Archief december 2016

rottweiler-verraadt-dief

Rottweiler verraadt dief

Dieven zijn binnengebroken in een woning aan de Reigerslaan. Daarvoor forceerden ze een raam en binnen haalden ze alles overhoop. Bij een bedrijf in de Dellestraat betrapte de eigenaar een dief op heterdaad. De man was gealarmeerd door één van zijn rottweilers die tekeer begon te gaan.

de-veelzijdigheid-van-ons-nieuwe-natuurreservaat

De veelzijdigheid van ons nieuwe natuurreservaat

Tijdens een winterse wandeling door de Mangelbeekvallei op de laatste dag van 't jaar wordt weer maar eens de veelzijdigheid van het gebied duidelijk. Daarom is het zopas ook als natuurreservaat erkend. (meer foto's van Marcel Gybels)

vunder-en-neerjoutenstraat-klinken

Vunder- en Neerjoutenstraat klinken

De inwoners van de Vunderstraat en Neerjouten waren er op tijd bij om elkaar het beste toe te wensen voor het nieuwe jaar en het oude jaar uit te wuiven. Ze maakten er een gezellige boel van. (foto Ludo Vanherle)

doorprikt-brug-over-troebel-water

DOORPRIKT: Brug over troebel water

Het leek haast symbolisch, in de laatste maand van het jaar werd over het kanaal in Viversel de tijdelijke brug geplaatst. Een brug die twee oevers verbindt, en die bewijst dat hoe diep het water en hoe breed een kloof ook is, er altijd wel een oplossing is. ’t Staat in schril contrast met de vele bruggen die er in politiek Heusden-Zolder zijn opgeblazen in 2016. En deze keer werd de springstof niet zozeer tussen partijen maar eerder binnen partijen gehanteerd. De verkiezingskoorts heeft (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-239

De kijk van Richie

Onze huiscartoonist wil er alvast geen zootje van maken in het nieuwe jaar.

het-weer-winter-in-aantocht-1

Het weer: winter in aantocht

De weerkaarten op langere termijn voorzien een winterse oplossing waarbij de kans op sneeuwval groter wordt in het nieuwe jaar. Eer het echter zo ver is kan een hogedrukgebied ons weer nog even domineren met koud, maar weliswaar droog weer.
Vandaag wordt een droge, maar koude laatste dag van het oude jaar. In de ochtend vriest het algemeen bij minima rond -4 graden. De maxima komen slechts uit op een graad of 3. Na enkele mistbanken in de ochtend, wisselen wolken en zon elkaar af en er is nauwelijks (…) Lees het hele bericht

de-voorlaatste-zonsondergang-van-2016

De voorlaatste zonsondergang van 2016

Bevroren gras, bomen vol rijm, mist, ... de voorlaatste zonsondergang van 2016 flirtte met verschillende weerelementen. (foto Stefaan Bervoets)

voetballen-bij-2-om-de-eer-van-eversel

Voetballen bij -2 om de eer van Eversel

Terwijl de duurbetaalde superprofs warmere oorden hebben opgezocht, kwamen op de terreinen van Eendracht Ubbersel vanavond twee pure amateurclubs tegen elkaar met als inzet 'de eer van Eversel'. RP Products en Geren Bij betraden het veld op de tonen van de Champions League. Ze gaven de aftrap bij 2 graden onder nul en op een bevroren speelveld, en in korte broek. Maar beide teams legden een gretigheid aan de dag alsof het om een cupfinale ging. De scheidsrechter moest dan ook bij de les blijven. De tientallen supporters moedigden hun teams aan, maar gingen af en toe binnen voor een mysterieus opwarmertje. UPDATE RP-Products won met 5-3 waarna de verbroedering langs het veld kon voortgezet worden.  (meer foto's)

jubileumeditie-van-night-of-the-locals

Jubileumeditie van Night of the Locals

The Night of The Locals vormt in Zolder-Centrum ieder jaar weer het rendez-vous van iedereen die van het steviger rockwerk houdt en van bands en artiesten die op één of andere manier hun roots in Zolder hebben. 2017 vormt een jubileumeditie want dan is het de 20ste 'nacht' met op de voorlopige affiche: Covers on the rocks, the Locals Band, Dementura D_M_C, Out of Reaction, Jackson's Cage, Cover Time, Heinz & Band, The Waldies, Merel, Skyline After Friday en als afsluiter Madhouse (foto). Save the date: 28 januari vanaf 18 uur op het Heldenplein.

strijd-tussen-stroom-en-vrieskoude

Strijd tussen stroom en vrieskoude

De Mangelbeek heeft in deze tijd van het jaar een groot debiet maar op verschillende plaatsen moet het kolkende water zich toch onderwerpen aan de vrieskoude en ontstaan er dikke ijsdruppels. (foto Gilbert Vanutte)

inbraak-in-nicolaistraat

Inbraak in Nicolaistraat

Bewoners van een huis in de Nicolaistraat waren gisteravond amper een uur weg geweest, maar bij hun terugkeer bleken er dieven gepasseerd te zijn. De buit is niet bekend.

vandaag-gezien-30-december-2016

Vandaag gezien

De wilde appel hangt nog aan de bomen in de vrieskou. Niet meteen een lekkernij voor de mens, maar de vogeltjes zijn er dol op in deze periode. (foto Jan Leijskens)

aankoopbon-van-75-en-de-winnaar-is

Aankoopbon van € 75: en de winnaar is ...

Heel veel mensen wisten dat de allereerste naam van Schoenen Lorenz in Heusden 'Bij Sanderke' was. Maar het is Evelien Bervoets die als winnaar uit het pak tevoorschijn kwam en zich naar de schoenwinkel mag reppen.

opgelet-door-mist-en-vrieskoude

Opgelet door mist en vrieskoude

Het is vanavond en vannacht opletten geblazen op de weg. Om 20 uur zitten we aan -2, maar er is op verschillende plaatsen een bijzonder hardnekkige mist opgestoken. Die beperkt in heel wat straten in Heusden-Zolder het zicht tot enkele tientallen meters. Tegelijk begint die mist ook aan te vriezen en kan voor rijm- of ijzelplekken zorgen.

inbraak-in-stationsstraat-2

Inbraak in Stationsstraat

Er is weer een inbraak gepleegd in de Stationsstraat. De daders drongen de woning binnen via de veranda en de achterdeur. Wat ze buit maakten, is niet duidelijk.

start-van-een-nieuwe-episode

'Start van een nieuwe episode'

Velen hebben de afgelopen dagen staan kijken naar het 'grote gat' in de Koolmijnlaan nu het gebouw van Moderna/Fun is gesloopt. Bij de familie Bongaerts hebben ze ter afronding nog oude pentekingen en archieffoto's van de vroegere gebouwen opgezocht. Jan Bongaerts begon er in 1947 als drukker, en bouwde de zaak samen met echtgenote Cecile Balette uit. Later verhuisde de drukkerij naar Paal langs de E313 en werd de winkel bekend als de Fun met speelgoed, kantoormateriaal, (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-29-december-2016

Vandaag gezien

Een winterse ochtend met mist en vrieskoude op Bovy, levert mooie beelden op. (foto's Roger Convents)

dje-mansmins-hed-e-vromes

Djè mansmins hèd e vromes

We hebben hier al eerder het woord vromes opgevoerd, waarmee een vrouw werd bedoeld en dat wellicht van vrouw-mens kwam. Maar zo spraken ze vroeger evenzeer van ne mansmins. Goed dat ze er bij vertelden dat zowel de vrouw als de man mensen waren ...

150-inwoners-op-vredesfeest-sint-vincentius

150 inwoners op vredesfeest Sint-Vincentius

Het is al langer een traditie dat Sint-Vincentius in de kerstperiode een vredesfeest organiseert voor de behoeftigen van Heusden-Zolder. Vandaag gebeurde dat in het Sint-Annazaaltje in de Schootstraat. Daar mochten de vrijwilligers een 150-tal gasten verwelkomen voor een feestmaaltijd, kinderanimatie en een geschenkje voor de aanwezigen. Voorzitter Jef Aerts benadrukte de inzet van de 70 vrijwilligers heel het jaar door om de mensen met noden zoveel mogelijk te helpen. Schepen Funda (…) Lees het hele bericht

van-wasproducten-tot-pelletkachels

Van wasproducten tot pelletkachels

Slechts enkele graden boven nul vandaag tijdens de multiculturele markt, maar het aantal bezoekers stond bijna omgekeerd evenredig. Een stevige opkomst dus voor de laatste markt van het jaar en de koukleumen konden zich aan een heuse pelletkachel opwarmen, een nieuwigheid in het aanbod. En wiens kleren niet ongeschonden de feestmaaltijden hadden overleefd, die kan aan de slag gaan met een waaier aan wasproducten die er voor het eerst werden geëtaleerd. Volgend jaar staan ook weer (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-28-december-2016

Vandaag gezien

Een strekspin op een bevroren blad. (foto Jan Leijskens)

nieuwjaarsdrink-op-7-januari

Nieuwjaarsdrink op 7 januari

Op zaterdag 7 januari organiseert het gemeentebestuur zijn nieuwjaarsdrink voor de bevolking. Tussen 19 en 22 uur is iedereen welkom op het Heldenplein om er te klinken op het nieuwe jaar. De bediening in de dranktentjes gebeurt door de dorpsraden en de moslimgemeenschappen. Uiteraard wordt ook de muzikale ambiance niet vergeten, daarvoor is de band Silhouet aangetrokken.

bloedinzamelingen-in-januari

Bloedinzamelingen in januari

Ook in januari houdt het Rode Kruis bloedinzamelingen in Heusden-Zolder. Op donderdag 12 januari is het te doen in de Witte Zaal in Bolderberg, van 17u30 tot 20u30. Op maandag 16 januari is de afspraak in Ons Huis in Berkenbos en op dinsdag 17 januari staan de bedjes gespreid in Sint-Baaf in Eversel. Bloedgevers zijn in Berkenbos en Eversel welkom tussen 18 uur en 20u30.

scouts-brengen-het-vredeslicht-naar-eversel

Scouts brengen het vredeslicht naar Eversel

9 jonge en minder jonge scouts van Eversel zijn vanavond te voet van Hasselt naar Eversel getrokken. In het verbondslokaal van de scouts haalden ze het vredeslicht en dat brachten ze eerst naar de kerk. Daar werden ze verwelkomd door pastoor Frans Kusters die een vredesboodschap meegaf. De priester ontstak de kaars in de kerk aan het vredeslicht. Daarna werd het licht doorgebracht naar de scoutslokalen waar heel wat collega's de dappere stappers verwelkomden. Tegelijk werd een kleine benefiet gehouden voor het Nepal-project dat een aantal jongeren op het getouw zet tegen volgende zomer.

entige-kersstalle-tentoengesteld

Entige kersstalle tentoengestèld

Ze zèn van Heusden specioal noa Landen gereje veur doa entige kerstalle tentoen te stûlle, nie allemoal mèr toch tefrènte. Om maar te zeggen dat er een aantal kerststallen zijn tentoongesteld.

de-mijlpaal-dagelijks-open-in-vakantie

De Mijlpaal dagelijks open in vakantie

In Kunstgalerij De Mijlpaal loopt de tentoonstelling 'Tree of Life', centraal staat de boom in de kunst en er wordt werk van tientallen kunstenaars geëxposeerd. Tijdens de kerstvakantie is De Mijlpaal elke dag open van 14 tot 18 uur, op 1 januari is het wel gesloten. Morgen om 13 uur leidt curator Pieter-Jan Valgaeren van Trademarks, stadstriënnale Hasselt-Genk iedereen rond in de tentoonstelling. Inschrijven kan op demijlpaal[!]skynet.be. (foto Ronny Vanthienen)

inbraak-aan-zolderseweg

Inbraak aan Zolderseweg

Inbrekers zijn binnengedrongen in een woning aan de Zolderseweg. Vanmorgen werd ontdekt dat ze via de achterzijde van het huis waren binnengeraakt.

veel-interesse-voor-kerststallen

Veel interesse voor kerststallen

De kerststallententoonstelling die onder meer leden van de Dorpsraad Heusden mee opgebouwd hebben in Waasmont bij Landen, draait op volle toeren. Op de eerste dag kwamen al 330 bezoekers over de vloer, onder hen ook verschillende uit Heusden-Zolder. De 40 stallen van de Stichting Toontje Gilissen zijn nog te kijk tot 8 januari. (foto's Guido Aerts)

winterborrelwandeling-aan-de-kluis-op-22-januari

Winterborrelwandeling aan de Kluis op 22 januari

't Is ondertussen al uitgegroeid tot een flinke traditie om op de zondag van Sint-Antoniuskermis in Bolderberg een Winterborrelwandeling te maken. De vzw Toerisme Heusden-Zolder organiseert die ook deze winter, op zondag 22 januari, tussen 13 en 16 uur. Wandelaars die dan door het grote natuurgebied aan de Kluis trekken, genieten niet alleen van de bossen en heide in winterrust, boven aan de kluis zelf kunnen (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-74

Vanavond gezien

Jupiter staat momenteel helder aan de lucht en Marcel Gybels heeft vanavond zelfs de strepen op foto kunnen vastleggen. Jupiter is een gasvormige planeet, de diameter is 11 keer zo groot als de aarde.

uiteenlopende-dagprijzen-in-woonzorgcentra

Uiteenlopende dagprijzen in woonzorgcentra

Vlaams minister van welzijn Vandeurzen heeft vandaag de ligdagprijzen van de woonzorgcentra bekendgemaakt, niet alleen voor heel Vlaanderen, ook per provincie en zelfs per gemeente. Het gaat om gewogen gemiddelde dagprijzen. Voor alle kamertypes bedraagt dat in Heusden-Zolder 54,92 euro, voor een éénpersoonskamer 56,45 en voor een tweepersoonskamer 42,69. Per woonzorgcentrum krijg je uiteraard uiteenlopende cijfers. Hof Ter Bloemen: 53,86; 55,82; 40,60. De Bloemelingen: 47,99; 50,35; 33,81. (…) Lees het hele bericht

ooievaar-gespot-in-spanje-en-nederland

Ooievaar gespot in Spanje en Nederland

In de zomer van 2011 namen inspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos in de Antwerpse Kempen 3 ooievaars, die illegaal werden gehouden, in beslag. Een aantal van de pennen in hun vleugels waren geknipt zodat ze niet meteen konden vliegen. Daarom overwinterden de vogels toen in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum, tot ze na hun rui goede pennen hadden. Ze zijn dan op 4 april 2012 vrijgelaten, met een wetenschappelijke ring van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). (…) Lees het hele bericht

vandalisme-bij-sint-vincentius

Vandalisme bij Sint-Vincentius

Vandalen hebben - wellicht vannacht - schade toegebracht aan het gebouw van Sint-Vincentius in de Sint-Lutgardisstraat. Daarbij werd de liftkoker beschadigd. Het is niet de eerste keer dat de vereniging, die zich ten dienste stelt van de armen en behoeftigen in de gemeente, het mikpunt is van vandalen. De politie kwam ter plaatse.

van-aert-laat-de-belgen-juichen

Van Aert laat de Belgen juichen

Na drie keer het Wilhelmus kon eindelijk de Brabançonne klinken over Circuit Zolder, want Wout Van Aert heeft met groot overwicht de wereldbekermanche bij de profs gewonnen. Hij ging van bij de start in de aanval, en rivaal Mathieu Van Der Poel raakte al na enkele honderden meters achterop. Bovendien kreeg de Nederlandse kampioen nadien problemen met één van zijn schoenen zodat hij geen dreiging meer vormde, hij reed ook in de slotronde nog eens lek. Van Aert maakte er een (…) Lees het hele bericht

marianne-vos-is-helemaal-terug

Marianne Vos is helemaal terug

Ook bij de dames moesten we het meesterschap van Oranje ondergaan. Sanne Cant bleef weliswaar tot in de slotronde mee in de running voor de zege maar ze moest uiteindelijk Marianne Vos laten gaan die al bij al nog comfortabel won, voor Cant en de Tsjechische Katerina Nash.

alweer-nederland-met-nieuwenhuis

Alweer Nederland met Nieuwenhuis

Alweer Nederland boven bij de beloften want daar won Joris Nieuwenhuis, al zijn derde wereldbekeroverwinning na Namen en Zeven. Uiteraard verstevigt hij zijn leiderspositie in de WB-stand. De Fransman Clement Russo nam de beste start, maar werd na drie ronden bijgehaald door Nieuwenhuis. Eli Iserbyt, Thijs Aerts, de Nederlandse kampioen Sieben Wouters en Nicolas Cleppe volgden wat verder. Adam Toupalik, die het WK vorig jaar de titel mogelijk miste door een ronde te vroeg te sprinten, ging alleen (…) Lees het hele bericht

thymen-arensman-is-de-snelste-junior

Thymen Arensman is de snelste junior

In de Wereldbeker voor junioren mochten de Nederlanders al meteen juichen. Thymen Arensman was in de sprint sneller dan Toon Vandebosch, die comfortabel aan de leiding blijft in de wereldbekerstand. Andreas Goeman eindigde als derde. Toon Vandebosch legde er meteen de pees op en bracht zo na één ronde 5 leiders op kop, daarbij Limburger Timo Kielich, Vandebosch zelf, Goeman, een Spanjaard en een Brit. Vooraan kwam er een spervuur van demarrages maar niemand raakte weg. Uiteindelijk moesten (…) Lees het hele bericht

forfait-van-zieke-thalita-de-jong

Forfait van zieke Thalita De Jong

Wereldkampioene veldrijden Thalita De Jong komt straks niet aan de start bij de wereldbeker op het circuit. De Nederlandse is haar val vorige week in Namen ook nog ziek geworden. Ze voelt zich te weinig hersteld om te starten en zal pas in Loenhout weer van de partij zijn.

win-een-aankoopbon-van-75-euro

Win een aankoopbon van 75 euro

Deze week kun je een aankoopbon van 75 euro bij Schoenen Lorenz winnen. Je moet dan wel weten te vertellen welk de allereerste naam van de schoenwinkel van de familie Claes was. En ook hoeveel juiste antwoorden er zullen binnenkomen. Voor donderdag 20 uur insturen op de website van de Handelaars Heusden Dorp.

in-de-kijker-schoenen-lorenz

In de kijker: Schoenen Lorenz

Schoenenwinkels met een traditie van meer dan een eeuw zijn uiterst zeldzaam, maar de roots van Schoenen Lorenz in de Guido Gezellelaan 14 gaan terug tot 1910. Toen startten de broers Claes een schoenmakerij, enkele jaren later begon één van hen met een klein winkeltje: 'Bij Sanderke'. Dat is een naam die in Heusden nog altijd herkenbaar klinkt, ook al is de winkel ondertussen in handen van de derde (…) Lees het hele bericht

pieter-jan-vliegen-met-nummer-20

Pieter-Jan Vliegen met nummer 20

De wielerliefhebbers gaan morgen best zo vroeg mogelijk naar Circuit Zolder. Voor de juniores klinkt het startschot immers al om 10 uur en met Pieter-Jan Vliegen start een renner uit Heusden-Zolder voor eigen publiek, niet alledaags in de wereldbeker. Pieter-Jan draagt het startnummer 20. Hij staat momenteel 39ste in de wereldbeker en 27ste op de UCI-ranking.

quinten-hermans-geeft-forfait

Quinten Hermans geeft forfait

Slecht nieuw voor de veldritsupporters uit de regio, want belofte Quinten Hermans heeft vandaag afgezegd voor de wereldbekermanche bij de beloften, morgen op het circuit. Hermans heeft al sinds zijn overwinning in Diegem vrijdagavond last van een verkoudheid en heeft van zijn manager Sven Nys de raad gekregen om te rusten en zijn verdere seizoen niet in het gedrang te brengen. Dat is wel een tegenslag want in de wereldbeker staat hij momenteel 2de op 30 punten van de Nederlander Nieuwenhuis.

barak-gaat-in-de-vlammen-op

Barak gaat in de vlammen op

Een brand heeft deze namiddag een houten barak in de tuin van een woning aan de Uilshoek vernield. De rookpluim was vanop afstand te zien en toen de brandweer aankwam, stond de constructie al in lichterlaaie. De vlammen konden gedoofd worden maar de houten constructie en de inhoud zijn vernield. De oorzaak was niet meteen duidelijk, er is sprake van kortsluiting aan de kerstverlichting.

twee-koersen-op-tv

Twee koersen op tv

Ook vandaag op Kerstdag beweegt er heel wat op en rond Circuit Zolder. Heel wat renners kwamen het parcours verkennen. Dat ligt er vrij droog bij doordat het niet veel meer geregend heeft. In de late namiddag hebben de ploegleiders ook nog een meeting. Morgen rijden de junioren om 10 uur, de beloften om 11u20, de dames om 13u30 en de profs om 15 uur. De dames en profs zijn rechtstreeks te volgen op tv.

251-renners-uit-17-landen

251 renners uit 17 landen

De toppers uit België en Nederland die het mooie weer maken in het internationale cyclocrossgebeuren, kent iedereen. Maar in het tweede deel van het deelnemers veld - meestal buiten het zicht van de camera's - rijden steevast allerlei exoten mee, de vaak van de andere kant van de wereld afzakken, om hier naamloos en roemloos rond te rijden. Morgen zijn voor de vier wedstrijden in het totaal 251 renners uit 17 landen ingeschreven. Bij de profs zijn er de meeste deelnemers, 70. Naast de klassieke (…) Lees het hele bericht

herhaling-van-wereldbeker-of-wereldkampioenschap

Herhaling van wereldbeker of wereldkampioenschap?

Morgen zijn alle ogen van de wielerliefhebbers weer maar eens op Heusden-Zolder gericht want op Tweede Kerstdag vindt op en rond Circuit Zolder de manche van de wereldbeker veldrijden plaats. Bij de profs zal het wellicht de zoveelste confrontatie tussen Mathieu Van der Poel en Wout Van Aert opleveren. Vorig jaar trok Van Der Poel aan het langste eind in Zolder in de wereldbeker en was Van Aert de sterkste in de strijd om de regenboogtrui. Maar momenteel lijkt de Nederlander meer dan een streepje voor te (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-de-molenstraat

Inbraak in de Molenstraat

Een bewoonster van de Molenstraat stelde afgelopen nacht, toen ze terugkeerde van een kerstfeestje, vast dat er was ingebroken in haar woning. Daarbij werd alles overhoop gehaald. De schade in en aan de woning zou groter zijn dan de buit.

afscheid-van-priester-augustin-champagne

Afscheid van priester Augustin Champagne

Met een mooie mis op kerstavondviering heeft priester Augustin Champagne een punt gezet achter zijn 'priestercarrière' in Viversel en gaat hij op zijn 76ste met pensioen. 11 jaar lang stond hij ten dienste van de parochie Viversel en later ook Bolderberg. Hij droeg de mis een laatste keer op samen met diaken Frank, voorlezers, een delegatie vormelingen, Cantate Viversel, het zangkoor Bolderberg, dwarsfluitiste, organist, ... Na de mis kreeg iedereen een glas aangeboden en kon afscheid genomen worden van Augustin Champagne. (foto's Lode Beylemans)

heusdense-kerststal-gevandaliseerd

Heusdense Kerststal gevandaliseerd

Vandalen hebben afgelopen nacht de afrastering aan de kerststal in Heusden-Centrum opengebroken en het beeld van het kindje Jezus weggenomen. Het is niet de eerste keer dat de stal getroffen wordt door vandalenstreken, daarom zijn enkele jaren geleden de 'echte beelden' vervangen door houten elementen die de KWB heeft gemaakt. UPDATE Het beeld van het kindje is ondertussen teruggevonden en weer op zijn plaats gelegd. Het hek  is weer dicht.

een-gezellig-krakmoment

Een gezellig Krakmoment

Het is al langer een traditie dat de jongens en meisjes van Chiro Heusden hun kerstavond opofferen voor een Krakmoment. Ze bouwen dan een tentje op het Sint-Willibrordusplein waar sympathisanten en middernachtmisbezoekers een borrel, pintje of choco komen drinken. Ook vanavond was het daar een gezellige boel. De opbrengst is dan ook nog eens voor het goede doel. Dit jaar Sint-Vincentius maar ook voor de inrichting van de eigen gloednieuwe lokalen zijn nog heel wat centen nodig. (meer foto's)

aan-al-onze-lezers-een-fijne-kerstmis

Aan al onze lezers een fijne Kerstmis

En zo werd het alweer Kerstmis.

fairtrade-wedstrijd-de-winnaars

Fairtrade wedstrijd: de winnaars

De jury heeft heel wat telwerk gehad na het afsluiten van onze fairtrade wedstrijd. Dit zijn nog even de juiste antwoorden: 1. cultuurcentrum Muze, 2. Letterbuffet, 3. biogroenten, 4. Zuid-Amerika, 5. Konings, 6. Blije Bloemen, 7. Lima (Villa El Salvador). En dan de schiftingsvraag: Muze organiseerde dit jaar zelf 183 activiteiten (voorstellingen, workshops en expo’s). Dit zijn de winnaars: Heidi Braeken (oorbellen Ana Edelsmid), Carla Segers (babyschoentjes Puriy), Mieke Cuppens (…) Lees het hele bericht

het-mysterie-van-de-stralen

Het mysterie van de stralen

Ness Barzan zit met een mysterie in zijn tuin. De wildcamera die hij aan zijn kippenhok heeft geïnstalleerd is deze maand al verschillende keren in actie geschoten, en deze keer zonder dat er een marter of ander dier in de buurt was. Telkens staat er wel een lichtstraal in beeld, afgelopen nacht zelfs meerdere stralen. Ness vraagt zich af of zoeklichten van vliegtuigen of andere fenomenen de camera een sensor kunnen 'triggeren'. Het kindje Jezus is in ieder geval nog geen onderdak komen vragen

klaar-voor-een-nieuwe-stap

Klaar voor een nieuwe stap

Alle gebouwen van Moderna/Fun zijn nu weg en langs de Koolmijnlaan gaapt een grote ruimte. Aldi zal nu spoedig van start gaan met de bouw van zijn nieuwe complex. (foto's Julien Maebe)

de-kijk-van-richie-238

De kijk van Richie

Zolang je 't opwindsleuteltje niet verliest ...

het-weer-bijzonder-zachte-kerstmis

Het weer: bijzonder zachte Kerstmis

Met maxima die boven 10 graden uitkomen wordt het een bijzonder zachte Kerstmis. Storingen en depressies zorgen wel voor veel wolken en wind. Neerslag valt er vooral tijdens de nacht. Na het weekend bouwt een krachtig hogeluchtdrukgebied op over onze streken, waarbij de laatste week van het jaar een vrij zonnig verloop kent.
Vandaag droog met een afwisseling van wolken en opklaringen. Het wordt erg zacht bij maxima rond 10 graden, al staat er een matige wind met rukwinden tot 50 of 60 km/u.
Kerstavond komt een storing opzetten en het gaat bij perioden licht regenen. Het blijft wel erg zacht bij minima rond 8 graden.
Op kerstdag haalt het kwik 11 graden, wat erg hoog is voor de tijd van het jaar. Het is eerder somber weer met veel wolken en soms een drupje motregen. Vaak is het echter droog.
Maandag valt er voor de middag wat regen, maar zijn er na de middag opklaringen bij 12 graden.
De rest van de week verloopt vrij zonnig bij maxima rond 7 graden. In de ochtend zijn er mistbanken mogelijk en kan het soms vriezen. Maak er een gezellig kerstfeest van. (Michel Nulens - Meteoservices)

man-verkrachtte-eigen-vrouw

Man verkrachtte eigen vrouw

Een man (48) uit Heusden-Zolder moet twee jaar de gevangenis in omdat hij zijn eigen vrouw meermaals verkrachtte. Dat gebeurde tussen 2010 en 2015, meestal wanneer de man dronken was en hij gebruikte daarbij geweld. De man beweerde dat het gebeurde met toestemming, maar de verklaringen van de twee dochters bewezen het tegendeel. De man werd ook beschuldigd van het misbruik van zijn dochters, maar is op basis van twijfel daarvan vrijgesproken. Hij is zijn rechten voor vijf jaar kwijt .

es-kieke-anne-moalbeek

Es kieke anne Moalbeek?

De minister hèd het zelf gezeed vandaag: rond de Moalbeek es 't noa natuurreservoat. De Mangelbeekvallei is nu officieel een stukje groener.

winst-voor-la-baracca-1

Winst voor La Baracca

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lindeman met 4-7 gewonnen bij Het Durrep Overpelt. In derde D versloeg Il Tartufo Primo Zelk met 5-3. In derde A won Ikra Heusden van Kartal Ham met 10-6.

chiro-heusden-nieuw-lokaal-en-krakmoment

Chiro Heusden: nieuw lokaal en Krakmoment

De jeugdlokalen in de Schomstraat zijn zo goed als afgewerkt en de jeugdbewegingen hebben vandaag de sleutels ontvangen, zodat ze er kunnen intrekken in de kerstvakantie. Chiro Heusden treedt tegelijk morgen, kerstavond, traditiegetrouw naar buiten met zijn Krakmoment. Om 21u30 openen de leden hun dranktentje op het Sint-Willibrordusplein. Iedereen kan er allerlei jenevers, chocomelk, glühwein, soep, frisdranken en bier kopen. De opbrengst gaat naar de nieuwbouw aan De Schom - want daar zijn nog heel wat kosten aan - en naar Sint-Vincentius.

mangelbeekvallei-erkend-als-natuurreservaat

Mangelbeekvallei erkend als natuurreservaat

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege heeft 22 bijkomende gebieden erkend als natuurreservaat. Het gaat om nieuwe reservaten en de uitbreiding van bestaande reservaten. Dat levert dit jaar 464 hectare extra op. De erkenning is geldig voor 27 jaar en er wordt in het totaal 218.000 euro voor uitgetrokken volgend jaar. In Heusden-Zolder is de Vallei van de Mangelbeek erkend. Het gaat in grote lijnen om het gebied tussen Schootstraat, Zolderseweg en Meylandt. Dat wordt beheerd door de vzw (…) Lees het hele bericht

op-9-juni-start-proces-tegen-schutter-echt

Op 9 juni start proces tegen schutter echt

Op 9 juni volgend jaar begint voor de strafrechtbank in Hasselt het proces tegen de 55-jarige man uit Heusden-Zolder. Hij schoot in mei 2014 een man in Beringen dood in het café dat hij in Hasselt uitbaatte. Het slachtoffer had de dader eerder bedreigd en afgeperst. De Beringenaar had dan ook een gevuld strafblad. Vandaag is de zaak ingeleid en dus op volgend jaar vastgepind. Er was op de zitting niemand van de burgerlijke partij aanwezig.

nieuwe-vensters-voor-kleuterschool

Nieuwe vensters voor kleuterschool

In de kleuterschool van 't Molenholleke nemen ze niet alleen afscheid van 2016 maar ook van de ramen in de Holstraat. Eerst werd het dak al aangepakt met een nieuwe bedekking en isolatie. Tijdens de kerstvakantie worden ook de oude ramen vervangen door dubbele beglazing. Daarom werden vandaag de oude vensters nog één keer in kleur gezet. (foto's Rita Grosemans)

inbraak-in-holleweg

Inbraak in Holleweg

In de Holleweg zijn inbrekers binnengedrongen in een woning. Ze forceerden daarvoor een vensterraam. Binnen haalden ze alles overhoop, maar de buit was nog niet duidelijk.

te-voet-op-weg-naar-de-schorre-in-boom

Te voet op weg naar De Schorre in Boom

Twee moedige wandelaars, Koen Lemmens en Bart Vanschoren, zijn in de vooravond aan het Sint-Willibordusplein vertrokken voor een staptocht van ruim 100 km naar Boom. Koen en Bart willen morgen aan De Schorre in Boom aankomen tijdens de finale van De Warmste Week van Studio Brussel. Ze gaan er dan de opbrengst van de actie Hasta la Pasta overhandigen die ze samen met hun collega's van Amicis hebben bijeengesprokkeld. Ze kozen een Memisa-project van het Sint-Franciskusziekenhuis als goede doel. (…) Lees het hele bericht

brand-verwoest-chalet-in-bolderberg

Brand verwoest chalet in Bolderberg

Een hevige brand heeft in de late namiddag een stavacaravan met een houten uitbouw langs de Sint-Jobstraat - wat van de weg achter de fietsenwinkel - in Bolderberg volledig verwoest. De branden sloegen hoog op toen de brandweerkorpsen vanuit Hasselt en Heusden-Zolder toekwamen. Na het blussen bleef alleen een skelet over, ook de bomen vlakbij werden verschroeid. De brandweer moest ook een gasfles koelen. De oorzaak is nog onduidelijk. (foto's Michiel Reynders)

coyote-en-de-winnaar-is

Coyote ... en de winnaar is ...

Nogal wat lezers zijn blijkbaar bevreesd voor snelheidsovertredingen. Maar het is Greta Lespoix die voortaan een stuk veiliger over de wegen rijdt, want zij wint de Coyote van Garage Kwanten.

fairtrade-wedstrijd-de-laatste-uren

Fairtrade wedstrijd: de laatste uren ...

De laatste uren van onze Fairtrade wedstrijd zijn ingegaan. Tot 10 uur vrijdagvoormiddag kunnen de antwoorden nog binnenkomen, daarna gaat de postbus onherroepelijk dicht en bekijkt de jury de inzendingen zodat de prachtige prijzen kunnen toegewezen worden.

heusdense-schutter-morgen-voor-de-rechter

Heusdense schutter morgen voor de rechter

Voor de correctionele rechtbank in Hasselt wordt morgen het proces ingeleid tegen een 53-jarige man uit Heusden-Zolder die in mei 2014 in café Las Vegas aan het station van Hasselt een 38-jarige man uit Beringen doodschoot. De schietpartij speelde zich af in het Turkse milieu. De Heusdenaar was de uitbater van het café. Hij zou voordien zijn afgeperst door het slachtoffer. Hij was ook al eens het slachtoffer geweest van een carjacking. Toen de Beringenaar het café (…) Lees het hele bericht

werkstraf-voor-binnendringen-van-de-kluis

Werkstraf voor binnendringen van De Kluis

Twee schoonbroers - twintigers - uit Heusden-Zolder zijn vandaag veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur. Ze waren in maart 2015 binnengedrongen in de leegstaande horecazaak De Kluis in Bolderberg. Nadat ze betrapt waren, noemden ze zichzelf urban explorers, dat zijn mensen die leegstaande gebouwen binnendringen om er foto's en/of filmpjes te maken. Maar ze hadden wel 38 zekeringen meegenomen, waardoor ze voor diefstal zijn veroordeeld. De eigenaar van De Kluis beweerde dat ze de hele (…) Lees het hele bericht

op-naar-de-gamma

Op naar de Gamma ...

De klussers hebben het noorden teruggevonden, het bord in Boekt is aangepast en wijst nu in de juiste richting. (foto Michiel Reynders)

leerlingen-beekbeemden-hielden-kerstviering

Leerlingen Beekbeemden hielden kerstviering

De leerlingen die aan de gemeenteschool Beekbeemden katholieke godsdienst volgen, hadden vandaag een sfeervolle kerstviering in de kerk van Zolder. De meeste kinderen en leerkrachten deden een inbreng om er samen iets moois van te maken.

nieuwe-snelwegparking-meteen-succes

Nieuwe snelwegparking meteen succes

De vernieuwde snelwegparking langs de E 314 op grondgebied van Heusden-Zolder (richting Lummen) is klaar en geopend. Dat is ruim een maand eerder dan eerst gepland. Het is een volledig servicestation van Total met benzinepompen, een restaurant van Lunchgarden, een broodjeszaak van Délifrance en een winkeltje. En het is al meteen volle bak want de parking wordt bijna volledig ingenomen door vrachtwagens en andere passanten. De parkeeroverlast rond de brug aan Vogelsanck zou nu ook voorbij moeten zijn. (foto's Julien Maebe)

clash-tussen-rp-products-en-geren-bij

Clash tussen RP Products en Geren Bij

Rond Nieuwjaar is het op voetbalvlak meestal aan de rustige kant. Maar op vrijdag 30 december vindt wel dé clash van Eversel plaats: een vriendschappelijke wedstrijd tussen RP Products en Geren Bij en dat om 20u30 op het terrein van Eendracht Ubbersel. Daarmee willen de beide clubs hun onderlinge vriendschap bezegelen en tegelijk de extra kilo's tijdens de feestdagen meteen counteren. De bestuursleden zijn nog in de weer om de wedstrijd wat aan te kleden, maar sfeer zal er hoe dan ook zijn ...

politie-zal-optreden-tegen-vuurwerk

Politie zal optreden tegen vuurwerk

Gisteren meldden we al dat het in Heusden-Zolder verboden is om vuurwerk te gebruiken. De gemeente laat nu in een persbericht weten dat de politie zal toezien op de naleving van het verbod en dat er zal opgetreden worden. Het verbod van vuurwerk geldt zowel op openbare plaatsen als op private domeinen en geldt ook voor knalbussen of voetzoekers. In winkels is het bovendien verboden om al dat soort spullen te verkopen kinderen jonger dan 16 jaar. De gemeente zegt zich bij haar verbod te baseren (…) Lees het hele bericht

het-weer-gevoelig-zachter-1

Het weer: gevoelig zachter

Na de doortocht van een storing komen we onder invloeden van depressies en storingen, waarbij er een einde komt aan het rustige weer van de afgelopen dagen. De Kerstdagen verlopen wisselvallig met geregeld regen en winderig weer. Het wordt bovendien ook gevoelig zachter.
Vandaag schuift een storing over onze streken met veel wolken en perioden van regen. Pas na de middag wordt het droog. Maxima rond 8 graden.
Morgen wordt een overwegend droge dag met een afwisseling van wolken en (…) Lees het hele bericht

everselnaren-verkennen-bolderberg

Everselnaren verkennen Bolderberg

De wandelclub van Eversel genoot van een winterwandeling in de bossen aan de Kluis van Bolderberg. De club kan terugvallen op Henri Vanwetswinkel die wekelijks een mooie wandeling uitstippelt en daarbij ook telkens een goede stopplaats vindt om de dorst te lessen. (foto Mieke Swerts)

samana-eversel-vierde-kerstfeest

Samana Eversel vierde kerstfeest

Samana Eversel vierde zijn kerstfeest met een kleine 60 aanwezigen. Na de eucharistieviering, opgeluisterd door het zangkoor, zorgde Femma voor een grappig kersttoneeltje. Bij een gezellige babbel werd ook lekker gegeten. (foto Mieke Swerts)

inbraak-in-averbodeshof

Inbraak in Averbodeshof

In het Averbodeshof heeft een woning ongewenst bezoek gekregen. De inbrekers verschaften zich toegang door een raam in te slaan. Het is niet duidelijk of ze iets hebben buit gemaakt.

18-maanden-cel-voor-gesjoemel-en-verduistering

18 maanden cel voor gesjoemel en verduistering

De rechter in Hasselt heeft een man van 40 uit Heusden-Zolder veroordeeld tot 18 maanden celstraf en 1200 euro boete voor gesjoemel en verduistering. De man daagde niet op voor het proces en de rechter heeft zijn onmiddellijke aanhouding gevraagd. De man had een installatie- en montagebedrijf in Beringen. Dat werd in november 2013 failliet verklaard, maar hij haalde nog 74.000 euro uit de vennootschap waardoor de schuldeisers onbetaald bleven. Bovendien liet hij 6 wagens van (…) Lees het hele bericht

concurrentie-tussen-de-weerelementen

Concurrentie tussen de weerelementen

Op deze eerste winterdag baande de scherpe wind zich een weg door de kale takken maar ook de aanwezigheid van de zon bleef niet onopgemerkt. (foto Marcel Gybels)

jonge-reporters-interviewen-bejaarden

Jonge reporters interviewen bejaarden

De kinderen van de 5de klas van ’t Molenholleke bezochten Bloemelingen. Gewapend met heel wat vragen en een zelfgeknutselde ster gingen ze als echte reporters enkele bejaarden interviewen. Zo kwamen ze heel wat te weten over hun leven van vroeger en nu. Het was een aparte belevenis, zowel voor de reporters als voor de bejaarden. (foto's Veerle Roels)

vandaag-gezien-21-december-2016

Vandaag gezien

Scherpe schelpzwammen komen normaal vooral in de herfst voor, maar in Bolderberg houden ze stand op het ogenblik dat de winter zijn intrede doet. (foto Jan Leijskens)

vuurwerk-blijft-verboden

Vuurwerk blijft verboden

Ieder jaar bij de overgang van oud naar nieuw knalt ook in Heusden-Zolder het vuurwerk in alle windrichtingen. Nochtans bestaat er in Heusden-Zolder een algemeen verbod op het gebruik van vuurwerk, ook tijdens de feestdagen. Het verbod heeft vooral te maken met de risico's die het afsteken van vuurwerk met zich brengt.

straks-begint-de-winter

Straks begint de winter

Vandaag is het de kortste dag van het jaar en straks om 11u44 begint de astronomische winter. Het weer ziet er voorlopig nog niet winters uit, maar dat kan de komende maanden nog veranderen ... Ondertussen wordt het de komende dagen stilaan wat langer licht. Oef.

fairtrade-wedstrijd-de-schiftingsvraag

Fairtrade wedstrijd: de schiftingsvraag

Onze fairtrade wedstrijd nadert stilaan zijn ontknoping. Wil je in aanmerking komen voor onze prachtige prijzenpot vol met fairtrade fraais? Een exclusief stel oorbellen van Ana Edelsmid, een lunch met cava bij El Parachutero, een mandje fairtradeproducten van Drankenhandel Bartels, bij Bopha Bloemenatelier een bloemstuk met amaryllissen, 4 kadobonnen van 25 euro bij cultuurcentrum Muze, een paar exclusieve babyschoentjes van Puriye, van Het Berenhuis Het drietalige boek: 'Ik zag twee beren', (…) Lees het hele bericht

patapoef-niet-meer-open-op-zaterdag

Patapoef niet meer open op zaterdag

Wie al eens in Spelotheek Patapoef (Minderbroedersstraat 10) langsgaat, moet er rekening mee houden dat op 1 januari de openignsuren veranderen. Vanaf dan zal Patapoef open zijn op maandag van 15 tot 19 uur en op woensdag van 16 tot 18 uur, dus niet meer op zaterdag. Bij Patapoef kun je spelletjes en speelgoed ontlenen, er is materiaal voor de verstandelijke, lichamelijke en emotionele ontwikkeling van kinderen. Het personeel kan er ook antwoorden op alle vragen over spelen, speelgoed en de (…) Lees het hele bericht

70-deelnemers-aan-vredeswake-voor-syrie

70 deelnemers aan vredeswake voor Syrië

70 mensen hebben dinsdagavond op het Heldenplein deelgenomen aan een solidariteitsactie voor de slachtoffers van de oorlog in Syrië. Ze legden er witte lakens op de grond en lieten kaarsjes branden. De deelnemers waren van alle strekkingen en godsdiensten, zowel Turken als Vlamingen. Initiatiefnemer Jac De bruyn verwees naar het lijden van de bevolking in Syrië en dat wij bij ons bij Kerstmis geen vredesfeest kunnen vieren zonder te denken aan al de slachtoffers. Ook moet volgens de (…) Lees het hele bericht

warme-handjes-vlogen-de-deur-uit

'Warme handjes' vlogen de deur uit

De dienst spoedgevallen van het Sint-Franciskusziekenhuis heeft zich voor en tijdens de Warme Week ingezet voor vzw De Droomboom. Met een warm hart werden herbruikbare handverwarmers verkocht, een gadget dat in deze tijd van het jaar zijn nut kan bewijzen. De actie is een overdonderend succes, want alles is ondertussen uitverkocht. De spoedgevallenmedewerkers kunnen daardoor 1023,17 euro overmaken aan de Droomboom, en dat allemaal voor kinderen uit de buurt.

het-verhaal-van-vietnam

Het verhaal van Vietnam

Op dinsdag 10 januari om 19u30 brengen An Kindermans en Maarten Verlinden in de bibliotheek het relaas van hun reis naar Vietnam afgelopen zomer. Op die trip - met Vredeseilanden - maakten ze kennis met Yen, een straffe boerin van het dorpje Trac Van, waar ze een aantal dagen verbleven en meewerkten op het veld. Vredeseilanden maakte tijdens deze reis ook een mooie, pakkende kortfilm ‘Feeding Hanoi’ met daarin een portret van Yen en haar gezin. An en Maarten vertellen hun verhaal, (…) Lees het hele bericht

heusden-ontfermt-zich-over-kerststallencollectie

Heusden ontfermt zich over kerststallencollectie

De Geschied- en Heemkundige Kring en de Dorpsraad van Heusden hebben een gigantische collectie kerststallen onder hun vleugels genomen. Het gaat om een 'erfenis' van wijlen Toontje Gilissen uit Hasselt, de vader van Gerlinde van het Berenhuis. Toontje kreeg op zijn 8ste een eerste kerststal en dat was de start voor een collectie die hij in de loop der jaren uitbouwde. Het gaat in het totaal om een 300-tal, uit heel de wereld en in alle mogelijke materialen, van parelmoer (…) Lees het hele bericht

meer-dan-600-toeschouwers-op-kerstconcert

Meer dan 600 toeschouwers op kerstconcert

Het kerstconcert van het koor Exsultate en de meisjesgroep Petticoat in de Sint-Willibrorduskerk lokte meer dan 600 toeschouwers. Die kregen een mix van kerstklassiekers en liederen uit grote delen van de wereld te horen. De vijf meisjes van Petticoat verbaasden met hun zang- en acteerwerk. Ze brachten met het koor een kerstverhaal en aan het eind werd zelfs gedanst tijdens een samenzang. (foto's Nikie Vanhamel)

kookmadammen-restaurant-aan-sfc

'Kookmadammen': restaurant aan SFC

Vanavond was er in het Sint-Franciscuscollege veel belangstelling voor de opening van het leerbedrijfje 'Kookmadammen'. Dat is een restaurant van het zevende jaar Organisatieassistentie. Burgemeester Mario Borremans had de eer om de sleutel van het restaurant om te draaien. (foto's Patrick Daniëls)

fairtrade-wedstrijd-vraag-7

Fairtrade wedstrijd: vraag 7

Suyuna Peru is het project waar Liesbet Willems zich jaren met hart en ziel ter plaatse voor heeft ingezet, nu is ze weer thuis en volgt ze alles van hieruit op. Eén van de meest charmante projecten zijn de lederen Puriy babyschoentjes. Zo heeft Liesbet er een paar in de prijzenpot van onze Fairtrade wedstrijd gestopt. Maar dan moet je ook vraag 7 weten te beantwoorden, namelijk waar precies in Peru worden de schoentjes gemaakt. Spaar je antwoord nog even op, morgen volgt de schiftingsvraag.

nieuwe-bewoner-voor-zandloper-gezocht

Nieuwe bewoner voor Zandloper gezocht

De gemeente is op zoek naar een nieuwe bewoner of bewoners voor het appartement met 2 slaapkamers in het seniorencentrum De Zandloper. Het gaat niet zomaar om een huurder, maar iemand met een warm hart voor senioren. De bewoner komt immers iedere werkdag in contact met bezoekers en vrijwilligers van het seniorencentrum. Er wordt een sociaal engagement verwacht om de meer dan 38.000 bezoekers per jaar van De Zandloper met warmte en respect te behandelen. In ruil is de huurprijs bescheiden, 305,44 euro (…) Lees het hele bericht

de-vragen-rond-het-drama-in-luik

De vragen rond het drama in Luik

Vanavond is de aflevering van 'Lotgenoten' op VTM gewijd aan het drama dat 7 jaar geleden in Luik gebeurde. Toen ontplofte een rijtjeshuis en de buurwoning werd ook totaal vernield. Bij de ontploffing, de brand en de instorting kwamen 14 mensen om het leven. Daarbij ook Vicky Storms uit Heusden-Zolder die in het buurhuis woonde samen met haar vriend Alexis. Lange tijd was er onzekerheid over hun lot, tot uiteindelijk bleek dat beiden overleden waren. Vader Guy Storms komt (…) Lees het hele bericht

deze-hadden-we-nog-niet

Deze hadden we nog niet ...

Langs de kledingcontainer nabij de forellenvijver in Berkenbos hebben onbekenden weer een stortplaats gecreëerd. Zowat elke plaats met kleding- of glascontainers is ondertussen aan de beurt geweest, niet om fier op te zijn.

voetganger-en-fietser-gewond-1

Voetganger en fietser gewond

Een man die vanmorgen zijn dochtertje te voet naar school bracht in Bolderberg, is in de Vrunstraat geraakt door de spiegel van een auto. De man raakte gewond en is naar het ziekenhuis afgevoerd. Na de middag werd in de Valentinusstraat een fietser aangereden door een auto, ook de fietser liep daarbij verwondingen op.

twee-inbraken-gepleegd

Twee inbraken gepleegd

Gisteravond is een inbraak ontdekt in een woning in de Van Dycklaan. De dieven hadden een raam open gebroken en alles overhoop gehaald, maar de buit was nog niet duidelijk. Een vrouw uit de Kapelstraat werd vanochtend vroeg omstreeks vier uur gewekt door lawaai. Een inbreker was haar huis binnengedrongen nadat hij een deur had geforceerd. De bejaarde vrouw verwittigde de thuisverplegingsdienst die op haar beurt de politie stuurde, maar ondertussen was de inbreker verdwenen.

gemeente-zoekt-kandidaten-voor-bovy

Gemeente zoekt kandidaten voor Bovy

Nu de gemeente Bovy weer in handen heeft, geeft het bestuur zichzelf twee jaar de tijd om te zoeken naar een definitieve en duurzame invulling van het domein. Maar dat betekent niet dat het domein in de tussenperiode leeg zal staan. De gemeente zoekt kandidaten om de gebouwen en de buitenruimte uit te baten tussen april 2017 en maart 2019. De mogelijkheid bestaat dat de overeenkomst verlengd wordt, indien de activiteiten passen in het definitieve concept en na een evaluatie. Maar daarvoor kan nu (…) Lees het hele bericht

morgenavond-vredeswake-voor-syrie

Morgenavond vredeswake voor Syrië

In een groot deel van het land worden dinsdagavond wakes gehouden voor Syrië. Dat gebeurt ook in Heusden-Zolder, morgen om 18 uur. Er is een oproep verspreid om tegen dan naar het Heldenplein voor het gemeentehuis te komen en lakens, kaarsen en vredesboodschappen mee te brengen. Het initiatief komt van 36 organisaties in ons land. Die vinden dat we niet onverschillig mogen blijven zijn voor de onmogelijke en gruwelijke situatie waarin de Syrische burgers verkeren. Tussen 18 uur en 18u30 (…) Lees het hele bericht

velen-in-de-bres-in-de-warmste-week

Velen in de bres in de Warmste Week

Studio Brussel heeft zijn Warmste Week ingezet en ook in Heusden-Zolder staan de komende dagen nog acties op stapel. In het Zakenkantoor Husson (Sint-Willibrodusplein) kun je nog tot en met woensdag je centjes in een spaarpot droppen voor 'Carroussel'. Zaterdag trekken Koen Lemmens en Bart Vanschoren te voet naar Boom met de opbrengst van de pasta-avond van Amicis voor het Memisaproject van het SF-ziekenhuis. Bij Electro Schroeyen (…) Lees het hele bericht

214-bestuurders-krijgen-snelheidsboete

214 bestuurders krijgen snelheidsboete

Bij nieuwe snelheidscontroles passeerden 1128 wagens de flitscamera. In het totaal reden 214 bestuurders te snel. De meesten (167) liepen in de Brugstraat tegen de lamp, verder volgden de St.-Jobstraat (31), Guido Gezellelaan (12) en Nieuwstraat (3). Eén rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken: de snelheidsduivel reed 100 km/u waar slechts 50 mag.

leerling-bestuurder-met-niets-in-orde

Leerling-bestuurder met niets in orde

De politie hield alcoholcontroles in 4 straten. 290 bestuurders legden een ademtest af. 7 personen hadden lichtjes teveel gedronken en speelden hun rijbewijs 3 uur kwijt. Opmerkelijk was dat niemand véél te diep in het glas had gekeken en dat heel wat mensen voor een BOB kozen door de verschillende kerstmarkten. Andere inbreuken waren niet dragen van de gordel (8) of gebruiken van het kinderzitje (2), geen keuring en niet-ingeschreven auto. Een jonge bestuurder reed na 22 uur met een (…) Lees het hele bericht

win-een-coyote

Win een Coyote

De prijs van deze week is niet niks: een Coyote van het type Mini Plus. Het toestel herinnert je aan snelheidscontroles zodat je je volgens de toegelaten snelheid veilig door het verkeer beweegt. Geen overbodige luxe in deze tijd en volkomen wettelijk. Je moet dan wel voor donderdagavond 20 uur op de website van de Handelaars Heusden Dorp laten weten hoe het programma bij Garage Kwanten heet waarbij je zonder afspraak je auto voor een onderhoud kunt binnenbrengen, en uiteraard hoeveel juiste inzendingen er zullen zijn.

in-de-kijker-garage-kwanten

In de kijker: Garage Kwanten

Sinds 1987 is Garage Kwanten gevestigd in de Guido Gezellelaan 100 en 6 jaar geleden gaven Dominique Kwanten en Nadia Claesen de garage een complete make-over: showroom en werkplaats verdubbelden in oppervlakte en en kregen een eigentijdse sfeer. Service is immers geen ijdel begrip bij Dominique, Nadia en hun hele team, het lijkt wel geen toeval dat Kwanten rijmt op klanten. Zo kan iedereen 6 dagen op 7 – dus ook (…) Lees het hele bericht

grietje-van-theater-froe-froe

'Grietje' van Theater Froe Froe

Theater Froe Froe is zowat een vaste waarde in Muze, deze namiddag bracht het 'Grietje' in de schouwburg. Een voorstelling met muziek, tekst, licht en levensgrote poppen, 't was genieten voor kleine en grote theaterliefhebbers. (foto Lenscollectief)

fairtrade-wedstrijd-vraag-6

Fairtrade wedstrijd: vraag 6

Eén van de mooie prijzen die te winnen zijn in onze Fairtrade wedstrijd is een bloemstuk of boeket met amaryllis van Bopha. Dat zijn de eerlijke bloemen van deze maand. Het gaat om seizoensbloemen, lokale bloemen biologische bloemen of bloemen uit het Zuiden met fairtrade label. Onze zesde vraag luidt dan ook onder welke gemeenschappelijke noemer die bloemen gevat worden. Noteer het antwoord en wacht nog even met mailen tot aan het eind van de wedstrijd.

olympia-op-weg-naar-de-redding

Olympia op weg naar de redding?

In de federale competitie en in 2de provinciale van het petanque lijken de ploegen van Olympia zich van de degradatie te redden. De federale ploeg won van Wemmel met 8-1 en de A-ploeg won van Sparrendal (Lanaken) met 6-3. De B-ploeg daarentegen verloor in uit van de leider Hasselt met 6-3.

inbrekers-slaan-weer-toe-2

Inbrekers slaan weer toe

Voor zover tot nu toe bekend, hebben dieven dit weekend al op drie plaatsen in Heusden-Zolder toegeslagen. In de Zandstraat namen ze spullen uit een tuinhuis mee. In de Belikstraat pleegden ze een inbraak in een woning. En nog in de Zandstraat zijn ze ook een woning binnengedrongen.

ook-bolderberg-slikt-er-drie

Ook Bolderberg slikt er drie

FC Bolderberg incasseerde in derde provinciale A een 3-0 nederlaag op het terrein van Peer SV.

anadol-lijdt-zware-nederlaag

Anadol lijdt zware nederlaag

In de tweede provinciale A van het voetbal kreeg FC Anadol een 6-2 aangesmeerd van Gruitrode.

kajoba-wint

Kajoba wint

In de tweede provinciale van het basketbal kreeg Zolder B een 106-36 pandoering te slikken bij Alken A. In derde A verloor Heusden B met 65-41 bij Hades C. In derde B mocht Kajoba juichen na een 63-76 overwinning bij Tongeren C. In vierde B won Heusden C gemakkelijk bij Hades D: 47-85.

vck-bolderberg-wint-weer

VCK Bolderberg wint weer

In het volleybal is al enkele weken duidelijk dat Bolderberg de goede vorm te pakken heeft en dat heeft VCK opnieuw bewezen op verplaatsing bij Vem Maasmechelen. Nochtans moesten de bezoekers in de eerste set het onderspit delven door een reeks opslagmissers. In de volgende sets werd dat rechtgezet, hoewel Bolderberg in de derde erg diep moest gaan. 1-3 met als setstanden 25-20, 17-25, 24-26 en 20-25.

sara-en-charlotte-ronden-actie-feestelijk-af

Sara en Charlotte ronden actie feestelijk af

Met een feestelijk event in Remise 56 in Koersel hebben Charlotte Dewaele en Sara Wehenkel hun Rode Neuzen-actie afgerond. Alle genodigden kwamen er in rood en/of zwart om te klinken op het succes van de actie. Met hun Facebook-like-actie kregen de twee jongedames een aardig bedrag bijeen voor het goede doel, 1025 euro. De sponsors hadden bovendien voor leuke prijzenpakketten gezorgd zoals goodiebags en luxe-goodbags, een ontbijt en een geschenkmand. De winnaar kwamen in de Remise hun (…) Lees het hele bericht

genieten-van-de-mens

Genieten van De Mens

De fans genoten zaterdagavond met volle teugen van het concert van De Mens in Muze. (foto Lenscollectief)

gezellige-winterhappening-in-boekt

Gezellige Winterhappening in Boekt

Bijna heel Boekt verzamelde gisteravond op de Ubbelvelden voor de Winterhappening 2016. 't Was daar een warme boel, niet alleen door de mutsen en sjalen, maar ook door de hartverwarmende sfeer. Kinderen van de basisschool zongen kerstliederen, er waren spelletjes, cadeaustandjes, eten en drinken, ... de sfeer zat er van bij het begin in. (meer foto's van Tony Sempels)

zolder-walst-over-diepenbeek

Zolder walst over Diepenbeek

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A van Black Sheep Diepenbeek A gewonnen met 105-64. De bezoekers waren nochtans sterk gestart en zetten de thuisploeg in het eerste kwart onder druk. Maar in de derde periode raakten ze het noorden kwijt en zo stormde Zolder probleemloos voorbij de 100.

fairtrade-wedstrijd-vraag-5

Fairtrade wedstrijd: vraag 5

In onze Fairtrade wedstrijd zijn we ondertussen toe aan vraag 5: Mali Muleba - waarvan je onder meer mooie kaarten kunt winnen is een boerenorganisatie en een fruitsappenfabriek in Tanzania. Maar van welk Limburgs bedrijf krijgt Mali Muleba ondersteuning? Noteer je antwoord bij vraag 5, maar wacht met insturen tot aan het eind van de reeks.

verpletterend-rp-products

Verpletterend RP Products

In het bedrijfsvoetbal heeft RP Producs weer zwaar uitgehaald, het won met 1-8 bij Weerstand Zonhoven. Wieze Boys A had het wel zeer makkelijk want FC Berg gaf forfait. Wieze Boys B won met 2-3 bij Aviaclub.

diyanet-ontkent-beschuldigingen

Diyanet ontkent beschuldigingen

De Diyanet (Turks Voorzitterschap voor Religieuze Zaken) heeft gereageerd op de beschuldigingen die de afgelopen dagen onder meer in de Kamer en het Vlaams Parlement zijn geuit. Daar werd beweerd dat de Diyanet-moskeeën voor Turkije moesten verslag uitbrengen van personen en verenigingen met Güllen-sympathieën. "Niet waar," zegt Diaynet. " Het is onaanvaardbaar dat onze religieuze functionarissen beschuldigd worden "geheime agenten en informanten" te zijn. Dit is een (…) Lees het hele bericht

exsultate-geeft-morgen-kerstconcert

Exsultate geeft morgen kerstconcert

Morgen om 16u30 geeft het koor Exsultate een kerstconcert in de Sint-Willibrorduskerk. Op het programma staan klassieke kerstliederen uit alle windstreken. Voor dit concert werkt het koor samen met de zingende en acterende meisjes van Petticoat en regisseur Luc Stevens, gekend van totaalspektakels als De Groote Rappel en Albert I. Tickets: € 17, € 15.

avondlijke-kersthappening-in-t-molenholleke

Avondlijke kersthappening in 't Molenholleke

Vrijdagavond had in 't Molenholleke de kersthappening plaats. De oudervereniging had daarvoor heel wat inspanningen geleverd. Er was dan ook voor elk wat wils, zowel van eten als drinken. En voor alle kinderen lag een leuke verrassing klaar. Door de bouwwerkzaamheden aan de lagere school, was voor deze editie uitgeweken naar de speelplaats van de kleuters in de Holstraat. (foto's Rita Grosemans)

het-weer-kans-op-mist

Het weer: kans op mist

Onder invloed van een hogedrukgebied staat er dit weekend rustig en overwegend droog weer op het programma. De onderste luchtlagen zijn echter erg vochtig waarbij lage wolken domineren en de kans op nevel en mist erg groot is. Na het weekend wordt drogere lucht aangevoerd en is er ruimte voor de zon, maar het wordt kouder.
Vandaag domineren lage wolken het weerbeeld en het is nevelig. Het blijft wel overwegend droog en de maxima komen uit op gemiddeld 8 graden. Er staat nauwelijks wind.
Morgen is het nevelig in de ochtend en plaatselijk kan er dichte mist voorkomen. Nadien zijn er talrijke lage wolkenvelden en blijft het weerbeeld eerder grijs. Na de middag is een opklaring mogelijk bij 8 graden.
Maandag is het mistig in de ochtend met veel lage bewolking. Na de middag kan de zon stilaan doorbreken. Het kwik bereikt een graad of 6.
Dinsdag is er veel zon, maar het wordt wat kouder. In de ochtend liggen de temperaturen rond het vriespunt en overdag komt het kwik niet hoger dan een graad of 5.
Woensdag wordt het zonnig, maar koud weer. In de ochtend vriest het algemeen en de maxima stagneren op 3 graden.
De volgende dagen komt er stilaan wat zachtere lucht opzetten, maar is er ook meer bewolking. In het weekend nemen de neerslagkansen gestaag toe en de wind gaat aanspannen. De weermodellen voorzien voor Kerstdag eerder grijs en nat weer met veel wind. (Michel Nulens - Meteoservices)

de-kijk-van-richie-237

De kijk van Richie

Ook zij lagen bij nachte ...

winst-voor-la-baracca

Winst voor La Baracca

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal won La Baracca Lindeman met 1-2 bij Genea '80 Lummen.

mfc-verliest-in-schoten-1

MFC verliest in Schoten

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft SI MFC Heusden-Zolder met 8-3 verloren bij United 76 Schoten.

fairtrade-wedstrijd-vraag-4

Fairtrade wedstrijd: vraag 4

Een topprijs uit onze Fairtrade wedstrijd zijn de oorbellen die An Kindermans zelf ontworpen heeft. Ana Edelsmid was de eerste ontwerpster die in België met fairtradegoud werkt. Onze vierde vraag luidt uit welk continent dat fairtrade goud komt?

certificaat-voor-70-afgestudeerde-cursisten

Certificaat voor 70 afgestudeerde cursisten

Bij CVO De Verdieping had vanavond de proclamatie plaats voor liefst 70 afgestudeerde cursisten uit de dagopleidingen. De cursisten kregen een certificaat waarmee ze op de arbeidsmarkt vlot aan de slag moeten kunnen. Het gaat dan ook vooral om zogenaamde knelpuntberoepen zoals bijvoorbeeld bouwkun­dig CAD-tekenaar, elektri­cien, hovenier, renovatie- en afwerkingstechnieker, webdesigner, grafisch vormgever, ... Voor verschillende van die opleidingen werkt CVO De Verdieping samen met de VDAB (…) Lees het hele bericht

ook-de-kerststal-van-zolder-centrum-is-bevolkt

Ook de kerststal van Zolder-Centrum is bevolkt

Vrijdagavond zijn met een korte plechtigheid de beelden geplaatst in de kerststal van Zolder-Centrum. Na de eucharistie mochten kinderen de beelden voorzichtig van de kerk naar de stal brengen die zo stilaan 'bevolkt' werd met zijn vaste bewoners. Pastoor Giuseppe sprak een vredesboodschap uit en een kinderkoor zorgde voor de sfeer. De vrouwengilde zorgde voor een hapje en een drankje en de dorpsraad bood een borrel aan. (foto's Marina Poelmans)

femmavrouwen-op-schoot-bij-de-kerstman

Femmavrouwen op schoot bij de kerstman

Femma Eversel organiseerde een gezellig kerstfeest met lekker eten en mooie bezinningsteksten, en ook een toneelstuk met het oeroude kerstverhaal in een nieuw kleedje. En omdat het kerstverhaal brandend actueel is, waren ook vrouwen van De Bark uitgenodigd. Het was ook een gelegenheid om de Bond Zonder Naam te steunen. De kerstman had voor iedereen een presentje en verschillende vrouwen mochten bij hem op de schoot ... (foto's Rita Vanhove)

kerstviering-in-bocasa

Kerstviering in Bocasa

In Woonzorgcentrum Bocasa in Bolderberg had vandaag de jaarlijkse kerstviering plaats. Pastoor Giuseppe droeg de mis op en het koor van Bolderberg en Viversel zorgde voor de muzikale omlijsting. Na afloop kregen de aanwezigen een kerstroosje aangeboden. (foto's Roger Convents)

18-maanden-met-uitstel-voor-vernielen-veranda

18 maanden met uitstel voor vernielen veranda

Een 50-jarige man uit Heusden-Zolder is vandaag door de rechter in Hasselt veroordeeld tot 18 maanden voorwaardelijke celstraf. Hij had in Beringen de verhuurders van een loods, waar hij een bandencentrale uitbaatte, bedreigd en met zijn bestelwagen de veranda van hun woning in de vernieling gereden. Het conflict - in de zomer van 2015 - was het gevolg van een huurgeschil. De openbare aanklager wilde de man vervolgen voor poging tot doodslag maar daar ging de rechtbank niet op in. Zijn (…) Lees het hele bericht

springplank-nieuw-logo-en-bom-geld-voor-t-trapke

Springplank: nieuw logo en bom geld voor 't Trapke

't Was feest vanmiddag in basisschool De Springplank in Eversel. In de namiddag beleefden leerlingen en leerkrachten een leuke fuif. Maar het hoogtepunt moest nog komen tegen het ogenblik dat ook de ouders en/of grootouders op de speelplaats verschenen. Daar onthulden de leerlingen met de nodige show het nieuwe schoollogo. En daarna mochten de mensen van 't Trapke - onderdeel van 't Weyerke - erbij komen, want in het kader van de Warme Week had de school 't Trapke als (…) Lees het hele bericht

diyanet-moskeeen-liggen-onder-vuur

Diyanet-moskeeën liggen onder vuur

De Turkse Diyanet-moskeeën in ons land liggen onder vuur, zoals bekend behoort ook de Selimiye-moskee in de Valentinusstraat tot Diyanet, het Turkse departement van religieuze zaken. Aanleiding is een brief die in september vanuit de Turkse overheid zou verspreid zijn bij moskeeën, ambassades en consulaten in het buitenland, ook bij ons. Daarin zou opgeroepen worden om Turken verdacht van banden met de Gülen-beweging te bespioneren en hun namen door te geven aan de Turkse overheid. De (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-16-december-2016

Vandaag gezien

Dit is ook een 'specialleke', dwergwieltjes, ze groeien vooral op de nerven van afgevallen bladeren van loofboom, ze zijn amper 1 cm groot. (foto Jan Leijskens)

pakket-verzorgingsproducten-en-de-winnaar-is

Pakket verzorgingsproducten: En de winnaar is ...

De meeste inzenders hadden deze week wel door dat de kappers en kapsters van Kreatos de nieuwste modetechnieken bij Essential Looks opsteken. Maryse Nilis kwam als winnares tevoorschijn en zij krijgt een kerstpakket met verzorgingsproducten van Kreatos.

een-avond-over-de-nachtschrijver

Een avond over de nachtschrijver

Tiny Bertels, Gene Bervoets en Clara Cleymans haalden in Nachtschrijver de teksten van Jan Fabre vanuit het duister naar het voetlicht van het Muzepodium. (foto Lenscollectief)

open-dorpsraad-eversel-luistert-naar-reuzenverhaal

Open Dorpsraad Eversel luistert naar reuzenverhaal

Op de open dorpsraad van Eversel vanavond werden niet alleen de klassieke punten van het aflopende werkjaar aangekaart. Marcel Dumon, secretaris van Reuzen in Vlaanderen, gaf er een uiteenzetting over het Reuzengebeuren in Vlaanderen, de herkomst, de werking van de gilden, tips, ... Wie weet inspireert het nog voor een eigen reus in Eversel. (foto Julien Maebe)

zolder-wint-tumulteuze-inhaalmatch

Zolder wint tumulteuze inhaalmatch

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A zijn inhaalwedstrijd tegen Helchteren gewonnen met 88-60. Nochtans kwamen de bezoekers in de zevende minuut even op voorsprong en stond het bij de rust nog maar 33-32. In de tweede helft sloeg Zolder snel een beslissende kloof, al lang de wedstrijd minutenlang stil na een reeks technische fouten bij Helchteren, een supporter werd uit de zaal verwijderd na bedreiging van de scheidsrechter.

fairtrade-wedstrijd-vraag-3

Fairtrade wedstrijd: vraag 3

Eén van de prijzen in ons Fairtrade spel is een lunch met cava in El Parachutero. Maar naast het aanbod ontbijt, lunch en broodjes, is El Parachutero ook nog een afhaalpunt van iets. Wat? Noteer het antwoord op vraag 3 en hou het bij tot op het einde.

olv-van-rondslingerend-zwerfvuil

OLV van rondslingerend zwerfvuil

Nogal wat oudere mensen gaan overdag geregeld bidden in de kapel van O-L-Vrouw van Eeuwigdurende Bijstand in het Bolderdal. Anderen hebben haar blijkbaar bevorderd tot patrones van het zwerfvuil. (foto Jan Leijskens)

nhz-is-verdeeld-over-financieel-beheerder

NHZ is verdeeld over financieel beheerder

Bij de bespreking van de visienota over de samenwerking tussen gemeente en OCMW toonde  CD&V-fractieleidster Annette Palmers zich verheugd dat de meerderheid eindelijk tot dat inzicht is gekomen. Ze betreurde wel dat er vooraf zo'n strijd is geleverd, dat er schade is aangericht en dat er heel wat tijd is verloren gegaan. Bruno Buyse vond dat er nog geen voorafname mocht gebeuren op een eventuele bijbouw, voor dat goed is bestudeerd. OCMW-voorzitter Elke Gijbels (N-VA) voegde eraan toe het OCMW vaak (…) Lees het hele bericht

procedure-voor-klachten-tegen-dienstverlening

Procedure voor klachten tegen dienstverlening

Wie een klacht heeft over de dienstverlening door de gemeente, kan daarvoor voortaan een beroep doen op een aparte klachtenprocedure. Die komt naast de bestaande meldingskaart die dient voor het signaleren van problemen bijvoorbeeld met de riolering of groenvoorziening. Maar iemand die zich door de ambtenaren onheus behandeld voelt, kan dan een aparte klacht indienen die een procedure moet doorlopen. Overigens is het wettelijk opgelegd dat de gemeente zo'n reglement voorziet. Het afgelopen jaar (…) Lees het hele bericht

geen-extra-gunstmaatregel-voor-alleenstaanden

Geen extra gunstmaatregel voor alleenstaanden

Bij de aanpassing van het belastingreglement op de huisvuilinzameling, dienden Bruno Buyse (onafh) en Robin Stroobants (N-VA) amendementen in ter bescherming van de éénpersoonsgezinnen. Buyse vroeg de vrijstelling van de belasting voor de éénspersoonsgezinnen, Stroobants vroeg naar analogie met Mechelen een tegoedbon te geven aan de alleenstaanden, vaak zijn dat immers ouderen. Die betalen voortaan weliswaar minder, maar ze krijgen ook maar 2 rollen huisvuilzakken meer in (…) Lees het hele bericht

klacht-tegen-ahmidouch-bij-centrale-commissie

Klacht tegen Ahmidouch bij centrale commissie

Tony Lespoix (Vlaams Belang) liet weten dat zijn partij een klacht heeft ingediend bij de Centrale Commissie tegen raadslid Mohamed Ahmidouch (SP.A) om zijn uitspraken tegen een vrouw op Facebook. Martine Vrancken liet namens de SP.A weten dat de partij zich distantieert van de uitspraken en het taalgebruik, dat de betrokkene zich ondertussen heeft geëxcuseerd en dat ondanks het evenzeer ongepaste taalgebruik dat vooraf door anderen in de discussie was gehanteerd. Overigens had Ahmidouch (…) Lees het hele bericht

45-rijdt-te-snel-bij-controles

45 % rijdt te snel bij controles

In 6 straten werd de flitsauto geposteerd. 505 wagens passeerden de camera. Liefst 223 of 45% van de bestuurders negeerden de snelheidsbeperking in  Koerselsebaan (91), St.-Jobstraat (50), Dorpsstraat (28), Brugstraat (28),  Beringersteenweg (19) en Meylandtlaan (7). Eén snelheidsduivel moest zijn rijbewijs meteen inleveren.  

wangedrag-in-de-schoolomgeving

Wangedrag in de schoolomgeving

Na klachten hield de politie parkeercontroles in schoolomgevingen. Op de parking aan 't Molenholleke parkeerden 3 ouders buiten de parkeervakken en hielden zo het verkeer op. Op de parking van Beekbeemden negeerden 3 bestuurders het parkeerverbod, 2 stonden buiten de vakken en 2 hadden zich op de arceerstroken gezet waardoor de schoolbus niet kon passeren. In de omgeving van het Sint-Franciscuscollege werd een straatracer onderschept die bij het schooleinde met gierende banden voorbij snelde. Zijn rijbewijs is onmiddellijk ingetrokken.

inbraak-in-kapelhof

Inbraak in Kapelhof

In het Kapelhof is gisteravond rond half 10 een inbraak ontdekt. De dieven waren een huis binnengedrongen via het slaapkamerraam. Het was niet meteen duidelijk wat ze buitgemaakt hadden.

morgen-kerstmarkt-in-hof-ter-bloemen

Morgen kerstmarkt in Hof Ter Bloemen

De kerstman komt morgen naar woonzorgcentrum Hof Ter Bloemen in de Pasoor Van Mierlolaan. Uiteraard niet zomaar, want daar heeft de jaarlijkse kerstmarkt plaats. Er zijn standjes met kerstcadeautjes, je kunt er hapjes en drankjes krijgen en er staat de nodige animatie op het programma. Alles heeft plaats tussen 14 en 17 uur.

sanama-bolderberg-hield-een-kerstfeest

Sanama Bolderberg hield een kerstfeest

Samana Bolderberg hield in de Witte Zaal een kerstfeest voor een 50-tal leden. Die werden verwelkomd door enkele kerstmannen. Daarna volgden een korte bezinning en kerstliederen door het zangkoor, en vervolgens werd het feestmaal geserveerd. (foto's Roger Convents)

de-fairtrade-ambassadeurs-9-1

De fairtrade ambassadeurs (9)

El Parachutero is een sfeervolle plek in de Kapelstraat waar je een ontbijt of  lunch kunt nuttigen, lekker én bijzonder. Alles past in het plaatje van fairtrade en duurzaamheid: het interieur is gekregen of tweedehands, alle dranken zijn fairtrade, de ingrediënten voor de broodjes, taarten of slaatjes zijn ofwel fairtrade, ofwel bio, ofwel uit de streek, maar altijd seizoensgebonden.  Met het thuiskomertje neem je (…) Lees het hele bericht

nog-een-supermaan-om-het-af-te-leren

Nog een supermaan (om het af te leren)

Vandaag hebben we voor de derde maand op rij een supermaan, het hoogtepunt daarvan wordt vannacht enkele minuten over 1 uur bereikt. Een vliegtuig zorgt nog voor een bijkomend effect. In sommige milieus spreken ze over de boommaan omdat nu bijna alle bomen kaal zijn. 't Is de laatste volle maan van dit jaar en over een week bereiken we meteen ook de langste nacht van het jaar. (foto's Marcel Gybels)

fairtrade-wedstrijd-vraag-2

Fairtrade wedstrijd: vraag 2

Het Berenhuis schenkt drie mooie en nuttige boeken voor de Fairtrade wedstrijd. En ook de vraag van vandaag gaat over Het Berenhuis, hoe heet namelijk het fairtrade taalspel dat het team van het Berenhuis heeft ontwikkeld. Noteer je antwoord achter vraag 2, maar stuur je antwoorden pas door aan het eind van de opgavenreeks.

ook-cadeautjesjacht-op-de-markt

Ook cadeautjesjacht op de markt

De weergoden waren goedgeluimd vandaag en de winterzon en de zachte temperatuur lokten veel volk naar de multiculturele markt. Bij het afsluiten van de markt hulde de ondergaande zon alles in een oranje gewaard. Er werden heel wat kerstcadeautjes gekocht. Deze editie gemist? Geen nood, op woensdag 28 december is er nog een markt, al zal het dan om de nieuwjaarsgeschenken gaan.

internationaal-gezochte-wagen-stond-bij-markt

Internationaal gezochte wagen stond bij markt

Het was druk vandaag op de multiculturele markt. De politie trof er een wagen aan waarvoor een internationaal opsporingsbevel was uitgeschreven. Eén marktbezoeker werd het slachtoffer van een gauwdiefstal. De politie moest ook tussenbeide komen op vraag van een bedrijfsleider wiens private parking was ingenomen door marktbezoekers.

koen-timmers-genomineerd-voor-prestigieuze-prijs

Koen Timmers genomineerd voor prestigieuze prijs

Koen Timmers, leerkracht informatica (webdesign) van CVO De Verdieping, is als eerste Belgische leerkracht genomineerd bij de beste 50 leerkrachten
 ter wereld voor de Global Teacher Prize. Dat is een erg prestigieuze prijs waaraan een miljoen dollar is verbonden. De prijs bekroont een uitzonderlijke leerkracht die een buitengewone bijdrage levert aan zijn vakgebied en belicht de belangrijke rol (…) Lees het hele bericht

groene-specht-is-vogel-van-het-jaar

Groene specht is 'vogel van het jaar'

De groene specht is in het referendum van Vogelbescherming Vlaanderen verkozen tot 'vogel van het jaar'. Hij haalde het voor de zanglijster en de wielewaal. Uit deze top 3 is de wielewaal het grootste zorgenkind en staat als bedreigd op de rode lijst. Er zouden nog hooguit enkele tientallen broedkoppels zijn in Vlaanderen.

zaterdag-houdt-boekt-zijn-winterhappening

Zaterdag houdt Boekt zijn Winterhappening

Zaterdag houden ze in Boekt hun Winterhappening, het begint om 18 uur en place to be is uiteraard weer de parking aan de Ubbelvelden bij het Buurthuis. Ook dit jaar wordt het een gezellig gebeuren waarvoor de dorpsraad, de basisschool en heel wat verenigingen de handen in elkaar hebben geslagen. Je vindt er cadeautjes voor de feestdagen, en kunt kiezen uit een waaier van hapjes en drankjes. Er is uiteraard animatie voor de kinderen en voor de muzieknoten zorgt Blue Dawn. Met een tombola kun je leuke prijzen winnen.

samana-viversel-viert-kerstmis

Samana Viversel viert Kerstmis

Een 40-tal leden van Samana Viversel woonde het kerstfeest bij. Rond de adventskrans en kerstboom werd een bezinning opgeluisterd door zanggroep Jomazi, die gekende kerstliederen bracht en velen lieten meezingen. Daarna werd het kerstdiner geserveerd op feestelijk gedekte tafels. Aan het eind kreeg iedereen nog cadeautje mee. (foto’s Lode Beylemans)

ticketverdeler-opengebroken

Ticketverdeler opengebroken

Aan de treinhalte in Heusden hebben onbekenden de biljettenverdeler opengebroken. De buit is niet bekend, maar de ticketautomaat werd wel beschadigd.

een-jaar-cel-voor-agressie-tegen-politie

Een jaar cel voor agressie tegen politie

Een 27-jarige man uit Heusden-Zolder is vandaag samen met een Genkenaar tot 1 jaar effectieve celstraf veroordeeld wegens agressie tegen twee agenten van de politiezone MidLim. In juli 2014 reden de twee door Meulenberg. Aan het befaamde café Saz wilden twee inspecteurs in een anonieme auto hen controleren. Ze werden gezocht in een drugszaak. Toen een agent de autodeur opentrok, gaf de Genkenaar gas, de tweede agent kon nog net opzij springen. De passagier uit Heusden-Zolder was al eerder (…) Lees het hele bericht

pas-op-veurre-moos

Pas op veurre moos

't Is boate an 't rjêgene en dan kunder strak wier hê en doa inne moos trêje. Om maar te zeggen dat de regen ervoor kan zorgen dat je in de modder kunt trappen. En as ge donnerdag noa de gemènteroad komt, dan zieder en huurder hoe da ze doa ooch bè moos gooie.

fairtrade-wedstrijd-vraag-1

Fairtrade wedstrijd: vraag 1

Vandaag starten we met onze wedstrijd in het kader van 10 jaar Fairtradegemeente Heusden-Zolder. Dagelijks stellen we één vraag en pas aan het eind van de reeks mail je ons al je antwoorden en dan kom je in aanmerking voor de prachtige en waardevolle prijzenpot vol met fairtradeproducten, zoals 4 waardebonnen van 25 euro voor cultuurcentrum Muze. Vraag 1: Weet jij nog wie in 2012 de Fairtrade Limburg toffee voor Heusden-Zolder won?

het-weer-rustig

Het weer: rustig!

Hogeluchtdrukinvloeden blijven het weerbeeld in onze streken bepalen. Er staat dan ook rustig weer op het programma met soms zelfs veel zonneschijn. Op het einde van de week kan een verzwakte storing over onze regio doordringen. Het blijft droog, maar de wolken worden dominant.
Morgen is het grijs en nevelig in de ochtend, maar vanuit het zuidwesten breekt de bewolking. Vooral na de middag is er meer ruimte voor de zon. Het kwik klimt tot 10 graden en de wind waait zwak uit een zuidelijke sector.
Donderdag is er flink wat zon bij maxima rond 9 graden. In de ochtend is het wel koud bij temperaturen slechts enkele graden boven het vriespunt.
Vrijdag is er kans op mist en lage bewolking. Nadien blijven de wolken domineren en zijn de opklaringen slechts sporadisch. Het is wel overwegend droog bij maxima rond 8 graden.
Zaterdag is de kans op mist in de ochtend erg groot. Nadien is het zwaar bewolkt tot betrokken, maar het blijft meestal droog. Het kwik bereikt 8 graden en er is weinig wind.
Zondag kan de zon, na een sombere start, stilaan doorbreken. Het wordt wat kouder bij maxima rond 6 graden.
Na het weekend volgen enkele dagen met veel zon en maxima rond 6 of 7 graden. In de ochtend is het echter koud bij temperaturen rond het vriespunt. Alvast tot het einde van de week lijkt het droog te blijven met opklaringen. (Michel Nulens - Meteoservices)

haast-en-spoed

Haast en spoed ...

Sommige autobestuurders zijn wel erg gehaast. Aan de grens Staintonstraat-Schootstraat schoot deze bestelwagen de PMD-ophaalwagen voorbij op de spoorweg waarna hij net een tegenligger kon ontwijken. (foto Marcel Gybels)

op-oudejaar-gratis-met-de-feestbus

Op oudejaar gratis met de feestbus

Nu het einde van het jaar met rasse schreden nadert, is het wellicht nuttig om nog even mee te geven dat wie op oudejaar op stap gaat, ook in Heusden-Zolder gebruik kan maken van de feestbussen die de hele nacht de provincie doorkruisen. In totaal rijden er 23 feestbussen, hier is vooral de lijn 418 Hasselt-Heusden-Zolder-Leopoldsburg interessant, maar die sluit natuurlijk ook weer aan op andere lijnen. Heusden-Zolder is ook één van de 25 gemeentes die meedoen en samen met de provincie de (…) Lees het hele bericht

de-teksten-van-jan-fabre-ontsluierd

De teksten van Jan Fabre ontsluierd

Een bijzondere voorstelling nu donderdag om 20u15 in de Muzeschouwburg: Troubleyn en Behoud de Begeerte presenteren er dan 'Nachtschrijver', een literair project van Jan Fabre. Drie uitstekende acteurs Tiny Bertels, Gene Bervoets en Clara Cleymans wekken het unieke ideeënuniversum van Fabre tot leven en brengen zijn teksten op de planken. Stef Kamil Carlens componeerde de muziek. Jan Fabre zorgde zelf voor regie en scenografie. ‘Nachtschrijver’ gaat niet over (…) Lees het hele bericht

kinderen-op-kerstbezoek-bij-bejaarden

Kinderen op kerstbezoek bij bejaarden

Zoals ieder jaar brachten de 5-jarige kleuters van 't Molenholleke een bezoek aan woonzorgcentrum De Bloemelingen. Ze gingen er hun kerstwensen overbrengen bij de bewoners. De kinderen hadden zich mooi uitgedost met kerstmutsen. (foto's Rita Grosemans)

doorprikt-van-berg-tot-brug-en-terug

DOORPRIKT: Van Berg tot Brug (en terug)

De handelaarsverenigingen van Suska Berg en Heusden Dorp smelten dus samen. Op zich misschien geen gebeurtenis waar velen van wakker liggen maar toch interessant om even bij stil te staan. Vele jaren geleden was een wig gedreven tussen beide, maar die tijd ligt achter de rug en we zitten nu in een geheel andere economische situatie.

De handelaar van 2016 is niet meer de ‘commerçant’ van 30 jaar geleden, hij moet soepel en snel inspelen op nieuwe evoluties en geregeld achter (…) Lees het hele bericht

moed-en-volharding-sterkhouder-in-duitsland

Moed en Volharding sterkhouder in Duitsland

Het afgelopen weekend nam Euregio België deel aan een 3-landenwedstrijd turnen in het Duitse Würzburg. Duitsland, België en Zwitserland namen het tegen elkaar op. Euregio België is een combinatie van clubs uit de provincies Limburg en Luik. Van de 12 geselecteerde gymnasten waren er 6 meisjes van Moed en Volharding Berkenbos. Er werd deelgenomen met 2 ploegen van telkens 6 gymnasten: jeugd en senioren. De jeugdploeg behaalde de eerste plaats. Ook individueel werd mooi (…) Lees het hele bericht

handelaarsverenigingen-suska-en-heusden-fuseren

Handelaarsverenigingen Suska en Heusden fuseren

De handelaarsverenigingen van Suska-Berg en Heusden-Dorp fuseren. Dat is vanavond bekrachtigd tijdens een bijeenkomst met afgevaardigden uit beide kernen. Vele jaren geleden gingen beide hun eigen weg, niemand van de huidige handelaars kan zich zelfs nog herinneren waarom. Maar omdat in deze tijd de bedreigingen vooral van buiten de gemeente komen, waarbij Raf Coomans en Fernand Claes vooral wijzen naar B-Mine en de Blauwe Boulevard, is samenwerking meer dan ooit aangewezen. Met een 50-tal leden in (…) Lees het hele bericht

win-heerlijke-fairtrade-prijzen-uit-heusden-zolder

Win heerlijke fairtrade prijzen uit Heusden-Zolder

Je moet al op een andere planeet vertoefd hebben om niet te weten dat Heusden-Zolder dit jaar 10 jaar fairtrade gemeente viert, alle ambassadeurs passeren hier trouwens ook de revue. Om het jaar feestelijk af te ronden, lanceren we onze fairtrade wedstrijd waarbij je tips krijgt voor fairtrade cadeautjes en die bovendien ook nog zelf kunt winnen. Los vanaf morgen dagelijks de vragen op en je maakt tegen Kerstmis kans op prachtige prijzen: een exclusief stel oorbellen van Ana Edelsmid, een (…) Lees het hele bericht

klussers-of-klunzers

Klussers of klunzers?

Boekt is de jongste tijd in de ban van het reclamebord van Gamma langs de O-L-Vrouwstraat. Dat situeert Koersel wel in een bijzonder merkwaardige richting. Ofwel is er een nieuwe grote fusie op komst waarbij Koersel wordt toegevoegd aan Zonhoven, ofwel heeft iemand zich vergist bij de verdeling van de reclameborden. Misschien even een klusser laten langskomen? Bompie?? (foto Michiel Reynders)

kleuters-van-pagadder-zijn-graag-gezien

Kleuters van Pagadder zijn graag gezien

Op schemerachtige momenten lijkt de speelplaats van kleuterschool Pagadder te krioelen van de glimwormpjes ... maar het zijn enthousiast kleuters in hun fluohesjes. Sinds enkele weken wordt in de school gewerkt rond de actie 'Helm op, Fluo top’ voor meer veiligheid in het verkeer. Wie met een fluohesje of fietshelm naar school komt, mag een stickertje plakken op de klasposter, en dat levert dan weer leuke beloningen op. En na enkele weken is het resultaat onmiskenbaar en schitteren de (…) Lees het hele bericht

springplank-maakt-deel-uit-van-taalnetwerk

Springplank maakt deel uit van taalnetwerk

Sinds september werkt de Lerarenopleiding van hogeschool UCLL met 11 Limburgse basisscholen om de taalvaardigheid van zo’n 4000 kinderen te verhogen. Met steun van de provincie zet het project TO-taal een netwerk op tussen deze scholen, waarin leerkrachten, directies en zorgcoördinatoren uit het gewoon en buitengewoon onderwijs samenkomen om het onderwijs sterker te maken. Zowat een jaar geleden maakte ook onderwijsminister Crevits duidelijk dat ze het Limburgse onderwijs wou (…) Lees het hele bericht

autodiefstal-in-bolderberg-was-misverstand

'Autodiefstal' in Bolderberg was misverstand

De inwoners van Bolderberg moeten zich niet ongerust maken over autodieven in de buurt, want de zogenaamde autodiefstal eind vorige week in de Abelenlaan bleek op een misverstand te berusten. De auto was door de eigenaars voor onderhoud naar een garage gebracht net voor ze op vakantie vertrokken. Toen de zoon kwam kijken of alles nog in orde was aan de woning, trof hij een lege garage aan en alarmeerde de politie. Maar de auto stond dus veilig en wel bij een garagist.

win-een-kerstpakket-met-verzorgingsproducten

Win een kerstpakket met verzorgingsproducten

Deze week kun je een mooi kerstpakket met kwaliteitsverzorgingsproducten voor haar of voor hem winnen bij Kreatos. Laat voor donderdag 20 uur op de website van de Handelaars Heusden Dorp weten waar de kappers en kappers van Kreatos zich inspireren voor de nieuwste modetechnieken. En ook hoeveel juiste antwoorden er zullen zijn.

in-de-kijker-kapsalon-kreatos

In de kijker: kapsalon Kreatos

In april volgend jaar zit het kapsalon van Kreatos al 7 jaar aan het Sint-Willibrordusplein 62 in Heusden. En hoewel Kreatos tot een keten behoort, kan de klant er rekenen op een gepersonaliseerde aanpak. De eigenaars Jo & Yves en Jean-Marie & Franca zijn trots op hun superteam: jonge kappers en kapsters met toch al heel wat ervaring. Ze blijven ook altijd up-to-date, zijn met alle trends mee en (…) Lees het hele bericht

weer-verlies-voor-olympia-in-federale-competitie

Weer verlies voor Olympia in federale competitie

In het petanque doet de federale ploeg van Olympia het niet goed. Deze keer verloor ze met 7-2 op verplaatsing bij Zig-Zag Tessenderlo. Ook in 2de provinciale leed Olympia verlies, 6-3 in Lommel. De B-ploeg wist vandaag de eer te redden door thuis Genk te kloppen met 6-3. Ook de federale ploeg van Boekt verloor, 6-3 in Genenbos. In eerste provinciale verloor Boekt A van Opec A met 4-5 en in tweede kreeg Boekt B van Genenbos B een 6-3 aangesmeerd. Ook hier moest het C-team de eer redden in derde door (…) Lees het hele bericht

amicantus-grijpt-terug-in-de-tijd

Amicantus grijpt terug in de tijd

Het vocaal ensemble Amicantus gaf deze namiddag een intiem en sfeervol concert in de winterkapel van de Sint-Willibrorduskerk. Die was net groot genoeg voor de 140 aanwezigen. Zij kregen van het koor onder leiding van Jef Put advent- en kerstliederen uit Vlaanderen en Engeland, van de 14de tot de 20ste eeuw. Het koor kreeg de muzikale steun van een waaier blokfluiten en een orgel-continuo. Gisteren hadden ze hetzelfde concert ook al in Maaseik gebracht. (foto's Julien Maebe)

de-rush-op-revuekaarten

De rush op revuekaarten ...

't Heusdens Volksteater hield vandaag zijn kersthappening in 't Kuipershof. Het was er aanschuiven voor de kaarten van de nieuwe productie 'Manne!!' die als zoete broodjes over de toog gingen terwijl ook de hartige broodjes met spek vlot afzet vonden. En ook de kerstdrankjes gingen vlot achterover. Nu is het aftellen naar de voorstellingen, de première is op 27 januari. (foto's Michiel Reynders)

romantiek-en-ambiance-gaan-perfect-samen

Romantiek en ambiance gaan perfect samen

Het Romanticaconcert dat La Baracca organiseerde in de kerk van Lindeman was een succes over de hele lijn. Er daagde heel wat volk op, de harmonie Hoeverheidegalm speelde heerlijke muziek van onder meer Ennio Morecone en een mars om de ramp van Marcinelle te herdenken. Ontroerende momenten wisselden af met uitbundige stemming, zeker als Pino Falsone en Marleen Rutten zich vocaal lieten gaan. Maar ook anderen grepen de microfoon. (meer foto's van Cosimo Etneo)

jos-janssen-is-nu-diaken

Jos Janssen is nu diaken

In de kerk van Boekt heeft bisschop Patrick Hoogmartens deze namiddag Jos Janssen tot diaken gewijd. En dat in voorbereiding op het priesterschap. Jos Janssen had zelf als thema "Verkondig het evangelie, desnoods met woorden" gekozen, waarvoor hij de inspiratie bij Franciscus van Assisi had gezocht. Na de druk bijgewoonde viering dankte de kersverse diaken zijn mentor en leermeester bisschoppelijk vicaris Augustin Champagne. Tijdens de receptie werd hij door de vier Zolderse parochies verrast (…) Lees het hele bericht

de-boom-centraal-in-nieuwe-mijlpaal-expo

De 'boom centraal' in nieuwe Mijlpaal-expo

Vanmiddag is in kunstgalerij De Mijlpaal de tentoonstelling 'Tree of Life' geopend. Er was veel belangstelling voor de vernissage. Dat had niet alleen te maken met het feit dat er werk van meer dan 30 kunstenaars te bewonderen valt. Maar ook met de performance die woordkunstenaar Luc Vanhelmont gaf. Hij trakteerde het publiek op boomvertellingen.
De expo is nog te bezoeken tot 29 januari op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur, maar tussen 26 december en 8 januari dagelijks, behalve op kerstdag en Nieuwjaar. (foto's Ronny Vanthienen)

vandaag-gezien-11-december-2016

Vandaag gezien

Vandaag is rood ... de kleur van de zonsondergang. (foto Marcel Gybels)

ook-in-eversel-staat-de-kerststal-weer-klaar

Ook in Eversel staat de kerststal weer klaar

Ook in Eversel staat de kerststal weer op zijn vertrouwde plaats. Daar nemen de mannen van de KWB ieder jaar de klus voor hun rekening. En even traditiegetrouw kunnen ze daarbij rekenen op de dankbaarheid van de pastoor die de fles en de borrels klaar zet. (foto Mieke Swerts)

weer-twee-inbraken-gemeld

Weer twee inbraken gemeld

Er zijn opnieuw twee inbraken gesignaleerd in Heusden-Zolder. In de Sint-Hubertusstraat werd gisteravond rond half 11 een inbraak ontdekt. Daar waren de daders binnengeraakt langs de zijkant van de woning waar ze een venster hadden geforceerd. En rond 1 uur bleek dat ook een woning in de OLVrouwstraat ongewenst bezoek had gekregen. Daar waren de dieven via de achterdeur binnengekomen.

overtuigende-zege-van-kvv-en-statie

Overtuigende zege van KVV en Statie

In de vierde provinciale C versloeg KVV Heusden-Zolder Houthalen VV met 3-0. Statie Zolder versloeg Sporting Winterslag met 5-0. SK Heusden 06 verloor met 0-2 van Wijshagen.

anadol-wint-buitenshuis

Anadol wint buitenshuis

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol met 2-4 gewonnen bij Kadijk SK.

vanthoor-geeft-audi-titel-als-afscheid

Vanthoor geeft Audi titel als afscheid

Vlak voor zijn overstap naar Porsche heeft Laurens Vanthoor nog een afscheidscadeautje gegeven aan Audi. Hij won in Maleisië de 12 Uur van Sepang en is daarmee eindlaureaat van de eerste editie van de Intercontinental GT Challenge (IGTC). In Maleisië reed Vanthoor samen met de Nederlands-Limburger Robin Frijns en de Duitser Christopher Haase. Het parcours lag er door de regen niet altijd makkelijk bij maar de drie hielden stand en wonnen voor de Porsche van Pilet-Tandy-Bamber en de andere Audi R8 met het Duitse trio Laffer-Rast-Winkelhock. Vanthoor wint niet alleen het individueel kampioenschap maar bezorgt Audi ook de titel bij de constructeurs.

dez-mona-zorgt-voor-een-bijzondere-beleving

Dez Mona zorgt voor een bijzondere beleving

Met 'Orgin' van de groep Dez Mona viel er gisteravond nog een speciaal muziekevenement te beleven in Muze. Zanger Gregory Frateur - met een enorm stembereik - werd ondersteund door steengoede muzikanten en samen dompelden ze het publiek onder in een eigenzinnige belevingswereld. Erg speciaal om mee te maken. (foto's Lenscollectief)

vck-bolderberg-blijft-goed-draaien

VCK Bolderberg blijft goed draaien

In het volleybal is één ding duidelijk: VCK Bolderberg is goed op dreef de jongste tijd en er valt niet te tornen aan de thuisreputatie. Deze keer ging Mendo Booischot met 3-1 voor de bijl. De bezoekers konden alleen in de derde set hun tanden laten zien. Setstanden: 25-19, 25-20, 19-25 en 25-19.

een-avond-vol-italiaanse-klassiekers

Een avond vol Italiaanse klassiekers

Wie gisteren een ticket had te pakken gekregen voor de Italian Classics in Muze, kon daar alleen maar 'contento' mee zijn. Rocco di Turi en Arturo Bellini brachten een mix klassiekers van onder meer Paolo Conte, Pino Daniele en Zucchero. Daarbij werden ze stevig muzikaal ondersteund door The Muze Jazz Orchestra waarvan de leider Marco Cirone uiteraad ook de Italiaanse roots meedraagt. 't Werd een avond die balanceerde tussen sfeer en ambiance. (foto's Lenscollectief)
Hier vind je een sfeerfragment

alleen-zolder-d-kan-winnen

Alleen Zolder D kan winnen

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A opnieuw een steek laten vallen. Het verloor met 55-57 van Maasmechelen A. De bezoekers kwamen snel op voorsprong, Zolder kon nooit een kloof slaan en zag zijn coach uitgesloten. Toen de verlengingen wenkten, deed een fout in de laatste seconde deed Zolder helemaal de das om.
Onze beide vertegenwoordigers in tweede provinciale kregen een stevige opdoffer: Zolder B met 99-61 van Pelt A en Heusden A met 91-51 van Optima Tessenderlo (…) Lees het hele bericht

bolderberg-verrast-stal-sport

Bolderberg verrast Stal Sport

In de derde provinciale A van het voetbal heeft FC Bolderberg zaterdagavond met 0-1 gewonnen bij Stal Sport. Dat is een verrassing van formaat want Stal staat tweede in de rangschikking.

kinderen-knutselen-hun-eigen-kerststal

Kinderen knutselen hun eigen kerststal

Vandaag organiseerde de KWB van Boekt een kersteditie van het kinderknutselen. Meer dan 20 ouders en kinderen timmerden - met tips van enkele handigerds - mooie kerststallen. Daarbij werd alleen maar afvalhout gebruikt, een milieuvriendelijke bezigheid dus. En ook de figuurtjes konden er achteraf in zodat thuis de kerststal meteen onder de boom kon.

bolderberg-is-blij-met-terugkeer-kersthappening

Bolderberg is blij met terugkeer kersthappening

De inwoners van Bolderberg hebben vorig jaar hun kersthappening gemist. Dat was vanavond te merken aan de gretigheid waarmee ze deelnamen aan de nieuwe editie. Vanop 4 locaties stapten ze telkens met enkele tientallen op in een fakkeltocht om bij het begin van de kersthappening te verzamelen op het Castellopleintje. Daar hadden verenigingen en vooral lokale handelaars hun beste beentje voorgezet om mooie kraampjes in te richten met eten en drinken en een heel aantal cadeautips voor de (…) Lees het hele bericht

heusdense-kerststal-is-ingezegend

Heusdense kerststal is ingezegend

Aan de kerk van Heusden is zaterdagavond de kerststal ingewijd. Ieder jaar wordt de stal er gezet door de gemeente, waarna de Heusdense KWB er de zelfgemaakte houten kerstfiguren inzet. Na de avondmis verzamelde iedereen rond de stal die werd gezegend door pastoor Guido De Waegeneere samen met diaken Ward Ceyssens. Daarna mochten de KWB-leden nogmaals de handen uit de mouwen steken om iedereen overvloedig te voorzien van drankjes en broodjes aangeboden door de Handelaars Heusden Dorp. (foto's Michiel Reynders)

bedrijfsvoetbal-iedereen-wint

Bedrijfsvoetbal: iedereen wint

In het bedrijfsvoetbal heeft VK Wieze Boys A vandaag FC Tamara verslagen met 6-1. RP Products won met 0-4 bj VC Sluizen. Wieze Boys B versloeg FC Beukenhof met 1-3.

is-de-stekker-uit-bolderberg-be

Is de stekker uit Bolderberg.be?

Het ziet ernaar uit dat er nu toch een einde komt aan de website Bolderberg.be. Francis Holsteyns, die meer dan 23 haar geleden één van de pioniers was, stopt ermee. Eerder liepen pogingen tot opvolging vast. Naar eigen zeggen is de zin om verder te doen eruit voor Francis. "Zeker omdat er geen steun vanuit de verenigingen komt, waarvoor de website destijds is begonnen. Ik hoop van ganser harte dat er mensen zijn die mijn kind, de eerste dorpswebsite van Limburg, willen verderzetten," zo laat hij nog weten. De website van Bolderberg werd de afgelopen jaren druk bezocht en ondersteunde ook de lokale handel en horeca.

morgen-wordt-jos-janssen-tot-diaken-gewijd

Morgen wordt Jos Janssen tot diaken gewijd

Morgen om 14u30 wordt tijdens een eucharistieviering in de kerk van Boekt Jos Janssen tot diaken gewijd. Volgende zomer volgt dan zijn priesterwijding. Jos is 55 en was godsdienstleerkracht aan het Sint-Franciscuscollege, directeur van de scholengroep De Heide en nu nog altijd één van de bezielers van Home Senden, het project voor straatkinderen in de Filippijnen. In november vorig jaar hield hij in het kader van zijn priesterstage al de zondaghomilie in de kerken van Viversel en Bolderberg. Morgen volgt dus zijn diakenwijding, dat is meteen ook de enige misviering in de federatie Zolder dit weekend.

amicantus-brengt-oude-en-hedendaagse-liederen

Amicantus brengt oude en hedendaagse liederen

'Laet ons met herte reyne', zo luidt de titel van het Advent- en Kerstconcert dat het vocaal ensemble Amicantus onder leiding van Jef Put morgen om 15 uur  verzorgt in de Sint-Willibrorduskerk in Heusden. Het ensemble brengt daarbij een bloemlezing van oude en hedendaagse liederen en instrumentale muziek uit Vlaanderen en Engeland. De muzikale ondersteuning komt van blokfluitisten Erik Panis en Luc Ritzen en Lieven Put op orgel-continuo. Voor kaarten (€ 14, € 12): 0474 50 77 95. (foto Julien Maebe)


kerstmarkt-in-wzc-de-bloemelingen

Kerstmarkt in wzc De Bloemelingen

De hal van Woonzorgcentrum De Bloemelingen in Zolder-Centrum is omgetoverd tot een sfeervol kerstdecor. Daarmee is de ideale aanloop ingezet naar de kerstmarkt die er morgen vanaf 14 uur plaatsvindt. Gezellige sfeer, hapjes en drankjes, snuisterijen te koop, ... alle ingrediënten zullen er zijn.

wzc-berkenbosch-biedt-zelfgemaakte-cadeautjes

WZC Berkenbosch biedt zelfgemaakte cadeautjes

In Woonzorgcentrum Berckenbosch houden ze morgen hun traditionele kerstmarkt. Vanaf 13u30 kun je daar terecht voor onder meer zelfgemaakte cadeautjes en kerststukken. De bewoners en het animatieteam hebben daar de afgelopen tijd hard aan gewerkt. In cafetaria Berckenplein en in de kersttent worden hapjes en drankjes aangeboden. Harmonie De Heidegalm zorgt voor de nodige kerstmuziek.

de-kijk-van-richie-236

De kijk van Richie

Kerstmis komt in zicht ...

neos-verkent-laambroekvijvers

NEOS verkent Laambroekvijvers

We hebben al enkele dagen achter de rug die ideaal waren voor een late herfst- of vroege winterwandeling. NEOS ging daarom op verkenning in het natuurgebied aan de Laambroekvijvers.

opnieuw-verlies-voor-si

Opnieuw verlies voor SI

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft SI MFC Heusden-Zolder voor eigen volk met 5-8 verloren van Grace-Hollogne. SI had nochtans de punten kunnen gebruiken om onderaan weg te geraken. De plaatselijke beloften verloren met 6-8.

3-maal-winst-in-provinciale-zaalvoetbal

3 maal winst in provinciale zaalvoetbal

In de tweede provinciale A van het zaalvoetbal verloor La Baracca Lindeman met 7-5 bij Turanspor Waterschei. In derde A klopte Ikra Heusden Excelsior Leopoldsburg met 12-9. Il Tartufo Heusden won in derde D met 3-2 van ZVC SChulen. In vierde provinciale A won Berkenbos United bij Lommel S met 2-5.

verlichting-in-kerstboom-meylandt-brandt

Verlichting in kerstboom Meylandt brandt

Het is een traditie dat het Verbroederingscomité de kerstboom aan kasteel Meylandt ontsteekt in aanwezigheid van een aantal gemeentemandatarissen. Vanavond was dat ook weer het geval. Voorzitter Roger Borgions en schepen Engin Özdemir stonden even stil bij het sfeervolle en de betekenis van deze periode. Vervolgens mocht burgemeester Mario Borremans met een druk op de knop de verlichting aansteken. Alles werd beklonken met een hapje en een drankje. Roger Borgions had (…) Lees het hele bericht

bolderberg-heeft-geimproviseerde-kerstboom

Bolderberg heeft geïmproviseerde kerstboom

In Bolderberg maakt de handelaarsvereniging BHV er een traditie van om op de rotonde een mooie grote kerstboom te zetten. Dit jaar had Marcel Gybels een mooi exemplaar gereserveerd, maar door een opvolging van logistieke problemen is die niet ter plaatse geraakt. Dan maar improviseren. Een gemeentelijke vlaggenmast kreeg voor de eindejaarsperiode een 'hogere functie' toebedeeld en met inderhaast in Sittard gekochte spullen kon hij opgetuigd worden met kerstverlichting. Die brandt momenteel alleen samen met de straatverlichting, maar in het donker lijkt het alvast echt. (foto Francis Holsteyns)

voetganger-gewond-in-mijnwerkerslaan

Voetganger gewond in Mijnwerkerslaan

In de Mijnwerkerslaan is vanmiddag een gewonde gevallen bij een verkeersongeval. Kort over half 2 werd daar een voetganger geraakt door een auto. De man was er aan het joggen. Het slachtoffer, een dertiger, is gewond naar het ziekenhuis afgevoerd.

auto-gestolen-in-abelenlaan

Auto gestolen in Abelenlaan

Dieven hebben gisteravond toegeslagen in de Abelenlaan. Rond 22u30 uur werd daar ontdekt dat een wagen gestolen was.

politie-ondervraagt-kwb-ers-over-verkeer

Politie ondervraagt KWB-ers over verkeer

Mannen op rijpere leeftijd die zwoegen op examenvragen ... 't is niet echt alledaags. Maar een kleine 20 leden van KWB-Zolder pijnigde de hersenen tijdens een verkeersquiz die de lokale politie samen met KWB organiseerde. De quiz bestond uit 40 verkeerssituaties, vooral in Zolder-centrum. De bedoeling was om na te denken over gevaarlijke en onduidelijke toestanden in de eigen buurt. De meeste deelnemers slaagden in de test. Nadien brachten ze een aantal situaties aan die verwarrend of gevaarlijk (…) Lees het hele bericht

sfz-team-demonstreert-holep-behandeling

SFZ-team demonstreert HOLEP-behandeling

Het team van de 'Kliniek voor Urologie' in het Sint-Franciskusziekenhuis gaf vandaag een demonstratie van de nieuwe HOLEP-laserbehandeling. Zoals we al meldden, wordt deze techniek in het SFZ als eerste in Limburg en derde in België toegepast. Het belangrijkste voordeel is dat mannen die te maken krijgen met een goedaardige prostaatvergroting kunnen behandeld worden op een manier die veel minder hinder bezorgt en een korter ziekenhuisverblijf toelaat. Het team en de directie van het ziekenhuis zijn best fier op deze vooruitgang.

vandaag-gezien-9-december-2016

Vandaag gezien

Met een niet te stillen honger, halen de graafmachines het gebouw van Fun/Moderna verder neer. Vanmorgen leek alleen het Fun-logo nog even symbolisch stand te houden ...

zondag-kersthappening-van-t-heusdens-volksteater

Zondag kersthappening van 't Heusdens Volksteater

De 49ste revue van 't Heusdens Volksteater is in aantocht, van 27 januari tot 19 februari worden 12 opvoeringen van 'Manne!!' gebracht in 't Kuipershof. Traditiegetrouw is er vooraf een stormloop op de kaarten. Daarom is er ook nu zondag 11 december weer een kersthappening in 't Kuipershof. De deuren gaan open om 13 uur en de voorverkoop loopt van 14 uur tot 18u30. Tussendoor kan iedere bezoeker genieten van hapjes en drankjes in een zaal die baadt in de kerstsfeer.

een-bril-met-korting-en-de-winnaar-is

Een bril met korting ... en de winnaar is ...

Het eigen brillenmerk van Eline De Munck heet inderdaad Odette Lunettes. Bart Kenis was één van de lezers die het juiste antwoord gaven en dus mag hij met een fikse korting een nieuwe zonnebril of bril gaan aanschaffen bij Optiek Karine.

sara-en-charlotte-nemen-limburgsymbool-over

Sara en Charlotte nemen Limburgsymbool over

Blogsters Sara Wehenkel en Charlotte Dewaele zijn tegenwoordig overal aanwezig waar wat te beleven valt en ze delen hun ervaringen en impressies op hun blog. Vanaf vandaag doen ze er 14 dagen lang nog een schepje bovenop. Ze mochten immers twee weken het Limburgsymbool op Facebook overnemen en daar hun tips aan de rest van Limburg (en daarbuiten) doorgeven. Eerder hebben ook al een hele reeks anderen het Limburgsymbool tijdelijk overgenomen zoals Koen Buyse, Giovanni Oosters, Virginie Claes, Brian Lynch, Belle Perez, ...

mantelzorgers-ontmoeten-elkaar

Mantelzorgers ontmoeten elkaar

Het OCMW organiseerde vanavond in De Brug een bijeenkomst voor de mantelzorgers van Heusden-Zolder. Heel wat dorpsgenoten zorgen immers voor een familielid dat permanent hulp en aandacht nodig heeft. Dat vergt veel van die mantelzorgers, maar ze hebben amper de tijd om daar met anderen over te praten. Daarom bracht het OCMW hen samen, zodat ze ervaringen konden uitwisselen en ook vragen konden stellen. Een 40-tal mantelzorgers nam erg aandachtig deel aan de gesprekken die deskundig (…) Lees het hele bericht

willy-weyens-rallyworld-2017-is-verschenen

Willy Weyens Rallyworld 2017 is verschenen

Zoals elk jaar rond deze tijd is het jaarboek 'Willy Weyens – Rallyworld 2017', van de persen gerold. Willy Weyens en zijn team Belgische en buitenlandse journalisten zijn ondertussen aan de 32ste editie toe. Het boek biedt weer een compleet overzicht in woord en beeld van het Belgische en internationale rallyseizoen. Het WRC-hoofdstuk is een Nederlands-Frans-Engels werkstuk, de andere items verschijnen in een Nederlands-Franse combinatie. Bij het doorbladeren springt al snel in het oog (…) Lees het hele bericht

2000-extra-voor-t-weyerke-van-award

€ 2000 extra voor 't Weyerke van Award

Half november meldden we al dat 't Weyerke in de prijzen was gevallen bij de 'Recht uit het Hart Awards' van de BNP Paribas Fortis Foundation. 't Trapke krijgt maar liefst € 12.741 voor de aankoop van aangepaste fietsen voor kinderen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS) maar die ook door de rest van het dienstencentrum mogen gebruikt worden. Maar ondertussen is ook de rest van de actie afgelopen en er is supergoed nieuws. 't Weyerke krijgt ook nog eens de 'Recht uit het Hart Award', en dat betekent nog eens 2000 euro extra.

dat-ze-hun-parkeerkaart-maar-niet-vergeten

Dat ze hun parkeerkaart maar niet vergeten

Als Maria en Jozef hun intrek nemen in de kerststal aan de kerk van Heusden is 't maar te hopen dat ze een parkeerkaart voor personen met een beperking hebben ... Alle gekheid op een stokje, wellicht zal er zoals vorig jaar vlakbij tijdelijk een extra parkeerplaats voorzien worden.

zaterdag-weer-kersthappening-in-bolderberg

Zaterdag weer kersthappening in Bolderberg

In Bolderberg hebben ze na een jaar onderbreking de draad van de kersthappening weer opgenomen en nu zaterdag is het zover. Al even traditiegetrouw begint het met een fakkeltocht die om 17u30 start op 4 plaatsen: hoek Reeënlaan-Hertenlaan, hoek De Slogen-Waterlozen, Spar Sint-Jobstraat en scoutsterrein Vrunstraat. Tegen 18 uur worden de fakkeldragers aan het Castellopleintje verwacht waar de kerstmarkt start met heel wat kraampjes met geschenken, eten en drinken. Om 20u30 is er een kwartier lang (…) Lees het hele bericht

la-baracca-organiseert-zaterdag-romanticaconcert

La Baracca organiseert zaterdag Romanticaconcert

Nu zaterdag om 19 uur organiseert La Baracca in de kerk van Lindeman een groot Romantica-concert. 'Op weg naar Kerstmis' heeft als centraal thema de migratiegeschiedenis als actueel kerstverhaal. De Harmonie Hoeverheidegalm Lillo onder leiding van Felix en Filip Ceunen brengt een ode aan Ennio Morecone, een speciale mars ter herdenking van de mijnramp in Marcinelle en begeleidt een samenzang van kerstliederen. Romatische liederen worden dan weer gezongen door Marleen Rutten en (…) Lees het hele bericht

het-houdt-niet-op

Het houdt niet op ...

Onze dagelijkse portie vuil en ergernis. Deze keer achter de glasbollen en kledingcontainers aan het Sint-Barbaraplein. Bij zonsondergang zien we het avondrood in de lucht, 's morgens het schaamrood op de grond.  (foto Eric Lefèbvre)

neos-op-bezoek-in-de-brandweerkazerne

NEOS op bezoek in de brandweerkazerne

NEOS, het netwerk van ondernemende senioren in Heusden-Zolder probeert bij alle uitstappen iets op te steken. Deze keer werd het kort bij de deur gezocht, tijdens een bezoek aan de brandweerkazerne.

de-fairtrade-ambassadeurs-9

De fairtrade-ambassadeurs (9)

Mali Muleba is een boerenorganisatie en een fruisapfabriek in Tanzania, gestuwd door Marie-Claire Claes en mét advies van fruitsappenproducent Konings in Zonhoven. Vorig jaar ontwierpen en bouwden de technici van Konings een 'mini-installatie' op maat voor Tanzania. Met een container werd de installatie, samen met kleine wasmachientjes voor flessen, reserve tanks, zonneboilers, kratten en flessen, ... (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-8-december-2016

Vandaag gezien

Er wordt vaak gemopperd op de dienstverlening door de overheid. Maar de werkplaats van de gemeente werd twee keer in korte tijd opgetrommeld voor problemen met de afvoerputjes in de Schootstraat en evenveel keer werd het snel aangepakt. Ook dat mag gezegd. (foto Marcel Gybels)

st-vincentius-krijgt-steuntje-van-carrefour-market

St-Vincentius krijgt steuntje van Carrefour Market

De warenhuisketen Carrefour zet voor het tweede jaar op rij de actie 'Solidariteitsklik' op het getouw waarbij de winkels een voedselproject in de buurt ondersteunen. Dit jaar zijn niet alleen de Hypermarkten in de actie betrokken, maar ook de Markets en dus is ook de winkel van Heusden op de kar gesprongen. Die heeft een project van Sint-Vincentius gekozen,  de organisatie heeft nood aan een kleine bestelwagen en extra diepvriezers om voedseloverschotten te verzamelen.. (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-over-integratie-met-ocmw

Gemeenteraad over integratie met OCMW

Door de kerstvakantie en de feestdagen vergadert de gemeenteraad deze maand niet op de laatste donderdag, maar wel op donderdag 15 december om 19 uur. De agenda vermeldt 17 punten. De toekenning van de toelagen aan de fracties zal goedgekeurd worden, de identiteitskaarten (€ 20) en kidsID's (€ 8) worden duurder en het afvalreglement wordt bijgestuurd. Alleenstaanden krijgen bijvoorbeeld minder huisvuilzakken. Blikvanger zijn 3 punten die te maken hebben met de integratie van (…) Lees het hele bericht

sfz-heeft-exclusieve-prostaatbehandeling

SFZ heeft exclusieve prostaatbehandeling

Patiënten met een goedaardige prostaatvergroting kunnen voortaan in het Sint-Franciskusziekenhuis een HOLEP-behandeling krijgen. Daarmee is het SFZ het eerste in Limburg en nog maar het derde in België. De kliniek voor urologie beschikt daarvoor over een krachtige holmiumlaser. Via een kijkoperatie door de plasbuis wordt het klokhuis volledig uit de prostaat los gebrand met de laser. Met een tweede toestel (morcellator) wordt dit klokhuis tot kleine stukjes herleid en (…) Lees het hele bericht

foutparkeerders-aan-moskee-en-scholen

Foutparkeerders aan moskee en scholen

De verkeersdienst van de politie hield parkeercontroles na klachten van buschauffeurs, schoolhoofden en buurtbewoners. Aan een moskee in de Pastoor. Paquaylaan kregen 20 bestuurders een waarschuwing dat ze fout parkeerden en de veiligheid van de buurtbewoners in gevaar brachten. De preventieve actie wordt de volgende weken tijdens het vrijdaggebed herhaald. Op de parking van basisschool Beekbeemden kon de schoolbus door foutparkeerders niet op haar bestemming geraken. 7 overtreders kregen een (…) Lees het hele bericht

laat-johandy-blijven

'Laat Johandy blijven'

1700 leerlingen van het Sint-Franciscuscollege zijn zoals aangekondigd deze voormiddag de speelplaats opgekomen met spandoeken waarop ze eisen dat hun medeleerlinge Johandy Clase Garcia mag blijven. Die heeft samen met haar mama en zus het bevel gekregen om over enkele weken het land te verlaten en terug te keren naar de Dominicaanse Republiek. De leerlingen kregen bij hun actie de volle steun van leerkrachten en directie van het college. Volgens directeur Eddy Willems is ze een modelleerlinge. Ze (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-235

De kijk van Richie

Deze keer vond onze huiscartoonist inspiratie in een bezoek van NEOS aan de brandweerkazerne.

meer-groot-ouders-betrekken-in-oudercomite

Meer (groot)ouders betrekken in oudercomité

Het oudercomité van de Toverfluit en de Brug heeft vandaag een experiment gedaan om ouders en grootouders meer te betrekken bij zijn werking . Voorzitster An Lismont en haar team zorgden voor koffie, thee en lekkers. Vooraf was gerekend op een 7-tal ouders en grootouders, het waren er uiteindelijk een 30-tal. Ook schepen Ann Leyssens was present. Een volgende keer mogen er wel wat meer mannen komen, zo luidde de oproep van de beperkte mannelijke delegatie ...

het-weer-gevoelig-zachter

Het weer: gevoelig zachter

Langs de westelijke flank van een hogeluchtdrukgebied met kern over Oost-Europa wordt mildere lucht vanuit het zuiden naar onze streken gestuurd. Storingen komen daarbij wat dichter over onze regio, maar kunnen enkel voor wolkenvelden zorgen.
Vandaag is er geregeld zonneschijn, maar er komen ook wolkenvelden voor. Bij momenten kunnen de wolken dominant aanwezig zijn, maar het blijft droog. Met een tot matig aanspannende zuidelijke wind, wordt zachte lucht aangevoerd en kan het kwik oplopen tot 10 (…) Lees het hele bericht

doorprikt-wijsheid-groeit-met-de-tijd

DOORPRIKT: Wijsheid groeit met de tijd

Ze gaan er dus nu echt aan beginnen ... de samensmelting tussen gemeente en OCMW. Amper een half jaar geleden luidde het bij de meerderheid nog dat het niet zeker was dat gemeente en OCMW tegen 1 januari 2019 moesten fuseren, terwijl minister Homans daar bleef op hameren. En ook bij de hele affaire rond de nieuwe financieel beheerder voor de gemeente bleek duidelijk dat de geesten niet open stonden voor een samenwerking. Ongetwijfeld speelden de andere politieke samenstellingen van beide organen een rol. (…) Lees het hele bericht

college-in-de-bres-voor-johandy

College in de bres voor Johandy

Leerlingen en personeel van het Sint-Franciscuscollege springen in de bres voor medeleerlinge Johandy Clase Garcia. Zij zit op het vierde jaar en is afkomstig van de Dominicaanse Republiek. Sinds 2 jaar woont ze met haar mama en zusje in ons land, maar enkele dagen geleden kregen ze te horen dat ze het land moeten verlaten omdat de moeder niet voldoet aan de voorwaarden voor een definitieve verblijfsvergunning. En dat terwijl Johandy ondertussen goed geïntegreerd is. Daarom starten de leerlingen (…) Lees het hele bericht

muze-heeft-kinderambassadeurs

Muze heeft kinderambassadeurs

Sinds kort zijn enthousiaste kinderambassadeurs aan de slag in cultuurcentrum Muze. Amaury, Sien, Lua Eva, Victor, Tessa, Renée, Merel en Aukelien zijn tussen 10 en 12 jaar en komen naar alle familievoorstellingen. Zo ontdekken ze alles over het leven voor en achter de schermen. Hoe ze de voorstellingen beleven, laten ze weten via tekeningen, toffe teksten of fijne filmpjes. Ze vormen samen één groot vat creativiteit. Siel Claes helpt hen om hun plannen uit te voeren. (…) Lees het hele bericht

mens-erger-je-niet

Mens erger je niet

Neen, de Sint hoefde vandaag geen spelletjes 'Mens erger je niet' te brengen, gewoon even aan de glasbollen in de Molenstraat gaan kijken en je had je portie ergernis beet. (foto Julien Maebe)

inbraak-in-sluisbamd

Inbraak in Sluisbamd

In de Sluisbamd drongen gisteren dieven een woning binnen. Daar haalden ze alles overhoop, het is niet duidelijk wat er buit is gemaakt.

27-fietsen-zijn-niet-in-orde

27 fietsen zijn niet in orde

Tijdens de provinciale verkeersthema-actie 'verlichting' hield de politie een fietsencontrole in de omgeving van het St.-Franciscuscollege. 180 fietsen werden nagekeken. 27 studenten reden met een rijwiel dat niet in orde was: geen of defecte verlichting (19), geen of defecte bel (4), ontbrekende reflectoren (2), geen voorrem en geen achterrem (4). Eén fietser reed met een loshangend spatbord en een losstaand stuur. 25 leerlingen kregen een jongeren proces-verbaal bovenop de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-6-december-2016

Vandaag gezien

Ook al wordt het nu overdag en ook de komende dagen wat zachter, de nachtelijke vrieskoude zorgt voor ijs op het stilstaande deel van de beken in 't Heusdens Broek, zoals hier op de plaats waar de Mangelbeek splitst. (foto's Marcel Gybels)

de-mijlpaal-brengt-de-boom-in-de-kunst

De Mijlpaal brengt de boom in de kunst

Zondag om 15 uur opent in kunstgalerij De Mijlpaal in de Brugstraat een nieuwe tentoonstelling: 'Tree of Life', de boom in de beeldende kunst, fotografie en design. Bij de vernissage houdt woordkunstenaar Luc Vanhelmont een performance rond 'Boomvertellingen'. Op de expo vind je werk van Karin Borghouts, Casimir, Patrick Ceyssens, Stijn Cole, Trees De Mits, Peter Deleu, Nick Ervinck, Pepijn Hendrickx, Roel Jacobs, (…) Lees het hele bericht

tips-tegen-inbraken

Tips tegen inbraken

Sinds de invoering van het winteruur is het aantal inbraken in Heusden-Zolder - zoals ook elders - weer flink toegenomen. De gemeente verspreidt daarom een brochure met praktische tips tegen inbraken die ze samen met de politie heeft opgemaakt. De impact van een inbraak is immers groot, er is niet alleen de buit van de diefstal, er blijft meestal schade in het huis achter en dan is er nog de emotionele schade. De diefstalpreventie-adviseur heeft een hele reeks tips die helpen om een woning te beveiligen. Hier vind je de grote lijnen terug. Je kunt ook beveiligingsadvies vragen bij de gemeente, 011 80 80 86.

verlies-voor-real

Verlies voor Real

In de derde provinciale D van het zaalvoetbal heeft HZ Real Heusden maandagavond met 0-2 verloren van FC Sporting Genk.

man-uit-heusden-zolder-gewond-in-helchteren

Man uit Heusden-Zolder gewond in Helchteren

In Helchteren zijn iets over het middaguur twee auto's gebotst op de baan Hasselt-Eindhoven. Bij dat ongeval raakte een 32-jarige inwoner van Heusden-Zolder gewond, hij werd naar het ziekenhuis gebracht. Er ontstond een kilometerslange file, eerst in de richting van Eindhoven, maar nadien ook richting Hasselt omdat de politie het verkeer om de beurt door liet.

klaar-voor-een-drukke-nacht

Klaar voor een drukke nacht

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten hebben zich klaargemaakt voor een drukke nacht. Er moeten vannacht immers nog duizenden kinderen bezocht worden met snoep- en speelgoed. En omdat het een erg koude nacht wordt, hebben ze buiten het vaste paard van de Sint - Slecht Weer Vandaag - nog enkele reservepaarden klaar gehouden. Zo wordt niets aan het toeval overgelaten. (foto Marcel Gybels)

ouders-parkeerden-voor-de-schoolpoort

Ouders parkeerden voor de schoolpoort

Aan de schoolomgeving van de basisschool Bolderberg kregen 6 ouders een boete omdat ze parkeerden voor de schoolpoort. Na klachten van buurtbewoners hield de verkeersdienst van de politie snelheidscontroles. 298 wagens passeerden het flitstoestel. 14 bestuurders reden te snel in Koolmijnlaan (5), Witte Barrier (7) en P. Amideuslaan (1). In De Drij Dreven en in Kleine Venstraat werden ondanks klachten geen inbreuken (…) Lees het hele bericht

5-dronken-op-de-binnenwegen

5 dronken op de binnenwegen

De politie hield alcoholcontroles op binnenwegen in Heusden-Zolder. 147 bestuurders moesten blazen, 5 hadden te diep in het glas gekeken. Een buitenlander moest onmiddellijk € 1200 ophoesten. Eén bestuurder legde een positieve drugtest af en verloor zijn rijbewijs meteen voor 15 dagen.Voorts zijn 4 auto's getakeld. De bestuurders konden geen verzekering voorleggen. 2 konden geen rijbewijs tonen en 2 wagens waren niet gekeurd. 3 bestuurders droegen geen gordel en 3 boetes werden (…) Lees het hele bericht

zolder-reorganiseert-zijn-weekendmissen

Zolder reorganiseert zijn weekendmissen

De kerkfederatie Zolder - centrum, Boekt, Bolderberg en Viversel - zet nieuwe stappen naar een pastorale eenheid. Zo voorziet het pastorale plan wekelijks 3 eucharistievieringen in het weekend: 2 op zaterdagavond en 1 op zondag. Vanaf Kerstmis is er immers maar 1 priester meer voor de hele federatie. Voorlopig wordt in een overgangsperiode niet gekozen voor 1 vaste kerk maar zal elke kerk voor 2 maanden dienst doen als zondagskerk. Nadien wordt geëvalueerd. Concreet betekent dat het (…) Lees het hele bericht

sinterklaas-bezocht-molenholleke

Sinterklaas bezocht Molenholleke

Twee keer opschudding in 't Molenholleke vandaag. Eerst werden de Zwarte Pieten in de zijspan van een motor de speelplaats op gereden. Maar even later was er ongerustheid, want Sinterklaas miste een snoepzak. Gelukkig zagen de leerlingen de zak hangen in een bouwkraan op de werf van hun nieuwe school en Zwarte Piet deed het nodige ...

inbraak-in-werfkeet-en-woning

Inbraak in werfkeet en woning

Er zijn vandaag weer twee inbraken ontdekt in Heusden-Zolder. In het weekend zijn dieven binnengedrongen in een werfkeet in het Grootven. De bouwvakkers ontdekten het vanmorgen bij hun aankomst. En na de middag stelden bewoners van de Sluisbamd vast dat in hun huis was ingebroken.

auto-s-botsen-in-avondspits

Auto's botsen in avondspits

In de Meylandtlaan, kort voor de rotonde, richting Zonhoven is het verkeer maandag in de avondspits een tijdje moeizaam gelopen. Meerdere auto's, waaronder één met aanhangwagen, raakten er betrokken in een kop-staart-botsing. Dat veroorzaakte nogal wat schade en dus verkeershinder.

ocmw-ontvanger-mag-nu-toch-de-gemeente-doen

OCMW-ontvanger mag nu toch de gemeente doen

Deze maand nog nemen de gemeente- en OCMW-raad een beslissing over de vernieuwde visienota rond de samenwerking tussen OCMW en gemeente en over de samenwerking op vlak van ICT en financiën. De kerngroep met vertegenwoordigers van beide besturen die vorig jaar werd opgericht, vindt dat niet langer moet gewacht worden en heeft de visienota over de samenwerking uit 2013 opgefrist en geactualiseerd. Daarin staat dat OCMW en gemeente op dezelfde manier politiek worden aangestuurd, vanuit eenzelfde (…) Lees het hele bericht

hed-sinterkloas-al-gereje

Hèd Sinterkloas al gereje?

Hèd Sinterkloas bè och al gereje? Toch wel een merkwaardige uitdrukking die we hier gebruiken om aan te duiden of de Sint al is langs geweest met zijn snoep en cadeautjes. We hebben al vaak meegemaakt dat ze elders niet snappen wat je hiermee bedoelt. Van têd vuult ne mins zich ooch gereje. Maar da's dan weer iets anders: iemand die zich in het ootje genomen voelt of opgelicht.

stem-voor-de-foto-van-jan-leijskens

Stem voor de foto van Jan Leijskens

Iedereen kent de mooie natuurfoto's van Jan Leijskens die geregeld op de Internetgazet te zien zijn. Nu is één van de foto's van Jan ook geselecteerd voor de finale van de fotowedstrijd van Natuurpunt, hij zit bij de laatste 140 uit 4168 inzendingen met een foto gemaakt op De Kluis. Hij maakt daarbij kans op de Publieksprijs, maar dan heeft hij wel een steuntje van ons allen nodig. Klik hier en stem zo snel mogelijk voor de foto van Jan. Op 31 december wordt de stemming afgesloten.

pc-boekt-wint-van-de-vrienden

PC Boekt wint van De Vrienden

In het petanque heeft het federale team van PC Boekt met 5-4 gewonnen van De Vrienden. In eerste provinciale verloor Boekt A met 8-1 van Genenbos A en met dezelfde cijfers won Boekt B van Horizon A in tweede provinciale. In derde provinciale won De Berk B met 4-5 bij Boekt C. De ploegen van Olympia kregen zware cijfers te slikken. In de federale competitie ging Olympia onderuit in Lier: 7-2. En in derde provinciale werd Olympia B met 6-3 terug naar huis gestuurd.

win-20-korting-op-een-bril

Win 20 % korting op een bril

Ben je toe aan een nieuwe zonnebril of een gewone bril ... je kunt 20 % korting winnen bij Optiek Karine. Dan moet je wel voor donderdag 20 uur op de website van de Handelaars Heusden Dorp laten weten hoe het eigen brillenmerk van Eline De Munck heet. En hoeveel juiste antwoorden er binnenkomen.

in-de-kijker-optiek-karine

In de kijker: Optiek Karine

Optiek Karine is al sinds 1997 een gevestigde waarde in de Brugstraat 75, in 2004 opende Karine Bosmans ook een winkel in het centrum van Meeuwen. In die periode heeft Karine de sector sterk zien evolueren. "Vroeger was een bril een hulpmiddel, om goed te kunnen zien. Vandaag willen de klanten een bril die hen op het lijf geschreven is. Een bril weerspiegelt een stuk je persoonlijkheid, net als mooie kleding je look (…) Lees het hele bericht

bopha-viert-tiende-verjaardag

Bopha viert tiende verjaardag

Bopha Bloemenatelier viert zijn tiende verjaardag. En hoe kan je dat in deze periode beter vieren dan met een feestelijke kerstopendeur?  Greta Feyen vergastte de bezoekers ook op demonstraties kerststukjes maken. Woensdag en donderdag zijn er daarover ook nog workshops.

zolder-a-verliest-in-lommel-1

Zolder A verliest in Lommel

Ook vandaag stonden nog basketbalwedstrijden op de kalender. In eerste provinciale verloor Zolder A bij Lommel B met 70-57. In derde A kon Zolder C wel winnen, met 53-61 op Lummen B. En ook Zolder D trok naar Lummen (C) in vierde A, het werd een 73-65 nederlaag.

de-sint-op-bezoek-in-de-blauwe-wijk

De Sint op bezoek in de Blauwe Wijk

De Blauwe Wijk in Zolder-Centrum blijft er het hele jaar door een degelijke werking op nahouden waar alle inwoners ten volle van genieten, van Pasen tot Sinterklaas. En vandaag kwam dus de Sint met zijn Zwarte Piet aan, stijlvol in een open zwarte Mustang. De Sint nam de tijd voor de kinderen, want ze waren allemaal even braaf geweest. En dus werden alle gretige handjes gevuld met speelgoed en lekkers. Daarna verdween de heilige man naar zijn volgende afspraak. Lees het hele bericht

tegenslag-marathon-van-malaga-is-afgelast

Tegenslag: marathon van Malaga is afgelast

Een delegatie van enkele tientallen inwoners van Heusden-Zolder was dit weekend naar de Zuid-Spaanse stad Malaga afgereisd. Ze gingen er supporteren voor 6 andere dorpsgenoten die er zouden deelnemen aan de marathon van Malaga. Vorig jaar in november nam hetzelfde gezelschap ook al deel aan de marathon van Valencia. Helaas zit het weer niet mee, de regen viel er vandaag met bakken uit de lucht zodat de straten letterlijk onder water stonden. De plaatselijke bevolking spreekt van de ergste (…) Lees het hele bericht

winst-voor-kvv-en-sk

Winst voor KVV en SK

In vierde C won leider KVV Heusden-Zolder met 0-4 bij Wijshagen. Ook SK Heusden 06 won buitenshuis, 0-2 bij Flandria Termolen. En bij Statie Zolder was het weer de traditionele doelpuntenkermis, 5-1 verlies bij Thes Sport Tessenderlo B.

ook-een-draw-voor-bolderberg

Ook een draw voor Bolderberg

Ook een thuisgelijkspel voor FC Bolderberg in derde provinciale A 1-1 tegen Wijchmaal.

anadol-haalt-punt-tegen-halen

Anadol haalt punt tegen Halen

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol 1-1 gelijk gespeeld thuis tegen MD Halen.

sprookjesfiguren-in-een-bloemendecor

Sprookjesfiguren in een bloemendecor

Flower Arte houdt dit weekend de traditionele bloemschiktentoonstelling in Muze. De bloemenkunstenaars mochten dit jaar hun inspiratie botvieren op het sprookjesthema. Roodkapje, Sneewwitje, Assepoester, de boze heks, prinsessen en elfjes, .. ze passeerden allemaal de revue in een geurig en kleurrijk bloemendecor. En het leverde prachtige bloemstukken op, ideaal voor de periode rond Sinterklaas en eindejaar. (meer foto's van Tony Sempels)

makkelijke-overwinning-voor-vck

Makkelijke overwinning voor VCK

In het volleybal heeft VCK Bolderberg een vrij makkelijke 3-0 zege behaald tegen Leefdaal-Bertem. De bezoekers kwamen alleen bij de start van de match en halfweg de tweede set op voorsprong, voor de rest hield VCK de toestand onder controle. Setstanden: 25-18, 25-20 en 25-15.

het-werk-is-nog-niet-gedaan

Het werk is nog niet gedaan

Nu de brug op haar plaats ligt, wordt de komende weken en maanden volop doorgewerkt om de aansluitingen op de snelweg te maken. Dat moet dus - als het weer meezit - in februari klaar zijn. De snelwegbrug zijn eigenlijk twee bruggen naast elkaar, eerst wordt de brug richting Lummen/Leuven opgekrikt, daarna is het de beurt aan de andere richting. Eer dat allemaal achter de rug is, zitten we voorjaar 2018. Heel de operatie kost zowat 10 miljoen euro. Nadien begint de volgende fase want dan (…) Lees het hele bericht

albertkanaal-8000-vrachtwagens-per-werkdag

Albertkanaal: '8000 vrachtwagens per werkdag'

Vlaams minister Weyts stuurde zijn kant naar de persconferentie bij de verplaatsing van de brug, hij moest naar de Zevende Dag. Maar Frieda Brepoels nam als voorzitter van NV De Scheepvaart de honneurs waar en bracht de boodschap van de minister over. Zowat één derde van de 62 bruggen over het Albertkanaal is ondertussen verhoogd zodat schepen geladen met 4 containers boven elkaar door kunnen. Het is één van de maatregelen van de Vlaamse overheid om nog meer goederen over de ruim (…) Lees het hele bericht

een-klepper-van-123-meter

Een klepper van 123 meter

Als je de brug in volle breedte ziet, zoals hier vanop de andere brug in de Westlaan, dan kun je wel inschatten dat ze 123 meter lang is. In het totaal zit er 1000 ton staal in. Deze foto is gemaakt vanop de plaats waar de brug in de verdere toekomst haar definitieve plaats zal krijgen. (foto's Marcel Gybels)
Bekijk hier ook nog eens in versneld tempo de plaatsing van de brug gemaakt door de firma's Eiffage-Iemants-Willems

en-plots-stond-ze-op-haar-plaats

En plots stond ze op haar plaats

De werkzaamheden aan de brug in Viversel zijn onverhoopt vlot verlopen. Om 10 uur stond de brug al over het kanaal en ze werd naar haar plaats gebracht. Computergestuurd werd ze vervolgens tot op de millimeter juist op de pijler aan Viverselkant geplaatst, de andere aansluiting moet de komende dagen verder afgewerkt worden. Heel de ochtend zijn er veel mensen een kijkje komen nemen. (foto's Lode Beylemans).

brug-al-bijna-op-haar-plaats

Brug al bijna op haar plaats

Een pak toeschouwers zien in Viversel hoe de 'operatie brug' bijzonder vlot verloopt en de brug al in de richting van haar plaats is opgeschoven. (foto Kurt Vanvelk)

gewoon-doorgaan

Gewoon doorgaan ...

Een ijskoude zondagmorgen maar bij het krieken van de dag gingen de voorbereidende werkzaamheden om een krachtig verlichte brugwerf gewoon door. (foto Kurt Vanvelk)

alle-ploegen-van-heusden-winnen

Alle ploegen van Heusden winnen

In de tweede provinciale B van het basketbal won Heusden A van Orly Hasselt A met 69-57. Zolder B kreeg van Cosmo Genk B een 50-101 aangesmeerd. In derde A versloeg Heusden B Union Leopoldsburg B met 68-52. In derde B verloor Kajoba, met 77-61 van Maasmechelen B. In vierde provinciale B moest Zolder Z met 95-38 het onderspit delven bij Gems Diepenbeek B. En Heusden C versloeg Cosmo Genk C met 67-50. De dames van Zolder tenslotte lagen duidelijk onder bij Lommel B (…) Lees het hele bericht

amicis-in-de-bres-voor-de-warmste-week

Amicis in de bres voor de Warmste Week

De Warmste Week van StuBru leeft ook weer in Heusden-Zolder. De 'Amicis Vriendenkring’ organiseerde zaterdag een pasta-avond. De Amicis is een groep van oud-chiroleiding en ook wel ex-Chasse Patat-leden die al bijna 30 jaar bestaat en zich nu achter reen goed doel wilde scharen. Daarvoor werd het Memisa-project van het Sint-Franciskusziekenhuis gekozen. Met 300 eters was de avond uitverkocht. Op 23 december gaan twee leden - Koen Lemmens en Bart Vanschoren - te voet de opbrengst naar De Schorre in Boom brengen waar dan de slotdag van de Warmste Week plaats heeft.

adriaan-van-den-hoof-houdt-het-publiek-bezig

Adriaan Van Den Hoof houdt het publiek bezig

Adriaan Van Den Hoof kon twee avonden na elkaar een uitverkochte Muzeschouwburg grappig, fris en gevat boeien. (foto Lenscollectief)

auto-ramt-wegversmalling

Auto ramt wegversmalling

Zaterdagavond laat heeft een auto de wegversmalling geramd aan de Ubbelstraat in Boekt, niet zover van de kerk. Daarbij werd aan één zijde het 'verkeersmeubilair' volledig vernield en ook de auto raakte beschadigd. De brandweer moest ter plaatse komen om de brokstukken en de olie op de weg op te ruimen.

vanthoor-rijdt-voor-porsche-in-amerika

Vanthoor rijdt voor Porsche in Amerika

Laurens Vanthoor rijdt volgend seizoen niet langer voor Audi maar wel voor Porsche. Dat heeft Vanthoor vanavond samen met het Duitse sportwagenmerk bekendgemaakt. Dit jaar won Vanthoor nog de World Cup FIA GT met Audi en hij heeft er vijf succesvolle seizoenen achter de rug. Zelf zegt hij dat het tijd is om door te groeien. "Om een betere racer te worden, met snellere wagens te rijden, in grotere kampioenschappen aan te treden en meer trofeeën te winnen". Hij zal volgend jaar uitkomen (…) Lees het hele bericht

winterkermis-geopend-en-bekers-naar-heusden-zolder

Winterkermis geopend en bekers naar Heusden-Zolder

Ook vandaag waren er verbroederingsfestiviteiten in Hesdin. Zo opende burgemeester Mario Borremans samen met zijn Franse collega Stéphane Sieczkowski-Samier en collega Christoph Bartsch van Brilon de winterkermis. En er stond een competitie kruisboogschieten en kogelwerpen op het programma. De twee bekers verhuizen naar Heusden-Zolder want Dianne Claes en Jef Minten behaalden de minste strafpunten. (foto's Roger Borgions)

een-koude-heldere-nacht-strooidiensten-rijden

Een koude, heldere nacht, strooidiensten rijden

Het vriest weer behoorlijk vanavond. Wie nog met de auto weg moet, houdt er best rekening mee dat er moet 'gekrabd' worden en ook bestaat kans op een plaatselijke rijm- of ijzelplek. Keerzijde van de medaille is dat het een heldere nacht is, er zijn veel sterren te zien, en ondanks de sikkelvormige maan zie je zelfs de volledige contouren ervan. (foto Jan Leijskens) UPDATE In de loop van de avond zijn de strooidiensten gepasseerd op de belangrijkste wegen.

nog-even-goed-bekijken-voor-ze-erover-gaat

Nog even goed bekijken voor ze erover gaat ...

Ook vandaag zijn er weer enkele indrukwekkende 360 graden-foto's gemaakt van de brug en de werf er omheen. Die beelden willen we u zeker niet onthouden. Klik hier.

wieze-boys-en-rp-products-scoren-vlot

Wieze Boys en RP Products scoren vlot

In het bedrijfsvoetbal heeft VK Wieze Boys A vandaag met 2-8 gewonnen bij VNA Winterslag. En ook RP Products vond de goal, het werd 4-0 tegen Kotem Vrij Vooruit. In tweede afdeling speelde Wieze Boys B 2-2 tegen Huwa-San Bilzen.

de-laatste-loodjes-2

De laatste loodjes ...

Met man en macht is vandaag nog de hele dag gewerkt aan de voorbereidingen voor de verplaatsing van de brug. Alles staat nu klaar voor D-Day. (foto's Lode Beylemans)

ponton-staat-klaar

Ponton staat klaar

Zaterdag tegen de middag waren alweer nieuwe stappen gezet in de voorbereidingen. Het ponton met de oprijplaten is aangekomen. De weg langs het kanaal is gesloten voor alle verkeer. De Westlaanbrug is voorzien van signalisatie zodat daar morgen de afrastering en signalisatie kunnen in dienst genomen worden. (foto's Lode Beylemans)

lindeman-houdt-sint-baar-in-ere

Lindeman houdt 'Sint-Baar' in ere

Morgen 4 december is het Sint-Barbara, de patroonheilige van mijnwerkers, brandweermannen, elektriciens en andere gevaarlijke beroepen. In onze contreien wordt lang na de mijnsluiting de feestdag door velen in ere gehouden. Onder meer de (overwegend) Italiaanse gemeenschap op Lindeman trekt er een hele dag voor uit. Vanmorgen vroeg werd gestart met een ontbijt in La Baracca, daarna volgde in de kerk van Lindeman een viering met bezinnende teksten en muziek waarbij alle overledenen van (…) Lees het hele bericht

vanochtend-gezien-10

Vanochtend gezien

Voorspeld door weerman Michel en vastgelegd door fotograaf Marcel: de zon worstelend met de mist vanochtend.

het-weer-droog-en-koud

Het weer: droog en koud

Een krachtig hogeluchtdrukgebied over onze streken stuurt droge, maar koude landlucht naar onze regio. De zon is aanwezig, maar tijdens de nacht komt het tot vorst en overdag blijft het kwik erg laag. Na het weekend veranderen we van luchtmassa en op het einde van de week wordt het gevoelig zachter.
Vandaag is het mistig in de ochtend, maar stilaan kan de zon doorbreken. Vooral na de middag is de zon geregeld van de partij. Het is echter koud bij maxima rond slechts 4 graden. De wind waait zwak uit (…) Lees het hele bericht

operatie-brug-in-volle-voorbereiding

'Operatie brug' in volle voorbereiding

Aan het kanaal in Viversel wordt sinds vanmorgen alles in gereedheid gebracht voor 'operatie brug'. De borden en de signalisatie worden in gebruik genomen. Op de brug van de Westlaan, richting van en naar de industriezone Zolder-Lummen, komen tijdelijke verkeerslichten. Op de manier kan een veilige zone voorzien worden vanwaar het publiek de werkzaamheden kan volgen. (foto's Lode Beylemans)

de-kijk-van-richie-234

De kijk van Richie

Met de Sint heb je altijd weer een verrassing ...

crescendo-draait-op-volle-toeren

Crescendo draait op volle toeren

Het jaarlijkse toneel van Crescendo Viversel draait op volle toeren. Met het blijspel 'What's up James' van Julia Engelen, geregisseerd door Willy Gilis, trekt het gezelschap volle zalen. Alle ingrediënten zijn dan ook aanwezig: hilarische dialogen, genante situaties en vooral vele lachwekkende dubbelzinnige momenten. Er zijn nog plaatsen vrij voor de avondvoorstellingen van vandaag, en volgende week vrijdag én zaterdag. Morgen zondag om 15 uur is er ook een (…) Lees het hele bericht

winst-voor-il-tartufo-3

Winst voor Il Tartufo

In de derde provinciale D van het zaalvoetbal won Il Tartufo Heusden met 4-6 bij ZVK Hasselt Store. In de vierde provinciale A speelde Berkenbos United 5-5 tegen Sealgroup Lommel S2.

jubileumviering-in-hesdin

Jubileumviering in Hesdin

In het Noord-Franse Hesdin wordt dit weekend de 40ste verjaardag gevierd van de verbroederingen met Heusden-Zolder en het Duitse Brilon. Daar is uiteraard ook een delegatie van hier aanwezig met leden van het Verbroederingscomité en het gemeentebestuur met burgemeester Mario Borremans en eerste schepen Lode Schops. Vrijdagavond woonden ze een concert van het jeugdkoor van Brilon bij en de drie burgemeesters waagden ze zich zelfs aan een zangsessie met het koor. (foto's Roger Borgions)

verlies-voor-mfc

Verlies voor MFC

Een streekderby vrijdagavond in de tweede afdeling B van het zaalvoetbal. Daar deelden de beloften van MFC SI Heusden-Zolder en Los Leones Lummen de punten: 4-4. Voor het eerste team van SI verliep het minder goed, het verloor met 2-4.

tripeltje-het-gezellehuis-is-gelanceerd

Tripeltje Het Gezellehuis is gelanceerd

Uitgerekend in de week dat de Belgische biercultuur door de Unesco is erkend als immaterieel cultureel erfgoed, heeft Heusden-Zolder er een bier bij. Vandaag heeft Cedric Vanheel in Het Gezellehuis het allereerste vat gestoken van 'Tripeltje Het Gezellehuis'. Het is een gouden tripel die met een stevige witte schuimkraag in een 33 cl-glas wordt geserveerd, alleen op vat dus. De tripel heeft een alcoholgehalte van 9 %, zijn smaak zit tussen bitter en zoet in, wat hem geschikt maakt voor (…) Lees het hele bericht

kinderen-moeten-pieten-handje-helpen

Kinderen moeten Pieten handje helpen

De Sint had het vandaag wel bijzonder druk want samen met zijn Pieten bezocht hij ook de Vrije Lagere School Berkenbos. Maar de Sint ondervond problemen met zijn pieten die niets meer kunnen onthouden. De weg naar de huizen vinden zonder gps lukt niet meer, het aantal pakjes becijferen zonder rekenmachine ook al niet meer. Dus moesten de leerlingen de Pieten geheugentraining geven. Ze daagden hen uit met allerlei opdrachten zoals memoryspel, ik ga op reis en neem mee ... stilaan lukte het (…) Lees het hele bericht

weer-drie-inbraken

Weer drie inbraken

In de Meeuwenlaan hebben bewoners gisteravond een inbraak in hun huis ontdekt. De daders hadden de schuifdeur aan de voorkant opengebroken. Er was ook een inbraak aan het Eikhof, die werd vanmiddag vastgesteld. Tenslotte drongen dieven binnen in een woning in de Sint-Jobstraat. Die inbraak is vanmiddag ontdekt.

sint-ontvangt-kinderen-in-kerk-van-viversel

Sint ontvangt kinderen in kerk van Viversel

Sinterklaas bezocht samen met zijn Pieten de kinderen van de baisschool Sint Jan Berchmans in Viversel. Maar de Sint had daarvoor deze keer niet de speelplaats uitgekozen maar het mooie decor van de kerk. En daar kwam de heilige man in zijn prachtige kleed pas helemaal tot zijn recht, en het plezier van de kinderen was er niet minder om. Ook dat van die Pieten niet, van wie één zich aan het orgel zette en ook de dirigentpiet begeleidde de kinderen terwijl die luidkeels voor de Sint zongen. (foto's Lode Beylemans)

blijde-intrede-op-een-aanhangwagen

Blijde intrede op een aanhangwagen

Hoog bezoek vandaag in de school Beekbeemden: Sinterklaas himself! Maar niet met paard en koets....De koets was helemaal door elkaar gevallen. De Pieten moesten alle onderdelen naar het containerpark brengen. Gelukkig kwamen ze daar Jan tegen met een aanhangwagen en Jan wou de Sint en zijn Pieten met plezier naar de school brengen. (foto An Vanoppen)

blogsters-maken-rode-neuzen-winnaars-bekend

Blogsters maken Rode Neuzen winnaars bekend

Blogsters Sara Wehenkel en Charlotte Dewaele, die als Saarlotte al meerdere dingen in the picture hebben gezet, hebben zich de afgelopen weken volop in de Rode Neuzen actie gestort. Ze klopten bij sponsors aan die voor elke like op hun Rode Neuzen foto op Facebook een euro afdokten. Bovendien worden er onder alle likers enkele leuke prijzen verloot. De actie gaat stilaan naar haar hoogtepunt. Vorige week mochten Sara en Charlotte het al op Q-Music gaan vertellen, over twee weken houden ze een (…) Lees het hele bericht

enkele-rondjes-op-cafe-en-de-winnaar-is

Enkele rondjes op café: En de winnaar is ...

Het nieuwe bier dat vandaag door Het Gezellehuis wordt gelanceerd heet 'Tripeltje Het Gezellehuis' en Patrick Vanmechelen was één de velen die dat wisten. Hij mag voor € 25 tripels gaan achteroverslaan in Het Gezellehuis, maar delen met vrienden mag uiteraard ook.

werkloosheid-daalt-op-jaarbasis

Werkloosheid daalt op jaarbasis

Eind november zaten in Heusden-Zolder 1047 mensen zonder werk, 541 mannen en 506 vrouwen. Dat is 7,2 % van de beroepsbevolking, een verbetering van de werkloosheidsgraad met 0,3 % op jaarbasis. Het zijn wel 8 werklozen meer dan een maand geleden. Maar we blijven exact op het Vlaamse niveau en doen het nog altijd beter dan Limburg als geheel (7,5 %). De meest opvallende verschuivingen deze maand (ten opzichte van een jaar geleden) is het aantal werklozen dat tussen 1 en 2 jaar zonder job zit (+ (…) Lees het hele bericht

flower-arte-brengt-bloemenkunst-rond-sprookjes

Flower Arte brengt bloemenkunst rond 'sprookjes'

Het einde van het jaar komt in zicht en dan presenteert Flower Arte de jaarlijkse bloemschiktentoonstelling in cultuurcentrum Muze. De leden zijn sowieso altijd creatief maar dit jaar laten ze zich inspireren door het thema 'sprookjes', ongetwijfeld wordt het weer zeer verrassend. Ter plekke worden ook bloemstukjes gemaakt en verkocht voor het goede doel, dit jaar gaat de opbrengst naar Make-A-Wish. Zaterdag is het open van 14 tot 20 uur, zondag van 10 tot 19 uur. De toegang bedraagt 3 euro, maar daarvoor krijg je ook een gratis pannenkoek. (foto Tony Sempels)

textielcontainers-blijven-aantrekken

Textielcontainers blijven aantrekken

De textielcontainers blijven blijkbaar een magneet voor sluikstorters. Vandaag is aan de containers bij de rotonde in Hal weer allerlei rotzooi aangetroffen. Er lag zelfs een geluidsbox tussen. (foto Eric Lefèbvre)

faillissementen-zijn-weer-gestegen

Faillissementen zijn weer gestegen

In Limburg zijn in oktober 61 bedrijven failliet gegaan, dat zijn er 17 % meer dan in oktober 2015. Maar als we de som maken van de eerste 11 maanden van dit jaar, dan zitten we nog 108 faillissementen onder dezelfde periode van vorig jaar, met 636 is het ook nog altijd het laagste aantal sinds 2009. Opvallend in de cijfers van Graydon Belgium is dat 1 op 5 faillissementen zich in de horeca voordoet en dat alsmaar meer bedrijven van 25 jaar en ouder op de klippen lopen. Meest opvallend faillissement in (…) Lees het hele bericht

de-brug-anders-bekeken

De brug anders bekeken

De werkzaamheden rond de tijdelijke brug in Viversel hebben de interesse van veel mensen gewekt en er is de afgelopen maanden een heus brugtoerisme ontstaan. Heel wat bezoekers haalden daar hun fototoestel boven en dat leverde leuke prentjes op. Kijk bijvoorbeeld hier eens, een hele collectie 360 graden-beelden. De moeite waard!

nieuwe-pompen-moeten-ambachtlaan-beschermen

Nieuwe pompen moeten Ambachtlaan beschermen

Wellicht is er goed nieuws voor de inwoners van de Ambachtlaan. Die kregen voor de zomer nog dagenlang te maken met zware wateroverlast omdat al het water uit de buurt daar samenstroomde, en dat was niet de eerste keer. De LRM heeft nu de drie pompen die bij het opvangbekken aan de snelweg staan, laten vervangen. Die pompen waren al 30 jaar oud en helemaal versleten, ze konden daardoor te weinig debiet verwerken. De nieuwe pompen, die een firma uit Maastricht plaatst, moeten weer voldoende (…) Lees het hele bericht

de-fairtrade-ambassadeurs-8

De fairtrade ambassadeurs (8)

Geen toeval dat het Sint-Franciscuscollege bekroond werd met het label van FairTradeSchool. Het leerlingenparlement is de drijvende kracht en verhandelt in de ‘wereldwinkel op school’ dagelijks heel wat fairtradelekkers. Ook op eetdagen, feesten en fuiven krijgt het fairtradeverhaal aandacht. Helemaal origineel is de actie met de ‘fairtradevalentijnrozen’ en de ‘fairtradelunch’. De (…) Lees het hele bericht