Archief januari 2013

gedichtendag-de-oogst-5

Gedichtendag: de oogst (5)

Ana Moran ging voor haar gedicht op zoek naar inspiratie in de eigen omgeving
Vandaag is het gedichtendag.
Voor mij is dit een héél speciale dag.
6 jaar geleden zag mijn kleindochter Leni voor het eerst het levenslicht.
Dat is meer dan genoeg reden voor een gedicht.  
En niet alleen zij, kwam op een speciale dag,
ik werd voor de eerste keer oma op Nieuwjaarsdag.
Op die feestdag in 2006, kwam Nika op de wereld, mijn (…) Lees het hele bericht

gedichtendag-de-oogst-4

Gedichtendag: de oogst (4)

Frans Mentens heeft dit stukje poezie uit zijn mouw geschud.
In deze tijd van 't jaar als de dagen beginnen te lengen
denkt men daar gaat de winter maar niets is minder waar
soms nachten die nog kunnen strengen
als men dan een vogeltje ziet hier of ginder
weet ieder mens met wat ouderdom
dan is de lente nog lang niet in het land
dan kan de lucht grijs zijn vol sneeuw
de vogeltjes zijn dan ook niet dom
en verlaten bos veld en land
en (…) Lees het hele bericht

100-leerlingen-in-culturele-en-creatieve-avond

100 leerlingen in culturele en creatieve avond

Gisteravond en vanavond vond in de toneelzaal van campus Berkenbos van het Sint-Franciscuscollege het jaarlijkse evenement talent [!] sfc plaats. Daarin toonden een 100-tal jongeren van de middenschool hun talent op het vlak van zang, dans, muziek, woord, plastische opvoeding,… De zaal was twee keer uitverkocht want ouders, leerkrachten en medeleerlingen wilden echt wel zien wat ze ervan bakten ... en ze vonden het echt de moeite. (meer foto's van Lieven Kaerts en Patrick Daniels)

gedichtendag-de-oogst-3

Gedichtendag: de oogst (3)

Michel Gerits schreef zelf geen gedicht maar raakte gecharmeerd door dit stukje poezie dat hij op het internet vond.
 Ik wil je kussen
ik wil. 
ik wil je. 
ik wil je kussen. 
ik wil je kussen op. 
ik wil je kussen op je. 
ik wil je kussen op je bed. 
ik wil je kussen op je bed leggen.

gedichtendag-de-oogst-2

Gedichtendag: de oogst (2)

Jef Elsen ging voor zijn bijdrage op zoek naar inspiratie in onze streek en haar roots.
Het Land van het Zwarte Goud 
Tussen gisteren en morgen in een tijdsgewricht.
Na de steenkool scheen de compact disc het nieuwe licht.
  
Heide, vergeet-mij-nietjes en wat jasmijn
in een afgedankte berleng van de steenkoolmijn.  

Limburgs klauwende leeuw. De kroon op het werk?
Of rondwarend spook voor mensen zonder werk?  
Lees het hele bericht

gedichtendag-de-oogst-1

Gedichtendag: de oogst (1)

Met dit gedicht oogstte Isabelle Thielemans applaus op de gemeenteraad
 'Ambras in de klas'

De strijd is nu gestreden
Vele beloftes zijn gedaan
De wind kan weer gaan liggen
Nu is het tijd om weer aan de slag te gaan

De moeizame weg van ons gemeentebeleid
Verloopt via politieke vetes en heftige strijd
"Opportunist, zakkenvuller, demagoog!"
Zo denken onze inwoners jammer genoeg over de politieke dialoog (…) Lees het hele bericht

gedicht-en-kerkhof-op-de-raad

Gedicht en kerkhof op de raad

We hadden het voorspeld, het is gedichtendag en dus kreeg een gemeenteraadslid de kriebels om zijn poëtische zielenroerselen over de raad heen te storten, deze keer was het CD&V-oppositieraadslid Isabelle Thielemans die haar politieke rijmelarij over haar collega’s uitzaaide. Het leverde haar applaus op vanop de meeste banken. Eerder had Selahattin Özer (Sterk Heusden-Zolder) de eed als raadslid afgelegd, bij de installatievergadering was hij er niet. En ook opvallend, Funda Oru (sp.a) (…) Lees het hele bericht

kunst-tegen-zwerfvuil

Kunst tegen zwerfvuil

In Boekt was kunstenaar Toon Eerdekens vandaag bezig met een constructie van zwerfvuil. Al enkele jaren voert hij een eenzame campagne om zwervuil aan te klagen en mensen te tonen wat ze allemaal weggooien, langs de weg of in de natuur. Soms hangt hij het te kijk in bomen, andere keren bouwt hij er constructies mee zoals hier. (foto Gust Put)

spetterend-kindercircus-in-muze

Spetterend kindercircus in Muze

Meer dan 200 mensen zijn gisteren komen kijken naar de circusshow die in Muze werd opgevoerd door de kinderen van de taalstimulering Lindeman, Cité en Halhei. Het ging om een project van de vzw Kameleon samen met de wijkwerkingen, Muze en met steun van 'Hart voor Limburg'. Vooraf hadden de kinderen de nodige circustechnieken aangeleerd en de ouders kregen twee workshops aangeboden rond creatief bezig zijn en koken in verschillende culturen, en dat om hen te laten kennismaken met het cultuurcentrum. En daarna kwamen ze samen met familie, vrienden en buren kijken naar een leuke circusvoorstelling.

de-kijk-van-richie-9

De kijk van Richie

Richie leest ook andere kranten.

stuur-ons-uw-gedichten

Stuur ons uw gedichten

Misschien heb je het al gehoord op de radio of gelezen in de krant, het is vandaag gedichtendag. We gaan u hier zelf niet lastig vallen met onze poëtische hersenkronkels, maar nodigen onze lezers graag uit om hun gedichten naar ons te mailen. redactie[!]heusden-zolder.eu. Vanavond hopen we dan enkele mooie exemplaren te publiceren. En, oh ja, 't is vanavond gemeenteraad ... wedden dat dit de één of andere politieke poëet zal inspireren?

meer-dan-500-ondernemers-op-nieuwjaarsreceptie

Meer dan 500 ondernemers op nieuwjaarsreceptie

Voor de vierde editie van de ondernemersreceptie Heusden-Zolder vanavond in Muze hadden liefst 566 deelnemers ingeschreven. Een record en het is meteen de grootste lokale ondernemersreceptie in Limburg. Nadat de aanwezigen het rijtje van burgemeester en schepenen en voorzitters van de drie ondernemersorganisaties hadden afgelopen met handjes en zoenen, volgden hapjes en drankjes en muziek met Johan Schroyen, Gema Lopez en Rocco Di Turi. In zijn toespraak pleitte voorzitter Willy Bellinkx van de (…) Lees het hele bericht

college-investeert-in-moderne-eenheidscampus

College investeert in moderne eenheidscampus

De komende jaren wordt de campus Berkenbos van het Sint-Franciscuscollege uitgebreid en gerenoveerd. Een investering van meer dan 23 miljoen euro maakt het mogelijk dat de leerlingen vanaf 1 september 2015 allemaal op campus Berkenbos les volgen. Alle afdelingen van campus Heusden (Brugstraat) verhuizen dan naar Berkenbos. Daar komen dan zowat 500 leerlingen bij, in het totaal 1620 leerlingen. Heel de campus binnen de Minderbroedersstraat-Amideuslaan-Paquaylaan-Grauwzustersstraat wordt (…) Lees het hele bericht

elke-betovert-kinderen-met-heksenverhaal

Elke betovert kinderen met heksenverhaal

Elke Vanelderen maakte vanmiddag in de bib haar verteldebuut voor het plaatselijke jonge volkje. Met het boek 'Hennie de heks' betoverde Elke alle kinderen, kenners typeren haar dan ook als een natuurtalent in voorlezen. En terwijl ze nog in de magie van het verhaal vertoefden, knutselden de kinderen ook een toverstokje in elkaar.

snelrijders-en-foutparkeerders-op-de-bon

Snelrijders en foutparkeerders op de bon

De verkeersdienst van de politie heeft een parkeercontrole uitgevoerd in Wendelenhof. 2 foutparkeerders werden aangetroffen. Aan de schoolomgeving in Kloosterstraat parkeerden 2 ouders  in de bocht. Bij schooltoezicht werden eerder 6 bestuurders betrapt op gevaarlijk parkeergedrag.In Koolmijnlaan-cité registreerde de onbemande camera 30.000 voertuigen in een week. 60 bestuurders reden sneller dan de toegelaten 50 km/u.

ufo-s-boven-bolderberg

UFO's boven Bolderberg?

Op deze foto lijkt het wel alsof er gisteren UFO's in het luchtruim boven Bolderberg zijn opgedoken. En het is ook geen vervalste foto. Gewoon een opname van de maansikkel met een lange sluitertijd. (foto Jan Leijskens)

da-s-straf-de-45ste-heusdense-revue

'Da's straf': de 45ste Heusdense revue

De komende weken staat het Heusdens Volksteater 11 keer op de planken van 't Kuipershof met 'Da's straf'. En het is inderdaad straf want het gaat al om de 45ste Heusdense revue. En nog altijd zijn al kruidige elementen aanwezig: humor, dialect, mannen in vrouwenrollen, schitterende decors, effecten en techniek, live-zang en orkest, dans, ... Het verhaal werd door Robby Steenberghs geschreven en door Jean Penxten geregisseerd. Het speelt zich af bij de locale (…) Lees het hele bericht

straks-derde-herstelling-van-e-314

Straks derde herstelling van E 314

Vannacht wordt het gat in het wegdek van de E 314 bij de kanaalbrug in Viversel al voor de derde keer in 24 uur hersteld. De rechterrijstrook wordt om 21u30 afgesloten en dat blijft zo tot 5 uur morgenvroeg. Een aannemer zal het gat opvullen met gietasfalt, dat kan dan uitharden en zal ook langer standhouden dan het koudasfalt dat eerder vandaag twee keer is gebruikt. Het gat is zo goed als zeker veroorzaakt door het weer van de voorbije weken.

elke-vanelderen-leest-voor-in-de-bib

Elke Vanelderen leest voor in de bib

Morgen van 14 tot 15 uur is Elke Vanelderen te gast in de bibliotheek. Zoals bekend verwachten Elke en Regi Penxten hun eerste baby. Daarom wil Elke het voorlezen al wat inoefenen samen met een groep kinderen, van de laatste kleuterklas en het eerste leerjaar. Het wordt een verhaal dat iets met een heks te maken heeft. De kinderen mogen er gratis in op vertoon van hun bibpasje. Nadien volgt nog een knutselactiviteit.

politie-actie-tegen-de-overlast

Politie-actie tegen de overlast

De politie heeft een actie gehouden tegen de overlast. Op verschillende 'rondhangplekken' gingen ploegen langs. Daarbij werden 15 auto's gecontroleerd en nog eens 37 personen geïdentificeerd en gefouilleerd. Bij de acties is een beperkte hoeveelheid cannabis in beslag genomen. Er is ook een dronken bestuurder betrapt.

gevaarlijk-verkeer-door-slecht-weer

Gevaarlijk verkeer door slecht weer

Het natte weer en de slechte zichtbaarheid maken het dezer dagen extra gevaarlijk in het verkeer. Vanmorgen rond kwart voor 8 is op de Pironlaan een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte gewond. Gisteren in de late namiddag was ook al een voetganger gewond geraakt nadat hij in de Koolmijnlaan tegen een auto terechtkwam. Eerder gisterochtend was ook in de Guido Gezellelaan een gewonde gevallen bij een botsing tussen een personenwagen en een bestelwagen.

snelwegproblemen-nog-niet-achter-de-rug

Snelwegproblemen nog niet achter de rug

De problemen op de E 314 zijn nog niet achter de rug. Na de middag was de tijdelijke vulling nabij de kanaalbrug opnieuw uit het gat weggereden door het vele verkeer. Daarop moest opnieuw de rechterrijstrook worden afgesloten met files tot gevolg. Er is een tijdelijke herstelling uitgevoerd en die was kort voor 16 uur achter de rug. Wegen en Verkeer bekijkt nu wanneer de definitieve oplossing wordt aangebracht. In principe zal dat 's nachts gebeuren.

het-weer-zacht-maar-regen-en-wind

Het weer: zacht maar regen en wind

In een strakke west-circulatie worden storingen in een snel tempo naar onze streken gestuurd. Af en toe stijgt de luchtdruk wat en is het droger, maar vrijwel iedere dag maar er toch wel een portie hemelwater verwacht worden. Er wordt bovendien erg zachte lucht aangevoerd, waarbij de temperaturen uitzonderlijk hoog komen te liggen, al is dit maar tijdelijk.
Vandaag krijgen we pas in de late middag wat drogere perioden, maar diee worden nog steeds afgewisseld door regendruppels. Het is wel erg zacht (…) Lees het hele bericht

ontbijt-als-afsluiter-van-themaweek

Ontbijt als afsluiter van themaweek

De Ploppers en de Kikkers van de Springplank in Eversel mochten gezellig aanschuiven aan een heus ontbijtbuffet. Het was de feestelijke afsluiting van het thema 'restaurant'.

problemen-door-gat-in-wegdek-op-e-314

Problemen door gat in wegdek op E 314

Op de E314 in Viversel, aan de brug over het kanaal, is vanmorgen een gat ontstaan van zowat 2 vierkante meter groot en 10 cm diep. Hoe dat gat er gekomen is, is nog onduidelijk, maar de rechterrijstrook is afgesloten. Wegen en Verkeer heeft meteen een aannemer gevorderd om het gat te herstellen, de wegpolitie zorgt ondertussen voor de signalisatie want de put veroorzaakte een file in de richting van Lummen.  UPDATE Rond kwart over elf waren de problemen van de baan.

de-kijk-van-richie-8

De kijk van Richie

Op 1 februari worden verschillende zaken duurder, ook ons pintje.

vandaag-gezien-28-januari-2013

Vandaag gezien

De laatste sneeuw. (foto's Leijskens)

vier-banden-stukgestoken

Vier banden stukgestoken

Op de parking van een bedrijf in de Westlaan heeft een werknemer vanmorgen rond 2 uur ontdekt dat onbekenden de vier banden van zijn auto hadden stuk gestoken. De politie kwam ter plaatse.

gezellige-boel-op-everselse-nieuwjaarsdrink

Gezellige boel op Everselse Nieuwjaarsdrink

Of het nu zomer of winter is, in Eversel hebben ze geen probleem om een feestje te bouwen. Vandaar dus dat gisteravond iedereen gezellig samentroepte aan de jeugdlokalen om er te genieten van hapjes en drankjes, de warmte van het midwintervuur en de lokale sfeer tijdens de Everselse Nieuwjaarsdrink. (foto Rudi Rykers)

vier-dronken-bestuurders-van-de-weg-gehaald

Vier dronken bestuurders van de weg gehaald

De politie van Heusden-Zolder hield in het weekend een laatste BOB-actie op verschillende plaatsen in de gemeente. 107 bestuurders legden een ademtest af. 4 personen hadden teveel gedronken zodat hun rijbewijs onmiddellijk werd ingehouden. Voorts werden inbreuken vastgesteld op het niet dragen van de gordel (1) en defecte verlichting (2). Overigens, laat het geen geruststelling zijn dat het de laatste BOB-actie was, nu beginnen immers weer de SLimacties en in wezen is dat net hetzelfde.

petanque-olympia-goed-op-dreef

Petanque Olympia goed op dreef

In het petanque werd de nationale competitie afgelast door de wintertoestand op de wegen. In tweede provinciale won Olympia A thuis van Hasselt A met zware 7-2 cijfers. Olympia B ging in derde winnen bij dorpsgenoot De Berk A: 3-6.

djangofollies-zijn-adembenemend

Djangofollies zijn adembenemend

Koen De Cauter en Rony Verbiest brachten zondagavond 'Djangofollies' in het Muzecafé. Het begon al meteen goed. 'Petite fleur' deed je adem stokken, 'Besa me mucho', 'Deception' , ... het ging allemaal recht naar het hart. De doordringende stem van De Cauter is daar niet vreemd aan, gedragen door de virtuositeit van Verbiest op het accordeon. Waso en Dajo, zonen van Koen De Kauter, met dezelfde virtuositeit op gitaar en bass zweepten voortdurend de ritmes op, dan weer zacht ondersteunend. (meer foto's van Ria De Clerck)

klassiek-beroert-de-jongeren

Klassiek beroert de jongeren

Een speciaal concert vanmiddag in Muze: een nieuwjaarsconcert 'Midwinternachtsdroom' door 't Muziek Fracati. Het is een semiprofessioneel symfosch orkest uit het Leuvense, aangevuld met musici uit het hele land. Kinderen van 8 tot en met 12 mochten er gratis in, en dat viel op in het publiek. Er was ook gemobiliseerd bij de academie, en de 'jong gasten' waren heel enthousiast. (meer foto's van Bart Claes)

sterk-badmintontornooi-in-olympia

Sterk badmintontornooi in Olympia

Liefhebbers van badminton op niveau werden dit weekend op hun wenken bediend in sporthal Olympia, want Hebad was daar gastclub voor het klassementstornooi. Er werd gespeeld op het scherp van de snee en ook de spelers uit Heusden-Zolder lieten zich van hun beste kant zien. Er waren in totaal 165 deelnemers, en die speelden in twee dagen 252 wedstrijden. De prijs voor beste speler van het tornooi ging dit jaar naar Nena De Dauw van Royal Antwerp BC, zij won een tablet
Uitslagen
Lees het hele bericht

zwemmertjes-proeven-van-wedstrijden

Zwemmertjes proeven van wedstrijden

De eerste Splash wedstrijd van de Zolderse Dolfijnen was een succes. Samen met De Beringse Tuimelaars en ZWIM van Molenheide werd het een prachtig zwemfeest. Aan een Splash wedstrijd nemen alleen recreatieve zwemmers tussen 6 en 12 jaar deel. Het is de bedoeling hen de spanning van een echte wedstrijd te laten ervaren en zich te meten met leeftijdsgenoten Iedereen krijgt een herinnering en voor sommigen kan het een opstap naar de echte zwemcompetitie zijn.

the-locals-op-de-schaal-van-richter

The Locals op de schaal van Richter

Een kleine 1000 rockgezinde toeschouwers in een toch nog warme tent, genoten zaterdagavond en zondagochtend van 'The Night of the Locals', de jaarlijkse hoogdag van de rock in Zolder-Centrum. Clark Simons van Out of Reaction bracht gesmaakte covers van enkele van de betere rocknummers uit de 'oertijd'. Ronny Claes en zijn PIMPS met snoeiharde gitaar, blies de toehoorders even verder van de dreunende boxen. Bunch o' Crooks van gastheer Robert Quintens, startte met een prachtige (…) Lees het hele bericht

publiek-is-mee-met-deprez

Publiek is mee met Deprez

Met zijn nieuwste programma 'hier is wat ik denk' wist Wouter Deprez het Muzepubliek gisteravond op zijn hand te krijgen. (foto Lenscollectief)

vck-a-kan-toch-nog-winnen

VCK A kan toch nog winnen

Nationaler VCK Bolderberg A kan dan toch nog winnen. Met kersverse trainer Bart Stulens waaide er een frisse wind door de ploeg en werd met overtuigende 3-0 cijfers gewonnen van La Chaine Orp. Setstanden waren 25-19, 25-20en 25-19.

vandaag-gezien-27-januari-2013

Vandaag gezien

De confrontatie van twee jaargetijden: de resten van een zomerse roos bedekt met een laagje winterse sneeuw, dat laatste zal er nu gauw afvallen want vandaag gaat het dooien. (foto André Lavric)

nijlen-te-sterk-voor-bolderberg-b

Nijlen te sterk voor Bolderberg B

In het volleybal heeft Bolderberg B met 3-0 verloren bij Nijlen. De bezoekers namen telkens een goede start in de sets, maar de thuisploeg bleek te sterk. Volgende week staat met de verplaatsing naar Vorselaar een 6-puntenwedstrijd op het programma. Setstanden: 25-19, 25-14, 25-18

vandaag-gezien-26-januari-2013

Vandaag gezien

Winterse kleurcontrasten. (foto Jan Leijskens)

vck-bolderberg-ontslaat-trainer

VCK Bolderberg ontslaat trainer

VCK Bolderberg heeft trainer Yasmine Gielen ontslagen. Het draait de jongste tijd niet bepaald goed bij de club en het bestuur wil alles op alles zetten om de degradatie uit eerste nationale te voorkomen. Al het gewicht berust nu op de schouders van opvolger Bart Stulens die vanaf nu de trainingen leidt en de ploeg coacht.

hvt-te-gast-in-studio-tvl

HVT te gast in Studio TVL

't Heusdens Volksteater was vrijdagnamiddag te gast bij Cynthia Reekmans in Studio TVL. Ze mochten er naar aanleiding van de 45ste verjaardag van 't HVT de nieuwste productie 'Da's Straf' belichten.  

de-bark-gaf-nieuwjaarsreceptie

De Bark gaf nieuwjaarsreceptie

Vrijdagavond had in De Bark de nieuwjaarsborrel van het opvangcentrum voor asielzoekers plaats. Er namen zowat 50 'externen' deel zoals de burgemeester en een deel van het schepencollege, de politie, OCMW, Sint-Vincentius, ... Enkele vrijwilligers traden op samen met de kinderen.

straffen-gevorderd-voor-overval-op-arts

Straffen gevorderd voor overval op arts

Drie mannen stonden voor de Hasseltse strafrechter terecht voor twee gewapende brutale overvallen op een videotheek in Leopoldsburg en een huisarts in Heusden-Zolder. De procureur vorderde voor een 24-jarige uit Ham een celstraf van 40 maanden. Zijn kompanen, een 19-jarige asielzoeker en een 43-jarige man uit Mol, riskeren elk twee jaar cel. De twintiger stapte in november 2011 met een pistool op 23 november 2011 bij de dokter binnen en nam een laptop, sleutels van een kluis en 1.500 euro mee. De dokter (…) Lees het hele bericht

verkeersovertreders-aan-de-kant

Verkeersovertreders aan de kant

De politie van Heusden-Zolder voerde verkeerscontroles uit op verkeersonveilige plaatsen in de gemeente.  14 bestuurders begingen een overtreding wegens parkeren op het fietspad in Koolmijnlaan-Cité (2), gsm’en aan het stuur (5), parkeren langs een onderbroken lijn in E. Staintonstraat (1), niet-verzekerd rijden (1), ladingzekering (1)  en negeren van een oranje verkeerslicht (3). Eén bestelauto werd door politie naar de autokeuring vergezeld.

winnaars-eindejaarsactie-bekroond

Winnaars eindejaarsactie bekroond

De winnaars van de eindejaarsactie van Winkelcentrum Cité zijn ontvangen in Artistico om hun prijzen in waardebonnen te komen afhalen. De eerste drie staan van links naar rechts op de foto samen met enkele bestuursleden: Yana Bastiaans uit Heusden-Zolder (1.000 euro), familie Bosters uit Beringen (500 euro) en de familie Booten-Franssens uit Heusden (200 euro)

te-gast-voor-de-maaltijden

Te gast voor de maaltijden

In deze winterse week serveerde Marcel Peeters op de Schobbeberg dagelijks een 'maaltijd' aan de vogels en die maakten daar dankbaar gebruik van.

twee-grote-plassen

Twee grote plassen

Jan Leijskens maakt vandaag een winterse vergelijking tussen twee grote plassen: de vijver van Terlaemen en de Noordzee.

luypaert-snel-als-een-luipaard

Luypaert snel als een luipaard

Politiechef Geert Luypaert laat weten dat het lijkt alsof hij al maanden op de FBI-Academy in Quantico zit, terwijl het nog geen twee weken is. Ondertussen is ook daar de temperatuur gedaald van 15 graden tot min 10. En in die koude moesten ze met alle 270 studenten een challenge van 1,5 mijl lopen, daarbij kwam hij tot zijn eigen verbazing als eerste binnen. Misschien toch een kanttekening bij plaatsen. Eerder liet hij weten dat hij ginder twee Texaanse buddies heeft. Maar van waar is Lance (…) Lees het hele bericht

zondag-everselse-nieuwjaarsdrink

Zondag Everselse Nieuwjaarsdrink

Zondag 27 januari organiseert de vzw Jeugdwerk Eversel voor de tweede keer een 'Everselse Nieuwjaarsdrink' met midwinterkampvuur. Iedereen wordt vanaf 17 uur verwacht op de terreinen aan de jeugdlokalen in de Butastraat. Jenevers, glühwein, choco, pannenkoeken, bier en frisdranken worden geserveerd tegen democratische prijzen. Er is wel een beperkt aantal parkeerplaatsen, maar kom best te voet of met de fiets. Het is een openluchtgebeuren, aangepaste kleding en schoeisel zijn dus aan te raden.

bisschop-vanbuel-zoekt-steun

Bisschop Vanbuel zoekt steun

Bisschop Bert Vanbuel - afkomstig uit Zolder - en werkzaam in Kaga-Bandoro, Centraal-Afrikaanse Republiek - heeft een oproep tot steun gedaan. Zoals eerder gemeld hebben op 10 december de rebellen een groot deel van het bisdom ingenomen, onder meer Bandoro zelf. Zowat 450 vluchtelingen hebben onderdak gezocht in het onthaalcentrum van het bisdom. Mgr. Vanbuel is daarom op zoek naar middelen om de weeskinderen en de armen te steunen, maar naast de opvang van vluchtelingen moet ook zijn personeel (…) Lees het hele bericht

het-weer-algemene-dooi

Het weer: algemene dooi

Tijdens het weekend dwingen storingen en depressies het hogeluchtdrukgebied, dat voor een koude luchtstroming over onze streken zorgde, naar het oosten. Er komt nadien een zuidwest circulatie op gang, waarbij storingen en depressies geregeld het weer bepalen, maar waarbij ook zachte lucht wordt aangevoerd. Vanaf zondag zet de dooi zich algemeen in.
Vandaag wordt echter opnieuw een ijsdag. De temperaturen geraken hierbij net niet boven het vriespunt en in de ochtend vriest het meestal matig. Het is (…) Lees het hele bericht

nog-geen-zekerheid-over-schoenenreus-heusden

Nog geen zekerheid over Schoenenreus Heusden

De Nederlandse schoenwinkelketen Schoenenreus gaat in afgeslankte versie verder. Dat is vandaag beslist nadat in Nederland het faillissment werd uitgesproken. Op termijn zullen 65 van de 206 winkels sluiten, één derde van de 1.500 personeelsleden moet weg. In Vlaanderen zullen tien van de 29 winkels gesloten worden, maar het is nog niet duidelijk welke, dus ook over de toekomst van de winkel in de Koolmijnlaan bestaat nog geen zekerheid. Morgen gaan de winkels wel weer open.

duizenden-huizen-zonder-stroom

Duizenden huizen zonder stroom

FLASH Sinds kort over vijf uur zitten enkele duizenden woningen in Heusden-Centrum zonder stroom. Een zogenaamde 10 Kv- of middenspanningslijn is onderbroken. Die bedient een 14-tal kabines en aan elke kabine zijn nog eens een 300-tal woningen verbonden. Maar in het centrum zijn ook winkels en horecazaken getroffen. De bibliotheek is ook niet meer toegankelijk. Het is nog niet duidelijk wat de panne veroorzaakt. Technici van Infrax zijn onderweg. UPDATE Ook een deel van de Cité zat zonder stroom, onder meer de wijken Mommeplas en Onder De Poort en ook de Koolmijnlaan. UPDATE Om vijf voor zes was alvast in Heusden-Centrum de stroom hersteld. Vervolgens werden ook alle andere kabines weer opgestart. Over de precieze oorzaak konden ze om 18 uur bij Infrax nog geen uitsluitsel geven. UPDATE Kort voor half 7 waren de problemen verholpen en was er weer overal stroom.

weer-inbraken-in-vrachtwagens-langs-e-314

Weer inbraken in vrachtwagens langs E 314

Op de parkings langs de E 314 zijn vannacht weer twee inbraken in vrachtwagens gebeurd, zowel in de richting van Nederland als in de richting van Lummen. Op de ene plaats was een Finse vrachtwagenchauffeur het slachtoffer, op de andere parking een Sloveen. Telkens zijn spullen meegenomen.

celstraf-voor-kinderaanrander

Celstraf voor kinderaanrander

De strafrechter in Hasselt heeft vandaag een 43-jarige man uit Heusden-Zolder veroordeeld tot 24 maanden cel - waarvan drie vierde met uitstel - en 1.800 euro boete omdat hij zijn stiefdochter had aangerand. De man is voor vijf jaar zijn rechten kwijt, hij moet zich laten behandelen voor zijn gedrag en er is hem een contactverbod opgelegd. De feiten begonnen toen het meisje negen jaar was. Tussen augustus 2008 en augustus 2012 vergreep de man zich meermaals aan het meisje. Hij fotografeerde en (…) Lees het hele bericht

sms-en-qr-parkeren-afgevoerd-na-fiasco

SMS- en QR-parkeren afgevoerd na fiasco

Op de Cité kan je niet langer je parkeergeld betalen met QR-codes of een SMS. Een jaar geleden werd het systeem de QR-code met veel poeha en als Europese primeur ingevoerd, de gemeente haalde er zelfs de nationale media mee. Maar het werd amper gebruikt, net als het SMS-parkeren trouwens. Beide systemen waren samen amper goed voor 1,5 % van de betalingen, een fiasco dus en de systemen kostten meer dan ze opbrachten. Voortaan kan je dus alleen nog maar betalen met muntstukken, of de witte parkeerschijf gebruiken als je minder dan een kwartier parkeert.

femma-dames-op-winterwandeling-in-eversel

Femma-dames op winterwandeling in Eversel

Heel wat dappere dames van Femma trotseerden de winterkoude voor een winterwandeling door de bossen van Eversel. Achteraf volgde wel de compensatie met hartverwarmende lekkernijen. Daarbij werd ook het jaarprogramma voorgesteld en er mochten heel wat nieuwe leden vanuit Beringen verwelkomd worden. (foto Rita Vanhove)

schoenenreus-is-failliet

Schoenenreus is failliet

De keten Schoenenreus is door de Nederlandse rechtbank van koophandel in Oost-Brabant failliet verklaard. Schoenenreus is één van de grootste schoenenketens in Nederland met ook 29 winkels in Vlaanderen, waaronder één op de Koolmijnlaan in Heusden.  Er werken ongeveer 1.500 mensen. Schoenenreus vroeg eerder deze maand uitstel van betaling aan, de keten kwam in de problemen door de crisis, de terugloop van het consumentenvertrouwen en de concurrentie van internetverkoop. Er vinden wel nog gesprekken plaats over een mogelijke doorstart. Het is dus nog niet zeker dat de winkels effectief verdwijnen.

installeer-rookmelders-in-huis

'Installeer rookmelders in huis'

Naar aanleiding van de brand met een dode vanmorgen in de Michel Scheperslaan doet brandweercommandant Marc Ceyssens nogmaals een oproep om in huis rookmelders te installeren. De vrouw overleed aan de gevolgen van een rookintoxicatie, nadat ze nog tot aan de buitendeur gekomen was. Mogelijk was ze buitengeraakt indien ze eerder was gewekt door het alarm van een rookmelder. Jaarlijks sterven in ons land tientallen mensen door rookintoxicatie.

dode-bij-woningbrand-in-michel-scheperslaan

Dode bij woningbrand in Michel Scheperslaan

FLASH Bij een huisbrand vanmorgen vroeg in de Michel Scheperslaan is een dode gevallen. Het vuur ontstond in de slaapkamer van de woning door een nog onbekende oorzaak. De brandweer was gealarmeerd door een postbode die rook uit de slaapkamer zag komen. Er werd gevreesd dat nog twee mensen binnen waren. De spuitgasten forceerden de achterdeur en daar troffen ze de bewoonster dood aan De man was blijkbaar niet thuis. Het vuur op zich was snel onder controle maar het huis is wel onbewoonbaar. (foto's Dimitri Reynders) UPDATE Inmiddels is duidelijk geworden dat het slachtoffer een vrouw van 56 jaar is. Het gerechtelijk labo is ter plaatse gekomen voor een onderzoek. Langs het bed zijn sigaretten gevonden, mogelijk moet daar de oorzaak gezocht worden.

dit-weekend-klassementstornooi-bij-hebad

Dit weekend klassementstornooi bij Hebad

Badmintonclub Hebad Heusden organiseert dit weekend het jaarlijkse klassementstoernooi. De verwachtingen zijn hooggespannen want de thuisclub levert zelf een aantal reekshoofden. Debbie Simons (EDB1), Hanne Put (EDB2), Pol Biesmans (EHB2), Bart Goossens (EHC1) en Dries Werckx (EHC2) zijn reekshoofd in het enkel. En ook bij de dubbels willen verschillende thuisspelers een gooi doen naar eremetaal. Zaterdag vanaf 9 uur zijn er de voorrondes, zondag de halve finales vanaf 9 uur en de finales vanaf 13 uur. De toegang is gratis.

vanavond-gezien-45

Vanavond gezien

Het einde van een koude winterdag gezien in Eversel. (foto Gust Ischen)

opletten-met-eten-in-de-states

Opletten met eten in de States

Amerika is geen ontwikkelingsland, maar qua voeding moet je er blijkbaar iets meer opletten dan hier. Dat heeft politiechef Geert Luypaert ook al ondervonden. Hij liep er een kleine voedselvergiftiging op, voor hem vielen de gevolgen nog meer maar twee andere 'slachtoffers' zijn naar het ziekenhuis afgevoerd. Of dat ook deel uitmaakt van de FBI-opleiding is niet duidelijk. Feit is wel dat hij op een vrij moment op road trip getrokken is met twee Texaanse buddies en het museum van de 'marines' (foto) bezocht. Hij heeft ook zijn eerste blizzard gegeten, een speciaal ijsje in een Dairy Queen, alsnog zonder voedselvergiftiging

vandaag-gezien-23-januari-2013

Vandaag gezien

Een rietblad met een sneeuwlaagje. (foto Jan Leijskens)

auto-botst-tegen-bus

auto botst tegen bus

Rond half 9 vanmorgen zijn op de Beringersteenweg een auto en een bus gebotst. Daarbij is één gewonde gevallen.

voetbalboek-wordt-voorgesteld-bij-sk

Voetbalboek wordt voorgesteld bij SK

De diensten sport en bibliotheek en het Davidsfonds slaan de handen in elkaar voor een sportieve boekvoorstelling op maandag 18 februari om 20 uur in de voetbalkantine van SK Heusden 06. Auteur Dave Peters komt, samen met Leo Van der Elst, zijn eerste boek 'In de ban van de bal' voorstellen. Peters is onder meer gekend als voetbalcommentator bij Belgacom TV, voordien werkte hij voor StuBru en MNM. Het boek brengt de kleedkamerverhalen van bekende voetballers. Zo kom je onder meer te weten wie (…) Lees het hele bericht

weer-geen-provinciaal-voetbal-1

Weer geen provinciaal voetbal

Er wordt dit weekend weer niet gevoetbald in de provinciale reeksen. Dat heeft het provinciaal comité van de voetbalbond beslist. De velden zijn immers nog onbespeelbaar, en vermits de dooi pas zondagmiddag intreedt, moet zeker geen verbetering verwacht worden.. Over de nationale reeksen is er nog geen beslissing..

kamerverhuurders-zelf-op-toeristisch-bezoek

Kamerverhuurders zelf op toeristisch bezoek

Een deel van de 35 uitbaters van Hoeve- en Plattelandstoerisme Gastenkamers Limburg (HPTGL) verzamelde in Den Lavaar. Ze werden er onthaald op een natje en een droogje van de gemeente Heusden-Zolder en verwelkomd door Liesbeth Gijbels van de dienst toerisme en Jeannine en Valere Leekens van de Appelkers in Heusden. Ze kregen een rondleiding in de gebouwen waar onder meer Duurzaam Bouwen gevestigd is, Wellicht voortaan een bijkomende tip voor de gasten van de HPTGL-eigenaars

vanaf-morgen-smogalarm-door-slechte-lucht

Vanaf morgen smogalarm door slechte lucht

Vanaf morgen geldt een smogalarm, dat heeft te maken met de grote hoeveelheid stof in de lucht. Vooral in Limburg is het erg gesteld, in Hasselt is zowat het hoogste niveau van het land gemeten, dat wil dus ook zeggen dat het in Heusden-Zolder niet goed gesteld is. Vanaf 6 uur morgenvroeg mag je op de snelwegen maar 90 km per uur rijden in plaats van 120. Zoals het er nu naar uitziet zou het smogalarm 2 dagen van kracht blijven.

zaterdag-doen-locals-zolder-trillen

Zaterdag doen Locals Zolder trillen

De laatste zaterdag van de maand klinken door Zolder-Centrum altijd weer de decibels en ook nu zaterdag 26 januari vindt op het Heldenplein de 'Night of the Locals' plaats. Robert Quintens en zijn maten van de vzw The Locals hebben weer een hele affiche bij elkaar gesprokkeld. Maar liefst 10 livebands verschijnen op het podium in de festivaltent, allemaal die hun roots in of een band met Heusden-Zolder hebben. De eerste act staat om 17u15 gepland en om 1 uur begint de after-party met (…) Lees het hele bericht

het-weer-na-het-weekend-zachter

Het weer: na het weekend zachter

Een op gang komende westcirculatie verdringt in de loop van het weekend stilaan de koude lucht in onze streken. Na het weekend wordt het zelfs een flink stuk zachter. Echter storingen brengen dan geregeld regen over onze regio. Tot dan moeten we nog rekening houden met vriestemperaturen en zelfs overdag kan het kwik amper boven 0 graden klimmen.
Morgen is er kans op aanvriezende mist in de ochtend. Nadien wisselen bewolkte perioden af met enkele opklaringen, maar lokaal blijft het mistig. Het is (…) Lees het hele bericht

lichtgewonde-bij-botsing-1

Lichtgewonde bij botsing

Kort voor de middag zijn in de Brugstraat twee auto's gebotst. Daarbij is één persoon lichtgewond geraakt, het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

brandbom-op-bus-gegooid

Brandbom op bus gegooid

Rond twintig over twee vannacht hebben onbekenden een soort molotov cocktail gegooid naar een geparkeerde wagen in de Halstraat. Het gaat om een soort publiciteitsbus die te huur staat. Het vuur sloeg niet echt over naar de wagen en de brandweer moest dan ook blussen. Heel wat buurtbewoners kwamen naar buiten maar niemand heeft de daders gezien.

w-lt-dames-leren-glasfusen

W!LT dames leren glasfusen

De W!LT dames hebben gisteravond een workshop glasfusen gehouden. Ze gingen aan de slag met glas, glasmes, cabochons en hotpot. Om een extra mooi effect te krijgen gebruikten ze verschillende soorten glas in allerlei kleuren. Ann Poelmans van de Zilverij loodste hen behendig door het hele proces. Het was telkens weer spannend afwachten tegen dat de hotpot openging, meestal werd het beoogde bereikt, maar soms had het glas een eigen leven gekregen. Alle glasjuwelen waren hoe dan ook unieke (…) Lees het hele bericht

vanochtend-gezien-3

Vanochtend gezien

Na een winterse vriesnacht bieden bodem en takken een grafisch spektakel. (foto Jan Leijskens)

lekke-band-op-laatste-fietsdag

Lekke band op laatste fietsdag

Paul Coolen is in de vooravond op Schiphol aangekomen, zijn fietsreis langs de Mekong zit er daarmee op. Gisteren bracht hij nog een fietsbezoek aan 'Bangkok by day and by night', een immense stad met 15 miljoen inwoners, met een enorme dynamiek en ook grote tegenstellingen: dag - nacht, arm - rijk, traditie - moderniteit, boeddhisme - consumptie, prostitutie - ingetogenheid... "7 uur lang fietsen op gevoel en op kompas waarmee je altijd thuiskomt maar dan deze keer voor het eerst met platte band"

de-bark-houdt-nieuwjaarsreceptie

De Bark houdt nieuwjaarsreceptie

Het Rode Kruis opvangcentrum De Bark in de Kapelstraat organiseert nu vrijdag 25 januari van 19 tot 21 uur zijn nieuwjaarsborrel. Daarop zijn niet alleen de instanties en organisaties waarmee samengewerkt wordt uitgenodigd, maar ook alle buurtbewoners. Een goeie gelegenheid om eens te babbelen met personeel en gasten. Liefst vooraf een seintje op integratie.ocheusden-zolder[!]rodekruis.be. Plaats van afspraak is de 'cirkel'

winterbeelden-op-de-tramroute

Winterbeelden op de Tramroute

De Tramroute tussen Zolder en Houthalen is een prachtig traject, en heeft ook bij dit winterweer iets bijzonders. Vorig jaar was het precies 25 jaar geleden dat de route is ingewandeld, maar dat jubileum is ongemerkt voorbijgegaan. Trouwens, in een fiets- en wandelgemeente als de onze, kennen heel wat mensen dit traject nog niet. Michel Gerits toont het ons in zijn winters kleedje. (meer foto's)

de-eerste-winter-van-kluizenaar-pieter

De eerste winter van kluizenaar Pieter

Pieter Stevens beleeft zijn eerste winter als kluizenaar in de kluis van Bolderberg. Sinds een goed half jaar woont hij er met zijn verloofde, een periode die hij benutte om te 'klimatiseren' in de buurt. Pieter is afkomstig van Aalst. Hij is theoloog van opleiding en werkte als ziekenhuispastor. Na een half jaar verblijven in de kluis spreekt hij al erg lyrisch over de rust, de zonsopgang, de natuur en op dit ogenblik het unieke winterkleed rond de kluis.

barones-wordt-woensdag-begraven

Barones wordt woensdag begraven

De begrafenis van de barones van Vogelsanck heeft nu woensdag om 10u30 plaats in de Sint-Vincentiuskerk in Zolder-Centrum. Daarna wordt ze bijgezet op de familiebegraafplaats.

driemaal-winst-voor-olympia

Driemaal winst voor Olympia

In het petanque was er eindelijk nog eens een overwinning voor alle ploegen van Olympia. In de nationale won Olympia thuis van Mol met 6-3. Met dezelfde cijfers won zaterdag Olympia A in tweede provinciale van Pelt. Zondag had Olympia B in derde provinciale het moeilijker tegen dorpsgenoot De Berk A. Na de eerste ronde 0-3 maar uiteindelijk werd het nog 6-3.

7-medailles-voor-onze-zwemmers

7 medailles voor onze zwemmers

Op de Flanders Swimming Cup 2013 hebben de zwemmers van Heusden-Zolder het weer uitstekend gedaan. Tuur Lemmens zwom als 16-jarige verschillende medailles bij elkaar: twee keer goud (400m wissel en 100m rug) en twee keer zilver (200m rug en 200m vrij). Als 15-jarige stond Lindsay Joris voor het eerst op de grote Vlaamse kampioenschappen. Zij kon een bronzen medaille behalen op 200m vlinderslag bij de 15-16 jarigen.Wesley Joris werd vlaams kampioen op 1500m bij de 17-18 jarigen en hij haalde brons op 200m vlinder. (foto's Davy Neuteleers)

brandweerlopers-geen-sant-in-eigen-land

Brandweerlopers geen sant in eigen land

Vandaag werd in Heusden aan de Bouworde de Limburgse brandweerveldloop betwist. Er waren deelnemers uit de helft van de Limburgse korpsen. Er namen ook pompiers van Heusden-Zolder deel, maar zij grepen helaas naast de overwinning. De titels waren voor Marlot Maes (Lommel), Koen Vreys (Lommel), Marc Bosmans (Beringen) en Frans Van Eygen (Bree). Op de foto boven de winnaars samen met de sportcommmissie van schepen van brandweer Robin Stroobants (foto's Bart Claes)

wout-i-is-nieuwe-jeugdprins

Wout I is nieuwe jeugdprins

Tijdens een geanimeerde kindercarnavalszitting met veel ambiance hebben de Slamridders hun nieuwe jeugdprins 2013 aangesteld. Wout Elsen mag als Wout I mag aan de zijde van 'grote prins' Jurgen I onder meer het carnavalsbal en de stoet volgende maand leiden en wekenlang met De Slamridders op pad gaan. Zijn ouders werden ook in de hulde betrokken, want zij zullen één en ander mogelijk moeten maken. Voordien hadden de kinderen al een spetterende discoshow gekregen. Het (…) Lees het hele bericht

winterborrelwandeling-in-de-juiste-sfeer

Winterborrelwandeling in de juiste sfeer

Er is vandaag heel wat volk afgekomen op de winterborrelwandeling van de vzw Toerisme Heusden-Zolder. De geleide wandelingen kenden niet veel bijval, maar vele mensen trokken de bossen rond de kluis in voor een frisse winterse neus en opvallend veel met kinderen en sledes, de pret kon niet op. Aan de kluis zelf troepte iedereen warm samen rond de vuurtjes, de choco, glühwein, erwtensoep en borrels. De chiro van Boekt kwam dapper in korte broek, en als altijd had het panorama vanop het sterrenplekje (…) Lees het hele bericht

heusden-verwelkomt-nieuwe-pastoor

Heusden verwelkomt nieuwe pastoor

Vandaag is in Heusden-Centrum Guido Dewaegeneere officieel 'ingehaald' als nieuwe pastoor-moderator. Dat gebeurde eerst met een eucharistie in de kerk en nadien met een receptie in 't Kuipershof, alles onder ruime belangstelling. Er was ook een hele delegatie uit Hamont-Achel aanwezig waar hij tot voor kort pastoor was. Guido Dewaegeneere is afkomstig van Zwevegem en vond zijn roeping was op latere leeftijd, in zijn vorig leven was hij doaunier op de luchthaven. Zijn (…) Lees het hele bericht

feest-in-de-padbroekweg

Feest in de Padbroekweg

Voor de derde maal verzamelden de inwoners van de Padbroekweg in Eversel voor hun nieuwjaarsdrink. Volgens getuigen ter plaatse bleef een groot deel van de 50 aanwezigen tot in de vroege ochtend samengetroept in de verwarmde tent bij hotdogs en 'druppelkes' uit de natuurfrigo. (foto Gust Ischen)

de-warmte-van-afrika

De warmte van Afrika

In een overvolle Muzecafé speelde gitarist Désiré Somé (Burkina Fasso) met zijn kwartet  en de fascinerende Malinese zangeres Rima Lam. Een optreden waarbij alle zintuigen verwend werden. Intierm de gevoeligde snaar bespelend, in een taal die niemand begreep en toch haar pijn voelend. Afgewisseld met een heerlijke frivoliteit in haar dans en uitdagende heupswings.Ook SOIL (Sierra Leone Organisation Limburg) was van de partij en zij serveerden voor lekkere hapjes. (meer foto's van Ria De Clerck)

winterse-schansbeemden

Winterse Schansbeemden

Niets zo mooi in deze winterse omstandigheden als een wandeling door onze rijke natuur. Michel Gerits ging het proberen in de Schansbeemden. (meer foto's)

bai-kamara-jr-een-revelatie

Bai Kamara Jr: een revelatie

Bai Kamara Jr gaf gisteravond een fel gesmaakt concert in Muze. Buiten was het winter, maar binnen heersten tropische temperaturen. Het concert is trouwens opgenomen door tv-zender Arte. (foto Lenscollectief), meer foto's van Ria De Clerck

vandaag-geen-volleybal

Vandaag geen volleybal

De volleybalbond heeft beslist omwille van het slechte weer een hele reeks competitiewedstrijden op zondag af te gelasten. VCK Bolderberg A moet dus vandaag niet spelen.

bolderberg-b-verliest-in-hasselt

Bolderberg B verliest in Hasselt

In het volleybal heeft VCK Bolderberg B met 3-1 verloren bij VTI Hasselt. In de tweede set gaven de bezoekers nochtans de indruk dat ze het heft in handen namen, maar dan begon de motor te sputteren, definitief zo bleek. Setstanden: 25-20, 18-25, 25-14, 25-21

de-barones-van-vogelsanck-is-overleden

De barones van Vogelsanck is overleden

De barones de Villenfagne de Vogelsanck is vandaag overleden. Ze was vorige maand 93 jaar geworden en is tot op de laatste dag helder van geest gebleven. Ze werd op 5 december 1919 in Brussel geboren als gravin Louise de Lichtervelde.  In 1941 huwde zij baron Henri de Villenfagne de Vogelsanck.  Door haar huwelijk droeg zij eveneens de titel van Barones van het Heilig Rijk. De baronnes leidde een rustig leven op het kasteel en was niet zo vaak te zien in Heusden-Zolder. Toch beleefde (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-7

De kijk van Richie

De post heeft haar winterplan afgekondigd.

het-weer-glad

Het weer: glad!

Een storing schuift vanuit het zuiden over onze streken en brengt sneeuw en mogelijk ijzel met zich mee. Het kan hierbij gevaarlijk glad worden. De dagen nadien blijven koude luchtstromingen het weer domineren, al wordt het wel droger en rustiger op de weerkaarten. De kans op mist neemt dan wel weer toe.
Morgen neemt de bewolking toe en vanuit het zuiden volgt er in de loop van de ochtend sneeuw. Later kan de sneeuw even overgaan in regen en sneeuw gemengd of zelfs aanvriezende regen. Bij maxima (…) Lees het hele bericht

ruit-van-bus-stuk-gegooid

Ruit van bus stuk gegooid

Rond 10 uur vrijdagavond is in de Koolmijnlaan een bus bekogeld met sneeuwballen en stenen. Daarbij is een ruit van het voertuig gesneuveld. De chauffeur diende een klacht in.

morgen-winterborrelwandeling-in-de-sneeuw

Morgen winterborrelwandeling in de sneeuw

Tegen morgen wordt nog een extra laagje sneeuw van enkele centimeters verwacht. De vzw Toerisme Heusden-Zolder kon dus geen beter ogenblik hebben uitgekozen voor de organisatie van de jaarlijkse winterborrelwandeling naar de kluis. Je kunt voor verschillende afstanden vertrekken aan de ingang van Bovy tussen 13 en 16 uur, maar om 13u45 en 14u15 kan je mee met een geleide wandeling. Boven aan de kluis kan je bij enkele tentjes terecht voor borrels, glühwein, verse erwtensoep of andere warme dranken. Michel Gerits laat vandaag de lezers alvast zien wat ze morgen mogen verwachten.

vandaag-gezien-19-januari-2013

Vandaag gezien

Klimopzaden onder een sneeuwdekentje. (foto Jan Leijskens)

vanaf-volgend-jaar-proefboringen-naar-gas

Vanaf volgend jaar proefboringen naar gas

Nog voor de zomer weet de nv Mijnen of ze volgend jaar mag starten met proefboringen naar gas in de Limburgse ondergrond. Daarvoor bestaan al langer plannen, maar nu is de vergunning aangevraagd bij minister Schauvliege, bevestigde LRM-woordvoerder Koen Nulens van de LRM vanmorgen. Als de vergunning wordt toegekend, worden er vanaf volgend jaar proefboringen gedaan in West- en Midden-Liburg en ook in het Maasland. Ook Heusden-Zolder staat op het lijstje. maar een echte ontginning zal (…) Lees het hele bericht

verlies-voor-mfc-heusden-zolder

Verlies voor MFC Heusden-Zolder

In de tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 6-3 de burenwedstrijd bij Houthalen verloren. Helemaal verrassend is dat niet, want zoals we eerder deze week al schreven moest SI drie basispionnen missen.

morgen-kinderzitting-bij-de-slamridders

Morgen kinderzitting bij De Slamridders

Morgen organiseren De Slamridders hun kindercarnavalszitting in Ons Huis. Daar zijn alle kinderen welkom om 14u30 voor een geanimeerde middag met kinderanimatie, aangepaste muziek en dans, verrassingen, een stunt met de prins en de bekendmaking van de jeugdprins 2013. De toegang is gratis.

geen-straf-voor-turkse-ontvoerders

Geen straf voor Turkse ontvoerders

De rechter in Hasselt heeft twee Turkse broers uit Kayseri vrijgesproken van de ontvoering van een andere Turk uit Heusden-Zolder. Die werd in juni 2008 ontvoerd uit zijn handel in tweedehandsauto's in Zonhoven. Zes dagen lang werd niets meer van hem gehoord tot hij plots weer thuis stond in Berkenbos. De man bleek in Duitsland vastgehouden te zijn en later in Nederland weer vrijgelaten te zijn. Later zijn twee verdachten opgepakt, maar nooit is duidelijk geworden waarmee de ontvoering te maken (…) Lees het hele bericht

arts-rekende-fictieve-prestaties-aan

Arts rekende fictieve prestaties aan

Een 43-jarige neus-, keel- en oorarts riskeert 12 maanden cel en een boete omdat hij fictieve prestaties voor operaties aan het Sint-Franciscusziekenhuis gefactureerd zou hebben. Juridisch heet de beschuldiging 'valsheid in informatica en informaticabedrog'. Daarnaast moest hij zich verantwoorden voor opzettelijke slagen en verwondingen aan een patiënt die een kwaadaardige tumor bleek te hebben. De man overleed een jaar later aan de agressieve kanker. Toen de familie van de (…) Lees het hele bericht

eenn-rijk-kunstpalet-op-meylandt-art

Eenn rijk kunstpalet op 'Meylandt Art'

In Muze kan je nog tot 3 februari het werk van 150 kunstenaars van de gemeentelijke academie voor beeldende kunsten gaan bekijken. Voor de traditionele 'Meylandt Art' expo hebben ze het cultuurcentrum van boven tot onder ingepalmd. Je krijgt er een selectie van schilderijen, foto's, tekeningen, grafiek en beeldhouwwerken te zien. Heel wat studenten hebben na jaren zoeken, experimenteren en evolueren een eigen stijl ontwikkeld. Voor de nieuwe schepen van onderwijs Marleen Hoydonckx was het meteen haar maidentoespraak en daarin mocht ze de verscheidenheid en kwaliteit van de kunstwerken prijzen. Te kijk tot 3 februari, elke dag van 14 tot 20 uur.

vandaag-gezien-18-januari-2013

Vandaag gezien

Een bloeiende toverhazelaar in de sneeuw. De Hamamelis is een plant uit Zuid-Oost Azië, door kruisingen zijn op dit ogenblik veel soorten op de markt, de ene al meer kleurrijk en geurrijk dan de andere. De sliertige bloemblaadjes trekken zich samen door de vrieskou waardoor ze op een dag zoals vandaag kleiner lijken dan op dagen dat het niet vriest. (foto Wim Goris)  

botsing-op-beringersteenweg

Botsing op Beringersteenweg

Vanmorgen vroeg, kort over 5 uur, zijn twee auto's gebotst op de Beringersteenweg. Daarbij viel een gewonde.

iedereen-moet-eten

Iedereen moet eten

Guido Driesens kon vandaag in de Noordberm dit tafereeltje vastleggen. Het is een sperwer die zich op zijn oprit rustig te goed doet aan een musje. Zo zie je maar, elders worden de kleine vogeltjes gevoederd, en vervolgens komen ze zelf op het menu van roofvogels terecht.

vergeet-de-vogels-niet-1

Vergeet de vogels niet

Bij dit winterweer mag je zeker de vogels niet vergeten, zij hebben het moeilijk om voedsel te vinden. Jef Vosch gaf alvast het goede voorbeeld.

meer-signalisatievergunningen-in-verkiezingsjaar

Meer signalisatievergunningen in verkiezingsjaar

In 2012 leverde de verkeersdienst van de politie 52 meer signalisatievergunningen af dan in 2011, namelijk 268. Het gaat hier om 170 vergunningen voor het plaatsen van verkeerssignalisatie bij wegenwerken en 98 toelatingen om voor een verhuizing (46), een container (26) of andere redenen (26) een deel van de openbare weg te mogen innemen. De vermeerdering van de signalisatievergunningen is trouwens typisch voor een verkiezingsjaar. De politie en het Provinciaal Veiligheidscomité (…) Lees het hele bericht

gratis-naar-bai-kamara

Gratis naar Bai Kamara

Zaterdag om 20u15 kan je in Muze een gratis concert bijwonen van Bai Kamara Jr.& Band. Bai Kamara Jr. is afkomstig uit Sierra Leone en woont sedert 1990 in Brussel waar hij studeerde. Hij werkte o.m. samen met Dani Klein (Vaya Con Dios) en speelde voorprogramma's voor Youssou N’Dour, Cassandra Wilson en Habib Coité. Vorig jaar verscheen zijn nieuw album ‘This is Home’ bij het label Pias, zijn vierde CD trouwens. Zijn soulstem doet denken aan Sting, Paul Weller, Ben (…) Lees het hele bericht

luypaert-mag-niet-luieren

Luypaert mag niet luieren

Voor Geert Luypaert zitten er ondertussen vijf dagen op in de FBI-Academy. Gisteren was een dag vol fysieke testen met vooral push ups en het lopen van 1 mijl, dat laatste bracht hij er als snelste van af. Dan volgden de eerste lessen in leiderschap, conflicthantering en leugendetectietechnieken. De lesgevers hebben minstens 20 jaar terreinervaring en de collega-studenten zijn een allegaartje van Amerikanen maar ook politiemensen uit Zwitserland, Italië, Bulgarije, Aruba, Tanzania, (…) Lees het hele bericht

dit-weekend-geen-voetbal

Dit weekend geen voetbal

Er wordt volgend weekend niet gevoetbald. Het provinciaal comité van de voetbalbond heeft alle provinciale wedstrijden in Limburg en ook alle jeugdcompetities afgelast omdat de velden onbespeelbaar zijn door sneeuw en ijs. Zoals het er nu naar uitziet zal er trouwens alleen in eerste en tweede nationale gespeeld worden.

bus-botst-tegen-paal

Bus botst tegen paal

In de Sint-Jobstraat in Bolderberg is vanochtend kort voor half 7 een bus van de Lijn tegen een elektriciteitspaal gebotst. Vermoedelijk is de bus op het gladde wegdek aan het schuiven gegaan. Op het ogenblik van het ongeval waren er twee passagiers aan boord. Die bleven ongedeerd. De buschauffeur raakte wel gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

oud-deken-julien-broes-overleden

Oud-deken Julien Broes overleden

Priester en oud-deken Julien Broes is deze week in Heusden-Zolder overleden. Hij werd 90 jaar. Hij werd geboren in Aarschot en was na zijn priesterwijding lange tijd actief in Willebroek, als parochiepriester en leraar. Van1972 was Broers pastoor en deken in Dilbeek. Hij was ook heel muzikaal, speelde orgel en piano. Na zijn pensioen in 1991 verhuisde hij naar Heusden "om ver genoeg van zijn opvolger die alle vrijheid te schenken". In Heusden sprong hij nog geregeld bij in de parochiewerking. De uitvaart van Julien Broes heeft plaats nu zaterdag om 10u30 uur in de Sint-Willibrorduskerk.

paul-coolen-is-in-laos-aangekomen

Paul Coolen is in Laos aangekomen

Op zijn fietstocht langs de Mekong fietst Paul Coolen nu al enkele dagen door Vietnam. Hij is gisteren - op dag 13 - doorgetrokken tot aan de grens met Laos. Vervolgens gaat hij door dat land fietsen om dan weer in Thailand aan te komen. Ondertussen geeft hij zijn ogen de kost en probeert hij in contact te komen met de plaatselijke bevolking. Op zijn blog lees je onder meer zijn merkwaardig avontuur bij een lokale kapper.

si-heusden-zolder-op-halve-kracht

SI Heusden-Zolder op halve kracht

Overmorgen vrijdag maakt zaalvoetbalclub MFC SI Heusden-Zolder de korte verplaatsing naar de buren uit Houthalen. Maar het wordt een derby op halve kracht. SI moet Rossi en Vanbeuren thuislaten, beiden zijn geschorst. En Niels Vanpol is niet hersteld van de blessure van afgelopen vrijdag tegen Leopoldsburg. Het wordt dus een harde dobber.

winterimpressies-op-meylandt

Winterimpressies op Meylandt

Enkele winterse beelden van kasteel en vijver Meylandt. (foto's Wim Goris)

weer-45-bestuurders-zonder-verkeersbelasting

Weer 45 bestuurders zonder verkeersbelasting

Het blijft een riskante onderneming om met je auto rond te rijden zonder verkeersbelasting te betalen. Bij een nieuwe actie van de politie van Heusden-Zolder samen met de Vlaamse belastingsdienst zijn weer 45 wanbetalers tegen de lamp gelopen. Het bracht de overheid bijna 23.700 euro op. Daarnaast zijn nog eens 2 bestuurders zonder verzekering betrapt, en 11 'gordelloze bestuurders' mochten ook nog eens 100 euro ophoesten.

vandaag-gezien-16-januari-2013

Vandaag gezien

Toch speciaal, de winterjasmijn die bloeit in de sneeuw. (foto Wim Goris)

op-31-januari-eerste-echte-gemeenteraad

Op 31 januari eerste echte gemeenteraad

Op donderdag 31 januari om 19 uur houdt de gemeenteraad een eerste echt zitting. Op de agenda staan 15 punten in openbare zitting. Daarbij onder meer de uitgestelde installatie van raadslid Selahattin Özer, de aanwerving van twee hoofdinspecteurs bij de politie, de levering van gas en elektriciteit via een samenaankoop van de provincie en het budget van het OCMW.

winterse-ochtend

Winterse ochtend

Opnieuw een winterse ochtend vandaag, we hebben temperaturen rond min 8 gemeten, en het is uitkijken voor gladde wegen. De kleinere wegen zijn nog helemaal dicht gesneeuwd en ook op de hoofdwegen komen nog gladde plekken voor. De treinen hadden vanochtend slechts enkele minuten vertraging en ook de bussen rijden min of meer op schema.

marleen-bongaerts-voorzitster-winkelcentrum-cite

Marleen Bongaerts voorzitster winkelcentrum Cité

Marleen Bongaerts, de zaakvoerster van de Fun, is de nieuwe voorzitster van het Winkelcentrum Cité. Ze volgt Eddy Daniels op die onlangs, na tientallen jaren, een stap opzij zette. Het is nu aan Marleen om samen met het bestuur allerlei acties en zeker ook de Braderie gestalte te geven.

winter-in-de-mangelbeekvallei

Winter in de Mangelbeekvallei

Wim Goris maakte vandaag een frisse wandeling door de Mangelbeekvallei en maakte daar mooie prentjes.

winteravondimpressies

Winteravondimpressies

Terwijl de sneeuwvlokjes nog altijd neerdwarrelen, moest Gust Ischen zijn fototoestel maar richten en afdrukken voor enkele mooie winteravondimpressies uit Eversel.

opnieuw-gladde-wegen-1

Opnieuw gladde wegen

Moet je nog de weg op, wees dan voorzichtig, want het extra laagje sneeuw maakt de avondspits gevaarlijk. Niet alleen de secundaire wegen zijn gevaarlijk, maar de verkeersinfo meldt ook gladheid op de E 313 tussen Herentals en Beringen en de E 314 tussen Zolder en Genk. UPDATE Ook op de hoofdwegen in Heusden-Zolder was het vanavond moeizaam rijden en op de bruggen was het zelfs ronduit gevaarlijk.

winterimpressies

Winterimpressies

We hebben hier dan wel niet het pak sneeuw gehad van andere regio's, dat wil niet zeggen dat er geen mooie winterbeelden kunnen geschoten worden, zoals deze van Davy Neuteleers.

massaal-sneeuwballengevecht-in-t-college

Massaal sneeuwballengevecht in 't college

Naar schatting 400 leerlingen van het Sint-Franciscuscollege hebben zich tijdens de middag eens flink kunnen uitleven. Ze trokken naar de sportvelden waar een - toegelaten - sneeuwballengevecht uitbrak. Pure fun, en alles is zonder ongelukkig verlopen, alleen wat verkleumde vingers en rode oren. (foto's Patrick Daniels)

niels-is-jeugdprins-bij-de-tutters

Niels is jeugdprins bij De Tutters

De jeugdige carnavalisten maken niet alleen in eigen gemeente furore. Niels Vidal uit de Merelstraat is immers verkozen tot jeugdprins Niels 1 van De Tutters in Tuilt. Hij heeft nu de komende weken een bijzonder druk programma voor de boeg.

vandalisme-op-helzold

Vandalisme op Helzold

Op Helzold hebben vandalen weer maar eens toegeslagen. Deze keer was het de hondenclub die ongewenst bezoek kreeg en de vereniging met schade achterliet.

vandaag-begint-fbi-opleiding

Vandaag begint FBI-opleiding

Vandaag begint voor politiechef Geert Luypaert het echte werk aan de FBI-Academy van Quantico. Zaterdag is hij er aangekomen en opgepikt door zijn kamergenoot, een kapitein van de politie in Houston Texas. De voorbije dagen gingen op aan paperassen, kleding afhalen en het overwinnen van de 'jet lag' van 6 uur. Maar vandaag starten de lessen dus en van brossen lijkt ons voorlopig geen sprake.

hond-redt-muis

Hond redt muis

Isa, de golden retriever van de familie Van de Beeck in de Weg naar de Grauwe Steen, toonde zich vanmorgen vroeg van haar beste kant. Ze redde de tuinmuis uit de sneeuw. Na de spectaculaire reddingsactie praatten redder en slachtoffer nog wat na. Hopelijk is de kat van de buren even muislievend ...
Heb je ook mooie winterfoto's? Eén adres: redactie [!] heusden-zolder.eu

wegen-nog-niet-open

Wegen nog niet open

Heel wat wegen, zeker de kleinere, zijn niet vrij door de sneeuwval. Hou dus rekening met slipgevaar en traag rijden. Voor het openbaar vervoer valt het op dit moment nog mee. De Lijn meldt dat er in Limburg nauwelijks vertragingen uit, maar sluit niet uit dat dat in de loop van de ochtend verergert.

winteroffensief-is-gestart

Winteroffensief is gestart

Kort voor middernacht is ook bij ons het aangekondigde winteroffensief losgebarsten en is de sneeuw beginnen vallen. Het is dus uitkijken op de weg en in de loop van de nacht zal normaal gezien de toestand alleen maar gevaarlijker worden. De strooidiensten zijn volop in de weer.

leerwinkel-el-mundo-is-geopend

Leerwinkel El Mundo is geopend

De leerlingen van het zevende jaar Winkelbeheer en Etalage van het Sint-Franciscuscollege hebben hun leeronderneming 'El Mundo' plechtig geopend. Ze hebben die zelfstandig uit de grond gestampt, maar de voorbereidingen waren al van september bezig, en dat begeleid door verschillende vakleerkrachten. De winkeluitbaters gaan vooral themagericht tewerk in de loop van het schooljaar, zo zullen ze onder meer hun klant rond Valentijn in de watten leggen. (foto Patrick Daniels)

vandaag-gezien-14-januari-2013

Vandaag gezien

't Is eigenlijk weer voor sneeuwklokjes en wat ontdekte Jan Leijskens ... de eerste krokus. 't Zal zijn omdat de krokusvakantie dit jaar ook vroeg valt zeker?

zachte-en-gespreide-bevoorrading

'Zachte en gespreide bevoorrading'

53 steden en gemeenten en 5 warenhuisketens in Vlaanderen nemen deel aan een distributieproject van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits rond stedelijke distributie. Bij de gemeenten zit ook Heusden-Zolder en de winkelketens zijn Colruyt, Delhaize, Albert Heijn, Carrefour en Lidl. Enerzijds gaat het om het stil en duurzaam laden en lossen van goederen in steden en gemeenten tijdens de vroege ochtend en de late avond. Anderzijds is er aandacht voor een betere samenwerking en (…) Lees het hele bericht

dronken-bestuurder-rijdt-in-op-politie

Dronken bestuurder rijdt in op politie

De politie heeft in het kader van de BOB-campagne alcohol- en snelheidscontroles gehouden op verschillende plaatsen in de gemeente. 119 bestuurders legden een ademtest af. 3 hadden teveel alcohol gedronken. 1 bestuurder weigerde de test. Ook zijn 258 voertuigen gecontroleerd op snelheid. 16 personen reden te snel en krijgen binnenkort een boete in de bus. Een dronken bestuurder die de alcoholcontrole negeerde, reed ei zo na een agent omver. De roekeloze bestuurder werd na een korte achtervolging onderschept. Hij gedroeg zich weerspannig en werd ter ontnuchtering in de cel gestopt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

het-weer-sneeuw

Het weer: sneeuw!

Een storing komt van het noorden opzetten en brengt een portie sneeuw met zich mee. Een sneeuwtapijtje is hierbij mogelijk. De volgende dagen blijft het koud en de kans op sneeuw neemt af. Het is winter !
Vandaag wisselen bewolkte perioden af met enkele opklaringen. Een lokaal sneeuwvlokje is mogelijk, maar veel wordt er niet verwacht. De maxima liggen rond het vriespunt.
Morgen komt er sneeuw opzetten in de vroege ochtend zodat we dag met een sneeuwtapijtje beginnen van enkele cm. De (…) Lees het hele bericht

leraars-de-luchtballon-in-beroepen-zonder-grenzen

Leraars De Luchtballon in Beroepen zonder Grenzen

Vier leerkrachten van de school De Luchtballon in de Kortstraat zijn vanavond op Eén te zien in het programma 'Beroepen zonder Grenzen'. Stijn Van Herck, Sofie Winters, Cindy Mackowiak en Nilifer Karkide trokken enkele maanden geleden naar lNepa waar ze in de bergen een ongelooflijke ervaring konden doormaken. Onderwijs zonder veel middelen, maar met enorm enthousiaste en leergierige kinderen. Zelf mogen ze vooraf nog niets prijsgeven van hun avonturen, maar hier vind je alvast een voorsmaakje in de trailer en de rest volgt straks. 'Beroepen zonder Grenzen', vanavond om 20u40 op Eén.

wisselend-succes-voor-petanque-olympia

Wisselend succes voor petanque Olympia

In het petanque kregen de talrijk opgekomen supporters van Olympia in derde provinciale een spannende wedstrijd tegen Genk A te zien, die werd uiteindelijk met 5-4 gewonnen. Nationaal ging Olympia onderuit in Luik met 7-2 en in eerste provinciale verloor Olympia A met zware 8-1 in Lanaken A.

bolderberg-b-zet-terugronde-goed-in

Bolderberg B zet terugronde goed in

In het volleybal heeft Bolderberg B zijn terugronde op een uitstekende manier ingezet, het behaalde een overtuigende 3-0 zege tegen Lommel en dat ondanks het ontbreken van twee basisspelers wegens examens. Setstanden waren 25-23, 25-22, 25-21.

fc-bolderberg-met-een-stormram

FC Bolderberg met een stormram

Bolderberg FC was dé ploeg van Heusden-Zolder die dit weekend voor een klapstuk zorgde, het ging bij buur Stokrooie VV winnen met liefst 0-6.

driemaal-1-1-in-vierde-a

Driemaal 1-1 in vierde A

In vierde provinciale A was het een eentonig gebeuren: SK Heusden 06-Flandria Paal, Inter Sport Winterslag-Statie Zolder en Anadol-Kabouters Opglabbeek …. Het werd overal 1-1.

hamont-te-sterk-voor-vrijheid

Hamont te sterk voor Vrijheid

In derde A moest Vrijheid Zolder vanmiddag het onderspit delven tegen KFC Hamont 99, het werd 2-4.

kvv-blijft-verliezen-1

KVV blijft verliezen

In tweede provinciale B verloor KVV Heusden-Zolder thuis met 0-4 van Flandria Paal.

leerkrachten-die-het-verschil-maken

Leerkrachten die het verschil maken

Een aangename verrassing voor de leerkrachten van de Sint-Jan Berchmansschool in Viversel. Uit de talrijke nominaties in het tijdschrift 'Klasse voor ouders' sprongen de juffrouwen Rita, Jessica en Ria er uit als ‘leerkrachten die het verschil maken’. Ze kregen een attentie die ze symbolisch deelden met hun collega's.

viversel-wint-bij-ham

Viversel wint bij Ham

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Standaard Viversel met 1-2 gewonnen bij KFC Ham United.

vandaag-gezien-13-januari-2013

Vandaag gezien

Een groene korstmos krijgt een apart karakter na een vriesnacht. (foto Jan Leijskens)

bolderberg-morst-met-punten

Bolderberg morst met punten

In het volleybal heeft VCK Bolderberg A Namur Volley verslagen met 3-2, een overwinning dat wel maar tegelijk ook een gemiste kans op 3 punten en tegelijk om aansluitint te krijgen met de voorgangers. Bolderberg liet het vooral in het eerste deel van de wedstrijd afweten. Setstanden: 22-25, 19-25, 25-22, 25-21 en 15-13

decorte-met-een-speciale-versie-van-schiller

Decorte met een speciale versie van Schiller

Jan Decorte en De Roovers brachten gisteravond een speciale versie van Die Räuber, van Schiller. (foto Lenscollectief)

jurgen-schots-nieuwe-prins-der-slamridders

Jurgen Schots nieuwe prins der Slamridders

Als hoogtepunt van hun geanimeerde showavond hebben De Slamridders zaterdagavond laat hun nieuwe prins aangesteld. Het is Jurgen Schots geworden, Als Jurgen 1 mag hij De Slamridders leiden tijdens de kinderzitting van 20 januari, het bal van 15 februari en de stoet op 16 februari. Tijdens zijn intronisatiespeech beloofde hij alvast vuurwerk. (foto Dimitri Reynders)

eerste-nieuwjaarsreceptie-in-amideus

Eerste nieuwjaarsreceptie in Amideus

 Er komt stilaan meer en meer leven in de brouwerij in residentie Amideus in Berkenbos. Gisteren werd met de eerste bewoners voor het eerst een nieuwjaarsreceptie gehouden. Er werd getoost op het nieuwe jaar en hun nieuwe 'samenleving'.

4-doelpunten-van-amajoud-volstaan-niet

4 doelpunten van Amajoud volstaan niet

In het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 5-7 verloren van ZVC Leopoldsburg. Bij de rust stond het nog 2-1 maar de bezoekers speelden koelbloediger en slimmer. Bij de thuisploeg kon vooral Amajoud zich onderscheiden met 4 van de 5 doelpunten

damp-en-rook-kunnen-misleidend-zijn-bij-koud-weer

Damp en rook kunnen misleidend zijn bij koud weer

Eén van de nevenaspecten van het koude en heldere weer is dat rook en damp veel meer opvallen en soms alarmerend kunnen lijken. Dat leidde gisteren al tot een loze brandoproep bij een frituur en vandaag gebeurde hetzelfde nabij Circuit Zolder waar kinderen de rook van een pas aangestoken open haard als een mogelijke brand interpreteerden. Anderzijds is het al maar goed dat mensen alert reageren, want bij een echte brand kan dat veel onheil voorkomen.

de-kijk-van-richie-6

De kijk van Richie

Richie is al naar het autosalon geweest.

jan-decorte-bewerkt-schiller

Jan Decorte bewerkt Schiller

Jan Decorte brengt vanavond samen met Cie Bloet & De Roovers 'Schiller/Tasten' in de Muzeschouwburg. Decorte smijt zich helemaal in Die Räuber, een jeugdwerk van Schiller uit 1780. Hij maakt er een soort eenvoudige, kinderlijke versie van die graaft tot de essentie. Centraal staat de venijnige strijd tussen twee broers: Franz en Karl Moor. Het duo Jan Decorte-Sigrid Vinks zijn hiervoor opnieuw een alliantie aangegaan met De Roovers.Tickets: € 16, € 13. (foto Danny Willems)

het-weer-winterprik

Het weer: winterprik!

Koude lucht van polaire oorsprong doet onze streken aan en dat worden we zeker gewaar. De temperaturen komen amper boven het vriespunt uit, maar er is ook ruimte voor de zon. Af en toe kunnen storingen echter tot onze streken doordringen en is er kans op een sneeuwvlokje.
Vandaag wordt een droge dag met eerst flink wat zon. Na de middag komt er meer bewolking opzetten, maar de kans op neerslag is klein. Na een koude ochtend met minima van -4 graden komen de maxima slechts uit op 2 graden.
Lees het hele bericht

stanske-onze-oudste-is-100-jaar

Stanske, onze oudste, is 100 jaar

Heusden-Zolder heeft vandaag zijn oudste inwoner gevierd, want Maria Constantia - Stanske - Vanhoudt is 100 jaar geworden. Ze werd op 11 januari 1913 geboren in Balen, in 1919 kwam ze naar Heusden waar ze in 1933 trouwde met 'Veer' Schroyen. Het koppel woonde in de Geenrijt en kreeg 6 kinderen. In 1979 verloor Stanske haar echtgenoot. Maar met 11 kleinkinderen, 13 achterkleinkinderen en 5 achterachterkleinkinderen heeft ze een prachtige familie. Ze werd vandaag gevierd in rusthuis (…) Lees het hele bericht

geen-brand-maar-opgewarmd-frietvet

Geen brand maar opgewarmd frietvet

De uitbater van frituur Stationnetje langs de Michel Scheperslaan schrok zich kort voor de middag een hoedje toen er een 5-tal brandweerwagens voor zijn zaak stopten. Die waren gealarmeerd door een voorbijganger die rook uit de schouw had zien komen, terwijl de deur en de rolluiken van de frituur nog dicht waren. Maar een frituur moet nu eenmaal het frietvet opwarmen voor openingstijd en zeker met de koude viel de damp daarbij extra op. De brandweer kon terugkeren, en de man kon zoals voorzien zijn frieten bakken.

betrapte-inbrekers-vluchten

Betrapte inbrekers vluchten

In de Bavostraat heeft gisteren in de vroege avond een vrouw twee inbrekers op heterdaad betrapt nadat het raam hadden geforceerd. Twee mannen sloegen op de vlucht en gingen er vandoor in een zwarte Mercedes. Op een werf in de Kanaalweg zijn onbekenden er vandoor gegaan met een kraankabel.

scouts-verbranden-kerstbomen

Scouts verbranden kerstbomen

Morgenavond vanaf 18u30 houden de scouts en gidsen De Perenboom aan hun lokalen een kerstboomverbranding. En ze gaan daar een gezellige boel van maken met jenever, frisdrank, pintjes, warme chocomelk, glühwein, hotdogs, enz aan 1 euro. Trouwens, wie zijn kerstboom meebrengt, krijgt een gratis consumptie per gezin. En met het aangekondigde winterweer zullen het vuur en de warme drankjes zeker voor veel gezelligheid zorgen. Afspraak Oude Baan 49-51.

morgen-showavond-van-de-slamridders

Morgen showavond van De Slamridders

De Slamridders organiseren zaterdag 12 januari hun jaarlijkse carnavalpronkzitting in Ons Huis. Geen carnavalsbal of fuif maar een showavond met opvoeringen, sketches en buutteredenaars. Het publiek krijgt meer dan 3 uur show aangeboden, aan elkaar gepraat door Jos Roofthooft. Optredens zijn er van Laurel & Hardy, zanger Ricky Fleming, Buutteredenaar Erik Verheyen, de travestieshow van Madame Gisela, de onvermijdelijke Limburgse André Van Duyn (foto), de rock n' roll van de Footloose Dancers en als hoogtepunt is er de aanstelling van de prins 2013. De show start om 20u11 en kaarten kosten 10 euro aan de kassa.

klant-eet-zonder-te-betalen

Klant eet zonder te betalen

In een restaurant in de Sint-Jobstraat is gisteravond een klant komen eten. Laat op de avond is hij buitengegaan zonder betalen. De politie werd erbij gehaald.

boek-over-50-jaar-circuit-zolder

Boek over 50 jaar Circuit Zolder

Circuit Zolder viert dit jaar zijn 50ste verjaardag, onder meer met de uitgave van het boek '50 Jaar Circuit Zolder'. Het zijn 260 pagina’s geworden met verhalen en foto’s. Rijders, medewerkers, officiëlen, ... blikken terug en enkele journalisten bieden ook een blik achter de schermen. In de beginperiode waren de motor en de auto belangrijk, maar toen ook al het wielrennen, met het BK en WK's op de weg en in het veld. En in ’73 was er de allereerste (…) Lees het hele bericht

15-fietsen-niet-in-orde-2

15 fietsen niet in orde

De verkeersdienst van de politie heeft fietscontroles gehouden in de schoolomgeving van het college, campus Berkenbos. Vooral de werking van de fietsverlichting werd onderzocht. 15 fietsen van de 107 bleken technisch niet in orde. In slechts 7 gevallen functioneerde de verlichting slecht of helemaal niet. Andere mankementen waren:  slechte rem (3), ontbrekende reflectoren (14) en geen bel (5).

streekeigenplanten-voor-in-de-tuin

Streekeigenplanten voor in de tuin

Zoals elk jaar organiseert de vzw Orchis samen met het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum een actie ter promotie van inheemse en streekeigen planten en bomen. Wie de planten bestelt, kan niet alleen zorgen voor meer inheems groen bij de eigen deur, maar met de opbrengst wordt ook de natuurbescherming ondersteund. Tot 5 februari kunnen planten besteld worden op de website van het VZOC, op zaterdagvoormiddag 23 maart kunnen de planten dan in het opvangcentrum worden afgehaald.

leerlingen-in-de-bres-voor-vredeseilanden

Leerlingen in de bres voor Vredeseilanden

Jongeren zijn wel degelijk nog geëngageerd, en dat is dit weekend ook weer te merken. Leerlingen van het Sint-Franciscuscollege zullen op 11, 12 en 13 januari postvatten aan enkele supermarkten in Heusden-Zolder en Koersel om sleutelhangers en magneten van Vredeseilanden te verkopen. De opbrengst moet dienen om boeren over heel de wereld een leefbaar inkomen te verschaffen. (foto archief)

kameleonkinderen-maken-knopenkunst

Kameleonkinderen maken knopenkunst

De kinderen van de wijk Halhei hebben vandaag bij de vzw Kameleon een kunstwerk met knopen gemaakt. Kameleon wil met de workshop maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren een onvergetelijke creatieve namiddag bezorgen door hen nieuwe vaardigheden te laten ontdekken. Ook vraagt Kameleon aandacht voor de problematiek van kinderen die het Nederlands onvoldoende machtig zijn. De creatieve namiddag kadert in de nationale ‘Knopen doen kinderen hopen’ actie waarmee winkelketen (…) Lees het hele bericht

klein-theater-logeert-in-vakantiehoeve

Klein Theater logeert in vakantiehoeve

Bij Klein Theater Bolderberg wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de nieuwste productie 'Pension de Hooizolder', een stuk van Willy Gilis en Gaston Veltjen in een regie van Willy Gilis. Stadsmensen komen op vakantie in een boerderij-pension waar ze ook aan de dagelijkse activiteiten deelnemen. De knecht vervult er zijn taken met enthousiasme en vooral veel 'liefde. Een klant met een kuisobsessie en een verre vriend van Bomma uit Amerika zorgen voor nog meer hilariteit. Het Klein Theater Bolderberg speelt op zaterdag 19 en 26 januari om 20 uur en zondag 27 januari om 15 uur in De Witte Zaal en op vrijdag 1 en zaterdag 2 februari om 20 uur in de schouwburg van Muze. Kaarten bij Roger Philtjens, tel. 011-25.09.19 ofphiltjensr[!]skynet.be

het-weer-winter-in-aantocht

Het weer: winter in aantocht

Op de langere termijn kan een hogedrugebied over Rusland stilaan richting West-Europa opbouwen en zijn invloed laten gelden over onze streken. Er wordt hierbij koude lucht aangevoerd van polaire oorsprong met temperaturen die ’s nachts flink onder het vriespunt kunnen duiken en overdag nauwelijks positief worden. Op de korte termijn komt de wind nog even uit het zuidwesten met relatief zachte lucht over onze streken.
Morgen is het zwaar bewolkt tot betrokken en een storing brengt enige tijd (…) Lees het hele bericht

paul-coolen-verbaast-zich-over-mensen-en-gewoonten

Paul Coolen verbaast zich over mensen en gewoonten

De fietstocht langs de Mekong van Paul Coolen draait 'op volle toeren'. Hij heeft er ondertussen al een flinke trip door Thailand opzitten en fietst nu in Cambodja. In zijn verslagen vallen twee dingen op, Paul komt geregeld in een enorme verkeersdrukte terecht en hij kampt ook vaak met een enorme hitte. Maar op andere momenten kan hij dan weer genieten van de rust. Hij observeert ondertussen heel veel: mensen, gewoonten, voorwerpen, infrastructuur, enz. Zijn avonturen kan je hier volgen.

minder-goederen-meer-containers-op-kanaal

Minder goederen, meer containers op kanaal

Wie al eens langs de boorden van het Albertkanaal wandelt of fietst of een terrasje meepikt, zal het misschien amper zijn opgevallen, maar vorig jaar zijn er 7 % minder goederen vervoerd dan in het topjaar 2011. Toch nog altijd 37,4 miljoen ton met evenveel ladingen en lossingen als het jaar voordien. De verklaring is uiteenlopend. Enerzijds is er de economische crisis (vooral in de bouw) en daarnaast de afbouw van de Luikse staalindustrie waardoor het transport van steenkool en ertsen (…) Lees het hele bericht

bloedinzamelingen-van-het-rode-kruis-2

Bloedinzamelingen van het Rode Kruis

In de loop van januari houdt het Rode Kruis drie bloedinzamelingen in Heusden-Zolder: donderdag 10 januari in De Witte Zaal in Bolderberg, maandag 21 januari in Ons Huis in Berkenbos en dinsdag 22 januari in O.C. Sint Baaf in Eversel. Je kunt er terecht van 18 uur tot 20u30. UPDATE Uitgerekend vandaag heeft het Rode Kruis bekendgemaakt dat het dringend nood heeft aan donors met O-positief en O-negatief, die voorraden zijn sterk geslonken.

de-kijk-van-richie-5

De kijk van Richie

Richie kon alvast de badge bekijken die zonechef Geert Luypaert in Amerika kan verwerven.

dieven-viseren-vrachtwagens

Dieven viseren vrachtwagens

In de Boterbosstraat werd vanmorgen ontdekken dat in drie vrachtwagens was ingebroken. Daarbij gingen de dieven er vandoor met onderdelen van de motor, de vrachtwagens konden daardoor niet meer rijden. En ook in de Kapelstraat zijn vrachtwagenonderdelen gestolen.

ocmw-raad-kan-aan-de-slag

OCMW-raad kan aan de slag

Vanavond is ook de OCMW-raad geïnstalleerd. De raadsleden - die vorige week door de gemeenteraad waren verkozen - legden de eed af. Vervolgens mochten ze de OCMW-voorzitter verkiezen en zoals eerder afgesproken werd dat Lode Schops van de N-VA. (foto Julien Maebe)

familie-vanhoudt-soeffers-25ste-keer-samen

Familie Vanhoudt-Soeffers 25ste keer samen

Ieder jaar kort na de jaarwisseling houdt de familie Vanhoudt-Soeffers haar nieuwjaarsfeest. Gisteren gebeurde dat al voor de 25ste keer. De familie bestaat uit de 6 kinderen Michel 81 jaar, Jean 77 jaar, Alice 70 jaar, Paula 80 jaar, Yvonne 75 jaar en Jozef (overleden), 14 kleinkinderen, 30 achterkleinkinderen en 1 achter achterkleinkind. Iedereen kijkt weer uit naar de jaarlijkse happening waar tussen het eten en drinken door heel wat verhalen worden opgedist.

politiechef-krijgt-opleiding-bij-fbi

Politiechef krijgt opleiding bij FBI

Korpschef Geert Luypaert van de politie gaat van 12 januari tot 22 maart een opleiding volgen bij de FBI in de Verenigde Staten. Hij is daarvoor eerst beoordeeld door een nationale selectiecommissie en legde vervolgens schriftelijke en mondelinge proeven af op de Amerikaanse ambassade. Luypaert mag als enige Belg naar de opleiding voor leidinggevenden in de FBI National Academy in Quantico, Virginia. 10 weken lang krijgt hij er opleidingen rond leiderschap, management van personeel en (…) Lees het hele bericht

werkloosheid-stijgt-met-8-9-in-een-jaar

Werkloosheid stijgt met 8,9 % in een jaar

Eind december telde Heusden-Zolder 1121 werklozen, dat is 7,93 % van de beroepsbevolking. De grootste groep zijn de mannen tussen de 25 en 50 jaar met 300 stempelaars, gevolgd door de vrouwen uit die categorie met 288. Verontrustend is ook wel dat 314 jongens en meisjes jongeren dan 25 jaar zonder werk zitten. 45,4 % van de werklozen zijn van allochtone origine. Op jaarbasis is het aantal werklozen in Heusden-Zolder met 8,9 % gestegen, maar ten opzichte van november 2012 was er een daling met 1,1 %. De cijfers zijn afkomstig van de VDAB.

olympia-verliest-nipt-tegen-leider

Olympia verliest nipt tegen leider

In het petanque heeft de B-ploeg van Olympia Heusden verloren tegen de ongeslagen leider Eisden A met 5-4.

dood-op-landingsbaan

Dood op landingsbaan

Boven de viskweekvijvers in het Bolderdal zijn draden gespannen om plunderingen door gevederde dieven tegen te gaan. Maar zwanen en andere watervogels hebben een lange start- of landingsbaan nodig. Zijn vliegen tegen de draad aan en blijven dood achter. (foto Jan Leijskens)

vanavond-installatie-ocmw-raad

Vanavond installatie OCMW-raad

Na de gemeenteraad vorige week wordt vanavond om 20 uur ook de OCMW-raad geïnstalleerd. De raad wordt eerst geleid door de voorzitter van de gemeenteraad. Dan leggen de raadsleden de eed af en vervolgens verkiezen ze de voorzitter die het dan overneemt. Er staan nog enkele punten op de agenda zoals de aanwijzing van een plaatsvervangend voorzitter, de verkiezing van het vast bureau en van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

funky-town-in-de-muzeschouwburg

Funky Town in de Muzeschouwburg

Het Muze huisorkest startte dit jaar met een fantastische funky set in een goedgevulde schouwburg. Een prachtige duo-compositie van Lieven Cambré werd gevolgd door o.a. Piyamas en Zombie van Zappa. Daarna, met je ogen dicht, Tom Waits himself, en toch was het Johan Schroyen, prachtig en binnenkort zeker terug te horen in Muze.Afsluitend met de snerpende gitaarsound van Rocco di Turi, met een grandioze boodschap voor 2013, "Come together, right now"
(meer foto's van Ria De Clerck)

bolderberg-verlies-thuis

Bolderberg verlies thuis

In vierde C leed Bolderberg een thuisnederlaag tegen Gingelom, het werd 1-2.

statie-wint-derby-van-heusden

Statie wint derby van Heusden

In vierde provinciale A kon Statie Zolder het laken naar zich toetrekken in het derby tegen SK Heusden 06. Het werd 3-2.

kvv-beperkt-de-schade

KVV beperkt de schade

Na het forfait van de vorige speeldag kon KVV Heusden-Zolder weer een elftal tussen de lijnen brengen in tweede provinciale B en dat voor de verplaatsing naar Bilzen. En al bij al viel het allemaal nog mee, want het werd maar 4-0.

twee-koningen-op-de-cite

Twee koningen op de Cité

Op de Cité werd er ook Driekoningen gezongen, hoewel het daar maar om twee vorsten ging, de derde was nog met vakantie. (foto Brigitte Thijs)

vrijheid-wint-in-lommel

Vrijheid wint in Lommel

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder met 2-3 gewonnen in Lommel.

nieuwjaar-in-de-sint-barbarastraat

Nieuwjaar in de Sint-Barbarastraat

Voor het vierde jaar op kwamen de buurtbewoners van de Sint-Barbarastraat samen om te klinken op het nieuwe jaar. Het werd een gezellig samenzijn en al even traditiegetrouw zorgden zorgden de lokale zangdiva's Maria en Mariette voor de muzikale sfeer.

in-viversel-zongen-de-driekoningen

In Viversel zongen de Driekoningen

Naar jaarlijkse traditie was het vandaag weer 3-koningen zingen in Viversel, waarvan de opbrengst naar de missies gaat. Van deur tot deur werd er gezongen en ... gedronken. Bij Jos en Greta is de traditionele stopplaats voor tomatensoep met balletjes en als afsluiter een zelfgemaakte limoncello. (meer foto's)

bart-cannaerts-voor-uitverkochte-muze

Bart Cannaerts voor uitverkochte Muze

Voor een uitverkochte Muze-schouwburg speelde Bart Cannaerts vanavond 'Waar is Barry?'. (foto Lenscollectief)

anadol-krijgt-pandoering-in-kaulille

Anadol krijgt pandoering in Kaulille

In vierde provinciale A moest Anadol vanavond een 7-0 pandoering slikken bij Kaulille, dat is wat men noemt vuurwerk na Nieuwjaar.

viversel-lijdt-thuisnederlaag

Viversel lijdt thuisnederlaag

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Standaard Viversel zaterdagavond met 1-2 verloren van Stal.

voor-het-eerst-bussen-naar-nieuwjaarsreceptie

Voor het eerst bussen naar nieuwjaarsreceptie

Behoorlijk wat volk zaterdagavond op de volkse nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur op het Heldenplein en dat ondanks het wat miezerige weer. De dorpsraden werkten uiteindelijk toch mee, nadat een compromis uit de bus was gekomen. Vorig jaar waren ze boos omdat de receptie altijd in Zolder-Centrum plaatsvond. Nu waren er feestbussen ingelegd langs de kerkdorpen zodat niemand moest bevreesd zijn voor alcoholcontroles. De keuze uit verschillende dranken, de muzikale animatie en de eventuele nieuwjaarskussen zorgden voor een warme sfeer. (meer foto's)

vandaag-gezien-5-januari-2013

Vandaag gezien

Waaiertjes, gespot in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

de-kijk-van-richie-4

De kijk van Richie

Binnenkort op alle zomerfestivals.

servische-inbrekers-kennen-op-1-februari-hun-straf

Servische inbrekers kennen op 1 februari hun straf

Een achtkoppige inbrekersbende van Servische afkomst uit Heusden-Zolder is vandaag opnieuw voor de rechtbank verschenen voor 43 inbraken. Ze riskeren 6 tot 24 maanden cel, maar voor de twee hoofdbeklaagden vroeg het parket 37 maanden. Vandaag moest de advocaat van één beklaagde nog pleiten. Het ging om een man uit Beringen die in Heusden-Zolder een café had waar de inbrekers over de vloer kwamen. Hij leende ook zijn auto uit, maar zei dat hij niet wist dat ze gingen inbreken. Maar volgens het parket stuurde de cafébaas de inbrekers op pad en zorgde hij voor de geldstromen. Op 1 februari kennen ze hun straf.

stoepsteen-door-venster-rode-kruis

Stoepsteen door venster Rode Kruis

Het Rode Kruisgebouw is weer maar eens het doelwit geweest van vandalen. Een voorbijganger zag hoe een jongere een stoepsteen door een groot venster gooide en verwittigde de politie. De dader had het hazenpad gekozen. Ondertussen is ook de omheining opnieuw vernield. Vooral de schade aan het venster is weer groot, en dat moet telkens betaald worden uit de zuurverdiende werkingsmiddelen van het Rode Kruis. Foto: Dimitri Reynders

exsultate-zong-in-de-bark

Exsultate zong in De Bark

Het koor Exsultate heeft gisteren zijn kerstconcert nog eens overgedaan. Deze keer waren de zangers naar jaarlijkse traditie te gast in het Rode Kruisopvangcentrum De Bark. Daar brachten ze een mooie combinatie van klassieke en populaire liederen. Zowel de koorleden als de bewoners gaven het beste van zichzelf.

het-weer-het-blijft-grijs

Het weer: het blijft grijs!

Een krachtig hogedrukgebied ontfermt zich over het weerbeeld in onze regio. Door de drukstijgingen nemen de neerslagkansen af. De onderste luchtlagen van de atmosfeer zijn echter erg vochtig waardoor er somber en mistig weer op het programma staat. Alvast tot na het weekend houdt het grijze weer aan. Het blijft evenwel nog steeds zacht.  
Vandaag wordt een sombere dag met nevel en af en toe wat motregen. Het kwik kan oplopen tot 11 graden en er staat een zwakke tot soms matige westelijke wind. (…) Lees het hele bericht

doorprikt-koester-de-vrijwilligers

DOORPRIKT: Koester de vrijwilligers

Het was even slikken, om gisteravond van de mannen van Chasse Patat te horen dat ze er na tien jaar mee kappen. Weg ambiance, weg kermiskoersen, weg optredens, weg het -lang-niet-meer-gezien gevoel, ... het zal knagen op kermiszondag. Het was allemaal teveel en te professioneel geworden voor een groep vrijwilligers. De voorbije jaren zijn bij ons ook verschillende jongerenfestivals na enkele edities een stille dood gestorven. En bij de start van het carnavalsseizoen slaakten De Slamridders nog een (…) Lees het hele bericht

gratis-mjo-concert-om-het-jaar-in-te-zetten

Gratis MJO-concert om het jaar in te zetten

Het nieuwe jaar wordt op zondag 6 januari op een ‘muzikaal verantwoorde manier’ ingezet door het Muze Jazz Ochestra of kortweg MJO. Dat geeft om 20 uur een gratis concert in de schouwburg. Op het repertoire staan muziek van Frank Zappa en eigen composities van saxofonist Lieven Cambré die in Heusden-Zolder woont. Er worden ook nummers van The Beatles gespeeld en daarvoor nodigt MJO onze dorpsgenoot Rocco Di Turi uit. Na het concert in de schouwburg is het rond 21u30 tijd voor een jamsessie in het Muzecafé.

wielerclub-chasse-patat-stopt-ermee

Wielerclub Chasse Patat stopt ermee

Wielerclub Chasse Patat stopt ermee. Dat heeft het bestuur vanavond beslist. Na 10 succesvolle jaren wordt de vzw ontbonden, dat betekent dus dat er op kermiszondag geen wielerwedstrijden meer zullen zijn en ook geen optredens. Er waren nochtans geen financiële problemen en de groep, die gestart is als een vriendenkring, heeft de beslissing ook samen als een vriendengroep genomen. Tien jaar geleden blies Chasse Patat de vroegere organisatie van de kermiskoers nieuw leven in. Jaar (…) Lees het hele bericht

marcel-bervoets-was-53-jaar-organist

Marcel Bervoets was 53 jaar organist

Vanmiddag heeft de kerkfabriek van Eversel afscheid genomen van organist Marcel Bervoets (vooraan rechts). 53 jaar lang bespeelde hij het orgel van de parochiekerk in Eversel. Hij vond het trouwens bijzonder prettig om op een beschermd orgel de misvieringen te mogen opluisteren. Marcel werd bij zijn afscheid getrakteerd op een fles Hasseltse jenever. (foto Gust Ischen)

3-procent-minder-snelheidsovertredingen

3 procent minder snelheidsovertredingen

De verkeersdienst van de politie voerde vorig jaar in Heusden-Zolder 146 mobiele snelheidscontroles uit. In 44 verschillende straten werden controles gehouden op de maxima van 50 en 70 km per uur. 21.609 voertuigen passeerden de flitsauto, 1601 of 7 % van de  bestuurders reed  te snel. 8 snelheidsduivels moesten hun rijbewijs inleveren. Ter vergelijking: in 2011 reed 10 % te snel en werden 29 rijbewijzen ingetrokken. De meeste controles gebeuren na klachten van buurtbewoners, maar (…) Lees het hele bericht

wie-heeft-het-cordon-sanitaire-doorbroken

Wie heeft het cordon sanitaire doorbroken?

Bij de verkiezing van de 11 OCMW-raadsleden haalde Leon Steenberghs van het Vlaams Belang 15 stemmen. Elk gemeenteraadslid heeft in dat meervoudig kiessysteem 6 stemmen ter beschikking. Het Vlaams Belang met zijn twee raadsleden had dus maar maximaal 12 stemmen te geven. Er hebben dus hoe dan ook andere partijen hun stem aan het Belang gegeven, waarmee het cordon sanitaire is doorbroken in Heusden-Zolder. Volgens het Vlaams Belang zelf komen de stemmen uit de meerderheid, omdat de (…) Lees het hele bericht

kwb-ers-op-winterborrelwandeling

KWB-ers op winterborrelwandeling

KWB-overdag organiseert ieder jaar op de eerste donderdag van januari een winterborrelwandeling in Heusden-Centrum. Vanmorgen om 9 uur verzamelden de wandelaars aan De Kring, vandaar ging het via - wat nog overblijft van - het Sint-Jansbos naar de Merelstraat, de Zandbergstraat en de Beringerheide. Onderweg werden de wandelaars onder meer op soep en borrels en een verwarmend vuurtje getrakteerd. (meer foto's van Wim Goris)

vandaag-gezien-3-januari-2013

Vandaag gezien

De winterjasmijn staat in volle bloei. (foto Jan Leijskens)

ook-bolderberg-wordt-multicultureel

Ook Bolderberg wordt multicultureel

De aanwezigheid van de multiculturele gemeenschap was tot nu toe het meest duidelijk in Berkenbos en Lindeman. Maar vandaag zijn in Bolderberg ook flink wat Turkse tortels gespot. (foto Jan Leijskens)

klaar-voor-zes-jaar

Klaar voor zes jaar

Voorlopig passen vier verkozen gemeenteraadsleden voor hun mandaat, omdat ze voor de OCMW-raad kiezen, of om persoonlijke redenen. Daardoor kunnen de opvolgers hun plaats innemen. Bij de SP.a wordt Jos Driesen vervangen door Martine Vrancken, bij de CD&V worden Marc Vanderstraeten en Anita Beutels opgevolgd door Christophe Was en Annette Palmers en bij NHZ mag Jeanne Gysen-Prikken de plaats innemen van Jo Melotte. Burgemeester is Mario Borremans (N-VA) en de rangorde van de schepenen is als (…) Lees het hele bericht

een-raad-met-andere-rollen

Een raad met andere rollen

Onder ruime belangstelling is vanavond de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Nadat uittredend burgemeester Sonja Claes de geldigheid van de verkiezingen had bevestigd en de benoeming van burgemeester Mario Borremans werd voorgelezen, kon gestart worden met de eedaflegging van alle raadsleden. Dat gebeurde in volgorde van anciënniteit. ieder raadslid mocht na zijn eedaflegging op een applausje rekenen, voor velen zal dat wellicht het laatste applaus van deze legislatuur zijn. Meest opvallend (…) Lees het hele bericht

meer-dan-10-000-dieren-opgevangen

Meer dan 10.000 dieren opgevangen

Het Vogel- en Zoogdierencentrum heeft in 2012 voor het eerst meer dan 10.000 dieren opgevangen, ter vergelijking: in 2006 ging het nog om 4.2015, een aantal dat in 2011 was gegroeid tot 7.386. De grootste groep zijn de inheemse vogels (4.569) gevolgd door de tamme dieren (2.443) en de inheemse zoogdieren (696). Daarnaast zijn nog eens 2.545 inheemse reptielen, vissen, amfibieën, enz. in het centrum terechtgekomen. Het VZOC kreeg 3.109 oproepen. De meest zeldzame diersoorten die (…) Lees het hele bericht

nieuwe-bestuursploeg-bij-het-rode-kruis

Nieuwe bestuursploeg bij het Rode Kruis

Bij de start van het nieuwe jaar is bij het Rode Kruis Heusden-Zolder ook een nieuwe bestuursploeg aan de slag gegaan. Die wacht weer een heleboel uitdagingen op het vlak van onder meer ziekenvervoer en preventieve opdrachten. Kris Reynders werd verkozen tot nieuwe voorzitter op, hij haalde het van zijn voorganger Lode Schops.

paul-coolen-fietst-langs-de-mekong

Paul Coolen fietst langs de Mekong

Morgen vertrekt Paul Coolen weer voor een fietsreis, ditmaal door Zuidoost Azië: Cambodja, Laos, Vietnam en Thailand. Deze 4 landen worden verbonden door de Mekongrivier die in China ontspringt. Het wordt een reis waarvan alleen de vlucht vastligt: morgen richting Bangkok en op 21 januari terug naar ons land. Weinig voorbereiding, veel beleven met een open geest. Elke avond een onbekende bestemming, verrast worden door wat komt: natuur, immer lachende Aziaten, boeddhisme, oude oorlogen, lage-loon-fabrieken en zoveel meer. Omwille van de grote afstand (ongeveer 3000 km) zal de helft met de fiets gebeuren en de rest met het 'openbaar vervoer'. Wie de reis virtueel wil meebeleven kan terecht op: www.fietsendoordemekonglanden.blogspot.com

doorprikt-werk-op-de-plank

DOORPRIKT: Werk op de plank

We zijn er dus aan begonnen ... het jaar 2013. We wensen u allen geluk en gezondheid. Dat we dit jaar mogen gespaard blijven van ramptijdingen zoals de afgelopen jaren. Een glazen bol hebben we niet, maar 2013 kondigt zich andermaal als een boeiend jaar aan. Zo gaat morgen in Heusden-Zolder een nieuwe politieke coalitie van start. Benieuwd wat die er van zal bakken in deze crisistijden. Nu al voorspellen we dat twee mijngebouwen - het ophaalgebouw en het centraal magazijn - nog geregeld (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-3

De kijk van Richie

Ook de beste wensen van cartoonist Richie.

beste-wensen-beste-mensen

Beste wensen, beste mensen

De Internetgazet Heusden-Zolder wenst alle lezers een gelukkig en gezond 2013.