Archief september 2022

radio-1-zet-mijnkracht-in

Radio 1 zet MijnKracht in

Heel Vlaanderen kon vanavond op Radio 1 kennismaken met het uitgebreide programma dat MijnKracht brengt rond de 30ste verjaardag van de sluiting van De Laatste Mijn. Presentator Bent Van Looy ontving in Culture Club onder meer Tom Michielsen die als Muze-directeur het hele programma in elkaar heeft gestoken. Steven De bruyn bracht live een muzikaal voorsmaakje van de uitgebreide Suite voor de Laatste Mijn. Fotograaf Stephan Vanfleteren vertelde over de kleurrijke verhalen die hij te horen kreeg van de tientallen mijnwerkers die de afgelopen maanden voor zijn lens verschenen. (foto's Ann Jordens)

mijnkracht-vandaag-opgebouwd

Mijnkracht vandaag opgebouwd

Twee dagen lang zal Mijnkracht op het Marktplein een gezellige happening met animatie voor oud en jong brengen, vandaag werd alles met man en macht opgebouwd. (foto Ann Jordens)

vraagtekens-bij-start-nieuwe-badmintoncompetitie

Vraagtekens bij start nieuwe badmintoncompetitie

In het badminton beginnen nu ook de nationale competities met Hebad nog steeds als enige club in de hoogste afdeling. Met het vertrek van enkele sterkhouders en enkele nieuwe aanwinsten is het afwachten waar het team zich kan plaatsen in de kwalificaties. Toch verwacht de clubleiding dat zowel Hebad 1G in 1ste  nationale als Hebad 2G in 2de nationale weer de play-offs moeten ambiëren. Nu zondag start het eerste team in Leuven. De ochtendwedstrijd is een (…) Lees het hele bericht

aangereden-reeen-snel-hersteld-en-weer-vrij

Aangereden reeën snel hersteld en weer vrij

Gisteren kreeg het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in één voormiddag maar liefst vijf oproepen in verband met aangereden reeën. Voor één kwam helaas alle hulp te laat, het was verdronken. De vier andere zijn meegenomen naar het opvangcentrum. Drie konden na verzorging gisteren al vrijgelaten worden. Het vierde is ook vandaag losgelaten in de vrije natuur. Volgens het VZOC is het uitzonderlijk dat zoveel dieren zo snel kunnen worden vrijgelaten, hersteld van verwondingen en stress.

doorprikt-genoeg-leugens-na-30-jaar

DOORPRIKT: genoeg leugens na 30 jaar

Vandaag 30 jaar geleden. Met enkele journalisten zoefden we mee naar de ondergrond van Zolder voor een kleine sluitingsplechtigheid. Een toespraak van de personeelsdirecteur, links en rechts werd een traan geplengd, een brokje steenkool in onze zak gestoken, ... en petit comité. Want de mijnwerkers wilden niet mee met de 'sluitingsploeg'. Zij trokken naar het standbeeld van André Dumont, net zoals ze dat vandaag deden. Het was een onwezenlijke dag, (…) Lees het hele bericht

fietsster-gewond-bij-aanrijding

Fietsster gewond, ook gewonde bij botsing

Vanmorgen rond half 9 is in dde Guido Gezellelaan een fietsster gewond geraakt toen ze werd geraakt door een auto. Ze werd met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd, het gaat om een vrouw van 31 uit Heusden-Zolder. UPDATE Later deze voormiddag viel ook een gewonde bij een kop-staartaanrijding tussen twee auto's in de Graaf de Theuxlaan. Het ging om een vrouw uit Beringen.

unizo-bezocht-themax-en-lavandi

UNIZO bezocht TheMax en Lavandi

UNIZO Heusden-Zolder brengt geregeld een bezoek aan lokale ondernemers onder de noemer 'Succes Stories by Locals' met aansluitend een ondernemerscafé. Deze keer zakten de leden af naar TheMax en Lavandi. Ondernemer Tamer Cankurtaranoglu, die al internationaal succesvol was met allerlei isolatietoepassingen, heeft in de voormalige Lavaar niet alleen een brasserie uitgebouwd, maar werkt nog aan grootse plannen voor heel het vroegere badgebouw. En daarnaast liggen (…) Lees het hele bericht

live-radio-en-foto-expo-openen-mijnkracht

Live radio en foto-expo openen MijnKracht

Vanavond wordt MIJN|KRACHT ingezet met een live-uitzending van het Radio 1 programma Culture Club vanuit de compressorenzaal in ZLDR Luchtfabriek. Tussen 18 en 20 uur hoor je gesprekken over blikvangers uit het herdenkingsprogramma met onder meer fotograaf Stephan Vanfleteren die mijnwerkers in beeld bracht en Remo Perrotti & Steven De bruyn over de aangepaste versie van de Suite voor de Laatste Mijn. Na de uitzending, om 20 uur, wordt de foto-expo MIJN|REFLECTIE geopend. Daarin blikken de studenten van de opleiding fotografie van CVO De Verdieping terug op het verleden, maar richten ze zich evenzeer op de toekomst. Gratis te bekijken tot en met 23 oktober, dagelijks van 10 tot 17 uur. (foto Kim Dendas)

30-jaar-later-stilstaan-bij-het-mijnverleden

30 jaar later, stilstaan bij het mijnverleden

Een delegatie mijnwerkers - uit alle zetels - is vanmorgen op pad gegaan om de 30ste verjaardag van de sluiting van de laatste mijn te herdenken. Ze vertrokken vanuit Houthalen om op de begraafplaatsen van Zwartberg en Genk hulde te brengen aan Jan Latos en Valère Sclep die omkwamen bij de rellen in Zwartberg in 1966. En uiteraard brachten ze hulde aan het standbeeld van André Dumont, de ontdekker van de steenkool. Daar werd de KS-vlag symbolisch opgeborgen. Rond de middag was er dan nog een bijeenkomst in Houthalen waar nog heel wat meer mensen opdaagden. 

voordracht-over-immuuntherapie

Voordracht over immuuntherapie

Neos Heusden-Zolder had dokter Cleo Goyvaerts, autoriteit in wetenschappelijk onderzoek aan de LCT (Labaratory For Moucular& Cellular Therapy) te gast met een voordracht over immuuntherapie. In een helder en zeer boeiend verhaal gaf ze een overzicht over wat kanker is, welke behandelingen toegepast worden, wat de inbreng en mogelijkheden van immuuntherapie zijn, welke resultaten al werden behaald en wat we in de toekomst mogen verwachten. (foto Trudo Groffi)

70ste-braderie-op-cite-is-feestelijk-geopend

70ste braderie op Cité is feestelijk geopend

Vanavond is de 70ste braderie in winkelcentrum Cité in de feesttent geopend onder een recordbelangstelling. Een hele reeks gastsprekers passeerde op het podium. Burgemeester Mario Borremans stond stil bij de 70ste verjaardag van één van de oudste braderieën van het land in een winkelcentrum dat nu ruim 125 horeca- en handelszaken telt. HIj had woorden van lof voor Jos Put, die als handelsconsulent via Stebo met pensioen is gegaan, maar zich nog deeltijds blijft inzetten. En (…) Lees het hele bericht

ocmw-en-gemeenteraad-duurden-een-kwartier

OCMW- en gemeenteraad duurden ... een kwartier

OCMW- en gemeenteraad samen duurden vanavond welgeteld ... een kwartier. En daar waren dan nog enkele vragen vanuit de oppositie over de brandkranen in de Weg naar de Grauwe Steen, het ophalen van snoeihout en de beschadigde sportvloer - door wateroverlast - in de sporthal van Zolder inbegrepen. Wat de sporthal van Zolder betreft, is er een oplossing in andere hallen voor de competitieploegen tot aan de jaarwisseling, dan zal bekeken worden of ze nog terugkomen voor de later geplande afbraak. En toen was het gedaan, eigenlijk nog een geluk, want de verstaanbaarheid van de geluidsinstallatie gaat er met de maand op achteruit.

beroep-tegen-apl-vergunning-blijft-voortlopen

Beroep tegen APL-vergunning blijft voortlopen

Bij het begin van de OCMW- en gemeenteraad werd meegedeeld dat Hans Zegers zich door Steven Goris laat vervangen als fractieleider van de N-VA. Hans Zegers blijft gemeenteraadslid maar kon het fractieleidersschap nog moeilijk combineren met zijn huidige job. Op de gemeenteraadsagenda werd het punt over de dading rond de omgevingsvergunning van APL afgevoerd. Burgemeester Mario Borremens (GOED) liet weten dat het gemeentebestuur zich niet met de dading akkoord kan verklaren en dat dus het beroep tegen de omgevingsvergunning bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen wordt voortgezet. 

4-op-1944-leerlingen-positief-bij-drugscontrole

4 op 1944 leerlingen positief bij drugscontrole

In het Sint-Franciscuscollege heeft de politie vanmorgen en preventieve drugscontrole gehouden. Dat gebeurde op vraag van de directie in het kader van haar preventiebeleid voor een veilige en gezonde schoolomgeving. De drugscontrole is uitgevoerd bij enkele klassen. De politie zette daarbij drugshonden in. Zowel de leerlingen, rugzakken/boekentassen, lockers als het internaat werden gecontroleerd. 4 van de 1944 leerlingen zijn positief bevonden, ongeveer 0,2 % dus. Uiteraard zijn niet alle leerlingen gecontroleerd. De actie was overigens spectaculair. Door een toeval waren Spaanse hondengeleiders in ons land op training, ook zij zijn meegekomen waardoor er liefst 11 honden aan het werk waren. Heel de dag door waren directie, leerlingen- en internaatsbegeleiders beschikbaar voor leerlingen en personeel met eventuele vragen. (foto SFC)

cvo-de-verdieping-leert-je-snel-op-tot-hulpkok

CVO De Verdieping leert je snel op tot hulpkok

Zoals bekend is horeca één van de sectoren die het moeilijk hebben om geschikt personeel te vinden. CVO De Verdieping speelt daar op in en start met een sneltraject hulpkok. Dat is een aanbod voor werkzoekenden mét ervaring in een professionele keuken. Alle basistechnieken die je als hulpkok of souschef moet beheersen, komen aan bod. De opleiding duurt ongeveer 2 maanden en in januari volgt nog stage (…) Lees het hele bericht

veel-sportieve-leerlingen-in-berkenbos

Veel sportieve leerlingen in Berkenbos

In Vrije Lagere School Berkenbos kwamen er heel wat sportieve kadeekes opdagen tijdens 'dag van de sportclub'! Voetballers, danseressen, ballerina's, atleten, turnsters, volleybalsters, tennisspelers, ruiters, judoka's,  ... en iedereen probeerde natuurlijk zijn of haar sport als meest interessante te verkopen ...

vls-berkenbos-krijgt-subsidies-voor-stookplaats

VLS Berkenbos krijgt subsidies voor stookplaats

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft vandaag opnieuw een aantal subsidies bekendgemaakt om schoolgebouwen uit te breiden of te vernieuwen. Voor Limburg gaat het in het totaal om € 10,5 miljoen voor 17 projecten, daarbij ook één in Heusden-Zolder. De Vrije Lagere School Berkenbos krijgt € 75.523,64 voor de renovatie van haar stookplaats na waterschade. 

handtas-gestolen-op-markt

Handtas gestolen op markt

Op de MijnMarkt is gisteren, al kort na de opening, de handtas van een bezoekster gestolen. Over de inhoud ervan is niets bekend.

heusden-herdenkt-sint-franciscus

Heusden herdenkt Sint-Franciscus

Op 4 oktober wordt de feestdag van de Heilige Franciscus gevierd. Hij is de patroonheilige van de Pastorale Eenheid St.-Franciscus Heusden (Berkenbos, Eversel, Heusden en Lindeman). Het team van de pastorale eenheid wil die feestdag met twee initiatieven in de kijker zetten. Op maandagavond 3 oktober heeft een avondwandeling plaats in samenwerking met het St.-Franciscuscollege. Vertrek om 18.30 uur aan het Franciscusbeeld bij de hoofdingang van het college. Het is een rustige (…) Lees het hele bericht

berenhuis-was-even-escaperoom

Berenhuis was even escaperoom

De afgelopen 2 weken was Het Berenhuis eventjes omgebouwd tot een escaperoom. De tieners van wijkwerkingen Cité, Halhei en Lindeman ontcijferden codes om zo van de ene naar de andere kamer te kunnen. Iedereen is kunnen ontsnappen en weer veilig thuis geraakt.

vanavond-gezien-130

Vanavond gezien

De mijnterril bij valavond, op de grens tussen zomer en herfst. (foto Eric Lefèbvre)

meylandt-ac-steunt-kiara-s-dream-met-benefiet

Meylandt AC steunt Kiara's Dream met benefiet

Meylandt AC organiseert nu zaterdag 1oktober een benefietconcert ten voordele van G-atlete Kiara Maene. Zij wil volgend jaar deelnemen aan het WK Para Athletics in  Parijs maar dat kost uiteraard een bom geld. Om Kiara's Dream mogelijk te maken, willen haar clubgenoten haar steunen met de benefiet die om 20 uur start in de feestzaal van de Jogem. De coverband Clochards Deluxe zal met bekende rocknummers voor ambiance zorgen. Kaarten zijn ook nog aan de kassa te koop, ze kosten € 10, één consumptie inbegrepen.

zondag-gratis-pendelbus-tussen-3-events

Zondag gratis pendelbus tussen 3 events

Het wordt komend weekend opnieuw een gigantisch druk weekend. Vorige week speelde alles zich af op en rond Bovy. Dit weekend verhuist alles naar de andere kant van de gemeente. In en rond de Koolmijnlaan is er immers de 70ste Braderie die vandaag gestart is en nog tot maandag duurt, maar die op zondag haar hoogtepunt beleeft. In de ochtend begint de rommelmarkt al, en in de namiddag wordt winkelcentrum Cité overrompeld door animatie en spektakel. Tegelijk heeft zondag, aan (…) Lees het hele bericht

amicantus-brengt-handels-messiah-in-cc-muze

Amicantus brengt Händels Messiah in CC Muze

Amicantus, het vocaal ensemble uit Heusden-Zolder onder leiding staat van de Duitste countertenor Alexander Schneider, is op 15 oktober te gast in CC Muze met Händels Messiah. Voor de uitvoering van dit meesterwerk uit de klassieke muziek zijn 4 internationale topsolisten te gast: sopraan Joowon Chung, contratenor Rupert Enticknap, tenor Fabian Kelly en bas Felix Rumpf. Zij stonden de voorbije jaren op grote podia in Berlijn, New York, Wenen, Londen,… waarbij ze samenwerkten (…) Lees het hele bericht

hinder-in-de-schootstraat-duurt-nog-14-dagen

Hinder in de Schootstraat duurt nog 14 dagen

Wie de jongste dagen door de Schootstraat rijdt, zal gemerkt hebben dat de werken aan de verkeersdrempels daar voor hinder zorgen. De verhogingen aan de drempels worden momenteel vernieuwd, maar daardoor blijft op die plaatsen maar één rijstrook mogelijk. Bij de politie zijn daarover al heel wat meldingen binnengekomen. Na overleg met de aannemer is één bijsturing mogelijk gebleken: het kruispunt Schootstraat, Zolderseweg en E. Staintonstraat (…) Lees het hele bericht

veel-sportievelingen-in-de-springplank-1

Veel sportievelingen in De Springplank

Sportievelingen bij de vleet in 'De Springplank' in Eversel. En dat hebben ze vandaag met zijn allen duidelijk gemaakt door in sportoutfit op school te verschijnen. En het zijn duidelijk beoefenaars van de meest uiteenlopende sportdisciplines. (foto's Marijke Vaes)

morgen-controles-op-de-lijn-in-heusden-zolder

Morgen controles op De Lijn in Heusden-Zolder

Opgelet als je morgen de bus neemt. De controleurs van De Lijn zullen tussen 15.30 en 17.30 uur in Heusden-Zolder controles houden op verschillende bussen. Daarbij gaat het uiteraard vooral om controles op de vervoerbewijzen, zowel de papieren als electronische. Wie niet het juist vervoersbewijs op zak of geactiveerd heeft, riskeert boetes tussen 50 en 400 euro. Het gaat hier om een aangekondigde actie waarmee De Lijn ook wil sensibiliseren en preventief werken. Geregeld gebeuren uiteraard ook niet aangekondigde controles.

ook-ema-herdenkt-30ste-verjaardag-mijnsluiting

Ook EMA herdenkt 30ste verjaardag mijnsluiting

Overmorgen, vrijdag 30 september, is het exact 30 jaar geleden dat de mijn van Zolder dichtging, als laatste steenkoolmijn in de Benelux. Op de site zelf wordt dat dit weekend en de weken erna herdacht met MijnKracht, een uitgebreid programma met animatie, muziek en tentoonstellingen. Ook de pas opgerichte vereniging European Miners Association herdenkt de mijnsluiting. De EMA-leden vertrekken  vrijdag om 9 uur vanuit Houthalen met een tweetal bussen richting (…) Lees het hele bericht

willy-claes-over-de-oorlog-in-oekraine

Willy Claes over de oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne lijkt alleen maar verder te escaleren. De schijnreferenda waarmee Poetin Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loegansk wil annexeren en de spanning rond de gesaboteerde gasleidingen, doen het conflict alleen maar verder oplaaien en vergroten de internationale spanningen. Het Burgerforum/Interreligieus Platform Heusden-Zolder heeft daarom Willy Claes uitgenodigd voor een lezing, als voormalig secretaris-generaal van de Navo en minister van Buitenlandse Zaken is hij goed geplaatst om een schets te geven van de achtergronden van de oorlog en de gevolgen voor de wereld. Hij spreekt op dinsdag 4 oktober om 19.30 uur in de zwarte zaal in CC Muze. 

veel-interesse-voor-boek-van-bart-demyttenaere

Veel interesse voor boek van Bart Demyttenaere

Er was vanavond veel belangstelling in CC Muze voor de voorstelling van het boek 'Licht in de tunnel -Emiel, de ridder van de mijn' van Bart Demyttenaere. De Limburgse auteur had de opdracht gekregen om een fictie-jeugdboek te schrijven naar aanleiding van de 30ste verjaardag van de sluiting van de laatste mijn. Bart Demyttenaere had daarvoor grondige research gedaan zodat zijn boek een versmelting is van een fictief verhaal met heel wat realistische en herkenbare (…) Lees het hele bericht

geen-kranten-door-poststaking

Geen kranten door poststaking

Bij het uitreikingskantoor van Bpost in Heusden heeft het personeel vandaag gedeeltelijk gestaakt. Daardoor hebben veel abonnees vandaag geen krant in de bus gekregen. Later vandaag zijn de postbodes toch uitgereden en hebben de brieven en andere poststukken bezorgd. 

zigurat-krijgt-mijnterril-gigantisch-kunstwerk

ZIGURAT: Krijgt mijnterril gigantisch kunstwerk?

Beeldhouwer en ex-mijnwerker Stefan Elsen en vzw Het Vervolg willen naar aanleiding van de herdenking van de sluiting van de laatste koolmijn de bevolking het kunstwerk ZIGURAT aanbieden. Een kunstwerk dat werelden verzoent. Stefan is daarmee niet aan zijn proefstuk toe, zo creëerde hij een eerbetoon aan de overleden mijnwerkers in beeldend werk op het dodenhuisje van de (…) Lees het hele bericht

sfc-present-op-chinese-mooncakefestival-in-leuven

SFC present op Chinese Mooncakefestival in Leuven

Het Sint-Franciscuscollege trok met een delegatie van meer dan 20 leerlingen, ouders en leerkrachten naar Leuven op uitnodiging van Deng Xinhua van het Confuciusinstituut voor het Chinese mooncake-festival. Ze werden er verwelkomd door de Chinese ambassadeur, Cao Zhongming, door vice-rector Gerard Govers van de KULeuven en de directeur van Confucius Group T Belgium, Li Wei.  De leerlingen konden tijdens het mooncake-festival proeven van het lekkere Chinese eten met uiteraard (…) Lees het hele bericht

eindelijk-nog-eens-barbecue-in-gele-wijk

Eindelijk nog eens barbecue in gele wijk

Na een onderbreking van bijna drie jaar hielden de bewoners van de gele wijk in Viversel nog eens hun buurtbarbecue in De Halte. Nieuwe buren, die nog niet de kans gekregen hadden om kennis te maken, waren present. Maar ook de 'oude buren' waren talrijk aanwezig. Samen maakten ze er een gezellige namiddag van. (foto Stephan Hulsmans)

coronabesmettingen-blijven-licht-stijgen

Coronabesmettingen blijven licht stijgen

Net zoals de rest van het land zijn ook in Heusden-Zolder de afgelopen week de coronabesmettingen weer wat toegenomen. Het waren 52 positief geteste inwoners, 17 meer dan de week voordien. Het blijft nog binnen de perken dus, maar een verdere stijging ligt in de lijn der verwachtingen. Het gemiddelde bedraagt nu 153 per 100.000 inwoners. In de Limburgse ziekenhuizen is de toestand vrij stabiel met 49 besmette patiënten van wie één op intensieve zorgen, dat zijn dus vijf patiënten meer maar twee minder op intensieve.

de-kijk-van-richie-878

De kijk van Richie

En van de Vlaamse regering komt de oplossing (voorlopig) nog niet.

tip-van-de-bib-stijn-vranken

Tip van de bib: Stijn Vranken

Onze tip van deze week is 'Een bepaalde dag in het leven van iedereen', een boek van  Stijn Vranken, auteur die in Heusden-Zolder woont.

Korte inhoud

Een kabinetsmedewerker, arbeider, zanger, vastgoedmagnaat, schoondochter, veiligheidsagent, poolreiziger en zieneres beleven elk hun eigen Valentijnsdag. De ene bereidt nerveus een persconferentie voor, een ander worstelt met haar gerenommeerde schoonfamilie, iemand stak net te voet (…) Lees het hele bericht

zolders-taalgebruik-4

Zolders taalgebruik

Doeë stoeëder nóó. bét oere mónt vól taan! Daar staat ge nu met uw mond vol tanden. Nu weet ge niet meer wat zeggen. Daar sta je nu van te kijken!

lopen-en-ontbijten-op-en-rond-het-circuit

Lopen en ontbijten op en rond het circuit

Nu het weer helemaal omgeslagen is, vormen de hitte en droogte geen excuus meer om de loopschoenen niet uit de kast te halen. Zo kun je nu zondag 2 oktober deelnemen aan de Zolder Breakfast Run. Dat is een ochtendloop van 5 of 10 km op en rond Circuit Zolder,over de Sacramentsberg, de pitlane, de bruggen, door de tribune, …  de start is om 10 uur en aan de aankomst wacht een lekker ontbijt. Deelnemen kost € 20, ontbijt inbegrepen. Inschrijven voor 30 september kan hier. (foto Frank Weyler)

krijgt-boekt-eindelijk-een-echte-dorpskern

Krijgt Boekt eindelijk een echte dorpskern?

De inwoners en dorpsraad van Boekt vragen al jaren om van het centrum van hun dorp een echte dorpskern te maken. Zeker omdat de afgelopen jaren het aantal woningen - en dus ook inwoners - enorm gegroeid zijn, terwijl er navenant amper voorzieningen zijn bijgekomen. Het gemeentebestuur werkt nu aan een plan om er een volwaardige dorpskern van te maken. Het plein aan de kerk wordt groener en er komen banken en speeltoestellen. Voor de veiligheid van de zwakke weggebruikers komt er (…) Lees het hele bericht

politie-legt-werken-stil

Politie legt werken stil

Vanmorgen heeft een patrouille van de verkeersdienst van de politie geplande werken aan een appartement in de Poorthoevestraat stilgelegd. De aannemer had een vergunning voor deze werken maar de inname rijbaan strookte niet met de goedgekeurde vergunning. Er ontbrak ook tal van signalisatie wat het niet meer veilig maakte voor de zwakke weggebruikers daar. Er is pv opgesteld van de inbreuken. 

sunday-evening-blues-neemt-krachtige-start

Sunday Evening Blues neemt krachtige start

De Sunday Evening Blues in het MuzeCafé draaien dit najaar weer op volle toeren. De mensen van be-Mine Blues hadden voor gisteravond Bourbon Street uitgenodigd. En die maakten hun naam helemaal waar: krachtig en met een stevige nasmaak. Eentje die naar meer smaakt, ook bij het publiek dat weer talrijk was opgedaagd en mee bijdroeg aan de sfeer. (foto's Roman Martyka)

gemeenteraad-over-apl-en-jaarrekening

Gemeenteraad over APL en jaarrekening

Nu donderdag vergadert de gemeenteraad om 19 uur. Op de agenda staan elf punten. Heusden-Zolder wil instappen als pilootgemeente bij de ontwikkeling van Vastgoedinformatieplatform. De raad moet ook de dading goedkeuring in het kader van de bemiddelingsprocedure voor de Raad van Vergunningsbetwistingen rond de zaak APL. Zoals bekend is de gemeente het niet eens met de voorwaardelijke vergunning die het asfaltbedrijf APL in Viversel kreeg. Ook de gemeentejaarrekening 2021 ligt ter goedkeuring voor en er is de rapportering over het meerjarendoelstellingenplan.

een-heel-weekend-mijnkracht-voor-jong-en-oud

Een heel weekend Mijnkracht voor jong en oud

Nu vrijdag 30 september is het exact 30 jaar geleden dat de steenkoolmijn van Zolder, als laatste van de Benelux, dichtging. Om dat historisch moment te herdenken pakt Heusden-Zolder volgend weekend uit met het gratis familiefestival MIJN|KRACHT. De aftrap wordt vrijdag om 18 uur gegeven met de live-uitzending van het Radio 1-programma Culture Club en even later de opening van de fotografie-expo ‘Mijnreflectie'’. Vervolgens zijn er twee dagen met een overvol programma
zaterdag 1 (…) Lees het hele bericht

hanne-troonbeeckx-op-verkenning-voor-braderie

Hanne Troonbeeckx op verkenning voor braderie

Nu woensdag begint de 70ste braderie in Winkelcentrum Cité, tot en met volgende maandag kan je er elke dag koopjes doen. De Heusdense braderie is overigens één van de oudste van het land. In de aanloop naar de jubileumviering trok Hanne Troonbeeckx op pad in het winkelcentrum met zijn zowat 125 handelzaken. In het schitterende filmpje over haar bezoek zie je hoe ze kennismaakt met traditionele en nieuwe handelszaken, lokale ondernemers en (…) Lees het hele bericht

laurens-vanthoor-zeventiende

Laurens Vanthoor zeventiende

Ook de tweede DTM-race op de Oostenrijkse Red Bull Ring was geen succes voor Laurens Vanthoor. Hij mocht pas op de twintigste plaats starten en kon maar enkele plaatsen goedmaken zodat hij als zeventiende werd afgevlagd.

bolderberg-overrompeld-door-corgi-s

Bolderberg overrompeld door corgi's

Ook niet-hondenkenners weten sinds de begrafenis van The Queen hoe een corgi eruitziet. En vandaag kon je die hondjes massaal bewonderen op Bovy waar ze verzamelden voor een 'tribute to the Queen'. De hondjes kregen lekkers aangeboden, waarna ze met hun baasje(s) een mooie natuurwandeling over de Bolderberg en langs de kluis konden maken om tenslotte met zijn allen te spelen op de hondenloslopweide. Op dat laatste reageerden ze verdeeld ... (foto's Ann Jordens)

veel-wandelaars-en-proevers-op-dag-van-de-wijers

Veel wandelaars en proevers op Dag van de Wijers

De Dag van de Wijers op Domein Bovy vandaag was, mede door het mooie najaarsweer, een voltreffer. Zowel de dauwwandeling als de beide wildplukwandelingen waren vooraf al volzet. En de Markt met Smaak die De Winning organiseerde, kende heel wat belangstelling, velen wilden kennismaken met lekkere en gezonde producten van plaatselijke producenten. En aan de infostanden mochten ook de natuurgidsen en imkers hun uitleg telkens weer doen. (foto's Ann Jordens)

vandaag-wel-volle-bak-op-foodtruckfestival

Vandaag wel volle bak op foodtruckfestival

In tegenstelling met gisteren kreeg het foodtruckfestival Chefs on Wheels op de evenementweide van Bovy vandaag wel een pak volk op bezoek. Veel hongerige magen dus die gevuld werden met exotische en eerder klassieke gerechten, met spicy hapjes of zoetigheden. En uiteraard overgoten met de nodige drank terwijl de band voor de muzikale sfeer zorgde en de clown de kinderen bezighield. (foto's Ann Jordens)

okra-eversel-is-eindelijk-weer-kunnen-starten

Okra Eversel is eindelijk weer kunnen starten

Na twee moeilijke jaren heeft Okra Eversel zijn ledenwerking weer gestart, met vanmorgen een zondags ontbijt. Een 60-tal leden schoof in Sint-Baaf aan tafel voor een stevig ontbijt en een dito babbel. Na zo'n lange tijd viel er dan ook heel wat te vertellen. (foto's Lode Beylemans)

eric-lefebvre-beste-schutter-bij-sint-jacobus

Eric Lefebvre beste schutter bij Sint-Jacobus

Eric Lefebvre heeft zich bij de klepschuttersgilde St-Jacobus Rekhoven gekroond tot beste schutter van het seizoen 2022. Op de 34 wedstrijden schoot hij alles raak, 170/170 , ook bij de kavelingen was het telkens raak. Met zijn team werd hij vandaag derde in Tiewinkel in de wisselbeker der kampioenen verbond Lummen-Beringen.

slachtoffer-ongeval-e314-is-jonge-heusdenaar

Slachtoffer ongeval E314 is jonge Heusdenaar

Het slachtoffer van het dodelijk ongeval in Houthalen gisteren rond 17 uur op de E 314 in Houthalen, blijkt een man van 24 uit Heusden-Zolder te zijn. Dat is vandaag duidelijk geworrden. De man ging op de afrit van de E314 uit de bocht en kwam met zijn auto tegen een verlichtingspaal terecht. De hulpdiensten konden niets meer voor hem doen, hij overleed ter plaatse.

smash-3g-wint-derby-bij-hebad-1g

Smash 1G wint derby bij Hebad 3G

In de eerste provinciale van het badminton speelde Hebad 5G 4-4 gelijk uit bij Neerpelt 1G. Er stond ook een derby in derde liga B op het programma: Hebad 3G verloor met 3-5 van dorpsgenoot Smash 1G (foto boven). In derde Liga A won Hebad 4G (foto onder) met 6-2 tegen De Nekker 1G uit Mechelen.

brilscore-bij-anadol

Brilscore bij Anadol

De wedstrijd tussen FC Anadol en Turkse Rangers Waterschei, in tweede provinciale B, is geëindigd op een scoreloos gelijkspel, 0-0.

nieuwe-nederlaag-voor-bolderberg

Nieuwe nederlaag voor Bolderberg

In tweede provinciale A blijft Bolderberg FC in een sukkelstraattje. Het verloor vandaag opnieuw, nu met 0-1 van Thes Sport B.

wereldtitel-van-remco-ook-in-heusden-gevierd

Wereldtitel van Remco ook in Heusden gevierd

De leden van de Remco Evenepoel supportersclub Limburg waren vanochtend erg vroeg present in hun lokaal in Heusden om het WK wielrennen mee te maken. En dat werd beloond want ze mochten met zijn allen live beleven hoe hun idool wereldkampioen werd en even later de regenboogtrui en de gouden medaille kreeg. Alleen dreigt de club met praktische problemen geconfronteerd te worden, naast de klassieke t-shirts, de speciale shirts voor de Vuelta, moeten nu misschien ook nog regenboog-shirts aangeschaft worden. En wie weet welke kleuren volgend jaar nog allemaal volgen? 

laurens-vanthoor-moet-opgeven

Laurens Vanthoor moet opgeven

Een nieuwe race, een nieuwe ontgoocheling voor Laurens Vanthoor voor wie het in de DTM maar niet wil lukken dit seizoen. In de eerste race op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg moest hij na de strijd staken en zijn Porsche aan de kant zetten.

vck-bolderberg-start-met-verlies

VCK Bolderberg start met verlies

Ook in het volleybal is het nieuwe seizoen begonnen. De dames van VCK Bolderberg dwongen vorig seizoen de promotie af dankzij een schitterend seizoen met slechts één nederlaag. Het nieuwe seizoen in derde provinciale zal wat zwaarder vallen daardoor. Ook is de huidige kern minder groot en zijn de dames nog op zoek naar een opvolger voor trainer Rudi Ceulemans. Gisteren werd alvast met 0-3 verloren van Riemst met als setstanden 20-25,14-25 en 18-25.

de-kijk-van-richie-877

De kijk van Richie

Ook al schijnt de zon vandaag in een blauwe lucht vandaag, de echte zomer is gevlucht.

olympia-verliest-in-lokeren-1

Olympia verliest in Lokeren

In het petanque heeft Olympia zijn succesvolle overstap naar de 2de nationale na de eerste zegen thuis tegen Elite Brussel niet kunnen doortrekken. De eerste uitwedstrijd, gisteren tegen Lokeren, werd verloren met 7-2.

kvv-verliest

KVV verliest

In de tweede provinciale A verloor KVV Heusden-Zolder zijn zateragavondwedstrijd bij Kadijk met 1-0. (foto Albert Loos)

uitzege-voor-sk-heusden-06-1

Uitzege voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft SK Heusden 06 in en tegen FC Diepenbeek B gewonnen met 1 - 2.

afbraak-kanaalbrug-in-viversel-is-uitgesteld

Afbraak kanaalbrug in Viversel is uitgesteld

De afbraak van de kanaalbrug in de Westlaan, die voor morgen was gepland, gaat niet door. Er moeten ter plaatse eerst nog een aantal andere werken worden uitgevoerd. Zoals het er nu naar uitziet, zal de sloping wellicht volgend weekend worden uitgevoerd. 

tijdelijk-veel-plaats-voor-fietsers

Tijdelijk veel plaats voor fietsers

De voorbije jaren scheurden dagelijks enkele duizenden auto's en vrachtwagens per dag over de tijdelijke brug in Viversel, toen die moest dienen als omleiding bij de werken aan de bruggen over de E314. Maar nu de brug in de Westlaan is afgesloten om af te breken, mogen de fietsers ze een tijdlang gebruiken als omleiding van en naar Lummen. Af en toe passeren er enkele fietsers en die hebben een zee van ruimte over het kanaal. 

morgen-nog-een-dag-chefs-on-wheels

Morgen nog een dag Chefs on Wheels

Het foodtruckfestival Chefs on Wheels is voor dit weekend op Domein Bovy neergestreken. Vandaag zat het weer echt niet mee, een hele namiddag druilerige regen hield de massa weg, toen het droog werd, daagde er nog beetje publiek op om een keuze te maken uit het brede aanbod van inlandse en exotische lekkernijen. Morgen zal het wellicht anders zijn, er is beter weer voorspeld en er zijn nog heel wat andere activiteiten op Bovy. Het begint om 12 uur en duurt tot 21 uur. Er zijn (…) Lees het hele bericht

beide-wieze-boys-winnen-rp-products-verliest

Beide Wieze Boys winnen, RP Products verliest

In het bedrijfsvoetbal heeft RP Products met 3-0 verloren bij Century Hasselt. Wieze Boys A blikte Cosmos Spouwen met 5-0 in en ook Wieze Boys B won, met 1-2 bij Pool Keramo A.

het-ene-trouwkoppel-moet-meteen-van-de-grond

Het ene trouwkoppel moet meteen van de grond ...

Burgemeester Mario Borremans heeft het gisteren en vandaag weer druk gehad met het afsluiten van een heel aantal huwelijken. Sommige huwelijken hebben een duidelijke touch van de professionele achtergrond van één van beiden. Zo kregen Dimitri Reynders en Edith Preuveneers gisteren niet alleen een erehaag van de brandweer van Heusden-Zolder en Kleine-Brogel, ze moesten volgens de traditie ook meteen letterlijk van de grond, om op enkele tientallen meters hoogte het eerste glas champagne te drinken.

en-het-andere-komt-met-de-truck

... En het andere komt met de truck

En vandaag werd Zolder-Centrum ingenomen door een hele reeks rode vrachtwagens van het bedrijf van Dssv-Transpo Daniëls uit Heusden-Zolder, die onder ingezet worden voor industriële ruim- en reinigingswerken en het ruimen van septische putten. Pieter-Jan Daniëls, zoon van één van de twee zaakvoerders, huwde vandaag met Karen Hurbin. De bruidegom bestuurde een witte combi vrachtwagen, de bruid zat er als passagier bij. Het verkeer zat heel even verstopt, maar volgens een spandoek van de collega's is het huwelijk gestart met een on(t)stopbare liefde.

neos-trok-voor-2-dagen-naar-henegouwen

Neos trok voor 2 dagen naar Henegouwen

Neos Heusden-Zolder bracht een tweedaags bezoek aan Henegouwen. De eerste dag startte met een bezoek aan de mijnsite Bois-du-Luc. In een boeiende rondleiding werd het onderscheid duidelijk tussen de Waalse en Limburgse steenkoolmijnen. Na de middag was er een boottocht op het  kanaal, waar ze met de historische scheepslift werden versast om zo via een sluis het Centrumkanaal te bereiken. De kabellift van Strépy-Thieu is een technisch meesterwerk en de grootste van Europa. Op de tweede (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-876

De kijk van Richie

Weer een levenswijsheid.

duurzame-helden-gehuldigd

Duurzame helden gehuldigd

Zondag eindigt de vijfde editie van de Week van de Duurzame Gemeente. De focus lag dit jaar op duurzame helden die bijdragen aan een belangrijk basisprincipe van de Agenda 2030: LAAT NIEMAND ACHTER. Dit principe staat voor het engagement van alle VN-lidstaten om armoede uit te roeien, een einde te maken aan discriminatie en uitsluiting, en te verzekeren dat ook de meest kwetsbare groepen in onze samenleving mee kunnen genieten van sociale, economische en ecologische duurzame vooruitgang.
In Heusden-Zolder huldigden schepen van welzijn Nico Geeraerts en zijn team de lokale "Duurzame helden" in de St.-Annagilde. Enkelen gaven tekst en uitleg over hun vereniging. Herwig Nullens animeerde de avond die fel gesmaakt werd nu, na de Covid-onderbreking, iedereen weer volop kan verder werken aan de 17 doelstellingen van duurzame ontwikkeling. (Foto Julien Maebe)

limburge-brandweer-zoekt-80-vrijwilligers

Limburgse brandweer zoekt 80 vrijwilligers

In Limburg is de brandweer op zoek naar 80 vrijwilligers. De 3 hulpverleningszones in Limburg en hun posten kunnen nu op een 1.000-tal vrijwilligers rekenen. Er hebben zich al heel wat nieuwe kandidaten gemeld, maar er zijn er nog meer nodig.  Brandweervrijwilligers doen dezelfde interventies als hun beroepscollega’s: branden blussen, beknelde slachtoffers bevrijden, maar ook wespen verdelgen, pompen bij wateroverlast, gevaarlijke bomen vellen bij stormweer, enzovoort. Je (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-zomer

Afscheid van de zomer

Vandaag begint de metereologische herfst en nemen we dus afscheid van de zonnige, hete en droge zomer 2022. Dat gebeurde vanochtend erg symbolisch met een vurige zonsopgang zoals ook Denise Greunlinx die in Bolderberg vastlegde. 

3-vossen-vastgeraakt-in-kelder-in-bolderberg

3 vossen vastgeraakt in kelder in Bolderberg

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum heeft vandaag weer een onwaarschijnlijke 'vangst' gedaan, liefst 3 vossen in de kelder van een woning in de Reeënlaan in Bolderberg. Een thuisverpleegster had het VZOC gebeld, de bejaarde bewoonster van het huis durfde niet meer de kelder in omdat ze er geluiden en lawaai hoorde. De medewerkers van het opvangcentrum vonden er drie vossen die totaal verzwakt waren. De dieren waren blijkbaar in de kelder gesukkeld en konden er niet meer uit. Ze waren nu graatmager en totaal verzwakt.

werking-van-koala-voorgesteld-in-een-film

Werking van KOALA voorgesteld in een film

Een bijzondere avond vandaag in het Huis van het Kind want de medewerkers van KOALA kregen daar voor het eerst de film te zien die gemaakt is over hun project. KOALA staat voor Kind- en OuderActiviteiten voor Lokale Armoedebestrijding en is een unieke publiek-private samenwerking tussen de Vlaamse Overheid en het Fonds Bernard, Gonda en Emily Vergnes. Kinderopvang Onki Stekelbees en Kameleon Huis van het Kind bundelden hun krachten en expertise en zo kreeg  Onki Stekelbees (…) Lees het hele bericht

wijers-steun-voor-t-weyerke-en-vogels-op-bovy

Wijers-steun voor 't Weyerke en vogels op Bovy

In maart dit jaar werd het Wijersfonds gelanceerd om kleinschalige, lokale projecten die de streek duurzaam ontwikkelen een duwtje in de rug te geven. Er volgde een projectoproep, 6 voorstellen kwamen binnen en vandaag zijn drie door de jury bekroond met een mooi bedrag. Het geld komt uit het Wijersfonds dat gespekt wordt door Vlaanderen en Limburg. De uitreiking gebeurde niet toevallig in 't Weyerke, want ook dat viel in de prijzen. Natuurbeleving en inclusie: hand in hand (…) Lees het hele bericht

corgiwandeling-op-bovy-als-eerbetoon-aan-the-queen

Corgiwandeling op Bovy als eerbetoon aan the Queen

Nu zondag organiseert Stefan Vranckx uit Koersel op Domein Bovy een nationale corgi wandeling en dat ere van Queen Elizabeth, meer dan 70 jaar de ambassadrice van dit Britse hondenras. De groepswandeling over 5.3 km start om 15 uur op het binnenplein van Bovy. “Met onze hondenbar waren wij dit weekend sowieso aanwezig op het Chefs on wheels foodtruck festival voor baasje en … hond!  Als baasje van 2 corgi’s weten wij maar al te goed  dat we met het (…) Lees het hele bericht

weer-vier-overtreders-beboet-in-fietsstraat

Weer vier overtreders beboet in fietsstraat

De politie heeft gisterenmiddag rond het einde van de school opnieuw toezicht gehouden in de fietsstraten in Zolder-Centrum.  Daar zijn vier voertuigen betrapt die fietsers inhaalden,  terwijl dat verboden is in de fietsstraat. Zij werden aan de kant gezet en zullen later hun boete in de bus krijgen. Een andere wagen ging op het boekje omdat hij parkeerde op een plaats voor personen met een beperking, zonder de vereiste parkeerkaart. 

legofestival-voor-vzw-de-kleine-prins

Legofestival voor vzw De Kleine Prins

KWB Koersel organiseert dit weekend in zaal COR het 5de Blokjesfestival. De zaal wordt omgebouwd tot een Legodorp, 550m² expo- en speelplezier. De opbrengst van het festival gaat naar het Kinderkankerfonds De Kleine Prins. En dat is geen toeval want het festival wordt georganiseerd door Ronny Aerden uit Heusden-Zolder. Zijn oudste zoon Joan overleed aan kanker en dat was voor de familie de start van een ware passie. "Joan was als kind veel met Lego bezig en toen hij tien (…) Lees het hele bericht

boslandtrail-steunt-vzw-benjalien

Boslandtrail steunt vzw Benjalien

Op 23 en 24 september vindt de Boslandtrail plaats. Dat is een stevige wandeling door Bosland, een combinatie van fysieke inspanning en verkenning van een heerlijk Limburgs natuurgebied. Er zijn verschillende afstanden: de 100 km (wandelaars starten vrijdag tussen 19 en 21.30 uur), de 75 km start vrijdag tussen 21.30 en 0.00 uur en de 50 km zaterdag tussen 7 en 10 uur. De lopers op al die afstanden starten samen op zaterdag om 6.30 uur. Start en aankomst liggen aan de Winnerfarm in Hechtel-Eksel. (…) Lees het hele bericht

vzoc-haalt-korenslang-op-in-hofeinde

VZOC haalt korenslang op in Hofeinde

Medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum werden vanavond opgetrommeld door bewoners van de Hofeinde. Daar was een slang gesignaleerd. Het bleek om een gewonde korenslang te gaan. Het dier werd meegenomen om in het VZOC de nodige verzorging te krijgen. Het is niet uitgesloten dat de slang toebehoort aan een buur die momenteel met vakantie is.

asielzoekers-leren-fietsbehendigheid-in-de-bark

Asielzoekers leren fietsbehendigheid in De Bark

Vandaag heeft het asielzoekerscentrum De Bark een permanent fietshendigheidsparcours geopend. De fietsersbond ontwierp daarvoor een omloop waarbij de asielzoekers hun fietsvaardigheden kunnen verbeteren. Ook bekijken de fietsersbond en De Bark om asielzoekers te leren fietsen zodat ze hun verplaatsingen naar werk, dokter en opleidingen per fiets kunnen doen, wat hun mobiliteit zou verhogen.

motor-in-beslag-genomen-en-rijbewijs-kwijt

Motor in beslag genomen en rijbewijs kwijt

De politie heeft vandaag een motorfiets in bestuurlijk beslag genomen. Tijdens een verkeerscontrole zagen agenten op de Beringersteenweg – tussen Suska en de Veenderweg – een motorfiets die tussen het gewone verkeer reed op zijn achterwiel. Zijn snelheid, die niet gemeten is, was volgens de agenten duidelijk overdreven en niet aangepast aan de verkeerssituatie. De man werd onderschept. Alle papieren van de motor waren in orde maar de 25-jarige bestuurder uit Bree kon geen zinnige (…) Lees het hele bericht

veldrijden-ook-dit-jaar-op-27-december

Veldrijden ook dit jaar op 27 december

Ook in het veldrijden is ondertussen het nieuwe seizoen weer van start gegaan. Zoals bekend valt de veldrit in Heusden-Zolder - op Circuit Zolder - nog steeds onder de Superprestige. De wedstrijden worden gereden op dinsdag 27 december. Er is dus geen terugkeer naar Tweede Kerstdag, Flanders Classics - organisator van de Wereldbeker - had nochtans vorig jaar beloofd die dag maar éénmalig te claimen. Organisator Koen Monu is ontgoocheld  over (…) Lees het hele bericht

lichte-stijging-van-coronabesmettingen

Lichte stijging van coronabesmettingen

Afgelopen week zijn 35 inwoners van Heusden-Zolder positief getest op corona. Dat zijn er 8 meer dan de week daarvoor of een gemiddelde van 103 per 100.000 inwoners. Daar kan uiteraard nog niet uit afgeleid worden dat de stijging is ingezet. Het lijkt ook niet abnormaal dat na de hervatting van de scholen en het verenigingsleven en nu slecht weer mensen meer naar binnen drijft, de cijfers wat stijgen. Limburgse ziekenhuizen tellen 44 patiënten met een COVID-besmetting, dat is er nog één minder dan vorige week. Wel liggen nu 3 mensen met COVID op intensieve zorgen. 

ks-soap-is-nu-ook-een-echt-stuk-zeep

KS-soap is nu ook een echt stuk zeep

Kunstenaar en ex-mijnwerker Stefan Elsen blijft begaan met de erfenis van de steenkoolmijnen en de verdere ontwikkelingen. Zo heeft hij een kunstwerkje ontwikkeld in vorm van een stuk zeep naar aanleiding van 30 jaar stopzetting van de kolenexploitatie. "Ne klot zeep in de vorm van ne klot kool met de boodschap KS SOAP - 30 YEARS LATER is mijn interpretatie hiervan. Als mijnwerkers wasten we ons vroeger van kop tot teen met ne klot zeep (Sunlight). En de hele nasleep van de (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-875
brand-verwoest-woning-in-weg-naar-grauwe-steen

Brand verwoest woning in Weg naar Grauwe Steen

Aan de Weg naar de Grauwe Steen is vannacht een alleenstaand huis volledig verwoest door een brand. De brandweer werd omstreeks 2 uur opgeroepen omdat er rook in de woning hing. Het geluk was blijkbaar dat één van de bewoners wakker was geworden voor een toiletbezoek en toen de rook opmerkte. Maar al gauw werd het een uitslaande brand. Het vuur vond ook een gretige prooi in de grote hoeveelheid hooi die in de woning lag opgestapeld, het was dan ook een hele klus om al het hooi naar (…) Lees het hele bericht

de-brede-visie-van-ignace-schops

De brede visie van Ignace Schops

Ignace Schops gaf vanavond een boeiende lezing in de bibliotheek, voor een erg geïnteresseerd publiek. Aanleiding was zijn recente boek 'Gered door de boomkikker'. Uitgangspunt van Ignace is dat de natuur redden onszelf redden is. Maar hij is geen groene fundamentalist, hij pleit ervoor dat industrie, landbouw, politiek, lokale en globale economie elkaar kunnen versterken en dat een waardevolle brok natuur ook een 'economisch product' kan zijn, wat trouwens bewezen worden door het Nationaal Park Hoge Kempen. Ignace Schops ontpopte zich tijdens deze lezing niet alleen tot een boeiend verteller maar tot iemand met een brede maatschappelijke visie. (foto's Heidi Daniëls)

pagadder-verbouwt-en-dus-verhuizen-enkele-klassen

Pagadder verbouwt en dus verhuizen enkele klassen

In Berkenbos leek wel een verhuisfirma aan het werk, eentje met allemaal pagadderkes als personeel. Een aantal klassen van kleuterschool Pagadder moet inderdaad tijdelijk verhuizen naar de eetzaal en de klas naast de zorgklas. Want op maandag 3 oktober wordt - na jaren plannen en overleggen - gestart met de renovatie van 3 klaslokalen: de paarse en de rode klas en de slaapklas. Het voorbije weekend werd al hard gewerkt om alles te verhuizen en de kleuters mochten mee de laatste spullen uit hun klas overbrengen naar hun tijdelijk onderkomen.

vandaag-gezien-411

Vandaag gezien

Verschillende zitbanken in het Weyerkespark liggen vol met rotzooi. Maar deze springt toch in het oog. Daar ligt een valies met kleren en andere spullen op. Misschien een reiziger die zich last minute realiseerde dat het hier toch nog zo slecht niet is ...

morgen-staking-bij-een-deel-van-de-lijn

Morgen staking bij een deel van De Lijn

Opgelet als je morgen de bus wil nemen om naar school of het werk te gaan, want er is een staking aangekondigd die ook bij De LIjn voelbaar zal zijn. Uit een interne rondvraag van de openbare vervoersmaatschappij is gebleken dat 56  % van de bussen wel uitrijdt. Dus hou je er best rekening mee dat ook in Heusden-Zolder bepaalde ritten niet zullen verzekerd zijn.

neos-wandelde-op-kelchterhoef

Neos wandelde op Kelchterhoef

Voor zijn septemberwandeling trok Neos Heusden-Zolder naar domein Kelchterhoef en hield o.a. even halt bij het monument voor kinderen van de gemeente Houthalen-Helchteren die omkwamen in het verkeer. De wandeling van 21 oktober brengt de groep in Zolder-Centrum met aandacht voor enkele historische plekjes. Vertrek om 14 uur op het Heldenplein. (foto Trudo Groffi)

ona-is-de-vierde-generatie

Ona is de vierde generatie

De geboorte van kleine Ona zorgt voor een viergeslacht of vier generaties bij de familie Vanhoudt. Oma Alice (81), omi Chris (58) en mama Rani (28) poseren fier met Ona die intussen 2 maanden oud is.

tip-van-de-bib-mark-janssen

Tip van de bib: Mark Janssen

De bib tipt ons deze week 'Eiland' van Mark Janssen

Korte inhoud

Een vader, een dochter en hun hond lijden schipbreuk en spoelen aan op een klein eiland. Wat zij niet weten, is dat dat eiland niet is wat het lijkt. Eiland beschermt de drie tegen wind en kou, tegen golven en gevaar, en voert hen door een prachtige wereld. Terwijl de seizoenen veranderen, ontdekken ze geluiden en geuren die ze niet kennen en kleuren die ze nog nooit hebben gezien. Tot ze worden gered. En dan blijkt dat Eiland niet onopgemerkt is gebleven…

hoe-sluit-je-de-beste-autoverzekering-af

Hoe sluit je de beste autoverzekering af?

PARTNERBIJDRAGE Heb je net een nieuwe auto aangeschaft, dan is het natuurlijk belangrijk om deze zo snel mogelijk te verzekeren. Toch blijkt dat het verzekeren van een andere auto voor velen vaak een stuk lastiger is dan ze eerder hadden gedacht. Hoewel je kunt kiezen uit een 3-tal soorten verzekeringen, blijkt dat een groot deel niet precies weet wat nu in hun situatie de beste keuze is. Om ervoor te zorgen deze onduidelijkheid verleden tijd is, hebben we een aantal tips voor je (…) Lees het hele bericht

zolder-vroeger-en-nu-2

Zolder vroeger en nu

Het station van Zolder is allang niet meer wat wij ons als station voorstellen. Het is eigenlijk nog alleen een stopplaats voor reizigers. De loketten zijn jaren geleden gesloten en vervangen door een automaat. Het gebouw is verhuurd en maar heeft zijn beste tijd duidelijk gehad. Toch heeft Zolder-Statie andere tijden gekend. Het oude station met rangeerterrein werd gebouwd bij het ontstaan van de koolmijn en diende om de steenkool af te voeren, maar was ook een belangrijk pendelstation voor (…) Lees het hele bericht

105-per-uur-in-de-sluisbamd

105 per uur in de Sluisbamd

De politie heeft dit weekend SLimcontroles gehouden op 3 plaatsen in Heusden-Zolder, en zette ook de flitsauto in. 223 van de 728 gecontroleerde wagens reden te snel, meer dan 30 procent. Eén van hen zal wellicht zijn rijbewijs mogen inleveren, hij haalde tussen 101 en 105 in de Sluisbamd waar 50 het maximum is. 212 bestuurders moesten blazen, slechts twee hadden teveel gedronken en moesten hun rijbewijs voor respectievelijk 6 uur en 15 dagen inleveren. Drie (…) Lees het hele bericht

70-jarigen-van-heusden-samen-2022-jaren

70-jarigen van Heusden ... samen 2022 jaren

De 70-jarigen van Heusden-Centrum verzamelden bij Stefan & Ann voor een uitgebreid ontbijt en nadien nog een etentje. Het werd een gezellig samenzijn waarbij heel wat bij te praten viel, na het vorige feestje ... 30 jaar geleden. Ze waren met 29. En, mooi detail, 21 van hen waren al 70, 8 anderen moeten dit jaar de kaap van de 70 nog ronden. Dat geeft samen ... 2022 jaren. Kan het nog symbolischer?

massa-ex-mijnwerkers-verzamelt-in-de-badzaal

KS-Vriendenkring wordt opgedoekt en gaat op in EMA

In de vroegere badzaal van de mijn van Zolder zijn deze voormiddag een pak ex-mijnwerkers - enkele duizenden - samengekomen. Het gaat om een info-meeting van de KS-Vriendenkring als alternatief voor de geplande betoging in Brussel, die vorige week is uitgesteld. De mijnwerkers hopen meer te weten te komen over de stand van zaken van het pensioenachterstal, maar vooral willen ze ook weten hoe de vork aan de steel zit bij de KS-Vriendenkring zelf en de aangehouden voorzitter Michel Dylst, na de tegenstrijdige en warrige verhalen van de afgelopen weken. (foto Hans Put) UPDATE Ondertussen is al duidelijk geworden dat de KS-Vriendenkring eind deze maand wordt opgedoekt en zal opgaan in de EMA, de European Miners Association. De leden worden automatisch overgedragen. Hoewel in de zaal zelf nog veel steun klinkt voor het bestuur en voorzitter Dylst, laten ook veel ex-mijnwerkers buiten de zaal en ook die niet aanwezig waren, weten dat ze er genoeg van hebben en dat ze vooral duidelijkheid willen.

verenigde-vrienden-zoeken-nieuwe-muzikanten

Verenigde Vrienden zoeken nieuwe muzikanten

De Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden zoekt nieuwe muzikanten. Het gaat om mensen die fluit, hobo, fagot, klarinet, saxofoon, trompet, hoorn, trombone, tuba of slagwerk bespelen. Het mogen zowel muzikanten zijn die al een instrumenten bespelen, als mensen die nog geen instrument onder de knie hebben. Daarom wordt vanavond van 19 uur tot 19.45 uur een open repetitie georganiseerd. De harmonie stelt zelf instrumenten ter beschikking. Er zijn zowel muzikanten nodig voor de harmonie als voor het jeugdorkest. Meer info bij Peter Claes 0477 55 39 26 of deverenigdevriendenheusden[!]gmail.com 

brug-is-vanaf-vandaag-afgesloten

Brug is vanaf vandaag afgesloten

Vanaf vandaag is de brug over het Albertkanaal in de Westlaan in Viversel afgesloten voor alle verkeer. De aannemer heeft een strikte timing meegekregen voor de voorbereidingen voor de afbraak van de brug. Die zal zondag grotendeels gebeuren.

kristof-ulenaers-22ste-in-portugal

Kristof Ulenaers 22ste in Portugal

Kristof Ulenaers is vandaag op een gedeelde 22ste plaats geëindigd in de Open de Portugal (Challenge Tour) op de Royal Óbidos-golfbaan in Vau (Óbidos). Ulenaers realiseerde een slotronde van 70 slagen. Hij putte zes birdies weg, maar moest ook vier bogeys incasseren. Hij haalde zo een totaalscore van 280 punten, daarmee zakte hij zes plaatsen in vergelijking met gisteren, maar eindigde wel als eerste Belg. Er zaten vier landgenoten in de finale. 

winst-en-verlies-voor-hebad

Winst en verlies voor Hebad

Ook vandaag is er wel gespeeld in de badmintoncompetitie. Hebad 1H won thuis met 6-2 van Dijlevallei 1H uit Leuven. Hebad 3H klopte Smash 3H in Berkenbos in eigen huis met 3-5. Hebad 1D verloor met 6-2 uit bij Tienen 1D en Hebad 2D verloor met 0-8 van Klein Boom 1D uit Putte.

fotografen-groeten-ons-uit-italie

Fotografen groeten ons uit Italië

Frans Morawski en Ria De Clerck, ook gekend als Internetgazetfotografen, en Herman Eerdekens - fotograaf op tal van Muze-activiteiten - en zijn vrouw Daniëlle vertoeven in Italië. Ria en Frans zitten in Pergola-Pantana in de Marken, Herman en Daniëlle in Senigalia. Maar toen de waterbom over Seniglia trok, zaten ze gelukkig hoog en droog, in tegenstelling met heel wat inwoners van de streek. Vandaag troffen beide koppels elkaar aan de Adriatische kust. Voor één keer staan ze zelf op de foto.

diamant-voor-fons-en-pierina

Diamant voor Fons en Pierina

Feest ten huize van de familie Raemaekers-Stirpe in de Voortstraat want Alfons en Pierina vieren hun diamanten bruiloft. Alfons is geboren in Heusden in 1941, Pierina zag het levenslicht in Italië in 1944 en was 6 jaar toen ze naar België kwam. Ze leerden elkaar kennen in 'Klein Paradijs', het café van de ouders van Pierina. Het koppel trouwde op 24 augustus 1962, het feestje kon door omstandigheden dus pas met enkele weken vertraging gevierd worden. Fons (…) Lees het hele bericht

de-mijlpaal-toont-foto-s-van-malou-swinnen

De Mijlpaal toont foto's van Malou Swinnen

In galerij De Mijlpaal is deze namiddag de tentoonstelling met foto's van Malou Swinnen geopend. Malou Swinnen was een gerenommeerde fotografe, gekend en gewaardeerd voor haar karakteristieke portretten van vrouwen. Ze overleed twee jaar geleden. Parallel aan de expo in De Mijlpaal loopt ook een tentoonstelling in het cultuurcentrum van Hasselt. Beide expo's geven een represenatief beeld van de krachtige foto's van Malou Swinnen en vormen tegelijk een eerbetoon. Te bezoeken tot en met zondag 13 november, in De Mijlpaal op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. (foto's Ronny Vanthienen)

kvv-wint-bolderberg-verliest-1

KVV wint, Bolderberg verliest

In de tweede provinciale A van het voetbal versloeg KVV Heusden-Zolder Eendracht Mechelen aan de Maas met 3-1. Bolderberg FC moest een 0-3 incasseren tegen FC Landen.

kroon-op-de-titel-voor-dries-vanthoor

Kroon op de titel voor Dries Vanthoor

Dries Vanthoor en Charles Weerts hebben vandaag in Valencia de kers op de taart geplaatst. Nadat ze na de race van gisteren al zeker waren van de kampioenschapstitel in de GT World Challenge Europe Sprint, wonnen ze vandaag de tweede race van het weekend, meteen ook de laatste van het seizoen. Vanthoor-Weerts hadden in hun Audi liefst een ronde voorsprong op een andere Audi met een Frans-Zwitsers duo.

thuisverlies-voor-sk-heusden-06

Thuisverlies voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale A daagden ondanks het slechte weer 150 toeschouwers op voor de confrontatie tussen SK Heusden 06 en Juve Hasselt B. Het werd evenwel een 1-2 verlies voor de thuisploeg. 

onderzoek-naar-overlijden-jongeman-in-olmenstraat

Onderzoek naar overlijden jongeman in Olmenstraat

In een huis in de Olmenstraat is gisteravond laat een jongeman van 21 overleden. De hulpdiensten werden opgeroepen maar konden alleen maar zijn dood vaststellen. De doodsoorzaak was niet duidelijk en in zo'n geval wordt door het parket het draaiboek van ongewone sterfgevallen opgestart. Dan komt onder meer de wetsgeneesheer ter plaatse en er werd een autopsie op het lichaam bevolen. De politie heeft de woning in de wijk Lindeman vannacht verzegeld. Het gebeuren zorgde voor heel wat ophef in de buurt. Vanochtend is zijn lichaam door de brandweer uit de bovenverdieping gehaald en vervolgens weggebracht.

buurt-wil-resultaten-remo-onderzoek-kennen

Buurt wil resultaten Remo-onderzoek kennen

De buurtbewoners van het Remo-stort  zijn verontwaardigd en ongerust over het uitblijven van de resultaten van de bodem- en luchtmetingen, in opdracht van de gemeente Houthalen-Helchteren. "Het eerste grondstaal dat wij zelf in de Stakebergstraat genomen hebben wees op een alarmerende concentratie van cadmium (8 x de norm overschreden). In april kondigde de burgemeester van Houthalen-Helchteren een grootschalig onderzoek aan. Meer dan vier maanden staan er (…) Lees het hele bericht

dubbel-feest-voor-het-akense-team

Dubbel feest voor het Akense team

De iLumen European Solar Challenge is een enorm succes geworden voor het team van Aken, ze haalden met hun Sonnewagen Aachen e.v. de eerste twee plaatsen binnen met respectievelijk 285 en 258 rondes. Derde werd ITU met 257 rondes. Het Belgische Agoria team kampte zoals gemeld met nogal wat problemen en moest met een zevende plaats tevreden zijn. 

team-met-piepjonge-deelnemers

Team met piepjonge deelnemers

De meeste teams die deelnemen aan de Solar Race bestaan uit hogeschool- en universiteitsstudenten en ingenieurs. Een uitzondering is het team uit Ifield in Groot-Brittannië. Het gaat om een middelbare school die van de zonnewagens een groot project heeft gemaakt en deelneemt met leerlingen tussen 14 en 17 jaar. Elke zaterdag komen ze samen om te werken aan hun zonnewagen en die voor te bereiden voor races. 

belgen-zakken-verder-weg

Belgen zakken verder weg

Op minder dan twee uur voor het einde ziet het ernaar uit dat alleen brute pech nog het team Sonnewagen Aachen van de overwinning in de 24 uursrace kan houden. Zij rijden met een comfortabele voorsprong van 13 rondes voor op Solar Team Twente en 27 op de tweede Sonnewagen Aachen. Voor het Belgische Agoria team verliep deze editie helemaal niet naar wens, ze moesten verschillende pitstops maken door kleinere problemen en verbruikten door de verplichte regenbanden meer dan voorzien. (…) Lees het hele bericht

kristof-ulenaers-in-finale-in-portugal

Kristof Ulenaers in finale in Portugal

Kristof Ulenaers heeft zich geplaatst voor de finaleronde op het Open de Portugal-golftoernooi (Challenge Tour) op de Óbidos-golfbaan in het Portugese Vau. In de tweede ronde boekte hij 26 plaatsen winst met een scoreslag met 69 slagen. Zo sloot hij dag twee af op een gedeelde 14de plaats.

derde-titel-is-binnen-voor-dries-vanthoor

Derde titel is binnen voor Dries Vanthoor

Dries Vanthoor is samen met zijn teamgenoot Charles Weerts voor de derde keer op rij sprintkampioen geworden in de GT World Challenge Europe Sprint Cup. In het Spaanse Valencia plaatsten ze hun Audi R8 LMS GT3 op een derde plaats in de eerste race en dat was voldoende om de titel al binnen te halen. 

veel-volk-komt-feesten-met-de-burgemeester

Veel volk komt feesten met de burgemeester

Honderden mensen zijn vanavond opgedaagd voor Feesten met de Burgemeester in de compressorenzaal van ZLDR Luchtfabriek. Burgemeester Mario Borremans mocht er veel inwoners maar ook collega-politici persoonlijk verwelkomen voor zijn traditionele benefietavond. We Two zorgde dat de ambiance er spoedig inzat en de dansvloer werd ingenomen. De opbrengst gaat dit jaar naar het DAC van 't Weyerke waar ze een aangepaste bakfiets willen aanschaffen. (foto's David Amgad)

belgische-zonnewagen-op-achterstand

Belgische zonnewagen op achterstand

In vaak kletsnatte omstandigheden verloopt de zonnerace zaterdagavond verder op Circuit Zolder. Dat is vooral niet makkelijk bij de pitstops wanneer bijvoorbeeld bandenwissels gedaan worden of andere ingrepen. De teams proberen er ondertussen het beste van te maken en proberen in een beurtrol wat te rusten of te slapen, gelukkig maken de bolides geen lawaai zodat ze daar alvast geen last van hebben. Ondertussen heeft om half twaalf Solar Twente zijn voorsprong verder uitgebouwd, het telt nu 131 rondes, vier meer (…) Lees het hele bericht

anadol-verliest-1

Anadol verliest

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft FC Anadol met 2-0 verloren bij Lindelhoeven VV.

opnieuw-verlies-voor-rp-products

Opnieuw verlies voor RP Products

In het bedrijfsvoetbal heeft RP Products met 1-2 verloren van El Toro. Anders verging het Wieze Boys A dat met 0-2 won bij SV Vastgoed C, terwijl concurrent Century niet verder kwam dan een gelijkspel. Wieze Boys B klopte UD Barcelona met liefst 5-2.

twente-leidt-na-drie-uur

Twente leidt na drie uur

Drie uur nadat federaal minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen) op Circuit Zolder het startschot gaf voor de iLumen European Solar Challenge (iESC), zijn de 18 bolides onderweg. Enkele van hen staan in de pit. Het Solar Team Twente leidt met 45 rondes voor het Belgische Agoria Team met 43 rondes en Top Dutch met 41. Het wisselvallige weer met tussendoor stortbuien maken het de teams zeker niet makkelijk, gelukkig laat ook de zon zich geregeld zien. 

70ste-braderie-op-cite-wordt-een-feesteditie

70ste braderie op Cité wordt een feesteditie

Van woensdag 28 september tot en met maandag 3 oktober viert winkelcentrum Cité zijn jaarlijkse braderie. En dat wordt een feesteditie, het is namelijk de 70ste braderie, waarmee het tot de oudste van het land behoort. Daarom verloten de handelaars extra veel prijzen, onder meer 10 goodiebags elk met een waar van meer dan 500 euro. Sommige handelaars doen daar nog een schepje bovenop met een extra cadeau(bon). Zaterdagavond 1 oktober kan je in de feesttent op het (…) Lees het hele bericht

twee-dagen-lang-de-schachtbok-bezoeken

Twee dagen lang de schachtbok bezoeken

30 jaar na de sluiting van de mijn van Zolder blijft nog één van de twee schachtbokken over. Die staat samen met het bijhorende gebouw te verkommeren maar voor de komende twee jaar liggen grootse restauratieplannen op tafel waarbij de schachtbok zelfs één van dé blikvangers van Heusden-Zolder zal worden met kantoorruimtes en een erfgoedwandeling met panoramisch uitzicht in de top. In het kader van MijnKracht kun je de schachtbok in zijn huidige desolate staat nog één keer onder begeleiding gaan bezoeken op zaterdag 1 en zondag 2 oktober tussen 13 en 17 uur, zo'n bezoek duurt 30 minuten, je moet vooraf een tijdslot boeken, dat kan hier

de-kijk-van-richie-874

De kijk van Richie

Ieder zijn waarheid.

zonnwagens-trainen-in-het-donker

Zonnewagens trainen in het donker

De koning was al lang weer in Brussel en de zon was gaan slapen, toen de teams van de zonnewagens vrijdag aan hun avondtraining in het donker begonnen. Een belangrijke test want uiteraard is dat de meest energie-delicate periode. Ondertussen worden ook de weersvoorspellingen in de gaten gehouden, want uiteraard, hoe meer zon in 't weekend, hoe beter. 

heusden-zolder-nog-steeds-17-top-500-bedrijven

Heusden-Zolder: nog steeds 17 top 500 bedrijven

De Limburgse economie beleefde  in 2021 een goed jaar, en dat in schril contrast met het coronajaar 2020. Met een sterke omzetgroei van 14,5% en met 6% meer mensen aan het werk dan het jaar voordien. Ook de export groeide opnieuw met bijna een kwart na twee jaren van achteruitgang. Dat blijkt uit de jaarlijkse TOP 500 waarin ondernemersorganisatie VKW Limburg de cijfers van de 500 grootste bedrijven op basis van omzet samenbrengt. Dit jaar zit het bedrijfsleven evenwel (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-410

Vandaag gezien

De natuur is soms even gek als wonderbaar. Eerst was er de maandenlange droogte en na amper een week regen schieten de paddenstoelen overal ... als paddenstoelen uit de grond. En geen kleintjes. Bernadette Vanhove trof deze reuzenbovist aan in haar moestuin. Een exemplaar dat ze naam meer dan waar is. 

pagadder-kleuters-waren-baas-op-straat

Pagadder-kleuters waren baas op straat

Het was vandaag Strapdag, een dag waarop leerlingen, groot en klein, in de scholen worden aangespoord om te voet, met de fiets, step of welk milieuvriendelijk voertuig dan ook naar school te komen. Ook kleuterschool Pagadder nam deel en maakte er een zeer plezante boel van. Regen. Ach, daarvoor was er een plan B - afdak -  en tussendoor scheen de zon en konden ze met zijn allen veilig met Octopus op straat fietsen. 

koning-filip-maakt-ritje-in-een-zonnewagen

Koning Filip maakt ritje in een zonnewagen

Koning Filip heeft deze namiddag zoals aangekondigd de deelnemers aan de iLumen European Solar Challenge  bezocht. Morgen om 13 uur vertrekt een 20-tal zonnewagens voor de 24 uursrace. De koning werd toegejuicht door kinderen van onder meer de basisscholen Boekt en Viversel, hij ging hen ook even groeten, wat uiteraard zeer gesmaakt werd door de enthousiaste kinderen. De koning liet zich door de organisatoren van de race en verantwoordelijken van Circuit Zolder informeren (…) Lees het hele bericht

zaak-dylst-nu-toch-weer-geen-buitenlandse-maffia

Zaak Dylst: nu toch weer geen buitenlandse maffia

In een nieuwe mail aan de leden van de KS-Vriendenkring laat waarnemend voorzitter Eddy Melis weten dat er dan toch geen sprake is van het betalen van geld aan de Hongaarse en Bulgaarse maffia. Dat had hij nochtans gezegd tijdens de algemene vergadering van 11 september, het geld had moeten dienen om het leven van voorzitter Michel Dylst te redden die bedreigd werd, in elkaar was geslagen en aan een vergiftigingspoging was ontsnapt. Nu geeft Melis toe dat dat niet klopt, hij wijt (…) Lees het hele bericht

sint-vincentius-voelt-de-crisis-meer-dan-ooit

Sint-Vincentius voelt de crisis meer dan ooit

Alles wordt duurder, energiefacturen zijn amper nog te betalen, ... alsmaar meer inwoners krijgen het moeilijk om de touwtjes aan elkaar te knopen. Dat merken ze ook bij Sint-Vincentius waar het aantal hulpvragen toeneemt. Gisteren bijvoorbeeld op de open winkeldag waren er 11 nieuwe gezinnen om basisproducten aan te schaffen. En de vooruitzichten zijn zeker niet goed. Tegelijk wordt het ook voor Sint-Vincentius zelf steeds moeilijker. Ook de organisatie ziet haar energiefacturen (…) Lees het hele bericht

het-mijnverleden-in-gedichten-vertaald

Het mijnverleden in gedichten vertaald

Mensen die van poëzie houden moeten deze maand zeker eens in de bibliotheek binnenspringen. Daar kunnen ze kennismaken met 20 gedichten die ingestuurd zijn voor poëziewedstrijd in het kader van de 30ste verjaardag van de mijnsluiting. Het winnende gedicht kun je al een tijdje lezen op het Marktplein, nu dus allemaal in de bib. Het gaat veelal om poëten uit Heusden-Zolder en omstreken. (foto's Julien Maebe)

de-eerste-zonnewagens-zijn-gearriveerd

De eerste zonnewagens zijn gearriveerd

De eerste buitenlandse teams met hun zonnewagens zijn al gearriveerd op Circuit Zolder  waar ze zich voorbereiden op hun 24 uur die zaterdag van start gaat. Morgen krijgen ze de koning op bezoek. Ondertussen zijn ze zich aan het installeren en zoals het zulke teams betaamt - die trouwens grotendeels uit studenten bestaan - verblijven ze in tenten. 

vandaag-gezien-409

Vandaag gezien

Of de voorbije zomer er mee te maken heeft, is niet duidelijk maar de doornappel  of datura stramonium heeft nog nooit een zo grote bloemen gedragen bij Karin Cerstelotte. De plant is overigens geen doetje,  de indianen gebruikten ze om hallucinaties op te wekken en volgens de legende verwerkten heksen ze in hun vliegzalf. Druggebruikers durven er ook al eens mee experimenteren, maar dat kan dus fataal aflopen. 

danny-wuyts-zong-op-dag-van-de-thuiszorgdiensten

Danny Wuyts zong op Dag van de Thuiszorgdiensten

De thuiszorgdienst van het Sociaal Huis organiseerde voor de 14de keer ‘De dag van de thuiszorgdiensten'. Iedereen die een beroep doet op de thuiszorgdiensten was uitgenodigd voor een gezellige muzikale middag. En die thuiszorgdiensten dat is echt wel een heel pakket: gezinshulp, poetsdienst, klusjesdienst, dagverzorgingscentrum De Brug en de service flats Carpe Diem. Voor de muzikale ambiance zorgde Danny Wuyts, onder meer gekend van zijn improvisatietalent in het (…) Lees het hele bericht

participatie-over-spitsstroken-op-e313

Participatie over spitsstroken op E313

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat door met de uitbreiding van de snelwegen tot drie rijvakken, al dan niet met spitsstroken. Zo zijn er nu plannen om de E313 de spitsstrook die er al ligt tussen Beringen en Lummen, door te trekken tot Hasselt-Oost. Tegelijk wordt dan het wegdek vernieuwd en worden pechhavens aangelegd om de 500 meter. Dat geldt dus ook voor het stuk dat langs Heusden-Zolder loopt. Er is een milieustudie uitgevoerd, die is nu klaar en dus kan de (…) Lees het hele bericht

veel-interesse-voor-het-verhaal-van-de-putheks

Veel interesse voor het verhaal van de putheks

Het was slecht weer vandaag en daardoor daagde ook vrij weinig volk op voor de MijnMarkt. Maar er was wel heel wat belangstelling voor het verhaal van Leyn Weckx, de putheks. Marcel Veltjen vertelde het verhaal in ZLDR Luchtfabriek, de toehoorders hingen aan zijn lippen gekluisterd. Ook de 350 speciale chocoladerepen gingen vlot van de hand. Ook dit initiatief maakt deel uit van MijnKracht.

bart-demyttenaere-schreef-jeugdboek-over-de-mijn

Bart Demyttenaere schreef jeugdboek over de mijn

Er staat de komende weken heel wat op het programma om de 30ste verjaareag van de mijnsluiting te herdenken. Maar terwijl dat mijnverleden een grote stempel op onze regio drukte, is gebleken dat sinds 1982 geen enkel jeugdboek meer is verschenen over de mijnwerking. De gemeente Heusden-Zolder wilde daar wat aan doen en vroeg auteur Bart Demyttenaere om een jeugdboek te schrijven. En als er geschiedenis aan te pas komt, laat Bart zich niet pramen. Hij dook in onze mijngeschiedenis en schreef het (…) Lees het hele bericht

openstaande-schulden-en-boetes-betalen-of-takelen

Openstaande schulden en boetes: betalen of takelen

De politie en de Vlaamse Belastingdienst hielden gisteren samen een controle in Heusden-Zolder. Daarbij werd bijna € 3367.91 aan openstaande schulden geïnd. 6 pv’s zijn opgesteld voor openstaande boetes. Daarnaast zijn twee wagens getakeld die nog boetes voor meer dan € 3.500 hadden openstaan. Er zijn ook boetes uitgeschreven voor een handelaarsplaat en beroepsplaat die niet correct waren. Daarnaast zijn nog 17 overtreders betrapt: 1 wagen (…) Lees het hele bericht

verdachte-van-vluchtmisdrijf-in-viversel-opgepakt

Verdachte van vluchtmisdrijf in Viversel opgepakt

De politie heeft een verdachte opgepakt van het ongeval met vluchtmisdrijf waarvan op 23 juli in Viversel een vrouw (39) uit Houthalen-Helchteren het slachtoffer werd. Rond twee uur 's nachts werd toen een vrouw zwaargewond aangetroffen op een parking aan de Pastoor Douvenstraat. De vrouw was in kritieke toestand, maar er was geen spoor van een aanrijder. Er is nadien onder meer een oproep tot getuigen gedaan. Na doorgedreven onderzoek heeft de politie Heusden-Zolder de (…) Lees het hele bericht

klachten-over-verkeersproblemen-rond-nieuwe-school

Klachten over verkeersproblemen rond nieuwe school

De start van het schooljaar op een nieuwe locatie voor De Leerplaneet, en de onafgewerkte wegen, zorgen voor heel wat ongenoegen bij buurtbewoners. Onder meer vanuit de Kuiperstraat komen klachten over parkeren over het voetpad, onveranwoord keren op de weg, buren die net voor en na schooltijd niet uit hun garage geraken, ... Ook bij de politie zijn de klachten niet onbekend. Daar worden de problemen momenteel in kaart gebracht om eventueel bij te sturen waar nodig.

morgen-start-nieuwe-vaccinatiecampagne

Morgen start nieuwe vaccinatiecampagne

Morgen wordt ook in Heusden-Zolder gestart met het toedienen van de zogenaamde herfstbooster. Inwoners van Heusden-Zolder en Lummen worden in het vaccinatiecentrum aan de Inakker verwacht. Op dit moment zijn deze en volgende maand 21 vaccinatiemomenten gepland. Deze week gaat het nog om woensdag, donderdag en vrijdag, daarna telkens om dinsdag, woensdag en donderdag en dat tot 27 oktober. Het vaccinatiecentrum is dan geopend van 13 tot 20 uur. Inwoners uit de doelgroepen krijgen automatisch hun uitnodiging.

ks-betoging-uitgesteld-dylst-blijft-in-cel

KS: betoging uitgesteld, Dylst blijft in cel

De geplande betoging van ondergrondse mijnwerkers volgende maandag in Brussel wordt uitgesteld naar een latere datum en vervangen door een infovergadering.  Dat is zojuist meegedeeld op een 'persconferentie' bij ZLDR Luchtfabriek die ook door meer dan 200 ex-mijnwerkers werd bijgewoond. Volgens waarnemend voorzitter Eddy Melis van de KS-Vriendenkring gaan ze pas naar Brussel als hun voorzitter Michel Dylst kan meegaan. Daarnaast zijn er heel wat (…) Lees het hele bericht

inbraakpoging-in-sint-jansblok

Inbraakpoging in Sint-Jansblok

In Sint-Jansblok hebben bewoners kort vor de middag de politie gebeld omwille van een inbraakpoging aan hun huis. Er was aan het slot gepruld zonder binnen te geraken. De bewoners hadden gisteren ook al een beschadiging gemerkt aan de deur, ze vermoedden dat de daders zijn teruggekeerd.

coronabesmettingen-blijven-afnemen

Coronabesmettingen blijven afnemen

De voorbije week zijn 27 inwoners van Heusden-Zolder positief getest op corona. Het gemiddelde blijft daardoor verder dalen en staat op 80 per 100.000 inwoners. We moeten al teruggaan naar begin juni om een vergelijkbaar cijfer tegen te komen. Al even gunstig is dat momenteel geen enkele COVID-patiënten op de afdeling intensieve zorgen ligt in Limburg. De ziekenhuizen tellen samen 45 patiënten die positief getest zijn.

fietspool-in-viversel-is-weer-gestart

Fietspool in Viversel is weer gestart

In de Sint-Jan Berchmansschool in Viversel zijn ze weer gestart met de fietspool. Meester Steven Goris maakt een lus door Viversel waar alsmaar meer leerlingen bij aansluiten. Op die manier komen er minder leerlingen met de auto naar school en wordt de verkeersveiligheid verbeterd. Vanmorgen was de het verhaal te horen bij Radio 2 Limburg, ook te lezen en met een filmpje te bekijken op VRTNWS.

parket-geen-onderzoek-naar-bedreiging-tegen-dylst

Parket: geen onderzoek naar bedreiging tegen Dylst

Er loopt geen ondezoek naar vermeende bedreigingen van de Hongaarse en Bulgaarse maffia aan het adres van Michel Dylst, de voorzitter van de KS-Vriendenkring. Die zit sinds vorige week samen met zijn vrouw in de cel op verdenking van misbruik van vertrouwen en verduistering van het geld van de vzw. Het bestuur van de KS-Vriendenkring  had eerst gezegd dat er niets aan de hand was. Maar tijdens een algemene vergadering zondag werd dan een verhaal gebracht over de Hongaarse en Bulgaarse maffia (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-873

De kijk van Richie

Voor wie een pronostiek wil maken.

de-mooiste-vogelverschrikkers-zijn-gekend

De mooiste vogelverschrikkers zijn gekend

De stemmen van de wedstrijd om de mooiste vogelverschrikker in Eversel en Ubbersel zijn geteld en Ferm heeft nu de top 3 bekendgemaakt. Zij maakten deel uit van liefst 24 vogelverschrikkers die deze zomer de straten hebben opgevrolijkt. (foto Godelieve Swinnen)

tip-van-de-bib-rutger-bregman

Tip van de bib: Rutger Bregman

De meeste mensen deugen - een nieuwe geschiedenis van de mens van Rutger Bregman wordt nu al beschouwd als een obligaat leeswerk voor non-fictie liefhebbers. De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden?

Korte inhoud

In dit boek (…) Lees het hele bericht

zolders-taalgebruik-3

Zolders taalgebruik

Ook vandaag doen we een greep uit de Zolderse Diksjeneer van Maurice Lemmens. Wá hèdder tóch wier óótgezatte? Wat hebt je toch weer uitgespookt of wat heb je toch weer gedaan!

de-drij-dreven-weg-blijft-open-maar-max-50-km-u

De Drij Dreven: weg blijft open maar max 50 km/u

De Drij Dreven wordt niet afgesloten maar er komt wel een snelheidsbeperking. Dat heeft het gemeentebestuur van Heusden-Zolder beslist op basis van de metingen die gebeurd zijn. De gemeente Zonhoven, daarin bijgetreden door de Fietsersbond, had voorgesteld om De Drij Dreven te onderbreken voor het doorgaand gemotoriseerd verkeer. Heusden-Zolder wilde eerst de verkeerssituatie in kaart brengen. Zo werd in de laatste week van juni de weg tijdelijk afgesloten op de (…) Lees het hele bericht

fietsers-over-tijdelijke-brug-in-viversel

Fietsers over tijdelijke brug in Viversel

Zoals we vorige week al meldden, wordt volgende week maandag de kanaalbrug in Viversel afgesloten om ze dan de zondag nadien af te breken. De Vlaamse Waterweg heeft nu de omleidingen bekendgemaakt. Fietsers en voetgangers kunnen de tijdelijke brug langs de E314 gebruiken, gewoon de omleidingsborden volgen. Maar als de brug verhuist, zijn ze drie weken op de brug in Genenbos aangewezen. Auto's en vrachtwagens zijn op de E313 en E314 aangewezen. Eind november (…) Lees het hele bericht

jurgen-schots-is-nieuwe-voorzitter-open-vld

Jurgen Schots is nieuwe voorzitter Open VLD

Open VLD heeft een nieuw bestuur verkozen dat de voorbereidingen moet treffen voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024. Voorzitter Hilaire Spreuwers heeft een stapje opzij gezet en wordt opgevolgd door Jurgen Schots (foto). De nieuwe voorzitter kan rekenen op een kernbestuur met Philippe Beeckmans, Hilaire Spreuwers, Michaël Koslowska en Jorgen Lenaerts.

gas-boetes-tussen-50-en-350-voor-512-overtreders

GAS-boetes tussen € 50 en 350 voor 512 overtreders

Vorig jaar zijn in Heusden-Zolder 691 GAS-dossiers opgestart. Het gaat daarbij om verschillende inbreuken maar vooral om verkeersinbreuken als stilstaan en parkeren (458) en klassieke overlast (212). Zo waren er bijvoorbeeld 15 voor bezit of gebruik van lachgas, 59 voor sluikstorten, 77 voor bevuiling van het openbaar domein, ... Vaak bestaat de perceptie dat de GAS-dossiers in een kaft verdwijnen zonder boete, maar dat blijkt niet het geval. In 23 gevallen zijn ze geseponeerd, daarnaast waren er 70 bemiddelingen. (…) Lees het hele bericht

manoesh-legt-buit-uit-jaren-50-op-het-podium

Manoesh legt buit uit jaren '50 op het podium

Vrijdag wordt in een uitverkocht zwarte zaal van CC Muze 'Manoesh stole from the fifties' gebracht. Het gaat om een try out van de zangeressen Marijke Hulsmans, Marianne van Gemert en Elke Smeets die samen met de hier eveneens gekende muzikanten Fabio Canini (gitaar), Rob Vanspauwen (contrabas), David Demuynck (piano) en Daniel Vanderhoydonks (drums, trompet) songs uit de jaren '50 brengen. Heerlijke close-harmony, grimmige jailhouse rock en na-oorlogse freedom swing in een warm kader (…) Lees het hele bericht

dries-vanthoor-wint-in-japan-1

Dries Vanthoor wint in Japan

Dries Vanthoor heeft vandaag in de Zes Uur van Fuji in Japan, de zege behaald in de LMP2-categorie. Het ging om de vijfde manche van het FIA-uithoudingskampioenschap. Vanthoor deelde zijn wagen met de Indonesiër Sean Gelael en de Nederlander Robin Frijns. In het algemeen klassement eindigden ze vijfde. 

weer-geen-punten-voor-laurens-vanthoor

Weer geen punten voor Laurens Vanthoor

Vandaag is Laurens Vanthoor twaalfde geworden in de tweede race voor de DTM op Spa-Franchorchamps. Dat leverde hem dus opnieuw geen punten op voor het kampioenschap, gisteren ook al niet, toen moest hij opgeven.

vier-verschillende-winnaars-in-truckraces

Vier verschillende winnaars in truckraces

De Truck Grand Prix op Circuit Zolder zit erop en de vier races voor het FIA kampioenschap zijn telkens door andere rijders gewonnen. De eerste was voor Sascha Lenz (Man), de tweede voor Jochen Hahn (Iveco). Vandaag was er winst voor Norbert Kiss (Man) en voor Adam Lacko (Frieghtliner), verschillende vaste waarden van Zolder stonden dus op het podium. Norbert Kiss voert het kampioenschap nu aan. (foto's Dirk Dekens)

sint-sebastiaansgilde-wint-gemeentetornooi

Sint-Sebastiaansgilde wint gemeentetornooi

Vandaag had de Gemeentelijke Interclub Wisselschieting Boog op Staande Wip plaats, gastgilde was de ‘O.L. Vrouwgilde. Er waren 46 deelnemers. De Sint-Sebastiaansgilde van Hal won met 89 punten voor OLV Heusden (71 punten) en De Vrije Schutters Zolder (68 punten). Beste mannelijke schutter was Kris Caubergs (OLV Heusden) met 12 punten, beste vrouw werd Cindy Thones (Hal) met 6 punten en bij de jeugd won Febe Caubergs (Hal) met 6 punten. 

remco-fans-nu-helemaal-uit-de-bol

Remco-fans nu helemaal uit de bol

Volop ambiance vanavond in Tennis- en Padel Heusden waar de Fanclub Remco Evenepoel de ontknoping van de Vuelta volgde, uitgedost in aangepaste t-shirts. En de Remcogekte zal niet snel meer stoppen. De volgende afspraak in het lokaal ligt al vast: volgende week zondag voor het WK tijdrijden. 

anadol-haalt-zwaar-uit-tegen-stal

Anadol haalt zwaar uit tegen Stal

In de tweede provinciale B maakte FC Anadol er een walk-over van tegen Stal Sport Koersel, het won met liefst 5-1.

uitwinst-voor-sk-heusden-06

Uitwinst voor SK Heusden 06

In de vierde provinciale van het voetbal heeft SK Heusden 06 met 2-3 gewonnen bij Amadina VC.

zaak-dylst-verhalen-over-maffia-en-aanslagen

Zaak Dylst: verhalen over maffia en aanslagen

Vanmiddag hebben aan de mijn van Houthalen een grote massa ex-mijnwerkers - volgens de KS-Vriendenking 3500 - de buitengewone algemene vergadering van de KS-Vriendenkring en de Mijnwerkers voor Werk bijgewoond. Aanleiding was het gerechtelijk onderzoek van de voorbije week en de aanhouding van voorzitter Dylst en zijn partner. Volgens de statuten is momenteel Eddy Melis aangesteld als waarnemend voorzitter. De vereniging heeft een onafhankelijke externe revisor aangesteld om de (…) Lees het hele bericht

paul-coolen-heeft-afgerond-met-een-bezoek-aan-rome

Paul Coolen heeft afgerond met een bezoek aan Rome

Voor Paul Coolen zit zijn trektocht in het spoor van Sint-Franciscus erop. In het totaal stapte hij 400 km gedurende 15 dagen door mooie streken in Italië, met onderweg heel wat tijd om te observeren en te beleven. Aansluitend bezocht hij nog vier dagen met de fiets Rome en omgeving. Hier vind je het hele reisverhaal.

fietsstraat-zo-kan-he-took

Fietsstraat: zo kan het ook

Bij de politiecontroles in de fietsstraten de afgelopen week is nog eens duidelijk geworden dat heel wat automobilisten zich ofwel niet bewust zijn dat er een fietsstraat is ofwel niet weten hoe zich er te gedragen. Rob Gijsen zag in de Westhoek (West-Vlaanderen) enkele praktijkvoorbeelden die elke onduidelijkheid wegnemen. Misschien ook inspirerend voor hier?

de-kijk-van-richie-872

De kijk van Richie

Vandaag is rood ...

prachtige-truckshow-in-het-donker

Prachtige truckshow in het donker

De showtrucks vormen een indrukwekkende verzameling in de paddock. Ze zijn aan de buitenzijde prachtig beschilderd, met lichten uitgerust, aan de binnenkant zijn het halve paleizen, ... In het donker vanavond vormden ze een prachtig kijkstuk. Dirk Dekens biedt ons een mooie blik.

winst-voor-kvv-verlies-voor-bolderberg-1

Winst voor KVV, verlies voor Bolderberg

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft KVV Heusden-Zolder met 2-3 gewonnen bij Kabouters Opglabbeek. Helemaal anders draaide het uit voor Bolderberg FC, het werd een 3-1 tegen Lanaken VV.

thuisnederlaag-voor-wieze-boys-a-1

Thuisnederlaag voor Wieze Boys A

Grootste verrassing van deze speeldag in het bedrijfsvoetbal was de thuisnederlaag van titelvoerder Wieze Boys A, 2-3 tegen Keroma A. Ook RP Products raakte thuis niet verder dan 2-2 tegen FC Vini's. En Wieze Boys B moest een 4-2 slikken bij Century.

weer-niks-voor-laurens-vanthoor

Weer niks voor Laurens Vanthoor

Laurens Vanthoor had gehoopt zijn mislukte DTM-seizoen toch te kunnen redden met een zege in eigen land op Francorchamps. Maar zaterdag is dat alleszins jammerlijk mislukt. Hij had zijn Porsche vroeg in de wedstrijd al naar de vierde plaats gepiloteerd, moest een pitstop maken en werd nadien letterlijk en figuurlijk door andere wagens aangevallen. Zijn bolide raakte daarbij dermate beschadigd dat hij moest opgeven.

regen-maakt-truckraces-nog-moeilijker

Regen maakt truckraces nog moeilijker

De truckraces zijn sowieso altijd al een spektakel. En de regenbuien maakten het er vandaag niet makkelijker op voor de rijders, die traditiegetrouw elkaar geen meter toegeven en nog liever langs de baan terechtkomen dan te wijken. En dat is enkelen dan ook overkomen. Morgen is er nog eens hetzelfde programma en met betere weersvoorspellingen wordt dan ook meer volk verwacht. (foto's Dirk Dekens)

remco-supporters-al-aan-het-feest

Remco-supporters al aan het feest

Zowat 50 suppporters van Remco Evenepoel verzamelden vandaag in de kantine van Tennis en Padel Heusden om samen te kijken naar de laatste bergrit. Naarmate de rit vorderde en Evenepoel de koers bleef controleren, steeg de spanning om bij de finish te eindigen in een fijn feestje. Morgen nodigt de officiële Limburgse R.E.V. 1703 fanclub iedereen opnieuw uit om 18 uur in de kantine om samen de aankomst van de Vuelta mee te maken en een feestje te bouwen. 

afbraakwerken-voor-nieuwbouw-de-toverfluit

Afbraakwerken voor nieuwbouw De Toverfluit

Zoals eerder aangekondigd na de verhuizing van lagere school De Brug naar de vroegere collegebouwen, zou kleuterschool De Toverfluit niet alleen lokalen van De Brug overnemen, maar ook een gedeeltelijke nieuwbouw krijgen. Daarvoor zijn nu de afbraakwerken van een deel van de oude lokalen begonnen. Die hebben er zowat 60 jaar dienst opzitten. (foto's Julien Maebe)

koning-filip-bezoekt-vrijdag-circuit

Koning Filip bezoekt vrijdag Circuit Zolder

FLASH Koning Filip bezoekt volgende vrijdag Ciruit Zolder. Hij zal er de iLumen European Solar Challenge bijwonen. De iESC is de enige 24 uur uithoudingsrace in de wereld voor voertuigen op zonne-energie. De Koning ontmoet er onder andere het Agoria Solar Team, een team van Belgische ingenieursstudenten. Hij zal ook begroet worden door de burgemeester, gouverneur en de organisator van het evenement. De koning wordt verwacht om 14.30 uur en zal een uur blijven. 

ks-vriendenkring-houdt-morgen-algemene-vergadering

KS Vriendenkring houdt morgen algemene vergadering

Morgen om 11 uur houdt het bestuur van de KS Vriendenkring en Studie- en Documentatiecentrum Mijnwerkers voor Werk een bijzondere algemene vergadering achter het voormalige KS-hoofdgebouw in Houthalen. Die komt er uiteraard naar aanleiding van het gerechtelijk onderzoek dat afgelopen week gestart is naar de vereniging. Voorzitter Michel Dylst en zijn partner zitten ondertussen in gevangenis op verdenking van misbruik van vertrouwen en verduistering van lidgelden van de vzw.

neos-lanceerde-werkjaar-met-humor-en-ambiance

Neos lanceerde werkjaar met humor en ambiance

Neos Heusden-Zolder hield zijn startnamiddag voor het nieuwe werkjaar met een optreden van cabaretier en moppentapper Jos Roofthooft. Die zorgde zoals verwacht voor de nodige ambiance. Tussendoor werd ook het jaarprogramma voorgesteld. Daarover vind je alles op de website van Neos(foto Trudo Groffi)

de-kijk-van-richie-871

De kijk van Richie

Actuele wijsheid.

winst-voor-hebad-3g

Winst voor Hebad 3G

In het badminton werd vanavond de eerste gemengde wedstrijd van het seizoen bij Hebad gespeeld. Hebad 3G won met 7-1 thuis tegen Antwerp 3G.

trucks-draaien-warm

Trucks draaien warm

De trucks hebben vandaag al hun eerste rondjes gedraaid op Circuit Zolder, kwestie van het bochtenwerk weer wat onder de knie te krijgen voor als morgen en zondag het echte werk eraan komt. Enkele deelnemers ging ook op verkenning in de grindbak ...

dreigende-wolken-zorgen-deels-voor-regen

Dreigende wolken zorgen deels voor regen

Er hingen zware onweerswolken boven Heusden-Zolder vanavond, maar blijkbaar hebben die uiteindelijk voor veel meer regen in Heusden gezorgd dan in Zolder ... 

samana-berkenbos-vierde-50ste-verjaardag

Samana Berkenbos vierde 50ste verjaardag

Samana Berkenbos kreeg liefst 70 leden samen in Ons Huis voor de viering van zijn 50ste verjaardag. De vrijwilligers kregen een bedankje, het bestuur een geschenkje. Ondertussen werden de aanwezigen vergast op een feestmaal. Botswing zorgde voor een gesmaakt muzikaal optreden met heel wat meezingers. Elke aanwezige ging trouwens met een attentie naar huis, een gelukssteen als symbool voor de genegenheid die uitgaat naar de oude en zieke medemens. (foto’s Lieve Claes)

fietsroute-brengt-jef-ulburghs-in-herinnering

Fietsroute brengt Jef Ulburghs in herinnering

Vandaag is een nieuwe fietsroute ingereden: "In het Wiel van Jef" is een eerbetoon  aan wijlen Jef Ulburghs, priester, activist en politicus. De route leidt langs betekenisvolle plekken uit zijn leven en werk en komt er naar aanleiding van zijn 100ste geboorteverjaardag vandaag. Het initiatief voor de fietsroute is genomen door Stebo, geen toeval want het buurtopbouwwerk lag Jef Ulburghs na aan het hart. Jef lag mee aan de basis van Stebo. 

Jef Ulburghs werd (…) Lees het hele bericht

al-derde-keer-gepakt-met-vals-rijbewijs

Al derde keer gepakt met vals rijbewijs

De politie heeft een 51-jarige inwoner van Heusden-Zolder, van Bulgaarse afkomst, voor de derde keer in vier jaar tijd betrapt op het bezit van een vals Bulgaars rijbewijs.  Bovendien schendt hij telkens zijn rijverbod omdat hij van de politierechter alle examens opnieuw moet afleggen. Iedere keer wordt zijn wagen getakeld en in beslag genomen, en uiteraard ook zijn vals rijbewijs. 

16-overtreders-betrapt-in-de-fietsstraten

16 overtreders betrapt in de fietsstraten

De afgelopen week hield de politie Heusden-Zolder - in het kader van de provinciale actie ‘Veilig Schoolverkeer’ twee dagen een actie over het verkeer in de fietsstraten in Zolder. Daaraan nam ook het droneteam van de federale politie deel. Er waren immers nogal wat klachten over het niet naleven van de regels in de fietsstraat: fietsers inhalen en sneller rijden dan 30 km per uur. Met de hulp van de drone zijn dinsdag 3 en woensdag 13 auto's betrapt die (…) Lees het hele bericht

brug-viversel-op-19-9-dicht-en-op-25-9-gesloopt

Brug Viversel op 19/9 dicht en op 25/9 gesloopt

Op 19 september wordt de kanaalbrug in de Westlaan in Viversel volledig afgesloten, en op zondag 25 september wordt ze al afgebroken. Daarmee komt het  hele project plots in een stroomversnelling. Er komt nog communicatie naar de buurtbewoners, maar de snelweg wordt uiteraard ingeschakeld voor het omleidingsplan. Tijdens het slopen van de brug zal het scheepverkeer gestremd worden. Na de afbraak van de brug moeten ook de kaaien nog aangepast worden voor de (…) Lees het hele bericht

omd-wandelen-en-fietsen-langs-markante-bomen

OMD: Wandelen en fietsen langs markante bomen

Zondag is het de jaarlijkse Open Monumentendag, in Heusden-Zolder staat één activiteit op het programma: een Markante Bomenwandeling. Het gaat om een organisatie van  Toekomst Telt en Natuurpunt Heusden-Zolder die samen met een gids op pad gaan langs de markante bomen die onlangs een infobordje kregen. De wandeling vertrekt om 14 uur aan kasteel Meylandt, de afstand bedraagt 7,5 km. Wandelschoenen zijn aanbevolen, deelnemen is gratis. Je kunt ook op eigen houtje met de fiets (38 km) langs de 25 bomen rijden. Meer info vind je hier terug.

boeken-en-vinylmarkt-markt-is-afgelast

Boeken- en vinylmarkt is afgelast

De maandelijkse boeken- en vinymarkt die voor morgen op Domein Bovy gepland was, is geannuleerd. De organisatoren hebben dat beslist op basis van de slechte weersvoorspellingen voor zaterdag. Volgende maand, op zaterdag 8 oktober, is nog een editie gepland. 

vandaag-gezien-408

Vandaag gezien

't Is nog maar pas aan 't regenen, en daar zijn de slakken alweer. En ze hebben er nog goesting in ook ... hun versie van sex on the beach. (foto Stefan Was)

supportersclub-leeft-mee-met-remco

Supportersclub leeft mee met Remco

R.EV 1703 Limburg, de officiële fanclub van Remco Evenepoel, volgt elke dag de spannende en spectaculaire Vuelta vanuit de cafetaria bij Tennis en Padel Heusden.  En de Remco-hype begint nu stilaan naar een hoogtepunt te gaan, want de kans wordt alsmaar groter dat hij zondag in Madrid definitief de rode trui krijgt. De supportersclub wil er daarom morgen en overmorgen een groot feest van maken en mikt op een full house. Iedereen die het wil meemaken is zaterdag welkom vanaf 15 uur en zondag vanaf 18 uur (aankomst rond 20 uur). Een rood tintje in de outfit mag altijd ...

rene-is-50-jaar-lid-van-kwb-berkenbos

René is 50 jaar lid van KWB Berkenbos

René Meykens is al 50 jaar lid van KWB Berkenbos. Daarvoor kreeg hij gisteren een kleine delegatie van de plaatselijke KWB-afdeling op bezoek. Van voorzitter Ludo Vanherle mocht hij een cadeaubon en enkele flessen 'godendrank' in ontvangst nemen.

michel-dylst-en-zijn-vrouw-zijn-aangehouden

Michel Dylst en zijn vrouw zijn aangehouden

De onderzoeksrechter heeft beslist om voorzitter Michel Dylst van de KS Vriendenkring en zijn partner aan te houden. De twee waren gisterenmorgen samen met drie anderen gearresteerd bij 5 huiszoekingen naar aanleiding van mogelijke misbruiken van de lidgelden van de vereniging. De drie anderen zijn gisteren in de loop van de dag vrijgelaten, Dylst en zijn partner werden doorverwezen naar de onderzoeksrechter. Die heeft vandaag geoordeeld dat er voldoende redenen waren om beiden aan te houden en dus in de gevangenis op te sluiten. De administratie en computer van de vereniging zijn ondertussen nog bij de gerechtelijke politie voor het onderzoek.

stroomonderbreking-in-berkenbos

Stroomonderbreking in Berkenbos en Zolder

In delen van Berkenbos zitten inwoners momenteel zonder stroom. De panne is ontstaan omstreeks tien over drie. De oorzaak is nog niet duidelijk en ook niet de precieze omvang van de panne. Ook vanuit Zolder-Centrum krijgen we meldingen daar ligt een groot deel van de straten uit. UPDATE De stroompanne blijkt zowat heel Zolder te treffen, alleszins zitten meer dan 50 straten zonder elektriciteit. UPDATE Volgens Fluvius had een externe firma bij graafwerken een middenspanningsleiding doorgetrokken, daardoor zaten zeker 1500 gezinnen zonder stroom. Fluvius heeft dan via een andere weg de stroomtoevoer hersteld. Rond 15.55 uur had iedereen weer elektriciteit. Technici van de nutsmaatschappij zullen voor een definitieve herstelling van het netwerk zorgen. 

vandaag-gezien-407

Vandaag gezien

Erik Thys zag deze zwam nabij de Sint-Annakapel langs de Meylandtlaan. Iemand enig idee om welke zwam het gaat? internetgazet[!]heusden-zolder.eu. UPDATE Het gaat om een zwavelzwam, laat Stefan Was weten.

mijnwerkers-verzamelen-voor-steunbetuiging

Mijnwerkers verzamelen voor steunbetuiging

Een 150-tal leden van de KS Vriendenkring is vanmiddag samengekomen aan ZLDR Luchtfabriek om hun voorzitter Michel Dylst te steunen. Ze deden dat na een oproep van Eddy Melis die er afspraak had voor een interview met TVL. De aanwezigen scandeerden de naam van Dylst. Ondertussen is het wachten op een beslissing van de onderzoeksrechter over het al dan niet aanhouden van Dylst en zijn vrouw, die ervan verdacht worden ledengelden voor eigen voordeel te hebben gebruikt. Bestuursleden van de KS (…) Lees het hele bericht

door-regen-terug-code-geel-in-de-natuur

Door regen terug code geel in de natuur

De regen van de afgelopen nachten volstaat uiteraard niet om de droogteproblematiek te verminderen, maar het brandgevaar in bossen en natuur is wel duidelijk verminderd. Ook al omdat er nog regen voorspeld wordt, hebben het Agentschap Natuur en Bos en Crisisbeheer Limburg de risicocode teruggebracht naar geel. Roken en vuur maken in de natuur blijft verboden.

de-kijk-van-richie-870

De kijk van Richie

Supporteren voor Remco Evenepoel kan risico's inhouden.

truck-grand-prix-biedt-races-en-animatie

Truck Grand Prix biedt races en animatie

Dit weekend heeft dus op Circuit Zolder de Volumex Belgian Truck Grand Prix plaats met onder meer races voor het Europees kampioenschap snelheid voor trucks. Maar er is ook veel animatie en aandacht voor het vrachtverkeer van morgen. “De truckraces zijn een echt familiegebeuren”, zegt Lucia Gallucci, van Circuit Zolder en vicevoorzitter van de FIA Truck Commission. “Heel de familie kan zich hier de ogen uitkijken, zowel op de piste als in de paddock. De races zijn uiteraard (…) Lees het hele bericht

k-s-behoudt-vertrouwen-maar-niet-in-overheid

K.S.Kring houdt vertrouwen, maar niet in overheid

Vanavond heeft het bestuur van de KS Vriendenkring  en Mijnwerkers voor Werk gereageerd op het gerechtelijk onderzoek dat tegen een aantal leden is geopend. Zelf spreekt het bestuur over persoonlijke beschadigingen tegen voorzitter Michel Dylst en zijn partner om verdeeldheid te zaaien onder de mijnwerkers. Ze zeggen alle vertrouwen te hebben in Dylst en zijn partner, in het bestuur van beide organisaties en de gerechtelijke diensten van wie ze hopen spoedig duidelijkheid te krijgen. Volgens (…) Lees het hele bericht

eerste-trucks-voor-grand-prix-zijn-gearriveerd

Eerste trucks voor Grand Prix zijn gearriveerd

Komend weekend staat Circuit Zolder volledig in het teken van de trucks, dan heeft de traditioneel Belgian Trucks Grand Prix plaats. Vandaag zijn al de eerste deelnemers gearriveerd.

vandaag-gezien-406

Vandaag gezien

De Saudi Hawks, het acrobatenteam van de Royal Saudi Air Force, kwamen vandaag over Heusden-Zolder gevlogen nadat ze ook gisteren al in delen van Limburg te zien waren. Ze maken onder meer foto-opnames van hun formatievluchten. De Saudi's zijn hier om in het weekend mee te doen aan de Airshow op Sanicole. Het zal dus de komende dagen sowieso nog druk worden hier in het luchtruim.

michel-dylst-morgen-voor-onderzoeksrechter

Michel Dylst morgen voor onderzoeksrechter

Voorzitter Michel Dylst van de KS Vriendenkring en zijn vriendin worden morgen voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die moet beslissen of ze al dan niet worden aangehouden. De twee zitten momenteel in de cel nadat ze vanmorgen waren gearresteerd tijdens vijf huiszoekingen die de federale gerechtelijke politie deed. Daarbij zijn nog drie andere leden van de vzw opgepakt, maar zij zijn na ondervraging vrijgelaten. Het onderzoek dat gestart is, gaat over misbruik van (…) Lees het hele bericht

grote-ontgoocheling-om-stopzetting-kind-en-taal

Grote ontgoocheling om stopzetting Kind en Taal

Kind en Taal vzw stopt ermee. De 65 medewerkers kregen vandaag het nieuws te horen als een donderslag bij heldere hemel. De vzw krijgt geen Europese steun meer en moet daardoor zijn werking stopzetten. Ook in Heusden-Zolder wordt ontgoocheld gereageerd. Kind en Taal was één van de maatregelen in het kader van SALK bij de sluiting van Ford Genk. Gezinnen in kwetsbare gebieden kregen extra ondersteuning, ook Heusden-Zolder ging een samenwerkingsovereenkomst aan met Kind en (…) Lees het hele bericht

5-huiszoekingen-en-arrestaties-ks-vriendenkring

5 huiszoekingen en arrestaties KS-Vriendenkring

FLASH De federale gerechtelijke politie is vandaag op vijf plaatsen binnengevallen bij leden van de VZW Vriendenkring KS en heeft vijf van hen gearresteerd. Begin deze maand heeft  het parket van Limburg een onderzoek gevraagd wegens misbruik van vertrouwen en witwassen. Er is een onderzoeksrechter aangeduid. Limburgse justitie beschikt vandaag naar eigen zeggen over ernstige aanwijzingen dat enkele (…) Lees het hele bericht

regenboogzebrapad-ligt-in-guido-gezellelaan

Regenboogzebrapad ligt in Guido Gezellelaan

In de Guido Gezellelaan is vanmiddag het regenboogzebrapad op de weg gespoten. Het is de bedoeling in minstens elke Limburgse gemeenten zo'n regenboogpad op een gewestweg aan te brengen. De kleuren van de regenboogvlag willen aandacht vragen voor diversiteit en acceptatie van iedereen die anders geaard is. (foto Julien Maebe)

duizendpoot-pwa-poetst-graven-voor-allerheiligen

Duizendpoot PWA poetst graven voor Allerheiligen

Zoals elk jaar biedt Duizendpoot PWA Heusden-Zolder de mogelijkheid om in de aanloop naar Allerheiligen het graf van een familielid te laten poetsen. Niet iedereen is immers in de mogelijkheden om dat zelf te doen. Duizendpoot levert die service voor 12 euro voor een grafsteen van maximaal 2 m² en 17 euro voor een grafsteen groter dan 2 m². Voor een extra vuil graf geldt een meerprijs van 5 euro. In de prijs zijn de schoonmaakproducten inbegrepen en ook (…) Lees het hele bericht

coronacijfers-nog-altijd-in-dalende-lijn

Coronacijfers nog altijd in dalende lijn

Met 32 positieve testen in de afgelopen week bij inwoners van Heusden-Zolder blijven de coronabesmettingen afnemen. Het gemiddelde bedraagt nu 94 per 100.000 inwoners, daarmee evolueren we verder in de richting van het 'dieptepunt' van de curve zoals die begin juni was. Ook in de Limburgse ziekenhuizen blijft het vrij rustig met 49 patiënten met COVID, van wie er drie op intensieve zorgen liggen. 

de-kijk-van-richie-869

De kijk van Richie

Het nieuwe schooljaar is gestart met een lerarentekort. 

t-was-een-woelig-nachtje

't Was een woelig nachtje

Vannacht ook wakker geworden? 't Was dan ook een woelige nacht met donder, bliksem en een portie regen. Nog lang niet genoeg tegen de droogte, maar 't is een begin. 

burgemeester-feest-op-17-9-voor-t-weyerke

Burgemeester feest op 17/9 voor 't Weyerke

Na twee coronajaren kan 'Feesten met de Burgemeester' dit jaar weer plaatsvinden. Op  zaterdag 17 september vanaf 20 uur verwacht burgemeester Mario Borremans iedereen die zin heeft om te feesten voor het goede doel. De opbrengst gaat naar 't Weyerke, meer bepaald het dynamisch activiteitencentrum dat sinds vorig jaar achter de kerk in Heusden zit en waarvoor ze een aangepaste fiets willen kopen. Die zou een karretje moeten kunnen trekken om (…) Lees het hele bericht

unizo-bezoekt-the-max-en-lavandi

UNIZO bezoekt The Max en Lavandi

UNIZO Heusden-Zolder organiseert op woensdag 28 september opnieuw een 'Success stories by locals', het wordt deze keer T(H)emax experience – Lavandi waar initiatiefnemer Tamer Cankurtaranoglu zijn verhaal zal doen. Hij bezit met zijn bedrijf het Centraal Magazijn waarvoor grote plannen in de pipeline zitten en heeft ondertussen brasserie Lavandi geopend in de vroegere Lavaar. Uiteraard zal het traditionele ondernemerscafé deze keer aansluitend in de Lavandi zelf plaatsvinden. Het begint om 19 uur. Deelnemen kost € 20, inclusief drankbonnetjes. Ondernemers kunnen inschrijven via deze link

vandaag-gezien-405

Vandaag gezien

Jan Leijskens heeft in Bolderberg weer wat zomerse foto's gesprokkeld: een tengere pantserjuffer, een zonnebloem, watermunt en een onbekende schimmel. 

oplichters-dreigen-met-zuuraanval

Oplichters dreigen met zuuraanval

De politie verspreidde vandaag een waarschuwing tegen weer maar eens een nieuwe vorm van oplichting. De zogenaamde 'Hitman scam' is vanuit Angelsaksische landen overgewaaid naar onze contreien. Mensen krijgen een mail in hun box van iemand die beweert de opdracht van een klant te hebben gekregen om zuur in uw gezicht te gooien. Hij beweert verder uw doen en laten te kennen, uw routes naar het werk, enz.  Als je € 5.000 overschrijft binnen de 48 uur, zal hij je gerust (…) Lees het hele bericht

oude-melkerij-staat-nu-helemaal-leeg

Oude melkerij staat nu helemaal leeg

De vroegere melkerij aan Suska-Berg staat helemaal leeg. De laatste handelszaken zijn de voorbije periode verhuisd. Het is nog niet duidelijk wat de toekomstplannen met de site zijn. Het gebouw dat in de loop der jaren vaak is vertimmerd en verbouwd, heeft een hele geschiedenis achter de rug. Melkerij Sint-Jan werd geopend in januari 1936, het was de 12de en laatste in de rij van Limburgse coöperatieve zuivelfabrieken. Het eerste jaar werd 5.148 liter per dag (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-richard-mcguire

Tip van de bib: Richard McGuire

De tips van de bib komen deze maand van Carla. Ze start vandaag met Hier van Richard McGuire. In 1989 verscheen de toen zes pagina’s tellende strip Here van Richard McGuire in het legendarische tijdschrift RAW en het werd direct herkend als een hoogst vernieuwend werk dat de grenzen van het medium zou oprekken. Met de imposante graphic novel Hier heeft McGuire vijfentwintig jaar later de grote belofte ingelost.

Korte inhoud

Hier is het verhaal over een hoek van een kamer en de gebeurtenissen die daar plaatsvinden in een tijdspanne van honderdduizenden jaren, van de tijd van de dinosaurussen tot ver na het einde van de mens.

extra-voorstelling-van-wit-stof-zwart-goud

Extra voorstelling van 'Wit Stof, Zwart Goud'

De theatervoorstelling "Wit Stof, Zwart Goud" van TG Motus over melkbarmeisje Hilda Put is een regelrecht succes. Er is dan ook zo'n stormloop op kaarten ontstaan dat de voorstellingen van volgende vrijdag en zaterdag helemaal uitverkocht zijn. Daarom is nu een extra voorstelling ingelast, die wordt opgevoerd nu donderdag 8 september om 20 uur. Tickets kosten 15 euro en kunnen hier gereserveerd worden. 

een-terugblik-in-de-zolderse-geschiedenis-2

Een terugblik in de Zolderse geschiedenis

Ook deze maand doet de Heemkundige Kring Zolder een greep uit de gebeurtenissen die zich in de loop van de geschiedenis in de eerste week van september in Zolder afspeelden. Zo herstelden op 1 september 1646 de inwoners van Zolder-Dorp het schoolgebouw tegen de kerk. Op 2 september 1967 was er de inhuldiging van het nieuwe gemeentehuis en de sporthal in het centrum. Op 3 september 1902 startte meester Michel Schepers als onderwijzer in de school van Viversel. Om heel ver terug te gaan: op 4 (…) Lees het hele bericht

wel-dreigende-wolken-maar-komt-er-ook-regen

Wel dreigende wolken maar komt er ook regen?

Dreigende mammatus-wolken vanavond boven Heusden-Zolder, maar voorlopig brengen die nog niet de verhoopte regen. Nochtans is er volgens de meteodiensten een weersverandering op komst in de komende dagen.  Overigens heeft Meteo Obbeek deze namiddag een piek van 31,4 graden gemeten. Geef toe, behoorlijk voor september ...

wolf-bijt-schaap-dood-op-grens-zolder-lillo

Wolf bijt schaap dood op grens Zolder-Lillo

Aan de Koolmijnlaan, op de grens van Zolder en Lillo, is in het afgelopen weekend een schaap doodgebeten. Een medewerker van het Agentschap Natuur en Bos is ter plaatse gekomen en bevestigde dat het gebeuren alle elementen vertoont van een wolvenaanval. Tot nu toe was - voor zover bekend - de verste wolvenaanval achterin 't Wiek gebeurd. De wolvenfamilie bestaat momenteel uit 13 exemplaren, de verwachting is dat in de herfst en winter zowel de ouders als de jaarlingen op zoek gaan naar bijkomend voedsel voor de 9 welpen van dit jaar en dat zou tot een territoriumuitbreiding kunnen leiden.  (foto Agentschap Natuur en Bos)

lawaaibakken-onderschept-en-brommers-aan-ketting

Lawaaibakken onderschept en brommers aan ketting

De politie heeft dit weekend acties gehouden tegen straatraces en lawaaioverlast. Vier auto’s zijn onderschept en geverbaliseerd wegens zogenaamde knalpotterreur. 1 auto reed met piepende banden weg aan de Aldi in de Koolmijnlaan en scheurde naar de Brugstraat. Daar werd hij tegenhouden. De bestuurder had teveel gedronken en zijn rijbewijs werd voor 6 uur ingehouden, hij krijgt ook  een boete voor onverantwoord rijgedrag.

De flitsauto controleerde op 9 plaatsen (…) Lees het hele bericht

de-laatste-week-richting-rome

De laatste week richting Rome

Wandelaar Paul Coolen is zijn laatste week ingegaan richting Rome. Hij bezocht de voorbije  dagen prachtige bergdorpjes als Labro bovenop een bergtop. Daarnaast ook het klooster van Greccio met de originele kleine slaapvertrekken en gebedsplaatsen uit de 13de eeuw waar Franciscus graag verbleef. Daar heeft hij trouwens de eerste  kerststal ooit gemaakt die zich later over heel de wereld verspreidde. De reisdetails vind je hier.

eerste-straatfeest-schobbenberg-een-succes

Eerste straatfeest Schobbenberg een succes

Voor het eerst hielden de bewoners van de Schobbenberg een straatfeest en dat was meteen een schot in de roos. Er daagden liefst 78 buren op, van wie ook veel kinderen. Een stralende zon, volksspelen, springkasteel, gevulde frigo’s en hotdogs, …. Meer heb je niet nodig om er een gezellig gebeuren van te maken met vooral veel babbelen en lachen. Ook enkele buren van nabijgelegen straten schoven aan. Uiteraard vraagt dat om een herhaling. (foto’s Bruno Dusoleil)

samana-eversel-blies-verzamelen

Samana Eversel blies verzamelen

Het verenigingsleven komt stilaan weer op gang, voor wat hopelijk een normaal werkingsjaar kan worden. In Eversel trommelde Samana alvast zijn leden op voor een gezellige bijeenkomst in 't Vroenhof. (foto Mieke Swerts)

badmintoncompetitie-is-gestart

Badmintoncompetitie is gestart

In de lagere afdelingen is de badmintoncompetitie weer hervat. Hebad 1H verloor  met 7-1 uit bij Wit-Wit 1H in Ronse. Hebad 2H won met 7-1 thuis tegen Peer 1H. Hebad 3H speelde 4-4 thuis tegen Neerpelt 2H en dezelfde cijfers behaalde Hebad 1D thuis tegen W&L 1D uit Leuven.

mjo-hervat-jazzseizoen-in-openlucht

MJO hervat jazzseizoen in openlucht

Samen met het cultuurseizoen is ook het jazzgebeuren in CC Muze weer op gang gekomen. Zondagavond bracht The Muze Jazz Orchestra een greep uit zijn uitgebreid repertoriuim met veel groove en swing. Ze deden dat buiten op het terras van het Muzecafé, het werd dus een prachtige muzikale sunset. (foto's Ann Jordens)

pandoering-voor-bolderberg-1

Pandoering voor Bolderberg

In de tweede provinciale B van het voetbal is Bolderberg gestart met een 1-5 pandoering thuis tegen Herenelderen A. KVV Heusden-Zolder verloor met 1-2 van K Esk Leopoldsburg.

sk-heusden-06-start-met-zege

SK Heusden 06 start met zege

In vierde provinciale A heeft SK Heusden 06 zijn seizoensstart niet gemist. Het won met 1-0 van Verbroedering Loksbergen.

als-het-op-een-decibel-niet-aankomt

Als het op een decibel niet aankomt ...

Aan de Lochtemansweg had vandaag de eerste editie van het Fuerza Car Event plaats. Daar verzamelden heel wat eigenaars van opvallende wagens, maar vooral van auto's die wat decibels produceren. Er was immers een dB-contest voor audio installaties en eentje voor uitlaat. Een fabrikant met een installatie met 175.000Wrms slaagde er in ieder geval in 155,93 dB te produceren. Dat was dan ook in de categorie heavy. Voor de rest auto's met onwaarschijnlijk grote installaties. Goed op een industrieterrein, maar toch best niet testen in een woonwijk.

circus-ronaldo-deze-week-op-bovy

Circus Ronaldo deze week op Bovy

Circus Ronaldo is al jaren een vaste waarde in de Muze-programmatie. De jongste jaren vormt Domein Bovy het ideale decor voor de tent en wagens van de Ronaldo's. Dit seizoen komen ze zelfs twee keer: nu in september en nog eens in juni  met de slotvoorstelling van het seizoen. Maar eerst dus de productie 'Sono Io?' te bekijken op woensdag 7, donderdag 8 en vrijdag 9 september op Bovy.  Het is een zoektocht naar hereniging tussen vader en zoon met Danny en Pepijn Ronaldo. ‘Sono Io?’ is trouwens geselecteerd voor het theaterfestival 2022. Tickets via www.muze.be(foto Tom Herbots)

vanochtend-gezien-25

Vanochtend gezien

Een prachtige zonsopgang vanmorgen boven de vijvers van Terlaemen. 

anadol-begint-met-verlies

Anadol begint met verlies

In de tweede provinciale B van het voetbal heeft FC Anadol met 1-0 zijn openingsmatch van de competitie verloren bij KRC Peer.

petanque-op-hoog-amusementsniveau

Petanque op hoog ... amusementsniveau

Het 'sport voor allen' petanquetornooi bij PC Olympia aan De Veen is ieder jaar een gezellige bedoening. Het heeft iets van een jeu de boules tornooi ergens in de Provence. Ze hebben dan ook nog bijna ieder jaar schitterend weer. En het mag dan wel een competitie zijn, de lol en het pintje erbij zijn eigenlijk nog zeker zo belangrijk. (foto's Ann Jordens)

een-dag-vol-pittige-races-op-de-bmx-track

Een dag vol pittige races op de BMX-track

Het was erg druk vandaag op en rond de BMX-track op Circuit Zolder, vele honderden BMX-ers uit binnen- en buitenland waren met hun families en supporters afgezakt voor de 3 Nations Cup. Voor veel buitenlandse rijders is de track ondertussen bijna een thuisbasis door de vele kampioenschappen, internationale wedstrijden en ook trainingen waarvoor ze naar hier afzakken. Het is dan ook telkens een gezellig gebeuren, waarbij families die elkaar stilaan kennen er een verbroedering van maken. Maar op de (…) Lees het hele bericht

wieze-boys-a-en-rp-products-bekeren-verder-1

Wieze Boys A en RP Products bekeren verder

Ook in het bedrijfsvoetbal rolt vanaf vandaag de bal weer, daar stond de eerste ronde van - de beker op het programma. Voor Wieze Boys B zit het er al op, het verloor met 7-2 van El Toro. Bekerhouder en regerend kampioen Wieze Boys A had dan weer weinig moeite met KFC Tamara, het werd 1-5. En ook RP Products bekert verder na een 1-3 winst bij Cosmos Spouwen.

hengelaars-leveren-hun-strijd-in-stilte

Hengelaars leveren hun strijd in stilte

Rond de vijver van Meylandt wordt vandaag een felle strijd geleverd ... in volledige stilte. De vissersclubs van Heusden-Zolder nemen het daar tegen elkaar op om de wisseltrofee van de gemeente. Deze voormiddag werd de ene vis na de andere bovengehaald. Nadien werd de vangst gewogen en teruggezet. Benieuwd of de 'namiddagshift' ook zoveel vangt en wie vanavond de trofee mag vieren. UPDATE De indruk dat er veel vis werd gevangen, is vanavond bevestigd tijdens de (…) Lees het hele bericht

september-is-maand-van-de-sportclub

September is maand van de sportclub

September is de maand van de sportclub. Heel wat clubs in Heusden-Zolder gebruiken die gelegenheid om hun werking voor te stellen en jongeren en volwassenen te laten proeven van hun sport. Badmintonclub Smash stelt zijn lessen in sporthal Berkenbos gratis open gedurende de hele maand en organiseert straks een Shuttle Kids Day. Tussen 13 en 15 uur kan iedereen zonder ervaring het eens komen proberen en tussen 15 en 18 uur is er een opendeur voor spelers met een mentale of fysieke beperking. Bij (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-868

De kijk van Richie

De droogte verandert onze omgeving ingrijpend. 

vanochtend-gezien-24

Vanochtend gezien

Je hebt niet veel verbeelding nodig om hierin een konijn te zien dat een Heusdens straatbeeld domineert. Of zou het een joekel van een Playboy-bunny zijn ... dat belooft. (foto Christina Put)

voormalige-sfc-directeur-is-ontslagen

Voormalige SFC-directeur is ontslagen

De voormalige algemeen directeur van het Sint-Franciscuscollege is ontslagen. Dat heeft de Raad van Bestuur beslist. De man was sinds november vorig jaar preventief geschorst nadat een tuchtonderzoek was gestart. Hij werd verdacht van financiële malversaties. Het tuchtonderzoek is ondertussen afgerond en de de Raad van Bestuur kwam tot het besluit dat de feiten voldoende zwaar wogen om tot ontslag over te gaan. De man kan tegen die beslissing wel nog in beroep gaan.

fc-anadol-is-klaar-voor-de-start

FC Anadol is klaar voor de start

Bij FC Anadol zijn ze ook klaar voor een nieuwe seizoen in tweede provinciale.  De club heeft zich versterkt met Mehmet Simsek, Murat Bayraktar, Achraf el Admi, Burak Kardes, Eray Karakaya, Berat Manus, Halil Demirel en Batuhan Mus. Enkele spelers zochten andere oorden op: Hasan Bilican, Huseyin Bilican, Serkan Bilican, Raf Goossens en Angelo Basso,. Op de foto bovenste rij: Fabio Bait (verzorger), Enzo D’amires (T1), Emre Zevne, Muhammed Simsek, Ferhat Demiral, Atakan Turan, Burak Kardes, (…) Lees het hele bericht

in-pagadder

In Pagadder zitten ze op de trein

In VKS Pagadder mochten de kleuters inchecken met een treinticket, dat toegang gaf tot hun nieuwe klas. Zo is het avontuur van een nieuw schooljaar gestart en is het afwachten welke haltes ze dit jaar zullen tegenkomen samen met hun nieuwe juf. Iedereen was in ieder geval op tijd aan boord.

politie-beboet-aannemers-en-legt-werken-stil

Politie beboet aannemers en legt werken stil

Gisteren en vandaag is de verkeersdienst van de politie op pad geweest om het verkeer rond het schoolbegin extra te controleren. Daarbij zijn twee aannemers beboet en de werkzaamheden – in de buurt van scholen – stilgelegd. Een aannemer was bezig op de hoek van de Sint-Maartenlaan en de Schansstraat. Daar was het voetpad opgebroken. Voetgangers konden niet meer door en voor de fietsers was het onveilig. Bovendien lagen de werken pal op een oversteekplaats vlak aan de school. De motards stelden (…) Lees het hele bericht

paletten-voor-winkel-gestolen

Paletten voor winkel gestolen

De uitbater van een supermarkt in de Koolmijnlaan merkte vanmorgen op dat vannacht dieven waren langsgeweest. Die hadden palletten met leeggoed meegenomen. Het zou gaan om een waarde van enkele duizenden euro.

te-weinig-co2-voor-landbouw-en-brouwers

Te weinig CO2 voor landbouw en brouwers

Er is momenteel een groot tekort aan CO2 of koolzuurgas. Dat is een belangrijk product voor bijvoorbeeld de prik in frisdrank en bier, het wordt ook gebruikt als 'groeimiddel' in de land- en tuinbouw, door aardbeitelers bijvoorbeeld. Koolzuurgas is bijproduct van de productie van ammoniak of kunstmest. Dat levert ruwe CO2 op en dat is de basis voor vloeibare CO2. Het bedrijf Airproducts in de Dellestraat - dat tegenwoordig deel uitmaakt van een wereldwijde groep - is (…) Lees het hele bericht

dit-weekend-3-nations-cup-bmx-1

Dit weekend 3 Nations Cup BMX

De liefhebbers van pittige BMX-wedstrijden kunnen dit weekend naar de BMX-track op Circuit Zolder afzakken want daar vindt de 3 Nations Cup plaats. Het gaat om een ontmoeting tussen BMX-ers uit België, Nederland en Duitsland die ook in elk van de drie landen plaatsvindt. Eerder reden ze al in het Duitse Ahnatal, later deze maand volgt het Nederlandse Assen maar dit weekend dus Heusden-Zolder. De challengers en cruisers rijden voor punten, en die worden dus opgeteld om de winnaar te bepalen. (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-404

Vandaag gezien

De afbraak van de voormalige Havana en aangrenzen gebouwen is gestart om plaats te maken voor nieuwe appartementen. (foto Julien Maebe)

werkloosheidscijfers-nog-altijd-gunstig

Werkloosheidscijfers nog altijd gunstig

Eind augustus zaten in Heusden-Zolder 868 mensen zonder werk, dat is 7,1 % minder dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. In vergelijking met juli zijn het 13 werklozen meer, maar die lichte stijging in de zomer is een terugkerend verschijnsel. Op dit moment heeft 5,8 % van onze beroepsbevolking geen werk, dat is een beter cijfer dan in Limburg en Vlaanderen, beide 5,9 %, en het hele arrondissement Hasselt waar de werkloosheidsgraad 6,2 % bedraagt.

bolderberg-fc-is-klaar-voor-de-start-1

Bolderberg FC is klaar voor de start

Bij Bolderberg FC, in tweede provinciale, vormden de afgelopen maanden een drukke transferperiode. Jean-Pierre Stas mag als nieuwe trainer alles in goede banen leiden. Nieuwe spelers zijn: Ermir Behrami (Halen), Leandro Carrociolo (Opglabbeek), Mitchel Colemont (Grote Heide), Angel Hegic (Halen), Muamer Hegic (Halen), Andy Jans (Juve Hasselt), Niels Jeurger (vrij), Ian Laenen (Helson), Bejtulahi Ledion (Helson), Jordy Mendez (Halen), Michiel Muyzers (STA Genk), Dakato Vandenreyt (Herk Sport). (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-867

De kijk van Richie

En na het noorderlicht, ging het vakantieherinneringenlicht van Richie uit. 

schatkist-werd-gekraakt-in-bolderberg

Schatkist werd gekraakt in Bolderberg

Alle jongens en meisjes van de lagere school in Bolderberg gingen vandaag op zoek naar een geheime code om de schatkist te openen. De juffen en meesters konden ze daarvoor de nodige tips ontfrutselen.  De schatkist kende uiteindelijk geen geheimen meer, de code werd gekraakt. 'Op naar een SPEK-taculair schooljaar' was de leuze en de schat bleek SPEK-lekker. (foto's Johny Adriaens)

kvv-heusden-zolder-klaar-voor-de-start-1

KVV Heusden-Zolder klaar voor de start

KVV Heusden-Zolder heeft zich versterkt met het oog op het nieuwe seizoen in de tweede voetbalprovinciale. Erhan Ozturk is de nieuwe trainer, hij komt van SK Heusden 06 en wordt bijgestaan door Kristof Janssen (T2) en Frank Elsen (T3). Andere nieuwkomers doelman Raf Goossens (Anadol), Giel Deboutte (Tiel-Winge 3000), Jef Cuypers (Stal Sport), Dennis Clerix (Hechtel FC). Drie spelers zijn vertrokken:  Rob Wijnen (Linkhout), Brent Gilissen (Linkhout) en Mehmet Simsek (Anadol)

na-de-generale-repetitie-is-motus-helemaal-klaar

Na de generale repetitie is Motus helemaal klaar

De acteurs van theatergroep Motus zijn klaar voor de première van "Wit Goud, Zwart Stof" morgenavond in de schouwburg van CC Muze. Vanavond hielden ze hun generale repetitie en we zagen er een bijzonder enthousiaste groep, acteurs en voormalige mijnwerkers die de voorbije maanden het beste van zichzelf hebben gegeven. Samen brengen ze het echte verhaal van Hilda Put, het meisje van de melkbar weer tot leven, en vertolken tegelijk ook de spirit (…) Lees het hele bericht

24-kleuters-starten-feestelijk-in-ubbersel

24 kleuters starten feestelijk in Ubbersel

Het wijkschooltje De Toverfluit in Ubbersel is  het schooljaar gestart met liefst 24 kleuters. En dat werd uiteraard op een feestelijke manier gedaan, met een knabbel en een drankje. Juffrouw Esmeralda wil er trouwens het hele jaar een feest van maken, een leerfeest ook.

22ste-editie-van-art-27-verkast-naar-zonhoven

22ste editie van Art 27 verkast naar Zonhoven

Na een lange, vergeefse zoektocht naar een geschikt pand in Heusden-Zolder, vond Art 27 vzw uiteindelijk een plek in Zonhoven. De volgende editie - van 1 tot 20 november - zal plaatsvinden in de Heuvenstraat 61-65, in de voormalige wasserij Blanca. De uitgenodigde kunstenaars dienden hun voorstel in. De organisatoren maken daar nu een selectie uit. De opbrengst van de kunstverkoop en de rondleidingen gaat naar de projecten Mali Muleba (Tanzania), Suyana Peru en Memisa (SFZ). De organisatie begint volgende week aan de praktische voorbereidingen. 

auva-computerfestival-ict-muziek-en-hamburgers

Auva-Computerfestival: ICT, muziek en hamburgers

Het is ondertussen een traditie dat ICT-detailhandel AUVA, met hoofdzetel in Heusden, in het begin van het schooljaar met een een driedaags computerfestival uitpakt, nu al voor de 19de keer. Voor dat festival opteert zaakvoerder Raf Coomans voor zijn meer centraal gelegen vestiging in Hasselt. “Ons evenement is een mix van een ICT-beurs en een écht festival” legt Raf uit. “Alle grote digitale merken laten hun nieuwste modellen zien op ons festivalterrein. (…) Lees het hele bericht

plezante-start-in-de-brug

Plezante start in De Brug

Van een plezante start van het schooljaar gesproken. Springkastelen op de speelplaats maakten er een bijzonder leuke bedoening van in VLS De Brug. Akkoord, de start ging gepaard met enkele traantjes en wat verlegenheid bij de kleinere kinderen, maar dat werd overstelpt door het enthousiasme van de anderen en in de loop van de dag ruimde het laatste verdriet plaats voor dolle pret. (foto's Inge Vreys)

historische-dag-in-de-leerplaneet

Historische dag in De Leerplaneet

Het was een ronduit historische dag in de Gemeentelijke Basisschool De Leerplaneet. De allereerste schooldag in de gloednieuwe school. De kinderen werden verwelkomd door de leerkrachten die er de voorbije weken al wat tijd doorgebracht hebben. Kleuters en leerlingen trokken grote ogen, want dit was iets heel anders dan ze tot nu toe gewoon waren. Het zal dan ook een bijzonder schooljaar worden, met zeker in het begin veel ontdekkingen. (foto's Heidi Vanluyd)

koeien-op-wandel-in-de-zandstraat

Koeien op wandel in de Zandstraat

Voorbijgangers zagen vanmorgen de Zandstraat in Bolderberg vijf koeien loslopen. De politie werd erbij geroepen en met vereende krachten konden de runderen weer in hun weide worden gedreven.

taarten-van-respect-in-de-linde

Taarten van respect in De Linde

‘Laat de zon in je hart’, dat zongen ze allemaal samen uit volle borst vanochtend in De Linde. En de zon scheen ook volop. Vervolgens bakte 'kok au vin'  met ingrediënten die de leerkrachten aanbrachten taarten van “respect”. En toen de taarten klaar waren, stapten de leerlingen samen met de juffen naar de klas om te proeven. Hopelijk wordt ook de rest van het schooljaar om van te smullen.

zwembad-terlaemen-kreeg

Zwembad Terlaemen kreeg 12.817 zwemmers

Het openlucht zwembad Terlaemen heeft gisteravond de deuren gesloten voor dit jaar.  En het is een mooi seizoen geworden. Nadat juli ook al niet slecht was, mochten er in augustus op 23 dagen 6435 zwemmers verwelkomd worden. Er kwamen ook vier groepen, samen goed voor 194 zwemmers. Daarmee klokt het seizoen af op 12.817 bezoekers, het zwembad kon liefst 51 dagen opengaan. Er kwamen 19 groepen langs met 815 zwemmers. Daarnaast mochten er ook veel bezoekers (…) Lees het hele bericht

in-t-molenholleke-krijgt-iedereen-vleugels

In 't Molenholleke krijgt iedereen vleugels

Ook bij 't Molenholleke hadden ze er vanochtend al meteen zin in om erin te vliegen. En dat mag je bijna letterlijk nemen want het jaarthema is 'Van pluimen krijg je vleugels' . Ze willen samen dromen  van een warm 'leer- en leefnest' waar iedereen welkom is.  

st-jan-berchmans-te-land-ter-zee-en-in-de-lucht

St.-Jan Berchmans te land, ter zee en in de lucht

Grote drukte ook aan de Sint-Jan Berchmansschool in Viversel. De ouders mochten daar van een klein ontbijtje genieten terwijl de kinderen op zoek gingen naar foto's met letters. Zo vonden ze 'Te land, ter zee en in de lucht!' en dat is meteen ook het nieuwe jaarthema. (foto's Daphne Claes)

sfc-start-met-iets-meer-dan-1900-leerlingen

SFC start met iets meer dan 1900 leerlingen

Het Sint-Franciscuscollege is vanmorgen het nieuwe schooljaar gestart met iets meer dan 1900 leerlingen en een kleine 300 personeelsleden. Er zijn enkele nieuwe richtingen gelanceerd en het restaurant is hervormd. De school wil vooral inzetten op evenwicht zowel op pedagogisch, financieel, infrastructureel als organisatorisch vlak. En nu corona niet meer zo'n issue is waarbij continu moet geschakeld worden, willen directie en leerkrachten het SFC opnieuw laten bruisen

de-kijk-van-richie-866

De kijk van Richie

Glasblazen is een kunst.

het-schooljaar-gaat-van-start

Het schooljaar gaat van start

Veel succes iedereen.