Archief maart 2019

zolder-a-en-kajoba-winnen

Zolder A en Kajoba winnen

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A vandaag met 58-79 gewonnen bij Gudo Lier. In vierde provinciale B kon Kajoba Hades D verslaan met 68-58.

hebad-2h-is-kampioen

Hebad 2H is kampioen

Ze hebben weeral reden voor een feestje bij badmintonclub Hebad Heusden. Hebad 2H is kampioen en promoveert volgend jaar naar 2de liga. Vandaag kwam daarover zekerheid nadat het zelf met 6-2 won tegen OVerpelt terwijl concurrent Dibad 1H in Wellen verloor.

2-pk-race-was-leuk-om-naar-te-kijken

2 pk-race was leuk om naar te kijken

Vandaag was de hoofdbrok van het eerste raceweekend op Circuit Zolder, maar de belangstelling was nog minder dan gisteren. Misschien hield de schrale, koude wind heel wat raceliefhebbers weg. Ze hadden ongelijk, want vooral de uithoudingswedstrijd voor de 2 pk's was erg leuk om te volgen. In de verschillende manches van de historics en youngtimers was het Luc Moortgat met zijn Porsche 964 Cup die de snelste was, zowel in de kwalificaties als beide races. Hij won uiteraard (…) Lees het hele bericht

everzwijnen-blijven-rondtrekken

Everzwijnen blijven rondtrekken

De everzwijnen blijven toeslaan in de buurt van de Schansbeemden. Ze worden overdag zelfs gesignaleerd in de buurt van het fietspad richting Beekbeemden. (foto Tony Lespoix)

motorrijder-gewond-en-verkeer-in-de-knoop

Motorrijder gewond en verkeer in de knoop

Een botsing tussen een auto en een motorrijder heeft in de vooravond voor een enorme file gezorgd op de E314 tussen Houthalen en Circuit Zolder. Een tijdlang was de snelweg zelfs helemaal afgesloten. De motorrijder raakte gewond. Vanaf 17.30 u kwam het verkeer stilaan op gang, nadat de takeldiensten hun werk hadden gedaan.

heemkundige-kring-bezocht-de-westhoek

Heemkundige Kring bezocht de Westhoek

De Heemkundige Kring Zolder trok op dagtrip naar de Westhoek. In Deinze bezochten zij het museum 'Mudel' met een prachtige tentoonstelling over de zusters Maricolen, die ook in Zolder altijd actief zijn geweest. Daarna trokken ze naar Staden, Diksmuide en naar de militaire begraafplaats van Vladslo en het Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke.

bolderberg-verliest-2

Bolderberg verliest

In de tweede provinciale B heeft Bolderberg FC met 2-0 verloren bij KMR Biesen.

uitwinst-voor-kvv

Uitwinst voor KVV

In de derde provinciale A heeft KVV Heusden-Zolder met 0-2 gewonnen in Lummen.

gelijkspel-voor-heusden

Gelijkspel voor Heusden

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 2-2 gespeeld tegen Verbroedering Loksbergen.

forfaitnederlaag-voor-heusden-a

Forfaitnederlaag voor Heusden A

Een verrassende forfaitnederlaag voor Heusden A in de tweede provinciale van het basketbal. 20-0 bij Cosmo Genk. In derde B won Zolder C met 72-76 bij Cosmo Genk B. In 4 A won Heusden C het derby bij Zolder D met 40-82. De dames van Zolder hadden eerder dit weekend ook al forfait gegeven tegen Peer.

geitjes-geven-katoen

Geitjes geven katoen

Wie denkt dat de 2pk's maar wat zitten rond te puffen op Circuit Zolder tijdens hun '1000 km van Zolder' moeten maar eens even naar dit flmpje kijken.

zolderse-vormelingen-op-pelgrimstocht

Zolderse vormelingen op pelgrimstocht

De vormelingen van de federatie Zolder trokken op pelgrimstocht van kasteel Meylandt naar de Sint-Vincentiuskerk in Zolder. Ze waren met meer dan 120, onderweg kregen ze getuigenissen te horen van gelovigen aan wie ze hun vragen ook konden stellen. Na de picknick onder in de kerk schreven de vormelingen hun indrukken neer op posters. Aansluitend vond in de eucharistieviering de kruisoplegging plaats, ieder kreeg een uniek kruisje als symbool van zijn christelijk geloof. (foto's Lode Beylemans)

bravo-boulevard-is-klassieker-geworden

Bravo Boulevard is klassieker geworden

Veel volk zaterdagavond in Muze voor de festivalversie van Bravo Boulevard. De toeschouwers werden getrakteerd op pop, rock, covers, ... Het muzikale gebeuren verplaatste zich heel de tijd van balzaal naar foyer zodat de sfeer geen moment hoefde weg te vallen. En nadien gaf de dj er nog tot in de vroege uurtjes een lap op. Zondagnamiddag is er nog een tweede uitvoering van Bravo Boulevard in Symphonie. (foto's Ann Jordens)

neos-op-verkenning-in-friesland

Neos op verkenning in Friesland

Neos Heusden-Zolder maakte een tweedaagse tocht doorheen Friesland. De leden konden er vaststellen dat het land van weiden, meren en rivieren meer is dan een verzameling van elf steden, beroemd om de schaatswedstrijd. In de hoofdstad Leeuwarden poseerde de groep bij de ‘mistfontein’, aangelegd ter gelegenheid van ‘Leeuwarden culturele hoofdstad’.

leren-fietsen-zonder-hulpwieltjes

Leren fietsen zonder hulpwieltjes

Heusden-Zolder lanceert het project 'Kijk! Ik fiets!’ waarbij 4 tot 7-jarigen, die al vlot kunnen fietsen met steunwieltjes, op een halve dag leren fietsen op twee wielen. Onder het waakzame oog van een ervaren begeleider gaan kinderen samen met hun ouders aan de slag. Na één sessie zouden ze het fietsen onder de knie moeten hebben. De eerste sessie vindt plaats op zondag 12 mei van 10 tot 12 uur in sporthal Berkenbos van 10 tot 12 uur en de tweede op woensdag 12 juni van 14 tot 16 uur in sporthal Zolder. Deelnemen kost € 4. Inschrijven kan via heusden-zolder.ticketgang.eu.

anadol-verliest-in-peer

Anadol verliest in Peer

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol zaterdagavond met 2-1 verloren van Racing Peer.

vannacht-overschakelen-op-zomeruur

Vannacht overschakelen op zomeruur

We zullen het wellicht niet meer zo heel vaak meer moeten doen, maar vannacht schakelen toch nog op de zomertijd over. Dat betekent dat we om twee uur de klok doordraaien naar drie uur. Een uurtje minder slapen dus. Morgenvroeg zal het een uur later licht worden, maar morgenavond blijft het ook een uur langer licht.

overtuigende-zege-van-vck

Overtuigende zege van VCK

De supporters van volleybalclub VCK Bolderberg beleefden eindelijk nog eens een leuke avvond, want Bolderberg won met 3-0 van Maasmechelen. De setstanden bewijzen het thuisoverwicht: 25-14, 25-19 en 25-21.

rustige-seizoensstart-op-circuit

Rustige seizoensstart op circuit

Het autosportseizoen is nu echt van start gegaan op Circuit Zolder, dit weekend staat de '1000 km van Zolder' op de affiche. Morgen rijden de 2 pk's hun 1000 km, een heuse uithoudingswedstrijd over een 8-tal uren. Vandaag waren het de 'oudjes' die de show stalen, met Belcar Historic en de Youngtimer Cup. Echt veel volk was er niet bepaald, maar daar duwden de rijders niet minder het pedaal om in. (foto's Ann Jordens)

om-de-natuur-te-kuisen

Om de natuur te kuisen??

Sommige mensen zijn blijkbaar zo bekommerd dat de natuur goed kan gereinigd worden dat ze een stoomreiniger achterlaten, zoals hier in de omgeving Meylandt. (foto Jacky Lynen)

wieze-boys-a-op-weg-naar-de-titel

Wieze Boys A op weg naar de titel

In het bedrijfsvoetbal kan de titel Wieze Boys A logischerwijs niet meer ontsnappen. De ploeg van Boekt won vandaag de topper op het veld van rechtstreekse concurrent Century Hasselt met 0-2 en telt nu 5 punten voorsprong op twee matchen van het einde. RP Products won makkelijk, met 0-4 bij FC Tamara. Ook in de tweede afdeling blijft Wieze Boys B aan de leiding na een 4-0 zege tegen Hutte Houthalen.

een-kopje-koffie-voor-guatemala

Een kopje koffie voor Guatemala

Ook vandaag kon je in de bib terecht voor een kopje koffie - of thee - met een koekje en een babbeltje over de problemen van de boeren in Guatemala. Met de Koffiestop probeert Broederlijk Delen jaarlijks een problematiek in de kijker te zetten en tegelijk een centje in te zamelen om aan een oplossing te werken. (foto's Julien Maebe)

prachtig-die-bravo-boulevard-in-symphonie

Prachtig die Bravo Boulevard in Symphonie

De eerste editie van Bravo Boulevard in Symphonie vrijdagavond in de Muzeschouwburg was een groot succes. De zaal zat bijna vol maar vooral waren de aanwezigen onder de indruk van de uitvoering. De Koninklijke Harmonie De Heidegalm die het deed galmen en in een schitterende harmonie speelde met Johan & Gema , Rocco Di Turi en Al en Mary. Een prachtige combinatie. Luister in het filmpje van Frans Morawski bijvoorbeeld naar de 'Fanfare van honger dorst' door de harmonie samen met Johan Schroyen. Zondagnamiddag is er nog een uitvoering, maar vanavond loopt het helemaal los met de festivaleditie van Bravo Boulevard. (foto's Ria De Clerck)

vanavond-gaat-even-het-licht-uit

Vanavond gaat even het licht uit

Het is vanavond weer Earth Hour en dat zul je ook in Heusden-Zolder merken. Tussen 20.30 u en 21.30 u gaat een groot deel van de straatverlichting en sfeerverlichting op nachtmodus. Dat gebeurt ook elders in de wereld. Een signaal om energie te besparen maar ook tegen de 'lichtvervuiling' die het onder meer moeilijk nog van de sterrenhemel te genieten. Overigens mag je ook als inwoner je steentje bijdragen door het licht te doven.

richie-zoekt-onderwijsassistenten

Richie zoekt onderwijsassistenten

Alle hulp is welkom ...

ll-si-kan-nog-altijd-winnen

LL SI kan nog altijd winnen

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft FS LL SI Heusden-Zolder met 1-2 gewonnen in Meeuwen. Ook de beloften wonnen met 4-6.

cite-halhei-en-lindeman-ruimen-op

Cité, Halhei en Lindeman ruimen op

In de wijken Lindeman, Cité en Halhei werken ze in het voorjaar intensief rond het thema afval, waarbij zowel kinderen als volwassenen op hun verantwoordelijkheden gewezen worden. Op 3 april starten ze met een gezamenlijke groenactiedag. De kinderen van de taalstimulering volgen workshops zoals met afvalmateriaal een kunstwerk maken, experimenteren met natuur en wetenschap of ze maken een educatieve wandeling. Ze leren de waarde van recycleerbaar materiaal en ontdekken de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-40

Vandaag gezien

Akkoord, volgende week kan het 's nachts nog vriezen, maar voor wie toch niet wil geloven dat het lente is, heeft Jan Leijskens een aantal overtuigende beelden verzameld.

leerlingen-helpen-in-het-bos

Leerlingen helpen in het bos

Leerlingen van het 6de leerjaar van De Springplank Eversel zijn samen met Natuurpunt op pad gegaan. In het bos is immers altijd wel wat werk te doen. Zo hielpen de leerlingen met het zagen van bomen die niet thuishoren in onze natuur. En achteraf konden die takken gebruikt worden om een kamp te bouwen.

geen-werfverkeer-bij-begin-en-einde-schooltijd

Geen werfverkeer bij begin en einde schooltijd

De gemeente Heusden-Zolder werkt niet alleen aan het scholenplan. Daarbij aansluitend heeft ze ook een charter werftransport ondertekend met de Bouwunie, Confederatie Bouw en FEMA. Daarmee engageren alle partners zich dat er tijdens het begin en einde van de schooluren geen werfverkeer meer zal zijn in de buurt van de scholen. Zo draagt iedereen bij tot een maximaal bereikbare, leefbare en veilige schoolomgeving tijdens bouw- en wegenwerken.

scholenplan-moet-verkeersveiligheid-verbeteren

Scholenplan moet verkeersveiligheid verbeteren

Vanmorgen heeft het gemeentebestuur in basisschool Boekt zijn scholenplan voorgesteld. Dit jaar staat verkeersveiligheid centraal met de focus op een veilige schoolomgeving, de route van en naar school, educatie en sensibiliseren van kinderen en ouders en dat in heel Heusden-Zolder. De dienst mobiliteit bracht samen met politie, schoolbesturen en ouderraden elke schoolomgeving in kaart, onder meer met dronebeelden tijdens de schoolspits. De volgende stap is om samen met alle (…) Lees het hele bericht

koffiestop-voor-de-boeren-in-guatemala

Koffiestop voor de boeren in Guatemala

Vandaag van 10 tot 12 uur en morgen van 9 tot 12 uur kun je in de bibliotheek terecht voor de traditionele Koffiestop van Broederlijk Delen. Met de opbrengsten van de vrije gift voor een koffie, thee en een gebakje steun je de projecten van Broederlijk Delen. Dit jaar staat de landbouw in Guatemala centraal. De bevolking is er afhankelijk van de landbouw maar bezit zelf geen grond en krijgt slechts een hongerloon van de grootgrondbezitters. Ondertussen ligt heel wat grond braak, en die wil Broederlijk Delen voor hen verwerven.

t-was-weer-dikke-bakken-dag-op-t-circuit

't Was weer dikke-bakken-dag op 't circuit

Het was weer 'Petrolhead-time' vandaag op Circuit Zolder en dus kwamen heel wat privé-personen hun bolide eens goed in de toeren jagen. Daarbij opvallend veel Mercedessen van het AMG-type, en ook Porsches. Maar ook traditionele raceteams kwamen vandaag testen.

ovver-groene-problemen-en-groene-namen

Over groene problemen en groene namen

Hans Zegers (N-VA) vroeg een stand van zaken over het project Closing the Circle en de hinder van Remo voor de inwoners van Lindeman, die volgens hem nog geregeld klagen over korte geurhinder. Hij vroeg aan schepen Yasin Gül (CD&V-Groen) wat hij geleerd had uit de recente infovergadering in Houthalen. Volgens de schepen waren er op de bijeenkomst in Houthalen alleen infostandjes aanwezig over het project maar bestond er ook weinig belangstelling. (…) Lees het hele bericht

voorlopig-nog-geen-nieuwe-mantelzorgpremie

Voorlopig nog geen nieuwe mantelzorgpremie

Aan het eind van de raad bracht Herwig Hermans (N-VA) het toegevoegd punt over de mantelzorgpremie te berde. Hij wees erop dat er niet één systeem bestaat, maar dat gemeenten de vrijheid hebben om dat zelf te organiseren. Hij pleitte daarom voor een eenvoudig en transparant systeem. Schepen Funda Oru (SP.A) gaf even de historiek van de mantelzorgpremie in Heusden-Zolder die inderdaad vanaf 1998 bestaan heeft, maar is aangepast na de invoering van de (…) Lees het hele bericht

meisje-gewond-na-val-met-fiets

Meisje gewond na val met fiets

In de Grauwzustersstraat is vanmiddag kort over 12 uur een meisje met haar fiets ten val gekomen. Ze raakte daarbij gewond en werd door de ambulance naar het nabije ziekenhuis gebracht voor verzorging.

heusden-zolder-stapt-in-vervoerregio-limburg

Heusden-Zolder stapt in Vervoerregio Limburg

Heusden-Zolder treedt toe dat de Vervoerregio Limburg. Het is de bedoeling van dat orgaan om onder meer een mobiliteitsplan voor Limburg op te stellen, waarbij alle vervoersmogelijkheden worden bekeken en naar efficiënte verbindingen wordt gezocht. Heusden-Zolder zal in de vervoerregioraad vertegenwoordigd worden door schepen Lode Schops en mobiliteitsambtenaar Yuri Alders. Hans Zegers (N-VA) stelde voor om na de zomer terug te koppelen en concreet te bekijken hoever het staat voor (…) Lees het hele bericht

punt-bijzondere-politiebijstand-uitgesteld

Punt bijzondere politiebijstand uitgesteld

Het punt over de samenwerkingsovereenkomst rond de bijzondere politiebijstand is uitgesteld. Dat komt doordat de vakbonden nog een aantal vragen hebben rond de precieze procedure. Daarover wordt volgende maand onderhandeld en nadien komt het opnieuw op de raad. Bij dit punt vroeg Herwig Hermans (N-VA) of de gewone samenwerking met Beringen-Ham-Tessenderlo blijft bestaan, wat bevestigd werd door de burgemeester. Tegelijk vroeg hij een stand van zaken over de besprekingen rond een (…) Lees het hele bericht

kaalslag-door-letterzetter-op-galgenberg

Kaalslag door letterzetter op Galgenberg

Op de Galgenberg wordt binnenkort 3 hectare bos gekapt. Het gaat om fijnsparren die zijn aangetast door de letterzetter. Dat is een kever die onder de schors van naaldbomen graaft om te kunnen paren. Eerder sloeg die ook al in het Domherenpark zwaar toe. Door de letterzetter sterven de bomen af. Het heeft geen zin ze te laten staan, eens ze aangetast zijn vallen ze uiteindelijk toch om. Het zal een echte kaalslag worden op de Galgenberg, alleen de loofbomen blijven staan.

circuit-heeft-definitief-omgevingsvergunning

Circuit heeft definitief omgevingsvergunning

Minister van Omgeving Koen Van den Heuvel heeft aan Circuit Zolder een omgevingsvergunning afgeleverd. Daarmee mag de vzw Terlamen de bestaande site en activiteiten verder uitbaten en enkele technische aanpassingen zoals de vernieuwing van airco’s en schouwputten uitvoeren. Eerder had de deputatie al een vergunning afgeleverd maar daar was beroep tegen ingediend door iemand uit de buurt en de Limburgse Milieukoepel. Zij waren tegen het omgevingsgeluid en de luchtemissienormen. (…) Lees het hele bericht

federale-politie-oefent-op-parking

Federale politie oefent op parking

Geen paniek als je vandaag op parking 69 een heel peloton van de federale politie ziet marcheren. Die zijn daar vanmorgen neergestreken met een waaier overvalwagens en een waterkanon. Het gaat evenwel maar om een oefening waarvoor ze vaker allerlei locaties uitzoeken. Er broedt dus geen opstand in Bolderberg.

gratis-markbus-vanaf-volgende-keer

Gratis marktbus vanaf volgende keer

Nu de lente aangebroken is, komt er ook duidelijk meer volk afgezakt naar de multiculturele markt. Om genoeg parkeerplaatsen te voorzien, zal vanaf volgende keer de gratis marktbus weer rijden. Die rijdt vanuit Helzold tot aan de Koolmijnlaan bushalte ’t Pleintje, net voor de markt dus. Hij rijdt elke 5 minuten, en dat tussen 12.30 u en 16.30 u. Volgende keer wordt ook de paashaas verwacht.

van-een-speciale-zwam-gesproken

Van een speciale zwam gesproken ...

Ook dit bijzondere exemplaar vind je in onze contreien: de voorjaarskluifzwam. De hoed is opvallend hersenvormig geplooid. Het is een zakjeszwam die voorkomt op verrijkte kale grond of op voedselarm strooisel onder naaldbomen en dat tussen maart en mei. Kijken mag naar deze bijzondere zwam, maar niet aankomen. En al zeker niet opeten, want hij kan u lever vergiftigen. (foto Stefan Was)

nog-1-maand-voor-de-zolderrun

Nog 1 maand voor de ZolderRun

We zitten vandaag precies 1 maand voor de 11de Zolder-Run, de jaarlijkse loop in Zolder-Centrum ten voordele van 't Weyerke. De organisatoren pakken dit jaar weer uit met een nieuw parcours, en er zijn afstanden voor alle lopers. Zo starten de jongsten om 10.30 u voor de kidsrun over 650 meter, om 10.50 u knalt één startschot waarmee tegelijk de lopers voor de 4, 8 en 12 km de baan worden opgestuurd. Maar samen met hen vertrekken ook de deelnemers aan de prestigieuze 10 miles. Tot en met zondag 21 april kan er voordelig vooraf worden ingeschreven via www.zolderrun.be, nadien kunnen deelnemers alleen nog ter plaatse inschrijven en dan is het 2 of 3 euro duurder.

den-lavaar-heeft-de-deuren-dicht-gedaan

Den Lavaar heeft de deuren dicht gedaan

Restaurant-fietscafé Den Lavaar op het Marktplein heeft de deuren gesloten en binnenkort zouden de boeken worden neergelegd. Op de website heet het officieel nog dat de zaak drie weken in verlof is, de uitbater is ook effectief in het buitenland. Maar ook nadien zullen de deuren dichtblijven. Den Lavaar was erg populair tijdens de veertiendaagse markt en vooral bekend om zijn steengrill en zondagse brunches. Die laatste formule had (…) Lees het hele bericht

mustang-fever-mikt-op-1-000-wagens

Mustang Fever mikt op 1.000 wagens

Op 13 en 14 april organiseert Adelbert Engler van de Mustang Garage in de Schaapsweg de 17de editie van Mustang Fever. Het wordt een bijzondere want de Mustang viert dit jaar zijn 55ste verjaardag. Daarom wordt trouwens in september op de Ford testbanen in Lommel een wereldrecordpoging gedaan om zoveel mogelijk Mustangs samen te brengen, waar de Mustang Garage natuurlijk ook een rol in zal spelen. De (…) Lees het hele bericht

buurtbewoners-zijn-het-beu

Buurtbewoners zijn het beu

Aan de glascontainers in de Knaepenstraat heeft een onverlaat een stel borden achtergelaten die ze met veel plezier zouden aannemen in de Kringwinkel. De buurtbewoners zijn het ondertussen beu en hebben een bordje met een niet mis te verstane boodschap geplaatst. Met felicitaties voor wie goed sorteert en de boel proper houdt, maar met een figuurlijke schop onder de k... voor wie de boel komt bezoedelen. Ze vragen zich ook af wanneer de camera van de gemeente daar eens opgesteld wordt.

bravo-boulevard-stoomt-naar-driedaagse

Bravo Boulevard stoomt naar driedaagse

Het is aftellen naar Bravo Boulevard, het muziekfestijn in Muze voor het goede doel. Dit jaar is het programma zoals eerder gemeld dus over drie dagen uitgesmeerd en dat naar aanleiding van de 5de verjaardag. De opbrengst gaat naar het vaste doel, de vzw de Droomboom, maar ook naar de jeugdharmonie. Er is vooreerst Bravo Boulevard in Symphony, op vrijdag om 20.15 u en zondag om 14 uur in de schouwburg van Muze. Telkens speelt de (…) Lees het hele bericht

robbe-de-hert-komt-voor-film-naar-roxy

Robbe De Hert komt voor film naar Roxy

In The Roxy Theatre wordt volgende week '16 jaar ElaN Filmavonden' gevierd. Begin de jaren 2000 was de Roxy twee jaar lang gesloten, tot voor dinsdag 1 april 2003 opnieuw een film werd aangekondigd, heel toepasselijk 'C'est arrivé près de chez vous'. Het bleek geen aprilgrap. Meer nog, het was de geboorte van de 'ElaN Filmavonden’, gepatroneerd door het gelijknamige talenbureau uit Heusden-Zolder, en nadien de aanleiding voor de (…) Lees het hele bericht

fietser-van-de-week-griet-luyckx

Fietser van de week: Griet Luyckx

Griet Luyckx uit Zolder-centrum ziet alleen maar voordelen in het fietsen: bewegen, buitenlucht, geen luchtvervuiling, vlot op haar bestemming geraken, geen last van duffe auto’s en files, niet zoeken naar parkeerplaatsen, ... Ze neemt daarbij ook de trage wegen en kan door elke éénrichtingstraat. Ook betaal je geen fietsbelasting en geflitst word je ook al niet. Iedeaal dus voor alle korte afstanden binnen de gemeente. Ken je een kandidaat-fietser van de week? paul.coolen[!]telenet.be

n-va-vraagt-opnieuw-mantelzorgpremie

N-VA vraagt opnieuw mantelzorgpremie

De N-VA vraagt in een bijkomend agendapunt op de gemeenteraad om de mantelzorgpremie terug in te voeren. De partij gaat uit van de vaststelling dat 1 op de 5 Vlamingen een mantelzorger is die zich inzet zodat zorgbehoevenden langer thuis kunnen blijven. Vanuit Vlaanderen (Vlaamse sociale bescherming) hebben zorgbehoevenden recht op een mantelzorgpremie van 130 euro per maand. Gemeentebesturen kunnen nog een aanvullende mantelzorgpremie toekennen. 75 % doet daat ook volgens de N-VA die zich beroept (…) Lees het hele bericht

wordt-swa-willems-de-homo-universalis

Wordt Swa Willems de Homo Universalis?

Wordt onze dorpsgenoot Swa Willems de Homo Universalis? Vanavond was hij alleszins duidelijk in beeld in het spel dat dagelijks wordt opgevoerd in Iedereen Beroemd. Dagelijks moet een andere opdracht worden uitgevoerd, en telkens valt iemand af. Wie als enige overblijft, mag zich de Homo Universalis noemen. Swa is nog altijd in de running.

lidl-wordt-niet-little

Lidl wordt niet little

Het raamwerk in de Koolmijnlaan dat binnenkort onderdak moet bieden aan de Lidl, raakt stilaan afgewerkt. En het ziet er allesbehalve little uit.

vzoc-uitbater-voor-de-rechtbank

VZOC-uitbater voor de rechtbank

Voor de rechtbank van Hasselt heeft de openbare aanklager vandaag 2 maanden cel en een boete geëist tegen Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Zijn advocaat vraagt de vrijspraak. HIj verscheen voor de rechter omdat hij op 1 december 2016 eigenaars van een in beslag genomen veulen van het VZOC-domein had verjaagd en daarbij zouden een jachtgeweer en een machete gebruikt zijn. Die avond waren twee mannen en een vrouw komen kloppen en roepen aan de poort om (…) Lees het hele bericht

poezie-en-kunst-met-elkaar-verzoend

Poëzie en kunst met elkaar verzoend

In het Casino van Beringen loopt momenteel de expo Poëzie en Kunst. Voor de 3e keer slaan de stad Beringen, de Beringse basisscholen en de Academie voor Beeldende Kunsten van Heusden-Zolder hiervoor de handen in elkaar. De focus ligt op poëzie en de creatieve interpretatie ervan. Het thema is deze keer 'Vriendschap'. De leerlingen van Beringse lagere scholen kropen in hun pen, zij schreven 85 gedichten die dan weer inspiratie boden aan leerlingen van de academie die er tekeingen, schilderijen of andere kunstwerken van maakten. (foto Johny Broeders)

paasvoetbalkamp-in-bolderberg-is-volzet

Paasvoetbalkamp in Bolderberg is volzet

Het paasvoetbalkamp dat Bolderberg FC organiseert is helemaal volzet. Van 9 tot 12 april worden voetballers geboren tussen 2004 en 2014 - ook zonder ervaring - opgevangen voor een hele dag trainingen en spel. Alles staat onder leiding van Eric Decoutere. Maar het gaat blijkbaar om een populaire formule die het ook vorig jaar (foto) prima deed want alle plaatsen zijn ondertussen ingenomen.

cursisten-nederlands-meten-zich-in-quiz

Cursisten Nederlands meten zich in quiz

In het Centrum voor Basiseducatie aan de Brugstraat werd vanmorgen druk nagedacht en gediscussieerd. 52 anderstalige cursisten die Nederlandse les volgen, speelden enthousiast mee met de quiz, georganiseerd door Het Berenhuis en de dienst welzijn van de gemeente. (foto Gerlinde Gilissen)

125-per-uur-iin-de-elf-novemberstraat

125 per uur iin de Elf Novemberstraat

Gisteren heeft de politie opnieuw de flitsauto in 7 straten geposteerd. Het ging om locaties waarover klachten kwamen, ook de controle-uren waren gebaseerd op metingen. Van de 1873 bestuurders reden 308 (16,4%) te snel. 5 onder hen mogen het bij de politierechter gaan uitleggen en wellicht hun rijbewijs daar laten. Zij gingen in het rood in de Bieststraat, Westlaan en Koolmijnlaan. De recordhouder gisteren was een bestuurder die in de Elf Novemberstraat 125 per uur haalde, dat is 75 km te snel. 3 bestuurders waren aan het bellen aan het stuur, en voor een auto die in de remmen ging voor de flitsauto, wordt ook een pv opgestuurd.

heusden-zolder-kijkt-naar-carma-en-lrh

Heusden-Zolder kijkt naar Carma en LRH

Op dit moment voert burgemeester Mario Borremans verkennende gesprekken over een politiefusie met de zones Carma (rond Genk) en LRH (rond Hasselt). Van Beringen-Ham-Tessenderlo dat onderhandelt met Kempenland, Lommel en Hano over een enorme zone in het noordwesten, heeft hij informeel te horen gekregen dat er geen interesse is in Heusden-Zolder. En dus resten er - al dan niet voorlopig - alleen de twee opties onder ons. Een laatste mogelijkheid zou ook nog zijn (…) Lees het hele bericht

wordt-sofie-secretaresse-van-het-jaar

Wordt Sofie secretaresse van het jaar?

Ieder jaar op Management Assistant Day (secretarssendag) reikt werkgevers organisatie VOKA-Limburg de prijs uit voor de beste Management Assistant van het Jaar. Er zijn drie genomineerden die werden voorgedragend door collega's. Eén van hen is Sofie Ceuppens van het Sint-Franciscusziekenhuis. Zij werd door de collega's omschreven als "Stille, maar drijvende kracht en bruggenbouwer die samen met ons grenzen verlegt.” Zij moet het opnemen tegen Lisbeth Vangronsveld (Vestio, Hasselt) en Ellen Van Weehaege (VVS nv, Hasselt). Op 18 april weten we of Sofie het gehaald heeft.

de-bib-op-zoek-naar-de-roots-van-flowerpower

De bib op zoek naar de roots van flowerpower

50 jaar geleden veroorzaakte Woodstock een schokgolf doorheen onze westerse wereld. Het festival werd hét symbool voor de tegencultuur van de jaren ’60 en ’70 en zou niet alleen de muziek maar ook een stukje van onze samenleving voorgoed veranderen. Maar hoe nieuw waren die veranderingen echt? Maarten Doorman, essayist en professor filosofie aan de Universiteit Maastricht, zoekt een antwoord op 23 april om 20 uur in de bibliotheek. Hij verklaart onder andere waarom de Flowerpower-beweging eerder een opleving van de romantiek was, dan de geboorte van nieuwe ideeën. Deelnemen is gratis, wel voor 20 april inschrijven via 011 80 80 90 of bibliotheek.reservaties[!]heusden-zolder.be

politie-kan-bijzonder-bijstandsteam-inzetten

Politie kan bijzonder bijstandsteam inzetten

Nu er meer en meer grote politiezones gevormd worden in Limburg, is het duidelijk dat ook Heusden-Zolder niet meer kan achterblijven. In welke richting er aansluiting gezocht wordt, zal wellicht in de loop van het jaar duidelijker worden. Los daarvan keurt de gemeenteraad nu donderdag wel al een samenwerkingsovereenkomst rond bijzondere bijstand goed met de politiezones LRH, kanton Borgloon, Tongeren-Herstappe en Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken. Het gaat om de uitbouw van (…) Lees het hele bericht

richie-maakt-het-moeilijk

Richie maakt het moeilijk

Eerst de rebus oplossen, pas dan de oplossing omdraaien ...

speedwayclub-is-klaar-voor-nieuwe-seizoen

Speedwayclub is klaar voor nieuwe seizoen

Speedwayclub Helzold blikte vanavond in het gemeentehuis vooruit op het nieuwe seizoen. De club heeft haar 'milieuvergunning' op zak en kan dus opnieuw uitpakken met drie events: zondag 14 april en zondag 30 juni de internationale speedway en zondag 25 augustus de Gouden Helm. Het begint dus over enkele weken, op 13 en 14 april Het hoofdprogramma wordt gevormd door de Duitse 'Gespann Masters', zijspannen van 500 cc die voor (…) Lees het hele bericht

mijn-kracht-wordt-een-bruisend-festival

Mijn/Kracht wordt een bruisend festival

Er zijn meer details bekend over het festival MIJN/KRACHT dat op zaterdag 27 en zondag 28 april het Marktplein en omgeving inneemt. Het gaat om een gratis kunstenfestival met veel muziek, foodtrucks, expo’s, straattheater en gekke installaties… Zaterdag van 17 uur tot 4 uur in de ochtend zijn er optredens van Djurdjevak, Murga Armada, Theater Tol, Woodie Smalls, The Olympics, Ron Jaluai, Time Circus, Luchtdruk, (…) Lees het hele bericht

van-top-bmx-ers-tot-fietsende-senioren

Van top-bmx-ers tot fietsende senioren

Heusden-Zolder levert dit jaar extra-inspanningen om zijn naam als UCI Bike City in de verf te zetten. Niet alleen komt er op Tweede Kerstdag opnieuw een wereldbekermanche veldrijden. Ook de BMX-track krijgt de toppers op bezoek. Er is al een eerste hoogtepunt met de UEC European Cup BMX 2019 tijdens het paasweekend op Circuit Zolder. Het is een van de grootste BMX-events in Europa met meer dan 1300 deelnemers. En da's nog maar de voorbode van (…) Lees het hele bericht

zwerfvuilactie-wij-dumpen-rustig-verder

Zwerfvuilactie? Wij dumpen rustig verder

Aan de kledingcontainers op de hoek Brugstraat-Kerkenblook staat al enkele dagen een buggy. Gelukkig hebben de sluikstorters eraan gedacht hun kind eruit te halen. Ondertussen is er ook nog een tapijt bijgekomen. En aan de glasbollen op het Sint-Barabaraplein zijn ook alweer sluikstorters langs geweest. Hoe moeten al die vrijwilligers opruimers van de afgelopen dagen zich hierbij voelen? UPDATE Eén van de zwerfvuilpruimers ontdekte vandaag dan ook nog een heuse vuilnisbelt aan de kleding- en glascontainers in Hal.

niet-meer-links-afslaan-vanop-de-brug

Niet meer links afslaan vanop de brug

Het is gedaan met links indraaien voor wie vanuit Heusden over de brug tussen Brugstraat en Koolmijnlaan rijdt. Sinds de opening van de Action en Basic Fit sloegen heel wat auto's links af, ondanks de doorlopende witte lijn. Dat was ook gevaarlijk voor anderen die achter de brug plots met stilstaand verkeer werden geconfronteerd. Onlangs zijn er paaltjes gezet die dat onmogelijk maken, wie aan de overzijde wil zijn, moet rechts afslaan en onder de brug doorrijden.

ook-kleuters-op-pad-tegen-zwerfvuil

Ook kleuters op pad tegen zwerfvuil

Uiteraard wilden ook de oudste kleuters van het wijkschooltje van de Toverfluit hun steentje bijdragen tot de schoonmaak-actie. Daarvoor vormen ze tenslotte een MOS-klasje. Al laten zij het niet bij één keer en trekken ze geregeld 'de baan op'.

muzikale-luchtbrug-naar-new-york

Muzikale luchtbrug naar New York

John Snauwaert maakte zondagavond in het Muzecafé met zijn SaxConnection een luchtbrug naar New York. Zijn internationaal gezelschap bestaat uit wisselende Amerikaanse saxofonisten. Voor zijn huidige tournee gaat het om Frank Basile (baritonsax) en Sam Dillon (tenorsax), zij krijgen de steun van een gerenommeerde ritmesectie met contrabassist Bart De Nolf en drummer Bruno Castellucci. Het café was dan ook volgelopen. (foto’s Ria De Clerck)

rc-9-wint-derby

RC 9 wint derby

De derby in het rugby tussen RC 9 Heusden-Zolder en Oudsbergen is uiteindelijk dan toch uitgedraaid op een spannende match. Het duel eindigde op 27-25.

gestolen-bestelwagen-opgespoord

Gestolen bestelwagen opgespoord

In de Brugstraat is in de nacht van vrijdag op zaterdag een bestelwagen gestolen. Maar de eigenaar, een man uit Beringen, had er een trackingsysteem in geïnstalleerd. Zo kon de wagen gevolgd en opgespoord worden. De dief had hem mee naar Duitsland genomen en kon daar onderschept worden door de politie.

vandaag-gezien-39

Vandaag gezien

Hier en daar beginnen de vlinders al lustig rond te fladderen zoals deze dagpauwoog in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

van-wie-is-deze-dwergpapegaai

Van wie is deze dwergpapegaai?

Dit mooie dwergpapegaaitje kwam bij Remzi Sekmen in de Bergstraat aangevlogen. Het is niet duidelijk van wie of waar de vogel afkomstig is. Hij krijgt voorlopig de beste zorgen in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Daar kan de eigenaar zijn vogel afhalen.

een-bijzondere-hommage-aan-liszt

Een bijzondere hommage aan Liszt

Op deze zonnige lentezondag was de kerk van Zolder goed gevuld voor het concert van Liebrecht Vanbeckevoort die werk van Liszt vertolkte. Hij speelt zijn concerttournee op een bijzondere piano, ‘The Straigth Strung Concert Grand Piano’ en voor de kenners geeft dat meteen een extra dimensie. Samen met het bijzondere werk van Liszt gaf dit Vanbeckevoort ook de inspiratie voor zijn nieuwe album, en dus dit concert. Zeer speciaal. (foto's Ria De Clerck)

speedwayclub-zet-vrijwilligers-op-scherp

Speedwayclub zet vrijwilligers op scherp

Binnenkort start het nieuwe speedwayseizoen, maar speedwayclub Helzold kan die drie organisaties niet realiseren zonder een heleboel vrijwilligers. Die werden voor hun inzet bedankt met een feestje. Met een toespraak door voorzitter Benny Kupers en sportsecretaris Nico Moors die ook al vooruitblikten naar de komende organisaties. (foto's Stephan Volders)

verlies-voor-sk-06-2

Verlies voor SK 06

In vierde provinciale A verloor SK Heusden 06 met 3-1 bij Eendracht Houthalen.

kampioen-wordt-thuis-afgestraft

Kampioen wordt thuis afgestraft

Wie dacht dat KVV Heusden-Zolder een week na het behalen van de kampioenstitel zijn supporters thuis met een galamatch zou verwennen, kwam bedrogen uit. De kersverse kampioen werd door VK Gestel vernederd met 2-6.

bolderbergse-kanonnen-niet-te-stuiten

Bolderbergse kanonnen niet te stuiten

In de tweede provinciale B van het voetbal was Bolderberg FC vandaag niet te stuiten. Het won met 6-0 van Heers VV.  (foto Yves Maex) FC Anadol versloeg Lutlommel met 1-0.

hvt-en-chiro-heusden-helpen-elkaar

HVT en Chiro Heusden helpen elkaar

Het is ondertussen een traditie geworden dat de leiding van Chiro Heusden 't Heusdens Volksteater een handje komt toesteken in de vestiaire tijdens de revue-voorstellingen. In ruil krijgt de chiro dan ook de opbrengst. 't HVT rondt dat bedrag naar boven af en dus konden de bestuursleden vandaag voor de start van de chirowerking een cheque van 600 euro overhandigen. Dat geld komt van pas onder meer voor de aankoop van kampmateriaal.

ondertussen-aan-de-grauwe-steen

Ondertussen aan de Grauwe Steen

Is het niet om te janken? Uitgerekend in het weekend dat vele tientallen inwoners van Heusden-Zolder zich inspannen om het zwerfvuil op te ruimen, dumpt één of andere onverlaat schaamsteloos een hoop afval en zelfs speeldgoed aan het eind van de Weg naar de Grauwe Steen. (foto Paul Claes)

ook-de-buurt-van-meylandt-ligt-vol-zwerfvuil

Ook de buurt van Meylandt ligt vol zwerfvuil

Ook vandaag zijn nog vrijwilligers op pad om zwerfvuil op te ruimen. Natuurpunt had een actie gepland in de omgeving van de Mommestraat. De N-VA had volk opgetrommeld om in de buurt van het domein Meylandt op zoek te gaan naar achtergelaten rommel. Nu ja, zoeken moesten ze niet echt, want ook daar lag het zwerfvuil maar gewoon op te rapen in iedere hoek en kant. En dat is dan natuurgebied en erfgoedomgeving.  UPDATE In het totaal werd een tiental volle zakken of zowat 100 kg zwerfvuil opgehaald. (foto's Ann Jordens)

schilderswijk-op-bezoek-in-beekse-bergen

Schilderswijk op bezoek in Beekse Bergen

40 kinderen en 7 begeleiders van de Schilderswijk, afdeling van Natuur en Wetenschap, bezochten Beekse Bergen, het grootste safaripark van de Benelux. De safaribus bracht hen oog in oog met dieren zoals olifanten, leeuwen en een giraf, die laatste kwam zelfs kusjes geven aan de bus. Een boottocht leverde een gratis show van de zeeleeuwen op. Tenslotte mochten de kinderen zich nog eens uitleven in de speeltuin. (foto's Theo Rayen)

chiro-zolder-viert-75ste-verjaardag

Chiro Zolder viert 75ste verjaardag

De Chiro van Zolder bestaat 75 jaar en dat wordt gevierd met een feestweekend op 4 en 5 mei. Zaterdagavond, 4 mei, worden alle oud-leiding, kookouders en proosten bedankt voor hun jarenlange inzet met een leuke chiroavond. Vele oud-leiders en -leidsters en kookouders zullen de komende dagen een uitnodiging in de bus krijgen. Maar in de loop der jaren kunnen al eens adressen verloren gaan of namen vervagen. Daarom roept de huidige leiding van Chiro Zolder alle oud-leiders/sters op, als je brievenbus leeg blijft, geef dan een seintje op chirozolder[!]gmail.com.

vck-geeft-slechts-even-hoop

VCK geeft slechts even hoop

In de tweede divisie van het volleybal heeft VCK Bolderberg met 1-3 verloren van Zoersel. Setstanden waren 25-22, 11-25, 18-25 en 21-25.

zolder-b-wint-derby-tegen-heusden-b

Zolder B wint derby tegen Heusden B

in de 3de provinciale A van het basketbal heeft Zolder B de derby tegen Heusden B gewonnen met 62-57.

wieze-boys-a-en-b-maken-het-spannend

Wieze Boys A en B maken het spannend

Opnieuw een verrassende wending in het bedrijfsvoetbal waar VK Wieze Boys A alleen aan de leiding is gekomen. Wieze Boys versloeg FC Berg met 5-1, terwijl medeleider Century Hasselt bij UD Barcelona op 3-3 bleef steken. Wieze Boys telt nu 2 punten voorsprong, op 3 wedstrijden van het einde. RP Products hoefde niet te spelen, door het forfait van Sting Waterschei. In de tweede afdeling verloor Wieze Boys B de topwedstrijd bij FC Total Energy met 4-0 en telt nu nog één punt voorsprong.

neos-luisterde-naar-beethoven

Neos luisterde naar Beethoven

Leden van Neos Heusden-Zolder genoten in de prachtige academiezaal van Sint-Truiden van het virtuose pianospel van Yannick Van de Velde. Hij behoort tot de Belgische top, nam deel aan vele nationale en internationale wedstrijden - meer dan 20 eerste prijzen - en trad als solist over de hele wereld op. Zijn fenomenale vertolking van sonate 31 opus 110 en de Diabelli variaties opus 120 van Ludwig van Beethoven waren een lust voor het oor: Beethoven zoals hij hoort te klinken, en nadien ging Yannick Van de Velde mee op de foto met de Neos-leden. (foto Lut Was)

femmadames-triest-om-vuile-lochtemansweg

Femmadames triest om vuile Lochtemansweg

Als er moet gewerkt worden, zijn de Femmadames van Eversel meestal niet ver weg. En dus trokken ze vandaag enkele uren door een aantal lokale straten. En daar haalden ze liefst 18 volle zakken op. Ze riepen meteen de Lochtemansweg uit tot vuilste buurt van Eversel. Ze vragen zich af of bedrijven niet voor eigen deur moeten keren, en waarom al die hondenpoepzakjes in de bermen worden gedumpt.

dorpsraad-schraapt-het-afval-bijeen

Dorpsraad schraapt het afval bijeen

Dezer dagen steken heel wat vrijwilligers al dan niet van verenigingen de handen uit de mouwen om zwerfvuil te ruimen. Zo zagen we de voorbije dagen en vandaag heel wat KWB-leden die ijverig het afval van anderen aan het opruimen waren. De buit bestond uit gigantisch veel blikjes en ander spul. Ook leden van de dorpsraad Heusden gingen vandaag op pad en namen De Muitenberg, het oude tramspoor, de Schansstraat en de Heuvelstraat 'onder handen'. Ook hun conclusie was eenluidend: 'Niet normaal wat ze overal achter laten... Gelukkig konden ze achteraf nieuwe moed putten uit verse soep. (foto's Mia Theunis)

heusdense-shirts-in-gambia

Heusdense shirts in Gambia

Nee, SK Heusden 06 is met het oog op volgend seizoen geen spelers gaan kopen in Afrika. Wie goed kijkt zal merken dat de spelers een oudere uitrusting van de jeugd van SK Heusden 06 dragen. De Heusdense club is één van de verenigingen die wanneer het past voorbijgestreefde sportkleding aan het zuiden schenkt en daar wordt dat met open armen ontvangen. Zoals je ziet bij deze trotse voetballertjes in Gambia.

een-derby-in-het-rugby

Een derby in het rugby

In het rugby ontvangen de heren van RC9 Heusden-Zolder morgen om 15 uur RC Oudsbergen. Oudsbergen zit dit seizoen vaak in de hoek waar de klappen vallen, terwijl RC 9 geregeld uitpakt met knap spel en dito resultaten. Maar door enkele nederlagen heeft RC 9 zijn lot over een eventuele promotie niet meer in eigen handen. Tel daarbij de recente nipte uitschakeling in de beker, misschien putten ze uit die ontgoocheling wel extra motivatie voor morgen.

richie-haalt-de-snoeischaar-boven

Richie haalt de snoeischaar boven

Een wijze uitspraak ...

viversel-dankt-zijn-vrijwilligers

Viversel dankt zijn vrijwilligers

Het parochieteam Sint-Quirinus Viversel bedankt vandaag de vele vrijwilligers uit de 14 parochiegroepen voor hun inzet het voorbije jaar. Het startte vanmorgen al met een ochtendwandeling voor de vroege vogels. Daarna stond een uitgebreid ontbijt klaar voor al die helpende handen. (foto Lode Beylemans)

nieuw-verlies-voor-ll-si-1

Nieuw verlies voor LL SI

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft FS LL S Heusden-Zolder met 4-2 verloren in Tongeren. De beloften wonnen met 4-7.

vele-kampioenen-uit-heel-wat-sporten

Vele kampioenen uit heel wat sporten

Het was vrijdagavond weer een succesvolle editie van de kampioenenviering Heusden-Zolder. Er passeerden veel kampioenen op het podium, die een handdoek cadeau kregen, en de balzaal van Muze zat stampvol. Het was trouwens na vele jaren de laatste editie op die plaats, want binnenkort sluit Muze daar zijn deuren alvorens op de mijnsite te heropenen. Bij de start gaven schepen van sport Lode Schops en sportraadvoorzitter Johan Verhagen hun kijk op de sport in Heusden-Zolder, een (…) Lees het hele bericht

een-bedankje-voor-joseph-en-mariette

Een bedankje voor Joseph en Mariette

De sportclubs in Heusden-Zolder kunnen maar groeien en bloeien dankzij de inzet van honderden vrijwilligers. Daarom wil de sportraad jaarlijkse bijzondere vrijwilligers in de bloemetjes zetten. Dit jaar werden dat Joseph en Mariette Brouwers-Polders. Meer dan 40 jaar baatten zij de kantine van Bolderberg FC uit, in lief en leed, en daar hielden ze heel wat anekdotes aan over. Nu zijn ze nog altijd trouwe supporters, Joseph gaat naar alle thuis- en uitmatchen. Ze kregen van sportraadvoorzitter Johan Verhaegen een korf met streekproducten. (foto Marina Poelmans)

denny-paesen-is-g-sporter-van-het-jaar

Denny Paesen is G-sporter van het jaar

Denny Paesen is door de sportraad bekroond als G-sporter van het jaar. Denny is de 30 voorbij maar een veelzijdig wielrenner. Hij werd vorig jaar Vlaams kampioen op de weg, haalde 2 x goud op de Special Olympics en werd Limburgs kampioen veldrijden. Dit jaar wil hij mikken op de Belgische titel. Mathieu Van der Poel is zijn idool. (foto Marina Poelmans)

smash-is-g-ploeg-van-het-jaar

Smash is G-ploeg van het jaar

Smash Berkenbos leverde dit jaar de G-sportploeg van het jaar af. Trainers Femke Evens, Raymond Evens en Rudi Biesmans presteren daar keihard werk en dat resulteert in een hele reeks Belgische en Limburgse titels en medailles op de Special Olympics in Schotland voor Fabian Franssen, Jorrit Noben, Stevie Nagy, Katharina Peeters, Esther s' Hertogen, Bob Biesmans, Alicia Mondelaers, Paulien Camps, Alexandra Mondelaers, Jonas Luts, Camiel Peeters en Rik Op De Beeck. (foto Marina Poelmans)

aiko-en-thomas-zijn-beloften-van-het-jaar

Aiko en Thomas zijn beloften van het jaar

Het gaat goed met BMX club Circuit Zolder. Dat bleek vanavond nog maar eens tijdens de kampioenenhulde. Niet alleen werden heel wat kampioenen van vorig jaar symbolisch in de bloemetjes gezet. Zowel de beloftevolle sportjongen als -meisje kwamen uit die club. Thomas Willems werd bekroond omwille van zijn Belgische kampioenstitel in de Boy's 14, maar ook als eindwinnaar van de Belgian Cycling topcompettite en Flanders en Vlaams kampioen cyclocross in de scholensport. Aiko Gommers werd Belgisch, Europees en Vlaams-Brabants kampioen bij de girls 14. Ze werd eindwinnares van de Belgian Cycling topcompetitie en Flaanders BMX girls 14. (foto Marina Poelmans)

tc-heusden-is-sportploeg-van-het-jaar

TC Heusden is sportploeg van het jaar

TC Heusden is vanavond tijdens de kampioenenhulde uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. De heren 2 werden het afgelopen jaar zowel kampioen van Limburg als kampioen van België. De kampioenenploeg bestaat uit Jorn Habraken, Rodrique Vansnick, Maarten Verlinden, Filip Dendas, Bert Giesbers, Maarten Dewilde, Rob Wijnen, Jef Vanderhoydonck, Steven Geladé en Kristof Vanhove. (foto Marina Poelmans)

brenda-en-seppe-sportfiguren-van-het-jaar

Brenda en Seppe sportfiguren van het jaar

Brenda Kaczmarczyk en Seppe Siborgs zijn zojuist tijdens de kampioenenhulde uitgeroepen tot sportvrouw en sportman van het jaar in Heusden-Zolder. Wielrenster Brenda Kaczmarczyk kroonde zich het afgelopen jaar tot Limburgs kampioen cyclocross bij de masters, ze won in België het regelmatigheidscriterium over 19 wedstrijden, een open wedstrijd voor alle leeftijden, en ze werd als kers op de taart Europees kampioene cyclocross bij de masters +55 tot 59 jaar. Seppe Siborgs is een beoefenaar van Braziliaans jiu jitsu. Hij werd vorig jaar Belgisch én Nederlands kampioen en behaalde twee Europese kampioenstitels. (foto's Marina Poelmans)

gebedsdienst-sultan-ahtmet-moskee-op-tv

Gebedsdienst Sultan Ahmet moskee op tv

Zondagmorgen om 10 uur wordt op Eén een Islamtische eredienst uitgezonden. Zoals bekend zendt de VRT tegenwoordig afwisselend erediensten van verschillende religies uit. Deze keer gaat het om de gebedsbijeenkomst in de Sultan Ahmet Moskee in de Pastoor Paquaylaan. De opnames daarvoor gebeuren vandaag. Mehmet Ustun, die ook voorzitter is van de moslimexecutieve leest een tekst voor waarin hij verwijst naar de recente aanslagen en naar de aanslagen in Brussel exact drie jaar geleden.

vandaag-gezien-38

Vandaag gezien

De eerste jonge houtduif is gespot in Heusden-Zolder.

boren-naar-geothermiemogelijkheden

Boren naar geothermie-mogelijkheden

Deze voormiddag wordt een proefboring gedaan op de site van Muze. Het gemeentestuur heeft daartoe opdracht gegeven om te weten te komen hoe de grondlagen zijn opgebouwd tot een diepte van 150 meter. Zo kan in een latere fase, wanneer daar een nieuwe school voor Beekbeemden wordt gebouwd, mogelijk gebruik gemaakt worden van geothermie voor de verwarming.

de-straatracers-komen-weer-buiten

De straatracers komen weer buiten

De politie hield de voorbije 2 dagen heel wat snelheidscontroles. Dinsdag stond de flitsauto op 8 plaatsen. Liefst 27,9 % van de 1074 gecontroleerde bestuurders reed te snel. 4 overtreders - die in de Sluisbamd tussen 87 en 96 reden - mogen hun rijbewijs inleveren. Uit die straat komen heel wat klachten, dus daar zal nog geflitst worden. Een brommobiel - zeg maar een Ligier - werd geflitst aan 69 per uur, terwijl die maar 45 mag halen. Gisterenavond en -nacht werd (…) Lees het hele bericht

renovatiesubsidie-voor-school-viversel

Renovatiesubsidie voor school Viversel

Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits heeft een nieuwe lijst van subsidiedossiers voor schoolgebouwen bekendgemaakt. Ook de vrije lagere school Sint-Jan Berchmans Viversel staat daar op. De school krijgt 102.025 euro voor renovatiewerken met het bekleden van een gevel van het gebouw en de verbouwing van een bestaand klaslokaal.

internationale-orchideeenexpo-in-zldr-luchtfabriek

Internationale orchideeënexpo in ZLDR Luchtfabriek

ZLDR Luchtfabriek heeft een groot evenement te pakken. Van 20 tot 22 april organiseert OVV vzw Regio Limburg daar Orchilim 2019, de 5de grote Internationale Orchideeëntentoonstelling. Bijna 40 Belgische en buitenlandse exposanten tonen in de grote zaal hun mooiste orchideeën. Daarbij ook heel zeldzame exemplaren uit de hele wereld. Je kunt ter plaatse ook orchideeën kopen. Orchilim 2019 is telkens open van 10 tot 18 uur. Later meer details.

radson-wil-44-jobs-schrappen

Radson wil 44 jobs schrappen

Bij radiatorenfabrikant Rettig in Zonhoven - nog altijd beter bekend onder zijn vroegere naam Radson - verdwijnen 44 jobs: 19 vaste krachten en 11 tijdelijke personeelsleden en 14 interimkrachten. 4 daarvan kregen vorig jaar al hun ontslag. Het aantal vaste jobs dat nu wordt geschrapt, ligt onder 10 procent van het totaal aantal werknemers, en dus moet de procedure van de wet Renault niet gevolgd worden. De vakbonden betreuren dat, het ABVV zegt dat het bedrijf (…) Lees het hele bericht

morgen-sportkampioenenhulde-in-muze

Morgen sportkampioenenhulde in Muze

Morgenavond vindt in de balzaal van het cultuurcentrum de jaarlijkse kampioenenhulde plaats. De sportraad en team sport hebben de handen weer in elkaar geslagen om samen met de sportclubs de individuele en ploegkampioenen uit alle disciplines te verzamelen. Daaruit selecteerde de jury ook nog twee beloftevolle jongeren, een G-sporter, een G-sportploeg, een sportploeg, sportvrouw en sportman van het jaar. Het zal weer druk worden op het podium waar de 'ceremonie protocollaire' van start gaat om 19.30 u. De toegang is gratis.

ook-steunkousen-voor-werelddowndag-in-berenhuis

Ook steunkousen voor Werelddowndag in Berenhuis

Werelddag rond het syndroom van Down vandaag en dus was oproepen om 'steun'kousen te tonen, in de vorm van twee verschillende sokken. Op heel wat plaatsen werd daar gevolg aan gegeven. Ook in 't Berenhuis pakten ze vandaag uit met een ongewone sokkencombinatie. Omdat anders zijn de wereld zoveel kunstiger maakt ....

elektrificatie-hasselt-mol-is-gestart

Elektrificatie Hasselt-Mol is gestart

In Leopoldsburg is deze voormiddag het startschot gegeven voor de elektrificatie van de spoorlijn Mol-Hasselt. Dat gebeurde in aanwezigheid van federaal minister Bellot, Vlaams minister Weyts en zowat heel politiek Limburg. De komende drie jaar investeert Infrabel 55 miljoen euro, Vlaanderen betaalt daarvan 15 miljoen. Het gaat om een uitgebreid werk: langs de bestaande spoorweg van 38 km waar nu alleen diesels kunnen rijden, komen 1250 bovenleidingspalen en 300 km kabels en draden. Het zal (…) Lees het hele bericht

op-en-afritten-gaan-open-tijdens-dtm

Op- en afritten gaan open tijdens DTM

Er worden geen bijkomende verkeersproblemen rond de E314 verwacht tijdens het DTM-weekend waar zowat 70.000 toeschouwers voor afzakken. De meeste bezoekers komen uit Duitsland en Nederland en zullen dus de E314 gebruiken, waar door de werkzaamheden nu de op/afrit Terlamen is afgesloten. Daarover was grote ongerustheid ontstaan binnen de organisatie en het circuit. Daarop nam de burgemeester contact op met het Agentschap Wegen en Verkeer. Zo kwam het tot een regeling waarbij de (…) Lees het hele bericht

mensensmokkelaars-op-snelwegparking-heusden-zolder

Mensensmokkelaars op snelwegparking Heusden-Zolder

De federale politie van Leuven heeft begin deze week een bende mensensmokkelaars opgerold die actief was op de snelwegparkings in Heusden-Zolder, Heverlee, Aarlen en Ciney. Acht verdachten zijn gearresteerd toen ze op heterdaad betrapt werden terwijl ze op die parkings groepen transmigranten probeerden te smokkelen en bij huiszoekeingen nadien. Een 9de verdachte is door een ander politiekorps opgepakt. Bij de actie zijn 41 transmigranten ontdekt die verstopt zaten in vrachtwagens onderweg naar Engeland.

unizo-ontmoette-burgemeester-en-schepenen

Unizo ontmoette burgemeester en schepenen

Onder de noemer 'ontbijten met de burgemeester' organiseerde UNIZO Heusden-Zolder vanmorgen een ontbijt in Villa Zwart Goud. De lokale ondernemers kregen daar de kans om kennis te maken met het nieuwe college van burgemeester en schepenen van Heusden-Zolder en vooral ook - wat vooruitlopend op het beleidsplan dat nog in de maak is - met hun plannen en doelstellingen. Er werd uiteraard vooral gepraat over domeinen die betrekking hebben op handel en bedrijfsleven.

krachtige-bolides-en-nieuwe-omroepinstallatie

Krachtige bolides en nieuwe omroepinstallatie

Op de DTM-wagens is het nog even wachten, maar op de trainingsdag van vandaag verschenen toch al stevige bolides op het asfalt van Circuit Zolder. Zo zijn heel wat prototypes present die we later in de Belcar en de 24 uren zullen terug zien. Overigens wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om vandaag de nieuwe geluidsinstallatie te testen nu ook fase 4 van het dynamische omroepsysteem is geïnstalleerd.

schapen-beheren-natuur-in-schansbeemden

Schapen beheren natuur in Schansbeemden

Het Agentschap Natuur en Bos heeft in een weiland in de Schansbeemden een kudde schapen ondergebracht. Die worden daar gedurende enkele weken ingezet voor het natuurbeheer, want ze doen er zich tegoed aan het gras. De weide is ook afgespannen. De schapen zitten trouwens voorlopig veilig want de wolven hebben afgelopen nacht en de voorbije nachten toegeslagen in de omgeving van Oudsbergen en Peer. (foto’s Tony Lespoix)

nog-meer-verkeersdrukte-aan-afrit-28

Nog meer verkeersdrukte aan afrit 28

Hou u vast voor nog meer verkeersellende op de E 314. Vanaf 1 april gaan op de Wijerstraat (de weg Zonhoven-Beringen) in Zonhoven de echte werkzaamheden van start vanaf het kruispunt Donkveldweg-Alkenhoofseweg tot voorbij de kantoren van Oben. Er komen daar een middenberm en vrijliggende fietspaden. Na de voorbereidende werken de voorbije maanden, kan vanaf 1 april tot het najaar alleen het verkeer richting Hasselt daar nog voorbij. Wie vanuit Hasselt naar Heusden-Zolder en (…) Lees het hele bericht

geen-straf-voor-incident-op-nieuwjaarsdag

Geen straf voor incident op nieuwjaarsdag

Een man uit Beringen die op 1 januari 2016 zijn vriendin uit Heusden-Zolder tijdens een ruzie op de salontafel smakte, krijgt opschorting van straf. Hij draait wel op voor de gerechtskosten en moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen. De vrouw werd na het incident naar het ziekenhuis gebracht en moest een tweetal weken een halskraag dragen. Ze klaagt nu nog altijd van problemen in de nek. De man was tijdens een ruzie door het dak gegaan toen de vrouw hem met haar gsm wilde filmen.

asbestbuizen-in-middenberm-e-314

Asbestbuizen in middenberm E 314

Bij de werkzaamheden aan de E 314 tussen Lummen en Heusden-Zolder om een derde rijvak aan te leggen, is een gespecialiseerde firma opgetrommeld om asbestbuizen te verwijderen. Die buizen liggen op de middenstrook en werden gebruikt voor de afvoer van regenwater. Bij boringen tijdens de voorbereiding van de werken was al gebleken dat met dit probleem moest rekening gehouden worden. Nu worden de buizen dus voorzichtig verwijderd door arbeiders in beschermende kleding en weggebracht (…) Lees het hele bericht

werken-aan-rotonde-starten-op-8-april

Werken aan rotonde starten op 8 april

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft meer details bekend gemaakt over herinrichting van de rotonde aan Heusden-kerk. De werkzaamheden starten op maandag 8 april en zullen duren tot begin mei. Er is wel rekening gehouden met de carnavalstoet. Tijdens de werken kan het doorgaand verkeer vanuit de Brugstraat en vanuit Willibrordusplein beurtelings over de rotonde via tijdelijke verkeerslichten. De Koerselsebaan en de Poorthoevestraat worden heel de periode volledig afgesloten. Er wordt een omleiding aangeduid. Ook de fietsers moeten een plaatselijke omleiding volgen.

vanavond-begint-de-lente

Vanavond begint de lente

Het is morgen de 21ste maart maar toch begint de astronomische lente al vanavond om 22.55 u. Stilaan begin je dat te voelen buiten en ook te zien aan de natuur. (foto Jan Leijskens, binnenkant van een helleboris)

eind-deze-maand-wordt-carpoolparking-gekuist

Eind deze maand wordt carpoolparking gekuist

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal in de nachten van 22 op 23 en 29 op 30 maart de carpoolparkings in Limburg reinigen. Daarvoor geldt dan telkens een parkeerverbod tussen 20 uur en 6 uur, auto’s die toch blijven staan worden getakeld. En dat die reinigingsacties nodig zijn, bleek vorig jaar toen op de Limburgse parkings bijna 14 ton veegvuil werd opgeruimd. De carpoolparking in Heusden-Zolder wordt opgekuist in de nacht van 29 op 30 maart, samen met die van Diepenbeek, Lummen en Maasmechelen. Dit weekend komen Halen, Hasselt-Duit, Houthalen, Paal en Tongeren aan de beurt. (foto Agentschap Wegen en Verkeer)

vandaag-gezien-37

Vandaag gezien

Jan Leijskens is nog eens het Bolderdal ingedoken op zoek naar de prille lentesfeer.

wie-wil-meedoen-aan-de-peepshow-in-de-bib

Wie wil meedoen aan de Peepshow in de bib?

In de paasvakantie heeft in de bibliotheek de workshop ‘Peepshow’ plaats, en er is nog ruimte voor kinderen die willen deelnemen. Ze moeten daarvoor een beetje nieuwsgierig zijn. Want vanuit een supersnelle trein kunnen ze kijken naar bijvoorbeeld grazende koeien of binnengluren in achtertuintjes. Het komt erop neer dat ze zelf de filmende locomotief besturen, werken met een actiecamera en in de montagecel kruipen. De workshop heeft plaats op dinsdag 16 april van 14 tot 16.30 u en mikt op kinderen geboren tussen 2007 en 2009, het kost 5 euro. Inschrijven kan hier.

16-stakers-in-het-college

16 % stakers in het college

In het Sint-Franciscuscollege staken vandaag 40 van de 250 personeelsleden. Dat is dus 16 %. Bovendien ondervinden de leerlingen daarvan geen hinder want er was vandaag een pedagogische studiedag gepland. In de lagere scholen is het beeld heel verdeeld.

fietser-van-de-week-geert-ceyssens

Fietser van de week: Geert Ceyssens

Geert Ceyssens fietst dagelijks 16 km op en af naar Wijchmaal bij Peer waar hij les geeft. Zijn vrouw Lindsay Reekmans pendelt ook meestal naar het werk. Vorig jaar verkochten ze hun tweede auto, waardoor ze letterlijk de slogan 'Elke fietser is een auto minder!' waarmaken. De Fietsersbond Heusden-Zolder is daar blij mee. Wil je zelf iemand nomineren als fietser van de week? Mail dan naar paul.coolen[!]telenet.be met een mooie liggende foto.

laat-je-fiets-of-bromfiets-labelen

Laat je fiets of bromfiets labelen

Tijdens de multiculturele markt van woensdag 27 maart kun je je fiets of bromfiets weer laten labelen door de gemeenschapswachten. Zo'n anti-fraudelabel bevat het rijksregisternummer van de eigenaar. Dat helpt om een gestolen fiets of bromfiets snel terug te bezorgen als die na een diefstal wordt teruggevonden. En dieven laten er zich ook wel door afschrikken. Volgende woensdag, van 12 tot 16 uur aan de fietsparking bij de markt, ingang Koeltorenlaan.

openbaar-vervoer-veel-trager-dan-de-auto

Openbaar vervoer veel trager dan de auto

De Tijd heeft een interessant mobiliteitsrapport gemaakt. Op een kaart zie je hoe de verbindingen zijn vanuit alle gemeenten naar een plaats die je zelf kunt ingeven. De interactieve kaart berekent dan meteen of je ergens met het openbaar vervoer sneller bent dan met de auto. Voor Heusden-Zolder valt dat al bij al - en zeker in vergelijking met Noord-Limburg en het Maasland - nog mee, (…) Lees het hele bericht

de-shopfabriek-komt-weer-naar-de-centrale

De Shopfabriek komt weer naar de Centrale

Op zondag 31 maart neemt de Shopfabriek opnieuw de grote hal van De Centrale in. Voor de 12de keer verzamelen meer dan 50 hippe en eigentijdse (web)winkels voor een pop-up beurs. Je vindt er decoratie- en interieurartikelen, geschenken en papierwaren, heren- en dameskleding en schoenen, juwelen en accessoires, de nieuwste stoffen en fournituren, baby- en kinderkleding en schoenen, speelgoed en kinderaccessoires, ... Voor de kinderen zijn er (…) Lees het hele bericht

sint-vincentius-heeft-vernieuwde-winkel

Sint-Vincentius heeft vernieuwde winkel

Het was vandaag extra druk bij Sint-Vincentius in de Sint-Lutgardisstraat want daar werd de vernieuwde winkel geopend. De bezoekers reageerden tevreden over de mooie overzichtelijke ruimte voor de dames, de gang voor de mannen, het klasje met potten en pannen en de themaverkoop, ... Het nodigt allemaal uit om een keertje vaker langs te komen. De winkeluitbaters werden beloond met een bosje rozen op de nieuwe toonbanken en een taart, en dat voor de inspanningen van de voorbije (…) Lees het hele bericht

mobiele-flitspaal-aan-werken-op-e314

Mobiele flitspaal aan werken op E314

Vanaf vandaag staat er een mobiele flitspaal op de E 314 aan de werkzaamheden ter hoogte van Heusden-Zolder. Al het verkeer moet daar aan één kant van de snelweg op 2x2 versmalde rijstroken. Er geldt een snelheidsbeperking van 70 km per uur. Uit recente (algemene) metingen blijkt dat 40 % van de bestuurders te snel rijden aan wegenwerken. Dat is niet alleen gevaarlijk voor zichzelf en het andere verkeer, maar brengt vooral de arbeiders in gevaar. Daarom wordt nu voor (…) Lees het hele bericht

seaking-neemt-afscheid-van-limburg

Seaking neemt afscheid van Limburg

Vandaag heeft de laatste Seaking-helikopter van het Belgisch leger afscheid genomen van Limburg. Hij bezocht één keer de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel en doorkruiste het Limburgse luchtruim. De helikopter maakt deze week een afscheidstour en blijft dan definitief aan de grond, hij is vervangen door de NH-90. De Seaking is vooral gekend door reddingsopdrachten aan zee en van de tv-serie Windkracht 10. Af en toe waren ze ook in het binnenland te zien, onder meer voor (…) Lees het hele bericht

ief-postino-komt-naar-bolderberg

Ief Postino komt naar Bolderberg

Op woensdag 10 april om 20 uur organiseren Klein Teater Bolderberg en KWB Bolderberg een voorstelling van Ief Postino in de Witte Zaal. De voorstellng is gebaseerd op de reeks van Ief Gilis die voor het Eén-programma 'Iedereen Beroemd' brieven van Italiaanse Limburgers naar vrienden en familie in Italië bracht. Een prachtige reeks waarvan hij een even mooie theatervoorstelling maakte. Die ging in première in ZLDR Luchtfabriek en was daarna al op veel (…) Lees het hele bericht

dekenaat-gaat-op-pelgrimswandeling-in-eversel

Dekenaat gaat op pelgrimswandeling in Eversel

Het dekenaat Beringen organiseert op zondag 31 maart om 14 uur een pelgrimswandeling in Eversel. Het gaat om een wandeling van ongeveer 4 km die vertrekt en aankomt in de kerk van Eversel. Vooraf en nadien is in de kerk een korte bezinning gepland, halfweg wordt stilgestaan bij het Emmaüsverhaal. 't Is de bedoeling daar onderweg verder over te praten met een wandelgenoot. Het einde wordt verwacht rond 16 uur. Iedereen is welkom, inschrijven is niet nodig.

hoeveel-krijgt-luca-voor-zijn-designstoel

Hoeveel krijgt Luca voor zijn designstoel?

Volk uit Heusden-Zolder vanavond op 'Stukken van Mensen' op Vier, het programma waarin mensen bijzondere kunstwerken of antiekstukken naar waarde kunnen laten schatten en te koop aanbieden. Centraal staat de 12-jarige Luca die samen met mama Inge Goovaerts een designstoel van meubelontwerper Fabiaan Van Severen komt aanbieden. Luca is meteen de jongste aanbieder uit de reeks. 'Stukken van Mensen', vanavond 21.35 u op Vier.

man-uit-heusden-zolder-was-chauffeur-van-dealer

Man uit Heusden-Zolder was chauffeur van dealer

Voor de rechtbank in Hasselt zijn vandaag een drugsdealer en zijn chauffeur, een man uit Heusden-Zolder, verschenen. In oktober vorig jaar bemerkte de politie bij een controle in Riemst een bestuurder die bijzonder raar reed. Hij werd aan de kant gezet en het bleek om een man van 46 uit Heusden-Zolder te gaan. Maar zijn passagier trok nog meer de aandacht, die had spuiten, bolletjes en meer dan 300 ml speed bij zich. De man, die al eerder veroordeeld is, zit in de cel en kwam niet (…) Lees het hele bericht

heb-je-nog-bruikbare-sportkleding

Heb je nog bruikbare sportkleding?

De dienst sport van de gemeente heeft zich achter een initiatief van Sint-Vincentius geschaard om bruikbare sportkleding in te zamelen. Mensen uit minder begoede gezinnen kunnen vaak niet aan sport doen omdat ze de uitrusting niet kunnen betalen. En dat terwijl sporten helpt om de isolatie te doorbreken en de gezondheid te bevorderen. Dus heb je bloesjes, shorts, lange broeken of jasjes die je niet meer gebruikt maar die nog in goede staat zijn? Alle kleding is welkom, maar er wordt vooral gezocht naar loopspullen voor mannen én vrouwen. Je kunt het binnenbrengen bij Sint Vincentius, Sint-Lutgardisstraat 87 op maandag, dinsdag, woensdag en zaterdag van 9 tot 11.30 u, nog tot 29 maart mag dat ook bij de dienst sport in het gemeentehuis.

liebrecht-vanbeckevoort-speelt-franz-liszt

Liebrecht Vanbeckevoort speelt Franz Liszt

Nu zondag organiseert Muze weer een top klassiek concert in de Sint-Vincentiuskerk. Liebrecht Vanbeckevoort, één van onze allerbeste Belgische concertpianisten, komt er zijn gloednieuwe album voorstellen waarmee hij Franz Liszt eert. En dat in Belgische première. Hij doet dat op een fameus instrument: ‘The Straigth Strung Concert Grand Piano’. Om Vanbeckevoort nog even te situeren: in 2007 was hij finalist op de Koningin Elisabethwedstrijd en werd hij zesde. Dat jaar was hij ook gastsolist op de Night of the Proms. Het zal zondag dan ook een heel bijzonder concert worden, zoals steeds ingeleid door Fred Brouwers. Tickets: € 20, € 17, € 14.

vandaag-gezien-36

Vandaag gezien

De wilde pruim staat in bloei. Voorbode van beter lenteweer? (foto Jan Leijskens)

petanque-de-laatste-uitslagen

Petanque: de laatste uitslagen

In het petanque is de wintercompetitie nu helemaal afgelopen. In de eerste afdeling Limburg eindigde - zoals we al meldden - De Berk A-Olympia B op 7-2, terwijl Boekt B met 6-3 van Interlommel verloor. Olympia A-Boekt A was 4-5. In de eindstand telt kampioen Olympia B 16 punten, De Berk volgt met 15 en Boekt A met 12. Boekt B eindigt 5de en Olympia A 11de en laatste. De uitslagen in tweede provinciale: Genenbos D-De Berk B 7-2, Fenix A-De Berk C 9-0, Boekt C-Kelchteren B 7-2, Hasselt A-Olympia C 6-3. Olympia C eindigt 4de, De Berk B 9de, Boekt C 10de en De Berk C 11de.

kleuters-inschrijven-na-weekendje-kamperen

Kleuters inschrijven na weekendje kamperen

Vanmorgen worden in de kleuterscholen nieuwe kleuters ingeschreven. In de Springplank in Eversel hebben verschillende ouders sinds vrijdagavond ‘gekampeerd’ om zeker te zijn van een plaats. Ze mochten daarvoor wel binnen in de schoolgebouwen. Ook de vorige jaren hadden ze op voorhand aangeschoven en bleek het achteraf niet nodig omdat er voldoende plaatsen waren. Een andere Heusdense kleuterschool – De Toverfluit – voert ondertussen campagne om meer kleuters aan te trekken, vooral dan met Nederlands als thuistaal.

vierde-plaats-in-spa-voor-patrick-snijers

Vierde plaats in Spa voor Patrick Snijers

Patrick Snijers en Davy Thierie zijn met hun VW Polo R5 vierde geworden in de Rally van Spa. Door de regen werden het bijzonder zware klassementsproeven. Maar ze sloegen er zich uitstekend door en hebben daardoor hun wagen een pak beter leren kennen. Voor Patrick was het meegenomen dat hij uitgerekend op Saint Patricks Day punten kon sprokkelen voor het BK. (foto BMA)

zolder-d-wint-van-z

Zolder D wint van Z

In het basketbal stond een ploegderby in vierde provinciale op het programma: Zolder Z verloor nipt van Zolder D met 47-49. In derde provinciale D won leider Zolder C van Tongeren C met 50-94.

tragische-speeldag-voor-anadol-en-bolderberg

Tragische speeldag voor Anadol en Bolderberg

In tweede provinciale A kreeg Anadol een 7-1 pandoering aangesmeerd van Sporting Grote Heide en komt onderaan de rangschikking nu echt wel in slechte papieren. In tweede B keerde Bolderberg ook al met hangende pootjes terug van zijn verplaatsing naar Eendracht Henis: 5-0.

opnieuw-winst-voor-sk-06

Opnieuw winst voor SK 06

In de vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 een goed slotoffensief ingezet, het versloeg nu ook Racing Boxberg Genk met 3 - 1.

een-beeld-voor-de-school-van-de-toekomst

Een beeld voor de school van de toekomst

Lagere school De Brug en kleuterschool De Toverfluit in Heusden-Centrum zijn de afgelopen tijd volledig vernieuwd en gemoderniseerd. Vandaag zijn de nieuwe gebouwen met een plechtigheid in gebruik genomen. Directrice Marleen Indestege van de kleuterschool benadrukte hoe de afgelopen jaren alles stapsgewijs tot stand kwam, eerst opgefriste gangen, nadien nieuwe toiletjes om vervolgens de klassen te verniewen, samen met architecten en een firma. Directeur Ludo Van Ende van de lagere (…) Lees het hele bericht

wateroverlast-in-de-dikkelstraat

Wateroverlast in de Dikkelstraat

De Dikkelstraat, vlak tegen de snelweg, had vandaag te maken met wateroverlast. Door de aanhoudende regen kon het toegestroomde water niet meer afgevoerd worden. De open grachten liepen over, de weg kwam blank te staan en ook een weide liep onder. De brandweer en gemeentediensten kwamen ter plaatse. Met een graafmachine werd de beek langs de snelweg meer open gemaakt en een eind verder werd de afvoer onder de straat vrijgemaakt zodat ook daar het water kon wegstromen. Daardoor bleef alles beperkt tot hinder en kon schade worden vermeden.

478-lopers-voor-3-wedstrijden-vijverrun

778 lopers voor 3 wedstrijden VijverRun

Zoals verwacht had het weer van de afgelopen tijd het parcours bijzonder zwaar gemaakt, maar de zon in de ochtend lokte de lopers massaal naar de VijverRun33. Om 12 uur mocht schepen van sport Lode Schops het startschot gegeven voor de 33 km door de natuur, langs vijvers, beken en kastelen, met gelukkig de nodige bevoorrading onderweg. Liefst 319 dapperen namen de start en ze maakten al snel kennis met de modder, maar dat kon duidelijk de motivatie niet temperen. Ondertussen mocht (…) Lees het hele bericht

twee-keer-een-derde-plaats-voor-hebad

Twee keer een derde plaats voor Hebad

Voor badmintonclub Hebad was het gisteren weer een spannende dag. Zowel eerstenationaler Hebad 1G als Hebad 2 G uit tweede nationale reisden naar Erpe-Mere af voor de strijd om de 3de en 4de plaats. Zoals bekend mistten beide ploegen een ticket voor de titelstrijd en was dit een laatste kans om te schitteren na een mooi seizoen. Hebad 1G was te sterk voor W&L 1G, en bij een 5-1 stand voor de Heusdenaars werd afgezien van de resterende wedstrijden. Hebad 2G was ook een maatje (…) Lees het hele bericht

weer-slaat-net-op-tijd-om-voor-sint-baafstocht

Weer slaat net op tijd om voor Sint-Baafstocht

Eversel en omgeving worden vandaag overspoeld door wandelaars. De traditionele Sint-Baafstocht van Wandelend Paal draait andermaal op een succes uit. Vanmorgen heel vroeg oogde het nog somber toen het regende, maar nog voor de opening van de inschrijvingen begon het op te klaren en lieten ook de moedigste wandelaars voor de lange afstanden zich niet afschrikken. Ondertussen kwam de stroom op gang en in de loop van de voormiddag was de kaap van de 1000 al gerond. Nog tot 15 uur kunnen de wandelaars vertrekken.

n-va-ruimt-zondag-de-boel-op

N-VA ruimt zondag de boel op

De komende weken staan ook in Heusden-Zolder verschillende opruimacties gepland in het kader van de Lenteschoonmaak en de Mooimakers. De N-VA houdt volgende zondag een opruimactie en roept mensen op om te komen helpen. Afspraak om 9 uur aan de Schaapsweg 79, daar worden de deelnemers in groepjes verdeeld om verschillende zones verspreid over Heusden-Zolder op te ruimen. Na de actie komt iedereen om 12.30 u samen aan de vijvers bij kasteel Meylandt. Daar wordt het afval samengebracht en nadien door de gemeentediensten opgehaald. In de Blokhut wordt nog wat nagepraat.

dat-heet-huisvredebreuk

Dat heet huisvredebreuk

Dan probeer je als familie huismus op een zondagochtend in alle rust te werken aan de voorbereiding van je gezinsuitbreiding, en dan word je opgeschrikt door twee rovers die achtereenvolgens hun kop in jouw veilige huisje steken. Gelukkig was de deur te kleine voor de ongenode bezoekers. (foto's Christina Put)

heusden-a-houdt-het-spannend

Heusden A houdt het spannend

In de tweede provinciale handhaaft Heusden A zich aan de top na een nieuwe zege tegen Peer, 62-51. In derde provinciale A verloor Zolder B met 66-59 van Bree B. Heusden B verloor van Lummen met 45-54. In vierde A moest Heusden C het onderspit delven tegen Lummen C: 39-48. De dames van Zolder kregen een fikse pandoering van Gems Diepenbeek: 73-24.

ook-tegen-de-condors-wint-zolder-niet

Ook tegen de Condors wint Zolder niet

In de tweede landelijke van het basketbal heeft Zolder A ook vanavond verloren, zij het nipt: 81-84 tegen Sint-Niklase Condors A.

vck-verliest-in-dilsen-stokkem

VCK verliest in Dilsen-Stokkem

In de tweede divisie van het volleybal heeft VCK Bolderberg andermaal verloren, het werd 3-0 bij Mavo Dilsen-Stokkem waartegen het geen vuist kon maken. Setstanden waren 25-20, 25-15 en 25-16.

kvv-heusden-zolder-is-kampioen-1

KVV Heusden-Zolder is kampioen

KVV Heusden-Zolder is kampioen in derde provinciale A. Zaterdagavond behaalde het een klinkende 1-5 overwinning in Donk en heeft daardoor een onoverkomelijke voorsprong uitgebouwd op de achtervolgers. KVV werd luid aangemoedigd door de supporters die zelfs met een bus waren meegereisd. Het is ook een verdiende kampioen die bij de seizoensstart domineerde, veruit de meeste doelpunten scoorde en de minste tegenkreeg. Volgend jaar speelt KVV dus in tweede provinciale. En da's alweer een tijdje geleden aan De Nieuwe Dijk. (archieffoto)

zilver-voor-lander-jarre-en-kyano

Zilver voor Lander, Jarre en Kyano

3 turners uit Heusden-Zolder hebben vandaag op het Limburgs kampioenschap toestelturnen voor jongens - dat zowaar in Brugge plaatsvond - een zilveren medaille gehaald. Lander Fissette won zilver in niveau A 12-13 jaar, Jarre Schepers deed hetzelfde op niveau I 8-jaar en Kyano Schepers werd eveneens tweede in niveau A 13-15 jaar. Ze maken alledrie deel uit van Olympia Houthalen waar ze meer dan 20 uur per week trainen. Nu bereiden ze zich voor op het Vlaams kampioenschap op 4 mei in Wevelgem. (foto Kim Fisette)

graffiti-wellicht-kwajongensstreken

'Graffiti wellicht kwajongensstreken'

De graffiti die afgelopen nacht verspreid over de cité op gebouwen zijn aangebracht, hebben de hele dag de Turkse gemeenschap in hun greep gehouden. Zo is voorzitter Erkan Konak van de Selimiye-moskee - de grootste gemeenschap - heel de dag in het verenigingslokaal aan de Koolmijnlaan geweest waar hij overstelpt werd met vragen en telefoons. Voor hen is het ook niet 100 procent duidelijk wie achter het vandalisme zit. "Alles wijst in de richting van kwajongensstreken die (…) Lees het hele bericht

jonge-atleten-bekampen-elkaar-in-de-arena

Jonge atleten bekampen elkaar in de arena

De atletiekliefhebbers konden vandaag hun hartje ophalen in de Golazo-Arena tijdens de eerste Euro-meeting. Piepjonge atleten - miniemen - uit vier landen namen het tegen elkaar op in vier disciplines: 60 meter vlak, 60 meter horden, hoogspringen en verspringen. Als zo'n prille atleten aan wedstrijden deelnemen, geven ze zich sowieso 100 procent. En voor velen was het de eerste internationale meeting, nog een extra motivatie dus en dat droop er af. En aan het eind volgde de beloning voor de besten: het ereschavotje en een medaille uit handen van de burgemeester. AVT won voor eigen volk het klassement bij de jongens en ook het totaalklassement. (foto's Ann Jordens)

rc-9-mist-nipt-bekerfinale

RC 9 mist nipt bekerfinale

Het heeft niet mogen zijn voor rugbyclub RC9. Het verloor zijn halve bekerfinale nipt van het Waalse Rush met 31-33. Het was voor de toeschouwers een boeiend spektakel die uiteindelijk overging in een ware thriller. De eerste helft verliep gelijkopgaand, maar Rush bouwde in de 2de helft een voorsprong uit van 2 tries. Game over leek het wel, maar RC9 toonde veel karakter en kwam spectaculair terug opzetten. Bij 31-33 had de thuisploeg nog een conversie te goed, maar die werd gemist. Het wordt dus geen finale in Brussel.

rp-products-haakt-af-bovenaan

RP Products haakt af bovenaan

In het bedrijfsvoetbal lijkt RP Products op vier matchen voor het einde uit titelkoers geslagen, het verloor vandaag bij leider Century Hasselt met 4-0. Medeleider Wieze Boys A versloeg met dezelfde cijfers Pool Keramo A op eigen terrein. In de tweede afdeling won de leider, Wieze Boys B ook al met 4-0 van Pool Keramo B.

graffiti-op-cite-aan-aanslag-nieuw-zeeland-gelinkt

Graffiti op Cité aan aanslag Nieuw-Zeeland gelinkt

Afgelopen nacht zijn op minstens 15 plaatsen op de Cité graffiti aangebracht. Daarbij werden vooral gevels geviseerd. Aanleiding zou de terreuraanslag op de moskee in Nieuw-Zeeland zijn.Op de meeste gevels zijn vier letters of tekens -GESR - aangebracht. Schepen Engin Özdemir leidt uit sociale media af dat die uit het Frans zouden afkomstig zijn en verwijzen naar een boodschap als 'dit kan ons ook overkomen'. Op één plaats is ook 'Pray for New Sealand' gespoten. De politie is op de hoogte van de feiten en burgemeester Mario Borremans heeft een onderzoek bevolen.

het-treffen-van-de-promovendi

Het treffen van de promovendi

Uitgerekend op de laatste speeldag van de wintercompetitie in eerste provinciale stonden de twee toppers van Heusden-Zolder tegenover elkaar: De Berk en Olympia. Sportief had de wedstrijd niet zoveel belang meer want Olympia is kampioen en De Berk tweede en zo promoveren ze samen naar ere-afdeling. Natuurlijk was het op het terrein nog wel een stuk prestigestrijd, maar daarnaast ging het uiteraard om een verbroedering tussen de promovendi uit één gemeente. Ook de burgemeester kwam hen feliciteren. Het was De Berk A dat de punten thuis hield en Olympia B met 7-2 versloeg.

van-huut-noa-her

Van huut noa hèr

Eerder deze week hadden we het al over hèrs en gins, naar aanleiding daarvan herinnert Eric Lefèbvre zich ook nog de uitdrukking van huut noa hèr of op sommige plaatsen zeggen ze ook van huut noa haar, te vertalen als van hier naar daar of van links naar rechts.

nieuw-verlies-voor-la-baracca-2

Nieuw verlies voor La Baracca

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lindeman met 3-2 verloren bij Courselle Koersel A. De club uit Lindeman blijft in de onderste regionen van de rangschikking bengelen.

hard-werken-in-pyjama

Hard werken in pyjama

Ook in 't Molenholleke daagden de leerlingen gisteren in pyjama op, maar naar verluidt ging het er allerminst slaperig en toe en werd er toch flink gewerkt. 

richie-zingt-mee

Richie ondertekent mee

We proberen op alle manieren onze toekomst te redden ...

regen-veroorzaakt-overlast-en-ongevallen

Regen veroorzaakt overlast en ongevallen

Wie vanavond op de baan geweest is, zal het gemerkt hebben, de vele regen zorgde voor moeilijk verkeer. Er stonden sowieso de files op de E 314 aan de werken in Heusden-Zolder en daar kwamen in de loop van de avond nog eens drie ongevallen tussen Maasmechelen en Genk bovenop met de regen als oorzaak. De brandweer moest ook enkele keren uitrukken om overtollig water weg te pompen, onder meer door verstopte slokkers.

thuisverlies-voor-ll-si

Thuisverlies voor LL SI

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal verloor Futsal LL SI vanavond met 3-4 van Wellen. De beloften moesten met 2-3 het onderspit delven.

bednet-ook-een-knusse-dag-in-berkenbos

Bednet: ook een knusse dag in Berkenbos

Ook in de vrije lagere school Berkenbos kwamen de meeste leerlingen en leerkrachten in pyjama naar de klas uit solidariteit met de actie Bednet en met langdurig zieke kinderen en jongeren. En iedereen vond het trouwens leuk om een dagje in pyjama of badjas rond te lopen. Knusjes, zeker bij dit weer als je binnen zit. (foto's Rita Ramakers)

kleuters-bezochten-politie-en-brandweer

Kleuters bezochten politie en brandweer

In kleuterschool De Toverfluit hielden ze hun verkeersweken. Daarin gingen de 4-jarigen op bezoek bij de politie terwijl de 5-jarigen de brandweerkazerne bezochten. Ze mochten zich allemaal even brandweerman of politievrouw voelen. Een leerrijke ervaring. (foto's Wendy Castro)

rc-9-begint-aan-druk-weekend

RC 9 begint aan druk weekend

RC 9 heeft een druk rugbyweekend voor de boeg. Morgen komen alle ploegen - behalve de dames - in actie. De U16 trekken op verplaatsing naar Antwerpen. De senioren moeten op hun eigen Vrijheid-terreinen het Waalse RUSH in de ogen kijken in de halve finale van de beker van België voor regionale teams. RC9 Heusden-Zolder is de laatst overgebleven Vlaamse ploeg en mag bij winst naar de 'kleine Heizel'. De steun van de supporters zal nodig zijn. Zondag (…) Lees het hele bericht

politie-doekt-wietplantage-op-in-poststraat

Politie doekt wietplantage op in Poststraat

De lokale politie heeft vandaag een cannabisplantage opgedoekt in de Poststraat. Na een onderzoek door de recherche viel de politie binnen in de woning en trof daar de plantage aan. Het is nog niet duidelijk om hoeveel planten het ging, maar de installatie is ondertussen vernietigd. Getuigen zagen hoe één persoon werd afgevoerd, maar over een eventuele aanhouding is nog niets bekend.

duimen-voor-emily-in-the-voice

Duimen voor Emily in The Voice

Vanavond in The Voice op VTM zit een deelneemster uit Heusden-Zolder. Emily Vannes is 27 en nam in 2014 ook al deel. Ze deed het toen goed, overleefde de blind auditions en koos voor het team van dorpsgenoot Regi Penxten. Maar in de battles ging ze eruit. Sindsdien broedde ze op revanche en die kans krijgt ze nu dus. Ze komt straks als laatste aan de beurt en brengt het nummer 'One and Only' van Adele. The Voice, VTM, vanavond 20.40 uur. (foto VTM) UPDATE Emily deed het uitstekend. Drie van de vier juryleden draaiden hun zetel. Ze gaat dus door en koos voor het team van Bart Peeters.

groen-blaast-samenwerking-met-cd-v-op

Groen blaast samenwerking met CD&V op

CD&V-Groen bestaat niet meer in Heusden-Zolder. Na terugkoppeling met de leden heeft Groen Heusden-Zolder beslist om de samenwerking met CD&V stop te zetten. “De overstap van schepen Yasin Gül van Groen naar CD&V heeft het vertrouwen geschaad en een verdere samenwerking bemoeilijkt. Een onafhankelijke koers is de beste garantie om de inwoners van Heusden-Zolder een oprechte groene stem te geven,” zo klinkt het in een persbericht (…) Lees het hele bericht

de-springplank-in-pyjama-voor-bednet

De Springplank in pyjama voor Bednet

In De Springplank kwamen de leerlingen vandaag in pyjama naar school, want ze steunen ten volle de acties van Bednet. Dat is de campagne die zieke kinderen wil helpen om van thuis uit de lessen te kunnen blijven volgen. In De Springplank maakten ze een fotocollage van al die leuke beelden uit de verschillende klassen.

laatste-details-in-zaalvoetbalfusie-afgehandeld

Laatste details in zaalvoetbalfusie afgehandeld

In de fusie van het zaalvoetbal zijn nu ook de laatste puntjes op de i gezet. De nieuwe club zal 'Futsal Los Leones Genk’ heten en de thuiswedstrijden spelen in grote sporthal van Genk. Naast het A-team en de U21 worden ook nog U15, U13, dames en misschien nog een U11 ploeg in competitie gebracht. De club kan zo alsnog een licentie aanvragen om de vrijgekomen plaatsen in tweede nationale op te vullen. Pas na 19 maart wordt duidelijk of de nieuwe club een licentie krijgt. Er is al een nieuwe facebookpagina aangemaakt en op 14 april organiseert de club een talentendag in Genk. Maar schaduwzijde van het hele verhaal: aan de geschiedenis van Olympia Heusden en later MFC SI Heusden-Zolder komt nu een eind.

help-heusden-zolder-aan-de-gouden-kinderschoen

Help Heusden-Zolder aan de Gouden Kinderschoen

Heusden-Zolder is in de running voor de Gouden Kinderschoen, waarmee het VVSG-Steunpunt Kinderopvang inspirerende, lokale projecten rond kinderopvang wil belonen. Het project AAP en Huis van het Kind Heusden-Zolder zijn daarvoor geselecteerd. Om het vrijetijdsaanbod toegankelijker te maken voor kwetsbare groepen, ontwikkelde de gemeente de website AAP, een platform met het vrijetijdsaanbod voor alle kinderen in Heusden-Zolder. De (…) Lees het hele bericht

zowat-1-op-5-reed-gisteren-te-snel

Zowat 1 op 5 reed gisteren te snel

Gisterennamiddag en -avond hield de politie snelheidscontroles op 3 hoofdwegen en in 5 straten die veel als doorgangsweg worden gebruikt. Van de 1581 gecontroleerde bestuurders reden 313 te snel, dat is 19,8 %. 4 van hen moeten mogelijk hun rijbewijs inleveren. Twee haalden zelfs meer dan 100 km per uur in de bebouwde kom, ruim het dubbele van de toegelaten snelheid. In de Veenderweg en Kleuterweg was de flitsauto gezet na recente klachten van buurtbewoners. In de Veenderweg reden (…) Lees het hele bericht

geweldadige-homejackers-zijn-veroordeeld

Geweldadige homejackers zijn veroordeeld

Twee homejackers die eind november 2016 een koppel zeventigers in de Heidestraat in Bolderberg overvielen en daarbij gewelddadig te keer gingen, zijn vandaag veroordeeld door de rechtbank in Hasselt. Een man uit Diest - die niet aan zijn proefstuk was en verstek gaf voor de rechtbank - kreeg 4 jaar cel, zijn compaan uit Luik 40 maanden. Ze moeten de slachtoffers bijna 30.000 euro schadevergoeding betalen. De overvallers hadden de man - een vroegere verzekeringsmakelaar - (…) Lees het hele bericht

afvalcontainers-op-circuit-zijn-gearriveerd

Afvalcontainers op circuit zijn gearriveerd

Onlangs toonden we al hoe op Circuit Zolder de putten werden gegraven voor de ondergrondse afvalcontainers die het bedrijf Traflux daar plaatst en onderhoudt. Ondertussen zijn de containers allemaal gezet. Het gaat om 68 vaste en 20 mobiele containers verspreid over het hele domein waarin de bezoekers hun afval laten sorteren. De kleine bakken worden geledigd door de circuitmedewerkers, de grote containers – 1500 liter – worden rond evenementen leeggemaakt door de vrachtwagens van Traflux.

kraan-verdwijnt-uit-heusdense-skyline

Kraan verdwijnt uit Heusdense skyline

De enorme kraan aan het Kapellehof, die er sinds 2017 stond, verdwijnt vandaag uit de skyline van Heusden-Centrum. Het gebouw wordt nu verder afgewerkt en later dit voorjaar worden de mensen van 't Weyerke als eerste bewoners verwacht. (foto Julien Maebe)

begeleidingscommissie-voor-mobiliteitsvraagstukken

Begeleidingscommissie voor mobiliteitsvraagstukken

De gemeenteraad krijgt op donderdag 28 maart voorlopig 13 punten in openbare zitting te verwerken en nadien liggen er nog 4 punten voor de OCMW-raad voor. De gemeenteraadsleden moeten een samenwerkingsakkoord voor bijzondere bijstand tussen de politie Heusden-Zolder en de zones rond Hasselt, Borgloon, Sint-Truiden en Tongeren goedkeuren. Daarnaast moet ook de definitieve inlijving van ruim 3 are van Infrabel in de Geenrijt goedgekeurd worden en dat voor de uitbouw (…) Lees het hele bericht

vijverrun33-wordt-stevige-uitdaging

VijverRun33 wordt stevige uitdaging

De deelnemers aan de VijverRun33 zullen zondag alles uit de kast mogen halen. Team Sport heeft immers een prachtig parcours uitgestippeld door het natuurgebied van De Wijers. Het bij wijlen golvend parcours is sowieso al niet gemakkelijk, de storm en de vele regen zullen daar nog letterlijk en figuurlijk een schepje bovenop hebben gedaan. Al wordt natuurlijk wel alles gedaan om de veiligheid te garanderen. Benieuwd wie zondag als sterksten uit de editie 2019 zullen komen.

ook-s-nachts-een-verrassende-lucht

Ook 's nachts een verrassende lucht

Maartse buien overdag, maar 's avonds en 's nachts, blaast de wind dezer dagen de donkerste wolken weg en dan ruimen ze plaats voor schapenwolkjes en een sterrenhemel. (foto Jan Leijskens)

publiek-razend-enthousiast-over-fidelus-fortibus

Publiek razend enthousiast over Fidelus Fortibus

Op domein Bovy had vanavond de eerste voorstelling van Fidelus Fortibus door Circus Ronaldo plaats. Het is een solo-voorstelling van Danny Ronaldo, die zich daarin ontpopt tot sobere clown, jongleur, acrobaat en theaterman in een voorstelling die qua sfeer balanceert tussen tragikomedie, melancholie, ironie en een stukje cynisme. Maar ze wordt vooral gedragen door het spitsvondige spektakel waarmee Danny Ronaldo, zelfs wie de voorstelling al eens zag, nog steeds (…) Lees het hele bericht

zondag-op-wandel-vanuit-sint-baaf

Zondag op wandel vanuit Sint-Baaf

Zondag 17 maart organiseert de gekende club Wandelend Paal al voor de 31ste keer zijn Sint-Baafstocht. Zoals steeds liggen start en aankomst aan Sint-Baaf Eversel, vertrekken kan tussen 7 en 15 uur. De parcoursbouwers hebben dit jaar een nieuw traject uitgestippeld, maar uiteraard zal dat ook nu weer voor een groot deel lopen door de bossen van onder meer Eversel en Lummen, de Mangelbeekvallei en langs het Albertkanaal. De deelnemers kunnen kiezen tussen 4, 6, 10, 15, 20, 25 en 33 km en er is nog de Ever-Green Trail over 42 km.

ontmoeting-met-de-pioniers-van-het-buurtwerk

Ontmoeting met de pioniers van het buurtwerk

Op 27 maart heeft in het Ulburghs-huis in de Sint-Annastraat een inspirerende ontmoeting tussen pioniers van gisteren en vandaag in het buurtopbouwwerk plaats. In het Ulburghs-huis is immers een werkplaats met de jongeren van vzw Arktos ondergebracht en daar worden twee sleutelfiguren uit de beginjaren van het Limburgse buurtopbouwwerk uitgenodigd: Johny Vanschoren en Jef Lingier. Johny Vanschoren deed zijn burgerdienst bij Wereldscholen midden de jaren '70 en (…) Lees het hele bericht

kwb-overdag-zet-een-punt-achter-werkjaar

KWB-overdag zet een punt achter werkjaar

In Heusden-Centrum zit het seizoen 2018-2019 van KWB-overdag er a weer op. Die laatste bijeenkomst werd ingezet met de nodige hapjes en afgerond met minstens even nodige natjes. Tussendoor werd een visueel overzicht gebracht van een interessant werkjaar met boeiende sprekers en mooie uitstappen. Vandaag zijn alvast heel wat suggesties gedaan voor de volgende reeks. (foto's Ludo Deleux)

ballet-dommage-zoekt-zangers-en-zangeressen

Ballet Dommage zoekt zangers en zangeressen

Zing je graag en kun je dat ook op een behoorlijke manier? Lees dan zeker verder want Ballet Dommage is op zoek naar zangers/zangeressen die in een gastkoor willen optreden voor het nieuwste project: VOLK fragment 3. Daarvoor trekt het met verplaatsbare decors rond om in 8 steden een openluchtvoorstelling te geven. Van 17 tot 20 september maakt het theatergezelschap een tussenstop in Heusden-Zolder en voor die voorstellingen zoekt Ballet Dommage lokaal zangtalent. Schrijf je voor zondag 17 maart in voor de audities via jana.debruyne[!]gmail.com, voor meer infol bel 0498 52 98 87.

moed-en-volharding-brengt-3-shows

Moed en Volharding brengt 3 shows

Turnkring Moed en Volharding organiseert dit weekend het jaarlijkse Gym- en Dansgala in sporthal Berkenbos, thema is deze keer MeV[!]interim. Overigens is de club ondertussen zo sterk uit de kluiten gegroeid dat met liefst 3 shows wordt uitgepakt. Op zaterdag 16 maart om 17 uur is er de eerste show zonder kleuters, zondag om 11 uur volgt de tweede show mét kleuters en tenslotte is er zondag om 15 uur de derde show zonder kleuters. Show 1 en 3 kosten € 10 aan de kassa, show 2 kost € 8. (foto archief)

wat-een-weer-vanavond

Wat een weer vanavond

Het was een bijzonder raar weer vanavond met afwisselend regen, hagel, wind, donderslagen en bliksem zoals waargenomen boven Hof ter Bloemen door Gust Put. De maartse buiten in hun meest extreme vorm.

al-200-inschrijvingen-meer-voor-vijverrun33

Al 200 inschrijvingen meer voor VijverRun33

Het ziet ernaar uit dat de VijverRun33 dit jaar een succesvolle editie wordt en dat de deelnemers zich niet laten afschrikken door het weer van de jongste tijd. Er zijn liefst 495 voorinschrijvingen genoteerd, dat zijn er goed 200 meer dan vorig jaar. De dag zelf komen er daar ongetwijfeld naar een heleboel bij. Om 12 uur klinkt het startschot voor de 33 km. Om 13 uur starten de deelnemers aan de 5 km en om 13.45 u is het tijd voor de 12 km-lopers.

jonge-ondernemers-en-turkse-lekkernij-op-de-markt

Jonge ondernemers en Turkse lekkernij op de markt

Allesbehalve tropisch weer vandaag, maar de marktkramers deden hun best om de multiculturele markt toch een zuiders tintje mee te geven. Eén van hen serveerde verse ‘nohutlu pilav’, een typisch Turkse lekkernij waarmee het begrip ‘Turkenmarkt’ nog maar eens werd onderstreept. En omdat ook toekomstige ondernemers een kans moeten krijgen, verkochten leerlingen van het Sint-Franciscuscollege in het kader van hun mini-onderneming mooie kaarsen. Die komen voorlopig 's avonds nog van pas bij dit herfstige weer.

basic-fit-opent-overmorgen

Basic Fit opent overmorgen

Basic Fit, het nieuwe fitnesscentrum in de Koolmijnlaan boven de Action, opent overmorgen, 15 maart, de deuren. Dat heeft de fitnessketen zelf aangekondigd. Het wordt in ons land meteen de 177ste vestiging van Basic Fit. Basic Fit is 7 dagen op 7 open, alleen op Kerstmis en Nieuwjaar zijn de centra dicht.

vandaag-gezien-35

Vandaag gezien

Een mini-zandraket gefotografeerd met een supermacro. (foto Jan Leijskens)

nieuwe-huisstijl-voor-de-wijers

Nieuwe huisstijl voor De Wijers

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) richt samen met haar partners de volgende jaren 8 onthaalpunten in voor het gebied De Wijers, waarvan één in Bolderberg met een nieuwe huisstijl. De deelgebieden van De Wijers worden heringericht zodat de natuur en recreatie meer kansen krijgen. Ook het landschap en het lokale erfgoed worden in de kijker gezet met aandacht voor mobiliteit tussen de gebieden. De meer dan 1.000 vijvers in het gebied zijn samen 1400 (…) Lees het hele bericht

een-bedankje-voor-de-brandweer

Een bedankje voor de brandweer

De brandweer blijft de handen vol hebben na de storm van zondag, waar ondertussen nog flink wat windstoten zijn bijgekomen. Het aantal opgeruimde bomen en herstelde daken is bijna niet meer te tellen. Heel wat inwoners weten die volgehouden inspanningen in moeilijke omstandigheden te waarderen, zoals Ness Barzan, bij wie ze nog snel even de tijd maakten om kleindochter Merel een heldenpose te laten aannemen.

circus-ronaldo-op-bovy-de-laatste-tickets

Circus Ronaldo op Bovy: de laatste tickets

Het bezoek van Circus Ronaldo - op uitnodiging van Muze - de komende drie dagen aan Bovy, toont het nieuwe elan van het domein aan. Danny Ronaldo speelt 'Fidelis Fortibus' , een solovoorstelling rond een circus waarin alle artiesten overleden zijn. Alleen de clown is overgebleven maar hij weigert te vertrekken. Met dit krachtnummer brengt Ronaldo een ode aan de verbondenheid van de oude circusfamilies. Er zijn nog wat tickets beschikbaar voor de voorstellingen van morgen en vrijdag om 20.15 u, zaterdag is volledig uitverkocht. www.muze.be (foto Benny De Grove)

fietser-van-de-week-gert-en-claire-op-de-tandem

Fietser van de week: Gert en Claire op de tandem

Claire en Gert hebben fietsen altijd als prioritair vervoermiddel beschouwd voor alle korte ritten. Zo namen ze de kinderen jaren mee op sleeptouw, woon-school- en woon-werk-verkeer was heel normaal met de fiets. Een tiental jaren geleden moesten Gert en Claire noodgedwongen overstappen op een tandem en dat was een openbaring. "Hadden we dat maar eerder gedaan: samen op de fiets is voor ons de ideale tijdsbesteding! Een tandem heeft heel wat voordelen: je bent steeds op babbelafstand, ongeacht tegenliggers, de staat van de weg en de snelheid. Het kost wel een poosje om op elkaar afgestemd te geraken en vooral de bijzitter moet blind vertrouwen hebben." Wil je iemand nomineren als fietser van de week? Mail dan tekst en foto’s naar paul.coolen[!]telenet.be

neos-op-wandel-rond-de-golf

Neos op wandel rond de golf

Neos Heusden-Zolder wandelde rond het golfterrein in Houthalen. Het werd een winderige maar gezonde wandeling met als slot een babbelmoment in Hoeve Jan. Daar werd gefiloseerd over een hole-in-one. Nu donderdag krijgen de Trappisten in Westmalle het gezelschap op bezoek. (foto Trudo Groffi)

patrick-snijers-gemotiveerd-naar-spa

Patrick Snijers gemotiveerd naar Spa

Patrick Snijers en co-rijder Davy Thierie laten hun Polo VW R5 dit weekend naar Spa overbrengen voor de Spa Herock Rally, de 2de van 9 wedstrijden van het Belgisch rallykampioenschap. Na de stevige klap die een vroegtijdig einde maakte aan hun Haspengouw rally, is de VW Polo opnieuw rijklaar gemaakt. Snijers is dus extra gemotiveerd, te meer omdat Spa één van zijn lievelingsrally's is in een uitzonderlijk mooi landschap. En de punten zullen welkom zijn. (foto Belgian Rally Championship)

zondag-open-schooldag-in-heusden-dorp

Zondag open schooldag in Heusden-Dorp

Kleuterschool De Toverfluit en lagere school De Brug houden zondag een open schooldag in de Brugstraat. Ze willen hun vernieuwde school tonen aan het grote publiek, beide scholen hebben een grotere ruimte kunnen innemen na de verhuizing van het college en zijn gemoderniseerd. Bovendien leggen ze dit jaar de nadruk op het Nederlands: met hun 'actie 2/3' streven ze naar klassen met een 2/3 meerderheid van leerlingen met Nederlandse als thuistaal. Daarmee (…) Lees het hele bericht

olympia-b-en-de-berk-a-naar-ere-afdeling

Olympia B en De Berk A naar ere-afdeling

In de Vlaamse Liga van het petanque telt Heusden-Zolder ook volgend seizoen nog twee ploegen. Zowel Olympia als Boekt hebben zich gehandhaafd met respectievelijk een 5de en 7de plaats. In de 1ste provinciale staat op één speeldag van het einde het 'podium' vast. Olympia B is kampioen en promoveert naar ere-afdeling Limburg samen met de tweede, De Berk A. Op een eervolle derde plaats eindigt Boekt B. Op de laatste speeldag nemen de twee stijgers het tegen elkaar op. In de 2de provinciale maakt Olympia C nog een waterkans op promotie.:

bus-defect-midden-op-kruispunt

Bus defect midden op kruispunt

In de late namiddag is een bus van De Lijn defect gegaan midden op het kruispunt in Boekt. Het ging om een gelede bus en dus zat zowat het hele kruispunt strop, en dat op het ogenblik dat de avondspits op gang kwam.

roekeloze-bestuurders-zijn-rijbewijs-kwijt

Roekeloze bestuurders zijn rijbewijs kwijt

Vandaag heeft de verkeersdienst van de politie gepatrouilleerd met een anonieme auto. In de Vogelsancklaan konden ze 2 bestuurders onderscheppen die roekeloos reden. Tussen de Meylandtlaan en de Vogelsancklaan begingen ze verschillende overtredingen. De politie moest 140 per uur rijden om de eerste auto te kunnen stoppen, en bij die controle werd ook de tweede aan de kant gezet. Het ging om mannen van 24 uit Hasselt en 18 uit Leopoldsburg. De Hasselaar had (…) Lees het hele bericht

heemkundige-kring-zolder-lanceert-tijdschrift

Heemkundige Kring Zolder lanceert tijdschrift

De Heemkundige Kring Zolder pakt uit met een nieuw tijdschrift: 'Het Woutershof'. Drie keer per jaar verneem je daarin meer over de geschiedenis, de gebouwen en de mensen van Zolder. Het magazine telt ongeveer 32 pagina’s en is rijk geïllustreerd met foto’s. De eerste editie verschijnt volgende maand. Een jaarabonnement kost 15 euro en kan je boeken via theo.houben3[!]telenet.be of 0477 22 66 48.

zaterdag-euro-meeting-atletiek-in-golazo-arena

Zaterdag Euro-meeting atletiek in Golazo-Arena

Atletiekliefhebbers moeten zaterdag naar de Golazo-Arena want daar heeft de eerste Euro-meeting plaats. Dat is een treffen voor miniemen (13-jarigen) met deelnemers uit Vlaanderen, Wallonië, Nederland, Luxemburg en Duitsland. Tot nu toe zijn al 17 ploegen ingeschreven met meer dan 100 atleten. Zij komen tegen elkaar uit in de 60 meter horden, de 60 meter vlak, hoogspringen en verspringen met ook finales van elk nummer. Het begint om 13.30 u met een voorstelling van de deelnemers, om 14 uur starten de nummers die tot ongeveer 16.30 u zullen duren. Het is de bedoeling met deze Euro-Meeting een nieuwe traditie in te luiden. De toegang is gratis.

jarig-sint-bona-op-zoek-in-per-r-ongeluk

Jarig Sint-Bona op zoek in 'Per(r)Ongeluk

Toneelgroep Sint-Bona staat de volgende weken 6 keer op de planken van de (oude) toneelzaal van het Sint-Franciscuscollege met 'Per(r)Ongeluk', een romantische komedie van Pol Anrys, geregisseerd door Armand Vanhamel. Sint-Bona heeft ondertussen in alle stilte zijn 75ste verjaardag bereikt, een uitzonderlijke prestatie in de toneelwereld. Maar het gezelschap uit Berkenbos gaat gewoon op zijn elan verder. 'Per(r)Ongeluk' begint met een koppel (…) Lees het hele bericht

dump-je-rosse-centjes-voor-kotk

Dump je rosse centjes voor KOTK

Met de muntjes van 1 en 2 eurocent kun je niet veel meer aanvangen nu de prijzen overal worden afgerond tot op 0 of 5 cent. Dus laat ze niet langer je portemonnee terroriseren of bestemmingsloos in een potje zitten en breng je je rosse centjes naar de Rospot in de bibliotheek. De bib doet namelijk mee aan Rospot-actie van #komoptegenkanker. Zo krijgt het geld een meer dan nuttige bestemming, je kunt er nog tot en met 28 maart terecht. En als je daar toch bent, maak een maffe foto van jezelf met de Rospot met de hashtags #bibtegenkanker en #vanhtotz ... wie weet wacht je eeuwige glorie op de Facebookpagina.

hers-en-gins

Hers en gins ...

'Kiekt mèr es rond, hers en gins', ofwel je mag hier en daar eens gaan rondkijken.

sfc-directie-gefundeerde-en-overlegde-beslissing

SFC-directie:'Gefundeerde en overlegde beslissing'

De directie van het Sint-Franciscuscollege heeft begrip voor de bezorgdheden van de ouders maar ze betreurt hun actie van deze namiddag. Ze herhaalt dat de beslissing om volgend schooljaar in het 1ste en 4de jaar te starten met het Digital Skills Boost project, sinds september veelvuldig doorgesproken is met alle interne en externe partners, ook met de oudervereniging. De bezorgdheden van de kansarmoede-organisaties zijn volgens haar beluisterd en de kritische opmerkingen en (…) Lees het hele bericht

twee-straatracers-betrapt-in-de-zandstraat

Twee straatracers betrapt in de Zandstraat

Zaterdag hield de politie snelheidscontroles op plaatsen in Heusden-Zolder waaover klachten rond onverantwoord rijgedrag gemeld worden. In het totaal werd de snelheid van 1119 wagens gemeten, 234 bestuurders zijn geflitst, goed 21 % dus. In de Zandstraat waren er twee uitschieters: de één reed tussen 118 en 120 km/u en een ander tussen de 127 en 130 km/u, terwijl daar maar 70 is toegelaten.

ook-seniorenraad-neemt-een-nieuwe-start

Ook seniorenraad neemt een nieuwe start

Niet alleen bij het gemeentebestuur is de beleidsploeg vernieuwd, ook de seniorenraad is opnieuw samengesteld. Een mix van ervaren leden en anderen met frisse nieuwe ideeën. Wie hen aan suggesties of voorstellen wil helpen of opmerkingen heeft, mag die laten horen via mieke.snijkers[!]heusden-zolder.be.

ouders-blijven-actievoeren-tegen-laptopproject

Ouders blijven actievoeren tegen laptopproject

De groep ouders, die het niet eens zijn met het geplande laptopproject in het Sint-Franciscuscollege, blijven actievoeren. Deze namiddag waren ze met 4 aanwezig op de parking om andere ouders te overtuigen van hun argumenten en hen aan te sporen om de onlinepetitie te ondertekenen. Bruno Dusoleil, de trekker van het verzet, houdt vol dat de directie pas eind februari het project aan de schoolraad heeft voorgelegd. De ouders willen nog altijd een overleg met 'al betrokken (…) Lees het hele bericht

moerasvijver-bovy-staat-tijdelijk-droog

Moerasvijver Bovy staat tijdelijk droog

De moerasvijver van Bovy is tijdelijk drooggelegd. Dat maakt deel uit van het project ‘Bovy onthaalpoort voor mens en boomkikker’. Als het water weg is, krijgt iedereen een duidelijk beeld van het bodemprofiel. Eind dit jaar wordt dat bodemprofiel aangepast. Die procedure komt ieder jaar terug om de moerasvijver vis-vrij te houden, een noodzaak om de zeldzame boomkikker hogere overlevingskansen te garanderen. Tegelijk zijn ook de bosranden uitgedund en hersteld, een aantal bomen is verwijderd of ingekort tot hakhout. Later wordt ook inheemse kamperfoelie geplant, een favoriet van de kleine ijsvogelvlinder. Ook hiervoor werken gemeente, RLLK, Limburgs Landschap en de provincie samen.

robin-das-wordt-ook-smid-in-bokrijk

Robin Das wordt ook smid in Bokrijk

Robin Das is door het Domein Bokrijk aangetrokken als één van de vaste smeden. Hij zal er dit voorjaar maar vooral in de zomermaanden, samen met enkele collega-smeden, actief zijn in de 'Smidse van Neeroeteren'. Daar krijgen de bezoekers demonstraties en uitleg bij het ambacht van smid. Ondertussen zet Robin uiteraard zijn activiteiten voort als kunstsmid in zijn atelier en showroom in de Schootstraat.

werken-veroorzaken-files

Werken veroorzaken files

De werkzaamheden op de E 314 ter hoogte van Circuit Zolder veroorzaken heel wat verkeersproblemen. Zoals gemeld wordt het verkeer daar volledig aan één kant van de snelweg gebracht op 2x2 versmalde rijstroken. Dat heeft te maken met de uitbreiding van de E314 naar 2 x 3 rijstroken. Vanochtend staat er opnieuw een file van Houthalen tot Lummen. Zelfs gisteren op een relatief rustige zondagavond was dat het geval, met een vertraging die opliep tot een uur. (illustratie Agentschap Wegen en Verkeer)

stormschade-vraag-hulp-via-formulier

Stormschade? Vraag hulp via formulier

Ook vandaag blijft nog het nummer 1722 actief waar je terecht kunt om stormschade te melden. Dat nummer wordt telkens geactiveerd bij abnormale weersomstandigheden zodat de noodnummers 112 en 101 niet overbelast geraken door niet-dringende oproepen als stormschade en wateroverlast, uiteraard moet je voor levensbedreigende situaties nog altijd 112 bellen. Maar door het groot aantal oproepen was gisteren ook 1722 niet bereikbaar of je moest gigantisch lang blijven proberen. Enkele inwoners kwamen gewoon zelf naar de brandweerkazerne. Maar nog veel makkelijker is om het formulier op de website van de brandweerzone in te vullen, dat wordt nauwgezet opgevolgd. klik hier. Dat kun je ook gebruiken om wespennesten te melden. UPDATE Gisteren ontving het nummer 1722 in ons land meer dan 78.000 oproepen, het blijft ook vandaag nog geactiveerd.

johan-verminnen-is-onverslijtbaar

Johan Verminnen is onverslijtbaar

Johan Verminnen, inmiddels al een halve eeuw op de planken, bracht zondagnamiddag in Muze zijn klassieke pareltjes en recent nieuw werk in 'Plankenkoorts'. Gedreven door positieve stress en met de steun van zijn vaste begeleidingsgroep kiest hij hier voor een gesmaakte live-opvoering. (foto's Lenscollectief)

bijna-100-oproepen-voor-de-brandweer

Bijna 100 oproepen voor de brandweer

De brandweer heeft een gigantisch drukke dag achter de rug door de storm. In de zone Zuid-West-Limburg waren er ongeveer 850 oproepen, de brandweerpost Heusden-Zolder kreeg er tussen de 80 en de 100. Daarbij moesten veel bomen op de weg worden geruimd, of van elektriciteitsdraden verwijderd. Ook reclameborden en een lichtreclame van een apotheker waaiden stuk. De meeste schadegevallen in Heusden-Zolder zelf hadden te maken met daken: dakpannen, platte daken, (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-34

Vandaag gezien

Om 18.30 u vanavond hing er een vreemde lucht boven Heusden-Zolder. (foto Christina Put)

de-titel-wenkt-voor-kvv-heusden-zolder

De titel wenkt voor KVV Heusden-Zolder

In de derde provinciale A heeft KVV Heusden-Zolder de topmatch tegen Meldert gewonnen met 3-1. De tweede in de stand, Hamont, kwam thuis niet verder dan 2-2. Daardoor telt KVV nu 13 punten voorsprongen op 5 matchen van het einde en kan het volgende week bij Donk kampioen spelen.

bolderberg-lijdt-thuisnederlaag-1

Bolderberg lijdt thuisnederlaag

In de tweede provinciale B heeft Bolderberg thuis van Schoonbeek-Beverst verloren met 0-1. In tweede A verloor Anadol met 1-2 van KSK Meeuwen.

vlotte-winst-voor-sk-06

Vlotte winst voor SK 06

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft SK Heusden 06 zijn thuiswedstrijd tegen Grenstrappers Lommel Kolonie gewonnen met 3 - 1.

boom-valt-om-in-t-wiek-video

Boom valt om in 't Wiek (video)

Claudio Vanderspikken kan in 't Wiek in Zolder live filmen hoe een boom daar omviel door de storm.

de-eerste-schadegevallen-door-storm

De eerste schadegevallen door storm

Door de opkomende storm beginnen de eerste melding over stormschade binnen te komen bij de hulpdiensten. Het gaat onder meer over omgewaaide bomen en werfafschermingen. Op domein Meylandt is een boom op een auto terechtgekomen. (foto Kenny Van Limbergen)  UPDATEs Ondertussen zijn heel wat reclameborden omgewaaid of gesneuveld. En er zijn nog meer bomen omgewaaid, zoals in de Kluisstraat. (foto rechtsoder Stijn Paulissen)

nog-een-week-voor-vijverrun33

Nog één week voor VijverRun33

Vandaag precies over een week heeft de VijverRun33 plaats. De organisatoren en de meeste deelnemers hopen dat het weer wat rustiger zal zijn, hoewel de die-hards in rotweer zelfs een extra uitdaging zien. Vandaag is overigens de laatste dag dat je je nog vooraf kunt inschrijven, anders is het wachten tot zondag in de Witte Zaal. Voor de 33 km betaal je € 10 vooraf en € 15 ter plaatse, voor de 12 km € 8 vooraf en € 13 ter plaatse en voor de 5 km € 4 en € 8. Om de 5 km is er bevoorrading voorzien.

bijna-iedereen-verliest

Bijna iedereen verliest

In de tweede basketbalprovinciale heeft BBC Heusden A zijn wedstrijd in Nieuwerkerken verloren met 78-59. In derde A leed Heusden B een nipte 59-58 nederlaag bij Pelt C. In vierde A waren er twee nederlagen voor Zolder, de D-ploeg verloor thuis met 56-58 van Baclo Lommel Z en de Z-ploeg moest bij Lummen C een 77-30 slikken. In vierde B moest Kajoba niet spelen door het forfait van Alken. De dames van Zolder verloren gisteren al zwaar tegen Stevoort B: 17-58.

verlies-voor-zolder-a-3

Verlies en degradatie voor Zolder A

In de tweede landelijke van het basketbal heeft KBBC Zolder A met 55-50 verloren bij Scheldejeugd Temse A. Zolder is nu ook mathematisch zeker dat het degradeert naar eerste provinciale.

vele-bierliefhebbers-vonden-hun-gading

Vele bierliefhebbers vonden hun gading

De tweede Bolderbergse Bierhappening was opnieuw een schot in de roos. Na de middag al zakten heel wat bierliefhebbers af naar de Witte Zaal om er te proeven van de meer dan 40 Limburgse bieren. Daarbij ook heel wat smaakpareltjes. Het grootste probleem voor de aanwezigen was een keuze te maken. Maar bierdrinkers zijn gezelschapsmensen en dus werd elk bier gedeeld zodat ook meer soorten konden geproefd worden. In een tijdperk dat er voortdurend nieuwe bieren bijkomen, heeft deze happening een mooie toekomst voor de boeg. (foto's Roger Convents)

exposure-benadert-ontmoeting-uit-vele-hoeken

Exposure benadert 'ontmoeting' uit vele hoeken

Heel wat interesse deze namiddag voor de vernissage van de tentoonstelling van Exposure in Muze. Dat zijn Limburgse kunstenaars die zich wijden aan discplines als fotografie, schilderkunst en beeldhouwen. Ze namen al aan heel wat tentoonstellingen deel, enkelen kaapten al behoorlijk wat prijzen weg. Deze keer werkten ze allemaal rond het thema 'ontmoeting' en dat heeft verrassende invalshoeken en resultaten opgeleverd. Te kijk in het cultuurcentrum tot en met zondag 24 maart, dagelijks van 14 tot 20 uur. (foto's Ann Jordens)

bedrijfsvoetbal-de-gedroomde-finale

Bedrijfsvoetbal: de gedroomde finale

We krijgen in de beker van het bedrijfsvoetbal de verhoopte Heusden-Zolderse finale. Maar VK Wieze Boys A is door het oog van de naald gekropen. Pool Keroma A versloeg in de terugwedstrijd Wieze Boys met 3-1 en dus stond het gelijk en moesten er strafschoppen genomen worden. Gelukkig hielden de Boys uit Boekt het hoofd koel en ze wonnen met 2-4. Het wordt een finale Wieze Boys A-RP Products, op Paasmaandag op de terreinen van Keroma.

vandaag-gezien-33

Vandaag gezien

Enkele natuurspiegelprentjes uit het Bolderdal. (foto's Jan Leijskens)

ook-vrouwen-kunnen-de-beatles-vertolken

Ook vrouwen kunnen de Beatles vertolken

Op de Internationale Vrouwendag bracht 'Beatles by Girls', een uitsluitend vrouwelijke band met een strijkkwartet, de bekende melodieën van de Beatles in de Muze. Klonk het vrouwelijker? Dat zeker, maar het klonk ook gewoon steengoed. (foto's Dave Imby en Kris Vandevenne)

retro-kopers-stormen-kringwinkel-binnen

Retro-kopers stormen Kringwinkel binnen

Vandaag was het retrodag in de kringwinkels en dat is blijkbaar populair want al voor de opening stond heel wat volk aan te schuiven voor de Kringwinkel aan het Marktplein. Onder hen ook antiquairs en brocanteurs die blijkbaar goed wisten wat ze wilden, ze stormden letterlijk binnen en na enkele minuten stonden ze met de 'buit' aan de kassa. Er hing wel een apart sfeertje, daarvoor had het kringwinkelpersoneel dan ook zijn uiterste best gedaan. (foto's Julien Maebe)

richie-op-doktersbezoek

Richie op doktersbezoek

Gelukkig was ook zijn portefeuille nog gezond.

thuisnederlaag-voor-berkenbos

Thuisnederlaag voor Berkenbos

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal heeft Berkenbos United met 5-7 verloren van Goodfellas Bocholt. La Baracca Lindeman verloor met 7-2 bij Genea 80 Lummen.

verlies-voor-ll-si

Verlies voor LL SI

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft Futsal LL SI Heusden-Zolder met 5-2 verloren bij Auto 5 Genk A. De beloften speelden 5-5 gelijk.

bovy-is-nu-ook-gastvrij-voor-vogels

Bovy is nu ook gastvrij voor vogels

Leden van de Vogelringwerkgroep Bokrijk hebben vandaag nestkastjes opgehangen op domein Bovy. Heusdenaar Lode Was had een 25-tal kastjes klaargemaakt, achthoekige exemplaren in duurzaam hout. Het gezelschap werd verwelkomd door schepen van toerisme Marleen Hoydonckx. De nestkasten zijn aangebracht op de wandeling rond de kleine vijver. Verschillende passerende kinderen, hebben er alvast hun handtekening op gezet: Gitte en Robbe, Renée, Bram en Liene. En nu (…) Lees het hele bericht

buizerd-pluimde-kip

Buizerd pluimde kip

Een gepluimde kip aangetroffen in de Mommestraat, meteen ook het laatste levende exemplaar uit het hok dat naar de kippenhemel is gegaan. Het hok was beschermd tegen vossen en steenmarters, maar er kwam een onverwachte aanval vanuit de lucht door een buizerd. (foto Tony Lespoix)

verkeershinder-in-boekt-is-achter-de-rug

Verkeershinder in Boekt is achter de rug

De werkzaamheden op de Meylandtlaan in Boekt zijn zo goed als afgerond, er moet nog wat bijgewerkt worden aan de bushaltes zelf, maar de verkeershinder is momenteel achter de rug. De belijning is weggenomen, het verkeer kan weer de Bieststraat in en over zijn normale rijvakken.

zware-straf-geeist-tegen-misbruiker-van-meisjes

Zware straf geëist tegen misbruiker van meisjes

De openbare aanklager heeft vanmorgen 80 maanden celstraf geëist tegen een 25-jarige man uit Heusden-Zolder die meisjes misbruikte die van huis waren gelopen. De meisjes zwierven meestal rond in de stationsbuurt van Hasselt en daar werden ze door hem opgepikt. Hij nodigde hen uit op zijn appartement en gaf hen daar drank en drugs. Hij liet hen in zijn woning overnachten en probeerde hen dan tegen hun zin te misbruiken, enkele slachtoffers waren amper 13, 14 (…) Lees het hele bericht

geschorste-diaken-moet-voor-rechtbank-verschijnen

Geschorste diaken moet voor rechtbank verschijnen

De diaken uit Heusden-Zolder die niet lang na zijn wijding door het bisdom werd geschorst, moet ook voor de rechtbank verschijnen. Op 20 december wordt hij daar voor het eerst verwacht voor mogelijke aanranding van de eerbaarheid van minderjarigen. Die beschuldigingen komen van enkele vrouwen die begin de jaren 2000 leerling waren aan het Sint-Franciscuscollege waar de man in kwestie eerst leraar en later directeur was. Op zijn 55ste koos hij voor het priesterschap en werd eerst (…) Lees het hele bericht

bolderbergse-bierhappening-met-unieke-bieren

Bolderbergse bierhappening met unieke bieren

Zoals we al eerder aankondigden, worden de bierliefhebbers morgen in de Witte Zaal in Bolderberg verwacht. De BHV, gestuwd door Louis Hauquier en Benny Smeets, organiseert daar de tweede happening rond Limburgse bieren. Bij aankomst betaal je de waarborg voor een glas – die je nadien volledig terugkrijgt – en met jetons kun je de bieren kopen. Daarbij kan iedereen naar wens de verschillende bieren delen of tussendoor een frisdrank nuttigen of een hapje verorberen. In het aanbod zitten uiteraard (…) Lees het hele bericht

weer-nieuwe-planten-gezet-rond-circuit

Weer nieuwe planten gezet rond circuit

Terwijl de bolides niet langer op stal te houden zijn, gaan ook de groenwerkzaamheden rond Circuit Zolder verder. Medewerkers van het Regionaal Landschap Lage Kempen hebben er nieuwe plantjes gezet – die de oude dennen vervangen – als onderdeel van de ecologische groenbuffer. Daar zullen op termijn zowel mens als natuur van profiteren. Het geheel maakt deel uit van een ecologisch landschapsbeheerplan met steun van Interreg.

neos-leden-genoten-van-aida

Neos-leden genoten van Aïda

Neos Heusden-Zolder bezocht de Koninklijke Opera in Luik en woonde daar een uitvoering van Aïda van Verdi bij. Het werd een schitterende cultuuravond. Op 17 maart trekt het gezelschap naar de abdij van Westmalle voor een bezoek, wedden dat daar ook wat geproefd wordt? (foto Trudo Groffi)

richie-eert-de-vrouw

Richie eert de vrouw

Aan alle vrouwen een mooie Vrouwendag gewenst ...

kwb-ers-genoten-van-het-hageland

KWB-ers genoten van het Hageland

KWB-overdag maakte een uitstap naar het Hageland, een mooie streek, dichtbij maar vrij onbekend bij ons. Het begon in de voormiddag met een verkenning van Meensel-Kiezegem, dat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd verscheurd door wraak- en vergeldingsacties. Plaatselijke gidsen toonden de plekken waar de tragedie zich voltrok. Meensel-Kiezegem is het geboortedorp van Eddy Merckx en uiteraard werd er ook even halt gehouden bij zijn koperen standbeeld. In de (…) Lees het hele bericht

houten-woning-bij-de-kluis-volledig-afgebrand

Houten woning bij de Kluis volledig afgebrand

In het bos vlakbij de Kluis van Bolderberg is vanavond een houten woning volledig platgebrand. Het gaat om een woning die al een hele tijd leegstaat en midden in het bos gelegen is. Daardoor heeft het ook een hele tijd geduurd voor het vuur werd opgemerkt. Brandweer en politie hadden veel moeite om de afgelegen plaats te bereiken, ook al omdat ze een stevige poort moesten openbreken. Op dat ogenblik was de woning al volledig door de vlammen in de as gelegd en kon de rest van het vuur gedoofd worden. De woning in chaletstijl kreeg recent een nieuwe eigenaar en die wilde alles weer opknappen.

t-is-lammetjestijd-1

't Is lammetjestijd

Vanmorgen zijn in de buurt van de Zolderseweg 2 lammetjes geboren. Ondanks het stormachtige weer, nemen ze nog de tijd om te rusten. En terwijl de ooi van het wollige type is, is het bij haar tweeling voorlopig veel geblaat en weinig wol. (foto Christina Put)

maartse-buien

Maartse buien ...

Neen, een mooi weertje is het niet tijdens de krokusvakantie. Die wordt volledig gedomineerd door maartse buien, inclusief bijhorende regenboog in de vooravond. En nu maar afwachten wat binnenkort de aprilse grillen brengen. (foto Eric Lefèbvre)

dj-bob-sinclar-treedt-op-tijdens-dtm

DJ Bob Sinclar treedt op tijdens DTM

Zoals we al eerder meldden, zal in het weekend van 17 tot 19 mei tijdens de DTM naast de races ook heel wat animatie te beleven zijn. Zo kunnen de autoliefhebbers in het Fan Village loungen en ontspannen tussen de races, op het showpodium wordt gezorgd voor animatie, de rijders geven signeersessies en op zaterdag zakt niemand minder dan Bob Sinclar af naar Zolder voor een dj-set met stevige dansbeats. De (…) Lees het hele bericht

tentoonstelling-exposure-wordt-opgebouwd

Tentoonstelling 'ExpoSure' wordt opgebouwd

In cultuurcentrum Muze heerst er een gezellige drukte. Het personeel is er samen met de kunstenaars van ExpoSure de nieuwe tentoonstelling aan het opbouwen. Een internationale mix van schilders, fotografen en beeldhouwers toont er een brede waaier van werken allemaal geïnspireerd op het thema ‘ontmoeting’. Het gaat om schilderijen van Erna Vollrath, Jacqueline Hoebers, Lieve Verjans en Marleen Hansen, fotografie van Bert Oerlemans, Hans Stockmans, Kris Rogiers, Willy Smets en (…) Lees het hele bericht

water-tussen-ouders-en-directie-nog-te-diep

Water tussen ouders en directie nog te diep

Er is nog geen oplossing voor het conflict dat ontstaan is tussen een aantal ouders en het Sint-Franciscuscollege in verband met de verplichte aankoop van laptops door de leerlingen. De directie heeft de mistevreden ouders uitgenodigd om deze week nog rond de tafel te zitten. Op hun beurt willen de ouders alleen maar een overleg met een breed front van betrokken partijen zoals directie, schoolbestuur, leerkrachten, OCMW, kansarmoede-organisaties, ... Daar wil de (…) Lees het hele bericht

rp-products-naar-bekerfinale

RP Products naar bekerfinale

Het gaat snel. Vanochtend heeft Century Hasselt aan RP Products laten weten dat het forfait geeft voor de terugwedstrijd in de beker nu zaterdag. Dat is een reactie op de 0-5 nederlaag die de bond oplegde. RP Products is dus nu al zeker van de bekerfinale.

breuk-in-waterleiding-aan-boekterheide

Breuk in waterleiding aan Boekterheide

Het aantal meldingen van lekken in de waterleiding blijft maar komen. Vanmorgen is nu weer een breuk ontstaan in de waterleiding in de Boekterheide. De brandweer was in eerste instantie opgeroepen, ondertussen hebben technici van De Watergroep het overgenomen. De buurt kan nog een tijdje zonder water zitten.

rp-products-krijgt-forfaitzege-in-beker

RP Products krijgt forfaitzege in beker

De Limburgse Bedrijfssportbond heeft bevestigd dat RP Products de heenwedstrijd voor de halve finale van de beker, vorige week zaterdag met 0-5 wint. Forfaitcijfers dus. Die beslissing is genomen toen bleek dat Century Hasselt een geschorste speler had opgesteld. De oorspronkelijke score was 3-1. Zaterdag zijn er de terugmatchen en nadat ook Wieze Boys A zijn heenwedstrijd tegen Pool Keramo A won, wordt een Heusden-Zolderse finale wel heel realistisch.

waar-zit-de-mol

Waar zit de mol?

We kennen al de vogel- en vlindertelweekends van Natuurpunt en nu zaterdag en zondag komt daar het 'Mollenweekend' bij. De natuurorganisatie wil zoveel mogelijk waarnemingen van mollen verzamelen om een beter zicht te krijgen op de verspreiding ervan in Vlaanderen. Die resultaten komen uiteindelijk terecht in een nieuwe Vlaamse zoogdierenatlas die in 2024 zal verschijnen. Dus overal waar je molshopen - of met heel veel geluk een mol zelf - ziet, maak je een foto en die kun je hier opladen en registreren. Dat kan in je tuin zijn, maar net zo goed in de natuur of een weiland, domein Meylandt is bijvoorbeeld erg geliefd bij de mollen. (foto Hugo Willocx)

bij-neos-weten-ze-alles-van-hersenen-en-kunst

Bij Neos weten ze alles van hersenen en kunst

Bij Neos Heusden-Zolder kregen ze vandaag enkele doordenkertjes geserveerd want gastspreker was deze keer neuroloog professor Paul Beneder. Hij deed uit de doeken hoe onze hersenen kunst, en meer bepaald schilderkunst, beleven. Dat gelaatsuitdrukking van belang is bij het observeren van personen werd snel duidelijk. Verrassend was te horen dat schilders als Cezanne, daar al mee rekening hielden bij het schilderen van gezichten en zelfportretten. Volgende (…) Lees het hele bericht

the-roxy-theatre-op-muzikale-toer

The Roxy Theatre op muzikale toer

Straks om 20 uur vertoont The Roxy Theatre voor het laatst de succesfilm Bohemian Rapsody, het verhaal van Queen en vooral van zanger Freddy Mercury. En om in schoonheid af te sluiten zal de Heusdense rocker Rocco di Turi nadien in het Roxy-café enkele nummers van Queen en andere artiesten. Maandag gaat The Roxy trouwens opnieuw op de muzikale toer met om 20 uur de vertoning van Blaze en nadien een Piet De Pessemier, zanger en gitarist bij de band Mad About Mountains en LeNoise

padden-trekken-en-paren-tegelijk

Padden trekken en paren tegelijk

De paddentrek is volop bezig en op verschillende plaatsen hebben vrijwilligers al heel wat padden uit de opvangemmers geraapt en veilig overgezet. Jacky Lynen zag dit tafereeltje in het Biezenhof. Op het eerste gezicht zou je denken dat een luie pad zich laat meevoeren door een andere. In werkelijkheid zit het mannetje van boven en paren ze gewoon tijdens de trek. Het wijfje is al heel wat dikker door de eitjes die ze aangemaakt heeft.

ac-meylandt-jongeren-beleven-sportkamp

AC Meylandt jongeren beleven sportkamp

Aan de Jogem beleven zowat 40 jonge leden van atletiekclub Meylandt een driedaags sportkamp. Op het programma uiteraard heel wat atletieknummers, maar ook andere sport- en spelproeven. (foto Tony Lespoix)

fietser-van-de-week-lens-lobke-en-opa-toefke

Fietser van de week: Jens, Lobke en opa Toefke

Roeland en Isabelle Silkens-Vermeyen zijn opa Toefke dankbaar omdat hj hun kinderen Jens en Lobke elke dag met de fiets naar school brengt. Sinds september zijn ze nog maar één keer met de auto gegaan want weer en wind houden hen niet tegen. De kleinkinderen vinden het ook heerlijk om met opa een fietstourke te doen. Ken je ook een fanatieke fietser? Mail de info met een (goede) foto naar paul.coolen[!]telenet.be

vandaag-gezien-32

Vandaag gezien

Erg wisselvallig weer deze week, maar dat de lente onstuitbaar in aantocht is bewijzen het maarts viooltje, de hazelaar en de miersikkelwants. (foto’s Jan Leijskens)

het-is-vandaag-aswoensdag

Het is vandaag Aswoensdag

Het is vandaag Aswoensdag, het begin van de christelijke vasten. Vroeger ging iedereen dan massaal naar de kerk om een askruisje op het voorhoofd te laten zetten. Dat werd dan heel de dag gedragen, aan kinderen werd wel eens verteld dat ze een nieuw kostuum kregen als ze erin slaagden het kruisje 40 dagen – tot Pasen dus – te bewaren. Onmogelijk uiteraard. Ook vandaag wordt in verschillende kerken het askruisje nog uitgereikt, hoewel het aantal mensen dat er gebruik van maakt sterk is teruggelopen.

meer-heusden-zolder-gaat-door-met-rechtszaak

Meer Heusden-Zolder gaat door met rechtszaak

'Meer Heusden-Zolder', een onderdeel van politiek platform Vooruit, gaat door met zijn rechtszaak om de extra-vergoedingen die werden uitgekeerd aan ambtenaren voor de restauratie van het ophaalgebouw, terug te doen betalen. De beweging baseert zich daarbij op het rapport van Audit Vlaanderen. Vorige week was de zaak op de gemeenteraad geagendeerd door de N-VA. In geheime zitting vond de burgemeester toen (…) Lees het hele bericht

vrijwilligersfeest-in-zolder

Vrijwilligersfeest in Zolder

In de periode rond de week van de vrijwilliger worden her en der de vrijwilligers figuurlijk in de bloemetjes gezet. In de parochie Zolder zijn ook veel helpende handen het hele jaar door actief, zij mochten in de Jogem aanschuiven voor een verzorgd vrijwilligersfeest. (foto René Pollers)

rotonde-wordt-aangepast-voor-fietsers

Rotonde wordt aangepast voor fietsers

Dit voorjaar nog laat het Agentschap Wegen en Verkeer de rotonde aan de kerk in Heusden aanpassen. Het is algemeen bekend dat die erg kleine rotonde gevaarlijk is voor fietsers, recent zijn er nog twee ongevallen in een week gebeurd. Probleem is dat het fietspad over de rotonde loopt en de fietsers moeilijk zichtbaar zijn, terwijl het voor auto's ook al wringen is om in het erg drukke verkeer in te schuiven. Het fietspad zal nu van de rotonde gescheiden worden en er (…) Lees het hele bericht

johan-verminnen-met-of-zonder-plankenkoorts

Johan Verminnen met of zonder Plankenkoorts

Nu zondag 10 maart om 16 uur staat Johan Verminnen op de buhne in de schouwburg van Muze. Verminnen treedt ondertussen al 50 jaar op en trekt nu met 'Plankenkoorts' Vlaanderen rond. Hij laat zich daarbij vergezellen van zijn trouwe, gerenommeerde muzikanten. Samen brengen ze de klassiekers afgewisseld met recente pareltjes. Er zijn nog enkele tientallen kaarten beschikbaar. Die kosten €21 (kassa) / €18 (vvk,-25,+60) / €15 (abo,groep+10). (foto Marc De Broey)

1-bestuurder-op-4-reed-te-snel

1 bestuurder op 4 reed te snel

Gisteren heeft de politie in Heusden-Zolder snelheidscontroles gehouden na de middag en in de vroege avond. Daarbij zijn 1397 wagens gecontroleerd, 348 reden te snel en krijgen binnenkort een boete in de bus. Eén op vier was dus in overtreding. Twee bestuurders reden tussen de 87 en 96 per uur, waar maar 50 is toegelaten, zij mogen wellicht hun rijbewijs een tijdje inleveren. Daarnaast is één boete uitgeschreven voor een foute reproductienummerplaat en 2 voor het gsmen aan het stuur. De polite betrapte ook 1 persoon op sluikstorten.

aantal-patienten-op-spoed-sfz-blijft-stabiel

Aantal patiënten op spoed SFZ blijft stabiel

In veel ziekenhuizen in Vlaanderen en ook in Limburg is het de jongste jaren alsmaar drukker geworden op de spoedafdelingen. Die krijgen meer patiënten binnen door onder meer de veroudering van de bevolking en in sommige regio's door een tekort aan huisartsen. In het Sint-Franciscusziekenhuis is het ook altijd druk op de spoeddienst, vooral tussen 18 en 24 uur wanneer 35 % van de patiënten verwerkt worden. Maar van een echt stijgende trend is hier de afgelopen (…) Lees het hele bericht

kwb-kokers-krijgen-lof-van-de-jury

KWB-kokers krijgen lof van de 'jury'

Op de vijfde kookles van de KWB-kookvrienden in Berkenbos mogen de echtgenotes zich traditiegetrouw ervan komen vergewissen dat hun halve trouwboek de afgelopen weken zijn tijd nuttig heeft gebruikt. Zeker ook omdat het thema 'topbieren' deze keer voor de nodige argwaan zorgde. Maar het resultaat werd duidelijk geapprecieerd want des te stiller het was tijdens het veroberen van voor-, hoofd- en nagerecht, des te luider waren achteraf de lofbetuigingen. En dat zal zeker niet alleen aan het bier gelegen hebben. (foto Ludo Vanherle)

vanaf-vrijdag-nieuwe-fase-werken-e314

Vanaf vrijdag nieuwe fase werken E314

Na de voorbereidingen van de afgelopen weken, gaan de werken op de E314 in Heusden-Zolder een nieuwe fase in. Vanaf vrijdagavond 8 maart om 20 uur wordt het verkeer op de autosnelweg stap voor stap op één weghelft gezet op 2x2 versmalde rijstroken. De op- en afrit 27 ‘Circuit Zolder’ richting Leuven zal vanaf dan worden afgesloten voor de duur van de werken. Dit voorjaar wordt eerst de autosnelweg in de richting van Leuven aangepakt. Op maandag 11 maart (…) Lees het hele bericht

herenhuis-op-bovy-wordt-gerenoveerd

Herenhuis op Bovy wordt gerenoveerd

Op domein Bovy start deze week de renovatie van het herenhuis. Zowel het dak als de buitenmuren krijgen een grondige opknapbeurt door verschillende aannemers. Eerst wordt de stelling geplaatst en daarna volgt een onderzoek van het hout. Aangetast hout zal vervangen worden en het vakwerk wordt opgevuld met kalkhennep en pleister, die laatste materialen zorgen voor een goede isolatie. Ook de fundering wordt op haar stevigheid gecheckt en het gebouw krijgt een (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-31

Vandaag gezien

Het lijkt wel een stuk wereldbol in reliëf maar blijkbaar heeft Bovy sterk ijzerhoudend water. Misschien zijn de kabouters aan 't graven naar een ijzermijn onder de grond. (foto Jan Leijskens)

voetbalbond-ll-si-moet-degraderen

Voetbalbond: 'LL SI moet degraderen'

Het ziet ernaar uit dat Futsal LL SI Heusden-Zolder net op tijd eieren voor zijn geld heeft gekozen door een fusie met Boxberg Genk af te spreken. De Voetbalbond heeft beslist dat LL SI net als 5 andere Limburgse tweedeklassers moet degraderen naar derde klasse. Er liep al langer een procedure omdat ze niet de verplichte jeugdploegen in competitie hadden gebracht. Het valt nu af te wachten of de voetbalbond in tweede afdeling nog met twee reeksen gaat uitpakken en hoe die ingevuld worden.

roxy-pakt-uit-met-thema-avonden-voor-de-jeugd

Roxy pakt uit met thema-avonden voor de jeugd

The Roxy Theatre pakt met een nieuw initiatief uit: na de ElaN filmavonden, de Ladies Night en de Men's Night komt nu de jeugd aan de beurt tijdens de 'Shrove Movies'. Dat is dus een filmavond alleen voor de jeugd. Daarbij wordt gezocht naar kwalitatieve jeugdfilms met een goed verhaal. Morgen, Vette Dinsdag, vindt de eerste editie plaats. Er staan twee films op het programma, om 19 uur Eighth Grade voor tieners van 12 tot 15 jaar en (…) Lees het hele bericht

een-jaar-celstraf-voor-dealer-uit-heusden-zolder

Een jaar celstraf voor dealer uit Heusden-Zolder

Vier mannen en twee vrouwen zijn maandag door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld voor de handel in wiet en speed. Een 20-jarige man uit Heusden-Zolder, die al vier maanden in hechtenis zit, kreeg 1 jaar effectief. Hij stuurde de drugshandel aan. Een 41-jarige vrouw uit Zonhoven, vanuit wiens woning in de Heuvenstraat gedeald werd, kreeg ook 1 jaar cel. Beiden waren niet aan hun proefstuk toe, de jongeman uit Heusden-Zolder was in mei 2018 ook al eens veroordeeld voor drugshandel. Ook de vriendin van de vrouw, haar zoon en twee andere medeplichtigen kregen (lichtere) straffen.

dorpsraad-wil-inspraak-in-herbestemming-woutershof

Dorpsraad wil inspraak in herbestemming Woutershof

De dorpsraad van Zolder-centrum wil betrokken worden in de herbestemming van het Woutershof. De dorpsraad staat positief ten opzichte van een herbestemming maar maakt zich wat ongerust nu burgemeester Mario Borremans recent in een krantenartikel liet uitschijnen dat die nieuwe invulling al rond zou zijn. De dorpsraad, die eerder een visienota opstelde, wil daarom in gesprek gaan met de betrokkenen over de invulling van het gebouw dat volgens haar een leefbaar dorpshuis of ontmoetingshuis voor alle inwoners zou moeten worden.

andermaal-een-leuke-jazzavond-in-muzecafe

Andermaal een leuke jazzavond in MuzeCafé

Voor een nieuw jazzconcert in het MuzeCafé had MJO Mazzle uitgenodigd, een trio geïnspireerd op 'The Elastic Band' van Joshua Redman. Tenorsax Koen Nys troonde Bram Weijters op keyboards en drummer Lionel Beuvens mee op het podium. Ze trakteerden op originele composities en enkele standards uit het jazzrepertoire. Nadien kreeg ze het gezelschap van wat jammers. (foto's Ria De Clerck)

werkloosheid-is-weer-wat-afgenomen

Werkloosheid is weer wat afgenomen

973 inwoners van Heusden-Zolder zaten eind februari zonder werk, dat zijn er 60 of 5,8 % minder dat op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Op maandbasis tellen we 15 minder werklozen. 6,7 % van onze beroepsbevolking is nu werkloos. Daarmee zitten we 0,5 procent boven het Limburgse én Vlaamse gemiddelde. Heusden-Centrum en Berkenbos blijven met elk 122 werklozen de koplopers op wijkniveau.

acp-in-de-dellestraat-is-overgenomen

ACP in de Dellestraat is overgenomen

Het bedrijf ACP in de Dellestraat is overgenomen door de internationale groep Air Products. ACP maakt onder meer vloeibare CO² voor bijvoorbeeld de drankindustrie, maar ook CO² cilinders, droogijs en koelingssystemen met droogijs. Het is één van de oudste bedrijven van Limburg, dat opgericht werd in 1897. In de Dellestraat telt het een 54-tal personeelsleden op zijn hoofdzetel, maar het heeft ook fabrieken in Polen, Frankrijk, Nederland Duitsland en Oekraïne. Voor het personeel verandert er in principe niets. Air Products zit in 50 landen en telt zowat 16.000 personeelsleden.

boekt-en-olympia-winnen

Boekt en Olympia winnen

In de Vlaamse liga van het petanque versloeg Olympia Verbroedering Gent met 6-3, terwijl Boekt met 4-5 ging winnen in Sint-Truiden. In 1ste provinciale waren ze vrij. De uitslagen in tweede: Kelchteren B - De Berk B: 2-7, Genenbos D - De Berk C: 7-2, Boekt C - Fenix A: 1-8 en Olympia C - Sparrendal A: 5-4. Door zijn zege maakt Olympia C nog kans op promotie.

sfc-directie-wel-overleg-over-ict-plannen

SFC-directie: 'Wel overleg over ICT-plannen'

Algemeen directeur Gert Koninckx van het Sint-Franciscuscollege noemt de actie van de ouders tegen het laptopproject voorbarig. “We zijn in bespreking met een aantal IT- firma’s, maar op dit moment staat enkel vast dat nieuwe leerlingen die in september aan het eerste jaar beginnen een laptop van school zullen krijgen. Die betalen ze over een periode van drie jaar af, zonder voorschot of waarborg en met een volledige service. Maar hoe het na die drie jaar verder (…) Lees het hele bericht

vooral-bomen-getroffen-door-stormwind

Vooral bomen getroffen door stormwind

Het stormachtige weer heeft nog niet voor echt grote problemen gezorgd. Tot nu toe bleef het allemaal beperkt tot enkele omgewaaide bomen en afgerukte takken. Ook aan sommige werven is de afrastering omgewaaid. De brandweer moest op enkele plaatsen gaan opruimen. Een boom op de spoorweg in de buurt van Beringen, verstoort ook het treinverkeer tussen Hasselt en Mol. UPDATE De brandweer kreeg ook nog oproepen voor het dak van een school dat beschadigd was en van een zonnewering die stuk was gewaaid.

sint-vincentius-streeft-weer-naar-tekorten

Sint-Vincentius stevent weer op tekorten af

De steun die Sint-Vincentius de afgelopen tijd kreeg van de bevolking, verenigingen en winkels in Heusden-Zolder, helpt de organisatie een hele tijd verder om de behoeftigen te ondersteunen. Maar opnieuw oogt de toekomst somber. Dat blijkt uit het overzicht van de producten die de Europese voedselbank POD voor levering dit jaar heeft toegezegd. Enkele voorbeelden: Sint-Vincentius had 8000 liter melk gevraagd en krijgt er 3204, er was 1500 kg bloem nodig, het wordt slechts 560 kg, (…) Lees het hele bericht

vrouwen-van-moskee-ondersteunen-st-vincentius

Vrouwen van moskee ondersteunen St. Vincentius

De vrouwenwerking van de Selimiye-moskee in de Valentinusstraat organiseerde een familie-ontbijt de dames wilden met de opbrengst een goed doel ondersteunen. De keuze viel op Sint-Vincentius. En dus mochten de afgevaardigden van de Sint-Vincentius Heusden-Zolder een welgekomen cheque van 300 euro in ontvangst nemen.

petitie-actie-tegen-huur-laptops-op-sfc

Petitie-actie tegen huur laptops op SFC

De directie van het Sint-Franciscuscollege krijgt de wind van voren van een aantal ouders die met een online petitie zijn gestart tegen een laptopproject. De school onderhandelt momenteel met firma's om voor de zowat 1800 leerlingen op termijn een laptop aan te schaffen en die ter beschikking te stellen. Daarbij wordt gestreefd naar een huurprijs van 18 euro per maand. Het is de (…) Lees het hele bericht

jim-broux-neemt-het-over-van-marcel-gijbels

Jim Broux neemt het over van Marcel Gijbels

De dorpsraad Bolderberg heeft een nieuw voorzitter. Marcel Gijbels heeft na 41 jaar het voorzitterschap overgedragen aan Jim Broux. Sinds 1978 stond Marcel Gijbels op de eerste rij als er in Bolderberg wat op til was en ventileerde langs verschillende kanalen zijn ongezouten mening. Vasthoudend en dikwijls halsstarrig wat hem niet altijd in dank werd afgenomen door opeenvolgende gemeentebesturen. En ondanks dat hij ondertussen de 80 voorbij is en het (…) Lees het hele bericht

winst-voor-zolder-c-1

Winst voor Zolder C

In de derde provinciale B van het basketbal won Zolder C met 61-54 van Bree C. In derde A verloor Zolder B van Baclo Lommel A met 61-49.

een-bijzonder-muzikaal-gebeuren

Een bijzonder muzikaal gebeuren

Deze namiddag kon je in Muze een bijzondere familievoorstelling meemaken. 'Zonzo Compagnie' blies nieuw leven in de wereld van de fanfare tijdens ‘Koper en Vel’. 2 percussionisten en 7 blazers zorgden voor een muzikaal feest met een mix van beweeglijke ritmes, een statig eerbetoon en troostende klanken. (foto’s Lenscollectief)

bouw-en-horeca-blijven-gevoelige-sectoren

Bouw en horeca blijven gevoelige sectoren

In de eerste twee maanden van dit jaar zijn in Limburg 168 bedrijven failliet verklaard, dat is een kwart meer dan vorig jaar en het hoogste aantal in 10 jaar. In heel Vlaanderen steeg het aantal faillissementen met gemiddeld 14,4 %. Bij ons is trouwens de stijging ook volledig toe te schrijven aan het arrondissement Hasselt, in Tongeren waren er minder. De bouw en horeca blijven de sectoren waar de klappen vallen, in februari bijvoorbeeld ging in het in Limburg om 30 failliete bouwbedrijven en 28 (…) Lees het hele bericht

start-to-tennis-in-berkenbos-1

Start to Tennis in Berkenbos

Tennisclub Berkenbos organiseert ook dit voorjaar weer een lessenreeks ‘Start to Tennis’, en dat al voor het 5de jaar op rij. Voor 90 euro krijg je 9 initiatielessen en ben je een heel seizoen lid van de club, je kunt gebruik maken van het materiaal en de infrastructuur tijdens de lessenreeks, de deelnemers zijn verzekerd en lid van Tennis Vlaanderen. Op zaterdag 16 maart om 11 uur is er een infomoment in het clublokaal waar je ook kunt inschrijven.

kirri-valvekens-over-de-kleine-dingen

Kirri Valvekens over de kleine dingen

Als een singer-songwriter over niemendalletjes en tussendoortjes gaat zingen kan dat twee kanten op, ofwel krijg je een aaneenrijging van clichés ofwel levert dat wondermooie liedjes op. Kirri Valvekens valt onder de tweede noemer en hij raakte dan ook de gevoelige snaar van velen in het MuzeCafé. Trouwens, ‘Little Somethings’ zijn nieuwste CD die de rode draad vormde door het optreden, staat vol van die kleine dingen. Het geeft zelfs een andere kijk op het alledaagse. (foto's Ria De Clerck, video Frans Morawski)

zolder-e-kent-geen-medelijden-voor-kajoba

Zolder E kent geen medelijden voor Kajoba

In de tweede provinciale van het basketbal blijft Heusden A het uitstekend doen, het won van Hades Hasselt B met 66-59 en staat daarmee in de voorlopige tussenstand tweede. In 4A klopte Heusden C As C met 56-47, Zolder D verloor zwaar bij Optima Tessenderlo C, 88-31. Een derby in vierde B, daar moest Kajabo Bolderberg bij leider Zolder E de wet van de sterkste ondergaan, de 94-51 uitslag spreekt voor zich. De verplaatsing van de dames van Zolder naar Gems Diepenbeek C was ook geen pretje, zij keerden met een 65-25 terug.

zolder-a-wint-in-zwijndrecht

Zolder A wint in Zwijndrecht

In de tweede landelijke van het basketbal heeft KBBC Zolder A rechtstreekse concurrent in de staart van het klassement, Zwijndrecht, in eigen huis verslagen met 61-68.

brandje-aan-bus-van-de-lijn

Brandje aan bus van De Lijn

De brandweer is zaterdagavond opgeroepen naar de Meylandtlaan, een chauffeur van De Lijn had zijn bus aan de kant gezet, nadat hij vuur had gezien aan de achterwielen. Vermoedelijk had het vuur iets te maken met de remmen, in ieder geval kon het snel geblust worden met brandblussers voor de brandweer ter plaatse was.

wieze-boys-wint-rp-products-verliest

Wieze Boys wint, RP Products verliest

Vandaag zijn de heenwedstrijden afgewerkt voor de halve finales van de beker in het bedrijfsvoetbal. RP Products verloor de topper bij Century Hasselt met 3-1 en zal dus volgende week bij de terugwedstrijd alles uit de kast moeten halen. VK Wieze Boys A vertrekt vanuit een iets comfortabeler positie, het versloeg Pool Keramo A ook met 3-1 al heeft Wieze Boys daarmee zeker nog geen gewonnen spel. (foto's Ann Jordens)

waterlek-in-schreverland

Waterlek in Schreverland

Door een waterlek in Schreverland zitten de bewoners van Schreverland en Geenrijt al uren zonder drinkwater. Technici van De Watergroep hebben het lek ondertussen blootgelegd en proberen het te herstellen. UPDATE pas laat in de namiddag had de buurt weer water.

futsal-ll-si-fuseert-met-boxberg

Futsal LL SI fuseert met Boxberg

De kogel is door de kerk, vanaf volgend seizoen is er geen nationaal zaalvoetbal meer in Heusden-Zolder. Futsal LL SI, dat dit seizoen al tot stand kwam als fusie tussen Los Leones Lummen en MFC SI Heusden-Zolder fuseert met Boxberg Genk. De wedstrijden zullen dan ook voortaan in de grote sporthal van Genk betwist worden. Er was al langer onzekerheid omdat verschillende clubs - waaronder LL SI - volgens de bond niet meer in aanmerking kwamen voor een nieuwe vergunning. Die zorg is (…) Lees het hele bericht

liedjesparade-om-vakantie-in-te-zetten

Liedjesparade om vakantie in te zetten

De kinderen van de Springplank Eversel hebben de krokusvakantie ingezet met een liedjesparade op de speelplaats. Ieder leerjaar had op een carnavalshit een passend dansje voorbereid die dan samen met de andere kinderen werd gedanst.

richie-houdt-van-kanaries

Richie houdt van kanaries

Ieder vogeltje shot ... euh ... zingt zoals het gebekt is.

vlotte-zege-voor-ll-si

Vlotte zege voor LL SI

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft Futsal LL SI Heusden-Zolder vanavond met 6-2 van Zutendaal gewonnen. De beloften hadden het nog makkelijker, die van Zutendaal gaven forfait.

ex-bestuurder-uit-heusden-zolder-voor-de-rechtbank

Ex-bestuurder uit Heusden-Zolder voor de rechtbank

Drie personen moeten voor de rechtbank verschijnen omdat ze geld hadden verduisterd van de vennootschap EMC Medical Instruments en goederen van het bedrijf voor eigen doeleinden hadden gebruikt. Dat heeft de raadkamer in Hasselt beslist, bij de drie een man uit Heusden-Zolder. EMC MI was oorspronkelijk het bedrijf van een Maaseikenaar die een toestel had bedacht dat in ziekenhuizen kon gebruikt worden voor de revalidatie van atleten en voor de behandeling van patiënten die (…) Lees het hele bericht

morgen-halve-bekerfinales-in-bedrijfsvoetbal

Morgen halve bekerfinales in bedrijfsvoetbal

In het bedrijfsvoetbal neemt de bekerkoorts toe. Morgen en volgende week zaterdag staan de heen- en terugwedstrijden van de halve finales van de beker van Limburg op het programma. Onze beide topploegen VK Wieze Boys A en RP Products zijn nog in de running. Wieze Boys speelt morgen om 15 uur thuis tegen Pool Keramo A en RP Products voetbalt op hetzelfde moment op het terrein van die andere topper, Century Hasselt. Volgende week zijn er op hetzelfde tijdstip de terugmatchen.

berkenbos-is-een-stukje-veiliger-geworden

Berkenbos is een stukje veiliger geworden

De KWB van Berkenbos organiseerde een workshop rond reanimatie en het gebruik van de AED. Een 25-tal deelnemers volgde aandachtig de uiteenzetting van de lesgever van het Vlaamse Kruis. Zo weten ze wat te doen wanneer iemand een beroerte krijgt of kunnen ze - al dan niet met een AED-toestel - reanimeren bij een hartfalen. Iedereen kreeg een attest, enkele deelnemers sprokkelden een bonuspunt door een pop te reanimeren. De pop heeft het trouwens overleefd. (foto’s Ludo Vanherle)

leerlingen-vierden-carnaval-in-viversel

Leerlingen vierden carnaval in Viversel

De scholen van Viversel vierden vandaag hun carnaval en traditioneel trekken de leerlingen dan verkleed door de straten. En daarbij kunnen ze dan ook altijd rekenen op een aantal carnavalsgroepen die met hun wagens deelnemen. Het weer was niet denderend maar dat lieten de jonge carnavalisten zich niet aan het hart komen.

t-molenholleke-vierde-carnaval

't Molenholleke vierde carnaval

Wat is er leuker dan eens flik uit de bol gaan vlak voor de krokusvakantie en dus vierden leerlingen en leerkrachten uitbundig carnaval. Ze trokken met een mooie stoet door Zolder-Centrum.

johan-aerts-keert-terug-naar-circuit

Johan Aerts keert terug naar circuit

Johan Aerts uit Kermt-Hasselt wordt de nieuwe safety- en soundmanager op Circuit Zolder. Deze 56-jarige Hasselaar zette al eerder de stap van de bankwereld naar het circuit. Een vrij logische keuze want als kind was hij al een vaste circuitbezoeker. Nadien werkte hij als vrijwilliger bij de F1-organisaties en op zijn 18de werd hij baancommissaris. Later groeide hij in de voetsporen van Tony Eyckmans door naar Race Control. Tussendoor heeft Johan Aerts zelf ook races gereden, in de (…) Lees het hele bericht

sfc-was-op-vele-fronten-actief

SFC was op vele fronten actief

Als het gaat om taalonderricht en internationalisering, dan blijft het Sint-Franciscuscollege een ‘baanbreker’. Zo waren de voorbije 3 dagen 11 leerlingen van de Waalse partnerschool het Collège Notre-Dame de la Paix Erpent uit Namen op stage. Ze verbleven in gastgezinnen en volgden de lessen om hun Nederlands te verbeteren. In maart gaan 13 SFC-leerlingen naar Namen voor een taalbad Frans. Anderzijds zijn 13 leerlingen uit de H (TSO) en A+ (BSO) richtingen 2 weken (…) Lees het hele bericht

bereid-je-voor-op-de-vijverrun33

Bereid je voor op de VijverRun33

Zoals gemeld organiseert het Team Sport van de gemeente op zondag 17 maart de 15e editie van VijverRun33 in Bolderberg. Het is een unieke bosloop met een zwaar parcours dat leidt langs vijvers, door bossen, over heuvels en op het grondgebied van Heusden-Zolder, Zonhoven en Hasselt. Zowel beginners als gevorderden kunnen kiezen tussen 3 afstanden. Om je alvast te goesting te doen krijgen, maakte Team Sport een leuk promofilmpje.

neos-en-de-frivoliteiten-van-mozart

Neos en de frivoliteiten van Mozart

Neos Heusden-Zolder maakte een reis door het leven van Mozart samen met gastspreker Jos Meersmans, musicoloog en ex-medewerker van Klara. De composities van Mozart bevatten vaak een bijzondere frivoliteit, Meersmans toonde dat aan met een aantal fragmenten. Mozart zag ook de vrouwen graag, en blijkbaar hebben ook de vrouwen van tegenwoordig een boontje voor de componist want het publiek bestond vooral uit … vrouwen. Op 6 maart komt neuroloog Paul Beneder spreken (…) Lees het hele bericht

ziekenhuisnetwerk-wordt-groter

Ziekenhuisnetwerk wordt groter

Het ziekenhuisnetwerk Zuid-West-Limburg waartoe ook Sint-Franciscus Heusden-Zolder behoort, wordt weer een stukje groter. Het Sint-Trudo Ziekenhuis uit Sint-Truiden sluit zich als vierde aan, in 2016 vormden Sint-Franciscus, Jessa Hasselt en Vesalius Toongeren een netwerk en dat als proefproject. Samen werken de ziekenhuizen aan een medisch-strategisch plan voor hoogkwalitatieve en betaalbare zorg dicht bij de patiënt. Daarvoor bundelen ze hun kennis en ervaring. Rudy (…) Lees het hele bericht

een-bedankje-voor-uw-trouw

Een bedankje voor uw trouw

Op deze complimentendag sturen we een bedankje naar de duizenden lezers die ons dagelijks een bezoekje brengen. Na exact 11 jaar wordt de Internetgazetfamilie nog dagelijks groter. Overigens, onze elfde verjaardag - het narrengetal - net voor het carnavalsweekend, ... het lijkt wel voorbestemd.