junioren heeft gewonnen. Hij haalde het voor de Belgen Jarno Bellens en Niels Vandeputte. Kopecky is ook de nieuwe leider in het klassement. De Amerikaan Lane Maher nam meteen de leiding maar werd al spoedig voorbijgesneld door Kopecky. Bellens probeerde een tijdlang in zijn spoor te blijven maar moest ook afhaken zodat Kopecky solo naar de zege én de leiding in de Wereldbeker ging. Bellens kon nog nipt Vandeputte achter zich houden.

pieter-jan-vliegen-schitterend-twaalfde

Pieter-Jan Vliegen schitterend twaalfde

Het goede weer zorgde ervoor dat heel veel cyclocrossliefhebbers vanochtend al vroeg naar Circuit Zolder zijn afgezakt. Die konden al meteen de koersen van de junioren en de beloften meepikken. Bij de junioren werd Lanakenaar Ryan Cortjens 22ste - na een slechte start - maar het waren vooral onze beloften die het uitstekend deden met een 10de plaats voor Timo Kielich uit Alken en een schitterende 12de plaats voor de luid aangemoedigde Heusdenaar Pieter-Jan Vliegen. Vliegen is immers (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-26-december-2017

Vandaag gezien

De gipsmycena is vrij zeldzaam, maar Jan Leijskens trof een exemplaar aan in Bolderberg.

kinderen-kleuren-kerstviering-in-berkenbos

Kinderen kleuren kerstviering in Berkenbos

De kerstviering in de kerk van Berkenbos verliep vandaag onder het thema 'Open de deur voor Jezus’. Met een beeldverhaal, korte bezinningsteksten, veel zang en muziek werd de viering opgeluisterd door de kinderen van de vrije lagere school Berkenbos die talrijk aanwezig waren. Ouders, grootouders, familie en vrienden genoten mee van de kerstviering. (foto's Rita Ramakers)

inbraak-en-bommetjes

Inbraak en bommetjes

In de Bieststraat is gisteravond rond 11 uur een inbraak ontdekt. De dieven waren daar een woning binnengedrongen via een venster aan de achterzijde. Ze maakten geld, vreemde munten en wat juwelen buit. De politie moest kort over middernacht ook naar de Vlassertstraat. Jongeren hadden daar bommetjes in een brievenbus laten ontploffen en die raakte daarbij beschadigd.

supporteren-voor-het-nummer-58

Supporteren voor het nummer 58

Het moet nog niet zo vaak gebeurd zijn dat zoveel Limburgers aan de start kwamen in de Wereldbeker veldrijden. Zoals bijvoorbeeld bij de profs Quinten Hermans, bij de dames Laura Verdonschot, bij de beloften Timo Kielich. Maar kijk bij die beloften vooral uit naar het nummer 58 Pieter-Jan Vliegen. Je krijgt immers niet zo vaak de kans om de jonge Heusdenaar voor eigen volk aan het werk te zien. Pieter-Jan kreeg de afgelopen weken geregeld met pech te kampen, maar onderstreepte wel zijn goede conditie en vooral vechtlust. Met een steuntje van de eigen supporters, zal hij zich zeker in de kijker proberen te rijden.

wereldbeker-270-renners-uit-19-landen

Wereldbeker: 270 renners uit 19 landen

Met de Wereldbeker veldrijden zijn alle sportieve spots morgen weer op Heusden-Zolder gericht. Vandaag zijn heel wat renners al komen trainen, er is de technische inspectie van het parcours geweest en er is ook nog de klassieke meeting met de teammanagers. De vier wedstrijden mogen in het totaal 270 renners uit 19 landen verwelkomen. Bij de junioren (10 uur) zijn er 69 deelnemers, bij de beloften (11u20) 59, bij de dames (13u30) 71 en ook bij de mannen elite (15 uur) 71, dat is een gigantisch aantal (…) Lees het hele bericht

1000ste-bezoeker-op-kerststallententoonstelling

1000ste bezoeker op kerststallententoonstelling

Alsof het zo moest zijn ... terwijl de ster even bleef stille staan, deed de teller van de kerststallententoonstelling vandaag hetzelfde. De stichting Toontje Gilissen mocht vanmiddag immers de 1000ste bezoeker verwelkomen. De gelukkige is Vera Hendrix uit Heusden-Zolder. Ze krijgt binnenkort een gepast geschenk in de vorm van een driekoningentaart van El Parachutero. De expo is morgen aan haar laatste dag toe.

academieleerlingen-zochten-inspiratie-in-rotterdam

Academieleerlingen zochten inspiratie in Rotterdam

Zowat 150 leerlingen van de academie voor beeldende kunsten van Heusden-Zolder hebben dit weekend samen met hun leerkrachten een studiereis naar Rotterdam gemaakt. Twee dubbeldekbussen brachten de 15- tot 18-jarigen eerst naar het Wereldmuseum voor de expo Powermask. Curator Walter Van Beirendonck geeft daarin een originele kijk op de verschillende functies van maskers: de link tussen beeldende kunst en etnische maskers, het bovennatuurlijke en de rituelen rond maskers, maskers in de (…) Lees het hele bericht

tickets-en-botten-voor-wereldbeker-de-winnaars

Tickets en botten voor Wereldbeker: de winnaars

Dat het veldrijden erg populair is, blijkt uit de regelrechte overrompeling die onze mailbox te verwerken kreeg in de rush naar de vrijkaarten voor de Wereldbeker veldrijden morgen. We vroegen naar het podium van vorig jaar en dat was dus Wout Van Aert, Laurens Sweeck en Kevin Pauwels. Tussen de massa inzenders heeft het lot volgende winnaars aangeduid: Chris Gybels, Patrick Vancluysen, Domien Luts, Liesbeth Ramaekers en Patrick Diepstraten, zij mogen morgen op uitnodiging van Auva en Telenet gaan kijken naar het veldrijden en krijgen er nog gele botten bovenop.

kerstconcert-in-sint-vincentiuskerk

Kerstconcert in Sint-Vincentiuskerk

In de Sint-Vincentiuskerk van Zolder had deze voormiddag een bijzondere kerstviering plaats. De Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden gaf er een concert met een heel aantal kerstliederen, tussendoor werden teksten voorgelezen en de kinderen brachten lichtjes naar de kerststal.  Hoogtepunt in de volle kerk was het muzikale kerstverhaal 'The Night before Christmas' en nadien mocht iedereen meezingen met bekende kerstliederen. Nadien volgde nog een receptie in de harmoniezaal met nog een concertje door de Juniors. 

een-feestje-in-de-kortstraat

Een feestje in de Kortstraat

De bewoners van de Kortstraat en het eerste deel van de Heuvelstraat hielden al hun nieuwjaarsborrel. Die werd deze keer voorafgegaan door een kerstwandeling met onderweg een borrel en soep. Na de wandeling volgde een kleine traktatie in het Boske waarna het weer richting Kortstraat ging voor hotdogs en drankjes. (foto's Chris Linders)

de-kijk-van-richie-296

De kijk van Richie

Er is nog hoop ...

een-fijn-kerstfeest-voor-allen

Een fijn Kerstfeest voor allen

Onze redactie wenst alle lezers van harte fijne en vredevolle kerstdagen toe.

gezellig-klinken-tijdens-het-krakmoment

Gezellig klinken tijdens het krakmoment

Zelfs de meest kieskeurige drinker kan op kerstavond zijn gading vinden in het tentje van Chiro Heusden op het Sint-Willibrordusplein. Dat Krakmoment is al een stevige traditie en de chiro biedt daar borreltjes, pintjes en frisdrank en warme drank te koop aan, 't is er gezellig en je steunt er meteen ook het goede doel mee. Ze zijn er vanavond rond half 10 aan begonnen, en ze gaan er mee door tot de laatste plakkers die al dan niet de middernachtmis hebben bezocht, verdwenen zijn, 'ook al is dat vier uur'. Bij de eerste aanwezigen zat de sfeer er alvast in.

alternatieve-kerstverlichting

Alternatieve kerstverlichting ...

Of het vaker voorkomt in deze tijd van het jaar weten we niet, maar Elie Tiri spotte vanavond in de bomen in zijn tuin glimwormen. Geef toe, een milieuvriendelijker kerstverlichting bestaat niet en je hoeft voor het slapengaan de stekker niet uit te trekken.

win-tickets-en-botten-voor-wereldbeker-veldrijden

Win tickets en botten voor wereldbeker veldrijden

Op en rond Circuit Zolder wordt de laatste hand gelegd om alles klaar te stomen voor de Wereldbeker veldrijden op Tweede Kerstdag. De wereldtop komt weer naar Heusden-Zolder afgezakt voor deze belangrijke race. Iedereen kijkt natuurlijk uit naar een confrontatie tussen Mathieu van der Poel en Wout Van Aert maar in Zolder is al eens vaker een verrassende winnaar tevoorschijn gekomen. Spanning troef dus, en spektakel verzekerd tussen 10 uur 's morgens en 16 uur.

Tien van onze lezers kunnen (…) Lees het hele bericht

bloemstuk-en-de-winnaar-is

Bloemstuk: en de winnaar is ...

1000 km ... dat is de afstand die het winnende team dit jaar in juni heeft afgelegd tijdens de 24 uur van Zolder cycling. Enkele lezers sloegen de bal mis, maar de meesten hadden het juiste antwoord. Els Peeters is door het lot aangeduid als winnaar van het sfeervolle bloemstuk van bloemenatelier Bopha.

kerststallenexpo-loopt-nog-3-dagen

Kerststallenexpo loopt nog 3 dagen

Er is al veel volk komen kijken naar de kerststallententoonstelling in de cafetaria van Hof ter Bloemen. Wie die unieke collectie van Toontje Gilissen alsnog wil zien, heeft daarvoor nog de tijd tot en met Tweede Kerstdag, elke dag van 14 uur tot 17u30.

zolder-a-verliest-weer

Zolder A verliest weer

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A voor de tweede speeldag op rij een steek laten vallen, het verloor met 69-72 van Tongeren B.

sioen-brengt-graceland-tot-leven

Sioen brengt Graceland tot leven

Deze week is de winter begonnen maar in Muze was het zaterdagavond volop zomer. Sioen bracht met een grote bezetting 'Sioen plays Graceland'. Hij laat zich omringen door sterke muzikanten en Zuid-Afrikaanse backing vocals en samen brengen ze een prachtige versie van Paul Simon's album 'Graceland'. (foto's Lenscollectief)

wieze-boys-bekert-verder-rp-products-wacht-af

Wieze Boys bekert verder, RP Products wacht af

In het bedrijfsvoetbal werden vandaag de kwartfinales van de beker gespeeld. Wieze Boys A kreeg Kotem VV op bezoek, een vroegtijdige heruitgave van de finale van vorig jaar. Wieze Boys won vrij gemakkelijk met 5-2 en gaat naar de halve finales. Ook RP Products leek op weg naar de halve finale toen het een kwartier voor tijd vanop penaly 6-4 maakte tegen FC Global Impact. De bezoekende keeper pikte het niet en duwde de scheidsrechter, die trok rood. Vanaf dan bleven de bezoekers mopperen (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-23-december-2017

Vandaag gezien

Boven het klein oorzwammetje en onder de korsthoutskoolzwam. Kan het contrast nog groter? (foto's Jan Leijskens)

feestmaand-win-een-bloemstuk-2

Feestmaand: win een bloemstuk

Wat is er sfeervoller dan een mooi bloemstuk op tafel in deze periode? Je kunt er op de Internetgazet weer eentje winnen van Bopha, Sint-Willibrordusplein 11. Daarvoor moet je nog eens in de actualiteit van het afgelopen jaar grasduinen. In juni dit jaar werden de 24 uur van Zolder cycling gereden. Hoeveel km heeft het winnende team afgelegd in dat etmaal. Stuur voor zondagochtend 10 uur uw antwoord naar redactie [!] heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

eerste-dichtbundel-van-cool4kids-is-klaar

Eerste dichtbundel van Cool4Kids is klaar

In de bibliotheek is vanmorgen de eerste dichtbundel van Cool4Kids voorgesteld. Cool4Kids is een kinderboekenclub die onder impuls van ART.E vzw op het getouw is gezet om lezen en het praten daarover te stimuleren. Sinds zowat anderhalf jaar komen de kinderen iedere maand samen in de bib. Dan lezen ze en bespreken ze boeken, vertellen elkaar hun ervaringen en zijn creatief bezig rond lezen en taal.

"Omdat dit hun taalvaardigheid en prestaties op school ten goede komt," (…) Lees het hele bericht

derde-rijstrook-voor-e-314

Derde rijstrook voor E 314

Volgend jaar krijgt de E 314 tussen afrit 28 Heusden-Zolder en het klaverblad in Lummen er een derde rijstrook bij. En dat in twee richtingen. De werken zijn ondertussen al aanbesteed en dus kunnen ze vrij snel aanvangen. De bijkomende rijstroken zouden het verkeer tussen Lummen en Heusden-Zolder vlotter moeten laten verlopen, al valt het natuurlijk af te wachten wat het effect zal zijn als het hier terug in twee rijvakken overgaat. Daarom komt er een studie over een eventuele verbreding tot Genk-Oost. De kostprijs van de verbreding (10 tot 15 miljoen euro) wordt betaald uit de opbrengsten van de kilometerheffing.

mfc-heusden-zolder-ligt-uit-beker

MFC Heusden-Zolder ligt uit beker

In de derde ronde van de beker van België in het zaalvoetbal is MFC SI Heusden-Zolder uitgeschakeld. Het verloor met 3-13 van Futsal Team Charleroi.

brunch-en-de-winnaar-is

Brunch: en de winnaar is ...

Iedereen kent ondertussen blijkbaar de drie ambachtslieden die deelnemen aan de Dag van de Ambachten. Het zijn juwelenontwerpster Ana Edelsmid, artisanale bakkerij El Parachutero en smid Robin Das die de handen in elkaar heeft geslagen met Raf Nulens en zo voortaan als R&R Kunstsmeden aan de slag zijn. Lennie Van Genechten is door het lot aangeduid als winnaar van een heerlijke brunch bij El Parachutero. De anderen, hou u klaar de nieuwe opgave is op komst ...

de-kijk-van-richie-295

De kijk van Richie

Ze veranderen inderdaad van club zoals van sokken ...

het-weer-uitzonderlijk-zacht-2

Het weer: uitzonderlijk zacht!

Een krachtig hogedrukgebied ten westen van Frankrijk bepaalt het weerbeeld voor de volgende dagen. Aan de noordelijke flank hiervan domineren zachte luchtstromingen vanuit het westen. Wolkenbanden worden echter naar onze streken gestuurd en later bereiken ook neerslaggebieden onze regio.
Vandaag is het betrokken weer. De wolken blijven de hele dag dominant aanwezig en er komen vrijwel geen opklaringen voor. Op een lokaal drupje motregen na is het overwegend droog. Met een matige zuidwestenwind wordt (…) Lees het hele bericht

veel-interesse-voor-eerste-kerst-woutershof

Veel interesse voor eerste Kerst@Woutershof

Kerst [!] Woutershof in Zolder-Centrum heeft zijn start niet gemist. De 6 organisaties die de handen hiervoor in elkaar hadden geslagen, maakten er een gezellige boel van. Aan de buitenzijde was het Woutershof sfeervol aangekleed en op de - overdekte - binnenkoer zat iedereen warmpjes bij elkaar gekropen, omringd door drank- en eetstandjes waar je de consumpties werkelijk voor een prikje kon kopen. Woutershof en omgeving hebben zich een ideale locatie voor zo'n happening getoond, en het heeft nog voldoende ruimte in petto om deze happening de komende jaren te laten groeien. (meer foto's)

kerstfeestje-rond-viversel-kerk

Kerstfeestje rond Viversel kerk

De buurtbewoners van de kerk van Viversel proberen in deze kersttijd de gezellige huiselijke sfeer door te trekken tot op straat. Dus namen ze met enkelen het initiatief om een kerstfeestje met een natje en droogje te organiseren, nadat eerder ook al een geslaagde zomerbijeenkomst was gehouden. Met 48 deelnemers was de respons meer dan behoorlijk. (foto's Beylelo, Roger Borgions)

brand-in-bolderbergs-wellnesscentrum

Brand in Bolderbergs wellnesscentrum

Kort over 15 uur deze namiddag is brand uitgebroken achter in het wellnesscentrum 'House of Java' in de Sint-Jobstraat in Bolderberg. De brandweer werd zowel vanuit Heusden-Zolder als Hasselt ter plaatse gestuurd. Het vuur was ontstaan in de achterbouw, waar zich onder meer de jacuzzi, sauna en massageruimte bevinden. Er was niemand aanwezig maar de installaties zijn grotendeels vernield. De brandweer kon het gebouw wel grotendeels redden. Toch zullen de activiteiten de komende dagen noodgedwongen wat teruggeschroefd worden.

nieuwe-samana-vlag-gezegend-tijdens-kerstfeest

Nieuwe Samana-vlag gezegend tijdens kerstfeest

In Zolder-Centrum mocht het kerstfeest van Samana op liefst 140 aanwezigen rekenen. Het begon met een eucharistieviering waarin pastoor Giuseppe de nieuwe Samana-vlag zegende. En dat onder het goedkeurend oog van peter Guido en meter Maarleentje. En de rest van de namiddag was ... gewoon gezellig.

kerstfeest-in-dvc-de-brug

Kerstfeest in DVC De Brug

Ook dagverzorgingscentrum De Brug hield een kerstfeestje waarbij al geklonken werd op het nieuwe jaar. Het startte met een alcoholvrij aperitief en zelfgemaakte hapjes. Daarna konden de gebruikers zich meten in een kerstquiz, met tussendoor hilarische doe-opdrachten. Na de middag kwamen de familieleden en vrijwilligers erbij en werd tussen het kerstgebak door zelfs gedanst.

de-brug-leefde-naar-kerstmis-toe

De Brug leefde naar Kerstmis toe

De voorbije 3 weken leefden de leerlingen van De Brug elke ochtend naar het kerstfeest toe. Ze zongen telkens een liedje als gebed bij de adventskrans, elke week werd een kaarsje bij aangestoken. Vandaag sloten ze die tijd af met een viering met de hele school. Naast het zingen van kerstliederen en een uitbeelding van het kerstverhaal, stonden ze stil bij de minderbedeelden in Heusden-Zolder. Voor hen hadden de kinderen voedsel ingezameld. (foto's Inge Vreys)

hulpdiensten-waarschuwen-voor-gevaar-in-feestdagen

Hulpdiensten waarschuwen voor gevaar in feestdagen

De tijd van het vuurwerk is weer aangebroken, vooral in de aanloop naar de jaarwisseling wordt veel vuurwerk aangekocht. Heusden-Zolder is ondertussen één van de 6 Limburgse gemeenten waar het afsteken van vuurwerk verboden is, ook tijdens de oudejaarsnacht. Het gaat daarbij om veiligheidsaspecten, hinder voor dieren en het afval dat achterblijft. Ook dierenopvangcentra pleiten voor een beperking of voor het gebruik van geluidsarm vuurwerk. Ondertussen heeft de brandweerschool van Provincie (…) Lees het hele bericht

proces-tegen-serieverkrachter-is-gestart

Proces tegen serieverkrachter is gestart

Voor de correctionele rechtbank in Hasselt is vanmorgen het proces gestart tegen een 28-jarige man uit Heusden-Zolder. Hij wordt beschuldigd van de verkrachting en beroving van escortdames en één mannelijke escort. De man - die geen werk heeft maar wel met een dure terreinwagen rijdt - maakte telkens via het internet een afspraak. Hij liet de escortes naar het Vogelsanckbos komen, zogezegd omdat hij een liefhebber was van sex in de natuur. Maar in het bos kon hij de vrouwen ongestoord (…) Lees het hele bericht

echt-waar-dit-is-een-rekenmachine

Echt waar, dit is een rekenmachine ...

Wat is me dat zal je denken? Wel, dit is een telmachine zoals die vroeger in de kantoren van de mijn gebruikt werden. Het gaat om een Zweeds fabrikaat dat nu misschien voorhistorisch lijkt maar destijds best vooruitstrevend was. Er staat nu zo'n exemplaar in Villa Zwart Goud, de vroegere directeursvilla. Maar het toestel is defect, eigenaar Tom De Weyer zou graag iemand vinden die het toestel weer op gang kan brengen en anderzijds iemand die weet hoe zo'n rekenmachine werkt. Enig idee? redactie[!]heusden-zolder.eu.

kerstfeest-bij-kwb-overdag

Kerstfeest bij KWB Overdag

KWB-overdag organiseerde een kerstfeest in Ons Huis. Op het programma geen klassiek bezinningsmoment, maar Anna Daniels die een pakkend verhaal bracht over hoe ze in een vijver in Oudenaarde gered werd van de verdrinkingsdood door 4 vluchtelingen. Tijdens het nuttigen van het etentje steeg de sfeer met als hoogepunt een samenzang, begeleid door Jos Tielens op gitaar. (foto's Ludo Deleux)

gewonden-bij-botsing-tussen-2-auto-s

Gewonden bij botsing tussen 2 auto's

Aan de Libelstraat zijn deze namiddag twee auto's gebotst. Daarbij vielen twee lichtgewonden. Ze zijn voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

vandaag-gezien-21-december-2017

Vandaag gezien

Op die 21ste december was het zo grijs en miezerig, dat zelfs het begin van de winter was onttrokken aan het zicht. Voor de fotograaf zat er niets anders op, dan te focussen op druppels die vielen als tranen op een landschap zonder veel licht. (foto's Jan Leijskens)

school-viversel-haalt-gigantische-opbrengst-in-mfl

School Viversel haalt gigantische opbrengst in MFL

We hebben het hier al gehad over de acties die de Sint-Jan Berchmansschool uit Viversel op het getouw zette in de aanloop naar de Warmste Week. De kinderen hadden daar zelf 't Weyerke als goed doel uitgekozen en wat dan aan acties volgde tartte alle verbeelding: de sinterklaasveiling, een kerstveiling, kerstmarkt, koekenbak en soepverkoop bracht maar liefst € 6 820 op voor ’t Weyerke en daarnaast nog € 550 voor Groenhoef, een ander onderdeel van de vzw (…) Lees het hele bericht

260-000-aan-energiesubsidies-voor-nieuwe-muze

€ 260.000 aan energiesubsidies voor nieuwe Muze

Goed nieuws voor Muze want het krijgt van minister van cultuur Sven Gatz 260.000 euro voor de investeringen die gedaan worden om het nieuwe cultuurcentrum zo energiezuinig mogelijk te maken. Gatz heeft daarvoor een heel aantal projecten in de cultuur- en jeugdsector goedgekeurd, Muze krijgt het derde hoogste bedrag van heel Vlaanderen. Het gaat bij Muze om een mix van maatregelen: zonnepanelen op het dak van de theatertoren, het groendak en de VLAREM 2-normen voor de balzaal, het (…) Lees het hele bericht

oma-s-en-opa-s-hebben-pop-up-store-in-berkenbosch

Oma's en opa's hebben pop-up store in Berkenbosch

Kinderen en kleinkinderen zijn het erover eens: oma’s confituur is de allerlekkerste en de vogelvoederhuisjes van opa zijn de sterkste. Met dat in het achterhoofd en daarbij de trend dat 'handmade' hip is, heeft WZC Berckenbosch een pop-up winkeltje met handgemaakte spullen geopend. Het idee groeide vanuit de vele activiteiten die de senioren samen met het animatieteam doen: breien, bakken, klussen, knutselen, ... en het uitwisselen van ervaringen daarover. En zo kwam het (…) Lees het hele bericht

11-extra-opvangplaatsen-voor-onki-stekelbees

11 extra opvangplaatsen voor Onki Stekelbees

Onki Stekelbees, de kleinschalige buurtgerichte kinderopvang, krijgt er 11 opvangplaatsen bij, in Heusden-Centrum deze keer. Daarvoor krijgt het een extra werkingssubsidie van 56.000 euro. Dat geld komt van de Vlaamse overheid samen met een familie rijke weldoeners. In het totaal komen er daardoor in Vlaanderen 513 plaatsen bij voor de opvang van kwetsbare kinderen. Onki Stekelbees was tot nu toe actief in Berkenbos. Vorig jaar beloofde de gemeente voor drie jaar telkens 12.000 euro steun omdat Vlaanderen vanaf dit jaar minder werkingsmiddelen geeft.

straks-begint-de-winter-1

Straks begint de winter

Straks om 17u28 begint officieel de astronomische winter van 2017-2018. Dat betekent dus dat we de langste nacht achter de rug hebben en dat over enkele dagen de dagen weer gaan 'lengen'. 't Zal nog even duren voor we het echt merken, maar we hebben langere dagen in het vooruitzicht ...

een-kerstfeestje-bij-petereenheid-cbos

Een kerstfeestje bij petereenheid CBOS ...

CBOS, de petereenheid van Heusden-Zolder bij het leger in Leopoldsburg, hield een kerstfeest, maar dan volledig in de stijl van het leger: buiten en met een stevige wandeling. Een delegatie van het Verbroederingscomité was aanwezig samen met schepen Marleen Hoydonckx. Die vonden het trouwens niet erg dat halfweg een rustpauze werd ingelast om daar enkele werken van barmhartigheid gestalte te geven. Nadien was er weer voldoende energie om de tocht voort te zetten. (foto Roger Borgions)

juwelier-brutaal-overvallen

Juwelier brutaal overvallen

Pas gisteren is bekend geworden dat dinsdagavond een juwelier langs de Ringlaan is overvallen. Drie gemaskerde overvallers drongen rond 18 uur de woning binnen. Ze gingen bijzonder driest tewerk en de juwelier kreeg enkele raken klappen en werd daarbij gewond. Nadien sloten hem samen met zijn echtgenote op in het toilet. Ondertussen doorzochten ze de woning en na een half uur vertrokken ze met een hele juwelencollectie. er is voorlopig geen spoor naar de daders. De slachtoffers kregen bijstand.

ook-samana-eversel-vierde-kerstmis

Ook Samana Eversel vierde Kerstmis

Zoals bijna alle Samana-afdelingen heeft ook die van Eversel een kerstfeest gehouden. Eerst ging pastoor Frans voor in de kerstviering die werd opgeluisterd door het plaatselijk zangkoor. Dan volgden een feestmaaltijd, een gezellige babbel en jawel, een 'kersttoneel'. Alle aanwezigen gingen naar huis met een tombolaprijs, een geschenkje en een zelfgemaakte kerstkaart. (foto's Mieke Swerts)

hebad-loot-waterloo-in-playdowns

Hebad loot Waterloo in playdowns

In Kraainem is geloot voor de halve finales in de nationale competitie en dus de eerste nationale waar Hebad 1G speelt. Zoals bekend moet Hebad in de playdowns uitkomen en daar heeft het Waterloo geloot, een tegenstander van formaat. Het Heusdense team hoopt de geblesseerden Metha Knuth en Frodo Holemans te recupereren. De tweede halve finale in de playdowns gaat tussen Olve en Lebad. De winnaars van de playdowns spelen voor de plaatsen 5 en 6. Er is maar één daler en dus spelen de verliezers voor het behoud.

het-weer-zacht-maar-somber-1

Het weer: zacht maar somber

Hoewel anticyclonale condities overheersen, kan een zwakke storing toch over onze streken doordringen. Er valt daarbij enige tijd wat lichte regen. In de westelijke luchtstroming wordt evenwel bijzonder zachte lucht aangevoerd, waarbij de maxima in de dubbele cijfers uitkomen. De volgende dagen kan een hogedrukgebied de neerslagzones voldoende ver van onze regio verwijderd houden, maar de wolken kunnen wel doordringen met een somber weerbeeld als gevolg.
Morgen is het betrokken in de ochtend en het (…) Lees het hele bericht

11-vrachtwagens-negeren-tonnagebeperking

11 vrachtwagens negeren tonnagebeperking

Bewoners van de Michel Scheperslaan, Westlaan en Jeugdlaan hadden zich beklaagd over doorgaand vrachtverkeer. Bij een controle kon de verkeersdienst van de politie inderdaad 11 overtreders betrappen. In de Westlaan lapten 8 vrachtwagenbestuurders de tonnagebeperking aan hun laars. 2 buitenlandse truckers moesten ter plaatse € 174 ophoesten. In de Jeugdlaan werden 2 chauffeurs betrapt en in de Michel Scheperslaan één. Voorts stelden de inspecteurs inbreuken vast wegens defecte (…) Lees het hele bericht

studentes-brengen-warmte-naar-st-vincentius

Studentes brengen warmte naar St.-Vincentius

Studentes van het 1ste jaar lerarenopleiding lagere school van de UCLL Diest kozen St.-Vincentius Heusden-Zolder uit als goede doel voor hun actie in de 'Warmste Week'. Ze verzamelden kleding en schoenen, 7 containers vol. Die komen hier ten goede van inwoners die het moeilijker hebben. Eline, Beau, Amber, Casey en begeleidster Katrien konden dan ook op de dankbaarheid én een dikke pluim van de vrijwilligers van Sint-Vincentius rekenen. (foto's Stefan Was)

tiental-arrestaties-in-drie-maanden-tijd

Tiental arrestaties in drie maanden tijd

De jongste maanden zijn in Heusden-Zolder heel wat diefstallen en inbraken gepleegd, maar tegelijk zijn van oktober tot nu ook verschillende daders of verdachten opgepakt. Zo is in oktober een 16-jarige jongen opgesloten in een jeugdinstelling. Hij bestal enkele jonge fietsers op het fietsroutenetwerk. Daarbij moesten ze geld afgeven, waarna hij een band kapotstak. Ook een veertiger uit Heusden-Zolder is eind vorige maand opgepakt nadat hij zich agressief gedroeg tegen speurders van de politie die (…) Lees het hele bericht

de-ware-vrienden-geven-maandag-kerstconcert

De Ware Vrienden geven maandag kerstconcert

Wie op maandag 25 december, kerstdag, een sfeervol kerstconcert wil meemaken, die moet zeker naar de Sint-Vincentiuskerk in Zolder afzakken. Om 10 uur geeft de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden er dan een kerstconcert onder de noemer 'Komt allen tesamen'. Op het repertorium uiteraard de klassieke kerstmuziek, maar ook meer populaire kerstnummers. En wie wil, mag meezingen. Het concert duurt ongeveer 45 minuten, de toegang is gratis.

ook-ingrid-lenaerts-brengt-kerstverhalen

Ook Ingrid Lenaerts brengt kerstverhalen

De vertellers van de bib, brengen nog kerstverhalen bij de kerststallenexpo in Hof ter Bloemen vandaag en zaterdag vanaf 14 uur. Eerder deze week las dichteres Ingrid Lenaerts voor uit eigen werk. Dat was zo'n meevaller dat ze vandaag terugkomt. Niet aleen bewoners, maar grootouders, ouders en kleinkinderen zijn vanaf 14 uur welkom in Hof ter Bloemen. (foto Julien Maebe)

feestmaand-win-een-heerlijke-zondagse-brunch

Feestmaand: win een heerlijke zondagse brunch

Er blijven maar interessante prijzen uit onze feestmaand-prijzenkast vallen. Nu ligt hier zowaar een heerlijke zondagse brunch in El Parachutero in de Kapelstraat te wachten. Daar moet je natuurlijk wel wat voor doen. Laat ons voor vrijdagmorgen 10 uur weten welke 3 deelnemers Heusden-Zolder dit jaar aan de Dag van de Ambachten had. redactie [!] heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

wouter-deprez-doet-try-out-in-muze

Wouter Deprez doet try-out in Muze

In een uitverkochte Muze-schouwburg deed Wouter Deprez dinsdagavond een try-out van zijn voorstelling 'Levend en Vers'. (foto Lenscollectief)

europese-erkenning-voor-erfgoedplus

Europese erkenning voor Erfgoedplus

Tijdens een plechtigheid in ZLDR Luchtfabriek dinsdagavond overhandigden afgevaardigden van Europa Nostra de Europa Nostra/ European Heritage Award 2017 aan Erfgoedplus Limburg. Het gaat om een samenwerkingsverband van de provincie Limburg en stad Leuven. Zij beheren 540 erfgoedcollecties van musea, kerkfabrieken, van verzamelaars-beheerders van materieel erfgoed, enz. . Uit een shortlist van 10 Europees geselecteerden kregen zij de trofee en het diploma. Gedeputeerde Igor Philtjens en de bezielers Bart Bosmans en (…) Lees het hele bericht

cvo-de-verdieping-swingt-voor-warmste-week

CVO De Verdieping swingt voor Warmste Week

Big Joe & Phantom 309 moeten al lang niet meer voorgesteld worden in het podiumcircuit van Heusden-Zolder en omgeving. Zij gaven de aftrap van de Warmste Week in CVO De Verdieping en kregen voor die gelegenheid versterking van saxofonist Igor Maseroli. Ze konden CVO-studenten en -leerkrachten bekoren met een aantal stevige nummers van Tom Waits. (meer foto's Patrick Theunis, Festivalganger.be)

nieuwe-regeling-voor-missen-in-zolderse-parochies

Nieuwe regeling voor missen in Zolderse parochies

Na de discussies van de afgelopen maanden is binnen de federatie Zolder een nieuwe regeling afgesproken voor de weekendvieringen. Dit zou dan de definitieve regeling worden. Elke 1ste en 3de zaterdag om 18 uur is er een eucharistieviering in Bolderberg; elke 2de en 4de zaterdag om 18 uur in Viversel. Elke zondag om 9u30 in Boekt en om 11 uur in Zolder. Als er een 5de weekend in de maand valt, dan is er geen viering op zaterdagavond, wel op zondag om 9u30 een kindvriendelijke mis (…) Lees het hele bericht

winterse-kleuren-in-bolderberg

Winterse kleuren in Bolderberg

Jan Leijskens ging op zoek naar winterkleuren en vond die ten overvloede in Bolderberg.

de-sluikstortkampioen-van-deze-maand

De sluikstortkampioen van deze maand

Of het er iets mee te maken heeft, weten we niet maar in de aanloop van Kerstmis zijn de sluikstorters weer bijzonder actief op zowat alle straten en pleinen van Heusden-Zolder. We krijgen teveel meldingen en foto's binnen om allemaal te publiceren, maar de hoek van Brugstraat en Kerkenblook is de kampioen van deze maand. Daar kreeg de kledingcontainter het gezelschap van onder meer matrassen, een stofzuiger, twee buggy's al dan niet voor een tweeling en dan nog een gigantische hoop andere spullen.

deze-namiddag-rijden-heel-wat-bussen-niet

Deze namiddag rijden heel wat bussen niet

Vanmorgen zijn in Limburg de meeste bussen van De Lijn vrij normaal uitgereden, terwijl elders in het land de dienstregeling wel verstoord was door de 'pensioenbetoging'. Maar na de middag is het beeld omgeslagen en wordt een groot deel van de streeklijnen niet verzekerd. Voor Heusden-Zolder gaat het om verschillende ritten van de lijn 22 Beringen Mijn - Hasselt, 23 Hasselt-Lillo-Beringen, 51 Hasselt-Heusden, 52 Hasselt-Boekt-Beringen, 92 Diest-Heusden. Check best even op de website van De Lijn.

vlaams-geld-voor-nieuw-asfalt-op-circuit

Vlaams geld voor nieuw asfalt op circuit

Vlaams minister van sport Muyters heeft vandaag een lijst van 'bovenlokale' sportinfrastructuur bekendgemaakt, die subsidies krijgen voor investeringen. Daarbij ook Circuit Zolder dat zijn asfaltlaag gaat vernieuwen, en dat ten bate van het autosport- en fietsgebeuren. Circuit Zolder krijgt een Vlaamse toelage van bijna 188.400 euro.

chiro-houdt-weer-krakmoment-op-kerstavond

Chiro houdt weer krakmoment op kerstavond

Chiro Heusden heeft er een traditie van gemaakt om op kerstavond een krakmoment te organiseren. In een tentje op het Sint-Willibrordusplein kunnen dan de bezoekers aan de middernachtmis of andere geïnteresseerden wat drinken en gezellig keuvelen bij de vuurkorven. De toog zal gevuld zijn met alle soorten jenever, maar er is evengoed chocomelk, glühwein, soep, frisdrank en bier te koop. 't Is allemaal niet duur en de opbrengst gaat bovendien steevast naar een goed doel. De tent opent om 21u30.

vrijdag-eerste-editie-van-kerst-woutershof

Vrijdag eerste editie van Kerst@Woutershof

Nu vrijdag lanceert Zolder-Centrum een nieuw initiatief. Kerst[!]Woutershof is een gezellige happening in het teken van Kerstmis waarvoor verschillende verenigingen de handen in elkaar hebben geslagen. De Dorpsraad, de Heemkundige Kring, de Handelaars Zolder, de Blauwe Wijk en basketbalclub Zolder. Het is de bedoeling dat hier in de toekomst nog meer organisaties bij aansluiten. Wellicht krijgen anderen de smaak (…) Lees het hele bericht

de-zoan-vanne-mullek

De zoan vanne mûllek

Ken je de 'zoan vanne mûllek'? Dat is het vel dat op verse melk - al dan niet rechtstreeks van de boer - komt wanneer je ze kookt.

dries-vanthoor-wordt-fabrieksrijder-voor-audi

Dries Vanthoor wordt fabrieksrijder voor Audi

De formidabele prestaties van Dries Vanthoor op verschillende racetracks zijn dit jaar niet ongemerkt gebleven bij de top van Audi Sport. Hij heeft een contract gekregen als fabrieksrijder voor volgend seizoen. Ook teamgenoot Frederic Vervisch krijgt dat statuut. De jongste Vanthoor reed dit jaar met Belgian Audi Club Team WRT in de Blancpain GT Series en hij won er twee sprintcup-races. Daarnaast won hij de 24 uur van Le Mans in een Ferrari. Het is nog niet duidelijk welk de vaste teams zullen (…) Lees het hele bericht

masterplan-hertekent-deel-zolder-centrum

Masterplan hertekent deel Zolder-Centrum

De gemeente heeft de bureaus D+A en Q-BUS Architectenbureau een masterplan laten ontwerpen voor de site van CC Muze, Woutershof en sporthal Zolder, gecombineerd met de omgeving van basisschool Beekbeemden en het Domherenpark. Doel is om verschillende functies zoals een nieuwe basisschool te combineren met verschillende doelgroepen en functies.

De Dekenstraat wordt op die plaats doorgeknipt zodat er geen doorgaand verkeer meer is. Een deel van de straat wordt groen zodat de (…) Lees het hele bericht

8-dronken-bestuurders-betrapt-op-sluipwegen

8 dronken bestuurders betrapt op sluipwegen

Met mobiele controles op sluikwegen en ontsnappingsroutes heeft de politie tijdens de weekendnacht 124 bestuurders tegengehouden en laten blazen. 8 van hen hadden teveel gedronken. 4 kregen een rijverbod van 3 uur en een boete van € 179, 4 kregen 6 uur rijverbod van wie één zijn rijbewijs onmiddellijk zag ingetrokken.

1396 auto's passeerden het flitstoestel. 254 reden te snel met opnieuw de Meylandtlaan (141) als koploper voor de Brugstraat (102), St.-Jobstraat (7) (…) Lees het hele bericht

drank-en-lekkers-en-de-winnaar-is

Drank en lekkers: en de winnaar is ...

De Braderie was dus dit jaar aan haar 65ste editie toe. De meeste lezers wisten dat wel, te oordelen aan het grote aantal juiste inzendingen. Het lot heeft Els Vanherle aangeduid als winnaar van een pakket met drank en lekkers van Dranken Bartels in de Koolmijnlaan. Proficiat!

gemeentebestuur-heeft-nieuwe-website

Gemeentebestuur heeft nieuwe website

Deze voormiddag is de vernieuwde website van het gemeentebestuur online gegaan. De site past zich voortaan automatisch aan het scherm van het toestel dat gebruikt wordt aan, of het nu om een computer, smartphone of tablet gaat. Centraal op de startpagina staat een zoekvenster waar de bezoeker dadelijk een zoekterm kan intikken. Nog een nieuwtje is het stratenplan waarop automatisch openbare werken worden (…) Lees het hele bericht

het-verschil-tussen-voelen-en-verstaan

Het verschil tussen voelen en verstaan

Weer een jazzy-avond in het Muze-café waar de melancholische gitaarklanken van Tcha Limberger, de vingervlugge contrabasgeluiden van Vilmos Csikós en de tenorsax van Nathan Daems de wereld van Django Reinhardt weer even tot leven brachten. De manouche of sinti-jazz klinkt droef maar geeft toch een warm positief gevoel. Als het gezongen wordt in het Roma, versta je er geen sikkepit van, maar je kunt het wel voelen. Dat was wat het talrijke publiek dan ook kon ervaren. (foto's Ria De Clerck)

heusden-zolder-boven-in-liga-petanque

Heusden-Zolder boven in liga-petanque

In het petanque zijn de terugrondes begonnen. In de Vlaamse liga hebben onze dorpsploegen die goed ingezet met stevige overwinningen. In 2de provinciale stonden de onderlinge duels in eigen club op de agenda. Bij Olympia won de B ploeg en bij De Berk de C ploeg, telkens met het kleinste verschil.
De uitslagen
Vlaamse LigaBoekt - De Singel: 7-2 Melle - Olympia: 2-7
Ere-afdeling Limburg: Genk A - Boekt A: 7-2
1ste provinciale: Hasselt A - Olympia A: (…) Lees het hele bericht

kwb-bolderberg-vierde-in-de-kluis

KWB Bolderberg vierde in de Kluis

De KWB Bolderberg vierde op een hoogsteigen manier haar kerstfeest. Met hun familie trokken de leden naar de Kluis van Bolderberg. Daar woonden ze een viering onder leiding van KWB-voorzitter Piet Dejong bij, met zang, muziek en bezinningsteksten. Nadien wachtten in de Witte Zaal worstenbroodjes, koeken, koffie en één en ander in de fles. (foto's Jan Leijskens)

merel-is-vogel-van-het-jaar

Merel is vogel van het jaar

Als er een merel in je tuin opduikt, heb er dan nog wat meer respect voor dan anders, want de merel is verkozen tot de vogel van het jaar 2018. Zoals bekend organiseert Vogelbescherming Vlaanderen jaarlijks een 'referendum' waarin liefhebbers uit een shortlist van twaalf vogels hun favoriet kunnen aanduiden. De merel kreeg 999 van de 3.945 stemmen, een kwart dus, gevolgd door de huiszwaluw en de kievit. Het vrolijke gezang van de merel is te horen van februari tot in de zomer, maar door de besmetting met het Usutu-virus is het bestand in korte tijd sterk teruggelopen. (foto Marcel Gybels)

verlies-voor-rc-9-dames

Verlies voor RC 9 dames

In de tweede afdeling van het Rugby hebben de dames van RC 9 Heusden-Zolder met 20-17 verloren van Celtic.

verlies-voor-kajoba-en-zolder-e

Verlies voor Kajoba en Zolder E

In de derde provinciale B van het basketbal moest Kajoba vandaag een 95-43 nederlaag slikken bij Stevoort D. In vierde A verloor Zolder E met 68-54 van Alfa 2000 Achel

maar-smash-is-kampioen-in-2de-provinciale

Maar Smash is kampioen in 2de provinciale

De treurnis om de gemiste titel in eerste provinciale werd bij Smash Berkenbos gecompenseerd door de tweede ploeg. Die kroonde zich immers vandaag na een uitstekend seizoen tot kampioen in tweede provinciale. Ook zij verdienden een feestje.

hebad-3g-is-kampioen-in-1ste-provinciale

Hebad 3G is kampioen in 1ste provinciale

Niet helemaal onverwacht is Hebad 3G vandaag kampioen geworden in de eerste provinciale van het badminton. In de beslissende wedstrijd versloeg het dorpsgenoot Smash 1G met 5-3, terwijl die van Berkenbos moesten winnen om alsnog de titel weg te kapen.

Na de dubbels stond het 1-1. Hebad won het dames dubbel vrij simpel in 2 games en Smash het heren dubbel in 3 games. Maar de spanning bleef want na de heren enkels stond het 2-2 met overwinningen van Pol (…) Lees het hele bericht

iedereen-deed-zich-tegoed-aan-de-smoutebollen

Iedereen deed zich tegoed aan de smoutebollen

De actie van het Handelscentrum Cité om klanten op deze koopzondag te trakteren op smoutebollen was een schot in de roos. Heel de namiddag stonden gegadigden aan te schuiven op het Braderieplein voor heerlijke verse smoutebollen. En ook onze lezers smulden van de oliebollen die ze via de Internetgazet hadden gewonnen.

stormloop-op-revuekaarten-2

Stormloop op revuekaarten

Ook na 50 jaar blijft 't Heusdens Volksteater 'hotter dan ooit'. Dan werd vandaag maar al te duidelijk tijdens de jaarlijkse kersthappening in 't Kuipershof met de officiële start van de voorverkoop. De deuren openden pas na de middag maar al vroeg in de ochtend stonden de eerste gegadigden voor kaarten al aan te schuiven. Na de middag liep de zaal dan ook vol, maar 't wachten gebeurde in een aangename omgeving met kerstdecoratie, verzorgde hapjes en drankjes. Ondertussen gingen de kaarten als zoete broodjes over de toonbank. (meer foto's)

vrachtwagen-belandt-boven-op-vangrails

Vrachtwagen belandt boven op vangrails

Aan de afrit Zolder van de E 314 is gisteravond een vrachtwagen geslipt. De bestuurder besliste te laat of hij de afrit zou nemen, waardoor zijn truck bovenop de vangrails belandde. De man bleeft ongedeerd maar zijn vrachtwagen zat helemaal geblokkeerd zodat er een speciale takelwagen aan te pas kwam om hem weg te halen.

vandaag-gezien-17-december-2017

Vandaag gezien

Stefan Was en co hebben deze Grote Barmsijs geringd. Het is een noordelijke vogel, die zich dit jaar vrij massaal in onze contreien laat zien. Hij doet zich vooral tegoed aan berken- en dennenzaden. Om in de sfeer te komen heeft hij blijkbaar een mooi rood kerstmutsje opgezet.

winst-voor-zolder-c-en-heusden-c

Winst voor Zolder C en Heusden C

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A met 66-81 thuis verloren van Hasselt BT C. In derde B verloor Heusden B van Peer A met 64-71. Zolder C klopte in diezelfde reeks Black Sheep Diepenbeek B met 78-52. In vierde A kon Heusden C Peer Z nipt van zich afhouden met 56-54.

pijnlijke-verplaatsing-van-vck-bolderberg

Pijnlijke verplaatsing van VCK Bolderberg

In het volleybal is de verplaatsing van VC Geel geen galawedstrijd geworden voor VCK Bolderberg, het verloor immers met 3-1. De eerste set verliep gelijkopgaand maar werd verloren, in de tweede kon VCK zelfs niet dreigen. In de derde konden de meegereisde supporters weer even hopen maar nadien was het afgelopen. Setstanden: 26-24, 25-16, 20-25 en 25-22.

veel-interesse-voor-kerstmarkt-bij-bocasa

Veel interesse voor kerstmarkt bij Bocasa

Voor de 2de keer organiseerde woonzorgcentrum Bocasa in Bolderberg een kerstmarkt. De grote ruimten en gangen beneden waren ingenomen door liefst 21 standen. Die etaleerden een gevarieerd aanbod , van juwelen, lekkernijen, gezonde spullen als honing, tot producten van Herbalife en Forever. Er kwam veel volk kijken en kopen van binnen en buiten Bocasa, nadien bleven ze in de cafetateria bleven plakken voor nog wat lekkers. (foto Ludo Steemans)

exsultate-deed-zelfs-publiek-meezingen

Exsultate deed zelfs publiek meezingen

Het kerstconcert 'A child is born' van Exsultate in samenwerking met Consorella in de Sint-Willibrorduskerk was een voltreffer. Dirigent Bruno Sprengers wist meer dan 50 zangers en een groep van muzikanten vlekkeloos te leiden door een repertoire met werk van Händel tot Moricone, in première ook een zelfgeschreven compositie van de zoon van dirigent Sprengers. En in deze tijd van het jaar kon een samenzang als Brazilian Christmas Carol uiteraard niet ontbreken. De kerk was vanavond al flink volgelopen, zondag om 16u30 is er nog een uitvoering. (meer foto's van Julien Maebe)

ook-kerststal-in-heusden-centrum-is-ingewijd

Ook kerststal in Heusden-Centrum is ingewijd

Ook in Heusden-Centrum is de kerststal vanavond gewijd door de pastoor. Traditiegetrouw zorgt de KWB voor de inrichting van de stal met zelfgemaakte houten beelden. De inwijding ging gepaard met een receptie met broodjes en drankjes die door de handelaars van Heusden-Dorp werden aangeboden. (foto's Julien Maebe)

de-kerststal-van-zolder-is-aangekleed

De kerststal van Zolder is aangekleed

In Zolder-Centrum werden vanavond op een feestelijke manier de beelden in de kerststal gezet. Daarbij waren minstens een 100-tal sympathisanten aanwezig. Het zangkoor, begeleid op gitaar, zong enkele liederen. Namens het parochieteam sprak Willy Beerden een kerstboodschap en dankte René Pollers iedereen om dit telkens mee mogelijk te maken. De aanwezigen kregen te horen dat armoede nog volop in onze samenleving aanwezig is en dat Sint-Vincentius daarvoor op de blijvende steun van iedereen (…) Lees het hele bericht

kwb-en-theatermensen-bouwen-kerststal

KWB en theatermensen bouwen kerststal

In Bolderberg verzamelden de 'sterke mannen' van de KWB en de creatieve decorbouwers van het Klein Theater om volgens traditie samen de kerststal voor de kerk te bouwen. (foto Roger Convents)

alsof-neil-diamond-er-zelf-was

Alsof Neil Diamond er zelf was

Het was smullen voor de fans van Neil Diamond zaterdagavond in Muze. 'Diamonds On The Rocks', bracht met een stem die de vergelijking met die van Neil perfect doorstaat en een band die alle nummers perfect speelde, een onvergetelijk concert. (foto's Lenscollectief)

neos-leden-toonden-hun-kunstwerken

Neos-leden toonden hun kunstwerken

Neos Heusden-Zolder hield zijn kerstfeest en kreeg daarvoor 95 leden over de vloer. Die genoten niet alleen van het eten maar ook van een kerstevocatie in beeld en klank gebaseerd op werken van Ernest Claes en een samenzang met traditionele kerstliederen. En kunstenaars van de vereniging stelden enkele van hun werken tentoon, op de foto Richard Demot, Paula Vanderhoydonck, Berthy Gijbels, Jos Kerkhofs, Nelly Vancluysen, Maria Smeuninx en Lieve Marchal.

kerstboom-in-de-fik-op-t-weyerke

Kerstboom in de fik op 't Weyerke

De kerstmarkt op 't Weyerke kende gisteravond een vurige epiloog. Tegen middernacht werd de brandweer opgeroepen omdat de metershoge centrale kerstboom in brand stond. Het vuur werd uiteindelijk gedoofd, gelukkig was de kerstmarkt op dat moment al lang achter de rug.

feestje-als-dank-voor-de-zandloper-vrijwilligers

Feestje als dank voor De Zandloper-vrijwilligers

In De Zandloper mochten de vrijwilligers vanmiddag aanschuiven voor een kerstfeestje. Het is een kleine beloning voor hun belangeloze inzet het hele jaar door. Een 40-tal vrijwilligers houdt immers het seniorencentrum draaiende door er op alle mogelijke momenten de handen uit de mouwen te steken. De vrijwilligers werden verwelkomd door voorzitter Dirk Schops van De Zandloper en ze werden voor hun inzet geloofd door verantwoordelijk schepen Funda Oru. Ook burgemeester Mario Borremans kwam de vrijwilligers even een hart onder de riem steken. (meer foto's)

win-een-pakket-met-drank-en-lekkers

Win een pakket met drank en lekkers

Bij onze vorige opgave was het duidelijk dat onze lezers graag iets lekkers drinken. Wel, dan doen we er nog een flinke schep bovenop. Met onze volgende feestmaand-opgave valt een heerlijk pakket van Dranken Bartels in de Koolmijnlaan te winnen. Dan moet je ons wel voor maandag 11 uur laten weten aan de hoeveelste editie de Braderie dit jaar toe was. redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

de-kijk-van-richie-294

De kijk van Richie

't Is maar hoe je het uitlegt ...

afstraffing-voor-mfc-heusden-zolder

Afstraffing voor MFC Heusden-Zolder

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal moest MFC SI Heusden-Zolder duidelijk niet op kerstcadeautjes van United Beverlo A rekenen, het kreeg een thuispandoering met 1-16. Dan deden de clubs in tweede provinciale het heel wat beter. Il Tartufo Heusden versloeg Vlietje Ham met 8-4 en La Baracca Lindeman won met 3-7 bij Genea '80 Lummen.

kerstman-bezocht-t-molenholleke

Kerstman bezocht 't Molenholleke

't Molenholleke hield vrijdagavond zijn jaarlijkse kersthappening, een initiatief van de ouderraad en een aantal juffen. Er kwam veel volk kijken en luisteren naar de kerstkoren. Alle kleuters en leerlingen zongen uit volle borst terwijl de kerstman cadeautjes uitdeelde. De ouders schoven ondertussen aan voor glühwein, jenever, warme choco, pannenkoeken, ...

zolder-a-is-leider-af

Zolder A is leider af

In de eerste provinciale van het basketbal is KBBC Zolder A leider af. Het verloor de topper tegen rechtstreekse concurrent Bilzerse A met 60-75. Daardoor staat Zolder nu tweede op 2 punten van Bilzerse.

morgen-tribute-aan-neil-diamond-in-muze

Morgen tribute aan Neil Diamond in Muze

Fans van Neil Diamond mogen morgen niet ontbreken in Muze want Diamonds on the Rocks brengt dan een tribute aan de grootmeester. Een schare Vlaamse topmuzikanten die hun sporen verdienden bij heel wat grote bands steken hun muzikale bagage samen in één band om de grootste hits als ‘Sweet Caroline’, ‘Beautiful Noise’, ‘Love on the rocks’ of ‘Solitary Man’ te brengen. Maar evenzeer grasduinen ze nog dieper in de lagen die onder de gekende pop- (…) Lees het hele bericht

sfeervolle-magic-for-life-bij-t-weyerke

Sfeervolle Magic for Life bij 't Weyerke

Vanavond was er een pak volk afgezakt naar 't Weyerke voor 'Magic for Life'. In korte tijd is dit uitgegroeid tot één van de gezelligste kerstmarkten van de regio met zowat 30 standhouders die de houten kraampjes hadden ingepalmd. Je kon er cadeautjes op de kop tikken, kerstdecoratie, ... maar evengoed genieten van een breed aanbod aan 'eetbaars en vloeibaars'. Het centrale plein en de kiosk waren sfeervol aangekleed. De kinderen amuseerden zich te pletter op een (…) Lees het hele bericht

nieuwjaarsdrink-op-6-januari

Nieuwjaarsdrink op 6 januari

Ook in 2018 heeft de nieuwjaarsdrink voor alle inwoners plaats op de eerste zaterdag van het jaar, dat is dus op 6 januari, Driekoningen ... Tussen 19 en 22 uur is iedereen welkom op het Heldenplein. Daar worden allerlei dranken geserveerd door de verschillende dorpsraden en de moslimgemeenschappen. Inwoners kunnen elkaar daar de beste wensen aanbieden in een warme atmosfeer.

18-jarige-pleegde-overvallen-in-leopoldsburg

18-jarige pleegde overvallen in Leopoldsburg

De politie van de zone Kempenland heeft de vermoedelijke daders gearresteerd van drie overvallen in Leopoldsburg. Tussen 3 en 17 november werden daar 2 warenhuizen en een krantenwinkel overvallen. Nu zijn drie verdachten gearresteerd, twee minderjarigen en een 18-jarige man uit Heusden-Zolder. De minderjarigen zijn naar de jeugdrechter verwezen, de man uit Heusden-Zolder is vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die zal hem vermoedelijk aanhouden. Bij de overvallen werd telkens personeel bedreigd met wapens.

weer-geen-voetbal-dit-weekend-1

Weer geen voetbal dit weekend

Er wordt dit weekend opnieuw niet gevoetbald in de provinciale afdelingen. Dat heeft het provinciaal comité Limburg vandaag beslist. Deze keer gaat het niet om de sneeuw, maar wel om de vele regen die veel schade aan de grasmat kan veroorzaken. .

ledlampen-zorgen-voor-betere-straatverlichting

Ledlampen zorgen voor betere straatverlichting

Samen met Infrax schakelt de gemeente de komende jaren over op ledverlichting in de straten. Leds geven immers een beter licht en verbruiken minder stroom. Het grote voordeel is ook dat led-straatverlichting voor de helft kan gedoofd worden. Dat betekent dat in de toekomst bij nachtregime - dus tussen middernacht en 5 uur 's ochtends - niet meer de helft van de straatverlichting wordt gedoofd, alle lampen blijven branden maar op halve kracht. Dat geeft meer veiligheidsgevoel.
Lees het hele bericht

collegeleerlingen-zijn-naar-china-vertrokken

Collegeleerlingen zijn naar China vertrokken

15 leerlingen van het Sint-Franciscuscollege zijn vertrokken naar China. Samen met 4 leerlingen uit Leopoldsburg en algemeen directeur Eddy Willems blijven ze daar twee weken. De leerlingen logeren bij gastgezinnen en willen zich zo volledig laten onderdompelen in de Chinese cultuur en ook hun taalkennis bijspijkeren. Het zijn allemaal jongeren die lessen Chinees volgen aan het college. Het is trouwens al het derde jaar dat een delegatie van hier naar China reist.

megafles-tamera-triple-en-de-winnaar-is

Megafles Tamera Triple: en de winnaar is ...

Mark Veugelers maakt inderdaad onder de vleugels van zijn brouwerij Enigma allerlei bijzondere bieren. Opnieuw hebben bijzonder veel lezers het juiste antwoord doorgestuurd. Het lot duidde Didier Claes aan als winnaar van een megafles Tamera Triple aan, één van de paradepaardjes van de brouwerij. Maar onze prijzenkast is nog lang niet leeg ...

19-are-meer-gemeentegrond

19 are meer gemeentegrond

Het gemeentelijk patrimonium wordt een beetje groter. Het Sint-Barbaraplein was namelijk nog eigendom van de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen. Het wordt gratis overgedragen aan de gemeente en dus ingelijfd bij het openbaar domein, zoals dat officieel heet. Dat openbaar domein is daarmee 19 are groter.

gemeente-verdient-292-500-aan-bouwgronden

Gemeente verdient 292.500 aan bouwgronden

Herinner je je nog dat de gemeente vier stukken bouwgrond te koop had in de Watertorenstraat? Die beslissing werd al in 2014 genomen maar in november dat jaar werd bij een notariële verkoop geen enkel bod uitgebracht. Nadien boden zich dan toch geïnteresseerden aan, en dus werden de gronden te koop aangeboden op basis van een puntensysteem. Zo zijn de gronden nu definitief toegewezen voor prijzen tussen € 62.000 en € 80.100, of een totale opbrengst van 292.500 euro.

een-steuntje-voor-iedere-fractie

Een steuntje voor iedere fractie ...

De gemeenteraad keurde vanavond de toelagen aan de fracties goed. Zoals elk jaar bedragen die 150 euro per fractielid. Opvallend toch wel dat er 6 'onafhankelijken' op het lijstje staan die dan ieder apart 150 euro toegewezen krijgen. Het ontlokte een schampere opmerking van Simonne Janssens-Vanoppen die aandrong op meer duidelijkheid over wie nu eigenlijk bij wie hoort.

over-de-betaalbaarheid-van-ouderenzorg

Over de betaalbaarheid van ouderenzorg

Is de ouderenzorg nog betaalbaar? Dat was vandaag de uitgangsvraag bij KWB-overdag. Gastsprekers Juul Vandebergh en Dave Roosen, beiden goed thuis in de woon-en zorgcentra, deden de situatie van de rustoorden uit de doeken. Er zijn verschillen in het aanbod en de kwaliteit. Sommige rusthuizen lokken 'klanten' met mooie flyers en websites maar het gaat op de eerste plaats om wat dagelijks in het gebouw zelf gebeurt? Hebben de bejaarden een zinvolle dagbesteding of worden ze aan hun lot (…) Lees het hele bericht

samana-viversel-viert-kerstfeest

Samana Viversel viert kerstfeest

32 leden van Samana Viversel sloten het jaar af met een gezellig kerstfeest. Ze kregen een kerstviering met een hedendaags kerstverhaal en enkele gekende kerstliederen. Daarna volgde een uitgebreid diner ter plaatse bereid door de kernleden. Natuurlijk werd er heel wat bij gebabbeld. (foto Patrick Jaspers)

gewonde-bij-botsing-tussen-2-wagens

Gewonde bij botsing tussen 2 wagens

Op het kruispunt van de Graaf de Theuxlaan en de Schootstraat zijn vanavond kort voor 20 uur twee auto's gebotst. Eén van de bestuurders raakte daarbij gewond maar door de klap was zijn deur geblokkeerd. Die moest door de brandweer verwijderd worden, pas nadien kon de gewonde naar het ziekenhuis worden gebracht. De brandweer moest ook de olie op het wegdek opruimen.

trouwen-op-zaterdag-kost-nog-altijd-150

Trouwen op zaterdag kost nog altijd € 150

Bij de aanpassing van het reglement op de gemeentelijke retributies, was Elke Gijbels (N-VA) niet te spreken over het feit dat inwoners voor een huwelijk op zaterdag nog altijd 150 euro moeten betalen. En dat ondanks het feit dat er geen ambtenaar meer opgeroepen wordt en er alleen maar een burgemeester of schepen komt. Schepen Engin Özdemir kaderde dat in de besparingsoperaties en het feit dat ze ook de keuze hebben om in de week te trouwen. Volgens hem zijn er al tot volgende herfst (…) Lees het hele bericht

nog-983-moeten-vuilniszakken-afhalen

Nog 983 moeten vuilniszakken afhalen

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen dat inwoners hun huisvuilzakken niet afhalen. Op dit moment zijn dat nog altijd 983 gezinnen of 7,6 % van wie er recht opheeft. Iedereen kan nog tot 22 december terecht in het gemeentehuis om het tegoed aan zakken af te halen. Nadien kunnen ze nog tot eind dit jaar terecht in EGR-Center, Truckstop 26bis, Carrefour, Brico, Kringwinkel, Proxi Delhaize, Eurospar en Voeding Gevers.

nieuwe-jeugdraad-stelt-zich-voor

Nieuwe jeugdraad stelt zich voor

Sinds kort is er een nieuwe jeugdraad in Heusden-Zolder. Burgemeester en secretaris stonden voor de gemeenteraad kort hun stoel af zodat de 'kopstukken' van de nieuwbakken jeugdraad zich even konden voorstellen en hun intenties mochten toelichten.

dorpsraden-krijgen-elk-500

Dorpsraden krijgen elk € 500

De dorpsraden krijgen opnieuw een werkingstoelage van de gemeente. Het gaat om elk 500 euro. De gemeente erkent daarmee de rol van de dorpsraden in de inspraak en participatie. En ondanks dat het soms ook wel eens botst, betrekt de gemeente hen ook als adviesverlener bij beleidsbeslissingen. Het gaat om 7 erkende dorpsraden: Berkenbos, Boekt, Bolderberg, Eversel-Ubbersel, Heusden-Centrum, Viversel en Zolder-Centrum.

gezellige-kerstmarkt-in-hof-ter-bloemen

Gezellige kerstmarkt in Hof ter Bloemen

Mooie dingen, leuke dingen, nuttige spullen, lekkernijen, kerstversiering, ... je kon het vanmiddag allemaal op de kop tikken tijdens de jaarlijkse kerstmarkt in Hof ter Bloemen. Zowat de hele publieke ruimte van het woonzorgcentrum was ingenomen door kraampjes, een gezellige boel was het daar. (meer foto's van Guido Aerts)

win-50-porties-smoutebollen-in-winkelcentrum-cite

Win 50 porties smoutebollen in Winkelcentrum Cité

Wie nu zondag 17 december een aankoop doet in één van de deelnemende winkels in Winkelcentrum Cité kan gratis een zak smoutebollen ophalen aan het oliebollenkraam op het Braderieplein. De klanten krijgen bij de deelnemende zaken een bonnetje, goed voor - zolang de voorraad strekt - een puntzak met vier tot vijf smoutebollen. Dit onder het alziend oog van de Kerstman. Het oliebollenkraam staat van 13 tot 17 uur op het plein.

De Internetgazet geeft 50 (…) Lees het hele bericht

iedereen-beroemd-filmt-in-de-droomboom

'Iedereen Beroemd' filmt in De Droomboom

'Iedereen Beroemd' kwam filmen in De Droomboom, een opname die past in de Warmste Week. Er zijn enkele mooie sfeerbeelden gedraaid tijdens de lessen techniek en circustechnieken, maar ook mochten enkele kinderen in de schminkstoel plaatsnemen. Die maakten een leuk praatje terwijl ze door een schminkster omgetoverd werden tot een mooie vlinder of wat anders. Op maandag 18 december na het journaal op Eén brengt Iedereen Beroemd de reportage. En niet vergeten in De Warmste Week een (…) Lees het hele bericht

boate-es-t-kaad-binne-es-t-kellig

Boate es 't kaad, binne es 't kèllig

Noa 't boate zoe kaad es, vuult het zelfs op vool plakke binnen in hoas kèllig oan. Kèllig zou je kunnen omschrijven als onaangenaam koel, dikwijls gaat het gepaard met vochtige lucht.

nieuwe-asfaltlaag-voor-stationsstraat

Nieuwe asfaltlaag voor Stationsstraat

Herinner je nog ons bericht van 5 oktober in verband met het kersverse asfalt in de Stationsstraat dat er hobbelig bijlag? Welnu, een deel van de straat heeft deze week - ondanks het winterweer - een nieuw toplaagje gekregen. Eerst werd de bovenlaag afgeschraapt en dan kwam er een nieuwe over. Hopelijk met minder gehobbel.

kerstfeest-bij-samana-bolderberg

Kerstfeest bij Samana Bolderberg

Een vijftigtal leden van Samana Bolderberg vierde Kerstmis met een bezinning en kerstliederen door het zangkoor. Uiteraard kregen ze een kerstdiner geserveerd en was er voor iedereen een geschenkje. Bloemen waren er voor An - voor haar 90ste verjaardag - en voor Louis en Treeske die hun 60ste huwelijksverjaardag vieren. (foto's Roger Convents)

bestuurder-rijdt-2-voetgangers-om-en-vlucht-even

Bestuurder rijdt 2 voetgangers om en vlucht even

In de gietende regen zijn vanavond in de Pater Amideuslaan, ter hoogte van het zebrapad aan het Sint-Franciscuscollege, twee voetgangers aangereden. Getuigen zagen hoe de BMW kort voor half 7 twee voetgangers opschepte terwijl ze overstaken, de voetgangers kwamen tegen de vooruit van de auto terecht en bleven vervolgens op straat liggen. De bestuurder gaf plankgas en verdween in een zijstraat. Ondertussen waren de hulpdiensten gealarmeerd. De ambulance bracht de twee slachtoffers naar het nabije (…) Lees het hele bericht

fosfaat-in-diepvries-kebabrol-mag

Fosfaat in diepvries kebabrol mag

Kebab-verkopers in Heusden-Zolder en de groothandels uit de sector keken vandaag met belangstelling uit naar het Europees Parlement, dat heeft het voorstel van de Europese Commissie net niet kunnen blokkeren. De Europese Commissie laat fosfaten toe in ingevroren vleesrollen. Die worden - vooral in Duitsland maar ook elders - gebruikt om vleesspiezen beter te binden. In andere vleeswaren is de toevoeging van fosfaten verboden in Europa.

Volgens tegenstanders veroorzaken fosfaten (…) Lees het hele bericht

senioren-genieten-van-kerstvertellingen

Senioren genieten van kerstvertellingen

In Hof ter Bloemen waren er vandaag de eerste kerstvertellingen door Greta en Wieske, twee vrijwillige vertellers van de bib. Liefst 37 bewoners en bezoekende senioren genoten van de vertellingen in het bijzondere decor van de kerststallententoonstelling. (foto's Julien Maebe)

autobrand-in-hofeinde

Autobrand in Hofeinde

Rond half 3 afgelopen nacht is de brandweer opgeroepen voor een autobrand in Hofeinde. De auto stond bij een huis, de bewoner kon het vuur grotendeels zelf doven. Toen de brandweer toekwam, smeulde het vuur nog na, maar alles was snel onder controle.

niet-echt-een-marktweertje

Niet echt een marktweertje ...

Neen, de weergoden waren vandaag echt niet in een marktstemming, 't was dus fris en nat en duidelijk aan de kalme kant op de multiculturele markt. Dat was dan weer voordelig voor wie wel kwam, die werd meteen geholpen zonder wachten. Maar over 2 weken is er de laatste markt van het jaar, in de vakantie en tussen Kerstmis en Nieuwjaar, ... ideaal om nog een cadeautje op te vissen of gewoon van de eindejaarssfeer te genieten.

het-weer-droger-in-het-weekend-1

Het weer: droger in het weekend!

Depressies in het noorden van Europa bepalen het weerbeeld tot in het weekend. Het is wisselvallig en erg onstabiel met buien. In het weekend komt er geleidelijk een hogedrukgebied opzetten vanuit het westen en wordt de onstabiliteit getemperd. De temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar.
Morgen zorgt onstabiele lucht voor talrijke stapelwolken die uitgroeien tot buien. Soms kan een bui een winters karakter hebben. De maxima liggen rond 6 graden en er staat flink wat wind met rukwinden (…) Lees het hele bericht

dodelijk-ongeval-discussie-over-0-77-seconde

Dodelijk ongeval: discussie over 0,77 seconde

Op 21 februari spreekt de politierechter in Hasselt zich uit over het ongeval in de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Boekt, op 10 juli 2015. Een 47-jarige motorrijder - die in de buurt een B&B uitbaatte - was met zijn motor op weg naar het werk toen hij verrast werd door een afslaande auto. Hij botste er tegenaan en werd weggeslingerd. De man overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.

Het ongeval zorgt voor een discussie tussen de deskundigen. De motorrijder reed 81 in plaats van de (…) Lees het hele bericht

veel-laagvliegers-maar-minder-in-t-heike

Veel laagvliegers, maar minder in 't Heike

De politie hield deze week tussen 19 uur en 2 uur snelheidscontroles in 7 straten. De hevige sneeuwval en de nachtelijke uren deerden maar weinig bestuurders want 193 van de 643 reden te snel. Dat is 30 %. In de Bieststraat zijn 72 bestuurders geflitst (40%), daar is het rijbewijs ingetrokken van een straatracer die 118 km/u reed waar slechts 50 mag.

In de Koolmijnlaan reden 47 op 157 bestuurders (30%) te snel, in M. Scheperslaan 22 op 85 en in Dekenstraat 9 op 32. In (…) Lees het hele bericht

zondag-kersthappening-van-gouden-volksteater

Zondag kersthappening van 'gouden' Volksteater

't Heusdens Volksteater bestaat 50 jaar en dat zal het komende jaar geweten zijn. Op de eerste plaats is het gezelschap volop in de weer met repetities en decorbouw voor de jubileumproductie ' 't Es zo vèr'. Die wordt ook op toneelvlak een bijzondere voorstelling. De opvoeringen zijn op 26, 27 en 28 januari en op 2, 3, 7, 9, 10, 11, 13, 16, 17 en 18 februari. De voorstellingen beginnen om 20 uur, die op zondag om 19 uur. Nu zondag 17 december houdt het revuegezelschap zijn 17de kersthappening in 't Kuipershof. In een sfeervolle omgeving kun je bij een hapje en een drankje de kaarten in voorverkoop aanschaffen. De deuren gaan open om 13 uur, de voorverkoop loopt van 14 uur tot 18u30.

opnieuw-kinderen-van-buiten-heusden-zolder-in-bko

Opnieuw kinderen van buiten Heusden-Zolder in BKO

Na de krokusvakantie - dus vanaf 19 februari - zijn opnieuw kinderen van buiten Heusden-Zolder toegelaten in de buitenschoolse kinderopvang. Dat heeft de OCMW-raad beslist. Al een hele tijd mochten kinderen die niet in Heusden-Zolder wonen, maar hier wel naar school gaan, niet naar de kinderopvang, omwille van de beperkte capaciteit. Scholen klaagden over leerlingenverlies en er werd over discriminatie gesproken.

Maar na het succes van enkele 'proeftuinen' (…) Lees het hele bericht

zaterdag-romanticaconcert-in-kerk-lindeman

Zaterdag Romanticaconcert in kerk Lindeman

Liefhebbers van een sfeervol eindejaarsconcert in een romantische sfeer moeten zaterdagavond 16 december in de kerk van Lindeman zijn. Daar heeft opnieuw een Romantica-concert - Op weg naar Kerstmis -plaats. De affiche is er eentje om u tegen te zeggen. De Roemeense sopraan Ioana Mitu zingt onder meer 'Time to say goodbye', 'Habanera' en 'Oh mio babbino Caro'. Op muzikaal vlak zijn er pianist Uli Lavrenov, die in Bulgarije grote bekendheid geniet, en harmonie (…) Lees het hele bericht

win-een-megafles-bier-tamera-triple

Win een megafles bier Tamera Triple

We hebben vandaag een prijs om echt van te genieten, een fles bier van liefst 75 cl met daarin heerlijke Tamera Triple van onze Heusdense brouwer Mark Veugelers. Maar om dat edele schuimend vocht te winnen, moet je ons wel voor donderdag 18 uur laten weten hoe de brouwerij van Mark heet. redactie[!]heusden-zolder.eu met je naam en adres.

de-bewogen-geschiedenis-van-graafschap-loon

De bewogen geschiedenis van Graafschap Loon

Wie durft er nog beweren dat mensen niet meer geïnteresseerd zijn in geschiedenis? Het zaaltje van de bib was vanavond helemaal volgelopen voor een lezing van Jan Vaes over de 'Graven van Loon'. Davidsfonds en bibliotheek hadden Jan Vaes uitgenodigd voor deze voordracht. Hij is dan ook niet de eerste beste, hij is doctor in de oudheidkunde en kunstgeschiedenis en auteur van de turf 'De Graven van Loon. Loons, Luiks, Limburgs'.

Bovendien is hij curator van de grote (…) Lees het hele bericht

naar-kerstverhalen-luisteren-bij-de-kerststallen

Naar kerstverhalen luisteren bij de kerststallen

Terwijl de kerststallententoonstelling achter de cafetaria van WZC Hof ter Bloemen nog loopt tot en met Tweede Kerstdag, worden in de rand ervan verschillende activiteiten opgezet. De vrijwillige voorlezers van de bibliotheek komen mooie kerstverhalen voorlezen. Op 13 en 20 december vanaf 14 uur voor kinderen en hun (groot)ouders, op 16 en 17 december voor bewoners en andere senioren. Donderdag 14 december houdt Hof ter Bloemen zijn traditionele kerstmarkt.

ruim-1-op-5-reed-te-snel

Ruim 1 op 5 reed te snel

Na klachten van buurtbewoners stuurde de verkeersdienst de flitsauto naar zes straten. En het was prijs: van de 697 wagens reden 150 te snel (21,5 %). Koploper was de Kanaalweg met 82 overtreders, gevolgd door de Ringlaan (53), Irislaan (8), Laambroekstraat (3), Koolmijnlaan (2) en Everselkiezel (2). Twee overtreders krijgen een extra boete van € 116 wegens gsm'en aan het stuur.

exsultate-brengt-dubbel-kerstconcert

Exsultate brengt dubbel kerstconcert

Het koor Exsultate geeft ook dit jaar een dubbel kerstconcert, deze keer onder de noemer 'A child is born'. Het koor onder leiding van Bruno Sprengers werkt samen met Consorella. Er worden allerlei muzikale verrassingen en vernieuwingen beloofd, zelfs een wereldtopper. Naast het 55-koppig koor zullen ook 3 zingende zusjes indruk maken. Voor de muzikale begeleiding zorgen Dorien De Keyser en Patricia Gielis op fluit, (…) Lees het hele bericht

kadervorming-voortaan-sneller-terugbetaald

Kadervorming voortaan sneller terugbetaald

Individuele jongeren die een erkende kadervormingscursus volgen kunnen voortaan sneller een tussenkomst van de gemeente krijgen daarvoor. Het moet gaan om erkende cursussen, gevolgd door iemand van 30 of jonger die niet aangesloten is bij een jeugdwerkinitiatief van Heusden-Zolder. De deelnamekosten aan de cursus kunnen voor de helft worden terugbetaald. De gemeente heeft het reglement aangepast zodat de tussenkomst sneller kan gebeuren. De aanvraag moet dan wel binnen de 3 maanden na de cursus worden ingediend. Alle info vind je hier.

winterborrelwandeling-op-21-januari

Winterborrelwandeling op 21 januari

Stip in je gloednieuwe agenda nu al zondag 21 januari aan. Op de dag van Sint-Antoniuskermis in Bolderberg organiseert de vzw Toerisme Heusden-Zolder de jaarlijkse Winterborrelwandeling naar de Kluis. Het blijft natuurlijk afwachten of ook dan het weer winters zal zijn, maar in elke omstandigheid word je na de klim getrakteerd op een mooi panorama over de vijvers en het kasteel van Terlaemen. In de kapel van de Kluis trakteert de nieuwe bewoner Jonas Slaats op stemmige klassieke zang gebracht (…) Lees het hele bericht

zaalvoetbal-uitgesteld

Zaalvoetbal uitgesteld

De wedstrijden in het zaalvoetbal van Real Heusden en Berkenbos United op maandagavond, zijn uitgesteld omwille van weersomstandigheden.

fleecedeken-en-geurkaars-de-winnaar-is

Fleecedeken en geurkaars: de winnaar is ...

Zowat heel Heusden-Zolder weet ondertussen blijkbaar dat Fernand Claes dit jaar de winnaar werd van het eerste Gulden Eikenblad. Uit de vele juiste inzenders duidde het lot Fons Vanbilsen aan als winnaar van het fleecedekentje en geurkaars van Auva en Telenet. De anderen, niet getreurd, er hangen niet alleen sneeuwvlokken maar nog heel wat prijzen in de lucht.

regisseurs-present-op-premiere-facades

Regisseurs present op première 'Façades'

De ElaN filmclub was er vanavond weer in geslaagd een avant-première naar The Roxy Theatre te halen: de nieuwe Vlaamse film Façades die pas later deze week in de bioscopen komt. En ook het regisseursduo Kaat Beels en Nathalie Basteyns was ondanks het weer speciaal vanuit Brussel afgezakt. Stijn Phlix interviewde hen vooraf over Façades - met Natali Broods en Johan Leysen in de hoofdrollen - en hun andere film- en televisieplannen. Het zijn trouwens niet de eerste de besten, (…) Lees het hele bericht

man-uit-heusden-zolder-zwaargewond-in-overpelt

Man uit Heusden-Zolder zwaargewond in Overpelt

Afgelopen nacht rond half 3 belandde op de Napoleonweg in Overpelt een auto tegen twee bomen. De brandweer moest de bestuurder bevrijden. Het gaat om een 27-jarige man uit Heusden-Zolder, hij was zwaargewond maar is niet in levensgevaar. De man is naar het Mariaziekenhuis overgebracht.

bestelwagen-in-lichterlaaie-in-poelenstraat

Bestelwagen in lichterlaaie in Poelenstraat

In de late namiddag heeft in de Poelenstraat een bestelwagen van pakjesdienst DPD vuur gevat, vermoedelijk door een kortsluiting. Het voorste deel van de bestelwagen stond binnen de kortste keren in lichterlaaie. De brandweer kon het vuur doven met een schuimlaag. Het koeriersbedrijf stuurde twee andere wagens ter plaatse om de pakjes over te laden. (foto's Stefan Vandermaesen en Michiel Reynders)

vanaf-nu-ook-internetgazet-in-bocholt

Vanaf nu ook Internetgazet in Bocholt

Vandaag is de Internetgazet-familie weer met een telg uitgebreid. We hebben er inderdaad een zusje bijgekregen in Bocholt. Voortaan kunnen daar ook de inwoners van Bocholt-Centrum, Kaullille, Reppel en Lozen genieten van het snelste nieuws en leuke weetjes. Welkom aan de Bocholtenaren en veel succes aan de collega's!

vooral-een-goed-weekend-voor-olympia

Vooral een goed weekend voor Olympia

In het petanque stonden dit weekend enkele dorpsderby's op het programma, telkens trok Olympia Heusden aan het langste eind.
De uitslagen
Vlaamse federatie: Olympia - Boekt: 5-4
Ere afdeling Limburg: Boekt A - Tongeren A: 4-5
1ste provinciale: Olympia A - De Berk A: 5-4, Boekt B - Hasselt A: 3-6
2de provinciale: De Berk B - Genk B: 6-3, De Berk C - Oetervallei B: 5-4, Hasselt B - Boekt C: 5-4, Kelchteren B - Olympia B: 3-6, Genenbos D - Olympia C: 4-5.

ieder-zijn-pretje

Ieder zijn pretje ...

Bij het begin van het sneeuwoffensief vanmorgen vond deze hond het nog best prettig, het roodborstje maakte zich al zorgen om zijn middagmaal. Even later was alles dichtgesneeuwd. (foto's Marcel Gybels)

het-blijft-iets-hebben

Het blijft iets hebben ...

Toegegeven, je moet soms snel zijn voor regen en dooi het panorama verpesten, maar sneeuw geeft tuinen een heel ander gelaat, ook in hartje winter. (foto Karin Cerstelotte)

vandaag-gezien-11-december-2017

Vandaag gezien

Vanmorgen meldde zich bij de politie van Heusden-Zolder een nieuwe inspecteur voor de verkeersdienst. Oorspronkelijk stond hij er fris en strak bij, maar in de loop van de volgende uren was het duidelijk niet alleen zijn aandacht die verslapte. Daarop besliste de korpschef zijn contract vroegtijdig te beëindigen. Nadien zakte de geëmotioneerde inspecteur in elkaar.

vooral-vrachtwagens-veroorzaken-problemen

Vooral vrachtwagens veroorzaken problemen

Kort voor elf uur hebben vrachtwagens voor extra verkeersproblemen gezorgd door de sneeuw op de gewestwegen in Heusden-Zolder. Op de helling juist voor de rotonde Suska Berg richting Beringen stond een vrachtwagen stil. Dat veroorzaakte een tijdlang een lange file. In de omgekeerde richting waren er vrachtwagens die de snelwegbrug in Boekt niet op geraakten en op de rijweg stilstonden. Ook dat zorgde voor hinder. Tegelijk verliep het verkeer op de E314 traag.

de-wegen-zitten-dicht

De wegen zitten dicht

In andere landen die op wintervlak wat meer gewoon zijn, lachen ze hiermee. Maar bij ons loopt het vanochtend goed fout door de sneeuw. Op de Belgische wegen is al meer dan 1000 km file geteld en het lijkt er niet op te beteren. Ook in Heusden-Zolder zijn de wegen ondertussen dicht gesneeuwd en is het echt wel opletten geblazen. De strooi- en ruimdiensten doen wat ze kunnen, maar het is echt wel moeilijk bij te houden. Hou ook rekening met vertragingen bij het openbaar vervoer.

academie-blijft-de-grootste-van-vlaanderen

Academie blijft de grootste van Vlaanderen

Het aantal leerlingen van de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten van Heusden-Zolder is ook dit jaar weer gegroeid. Daardoor zit het aantal leerlingen ruim boven de 2800 en daarmee blijft de academie koploper in Vlaanderen. De meeste leerlingen zijn kinderen en jongeren, met opnieuw een lichte groei dit schooljaar. Maar het zijn vooral de volwassenen die dit jaar talrijker inschreven. Traditioneel zijn de ateliers teken- en schilderkunst het meest populair, maar ook grafiek en fotokunst zitten in de lift. Procentueel gezien zit echter de grootste groei bij het beeldhouwen. (foto Drone-Partner)

meteen-medailleoogst-voor-jongste-gymnasten

Meteen medailleoogst voor jongste gymnasten

Het gymseizoen is nu echt op gang gekomen en de jongste gymnasten van Moed en Volharding Berkenbos traden aan in hun eerste wedstrijd. In het Westvlaamse Jabbeke behaalden ze al meteen schitterende resultaten. Bij de I9 wonnen Maya Thior en Thilde Lekens zilver en Jenna Vandael brons. En ook vier medailles bij de I8: Vonne Knevels zilver, Nette Lemmens, Manou Paulus en Mirle Steegmans brons. (foto Sofie Neuteleers)

opnieuw-opletten-voor-gladheid

Opnieuw opletten voor gladheid

Terwijl het in het westen van het land flink aan het sneeuwen is, hebben omstreeks kwart voor 9 vanmorgen de eerste vlokken van dat sneeuwfront Heusden-Zolder bereikt. Op de weg geeft dat momenteel nog geen probleem, maar heel wat stoepen en parkings waren wel al snel glad voor de voetgangers. Hoe het verder gaat evolueren, is momenteel wat afwachten. Sommige voorspellingen hebben het vooral over regen in onze contreien, andere houden 10 cm sneeuw mogelijk. UPDATE Ondertussen is het ook al uitkijken op de kleinere wegen die stilaan wit worden.

zondag-clash-hebad-smash-om-de-titel

Zondag clash Hebad-Smash om de titel

Hebad 3G won overtuigend met 8-0 in en tegen Neerpelt 1G. Volgende zondag om 14 uur staat in sporthal Olympia de clash tussen Smash 1G en Hebad 3G op het programma en dan gaat het om de titel in eerst provinciale. Hebad heeft genoeg aan een gelijkspel, want Smash speelde gelijk tegen Webasca. Voor alle geïnteresseerden: de toegang is gratis.

Kampioen in de eerste liga Hebad 2G won zijn afsluitende wedstrijd met 5-3 van Dijlevallei 2G, zo krijgt de titel nog wat meer glans en kan de voorbereiding voor de promotie naar 2de nationale starten.

nu-defintief-play-downs-voor-hebad-1g

Nu defintief: play-downs voor Hebad 1G

Op de laatste speeldag in eerste nationale won Hebad 1G met 7-1 van hekkensluiter Olve. Dat was evenwel onvoldoende voor een plaats in de play-offs, want rechtstreekse concurrent Pluimplukkers speelde gelijk en eindigt zo met 1 punt meer in de kwalificaties. Op 10 februari speelt Hebad 1G de halve finale van de play-downs tegen Waterloo 1G of Olve 1G. Een week later volgt de finale in Anderlecht.

weer-zorgt-voor-gemengde-gevoelens

Weer zorgt voor gemengde gevoelens ...

Terwijl sommige mensen sakkerden op de sneeuw deze namiddag, vond de viervoeter van François Willems het best prettig.

duidelijk-verlies-voor-zolder-z

Duidelijk verlies voor Zolder Z

In de vierde provinciale B van het basketbal heeft Zolder Z vandaag met 92-57 verloren van Orly Hasselt B.

mijnwerkers-vieren-sint-barbara-in-genca

Mijnwerkers vieren Sint-Barbara in Genca

In het Italiaanse Genca is vandaag Sint-Barbara gevierd. Een groep ex-mijnwerkers uit Zolder, Beringen, Houthalen en Winterslag keerde daarvoor terug naar Italië. Daar zouden ze de tradities van de mijnwerkers nog in ere en de viering van Sint-Barbara hoort daar uiteraard bij. (foto Antonio Parisi)

een-grensgeval

Een grensgeval ...

De grens tussen sneeuw, vriezen en weer dooien: sierappels aan de boom in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

een-terugblik

Een terugblik ...

Dit krijg je als je achterom kijkt tijdens een sneeuwwandeling met de hond. (foto Philippe De Pauw)

bloemelingen-genoot-van-een-stemmige-kerstmarkt

Bloemelingen genoot van een stemmige kerstmarkt

We zitten volop in de tijd van de kerstmarkten en de woonzorgcentra in Heusden-Zolder blijven niet achter. Zo was het vandaag erg druk in De Bloemelingen in Zolder-Centrum. De hal en andere ruimten waren daar bijzonder sfeervol ingericht en er stonden tal van standjes met een brede keuze aan cadeautjes voor de feestdagen. Sommige spulletjes waren zelf gemaakt. En moet het nog gezegd dat ook de inwendige mens niet aan zijn lot werd overgelaten ... (meer foto's van Tony Sempels)

vandaag-gezien-10-december-2017

Vandaag gezien

De mijnwerker voor het gemeentehuis was vandaag voorzien van een wit schaamlapje. (foto Tony Sempels)

wandelaars-laten-zich-niet-afschrikken

Wandelaars laten zich niet afschrikken

Neen, echte wandelaars storen zich niet aan koude of sneeuw, ze zoeken integendeel het mooie winterlandschap op. (foto's Roger Elsen)

romantische-taferelen-in-eversel

Romantische taferelen in Eversel

In de buurt van het Speelhuisje en in de bossen tussen Ubbersel en Eversel waren ook prachtige taferelen te spotten. (foto's Mieke Swerts)

pittoreske-beelden-uit-zolder

Pittoreske beelden uit Zolder

Prachtige winterse taferelen ook die Bert Rodiers kon vastleggen in Zolder-Centrum.

enkele-impressies-uit-heusden

Enkele impressies uit Heusden

Als de sneeuw blijft hangen op de bomen en takken, geeft dat altijd een kerstkaartachtig beeld. (foto's Marcel Gybels)

een-besneeuwd-bolderberg

Een besneeuwd Bolderberg

In Bolderberg maakte Roger Convents alvast wat sfeerfoto's van de winterse omgeving.

alle-voetbalmatchen-afgelast

Alle voetbalmatchen afgelast

FLASH Het Provinciaal Comité Limburg van de voetbalbond heeft zojuist beslist over te gaan tot een algemene afgelasting van de wedstrijden van zondagnamiddag 10 december en de wedstrijden van maandag 11 december. Dat betekent dus vandaag geen provinciaal voetbal.

vck-wint-van-strijdend-riemst

VCK wint van strijdend Riemst

Een nieuwe zege voor leider VCK Bolderberg in het volleybal: 3-1 tegen Kivola Riemst. Nochtans waren de Riemstenaren niet naar Bolderberg afgezakt om zich te laten inblikken. Meer nog, ze stoven als een turbo weg, heel de eerste set moest VCK achtervolgen en zich uiteindelijk bij het verlies neerleggen. Set twee werd spannend maar bleef in thuishanden, de derde was een formaliteit, maar in de vierde vocht Riemst weer terug, maar het kalf was verdronken. Setstanden: 20-25, 25-21, 25-14 en 25-22.

wie-stuurt-de-mooiste-sneeuwfoto

Wie stuurt de mooiste sneeuwfoto?

Sneeuw zorgt voor ellende op de weg en kopzorgen bij mensen die iets organiseren, maar het kan ook mooie sfeerbeelden opleveren. Stuur je mooiste sneeuwfoto's daarom naar redactie[!]heusden-zolder.eu

vergeet-de-vogels-niet-te-voederen

Vergeet de vogels niet te voederen

De afgelopen dagen toonden de vogels zich al hongerig en ze gingen gretig langs in voederhuisjes, bij mezenbollen, notentorens, enz. Maar met de sneeuwval vinden ze helemaal geen voedsel meer, dus help ze zeker een handje. (foto grote bonte specht, Stefan Was)

voetbal-gaat-voorlopig-nog-door

Voetbal gaat voorlopig nog door

Of er deze namiddag gevoetbald wordt, staat niet vast. De voetbalbond heeft nog geen algemene beslissing genomen, dus zal het wellicht de scheidsrechter zijn die ter plaatse een beslissing moet nemen. Op dit moment ligt op de meeste grasvelden enkele centimeters sneeuw.  Maar na de middag wordt dooi verwacht. Bolderberg en Heusden-Zolder hebben een thuismatch, Heusden speelt in Alken, Anadol in Lutlommel.

opletten-op-kleinere-wegen-en-voetpaden

Opletten op kleinere wegen en voetpaden

De eerste sneeuw veroorzaakte vanmorgen geen problemen omdat die meteen smolt. Maar ondertussen is het langdurig en stevig aan het sneeuwen. De hoofdwegen in Heusden-Zolder zijn goed berijdbaar omdat er voortdurend gestrooid wordt, maar de kleinere wegen zijn toch behoorlijk glad. Het is vooral ook opletten voor voetgangers want de voetpaden liggen er echt wel glad bij. Volgens de weersvoorspellingen zou straks de temperatuur stijgen en dan zou alles smelten. Ondertussen is code oranje voor het verkeer afgekondigd tot 17 uur.

zolder-a-wint-makkelijk-van-stevoort-b

Zolder A wint makkelijk van Stevoort B

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A zonder veel problemen achtervolger Stevoort B van zich afgehouden: 71-54. Zolder staat mee op kop in een competitie waarvan de tweede helft bijzonder spannend lijkt te worden.

In de tweede provinciale moest Heusden A het hoofd buigen voor Pelt A, het werd 80-111. Derdeprovincialer Heusden B redde de eer door Pelt B met 76-73 terug naar het noorden te sturen. Nog in derde verloor Zolder B met 52-88 van Peer (…) Lees het hele bericht

viversel-slaat-weg-naar-kerstmis-in

Viversel slaat weg naar Kerstmis in

In de kerk van Viversel had de traditionele adventsviering plaats en ook nu weer verzorgden een afvaardiging van harmonie Eigen Volk en het BoVi zangkoor de muzikale inbreng. De 14 vormelingen deden hun naamopgave en ze brachten vier gekleurde adventskaarsen met een tekst om op te hangen in de kerstboom mee. De pastoor zegende na afloop kerstboom en kerststal en na de speeches van parochievoorzitter en burgemeester volgde een receptie. (foto's Beylelo)

mauro-en-remo-blazen-iedereen-weg

Mauro en Remo blazen iedereen weg

De kleinkunst in de Muzeschouwburg werd zaterdagavond net niet weggeblazen door het muzikale geweld dat Remo Perrotti en Mauro Pawlowski etaleerden in de balszaal. Samengebald in het 'Wall Streets' vormen ze een powerduo, en dat bleek zowel in hun liveconcert als tijdens hun dj-sets. (foto's Lenscollectief)

grote-namen-over-de-kleine-kunst

Grote namen over de 'kleine kunst'

Heel wat gekende namen vanavond in de schouwburg van Muze met Kleinkunsteiland: Lucas Van den Eynde, Barbara Dex en Clara Cleymans brachten samen met een prima band kassiekers uit de kleinkunst. Special guest was Jan De Wilde die onder meer het passende 'De eerste sneeuw' zong en speelde. (foto's Lenscollectief)

help-ik-mis-mijn-baasje

Help, ik mis mijn baasje

Wellicht zijn er in de omgeving Mommestraat-Stukkenstraat-Bloemelingen in Zolder momenteel één of meer verdrietige kinderen die hun konijntje missen. Het konijntje is in een tuin opgedaagd. Het is klein en bruin/grijs en duidelijk tam. Er wordt heel goed voor gezorgd maar het tijdelijke pleeggezin zou het heel graag aan het baasje terugbezorgen. Gauw mailen naar saskia.goraj[!]gmail.com.

febelco-in-de-bres-voor-amaryllis

Febelco in de bres voor Amaryllis

Febelco Zolder deed ook een stevige duit in het zakje van de Warmste Week van Studio Brussel. Elke Belgische vestiging van Febelco mocht een eigen goed doel kiezen. De werknemers in de Dellestraat kozen voor de vzw Amaryllis. Die is vooral rond het Jessa Ziekenhuis actief en probeert daar met zelfgemaakte bloemen, knuffels en juwelen een aangename sfeer te creëren voor de kankerpatiënten, die er langdurig verblijven. De patiënten worden trouwens zelf betrokken bij het (…) Lees het hele bericht

eversel-bezint-zich-over-armoede

Eversel bezint zich over armoede

De kerk van Eversel was vanavond volgelopen voor een gezinsviering die in het teken stond van het thema van Welzijnszorg '1 op 7 haalt de meet niet'. Daarmee wordt de aandacht erop gevestigd dat vele gezinnen en individuen in onze samenleving niet boven de armoedegrens uitkomen. In Eversel stonden ze daar bij stil, zowel inhoudelijk als in de vorm van een bezinning. De kinderen van de lagere school droegen hun steentje bij. Achteraf genoten de aanwezigen van een kom soep. (foto Rita Vanhove)

kerststallenexpo-is-geopend

Kerststallenexpo is geopend

In Hof Ter Bloemen is vanavond de kerststallententoonstelling geopend. Daarmee toont de pas opgerichte Stichting Toontje Gilissen een deel van de colectie van wijlen Toontje. Het gaat om zowat 400 kerststallen uit alle delen van de wereld die de afgelopen weken door de vrijwilligers op een bijzonder aantrekkelijke manier zijn uitgestald in de ruimte achter de cafetaria van het woonzorgcentrum.

Julien Maebe
schetste de totstandkoming van de stichting en deze (…) Lees het hele bericht

kersthappening-is-op-gang-gekomen

Kersthappening is op gang gekomen

De kersthappening in Bolderberg is vanavond van start gegaan. Dat gebeurde met de nodige sfeer en muziek en uiteraard onder leiding van de -hohoho - Kerstman. Vuren en vuurwerk drijven de temperatuur wat omhoog hoewel de kinderen op het springkasteel en in de grime geen last van de koude lijken te hebben. Ondertussen kunnen de aanwezigen kiezen uit een waaier van dranken en hapjes, ook nog de rest van de avond trouwens. (meer foto's)

fakkeltocht-trok-over-domein-bovy

Fakkeltocht trok over domein Bovy

In de vooravond had in Bolderberg de traditionele fakkeltocht plaats die voorafgaat aan de kersthappening. Er was dit jaar voor een nieuwe formule gekozen waarbij volledig over domein Bovy werd getrokken, over de paden en bruggetjes, langs de vijver en door de rustende natuur weer richting Sint-Jobstraat. Het waren vooral gezinnen met kinderen die deelnamen. (meer foto's)

wieze-boys-blijft-winnen

Wieze Boys blijft winnen

In het bedrijfsvoetbal deed leider VK Wieze Boys A het vandaag wat rustig aan wat goals betreft, het won 'slechts' met 2-0 van VC Sluizen. RP Products kwam niet verder dan 1-1 tegen Kotem Vrij Vooruit.

een-eerbetoon-aan-bruce-springsteen

Een eerbetoon aan Bruce Springsteen

'Living Roots' bracht topmuzikanten samen op het Muzepodium voor sterke eigen bewerkingen van de songs van Bruce Springsteen. Het was een prachtig eerbetoon aan 'The Boss', die het ongetwijfeld zelf goed zou gevonden hebben. (foto's Lenscollectief)

inbrekers-slaan-toe-op-twee-plaatsen

Inbrekers slaan toe op twee plaatsen

Er waren gisteravond weer inbrekers op pad. Bewoners van de Middenweg ontdekten rond 22 uur dat er was ingebroken in hun huis, terwijl ze weg waren. Een inwoner van de Boekweitstraat had iets meer geluk. Daar waren ze niet binnengeraakt, hij merkt deze namiddag dat er inbraaksporen waren aan de terrasdeur aan de achterzijde.

papierophaling-en-wintercafe-for-life

Papierophaling en wintercafé for Life

De papierslag4life van de Scouts Eversel draait op volle toeren. Ondanks de koude gaan de jongeren moedig op pad en ze halen grote hoeveelheden papier op, waarvan de opbrengst deze keer naar de kinderprojecten van een Hart voor Limburg gaat. In en rond de jeugdlokalen maken ze er ook nog een gezellige boel van met hun wintercafé waar je soep, choco en frisdrank kunt proeven, ook voor het goede doel. Nog open tot 17 uur. (foto's Rita Vanhove)

berkenbos-haalt-zwaar-uit-tegen-real

Berkenbos haalt zwaar uit tegen Real

In de derde provinciale A van het zaalvoetbal heeft Berkenbos United de derby tegen HZ Real Heusden - dat nochtans hoger geklasseerd staat - overtuigend gewonnen, het werd 15-5.

zet-oeren-oto-mer-bovene-fos

Zèt oeren oto mèr bovene fos

Als je auto in de garage binnen moet voor een onderhoud of herstelling - zo' garage waar ze nog werken met een ouderwetse kelder of smeerput in plaats van een autolift - dan hoor je wel eens 'Zèt oeren oto mèr bovene fos'.

overal-kampen-ze-ermee

Overal kampen ze ermee

We kennen ondertussen al de vaste plaatsen in Heusden-Zolder waar de omgeving van de glas- en kledingcontainers zowat het mikpunt van sluikstorters is. Ook die aan de Irislaan in Bolderberg heeft er tegenwoordig mee te kampen. Daar komt zelfs een liefhebber van goedkoop bier dagelijks zijn blikjes dumpen,en hij krijgt navolging van nog grotere afvaldumpers.

feestmaand-win-een-fleecedeken-en-geurkaars

Feestmaand: win een fleecedeken en geurkaars

Terwijl het buiten koud is, kan de huiselijke warmte deugd doen. En dat kun je nog wat versterken met een fleecedeken en geurkaars van AUVA en Telenet. Dat is onze nieuwe prijs in het kader van de feestmaand. Weet je nog wie dit jaar het eerste Gulden Eikenblad won, de prijs voor ondernemerschap van UNIZO? Mail je antwoord voor maandag 10 uur naar redactie [!] heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

de-kijk-van-richie-293

De kijk van Richie

Het seizoen van de verkoudheden is begonnen ...

mfc-krijgt-afstraffing-in-wellen

MFC krijgt afstraffing in Wellen

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder vrijdagavond een stevige pandoering gehad, het werd 11-2 bij United Wellen A. Geen toeval dus dat Wellen in de top 3 staat.

filmtickets-en-de-winnaar-is

Filmtickets: en de winnaar is ...

Onze mailbox puilde letterlijk uit van de massa juiste antwoorden op onze prijsvraag. Le Fidèle van Michael Roskam is inderdaad voor een deel op Circuit Zolder opgenomen. Het lot heeft Sabine Truyers aangeduid als winnaar van de twee tickets voor The Roxy Theatre. Veel filmplezier, voor de anderen is het de komende dagen uitkijken naar de volgende opgave.

30-appartementen-gepland-in-poorthoevestraat

30 appartementen gepland in Poorthoevestraat

Er is een nog nieuw bouwproject in de maak in Heusden-Centrum, dat komt langs de Poorthoevestraat en het Mispad. Het gaat om de gronden waar onder meer de gebouwen van de voormalige 'moller' liggen: het gebouwtje met de maalinstallaties, het woonhuis en de achterliggende hal met garages, en bovendien de weide die aan het Mispad uitkomt. Langs de Poorthoevestraat komen 30 appartementen en een commerciële ruimte, langs het Mispad 3 huizen. De bouwvergunning is (…) Lees het hele bericht

morgen-opent-kerststallenexpo-in-hof-ter-bloemen

Morgen opent kerststallenexpo in Hof Ter Bloemen

Ondertussen hangen overal in de gemeente de aankondigingsborden voor de kerststallententoonstelling die morgenavond opent in de cafetaria van WZC Hof Ter Bloemen in de Pastoor Van Mierlolaan. Om 20 uur begint het daar met een academische zitting met info door curator Guido Aerts en Erik Aerts die de geschiedenis van de kerststallencollectie van Toontje Gilissen zal belichten.

willy-weyens-publiceert-33ste-rallyworld

Willy Weyens publiceert 33ste Rallyworld

Er was opnieuw heel wat belangstelling voor de voorstelling van het rallyjaarboek 'Willy Weyens – Rallyworld 2018'. Willy Weyens en zijn team van Belgische en buitenlandse journalisten zitten ondertussen aan hun 33ste editie. Het boek geeft in woord en beeld een overzicht van het rallyseizoen. Het grootste deel is in het Nederlands en Frans, het hoofdstuk over het WRC bevat ook Engels commentaar. In het W3C-kampioenschap staat uiteraard kampioen - voor de vijfde keer - Sébastien (…) Lees het hele bericht

dolle-man-volgend-jaar-voor-strafrechtbank

Dolle man volgend jaar voor strafrechtbank

De man uit Houthalen, die op 11 februari vorig jaar in Berkenbos en Lindeman een vrouw doodsloeg, vier anderen verwondde en zowat anderhalf uur lang voor een ware terreur zorgde, moet volgend jaar voor de rechter verschijnen. De man was vertrokken uit de afdeling psychiatrie van het ziekenhuis, toen hij eerst in het ziekenhuis en nadien elders voor een ware ravage zorgde. Het parket wilde de man interneren, maar de advocaten van de slachtoffers drongen aan op zijn doorverwijzing naar de strafrechtbank. De rechter is daarin gevolgd, de zaak zal op 8 en 15 juni volgend jaar behandeld worden.

nieuw-systeem-om-apotheek-van-wacht-te-vinden

Nieuw systeem om apotheek van wacht te vinden

Volgende maandag start het Koninklijk Limburgs Apothekers Verbond (KLAV) met een nieuw systeem voor de wachtdienst van de apothekers. Via het telefoonnummer 078 05 17 33 achterhalen kunnen patiënten achterhalen welke apotheker tussen 22 uur en 9 uur van wacht is. Een telefoontje naar dit nummer kost je een oproep aan zonaal tarief. Overdag vind iedereen de info ook op de website www.apotheeklimburg.be. Als je het nummer of de website zou (…) Lees het hele bericht

morgen-papierslag-for-life-in-eversel

Morgen papierslag for life in Eversel

Iedere tweede zaterdag van de maand trekken de scouts in Eversel de baan op om het papier op te halen. Ze kunnen die centen goed gebruiken. Maar deze maand gaat het geld naar een ander goed doel: de kinderprojecten van Een Hart voor Limburg en dat in het kader van de Warmste Week. Tegelijk met de papierslag for life openen de scouts een gezellige winterbar waar iedereen een kopje warme (…) Lees het hele bericht

raf-coomans-opent-8ste-auva-winkel

Raf Coomans opent 8ste Auva-winkel

Raf Coomans, ondernemer pur sang uit Heusden-Zolder en hier actief in zowat alle ondernemersorganisaties, heeft een nieuwe stap gezet in de uitbouw van de retailketen Auva. Zoals bekend nam Raf een klein anderhalf geleden de winkels van Eurosys - waarvan hij tot dan zelf de vestiging op Suska Berg uitbaatte - over en herdoopte ze in Auva. Gisteravond is in Leopoldsburg een 8ste vestiging geopend. Ook hier legt de winkel zich toe op laptops, multimedia, telefonie en internet en hij doet (…) Lees het hele bericht

jongeren-met-wapen-blijven-aangehouden

Jongeren met wapen blijven aangehouden

De twee jongemannen die bij een controle afgelopen weekend in de Nieuwstraat zijn betrapt met een kalasjnikov in de auto, moeten nog een maand langer in de gevangenis van Antwerpen blijven. De raadkamer heeft de eerdere aanhouding door de onderzoeksrechter bevestigd. Het is nog altijd niet duidelijk wat de twee van plan waren met het oorlogswapen en bivakmutsen in hn auto in de cel. Overigens zijn ze ondanks hun jonge leeftijd (19) al goede bekenden van het gerecht door allerlei zwaarwichtige feiten, (…) Lees het hele bericht

wijk-werken-west-limburg-gaat-van-start

Wijk werken West-Limburg gaat van start

Vanavond hebben de West-Limburgse burgemeesters of hun vertegenwoordigers in Beringen hun samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor wijk-werken West-Limburg. Dat is het samenwerkingsverband dat vanaf volgend jaar in de plaats komt van de Plaatselijke WerkgelegenheidsAgentschappen (PWA). Heusden-Zolder werkt daarin samen met Lummen, Herk-de-Stad, Halen, Beringen, Ham, Tessenderlo en Leopoldsburg. Het nieuwe verband bedient een gebied met 160.000 inwoners. Voor Heusden-Zolder tekende burgemeester Mario Borremans de overeenkomst.

berenhuis-bereikte-dit-jaar-zowat-2200-mensen

Berenhuis bereikte dit jaar zowat 2200 mensen

Het Berenhuis gaat op 13 december voor een maand in winterslaap. 2017 was dan ook een druk jaar. Zo werden 81 groepen ontvangen: 5 kleuterklassen, 22 klassen van het lager onderwijs, 14 buitenschoolse groepen kinderen, 10 groepen studenten, 15 groepen volwassenen uit de sector onderwijs en opvoeding en 15 jarigen en gasten op verjaardagsfeestjes. Alles samen goed voor 1233 bezoekers (onder wie 724 kinderen) aan Berenhuis, Berentuin of Berenwandeling.

Naast (…) Lees het hele bericht

kwb-ers-weten-nu-alles-over-insecten

KWB-ers weten nu alles over insecten

Het zaaltje van De Kring zat vandaag afgeladen vol voor een nieuwe activiteit van KWB Overdag. Luc Crevecoeur van het Provinciaal Natuurcentrum gaf een lezing met illustraties over diertjes die we allemaal in onze tuin kunnen aantreffen. De jongste jaren zijn heel wat uitheemse diersoorten bij ons doorgedrongen. Ze zijn niet alleen moeilijk weg te krijgen, sommige kunnen ook flink steken. Luc Crevecoeur gaf ook een overzicht van de ontelbare insecten en kevers in en rond ons huis. (foto Ludo Deleux)

vandaag-gezien-7-december-2017

Vandaag gezien

Guur, grijs, koud en donker, dat was het weer vandaag, duidelijk ook te zien aan vijvers van Terlaemen. (foto Marcel Gybels)

op-zaterdag-om-het-uur-een-trein

Op zaterdag om het uur een trein

Goed nieuws voor de treinreizigers in het weekend. Want voortaan rijdt er op zaterdag om het uur een trein tussen Hasselt en Mol. Tot nu toe was dat om de twee uur. Dat betekent dus dat je elk uur een trein in elke richting hebt in Zolder en Heusden. De aanpassing zit in de nieuwe dienstregeling van de NMBS die nu zondag ingaat. De spoorwegen willen onder meer het shopverkeer tussen steden vergemakkelijken. En wie al eens vanuit Hasselt de trein naar Blankenberg neemt, die is voortaan 12 minuten (…) Lees het hele bericht

volgende-week-al-gemeenteraad-over-19-punten

Volgende week al gemeenteraad over 19 punten

Door de nakende feestdagen valt de gemeenteraad deze maand extra vroeg, namelijk op donderdag 14 december om 19 uur. Op de agenda momenteel 19 punten in de publieke vergadering. Voor de politie wordt op zoek gegaan naar een nieuwe commissaris voor de dienst interventie en onthaal, ter vervanging van de huidige die volgende herfst met pensioen gaat. De raad moet ook een aantal belastingreglementen aanpassen, maar 't gaat vooral om administratieve ingrepen. De gemeenteraad zal wellicht (…) Lees het hele bericht

smeden-openen-pop-up-in-bla-bla

Smeden openen pop-up in Bla Bla

In de voormalige kledingwinkel ‘Bla Bla’ op de Koolmijnlaan in Heusden kunnen vanaf nu (startende) handelaars of kunstenaars voor een prikje een tijdelijk onderkomen huren. Bijvoorbeeld om een uitbreiding, een nieuw idee of concept uit te testen. Een 'Pop-up Corner’ dus en dat op een erg opvallende, strategische plaats in het handelscentrum. De smeden Raf Nulens en Robin Das, die zopas startten als ‘R&R kunstsmeden’ bijten de spits af en hun werken zijn (…) Lees het hele bericht

wall-streets-beloven-vuurwerk-in-muze

Wall Streets beloven vuurwerk in Muze

Nu zaterdag om 20u15 begint in de balzaal van Muze een bijzonder event: ‘Wall Streets presents Bal Atonal’ met Remo Perrotti en Mauro Pawlowski. Beiden afzonderlijk zijn al een cultureel circuit op zich en nu gaan ze op pad als een funky ‘old wave’ powerduo. Pawlowski en Perrotti zetten de zaal op stelten met een Lees het hele bericht

lindeman-tijdelijk-opgelucht-na-schorsing-remo

Lindeman (tijdelijk) opgelucht na schorsing Remo

Verschillende inwoners van de wijk Lindeman reageren (tijdelijk) opgelucht nu de Raad van State het ruimtelijk uitvoeringsplan dat de Group Machiels had gekregen voor zijn project op het Remo-stort, heeft geschorst. Met dat ruimtelijk uitvoeringsplan had de Vlaamse regering zowat 25 ha natuurgebied ingekleurd als industriezone. Maar de Limburge Milieukoepel en de eigenaars van een aangrenzend perceel vonden dat niet kunnen omdat een deel van de zone - een 3-tal ha - bestaat uit Europees (…) Lees het hele bericht

natuurareaal-limburgs-landschap-groeide-sterk

Natuurareaal Limburgs Landschap groeide sterk

Limburgs Landschap vzw, de natuurorganisatie met zetel in het Domherenhuis, heeft dit jaar in Limburg al 28 ha 88 are en 84 ca natuurgebied aangekocht. Daarnaast zijn er nog koopbeloftes voor meer dan 17 ha ondertekend. In het totaal heeft Limburgs Landschap nu 2.548 ha natuur in beheer, om u een idee te geven, dat is bijna de helft van de oppervlakte van heel Heusden-Zolder. Het gaat om natuurgebieden verspreid over zowat heel Limburg, waarvan een 7-tal in Heusden-Zolder. (foto Bolderberg, Jan Leijskens)

win-2-filmtickets-voor-the-roxy-theatre

Win 2 filmtickets voor The Roxy Theatre

Als de Sint u vandaag vergeten heeft, geen probleem, we hebben nog een cadeautje. We kunnen jullie namelijk met twee gratis naar de film sturen in The Roxy Theatre. Laat ons voor vrijdag 16 uur weten, welke film die dit jaar in première ging voor een deel opgenomen is op Circuit Zolder. redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

opletten-voor-mails-van-oplichters

Opletten voor mails van oplichters

Het is dezer dagen extra opletten geblazen voor hackers en oplichters. Die maken gebruik van de cadeautjesperiode om massaal mails rond te sturen zogenaamd rond bestelde pakjes. We hebben er ondertussen op onze redactie ook al een hele reeks binnengekregen, net als veel inwoners. In de meeste gevallen zijn ze zogenaamd afkomstig van bpost of Bol.com. Ze zien er heel geloofwaardig uit, bovendien slagen ze er ook vaak in om de spam-filters te omzeilen. Klik zeker niet op de links. De ene keer kunnen ze uw Windows-systeem aantasten, de andere keer paswoorden en andere gegevens kopïëren.


23-bestuurders-met-belastingschuld-betrapt

23 bestuurders met belastingschuld betrapt

Samen met de Vlaamse Belastingdienst organiseerde de politie een controle op achterstallige belasting en boorddocumenten. 1119 wagens passeerden de nummerplaatherkenner, 23 bestuurders hadden samen voor 7.009 euro verkeersbelasting openstaan. Drie wagens zijn getakeld, hun eigenaars moesten nog € 5.484 betalen aan de overheid.

Van de 51 bestuurders die moesten blazen, had één overdag al teveel op. Zijn rijbewijs is ingetrokken en zijn auto is 6 uur (…) Lees het hele bericht

harmonie-bezorgt-sint-muzikale-intrede

Harmonie bezorgt Sint muzikale intrede

Bij zijn bezoek aan Beekbeemden werd Sinterklaas vanmorgen feestelijk begeleid door De Ware Vrienden. De leerlingen, voor wie de opwinding van 's ochtends thuis nog niet bekoeld was, gingen helemaal uit het dak. De kleuters hadden voor een mooie verjaardagstaart gezorgd en de wat grotere leerlingen hadden liedjes ingestudeerd en tekeningen gemaakt. Op zijn beurt tastte Sinterklaas dan ook voor allen eens diep in de zak. Een jarige mag immers ook trakteren.

neos-bezocht-kleine-brogel-en-lommel

Neos bezocht Kleine-Brogel en Lommel

Neos Heusden-Zolder maakte een daguitstap naar Kleine-Brogel en Lommel. Eerst werd de luchtmachtbasis in Kleine-Brogel bezocht. Daar maakten de leden kennis met de geschiedenis en de huidige missie van de basis. De bus maakte een toertje over het domein, langs de startbaan en de dienstgebouwen om in de onderhoudshal de F'16's van nabij te bekijken. In Lommel trokken ze naar het Glazen Huis, met de tentoonstelling rond de glasblaaskunst en in het atelier zagen ze glaskunstenaars aan de slag.

sint-zit-in-de-zijspan

Sint zit in de zijspan

Voor hun bezoek aan De Springplank in Eversel moesten Sinterklaas, de hoofdpiet, snoepjespiet en speelgoedpiet op zoek naar een alternatief vervoermiddel. Het paard had zich immers aan het voorbeen bezeerd. Maar met de zijspan maakte het gezelschap een even opvallende entree. En ze waren uiteraard niet met lege handen gekomen.

vrachtwagenbeperking-komt-er-toch

Vrachtwagenbeperking komt er toch

Ondanks het akkoord met Lummen over een nieuw voorstel voor de ontsluiting van het industrieterrein rond de kolenhaven, gaat Heusden-Zolder door met zijn beperkingsmaatregelen voor het vrachtverkeer. Dat is trouwens met Lummen besproken. Zo komt er binnenkort een hoogteportiek in de Westlaan, zodat vrachtwagens er niet meer door kunnen. Ook de tonnagebeperking in de Kanaalweg wordt doorgevoerd, zoals het schepencollege heeft besloten. Wat de afsluiting aan van de Klaverbladstraat en de (…) Lees het hele bericht

kookke-sjekloat-en-madderinnekes-va-sinterkloas

Kookke, sjekloat en madderinnekes va Sinterkloas

As Sinterkloas toe strak toerest es binnengekomen, dan hètter nie allien kookke en sjekloat gebrocht mèr ooch madderinnekes. Of heeft de Sint bij u thuis koeken, chocolade en mandarijntjes argeleverd?

play-for-life-spelletjes-spelen-voor-de-mammies

Play for Life: spelletjes spelen voor de Mammies

Er komen steeds meer acties op gang voor Music for Life. Nu zondag organiseert het Sint-Franciscusziekenhuis 'Play for Life' in Ons Huis in Berkenbos. Een hele dag lang kunnen jong en oud daar spelletjes komen spelen en de opbrengst gaat naar de Mammies. De Mammies is een organisatie die nauw samenwerkt met Sint-Vincentius en steun biedt aan moeders die het tijdelijk financieel moeilijk hebben in de zorg voor hun kindje. Tussen 11 en 22 uur kan iedereen zoveel spelletjes komen proberen als hij of zij wil. Deelnemen is gratis voor kinderen tot 12 jaar, boven de 12 jaar betaal je € 10, geld dat integraal naar de Mammies gaat.

ook-in-2018-vollen-doemp-in-aftermuzecafe

Ook in 2018 'vollen doemp' in AfterMuzeCafé

Het AfterMuzeCafé gaat ook in 2018 op zijn elan verder. Frans Morawski heeft al een hele reeks zondagavondconcerten uit zijn mouw geschud en er wordt nog verder gewerkt aan een erg gevarieerd, kwalitatief én verrassend muzikaal programma. Het start op 28 januari met The Monotrol Kid, op 25 maart komen Caspar en The Mojo Daemons, voor 27 mei liggen Jakobistan en A For Effort vast en op 24 juni is het Heusden-Zolder boven met VolkorenGrijs en Botswing. Dan liggen ook nog enkele voorlopige data in het verschiet met op 30 september Jan Hulsmans &Vincent Jorissen en ook Jan Dalemans & Group, op 28 oktober onder meer Guy Miermans en Two4You en op 25 november Ale & Alley en Katy Too. Maar er wordt de komende weken en maanden nog gesleuteld aan de affiche.

zie-de-maan-schijnt-door-de-bomen

Zie de maan schijnt door de bomen ...

Sinterklaas en zijn gevolg zijn de afgelopen tijd al op veel plaatsen langs geweest, maar nu wacht de ultieme zware nacht. Morgen is het werk achter de rug en stappen ze weer op hun boot richting Spanje. Maar ze komen altijd terug ... (foto Marcel Gybels)

vandaag-gezien-5-december-2017

Vandaag gezien

Gauw gauw voor de winter echt losbarst, nog enkele herfstprentjes uit Bolderberg. (foto's Jan Leijskens)

sint-vincentius-dicht-tijdens-feestdagen

Sint-Vincentius dicht tijdens feestdagen

In de winter en tegen de feestdagen kan Sint-Vincentius Heusden-Zolder zeker wat extra giften en goederen gebruiken. Je bent altijd welkom maar in de periode van 24 december tot en met 2 januari kunnen geen goederen binnengebracht worden. Vanaf woensdag 3 januar draait alles weer op zijn normale regime.

het-weer-winters-weekend

Het weer: winters weekend!

Onder impuls van een hogedrukgebied met kern over het zuiden van Europa, staat er droog weer op het programma. Storingen zijn echter dichtbij en brengen vooral wolkenvelden met zich mee. Het hogedrukgebied maakt de volgende dagen plaats voor depressies en storingen, waarbij de neerslagkansen toenemen. Op het einde van de week wordt het bovendien kouder, waardoor de neerslag een winters karakter krijgt.
Morgen verloopt de ochtend grijs en somber. Het is bovendien nevelig en een enkel drupje motregen (…) Lees het hele bericht

kerststallententoonstelling-wordt-opgebouwd

Kerststallententoonstelling wordt opgebouwd

In de ruimte achter de cafetaria van Hof Ter Bloemen in de Pastoor Van Mierlolaan zijn Julien Maebe, Guido Aerts en Sylvain Huybrechts volop aan de slag om de kerststallententoonstelling op te bouwen. Die expo - met de steun van Internetgazet als exclusieve mediapartner - opent zaterdagavond om 20 uur. Nadien blijft ze toegankelijk tot en met Tweede Kerstdag.

52-kinderen-kregen-verenigingssteun

52 kinderen kregen verenigingssteun

Heusden-Zolder is een gemeente met vele vrijetijdsmogelijkheden en heel wat verenigingen. Toch is het niet voor iedereen evident om te kinderen lid te maken van een sportclub of cultuurvereniging. Er zijn immers de lidgelden en materiaalkosten die soms kunnen oplopen. Daarom heeft de gemeente al twee jaar een fonds sport, spel en cultuur en dat in samenwerking met de verenigingen. Wie er nood aan heeft, kan een beroep doen op dat fonds voor een tussenkomst in het inschrijvingsgeld, verzekering (…) Lees het hele bericht

eversel-staat-stil-bij-thema-welzijnszorg

Eversel staat stil bij thema Welzijnszorg

De advent is gestart en in Eversel willen ze daar niet alleen maar een periode van kaarsen, lichtjes en feesten van maken. De parochie wil ook even stilstaan bij het thema van Welzijnszorg: '1 op 7 haalt de meet niet…', heel wat mensen en gezinnen komen immers niet boven de armoedegrens uit. In Eversel heeft op woensdag 6 december om 18u30 een adventsbeznning in de kerk plaats, met nadien een kop koffie voor iedereen. Op zaterdag 19 uur volgt dan een gezinsviering met aansluitend een kommetje soep. Iedereen kan een bijdrage voor de strijd van Welzijnszorg tegen de armoede geven.

la-baracca-wint-derby

La Baracca wint derby

Een rasechte derby maandagavond in de tweede provinciale A van het zaalvoetbal. La Baracca Lindeman won thuis met 7-6 van Il Tartufo Heusden.

kerstbloemstuk-en-de-winnaar-is

Kerstbloemstuk: en de winnaar is ...

Het juiste antwoord op onze wedstrijdvraag was uiteraard Nepal. Er waren gigantisch veel juiste inzendingen en het lot heeft Frieda Vanheel aangeduid als winnaar van een kerstbloemstuk bij bloemenatelier Bopha aan het Sint-Willibrordusplein. Hou de Internetgazet in de gaten, want er volgen deze maand nog vele prijzen.

doorprikt-brug-over-diep-water

DOORPRIKT: Brug over diep water

In het dossier van de ontsluiting van de kolenhaven trekken Lummen en Heusden-Zolder opnieuw aan één koord, samen met de drie werkgeversverenigingen. Daarvoor waren hooguit enkele uurtjes samenzitten als volwassen mensen nodig. Het toont weer maar eens aan dat je met onderhandelingen (letterlijk) bruggen kunt slaan, zelfs al was het kanaalwater eerst erg diep. En misschien bewijst het ook dat er soms wat spierballengerol nodig is om één van de partijen aan de tafel te (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-en-lummen-willen-extra-brug

Heusden-Zolder en Lummen willen extra brug

Dat het gesprek tussen de gemeentebesturen van Lummen en Heusden-Zolder samen met de ondernemersverenigingen afgelopen vrijdag positief is verlopen, blijkt nu ook uit het persbericht dat daarover vanavond is verspreid. De drie partijen lanceren een gezamenlijk voorstel aan de Vlaamse regering over de ontsluiting van de insteekhaven, beter bekend als de kolenhaven. De Vlaamse regering had eerder beslist om uit de 4 scenario's te kiezen voor scenario 1 met een ontsluitingsweg volledig aan de (…) Lees het hele bericht

boekt-laat-aansluiting-met-top-liggen

Boekt laat aansluiting met top liggen

In het ligapetanque heeft Moeskroen zijn verre verplaatsing naar Olympia Heusden met een zware nederlaag moeten doorslikken. Boekt leed een nipte nederlaag en mist de aansluiting met de leiders.
De uitslagen:
Vlaamse liga: Lier - Boekt: 5-4 Olympia - Moeskroen: 8-1
Ere-afdeling Limburg: Boekt A - Eisden A: 1-8
1ste provinciale Limburg: De Berk A - Lommel A: 5-4 Olympia A - Boekt B: 4-5
2de provinciale Limburg: Hasselt B - De Berk C: 7-2 Olympia B - Bocholt A: (…) Lees het hele bericht

twee-auto-s-in-beslag-genomen-1

Twee auto's in beslag genomen

De politie stond dit weekend langs verschillende wegen voor een nachtelijke alcoholcontrole. 2 van de 150 bestuurders bliezen positief en kregen respectievelijk 3 uur en 15 dagen rijverbod. Eén rijbewijs is onmiddellijk ingetrokken. Voorts stelden de inspecteurs een aantal verkeersinbreuken vast; gsm'en aan het stuur (6), niet gebruiken van het kinderzitje, onverzekerd rijden (2), sturen ondanks verbod, auto niet ingeschreven of niet gekeurd, rijden met een voorlopig rijbewijs (2) en (…) Lees het hele bericht

school-en-kapel-op-zolderse-voort-gaan-plat

School en kapel op Zolderse Voort gaan plat

Het was al langer aangekondigd maar nu is de afbraak van de vroegere school en de kapel - vroeger ook wel wijkkerkje genoemd- op de Zolderse Voort effectief gestart. Eerst is de kapel gesloopt en nu is de aannemer ook begonnen met de afbraak van de school in de Mijnwerkerslaan, aan de achterzijde van Sint-Jozef. Tot enkele jaren geleden speelde een deel van het verenigingsleven van de Voort zich daar af. (foto's Guido Vrancken)

1-fiets-op-10-was-niet-in-orde

1 fiets op 10 was niet in orde

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie 'verlichting' hield de politie 2 fietsencontroles in de omgeving van het Sint-Franciscuscollege. 505 fietsen werden nagekeken en daarvan vertoonden 50 fietsen één of meer gebreken. Het ging meestal om defecte fietsverlichting, slechte remmen, onvoldoende reflectoren of geen bel. In het totaal stelden de inspecteurs 54 jongeren-pv's op waarvan 41 voor technische gebreken en 13 voor het niet gebruiken van de fietsverlichting. De jonge overtreders worden uitgenodigd op een verkeersvormingsklas.

migrantenpartij-lijkt-een-soap-te-worden

Migrantenpartij lijkt een soap te worden

Het is niet duidelijk of de zogenaamde migrantenpartij van Beringenaar Ahmet Koç in Heusden-Zolder aan de verkiezingen zal deelnemen zoals aangekondigd. Die partij was een gezamelijk initiatief van Dyab Abou Jahjah en Ahmet Koç. Maar er zit een haar in de boter tussen de twee. Jahjah wil niets meer met Koç te maken hebben en gaat nu verder met een Gentse advocate die vroeger bij de groenen heeft gezeten. Ze zouden mikken op de grote steden én Beringen. Koç zou op zijn (…) Lees het hele bericht

kwb-wil-meer-beleving-in-heusden-centrum

KWB wil meer beleving in Heusden-Centrum

"Er valt bijna niets meer te beleven in Heusden …" Neen, 't is geen verkiezingsslogan maar de slagzin van de vernieuwings- en verjongingsactie van KWB Heusden-Centrum. Zoals bij heel wat verenigingen zouden ze daar ook graag een frisse wind laten waaien. Maar het gaat dus niet om ledenwerfactie. De KWB wil proberen om het activiteitenaanbod aan te passen aan de gezinnen in het dorp. Het is immers al lang geen mannenvereniging meer maar een heuse gezinsvereniging.

Nu is (…) Lees het hele bericht

vandaag-es-t-fiest-van-sint-baar

Vandaag ès 't fiest van Sint-Baar

Vandaag 4 december is het naamfeest van Sint-Barbara of Sint-Baar in de volksmond. En door de betekenis dat dit feest altijd in onze contreien gehad heeft, en voor een deel nog heeft, brengen we het graag even in herinnering. Sint-Barbara is immers de patrones van de gevaarlijke beroepen zoals de mijnwerkers, de brandweermannen, de elektriciens, de ontmijners, enz.

jeugdtornooi-bij-rugbyclub-9

Jeugdtornooi bij rugbyclub 9

Rugbyclub 9 organiseerde dit weekend een regionaal jeugdtornooi met 18 teams van 6 verschillende clubs. In drie leeftijdscategorieën namen die het tegen elkaar op, zonder rangschikking of trofeeën. Teams die met onvoldoende spelers aantraden, kregen zelfs versterking van de andere. De thuisclub kon door het concept ‘Rugby Limburg’ (een samenwerking tussen alle Limburgse clubs) in elke categorie een volledig team inzetten en won verschillende wedstrijden. Toch zoekt de club nog nieuwe jeugdspelers. Geïnteresseerden kunnen altijd een kijkje komen nemen bij de trainingen, op woensdag en vrijdag om 18u30 in de Sint-Annastraat. (foto's Machteld Houben)

hebad-1g-wellicht-naar-play-downs

Hebad 1G wellicht naar play-downs

Op de voorlaatste dag van de voorronde in 1ste nationale verloor Hebad 1G tweemaal. Voor de middag met 5-3 van W&L en na de middag met 6-2 van DZ’99. Door die dubbele nederlaag lijken de play-offs verder weg dan ooit. In dat geval moet Hebad zich in de play-downs van het behoud verzekeren. Eén excuus: het team was niet in zijn sterkste bezetting.

Hebad 3G (foto) nam de moeilijke klip thuis tegen Webacsa 2G met een verdiende 5-3 overwinning. (…) Lees het hele bericht

sint-bracht-bezoek-aan-blauwe-wijk

Sint bracht bezoek aan Blauwe Wijk

De Sint bracht vandaag een bezoekje aan de kinderen van de Blauwe Wijk. Hij had zijn schimmel door het slechte weer wat rust gegund en arriveerde in een Ford Mustang. De kinderen waren allemaal braaf geweest en werden dus goed getrakteerd, hoewel er wel een opstootje was tussen juffrouw Anita en Zwarte Piet ... iets met een verdacht uitstapje naar de cinema. De kinderen lieten het niet aan het hart komen en genoten van hun feestje.

zolder-a-wint-in-lommel

Zolder A wint in Lommel

In de eerste provinciale van het basketbal won Zolder A in de vooravond bij Croonen Lommel A, het werd een krappe 59-61 zege. In de derde provinciale A verloor Zolder B met 85-49 van Baclo Lommel A. In vierde A was er het spannende derby tussen Zolder E en Heusden C, de thuisploeg haalde het met 67-64. De dames van Zolder leden deze namiddag een 46-43 nederlaag bij Stevoort B.

verlies-voor-dames-van-si

Verlies voor dames van SI

In het provinciale zaalvoetbal bij de dames heeft MFC SI Heusden-Zolder zondagavond met 1-2 verloren van FC Statie Lommel.

gospel4nepal-was-een-voltreffer

Gospel4Nepal was een voltreffer

Het gospelconcert van Akkoord ten voordele van Nepal in de Franciscuszaal van het college was een succes. Voor een uitverkochte zaal bracht het koor uit Hoeselt een swingend en sfeervol programma dat erg gesmaakt werd door het publiek. Vooraf hadden Luc Reynders en Stefan Beerten nog eens onderlijnd hoe groot de behoeften bij de Nepalese bevolking wel zijn, de aardbeving van ruim twee jaar geleden en de zondvloed van eerder dit jaar zijn nog lang niet verteerd. Vooral voedsel, dekens en (…) Lees het hele bericht

jongeren-op-stap-met-kalasjnikov

Jongeren op stap met kalasjnikov

Toen de politie vrijdagavond in de Nieuwstraat twee jongeren met hun auto aan de kant zette, voor een alcoholcontrole, bleken die een kalasjnikov aan boord te hebben. Het wapen is in beslag genomen. Wat de jongeren ermee van plan waren, is niet meteen duidelijk. 't Zal wellicht niet bedoeld zijn als alternatief vuurwerk met Nieuwjaar ...

hebad-2g-kampioen-in-eerste-liga

Hebad 2G kampioen in eerste liga

Bij badmintonclub Hebad Heusden zijn ze opnieuw aan het feest. Hebad 2G versloeg vandaag Brasschaat met 6-2 en kroont zich daarmee tot kampioen in eerste liga gemengd.  UPDATE Precies vijf jaar na Hebad 1G promoveert Hebad 2G naar tweede nationale. Na de enkels en de dubbels stond het 4-2 en waren ze één zege van de titel en de promotie verwijderd. Met winst in beide gemengd dubbels werden de laatste twijfels weggenomen. Volgende zondag volgt de (…) Lees het hele bericht

uitwinst-voor-bolderberg-3

Uitwinst voor Bolderberg

In derde provinciale A ging FC Bolderberg met 1-2 winnen op het veld van Grote Brogel.

anadol-verslaat-gruitrode

Anadol verslaat Gruitrode

In de tweede provinciale A heeft FC Anadol Gruitrode met 2-1 verslagen.

nieuwe-nederlaag-voor-sk-06

Nieuwe nederlaag voor SK 06

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft SK Heusden 06 met 4-1 verloren van Alken B.

adventsviering-volgende-twee-jaar-in-duitsland

Adventsviering volgende twee jaar in Duitsland

Vanmorgen heeft burgemeester Mario Borremans samen met de schepenen Ozdemir, Hoydonckx en Tielens de delegatieleiders van de partnersteden bij hem op kantoor ontvangen. Daar werd nagekaart over het weekend en zijn geschenken uitgewisseld. Ook zijn de adventsvieringen voor de volgende jaren vastgelegd. Ludger Böddecker eerste plaatsvervangend burgemeester van Brilon gaf aan volgend jaar het evenement te willen organiseren, dat werd later op de middag bevestigd door de voorzitter van het (…) Lees het hele bericht

twee-inbraken-afgelopen-nacht

Twee inbraken afgelopen nacht

Vanmorgen zijn twee inbraken vastgesteld in Heusden-Zolder. De eerste werd ontdekt in de Boekterheide en ook in de Galgenbergstraat op Lindeman hadden inbrekers weer maar eens toegeslagen.

twee-brandjes-op-hetzelfde-ogenblik

Twee brandjes op hetzelfde ogenblik

Zaterdagavond kreeg de brandweer op hetzelfde moment twee oproepen. Eén ploeg moest naar de Meylandtlaan waar een container in brand stond. En een andere ploeg rukte uit richting Bergstraat voor een schoorsteenbrand. De schade bleef telkens beperkt.

inbreker-in-elektrozaak-gearresteerd

Inbreker in elektrozaak gearresteerd

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de eigenaar van een elektrozaak aan de Everselkiezel Heusden-Zolder een inbreker op heterdaad betrapt. De dief was binnengekomen door het raam van het keldergat stuk te slaan. Hij sloeg op de vlucht maar kon even later in de buurt opgepakt worden door de politie. Het gaat om een 19-jarige jongeman. Het parket heeft hem via een snelrechtprocedure gedagvaard, zodat hij op 14 december al voor de rechter moet verschijnen.

snijd-dje-warrel-mer-van-oer-vlies

Snijd djê warrel mèr van oer vlies

As 't er warrel an oer vlies zit, dan snijder da ter mèr best af, vindt Eric Lefebvre. Het gaat om vet dat aan je stuk vlees zit en dat niet gezond is als je op je lijn of cholesterol moet letten.

feestmaand-win-een-bloemsierstuk

Feestmaand: win een bloemsierstuk

De advent en de kerst zijn de periode bij uitstek van bloemsierstukken op de tafel. Je kunt er in onze feestmaand eentje winnen, geschonken door Bloematelier Bopha van het Sint-Willibrordusplein. Laat ons voor maandagavond 21 uur weten voor de bevolking van welk land de Himalayan Care Hands zich inzetten. Antwoorden aan redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

75-jarigen-van-zolder-centrum-verzamelden

75-jarigen van Zolder-Centrum verzamelden

't Was alweer 5 jaar geleden dat ze nop eens verzamelden, maar de 75-jarigen van Zolder-Centrum waren weer present. Samen met hun echtgenoten beleefden ze een leuke namiddag waarbij heel wat verhalen werden opgerakeld. En er werd getoost op de komende vijf jaar, want ze hopen er als 80-jarigen weer te staan.

opnieuw-een-makkelijke-zege-voor-vck

Opnieuw een makkelijke zege voor VCK

Voor volleybalclub VCK Bolderberg komt zowaar de koppositie binnen handbereik. Deze keer moest Elvoc Elen eraan geloven en het werd opnieuw een vrij makkelijke zege. Alleen in de eerste set kon de thuisploeg tot in de slotfase gelijke tred houden, maar dan vonden die van Bolderberg het welletjes, 0-3. Setstanden 24-26, 16-25 en 15-25.

sint-kreeg-een-pietenshow-van-turners

Sint kreeg een pietenshow van turners

De Sint is ook langsgekomen bij Moed en Volharding. De kleuters en kinderen tot 8 jaar lieten zien wat ze kunnen: dansen, klimmen, springen, op daken wandelen, over schoorstenen springen, ... Zwarte Piet liet zich niet pramen om mee te doen. Iedereen kreeg een snoepzakje en een pietendiploma. En opmerkelijk: twee kleuters gaven hun tutje aan Sinterklaas. (foto Sofie Neuteleers)

het-weer-warmere-lucht

Het weer: warmere lucht!

Langs de oostelijke flank van een hogedrukgebied met kern nabij Ierland, wordt in een noordwestelijke hoogtestroming, koude lucht van polaire oorsprong naar onze streken gestuurd. Daarbij schuiven storingen over onze regio. De volgende dagen verplaatst de kern van het hoog zich naar de Middellandse Zee en wordt de stroming westelijk en dus vooral ook zachter.
Vandaag komt een storing opzetten vanuit het noordwesten. Daardoor is het al sinds de ochtend aan het regenen. Wat natte sneeuw of regen en (…) Lees het hele bericht

zolder-c-wint-derby-van-kajoba

Zolder C wint derby van Kajoba

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A een 71-47 pandoering gekregen bij Gems Diepenbeek A. In derde A won Heusden B met 63-67 bij Hades Hasselt C. In derde B won Zolder C het derby tegen Kajoba met 82-61.

lichtjes-in-de-kerstboom-fonkelen-op-meylandt

Lichtjes in de kerstboom fonkelen op Meylandt

Sinds zaterdagavond fonkelen de lichtjes in de gemeentelijke kerstboom voor kasteel Meylandt. Voor het eerst staat die dicht bij, goed zichtbaar voor alle passanten, samen met een spandoek met wensen voor de feestdagen van het Verbroederingscomité en alle partners. De lichtjes in de boom werden zaterdagavond aangestoken door burgemeester Mario Borremans terwijl hij samen met schepen van verbroedering Engin Özdemir en voorzitter Roger Borgions van het Verbroederingscomité het spandoek (…) Lees het hele bericht

kvv-wint-in-wijchmaal

KVV wint in Wijchmaal

In de derde provinciale A van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder zaterdagavond met 0-2 gewonnen bij Sporting Wijchmaal.

opnieuw-veel-goals-in-bedrijfsvoetbal

Opnieuw veel goals in bedrijfsvoetbal

In het bedrijfsvoetbal is er vandaag weer stevig op los geknald. VK Wieze Boys A won met 1-8 bij Kotem Vrij Vooruit. RP Products versloeg UD Barcelona met 0-4. In de tweede afdeling speelde Wieze Boys B 0-0 tegen Global Impact.

lego-expo-met-echte-personages

Lego-expo met echte personages

De legotentoonstelling die KWB Heusden-Centrum dit weekend organiseert in 't Kuipershof mocht vanmorgen al kort na de opening op heel wat belangstelling rekenen. Er zijn prachtige en spectaculaire opstellingen gemaakt, er rijden treintjes, er lopen personages uit Star Wars rond, in een hoekje kunnen kinderen zelf bouwen met Lego en op het podium staat een uitgebreide tweedehandsbeurs. Vandaag nog te bezoeken tot 18 uur, morgen tot 17 uur. (meer foto's)

partnersteden-verkennen-heusden-zolder

Partnersteden verkennen Heusden-Zolder

Vanmorgen zijn delegaties uit de partnersteden gearriveerd aan kasteel Meylandt voor de adventsviering. De meesten hadden er al een lange trip opzitten. Ze werden verwelkomd door burgemeester en schepenen en door voorzitter Roger Borgions van het Verbroederingscomité. Vervolgens stapten ze in de bus voor een dagtrip met verkenning van Heusden-Zolder. Vanavond om 18 uur wordt iedereen opnieuw aan Meylandt verwacht voor het aansteken van de kerstverlichting.

sportclubs-krijgen-behoorlijk-wat-subsidies

Sportclubs krijgen behoorlijk wat subsidies

Voor het werkingsjaar 2016-2017 krijgen de sportclubs in Heusden-Zolder in het totaal ongeveer 160.000 euro subsidies van de gemeente. Die steun wordt toegekend op basis van de werking, het aantal gediplomeerde trainingsuren en het kwalitatief onderhoud van de grasterreinen. Zo krijgen momenteel 25 clubs subsidies voor hun werking en zij brengen samen 4.905 sporters op de been. Daarnaast zijn er nog eens 21 clubs met een jeugdwerking die steun kregen voor de uren waarin gediplomeerde trainers (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-292

De kijk van Richie

Bij een bezoek aan de vliegbasis in Kleine-Brogel ...

regi-heeft-een-nieuwe-single

Regi heeft een nieuwe single

Terwijl zijn vorige single een kanshebber is op nummer van het jaar bij de MIA's heeft Regi een nieuwe single op de markt. 'You have a heart' wordt gezongen door OT. Het is uitgebracht bij CNR Records. Benieuwd of ook deze stormenderhand de hitlijsten gaat innemen.

jan-swerts-imponeert-publiek

Jan Swerts imponeert publiek

Jan Swerts bracht in de Muze zijn laatste album 'Schaduwland' in een integrale uitvoering. Hij speelde met zijn muzikanten het hele werk in één trek en werd daarvoor beloond met een daverend applaus. (foto Lenscollectief)

alleen-la-baracca-wint

Alleen La Baracca wint

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal verloor MFC SI Heusden-Zolder met 6-7 van United 76 Schoten. In tweede provinciale A won La Baracca Lindeman met 1-4 bij Meeuwen B en verloor Il Tartufo Heusden met 4-8 van Futsal 67 Paal. Berkenbos United moest in derde A nipt het onderspit delven bij United Houthalen, 7-6.

bouw-en-horeca-koplopers-bij-faillissementen

Bouw en horeca koplopers bij faillissementen

In Limburg zijn vorige maand 59 bedrijven failliet gegaan, dat zijn er 2 minder dan in november 2016. Als we het totaal voor dit jaar bekijken zijn hier 643 bedrijven failliet verklaard, dat is 1,1 % meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens Graydon Belgium komen de meeste faillissementen voor in de horeca en de bouw. In Heusden-Zolder zijn er de afgelopen weken MB Natuursteen en financiële dienstverlener Lumara bijgekomen, beide gevestigd op hetzelfde adres in de Stationsstraat.

het-boek-alleen-in-berlijn-besproken

Het boek 'Alleen in Berlijn' besproken

De leesclub van Neos Heusden-Zolder besprak het boek ‘Alleen in Berlijn’ van Hans Fallada. Het boek behandelt het probleem over hoe in de nazi-periode fatsoenlijk te blijven. Op de volgende leesclub van 2 februari wordt ‘De onderwaterzwemmer’ van Thomése geanalyseerd.

dronken-bestuurder-verspeelt-rijbewijs

Dronken bestuurder verspeelt rijbewijs

Een man van 40 uit Heusden-Zolder is - om te beginnen - voor 15 dagen zijn rijbewijs kwijt. Hij is gisteravond in Neerpelt tegen geparkeerde wagens gereden. Hij had ze naar eigen zeggen niet zien staan. Bij een ademtest bleek hij gedronken te hebben.

sterke-daling-werkloosheid-in-november

Sterke daling werkloosheid in november

Eind november - gisteren dus - telde Heusden-Zolder 980 werklozen. Dat zijn er 67 of 6,4 % minder dan op hetzelfde moment vorig jaar. In vergelijking met eind oktober is de werkloosheid gedaald met 63, dat is ook ruim 6 procent minder. Met een werkloosheidsgraad van 6,8 % zitten we nipt boven het Limburgse (6,6 %) en Vlaamse (6,7 %) gemiddelde. De werkloze mannen (499 ten opzichte van 481 vrouwen) zijn licht in de meerderheid.

kolenhaven-positief-gesprek-maar-pas-maandag-info

Kolenhaven: positief gesprek maar pas maandag info

De gemeentebesturen van Lummen en Heusden-Zolder hebben vanmiddag een hele tijd samengezeten over hun conflict rond de kolenhaven en vooral de ontsluiting ervan. Naar verluidt verliep het gesprek in een positieve sfeer. Wel hebben ze onderling afgesproken voorlopig niet te communiceren. De beide secretarissen werken nu aan een gezamenlijk perscommuniqué dat nog eens door burgemeesters en schepenen én de industrieclub Zolder-Lummen zal bekeken worden. Pas maandag wordt dat verspreid.

enquete-meesten-willen-gewone-horecazaak-op-bovy

Enquête: meesten willen gewone horecazaak op Bovy

Afgelopen 2 maanden kon iedereen via bolderberg.be zijn voorkeuren laten weten rond evenementen, organisaties en attracties voor domein Bovy. Daarbij konden de deelnemers kiezen uit een lijstje dat de initiatiefnemers hadden opgesteld, maar ze konden ook zelf suggesties doen. 297 mensen reageerden. De meesten vragen gewoon een horecazaak voor iedereen, gevolgd door een kabouterpad, een kermis, een Limburgse bier- en wijndag en op (…) Lees het hele bericht

op-oudjaar-op-stap-met-gratis-sms-ticket

Op oudjaar op stap met gratis sms-ticket

Zoals gemeld kunnen ook inwoners van Heusden-Zolder op oudejaarsnacht met de bus op stap en dat zelfs gratis. Daarvoor leveren de provincie en de gemeente een steuntje. Hier gaat het om de bus 418 die de Lijn inlegt tussen Hasselt, Heusden-Zolder en Leopoldsburg. Nieuw is dat je niet meer vooraf naar het gemeentehuis moet om een papieren ticket af te halen. Je kunt gewoon op delijn.be/oudjaar een gratis sms-ticket aanvragen. Daar vind je ook alle info over de busregeling.

heusden-zolder-in-finale-neos-quiz

Heusden-Zolder in finale Neos-quiz

In elke Vlaamse provincie organiseert Neos een quiz, dus ook in Limburg. In de regio Noord-Limburg namen 14 groepen deel. Heuszo, de ploeg van Neos Heusden-Zolder, behaalde de tweede plaats en mag nu deelnemen aan de provinciale finale op 19 januari in Kuringen.

komt-er-een-mia-naar-heusden-zolder

Komt er een MIA naar Heusden-Zolder

Twee inwoners van Heusden-Zolder zijn genomineerd voor de MIA's, de elfde editie van de Music Industry Awards. In de categorie 'Hit van het jaar' zit Regi met 'Summer Love ' bij de genomineerden. En drummer Mario Goossens (foto) is met Triggerfinger genomineerd in de categorie 'Groep van het jaar'. Op 30 januari weten we of er een trofee naar Heusden-Zolder komt. Overigens zitten beide artiesten momenteel in het buitenland, Regi in Japan en Mario in Noorwegen.

morgen-om-18-uur-plechtigheid-aan-meylandt

Morgen om 18 uur plechtigheid aan Meylandt

Zoals we al meldden, heeft dit weekend de adventsviering met de partnergemeenten plaats en dat in een nieuwe formule. Deze keer is het dus in Heusden-Zolder, de komende vier jaar in de andere steden. De gasten uit Bad Arolsen, Brilon, Hesdin en Saint-Hubert worden morgenvroeg verwacht. Een hele dag gaan ze - samen met een aantal inwoners van hier - met de bus op verkenning door de gemeente. Om 18 uur wordt dan verzameld aan kasteel Meylandt voor het aansteken van de kerstverlichting. (…) Lees het hele bericht

de-feestmaand-is-ingeluid

De feestmaand is ingeluid

Ja, de maand december is ingeluid en da's de feest- en cadeautjesmaand bij uitstek. En onze trouwe lezers weten natuurlijk dat ze sinds jaar en dag bij de Internetgazet moeten zijn om leuke, lekkere of nuttige prijzen te winnen. Maar je moet er natuurlijk wel wat voor doen. Mee zijn met de gebeurtenissen van het afgelopen jaar, kan al helpen. Hou ons dagelijks in de gaten deze maand, want je weet nooit wanneer de wedstrijdopgave uit de lucht valt ... veel succes en een prettige feestmaand.

hoe-slim-wordt-heusden-zolder

Hoe slim wordt Heusden-Zolder?

De meerderheid is raadslid Robin Stroobants (N-VA) voor een deel gevolgd in verband met zijn voorstel rond 'City of Things'. Zo zal er op 8 december een afgevaardigde naar de infovergadering in Brussel gaan - samen met Robin Stroobants zelf maakt dat twee - en mogelijk zal nadien verslag uitgebracht worden op de commissie. Om een aparte infovergadering of brainstorming te organiseren, vindt schepen Schops het nog te vroeg,wel wijst hij erop dat de gemeente al in een aantal 'slimme (…) Lees het hele bericht