Archief januari 2022

beer-experience-welk-gerecht-combineren-met-bier

Beer Experience: welk gerecht combineren met bier?

We hebben het al eerder gemeld, The Beer Experience op 19 en 20 maart in CC Muze en ZLDR Luchtfabriek wordt geen bierfestival als een ander. Zo leer je op een heel aantal foodpairings welk gerecht of product bij welk bier past. Deelnemen én proeven kost tussen 15 en 30 euro en het aantal deelnemers is beperkt tot 35 per pairing. Vanaf 9 februari 9 uur zijn de tickets te koop de website van het festival. Deze (…) Lees het hele bericht

2-covid-patienten-op-intensieve-afdeling

2 COVID-patiënten op intensieve afdeling

De toestand in het Sint-Franciscusziekenhuis blijft nog min of meer stabiel. Er verblijven vandaag 19 COVID-patiënten. 2 van hen worden verpleegd op de afdeling intensieve zorgen. Positief is ook dat 6 patiënten voldoende hersteld waren en het ziekenhuis mochten verlaten.

de-huismus-blijft-de-talrijkste-vogel

De huismus blijft de talrijkste vogel

Ook dit jaar blijft de huismus de meest getelde vogel in de Limburgse tuinen. Dat blijkt uit het vogeltelweekend dat Natuurpunt organiseerde. In Limburg hebben 4331 tellers in 2635 tuinen 94.857 vogels geteld. Dat is 27 vogels van 8 verschillende soorten per tuin, het meeste van heel Vlaanderen. De top 4 blijft hetzelfde in vergelijking met vorig jaar met op 2 de koolmees, 3 de pimpelmees en 4 de vink. Wel opvallend is de steile opmars van de kauw: van 8 naar 5. Verder zijn er de merel, houtduif, Turkse tortel, ekster en zwarte kraai.

olympia-b-klopt-de-leiders

Olympia B klopt de leiders

In het petanque hebben alle ploegen van Olympia vlot gewonnen. Olympia B diende leider Spannerdal A zelfs een zware nederlaag toe. De uitslagen Vlaamse liga Olympia – ZigZag: 8-1 en Roeselaere – Boekt: 5-4. Ere Limburg Boekt B – Pelter A: 4-5 en Genenbos B – De Berk A: 9-0. 1ste Limburg: Genenbos C – Olympia A: 3-6 en Genenbos D – De Berk A: 9-0.  2de Limburg Boekt C – Bocholt A: 8-1 en Olympia B – Sparrendal A: 7-2.

dries-van-langendonck-wint-opnieuw-in-italie

Dries Van Langendonck wint opnieuw in Italië

Dries Van Langendonck blijft het uitstekend doen in de karting, nu won hij ook in Lonato de WSK Super Master Series in de klasse MINI 60. Op het Italiaanse circuit was de internationale top samengekomen, 102 rijders reden er de kwalificaties en prefinale. Dries Van Langendonck kon zich in vierde positie plaatsen voor de finale. Na een verbeten strijd kwam hij op het einde van de voorlaatste ronde aan de leiding en hield op de streep 0.8 seconden voorsprong op de Tsjech Pesl en de Spanjaard Costoya. Hij schreef ook de snelste wedstrijdronde op zijn naam.

nipt-verlies-voor-zolder-b

Nipt verlies voor Zolder B

In de tweede provinciale van het basketbal heeft Zolder B met 59-57 verloren bij Bree B.

laurens-vanthoor-eindigt-derde-in-daytona

Laurens Vanthoor eindigt derde in Daytona

De 24 uur van Daytona, de prestigieuze uithoudingswestrijd en de start van de IMSA, het Noord-Amerikaanse uithoudingskampioenschap zijn tragisch geëindigd voor Laurens Vanthoor, hoewel zijn derde plaats in de GTD-Pro misschien iets anders laat uitschijnen. In een Porsche, die hij bestuurde met de Fransman Patrick Pilet, de Deen Dennis Olsen en de Zwitser Alexandre Imperatori mikte hij op de eindzege in zijn categorie en zowel de kwalificaties als de wedstrijdverloop (…) Lees het hele bericht

verwarmingsketel-explodeert-maar-geen-brand

Verwarmingsketel explodeert, maar geen brand

De brandweer is in de vooravond uitgerukt naar de Halstraat. In een woning was de verwarmingsketel geëxplodeerd, vermoedelijk omdat hij in overdruk was geraakt. Gelukkig is daarbij geen brand ontstaan en moest dus ook niet geblust worden.

yoren-vanhoudt-klopt-belgische-kampioen

Yoren Vanhoudt klopt Belgische kampioen

Yoren Vanhoudt heeft vandaag de veldrit in Lille gewonnen. Bij de tweedejaars was hij de snelste van 51 deelnemers, hij liet aan de streep Belgische kampioen Axel Van Den Broek en Thorben Allaer achter zich. Broer Kobe was vijfde bij de 14-jarigen. 

winst-voor-kvv-en-anadol

Winst voor KVV en Anadol

In de tweede provinciale van het voetbal heeft Bolderberg FC met 2-0 verloren bij Lindelhoeven VV. KVV Heusden-Zolder won met 1-3 op het terrein van Turkse FC Beringen. FC Anadol won met 0-1 op het terrein van RC Peer.

stefan-verwent-de-vogels-in-zijn-tuin

Stefan verwent de vogels in zijn tuin

Het Vogeltelweekend van Natuurpunt loopt zo stilaan op zijn laatste benen. In de Geenrijt heeft Stefan Was alleszins ook gretig geteld in zijn tuin die een populaire bezoekplek is voor de meest uiteenlopende vogelsoorten. Stefan heeft er zijn tuin dan ook grotendeels op ingericht. Zijn hele verhaal is vandaag verschenen op VRTNWS.

volgend-weekend-opent-meylandtart

Volgend weekend opent MeylandtArt

De academie pakt ook dit jaar uit met MeylandtArt, een grote expo van de volwassen leerlingen waarbij leerlingen en leerkrachten werk uit alle disciplines tonen: beeldhouwen, grafiek, schilderkunst, tekenkunst, fotokunst en voor het eerst nemen ook leerlingen projectatelier deel aan MeylandtArt. Al dat moois wordt van 5 tot en met 20 februari getoond in ZLDR Luchtfabriek, in het weekend zijn de leerkrachten present voor een babbel. Bij de feestelijke opening op 4 februari om 20 (…) Lees het hele bericht

uitwinst-voor-zolder-e

Uitwinst voor Zolder E

In de vierde provinciale van het basketbal waren die van Zolder E vanmorgen vroeg al duidelijk goed wakker. Ze versloegen Orly Hasselt B in eigen huis met 63-72. Minder goed verging het de dames van Zolder, zij verloren gisteravond met 38-59 van Stevoort B.

vck-bolderberg-weer-met-beide-voeten-op-de-grond

VCK Bolderberg weer met beide voeten op de grond

Daar waar VCK Bolderberg in de aanloop naar de topper tegen Davozon Zonhoven liet uitschijnen dat de competitie misschien in een beslissende plooi kon gelegd worden, ... zo groot was de kater na de wedstrijd vanavond die met 0-3 is verloren. Zonhoven was echt te sterk en de VCK-dames kenden een offday en konden geen vuist maken. De setstanden spreken voor zich: 15-25, 18-25 en 25-27, alleen de derde set kon dus voor spanning zorgen voor het publiek dat eindelijk nog eens mocht komen kijken.

eerste-verlies-in-2022-voor-sk-heusden-06

Eerste verlies in 2022 voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale C heeft SK Heusden 06 vanavond de competitie hervat. Het verloor zijn eerste wedstrijd van 2022 met 4-2 bij Juve Hasselt.

eenheid-tussen-heusdense-parochies-is-bezegend

Eenheid tussen Heusdense parochies is bezegeld

In de Sint-Willibrorduskerk had vanavond een bijzondere eucharistieviering plaats. Daarin werd de eenheid beklonken tussen de vier Heusdense parochies: Heusden, Eversel, Berkenbos en Lindeman. Ze gaan op de eerste plaats samenwerken op het vlak van liturgie, catechese en diaconie. Het bijzondere van deze stap werd benadrukt door het feit dat de viering werd voorafgegaan door bisschop Patrick Hoogmartens, samen met deken Thieu Plessers en de plaatselijke priesters. (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-344

Vandaag gezien

Jan Leijksens sprokkelde wat winterse sfeerbeelden tijdens een wandeling door het Bolderdal. 

topper-in-bedrijfsvoetbal-eindigt-onbeslist

Topper in bedrijfsvoetbal eindigt onbeslist

Ook in het bedrijfsvoetbal is de competitie vandaag hernomen en daar stond meteen een topper op het programma tussen RP Products en FC Century Hasselt, nummer twee ontving de leider. De thuisploeg hield Century in bedwang met 1-1 en zo bleef een punt in Ubbersel. Wieze Boys B ging met 2-4 winnen bij FC Tamara en sprokkelde zo belangrijke punten voor het behoud. De match Wieze Boys A - FC Vini's is uitgesteld. 

61-30-van-de-bevolking-kreeg-boosterprik

61,30 % van de bevolking kreeg boosterprik

Terwijl ook vandaag in TheMax de kinderen aan beurt komen voor hun eerste prik, hebben al 20.968 inwoners van Heusden-Zolder hun boosterprik gekregen, dat is 61,30 procent van de bevolking. Uit Lummen kregen al 10.745 inwoners hun boosterprik. Dat is 71,22 % van de bevolking.

optimus-cycling-team-start-ambitieus-in-2022

Optimus Argenta Cycling Team start ambitieus

In The Roxy Theatre vond  gisterenavond de ploegvoorstelling van het wielerteam ‘Optimus Cycling Team’ plaats. Het team is al enkele jaren in handen van An Lismont uit Bolderberg en de belangrijkste sponsors komen ook uit Heusden-Zolder. Het team mikt volledig op de jeugd, met het accent op mountainbike en cyclocross. De ploeg telt 21 renners tussen 9 en 21 jaar, onder hen ook twee meisjes. Uit Heusden-Zolder komen de broers Kobe, Yoren en Yenthe Vanhoudt. (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-769

De kijk van Richie

't Is vogeltelweekend.

gut-mer-nie-doal

Gût mèr nie doal

Deze winter hemme we al vool sjaans gehad, 't es nog nie dèkkels gelèttig gewjêst en doadoor zèn we per sjaans ooch nog niet doal gegûn

volgende-week-controle-op-gsm-gebruik

Volgende week controle op gsm-gebruik

Volgende week gaat de politie ini heel Limburg extra controleren op het gebruik van gsm's of smartphones achter het stuur. Het gaat om een provinciale actie. Gebruik van mobiele toestellen achter het stuur veroorzaakt heel wat ongevallen, zegt de provinciegouverneur. “Het is de bedoeling van de actie is om bestuurders bewust te maken van het gevaar van het gebruik van de gsm tijdens het besturen van een voertuig. Een bericht versturen wanneer men stilstaat in de file of aan een rood licht is trouwens ook verboden”, aldus nog gouverneur Lantmeeters. De thema-actie loopt van 31 januari tot 5 februari. Wie betrapt wordt, krijgt een fikse boete. 

racers-halen-meer-dan-130-in-dijkstraat

Racers halen meer dan 130 in Dijkstraat

Bij snelheidscontroles op 5 plaatsen in Heusden-Zolder heeft de politie gisteren 138 overtreders betrapt. Dat is ruim 18 % van de 765 bestuurders die gecontroleerd zijn. 2 bestuurders spanden de kroon: ze haalden respectievelijk 133 en 134 km/u in de Dijkstraat, waar 50 km/u is toegestaan, dat was tussen 16 en 17 uur. De agent in de flitsauto kon duidelijk vaststellen dat beide bestuurders elkaar aan het uitdagen waren.  Hiervoor is bijkomend proces-verbaal opgesteld en zijn beide bestuurders uitgenodigd voor verhoor.  Maar de snelheidsovertreding op zich is al genoeg om hun rijbewijs in te trekken.

vanaf-maandag-inschrijven-voor-vijverrun

Vanaf maandag inschrijven voor VijverRun

Op zondag 20 maart heeft in Bolderberg de traditionele VijverRun plaats. Nu ja, traditioneel ... de voorbije twee jaar moest die telkens worden afgeblazen omwille van de coronamaatregelen. En ook nu is Team Sport uiteraard afhankelijk van de maatregelen die dan gelden, maar voorlopig kunnen we van een optimistisch scenario vertrekken en worden de voorbereidingen getroffen. Vanaf maandag kan er trouwens ingeschreven worden, dat moet online gebeuren, ter plaatse zijn geen inschrijvingen meer mogelijk. Om 12 uur start de 33 km (€ 14), om 12.30 uur de 5 km (€ 6) en om 13.45 uur de 12 km (€ 12).

diefstal-op-bouwwerf-3

Diefstal op bouwwerf

De bouwwerf aan de Rode Kruisstraat heeft gisteravond of vannacht ongewenst bezoek gekregen. Dieven gingen er aan de haal met onder meer bouwmateriaal en een bluetooth box. In de Rodenbachlaan drongen dieven gisteravond een huis binnen. Ze gingen er aan de haal met geld en juwelen.

schrijf-een-gedicht-over-het-mijnverleden

Schrijf een gedicht over het mijnverleden

De bibliotheek en CC Muze organiseren samen een poëziewedstrijd met als thema ‘Mijnverleden’. Elke (oud-)inwoner en persoon die een band heeft met Heusden-Zolder én op 1 januari 8 jaar is of ouder, kan aan de wedstrijd deelnemen. Laat je dus inspireren door onze roemrijke mijngeschiedenis om dat  in gedichtvorm te gieten. Inzenden kan tussen nu en 21 maart via poeziewedstrijd[!]heusden-zolder.be of geef al de documenten in een gesloten envelop af aan de balie van de bibliotheek. Het winnende gedicht krijgt een mooie plek op het Marktplein, in de schaduw van al de overgebleven mijngebouwen.

de-kijk-van-richie-768

De kijk van Richie

En nu maar hopen dat onze huiscartoonist en onze weerman geen ruzie gaan krijgen ...

poezie-vanuit-de-zetel

Poëzie vanuit de zetel

Een 8-tal plaatselijke dichters droeg vanavond live vanuit de bibliotheek gedichten en haiku's voor. Ze mochten plaatsnemen in een comfortabele zetel. De livestream werd door enkele tientallen gevolgd, thuis op het scherm, wellicht ook in een gemakkelijke zetel. 

bevoegdheidsdelegatie-opnieuw-onder-vuur

Bevoegdheidsdelegatie opnieuw onder vuur

Schepen Lode Schops (GOED) gaf nog een korte toelichting bij het hemelwater- en droogteplan dat eerder deze week op de commissie was behandeld. Het plan werd unaniem goedgekeurd. Het wijkcentrum Cité zal vanaf 1 februari opnieuw in eigen beheer gepoetst worden, met eenzelfde bedrag kunnen daarvoor meer uren voor ter beschikking gesteld worden. 12 uur in plaats van 6 uur die tot nu toe door ISS werden gepresteerd. De geraamde ontvangsten zijn geraamd op 25.600 euro en de kost (…) Lees het hele bericht

poetische-start-van-ocmw-en-gemeenteraad

Poëtische start van OCMW- en gemeenteraad

De OCMW- en gemeenteraad werd vanavond op deze Gedichtendag  geopend met poëtische uitingen van oppositie en meerderheid. Herwig Hermans (N-VA) koos voor een limerick waarin hij pleitte voor meer debat in de gemeenteraad. Schepen van cultuur Marleen Hoydonckx (GOED) droeg een uitgebreid gedicht voor, eentje dat langer was dan de toelichting bij een gemiddeld gemeenteraadspunt. Het punt over de delegatie van personeelsbevoegdheden van de OCMW-raad naar het schepencollege (…) Lees het hele bericht

opgepast-via-virus-via-messenger

Opgepast voor virus via Messenger

Er circuleert momenteel op grote schaal een virus via Messenger. Je krijgt van heel wat vrienden de vraag 'Ben jij het in de video?" met een link om door te klikken. Doe dat niet, want dan geraakt jouw profiel wellicht ook geïnfecteerd en ga je het verder verspreiden. 

oude-pmd-zakken-tot-31-3-naar-recyclagepark

Oude PMD-zakken tot 31/3 naar recyclagepark

De voorbije dagen en weken was er heel wat commotie rond de blauwe PMD-zakken met zwarte lintjes die niet meer mogen gebruikt worden en die deze week bij de vuilnisophaling zijn blijven staan. Bij Limburg.net zijn ze zich ervan bewust dat nog heel wat oude zakken - met zwart in plaats van wit lint - circuleren en zelfs PMD-zakken van andere intercommunales. Daarom wordt uitzonderlijk toegelaten dat die zakken nog tot en met 31 maart naar de recyclageparken mogen gebracht worden, maar dus voor alle duidelijkheid niet met de huisvuilophaling mogen meegegeven worden. Ondertussen zullen deze en volgende week de meeste winkels weer bevoorraad worden met de nieuwe PMD-zakken.

nu-ook-theatervoorstelling-van-morgen-geannuleerd

Nu ook theatervoorstelling van morgen geannuleerd

Programmator in een cultuurcentrum moet samen met schooldirecteur één van de meest stresserende jobs zijn in deze coronatijd. Nadat gisteren cultuurcentrum Muze al het jazzproject GingerBlackGinger van zaterdag moest annuleren - en vervangen door een concert van We Two - wegens coronabesmetting in de groep - moet nu om dezelfde reden de theatervoorstelling met Fred Delfgaauw en Ida van Dril van vrijdagavond worden geannuleerd

gemeenten-pakken-samen-digitale-achterstand-aan

Gemeenten pakken samen digitale achterstand aan

Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren gaan samen een ‘e-inclusiebeleid’ uitbouwen om inwoners te helpen die geen toegang hebben tot digitale toepassingen of er niet de vaardigheden voor hebben. Ze doen dat via een meerjarenplan waarvoor ze Vlaamse steun kunnen krijgen. “Zo gaan we onze eigen digitale producten aan een toegankelijkheidscheck onderwerpen, om te bekijken of ze voor alle doelgroepen bereikbaar zijn”, legt burgemeester Mario Borremans uit.  Zijn collega Alain (…) Lees het hele bericht

bovy-wordt-een-park-om-te-plukken-en-te-smullen

Bovy wordt een park om te plukken en te smullen

Op domein Bovy is vandaag gestart met de aanleg van een snoepgaard. Tussen de banken op de picknickweide worden snoephaagjes met kleinfruit geplant zoals witte en rode aalbessen. Verder zullen frambozenhaagjes, zwarte bessen en jostabessen voor gezonde tussendoortjes zorgen. De appelboomgaard wordt uitgebreid met peren, perziken, pruimen, kersen en okkernoot maar ook enkele minder bekende en eerder vergeten fruitsoorten zoals kweeperen, mispels en mirabellen krijgen een plekje in (…) Lees het hele bericht

boekt-b-aan-de-leiding

Boekt B aan de leiding

In het petanque 50-plus neemt Boekt B de leiding in eerste afdeling Limburg. Het klopte Pelter B met 4-5. De andere uitslagen: Ere-afdeling De Berk A – Genenbos A: 3-6, Olympia A – Sint Truiden A: 6-3 en Opec A – Boekt A: 5-4. 3de Limburg De Berk B – Sparrendal A: 5-4 enTer Biest B – De Berk C: 6-3. 4de Limburg Boekt C – Pelter C: 5-4.

studenten-oefenen-loodzware-proef-in-ziekenhuis

Studenten oefenen loodzware proef in ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis zijn het twee drukke avonden. 80 studenten van het zesde jaar geneeskunde komen er de zogenaamde stationsproef inoefenen. Dat is de praktijkproef van hun eindexamen. 40 artsen van het ziekenhuis maken zich daarvoor twee avonden vrij, hetzij als observator, hetzij als simulatiepatiënt. In de stationsproef demonstreren de studenten hun verworven medische klinische competentie die ze tijdens hun studiejaren hebben opgebouwd. Op 11 plaatsen (stations) krjigen (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-767

De kijk van Richie

Richie is erg geïnspireerd op deze Gedichtendag.

8-dichters-stellen-morgen-hun-werk-voor

8 dichters stellen morgen hun werk voor

Morgen is het Gedichtendag en dat is meteen ook de start van de Poëzieweek. De bibliotheek had een oproep gedaan tot de lokale dichters om morgenavond een eigen gedicht te komen voordragen in het teken van de natuur. Daar zijn 8 lokale poëten uit tevoorschijn gekomen. Hun voordrachten kun je morgen live volgen via een stream vanuit de bibliotheek. Om 19.30 uur moet je op deze link doorklikken. Veel poëziegenot.

we-two-vervangt-gingerblackginger

We Two vervangt GingerBlackGinger

Normaal stond nu zaterdag het project GingerBlackGinger op de kalender van CC Muze. Maar helaas, dat kan niet doorgaan omdat er een coronabesmetting in de band zit. De tickethouders wordt allemaal verwittigd. En wat doe je als cultuurcentrum wanneer er plots een gat in je kalender valt? Juist, je belt even naar Rocco en Arturo en er is meteen een concert van We Two gefixt. De twee zullen zaterdag akoestisch optreden in het MUZEcafé. Voor tickets even mailen naar info[!]muzecafé.be. (foto Kris Vandevenne)

elke-dinsdagnamiddag-petanque-in-de-schaapsweg

Elke dinsdagnamiddag petanque in de Schaapsweg

Iedere dinsdagnamiddag, als het weer het toelaat, verzamelt een aantal enthousiaste petanquespelers aan de OLV Schuttersgilde in de Schaapsweg. Het hele jaar door, in elk seizoen, spelen ze het populaire 'balspelletje'. Het gaat puur om het plezier, de ploegen  worden door lottrekking samengesteld. Eerst worden twee reeksen gegooid, in de tweede ronde spelen winnaars en verliezers tegen elkaar. Na een drankpauze wordt opnieuw geloot voor een derde ronde, omstreeks half vijf zit de petanquenamiddag erop. (foto's Joseph Bams)

er-is-al-werk-in-de-dorpstuintjes

Er is al werk in de dorpstuintjes

Ook al zitten we nog in 'putteke winter', in de dorpstuintjes is er toch al werk te doen. Zo werden de handen in elkaar geslagen om de wilde bloemenborder ter hoogte van de bijenkolonie voor te bereiden. En op tijd en stond pauseren met koffie, thee en een knabbeltje helpt natuurlijk tegen de koude. (foto's Julien Maebe)

t-molenholleke-was-een-droomdecor

't Molenholleke was een droomdecor

In 't Molenholleke en bij Laure thuis zaten ze dinsdagavond allemaal voor het scherm om te zien hoe haar droom werd gerealiseerd in de Droomfabriek in Iedereen Beroemd. En het had dus allemaal met ijsjes te maken. Op VRTNU  kun je nog eens herbekijken hoe Laure na lang dromen eindelijk zelf in een ijscokar kon zitten en ijsjes maken. 

in-het-totaal-16-klassen-in-quarantaine

In het totaal 16 klassen in quarantaine

Ook in Heusden-Zolder heeft het onderwijs te lijden onder besmettingen en quarantaine hoewel het hier al bij al nog best meevalt. In het basisonderwijs zijn momenteel 6 klassen in quarantaine: 3 in Beekbeemden, 2 in De Springplank en 1 in Boekt. In het Sint-Franciscuscollege zitten 10 klassen in quarantaine. Het aantal personeelsleden dat daar corornagerelateerd afwezig is, is stabiel gebleven waardoor de toestand beheersbaar blijft.

brandweer-heeft-garagebrand-snel-onder-controle

Brandweer heeft garagebrand snel onder controle

Het heeft vanavond gebrand in een garage achter een woning in de Poststraat. Het vuur ontstond wellicht door een kortsluiting en zette een aantal spullen die er opgeslagen in brand. De brandweer kon het vuur doven en zo uitbreiding voorkomen. Zo bleef de schade nog binnen de perken. Nadien werd de ruimte verlucht en deels opgeruimd. 

pas-herstelde-buizerd-neergeschoten-in-obbeek

Pas herstelde buizerd neergeschoten in Obbeek

Op een pas gerooide maïsakker aan de Obbeekstraat heeft een wandelaar vandaag een gewonde buizerd gevonden. Het dier had een pootblessure. Medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum konden aan de hand van de wetenschappelijke ring vaststellen dat dezelfde vogel op 13 december was binnengebracht. Een automobilist had de uitgeputte vogel toen gevonden in de Graaf de Theuxlaan. De vogel herstelde volledig en werd vorige week donderdag weer vrijgelaten. Maar amper een (…) Lees het hele bericht

hebad-beleeft-zijn-gouden-jubileum

Hebad beleeft zijn gouden jubileum

We zitten nog met een jarige vandaag in Heusden-Zolder: badmintonclub Hebad bestaat precies 50 jaar. We vermoeden dat er op een later tijdstip nog wel een feestje zal gebouwd worden, maar alvast proficiat met dat gouden jubileum en nog vele jaren topbadminton en clubplezier gewenst.

4-vrachtwagens-slordig-met-lading

4 vrachtwagens slordig met lading

Samen met de federale wegpolitie hield de politie Heusden-Zolder een controle  op de ladingzekering van vrachtwagens. 7 vrachtwagens werden grondig nagekeken en bij 4 vrachtwagens zijn verschillende mankementen vastgesteld zoals versleten spanriemen of te weinig riemen of kettingen om het gewicht van de lading te houden bij een ongeval of noodstop.  Twee vrachtwagens hebben hun zekering aangepast en twee bestuurders hebben ter plekke hun vracht moeten overladen of (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-343

Vandaag gezien

Stefan Was krijgt nu al stress van de vogeltelling van het komende weekend. Zijn tuin wordt letterlijk overrompeld door kepen, vogeltjes afkomstig uit het hoge noorden. Ronduit prachtige vogeltjes, maar begin zo'n massa maar eens te tellen, zucht Stefan. 

de-oudste-van-viversel-is-jarig

De oudste van Viversel is jarig ...

Jef Baerts, de oudste inwoner van Viversel, wordt vandaag 98. Proficiat en op naar het eeuwfeest.

verdachte-van-ontvoeringspoging-is-aangehouden

Verdachte van ontvoeringspoging is aangehouden

De politie heeft de man gearresteerd die verdacht wordt van de poging tot ontvoering van een minderjarig meisje op 14 januari in de Michel Scheperslaan. Het gaat om een man van 21 jaar uit Heusden-Zolder. De ontvoeringspoging mislukte en de man vluchtte in zijn auto. Na een week intensief speurwerk vond de politie een aantal sporen. Zo kon de man geïdentificeerd worden. Hij werd gearresteerd en verhoord. Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd. De man is voorgeleid en door de onderzoeksrechter aangehouden. Hij is in de gevangenis van Hasselt opgesloten. Het onderzoek loopt nog verder.

slechts-1-patient-op-intensieve-zorgen

Slechts 1 patiënt op intensieve zorgen

Gelukkig volgt de ziekenhuisbezetting de explosie van het aantal besmettingen niet. Vandaag liggen er 18 coronapatiënten, van wie slechts 1 patiënt op de afdeling intensieve zorgen. 5 personen waren voldoende hersteld en mochten naar huis.

meer-dan-1-000-besmettingen-in-een-week

Meer dan 1.000 besmettingen in één week

Het aantal besmettingen in Heusden-Zolder is nog amper bij te houden. De afgelopen week zijn er liefst 1084 geregistreerd, opnieuw een absoluut record. Gemiddeld betekent dat 3.198 besmettingen per 100.000 inwoners. Van 8.122 inwoners is geweten dat ze sinds de uitbraak van de pandemie met één van de varianten van het coronavirus zijn besmet. Dat laat zich ook gevoelen in bedrijven en in de scholen, maar gelukkig niet in het ziekenhuis. 

tip-van-de-bib-david-troch

Tip van de bib: David Troch

Over enkele dagen begint de Poëzieweek en dus tipt de bibliotheek ook deze week weer een dichtbundel: "Voor jou wou ik een huis zijn", allemaal éénlettergreepgedichten van David Troch.

Korte inhoud

Hoe voelt het om weg te gaan? Die vraag stelt een man zich in voor jou wou ik een huis zijn. Meer, hij voegt de daad bij het woord. Zijn tocht voert langs lief en leed. Hij streelt het zachtst van de dag, raakt het ruwst van de nacht. Zo neemt Troch ons mee op reis tot in het diepst van zijn ziel. Toch blijft de toon licht. Elk vers is fris, elk vers is scherp. Geen zin in voor jou wou ik een huis zijn die niet zingt. Wat Troch hier met de taal doet, is één groot feest.

Gedichten over gevoelens en liefde, die subtiel en tijdloos worden verwoord.

fietsersbond-bundelde-2021-in-een-jaarverslag

Fietsersbond bundelde 2021 in een jaarverslag

De Fietsersbond Heusden-Zolder heeft een druk werkjaar achter de rug met heel wat initiaitieven, activiteiten, opleidingen, ... De meeste van die initiatieven konden op heel wat sympathie en positieve reacties rekenen, denk maar aan de reeks 'Fietser van de Week' die we hier publiceerden, de initiatieven rond weesfietsen, voor meer fietsenrekken aan de winkels, voor fietsveiligheid aan de scholen, ... De Fietsersbond maakte ook kennis met de andere kant van de medaille en kreeg bakken kritiek voor de prikactie ter promotie van het 'knippen' van De Drij Dreven. In ieder geval zijn alle activiteiten gebundeld in een jaaroverzicht dat je hier kunt bekijken en dat ook overgemaakt is aan het gemeentebestuur ter ondersteuning het eigen 'Beleidsplan mobiliteit'.

deze-week-drie-gele-zakken-in-de-bus

Deze week drie gele zakken in de bus

De inwoners van Heusden-Zolder - en 15 andere gemeenten in het gebied van Limburg.net - krijgen deze week een kennismakingspakket met 3 gele zakken in de bus, samen met de nodige uitleg. Zoals bekend dienen deze zakken om keukenafval in te sorteren, het gaat om eerder kleine zakken waar maximaal 10 kg in mag. Heel wat mensen hebben die nieuwe gele zakken nog niet in huis, omdat de winkels snel door hun voorraden heen zaten Met de drie geleverde zakken kunnen ze wellicht de komende periode (…) Lees het hele bericht

nu-al-aanwinst-voor-bolderberg-bekend

Nu al aanwinst voor Bolderberg bekend

In het voetbal is de gedwongen verlengde winterstop nog niet helemaal achter de rug, en de clubs kijken al vooruit naar het volgende seizoen. Zo is nu al bekendgemaakt dat Mitchell Colemont, nu nog speler bij Sporting Grote Heide, komend seizoen de kleuren van Bolderberg FC zal verdedigen.

vandaag-gezien-342

Vandaag gezien

't Was een mooie dag voor een wandeling op Bovy, snel even profiteren van de zon. 

7-bestuurders-hadden-gedronken-3-onder-de-drugs

7 bestuurders hadden gedronken, 3 onder de drugs

Tijdens het 'weekend zonder alcohol' hield de politie in Heusden-Zolder twee controles, telkens  met 6 politiemensen op verschillende plaatsen. 1476 mensen kregen een ademtest. 2 bestuurders hebben alarm geblazen en moesten hun rijbewijs 3 uur inleveren, 3 bliezen positief en zaten 6 uur zonder rijbewijs en 2 moesten hun rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen inleveren. Datzelfde gebeurde met 2 bestuurders die cannabis hadden gebruikt. Een bestuurder die reed onder (…) Lees het hele bericht

meer-straten-worden-zone-50

Meer straten worden zone 50

In enkele straten zijn of worden de snelheidsbeperkingen aangepast. Zo worden de Boekterheide, De Lange Beemden en Ambachtlaan zone 50. Zone 50 Viversel en zone 50 Bolderberg (kant circuit) worden samengevoegd tot één zodat ook de Kerkstraat ter hoogte van de toekomstige velodroom en Herderspad in deze zone vallen, wat het duidelijker maakt. En verder wordt de Heidestraat omgevormd van zone 30 naar zone 50, daar had een meerderheid van de bewoners om gevraagd.

olympia-wint-derby-in-boekt

Olympia wint derby in Boekt

In de Vlaamse liga  van het petanque kon Olympia de derby uit tegen Boekt na een spannend einde winnen. Het werd 4-5. De andere uitslagen. Ere Limburg Boekt A – Boekt B: 4-5 en De Berk A – Tongeren A: 6-3. 1ste Limburg Olympia A – Hasselt A: 5-4. 2de Limburg Oetervallei B – Boekt C: 3-6 en Olympia B – Hasselt B: 5-4.

relax-o-meter-krijgt-een-award

Relax-o-meter krijgt een award

De relax-o-meter van Heusden-Zolder heeft onlangs een #sportersbelevenmeer-award in de wacht gesleept in de categorie ‘sporten in de natuur’. Dat levert Team Sport een cheque van 750 euro op, om te investeren in het sportaanbod. De relax-o-meter is een wandeling van ongeveer 5 km die start aan de Blokhut op Meylandt. Je volgt wegwijzers en via QR-codes krijg je tips om te ontspannen en bewegen. Het is ontwikkeld door Giete Philips uit Heusden-Zolder samen met (…) Lees het hele bericht

voodoo-twinz-en-co-doen

Voodoo Twinz & The Patricks doen swingen

SundayEveningBlues ontving gisteren Voodoo Twinz & The Patricks. Jan Jaspers en Gert Servaes, versterkt door de Patricks,  Patrick Louis en Patrick Indestege.  De eerste drie vormen een deel van de Boogie Beasts en bassist Patrick Indestege is een vaste waarde bij Black Cat Biscuit, onlangs nog te gast in het Muzecafé. Ook gisteren was de tent uitverkocht voor de meeslepende blues van The Voodoo Twinz & The Patricks, het kolkte weer, niet in het minst toen Guttlin Guitar-bouwer Karel Phlix het podium besteeg.  Meer over de komende SundayEveningBlues concerten(foto Stefan Meekers - Keys and Chords.com)

vzoc-vangt-inbeslaggenomen-vechthanen-op

VZOC vangt inbeslaggenomen vechthanen op

In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum zitten zes vechthanen. Die zijn gisteren in beslag genomen bij een vechthanenspel in Wellen. De politie was daar binnengevallen na een tip. De hanen - die nog niet gevochten hadden en dus niet gewond waren - zijn in beslag genomen. Alle aanwezigen zijn geïdentificeerd. Ze zullen wellicht voor de rechter moeten komen voor deelname aan een illegaal hanengevecht en een inbreuk op de wet op de kansspelen.

nipot-verlies-voor-zolder-e

Nipt verlies voor Zolder E

Ook vandaag zijn nog enkele competitiewedstrijden in het basketbal afgewerkt. In de vierde provinciale verloor Zolder E nipt van Alfa 2000 Achel A: 61-63. In de tweede provinciale bij de vrouwen heeft Zolder met 63-27 verloren bij Croonen Lommel Z.

zaterdag-volleybaltopper-in-bolderberg

Zaterdag volleybaltopper in Bolderberg

Zoals we al meldden, mogen er vanaf volgend weekend weer toeschouwers naar sportwedstrijden, ook bij de zaalsporten, zij het in beperkte mate en met mondmasker. Voor damesvolleybalclub Bolderberg komt dat net op tijd, want volgende zaterdag om 17 uur ontvangt zij Davozon Zonhoven in de Kajoba-sporthal. VCK is virtueel leider, Zonhoven is tweede, de wedstrijd kan het kampioenschap dus al in een beslissende richting duwen. 

bij-alle-spullen-zijn-weg-uit-kasteel-terlaemen

Bijna alle spullen zijn weg uit kasteel Terlaemen

Nu de tweede en laatste dag van de weggeef in kasteel Terlaemen zijn einde nadert, is het koetshuis bijna leeg. Nog enkele van de 500 geregistreerde geïnteresseerden moesten langskomen om hun keuze te maken uit de 'erfenissen' van de families Palmers en de Bellefroid. Heel wat mensen uit de buurt zijn ook langsgekomen, niet speciaal voor één of ander voorwerp maar om nog een souvenir van het kasteel over te houden, soms ging dat maar om wat lepeltjes of wat kopjes. Maar ook (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-341

Vandaag gezien

De sneeuwklokjes zijn komen piepen in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

al-bijna-30-000-boosterpriks-gegeven-in-themax

Al bijna 30.000 boosterpriks gegeven in TheMax

19372 inwoners van Heusden-Zolder hebben al een boostervaccin gekregen, dat is 56,63 % van de bevolking. Vanuit Lummen zijn 9.939 inwoners naar TheMAX afgezakt voor hun booterprik, dat is 65,88 % van de bevolking. Er zijn dus al bijna 30.000 mensen gepasseerd in TheMax voor hun booster en daar komen nu dus ook de kinderen die voor het eerst geprikt zijn bovenop.

week-voor-goed-eten-succesvol-afgerond

'Week voor Goed Eten' succesvol afgerond

De Week voor Goed Eten’ is vandaag op een succesvolle manier afgesloten. Rikolto - het vroegere Vredeseilanden - wilde met de actie de nadruk leggen op goed en gezond eten, dat vooral eerlijk tot stand gekomen is, milieuvriendelijk en met aandacht voor de producent. Als sluitstuk konden vandaag een kleine 200 ontbijten afgehaald worden in het Zebrahuis. Die waren samengesteld met eerlijke producten van lokale handelaars en zelfs pompoensoep uit de dorpstuintjes. (foto's Julien Maebe)

nummerplaat-van-brommer-gestolen

Nummerplaat van brommer gestolen

In de Heilig Hartlaan is de kentekenplaat van een brommer gestolen. Wellicht is de diefstal vrijdag gebeurd. 

zolder-walst-over-optima

Zolder walst over Optima

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A moeiteloos gewonnen van Optima Tessenderlo A, het werd 90-64. Een groot verschil dus tussen de tweede en derde in het klassement. In de tweede provinciale klopte Heusden Bree B op eigen terrein met 62-68. Zolder B moest het onderspit delven tegen Optima Tessenderlo B: 51-60.

percossa-roffelt-zijn-eigen-illusie-bij-elkaar

Percossa roffelt zijn eigen illusie bij elkaar

Liefhebbers van slagwerk werden zaterdagavond vertroeteld in CC Muze want Percossa speelde daar voor een uitverkochte zaal ''Let me in let me out'. De vier percussionisten brengen een verhaal over vier mannen die al jaren als broeders over de wereld toeren en het onderscheid tussen het echte leven en de showbizz niet meer zien. Van daaruit proberen ze uit de routine te ontsnappen, maar de onbedwingbare drang om muziek te maken met alles wat er voorhanden is, overwint hen steeds weer. (foto's Ann Jordens)

de-bal-mag-weer-rollen

De bal mag weer rollen

Goed nieuws voor de voetballiefhebbers want vandaag is beslist dat vanaf volgend weekend - samen met de versoepelingen - het amateurvoetbal weer wordt hervat. En de clubs mogen ook weer toeschouwers toelaten, weliswaar beperkt , maar dat zal voor de gemiddelde wedstrijden van de lokale clubs niet meteen problemen opleveren. Ook de zaalsporten mogen weer toeschouwers ontvangen. Alles natuurlijk onder voorbehoud dat de wedstrijden kunnen doorgaan, want die kunnen nog altijd uitgesteld worden als teveel spelers uitliggen door besmetting of quarantaine.

eerste-kinderprikdag-is-vlot-verlopen

Eerste kinderprikdag is vlot verlopen

In TheMAx zijn vandaag al zowat 400 kinderen tussen 5 en 12 uit Heusden-Zolder en Lummen gepasseerd voor hun vaccin. De eerste kinderprikdag is vlot verlopen en de meeste kinderen hielden zich bijzonder kranig. Velen waren ook gekomen samen met broertjes en zusjes, wat het natuurlijk voor de ouders en pak gemakkelijker maakt. De leeftijden liepen daardoor ook nogal uiteen, en voor de wat jongeren waren de prenten en spelletjes van Rudi de egel een welgekomen afleiding. (foto's Ann Jordens)

de-plaatsing-van-de-slechtvalkenkast-in-beeld

De plaatsing van de slechtvalkenkast in beeld

De plaatsing van de slechtvalkenkast op de mast aan het Sint-Franciscusziekenhuis was een hele operatie. Die werd ook gefilmd vanuit een drone. Dit geeft een beeld vanuit de lucht. 

nestkast-aan-sfz-hangt-klaar-nu-nog-de-slechtvalk

Nestkast aan SFZ hangt klaar, nu nog de slechtvalk

Aan het Sint-Franciscusziekenhuis is vanmorgen de slechtvalkenkast opgehangen aan de oude zendmast. De kast is gemaakt door vogelkenner Ludo Grouwels. Ze weegt ongeveer 50 kg, en moest op 30 meter hoogte geplaatst worden. Daarom was er ook een stevige kraan van Superdak uit Beringen nodig.  Slechtvalken gaan vaak nog hoger nestelen, maar dit zou moeten volstaan om hen te lokken. Ze zouden er dan rustig kunnen broeden en tussendoor ook nog de duiven en kauwen (…) Lees het hele bericht

blauwe-gordel-voor-ingrid-bij-bushido-ju-jutsu

Blauwe gordel voor Ingrid bij Bushido Ju-Jutsu

Terwijl de regering de drie kleuren van de coronabarometer probeerde uit te leggen, kwam er bij Bushido Ju-Jutsu club blauw bij. Ingrid Prokop behaalde haar 2de Kyu en blauwe gordel en liet er bij haar aanvallers geen twijfel over bestaan dat dat ook verdiend was. Wie ook geïnteresseerd is, vindt hier alle info.

neos-op-wandeling-langs-de-kluis

Neos op wandeling langs de Kluis

Neos Heusden-Zolder moet zich in deze periode ook nog altijd beperken tot buitenactiviteiten. Gelukkig zijn er in de omgeving genoeg mooie wandelingen te doen. Zo was de opkomst voor de kluiswandeling zeer groot. Op maandag 14 februari trekken ze naar Eversel, of dat een valentijnswandeling wordt, is ons niet gemeld ... (foto Trudo Groffi)

de-kijk-van-richie-766
heusdense-parochies-vormen-eenheid

Heusdense parochies vormen eenheid

De 4 parochies van Heusden (St.-Valentinus Berkenbos, St.-Jacobus Eversel, St.-Willibrordus Heusden en O.L. Vrouw Lindeman) vormden tot nu toe een federatie en gaan nu nog een stap verder: ze zullen als één eenheid gaan samenwerken. Dat zal in eerste instantie op het vlak van liturgie, catechese en diaconie zijn. Er is gekozen voor de naam "Pastorale Eénheid St.-Franciscus Heusden, open voor dialoog" . De keuze voor (…) Lees het hele bericht

vzoc-mag-voor-2250-dierenvoeding-gaan-kopen

VZOC mag voor € 2250 dierenvoeding gaan kopen

Zoals we al eerder meldden, heeft het lokaal initiatief 'Iets Goeds' 2250 euro in het laatje gebracht voor het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Een groepje enthousiaste hobbyisten verkocht een jaar lang eigen knutselwerkjes. En de mooie opbrengst daarvan werd in geschenkbonnen voor de aankoop van dierenvoeding bij twee lokale winkels overhandigd aan Rudi Oyen van het VZOC. En die steun komt weer meer dan goed van pas, want de toestroom van dieren in nood houdt niet op.

9-klassen-in-quarantaine-in-sint-franciscuscollege

9 klassen in quarantaine in Sint-Franciscuscollege

Het aantal besmettingen blijft stijgen en dat laat zich verder voelen in de scholen. In Bokrijk gaat een middelbare school volgende week bijvoorbeeld een hele week dicht en schakelt over op afstandsonderwijs omwille van de vele afwezige leerlingen en leerkrachten. In het Sint-Franciscuscollege is het nog niet zover. Daar zitten op dit ogenblik 9 klassen in quarantaine. Maar uiteraard wordt de toestand op de voet gevolgd. 

coronabarometer-de-eerste-gevolgen-in-hz

Coronabarometer: de eerste gevolgen in HZ

Het overlegcomité is het eens geraakt over een coronabarometer, die start volgende week vrijdag 28 januari in code rood. Dat is de meest ernstige situatie en toch gelden verschillende versoepelingen die zich ook in Heusden-Zolder zullen laten voelen. We zetten kort de eerste gevolgen op een rijtje. Zo mogen de horecazaken een uur langer openblijven, tot middernacht dus. Binnenspeeltuin Tarzan & Jane mag volgende week ook weer de deuren openen. Cultuurcentrum Muze mag zijn zaalcapaciteit voor 70 % gebruiken, bijvoorbeeld 280 in plaats van 200 bezette plaatsen in de schouwburg, maar premier Decroo liet uitschijnen dat dat ook tot 100 % mag gaan als de verluchting aan strikte normen voldoet, namelijk maximaal 900 ppm, wel met mondmasker. Ook de sportclubs mogen weer publiek ontvangen, tot 80 binnen en 200 buiten. 

droom-van-laura-van-t-molenholleke-wordt-waar

Droom van Laure van 't Molenholleke wordt waar

Enkele tientallen jaren na het legendarische tv-programma De Droomfabriek maakt de VRT opnieuw grote en kleine dromen van grote en kleine mensen waar in Iedereen Beroemd. Siska Schoeters werkt zich doorheen de vele inzendingen. Zo wordt volgende dinsdag de droom van Laure uit 3B van 't Molenholleke uitgezonden. En de school zelf vormt het decor van die droom. (foto VRT)

boekt-wint-bij-de-berk

Boekt wint bij De Berk

Ook deze week was er petanquecompetitie voor de 50-Plus-reeksen. De uitslagen: ere afdeling De Berk A – Boekt A: 4-5 en Tongeren A – Olympia A: 7-2, 1ste Limburg Genenbos B – Boekt b: 4-5, 3de Limburg De Berk B – Genk B: 8-1 en Interlommel B – Olympia B: 3-6, 4de Afdeling Boekt C – Genk D: 3-6.

inbrekers-vinden-geld

Inbrekers vinden geld

In de Breugellaan is gisteravond ingebroken in ee woning. De daders drongen binnen via een raam en konden een geldsom buitmaken. De politie heeft een sporenonderzoek gedaan. Kort voordien had ook al een bewoner van de Kolderstraat de politie gebeld om een poging tot inbraak. De man was de dader zelf achterna maar had hem niet te pakken gekregen. Ter plekke bleken er geen braaksporen aanwezig, vermoedelijk had de betrokkene op het venster geklopt en was er eerder sprake van pestgedrag.

4-gemeenten-laten-samen-hun-inwoners-sporten

4 gemeenten laten samen hun inwoners sporten

Net als de vorige jaren willen de gemeenten Beringen, Ham, Heusden-Zolder en Leopoldsburg samen hun inwoners aanzetten tot sporten en bewegen. Ze hebben daar dit voorjaar een uitgebreid aanbod voor klaarstaan. Sporten is goed voor de lichamelijke en mentale gezondheid. Dat is tijdens de coronaperiode nog meer gebleken. “Zoals het spreekwoord zegt: Alles zelf doen is optellen, samenwerken is vermenigvuldigen. Hierdoor kunnen we dit voorjaar opnieuw een overkoepelend en divers programma aanbieden (…) Lees het hele bericht

saartje-moest-het-spel-nu-verlaten

Saartje moest het spel nu verlaten ...

Saartje, één van de ergotherapeuten van 't Weyerke heeft vanavond de Homo Universalis, het onderdeel van Iedereen Beroemd op Eén, moeten verlaten. Maar ze heeft het wel tot de 17 laatste van 100 kandidaten geschopt. Maar deze proef was er teveel aan: ze moesten tussen een hoopje platte batterijen de enige twee vinden die opgeladen waren en daarmee een hondje aan het dansen krijgen. Maar het hondje van Saartje danste niet, en zo mocht zijzelf al dansend het spel na 83 dagen verlaten. 

kans-op-ijsplekken-op-de-weg

Kans op ijsplekken op de weg

De strooiwagens zijn al in de vooravond uitgerukt want het kan glad worden. De wegen zijn immers nog nat van de regen en vannacht gaat het in onze contreien vriezen. Het kwik kan zakken tot min 3 en dat zou tot ijsplekken op de weg kunnen leiden. Oppassen dus.

cvo-de-verdieping-heeft-nu-een-makers-lab

CVO De Verdieping heeft nu een Makers Lab

Deze week heeft CVO De Verdieping zijn Makers Lab geopend. Vanuit de expertise opgebouwd in 2D- en 3D-ontwerp, zochten de medewerkers naar een verdere evolutie in hun cursus- en opleidingsaanbod. Terwijl afstandsonderwijs alsmaar belangrijker is geworden, is er immers ook in de gebouwen aan het Schachtplein nog nood aan praktische opleidingen. De school had al 3D-printers en het (…) Lees het hele bericht

cebeo-neemt-electro-meers-over

Cebeo neemt Electro Meers over

De groep Cebeo uit Waregem neemt vanaf 1 april de activiteiten van Electro Meers in de Beringersteenweg over. Cebeo bestaat dit jaar precies 100 jaar en verdeelt niet alleen elektro-technisch materiaal voor industrie en woningbouw, maar levert ook allerlei diensten in de sector zoals opleidingen, events, enz.  Electro Meers bestaat al 33 jaar en verdeelt  elektrotechnisch materiaal, verlichting en services voor residentiële, industriële en particuliere (…) Lees het hele bericht

extra-controle-aan-kasteel-terlaemen-in-t-weekend

Extra controle aan kasteel Terlaemen in 't weekend

Het heeft geen zin meer om nog te mailen voor een plaats op weggeefmomenten in kasteel Terlaemen volgend weekend, want de 500 beschikbare plaatsen zijn al lang volzet. En zonder afspraak komen, heeft geen nut want veiligheidsmedewerkers zullen aan de poort de afspraken controleren. Daarnaast zal de politie ook passeren om toe te zien dat iedereen zich aan de verkeersregels houdt in de Terlaemenlaan waar één rijstrook is opgebroken en éénrichtingsverkeer geldt.

dit-weekend-overal-alcoholcontroles-2

Dit weekend overal alcoholcontroles

Voor de 13de keer vindt de komende dagen een 'Weekend zonder alcohol achter het stuur' plaats. Dat is een initiatief van de wegpolitie waarbij ook de lokale politie zich aansluit. Concreet betekent het dat alle weggebruikers tussen vrijdag 18 uur en maandag 6 uur een grote kans maken om op een alcoholcontrole te stoten. De wegpolitie kan controleren bij de op- en afritten en de parkings van de E314 en E314, de lokale politie stelt zich met wisselende posten op aan de gemeente- en gewestwegen. De actie wordt vooraf aangekondigd omdat ze ook wil sensilibiseren. 

ziekenhuis-krijgt-een-slechtvalkenkast

Ziekenhuis krijgt een slechtvalkenkast

Zaterdag heeft aan het Sint-Franciscusziekenhuis een vrij spektaculaire 'operatie' plaats. Dan wordt een slechtvalkenkast aangebracht op de mast bij het ziekenhuis. Het is de bedoeling dat zich daar slechtvalken zouden vestigen die onder meer de duivenoverlast op een natuurlijke manier zouden oplossen. De kast - gemaakt door Ludo Grouwels - weegt ongeveer 50 kg en wordt op een hoogte van 31 meter aan de mast bevestigd. Daarvoor wordt een kraan van het bedrijf Superdak uit Beringen ingezet. 

weggeef-op-terlaemen-en-nu-weer-wel

Weggeef op Terlaemen: en nu weer wel ...

De weggeefactie op kasteel Terlaemen is zo stilaan een slapstick aan het worden. Nu gaat het toch weer door maar dan op afspraak. Organisator Evrard de Villenfagne is nu toch ingegaan op de suggestie die hem vanuit de gemeente was gedaan en laat op zaterdag en zondagnamiddag een beperkt aantal mensen op afspraak komen. Die kunnen zich registreren via info[!]haveso.be. Het gaat om enkele honderden voorwerpen, dus meer mensen zullen niet worden toegelaten. Politie en gemeente hebben tegen deze formule ook geen bezwaar.

meeste-besmettingen-tussen-18-en-44-jaar

Meeste besmettingen tussen 18 en 44 jaar

We meldden eerder al dat het aantal besmettingen in Heusden-Zolder vorige week enorm gestegen is ten opzichte van de week voordien. De stijging is het hoogst in de leeftijdsgroep 25-44, daar zijn er 175 bijgekomen, 72 meer dan de week daarvoor. In grootte uitgedrukt zijn de 18-24 jarigen de grootste groep, namelijk 178 of 69 meer. De andere categorieën kennen allemaal een stijging, maar minder sterk. In de top op wijkniveau staat Heusden-Centrum in de weinig (…) Lees het hele bericht

alleen-schade-en-hinder-bij-kop-staartaanrijding

Alleen schade en hinder bij kop-staartaanrijding

In de vooravond raakten drie auto's betrokken in een kop-staartaanrijding op de E314 ter hoogte van de parking en tankstation Zolder. Er vielen geen gewonden maar de wagens moesten getakeld worden en het ongeval zorgde uiteraard voor verkeershinder op de snelweg. 

vandaag-gezien-340

Vandaag gezien

Deze zwarte mees dacht wellicht dat nu al de tellingen voor het vogelweekend van start gegaan waren, want ze verscheen in de tuin van Stefan Was. De zwarte mees laat zich maar zelden zien. Het is een prachtige kleine mees met  witte wangvlek en witte nekvlek.

percossa-is-uitverkocht-martine-prenen-bijna

Percossa is uitverkocht, Martine Prenen bijna

Zaterdag strijkt Percossa neer in de schouwburg van Muze. Het is een spektakelvoorstelling van vier drummers die laveren door een wervelwind aan muzikale stijlen, van slagwerkmuziek tot grappig objectentheater. De verwachtingen zijn hooggespannen en de voorstelling is dan ook uitverkocht. Wie toch zijn kans wil wagen, kan zich op de wachtlijst zetten. (foto Sanne Bas)

En zoals we al meldden komt Martine Prenen morgen naar Muze, in de Zwarte Zaal brengt ze haar monoloog 'Over gezond leven', daar zijn de laatste tickets voor beschikbaar.

200-kinderen-en-rudi-de-egel-op-eerste-prikdag

200 kinderen en Rudi de egel op eerste prikdag

De eerste vaccinatiedag voor kinderen, nu zaterdag, zit vol. Er komen 200 kinderen met hun ouders langs voor een prik. Dat belooft dus voor de volgende prikdagen. Er wordt gekozen voor een beperkte inkleding of animatie, omdat de leeftijden nogal uiteenlopend zijn. De verpleegkundigen en vrijwilligers engageren zich voor een kindvriendelijke aanpak. Tegelijk krijgen de kinderen ook het gezelschap van het figuurtje 'Rudi de egel', die is aanwezig op grote affiches in de (…) Lees het hele bericht

weggeef-in-kasteel-terlaemen-is-afgeblazen

Weggeef in kasteel Terlaemen is afgeblazen

De aangekondigde weggeefactie in het kasteel Terlaemen volgend weekend is afgeblazen. Het kasteel is verkocht en de familieleden van de familie de Bellefroid hebben eerder al zelf de spullen meegenomen die ze wilden hebben. Maar er bleef nog een heleboel over, van meubilair, gebruiks- en siervoorwerpen tot schilderijen. Daarvoor was Evrard de Villenfagne in de arm genomen en hij had voor het komend weekend een weggeefactie georganiseerd waarbij (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-765

De kijk van Richie

Levenswijsheid ...

eind-deze-maand-vogels-tellen-in-je-tuin

Eind deze maand vogels tellen in je tuin

Op zaterdag 29 en zondag 30 januari organiseert Natuurpunt weer zijn Grote Vogelweekend. Iedereen wordt dan gevraagd om een kwartiertje de vogels te tellen in de tuin en ze in te geven op de website. Daar vind je trouwens ook tips om vogels te herkennen en om ze te lokken naar je tuin.  Begin nu al maar te oefenen om de koolmees en pimpelmees uit elkaar te houden, of de mus van de vink te onderscheiden. (foto spreeuw, Stefan Was)

wandelen-over-koetspad-langs-elfenbankjes

Wandelen over koetspad langs elfenbankjes

Michel Oyen stapte in Bolderberg het koetspad af en stelde vast dat je daarvoor al een basisconditie en stevige wandelschoenen nodig hebt. Onderweg zocht hij naar elfenbankjes. Paddenstoelen of zwammen die je zowat het heel jaar op stronken en takken van loofbomen kan vinden. De sprookjesachtige naam spreekt tot de verbeelding - hoewel de elfjes zich nooit laten zien - en de zwammen kregen ook geneeskrachtige eigenschappen toebedeeld. Maar daar kan je maar best zelf niet mee experimenteren. Een wandeling er langs blijft wel aanbevolen natuurlijk.

zes-daders-van-oudejaarsnacht-geidentificeerd

Zes daders van oudejaarsnacht geïdentificeerd

Hoewel het onderzoek naar de gebeurtenissen in de Koolmijnlaan in de oudejaarsnacht nog altijd loopt, heeft de politie ondertussen 6 daders geïdentificeerd. Het gaat om vijf minderjarigen en één meerderjarige. "We kunnen ons gelukkig prijzen dat niemand gewond is geraakt, maar zijn echt niet van plan het hierbij te laten. De jongeren moeten weten en voelen dat dit niet kan en de ouders moeten hierover aangesproken worden, (…) Lees het hele bericht

recordaantal-inwoners-testten-positief

Recordaantal inwoners testte positief

Heusden-Zolder kende vorige week een recordaantal inwoners die positief getest hebben, namelijk 631. Het werkelijke aantal zal hoger liggen omdat niet alle positieve zelftesten worden gemeld - of gevolgd door een PCR - en anderen niet weten dat ze besmet zijn. Dat komt ook doordat de omikronvariant heel wat mensen besmet zonder ziek te maken. Het gemiddelde is vorige week wel opgelopen tot 1.862 per 100.000 inwoners. Van meer dan 7.000 inwoners van Heusden-Zolder is sinds de uitbraak van de pandemie vastgesteld dat ze besmet waren.

voorlopig-een-schrale-agenda-voor-de-gemeenteraad

Voorlopig een schrale agenda voor de gemeenteraad

De gemeenteraad van donderdag 27 januari om 19 uur zal opnieuw digitaal verlopen en is te volgen via het YouTube-kanaal van de gemeente. Voorlopig staan er slechts 10 punten op de openbare zitting. De raad moet het hemelwater- en droogteplan goedkeuren. En ook krijgt de raad weer de overdracht van een aantal bevoegdheden naar het schepencollege of vast bureau voorgeschoteld, deze keer gaat het om personeelszaken zoals rechtspositieregeling, personeelsformatie, organogram en personeelsreglementen. 

tip-van-de-bib-alicja-gescinska

Tip van de bib: Alicja Gescinska

Deze week krijgen we Trojaanse gedachten van Alicja Gescinska als poëtische tip van de bib mee.
L’enfer, c’est les autres, zo luidt de indringende conclusie van Sartres toneelstuk Huis clos. Maar wat als niet de ander, maar de mens zichzelf tot hel is? Wat als de mens opgaat in de vlammen van zijn eigen gedachten? Met haar eerste dichtbundel trekt Gescinska een nieuw register van haar schrijverschap open. Daarin buigt ze zich over de breekbaarheid van de menselijke (…) Lees het hele bericht

kevin-de-bruyne-in-wereldelftal-van-het-jaar-1

Kevin De Bruyne in wereldelftal van het jaar

Kevin De Bruyne (Manchester City) is opgenomen in het Wereldelftal van 2021 dat samengesteld is door spelersvakbond FIFPRO en Wereldvoetbalbond FIFA. Het Wereldelftal is vanavond bekendgemaakt tijdens The Best FIFA Football Awards, die show verliep online. De Bruyne wordt op het middenveld gezet. Ook in 2020 maakte hij deel uit van dat elftal. De andere spelers in het Wereldelftal zijn doelman Gianluigi Donnarumma (AC Milan/Paris Saint-Germain), verdedigers David Alaba (FC Bayern München/Real (…) Lees het hele bericht

toestand-in-ziekenhuis-blijft-nog-stabiel

Toestand in ziekenhuis blijft nog stabiel

Ondanks het snel toenemend aantal besmettingen blijft de toestand in het Sint-Franciscusziekenhuis stabiel. Na het weekend verblijven daar 13 patiënten met een COVID-besmetting. Drie van hen worden verpleegd op de afdeling intensieve zorgen.

jongeren-met-twee-zakken-cannabis-opgepakt

Jongeren met twee zakken cannabis opgepakt

Bij een verkeerscontrole in Oudsbergen heeft de politie Carma zaterdag twee inwoners van Heusden-Zolder gearresteerd. In hun auto hadden ze twee zakken cannabis bij. De bestuurder, een 19-jarige, reed met een voorlopige rijbewijs en hij legde een positieve speekseltest af. Zijn voorlopig rijbewijs is ingetrokken voor 15 dagen. De auto is in beslag genomen. Zowel de bestuurder als zijn minderjarige passagier hebben een nacht in de cel doorgebracht, ze zijn gisteren vrijgelaten maar zullen het later nog mogen uitleggen.

goede-start-van-de-terugrondes-in-ligapetanque

Goede start van de terugrondes in ligapetanque

In het petanque zijn de beide ploegen van Heusden-Zolder in de Vlaamse liga alvast met winst begonnen aan de terugrondes. Boekt – Zigzag: 6-3 en Singel – Olympia:  4-5. Ere-Limburg Boekt A – Zigzag A: 5-4 en De Berk A – Boekt B: 6-3, 1ste Limburg De Berk B – Interlommel: 5-4 en Genenbos B – Olympia A: 5-4, 2de Limburg De Berk C – Boekt C: 3-6.

bromfietsster-gewond-in-meylandtlaan

Bromfietsster gewond in Meylandtlaan

Aan de rotonde in de Meylandtlaan is vanmorgen een aanrijding gebeurd tussen een auto en een bromfietser. De vrouw op de bromfiets raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

3787-kinderen-uitgenodigd-voor-vaccinatie

3787 kinderen uitgenodigd voor vaccinatie

3787 kinderen van 5 tot en met 12 jaar uit Lummen en Heusden-Zolder kregen of krijgen hun uitnodiging voor een eerste prik in TheMax. De ouders kunnen daarbij zelf een tijdsslot kiezen op de geselecteerde datum en zowel de eerste als tweede prik inplannen. Zo kunnen broertjes en zusjes ook aansluitend ingepland worden. Zoals bekend zijn alvast de volgende twee zaterdagen voorzien voor kindervaccinaties. Beide gemeentebesturen benadrukken  dat het kind door de vaccinatie wordt beschermd tegen (…) Lees het hele bericht

avondfietsen-op-circuit-gaat-weer-van-start

Avondfietsen op Circuit gaat weer van start

Morgen gaat het avondfietsen op Circuit Zolder weer van start. Ideaal voor wie al vroeg op het seizoen een goede conditie in veilige omstandigheden wil opbouwen. In de wintermaanden kun je op dinsdag, woensdag en donderdag gaan fietsen van 17.15 tot 21 uur, in de zomer wordt dat vanaf 17.30 uur. Een dagticket kost € 3 (enkel cash), een cycling card voor het hele jaar € 59 (inclusief welkomstpakket en verzekering lichamelijke schade). Cycling cards van 2021 en 2021 zijn nog geldig tot einde maart. Inwoners van Heusden-Zolder mogen gratis op vertoon van hun EID.

michel-nulens-nu-ook-actief-op-buienradar

Michel Nulens nu ook actief op Buienradar

Onze weerman Michel Nulens, is voortaan ook één van de weersvoorspellers van de populaire 'Buienradar'. Michel heeft al een heel loopbaan als professionele weersvoorspeller achter de rug. Oorspronkelijk was hij aan de slag op de meteo van Kleine-Brogel, later stapte hij over naar het internationale bureau Meteoservices. Ondertussen is Michel aan de slag als zelfstandige weersvoorspeller en nu dus ook voor het Buienradar, één van de meest populaire weerapps in de lage landen. Daar verzorgt hij samen met zijn collega Sam Hias de meest actuele en accurate updates. Ook handig op je smartphone. 

martine-prenen-vertolkt-een-gezonde-vrouw

Martine Prenen 'vertolkt' een gezonde vrouw

Nu donderdag komt Martine Prenen naar CC Muze met de informatieve theatermonoloog ‘De gezonde vrouw’. De meesten zullen Martine Prenen nog kennen als omroepster en presentatrice, maar nadien ging ze aan de slag als journaliste en gezondheidsbegeleider. Over dat laatste publiceert ze geregeld boeken. In 'De gezonde vrouw'  legt ze uit hoe je ‘guilty pleasures‘ of goestingskes onder controle kan houden. Over hoe je stress kan gebruiken als vriend in (…) Lees het hele bericht

5-manches-voor-era-kampioenschap

5 manches voor ERA kampioenschap

Het ERA Championship voor elektrisch aangedreven formulewagens bestaat dit jaar uit vijf manches waarvan de vierde op Circuit Zolder wordt gereden, op 9 en 10 juli. De andere locaties zijn Istanboel (Turkije), Hungaroring (Hongarije), Jarama (Spanje) en Vallelunga (Italië). Telkens worden twee manches gereden. De roots van het ERA formulewagen kampioenschap liggen trouwens hier, want het is een initiatief van Driving Force uit Zonhoven Voor het kampioenschap van start gaat, (…) Lees het hele bericht

luchtdrukschommeling-bij-ons-door-vulkaan

Luchtdrukschommeling bij ons door vulkaan

De vulkaanuitbarsting onder zee nabij het eiland Tonga heeft gevolgen die tot bij ons te voelen zijn. Gisteravond waren er immers plotse schommelingen in de luchtdruk in ons land. Die is ook gemeten door Meteo Obbeek. Om 20.27 uur piekte de luchtdruk plots op 1026,1 hPa, om dan 20 minuten later te zakken naar 1024,4 hPa. Nadien bleef de luchtdruk nog wat grillig maar rond normale waarden. 

makkelijke-uitzege-voor-vck-bolderberg

Makkelijke uitzege voor VCK Bolderberg

In het volleybal blijven de dames van Bolderberg ongeslagen. Ondanks dat ze naar staartploegHam reisden zonder enkele pionnen kenden ze daar ook weinig noemenswaardige weerstand. Daarvoor had de coach enkele positiewissels doorgevoerd. De setstanden achter de 0-3 zege spreken boekdelen: 9-25, 15-25 en 21-25.

vandaag-gezien-339

Vandaag gezien

Mist en zon kunnen 's ochtends voor mooie beelden zorgen in de bossen van Bolderberg. (foto's Jan Leijskens)

filmische-ode-aan-muziek-en-de-italiaanse-spirit

Filmische ode aan muziek en de Italiaanse spirit

Deze namiddag was er in Muze de première van de film "We Two - La Banda Italiana" van Remo Perrotti. Eerst werden de 200 bezoekers onthaald in de compressorenzaal waar ze konden genieten van Italiaans eten en drinken, daar zat de sfeer al meteen goed. Verschillende muzikanten tekenden present, zelfs acteur Matteo Simone was van de partij. Daarna werd in de schouwburg de film vertoond, een inkijk in de Italiaanse gemeenschap, met ook heel wat hilarische momenten (…) Lees het hele bericht

dieven-stelen-werkmateriaal

Dieven stelen werkmateriaal

In de Naaldert hebben onbekenden afgelopen nacht een bestelwagen opengebroken. Ze gingen aan de haal met werkmateriaal. 

dries-vanthoor-wint-24-uur-van-dubai

Dries Vanthoor wint 24 uur van Dubai

Dries Vanthoor heeft zojuist samen met zijn ploegmaats Christopher Mies, Thomas Neubauer, Mohammed Saud Fahad Al Saud en Axcil Jefferies de 24 uur van Dubai gewonnen. Met hun Audi van het Belgische WRT Team - maar onder Saoudische vlag - reden ze 596 rondes, dat is één ronde meer - een verschil van goed twee minuten - met hun ploegmaats in de andere WRT-Audi. Vanthoor en co reden een enorme race. Ze startten vanop de pole maar door neutralisaties en een vroege tankbeurt (…) Lees het hele bericht

volgende-zaterdag-start-de-vaccinatie-van-kinderen

Volgende zaterdag start de vaccinatie van kinderen

Volgende week zaterdag 22 januari wordt gestart met de vaccinatie van kinderen in TheMax, dat is zopas beslist. De meeste kinderen tussen 5 en 12 jaar uit Heusden-Zolder en Lummen kunnen - mits toestemming van de ouders - daar terecht voor hun vaccin. Alleen scholen met een specifieke doelgroep verkiezen vaccinatie in de eigen omgeving. Ondertussen kregen 17.386 inwoners van Heusden-Zolder (50,83 %) en 8947 van Lummen (59,31 %) hun boosterprik.

ietsgoeds-levert-2-250-euro-op-voor-vzoc

'ietsgoeds' levert 2.250 euro op voor VZOC

Onder de noemer 'ietsgoeds' maakten Heidi Eggen en andere vrijwilligers eigen creaties, zoals kaarten, juwelen, echo-spulletjes....Ze  verkopen die in lokale winkels en speciaalzaken of via hun Instagrampagina "ietSgoedS". Ook verkopen ze de spulletjes op handmade markten. Doel was geld in te zamelen voor het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. En of dat gelukt is ... liefst 2.250 euro werd op die manier bijeengebracht. 

vormelingen-van-berkenbos-trokken-de-mijnterril-op

Vormelingen van Berkenbos trokken de mijnterril op

De vormelingen van Berkenbos trokken gisteravond op fakkeltocht naar de top van de terril, door corona gebeurde dat deze keer wel zonder hun families. Eerst was in de parochiekerk een lantaarn geknutseld voor iedereen. Onderweg naar de top werd af en toe gestopt om te luisteren naar een bezinningstekst. Beneden wachtte een pizza gevolgd door een  voorstelling van Banglabari, een vzw die zich inzet voor de bouw van huizen in Bangladesh. De vormelingen overhandigden het sponsorgeld dat ze zelf hadden verzameld, als slot van een bijzondere avond. (foto's Rita Ramakers)

de-kijk-van-richie-764

De kijk van Richie

Autosalon in de garages.

rikolto-heeft-ontbijtboxen-met-goed-eten

Rikolto heeft ontbijtboxen met 'Goed Eten'

Momenteel loopt de actie ‘De Week voor Goed Eten’, een samenwerking van Rikolto en een aantal lokale handelaars met ook steun van het gemeentebestuur. Het is een week om extra hard te werken aan goed eten thuis en in de rest van de wereld. Dat gebeurt door de verdeling van ontbijtmanden met eten van lokale handelaars en organisaties die werk maken van goed eten en korte ketens. “ Kiezen voor Goed Eten kan je iedere dag 3 keer doen. En wat zo fantastisch is, is dat je in onze (…) Lees het hele bericht

onderzoek-naar-mogelijke-ontvoeringspoging

Onderzoek naar mogelijke ontvoeringspoging

Politie en parket onderzoeken een mogelijke poging tot ontvoering in de Michel Scheperslaan in Heusden-Zolder vanochtend vroeg. Daar zou een onbekende man geprobeerd hebben een minderjarig meisje mee te nemen. Die stond aan een bushalte te wachten omstreeks kwart over zeven. Buurtbewoners hoorden geschreeuw en zagen een auto. Die is nadien weer vertrokken, zonder dat hij het meisje kon meenemen. Het meisje raakte niet gewond maar zou erg onder de indruk zijn geweest. De politie kwam ter plaatse en (…) Lees het hele bericht

nederlandse-acts-haken-af-in-muze

Nederlandse acts haken af in Muze

Cultuurcentrum Muze moet weer een twee aanpassingen doorvoeren. Omwille van de harde lockdown in Nederland, annuleren twee Nederlandse acts die op het programma stonden hun tournee. Het concert van de Dutch Eagles (21 januari) en de voorstelling ‘Een Kolfje’ van Freek de Jonge (29 april) worden daarom definitief geannuleerd. Een Jihad van Liefde was eerder al verplaatst naar 29 april en De Mens Late Night naar 10 juni. De andere producties in januari gaan wel (…) Lees het hele bericht

pmd-zak-met-zwart-lint-wordt-niet-meer-meegenomen

PMD-zak met zwart lint wordt niet meer meegenomen

Bij de volgende ophaalronde, in Heusden-Zolder is dat op maandag 24 januari, zullen de ophalers de oude pmd-zakken laten staan. Die zijn te herkennen aan de zwarte lintjes. Hoewel ze niet meer geldig zijn sinds 1 januari, had Limburg.net de eerste twee weken nog een tolerantieperiode toegestaan en ze toch laten meepakken. Maar vanaf maandag gelden dus alleen nog de PMD-zakken met witte lintjes en de opdruk 'nieuwe blauwe zak'. De nieuwe zakken bevatten gerecycleerd plastic en zijn steviger dan de oude. Wie nog volle rollen heeft van de oude pmd-zakken kan die inruilen, alle info daarover bij Limburg.net.

nieuwe-bomen-compenseren-gekapte-dennen

Nieuwe bomen compenseren gekapte dennen

In de vergunning voor de aanleg van de padelterreinen bij Circuit Zolder was de kap van 10 oude dennen voorzien. Maar er moest binnen de twee jaar een heraanplant op eigen terrein gebeuren. Die werken zijn vanmorgen gestart, onder toezicht van Peter Roosen van Regionaal Landschap Lage Kempen. RLLK werkt al jaren mee aan het groenbufferproject van het circuit. Zij kozen voor het planten van 10 winterlinden en 10 wintereiken in de zones MCZ en SUV waar door de extreme droogte van de voorbije jaren de natuur zwaar heeft geleden. Zo komt in die zones weer meer groen, er is ook voor de nodige meststoffen en drainage gezorgd. (foto David Vandebeek)

thierry-boutsen-ziet-zijn-f1-bolide-rondjes-maken

Thierry Boutsen ziet zijn F1-bolide rondjes maken

Op Circuit Zolder zijn gisteren de eerste rondjes van 2022 gedraaid. En dat gebeurde zowaar door een Formule 1 bolide. Het was de originele wagen waarmee Thierry Boutsen destijds furore maakte, Boutsen zelf was dan ook aanwezig langs de omloop.

pagadder-vorige-maand-kunstenaar-nu-circusartiest

Pagadder: vorige maand kunstenaar nu circusartiest

Het voorbije thema in VKS Pagadder was ‘Iedereen Kunstenaar’ en dus konden de kinderen zich onderdompelen in artistieke vaardigheden. Zo bezochten de 5-jarigen de tentoonstelling ‘Bella Ciao’ van Artikel 27. In de klassen was er aandacht voor verschillende kunstenaars en hun specifieke werken en konden uiteraard de kleuters zelf aan de slag. Clown Trijn kwam ook weer kijken, ze zag dat het goed was maar was nog meer tevreden met het nieuwe thema ‘Onze circusartiest’ dat ondertussen van start is gegaan.

een-open-zicht-over-de-mangelbeekvallei

Een open zicht over de Mangelbeekvallei

Michel Oyen wandelde over het 'routeke' en stelde vast dat de houtkap langs de taluds zijn doel niet heeft gemist. Nu heb je daar als fietser of wandelaar een mooi overzicht van de Vallei van de Mangelbeek of langs de andere kant een open zicht richting Heusden-Centrum. Helaas vormde een omgewaaide struik in de beek ook voor een soort dam waarin allerlei zwerfvuil zich opstapelde.

rc-8-power-girls-zijn-goed-gestart

RC 8 Power Girls zijn goed gestart

De  RC9 Power Girls bij rugbyclub 9 hebben hun start niet gemist. Op de eerste training  van het nieuwe team waren al 12 superenthousiaste speelsters aanwezig. Ongetwijfeld werkt dat aanstekelijk en wordt de ploeg in de komende periode nog uitgebreid. (foto Ann Cuppens)

dries-vanthoor-op-de-pole-in-24-uur-van-dubai

Dries Vanthoor op de pole in 24 uur van Dubai

Dries Vanthoor heeft vandaag in de Audi R8 LMS van het Belgische WRT de polepositie veroverd in de 24 Uur van Dubai. De kwalificaties werd in drie delen gereden en het team met het beste gemiddelde van de drie verovert de pole. En dat is dus WRT met Dries Vanthoor, de Duitser Christopher Mies en de Fransman Thomas Neubauer die in de race ook nog bijgestaan worden door Mohammed Saud Fahad Al Saud uit Saudi-Arabië en Axcil Jefferies uit Zimbabwe.  Vrijdagmiddag om 12 uur wordt de start gegeven.  (foto Audi Mediacenter)

winst-voor-boekt-a-en-de-berk-a

Winst voor Boekt A en De Berk A

In het 50-plus petanque is de competitie gedeeltelijk hervat. Dit zijn de uitslagen. Ere afdeling Boekt A – Tongeren A: 6-3 en De Berk A – Sint Truiden B: 7-2. 1ste Limburg Boekt B – Interlommel A: 3-6 en 3de Limburg De Berk C – Interlommel B: 5-4 en Olympia B – Sparrendal A: 4-5.

inbraak-in-jeugdlaan

Inbraak in Jeugdlaan

In de Jeugdlaan in Viversel is gisteren ingebroken in een woning. Dat werd in de late namiddag ontdekt. De dieven gingen aan de haal met juwelen. 

savoerenweg-is-nu-officieel-fonkelstraat-2021

Savoerenweg is nu officieel Fonkelstraat 2021

Zoals we al meldden, is de Savoerenweg de Fonkelstraat 2021 geworden omdat de buurtbewoners samen in december voor de meest sfeervolle verlichting van hun straat zorgden. In de vooravond is dat ook officeel geworden. Het prachtige straatnaambordje is aangebracht door de gemeente en burgemeester Mario Borremans kwam de feestcheque van 500 euro overhandigen aan straatverantwoordelijke Jaak Vancleef. Maar ook een groot deel van de (…) Lees het hele bericht

meeste-kinderen-krijgen-in-themax-hun-vaccin

Meeste kinderen krijgen in TheMax hun vaccin

Er wordt volop overleg gepleegd over de planning van de vaccinatie van de kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Het is de bedoeling om de kinderen uit Heusden-Zolder en Lummen die dit wensen twee prikken aan te bieden voor de krokusvakantie. De werkgroep vaccinatiecentrum heeft gisteren de keuze gemaakt om enerzijds datums te voorzien om kinderen in TheMax te prikken en anderzijds de scholen de mogelijkheid te geven om dit op school te organiseren, na de schooluren. (…) Lees het hele bericht

is-het-nu-winter-of-lente

Is het nu winter of lente?

Christiane Schraepen zag op het kerkhof van Berkenbos dat al bloesems in bloei staan, veel te vroeg dus. 

festival-be-mine-blues-verhuist-naar-mijnterrein

Festival be-Mine Blues verhuist naar mijnterrein

Het festival be-Mine Blues verhuist van Beringen naar Heusden-Zolder, van het ene mijnterrein naar het andere. Op zondag 12 juni zal het festival zijn 5de verjaardag vieren met een gevarieerde affiche en The Bluesbones als afsluiter. Alles zal plaatsvinden op het Marktplein. Tot nu toe organiseerde de vzw Crossroads 4 succesvolle edities op be-MINE, en moest dan twee keer afblazen door corona. “We hebben steeds van een goede (…) Lees het hele bericht

meeste-besmettingen-nu-bij-de-18-24-jarigen

Meeste besmettingen nu bij de 18-24 jarigen

De grootste stijging van het aantal besmettingen in Heusden-Zolder zit vooral bij de 18-24 jarigen. Daar waren het er vorige week 92 meer dan de week voordien. Het zijn er daar nu 109 en dus is dat nu ook globaal de koploper geworden, dat is een nieuwe evolutie. De leeftijdsgroep 25-44 telde 103 besmettingen, dat zijn er 45 meer dan de week voordien. Alle andere leeftijdsgroepen kennen ook een stijging, maar minder uitgesproken. Op wijkniveau vallen de meeste besmettingen in Heusden-Centrum (43), voor Boekt-kern (36) en Berkenbos en Zolder-Centrum (beide 26). 

gymnastiekhal-krijgt-olympische-toestellen

Gymnastiekhal krijgt Olympische toestellen

Terwijl op Terlaemen de werken aan de wielerpiste volop aan de gang zijn, heeft de gemeente meer details bekendgemaakt over de turnhal die daar ook een plaats krijgt. En vermits die in de grond zit, zal ze als eerste te zien zijn in het project. Na de start van de grondwerken in december, begint de aannemer maandag aan de fundering. De nieuwe hal wordt 1.080 m² groot en wordt door Eurogym ingericht met toestellen van Gymnova. Die toestellen zullen ook in 2024 gebruikt worden op de Olympische (…) Lees het hele bericht

de-wijers-wordt-geen-landschapspark

De Wijers wordt geen Landschapspark

Het gebied De Wijers, waartoe Heusden-Zolder samen met 6 andere gemeenten behoort, zal niet erkend worden als Landschapspark. Daartoe was in september vorig jaar een aanvraag ingediend, dat was de deadline voor de aanvraag van een erkenning als Landschapspark of Nationaal Park Vlaanderen. Van de 23 dossiers zijn er 13 geselecteerd voor de volgende ronde, zo hebben de Vlaamse ministers van Natuur Demir en Onroerend Erfgoed Diependaele (beiden N-VA) (…) Lees het hele bericht

academiekunstenaars-blijven-aan-de-slag

Academiekunstenaars blijven aan de slag

Ondanks de lockdown en de beperkingen bleven de leerlingen van de academie ook de afgelopen twee schooljaren gemotiveerd. Ze hebben volop gecreëerd zowel in de academie als thuis. Misschien dat echte kunstenaars precies meer geïnspireerd raken door vreemde periodes. Alleszins brengen de leerkrachten Projectatelier het werk van hun leerlingen uit deze rare periode samen in kasteel Meylandt. Ze tonen de veelheid en diversiteit van de opleiding Projectatelier in een soort (…) Lees het hele bericht

inheemse-planten-kopen-via-orchis

Inheemse planten kopen via Orchis

Al voor de 36ste keer organiseert Orchis in het voorjaar een verkoop van inheemse bomen en struiken. Om de achteruitgang van vele diersoorten tegen te gaan is het belangrijk dat we de natuur in Vlaanderen versterken. De vereniging wil het aanplanten van streekeigen plantensoorten in tuinen stimuleren om het natuurlijk evenwicht tevergroten. Bomen en struiken bieden voedsel voor vele soorten vogels en bedreigde insecten. Ze halen ook verontreiniging en CO2 uit de lucht.Tegelijk (…) Lees het hele bericht

ziekenhuis-verstrengt-opnieuw-bezoekregeling

Ziekenhuis verstrengt opnieuw bezoekregeling

Door de hoge besmettelijkheid en stijging van het aantal besmettingen door de omikronvariant, heeft het Sint-Franciscusziekenhuis zijn bezoekregeling tijdelijk weer vestrengd. En dat in het belang van patiënten en medewerkers. Bezoekers moeten zich aan de inkom registreren met hun identiteitskaart, naam en kamernummer van de patiënt. Daarnaast is het aantal bezoekuren per afdeling beperkt, deze vind je hier terug. Er wordt ook maar één geregistreerde bezoeker per patiënt toegelaten. Er gelden aparte regelingen voor de kraamkliniek, jeugdgeneeskunde en intensieve zorgen. 

docu-over-we-two-en-de-italiaanse-muzikale-ziel

Docu over We Two en de Italiaanse muzikale ziel

Dit weekend gaat in CC Muze de film "We Two - La Banda Italiana" van Remo Perrotti in première. Centraal staan Arturo Bellini en Rocco di Turi die snids 1993 de populaire formatie We Two vormen. Maar Remo Perrotti zoomt ook in op de ziel van Italiaanse muzikanten in de Limburgse mijnstreek. Al vanaf de vroegste migratiejaren was er bij de duizenden Italianen een onweerstaanbare drang om te musiceren. In de mijncités wemelde het van de leraars (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-763

De kijk van Richie

De ene dag kan hij ons een cartoon schenken, de andere dag een limerick bedenken.

vanavond-gezien-116

Vanavond gezien

Heb je in de vooravond ook met open mond staan kijken naar het ongelooflijk mooie spektakel in de lucht. Het leek wel of de zon de wolken - schaapjes en andere - in vuur en vlam zette. (foto Gilbert Vanutte)

bossen-aan-de-kluis-bij-de-extra-natuurreservaten

Bossen aan de Kluis bij de extra natuurreservaten

In 2021 heeft Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) in het totaal 3.473 ha bos-en natuurgebieden erkend als natuurreservaat. Dat zijn opgeteld meer dan 5.200 voetbalvelden verspreid over ruim 60 gebieden die nu extra bescherming krijgen en waar via een natuurbeheerplan wordt gewerkt aan de biodiversiteit. Alleen waardevolle gebieden - met belangrijke dier- of plantensoorten - komen voor een erkenning als natuurreservaat in aanmerking. Eén van de (…) Lees het hele bericht

bhv-voor-een-gastvrij-bolderberg-blijven-gaan

BHV: 'Voor een gastvrij Bolderberg blijven gaan'

In zijn nieuwjaarsboodschap blikt Jeffrey Jennen, voorzitter van de Bolderbergse Handelaars Vereniging (BHV) nog even terug op het afgelopen jaar. “2021 was opnieuw een onzeker, bewogen jaar, waarin we dachten het coronavirus in te perken. Voorlopig bleek dat ijdele hoop en moesten we nog rekening houden met maatregelen.”

Maar ieder jaareinde geeft ook een nieuw begin. “We nemen een nieuwe start met tal van uitdagingen en creatieve mogelijkheden. (…) Lees het hele bericht

samana-vrijwilligers-klinken-op-2022

Samana-vrijwilligers klinken op 2022

Het blijft natuurlijk afwachten wat 2022 zal brengen voor het verenigingsleven, maar bij Samana Eversel willen ze vooral oog blijven hebben voor de leden en de vrijwilligers. En met die 'steunpilaren' hebben ze alvast op een veilige manier getoost op het nieuwe jaar. 

vandaag-gezien-338

Vandaag gezien

Deze ochtendlijke beelden brachten Michel Oyen in een poëtische stemming, alvast een aanloop naar de poëzieweek.
"Koude nacht, overal rijp, opkomende zon, de natuur ontwaakt in de valei van de mangelbeek, dauwdruppels hingen als  parels aan de gezwollen botten en naalden van de bomen, hier en daar tuimelt er eentje, die het moet afleggen tegen de zonnestralen, naar beneden een beetje geholpen door de zwaartekracht. Wat kan de natuur mooi maar ook zo onverbiddelijk (…) Lees het hele bericht

nieuw-bierfestival-in-muze-en-zldr-luchtfabriek

Nieuw bierfestival in Muze en ZLDR Luchtfabriek

Op zaterdag 19 en zondag 20 maart heeft in alle zalen van CC Muze en ZLDR Luchtfabriek The Beer Experience plaats. Geen klassiek bierfestival maar een event waarin het bier centraal staat met daarnaast muziekoptredens, lezingen over bier en lekker eten. De bezoeker kan een route volgen en ondertussen 35 brouwers en hun meer dan 120 bieren leren kennen en proeven. Daarbij zijn enkele bekendere namen, maar vooral kleinere, unieke lokale of Belgische en buitenlandse biermakers, de (…) Lees het hele bericht

besmettingen-snel-de-hoogte-in

Besmettingen snel de hoogte in

Zoals verwacht gaan ook in Heusden-Zolder de besmettingen weer pijlsnel de hoogte in. Afgelopen week hebben 366 inwoners een positieve test afgelegd, waarmee we terug richting pieken van begin deze winter gaan. Het gemiddeld aantal besmettingen is ook opnieuw boven de 1.000 uitgestegen, namelijk 1080 per 100.000 inwoners. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn 6407 inwoners besmet geraakt. 

tip-van-de-bib-charlotte-van-den-broeck

Tip van de bib: Charlotte Van den Broeck

Ook deze week krijgen we een poëziebundel getipt van de bibliotheek: Aarduitwrijvingen met gedichten van Charlotte Van den Broeck. Daarin verzamelt de auteur gedichten gewijd aan de vrouw, de mens en de relatie tot de natuur.

Korte inhoud

Deze bundel, vrucht van een verblijf in Death Valley, is een verzameling van veranderlijke landschappen en de wisselende lichamen die zich erin voortbewegen. De gedichten zelf zijn evenzovele oefeningen in waarneming. In de ruimten tussen aanblik en uiterlijke verschijning ontstaan beelden, onderhevig aan kleuren, texturen en zintuigen. En deze beelden rijgen zich aaneen tot wat misschien wel feministische natuurgedichten kunnen worden genoemd over zaken als erotiek, bloei, geweld en kwetsuur.

celstraffen-voor-overtreden-van-beroepsverbod

Celstraffen voor overtreden van beroepsverbod

De strafrechter in Hasselt heeft drie mannen uit Heusden-Zolder - 30, 33 en 38 jaar - veroordeeld tot 18 maanden cel en 8.000 euro boete. Ze waren in 2019 veroordeeld omdat ze betrokken waren bij een grote fraude rond een notaris uit Houthalen en diens medeplichtige. Daarbij kregen ze - naast celstraffen - een beroepsverbod opgelegd, dat wil zeggen dat ze geen zaakvoerder meer mochten zijn in een vennootschap. Maar dat beroepsverbod hadden ze naast zich (…) Lees het hele bericht

maarten-verlinden-toont-zijn-jaaroverzicht-in-lego

Maarten Verlinden toont zijn jaaroverzicht in Lego

In de bibliotheek heeft Maarten Verlinden vandaag zijn traditionele jaaroverzicht in Lego geïnstalleerd. Dat wordt ondertussen alsmaar populairder en hij krijgt steeds meer vragen om zijn expo elders te tonen, terwijl ook de andere media het initiatief nu ontdekt hebben. De grootste gebeurtenissen van dit jaar zitten er uiteraard weer in verwerkt: het WK-voetbal, de bestorming van het Capitool, Jurgen Conings, de vulkaanuitbarsting op La Palma, de (…) Lees het hele bericht

63-van-de-430-leerlingen-zonder-verlichting

63 van de 430 leerlingen zonder verlichting

Duisternis en mist maakten het vanmorgen meer dan ooit duidelijk dat fietsers zich in het verkeer goed moeten laten zien, denk maar aan een goed werkende verlichting aangevuld met fluokleding of -gadgets. De controle-actie die de politie in samenwerking met de gemeenschapswachten en het Sint-Franciscuscollege hield, kon dan ook niet beter getimed zijn. Leerlingen en ouders waren trouwens eerder al gesensibiliseerd in het kader van de provinciale verkeersthema-actie ‘verlichting’. Vanmorgen werden dan 430 (…) Lees het hele bericht

petanque-komt-weer-op-gang

Petanque komt weer op gang

In het petanque is de competitiehervatting voor volgend weekend voorzien. Toch zijn dit weekend al wat wedstrijden gespeeld die eind vorig jaar waren stilgelegd door corona en nu dus moesten ingehaald worden. Spelers moeten daarbij een mondmasker dragen en publiek is uiteraard niet toegelaten.
Vlaamse Liga Roeselare – Olympia: 5-4 en Verbroedering – Boekt: 2-7. 1ste Limburg De Berk B – Genenbos D: 3-6 en Olympia A – Genenbos C: 5-4. 2de Limburg Tongeren B – Olympia B: 4-5

het-multizakkenverhaal-is-gestart-met-weinig-geel

Het multizakkenverhaal is gestart, met weinig geel

Sinds vanmorgen rijden de vuilnniswagens rond om de verschillende afvalzakken op te halen die nu deel uitmaken van het optimosysteem. En 't is opvallend in het straatbeeld: de gele zakken, die voor het keukenafval moeten dienen, zijn zeer zeldzaam. Dat heeft te maken met beschikbaarheid. Limburg.net belooft beterschap. (foto Julien Maebe)

11-patienten-1-op-intensieve-in-sfz

11 patiënten, 1 op intensieve in SFZ

In het Sint-Franciscusziekenhuis is de COVID-toestand op dit moment nog vrij goed onder controle. Er verblijven 11 patiënten met een besmetting van wie één op de afdeling intensieve zorgen wordt verpleegd. 

opnieuw-jeugdsportlabel-voor-smash

Opnieuw jeugdsportlabel voor Smash

Badminton Vlaanderen heeft zoals steeds aan het begin van het jaar zijn Jeugdsport+ labels uitgereikt. Smash Berkenbos kreeg opnieuw het hoogste label voor zijn jeugdwerking, ondanks de beperkingen in het afgelopen jaar. Van de meer dan 80 clubs die een aanvraag indienden, hebben er slechts 8 het hoogste A+ label behaald. Smash is de enige in Limburg.

er-wordt-weer-gemusiceerd-in-de-muze

Er wordt weer gemusiceerd in de Muze

Er klonk weer muziek door de Muzegangen zondagavond. Die was afkomstig van the Muze Jazz Orchestra dat met 'MJO invites MJO XS' een concert gaf in de balzaal. (foto's Herman Eerdekens)

vandaag-gezien-337

Vandaag gezien

't Was vandaag droog met af en toe wat zon, de moeite dus om te gaan wandelen in Bolderberg. En daar hadden er veel aan gedacht. (foto's Ann Jordens)

bergsporters-klinken-op-de-bolderberg

Bergsporters klinken op de Bolderberg

De mensen van de Limburgse Bergsportfederatie houden jaarlijks een nieuwjaarsreceptie. Maar dat kan momenteel natuurlijk niet ergens in een zaal of lokaal. Dus vonden ze een alternatief: bij de Kluis van Bolderberg, in openlucht en verspreid in bubbels. En boven op de Bolderberg vertoefden ze dan meteen ook volledig in het thema van de vereniging ... (foto's Ann Jordens)

inbraak-in-de-zandstraat

Inbraak in de Zandstraat

In de Zandstraat in Bolderberg is gisteren een inbraak gepleegd. Die werd ontdekt in de vooravond. Het raam van de living was gefordeerd maar het is niet duidelijk of de dieven buit konden maken. 

rugbyclub-9-start-met-meisjesteam

Rugbyclub 9 start met meisjesteam

Rugbyclub 9 start dit jaar met een gloednieuw team: de RC9 Power Girls. Tot nu toe speelden de meisjes tot 16 jaar gemixt met de jongens in competitie maar vanaf nu kunnen ze dus vanaf 12 jaar alleen met meisjes trainen en wedstrijden spelen. Ze zullen daarbij ook training krijgen van 2 dames van het vrouwenteam: Selina Vanheyst, die momenteel ook in de nationale ploeg speelt, en Ann Cuppens. Voor het nieuwe team is RC9 op zoek naar meisjes tussen 12 en 18 jaar met wat pit en (…) Lees het hele bericht

al-meer-dan-23-000-boosterprikken-in-themax

Al meer dan 23.000 boosterprikken in TheMax

15.149 inwoners van Heusden-Zolder kregen ondertussen een boosterprik, dat is 44,29 % van de bevolking. Vanuit Lummen zijn ondertussen 7992 inwoners of 52,98 % van de bevolking langsgekomen in TheMax voor een extra vaccin. In het totaal zijn dus op dit moment 23.141 boosterprikken gezet in het vaccinatiecentrum.

waar-zitten-de-dichters-in-heusden-zolder

Waar zitten de dichters in Heusden-Zolder?

We hebben al tal van keren gemerkt dat in Heusden-Zolder heel wat dichters en poëten wonen. Wel, zij krijgen van de bibliotheek een podiumkans op Gedichtendag, op donderdag 27 januari om 19.30 uur. Aanstormend en gevestigd talent van eigen bodem kan dan eigen werk voordragen voor een groot publiek. Ze krijgen daarbij - zoals dat hoort voor dichters - carte blanche, maar hun gedicht moet wel in het thema van de poëzieweek staan en dat is 'natuur'. Inschrijven kan tot 15 januari via bibliotheek[!]heusden-zolder.be. De avond zelf wordt via een livestream op YouTube uitgezonden.

dries-vanthoor-opgave-in-abu-dhabi

Dries Vanthoor: opgave in Abu Dhabi

Dries Vanthoor zal niet met een goed gevoel vertrekken vanuit Abu Dhabi waar hij deelnam aan de Gulf 12 Hours. Die bestaat uit twee races van 6 uur. Vanthoor bestuurde er een Audi R8 van Attempto Racing samen met Alex Aka en Murod Sultanov . In de eerste race kenden ze al enkele tegenslagen en moesten opgeven met een defecte versnellingsbak. Dat euvel was hersteld voor de tweede reeks en daar zette Dries Vanthoor een reeks snelle rondetijden neer. Maar helaas botste nadien ploegmaat Aka achter op een andere deelnemer waardoor het avontuur helemaal afgelopen was.

winterse-sfeerbeelden-1

Winterse sfeerbeelden

Jan Leijskens verzamelde in de omgeving van Bolderberg nog wat winterse beelden. 

sfeervolle-vredeswake-in-sint-vincentiuskerk

Sfeervolle vredeswake in Sint-Vincentiuskerk

In de Sint-Vincentiuskerk in Zolder verzamelden vanavond christenen en moslims en mensen met een andere overtuiging voor de jaarlijkse Vredeswake. Dat is een initiatief van de Werkgroep Interlevensbeschouwelijke Dialoog. Met teksten, gebeden, muziek en gezangen - uit de verschillende culturen - werd opgeroep tot vrede en verdraagzaamheid.De scouts brachten het vredeslicht waarmee kaarsen werden ontstoken. (foto's Ann Jordens)

college-vraagt-wekelijkse-zelftest

College vraagt wekelijkse zelftest

Maandag is de kerstvakantie afgelopen en het Sint-Franciscuscollege heropent zijn deuren. Ouders, leerlingen en leerkrachten zijn ondertussen op de hoogte gebracht over de algemene afspraken (afstand, handhygiëne en mondmaskerplicht in de gebouwen/drukke plaatsen/rijen op de speelplaats) en de gewijzigde test- en quarantaineregels. Zo vraagt de directie om een zelftest te doen op zondagavond of maandagmorgen en dat wekelijks te herhalen tot aan de krokusvakantie. Het is de bedoeling om op die manier een extra buffer in te bouwen tegen het virus.

volleybal-in-bolderberg-is-uitgesteld-1

Volleybal in Bolderberg is uitgesteld

De volleybalwedstrijd tussen VCK Bolderberg en Stalvoc Beverlo D - van straks - is uitgesteld wegens coronabesmettingen en/of quarantaines. Het gaat om een match in Promo 4 dames reeks D. De clubs moeten nu samen een nieuwe datum zoeken.

open-vld-neemt-optimo-onder-vuur

Open VLD neemt Optimo onder vuur

Open VLD Heusden-Zolder neemt de start van het Optimosysteem zwaar op de korrel. Volgens de partij blijven heel wat inwoners met een grote hoeveelheid zakken thuis opgescheept zitten, doordat maar om de 2 weken alles wordt opgehaald. Daarbij komt nog dat de gele zakken voor keukenafval al na 1 week niet meer beschikbaar zijn en lang niet iedereen kippen heeft om het afval aan te geven. En de PMD-zakken afleveren op het recyclagepark kon ook niet meer omdat de container daar (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-762

De kijk van Richie

Goede voornemens.

vhz-niet-uit-ons-lood-laten-slaan

VHZ: 'Niet uit ons lood laten slaan'

De Verenigde Handelaars Zolder (VHZ) huldigen het principe 'moeilijk gaat ook'. Ondanks dat ze zich al voor het tweede jaar op rij moesten aanpassen aan allerlei coronamaatregelen, bleven ze uitpakken met acties die hun handelaars in de kijker zetten en die het shoppen in eigen gemeente aantrekkelijk maken voor de klant: denk maar aan Moederdag, Vaderdag, Weekend van de Klant, Sinterklaas, ...

Verbondenheid

In zijn nieuwjaarsboodschap stelt voorzitter (…) Lees het hele bericht

morgen-vredeswake-in-kerk-van-zolder-1

Morgen Vredeswake in kerk van Zolder

De Werkgroep Interlevensbeschouwelijke Dialoog houdt morgen om 18.30 uur haar jaarlijkse Vredeswake in de kerk van Zolder-Centrum. Zoals steeds krijgen christenen, moslims, alevieten, en alle mensen van goede wil een gelegenheid om elkaar een goed nieuw jaar en vooral vrede en een vlotte samenwerking te wensen. Geïnspireerd door de encyclieken van paus Franciscus, zoals Fratelli Tutti, Laudato Si, en door teksten uit de Koran en andere bronnen, wil de werkgroep inwoners inspiratie en bemoediging bieden, en samen bidden en zingen voor ontheemden en voor moeder aarde. Iedereen is er welkom.

buren-van-jumbo-willen-dat-overlast-stopt

Buren van Jumbo willen dat overlast stopt

Op het feestelijk moment bij Jumbo was ook een delegatie van de buurtbewoners aanwezig met een brief voor de filiaalhouder, de projectontwikkelaar en het gemeentebestuur. De buren zijn blij met de komst van de winkel en de initiatieven voor fietsers en mensen met een beperking, maar hebben ook een aantal verzuchtingen. Zo vliegt er geregeld afval in het rond vanuit de containers en wellicht van slordige klanten. Ze pleiten voor afgesloten containers onder het (…) Lees het hele bericht

jumbo-opent-fietsenstalling-en-aangepaste-parkings

Jumbo opent fietsenstalling en aangepaste parkings

Een feestje vanmiddag bij het Jumbo warenhuis in de Koolmijnlaan, al moeten we eigenlijk zeggen onder de winkel. Daar werden immers de aangepaste parkeerplaatsen voor personen met een beperking en de fietsenstalling in gebruik genomen. Het was een samenwerking tussen filiaalmanager Hub Arends, de Fietsersbond en GATAB. Bij de opening van Jumbo waren er nog geen fietsenstallingen. Maar na overleg tussen de Fietsersbond en de filiaalhouder (…) Lees het hele bericht

ilaisa-wint-fotowedstrijd-van-de-kabouters

Ilaisa wint fotowedstrijd van de kabouters

De 4-jarige Ilaisa Timmermans is de winnares van de fotowedstrijd van de Mangelbeekkabouters. Ze maakte er een selfie met haar oma en op de achtergrond CD-doosjes met haar kerstwensen. Die heeft ze nadien in de wensboom gehangen. Ilaisa krijgt een fototoestelletje. De anderen inzenders krijgen van de opperkabouter een gelamineerde fotoafdruk (13x18).

wateroverlast-t-wiek-en-stationsstraat-aangepakt

Wateroverlast 't Wiek en Stationsstraat aangepakt

Er is eindelijk een oplossing in zicht voor de wateroverlast in 't Wiek en een deel van de Stationsstraat. Bij zware en langdurige regenval krijgen heel wat buurtbewoners te maken met overstromingen, de laatste keer vorig jaar in juli. De gemeente en provincie werken samen aan een oplossing. Daarbij worden verschillende maatregelen bekeken. Zo is gevraagd aan het Agentschap Natuur en Bos of het stuwniveau van de vijver in het gebied Den Aenhof kan verlaagd worden om zo daar (…) Lees het hele bericht

drie-gewonden-bij-botsing-in-vogelsancklaan

Drie gewonden bij botsing in Vogelsancklaan

In de Vogelsancklaan, ter hoogte van de op- en afrit van de E314, zijn rond 23 uur donderdagavond twee auto's gebotst. Het was een behoorlijk zware klap, drie gewonden zijn met twee ambulances naar het ziekenhuis afgevoerd. De brandweer en takeldienst Geert Schops kwamen ter plekke om de weg weer vrij te maken. 

sportraadvoorzitter-clubs-hebben-het-moeilijk

Sportraadvoorzitter: 'Clubs hebben het moeilijk'

Het was altijd een traditie om ergens in het begin van het nieuwe jaar de sportkampioenen van Heusden-Zolder te huldigen en samen te klinken op een sportief jaar. Dat is nu al twee jaar niet gelukt, in 2022 moeten we het nog afwachten, maar sportraadvoorzitter Johan Verhagen geeft via deze weg zijn nieuwjaarsboodschap mee. 

“2021 was weer een slecht sportjaar voor onze clubs, veel competities die niet zijn doorgegaan of halverwege zijn stilgelegd. (…) Lees het hele bericht

crelem-bakeries-bakt-ook-bananenbrood

Crelem Bakeries bakt ook bananenbrood

De bakkerijgroep Crelem Bakeries, met een belangrijke vestiging in Viversel – en daarnaast nog bakkerijen in Asse en Lendelede – heeft een bananenbrood ontwikkeld. Daarmee speelt Crelem in op de groeiende vraag naar gezonde en voedzame producten. “We stelden vast dat bananenbrood één van de meest gezochte bereidingen is. Daarom hebben we onze bakkers gevraagd een recept uit te werken dat beantwoordt aan die vraag. Ons bananenbrood is met 44% bananen en (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-336

Vandaag gezien

Met de wisselende weersomstandigheden weet de natuur het ook niet altijd meer. Zo vraagt Wim Goris zich af of dit taferelen zijn van een verre lente: de toverhazelaar en de winterjasmijn staan al in bloei en de sneeuwklokjes komen piepen.

je-kunt-opnieuw-geflitst-worden-in-m-scheperslaan

Je kunt opnieuw geflitst worden in M. Scheperslaan

Vanaf nu is het opnieuw oppassen geblazen in de Michel Scheperslaan, want de trajectcontrole is weer actief. Die was uitgeschakeld omdat er onduidelijkheid was gerezen over de wettelijkheid. Een deel van de zone 50 was immers schoolomgeving en dus beperkt tot 30 per uur. Zoals we vorige maand al meldden, besliste het schepencollege daarop om de zone 30 te verplaatsen en te beperken tot De Winning, de straat van het wijkschooltje. Gisteren zijn de borden weggenomen uit de Michel (…) Lees het hele bericht

savoerenweg-is-fonkelstraat-2021

Savoerenweg is Fonkelstraat 2021

Met de actie ‘Heusden-Zolder Fonkelt’ daagden het gemeentebestuur en de Internetgazet de inwoners uit om hun straat of buurt zo sfeervol mogelijk in te kleden en mee te dingen naar de titel ‘Fonkelstraat van het jaar’. 13 straten, goed voor ruim 200 huisnummers, stelden zich kandidaat. Een jury ging eind december op pad en hield rekening met creativiteit, sfeergevoel, decoratie en aantal lichtjes. Vandaag zijn de punten geteld en de Savoerenweg is als winnaar uit de bus gekomen. (…) Lees het hele bericht

driekoningen-verontschuldigd-bij-de-akkermennekes

Driekoningen verontschuldigd bij de Akkermennekes

Bij volkskunstgroep De Akkermennekes is het een traditie dat de Driekoningen op pad trekken op 6 januari. Vorig jaar maakte corona dat onmogelijk, en dit jaar moet opnieuw met de traditie gebroken worden. De Akkermennekes vernamen dat via een poëtische mail die ze ontvingen.

Lieve mensen, dansers en vrienden allemaal,
vandaag 6 januari 2022 is weer niet normaal!
Jammer, maar voor het tweede jaar op rij
zijn we er met ons drie weer niet bij !
Erger nog: (…) Lees het hele bericht

grootste-toename-bij-25-44-jarigen

Grootste toename bij 25-44 jarigen

Uit een analyse van de besmettingscijfers van de periode 27 december tot 2 januari blijkt dat de eerder gemelde stijging het hoogst is in de leeftijdsgroep 25-44. Daar gaat het om 58 gevallen, 25 meer dan de week voordien. Die groep blijft ook globaal koploper. Dan volgen de 45-64 jarigen met 34 positief getesten, dat zijn er 14 meer. Ook bij de 6-11 jarigen en de 65-plussers was er een stijging, maar die is minder uitgesproken. Op wijkniveau is Heusden-Centrum koploper (22), voor (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-761

De kijk van Richie

Moeten de Driekoningen vandaag ook een covid safe pas kunnen voorleggen?

stein-aerts-ontrafelt-dna-van-de-fruitvlieg

Stein Aerts ontrafelt DNA van de fruitvlieg

Het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature publiceerde vandaag een studie van een team van de Universiteit Leuven (onderzoekscentrum VIB) dat het DNA van de fruitvlieg heeft ontrafeld. En wat dan nog? Wel, mogelijk kan dat onderzoek op langere termijn ook de genregulatie van de mens beter doen begrijpen. En dat kan dat weer helpen bij de ontwikkeling van methodes om kanker te bestrijden. Eén van de onderzoekers is Stein Aerts, geboren en getogen in Heusden, en professor bio-informatica aan de Leuvense universiteit. Het Radio 1-programma 'De Wereld Vandaag' had vanavond een boeiend gesprek met hem, dat kunt u hier beluisteren. (Meer  info Aertslab.org)

winkelcentrum-cite-werken-aan-bijzondere-braderie

Winkelcentrum Cité: Werken aan bijzondere Braderie

Ondanks de moeilijke periode waar we door heen moeten, overheerst in het winkelcentrum Cité vooral optimisme. "Overal hoor je doemberichten over de vele leegstaande winkelruimtes maar zelfs met het enorme aanbod aan panden hebben we daar in ons winkelcentrum amper mee te maken", steekt voorzitter Ronny Oyen van wal in zijn nieuwjaarsboodschap. "Er heerst bovendien een duidelijke dynamiek. Als er al zaken stoppen, dan wordt hun plaats (…) Lees het hele bericht

concertfilm-van-andre-rieu-heropent-seniorenfilms

Concertfilm van André Rieu heropent seniorenfilms

In het nieuwe jaar start ook de reeks seniorenfilms van cinemaMUZE opnieuw. Geregeld zullen de senioren - in samenwerking met de seniorenraad - naar de schouwburg kunnen afzakken voor een leuke film met nadien koffie en taart. Het begint op dinsdag 11 januari om 14 uur met 'Rosen aus dem Süden', een concertfilm van André Rieu. Die speelt zich af op het bloemeneiland Mainau en doet je de warme, zonnige zomerdagen herbeleven. Hierbij vind je alvast een sfeerbeeld van een Rieuconcert. 

uitbater-gezocht-voor-cafetaria-sporthal-berkenbos

Uitbater gezocht voor cafetaria sporthal Berkenbos

De gemeente is op zoek naar een nieuwe uitbater voor de cafetaria van de sporthal Berkenbos. Het is de bedoeling dat die vanaf 1 maart de cafetaria in concessie neemt. De cafetaria wordt druk bezocht door beoefenaars en supporters  van badminton, gymnastiek of zaalvoetbal maar is ook een geliefde ontmoetingsplek voor anderen. Kandidaten kunnen zich tot vrijdag 4 februari melden via de website van de gemeente

opgelet-nieuwe-dag-en-nieuw-afhaalophaalsysteem

Opgelet: nieuwe dag en nieuw afhaalophaalsysteem

Uit het straatbeeld in Heusden-Zolder blijkt dat niet iedereen doorheeft dat deze maand het nieuwe Optimo afvalophalingssysteem ingaat. Dat wil dat wil zeggen dat voortaan alle zakken op hetzelfde moment worden opgehaald en wel op een maandag. De eerste maandag dat dat gebeurt, is 10 januari, de volgende twee weken later. Dan kun je dus de zakken voor het gewone huisvuil, keukenafval, groen, tetiel en PMD buitenzetten. Opgelet, de witte zakken voor groenafval, de blauwe zakken met (…) Lees het hele bericht

prijs-bij-juweliers-de-greeve-is-overhandigd

Prijs bij Juweliers De Greeve is overhandigd

Ook boven het mondmasker uit kun je nog breed lachende gezichten onderscheiden. Dat was alleszins vanmorgen het geval bij Juweliers De Greeve. Peter en Sabine mochten daar een cadeaucheque van 250 euro overhandigen aan Hilde Moons, één van de winnaars van de eindejaarswedstrijd van de Internetgazet. Hilde is bijzonder blij met haar prijs .... hopelijk bezorgt hij haar geen keuzestress. 

15-minder-werklozen-dan-een-jaar-geleden

15 % minder werklozen dan een jaar geleden

Eind december telde Heusden-Zolder 891 werkzoekenden, dat zijn er 157 of  15 % minder dan eind 2020. De groep 25-59 jaar is uiteraard het grootst met 677 werklozen, onder de 25 jaar zijn er 124 en boven de 60 jaar 90. 372 zijn laaggeschoold, 362 middengeschoold en 156 hooggeschoold. 295 zijn langer dan twee jaar werkloos. De verhouding autochtonen-allochtonen ligt 539-352 en 121 werkzoekenden hebben weinig kennis van het Nederlands. 5,9 procent van de beroepsbevolking zit hier nu zonder werk, in Limburg en Vlaanderen bedraagt dat nu 5,7 %.

orgeldraaien-voor-sint-vincentius

Orgeldraaien voor Sint-Vincentius

Bezoekers van dagbladhandel Vera in de Guido Gezellelaan werden vandaag muzikaal verwelkomd door orgeldraaier Julien Maebe. In de periode tussen De Warmste Week, Nieuwjaar en Driekoningen zamelde Julien geld in voor het goede doel, namelijk Sint-Vincentius. En de winkelbezoekers toonden zich van hun gulste kant want de muzikale actie bracht 110 euro in het laatje.

hhd-blijf-lokaal-kopen

HHD: 'Blijf lokaal kopen'

"2021 was een jaar dat begon en eindigde met allerlei beperkingen", zo opent Greta Feyen de nieuwjaarboodschap van de Handelaars Heusden Dorp. "We kunnen niet ontkennen dat de meeste handel gevolgen heeft ondervonden. En er ontstond een zekere frustratie omdat er zo dikwijls moest geschakeld worden en het bang afwachten was welke regels er nu weer zouden uit de bus komen én laattijdig gecommuniceerd worden . Maar wat zeker is bijgebleven is (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-335

Vandaag gezien

De witte reiger laat zich de jongst tijd graag zien. Nu was hij te gast bij Martine Coenen

aantal-besmettingen-met-58-gestegen

Aantal besmettingen met 58 % gestegen

Ook in Heusden-Zolder laat de besmettelijke omikronvariant zich nu voelen. Na verschillende weken waarin de besmettingen stevig zijn gedaald, is de voorbije week het aantal positieve testen met 58 % gestegen, van 100 naar 158. Het gemiddelde staat nu op 466 per 100.000 inwoners. Het aantal inwoners dat sinds de uitbraak van de pandemie positief is getest, staat ondertussen boven de 6.000. Positief is dan weer dat tot nu toe de symptomen over het algemeen minder erg zijn.

tip-van-de-bib-louise-gluck

Tip van de bib: Louise Glück

27 januari is het gedichtendag en start de poëzieweek. Een week is natuurlijk veel te kort om poëzie in de kijker te zetten en daarom tipt de bibliotheek ons in januari elke week een dichtbundel. We starten met Averno van Louise Glück.

korte inhoud

Poëzie waarin de dagelijkse realiteit wordt verweven met mythologie, vooral die van de klassieke oudheid en waarin veel dualiteit voorkomt, zoals die tussen leven en dood, moeder en dochter, man en vrouw, mens en natuur.

Glück noemde Averno naar een klein kratermeer in Zuid-Italië, dat de Romeinen beschouwden als de toegang tot de onderwereld. Averno is als een lange, rusteloze klaagzang vol spitsvondigheid en schrijnende beelden.

mara-stelt-het-goed-na-aanrijding

Mara stelt het goed na aanrijding

Goed nieuws uit het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. De mara die gisteren in de Laambroekstraat in Heusden-Zolder was opgehaald, nadat hij was aangereden, stelt het goed. Toen het dier werd aangetroffen, verkeerde het in shock. Maar de medicatie heeft ondertussen goed gefunctioneerd en zo komt het dier er met de schrik van af. Het is nu afwachten of de eigenaar zich kenbaar maakt, anders moet het centrum op zoek naar een nieuwe thuis voor het dier. UPDATE Intussen is de mara weer veilig en wel bij zijn eigenaar. 

mhz-wil-ook-in-2022-trendsetter-zijn

MHZ wil ook in 2022 trendsetter zijn

Het zijn moeilijke tijden voor handelaars en horeca-uitbaters met regels die voortdurend wijzigen en een coronapandemie die blijft woekeren. Daartegenover staat een niet aflatende dynamiek en bereidheid tot snel schakelen bij de meeste lokale ondernemers. De Middenstandsraad Heusden-Zolder (MHZ) speelt daarin ook een actieve rol, aldus uittredend voorzitter Bruno Dethier, die de fakkel doorgeeft aan Ronny Oyen.

“In de loop van januari zullen we ons nieuwe bestuur voorstellen, maar (…) Lees het hele bericht

programma-cc-muze-weer-door-elkaar-geschud

Programma CC Muze weer door elkaar geschud

Het jojo-beleid zorgt voor onzekerheid en chaos in de cultuursector en ook in CC Muze hebben Tom Michielsen en zijn team al ettelijke slapeloze nachten achter de rug. Er mag wel georganiseerd worden maar er zijn maar 200 personen toegelaten en dus zijn heel wat aanpassingen gebeurd:
- De productie ‘Jihad van Liefde’ is donderdag 6 januari geannuleerd en verschuift naar mei ’22.
- De productie van Scala op zaterdag 8 januari is definitief geannuleerd, er is geen (…) Lees het hele bericht

daders-nieuwjaarsnacht-worden-deze-week-opgespoord

Daders nieuwjaarsnacht worden deze week opgespoord

"De gebeurtenissen van de nieuwjaarsnacht in de Koolmijnlaan laten we niet zomaar passeren." Dat zegt burgemeester Mario Borremans na zijn overleg met de zonechef. 's Nachts is al een minderjarige opgepakt die benzine was gaan halen, cobrabommen in zijn bezit had en een (verboden) knipmes. Deze week zal de recherche de beelden analyseren om andere daders te identificeren en te ondervragen. "We moeten dan natuurlijk hopen dat ook het parket hen vervolgt. Trouwens, voor het (…) Lees het hele bericht

do-in-yoga-in-de-zandloper

Do-in yoga in De Zandloper

Seniorencentrum De Zandloper start met een nieuwigheid: do-in yoga. Dat is een bewegingsleer die duizenden jaren geleden ontwikkeld werd als zelftherapie voor een optimale gezondheid en weerbaarheid tegen ziekte. Er worden verschillende ademhalings- en stretchoefeningen gegeven die zorgen voor een goede doorstroming van de energiebanen in het lichaam. Er zijn al enkele kennismakingsreeksen geweest en vanaf volgende week zijn er elke maandag van 14 tot 15 uur vaste sessies. Een (…) Lees het hele bericht

831-baby-s-geboren-in-sint-franciscusziekenhuis

831 baby's geboren in Sint-Franciscusziekenhuis

In de kraamafdeling van het Sint-Franciscusziekenhuis zijn in 2021 826 bevallingen gebeurd met 831 geboortes. Er hebben dus tien tweelingen het levenslicht gezien. De jongens waren in de meerderheid met 441, tegenover 390 meisjes. 704 mama's opteerden voor borstvoeding, in 120 gevallen werd voor flessenvoeding gekozen. De baby met het laagste gewicht woog 1,770 kg, de zwaarste was 4,850 gram. Overigens gaat het om een lichte stijging van het aantal geboortes, vorig jaar zagen 826 baby's het levenslicht.

vzoc-ving-vorig-jaar-6-156-dieren-in-nood-op

VZOC ving vorig jaar 6.156 dieren in nood op

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder heeft een bijzonder druk jaar achter de rug. Er werden liefs 6.156 dieren opgevangen. Dat zijn er net geen 1.000 meer dan in 2020. De medewerkers en vrijwilligers moesten liefst 3.382 keer uitrukken voor een interventie. Meestal ging het om inheemse dieren: 3.263. Daarbij was de egel koploper, in het totaal 663 egeltjes zijn verzorgd. Daarnaast zijn ook 2.893 gedomesticeerde en exotische dieren opgevangen. (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-334

Vandaag gezien

Een boom die aangetast is door de letterzetter, ziet er niet zo fraai uit. Deze kever heeft al heel wat bomen doen sneuvelen in Heusden-Zolder, vooral in het Domherenpark. (foto Jan Leijskens) UPDATE Johan Ceyssens bezorgde ons nog een serie foto's - onder - die het verwoestende werk van de letterzetter duidelijk illustereren. 

unizo-samen-zullen-we-de-crisis-overwinnen

UNIZO: 'Samen zullen we de crisis overwinnen'

De lokale ondernemers zitten weer op een sleutelmoment. De afgelopen feestmaand was er één met beperkingen, zeker voor de horeca. En morgen beginnen de winterkoopjes die hopelijk wat compensatie brengen voor de afgelopen moeilijke periode. Bert Moons, de voorzitter van ondernemersorganisatie UNIZO Heusden-Zolder,  balanceert in zijn nieuwjaarsboodschap dan ook tussen hoop en realisme.

Bert Moons begint eerst met een terugblik op afgelopen jaar. (…) Lees het hele bericht

burgemeester-hoopt-dat-beelden-daders-ontmaskeren

Burgemeester hoopt dat beelden daders ontmaskeren

Burgemeester Mario Borremans hoopt dat de beelden van de incidenten van nieuwjaarsnacht in de Koolmijnlaan helpen om de daders te identificeren. Er waren vooraf camera's geplaatst die een deel van de omgeving in beeld brachten, de analyse zou kunnen helpen om het nodige bewijsmateriaal te verzamelen en daders te ontmaskeren. "De beelden die ik gezien heb, zijn hallucinant. Het wordt - op vorig jaar na - ieder jaar erger. Het is niet meer toelaatbaar dat op die manier festiviteiten worden vergald." Het punt staat bovenaan op de agenda van zijn wekelijks overleg met de zonechef. 

de-groene-kikker-is-ontwaakt

De groene kikker is ontwaakt

Ook de groene kikker is uit zijn winterslaap ontwaakt en dook vandaag op in de tuin van Jan Leijskens. In de Wijers zijn trouwens ook al de eerste boomkikkers gehoord. 

op-nieuwjaarsdag-de-eerste-vlinder

Op nieuwjaarsdag ... de eerste vlinder

We haalden op deze nieuwjaarsdag 14,9 graden - gemeten door Meteo Obbeek - en samen met het zonnetje gaf dat een lente-achtig gevoel. Ook de natuur weet het niet meer. Michel Oyen kreeg al de eerste vlinder van het jaar op bezoek in zijn tuin.

schouwbrand-in-de-rijkelstraat

Schouwbrand in de Rijkelstraat

De brandweer is vannacht omstreeks kwart over drie uitgerukt naar de Rijkelstraat. Daar was een schouwbrand ontstaan in een woning. De temperatuur liep erg hoog op, maar de brandweer kon het vuur doven met wat poeder en de schouw te kuisen. Daardoor liep de woning ook geen schade op.

moskeejongeren-ruimen-koolmijnlaan-op

Moskeejongeren ruimen Koolmijnlaan op

Ondanks alle gebeurtenissen van afgelopen nacht, lag de Koolmijnlaan er vanmiddag weer netjes bij. Daarvoor hadden jonge vrijwilligers van de Sultan Ahmet Moskee gezorgd. Zij waren met de nodige materialen en vuilniszakken op pad getrokken om alles weer proper te maken. Ze willen zo aan de jongeren het goede voorbeeld tonen en hen sensibiliseren om taferelen zoals gisteren te voorkomen. Via de sociale media deden de moskeeverantwoordelijken met een statement (…) Lees het hele bericht

gigantische-explosieven-teisterden-de-koolmijnlaan

Zware explosieven en vandalisme in Koolmijnlaan

Het regent afkeurende reacties binnen de allochtone gemeenschap op het gedrag van de jongeren vannacht in de Koolmijnlaan. Die lieten gigantisch zware - illegale - bommen exploderen die het wegdek korte tijd in vuur zetten. Verschillende vuilnisbakken zijn opgeblazen, bushokjes raakten beschadigd en er was nog meer vandalisme. De beelden worden dan ook nog trots op de sociale media gedeeld, heel wat jongeren maakten zich onherkenbaar. Het ziet er dus naar uit dat de toestand elk jaar erger en erger wordt en dat sommigen zich hier in Brussel of Antwerpen menen te wanen. Op dit ogenblik zijn nog geen cijfers bekend over eventuele pv's. 

politie-heeft-woelige-nacht-achter-de-rug

Politie heeft woelige nacht achter de rug

De politie van Heusden-Zolder heeft een bijzonder woelige en drukke nieuwjaarsnacht achter de rug. Vooral rond middernacht moesten de ploegen van de ene interventie naar de andere. Vooral de Koolmijnlaan was de hotspot van problemen met zwaar vuurwerk en andere attributen. Vandaag zijn daar ook nog de sporen van joyriders op het wegdek te zien. Op andere plaatsen - zoals op het Koning Boudewijnplein (foto) - lieten de feestvierders het vuurwerkafval gewoon achter. De gemeentediensten zullen de komende dagen hun werk hebben. 

feestmaand-de-winnaars-van-de-finale

Feestmaand: de winnaars van de finale

Het is gebeurd ... zouden ze zeggen in De Slimste Mens. Om middernacht hebben we onze statistieken voor 2021 afgesloten en er zijn door onze lezers welgeteld 4.515.481 pagina's geopend. Onze finalisten bezorgden ons gokken tussen het half miljoen en de twee miljard. De hoofdprijs, een volledig verzorgd diner voor twee bij restaurant La Passione, gaat uiteindelijk naar Ludo Gerits, hij kwam uit op 3.962.978. Het tweede dichtst zat Hilde Moons met 3.796.122 en zij kan voor 250 euro juwelen of een uurwerk gaan kiezen bij Juweliers De Greeve. Dan kwam Suzy Leenders ook nog in de buurt met 3.644.256 en dat levert haar een schitterend ontbijt voor vier personen van Bakkerij Schreurs op. Tenslotte viel ook Tony Vogels nog in de prijzen met een gok op 3.541.500 en hij mag binnenkort een prachtig bloemwerk van Bloemenatelier Bopha in huis halen. Dank aan iedereen om zo massaal mee te spelen. Niet gewonnen? Er komen dit jaar nog kansen.

burgemeester-stapsgewijs-naar-normale-leven

Burgemeester: 'Stapsgewijs naar normale leven'

Een nieuw jaar is altijd weer aanleiding voor terugblikken, goede voornemens en plannen die in allerlei toespraken worden verwoord. Maar net als vorig jaar zullen we ook dit jaar geen toespraken op nieuwjaarsrecepties te horen krijgen. Dus zijn we zelf gaan aankloppen bij een aantal 'leidende' figuren. Vandaag beginnen we bij burgemeester Mario Borremans.

"Wat mij bijgebleven is uit 2021 is de uitrol van de vaccinaties, terwijl de pandemie (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-760

De kijk van Richie

Uiteraard doet Richie er ook zijn wensen bovenop.

een-gelukkig-2022

Een gelukkig 2022

Maak er hoe dan ook het beste van!