Archief april 2014

globe-the-world-een-geinspireerde-expo

Globe the World: een geïnspireerde expo

Vanavond is in het oude klooster bij het Sint-Franciscuscollege in Berkenbos de tentoonstelling 'Globe the World' geopend. Het gaat om een groot project waarbij de leerlingen zich lieten inspireren door items als duurzaamheid en daarbij is enorm veel creativiteit, verbeelding maar ook oog voor de harde realiteit komen bovendrijven. De vernissage was dan weer een bruisend gebeuren, de gasten kregen toelichting, maar ook hapjes en drankjes en ze werden op een optreden getrakteerd. (meer foto's van Patrick Daniëls)

wachtend-op-de-plakploegen

Wachtend op de plakploegen

De aanplakborden voor de verkiezingen staan klaar, ze staan als het ware te wachten op de smilende smoeltjes, de beredeneerde blikken en de V-vormende vingertjes. (foto Gust Ischen)

inbrekers-en-gauwdief

Inbrekers en gauwdief

Vandalen die mogelijk op zoek waren naar een buit om te stelen hebben in de sporthal van Eversel, in de Padbroekweg, verschillende kasten opengebroken. Een vrouw werd in de Dekenstraat het slachtoffer van een gauwdief, die is er vandoor gegaan met haar portefeuille.

weer-ongeval-op-e314

Weer ongeval op E314

Opnieuw een ongeval op de E 314 vanmorgen rond kwart voor negen in de richting van Nederland, deze keer was net voor afrit 28 Heusden-Zolder een auto achter op een vrachtwagen gereden. Een ziekenwagen kwam ter plaatse voor een gewonde die in de auto was gevallen, en de brandweer zorgde voor de signalisatie want er was korte tijd verkeershinder tot beide wagens aan kant stonden.

na-gordel-en-gsm-de-motards-in-de-kijker

Na gordel en gsm, de motards in de kijker

Tijdens de verkeersthema-actie 'gordel & gsm' tussen 3 maart en 7 april hield de politie beide fenomenen in de gaten. In het totaal zijn 125 inbreuken vastgesteld wegens het niet dragen van de gordel of niet gebruiken van een aangepast beveiligingsmiddel (91) en wegens gsm'en aan het stuur (34). De hele maand mei zal ook de politie in Heusden-Zolder deelnemen aan de provinciale verkeersthema-actie 'motorrijders'. Daarbij wordt niet alleen het rijgedrag van de motards in de gaten gehouden, maar ook hun veiligheidskleding.

de-clean-cars-van-het-jaar-zijn-gekend

De Clean Cars van het jaar zijn gekend

Gisteravond zijn op Circuit Zolder de laureaten van de 'Clean Cars' verkiezingen in het kader van de CleanWeek bekendgemaakt. Een professionele jury had zich over de verschillende modellen gebogen. De uitslagen:
Clean City Car
: 1.BMW i3 161,90 punten, 2.Nissan Leaf 156,70 punten, 3. Renault ZOE 154,20 punten 
Clean Road Car: 1. Lexus IS 300h 150,20 punten, 2. Mercedes E200 NGD 149,30 punten, 3. Mitsubishi Outlander PHEV 148,60 punten
Lees het hele bericht

volgende-week-bloedinzamelingen

Volgende week bloedinzamelingen

Volgende week kan je weer bloed geven in Heusden-Zolder. Maandag 5 mei kunnen donoren terecht in Ons Huis Berkenbos, dinsdag 6 mei in Sint-Baaf Eversel en donderdag 8 mei in de Witte Zaal Bolderberg. De bedjes van het Rode Kruis staan telkens gespreid van 18 tot 20u30.

slechts-15-minder-bezoekers-voor-tijdelijke-bib

Slechts 15 % minder bezoekers voor tijdelijke bib

De tijdelijke verhuizing van de bibliotheek naar de oude school in de Kapelstraat, heeft geen desastreuze gevolgen voor de werking. Er is daar weliswaar maar 35 % van de collectie in bruikleen, maar het aantal bezoeken is slechts gedaald met 15 %. Trouwens, in die 35 % zitten alle werken die tussen 2008 en nu werden aangekocht. Alle nieuwe aankopen komen ook onmiddellijk in de beschikbare collectie terecht.

geen-belgen-op-e-mx-podium

Geen Belgen op E-MX-podium

Spanning en spektakel, geen lawaai en heel wat volk, de tweede editie van de E-MX motorcross op Circuit Zolder was een schot in de roos. De rijders zorgden op hun elektrische motoren voor heel wat sensatie, niet alleen in de eigenlijke race maar ze brachten ook adembenemende stunts, hoog in de lucht, alles los, tot zelfs een koprol toe of met twee op de motor. Stefan Everts kon zijn titel wel niet verlengen, meer nog, er stonden geen Belgen op het podium. De zege was voor de Zwitser Valentin Guillod, voor de Fransman Jordi Trixier en de Nederlander Daan Bruijsten. (meer foto's van Yves Maex)

circuit-en-energyville-gaan-samenwerken

Circuit en EnergyVille gaan samenwerken

In aanwezigheid van gouverneur Herman Reynders en Vlaams minister van innovatie Ingrid Lieten, hebben Circuit Zolder en EnergyVille vanavond een 'Letter of Intent' getekend. Beide organisaties gaan samenwerken in het onderzoek naar elektrische mobiliteit. EnergyVille mag de infrastructuur en het circuit zelf gebruiken om elektrische voertuigen te testen. Beide gaan ook samen projecten en bedrijven voor elektrische mobiliteit zoeken en samen evenementen organiseren. Volgens voorzitter (…) Lees het hele bericht

8-maanden-met-uitstel-voor-sluikstorter

8 maanden met uitstel voor sluikstorter

Een man uit Ham heeft vandaag van de strafrechter in Hasselt 8 maanden celstraf met uitstel gekregen omdat hij twee keer betrapt was op sluikstorten, begin vorig jaar in Beringen en in april vorig jaar in Heusden-Zolder. Hier had hij papieren, medicijnen, plastic en verfproducten gestort. Twee keer kon hij gepakt worden omdat er een poststuk op zijn naam in zat. Hij weigerde de kosten van de opruiming en een minnelijke schikking te betalen, hij wilde ook geen werkstraf, en kreeg daarom een gevangenisstraf met uitstel.

het-weer-tijdelijk-kouder-4

Het weer: tijdelijk kouder

Depressionaire invloeden bepalen het weer in onze streken. Regen en buien staan de volgende dagen op het programma. Bovendien ruimt de wind naar het noorden en wordt op het einde van de week koudere lucht aangevoerd. In het weekend zorgen drukstijgingen voor droger en zonniger weer, maar de temperaturen komen lager uit.
Morgen is het nevelig in de ochtend en plaatselijk komt er nevel voor. Wolken domineren vaak, maar er zijn ook enkele opklaringen. Een plaatselijke bui is niet uitgesloten in de (…) Lees het hele bericht

auto-over-de-kop-op-snelweg

Auto over de kop op snelweg

Op de E 314 in de buurt van Viversel richting Nederland zijn rond twintig voor tien vanmorgen een Bulgaarse vrachtwagen en een Nederlandse auto gebotst. De vrachtwagenbestuurder wisselde van rijstrook en had de auto - wellicht in zijn dode hoek - niet gezien. De auto sloeg over de kop. De hulpdiensten kwamen ter plaatse, twee kinderen van 13 en 14 jaar raakten in de auto lichtgewond. Ze kregen van de MUG de eerste zorgen en zijn dan naar het Sint-Franciskusziekenhuis gebracht.

xios-studenten-reden-in-een-tesla

XIOS-studenten reden in een Tesla

Honderden studenten van de XIOS-Hogeschool maakten tijdens Manager [!] Breakfast een ritje in één van de elektrische wagens op Circuit Zolder tijdens de cleanweek en ze ontdekten zo het comfort en de voordelen van elektrische auto's. Er waren enkele Tesla’s ter beschikking gesteld door Vitae Mobility dat ook de nodige uitleg verschafte. Promove zorgde voor de basiskennis van strategie en (…) Lees het hele bericht

controles-tegen-straatracen

Controles tegen straatracen

De politie hield verkeerscontroles uit in de Koolmijnlaan, naar aanleiding van klachten over straatracen op de Cité. 4 bestuurders legden een ademtest af. Eén persoon had teveel gedronken. Een bestuurder die met een buitenlandse kentekenplaat rondtoerde en geen verkeersbelasting betaalde kreeg een proces-verbaal. Andere overtredingen waren gsm'en aan het stuur (2), niet gebruiken van de knipperlichten (1) en fout parkeren (2). De onbemande camera controleerde vanaf 7 april de snelheid van bijna 130 000 voertuigen. 114 bestuurders reden te snel.

weer-te-weinig-plaats-in-trein

Weer te weinig plaats in trein

Het is amper nog nieuws, maar het was weeral drummen voor de reizigers die vanavond iets over 17 uur de trein vanuit Hasselt, onder meer naar Zolder en Heusden wilden nemen. Door pannes was de trein alweer te kort, er waren maar 2 wagons waardoor er veel te weinig plaats was en enkele tientallen mensen moesten blijven rechtstaan.

babyboom-bij-de-hangbuikzwijnen

Babyboom bij de hangbuikzwijnen

In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum zitten ze in deze periode met een heuse babyboom. Daar zijn liefst 23 biggen van hangbuikvarkens geboren. "We houden de dieren hier zelf gescheiden, maar vaak zijn ze uiteraard zwanger als ze worden binnengebracht of door ons gevangen, en dan krijg je dit," vertelt Rudi Oyen. Het VZOC is nu op zoek naar mensen die de diertjes willen adopteren. Tegelijk waarschuwt Rudi Oyen ervoor dat de schattige biggetjes op termijn zo groot worden als hun ouders en 10 tot 15 jaar oud kunnen worden. "Op verkoopsites worden ze ook vaak aangeprezen als minivarkens, maar dat is dus absoluut niet waar. Toch willen we uiteraard graag een goede thuis voor hen vinden."  011-43 70 89. (foto's Jan Ruymen)

p-arty-brengt-jongerencultuur-tot-leven

(P)ARTY brengt jongerencultuur tot leven

Morgenavond lanceert de gemeente Heusden-Zolder een nieuwe initiatief in Muze. (P)ARTY focust op jeugdeigen cultuur waarbij jongeren zowel maker als toeschouwer zijn. 16-plussers treffen er een brede waaier aan 'sounds' en 'cultuurgenres', waarbij ze zich kunnen laten inspireren, genieten en proeven. Om een modeterm te gebruiken: het is een pop up jeugdcultuurzone voor jong en fris talent, een mix van poëzie, beeld, games, theater, muziek en feest. Er komen verschillende (…) Lees het hele bericht

sfc-leerlingen-werken-rond-fairtrade

SFC-leerlingen werken rond fairtrade

De voorbije maanden hebben de vijfdejaarsleerlingen van het Sint-Franciscuscollege de wondere wereld van fairtrade en duurzaamheid in een geglobaliseerde wereld verkend. Ze deden dat tijdens onderzoeksopdrachten, uitstappen en gastcolleges. Morgen volgt de kers op de taart met de expo ‘Globe the World’. Die wordt morgenavond om 19u30 geopend in het voormalig klooser op campus Berkenbos. De bezoeker wordt er ondergedompeld in verschillende aspecten van het duurzaam en fairtrade leven anno 2014, samen met een (fairtrade!) hapje en drankje onder de betoverende klanken van een heuse band.

vandaag-gezien-29-april-2014

Vandaag gezien

De ochtenddauw als tranen op een tulp. (foto Jan Leijskens)

alex-agnew-tilt-mee-aan-het-steviger-werk

Alex Agnew tilt mee aan het steviger werk

Morgen, woensdag, om 20u15 staat Diablo Blvd op het podium van de balzaal van Muze. Het entertainmentgehalte en de aantrekkingskracht van de band heeft uiteraard veel te maken met frontman en comedian Alex Agnew. Het is een stevige hardrockband met invloeden van Danzig tot The Cult en van Guns ’N Roses tot Black Label Society. Ze brengen in Muze in avant-première songs uit het nieuwe album 'Follow the deadlights', gelanceerd vanuit een nieuw label. De support act is Your Highness, met gespierde grofkorrelige metal en pompende riffs. Tickets € 15, 12, 9. (foto Greg Lamarche)

worden-wij-een-boekendorp

Worden wij een boekendorp?

Er zijn de verschillende initiatieven de bibliotheek, er staat al een boekenkast aan het Berenhuis die er binnenkort nog heel wat broertjes en/of zusjes bij krijgt, en in Eversel pakten ze uit met een heuse boekenboom. Hoewel er al heel wat van geplukt is en de letterkundige vruchten nu wellicht snel zullen verdwenen zijn. Gelukkig is er nog aandacht voor het gedrukte woord in dit digitale tijdperk. (foto Marina Reynders)

zomerkamp-bij-de-verenigde-vrienden

Zomerkamp bij De Verenigde Vrienden

'Dansend de wereld rond', dat is het thema waaronder de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden van 3 tot 6 juli een zomerkamp organiseert in de muziekzaal in de Kerkenblook. Het gaat om een vierdaagse zonder overnachting, telkens om 9 uur, jong en oud die graag muziek spelen zijn welkom. En omdat de muzikale boog niet altijd kan gespannen staan, is er ook ruimte en tijd voor ontspanning, daarom breng je best spelkleding en makkelijke schoenen mee. Het eindresultaat van de vierdaagse wordt een spektakel, daarom zorgen ook twee dirigenten voor de begeleiding. Deelnemen kost € 70 en inschrijven doe je zo snel mogelijk bij mia.kesters[!]skynet.be

vck-bolderberg-is-klaar-voor-volgend-seizoen

VCK Bolderberg is klaar voor volgend seizoen

VCK Bolderberg klaar met zijn ploeg die volgend seizoen in tweede divisie gaat spelen, vanavond zijn de namen bekendgemaakt. Na het afhaken van Ruben Vanden Eynde (gestopt) Sam Hoeyberghs en Yennick Gaethofs (beiden naar een andere ploeg) hebben het bestuur en kersvers trainer Evert Van De Perre voor de nodige versterkingen kunnen zorgen. Nieuwkomers zijn Daan Palmers, Dries Berckmans en Stijn Raymakers (van het voormalige VCK A uit eerste nationale) en Frank Detier (van Sint-Joris Weert). Blijvers zijn Hans Hoeyberghs, Koen Claes, Niels Vanesch, Tom Aerden, Roel Tilkin, Tom Hoebers, Daan Hermans, Steven Vanderzande en Kwin Lemmens.

3-dronken-heel-wat-andere-pv-s

3 dronken, heel wat andere pv's

Tijdens de reguliere diensten voerde de interventiedienst van de politie de afgelopen 14 dagen verkeerscontroles uit. Daarbij legden 179 bestuurders een ademtest af. 3 van hen hadden teveel gedronken. Voorts zijn overtredingen vastgesteld wegens fout parkeren (7), gsm'en aan het stuur (2), niet dragen van de gordel (9) of gebruik van kinderzitjes (1), negeren van de voorrang (1), niet-verzekerd (2), niet-gekeurd (1), geen rijbewijs (1), geen inschrijving noch verkeersbelasting (1). 4 waarschuwingen zijn uitgeschreven voor technische gebreken.

kluis-uit-horecazaak-gestolen

Kluis uit horecazaak gestolen

Aan de Sterrenwacht (Terlamen) is vanochtend vroeg een inbraak gepleegd in een horecazaak. Getuigen zagen rond 6 uur 2 mannen in een auto met Spaanse nummerplaat stappen en vertrekken via het Herderspad. Ze hebben de kluis van de zaak meegenomen. Na hun inbraak hadden ze een schroevendraaier achtergelaten.

jonge-fietser-gewond

Jonge fietser gewond

Op de Koerselsebaan is gisteravond een fietser aangereden door een auto. De jongere raakte gewond en is afgevoerd naar het ziekenhuis. Het ongeval gebeurde even over half zeven.

controle-tegen-overlast-op-bussen

Controle tegen overlast op bussen

De politie van Heusden-Zolder heeft een controle-actie gehouden op de bussen van De Lijn op het traject Heusden-Zolder-Houthalen-Helchteren. Dat gebeurde op vraag en in samenwerking met De Lijn en volgde op enkele incidenten van de jongste tijd. Het was de bedoeling de overlast op de bussen aan te pakken en het veiligheidsgevoel bij de chauffeurs te verhogen door de vervoersbewijzen te controleren. De Lijn stelde 10 administratieve boetes op. De politie schreeft 6 pv's uit tegen reizigers die hun identeitskaart niet bij zich hadden. 1 overtreder had een identiteitskaart waarvan de chip niet meer werkte, ze is ingehouden.

luca-leerlingen-brengen-topjazz

LUCA-leerlingen brengen topjazz

LUCA School Of Arts Leuven verwende de jazzliefhebbers in Muze met liefst 3 concerten op één avond. Talenten van morgen, vandaag op de bühne, women in bass, prachtige saxduetten, jazz in zijn lentebloei in het Muzecafé en de schouwburg.
(meer foto's van Ria De Clerck)

circus-pipo-slaat-zijn-tenten-op

Circus Pipo slaat zijn tenten op

Op het Koning Boudewijnplein kan je je de komende dagen vergapen aan clowns, acrobatie, magie en dierendressuur, want het Circus Pipo is daar zijn tenten aan het opslaan. Pipo is één van de kleinere circussen die in deze tijd overleven, vooral onder impuls van de familie Heppenheimer. Er zijn voorstellingen van woensdag tot en met zondag.

topkunstenaars-in-de-springplank

Topkunstenaars in De Springplank

De leerlingen van het eerste leerjaar van De Springplank in Eversel sloten hun kunstproject af met een tentoonstelling en receptie. Vier weken lang werkten de kinderen rond het thema: ik ben een kunstenaar en dat samen met de academie. Ze bezochten ook galerij De Mijlpaal en het Berenhuis. Met de hulp van leerkrachten van de kunstacademie ontwierpen ze mooie kunstwerken. Ook in de klas werd er stevig gewerkt met allerlei technieken en verschillende materialen en ontstonden er reproducties van Karel Appel, Van Gogh, Paul Klee, Giacometti, Andy Warhol, Kadinsky, Alisa Burke, Keith Haring, De Keersmaeker. Het is niet hoeveel geld er al geboden is op sommige van die topwerken ...
(meer foto's)

drukke-opendeur-in-het-college

Drukke opendeur in het college

Het Sint-Franciscuscollege zette zijn deuren op campus Berkenbos open. Alle 12-jarigen uit de regio, maar ook de nieuwe 'tussenjaars' en de geïnteresseerden voor het zevende jaar veiligheidsberoepen konden kennismaken met de school en de opleidingen en zich inschrijven voor het volgende jaar. Het was bij momenten zeer druk, met een lange wachtrij voor de ingang voor de middag. De directie rekent dan ook op een sterk eerste jaar volgend schooljaar. Overigens zal in de toekomst de rondleiding er helemaal anders uitzien, want binnenkort starten de bouw- en verbouwingswerken. (foto's Patrick Daniëls)

sk-heusden-organiseert-benefiet-voor-dahlia

SK Heusden organiseert benefiet voor Dahlia

Op zondag 4 mei organiseert voetbalclub SK Heusden 06 een benefiet voor Dahlia op de terreinen aan de Noordberm. Dahlia is het zusje van één van de U7-spelertjes van de club. Ze werd in september vorig jaar geboren met een hartafwijking en het downsyndroom. Ze heeft ondertussen al 3 operaties achter de rug en moet nu groeien en aansterken zodat ze nadien een biologische hartklep kan krijgen. Maar om de familie te ondersteunen in deze bijzonder kostelijke periode wordt dus een (…) Lees het hele bericht

races-op-het-scherp-van-de-snee

Races op het scherp van de snee

De Speedwayfanclub mag terugblikken op een uitstekend raceweekend op Helzold. Akkoord, het was wat stof slikken voor de liefhebbers die de races dichtbij de baan wilden volgen, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Voor het overige maakten zowel de internationalen als de nationale rijders er een enorm spektakel van, en kregen de toeschouwers waar voor hun geld geserveerd. Aan het internationale deelnemersveld is ook duidelijk dat niet te tornen valt aan de internationale reputatie van Helzold in de speedwaywereld. (meer foto's van Stephan Volders)

openingszege-brcc-voor-ferrari

Openingszege BRCC voor Ferrari

Fred Vervisch en Nico Verdonck hebben vandaag in een Ferrari op Circuit Zolder de openingsmanche van het Belgian Racing Car Championship (BRCC) gewonnen. 'Thuisrijders' Anthony Kumpen-Bert Longin-Frank Belien (Audi R8 LMS) werden tweede op 1 ronde. De derde podiumplaats was voor Xavier Maassen-Dylan Derdaele-Kenneth Heyer (Porsche 911 GT3-R), zij hadden 2 ronden achterstand. De Wauters-broers eindigden negende op 7 ronden. (meer foto's van Yves Maex)

karten-in-de-paddock

Karten in de paddock

Zoals wel vaker tijdens de grote evenementen kon je ook dit weekend in de paddock van Circuit Zolder in een kart van Speedware Karting stappen. Ideaal als je van al die racerij op de grote track zelf ook goesting krijgt in wat gierende banden. (meer foto's van Yves Maex)

snelheid-centraal-op-erfgoeddag

Snelheid centraal op Erfgoeddag

Erfgoeddag beperkte zich in Heusden-Zolder tot het museum bij Circuit Zolder, maar daar kregen de talrijke bezoekers heel wat interessant materiaal te zien. Niet alleen de klassieke collectie over de geschiedenis van het circuit, maar ook allerlei apparaten die te maken hebben met snelheids- en geluidsmeting. En zeker voor jongeren is het altijd interessant om zelf wat te kunnen experimenteren. (meer foto's van Yves Maex)

166-atleten-leveren-strijd-op-5-en-10-km

166 atleten leveren strijd op 5 en 10 km

De Zolderrun kende vandaag weer een succesvolle editie in het centrum van Zolder, over een deels verhard, deels zacht parcours en in ideale weersomstandigheden. In de jogging over 2,5 km kwam Mathias Vanmunster uit Landen het eerst over de meet, gevolgd door Rudy Sol uit Wilrijk en Bart Sampermans uit Heusden-Zolder.  De 5 en 10 km-lopers gingen samen van start met 166 in het totaal. Daan Nilis uit eigen gemeente was de snelste over de 5 km met een tijd van 18:56, voor Karel Teunkens uit Balen en Mathias Vanmunster uit Landen. En op de 10 km liet Raf Schutters uit Hasselt met 37:55 de snelste tijd afklokken gevolgd door Chris Wouters uit Diest en Peter Maris uit Hasselt. (meer foto's van Davy Neuteleers)

supporters-van-fenerbahce-vieren

Supporters van Fenerbahce vieren

Groot feest vanavond op de Cité want Fenerbahce is Turks voetbalkampioen geworden. Daarvoor had de club genoeg aan een 0-0 tegen Caykur Rizespor, een club uit de middenmoot. De supporters op de cité hadden de match gevolgd in de cafés of thuis en nadien zakte iedereen af naar het Braderieplein. Daar stond een klein podium, er werd muziek gespeeld, Bengaals vuur afgestoken en zowaar champagne gespoten. Er werd gezongen en gedanst, en het feest zorgde verder niet voor problemen.

mustangs-namen-heusden-in

Mustangs namen Heusden in

Naar schatting 2.000 bezoekers hebben gisteren en vandaag Mustang Fever bezocht in de Schaapsweg. Ze namen een kijkje in The Mustang Garage en maakten kennis met historische en recente modellen van het legendarische Ford-merk. Er was heel wat animatie in de Schaapsweg en iedereen in Heusden-Zolder zal dit weekend ongetwijfeld zijn portie Mustangs gezien hebben. En dat kon je ook niet missen, want het typische motorgeluid is al van ver herkenbaar en zo'n wagen blijf je dan ook nakijken.

muziek-en-steun-voor-dakbhanga

Muziek en steun voor Dakbhanga

Gezellige boel in een matig gevuld Kuipershof tijdens de benefiet voor Bangladesh. Jaco & The Second Rule speelden een repertoire met voor elk wat wils, in een gelegenheidswinkeltje kon je allerlei leuke spulletjes kopen, ... nogal wat mensen wilden ondertussen van initiatiefneemster Rita Meynen vernemen hoe het met haar schooltjes in Dakbhanga verloopt. In de loop van het jaar kan je altijd een steuntje geven aan het project, alle info daarover op de website van de vzw. (meer foto's van Julien Maebe)

bolderberg-en-statie-blijven-in-de-running

Bolderberg en Statie blijven in de running

Bolderberg en Statie Zolder hebben een stap verder gezet in de eindronde van de vierde voetbalprovinciale. Nadat beide gelijkspeelden in hun heenwedstrijden, wonnen ze vandaag de terugmatch. Bolderberg haalde een 1-3 bij Vroenhoven en Statie versloeg Habo Borgloon met 2-0.

vaja-kon-dioz-als-ode-aan-vaya-con-dios

Vaja Kon Dioz als ode aan Vaya Con Dios

Gisteravond trad in Muze in première de tributeband Vaja Kon Dioz op. Die speelde  voor een kleine 400 muziekliefhebbers het repertoire van ... Vaya Co Dios. Weinig Belgische bands hebben wereldwijd zoveel succes geboekt als de band van Danny Klein en co, maar als de band binnenkort definitief tot het muzikale erfgoed behoort, moet de muziek levend gehouden worden, daarom is de tributeband opgericht. Vaja Kon Dioz bestaat uit 8 muzikanten die allemaal hun strepen in de muziek verdiend hebben. Alles wordt dan ook 100% live gebracht en het is ook de enige Vaya Con Dios tributeband ter wereld. (foto's van Ria De Clerck)  

drukke-voorverkoop-in-muze

Drukke voorverkoop in Muze

In Muze is het vandaag ticketday. De eerste tickets voor het cultuurseizoen 2014-2015 gingen als zoete broodjes over de toog. Meer nog, om 9 uur vanochtend stond al een 10-tal cultuurliefhebbers te wachten voor de hoofdingang. En nadien werd het alleen maar drukker aan de verkoopsbalies. Ook het Muzecafé profileert zich meer en meer met zijn cluboptredens. Een goeie raad van onze waarnemer ter plekke: wacht niet te lang als er ergens zeker bij wil zijn. (foto Frans Morawski)

brcc-race-kondigt-zich-spannend-aan

BRCC race kondigt zich spannend aan

Om 12 uur start op Circuit Zolder een race over drie uur in het kader van het BRCC-kampioenschap. Zoals bekend worden drie reeks samengevoegd in één reeks maar met een aparte rangschikking. In de Endurance Pro werd de beste kwalificatietijd afgeklokt door het trio Makelberge-Soulet-Van Splunteren in en Corvette. In de Endurance Cup kon niemand iets inbrengen tegen de Thems Racing Ferrari F458 Challenge van Nicolas Van Dierendonck en Olivier Van Oost. De Wauters-broers bleven op een derde plaats hangen in een Porsche 997. En in de Endurance Trophy de winst naar de EuroRacing BMW M3 van Christophe Pampel en Pierre-Yves Rosoux.

marc-gijbels-afscheid-na-38-jaar-bolderberg

Marc Gijbels: afscheid na 38 jaar Bolderberg

  Bij Bolderberg FC had een speicale wedstrijd plaats, de 3de ploeg (B-reserven) speelden tegen Flandria Paal niet alleen hun laatste seizoenswedstrijd maar ook de laatste match uit hun bestaan. En het was vooral ook het afscheid van Marc Gijbels die na liefst 38 jaar dienst bij Bolderberg de shoes in de kast stopt. 38 jaar spelen bij één club is uitzonderlijk in het hedendaagse voetbal. Als 11-jarige tekende hij in 1976 zijn eerste lidkaart. In die periode heeft (…) Lees het hele bericht

thomas-neuteleers-belgisch-turnkampioen

Thomas Neuteleers Belgisch turnkampioen

Thomas Neuteleers is de nieuwe Belgische kampioen in het turnen. Hij was de jongste tijd al uitstekend bezig en bewijst nu dat hij helemaal terug is na een periode van blessureleed. Op het BK in Lauwe presteerde hij vooral goed aan de burg, maar ook op de grond, aan de ringen en het rek haalde hij de hoogste score. Met een totaal van 85,000 punten bleef hij duidelijk voor uittredend kampioen Jimmy Verbaeys (83,950) en Kristof Schroé (83,150)

sociale-media-voor-ondernemers

Sociale media voor ondernemers

Stebo, Syntra en de middenstandsraad organiseren een nieuwe gratis infosessie 'Sociale Media voor beginners'. Ondernemers en handelaars moeten ook inspelen op nieuwe trends en communicatiemogelijkheden. De deelnemers aan de vorige sessies waren heel enthousiast, daarom komt er nu nog een kans voor wie de vorige opleidingen gemist heeft. Het vindt plaats op dinsdag 6 mei om 19 uur in het Zebrahuis. De opleiding richt zich tot ondernemers uit Heusden-Zolder en hun personeel. Deelnemen is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk via jos.put[!]stebo.be, 011-571929.

inbraak-in-nieuwbouwwoning

Inbraak in nieuwbouwwoning

In de Nieuwstraat is binnengedrongen in een woning in opbouw. De inbrekers hadden een schuifraam volledig naar binnen geduwd.

het-weer-wisselvallig-4

Het weer: Wisselvallig

Met een depressie vlakbij onze streken is de atmosfeer onstabiel en is er kans op een bui. De volgende dagen houdt het wisselvallige weer aan met soms een bui. Halfweg de week nemen de neerslagkansen echter sterk toe.
Vandaag is het vrij zonnig in de ochtend en voormiddag. Na de middag zijn er meer wolken en kan er lokaal een bui tot stand komen. Maxima rond 19 of 20 graden.
Morgen domineren wolken het weerbeeld. Vaak is het droog, maar af en toe kan er ook een drupje motregen vallen. (…) Lees het hele bericht

new-race-festival-opent-seizoen

New Race Festival opent seizoen

Met het New Race Festival gaat het raceseizoen op Circuit Zolder dit weekend echt van start. Er staan verschillende manches op het programma: het BRCC (Belgian Racing Car Championship), de BGDC (Belgian Gentleman Drivers Club), de Belgian Historic Cup én de Troféo Abarth Benelux. Het BRCC kent enkele nieuwigheden en wordt dit jaar uitsluitend als uithoudingskampioenschap verreden. In feite worden drie afzonderlijke kampioenschappen in elke race samen op de baan gebracht: de BRCC Endurance (…) Lees het hele bericht

vlaams-geld-voor-fietsinfrastructuur

Vlaams geld voor fietsinfrastructuur

De Vlaamse regering heeft vandaag een aantal subsidies voor sportinfrastructuur van bovenlokaal belang goedgekeurd. Daarbij zat ook bijna 117.000 euro voor de uitbreiding van het BMX-parcours bij Circuit Zolder. Het mountainbike sportpark in Beringen krijgt bijna 109.000 euro

drie-jazzconcerten-in-muze

Drie jazzconcerten in Muze

LUCA School Of Arts Leuven, vroeger gekend als het Lemmensinstituut, brengt nu zondag om 19 uur een jazzavond in Muze. De studenten en hun begeleiders werkten dit academiejaar drie projecten uit met als centrale figuren Thelonious Monk, Wayne Shorter en Richie Beirach. De drie concerten staan onder leiding van de docent/muzikanten Frank Vaganée (links onder),  Ron Van Rossum (boven) en Peter Hertmans (rechts onder), stuk voor stuk grote namen in de Belgische muziekscène. De concerten vinden plaats in het Muzecafé en de schouwburg. De toegang is gratis maar wel aanmelden via www.muze.be.

kinderillustraties-maken-in-de-bib

Kinderillustraties maken in de bib

Deze en volgende week is illustrator Debbie Lavreys te gast in de bib. Ze is gekend van haar illustraties in peuterboekjes en sprookjes. Haar boeken zijn ondertussen te vinden in Luxemburg, Portugal, Denemarken, Groot-Brittannië, Amerika en Zuid-Korea. Alle 4de leerjaren van Heusden-Zolder maken op een interactieve manier kennis met Debbie en haar tekenstijl. Zo ontdekken de kinderen de weg die een boek aflegt: van het ontstaan van het verhaal, het ontwerpen van de tekeningen tot het drukken. Daarna gaan ze samen met Debbie aan de slag. (meer foto's)

ruiten-parochiezaal-boekt-ingegooid

Ruiten parochiezaal Boekt ingegooid

Weer maar eens vandalisme in het Reitveld in Boekt. Deze keer werden ruiten van de parochiezaal ingegooid. Dat gebeurde waarschijnlijk afgelopen nacht.

openbaar-onderzoek-naar-noord-zuid

Openbaar onderzoek naar Noord-Zuid

Nu er (opnieuw) een beslissing is gevallen over de Noord-Zuidverbinding, heeft de Vlaamse regering in de laatste weken van haar regeerperiode de procedure op gang gebracht. Zo zal een openbaar onderzoek lopen over het voorlopig vastgesteld gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan in Heusden-Zolder, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren en Zonhoven. Vanaf 16 juni kan iedereen het plan inkijken in het gemeentehuis, bij de Vlaamse overheid. Tot en met 14 augustus kunnen adviezen, opmerkingen en bezwaren ingediend worden.

concert-voor-schooltjes-in-bangladesh-1

Concert voor schooltjes in Bangladesh

Morgen om 20 uur heeft in 't Kuipershof de jaarlijkse benefiet van de vzw Dakbhanga plaats. Op het podium staan Jaco & The Second Rule. Op accordeon, gitaar, mandoline, contrabas, tenor- en 5-string banjo brengen ze een uiteenlopend repertoire: van gouwe ouwe tot nieuwe hits. De opbrengst gaat naar de twee scholen in het zuiden van Bangladesh die Rita Meynen heeft opgestart en die permanent ondersteuning nodig hebben. Ook de (…) Lees het hele bericht

142-reden-te-snel

142 reden te snel

Naar aanleiding van meldingen van buurtbewoners over onaangepast rijgedrag in hun straat, hield de politie snelheidscontroles. 582 voertuigen passeerden het flitstoestel. 142 bestuurders reden te snel: Westlaan (75), Terlaemenlaan (19), Dekenstraat (16), OLV-straat (15) en Zandstraat (15). In Naburenstraat reed niemand te snel.

enkele-honderden-mustangs-verwacht

Enkele honderden Mustangs verwacht

De Schaapsweg is dit weekend weer het trefpunt van Mustang-liefhebbers uit heel Europa want The Mustang Garage organiseert er de elfde editie van Mustang Fever. Het begint zaterdag om 12 uur. Dan staat er onder meer een grote collectie miniatuur Mustangs te kijk, er klinkt Amerikaanse muziek, er zijn volksspelen, een springkasteel en om 17u30 een begeleide rondrit. Zondag wordt hetzelfde programma herhaald, met bovendien live-optredens en kinderanimatie. Maar dé blikvanger zijn de Mustangs, er worden er 250 tot 300 uit heel Europa verwacht. Die staan ter plaatse te bewonderen tijdens een static show maar zullen uiteraard ook in de streek te zien zijn.

zondag-erfgoeddag-in-circuitmuseum

Zondag Erfgoeddag in circuitmuseum

Zondag vindt in heel Vlaanderen de Erfgoeddag plaats. In Heusden-Zolder is het ietwat rustiger dan andere edities, want de heemkundekringen hebben de handen vol met de voorbereiding van '100 jaar Eerste Wereldoorlog'. Waar je zondag wel terecht kunt, is het museum op Circuit Zolder. Op het eerste gezicht misschien wat in tegenstelling met de duif die symbool staat voor deze Erfgoeddag maar met 'Onbegrensd Snel' sluit de expo toch weer aan bij het thema. In het museum onder de (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-telt-24-118-kiezers

Heusden-Zolder telt 24 118 kiezers

Vandaag precies over een maand moeten we naar de stembus om een Vlaams, federaal en Europees parlement te verkiezen. In Heusden-Zolder gaat het om 24 118 kiezers, ofwel 3 inwoners op 4. In de sporthal van Heusden staan 13 stembureaus voor 11 693 kiezers, in de sporthal van Zolder 14 voor 12 425 kiezers. Elk bureau ontvangt dus ongeveer 900 stemmers. Deze keer mag er gestemd worden vanaf 8 uur 's morgens tot 16 uur. De pieken worden verwacht om 8 uur en tussen 10 en 12 uur. Er worden nogal wat verkeers- en parkeerproblemen verwacht, later komen we nog terug op de praktische schikkingen daarvoor. Fietsen is alvast de boodschap.

gelijkspel-voor-bolderberg-en-statie

Gelijkspel voor Bolderberg en Statie

In de eindronde van de vierde voetbalprovinciale speelde Bolderberg vanavond 0-0 tegen Vroenhoven VV. Statie Zolder keerde met een 1-1 terug van Habo SK Borgloon. Zondag zijn er de terugmatchen.

vandaag-gezien-24-april-2014

Vandaag gezien

Marcel Peeters zag deze pimpelmees met een wormpje op weg naar de jongen in de nestkast, die zijn ondertussen een week oud, en die ouders hebben het erg druk om hen te bevoorraden.

21-foutparkeerders-tijdens-markt

21 foutparkeerders tijdens markt

7000 marktbezoekers zakten gisteren af naar de multiculturele markt. 21 bestuurders parkeerden verkeerd: op een fietspad (13), in een verboden straat (4), op een mindervalidenparking (3), op de rijbaan (1) en voor een inrit (1). Een onmiddellijke inning werd opgesteld tegen een motard die reed zonder de verplichte veiligheidskledij. Minstens 1 marktbezoeker werd slachtoffer van een gauwdief.

burgemeester-werft-politiemensen-aan

Burgemeester werft politiemensen aan

De gemeenteraad moest zich uitspreken over de delegatie van de bevoegdheid voor de aanwervingen en benoemingen van politiepersoneel: tot nu toe gebeurden die door de gemeenteraad maar voortaan komt dat in handen van de burgemeester, omdat op die manier tijd kan gewonnen worden. N-VA en CD&V waren het daar niet mee eens. Daarmee zou hooguit een maand tijd kunnen gewonnen worden. Bovendien riskeert de burgemeester daarmee volgens de oppositiepartijen een zweem van partijdigheid. (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-verhuizen-en-gokken

Gemeenteraad: verhuizen en gokken

Bij de start van de gemeenteraad vroeg N-VA-fractieleidster Ann Leyssens waarom de plaatsen van de raadsleden gewijzigd waren en of het de bedoeling was om hen (de N-VA) stilaan buiten te werken. Voorzitter Marc Swevers antwoordde dat het gewoonte is de meerderheid en oppositie samen te zetten en dat de N-VA vorige keer heeft te kennen gegeven om tot de oppositie te behoren. Jan Jans (Vlaams Belang) kwam terug op de vorige raad waar een belasting op gokkantoren werd weggestemd, terwijl in Beringen wel de problemen van de gokkantoren erkend worden. "Je hebt werk," gaf hij aan de nieuwe schepen Funda Oru (SP.A) mee, de problematiek is jaren geleden ontstaan en ook de vorige meerderheid heeft er niets aan gedaan."

mohamed-ahmidouch-is-nieuw-gemeenteraadslid

Mohamed Ahmidouch is nieuw gemeenteraadslid

Danny Vanoppen heeft ook ontslag genomen als gemeenteraadslid voor de SP.A. Daardoor moest zijn partij een opvolger naar voor schuiven en op basis van de verkiezingsuitslag was Mohamed Ahmidouch de volgende in de rij. Hij legde de eed af in handen van gemeenteraadsvoorzitter Marc Swevers.

funda-oru-is-nieuwe-schepen

Funda Oru is nieuwe schepen

Funda Oru (SP.A) is vanaf nu de nieuwe schepen van jeugd, speelpleinwerking, senioren, personeel en armoedebestrijding. Ze legde tijdens de gemeenteraad de eed af als opvolgster van haar partijgenoot Danny Vanoppen. Daarmee komt ze ruim anderhalf jaar vroeger in het schepencollege dan gepland, want bij de coalitiesamenstelling was afgesproken dat ze na drie jaar Jeanne Prikken (NHZ) zou opvolgen.

schepen-danny-vanoppen-uitgewuifd

Schepen Danny Vanoppen uitgewuifd

SP.A-er Danny Vanoppen heeft vanavond op een stijlvolle manier afscheid kunnen nemen als schepen en gemeenteraadslid. Eerst werd hij door zijn partijbestuur en collega-fractieleden voor zijn inzet uitgewuifd met een bierkorf. Daarop sprak gemeenteraadsvoorzitter Marc Swevers tot de afscheidnemende schepen en raadslid Danny Vanoppen dat ze hem zullen missen, zijn inzet en zijn rustige stem. Ook burgemeester Borremans sloot zich daarbij aan, hij dankte Danny Vanoppen voor zijn inzet en herinnerde aan de moeilijke periode in het afgelopen jaar. Alle gemeenteraadsleden applaudisseerden.

14-daagse-van-het-rode-kruis-van-start

14-daagse van het Rode Kruis van start

De veertiendaagse van het Rode Kruis is van start gegaan. Medewerkers van de afdeling Heusden-Zolder hebben vanavond de eerste stickers te koop aangeboden aan het gemeentehuis waar burgemeester, schepenen en raadsleden spontaan de portefeuille bovenhaalden. De komende dagen en weken zullen de stickers ook aan warenhuizen en op publieke plaatsen te koop worden aangeboden. Ze kosten 5 euro, je krijgt er tafereeltjes van Jommeke voor in de plaats en maakt kans op waardevolle prijzen.

zondag-rijdt-speedwaytop-op-helzold

Zondag rijdt speedwaytop op Helzold

Speedwayfans worden dit weekend in het Helzoldstadion verwacht voor het eerste belangrijke treffen van dit jaar. Zaterdag van 13 tot 17 uur zijn er vrije trainingen met gratis toegang. Zondag worden 16 deelnemers uit 8 landen verwacht in de klasse internationalen, onder hen toppers als de Tsjech Roman Cejka, de Hongaar Patrik Nagy en de Pool Piotr Dziatkowiak. Ook de Nederlandse clubrijder Randy Oldenziel komt daarin uit, samen met rijders uit Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittanië en (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-77

De kijk van Richie

Iedereen creatief in de bib

zondag-6de-editie-van-zolderrun

Zondag 6de editie van Zolderrun

De Zolderrun is zondag aan zijn 6de editie toe. Het is een loopevenement door Zolder-Centrum over verschillende afstanden: 2,5 km (jogging, start om 14 uur), 5 en 10 km (gezamenlijke start om 14u30). Start en aankomst liggen aan de sporthal van Zolder, waar ook kleedkamers zijn voorzien. Deelnemen kost € 3 (2,5 km), of € 6 (5 en 10 km, KWB-leden € 4). Na de aankomst wordt de aanwezigheidstombola getrokken met daarbij heel wat prijzen. De Zolderrun is uiteraard een sportieve happening, maar tegelijk zit er een goed doel aan gekoppeld, want de opbrengst wordt achteraf aan dienstencentrum 't Weyerke geschonken.

handwerken-en-kantklossen-in-de-bib

Handwerken en kantklossen in de bib

Wat er tegenwoordig toch allemaal gebeurt in de bib. Tikkende pennen, zoemende naaimachines, ... een groepje dames is er bezig met naaien, breien, haken, ... kortom, creatief met de handen en ze zijn daarbij ook nog heel trendy. Zowel beginners die een steuntje kunnen gebruiken als mensen met ervaring die op zoek zijn naar nieuwe inspiratie zijn welkom. Afspraak straks van 14 tot 17 uur. En om 15u30 geven Mieke en Annie zowaar een demonstratie kantklossen. Meer info in de bib, 011-80 80 90.

lange-commissie-beantwoordt-deel-vragen

Lange commissie beantwoordt deel vragen

De verenigde gemeenteraadscommissie over de sporthallen en de uitbating ervan heeft vanavond 2u15 geduurd. De meerderheid kreeg vooral vanuit de N-VA veel vragen en moest daardoor heel wat uitleg geven. Het was duidelijk dat in een aantal dossiers vooruitgang geboekt is - zoals met de brouwerij - maar dat zeker nog niet alles uitgeklaard is. Ook moet nog met de vzw in Bolderberg rond de tafel gezeten worden. De vergadering werd ook even onderbroken omdat er voor iedereen kopies moesten gemaakt worden. De verschillende dossiers zullen de komende maanden zeker nog te berde komen.

printen-in-3d-in-de-bib

Printen in 3D in de bib

Tijdens de digitale week organiseert de bibliotheek allerlei activiteiten om het gebruik van multimedia dichter bij het publiek te brengen. Zo was er redelijk wat belangstelling voor een workshop 'printen in 3D'. Het wordt immers meer en meer mogelijk om echte voorwerpen te printen, zoals onderdelen van machines, prototypes voor productdesign, zelfs prothesen, ... De lesgever maakte zich sterk dat binnen 5 tot 10 jaar iedereen zo'n printer in huis heeft, handig om bijvoorbeeld snel een sleutel bij te maken of een juweel te ontwerpen. In het CVO kun je trouwens terecht voor een uitgebreide cursus.

meylandtlaan-wordt-benzineboulevard

Meylandtlaan wordt benzineboulevard

Het ziet ernaar uit dat de Meylandtlaan in Boekt zich binnenkort een echte benzineboulevard mag noemen. Op dit moment zijn er drie tankstations: één Texaco, één Octa+ en één Lukoil. Het vroegere bedrijf Putzeys - waar ook al een tankstation was gevestigd - wordt momenteel volledig omgebouwd en daar komt een Q8-tankstation. En voor de overzijde van de weg loopt een milieuvergunningsaanvraag om naast het Okay-warenhuis een DATS24-station onder te brengen. DATS24 is in de brandstoffenwereld een prijskraker, die meestal voorkomt in combinatie met een Colruytwarenhuis. Okay is een dochter van Colruyt. Wellicht is er - eenmaal de nieuwe tankstations geopend zijn - een prijzenslag op komst.

massale-controle-van-politie-en-inspectiediensten

Massale controle van politie en inspectiediensten

Vanmiddag hebben politie en inspectiediensten een massale controle gehouden tijdens de multiculturele markt. Daarbij werden zowat 25 politiemensen en 35 inspecteurs van verschillende overheidsdiensten ingezet. Enkele maanden geleden was er al een eerste actie met verschillende diensten, toen werd afgesproken om bij een volgende controle integraal een aantal zaken aan te pakken. Daarom kreeg de politie vandaag het gezelschap van de inspectiediensten Toezicht Sociale Wetten, RSZ, RVA, (…) Lees het hele bericht

vanavond-commissie-over-sporthallen

Vanavond commissie over sporthallen

Buiten de gemeenteraadsleden is er blijkbaar niemand op de hoogte, maar vanavond wordt een verenigde gemeenteraadscommissie gehouden rond de sporthallen. In de hele discussie op de vorige gemeenteraad was afgesproken dat er een aparte zitting aan besteed zou worden. Op de agenda vier punten: de stand van zaken over de onderhandelingen rond het contract met de brouwerijen in de sporthallen, de concessie met de uitbaters van de cafetaria's, de huurtarieven in de sporthallen en de evolutie van het dossier Bolderberg. De vergadering begint om 20 uur en ook al is het publiek niet op de hoogte, het is wel toegelaten.

wie-verslaat-stefan-everts

Wie verslaat Stefan Everts?

Zoals gemeld heeft op dinsdagavond 29 april de tweede E-MX Race of Champions plaats bij Circuit Zolder. Dat is een topmotorcross met alleen maar elektrische motoren. Geen lawaai maar een even groot spektakel. En nu blijkt dat het deelnemersveld niet niks zal zijn. Stefan Everts komt uiteraard zijn titel van vorig jaar verdedigen. Maar het zal hem knap lastig gemaakt worden door Jordi Tixier (FR), Vice wereldkampioen 2013 in klasse MX2, Damon Graulus, Valentin Guillod (…) Lees het hele bericht

het-weer-grote-buienkans

Het weer: grote buienkans

Met een luchtstroming uit het zuiden wordt zachte lucht aangevoerd. De luchtmassa is echter onstabiel, waardoor de buienkans erg groot is. Vooral op het einde van de week kunnen actieve buien onze streken bereiken. Het weekend verloopt eveneens wisselvallig , maar het wordt minder zacht.
Morgen wordt het vrij warm bij maxima rond 20 graden. Na een droge ochtend met opklaringen, komen er vooral na de middag enkele buien opzetten. Deze kunnen plaatselijk vergezeld worden van onweer.
Lees het hele bericht

vrijheid-pas-op-1-mei-in-actie

Vrijheid pas op 1 mei in actie

Ook in de derde provinciale gaat nu donderdag de eindronde van start. Maar voor alle duidelijkheid, Vrijheid Zolder is vrijgeloot voor de eerste ronde. Zolder komt pas voor het eerst in actie op donderdag 1 mei, dan speelt het om 15 uur zijn heenwedstrijd in Kaullille. Op zondag 4 mei om 15 uur volgt de terugmatch in Zolder.

fietsster-gewond

Fietsster gewond

In de Meylandtlaan is vanmorgen rond kwart over 8 een fietsster geraakt door een auto. De fietsster, een vrouw van 42 uit de buurt raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht

inbraak-in-werfkeet-2

Inbraak in werfkeet

Op het Schachtplein stelden arbeiders vanmorgen vast dat er was ingebroken in een werfkeet van een bouwfirma. Dat is gebeurd tijdens het verlengde weekend. Werfketen worden alsmaar vaker het doelwit van dieven en vandalen.

was-heusden-zolder-een-verkeersbelastingparadijs

Was Heusden-Zolder een verkeersbelastingparadijs?

Samen met het Agentschap Vlaamse Belastingdienst voerde de politie van Heusden-Zolder ook vandaag controles uit op het niet betalen van verkeersbelasting. 765 voertuigen werden gescand. 18 bestuurders reden met een auto waarvan in totaal nog € 14682 verkeersbelasting niet was vereffend. En nog blijkt het maar om het topje van de ijsberg te gaan. Volgens AVB worden in vergelijking met andere Limburgse gemeenten in Heusden-Zolder massaal wanbetalers gepakt. 1 wagen werd vastgezet (…) Lees het hele bericht

treinen-vertraagd-na-agressie

Treinen vertraagd na agressie

De trein Hasselt - Mol is vanavond met drie kwartier vertraging in de stations van Zolder en Heusden toegekomen. Rond 16 uur was het treinverkeer op de lijn zelfs even helemaal onderbroken. Dat was het gevolg van een bedreiging waarvan een treinbestuurder op de lijn Hasselt-Mol het slachtoffer was geworden. UPDATE Twee jongeren deden ter hoogte van Zonhoven alsof ze onder de trein wilden springen. De treinbestuurder was daardoor zo geschrokken dat hij niet verder kon rijden. Het kwam tot en hoogoplopende ruzie met de jongeren. Ondertussen konden ook geen andere treinen meer door. De jongeren zijn geïdentificeerd, de NMBS wil hen de rekening presenteren.

auto-in-brand-gestoken-op-helzold

Auto in brand gestoken op Helzold

Vannacht is in de buurt van Helzold een auto volledig uitgebrand, de brand is zo goed als zeker aangestoken. De auto stond daar al enkele maanden. Hij was in beslag genomen bij een gezamenlijke actie van de politie en het agentschap dat toezicht houdt op de verkeersbelastingen. Er was een wielklem op aangebracht, tot de eigenaar zijn schuld had vereffend. Maar nadien bleef de auto staan, door een startprobleem en omdat de eigenaar niet uit de streek is. Vraag is nu wie het wrak uit het natuurgebied zal verwijderen. Het is overigens al de zoveelste brandstichting in de Helzoldbuurt, als getuige staan er onder meer nog twee zwartgeblakerde betaalhokjes.

wit-gele-kruis-met-tablets-op-de-baan

Wit-Gele Kruis met tablets op de baan

Wie al eens een verpleegkundige van het Wit-Gele Kruis over de vloer krijgt, zal de komende dagen zien, dat die een gloednieuwe tablet bij heeft. De organisatie heeft enkele duizenden professionele exemplaren aangekocht. Daarin kunnen de patiëntengegevens elektronisch beheerd wordt en eventueel gedeeld met artsen en andere zorgverstrekkers. Er zit ook een fototoestel in, bijvoorbeeld om een opname te maken van een complex wonde. Het Wit-Gele Kruis onderlijnt dat de apparaten de privacy en een hygiënisch gebruik garanderen.

vandaag-gezien-22-april-2014

Vandaag gezien

Wat doe je als je 's morgens vroeg een meikever hulpeloos spartelend op zijn rug op je inrit vindt? Een handje toesteken en op een plant zetten. (foto Jan Leijskens)

donderdag-start-eindronde-4de-provinciale

Donderdag start eindronde 4de provinciale

In vierde provinciale maken ze zich op voor de eindronde, met daarin twee ploegen van Heusden-Zolder. Donderdag om 19 uur ontvangt Bolderberg Vroenhoven VV. Op datzelfde moment speelt Statie Zolder bij Habo SK Borgloon. En zondag om 15 uur spelen beide clubs hun terugwedstrijd.

inbraak-vuur-en-water

Inbraak, vuur en water

In de Ubbelstraat hebben onbekenden ingebroken in een leegstaand pand, de feiten zijn op Paasdag ontdekt. De regen van vanavond zal voorlopig niet volstaan om de bedreiging van de droge vegetatie weg te nemen, gisteren is er nog een vegetatiebrandje geweest in de Sint-Quirinusstraat. In de Dorpsstraat heeft vanochtend vroeg een lek in de waterleiding ervoor gezorgd dat een deel van de straat blank stond.

geen-podium-voor-laurens-vanthoor

Geen podium voor Laurens Vanthoor

Ondanks de snelste kwalificatietijd en de snelste warm-up heeft Laurens Vanthoor het podium niet gehaald in de hoofdrace van de Blancpain Spring Series op Nogaro. Winnaar werden Buhk-Götz in een Mercedes oor het Auditeam Ortelli-Guilvert en een andere Audi met Lisowski-Abril. UPDATE In de formatieronde op weg naar de vliegende start was Vanthoors' ploegmaat Ramos in aanrijding gekomen met een Phoenix Audi, de schade aan de bolide was zo groot dat hij terug de pitlane in moest waarmee alle hoop vervlogen was.

vandaag-gezien-21-april-2014

Vandaag gezien

Bij Bert Rodiers staan de pioenrozen in bloei.

okra-fietsers-laten-fiets-zegenen

OKRA-fietsers laten fiets zegenen

Vanmiddag had aan de Sint-Willibrorduskerk de fietszegening van seniorenvereniging OKRA plaats. Iedere maandag om 13u30 vertrekken de fietsers van OKRA aan de bib voor een tocht, begeleid door wegkapiteins en met een stop halfweg. Iedereen die wil meerijden, is nog welkom, met een gewone of elektrische fiets, aan gezapige snelheid. (info bij Leon Truyers, 011-42 62 75). Op deze Paasmaandag lieten ze hun fietsen zegenen door pastoor Guido, ze kregen allemaal een paaseitje mee van voorzitter Maurice Mues. Daarna maakten ze een tochtje van 25 km naar 't Boske. (meer foto's)

het-baseballtalent-komt-bovendrijven

Het baseballtalent komt bovendrijven

Veel volk en veel sfeer vandaag op en rond de sportterreinen aan de Jogem want daar had het jaarlijkse baseballtornooi voor jeugdverenigingen uit de gemeente plaats. Opgezweept door fanatieke supporters gingen zowel de meisjes als de jongens tot het uiterste - en met vaak verbluffende slagen en runs - om de kleuren van hun vereniging te verdedigen. Dat gebeurde telkens in korte wedstrijdjes, waardoor er heel de dag wel wat te beleven viel. En het weer was ook duidelijk in baseballmood. (meer foto's)

windows-oplichters-slaan-ook-hier-toe

Windows-oplichters slaan ook hier toe

De zogenaamde Windows-oplichters zitten dit weekend uitvoerig in de nationale nieuwsbulletins, en ook in Heusden-Zolder slaan ze dezer dagen volop toe. Heel wat inwoners kregen al verschillende Engelstalige telefoontjes waarin men vraagt of ze een Windows-computer hebben. Het enige doel is hen toegang te geven tot uw computer, die ze vervolgens blokkeren en slechts vrijgeven na het betalen van een som. Dus breek het gesprek onmiddellijk af en ga er niet op in. De praktijken zijn al langer aan de gang, zelf kregen we ze enkele maanden geleden al drie keer aan de lijn, maar nu mikken ze blijkbaar intensief op ons land.

vanthoor-wint-kwalificatierace

Vanthoor wint kwalificatierace

Laurens Vanthoor heeft samen met zijn Braziliaanse teamgenoot Cesar Ramos de kwalifcatierace in Nogaro gewonnen, dat is meteen de opener van het Blancpain Sprint Series seizoen. Vanthoor startte snel en ging al in de eerste ronde voorbij Jeroen Bleekemolen die vanuit de pole positie was gestart. Toen Vanthoor halfweg plaatsmaakte voor Ramos, had het Auditeam al 15 seconden voorsprong en die werd niet meer uit handen gegeven. Dat belooft ook voor de wedstrijd van morgen.

veel-volk-voor-geboortedag-profeet-mohammed

Veel volk voor geboortedag profeet Mohammed

De grote zaal van het voormalige ECR-gebouw was vanmiddag helemaal volgelopen met een menigte naar aanleiding van het feest van de geboorte van de profeet Mohammed. De organisatie was in handen van de Diyanet-vereniging van België die in Heusden-Zolder een belangrijke afdeling heeft. De voorzitter van de moslimraad was vanuit Brussel gekomen en ook Vlaams minister Ingrid Lieten en burgemeester Mario Borremans hielden een korte toespraak. De viering werd onder meer opgeluisterd door een meisjeskoor. (meer foto's van Ronny Vanthienen)

concert-in-unieke-bezetting

Concert in unieke bezetting

De vernissage van de expo van rockfotograaf Koen Bauters bleef gisteravond niet beperkt tot de openen van de tentoonstelling. Aansluitend brachten enkele van zijn foto-poulains muzikale hoogstandjes in het Muzecafé waar meer dan 100 aanwezigen mee genoten. Roos Van Acker opende de dans met Steven Debruyn, die samen met zijn mondharmonica pure blues ademt. Daarna kroonde Wigbert zich nogmaals tot koning van de 12-string, met een stem die je raakt, in duet met prachtige diepe teksten. Paul Michiels maak je niet zo vaak solo mee, maar dan toont hij ten volle want hij in zijn mars heeft. En als die drie muzikanten dan ook nog eens samenspelen, dan krijg je een unieke bezetting met dito resultaat. (meer foto's van Ria De Clerck)

foto-s-van-koen-bauters-in-muze-en-bib

Foto's van Koen Bauters in Muze en bib

In Muze werd gisteravond een expo rond Koen Bauters geopend die tegelijk ook in de bib loopt. Koen Bauters is vooral in de muziekwereld een gekende fotograaf, hij maakte heel wat hoesfoto's, maar ook boekcovers. in Muze vind je een persoonlijke selectie uit zijn werk, de expo in de bib spitst zich toe op de platenhoezen en boeken. Schoon volk trouwens gisteren op de vernissage met onder meer Paul Michiels, Wigbert, Roos Van Acker en Steven Debruyn. Beide tentoonstellingen zijn open voor het publiek vanaf dinsdag 22 april tot en met 18 mei. (foto Ronny Vanthienen)

vandaag-gezien-20-april-2014

Vandaag gezien

Is het omdat het Pasen is? Wie zal het zeggen, feit is wel dat Jan Leijskens een bijzondere vondst deed in zijn fototas na een tochtje op de Teut. Daar trof hij een rode bosmierspringspin aan. En dat is een zeldzame soort. 

een-fijn-paasfeest

Een fijn paasfeest

Maak er een gezellig feest van.

poging-tot-diefstal-uit-auto

Poging tot diefstal uit auto

Op de Schobbenberg is vanmorgen een poging tot diefstal uit een auto vastgesteld. Onbekenden hadden de ruit stuk geslagen.

de-kijk-van-richie-76

De kijk van Richie

Laat de eieren smaken, maar met mate ...

tatou-sluit-na-25-jaar

Tatou sluit na 25 jaar

Tatou Fusion Fashion in Heusden-Zolder sluit na 25 succesvolle jaren de deuren. De trendy kledingzaak op de Koolmijnlaan van Tony De Greeve (op de foto met zijn vrouw An) was een begrip bij het modebewuste hippe publiek. Maar vandaag was het dus de laatste dag. En daarmee verdwijnt opnieuw één van de traditionele handelszaken op de cité. (foto Ronny Vanthienen)

als-voetbal-nog-echt-om-het-spelletje-draait

Als voetbal nog echt om het spelletje draait ...

Bij SK Heusden 06 had vandaag het paastornooi plaats, een jeugdtornooi dat niet alleen qua bezetting één van de grootste in zijn soort is, maar ook al zeer rijke traditie achter zich heeft. Meer dan 60 ploegen en bijna 100 matchen, met veel inzet maar toch vooral voor het pure plezier van het voetbalspel. Ook een plezier om naar te kijken.  (meer foto's van Julien Maebe)
(meer foto's van Davy Neuteleers)

runderen-even-weg-uit-natuurgebied

Runderen even weg uit natuurgebied

In de Broeksteeg zijn in de vooravond twee runderen ontsnapt die daar in het natuurgebied worden ingezet voor de natuurlijke beheerswerken. Mensen die de imposante dieren op de weg zagen, belden de politie. Die verwittigde op haar beurt het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum, maar de mensen van Limburgs Landschap, de organisatie die instaat voor het natuurbeheer, gingen zelf ter plaatse om de dieren weer naar hun gebied te brengen.

scouts-organiseren-spelen-voor-kinderen-de-bark

Scouts organiseren spelen voor kinderen De Bark

De scouts van Tervant zakten met 15 leden af naar het Rode Kruis opvangcentrum De Bark, ze organiseerden er een spelnamiddag voor de kinderen. Voor heel wat scouts was het trouwens het eerste bezoek aan De Bark en eerste contact met vluchtelingen. Ze organiseerden kring- en balspelen, één tegen allen opdrachten, grimeren,… Als vieruurtje bakten en aten ze samen lekkere cakes. Ook verschillende volwassen bewoners maakten voor het eerst kennis met de scouts.

de-record-store-was-te-klein-vandaag

De record store was te klein vandaag

Veel volk vandaag in cd & vinylshop Pick Up op Suska Berg naar aanleiding van de Record Store Day. Een indrukwekkende Rusty Roots mocht de middagrust doorbreken met ronkende gitaar en rauwe bruine stem. The Sore Losers, dit jaar op heel wat festivalaffiches terug te vinden, serveerde zijn eigen vettige rocksound. De winkel van Fonny Jans moest dubbel zo groot geweest zijn om iedereen een plaats te geven voor Pete en daarna Astronaute & Mad About Mountains. De beelden spreken voor zich. (meer foto's van Ria De Clerck)

de-sfeer-van-de-film-tot-leven-gebracht

De sfeer van de film tot leven gebracht

Dat het optreden van The Broken Circle Bluegrass Band in de Muzeschouwburg al een hele tijd uitverkocht was, hoeft niet te verbazen na het enorme succes van The Broken Circle Breakdown. Veerle Baetens en Johan Heldenbergh brachten samen met de band onder leiding van Bjorn Eriksson de muzikale sfeer van de film weer helemaal tot leven. (foto Lenscollectief)

het-weer-warm-maar-kans-op-buien

Het weer: warm, maar kans op buien !

Met hogedrukgebieden ten noorden van ons en depressies ten zuiden domineert een oosten tot zuidoostelijke luchtstroming. Hierbij wordt relatief warme lucht aangevoerd, maar de depressies kunnen het weer geregeld domineren, waarbij de atmosfeer onstabiel wordt en de neerslagkansen toenemen. Alvast tot en met het volgende weekend verandert er weinig aan het weerbeeld.
Morgen wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Tijdens de ochtend bestaat er een kleine kans op een plaatselijke bui, maar de nadruk (…) Lees het hele bericht

yasin-gul-komt-op-voor-groen

Yasin Gul komt op voor Groen

Na de andere partijen heeft ook Groen een kandidaat uit Heusden-Zolder voorgesteld voor de verkiezingen van 25 mei. Yasin Gul uit Berkenbos staat op de vierde plaats voor het Vlaams parlement. Hij is een nieuwkomer in de politiek maar wel gekend in het voetbal waar hij speelde bij Heusden, Helzold en Berkenbos, momenteel is hij aan de slag als trainer bij Lommel United.

vandaag-gezien-18-april-2014

Vandaag gezien

Een tafereeltje met Tom en Jerry, door Agnes Caerts gespot in de tuin. Alleen, naar wie zitten kat en muis te kijken? Naar de paashaas misschien?

diefstal-in-bieststraat

Diefstal in Bieststraat

In de Bieststraat is een diefstal in een woning gepleegd, dat gebeurde zonder inbraak. De feiten zijn gisteravond gemeld.

kettingbotsing-op-e-314

Kettingbotsing op E 314

Op de E314 in Heusden-Zolder is vanmorgen een kettingbotsing gebeurd. Daarbij reden 5 auto's in een kop-staart aanrijding op elkaar. Er was vooral materiële schade, enkele bestuurders raakten licht gewond.

64-ploegen-en-100-wedstrijden-op-paastornooi

64 ploegen en 100 wedstrijden op paastornooi

't Is niet omdat we in de Goede Week zitten, maar goede tradities moet je sowieso koesteren, en daarom pakt voetbalclub SK Heusden 06 morgen zaterdag met zijn jaarlijkse paastornooi uit. Daarvoor komen liefst 64 jeugdploegen naar de Noordberm afgezakt en samen zullen ze een 100-tal wedstrijden betwisten. Het gaat om debutanten, duiveltjes en preminiemen. Een blik op het wedstrijdschema leert ons dat de ploegen niet alleen uit Heusden-Zolder komen maar uit Nieuwerkerken, Hechtel, (…) Lees het hele bericht

leren-tennissen-bij-tc-eversel

Leren tennissen bij TC Eversel

TC Eversel biedt vanaf dit jaar een cursus Start-2-Tennis aan voor volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar, die eens van de tennissport zouden willen proeven. Geïnteresseerden komen alles te weten tijdens de infomomenten op zaterdag 3 mei (13 tot 15 uur) en op woensdag 7 mei (18 tot 20 uur). Meer details vind je op de nieuwe website, die vanavond online gaat: www.tceversel.be

4-bands-op-record-store-day

4 bands op Record Store Day

Ze worden alsmaar zeldzamer, de onafhankelijke platenzaken, maar één keer per jaar treden ze samen naar buiten op de Record Store Day. Morgen is het weer zover en ook de enige onafhankelijke platen- en cd-zaak in Heusden-Zolder doet weer mee: de cd & vinylshop Pick Up op Suska Berg. Eigenaar Fonny Jans (rechts op foto van Ria De Clerck) ) heeft zijn eigen mini-festivalletje klaargestoomd met vooral Limburgse groepen. De winkel gaat uiteraard al 's morgens open, maar de eerste groep Rusty Roots opent om 13u30. Om 14u30 spelen The Sore Losers, om 15u50 Pete en de finale is om 16u40 voor Astronaute & Mad About Mountains.

riddertocht-3-aangekomen-bij-de-halve-maan

Riddertocht (3): Aangekomen bij de Halve Maan

Het zit erop, de Riddertocht van de leerlingen van het Sint-Franciscuscollege met meer dan 60 stapkilometers in drie dagen. Vanochtend zijn ze vertrokken in Tielt-Winge en vermoeid maar gelukkig kwamen ze aan bij het gekende domein de Halve Maan in Diest waar de benen werden gestrekt en de voeten op schade gecontroleerd. En inmiddels is het ook duidelijk geworden waarom deze editie Riddertocht was gedoopt. Onderweg zijn de leerlingen schilderachtige kastelen met geschiedenis gepasseerd zoals Kwabeek, de kastelen van Boutersem, het kasteel van Horst (van de Rode Ridder), enz. Mooie plekjes, veel natuur, leuke landschappen en onvergetelijke herinneringen die de volgende weken nog zullen opgerakeld worden. (meer foto's van Stefan Was en Jan Dedecker)

kunstverkennend-wild-a-la-flamande

Kunstverkennend Wild à la Flamande

De enthousiaste bende van 'Kunstverkennend Wild' bracht vanavond het gesmaakte  'A la flamande' in de Muzeschouwburg, geen asperges maar wel puur theater. (foto Lenscollectief)

49-kandidaat-teams-voor-24-uren

49 kandidaat-teams voor 24 uren

Op iets meer dan 4 maanden voor de 24 uren van Zolder, staan 49 teams op de inschrijvingslijst, daarvan zijn er al 38 volledig in orde. Vanaf nu wordt gewerkt met een reservelijst, want van de 49 kunnen er mogelijk nog afvallen. De beslissing om de etmaalrace over te schakelen op 'klassieke' wagens en niet langer meer op de gt's te mikken, heeft dus gewerkt. Tijdens het evenement worden 8 wedstrijden gehouden: 2 manches van de Clio Cup Benelux, 2 van de NEC Formla 1.6 en 4 van de (…) Lees het hele bericht

opgelet-voor-advertentieoplichters

Opgelet voor advertentieoplichters

Er zijn in Heusden-Zolder weer oplichters aan het werk die bij handelaars geld proberen los te krijgen voor pseudo-advertenties. Zo kreeg ook frituur-café De Koster in Viversel 'commercieel bezoek'. Ze bellen eerst, gebruiken de naam van de politie Heusden-Zolder en vragen of de handelaars willen adverteren in de eenmalige publicatie 'Prevent'. Dan komt er een vertegenwoordiger langs met een contract waarop 'culturele vriendenkring Belgische veiligheidsdiensten' (…) Lees het hele bericht

lentekleuren-binnen-en-buiten

Lentekleuren binnen en buiten

We worden deze lente echt wel verwend met kleurrijke bloemen, die door het weer ook nog behoorlijk lang standhouden. Gust Ischen serveert ons ook vandaag nog wat bloemenpracht. Binnenin tonen bloemen vaak een nog mooiere kant ... een ochtendlijke opendeurdag als het ware.

maandag-25ste-baseballtornooi

Maandag 25ste baseballtornooi

Maandag 21 april, Paasmaandag, heeft de 25ste editie van het baseballtornooi voor jeugdverenigingen uit de gemeente plaats. Er zijn 12 jongensploegen en 8 meisjesploegen ingeschreven. Die strijden vanaf 9 uur voor de overwinning of de fairplay trofee. Plaats van afspraak: chiroterreinen aan de Jogem in Zolder.

riddertocht-2-ze-zitten-in-tielt-winge

Riddertocht (2): Ze zitten in Tielt-Winge

De dappere stappers van het Sint-Franciscuscollege kregen ook vandaag heel wat kilometers onder de voeten, maar ze mogen dit jaar echt niet klagen over de weersomstandigheden. Het was vanmorgen dan wel erg fris, maar zowat heel de dag hadden ze het zonneke op hun bolleke. Ze vertrokken vanochtend opnieuw in Lubbeek. Na een aantal uren stappen werden ze aan het Wagenhuis Horst opgewacht door de leerkrachten die een traktatie in petto hadden. Na de middag werd dan weer vol goede moed gezocht en gestapt, en het eindpunt werd al dan niet vlot gevonden aan de jongensschool in Tielt-Winge. Daar zal vannacht wellicht alweer een stuk dieper worden geslapen. (foto's Jan Dedecker)

clean-week-heeft-gevuld-programma

Clean Week heeft gevuld programma

Van 28 april tot en met 30 april organiseert Circuit Zolder voor de vierde keer de Clean Week. Centraal staat de groene mobiliteit die vanuit zoveel mogelijk standpunten worden belicht en waarbij de bezoekers kennis kan maken met alternatief aangedreven voertuigen. Het is ook een ontmoetingsplaats voor het bedrijfsleven, de overheden, de automobielsector, wetenschappers en technici. Op maandag 28 april zijn er de Business Eco Driving Days onder meer met de verkiezing van de Clean Car of the Year, de (…) Lees het hele bericht

geen-le-mans-voor-laurens-vanthoor

Geen Le Mans voor Laurens Vanthoor

Laurens Vanthoor zal dit jaar niet deelnemen aan de 24 Uren van Le Mans in het Sébastien Loeb Racing team. Dat was nochtans eerder dit jaar aangekondigd, maar nu heeft het team besloten om met een andere rijder in zee te gaan. Vanthoor reageert ontgoocheld maar kan de beslissing ook wel begrijpen. "Ik ben een professionele rijder en dat had heel wat voordelen voor hen maar natuurlijk zitten daar ook financiële en commerciële aspecten aan en die wogen blijkbaar te zwaar voor (…) Lees het hele bericht

nieuwe-infrastructuur-voor-natuurgebied-bolderberg

Nieuwe infrastructuur voor natuurgebied Bolderberg

Het afgelopen jaar liet natuurvereniging Limburgs Landschap  verschillende werken uitvoeren in natuurgebied Bolderberg. Daardoor blijft het gebied vrij open en wordt de zeldzame heide- en moerasvegetatie in het hart van De Wijers in stand wordt gehouden en het panorama blijft gevrijwaard. Na de herinrichtingswerken komt ook de infrastructuur aan de beurt, en dat met steun van het project Quickwin De Wijers van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Voor kinderen en jeugdgroepen zoals de (…) Lees het hele bericht

hopen-voor-het-fruit

Hopen voor het fruit

Hopelijk hebben de fruitbloesems afgelopen nacht stand gehouden door de vrieskou, want tot nu toe zag het komende fruitseizoen er goed uit, maar enkele uren vriezen kunnen een heel seizoen om zeep helpen. Op de foto een perziksbloesem. (foto Jan Leijskens)

heusden-zolder-geen-flitsmarathon-maar

Heusden-Zolder: geen flitsmarathon maar ...

Het politiekorps van Heusden-Zolder neemt als dusdanig niet deel aan de flitsmarathon die morgen in het hele land wordt georganiseerd. Nog vier andere zones in Limburg stappen er ook niet in. In Heusden-Zolder is de verklaring dat er sowieso het hele jaar door wordt geflitst én dat de flitswagen al langer op die plaatsen waar gezet waar de bevolking klaagt over laagvliegers. Overigens, let ook morgen maar op uw snelheid, want marathon of geen marathon, de kans is groot dat ze ergens staan ...

riddertocht-1-vertrokken-in-boutersem

Riddertocht (1): Vertrokken in Boutersem

De eerste van drie dagen Riddertocht van het Sint-Franciscuscollege vandaag. Met bussen werden de 150 deelnemers vanmorgen gedropt op een toen nog onbekende bestemming, maar het bleek om het plein bij het gemeentehuis van Boutersem te gaan. Even oriënteren en wat onderling discussiëren en de groepjes begaven zich meteen op weg, in stevig tempo gedreven door enthousiasme. Onderweg stond een frisse wind, maar geleidelijk ruimden de wolken plaats voor zon. Rond de middag wachtte een traktatie in Kerkom (Boutersem) en vanavond zijn de trekkers aangekomen in Lubbeek. Wie zelf geen overnachtingsplaats vond, kon terecht in zaal Libbeke. (foto's Jan Dedecker)

academie-exposeert-in-tessenderlo

Academie exposeert in Tessenderlo

De basisopleiding voor volwassenen van de gemeentelijke academie voor beeldende kunsten van Heusden-Zolder organiseert een tentoonstelling met tekeningen van haar filiaal in Tessenderlo. Die opent nu donderdag om 20 uur in Het Loo, Vismarkt 1 in Tessenderlo. De expo is geopend tot en met 11 mei op weekdagen van 9 tot 12 uur en van 13 uur tot 16u30, op zondag van 13u30 tot 17 uur, gesloten op 1 mei en zaterdag.

het-weer-het-wordt-warmer-9

Het weer: het wordt warmer

Een kern van een hogedrukgebied boven het noorden van Duitsland zorgt over onze streken voor een zuidoostelijke luchtstroming, waarbij droge en mildere lucht wordt aangevoerd. Wolken zijn beperkt en het kwik gaat omhoog. De volgende dagen kan stilaan gestoorde lucht onze regio bereiken en de neerslagkansen nemen toe.
Morgen wordt een prachtige zonnige dag met nauwelijks wolken. Na een koude start met op vele plaatsen grondvorst of zelfs lichte vorst, kan het kwik klimmen tot gemiddeld 15 of 16 (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-15-april-2014

Vandaag gezien

Aangetroffen in Bolderberg, de geelgerande watertor. (foto Jan Leijskens)

iedereen-welkom-op-kinderfeest-in-de-bark

Iedereen welkom op kinderfeest in De Bark

Op woensdag 21 mei kunnen alle kinderen uit de ruime buurt van opvangcentrum De Bark elkaar beter leren kennen kennen tijdens het Karibu Kinderfeest. Iedereen mag komen spelen, los af afkomst, moedertaal, thuissituatie. Er wordt vooral gemikt op kinderen tussen 5 en 12 jaar. Zij kunnen van 14 tot 17 terecht in en rond De Bark, Kapelstraat 73/2 voor workshops circustechnieken, dans, djembe, verhalen, ... Deelnemen kost slechts 0,50 euro (2 workshops en versnapering). Inschrijven voor 10 mei via integratie.ocheusden-zolder[!]rodekruis.be of 011/71.00.20

celstraf-voor-agressie-tegen-zoon-en-ex

Celstraf voor agressie tegen zoon en ex

Een man van 49 uit Heusden-Zolder moet 10 maanden effectief de cel in omdat hij zijn familie in Houthalen-Helchteren het leven zuur maakte. Als hij gedronken had, trok hij onder meer naar zijn ex-vrouw om haar te terroriseren. Bij zijn zoon sloeg hij de voordeur met een bijl aan diggelen, dat had te maken met een meningsverschil over de verkoop van het echtelijke huis. Dat gebeurde verschillende keren, in 2,5 jaar geleden werd hij al eens veroordeeld, maar hij hield zich niet aan de voorwaarden. In januari dit jaar werd hij opgepakt, omdat hij weer maar eens door het lint was gegaan.

collegeleerlingen-gaan-op-riddertocht

Collegeleerlingen gaan op Riddertocht

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert het Sint-Franciscuscollege tijdens de paasvakantie een driedaagse voettocht voor de leerlingen van het tweede middelbaar en morgen is het zover. Daarmee is het SFC al aan de 36ste editie toe, met liefst 150 deelnemers. En deze kreeg als thema 'Riddertocht', later zal duidelijk worden waarom. Leerkrachten zorgen samen met een dertigtal leerlingen van het 5de jaar voor de begeleiding en de controleposten. Morgenvroeg worden de leerlingen gedropt in (…) Lees het hele bericht

fietser-in-levensgevaar

Fietser in levensgevaar

Op de E 314 in Heusden-Zolder zijn vanmorgen twee bestelwagens gebotst. Daarbij vielen twee lichtgewonden, het ongeval veroorzaakte ook verkeershinder. Ondertussen ligt in het ziekenhuis nog een fietser die gisteravond door een auto was aangereden en met levensgevaarlijke verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

inbraakpoging-in-barrierstraatje

Inbraakpoging in Barrierstraatje

In het Barrierstraatje is een poging tot inbraak gebeurd. Vanmiddag zijn de inbraaksporen ontdekt aan de achterdeur.

strongmanrun-win-een-sporttas

Strongmanrun: win een sporttas!

Al geregistreerd voor de Strongmanrun op 24 mei op en rond Circuit Zolder? Doe het dan maar snel want de toekomstige deelnemers maken kans op een mooie, praktische sporttas. Gewoon voor vrijdagmiddag 14 uur een bevestiging van inschrijving mailen naar assistant1 [!] sparkies.be en dan maken we nadien de gelukkigen bekend. En wie weet wachten er nog meer verrassingen.

vandaag-gezien-14-april-2014

Vandaag gezien

Het moet nog Pasen worden, maar de pinksterbloem staat al in bloei. (foto Jan Leijskens)

cd-van-kim-in-the-middle-is-raak

CD van Kim in the Middle is raak

Kim Versteynen is zich aan het ontpoppen tot één van de leading ladies van de vaderlandse jazz. Dat bleek gisteravond ook in Muze bij de voorstelling van haar CD. Eerst was er de support act waarbij ze op een intieme manier begeleid werd door Tim Finoulst. En dan ontbond de band alle duivels met Kim in the Middle, de schouwburg werd helemaal ondergedompeld in Braziliaanse en eigen composities. Een betere promotie voor de CD was niet te bedenken. (meer foto's van Ria De Clerck)

vierde-plaats-voor-vanthoor

Vierde plaats voor Vanthoor

In de eerste machne van de Blancpain Endurance Series in Monza (Italië) is Laurens Vanthoor vandaag vierde geworden. In zijn Audi R8 vormde hij team samen met de Braziliaan Cesar Ramos en de Duitser Marc Basseng. De andere Audi met zijn vorige teamgenoot Ortelli eindigde tweede. De eerste en derde plaats was voor Mc Laren.

kwb-en-scouts-bouwen-insectenhotelletjes

KWB en scouts bouwen insectenhotelletjes

Enkele weken geleden onthulde de KWB van Eversel zijn eerste insectenhotel bij Sint-Baaf. Van dat grote exemplaar zijn nu een 30-tal kleinere 'clonen' gemaakt, daarvoor stak de KWB de handen uit de mouwen samen met de kawellen van de scouts. Het is de bedoeling insecten meer levenskansen te geven, hopelijk wordt het geen plaag. 

ziekenzorg-eversel-viert-lentefeest

Ziekenzorg Eversel viert lentefeest

Op Palmzondag vierde Ziekenzorg Eversel het jaarlijkse lentefeest met een 40-tal gasten. De viering werd opgeluisterd door het parochiaal zangkoor. Daarna werd de inwendige mens versterkt met een middagmaal, bij de koffie en de vlaai kwamen de tongen los tijdens een gezellig samenzijn. Iedereen keerde nadien huiswaarts met een palmtakje. (foto's Gust Ischen)

sprekende-beelden-in-de-mijlpaal

Sprekende beelden in De Mijlpaal

Onder ruime belangstelling had vanmiddag in De Mijlpaal de vernissage plaats van de tentoonstelling met beelden van Peter Vanbekbergen en wijlen Willem Van Hecke. Op de foto boven kunstenaar Peter Vanbekbergen samen met galerijhoudster Lut Maris. Tegelijk loopt ook de expo 'Terra en cotta'. Te bezoeken tot en met 1 juni, elk weekend. (meer foto's van Ronny Vanthienen)

vrijheid-kent-geen-erbarmen-voor-kvv

Vrijheid kent geen erbarmen voor KVV

Als er aan het eind van de voetbalcompetitie één ding duidelijk is geworden, dan is het wel dat er in derby's geen cadeautjes worden uitgedeeld. Zo maakt Vrijheid Zolder vandaag brandhout van KVV Heusden-Zolder, het werd 7-1.

bolderbergse-droom-wordt-nachtmerrie-in-statie

Bolderbergse droom wordt nachtmerrie in Statie

In vierde provinciale A heeft Statie Zolder FC Bolderberg verslagen met 2-1, tegelijk won Gestel, zodat het ook de titel pakt. Bolderberg en Statie spelen samen de eindronde. SK Heusden 06 heeft met 0-2 verloren van Lille. Anadol won met 2-4 bij Termolen.

vandalen-op-parking-69

Vandalen op parking 69

Vandalen hebben toegeslagen op Parking 69, tussen de Terlaemenlaan en de Kerkstraat. De feiten zijn gisteren na de middag vastgesteld.

nathalie-lemmens-viert-landstitel

Nathalie Lemmens viert landstitel

Volleybalspeelster Nathalie Lemmens uit Viversel zat gisteravond weer aan de champagne, want na de Beker van België in februari, won ze met haar team Asterix Kieldrecht nu ook de landstitel. Tweemaal werd de afgelopen week Charleroi met 3-0 verslagen. Voor Nathalie meteen de afsluiter van een topseizoen bij Kieldrecht waar ze in augustus startte als semi-prof. Nu volgt een korte rustperiode en op 9 mei starten de trainingen met de Yellow Tigers als voorbereiding op het WK in oktober.  (foto Chantal De Troch)  

vck-a-verliest-laatste-match

VCK A verliest laatste match

Wat enkele weken geleden nog een cruciale match in de titelstrijd leek voor VCK Bolderberg A, werd nu een verplicht nummer, want zoals geweten was de verplaatsing naar Blaasveld de allerlaatste wedstrijd in eerste nationale. Een gala-afscheid is het niet geworden, het werd 3-1 met als setstanden 25-13, 25-27, 25-16 en 25-17.

zolder-blijft-thuis-winnen

Zolder blijft thuis winnen

In het basketbal heeft KBBC Zolder A met 84-66 gewonnen van Black Sheep A. Zolder blijft dus thuis ongeslagen al was de start niet makkelijk tegen de stroeve bezoekers, die telkens weer bijbeenden. Tot de thuisploeg in het laatste kwart het heft in handen nam en de definitieve kloof sloeg.

de-humor-van-kleinkunsteiland

De humor van Kleinkunsteiland

Voor een uitverkochte schouwburg bracht het Kleinkunsteilandavond gisteravond 'Humor was nooit ver weg' en dat was het dan ook. (foto Lenscollectief)

inbraak-in-kerkstraat

Inbraak in Kerkstraat

In een woning in de Kerkstraat is een inbraak gepleegd. De feiten werden gisteren na de middag vastgesteld.

beloften-van-si-redden-de-eer

Beloften van SI redden de eer

Voor de laatste wedstrijd van de reguliere competitie moest zaalvoetbalclub MFC SI Heusden-Zolder zich geen illusies maken: Noorderwijk ging voor de overwinning om de titel binnen te halen en de bezoekers speelden dan ook met de daver op het lijf. Bij de rust stond het al 5-0 en nadien stoomden Noorderwijk door naar een 9-2 en de verdiende titel. Gelukkig hadden de beloften van Heusden-Zolder voordien hun seizoen wel mooi afgesloten met een 1-4 zege en een tweede plaats.

niet-te-warm-voor-pinguins

Niet te warm voor pinguïns ...

Dolle boel gisteren in Muze, of wat had je anders verwacht van de maffe bende van Het Paleis dat 'Lodewijk, de koningspinguïn opvoerde. (foto Lenscollectief)

de-kijk-van-richie-75

De kijk van Richie

Weer een sportploeg minder in Heusden-Zolder.

vandaag-gezien-12-april-2014

Vandaag gezien

Gezien in Bolderberg, de gele dovenetel.  Aan deze netel kan je je niet bezeren. De blaadjes zijn trouwens eetbaar, en als ze gedroogd zijn, kan je er thee van maken. (foto Jan Leijskens)

het-weer-wolken-maar-meestal-droog

Het weer: wolken, maar meestal droog

In een noordwestelijke luchtstroming worden geregeld wolkenvelden over onze streken gestuurd. Af en toe schuiven er ook verzwakte storingen over onze regio, voornamelijk gekenmerkt door wolkenvelden. Na het weekend kiest de wind voor een meer noordelijker sector en wordt het tijdelijk iets koeler. Halfweg de week wordt de wind, onder impuls van een hogedrukgebied, zuidelijk en kan het kwik flink klimmen.
Morgen staat er nauwelijks wind en het blijft droog. Er zijn echter geregeld wolkenvelden, maar (…) Lees het hele bericht

21-bestuurders-zonder-gordel

21 bestuurders zonder gordel

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie 'gordel en gsm' hield de politie beide aandachtspunten extra in de gaten. 21 bestuurders werden in één week betrapt zonder gordel. 5 reden met de gsm in de hand. Voorts legden 85 personen een ademtest af. 4 van hen hadden teveel gedronken. Andere vastgestelde inbreuken : niet-verzekerd voertuig, kale banden en verlaging ophanging. Eén auto werd getakeld.

kim-in-the-middle-stelt-cd-voor

Kim In The Middle stelt CD voor

Nu zondag om 20u15 stelt Kim In The Middle de nieuwe CD 'Open & Close' voor in de Muzeschouwburg. De titel slaat zowel op de avontuurlijke houding van de muzikanten als op de open relatie met het publiek. Zangeres Kim Versteynen, pianist Arne Van Coillie, contrabassist Flor Van Leughenhaege en drummer Luc Vanden Bosch spelen al jaren samen. Met het toegangsticket (€ 12, 10, 8) voor dit concert krijg je 5 euro korting op de CD. www.kimversteynen.com

vandaag-gezien-11-april-2014

Vandaag gezien

Jan Leijskens trof in Bolderberg een waterschorpioen aan.

strongmanrun-meer-hindernissen-meer-spektakel

Strongmanrun: meer hindernissen, meer spektakel

Wie dol is op spektakel en sensatie, moet zeker zaterdag 24 mei vrijhouden want dan heeft op Circuit Zolder de editie 2014 van de fisherman's Friend Strongmanrun plaats. Dat is één van de grootste hindernissenlopen ter wereld, over een parcours van 16 km bezaaid met obstakels die de deelnemers klimmend, springend en kruipend moeten overwinnen. Voor de naar schatting meer dan 4.000 deelnemers is het (…) Lees het hele bericht

de-skivakantie-zit-erop

De skivakantie zit erop

De laatste dag van de SFC-skivakantie bood een allegaartje van sneeuw, regen en zon. Vanochtend begon het met een slalomwedstrijd in een fikse sneeuwbui waarbij iedereen op een scherpe tijd mikte. Daarna nog wat pistes afwerken, voorraad inslaan voor de nachtrit, inpakken, opruimen, ... Na het avondeten, werd per groep de top-3 van de slalom bekend gemaakt. En zoals altijd zaten er enkele outsiders bij die met de prijzen gingen lopen. Om 20u35 zijn de beide bussen dan vertrokken richting Heusden-Zolder, met een valies vol herinneringen die de komende jaren nog geregeld zal geopend worden. (foto's Kurt Vanvelk)

gauwdieven-en-verkeersovertreders-op-markt

Gauwdieven en verkeersovertreders op markt

Een drukke multiculturele markt zorgt traditioneel voor de  gebruikelijke verkeersinbreuken en dat was gisteren niet anders. De politie noteerde 26 overtredingen waaronder parkeren op een fietspad (6), negeren van een parkeerverbodsbord (19) en rijden zonder rijbewijs (1). 6 marktbezoekers werden slachtoffer van gauwdieven. Voorts bleek dat marktkramers afval dumpten in afvalcontainers van bewoners en een aantal van hen de aangrenzende bossen als WC benutten.

met-zijn-allen-zingen-uit-volle-borst

Met zijn allen zingen uit volle borst

't Kuipershof zat vanmiddag afgeladen vol voor het korentreffen van OKRA-Limburg. Heel wat afdelingen hebben hun eigen koor en dat werd dus naar Heusden gestuurd voor een optreden voor een enthousiast publiek. De shantyliederen brachten de zaal in vervoering en aan het eind kwam er nog een samenzang, die ook vanuit de zaal stevig vocaal werd ondersteund (meer foto's van Julien Maebe)

wint-ben-lambrechts-ondernemersprijs-voka

Wint Ben Lambrechts ondernemersprijs VOKA?

Op donderdag 22 mei reikt werkgeversorganisatie VOKA-Limburg in Hasselt de Ondernemersprijs Herman Dessers uit, tijdens haar jaarvergadering. Die prijs gaat jaarlijks naar een Limburger, bedrijf, vereniging, instelling of groep die een opmerkelijke prestatie heeft geleverd. Er zijn drie genomineerden: Ben Lambrechts, de directeur van de PXL, die tot voor enkele jaren in Boekt woonde, Christa Jouck van Officenter die jaren geleden nog Hostellerie De Kluis in Bolderberg uitbaatte en Francis (…) Lees het hele bericht

koffer-met-kleren-in-de-natuur

Koffer met kleren in de natuur

Als je in Boekt aan de kerk het boswegje neemt richting Heilig Hartlaan, staat daar zowaar een mooie koffer te wachten. Je kunt meteen op reis vertrekken want de kleren zitten er nog in. Of zou het gedumpt zijn door iemand die last minute de gewichtsbeperking door de vliegtuigmaatschappijen vernam? (foto's Michel Gerits)

nieuwe-schepen-en-raadslid-op-gemeenteraad

Nieuwe schepen en raadslid op gemeenteraad

De gemeenteraad buigt zich op 24 april om 19 uur op de eerste plaats over de stoelendans naar aanleiding van het ontslag van SP.A-schepen Danny Vanoppen. Eerst zal Funda Oru geïnstalleerd worden als zijn opvolgster in het schepencollege. Daarna moet een nieuw raadslid voor de SP.A de eed afleggen, want Vanoppen verdwijnt ook uit de gemeenteraad. De volgende op de SP.A-lijst is Mohamed Ahmidouch. Dan zijn er ook nog financiële zaken (onder meer kerkfabrieken) en grondgebiedsaangelegenheden, en de raad moet zich buiten over het veiligheids- en preventieplan voor de periode 2014-2017.

vck-bolderberg-stopt-in-eerste-nationale

VCK Bolderberg stopt in eerste nationale

Volleybalclub VCK Bolderberg stopt ermee in eerste nationale. De club lijkt op een haar na de titel in die eerste te missen en strandt op de tweede plaats. Het bestuur heeft nu besloten om ermee te kapen en alleen nog door te gaan met een heren seniorenploeg in tweede divisie. De reden zijn de hoge kostprijs van twee ploegen in landelijke/nationale reeksen, het beperkte aantal sponsors en ook de onzekerheid over de toekomst van de sporthal in Bolderberg. Toch wil de club samen met zijn 2de divisie voortbouwen aan een eigen jeugdwerking. De trainer en de nieuwe aangeworven spelers krijgen allemaal hun vrijheid terug en kunnen dus naar een andere club uitkijken.

365-heusden-zolder-volgt-jongerencultuur

365° Heusden-Zolder volgt jongerencultuur

Creatieve duizendpoot Lennart Lemmens heeft een nieuw project gelanceerd in de gemeente. 365° Heusden-Zolder is een fotografieproject, een reeks waarin op zoek gegaan wordt naar wat de jongeren bezig houdt: van chillen tot muziek maken, zwemmen, acteren, dansen, feesten, ... De bedoeling is om foto's te maken van de leefwereld van jongeren en die foto's zullen volgend jaar tentoon gesteld worden in Heusden-Zolder. Hier kan je het project volgen.

20-000-euro-voor-opknappen-weyerkesbos

20.000 euro voor opknappen Weyerkesbos

Het Weyerkesbos, langs het Rode Kruis-gebouw, tussen de Koolmijnlaan en de Staintonstraat wordt opgewaardeerd. Daarvoor heeft minister-president Peeters 20.000 euro uitgetrokken. Bij de aanpak van het bos zal het mijnverleden centraal staan en ook de buurtbewoners zullen er nauw bij betrokken worden. In het Weyerkesbos werd de afgelopen jaren veel afval achtergelaten en de fitnesstoestellen trokken hangjongeren aan, die dan weer voor vandalisme zorgden, vooral aan het Rode Kruisgebouw en omgeving. Limburgs Landschap krijgt ruim 5.400 euro voor het inrichten van de onthaal- en educatieve structuur van het natuurgebied Bolderberg en een speelbos samen met de scouts.  De subsidies maken deel uit van een bedrag van in totaal 130.000 euro voor verschillende projecten in De Wijers. Minister-president Peeters lanceert trouwens een nieuwe oproep voor nieuwe projecten, er is nog 80.000 euro beschikbaar. Op www.dewijers.be, vind je alles terug, aanvragen moeten uiterlijk 30 juni bezig zijn.

belgische-party-na-de-skipret

Belgische party na de skipret

Op de SFC-skireis is alweer de voorlaatste dag gepasseerd. Vanmorgen vertrok het gezelschap voor het eerst tussen de sneeuwvlokken. Maar voor iedereen goed en wel op de pistes was, probeerde de zon zich door de wolken te branden, wat tegen de middag ook lukte. Maar doordat de temperatuur een stuk lager bleef dan de voorbije dagen, bleef de sneeuwkwaliteit beter en zijn er heel wat kilometers afgelegd. Een goede training voor de slalomwedstrijd van morgen. Ondertussen wordt het hotel op stelten gezet tijdens de traditionele afscheidsparty,  waarbij het lijkt alsof de Rode Duivels wereldkampioen zijn geworden. Gelukkig zijn er geen andere gasten. (foto's Kurt Vanvelk)

schilderswijkkinderen-zoeken-berensporen

Schilderswijkkinderen zoeken berensporen

De kinderen van de Schilderswijk vierden vandaag hun buitenspeeldag. Een select, maar vrolijk en enthousiast gezelschap ontpopte zich tot ware detectives. Na flink wat gesnuffel naar berensporen vonden ze uiteindelijk de verdwaalde vriend van beer. Het feestje werd extra opgevrolijkt met een drankje en Turkse koekjes in De Zandloper.

peter-balette-hoofdtrainer-aa-gent

Peter Balette hoofdtrainer AA Gent

Het bestuur van AA Gent heeft vanmorgen Peter Balette aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. Balette, die eerder dit jaar door Mircea Rednic was binnengehaald, moet nu diezelfde Rednic opvolgen. Die is ontslagen, niet alleen om de tegenvallende resultaten maar ook omdat de spelers niet langer achter hem stonden. Balette krijgt met Bernd Thijs een andere Limburger naast zich. Thijs was tot nu toe speler bij de Buffalos maar werd geteisterd door blessures. UPDATE  (…) Lees het hele bericht

displays-moeten-de-snelheid-temperen

Displays moeten de snelheid temperen

Om de onaangepaste snelheid aan te pakken, kocht de politie 4 snelheidsdisplays aan. 2 borden zijn voorzien van een zonnepaneel en kunnen lange tijd autonoom functioneren. 2 'spookborden' zijn verplaatsbaar en worden ingezet bij wielerwedstrijden, omleidingen, werken, markten, evenementen op Circuit Zolder, ... Een groene smiley betekent een schouderklopje voor een correcte snelheid, een rode droeve smiley wijst op de onaangepaste snelheid. "Alle info wordt opgeslagen en geanalyseerd, en dat 24 uur per dag. Met die resultaten kunnen we beslissen op bepaalde tijdstippen de flitsauto op te stellen. Met onze displays kunnen we ook inspelen op vragen van inwoners. En het is bewezen dat de borden zorgen voor een vermindering van de snelheid met 10 tot 20 %, dus verwachten we ook een vermindering van de ongevallen met gewonden," aldus commissaris Danny Wendelen.

wie-fietst-mee-met-het-ziekenhuis

Wie fietst mee met het ziekenhuis?

Het Sint Franciskusziekenhuis organiseert dit jaar een aantal initiatieven onder het motto 'SFZ gezond'. Het gaat om gezond eten, stoppen met roken, bewegen en bij uitbreiding sporten. Een hoogtepunt wordt bereikt van 18 tot en met 21 september met de organisatie van een trip naar de Mont Ventoux. Die zal uiteraard worden beklommen, geheel of gedeeltelijk te voet of 1 of meermaals per fiets. Daarvoor wordt een locatie gehuurd met plaats voor 92 personen, vervoer gebeurt met een bus van 80 en nog enkele andere voertuigen. Deelnemen kost ongeveer 300 euro, reis en verblijf in half pension inbegrepen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor sportievelingen. Geïnteresseerd? Neem contact op met Wim Pluymers, 011 71 50 20 of wim.pluymers [!] sfz.be

nieuwe-campagne-voor-geschenkbonnen-op-komst

Nieuwe campagne voor geschenkbonnen op komst

 De middenstandsraad zet een nieuwe campagne rond de geschenkbonnen in de steigers. Vorig jaar zijn via de banken, het gemeentehuis, de dienst toerisme en de bib voor bijna 67.300 euro aan geschenkbonnen verkocht. Die worden allemaal in de gemeente zelf te gelde gemaakt. Daarom roept de middenstandsraad handelaars op om aan te sluiten bij de actie. Het kost 40 slechts euro per jaar en het levert extra promotie op. Aanmelden voor 22 april op 011 80 80 86 of welzijn.lokale.economie[!]heusden-zolder.be

de-intensiteit-van-ruwe-beelden-in-de-mijlpaal

De intensiteit van ruwe beelden in De Mijlpaal

Van 13 april tot 1 juni toont galerij De Mijlpaal werk van Peter Vanbekbergen en Willem Van Hecke, kunstenaars die beiden een universele beeldtaal gebruiken die verwijst naar mens en mens-zijn. Peter Vanbekbergen (1962, foto links) vormt zijn beelden in en met klei. Zijn grote mensbeelden bezitten een grote empathie en nemen als vanzelf hun plaats in de omgeving in. Hij maakt vooral reeksen van mensen, af en toe ook enkele (…) Lees het hele bericht

eversel-gaat-op-bedevaart-naar-compostela

Eversel gaat op bedevaart naar Compostela

Zoals we al eerder aangaven, bestaat de Sint-Jacobusparochie Eversel in 2014 175 jaar. Eén van de activiteiten is een bedevaart naar St.-Jacobus in het Spaanse Compostela en dat in samenwerking met Govaka/Pasar. De reis is gepland van 4 tot 7 oktober en kost 475 euro per persoon. Daarin zitten zowel de vluchten, transfers naar de luchthaven, verblijf, alle maaltijden, een dagexcursie naar Finisterra, begeleiding en verzekering. Het ligt nog een eindje verwijderd maar inschrijven moet voor 30 april gebeuren. Dat kan op dinsdagen 8, 15 en 22 april van 19 tot 20 uur in de kleine feestzaal van St.-Baaf. Meer info willyvanaelst[!]telenet.be of 011 42 66 48  

een-bui-kan-de-skipret-niet-verstoren

Een bui kan de skipret niet verstoren

Helaas is ook op de Klausberg de zon niet elke dag baas, want dinsdag na de middag werd ze verdrongen door wolken en viel er zelfs een bui. Maar dat kon de skipret amper temperen, want elke skigroep heeft minstens blauwe en rode pistes gedaan. De gevorderden draaien ondertussen hun hand niet meer om voor de zwarte pistes en het 'fun-park'. Toch sluipt er ook wat vermoeidheid in de spieren, en op zulke momenten doen een warme douche en een 4-gangen diner wonderen. Daarmee werd zelfs de basis gelegd voor een karaoke waarbij The Voice verbleekte. (foto's Kurt Vanvelk)

donderdag-korentrefdag-van-okra

Donderdag korentrefdag van OKRA

Nu donderdag 10 april om 13u30 heeft in 't Kuipershof de Limburgse Korentrefdag van OKRA plaats. OKRA Heusden bijt de spits af met zijn eigen 'Seniorenkoor Singhet Scone'. Daarna volgen verschillende Limburgse koren. En om af te sluiten is er een samenzang. Dit evenement is een jaarlijks hoogtepunt voor de OKRA-zangkoren en 't Kuipershof is daar ondertussen de vaste stek voor geworden.

bruno-buyse-gaat-in-beroep

Bruno Buyse gaat in beroep

Bruno Buyse reageert namens zijn bedrijf Immofamco ontgoocheld op de weigering van een bouwvergunning voor het Centraal Magazijn. "En dat ondanks de aanpassingen die in overleg zijn vastgelegd en de positieve adviezen van verschillende diensten. Wij blijven achter het project staan: 70 woongelegenheden aan zeer betaalbare prijzen en de bestemming voor grote handelszaken die op andere plaatsen geen uitbreidingsmogelijkheden hebben, in het bijzonder de Brico," legt hij uit. (…) Lees het hele bericht

wijziging-filmprogramma-muze

Wijziging filmprogramma Muze

Er is een verschuiving in de filmprogrammatie van Muze. De film 'Blood Ties' wordt op woensdag 23 april om 20u15 vervangen door 'End of Watch'. Blood Ties wordt vertoond op woensdag 4 juni. 't Is maar dat je niet naar de verkeerde film zit te kijken ...

vandaag-gezien-8-april-2014

Vandaag gezien

Het blijft toch een mooie bloem, de kievitsbloem, dit exemplaar is gespot in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

college-weigert-bouwvergunning-magazijn

College weigert bouwvergunning magazijn

Het schepencollege heeft opnieuw een bouwvergunning geweigerd voor het project Centraal Magazijn van N-VA-raadslid Bruno Buyse. Volgens schepen van ruimtelijke ordening Lode Schops was het college bereid om een vergunning te geven voor het woninggedeelte maar niet voor de winkels. Maar uiteindelijk gaf het college ook voor de appartementen een negatief advies. "Normaal moet je in een woningproject een deel sociale woningen voorzien. Je moet dan ofwel met een sociale bouwmaatschappij (…) Lees het hele bericht

van-de-skipiste-naar-het-zwembad

Van de skipiste naar het zwembad

Bij onze skiërs in het Ahrntal begint het zo stilaan op 'zomerski-met-Pasen' te lijken: de hele dag stralende zon en middagtemperaturen boven 20 graden. 's Morgens zijn de pistes perfect, na de middag zijn ze helaas in een vochtige brij omgetoverd. 's Morgens verspreiden de groepen zich over het hele skigebied om elkaar 's middags weer te treffen voor frieten, pizza of pasta in het restaurant Almboden. De beginners zijn ondertussen die status voorbij en de gevorderden zoeken nieuwe uitdagingen. Vandaag had de hoteleigenaar gezorgd voor een zwembeurt in een gloednieuw zwembad in een buurtgemeente. De spieren waren meteen ontspannen. (foto's Kurt Vanvelk)
Meer foto’s vind je dagelijks hier

het-weer-koeler

Het weer: koeler!

Na de doortocht van een actieve storing met donder en bliksem is de lucht van subtropische oorsprong verdreven en komen we in gevoelig koudere lucht terecht. Aanvankelijk zijn er enkele buien mogelijk, maar later is het meestal droog met ruimte voor de zon.
Morgen wisselen wolken en opklaringen elkaar af. De luchtmassa is onstabiel van opbouw en verspreid vallen er enkele buien. Er staat hierbij een matige wind en het kwik blijft beperkt tot 13 graden.
Woensdag wordt het wat warmer (…) Lees het hele bericht

blikseminslag-beschadigt-dak-en-schouw

Blikseminslag beschadigt dak en schouw

Rond half tien vanavond is de bliksem ingeslagen op een woning in de Edward Staintonstraat. Daarbij werd de nok van het dak beschadigd, binnen in het huis was de schade groter. Daar was de schouw van boven tot onder gekloven. Een aantal brokstukken van het dak kwam op de auto van de buurman terecht. De brandweer hoefde niet te blussen, maar kon zich beperken tot een inspectie van de woning en het dak. (foto Michiel Reynders)

kunstverkenner-komt-er-weer-aan

Kunstverkenner komt er weer aan

Kunstverkenner komt er weer aan. Het project laat jongeren kennismaken met theater in al zijn facetten en is een samenwerking tussen het college, de academie van Beringen, CVO Heusden-Zolder en Muze. Er zijn dit voorjaar 3 producties te zien. Op donderdag 17 april bijt Kunstverkennend Wild de spits af, late tieners en prille twintigers die onder leiding van Lut Daniëls 'à la Flamande' op de planken brengen. Op zondag 4 mei om 15 uur is het de beurt aan Kunstverkenner (…) Lees het hele bericht

moet-er-nog-afval-zijn

Moet er nog afval zijn?

Vanmorgen trof Eric Lefebvre deze berg afval - van allerlei slag - aan bij de kledingcontainer aan de kerk van Berkenbos. Het gaat om heel wat huisvuil dat wordt opgehaald en de rest kan naar het recyclagepark gebracht worden, nog geen kilometer verder. En zeggen dat twee weken geleden zoveel vrijwilligers het zwerfvuil hebben opgeruimd. Ook een stichtend voorbeeld voor de vele kinderen en jongeren die daar dagelijks passeren ...

rv-berkenbos-b-is-kampioen

RV Berkenbos B is kampioen

RV Berkenbos B is kampioen in de vijfde afdeling van volleybalfederatie VKS Limburg. Voor de B ploeg is dat meteen de allereerste titel in het 30-jarig bestaan van de club. Het team behaalde dit seizoen 12 overwinningen in 16 wedstrijden. Er werd dan ook een kampioenenfeestje gebouwd.

dronken-en-te-snel

Dronken en te snel

De politie heeft dit weekend SLimcontroels gehouden. Daarbij zijn 865 wagens en motoren gecontroleerd. 18 bestuurders reden te snel in Terrillaan (4), Koolmijnlaan (13) en M. Scheperslaan (1). In Koerselsebaan reed niemand te snel. 47 bestuurders legden een ademtest af. 2 van hen hadden teveel gedronken en kregen een rijverbod opgelegd. Er zijn nog 15 andere overtredingen vastgesteld: niet dragen gordel (10), geen verzekering (2) en technische gebreken  

nog-plaatsen-vrij-voor-motorscreenings

Nog plaatsen vrij voor motorscreenings

De komende weken organiseert het provinciebestuur samen met de lokale politie twee motorscreenings. Het is de bedoeling bij het begin van het seizoen de behendigheid en de rijvaardigheid op te frissen. Er zijn nog plaatsen vrij voor de motorscreenings op zaterdag 12 april in Tongeren en zaterdag 26 april in Lanaken. Inschrijven via www.limburg.be/verkeersveiligheid of 011 23 80 43.

vandaag-gezien-7-april-2014

Vandaag gezien

Zullen we deze maandag eens opvrolijken met wat prachtige kleuren die Gust Ischen vastlegde, lentebloeiers die zich koesteren in de zon.

over-paolo-en-de-slakken

Over Paolo en de slakken

Weer volop jazz gisteravond in het Muzecafé met Carlo Nardozza (trompet), Mimi Verderame (drums), Christophe Devisscher (bas) en Alano Gruarin (piano). 'Paolo', zoontje van Carlo, mag wellicht aanspraak maken op de royalty's van het gelijknamige nummer, een beauty, aldus onze man ter plekke die ook nog onder de indruk was van 'Valse d'escargots', dat eigenlijk te snel was voor slakken. Nardozza liet andermaal horen dat hij een geïnspireerd componist is, met eigentijdse stukken, op klassieke ritmes. (meer foto's van Ria De Clerck)

een-korte-loopstop-aan-het-gemeentehuis

Een korte loopstop aan het gemeentehuis

Eén van de vijf teams die deelnamen aan de 'Dwars door Limburg' ten voordele van Broederlijk Delen, maakte ook aan het gemeentehuis van Heusden-Zolder een korte stop. Samen liepen de teams 400 km, om te sensibiliseren en geld in te zamelen voor de derde wereld, dit jaar staat de landbouw in Senegal centraal.

even-te-warm-op-de-klausberg

Even te warm op de Klausberg

Een verkwikkende nacht in een echt degelijk bed kan deugd doen. Dat was meteen een goede start voor de tweede dag van de SFC skireis in het Ahrntal. Er rees wat twijfel bij het ontwaken want er waren nogal wat wolken. Maar vanaf de middag stond er een heerlijk zonnetje, dat maakte het zelfs te warm zodat de sneeuw iets aan kwaliteit inboette. Toch beleefden de leerlingen een leuke skidag. Ondertussen is een groot avondlijk spel-zonder-grenzen met landen-teams afgelopen waavoor iedereen zich inspande. (foto's Kurt Vanvelk)

ek-bmx-aparte-sfeer

EK BMX: aparte sfeer

We beleven niet elke week een Europees kampioenschap BMX in Heusden-Zolder. Daarom hier nog een aantal sfeerbeelden van Yves Maex. (meer foto's)

wordt-bolderberg-kampioen-op-statie

Wordt Bolderberg kampioen op Statie?

Door de zege van Bolderberg en het verlies van Gestel, ziet de situatie in vierde provinciale A er plots helemaal anders uit op één speeldag van het einde: Bolderberg staat nu aan de leiding met 82 punten, Gestel heeft er 81. Beiden hebben 27 matchen gewonnen, Bolderberg verloor er 5, Gestel 6. Bolderberg heeft ook een gigantisch doelpuntenoverschot: 112 gemaakt, 24 tegen, Gestel maakte er 99 en kreeg er 44 tegen. Volgende week krijgt Gestel rode lantaarn Ellikom op bezoek, Bolderberg moet naar ... Statie Zolder. Zullen volgende zondag om 16u45 de champagnekurken knallen aan de Michel Scheperslaan? (foto Yves Maex)

3-000-toeschouwers-voor-ek-bmx

3.000 toeschouwers voor EK BMX

Zowat 3.000 fietsliefhebbers zijn afgezakt naar de BMX-track voor de European League. Vandaag verliep de tweede manche net als gisteren, 1400 renners werden tegen een razend tempo de piste op gestuurd en maakten er daar spectaculaire races van. Het weer bleef goed, zodat af en toe de piste zelfs moest bevochtigd worden. Voor de organisatoren was dit alvast een goede algemene repetitie voor de wereldkampioenschappen volgend jaar, hoewel het dan allemaal nog veel groter zal zijn. (meer foto's van Davy Neuteleers)

pastoor-olav-vandebril-verlaat-zolder

Pastoor Olav Vandebril verlaat Zolder

Pastoor Olav Vandebril verlaat op 1 juli zijn parochie in Zolder-Centrum. Dat heeft hij gisteravond in de eucharistieviering aangekondigd, tot verbazing van de meeste gelovigen. Vandebril was bijna 17 jaar pastoor in Zolder, hij is nu 65 en verhuist naar de regio Brugge waar ook zijn broer en zus wonen. Hij benadrukt dat hij een prachtige tijd gehad heeft in Zolder. Maar in de brief die hij gisteravond voorlas, klonk ook bezorgdheid over de toekomst. Boekt zit sinds een tijdje zonder (…) Lees het hele bericht

gelijkspel-voor-kvv-2

Gelijkspel voor KVV

In derde provinciale C speelde KVV Heusden-Zolder 2-2 gelijk tegen Heers.

heusden-haalt-punt-bij-hamont

Heusden haalt punt bij Hamont

Nu de competitie naar haar einde loopt, lijkt SK Heusden 06 zijn tweede adem gevonden te hebben in vierde provinciale A, hij keerde met een 1-1 terug van subtopper Excelsior Hamont. Statie Zolder verloor met 2-1 bij Halveweg Zonhoven. Bolderberg haalde weer eens zwaar uit, 5-0 tegen Flandria Termolen. En ook Anadol won, met 2-0 van SV Peer.

gewonde-diefstallen-en-brand

Gewonde, diefstallen en brand

In de Merelstraat is vannacht een werfkeet afgebrand. De brandweer kon de schade beperken. Aan de rotonde van Koolmijnlaan en Langstraat is kort voor de middag een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Een inwoonster van Heusden-Zolder is dit weekend ook nog het slachtoffer geworden van een dief, haar portefeuille werd gestolen in de sporthal. Gisteravond is aan de manège op Terlaemen een oldtimer VW-busje uit 1979 gestolen. Het opvallende oranje busje met wit dak werd gebruikt als camper

titel-wordt-moeilijk-voor-vck-a

Titel wordt moeilijk voor VCK A

In de titelrush van het volleybal heeft VCK Bolderberg een steek laten vallen door de voorlaatste wedstrijd thuis met 1-3 te verliezen tegen La Chaine Orp. Het is nu alles geven volgende week in Blaasveld en afwachten wat Racing Genk doet, Genk heeft immers gewonnen en telt weer 2 punten voorsprong. VCK A verloor ook nog eens Hans Reyershove die met een zware beenwonde naar het ziekenhuis werd afgevoerd. Setstanden waren 25-23, 26-28, 14-25 en 22-25.

en-maar-vlammen

En maar vlammen ...

Al vroeg vanmorgen was er heel wat belangstelling op de tribune van de BMX-track. En de rijders die waren van bij het begin aan het vlammen alsof hun leven er van afhing. Zover gaat het natuurlijk niet, maar er staan wel punten voor het Europees kampioenschap op het spel. (foto's Davy Neuteleers)

feestperiode-voor-insecten-is-gestart

Feestperiode voor insecten is gestart

Met de intrede van de lente is ook voor de insecten een drukke maar lekkere periode gestart, want in de vele bloeiers vinden ze nectar. (foto's Gust Ischen)

vck-b-verliest-nipt

VCK B verliest nipt

In het volleybal heeft VCK B met 2-3 van Hemiksem verloren, en dat in een wedstrijd die op elk ogenblik de andere kant uit kon. Alleen in de eerste set toonden de bezoekers zich heer en meester. En dan begon het haasje-over spel. Dat duurde tot aan het einde van de tie-break, maar toen maakte Hemiksem het af. Na afloop werd Bolderberg-coach Guy Hoeyberghs door de spelers onder de douche gestopt want na vier seizoenen stopt hij. Setstanden : 16-25, 26-24, 25-22, 20-25, 13-15

auto-rechtdoor-in-bocht

Auto rechtdoor in bocht

Omstreeks drie uur vannacht is op de hoek van de Geenrijt en de Sint-Jansstraat een auto rechtdoor gegaan en in het struikgewas terechtgekomen. Daarbij werden een paal en draad voor een tijdelijke stroomconstructie omgereden en op de weg gegooid. Een automobilist die stopte voor het obstakel op de weg merkte pas nadien de auto op die bijna helemaal in het struikgewas stak. Hij haalde de jonge bestuurster eruit, ze werd voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

verlies-voor-vrijheid-3

Verlies voor Vrijheid

In de derde provinciale C van het voetbal heeft Vrijheid Zolder vanavond met 1-0 in Ham verloren.

beekbeemden-al-feestend-de-vakantie-in

Beekbeemden al feestend de vakantie in

De kinderen van het eerste leerjaar van Beekbeemden hebben de paasvakantie ingezet met een stevig feestje. Iedereen stak de handen uit de mouwen zodat er gesmuld kon worden van cake, koekjes, chips, snoepjes ... Er werden moppen verteld, een zelfgemaakt lied gezongen, gezelschapsspelletjes gespeeld... Elke klas kreeg hoog bezoek: zanger Paco trad op voor de leerlingen van 1a en in 1b stal kip Pluimpje de show. (foto's Katelijne Beerten)

de-eerste-sneeuw-is-verteerd

De eerste sneeuw is verteerd

Na een geanimeerde en vooral vermoeiende busreis, zijn vanmorgen omstreeks 10u30 de bussen met de SFC-leerlingen aangekomen in het Ahrntal. Toen ging het allemaal snel: de koffers naar de kamers en omkleden, ski's en skischoenen passen in ijltempo, ... om 12u30 had iedereen al de eerste sneeuw onder de latten gehad. Het was genieten: sluierwolken die geregeld de zon erdoor lieten, weinig volk op de pistes, ... Voor de ene was het wat zwaarder dan voor de andere, maar in het hotel waren achteraf alleen maar blije gezichten te zien. (foto's Kurt Vanvelk)

veel-belangstelling-op-eerste-dag-ek-bmx

Veel belangstelling op eerste dag EK bmx

Schitterende weersomstandigheden vandaag voor de eerste manche van de European League BMX op de vernieuwde Lotto Track op Circuit Zolder met ook de gloednieuwe startheuvel. Het was gigantisch druk en om de zowat 1400 renners 'gelanceerd' krijgen, viel het starthek om de 30 seconden. Iets minder dan 30 Europese landen hadden hun beste rijders gestuurd en dat resulteerde dan ook in spektakel en hoogstaande races. (foto's Davy Neuteleers)

si-maakt-er-een-galawedstrijd-van

SI maakt er een galawedstrijd van

In de tweede nationale van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder zijn laatste thuiswedstrijd van het seizoen met 12-4 gewonnen van Koersel. 200 toeschouwers zagen vooral in de eerste helft een felle derby waarbij het na vijf minuten 3-0 stond en bij de rust 4-2. Na de rust speelde de thuisploeg de bezoekers van het kastje naar de muur met als enig minpunt de rode kaart voor Vanbeuren vlak voor affluiten.

de-kijk-van-richie-74

De kijk van Richie

Wandelen is gezond.

els-de-schepper-verrast

Els De Schepper verrast

Els De Schepper was gisteravond in Muze te gast met 'Feest', en het werd ook een feest vol verrassingen, dat leverde trouwens het Lenscollectief een aantal verrassende foto's op.

128-sfc-leerlingen-op-skireis-vertrokken

128 SFC-leerlingen op skireis vertrokken

Vanavond zijn aan het college in Berkenbos 2 dubbeldek-bussen vertrokken voor de traditionele SFC-skivakantie. Met 128 eerstejaars leerlingen is het een record editie. Samen met de leraars zijn ze afgereisd naar Sankt-Jacob in het Ahrntal (Zuid-Tirol in Italië) waar ze rond 9 uur morgenvroeg worden verwacht, enkele begeleiders zijn er vanavond al aangekomen. En ze noteerden er om 18 uur 19 graden en schaarse sneeuw. Maar volgens de hotelbaas zou boven op de pistes nog voldoende sneeuw zijn. Alles is in ieder geval klaar voor een geslaagde skivakantie, wij houden u dagelijks op hoogte

het-weer-licht-wisselvallig-3

Het weer: licht wisselvallig

Storingen vertoeven de volgende dagen geregeld in onze streken en zorgen voor veel wolken en af en toe ook neerslag. Toch komen er ook droge dagen voor en bij momenten kan het kwik vrij hoge waarden bereiken. Vanaf volgend weekend lijkt het wat koeler te worden.
Morgen is het vaak bewolkt en een enkele regenbui is niet uitgesloten, vooral in de voormiddag. Meestal is het echter droog en de zon krijgt na de middag meer ruimte. Het kwik bereikt een graad of 18.
Zondag zorgt een storing (…) Lees het hele bericht

tractor-vervuilt-straat

Tractor vervuilt straat

Vanavond heeft een voorbijrazende tractor met aanhangwagen een lading zand en grasafval verloren op de zogenaamde snelheidsremmers in de Geenrijt. Het goedje kwam op straat terecht en werd nadien door bussen en auto's verder verspreid in de straat. Voor de buurt de zoveelste miserie veroorzaakt door zinloze snelheidsremmers. UPDATE Gelukkig was de brandweer toevallig aan het oefenen met het geschikte materiaal, de pompiers kwamen de straat proper spuiten, tot genoegen van de buurt.

meer-dan-90-gasten-op-koffiestop-de-springplank

Meer dan 90 gasten op koffiestop De Springplank

De vrije basisschool De Springplank Eversel heeft de paasvakantie ingezet met een koffiestop ten voordele van Broederlijk Delen. De leerlingen van het vijfde leerjaar, enkele leerkrachten en ouders maakten de koffiebar klaar op de speelplaats. En tegen het einde van de schooltijd arriveerden de eerste gasten voor een kop koffie, thee en een stuk peperkoek. Meer dan 90 'klanten' zorgden voor een opbrengst van 200 euro, geld dat gestort werd op de rekening van Broederlijk Delen.

zaak-van-wietplantages-weer-verdaagd

Zaak van wietplantages weer verdaagd

De rechtszaak tegen een Kosovaarse familie uit Beringen die vijf wietplantages had - onder meer in Heusden-Zolder - is nog maar eens uitgesteld. De meeste familieleden ontkennen dat ze erin betrokken waren of beweren dat ze maar van ver ermee te maken hadden. Nu wil de advocaat van een dochter van de familie nog stukken aan het dossier toegevoegen. Hij krijgt daar van de rechter de kans toe en daarom is de zaak verschoven naar 16 oktober, maar ook dan zal er nog geen uitspraak zijn.

7-dronken-bestuurders-betrapt

7 dronken bestuurders betrapt

De interventiedienst van de politie heeft afgelopen week tijdens de gewone diensturen 93 ademtesten opgelegd. 7 bestuurders hadden te diep in het glas gekeken. 4 krijgen een rijverbod. In het kader van de verkeersthema-actie 'gordel en gsm' werden 22 inbreuken vastgesteld wegens niet dragen van gordel (13) en gsm'en aan het stuur (9). 9 bestuurders begingen een parkeerovertreding waarbij 1 auto werd getakeld. Andere pv's zijn opgesteld voor sturen ondanks een rijverbod (1), inbreuken op het voorlopig rijbewijs (2), een gesloten overweg negeren (1), geen keuringsbewijs (3), niet ingeschreven voertuig (2) en geen inschrijving van een aanhangwagen (1).

extra-kinderopvangplaatsen-in-heusden-zolder

Extra kinderopvangplaatsen in Heusden-Zolder

Er komen 210 kinderopvangplaatsen bij in Limburg. Dat zal 3 miljoen euro kosten, geld dat de provincie heeft gevonden in de vorm van een SALK-project. In de eerste fase gaat het om 120 bijkomende plaatsen voor kinderen onder de drie jaar in gemeenten waar de kinderarmoede het grootst is: Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Genk, Maasmechelen en Hechtel-Eksel. Die krijgen in eerste instantie twee jaar subsidies en daarna zal Vlaanderen ze definitief erkennen en subsidiëren. Volgend jaar komen er dan nog eens 90 bijkomende opvangplaatsen bij in de provincie.

collegeleerlingen-aan-de-slag-in-de-brug

Collegeleerlingen aan de slag in De Brug

In het kader van het project 'Op stap naar solidariteit', kwamen 8 leerlingen van het Sint-Franciscuscollege 3 dagen naar het dagverzorgingscentrum De Brug van het OCMW . Doel is op de eerste plaats ontmoetingen tussen generaties tot stand te brengen. De leerlingen kregen een voormiddag vorming, werkten dan in groepjes aan een cijferspel, sjoelen en het maken van wenskaarten. De tweede dag werd in groepen gewandeld met achteraf een koffiemoment. En dan volgde nog een quiz die de leerlingen mee mochten maken. Leerlingen, personeel en gebruikers hebben er van geleerd en genoten.

fien-troch-te-gast-in-de-kijkclub

Fien Troch te gast in de Kijkclub

Regisseur Fien Troch van onder meer 'Een Ander zijn Geluk', 'Unspoken' en 'Kid' was te gast in de Kijkclub van de bibliotheek. Daarvoor trokken ze naar de lokalen van ElaN Languages waar ze samen met filmkenner Stijn Phlix brainstormden, eerst over de film Kid die ze thuis hadden bekeken. Daarna volgde een boeiend interview met Fien Troch. Ze bood een blik achter de schermen van haar speelfilms, voor velen een openbaring

oorlog-tussen-vzoc-en-centrum-in-koersel

Oorlog tussen VZOC en centrum in Koersel

Het zit er bovenarms op tussen het Vogel- en Zoogdierenopvangentrum in Heusden-Zolder en een dierenopvangcentrum in Koersel dat met dezelfde naam naar buiten komt. Eerder al heeft het VZOC tegen de uitbater in Koersel een juridische procedure ingespannen. Niet alleen omdat hij hun naam gebruikt, maar ook omdat hij zo onterecht lidgelden zou innen en dieren zou opvangen en vervoeren zonder de nodige vergunningen. Gisteren is de man uit Koersel in het Antwerpse twee verwaarloosde paarden gaan (…) Lees het hele bericht

schepen-danny-vanoppen-neemt-ontslag

Schepen Danny Vanoppen neemt ontslag

FLASH - SP.a-schepen Danny Vanoppen neemt met onmiddellijke ingang ontslag om medische redenen. Hij was van bij het begin van de legislatuur al een tijd out en had een tijd geleden zijn activiteiten proberen te hervatten, maar het wilde niet meer lukken. Hij geeft ook zijn ontslag als gemeenteraadslid en als lid van het partijbestuur. De SP.A verliest daarmee één van haar boegbeelden, ook voorzitter Danny Uten betreurt het vertrek van één van de inhoudelijke sterkhouders die de zaken altijd langs de positieve zijde bekeek. Danny Vanoppen wordt als schepen van onder meer personeel, jeugd en senioren opgevolgd door Funda Oru (SP.A), die daarmee ruim anderhalf jaar vroeger dan voorzien in het schepencollege komt. Na drie jaar zal Jeanne Prikken (NHZ) dan niet door Funda Oru maar door Nico Geeraerts (SP.A)  worden vervangen.

100ste-kindje-voor-onthaalmoeder-carine

100ste kindje voor onthaalmoeder Carine

De jongste tijd zijn er nogal wat alarmerende berichten over de kinderopvang. Maar gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel en zijn er bijvoorbeeld in Heusden-Zolder heel wat onthaalmoeders die prachtig werk leveren. Zo is Carine Elsen - Tant Carine voor de kindjes - bezig aan haar 22ste jaar als onthaalmoeder, ze zit altijd volgeboekt en past sinds vorige week op haar 100ste kindje, en het gaat dan ook nog om eentje van een tweeling. Carine werkt voor Landelijke Kinderopvang in Heusden-Zolder maar de ouders komen zelfs vanuit Beringen en Hasselt. Op de foto samen met Jill en Tess. (foto Charlotte Ceyssens)

circuit-wil-dit-jaar-wow-zijn

Circuit wil dit jaar WoW zijn

Onder massale belangstelling is vanavond op Circuit Zolder het nieuwe seizoen voorgesteld. De slogan is 'Wow' of World on Wheels en dat staat dan voor de combinatie autosport-motorsport-wielersport. Ondanks dat de economische crisis de afgelopen jaren op de autosport heeft ingehakt, is de circuitdirectie erin geslaagd om een uitgebreide kalender samen te stellen met eigen evenementen en externe organisaties. (…) Lees het hele bericht

politie-neemt-3-auto-s-in-beslag

Politie neemt 3 auto's in beslag

Samen met Douane en Accijnzen hield politie controles op achterstallige verkeersboetes. 6 bestuurders werden aan de kant gehaald die € 7417 aan verkeersboetes hadden openstaan. 2 bestuurders reden met rode diesel en mochten elk € 500 ophoesten. Voorts kregen 16 overtreders een boete van € 110 omdat ze hun gordel niet droegen en 1 wegens gsm'en aan het stuur. Eén buitenlander moest de boete onmiddellijk vereffenen. Een kind vervoeren in een los kinderzitje resulteerde in een boete van € 165. 6 konden geen geldig keuringsattest voorleggen. 3 bestuurders reden ondanks een opgelegd rijverbod. 2 wagens bleken niet verzekerd, niet ingeschreven en niet gekeurd. 3 auto's zijn in beslag genomen en getakeld.

voor-en-na-het-kappersbezoek

Voor en na het kappersbezoek

Ook eikenbomen moeten af en toe een opknapbeurt krijgen en dan moet de boomchirurg langskomen voor een 'kappers'-beurt. In de bovenste foto is de man juist aan zijn taak begonnen, hieronder de boom na zijn kapbeurt. (foto's Roger Elsen)

heusden-zolder-blijft-fairtradegemeente-1

Heusden-Zolder blijft FairTradegemeente

De organisatie FairTradeGemeenten heeft laten weten dat Heusden-Zolder ook dit jaar het FairTrade label mag behouden en dat het wordt naar voor geschoven als één van de voorbeeldgemeenten. Heusden-Zolder werd 8 jaar geleden FairTradegemeente om duidelijk te tonen dat er werk gemaakt wordt van eerlijke handel. Sinds leidt het verhaal hier een eigen leven met spontane acties, initiatieven en engagementen. Ook heel wat handelaars zijn ondertussen op de kar gesprongen. Hier vind je alles terug.

tweede-e-mx-race-komt-naar-circuit

Tweede E-MX Race komt naar circuit

Een motorcrosswedstrijd in volledige stilte ... jawel, op dinsdagavond 29 april krijgt circuit Zolder de 2de editie van de E-MX Race of Champions op bezoek. Een wedstrijd voor elektrische motoren, zonder decibels maar met hetzelfde spektakel. Er wordt gereden op een kort en technisch parcours, met identieke motoren. Vier tot acht motorcrossers nemen het tegen elkaar op in 5 razendsnelle rondes die binnen de minuut worden afgewerkt. En als climax volgt de finale met de 6 beste rijders. Lees het hele bericht

sint-bona-is-na-70-jaar-nog-springlevend

Sint-Bona is na 70 jaar nog springlevend

Morgenavond om 20 uur staat Sint-Bona nog op de planken met 'Onze burgervader heeft kopzorgen', een blijspel van Lode Pools in een regie van Willy Tielens. Een stuk dat de afgelopen dagen al flink gesmaakt werd door het publiek in de nieuwe toneelzaal van het SFC. Sint-Bona bestaat ondertussen al sinds 1944 en is daarmee de 'ancien' van de lokale toneelgezelschappen. De paters en broeders stonden mee aan de wieg van het gezelschap dat van in het begin heel wat bijval kende. Jan (…) Lees het hele bericht

brandweer-zoekt-nieuwe-vrijwilligers-1

Brandweer zoekt nieuwe vrijwilligers

De brandweer gaat binnenkort op zoek naar nieuwe vrijwilligers. In de hoofdpost in Heusden-Zolder zijn 5 functies beschikbaar en in Tessenderlo 4. En er wordt voor beide plaatsen een werfreserve aangelegd. De opleiding van een vrijwillige brandweerman duurt 1 jaar, de opleiding aan het PLOT in Genk start in december.

inwoners-gratis-naar-evenementen

Inwoners gratis naar evenementen

Sportverenigingen krijgen de steun van het gemeentebestuur als ze grote organisaties naar hier halen, in ruil mogen de inwoners van Heusden-Zolder dan gratis naar een aantal evenementen. Dit jaar is dat het geval op 4 en 5 april tijdens het Europees kampioenschap BMX op de BMX-track van Circuit Zolder, op 19 juli in De Veen voor de Nacht van de Atletiek, op 30 en 31 augustus tijdens de 24 uren van Zolder en op 18 en 19 oktober, ook op het circuit voor de Belgian Masters. En uiteraard blijft ook het avondfietsen op het circuit gratis voor de inwoners, wel overal uw identiteitskaart meenemen.

zondag-combiscreening-voor-motoren

Zondag combiscreening voor motoren

Zondag heeft op het Sint-Willibrordusplein in Heusden een combiscreening voor motorrijders plaats. Dat is een ideale kans voor motorrijders om bij de start van het nieuwe seizoen de basistechnieken vooral op het vlak van motorcontrole op te frissen. De combiscreening is een organisatie van Stam Education en Ducati-Zolder (aan de overkant van het plein). Liefhebbers kunnen er trouwens een proefritje maken met verschillende Ducatimotoren.

spelen-en-verkleden-bij-de-bib

Spelen en verkleden bij de bib

In het kader van Woensdag Bibdag en de Buitenspeeldag konden de kinderen vanmiddag op de speelplaats voor de bib genieten van een activiteit met TiTaTejater. Zij deden leuke spelletjes met de kinderen, maar er waren ook verkleedpartijen met prachtige hoeden, elfenvleugels of toverstafjes. Improviseren wordt aan de kinderen al op jonge leeftijd geleerd.

milde-straf-voor-schietpartij-koerselsebaan

Milde straf voor schietpartij Koerselsebaan

Een man uit Beringen heeft vandaag van de rechter in Hasselt 3 maanden cel met uitstel en een boete gekregen voor een schietpartij aan de Koerselsebaan, exact 3 jaar geleden. In de nacht van 1 op 2 april 2011 was hij naar de woning met autohandel van zijn schoonfamilie gekomen. Daar verbleef op dat moment zijn vrouw met hun kind. Er waren spanningen in het huwelijk, en de schoonfamilie had zich over de vrouw ontfermd. Hij reed die nacht naar het huis, maar werd buiten al opgewacht door zijn (…) Lees het hele bericht

een-plezante-buitenspeeldag

Een plezante buitenspeeldag

Het mooie weer heeft er mee voor gezorgd dat in Heusden-Zolder de buitenspeeldag een plezante bedoening werd. Op verschillende plaatsen konden de kinderen zich eens flink uitleven. Dat was zeker ook het geval bij de taalstimuleren en aan de spelotheek.

48-dronken-14-rijbewijzen-kwijt

48 dronken, 14 rijbewijzen kwijt

De politie hield in het eerste trimester van dit jaar verschillende alcoholacties. Bovendien moest elke betrokkene bij een ongeval blazen en de interventieploegen moesten elke dag tijdens de gewone diensten ook nog eens minstens 3 alcoholtesten opleggen. Dat betekende dat in de eerste drie maanden 605 ademtesten werden afgenomen, nog eens 557 bij de alcoholacties en 69 na een ongeval: 1231 in het totaal dus, daarbovenop nog 3 bloedproeven. 48 dronken bestuurders zijn betrapt, het parket trok 14 rijbewijzen in.

vandaag-gezien-2-april-2014

Vandaag gezien

De bijen zijn best blij dat de kerselaars in bloei staan, het betekent natuurlijk ook wel 'werkendag'. (foto Julien Maebe)

al-langer-flitsen-op-verzoek

Al langer flitsen op verzoek

Er is nogal wat te doen over de flitsmarathon die binnenkort georganiseerd wordt op initiatief van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. Daarbij mogen inwoners dus hun straat doorgeven als potentiële flitslocatie en daarbij ook het waarom. In Heusden-Zolder hanteert de politie dat systeem al langer. Als er klachten komen, bijvoorbeeld via de meldingskaarten bij de gemeente, dan wordt een display met snelheidsmeter gehangen en als die het snelle rijgedrag bevestigt, volgt er een (…) Lees het hele bericht

vrijdag-laatste-thuismatch-voor-si

Vrijdag laatste thuismatch voor SI

Nu vrijdag speelt zaalvoetbalclub MFC SI Heusden-Zolder zijn laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen de buren uit Koersel. De beloften trappen af om 20 uur, het A-team om 21u15. Afspraak in sporthal Olympia. Op 11 april reist SI voor zijn laatste wedstrijd naar Real Noorderwijk met ex-speler en smaakmaker Nordin Amajoud. Het wordt een bijzondere match, want winst betekent voor Noorderwijk promotie naar eerste nationale.

geen-treinen-door-ongeval

Geen treinen door ongeval

Door een ongeval rijden er vanmorgen geen treinen tussen Hasselt en Leopoldsburg, er zijn vervangbussen ingelegd. UPDATE In de loop van de voormiddag is het treinverkeer weer genormaliseerd.

titel-wenkt-voor-vc-heusden

Titel wenkt voor VC Heusden

Morgenavond spelen de volleybaldames van VC Heusden meer dan waarschijnlijk kampioen in hun reeks tegen rechtstreekse concurrent Tongeren. VC Heusden speelt in 2de afdeling op recreatieniveau en staat nu ongeslagen aan de leiding met 2 punten voorsprong op Tongeren. Morgen om 20 uur staat in sporthal Olympia de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma, met niets meer of minder dan de titel als inzet. De bubbels staan al koud.

het-weer-zonnig-en-warm-tot-het-weekend

Het weer: zonnig en warm tot het weekend

Met een anticyclonale dominantie kan het zonnige en warme lenteweer nog aanhouden tot het einde van de week. Dan naderen echter storingen onze streken, nemen de regenkansen toe en wordt het minder warm.
Morgen is het zonnig en het wordt aangenaam warm bij maxima rond 23 graden. Er komen enkele wolken voor, maar de zon blijft domineren tot de avond.
Donderdag zijn er flinke zonnige perioden en het kwik bereikt een aangename 22 graden. Soms is er wat meer bewolking, maar het blijft (…) Lees het hele bericht

buitenspeeldag-in-bib-spelotheek-en-driesstraat

Buitenspeeldag in bib, spelotheek en Driesstraat

De weersvoorspellingen voor morgen zijn schitterend en dat is dus geweldig nieuws voor de buitenspeeldag. Die heeft niet alleen plaats buiten aan de bib en in de tuin van spelotheek Patapoef, ook in de Driesstraat houden ze een buitenspeeldag. Voor de kinderen zetten de buurtbewoners onder meer een springskasteel.

twee-dagen-creativiteit-in-de-linde

Twee dagen creativiteit in De Linde

Op uitnodiging van Muze streek het Supervliegteam van Heusden-Zolder de afgelopen twee schooldagen neer in De Linde. Zo konden de kinderen proeven van allerlei vormen van creativiteit. De kunstacademie zorgde voor een workshop beeldende kunst, de academie voor muziek en woord begeleidde muziek en dans, Villa Basta leidde de leerlingen op tot een heuse foto- en filmcrew, terwijl de mensen van Het Berenhuis een boek maakten rond de spannende avonturen van een mestkever. Leuke boel was het!

vck-mobiliseert-supporters-voor-sleutelmatchen

VCK mobiliseert supporters voor sleutelmatchen

Volleybalclub VCK Bolderberg mobiliseert alle supporters en sympathisanten voor de seizoensontknoping. Er zijn nog twee wedstrijden te gaan en zowel de A-ploeg in eerste nationale als de B-ploeg in tweede divisie kunnen nog kampioen spelen. Hun voorlaatste wedstrijd spelen beide teams nu zaterdag in eigen huis. Om 17 uur treedt VCK B aan tegen Hemiksem en om 20u30 is het aan VCK tegen La Chaine Orp. Het zouden wel eens memorabele weken voor het Bolderbergse volleybal kunnen worden.

geen-gordel-dragen-boekje-op

Geen gordel dragen? Boekje op

De politie hield extra toezicht op het dragen van de gordel en het ongeoorloofd gsm-gebruik. 10 bestuurders werden betrapt op het niet dragen van de gordel. Eén overtreder kon geen keuringsbewijs voorleggen. Voorts werden inbreuken vastgesteld wegens overschrijden van een volle lijn (1), niet respecteren van de veiligheidsafstand (1), teveel personen in een auto (1), bezit van verdovende middelen (2), geen verzekering kunnen voorleggen (5) en defecte verlichting (1).  

regenbooghuis-komt-naar-heusden-zolder

Regenbooghuis komt naar Heusden-Zolder

Het Regenbooghuis Limburg - de koepel van Limburgse holebi- en transgenderverenigingen - wil het holebi- en transgenderthema zichtbaar en bespreekbaar maken en trekt daarom naar alle steden en gemeenten met een kleurrijke regenboogmobiel. Op zaterdag 12 april om 15u45 komt een delegatie naar Heusden-Zolder om een pakket met methodieken om te werken rond deze thematiek en een regenboogvlag te overhandigen. De Regenboogvlag wordt uitgehangen in de week voor de Internationale dag tegen Homo en Transfobie op 17 mei.

vandaag-gezien-1-april-2014

Vandaag gezien

Madeliefjes in een Bolderbergse weide. (foto Jan Leijskens)

groeten-vanop-cabo-verde

Groeten vanop Cabo Verde

Toegegeven, wij mogen hier momenteel niet over het weer mopperen, maar 't is natuurlijk nog iets anders als je vertoeft in Santa Maria, Sal op Cabo Verde, waar Geert Luypaert dit beeld kon flitsen.

spoorwegen-houden-reizigers-voor-de-gek

Spoorwegen houden reizigers voor de gek

De vele pendelaars en studenten die vanochtend de trein van iets over half acht richting Hasselt wilden nemen, dachten dat de spoorwegen een 1-april grap bedacht had. De trein arriveerde met 2 wagons, terwijl er dat normaal zes zijn. Het was dus proppen om erin te geraken en rechtstaan. Of verder op de lijn nog iedereen op de trein raakte, was nog maar de vraag.