Archief juli 2016

bart-swinnen-wint-fotozoektocht

Bart Swinnen wint fotozoektocht

De fotozoektocht van de parochiefeesten Eversel kende dit jaar een enorm succes met liefst 221 deelnemers. Het was Bart Swinnen die zich kroonde tot winnaar van dat grote peloton. (foto Rita Vanhove)

juwelen-maken-met-koperdraad

Juwelen maken met koperdraad

Op de zesde dag van het kunst- en mensenrechtenproject in De Bark gingen ze vandaag aan de slag met koperdraad. Na heel wat geduld was een mooie verzameling juwelen gesprokkeld. Er werd verder gewerkt aan de graffitimuur en aan de expositieruimte voor het slotfeest van 5 augustus. Wonderlijk wat je met een hoop plastiek kan bouwen. (meer foto's)

bootjes-voor-mensenrechten-28

Bootjes voor Mensenrechten (28)

Alsmaar meer boten voor mensenrechten komen van ver, en ook alsmaar meer bekende mensen engageren zich voor de actie.

vanthoor-derde-in-24-uur-van-spa

Vanthoor derde in 24 uur van Spa

Laurens Vanthoor is vandaag derde geëindigd in de 24 uur van Spa, de vierde manche van het seizoen in de Blancpain GT Endurance Series. In hun Audi R8 LMS konden Vanthoor, René Rast en Nico Müller een fikse remonte realiseren na opnieuw wat pech dit weekend. De zege was voor de BMW M6 van Maxime Martin met zijn Britse teamgenoot Alexander Sims en de Oostenrijker Philipp Eng. Tweede werd een Mercedes. Dries Vanthoor werd samen met Will Stevens en Frédéric Vervisch 29ste.

karolien-lemmens-wint-100-m-horden

Karolien Lemmens wint 100 m horden

Op De Veen kwamen vandaag zowel jongeren als senioren in actie tijdens een atletiekmeeting. In het hoogspringen won Abdullah Ali Al Fadacq (NA) met een jump over 1m90 en in het verspringen won Tobias Alt met 6m84. Bij de vrouwen was Charlotte Jeanne (CABW) de snelste op de 100 meter (11.72) en 200 meter (23.58), telkens liet ze clubgenote Tabitha Kassima achter zich. Op de 100 meter horden mocht AVT juichen om de overwinning van Karolien Lemmens (15.11).

einde-van-bakkerij-lemmens

Einde van Bakkerij Lemmens

Het was vandaag de laatste dag van bakkerij Lemmens in Heusden-Centrum. De beide zussen Sabine en Karin die de bakkerij als derde generatie uitbaatten, zetten er een punt achter. Er is wel een overnemer gevonden en die opent de zaak over een maand opnieuw. Aan de achterzijde wordt wel het magazijn gesloopt en dat maakt langs de Pastorijstraat plaats voor 8 appartementen. (foto Julien Maebe)

bolderberg-bekert-verder

Bolderberg bekert verder

FC Bolderberg gaat door in de beker van België. Het speelde vandaag 1-1 tegen KFC Beekhoek Sport maar won op de strafschoppen. Volgende week moet Bolderberg het opnemen tegen La Louvière. (foto Yves Maex)

santiago-bereikt-uitdaging-volbracht

Santiago bereikt, uitdaging volbracht

Ook de 15de en laatste rit is vlot verlopen voor de Coels-brothers. Ze moesten vandaag slalommen tussen honderden pelgrims. Maar de uitdaging zit er op, met slechts 3 platte banden en twee keer een afgelopen ketting. Ze hebben nu nog een dag om Santiago de Compostela te bezoeken en keren dan terug naar huis. De vier moedige fietsers kijken er vooral naar uit om weer in eigen bed te slapen.

problemen-met-spooroverweg-staintonstraat

Problemen met spooroverweg Staintonstraat

Volgens buurtbewoners zijn er al de hele week problemen met de spoorwegsignalisatie aan de overgang Staintonstraat-Schootstraat. Blijkbaar blijven de slagbomen soms nog tien minuten dicht als de trein voorbij is. Dan beginnen autobestuurders te slalommen en dat is uiteraard levensgevaarlijk. (foto Marcel Gybels)

everselse-wielertoeristen-samen-op-pad

Everselse wielertoeristen samen op pad

Eversel telt 4 groepen wielertoeristen en naar aanleiding van de jubilerende parochiefeesten hebben die vandaag samen gereden. Dus vanmorgen vertrokken ze met 45 renners voor één gezamenlijk parcours. Getuigen houden er het stilzwijgen op na, maar wellicht is na de fietstocht ook tijdens het dorstlesmoment de verbroedering voortgezet ... (meer foto's van Gust Ischen)

prachtig-straattheater-en-vuurwerk-in-eversel

Prachtig straattheater en vuurwerk in Eversel

Eversel viert op een schitterende manier de 40ste verjaardag van zijn parochiefeesten. Hoogtepunt was het straattheaterfestival van zaterdagvond. Dat was ingezet door de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden, gevolgd door een hele avond van optredens door verenigingen van binnen en buiten de parochie: theater, muziek, dans, show, balllonnen, steltloper, orgeldraaier, improvisatie, ... En als letterlijke en figuurlijke klap op de vuurpijl een schitterend vuurwerk. (meer foto's van Gust Ischen)

vergeet-je-vakantiefoto-s-niet

Vergeet je vakantiefoto's niet

De vakantie is precies halfweg, en heel wat mensen keren dezer dagen terug van hun reis, anderen vertrekken. Vergeet vooral niet onze vakantiefotowedstrijd. Je kunt er heerlijke steengrillmenu's in Den Lavaar mee winnen, maar ook wellnessproducten in de Wellnessboetiek of een heus arrangement bij Wellux. Stuur een 'liggende' foto met wat uitleg, je naam en adres naar redactie[!]heusden-zolder.eu. Doe het snel, want ieder jaar krijgen we de laatste weken een overrompeling en kunnen we de publicatie niet meer garanderen.

win-een-kartbeurt-5

Win een kartbeurt

Ook deze week is er weer een kartbeurt op Circuit Zolder te winnen in het kader van de geleide wandelingen van de vzw Toerisme Heusden-Zolder. Laat ons voor dinsdagmorgen 10 uur weten wie de laatste winnaar van de formule 1 op Zolder was. redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

vakantiegroeten-uit-cotswalds

Vakantiegroeten uit Cotswalds

Lutgarde Aerts bezocht in het Engelse Cotswalds, het huis van de kleindochter van Shakespeare met de aangelegde Elisabethan Knott Garden.

chiro-neemt-afscheid-van-bivak

Chiro neemt afscheid van bivak

De zowat 200 leden van chiro Zolder namen afscheid van hun bivak in Opitter, en ze werden opgehaald door hun familie. (foto Tony Lespoix)

gouden-bruiloft-voor-alfonsien-en-jules

Gouden bruiloft voor Alfonsien en Jules

Alfonsien Aerts en Jules Vandebergh vierden hun gouden bruiloft. Alfonsien is de dochter van voormalige burgemeester Jef Aerts en Jules was zoon van de beenhouwer in Heusden, hij was directeur van het Sint-Annaziekenhuis in Beringen, nadien RVT Sint-Anna (het huidige Ocura).

de-bark-werkt-rond-verf

De Bark werkt rond verf

Tijdens 'A road to somewhere' in De Bark werd vandaag gewerkt rond verf. Zo stonden graffiti centraal maar ook andere verftechnieken waarmee geëxperimenteerd werd. De deelnemers hadden aan het eind van de dag het gevoel dat ze nog wel een tijdje door konden hiermee. (meer foto's)

vandaag-gezien-30-juli-2016

Vandaag gezien

Het hertshooi staat in bloei. (foto Jan Leijskens)

bootjes-voor-mensenrechten-27

Bootjes voor Mensenrechten (27)

De meeste zeeën zijn verbonden met elkaar, dus ook met de Noordzee, op die manier kunnen de boten de Schelde opvaren, vervolgens zijn ze gelinkt met het Albertkanaal, dan nog een aantal sluizen passeren en zo komen ze dus in Heusden-Zolder, volgeladen met mensenrechten.

640-wielertoeristen-voor-marc-wauters-classic

640 wielertoeristen voor Marc Wauters Classic

Eén van de klassiekers tijdens de parochiefeesten van Eversel blijft de Marc Wauters Classic, een treffen voor wielertoeristen. Er verschenen vandaag liefst 640 fietsers aan de start, een 100-tal meer dan vorig jaar. Ze konden kiezen tussen 50, 100 en 150 km. Opvallend ook een aantal senioren met elektrische fietsen. De start had plaats onder een grijze hemel, later brak de zon door en konden de pedaalridders in aangename temperaturen aan de slag. (meer foto's van Gust Ischen)

compostela-komt-in-zicht

Compostela komt in zicht

De Coels-brothers hebben hun einddoel in zicht. Vandaag was de Alto do Cebreiro op 1300 meter het hoogtepunt van de 14de rit. Aan Cruz de Ferro laten de pelgrims een steen achter met een persoonlijke intentie  (foto onder). Na een zware klim komen daar de emoties boven. Morgen willen de vier nog eens voluit genieten van de slotrit naar Santiago de Compostela en dan zitten de 2400 km erop.

marc-hooghe-is-beste-boogschutter-van-kwb

Marc Hooghe is beste boogschutter van KWB

KWB Heusden-Centrum organiseerde gisteravond bij de gilde in de Schaapsweg voor de 4de keer een initiatieavond wipschieten. Eerst werd geoefend onder leiding van enkele ervaren schutters en dan startten de 21 KWB-schutters hun wedstrijd. Ze kreeg daarbij 7 beurten om de pluimen vanop 25 meter hoogte naar beneden te halen. En dan volgde de finale met de 'besten'. Marc Hooghe kwam als scherpschutter uit de wedstrijd en mag een jaar lang de wisseltrofee op zijn kast laten staan. Tweede werd Toon De Gols en derde Stef Jans. De dames hielden zich ondertussen bezig met Viking Kubb, een goede voorbereiding voor het tornooi dat de KWB daarvan op 28 augustus organiseert. Meer info (foto's Joseph Bams)

de-kijk-van-richie-212

De kijk van Richie

De Olympische koorts slaat stilaan toe.

ceo-raf-coomans-brengt-auva-naar-heusden

CEO Raf Coomans brengt Auva naar Heusden

De retailketen Eurosys heet vanaf september Auva. Maar nog belangrijker: Raf Coomans, die al de Heusdense vestiging onder zijn vleugels had, wordt CEO, neemt de helft van de aandelen van oprichter Mark Lens over en brengt de hoofdzetel naar Heusden. Selexion Eurosys bestaat uit 8 winkels. Niet alleen krijgen die de nieuwe naam Auva, ook achter de schermen verandert er veel. Zo wordt de groep opgesplitst tussen een b2b- en een retailpoot, zeg maar tussen de bedrijfsklanten en de (…) Lees het hele bericht

bootjes-voor-mensenrechten-26

Bootjes voor Mensenrechten (26)

In drukke havens varen boten, sommige zitten vol mensen en al die mensen hebben hun rechten. En zo wordt onze collectie alsmaar groter.

vandaag-gezien-29-juli-2016

Vandaag gezien

Zaventem kende vandaag zijn drukste dag ooit, en dan was zelfs te merken in het luchtruim boven Heusden-Zolder waar zowat om de minuut een vliegtuig overkwam, vooral heel wat van SN Brussels Airlines. (foto Marcel Gybels)

creatief-met-ytong

Creatief met ytong

Ook vandaag weer veel creativiteit op de vierde dag van het mensenrechtenproject in het Rode Kruisopvangcentrum Heusden-Zolder. De deelnemers lieten zich uitdagen door ... jawel ytongblokken. Zoveel meer dan gewoon bouwmateriaal uit een kluswinkel. De panelen kregen intussen een eerste laagje. De resultaten zijn te zien tijdens het mensenrechtenfeest op 5 augustus. (meer foto's)

fietser-en-voetganger-botsen

Fietser en voetganger botsen

In de Elzerikstraat is gisteravond een gewonde gevallen bij de aanrijding tussen een fietser en een voetganger. De toestand van het slachtoffer is niet ernstig.

viversel-maakt-zich-klaar-voor-sacramentsprocessie

Viversel maakt zich klaar voor Sacramentsprocessie

In Viversel maken ze zich klaar voor de Sacramentsprocessie die op 15 augustus voor de 39ste keer door de straten trekt. Ze vertrekt om 9u30 aan de kerk, de eucharistie wordt om 10u30 opgedragen aan de Sacramentskapel midden op Circuit Zolder, nadien rond 12 uur eindigt alles weer aan de kerk. In de processie lopen ook personages mee uit het Mirakelspel dat gepland is voor augustus 2017. Het is dan exact 700 jaren geleden dat volgens de legende het wonder van de bloedende hostie heeft (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-oostenrijk-7

Vakantiegroeten uit Oostenrijk

Een beeld dat bij heel wat motorrijders wellicht herinneringen oproept, de Oostenrijkse Nockalmstrasse, een bergpas die erg populair is bij motorrijders. De familie Vanvelk passeerde er ook, weliswaar met de auto.

lopers-maken-zich-op-voor-midzomerjogging

Lopers maken zich op voor Midzomerjogging

Wie maandag 1 augustus scherp wil staan voor de midzomerjogging in Eversel, heeft nog enkele dagen de tijd voor de 'botte kantjes' van zijn conditie af te vijlen. Voor de -12-jarigen klinkt het startschot om 19 uur voor de kidsrun over 1 km. Om 19u30 worden de 5 km-lopers op pad gestuurd en om 20u30 is het helemaal menens voor de deelnemers aan de 10 km. De weersvoorspellingen zijn meer (…) Lees het hele bericht

het-weer-wisselvallig-10

Het weer: wisselvallig

Depressionaire invloeden zijn verantwoordelijk voor vrij hoge neerslagkansen. Tijdelijk stijgt de luchtdruk en treedt er een droger intermezzo op, maar dit is slechts van korte duur. De temperaturen liggen de volgende dagen rond de normale waarden voor deze tijd van het jaar.
Vandaag vallen er geregeld enkele buien, afgewisseld door droge perioden en soms wat zon. Het is relatief warm bij maxima rond 23 graden.
Morgen blijft het overwegend droog en de zon is geregeld van de partij. (…) Lees het hele bericht

rondleidingen-blijven-scoren

Rondleidingen blijven scoren

Ook de derde rondleiding achter de schermen van Circuit Zolder kende een sterke opkomst, de gidsen van vzw Toerisme Heusden-Zolder mochten 65 deelnemers verwelkomen. Daarbij een grote groep met deelnemers aan een kamp in Noord-Limburg en verder bezoekers uit Zeeland, Nederlands-Limburg, Geel, Meerbeek, Westrozebeke en Heusden-Zolder. De interesse in de uitleg van de gidsen is altijd erg groot. (foto's Bert Rodiers)

vandaag-gezien-28-juli-2016

Vandaag gezien

Jan Leijskens keek de groene kikker recht in de ogen.

bolderberg-verslaat-herk

Bolderberg verslaat Herk

In een oefenpartij versloeg derdeprovincialer FC Bolderberg vanavond eersteprovincialer Herk FC met 3-2. (foto Yves Maex)

fietscamino-strijkt-in-leon-neer

Fietscamino strijkt in Leon neer

Volgende halte op de fietscamino van de Coels-brothers is vandaag de stad Leon met de kathedraal en haar wondermooie glasramen. Rit twaalf zit er dus met andere woorden op, nog twee bergritten voor de wielen en zondag stoomt het recht naar Santiago de Compostela.

eversel-is-klaar-voor-zijn-straatteaterfestival

Eversel is klaar voor zijn straatteaterfestival

Dit weekend is het zover en viert Eversel de 40ste verjaardag van zijn parochiefeesten. . Topper wordt zaterdagavond om 19u30 wanneer een straattheaterfestival losbarst op de parking van Sint-Baaf. De bezoekers worden verwelkomd door Julien Maebe op het draaiorgel. Daarnaast zijn er toneelopvoeringen van de plaatselijke KVLV, KWB en Femma om 20, 21 en 22 uur. Verder op de affiche gastoptredens van de Koninklijke harmonie en drmband De Verenigde Vrienden, 2 clowns, een steltenloper en de 28-koppige fanfare Agrum (foto Paulusfeesten.be). Omstreeks 22.30 uur eindigt het straattheater met een spetterend vuurwerk, gevolgd door een party met coverband Ap[!]rt. De toegang tot alles is gratis.

beeldhouwen-en-een-expositieluchtbel

Beeldhouwen en een expositieluchtbel

Op dag 3 van 'A road to somewhere' hebben de bewoners van De Bark en de vrijwilligers/kunstenaars van Art 27/Het Berenhuis onder een stralende zon weer een andere kunstdiscipline onder de knie gekregen. Tjen Heyligen leerde hen beeldhouwen in steekschuim voor bloemen. Uiteraard werden er ook bootjes gemaakt. Daarna bouwden ze een enorme luchtbel die op tijdens het slotfeest op 5 augustus zal dienen als expositieruimte. (meer foto's)

bootjes-voor-mensenrechten-25

Bootjes voor Mensenrechten (25)

De havenmeester laat weten dat het scheepvaartverkeer voor de havenmonding strop zit door de vele mensenrechtenboten die daar op groen licht aan het wachten zijn.

bromfietser-gewond-5

Bromfietser gewond

Om kwart over zeven vanmorgen is in de Industrieweg een bromfiets tegen een auto gebotst. De bromfietser raakte gewond. In de Sint-Lutgardisstraat zijn dieven vannacht de garage van een woning binnengedrongen.

vakantiegroeten-uit-slovenie-1

Vakantiegroeten uit Slovenië

De Stroobants-broers passeerden in Slovenië bij Bled-Castle, ongeveer 1000 jaar oud en daarmee het oudste kasteel van het land in het gelijknamige meer.

bootjes-actie-verlengd-tot-1-november

Bootjes-actie verlengd tot 1 november

De actie 'bootjes voor mensenrechten' is zo'n succes en er zijn ondertussen ook al vragen van scholen binnengekomen om mee te doen, dat de actie verlengd wordt tot 1 november. Dan kan ze naadloos overgaan in de expo van Artikel 27, want ook dat artikel draait rond mensenrechten. Dus mobiliseer je vereniging, buurt, vrienden en familie en in september je klas, school, club, ...

offerfeest-wachten-op-europa

Offerfeest: wachten op Europa

Het ziet ernaar uit dat Europa een rol gaat spelen in het conflict dat gerezen is tussen Vlaams minister van dierenrechten Ben Weyts en de moslimgemeenschap in Vlaanderen. Zoals bekend wil Weyts het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren verbieden tijdens het Offerfeest en hij beroept zich daarvoor op de Europese regelgeving. De nationale, provinciale en lokale koepels van de moskeeverenigingen stapten daarop naar de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, want ze vonden dat het (…) Lees het hele bericht

t-shirts-beschilderen-in-de-bark

T-shirts beschilderen in De Bark

In De Bark beleefden ze vandaag dag 2 van 'A Road to Somewhere'. Onder leiding van de mensen van Natuur en Wetenschap van de Schilderswijk leerden ze t-shirts en rugzakken beschilderen. Meest favoriete design was de Belgische vlag en de vlaggen van de landen van oorsprong van De Bark-gasten. Sommige t-shirts kregen ook een bittere boodschap mee. (meer foto's)

bootjes-voor-mensenrechten-24

Bootjes voor Mensenrechten (24)

Bekende mensen en onbekende mensen, van dichtbij en een heel ver weg ... iedereen stuurt zijn foto's met bootjes voor mensenrechten. Uiteindelijk voelt iedereen zich dichtbij, als lid van een dagelijks groeiende gemeenschap.

fc-bolderberg-heeft-nieuwe-website

FC Bolderberg heeft nieuwe website

In de aanloop naar de nieuwe competitie heeft derdeprovincialer FC Bolderberg zijn nieuwe website klaar. De senioren stomen zich ondertussen klaar, de jeugd begint op 2 augustus te trainer. Kandidaat-spelertjes zijn welkom om enkele keren vrijblijvend te komen meetrainen.

coels-brothers-in-burgos-neergestreken

Coels-brothers in Burgos neergestreken

De Coels-brothers hebben vandaag hun fiets geparkeerd in de schaduw van de kathedraal van Burgos. Wist je dat er in het totaal 330 jaar is gewerkt om die kathedraal volledig af te werken. De Coels-brothers zullen hopelijk iets sneller hun einddoel Compostela bereiken.

markt-beleefde-een-topeditie

Markt beleefde een topeditie

De multiculturele markt beleefde vandaag een absolute topeditie: een aangenaam zomerweer, 175 standhouders en een krioelende mensenmassa. Er is ook heel wat animo rond de foto-actie 'gratis marktshoppen' en de winnaar van vorige keer Davy Prenten mocht met gevolg zijn trolley vullen. Eind deze week wordt trouwens de volgende winnaar bekendgemaakt. Volg het op de Facebookpagina van de markt.

vandaag-gezien-27-juli-2016

Vandaag gezien

Dit paard langs de Mangelbeek waant zich in de jungle. Door de overvloedige regen, gecombineerd met zon de jongste tijd, is alles flink uit de kluiten gegroeid en mag het niet mopperen over gebrek aan voedsel. (foto Marcel Gybels)

brughelften-zijn-in-elkaar-geschoven

Brughelften zijn in elkaar geschoven

Aan het kanaal in Viversel is sinds het weekend flink doorgewerkt. De beide brughelften zijn in elkaar geschoven. Er is nog heel wat te lassen. Vele fietsers, jong en oud, komen er een kijkje nemen, want eigenlijk zijn dit historische momenten. (foto's Lode Beylemans)

inbraken-tijdens-vakanties

Inbraken tijdens vakanties

Inbrekers hebben weer op enkele plaatsen toegeslagen. Inwoners van de Koolmijnlaan kwamen thuis van hun vakantie en zagen dat er ingebroken was. De dieven hadden al zeker de autosleutels mee. In de Populierenstraat is vanmorgen de inbraak in een huis ontdekt, het is niet nog niet duidelijk wat daar de buit is. Tenslotte werd ook in de Abelenlaan een woninginbraak vastgesteld, terwijl de huisbewoners op vakantie is. Daar moet achteraf bekeken worden wat eventueel is meegenomen.

de-helft-rijdt-te-snel-in-de-nieuwe-dijk

De helft rijdt te snel in De Nieuwe Dijk

Nieuwe flitsacties van de politie leverden 215 overtreders op 1005 passanten op. Koplopers zijn de Brugstraat met 80 snelrijders op 269 en De Nieuwe Dijk met 72 op 147 (bijna de helft). Eén hardrijder die 100 per uur reed in plaats van het maximale 50, mocht zijn rijbewijs inleveren. Andere snelheidsinbreuken zijn vastgesteld in de Terlaemenlaan (30), Belikstraat (18) en Boekterheide (15). 4 overtreders krijgen een extra boete van € 110 omdat ze telefoneerden aan het stuur.

grote-hoeveelheden-zwerfvuil-verzameld

Grote hoeveelheden zwerfvuil verzameld

Het was al kort na de start duidelijk dat de acties om met vrijwilligers gebieden zwerfvuilvrij te houden, heel wat aanhang kenden in Heusden-Zolder. En dat wordt nu ook bevestigd door een tussentijdse balans van Limburg.net. Heel wat gebieden in de gemeenten zijn ondertussen 'geclaimd' door buurten, verenigingen en individuele vrijwilligers die doorgaans één keer per week hun ronde maken om het zwerfvuil op te ruimen. En dat zulke acties nodig zijn, blijkt uit de buit, tot nu toe werd 1195 kg zwerfvuil ingezameld door de vrijwilligers. In de lente van dit jaar haalden verenigingen, scholen en vrijwilligers ook al 1565 kg op tijdens de kortlopende actie Straat.net.

vakantiegroeten-uit-karinthie-4

Vakantiegroeten uit Karinthië

Roger en Jacqueline Van Briel waren voor de 30ste keer te gast in het mooie Karinthië in Oostenrijk. En ze worden er nog altijd met open armen ontvangen.

bootjes-voor-mensenrechten-23

Bootjes voor Mensenrechten (23)

Wat meer en meer opvalt, is dat niet alleen de bootjes voor de mensenrechten geweldig aanslaan, maar heel de campagne bevordert ook de samenhang tussen de mensen. En die zullen in ieder geval elkaars mensenrechten respecteren, we moeten ergens beginnen, eh.

glazen-graveren-in-de-bark

Glazen graveren in De Bark

De eerste dag van tien dagen project 'A Road to Somewhere' in Rode Kruisopvangcentrum De Bark zit erop. Vanaf nu komen elke dag kunstenaars op bezoek op uitnodiging van Het Berenhuis/Art 27 vzw. Vandaag waren het de mensen van Natuur en Wetenschap uit de Schilderswijk. Zij gaven workshops glazen graveren. Bijna alle inwoners deed heel de namiddag mee en naast de gebruikelijke tekeningen, werden ook enkele bootjes gegraveerd. (meer foto's)

coels-brothers-nu-ook-door-rioja-streek

Coels-brothers nu ook door Rioja-streek

De vier Coels-brothers komen alsmaar dichterbij bij het einddoel van hun fietstocht: Santiago de Compostela. Ondertussen zit de 10de rit erop, de leidde door de mooie wijnstreek van Rioja. Zon - op de foto's duidelijk even afwezig - en hellingen maken de tocht zwaarder, maar het landschap wordt alsmaar mooier. Tussen de fietskilometers door genieten ze er dan ook van. En ze sturen de groeten aan hun supporters.

inbraak-bij-schuttersgilde

Inbraak bij schuttersgilde

In de Schansstraat is ingebroken in het lokaal van de schuttersgilde. Dat werd gisteravond ontdekt door leden van de gilde. De daders hadden de deur ingestampt om binnen te geraken.

niels-vidal-werd-5de-met-zijn-ploeg-in-zweden

Niels Vidal werd 5de met zijn ploeg in Zweden

Niels Vidal is met zijn ploeg in Zweden gaan voetballen voor de Gothia Cup. Na het goud dat ze eerder behaalden op de Special Olympics in La Louvière waren de verwachtingen hooggespannen. Ze moesten zich echter met een 5de plaats tevreden stellen, na verlies van Zweden, Letland, Oekraine, Nederland en Frankrijk en winst tegen Letland B. Er waren zo'n 22.000 spelers uit 81 landen, de tribunes zaten stampvol en Niels droeg bij de openingsceremonie de Belgische vlag.

kartbeurt-en-de-winnaar-is-1

Kartbeurt ... en de winnaar is ...

Zoals de meeste andere inzenders, wist ook Fernand Gielen dat op 15 augustus de Sacramentsprocessie uittrekt in de buurt van Circuit Zolder. Dat levert hem een kartbeurt op, en ook een gratis rondleiding achter de schermen van het circuit, nu donderdag om 14 uur of één van de andere donderdagen in de vakantie.

containervervoer-op-kanaal-piekt

Containervervoer op kanaal piekt

De werkzaamheden zoals die aan de bruggen in Viversel, laat nv De Scheepvaart niet zomaar uitvoeren. Het is immers de bedoeling dat schepen waarop de containers vier hoog staan gestapeld er onderdoor kunnen. En nu al blijkt het containervervoer in de lift te zitten. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn op het Albertkanaal en de Kempense Kanalen 245.966 containers vervoerd, dat is 15,5 % meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het is ook een nieuw record. tegen 2020 zijn alle bruggen hoog genoeg en worden nog meer containers op het water verwacht.

gratis-met-de-bus-naar-en-van-pukkelpop

Gratis met de bus naar en van Pukkelpop

De vele jongeren uit Heusden-Zolder die ook dit jaar naar Pukkelpop gaan, kunnen daarbij gebruik maken van de bussen van De Lijn. Gedurende het hele festivalweekend mag je op vertoon van een geldig PKP16-ticket gratis met de bus richting Kiewit. En je kunt eveneens gratis met de nachtbus terugkeren. Daarvoor neem je de nachtbus 22/51/58 Kiewit - Heusden-Zolder – Beringen - Leopoldsburg. Op donderdag 18 en vrijdag 19 augustus vertrekt die om 2u30 vlakbij de festivalweide, op (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-mallorca-2

Vakantiegroeten uit Mallorca

Rudi en Karina Gilis-Claes gingen hun vakantiepret zoeken in Cala Figuera, een traditioneel vissersdorpje op Mallorca. De lokale bevolking noemt het ook wel Little Venice (klein Venetië) vanwege de schattige huisjes direct aan de heldere zee. Cala Figuera is gespaard gebleven van het massatoerisme en heeft zo zijn charme bewaard.

goedkope-tuinverlichting

Goedkope tuinverlichting

In het 'wilde deel' van zijn Bolderbergse tuin heeft Jan Leijskens gisteravond laat zeker 14 glimwormen gespot. Van een goedkope tuinverlichting gesproken ...

vandaag-gezien-25-juli-2016

Vandaag gezien

Geen regen vandaag en dus werkte de overloop van de Mangelbeek in Zolder maar druppelsgewijs. Marcel Gybels fotografeerde enkele druppels en meteen nadien de ringen die ze in het water maakten.

bootjes-voor-mensenrechten-22

Bootjes voor Mensenrechten (22)

Hier op de redactie beginnen we zo stilaan fan te worden van de mensenrechtenbootjes uit Oost-Europa. Maar we moeten natuurlijk objectief blijven en vaststellen dat de inzenders van alle leeftijden zijn en dat in Heusden-Zolder alsmaar meer diensten en verenigingen de koppen ... euh bootjes ... bij elkaar steken. Mooi zo.

steun-voor-het-zuiden-slot-tanzania

Steun voor het zuiden (slot): Tanzania

De productie en verkoop van vers fruit en groenten heeft veel potentieel om het inkomen van familiale boeren in Tanzania te verhogen. Vredeseilanden steunt jonge boerenorganisaties om de exportkwaliteit te verbeteren en werkt voor de export naar België samen met Special Fruit en Colruyt. Vredeseilanden wil ook de importeurs beïnvloeden zodat ze meer afnemen van kleinschalige boeren, de boerencoöperaties (…) Lees het hele bericht

inbraakpoging-in-sint-jobstraat

Inbraakpoging in Sint-Jobstraat

In de Sint-Jobstraat is vanmorgen een poging tot inbraak ontdekt. De dieven waren het pand niet binnengeraakt. In de Rozenstraat zijn gisteren een auto en een motor gebotst. Bij dat ongeval raakte één vrouw licht gewond.

opletten-voor-nieuwe-oplichtingsmails

Opletten voor nieuwe oplichtingsmails

Ook in Heusden-Zolder hebben nu al verschillende mensen een mail gehad om hen op te lichten. Oplichters kraken daarbij iemands mailbox en sturen alle contacten een mail. Daarin zegt hun bevriende contact dat hij met vakantie is in het buitenland - Oekraïne wordt al eens genoemd - en dat daar al zijn spullen zijn gestolen. Hij of zij vraagt dan aan de 'vrienden' om snel wat geld over te maken via Western Union om een vliegtuigticket en de hotelrekeningen te kunnen betalen. Na een (…) Lees het hele bericht

gasten-de-brug-fietsten-mee-met-de-tour

Gasten De Brug fietsten mee met de Tour

Gisteravond is het doek gevallen over de Ronde van Frankrijk en daarmee wordt ook in Dagverzorgingscentrum De Brug de Tour de France-periode afgesloten. Iedere maand werkt De Brug rond een thema, voor juli was dat dus de Tour. De leefruimte werd versierd met Franse vlaggen, posters van renners, collages, ... Tegelijk werden de gebruikers gestimuleerd om meer te bewegen, handig daarvoor waren stoelfietsen die door een aantal mensen ter beschikking waren gesteld. De senioren waren ook (…) Lees het hele bericht

143-per-uur-in-de-guido-gezellelaan

143 per uur in de Guido Gezellelaan

De politie heeft weer 6 snelheidscontroles gehouden om de straatracers aan te pakken. 316 van de 1196 bestuurders reden te snel, dat is 26,5 %. In de Koolmijnlaan hadden 116 auto's prijs, in de Mijnwerkerslaan 7. Op de Beringersteenweg vlogen 40 bestuurders op de bon. Eén straatracer haalde met zijn Subaru Impreza 119 km/u. Zijn rijbewijs wordt ingetrokken. In Meylandtlaan reden 28 bestuurders te snel, één BMW haalde daar 122 km/u. Ook zijn rijbewijs wordt (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-namibie

Vakantiegroeten uit Namibië

Niet zo meteen bij de deur, Namibië. Daar bezocht Jan Leijskens het natuurpark Sossuvlei.

rode-kruis-zoekt-bloedgevers-1

Rode Kruis zoekt bloedgevers

We zitten nu in het hart van de vakantieperiode, maar dat betekent ook dat het Rode Kruis kan terugvallen op minder bloedgevers, terwijl de behoefte quasi even groot is. Daarom nog een warme oproep om te gaan bloed geven. Ofwel maandagavond (vanavond dus) in Ons Huis in Berkenbos, ofwel morgen in Sint-Baaf in Eversel, telkens van 18 uur tot 20u30.

steun-voor-het-zuiden-13-rwanda

Steun voor het zuiden (13): Rwanda

Zoals we gisteren al schreven, steunt Heusden-Zolder twee projecten van Broederlijk Delen, één daarvan is A.M.I. in Rwanda. A.M.I. (Association Modeste et Innocent) is een koepelorganisatie in het district Nyaruguru in Rwanda. De organisatie werkt aan duurzame vrede en verzoening en probeert de sociale cohesie in Rwanda te bevorderen. In Heusden-Zolder is een grote groep Broederlijk Delen vrijwilligers actief die elk jaar in maart de campagne bekend maken en fondsenwervende acties voor de projecten organiseren. www.broederlijkdelen.be

bootjes-voor-mensenrechten-21

Bootjes voor Mensenrechten (21)

Het valt op dat de sluizen blijkbaar ook op zondag bediend worden, want de bootjes die vandaag de mensenrechtenhaven zijn binnengevaren, komen uit Sofia, Connecticut, Canberra, en zowaar ook uit Heusden-Zolder. Die laatsten zijn wellicht via de Mangelbeek aangespoeld.

winst-voor-laurens-vanthoor

Winst voor Laurens Vanthoor

Laurens Vanthoor en zijn ploegmaat Florian Stoll hebben vandaag meteen alle frustraties van zich af gereden in de tweede race van de ADAC GT Masters op de Oostenrijkse Red Bull Ring. Met hun Audi R8 LMS behaalden ze de overwinning in een spannende race. Aan de finish hadden ze minder dan één seconde voorsprong op een Corvette en drie seconden op een Bentley. Ze sprokkelen daarmee heel wat punten voor het klassement.

vandaal-beschadigt-automaat

Vandaal beschadigt automaat

In de Dorpsstraat heeft een politiepatrouille vanochtend rond 4 uur gezien hoe iemand het glas van een drank- en snoepautomaat stuksloeg. Ze kon meteen de vaststellingen van het vandalisme doen.

bootjes-varen-tot-aan-kunstproject

Bootjes varen tot aan kunstproject

Het hele bootjesproject voor mensenrechten zal op 5 augustus onder de noemer 'a road to somewhere' uitmonden in een zomerse kunsthappening in De Bark. Tot nu toe hebben al zowat 140 mensen een foto of selfie met één of ander bootje ingestuurd en de ambitie is om die dag 200 foto's te kunnen tonen. Meer dan 2000 bootjes van papier hebben twee weken geleden De Bark verbonden met het bos aan. Ondertussen zullen 10 kunstenaars en muzikanten samen met personeel en bewoners 10 dagen lang Rode Kruisopvangcentrum De Bark omtoveren in een openluchtexpositie. De resultaten zullen op 5 augustus te zien zijn.

win-een-kartbeurt-4

Win een kartbeurt

Ook deze week valt er weer een kartbeurt te winnen in de marge van de circuitrondleidingen. Na een weekje onderbreking pikt de vzw Toerisme Heusden-Zolder de draad weer op en neemt donderdag om 14 uur de geïnteresseerden op sleeptouw. En wie graag eens in een kart zou plaatsnemen, die moet ons voor dinsdag 10 uur laten weten, welk traditioneel religieus evenement op 15 augustus in de buurt van Circuit Zolder plaats heeft? redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

vandaag-gezien-24-juli-2016

Vandaag gezien

Voor waterjuffers zijn het gouden tijden in de buurt van De Wijers. (foto Marcel Gybels)

jci-beringen-mikt-ook-op-heusden-zolder

JCI Beringen mikt ook op Heusden-Zolder

JCI Beringen gaat zijn terrein verleggen naar de omliggende gemeenten in West-Limburg en mikt daarbij voortaan ook op Heusden-Zolder. Voorzitter Jan Mechels wil de komende jaren JCI Beringen nog meer op de kaart zetten, na de doorstart van vorig jaar. Voor het werkjaar 2016-2017 wordt gemikt op nieuwe projecten zoals vormingstrajecten organiseren en JCI zoekt extra structurele en financiële partners. (…) Lees het hele bericht

bolderberg-wint-eerste-oefenpot

Bolderberg wint eerste oefenpot

Voor FC Bolderberg is de spits eraf, het won zijn eerste oefenpartij met 1-8 in Deurne. (foto Yves Maex)

bootjes-voor-mensenrechten-20

Bootjes voor Mensenrechten (20)

Terwijl de boten voor mensenrechten binnenvaren uit alle windstreken, is het maar te hopen dat leiders in diezelfde windstreken ook wat meer oog krijgen voor mensenrechten. Alsnog lijkt blindheid een ruim verspreide kwaal.

snelste-tijd-maar-13de-plaats-voor-vanthoor

Snelste tijd maar 13de plaats voor Vanthoor

Opnieuw pech voor het team van Laurens Vanthoor vandaag in de ADAC GT Masters op de Oostenrijkse Red Bull Ring. De Audi van Vanthoor en zijn Duitse ploegmaat Stoll reed in de derde positie toen de jury hen een 'drive through' aansmeerde voor een pitlane incident. Daarop zetten ze de achtervolging in, reden daarbij zelfs de snelste rondetijd, maar moesten zich tevreden stellen met een 13de plaats, die trouwens geen kampioenschapspunten oplevert. De zege ging naar Porsche. Morgen is er nog een kans.

steun-voor-het-zuiden-12-haiti

Steun voor het zuiden (12): Haïti

De gemeente Heusden-Zolder steunt twee projecten van Broederlijk Delen, waaronder, IRATAM in Haïti. IRATAM zet in op duurzame landbouw, milieubeheer en mensenrechten. Boeren moeten genoeg te eten hebben om hun eigen toekomstplannen te kunnen waarmaken. Via vorming en begeleiding van boerengroepen, vrouwengroepen en jongerengroepen versterkt IRATAM de organisaties en zorgen ze voor een betere technische kennis. www.broederlijkdelen.be

inbraak-in-narcissenlaan

Inbraak in Narcissenlaan

In de Narcissenlaan is vannacht een inbraak gepleegd in een woning. Er was alarm geslagen door de bewakingsfirma die de inbraakmelding automatisch binnenkreeg. Toen de politie ter plaatse kwam zag de patrouille dat de achterdeur was opengebroken. Buren hadden een verdachte zien weglopen.

vandaag-gezien-23-juli-2016

Vandaag gezien

Het zennegroen staat in bloei. (foto Jan Leijskens)

fietsers-hebben-een-extra-attractie

Fietsers hebben een extra attractie

Aan het kanaal in Viversel was vanmiddag alles opgeruimd, vrachtschepen en plezierboten kunnen door, maar nog belangrijker, ook de fietsers kunnen weer passeren. En zij krijgen op het vroegere voetbalveld van Viversel een bijzondere attractie met de twee grote brughelften die daar nu liggen, klaar voor de montage. Ook de auto's kunnen er trouwens straks weer door. (foto's Lode Beylemans)

strijd-mee-met-kim-in-de-pizza-battle

Strijd mee met Kim in de Pizza Battle

Kim Poelmans is momenteel in de volle finalestrijd van de Pizza Awards verwikkeld. Zoals we al eerder meldden, is haar recept bij Pizzahut door alle voorselecties heen gestoomd en nu gaat het om de overwinning. Kim ontwikkelde een pittige Mexican Avocado en haar pizza moet het opnemen tegen de Artisjok Provencale van tegenstanders Melanie. Beide pizza's staan nu op het menu van elke Pizzahut van het land, de winnaar wordt aangeduid op basis van de verkoop en op basis van (…) Lees het hele bericht

de-scheepvaart-kan-weer-door

De scheepvaart kan weer door

Het gaat vooruit vanochtend langs het kanaal. Het tweede deel van is omstreeks 9 uur van het ponton gehaald. Boot en ponton werden daarop zo snel mogelijk in gereedheid gebracht om te vertrekken zodat het kanaal volledig kon vrijgegeven worden. Ondertussen worden beide brugonderdelen naast elkaar én waterpas gelegd. Twee mastodonten en toch worden ze heel precies op elkaar afgesteld. Specialistenwerk! (foto's Lode Beylemans)

de-kijk-van-richie-211

De kijk van Richie

Op een bepaald moment vervalt die kaart natuurlijk ...

iedereen-volop-aan-de-slag

Iedereen volop aan de slag

Personeel van de betrokken firma's en nv De Scheepvaart was vanmorgen alweer vroeg present aan het Albertkanaal in Viversel. Het ponton met het brugonderdeel werd dwars gelegd en de scheepvaartverkeer werd onderbroken. Vandaag wordt geprobeerd om alles sneller te laten verlopen, want in tegenstelling met de feestdag gisteren is er op zaterdag wel goederenvervoer op het kanaal. (foto's Lode Beylemans)

de-nachtelijke-voorbereidingen

De nachtelijke voorbereidingen

Gisteravond is de tweede bodemplaat van de tijdelijke brug van Balen naar Viversel gebracht. Dit is een nachtelijke impressie vanop de brug in Eversel. (foto Gust Put)

nog-een-weekend-fuchsiaflora

Nog één weekend Fuchsiaflora

Wie nog niet naar Fuchsiaflora 2016 is geweest, de bloemenshow loopt nog het hele weekend in de tuinen van kasteel Terlaemen. Telkens van 14 tot 22 uur, je kunt er plekke ook kunstwerken op de kop tikken, bloemen aanschaffen of op het terras blijven plakken bij een drankje of pannenkoek.

bootjes-voor-mensenrechten-19

Bootjes voor Mensenrechten (19)

We krijgen zo meer en meer de indruk dat overal in de vakantie-oorden de verhuurders van bootjes het werk niet meer gedaan krijgen doordat iedereen een bootjes-foto wil maken. Anderen hebben ze nodig om hun dagelijkse brood te verdienen, ook dat is een mensenrecht.

steun-voor-het-zuiden-11-schone-kleren

Steun voor het zuiden (11): Schone kleren

Heel wat van onze kleding wordt in Bangladesh in vaak heel slechte arbeidsomstandigheden gemaakt. Wereldsolidariteit steunt de National Workers Federation, de grootste autonome federatie van arbeidsters in de kledingsector in Bangladesh. Ze werkt aan arbeidsrechten en recht op sociale bescherming via campagnes, politiek lobbywerk en degelijke opleiding van de werknemers. Samen met de Schone Kleren Campagne zet Wereldsolidariteit druk op de Westerse kledingmerken om hun (…) Lees het hele bericht

de-pokemongekte-slaat-overal-toe

De Pokémongekte slaat overal toe

Nu zijn er ook al Pokémons gesignaleerd op de stoep van het Berenhuis. Gelukkig zijn de beren in zomermodus, ze zouden anders die vreemde wezens wel eens kunnen vertrappelen.

batman-strikes-again

Batman strikes again

Midden in de dag trof Greet Claes deze vleermuis die gewoon tegen de muur hing.

inbraken-in-zolder-en-bolderberg

Inbraken in Zolder en Bolderberg

Gisteren is een inbraak gepleegd in een woning aan de Inakker. De bewoners ontdekten dat in de vooravond. Later op de avond werd ook duidelijk dat dieven waren binnengedrongen in huis aan de Zandstraat. In beide gevallen was de buit nog niet duidelijk.

de-mijlpaal-bewondert-de-kleuren-van-de-zeelucht

De Mijlpaal bewondert de kleuren van de zeelucht

Zoals gemeld, heeft kunstgalerij De Mijlpaal zich ook deze zomer geïnstalleerd op de Zeedijk van Knokke. De eerste expo, rond Glassworks, is ondertussen achter de rug. Nu kun je er nog tot 10 september gaan kijken naar 'Colours of the Sky'. Dat is een ode aan de schoonheid van de zee en de lucht.  De expo groepeert een artistieke verwondering voor het voortdurend wisselend (…) Lees het hele bericht

bootjes-voor-mensenrechten-18

Bootjes voor Mensenrechten (18)

De mensenrechtenbootjes die vandaag de haven zijn binnengevaren, hebben heel wat zeemijlen achter de rug, want ze komen onder meer uit Vietnam, de Verenigde Staten en Oekraïne.

vakantiegroeten-uit-noorwegen-1

Vakantiegroeten uit Noorwegen

Elly Weltjens gaat het deze zomer hoog in Europa zoeken. Dit is een kunstwerk aan de haven van Bødø, een stad in Noorwegen die boven de poolcirkel ligt.

het-weer-kans-op-onweer-2

Het weer: kans op onweer

Storingen domineren het volgende etmaal onze streken met hoge neerslagkansen en een onweersdreiging. Nadien bouwt tijdelijk een wig van hoge luchtdruk op en stabiliseert de atmosfeer. Op de langere termijn krijgen we matig zomerweer met af en toe kans op een bui.
Vandaag domineren wolken en er vallen reeds in de ochtend buien, lokaal met onweer. Nadien volgt een drogere periode, maar vooral na de middag zijn er opnieuw buien. Het is zwoel bij maxima rond 24 graden.
Morgen blijft de kans (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-70

Vanavond gezien

Een samenspel van een gloeiende zonsondergang en voorbijschuivende wolken. (foto Marcel Gybels)

steun-voor-het-zuiden-10-panzi

Steun voor het zuiden (10): Panzi

Met het project Ziekenhuis voor Ziekenhuis engageert het Sint-Franciskusziekenhuis zich voor een peterschap met een ziekenhuis in Panzi, Congo. Met steun van Memisa streeft het project naar structurele verbetering van de ziekenhuiswerking. Veel aandacht gaat naar de opleiding van vroedvrouwen en prenatale vorming maar ook naar het betaalbaar maken van medische ingrepen zoals keizersneden. Vorig jaar bezochten Linda Saenen en Jeroen Ruysen het project om een beter zicht te krijgen op de (…) Lees het hele bericht

chiro-zolder-op-bivak-naar-opitter

Chiro Zolder op bivak naar Opitter

Na de middag zijn ongeveer 190 chiroleden, leiders en kookouders van Zolder-Centrum vertrokken naar hun bivak in Opitter. De oudsten zijn met volle moed met de fiets afgereisd, voor de jongste groepen stonden er 2 bussen klaar. Zondag reizen ook nog de Ribbels hen achterna en dan wordt de groep 230 koppen groot. Traditiegetrouw werd de start gegeven met een korte viering in de bomvolle Sint-Vincentiuskerk in Zolder. Daar werd dan ook het kampthema voorgesteld: Junglebook, een avontuur dus met Mowgli en zijn vrienden. Volgende zaterdag komen ze terug. (foto's Kurt Vanvelk)

de-mooiste-duitse-herders-bijeen-op-helzold

De mooiste Duitse herders bijeen op Helzold

De hondenliefhebbers konden zich vandaag de ogen uitkijken in het Helzoldstadion, de Siegershow bracht de mooiste Duitse herders vanuit zowat heel de wereld samen. Honden en baasjes kregen een aantal proeven opgelegd onder het strenge oog van de veelal Duitse juryleden. Ook houding, stijl en loopvermogen van de honden werden beoordeeld, en dat in categorieën volgens leeftijd en geslacht. Voor buitenstaanders zijn die proeven een merkwaardige ervaring, maar de baasjes gaan er wel heel erg in op. (…) Lees het hele bericht

alles-klaarmaken-voor-de-volgende-lading

Alles klaarmaken voor de volgende lading

Langs het kanaal is alles weer rustig. Het stuk van de brug ligt op de constructiewerf, de wagentjes die gebruikt zij om het aan land te rijden, zijn weer meegenomen. Morgen vertrekt het ponton in Balen met het tweede deel, zodat zaterdagochtend de operatie nog eens kan herhaald worden. Een aantal dingen zal daarbij anders worden aangepakt, zodat het sneller kan verlopen. (foto's Lode Beylemans)

burgemeester-had-overleg-met-moskeevoorzitters

Burgemeester had overleg met moskeevoorzitters

De burgemeesters van de mijngemeenten plannen de komende dagen overleg met de verantwoordelijken van de Turkse verenigingen over de spanningen die binnen de gemeenschap zijn ontstaan na de mislukte staatsgreep in Turkije. Maar burgemeester Mario Borremans heeft dinsdag, de dag na de besprekingen bij de gouverneur, de voorzitters van de drie Turkse moskeeën bij zich geroepen. Hoewel er maar enkele kleine incidentjes zijn geweest in Heusden-Zolder heeft hij er toch voor gewaarschuwd dat de politieke problemen uit Turkije niet naar hier mogen gebracht worden. Hij heeft ook met hen afgesproken dat ze mee de evoluties in de gaten houden en dat, indien er toch problemen zouden opduiken, de burgemeester als bemiddelaar wordt bijgeroepen.

de-plaat-is-op-de-oever-geraakt

De plaat is op de oever geraakt

Rond het middaguur is het gelukt om de gigantische bodemplaat op de oever te krijgen en vervolgens stilaan naar de montageplek te brengen. Dat is later dan voorzien, maar op zich vormt dat geen probleem. (foto's Lode Beylemans) UPDATE Kort voor twee uur lag de plaat volledig op haar steunpilaren. Het scheepvaartverkeer kan weer normaal verlopen. Al bij al is heel de operatie zonder veel problemen verlopen.

een-heuse-toeristische-attractie

Een heuse toeristische attractie

Het lossen van de bodemplaat voor de brug bezorgt Viversel een - weliswaar tijdelijke - toeristische attractie. Buurtbewoners maar ook passerende fietsers komen allemaal een kijkje nemen bij de toch wel spektakulaire werkzaamheden. Ze moeten uiteraard om veiligheidsredenen op afstand blijven, maar er is nog voldoenden te zien. Trouwens, op de snelwegbrug verliep het verkeer bij momenten vertraagd doordat ook van daaruit de werken werden bekeken. Zaterdag wordt alles trouwens nog eens overgedaan. (foto's Lode Beylemans)

kranen-zijn-in-volle-actie

Kranen zijn in volle actie

In de loop van de voormiddag zijn de grote kranen in actie gekomen. In eerste instantie werden de 'leggers' en andere grote materialen van het ponton geladen. (foto's Lode Beylemans)

werkzaamheden-vorderen-langzaam

Werkzaamheden vorderen langzaam

De voorbereidende werkzaamheden op en rond het ponton duurden wat langer dan gepland, er moet met zo'n gevaarte dan ook zeer omzichtig tewerk gegaan worden. Pas kort voor 9 uur werden de kranen opgesteld, tegen die tijd kwamen er ook meer en meer toeschouwers een kijkje nemen.

de-kijk-van-richie-210

De kijk van Richie

Niet alleen in Brussel wordt gedefileerd ...

werkzaamheden-aan-kanaal-zijn-gestart

Werkzaamheden aan kanaal zijn gestart

Al sinds de prille ochtend zijn personeelsleden van verschillende firma's en nv De Scheepvaart aan de slag op en rond het kanaal in Viversel. Het ponton met de reusachtige bodemplaat voor de tijdelijke brug ligt dwars over het kanaal. Het is op vier plaatsen verankerd, aan één kaaipaal en met drie vrachtwagens, verspreid over beide oevers. Alles wordt deze ochtend in gereedheid gebracht om dan straks het element te lossen. Ondertussen ligt de scheepvaart stil, al gaat het in dat geval vandaag over wat plezierbootjes.

brandweer-op-nationaal-feest-in-brussel

Brandweer op nationaal feest in Brussel

Ook brandweerpost Heusden-Zolder neemt als afgevaardigde van de zone Zuid-West-Limburg deel aan de activiteiten rond de Nationale Feestdag in Brussel. Vanmorgen vroeg zijn Jeroen Vanderstraeten en Dimitri Reynders naar Brussel vertrokken waar ze met een multifunctionele wagen zullen postvatten in het veiligheidsdorp, samen met het leger en andere hulpdiensten. Daar mogen ze zich aan een pak bezoekers verwachten. Het is trouwens ook de bedoeling van Binnenlandse Zaken om er promotie te maken (…) Lees het hele bericht

steun-voor-het-zuiden-9-senegal

Steun voor het zuiden (9) : Senegal

Een land als Senegal heeft grote nood aan onderwijs en kennis om de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren. Bay Dëkk is een zeer arme buitenwijk van Mbour waar vooral nood is aan kleuteronderwijs. Met peterschappen en in samenwerking met de lokale gemeenschap en overheden zorgt de vzw Een Hart voor Senegal voor de nodige fondsen voor de uitbouw van kleuterklassen. Meer dan 175 kinderen hebben momenteel een meter of peter in Sint-Truiden, Gingelom, Heusden-Zolder en (…) Lees het hele bericht

131-ongevallen-met-slachtoffers

131 ongevallen met slachtoffers

De FOD Economie en het BIVV hebben vandaag de verkeersstatistieken voor 2015 verspreid. Daarin blijkt in Limburg het aantal dodelijke ongevallen licht verminderd te zijn tot 62. In Heusden-Zolder zijn 131 ongevallen met slachtoffers gemeld. In twee gevallen zijn daarbij doden gevallen, in de Brugstraat en in de O.L.Vrouwstraat. Er vielen daarnaast 11 zwaar- en 118 lichtgewonden. Voor alle duidelijkheid: het gaat om ongevallen en slachtoffers op de gewone wegen, dus niet op de snelwegen en niet op het circuit.

warmste-dag-van-het-jaar

Warmste dag van het jaar

Iedereen heeft wellicht zitten zweten en puffen vandaag. Dat is normaal ook. In Kleine Brogel hebben ze om 16 uur onder thermometerhut 35,3 graden gemeten, in Heusden-Zolder zijn we daar wellicht net onder gebleven. Daarmee zijn we bezig aan de warmste dag van het jaar. Ondertussen steken wind en wolken de kop op, en zou er wel eens een avondspel met klank, licht en water onderweg kunnen zijn, maar 't blijft afwachten.

volop-voorbereidingen-voor-komst-brugonderdelen

Volop voorbereidingen voor komst brugonderdelen

Aan het kanaal in Viversel wordt alles in gereedheid gebracht voor de levering van grote onderdelen van de tijdelijke brug die morgen en overmorgen vanuit Balen komen. Het gaat om zware bodemplaten. Bij de levering zal een ponton worden ingezet, dat door een tekort aan ankerpunten op de kade, aan weerszijden van het kanaal door vrachtwagens zal vastgehouden worden. Daarna worden de onderdelen naar de montageplaats gebracht waar de steunen klaar zijn. Wanneer in het najaar de brug klaar is, zal ze 125 meter lang zijn en ongeveer 2400 ton zwaar wegen. Maar daar gaan nog heel wat ingewikkelde logistieke operaties aan vooraf.

nog-een-uitbater-van-textielcontainers

Nog één uitbater van textielcontainers

Vorig jaar was er heel wat te doen over de wildgroei aan textielcontainers in Heusden-Zolder en het sluikstorten dat daarmee gepaard ging. Ondertussen waren al wat containers verwijderd. Maar nu heeft Limburg.net aan elke gemeente één uitbater toegewezen en die krijgt maximaal één locatie per 1000 inwoners toegewezen, daarop kunnen eventueel meerdere containers geplaatst worden. In Heusden-Zolder gaat het dus om een 30-tal plaatsen. Daar komen nog alleen de groene (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-kars

Vakantiegroeten uit Kars

Munise en Talha Aydin doen alle lezers van de Internetgazet de groeten vanuit Kars in Turkije. Op de achtergrond ligt het gekende kasteel van Kars dat ze met heel de familie bezochten.

veel-broodautomaten-staan-illegaal

Veel broodautomaten staan illegaal

Het afgelopen jaar zijn de broodautomaten in Heusden-Zolder als paddenstoelen uit de grond geschoten. En ze staan lang niet meer alleen bij bakkerijen, maar bij nachtwinkels, handelszaken of zomaar ergens en ze worden dan bevoorraad door externe firma's. Maar het probleem is dat een externe broodautomaat alleen geplaatst mag worden als er een stedebouwkundige vergunning is. En dus zonder bouwvergunning - zoals de meeste - staat die in overtreding. Het gemeentebestuur heeft nu een inventaris laten (…) Lees het hele bericht

inschrijven-voor-de-midzomerjogging-eversel

Inschrijven voor de Midzomerjogging Eversel

Het is echt geen weer om te sporten momenteel, en toch hebben we de voorbije avonden verschillende lopers aan het werk gezien. Wellicht zitten zij in volle voorbereiding op de traditionele Midzomerjogging van Eversel, op maandag 1 augustus. Meestal heeft die wedstrijd haar naam niet gestolen en wordt er in zomerse omstandigheden gelopen. Alles gebeurt natuurlijk wel 's avonds en dan kan de temperatuur alweer ideaal zijn. Vergeet vooraf niet in te schrijven op de Lees het hele bericht

jaagpad-afgesloten-voor-fietsers

Jaagpad afgesloten voor fietsers

We lieten het gisteren al weten, de komende dagen worden met een boot de grote stalen onderdelen voor de tijdelijke brug naar Viversel gebracht en daar ter plaatse met een kraan gelost. Het het jaagpad wordt daarvoor volledig afgesloten. Dus ook fietsers kunnen en mogen niet passeren op donderdag 21 juli en zaterdag 23 juli tussen 3 uur 's ochtends en 17 uur. Het jaagpad is afgesloten tussen Jeugdlaan en Veldstraat. De vele fietsers die ongetwijfeld op de baan zjn door het mooie (…) Lees het hele bericht

steun-voor-het-zuiden-8-nepal

Steun voor het zuiden (8): Nepal

De aardbeving van 2015 in Nepal verwoestte in de Kathmanduvallei en het Dolakadistrict de meeste huizen en scholen. Heel wat kinderen kunnen daardoor niet naar school, zo dreigt een volledige generatie onderwijs te missen. Luc Reynders werkt samen met de organisatie ‘Himalayan Care Hands Nederland’ en zamelt in Heusden-Zolder vooral schoolmateriaal in, maar ook kleding en medisch materiaal en uiteraard geld voor de heropbouw van het ziekenhuis en de (…) Lees het hele bericht

fuchsiaflora-2016-op-weg-naar-succesedtiie

Fuchsiaflora 2016 op weg naar succesedtiie

In de tuinen van kasteel Terlaemen loopt momenteel Fuchsiaflora 2016. Voorzitter Eric Claes en zijn collega's van de Fuchsiavrienden spreken na enkele dagen al van een succesvolle editie. Het mooie weer heeft immers veel bezoekers de weg naar Terlaemen doen vinden. Die krijgen een prachtige waaier van bloemen en planten te zien. Door het koude voorjaar zijn er iets minder fuchsia's dan andere jaren, waardoor die de helft van het totaal aanbod uitmaken, maar dat wordt meer dan (…) Lees het hele bericht

bootjes-voor-mensenrechten-17

Bootjes voor Mensenrechten (17)

Het is alsof op deze hete dag, de binnenvarende bootjes wat koelte van de zee meebrengen. Hopelijk kunnen de bootjes voor mensenrechten wereldwijd de verhitte gemoederen ook wat afkoelen. Ze kwamen vandaag onder meer vanuit Egypte en van aan de Spaanse grens, de man achter de draad hoopt duidelijk ook op een bootje.

vandaag-gezien-19-juli-2016

Vandaag gezien

Je hebt het wellicht gemerkt, de jongste dagen beleven de vlinders eindelijk een mooie tijd. Zo ontmoette Marcel Gybels vanmiddag een koninginnenpage in zijn tuin.

wat-ze-toch-allemaal-uithalen

Wat ze toch allemaal uithalen

In Terlaemenlaan lieten arbeiders hun bestelwagen achter op het fietspad tijdens snoeiwerken voor rekening van het Vlaams Gewest. Werknemers in Dorpsstraat hadden een papieren reproduktieplaat op de aanhangwagen aangebracht. Hun auto stond onafgesloten met open ramen op het voetpad. In de Vogelsancklaan werd een wagen aan de kant gehaald : de bestuurder kon geen verzekering voorleggen. De auto werd in beslag genomen en getakeld. In de Koolmijnlaan onderschepte de politie een straatracer die (…) Lees het hele bericht

1-op-4-reed-te-snel

1 op 4 reed te snel

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles. Van de 820 bestuurders reden 204 bestuurders te snel, dat is dus 1 op 4. Sluisbamd (92) voert de lijst aan voor M. Scheperslaan (87), Stationsstraat (17). Eén bestuurder reed aan 127 km/u. Zijn rijbewijs wordt ingetrokken. Overtreders waren er ook in de Schansstraat (8) en Everselkiezel (2).

overmorgen-topevent-voor-duitse-herders-op-helzold

Overmorgen topevent voor Duitse herders op Helzold

Zoals gemeld heeft op donderdag 21 juli in het Helzoldstadion de Siegershow België 2016 plaats. Van over heel de wereld komen baasjes met hun Duitse herders naar Heusden-Zolder afgezakt. Een internationale jury zal de honden volgens strenge criteria beoordelen in een opgelegde werkproef en een exterieure keuring met eerst een individuele standkeuring en daarna nemen de honden het rechtstreeks tegen elkaar op in een loopkeuring. De proeven vinden plaats tussen (…) Lees het hele bericht

karting-en-de-winnaar-is-4

Karting ... en de winnaar is ...

Het is inderdaad triatleet Jelle Geens die de eer van Heusden-Zolder hoog zal houden tijdens de komende Olympische Spelen in Rio. Peter Iven was één van de juiste inzenders en hij wint een kartingbeurt op Circuit Zolder, samen met een rondleiding achter de schermen.

brugonderdelen-komen-deze-week-naar-viversel

Brugonderdelen komen deze week naar Viversel

Er worden deze week nieuwe stappen gezet in de bouw van de tijdelijke brug over het Alberkanaal in Viversel. De stalen onderdelen worden op een ponton geladen bij het constructiebedrijf in Balen en op 21 en 23 juli via het kanaal naar het montageterrein gebracht, waar ze tussen 7 en 10 uur van het ponton geladen worden. In september wordt de stalen boogbrug van het montageterrein naar haar plaats gebracht. De tijdelijke brug zal eind dit jaar klaar zijn. Aansluitend wordt de snelwegbrug (…) Lees het hele bericht

klaar-voor-de-invasie-van-de-zwemmers

Klaar voor de invasie van de zwemmers

Het openluchtzwembad Terlaemen, het kinderbadje en de ligweide liggen er vanmorgen alweer keurig bij. Klaar om straks een pak zwemmers te ontvangen die afkoeling komen zoeken. Het is lange tijd wachten geweest om goed zwemweer, maar gisteren alleen al zijn 450 tot 500 zwemlustigen opgedaagd.

4-broers-met-de-fiets-naar-compostela

4 broers met de fiets naar Compostela

'Buen camino', sturen de 4 broers Coels ons. Ze zijn met de fiets onderweg naar Compostela, 't is eens wat anders dan te voet, zoals Jos eerder al deed. Ze hebben na 2 dagen al 400 km gefietst. Ze hebben nu nog 2000 km te overbruggen in 13 dagen.

op-termijn-6-laadpalen-voor-auto-s

Op termijn 6 laadpalen voor auto's

Op termijn krijgt Heusden-Zolder 6 laadpalen voor elektrische auto's. Daarvoor gaan het gemeentebestuur en Infrax samenwerken. De eerste 2 palen zullen al dit of volgend jaar geplaatst worden op het Heldenplein bij het gemeentehuis en op het Schachtplein, bij CVO De Verdieping. De andere plaatsen worden gekozen in overleg met gemeentediensten en politie.

vanavond-gezien-69

Vanavond gezien

Op zomerse avonden als deze kan er, zeker kort voor zonsondergang, van alles gebeuren in de lucht. Twee paramotors en een luchtballon voerden zowaar een luchtballet op boven Heusden en Eversel. (foto's Gust Ischen en Marcel Gybels)

gouverneur-hardere-aanpak-maar-ook-overleg

Gouverneur: hardere aanpak maar ook overleg

In Beringen gaat de politie harder optreden tegen herrieschoppers, die zullen ook bestraft worden. De voorbije drie avonden en nachten werd daar keet geschopt in de nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije. De spanning tussen voor- en tegenstanders van president Erdogan loopt er op en ook vanuit Heusden-Zolder waren er telkens heel wat deelnemers aan de straatacties. Daarom hebben vanavond in Hasselt de gouverneur, het parket, de politiechefs en de burgemeesters uit de (…) Lees het hele bericht

bootjes-voor-mensenrechten-16

Bootjes voor Mensenrechten (16)

Terwijl de havenmeester in Het Berenhuis de toestroom van boten amper nog de baas kan, zien we dat ze vandaag onder meer komen uit Oekraïne, van een vrouwengroep uit Duitsland en kunstenaar Art Zapedzki die zelfs zijn tante nonneke in de Congo anno 1931 opvoert. Maar de meest verfrissende mensenrechtengroet op deze hete dag komt van de vrijwilligers van het openlucht zwembad Terlaemen.

dieven-op-pad-4

Dieven op pad

Op de Mokkenberg stelden bewoners een inbraakpoging aan hun huis vast. Er waren sporen van braak aan de achterdeur maar de dieven waren niet binnengeraakt. Aan Het Heike kwam een man bij zijn weide aan en merkte daar dat een hele rol schapendraad gestolen was.

fietser-gewond-bij-aanrijding-8

Fietser gewond bij aanrijding

Vanmorgen kort over negen uur is op de Terlaemenlaan een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte daarbij gewond. Toevallig passeerde op dat ogenblik een politiepatrouille. Die heeft een ziekenwagen opgeroepen

dronken-met-4-kinderen-op-de-achterbank

Dronken met 4 kinderen op de achterbank

Bij een alcoholactie nam de politie 42 ademtesten af. Eén bestuurder blies positief. Zijn auto was niet verzekerd en hij vervoerde 4 kinderen zonder kinderzitje op de achterbank.Hij kon ook geen rijbewijs voorleggen. De auto werd getakeld. Voorts zijn inbreuken vastgesteld wegens niet dragen van de gordel (3), gebruik van mistlichten (2), onreglementaire kentekenplaat, geen keuringsattest kunnen voorleggen en inhalen over een fietspad. 19 bezoekers van de atletiekmeeting 'De Nacht van de Atletiek' negeerden het parkeerverbod in Buitingweg en 2 in Dijkstraat.

steun-voor-het-zuiden-6-suyana

Steun voor het zuiden (6): Suyana

Suyana vzw geeft mensen uit de sloppenwijken van Lima meer kansen en steunt Padma, opgericht door Liesbet Willems. Padma biedt psychologische begeleiding, workshops voor leerlingen en leerkrachten, speelpleinwerking tijdens de vakantie,… Voor de meest kwetsbare mama's is het bedrijfje Puriy gestart, ze maken er lederen babyschoentjes in ruil voor een eerlijk loon en de winst gaat naar de werking van Padma. In Limburg zijn de schoentjes te koop bij Lorenz, Onderstebove, La Bottega en Torfs, ook online via verschillende webwinkes. De vzw Suyana organiseert o.a. jaarlijks een spaghettidag t.v.v. het project. Meer informatie vind je op www.suyanaperu.be, www.padmaperu.com/puriy/

volop-onkruid-op-de-treinstopplaatsen

Volop onkruid op de treinstopplaatsen

Of het te maken heeft met de besparingen bij de spoorwegen of het dalend aantal personeelsleden, is niet duidelijk maar feit is wel dat alsmaar meer treinreizigers zich storen aan het onderhoud van de treinstopplaatsen. In Heusden bijvoorbeeld woekert het onkruid volop. Voorlopig kunnen de reizigers de trein nog bereiken, maar als het zo blijft doorgroeien, zou dat wel eens moeilijk kunnen worden.

vakantiegroeten-uit-duitsland-4

Vakantiegroeten uit Duitsland

Chris Deelkens stuurt ons zijn vakantiefoto van een 'Romantische Strasse' in het Duitse Rothenburg ob der Tauber.

veiligheidsoverleg-over-problemen-met-turken

Veiligheidsoverleg over problemen met Turken

Na de gebeurtenissen binnen de Turkse gemeenschap in Beringen, is er vanavond een veiligheidsoverleg in Limburg. Daaraan nemen onder meer de procureur en de gouverneur deel, maar ook de burgemeesters en de politiechefs uit de mijngemeenten. Daar zal bekeken worden hoe relschoppers worden aangepakt en hoe een verdere escalatie kan voorkomen worden.

corsala-huldigt-80-jarige-pater-umans

Corsala huldigt 80-jarige pater Umans

Pater Hugo Umans, decennialang één van de boegbeelden van het college in Berkenbos, is gevierd in woonzorgcentrum Corsala in Koersel voor zijn 80ste verjaardag. Ook na zijn pensionering als leraar is hij op verschillende fronten actief gebleven, en na de verhuizing van de paters uit het klooster woont hij nog steeds in Heusden. Pater Umans is nu al 20 jaar aalmoezenier van Corsala waar hij op zaterdag - steevast met de fiets - de eucharistie komt opdragen. Deze keer (…) Lees het hele bericht

vanavond-rustig-op-de-cite

Vanavond rustig op de Cité

Vanavond was het - alleszins tot 23 uur - rustig op de Cité. Afgelopen nacht was het anders. Toen zijn Erdogan-aanhangers in karavaan over de hele breedte van de weg van aan de brug tot aan het Arolsenplein gereden. Daar hebben ze een tijdlang slogans gescandeerd en gedanst. Incidenten waren er naar verluidt niet.

bootjes-voor-mensenrechten-15

Bootjes voor Mensenrechten (15)

De bootjes voor mensenrechten blijven toestromen uit binnen- en buitenland. Vandaag zit er ook eentje tussen uit Turkije, mensenrechten zullen daar nog een heel erg actueel thema worden.

steun-voor-het-zuiden-5-ufer-cambodja

Steun voor het zuiden (5): UFER Cambodja

Het kleuteronderwijs in Cambodja staat nog steeds in de kinderschoenen. In de steden bestaan er privé kleuterscholen die zeer duur zijn en dus enkel toegang geven aan kinderen van welstellende ouders, een groeiende middenklasse. Het project UFER, met projectverantwoordelijk Lieke Coenegrachts, probeert alle kinderen toegang tot onderwijs en vooral kleuteronderwijs te geven. Daarnaast wordt geïnvesteerd in een degelijke opleiding voor de kleuterleidsters. Het project toont heel wat gelijkenissen en heeft ook een band met Het Berenhuis in Heusden-Zolder.

win-een-kartbeurt-3

Win een kartbeurt

Geen geleide circuitwandeling deze donderdag omwille van de Nationale Feestdag, maar we geven wel een kartbeurt op Circuit Zolder weg. Laat ons voor dinsdagochtend 10 uur weten welke inwoner van Heusden-Zolder geselecteerd is voor de Olympische Spelen in Rio. Redactie[!]heusden-zolder.eu, met uw naam en adres.

everzwijnen-op-pad-in-viversel

Everzwijnen op pad in Viversel

Viversel wordt dit weekend geteisterd door een everzwijnenfamilie. Een groep van een tiental everzwijnen, vermoedelijk een zeug met haar biggen, is al opgemerkt in tuinen in het Sacramentspad en tot twee keer toe in de Kerkstraat. Politie en Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum zijn op de hoogte gebracht. De everzwijnen kunnen nogal wat verwoestingen aanrichten in een tuin. "In principe zijn ze niet agressief en zullen ze niet aanvallen," zegt Rudi Oyen van het VZOC. "Maar laat (…) Lees het hele bericht

ook-turken-uit-heusden-zolder-naar-beringen

Ook Turken uit Heusden-Zolder naar Beringen

In Beringen-Mijn is het gisteravond en vannacht opnieuw onrustig geweest na de mislukte staatsgreep in Turkije. De politie zette een 40-tal manschappen in en ook het waterkanon werd opgesteld. Volgens de politie hadden heel wat Turken uit andere gemeenten, ook uit Heusden-Zolder, zich bij de acties aangesloten. Rond 23 uur werd opgeroepen om de betoging te ontbinden, maar heethoofden wilden de politie provoceren. Lokale mensen probeerden de gemoederen te bedaren. Turkse vrouwen hebben vervolgens een (…) Lees het hele bericht

jonathan-borlee-en-zagre-stellen-publiek-tevreden

Jonathan Borlée en Zagré stellen publiek tevreden

Een luid toegejuichte Jonathan Borlée heeft vanavond in De Veen de 400m gewonnen in een scherpe 45.34, hij was daarmee bijna een seconde sneller dan de Wit-Rus Aliaksandr Linnik en zijn broer Dylan. Jonathan was daarmee erg tevreden en zei dat dit de tijd was die hij nodig had in de aanloop naar Rio. Ook een opvallende prestatie voor Sofie Van Accom die tweede snelste Belgische tijd ooit op de 1500 meter liep. Op de 110 meter horden spurtte de Fransman Simon Krauss naar een 13.63, Denis Hanjoul (…) Lees het hele bericht

nacht-van-de-atletiek-uitslagen-voorprogramma

Nacht van de Atletiek: uitslagen voorprogramma

Traditiegetrouw is er op de Nacht van de Atletiek een voorprogramma. Het gaat dan om reeksen die gelopen worden door mindere goden. Die startten vanmiddag al om 2 uur en gingen vooraf aan de jeugdreeksen.
De uitslagen.
Mannen
100 meter 1ste reeks: 1. Romario McKenzie (Jam) 11.08 2. Ben Willem (Lyra) 11.15 3. Jeremy Keutgens (Herv) 11.20 2de reeks: 1. Andreas Vranken (Roba) 10.61 2. Yannick Meyer (Acw) 10.62 3. Jonathan Mutebwa (Ned) 10.94 800 meter 1de reeks: 1. Gaetan (…) Lees het hele bericht

steun-voor-het-zuiden-4-dakbhanga

Steun voor het zuiden (4): Dakbhanga

De vzw Dakbhanga met projectverantwoordelijke Rita Meynen steunt educatieve projecten in Dakbhanga, Moishkum en omstreken in Bangladesh. Daarmee wordt de strijd aangebonden met analfabetisme en dus ook kinderarbeid. Basisonderwijs is een eerste stap naar bewustwording en weerbaarheid. De schooltjes kwamen er 20 jaar geleden op vraag van de vaders, toen Rita vertrok werd de verantwoordelijkheid overgedragen aan de lokale bevolking. De vzw Dakbhanga ondersteunt het project financieel, (…) Lees het hele bericht

bootjes-voor-mensenrechten-14

Bootjes voor Mensenrechten (14)

Onze vloot voor mensenrechten wordt alsmaar internationaler, niet alleen door de mozaïek aan culturen en nationaliteiten die in De Bark wordt gevormd, ook door de inzendingen uit andere landen. Vandaag uit het Italiaanse Parlermo bijvoorbeeld. En de Limburgse Noord-Zuid-beweging wordt gesymboliseerd door boten uit Sint-Truiden en Hamont-Achel ...

turkije-iedereen-lijkt-nog-ok

Turkije: iedereen lijkt nog OK

Heel wat inwoners van Heusden-Zolder vertoeven momenteel in Turkije. Maar uit de berichten die ze ons bezorgen, blijkt voorlopig dat iedereen het goed maakt na de poging tot staatsgreep gisteravond en afgelopen nacht. De meesten hebben er zelfs niets van gemerkt buiten de media. Ze verblijven dan ook in de toeristische centra of in hun dorpen van herkomst bij familie. De putsch speelde zich vooral af in de grote steden Ankara, Istanboel en Izmir.

sterk-internationaal-deelnemersveld-op-nacht

Sterk internationaal deelnemersveld op Nacht

Zoals we al schreven, komt het grootste deel van de Belgische atletiektop straks naar de Nacht van de Atletiek. Maar ze krijgen ook stevige buitenlandse concurrentie, want uiteraard schaven ook de internationale atleten verder aan hun conditie in de aanloop naar Rio. Zo moet Axelle Dauwens op de 400 meter horden rekening houden met de Amerikaanse Turquoise Thompson, de Australische Lauren Wells en de Ierse Christine McMahon. In het polstokspringen bij de vrouwen moet je zeker de Amerikaanse Mary (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-arcen

Vakantiegroeten uit Arcen

Frans Mentens trok naar de rozentuinen in Arcen, in Nederlands-Limburg. De rozen ruiken er niet alleen heerlijk, maar zijn ook nog fotogeniek.

de-kijk-van-richie-209

De kijk van Richie

We verwachten straks topprestaties.

vanavond-gezien-68

Vanavond gezien

Een luchtballon in de Heusdense avondlucht. Een vreedzaam tafereel in deze woelige tijden, overigens zijn de luchtballonnen dit jaar nog niet vaak van stal gehaald. (foto Marcel Gybels)

bootjes-voor-mensenrechten-13

Bootjes voor Mensenrechten (13)

De vreselijke gebeurtenissen in Nice hebben er vandaag voor gezorgd dat er opvallend veel meer bootjes binnenstroomden dan de andere dagen. Vaak waren die vergezeld van de boodschap dat het meer dan ooit nodig is. En toen was de staatsgreep in Turkije nog niet aan de gang ...

28ste-editie-van-fuchsiaflora-opent-de-deuren

28ste editie van Fuchsiaflora opent de deuren

Morgen opent in de tuinen van het kasteel Terlaemen de 28ste editie van Fuchsiaflora voor het grote publiek. Ook dit jaar hebben de Fuchsiavrienden weer een heleboel 'bellekes' bijeengebracht, maar ook kuipplanten, vetplanten, ze hebben opstellingen gemaakt en er staan kunstwerken tussen de bloemen. Daarnaast houden ze een bloemenverkoop en je kunt iets nuttigen op het terras of in de dranktent. Je kunt er elke dag terecht tot en met 24 juli, van 14 tot 22 uur. De toegangsprijs (…) Lees het hele bericht

de-camargo-verhuist-naar-cyprus

De Camargo verhuist naar Cyprus

Igor De Camargo, die nog bij Heusden-Zolder speelde, verhuist naar Cyprus. Racing Genk en zijn nieuwe club Apoel Nicosia hebben vandaag een overeenkomst bereikt. De Camargo is vandaag meteen vertrokken om zich bij zijn nieuwe ploegmaats te voegen. De Braziliaanse Belg is ondertussen 33.

tia-hellebaut-academie-start-aan-de-veen

Tia Hellebaut-Academie start aan De Veen

Tia Hellebaut en haar man Wim Vandeven starten met de Tia Hellebaut Academie aan De Veen. Het is de bedoeling om daar jonge atleten van pakweg 11 tot 15 jaar een kwalitatieve en veelzijdige opleiding te bieden. Daarvoor gaan ze samenwerken met een 5-tal clubs in de regio Heusden-Zolder, Tessenderlo, Diest en hun trainers. Nu is het probleem volgens Hellebaut dat die trainers vaak te grote groepen onder hun hoede hebben waardoor de kwaliteit soms verloren gaat. De academie staat (…) Lees het hele bericht

steun-voor-het-zuiden-3-kankala

Steun voor het zuiden (3): Kankala

De vrienden van Kankala zorgen voor het welzijn van straatkinderen in het Congolese Kananga. Naast opvang en scholing gaat veel aandacht naar de reïntegratie van het kind in de familie of ander sociaal vangnet. Daarvoor kan het project terugvallen op vrijwilligers en een sterk gemotiveerd personeelsteam. Het project is bezig om alles aan plaatselijke mensen over te dragen, alleen is Congo niet stabiel genoeg voor een volledige overdracht. In Heusden-Zolder zorgen de ‘Vrienden van (…) Lees het hele bericht

drie-borlee-s-aan-de-start-in-de-nacht

Drie Borlée's aan de start in de Nacht

En met atleten blijft het onderhandelen tot de laatste dagen om de affiche rond te krijgen, dat heeft te maken met het EK, de nakende Spelen en andere internationale meetings. Meetingdirecteur Marc Corstjens heeft vanmiddag aangekondigd dat Jonathan (foto) en Dylan Borlée, de helft van de Belgian Tornados, de 400 meter zullen lopen. Olivia Borlée start in de 200 meter. Daarnaast is er het duel Zagré-Thiam op de 100 meter horden. En het is uitkijken naar de strijd om de 1500 meter met de 6 Belgische toppers. Ook een aantal buitenlanders die voor de Olympische Spelen zijn geselecteerd, zullen aan de start verschijnen.

marcel-schepers-blijft-logistieke-spil-van-nacht

Marcel Schepers blijft logistieke spil van Nacht

Marcel Schepers is sinds jaar en dag de spil in de logistieke voorbereiding van de Nacht van de Atletiek. Hij weet waar elke stroom- of wateraansluiting moet komen, waar de cateringinfrastructuur of drank geleverd worden, wie welke taak heeft in de omkadering, ... Daarnaast kan hij ook terugvallen op echtgenote Mariëtte en een groep vrijwilligers die almaar groter wordt als de Nacht dichterbij komt. De eigenlijke organisatie en programmering zijn tegenwoordig in handen van Golazo. Dat (…) Lees het hele bericht

vlaams-geld-voor-berkenheim

Vlaams geld voor Berkenheim

Het speelplein Berkenheim in Berkenbos was aan modernisering toe. Het krijgt daarvoor van Vlaams minister Weyts een impulssubsidie van 15.963 euro. Berkenheim wordt in de zomer gebruikt als kampplaats van jeugdgroeperingen. De minister heeft in het totaal ruim 340.000 euro vrijgemaakt voor 13 Limburgse vakantieverblijven. Die moeten met het geld hun infrastructuur gezinsvriendelijker maken en beter toegankelijk voor een breder publiek.

activiteiten-in-ziekenhuis-blijven-stijgen

Activiteiten in ziekenhuis blijven stijgen

Het Sint-Franciskusziekenhuis heeft in 2015 12.364 patiënten opgenomen, een stijging met 2,86 % op jaarbasis maar in vergelijking met bijvoorbeeld 2012 en 2013 zijn er dat ruim 1000 meer. De grootste groei zit op de afdelingen geriatrie (15,7 %) en intensieve zorgen (17 %). Toch daalde tegelijk het aantal verpleegdagen met 1,31 % naar 76.004, samen met de bezettingsgraad (van 80 % naar 78,5%). De (…) Lees het hele bericht

diego-palmisano-wint-ek-pronostiek

Diego Palmisano wint EK-pronostiek

Nu het EK voetbal erop zit, en alle resultaten en statistieken bekend zijn, kon ook de bibliotheek overgaan tot de prijsuitreiking van de EK-pronostiek. In Frankrijk werd Antoine Griezmann topschutter met 6 doelpunten, in de bib was Diego Palmisano de topper. Hij behaalde 64 punten, 5 meer dan eerste achtervolger, Anisa Coels. André Roosen maakte met 58 punten, en een goede inschatting van het aantal doelpunten, het podium compleet. Schepen Marleen Hoydonckx kwam de (…) Lees het hele bericht

steun-voor-het-zuiden-2-mali-muleba

Steun voor het zuiden (2): Mali Muleba

Mali Muleba is de naam van een boerenorganisatie èn hun fruitsapfabriek in Muleba, Tanzania. Het is een arme streek die rijk is aan fruit. De fruitsapfabriek maakt vele jaren fruitsap dat in de streek verkocht wordt. Dat zorgt voor lokale ontwikkeling en meer onderwijskansen. De Mali Muleba vzw zorgt van hieruit voor technische, logistieke en financiële steun en de firma Konings in Zonhoven en 2 van zijn managers geven belangeloos advies en materiële hulp. De vzw (…) Lees het hele bericht

bootjes-voor-mensenrechten-12

Bootjes voor Mensenrechten (12)

Naast enkele buitenlandse inzendingen, vandaag ook voor het eerst honden die een bootje voor mensenrechten inzenden. Misschien zien zij dit als een aanzet voor een toekomstige actie 'mandjes voor hondenrechten' ...

opnieuw-70-deelnemers-aan-circuitrondleiding

Opnieuw 70 deelnemers aan circuitrondleiding

Ook de tweede circuitrondleiding van de vzw Heusden-Zolder was een voltreffer met opnieuw 70 deelnemers, 45 jongeren en 25 volwassenen. Eén groep, afkomstige uit heel Vlaanderen, kwam van het Racing kamp in 't Pelterke in Overpelt. Daarnaast waren er bezoekers uit Houthulst, Zwijndrecht, Lummen en Heusden-Zolder. Die luisterden heel aandachtig naar het verhaal van de gidsen Jos en Michel. Vooral het BMX-gebeuren wekte veel interesse op. Volgende week, 21 juli, is er één keertje geen rondleiding, maar de rest van juli en augustus weer elke donderdag om 14 uur. (foto's Bert Rodiers)

nieuwe-milieuvergunning-voor-remo

Nieuwe milieuvergunning voor Remo

Veel inwoners van de wijk Lindeman zullen het niet graag lezen, maar de Limburgse deputatie heeft vandaag een milieuvergunning afgeleverd voor de verlenging van de activiteiten van de NV Remo Milieubeheer. Het Remostort mag dus uitbreiden en langer openblijven tot 2025. Eerder had ook al de gemeente Houthalen-Helchteren een positief advies gegeven, die had wel, net zoals verschillende andere instanties, bijkomende voorwaarden gevraagd. De deputatie zegt dat ze met de vergunning alle (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-karinthie-3

Vakantiegroeten uit Karinthië

De families Vanvelk en Cleeren vertoefden op vakantie in Karinthië. In Innerkrems - in andere jaargetijden een populair wintersportgebied - is er nu duidelijk geen gebrek aan lupinen, zo blijkt uit de foto van Kurt Vanvelk.

het-weer-hogere-maxima-1

Het weer: hogere maxima

Een hogeluchtdrukgebied schuift gestaag over onze streken en laat de neerslagkansen sterk afnemen. Een storing komt echter tijdens het weekend erg dichtbij en zorgt voor veel bewolking. Na het weekend kiest de wind voor een zuidelijke sector en zijn er enkele zomerse dagen in het verschiet.
Morgen zijn er talrijke wolken in de ochtend, maar nadien volgen er opklaringen vanuit het westen. Vooral na de middag is er geregeld zonneschijn. Het kwik kan oplopen tot 21 graden en er staat een matige (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-14-juli-2016

Vandaag gezien

Deze Agusta's kwamen daarstraks in formatie overgevlogen. Het is niet duidelijk of ze deel uitmaken van de oefening waarbij gisteren en vandaag in een deel van de Limburgse en Antwerpse Kempen militairen met de heli werden gedropt, of dat ze ze zich voorbereiden op het defilé van 21 juli ... (foto Marcel Gybels)

nieuwe-borstelwagen-kan-uitrijden

Nieuwe borstelwagen kan uitrijden

Vandaag heeft burgemeester Mario Borremans de sleutels van de nieuwe borstelwagen aan Luc Jans overhandigd, hij is de vaste bestuurder. De borstelwagen, die pas gisteren in de werkplaats was aangekomen, rijdt dagelijks uit om de straten proper te houden, gemiddeld gaat het om 5 tot 6 ritten per dag. Tussen dag moet de wagen leeggemaakt en gereinigd worden. De vorige borstelwagen was 16 jaar oud. Dit moderne exemplaar heeft 241.000 euro gekost.

alles-in-opbouw-voor-nacht-van-atletiek

Alles in opbouw voor Nacht van Atletiek

In De Veen wordt keihard gewerkt om alles klaar te krijgen voor de Nacht van de Atletiek. Er wordt gras gemaaid, reclameborden worden aangedragen en opgehangen, de drank wordt geleverd en koel gezet, stroom en waterleidingen worden aangesloten, ... Af en toe worden de medewerkers getroffen door een regenbui. Maar dat kan het enthousiasme niet temperen, want de weersvoorspellingen voor zaterdag zijn goed. Bovendien (…) Lees het hele bericht

leer-een-leven-redden-bij-het-rode-kruis

Leer een leven redden bij het Rode Kruis

Iedereen komt wel eens in een situatie dat er hulp moet geboden worden: een ongeval thuis, op straat of in de sportclub, iemand die onwel wordt op een feestje of op reis, ... vaak sta je met de handen in het haar en de mond vol tanden. Nochtans is iedereen in staat om essentiële hulp te verlenen en levens te redden. Daarom organiseert het Rode Kruis Heusden-Zolder dit najaar een nieuwe cursus 'Help!'. Die start op zaterdag 10 september, in 6 zaterdagen van 9 tot 13 (…) Lees het hele bericht

davy-prenen-is-tweede-marktfotowinnaar

Davy Prenen is tweede marktfotowinnaar

De tweede winnaar van de markfotowedstrijd is Davy Prenen. Hij postte gisteren op zijn Instagram een foto met daarbij ‪#‎gratismarktshoppen. En dus mag Davy op woensdag 27 juli gedurende 20 minuten voor 100 euro gaan shoppen. Ook zin om je eens te laten gaan? Neem op de volgende markt een foto en post die op je eigen Facebook/Instagram/Twitter.

atletieknacht-jongsten-vlak-voor-groten

Atletieknacht: jongsten vlak voor groten

De Nacht van de Atletiek begint zaterdag al in de vroege namiddag, om 14 uur. Daarbij worden eerst de nationale reeksen voor mannen en vrouwen betwist en pas in de late namiddag komen de jongeren aan bod. Mannen en vrouwen lopen in hun nationale wedstrijden tussen 14 en 16u15 100 meter, 800 meter en 1500 meter. Tussen 16u20 en 18u25 is het aan de scholieren, kadetten, miniemen, pupillen en benjamins meisjes en jongens, over 600. (…) Lees het hele bericht

bootjes-voor-mensenrechten-11

Bootjes voor Mensenrechten (11)

De boten blijven maar binnenvaren. En het gekke is dat dorpsgenoten soms verre boten insturen en dat inwoners van verre landen hun boten dichterbij komen zoeken. Paul Coolen vond zijn overzetboot in Dubai, maar Abdulghany uit Irak poseerde dan weer bij de overzet van Oostende. Of we een vluchtelingensymboliek moeten zoeken in de reddingsboot op de achtergrond, weten we niet.

vandaag-gezien-13-juli-2016

Vandaag gezien

Het lijkt wel alsof de futen hun jongen zwemlessen aan het geven zijn in De Wijers. (foto's Marcel Gybels)

veel-volk-op-eerste-zomermarkt

Veel volk op eerste zomermarkt

De weergoden zorgden voor verwarring vandaag, maar toch vonden de bezoekers vrij massaal de weg naar de markt: met de fiets, de auto en nu ook in de pendelbus. De eerste multiculturele markt van de zomervakantie was dan ook een voltreffer. Louise Van Geel (foto) mocht als eerste winnaar van de fotowedstrijd met een megafoonman en een horde fans in haar kielzog voor 100 euro gaan shoppen. Na 20 minuten was het budget op maar de trolley was vol. Wie over twee weken gratis wil winkelen, kan tot vanavond op zijn sociale media een foto posten met #‎gratismarktshoppen.

steun-voor-het-zuiden-1-bangui

Steun voor het zuiden (1): Bangui

Onlangs zette de gemeente op voordracht van de GROS (Gemeentelijke Raad voor OntwkkelingsSamenwerking) het licht op groen om ook in het komende jaar een reeks ontwikkelingsprojecten in het zuiden te steunen. Daar zitten enkele nieuwe tussen in vergelijking met de afgelopen tijd. We stellen ze u vandaag en de komende periode voor. Van bisschop Bert Vanbuel is geweten dat hij jaren actief was in Bangui in de Centraal Afrikaanse Republiek, ondertussen is hij met pensioen maar blijft hij in (…) Lees het hele bericht

zitbank-in-brand-gestoken-in-van-eycklaan

Zitbank in brand gestoken in Van Eycklaan

Kort voor middernacht is een brand opgemerkt in de Van Eycklaan in Zolder. Een zitbank die onder een boom stond was daar in brand gestoken en stond in lichterlaaie. De brandweer was snel ter plaatse en kon het vuur tijdig doven. Gelukkig heeft het voldoende geregend de afgelopen dagen waardoor de boom geen vuur vatte, want op zijn beurt stond die dicht bij een huis. Nu bleef de schade beperkt tot een zitbank van de gemeente.

parlementsvoorzitter-op-stage-bij-damhert

Parlementsvoorzitter op stage bij Damhert

In het parlement vallen de politieke werkzaamheden rond deze tijd stil. Voor ondernemersorganisatie VOKA is dat telkens weer een aanleiding om politici uit te nodigen voor een stagedag in een bedrijf. Damhert neemt ook telkens deel aan dat initiatief. Vandaag mocht zaakvoerster Grete Remen daarbij ook nog eens een partijgenoot ontvangen, Jan Peumans, de voorzitter van het Vlaams Parlement. Hij maakte een dag mee in het bedrijf en ging mee op klantenbezoek. Het begon vanmorgen met een korte presentatie, die toch (…) Lees het hele bericht

duitse-herders-uit-hele-wereld-naar-heusden

Duitse herders uit hele wereld naar Heusden

Op 21 juli organiseert hondenclub O.T.V. Heusden de Belgische Siegerschau. Het is maar zelden dat deze internationale wedstrijden met Duitse herders naar onze contreien komen. De organisatoren rekenen op meer dan 250 inschrijvingen, niet alleen de Belgische top is aanwezig, ook deelnemers uit de Verenigde Staten, Taiwan, Engeland, Schotland, Spanje, Italie, Denemarken, Letland, Finland, Denemarken, Duitsland , Nederland, Frankrijk, enz. (…) Lees het hele bericht

vandaag-voor-het-eerst-pendelbus-naar-markt

Vandaag voor het eerst pendelbus naar markt

Twee nieuwigheden straks op de multiculturele markt. Voor het eerste rijdt de pendelbus, langs onder meer Lindeman, Zolder-Voort, Zolder-Centrum en Zolder-station. Dat is ook de rest van de zomer het geval. Daarnaast mag de eerste winnaar van de fotowedstrijd straks gedurende 20 minuten voor 100 euro shoppen. Zorg dat ze u niet omver loopt. Trouwens, wie straks een foto van de markt op zijn of haar eigen sociale media met ‪#‎gratismarktshoppen publiceert, maakt kans om de volgende winnaar te worden.

vandaag-gezien-12-juli-2016

Vandaag gezien

In de tuin van Frans Morawski zaten vandaag een witte en een gele kameleonspin. (foto's Ria De Clerck) UPDATE Pierre Rutten laat nog weten dat er verschillende soorten kameleonspillen in de natuur voorkomen, maar deze past haar kleur aan de omgeving aan.

zagre-en-thiam-duel-op-100-meter-horden

Zagré en Thiam: duel op 100 meter horden

Twee van onze topvrouwen uit het atletiekgebeuren nemen het zaterdag tegen elkaar op in de Nacht van de Atletiek: Anne Zagré en Nafi Thiam komen elk uit in de 100 meter horden. Zagré is daarbij uiteraard in het voordeel want hordenlopen is haar specialiteit, niet toevallig werd ze vorige week vijfde op het EK in Amsterdam. Thiam eindigde daar vierde in het hoogspringen, maar als meerkampster kan ze zowat alles (…) Lees het hele bericht

bootjes-voor-mensenrechten-10

Bootjes voor Mensenrechten (10)

Vandaag hebben zowaar de leden van het schepencollege hun bootje te water gelaten. Janni Celen nam dan weer plaats in een reusachtig papieren bootje. En Lut Demot was na een bezoek aan het Vredespaleis in Den Haag, helemaal in de mood voor een foto met een bootje voor mensenrechten. In de haven van Piet Hein in Hellevoetsluis/ Zuid-Holland trof ze het schip De Buffel uit de 19de eeuw. Gebouwd als oorlogsschip, maar het bleek zo hevig te slingeren en water te maken, dat het nooit werd ingezet in een oorlog. Nu is de boot een toeristische attractie, van een vreedzame reconversie gesproken. En nog vandaag, een inzending uit Australië.

fietser-gewond-bij-aanrijding-7

Fietser gewond bij aanrijding

Op de Beringerheide is in de late namiddag een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte daarbij eerder licht gewond en werd naar het ziekenhuis afgevoerd.

inbraak-in-auto-3

Inbraak in auto

Aan de Everselkiezel is ingebroken in een wagen. Daarbij zijn de boordpapieren gestolen. De diefstal is gisteravond ontdekt.

collegemeubelen-krijgen-nieuw-leven-in-nepal

Collegemeubelen krijgen nieuw leven in Nepal

Hoewel er ondertussen al bijna twee weken een punt gezet is achter het schooljaar, is het aan het Sint-Franciscuscollege nog altijd een drukte van jewelste. Campus Berkenbos wordt verder voorbereid op de komst van de leerlingen en leerkrachten uit Heusden. Tegelijk wordt grote opruiming gehouden, waarbij bijvoorbeeld oud meubilair wordt afgevoerd. Campus Heusden is al bijna volledig leeggemaakt. Daarbij worden vele honderden tafels en stoelen, lessenaars, enkele borden en andere spullen afgedankt. (…) Lees het hele bericht

karting-en-de-winnaar-is-3

Karting ... en de winnaar is ...

Bij de eerste geleide wandeling op Circuit Zolder waren er inderdaad 70 deelnemers. Domien Luts was één van de inzenders die het juiste antwoord gaven. Hij mag dus deze of een andere donderdag om 14 uur mee op verkenning gaan op Circuit Zolder en binnenkort ook gaan karten.

werken-kanaalbrug-blijven-vorderen

Werken kanaalbrug blijven vorderen

Veel bouwbedrijven liggen een drietal weken stil omwille van de bouwvakantie. In Viversel is de afgelopen weken naarstig doorgewerkt aan voorbereiding van de brug over het Albertkanaal. Niet alleen aan de grondwerken, maar er ligt bijvoorbeeld ook al een grote 'schans' klaar die verder moet afgewerkt worden. (foto's Lode Beylemans)

vakantiegroeten-uit-kusadasi-2

Vakantiegroeten uit Kusadasi

Vanuit Kusadasi doet Gilbert Vanutte ons watertanden, en nog geen klein beetje. Akkoord, zo'n druivelaar is inderdaad multifunctioneel.... En hij biedt een beschermend dak tegen de brandende Turkse zon. Maar Gilbert denkt toch al aan de flessen wijn die uit de druiven zullen voortkomen. Hij verkiest de beyaz şarap, maar het mag ook kırmızı şarap zijn.... witte of rode, naar gelang je voorkeur...

albert-peeters-is-overleden

Albert Peeters is overleden

In rusthuis Bocasa is Albert Peeters overleden, de vroegere gemeentesecretaris van Zolder en directeur van de technische dienst en toerisme Heusden-Zolder. Albert Peeters heeft decennia lang zijn stempel mee gedrukt niet alleen op het werk binnen de gemeente, maar ook op het socio-culturele en sportieve leven. Zo was hij medestichter van Terlaemen Autoclub en bezieler bij de uitbouw van Circuit Zolder. Hij richtte mee de basketbalclub Zolder op en stond mee aan de wieg van de VVV Zolder en de uitbouw van domein Bovy. Albert Peeters is 90 jaar geworden. Zijn uitvaart heeft plaats nu donderdag om 10u30 in de kerk van Viversel, woensdagavond om 18u30 is daar ook een gebedswake.

gaat-het-1500-meter-record-eraan

Gaat het 1500 meter record eraan?

Er zijn in het verleden al verschillende pogingen gebeurd om tijdens de Nacht van de Atletiek het Belgisch record van Christophe Impens op de 1500 meter aan flarden te lopen. Vergeefs tot nu toe, want na 20 jaar staat de 3.34,13 van Impens nog altijd op de tabellen. Maar dit jaar komt de volledige Belgische top aan de start: Isaac Kimeli, Ismael Debjani, Tarik Moukrime, Pieter-Jan Hannes en Peter Callahan, ... het kan bijna niet anders dan dat het een snelle race wordt, te meer omdat de Kimeli, Debjani en Callahan de EK-vorm nog in de benen hebben. Voor wie het niet wist, de toegang op de Nacht is gratis voor inwoners van Heusden-Zolder.

lambert-hoelen-te-gast-bij-grootste-reus

Lambert Hoelen te gast bij grootste reus

Lambert Hoelen, de reus van Bolderberg was te gast op het verjaardagsfeestje van Jan Turpijn in Nieuwpoort. Daar waren liefst 129 andere reuzen aanwezig. Jan Turpijn is dan ook de grootste reus ter wereld, hij is 10,80 meter hoog en weegt 750 kg. Er zijn liefst 27 sterke mannen nodig om hem te dragen. De reuzengilde van Bolderberg was vergezeld door de muzikanten van de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden, zij speelden gepaste muziek, en dat klonk reuzegoed.

filmpje-over-de-vloot-van-de-bark

Filmpje over de vloot van De Bark

Er is niet alleen de dagelijkse lading papieren bootjes voor mensenrechten van over bijna de hele wereld. Gisteren was er de grote papierenbootjes-vloot van aan De Bark langs de Finse Piste, Bart Claes maakte er een filmimpressie van, met enkele originele camerastandpunten. Het filmpje kun je hier bekijken.

bootjes-voor-mensenrechten-9

Bootjes voor Mensenrechten (9)

Op deze Vlaams feestdag komen de bootjes voor mensenrechten niet alleen uit Heusden-Zolder of Vlaanderen, maar zowaar ook uit Nederland, Bulgarije en Madagascar. Het is een echte wereldvloot aan het worden.En ook de originele ideeën nemen toe, voor het eerst zit er ook een Lego-bootje bij.

vandaag-gezien-11-juli-2016

Vandaag gezien

Twee kevers in actie op een bloem. Is dit de bladvlo kever? (foto Jan Leijskens)

inbraakpoging-in-astridlaan

Inbraakpoging in Astridlaan

In de Astridlaan is er - vermoedelijk afgelopen nacht - een poging tot inbraak geweest. De bewoners ontdekten vanmorgen dat een raam braaksporen vertoonde. Maar de inbrekers waren niet binnen geraakt.

kinderopvang-tibo-start-op-1-september

Kinderopvang TIBO start op 1 september

Op 1 september opent in de Everselkiezel 65 TIBO, dat is een nieuwe buitenschoolse kinderopvang. Het gaat om een initiatief van De Zorgwinkel. Zaakvoerster Christine Lemmens benadrukt dat TIBO een kwaliteitsvolle opvang biedt aan schoolgaande kinderen van 2,5 tot en met 12 jaar. "De kinderen krijgen er ruimte om plezier te maken en nieuwe dingen te ontdekken. We staan ook open voor kinderen met een specifieke fysieke, (…) Lees het hele bericht

yuvi-armband-tegen-verdwalen-en-zonnebrand

YUVi: armband tegen verdwalen en zonnebrand

Nu de vakantie volop bezig is, en we af en toe toch mooi weer krijgen, wordt het drukker op het strand en aan de zwembaden en wat gebeurt er dan? Juist, ouders raken hun kinderen kwijt. En nog erger, de kinderen lopen zonnebrand op. Aan zee bakkeleien de gemeentebesturen over het gebruik van de verdwaalpalen en dito armbandjes maar Kobe Tielens, heeft de afgelopen maanden samen met 4 andere laatstejaars bioingenieur aan de KU Leuven een moderner concept ontwikkeld: de YUVi. Ze wonnen er zelfs de (…) Lees het hele bericht

barbecue-bij-buurt-h-rita

Barbecue bij buurt H. Rita

De buurt van de H. Rita - omgeving Schootstraat-Staintonstaat - hield haar jaarlijkse buurtbarbecue. Vooraf hadden 15 buren de handen uit de mouwen gestoken om alles klaar te maken en op te bouwen. 86 deelnemers daagden op voor de barbecue, volksspelen en zowaar een wedstrijd voor de langste rij lege bierflesjes.

bootjes-voor-mensenrechten-8

Bootjes voor Mensenrechten (8)

De bootjesoogst is vandaag weer van alle leeftijden en uit alle windstreken. De chiro van Heusden voegt haar bootjes toe aan het mensenrechtenverhaal, maar ook de bewoners van De Bark, John en Martine Bekker-Vanrusselt zoeken het tussen de echte boten in Kroatië en deze keer is ook de kidsgroep van 't Klim-op-ke present. Maar de verste inzending komt van Lieke Coenegrachts uit Cambodja.

wie-mist-zijn-schildpad-1

Wie mist zijn schildpad?

Vrijdagmorgen trof Jan Leijskens deze schildpad aan op zijn oprit in Bolderberg, op een isomoplaat. Heeft iemand per ongeluk zijn huisdier daar achter gelaten? De schildpad is ruim 15 cm groot en blijkbaar niet meer piepjong. De eigenaar of een kandidaat-adoptiegezin mag ons een seintje geven, we spelen het dan door aan Jan. Zonder reactie gaat de schildpad naar het opvangcentrum.

cafebazen-klaar-voor-volgend-rendez-vous

Cafébazen klaar voor volgend rendez-vous

Zondag rond middernacht hebben de cafébazen ook hun dranktent op de EK-Arena na drie weken weer gesloten. Maar het is wel de start van nog meer samenwerking want in het weekend van 13 en 14 augustus organiseren het Thema Kaffee, Sportal Olympia en Eetcafé De Kring een heus festivalletje op het Sint-Willibrordusplein: de Heusdense  N8 van Haecht. Op zaterdag 13 augustus vanaf 20u30 optredens van Festeyn, MB Sound en The Waldies en zondag 14 augustus ontbijt om 10 uur en nadien vrij podium en terras.

gezellige-afsluiter-in-ek-arena

Gezellige afsluiter in EK-Arena

De EK-Arena heeft toch nog een waardig slot gekregen, een zomerse avond met een finale tussen twee ploegen die aan elkaar gewaagd waren. Over heel de avond zowat 140 toeschouwers die uiteindelijk Portugal de trofee in ontvangst zagen nemen, na verlengingen. Opvallend veel jongeren ook in de EK-Arena. De KWB-vrijwilligers, die in goed, maar vooral slecht weer de arena draaiende hebben gehouden, startten ook alweer meteen met hun nachtelijke opruiming. Hopelijk zijn de Rode Duivels er over twee jaar op het WK ook weer bij.

drie-motorrijders-gewond-in-laatste-race

Drie motorrijders gewond in laatste race

Tijdens de laatste race van de dag op Circuit Zolder zijn drie motorrijders ten val gekomen. De drie rijders werden alle drie gewond. Twee van hen hadden lichte verwondingen en konden verzorgd worden in het medical center, de derde was er erger aan toe en is naar het ziekenhuis afgevoerd. De wedstrijd werd stilgelegd en is niet meer opnieuw gestart.

motoren-zorgen-voor-spektakel

Motoren zorgen voor spektakel

Op en rond een kokende racetrack kregen de motorenliefhebbers dit weekend op Circuit Zolder spanning en spektakel geserveerd tijdens de IDM Superbike. In de Superbike en Superstock 1000 ging in de eerste race de zege naar de Duitser Marvin Fritz op Yamaha, voor de Fransman Mathieu Gines op een BMW van het Van Zon-Remeha team en de Nederlander Danny de Boer, ook op Yamaha. Ook de andere Van Zon rijders deden het prima: de Duitser Jan Bühn op 6 en de Nederlander Pepijn Bijsterbosch op 7. In de (…) Lees het hele bericht

gulden-spoor-voor-willy-kuijpers-1

Gulden Spoor voor Willy Kuijpers

In Ons Huis is deze namiddag de Limburgse Guldensporenviering gehouden, de opkomst lag eerder aan de lage kant, maar minister van defensie Steven Vandeput (N-VA) tekende wel present. Het was een viering waarin zang en Vlaamse liederen de geel-zwarte draad vormden. Het hoogtepunt was de uitreiking van het 'Gulden Spoor maatschappelijke uitstraling' aan Willy Kuijpers, waarbij An De Moor de voorzitter van de beweging Vlaanderen-Europa de laudatio uitsprak. De (…) Lees het hele bericht

een-vloot-van-bootjes-vertrekt-aan-de-bark

Een vloot van bootjes vertrekt aan De Bark

In het kader van de actie 'Bootjes voor Mensenrechten' zorgt Het Berenhuis vandaag samen met De Bark voor een heuse stunt. Met zowat 2.000 papieren bootjes, die ter plaatse gevouwen worden, wordt een muur van bootjes aangelegd, van aan De Bark en zo langs een groot deel van de Finse piste. De bootjes worden gevouwen door gasten van De Bark, vrijwilligers van Het Berenhuis en de chirojongens die zich spontaan kwamen aanbieden. De bootjes worden met satéstokjes (…) Lees het hele bericht

vanavond-de-finale-in-de-ek-arena

Vanavond de finale in de EK-Arena

Vanavond om 21 uur is het dan zover, de finale van het EK 2016 tussen Portugal en Frankrijk. En toegegeven, we hadden liever dat alles nog vol Belgische vlaggen zou hangen en dat we in ons land enkele aardschokken konden veroorzaken. Maar het is wat het is, dus kijken we uit wie er de begeerde beker in ontvangst mag nemen. Het is zomerweer en dus kan dat met zijn allen in de EK-Arena die vandaag voor de laatste keer opent. Voel nog eens in je portefeuille en in al je zakken waar er nog drankjetons zitten, want het kan dorstig worden ...

win-een-kartbeurt-2

Win een kartbeurt

Volgende donderdag om 14 uur neemt de vzw Toerisme Heusden-Zolder je weer op sleeptouw voor een geleide wandeling over het circuit. Je kunt daar uiteraard bij zijn, maar even goed kun je een kartingbeurt winnen, om te benutten tijdens de 24 uren of het Nascarweekend. Laat ons voor dinsdag 10 uur weten hoeveel deelnemers er dit jaar aan de eerste rondleiding waren. Redactie[!]heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

en-de-boer-hij-hooide-voort

En de boer ... hij hooide voort

Ook de boeren moeten profiteren van het goede weer om in enkele dagen zoveel mogelijk werk te verrichten. Zoals het hooien, dat in enkele fases moet gebeuren met rijen trekken en hopen maken. (foto's Marcel Gybels)

bootjes-voor-mensenrechten-7

Bootjes voor Mensenrechten (7)

Boten in alle vormen en gewichten, mensenrechtensympathisanten van jong tot oud. Dat is de oogst van deze week en de contrasten worden vandaag nog eens extra onderlijnd, onder meer door Carla Segers bij een echte boot, de piepjonge Liam Mohammadi Wijnants, kunstenares Fran Custers en Stebo Genk.

groeten-vanop-tw-classic

Groeten vanop TW Classic

'What a feeling', brulden de families Cupers en Byloos zojuist tijdens het optreden van Lionel Richie op TW-Classic. Gelukkig hadden ze maar een pint in één hand, zodat ze met de smartphone nog snel een sfeerprentje konden maken.

wordt-domherenhof-een-buurtplek

Wordt Domherenhof een buurtplek?

Limburgs Landschap organiseerde vandaag in samenwerking met 't Weyerke een picknick op het grasplein in het Domherenhof gevolgd door een wandeling. Iedereen was daar welkom maar het was vooral de bedoeling om buurtbewoners bij elkaar te krijgen. Samen met de buurt willen de organisaties bekijken of er belangstelling bestaat om het Domherenpark een functie te geven als echte buurtplek met projecten rond voedsel en tuinieren. Daarbij wordt gedacht aan een wekelijkse buurtwinkel of buurtrestaurant. Maar evengoed kunnen lokalen door de buurt gebruikt worden of kan er organisch afval worden verzameld. Vandaag had het weer alvast de nodige sympathie voor het initiatief en verschillende aanwezigen toonden zich enthousiast. (foto's Tony Sempels)

auto-rijdt-fietser-aan-in-bolderberg

Auto rijdt fietser aan in Bolderberg

Aan de rotonde in Bolderberg-Centrum heeft vanmorgen kort voor half 11 een auto een fietser aangereden. De fietser raakte gewond en is naar het ziekenhuis afgevoerd

limburgse-academiekunst-in-zomers-alden-biesen

Limburgse academiekunst in zomers Alden Biesen

In Landcommanderij Alden Biesen tonen de 8 Limburgse academies voor beeldende kunsten deze zomer waartoe ze in staat zijn. Zowel binnen als buiten stellen de academies, waaronder die van Heusden-Zolder, werken tentoon van schilders, beeldhouwers, keramisten, tekenaars, grafici, industrieel vormgevers, juweelontwerpers, grafisch vormgevers, animatoren, illustratoren, fotografen, glaskunstenaars, enz. Kortom, een overzicht van de artistieke expertise uit de Limburgse academies met thema's in (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-macedonie

Vakantiegroeten uit Macedonië

Kunstenaar en muzikant Georges Veltjen is deze zomer bezig aan een tocht door zuid-oost Europa. Zo trok hij ruim drie weken door Macedonië, stak een week de grens over, en blijft nu nog tot eind augustus in dat land. Hier een foto van het stadje Orhid, bij het oudste meer van Europa.

de-kijk-van-richie-208

De kijk van Richie

Wimbledon groeit naar zijn hoogtepunt ...

thomas-van-der-plaetsen-komt-verspringen-op-nacht

Thomas Van der Plaetsen komt verspringen op Nacht

Eén van de grote blikvangers op de Nacht van de Atletiek, vandaag over een week in De Veen, wordt Thomas Van der Plaetsen. Hij werd deze week Europees kampioen op de tienkamp en komt in Heusden in actie tijdens het verspringen. Dat is is één van zijn beste onderdelen. Hij won het verspringen op de tienkamp met een sprong van 7m64. Tijdens de Nacht wil hij die sprong verbeteren, nu is zijn persoonlijk record 7m80. Overigens maakt de Nacht van de Atletiek deel uit van het voorbereidingsprogramma van Van der Plaetsen op de Olympische Spelen. Daar hoopt hij op een top 8-plaats.

verkeerslichten-boekt-liggen-uit

Verkeerslichten Boekt liggen uit

De verkeerslichten op het kruispunt in Boekt liggen zaterdagochtend volledig uit. Ze staan ook niet in knipperstand. De oorzaak is nog onduidelijk, maar als het in de loop van dag drukker wordt, kan dat tot gevaarlijke situaties leiden.

vandaag-gezien-8-juli-2016

Vandaag gezien

Impressies van een zomerse dag. De diertjes zijn niet veel zon meer gewoon en proberen er net als de mensen zoveel mogelijk van te genieten. Vlinderen fladderen dartel in het rond, bijen zoeken ijverig honing en rupsen slokken gulzig van de bladeren. (foto's Marcel Gybels)

uitkijken-naar-team-van-werner-daemen

Uitkijken naar team van Werner Daemen

Dit weekend zijn de motoren baas op Circuit Zolder want het Duits kampioenschap IDM Superbike heeft zijn tenten opgeslagen. Motorenraces van internationaal niveau waarin onze regionale renstal van Werner Daemen ook een aardig woordje hoopt mee te spreken. Voor motorenliefhebbers is dit weekend pure lekkernij want alle grote merken zijn in de races vertegenwoordigd: BMW, Ducati, Honda, Suzuki, Yamaha, Kawasaki, ... Morgenvroeg begint het al met de kwalificatiereeksen voor (…) Lees het hele bericht

bootjes-voor-mensenrechten-6-1

Bootjes voor Mensenrechten (6)

Nu we een zomers weekend hebben ingezet, zou het ideaal zijn als we met een bootje het water op konden. Gelukkig hebben verschillende mensen weer bootjes voor mensenrechten ingezonden, da's al een begin. Ze komen vandaag onder meer van het bib-personeel, van de Fundacion Tomillo uit Madrid en nog vrouwen uit Heusden-Zolder en Berchem.

zussen-heropenen-het-havana-cafe

Zussen heropenen het Havana Café

In de Koodries, aan het Koning Boudewijnplein, komt het Havana Café terug. Jaren nadat hun vader Frans Claes er het eerste succesvolle Havana Café opende, nemen dochters Liesbeth en Katrien opnieuw de draad op. Na enkele minder succesvolle pogingen, stond het pand al een hele tijd leeg. En dus hebben de zussen de touwtjes zelf in handen genomen. Er wordt nu keihard gewerkt, de binnenkant van het gebouw wordt momenteel volledig vernieuwd. De buitenkant kreeg al een opvallende rode (…) Lees het hele bericht

het-weer-zomers-weekend

Het weer: zomers weekend!

Een uitloper van het hoog der Azoren kan tijdelijk het weerbeeld in onze streken bepalen. Bovendien wordt er warme lucht aangevoerd en kan het kwik zomerse waarden bereiken. Het beloofd een zomers weekend te worden. Na het weekend wordt het gevoelig koeler en breekt opnieuw een wisselvallige periode aan.
Morgen is er flink wat zon en het wordt warm bij maxima rond gemiddeld 25 graden. Er komen echter ook stapelwolken voor, maar het blijft droog. Er staat wel een matige wind uit het westen tot het (…) Lees het hele bericht

kruis-en-munt-van-koen-strobbe-is-een-succes

'Kruis en Munt' van Koen Strobbe is een succes

Veel mensen zijn voor hun afreis nog wat vakantielectuur aan het inslaan. Daarbij doet 'Kruis en munt' van Koen Strobbe het uitstekend en hij stormt momenteel de Boeken Top 10 binnen. Koen Strobbe is afkomstig van Heusden-Zolder, hij was jarenlang actief in de mediasector en trok dan samen met zijn vrouw naar Uzès bij Avignon waar ze een wijndomein uitbaten. Daar schreef hij zijn eerste thriller. Centraal figuur is de jonge sterrenchef Isabel die in de (…) Lees het hele bericht

pieter-jan-valgaeren-leidt-stadstrienale

Pieter Jan Valgaeren leidt stadstriënale

Op 1 oktober start het driejaarlijkse kunstenfestival Stadstriënnale Hasselt-Genk. 100 dagen lang staan Hasselt en Genk in het teken van al wat nieuw en spraakmakend is op het vlak van kunst, mode en design. Centraal thema is deze keer 'Trademarks', beschermde merk- of bedrijfsnamen die vandaag zoveel meer geworden zijn dan een naam. Ze zijn ontworpen door creatieve zielen en geven een identiteit aan producten of diensten en zelfs aan de gebruiker ervan. Artistiek directeur van de (…) Lees het hele bericht

tegenvoeters-bezoeken-het-museum

Tegenvoeters bezoeken het museum

Soms kunnen er bij Circuit Zolder onverwacht bezoekers van ver opduiken. Zo kwam vandaag de familie Norman een kijkje nemen in het museum. Zij komen uit Nieuw-Zeeland, verblijven momenteel bij een Belgische kennis en wilden absoluut het museum bezoeken. (foto's Yves Maex)

spoor-van-cement-in-eversel

Spoor van cement in Eversel

Was het een spelletje sporenzoeken of een weinig creatieve manier om de inzet van de bouwvakantie te vieren? Feit is dat een onbekende vanavond in Eversel delen van de Bovenstraat en het Hemelrijk van een strookje cement heeft voorzien.

ek-arena-t-zal-voor-zondag-zijn

EK-Arena ... 't zal voor zondag zijn

Na een kwartier stond het nog 0-0 in de wedstrijd Duitsland - Frankrijk. En dat was - met een kleine neerwaartse correctie - ook het toeschouwersaantal in de EK-Arena. Gevolg, het scherm werd weer afgezet, iedereen weg en poorten dicht. Zondag om 21 uur is er de finale, de weersvoorspellingen zijn goed en er is nog genoeg volk met drankbonnetjes op zak. Nog een laatste voetbalfeestje?

bootjes-voor-mensenrechten-6

Bootjes voor Mensenrechten (6)

De vloot van vandaag komt onder meer van de GROS - die sowieso contacten onderhoudt over de wereldzeeën heen -, De Sloebers van kinderopvang 't Klim-op-ke en Britse toeristen op een Turkse boot. Het 'specialleke' van vandaag levert Sigrid Maebe, zij poseert met het echte wapenschild van de Mercator, het historisch zeilschip dat normaal in Oostende ligt, maar daar nu in de achterhaven wordt gerestaureerd. Op de achtergrond de banner van 'How Big is Belgica', de promotie voor een nieuw Belgisch oceanografisch onderzoeksschip. Verleden en toekomst van de scheepvaart, alles voor de mensenrechten.

70-deelnemers-bij-eerste-rondleiding-op-circuit

70 deelnemers bij eerste rondleiding op circuit

Voorzitter Bert Rodiers en de gidsen van de vzw Toerisme Heusden-Zolder hadden vandaag de handen vol. De eerste rondleiding op Circuit Zolder was al meteen een knaller. Er daagden liefst 70 deelnemers op, een veelvoud van andere jaren bij de start. Het waren vooral jongeren. Eén groep - kinderen uit heel Vlaanderen - was op Racingkamp in Overpelt, een tweede groep waren de chiromeisjes uit Avelgem, op kamp in Viversel. Daarnaast waren er ook bezoekers uit Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. Volgende afspraak donderdag om 14 uur aan The Wheels. (nog foto's van Yves Maex)
(hier een uitgebreide impressie van deelnemers)

esco-project-loopt-jaar-langer

ESCO-project loopt jaar langer

De provincie heeft van Europa een verlenging gekregen van het ESCOLimburg 2020 project. Dat is een samenwerking met Infrax en Dubo-Limburg waarbij de gemeentebesturen de kans krijgen om op kosten van Europa een energiestudie van hun openbare gebouwen te laten uitvoeren. Het kan gaan over gemeentehuizen, sporthallen, culturele centra, scholen, enz. Daarmee kunnen dan maatregelen genomen worden om energie te besparen en minder CO2 uit te stoten. Voor Heusden-Zolder loopt er momenteel één (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-7-juli-2016

Vandaag gezien

Vroeger kwam de korenbloem met haar prachtige diep blauwe kleur massaal voor in onze contreien, vooral op de rand van akkers. Maar nu is ze zo schaars geworden dat ze in Nederland al jaren op de 'rode lijst' staat en in Vlaanderen de status van 'achteruitgaand' heeft. Met wat geluk kom je ze in Heusden-Zolder af en toe nog eens tegen, hoewel veel jongeren ze niet meer zullen kennen. (foto Marcel Gybels) UPDATE Maar er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen, Peter Tielens kwam in Paal voorbij een veld met wel 100.000 korenbloemen.

provinciale-interesse-voor-collectie-eric-lefebvre

Provinciale interesse voor collectie Eric Lefèbvre

Er zijn mensen die er opvallende verzamelgewoontes op na houden. Neem nu Eric Lefèbvre in Berkenbos. Hij verzamelt alles van onder meer Max Sievert en Carl Richard Nyberg, vooral benzinebranders. De vlam sloeg bij Eric letterlijk en figuurlijk over, in 2009 na een zware ziekte die hem bijna het leven kostte. Toen hij nadien de garage ging opruimen waar nog heel wat dozen stonden, vond hij van zijn grootvader een soldeerbout, een petroleumlamp en een benzinebrander. Alles was zo zwart als roet en (…) Lees het hele bericht

rijbaankussens-nog-maar-eens-hersteld

Rijbaankussens nog maar eens hersteld

Gemeentearbeiders hebben vanmorgen nog maar eens de rijbaankussens in de Geenrijt hersteld, die de afgelopen weken waren losgekomen. Geregeld worden die losgereden, vooral door vrachtwagens en bussen die aan hoge snelheid over rijden. Terwijl ze loskomen, vormen ze een gevaar op beschadigde auto's. Daarmee blijven de kussens een permanente vorm van ergernis voor de buurtbewoners, want de geluidshinder en de trillingen duren van 's morgens tot 's avonds zonder dat de snelheid getemperd wordt.

bootjes-voor-mensenrechten-5

Bootjes voor Mensenrechten (5)

Er komen alsmaar meer mensenrechten-bootjes aangespoeld en ze komen van overal en de foto's en selfies zijn soms op verrassende plaatsen gemaakt. In de Muze-schouwburg bijvoorbeeld, op bij Patapoef, inwoners van andere Limburgse gemeenten of Charlotte Diepvens die er eentje stuurt vanop de 'Summer School' in Polen.

ek-arena-na-kwartier-gesloten

EK-Arena na kwartier gesloten

In de EK-Arena zijn vanavond 20 toeschouwers opgedaagd voor de halve finale Portugal-Wales. Dat is nog altijd een veelvoud van alle Portugezen en Welshmen die in Heusden-Zolder wonen, maar voor de organisatie volstond dat niet, en werd de uitzending na een kwartier stopgezet. Morgen verwachten ze meer volk voor de topper Duitsland-Frankrijk.

inbraak-in-vroegere-cvo-gebouw

Inbraak in vroegere CVO-gebouw

In de voormalige gebouwen van het CVO in de Molenstraat is vanmorgen opnieuw een inbraak vastgesteld. Het is niet duidelijk wat de inbrekers hebben buit gemaakt.

fietstocht-en-wijding-op-15-augustus

Fietstocht en -wijding op 15 augustus

Op 15 augustus organiseert de vzw Toerisme Heusden-Zolder een fietswijding en een fietstocht. Er wordt verzamelen geblazen aan de Brasserie The Wheels, vlakbij de BMX-piste. Stipt om 11 uur gaat iedereen naar de Sacramentskapel voor een korte bezinning en een fietswijding. Wie dat wenst kan eerder (10u30) ook al aan de openluchtviering deelnemen die aansluit op de Sacramentsprocessie. Na de wijding gaat de fietstocht naar parking 69 om daar de (…) Lees het hele bericht

het-weer-het-wordt-warmer-13

Het weer: het wordt warmer!

Een uitloper van het hoog der Azoren kan de volgende dagen ons weer gunstig beïnvloeden met droge condities en stilaan hogere maxima. Vooral in het weekend kan het kwik zomerse waarden bereiken. Nadien maakt een storing een einde aan de zomerse temperaturen en wordt het wisselvallig.
Vandaag is na de middag de zon doorgebroken, al zijn er ook steeds wel een aantal wolkenvelden. Het kwik bereikt gemiddeld 20 graden.
Morgen zijn er flinke zonnige perioden en de wolken zijn meestal (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-6-juli-2016

Vandaag gezien

Een sabelsprinkhaan hangt in Bolderberg onder aan een blauw grasklokje. (foto Jan Leijskens)

minder-en-trager-verkeer-in-momme-en-molenstraat

Minder en trager verkeer in Momme- en Molenstraat

Uit metingen met de verkeersteller in de Mommestraat blijkt dat na de installatie van de rijbaankussens het verkeer met meer dan 60% is gedaald. In oktober 2007 reden gemiddeld 1340 voertuigen per dag door de Mommestraat. Drie jaar later – nadat de rijbaankussens waren aangebracht – waren het er gemiddeld gemiddeld 989 voertuigen en in maart dit jaar 450. Ook de gemeten snelheid daalde sterk: in oktober 2007 zat 26 % boven de 70 per uur, drie jaar later was dat nog geen 5 (…) Lees het hele bericht

bootjes-voor-mensenrechten-4

Bootjes voor Mensenrechten (4)

Overal waar water is, kunnen bootjes varen, vandaar dat de bootjes voor Mensenrechten niet alleen uit Heusden-Zolder komen, zoals bijvoorbeeld van De Verenigde Vrienden ingeblikt tijdens hun muziekkamp, maar ook uit Maastricht, Oud-Turnhout tot een Kindergarten in het Siciliaanse Palermo toe.

dieven-stelen-buitenverwarming

Dieven stelen buitenverwarming

In de Onze-Lieve-Vrouwstraat is gisteren een inbraak gepleegd. De inbrekers hadden een opening gemaakt in de afsluiting, waarna ze er vandoor gingen met de terrasverwarming die aan het tuinhuis stond.

moed-en-volharding-viert-75ste-verjaardag

Moed en Volharding viert 75ste verjaardag

Turnkring Moed en Volharding Berkenbos viert op 10 september feest. En wat voor een feest! De turnkring bestaat dan liefst 75 jaar en is daarmee één van de oudste in de verre regio. Die dag kun je tussen 15 en 20 uur terecht in de sporthal van Berkenbos voor een receptie, een tentoonstelling die terugblikt op 75 jaar turnkring en een speelparadijs voor de kleintjes. Moed en Volharding zoekt onder onze lezers oud-leden of mensen die oud-leden kennen en die graag een uitnodiging ontvangen, gewoon een mailtje sturen naar jubileum.moedenvolharding[!]outlook.com. Hierbij alvast wat historische foto's van de kring om iedereen in de juiste stemming te brengen.

bijna-3800-aan-boetes-geind

Bijna € 3800 aan boetes geïnd

Samen met Douane & Accijnzen hield de politie vandaag controles op achterstallige verkeersboetes en boorddocumenten.De ANPR-camera scande 1292 voertuigen. 6 bestuurders bleken nog boetes verschuldigd te zijn voor een bedrag van € 3781.Voorts stelde de politie inbreuken vast wegens geen keuring (3), niet dragen van gordel (4) of kinderzitje (2), sturen ondanks verbod, kale banden, parkeren op een voetpad (2) en geen reproductieplaat. Eén bestuurder legde een positieve (…) Lees het hele bericht

vakantiegroeten-uit-kroatie-3

Vakantiegroeten uit Kroatië

Robin Stroobants stuurde ons vakantiefoto's uit Kroatië, voor wie in dat land vertoeft, zijn de watervallen van Plitvice in het nationaal park een must om te bezoeken.

kind-door-auto-opgeschept-in-koolmijnlaan

Kind door auto opgeschept in Koolmijnlaan

Om half drie vanmiddag is een kind door een auto opgeschept in de Koolmijnlaan, midden in het winkelcentrum. De jongen stak de straat over en de autobestuurder kon hem niet meer ontwijken. Het slachtoffer smakte tegen de autoruit. Hij raakte vooral gewond aan het been en is naar het ziekenhuis afgevoerd. 

oplichters-misbruiken-telenet

Oplichters misbruiken Telenet

Er doet weer een nieuwe vorm van phishing-mails de ronde die ook al in Heusden-Zolder is opgedoken. Deze keer komt de mail zogenaamd van Telenet, het is een aanmaning om de extra-kosten te betalen die ontstaan zijn door de overschrijding van de data-limiet en die nog openstaan. De bestemmeling wordt gevraagd een link aan te klikken om de betaling te doen. Maar het gaat andermaal om oplichting. In het eerste deel van het mailadres komt de naam Telenet voor, maar niet in het domeingedeelte. (…) Lees het hele bericht

ramadanfeest-als-afronding-van-de-vasten

Ramadanfeest als afronding van de vasten

Met het Ramadanfeest is vanmorgen een einde gekomen aan de Ramadan, de islamitische vasten. Drie kwartier na zonsopvang was er het feestgebed en daarvoor kwamen meer dan 1000 gelovigen naar de Selimiye moskee afgezakt. Ze hebben er samen gebeden, luisterden naar de imam, dronken thee en deden een gift voor het goede doel. De aanwezigen gingen ook langs bij moskeevoorzitter Erkan Konak, het bestuur en de imam om hun wensen naar aanleiding van het Ramadanfeest over te maken. Nadien gingen de meesten huiswaarts om in familiekring verder te feesten. (meer foto's van Julien Maebe)

gulden-spoor-voor-willy-kuijpers

Gulden Spoor voor Willy Kuijpers

Rond de Vlaamse feestdag van 11 juli vinden traditioneel de Guldensporenvieringen plaats. Zo staat nu zondag 10 juli de Limburgse Guldensporenviering op het programma in Ons Huis in Berkenbos. Daar wordt een Gulden Spoor voor Maatschappelijke uitstraling uitgereikt aan Willy Kuijpers, die zijn politieke en publieke loopbaan heeft afgerond. De laudatio word uitgesproken door An de Moor, voorzitter van de Beweging Vlaanderen Europa en Vlaanderen Feest. Willy Kuijpers is altijd een (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-5-juli-2016

Vandaag gezien

Ook al is de prooi een pak groter en zwaarder dan zijzelf, een mier sleurt een pissebed mee naar het nest, waar ze een familiemaaltijd zal vormen. (foto's Marcel Gybels)

karting-en-de-winnaar-is-2

Karting ... en de winnaar is ...

Het evenement dat volgend weekend op stapel staat op Circuit Zolder is inderdaad de Superbike IDM. Onder de juiste inzenders zat ook Didier Lelievre en hij mag zijn bon voor een gratis kartbeurt gaan afhalen bij één van de donderdagse rondleidingen van de vzw Toerisme Heusden-Zolder en uiteraard mee op verkenning gaan achter de schermen van het circuit. De anderen ... volgende week is er een nieuwe kans.

academietentoonstelling-in-alden-biesen

Academietentoonstelling in Alden Biesen

Een academie voor beeldende kunsten vindt haar bestaansrecht niet alleen in de opleidingen die ze geeft aan jonge en minder jonge kunstenaars, ze hoort op tijd en stond ook realisaties te tonen aan de buitenwereld. Op dat vlak is de academie van Heusden-Zolder zeker een voortrekker. En ook tijdens de vakantie dommelt ze niet in want samen met 7 andere academies houdt ze een tentoonstelling in het kasteel van Alden Biesen in Bilzen. Die loopt van 9 juli tot 28 augustus. Nu zijn we in Heusden-Zolder natuurlijk gewoon aan kunst in een kasteelomgeving, maar Alden Biesen loont zeker ook de moeite.

bootjes-voor-mensenrechten-3

Bootjes voor Mensenrechten (3)

De bootjes voor de mensenrechten blijven vlot de haven binnenvaren. De vloot voor vandaag bestaat uit de oud-leiding Scouts en Gidsen van Eversel, Tjen Heyligen, Yorn, Tibo en Vince en tenslotte Alek, Ward, Luka en Lidia.

vanavond-gezien-67

Vanavond gezien

Deze gemotoriseerde parasailer kwam bij valavond over Heusden gevlogen, de motor klonk wat grasmaaierachtig maar het tafereel straalde toch iets rustgevend uit. (foto Marcel Gybels)

13-projecten-krijgen-steun

13 projecten krijgen steun

De gemeente steunt jaarlijks, op advies van de GROS, een aantal projecten in het Zuiden. Het gaat om kleinschalige projecten met kwetsbare groepen in de minst ontwikkelde landen, die kunnen rekenen op een steungroep met banden in Heusden-Zolder. Dit jaar ontvangt de missiegroep Bert Vanbuel, Mali Muleba vzw, De Vrienden van Kankala, vzw Dakbhanga, UFER Lieke Coenegrachts, vzw Suyana, Luc Reynders (Nepal), Een hart voor Senegal vzw, Sint-Franciskus Ziekenhuis, Wereldsolidariteit, Broederlijk Delen (2) (…) Lees het hele bericht

faillissementen-blijven-dalen

Faillissementen blijven dalen

In juni zijn in Limburg 58 bedrijven failliet gegaan, in vergelijking met juni 2015 zijn er dat 18 of ruim 27 % minder. Limburg doet het daarmee heel wat beter dan het Vlaams én nationaal gemiddelde. Bekeken over het eerste half jaar van 2016 waren er in Limburg 375 faillissementen, waarvan een kleine meerderheid in het arrondissement Hasselt. Globaal is dat ook een vermindering met 20 %. We zien dat ook aan het aantal bedrijven uit Heusden-Zolder dat failliet is verklaard in juni. Het gaat om Jumizo (Ringlaan, Horeca), Mirem (Koolmijnlaan, industrie, grondstoffen, en het Zolders Info- en Studiebureau (Schootstraat, advies en studies)

pv-s-voor-foutgeparkeerde-vrachtwagens

PV's voor foutgeparkeerde vrachtwagens

De verkeersdienst van de politie hield controles op het negeren van het parkeerverbod voor vrachtwagens. 3 buitenlandse truckers parkeerden hun combinatie niet op een vrachtwagenparkeerplaats. Ze kregen een gemeentelijke retributie opgelegd van €100. Eén vrachtwagen kreeg een wielklem opgelegd. 2 andere chauffeurs kwamen er met een waarschuwing van af.

vrouw-gewond-bij-kop-staart-aanrijding

Vrouw gewond bij kop-staart-aanrijding

Op de Beringersteenweg, ter hoogte van het kruispunt met de Joachimstraat, zijn in de late namiddag twee auto's gebotst. Het ging om een kop-staart-aanrijding. In één van de auto's raakte een vrouw lichtgewond, ze werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Beide wagens waren behoorlijk beschadigd. Het ongeval zorgde voor verkeershinder in de spits.

kartonnen-dozen-op-vrachtwagen-in-brand

Kartonnen dozen op vrachtwagen in brand

De brandweer is vanmorgen kort voor half 10 uitgerukt naar de Ubbelstraat waar een vrachtwagen in brand stond. Het bleek te gaan om een lading kartonnen dozen die vuur had gevat door een kortsluiting in de takel van de vrachtwagen. De chauffeur had snel ingegrepen en kon de dozen afgooien zodat de vrachtwagen zelf gespaard bleef. De lading was geblust toen de brandweer aankwam. Die kon zich beperken tot nablussen en het schoonspuiten van de straat.

een-mix-van-bedrijven-en-sociale-economie

Een mix van bedrijven en sociale economie

De dalende werkloosheid in Heusden-Zolder heeft verschillende oorzaken. Onder meer de aantrekkende conjunctuur. Zo het aantal vacatures in de gemeente het afgelopen jaar gestegen tot 799, een groei met 21,1 %. Eind 2013 - recentere cijfers zijn er niet - waren er 12063 jobs, dat zjn er 3284 meer dan 10 jaar eerder. Veel van die arbeidsplaatsen zijn terug te vinden op het industrieterrein Zolder-Lummen en De Schacht. "Daarnaast blijft Heusden-Zolder inzetten op de sociale economie, (…) Lees het hele bericht

werkloosheid-sinds-lang-onder-de-1000

Werkloosheid sinds lang onder de 1000

Heusden-Zolder telde op 30 juni 985 werklozen, dat zijn er 15 minder dan in mei en het beste cijfer sinds november 2008. Op jaarbasis gaat het om een daling met 5,5 %. Het gaat om 508 mannen en 477 vrouwen. De belangrijkste verschuivingen op jaarbasis zijn het mindere aantal jonge werklozen (onder de 25) -11,5 % en het aantal korte werklozen (minder dan een jaar) - 14 %. Cijfers die wel in de gaten moeten gehouden worden zijn de toename van het aantal laaggeschoolde werklozen, van de lange en middellange werklozen, en van de allochtonen, vooral dan van buiten de EU.

nog-een-jaar-verbouwen-voor-de-brug

Nog een jaar verbouwen voor De Brug

De lagere school De Brug verhuist nog niet meteen naar de voormalige gebouwen van het college, campus Heusden. Vorige week zijn die verlaten door het college dat al zijn activiteiten concentreert op de vernieuwde en uitgebreide campus Berkenbos. Het bisdom heeft de gebouwen van het college overgenomen. Het voorste deel daarvan wordt gebruikt door de lagere school, in het achterste deel kan Basiseducatie zijn intrek nemen, als de onderhandelingen positief worden afgerond . De hobunits (…) Lees het hele bericht

play-on-wheels-verzamelt-aanbod-bij-circuit

Play-on-Wheels verzamelt aanbod bij circuit

Naast WOW (World on Wheels) geldt op Circuit Zolder voortaan ook POW (Play-on-Wheels). Play-On-Wheels verzamelt het aanbod van een aantal partners met nieuwigheden die je vanaf nu op Circuit Zolder kan beleven: nieuwe buitenspeeltuin bij brasserie The Wheels, telegeleide autootjes, elektrische motor (tussen 8 en 14 jaar), paintballen met speciale kindergeweren, BMX-initiatie, racesimulator, helemaal nieuw zijn de WOW-routes met elektrische fiets, e-scooter of Twizzy door (…) Lees het hele bericht

bootjes-voor-mensenrechten-2

Bootjes voor Mensenrechten (2)

Er is opnieuw een aantal boot-foto's gearriveerd van mensen of organisaties die de Mensenrechten onderschrijven. Het gaat om de jeugdraad van Heusden-Zolder, de Turkse kunstenaar Elif Sunar, Luc Meekers en Josee en Malouska van Natuur en Wetenschap. Stuur ook uw foto of selfie naar redactie[!]heusden-zolder.eu of info[!]ikzagtweeberen.com.

ek-halve-finales-duitsers-in-de-meerderheid

EK halve finales: Duitsers in de meerderheid

De EK-Arena is deze week nog 3 keer open. Eerst voor de halve finales met woensdag  Portugal-Wales en donderdag Duitsland-Frankrijk, telkens om 21 uur. Zondag om 21 uur volgt dan de finale. Maar wie heeft nu de grootste aanhang in Heusden-Zolder? Als we naar de nationaliteit kijken zijn de Duitsers koploper met 56 inwoners, de Fransen zijn het tweede sterkst vertegenwoordigd met 19. Wales is uiteraard een moeilijke omdat het op zich geen natie is, er zijn wel 16 inwoners afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, maar het aantal Welshmen zal wellicht zeer beperkt zijn. Last but not least hebben we ook nog 2 Portugezen. Afwachten wie we gaan horen en welke kleuren we gaan zien ...

15de-buurtbarbecue-voor-den-bos

15de buurtbarbecue 'Voor den bos'

De buurt 'Voor den Bos' in Eversel hield voor de 15de keer een barbecue. Daarmee is het één van de oudste buurtbarbecues in de gemeente, die daar destijds als eerste een toelage van Heusden-Zolder en Vlaanderen voor kreeg. Met 42 aanwezigen, onder wie heel wat jongeren, werd meteen een record gevestigd. En omdat het een jubileumeditie was ... extra aperitief en nagerecht voor iedereen.

weinig-podiumverrassingen-op-bk-bmx

Weinig podiumverrassingen op BK BMX

Op de Belgische BMX-kampioenschappen in Keerbergen was het uitkijken naar de prestaties van de leden van Circuit Zolder en de streekrenners Bij de vrouwen was grote favoriete Elke Vanhoof uiteraard niet te verslaan, en Karo Vertessen  kon een zilveren medaille meebrengen.Bo Steurs werd derde. Bij de mannen ging Mathijs Verhoeven, Wouter Segers en Ghino Van De Weyer vooraf.

vanthoor-van-de-25ste-naar-7de-plaats

Vanthoor van de 25ste naar 7de plaats

Laurens Vanthoor was dit weekend aan de slag op de Nurbürgring voor een manche in het Blancpain Sprintkampioenschap. Maar zoals het dit seizoen al vaker het geval geweest is, ging alles niet naar wens. In de kwalificaties werd de vierde tijd geklokt, maar in de kwalificatierace maakte hij een spin in de eerste bocht, toch kon hij nog terugknokken tot de 6de plaats tot een lekke band alles in het honderd stuurde. Zo moest vandaag vanop de 25ste plaats gestart worden in de eigenlijke sprintwedstrijd. Met een verdienstelijke inhaalrace werd toch nog een 7de plaats afgedwongen.

norma-de-snelste-in-belcar

Norma de snelste in Belcar

Met de Syntix Superprix was er vooral vandaag een druk programma af te werken op Circuit Zolder. Blikvanger was het Belcar uithoudingskampioenschap waarin Luc Decock/Tim Joosen wonnen in een Norma M20 FC (foto RACB), ze reden 76 ronden in 2u05:51.892. Op de tweede plaats eindigden Stienes Longin/Thomas Piessens/Sven Van Laere in een Wolf GB08 op 44.789 en het derde schavotplaatsje was voor Koen en Kris Wauters/Xavier Stevens in een Porsche 991 op 1 ronde. ) 75 ronden De race om (…) Lees het hele bericht

concert-als-orgelpunt-van-muziekkamp

Concert als orgelpunt van muziekkamp

Vandaag beleefden de deelnemers aan het muziekkamp van Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden hun hoogtepunt. Ze gaven een concert als waarin ze aan een talrijk opgekomen publiek toonden wat ze de afgelopen vier dagen hadden geleerd en geoefend. Voor het publiek was het ook een kennismaking met het wat vreemde star-warsachtige decor waarin 'Heusden, we have a problem' zich afspeelde. Dat er muzikale en andere pret beleefd is, da's wel duidelijk. (meer foto's van Evelien Veltjen)

win-een-kartbeurt-1

Win een kartbeurt

De zomervakantie is gestart en dat betekent dat de vzw Toerisme Heusden-Zolder elke donderdag rondleidingen geeft op Circuit Zolder. Zeer interessant omdat er dan trainingen aan de gang zijn en de bezoekers een kijkje achter de scherm krijgen op een ogenblik dat de activiteiten in volle gang is. Verzamelen om 14 uur aan brasserie The Wheels. Elke week geeft de Internetgazet een kartbeurt weg. Die kan je gebruiken tijdens (…) Lees het hele bericht

nieuwe-website-voor-si-heusden-zolder

Nieuwe website voor SI Heusden-Zolder

Zaalvoetbalclub MFC SI Heusden-Zolder heeft een nieuwe website. Zoals bekend speelt SI in tweede nationale en is daarmee veruit onze hoogst geklasseerde zaalvoetbalclub. De voorbereidingen voor het komende seizoen zijn uiteraard nog volop aan de gang, maar de eerste wedstrijd staat op het programma op 16 september bij Hoeselt. Een week later, vrijdag 23 september, volgt ook de eerste thuiswedstrijd tegen ZVK Genk, om 20 uur spelen de beloften, om 21u15 het eerste team. De reguliere competitie loopt af op 21 april.

straatfeest-en-voetbal-in-exelgaarden

Straatfeest en voetbal in Exelgaarden

Exelgaarden hield zijn 7de straatfeest en omdat dit samenviel met de wedstrijd Wales-België lag het thema voor de hand: de meeste buurtbewoners verschenen dan ook in aangepaste outfit op het appèl. Een goochelaar zorgde voor de opwarming en na de Belgische frietjes ging iedereen supporteren voor een groot scherm. Helaas voor supporters en Duivels was de goochelaar wat vroeg weggegaan, en het grote drankverbruik was dan ook niet te wijten aan het vieren van de overwinning maar het doorspoelen van de ontgoocheling. (foto's Lowie Gielis)

gouden-bruiloft-voor-mariette-en-andre

Gouden bruiloft voor Mariëtte en André

André Vanhamel en Mariëtte Vanderbroek vierden hun gouden bruiloft. Ze leerden elkaar kennen op Zolder-kermis en wonen sinds jaar en dag in Het Bergske. Ze kregen twee dochters, Véronique en Patricia, en heben vijf kleinkinderen. André (78) werkte eerst bij Jeurcloo in Zonhoven, daarna bij TIKB in Houthalen. Mariette (69) was jarenlang aan de slag bij Familiehulp. Opmerkelijke gast op het feest in Muze was Bertha Vangrieken (links onder op de foto), de moeder van Mariette, die in december 101 wordt en tweede oudste inwoner van Heusden-Zolder is. (foto Tony Sempels)

vandaag-gezien-3-juli-2016

Vandaag gezien

Zullen we dit omschrijven als slakkenacrobatie? (foto Jan Leijskens)

144-buren-op-barbecue-in-ubbersel

144 buren op barbecue in Ubbersel

Weer of geen weer, als het om de burenbarbecue te doen is, dan laten ze zich in Ubbersel niet afschrikken. Ze waren dan zaterdag ook met liefst 144 deelnemers. En die beleefden een gezellig feestje. (foto's Marc Dreesen)

harmonie-gaat-de-ruimte-in

Harmonie gaat de ruimte in

Op de derde dag van het muziekkamp van De Verenigde Vrienden werd uiteraard gemusiceerd. De geplande wandelzoektocht werd uitgesteld door het slechte weer en vervangen door een ruimtekwis. Na het avondeten werd trouwens een astronautenhelm geknutseld en gekeken naar de film E.T. Zondagvoormiddag is er nog een laatste repetitie en om 15u30 wordt de vierdaagse afgesloten met een concert in de harmoniezaal. (foto's Greet Claes)

bootjes-voor-mensenrechten-1

Bootjes voor Mensenrechten (1)

De eerste foto's waarop mensen poseren met (papieren) bootjes om het belang van de Mensenrechten te onderstrepen, zijn er. Het gaat om de klassen 5A en 5B van De Springplank, Gerlinde van Het Berenhuis, Lene Maes en Annemarie en Barend. Als jijzelf samen met je familie, team of vereniging ook vindt dat Mensenrechten overal ter wereld moeten gerespecteerd worden, stuur dan een foto of selfie met een papieren of echte boot naar info[!]ikzagtweeberen.com. Blijf dat ook de komende weken en maand doen, want het is de bedoeling een hele vloot bijeen te krijgen.

vandaag-is-wit

Vandaag is wit ...

Normaal is het bij FC Bolderberg al rood wat de klok slaat, maar vandaag moesten de clubkleuren wijken voor wit. Spelers van de eerste en tweede ploeg moesten borstels en rollen hanteren om een groot deel van de infrastructuur van een witte laag te voorzien. Ze hielden er witte vingers aan over. (foto's Yves Maex)

ek-arena-is-vanavond-en-morgen-dicht

EK-Arena is vanavond en morgen dicht

De EK-Arena heeft vanavond bij de start van de wedstrijd Duitsland-Italië de poort alweer gesloten. Er waren te weinig tifosi opgedaagd en die mochten elders gaan voetbal kijken. Dat gold net zo goed voor de burgemeester. Toen het scherm al was uitgeschakeld daagden toch nog enkele tientallen op, maar te laat dus. Ook de wedstrijd morgen tussen Frankrijk en IJsland wordt niet uitgezonden. De halve finales en de finale gaan wel door zoals gepland. UPDATE Nu de strafschoppen tegen Duitsland Italië fataal zijn geworden, zijn de 4 teams met aanhang in Heusden-Zolder allemaal naar huis en zullen we wellicht geen autokaravanen of straatfeesten meer moeten verwachten.

vandaag-gezien-2-juli-2016

Vandaag gezien

't Doet deugd tussen de buien door eens wat zon te zien, ze geeft een mooi effect aan de stamper van het blauw grasklokje. (foto Jan Leijskens)

inbrekers-op-pad-in-heusden-en-bolderberg

Inbrekers op pad in Heusden en Bolderberg

In de Processieweg is vannacht een inbraakpoging gebeurd. Rond middernacht ontdekten de bewoners dat de deur geforceerd was en een raam was stuk geslagen. Toch zijn de inbrekers niet binnengeraakt. Dat lukte wel in de Waterlozenstraat. Daar zijn dieven aan de haal gegaan met een heleboel machines.

2-schilderijen-gestolen-op-academie-expo

2 Schilderijen gestolen op academie-expo

Verslagenheid bij de academie en bij kunstenares Annik Bormans. Ook de afdeling in Houthalen-Helchteren van de academie Heusden-Zolder hield een tentoonstelling van eindejaarswerken in het oude gemeentehuis van Houthalen. Die liep deze week ten einde. Bij de afbouw kwam aan het licht dat van kunstenares Annik Bormans twee prachtige schilderijen zijn gestolen. De kunstenares is er het hart van in, weken heeft ze aan de creaties gewerkt. Zij heeft een Facebook-actie opgezet in de hoop de kunstwerken terug te vinden. Er is ook aangifte gedaan bij de lokale politie. Wie deze kleurrijke en expressieve schilderijen zou zien, wordt verzocht om dit te melden aan de academie of de politie.

bloed-geven-ook-in-de-zomer-1

Bloed geven ook in de zomer

Zoals bekend kampt het Rode Kruis in de zomer vaak met een bloedtekort omdat heel wat donoren met vakantie zijn. Daarom is het des te belangrijker dat wie hier is, toch gaat bloed geven. In Heusden-Zolder kan dat in juli weer op drie plaatsen: donderdag 14 juli, Witte Zaal Bolderberg, maandag 25 juli Ons Huis Berkenbos en dinsdag 26 juli Sint-Baaf Eversel, telkens van 18 uur tot 20u30.

van-muzieknoten-tot-lasertag

Van muzieknoten tot lasertag

Op de tweede dag van het muziekkamp van de Verenigde Vrienden klonk het tijdens de repetities al heel wat beter en waren de noten minder hard om te kraken. Na de repetitie kon iedereen zich in het Sint-Jansbos gaan uitleven tijdens een spelletjelasertag. Ze keken nog samen naar de Rode Duivels maar zin een spontane Brabançonne was er achteraf niet. (foto's Greta Claes)

de-kijk-van-richie-207

De kijk van Richie

Het grasveld verluchten ... dat was ook de enige nuttige bezigheid van de Rode Duivels gisteravond in Rijsel.

wist-je-dat-158-fietsen-geparkeerd

Wist je dat ... 158 fietsen geparkeerd

Een weetje voor de mensen die zich afvragen of de fietsenstalling aan de EK-Arena veel nut heeft. Zoals bekend, wordt die bewaakt door vrijwilligers van de KWB. Vrijdagavond hadden die liefst 158 tweewielers onder hun hoede. Zo verminder je dus mobiliteits- en parkeerproblemen. (foto Julien Maebe)

ondertussen-in-werchter

Ondertussen in Werchter ...

Charlotte, Laura, Valerie en Hermien, vier muziekminnende meiden uit Heusden-Zolder, beleven in Werchter een heerlijk begin van de festivalzomer. Ze reden met de auto tot Leuven en namen daar de gratis bus tot aan de weide. 't Ging vlot en zonder veel problemen, ze gaan ondertussen uit de bol op de muziek en storen zich niet aan regen en modder.

treurnis-in-de-ek-arena

Treurnis in de EK-Arena

Het begon allemaal veelbelovend in de EK-Arena: meer dan 1000 supporters die opgewarmd door de dj, enthousiast supporterden voor een ploeg die deze kwartfinale niet kon verliezen. De aanvalsgolven en de vroege goal van Nainggolan leken het startsein voor een lange dolle avond. Maar toen vielen de Duivels stil, en waren de Welshmen niet meer te stuiten. Het was het begin van wat later het einde zou blijken, de eerste stortbui bekoelde het enthousiasme dat later in een tranendal zou omslaan. Het (…) Lees het hele bericht

bestelwagen-over-de-kop-2-gewonden

Bestelwagen over de kop, 2 gewonden

Rond 17 uur vandaag is op de E314 net voor afrit 28 Heusden-Zolder een bestelwagen aan het slippen gegaan en over de kop geslagen. In de auto raakten twee bouwvakkers gewond. Andere auto's konden het ongeval vermijden, maar de crash zorgde een tijdlang voor heel wat verkeershinder. De brandweer kwam het wegdek mee opruimen.

vandaag-gezien-1-juli-2016

Vandaag gezien

Dit koolwitje zag enkele streepjes zon en profiteerde er meteen van om op jacht te gaan naar nectar. (foto Marcel Gybels)

vakantiegroeten-uit-kusadasi-1

Vakantiegroeten uit Kusadasi

Achter de eerste vakantiefoto van deze zomer, die Gilbert Vanutte ons bezorgde, zit meteen een stukje symboliek. Hij komt uit Kusadasi in Turkije, het toerisme in dat land krijgt bovenop de Russische boycot zware klappen, en de aanslagen in Istanboel hebben daar een flinke schep bovenop gedaan. Gelukkig laten niet alle bezoekers zich afschrikken.

cvo-studenten-maken-website-voor-beekbeemden

CVO-studenten maken website voor Beekbeemden

Studenten van de opleiding 'Webdesigner' van CVO De Verdieping creëerden een nieuwe website voor de gemeentelijke basisschool Beekbeemden. Twee keer per jaar biedt het CVO die opleiding aan en er wordt daarbij gezocht naar praktijkopdrachten. En wat is er in dit geval leuker dan dat studenten van het volwassenenonderwijs een nieuwe website maken voor een school van het lager onderwijs uit eigen (…) Lees het hele bericht

circuit-zolder-klaar-voor-superprix

Circuit Zolder klaar voor Superprix

Morgen en overmorgen hebben op Circuit Zolder de races van de Zolder Superprix plaats, een organisatie van het Nederlandse Syntix Superprix. Op het programma Supercar Challenge, Superlights, BGDC en op zondag is er de afsluiting van het tweede Belcarweekend met een race over 125 minuten, beschouw het als een proloog op de 24 uren van eind augustus. Op zaterdag zijn er vooral kwalificatieritten, maar om 14u05 is er de eerste race voor de Supercar Challenge, sport divisies, over 90 minuten, om 15u50 (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-voor-10de-jaar-fairtradegemeente

Heusden-Zolder voor 10de jaar fairtradegemeente

Heusden-Zolder viert 10 jaar FairTradeGemeente en mag zijn titel ook dit jaar dragen. Hier leidt dat fairtradeverhaal trouwens een eigen leven met spontane acties, initiatieven en engagementen. De gemeente kiest voor fairtradeproducten, schone werkkleding, eerlijke geschenken en bloemen, duurzaam papier, ... Er zijn initiatieven als de fairtradebabyplanner die elders alsmaar meer navolging krijgt en elk jaar valt wel iets of iemand uit Heusden-Zolder in de prijzen bij de Limburgse (…) Lees het hele bericht

op-de-foto-met-een-bootje-voor-mensenrechten

Op de foto met een bootje voor Mensenrechten

Art 27 vzw, Het Berenhuis en Rode Kruis Opvangcentrum De Bark starten met een campagne om het belang van de Mensenrechten in de kijker te zetten. De Internetgazet Heusden-Zolder ondersteunt mee de actie. Iedereen wordt opgeroepen om een selfie of groepsfoto te maken van het gezin, het team, de buurt, vereniging, ... waarin trots geposeerd wordt met een bootje van papier, een echte boot, een tekening van een boot op arm, schouder of ... De boot staat symbool voor de actie 'Samen in zee voor de Mensenrechten'. Stuur de foto voor 1 augustus naar info[!]inzagtweeberen.com. De foto's worden gepubliceerd op de Internetgazet en facebook.com/ikzagtweeberen. Ze worden ook verwerkt in het wereldse feest 'A road to somewhere' op 5 augustus vanaf 16 uur in De Bark. (foto Maurice Loncke)

in-twee-maanden-2846-snelheidsovertreders

In twee maanden 2846 snelheidsovertreders

Twee maanden lang hield de politie intensieve snelheidscontroles tegen de straatracers in Koolmijnlaan-Cité en omgeving. 2846 snelheidsovertreders liepen tegen de lamp. In de Koolmijnlaan negeerden 1085 bestuurders de snelheidsbeperking. In Brugstraat waren er 841 inbreuken waaronder een topsnelheid van 142 km/u waar 50 mag. Ook in Beringersteenweg (416) en Meylandtlaan (249) zijn zware snelheidsovertredingen vastgesteld van 162 km/u en 158 km/u. Er zijn straatracers (…) Lees het hele bericht

muziekkamp-verenigde-vrienden-is-gestart

Muziekkamp Verenigde Vrienden is gestart

De Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden is van start gegaan met haar jaarlijkse muziekkamp, thema is deze keer 'Heusden, we have a problem'. Na de opening volgde meteen een eerste repetitie. 's Avonds kregen de deelnemers de opdracht om een professor, die een ontploffing in zijn laboratorium had, te helpen om alles weer uit te zoeken. Hij wist namelijk niet meer waar hij en enkele anderen woonden, hoe ze zich verplaatsten en welk huisdier ze hadden. Maar met een hele (…) Lees het hele bericht

wegenwerken-tegen-bouwvakantie-klaar

Wegenwerken tegen bouwvakantie klaar

Er waren de afgelopen tijd nogal wat wegenwerken in Heusden-Zolder en door het slechte weer liepen die niet altijd even vlot. Maar het einde komt in zicht. De rioleringswerken in de Stationsstraat duurden heel wat langer dan voorzien. Dat komt doordat de ondergrond onverwacht vochtig was, er is extra drooglegging moeten gebeuren voor het stuk van de riolering kon vernieuwd worden. Maar nu wordt het wegdek hersteld en volgende week zou de Stationsstraat weer opengaan. Ook de Sint-Maartenlaan kan (…) Lees het hele bericht