Archief november 2022

mobiliteit-en-samenhang-belangrijk-in-berkenbos

Mobiliteit en samenhang belangrijk in Berkenbos

Ondanks de concurrentie van het voetbal op tv, mocht de dorpsraad Berkenbos vanavond heel wat belangstellenden verwelkomen voor zijn open dorpsraad in de gildezaal in de Schansstraat. Het was dan ook al een tijdje geleden dat nog een volwaardige volksvergadering had plaatsgevonden. De aanwezigen kregen een uiteenzetting over Berkenbos Leeft, een toelichting bij snelheidsmetingen die in juni waren gebeurd. Digitale initiatieven die de dorpsgemeenschap dichter bijeen moeten brengen werden uit de (…) Lees het hele bericht

sinterklaas-was-op-bezoek-in-bocasa

Sinterklaas was op bezoek in Bocasa

Sinterklaas is dezer dagen aan een drukke tournee bezig en het vergeet daarbij jong en oud niet. Zo arriveerde hij deze namiddag samen met hoofdpiet en sportpiet in serviceresidentie Bocasa in Bolderberg. De Sint benadert daarbij elke persoon in zijn eigenheid, met een voorval of deugnieterij uit het verleden aan te kaarten - alles staat immers in het grote boek van de Sint - komen vaak weer herinneringen boven en beleven ook bewoners die het wat moeilijker hebben leuke momenten. (…) Lees het hele bericht

politie-blijft-drone-inzetten-boven-fietsstraten

Politie blijft drone inzetten boven fietsstraten

Ook vandaag heeft de politie weer met een drone toezicht gehouden op de fietsstraten in de buurt van de scholen in Zolder-Centrum. Daarbij zijn opnieuw enkele overtreders betrapt, maar het regelmatige toezicht lijkt toch vruchten af te werpen en bestuurders ervan bewust te maken dat ze in die straten geen fietsers mogen inhalen en de snelheid moeten respecteren. De politie Heusden-Zolder doet daarvoor een beroep op het droneteam van de federale politie. Die brengen vanuit de lucht (…) Lees het hele bericht

fikse-straf-voor-agressie-tegen-ex

Fikse straf voor agressie tegen ex

Een man van 24 jaar uit Heusden-Zolder is vandaag door de rechter in Hasselt veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf en 800 euro boete, wegens belaging, bedreigingen, woonstschennis bij zijn ex en opzettelijke slagen en verwondingen aan haar nieuwe vriend. De feiten speelden zich vorig jaar af. Hij had een Swarovski-halsketting van de vrouw gestolen en hij dreigde ermee haar huis in brand te steken en de vrouw te vermoorden. Hij stuurde haar bovendien meer dan 300 sms- en (…) Lees het hele bericht

inbraakpoging-in-boekterheide

Inbraakpoging in Boekterheide

Gisteren in de vooravond is een inbraakpoging mislukt in de Boekterheide. Dat werd ontdekt rond 19 uur, de dieven hadden geprobeerd de toegangsdeur open te breken, maar zijn gelukkig niet binnengeraakt.

ook-dit-jaar-gratis-feestbussen-op-oudejaar

Ook dit jaar gratis feestbussen op oudejaar

Heusden-Zolder is één van de gemeenten die deelneemt aan de actie van De Lijn om feestvierders in de oudejaarsnacht gratis met de bus te laten reizen. Onderliggende bedoeling is uiteraard om zoveel mogelijk mensen die avond uit de auto te houden als ze gaan feestvieren. Je moet dan vooraf jezelf registreren en voor het opstappen sms-en. Zo kun je gratis reizen tussen 31 december om 18 uur en 1 januari om 23.59 uur. Er worden dus speciale feestbussen ingelegd, in Heusden-Zolder is dat de 418 Hasselt-Heusden-Zolder-Leopoldsburg.

de-kerstlichtjes-branden-al

De kerstlichtjes branden al

't Is nog niet 1 december, maar misschien als test of een proloog, de kerstverlichting brandt in ieder geval vandaag al.

artikel-27-5000-bezoekers-en-12-000-opbrengst

Artikel 27: 5000 bezoekers en € 12.000 opbrengst

Artikel 27 blikt terug op een succesvolle editie van de kunsttentoonstelling die deze maand plaatsvond in de voormalige wasserij Blanca in Zonhoven. Er kwamen ongeveer 5.000 bezoekers de 263 werken van 46 kunstenaars bekijken. Er waren 16 groepsrondleidingen. 113 werken zijn van eigenaar veranderd en samen met het goed draaiende fairtrade café zorgden die voor een opbrengst van liefst 12.000 euro. Dat geld wordt geschonken aan drie projecten in het zuiden: Mali Muleba in Tanzania, Suyana Peru en Memisa (Congo). Wie nu al tips heeft voor een mooie locatie voor de volgende editie mag zeker een seintje geven. (foto Wijkwerking Lindeman op bezoek)

425-ademtesten-niemand-blies-positief

425 ademtesten, niemand blies positief

De BOB-campagne is van start gegaan en gisteren heeft de politie in Heusden-Zolder al 425 bestuurders laten blazen. Niemand had teveel gedronken. Er zijn wel wat andere vaststellingen gedaan. 4 bestuurders droegen hun gordel niet, één reed met oude garageplaten, een rupsvoertuig was onvoldoende vastgemaakt op een aanhangwagen en een bestuurder negeerde het inhaalverbod.

de-kijk-van-richie-902

De kijk van Richie

Het laatste straaltje hoop.

werken-in-zolder-vorderen-maar-nog-veel-te-doen

Werken in Zolder vorderen, maar nog veel te doen

In Zolder-Centrum gaan de wegenwerken in de buurt van de nieuwe school nog volop voort. In de Kuiperstraat zijn ze bijna afgerond. In de Beenhouwersstraat en Schobbenberg zijn de  glijbekisting en onderlaag in asfalt aangebracht. In Schobbenberg worden nog fiets- en voetpaden aangelegd. In de  Dorpsstraat legt de aannemer de gescheiden riolering. 't Is de bedoeling om in de Dorpsstraat en Molenstraat de (…) Lees het hele bericht

feestverlichting-brandt-dit-jaar-een-maand

Feestverlichting brandt dit jaar één maand

De kerstverlichting - feestverlichting heet dat tegenwoordig - wordt dezer dagen gehangen in de handelskernen. Het gaat om energiezuinige ledlampjes, maar door de gestegen energieprijzen hebben gemeentebestuur en middenstandsraad toch afgesproken het op een iets lager pitje te zetten. De sfeerlampjes zullen daarom maar branden van 1 december tot en met 1 januari. (foto Julien Maebe)

belcar-endurance-5-meetings-3-op-zolder

Belcar Endurance: 5 meetings, 3 op Zolder

Het Belcar Endurance Championship - zeg maar het Belgisch uithoudingskampioenschap - zal in 2023 vijf meetings tellen. Het start op Circuit Zolder tijdens het New Race Festival op 13 en 14 mei en zal ook de finale kennen in Zolder tijdens het American Festival Nascar op 14 en 15 oktober. Het hoogtepunt (en de zwaarste manche) valt in de 24 Uren van Zolder op 26 en 27 augustus. Tussendoor maakt het kampioenschap ook uitstapjes naar Spa-Francorchamps (zaterdagavond 3 juni) en het Duitse Oschersleben (23 en 24 september). 

coronabesmettingen-blijven-stabiel

Coronabesmettingen blijven stabiel

Met 26 positief geteste inwoners in de afgelopen week, kunnen we spreken van een stabiele coronasituatie in Heusden-Zolder. Het gemiddelde bedraagt nu 77 per 100.000 inwoners. Ondanks de uitbraak op de PAAZ-afdeling in het Sint-Franciscusziekenhuis, blijft de toestand in de Limburgse ziekenhuizen onder controle: er liggen nu 44 positief geteste patiënten in de 7 ziekenhuizen, 5 van hen verblijven op de afdeling intensieve zorgen.

tip-van-de-bib-barend-cast-en-anouk-overman

Tip van de Bib: Barend Cast en Anouk Overman

In de aanloop naar het feest van Sinterklaas kon de bibliotheek niet om het grote kinderfeest heen met zijn wekelijkse tip. De keuze viel op 'Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas' van Barend Cast en Anouk Overman met illustraties van Géwout Essenlink.

Korte inhoud

Kater Klaas begrijpt niet waarom zijn vriendjes Mila en Max zo opgewonden zijn. Ze verkleden zich, zetten een schoen met wortel bij de schoorsteen en zingen liedjes over Klaas. Wat gebeurt er toch allemaal ’s nachts in huis?

zolders-taalgebruik-8

Zolders taalgebruik

Ich waor van e haant góts geslaage! Ik was van de hand Gods geslagen of ik was niet in staat tot enige reactie.

ks-vriendenkring-vrijwillige-bijdrage-gevraagd

KS-Vriendenkring: ''Vrijwillige bijdrage gevraagd'

De KS-Vriendenkring zegt zich achter het standpunt van de Pensioendienst te scharen en roept alle leden op om geen geld te geven aan zij die beloven dat hen intresten en schadevergoeding zouden betaald worden. De vereniging verwijst naar de brief van de administrateur-generaal van de Pensioendienst die de mijnwerkers naar de rechtbank verwees indien zij menen recht te hebben op intresten en schadeloosstelling, wat de KS-Vriendenkring naar eigen zeggen heeft gedaan. Zellf zegt de KS-Vriendenkring (…) Lees het hele bericht

drie-dagen-zonder-treinen-door-staking

Drie dagen zonder treinen door staking

Wie dagelijks de trein neemt naar het werk of de school zal de komende drie dagen een alternatief moeten zoeken. De vakbonden bij het spoor leggen zo lang het werk neer. De staking gaat overigens al in vanavond om 22 uur. Het gaat in feite om twee stakingen. Eerst is het een 24 uren staking van alle vakbonden samen uit protest tegen het tekort aan investeringen bij Infrabel en de NMBS. Woensdag en donderdag staakt dan de treinbestuurdersvakbond ASTB. Voor de grote IC-lijnen is een (…) Lees het hele bericht

pensioendienst-geen-intresten-voor-mijnwerkers

Pensioendienst : 'Geen intresten voor mijnwerkers'

De Pensioendienst heeft vandaag ex-mijnwerkers gewaarschuwd voor desinformatie. "Er circuleren nog steeds mails die naar geld vragen", meldt de Pensioendienst . "Het geld zou zogezegd dienen voor het dossier rond de interesten op achterstallen voor de mijnwerkerspensioenen." Maar de Pensioendienst benadrukt dat er nooit een akkoord geweest is rond de interesten.

Ex-mijnwerkers hebben bij de Pensioendienst (…) Lees het hele bericht

kwb-bereidt-het-nieuw-tuinseizoen-al-voor

KWB bereidt het nieuw tuinseizoen al voor

Samenaankopen in het voordeel van de leden, dat is nog altijd één van de acties die de KWB telkens weer probeert op te zetten. Van tuinproducten bijvoorbeeld. Zo kon KWB-Berkenbos dit weekend een 30-tal leden bevoorraden via een aankoop met alle plaatselijke afdelingen. Het ging om Belgische producten zoals aardappelen bintjes, appelen jonagold of boskoop, witloofom zelf in te potten, potgrond, meststoffen, ... en nu maar hopen op een vruchtbaar 2023. (foto's Ludo Vanherle)

binnenkort-rijdt-politie-rond-met-anpr

Binnenkort rijdt politie rond met ANPR

Binnenkort rijdt de politie rond met een mobiel ANPR-systeem. Dat is een slimme camera - met uiteraard daaraan apparatuur en software gekoppeld - die al rijdend nummerplaten identificeert en dus auto's die bijvoorbeeld niet ingeschreven, gekeurd of verzekerd zijn meteen kan herkennen. Ook een gestolen auto wordt er uitgepikt. Het gaat zowel om rijdende als geparkeerde auto's. Maar het systeem kan ook inzittenden in een wagen herkennen.

zolikkenstraat-heeft-haar-wadi-s

Zolikkenstraat heeft haar wadi's

De Zolikenstraat is heringericht en kreeg als eerste in Heusden-Zolder wadi’s. Dat zijn laagtes in de berm die het regenwater van de rijweg opvangen waarna het geleidelijk kan infiltreren en zo het grondwater voedt. Een maatregel tegen de wateroverlast en de uitdroging. Vervolgens moeten laanbomen de pas ingezaaide bermen hun finishing touch geven.

olympia-en-de-berk-verdelen-de-buit

Olympia en De Berk verdelen de buit

In het petanque hebben Olympia en De Berk elkaar twee keer getroffen, en de buit eerlijk verdeeld. De uitslagen. Vlaamse liga: Boekt – Okapi: 9-0. Ere-Limburg: De Berk A – Olympia A: 6-3. 1ste Limburg: Boekt A – Zigzag A: 7-2 en Maaseik A – Boekt B: 6-3. 2de Limburg: Boekt C – Maaseik A: 6-3, De Berk C – Olympia B: 3-6 en De Berk A – Hasselt A: 2-7.

de-woestijnbuizerd-is-gevangen

Brecht Claes ving de woestijnbuizerd

Deze voormiddag is de woestijnbuizerd dan toch gevangen. Hij is vanmorgen opnieuw opgedoken in de Schootstraat, op amper enkele honderden meters van de tuin waar hij gisteren nog een kip had geroofd. Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum dat al meerdere meldingen had gekregen, werd meteen op de hoogte gebracht door bewoner Brecht Claes. Toen Rudi Oyen de vogel probeerde te lokken, bleek hij meer belangstelling te hebben voor de bewoner. Dus werd het nodige lokvoer achtergelaten en kreeg Brecht alle veiligheidsinstructies om de vogel te kunnen vangen. En even later kwam al het verlossende telefoontje bij het VZOC aan, Brecht had de vogel te pakken, uiteraard met handschoenen aan. De buizerd is inmiddels opgehaald en wacht in het opvangcentrum op zijn eigenaar. Overigens, als de eigenaar de vogel niet ophaalt, wordt er een plaatsje voor hem gezocht in een wildpark of zo. Weer vrijlaten in de natuur is uitgesloten, omdat de vogel hier niet thuishoort. 

28-projecten-om-sint-barbara-te-gedenken

28 projecten om Sint-Barbara te gedenken

Onlangs publiceerden we de projectoproep van ECRU om initiatieven rond Sint-Barbara op te zetten en daar subsidies voor te vragen. Het was immers de bedoeling om het Sint-Barbarafeest - patroonheilige van mijnwerkers, brandweermensen, electriciens, en andere gevaarlijke beroepen - in de kijker te zetten. Er zijn liefst 28 aanvragen binnengekomen. Het bestuur van ECRU heeft voor meer dan 21.000 euro aan subsidies toegekend. En het gaat om (…) Lees het hele bericht

brenda-kaczmarczyk-nationaal-kampioen-cyclocross

Brenda Kaczmarczyk nationaal kampioen cyclocross

Triomf voor Brenda Kaczmarczyk op de Belgische kampioenschappen veldrijden in Flémalle. Ze kroonde zich tot nationaal kampioen bij de masters C.

de-kijk-van-richie-901

De kijk van Richie

Het kan nog, maar goed ziet het er niet uit.

zolder-b-lukt-een-megascore

Zolder B lukt een megascore

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A met 76-65 gewonnen van Croonen Lommel C. In tweede provinciale won leider Zolder B met een monsterscore van Tongeren D: 125-41. In derde B ging ook Zolder C er zwaar tegenaan met een 94-67 zege tegen Sint-Truidense C. In vierde A verloor Zolder D in Lummen D met 84-77. In vierde B was er een vrij krap verlies voor Zolder E tegen Zonhoven B: 60-66.

hebad-2h-op-kop-en-2d-in-de-staart

Hebad 2H op kop en 2D in de staart

Terwijl hun collega's aan de slag waren op de Vlaamse kampioenschappen waren speelden andere Hebadders voor de competitie. Hebad 2H won met 3-5 uit bij Looise 2H en blijft zo met het maximum van de punten aan de leiding in eerste provinciale. Hebad 2D verloor met 7-1 uit bij Lubbinton in Lubbeek, en blijft laatste in derde Liga A.

zolderse-dolfijnen-vierden-met-kampioenen-en-sint

Zolderse Dolfijnen vierden met kampioenen en Sint

Zwemclub De Zolderse Dolfijnen hield haar jaarlijkse clubfeest in Ons Huis. Alle zwemmers van het clubkampioenschap mochten hun beker, medaille of button in ontvangst nemen. Een kleine 200 feestvierders genoten van een lekker menu en werden verrast met een bezoek van de Sint en zijn pieten. (foto's Sarah Vandevelde)

boom-brandt-in-stukkenstraat

Boom brandt in Stukkenstraat

Kort voor middernacht moest de brandweer naar de Stukkenstraat voor een buitenbrand. Daar bleek een boom in brand te staan. Het vuur was snel geblust. De oorzaak was niet duidelijk, maar buren hadden voordien wel enkele knallen gehoord. 

opnieuw-een-heerlijke-gymdag-in-berkenbos

Opnieuw een heerlijke gymdag in Berkenbos

Vandaag was opnieuw een drukke dag in sporthal Berkenbos, want voor de tweede dag van de Cup Michel Wanten had de leiding van turnkring Moed en Volharding weer een vol programma bijeengesprokkeld. Vooral na de middag tijdens de finales lagen de oefeningen aan de toestellen op een zeer hoog niveau en moest je zelfs geen kenner zijn om van de competitie te genieten. (foto's Ann Jordens) UPDATE De uitslagen. Teams categorie 1: 1. TLZ-VDT, 2. Gymfed (…) Lees het hele bericht

yaro-en-jonah-van-hebad-zijn-vlaams-kampioen

Yaro en Jonah van Hebad zijn Vlaams kampioen

Na drie jaar konden er eindelijk nog eens Vlaams badmintonkampioenschappen plaatsvinden in Mechelen. Daar namen ook heel wat Hebadspelers aan deel. In de hoogste reeks heren 1-2, was er een halve finale plaats voor Dylan Rosius en Tom Acke, die verloren van het als eerste geplaatste duo Stijn Lenaerts en Lawrence De Pauw. In het heren enkel in deze reeks stoomde Yaro Van Delsen vlot naar de finale waar hij met 21-14 en 21-16 de maat nam van Tijl Dewit, zo werd hij (…) Lees het hele bericht

milan-nuyts-belgisch-kampioen-brazilian-jiu-jitsu

Milan Nuyts Belgisch kampioen Brazilian jiu jitsu

Op de Belgische kampioenschappen Brazilian jiu jitsu in Anderlecht is Milan Nuyts vandaag kampioen gewonnen in de gewichtsklasse -56 kg. Milan moest twee gevechten leveren die hij allebei won met punten. In het eerste gevecht werd het 16-0 en in het tweede 10-0. En zo brengt hij de Belgische titel mee naar Heusden-Zolder. Milan traint bij Brasa Limburg onder leiding van Kenny Polmans. 

woestijnbuizerd-opgelet-voor-kippen-en-kinderen

Woestijnbuizerd: opgelet voor kippen en kinderen

In de omgeving van de  Zolderseweg en de Schootstraat vliegt al enkele dagen een woestijnbuizerd rond. Het moet gaan om een ontsnapte vogel, want hij komt hier in de natuur niet voor en is ook duidelijk gewoon aan mensen. Maar hij heeft ook honger, aan de Zolderseweg heeft hij gisteren twee kippen geroofd en biji Robin en Liesbeth in de Schootstraat moest er vandaag ook een kip aan geloven. Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum kwam ter plaatse, maar 't is niet gelukt om de vogel te vangen. Die scheerde wel rakelings over het hoofd van Ferre. De eigenaar van de woestuinbuizerd wordt gevraagd zo snel mogelijk contact op te nemen met het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. 

nog-even-herfst-en-dan-winter

Nog even herfst en dan winter?

Jan Leijskens neemt ons mee naar Bolderberg voor een aantal herfstbeelden. Maar op basis van de weersvoorspellingen ziet het er naar uit dat de winter nu op komst is. 

chiro-hield-het-warm-tijdens-2de-berkennacht

Chiro hield het warm tijdens 2de Berkennacht

Chiro Berkenbos organiseerde zaterdagavond de tweede 'Berkennacht'. Het werd weer een gezellig gebeuren met een kampvuur, vuurkorven, een wandeling met zaklampen, ... Na die wandeling waren de vuurtjes welkom om zich op te warmen, net als de warme chocomelk en andere drankjes. En toen enkele leden hun gitaar vastgrepen voor een live-optreden en jong en oud liedjes van Nonkel Bob en Marco Barsato begon mee te brullen, was de koude helemaal vergeten. (foto's Roman Martyka)

viversel-zet-de-adventsperiode-in

Viversel zet de adventsperiode in

In Viversel hebben ze vanavond de advent ingezet met de boomplanting en het ontsteken van de lichtjes. Het startte met een eucharisieviering die muzikaal en vocaal werd opgeluisterd door Harmonie Eigen Volk Viversel en het koort BoVi. Na afloop was er een woordje van pastoor Ghislain Agognon en burgemeester Mario Borremans, die laatste mocht ook de lampjes laten branden. Vervolgens was er nog een receptie waarmee het aftellen naar Kerstmis helemaal is ingezet. (foto's Lode Beylemans)

punt-voor-bolderberg-kvv-verliest-zwaar

Punt voor Bolderberg, KVV verliest zwaar

Twee wedstrijden vanavond in tweede provinciale. In tweede A kon Bolderberg FC nog eens een punt uit de brand slepen, door een 2-2 bij FC Sparta Kolmont. Heel wat slechter verging het KVV Heusden-Zolder in tweede B. Het moest thuis een 0-4 slikken van Nevok Gruitrode.

jelle-geens-3de-in-abu-dhabi-4de-in-wk

Jelle Geens: 3de in Abu Dhabi, 4de in WK

Jelle Geens is vandaag in de finalemanche van de World Triathlon Series in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) derde  geworden.  De winst vandaag én de wereldtitel waren voor de Franse Europese kampioen Léo Bergere, tweede in de WK-stand werd de  Brit Alex Yee en derde de Nieuw-Zeelander Hayden Wilde. In de eindrangschikking van de World Triathlon Series (het belangrijkste circuit op de wereld over de korte afstand) werd Jelle Geens vierde. Dus net geen podium. 

sinterklaas-en-sint-vincentius-hand-in-hand

Sinterklaas en Sint-Vincentius hand in hand

Sinterklaas komt al vele jaren bij Sint-Vincentius aankloppen om er samen voor te zorgen dat alle kinderen bij het grote kinderfeest wat op hun bord of in hun schoentje vinden. Ook dit jaar hebben vele gulle gevers ertoe bijgedragen dat er een glimlach op vele kindergezichten zal verschijnen. 

turnwedstrijden-op-hoog-niveau-in-berkenbos

Turnwedstrijden op hoog niveau in Berkenbos

Liefhebbers van gymnastiek op hoog niveau kwamen vandaag in de sporthal van Berkenbos aan hun trekken waar Moed en Volharding tal van clubs uit binnen- en buitenland mocht ontvangen voor de eerste dag van de Cup Michel Wanten. Die gaven het beste van zichzelf aan de verschillende toestellen en dat leverde een bijzonder boeiende dag op, waarna ook de eerste trofeeën werden uitgereikt. Overigens deden ook de turnsters van Moed en Volharding het uitstekend. Morgen is er nog een dag met in de namiddag de algemene finales. (foto's Ann Jordens)

topper-eindigt-op-gelijkspel

Topper eindigt op gelijkspel

In het bedrijfsvoetbal is de topper tussen Wieze Boys A en Century Hasselt onbeslist geëindigd, het werd 1-1. RP Products won met 3-2 van FC Berg en ook Wieze Boys B won, met 0-1 bij FC Vini's. Daardoor voelt Wieze A de hete adem van Wieze B in de nek.

het-steigerend-paardje

Het steigerend paardje

Op Circuit Zolder heeft een (privaat) event plaats met allemaal Ferrari’s 296 GTB. Indrukwekkende bolides. 

de-kijk-van-richie-900

De kijk van Richie

Nog even een tip voor 't weekend.

vanochtend-gezien-31

Vanochtend gezien

Na Black Friday ... coloured saturday.

kan-jouw-hond-iets-betekenen-voor-t-weyerke

Kan jouw hond iets betekenen voor 't Weyerke?

De Limburgse reddings- en therapiehonden (LRTH) vieren hun tiende verjaardag. Al 10 jaar bezoeken de honden en hun baasjes de zorggebruikers van ’t Weyerke om met hen te wandelen, te knuffelen en te spelen. Daar kijken ze telkens reikhalzend naar uit want de honden maken écht een verschil in het leven van de zorggebruikers. Ook voor de eigenaar van de hond is het een meerwaarde: door je hond in te zetten in de zorg, leer je hem op een andere manier kennen en krijg je een (…) Lees het hele bericht

inbraken-in-de-slogen-en-abelenlaan

Inbraken in De Slogen en Abelenlaan

Er zijn gisteravond minstens vier inbraken gepleegd in Heusden-Zolder. De dieven sloegen verschillende keren toe in De Slogen. Die zijn wellicht in de vroege avond gepleegd, want de eerste werd al ontdekt rond 20 uur. De dieven drongen binnen door aan de achterzijde een raam open te breken. De buit was nog niet overal duidelijk, meestal werd alles overhoop gehaald, op één plaats zijn geld en juwelen verdwenen, uit een andere woning is een kluis meegenomen. Nog gisteravond, omstreeks half 9 is een inbraak gepleegd in de Abelenlaan. De bewoners waren niet thuis waren kregen een alarmmelding en ter plaatse bleek er effectief te zijn ingebroken. 


groot-ouders-kwamen-voorlezen-in-t-molenholleke

(Groot)ouders kwamen voorlezen in 't Molenholleke

Het was een komen en gaan in 't Molenholleke deze week. Het was immers voorleesweek en de school mocht heel wat ouders en grootouders verwelkomen die in de klas kwamen voorlezen. De school wil daarmee het belang en het plezier van voorlezen in de kijker zetten. Voorlezen stimuleert immers  de taalontwikkeling, de concentratie, de creativiteit en de sociale vaardigheden van kinderen stimuleert. En het is de beste aanzet tot een leven lang leesplezier.

krantenbedeling-draait-in-de-soep

Krantenbedeling draait in de soep

Veel inwoners vonden vanmorgen de krant niet in hun brievenbus. Volgens de directie van Bpost komt dat doordat de kranten te laat geleverd waren in het verdeelkantoor. Volgens de post zouden de dagbladen alsnog bedeeld worden, maar we kregen heel wat meldingen van abonnees bij wie dat in de vroege middag nog steeds niet het geval was. Het is overigens niet de eerste keer dat de kranten te laat zijn afgeleverd.

brandweer-voert-campagne-tegen-co-vergiftiging

Brandweer voert campagne tegen CO-vergiftiging

De drie Limburgse hulpverleningszones starten een campagne onder de slogan “Veilig de winter door!”  om mensen bewust te maken van het CO-gevaar. Dat gebeurt niet toevallig nu het kouder wordt en er een energiecrisis woedt, waardoor meer mensen thuis de verwarming aanzetten of onveilige alternatieven gebruiken. Daarbij vergroot het risico op een CO-vergiftiging. De Limburgse hlpverleningszones zetten in op een online campagne met sprekende beelden, om mensen heel concreet te (…) Lees het hele bericht

daphne-agten-speelt-hoofdrol-in-nieuwe-film

Daphne Agten speelt hoofdrol in nieuwe film

Daphne Agten (32), afkomstig uit Bolderberg, speelt de hoofdrol in een nieuwe film, die voorlopig de werktitel Holy Rosita draagt. De opnames zijn deze week afgerond onder leiding van regisseur Wannes Destoop in een productie van De Wereldvrede. Dezelfde tandem kaapte in 2021 met Albatros (te zien op Canvas) nog de Prix Europa voor beste fictie-reeks weg. Destoop won in 2011 op het festival van Cannes de Prijs van de Jury voor zijn kortfilm ‘Badpakje 46’. Holy (…) Lees het hele bericht

tijgerpython-van-bijna-3-meter-in-vzoc

Tijgerpython van bijna 3 meter in VZOC

Tegenwoordig moeten de medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum ettelijke keren per week bijzondere 'ladingen' gaan ophalen. Zo verblijft er momenteel een tijgerpython van bijna 3 meter, die is samen met andere wurgslangen afgehaald in Herselt waar de brandweer ze had aangetroffen na een brand in een studio met een geïmproviseerd terrarium. De dieren waren in slechte conditie en erg vermagerd, maar deze keer dus niet onderkoeld. (foto VZOC)

johan-sauwens-over-voor-en-nadelen-van-fusies

Johan Sauwens over voor- en nadelen van fusies

Bij KWB-Overdag bogen ze zich vandaag over de voor- en nadelen van gemeentefusies en ze hadden daarvoor Johan Sauwens uitgenodigd. Sauwens is een 'politieke oudstrijder van vele fronten' en heeft de voorbije jaren mee de lijnen uitgezet voor de toekomstige fusie van Bilzen en Hoeselt.  Voor Johan Sauwens opent een fusie nieuwe perspectieven, waaronder zeker een betere dienstverlening. Maar ze houdt ook gevaren in zoals meer afstand, minder betrokkenheid en meer (…) Lees het hele bericht

meerderheid-goed-bezig-n-va-gepruts

Meerderheid: 'Goed bezig'; N-VA: 'Gepruts'

Na de gemeenteraad haastten zowel de meerderheid als de N-VA-oppositie zich om een persbericht te verspreiden waarin 'elk zijn eigen gelijk' onderstreepte.

De meerderheid (GOED-Vooruit-CD&V-onafh) bewierrookte haar aangepaste meerjarenplan als een gezond financieel plan dat - ondanks de energiecrisis - haar basisprincipes van bij het begin van de legislatuur handhaaft en zegt bij de beste leerlingen van de regio te horen. De loonkosten stijgen over de (…) Lees het hele bericht

oppositie-vragen-over-schachtbok-en-woutershof

Oppositie: Vragen over schachtbok en Woutershof

Bij de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 bracht Herwig Hermans (N-VA) een vijftal punten naar voor. Hij vond het raar dat de meerderheid in het kader van de crisisbesparingen voor 5,7 miljoen 'lucht had gelaten' uit de plannen. "Nochtans leg je bij het begin van  een legislatuur datgene vast wat noodzakelijk is. Maar nu kan het precies met miljoenen minder, er moet harder toegekeken worden op het moment dat de initiële begroting wordt (…) Lees het hele bericht

op-zoek-naar-extra-industriegronden

Op zoek naar extra industriegronden

De gemeenteraad keurde de voortzetting van het lokaal Energie- en KlimaatPact 2.0 goed. Daarin zitten de bijkomende maatregelen van de Vlaamse regering en Europa vervat. Vervolgens gaf de raad groen licht voor de aankoop van een aantal grondpercelen, een verkoop en enkele overdrachten. 1.800 euro zal de gemeente betalen voor de aankoop van een perceel grond in de Mangelbeekvallei dat de trage weg moet kunnen verbeteren. Het laatste stuk industriegrond op De Schacht wordt voor zowat 220.000 euro verkocht aan BV (…) Lees het hele bericht

bmx-ers-en-pistiers-bereiden-hier-parijs-voor

BMX-ers en pistiers bereiden hier Parijs voor

De Belgische atleten die tussen 26 juli en 11 augustus 2024 aan de Olympische Spelen in Parijs deelnemen zullen de laatste voorbereidingen en trainingen in eigen land doen. Naargelang de discipline kiezen de sporters een eigen basecamp. Zo zullen de BMX'ers afzakken naar de BMX-track op Circuit Zolder. Ze krijgen de baanwielrenners als buren want die komen de laatste voorbereidingen op de velodroom afwerken.

ex-mijnwerkers-dienen-zelf-klacht-in-bij-gerecht

Ex-mijnwerkers dienen zelf klacht in bij gerecht

Naar aanleiding van de 'zaak Dylst' en het onderzoek naar de financiële transacties binnen de KS Vriendenkring hebben al verschillende mijnwerkers bij het gerecht in Hasselt een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend tegen het bestuur van KS-Vriendenkring. Officieel luidt de klacht 'Misbruik van vertrouwen, morele en financiële schade'. Een aantal van hen is al ondervraagd door de gerechtelijke politie en hun (…) Lees het hele bericht

shows-alex-agnew-in-muze-verplaatst-naar-juni

Shows Alex Agnew in Muze verplaatst naar juni

Dit weekend zou Alex Agnew twee uitverkochte shows spelen in de schouwburg van CC Muze. Maar helaas, de artiest is ziek en moet verstek geven. De shows worden verplaatst naar dinsdag 13 en woensdag 14 juni volgend jaar. Alle tickethouders worden nog verwittigd. Maar wie toch dringend behoefte heeft aan lachsalvo's en dito krampen, kan vanavond nog terecht bij ‘The roaring twenties’ van Släpstick. (foto Tim Tronckoe)

covid-uitbraak-op-paaz-afdeling-in-ziekenhuis

COVID-uitbraak op PAAZ-afdeling in ziekenhuis

Op de PAAZ-afdeling (psychiatrische afdeling van het ziekenhuis) in het Sint-Franciscusziekenhuis zijn ze geconfronteerd met een COVID- uitbraak. Eerst ging het om een beperkt aantal patiënten maar bij de preventieve screeningen van alle andere patiënten op de afdeling kwamen nog meer positieve resultaten uit de bus. Op dit moment gaat het om 11 patiënten, ze hebben wel allemaal geen of alleen maar lichte symptomen. Het ziekenhuis heeft de nodige maatregelen genomen: patiënten moeten op hun kamer blijven, er is streng toezicht op het dragen van een mondmasker en er worden op de PAAZ-afdeling momenteel geen nieuwe patiënten opgenomen.

boekt-c-neemt-de-leiding

Boekt C neemt de leiding

In het petanque 50+ deed Boekt C een goede zaak in derde afdeling door Bocholt A te kloppen en zo de leiding te nemen. De uitslagen: ere-Limburg: De Berk A – Genenbos A: 4-5, Genenbos B – Boekt A: 2-7 en Pelter A – Boekt B: 5-4. 1ste Limburg: Olympia A – Interlommel: 4-5. 2de Limburg: Olympia b – Sint Truiden C: 5-4. 3de Limburg: Boekt C – Bocholt A: 8-1.

de-kijk-van-richie-899

De kijk van Richie

Richie evalueert de match.

ne-vreus-strikke

Ne vreus strikke

Noa de chefaasj mèr op 19 groade moogt stûn, es Lutgart nen dikke vreus an't strikke veur heure Jef want djèn hed altêd zoe ne kaa. Ne vreus is een trui en strikke is breien.

slapstick-laat-de-twenties-spetteren

Släpstick laat de twenties spetteren

Het Nederlandse Släpstick (voordien Wëreldbänd) is gekend met zijn knotsgekke variété op lachwekkend hoog niveau. Met zijn jubileumvoorstelling 'The Roaring Twenties' laat het vijftal de gloriedagen van Släpstick even fijnzinnig als elegant herleven.  Na het succes van hun vorige voorstelling toerde Släpstick niet alleen rond in Nederland en België, maar trokken ze ook naar Engeland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en het verre Nieuw-Zeeland. En nu donderdag dus op de planken van de Muzeschouwburg. Er zijn nog tickets(foto Släpstick)

cup-michel-wanten-bij-moed-en-volharding-berkenbos

Cup Michel Wanten bij Moed en Volharding Berkenbos

Volgend weekend is weer een topweekend voor turnking Moed en Volharding in Berkenbos want in de sporthal daar heeft zaterdag en zondag de 17de Cup Michel Wanten plaats. Vanuit België, Nederland en Frankijk komen verschillende clubs afgezakt, bij hen ook enkele topclubs. Zaterdag om 10 uur beginnen de wedstrijden in categorie 2 met om 12 uur de prijsuitreiking. Om 14 uur starten de categorie 3 en 4 met hun wedstrijden, tot 15.30 uur. Om 17 uur gaan de wedstrijden voort en om (…) Lees het hele bericht

maandelijks-ook-blues-op-donderdag-in-muzecafe

Maandelijks ook blues op donderdag in MuzeCafé

Vanaf volgend jaar wordt er nog meer blues gebracht in het MuzeCafé, want Move2Blues organseert 1 keer per maand op donderdag een bluesconcert. Nu eind december met de Muziekodroom één van de bekendste concertzalen van Limburg sluit, verliest Move2blues zijn thuishaven. De voorbije 23 jaar organiseerde het daar immers talloze concerten met bluesbands uit zowat heel de wereld. Maar de medewerkers (…) Lees het hele bericht

damhert-steunt-dierenasiel-genk-op-black-friday

Damhert steunt Dierenasiel Genk op Black Friday

Zaols ieder jaar houdt het Heusdense bedrijf Damhert een alternatieve actie op Black Friday. Deze keer is het een steunactie voo de honden en katten van het dierenasiel in Genk. “Black Friday is een aanslag op lokale handel. Daarom  ondernemen wij elk jaar met een duurzame missie. In onze huidige wegwerpmaatschappij stellen zich vele problemen. Dat leidt niet alleen tot overconsumptie, maar ook tot een lage drempel voor de aankoop van huisdieren. Dieren zijn geen (…) Lees het hele bericht

toekomst-telt-op-bezoek-in-huis-van-het-kind

Toekomst Telt op bezoek in Huis van het Kind

Leden van de burgerbeweging Toekomst Telt brachten een bezoek aan  Kameleon  Huis van het Kind. De organisaties die daar gevestigd zijn spelen immers een belangrijke rol in het project 'Zorgzame Buurt' dat voor Heusden is geselecteerd. Medewerkers van de verschillende organisaties gaven er uitleg over de voorschoolse ontmoetingsplekken Koala en Hupsakee, kinderdagverblijf Onki, het aanbod van Ferm Kinderopvang en Kameleon Huis van het Kind. Nadien volgden nog een (…) Lees het hele bericht

prijzen-van-de-braderie-2022-zijn-uitgereikt

Prijzen van de Braderie 2022 zijn uitgereikt

Bij Moda Stoffen zijn vanavond de prijzen van de Braderie 2022 uitgereikt. Niets dan lachende gezichten daarbij, je zou voor minder als je een box met voor 500 euro aankoopbonnen mee naar huis mag nemen. Voorzitter Ronny Oyen van Winkelcentrum Cité blikte terug op een geslaagde braderie en dankte alle winnaars dat ze hun inkopen komen doen in het winkelcentrum. De winnaars zijn de familie Miktat (Sin-Tex), Werner Claes (Jumbo), Lut Van den Bosch (Lingerie Extreme), Ronny Van Ende (Juweliers (…) Lees het hele bericht

chiro-berkenbos-vierde-christus-koning

Chiro Berkenbos vierde Christus Koning

Christus Koning is een feest dat Chiro Berkenbos nooit ongemerkt laat voorbijgaan. Het  startte met een viering in de kerk van Berkenbos. Het koor zong er de pannen van het dak onder begeleiding van de chiroband, in de kerk zaten veel familieleden en sympathisanten. Na de viering ging het naar de chiroterreinen waar ze met zijn allen een massaspel speelden. 's Middags hadden oud-leiders spaghetti voor iedereen klaargemaakt en jawel, bij de Chiro is de (…) Lees het hele bericht

brand-bij-pizzarestaurant-orient

Brand bij pizzarestaurant Oriënt

Bij het gekende pizaarestaurant Oriënt in de Koolmijnlaan was er deze voormiddag een schouwbrand. Het vuur woedde in de schouw van de pizza-oven. De brandweer had het vuur vrij snel onder controle maar er is toch behoorlijk wat schade. 

nog-altijd-weinig-coronabesmettingen

Nog altijd weinig coronabesmettingen

De coronabesmettingen blijven erg laag liggen. De afgelopen week zijn 21 inwoners van Heusden-Zolder positief getest. Dat is een gemiddelde van 62 besmettingen per 100.000 inwoners. Ondertussen liggen nog 35 mensen met een coronabesmetting in de Limburgse ziekenhuizen, 3 van hen op intensieve zorgen. 

de-kijk-van-richie-898

De kijk van Richie

De Qatar-klucht wordt groter met de dag.

tip-van-de-bib-felicita-sla

Tip van de Bib: Felicita Sala

In de bibliotheek lusten ze ook wel wat lekkers en dus hebben we voor de 'Week van de Smaak' een aangepast boek uit de rekken gehaald voor ons: 'Een huis vol lekkers: 15 recepten om samen van de smullen' van Felicita Sala.

Korte inhoud

Het ruikt lekker in de Granaatappelstraat nr. 10, waar elke bewoner een heerlijk gerecht maakt. Meneer Singh maakt dahl met kokosmelk, en Matilda maakt een heerlijke aardbeicrumble, enz. Het is een multicultureel prentenboek met kleurrijke illustraties en beschrijving van 12 recepten. Met hulp vanaf ongeveer 6 jaar en zelf koken kan al van 9 tot 12 jaar lukken.

ook-mathieu-van-der-poel-op-cross-in-zolder

Ook Mathieu van der Poel op cross in Zolder

Op zijn beurt heeft Mathieu van der Poel zijn crossprogramma bekendgemaakt. Hij begint er al komend weekend aan. En ook de Superprestige in Heusden-Zolder op 27 december staat op zijn programma. Dat betekent dat we daar een confrontatie met Wout Van Aert kunnen krijgen. Vorig jaar won Van Aert en moest van der Poel na vier ronden opgeven met rugproblemen die hem nadien lange tijd parten hebben gespeeld. (foto Dirk Dekens)

op-chilly-willy-zit-na-30-jaar-nog-lang-geen-sleet

Op Chilly Willy zit na 30 jaar nog lang geen sleet

Chilly Willy deed het Muzecafé stomen zondagavond tijdens de Sunday Blues Evening. De groep bestaat ondertussen 30 jaar, en ondanks wat plooien in de carrosserie zit er nog geen sleet op de bluesmotor. En dat kan je al zeker niet zeggen van Walter Cuyvers, die met zijn 82 lentes vaak bestempeld wordt als de oudste drummer van het land, en nog even stevig roffelt als bij zijn debuut in ... 1953. Chilly Willy speelde in grote en kleine zalen, maar leek zich in het Muzecafé te gooien als in een grote concertzaal. (foto's Roman Martyka)

zolder-vroeger-en-nu-4

Zolder vroeger en nu

Eén van de bekendste gebouwen in Zolder-Centrum is de zaal van Koninklijke Harmonie  De Ware Vrienden. Maar ook dat gebouw is in de loop der jaren van uitzicht veranderd. De Heemkundige Kring weet dat het gebouw begin de twintigste eeuw eigendom was van de familie Weytjens-Willems die er winkel en café met biljart hadden. Later kwam het in handen van de familie Beckers-Van Ende. Lucie Van Ende (Cieke Beckers) baatte een winkel uit waar je alles kon krijgen. Langs het gebouw (rechts) het lemen huis van Vanminsel en op de andere hoek van de Molenstraat het postkantoor.

bomvolle-zaal-voor-open-heusdense-dorpsraad

Bomvolle zaal voor open Heusdense dorpsraad

Het zaaltje van De Kring zat vanavond bomvol voor de open dorpsraad van dorpsraad Heusden. Na de traditionele opening met de schoenmakershamer door voorzitter Patrick Neuteleers - die de beperkte vertegenwoordiging vanuit het schepencollege betreurde -  gaf architect Luc Nizet uitleg bij de metamorfose die kleuterschool De Toverfluit in de Brugstraat momenteel ondergaat. Een combinatie van afbraak van bestaande gebouwen, restauratie van het (…) Lees het hele bericht

gsm-actie-552-rijbewijzen-ingetrokken-in-limburg

GSM-actie: 552 rijbewijzen ingetrokken in Limburg

De actie van de Limburgse politiediensten en parket tegen het gebruik van de gsm achter het stuur tussen maandag en gisteravond, heeft een meer dan pittig resultaat opgeleverd: in het totaal zijn in alle politiezones samen 552 bestuurders betrapt. Ze moesten allemaal voor 8 dagen hun rijbewijs afgeven en zullen wellicht nadien van de politierechter nog een stevige boete krijgen. Opvallend: het aantal betrapten in een week ligt amper 30 lager dan bij de vorige actie in mei en april die een volle maand duurde. 

wat-nu-met-het-woutershof

Wat nu met het Woutershof?

Het is niet duidelijk wat met het Woutershof in Zolder-Centrum moet gebeuren. Zoals bekend wilde het gemeentebestuur daar een dorpsherberg met ontmoetingsruimte van maken. Om een kandidaat-uitbater te vinden, was een omvangrijke procedure uitgewerkt. Bovendien moest de uitbater aan heel wat voorwaarden voldoen, hij moest flink investeren in het gebouw en ook de restauratie op zich nemen. Daarvoor kon hij (of zij) wel een beroep doen op subsidies omdat het om een beschermd gebouw gaat. Maar er (…) Lees het hele bericht

brandje-in-sint-jansblok

Brandje in Sint-Jansblok

De brandweer is vanmorgen rond kwart over negen uitgerukt naar Sint-Jansblok, op een bouwwerf in de wijk was de spouwmuurisolatie in brand geraakt. De beperkte brand was snel onder controle en zorgde uiteindelijk voor beperkte schade.

1-000-kinderen-in-vlaanderen-zoeken-pleegzorg

1.000 kinderen in Vlaanderen zoeken pleegzorg

De gemeente zet mee de schouders onder een campagme om pleegouders te vinden, geen toeval want momenteel loopt de Week van de Pleegzorg en er staan in Vlaanderen 1.000 kinderen op de wachtlijst. Daarvoor laten ze Annelien aan het woord, één van de pleegzorgers in Heusden-Zolder. Zij startte in 2018 als ondersteunend pleegzorger. Daarbij komt het pleegkind alleen in het weekend en vakanties bij een pleegzorger. Zo krijgen ouders die (…) Lees het hele bericht

winst-voor-moed-en-volharding-in-eerste-wedstrijd

Winst voor Moed en Volharding in eerste wedstrijd

Turnkring Moed en Volharding heeft weer een puike prestatie geleverd op de TeamCup TTm (toestelturnen meisjes) in Dendermonde. Het gaat om een wedstrijd waarin elke club een team mag vormen van 6 meisjes, aan elk toestel mogen 4 meisjes aantreden. Eén van de 4 meisjes per toestel mogen ze aanduiden als hun joker en dan tellen haar punten dubbel. Voor Moed en Volharding traden Kyara Beckers, Sienna Billardello, Emma Brondel, Vonne Knevels, Manou Paulus en Sien Vandezande aan. Door het groot (…) Lees het hele bericht

de-berk-a-verliest-in-sint-truiden

De Berk A verliest in Sint-Truiden

In het petanque werd alleen gespeeld in de Limburgse reeksen. In ere-afdeling moest De Berk A zijn meerdere erkennen in Sint-Truiden A: 6-3. De andere uitslagen: 1ste Limburg: Boekt A – Genenbos D: 8-1 en Sparrendal A – Boekt B: 8-1. 2de Limburg: Hasselt B – Boekt C: 4-5, Oetervallei B – De Berk C: 4-5 en Sint Truiden B – De Berk B: 6-3.

gemeente-mag-zich-baanbrekendewerkgever-noemen

Gemeente mag zich 'Baanbrekende Werkgever' noemen

De gemeente Heusden-Zolder heeft het label 'Baanbrekende Werkgever' behaald. Dat is een label voor duurzaam mobiliteitsbeleid en een mensgericht personeelsbeleid. Het lokaal bestuur nam daarvoor deel aan een certificatietraject om te leren en te groeien op de drie vastgelegde pijlers: minder onderweg, mensgericht hybride werken en slimmer en groener onderweg. "Het doel van onze teams is te zorgen voor een uitstekende dienstverlening, het welzijn voor iedereen te maximaliseren, de (…) Lees het hele bericht

competitie-gemengde-resultaten-voor-hebad

Competitie: gemengde resultaten voor Hebad

Naast de Belgische kampioenschappen was er dit weekend ook competitiebadminton.  Hebad 3G won met 7-1 thuis tegen Brasschaat 3G. Hebad 4G speelde 4-4 gelijk uit bij Klein Boom 1G en Hebad 5G verloor met 5-3 uit bij Peer 1G. Hebad 6G verloor met 7-1 uit bij Dibad 2G

hebadspelers-pakken-de-belgische-titels

Hebadspelers pakken de Belgische titels

Dit weekend zakte Hebad met 5 spelers af naar het Belgisch badmintonkampioenschap in Londerzeel. Hebad had 2 spelers in de reeks tot 19 jaar: Jona Quintens en Amber Boonen, daarnaast waren er 3 spelers in de reeks tot 15 jaar: Fae Boonen, Arthur Christian en Louise Kimps. Arthur Christian en Louise Kimps moesten zich in de kwartfinale gewonnen geven. Jonah Quintens won het herendubbel U-19 en speelde de finale in het enkelheren U-19.
Fae Boonen speelde drie finales, ze won (…) Lees het hele bericht

bij-an-is-het-eerlijk-goud-dat-blinkt

Bij An is het eerlijk goud dat blinkt

An Kindermans - atelier Ana Edelsmid - is ook een vaste waarde op de dag van de ambachten. An maakt verfijnde juwelen, die je voor elke gelegenheid kunt laten personaliseren tot een blijvende herinnering of belangrijk symbool. An vertelt ook altijd enthousiast haar fairtrade verhaal, ze draagt het Fairtrade en Fairmined label uit wat garant staat voor het gebruik van goud dat duurzaam en transparant ontginnen is. Op die manier combineert ze trouwens haar ambacht met haar engagement voor de derde wereld. Heel wat mensen kwamen naar haar verhaal luisteren vandaag. (foto's Ann Jordens)

het-gloeide-bij-robin-co

Het gloeide bij Robin & co

Veel belangstelling vandaag bij smid Robin Das die zijn atelier en showroom voor het publiek openstelde tijdens de Dag van de Ambachten. Groot en klein stonden zich te vergapen hoe Robin en zijn collega's letterlijk het ijzer smeden als het heet is. In een heet steenkoolvuur wordt het ijzer gloeiend gemaakt en vervolgens met stevige kracht in allerlei vormen geslagen of geplooid. En ondanks wat misschien bruut krachtwerk lijkt, worden er toch verfijnde creaties tot stand gebracht, die zowel in huis, in de tuin als op het graf voor een persoonlijke touch kunnen zorgen. (foto's Ann Jordens)

anadol-speelt-gelijk-8

Anadol speelt gelijk

In de tweede provinciale B heeft FC Anadol 2-2 gelijk gespeel bij Boorsem Sport.  In tweede A leed Bolderberg FC een nieuwe nederlaag, tegen SK Munsterbilzen.

heusden-en-zelem-delen-de-punten

Heusden en Zelem delen de punten

In de vierde provinciale A deelden SK Heusden 06 en Eendracht Zelem na een felbevochten duel de punten: 1-1.

samana-eversel-knutselde-wenskaarten

Samana Eversel knutselde wenskaarten

Samana Eversel ging de creatieve tour op en nodigde zijn leden uit om in de aanloop naar de feestdagen zelf wenskaarten te komen maken. 13 geïnteresseerden gingen daarop in en keerden met enkele prachtige wenskaarten huiswaarts. Benieuwd wie ze in de bus zal krijgen.

vhz-nodigden-sinterklaas-en-veel-kinderen-uit

VHZ nodigden Sinterklaas en veel kinderen uit

De Verenigde Handelaars Zolder organiseerden deze namiddag voor het eerst een Sinterklaasfeest en het was meteen een schot in de roos. De harmoniezaal was volgelopen met kinderen samen met hun ouders. Al wie vooraf bij één van de handelaars een kleurenplaatje had uitgehaald en nadien in de bus gedeponeerd, mocht vandaag langskomen voor een zak vol lekkers.  Er waren een kleine 100 tekeningen binnengebracht, ook de kleinsten van de Chiro mochten het feest meemaken. (…) Lees het hele bericht

lopen-en-wandelen-over-spectaculair-traject

Lopen en wandelen over spectaculair traject

De Urban Trail van het Sint-Franciscuscollege - één van de activiteiten van het Missiefeest met als doel de bestrijding van kansarmoede - kende ondanks het miezerige weer een mooie opkomst. Je hebt als loper of wandelaar dan ook niet elke week de kans om zo'n spectaculair traject af te leggen.  Van aan het college ging het via Belwood en Preton, naar het Centraal Magazijn waar de deelnemers helemaal bovenaan even konden genieten van het uitzicht, om dan snel weer te lopen via de (…) Lees het hele bericht

weyts-wil-vuurwerkverbod-op-oudejaarsnacht

Weyts wil vuurwerkverbod op oudejaarsnacht

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vraagt de steden en gemeenten om tijdens de oudejaarsnacht een tijdelijk vuurwerkverbod op te leggen. Weyts wil daarmee het dierenleed, zowel van huisdieren, dieren in de weide en in het wild,  vermijden. In 2019 had Weyts zelf een vuurwerkdecreet gelanceerd waardoor het afsteken van vuurwerk in de praktijk overal verboden was - behalve als de gemeente een uitzondering toestond op bepaalde plaatsen en (…) Lees het hele bericht

bluesavonden-lopen-als-een-trein

Bluesavonden lopen als een trein

De Sunday Evening Blues in het Muzecafé draaien op volle toeren en lokken telkens een volle tent. Het optreden van Chilly Willy vanavond is uitverkocht. Er zijn wel nog een enkele tafels en staanplaatsen op het balkon beschikbaar voor Well Well Well op 11 december om 20 uur. Ondertussen is er ook voor volgend jaar al een optreden vastgelegd: The Fast Food Kings spelen op 15 januari om 20 uur.  (foto Roman Martyka)

zolder-a-heeft-geen-moeite-met-tongeren

Zolder A heeft geen moeite met Tongeren

Zolder A blijft het uitstekend doen in de eerste provinciale van het basketbal, nu moest staartploeg Tongeren C er aan geloven met 95-60. In vierde provinciale A won Zolder D met 47-71 bij As B. 

vissen-duiven-hoenders-weeral-verwaarloosd

Vissen, duiven, hoenders ... weeral verwaarloosd

Het lijstje van verwaarloosde dieren dat het Vogel-en Zoogdierenopvangcentrum dit najaar moet opvangen blijft maar groeien. Gisterenochtend moesten in Heers 41 verwaarloosde duiven worden opgehaald. Daarna moesten ze naar het Antwerpse Malle, daar had de politie 9 hoenders aangetroffen bij het opdoeken van een weedplantage. Eerder deze week moesten de medewerkers uitgehongerde vissen uit een aquarium in een verlaten woning in Hasselt gaan vangen.

kvv-verliest-in-hamont

KVV verliest in Hamont

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder met 3-1 verloren bij KFC Hamont 99.

inbraak-in-groente-en-fruitwinkel

Inbraak in groente- en fruitwinkel

Een groente- en fruitwinkel in de Koolmijnlaan heeft gisteren ongewenst bezoek gekregen. In de loop van de avond werd ontdekt dat de achterdeur was opengebroken om de zaak binnen te dringen. Het is niet duidelijk of de inbrekers buit hebben gemaakt. 

g-badmintonners-enthousiast-op-smash-tornooi

G-badmintonners enthousiast op Smash-tornooi

Een mix van geconcentreerde en lachende gezichten vandaag in sporthal Berkenbos waar Smash eindelijk nog eens een G-badminton tornooi kon organiseren. Tijdens de wedstrijden stond de spanning op het gezicht van de badmintonners te lezen, om dan tijdens de prijsuitreiking plaats te maken voor een brede glimlach. Elke deelnemer kreeg immers een prachtige trofee mee naar huis. In de voormiddag namen de spelers met een mentale beperking het tegen elkaar op, na de middag werd het echt spectaculair met de wedstrijd tussen de rolstoelatleten. Enkele toppers boden daar hoogstaande partijen. (foto's Stephan Volders)

wieze-boys-a-verslaat-rp-products

Wieze Boys A verslaat RP Products

Twee weken na  het bekertreffen stonden Wieze Boys A en RP Producs opnieuw tegenover elkaar in de competitie van het bedrijfsvoetbal. En opnieuw waren het die van Boekt die aan het langste eind trokken ten nadele van die van Ubbersel, het werd 4-3. Daardoor springt Wieze Boys B over RP Products in het klassement want ook het B-team won, met 1-2 bij El Toro.

archeologisch-onderzoek-mortelveld-start-in-maart

Archeologisch onderzoek Mortelveld start in maart

Zoals het er nu naar uitziet, zullen in maart volgend jaar de archeologische opgravingen starten op het gebied Mortelveld. Dat is de zone achter sporthal Olympia waar woningen zullen gebouwd worden en enkele wegen aangelegd. Bij het verplichte archeologisch vooronderzoek zijn twee jaar geleden liefst 133 archeologische sporen gevonden, onder meer scherven uit de Late IJzertijd, de middeleeuwen en de Romeinse periode. Daarnaast ook een glasfragment van een Romeinse (…) Lees het hele bericht

prik-tik-is-tweede-vestiging-van-dm-drinks

Prik & Tik is tweede vestiging van DM Drinks

Zoals we onlangs al meldden, zijn Guido Bartels en Dora Petsianas van Drankenhandel Bartels met pensioen gegaan. Hun drankenservice is ondertussen in handen van DM Drinks uit Houthalen-Helchteren. DM Drinks heeft daarmee een tweede vestiging van Prik & Tik en zullen hetzelfde aanbod en dezelfde service blijven aanbieden. De uitbaters maken ook duidelijk  dat de vestiging in Helchteren blijft bestaan, ondanks de janenlange onduidelijkheid met de omleidingsweg. (foto Sober.Design)

de-kijk-van-richie-897

De kijk van Richie

Aantal botsingen neemt toe ...

als-flamenco-een-totaalspektakel-wordt

Als flamenco een totaalspektakel wordt

Vanavond was Compania Solea in CC Muze te gast met  'Era', een flamencokwartet dat de traditionele versie van deze dans met eigen moderne interpretaties combineert. Het resultaat is een totaalspektakel. Een unieke belevenis. (foto's Ann Jordens)

vrachtwagens-vaak-slordig-met-hun-lading

Vrachtwagens vaak slordig met hun lading

De verkeersdienst van de politie Heusden-Zolder hield vandaag samen met de federale wegpolitie van Limburg een controle op de ladingzekering op het zwaar vervoer en op het gebruik van de gsm achter het stuur.  En ze hebben heel wat vaststellingen gedaan. De lading van 2 vrachtwagens was niet correct of onvoldoende gezekerd, ze kregen een onmiddellijke inning, 2 andere vrachtwagens waren dermate slecht gezekerd dat zij een PV kregen en zich later voor de rechter moeten verantwoorden. Nog een (…) Lees het hele bericht

vrachtwagenlading-op-rotonde-verspert-verkeer

Vrachtwagenlading op rotonde verspert verkeer

Deze namiddag heeft een vrachtwagen zijn lading verloren op de rotonde van de N72 tussen de Beringersteenweg en Kasteletsingel. De politie van Heusden-Zolder - die net met een actie rond de lading van vrachtwagens bezig was - moest samen met andere politiediensten ter plekke gaan. De doorgang was immers  volledig versperd en er ontstond in een mum van tijd een lange file.  Eerst was er heel wat werk en tijd nodig om het verkeer terug te normaliseren. Daarna werden de documenten van de vrachtwagen gecontroleerd. De bestuurder zal zich later voor de politierechter moeten verantwoorden.

voorlezen-in-berkenbos-voor-een-nieuwe-speelplaats

Voorlezen in Berkenbos voor een nieuwe speelplaats

Het is de Voorleesweek. De Vrije Lagere School Berkenbos en Vrije Kleuterschool Pagadder laten dat niet ongemerkt voorbijgaan. Morgen tussen 17 en 21 uur organiseren ze een avond rond herfstvertellingen in de lagere school. En er is tegelijk ook een goed doel aan gekoppeld want ze proberen wat geld in te zamelen om de speelplaats van de lagere school aan te pakken.

politie-heusden-zolder-eert-doodgestoken-collega

Politie Heusden-Zolder eert doodgestoken collega

Ook in Heusden-Zolder heeft de politie vandaag de politieman herdacht die vorige week donderdag werd doodgestoken in Schaarbeek. Dat gebeurde om 11 uur, exact het tijdstip dat in Borgworm de uitvaart van de agent van start ging. Alle politiekorpsen in het land hielden op dat moment een minuut stilte. Het aanwezige personeel vatte voor dat moment post voor de ingang van het commissariaat in Heusden. 

ook-solo-is-mauro-pawlowski-sterk

Ook solo is Mauro Pawlowski sterk

Mauro Pawlowski stond donderdagavond met zijn nieuwste project 'Solo' op de planken van een uitverkochte zwarte zaal in CC Muze. Het werk werd gesmaakt door het publiek. (foto's Herman Eerdekens)

wout-van-aert-op-superprestige-op-circuit

Wout Van Aert op Superprestige op circuit

De organisatoren van de Superprestige veldrijden, op 27 december op en rond Circuit Zolder, mogen zich alvast in de handen wrijven om een publiekstrekker. Wout Van Aert zal van de partij zijn. Wout Van Aert heeft vandaag zijn cyclocrossprogramma voor deze winter aangekondigd. Hij start op 4 december in de Wereldbeker in Antwerpen, de cross in Heusden-Zolder wordt zijn vijfde van een reeks.  Van Aert won vorig jaar in Zolder. (foto Dirk Dekens)

waar-let-je-op-bij-het-afsluiten-van-een-lening

Waar let je op bij het afsluiten van een lening?

PARTNERBIJDRAGE Het kan natuurlijk om wat voor reden dan ook dat je geld nodig hebt voor bijvoorbeeld een verbouwing of een andere flinke uitgave. Mocht dit zo zijn, dan is het helemaal niet gek dat je eens gaat informeren bij een bank of andere kredietverstrekker, welke mogelijkheden of er zijn als het gaat om het lenen van geld. Vooral bij het doen van een verbouwing is het bijvoorbeeld heel normaal om een tweede hypotheek af te sluiten, zodat je je huis kunt verbouwen en zo ook (…) Lees het hele bericht

ignace-schops-overtuigend-over-klimaatmaatregelen

Ignace Schops overtuigend over klimaatmaatregelen

KWB-Overdag mocht vanmorgen een erg geïnteresseerd publiek verwelkomen voor de lezing van Ignace Schops, inwoner van onze gemeente en internationaal erkend en gewaardeerd natuur- en klimaatdeskundige. Ignace is geen activist of fundamentalist, integendeel hij brengt een evenwichtige, brede visie op de huidige klimaatproblematiek en zoekt naar haalbare, gedragen oplossingen. Terwijl we alsmaar meer geconfronteerd worden met overstromingen, droogte, bosbranden, stormen, … (…) Lees het hele bericht

carpoolparkings-worden-volgende-weekends-gereinigd

Carpoolparkings worden volgende weekends gereinigd

Het is weer zover, zoals dat twee keer per jaar het geval is, zal het Agentschap Wegen en Verkeer in de nachten van 18 op 19 november en 25 op 26 november de carpoolparkings in Limburg reinigen. Daarbij geldt telkens een parkeerverbod van vrijdagavond 20 uur tot zaterdagmorgen 6 uur. Morgennacht komen de parkings in Halen, Hasselt-Zuid, Houthalen, Paal en Tongeren aan de beurt, van 25 op 26 november is het de beurt aan Diepenbeek, Heusden-Zolder, Lummen en Maasmechelen. Telkens (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-over-grond-en-geld

Gemeenteraad over grond en geld

Op 24 november om 19 uur vergadert de gemeenteraad van Heusden-Zolder over 19 punten in openbare zitting. Er staan onder meer verschillende grondzaken op de agenda, zoals de aankoop van een stuk grond in de Veenderweg dat nu al gebruikt wordt als parking voor De Veen en een perceel in de Mangelbeekvallei om daar de trage weg te verbeteren. Het allerlaatste perceel op bedrijventerrein De Schacht wordt verkocht aan de BV Tre-Invest. De politiebegroting 2023 en de aanpassing van meerjarenplan 2020-2025 staan eveneens op de agenda

artikel-27-heeft-5-000-bezoekers-in-zicht

Artikel 27 heeft 5.000 bezoekers in zicht

Nog tot en met zondag (elke dag van 14 tot 18 uur) kan je gratis de expo van Artikel 27 bezoeken in de oude wasserij Blanca in Zonhoven. Zoals bekend vindt de kunsttentoonstelling voor het eerst buiten de gemeentegrenzen plaats. Maar dat houdt de trouwe bezoekers uit Heusden-Zolder niet tegen.Zo gidste Art 27 al senioren van De Zandloper, verschillende wijkwerkingen en vriendENtaal rond.Tel daarbij de nieuwe bezoekers uit Zonhoven en er ligt een nieuw record in het verschiet. (foto's Gerlinde Gilissen)

al-38-rijbewijzen-ingetrokken-voor-gsm-gebruik

Al 38 rijbewijzen ingetrokken voor GSM-gebruik

Tussen maandagochtend en deze morgen heeft de politie in Heusden-Zolder al 38 autobestuurders betrapt met de GSM achter het stuur. Zij moesten onmiddellijk hun rijbewijs voor 8 dagen inleveren en riskeren later ook een zware boete van de politierechter te krijgen. Gisteren heeft de politie ook nog de fietsstraten in Zolder gecontroleerd. Daar hielden drie bestuurders zich niet aan het inhaalverbod. Eén bestuurder werd onderschept omdat hij zijn gordel niet droeg en een ander die een kind los in de auto vervoerde. 1 vrachtwagen was niet in orde met zijn keuring van zwaar vervoer en heeft een pv gekregen. 

de-berk-verliest-inhaalwedstrijden

De Berk verliest inhaalwedstrijden

In het petanque 50+ zijn ook enkele uitgestelde wedstrijden ingehaald. In de ere-Limburg verloor De Berk A nipt bij Sint-Truiden A met 5-4. En met diezelfde cijfers ging De Berk B bij Genk C de boot in de derde afdeling Limburg.

minister-demir-geen-heropening-remostortplaats

Minister Demir: 'Geen heropening Remostortplaats'

Er komt geen gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan om een heropening van het REMOstort in Houthalen-Helchteren mogelijk te maken. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) duidelijk gemaakt. De juristen van departement Omgeving zijn van mening dat het storten van afval sowieso niet in overeenstemming is met de huidige gewestplanbepalingen “uitbreiding ontginningsgebieden” en de nabestemming “groengebied”. In oktober 2020 weigerde Demir een milieuvergunning aan de (…) Lees het hele bericht

grootoudersfeest-werd-show-in-de-kerk

Grootoudersfeest werd show in de kerk

't Molenholleke organiseerde gisteren een grootoudersfeest en dat gebeurde in het unieke decor van de Sint-Vincentiuskerk. Meer dan 230 oma's en opa's konden genieten van een show met dansende spinnen, spookjes, muizen en kabouters.  

circuit-zolder-van-innovatie-tot-gendergelijkheid

Circuit Zolder: van innovatie tot gendergelijkheid

Nu het autosportseizoen afgevlagd is, focust Circuit Zolder verder op de innovaties, verbreding van zijn activiteiten en energievriendelijkheid.  “Waar een circuit vroeger enkel diende om te racen, is onze site vandaag open voor het publiek om te wandelen, padel te spelen en uiteraard ook te fietsen.. We krijgen bijvoorbeeld ook scholen op bezoek voor lessen in veilig fietsen. Uiteraard zijn er ook vaak motoren en auto’s te zien, maar dat kan ook gaan van rijopleidingen van de politie over cursussen defensief (…) Lees het hele bericht

politie-waarschuwt-voor-inbrekers-in-vooravond

Politie waarschuwt voor inbrekers in vooravond

Het zal onze lezers wel opgevallen zijn dat de jongste tijd het aantal inbraken weer is toegenomen, vooral sinds de invoering van het winteruur. Dat is trouwens niet alleen het geval in Heusden-Zolder. Een duidelijke trend daarbij is dat tegenwoordig de meeste inbraken gebeuren in de vooravond of in de loop van de avond als bewoners even afwezig zijn. De politiezone Heusden-Zolder heeft daarom vanavond een oproep verspreid om extra alert te zijn en verdachte personen of voertuigen meteen te signaleren via 101.

fietsster-gewond-in-de-koolmijnlaan

Fietsster gewond in de Koolmijnlaan

In de Koolmijnlaan is woensdagmorgen een fietsster aangereden door een auto. De vrouw - een 57-jarige uit Lummen - kwam ten val en moest gewond afgevoerd worden naar het ziekenhuis.

kompelkoppen-is-verlengd-tot-22-januari

Kompelkoppen is verlengd tot 22 januari

Eerder meldden we al dat de foto-expo Kompelkoppen van Stephan Vanfleteren in ZLDR Luchtfabriek voortaan ook op maandag geopend is - en dus zeven dagen op zeven - om de vele bezoekers te kunnen toelaten. Ondertussen is ook beslist om de tentoonstelling te verlengen. Ze zal dus niet zoals gepland sluiten op 31 december, maar wel doorlopen tot en met 22 januari. Vooraf je tickets kopen blijft aangewezen. Ondertussen zijn al meer dan 2.500 bezoekers gepasseerd.

urban-trail-voor-sociaal-fonds-sfc

Urban Trail voor sociaal fonds SFC

Tijdens de Missiefeesten organiseert het Sint-Franciscuscollege nu zondag ook een urban trail, een wandel- en loopevent om geld in te zamelen voor het eigen sociaal fonds. Dat is meer dan ook nodig, want steeds meer leerlingen komen - samen met hun gezin - in financiële moeilijkheden en kunnen daardoor bijvoorbeeld de schoolfactuur niet meer meteen betalen. Voor gezinnen die al krap zaten, maakt de huidige crisis het alleen maar zwaarder. Via het OCMW weet de (…) Lees het hele bericht

pagadder-neemt-klimheuvel-feestelijk-in-gebruik

Pagadder neemt klimheuvel feestelijk in gebruik

Feest in kleuterschool Pagadder want na een lange periode van wachten en uitkijken naar de vernieuwde speelplaats, werd het geduld beloond. Vanuit de werkgroep speelplaatsverfraaiing kwamen allerlei ideeën van ouders aan bod, waaronder een prachtige klimheuvel. Die is klaar en werd officieel geopend door schepen van Jeugd Dirk Schops, hij mocht het lint doorknippen waarna het feest begon. Het applaus was ook voor de ouders, juffen en plaatselijke ondernemer die samen de heuvel hebben gebouwd.

open-vld-vraagt-aanpassingen-op-terlaemenlaan

Open VLD vraagt aanpassingen op Terlaemenlaan

Open VLD Heusden-Zolder betreurt dat het fietspad op de Terlaemenlaan weer negatief in de belangstelling staat. De partij - die in de gemeentepolitiek momenteel vanop de zijlijn moet toekijken - zegt  reeds geruime tijd heel wat pijnpunten in het verkeer onder de aandacht te brengen waarbij ook dit levensgevaarlijk punt op de radar stond. "Er moet blijkbaar steeds iets gebeuren voordat de beleidsmakers in actie schieten, al is ook dit blijkbaar niet genoeg. Bij de (…) Lees het hele bericht

tau-gaat-op-zoek-naar-integrale-ecologie

TAU gaat op zoek naar integrale ecologie

Volgend week houdt het Sint-Franciscuscollege zijn jaarlijkse missiefeesten en bij die gelegenheid organiseert TAU, Franciscaanse spiritualiteit, een inspiratienamiddag. Het is de bedoeling om zoals vorige jaren verder te werken rond de encycliek ‘Laudato Si’ van paus Franciscus. Daarin roept de paus op om met respect en eerbied om te gaan met de aarde en de armen. Dit jaar wordt er in gesprek gegaan met de aanwezigen over hoe kan gewerkt worden aan een integrale ecologie. Iedereen is (…) Lees het hele bericht

neos-wandelde-door-bosrand-pelt

Neos wandelde door Bosrand Pelt

Voor zijn novemberwandeling bezocht Neos Heusden-Zolder het domein Bosrand in Pelt. Daar genoten de wandelaars vooral van het bontgekleurde gebladerte. (foto Trudo Groffi)

de-kijk-van-richie-896

De kijk van Richie

De ervaringsdeskundigen ...

debat-over-50-jaar-natuurbehoud-in-limburg

Debat over 50 jaar natuurbehoud in Limburg

Limburgs Landschap, Natuurpunt Limburg en de Limburgse Milieukoepel organiseren op 7 december om 19.30 uur in CC Muze een debat naar aanleiding van 50 jaar natuurbehoud in Limburg. Er wordt teruggeblikt maar vooral vooruit gekeken hoe het nu verder moet met de biodiversiteit en de wilde natuur in onze provincie. Die vraag wordt eerst voorgelegd aan Dirk Draulans (bioloog, journalist) en Ignace Schops (directeur Nationaal Park Hoge Kempen en voorzitter BBL). Daarna gaan zij ook in (…) Lees het hele bericht

twee-jaar-celstraf-voor-messteek-in-cafe

Twee jaar celstraf voor messteek in café

Een 32-jarige man uit Beringen krijgt 2 jaar effectieve gevangenisstraf en 1.600 euro boete omdat hij op 20 januari 2018 een messteek had toegebracht aan een man van 41 uit Heusden-Zolder. De feiten speelden zich af in een café in de Koolmijnlaan. Het slachtoffer was blijkbaar tussenbeide gekomen toen de dader ruzie maakte over een vrouw met een derde man. Volgens de verdediging van de man met het mes was de steek onopzettelijk toegediend toen het slachtoffer (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-snelwegstraat

Inbraak in Snelwegstraat

Nu het vroeg donker wordt, neemt ook het aantal inbraken toe. Dieven hebben ook toegeslagen in een woning in de Snelwegstraat. Over een eventuele buit is niets bekend.

smash-organiseert-grote-prijs-rudi-biesmans

Smash organiseert Grote Prijs Rudi Biesmans

Nu zaterdag 19 november organiseert Smash BC na een coronastop van twee jaar een G-tornooi badminton in de sporthal van Berkenbos. Het tornooi heeft een nieuwe naam gekregen: de Grote Prijs Rudi Biesmans. Rudi is een jaar geleden plots en veel te jong overleden. Hij was van bij het begin betrokken bij de G-werking van de club en is in heel België actief geweest. Daarom zal de club, in samenspraak met zijn zonen, een fairplay wisselbeker uitreiken die zijn (…) Lees het hele bericht

dorpsraad-berkenbos-heeft-heel-wat-te-bespreken

Dorpsraad Berkenbos heeft heel wat te bespreken

De dorpsraad van Berkenbos houdt ook weer een algemene vergadering en dat op woensdag 30 november om 20 uur in het zaaltje van schuttersgilde Sint-Martinus, Schansstraat 151. Op de agenda een overzicht van het afgelopen jaar, Berkenbos Leeft, fiets- en voetpaden, nieuwe fietsenstallingen, basisbereikbaarheid, het nieuwe mobiliteitsplan van de Vlaamse overheid en acties voor volgend jaar. 

coronabesmettingen-blijven-op-een-laag-peil

Coronabesmettingen blijven op een laag peil

Afgelopen week zijn 20 inwoners van Heusden-Zolder positief getest op corona. Dat zijn er 4 meer dan de week voordien, maar het is nog altijd een erg laag aantal. Het gemiddelde staat nu op 59 per 100.000 inwoners. Ook in de Limburgse ziekenhuizen zijn er weer wat minder patiënten met een COVID-besmetting, nu nog 42, van wie drie op intensieve zorgen.

tip-van-de-bib-yoeri-slegers

Tip van de Bib: Yoeri Slegers

We zitten in de voorleesweek en daarvoor hebben ze in de bib een interessante tip geselecteerd: "Iedereen zijn eigen kleur" van Yoeri Slegers.

Korte inhoud

Olifant is groot en sterk en slim. Op een dag hoort hij dat vrienden zich vrolijk maken over zijn grijze kleur. Hij is heel verdrietig, maar dan gebeurt er iets waardoor olifant beseft dat de dieren veel meer in hem zien dan die grijze kleur.

het-einde-van-de-nazomer

Het einde van de nazomer

Was je vanmorgen ook bij degenen die moesten 'krabben' aan de auto alvorens te vertrekken? Het was dan ook een frisse nacht en vooral ochtend met vriestemperaturen. Het koudste was het rond 8 uur vanmorgen, Meteo Obbeek heeft toen -1,8 ° geregistreerd. De komende dagen krijgen we regen te zien, zo lijkt er toch een einde te komen aan de lange nazomer. 

zolders-taalgebruik-7

Zolders taalgebruik

Diën giet ne póst pakken! Dat betekent letterlijk die gaat een post pakken of die gaat verschieten of zich snel uit de voeten maken. 

dieven-zijn-tuk-op-juwelen-en-fietsen

Dieven zijn tuk op juwelen en fietsen

Nadat er bij het begin van het verlengde weekend ook al een drietal inbraken waren in Heusden-Zolder, zijn er gisteravond nog drie bijgekomen. In De Drij Dreven gingen inbrekers aan de haal met juwelen en een elektrische fiets. Juwelen zijn ook gestolen bij twee inbraken in de Schootstraat gisteravond, bij één van de huizen namen de dieven ook een elektrische fiets mee. Toch zijn de twee elektrische fietsen achteraf achtergelaten in Zolder, nabij de brug aan De Drij Dreven zijn ze vanmorgen opgemerkt door een vroege wandelaarster. Speurders hopen op de rijwielen bruikbare sporen terug te vinden.

brandweer-heeft-nieuwe-commandowagen

Brandweer heeft nieuwe commandowagen

Brandweerpost Heusden-Zolder heeft een nieuwe commandowagen. Het gaat om een Skoda Superb, die komt in de plaats van de Ford S-Max die na heel wat jaren wordt doorgeschoven als dienstvoertuig voor niet-dringende opdrachten. "Binnen de zone Zuid-West Limburg is gekozen voor uniforme commandowagens, dit is de vijfde van een reeks. Het zijn wagens met een krachtige motor en 4x4 functie die trouwens tegenwoordig ook heel vaak bij de politie worden gebruikt", legt kapitein Wouter Vliegen uit. De wagen is uiteraard volledig ingericht om alle soorten interventies te coördineren, met een bord, uitschuifbare componenten met informatiemappen, perslucht radio's en andere materialen.

al-meer-dan-2-000-bezoekers-voor-kompelkoppen

Al meer dan 2.000 bezoekers voor Kompelkoppen

De expo Kompelkoppen in ZLDR Luchtfabriek is een voltreffer. Sinds de opening voor het publiek op 1 november zijn er al meer dan 2.000 bezoekers gepasseerd. 11 november was de voorlopige topdag met meer dan 400 bezoekers. Het bewijst dat de steenkoolmijn en de koolputters nog altijd leven in de harten van de mensen uit de streek. Maar de bezoekers komen ook van veel verder, uit Charleroi, Amsterdam, Utrecht en uiteraard de kustregio, de streek van fotograaf Stephan Vanfleteren. (…) Lees het hele bericht

smeden-nemen-deel-aan-dag-van-de-ambachten

Smeden nemen deel aan Dag van de Ambachten

Komende zondag is het de Dag van de Ambachten en dan zetten ambachtslieden in verschillende disciplines hun deuren open. In Heusden-Zolder kun je op twee plaatsen terecht. Van  14 tot 17 uur is Ann Kindermans aan het werk in haar atelier aan de Champert 53. Zij is goudsmid en ontwerpt en vervaardigt juwelen onder de naam ANA Edelsmid. Ze verwerkt goud en zilver van ruwe grondstof tot afgewerkt juweel. Iets (…) Lees het hele bericht

bijna-1-000-geflitst-7-naar-de-politierechter

Bijna 1.000 geflitst, 7 naar de politierechter

Bij 5 snelheidscontroles op 27 verschillende plaatsen in Heusden-Zolder – ’s morgens en ’s avonds – heeft de politie vorige week 990 bestuurders betrapt die te snel reden. In het totaal zijn 7.489 voertuigen gecontroleerd, 13,2 % reed dus te snel. Opvallend, bij de controles ’s avonds en ’s nachts reed 25 % te snel. 7 bestuurders zullen hun rijbewijs mogen inleveren en het bij de politierechter gaan uitleggen. Vier van hen gingen zwaar in het rood in de Meylandtlaan, daar reden ze 137, 131, 121 en 118 km per uur waar 70 het maximum is. In de Zandstraat reden twee bestuurders tussen 97 en 100 waar 50 is toegelaten. En in de bebouwde kom van de Koolmijnlaan is één bestuurder geflitst aan 87 per uur.

slechte-inhaalspeeldag-voor-petanqueploegen

Slechte inhaalspeeldag voor petanqueploegen

In het petanque stonden dit weekend drie inhaalwedstrijden op het programma en die zijn alledrie falikant afgelopen voor de ploegen van Heusden-Zolder. De uitslagen: Nationale: Olympia – Le Pays Noir: 2-7. Ere-Limburg: Olympia A – Genenbos A: 1-8. 2de Limburg: Sint Truiden B – De Berk C: 9-0.

wie-volgt-savoerenweg-op-als-fonkelstraat

Wie volgt Savoerenweg op als Fonkelstraat?

Vorig jaar behaalde de Savoerenweg de titel van Fonkelstraat, zullen de buurtbewoners hun titel kunnen verlengen of gaat de eer naar een andere buurt in Heusden-Zolder? Ook dit jaar organiseert het lokaal bestuur de actie Heusden-Zolder Fonkelt. In deze editie wordt de bevolking uiteraard opgeroepen om extra creatief om te springen met energiezuinige versiering. Ledlampjes of zelf geknutselde decoratie, het kan allemaal. ‘Heusden-Zolder Fonkelt’ daagt (…) Lees het hele bericht

hebad-1g-nu-al-zeker-van-playoffs

Hebad 1G nu al zeker van playoffs

Vandaag was het D-Day voor Hebad 1G in de eerste badmintonnationale. Voormiddag stond er in de eerste ontmoeting met Lokerse 1G een jong team tegenover hen. De heren verloren de eerste set, maar herpakten zich in de tweede, maar de derde werd nipt verloren en dus 0-1. De dames die ook een derde set nodig hadden, wisten wel de winst te pakken. 1-1 dus na de dubbels. In het heren enkel, won Rowan Scheurrkogel vlot, maar Pol Biesmans verloor een driesetter. Lotte Geerts en Amber Boonen (…) Lees het hele bericht

zonnig-zachte-herfst-aan-de-kluis

Zonnig zachte herfst aan de Kluis

Op deze zachte zonnige herfstdag trok Michel Oyen naar de Kluis voor een verkenning van het sterrenplekje. Tegelijk werd ook gekeken naar de trage wegen en hun bewegwijzering. Alles is klaar voor herfstwandeling, in echt herfstweer dan. 

samana-viert-90ste-verjaardag-van-philomene

Samana viert 90ste verjaardag van Philomène

Het bestuur van Samana Eversel trok samen met een afgevaargdigde van de parochieraad naar Philomène. Ze is 90 geworden en dat verdiende een feestje. Philomène is vele jaren bestuurslid geweest van Samana Boekt en later van Eversel. Ze woont nog steeds in haar eigen huisje en wordt al jaren bijgestaan door haar zoon, schoondochter en kleindochters. Er staat ook altijd iemand klaar om Philomène naar elke activiteit van Samana te brengen. 

anadol-wint-derby-tegen-kvv-hz

Anadol wint derby tegen KVV HZ

In de tweede provinciale B heeft FC Anadol de derby tegen de buren van KVV Heusden-Zolder gewonnen met 2-1. Met diezelfde cijfers ging Bolderberg FC onderuit bij KHIH Hoepertingen in tweede A.

sk-heusden-poeiert-bokrijk-af

SK Heusden poeiert Bokrijk af

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft SK Heusden met liefst 0-5 gewonnen in Bokrijk.

volgende-vrijdag-flamenco-op-de-muzeplanken

Volgende vrijdag flamenco op de Muzeplanken

Volgende vrijdag om 20.15 uur staat COMPAÑÍA SOLEÁ met 'Era' op de planken van CC Muze. Het zijn 4 gepassioneerde artiesten die de flamenco een plek willen geven in het Belgische cultuurlandschap. Een bundeling van passionele krachten tussen de virtuoze dansers Samina ‘La Juana’ & Federico Ordoñez, zanger Esteban Murillo en gitarist Anthony Carrubba. Als artiest gingen ze elk verschillende jaren hun eigen weg in de complexe flamencowereld. Hun vriendschap zorgt ervoor dat ze nu (…) Lees het hele bericht

zolder-b-onklopbaar-zolder-c-verrast

Zolder B onklopbaar, Zolder C verrast

Opnieuw een walk over voor leider Zolder B in de tweede provinciale van het basketbal. Deze keer kreeg Zonhoven A een 69-100 thuisnederlaag aangesmeerd. In de derde provinciale won Zolder C met klein verschil bij leider Alken A: 78-80.

speciale-uitvoering-van-peter-en-de-wolf

Speciale uitvoering van Peter en de Wolf

Heel wat muziekliefhebbers zijn zaterdagavond naar Muze afgezakt voor het galaconcert 'Peter en de Wolf' van de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden. Het ging nog om één van de uitgestelde initiatieven om hun 150ste verjaardag te vieren. Dit muzikale sprookje werd live geïllustreerd met zandkunst en Bart Demyttenaere als verteller, wat nog een extra dimensie gaf aan de schitterende uitvoering. (foto's Ann Jordens)

lindeman-beleefde-een-gezellig-sint-maartensvuur

Lindeman beleefde een gezellig Sint-Maartensvuur

Met een enorme brandstapel beleefde Lindeman vanavond zijn Sint-Maartensvuur. Dat is telkens weer een gezellig gebeuren waar buurtbewoners van diverse afkomst en culturen elkaar treffen en waar een breed assortiment van hapjes en drankjes te proeven valt. Bovenal is het een verbroedering, die de voorbije jaren door de gekende oorzaken te weinig mogelijk was. Het plezier was vanavond des te groter en de opkomst was dan ook groot.

hebad-2g-knokt-zich-naar-twee-gelijkspelen

Hebad 2G knokt zich naar twee gelijkspelen

Vandaag was Hebad de gastclub voor de nationale badmintoncompetitiedag in tweede nationale. Voormiddag was Pluimplukkers 2G de tegenstander en het was knokken voor elke wedstrijd voor Hebad 2G. De dames wonnen hun dubbel, de heren gingen dan weer onderuit in 2 sets, vervolgens gingen beide heren enkels naar Hebad. Het tweede enkel dames ging vlot naar de tegenstanders, in het eerste enkel dames was het nagelbijten, maar uiteindelijk ging ook deze enkel naar Pluimplukkers. De (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-132

Vanavond gezien

Weer een prachtige zonsondergang boven de vijvers van Terlaemen. En als je dan even naar boven kijkt ... dan passeert er net een vliegtuig op weg naar Zaventem, in datzelfde licht. 

gevulde-dorpraadagenda-na-2-5-jaar-onderbreking

Gevulde dorpsraadagenda na 2,5 jaar onderbreking

De Dorpsraad Heusden heeft meer details bekendgemaakt over de Open Dorpsraad, die voor het eerst sinds 2019 nog eens kan plaatsvinden, op maandag 21 november om 20 uur in De Kring. Karel Stevens van de Vlaamse Landmaatschappij komt het project ‘Mijn Mangelbeek’ toelichten. Het gaat om het landinrichtingsplan voor de Mangelbeekvallei tussen de kolenhaven en het mijnterrein. De VLM zet in op de kernkwaliteiten van het gebied - water en natuur, trage wegen, (…) Lees het hele bericht

muze-viert-kunstendag-met-kameleonie

Muze viert kunstendag met Kameleonie

Op zondag 20 november is het Kunstendag voor Kinderen. In CC Muze wordt dat gevierd met de swingende familievoorstelling ‘Kameleonie’ door Leue & Tine Embrechts, ook de Academie voor Beeldende Kunsten doet mee. Iedereen vanaf 7 jaar kan deelnemen aan een beestige workshop.  Om 13 uur start het atelier waar gewone of ongewone dieren in alle kleuren en formaten bedacht en verbeeld kunnen worden. De workshop is gratis maar je kunt best vooraf inschrijven want de plaatsen zijn beperkt. Om 14.30 uur eindigt de workshop. Maar het feest gaat om 15 uur verder met de familievoorstelling 'Kameleonie' (voor iedereen vanaf 8 jaar), Daarin speelt Tine Embrechts Leonie die lijdt aan Kameleonitis, iemand die zich altijd zo hard inleeft in een verhaal dat ze iemand anders wordt. Ze speelt, zingt en swingt, begeleid door haar band De Lusters. Tekst en regie zijn van Dimitri Leue. Tickets zijn hier te koop. (foto Sara De Graeve)

de-kijk-van-richie-895

De kijk van Richie

En de kappers hebben al zo te lijden gehad ... 

meer-dan-100-deelnemers-aan-herfstwandeling

Meer dan 100 deelnemers aan herfstwandeling

De weergoden waren de vzw Toerisme Heusden-Zolder zeer gunstig gezind voor de herfstwandeling want er zijn liefst 106 deelnemers opgedaagd. En die kwamen uit zowat heel Limburg. Gidsen Jos Bervoets en Michel Oyen namen elk een groep op sleeptouw van aan Den Ubbel. De verloren brug was de eerste halte, vervolgens ging het over priveterrein langs de Echelbeek tot aan het gerestaureerde sluizencomplex. Langs de samenvloeiing met de Laambeek leidde het traject (…) Lees het hele bericht

mensen-blijven-maar-dieren-dumpen

Mensen blijven maar dieren dumpen

Dierenopvangcentra hebben de jongste tijd al verschillende keren de alarmbel geluid omdat enerzijds 'coronadieren' worden gedumpt en anderzijds eigenaars dieren van de hand doen - of erger nog ergens dumpen - omdat door de economische crisis de verzorging hen te duur wordt. Bij het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum merken ze dat ook, vooral bij de konijnen. Gisteren meldde de politie van Lommel gedumpte konijnen. En vandaag ontdekte de politie LRJ twee achtergelaten kooien met daarin een paar degoes en een gebil, allemaal knaagdieren. Volgens het VZOC is het dweilen met de kraan open en ze zien geen spoedige verbetering.

veel-volk-op-sint-maartensvuur-in-boekt

Veel volk op Sint-Maartensvuur in Boekt

Een grote brandstapel, veel volk, sfeer met borrels, pintjes warme dranken en hapjes, ... Op de Ubbelvelden in Boekt genoten ze vanavond volop van het Sint-Maartensvuur, dat eindelijk nog eens in een volwaardige versie kon georganiseerd worden. Hoe laat het vuur zal gedoofd zijn, is niet duidelijk. Hoe laat de ambiance zal geblust zijn, is nog veel minder duidelijk. (foto's Michiel Reynders)

vanavond-gezien-131

Vanavond gezien

Een ongewone invalshoek, een vurige zonsondergang boven de E314.

de-verenigde-vrienden-geven-morgen-jaarconcert

De Verenigde Vrienden geven morgen jaarconcert

Om 19.30 uur zaterdagavond vindt in 't Kuipershof het jaarconcert plaats van Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden uit Heusden en drumband Just For Fun. De harmonie en het jeugdorkest staan onder leiding van Kevin Absillis, de drumband wordt geleid door Domien Poelmans. Thema luidt 'Smullen van muziek'. Tickets kosten € 12 aan de kassa.

twee-inbraken-in-heusden-zolder-3

Twee inbraken in Heusden-Zolder

Er zijn gisteravond weer twee inbraken gebeurd in Heusden-Zolder. De eerste is vastgesteld in de Grootveldstraat in de vooravond, de tweede iets later op de avond in de Witte Barier. Het is niet duidelijk of op beide plaatsen buit is gemaakt. De feiten bevestigen wel de trend dat veel inbraken in de vooravond of avond worden gepleegd.

wapenstilstand-en-oorlogsslachtoffers-herdacht-2

Wapenstilstand en oorlogsslachtoffers herdacht

De hoofdplechtigheid voor de 11 november-viering had vandaag plaats in Heusden-Centrum. Na de eucharistieviering verplaatste het gezelschap zich naar het monument voor een bloemenhulde door de burgemeester, de oudstrijdersverenigingen en de petereenheid van het leger. Leerlingen van De Brug, die ook al hun rol hadden in de eucharistieviering, brachten de bloemen aan. Pastoor De Waegeneere sprak een gebed uit en Koninklijke Harmonie De Heidegalm speelde de hymnes. Later volgde ook nog een (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-894

De kijk van Richie

Jammer dat het vraagteken er moet bij staan. 

celstraf-geeist-tegen-inbreker-in-bestelwagens

Celstraf geëist tegen inbreker in bestelwagens

Voor de rechtbank in Hasselt is vandaag een 31-jarige Moldavische inbreker verschenen. Die had in juni vorig jaar bij een bedrijf aan de Lochtemansweg in Heusden liefst 12 bestelwagens opengebroken en daaruit een hoop werkmateriaal gestolen. Hij was ondanks de dubbele omheining rond het terrein binnengedrongen, hij was gefilmd - samen met een medeplichtige - maar alleen hij kon geïndentificeerd worden. Onder meer aan de hand van zijn DNA op een deurklink. Hij was eerder al (…) Lees het hele bericht

kwb-overdag-fietste-naar-zonhoven

KWB-Overdag fietste naar Zonhoven

Jaak, Paul, Jan, Louis, Marcel, Ludo, Tony en Charly begeleiden sinds jaar en dag de fietstochten van KWB-Berkenbos, maar ook die van de lagere school en de tocht van de parochie naar Scherpenheuvel. En ook die van KWB-Overdag. En met die laatste groep fietsten ze vandaag naar Zonhoven, over een wisselend parcours, vaak over rustige straten en het fietsroutenetwerk, met tussenstop aan de Basvelden. 'Life is a beautifaul ride' luidde de slagzin van de tocht vandaag, en die werd helemaal waargemaakt. (foto's Ludo Deleux)

volgende-week-harde-actie-tegen-gsm-gebruik

Volgende week harde actie tegen gsm-gebruik

Bij elke controleactie door de politie worden nog altijd heel wat bestuurders betrapt die de gsm gebruiken achter het stuur. Dat kost hen dan een fikse boete. Maar volgende week houden politie en parket in heel Limburg een actieweek rond dat thema. Wie tussen 14 en 20 november betrapt wordt met de gsm achter het stuur, moet onmiddellijk ter plaatse zijn of haar rijbewijs voor 8 dagen afgeven. En nadien moeten ze ook nog voor de politierechter verschijnen die - naargelang de specifieke situatie én het verleden van de bestuurder - boetes tussen 240 euro en 4.000 euro kan opleggen.

morgen-opent-het-nieuwe-carnavalseizoen

Morgen opent het nieuwe carnavalseizoen

Morgen, de elfde van de elfde, wordt traditioneel het nieuwe carnavalsseizoen geopend. In Heusden-Zolder gebeurt dat om 20.11 uur met een ontvangst van de plaatselijke carnavalsgroepen in het gemeentehuis. Ondertussen blijven er in Heusden-Zolder nog twee groepen over: De Feestknallers en De Slamridders. Zij zullen met de nodige égards het nieuwe seizoen openen samen met het gemeentebestuur en hopen eindelijk nog eens een volledig normaal carnavalsjaar te beleven met bals, zittingen en stoeten.

grote-stroompanne-treft-heusden

Grote stroompanne treft Heusden - Opgelost

FLASH Een groot deel van Heusden zit momenteel zonder stroom. De oorzaak is nog niet duidelijk maar we krijgen meldingen van Suska tot diep in Berkenbos. Ook het winkelcentrum Cité is getroffen, lichten zijn uitgevallen en op verschillende plaatsen werken de kassa's van warenhuizen niet meer. Ook bedrijven op het industrieterrein Beringen-Eversel deelden in de problemen. Fluvius is op de hoogte en onderzoekt wat er aan de hand is.  UPDATE Het probleem is opgelost. De oorzaak lag bij een spontaan kabeldefect op het middenspanningsnet. Daar is een component stukgegaan. Fluvius heeft de stroomtoevoer hersteld door de electriciteit via een andere weg aan te leveren. In het totaal hebben zowat 5.000 klanten van 15 uur tot 15.22 uur zonder stroom gezeten in delen van Heusden-Zolder, Beringen en Koersel. Technici komen ondertussen ter plaatse om het defect definitief te herstellen maar daar zullen de klanten niets meer van merken.

zichtbaarheid-in-verkeer-is-essentieel-voor-sfc

Zichtbaarheid in verkeer is essentieel voor SFC

In het Sint-Franciscuscollege wordt al verschillende jaren aandacht besteed aan de zichtbaarheid van leerlingen en personeel in het verkeer. Bij de start van de Fluodag in samenwerking met XIU in Hasselt had onder meer een panelgesprek plaats tussen tieners en jongeren van het departement Mobiliteitswetenschappen van UHasselt en enkele secundaire scholen. Het SFC was vertegenwoordigd door Ediz Tuncer, Helle Kuipers en Zander Ceunen.  De werkgroep verkeer van het (…) Lees het hele bericht

neos-maakt-kennis-met-5-000-jaar-chinese-cultuur

Neos maakt kennis met 5.000 jaar Chinese cultuur

Neos Heusden-Zolder had Nico Bijnens, voorzitter van Falun Dafa Vereniging en reporter van Ne Tang Dynastie TV, uitgenodigd voor een voordracht over China, 5000 jaar cultuur. Tot 1949 werd de Chinese cultuur gedragen door 3 waarden: waarheid, mededogen en verdraagzaamheid. In 1949 kwam de CCP, communistische partij, aan de macht en Mao Zedong werd staatshoofd. Hij riep de Volksrepubliek China uit. Vanaf dat moment heerste de dictatuur en streefde China ernaar een wereldmacht te worden. (foto Trudo Groffi)

ware-vrienden-spelen-zaterdag-peter-en-de-wolf

Ware Vrienden spelen zaterdag 'Peter en de Wolf'

Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden werkt dit weekend nog een luik af van de viering van zijn 150ste verjaardag. Nu zaterdag om 19 uur staat de harmonie op het podium van de schouwburg in CC Muze met het galaconcert 'Peter en de Wolf'.  Het is het verhaal van deugniet Peter die ondanks grootvaders waarschuwingen de tuin intrekt en daar in aanraking komt met verschillende dieren. Alle dieren en personages komen tot leven door een instrument. Voor de uitvoering (…) Lees het hele bericht

ziekenhuis-onbereikbaar-door-storing

Ziekenhuis onbereikbaar door storing

FLASH Het Sint-Franciscusziekenhuis kampt momenteel met een telefonie- en datastoring. Daardoor is het ziekenhuis onbereikbaar. De nodige interne procedures zijn ondertussen opgestart om het euvel zo snel mogelijk te verhelpen. De opnames via de spoed komen niet in het gedrang.  UPDATE De problemen zijn ondertussen opgelost en het ziekenhuis is weer extern bereikbaar. De oorzaak lag bij een uitzonderlijke technische storing. 

padel-club-wil-blijven-praten-over-oplossing

Padel: Club wil blijven praten over oplossing

Op haar beurt laat Tennis- en Padelclub Heusden weten dat ze de zaak rond de klachten van de buren liever in alle sereniteit buiten de media wil behandelen. Haar raadsman Gertjan Cupers benadrukt dat de buren zich volgens de rechter in kort geding foutief tot haar rechtbank richtten nu diezelfde “voorlopige maatregelen” voor de vrederechter in Beringen gevorderd hadden moeten worden in het kader van een lopende procedure waarbij later een uitspraak ten gronde zal komen. "De (…) Lees het hele bericht

de-berk-blijft-maar-gaan

De Berk blijft maar gaan

In het petanque 50+ heeft De Berk vandaag een gouden zaak gedaan. Beide ploegen wonnen hun thuiswedstrijden terwijl de Olympiaploegen op verplaatsing de boot in gingen. Die van Boekt kenden een wisselend resultaat. De uitslagen:  Ere Limburg: Boekt A – Pelter A: 5-4 en Boekt B – Genenbos B: 4-5. 1ste  Pelter B – Olympia A: 7-2. 2de Sparrendal A – Olympia B: 5-4. 3de: De Berk B – Genk D: 6-3. 4de: De Berk C – Pelter C: 8-1.

leerlingen-de-leerplaneet-sliepen-op-school

Leerlingen De Leerplaneet sliepen op school

In De Leerplaneet waren gisteren en vandaag geen dagen als de andere. De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar zijn immers de voorbije nacht blijven slapen op school. Eerst beleefden ze een leuke avond, dan volgde een - grotendeels slapeloze - nacht - en vanmorgen volgde een lekker ontbijt. En nadien werd de slaap uit de ogen gewreven om het nog een halve dag op de schoolbanken vol te houden. (foto's Stefanie Custers)

verlaag-je-maandelijkse-vaste-lasten-met-sim-only

Verlaag je maandelijkse vaste lasten met sim only

PARTNERBIJDRAGE Ben jij op zoek naar een provider voor je sim only abonnement? Dan is de kans natuurlijk vrij groot dat je zoektocht ergens online is begonnen. Zo heb je ongetwijfeld tal van verschillende providers met elkaar vergeleken om te kijken welke nu voor jouw het beste is. Omdat we ons heel goed kunnen voorstellen dat het tussen al deze provider wellicht lastig kan zijn een geschikte provider te vinden, hebben wij het nodig al voor je uitgezocht. Eén van de beste (…) Lees het hele bericht

al-60-voorinschrijvingen-voor-herfstwandeling

Al 60 voorinschrijvingen voor herfstwandeling

Het ziet ernaar uit dat de wandelaars de voorbije jaren gesnakt hebben naar de herfstwandeling van de vzw Toerisme Heusden-Zolder. Er zijn liefst 60 voorinschrijvingen genoteerd. Maar bij het vertrek zelf kan uiteraard nog altijd ingeschreven worden, dan kost het 5 euro maar daar zijn geen dranken inbegrepen. De wandeling vertrekt om 16 uur aan buurthuis Den Ubbel in Boekt. De natuurwandeling is ongeveer zes kilometer lang en naargelang het aantal deelnemers nemen de gidsen één of meer groepen op sleeptouw.

vandaag-gezien-425

Vandaag gezien

Bij valavond boven de speeltuin aan Olympia, de weergoden blijven ons verwennen met mooie wolkenspektakels. (foto Anna Hojnacki)

vrederechter-moet-zich-over-padel-uitspreken

Vrederechter moet zich over padel uitspreken

De kortgedingrechter heeft geen uitspraak gedaan in de zaak die de buren van Tennis-en Padelclub Heusden hadden aangespannen. Volgens de kortgedingrechter is er geen spoedeisendheid in deze zaak. Daarom wordt de procedure nu verder ten gronde gevoerd bij de vrederechter die finaal een uitspraak zal doen. Volgens de advocate van de buren, meester Griet Cnudde, wordt nochtans de gezondheid van de betrokkenen bijzonder zwaar op de proef gesteld en zijn sinds de (…) Lees het hele bericht

betrapt-ruim-10-000-euro-aan-boetes-niet-betaald

Betrapt: ruim 10.000 euro aan boetes niet betaald

Bij een controle van politie en Vlaamse belastingdienst in Heusden-Zolder is gisteren voor € 4932 aan openstaande boetes geïnd. Er zijn 12 PV’s opgesteld en daarnaast is een voertuig getakeld van wie de eigenaar nog € 5138 aan boetes moest betalen. Verder zijn twee bestuurders beboet die onterecht met Bulgaarse nummerplaten rondreden en daardoor hier geen verkeersbelasting betaalden. Een vrachtwagen en een autocar zijn  geverbaliseerd omdat zij  geen (…) Lees het hele bericht

coronabesmettingen-opnieuw-sterk-gedaald

Coronabesmettingen opnieuw sterk gedaald

Het blijft verder de goede richting uitgaan met de geregistreerde coronabesmettingen. De voorbije week zijn nog 16 inwoners van Heusden-Zolder positief getest, 26 minder dan een week geleden. Dat doet het gemiddelde dalen naar 47 per 100.000 inwoners. Op dit moment worden ook zeer weinig PCR-testen uitgevoerd en die vertonen positiviteitsratio's rond de 15 %. In de Limburgse ziekenhuizen is het aantal patiënten met een COVID-besmetting ook teruggevallen tot 48 van wie 4 op intensieve zorgen liggen. 

de-kijk-van-richie-893

De kijk van Richie

Waar zal dat het meest nodig zijn, is de vraag. 

hebad-introduceert-pickleball-in-heusden-zolder

Hebad introduceert pickleball in Heusden-Zolder

Pickleball lijkt de nieuwe hype te worden in 'racketsportland', de sport is nu al heel populair in de Verenigde Staten en doet nu ook bij ons haar intrede. Bekijk het als een combinatie van tennis, badminton en pingpong. Badmintonclub Hebad wil alvast iedereen de kans geven om kennis te maken met de sport en tegelijk ervaren hoe groot het draagvlak ervoor is. Daarom kan iedereen op dinsdagavond tot eind dit jaar gratis komen kennismaken in sporthal Olympia. Op de eerste avond was er in ieder geval al heel wat belangstelling en gingen de deelnemers met overtuiging aan het 'pickleballen', daarbij konden ze uiteraard op de nodige coaching rekenen.  Vanaf volgende dinsdag kun je telkens van 20 tot 22 uur in de sporthal terecht. (foto's Dirk Dekens)

asielzoekers-kunnen-ook-mee-op-arbeidsmarkt

Asielzoekers kunnen ook mee op arbeidsmarkt

Asielzoekers kunnen ook ingeschakeld worden op onze arbeidsmarkt. Dat bewijst het project Future2work. Stebo en Randstad RiseSmart hebben in 2019 de handen in elkaar geslagen om met Future2work een antwoord te bieden op het nijpende tekort aan werkkrachten op de arbeidsmarkt. Daarbij kwam de collectieve opvang van asielzoekers in beeld. Het pilootproject startte in twee opvangcentra in Limburg: bij Fedasil in Sint-Truiden en dat van Rode (…) Lees het hele bericht

fietser-zwaargewond-bij-botsing-tegen-bestelwagen

Fietser zwaargewond bij botsing tegen bestelwagen

Een fietser uit Heusden-Zolder is vanmorgen zwaargewond geraakt bij een ongeval op de Terlaemenlaan, ter hoogte van de Snelwegstraat. De 32-jarige man botste met zijn speedpedelec tegen een bestelwagen die de E314 via de afrit verliet. De fietser kwam zwaar ten val, kreeg ter plaatse de eerste zorgen en is dan naar het ziekenhuis gebracht. De omgeving is recent heringericht maar de situatie lijkt nog altijd gevaarlijk aan beide zijden van de brug.

aanhouding-van-michel-dylst-is-opnieuw-verlengd

Aanhouding van Michel Dylst is opnieuw verlengd

De raadkamer heeft de aanhouding van Michel Dylst, voormalig voorzitter van KS-Vriendenkring, opnieuw bevestigd. Daarmee blijft hij dus nog een tijd langer in de cel. Het onderzoek is nog altijd volop aan de gang en de rechercheurs van de federale gerechtelijke politie zoeken naar de bestemming van grote geldtransacties van de KS-Vriendenkring waarvoor geen afdoende uitleg of bewijs kan geleverd worden. Ondertussen is bij de KS-Vriendenkring een nieuw bestuur verkozen, maar dat moet het momenteel quasi zonder middelen rooien.

deel-naaldert-afgesloten-tot-volgend-voorjaar

Deel Naaldert afgesloten tot volgend voorjaar

In de Naaldert wordt een deel van de rijweg afgesloten door een beschadiging aan de riolering. Bij een controle merkten arbeiders van Aquafin een lek op, waarbij heel wat zand werd weggespoeld onder het wegdek met een gevaar van instorting tot gevolg. Uit voorzorgsmaatregel wordt daarom een rijrichting afgesloten tot de definitieve herstelling van de riolering en het wegdek. Buurtbewoners en passanten moeten wel geduld hebben tot het voorjaar van 2023.

hou-rekening-met-gevolgen-staking-morgen

Hou rekening met gevolgen staking morgen

Morgen houden de vakbonden een nationale staking voor meer koopkracht. Dat zal zijn gevolgen ook hebben in de openbare diensten. Wie gaat werken of naar school gaat met het openbaar vervoer, houdt er best rekening mee dat heel wat bussen en treinen niet zullen rijden. Mogelijk raakt ook de postbedeling verstoord en zullen andere openbare diensten niet volgens de normale regeling werken. 

boekt-kijkt-uit-naar-het-sint-maartensvuur

Boekt kijkt uit naar het Sint-Maartensvuur

Met de Chiro als drijvende kracht schaart Boekt zich nu vrijdag weer rond het Sint-Maartensvuur. Het begint al tussen 14 en 17 uur wanneer de jongsten spelletjes spelen en pompoenen uithollen. Om 17 uur is er dan de fakkeltocht, waarna met de fakkels de brandstapel wordt ontstoken. Dat is het begin van een gezellige avond met hotdogs, soep, jenevers, pintjes en frisdranken. Alles speelt zich af op de Ubbelvelden. 

tip-van-de-bib-peter-wohlleben

Tip van de bib: Peter Wohlleben

De bib tipt ons deze week 'Het verborgen leven van bomen voor kinderen' van  Peter Wohlleben.  De auteur beantwoordt daarin een heel aantal prangende maar interessante vragen. Hoe halen bomen adem? Hoe verjagen ze vijanden en waarom laten ze in de herfst hun bladeren vallen? Lees en ontdek dat bomen samen met dieren en planten een spannende wereld vormen. Met proefjes, quizvragen en veel kleurenfoto's -en tekeningen. Van het boek bestaat ook een versie voor volwassenen. 

vanochtend-gezien-30

Vanochtend gezien

De schachtbok tegen de kleurrijke zonsopgang. OVer enkele jaren zal het er allemaal veel mooier uitzien. 

een-terugblik-in-de-zolderse-geschiedenis-4

Een terugblik in de Zolderse geschiedenis

De Heemkundige Kring Zolder blikt terug op de belangrijkste gebeurtenissen die zich in de loop van de geschiedenis in Zolder hebben voorgedaan in de eerste week van november. Op 1 november 1707 werd Egidius Jordens tot kapelaan benoemd in Zolder-Centrum. Op 2 november 1950 is een gemeentelijke toelage  ten voordele van grote gezinnen ingevoerd. Op 3 november 1790 werd Sint-Hubertus op zijn feestdag, met een noveen, voor het eerst aanbeden in de kerk van Zolder. Op 4 november (…) Lees het hele bericht

de-rijkdom-van-de-mijnterril

De rijkdom van de mijnterril

Tijdens een herfstwandeling op de mijnterril trof Stefan Was er een enorme rijkdom aan paddenstoelen met kleurrijke namen als kaneelkleurige melkzwam, koeienboleet, rood bekermos, puntmutswasplaat, zwartwordende wasplaat, sneeuwzwammetje, ... Het blijft de moeite om er je ogen de kost te geven en je oren te laten genieten van de stilte. 

hoofdplechtigheid-11-november-in-heusden

Hoofdplechtigheid 11 november in Heusden

Traditiegetrouw herdenkt ook Heusden-Zolder op 11 november de Wapenstilstand en de slachtoffers van beide wereldoorlogen en de Belgische slachtoffers tijdens vredesmissies. De hoofdviering heeft dit jaar plaats in Heusden-Centrum. Het begint om 9 uur in de Sint-Willibrorduskerk met een eucharistieviering waarin Koninklijke Harmonie Heidegalm Berkenbos het 'Te Velde' en de 'Last Post' speelt en leerlingen van het 6de leerjaar van De Brug het "Dodenappel" (…) Lees het hele bericht

vrijdag-opnieuw-stiltekring-voor-vrede

Vrijdag opnieuw stiltekring voor vrede

De interreligieuze werkgroep houdt op vrijdag 11 november van 10.45 uur tot 11.15 uur  ter gelegenheid van de herdenking van de Wapenstilstand  opnieuw een ‘stiltekring’ aan het gemeentehuis in Zolder. De werkgroep wil daarmee de slachtoffers gedenken van de oorlogen die vandaag woeden in de wereld: zowel in Oekraïne als in Jemen, Eritreia, ... De werkgroep wil in stilte oproepen voor het streven naar duurzame vrede, met als eerste haalbare stap: collectieve (…) Lees het hele bericht

toneelgroep-crescendo-wil-boter-bij-de-vis

Toneelgroep Crescendo wil 'Boter bij de Vis'

De komende weken staat toneelgroep Crescendo verschillende keren op het podium van De Vierseleer met 'Boter bij de Vis', een populair stuk van Michael Cooney in een regie van Davy Bikkems. Het gaat niet goed met hoofdpersonage Eric. Twee jaar geleden werd hij ontslagen en hij heeft het nog steeds niet aan zijn vrouw verteld. Om de dalende inkomsten te compenseren, heeft hij een ingenieus plan bedacht. Toen één van zijn (…) Lees het hele bericht

schoenendoosactie-komt-op-kruissnelheid

Schoenendoosactie komt op kruissnelheid

Al heel wat mensen hebben de oproep van GADIMEO uit Heusden-Zolder beantwoord en schoenendozen gevuld met schoolspullen, speelgoed en verzorgingsproducten. De dozen gaan naar kinderen in Afrika, Oost-Europa of vluchtelingenkampen. De actie komt nu helemaal op kruissnelheid. Op deze website vind je alle instructies. Als de schoenendoos klaar is, mag je die tussen 11 en 19 november gaan inleveren bij H. Deleebeeck, Klokstraat 14/1, maak vooaf een afspraak via h.deleebeeck[!]gadimeo.be of 011 18 35 11.

de-berk-a-verliest-maar-blijft-leider

De Berk A verliest maar blijft leider

In de nationale petanque-afdeling greep Olympia weer nipt naast de winst, terwijl in de ere-afdeling Limburg De Berk A ondanks verlies aan de leiding blijft. De uitslagen: Nationale:  Singel – Olympia: 5-4. Vlaamse: Beersel – Boekt: 7-2. Ere Limburg: Fenix A – De Berk A: 5-4 en Genk A – Olympia A: 5-4. 1ste: Boekt B- Oetervallei: 4-5 en Genk B – Boekt A: 3-6. 2de: Boekt C – Oetervallei B: 5-4, Hasselt A – De Berk B: 6-3 en Sint Truiden B – Olympia B:  8-1.

gustavo-jarmillo-blaast-de-herfst-weg

Gustavo Jarmillo blaast de herfst weg

De muzikale activiteiten in CC Muze volgen elkaar in razend tempo op. Vanavond was er alweer een jazzconcert in het MuzeCafé onder de noemer 'MJO invites Gustavo Jaramillo Quintet'. Door omstandigheden was dat herleid tot een kwartet, maar dat deed geen afbreuk aan de Zuid-Amerikaanse vibes met warme klanken en stevige ritmes. Zo kreeg een herfstige zondagavond toch nog een lekkere Latijnse touch. (foto's Roman Martyka)

uit-heusdens-verleden-2022-slot

Uit Heusdens Verleden 2022 (slot)

Heel wat beloftevolle én ervaren muzikanten samen op de foto van de muziekschool van Fonny Bell. En met die muzikale noot besluiten we de minireeks naar aanleiding van het fotoboek 2022 'Uit Heusdens Verleden' van de Geschied- en Heemkundige Kring. In dat boek vind je nog honderden andere foto's an verhaaltjes. Het is nog steeds te koop in dagbladhandel Vera, zelfbediening Spar Aerts en voedingswinkel Frans Gijbels, of geef een seintje aan voorzitter Sylvain Huybrechts, 011 75 94 01. Het kost slechts 15 euro. 

zolder-a-en-b-blijven-sterk-presteren

Zolder A en B blijven sterk presteren

In de eerste provinciale van het basketbal staat Zolder A aan de leiding, het won dit weekend van Sint-Truidense B met 117-57. Ook Zolder B blijft moeiteloos op kop in tweede A, deze keer moest Stevoort C er aan geloven met 95-48. In vierde A verloor Zolder D van Optima Tessenderlo D met 88-55.

clubkampioenschap-zolderse-dolfijnen-in-beringen

Clubkampioenschap Zolderse Dolfijnen in Beringen

Dit weekend namen zowat 70 leden van zwemclub 'De Zolderse Dolfijnen' deel aan het jaarlijks clubkampioenschap dat gehouden werd in het zwembad van Beringen. Heel wat ouders, familie, vrienden en uiteraard trainers moedigden hen aan van aan de zijlijn. De medaillle-uitreiking is voor later deze maand, namelijk op het clubfeest op zaterdag 26 november in Ons Huis. Alle info. (foto's Sarah Vandevelde)

uitverlies-voor-hebad-1h

Uitverlies voor Hebad 1H

In het badminton heeft Hebad 1H met 7-1 verloren uit bij De Voskes 1H.

jelle-geens-vierde-op-bermuda-s

Jelle Geens vierde op Bermuda's

Jelle Geens is vandaag vierde geworden in de triathlon van Hamilton op de Bermuda-eilanden. Het ging daar om de zesde en voorlaatste wedstrijd van de World Triathlon Series. Winnaar werd de Franse wereldkampioen Vincent Luis. Jelle Geens kwam als 37ste uit het water. Vervolgens fietste hij in een groep met een dertigtal achtervolgers op Luis die toen al de leiding had. In het lopen maakte Jelle Geens zijn achterstand verder goed en eindigde dus als vierde in 1u59:59.

sk-heusden-06-maakt-feest-van-topper

SK Heusden 06 maakt feest van topper

In de vierde provinciale A stond de topper tussen SK Heusden 06 en Herk-de-Stad FC B op het programma. 120 toeschouwers zagen de thuisploeg met 6-2 over de bezoekers walsen.

bolderberg-haalt-een-punt-binnen

Bolderberg haalt een punt binnen

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder AS-Niel United verslagen met 3-2 en rukt zo op naar de derde plaats., op drie punten van leider Leopoldsburg. FC Anadol kreeg een 4-0 aangesmeerd van K EsK Leopoldsburg. Volgend weekend ontmoeten KVV en Anadol elkaar. In tweede A slaagde Bolderberg FC er eindelijk in om een punt binnen te halen na een 1-1 tegen FC Paal-Tervant.

st-hubertus-gevierd-met-brood-en-dierenzegening

St.-Hubertus gevierd met brood- en dierenzegening

De parochie Sint-Vincentius en Sint-Hubertus in Zolder-Centrum kende vandaag een mooie opkomst voor de patroonsviering van Sint-Hubertus. Dat gebeurde met enkele traditionele ingrediënten zoals de wijding en het uitdelen van het brood.  En als één van de weinige plaatsen houden ze in Zolder na de eucharistie nog een huisdierenzegening. Heel wat eigenaars van honden maakten daar gebruik van wat leidde tot prettige taferelen. (foto's Kristien Jaspers)

op-ju-jutsu-staat-geen-leeftijd

Op Ju-Jutsu staat geen leeftijd

Ju-Jutsu is een sport die je op elke leeftijd nog kan doen. Dat bewijst Valentin die vorig jaar gestart is bij Bushido Ju-Jutsu Zolder en dit weekend al met succes zijn eerste examen, 5de Kyu (gele gordel), aflegde. Met de gele gordel rond zich kan hij nu verder op zoek gaan naar de volgende kleur. Iedereen kan het eens komen proberen, op vrijdag van 20 tot 21.30 uur en op zondag van 10.30  tot 12 uur in sporthal Heusden.

modular-meer-dan-wat-knopjesmuziek

Modular: meer dan wat knopjesmuziek

Muziekliefhebbers die gewoon zijn om CC Muze overspoeld te worden door jazz, blues of andere muziekgenres moesten zaterdagavond even wennen in de zwarte zaal tijdens Modular. Tijdens het minifestival van de synthesizermuziek lieten vier artiesten uit binnen- en buitenland - die al een stevige reputatie hebben in het genre - horen wat ze in hun marge hebben. Verbazende combinaties en geluiden die uit indrukwekkende installaties tevoorschijn getoverd werden, al dan niet gecombineerd  met kleurrijke beelden. Het lijken wel muzikanten met een ingenieursdiploma. (foto's Herman Eerderkens en Ann Jordens) 

eversel-ontbijt-voor-11-11-11

Eversel ontbijt voor 11.11.11

In Eversel moesten veel gezinnen vanochtend niet zelf op zoek gaan naar een ontbijt, want voor de jaarlijkse 11.11.11-actie mochten de initiatiefnemers liefst 540 ontbijtpakketten samenstellen. Daarvoor waren al van vroeg in de ochtend vrijwilligers van Scouts ,KWB en Femma aan het werk. Een deel van de opbrengst gaat ook naar Hart voor Senegal. (foto Rita Vanhove)

vanochtend-gezien-29

Vanochtend gezien

Een kleurrijke zonsopgang boven Bovy. Vermoedelijk voert de zuidelijke wind weer saharastof aan die voor een extra rood kleurtje zorgt. 

zware-schade-door-dakbrand-in-schansstraat

Zware schade door dakbrand in Schansstraat

Vanavond heeft een felle dakbrand gewoed in een woning in de Schansstraat. De brandweer werd rond half zes opgeroepen en bij aankomst woedde het vuur al volop en de vlammen sloegen door het dak. Het vuur ontstond niet als een schouwbrand, en ook is het niet duidelijk of er een verband is met de houtkachel die aan het branden was. De brandweer had veel werk om het vuur te blussen en nadien ook nog eens het dak weer dicht te leggen. Er is zware schade aan het dak en ook waterschade in de rest van de woning. Pas na meer dan drie uur konden de laatste brandweerwagens weer naar de kazerne.

uit-heusdens-verleden-2022-7

Uit Heusdens Verleden 2022 (7)

Een beeld uit het fotoboek 2022 van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden die voor vandaag wel heel gepast is. De Chiro van Heusden die in de jaren '60 ook over een eigen trommelkorps beschikte en hier over de Guido Gezellelaan trekt. 

jong-en-oud-viert-dubbeljubileum-van-chiro-heusden

Jong en oud viert dubbeljubileum van Chiro Heusden

Het was een bijzonder aangenaam en plezant feest vandaag aan Het Heem in de Schomstraat. Chiro Heusden vierde daar een dubbel jubileum: de 70ste verjaardag van de Chiro meisjes en het 80ste jubileum van de Chiro jongens. De jongeren hadden zelf een stijlvol feestje opgezet, ontvangst over de rode loper, allerlei volksspelen, leuks en lekkers voor de kleinsten, vlaai en bier voor de ouderen, ... en die ouderen die waren present. Ook oud-leiders en -leidsters die eens kwamen kijken hoe hun opvolgers (…) Lees het hele bericht

bekerwinst-voor-wieze-boys-a-bij-rp-products

Bekerwinst voor Wieze Boys A bij RP Products

In de achtste finales van de beker van het bedrijfsvoetbal stond meteen een derby en klapper op het programma. Wieze Boys A ging met 2-3 winnen op het terrein van RP Products.

op-muzikale-trip-door-schotland

Op muzikale trip door Schotland

Vier supergetalenteerde gitaristen van Sequence namen vrjidagavond in de zwarte zaal van Muze het publiek mee voor een reis door de Schotse highlands en landschappen. (foto's Herman Eerdekens)

vandaag-gezien-424

Vandaag gezien

Blauwe lucht gecombimeerd met mooie wolken vanmorgen boven de Mangelbeekvallei. Ondertussen hebben in de loop van de dag grijze wolken het luchtruim veroverd. (foto Anna Hojnacki)

morgen-broodwijding-en-dierenzegening-in-zolder

Morgen broodwijding en dierenzegening in Zolder

Morgen herdenkt de parochie Zolder-Centrum één van haar patroonheiligen: Sint-Hubertus. Dat gebeurt met een eucharistieviering om 11 uur met daarin de traditionele broodwijding. Er zal Sint-Hubertusbrood aanwezig zijn in de kerk. Na de mis, om 11.45 uur, worden buiten aan de kerk de dieren gezegend. Iedereen is er welkom met zijn huisdier.

de-kijk-van-richie-892

De kijk van Richie

De raad van een ervaren auteur.

uit-heusdens-verleden-2022-6

Uit Heusdens Verleden 2022 (6)

Het KAJ-gezelschap dat in 1962 'Paard op Zolder' speelde, het was de aanzet tot het Heusdens Volksteater. Ook weer een beeld uit het jaarboek 2022 van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden. 

lichtgewonde-bij-botsing-7

Lichtgewonde bij botsing

Vanmiddag zijn in de Ubbelstraat twee auto's gebotst. Eén van de bestuurders, een man uit Beringen, raakte daarbij licht gewond.

heusdense-chiro-viert-twee-verjaardagen

Heusdense Chiro viert twee verjaardagen

Het is dit weekend feest bij de Chiro in Heusden. Daar vieren ze morgen immers hun 70ste en 80ste verjaardag. Het start om 13.30 uur met een welkomstwoord en een receptie voor oud-leden, familieleden en sympathisanten. Tussen 14 uur en 18.30 uur zijn er een Viking Kubb tornooi, Vlaamse kermis en tentoonstelling. Na de prijsuitreiking, heeft ussen 18.30 uur en 20 uur een zangstonde plaats waarna tot 3 uur wordt gefuifd. De kleinsten kunnen terecht aan een snoepwinkeltje, de groteren vinden wellicht hun gading in de 20 verschillende bieren die er te proeven zijn. (foto Chiro Heusden)

kristof-ulenaers-strijdt-voor-finaleplaats

Kristof Ulenaers strijdt voor finaleplaats

Golfer Kristof Ulenaers kent een gemengd verloop van de Qualifying School Second Stage Almeria in het Spaanse Cuevas del Almanzora. Na een openingsronde van 76 slagen kon hij met een tweede ronde van 75 slagen geen progressie maken. Hij putte nochtans een eagle en drie birdies weg, maar met een foutenlast van twee dubbele bogeys en vier bogeys raakte hij niet verder dan een ronde van drie over par en een 71ste plaats.Er nemen 284 golfers deel van de vier Qualifying School second stage-toernooien, (…) Lees het hele bericht

morgenavond-festival-met-synthesizers-in-muze

Morgenavond festival met synthesizers in Muze

In CC Muze vindt morgenavond het eerste minifestival Modulation plaats. 4 artiesten brengen een kwadrofonische set op modulaire synthesizers en elektronica. Modulation staat voor een breed palet van geluiden, van ambient tapeloops tot industriële triphop en experimentele glitch. De vier artiesten vullen samen tweemaal 45 minuten. HHNOI (D) of Marco Petracca zoekt de grenzen op van modulaire synthesizers en laat melodieuze downbeat contrasteren met glitches, met (…) Lees het hele bericht

loverboy-riskeert-vier-jaar-celstraf

Loverboy riskeert vier jaar celstraf

Voor de rechtbank in Hasselt heeft de aanklager vier jaar cel, 24.000 euro boete en vijf jaar ontzetting uit zijn rechten geëist tegen een 24-jarige man uit Heusden-Zolder. Hij opereerde als een zogenaamde 'loverboy', iemand die meisjes verleidt - vaak gaat het om kwetsbare slachtoffers - en hen dan in de prostitutie dwingt. Hij had eerst de vriendin met wie hij samenwoonde in de prostitutie aan het werk gezet. Die was vertrokken nadat ze ook geslagen werd. (…) Lees het hele bericht

heusdense-jeugdspelers-sjotten-op-stayen

Heusdense jeugdspelers sjotten op Stayen

Voor een ploeg uit provinciale afdelingen blijft spelen in een stadion van een eersteklasser meestal een droom, en voor jeugdploegen al zeker. Maar de U15 van SK Heusden 06 hebben het wel gedaan, zij mochten op Stayen in Sint-Truiden aantreden tegen de U15 van de eersteklasser. Het werd een fel bevochten wedstrijd, waarbij die van Heusden ondanks alle inzet met 2-1 het onderspit moesten delven. Maar die belevenis nemen ze hen nooit meer af. (foto Gerd Liessens)

werkloosheid-daalt-met-2-9

Werkloosheid daalt met 2,9 %

Eind oktober zaten in Heusden-Zolder 864 mensen zonder werk. Dat zijn er 2,9 %  minder dan op hetzelfde moment vorig jaar. In vergelijking met september dit jaar zijn er 26 werkzoekenden minder. Op dit ogenblik heeft 5,7 % van de beroepsbevolking geen job, dat is exact evenveel als het Vlaamse gemiddelde maar wel 0,1 % meer dan het Limburgse gemiddelde. De werkloosheid is wel toegenomen bij de jongeren onder de 25 jaar (+15,7 %) en in de categorie minder dan een jaar werkloos (+4,9 %)

lindeman-houdt-weer-zijn-sint-maartensvuur

Lindeman houdt weer zijn Sint-Maartensvuur

Op zaterdag 12 november pikken ze in de wijk Lindeman de traditie van het Sint-Maartensvuur weer op. Het begint om 19 uur op het rond het speelpleintje bij de kerk. Niet alleen wordt dan de vlam gestoken in een gigantische houtstapel, errond worden standjes met gepofte kastanjes en andere lekkernijen opgesteld, er zijn drankjes te krijgen en uiteraard is er de onnavolgbare gezelligheid tussen de buurtbewoners met een streepje muziek op de achtergrond.

uit-heusdens-verleden-2022-5

Uit Heusdens Verleden 2022 (5)

Een foto uit april 1958 die de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden ook in haar jaarboek 2022 heeft opgenomen. De inzegening van de Onze-Lieve-Vrouw Kapel in de Schaapsweg met leden van de Onze-Lieve-Vrouwegilde - die nu nog altijd haar lokalen heeft aan de overzijde - en kapelaan Cuppens.

race-promotion-night-is-afgeblazen

Race Promotion Night is afgeblazen

Slecht nieuws voor de autosportliefhebbers want de Race Promotion Night op 12 november op Circuit Zolder is afgelast. Dat hebben de organisatoren vanavond bekendgemaakt. De reden is dat er te weinig rijders en/of teams hebben ingeschreven. De Race Promotion Night zou de afsluiter van het autosportseizoen 2022 zijn geweest, maar de laatste race komt er dus niet.

op-3-december-wordt-kerstboom-op-meylandt-verlicht

Op 3 december wordt kerstboom op Meylandt verlicht

Het Verbroederingscomité van Heusden-Zolder knoopt dit jaar weer volop aan met de traditie van het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom. De voorbije jaren stak corona daarbij stokken in de wielen. Maar op zaterdag 3 december van 18 uur tot 19.30 uur zijn alle inwoners welkom aan kasteel Meylandt voor een korte plechtigheid waarbij ook een borreltje wordt aangeboden. Het is dan ook de start van de advent. 

vandaag-gezien-423

Vandaag gezien

Vanmiddag was er boven Berkenbos deze Kelvin-Helmholtz/fluctus wolkenformatie te zien waarin je haaientanden en een golvenpatroon kunt herkennen. Ze zijn vrij zeldzaam en voorloper van onstabiele lucht. Daarom ook niet geliefd door het luchtverkeer. Vincent Van Gogh schilderde ze ooit in “De Sterrennacht”

mauro-pawlowski-begeestert-kwb-overdag

Mauro Pawlowski begeestert KWB-Overdag

Bij KWB-Overdag was vandaag Mauro Pawlowski te gast, topmuzikant en artistieke duizendpoot. Hij groeide op in Koersel, heeft Pools-Italiaanse ouders, en heeft warme herinneringen aan zijn jeugd in Beringen en Heusden. Nu woont hij in Berchem maar heeft nog innige contacten met de mijnstreek. Niet alleen probeert hij elk weekend even langs te komen, zijn moeder brengt hem elke donderdag met de trein verse pasta. Bovendien staat hij met elk nieuw muzikaal project op de planken in CC (…) Lees het hele bericht

celstraffen-geeist-tegen-wapenhandelaars

Celstraffen geëist tegen wapenhandelaars

Voor de rechtbank in Hasselt zijn vandaag 5 verdachten van wapenhandel verschenen, het gaat om mannen uit Genk en Heusden-Zolder. Ze verkochten vooral wapenonderdelen, zoals lopen en munitie, die met postpakketten werden geleverd. De zaak ging aan het rollen in 2019 tijdens een onderzoek naar een bedreiging waarbij schoten gelost waren. Rechercheurs vonden toen foto's en berichten bij de beklaagden die op wapenhandel leken en dat werd bevestigd door een aanzienlijke (…) Lees het hele bericht

roger-vanlook-nieuwe-voorzitter-ks-vriendenkring

Roger Vanlook nieuwe voorzitter KS Vriendenkring

De stemgerechtigde leden van de VZW KS Vriendenkring hebben vandaag in Beringen in een bijzondere algemene vergadering een nieuw bestuur aangesteld. Daarbij is Roger Vanlook verkozen tot nieuwe voorzitter van de KS Vriendenkring. Roger Vanlook is bij velen nog bekend als één van de leidende figuren die - hij was voorzitter van de opzichters in Beringen - de strijd voerden eerst tegen de mijnsluiting en nadien voor gunstige vertrekvoorwaarden. Nadien is (…) Lees het hele bericht

digibank-hz-werkt-helpt-iedereen-digitaal-op-weg

Digibank HZ werkt helpt iedereen digitaal op weg

Het gemeentebestuur start de Digibank Heusden-Zolder op. En project waar Vlaanderen - het Departement Werk en Sociale Economie - bijna 490.000 euro steun aan geeft. De hele COVID-periode heeft de digitale evolutie versneld maar ook de kloof tussen verschillende bevolkingsgroepen benadrukt. “Met de Digibank Heusden-Zolder wil het lokaal bestuur een antwoord bieden op de vergrotende digitale kloof en inwoners hierin ondersteunen” zegt schepen Isabelle Thielemans (CD&V). (…) Lees het hele bericht

een-derde-van-totale-bevolking-kreeg-herfstvaccin

Eén derde van totale bevolking kreeg herfstvaccin

De campagne voor het toedienen van de herfstbooster loopt nog steeds in Heusden-Zolder. Volgens de meest recente cijfers die beschikbaar zijn, heeft één derde van de totale bevolking een herfstvaccin gekregen. Als we kijken naar de 65-plussers, waarmee we in de prioritaire categorie belanden, dan heeft 78 % zijn prik gehad. Tussen 18 en 64 jaar is ongeveer 30 % gevaccineerd. Vandaag wordt er nog gevaccineerd aan de Inakker en volgende vaccinatiedagen zijn 9 en 10 (…) Lees het hele bericht

sequence-schots-gitaarkwartet-morgen-in-muze

Sequence: Schots gitaarkwartet morgen in Muze

Morgenavond om 20.15 uur speelt Sequence in de zwarte zwaal van Muze. Sequence is een nieuw elektrisch gitaarkwartet uit Schotland met vier supergetalenteerde gitaristen: Adam Bulley, Malcolm MacFarlane, Ross Milligan en Martin Presavage (deze keer om gezondheidsredenen vervangen door Alasdair MacFarlane). Ze vonden elkaar rond de  muziek van Hugh Burns, één van de meest succesvolle sessiegitaristen aller tijden. Zijn compositie ‘East West Suite’ was dan ook de eerste opname van (…) Lees het hele bericht

olympiaploegen-sterk-op-eigen-terrein

Olympiaploegen sterk op eigen terrein

In de petanque 50+competitie hebben de ploegen van Olympia hun thuismatchen gewonnen. De uitslagen. Ere-Limburg: De Berk A – Zigzag A: 3-6, Sint Truiden B – Boekt B: 5-4 en Tongeren A – Boekt A: 4-5. 1ste: Olympia A – Horizon Z: 6-3. 2de: Olympia B – Kelchteren A: 8-2. 3de: Boekt C – Terbiest B: 5-4 en Fenix A – De Berk B: 7-2. 4de: Tongeren B – De Berk C: 7-2.

uit-heusdens-verleden-2022-4

Uit Heusdens Verleden 2022 (4)

Gisteren hadden we het al over het mirakel van Marieke Elsen in Lourdes. In het boek van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden staan nog meer foto's van Lourdes-bedevaarten want tot op vandaag is het een jaarlijkse traditie dat inwoners naar het Zuidfranse bedevaartsoord gaan. Zo dateert de foto hierboven uit 1960 van de 2de mutualistische kinderbedevaart. 

vandaag-gezien-422

Vandaag gezien

Jan Leijskens maakte een herfstwandeling en verwerkte daarvan deze impressies. 

hebad-laat-je-gratis-kennismaken-met-pickleball

Hebad laat je gratis kennismaken met Pickleball

Na padel lijkt Pickleball de nieuwe hype te worden. Dat is een racketsport die in de States al op professioneel niveau wordt beoefend en waar Kim Clijsters onlangs investeerde in een club op topniveau. Pickleball is een combinatie van tennis, pingpong en badminton. Het is badmintonclub Hebad die nu ook de inwoners van Heusden-Zolder met de sport laat kennismaken. Vanaf volgende week kan je elke dinsdag tussen 18.30 uur en 20.30 uur komen kennismaken met Pickeball in sporthal Olympia in Heusden. Deelnemen is gratis tot eind dit jaar, daarna bekijkt Hebad welke interesse er is en welke mogelijkheden er zijn binnen de club.

coronabesmettingen-blijven-nog-dalen

Coronabesmettingen blijven nog dalen

Het aantal geregistreerde coronagevallen blijft dalen in Heusden-Zolder. De afgelopen week waren er nog 42 positief geteste inwoners (zelftesten staan hier uiteraard niet bij), dat zijn er alweer 16 minder dan een week voordien. Gemiddeld gaat het nu om 124 besmettingen per 100.000 inwoners. Ook in de Limburgse ziekenhuizen lijkt de toestand te verbeteren, de laatste beschikbare cijfers hebben het over 71 COVID-patiënten, 19 minder dan een week geleden met nog 2 op intensieve zorgen.

de-kijk-van-richie-891

De kijk van Richie

Allerzielen vandaag.

ochtendfile-op-e313-door-botsing

Ochtendfiles op E313 en E314 door botsingen

Een botsing tussen een vrachtwagen en een auto op de E313 richting Hasselt, vlak voor afrit 26bis Zolder-Lummen, heeft vanmorgen een tijdlang voor een file gezorgd. Kort voor half tien werd een auto die van rijvak veranderde in de flank aangereden door een vrachtwagen. Er vielen geen gewonden maar door de plaats waar het ongeval gebeurde - midden op de snelweg - ontstond wel meteen een file. En ook op de E314 was er veel hinder door een ongeval op de linkerrijstrook ter hoogte van Zolder. Daarbij waren drie voertuigen betrokken, één persoon raakte gewond.  De botsing gebeurde in een file die er al langer stond door een brandende vrachtwagen in Houthalen.

artikel-27-in-zonhoven-is-geopend

Artikel 27 in Zonhoven is geopend

Na ruim 20 jaar in Heusden-Zolder moet je de gemeentegrens oversteken om de kunsttentoonstelling Artikel 27 te bezoeken. Door gebrek aan een leegstaand gebouw hier in de gemeente moest de organisatie uitwijken naar Zonhoven waar in de Heuvenstraat 61 de voormalige wasserij Blanca en bijhorende horecazaken konden gebruikt worden voor ze gesloopt worden. Daar kun je tot 20 november de werken van 48 kunstenaars gaan bekijken. De opbrengst van de kunstverkoop en het fairtradecafé gaan zoals steeds naar projecten in het zuiden, deze keer naar Mali Muleba in Tanzania, Suyana Peru en Memisa. De expo is elke dag - behalve maandag - open van 14 tot 18 uur. Op VRTNWS vind je meer info.

vandaag-gezien-421

Vandaag gezien

De fontein in de Meylandtvijver creëerde deze namiddag haar eigen regenboog. 

uit-heusdens-verleden-2022-3

Uit Heusdens Verleden 2022 (3)

Nog een boeiend verhaal uit het jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden is dat van zouaaf Joannes Ghysens, zijn grafsteen kun je tot vandaag terugvinden bij kasteel Obbeek. Hij was een van de jongemannen uit onze contreien die in de tweede helft van de 19de eeuw gehoor gaven aan de oproep van de paus om de Kerkelijke Staat te gaan verdedigen tegen de opname in een centraal Italiaanse staat. Maar Ghysens raakte gewond tijdens de slag van Castelfidardo en overleed op 4 maart 1863 in kasteel Obbeek.

nieuw-soort-fietspaden-getest-in-zeeland

Nieuw soort fietspaden getest in Zeeland

De Fietsersbonden Heusden-Zolder en Zonhoven zijn met de firma Ecobeton uit Sint-Truiden de modulaire fietspaden gaan testen in de Zeelandse plaatsen Aardenburg en Cadzand. Daarbij werd een meetfiets van de Vlaamse Fietsersbond ingezet. In Zeeland maken ze hun fietspaden in ecopath, betonplaten die rechtstreeks vanuit de fabriek kunnen geplaatst worden en voor de aanleg of herstelling van nutsleidingen tijdelijk kunnen verwijderd worden. Ze zijn ook recycleerbaar voor andere locaties. Uit de testen blijkt ook dat de fietsers ze als comfortabel ervaren.

tip-van-de-bib-lionel-shriver

Tip van de Bib: Lionel Shriver.

Om een beetje in de sfeer van de dag te blijven tippen we vandaag 'Tot de dood ons scheidt', een  roman van Lionel Shriver.

Korte inhoud

Een echtpaar van midden vijftig besluit dat ze niet willen wegkwijnen in dementie en een last worden voor hun kinderen en de maatschappij. Daarom leggen ze vast dat ze samen uit het leven stappen op de 80ste verjaardag van de vrouw.

kleurrijke-bloemen-bij-allerheiligen

Kleurrijke bloemen bij Allerheiligen

Het is Allerheiligen en ook de voorbije dagen zijn op de begraafplaatsen heel wat mensen  grafstenen van hun geliefden komen poetsen en hebben ze er bloemen gezet. De combinaties van chrysanten en andere bloemen worden trouwens alsmaar kleurrijker. Vroeger was ook iedereen bevreesd dat de bloemen op de graven snel zouden bevriezen, maar laat ons zeggen dat die kans momenteel vrij beperkt is. 

de-kijk-van-richie-890

De kijk van Richie

Vandaag is 't Allerheiligen.

rockende-halloween-in-muzecafe

Rockende Halloween in Muzecafé

In het Muzecafé was er gisteravond een muzikale Halloweenparty. In een gepast decor had Rocco di Turi de muzikanten van The Sore Losers uitgenodigd - de drummer is zoon Alessio - en samen rockten ze er stevig op los. Het eerste deel moest nog 'gedempt'  gebeuren om de opening van 'Kompelkoppen' niet te verstoren, maar daarna gingen alle remmen los. (foto's Roman Martyka)