Archief september 2017

winst-voor-zolder-a-1

Winst voor Zolder A

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A met 70-75 gewonnen bij Alken A. In de tweede provinciale won Heusden A met 72-79 bij Hades Hasselt B. In derde A moest Zolder B met 50-69 het onderspit delven tegen Union Leopoldsburg B. In derde B verloor Kajoba zwaar van Hades Hasselt D, 49-75. In vierde A versloeg Zolder E met 46-51 Gems Diepenbeek B. Zolder D verloor in vierde B van Orly Hasselt B met 51-88. In de tweede provinciale dames verloor Zolder met 43-49 van Bree A.

25-jaar-na-de-sluiting-van-de-laatste-mijn-3

25 jaar na de sluiting van de laatste mijn

Nog wat beelden die het immense gebeuren in de ondergrond en de bijzonder zware werkomstandigheden in het kolenfront illustreren. (uit het archief van Eric Lefèbvre)

suite-voor-de-laatste-mijn-parel-uit-de-diepte

Suite voor de Laatste Mijn, parel uit de diepte

De première van de Suite voor de Laatste Mijn werd dus op een staande ovatie getrakteerd. Terecht, want het multidisciplinair kunstwerk overstijgt de klassieke melancholische herdenkingsconcerten of -uitvoeringen. Een niet evident samenspel tussen de Muze Jazz Orchestra en het koor Exsultate met daartussen Steven De bruyn op mondharmonica. Ritmes die mee wisselen op het ritme van de geprojecteerde foto's of filmbeelden, de muzikale sfeer afwisselend hoop en verontwaardiging ademt, ... (…) Lees het hele bericht

ac-meylandt-zit-in-de-lift

AC Meylandt zit in de lift

Bij AC Meylandt had een info-avond plaats bij de start van het nieuwe atletiekseizoen. Voorzitter Marc Hermans had een aantal nieuwigheden te vertellen. Zo worden de atleten op training ingedeeld volgens de categorieën van de Vlaamse atletiekliga. Er wordt ook gewerkt met een beurtrol, zodat elk kind om de drie weken met een andere discipline in aanraking komt. Zo kunnen eigen talenten sneller ontdekt worden. Zo'n 80 lopertjes waren present. Door de snelle groei van de club worden bijkomende gespecialiseerde trainers ingeschakeld. (foto Ludo Deleux)

wieze-boys-verliest-de-topper

Wieze Boys verliest de topper

In het bedrijfsvoetbal komt Wieze Boys aan voorlopig niet op kop. De ploeg van Boekt verloor thuis de topper tegen Century Hasselt met 1-4. De Hasselaars waren duidelijk beter, met ex-eersteklasser Jeroen Mellemans als sterkhouder. Ook Wieze Boys B verloor, met 2-0 bij FC Beukenhof.

leerlingenraad-sfc-opent-het-glazen-huis

Leerlingenraad SFC opent het Glazen Huis

De Franciscuszaal van het Sint-Franciscuscollege zat deze namiddag overvol voor de openingsplechtigheid van het Glazen Huis. Dat Glazen Huis is een eigen lokaal van de leerlingenraad, volledig in glas op de speelplaats. Het wordt gebruikt om te vergaderen, voor contacten tussen leerlingen en raad, de verkoop van oxfamproducten, om muziek te spelen, ...

Er ging een hele periode en een pak werk aan vooraf waarbij de leerlingenraad alles zelf in handen moest nemen, tot en met de (…) Lees het hele bericht

volle-badzaal-voor-mijnwerkersreunie

Volle badzaal voor mijnwerkersreünie

De reünie voor mijnwerkers die de KS Vriendenkring vandaag organiseerde, was een schot in de roos. Zowat 600 voormalige mijnwerkers - er was deze keer geen schatting van de politie - kwamen in de badzaal bijeen voor een verbroedering en om herinneringen op te halen. Dat gebeurde bij een pint en bij een aantal muzikale optredens. Maar er waren ook toespraken.

Gouverneur Herman Reynders
toonde zich fier dat ook zijn grootvader een mijnwerker was maar vond deze herdenking (…) Lees het hele bericht

eerste-steen-van-muze-is-gelegd

Eerste steen van Muze is 'gelegd'

In ZLDR Luchtfabriek hebben meer dan 100 genodigden genoten van de indrukwekkende première van Suite voor de Laatste Mijn, een mix van live-muziek en zang met daarbinnen historische foto's en film van de mijn van Zolder en het verzet tegen de sluiting. De componisten hebben er een hedendaags muziek- en zangstuk van gemaakt, dat in perfect harmonie met de beelden wordt uitgevoerd. Een aanrader, ook volgend weekend zijn er nog plaatsen vrij. Vandaag kregen de artiesten alvast een staande ovatie.
Lees het hele bericht

het-weer-regen-nadien-zon

Het weer: regen, nadien zon

In een strakke zonale stroming worden storingen en buien in een vlug tempo naar onze streken gestuurd. Het is erg wisselvallig, maar tussen de storingen in zijn er ook wel opklaringsgebieden. Tot halfweg volgende week staat dit wisselvallig weer op het programma, nadien wordt het droger en vooral ook zonniger.
Vandaag schuift een storing over onze streken met perioden van regen. Het is somber en nat weer en pas in het tweede deel van de namiddag wordt het droger. De maxima zijn ondermaats bij 15 (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-282

De kijk van Richie

Iedereen herdenkt ...

sk-06-truitjes-geliefd-in-dominicaanse

SK 06-truitjes geliefd in Dominicaanse

Dat de afgedankte jeugdtruitjes van SK Heusden 06 een nuttige herstemming hebben gekregen in Sanchez, in de Dominicaanse Republiek, wordt bewezen door enkele Facebookfilmpjes waarin ze gedragen worden tijdens een optocht van een sportevenement.

scoremachine-berkenbos-op-hoog-toerental

Scoremachine Berkenbos op hoog toerental

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal moest Il Tartufo Heusden met 2-5 het onderspit delven tegen Goodfellas Bocholt. In dezelfde reeks verloor La Baracca Lindeman met 8-4 van Futsal 67 Paal.  In derde A walste Berkenbos United over BMAChines Houthalen, het werd 4-13. De dames van MFC SI Heusden-Zolder wonnen met 2-3 bij Noorderwijk.

zware-thuisnederlaag-voor-mfc

Zware thuisnederlaag voor MFC

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met zware 2-7 cijfers verloren van ZVK Meeuwen A. De beloften versloegen datzelfde Meeuwen met 6-5.

ze-gingen-tot-het-uiterste-op-de-scholenveldloop

Ze gingen tot het uiterste op de scholenveldloop

't Was een drukke sportdag vandaag voor de leerlingen van de lagere scholen in Heusden-Zolder. In De Veen verzamelden ze voor de traditionele scholenveldloop. Ze liepen zich per jaar en per geslacht de longen uit het lijf om de felgeerde podiumplaatsen met de daaraan verbonden medaille te veroveren. Daarna mochten ze op fotozoektocht en op de sportbeurs onder begeleiding van trainers en monitoren proeven van allerlei sporten. Het ging werkelijk om een brede waaier van disciplines en mogelijk (…) Lees het hele bericht

doorprikt-voor-altijd-een-mijngemeente

DOORPRIKT: Voor altijd een mijngemeente

25 jaar geleden werd het stil in de ondergrond van de mijn en de wielen van de schachtbokken stopten met draaien. Een tijd later kwamen de sloopmachines in actie. Gelukkig brachten wetenschappers en historici voldoende argumenten in stelling om te voorkomen dat helemaal tabula rasa werd gemaakt met de mijnterreinen en werden de meest waardevolle gebouwen bewaard. Maar pas nu, 2,5 decennia later, en in Eisden, Waterschei, Winterslag, Zwartberg en Beringen zelfs nog later, vallen de laatste (…) Lees het hele bericht

vers-geperst-kennismaking-met-davidsfonds

Vers Geperst: kennismaking met Davidsfonds

Volgende dinsdag 3 oktober van 19 tot 21 uur houdt het Davidsfonds Heusden-Zolder 'Vers Geperst' in Muze, dat is het jaarlijkse evenement waar het cultuuraanbod wordt gepresenteerd. Het grootste cultuurnetwerk van Vlaanderen biedt bijna 10.000 culturele activiteiten. Ook de afdeling Heusden-Zolder heeft heel wat in petto: zo kan dinsdag iedereen kennismaken met de nieuwe uitgaven uit de cultuurgids, de voordelen van de Davidsfonds cultuurkaart, reizen, cursussen, kortingen in grote (…) Lees het hele bericht

zijn-dit-de-laatste

Zijn dit de laatste?

Het was vandaag - al dan niet voorlopig - de laatste nazomerdag met wat zon en zachte temperaturen. Marcel Gybels kreeg in zijn tuin nog het bezoek van een zandoogje en een gehakkelde aurelia. Maar daarmee lijkt het vlinderseizoen stilaan op zijn einde te lopen.

werkwinkel-houthalen-naar-marktplein

Werkwinkel Houthalen naar Marktplein

De Werkwinkel van Houthalen-Helchteren heeft gisteren definitief zijn deuren gesloten. Werkzoekenden en werkgevers uit Houthalen-Helchteren kunnen voortaan terecht in de Werkwinkel in Heusden-Zolder, Marktplein 9 bus 20. Via het nummer van de Werkwinkel 011 80 77 50 kunnen ze wel nog een afspraak maken voor de wekelijkse zitdag in het NAC in Houthalen, op vrijdag van 9 tot 12 uur. Trouwens, ook in Heusden-Zolder zal de Werkwinkel op termijn verhuizen wanneer het gebouw onder de schachtbok gerestaureerd is en ook de VDAB haar intrede daar neemt.

weer-een-bruiloftswegpiraat-betrapt

Weer een bruiloftswegpiraat betrapt

Een roekeloze bestuurder die een bruiloftsstoet op de Meylandtlaan door het verkeer loodste, mag zich aan een fikse boete verwachten. Op een onoverzichtelijke helling haalde hij de bruiloftsstoet in via de voorsorteerstrook waarbij hij de andere weggebruikers in gevaar bracht. Ook vorige week zijn al twee bruiloftswegpiraten ontmaskerd.  

161-bestuurders-op-de-bon-aan-scholen

161 bestuurders op de bon aan scholen

Tijdens de provinciale verkeerscampagne Veilig Schoolverkeer stelde de verkeersdienst van de politie de afgelopen 3 weken 161 verkeersinbreuken vast in de buurt van scholen. Liefst 146 bestuurders reden te snel. 7 ouders parkeerden op een stoep of fietspad en 6 andere ouders zijn betrapt zonder gordel. Eén bestuurder met de gsm in de hand mag € 116 neertellen. Naast die repressieve aanpak zijn er ook educatieve initiatieven. 350 eerstejaars van het (…) Lees het hele bericht

25-jaar-na-de-sluiting-van-de-laatste-mijn-2

25 jaar na de sluiting van de laatste mijn

Het is aftellen naar de herdenking van morgen. In afwachting nog enkele nostalgische foto's van de ondergrond, afkomstig uit het foto-archief van Eric Lefèbvre.

ook-heel-wat-muziek-op-herdenking-mijnsluiting

Ook heel wat muziek op herdenking mijnsluiting

Na de live-uitzending van Radio 1 en het officiële gebeuren in de voormiddag, begint morgen om 13 uur de reünie voor alle mijnwerkers van KS in de badzaal en op het terras van ZLDR Luchtfabriek. Er zijn daar verschillende toespraken tot 14 uur, maar de bijeenkomst duurt tot 20 uur. Naast de verbroedering met oud-collega's kan iedereen ook de verschillende tentoonstellingen gaan bezoeken, of tussen 14 en 18 uur de publieke workshop Kolenspoor City Project onderleiding van Z33 en Space (…) Lees het hele bericht

radio-1-live-over-25-jaar-mijnsluiting

Radio 1 live over 25 jaar mijnsluiting

De herdenking van 25 jaar mijnsluiting wordt morgenvroeg tussen 7 en 9 ingezet met een live-uitzending van het Radio 1-programma De Ochtend. Gasten zijn onder meer de ex-mijnwerkers Ünal Sekmen en Michel Dylst, Hilda Put van de melkbar, Zuhal Demir en Meryame Kitir, twee poltici met migratie-achtergrond uit de mijnstreek, Stijn Bijnens van de LRM, ... Steven De bruyn brengt een klein stukje uit de 'Suite voor de Laatste Mijn'.

openbedrijvendag-alleen-bij-storebox

Openbedrijvendag alleen bij Storebox

Zondag is het openbedrijvendag, maar zoals de voorbije jaren is het in Heusden-Zolder weer een bijzonder slappe bedoening. Alleen Storebox - dat in de zomer van vorig jaar is gestart - zet voor het tweede opeenvolgende jaar zijn deuren open. Bij Storebox kunnen particulieren of bedrijven met een ruimtekort een opslagruimte huren voor korte of langere tijd. Dat kan (…) Lees het hele bericht

ben-vandebergh-lijsttrekker-open-heusden-zolder

Ben Vandebergh lijsttrekker Open Heusden-Zolder

Open VLD neemt volgend jaar aan de gemeenteraadsverkiezingen deel onder de naam 'Open Heusden-Zolder'. Daarmee wil de partij haar lokale focus benadrukken zonder evenwel het liberalisme te verloochenen. De kleur van het nieuwe logo blijft dan ook uitdrukkelijk blauw. Vandaag werd ook de nieuwe lijsttrekker voorgesteld: Ben Vandebergh (36), hij zetelt momenteel al in de OCMW-raad en is boekhouder en financieel consulent van beroep. Voorzitter Bert Houbrechts zegt voor een nieuwe (…) Lees het hele bericht

neos-bezocht-brug-van-vroenhoven

Neos bezocht brug van Vroenhoven

De brug over het Albertkanaal in Vroenhoven bij Riemst is een indrukwekkend complex. Daarin is niet alleen een horecazaak met panoramisch terras ondergebracht, maar ook een museum over WO II, een belevingscentrum van de binnenvaart en een heus openluchttheater. Neos Heusden-Zolder ging er op uitgebreide verkenning.

volkorengrijs-bezorgt-kvlv-kippenvelmoment

Volkorengrijs bezorgt KVLV kippenvelmoment

De KVLV van het gewest Beringen - waartoe ook Heusden-Zolder behoort - kreeg een gesmaakt zangoptreden van Volkorengrijs in 't Kuipershof. De zangers en zangeressen, van wie veel uit Heusden-Zolder, brachten een multiculturele rondreis en tal van liefdesliedjes in het Frans, Italiaans, Portugees, Schots, Andalusisch en zelfs in het Zweeds. Het koor zong voor het allereerst een liedje in het Lets. Vooral na 'De vluchteling' was het stil in de zaal, een kippenvelmoment. (foto's Rosita Vandebroek)

komt-wieze-boys-a-aan-de-leiding

Komt Wieze Boys A aan de leiding?

In het bedrijfsvoetbal is het zaterdag uitkijken naar de eerste topwedstrijd van dit seizoen. VK Wieze Boys A ontvangt immers Century Hasselt, de uittredende kampioen. Als Wieze Boys wint, komt het ongeslagen mee aan de leiding. De wedstrijd heeft plaats in de Kongostraat in Boekt en wordt om 15 uur afgetrapt.

inbraak-in-tankstation-aan-koerselsebaan

Inbraak in tankstation aan Koerselsebaan

In de shop van het Total-tankstation op de Koerselsebaan is afgelopen nacht ingebroken. De dieven gingen aan de haal met drank, sigaretten en voedingswaren. De inbraak werd vanochtend ontdekt.

65ste-braderie-is-officieel-geopend

65ste Braderie is officieel geopend

Vanavond is de 65ste Braderie officieel geopend in de feesttent op het Braderieplein. Voorzitter Ronny Oyen wees in zijn welkomwoord op de traditie van de Braderie maar dat tegelijk het winkelcentrum ook niet wil vastroesten en na 17 jaar voor een nieuw logo koos. Voor het bestuur van het winkelcentrum is dat meteen de start van een globale opfrissing. Er zijn nu 125 winkels uitgesmeerd over 20.000 m², met een mix van ketens en kleinhandel, met voldoende parkeerplaatsen, zowel (…) Lees het hele bericht

inbraakveilig-certificaat-meerderheid-niet-tegen

Inbraakveilig certificaat: meerderheid niet tegen

Over het toegevoegd punt van de N-VA in verband met het certificaat 'inbraakveilig' stond burgemeester Mario Borremans zeker niet afwijzend. Alleen wil hij het toch eerst intern bekijken met politie en preventiedienst, en zijn er ook bedenkingen in verband met maatregelen die teveel zouden kosten voor minder bemiddelde inwoners. Het voorstel wordt verder aangekaart en er zal nadien terug gekoppeld worden

rup-bovy-is-definitief-goedgekeurd

RUP Bovy is definitief goedgekeurd

Bij de definitieve vaststelling van het RUP Bovy, gaf schepen van ruimtelijke ordening Lode Schops eerst de hele uitleg over hetgeen er mogelijk is en niet. Bruno Buyse (onafh) stelde voor om het punt uit te stellen en eerst terug te gaan naar de bevolking en een antwoord te geven op al de vragen die tijdens de infovergadering waren gesteld en die in de bezwaarschriften wazren geformuleerd. Annette Palmers (CD&V) herhaalde dat de beperkingen die ze vroeger al had aangekaart, nog altijd in (…) Lees het hele bericht

gehakketak-over-geurhinder-bij-apl

Gehakketak over geurhinder bij APL

De gemeenteraad begon weer maar eens met een discussie tussen de schepen Ann Leyssens (N-VA) en Lode Schops (GOED) over de geurhinder bij APL. De N-VA blijft de schepen verwijten om foutieve informatie te verspreiden en de problematiek te minimaliseren, terwijl schepen Schops zelf met een reeks argumenten het tegendeel probeerde aan te tonen. Tegelijk moet de gemeente ook toegeven dat ze in dit hele verhaal niet veel in de pap te brokken heeft.

gemeente-en-pers-wuiven-eddy-cupers-uit

Gemeente en pers wuiven Eddy Cupers uit

Voor Eddy Cupers was het vanavond zijn laatste persconferentie en gemeenteraad als communicatie-ambtenaar. Morgen maakt hij zijn laatste werkdag en gaat dan met pensioen. Eddy was sinds 1988 aan de slag als communicatie-ambtenaar. Zo was hij niet alleen present bij persconferenties en publieke momenten van de gemeente, maar ook leidde hij informatievergaderingen en de verkiezingsavonden in goede banen. Vanavond werd hij alvast door schepencollege en de pers uitgezwaaid. Nu begint zijn nieuwe leven onder meer als aandachtige leerling van verschillende CVO-cursussen.  Eind volgende maand zal zijn opvolg(st)er bekend zijn.

40-te-snel-bij-nachtelijke-controles

40 % te snel bij nachtelijke controles

De politie stuurde deze keer de flitsauto 's nachts erop uit. De resultaten zijn verbazingwekkend, liefst 40 % van de bestuurders reed te snel, ofwel 295 van de 731 die gecontroleerd werden. 5 rijbewijzen van straatracers worden ingetrokken. Ze reden 120 en 155 km/u in de Meylandtlaan waar 70 mag. Een motorfiets scheurde aan 105 km/u door de Nieuwe Dijk waar 50 is toegelaten en in de Inakker waren er 2 racers aan 105 km/u, 55 te snel dus.

In De Nieuwe Dijk waren er 78 (…) Lees het hele bericht

weer-twee-motorrijders-gewond-op-circuit

Weer twee motorrijders gewond op circuit

Op Circuit Zolder zijn deze voormiddag opnieuw twee motorrijders gewond geraakt bij een ongeval. Dat gebeurde tijdens de internationale testdag voor motoren. Eén van de racers maakte een schuiver in een bocht en raakte daarbij een collega, waardoor ze beiden vielen. De medische ploegen van het circuit kwamen meteen ter plaatse, even later gevolgd door een externe ziekenwagen en MUG. Na de eerste zorgen konden beide rijders naar het ziekenhuis overgebracht worden - één was zwaargewond - en werd de omloop weer vrij gegeven. Begin deze week raakte ook al een motorrijder gewond op het circuit.

no-sweat-op-smash-terras-op-braderie

No Sweat op Smash-terras op Braderie

Badmintonclub Smash is traditiegetrouw present zondag op de 65ste Braderie. Voor Drankenhandel Bartels baat de club vanaf 13 uur een dranktent met terras uit, om een centje voor zijn werking te vergaren. Coverband No Sweat zorgt voor de ambiance tijdens een live optreden. (foto Tony Sempels)

winterland-76-eerbetoon-aan-the-band

Winterland '76: eerbetoon aan The Band

Zaterdag om 20u15 speelt Winterland '76 een 'tribute to the music of The Band' in de Muze-schouwburg. Op 25 november ’76 nam The Band afscheid in de iconische zaal ‘Winterland’ met de spectaculaire show ‘The Last Waltz’, die ook verfilmd werd. Een hele generatie bands en songwriters werd door The Band beïnvloed. Een stel Vlaamse muzikanten vond het 40 jaar later hét geknipte moment om een eerbetoon te brengen aan de groep. Niet in de vorm van een coverband, maar wel met een persoonlijke interpretatie van de muziek. Het zijn stuk voor stuk muzikanten uit gerenommeerde bands. Tickets: € 18, € 15, € 12.

toren-en-vangnetten-tegen-everzwijnen

Toren en vangnetten tegen everzwijnen

E r zijn bijkomende maatregelen genomen om de everzwijnenplaag in de wijken Lindeman en Berkenbos aan te pakken. Zo worden vandaag vangnetten geplaatst om de evers te vangen en ze nadien eventueel elders uit te zetten. Ook is een observatietorentje gezet in de buurt van de bossen bij Lindeman, waar vooral na 8 uur 's avonds jagers postvatten om de dieren te kunnen schieten. De voorbije nachten hebben zo al enkele everzwijnen het loodje gelegd.

24-foutparkeerders-tijdens-markt

24 foutparkeerders tijdens markt

't Was gisteren druk op de multiculturele markt en dat heeft ook de politie gemerkt. 24 marktbezoekers parkeerden fout. Op de parking Schachtplein lieten 17 bestuurders hun wagen achter buiten de parkeervakken. 3 auto's stonden op een parkeerplaats voor personen met een beperking zonder dat ze over een speciale kaart beschikten. 4 andere marktbezoekers negeerden het parkeerverbod in Kolderhof.

een-kaart-vol-dromen-en-ideeen

Een kaart vol dromen en ideeën

Tijdens de herdenking van de sluiting van de laatste steenkoolmijn, wordt ook de toekomst van de regio in de kijker geplaatst. In opdracht van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid hebben Z33/Architectuurwijzer en het Italiaanse Space Caviar samen met 300 inwoners uit de mijnstreek gewerkt aan een levende collage van de denkbeeldige stad ‘Kolenspoor City’.

Van 30 september tot 8 oktober is het eindresultaat te bezichtigen in ZLDR Luchtfabriek. Het maakt (…) Lees het hele bericht

morgen-scholenveldloop-en-sportbeurs

Morgen scholenveldloop en sportbeurs

Morgen heeft in De Veen de traditionele scholenveldloop voor het lager onderwijs plaats met daar aan gekoppeld de sportbeurs. Er zijn in het totaal 12 lopen, telkens per schooljaar en per geslacht. Het begint om 9u30 met de meisjes van het 6de leerjaar en eindigt om 11u20 met de jongens van het eerste leerjaar. Om 11 uur start de fotozoektocht en om 11u30 opent de sportbeurs waar de kinderen kunnen kennismaken met uiteenlopende sporttakken.

de-geest-van-luther-is-actueel-na-500-jaar

De geest van Luther is actueel na 500 jaar

Zoals eerder gemeld wordt dit jaar 500 jaar Luther herdacht, een periode die een revolutie binnen het christendom inluidde. Daarover loopt een tentoonstelling in de bibliotheek en vanavond was ook een lezing gepland met Gottlieb Blokland die de hedendaagse betekenis van Luther kwam toelichten. Daarvoor hadden de bib en de Evangelische christenen Heusden-Zolder de handen in elkaar geslagen.

De belangstelling was bijzonder groot met 60 aanwezigen. Hun geduld werd wel heel erg op de (…) Lees het hele bericht

femma-stort-zich-op-beton

Femma stort zich op beton

In Engeland hadden ze vroeger een Iron Lady, maar in Eversel kunnen ze nu uitpakken met beton-dames. Femma had immers vandaag een workshop 'Creatief met beton'. Beton kan niet alleen gebruikt worden in de bouw, maar het is ook geknipt materiaal om te knutselen en daar op een goedkope manier interieurspullen mee te creëren. De Femmadames waren dan ook met velen present, en ze trokken trots met hun resultaat huiswaarts. (foto's Rita Vanhove)

komt-thyl-gheyselinck-naar-herdenking

Komt Thyl Gheyselinck naar herdenking?

De kans bestaat dat voormalig KS-manager Thyl Gheyselinck zaterdag op de herdenking van de mijnsluiting van Zolder zal aanwezig zijn. Dat heeft hij althans laten weten aan voorzitter Michel Dylst van de KS Vriendenkring. Gheyselinck, inmiddels 76, is toevallig in het land voor een familiebijeenkomst en zou van de gelegenheid gebruikmaken om langs te komen in Den Lavaar. Hij was het die destijds in opdracht van de regering Martens het herstructureringsplan voor de KS uitwerkte, dat uiteindelijk in de (…) Lees het hele bericht

erhan-demirci-slaat-er-niet-langs

Erhan Demirci slaat er niet langs ...

Liefst 110 toeschouwers zorgden vanavond voor een goed volgelopen braderietent. Die werd al stevig opgewarmd door stand-up comedian Tom Cools. Veel indruk maakte ook Batuhan Gungor, een jongen van 13 met een gitaar die vijf verschillende nummers in 5 vijf talen uitvoerde. De jongeren van Arktos brachten een gesmaakt rapnummer. De meesten waren natuurlijk gekomen voor stand up comedian Erhan Dermirci, die overal in Vlaanderen alsmaar populairder wordt en ook door een groot deel (…) Lees het hele bericht

de-bibliotheek-gaat-digitaal

De bibliotheek gaat digitaal

Van 20 oktober tot 5 november loopt in de bibliotheek van Heusden-Zolder de 'digitale week'. In heel die periode kan je komen gamen en de nieuwste spelletjes ontdekken. Op 20 oktober om 20 uur spreekt tinderspecialiste Elisabeth Timmermans over 'Liefde in tijden van Tinder'. Op 24 oktober maak je kennis met de fiets- en wandelgps, op 25 oktober in de namiddag leren jongeren vliegen met drones samen met de techniek- en wetenschapsacademie van de UCLL.

Op (…) Lees het hele bericht

voortaan-extra-lekkers-op-de-markt

Voortaan extra lekkers op de markt

Ideaal weer vandaag om nog eens van een multiculturele markt in zomersfeer te genieten. Heel wat fietsers maakten van de gelegenheid gebruik om hun tweewieler te laten labelen. En de lekkerbekken hebben vanaf nu een extra reden om naar de markt te komen, want er staat een kraam met verse pannenkoeken, worstenbroodjes en Brusselse wafels. Geef toe ...

met-350-op-interparochiale-samana-ontmoeting

Met 350 op interparochiale Samana-ontmoeting

Samana houdt éénmaal per jaar een ontmoeting voor de leden uit alle parochies van Heusden-Zolder. Ze waren dan ook met 350 present in Ons Huis. Alle bestuursleden van de verschillende kernen slaan voor de organisatie de handen in elkaar. De eucharistieviering werd opgeluisterd door het ‘gelegenheidszangkoor Samana’. Daarna kon iedereen bijbabbelen met  koffie en taart. (meer foto's van Lode Beylemans)

kende-ge-ooch-nen-taffeljer

Kende gè ooch nen taffeljêr?

Nen taffeljêr, dat is een treuzelaar. Dus iemand die taffelt, die gaat traag vooruit. Achteruit kan natuurlijk ook.

inbraakpoging-in-guido-gezellelaan

Inbraakpoging in Guido Gezellelaan

In de Guido Gezellelaan is afgelopen nacht een inbraakpoging gebeurd. De dief of dieven raakten niet binnen, maar vanmorgen werden braaksporen aan de deur ontdekt

moet-peter-balette-tijdelijk-overnemen

Moet Peter Balette tijdelijk overnemen?

Het is nog niet duidelijk of assistent-coach Peter Balette tijdelijk de leiding moet overnemen, nu AA Gent de samenwerking met hoofdtrainer Hein Vanhaezebrouck na 3,5 jaar beëindigd heeft. Voor vandaag is de training bij Gent afgelast en morgenvroeg zou de nieuwe staf bekendgemaakt worden.

geweldenaar-riskeert-10-maanden-cel

Geweldenaar riskeert 10 maanden cel

Een man van 22 uit Heusden-Zolder riskeert tien maanden cel omdat hij twee jaar geleden een psychologe belaagde en een klinker door de voorruit van haar auto gooide. De psychologie was op huisbezoek bij zijn zus. Wat daarbij precies gezegd is, is nog onduidelijk, maar eerst gaf de man zijn zus enkele klappen en toen ging hij achter de vluchtende psychologe aan. Die kon tijdig in haar wagen springen en de deuren sluiten, maar bij het wegrijden, gooide hij een klinker door haar voorruit.

De vrouw zat nadien twee maanden ziek thuis en moest zelf in begeleiding. Ze heeft ondertussen uit angst haar werkterrein verplaatst. De beschuldigde kwam zelf niet opdagen, maar op 25 oktober weet hij of de rechter de eis van het parket voglt en hem tien maanden cel geeft.

verkiezing-leukste-winkel-is-spannende-strijd

Verkiezing leukste winkel is spannende strijd

Nog tot en met morgen kan iedereen stemmen voor de leukste winkel van Winkelcentrum Cité. De awardwinnaar van 2017 wordt volgende zondag tijdens de braderie bekendgemaakt, hij of zij krijgt een ballonnenboog voor de deur. Ondertussen zijn al heel wat stemmen uitgebracht en volgens de jury draait het uit op een spannende strijd tussen enkele winkels.
Je kunt de naam van je favoriete winkel mailen naar economie[!]heusden-zolder.be, er is een geschenkkaart van 50 euro te winnen.

25-jaar-na-de-sluiting-van-de-laatste-mijn-1

25 jaar na de sluiting van de laatste mijn

Wie het destijds niet gezien heeft, kan het zich vandaag nog moeilijk voorstellen wat een gigantische 'fabriek' de steenkoolmijn vormde. Bovengronds was er dat enorme domein met zware installaties, gebouwen, een complex van sporen en transportbanden, ...een buitenstaander kon er verdwalen. Nadien is een groot deel gesloopt en nu blijven alleen nog de beschermde gebouwen over. Maar ook ondergrondse was het een zeer uitgebreid gangenstelsel met sporen waarover treinen reden voor kolen- en (…) Lees het hele bericht

druk-programma-voor-65ste-braderie-op-cite

Druk programma voor 65ste Braderie op Cité

Vandaag begint de 65ste braderie in Winkelcentrum Cité. Eén van de oudste braderieën van het land opent traditiegetrouw met de eerste koopjesdag, terwijl om 20 uur in de feesttent stand up comedian Erhan Demirci optreedt met in het voorprogramma Tom Cools. (€ 8, € 5). Morgenavond is er een officieel moment en vrijdagavond om 19 uur is er buurtavond, café Cité (iedereen mag zijn mening geven over het (…) Lees het hele bericht

ook-tentoonstelling-bij-mijnherdenking

Ook tentoonstelling bij mijnherdenking

Parallel met de ‘Suite voor de Laatste Mijn’ loopt ook een tentoonstelling in ZLDR Luchtfabriek van 30 september tot en met 8 oktober. Het gaat dan om historische fotografie, bijzondere voorwerpen, filmpjes en zelfs enkele designobjecten geïnspireerd op de steenkoolmijn. Dagelijks tussen 10 en 17 uur en ook voor en na de uitvoering van de suite kan je ronddwalen in de compressorenzaal. Je vindt er foto's van Johnny Harsch, Herman Selleslags, Tony Van Galen (foto), (…) Lees het hele bericht

link-tussen-verleden-en-toekomst

Link tussen verleden en toekomst

Zaterdag wordt tegelijk de 25ste verjaardag van de sluiting van de mijn van Zolder herdacht en de start voor de nieuwe toekomst gegeven. Minister van cultuur Sven Gatz komt namelijk de eerste steen leggen voor het nieuwe cultuurcentrum. Tegelijk vindt zaterdag de première plaats van de 'Suite voor de Laatste Mijn', met muziek en beelden. Daarvoor is een aantal grote namen samengebracht: mondharmonicavirtuoos Steven De bruyn, filmmakers Remo Perrotti en Levi Calcagnile, The Muze Jazz (…) Lees het hele bericht

zolang-we-er-nog-kunnen-van-genieten

Zolang we er nog kunnen van genieten ...

Het had toch wel iets ... de ondergaande zon die vanavond flirtte met wat wolken. (foto Marcel Gybels)

iets-voor-een-cijferaar

Iets voor een cijferaar...

Toegegeven, lang niet iedereen houdt van cijferen. Maar een cijferslot kan wel nuttig zijn om uw fiets te beveiligen. Ness Barzan vond vanmiddag een stevig exemplaar dat blijkbaar iemand heeft verloren op het fietspad op de hoek van de Mijnwerkerslaan en Koeltorenlaan. 't Zal alleszins niet gebruikt zijn om 25 jaar geleden de put te sluiten. Is het uw slot? Bel Ness even, 0476 39 30 38.

29-leerlingen-behalen-fietsdiploma-in-bolderberg

29 leerlingen behalen fietsdiploma in Bolderberg

Samen met de gemeenschapswachten organiseerde de wijkdienst van de politie het fietsexamen in de basisschool Bolderberg. De leerlingen van het 6de leerjaar hadden al een voorbereidende oefening achter de rug en kregen vandaag een fietsparcours met allerlei verkeerssituaties voorgeschoteld: oversteken van een rijbaan, het verlenen van voorrang aan kruispunten en het gebruik van rotondes. 35 leerlingen legden de fietsproef af. 29 van hen slaagden en kregen van de burgemeester een fietsdiploma. 6 (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-zandstraat

Inbraak in Zandstraat

In de Zandstraat in Bolderberg is afgelopen nacht ingebroken in een woning. De diefstal is deze voormiddag bij de politie gemeld.

vandaag-gezien-26-september-2017

Vandaag gezien

In het natuurgebied rond Terlaemen is de paddenstoelentijd aangebroken. Roger Convents kwam al wat mooie exemplaren tegen.

kristof-bex-8ste-bij-debuut-op-venray

Kristof Bex 8ste bij debuut op Venray

Voor Kristof Bex was zijn debuut in de LMV8 op Venray een meevaller. Het Hendriks Motorsport-team had hem met volledig up-to-date materiaal in stelling gebracht. En ondanks dat hij elke heat achterin moest plaatsnemen en starten, bracht hij het er voortreffelijk van af. In de eerste manche liet hij een rondetijd van 19.4 afklokken, terwijl het ronderecord op 19.0 staat. Uiteindelijk werd Bex achtste in zijn maidenrace op Raceway Venray en zal daarmee wellicht de smaak goed te pakken hebben. (foto's Tony Sempels)

neos-op-wandel-aan-de-kluis

Neos op wandel aan de Kluis

Neos Heusden-Zolder maakte van de mooie nazomer gebruik om een natuurwandeling te maken in het gebied rond de Kluis van Bolderberg.

mijnwerkers-houden-zaterdag-reunie

Mijnwerkers houden zaterdag reünie

Eén van de blikvangers tijdens de herdenking van de 25ste verjaardag van de sluiting van de mijn van Zolder, nu zaterdag, is een reünie van de mijnwerkers. De KS Vriendenkring wil de afsluiting van het steenkooltijdperk herdenken en alle mensen die bij de Kempense Steenkoolmijnen gewerkt hebben samenbrengen. Het begint om 13 uur in de badzaal/Den Lavaar met een herdenkingsmoment, daarna zijn er toespraken van onder (…) Lees het hele bericht

nieuwe-winst-voor-real

Nieuwe winst voor Real

In de derde provinciale A van het zaalvoetbal heeft Real Heusden maandagavond van Excelsior Leopoldsburg gewonnen met 6-1.

25-jaar-na-de-sluiting-van-de-laatste-mijn

25 jaar na de sluiting van de laatste mijn

Eind deze week is het precies 25 jaar geleden dat de steenkoolmijn van Zolder werd gesloten, als laatste Limburgse mijn en als laatste in de Benelux. Tegelijk is het 100 jaar geleden dat de steenkoolproductie in Limburg startte. Dit wordt uitvoerig herdacht met de uitvoering van de 'Suite voor de Laatste Mijn', een live-uitzending van Radio 1, tentoonstellingen, zaterdag een grote reünie van oud-mijnwerkers en een heleboel andere activiteiten. De foto van de bouw van de mijn van Zolder (…) Lees het hele bericht

motorrijder-levensgevaarlijk-gewond-op-circuit

Motorrijder levensgevaarlijk gewond op Circuit

Tijdens ritten van de Motorsportschool Zolder op het circuit is vandaag kort na de middag een motorrijder zwaargewond geraakt. Hij maakte een zware crash. Hij kreeg de eerste zorgen van de plaatselijke hulpdiensten, de MUG kwam ter plaatse en vervolgens is de motorrijder is kritieke toestand naar het Jessa Ziekenhuis afgevoerd.

tapijt-hoort-niet-bij-textielcontainer

Tapijt hoort niet bij textielcontainer

Een tapijt is textiel en hoort dus bij een textielcontainer, zal deze sluikstorter in Hal gedacht hebben. Niet dus. Enkele voorbijgangers hebben het nog geprobeerd, maar 't is geen vliegend tapijt en kwam niet van de grond. 

vandaag-gezien-25-september-2017

Vandaag gezien

In deze Indian Summer beleven de vlinders nog hoogdagen, zoals deze dagpauwogen, volgens fotograaf Marcel Gybels eentje van gisteren en een kersverse van vandaag. En ook de atalanta vliegt overal rond.

korpschef-op-politiecongres-in-bristol

Korpschef op politiecongres in Bristol

Korpschef Geert Luypaert van de lokale politie is momenteel in het Engelse Bristol. Daar woont hij een internationaal congres bij, georganiseerd door de FBI met als thema 'Better together'. Onderwerpen zijn counter-terrorisme, digital media investigation, modern day slavery, enz. Op de foto's Peaches Golding, de afgevaardigde van de koningin, de Lord-Lieutenant van Bristol en zijn sessie-genoot, de Deen Martin Dinesen.

tijdig-rondleidingen-boeken-op-artikel-27

Tijdig rondleidingen boeken op Artikel 27

Op 1 november start de 17de editie van Artikel 27 in het leegstaande bedrijfsgebouw Zen Soft Belgium in de Pastoor Paquaylaan. Intussen zijn 43 kunstenaars geselecteerd, die allemaal een Ode an die Freude brengen. Het wordt dus een vrolijke mix aan kunstwerken gecombineerd met aandacht voor de Europese solidariteitsgedachte. De opbrengst van de kunstverkoop en de rondleidingen gaat naar Mali Muleba vzw en vzw Suyana Peru, twee duurzame (…) Lees het hele bericht

motorrijder-gewond-5

Motorrijder gewond

In de Terlaemenlaan is kort na één uur vanmiddag een ongeval gebeurd met een motor. De motorrijder raakte daarbij gewond.

14-overtreders-in-terrillaan-en-schootstraat

14 overtreders in Terrillaan en Schootstraat

Na klachten van bewoners stuurde de politie de flitsauto naar de Terrillaan en de Schootstraat. In de Terrillaan reden 8 op 89 bestuurders te snel. In Schootstraat waren er 6 overtreders op 36.

aftermuzecafe-herstart-met-verrassingen

AfterMuzeCafé herstart met verrassingen

Het AfterMuzeCafé draait na de zomerstop weer op volle toeren met Tuesday Night Music Club - zo'n beetje de huisband - als de ideale opener. Twee rasmuzikanten met boeiende interpretaties van klassiekers van Johny Cash of Elton John. Jan Dalemans kwam vanuit het publiek met zijn 'mondmuziekske' en toen ook nog de 16-jarige Luka Cruysberghs - pas 16 uit Wijgmaal bij Leuven - erbij kwam, werd het helemaal mooi. Zij is in de blind auditions van The Voice geselecteerd voor (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-in-de-vlucht-slot

Heusden-zolder in de vlucht (slot)

We zijn deze reeks begonnen met fotograaf Marcel Gybels bij de helikopter, even symbolisch eindigen we met het Klaverblad, net over de grens. Via die weg heeft de helikopter het luchtruim van Heusden-Zolder weer verlaten, en dat is ook de toegang en uitweg voor het verkeer dat onze gemeente via de grote verkeersaders binnenkomt en weer verlaat.

auto-naar-de-haaien-na-botsing-met-everzwijn

Auto naar de haaien na botsing met everzwijn

Waar al langer voor gevreesd werd, is vanochtend vroeg gebeurd. Op de E314 ter hoogte van Heusden-Zolder is rond half 3 vanochtend een overstekend everzwijn aangereden door een auto. De bestuurder, die richting Genk reed, kon het everzwijn niet meer vermijden en reed er tegenaan. Het zwijn kwam om, de auto raakte zwaar beschadigd. Gelukkig raakte in de auto niemand gewond.

bach-op-een-verrassende-wijze

Bach op een verrassende wijze

Bachliefhebbers werden in de Sint-Vincentiuskerk verwend door het Hildebrandt Consort. Al zullen de eigen interpretaties van de solocantates het publiek ook wel aardig verrast hebben. (foto's Frans Morawski)

ek-afgelopen-voor-yellow-tigers

EK afgelopen voor Yellow Tigers

De Yellow Tigers, de nationale volleybalvrouwen met Nathalie Lemmens, kunnen terugkeren van het EK in Azerbeidzjan. Ze verloren zoals verwacht ook hun derde groepswedstrijd, 3-1 tegen Servië. Daarmee eindigen ze laatste in hun groep.

barbecuevlees-aan-huis-geleverd

Barbecuevlees aan huis geleverd

't Was barbecueweer dit weekend en dus bestelde Erwin Van De Beek samen met de buren uit de Weg naar de Grauwe Steen een portie barbecuevlees. En die werd in de achtertuin geleverd.

winst-voor-cenk-cankurtaranoglu

Winst voor Cenk Cankurtaranoglu

Op het A1 World Combat Cup Gala Thai Boxing in de Ethias Arena in Hasselt heeft onze dorpsgenoot Cenk Cankurtaranoglu het uitstekend gedaan. Hij won zijn kamp overtuigend. Hij werd daarbij trouwens luid aangemoedigd door een hele delegatie supporters uit Heusden-Zolder.

ac-meylandt-atleten-brengen-medailles-mee

AC Meylandt-atleten brengen medailles mee

Op de Vlaamse atletiekkampioenschappen voor masters in Leuven hebben de leden van AC Meylandt zich in de kijker gewerkt. Ludo Deleux (links op de foto) werd zowel in de 100 als 200 meter kampioen van Limburg. Op de 100 meter veroverde hij brons en op de 200 meter zilver in het Vlaams kampioenschap. Roger Elsen behaalde brons in het kogelstoten in het Vlaams kampioenschap en werd Limburgs kampioen met de discus. André Dullers werd tweede in het Vlaams kampioenschap op de 400 meter. (foto Marc Schrevers)

dolle-speelpret-dankzij-kwb-eversel

Dolle speelpret dankzij KWB Eversel

De KWB van Eversel organiseerde weer haar speelstraat. Het schitterende weer zorgde voor een geslaagde familienamiddag niet alleen met een speelstraat, maar ook met ballonwedstrijd, zumba, een groot springkasteel, pannenkoeken en een groot scherm om het WK te volgen. Hoeft het te verbazen dat het terras ook heel wat succes kende? (foto's Rita Vanhove)

opnieuw-moet-vck-bolderberg-weinig-moeite-doen

Opnieuw moet VCK Bolderberg weinig moeite doen

Na zijn makkelijke zege bij Hechtel-Eksel vorige week had volleybalclub VCK Bolderberg duidelijk extra vertrouwen getapt met het oog op het het treffen met Zoersel. Het werd dan ook een vlotte 3-0 zege waarbij de bezoekers eigenlijk op geen enkel ogenblik een vuist konden maken. Setstanden: 25-18, 25-18 en 25-19.

makkelijke-zege-voor-sk-heusden-06

Makkelijke zege voor SK Heusden 06

Een vlotte zege vandaag voor SK Heusden 06 in vierde provinciale A. Het versloeg FC Eksel B met 4-1.

bolderberg-blijft-maar-gaan

Bolderberg blijft maar gaan

In derde provinciale A blijft de verpletterende stormram van Bolderberg voortgaan, vandaag werd het 5-2 tegen Kadijk SK. KVV Heusden-Zolder speelde 0-0 tegen VK Gestel.

winst-voor-anadol-2

Winst voor Anadol

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol met 1-2 gewonnen bij Lindelhoeven.

vandaag-gezien-24-september-2017

Vandaag gezien

Meylandt ontwaakte vanochtend in de mist. Chateau Brouillard. (foto Christina Put)

bbc-heusden-wint-op-alle-fronten

BBC Heusden wint op alle fronten

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A Genk A verslagen met 77-67. In derde A verloor Zolder B met 63-40 van Bilzerse B. Heusden B klopte Miners Beringen C 51-49. In derde B won Zolder C met 78-89 van Hasselt D. In vierde A was er ook al winst voor Heusden C, 60-42 tegen Genk C. Zolder Z moest in vierde B het onderspit delven bij Hades E, 64-58.

winst-voor-rp-products

Winst voor RP Products

In het bedrijfsvoetbal heeft RP Products met 1-3 gewonnen bij Mees 80. In de tweede afdeling versloeg Wieze Boys B Cosmos Spouwen met 4-0.

heusden-zolder-in-de-vlucht-20

Heusden-Zolder in de vlucht (20)

We brachten de brandweerkazerne al eerder vanuit een drone in beeld, nu van iets hoger uit de helikopter. Op het ogenblik dat de foto is gemaakt was het duidelijk rustig bij het jubilerende korps. (foto's Marcel Gybels)

an-en-maarten-op-weg-naar-tanzania

An en Maarten op weg naar Tanzania

Vanochtend in alle vroegte zijn An Kindermans en Maarten Verlinden samen met nog 16 andere enthousiaste sportievelingen vanop Schiphol vertrokken naar Tanzania. Daar gaan ze met mountainbikes op verkenning en steuntrip langs projecten van Vredeseilanden. Hun avonturen zijn te volgen op Facebook.

heel-wat-volk-op-de-dansvloer-met-de-burgemeester

Heel wat volk op de dansvloer met de burgemeester

Vanavond is heel wat volk opgedaagd voor het Feest van de Burgemeester, de editie 2017 waarvoor de opbrengst voor 't Weyerke is bestemd. Na de welkomstspeech, zette burgemeester Mario Borremans samen met partner Daniëlle de dans in op de tonen van We Two. Na een aantal keren 'changer' stond de dansvloer goed gevuld en zat de sfeer erin voor de rest van de avond. Rocco en Arturo laten het dan ook niet stilvallen en zijn niet te beroerd om er gastmuzikanten bij te halen. (foto's Michiel Reynders)

jeugdraad-heeft-een-nieuwe-stuurgroep

Jeugdraad heeft een nieuwe stuurgroep

Jeugdorganisaties moeten per definitie op tijd en stond vernieuwen en verjongen. Zo heeft ook de jeugdraad vanavond zijn nieuwe stuurgroep voorgesteld. Van bestuur spreken ze liever niet omdat dat te zeer een beladen naam is, zo werken ze ook zonder voorzitter. De stuurgroep bestaat uit Gilles Vanoppré, Lien Grauls, Jonas Vadecruijs, Elian Pergola en Nikos Dermentzoglov. Alle aangesloten jeugdverenigingen vierden met een barbecue hun nieuwe vertegenwoordigers, schepen van jeugd Funda Oru en Jana (…) Lees het hele bericht

t-heusdens-volksteater-viert-gouden-jubileum

't Heusdens Volksteater viert gouden jubileum

't Heusdens Volksteater bestaat 50 jaar en de viering werd vandaag alvast ingezet met een officiële bijeenkomst voor de leden. Voorzitter Raymond Claes schetste de (kleur)rijke geschiedenis van de revue. Er werd ook een kunstwerk onthuld: het logo van 't HVT in kruisjessteek, waar Esmeralda, de vrouw van bestuurslid Danny Haesevoets drie maanden aan had gewerkt. Nu wordt alles ingezet op de voorbereiding van de jubileumrevue en later komt er ook nog een gedenkboek. (foto's Julien Maebe)

viering-van-100-jaar-kvlv-eversel-en-boek

Viering van 100 jaar KVLV Eversel en boek

Veel belangstelling vandaag voor de academische zitting in de kerk van Eversel naar aanleiding van de viering van 100 jaar KVLV. Centraal stond daarbij de presentatie van het boek over de groei en bloei van de lokale afdeling geschreven door voorzitster Gerda Beutels en bestuurslid Godelieve Swinnen. Uiteraard waren de KVLV-leden zelf massaal aanwezig, ook velen van de parochie Eversel, burgemeester Mario Borremans en cultuurschepen Marleen Hoydonckx. Achteraf kreeg de viering een feestelijk verlengstuk met een receptie in Sint-Baaf. (foto's Rudi Rykers)

yellow-tigers-zo-goed-als-uitgeschakeld

Yellow Tigers zo goed als uitgeschakeld

De Yellow Tigers - met Nathalie Lemmens - staan op de rand van de uitschakeling op het Euruopees kampioenschap volleybal in Azerbeidzjan. Vandaag verloren de Belgische dames met 3-1 van Tsjechië (19-25, 25-23, 28-26 en 25-19) nadat ze gisteren ook al met 3-0 het onderspit moesten delven tegen Nederland. Morgen spelen ze nog tegen Servië, maar dat land is zilveren medaillewinnaar op de Olympische Spelen en favoriet voor het EK. Slechts een absolute waterkans dus dat de Belgen nog de barrages halen.

weer-schade-door-everzwijnen

Weer schade door everzwijnen

Er is vanmorgen opnieuw een klacht ingediend over schade die door everzwijnen is aangericht. Deze keer zou het gaan om schade in een weide die nabij de Koolmijnlaan is gelegen.

spelopiepschuimtheek

Spelopiepschuimtheek

Neen, geen vroege sneeuw dit jaar, maar de omgeving van de zitbanken aan de spelotheek is helemaal vol piepschuim gegooid.

vanochtend-gezien-13

Vanochtend gezien

We kunnen er nu niet meer omheen dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. (foto's Marcel Gybels)

hedder-ooch-al-wul-verrekes-gezien

Hèdder ooch al wul vèrrekes gezien?

In de Ardennen noemen ze het everzwijnen maar in Heusden-Zolder loopt het tegenwoordig vol met wul vèrrekes

de-kijk-van-richie-281

De kijk van Richie

We blijven actueel ...

winst-voor-il-tartufo-5

Winst voor Il Tartufo

In de tweede provinciale A won Il Tartufo met 0-3 bij Hasselt Store. Berkenbos United werd in derde A met een forfait geconfronteerd. De dames van MFC Heusden-Zolder verloren met 8-1 in Wellen.

uitverlies-voor-mfc

Uitverlies voor MFC

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder bij Zutendaal verloren met 6-4. Eerder hadden de beloften hun partij gewonnen met 2-6.

heusden-zolder-in-de-vlucht-19

Heusden-Zolder in de vlucht (19)

Nog een voetbalterrein in de verte, dat van KVV Heusden-Zolder, voordien van Berkenbos VV en nog daarvoor van het legendarische Hal Sport. Sinds dit jaar speelt de club weer in derde provinciale. Voor de rest op de foto een deel van Berkenbos. (foto Marcel Gybels)

n-va-wil-certificaat-inbraak-veilig

N-VA wil Certificaat Inbraak Veilig

De N-VA wil dat de politiezone Heusden-Zolder als pilootgemeente voor Limburg start met het 'Certificaat Inbraak Veilig'. Eerder deze maand zijn de nationale campagne en de website gelanceerd en dat naar analogie van het Politiekeurmerk Veilig Wonen in Nederland. Het is de bedoeling dat je in vier stappen een certificaat behaalt: eerst vraag je preventie-advies aan, dan komt de inbraakprevente-adviseur (…) Lees het hele bericht

quiz-om-vredeseilanden-steuntje-te-geven

Quiz om Vredeseilanden steuntje te geven

Op zaterdag 14 oktober om 19u30 heeft in 't Kuipershof de 4de Vredeseilanden Bikersquiz plaats. Zoals bekend trekken An Kindermans en Maarten Verlinden geregeld naar het zuiden om daar projecten van Vredeseilanden te bezoeken en te steunen. Ze doen dat steevast met de fiets. Trouwens, zaterdag vertrekt het duo weer, deze keer naar Tanzania waar ook de Kilimanjaro wacht. Om Vredeseilanden te steunen worden enkele activiteiten per jaar georganiseerd zoals een mountainbiketocht in de zomer en (…) Lees het hele bericht

strapdag-bij-pagadder

Strapdag bij Pagadder

In kleuterschool Pagadder is het vandaag 'Strapdag'. Pagadder is een Octopusschool en in het kader van de week van de mobiliteit nam de school dus vandaag deel aan Strapdag. Kinderen en leerkrachten kwamen te voet, met de fiets, step, gocart, driewieler, ... naar school en de auto bleef aan de kant. Ook de straat werd afgezet zodat de kleuters de weg met hun 'voertuigen' konden innemen en met stoepkrijt tekeningen maken. (foto's Ruben Vaes)

het-leven-van-de-reigers

Het leven van de reigers ...

Marcel Gybels legde zich in De Wijers vinkenslag in de buurt van een stel reigers. En een lange observatie leverde dit opmerkelijke resultaat op. (meer foto's)

meer-dan-1-op-3-te-snel-in-de-kanaalweg

Meer dan 1 op 3 te snel in de Kanaalweg

Nog een snelheidscontrole van de politie. In het kader van de provinciale actie Veilig schoolverkeer stond de flitscamera gisteren bij het einde van de school in de Kanaalweg. Van de 173 bestuurders reden er 67 te snel in de schoolomgeving. Eén snelheidsduivel haalde 98 km/u. Zijn rijbewijs wordt ingetrokken. Voorts waren er controles in de Jeugdlaan (4 op 88 te snel) en in de Langstraat (1 op 139).

vanavond-begint-de-herfst

Vanavond begint de herfst

En hoewel we de vorige week al herfstweer van de pure soort over ons heen hebben gehad, begint de astronomische herfst pas vanavond om 22u02. En toch krijgen we een mooi nazomerweekend.  (foto Stefan Was)

heusden-zolder-in-de-vlucht-18

Heusden-Zolder in de vlucht (18)

De terreinen van SK Heusden 06 aan de Noordberm met rechts ook een groot deel van de Kapelstraat. (foto Marcel Gybels)

bezoek-uit-marokko-in-heusden-zolder

Bezoek uit Marokko in Heusden-Zolder

Bezoek uit Marokko vanavond op de cité, Bourgrine El Mjeled, de stadssecretaris van de Marokkaanse stad Missour - 200 km ten zuiden van Fez - was er te gast samen met schepen Habib El Ouakili van Hasselt. Hasselt en Missour hebben al partnerbanden sinds 2004, en de Hasselt heeft de aanleg van twee siertuinen ginder gefinancierd, een derde komt tot stand door cofinanciering. Missour is een stad met 25.000 inwoners, de hoofdstad van de provincie Boulemane. De stadssecretaris was naar (…) Lees het hele bericht

letterbuffetten-zijn-van-start-gegaan

Letterbuffetten zijn van start gegaan

Samen met de partners startte Het Berenhuis vanavond 'De Letterbuffetten, (h)eerlijke talen(t)rijke ontmoetingen'. Het gaat om een methodiek gesubsidieerd door het Agentschap Integratie & Inburgering in het kader van Oefenkansen Nederlands. Koken, ontmoeten en Nederlands leren staan centraal in het spel. Het zal gepromoot worden door Het Berenhuis, CVO De Verdieping, Centrum voor Basiseducatie, de wijkwerkingen, Rode Kruisopvangcentrum De Bark, vriendENtaal en vzw De Droomboom, eerst in hun eigen werking, later in heel Heusden-Zolder.

kristof-bex-rijdt-zondag-op-venray-in-lmv8

Kristof Bex rijdt zondag op Venray in LMV8

Tony Sempels is niet alleen fotograaf maar hij is onder meer ook actief op de racetrack in het Nederlandse Venray, waar hij de Belgische rijders promoot Nu is hij erin geslaagd om Kristof Bex uit Zolder voor zondag naar Venray te lokken. Kristof is Belgisch Rallycross kampioen en hij zal aantreden in de LMV8 tijdens het weekend van de Hot Rods. Hij rijdt in het kampioenenteam van Joep Hendriks en zal het opnemen tegen Jerry de Weerdt en Mike Knessels, of hij ook Barry Maesen het vuur (…) Lees het hele bericht

bruiloftsvierders-worden-op-rechtbank-verwacht

Bruiloftsvierders worden op rechtbank verwacht

2 personen, die vorige zaterdag tijdens een bruiloftsstoet van 15 wagens het verkeer op 2 rotondes stillegden om de limousine met het getrouwd koppel en de andere feestvierders vlot te laten passeren zullen zich aan een proces-verbaal mogen verwachten. Ze worden voor de rechtbank gedaagd om het daar uit te leggen.

slechts-52-wagens-betrapt-aan-flitspaal

Slechts 52 wagens betrapt aan flitspaal

De onbemande camera in Koolmijnlaan-Cité controleerde tussen 6 en 21 september de snelheid van 114.114 voertuigen. 52 bestuurders reden te snel in het winkelcentrum. Dat is minder dan 0,05 %. Maar het spreekt voor zich dat overdag het meestal niet mogelijk is op die plaats de 50 te overschrijden.

verkeerscontrole-aan-de-school-en-fietsexamen

Verkeerscontrole aan de school en fietsexamen

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie Veilig Schoolverkeer hield de politie een gordelcontrole aan basisschool De Schans. 2 ouders droegen geen gordel. In de schoolomgeving van De Springplank werd een snelheidscontrole gehouden bij het schooleinde. Van de 94 bestuurders negeerden er 20 de snelheidsbeperking.
Ondertussen zijn ook de fietsexamens voor de 6de leerjaren al gestart. In St.-Jan Berchmans in Viversel slaagden alle 24 zesdejaars in de test, ze kregen een fietsdiploma nadat ook hun fiets in orde bleek. Volgende week komen de scholen van Bolderberg en De Brug aan de beurt.

beheersplan-voor-groene-buffer-van-circuit

Beheersplan voor groene buffer van circuit

Regionaal Landschap Lage Kempen bracht met 26 andere partners van het 2B Connect een bezoekje aan Circuit Zolder. 2B Connect is een Europees project dat de natuurwaarden op bedrijventerreinen wil vergroten. Zoals bekend werkt het Regionaal Landschap al enkele jaren samen met het circuit aan een duurzame toekomst van het groen op het terrein. In de groenbuffer rond het circuit komt immers heide voor en er leven mierenleeuwen, zwarte spechten en heidelibellen.

De afgelopen 2 jaar is de (…) Lees het hele bericht

hildebrandt-consort-interpreteert-bach

Hildebrandt Consort interpreteert Bach

Hildebrandt Consort brengt op zondag 24 september om 16 uur de solocantates van J.S. Bach in de kerk van Zolder. Het ensemble is opgericht door artistiek leider Wouter Dekoninck en genoemd naar orgelbouwer Zacharias Hildebrandt. Het is gespecialiseerd in de vertolking van het bijzondere repertoire voor orgel en barokorkest. De muzikanten herscheppen vioolconcerti in orgelconcerti, toveren klaviersuites om in orkestsuites en (…) Lees het hele bericht

teveel-vroegtijdige-schoolverlaters

Teveel vroegtijdige schoolverlaters

In Hasselt hebben de Universiteit en de hogeschool PXL deze namiddag samen het nieuwe academiejaar geopend. Rector Luc De Schepper kondigde daarbij aan dat zijn universiteit het voortouw zal nemen om alle onderwijsniveaus - van kleuterschool tot hoger onderwijs - bijeen te brengen en samen te werken aan de onderwijsachterstand in Limburg. Nog teveel jongeren verlaten immers de middelbare school zonder diploma en nog te weinig jongeren volgen hoger onderwijs.

En uit de cijfers (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-21-september-2017

Vandaag gezien

Gina Appermans spotte deze gehakkelde aurelia in een tuin aan de Boekweitstraat in Zolder.

dit-weekend-spoorwerken-op-lijn-hasselt-antwerpen

Dit weekend spoorwerken op lijn Hasselt-Antwerpen

Wie in het weekend de trein naar Antwerpen wil nemen, moet rekening houden met spoorwerken tussen Herentals en Lier. De trein vanuit Hasselt - die in Zolder en Heusden stopt - rijdt maar tot in Herentals. In Herentals moet je dan overstappen op de IC Turnhout-Antwerpen om in Lier, Antwerpen-Berchem of Antwerpen-Centraal te geraken. In omgekeerde richting moet je die overstap ook maken. Maar wees gerust, je hebt telkens ongeveer een kwartier de tijd om over te stappen.

ook-cvo-doet-mee-aan-fietshype

Ook CVO doet mee aan fietshype

Zoals we gisteren al meldden, mag Heusden-Zolder zich nu een UCI Bike City noemen en dat omwille van de organisatie van internationale wielerevenementen en de promotie van de fiets. Dat hele fietsgebeuren dringt trouwens door tot alle geledingen van onze gemeente. Wist je trouwens dat vanaf dit schooljaar CVO De Verdieping ook een opleiding fietshersteller geeft? En met succes want de twee klassen die zijn opgezet, zijn helemaal volzet... Niemand hoeft zich dus in de toekomst zorgen te maken of defecte tweewielers of lekke banden.

verkeer-strop-op-e-314-door-ongevallen

Verkeer strop op E 314 door ongevallen

Door een reeks ongevallen heeft het verkeer op de E 314 tussen Lummen en Houthalen al de hele voormiddag strop gezeten. Een eerste aanrijding gebeurde vanmorgen ter hoogte van Heusden-Zolder, daar botsten enkele auto's. Er ontstond een file in de richting van Lummen. Een vrachtwagenchauffeur zag die file te laat, gooide zijn stuur om waardoor zijn combinatie begon te slingeren en kantelde. De trucker zelf raakte lichtgewond. Door het ongeval en de takelwerkzaamheden werd de verkeershinder (…) Lees het hele bericht

pxl-maakt-collegeleerlingen-warm-voor-robots

PXL maakt collegeleerlingen warm voor robots

De PXL bezocht vanmorgen het Sint-Franciscuscollege met de ' Robots on the road'-belevingsmobiel. Het is de bedoeling om jongeren enthousiast te maken en te inspireren met robottoepassingen. De PXL-delegatie organiseert ook een 'learning by doing'-traject met vier uitdagende workshops. Twee in het college georganiseerd en twee in de ICT-hub op de Corda Campus.

femma-eversel-voor-boekspreking-naar-bib

Femma Eversel voor boekspreking naar bib

De dames van Femma Eversel gingen woensdagavond op 'verplaatsing' voor hun activiteit, namelijk naar de bibliotheek om daar een boekbespreking bij te wonen. Die werd opengesteld voor iedereen. En 't was blijkbaar een boeiende ervaring want er zijn al plannen gesmeed voor volgend jaar. (foto Rita Vanhove)

heusden-zolder-in-de-vlucht-17

Heusden-Zolder in de vlucht (17)

De vijver van Bovy en de omgeving die helemaal proper is gemaakt, met ook de houten brug. En blijkbaar heel wat vissers die zitten te hopen op een mooie vangst (foto's Marcel Gybels)

elke-gijbels-en-hans-zegers-trekken-n-va-lijst

Elke Gijbels en Hans Zegers trekken N-VA-lijst

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar zal Elke Gijbels de N-VA-lijst trekken, Hans Zegers komt op de tweede plaats. Dat heeft het partijbestuur vanavond beslist. Daarmee worden de eerste twee plaatsen ingenomen door een vrouw uit Heusden en een man uit Zolder. Voorzitter Herwig Hermans: “Beiden zijn relatief jong, staan bekend als bruggenbouwers en dossiervreters en hebben in het verleden meermaals bewezen dat verantwoord besturen veel belangrijker is dan het nastreven van (…) Lees het hele bericht

belijning-richting-brug-viversel-wordt-aangepast

Belijning richting brug Viversel wordt aangepast

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat de belijning op de E314 in de richting van de brug van Viversel aanpassen. Dat zal wellicht dit weekend gebeuren omdat de weersvoorspellingen goed zijn. De afgelopen tijd zijn al heel wat ongevallen gebeurd in de aanloop naar de werkzaamheden. Het verkeer vertraagt daar omdat het over versmalde rijstroken moet en een deel wordt afgeleid naar de tijdelijke brug. Precies om het gevaar te verminderen, zal een aannemer de belijning anders laten verlopen. Dat (…) Lees het hele bericht

schrikdraad-rond-kerkhof-is-aangebracht

Schrikdraad rond kerkhof is aangebracht

De schrikdraad met stroomtoevoer is vandaag aangebracht rond het kerkhof van Berkenbos. Dit zou moeten beletten dat everzwijnen zich doorheen de omgeving naar binnen wroeten en daar een nieuwe ravage aanrichten. Hopelijk wordt het poortje 's avonds tijdig gesloten want een slim zwijn heeft misschien wel door dat het over de draad kan springen. (foto's Tony Lespoix)

regi-vergezelt-david-guetta-in-ethias-arena

Regi vergezelt David Guetta in Ethias Arena

De Franse wereldster David Guetta strijkt op 20 oktober voor een uniek Belgisch concert neer in de Ethias Arena in Hasselt. Wie hem niet bezig zag op één van beide Tomorrowland-weekends krijgt dus een nieuwe kans tijdens Legendz feat. David Guetta. Vandaag heeft de organisatie een special guest bekend gemaakt: Regi Penxten. Regi is weer volop hot met zijn nummer één hit ‘Where Did You Go (Summer Love)’. Trouwens, in dezelfde hitlijsten staat David Guetta met twee nummers '2U' samen met Justin Bieber en 'Complicated' met Dimitri Vegas & Like Mike.

iedereen-kijkt-uit-naar-everzwijnen

Iedereen kijkt uit naar everzwijnen

De everzwijnenplaag in Berkenbos en Lindeman bezorgt sommige buurtbewoners niet alleen een fobie, ze zorgt ook voor extra alertheid. Zo belde een buurtbewoner gisteravond vlak voor 22 uur de politie omdat hij in de Halstraat twee everzwijnen had gezien. De evers zijn vaak op pad vroeg op de avond, maar uiteraard maakt het dat precies extra moeilijk om hen te vangen of af te schieten want ze zijn tegelijk ook erg snel en mobiel.

tegenwind-voor-open-vld-in-ocmw

Tegenwind voor Open VLD in OCMW

De sfeer binnen de OCMW-raad escalleert verder want op zijn beurt haalt onafhankelijk OCMW-raadslid Hendrik Huyghelier scherp uit naar Open VLD-er Ben Vandebergh in verband met de zitpenningen. Volgens Huyghelier wist Vandebergh wel degelijk dat hij een amendement voorafgaand aan het punt kon indienen en dat zelfs een volledig punt in delen kan gestemd worden en nam hij een loopje met het huishoudelijk reglement.

" 't Was bovendien pijnlijk dat een N-VA-raadslid tegen zijn (…) Lees het hele bericht

neos-heeft-heel-wat-op-de-plank-voor-dit-seizoen

Neos heeft heel wat op de plank voor dit seizoen

Neos Heusden-Zolder heeft op zijn startdag in Muze het jaarprogramma 2017 - 2018 voorgesteld. Ook nu weer bevat het aanbod een brede waaier aan activiteiten: cul­tuur, voordrachten, sport, halve en hele daguitstappen, reizen, feestelijke momenten... Het komende werkjaar wil Neos vooral zijn leden en sympathisanten meekrijgen naar cultuurevementen.

losgeslagen-buswielen-vernielen-fiets

Losgeslagen buswielen vernielen fiets

Aan het winkelcentrum heeft een bus van De Zwerver al rijdend twee wielen verloren. De wielen rolden een heel eind verder, één botste daarbij tegen een vrouwenfiets in een fietsenstalling, die werd grotendeels vernield door de klap. Voor de rest was er geen schade. De bus werd getakeld.

heusden-zolder-krijgt-uci-bike-city-label

Heusden-Zolder krijgt UCI Bike City Label

Heusden-Zolder krijgt van de Internationale Wielersportfederatie het UCI Bike City Label. Daarom beloont de UCI steden en regio's voor hun inzet om het dagelijks fietsen te stimuleren en het organiseren van grote UCI wielerevenementen. Naast Heusden-Zolder krijgen ook Fyn (Denemarken), Gelderland (Nederland), Woensdrecht (Nederland) en Yorkshire (Groot-Brittannië) het label. Dat is uitgereikt op het WK wegwielrennen in het Noorse Bergen.

De gemeente onderstreept dat (…) Lees het hele bericht

raad-moet-rup-bovy-definitief-goedkeuren

Raad moet RUP Bovy definitief goedkeuren

Op de gemeenteraad van donderdag 28 september staan voorlopig 8 punten in openbare zitting. Eén van de blikvangers is de definitieve goedkeuring van het RUP Bovy. Tijdens het openbaar onderzoek daarover heeft de gemeente 4 adviezen en 27 bezwaarschriften ontvangen. De GECORO heeft een aantal bezwaarschriften en adviezen gedeeltelijk aanvaard en stelt daarom enkele aanpassingen voor. De raad moet ook het besluit van de burgemeester van afgelopen maandag voor de bestrijding van (…) Lees het hele bericht

open-vld-wil-geen-zitpenningen-voor-commissie

Open VLD wil geen zitpenningen voor commissie

Open VLD wil niet dat er zitpenningen betaald worden voor een gezamenlijke zitting van de OCMW-raad en een gemeenteraadscommissie. Zo'n zitting dient om iedereen een stand van zaken te geven over het integratieproject van OCMW en gemeente. Gisteravond besloot de OCMW-raad om de zitpenningen van haar leden voor die zitting te verlagen van 200 naar 100 euro, omdat ook gemeenteraadsleden niet meer krijgen.

Volgens Open VLD Heusden-Zolder is een zitpenning niet nodig omdat het (…) Lees het hele bericht

het-weer-hogere-temperaturen

Het weer: hogere temperaturen

Onder invloed van een opbouwend hogeluchtdrukgebied kan de zon de volgende dagen meer tevoorschijn komen. Bijgevolg komt het ook het kwik wat hoger uit. De neerslagkansen zijn daarbij eerder lag tot na het weekend.
Vandaag domineren wolkenvelden vaan het weerbeeld en de zon is eerder schaars. Het is echter wel droog en de maxima liggen rond 17 graden. Er staat hierbij een zwak briesje uit het zuidwesten.
Morgen kan de zon geregeld tevoorschijn komen en dat heeft zijn invloed op het (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-in-de-vlucht-16

Heusden-Zolder in de vlucht (16)

De brug over de E314 in de Terlaemenlaan, ze doorklieft het groene landschap. (foto Marcel Gybels)

internering-gevraagd-van-geweldenaar

Internering gevraagd van geweldenaar

Voor de raadkamer in Hasselt - met gesloten deuren - is vandaag de man uit Houthalen verschenen die begin februari vorig jaar in Berkenbos een thuisverpleegster doodsloeg en twee andere vrouwen zwaar verwondde. Voordien had hij amok gemaakt in het Sint-Franciskusziekenhuis waar hij zich had laten opnemen en nadien pleegde hij autodiefstallen en veroorzaakte een zwaar ongeval.

De openbare aanklager heeft de internering van de man gevraagd. De dader zelf was voor het eerst in de (…) Lees het hele bericht

meer-festiviteiten-voor-100-jaar-kvlv-eversel

Meer festiviteiten voor 100 jaar KVLV Eversel

Vanavond stelden Gerda Beutels en Godelieve Swinnen dus hun boek over de 100ste verjaardag van KVLV-Eversel voor. Maar er is meer, nog tot en met morgen loopt ook in de bibliotheek een expo over de geschiedenis van de vrouworganisatie. Zaterdag om 15 uur heeft in de kerk van Eversel een academische zitting plaats met toespraken en de voorstelling van het boek, aansluitend is er een receptie in Sint-Baaf.

schaap-en-6-hoenders-gevangen

Schaap en 6 hoenders gevangen

Vandaag heeft een ploeg van het VZOC de zwarte ooi gevangen die eerder deze week ontsnapte bij een actie aan de Zolderseweg. Nu werd ze door de politie vanmorgen opnieuw gesignaleerd in dezelfde straat. Het werd een moeilijke vangactie en pas na een lange achtervolging kon een medewerker een kilometer verder het schaap in een net vangen en met de hulp van twee anderen overmeesteren. Toen bleek het geen ooit maar een ram te zijn.

Ondertussen zijn aan de Kleuterweg vandaag nog eens 6 (…) Lees het hele bericht

auteurs-belichten-hun-boek-100-jaar-kvlv-eversel

Auteurs belichten hun boek 100 jaar KVLV Eversel

In de bibliotheek werd vanavond aandachtig geluisterd naar het verhaal van Gerda Beutels en Godelieve Swinnen. Zij zijn voorzitster en bestuurslid van KVLV Eversel en schreven samen een boek naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de vrouwenorganisatie. In 'Eversel in beeld gedurende 100 jaar: Van Boerinnengilde naar KVLV-Vrouwen met vaart' schetsen ze een beeld van de evolutie van deze dynamische organisatie. Vanavond stelden ze zichzelf voor en vertelden ze hoe ze het boek tot stand (…) Lees het hele bericht

automobilisten-misdragen-zich-aan-school

Automobilisten misdragen zich aan school

In het kader van de verkeersthema-actie 'Veilig schoolverkeer' hield de politie controles op gordeldracht en gsm'en in de schoolomgeving van De Schans. 5 bestuurders droegen geen gordel en één bestuurder met de gsm in de hand mag € 116 neertellen. Ook werd tijdens het schooleinde geflitst in de Schansstraat. 120 wagens werden gecontroleerd. 20 bestuurders reden te snel in de schoolomgeving.

kippen-voederen-wordt-dure-en-zure-grap

Kippen voederen wordt dure en zure grap

De politie houdt extra controles in het kader van de zwerfvuilactie die nog loopt tot 30 september. Zo vonden de inspecteurs verschillende sluikstortingen langs het fietsroutenetwerk. Het nodige bewijsmateriaal is eruit gevist en de daders worden opgespoord. De persoon die jarenlang de hoenders voederde aan de Kleuterweg - en zich gisteren bekendmaakte - mag zich aan een proces-verbaal voor sluikstorten verwachten. De loslopende hoenders zorgden immers voor overlast en brachten de verkeersveiligheid in het gevaar. De man riskeert een boete van minstens € 250.

heusden-zolder-in-de-vlucht-15

Heusden-Zolder in de vlucht (15)

Een blik op een deel van de ambachtelijke zone in de Kapelstraat met onder meer de gemeentelijke werkplaats die momenteel uitgebreid wordt, onderaan het bedrijf vanwaar tot enkele jaren geleden reisbrochures werden verdeeld en voor wie het zich nog herinnert destijds het jeansbroekenbedrijf 'Blue Bell' zat. Op de foto onder staat ook Garage Bielen. (foto's Marcel Gybels)

asfalt-in-9-straten-wordt-hersteld

Asfalt in 9 straten wordt hersteld

In heel wat straten in Heusden-Zolder moet het asfalt worden vernieuwd omdat er spoorvorming is opgetreden of omdat er andere beschadigingen zijn. De firma Grizaco heeft die opdracht gekregen en zal de klussen klaren in de tweede helft van september en begin oktober. Het gaat om delen van de Lochtemansweg, Stationsstraat, Westlaan, Ringlaan, Belikstraat, Kerkebosstraat, Everselkiezel, Boekterheide en Broederspad. Meestal zullen de werken - het wegfrezen van de bestaande laag en het aanbrengen van de nieuwe - maar (…) Lees het hele bericht

ook-ocmw-s-doen-aan-zonevorming

Ook OCMW's doen aan zonevorming

Het OCMW van Heusden-Zolder gaat een eerstelijnszone vormen samen met Houthalen-Helchteren, Lummen, Halen en Herk-de-Stad. De Vlaamse overheid had begin van de zomer een oproep gelanceerd om samen te werken om zo beter op de chronische zorgnoden van een - alsmaar oudere - bevolking in te spelen. Het is de bedoeling om zones te vormen met tussen 75.000 en 125.000 inwoners. Als een lokaal OCMW in eigen gemeente geen oplossing vindt voor een probleem of zorgbehoefte, kan ze dat op het niveau van de zone (…) Lees het hele bericht

zaterdag-feesten-met-de-burgemeester-in-muze

Zaterdag 'Feesten met de Burgemeester' in Muze

Burgemeester Mario Borremans mag zijn dansschoenen oppoetsen en zijn danspasjes nog even inoefenen, want 'Feesten met de Burgemeester' komt eraan. Nu zaterdag vanaf 20 uur is iedereen welkom in de balzaal van Muze voor dit jaarlijkse event. Voor muziek en ambiance zorgt het onevenaarbare duo 'We Two'. De toegang is gratis en zoals steeds gaat de opbrengst van het hele evenement naar een goed deel, dit jaar 't Weyerke.

thuisverlies-voor-la-baracca-real-wint

Thuisverlies voor La Baracca, Real wint

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lndeman vanavond met 4-5 verloren van ZVC Courselle Koersel. In derde provinciale A won Real Heusden bij Lommel B met 5-7.

weer-12-kiekens-gevangen-in-kleuterweg

Weer 12 kiekens gevangen in Kleuterweg

Vandaag is opnieuw een actie gevoerd om hoenders te vangen op de hoek van de Kleuterweg en de Schansstraat. Daarbij hebben de medewerkers van het VZOC opnieuw 12 stuks pluimvee van hun vrijheid beroofd. Nu zijn er al 32 exemplaren weggebracht, iets waar de buurt erg tevreden mee is. Naar schatting lopen er nog 3 hanen en een kuiken rond.

Tijdens de actie daagde een bewoner uit de straat op en hij maakte zich boos omdat het 'VZOC de dieren clandestien zou roven om ze te (…) Lees het hele bericht

foutparkeerders-op-het-boekje

Foutparkeerders op het boekje

Even extra uitkijken tijdens een patrouille volstaat meestal voor de politie om foutparkeerders te betrappen. Zo liepen twee vrachtwagenchauffeurs tegen de lamp. Eén omdat hij geparkeerd stond in de Vogelsancklaan en een andere die dubbel geparkeerd stond onder de spoorwegbrug aan de Koolmijnlaan. Voors werd iemand betrapt zonder speciale kaart op een parkeerplaats voor personen met een beperking in de Dorpsstraat en in de Stationsstraat vlogen 2 fietspadparkeerders op het boekje.

132-bestuurders-reden-te-snel

132 bestuurders reden te snel

De politie posteerde de flitsauto in 7 straten waarvan de bewoners zich beklaagd hadden over onaangepast rijgedrag. En dat werd grotendeels bevestigd. Van de 1373 gecontroleerde bestuurders, duwden 132 het gaspedaal te diep in. De Dorpsstraat was deze keer koploper met 41 overtreders, gevolgd door de Schootstraat (33), Zandstraat (22), Terrillaan (13), Ubbelstraat (12), G. Gezellelaan (7) en Schaapsweg (3). Een snelheidsduivel die in Dorpsstraat 100 km/u reed waar slechts 50 mag, speelt zijn rijbewijs kwijt.

kies-de-leukste-winkel-op-de-cite-en-win-50

Kies de leukste winkel op de Cité en win € 50

De gemeente en de handelaarsvereniging van de Cité werken al langer aan een positief imago en een opwaardering van het winkelcentrum. Recent opende de nieuwe Aldi, werd een nieuw logo onthuld, ... allemaal stappen in een breder proces. Maar om de winkelbehoeftes beter te leren kennen, stuurt de gemeente op woensdag 20 september hostessen op pad. Zij peilen bij de bezoekers naar de leukste winkel. Er wordt onder meer gevraagd (…) Lees het hele bericht

salamanders-laten-zich-zien

Salamanders laten zich zien

't Is blijkbaar salamandertijd bij onze lezers. Bij de buitenschoolse kinderopvang in Zolder kwam één van de kinderen aan met een salamander die het zelf had gevonden nabij de school Beekbeemden Het diertje kreeg meteen een aangepaste huisvesting en genoot heel wat belangstelling. Maar 't kon uiteraard niet bij de opvang blijven en is daarom teruggezet in de buurt van de beek, waar het thuishoort. En ook bij Hilda Zeelmaekers in Zolder kwam een salamander op bezoek. Die koesterde zich duidelijk (…) Lees het hele bericht

kerkhof-bijna-hersteld-hekken-zijn-geplaatst

Kerkhof bijna hersteld, hekken zijn geplaatst

Op het kerkhof van Berkenbos is het een hele drukte. Bezoekers rijden af en aan om zich ervan te vergewissen of de graven van hun familieleden ongeschonden zijn, na de doortocht van de everzwijnen. Een uitgebreide ploeg van De Winning is ondertussen op het kerkhof zelf aan de slag om de graven en de grasperken die omgewoeld waren te herstellen. De groenwerkers gaan daarbij erg zorgzaam tewerk en straks is de klus geklaard. Ook personeelsleden van de gemeente zijn er aan de slag. Ze (…) Lees het hele bericht

aftermuzecafe-opent-zijn-tweede-seizoen

AfterMuzeCafé opent zijn tweede seizoen

Volgende zondag, 24 september om 20 uur (stipt) opent in het Muzecafé het tweede seizoen van het AfterMuzeCafé. Jan Hulsmans en Vincent Jorissen - ofwel Tuesday Night Music Club (foto) - bijten de spits af. 2 mooie stemmen, een gitaar en een piano zijn hun instrumenten om bestaande songs een eigen interpretatie te geven.

Daarna is het aan Katy Too, het alterego van van singer-songwriter Leen de Haes. Ze verraste vier jaar geleden met haar debuutalbum ‘Quest For (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-in-de-vlucht-14

Heusden-Zolder in de vlucht (14)

Een deel van de Koolmijnlaan, maar ook van De Hoeven, de Edward Staintonstraat en de spoorweg Hasselt-Mol. (foto Marcel Gybels)

schrikdraad-en-nadar-tegen-varkens-op-kerkhof

Schrikdraad en nadar tegen varkens op kerkhof

Er komen extra maatregelen tegen de everzwijnenplaag. Vorige week heeft burgemeester Mario Borremans al samengezeten met Natuur en Bos, Limburgs Landschap en de Wildbeheerseenheden. Daar is al afgesproken dat Limburgs Landschap op zijn gebieden meer varkens zou laten afschieten, het gaat dan vooral om de regio Berkenbos-Lindeman. Uiteraard kan er lang niet op alle plaatsen gejaagd worden, denk maar aan het kerkhof. Ook in de omgeving Aanhofstraat is de toestand erg, daar is een andere (…) Lees het hele bericht

lacko-en-kursim-mochten-juichen

Lacko en Kursim mochten juichen

Ook op zondag werd het mooie weer in de truckraces grotendeels door dezelfde rijders bepaald. Zo kon Adam Lacko de technische problemen met zijn Freighliner van de zaterdag van zich afschudden en na een goede start in race 3 onbedreigd naar de zege rijden. Jochen Hahn (Iveco) en Antonio Albacete (Man) mochten mee op het podium. In race 4 mocht de jonge Duitser André Kursim tot zijn eigen verbazing voor de tweede keer dit weekend op het hoogste schavotje plaatsnemen. Hij gaf de ervaren rijders (…) Lees het hele bericht

verlies-voor-heusden-a

Verlies voor Heusden A

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A met 69-51 verloren van Black Sheep Diepenbeek A. Ook verlies voor Zolder B in derde A: 60-48 bij Houthalen-Helchteren D. Zolder C ging dan weer met 55-65 winnen op het terrein van Lummen B. Kajoba moest met 52-89 het onderspit delven tegen As A. In vierde A won Zolder E vlot van Bree D: 83-67. Heusden C moest zich gewonnen geven bij Alken B: 65-61. In vierde B versloeg Zolder Z Maasmechelen C met 59-53, maar werd Zolder D afgepoeierd door Pelt C: 109-31.

geen-titel-voor-dries-vanthoor

Geen titel voor Dries Vanthoor

Het heeft niet mogen zijn voor Dries Vanthoor en zijn teammaat Marcel Fässler. Ze hadden tijdens de finale op de Nürburgring enkele rondes uitzicht op de overwinning en de titel, maar technische problemen en een 'drive-through' sanctie verkwanselde hun kansen. De enige troost is dat de overwinning en titel voor hun ploegmaats Robin Frijns en Stuart Leonard was.

tc-bolderberg-is-belgisch-interclubkampioen

TC Bolderberg is Belgisch interclubkampioen

TC Bolderberg heeft voor een stunt gezorgd door voor de eerste keer de Belgische interclubtitel te behalen. In de finale bij TC Wingfield in Mechelen maakten die van Bolderberg korte metten in de enkelspelen: 1-5. De dubbelwedstrijden hadden dus geen zin meer. Ilario, Nick, Maarten, Jo, Siemen, Alessio en invaller Pieter konden dus aan het vieren gaan, op de foto ontbreken nog Lennert, Dieter en Niels die in de vorige ronden aantraden. Hen allen wacht op 28 oktober nog een groot kampioenenbal.

opgepast-voor-een-zwart-schaap

Opgepast voor een zwart schaap

Rond half 9 vanmorgen vroeg de politie bijstand van het VZOC om aan de Zolderse Weg 2 loslopende schapen te vangen. De dieren zaten rustig te grazen in een achtertuin. Maar de vangnetten waren nog niet uitgerold, of ze zetten het op een lopen. Eén schaap sprong daarbij letterlijk over een medewerker met een schepnet heen. Via de fietserstunnel van de spoorwegbrug ging het dan richting Sluisbamd, de terreinwagen van het VZOC blokkeerde de vluchtroute zodat de schapen uiteenstoven. In de (…) Lees het hele bericht

sk-06-knoopt-weer-bij-de-overwinning-aan

SK 06 knoopt weer bij de overwinning aan

In vierde provinciale A kan SK Heusden 06 na een mindere reeks herademen. Het won vandaag met 0-2 bij Flandria Termolen.

bolderberg-als-een-pletwals

Bolderberg als een pletwals

Wat ze bij FC Bolderberg hebben gegeten, is niet duidelijk, maar vandaag won het alweer met 0-7 bij VK Gestel. Bolderberg staat daardoor ongeslagen mee op kop met 9 punten en 19 doelpunten uit drie wedstrijden. KVV Heusden-Zolder volgt op de vijfde plaats nadat het vandaag met 1-2 won bij FC Hechtel.

thuisverlies-voor-anadol

Thuisverlies voor Anadol

In de tweede provinciale van het voetbal heeft FC Anadol met 1-2 thuis verloren van Hamont.

makkelijke-zege-voor-vck-3

Makkelijke zege voor VCK

In de tweede divisie van het volleybal behaalde VCK Bolderberg een vrij makkelijke zege van He-Voc Hechtel, 1-3. Alleen in de tweede set kon de thuisploeg het ervaren Bolderberg even in het verlies dringen, maar dat was het dan ook. Setstanden 19-25, 25-21, 23-25, 17-25.

carwash-voor-sneeuwklassen-van-t-molenholleke

Carwash voor sneeuwklassen van 't Molenholleke

Veel mensen wassen hun auto in het weekend en deze keer kregen ze een handje toegestoken van de leerlingen van het 6e leerjaar van 't Molenholleke die een carwash hielden. De opbrengst dient voor de sneeuwklassen in Oostenrijk. Met de extra centjes kunnen ze leerrijke uitstappen financieren zoals een bezoek aan een zoutmijn, een trip naar Salzburg, een ritje op tubes, enz. (foto's Rita Grosemans)

heusden-zolder-in-de-vlucht-13

Heusden-Zolder in de vlucht (13)

Nog wat beelden van Heusden-Centrum met onder meer het Sint-Willibrordusplein, het gemeentehuis, de bibliotheek, verder ook het Ursulinnenklooster en de Brugstraat. (foto's Marcel Gybels)

nieuwe-winst-voor-zolder

Nieuwe winst voor Zolder

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A in de vanvond bij Bree A gewonnen met 48-55. Dat brengt Zolder na twee speeldagen in de kopgroep.

norbert-kiss-en-andre-kursim-winnen

Norbert Kiss en André Kursim winnen

Op Circuit Zolder zijn vandaag al de eerste races gereden van het European Truck Championship. Het zijn ieder jaar zowat dezelfde namen die het mooi weer maken in deze races. Zo werd de eerste race gewonnen door Norbert Kiss in een Mercedes. Kampioenschapsleider, de Hongaar Adam Lacko, kende technische problemen met zijn Freightliner en moest al na één derde wedstrijd aan de kant. Daardoor konden Jochen Hahn (Iveco) en Sascha Lenz (Man) de andere podiumplaatsen inpalmen. Steffi Halm, de (…) Lees het hele bericht

de-best-of-van-de-heidegalm

De 'best of' van De Heidegalm

Veel muziekliefhebbers waren vandaag naar Muze afgezakt voor het concert van Koninklijke Harmonie De Heidegalm Berkenbos. Die speelde er vanavond een ' Best Of!' onder leiding van dirigent Kristof Aerts. De zaal zat zo goed als vol en de sfeer was navenant. In het concert was ook veel ruimte voor solo's en zelfs zang. (meer foto's van An Maex)

dries-vanthoor-derde-na-gordelpech

Dries Vanthoor derde na gordelpech

De Blancpain GT Series Sprint Cup is aan zijn ontknoping toe op de Duitse Nürburgring. Dries Vanthoor en zijn Zwitserse ploegmaat Marcel Fässler komen met hun Audi WRT nog altijd in aanmerking voor de titel maar de uitgangspositie voor de race van morgen had beter gekund. In de vrije oefenraces was Vanthoor de snelste van het hele pak. En ook in het eerste deel van de kwalificatierace vandaag reed hij op kop. Maar toen hij een pitstop maakte om het stuur door te geven aan Marcel (…) Lees het hele bericht

veel-belangstelling-voor-jarige-droomboom

Veel belangstelling voor jarige Droomboom

vzw De Droomboom viert zijn 5de verjaardag en dat werd vandaag in de kijker gezet met een feestelijke opendeurdag. Heel wat mensen kwamen een kijkje nemen, om te vernemen hoever het staat na 5 jaar of om voor het eerst kennis te maken. Ze kregen een rondleiding, met drankje en cakeje, kinderen konden er deelnemen aan allerlei workshops, zoals boksen en circustechnieken. Ongetwijfeld hebben er weer heel wat de droomboomsmaak te pakken gekregen. (foto's Nele Palmans)

wieze-boys-haalt-weer-zwaar-uit

Wieze Boys haalt weer zwaar uit

In het bedrijfsvoetbal heeft Wieze Boys A met 6-0 gewonnen van Mees 80. RP Products kwam niet verder dan 2-2 thuis tegen Weerstand Zonhoven. Wieze Boys B verloor met 1-0 van Binnenste Buitenland.

inbraak-in-stationsstraat-3

Inbraak in Stationsstraat

Vrijdagavond is een inbraak gepleegd in de Stationsstraat in Zolder. Toen de bewoners rond 22 uur thuiskwamen, merkten ze dat alles openstond en overhoop was gehaald.

jelle-geens-geeft-op-na-val-in-rotterdam

Jelle Geens geeft op na val in Rotterdam

Voor onze triatleet Jelle Geens is de seizoensfinale op een sisser geëindigd. In Rotterdam had vandaag de Grand Final triathlon plaats. Vooraf had hij laten uitschijnen in topconditie te zijn - na zijn blessure - en op minstens een top 10 plaats te rekenen. Helaas, tijdens het tweede onderdeel, het fietsen, kwam Jelle ten val en moest opgeven.

everzwijnen-woelen-graven-om-in-berkenbos

Everzwijnen woelen graven om in Berkenbos

De plaag van de everzwijnen lijkt alsmaar erger te worden in de buurt van Berkenbos en Lindeman. Heel wat privé-tuinen zijn al zwaar beschadigd, de terreinen van FC Anadol hadden al te lijden en nu hebben de everzwijnen ook weer zwaar toegeslagen op het kerkhof van Berkenbos. Daar zijn grote oppervlakten omgewoeld, de varkens hebben er een ware ravage aangericht. Erger is dat daarbij ook de bovenkant van graven helemaal is omgewoeld. Nabestaanden hebben al erg geschokt gereageerd. (foto's Michiel Reynders)

grote-politie-actie-bij-12-inch-lovers

Grote politie-actie bij 12 Inch Lovers

De politie is deze namiddag in grote getale opgedaagd op het event '12 Inch Lovers', een party die van 14 tot 24 uur in de bedrijfshal van Glas Ceyssens wordt georganiseerd. In het totaal treden daar 8 dj's op. In het verleden had het event niet zo'n goede reputatie opgebouwd, maar ondertussen heeft blijkbaar een andere organisator het touw in handen. Toch had de politie vooraf al een gesprek met organisatie en terreineigenaar, die er voor de rest niets mee te maken heeft. Vandaag (…) Lees het hele bericht

wa-e-genirk

Wa e genirk ...

Mins stopt toch es be nirke ... as ge da te dèkkels huurt, dan vinnen de minse dadder groommelt. 't Is maar dat je weet dat je met veel gezeur niet populair wordt.

garageverkoop-op-50-plaatsen-in-boekt

Garageverkoop op 50 plaatsen in Boekt

Wie op zoek is naar één of ander koopje, nog bruikbare spullen of zich gewoon wil laten verrassen door een bijzonder aanbod, die moet morgen zeker op pad in Boekt. Daar houden ze een grote garageverkoop. Tussen 8 en 17 uur kun je terecht in 50 garages verspreid over 19 straten. Dat kun je dus combineren met een wandeling of fietstocht, naar verluidt loont het de moeite ...

de-kijk-van-richie-280

De kijk van Richie

Binnenkort wellicht everzwijnpaté in promotie ...

heusden-zolder-in-de-vlucht-12

Heusden-Zolder in de vlucht (12)

Een blik op de Sint-Willibrorduskerk met daarnaast het oud-gemeentehuis van Heusden, dat nu onderdak biedt aan het OCMW, en de rotonde die het vroegere kruispunt heeft vervangen. (foto Marcel Gybels)

winst-voor-real-heusden

Winst voor Real Heusden

In tweede provinciale A speelde eerder deze week La Baracca 3-3 bij Star Beringen-Mijn. Dat was ook de uitslag van Il Tartufo Heusden-Santos Houthalen.  A In derde provinciale A versloeg Real Heusden Primo Zelk met 6-4. Berkenbos United verloor met 3-0 van Yellow Red Boys Hasselt.

mfc-begint-goed-aan-de-competitie

MFC begint goed aan de competitie

De zaalvoetbalcompetitie is ook weer hervat. In de tweede afdeling B versloeg MFC Heusden-Zolder Heracles Alken met 6-5. De beloften van MFC wonnen met 6-3 van Alken.

kippen-kleuterweg-schansstraat-deels-gevangen

Kippen Kleuterweg-Schansstraat deels gevangen

Aan het kruispunt Kleuterweg-Schansstraat bestaat al jaren overlast van verwilderde hoenders. Het zou ondertussen gaan om een 40-tal. In het verleden heeft het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum op vraag van de gemeente al heel wat vangacties gehouden, met wisselend succes want er zijn heel wat schuilmogelijkheden in de vegetatie. Dze week zijn de grote middelen ingezet. Het VZOC kreeg de toestemming van de grondeigenaar om de vegetatie aan te pakken. Door de vegetatie legden de medewerkers (…) Lees het hele bericht

vriendschap-in-stervorm-in-berkenbos

Vriendschap in stervorm in Berkenbos

De leerlingen van de vrije lagere school Berkenbos hielden vandaag hun vriendschapsdag rond het thema 'JIJ = een ster!'. De kinderen moesten overdag 5 sterren verzamelen via allerlei opdrachten: spelletjes spelen, gelukspoppetjes maken, sterretjes weven, complimentjes geven, ... allemaal opdrachten waarbij ze elkaars steun nodig hadden. Aan het eind van de dag werd met de hele school een ster gevormd en 'Vrolijke Vrienden' gezongen. Daarna werd soep met groenten uit de schooltuin gedronken, het 2de leerjaar had uitstekend gekookt. (foto's Rita Ramakers)

vrachtwagens-botsen-op-e314-1

Vrachtwagens botsen op E314

In de aanloop naar de wegenwerken aan de brug van Viversel op de E314 is deze namiddag opnieuw een ongeval gebeurd. In de richting van Lummen botste een vrachtwagen achter op een Nederlandse truck. De chauffeur raakte daarbij licht gewond.

vandaag-gezien-15-september-2017

Vandaag gezien

Het rotweer heeft ook zijn mooie kanten: zon gecombineerd met regen toverde deze namiddag een mooi kleurencontrast tussen de regenboog, de lucht en het groen van de Schaapsweg. (foto Ann Leyssens)

vrijetijdsbeurs-in-de-linde

Vrijetijdsbeurs in De Linde

De Linde heeft vandaag een vrijetijdsbeurs georganiseerd en daar was voor ieder wat wils. Zo zorgden bijvoorbeeld de tekenacademie, de chiro, de rugbyclub, de judoclub en de turnclub voor workshops. Voor veel leerlingen een interessante kennismaking, en ook enkele ouders namen actief deel. (foto's Peter Vanhamel)

17-grootste-bedrijven-tellen-1894-werknemers

17 grootste bedrijven tellen 1894 werknemers

Het gaat goed met de Limburgse economie, zowel de omzet als de werkgelegenheid bij de grootste bedrijven is er vorig jaar met ruim 4 % op vooruitgegaan. Dat blijkt uit de top 500 van werkgeversorganisatie VKW-Limburg, toegelicht door voorzitter Marc Meylaerts, directeur Ruben Lemmens en manager Max Van Der Linden.

Heusden-Zolder is daarin de 10de belangrijkste gemeente met net als vorig jaar 17 bedrijven in de top 500. Ons grootste bedrijf is het distributiecentrum van (…) Lees het hele bericht

trucks-zorgen-voor-2-dagen-sensatie

Trucks zorgen voor 2 dagen sensatie

Circuit Zolder staat voor weer voor één van zijn populaire weekends: de truckraces. De FIA Truck Grand Prix biedt niet alleen vier intense truckraces, maar ook de European Touring Car Cup, en manches voor de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux & Lotus Cup Europe. De pk-monsters met hun specifieke geur en geluid gaan met elkaar in de clinch op zaterdag om 14 uur en 16u30 en zondag om 15u05 en 17u30. De andere (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-in-de-vlucht-11

Heusden-Zolder in de vlucht (11)

Het gemeentehuis aan het Heldenplein in Zolder. Er achter zie je ook het vroegere CVO en de nieuwbouw van 't Molenholleke. (foto's Marcel Gybels)

de-droomboom-viert-vijfde-verjaardag

De Droomboom viert vijfde verjaardag

Op zaterdag 16 september van 10 tot 16 uur viert vzw De Droomboom een feest voor zijn vijfde verjaardag. In 2012 staken verschillende vrijwilligers de handen uit de mouwen om de oude meisjesschool van de zusters Urselinnen in te richten tot een bruisende locatie waar kinderen na schooltijd hun talenten kunnen ontdekken. Met verf, hout, en veel inspiratie kregen de vroegere (…) Lees het hele bericht

een-mooie-rups-maar-wat-komt-hier-uit

Een mooie rups, maar wat komt hier uit?

Marcel Kumpen trof dit mooie rupsje aan op het deksel van zijn compostbak. Wie kent het, is dit de rups van de witvlakvlinder die haar verpopping in het verschiet heeft? redactie [!] heusden-zolder.eu. Pierre Rutten bevestigt dat het om een witvlakvlinder gaat, maar wel eentje met vier zwarte borsteltjes, meestal zijn dat gele borsteltjes.

wateroverlast-blijft-beperkt-in-heusden-zolder

Wateroverlast blijft beperkt in Heusden-Zolder

De zware regenval van vanavond heeft op heel wat plaatsen voor wateroverlast gezorgd, het veroorzaakte zelfs enkele verkeersongevallen. In Heusden-Zolder bleven de gevolgen beperkt. De brandweer kreeg slechts twee oproepen om te gaan pompen. Voor de rest was er hinder op de klassieke plaatsen zoals ook weer in de Dellestraat.

truck-parade-is-geannuleerd

Truck-parade is geannuleerd

FLASH De parade van de trucks van Circuit Zolder naar het Marktplein en de static show daar, is geannuleerd omwille van het slechte weer. Dat heeft Circuit Zolder zopas bekendgemaakt. De trucks kunnen wel in de paddock bekeken worden.

straks-parade-van-racetrucks-naar-marktplein

Straks parade van racetrucks naar Marktplein

Straks is er de parade van racetrucks, de deelnemers aan de European Fia Grand Prix, van Circuit Zolder naar het Marktplein op de Schacht. Ze vertrekken om 15u30 en volgen het parcours zoals hierboven aangegeven. Ze blijven tot 18 uur op het Marktplein staan waar iedereen van nabij met de pk-monsters en hun rijders kan kennismaken.

30-party-voor-scouts-van-bolderberg

30+-Party voor scouts van Bolderberg

Op 23 september vanaf 21 uur worden de fuifnummers op de scoutsterreinen in Bolderberg verwacht voor een 30+-party plaats. Niet meteeen een jeugdfuif, maar wel een feest om mensen uit het dorp, oud-leiding van de scouts en hun ouders samen te brengen. 't Is tegelijk ook de kick-off van het nieuwe scoutsjaar. Mede-organisator Hans Roose stipt aan dat enkele ouders van scouts en oud-leiders de handen in elkaar hebben geslagen om de verenigingskas van de scouts te spijzen. Dan kunnen de (…) Lees het hele bericht

wie-wil-een-weekje-in-armoede-leven

Wie wil een weekje in armoede leven?

Op 17 oktober wordt de jaarlijkse Werelddag tegen Armoede gehouden en in de aanloop daarnaar staat ook nu weer een inleefweek armoede gehouden. Er worden ook in Heusden-Zolder vrijwilligers gezocht om van 6 tot 13 oktober zelf eens 'in armoede te leven'. Wist je trouwens dat 1 op 7 Limburgers het dagelijks moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Wie vorige keren aan zo'n inleefweek deelnam, heeft dat als een enorme ervaring beleefd. Concreet krijgen de deelnemers op 6 oktober (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-in-de-vlucht-10

Heusden-Zolder in de vlucht (10)

Een deel van Eversel waar de Pater Beckersstraat uitmondt in de Beringersteenweg en aan de overzijde de Joachimstraat. (foto Marcel Gybels)

vele-sporters-in-de-brug

Vele sporters in De Brug

Tussen de vele sportieve leerlingen die in De Brug vandaag 'in sportkleding' opdaagden, was er een bont allegaartje te vinden: turnen, boksen, dansen, mountainbiken, skeeleren, voetballen, boksen, enz. En aan het einde werd afgesloten met een dansje. (foto's Inge Vreys)

prof-elchardus-over-verwachtingen-van-jongeren

Prof. Elchardus over verwachtingen van jongeren

Neos Heusden-Zolder ontving Mark Elchardus, professor emeritus van de VUB. Hij besprak er het resultaat van een enquête onder zowat 2000 jongvolwassenen, tussen 25 en 35 jaar. Hen was gevraagd wat ze verwachten van de maatschappij. Het was een boeiende voordracht, die door de talrijke aanwezigen erg werd gewaardeerd.

paraplu-s-waren-een-succesartikel

Paraplu's waren een succesartikel

Wolken, wind en af en toe wat regen, waren vandaag de klimatologische ingrediënten van de multiculturele markt. Een pientere kramer speelde daar handig op in en had zijn wagen vol paraplu's gestopt. En er is goed nieuws voor de lekkerbekken, want over twee weken worden er verse wafeltjes gebakken, aan de kant van de CVO-ingang. Nog op 27 september kun je aan de fietsenstalling je fiets laten labelen. Een goeie preventie tegen diefstal, als je tweewieler toch verdwijnt, wordt hij makkelijk teruggevonden.

weinig-problemen-door-sterke-wind

Weinig problemen door sterke wind

Het stormachtige weer is bij ons binnen de perken gebleven. De brandweer kreeg slechts enkele oproepen voor problemen met bomen. Zo was deze namiddag in de Obbeekstraat een boom omgevallen en op de elektriteitskabels terechtgekomen. De brandweer kon een stuk van de boom wegzagen, de kabels leken onbeschadigd.

gewonden-bij-verkeersongevallen-1

Gewonden bij verkeersongevallen

In de Schansstraat zijn kort na het middaguur twee auto's gebotst. Eén bestuurder raakte gewond en moest naar het ziekenhuis afgevoerd worden. Gisteren was ook al een gewonde gevallen bij een ongeval, op de kruising Guido Gezellelaan-Pastoor Van Mierlolaan was een scooter door een auto aangereden. De bestuurder van de scooter werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

bijna-27-reed-te-snel

Bijna 27 % reed te snel

De verkeersdienst van de politie hield snelheidscontroles nadat buurtbewoners klaagden over onaangepast rijgedrag. Van de 1934 gecontroleerde bestuurders, negeerden liefst 518 bestuurders de snelheidsbeperkingen, dat is 26,80 %. De piek was deze keer voor de Bieststraat (294), andere 'toppers' waren de Dekenstraat (71) en Brugstraat (86), verder waren er overtreders in Edward Staintonstraat (24), Viverselweg (22) en Boekterheide (19). Eén rijbewijs wordt ingetrokken. Voorts zijn 3 (…) Lees het hele bericht

17-parkeerovertreders-tijdens-markt

17 parkeerovertreders tijdens markt

Een rustige multiculturele markt vandaag maar toch negeerden 17 marktbezoekers het parkeerverbod in Koeltorenlaan (15) en Schachtplein (2). Eén bestuurder moet € 116 ophoesten wegens gsm'en aan het stuur. Eén marktkramer kon geen geldig keuringsbewijs voorleggen.

erg-veel-sportievelingen-in-berkenbos

Erg veel sportievelingen in Berkenbos

Dat het de dag van de sportclub was, hebben ze geweten vandaag in de vrije lagere school van Berkenbos. Daar kwamen de leerlingen massaal in sportkleding aan. De voetballers waren het talrijkst maar ook andere sporten kwamen aan bod zoals basketbal, zwemmen, atletiek, paardensport, badminton, turnen, ballet, volleybal, .... (foto Rita Ramakers)

ook-sportievelingen-in-wijkschooltje-de-toverfluit

Ook sportievelingen in wijkschooltje De Toverfluit

Ook de kleuters van het wijkschooltje De Toverfluit gaven er vandaag een flinke lap op. Ze kwamen vanmorgen sportief aan op school en daarna trokken daarna met zijn allen naar buiten om te voetballen, te rennen, te fietsen, het evenwichtsparcours te proberen, .. ze vonden sport duidelijk top.

boek-en-expo-over-kwb-kvlv-en-cardijn

Boek en expo over KWB, KVLV en Cardijn

Ook dit jaar presenteert de Geschied- en Heemkundige Kring van Heusden weer een boek en een bijhorende tentoonstelling. Centraal thema is deze keer de 75ste verjaardag van de KWB en de 100ste verjaardag van de KVLV. Tegelijk is het ook 50 jaar geleden dat de legendarische kardinaal Cardijn een bezoek bracht aan Heusden. Ook nu weer vindt de tentoonstelling plaats in woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen, ze wordt geopend op vrijdag 27 oktober om 20 uur en is toegankelijk tot en met 12 (…) Lees het hele bericht

in-sportoutfit-naar-school

In sportoutfit naar school

In de school Beekbeemden vierden ze vandaag de 'Dag van de sportclub'. Veel leerlingen kwamen in de kleding van hun geliefde sporttak naar school. Misschien dat het aanstekelijk werkt voor de collega's ... (foto's An Vanoppen)

nathalie-lemmens-in-ek-selectie

Nathalie Lemmens in EK-selectie

Nathalie Lemmens maakt deel uit van de selectie van de Yellow Tigers die volgende week naar het Europees Kampioenschap volleybal in Azerbeidzjan trekt. Dat hoeft niet te verbazen want de speelster van Kieldrecht staat de jongste tijd vrijwel onafgebroken in het nationale team. Coach Gert Vande Broek hoopt op het EK de kwartfinale te bereiken.

heusden-zolder-in-de-vlucht-9

Heusden-Zolder in de vlucht (9)

Eén van de pareltjes van onze gemeente, de vijvers van Terlaemen in het natuurgebied rond de Kluis. (foto's Marcel Gybels)

vandaag-gezien-12-september-2017

Vandaag gezien

Het lijkt wel op een ros lieveheersbeestje ... maar de natuurkenners onder onze lezers zullen het waarschijnlijk juist kunnen benoemen. redactie [!] heusden-zolder.eu (foto Marcel Gybels) UPDATE De meningen lopen uiteen. Jean-Pierre Deroo denkt dat het een meeldauwlieveheersbeestje is, terwijl Julien Vanhove het bij een roomvleklieveheersbeestje houdt.

bescheiden-opkomst-voor-11-11-11-avond

Bescheiden opkomst voor 11.11.11-avond

Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11 was vanavond uitgenodigd om in het Muzecafé te komen spreken over 'Een humaan migratiebeleid', het thema van de 11.11.11-actie dit jaar. Maar ligt de echte campagne nog wat ver verwijderd of slaat het thema moeilijk aan ... feit is dat de opkomst erg bescheiden was. Dat maakte het verhaal van Bogdan Vanden Berghe er niet minder gedreven op. Hij gaf trouwens ook toe dat de themakeuze niet evident was. Daarna fietste hij in dialoog met de aanwezigen door (…) Lees het hele bericht

en-ze-doen-er-nog-een-schep-bovenop

En ze doen er nog een schep bovenop ...

Het sluikstort hierboven is ontstaan langs het bospad, in de buurt van het terrein van FC Anadol. Op een boogscheut van het recyclagepark dus, wellicht is het sneller in de containers gegooid dan in het bos uitgestrooid. En hieronder blijkt een nieuwe tactiek aan het Sint-Barbaraplein, uit schrik in de gaten gehouden te worden aan de glasbollen, wordt het tapijt dan maar achter de struiken gedumpt.

snel-optreden-voorkomt-erger-bij-brand-hertenlaan

Snel optreden voorkomt erger bij brand Hertenlaan

Het heeft vanavond gebrand in een woning aan de Hertenlaan in Bolderberg. Het vuur ontstond in een garage achter de keuken, vermoedelijk doordat een frituurpan te heet was weggezet. Daardoor vatte opgestapeld papier vuur en de brand breidde zich uit. De alerte bewoner kon het vuur grotendeels zelf doven, de brandweer kon zich daardoor beperken tot nablussen. De man liep bij het blussen wel brandwonden aan de voeten op, daarom werd nog een ambulance opgeroepen. Door het snelle optreden van bewoner en brandweer bleef de rest van de woning gespaard van schade.

twee-straatracers-zijn-rijbewijs-kwijt

Twee straatracers zijn rijbewijs kwijt

De politie stuurde deze keer de flitsauto naar 5 straten waar ongevallen gebeuren. 849 wagens passeerden het flitstoestel. 107 bestuurders reden sneller dan toegelaten, koploper was de Koolmijnlaan (64) gevolgd door Meylandtlaan (29), G. Gezellelaan (6), St.-Jobstraat (5) en Mijnwerkerslaan (3). 2 straatracers moeten hun rijbewijs inleveren nadat ze aan 130 km/u over de Meylandtlaan scheurden.  

het-weer-zware-windstoten

Het weer: zware windstoten!

Een krachtige straalstroom is verantwoordelijk voor erg wisselvallig weer. Storingen en depressies volgen elkaar in snel tempo op, maar worden afgewisseld door opklaringen. Bovendien staat er een strak windveld, waarbij zware windstoten kunnen voorkomen. De volgende dagen schuift lucht van polaire oorsprong over onze streken en wordt het nog wat kouder. Het blijft bovendien erg wisselvallig, maar de wind wordt minder krachtig.
Morgen verlaat regen in de loop van de ochtend de regio en wordt gevolgd (…) Lees het hele bericht

we-stood-like-kings-begeleidt-koyaanisqatsi

We Stood Like Kings begeleidt Koyaanisqatsi

Op woensdag 20 september om 20u15 is We Stood Like Kings nog eens te gast in cc Muze. Eerder was deze Belgische post-rock groep ook al in Muze te gast als muzikale begeleider van de film USSR 1926. Deze keer is gekozen voor de cultfilm ‘Koyaanisqatsi: life out of balance’ van Godfrey Reggio met muziek van Philip Glass. Er wordt niet gesproken in de film en de vertraging en versnelling in beeld en muziek hebben (…) Lees het hele bericht

moed-en-volharding-neemt-heusdense-turners-over

Moed en Volharding neemt Heusdense turners over

Turnkring Moed en Volharding is weer een stuk gegroeid. Nadat Sporta Heusden besliste om alleen door te gaan met dansgroepen en te stoppen met turngroepen, heeft Moed en Volharding Berkenbos de turngroepen overgenomen. Zo kunnen de lessen gewoon verder gezet worden. Voor M&V betekent dat wel een intense programmering. Concreet is er een jeugdwerking in Berkenbos maandag, dinsdag, woensdag en zaterdag, een jeugdwerking in Eversel op woensdag en zaterdag, een jeugdwerking in Heusden op maandag, woensdag en zaterdag. En nog eens een volwassenenwerking op maandag, donderdag en vrijdag in Berkenbos.

2-x-4-generaties-in-zolder

2 x 4 generaties in Zolder

In Zolder gaan ze prat op 2 X 4 generaties. Het verhaal begint in de Ganzenstraat bij oma Simonne Vaes (79). Dochter Anne Vandebroek telt ondertussen 52 lentes, kleindochter Malou Cams (27) kreeg ondertussen de ooievaar al twee keer op bezoek, telkens met een nieuwe vrouwelijke telg: Stella (2 jaar) en Lola (5 maanden). (foto Tony Sempels)

heusden-zolder-in-de-vlucht-8

Heusden-Zolder in de vlucht (8)

De tijdelijke brug van Viversel parallel met de autosnelweg die bij haar plaatsing zelfs nationaal nieuws was. De brug zal op die plaats zeker nog nodig zijn tot eind volgend jaar. (foto Marcel Gybels)

nie-zoevool-semmele-eh

Nie zoevool sèmmele eh

As ze tegen och zeije dadder nie mot sèmmele, dan widder wûl hoe loat het es zeker? Om maar te zeggen dat niet iedereen het waardeert als je aan het zeuren of kankeren bent.

nieuwe-protestactie-tegen-stank-van-apl

Nieuwe protestactie tegen stank van APL

Enkele tientallen inwoners van Viversel hebben vanavond opnieuw een prikactie gehouden aan het kanaal tegenover het asfaltbedrijf APL. Ze klagen over de aanhoudende stankoverlast bij de productie van asfalt, dat was het geval in de voorbije week en ook weer vanochtend. De buurt had gehoopt dat na de maatregelen door het bedrijf en de sussende berichten vanuit de gemeente, de hinder zou verdwenen zijn. Maar in heel wat straten wordt nog altijd om de haverklap een indringende geur (…) Lees het hele bericht

106-bestuurders-geflitst-in-heusden-zolder

106 bestuurders geflitst in Heusden-Zolder

De politie hield ook snelheidscontroles na klachten van buurtbewoners. De flitsauto controleerde in 9 straten 1116 wagens. 106 bestuurders reden te snel, dat is 9,5 %. Koploper was de Westlaan met 35 voor Schootstraat (20), Halstraat (15), Belikstraat (13), Koerselsebaan (12), Langstraat (2), Kapelstraat (5) en Hofeinde (4). In de Bremstraat passeerde tijdens een meting van een half uur geen enkele auto.

3-dronken-8-te-snel

3 % dronken, 8 % te snel

Heusden-Zolder was één van de vier lokale politiekorpsen die net als de wegpolitie SLim-acties hielden het afgelopen weekend. Op alle plaatsen samen hadden 7 van de 276 gecontroleerde bestuurders (3 %) gedronken. Drie hadden drugs gebruikt. 1333 bestuurders (8 % van het totaal) zijn geflitst aan te hoge snelheid. Daarnaast waren er nog 15 andere verkeersovertredingen. In het totaal zijn 7 rijbewijzen meteen ingetrokken.

brandje-in-toekomstige-muze

Brandje in toekomstige Muze

Het heeft deze namiddag even gebrand in ophaalmachinegebouw III op De Schacht. Daar zijn momenteel afbraakwerken aan de gang voor de bouw van de toekomstige Muze. In één van de machines zat blijkbaar nog olie en die heeft vuur gevat door slijpwerken. Het bovengronds vuur kon door de werknemers van de firma zelf geblust worden, maar er was ook olie de kelder ingelopen en die was moeilijk bereikbaar. Daarom heeft de brandweer daar een schuimtapijt in aangebracht. Er wordt uiteraard nog niet aan de nieuwbouw gewerkt en daardoor is geen sprake van echte schade. (foto's Marina Poelmans)

bogdan-vanden-berghe-over-migratie

Bogdan Vanden Berghe over migratie

Precies vandaag over twee maanden is het 11 november … tijd dus om de 11.11.11-campagne op gang te brengen. Morgen om 19u30 komt Bogdan Vanden Berghe voor een lezing naar Muze. Hij is algemeen directeur van 11-11-11, de koepel van de solidariteitsorganisaties van ons land en hij zal spreken over het campagnethema ‘Voor een humaan migratiebeleid’. De keuzes die ons land en Europa zullen maken op het vlak van migratie en vluchtelingen zullen bepalend zijn voor de toekomst van (…) Lees het hele bericht

ook-de-ghoosstraat-deelt-in-de-trend

Ook de Ghoosstraat deelt in de trend

Op het lijstje van 'door buurtbewoners en passanten vervuilde' plekjes mogen we nu ook de Ghoosstraat bijschrijven. Reiskoffers met de vliegtuiglabels nog aan, kattenbakvulling, een seksspeeltje - wellicht defect buiten de garantieperiode - plantenpotjes, ... en dat op een plek die op het netwerk van stille wegen moet aansluiten.

de-nh-90-in-het-luchtruim

De NH-90 in het luchtruim

Deze voormiddag vloog er een NH-90 over Heusden-Zolder, deze helikopter hebben we nog niet zo vaak gezien in onze contreien. Het gaat om een nieuw toestel - waarvoor de leveringen aan defensie nog aan de gang zijn - en die onder meer de Seaking-reddingshelikopters moet vervangen. Dezer dagen trouwens ook te zien in de docu-reeks 'De kust is veilig'. (foto Marcel Gybels)

terug-uit-noodlijdend-nepal-slot

Terug uit noodlijdend Nepal (slot)

Tijdens zijn korte verblijf in Nepal heeft Luc Reynders nogmaals de dankbaarheid van de bevolking ondervonden. Niet alleen door het onthaal dat hem daar te beurt viel, maar ook bijvoorbeeld door een spandoek waarin hij bedankt werd, dat aan de tractor van de hulpgoederendistributie was bevestigd. En ook op Facebook werd hij nog eens uitgebreid in de bloemetjes gezet. Ondertussen blijven de noden groot in Nepal en zijn nog veel hulpgoederen nodig de komende maanden.
Wie wil helpen kan (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-in-de-vlucht-7

Heusden-Zolder in de vlucht (7)

Het kloppend hart van het seniorengebeuren met onder meer De Zandloper, dienstencentrum De Brug en de serviceflats tussen Hesdinstraat en Kruiswegstraat. (foto Marcel Gybels)

proficiat-voor-onze-lommelse-collega-s

Proficiat voor onze Lommelse collega's

Onze collega's van Internetgazet Lommel hebben dit weekend flink gefeest, en dat verdienden ze want de editie Lommel bestaat 10 jaar. Er stond heel wat op het programma zoals een quizavond, praatcafé, optredens van een heleboel artiesten en dat allemaal in het bijzijn van veel lezers, want ook onze Lommelse collega's hebben een trouw lezerspubliek. Vanuit Heusden-Zolder wensen we hen van harte proficiat en nog veel succesvolle gazettenjaren!

marieke-kent-de-interne-keuken-van-domherenhof

Marieke kent de interne keuken van Domherenhof

De deelnemers aan de laatste rondleiding door het Domherenhof kregen iets exclusiefs. Marieke Timmers uit Zolder was afgekomen en zij heeft 14 jaar lang in het Domherenhuis gewerkt. In de jaren 50 en 60 was zij het inwonend personeelslid van de barones, die door iedereen als 'juffrouw Leen' was gekend. En toen Marieke nadien trouwde met Marcel trouwde, kwam hij bij inwonen in 't kasteeltje.

Marieke is ondertussen een kranige tachtiger en als zij herinneringen (…) Lees het hele bericht

kijken-mag-en-dromen-ook

Kijken mag, en dromen ook ...

Voor de echte autofans heeft de paddock tijdens de Petrolhead Sundays iets weg van een speelgoedwinkel. Het etaleert de meest prachtige en exclusieve wagens, kijken mag, aankomen eigenlijk niet, en kopen is voor de meesten sowieso uitgesloten. Het blijft dus bij dromen. Stephan Volders brengt een greep uit de aanwezige droomwagens. (meer foto's)

exclusieve-wagens-draaien-rondjes

Exclusieve wagens draaien rondjes

Vandaag was het Petrolhead Sunday op Circuit Zolder. Zeg maar het hoogfeest van dure en exclusieve wagens. Heel wat daarvan reden, al dan niet per merk, ook wat rondjes op het circuit. Daarop richtte Marcel Gybels zijn lens. (meer foto's)

zolder-c-verslaat-genk

Zolder C verslaat Genk

Vandaag werd nog één basketbalmatch afgewerkt: in derde provinciale B ontving Zolder C Genk B, het werd 74-70 voor de thuisploeg.

onze-lieve-vrouw-wint-wisselschieting

Onze-Lieve-Vrouw wint wisselschieting

De schuttersgilden hebben uiteindelijk tot na 6 uur zondagavond geschoten voor de gemeentelijke wisselschieting erop zat. Heel de namiddag hadden 5 schutterijen met in het totaal 61 boogschutters deelgenomen. Winnaar werd Onze-Lieve-Vrouw met 97 punten, tweede was Berkenbos met 84 punten, derde Oud-Heusden met 77, vierde Boekt en vijfde Hal. Beste individuele schutters waren er 3 die ex-aequo eerste eindigden: Nico Bellinkx (Berkenbos), Philemon Helsen (Hal), en Raf Engelen (Berkenbos). Fanny (…) Lees het hele bericht

hebad-neemt-goede-seizoensstart

Hebad neemt goede seizoensstart

Het nieuwe badmintonseizoen is bij Hebad onder een gunstig gesternte gestart. Hebad 2G speelde in 1ste liga zijn eerste wedstrijd tegen Pluimplukkers 3G uit Gent. Na een aarzelende start, met winst in het dames dubbel en verlies in het heren dubbel, liet het team geen steken meer vallen en won het met duidelijk 7-1 cijfers.

Hebad 3G, dat aantreed in 1ste provinciale, won vorig weekend met 7-1 won tegen Dibad en smeerde dit weekend Poona Hoeselt dezelfde (…) Lees het hele bericht

mee-genieten-van-sanicole

Mee genieten van Sanicole

Vanuit Heusden-Zolder kon je ook vandaag een stukje meegenieten van de Sanicole Airshow want heel wat deelnemers kwamen hier in de lucht voorbij. Opvallend daarbij het contrast tussen historische en hedendaagse vliegtuigen. (foto's Marcel Gybels)

omd-2017-op-ontdekking-door-domherenhof

OMD 2017: Op ontdekking door Domherenhof

Ruim 50 mensen brachten vandaag een bezoek aan het Domherenhof. Ze konden er de werking van Limburgs Landschap ontdekken maar centraal stond toch de geschiedenis van het gebouw. Gids Jos Bervoets nam verschillende groepen bezoekers op sleeptouw om hen te laten kennismaken met de verschillende telgen van de familie de Villenfagne die er verbleven, de verschillende fases waarin het gebouw tot stand is gekomen en de toekomstplannen. Zeer de moeite was ook de rondleiding door het mooie park met zijn unieke eeuwenoude bomen.

omd-2017-woutershof-erg-tevreden

OMD 2017: Woutershof erg tevreden

In het heemkundig museum Woutershof wreef voorzitter Theo Houben zich in de handen. Kort voor 16 uur waren daar al 60 tot 70 mensen gepasseerd. Deze Open Monumentendag bood dan ook de voorlaatste kans om de tentoonstelling 'Helpende Handen' rond de zorg - in brede zin - van de mijn destijds te bekijken. Ook de andere collecties en het klasje konden op belangstelling rekenen.

sk-06-krijgt-weer-pandoering

SK 06 krijgt weer pandoering

SK Heusden 06 is in vierde A zijn doelpuntenkermis tegen Houthalen helemaal vergeten, want voor de tweede keer deze week moest het vijf goals slikken: 1-5 tegen Turkse Rangers.

kvv-en-bolderberg-vinden-de-goal

KVV en Bolderberg vinden de goal

In derde A walste KVV Heusden-Zolder over SV Breugel heen, het werd 5-1. Ook bij Bolderberg stonden ze weer aan het kanon, daar werd het 4-1 tegen FC Hechtel.

verlies-voor-anadol-4

Verlies voor Anadol

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol met 3-0 verloren van FC Eksel A.

omd-2017-rustig-in-zldr-luchtfabriek

OMD 2017: rustig in ZLDR Luchtfabriek

ZLDR Luchtfabriek was de afgelopen jaren vaak dé blikvanger in Heusden-Zolder maar op deze Open Monumentendag is het er opvallend kalm. Met mondjesmaat sijpelen de bezoekers wel binnen en kleine groepjes laten zich door een gids begeleiden. Wat wel opvalt: de bezoekers die er zijn, nemen de tijd om alles grondig te bekijken.

strijd-op-scherp-van-de-snee-voor-wisseltrofee

Strijd op scherp van de snee voor wisseltrofee

Sinds de vroege namiddag kampen de Heusden-Zolderse boogschutters aan de Sint-Sebastiaangilde voor de gemeentelijke wisseltrofee. Deze wisselschieting kent ondertussen ook al een flinke traditie, en de verschillende schutters zijn er op gebrand om de trofee voor hun gilde te winnen. Deze namiddag werden in ieder geval al heel wat 'vogels' afgeschoten en we zagen ook de hoofdvogel al een keer naar beneden komen. (meer foto's)

een-hondsdolle-zwempartij

Een hondsdolle zwempartij

Voor de honden is het vandaag dolle pret op en rond zwembad Terlaemen want alles staat in hun teken. Ze mogen naar hartenlust spelen en zwemmen in het grote bad. Die het eerst stilletjes aan willen doen, kunnen in het peuterbad aan watergewenning doen. Trouwens, vaak zijn het kanjers van viervoeters die het meest terughoudend zijn aan de waterkant. Daarnaast kunnen ze ook ravotten in een speelweide, een oefenparcours afleggen, de meeste gelukkige honden kregen van baasje een speeltje aan één van de kraampjes. (meer foto's)

heusden-verslaat-stevoort

Heusden verslaat Stevoort

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Heusden A thuis van Stevoort C gewonnen met 66-63. In derde A kreeg Zolder B thuis een 35-67 nederlaag te slikken van Miners Beringen C. Heusden B verloor van Stevoort E met 43-66. In derde B moest Kajoba het onderspit delven tegen Hasselt D: 72-62. In vierde A versloeg Heusden C Gems Diepenbeek B met 53-50 terwijl Zolder E weinig moeite had op het terrein van  Miners Beringen Z: 44-64. In 4B gaf Zolder D forfait tegen Zonhoven.

terug-uit-noodlijdend-nepal-3

Terug uit noodlijdend Nepal (3)

Het grote drama in Nepal zijn de weeskinderen. Vele kinderen hadden één of meerdere ouders verloren bij de aardbeving. En bij de zondvloed zijn nog eens heel wat ouders verdronken. Dat kwam ook doordat de grote overstroming rond middernacht is gebeurd, toen iedereen sliep. Bij het bedelen van de hulpgoederen hadden Luc Reynders en co dan ook extra aandacht voor de weeskinderen, die wat extra kregen.

ook-chirobeats-zat-er-boenk-bovenop

Ook Chirobeats zat er boenk bovenop

Ook de Chirobeats aan de Jogem in Zolder was een 'vette party'. Daarbij was ook niets aan het toeval over gelaten met drie fuifrooms, een batterij goede dj's, fuifbussen, cocktails, ... En die mix werd gesmaakt door de jeugd die zaterdagavond en - nacht flink uit de bol ging.

zeker-850-feestvierders-op-brandweerfuif

Zeker 850 feestvierders op brandweerfuif

De brandweerfuif van zaterdagavond was een voltreffer. Tussen 9 uur 's avonds en 4 uur 's ochtends passeerden naar schatting 850 feestvierders de kassa. Traditiegetrouw kwam het allemaal wat traag op gang, maar eens middernacht voorbij sloeg de vlam in de pan en kon de dj met een gevarieerd programma het grootste deel van de tent in beweging krijgen. Tussen de feestvierders ook een 9-koppige ploeg van het brandweerkorps van het Duitse Bad-Arolsen dat al jaren een goede band onderhoudt met het korps hier. (meer foto's)

heusden-zolder-in-de-vlucht-6

Heusden-Zolder in de vlucht (6)

De monumentale Sint-Vincentiuskerk in Zolder-Centrum is sinds haar restauratie gewoon langs alle kanten mooi om te bewonderen. (foto's Marcel Gybels)

eerste-gulden-eikenblad-voor-fernand-claes

Eerste Gulden Eikenblad voor Fernand Claes

Fernand Claes van frituur 't Brugske heeft vanavond het allereerste Gulden Eikenblad van UNIZO Heusden-Zolder gekregen. Die award is in het leven geroepen naar aanleiding van de 10de verjaardag van de lokale ondernemersorganisatie. Iedereen, ook onze lezers, mocht de afgelopen maand kandidaten nomineren die een belangrijke rol spelen voor het ondernemerschap in Heusden-Zolder. En daaruit heeft het UNIZO-bestuur dan de laureaat gekozen.

Volgens voorzitter Raf Coomans (…) Lees het hele bericht

verlies-voor-rp-products

Verlies voor RP Products

In het bedrijfsvoetbal behaalde VK Wieze Boys A op de eerste competitiedag een makkelijke overwinning, Weerstand Zonhoven gaf forfait en dus werd het 0-5. RP Products leed al meteen een 4-2 nederlaag bij FC Tamara. In de tweede afdeling verloor Wieze Boys B met 0-2 van Tuinwijk VV.

terug-uit-noodlijdend-nepal-2

Terug uit noodlijdend Nepal (2)

De mensen in de dorpen in Nepal proberen zich zoveel mogelijk zelf te redden. Maar de hulpgoederen die Luc Reynders en de Himalayan Care Hands aanbrachten, kunnen nog wat extra helpen. Ze hadden pakketten met twee soorten rijst, waterzuiveringstabletten, medicatie tegen diarree, tandpasta en -borstel, dekens, slippers, kruiden, linzen, zout, zeep, een matrasje, ... Er zat ook een zaklamp op zonnecellen om in het duister de slangen te zien. En muskietennetten want het is er momenteel erg (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-279

De kijk van Richie

Alsmaar meer mensen hebben een allergie ...

exclusieve-wagens-op-petrolhead-sunday

Exclusieve wagens op Petrolhead Sunday

Vandaag zetten de Duitse racers Circuit Zolder nog op stelten, maar morgen is het Petrolhead Sunday. Eigenaars van supercars en exclusieve classic cars kunnen hun wagens gratis parkeren in de paddock, ze kunnen deelnemen aan de Petrolhead Tour of zelf op circuit rijden. En het publiek kan zich in de paddock de ogen uitkijken naar al dat fraais. Op het circuit zijn er exclusieve sessies voor Jaguar, Corvette Club, BMW Vandenbroeck en CarCave. Ook de Warming-Up en Sportgroepen van Petrolhead Days (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-in-de-vlucht-5

Heusden-Zolder in de vlucht (5)

Binnen Circuit Zolder ligt ook ProMove, het rijvaardigheidscentrum dat alsmaar meer bezocht wordt. Zo kunnen jongeren die pas hun rijbewijs behaalden, er extra vaardigheden opdoen. In de lente worden er ook motoren ontvangen, maar ook bedrijven en instanties vinden hun weg er naartoe. (foto's Marcel Gybels)

berenhuis-ontvangt-deze-maand-grote-mensen

Berenhuis ontvangt deze maand grote mensen

Ook voor Het Berenhuis is het schooljaar opnieuw begonnen, al is september vooral gereserveerd voor grote mensen, op zoek naar inspiratie en methodieken. Gisteren kwamen de medewerkers van de bibliotheek langs en vandaag waren de managers van de Vlaamse bezoekerscentra van Natuurpunt op bezoek. Later deze maand worden nog hogeschoolstudenten, Brusselse ambtenaren van het Agentschap Integratie en Inburgering en begeleiders van de Landelijke Kinderopvang Beringen verwacht. (foto Gerlinde Gilissen)

vzoc-heeft-verdwenen-pauwen-meteen-geplaatst

VZOC heeft verdwenen pauwen meteen geplaatst

Een maand geleden brachten we hier het verhaal van Karel Gaethofs die 3 pauwen kwijt was. Een buurtbewoner die het verhaal las, wist Karel te signaleren dat de pauwen in een garage in de buurt waren terechtgekomen. De eigenaar had ze niet terug buiten gejaagd maar het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum opgeroepen. Medewerkers hadden de pauwen gevangen en meegenomen. De eigenaar heeft dan verschillende keren contact opgenomen met het VZOC waar hij met een kluitje in het riet werd (…) Lees het hele bericht

terug-uit-noodlijdend-nepal-1

Terug uit noodlijdend Nepal (1)

Luc Reynders is terug thuis nadat hij de afgelopen week in Nepal verbleef en hielp bij de hulpverlening. Grote delen van het land zijn deze zomer zwaar getroffen door de overstromingen die de ellende van de aardebeving van 2 jaar geleden nog eens vergrootten. Maar Luc en lokale medewerkers van Himalayan Care Hands hebben toch heel wat hulpgoederen ter plekke gekregen. Daarover de komende dagen meer. Maar het valt op hoe zwaar de huizen beschadigd zijn. Door de zondvloed die ontstond na (…) Lees het hele bericht

ambiance-in-de-lucht

Ambiance in de lucht ...

De wolken zullen helaas roet in het eten strooien maar ook vanuit Heusden-Zolder zullen we vanavond en zondag merken dat de airshow van Sanicole aan de gang is. Deze knapen vlogen vandaag over. (foto Marcel Gybels)

het-weer-wisselvallig-en-fris-1

Het weer: wisselvallig en fris!

Een omvangrijke depressie over de Noordzee is weerbepalend voor onze streken. De atmosfeer is erg onstabiel en buien kunnen gemakkelijk ontstaan. Bovendien is het ook vrij winderig. Na een rustpauze op zondag, komen er na het weekend opnieuw buien opzetten en is er veel wind.
Morgen geeft de barometer lage waarden aan, wat wil zeggen dat we onder de invloed staan van een depressie. Regen en buien staan daarbij op het programma en zelfs onweer is mogelijk. Het voelt eerder koud aan bij een matige (…) Lees het hele bericht

ethel-en-christel-nemen-betonvloerenbedrijf-over

Ethel en Christel nemen betonvloerenbedrijf over

Het bedrijf Jos Eerdekens Betonvloeren in Opglabbeek is overgenomen door de dochters Ethel - die in Heusden woont (links op de foto) - en Christel. Vader Jos Eerderkens is met pensioen gegaan, maar de dochters zorgen ervoor dat het bedrijf in familiehanden blijft. Christel werkt al 20 jaar in het bedrijf en is nu operationeel directeur, Ethel is er al 12 jaar actief en is voortaan algemeen directeur. De naam van het bedrijf blijft behouden als eerbetoon aan de oprichter en (…) Lees het hele bericht

busje-komt-zo-of-toch-niet-1

Busje komt zo ... of toch niet

Ook bussen van De Lijn kunnen met een defect moeten blijven staan. En zeker als het om een gelede bus gaat, zijn er zware middelen nodig om die te takelen. (foto Marcel Gybels)

wagens-vernield-bij-botsing-op-ringlaan

Wagens vernield bij botsing op Ringlaan

Gisterenavond laat zijn op de Ringlaan in Zolder twee wagens gebotst. Een personenwagen reed er de weg op en werd daar aangereden door een bestelwagen. Er vielen geen gewonden maar beide wagens zijn zo zwaar beschadigd dat ze wellicht verloren zijn. Terwijl de takelfirma de wrakken verwijderde, moest de brandweer de brokstukken en de olie opruimen.

veel-organisaties-aanwezig-op-hondenzwemmen

Veel organisaties aanwezig op hondenzwemmen

Zoals eerder gemeld heeft zondag van 10 tot 18 uur in openluchtzwembad Terlaemen het hondenzwemmen plaats. Er is daar ook een nevenprogramma met heel wat infostands. Zo is er All4Dogs dat geld en goederen geeft aan asielen in binnen- en buitenland. De Stichting Handen voor Pootjes biedt allerlei hulp aan binnen- en buitenlandse dieren en aan de personen of organisaties die zich daarom bekommeren.

De vzw Helping Dogs is een non-profit organisatie die zich inzet voor honden in (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-in-de-vlucht-4

Heusden-Zolder in de vlucht (4)

Binnen Circuit Zolder is de kartingpiste één van de bijkomende attracties van de jongste jaren. Vooral bij grotere evenementen kennen de karts heel wat succes. (foto Marcel Gybels)

felix-aerts-gatab-is-plots-overleden

Felix Aerts (GATAB) is plots overleden

Felix Aerts is vandaag plots overleden, de altijd actieve voorzitter van Gatab, de gemeentelijke adviesraad voor toegankelijkheid en aangepast bouwen. Felix werd 21 jaar geleden door een nekwervelbreuk volledig verlamd. Maar hij was een strijder en vocht terug. Meer dan een jaar werkte hij aan zijn revalidatie en kwam terug te been. Niet altijd makkelijk en vaak in een rolstoel of scootmobiel, maar hij wilde zo zelfstandig mogelijk zijn. Meer nog, als ervaringsdeskundige zette Felix zijn (…) Lees het hele bericht

ook-de-grote-fuiftent-staat-klaar

Ook de grote fuiftent staat klaar

Vandaag is ook de grote tent opgezet op de binnenkoer van de brandweerkazerne zodat de fuifnummers zaterdagavond - voor het geval het zou regenen - droog kunnen swingen.

braderie-is-aan-65ste-editie-toe

Braderie is aan 65ste editie toe

De eerste keer dat de handelaars van winkelcentrum Cité echt met het nieuwe logo naar buiten komen is tijdens de 65ste braderie, van 27 september tot 2 oktober. Ze gaan er prat op één van de oudste braderieën van het land te kunnen presenteren. Heel de periode zijn er koopjes. Op woensdag 27 september om 20 uur treedt stand-up comedian Erhan Demirci op met Tom Cools in het voorprogramma. Donderdag is er de (…) Lees het hele bericht

winkelcentrum-cite-heeft-een-nieuw-logo

Winkelcentrum Cité heeft een nieuw logo

Winkelcentrum Cité heeft zojuist zijn nieuwe logo voorgesteld. Volgens het bestuur is dat een nieuwe stap in een ambitieus toekomstplan. Er wordt ingezet op de versterking, vernieuwing en uitbreiding van de commerciële activiteit in het winkelgebied. Sinds 2013 werd gewerkt aan een strategisch-commercieel plan. Verschillende maatregelen en initiatieven moeten van de Cité een attractieve winkelplaats maken voor bewoners en bezoekers.

De (…) Lees het hele bericht

trucks-houden-parade-naar-martkplein

Trucks houden parade naar Martkplein

Van 15 tot 17 september heeft op Circuit Zolder het FIA European Truck Racing Championship plaats. Dat is ieder jaar dé hoogmis voor de liefhebbers van de snelle trucks en de prachtig ingerichte en gedecoreerde vrachtwagens. Maar in de aanloop naar de grand prix rijden de deelnemers aan de race donderdag tussen 15u30 en 18 uur voor een parade van Circuit Zolder naar het Marktplein op De Schacht.  (foto Marcel Gybels)

ignace-schops-herverkozen-als-europarc-president

Ignace Schops herverkozen als Europarc-president

Ignace Schops is in Portugal herverkozen als president van de Europarc Federation. Dat is het grootste netwerk voor natuur in Europa. Er zijn 400 leden bij aangesloten die samen 40 miljoen ha natuur beheren, 40 % daarvan zijn Natura 2000 gebieden. Tijdens de algemene vergadering, die nog tot zondag duurt, verzekerde hij dat ook de komende jaren de klemtoon zal liggen op duurzaamheid en de verdere uitbouw van het netwerk.

twee-dagen-duitse-racewagens-op-circuit

Twee dagen Duitse racewagens op circuit

Morgen en zaterdag zal er weer veel Duits gesproken worden op en rond Circuit Zolder want het Motorsport XL Race Weekend strijkt er neer. Vrijdag zijn er zowat heel de dag testritten en kwalificatieraces maar aan het eind van de dag, om 16u55, is er de eerst echte race van de Dunlop 60, over één uur dus. Zaterdag wordt het heel druk want dan staan er verspreid over heel de dag liefst 11 races op het programma. Zo komen de historische wagens drie keer in actie voor een Historic Race (…) Lees het hele bericht

zangers-gezocht-voor-suite-voor-de-laatste-mijn

Zangers gezocht voor Suite voor de Laatste Mijn

Zoals eerder aangekondigd wordt de 25ste verjaardag van de sluiting van de mijn van Zolder in het weekend van 30 september en 1 oktober herdacht, onder meer met de 'Suite voor de Laatste Mijn'. Dat is een compositie van muzikanten en dirigent en wordt in ZLRD Luchtfabriek gebracht van 30 september tot en met 8 oktober. De uitvoering gebeurt onder meer door de Muze Jazz Orchestra en zangkoor Exsultate. Het koor zoekt nog zangers die hier willen aan meedoen. Het zal in ieder geval een unieke (…) Lees het hele bericht

60-jaar-brandweer-de-wagens

60 jaar brandweer: de wagens

In de loop van die 60 jaar is bij de brandweer alles geëvolueerd: de werking, de opleiding, de kazerne, de kleding en ook uiteraard de voertuigen. Destijds werd begonnen met een afgeschreven legervoertuig, nadien werd wel eens vaker een tweedehands vrachtwagen aangeschaft en zelf omgebouwd. Tegenwoordig worden de wagens op zonaal vlak vlak aangekocht voor de eenvormigheid. Even ter illustratie, boven de pompwagen of eerste uitruk van weleer, onder de meest recente.

heusden-zolder-in-de-vlucht-3

Heusden-Zolder in de vlucht (3)

Circuit Zolder is al meer dan een halve eeuw dé aantrekkingspool van Heusden-Zolder. De legendarische periode van de formule 1 ligt ondertussen al lang achter de rug, maar de jongste tijd zit de omloop weer in de lift, ook al door de vernieuwing die de infrastructuur en de organisaties de voorbije periode hebben ondergaan. Vanuit de lucht valt ook op hoe het circuit omringd is door groen, ingebufferd als het ware. (foto's Marcel Gybels)

jelle-geens-wint-zwintriatlon-aan-zee

Jelle Geens wint Zwintriatlon aan zee

Jelle Geens heeft vandaag de Zwintriatlon gewonnen, die was aan zijn 19de editie toe. Op het programma 1 kilometer zwemmen, 45 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen tussen het Nederlandse Sluis en Knokke. Geens finishte in 1 uur en 51 minuten. Bart Aernouts, tweevoudig winnaar van de Zwintriatlon, was tweede op 27 seconden van Jelle. De Duitser Steffen Justus werd derde. Geens kreeg nog een extra premie van 1000 euro omdat hij als eerste over de streep kwam. Het ging om de zogenaamde Battle of the Sexes, de vrouwen mochten 13 minuten voor de mannen vertrekken, maar Jelle Geens snelde voorbij winnares Katrien Verstuyft.

voorbereidingen-voor-fuif-zijn-ingezet

Voorbereidingen voor fuif zijn ingezet

Bij de brandweer moeten ze niet alleen branden blussen, maar ook de handen uit de mouwen steken voor de fuif van zaterdag. Op de binnenkoer van de kazerne waren ze vanavond volop bezig met de tenten en installaties te plaatsen voor de lounge. De grote tent komt later. Overigens, de fuif begint zaterdag om 21 uur, er zijn nog kaarten beschikbaar.

brandje-in-woning-aan-inakker

Brandje in woning aan Inakker

Vanavond heeft een kort brandje gewoed in een woning aan de Inakker. Het vuur ontstond in een hoop spullen - wasgoed en andere - in een voormalige garage die nu gebruikt wordt voor onder meer de wasmachine en diepvriezer. Hoe het vuur is ontstaan, is niet duidelijk, maar doordat de ruimte goed afgesloten was, heeft het zich niet fel kunnen uitbreiden. De brandweer had alles dan ook snel geblust. In dat deel van de woning is rookschade en ook de deur raakte beschadigd.

bloedinzamelingen-in-heusden-zolder-1

Bloedinzamelingen in Heusden-Zolder

Binnenkort organiseert het Rode Kruis weer drie bloedinzamelingen in Heusden-Zolder. Op donderdag 28 september kun je terecht in de Witte Zaal in Bolderberg, op maandag 2 oktober staan de bedjes gespreid in Ons Huis in Berkenbos en op dinsdag 3 oktober is het te doen in Sint-Baaf in Eversel. De openingsuren zijn telkens van 18 uur tot 20u30.

350-wagens-geflitst

350 wagens geflitst

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles in 6 straten. 1136 wagens passeerden het flitstoestel, daarvan reden er liefst 350 of 30% te snel. Vooral in de Inakker (96 op 181), De Nieuwe Dijk (136 op 283) en de Beringersteenweg (98 op 471) liepen de hardrijders met bosjes tegen de lamp. Minder inbreuken waren er in de Padbroekweg (14), Terrillaan (5) en Halstraat (1).

vertelavond-over-inleefreis-in-bangladesh

Vertelavond over inleefreis in Bangladesh

Je herinnert je ongetwijfeld nog de verhalen van de delegatie van het Sint-Franciscuscollege die tijdens de paasvakantie op fietsinleefreis naar Bangladesh trok. Nick Bosmans, Amber Vanhove, Britt Custers en leerkracht Rita Joris gingen onder meer bekijken hoe daar huisjes gebouwd worden voor de lokale bevolking. Op vrijdag 15 september om 20 uur geven ze een vertelavond in de Franciscuszaal van het college, daar tonen ze ook heel wat sprekende foto's. Iedereen is er welkom, de toegangsprijs bedraagt € 2, glaasje cava inbegrepen.

laat-je-niet-beetnemen-aan-de-deur

Laat je niet beetnemen aan de deur

De gemeente Heusden-Zolder neemt deel aan een campagne tegen de 'diefstallen met een list'. Alsmaar meer mensen worden het slachtoffer van dieven die aanbellen met een smoesje: ze geven zich uit voor inbraakbeveiligingsadviseur, politieagent of iemand die de water-, gas-, of elektriciteitsstand komt opschrijven. In zo'n geval moet je altijd naar een identificatiebewijs vragen, ook als die persoon een uniform draagt. Bij twijfel moet je hem niet binnenlaten, vraag dan een nieuwe afspraak zodat je bij de gemeente, politie of organisatie kunt checken of de persoon daar echt werkt. Meer tips krijg je in deze brochure.
Wie graag advies heeft over inbraakbeveiliging, kan dat gratis aan de gemeente vragen: 011 80 80 80, vraag naar Annemie Vanherf.

zondag-gemeentelijke-wisselschieting

Zondag gemeentelijke wisselschieting

De schuttersgilden van Heusden-Zolder zakken zondag af naar de Sint-Sebastiaangilde aan de Eikelenbosstraat. Daar heeft de jaarlijkse wisselschieting met boog op staande wip plaats. De inzet is de wisseltrofee van de gemeente. Het schieten begint om 13 uur en om 18 uur volgt de prijsuitreiking. Naast de gastgilde worden schutters verwacht van de Sint-Willibrordusgilde, de Sint-Martinusgilde, de Onze-Lieve-Vrouwgilde en De Vrije Schutters Heilig-Hartgilde.

vandaag-gezien-6-september-2017

Vandaag gezien

Deze bliksemsnelle spin komt dezer dagen - nu het buiten frisser en vochtiger wordt - al eens naar binnen. (foto Marcel Gybels)

artisit-en-yellow-art-exposeren-samen

Artisit en Yellow Art exposeren samen

In Muze zijn de voorbereidingen voor de eerste tentoonstelling van het nieuwe seizoen volop bezig. Artisit en Kunsthuis Yellow Art brengen samen een groepstentoonstelling. Beide organisaties bieden psychisch kwetsbare mensen de kans en ruimte om te experimenteren, creëren en zichzelf en hun artistieke kwaliteiten te ontplooien. In hun atelierwerking kunnen hun kunstenaars samenwerken met professionele artiesten en sociale contacten te onderhouden. De expo toont een selectie werken van (…) Lees het hele bericht

60-jaar-brandweer-de-kleding

60 jaar brandweer: de kleding

Als vroeger de sirene loeide, kwamen de meeste brandweermannen met de fiets naar de kazerne 'gekoerst'. Wie dichtbij woonde, liep gewoon. Midden in de zomer moesten toevallige voorbijgangers 's nachts al eens verbaasd opkijken wanneer er plots iemand in zijn pyjama of ondergoed op de fiets kwam doorgescheurd. De pakken en helmen van destijds (boven) verschillen niet alleen qua uitzicht met de hedendaagse interventiekleding (onder), ze waren heel wat zwaarder en het was ook (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-in-de-vlucht-2

Heusden-Zolder in de vlucht (2)

De kerk van Boekt, die soms ook al eens gebruikt wordt voor andere dan religieuze activiteiten. En daarvoor één van talrijke appartementencomplexen. (foto Marcel Gybels)

minder-faillissementen-in-de-zomer-1

Minder faillissementen in de zomer

In de eerste 8 maanden van dit jaar zijn in Limburg 409 bedrijven failliet gegaan, dat zijn er 7,83 % minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In de vakantiemaanden juli en augustus ging het in totaal om 57 bedrijven die op de klippen liepen, dat zijn er 12 of 17,4 % minder dan in de zomer van vorig jaar. In Heusden-Zolder viel het in die twee maanden goed mee, met maar één uitgesproken faillissement, namelijk van A.S.B. Kasseien in de Sint-Jobstraat.

strak-giet-het-fiezele

Strak giet het fiezele

't Rjêgent nog nie echt door, 't es mier an't fiezele. As 't fiezelt, dan valt er motregen.

houtskeletbouw-bij-de-springplank

Houtskeletbouw bij De Springplank

De werkzaamheden aan de school De Springplank in Eversel zijn vandaag een volgende fase ingegaan. Zoals vorige week gemeld zou er een houtskeletbouw bovenop de bestaande klassen worden gezet, die plaatsing is nu gestart.

bijenhof-krijgt-18-appartementen

Bijenhof krijgt 18 appartementen

In korte tijd starten in Heusden-Centrum verschillende bouwprojecten met in het totaal tientallen appartementen. Zo komt op de hoek van de Koerselsebaan en de Noordberm residentie Bijenhof. Voor de ouderen:dat is onder meer op de plaats waar vroeger de naaischool lag en er langs heeft Kind & Gezin tot een tweetal jaren geleden gezeten. Bijenhof - dat dus langs café Slekkenhof komt - krijgt gespreid over
3 verdiepingen 18 appartementen tussen 55 en 106 m².

60-jaar-brandweer-de-sirene

60 jaar brandweer: de sirene

De brandweer bestaat in Heusden-Zolder dus 60 jaar en het publiek mag meevieren. Eind juni was er al een eerste evenement met de opendeurdag en nu zaterdag is er de openluchtfuif aan de kazerne. Maar 't was vroeger natuurlijk allemaal minder evident dan nu. Zo heeft de oprichting en de uitbouw van het korps heel wat voeten in de aarde gehad. Het was dan ook wachten tot 22 februari 1959 tot de sirene loeide voor de eerste interventie: een aanplanting van sparren en gras in de Schaapsweg.
Lees het hele bericht

bib-toont-betekenis-van-luther

Bib toont betekenis van Luther

Deze maand staat Luther in de kijker in de bibliotheek. Aanleiding is dat 500 jaar geleden de Reformatie begon, een tijd van grote verandering in België en Europa. De grondslag ervan was een herontdekking van wat geloof in het diepste betekent. Daarvoor hadden velen alles over, zelfs de brandstapel. In de bibliotheek kun je nog tot en met 26 september meer te weten komen over Luther en zijn betekenis tijdens een tentoonstelling.
Op woensdag 27 september om 20 uur geeft (…) Lees het hele bericht

brandweerfuif-krijgt-tentoverkapping

Brandweerfuif krijgt tentoverkapping

Zaterdagavond is er de fuif naar aanleiding van 60 jaar brandweer Heusden-Zolder en dat op de binnenkoer van de kazerne. Het wordt daar 'dikke ambiance', maar omdat de weersvoorspellingen er op wijzen dat het mogelijk niet droog blijft, is beslist om op de binnenkoer een tent-overkapping te plaatsen. Zo blijft het toch nog een openluchtfuif en houden alle fuifnummers het droog. Niemand heeft dus een excuus om weg te blijven, te meer omdat de vorige fuif ondertussen al 5 jaar geleden is ...

heusden-zolder-in-de-vlucht-1

Heusden-Zolder in de vlucht (1)

Boekt is één van de snelst veranderende kernen van Heusden-Zolder. Er is het Buurthuis bij gekomen, de oude bib is gesloopt, de weg is verplaatst en ondertussen volgt het ene bouwproject het andere op. (foto Marcel Gybels)

vuulder-och-begoaid

Vuulder och begoaid?

Sommige minse kunne het ferm begoauje. Dat wil zeggen dat ze bont maken. Na een zware zaterdagnacht met veel pinten, kun je je op zondagochtend ook vried begoauid voelen.

liefde-op-hoge-poten

Liefde op hoge poten ...

Bij dit tafereel zijn niet veel woorden nodig zeker? (foto Marcel Gybels)

weer-inbraak-in-cafe-op-lindeman

Weer inbraak in café op Lindeman

Afgelopen nacht is er weer een inbraak gepleegd in een café op Lindeman. Deze keer drongen ze weer binnen in café Lindehof in de Hulststraat, de dieven kwamen binnen via een venster. Meestal viseren de inbrekers sigaretten.

verkeersonderricht-voor-nieuwe-leerlingen

Verkeersonderricht voor nieuwe leerlingen

Zoals ieder jaar organiseerde de verkeersdienst van de politie samen met het Sint-Franciscuscollege een verkeerseducatieve dag voor de nieuwkomers. 350 leerlingen van het eerste jaar werden in de onmiddellijke schoolomgeving wegwijs gemaakt in de verkeerssituaties. Op de 4 kruispunten rond het college toonden de inspecteurs waar er moet gefietst worden, hoe leerlingen kunnen oversteken en wie voorrang heeft. Als opfrissing volgden ook 4 klassen van het 2de jaar de praktische toelichting.

lokaal-lekkers-voor-winnaars-vakantiekwis

Lokaal lekkers voor winnaars vakantiekwis

Bij de dienst toerisme zijn in de vooravond de prijzen uitgereikt van de 9 toeristische vakantievragen die in juli en augustus wekelijks zijn gesteld. Het was niet zo moeilijk dus kwamen er heel wat juiste inzendingen binnen, en daaruit heeft een kinderhand 9 winnaars getrokken. Dat zijn Betty Vansweevelt, Bernadette Kwanten, Jacqueline Verbraeken, Wim Bosmans, Greta Celen, Paul Grauls, Peter Mechelmans, François Willems en Evi Grauls. Schepen van toerisme Nico Geraerts had voor elk van (…) Lees het hele bericht

ze-zijn-het-al-zo-goed-als-gewoon

Ze zijn het al zo goed als gewoon

Vrijdag was de start van het nieuwe schooljaar voor iedereen nog wat moeizaam en aarzelend, maar vandaag leek iedereen het al gewoon. Ook de kleuters zoals bleek in De Toverfluit. (foto's Marleen Indestege)

aquafin-pakt-wateroverlast-aan

Aquafin pakt wateroverlast aan

Op de hoek Kruisvijverstraat - Voortstraat zijn grote werkzaamheden aan de gang. Aquafin is daar gestart met de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en de bouw van een pompstation, persleiding, bergbezinkingsbergen en bufferbekken voor regenwater. De werkzaamheden brengen uiteraard stof- en verkeershinder voor de buurt mee, maar moeten toekomstige problemen met de waterafvoer voorkomen.

carpoolparking-is-nog-geen-succes

Carpoolparking is nog geen succes

De carpoolparking langs de brug aan de Terlaemenlaan is nog geen succes. Vanmiddag stonden er 14 auto's en 1 fiets, en dat terwijl nu toch de vakantie achter de rug ligt en de parking perfect bereikbaar is. Op hetzelfde moment stonden er op de parkeerstroken op de brug aan de Vogelsancklaan 16 auto's. 's Nachts staan daar er ook steevast een rij vrachtwagens. Bij de hertekening van de brug - waarvan vandaag de laatste lijnen zijn geverfd - heeft het Agentschap Wegen en (…) Lees het hele bericht

drie-gebouwen-doen-mee-aan-open-monumentendag

Drie gebouwen doen mee aan Open Monumentendag

Volgende zondag 10 september is het Open Monumentendag, in Heusden-Zolder kan je dan op drie plaatsen terecht. In ZLDR Luchtfabriek ben je welkom tussen 10 en 17 uur, een gids loodst je tussen de imposante machines, de buizen en de hedendaagse lichtkunstwerken door. Het museum Woutershof zet zijn deuren op tussen 10 en 18 uur, het is één van de laatste kansen om de tentoonstelling 'Hand in hand' te bekijken (…) Lees het hele bericht

vanaf-morgen-helikopterfoto-s-op-internetgazet

Vanaf morgen helikopterfoto's op Internetgazet

Veel lezers reageerden erg enthousiast op de dronefoto's van vorige maand. En ze wilden meer ... dus krijgen ze meer. 9 jaar geleden bracht de Internetgazet onder de noemer 'Heusden-Zolder in vogelperspectief' al eens een reeks luchtfoto's vanuit een vliegtuig, die vind je nog in het archief en daar horen ze ook thuis want Heusden-Zolder is ondertussen flink veranderd. En dus ging Marcel Gybels vorige week met een helikopter de lucht in. Die kwam tegen 200 km per uur aangevlogen maar bleef wel wat stil hangen boven een aantal plaatsen in Heusden-Zolder, en die foto's krijg je vanaf morgen te zien.

mjo-blaast-jazzseizoen-op-gang

MJO blaast jazzseizoen op gang

De eerste zondag van september en dus blaast MJO het jazzseizoen op gang. Een traditie, maar telkens anders, telkens verrassend. Met zijn negenen stortten ze zich op harmonieuze composties van o.a. David Demuynck en Lieven Cambré, Zappa kon uiteraard niet ontbreken. Het laatste stuk voor de pauze maakte helemaal indruk: een compositie van Marco Cirone waarmee een tipje van de sluier werd gelicht over de herdenking van 25 jaar mijnsluiting, op 30 september. (meer foto's van Frans Morawski)

zolder-a-start-met-winst

Zolder A start met winst

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A in de vooravond met 53-59 gewonnen bij Tongeren B.

heusden-stadion-heeft-commerciele-naam

Heusden-stadion heeft commerciële naam

Zoals veel clubs in de hoogste voetbalregionen heeft ook het stadion van vierdeprovincialer SK Heusden 06 aan de Noordberm vanaf nu een commerciële naam. Het heeft voortaan AVEVE-stadion.

sint-jacobus-schiet-zich-tot-kampioen

Sint-Jacobus schiet zich tot kampioen

Vandaag is in Laren (Lummen) de laatste wedstrijd van het provinciaal kampioenschap van de klepschutters van het verbond Lummen afgewerkt. De C-ploeg van Sint-Jacobus Eversel stond na de voorlaatste wedstrijd aan de leiding met 5 treffers voorsprong, ze ronden af met een maximale scoren en kroonden zich dus tot kampioen in de C-reeks. Daarbij wonnen ze ook nog eens de dagprijs. In 8 wedstrijden misten die van Sint-Jacobus slechts 2 keer, goed voor een 238 op 240. Het team bestaat uit Danny Reynders, (…) Lees het hele bericht

wieze-boys-maakt-13-bekergoals

Wieze Boys maakt 13 bekergoals

Het bedrijfsvoetbal is dit weekend gestart met de eerste ronde van de beker. Wieze Boys A is blijkbaar al goed op dreef want FC Vinni's werd met 13-3 huiswaarts gestuurd. RP Products won met 2-3 bij FC Vlam Eisden. En voor Wieze Boys B is de beker voorbij na een 2-1 bij Hutte Houthalen.

bolderberg-erop-en-erover

Bolderberg erop en erover

In derde provinciale A maakte FC Bolderberg kipkap van SV Breugel, het won met 1-8.  (foto Yves Maex)
KVV Heusden-Zolder maakte zijn debuut met een 3-2 nederlaag in Kattenbos.

vlotte-zege-voor-anadol

Vlotte zege voor Anadol

In de tweede provinciale A is FC Anadol goed aan de competitie begonnen, het versloeg AC Tervant met 4-2.

heusden-maakt-brandhout-van-houthalen

Heusden maakt brandhout van Houthalen

SK Heusden 06 bewees vanmiddag dat het voor één keer de steun van zijn supporters niet echt nodig had: 7-1. Al na 9 minuten scoorde de vierdeprovincialer voor het eerst tegen een machteloos Eendracht Houthalen. De thuisploeg walste verder over de tegenstand heen en als ze niet zo vaak en onnodig in de buitenspelval was getrapt, was de score nog veel hoger geweest. Bij de rust was het SK al uitgelopen tot 5-0. In de tweede helft was de scherpte er wat vanaf, de thuisploeg scoorde nog 2 keer, Eendracht kon ook één bal tegen de netten krijgen.

voetballen-achter-gesloten-deuren

Voetballen achter gesloten deuren ...

't Was een heel aparte beleving vanmiddag, de match SK Heusden 06 - Eendracht Houthalen achter gesloten deuren. Naar verluidt ook een primeur voor het provinciale voetbal. Omdat supporters van Eendracht eerder hadden gedreigd om toch te komen, was niets aan het toeval overgelaten en was de politie talrijk aanwezig. Er daagde uiteindelijk niemand op. De spelers kwamen op en begroetten een lege tribune, waar alleen enkele bestuursleden hadden plaatsgenomen. Daarnaast waren de enige (…) Lees het hele bericht

inbraakpoging-in-halhei

Inbraakpoging in Halhei

In een woning in Halhei is - wellicht afgelopen nacht - een inbraakpoging ondernomen. De dieven raakten niet binnen, maar de bewoners ontdekten in de loop van de voormiddag braaksporen aan de deur.

brand-in-tuinhuis-in-veldstraat

Brand in tuinhuis in Veldstraat

Vanochtend vroeg, kort voor half 7, heeft het gebrand in een tuinhuis in de Veldstraat. De brandweer kon het vuur blussen, maar kon niet voorkomen dat er nogal wat schade was.

vernieuwde-sint-jobkerk-feestelijk-geopend

Vernieuwde Sint-Jobkerk feestelijk geopend

Zoals we eerder deze week al meldden, is de Sint-Jobkerk van Bolderberg de afgelopen 8 maanden gerestaureerd. De kerk ligt er nu mooi, opgefrist en gemoderniseerd bij en dat werd vanmorgen gevierd met een eucharistieviering voorgedaan door pastoor Giuseppe. Di Salvatore. Achteraf werd op de vernieuwde kerk geklonken tijdens een receptie in de Witte Zaal. (foto's Roger Convents)

es-oere-foto-niet-gewieverd

Es oere foto niet gewieverd?

Oei, djê foto es gewieverd, ... gelukkig moeten we dat niet te vaak zeggen over de foto's die we hier op de redactie binnenkrijgen. Want een 'gewieverde' foto is onscherp, bijvoorbeeld door te bewegen tijdens het afdrukken.

volgende-zondag-zijn-honden-baas-in-zwembad

Volgende zondag zijn honden baas in zwembad

Volgende zondag 10 september beleeft het openlucht zwembad Terlaemen één van zijn plezantste dagen van het jaar: het hondenzwemmen. 't Is ondertussen een traditie geworden dat na het seizoen en voor het zwembad wordt leeggelaten, de honden zich eens flink mogen amuseren. Zowel het grote bad als het peuterbad zijn toegankelijk voor grote en kleine honden. Er staan kraampjes en er zijn demo's van organisaties die zich met honden bezighouden, er is een losloopweide om te ravotten en (…) Lees het hele bericht

heusden-a-start-met-verlies

Heusden A start met verlies

De basketbalcompetitie is weer op gang gekomen. In de tweede provinciale heeft Heusden A met 81-71 verloren bij Hasselt C. In derde A won Heusden B op het terrein van Peer A met 59-77. In derde B moest Kajoba thuis het onderspit delven tegen Stevoort D: 62-82. In vierde A won Zolder E van Achel B met 68-63. Heusden C ging bij Peer Z winnen met 62-68. In vierde B was er al meteen een Zolders derby: Zolder Z tegen Zolder D, uitslag: 83-78.

ludo-schuyten-is-de-keizer-van-het-gewest

Ludo Schuyten is de keizer van het gewest

Tijdens de jaarlijkse keizersschieting van het gewest Beringen-Lummen bij Sint-Joris Brelaar (Paal) was het prijs voor de klepschutters van de gilde St-Jacobus uit Eversel. Ludo Schuyten schoot met scherp en hij mag zich de nieuwe keizer van het gewest noemen.

visser-buiten-competitie

Visser buiten competitie

De deelnemers aan het gemeentelijk vistornooi hadden amper hun lijnen weggeborgen, of er verscheen een nieuwe hengelaar aan 't Geuvelke. Een visser buiten competitie. En in tegenstelling tot de andere hengelaars, was deze reiger niet van plan zijn eventuele vangst terug te zetten.

gemeentewinning-wint-de-wisselbeker

Gemeentewinning wint de wisselbeker

Na een lange wedstrijddag hebben schepen van sport Peter Tielens en Tom Naômé van de sportdienst vanavond de prijzen uitgereikt van het gemeentelijk vistornooi. De wisselbeker gaat naar de Gemeentewinning voor het tweede jaar op rij. Met 12 punten hadden ze een flinke voorsprong op de thuisclub 't Geuvelke (20 punten) en de derde de Meylandtvissers (43 punten). De winnaar van de voormiddagsessie was Louis Vanoppen van 't Geuvelke met 16,44 kg gevangen vis. De namiddagsessie (…) Lees het hele bericht

gewonde-bij-botsing-21

Gewonde bij botsing

In de Vogelsancklaan zijn vanmorgen even over 10 uur twee auto's gebotst. Daarbij viel één gewonde.

benny-hoskens-en-dries-moons-de-winnaars

Benny Hoskens en Dries Moons de winnaars

Met de 33ste Natuurloop van KWB Heusden-Centrum werd vanmiddag het Heusden-Zolders loopcriterium voor dit jaar afgesloten. En hoewel de weergoden duidelijk in de atletiekmood verkeerden, was de opkomst niet overrompeld te noemen. 9 kinderen voor de twee kinderlopen samen, en 71 lopers voor de 4,5 en 9 km. De geroutineerde atleten waren het er nochtans over eens dat de Mangelbeekvallei een prachtig parcours herbergt. Daarnaast was er ook een stevige kloof tussen de top van de uitslag in beide (…) Lees het hele bericht

kampen-om-de-gemeentelijke-visserseer

Kampen om de gemeentelijke visserseer

Bijna alle vissers die aangesloten zijn bij één van de vissersverenigingen in Heusen-Zolder kampen sinds vanmorgen aan de vijver van 't Geuvelke voor de gemeentelijke wisseltrofee. Ze zijn opgesplitst in twee groepen, één voor- en één namiddag en het komt er op aan per club een zo groot mogelijk gewicht aan vis op te halen. Straks wordt dat allemaal geteld en vanavond heeft de prijsuitreiking plaats. In afwachting was de spanning te snijden rond de vijver. (meer foto's)

vandaag-gezien-2-september-2017

Vandaag gezien

Nu de nazomer is ingezet, blijft de natuur nog altijd boeiend. Zo spotte Jan Leijskens enkele mooie vlinders, een aricia en een vuurvlinder, één van de laatste klaprozen en een goudsbloem.

duikers-en-cowboys-in-t-molenholleke

Duikers en cowboys in 't Molenholleke

Veel volk tijdens de eerste schooldag in de drie vestigingen van de basisschool 't Molenholleke in Zolder. De kinderen werden verwelkomd door vissen en dolfijnen en mochten zich uitdossen met snorkels, zwembrillen, zwembanden ..... De juffen van de wijkschool De Winning gooiden het over een andere boeg en ontvingen hun kleutertjes in een heus schoolsaloon. (foto's Rita Grosemans)

nieuwe-zone-30-zorgt-voor-verwarring

'Nieuwe' zone 30 zorgt voor verwarring

In de omgeving Schootstraat-Zolderseweg zijn gisteren borden met snelheidsbeperking tot 30 km per uur geplaatst, die geven een schoolomgeving aan.  We kregen al reacties van passanten en buurtbewoners die het 50 / 30 - verhaal blijkbaar verwarrend vinden. Of is het gewoon even wennen? UPDATE Blijkbaar gaat het om een tijdelijke maatregel die te maken heeft met de garageverkoop vandaag. (foto's Marcel Gybels)

de-kijk-van-richie-278

De kijk van Richie

't Is dus oppassen geblazen rond de schoolpoorten.

werkloosheid-motor-van-heusden-zolder-sputtert

Werkloosheid: motor van Heusden-Zolder sputtert

Eind augustus - gisteren dus - zaten in Heusden-Zolder 1146 mensen zonder werk, dat zijn er 24 of 2,1 % minder dan op hetzelfde moment vorig jaar. Het zijn er wel 45 meer dan vorige maand en daardoor zijn we ook in vergelijking met de rest van Limburg en Vlaanderen wat teruggevallen. 7,9 % van onze beroepsbevolking zit nu zonder job, in Limburg is dat 7,6 % en in Vlaanderen 7,5 %.

klaar-voor-de-natuurloop-morgen

Klaar voor de natuurloop morgen?

Klaar voor de Natuurloop van morgen? Zorg dat je op tijd in 't Kuipershof bent voor de inschrijvingen want de kinderen starten voor hun loop om 14u30, de deelnemers aan de 4,5 en 9 km worden om 15 uur op gang geschoten. Zij lopen via de Pastoor Van Mierlolaan en de Schootstraat langs de kapel de Mangelbeekvallei in. Door de regen zal het parcours er alleszins niet stoffig bij liggen. De afstandslopers betalen € 5 of € 3 (kwb-leden), maar er is een prijs voor iedereen en dan nog een extra tombola voor wie na afloop nog even blijft plakken.

drones-zijn-niet-zomaar-speelgoed

Drones zijn niet zomaar speelgoed

De afgelopen maand publiceerden we de prachtige drone-foto's van Kurt Vanvelk van het Heusden-Zolderse bedrijf Drone-Partner. Drones zijn een hype en bijna dagelijks worden nieuwe toepassingen gevonden. Maar voor alle duidelijkheid, er zijn zeer strenge regels, het heeft geen zin zomaar een toestel te gaan kopen of online te bestellen en dan zonder boe of ba te beginnen vliegen en foto's vanuit de hoogte te maken. Bij onder (…) Lees het hele bericht

grootste-deel-moslimkinderen-blijft-thuis

Grootste deel moslimkinderen blijft thuis

Door het Offerfeest moesten enkele scholen in Heusden-Zolder vanochtend met heel wat minder leerlingen van start gaan. Voor alle duidelijkheid, het Offerfeest is erkend en de aanhangers van de Islam hebben het recht om op die dag hun kinderen thuis te houden. In de gemeenschapsscholen De Schans en De Luchtballon lag de opkomst van de leerlingen erg laag. In de vrije lagere school van Berkenbos kwam ruim één derde opdagen. Dat was meer dan verwacht want ook heel wat (…) Lees het hele bericht

berkenbos-sleutelt-aan-een-tof-schooljaar

Berkenbos sleutelt aan een tof schooljaar

Even dachten de leerlingen van de vrije lagere school Berkenbos vanochtend dat het fout ging. Een dief had de sleutel gestolen van een belangrijke materialenkist. Maar in ruil voor 10 gekleurde sleutels tegen het eind van de voormiddag, zou hij de sleutel teruggeven. En dus togen de kinderen aan het werk, ze moesten allerlei opdrachten uitvoeren: van spelletjes spelen, raadsels oplossen tot knutselen. Zo werd al meteen goed samengewerkt en kregen de kinderen een snoepsleutel, de passe-partout tot een mooi schooljaar. (foto's Rita Ramakers)

beekbeemden-springt-het-schooljaar-in

Beekbeemden springt het schooljaar in

'Spring het schooljaar in,' dat was dan weer het thema in de gemeentelijke basisschool Beekbeemden. Bij aankomst troffen de kinderen een heleboel materialen aan die ze konden gebruiken om over een parcours te springen: springtouwen, trampolines, hoelahoeps, springballen, springzakken, ... En er stond ook nog een springkasteel. Om een gat in de lucht te springen van de pret op deze eerste schooldag. (foto's An Vanoppen)

bolderberg-is-vertrokken-voor-een-lange-reis

Bolderberg is vertrokken voor een lange reis

Hoewel de vakantie achter de rug ligt, hielden ze in de basisschool van Bolderberg de zomerse stemming erin. Het schooljaar startte daar onder het thema 'We vliegen er in', en dus kwamen de leerlingen aan op een luchthaven, met reiskoffers, cabinepersoneel, ... er werd gezongen en gedanst en zo werd de take-off genomen voor een reis van 10 maanden. (foto's Johny Adriaens)

leiding-race-rescue-van-etienne-naar-ludo

Leiding Race Rescue van Etienne naar Ludo

Vandaag is een historische dag voor Race Rescue. Etienne Luyckx draagt de leiding over naar Ludo Copermans. Etienne is zowat 25 jaar lang de bezieler geweest van het team. Oorspronkelijk begon hij met één hulpwagen op Circuit Zolder. Later is dat verder uit de kluiten gewassen, er kwamen alsmaar meer vragen binnen, het team groeide en het wagenpark groeide. Nu zijn het er meer dan 10, wagens om te takelen, te blussen, (…) Lees het hele bericht

carpoolparking-wordt-gereinigd

Carpoolparking wordt gereinigd

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat in de komende weken alle carpoolparkings in Limburg reinigen. Dat gebeurt vooral met een borstelwagen en ook 's nachts en voor het weekend om zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken. Dat betekent natuurlijk wel dat er geen auto's mogen blijven staan. In de nacht van 8 op 9 september komen onder meer de carpoolparkings in Heusden-Zolder en Lummen aan bod. Er staat een waarschuwingsbord.

muze-trapt-nieuwe-cultuurseizoen-af

Muze trapt nieuwe cultuurseizoen af

CC Muze trapt dit weekend het nieuwe cultuurseizoen af. Ook nu serveert het weer een ijzersterk programma met binnen- en buitenlandse toppers. Opnieuw kiezen Tom Michielsen en zijn team voor een mix van theater, pop, rock, jazz, klassieke muziek, film en beeldende kunst. Een formule die de voorbije jaren telkens meer dan 30.000 mensen naar Muze lokte. Een belangrijk accent wordt telkens gelegd op talentontwikkeling en creatieve geesten uit de (…) Lees het hele bericht

sint-jobkerk-heropent-na-8-maanden-werken

Sint-Jobkerk heropent na 8 maanden werken

8 maanden lang is de Sint-Jobkerk in Bolderberg dicht geweest. Die periode was nodig om de kerk binnen een grondige renovatie te geven. Zoals blijkt uit onderstaande foto's was het al die tijd een complete bouwwerf. Er is dan ook vloerverwarming aangelegd, een nieuwe elektrische installatie met ledverlichting en een aparte rouwkapel. De kerk werd volledig in frisse kleuren geverfd en is helemaal aangekleed. Het geld kwam van kerk- en parochieraad, de gemeente en milde schenkers. Nu zondag (…) Lees het hele bericht

lindeman-heeft-parking-voor-iedereen

Lindeman heeft parking voor iedereen

In de wijk Lindeman kennen ze geen gedoe rond parkeerplaatsen. Op een zonnige namiddag parkeren Marc Rutten en Greetje Lemmens hun paarden gewoon tussen de blikken paardenkrachten bij het Lindehof. (foto's Paul Coolen)

vogel-brengt-leerlingen-respect-bij

Vogel brengt leerlingen respect bij

In De Linde kregen ze vanmorgen het bezoek van Toeka, een rare vogel die aan iedereen het woord 'respect' kwam uitleggen. En met dat in het achterhoofd zijn leerlingen en leerkrachten vervolgens aan hun eerste dag begonnen. (foto's Peter Vanhamel)

het-weer-rustig-nazomerweer

Het weer: rustig nazomerweer

Met de huidige configuratie van de weerkaarten kunnen we stellen dat de zomer voor dit jaar wel definitief voorbij is. Voorlopig zitten er geen maxima in die boven 25 graden uitkomen. Evenwel krijgen we invloed van een hogedrukgebied en staan er een paar fraaie nazomerse dagen op het programma.
Vandaag verloopt heel de ochtend flink zonnig en droog, maar na de middag zijn enkele regenbuien mogelijk. Er staat niet al te veel wind en het kwik bereikt een bescheiden 20 graden.
Morgen is (…) Lees het hele bericht

gatab-is-boos-om-vernielde-bovy-bank

GATAB is boos om vernielde Bovy-bank

GATAB is boos op de firma die het nieuwe dierenpark op domein Bovy aanlegt. De rustbank, die daar al sinds jaar en dag staat en nog in zeer goede toestand verkeerde, is bij de werkzaamheden tot puin herleid. GATAB bestempelt het als een vorm van vandalisme en stelt dat de bank elders in de gemeente nog erg nuttig was geweest als rustpunt van ouderen, rollatorgebruikers, begeleiders van rolstoelgebruikers, ... De adviesraad eindigt cynisch met 'dat er wel een nieuwe komt op kosten van de inwoners.'

de-start-van-een-wonderlijk-schooljaar

De start van een wonderlijk schooljaar

Voor enkele duizenden kinderen en jongeren in Heusden-Zolder is vanmorgen het nieuwe schooljaar begonnen. Iedere school probeert daar op haar eigen manier een feestelijk tintje aan te geven. Zo was aan de kleuters van Pagadder gevraagd om een sleutel mee te brengen. Zo konden ze - met de hulp van een konijn - proberen de poort naar Wonderland te openen. Eerst moesten ze wel nog een verklein-wonderdrankje drinken. En kan kwamen ze op de speelplaats met ballonnen, vlagjes en bloemen. De vrolijke kleuren maakten ook de kleuters vrolijk en zo zetten ze een schooljaar met wonderlijke avonturen in. (foto's Ruben Vaes)

wist-je-dat-5-euro-schaarste

Wist je dat ... 5 euro schaarste

Weet je waarom je tegen vanavond in geen enkele Turkse winkel nog een biljet van 5 euro zult vinden? Op het Offerfeest is het gebruikelijk om kinderen die hun wensen komen aanbieden een briefje van 5 euro te geven. En dus is het overal wisselen en omzetten. Vanmorgen probeerden aan de moskee ook al heel wat aanwezigen de ingezamelde biljetten van 5 euro te wisselen ...

moslims-vieren-vandaag-het-offerfeest

Moslims vieren vandaag het Offerfeest

Vandaag viert de moslimgemeenschap het Offerfeest. In de moskeeën was er eerst rond 6 uur het ochtendgebed, de grote massa aan de Selimiye Moskee was present tegen half 8, voor het feestgebed, naar schatting een kleine 2.000. Daarvoor werd neit alleen de gebedsruimte zelf, maar ook de toegangshal en de feestzaal gebruikt. Na de gebeden werden de gebruikelijke wensen overgemaakt. Buiten werd een collecte gehouden voor de werking van de organisatie, dat gebeurt twee keer per jaar.

Lees het hele bericht

fc-anadol-wil-dit-jaar-beter-doen

FC Anadol wil dit jaar beter doen

Nadat het twee opeenvolgende seizoenen kon feesten, beleefde FC Anadol vorig jaar in tweede provinciale een minder makkelijk seizoen. Waarnemers zien er ook voor dit seizoen niet meteen een titelkandidaat in, hoewel ze aan de Sint-Valentinusstraat toch menig mooi moment hopen mee te maken. Zondag om 15 uur wacht alvast een moeilijke klus bij het bezoek van promovendus AC Tervant. Trainer Bart Kerkhofs heeft in ieder geval genoeg uitdagingen in zijn eerste seizoen. Hij heeft daarvoor volgende (…) Lees het hele bericht

college-start-met-1752-leerlingen

College start met 1752 leerlingen

Vandaag begint het nieuwe schooljaar en aan het Sint-Franciscuscollege zal het drukker zijn dan ooit. Het SFC telt nu 1752 leerlingen, dat zijn er 82 meer dan vorig jaar. De school heeft 269 personeelsleden in dienst, leerkrachten, ondersteunend en gesubsidieerd personeel. Vandaag gaan er 17 nieuwe leerkrachten aan de slag. 50 internen verblijven van maandag tot vrijdag op school.

Elk schooljaar brengt ook weer nieuwigheden mee. Zo start (…) Lees het hele bericht