Archief februari 2015

gelijkspel-voor-vrijheid-4

Gelijkspel voor Vrijheid

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder zaterdagavond 1-1 gelijk gespeeld bij KFC Ham United.

kbbc-zolder-c-wint

KBBC Zolder C wint

In de vierde provinciale B van het basketbal heeft KBBC Zolder C gewonnen van As B met 67-48.

tweemaal-verlies-in-het-rugby

Tweemaal verlies in het rugby

In het rugby was het vandaag niet zo’n goede speeldag voor RC9. De U19 van RC Limburg verloren met 54-8 bij BUC St.-Josse. De RC9 Ladies gingen met 81-0 onderuit bij RC Gent.

steen-op-auto-gegooid

Steen op auto gegooid

Een inwoner van de Heikant heeft vanmorgen bij de politie een klacht ingediend over het feit dat er een steen op een wagen was gegooid. En volgens de betrokkene gebeurde dat niet voor het eerst.

minister-mee-uit-de-startblokken-in-arena

Minister mee uit de startblokken in Arena

Heusden-Zolder is nu officieel een belangrijke topsportinfrastructuur rijker, want vanmiddag is de Golazo Atletiek Arena officieel geopend. De laatste dagen is nog hard gewerkt om de hal met belijning, springbakken, enz. klaar te krijgen en ook de cafetaria, die er enkele weken geleden nog braak bij lag, smaakvol in te richten. Vlaams minister van sport Muyters toonde zich dan ook in zijn nopjes over de snelste indoorhal van Europa. De minister hield het dan ook niet bij een traditionele toespraak en (…) Lees het hele bericht

eerste-leerjaren-zijn-fruitsnoepers

Eerste leerjaren zijn fruitsnoepers

Tijdens de afsluiting van het project ‘Gezondheid’ in Beekbeemden werd de winnaar voorgesteld van De Gouden Appel. Iedereen die een stuk fruit meenam voor tijdens de speeltijd kon een sticker verdienen. De klas met de meeste stickers, won de Gouden Appel. En het werd een gedeelde overwinning voor de leerlingen van juffrouw Marina en juffrouw Katelijne, telkens van het eerste leerjaar. (foto An Vanoppen)

een-multiculturele-teambuilding

Een multiculturele teambuilding

Het oudercomité van de gemeentelijke basisschool Beekbeemden organiseerde een multiculturele teambuilding in de keuken van het Sint-Franciscuscollege. Vier dames van Turkse origine leerden de rest van de groep Turkse gerechten klaarmaken. Iedereen ging samen aan de slag met een lekker resultaat. Iemand van KOOGO kwam het project ‘Goed gekozen’ voorstellen (de juiste schoolkeuze voor de kinderen) en gaf een dikke pluim aan de ouderwerking.

de-kijk-van-richie-132

De kijk van Richie

Minister Muyters kan maar beter uitkijken als hij straks de Golazo Atletiek Arena komt openen.

si-blijft-ploeg-van-de-slotfase

SI blijft ploeg van de slotfase

Zaalvoetbalclub SI Heusden-Zolder heeft van Schoten gewonnen met 3-2. Het begint stilaan een traditie te worden om het spannend te houden tot bij affluiten want ook nu weer werd in de slotfase een 0-2 achterstand omgebogen in een 3-2 winst tegen een sterkere bezoekersploeg. SI blijft daardoor wel tweede op 1 punt van Meeuwen. Dat belooft voor de volgende match waar de twee elkaar treffen. De beloften wonnen met 8-3.

moedertaalfeest-een-schot-in-de-roos

Moedertaalfeest een schot in de roos

Het Moederdagtaalfeest vrijdagavond in de feestzaal van de Selimye-moskee is een voltreffer geworden. In totaal verschenen een 20-tal acts op het podium met 90 deelnemers. Die brachten een waaier aan liederen, gedichten, informatieve bijdragen tot theateracts, en dat alles in het plaatselijke dialect tot exotische talen. Een onvoorstelbaar breed gamma met een al even breed gevarieerde batterij artiesten, van piepjong tot behoorlijk rijp, van Bolderberg tot de Lindeman, van Afrika tot Afghanistan. Zelden werd er zoveel diversiteit op een podium samengebracht. En de zaal was volgelopen met een enthousiast publiek. Dit smeekt om een voortzetting. (foto’s Bart Claes)

meer-dan-80-geinteresseerden-voor-mirakelspel

Meer dan 80 geïnteresseerden voor Mirakelspel

Meer dan 80 geïnteresseerden waren vanavond naar de Vierseleer afgezakt voor de reünie van het Mirakelspel. In 2017 is het 700 jaar geleden dat volgens de legende het mirakel van de bloedende hostie plaatsvond, en velen dromen dan ook van een nieuw Mirakelspel. Het laatste dateert ondertussen van 2005, daarvoor waren er opvoeringen in 199, 1984 en 1979. Wie interesse heeft om mee te werken, stuurt best een mailtje naar rita.gilis[!]telenet.be (foto Lode Beylemans)

ondrinkbaarheid-verlengd-tot-maandagmiddag

Ondrinkbaarheid verlengd tot maandagmiddag

In de loop van de avond is bevestigd dat de ondrinkbaarheid van het water in Berkenbos wordt doorgetrokken tot maandagmiddag. Heel het weekend mag in de getroffen straten – alleen waar de inwoners een brief hebben gehad – het leidingwater niet gedronken worden of gebruikt om eten te bereiden. Tegen maandagmorgen zijn meer gegevens van het laboratorium bekend en worden verdere stappen bekeken. Er zijn vandaag op een tiental plaatsen stalen genomen, op één plaats na is nergens nog chloor gemeten of een afwijkende pH of geleidbaarheid. Iedereen kan alleszins tot maandagmiddag permanent water halen aan het distributiecentrum, het personeel van De Watergroep is ter plaatse aanwezig met lege waterbussen, zowel op zaterdag als zondag van 8 tot 16 uur.

waterproblemen-duren-nog-minstens-1-dag

Waterproblemen duren nog minstens 1 dag

De waterproblemen in Berkenbos duren nog zeker één dag en mogelijk zelfs twee tot drie dagen. Volgens metingen van De Watergroep is het openbare net ondertussen wel in orde. Maar de Vlaamse Milieumaatschappij van haar kant wil het water pas opnieuw drinkbaar verklaren als er duidelijke laboratoriumrapporten zijn, en die zijn er dus op dit moment nog niet. De waarschuwing blijft dus van kracht. De bewoners kunnen wel nog altijd drinkwater afhalen bij het distributiecentrum in de Watertorenstraat, hoewel er daar in het weekend wellicht minder lang personeel ter plaatse zal zijn.

postkantoor-verhuist-naar-guido-gezellelaan

Postkantoor verhuist naar Guido Gezellelaan

De loketten van B-Post aan de Koerselsebaan sluiten volgende maand definitief, het postkantoor wordt dan overgebracht naar een handelsruimte in de Guido Gezellelaan nr 40. Daar wordt het kantoor in een moderne omgeving ondergebracht met open loketten voor de Bank van de Post en de andere postactiviteiten, er zullen evenveel loketten beschikbaar zijn als nu. Op het vlak van mobiliteit en bereikbaarheid zal het andere koek worden. Op zijn huidige locatie beschikte het postkantoor over een heel (…) Lees het hele bericht

springplank-steunt-peru-met-koffiestop

Springplank steunt Peru met Koffiestop

Heel wat belangstelling vanmiddag voor de Koffiestop in de De Springplank Eversel. Ouders en grootouders dronken maar al te graag een kopje koffie in ruil voor een bijdragen voor de campagne van Broederlijk Delen voor Peru. De actie werd opgezet door de leerlingen van het vijfde leerjaar en de werkgroep pastoraal.

dieven-in-tuinhuis

Dieven in tuinhuis

Vannacht zijn dieven binnengedrongen in een tuinhuis in de Bieststraat. De preciese buit is niet bekend.

kebableverancier-overtreedt-alle-regels

Kebableverancier overtreedt alle regels

De verkeersdienst van de politie merkte in de Kapelstraat een auto die aan een onaangepaste snelheid door de straat reed. Na een achtervolging aan 120 km/u waarbij de bestuurder alle verkeersregels negeerde zoals het niet verlenen van voorrang, geen knipperlichten gebruiken, gevaarlijk inhalen en geen gordel dragen kon de jonge verkeersovertreder worden gestopt. Hij was op weg naar een klant voor de levering van kebab. Wellicht bleef de klant een tijdje op zijn honger zitten. Voorts (…) Lees het hele bericht

geen-jaarmarkten-meer-bij-de-kermis

Geen jaarmarkten meer bij de kermis

Er komen geen jaarmarkten meer tijdens de kermissen van Heusden en Zolder. De Limburgse Marktkramersbond vond het geen rendabele initiatieven op kermiszaterdag. Daarop lanceerden de marktkramers een tegenvoorstel om die op maandag te organiseren. Maar dat is dan weer afgewezen door de Middenstandsraad omwille van verkeersmoeilijkheden, en belemmeringen voor handelaars en bezoekers. Ook liep het aantal marktkramers en bezoekers terug. Daarop heeft het schepencollege beslist om geen jaarmarkten (…) Lees het hele bericht

water-maatregelen-blijven-van-kracht

Water: maatregelen blijven van kracht

Het is nog altijd niet duidelijk wat de oorzaak is van de chloorgeur in het drinkwater in een deel van Berkenbos. Wel blijkt dat er in het openbare net het meeste is verdwenen, maar uiteraard wat in de huishoudelijke leidingen zit, moet daar eerst uit. Het blijft ondertussen afgeraden om het water te gebruiken en de bedeling blijft de rest van de dag van kracht. De Watergroep zal pas na overleg met de Vlaamse Milieumaatschappij groen licht gegeven om het drinkwater weer te benutten. Naast Woonzorgcentrum Berkenbosch hebben ook het gemeenschapsonderwijs en het Sint-Franciscuscollege maatregelen voor het watergebruik genomen.

het-weer-tijdelijk-droog-nadien-regen-en-buien

Het weer: Tijdelijk droog, nadien regen en buien

Een wig van hogedruk kan tijdelijk het weer over onze streken bepalen, maar storingen schuiven nadien over onze streken en brengen neerslag met zich mee. Na het weekend volgen een aantal wisselvallige dagen, maar in de tweede helft van de week lijkt de atmosfeer zich te stabiliseren en wordt het droger, maar ook wat kouder.
Vandaag veel wolken maar de zon is er al doorgebroken. Na de middag wordt het flink zonnig en zijn de wolken in de minderheid. Het kwik bereikt 9 graden en er staat een matige (…) Lees het hele bericht

fietser-zwaar-gewond-bij-aanrijding

Fietser zwaar gewond bij aanrijding

Bij een verkeersongeval in de Michel Scheperslaan is vanmorgen een fietser zwaar gewond geraakt. De fietser stak de straat over en werd opgeschept door een auto. Het slachtoffer kwam op de motorkap en voorruit terecht. De fietser werd overgebracht naar het ziekenhuis. De auto liep zware schade op.

waterbedeling-draait-op-volle-toeren

Waterbedeling draait op volle toeren

De bedeling van drinkwater aan het productiecentrum van De Watergroep in de Watertorenstraat draait op volle toeren. Om half 7 waren technici van het bedrijf al aanwezig om bewoners van de getroffen straten bij te staan en even later kwamen ze toegestroomd. Al de hele ochtend is het een komen en gaan, maar alles gaat vlot en er zijn geen wachttijden. Ter plaatse krijgt iedereen die dat wenst 2 zakken van 5 liter ter beschikking om te vullen. Ook de verantwoordelijke van Woonzorgcentrum Berkenbosch (…) Lees het hele bericht

jan-de-cock-promoot-koffiestop

Jan De Cock promoot Koffiestop

Donderdagavond vertelde Jan De Cock over zijn wereldreis als "tralietrotter" in de bib. Hij ontmoette slachtoffers en nabestaanden van misdaden die er soms in zijn geslaagd zich te verzoenen met de daders. Zijn boodschap: "Vergeven is een groots geschenk. Geestelijk word je toleranter en zachter.“ Ook te lezen in zijn boek Hotel Prison. Nadien promootte hij samen met Jac De Bruyn de Koffiestop in de bib. Ook vrijdag en zaterdag van 10 tot 12 kan iedereen in de bib genieten van een kop eerlijke koffie in ruil voor vrijwillige bijdrage voor de boeren in Peru.

stahlhelm-krijgt-gemeentekaart

Stahlhelm krijgt gemeentekaart

Zoals in de 43 andere gemeenten is ook in Heusden-Zolder de monumentale Duitse Stahlhelm aangekomen, uit het provinciaal oorlogsherdenkingsproject. Elke gemeente mag er nu autonoom een bestemming en invulling aan geven, daarna gaan ze nog korte tijd naar Bokrijk om dan definitief naar de gemeente terug te keren. Op dit moment staat de helm bij de academie in het Heem. Eén van de leerlingen heeft ondertussen een ontwerp uitgewerkt op basis van de gemeentekaart. Dat ontwerp zal op de helm aangebracht worden.

drinkwater-verdeeld-aan-waterproductiecentrum

Drinkwater verdeeld aan waterproductiecentrum

UPDATE Alle inwoners in de betrokken zone in Berkenbos halen best zo snel mogelijk de brief van De Watergroep uit de bus. Daarin staat te lezen dat ze het leidingwater best niet gebruiken voor drinken, koken, wassen van voeding en tanden poetsen. Het water kan wel gebruikt worden om te wassen, te poetsen en toiletten door te spoelen. De drinkwatermaatschappij herhaalt dat zij in het waterproductiecentrum in Heusden geen gebruik maakt van chemische producten of chloor. Daarom (…) Lees het hele bericht

dorpsraad-berkenbos-is-erkend

Dorpsraad Berkenbos is erkend

Bij de erkenning van de dorpsraad Berkenbos haalde Jan Jans (Vlaams Belang) aan dat er nog een (slapende) dorpsraad Berkenbos-Voort bestaat. En hij vroeg zich af - nu de dorpsraad Berkenbos blijkbaar zijn werkterrein wil uitbreiden richting Lindeman en Voort - wat er zal gebeuren als die andere raad ook weer verslagen en subsidievragen zal indienen. Burgemeester Borremans zei dat hij zal nagaan wie er nog van die slapende dorpsraad deel uitmaakt. Voor de rest klonken er alleen maar positieve reacties op de oprichting en erkenning van de nieuwe dorpsraad.

oppositie-college-is-schoonmoeder-van-ocmw

Oppositie: 'College is schoonmoeder van OCMW'

Bij de voorstelling van de financiën van het OCMW vond Sonja Claes (CD&V) dat het schepencollege zich nu al voordoet alsof het de baas is van het OCMW terwijl de fusie pas tegen 2019 voorzien is. En ze verwijst naar een vraag van het schepencollege aan de OCMW-voorzitter waarbij het OCMW een toelichting moet komen geven over een aantal zaken in aanwezigheid van de financieel beheerder terwijl iedere partijen haar afgevaardigden heeft in de OCMW-raad. Burgemeester Mario Borremans (…) Lees het hele bericht

informatiecampagne-berkenbos-start-meteen

Informatiecampagne Berkenbos start meteen

UPDATE De Watergroep is klaar met de informatiebrief voor de getroffen buurtbewoners in Berkenbos. Die worden momenteel overgebracht naar Heusden-Zolder en drie personeelsleden stoppen die in alle brievenbussen. Vanaf half tien zal de politie rondrijden met de radiowagen om iedereen attent te maken op de situatie.

worden-vzw-s-gediscrimineerd-bij-groepsaankopen

Worden vzw's gediscrimineerd bij groepsaankopen?

De gemeenteraad ging pas echt van start na bijna 20 minuten omdat er eerst nog wat vragen en opmerkingen waren. De gemeente en politie kunnen in de periode 2016-2018 deelnemen aan de groepsaankoop van aardgas en elektriciteit via Proclim, de opdrachtencentrale van de provincie. Dat schaalvoordeel zou voordelige tarieven moeten opleveren. Vanuit de CD&V-oppositie vond Sonja Claes dat er een aantal eigenaardigheden inzaten, sommige buurthuizen, jeugdlokalen, tennisterreinen, De Veen, staan er wel (…) Lees het hele bericht

ziekenhuis-niet-getroffen-door-waterproblemen

Ziekenhuis niet getroffen door waterproblemen

UPDATE Volgens de eerste vaststellingen valt het Sint-Franciskusziekenhuis niet onder het getroffen gebied. Alleen het gebouw van de nierdialyse zou problemen kunnen ondervinden. De Watergroep staat over de zaak in overleg met De Vlaamse Milieumaatschappij. Het is nog even afwachten hoe laat de waterbedeling van start zal gaan.

vanaf-8-maart-grondafvoer-door-viversel

Vanaf 8 maart grondafvoer door Viversel

Op 8 maart start de volgende fase van de grondafvoer van de Genebosstraat in Lummen. Dan zullen grote tractoren grond vervoeren van Lummen naar het industrieterrein in de Dellestraat, dat transport zal tot half april duren. De aannemer zal het traject via Veldstraat/Sint-Quirinusstraat niet meer gebruiken maar wel rijden via Jeugdlaan/Westlaan. Ook zal de snelheid in de schoolomgeving in de gaten gehouden worden. Buurtbewoners die klachten hebben kunnen klachten indienen bij politie of gemeente, 011 80 80 87.

waterbedeling-in-de-halstraat

Waterbedeling in de Halstraat

UPDATE Het zou 24 uur duren voor de laboratoriumuitslagen van het wateronderzoek bekend zijn. In afwachting wordt geen enkel risico genomen, vandaar de oproep om geen water meer te gebruiken. Wanneer de uitslag van het onderzoek bekend is, zal wellicht ook de oorzaak duidelijk zijn. De Watergroep gaat alleszins uit van een externe oorzaak, mogelijk door een slecht functionerende terugslagklep. De straten die getroffen zijn: Halstraat, Schansstraat, deel Paquaylaan, Minderbroedersstraat, een deel tussen Grauwzustersstraat en Kleuterweg. De getroffen inwoners krijgen deze avond nog een brief in de bus. Daarna zal de politie rondrijden met een radiowagen. Er wordt een drinkwaterbedeling voorzien door De Watergroep aan het pompstation in de Halstraat. Vanavond kunnen inwoners meer info krijgen op het permanentienummer 016 30 13 40. Vanaf morgen wordt dat 011 28 06 29.

400-gezinnen-in-berkenbos-zonder-water

400 gezinnen in Berkenbos zonder water

FLASH 400 gezinnen in de omgeving van het kerkhof van Berkenbos mogen geen drinkwater van de kraan meer gebruiken. De toevoer wordt niet afgesloten. Dat heeft De Watergroep beslist, het gaat om een voorzorgsmaatregel tot er meer duidelijkheid is over de oorzaak van de chloorgeur in het water. Het is wel al duidelijk dat het geen chloor is die de geur veroorzaakt, er zijn stalen opgestuurd naar een laboratorium. Er wordt een noodplan met drinkwaterbedeling opgestart.

zjef-vanuytsel-wordt-herontdekt

Zjef Vanuytsel wordt herontdekt

zondag 1 maart om 15 uur delen Zjef Vanuytsel en Mich Van Hautem 'lief en leed' in de schouwburg van Muze. Zjef Vanuytsel was begin jaren ‘70 zowat de populairste chansonnier in Vlaanderen. Zijn eerste LP ‘De Zotte Morgen’ was een mijlpaal, maar ook nummers als ‘Houten Kop’, ‘Ik weet wel mijn lief’, ‘Tussen Antwerpen en Rotterdam’ staan er vandaag nog altijd. (…) Lees het hele bericht

drinkwater-met-chloorsmaak

Drinkwater met chloorsmaak

Inwoners van delen van Berkenbos ondervinden momenteel dat het drinkwater naar chloor smaakt. De problemen zijn gemeld aan De Watergroep. Technici van het waterbedrijf onderzoeken momenteel wat er aan de hand is.

93-bestuurders-geflitst

93 bestuurders geflitst

Ook nu weer stuurde de verkeersdienst van de politie de flitswagen uit na klachten van buurtbewoners. Van de 537 gecontroleerde bestuurders lapten er 93 de snelheidsbeperking aan hun laars. De Westlaan was koploper met 34 overtreders gevolgd door de Veldstraat (26), Zandstraat (21), Weg naar de Grauwe Steen (6), Kerkstraat (5) en Halstraat (2). Eén overtreder krijgt een extra boete van € 110 wegens gsm'en aan het stuur.

in-de-bres-voor-broederlijk-delen

In de bres voor Broederlijk Delen

Het is vasten en dus komt de campagne van Broederlijk Delen weer op gang. Dit jaar focust de organisatie op de problemen van grootschalige mijnbouw. Marco is een boer ... en wil dat blijven. Hij woont in het hooggebergte in Peru en voldoende water voor de landbouw is voor hem het belangrijkste. Maar zijn water wordt verbruikt én vervuild door de grootschalige mijnbouw. Er zijn heel wat (…) Lees het hele bericht

12-verkeersinbreuken-tijdens-markt

12 verkeersinbreuken tijdens markt

Tijdens de multiculturele markt begingen 12 bezoekers een verkeersinbreuk: parkeren op een parkeerplaats voor personen met een beperking (5), gsm'en aan het stuur (1), niet dragen van de gordel (3), negeren van een toegangsverbod (2) en negeren van een parkeerverbod (1).

heusden-zolder-dankt-zijn-vrijwilligers

Heusden-Zolder dankt zijn vrijwilligers

Van 28 februari tot 8 maart loopt de week van de vrijwilliger en Heusden-Zolder wil bij die gelegenheid zijn vrijwilligers symbolisch bedanken. Ook hier zetten zich immers dagelijks duizenden vrijwilligers belangeloos in voor een aangenaam leven. En dat gaat heel breed: de cafetaria van De Zandloper openhouden, Nederlands aanleren bij de taalstimulering of Vriendentaal, leren leren aan huis, sport- en spel begeleiding in de clubs en sporthallen, in de jeugdverenigingen, op speelpleinen en in (…) Lees het hele bericht

jo-pirard-als-schrijver-op-de-dool

Jo Pirard als schrijver op de dool

Jo Pirard, een cabaretier uit Viversel is momenteel volop bezig met de voorbereiding van zijn voorstelling die hij op vrijdag 13 maart om 20 uur in de Vierseleer brengt. Hij doet dat in samenwerking met toneelgroep Crescendo en ondersteuning van een muzikant. In ‘Horen, Zien en Schreeuwen’ speelt hij een schrijver die bang is om te schrijven, bang om eerlijk te zijn, bang voor de reacties van zijn publiek. Hij worstelt met zijn geweten en met de stemmen in zijn hoofd .... Hij heeft trouwens al eerdere producties achter zijn naam staan. Kaarten kosten in voorverkoop € 6,50 en € 8 aan de kassa. Reservaties: pirard.jo [!] telenet.be of 0474 98 88 13. (foto Lode Beylemans)

harmonieen-samen-naar-brabanconne

Harmonieën samen naar Brabançonne

Een nooit gezien initiatief … op donderdag 5 maart gaan de 4 harmonieën van Heusden-Zolder samen naar de film ‘Brabançonne’ in The Roxy Theatre in Koersel. Het evenement wordt ondersteund door alle dorpsraden. Brabançonne, dat ondertussen ook in het buitenland op het witte doek verschijnt, gaat over de rivaliteit tussen een Vlaamse en Waalse harmonie. Ze zijn elkaars concurrenten in een wedstrijd en schuwen daarbij geen enkel middel, van sabotage tot de liefde. De leden van Eigen Volk, De Heidegalm, De Verenigde Vrienden, De Ware Vrienden en hun sympathisanten zijn welkom in de bioscoop vanaf 19 uur, om 19u30 start de vertoning en een ticket kost slechts 7 euro. Bovendien komen de muzikanten in uniform en met instrument. Ze zullen samen de Brabançonne spelen en Marina, de titelsong van een andere razend populaire Vlaamse film. 

dorpsstudie-focust-op-evenwichten

Dorpsstudie focust op evenwichten

De studie over de toekomstige ontwikkeling voor Heusden-Centrum die Anteagroup gisteravond voorstelde, focust op de zoektocht naar evenwichten. Zo moeten stille wegen benut worden als volwaardige verbindingen voor zachte weggebruikers. Daarnaast moeten parkeerplaatsen gebundeld worden, zodat meer ruimte vrijkomt voor rustpunten en recreatie. Open plekken moeten sowieso aantrekkelijker worden en er is voldoende kwalitatief groen nodig. Het autoverkeer moet op sommige (…) Lees het hele bericht

126-per-uur-op-de-beringersteenweg

126 per uur op de Beringersteenweg

Na meldingen van buurtbewoners, hield de politie snelheidscontroles in 6 straten. 1761 voertuigen werden gecontroleerd. De inspecteurs betrapten 89 overtreders in de Beringersteenweg (27), Koolmijnlaan (24), Schansstraat (24) en Terlaemenlaan (12). Een motorfietser reed op de Beringersteenweg liefst 126 km/u. Zijn rijbewijs wordt ingetrokken. In de Lindelaan en Galgenbergstraat reed niemand van de 105 gecontroleerde bestuurders te snel.

een-beeld-op-de-toekomst

Een beeld op de toekomst

Het is nog niet het definitieve ontwerp maar de site van de school in de Kapelstraat zal er in de toekomst zo ongeveer gaan uitzien, bekeken vanuit de Kapelstraat. Het ontwerp heeft architectenbureau A2O gemaakt in opdracht van de firma Cordeel. Het bevat dus enkele tientallen appartementen, parkeerplaatsen en ook winkelruimte. Maar het blijft nog afwachten of dat ruimte voor één grote winkel dan wel voor kleine winkels wordt.

vormelingen-bezoeken-sint-vincentius

Vormelingen bezoeken Sint-Vincentius

De vormelingen van Viversel bezochten vandaag samen met de catechisten Sint-Vincentius Heusden. Armoede en solidariteit zijn immers onderwerpen die ook aan bod komen bij de voorbereiding op het vormsel. Ze luisterden aandachtig naar de uitleg. (foto Lode Beylemans)

vandaag-gezien-25-februari-2015

Vandaag gezien

De ochtendlijke vriestemperaturen zijn nog niet van de baan. (foto Jan Leijskens)

cocktailparty-en-de-winnaars-zijn

Cocktailparty: en de winnaars zijn ...

Heel wat lezers hebben duidelijk zin om een cocktail te gaan achterover slaan tijdens de cocktailparty van FC Bolderberg nu zaterdag in de Witte Zaal. Twee winnaars mogen er met zijn tweetjes gratis in en dat zijn Hanne Huskens en Robby Derison. Proost!

veel-belangstelling-voor-open-dorpsraad

Veel belangstelling voor open dorpsraad

Er was veel belangstelling vanavond voor de open dorpsraad van dorpsraad Heusden in de bibliotheek. De aanwezigen wilden onder meer vernemen wat de toekomstplannen zijn van de vroegere school in de Kapelstraat. De school met terreinen zijn ondertussen door het bisdom verkocht aan het bedrijf Cordeel uit Hoeselt. Samen met het architectenbureau A2O heeft dat al een ontwerp klaar. Daarin is sprake van een 35-tal appartementen en mogelijk ook winkelruimtes, als daar tenminste vraag naar is. Het is nu de bedoeling om de definitieve plannen te tekenen en een bouwaanvraag in te dienen. Volgens Paul Theunis, dorpsgenoot die het project bij Cordeel opvolgt, zullen de oude schoolgebouwen alleszins gesloopt worden. (foto’s Dimitri Reynders)

inbrekers-op-drie-plaatsen-actief

Inbrekers op drie plaatsen actief

Op drie plaatsen hebben de afgelopen 24 uur inbrekers toegeslagen. In de Jeugdlaan werd vannacht het slot van de achterdeur opengebroken. Daarop ging het alarm af, de dief of dieven gingen er vandoor met een handtas. In de Schansstraat werd vanmorgen een poging tot inbraak vastgesteld, daarbij werd de omheiningsdraad beschadigd. In de Corbiestraat zijn rond 11 uur vanmorgen drie inbrekers op heterdaad betrapt. Ze sloegen op de vlucht.

109-bestuurders-geflitst

109 bestuurders geflitst

De politie hield na klachten van buurtbewoners snelheidscontroles. 1051 wagens passeerden het flitstoestel. 109 overtreders werden betrapt in de Koolmijnlaan (32), Zandstraat (24) en Kolderstraat (5). In de schoolomgeving van de Schansstraat reden 48 van 221 bestuurders te snel. Een motorfietser reed 96 km/u aan de schoolpoort waar 50 het maximum is. Zijn rijbewijs wordt ingetrokken. Een andere motorfietser reed met een motorfiets met valse kentekenplaat, zonder verzekering, zonder inschrijving en zonder rijbewijs. De motor is in beslag genomen en getakeld.

het-weer-wisselvallig-6

Het weer: wisselvallig!

Storingen en buienlijnen worden afgewisseld door opklaringsgebieden of met andere woorden het is wisselvallig, maar wel relatief zacht voor de tijd van het jaar. Halfweg volgende week lijkt een hogedrukgebied de atmosfeer te stabiliseren, maar dat wordt nog even afwachten.
Vandaag komen er nog in de voormiddag buien voor. Na de middag nemen de buien in aantal af en is er wat meer ruimte voor de zon. Het is vrij winderig met rukwinden tijdens de buien rond 60 km/u. De maxima liggen rond 7 graden.
Lees het hele bericht

vandaag-gezien-24-februari-2015

Vandaag gezien

De overvloedige regen van de afgelopen dagen laat hier en daar nog een druppel achter. (foto Jan Leijskens)

leerlingen-pakken-bos-onder-handen

Leerlingen pakken bos onder handen

De leerlingen van het zesde leerjaar van de Springplank hebben samen met Natuurpunt heel wat bomen omgezaagd in het bos van Eversel. Ze leerden dat sommige boomsoorten teveel plaats en licht innemen waardoor andere planten niet meer groeien in het bos. Daarom is al dat snoeiwerk nodig. De leerlingen genoten ervan om een dagje in openlucht door te brengen ook al hadden sommigen blaren op hun handen van al het harde werk.

gemeentewagens-promoten-wk-s

Gemeentewagens promoten WK's

De wereldkampioenschappen BMX komen dichterbij en ook het wereldkampioenschap veldrijden heeft binnen minder dan een jaar plaats. Dus wordt de ‘propagandamachine’ meer en meer op gang gebracht. Eerder werden aan het gemeentehuis grote affiches aangebracht, en nu worden ook alle auto’s en vrachtwagens van de gemeente stelselmatig voorzien van een dubbele sticker voor beide WK’s. Er volgen trouwens nog initiatieven.

bob-en-co-tekenden-over-kastrologie

BoB en co tekenden over 'Kastrologie'

Vandaag werd in het Provinciaal Instituut voor Secundair onderwijs in Tienen een cartoon-tentoonstelling geopend met als titel ‘Kastrologie’. Onze dorpsgenoot en voorzitter van cartoonistenverenging Kever Bob Vincke heeft de expo samengesteld met binnen- en buitenlandse collega’s. In zijn openingswoord legde Bob de link tussen cartoons, eten en drinken en humor. Uniek is dat al de cartoons gemaakt zijn op schilderijformaat. Alle werken zijn in een boek verzameld en de opbrengst gaat integraal naar de slachtoffers van Charlie Hebdo. Te koop via Create my books. (foto’s Roger Borgions)

massaal-gsm-en-aan-het-stuur

Massaal gsm'en aan het stuur

De interventiedienst van de politie legde tijdens haar normale diensturen 89 ademtesten op aan bestuurders. Slechts één bestuurder had te veel alcohol gedronken. Voorts stelden de inspecteurs 21 verkeersinbreuken vast. Van 2 maart tot 6 april vindt de provinciale verkeersthema-actie ‘Gordel & gsm’ plaats. Maar nu al blijkt dat bestuurders massaal overtredingen begaan op het vlak van gsm’en, de gordel dragen of het kinderzitje gebruiken. In één week tijd betrapte de politie 22 gsm'ers, 5 bestuurders zonder gordel en 3 kinderen zonder rzitje. Ook kregen 4 foutparkeerders een boete en 2 bestuurders die reden zonder verzekering, zonder inschrijving en zonder rijbewijs speelden wagen kwijt.

win-tickets-voor-cocktailparty-van-bolderberg

Win tickets voor cocktailparty van Bolderberg

In Bolderberg worden de koelkasten stilaan gevuld en liggen de diepvriezers vol ijsblokjes want voetbalclub FC Bolderberg organiseert volgende zaterdag 28 februari haar jaarlijkse – en beruchte – cocktailparty. Wie zin heeft om eens goed in de Mojito, Bloody Mary of Blue Lagoon te vliegen, die moet vanaf 21 uur in de Witte Zaal zijn. Voor € 8 (kassa) of € 5 (voorverkoop) mag je d’erin en kun je bij de barmannen en –vrouwen een cocktail bestellen voor een democratisch prijsje. Maar met wat geluk kom je er gratis in, want we hebben hier 2 x 2 vrijkaarten klaarliggen. Stuur voor dinsdag 14 uur een mailtje naar redactie[!]heusden-zolder.eu. Vergeet niet je naam en volledig adres te vermelden.

35-artiesten-op-het-podium-van-moedertaalevent

35 artiesten op het podium van Moedertaalevent

We hebben al enkele keren bericht de avond 'Heusden-Zolder - boordevol talen(t)' die nu vrijdag om 18u30 in de feestzaal van de Selimiye Moskee plaats heeft. Naar aanleiding van de Dag van de Moedertaal wordt het culturele erfgoed op een ludieke manier in de kijker gezet. En de respons is enorm. Er staan liefst 35 vertellers, zangers, muzikanten en dichters op het podium. Om u een idee te geven van de verscheidenheid, de deelnemers zijn authentieke inwoners van Heusden-Zolder, kinderen (…) Lees het hele bericht

nieuwe-infrastructuur-voor-de-politie

Nieuwe infrastructuur voor de politie?

Zonechef Geert Luypaert was de afgelopen dagen blijkbaar op prospectie in Glasgow. Of de hokjes die de politie daar in het straatbeeld neerpoot, een ruimtebesparend idee voor het eigen commissariaat kunnen opleveren, blijft voorlopig een open vraag. Ze lijken alvast geknipt om bij het Helzoldstadion de traditionele 'inkomhokjes' te vervangen.

hou-esther-van-hees-in-de-gaten

Hou Esther Van Hees in de gaten

Esther Van Hees wordt al eens omschreven als een nieuwe ster aan het jazzfirmanent. Dat wordt vooral ingegeven door haar bijzondere stem en eigen nummers. Met een stevige band in de rug, kwamen die zondagavond helemaal tot hun recht in het Muzecafé. (foto's Ria Clerck, straks meer op Aftermuzeclip)

impulse-feest-om-tweede-verjaardag

Impulse feest om tweede verjaardag

Een tweetal jaren geleden startten pianist-componist Rafaël Mertens en drummer Sven Bloemen met een nieuw educatief muziekcentrum in Heusden-Zolder, de vzw Impulse. Dat is een muziekschool voor alle leeftijden en niveaus. Muzikanten met een 'master of arts’ en pedagogisch diploma geven een begeleiding op maat, vooral instrumentgericht. Notenleer is niet verplicht. Impulse werkt samen met de (…) Lees het hele bericht

forfaitzege-voor-rc9

Forfaitzege voor RC9

In het rugby was het voor de seniors van RC9 de makkelijkste speeldag van het seizoen. RC Mechelen gaf forfait zodat de thuisploeg met 25-0 won zonder te spelen.

zolder-a-blijft-winnen

Zolder A blijft winnen

In de eerste provinciale van het basketbal blijft KBBC Zolder A maar winnen. Vandaag was Zonhoven A het slachtoffer met dienst, het kreeg thuis een 47-75 nederlaag toegediend

crash-op-e314

Crash op E314

In de Valentinusstraat is gisteren de achterste nummerplaat van een auto gestolen. De eigenaar diende een klacht in. Kort voor half twee vannacht is op de E314 ter hoogte van afrit 28 (Heusden-Zolder) in de richting van Lummen een auto tegen de vangrail gebotst. De wagen ging vervolgens over de kop en belandde in een gracht. Daarbij viel geen gewonde. Voor het takelen werd de afrit een tijdje afgesloten.

anadol-poeiert-kvv-af

Anadol poeiert KVV af

In vierde provinciale A verloor kende Anadol geen genade voor de buren van KVV Heusden-Zolder, het werd 6-2. SK Heusden 06 verloor met 2-0 van Sparta Lille.

bolderberg-en-vrijheid-spelen-gelijk

Bolderberg en Vrijheid spelen gelijk

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder 1-1 gespeeld op het veld van Hechtel. FC Bolderberg behaalde ook een 1-1 tegen Ham United. Statie Zolder verloor met 2-4 van Kattenbos.

heusden-en-berkenbos-winnen

Heusden en Berkenbos winnen

In de derde provinciale A van het basketbal heeft BBC Heusden A Hades A verslagen met 76-48. Berkenbos 95 won met 78-50 van Stevoort C. In derde B verloor Heusden B met 49-67 van Orly Hasselt A. In vierde A tenslotte won Zolder C met 44-53 bij Peer B.

nathalie-lemmens-schittert-in-bekerfinale

Nathalie Lemmens schittert in bekerfinale

Nathalie Lemmens heeft samen met haar ploegmaats van Asterix Kieldrecht een feestje gemaakt van de bekerfinale in Antwerpen. Met een droge 3-0 zege haalde Kieldrecht zijn 12de Belgische beker binnen. Met setstanden 25-10, 25-22 en 25-16 kon VDK Gent amper een vuist maken. Nathalie speelde zowat heel de wedstrijd een hoofdrol in de Gentse aanvallen en als kers op de taart maakte ze op een knappe manier het matchpunt af.

doorprikt-sos-voetbal

DOORPRIKT: SOS voetbal!

Voetbalclub Vrijheid Zolder is dus aan zijn zwanenzang begonnen, opnieuw een club met traditie die het loodje legt. En helaas, Vrijheid is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. Onthou deze woorden de komende jaren. Wat gaat er dan allemaal fout? Het antwoord is niet eenvoudig, en het probleem stelt zich ook niet alleen in Heusden-Zolder. Alle sportclubs hebben het moeilijk. Maar in voetbal is er het financiële aspect, voorbeelden als Hazard en Kompany – om maar twee actuele Belgen te (…) Lees het hele bericht

eersteklassers-scouten-victor-peeters

Eersteklassers scouten Victor Peeters

Victor Peeters is een voetbaltalent uit Heusden-Zolder. Hij speelt momenteel bij de U 15 van OHL, hier vandaag in actie tegen Roeselare. Het is nu zijn derde jaar bij Oud-Heverlee-Leuven en verschillende eersteklassers zijn hem daar al komen scouten. (foto Yves Maex)

slamridders-verwelkomen-mooie-wagens

Slamridders verwelkomen mooie wagens

Vanmiddag trok de 36ste stoet der Slamridders door de Heusdense straten. De weergoden waren duidelijk in een carnavalsstemming want bij de start viel er nog hagel en regen maar nadien klaarde het op en kwam zelfs de zon mee genieten. Voor de rest was het dansen en springen tegen de koude, niet in het minst op de 37 deelnemende wagens, die de jongste jaren trouwens op esthetisch vlak van een hogere kwaliteit zijn dan vroeger. Heel wat mooie wagens dus. Alleen het nieuwe parcours zorgde voor wat ongemakken. Zo was (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-poorthoevestraat-1

Inbraak in Poorthoevestraat

In de Poorthoevestraat is vanmorgen een inbraak in een woning ontdekt. Het is niet bekend of de daders buit hebben kunnen maken.

wandelaars-aangekomen-aan-de-kluis

Wandelaars aangekomen aan de Kluis

De deelnemers aan de Pelgrimstocht hebben er ondertussen al een fiks deel van hun wandeling opzitten. Ze zijn vanmiddag aangekomen aan de kluis in Bolderberg. Na de middagpauze trekken ze weer naar Herkenrode. (foto's Lode Beylemans)

wandelaars-voor-pelgrimstocht-vertrokken

Wandelaars voor pelgrimstocht vertrokken

Vanmorgen zijn de eerste wandelaars vertrokken in Herkenrode voor de Pelgrimswandeling bij de start van de vasten. Ze gaan een hele tocht maken, onder meer langs de kluis van Bolderberg. Om 13u15 vertrekt een kortere tocht in de buurt van de abdij, ook de bisschop zal daaraan deelnemen. (foto's Lode Beylemans)

vechtpartij-na-zaalvoetbalwedstrijd

Vechtpartij na zaalvoetbalwedstrijd

Het is gisteren opnieuw tot rellen gekomen in sporthal Olympia na de zaalvoetbalwedstrijd Heusden-Zolder – Borgerhout. Enkele bezoekende spelers hadden het publiek tijdens de wedstrijd al uitgedaagd, na de wedstrijd gingen ze naar de tribune waarna enkele tientallen supporters en spelers op de vuist gingen. De politie werd erbij geroepen. Het is niet de eerste keer dat er rellen zijn met Borgerhout in sporthal Olympia.

vrijheid-zolder-stopt-ermee

Vrijheid Zolder stopt ermee

Derdeprovincialer Vrijheid Zolder stopt ermee. De club wil dit seizoen nog uitmaken en dan is het afgelopen. Er waren al langer moeilijkheden binnen de club. Tot nu toe hebben al zeker 12 tot 13 spelers te kennen gegeven dat ze opstappen, de meesten hebben een nieuwe club in de buurt gevonden. Daarnaast zat de club nog met een beperkte bestuurskern, nog 3 bestuursleden bleven over, en de infrastructuur is. Voor volgend seizoen hebben ook al verschillende sponsors afgehaakt. Nochtans (…) Lees het hele bericht

foutparkeerders-getakeld-voor-stoet

Foutparkeerders getakeld voor stoet

Voor verschillende automobilisten wordt deze carnavalszaterdag een dure grap. Ze hadden zich niets aangetrokken van het parkeerverbod op het Koning Boudewijnplein en stonden daar nog toen de eerste carnavalswagens aankwamen. Meteen werden drie takelwagens opgeroepen om het plein te ontruimen. De betrokkenen zullen hun wagen elders mogen gaan ophalen.

vanaf-april-huisartsenpost-in-beringen

Vanaf april huisartsenpost in Beringen

Het staat nu vast dat de centrale huisartsenpost voor West-Limburg op 3 april van start gaat. Concreet betekent het dat inwoners van Heusden-Zolder die in het weekend ziek worden, naar het Medisch Centrum in Beringen moeten. Daar zijn voor de inwoners van 8 West-Limburgse gemeenten 3 huisartsen ter beschikking. De dokters kunnen er ook terugvallen op een secretariaat en chauffeurs. Een tijd geleden al werd het Medisch Centrum aangeduid als huisartsenpost. Eerder was ook het Rode Kruis gebouw in Heusden-Zolder in de running voor die vestiging. Maar dat ging onder meer niet door nadat Houthalen-Helchteren afhaakte en het gebied meer opschoof naar West-Limburg.

de-kijk-van-richie-131

De kijk van Richie

'50 Tinten Grijs' heeft een rage ontketend.

si-heusden-zolder-naar-tweede-plaats

SI Heusden-Zolder naar tweede plaats

In het zaalvoetbal won SI MFC Heusden-Zolder – ondanks twee geschorste basisspelers – van een technisch sterk Borgerhout met 5-3. Door die zege en het verlies van Meeuwen komt SI op de tweede plaats terecht. Eerder verloren de beloften met 0-4 van een jong Borgerhout.

eindelijk-kon-jonas-i-op-het-podium

Eindelijk kon Jonas I op het podium

Jonas Busselen (34) beleefde vanavond zijn moment de gloire tijdens het carnavalsbal van De Slamridders. Tijdens de kinderzitting in januari werd hij al uitgeroepen tot mini-prins Jonas I, maar op dat ogenblik lag hij in het ziekenhuis en moest hij zich tevreden stellen met een telefonische verbinding. Maar vanavond kon hij dan toch met al zijn attributen op het podium verschijnen en alle eerbetuigingen in ontvangst nemen. Jonas genoot met volle teugen maar moest ook aan het werk om samen met prins André – Spekke – I en zijn voorganger jeugdkeizer Elias de tombolapins te verkopen. Morgen mogen beide prinselijke hoogheden met hun gezelschap schitteren in de 36ste stoet.

carnavalsbal-als-opwarming-voor-de-stoet

Carnavalsbal als opwarming voor de stoet

De Slamridders hadden vrijdagavond al een mooie prelude voor hun stoet van zaterdag, want Ons Huis was goed volgelopen met carnavalsvierders voor het bal. En dat er veel gezelschappen waren die van ver kwamen – onder meer uit Nederland, uit Oost-Vlaanderen tot aan de kust – bleek uit de massale verzameling van prinsen, prinsessen, keizers en andere grootheden op het podium, dat zelfs niet groot genoeg was om ze allemaal op te krijgen. Discobar Flash-Back zorgde er bovendien voor dat de danslustigen in beweging kwamen. Een ideale opwarming voor de stoet van morgen. (meer foto’s)

studio-orka-te-gast-in-watt-17

Studio Orka te gast in Watt 17

Heel het weekend is het gezelschap Studio Orka in Watt 17 te gast op uitnodiging van Muze met de indrukwekkende voorstelling 'Carrara'. Vandaag is de opbouw gestart van het beeldhouwatelier waarin de voorstelling gespeeld wordt. Voor iedereen vanaf 7 jaar op zaterdag 21 en zondag 22 februari, telkens om 15 en 17 uur. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar, snel bellen naar CC Muze, 011 80 80 98. (foto Kris Vandevenne)

inbrekers-vernielen-veel-in-chirolokalen

Inbrekers vernielen veel in chirolokalen

Vanmorgen rond kwart voor 9 werd een inbraak ontdekt in de chirolokalen langs de Paquaylaan. De dieven hadden een raam en deuren vernield, ze maakten snoep en drank buit. Frisdrank werd ter plaatse gedronken. De inbrekers spoten ook brandblussers leeg in de lokalen zodat alles onder een poederlaag zat.

zolderse-dorpsraad-wil-discussie-over-rup

Zolderse dorpsraad wil discussie over RUP

De dorpsraad van Zolder-Centrum roept de inwoners om het nieuwe Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) te bekijken en eventuele opmerkingen te maken. Het gaat om het gebied tussen het Sint-Barbarabeeld en de Meylandtlaan waardoor het schepencollege de bestaande BPA's in herziening gaat stellen. Dit RUP zal volgens de dorpsraad in grote mate de verdere ontwikkeling van Zolder-Centrum bepalen voor de komende 25 jaar. Er zijn immers grote veranderingen op til of aan de gang zoals de (…) Lees het hele bericht

3-instellingen-nemen-deel-aan-dag-van-de-zorg

3 instellingen nemen deel aan Dag van de Zorg

Op zondag 15 maart heeft in Vlaanderen de vierde ‘Dag van de Zorg’ plaats. Die dag kan het publiek een kijkje gaan nemen achter de schermen van de meest uiteenlopende zorginstellingen. De zorg is één van de belangrijkste sectoren in onze maatschappij, niet alleen omdat iedereen die nood heeft aan zorg daar een vangnet vindt, maar ook op economisch vlak en zeker qua werkgelegenheid. En de sector is zeer (…) Lees het hele bericht

jef-vanvelk-stopt-als-gatab-penningmeester

Jef Vanvelk stopt als GATAB-penningmeester

Bij de GATAB, de Gemeentelijke Adviesraad voor Toegankelijkheid en Aanpasbaar Bouwen, heeft Jef Vanvelk afscheid genomen als penningmeester. Hij vervulde die functie van december 1996 tot nu en geeft de fakkel door aan Vittorina Acciardi. Jef viert over enkele weken trouwens zijn 90ste verjaardag. In het verleden was hij ook al 6 jaar OCMW-voorzitter, nu nog zingt hij in het Sint-Ceciliakoor, is bestuurslid van het Davidsfonds, de seniorenraad en nog betrokken bij CD&V. Overigens blijft hij actief als lid van het dagelijks bestuur van GATAB. (foto's Julien Maebe)

schade-door-klap-met-everzwijnen

Schade door klap met everzwijnen

In de Michel Scheperslaan dichtbij de spoorwegovergang en dus de grens met Houthalen heeft zich gisteravond een incident met everzwijnen voorgedaan. Vier zwijnen liepen daar de weg over, twee auto’s konden twee everzwijnen niet meer vermijden en botsten ertegen, een derde wagen reed over een zwijn. De auto’s raakten behoorlijk beschadigd. Twee everzwijnen konden ontkomen, één stierf ter plaatse en een vierde was vermist. Dat is deze avond dood teruggevonden in een tuin in de buurt.

dinsdag-open-dorpsraad-in-heusden-centrum

Dinsdag open dorpsraad in Heusden-Centrum

Volgende dinsdag 24 februari om 20 uur organiseert de dorpsraad Heusden-Centrum een open dorpsraad in de bibliotheek. Daar zal een actuele toestand geschetst worden van het project 'Stille wegen'. Vervolgens geven Paul Theunis van de firma Cordeel en Jo Berben van A2O-architecten een toelichting bij het project van de voormalige school in de Kapelstraat. Andere thema's zijn het project van de jeugdlokalen De Schom en de terreinen errond, de dorpstuintjes, een studie van anteaGROUP over de herinrichting van Heusden-dorp en de gemeentelijke actualiteit voor Heusden. Tussendoor kan het publiek zijn vragen stellen. Het einde is voorzien rond 22u30.

inbrekers-slaan-ook-bij-speedwayclub-toe

Inbrekers slaan ook bij Speedwayclub toe

In de Minderbroedersstraat is vanmorgen een poging tot diefstal vastgesteld. De daders hadden geprobeerd met bakstenen en raam in te gooien. Ook in de Helzoldlaan zijn opnieuw dieven langs geweest. Het lokaal van de Speedwayclub kreeg daar ongewenst bezoek. De dieven vernielden de toegangsdeur, dronken frisdrank leeg en hebben blijkbaar nog gezellig een sigaret gerookt. In de Onze Lieve Vrouwstraat is vanmiddag een inbraak ontdekt. Buren vonden het verdacht dat het hondje in de tuin liep, toen ze de bewoonster daarvan verwittigden, ontdekte die dat de achterdeur geforceerd was.

steun-voor-een-ziekenhuis-in-nepal

Steun voor een ziekenhuis in Nepal

We hebben hier al enkele keren gehad over de expedities van Luc Reynders naar Nepal en hoe hij het nuttige aan het aangename koppelt door zich in te zetten voor een lokaal ziekenhuis in Mainapokhari. Daar op het dak van de wereld is gezondheid immers een luxe met een hoog sterftecijfer. Vooral jonge moeders en kinderen zijn daar het slachtoffer van. Heel wat ziektes of kwalen zoals diarree, die bij ons makkelijk bestreden worden, zijn daar al snel levensbedreigend. Het gebied ligt op 2000 (…) Lees het hele bericht

infrastructuur-tegen-wildplassen

Infrastructuur tegen wildplassen

Tijdens een carnavalstoet wordt er al eens iets gedronken, en vroeg of laat moet dat er ook weer uit. En vermits start én aankomst dit jaar aan het Koning Boudewijnplein zijn gepland, staan daar nu hokjes en urinoirs die wildplassen moeten voorkomen. (foto Julien Maebe)

vandaag-gezien-19-februari-2015

Vandaag gezien

Mist en vriestemperaturen blijven ons mooie beeldjes opleveren. (foto Roger Convents)

37-wagens-verwacht-in-carnavalstoet

37 wagens verwacht in carnavalstoet

De carnavalstoet van zaterdag wordt zoals steeds voorafgegaan dor een reclamekaravaan. Voor de eigenlijke stoet tellen De Slamridders 37 praal- en themawagens. De deelnemers komen van ver, zo zijn er liefst 5 wagens uit Nederland, en ook heel wat deelnemers van buiten Limburg. De Maneblussers uit Mechelen zijn present en het Driegestern van Centrum België 2015. Nog meer hoogwaardigheidsbekleders met het prinsenpaar van het Vlaams gewest, de prins van Luik met hofdame, de prins van Bredene en keizer Willy. Jeugdprins Seth 1 van Hasselt zal ook deelnemen. En opvallend, de stoet wordt wellicht geopend door de belleman van Beveren. Rond 17 uur wordt afgesloten met de spekkenworp op het Willibrordusplein

een-gelukkig-jaar-van-de-geit

Een gelukkig jaar van de geit

Vermoedelijk zullen we in Heusden-Zolder – officieel tellen we 5 mensen met de Chinese nationaliteit - niet veel draken- en leeuwendansen zien, maar vandaag is het Chinese Nieuwjaar. Volgens de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem begint het jaar van de geit. De Chinese astrologie omschrijft dat als creatief, rustig maar hartstochtelijk, een beetje ongewoon, oprecht en een grote verbeeldingskracht. In dat geval … laat ons maar allemaal een beetje geit zijn.

vandaag-gezien-18-februari-2015

Vandaag gezien

De aanvriezende mist zorgt ook voor mooie taferelen. (foto Jan Leijskens)

nathalie-lemmens-is-klaar-voor-bekerfinale

Nathalie Lemmens is klaar voor bekerfinale

Zaterdag speelt Nathalie Lemmens met haar team Asterix kieldrecht voor de tweede maal in haar carrière de bekerfinale volleybal in het Sportpaleis tegen VDK Gent. Daarvoor zijn liefst 13.000 kaarten verkocht. Nathalie en co spelen dus voor een uitverkocht Sportpaleis. Buiten Regi hebben nog niet zoveel inwoners van Heusden-Zolder haar dat voorgedaan ... (foto Guy Verbraeken)
Hier vind je ook een filmpje met een voorbeschouwing van TV Oost

veel-schade-door-inbraak-in-hondenclub

Veel schade door inbraak in hondenclub

In het lokaal van de hondenclub op Helzold is weeral ingebroken. En opnieuw hebben de inbrekers veel schade aangericht. Ze waren langs de zijkant binnengedrongen. Daarmee blijven de verschillende clublokalen in en rond het Helzoldstadion beurtelings het mikpunt van dieven en vandalen. Bij een zaak in de Stationsstraat zijn onbekenden er dan weer vandoor gegaan met een sigarettenautomaat.

moedertaalfeest-krijgt-druk-programma

Moedertaalfeest krijgt druk programma

Op vrijdag 27 februari wordt in de feestzaal van de Selimiye moskee de Dag van de Moedertaal gevierd. Het gaat om een initiatief van Het Berenhuis, samen met de wijkwerking Lindeman, de moskee en de gemeente. Die geven gevolg aan de oproep van de UNESCO om de diversiteit en meertaligheid te vieren. Daarvoor is een beroep gedaan op alle jonge en minder jonge talenten in Heusden-Zolder die zich zullen laten horen: met een mini-theatervoorstelling, een monoloog, een grap, een lied … in AN, (…) Lees het hele bericht

nieuw-traject-voor-carnavalstoet

Nieuw traject voor carnavalstoet

Zaterdag trekt de 36ste carnavalstoet van De Slamridders door de straten van Heusden. Zoals gisteren gemeld vertrekt die stipt om 14u11 aan het Koning Boudewijnplein. Daarna worden de straten van Heusden-Centrum aangedaan en dat gebeurt dit jaar alweer volgens een nieuwe route. Belangrijke nieuwigheid is dat de stoet twee keer door het dorpscentrum trekt. Dit is het traject: Kapelstraat, Veenderweg, Sint-Jansstraat, Sint-Jansblok, Guido Gezellelaan, Sint-Willibrordusplein, Poorthoevestraat, Mispad, Max Vanmelbeekstraat, JM Huybrechtsstraat, Kruiswegstraat, Brugstraat, Sint-Willibrordusplein, Guido Gezellelaan, Sint-Jansstraat,  Kapelstraat met ontbinding op het Koning Boudewijnplein. Het betekent ook dat zaterdag een groot deel van de namiddag omleidingen en parkeerverboden van kracht zijn. Daarvoor is nu al de signalisatie aangebracht. De toegang tot de stoet blijft gratis.

vandaag-is-het-aswoensdag

Vandaag is het Aswoensdag

Voor de katholieken is het vandaag Aswoensdag, de start van de vasten of veertigdagentijd, en de aanloop naar Pasen. De 40 dagen verwijzen naar het bijbelverhaal waarin Jezus 40 dagen in de woestijn doorbracht zonder eten of drinken. De traditie van het vasten is hier wel op de achtergrond geraakt, net zoals alsmaar minder mensen op deze dag nog een askruisje gaan halen. Op heel wat plaatsen wordt vandaag haring gegeten, in de traditionele carnavalsgebieden wordt hiermee ook een punt gezet achter het carnaval.

zware-boete-voor-geknoei-met-mest

Zware boete voor geknoei met mest

Twee firma's en hun zaakvoerder moeten van de rechter in Hasselt in het totaal 126.000 euro boete betalen wegens inbreuken op de milieuwetgeving. Het gaat om Eurocompost Groenrecycling uit Houthalen en Flanders Gardening Products uit Maaseik ze handelden in compost, teeltsubstraten en bodemverbeteraars maar lapten daarbij de regels aan hun laars. Beide bedrijven, die ondertussen failliet zijn, kregen een boete van elk 60.000 euro opgelegd. Hun zaakvoerder en gedelegeerd bestuurder, een man (…) Lees het hele bericht

107-badmintonners-komen-naar-berkenbos

107 badmintonners komen naar Berkenbos

Badmintonclub Smash Berkenbos houdt morgen de jaarlijkse jeugdontmoeting in de sporthal van Berkenbos. Daarvoor zijn liefst 107 badmintonspelers ingeschreven. Ze komen uit de provincies Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant. Alles speelt zich af tussen 9 en 18 uur en uiteraard zijn supporters én nieuwsgierigen welkom.

senioren-en-kids-samen-naar-de-film

Senioren en kids samen naar de film

Een succesvol initiatief vanmiddag van Muze. Senioren konden er samen met hun kleinkinderen komen kijken naar de film ‘Otto is een neushoorn’. Jong en oud genoten van de film en elkaars gezelschap, maar ook van de drankjes en koekjes achteraf. (foto’s Kris Vandevenne)

nieuwe-titel-voor-sabrina-struyf

Nieuwe titel voor Sabrina Struyf

Sabrina Struyf is opnieuw Belgisch kampioen in het handboogschieten geworden. Ze volgt daarmee zichzelf op. In de (Olympische) discipline recurve kon ze zich na een goede kwalificatie plaatsen voor de finale. Die won ze makkelijk met 6-2 tegen Christine Jacobs (MVV). De gouden medaille is voor Sabrina meteen een mooie afsluiter van het indoor-seizoen.

prins-andre-ii-trakteert-op-spekken

Prins André II trakteert op spekken

Het carnaval in Heusden bereikt dit weekend een hoogtepunt. Vrijdag om 20u11 organiseren De Slamridders in Ons Huis hun carnavalsbal met nummerafhaling voor de stoet. Voor de ambiance zorgt discobar Flash-Back met dj's Jo en Shana. Zaterdag trekt dan de 36ste stoet door Heusden-Centrum met vertrek om 14u11 op het Koning Boudewijnplein, waar hij nadien ook wordt ontbonden. Morgen geven we nog het hele traject mee. Om 17 uur is er een snoepworp op het Sint-Willibrordusplein, maar doordat prins André II ook wel 'Spekke' wordt genoemd, zal het dit jaar een spekkenworp zijn.

het-weer-tijdelijk-veel-zon

Het weer: tijdelijk veel zon

Na de doortocht van een zwakke storing, bouwt een hogedrukgebied op over onze streken. Hierbij is er ruimte voor de zon. Op het einde van de week komen we echter terecht in een westcirculatie met meer wind, geregeld regen en veel wolken. De temperaturen blijven aanhoudend te zacht voor de tijd van het jaar.
Vandaag zorgt een zwakke storing voor veel bewolking, waaruit soms een drupje motregen kan vallen. Het is bovendien mistig in de ochtend. Na de middag blijft het stilaan overwegend droog en (…) Lees het hele bericht

kyano-schepers-is-limburgs-turnkampioen

Kyano Schepers is Limburgs turnkampioen

Op de provinciale turnkampioenschappen voor de jeugd en seniors in Houthalen werd Kyano Schepers Limburgs kampioen bij de pupillen (9 jaar),voor Jules Biegs uit Genk en Emiel Schutjes uit Lommel. Ook in het allround kampioenschap werd Kyano Schepers eerste. Bij de seniors kwam Thomas Neuteleers niet in actie wegens een blessure.

vandaag-gezien-16-februari-2015

Vandaag gezien

Ontkennen kan niet langer, 't is krokusvakantie. (foto Jan Leijskens)

acv-op-verkenning-in-eversel

ACV op verkenning in Eversel

ACV Heusden-Zolder trok er met zijn leden op uit voor een zonnige verkenning van Eversel. Zo werd de natuurrijke omgeving uitvoerig toegelicht door een gids, maar ook de gedichtenroute rond 175 jaar Eversel werd aangedaan. Halverwege tankten de ACV-ers bij tijdens een pitstop. En achteraf konden de deelnemers nagenieten en nog meer verhalen opdissen in Sint-Baaf. (foto’s Ludo Vanherle)

toeristische-gids-bundelt-totaalaanbod

Toeristische gids bundelt totaalaanbod

Toerisme Limburg heeft de Limburg Vakantiegids 2015 klaar, een boek van liefst 300 bladzijden die het totale toeristische aanbod in de provincie bundelt. Het boek kwam tot stand door een samenwerking tussen Toerisme Limburg vzw en haar toeristische partners zoals gemeenten, horeca-uitbaters, toeristische attracties, enz. Het is dan ook voor het eerst sinds lang dat er 1 publicatie is met een volledig overzicht. Niet alleen toeristen vinden er en duidelijke gids in, ’t is ook ideaal voor alle (…) Lees het hele bericht

overvaller-geeft-vrouw-klappen

Overvaller geeft vrouw klappen

In de Koolmijnlaan is gisteravond kort voor half 10 een vrouw met geweld overvallen. Ze werd overvallen door één man die haar klappen gaf, daardoor raakte de vrouw naar eigen zeggen korte tijd bewusteloos. De overvaller ging er vandoor met juwelen. In de Paquaylaan is afgelopen ingebroken in de gebouwen van de De Schans.

een-zware-reis-door-congo-3

Een zware reis door Congo (3)

Linda en Jeroen moesten tijdens hun inleefreis in Panzi – naast de verkenning van de gezondheidszorg en ziekenhuiswerking - ook allerlei festiviteiten en de plaatselijke gastvrijheid ‘ondergaan’. Bij de bezoeken aan het ziekenhuis blijkt dat alles nog vrij primitief is: sanitair dat al jaren niet werkt, brancards, heel wat toestellen die al lang defect zijn en die niet hersteld raken, een onzekere stroomvoorziening, … Andere problemen zijn gebrekkige (…) Lees het hele bericht

oplichters-blijven-proberen

Oplichters blijven proberen

De politie waarschuwt opnieuw voor twee vormen van oplichting die de jongste dagen ook in Heusden-Zolder volop circuleren. De eerst zijn mails die komen van dames die op zoek zijn naar een ‘goede man’ en die dikwijls als onderwerp hebben ‘Hope you will write me back’ of ‘Hi it’s me’. Dat zijn mails bedoeld om de bestemmeling geld afhandig te maken. Dus helaas voor degenen die zich uitverkoren voelen … meestal zijn de mails niet eens door vrouwen verstuurd. En tegelijk krijgen de handelaars ook weer mails voor een zogenaamde goedkope domeinregistratie. Deze keer komen ze uit Nederland, maar ook hier gaat het weer over oplichting, die niets met uw bestaande of eventueel een nieuwe domeinnaam te maken hebben.

leren-drummen-in-vijf-lessen

Leren drummen in vijf lessen

Wie er altijd van gedroomd heeft om te leren drummen, kan nu zijn kans grijpen. Op 24 februari en 3, 10, 17 en 24 maart geeft drummer Sven Bloemen (foto) uit Beringen drumlessen in cultuurcentrum Muze. Sven studeerde jazz-drums aan het conservatorium van Maastricht. Als lesgever was hij aan de slag in verschillende muziekscholen en muziekcentra en in het secundair onderwijs. Als drummer was hij actief in bands als Rones, Big Mama’s Kitchen, Day Glow Suit… Er kunnen 5 mensen deelnemen aan de cursus, ze leren meespelen met popliedjes, stokhouding, techniek en basisritmes. Een drumstel bezitten is handig, maar niet nodig. Deelnemen kost € 65. Meer info 

verlies-voor-heusden-b

Verlies voor Heusden B

Slechts één basketbalwedstrijd dit weekend. In derde provinciale B verloor Heusden B met 61-51 bij Black Sheep Diepenbeek.

olympia-is-leidersplaats-kwijt

Olympia is leidersplaats kwijt

In het petanque lijkt de federale ploeg van Olympia het noorden helemaal kwijt. Ze kon andermaal niet thuis winnen: 3-6 tegen Roeselare en daardoor zakt ze terug naar de tweede plaats. In tweede provinciale werd de wedstrijd in Sint-Truiden uitgesteld door een niet-geplande voetbalwedstrijd op Stayen. In derde wist de B-ploeg uit nipt te winnen van Ittervallei met 4-5 terwijl de C-ploeg daar verloor met 6-3.

een-mooie-dag-in-de-wijers

Een mooie dag in De Wijers

Een zonnige vooravond in een mooi natuurgebied als De Wijers en een smartphone volstonden voor de 15-jarige Manouk Driessens om enkele mooie sfeerfoto's te maken.

kwb-serveerde-een-valentijnsontbijt

KWB serveerde een Valentijnsontbijt

Vanochtend serveerde de KWB van Heusden-Centrum een Valentijnsontbijt. In alle vroegte was de ontbijtploeg aan de slag gegaan en om 8 uur stonden ze gestrikt en gesjaald klaar om meer dan 140 gasten te verwelkomen op deze eerste editie. Naast een lekker en gezond ontbijt ging alle aandacht naar de romantische sfeer met rode loper, geurkaartjes, verse tulpjes en Liefde is … boekjes.

katrien-baerts-doet-je-wegdromen

Katrien Baerts doet je wegdromen

De dag na Valentijn verwende topzangeres Katrien Baerts haar vroegere dorpsgenoten met een prachtig repertoire van Franse liefdesliederen. Werk van de klassieke meesters, op je ogen bij te sluiten en weg te dromen. (foto’s Ria De Clerck, meer op Aftermuzeclip)

weer-twee-inbraken-gepleegd

Weer twee inbraken gepleegd

Er zijn de afgelopen 24 uur weer twee inbraken gepleegd in Heusden-Zolder. In de Hesdinstraat drongen inbrekers binnen in een woning. En ook in de Zandstraat kreeg een huis ongewenst bezoek. Daar kwamen de dieven binnen via een raam aan de achterzijde.

bolderberg-viert-90-jarige-zuster

Bolderberg viert 90-jarige zuster

In Bolderberg viert zuster Relindus vandaag haar negentigste verjaardag. Zij werd geboren in Houthalen op15 februari 1925. Ze was amper 16 toen ze in Sint-Niklaas in het klooster intrad, waar ze in 1942 geprofest werd. In 1956 werd zij kleuterleidster in Bolderberg, toen heette dat nog de ‘bewaarschool’. Ook na haar pensioen bleef ze actief in Bolderberg, nu zingt ze nog altijd in het zangkoor. (foto Roger Convents)

gelijkspel-voor-kvv-3

Gelijkspel voor KVV

In vierde provinciale A speelde KVV Heusden-Zolder 2-2 gelijk tegen SV Breugel. Anadol versloeg Lummen met 3-0.

vlotte-zege-voor-vrijheid

Vlotte zege voor Vrijheid

In de derde provinciale A had Vrijheid Zolder niet veel moeite met Lommel Kolonie, het werd 4-0. Bolderberg verloor met 0-2 van Achel VV. En Statie Sport moest een 6-1 pandoering slikken bij Grote Brogel.

vandaag-gezien-15-februari-2015

Vandaag gezien

Deze boskrekel waant zich blijkbaar al in de lente, want Jan Leijskens trof haar aan onder een stronk in het Bolderdal.

een-zware-reis-door-congo-2

Een zware reis door Congo (2)

De trip naar Panzi waar het ziekenhuis ligt, is geen plezierreisje voor Linda en Jeroen. Bovendien moet je er ook rekening houden met de ‘relatieve stiptheid’ van de chauffeurs. Een eenzaam parcours leidt langs kleine dorpjes in een temperatuur van 35 graden, waarbij een cola in een café uiteindelijk ongelooflijk smaakt. In Panzi wachtte hen een echte intocht. Voorafgegaan door twee motards werden ze opgewacht door een mensenmassa. Er was een fanfare en een dansende menigte, (…) Lees het hele bericht

cedriek-wint-match-van-zijn-leven

Cedriek wint match van zijn leven

G-basketter Cedriek Beerten van BBC Zolder heeft met z’n Team East de match van z’n leven gespeeld in Madison Square Garden in New York, zeg maar de basketbaltempel van de wereld. Cedriek mocht de ceremoniële tip off doe , gegeven door NBA-ster Stephen Curry. Hij stond in de starting 5 en na een moeilijke eerste helft waarbij Team East 14 punten achter kwam, slaagden ze er uiteindelijk toch in om met 3 punten verschil te winnen van Team West. Langs het terrein stond coach Kris Cuppens minstens evenveel te stralen. (foto's SOI Photo Stream)

diefstal-op-bouwwerf-2

Diefstal op bouwwerf

Op de bouwwerf bij dienstencentrum ’t Weyerke in de Domherenstraat is zaterdagmorgen een diefstal ontdekt. De politie heeft de nodige vaststellingen gedaan.

liefde-en-muziek-in-muze

Liefde en muziek in Muze

Zaterdagavond gaven Buurman en Maaike Ouboter, een gesmaakt optreden in een uitverkochte Muze-schouwburg. Achteraf zorgde DJ Motso Gutsji voor 'Valentino Soul' op deze 'Lievekensavond'. (foto’s Lenscollectief)

vandaag-gezien-14-februari-2015

Vandaag gezien

Bevroren bekermos, belicht door de ochtendzon. (foto Jan Leijskens)

het-weer-zachte-periode-2

Het weer: zachte periode

Na de doortocht van een storing in het weekend, stabiliseert de atmosfeer en wordt het rustig en droog weer. Bovendien is er ruimte voor de zon. Ook na het weekend houdt het rustige en droge weer aan, in de nacht koelt het wel flink af.
Morgen kan het kwik oplopen tot 9 graden. Hierbij wisselen zon en wolken elkaar af. Het blijft droog en het is vrij aangenaam met al te veel wind. Vooral na de middag is er meer zon.
Maandag komen de maxima op 9 graden uit. De ochtend verloopt echter (…) Lees het hele bericht

leerlingen-kropen-in-de-liefdespen

Leerlingen kropen in de liefdespen

De leerlingen van het 6de leerjaar van de Springplank in Eversel hadden hun medeleerlingen opgeroepen om leuke valentijnskaartjes naar elkaar te schrijven. Daar kwam heel wat respons op, niet alleen vrienden en vriendinnetjes op school kregen een brief, ook juffen, meesters, mama’s en papa’s kregen lieve berichtjes, …

de-kijk-van-richie-130

De kijk van Richie

Onze huiscartoonist is weer in een romantische bui.

carnaval-in-bolderberg

Carnaval in Bolderberg

Ook in de Vrije Lagere School van Bolderberg beleefden de leerlingen intense carnavalspret. Ze hadden zich in bijzonder kleurrijke pakken uitgedost en de groepsgeest was dan ook optimaal.

carnaval-in-de-springplank

Carnaval in De Springplank

Geen carnavalstoet dit jaar in Eversel maar wel een heuse kindercarnavalfuif met DJ Tom in De Springplank. In de klas knutselden de kinderen eerst een 'snoepstokje' en een masker en dan werd er in verschillende groepen in de grote zaal van de lagere school gedanst en met confetti en serpentines gegooid. Ze kregen nadien ook nog het gezelschap van ouders in gek ornaat.

het-is-valentijn

Het is Valentijn

Vandaag is het Valentijn, de dag der geliefden. Voor sommigen is het een commercieel gedrocht, voor anderen een gelegenheid om hun geliefde eens te verwennen. Ieder doet ermee wat hij of zij wil, maar ons kan je alleszins niet de schuld geven als je 't vergeten bent ...

janne-desmet-steelt-de-harten

Janne Desmet steelt de harten

Grappen en verontwaardiging over diefstal lopen als een rode draad door ‘Hier waak ik’, de voorstelling die Janne Desmet vrijdagavond in Muze bracht samen met Villanella. (foto Lenscollectief)

ultiem-gelijkspel-voor-si

Ultiem gelijkspel voor SI

In het zaalvoetbal heeft SI Heusden-Zolder 4-4 gespeeld tegen Beverlo. Luttele seconden voor het einde kon de thuisploeg een 2-4 achterstand ombuigen in een gelijkspel. De beloften wonnen met 4-3.

een-zware-reis-door-congo-1

Een zware reis door Congo (1)

Zorgmanager Linda Saenen en verpleegkundig paramedisch directeur Jeroen Ruysen van het Sint-Franciskusziekenhuis zijn met vertraging dan toch in Congo geraakt voor hun inleefreis waar ze uiteindelijk vooral het ziekenhuis van Panzi en de organisatie daarrond willen bezoeken.Daar hebben ze een zware reis achter de rug, met lange verplaatsingen. Hier alvast enkele impressies. Zo beleefden ze bij momenten een heuse cultuurshock. Vooral ook door de vele tegenstellingen. Uitstekende wegen (…) Lees het hele bericht

werkgroep-vraagt-vertrouwen-en-dialoog

Werkgroep vraagt vertrouwen en dialoog

Tijdens een bijeenkomst in het Zebrahuis heeft de interreligieuze werkgroep van Heusden-Zolder een oproep gedaan tot geloof en vertrouwen bij de bevolking. De werkgroep bestaat momenteel vooral uit vertegenwoordigers van de christelijke en moslimgemeenschap maar ze benadrukken dat ze een interlevensbeschouwelijke groep vormen, waar iedereen welkom is, ook vrijzinnigen. De groep heeft ondertussen al een lange traditie van bijeenkomsten, overleg en initiatieven. Maar door de gebeurtenissen van (…) Lees het hele bericht

cvo-personeel-heeft-al-berg-werk-verzet

CVO-personeel heeft al berg werk verzet

Zoals vanmorgen gemeld, is het CVO gestart met de verhuizing naar De Verdieping. En hoewel het personeel nog de hele krokusvakantie voor de boeg heeft om de klus te klaren, is er vandaag al aardig wat werk verzet. In de Molenstraat werd nog verder ingepakt, terwijl in De Verdieping al werd uitgepakt en geïnstalleerd. Computersystemen werden opgestart, enz. Het ziet ernaar uit dat alles klaar zal zijn tegen maandag 23 februari. (foto’s Marina Poelmans)

carnaval-in-t-molenholleke

Carnaval in 't Molenholleke

Ook in ’t Molenholleke in Zolder maakten de kinderen er een dolle dag van. Ze waren heel geïnspireerd om zich te verkleden en op de speelplaats beleefden ze de grootste pret, onder meer tijdens de dansjes.

carnaval-in-vls-berkenbos

Carnaval in VLS Berkenbos

In de vrije lagere school van Berkenbos werd er carnaval gevierd in verschillende workshops. De kinderen kwamen verkleed naar school. Ze mochten dansen, knutselen, toneel spelen, … en er werd ontzettend veel gelachen. Het samenspel zorgden voor een toffe sfeer, een mooie start van de krokusvakantie. (foto’s Rita Ramakers)

carnaval-in-beekbeemden

Carnaval in Beekbeemden

Kinderen en personeelsleden van de school Beekbeemden -met in hun slipstream de ouders – hielden een carnavalstoet in de buurt van de school zodat ook de bewoners en passanten in de Ringlaan mee van het spektakel konden genieten. (foto’s An Vanoppen)

carnaval-in-de-daltonschool

Carnaval in de Daltonschool

De kinderen en juffen van de Daltonschool op ’t Bergske in Zolder maakten er een te gekke dag van rond het thema ‘The Far West’. En ze maakten meteen de naam van de school waar, want we zagen Daltons, cowboys, indianen, ruiters, … Gelukkig bleef alles vreedzaam.

laatste-tickets-voor-buurman-en-maaike-ouboter

Laatste tickets voor Buurman en Maaike Ouboter

Wie morgen in Muze het dubbelconcert van Buurman en Maaike Ouboter wil bijwonen, moet snel zijn, want de laatste kaarten liggen te wachten. Maaike Ouboter deed ieders adem stokken in ‘De Beste Singer-songwriter van Nederland’. Ze scoorde een dijk van een hit met ‘Dat ik je mis’ en werkt nu aan een nieuw repertoire voor haar debuutalbum in najaar 2015. Geert Verdickt van Buurman raakte voor zijn nieuwe plaat en voorstelling geïnspireerd door een doos vol foto’s en brieven van zijn grootvader. Een verhaal over [groot]vaders, zonen, vrouwen, dochters, moeders... Na de voorstelling volgt nog Valentino Soul in het Muzecafé. Voor tickets: 011 80 80 98.

carnaval-in-vls-boekt

Carnaval in VLS Boekt

Volop carnavalssfeer ook in de vrije lagere school van Boekt. Daar hadden de leerlingen duidelijk veel heel erg tijd en moeite gedaan om zich mooi en origineel uit te dossen. Er liepen dan ook de meest uiteenlopende figuren rond. En leerlingen en leerkrachten genoten ook van een leuke show.

een-waaier-aan-disciplines-van-de-leerkrachten

Een waaier aan disciplines van de leerkrachten

In Muze is donderdagavond de expo met werk van leerkrachten en oud-leerkrachten van de academie geopend. Gewoonlijk onderwerpen de jongere of oudere studenten van de academie hun creaties aan de kritische blik van leerkrachten en publiek. Maar op deze expo, ook weer in het kader van 50 jaar academie, zijn de rollen omgedraaid. En dat is uniek, want het is liefst 38 jaar geleden dat de leerkrachten van de academie nog samen hebben tentoongesteld. Een boeiende expo dus, en de veelzijdigheid aan (…) Lees het hele bericht

cvo-verhuizing-is-gestart

CVO-verhuizing is gestart

Het CVO is vanmorgen gestart met de verhuizing van de Molenstraat naar het nieuwe gebouw in De Verdieping. Daarmee krijgt de school ook een nieuwe logo en nieuwe naam:CVO De Verdieping. De personeelsleden offeren hun krokusvakantie op om alles over te brengen van het oude naar het nieuwe gebouw. En meteen na de vakantie, op 23 februari hebben ook alle lessen daar plaats. Sinds de voorlopige oplevering in november heeft de technische ploeg van de school continu gewerkt om de lokalen in (…) Lees het hele bericht

troetelnaampjes-en-de-winnaars-zijn

Troetelnaampjes: En de winnaars zijn ...

We hebben hier de afgelopen dagen heel wat bijgeleerd over de troetelnaampjes die in Heusden-Zolder gehanteerd worden, van poezewoefke, via teut en teuteke tot mappel en mappie. De jury koos uiteindelijk voor de Poekie Poekie van Davy Vaes en het Schieveke van Benny Engelen dat nog ontstaan is door een verspreking, een samentrekking van schatteke en lieveke. In ieder geval, onze winnaars mogen met zijn twee naar hotel-brasserie Savarin in Bolderberg waar ze van een uitgebreid ontbijt met bubbels mogen genieten.

ontbijtgesprek-over-slapen

Ontbijtgesprek over ... slapen

Bij Femma Eversel daagden 40 dames op voor een ontbijtgesprek met als thema ‘Goed Geslapen’. Goed slapen is immers noodzakelijk en niets zo vervelend als niet in slaap raken of om de haverklap ontwaken. De lesgeefster gaf antwoorden op vragen over de gevolgen van verandering in leef- en slaapgewoontes, of alcohol kan helpen, tellen de uren voor middernacht dubbel, en hoeveel slaap een mens nodig heeft? Heel wat misverstanden zijn uit de wereld geholpen. Wellicht liggen de dames al te slapen om dit bericht nog te lezen, maar morgenvroeg zullen ze wel genoeg uit de ogen zien om er weer tegenaan te gaan. (foto Rita Vanhove)

carnaval-in-de-wijk-lindeman

Carnaval in de wijk Lindeman

Ook in de wijk Lindeman hebben de kinderen al carnaval gevierd, en dat op initiatief van Taalstimulering Lindeman en Het Berenhuis. Zoals we vorige week al meldden, hebben ze toen een hele namiddag geoefend. Nu werden maskers geknutseld en trokken de carnavalsvierders de vrolijkste pakken aan. En zo trokken ze onder het goedkeurend oog van de wijkbewoners naar het Volkerenplein waar ze nog een mini-carnavalshow opvoerden. De oudste kinderen brachten gedichten, de jongsten brachten in een liedje een ode aan het 'leuke letters leren'. (foto's Gerlinde Gilissen)

carnaval-in-de-toverfluit

Carnaval in De Toverfluit

In de omgeving van De Toverfluit in Heusden vloog vandaag al de confetti door de lucht. De kleuters hielden er hun eigen stoet en ze beleefden enorm veel pret op de rustige wegen. De meeste kinderen hadden zich dan ook prachtig uitgedost, en de juffen ook natuurlijk. (foto's Jolien Gijbels)

massaal-bellen-aan-het-stuur

Massaal bellen aan het stuur

De politie hield anonieme controles op het gebruik van de gsm aan het stuur. Aan de lopende band werden overtredingen vastgesteld. 17 overtreders krijgen een boete van € 110. Een vrachtwagenbestuurder krijgt een boete voor het beschadigen van het wegdek en het in gevaar brengen van andere weggebruikers : hij reed met een totaal verhakkelde band over de Meylandtlaan. Voorts zijn overtredingen vastgesteld voor het negeren van een toegangsverbod, parkeren zonder speciale kaart op een (…) Lees het hele bericht

leerlingen-bezochten-sint-vincentius

Leerlingen bezochten Sint-Vincentius

Als aanloop naar de vasten brachten de leerlingen van het vijfde leerjaar van de Springplank Eversel een studiebezoek aan de Sint-Vincentiusvereniging. Eén van vrijwilligers vertelde de kinderen over het doel en de werking van de vereniging. Ze namen ook een kijkje nemen in de 'magazijnen' met voeding, kleding, huisraad en meubelen. De leerlingen verbaasden er zich over dat in de eigen gemeente zoveel kansarmen hulp nodig hebben om te overleven. Na de krokusvakantie organiseert de Springplank een voedselinzamelactie en verkopen de leerlingen van het vijfde leerjaar zelfgebakken cakes en taarten ten voordele van Sint-Vincentius.

poging-tot-bedrijfsdiefstal

Poging tot bedrijfsdiefstal

Bij een bedrijf in de Westlaan - op het industrieterrein Zolder-Lummen - is gisteravond een diefstalpoging gebeurd. Daarbij was de draad doorgeknipt, maar de daders zijn niet het bedrijf zelf in geraakt. Er zijn twee verdachten in de buurt gesignaleerd.

dorpsraad-berkenbos-binnenkort-van-start

Dorpsraad Berkenbos binnenkort van start

Binnenkort kan de nieuwe dorpsraad Berkenbos officieel van start gaan. Zoals bekend werd er al enkele maanden achter de schermen gewerkt. Maar om echt als adviesraad erkend te worden, is eerst een goedkeuring door de gemeenteraad nodig. En die staat op agenda van de raad van donderdag 26 februari. De raad bevat tot nu toe 19 punten. Daarbij heel wat grondgebiedszaken. Zo moet er een nieuw rooilijnplan voor Koerselsebaan-Geenrijt komen om extra parkeerplaatsen aan te leggen voor trein- en busreizigers. En ook voor de nieuwe parkings en bushaltes aan de Amideuslaan moet er een wijziging komen.

fiets-haalt-70-km-per-uur

Fiets haalt 70 km per uur

Tijdens het avondfietsen scheuren er wel meer fietsers tegen duizelingwekkende vaart over het asfalt van Circuit Zolder. Maar het VRT-programma Terzake deed er nog een schepje bovenop. Het testte een elektrische fiets die maar liefst 70 km per uur haalt. Dat moest wel op het circuit gebeuren want op de openbare weg is die voorlopig niet toegelaten. Toch wel indrukwekkend, als je hier de beelden bekijkt.

jong-vkw-bezocht-damhert

Jong VKW bezocht Damhert

Het bedrijf Damhert Nutrition in de Kapelstraat kreeg gisteravond 65 leden van Jong VKW Limburg op bezoek. De leden van de werkgeversorganisatie maakten kennis met het familiebedrijf waarin ondertussen de 3de generatie werkt aan de ontwikkeling, productie én distributie van gezonde voeding. Het assortiment staat ondertussen in meer dan 2500 verkooppunten en Damhert zelf telt meer dan 80 werknemers. Na de verwelkoming door Jong VKW-voorzitter Bert Dierick kregen de bezoekers een (…) Lees het hele bericht

jan-de-cock-over-gevangenen-en-verzoening

Jan De Cock over gevangenen en verzoening

Op donderdag 26 februari om 20 uur is Jan De Cock te gast in de bibliotheek. Hij werd bekend om zijn engagement voor de gevangenen en bezocht wereldwijd 160 gevangenissen. Daar liet hij zich vrijwillig opsluiten om 'van binnenuit' de polsslag te voelen van mannen en vrouwen achter de tralies. Als straatopvoeder in arme volkswijken bleef hij jonge gasten volgen als ze in de gevangenis belandden en werd zo gevangeniswerker. Over die ervaringen verschenen twee boeken: 'Hotel (…) Lees het hele bericht

de-mijlpaal-bezoekt-atelier-en-expo

De Mijlpaal bezoekt atelier en expo

In het kader van de tentoonstelling ‘Immersie!’ met werk van Luc Peire en Jonas Vansteenkiste organiseert galerij De Mijlpaal een uitstap op zaterdag 21 februari. De bus vertrekt om 9 uur aan De Mijlpaal richting Knokke voor een geleid bezoek aan het atelier van Luc Peire. Na de middag gaat het richting Antwerpen naar de expo 'etnische juwelen, hommage aan Marokko en Turkije', in het Umicore Zilverpaviljoen naast het MAS. Om 17 uur eindigt de rit in De Mijlpaal met een receptie en een bezoek aan de tentoonstelling. Deelnemen kost € 25, inschrijven voor 15 februari, demijlpaal[!]skynet.be.

panelen-geven-info-over-sint-jansbos

Panelen geven info over Sint-Jansbos

Limburgs Landschap heeft een aantal infopanelen en wegwijzers geplaatst aan het Sint-Jansbos, rond de Heusdense Sint-Janskapel. Daarop vinden voorbijgangers wat meer informatie over het natuurgebied dat er na de beheerswerken nog kaal bij ligt. Het is nu ook duidelijk dat er over de 7 stralen-wegen alleen nog mag gewandeld worden. Het fietsen blijft beperkt tot ‘trage weg nr 5070 tussen Kapelstraat en Sint-Jansstraat. En uiteraard mag er in het bos ook gespeeld worden. (foto’s Julien Maebe)

nog-tot-vanavond-koosnaampjes-insturen

Nog tot vanavond koosnaampjes insturen

De hartjes kwamen de afgelopen dagen uit onze mailbox gezweefd door al die koosnaampjes die ons bereikten. Wil jij ook je geliefde voor Valentijn verrassen met een heerlijk ontbijt met bubbels in hotel-brasserie Savarin in Bolderberg ... laat ons dan voor 18 uur vanavond jullie koosnaampjes weten. redactie[!]heusden-zolder.eu met naam en adres.

kleinste-kleuters-vierden-neuzenfeest

Kleinste kleuters vierden Neuzenfeest

Vandaag kregen de kleuters en hun ouders in Beekbeemden een uitnodiging voor een Neuzenfeest. Een wat? Ze kenden al wel een hoedenfeest, een pannenkoekenfeest, een pyjamafeest en een toeterfeest van de grotere klassen, maar geen Neuzenfeest. Tot de kleuters van het instapklasje binnenkwamen en een liedje zongen over neuzen. Ouders en kleuters zetten een feestneus op en dansten samen de polonaise en andere carnavalshits. (foto’s An Vanoppen)

op-pelgrimstocht-bij-het-begin-van-de-vasten

Op pelgrimstocht bij het begin van de vasten

Op zaterdag 21 februari, bij het begin van de vasten, organiseren de werkgroep Pelgrimspastoraal samen met het dekenaat Hasselt en de parochiefederatie Zolder een Pelgrimswandeling. Onder het motto ‘Een stem in de woestijn’ wordt een tocht gemaakt door de natuur en langs stilteplaatsen. Het gaat om een tocht van ongeveer 15 km van Herkenrode naar de kluis van Bolderberg en een korte tocht van 6 km in en rond Herkenrode. Auto’s parkeren op de parking van (…) Lees het hele bericht

24-geflitst-in-schoolomgeving

24 geflitst in schoolomgeving

De verkeersdienst van de politie hield snelheidscontroles in enkele schoolomgevingen. 543 wagens passeerden de flitscamera. 24 bestuurders reden te snel van wie 17 in Bieststraat en 7 in Everselkiezel.

neos-bezocht-de-vikingen

NEOS bezocht de Vikingen

Neos Heusden-Zolder bezocht de Vikingen in het Gallo-Romeins museum in Tongeren. De leden waren het erover eens dat deze prachtige expo het familieleven van de Noormannen, hun godenwereld en het harde werk op de boerderij mooi weergeeft. Ook de veroveringstochten en handelsactiviteiten in onze streken komen aan bod. En een goede gids maakt de tentoonstelling extra interessant.

3-7-dronken-bestuurders-bij-bob-controles

3,7 % dronken bestuurders bij BOB-controles

Tijdens de BOB-eindejaarscampagne legde de politie van Heusden-Zolder in het totaal 595 ademtesten op, waarvan 563 tijdens gerichte controles, 18 naar aanleiding bij een letselongeval en 14 bij een ongeval met stoffelijke schade. Bij de controle-acties hadden 21 bestuurders (3,7%) te veel alcohol gedronken. 2 rijbewijzen zijn ingetrokken. Eén betrokkene in een ongeval met stoffelijke schade blies positief. Van de 18 bestuurders bij een letselongeval had niemand te veel gedronken. Met 3,7% positieven zit Heusden-Zolder boven het nationaal (2.8%), Vlaams (2,8%) en Limburgs (2,3%) resultaat. Bij ongevallen blijkt het nationale resultaat (9,2% positief) beduidend hoger dan dit van Heusden-Zolder (3,1%).

vanthoor-naar-braziliaanse-stockcar

Vanthoor naar Braziliaanse stockcar

Autoracer Laurens Vanthoor neemt op 22 maart in Goiana deel aan de eerste manche van het Braziliaans stockcarkampioenschap. Hij zal er rijden aan de zijde van de plaatselijke specialist Valdeno Brito die vorig seizoen 12de eindigde. Vanthoor-Brito zullen in een Chevrolet Sonic rijden. Ze moeten het onder meer opnemen tegen ex-formule 1 rijders als Jacques Villeneuve, Ricardo Zonta en Rubens Barichello. De stockarraces worden betwist met Silhouettes met daarin een V8 motor. In principe is het een individuele competitie maar voor de eerste race mochten de deelnemers een co-rijder uitnodigen, en zo kwamen ze dus bij Laurens Vanthoor terecht.

snelste-vloer-van-europa-voor-golazo-arena

Snelste vloer van Europa voor Golazo Arena

De nieuwe atletiekhal bij De Veen zit in haar eindfase. Op dit ogenblik zijn Duitse specialisten bezig met een nieuwe vloer aan te brengen. Daarbij gebruiken ze een volledig nieuwe procédé dat de snelste indooratletiekvloer van Europa zal opleveren. Het gaat om een klassieke polythaanlaag maar het is vooral de ondergrond en de speciale lijmlaag die de piste zeer snel zal maken. Ondertussen is ook de naam vastgelegd: het wordt de Golazo Atletiek Arena, waarmee de organisatie van Bob (…) Lees het hele bericht

het-weer-zachte-periode-1

Het weer: zachte periode

Na de invloed van een hogedrukgebied over onze streken, kunnen depressies en storingen over onze regio dringen vanaf het einde van de week en tijdens het weekend. Het krokusverlof begint erg wisselvallig, maar wel met zachte maritieme luchtstromingen.
Vandaag is de luchtdruk relatief hoog, door de invloed van een hogeluchtdrukgebied. Het blijft droog en de zon is geregeld van de partij bij maxima rond 7 graden.
Morgen staat er opnieuw veel zon op het programma. Het is zelfs enige tijd (…) Lees het hele bericht

cedriek-beerten-morgen-naar-new-york

Cedriek Beerten morgen naar New York

Voor Cedriek Beerten – G-basketter van KBBC Zolder – breekt morgen dé periode van zijn leven aan. Samen met coach Kris Cuppens vertrekt hij naar New York om zijn droom in vervulling te laten gaan: basketbal spelen in de States. Cedriek mag gaan spelen in de NBA Cares Special Olympics Unified Basketball All Star Game in New York. Zaterdag is hét grote moment, want dan staat Cedriek op het parket van het legendarische Madison Square Garden. Ondertussen probeert zijn club op het thuisfront zijn avonturen via Facebook te volgen.

geschenkcheques-eindejaarsactie-zijn-uitgereikt

Geschenkcheques eindejaarsactie zijn uitgereikt

Niets dan lachende gezichten vanavond in het Zebrahuis want de Middenstandsraad Heusden-Zolder had de winnaars van de eindejaarsactie uitgenodigd. Die mochten elk hun lading digitale geschenkkaarten komen ophalen, om ze dan in de komende maanden weer te kunnen spenderen in de lokale handels- en horecazaken. De eerste prijs, liefst 2500 euro, mocht Liliane Hoobergs mee naar Paal nemen. De tweede, 1.000 euro, was voor Madeleine Meers uit Lummen. Tenslotte waren er geschenkcheques van 500 euro voor Eddy Rubaert uit Lummen, Jo Vaes uit Hasselt en Jos Valkenborgs uit Beringen.

ketnet-was-te-gast-bij-vls-berkenbos

Ketnet was te gast bij VLS Berkenbos

De leerlingen en leerkrachten van de vrije lagere school in Berkenbos zaten vanavond ongetwijfeld aan de beeldbuis gekluisterd want Ketnet zond een uitgebreide reportage uit over een project op school. Een tijdje geleden deed Ketnet-wrapper Leonard een oproep naar scholen die bezig waren met leuke acties tegen pesten. Irem uit het vierde leerjaar zag die oproep en ze zag er meteen iets in. Na overleg met de leerkrachten besloot ze het erop te wagen en stuurde het project Ben (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-10-februari-2015

Vandaag gezien

In de Kapelstraat had een autobestuurder blijkbaar niet in de gaten dat het kruispunt met de Sint-Jansstraat met de bijhorende paaltjes eraan kwam. De paaltjes moeten zowat door de lucht gevlogen hebben. Enfin, ze staan daar nu niet meer als een paal boven water. (foto Julien Maebe)

politie-arresteert-hond

Politie arresteert hond

Samen met Douane & Accijnzen hield de politie op verschillende plaatsen controles. De diensten van D&A controleerden op niet-betaalde boetes en rijden met rode mazout terwijl de politie de verkeersovertredingen voor haar rekening nam. 60 werden gescand. 15 inbreuken zijn vastgesteld wegens rijden onder invloed van drugs, geen keuring (5), geen gordel dragen (2), geen verzekering, kale banden (2), geen rijbewijs of identiteitskaart bij. 15 bestuurders legden een ademtest af, 1 had teveel alcohol gedronken. Eén bestuurder reed met rode mazout en één wagen werd getakeld. Een loslopende hond werd gearresteerd. Onderzoek wees uit dat hij nog een boete verschuldigd was, maar hij moest niet getakeld worden.

lea-decabooter-is-ondervoorzitter-nhz

Lea Decabooter is ondervoorzitter NHZ

Het bestuur van NHZ heeft unaniem Lea Decabooter verkozen tot nieuwe ondervoorzitter. Na het vertrek van Ben Vandebergh naar Open VLD moest die functie weer worden ingevuld. Lea Decabooter is iemand met heel wat ervaring in de rugzak, onder meer als ex-voorzitter van dorpsraad Zolder, docent in het onderwijs maar ook als trekker die onder meer Ushuaia, Patagonië, de Machu Picchu, Himalaya en de Mount Everest verkende. Voor haar is een plaatselijke, onafhankelijke politieke beweging als NHZ een belangrijke speler in het Heusden-Zolder van vandaag en morgen.

nieuwe-expo-van-de-academie-in-de-maak

Nieuwe expo van de academie in de maak

Er heerst momenteel weer een koortsachtige drukte in cultuurcentrum Muze want daar wordt een tentoonstelling van de Academie voor Beeldende Kunsten opgebouwd. Ook die maakt weer deel uit van de viering van 50 jaar academie. Deze keer zijn het leerkrachten en oud-leerkrachten die hun werken tonen. Het gaat om uiteenlopende stijlen en technieken en dus biedt de expo meteen ook een blik op de brede artistieke expertise die in de academie suddert en waarvan de studenten mee de vruchten plukken. De tentoonstelling opent donderdag om 20 uur en is te bezichtigen tot en met zondag 8 maart. (foto's Kris Vandevenne)

kleurrijke-blije-boodschappen-tegen-pesten

Kleurrijke blije boodschappen tegen pesten

We zitten in de week tegen pesten. En daar geven ze in ’t Molenholleke letterlijk en figuurlijk kleur aan. Een werkgroep met de juffen Veerle, Helga, Veronique, Caroline, Viviane en Sarah lanceerde het initiatief om iedereen positieve berichtjes aan elkaar te laten schrijven op kleurrijke post-it notes. En omdat zoiets mag gezien worden, hangen overal blije en positieve boodschappen: op de gang, ramen, deuren, meubilair, palen, ….

krijgt-viversel-weer-een-mirakelspel

Krijgt Viversel weer een Mirakelspel?

De kans bestaat dat Viversel na vele jaren opnieuw een Mirakelspel krijgt. Dat zou dan in 2017 gebeuren, exact 700 jaar na het ‘Mirakel van de bloedende hostie’. Jaren geleden is het Mirakelspel gestopt omdat et om de zeven jaar een gigantische inzet van mensen en middelen vergde. Maar mogelijk gebeurt er dus nu een … nieuw mirakel. In ieder geval hebben een aantal inwoners het initiatief genomen voor een Mirakelspelreünie op vrijdag 27 februari om 19u30 in (…) Lees het hele bericht

de-rush-op-de-huisvuilzakken-is-gestart

De rush op de huisvuilzakken is gestart

Vandaag was de eerste dag dat iedereen zijn huisvuilzakken voor 2015 kon afhalen. En het was al meteen behoorlijk druk in De Zandloper. Daar kun je trouwens nog terecht tot 19 uur vanavond. Wel je identiteitskaart niet vergeten, en ook niet die van anderen voor wie je eventueel de zakken moet meebrengen. Maar ook in de andere wijken kan iedereen nog langsgaan tussen nu en 17 februari. Hier vind je de momenten en plaatsen.

vluchtende-auto-achtervolgd-tot-in-beringen

Vluchtende auto achtervolgd tot in Beringen

De politie van Heusden-Zolder heeft vanmorgen een verkeersovertreder verschillende kilometers achtervolgd en uiteindelijk klemgereden. De ploeg wilde de wagen van de man controleren, die was blijkbaar niet gekeurd. Maar de bestuurder sloeg op de vlucht, doorheen Heusden-Centrum, op de hielen gezeten door de politie. Onderweg beging hij nog verschillende andere overtredingen, onder meer tegen de snelheidsbeperkingen. Uiteindelijk werd hij in Beringen klemgereden en opgepakt. De man werd voor verhoor meegenomen naar het bureau. Zijn dolle rit zal hem alleszins al een aantal verkeersboetes opleveren.

91-bestuurders-zijn-geflitst

91 bestuurders zijn geflitst

De politie hield gisteren in de vooravond snelheidscontroles. Liefst 91 bestuurders (36%) van de 254 gecontroleerden reed te snel in de Ringlaan (46) en de Westlaan (47) 2 snelheidsduivels moeten hun rijbewijs inleveren. Ze haalden 96 km/u in Ringlaan waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u. Eén gsm'er krijgt een bijkomende boete van € 110.

vanavond-kijken-naar-ketnet

Vanavond kijken naar Ketnet

Veel mogen we nog niet verklappen van Ketnet, maar vanavond om 18u25 loont het de moeite om naar de jeugdzender van de VRT te kijken. Dan wordt er immers een interessante reportage van 3 minuten over een prachtig initiatief in Heusden-Zolder uitgezonden ...

evelina-wint-1-000-euro-in-beringen

Evelina wint 1.000 euro in Beringen

In Heusden-Zolder winnen 2 inwoners van Beringen belangrijke prijzen van de eindejaarsactie, in Beringen was het andersom: daar kreeg Evelina Vicente Amaro uit Heusden-Zolder de derde prijs. Zij ontving voor 1.000 euro aan waardebonnen die ze mag gaan opkopen bij meer dan 100 deelnemende handelszaken in Beringen. De grote winnaar was Pierre Cuyvers uit Koersel die 5.000 euro won, tweede was Joachim Truyers uit Paal met 2500 euro.

massale-belangstelling-voor-image

Massale belangstelling voor Image

Het vertaalbedrijf Elan Languages uit Heusden-Zolder organiseert regelmatig bijzondere filmvertoningen in The Roxy Theatre in Koersel. Vanavond werd het een heuse stormloop op ‘Image’, van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Wellicht speelt de hype van de overwinning van Adil in ‘De Slimste Mens ter Wereld’ nog mee, maar de film is meer dan de moeite waard. Ze draaiden hem met een zeer beperkt budget in de Brusselse quartiers, waar een tv-journaliste op zoek gaat naar de rauwe werkelijkheid en de waarheid achter de beeldvorming. Na de film kwamen beide regisseurs in de zaal voor een interview en ze beantwoordden vragen van bezoekers. Toffe types trouwens en voor Ludo Vangenechten van The Roxy, weer enkele vedetten in opmars voor zijn ‘Wall of Fame’.

kinderen-worden-professionele-voorlezers

Kinderen worden professionele voorlezers

Samen met de kinderkrant Crocodils openden de beren van Het Berenhuis vanavond hun voorleescollege. 18 kinderen zullen gedurende twee maanden intensief opgeleid worden tot professionele voorlezers. Naast de lessen in het CVO moeten ze een aantal stagemomenten doorlopen. Op 25 februari zullen ze bijvoorbeeld voorlezen in Woonzorgcentrum De Bloemelingen. Vandaag maakten ze kennis met poëzie, meertalig voorlezen, drama en illustraties maken. De opleiding kadert binnen taalactivering en wordt ondersteund door Hart Voor Limburg.

fairtrade-toffee-voor-veronique-sneyaert

Fairtrade Toffee voor Veronique Sneyaert

Voor de derde keer won iemand uit Heusden-Zolder de Limburgse Fairtrade toffee, uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk maken door het verspreiden van het eerlijke handel- idee.Veronique Sneyaert van de Dienst Noord-Zuid van de gemeente werd door 23 inwoners uit Heusden-Zolder genomineerd voor haar onvermoeibare inzet om Fairtrade te promoten in het onderwijs, bij verenigingen, individuen, instellingen en binnen de gemeentediensten en de jury kon zich daarin vinden. De nominaties werden (…) Lees het hele bericht

83-bestuurders-geflitst

83 bestuurders geflitst

Na klachten van buurtbewoners voerde de verkeersdienst van de politie snelheidscontroles uit. 1657 wagens passeerden de flitscamera. 83 bestuurders reden sneller dan toegelaten in de Koolmijnlaan (35), Ringlaan (22), Bieststraat (17) en Everselkiezel (7). 3 overtreders kregen een extra boete van € 110 wegens gsm'en aan het stuur.

liefde-is-ontbijten-met-zijn-tweetjes

Liefde is ... ontbijten met zijn tweetjes

Zaterdag 14 februari is het Valentijn, het feest der geliefden. Ieder koppel viert dat op zijn manier met een bloemetje, een juweel, een sauna, een verrassing, een etentje, … Uw geliefde Internetgazet mag twee koppels voor een lekker ontbijt mét bubbels naar hotel-brasserie Savarin in Bolderberg sturen. Maar dan moet je wel een tikkeltje van jezelf prijsgeven. Laat ons voor donderdagavond 18 uur weten met welk koosnaampje jij de aandacht van je geliefde trekt. De jury doet dan een tour d’amour en de meest originele naampjes leveren zo’n heerlijk ontbijt op. redactie [!] heusden-zolder.eu met je naam en adres.

vandaag-gezien-9-februari-2015

Vandaag gezien

Een drijvende eikenblad op de beek in het Bolderdal. (foto Jan Leijskens)

rare-telefoontjes-waren-voor-meubelzaak

Rare telefoontjes waren voor meubelzaak

De telefoontjes die afgelopen week onder meer in Heusden-Zolder, maar ook in Beringen, voor heel wat opschudding hebben gezorgd, bleken dan toch niet afkomstig van mogelijke inbrekers. Blijkbaar had een meubelbedrijf een call-center ingehuurd om mensen te informeren over zijn activiteiten en uit te nodigen voor zijn opening. Maar het feit dat het Franstaligen waren aan de telefoon - die amper Nederlands spraken - wekte heel wat argwaan op. Trouwens, als voorbeeld van slechte marketing kan dit alvast tellen ...

de-wereldkampioenschappen-komen-eraan

De wereldkampioenschappen komen eraan

Het veldritseizoen 2014-2015 is zo goed als afgelopen, het nieuwe wegseizoen is in het zuiden al op gang geschoten. Tijd ook voor een vooruitblik naar enkele wielerevenementen van wereldformaat in Heusden-Zolder. Van 21 tot 25 juli dit jaar heeft op de BMX-track bij Circuit Zolder het WK BMX plaats. Daarvoor is de track de afgelopen jaren volledig op Olympisch niveau gebracht, de gastclub is ondertussen uitgegroeid tot de grootste en meest succesvolle van het land met 180 leden en tientallen kampioenen. Het (…) Lees het hele bericht

alle-teams-van-olympia-winnen-1

Alle teams van Olympia winnen

In het petanque beleefde Olympia een goed weekend. De federale ploeg herpakte zich na twee zware nederlagen en ging met 3-6 winnen in Tongeren. In tweede provinciale won de A ploeg met 5-4 van Hasselt A terwijl de B-ploeg thuis ook won van Interlommel met 6-3. De C-ploeg kroonde zich nu al tot kampioen in 3de provinciale B door winst van 7-2 tegen Hasselt B. Over drie weken volgt nog testwedstrijd met heen en terug tegen de winnaar van de 3de provinciale A om de algemene kampioen van derde provinciale aan te duiden.

vandaag-gezien-8-februari-2015

Vandaag gezien

Zonnig weer vandaag en dus maakten nogal wat mensen gebruik van deze zondag voor een winterse wandeling in de slapende natuur. Gust Ischen zag dat hij niet alleen was in de Everselse bossen, maar had blijkbaar toch vooral oog voor hetgeen op de bodem te zien was.

kbbc-zolder-blijft-winnen-1

KBBC Zolder blijft winnen

In de eerste provinciale van het basketbal won KBBC Zolder A vandaag van Zonhoven A met 87-62. Een derby in derde B waar Berkenbos 95 een uitzege boekte bij KBBC Zolder B: 82-95. Kajoba Bolderberg ging met 72-54 de boot in bij Bacma Maaseik B. In vierde A verloor Heusden C met 80-56 bij Sint-Truiden B.

3-limburgse-titels-voor-laura-poelmans

3 Limburgse titels voor Laura Poelmans

In de Soeverein in Lommel kwamen de Limburgse badmintonners dit weekend in actie voor de provinciale titels bij de jeugd en de veteranen. Voor Laura Poelmans (14) van Smash Berkenbos was het een succes met drie gouden medailles: dames enkel U15, dames dubbel U17 en gemengd dubbel U15.

inbraak-en-schoorsteenbrand

Inbraak en schoorsteenbrand

Rond 11 gisteravond hebben bewoners een inbraak ontdekt in de Max Vanmelbeekstraat. De inbrekers waren de woning via de eerste verdieping binnengedrongen. De brandweer moest deze voormiddag naar de Kerkebosstraat. Daar was een schoorsteenbrand ontstaan, de situatie was snel onder controle.

winst-voor-sk-06-1

Winst voor SK 06

In vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 Meldert verslagen met 2-0. KVV Heusden-Zolder verloor met 1-4 van VV Lummen. Anadol won met 0-1 op het veld van Verbroedering Lommel.

vrijheid-en-bolderberg-delen-de-punten

Vrijheid en Bolderberg delen de punten

In de derde provinciale A van het voetbal hebben Vrijheid Zolder en FC Bolderberg de punten gedeeld. Het werd 1-1. (foto's Yves Maex)

nieuwe-zege-voor-rc9

Nieuwe zege voor RC9

In het rugby hebben de senioren van RC9 met 3-15 gewonnen bij BBRFC Celtic.

vanthoor-strandt-op-zucht-van-zege

Vanthoor strandt op zucht van zege

Het heeft net niet mogen zijn voor Laurens Vanthoor in de Bathurst 12 Hour op het Australische circuit van Mount Panorama. Met zijn ploegmaats Marcus Winkelhock en Marco Mapelli eindigde hij nipt tweede. Hun Audi R8 bleef net achter de Nissan van Strauss/Chiyo/Reip. Het was trouwens een bijzonder spannende race waarbij onze dorpsgenoot lang aan de leiding reed. De wedstrijd werd liefst 20 keer onderbroken door de Safety Car die 73 rondes op het circuit was. Uiteindelijk eindigden 5 teams in dezelfde ronde (269) en werd er tot op de streep gestreden voor de zege en dat moet je blijkbaar letterlijk nemen. Al bij al een mooie tweede plaats dus voor Vanthoor en co die ook nog troost vonden in opnieuw de snelste rondetijd tijdens de race.

heusden-wint-in-stevoort

Heusden wint in Stevoort

In de derde provinciale A van het basketbal heeft BBC Heusden A bij Stevoort C gewonnen met 49-61. In vierde C verloor Zolder C van Lommel B met 55-68.

gelijkspel-voor-statie

Gelijkspel voor Statie

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Statie Zolder zaterdagavond 2-2 gelijkgespeeld bij Wijchmaal. Het haalt daarmee een onverhoopt punt.

vanthoor-in-pole-positie-in-australie

Vanthoor in pole positie in Australië

Voor Laurens Vanthoor start het nieuwe autosport vanavond (onze tijd) in Australië met de Bathurst 12 Hour. Hij krijgt er zijn Audi R8 LMS – voor de gelegenheid gerestyled - het gezelschap van Markus Winkelhock en Marco Mapelli. En het zit meteen goed want het team vertrekt uit pole-positie. Ze reden niet alleen de beste tijd in de kwalificatierondes maar vestigden meteen een circuitrecord op Mount Panorama Circuit. Daarvoor ontvingen ze alvast een trofee. Benieuwd wat het geeft na de 12 uren-race.

actie-voor-jou-van-mij-tot-hier-geraakt

Actie 'Voor jou van mij' tot hier geraakt

Toen Hendrik Huyghelier vanmiddag naar dagelijkse gewoonte naar de post in Heusden ging, ontdekte hij onder de rode brievenbus voor het postkantoor een pakje met een strik erop. Nieuwsgierig nam hij het op en het bleek om een gratis geschenk te zijn van iemand die deelneemt aan de Facebook-actie ‘Voor jou van mij’. Er zat een leuk presentje in, en nu zal Hendrik maandag op een andere publieke plaats een pakje achterlaten met een lokaal product uit Heusden-Zolder. En de gelukkige vinder mag de actie dan weer voortzetten.

immersie-confronteert-2-kunstenaars

Immersie! confronteert 2 kunstenaars

In kunstgalerij De Mijlpaal is vandaag de tentoonstelling ‘Immersie!’ geopend. Die vormt een confrontatie en dialoog tussen het werk van wijlen Luc Peire en de jonge hedendaagse kunstenaar Jonas Vansteenkiste. Als resultaat presenteert galerijhoudster Lut Maris een prachtige kunstverzameling die nog tot en met 19 april kan bekeken worden. Vandaag tijdens de vernissage schetste Anne Adriaens-Pannier, voorzitter van Stichting Jenny en Luc Peire, het belang en het werk van de kunstenaar en de context waarin het met dat van Jonas Vansteenkiste wordt geconfronteerd. De altblokfluitsolo van Marc Peire dompelde de vernissage in een aparte sfeer onder. (meer foto’s van Ronny Vanthienen)

woningbrand-in-de-sluisbamd

Woningbrand in de Sluisbamd

Het heeft vanmorgen gebrand in een woning aan de Sluisbamd. Het vuur werd kort voor half 11 opgemerkt in de garage. De brandweer had de brand snel onder controle, toch is er redelijk wat rook- en brandschade in het gebouw

vandaag-gezien-7-februari-2015

Vandaag gezien

Een winters beeld uit het Bolderdal. (foto Jan Leijskens)

de-kijk-van-richie-129

De kijk van Richie

Liefde in de sneeuw

si-geeft-het-weg

SI geeft het weg

In het zaalvoetbal speelde SI Heusden-Zolder op verplaatsing bij de buren in Koersel. Bij een 1-4 ruststand zag het er goed uit. Maar die van SI dachten te vroeg de schaapjes op het droge te hebben want één minuut voor tijd verspeelden ze een 4-6 voorsprong en moesten ze tevreden zijn met een 6-6. Eerder wonnen de beloften met 4-8.

college-blijft-zijn-voortrekkerstrol-vervullen

College blijft zijn voortrekkerstrol vervullen

Feest in het Sint- Franciscuscollege vrijdagavond want tijdens een academische zitting werd daar de 10de verjaardag van de lessen Chinees onder de aandacht gebracht. Het college vervulde op dat vlak een pioniersrol en mag dat met de steun van onder meer het Conficiusinstituut in Brugge blijven doen. Het was dan ook een trotse directeur Eddy Willems die vele gasten mocht verwelkomen onder wie de Chinese ambassadeur en Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans. Leerkrachten onderlijnden nog eens (…) Lees het hele bericht

het-weer-het-wordt-zachter-3

Het weer: Het wordt zachter

Een mobiele wig van hogeluchtdruk verlaat onze streken via het zuiden, waardoor een storing vanuit het noorden gestaag naar onze regio trekt. Deze wordt vooral gekenmerkt door bewolking en in mindere mate neerslag. Na deze storing stroomt wat minder koude lucht over onze streken en komen de maxima wat hoger uit.
Morgen kan er wat nevel of een mistbank voorkomen in de ochtend, maar de zon is ook van de partij. Vanuit het noorden komt er later echter bewolking opzetten en in de namiddag wordt het (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-6-februari-2015

Vandaag gezien

Voor de vierde keer in een jaar tijd is op dezelfde plaats midden in de natuur van het Bolderdal in Bolderberg afval gestort. (foto Jan Leijskens)

umicore-bevestigt-verkoopsplannen

Umicore bevestigt verkoopsplannen

De directie van materiaaltechnologiegroep Umicore heeft vandaag bij de voorstelling van de jaarcijfers bevestigd wat we eerder al meldden: ze wil de zinkactiviteiten verkopen. Het gaat om in het totaal 19 vestigingen, vooral in Frankrijk met 1500 personeelsleden, bij ons gaat het om Heusden-Zolder (Viversel), Overpelt en Angleur, goed voor 250 werknemers alles samen. De groep is nu gestart met de informatie van de personeelsleden. Eenmaal dat proces achter de rug, begint volop de zoektocht naar een overnemer.

ethias-koopt-bocasa-in-bolderberg

Ethias koopt BoCasa in Bolderberg

Ethias heeft het woonzorgcentrum BoCasa in Bolderberg gekocht van de vastgoedgroep Vulpia Real Estate. Ethias betaalt 17,7 miljoen euro voor 90 rusthuisbedden en 10 assistentiewoningen. De andere assistentiewoningen van het project waren eerder particulier verkocht. Daarmee lijkt een einde te kopen aan de problemen die Bocasa kende met wisselende eigenaars en directies. Ethias wordt alleen eigenaar van het complex, de uitbating van het woonzorgcentrum en de brasserie worden voor de komende 27 jaar overgelaten aan de groep Vulpia. Vulpia beheert in ons land heel wat woonzorgcentra met 1500 bedden, 170 assistentiewoningen en 850 personeelsleden. Voor Ethias past de aankoop in zijn investeringsstrategie, het is al de 12de investering in de zorgsector.

wist-je-dat-2-314-dagen-voor-sociale-woning

Wist je dat ... 2.314 dagen voor sociale woning

De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Heusden-Zolder bedraagt 2.314 dagen. Dat is het derde hoogste van Limburg, en daarmee zit onze gemeente ook in de hogere regionen van Vlaanderen. In Limburg wacht je gemiddeld 1.281 dagen. De cijfers komen van Vlaams minister van wonen Liesbeth Homans. Heusden-Zolder had in het verleden nochtans veel sociale woningen, maar veel daarvan zijn ondertussen verkocht aan de eigenaars zodat ze uit de sociale huurmarkt verdwenen.

hoe-contacteer-je-best-de-politie

Hoe contacteer je best de politie?

Het is voor iedereen blijkbaar nog niet duidelijk hoe ze best contact kunnen opnemen met de politie. Als je de politie wilt contacteren voor een niet-dringende zaak, of je wilt iets signaleren, dan kan dat best via politie[!]heusden-zolder.be. Wil je een rechtstreeks contact met iemand, dan kun je terecht op 011-450 111. Voor dringende zaken bel je best meteen naar 101 of 112.

college-viert-10-jaar-lessen-chinees

College viert 10 jaar lessen Chinees

Voor het Sint-Franciscuscollege is het vandaag een belangrijke dag. Vanavond viert het immers '10 jaar lessen Chinees in het college'. De school startte destijds als een heuse pionier met een aanbod Chinese lessen voor zijn leerlingen, wat later verder werd opengetrokken. De filosofie achter het project was het groeiende wereldwijde belang van China, zeker op economisch vlak. Meer en meer Chinese bedrijven strijken hier neer, maar nog meer moeten onze bedrijven naar China. Met taalonderricht, een inzicht in de cultuur en ook al eens de mogelijkheid om naar ginder te reizen, krijgen de deelnemers aan die lessen een belangrijke bagage mee. Dat zal vanavond ongetwijfeld onderstreept worden door de verschillende gastsprekers, onder wie de directeur van het Conficiusinstituut in Brugge en Jan Peumans, de voorzitter van het Vlaams parlement. Ook de Chinese ambassade stuurt een delegatie.

binnenkort-ook-gratis-wi-fi-in-heusden-zolder

Binnenkort ook gratis Wi-Fi in Heusden-Zolder?

Infrax biedt aan alle aangesloten gemeenten, dus ook aan Heusden-Zolder, de mogelijkheid om gratis Wi-Fi aan te bieden op openbare plaatsen, straten, pleinen enz. Dat kan via de eigen glasvezelinfrastructuur die Infrax los van het publieke kabelnetwerk heeft uitgebouwd. Het kan interessant zijn voor inwoners, bezoekers en toeristen. De gemeente mag zelf uitmaken op welke plaatsen ze de Wi-Fi wil. De kostprijs zal verdeeld worden tussen alle deelnemende gemeenten. Met zijn sportieve en toeristische blikvangers, lijken hier voor Heusden-Zolder alvast mooie kansen weggelegd.

5000-euro-achterstallige-belasting-in-1-5-uur

5000 euro achterstallige belasting in 1,5 uur

Bij een gecoördineerde actie van Agentschap Vlaamse Belastingdienst en de politie van Heusden-Zolder werden 9 bestuurders met een achterstallige verkeersbelasting aan de kant gezet. In anderhalf uur tijd recupereerden de belastinginspecteurs een bedrag van € 5077 aan niet-betaalde verkeerstaks. Eén wagen werd met een wielklem vastgezet omdat de bestuurder ter plaatse zijn schuld niet kon vereffenen. De politie legde 10 ademtesten op en nam één speekseltest af, ze waren allemaal negatief. Voorts zijn inbreuken vastgesteld wegens ongeldig rijbewijs (2) en onwettige tuning. 4 overtreders kregen een waarschuwing.

fietser-aangereden-door-auto

Fietser aangereden door auto

Vanmiddag even over half één is in de Koolmijnlaan een fietser aangereden door een auto. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis.

opgelet-met-vreemde-uitnodigingen

Opgelet met vreemde uitnodigingen

Inwoners van Heusden-Zolder kregen vandaag namens 'de firma Comfort uit Diest', waarbij ze werden uitgenodigd voor de opening van een nieuw bedrijf. Het was een dame die belde en daarbij gebrekkig Frans sprak. Ze vroeg de betrokkenen om het adres nog eens te verifiëren - om de uitnodiging te kunnen opsturen - en ze beschikte over het juiste adres. Er werd gebeld vanop een niet te identificeren telefoonnummer en er is geen informatie terug te vinden over het bedrijf. Daarom bestaat (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-5-februari-2015

Vandaag gezien

De combinatie van sneeuw, vrieskou en dode natuur levert in deze periode soms merkwaardige prentjes op. (foto Jan Leijskens)

de-zeepkistenrace-komt-er-weer-aan

De zeepkistenrace komt er weer aan

De jeugdraad en het gemeentebestuur organiseren op zaterdag 14 maart voor de vierde keer een zeepkistenrace. Ook nu is de Weyermanbrug in Boekt weer het decor voor dit spektakelstuk. Verenigingen of vriendengroepen die zich aangetrokken voelen door de eeuwige roem, moeten nu aan de slag gaan om hun aerodynamische bolides in elkaar te knutselen. Er zijn immers prijzen voor de eerste, de origineelste en de pechvogel van de dag. Vraag het reglement en schrijf je in voor 1 maart viajana.govarts[!]heusden-zolder.be

wist-je-dat-meeste-extra-jobs-bij-aldi

Wist je dat ... meeste extra jobs bij Aldi

De grootste jobcreator in Heusden-Zolder de afgelopen jaren was Aldi, het distributiecentrum van de warenhuisketen in de Boterbosstraat wel te verstaan. Dat is gebleken uit de cijfers die Trends publiceerde bij de bekendmaking van zijn Gazellen, dat zijn de sterkste groeibedrijven. Tussen 2009 en 2013 kwamen er bij Aldi afgerond 60 jobs bij, een groei tot 652 personeelsleden. Daarmee is Aldi ook de 8ste sterkste groeier op jobvlak in Limburg.

si-heusden-zolder-bekert-verder-1

SI Heusden-Zolder bekert verder

In het zaalvoetbal heeft SI Heusden-Zolder de bekerwedstrijd in en tegen 4e provincialer Kortessem tot een goed einde gebracht. De eerste helft werd afgesloten met 0-5. Na de pauze hielden de doelmannen de thuisploeg van een verdiend tegendoelpunt, het was in tegendeel SI dat nog vier keer scoorde en uiteindelijk in de slotfase een tegengoal moest slikken, uitslag 1-9. De volgende ronde wordt gespeeld in de eerste week van maart, de tegenstander is nog niet gekend.

kinderen-en-beren-oefenen-voor-carnaval

Kinderen en beren oefenen voor carnaval

In de wijkwerking van Lindeman werd vanmiddag druk geoefend voor de jaarlijkse carnavalstoet die volgende week door de straten trekt. Samen met de beren van Het Berenhuis speelden en knutselden de kinderen met letters. Afspraak op woensdag 11 februari om 16 uur op het Volkerenplein want daar brengen ze dan een opvoering boordevol taalplezier.

kwb-organiseert-blitzopleiding-voor-bakkers

KWB organiseert blitzopleiding voor bakkers

Dinsdagavond organiseerde KWB Heusden-Centrum een eerste banketbakavond. Begeleid door een echte bakker leerden dames en heren van de vereniging enkele klassiekers bakken. Er werd geroerd, gekneed, gebakken en geproefd. En de nieuwbakken bakkers keerden met enkele bakkerijgeheimpjes huiswaarts waar het thuisfront ongetwijfeld zat te hunkeren, in de hoop dat ze het nu niet te bruin gaan bakken natuurlijk.

inbraak-in-galgeneinde

Inbraak in Galgeneinde

In de Galgeneinde in Bolderberg is gisteren een inbraak ontdekt. De dieven drongen vermoedelijk in de loop van de dag een woning binnen.

drie-ongevallen-in-24-uur

Drie ongevallen in 24 uur

In een etmaal tijd zijn er drie verkeersongevallen gebeurd in Heusden-Zolder. In de Koolmijnlaan botsten twee auto's, daarbij viel een gewonde. In de Vogelsancklaan reden drie auto's op elkaar, daarbij viel 1 lichtgewonde maar die hoefde uiteindelijk niet naar het ziekenhuis gebracht. En tenslotte botsten vanmiddag twee wagens in de Guido Gezellelaan, daarbij viel één lichtgewonde. De ongevallen zorgden telkens voor enige verkeershinder.

niemand-te-snel-in-de-zolderseweg

Niemand te snel in de Zolderseweg

Na klachten hield de politie snelheidscontroles in de Zolderseweg en de OLV-straat. 1011 voertuigen passeerden het flitstoestel. In OLV-straat reden 20 bestuurders te snel. De klacht van Zolderseweg blijkt voorlopig onterecht: niemand van de 275 bestuurders reed sneller dan de toegelaten 70 km/u. Wel kregen 2 personen een boete van € 110 wegens gsm'en aan het stuur. De interventiedienst legde tijdens haar normale diensturen 73 ademtesten op aan willekeurige automobilisten. 5 van hen hadden een glas te veel op. Voorts stelden ze inbreuken vast als foutparkeren (9), geen gordel dragen, gsm'en aan het stuur, kale banden en niet gebruiken van knipperlichten.

doorprikt-niet-alleen-praten-over-armoede

DOORPRIKT: Niet alleen praten over armoede

Er was onverhoopt veel volk gisteravond op het praatcafé over kinderarmoede, een gigantisch probleem in Heusden-Zolder, groter dan in veel andere gemeenten. In de zaal professionelen uit het werkveld, vrijwilligers en beleidsmensen. En als inderdaad de bereidheid om er daadwerkelijk iets aan te doen, even groot is als de interesse en de luisterbereidheid, dan hebben we al een belangrijke stap gezet. We kregen in vogelvlucht een idee van de bestaande acties en maatregelen waarvoor velen zich (…) Lees het hele bericht

vanaf-volgende-week-vuilniszakken-afhalen

Vanaf volgende week vuilniszakken afhalen

Misschien is uw voorraad vuilniszakken flink geslonken? Geen probleem, de nieuwe lading komt eraan. Met je identiteitskaart erbij kun je de volgende twee weken de zakken gaan afhalen waar je recht op hebt. Op 10 februari van 11 tot 19 uur is het te doen in De Zandloper, 11 februari van 12 tot 15 uur in basisschool Boekt, 12 februari van 11 tot 15 uur in Ons Huis Berkenbos, 14 februari van 9 tot 12 uur in het gemeentehuis, 16 februari van 11 tot 15 uur aan Circuit Zolder, 17 februari van 10 tot 12 uur in Sint-Baaf Eversel en diezelfde dag van 13 tot 15 uur in wijkcentrum Lindeman.

het-weer-rustige-en-koude-periode

Het weer: rustige en koude periode

Anticylonale condities domineren het weerbeeld voor de volgende dagen met de aanvoer van drogere, maar ook koudere landlucht. Het kwik komt een stuk lager uit en tijdens de nacht vriest het algemeen. Alvast tot het weekend houdt dit rustige en koude winterweer aan.
Morgen domineren wolkenvelden in de ochtend, maar de zon kan geleidelijk doorbreken. Later op de dag kan het zelfs flink zonnig worden. Na een koude ochtend met algemene vorst komen de maxima uit op een graad of 4.

Lees het hele bericht

massale-belangstelling-voor-kinderarmoede

Massale belangstelling voor kinderarmoede

De balzaal van Muze werd vanavond zowat overrompeld door belangstellenden voor de praatavond rond kinderarmoede. Enkele honderden veldwerkers en beleidsmensen kwamen luisteren naar een aantal getuigenissen die auteur-moderator Bart Demyttenaere in zijn podiumsalon wist te ontlokken. Burgemeester Mario Borremans en OCMW-voorzitter Elke Gijbels mochten in- en uitleiden met verwijzing naar de info-brochure en een oproep tot ideeën en vrijwilligers. Tussendoor waren er (…) Lees het hele bericht

48-bestuurders-geflitst

48 bestuurders geflitst

De verkeersdienst van de politie hield snelheidscontroles in de Terlaemenlaan en G. Gezellelaan. De snelheid van 859 wagens werd gecontroleerd, 48 bestuurders reden te snel: 36 in de Terlaemenlaan en 12 in de Guido Gezellelaan. Eén rijbewijs wordt ingetrokken : de snelheidsduivel reed 126 km/u waar maximaal 70 is toegelaten.

inbraakpoging-in-school

Inbraakpoging in school

Afgelopen nacht hebben onbekenden geprobeerd om in te breken in de school in de Sint-Maartenlaan. Ze zijn er niet in geslaagd om binnen te dringen, maar vanochtend bij het begin van de school zijn de sporen ontdekt.

franse-liederen-om-bij-weg-te-dromen

Franse liederen om bij weg te dromen

'Rêves et Réalités', geef toe, het klinkt wel erg mooi als titel van het concert dat Katrien Baerts en Bart Verheyen op zondag 15 februari om 15 uur in de Sint-Vincentiuskerk geven. Katrien Baerts, een jong talent afkomstig uit Heusden-Zolder, ontkiemde aan het Koninklijk conservatorium van Brussel waar ze een master in viool en zang volgde. Sindsdien bouwde ze een indrukwekkend palmares op. Pianist Bart Verheyen, met wie ze al 9 jaar een duo vormt, won talrijke (…) Lees het hele bericht

18-6-meer-werklozen-in-een-maand

18,6 % meer werklozen in een maand

Het gaat alweer de verkeerde kant op met de werkloosheidscijfers. Eind januari telde Heusden-Zolder 1312 werklozen, dat zijn er liefst 206 of 18,6 procent meer dan eind december. En hoewel de echte gevolgen van de Ford-sluiting pas halfweg dit jaar zullen duidelijk zijn, speelt die sluiting nu al in belangrijke mate mee. Ex-werknemers van Ford en de toeleveranciers hebben zich als werkzoekende ingeschreven. Dat blijkt ook uit twee factoren: enerzijds is het vooral de mannelijke werkloosheid die 'boomt' met 162 stempelaars meer (+ 28,5 %) en anderzijds neemt het aantal werklozen boven de 50 jaar met 30 % toe. Eenzelfde trend doet zich trouwens voor in alle gemeenten in de buurt.

regi-op-back-to-the-90-s-amp-00-s

Regi op Back to the 90's & 00's

Ook Regi zal op het podium staan tijdens Back to the 90’s & 00’s op zaterdag 4 april in het Antwerpse Sportpaleis. Eerder bevestigde ook al de Duitse raveband Scooter. Voor de Regi-fans wordt dit één van de belangrijkste rendez-vous nu er geen Regi In The Mix gepland staat. Hij zal in ieder geval met een aangepaste dance-muziekmix in het Sportpaleis verschijnen. www.the90s00s.be

vandaag-gezien-3-februari-2015

Vandaag gezien

Het sneeuwklokje is een lentebloeier en staat nu eigenlijk iets te vroeg in bloei, maar het zal gewoon zijn naam willen waarmaken. (foto Jan Leijskens)

dus-toch-nog-pannenkoeken

Dus toch nog pannenkoeken ...

Het was niet gepland, maar de combinatie van enkele 'glazen patatten' en ons artikeltje van vanochtend, inspireerde de familie Hermans om de Lichtmis-traditie in ere te herstellen. En daar rees naar verluidt geen enkel protest tegen.

de-jefa-herinneringen-borrelen-op

De Jefa-herinneringen borrelen op

Onlangs publiceerden we hier een oproep van de Geschied- en Heemkundige Kring van Heusden. Die is op zoek naar foto’s en andere informatie over het legendarische jeugdhuis Jefa in Heusden, de voorloper van de Distel, voor zijn komende jaarboek. En als reactie is vandaag de facebookpagina ‘Jefister ter lande, verenig u’ ontstaan. Daar zijn al meteen de eerste foto’s gepost, de geven al meteen een kijk op de brede activiteiten. Zonder twijfel zullen daar nog heel wat andere foto’s en herinneringen verschijnen. The Jefa comes alive!!

achter-de-schermen-van-rana-s-fotoshoot

Achter de schermen van Rana's fotoshoot

We kondigden vorige week de Valentijn Shoot van Missitems.be aan, waarbij 13 meisjes uit de Belgische miss-wereld poseerden in glamoureuze lingerie en gala/bruidskleding. Een Brugs hotel figureerde als decor. Eén van de modellen was onze dorpsgenote Rana Özkaya. Hier vind je een backstage filmpje van de shoot, en hier enkele foto's van Marnix Huyghe en Werner Heselmans. Op 14 februari, Valentijnsdag dus, vind je alle foto’s op www.missitems.be

inbraak-in-de-schaapsweg

Inbraak in de Schaapsweg

Een inwoner van de Schaapsweg deed gisteravond een onaangename ontdekking. Toen hij rond negen uur thuiskwam, stelde hij vast dat inbrekers zijn woning waren binnengedrongen.

vier-dronken-bestuurders-betrapt

Vier dronken bestuurders betrapt

De politie legde 106 bestuurders een ademtest op. 4 van hen hadden teveel alcohol op. Eén auto was niet verzekerd en werd getakeld. 4 bestuurders droegen geen gordel en krijgen een boete. Voorts waren er inbreuken inzake het rijbewijs (2) en technische eisen (4). Bij snelheidscontroles werden 49 overtreders van de 1003 betrapt in OLV-straat (20), Everselkiezel (17) en Belikstraat (12).

zaal-sint-vincent-gesloopt

Zaal Sint-Vincent gesloopt

Vanochtend is een aannemer gestart met de sloping van zaal Sint-Vincent op de Zolderse Voort. Al een hele tijd geleden besliste het gemeentebestuur om niet langer te investeren in het buurtzaaltje van de Voort, onder meer in een nieuw dak. Nochtans waren enkele jaren deuren en ramen nog vernieuwd.

bakt-u-vandaag-pannenkoeken

Bakt u vandaag pannenkoeken?

Misschien gaat de traditie ook wel stilaan verloren, maar vandaag 2 februari is het Lichtmis. En op veel plaatsen werden er dan vroegere pannenkoeken gebakken. ’t Is maar een tip als u vandaag niet weet wat in de pan te doen.

nieuwe-nederlaag-voor-olympia

Nieuwe nederlaag voor Olympia

In het petanque is de federale ploeg van Olympia Heusden dit weekend thuis onderuit gegaan tegen achtervolger Niel en dat met zware 2-7 cijfers. Dat is al de tweede nederlaag op rij en dus moeten die van Olympia de leidersplaats delen. In tweede provinciale verloor Olympia A met 3-6 van Genebos B en n derde waren er twee zeges: Pelt B-Olympia B 4-5 en Genebos C-Olympia C 3-6.

praten-over-de-kinderarmoede-in-heusden-zolder

Praten over de kinderarmoede in Heusden-Zolder

In Heusden-Zolder start 1 kind op 4 zijn jonge leven in armoede. Dat is onvoorstelbaar veel en daarom willen gemeente en OCMW met een actieplan kinderen meer kansen geven. Zo kan elke inwoner van Heusden-Zolder op dinsdag 3 februari om 20 uur in Muze zijn solidariteit betuigen met de medeburgers die minder geluk hebben in het leven. Bart Demyttenaere - o.a. auteur van ‘In vrije val, armoede in België’- ontvangt gasten in zijn gelegenheidssalon: burgemeester Mario (…) Lees het hele bericht

ook-zolder-b-wint

Ook Zolder B wint

Ook vandaag waren er nog wedstrijden in de derde provinciale van het basketbal. KBBC Zolder B versloeg Stevoort C met 89-82 en in Bolderberg kreeg Kajoba een 26-76 pandoering van Alfa 2000 Achel A.

rc-9-is-weer-op-titelkoers

RC 9 is weer op titelkoers

In het rugby had de topper en derby plaats tussen RC 9 Heusden Zolder en Hasselt. Hasselt was na een misstap van Heusden als leider de winterstop ingegaan. Vooral de thuisploeg startte zenuwachtig, dat leverde al snel een strafschop op voor de bezoekers: 0-3. RC9 kwam meer en meer op de helft van de tegenstander, zo kon het scoren en bij 5-3 gaan rusten. De thuisploeg ging nadien op haar elan verder, eerst via een penalty naar 8-3 en dan in de slotfase naar 23-3. Er gaapt nu een kloofje van 2 punten in de titelstrijd.

de-sneeuwpret-kan-niet-op-1

De sneeuwpret kan niet op

Zoals we gisteren al meldden zijn de leerlingen van het zesde leerjaar van ’t Mollenholleke traditiegetrouw op sneeuwklassen vertrokken. Ze gingen trouwens niet onvoorbereid want vooraf in de klas leerden ze over Oostenrijk, het bergklimaat en de turnjuf bracht hen al wat bij over het skiën. Ondertussen zijn ze goed en wel in Oostenrijk gearriveerd en daar kan de sneeuwpret niet op.

veel-goals-maar-verlies-voor-vrijheid

Veel goals maar verlies voor Vrijheid

In derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder bij Kadijk verloren met 4-3. Ook Statie Zolder verloor, met 2-4 van VK Gestel. Gelukkig kon FC Bolderberg de eer in derde redden met een 0-2 zege bij Hechtel FC.

klinkende-zege-voor-heusden-en-anadol

Klinkende zege voor Heusden en Anadol

In de vierde provinciale A van het voetbal is SK Heusden 06 met 1-4 gaan winnen bij SV Breugel. Anadol stuurde Eendracht Houthalen wandelen met 5-0. KVV Heusden-Zolder verloor bij Halveweg Zonhoven met 3-2.

vandaag-gezien-1-februari-2015

Vandaag gezien

Dit wisselvallige weer zorgt voor uiteenlopende beelden in de natuur. (foto Jan Leijskens)

koen-en-co-kennen-geen-genregrenzen

Koen en co kennen geen genregrenzen

Poprock en disco, opzwepende nummers en gevoelige liedjes, ... het stond allemaal op het repertoire van Koen De Graeve & De Post, die nadat het theaterdoek in de schouwburg was gevallen, de balzaal van Muze deden daveren. (foto's Lenscollectief)

de-passie-van-tolstoj-blijft-levend

De passie van Tolstoj blijft levend

De Muzeschouwburg was bijna uitverkocht van de 'Kreutzersonate', één van de werken van Tolstoj, vertolkt door 'Naast de Buren & 't Arsenaal', met onder meer Angela Schijf en Tom Van Landuyt. (foto Lenscollectief)

ze-gaven-weer-katoen

Ze gaven weer katoen

Op het Heldenplein stonden de echte helden zaterdagavond op het podium van de rocktent tijdens de Night of the Locals 2015. Vzw The Locals had weer een sprankelende affiche bij elkaar gekregen met rockbands die hun roots hebben in of een band hebben met Zolder. Van in de vroege avond tot bij het ingaan van de nacht vonden er op het podium in ijltempo bezettingswissels plaats met stevig gitaarwerk en op de proef gestelde stembanden. En het festival kan ondertussen rekenen op een erg trouw publiek. Eenmaal de instrumenten zwegen, trok de dj het feestje verder, en toen vannacht echt alles stopte, was er alleen nog het geruis van de trommelvliezen te horen. (meer foto’s van Bart Claes)

zolder-wint-van-overpelt

Zolder wint van Overpelt

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A met 88-70 gewonnen van Overpelt A. De thuisploeg ging stevig van start tegen de agressieve bezoekers. Daardoor was Overpelt heel de match op achtervolgen aangewezen en kon geen vuist maken, de zege bleef dan ook in Zolder.
In de derde provinciale versloeg Heusden A Sporting Neerpelt met 84-40. Berkenbos 95 kreeg van Overpelt B een forfaitzege cadeau. Heusden B verloor van Houthalen met 43-60. In vierde (…) Lees het hele bericht

makkelijke-zege-voor-bolderberg-2

Makkelijke zege voor Bolderberg

In het volleybal heeft VCK Bolderberg VC Zoersel verslagen met 3-0. Alleen in de eerste set werd de thuisploeg bedreigd. Setstanden waren 25-23, 25-16, 25-16.