Archief maart 2014

vrachtwagen-in-de-vangrails

Vrachtwagen in de vangrails

Vanmorgen, kort voor 8 uur, is op de E 314 in Zolder, richting Nederland een vrachtwagen in de vangrails gereden. De chauffeur raakte daarbij gewond.

nieuwe-kippenactie-is-op-komst

Nieuwe kippenactie is op komst

Op 19 april gaat een nieuwe kippenactie van start. Via de website van de gemeente of het gemeentelijk infoblad is dan een kortingsbon beschikbaar waarmee je in twee tuincentra (Aveve in de Schootstraat en Hobbyfarm op de Beringersteenweg) kippen kan bestellen met een korting van € 3 per kip met een maximum van 9 euro voor de aankoop van 3 kippen. Dat bedrag wordt terugbetaald door Limburg.net. De kippenkopers kunnen ook nog eens een waardebon van 100 euro winnen. Het is de bedoeling dat die kippen in je tuin zoveel mogelijk groenafval en etensresten verwerken en ze bedanken je daarvoor met verse eieren. De actie loopt tot 30 juni. Vorig jaar bestelden in Heusden-Zolder op die manier liefst 802 gezinnen 2140 kippen, en dat betekent tonnen afval die niet in de zakken terechtkomen.

hesdin-krijgt-piepjonge-burgemeester

Hesdin krijgt piepjonge burgemeester

In een groot deel van Frankrijk hebben de gemeenteraadsverkiezingen een aardverschuiving veroorzaakt. En dat is in onze partnergemeente Hesdin niet anders, meer nog, het ziet ernaar uit dat Hesdin zowat de jongste burgemeester van Frankrijk krijgt: Stéphane Sieczkowski-Samier is een rechtenstudent van 22 jaar. In de eerste ronde had hij al de meeste stemmen en gisteren in de tweede ronde behaalde hij meer dan 48 procent, bijna de helft van de stemmen dus met zijn partijn LDVD - Hesdin Autrement. Daarmee stoot hij Jean-Marie Rousel van LSOC - Hesdin Demain (32,19 %) van de troon, die sinds 2005 burgemeester was. De derde partij, LDIV - Liste citoyen indepant hesdinois, van Philippe Durier, behaalde 19,38 %. En nu maar afwachten of de nieuwe burgervader van Hesdin de jumelage een warm hart toedraagt.

slimacties-5-dronken-aan-het-stuur

SLimacties: 5 % dronken aan het stuur

Afgelopen weekend hielden vier politiezones SLim-controles, daarbij ook Heusden-Zolder. In het totaal moesten 193 bestuurders blazen, 10 van hen (5 %) waren positief, één bestuurder had drugs gebruikt. Daarnaast zijn nog 17 andere pv's opgemaakt, onder meer in verband gordeldracht en ontbreken van een verzekering. 2 rijbewijzen zijn meteen ingetrokken. Bij 58 verkeersongevallen in Limburg vielen 1 dode, 5 zwaar- en 18 lichtgewonden. Overigens waren bij die ongevallen 8 dronken bestuurders betrokken.

ceyssens-levert-schuifwanden-in-dubai

Ceyssens levert schuifwanden in Dubai

Het glas van Group Ceyssens begint zo stilaan wereldwijd zijn afzet te vinden. Eerder deed jaar bestelde een Indische zakenman glazen schuifwanden voor zijn grote villa in New Delhi. En nu heeft een Turkse ondernemer een gelijkaardige bestelling gedaan voor zijn villa in Dubai. De villa ligt op één van de palmeilanden. Voor de patio naar het zwembad ontwerpt Ceyssens 7 glaswanden van 2.5 meter breed bij 6 meter hoog , iedere wand weegt 1.5 ton wat een speciaal mechanisme (…) Lees het hele bericht

mooi-debuut-van-vanthoor-in-duitsland

Mooi debuut van Vanthoor in Duitsland

Laurens Vanthoor heeft dit weekend zijn Europese seizoen goed ingezet, want op de Nurbürgring won hij de openingsmanche van het Duitse kampioenschap. Aan dat kampioenschap neemt Vanthoor in de Audi R8 deel samen met Marc Basseng en Frank Stippler, twee Duitsers. Ze vertrokken vanuit pole-position en konden die plaats houden tot de finish.

toerisme-2014-rond-3-pijlers

Toerisme 2014 rond 3 pijlers

Het toerismeseizoen is dit jaar op drie pijlers gebaseerd: De Wijers met centraal Domein Bovy, het mijnerfgoed en het multiculturele rond de voormalige mijnsite en Circuit Zolder. Op 28 september heeft de tweede 'Dag van de Wijers' plaats met een nieuwe luchtballonactie en de lancering van een lange afstandswandeling: 78 km dwars door het gebied, eventueel te doen als meerdaagse trektocht. Voor het mijnerfgoed komt er binnenkort een nieuwe fietskaart 'Dit noemen wij in Mijnen (…) Lees het hele bericht

twee-inbraken-in-heusden-zolder

Twee inbraken in Heusden-Zolder

Afgelopen nacht is in twee woningen in Heusden-Zolder ingebroken. Rond 1 uur vannacht ontdekten bewoners van een huis in de Schansstraat dat ze ongewenst bezoek hadden gekregen. En vanmorgen is een inbraak vastgesteld in de Geenrijt, daar waren twee ramen opengebroken.

sk-heusden-laat-niet-met-zich-lachen

SK Heusden laat niet met zich lachen

Wie had gedacht vandaag te lachen met het 100ste tegendoelpunt van SK Heusden 06 in vierde provinciale, die kreeg lik op stuk van de spelers: Eendracht Houthalen krijgen immers een 4-0 aansmeerd op de Noordberm. Bolderberg ging met 2-4 winnen bij SV Peer. Statie Zolder versloeg SV Breugel met 4-1. Wijshagen-Anadol eindigde op 0-0.

eversel-opent-een-hotel-voor-insecten

Eversel opent een hotel ... voor insecten

Spectaculair nieuws vandaag, want Eversel heeft zijn eigen hotel geopend. Toegegeven, het is een insectenhotel, maar een nieuwe verblijfsinfrastructuur voor gasten is toch altijd groot nieuws. Het gaat om een schenking van de KWB naar aanleiding van 175 jaar Eversel, een verjaardag die dit jaar gevierd wordt. De KWB-ers hebben de afgelopen tijden gezaagd en getimmerd om het hotel in elkaar te krijgen en het resultaat is een pareltje met een eduactieve meerwaarde. Het zal trouwens als model dienen voor een groter exemplaar bij de scouts.

wandelen-door-eversel-en-ubbersel

Wandelen door Eversel en Ubbersel

Nadat schepen van toerisme Jeanne Prikken en dorpsraadvoorzitter Rudi Rykers het wandelbord Eversel-Ubbersel had onthuld, trok iedereen op pad. Van de wandeling is trouwens een brochure gemaakt die zowel de groene als blauwe lus in kaart brengt. Op de folder vind je ook uitleg bij de interessante punten onderweg zoals Sint-Baaf (vertrekpunt), de jeugdlokalen, het standbeeld voor pater Beckers, het kolenwagentje, het vogel- en zoogdierenopvangcentrum, de Stabroekse graanmolen, de dreef naar Obbbeek, de domeinbossen en speelhuisje van Soest en de Sint-Jacobuskerk. Meer info bij www.rllk.be of dienst toerisme

toerismeseizoen-is-geopend

Toerismeseizoen is geopend

Het toerismeseizoen 2014 in Heusden-Zolder is nu officieel geopend. Daarvoor mocht deze keer Eversel de gastwijk zijn. En da's geen toeval want vandaag werd door een grote groep wandelaars de nieuwe interessante wandelroute Eversel-Ubbersel ingewandeld. Daaraan is de afgelopen jaren hard gewerkt door onder meer leden van de dorpsraad, die daarvoor moesten onderhandelen met ver over de honderd perceeleigenaars. Jan Vandeput van de dorpsraad en schepen van toerisme Jeanne Prikken mochten het bord onthullen. Voordien had Jan Vandeput de totstandkoming van de route en het verloop ervan toegelicht. Schepen Jeanne Prikken gaf ook een overzicht van het toeristisch seizoen dat erg gevuld lijkt te worden en zowel aan evenementen als aan horeca-infrastructuur heel wat te bieden heeft.

de-moedige-stoemers-zijn-eraan-begonnen

De Moedige Stoemers zijn eraan begonnen

De start is nu ook gegeven voor wielertoeristenclub De Moedige Stoempers uit Vivrsel. De club trekt er op zondagmorgen op uit voor ritjes, daarnaast staan nog enkele nevenactiviteiten op het programma. Wie graag wil meefietsen neemt contact op met swaswerts[!]gmail.com of neem een kijkje op de website

is-het-wk-al-gestart

Is het WK al gestart?

Toeters en bellen, vlaggen, sjaals en andere attributen, ... het zag ernaar uit dat ze zich gisteravond in Sint-Baaf enkele maanden vergist hadden en samentroepten om naar het WK voetbal te kijken. Maar het bleek om het ledenfeest van KWB-Eversel te gaan dat als thema het WK-voetbal had. De enige uitslag die er aan het eind op het bord stond, was die van de quiz.

doordrongen-ode-aan-marvin-gaye

Doordrongen ode aan Marvin Gaye

Schitterende zangers en zangeressen brachten gisteravond een even schitterende ode aan Marvin Gaye. De soul zinderde door Muze. (foto's Lenscollectief)

wandel-mee-door-eversel-en-ubbersel

Wandel mee door Eversel en Ubbersel

Prachtig lenteweer vandaag, een ideale start dus voor het nieuwe toerismeseizoen dat straks geopend wordt in Eversel. Het publiek is daar welkom om 14u30 om de nieuwe wandelroute Eversel-Ubbersel in te stappen. De groene wandeling van 5,1 km leidt langs 7 interessante plekjes, de blauwe van 7,2 km heeft er nog 2 extra in petto. Je komt er zowat alles te weten over het Eversel en Ubbersel van vroeger en nu.

zolder-a-blijft-in-eerste

Zolder A blijft in eerste

In het basketbal heeft KBBC Zolder A een spannende wedstrijd tegen Bilzerse A met 70-65 gewonnen. Zolder ging sterk van start tegen de tweede in de rangschikking en had na kwart 1 al een bonus van 9 punten. Maar die werd door de bezoekers weggewerkt en het laatste kwart ging in met een punt voorsprong voor Bilzen. Zolder hield het hoofd koel vanop de vrijworplijn, niet alleen goed voor de overwinning maar ook voor het behoud in eerste provinciale.

ook-thomas-neuteleers-vlaams-kampioen

Ook Thomas Neuteleers Vlaams kampioen

Na de middag was ook Thomas Neuteleers - 't is daar wat in die familie  - aangesloten bij Olympia Houthalen, actief in de Vlaamse titelstrijd artistieke gymnastiek heren in Heverlee. Ondanks wat lichte blessures turnde hij een goed parcours op de zes toestellen en  behaalde zo de Vlaamse titel. Da's alvast een mentale opsteker voor de volgende EK-selectiewedstrijden die er nu in snel tempo aankomen.

evelyn-neuteleers-vlaams-kampioen-trampoline

Evelyn Neuteleers Vlaams kampioen trampoline

Vandaag was er het Vlaams Kampioenschap DMT (dubbel mini trampoline) in Hulshout. Evelyn Neuteleers (Sta Paraat Hasselt) had zich tijdens de provinciale voorrondes wel kunnen plaatsen voor het kampioenschap, evenwel zonder overwinning totnutoe. Na twee sprongen zat ze mooi op schema. En met een sublieme derde sprong wist ze overduidelijk de Vlaamse titel binnen te halen met 88.900, meteen een verlenging van haar titel van 2013.

inbraak-en-vandalisme-1

Inbraak en vandalisme

Er zijn weer wat gevallen van diefstallen en inbraken gemeld in Heusden-Zolder. In de Dorpsstraat is voor de tweede keer in korte tijd dezelfde nieuwe auto besmeurd. Deze keer was hij vol zand gegooid. In 't Kuipke heeft een cafébezoeker de bingo-automaat vernield. In de Oudstrijderslaan zijn vier banden van een auto die op een inrit stond, stuk gestoken. In Horstad is ingebroken in een woning. Een ruit is stukgeslagen en de inbrekers lieten de deur openstaan

vandaag-gezien-29-maart-2014

Vandaag gezien

Een waterlelieblad op een ideale manier in beeld gebracht voor deze Earth Hour-avond. (foto Jan Leijskens)

oorlog-in-de-jeugdboekenweek

Oorlog in de jeugdboekenweek

Ook alle 2de leerjaren komen naar bib voor de jeugdboekenweek. Zij luisteren naar het verhaal 'De vijand' van Davide Cali, bewerkt door Wim Opbrouck. Samen met Katrien en Inge babbelen ze over de oorlog en proberen ze te achterhalen wie of wat een vijand is... Als afsluiter maken ze samen een tekening. Hierop tonen zij wat ze zouden meenemen als zij zelf zouden moeten gaan strijden in een oorlog.

de-kijk-van-richie-73

De kijk van Richie

Er zijn tegenwoordig heel wat doelpunten te zien in het lokale voetbal.

een-uurtje-minder-nacht

Een uurtje minder nacht

De zomertijd komt eraan. Dat betekent dat we vannacht om 2 uur de klok doorzetten naar 3 uur. Een uurtje minder slapen of minder feesten dus. Maar het grote voordeel is natuurlijk dat het vanaf morgens 's avonds een uur langer licht blijft.

straks-even-wat-minder-licht

Straks even wat minder licht

Niet schrikken als je vanavond om 20u30 een deel van de straatverlichting ziet uitvallen. Je hoeft dan zeker niet Infrax te bellen want ook Heusden-Zolder neemt deel aan de Earth Hour waarbij een deel van de openbare verlichting een uurtje wordt gedoofd. Dat is goed voor het milieu en tegen de lichtvervuiling. Wereldwijd nemen naar schatting 1 miljard mensen in meer dan 100 landen aan de actie deel. Om 21u30 zouden de lichten weer aanfloepen.

motorrijder-kritiek-na-crash-in-boekt

Motorrijder kritiek na crash in Boekt

In de Onze-Lieve-Vrouwestraat heeft vanavond een motorrijder zijn bocht gemist. Hij reed over een inrit, botste tegen een boom en kwam in een voortuin terecht. De motorrijder kreeg ter plaatse de eerste zorgen van de MUG en is in kritieke toestand naar het ZOL in Genk gebracht. Het parket zou in de loop van de avond nog een verkeersdeskundige ter plaatse sturen.

xander-de-rycke-boeit

Xander De Rycke boeit

Comedian Xander De Rycke wist vanavond met 'Zijn derde Show' een uitverkochte Muzeschouwburg te boeien. (foto Lenscollectief)

doorprikt-de-malaise-houdt-aan

DOORPRIKT: De malaise houdt aan

De afgelopen weken leek het wat kalm op het politieke front in Heusden-Zolder, maar dat schijn bedriegt, werd gisteravond maar al te duidelijk tijdens de gemeenteraad. Openlijk gebakkelei tussen de schepen van sport enerzijds en de burgemeester en gemeenteraadsvoorzitter anderzijds omdat afspraken zouden herroepen worden en zaken achter de rug zouden worden bedisseld. Ook andere meningsverschillen binnen de meerderheid over het sporthallenverhaal kwamen bovendrijven. En eerder op de avond was al eens een (…) Lees het hele bericht

het-weer-prachtig-lenteweer

Het weer: prachtig lenteweer!

Drukstijgingen en een zuidoostenwind dwingen het kwik de volgende dagen de hoogte in. Er volgen enkele prachtige lentedagen met hoge maxima en veel zon. Storingen komen soms wat dichter in de buurt en zorgen voor wat wolkenvelden, maar de neerslagkansen blijven erg laag. Het zonnige en warme weer zou een volledige week kunnen aanhouden.
Morgen wordt in een zuidoostelijke luchtstroming droge en warme lucht aangevoerd. De zon kan hierbij domineren en de wolken zijn beduidend in de minderheid. Het kwik (…) Lees het hele bericht

zijn-we-aan-de-meikevers-toe

Zijn we aan de meikevers toe?

Dit exemplaar kwam deze week tevoorschijn en Jozef Beliën vraagt zich af of het de eerste meikever van 2014 is. UPDATE Neen dus, verschillende lezers hebben al gereageerd en het blijkt te gaan om een mestkever, wellicht een bosmestkever.

dienst-mijnschade-verlaat-heusden-zolder

Dienst mijnschade verlaat Heusden-Zolder

Er wordt opnieuw een stukje mijngeschiedenis afgesloten in Heusden-Zolder. De dienst mijnschade verhuist momenteel van het bekende witte gebouwtje in de Koolmijnlaan naar de Corda-campus in Hasselt, het vroegere Philips-terrein. Van daaruit zal de verantwoordelijke samen met enkele arbeiders nog tot 2018 de schadedossiers opvolgen, dan is het gedaan. Voor de huidige dienstverantwoordelijke Gilbert Deckers, stopt het sowieso binnenkort want volgende maand gaat hij met pensioen. Trouwens, rond (…) Lees het hele bericht

vlaamse-steun-voor-grote-bedrijven

Vlaamse steun voor grote bedrijven

De Vlaamse regering heeft vendaag een selectie gemaakt van de gemeenten waar tussen nu en 2020 regionale steun aan grote bedrijven kan gegeven worden. Meer dan de helft van de gemeenten op de regionale steunkaart ligt in Limburg. Ook Heusden-Zolder zit erbij. Bij de selectie van de gemeenten werd rekening gehouden met de werkloosheidgraad en het gemiddelde inkomen. De zogenaamde regionale steunkaart moet nu nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie.

start-to-mountainbike-vanaf-mei

Start to mountainbike vanaf mei

De dienst sport organiseert dit voorjaar een nieuwe 'Start to Mountainbike' samen met de Vlaamse wielerschool, Bloso en de wielerfederaties. Het is de bedoeling om de mountainbikesport en de routes en netwerken in de streek te promoten. De initiatiereeks bestaat uit 5 bijeenkomsten van 3 uur, 5 weken na elkaar. Doelpubliek zijn beginnende mountainbikers, zonder of met beperkte ervaring, en ook gezinnen. De basistechnieken en een aantal technische aspecten komen aan bod. De reeks start op zondag 4 mei en loopt tot 1 juni, telkens van 9 tot 12 uur aan het Cycling Center op het circuit. Inschrijven kan vanaf 31 maart op het e-loket.

nog-3-maanden-voor-gevelsubsidies

Nog 3 maanden voor gevelsubsidies

Er zit nog 40.000 euro in de pot voor gevelrenovatie en het opknappen van leegstaande winkelpanden. Handelaars kunnen nog tot eind juni subsidies aanvragen. De campagne om winkelpanden aantrekkelijker te maken, is gelanceerd eind 2011 en het geld werd bijeengebracht door gemeente, provincie, Vlaanderen en Europa. Per pand krijg je maximaal 50 % terugbetaald voor een maximum van 10.000 euro voor gevelrenovatie of renovatie van een leegstaand pand, en 2.000 euro voor vernieuwing van de gevel- of lichtreclame. 26 handelaars hebben tot nu toe een aanvraag ingediend, 20 dossiers handelspanden zijn al aangepakt.

vandaag-gezien-28-maart-2014

Vandaag gezien

Dauwdruppels op een narcis, daarvoor is Jan Leijskens in Bolderberg minstens op zijn knieën moeten gaan zitten.

beslissing-sporthalcafetaria-s-is-uitgesteld

Beslissing sporthalcafetaria's is uitgesteld

Na een kwartiertje werd de gemeenteraad hervat. Maar burgemeester Borremans stelde voor gezien de toestand en de amendementen door de schepen van sport om het punt uit te stellen tot volgende gemeenteraad. Tony Beerten (NHZ) reageerde verbolgen dat de schepen van sport eerst de besluiten op het schepencollege goedkeurde en ze dan op de raad wil amenderen. Daarop reageerde schepen van sport Robin Stroobants dat er ook maandagochtend overleg achter zijn rug was gepleegd. Hij weet het aan gebrek aan (…) Lees het hele bericht

raad-geschorst-om-chaos-te-herstellen

Raad geschorst om chaos te herstellen

Kort over 8 uur is de gemeenteraad kort geschorst. Het punt over de sporthallen waarvan de cafetaria's - al dan niet met conciërgewoning - moeten verhuurd worden, zorgde voor een chaos. Zo hadden in de loop van de namiddag burgemeester Borremans en gemeenteraadsvoorzitter Swevers overlegd om een brouwerijclausule eruit te lichten. Maar schepen van sport Stroobants wist daar niets van en was not amused. Toen dan ook vanuit de oppositie amendementen werden ingediend, bleken er niet genoeg kopies te zijn. Terwijl ambtenaren zich naar het kopie-apparaat repten, werd de raad geschorst.

ozer-redt-meerderheid-in-nachtwinkeltaks

Özer redt meerderheid in nachtwinkeltaks

De gemeentebelasting op nachtwinkels verdeelde zelfs de meerderheid. Namens Open-VLD vond gemeenteraadsvoorzitter Marc Swevers de nieuwe belasting een 'pestbelasting' die niet aansluit bij vroegere maatregelen. Die waren er precies op gericht waren om overlast en wildgroei te voorkomen, en dat werkte volgens hem. Jan Jans (Vlaams Belang) vond dat het reglement moest uitgebreid worden naar de wedkantoren. Maar zijn amendement werd massaal weggestemd. Ook Annette Palmers (CD&V) (…) Lees het hele bericht

raadslid-zoekt-raadsverslag

Raadslid zoekt raadsverslag

Toch weer een behoorlijke belangstelling voor de gemeenteraad vanavond waarbij alle publieksstoelen in de raadszaal bezet waren. Simonne Janssens-Vanoppen (N-VA) vond het raar dat het verslag van vorige vergadering nog niet beschikbaar was, waardoor er dus ook geen opmerkingen konden gemaakt worden. Ze viel dus maar terug op het verslag van januari, daarin vond het ze niet kunnen dat vragen, antwoorden en tussenkomsten niet werden toegelicht. Omdat de essentie van de tussenkomsten niet werd (…) Lees het hele bericht

woensdag-is-buitenspeeldag

Woensdag is buitenspeeldag

Op woensdag 2 april is het Buitenspeeldag en ook de spelotheek en de bib doen mee. Van 13u30 tot 16 uur beleven de kinderen van 3 tot 8 jaar bij de spelotheek (Minderbroedersstraat 10) een leuke namiddag boordevol plezier met spelletjes en buitenspeelgoed. Ouders en grootouders kunnen vanop een gezellig terras mee genieten, het is niet de bedoeling de kinderen af te zetten en achter te laten. In de bib wordt de actie 'Woensdag Bibdag' voor dit schooljaar feestelijk afgesloten met - uiteraard buiten - het interactief verteltheater ‘Fluister in de wind’. De kinderen mogen het verhaal mee vorm geven, vooraf inschrijven bij de bib. En daarnaast kan je gewoon gaan spelen op één van de speelterreinen

kabel-geraakt-bij-werken

Kabel geraakt bij werken

Er zijn vanmiddag toch nog enkele nutswerken aan de gang in de Graaf de Theuxlaan. Daarbij is de hoofdkabel van de kabeldistributie geraakt. In de Graaf de Theuxlaan en delen van Schootstraat en Obbeekstraat zitten de bewoners momenteel zonder televisie en internet.

maandag-starten-werken-beringersteenweg

Maandag starten werken Beringersteenweg

Iedereen zal wel gemerkt hebben dat er deze week niet gewerkt wordt in de omgeving van Suska-Berg. De voorbereidende nutswerken zijn vorige week afgerond, pas volgende maandag 31 maart gaat het echt van start. Dat staat ook uitgelegd in een brief aan de buurtbewoners. Eerst zal gewerkt worden aan het kruispunt Beringersteenweg-Veenderweg. Daar komen zoals bekend middeneilanden en een afslagstrook. In de eerste fase wordt gewerkt aan de kant van de Opperstraat, pas als die klaar is wordt de overzijde (…) Lees het hele bericht

1400-bmx-ers-uit-28-landen-voor-ek

1400 BMX-ers uit 28 landen voor EK

In het weekend van 5 en 6 april wordt de BMX-track met zijn nieuwe startheuvel op het circuit meteen goed getest tijdens de races voor de BMX European League Rounds 1 & 2, de start van het Europees kampioenschap. Daarvoor komen elke dag liefst 1400 rijders uit 28 landen aan de start, zowat heel Europa is vertegenwoordigd. Er zullen races van 's morgens tot 's avonds zijn, met een start om de 30 seconden. Tickets kosten € 10 per dag, maar inwoners van Heusden-Zolder mogen er (…) Lees het hele bericht

leerlingen-van-de-schans-helpen-in-het-vzoc

Leerlingen van De Schans helpen in het VZOC

Een deel van de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van GO De Schans is deze week op zeeklassen. Voor de 17 thuisblijvers heeft juffrouw Ingrid een aangepast weekprogramma uitgewerkt. Onder meer een project rond bekende Belgen, met veel opzoekingswerk. Maar vandaag stond iets anders op de agenda: het gezelschap bezocht het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Daar is het momenteel bijzonder druk, onder meer door de vele in beslag genomen paarden en pony's. En dus staken de kinderen met veel enthousiasme de handen uit de mouwen om te helpen bij de verzorging van de dieren. Vrijdag wordt de week afgesloten met een bezoek aan Erperheide. (foto's Marina Poelmans)

er-schuilt-gevaar-in-de-bib

Er schuilt gevaar in de bib

Nog tot eind deze week is het jeugdboekenweek en is het oppassen geblazen in de bibliotheek. Want het blijkt dat er vele gevaren schuilen in de bib en de kinderen van het derde leerjaar krijgen opdrachten om uit de gevarenzone te geraken. Ze moeten daarvoor hopen boeken verzamelen tot de stapel in het groen komt en dan is het gevaar geweken. Trouwens bij één van de opdrachtenspelen leek alles zo levensecht, er kwamen rookpluimen uit het dak, dat voorbijgangers de brandweer belden. Toen werd het even heel echt.

11-overtreders-tijdens-markt

11 overtreders tijdens markt

Tijdens de multiculturele markt heeft de politie 11 overtreders op de bon geslingerd. 8 parkeerden op het fietspad in de Gasthuisstraat en 3 negeerden het parkeerverbod in de Mijnwerkerslaan.

ouders-serveren-ontbijt-in-de-linde

Ouders serveren ontbijt in De Linde

Het moet niet altijd leren zijn, af en toe moet er ook eens aan de inwendige mens gedacht worden op school, en dan toch zeker op een gezonde wijze. Daarom serveerden de ouders van de school De Linde in de Lindeman een heerlijk ontbijt. De leerlingen genoten ten volle en smulden uitgebreid.

heusden-zolder-gaat-wereldwijd

Heusden-Zolder gaat wereldwijd

Er zijn heel wat globetrotters in Heusden-Zolder. Geregeld zijn inwoners op pad in de wereld, of het nu voor een inleefreis, stage, EVS, AFS, Erasmus, ontwikkelingsproject of fietsreis is. De dienst welzijn wil hun ervaringen samenbrengen en verbinden via het webplatform 'Heusden-Zolder wereldwijd'. Iedereen kan er zijn boeiende ervaringen online zetten en zo mogelijk anderen prikkelen om ook een stapje in de (verre) wereld te zetten.

bmx-startheuvel-officieel-geopend

BMX-startheuvel officieel geopend

Veel belangstelling vanmiddag op Circuit Zolder waar de Olympische startheuvel op de BMX-track officieel werd geopend. De Limburgse firma Mathieu Gijbels heeft daar de afgelopen maanden de 8 meter hoge schans gebouwd die aansluit bij het wielercentrum. Die heuvel is - neem het van ons aan - bijzonder steil en verschillende jonge BMX-ers kwamen er alvast demonstreren hoe ze er een razendsnelle start kunnen nemen. Het BMX parcours is nu klaar om over anderhalve week de Europese kampioenschappen te (…) Lees het hele bericht

hannes-perilleux-vierde-op-bk

Hannes Perilleux vierde op BK

Als enige Limburgse jeugdklimmer heeft Hannes Perilleux zich laten opmerken tijdens het Belgisch kampioenschap lead-klimmen in Puurs. Na de 2 kwalificatieroutes stond hij 1ste en moest als laatste in de finale aan de slag. Maar een klein foutje deed hem op een vierde plaats stranden. Toch is Hannes door zijn prestaties geselecteerd voor het Belgisch jeugdklimteam en mag hij in het pinksterweekend deelnemen aan een internationale wedstrijd in Oostenrijk.

een-ode-aan-marvin-gaye

Een ode aan Marvin Gaye

Soulliefhebbers moeten zaterdagavond zeker naar de Muzeschouwburg afzakken voor de Marving Gaye tribute. Gaye wordt beschouwd als één van de belangrijkste Amerikaanse soulzangers. Hij werd geboren in 1939 in Washington DC en verbleef een tijdje in Oostende, waar je trouwens een Marvin Gaye-route kunt volgen. In het Casino-Kursaal nam hij de clip voor zijn wereldhit Sexual Healing op. Dit jaar is het 30 jaar geleden dat hij overleed, door zijn eigen vader doodgeschoten tijdens een ruzie. Hij wordt daarom herdacht in een project waarin de soulstemmen van Sofie, Sandrine, Stef Caers en Mo Harcum centraal staan, ondersteund door een uitstekende band. Alle nummers van Gaye zullen de revue passeren. Tickets: € 20, 17, 14.

veel-vliegtuigen-boven-limburg

Veel vliegtuigen boven Limburg

Misschien valt het op dat momenteel nogal wat vliegtuigen in de lucht hangen hier in de streek. Dat heeft alles te maken met de komst van president Obama. Daarvoor is rond 20u15 het luchtruim boven Zaventem gesloten. Er zijn twee gebieden afgebakend waarnaar de vliegtuigen worden afgeleid: de Zwalmstreek en Limburg. Daar zijn de vliegtuigen nu aan het rondtoeren op een hoogte tussen 3.000 en 5.000 meter tot het luchtruim boven Zaventem weer is vrijgegeven, dat zal pas gebeuren nadat Airforce One veilig en wel is geland.

nieuw-personeelsbusje-voor-de-brandweer

Nieuw personeelsbusje voor de brandweer

Brandweercommandant Marc Ceyssens kon glunderen vandaag want hij kon namens zijn korps een gloednieuw VW-personeelsbusje in ontvangst nemen. Heusden-Zolder was trouwens niet alleen want voor de korpsen van de zone Zuid-West-Limburg zijn 6 identieke busjes aangeschaft als groepsaankoop. Op gezamenlijke voertuigen staat voortaan ook 'Zuid-West-Limburg' in plaats van de gemeente. De zone heeft ook toelagen toegekend om ieder korps dezelfde kleding te laten aankopen. Zuid-West-Limburg (…) Lees het hele bericht

het-weer-het-wordt-warmer-8

Het weer: het wordt warmer

Hoewel de luchtdruk relatief hoog is, is de atmosfeer toch voldoende onstabiel om af en toe een bui te produceren. Er wordt bovendien koude lucht aangevoerd, wat vooral voelbaar is tijdens de nacht. De volgende dagen stijgt de luchtdruk en de wind kiest voor het zuidoosten, waarbij het terug warmer wordt.
Morgen is er in de ochtend kans op nevel en mist en vooral het is koud met lichte vorst. Het wordt uitkijken voor plaatselijk rijmplekken. Nadien wisselen wolken en zon elkaar af. Vooral na de (…) Lees het hele bericht

tristan-nanook-kim-en-jochen-weer-op-tocht

Tristan, Nanook, Kim en Jochen weer op tocht

Bij onze Noorse avonturiers Kim Broux en Jochem Cuypers is nu ook hun tweede spruit klaar voor zijn eerste poolexpeditie. Nanook is 14 maanden oud wanneer hij volgende week vertrekt. 'Pionier' Tristan - ondertussen 3 jaar - was 16 maanden bij zijn eerste poolexpeditie op Baffin Island. Nadien deed hij het opnieuw op Spitsbergen, maar nu gebruikt Tristan zijn eigen ski's en kite al. Het nieuwe doel is een ski-expeditie op Noordoost Groenland. Met een kleine twin-otter (…) Lees het hele bericht

inbraak-bij-schoenenreus

Inbraak bij Schoenenreus

Gisteren is bij de politie een klacht ingediend over een inbraak bij de Schoenenreus in de Koolmijnlaan. De inbraak zelf zou in het weekend gebeurd zijn.

fietspadparkeerders-beboet

Fietspadparkeerders beboet

In het kader van de verkeersthema-actie 'Gordel en gsm' hield de politie controles gehouden. 8 bestuurders kregen een pv: gsm'en achter het stuur (1), niet dragen gordel (2) en parkeren op een fiets- of voetpad (5) in de Koolmijnlaan. Eén bestuurder legde een positieve ademtest af en kreeg een tijdelijk rijverbod. De interventiedienst legde overdag 58 bestuurders een ademtest op. Niemand had teveel alcohol gedronken. Voorts werd één bromfiets in beslag genomen wegens niet-verzekerd en mogen 2 fietspadparkeerders € 110 ophoesten.

weer-paarden-en-pony-s-naar-vzoc

Weer paarden en pony's naar VZOC

Er zijn weer verschillende paarden en pony's in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum opgenomen. Die zijn bij een paardenhoudster in Hoogstraten in beslag genomen door de inspectiedienst dierenwelzijn. Het ging in het totaal om 26 verwaarloosde pony's en paarden, 12 zijn naar Heusden-Zolder overgebracht, een ander deel naar The Old Horses Lodge in Laarne. De paarden waren mager en onverzorgd, ze zaten in vuile onaangepaste stallen en hadden nauwelijks eten of drinken. Sommige dieren hadden last van luizen en bloedwormen. De Nederlandse eigenares - die eerder al voor gelijkaardige feiten in eigen land was veroordeeld - riskeert definitieve in beslagname en een boete.

vandaag-gezien-25-maart-2014

Vandaag gezien

Een beetje raar in onze contreien en zeker met het huidige weer, maar dit is wel degelijk rendiermos. (foto Jan Leijskens)

limburg-run-komt-door-heusden-zolder

Limburg run komt door Heusden-Zolder

Punk Runner Rik Ceulemans en zanger-presentator Maarten Cox hebben heel Limburg uitgedaagd om te lopen, fietsen of feesten voordele van Broederlijk Delen. 5 teams lopen in estafette doorheen alle 44 gemeentes. Samen leggen ze meer dan 400 km af op 6 april worden ze rond de middag in Heusden-Zolder verwacht. De route vertrekt aan het gemeentehuis in Houthalen-Helchteren en ze komen dan via de Michel Scheperslaan, Ringlaan, Pironlaan, Heldenplein naar het gemeentehuis. Daar worden ze om (…) Lees het hele bericht

twee-medailles-voor-joney-houben

Twee medailles voor Joney Houben

Op het Vlaams kampioenschap trampoline in Herentals behaalde Joney Houben (links) samen met zijn vriend Jarne Windels een zilveren medaille in het synchroon springen in de categorie ‘Jongeren A’. Gisteren won Joney ook nog eens brons bij de ‘miniemen jongens 2 A’ . Eind volgende maand en begin mei vinden de kwalificaties voor het wereldkampioenschap in Florida plaats en op 10 en 11 mei neemt Joney ook deel aan het Belgisch kampioenschap in Eksel.

vandaag-gezien-24-maart-2014

Vandaag gezien

Een steenworp over de gemeentegrenzen, maar duidelijk in het hartje van 'De Wijers', een stuk van Stokrooie onder water voor de weidevogels langs de Demer niet ver van Herckenrode. (foto Jan Leijskens)

cd-v-wil-sporthal-bolderberg-niet-onder-gemeente

CD&V wil sporthal Bolderberg niet onder gemeente

Op de gemeenteraad van donderdag heeft CD&V-Plus een punt toegevoegd over het beheer van de sporthallen. Die werden in het verleden door vrijwilligers uitgebaat, maar in de toekomst gaat de gemeente dat in eigen beheer en met eigen personeel uitvoeren. Volgens het schepencollege wordt dat wettelijk verplicht. Maar de CD&V is het daar niet mee eens, de partij vraagt meer bepaald een specifieke oplossing voor de sporthal van Bolderberg omdat die uit een lokale samenwerking tot stand is (…) Lees het hele bericht

ponysport-en-pret-staan-centraal-bij-ephona

Ponysport en pret staan centraal bij Ephona

De ruitersport is altijd al populair geweest in Heusden-Zolder. De jongste jaren is de ponyclub Ephona Heusden al enkele in de belangstelling gekomen met opvallende prestaties. Nochtans bestaat de club al sinds 1985, ze is trouwens aangesloten bij de Landelijke RijVereniging. Ruiters van 7 tot 16 jaar krijgen er de kans om in groepsverband hun hobby te beoefenen, daarbij gaat het er soms ernstig aan toe, maar vaak wordt ook pret gemaakt. Op woensdag en vrijdag is Ephona te gast bij De Meylandtridders waar ze dan de terreinen ter beschikking heeft, ook de binnenhal, hoewel de jonge ruiters zoveel mogelijk naar buiten proberen te trekken. Interesse? Geef een seintje aan de voorzitter, driessensfrans[!]hotmail.com

weer-inbrekers-op-pad-2

Weer inbrekers op pad

Op de werf aan de Kanaalweg kregen enkele werfketen van een aannemer dit weekend ongewenst bezoek. En ook in de Koolmijnlaan werd vanmorgen een diefstal vastgesteld nadat inbrekers een pand waren binnengedrongen.

de-bepop-en-bigband-herboren

De bepop en bigband herboren

Trombonespeler Dree Peremans, gebeten door de bebop en bigbandmuziek van de fifties en sixties, liet gisteravond in het Muzecafé die muziek echt herboren worden. Samen met de rest van Rebirth Collective bracht hij prachtige bewerkingen en eigen nummers geïnspireerd op basicjazz uit lang vervlogen tijden 'met een ferme hoek af.' De term ‘groovy sound’ is toen uitgevonden en je begrijpt het volledig als je luistert naar de brandende ballades overgaand in uptempo’s, eindigend in een strijd der saxen. (meer foto's van Ria De Clerck)

snelheidsbeperking-voor-fietsers-niet-op-circuit

Snelheidsbeperking voor fietsers, niet op circuit

Op landbouwwegen en snellere paden - aangegeven met het bord hiernaast - mag vanaf april maar 30 km per uur meer gereden worden door fietsers. Wielerbond Vlaanderen reageert afwijzend omdat in groep daar al eens overgegaan wordt en het zeker voor trainende wielrenners te traag is. Of er meteen zal geflitst worden of andere snelheidscontroles voor fietsers in de maak zijn, is niet duidelijk. Waar geen snelheidsbeperking gelden, is Circuit Zolder. Daar kunnen de fietsers elke dinsdag, woensdag en donderdag van 18u15 tot 21u30 terecht, inwoners van Heusden-Zolder mogen dat gratis als ze hun identiteitskaart bij hebben.

olympia-kampioen-in-derde-provinciale

Olympia kampioen in derde provinciale

In het petanque zit de wintercompetitie erop. Bij Olympia Heusden kunnen ze een positieve balans opmaken. De ploeg in derde provinciale speelde kampioen (foto). In de liga competitie werd een tweede plaats afgedwongen en de tweede provincialer kon het behoud verzekeren.

vck-a-opnieuw-aan-de-leiding

VCK A opnieuw aan de leiding

In het volleybal heeft VCK Bolderberg A op twee wedstrijden van het einde opnieuw de koppositie ingenomen. Zonder basisspeler Davy Vaes reisde VCK A af naar het Waalse Guibertin, met in het achterhoofd de nederlaag van leider Genk gisteren in Oostende. Het begon met een slechte eerste set, maar Bolderberg herpakte zich en stoomde naar de zege en de leiding, 1-3. Setstanden: 25-18, 21-25, 26-28 en 20-25.

duizenden-stappen-door-ontluikende-natuur

Duizenden stappen door ontluikende natuur

Je hebt ze waarschijnlijk vandaag bij bosjes door Heusden-Zolder zien stappen, de wandelaars. Wandelend Paal organiseerde zijn jaarlijkse lentewandeling met vertrek in Sint-Baaf. De deelnemers konden kiezen uit 7 wandelingen tussen 4 en 42 km met als verste punt ’t Weyerke. En van een succes gesproken, om 14 uur waren er al meer dan 2100 vertrokken. Gust Ischen legde het traject van 12 km af, en bleef geregeld stilstaan om een prentje te schieten voor ons en hij had daarbij vooral oog voor de ontluikende natuur. (meer foto’s)

academie-zette-de-deuren-open

Academie zette de deuren open

Vandaag kon je een kijkje gaan nemen in de academie. De verschillende ateliers zetten de deuren open en je kon zien hoe de leerlingen in verschillende disciplines hun kunstwerken creëren. (meer foto's van Bart Claes en Julien Maebe)

an-maakt-fairtrade-juwelen

An maakt fairtrade juwelen

Ook zeer veel belangstelling in het juwelenatelier van Ana Edelsmid in de Champert. An Kindermans vertelde er het verhaal van fairtrade goud en zilver waar ze bewust voor gekozen heeft, in het belang van de lokale bevolking in Zuid-Amerika waar de grondstoffen gewonnen worden. Ze bewerkt ook oud goud omdat dat bij de duurzaamheidsfilosofie aansluit. Maar An demonstreerde ook hoe ze zelf haar juwelen creëert, hoe ze draden trekt en alle fasen van de juwelenkunst onder de knie heeft. Ze gaf tips aan de bezoekers over het onderhoud van de juwelen. Ook bij haar kan je je eigen wensen laten vertalen in een persoonlijk kunstwerkje. (meer foto's)

ijzer-omtoveren-tot-kunstwerken

IJzer omtoveren tot kunstwerken

De ‘Dag van de ambachten’ is vandaag een groot succes geweest in Heusden-Zolder met vele honderden deelnemers. Kunstsmid Robin Das in de Schootstraat kreeg in de ochtend al de eerste bezoekers over de vloer. Die kregen in zijn toonzaal al een eerste kennismaking met zijn creaties, van salondecoratie tot grafornamenten met een mooi verlengstuk in de toontuin. In zijn atelier maakte Robin indruk met zijn ‘brute’ smeedwerk in vuurtemperaturen tot rond 900 graden, waarbij ijzer plooit als boter. Maar dat spierballenwerk van de smeed leidt ook tot zeer verfijnde creaties, jong en oud stond er met open mond op te kijken. (meer foto's)

anadol-en-heusden-delen-de-punten

Anadol en Heusden delen de punten

Een derby in vierde provinciale A vandaag, Anadol - SK Heusden 06 werd 2-2. Voor het eerst sinds lang kon Heusden nog eens een punt behalen. Bolderberg versloeg Wijshagen met 4-0Statie Zolder verloor met 4-1 bij Houthalen VV.

vrijheid-verliest-van-hasselt

Vrijheid verliest van Hasselt

In de derde provinciale C van het voetbal heeft Vrijheid Zolder een serieuze steek laten vallen. Het verloor vandaag met 1-3 van H.O Heide Hasselt. KVV Heusden-Zolder kreeg een 8-0 aangemeerd van Spalbeek.

en-dan-is-pas-alles-opgeruimd

En dan is pas alles opgeruimd ...

De Mommestraat is een straat met twee gezichten. Er ligt nog een brok natuur en daar hebben vrijwilligers van Natuurpunt de afgelopen weken al 39 gewone padden, 16 bruine kikkers, 1 alpensalamander en 3 watersalamanders overgezet. Maar de Mommestraat kent ook het probleem van zwerfvuil, of beter gezegd sluikstorten. Gisteren hebben de vrijwilligers alweer kilo's opgeruimd maar vanmorgen lag in de gracht een hoop afval van wat blijkbaar een feestje moet geweest zijn: kippenbouten, ananas, brood, sinaasappel, ... er lag ook een rekening bij van een warenhuis in de buurt. Volgens buurtbewoners worden daar geregeld resten van etentjes of feestjes gedumpt. Blijkbaar een kok zonder vuilniszakken ... en zonder manieren. (foto Anne-Marie Horten)

vandaag-gezien-23-maart-2014

Vandaag gezien

Door het zachte weer weten de vogels wellicht ook niet meer, hoe laat het is. Maar in een haag in Boekt zit al een week een vogeltje op zijn eitjes te broeden. (foto Davy Neuteleers)

vck-b-verliest-spannende-match

VCK B verliest spannende match

In het volleybal heeft VCK Bolderberg B na een spannende en bij momenten adembenemende wedstrijd verloren bij Olympia Haacht met 3-2. De setstanden zeggen alles: 33-31, 15-25, 28-26, 21-25 en 15-13.

karsu-donmez-imponeert

Karsu Dönmez imponeert

Karsu Dönmez en haar band wisten vanavond het Muzepubliek te imponeren met hun mixed-music. (foto's Lenscollectief)

kevers-zijn-losgebroken-op-het-circuit

Kevers zijn losgebroken op het circuit

De meikevers zoemen normaal pas in de maand mei in het rond, maar vandaag draaide al een andere soort kevers rondjes op Circuit Zolder, de vierwielerkever die de jongste jaren alsmaar populairder wordt als autosportonderdeel. Ze zorgen dan ook voor spektakel en produceren een eigen geluid, deze lentekevers. (meer foto's van Yves Maex)

hopen-zwerfvuil-ingezameld

Hopen zwerfvuil ingezameld

Wie vandaag de weg op ging, moet al de andere kant op gekeken hebben, om de zwerfvuilopruimers niet te zien. In heel de gemeente waren leden van verenigingen, dorpsraden tot bewoners van De Bark toe onderweg in fluovestje met handschoenen en grijptangen om het zwerfvuil op te ruimen. Voor globale cijfers is het nog te vroeg maar er is een massa zakken gevuld. De dorpsraad Heusden alleen al verzamelde 23 zakken zwerfvuil en 3 hopen grof afval, dat niet in zakken ging. De verenigingen krijgen van Limburg.net een centje in hun kas voor de inspanningen, maar het blijkt dat die inzet helaas ook nodig blijft. (meer foto's)

propere-patio-voor-jeugdhuis-distel

Propere patio voor jeugdhuis Distel

Jeugdhuis Distel heeft nu een nette patio, gedaan met modder of oneffenheden aan de voordeur, alles netjes met kiezel geëffend. (foto Julien Maebe)

de-kijk-van-richie-72

De kijk van Richie

Lezen kan uw gezondheid schaden.

vandaag-gezien-22-maart-2014

Vandaag gezien

Deze heidestruik in Bolderberg kreeg een spin op bezoek, ze sloeg er meteen haar tenten op. (foto Jan Leijskens)

200-000-euro-tegen-kinderarmoede

200.000 euro tegen kinderarmoede

De Vlaamse regering heeft vandaag op voorstel van minister Lieten nieuwe middelen vrijgemaakt voor de bestrijding van kinderarmoede. Het gaat om een facultatieve subsidie van telkens 200.000 euro, die toegekend wordt aan 13 Limburgse gemeenten, waaronder Heusden-Zolder. Het is de bedoeling dat die de middelen gebruiken voor een lokaal beleid om de kinderarmoede te bestrijden. De middelen komen uit het Strategisch Actieprogramma voor Limburg in het Kwadraat (SALK). Heusden-Zolder staat in de top van de gemeenten met een hoge kinder(kans)armoede.

vandaag-gezien-21-maart-2014

Vandaag gezien

Ook de sierhazelnoot staat in bloei. (foto Jan Leijskens)

een-uur-langer-stemmen-op-25-mei

Een uur langer stemmen op 25 mei

De verkiezingen op 25 mei door het Vlaamse Parlement, de Kamer en het Europees Parlement zullen een uur langer duren dan anders. Voor een gemeente waar elektronisch wordt gestemd, zoals Heusden-Zolder, betekent het dat de kiezers tot 16 uur kunnen gaan stemmen. Dat is goed nieuws voor wie 's middags activiteiten heeft gepland of extreem lang wil slapen, maar heel wat minder voor wie in de kieslokalen moet gaan zetelen ...

eerste-voetgangersexamen-in-boekt

Eerste voetgangersexamen in Boekt

Om het aantal ongevallen met zwakke weggebruikers terug te dringen en in functie van de eindtermen 'verkeer' in het lager onderwijs, ondersteunt de politie verkeerseducatieve initiatieven in de scholen. Vandaag organiseerde de lagere school Reitveld in Boekt als eerste een voetgangersexamen. Naar analogie met het fietsexamen leggen de leerlingen een parcours af als voetganger in het echte verkeer. Een aantal evaluatoren beoordeelt onderweg hun vaardigheden zoals een zebrapad oversteken, de correcte plaats innemen als voetganger, een kruispunt oversteken of rond een obstakel stappen. Juffrouwen Maïte en Monique hadden vooraf de 36 leerlingen van het 4de leerjaar klaargestoomd, alles verliep vlekkeloos.

het-weer-wisselvallig-weekend-4

Het weer: wisselvallig weekend!

Na de doortocht van een regenzone volgt een wisselvallig weertype, maar na het weekend domineren anticyclonale condities en breekt er een droge periode aan met geregeld zonneschijn. De wind komt dan echter uit het noordoosten tot het oosten, waarbij lucht van polaire aansprong wordt aangevoerd en de temperaturen niet zo hoog uitkomen.
Vandaag schuift een storing over onze streken en valt er enige tijd regen. Na de middag wordt het stilaan droger vanuit het westen en tegen de avond zijn er ook enkele (…) Lees het hele bericht

karsu-donmez-turkse-traditie-met-vele-invloeden

Karsu Dönmez: Turkse traditie met vele invloeden

Morgen om 20u15 staat Karsu Dönmez op het Muzepodium samen met haar band. Karsu Dönmez vermengt de Turkse muzikale tradities met een flink scheut jazz, ethno, blues en soul. Ze worden de Nederlandse Norah Jones genoemd, maar heeft ondertussen haar eigen sound gevonden, ook al is ze nog maar 20. Ze heeft al in een flink stuk van de wereld gespeeld, onder meer twee keer in de Carnegie Hall in New York. Ook in het land van haar roots, Turkije, speelt ze geregeld voor veel volk. Tickets: 16, 13, 10 euro.

klinkers-tegen-onkruid

Klinkers tegen onkruid

In Greenville in Houthalen organiseerde de Cleantech Community Limburg gisteravond een bijeenkomst waarop een enkele cleantech projecten werden voorgesteld. Centraal stond de duurzaamheidsstrategie van Ikea, waarvoor de grote bonzen van de Zweedse keten naar Limburg gekomen waren. Maar opmerkelijk, ook een bedrijf uit Heusden-Zolder stelde er een innoverend product voor. Stradus Infra uit de Dellestraat preseteerde er zijn Nevergreen, een onkruidvrije klinker voor bestrating. De stenen zijn voorzien van afstandshouders en hebben een verjonging waardoor na de plaatsing brede voegen ontstaan. Die worden gedicht met een speciale voegmortel die wel water en gas doorlaat maar geen onkruid. Zo besparen de overheden onderhoudskosten.

sleutelen-voor-het-nieuwe-seizoen

Sleutelen voor het nieuwe seizoen

Volop bedrijvigheid op Circuit Zolder vandaag, ook in de paddock en de pitlane. Het nieuwe raceseizoen komt eraan en dus moet er getraind en afgesteld worden. Onder meer een aantal deelnemers aan het BRCC waren present, en joegen de toerentellers al enkele keren in het rood. We merkten zelfs de eerste pitspoezen die de kuiten toonden aan de frêle zon. (meer foto's van Yves Maex)

in-de-zomer-starten-werkzaamheden-sfc

In de zomer starten werkzaamheden SFC

Vanavond hield de directie van het Sint-Franciscuscollege een informatievergadering over de nieuwbouw voor buurtbewoners en parochieverantwoordelijken in Berkenbos. Daar bleek dat de plannen 3 maanden vertraging hebben opgelopen door juridische en administratieve perikelen, maar in juli gaan de werkzaamheden van start. Fase 1 duurt tot december 2015, en omvat de afbraak van de oude filmzaal en het zogenaamde (…) Lees het hele bericht

70-snelheidsovertreders-geflitst

70 snelheidsovertreders geflitst

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles in enkele straten. 386 wagens werden daarbij gecontroleerd. 70 bestuurders, onder wie verschillende buurtbewoners, reden te snel in Laambroekstraat (1), Koolmijnlaan (1), Schansstraat (4),  Dekenstraat (4),  M. Scheperslaan (7) en Viverselweg (11). In de Ringlaan reden 46 van de 161 bestuurders te snel in de schoolomgeving. De politie probeert een gevolg te geven aan de klachten over onaangepaste snelheid die bij het gemeentebestuur toekomen. Met de nakende aankoop van een digitale snelheidsmeter zal nog een veelvoud van controles kunnen uitgevoerd worden.

grasbrandje-in-beekbeemdenhof

Grasbrandje in Beekbeemdenhof

Vanavond is de brandweer opnieuw uitgerukt, deze keer voor een grasbrandje in Beekbeemdenhof. De toestand was snel onder controle. De schrale vegetatie - typisch voor deze tijd van het jaar - zorgen er samen met de droogte en de wind voor dat gras-, heide- en bosgebieden erg vatbaar zijn voor brand.

brand-veroorzaakt-door-sigaret

Brand veroorzaakt door sigaret

Het parket heeft het gerechtelijk laboratorium ter plaatse gestuurd om de oorzaak van de brand in het logementshuis te achterhalen. Maar het ziet ernaar uit dat het vuur veroorzaakt is door een achtergelaten sigaret. Doordat het pand onbewoonbaar is verklaard, is een 10-tal bewoners tijdelijk dakloos. De meesten van hen konden onderdak krijgen bij familie of kennissen, voor drie anderen deed de politie een beroep op het OCMW. Dat kon voor twee mensen onderdak vinden bij het CAW en een derde werd in een hotel ondergebracht voor vannacht. Morgen komt een maatschappelijk werkster de toestand bekijken, om te zien hoe het verder moet met de bewoners. (foto Dimitri Reynders)

logementshuis-onbewoonbaar-door-brand

Logementshuis onbewoonbaar door brand

Vanmiddag heeft een brand gewoed in een logementshuis in de Koolmijnlaan, tegenover het vroegere containerpark. Daarin zijn 11 kamers ondergebracht. Toen de brandweer aankwam, stond één kamer in lichterlaaie. De rest van het gebouw hing vol rook. Het was niet meteen duidelijk of er nog iemand aanwezig was, daarom hebben de brandweermannen verschillende kamers moeten openbreken. Uiteindelijk was iedereen weg, alleen is nog een kat uit de woning gered. Eén kamer is dus volledig vernield, in de andere is er zware rookschade. Daardoor is het gebouw voorlopig onbewoonbaar. (meer foto's van Dimitri Reynders)

daar-is-de-lente-3

Daar is de lente ...

Het weer heeft duidelijk de loper uitgerold voor de lente, die begint exact straks om 17u57. Helaas laat onze weerman Michel Nulens weten dat we daar morgen al niet veel meer van zullen merken.

vonnis-wietfamilie-is-uitgesteld

Vonnis wietfamilie is uitgesteld

De Kosovaarse familie uit Beringen die vijf wietplantages had - onder meer in Heusden-Zolder - kent pas op 4 april haar straf. De rechtbank in Hasselt heeft vanmorgen het vonnis uitgesteld. Tegen de 8 familieleden is tussen 6 en 24 maanden celstraf geëist, en ze zouden ook de vermoedelijke opbrengsten moeten afdokken en Infrax vergoeden.

isabelle-thielemans-zesde-opvolger-kamer

Isabelle Thielemans zesde opvolger kamer

Nadat de verschillende partijen de afgelopen maanden de meest strategische plaatsen op hun lijsten voor 24 mei al hadden ingevuld, raken ze nu ook rond met de volledige lijsten. En zo zullen er links en rechts nog wel inwoners van Heusden-Zolder opduiken. Bij de CD&V was al bekend dat Sonja Claes de tweede plaats krijgt op de Vlaamse lijst, nu blijkt dat ex-schepen Isabelle Thielemans zesde opvolger is op de kamerlijst van de christendemocaten.

vandaag-gezien-20-maart-2014

Vandaag gezien

Een sleutelbloem balancerend tussen de ochtendlijke dauw en de zonneschijn van een prachtige lentedag. (foto Jan Leijskens)

het-duivenseizoen-komt-eraan

Het duivenseizoen komt eraan

In het Duivencentrum België in de Obbeekstraat maken ze zich op voor het nieuwe seizoen. De duiven worden stilaan klaargestoomd voor de competities al zal er nog heel wat moeten geoefend worden, gelukkig komt het weer op dat vlak geen stokken in de wielen steken. Met 300 duiven zitten de hokken trouwens vol. Op zaterdag 29 maart om 13 uur zet het het centrum weer zijn deuren open voor het publiek. (…) Lees het hele bericht

bisschop-bert-vanbuel-getuigt-over-car

Bisschop Bert Vanbuel getuigt over CAR

Wie geïnteresseerd is in Afrika, en zeker in de explosieve situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek, die moet zeker donderdag 3 april vrijhouden. Dan komt bisschop Bert Vanbuel om 19 uur in het Muzecafé zijn verhaal doen onder de noemer 'Noodkreet uit Kaga Bandoro'. De oorlog tussen leger en milities woedt er volop, er wordt gemoord, duizenden mensen zijn op de vlucht en hebben geen dak boven het hoofd of nauwelijks nog te eten of drinken. Bert Vanbuel moet meer dan eens als bemiddelaar aantreden. Momenteel verblijft hij weer kort in Heusden-Zolder en uiteraard zoekt hij steun. Het zal een indrukwekkend verhaal worden, toegang gratis.

drie-inbraken-in-viversel

Drie inbraken in Viversel

Afgelopen nacht hebben inbrekers op drie plaatsen in Viversel toegeslagen. In de Abdijstraat werden ze rond half één op heterdaad betrapt, nadat ze het slot van de achterdeur hadden opengebroken. Ze konden vluchten. Vanmorgen ontdekten de bewoners van twee huizen in de Viverselweg dat ook bij hen was ingebroken.

feesttent-op-bovy-is-gesloopt

Feesttent op Bovy is gesloopt

De befaamde feesttent op domein Bovy is afgebroken. De sjieke tent was destijds gekocht van het prestigieuze kasteel-restaurant Saint-Paul in Lummen. Op Bovy heeft de tent al die tijd gediend voor recepties, communiefeesten, bruiloften, enz. Maar omdat het om een vaste constructie ging, was er een bouwvergunning nodig en die is er nooit geweest. De tent heeft er dus al die tijd illegaal gestaan, maar ook dat hoofdstuk is nu op Bovy afgesloten. (foto Marcel Gijbels)

nieuwe-voorschriften-voor-turkije-reizigers

Nieuwe voorschriften voor Turkije-reizigers

Een weetje voor de velen die vanuit Heusden-Zolder naar Turkije gaan. Vanaf de paasvakantie geldt een nieuwe regeling. Je moet dan namelijk een reispas of identiteitskaart hebben die nog zes maanden geldig is nà vertrek uit Turkije. De nieuwe regel geldt ook voor kinderen die reizen met een kids-ID. Tot nu toe volstond gewoon een geldige reispas of identiteitskaart

rijbewijs-afgenomen-in-nederland

Rijbewijs afgenomen in Nederland

Een man (42) uit Heusden-Zolder is gisteravond zijn rijbewijs kwijt gespeeld in het Nederlandse Renkum (Gelderland), nadat hij dronken tegen een verkeerszuil was gereden en er vandoor ging. Getuigen konden evenwel de man zijn nummerplaat noteren. De politie hoefde hem een eindje verder maar uit een restaurant te halen waar hij ondertussen was binnengestapt. Uit de ademtest bleek dat bijna vier keer teveel alcohol op had. Zijn rijbewijs is meteen ingetrokken en hij mag zich binnenkort in Nederland voor de politierechter verantwoorden.

vandaag-gezien-19-maart-2014

Vandaag gezien

Het zonneke is er weer vandaag. (foto Jan Leijskens)

senegalese-gast-in-gemeentehuis

Senegalese gast in gemeentehuis

Zoals aangekondigd is Djibril Thiam uit Senegal momenteel voor een week te gast in Heusden-Zolder. Tijdens de campagne van Broederlijk Delen voor het project Agrecol in Senegal is hij op inleefreis in ons land en komt op zoveel plaatsen getuigen van hun manier van werken en de nood aan steun. Maar hij komt ook kennismaken met onze cultuur en samenleving. Vanmorgen werd hij ontvangen in het gemeentehuis. Op vrijdag 21 maart om 20 uur komt Djibril getuigen over zijn project in het Muzecafé. Ook de campagne van Broederlijk Delen komt aan bod, er is muziek, een drankje, ...

ana-en-robin-tonen-hun-smeedkunst

Ana en Robin tonen hun smeedkunst

Nu zondag heeft in heel Vlaanderen de 'Dag van de ambachten' plaats. In Heusden-Zolder kan je terecht bij Ana edelsmid en smid Robin Das. Bij An Kindermans (foto) in de Champert 53 verneem je tussen 10 en 18 uur alles over juwelen in eco-zilver en faitrade goud. Ze geeft een korte uiteenzetting over fairtradegoud gekoppeld aan demonstraties in een aantal typische goudsmidtechnieken zoals goud legeren, smelten, walsen, solderen... Zo zie je live hoe een juweel vervaardigd wordt van ruwe grondstof tot afgewerkt juweel. Bij kunstsmid Robin Das in de Schootstraat 224 kan je van 11 uur tot 17u30 terecht. Hij zet zijn toonzaal en beeldentuin open en in zijn atelier zie je hoe Robin met hamer, aambeeld en vuur ijzer verandert in vuurschalen, kunstwerken, grafmonumenten, reclameborden , enz.

het-weer-warmer-nadien-weer-kouder

Het weer: warmer, nadien weer kouder

Het weer in maart durft al eens op en af gaan en met westelijke luchtstroming mogen we dat ook de volgende dagen verwachten. Alvorens een storing op vrijdag regen brengt, komt de zomer even om de hoek loeren. Het weekend en de dagen nadien verlopen een flink stuk koeler.
Morgen zijn er flinke zonnige perioden en het kwik kan flink klimmen. De maxima komen uit op gemiddeld 17 graden bij een matige zuidwestenwind.
Donderdag is het stralend zonnig weer met nauwelijks wolken. Na een koele (…) Lees het hele bericht

3-2-ton-elektro-ingezameld

3,2 ton elektro ingezameld

Het was niet meteen verwacht dat de cijfers van de koolmijn van de tabellen zouden geveegd worden, maar de 'Mining Heusden-Zolder-actie' van basketbalclub Zolder heeft vele verborgen grondstoffen aan de oppervlakte gebracht. Alles is ondertussen mooi ingepakt en de initiatiefnemers tellen meer dan 3,2 ton klein elektro. Aan de top staan de afgedankte toetsenborden, koffiezetapparaten en broodbakapparaten. Die gaan nu allemaal een ander leven krijgen. Mocht er toch nog ergens iets uit de kast vallen, dan is er van 21 tot 29 maart de nationale inzamelactie van Recupel.

62-te-snel-in-kapelstraat-en-het-heike

62 te snel in Kapelstraat en het Heike

Naar aanleiding van klachten van bewoners voerde de verkeersdienst een snelheidscontrole uit op de schoolfietsroute Kapelstraat . De snelheid van 65 voertuigen werd tijdens schoolbegin gemeten, 27 reden sneller dan 50 per uur. In Het Heike, de omleidingsweg tijdens de werken in Kanaalweg passeerden 120 voertuigen de mobiele radar. En daarvan zijn er 35 geflitst.

vandaag-gezien-18-maart-2014

Vandaag gezien

Het is al langer geweten dat wie als voetganger probeert over te steken op het zebrapad in de Guido Gezellelaan zowat zijn hachje riskeert. Het zebrapad staat niet aangeduid en ook de automobilisten die het weten liggen, remmen niet af. Tenzij ze echt zwaar in de remmen moeten gaan, zoals deze remsporen aantonen. En die stond duidelijk niet tijdig stil. (foto Julien Maebe)

mannen-van-kwb-berkenbos-zijn-topkoks

Mannen van KWB-Berkenbos zijn topkoks

De KWB van Berkenbos heeft er 4 kooklesmaandagen opzetten, en de vijfde was gereserveerd als een soort van examen voor een kritisch publiek: een etentje voor de ega's die mochten oordelen of manlief veel had bijgeleerd. En te oordelen naar de smaak waarmee alles verorberd werd en het afsluitende applaus, zijn de heren geslaagd in hun opzet. Er zijn alvast afspraken gemaakt voor een volgende cursus. (foto's Ludo Vanherle)

drukke-theaterlente-in-muze

Drukke theaterlente in Muze

Hoewel de lente misschien eerder aanzet tot buitenactiviteiten, zullen de theaterliefhebbers de komende weken naar Muze gezogen worden door een aantal bijzonder interessante voorstellingen. Nu donderdag 20 maart speelt De Tijd 'Dracula' (foto) met onder meer Bien De Moor en Lucas Vandervorst, die ook geregisseert. Zondag 23 maart om 15 uur brengen Titus De Voogt, Joris Hessels en Ruth Beeckmaans als Bronks 'Heft uw voeten op' voor iedereen vanaf 5 jaar.
Lees het hele bericht

kerkhoven-worden-niet-ontruimd

Kerkhoven worden niet ontruimd

De procedure voor de ontruiming van graven op de kerkhoven van Berkenbos en Bolderberg worden stopgezet. De graven worden dit jaar dus niet opgeruimd, zoals gepland. Dat heeft het schepencollege beslist. Het vorige bestuur besliste in 2012 om een aantal percelen op beide begraafplaatsen te ontruimen. Daarop volgde heel wat protest, vorig jaar verlengde het nieuwe bestuur de procedure met een jaar om zo meer tijd te krijgen om een toekomstvisie te ontwikkelen. Aan die algemene toekomstvisie rond begraafplaatsen wordt nog altijd gewerkt, maar het college vindt dat het de nabestaanden niet langer in onzekerheid mogen blijven en dus blijven de graven momenteel behouden.

trouwe-kaarters-in-eversel

Trouwe kaarters in Eversel

48 jaar geleden is de seniorenwerking van het huidige OKRA en ACV gestart met de organisatie van kaartavonden in Eversel, eerst in de oude zaal, sinds 1982 om de 14 dagen in Sint-Baaf. Het afgelopen seizoen waren telkens 48 kaarters present. Die kunnen door hun aanwezigheid extra punten verdienen. Louis Vangeel en May Bijloos haalden dit jaar de meeste punten en mochten de bloemen in ontvangst nemen. Op 6 oktober start het volgende seizoen, de 50 komt in zicht.

extra-nachtwinkeltaks-op-gemeenteraad

Extra nachtwinkeltaks op gemeenteraad

Op donderdag 27 maart om 19 uur krijgt de gemeenteraad in openbare zitting 24 punten voorgeschoteld. Daarbij zal (eindelijk) de aankoop van een digitale snelheidsmeter voor de politie goedgekeurd worden. Zoals bij de voorstelling van het beleidsplan aangekondigd komt er ook een extra taks op de nachtwinkels om de groei verder af te remmen. Die zullen - als het reglement wordt goedgekeurd - voortaan 6.000 euro bij de opening moeten betalen en nadien jaarlijks 1500 euro. Verder staan veel grondgebiedszaken op de agenda en de aanwerving van vrijwilligers bij de brandweer.

senegalese-gast-een-week-op-bezoek

Senegalese gast een week op bezoek

Zoals bekend staat de actie Broederlijk Delen dit jaar in het teken van de Senegalese boeren. Vanaf vandaag is in Heusden-Zolder Djibril te gast, hij komt hier vertellen over het leven ginder en getuigenissen afleggen over de manier van werken en de steun die ze nodig hebben. Tijdens zijn inleefweek staat er heel wat op het programma en zal je Djibril hier en daar tegenkomen. Vanavond om 20 uur is hij te gast in de Sultan Ahmet Moskee in de Pastoor Paquaylaan. Morgen staan het gemeentehuis en (…) Lees het hele bericht

kyano-schepers-is-provinciaal-turnkampioen

Kyano Schepers is provinciaal turnkampioen

Op het provinciaal kampioenschap turnen in Heverlee werd Kyano Schepers provinciaal kampioen bij de prepupillen (8-jarigen), en ook in de allround toonde hij zich de beste tegen de beste jeugd van Vlaanderen. Kyano is aangesloten bij Olympia Houthalen, nadat hij als driejarige bij Fit en Jong Zolder begon. Hij traint nu vijf dagen per week, 17 uren in het totaal.

speelplein-zoekt-monitoren

Speelplein zoekt monitoren

Het Heem is op zoek naar jongeren die goed met kinderen overweg kunnen en zin hebben om de paas- en zomervakantie op een plezante manier in een toffe omgeving door te brengen, met andere worden naar monitoren voor de speelpleinwerking. Op maandag 7 april worden de kandidaten ondergedompeld tijdens een 'inleefdag', een dagje zoals het er echt aan toegaat. Inschrijven tot en met 1 april via 0497 86 70 74, info[!]spwhetheem.be of www.facebook.com/spwhetheem. Volwaardig leid(st)er worden kost slechts 5 euro en daarvan wordt nog 4 euro terugbetaald als je effectief aan de slag gaat. Trouwens, in de zomer is er ook speelpleinwerking op het Pat, daarover vind je hier meer info.

brommers-in-overtreding-op-fietsroutenetwerk

Brommers in overtreding op fietsroutenetwerk

De verkeersdienst van de politie onderschepte zondag 2 bromfietsers op het fietsroutenetwerk. Eén bestuurder reed zonder valhelm en kon geen verzekering voorleggen. Zijn bromfiets werd in beslag genomen. De andere jongere reed zonder rijbewijs. De interventiedienst nam afgelopen week overdag 43 ademtesten af, iedereen blies safe. Voorts werden 4 bestuurders betrapt op rijden zonder keuring , parkeren op een fietspad, rijden met gsm en niet dragen gordel.

bib-steunt-via-koffiestop-senegalese-boeren

Bib steunt via Koffiestop Senegalese boeren

Met de Koffiestop zamelde de bibliotheek de afgelopen dagen, met de hulp van enkele vrijwilligers, geld in voor het werk van Broederlijk Delen. Elke koffiedrinker stopte een vrije bijdrage in de collectebus en steunde zo groepen mensen in het Zuiden in hun strijd tegen armoede en onrecht. Maar de Koffiestop heeft ook iets gezelligs en brengt mensen samen rond een warm Zuiders product en laat hen kennismaken met de campagne van Broederlijk Delen. Die campagne spitst zich dit jaar toe op de duurzame familiale landbouw in Senegal.

belangrijk-farmabedrijf-komt-naar-dellestraat

Belangrijk farmabedrijf komt naar Dellestraat

Er komt een nieuw bedrijf naar het industrieterrein Zolder/Lummen. Febelco, de belangrijkste groothandel en verdeler van geneesmiddelen in ons land, bouwt een nieuwe vestiging in de Dellestraat. Daar zouden eind dit jaar de bestaande vestigingen van Diest en Hasselt mee naar verhuizen. Dat gaat om 130 personeelsleden. Ook een  dochterbedrijf - Pharma Distri Center - zou naar Heusden-Zolder overgebracht worden, maar de implicaties daarvan zijn nog niet duidelijk. Vanochtend hebben de vakbonden nog een protestactie gehouden voor de poort van de hoofdzetel van Febelco in Sint-Niklaas. Ze vinden dat er onduidelijkheid blijft voor het personeel over de tewerkstelling en een verhuispremie. De directie zou die volgens de bonden weigeren te geven aan wie nu in Hasselt en Diest werkt.

vandaag-gezien-17-maart-2014

Vandaag gezien

In Heusden-Centrum lopen al mooie lammeren rond, meestal betekent dat dat Pasen in zicht komt... (foto Julien Maebe)

thomas-neuteleers-weer-op-6-toestellen

Thomas Neuteleers weer op 6 toestellen

Dit weekend had in Heverlee een selectiewedstrijd plaats voor het EK artistieke gymnastiek in Sofia, einde mei. Alle Belgische senioren waren present en voor Thomas Neuteleers (zittend in het midden) was het zijn eerste optreden voor de allround-competitie. Maandenlang sukkelde hij immers met een voetblessure en turnde daarom maar op 4 toestellen. Maar dit weekend dus op alle zes en het werd meteen een tweede plaats na Jimmy Verbaeys. Over twee weken is de volgende selectiewedstrijd.

goed-nieuws-bij-olympia

Goed nieuws bij Olympia

In het petanque heeft de A-ploeg van Olympia zich gered in tweede provinciale door 7-2 winst tegen Horizon Bree. De B-ploeg leed in derde provinciale een 5-4 nederlaag tegen dorpsgenoot Boekt, maar het ziet ernaar uit dat volgende week thuis de titel gevierd wordt.

thuisnederlaag-voor-rc9

Thuisnederlaag voor RC9

In het rugby hebben de heren seniores van RC9 thuis verloren tegen RRC Pajot. Het werd 17-24.

avondrood-water-in-de-sloot

Avondrood, water in de sloot?

Avondrood water in de sloot, zegt de weerspreuk. We zullen de komende dagen afwachten, de kraaien op weg naar hun slaapplaats lijken er zich alvast geen zorgen om te maken. (foto Julien Maebe)

art-photography-limburg-exposeert-in-muze

Art Photography Limburg exposeert in Muze

In de foyer van Muze is vanmiddag de tentoonstelling 'Spoor 5' van Art Photography Limburg geopend. APL i  s in 2011 opgericht door cursisten van de richting fotografie van het CVO Heusden-Zolder. Het gaat om een groepje Limburgers die na hun laatste jaar wilden blijven experimenteren. Daarbij heeft ieder zijn eigenheid, wat een grote diversiteit aan foto's oplevert. Deelnemers zijn Jozef Aerts, Jean Busselen, Patrick Govaerts, Karen Mechelmans en Jos Verhoeven. Bij de vernissage plaatsten Jean Busselen en schepen van cultuur Marleen Hoydonckx hun woordje, er was trouwens behoorlijk wat belangstelling. De foto's zijn nog te kijk tot en met zondag 6 april, dagelijks van 14 tot 20 uur. (foto's An Maex)

lopen-onder-een-stralende-zon

Lopen onder een stralende zon

De lopers beleefden vandaag een hoogdag in Bolderberg met de traditionele Vijverrun33. Daarbij een kidsloop, een bosloop over 5 en 12 km en natuurlijk het koninginnenummer over 33 km door de straten, over paden, door bossen en langs de vijvers. Het was dit jaar een bijzonder aantrekkelijke wedstrijd door het lenteweer. Dat de VijverRun een klassieker is geworden, blijkt trouwens uit het deelnemersveld dat samengesteld is uit 620 lopers van hier en ver buiten de regio. UPDATE De (…) Lees het hele bericht

vandalisme-en-ongeval

Vandalisme en ongeval

De politie moest gisteravond naar de OLV-straat voor een geval van vandalisme. In de inkomhal van een woninggebouw was het slot stukgemaakt en ook in een ruit was een barst geslagen. In de Koolmijnlaan zijn gisteren rond vier uur twee auto's gebotst. Daarbij raakte een kind van 7 gewond, het is naar het ziekenhuis afgevoerd.

ook-veel-interesse-voor-de-bark

Ook veel interesse voor De Bark

Niet dezelfde grote toestroom als in het ziekenhuis, maar toch ook veel belangstelling voor de Zorgdag in asielzoekerscentrum De Bark. Daar kon je kennismaken met een aantal bewoners, aan een spel deelnemen, een rondleiding volgen of info opsteken. Ook de activiteiten van het Rode Kruis voor de opvang van vluchtelingen in rampgebieden kwam aan bod. (meer foto's van Julien Maebe)

ziekenhuis-overrompeld-door-bezoekers-1

Ziekenhuis overrompeld door bezoekers

Normaal staan mensen niet te trappelen om naar het ziekenhuis te gaan, maar vandaag was het een regelrechte stormloop - naar schatting 3200 mensen - op het Sint-Franciskusziekenhuis. Dat zette zijn deuren immers open in het kader van de Dag van de Zorg. En dat mag je wel letterlijk nemen, het was niet zomaar wat rondkijken en infostandjes bezoeken. Er was een parcours uitgestippeld dat je werkelijk overal leidde waar je normaal niet komt als bezoeker: een heel aantal operatiezalen, (…) Lees het hele bericht

bolderberg-kent-geen-genade-voor-heusden

Bolderberg kent geen genade voor Heusden

In vierde provinciale A kenden die van Bolderberg geen enkele erbarmen voor SK Heusden 06, het werd 0-7. (foto Yves Maex) Statie Zolder verloor met 1-4 van Verbroedering Lommel.

kvv-kan-vrijheid-niet-helpen

KVV kan Vrijheid niet helpen

In de derde provinciale C van het voetbal verloor KVV Heusden-Zolder met 0-3 van Gravelo, KVV kon dus niet beletten dat die van Gravelo in de rangschikking over Vrijheid Zolder heen springen.

vandaag-gezien-16-maart-2014

Vandaag gezien

De sleedoornbloesem in volle glorie. (foto Jan Leijskens)

helpt-kvv-vrijheid-een-handje

Helpt KVV Vrijheid een handje?

In de derde provinciale C van het voetbal is het een wat rare speeldag. Normaal moesten gisteravond Viversel en Vrijheid Zolder het tegen elkaar opnemen, maar die wedstrijd ging dus niet door omwille van het algemeen forfait van Viversel. Vrijheid staat nu tijdelijk op kop, maar kan straks voorbijgestoken worden door Gravelo, maar dan moet Gravelo komen winnen bij ... KVV Heusden-Zolder. Om maar te zeggen dat de ploegen uit de gemeente elkaar geregeld - gewild of ongewild - een handje kunnen toesteken. Trouwens, in vierde provinciale brengt de tweede - Bolderberg - vandaag een bezoekje aan de voorlaatste, SK Heusden 06.

alleen-set-2-even-moeilijk-voor-vck-a

Alleen set 2 even moeilijk voor VCK A

In het nationale volleybal heeft VCK Bolderberg A vrij makkelijk gewonnen van VC Hemelveerdegem, 3-0. In de eerste set sloeg de thuisploeg meteen een beslissende kloof in het begin, in set twee leek zich dat te herhalen maar in de slotfase werd het door concentratieverlies nog bijzonder heet onder de Bolderbergse voeten. Het gezegde van de ezel en de steen indachtig werd de derde set evenwel opnieuw een formaliteit. Setstanden: 25-20, 27-25 en 25-14.

vck-b-buigt-in-tie-break

VCK B buigt in tie break

In het volleybal heeft Bolderberg B met 2-3 verloren van VCV Leefdaal Bertem. Het was een spannende wedstrijd die heen en weer golfde. Setstanden: 25-18, 19-25, 22-25, 25-22, 9-15

de-kijk-van-richie-71

De kijk van Richie

Het eerste weekend zonder Standaard Viversel in de voetbalcompetitie.

gelijkspel-voor-anadol-1

Gelijkspel voor Anadol

In de vierde provinciale A van het voetbal speelde Anadol 2-2 gelijk op het terrein van Meldert.

adembenemende-zeepkistenrace

Adembenemende zeepkistenrace

Spektakel troef vanmiddag op de Weyermanbrug in Boekt. De jeugdraad organiseerde daar de jaarlijkse zeepkistenrace. De deelnemers waren vooral met recyclagehout aan de slag gegaan om hun racebolides klaar te stomen. En het is te merken dat de jaar na jaar de ervaring groeit en de raceswagens alsmaar sneller en efficiënter worden. Wat niet wegneemt dat er nog heel wat afgelachen is, want het blijft natuurlijk op de eerste plaats een ludiek gebeuren. (meer foto's van Davy Neuteleers)

marc-martens-is-overleden

Marc Martens is overleden

Afgelopen nacht is Marc Martens overleden aan de gevolgen van een acuut hartprobleem van twee dagen geleden. Marc Martens is in Heusden-Zolder vooral gekend als sustainability manager bij Circuit Zolder, hij stond er in voor de milieu- en omgevingstoestanden en contacten met de buurt. Maar daarin ging hij veel verder, hij engageerde zich onder meer in activiteiten van de vzw toerisme en ook in Bolderberg was hij actief. Tot hij vorig jaar tijdens de 24 uur van Zolder afscheid nam, een gedwongen (…) Lees het hele bericht

si-verliest-van-zutendaal

SI verliest van Zutendaal

In het zaalvoetbal onderging MFC SI Heusden-Zolder tegen een ,clever' Zutendaal de wet van de sterkste. In de beginfase wist de thuisploeg nochtans een aantal goeie kansen af te dwingen maar de bezoekende keeper Heilman hield zijn netten schoon. Dan toonde Zutendaal zich geregeld zodat er gerust werd bij 1-3. Na de rust probeerde de thuisploeg wel terug te vechten maar met nog een doelpunt gaf Nelson Dekok SI het nekschot, 1-4.

vandaag-gezien-15-maart-2014

Vandaag gezien

De wilde pruim staat in bloei. (foto Jan Leijskens)

opendeur-in-de-bark-en-ziekenhuis

Opendeur in De Bark en ziekenhuis

Zoals eerder gemeld doen morgen van 13 tot 17 uur twee instellingen in Heusden-Zolder mee aan de Dag van de Zorg. Zo kan tonen in De Bark in de Kapelstraat de mensen van het Rode Kruis hoe ze zorg verlenen aan een 60-tal asielzoekers. Je krijgt er een rondleiding, kunt babbelen met begeleiders en vrijwillligers en om 14u30 uur is er de lezing van Frank Warnier over de hulpverlening na de tyfoon op de Filipijnen. Tweede zorgplaats is het Sint-Franciskusziekenhuis waar je een (…) Lees het hele bericht

de-verdieping-zit-op-schema

De Verdieping zit op schema

De restauratie van De Verdieping zit - ook door de zachte winter - op schema. Het gebouw is nu zo goed als wind- en waterdicht en vorige maand is de aannemer gestart met de plaatsing van de wanden in de school en de technieken in de gangen. Extra aandacht, tijd en overleg gaan ook naar de technieken die nodig zijn om de passiefstandaard voor het gebouw te kunnen behalen. Tegen de gevel worden 2.630 m² staalplaaten of Cortenstaal aangebracht. Dat bestaat al sinds 1933 en wordt gebruikt in (…) Lees het hele bericht

charlotte-kenens-geeft-rondleiding-in-de-mijlpaal

Charlotte Kenens geeft rondleiding in De Mijlpaal

Morgen geeft Charlotte Kenens een boeiende rondleiding in kunstgalerij De Mijlpaal. Om 15 uur neemt ze de bezoekers op sleeptouw door de tentoonstellingen van Nick Ervink, Jules Lismonde en 'handgeknoopt-handgeweven'. Charlotte Kenens stelt twee generaties kunstenaars voor, ze leert kijken naar traditionele technieken als tekenkunst maar ook naar nieuwe technieken als 3D printing en het gebruik van computers in de kunst.

ziekenhuis-kijkt-uit-naar-nmr-scanner

Ziekenhuis kijkt uit naar NMR-scanner

Als Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen zondag tijdens de Dag van de Zorg een bezoek brengt aan het Sint-Franciskusziekenhuis, zal hij een zeer concrete vraag toegeschoven krijgen. Het ziekenhuis hoopt immers eindelijk zijn NMR-scanner te krijgen. Er staat al enkele jaren een ruimte klaar die trouwens gesubsideerd is door de Vlaamse overheid. Recent hebben de burgemeesters van Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Beringen in een brief aan de minister nog aangedrongen op de plaatsing van (…) Lees het hele bericht

9-te-snel-3-dronken

9 % te snel, 3% dronken

De onbemande camera in de Koolmijnlaan controleerde dit jaar al 96670 voertuigen, 98 bestuurders werden geflitst. Daarmee blijft het gemiddelde overtredingpercentage op 0,1 %. In 2014 voerde de verkeersdienst 33 snelheidscontroles uit naar aanleiding van klachten van inwoners, 457 bestuurders liepen tegen de lamp, dat is 9 % van het totaal. De interventiedienst legde in januari en februari 369 bestuurders overdag  een ademtest op. 460 moesten 's nachts blazen. En bij ongevallen legden (…) Lees het hele bericht

25-parkeerovertreders-tijdens-markt

25 parkeerovertreders tijdens markt

Woensdag was het druk tijdens de multiculturele markt, de politie betrapte 25 verkeersovertreders. 16 van hen parkeerden op het fietspad, 8 trokken zich niets aan van een parkeerverbod en nog eentje liet zijn auto achter voor een

dieven-willen-tanden-poetsen

Dieven willen tanden poetsen

Afgelopen nacht is opnieuw een diefstal gepleegd uit een vrachtwagen op de parking langs de E 314. Vanmorgen vroeg rond half 7 stelde de chauffeur van een Poolse vrachtwagen vast dat er in zijn laadbak was ingebroken. De dieven gingen aan de hand met vier paletten tandpasta.

ramen-zonder-zichtbare-profielen

Ramen zonder zichtbare profielen

Ringo Cruysberghs uit Koersel heeft vanmiddag in zijn nieuwe showroom langs de Beringersteenweg in Heusden een wereldprimeur voorgesteld: Rinvisible. Dat is een raamsysteem dat hijzelf heeft ontwikkeld en waarbij grote glaspartijen en glazen schuifdeuren kunnen aangebracht worden zonder zichtbare profielen. Het ontwikkelen en verfijnen van het systeem heeft jaren werk gekost. Het raamprofiel van Rinvisible wordt onzichtbaar verwerkt achter de buitenmuur en onder de vloer. Aan de binnenkant is (…) Lees het hele bericht

operaties-met-3d-camera

Operaties met 3D-camera

Het Sint-Franciskusziekenhuis heeft als eerste in Vlaanderen een 3D-laproscopiecamera in gebruik genomen. Daarmee kunnen nieroperaties en prostaatingreep efficiënter en veiliger gebeuren. Voor de patiënt betekent een sneller en minder pijnlijk herstel. Het toestel kan ook gebruikt worden door gynaecologen en buikchirurgen, maar het is nu toch op de eerste plaats het team urologen onder leiding van de dokters Dilen en Stragier - die samenwerken met het Jessaziekenhuis - die het hanteren. Tot (…) Lees het hele bericht

het-weer-verandering

Het weer: Verandering!

De wind ruimt naar het noordwesten, waarbij er koudere en gestoorde lucht over onze streken aangevoerd wordt. Wolkenvelden worden belangrijk, de wind neemt toe en de neerslagkansen worden af en toe groter. Eer het echter zo ver is, kan er nog genoten worden van een dagje zonneschijn.
Vandaag is het stralend zonnig weer met weinig of geen wolken. Het kwik klimt naar gemiddeld 17 graden en er staat niet al te veel wind. In de late namiddag komen er enkele wolken opzetten.
Morgen schuift (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-14-maart-2014

Vandaag gezien

Zo krijg je dus een apart beeld uit Bolderberg, het fototoestel met groothoeklens tussen de bomen recht omhoog richten. (foto Jan Leijskens)

extra-trapleuning-bij-kerk

Extra trapleuning bij kerk

De Sint-Vincentiuskerk in Zolder heeft op advies van GATAB een extra trapleuning gekregen. Die is vooral handig voor bezoekers te moeilijk te been zijn. Ze kunnen de leuning aan beide zijden gebruiken om makkelijker en veiliger de trappen op en weer af te komen.

10-maanden-voor-baracca-inbreker

10 maanden voor Baracca-inbreker

De man die in mei vorig jaar een inbraak pleegde in La Baracca op de Lindeman is door de rechtbank in Hasselt veroordeeld tot 10 maanden effectieve celstraf. De man kreeg eerder ook al 3 jaar effectief voor zijn rol bij de inbraken van de apothekersbende. In La Baracca stal hij onder meer geld, sigaretten, een electronisch spel, een laptop en slijpschijf. Om zijn sporen uit wissen, probeerde hij brand te stichten en spoot ook een poederblusser leeg. Maar de sporen die hij in het poeder achterliet, hebben hem uiteindelijk verraden.

restauratie-monnoyerschouw-is-rond

Restauratie Monnoyerschouw is rond

De restauratiewerken van de Monnoyerschouw op het Marktplein zitten erop. Nog wat afwerken en opruimen, dan kan ook de veiligheidsomheining weg en kan de beschermde schouw in haar volle glorie pronken.

de-kijk-van-richie-70

De kijk van Richie

Het smogalarm vraagt om het rustig aan te doen.

studenten-opgeleid-tot-gemachtigd-opzichter

Studenten opgeleid tot gemachtigd opzichter

De provincie lanceerde onlangs een oproep tot nieuwe kandidaat 'gemachtigd opzichters'. Daarom gaf de politie vandaag een praktische vorming aan 16 studenten van het 7de jaar veiligheidsberoepen van het St.-Franciscuscollege. Er is te weinig politie om aan elke schoolpoort post te vatten, daarom kunnen gemachtigde opzichters met een armband en een C3-bordje aanwijzingen geven aan de weggebruikers. Vandaag werden vaardigheden geoefend zoals de snelheid van een naderend voertuig inschatten, (…) Lees het hele bericht

werkloosheid-bij-kwetsbare-jongeren-aanpakken

Werkloosheid bij kwetsbare jongeren aanpakken

Met de Provincie Limburg als promotor stappen Heusden-Zolder, Hasselt, Genk, Maasmechelen, Beringen en Houthalen-Helchteren samen in een project om de werkloosheid bij kwetsbare jongeren aan te pakken. Het project krijgt steun uit het Europees Sociaal Fonds en heet 'Cre [!] os naar Werk'. De jongerenwerkloosheid is hoog in deze contreien en tegelijk komen sommige groepen niet of onvoldoende in contact met (…) Lees het hele bericht

13-illegale-en-verwaarloosde-pony-s-naar-vzoc

13 illegale en verwaarloosde pony's naar VZOC

Het Vogel- & Zoogdierenopvangcentrum heeft vanmiddag 13 illegaal geïmporteerde pony's opgehaald bij de eigenaar in Lanaken. Het gaat om Shetlandpony's die in beslag genomen zijn door het Federaal Voedselagentschap, ze zijn er slecht aan toe. De dieren zijn niet alleen zonder vergunning ingevoerd, ze zijn ook nog steeds niet in België geregistreerd, sommigen zijn zelfs niet gechipt en geen enkele pony werd onderworpen aan de verplichte medische onderzoeken. De eigenaar was niet (…) Lees het hele bericht

nieuwe-inbraak-na-markt-in-den-lavaar

Nieuwe inbraak na markt in Den Lavaar

Net als twee weken geleden na de multiculturele markt is vannacht opnieuw ingebroken in restaurant-eetkaffee Den Lavaar. Maar deze keer konden de daders niets buit maken. Na de vorige keer had uitbater Patrick Liefsoens een alarminstallatie geplaatst en die is om middernacht afgegaan. Toen hadden de daders met een koevoet de deur opengebroken. Beveiligingsfirma en politie waren snel ter plaatse, maar toch hebben de inbrekers nog heel wat overhoop gehaald en doorzocht, alvorens zonder buit op de vlucht te slaan. De politie doet een sporenonderzoek

alleen-kvv-wint-uit-forfait-viversel

Alleen KVV wint uit forfait Viversel

De voetbalbond moet officieel de klassementen in derde provinciale C nog aanpassen nadat Standaard Viversel gisteren besliste om meteen uit de competitie te stappen. Dat betekent dat alle resultaten van en tegen Viversel van het lopende seizoen geschrapt worden. Veel invloed zal dat niet hebben omdat Viversel alles verloor ... op één wedstrijd na: uitgerekend tegen KVV Heusden-Zolder won het. In de praktijk betekent het dat in de staart van de rangschikking KVV over Lummen wipt en één punt meer telt.

al-meer-dan-een-halve-ton-elektromateriaal

Al meer dan een halve ton elektromateriaal

De 'Mining-actie' van basketbalclub Zolder draait nu op volle toeren. De eerste dag kwamen alles voorzichtig op gang, maar na drie dagen is er al meer dan een halve ton recycleerbaar klein elektromateriaal ingezameld. Misschien moeten mensen nog even nadenken alvorens van oude spullen afscheid te nemen ... maar geen nood er zijn de komende dagen nog genoeg kansen. Tot en met vrijdagavond kan iedereen nog inleveren in de sporthal van Zoder, via leerlingen van SFC Berkenbos en SFC, zaterdag van 10 tot 13 uur in de Obbeekstraat 20 en van 10 tot 15 uur aan Supermarkt B2, en zondag van 10 tot 14uur en 17 tot 20 uur aan de Jogem.

vandaag-gezien-13-maart-2014

Vandaag gezien

De charme van een koude, vochtige ochtend die tegelijk de prelude vormt voor alweer een prachtige lentedag. (foto Gust Ischen)

standaard-viversel-stopt-onmiddellijk

Standaard Viversel stopt onmiddellijk

FLASH Voetbalclub Standaard Viversel stopt er met onmiddellijke ingang mee. De ploeg stapt uit de competitie in derde provinciale C. Het bestuur heeft vandaag de knoop doorgehakt. Eerder was al beslist om er na dit seizoen mee te kappen, maar het begon blijkbaar te zwaar te wegen. De jeugd gaat voorlopig wel nog door. Zondag heeft Standaard Viversel voor het laatst een eetdag, ook dat zal met heel wat nostalgische gevoelens zijn.

alleenstaanden-feesten-en-kwissen

Alleenstaanden feesten en kwissen

De alleenstaanden van Eversel werden ook dit jaar niet vergeten door vrouwenorganisatie Femma. Ze kregen een gezellige namiddag aangeboden met eten en drinken, een guitig toneelstukje en mochten zich het hoofd breken tijdens een kwis.

14-bolides-klaar-voor-zeepkistenrace

14 bolides klaar voor zeepkistenrace

De derde editie van de zeepkistenrace van de JeugdRaad nu zaterdag, kondigt zich aan als een succes. Er zijn liefst 14 'bolides' ingeschreven die hopelijk met behoud van lijf en leden van de bestuurders en passagiers van de Weyermanbrug in Boekt zullen afdonderen - pardon - afracen en veilig de onderkant bereiken. De JeugdRaad zorgde voor duurzame bouwpakketten, de Kringwinkel schonk recyclagehout. Er zijn prijzen voor de snelste, de origineelste en de pechvogel. Er zal ook ambiance zijn want er is muziek, fairtrade drinks, enz. De race wordt om 14 uur op gang gevlagd.

gewonden-bij-ongevallen-5

Gewonden bij ongevallen

Kort voor 9 uur vanochtend is in de Ringlaan een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis afgevoerd. Gisteren rond 16 uur viel ook een gewonde bij een botsing tussen twee auto's in de Koolmijnlaan. Infrax moest ook ter plaatse komen om de kabeldistributie te herstellen want één van de auto's was tegen een tv-kastje terechtgekomen.

vandaag-gezien-12-maart-2014

Vandaag gezien

In het Bolderdal, helleborus ook wel nieskruid genoemd. (foto Jan Leijskens)

werken-in-dorpsstraat-gestart

Werken in Dorpsstraat gestart

De aannemer is vandaag gestart met het opbreken van de klinkers in de Dorpsstraat, ze zullen opnieuw gelegd worden en hopelijk stabieler blijven. Normaal moet dat in twee dagen gefikst zijn. De straat blijft afgesloten tot 24 maart zodat de ondergrond kan verharden.

si-heusden-zolder-speelt-topper

SI Heusden-Zolder speelt topper

In het zaalvoetbal speelt SI Heusden-Zolder vanavond zijn 1/8 finale in de beker van Limburg thuis tegen eerstenationaler Fenerbahçe Beringen. De topper begint om 20u45 in sporthal Olympia. Vrijdagavond mag SI het opnieuw thuis opnemen tegen een ploeg die goed draait, dan komt Zutendaal en de strijd draait om de 4de plaats.

smeulende-brand-maakt-huis-onbewoonbaar

Smeulende brand maakt huis onbewoonbaar

De brandweer is gisteravond uitgerukt naar de Onze-Lieve-Vrouwstraat, daar was een huisbrand gemeld. De vlammen op zich bleven beperkt, maar het was vooral een smeulende brand die voor heel veel rook zorgde. De oorzaak ligt wellicht in een kortsluiting. Die rook heeft dan ook in heel het huis voor veel schade gezorgd. De woning is voorlopig onbewoonbaar. Er woonde een oudere man in, die kan bij familie terecht.

trage-wegen-project-op-de-rails

Trage Wegen project op de rails

De voorbije jaren hebben de dorpsraden en enkele vrijwilligers al geduwd aan het Trage Wegen project en ook de gemeente heeft zich daar nu definitief achter gezet. Het schepencollege heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de vzw Trage Wegen. Daarbij is afgesproken wie wat zal doen en de vereniging krijgt ruim 27.600 euro van de gemeente voor de 'procesbegeleiding'. Ter herinnering: trage wegen zijn paadjes en wegjes die niet zo bekend zijn, vaak oude verbindingen tussen kerkdorpen, die niet meer gebruikt worden of hooguit door wat voetgangers of fietsers. Wist je dat er hier ondertussen meer dan 700 wegen over 250 km zijn geïnventariseerd? Het is de bedoeling een selectie daaruit, waar het mogelijk is, op te kalefateren en opnieuw in gebruik te nemen voor fietsers en voetgangers. Scholen en verenigingen zullen daar ook in betrokken worden.

het-weer-veel-zon

Het weer: veel zon

Anticyclonale condities domineren aanhoudend tot het einde van de week. In het weekend schuift een storing over onze streken met voornamelijk wolkenvelden en het wordt kouder. De zon laat het dan afweten. Na het weekend nemen de regenkansen stilaan toe.
Vandaag wordt een uitermate zonnige dag met nauwelijks wolken. Na een koude start met grondvorst en nevel, klimt het kwik tot gemiddeld 17 graden. Er is weinig wind.
Morgen is het zonnig en aangenaam. De maxima komen uit op 18 graden, (…) Lees het hele bericht

zondag-is-er-de-vijverrun33

Zondag is er de Vijverrun33

Zondag 16 maart heeft de 10de editie van de VijverRun33 plaats, ook nu weer ligt de start- en aankomstplaats aan de Witte Zaal in Bolderberg. De dienst sport organiseert deze unieke bosloop door het waterrijkste gebied van ons land, door de bossen en langs de vijvers van Midden-Limburg. De verschillende afstanden mikken op recreatieve en competitielopers. De recreatieve bosloop maakt deel uit van het Heusden-Zolders loopcriterium en de Haspengouw Classic. Om 12 uur wordt de 33 km op gang geschoten, om 12u30 de 1 km, om 14 uur de 12 km en om 16 uur is er de podiumhulde voor de 12 en 33 km. Inschrijven kan via de website van de gemeente of aan de balie vrije tijd.

7-000-euro-niet-betaalde-verkeersbelasting

7.000 euro niet-betaalde verkeersbelasting

Samen met Agentschap Vlaamse Belastingdienst voerde de verkeersdienst van de politie controles uit op niet-betaalde verkeersbelasting. 11 wanbetalers kregen een proces-verbaal. In totaal werd voor € 6927 niet-betaalde belasting gerecupereerd. 1 Bulgaarse bestuurder vloog op de bon omdat hij met een niet-ingeschreven wagen reed. 4 gecontroleerden droegen geen veiligheidsgordel en moeten € 110 ophoesten. 5 bestuurders kregen een ademtest opgelegd, allen bliezen negatief.

meisjes-kunnen-kennismaken-met-rugby

Meisjes kunnen kennismaken met rugby

Op 6 april vanaf 11 uur organiseert Rugbyclub 9 een M7 rugbytornooi. Het is de bedoeling om meisjes tussen 12 en 18 jaar de kans te bieden om met de rugbysport kennis te maken tijdens kleine wedstrijdjes. Er is geen enkele rugby-ervaring vereist en je kunt zowel individueel als in ploegverband deelnemen. Alles heeft plaats in het Helzoldstadion. Wel inschrijven voor 15 maart bij secretaris[!]rugbyclub9.be.

vandaag-gezien-11-maart-2014

Vandaag gezien

Keurig volgens timing, een maarts viooltje in Bolderberg. In het wild zijn deze bloemetjes te vinden op schaduwrijke slootkanten of onder hagen, ze hebben liefst een vochtige grond. (foto Jan Leijskens)

parking-helzold-illegaal-en-toch-ook-niet

Parking Helzold: illegaal en toch ook niet

Twee keer per maand wordt op woensdag - zoals dat al lang de gewoonte is - de omgeving van Helzold gebruikt als parking voor de multiculturele markt. Maar strikt genomen is dat een illegale toestand, want het gebied geldt officieel als natuurgebied. In januari 2012 al hebben twee inspecteurs van het Agentschap RWO de overtreding vastgesteld en er een pv van opgemaakt. Dat werd toen ook aan de gemeente bezorgd met het bevel een eind te maken aan de toestand. Het pv werd ook overgemaakt aan het (…) Lees het hele bericht

busje-kwam-toch

Busje kwam toch ...

Hoewel het volgens het verkeersreglement niet verboden is, mogen de bussen van De Lijn eigenlijk niet meer door het centrum van Zolder. Maar geregeld zijn er toch nog zondaars. Zo probeerde in de vooravond de bestuurder van lijn 34 zijn harmonicabus door Dorpsstraat en zijstraten te manoeuvreren. Maar dat lukte niet erg vlot, het duurde dan ook een half uur voor het deuntje van de harmonica was uitgespeeld. En ondertussen chaotische en gevaarlijke taferelen.

betere-communicatie-rond-werken-suska

'Betere communicatie rond werken Suska'

Een dertigtal buurtbewoners en handelaars van de Beringersteenweg en Graaf de Theuxlaan daagde vanavond in De Veen op voor de infovergadering over de werkzaamheden die daar aan de gang zijn, er waren 130 uitnodigingen verstuurd. Voor de toelichting had Wegen en Verkeer de ontwerper en de aannemer gestuurd. Die staan open voor klachten, voortaan zal de buurt bij hinderende werken vooraf een briefje in de bus krijgen. En Danny Driessens zal als contactpersoon de werfvergaderingen bijwonen. Over een tweetal weken starten de 'echte' werken, nu zijn het nog maar de nutsvoorzieningen. (foto Julien Maebe).

prachtige-musical-van-de-academie

Prachtige musical van de academie

118 leerlingen van de Stedelijke Academie voor Muziek Woord en Dans Beringen stonden op het Muzepodium met de musical 'Het spookt in pot en pan'. Vertellen, zingen en dansen over een vrolijk volkje dat van feesten houdt ... tot enge spoken het plezier verstoren. Voor de acteurs, danseressen en muzikanten in opleiding is het alleszins een leerrijke ervaring. Ze speelden al 4 keer voor een uitverkochte schouwburg en doen dit morgen nog een laatste keer voor de scholen van Heusden-Zolder. De kinderen worden begeleid door hun docenten Inge Beelen, Graziana Buzzerio, Tine Byloo en Marjolein Hendrickx en de productie kreeg een steuntje van de gemeente Heusden-Zolder.

vandaag-gezien-10-maart-2014

Vandaag gezien

Bloemen, vlinders, ... nu de bijen nog en we zijn helemaal vertrokken richting zomer. (foto Julien Maebe)

werken-in-dorpsstraat-2-dagen-uitgesteld

Werken in Dorpsstraat 2 dagen uitgesteld

 In Zolder-Centrum werd vanmorgen uitgekeken naar de komst van de aannemer die de klinkers in de Dorpsstraat kwam herstellen. Dat zou vandaag en morgen gebeuren, maar ... er kwam niemand. De gemeentediensten kregen nadien van de aannemer te horen dat de werkzaamheden verplaatst zijn naar woensdag. Dat was vrijdag al geweten, maar de info was niet doorgegeven aan de opdrachtgever, de gemeente dus. Het blijft hoe dan ook de bedoeling om op 24 maart de weg weer te openen voor het verkeer.

ongenoegen-groeit-rond-werken-aan-suska

Ongenoegen groeit rond werken aan Suska

Vanavond is er een infovergadering over de werken in de buurt van Suska-Berg. Zoals bekend zijn die van start gegaan zonder dat Wegen en Verkeer de buren te informeerde en probeert het gemeentebestuur - als niet bevoegde overheid - de boel alsnog recht te trekken met een infovergadering vanavond. Ondertussen zijn buurtbewoners en handelaars in de buurt niet tevreden over de gang van zaken bij de werken. Zo werden ze vanmorgen zonder waarschuwing geconfronteerd met verkeerslichten waarbij het (…) Lees het hele bericht

kamperen-voor-de-school-in-boekt

Kamperen voor de school in Boekt

Vandaag beginnen de inschrijvingen voor het volgende schooljaar. In de vrije basisschool van Boekt leidde dat zowaar tot kampeertoestanden.Om 17 uur zondag daagden de eerste ouders al op die zeker wilden zijn van een plaatsje van hun kind op school. In het totaal brachten een 15-tal ouders de nacht door aan de schoolpoort. Het was vrij koud, maar ze maakten er toch een gezellige boel van.

olympia-op-weg-naar-titel-ten-koste-van-de-berk

Olympia op weg naar titel ten koste van De Berk

Een spannend weekend in het petanque. Nadat de A-ploeg van Olympia gisteren bij Genk verloor in tweede provinciale en de Liga ploeg de promotie naar de nationale competitie nipt miste door verlies van Lint, is de B-ploeg zo goed als zeker van de titel in derde provinciale. Vandaag stond immers de topper tussen Olympia en de dorpsgenoten van De Berk A op het programma. Olympia won met 7-2 en staat op twee matchen van het einde met twee matchpunten meer aan de leiding. Beide ploegen promoveren al zeker naar tweede provinciale en De Berk (in het rood) heeft nog een heel klein kansje om de titel van Olympia (in het blauw) af te snoepen.

vandaag-gezien-9-maart-2014

Vandaag gezien

Roofvogel zoekt prooi boven Bolderberg. (foto Yves Maex)

alleen-bolderberg-kan-winnen-1

Alleen Bolderberg kan winnen

In de vierde provinciale A heeft Statie Zolder met 2-3 verloren van Termolen. Anadol verloor met 0-1 van Gestel en SK Heusden 06 moest met 4-1 het onderspit delven bij Halveweg. Bolderberg was de enige winnaar van het weekend: het versloeg Meldert met 2-1.

enige-punt-voor-vrijheid

Enige punt voor Vrijheid

In de derde provinciale C speelde Vrijheid Zolder 3-3 gelijk tegen Mechelen-Bovelingen-Opheers. KVV Heusden-Zolder verloor met 3-2 bij Turkse FC en Viversel kreeg een 12-0 van Heers aangesmeerd.

inbrekers-betrapt

Inbrekers betrapt

In de Kiewitstraat zijn gisteren rond 21 uur enkele inbrekers op heterdaad betrapt bij een woninginbraak. Ze kozen het hazenpad. En aan de Koerselsebaan hebben vandalen afgelopen nacht beschadigingen aangebracht.

chiro-heusden-op-de-westerntoer

Chiro Heusden op de westerntoer

Chiro Heusden gaf een druk bijgewoonde en fel gesmaakte ouderavond in 't Kuipershof. Centraal thema was het westerngebeuren met heel wat knipogen. Opvallend is dat er voor het eerst ook weer jongens mee op het podium stonden. (foto's Bart Claes)

muze-was-grieks-grondgebied

Muze was Grieks grondgebied

In de balzaal van Muze waande je je gisteravond gewoon in Griekenland, want de groep Kompania zorgde er voor een heuse Helleense sfeer. Die was trouwens eerder al gecreëerd door de hapjes en drankjes geserveerd door Delphi uit Houthalen. (foto Lenscollectief)

vck-b-mist-nipt-de-bekerfinale

VCK B mist nipt de bekerfinale

VCK Bolderberg B heeft op een haar na de finale van de beker van Limburg gemist. Supergemotiveerd en opgezweept door publiek en dj ging de thuisploeg er van bij het begin tegenaan en werd de voorgift uitgepuurd om Geetbets op achterstand te plaatsen. De bezoekers moesten voortdurend nahinken en de eerste set was binnen. De tweede was zelfs bijna een formaliteit, en ook de derde leek halfweg al gespeeld maar toen vonden die van Bets hun tweede adem, vochten terug en maakten het nog erg (…) Lees het hele bericht

kbbc-zolder-verslaat-helchteren

KBBC Zolder verslaat Helchteren

In het basketbal heeft KBBC Zolder A Helchteren verslagen met 73-66. Na een gelijkopgaand eerste kwart kon Zolder net voor de rest een kleine voorsprong opbouwen. In het derde kwart zag interim-coach Bart Maesen (Steven Corthouts was geschorst) de bezoekers naderen en zelfs erover gaan. In een uiterst spannende slotfase sloeg Zolder een nieuwe kloof en won het burentreffen.

olympia-mist-nipt-de-titel

Olympia mist nipt de titel

In het petanque heeft het niet mogen zijn voor Olympia Heusden. In de beslissende wedstrijd begon het nog hoopvol met 1-2, na de tweede ronde stond het 3-3 en was alles nog mogelijk, maar uiteindelijk werd het een 5-4 nederlaag. Lint is kampioen, Olympia eervol tweede.

massa-volk-voor-35ste-carnavalstoet

Massa volk voor 35ste carnavalstoet

Waar De Slamridders nog ergens Clarissen hebben gevonden om eieren naartoe te brengen, is niet duidelijk, maar feit is dat de 35ste carnavalstoet zowat het beste weer uit de geschiedenis moet gekend hebben. Daardoor was er ook een massa volk naar Heusden-Centrum afgezakt. De stoet bleef had dit jaar volgde dit jaar ook deels een ander traject, met bijkomende straten in het centrum en dus niet meer over de cité. Ook de tribune stond nu op het Sint-Willibrordusplein, waar nog een snoepworp volgde. De sfeer zat er goed in, zowel bij de toeschouwers als bij de groepen die vanuit heel Limburg waren afgezakt. Er reden trouwens heel wat schitterende wagens mee. (meer foto's van Michiel Reynders)

weer-inbraakpoging-bij-bedrijf

Weer inbraakpoging bij bedrijf

In de Industrieweg is er weer een poging tot diefstal geweest. De dieven hadden geprobeerd om in te breken in een bedrijf. De feiten zijn deze voormiddag vastgesteld.

mfc-wint-in-eisden-dorp

MFC wint in Eisden-Dorp

In de tweede divisie van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder Eisden-Dorp verslagen met 1-6. De bezoekers speelden ijzersterk in blok met als absolute uitblinker keeper Benjamin Remans, die maar liefst vijf 10 meters en een strafschop stopte. Bij de rust stond het 0-2.

chiro-bijna-klaar-voor-ouderavond

Chiro bijna klaar voor ouderavond

Het Kuipershof staat vandaag op stelten. De chiromeisjes en -jongens zijn er alles aan het klaar maken voor hun ouderavond. Ze gaan er een verrassende westernshow brengen, daarvoor wordt nog het decor in elkaar getimmerd en in elk hoekje, tot buiten in de zon toe, wordt er volop gerepeteerd. (foto Julien Maebe)

de-kijk-van-richie-69

De kijk van Richie

Ieder zijn of haar hobby.

het-weer-lenteweekend

Het weer: lenteweekend!

Anticyclonale condities domineren het weerbeeld tijdens het weekend. Na de doortocht van een zwakke storing wordt droge lucht aangevoerd en dankzij de zon worden uitermate hoge maxima bereikt. Ook na het weekend houdt het zonnige weer aan, maar de temperaturen komen wat lager uit en tijdens de nacht wordt het kouder met kans op nachtvorst.
Morgen verlaat een zwakke storing in de ochtend onze streken. Wolkenvelden maken vlug plaats voor stralend zonnig weer. Na de middag zijn er vrijwel geen wolken (…) Lees het hele bericht

auto-s-botsen-2

Auto's botsen

Kort voor half twee zijn in de Kapelstraat twee auto's gebotst. Daarbij vielen twee lichtgewonden

jaren-rijden-zonder-rijbewijs

Jaren rijden zonder rijbewijs

De interventiedienst van de politie legde tijdens de voorbije 2 weken aan 99 bestuurders een ademtest op. 2 bestuurders bliezen positief en krijgen een boete en rijverbod. Extra aandacht werd besteed aan parkeren op fietspaden, vooral in de Koolmijnlaan. 3 bestuurders kregen een boete. Voorts zijn verkeersovertredingen vastgesteld wegens parkeren op een voetpad (1), niet dragen van de gordel (3), negeren van een toegangsverbod (1), gsm'en aan het stuur (1), rijden met een niet-ingeschreven en verzekerd voertuig (2) en sturen ondanks vervallen rijbewijs (1). Een persoon die jaren zonder rijbewijs reed, werd onderschept. Zijn auto werd in beslag genomen.

wie-zijn-de-helden-van-heusden-zolder

Wie zijn de helden van Heusden-Zolder?

De jeugdraad brengt op zaterdag 22 maart om 15 uur 'De Helden van Heusden-Zolder' samen in Muze. De verkiezingen van 25 mei komen eraan en politici en partijen mogen dan wel met programma's op de proppen komen, de jongeren vinden dat ze de oplossingen voor prangende problemen nog niet hebben gevonden zoals voldoende groen, jonge mensen de kans bieden een bedrijf te starten, de afvalberg verminderen, ... De jeugdraad vindt dat wie de oplossing kent, een held is en (…) Lees het hele bericht

carnavalsstoet-het-parcours

Carnavalsstoet: het parcours

't Is carnavalstijd in Heusden met straks om 20u11 in Ons Huis het carnavalsbal van De Slamridders met discobar Flash met Jo & Shana, de toegang is er gratis. Morgen trekt dan de 35ste carnavalstoet uit. Die vertrekt om 14u11 op het Koning Boudewijnplein. Het traject ziet er zo uit: Kapelstraat, Koerselsebaan, Brugstraat, Kruiswegstraat, JM Huybrechtsstraat, Max Van Melbeekstraat, Mispad, Poorthoeve, Sint-Willibrordusplein, Guido Gezellelaan, Sint-Jansblok, Veenderweg, Sint-Jansstraat, Kapelstraat en ontbinding op het Koning Boudewijnplein.

zoek-je-ook-inspiratie-voor-het-bloemschikken

Zoek je ook inspiratie voor het bloemschikken?

Nu de lente definitief het land heeft veroverd, en heel wat bloemen hun blaadjes openvouwen, zijn de liefhebbers van bloemschikken niet meer te stuiten. Ook de dames van Femma Eversel lieten zich niet onbetuigd. Misschien kunnen hun creaties u ook inspireren. (kijk maar)

vandaag-gezien-6-maart-2014

Vandaag gezien

Het speenkruid is één van de eerste voorjaarsbloeiers. (foto Jan Leijskens)

wielerpiste-komt-nu-heel-dichtbij

Wielerpiste komt nu heel dichtbij

Het ziet ernaar uit dat de overdekte wielerpiste op Circuit Zolder er zal komen, hoewel het hele plaatje op dit moment nog niet volledig is ingevuld. Dat is vanmiddag gebleken tijdens de persvoorstelling. Daar heeft Vlaams minister van sport Muyters bevestigd dat de Vlaamse regering 5,6 miljoen investeringssteun heeft gereserveerd voor het project. Daarnaast wil Vlaanderen - via Bloso - voor de nodige exploitatiesteun zorgen wat de Vlaamse inbreng op zowat 6 miljoen euro zou (…) Lees het hele bericht

brandweer-redt-man-uit-boom

Brandweer redt man uit boom

De brandweer is kort na de middag uitgerukt naar De Panestraat. Daar moest een man uit een boom gehaald worden. Een bejaarde man - een tachtiger - was met een ladder in een boom geklommen om die te snoeien. Maar daarbij schoof zijn ladder weg, gelukkig had de man een veiligheidskoord rond zich bevestigd en daaraan bleef hij vasthangen. Na zowat 20 minuten kon de bijgeroepen brandweer de man uit zijn hachelijke positie bevrijden. Hij bleef ongedeerd.

auto-s-botsen-1

Auto's botsen

Bij een botsing tussen twee wagens in de Guido Gezellelaan is kort over elf uur vanmorgen een gewonde gevallen.

boetes-geind-en-auto-s-in-beslag-genomen

Boetes geïnd en auto's in beslag genomen

Samen met de diensten van Douane & Accijnzen hield de politie controles op niet-betaalde penale boetes. Ruim 300 voertuigen werden gescand, 10 bestuurders waren niet in orde. 5 moesten nog een boete betalen, 1 had geen verzekering en 4 wagens waren niet gekeurd. Nog 3 andere bestuurders hadden hun keuringsdocument niet bij. 2 wagens zijn in beslag genomen. Eén persoon reed met een auto die niet verzekerd of gekeurd was en moest nog 900 euro achterstallige boete betalen. Zijn auto is getakeld. In totaal leverde de actie bijna 3.300 euro op.

eversel-en-ubbersel-krijgen-eigen-wandeling

Eversel en Ubbersel krijgen eigen wandeling

Op zondag 30 maart wordt het toeristisch seizoen Heusden-Zolder officieel geopend en dat gebeurd altijd met een happening. Deze keer wordt om 14u30 de 'Lokale wandeling Eversel-Ubbersel' ingestapt. Bij de uitwerking ervan kreeg de dorpsraad steun van het Regionaal Landschap Lager Kempen en de dienst toerisme. Het gaat om een traject van 5,1 km en een van 7,2 km. Belangrijkste plekjes onderweg zijn het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum, een vroegere graanmolen, het speelhuisje (foto), kasteeldreef Obbeek, pater Beckers en de Sint-Jacobuskerk. Bij de wandeling horen uiteraard een bord en een kaart die ook die dag gepresenteerd worden.

modeshow-in-residentie-amideus

Modeshow in residentie Amideus

De bewoners van seniorenresidentie Amideus in Berkenbos kregen een modeshow gepresenteerd. Daarbij werd hen de nieuwe zomercollectie van Guy Sells gepresenteerd door 2 dames. En blijkbaar werd het erg geapprecieerd om in de eigen vertrouwde omgeving kennis te maken met een specifieke kledinglijn, ze te passen en eventueel aan te kopen. Meteen werd voorgesteld en afgesproken om het in september nog eens te doen, maar dan voor de wintercollectie. Ook niet-bewoners zijn welkom.

kompania-griekse-blues-in-muze

Kompania: Griekse blues in Muze

Nu zaterdag om 20u15 wordt de balzaal van Muze omgetoverd tot een Griekse bluesclub. Kompania is dan te gast, de Atheense trots in de rebétika en smyrneika. De groep heeft pas een nieuwe CD 'Round Trip' uit en zal daar uit puren. De songs gaan vaak over emigratie en remigratie. Grieken zochten door politieke of economische omstandigheden vaak hun heil in het buitenland en dat heeft zijn sporen nagelaten in de muziek. 3 harmoniserende solostemmen en 5 uitstekende muzikanten maken Kompania tot een absolute topper in het genre, de CD staat dan ook al in de top 10 van de World Music Charts Europe. Vanaf 19 uur kan je in de foyer proeven van Griekse hapjes gemaakt door restaurant Delphi (2 of 4 euro). Tickets voor het concert kosten € 16, € 13, of € 10.  Hier krijg je een voorproefje.

de-crocodils-nu-ook-digitaal

De crocodils nu ook digitaal

De kinderkrant de Crocodils bestaat vanaf nu niet alleen meer op papier maar nu ook in een digitale versie!  En op deze manier zou het om een uniek initiatief gaan. Hajni, de Europese vrijwilligster, gaf de kinderkrant een nieuwe, frisse look en zorgde ervoor dat ze vanaf nu ook digitaal kan gelezen kan worden. Daarvoor kan je hier terecht. 120 ouders en kinderen kregen de première en reageerden alvast enthousiast

504-meldingen-van-klachten-of-defecten

504 meldingen van klachten of defecten

De gemeente kreeg vorig jaar 504 'meldingskaarten' binnen, ruim een vijfde meer dan in 2012. Veruit het grootste aantal (436) komt digitaal binnen, via de website, e-mail, m-site of Meldpunt Vlaanderen. Enkele tientallen maken gebruik van de gemeente-gids-agenda, Lees Heusden-Zolder of het meldingsformulier. Opvallend is ook dat de helft van alle klachten komt uit de centra van Heusden en Zolder. Met bijna 11 % van het totaal staan meldingen van sluikstortingen en zwerfvuil op kop gevolgd door riolering, straatverlichting, groenonderhoud en het wegdek. Ruim 64 % van de klachten wordt behandeld door de technische diensten, 18 % door de politie en 10 % door niet-gemeentelijke diensten.

sigarettenautomaat-opengebroken

Sigarettenautomaat opengebroken

Aan de Galgeneinde -Gasthof op Bovy -  hebben onbekenden een sigarettenautomaat opengebroken en ook een geldbeugel gestolen. De feiten zijn vandaag kort na de middag vastgesteld.

vandaag-gezien-5-maart-2014

Vandaag gezien

De azalea japonica staat in volle bloei, net zoals zoveel andere soorten momenteel. (foto Julien Maebe)

viversel-stopt-door-schuld-gemeente

'Viversel stopt door schuld gemeente'

In een persbericht haalt Standaard Viversel zwaar uit naar het gemeentebestuur dat verantwoordelijk wordt geacht voor het opdoeken van de club. Viversel zegt dat het 5 jaar geleden zelf naar het toenmalige gemeentebestuur stapte omdat zoveel clubs in de gemeente niet meer leefbaar waren. Maar de eerste pogingen om een samenwerking tot stand te brengen, leidden tot niets. "Drie jaar geleden ben ik opnieuw naar het gemeentebestuur gestapt, we hebben zelfs bouwplannen en de terreinen van Vrijheid (…) Lees het hele bericht

slamridders-maken-zich-op-voor-topweekend

Slamridders maken zich op voor topweekend

Het is vandaag Aswoensdag en op vele plaatsen betekent dat het einde van het carnaval. Maar in Heusden moet het hoogtepunt volgend weekend nog komen en prins Timmy I, adjundant Jurgen en jeugdkeizer Elias van De Slamridders zijn er helemaal klaar voor. Vrijdagavond om 20u11 begint in Ons Huis het carnavalsbal, waar de deelnemers aan de stoet hun volgnummer afhalen. Zaterdag om 14u11 vertrekt de stoet op het (…) Lees het hele bericht

het-weer-warme-dagen-koude-nachten

Het weer: warme dagen, koude nachten

Het opbouwen van een hogedrukgebied over onze streken gaat gepaard met zonnig en droog weer. Dankzij de toch al krachtige zon kan het kwik lentewaarden bereiken, maar tijdens de nacht koelt het flink af en er is kans op nachtvorst.
Vandaag wordt een prachtige zonnige dag met weinig of geen wolken. Het kwik bereikt een graad of 12, maar in de ochtend is het wel koud met lichte vorst. Er staat een zwakke wind.
Morgen wordt een stralend zonnige dag. Het is echter koud in de ochtend bij (…) Lees het hele bericht

bereikt-bolderberg-b-de-bekerfinale

Bereikt Bolderberg B de bekerfinale?

De heren van volleybalclub VCK Bolderberg B timmeren nog altijd aan hun bekerstunt. De ploeg uit tweede divisie speelt immers zaterdag om 19u30 voor een finaleplaats in de beker van Limburg en dat in de eigen Kajobahal. Tegenstander is Bevo Geetbets, die wellicht met een grote schare supporters komt afgezakt. Die van Bolderberg doen dus een oproep aan iedereen die volley- of Bolderbergsgezind is om te komen.

standaard-viversel-stopt-ermee

Standaard Viversel stopt ermee

Slecht nieuws uit het voetbal want Standaard Viversel gaat ermee stoppen, in plaats van volgend seizoen een fusie aan te gaan met Vrijheid Zolder zoals lange tijd de bedoeling was. Daarmee lijkt de club de sportieve malaise van de eerste ploeg niet te overleven. Viversel staat momenteel laatste in derde provinciale C met 3 punten (één match gewonnen), 15 doelpunten gemaakt en 111 tegen gekregen. Vrijheid Zolder, momenteel tweede in diezelfde derde provinciale, gaat volgend seizoen alleen door.

doopsels-in-viversel-en-bolderberg-gereorganiseerd

Doopsels in Viversel en Bolderberg gereorganiseerd

Sinds de verhuizing van diaken Vanhees hebben de parochies Bolderberg en Viversel de doopsels gereorganiseerd. De data van de vieringen liggen nu vast, en het gebeurt nu ook niet altijd meer individueel maar eerder met verschillende kindjes ineens. De ouders worden voortaan op een samenkomst uitgenodigd, waarin dieper wordt ingegaan op het doopsel en het praktische verloop. Vanavond had de startvergadering plaats in de Witte Zaal in Bolderberg. (foto Lode Beylemans)

dank-aan-alle-vrijwilligers

Dank aan alle vrijwilligers

Heusden-Zolder is een warme en solidaire gemeente met duizenden vrijwilligers die zich elke dag belangeloos inzetten voor een aangenaam leven in onze gemeente. De cafetaria van De Zandloper open houden, Nederlands aanleren, huistaak begeleiding voor kinderen, sport- en spel mogelijk maken in de vele sportclubs en sporthallen, ravotten en buiten spelen bij jeugdverenigingen en speelpleinwerkingen, de jeugdhuizen runnen, kunst en cultuur brengen voor iedereen, ook via Muze, het leven op school aangenaam maken (…) Lees het hele bericht

schouwbrand-in-de-vredestraat

Schouwbrand in de Vredestraat

In de Vredestraat heeft het vanmorgen gebrand in een hoeve. Het vuur ontstond in de schoorsteen. De brandweer kwam ter plaatse en het vuur was snel onder controle.

dorpsstraat-afgesloten-door-zware-schade

Dorpsstraat afgesloten door zware schade

In de Dorpsstraat tussen 't Kuipke en de Holstraat is zware schade aan het wegdek vastgesteld. Daarbij is er zelfs een acuut gevaar voor de weggebruikers. Klinkers zijn er losgekomen en van hun plaats verschoven. De gemeente heeft daarom besloten om onmiddellijk de weg af te sluiten voor het gemotoriseerd verkeer. Op maandag 10 en dinsdag 11 maart komt een aannemer de herstelling uitvoeren. Maar daarna moet de straatlaag nog uitharden, daarom blijft de weg afgesloten tot 24 maart.

vandaag-gezien-4-maart-2014

Vandaag gezien

Hoe kan de lente mooier gesymboliseerd worden? (foto Jan Leijskens)

basketclub-exploreert-grondstoffenmijn

Basketclub exploreert grondstoffenmijn

Basketbalclub KBBC Zolder organiseert samen met Recyta bvba uit Malle 'Mining Heusden-Zolder'. Zoals de naam zelf zegt, gaat het om het exploiteren van een 'moderne stadsmijn'. Iedereen heeft immers nog oude elektro-apparaten liggen die niet meer gebruikt worden, omdat ze overbodig geworden zijn of defect zijn. Het kan daarbij gaan om afstandsbedieningen, gsm's, adapters, onderdelen van computer, iPods, iPads cd- of dvd-spelers, wekkerradio's, kabels, ... maar in al die (…) Lees het hele bericht

de-bark-neemt-deel-aan-dag-van-de-zorg

De Bark neemt deel aan Dag van de Zorg

Ook De Bark, het opvangcentrum voor asielzoekers opent zijn deuren voor het publiek tijdens de Dag van de Zorg op zondag 16 maart. Zorgactiviteiten koppel je misschien niet meteen aan asielzoekers maar als mensen gevlucht zijn voor conflictsituaties of andere schrijnende omstandigheden, hebben ze zorg nodig. Zo telt De Bark momenteel 60 mensen uit 14 landen die er op adem komen in afwachting van nieuwe over hun asielaanvraag. Het Rode Kruis biedt hen de basisvoorzieningen en nodige steun op (…) Lees het hele bericht

vck-a-mag-tweede-plaats-niet-meer-weggeven

VCK A mag tweede plaats niet meer weggeven

Het ziet ernaar uit dat in de eerste nationale van het volleybal Bolderberg A stilaan van de tweede plaats van gaan dromen. Zeker na de verplaatsing naar het Waalse Walhain waar een ware thriller met 1-3 werd gewonnen. Met setstanden 23-25, 25-21, 24-26 en 23-25 bewijst VCK A dat het ook onder druk het hoofd koel kan houden.

damhert-steunt-paardenopvangcentra

Damhert steunt paardenopvangcentra

Feest vandaag in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum want een delegatie van Damhert kwam er op bezoek en die kwam niet met lege handen. Zoals we vroeger al meldden, heeft Damhert een eigen ecologische kledinglijn 'Fake Fur'. De motieven op de t-shirts wisselen naargelang het goede doel dat daarmee gedurende een bepaalde periode wordt gesponsord. De afgelopen tijd was dat voor de Stichting voor Paarden in Nood en dat kende de opbrengst toe aan twee erkende asielen voor paarden in België: The Old Horses in Laarne en het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. Beiden kregen vandaag een cheque van 2500 euro van Damhert -CEO Grete Remen en haar medewerkers. Het geld zal gebruikt worden om verwaarsloosde paarden een goede opvang te geven. (foto's Julien Maebe)

inbraak-in-schansstraat

Inbraak in Schansstraat

In de Schansstraat is deze voormiddag een inbraak ontdekt. De dieven waren een woning langs de achterzijde binnengedrongen.

wielerpiste-komt-er

Wielerpiste komt er!!

Het ziet er naar uit dat alles in kannen en kruiken is voor de komst van de overdekte wielerpiste naar Circuit Zolder. Donderdag wordt op het circuit een persconferentie gehouden over de Velodroom Limburg [!] CircuitZolder. Op die persconferentie zal toelichting gegeven worden door de gemeente, de provincie Vlaams minister van sport Muyters en de circuitdirectie. Dat betekent ook dat de sportplannen van de gemeenten daar kunnen uitgevoerd worden. (foto vergelijkbare piste in Zwitserland)

sociale-leningen-worden-goedkoper

Sociale leningen worden goedkoper

Goed nieuws voor wie geld wil lenen voor de aankoop, bouw, renovatie of het behoud van een bescheiden woning. Sinds 1 maart heeft Onesto Woonkredieten, dat in deze regio een belangrijke markt heeft - wie kende vroeger het Sint-Jozefskrediet niet - zijn rentevoeten aanzienlijk verlaagd. Voor een lening op 20 jaar met een vaste rentevoet bijvoorbeeld daalt het tarief van 4,22 naar 3,90 %. De andere vaste tarieven schommelen naargelang de duur tussen 3,49 en 4,10 %, de variabele zitten (…) Lees het hele bericht

een-pittig-jazzconcert

Een pittig jazzconcert

Saxofonist Lieven Cambré nodigde gisteravond in het Muzecafé bassist Martijn Van Buel drummer Toon Van Dionant en pianist Ken Geudens uit om hem te vergezellen in zijn jazzwereld. Old-School-Jazz giing over in knetterende piano- en saxsoli, ondersteund door een zoemende bas. Tijdens de jam zorgde Myrna Mens, een kleine meid op een viool voor de verrassing. (meer foto's van Ria De Clerck)

olympia-wacht-op-volgend-weekend

Olympia wacht op volgend weekend

Geen ligapetanque dit weekend maar als Olympia volgende week wint, dan heeft het de titel binnen.  In tweede provinciale verloor de A-ploeg van leider Eisden met 6-3 cijfers. In derde provinciale doet Olympia B het uitstekend. Het won thuis met liefst 9-0 van Kelchteren

nog-een-15-tal-parkeerplaatsen-aanpassen

Nog een 15-tal parkeerplaatsen 'aanpassen'

GATAB, de gemeentelijke adviesraad die zich onder meer met toegankelijkheid bezighoudt, heeft met de gemeente overlegd over de parkeerplaatsen voor personen met een beperking. Er is op dat vlak al heel wat gebeurd in Heusden-Zolder. Maar het blijkt toch dat er op dit moment zowat 15 zijn in heel de gemeente waarvoor aanpassingen moeten gebeuren. Dat kan gaan over de uitvoering volgens de regels, niet op de geschikte plaats zijn aangelegd, of nog in de gemeente-infrastructuur of politiereglemen moeten worden opgenomen.

cristina-branco-fel-gesmaakt

Cristina Branco fel gesmaakt

Cristina Branco gaf met Idealist een erg gemaakt optreden in Muze. (foto Lenscollectief)

autoruit-ingeslagen

Autoruit ingeslagen

In de Koolmijnlaan is gisteren in de vooravond een geval van vandalisme gemeld. Daar werd de zijruit van een auto ingeslagen.

winst-voor-bolderberg-en-statie

Winst voor Bolderberg en Statie

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft FC Bolderberg met 0-3 gewonnen bij VK Gestel. Ook een overwinning voor Statie Zolder: 1-3 bij SV Peer. Anadol verloor met 4-3 bij Ellikom.

wielertoeristenseizoen-is-gestart

Wielertoeristenseizoen is gestart

Het nieuwe wielertoeristenseizoen is op gang gekomen. Ook in Eversel vertrokken vanmorgen 25 fietsers van wielertoeristenclub Sint-Baaf voor hun eerste gezamenlijke trip dit jaar, meteen nadien gevolgd door nog eens een groep van 11. Het weer zat meteen mee, weliswaar koud, maar volop zonnig. (foto's Gust Ischen)

spannend-kampioenschap-schremkeschieten

Spannend kampioenschap schremkeschieten

Spanning en ambiance want in de petanquehal van Olympia werd het kampioenschap schremkeschieten betwist. Opvallend hoe deze oude volkssport altijd weer tot leven komt en ook relatief jongere mensen nog weet enthousiast te maken. Tussen pot en pint werd er veel lol getrapt maar als de 'rondel' eenmaal moest gegooid worden, dan was het volop concentratie. (foto's Bart Claes)

own-goal-nekt-heusden-in-laatste-minuut

Own-goal nekt Heusden in laatste minuut

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft SK Heusden 06 vanmiddag met 2-3 verloren van SV Breugel. Het zat andermaal tegen voor SK want in de laatste minuut maakte de keeper een own-goal.

drie-gewonden-bij-ongevallen

Drie gewonden bij ongevallen

Vanmorgen om half tien zijn twee auto's gebotst in de Koolmijnlaan. In één van de auto's raakte een vrouw gewond, ze is naar het ziekenhuis gebracht. Een dik uur later moest de ambulance alweer uitrukken voor een fietser die was aangereden door een auto. De fietser raakte lichtgewond. Gisteravond rond 10 voor 7 was ook al een voetganger tegen een auto terechtgekomen in de Guido Gezellelaan. Ook daar moest het slachtoffer naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

parochievrijwilligers-viversel-wandelen-en-smullen

Parochievrijwilligers Viversel wandelen en smullen

Vanmorgen heeft de parochie Sint-Quirinus Viversel haar vrijwilligers in de figuurlijke bloemetjes gezet. Eerst begonnen ze met 30 aan een frisse ochtendwandeling. Daarna was de eetlust gestimuleerd om met 75 aan te schuiven voor een ontbijtfestijn. (foto's Lode Beylemans)

de-kijk-van-richie-68

De kijk van Richie

Carnaval barst los.

het-weer-koude-nachten

Het weer: koude nachten

Gestoorde lucht domineert onze streken met wisselvallig weer. Tijdens de nachten klaart het soms flink op, waarbij de temperatuur laag kan uitkomen. Op het einde van volgende week zorgen drukstijgingen voor droger weer met meer zon, maar de nachten zijn koud met kans op grondvorst.
Vandaag domineren wolken en er vallen enkele buien of er zijn perioden met regen. Tussendoor komen er evenwel langere droge perioden voor en in de loop van de namiddag nemen de neerslagkansen af. De maxima liggen rond 9 (…) Lees het hele bericht

extra-toezicht-op-gordel-en-gsm

Extra toezicht op gordel en gsm

Nu maandag gaat een provinciaal gecoördineerde actie van start waarbij alle politiekorpsen extra toezicht houden op GSM-en aan het stuur en het dragen van de gordel. De actie duurt tot 7 april. Ook het korps van Heusden-Zolder neemt deel, hoewel deze overtredingen ook bij ander toezicht worden bestraft. Maar nu is het dus extra uitkijken.

voortaan-strooien-met-pekel

Voortaan strooien met pekel

We hebben (tot nu toe) geen winter gehad, en de meeste mensen zaten daar ook niet op te wachten. Misschien dat enkelen binnen het gemeentebestuur wel op een kleine winterprik hadden gehoopt, al was het maar om het nieuwe strooisysteem uit te testen. Tot nu toe gebeurde dat met strooizout, gemiddeld 400 ton per winter, en vorig jaar zelfs 600 ton. Dat was erg duur. Daarom is nu overgeschakeld op een systeem om de straten met pekel te bestrijden: 400 kg zout wordt gemengd met 2200 liter water. Voordeel (…) Lees het hele bericht