Archief juni 2021

heusdense-jongeman-randde-opnieuw-meisje-aan

Heusdense jongeman randde opnieuw meisje aan

Een 20-jarige man uit Heusden-Zolder riskeert 2 jaar celstraf voor de verkrachting van een 15-jarig meisje tijdens Hasselt-kermis in september 2020. Hij moest zich vandaag verantwoorden voor de rechtbank. Daar probeerde hij zich er uit te praten door te stellen dat het meisje toestemming gaf. Maar dat werd weggewuifd door de rechtbank omdat het meisje op dat ogenblik een hele fles wodka op had. Hij had het meisje ook gefilmd wat hem ook een klacht voor voyeurisme opleverde. De man (…) Lees het hele bericht

we-deden-er-vandaag-0-1-graad-bovenop

We deden er vandaag 0,1 graad bovenop

Heeft u vandaag ook zo gepuft? En voelde het drukkend aan? Wel, het weerstation Obbeek mat om 16.12 tot 16.22 uur een piek van 31,9 graden, dat is 0,1 graad meer dan de hoogste temperatuur van gisteren.

senne-guns-opent-cultuurcafe-in-muze

Senne Guns opent cultuurcafé in Muze

Senne Guns was vanavond te gast met Opus 3 in CC Muze, hij had de première voor een optreden in het zomerse cultuurcafé, dat in de balzaal is uitgebouwd. (foto Herman Eerdekens)

kwb-hield-herdenkingsviering-voor-overledenen

KWB hield herdenkingsviering voor overledenen

De KWB Heusden-Centrum organiseerde vanavond in 't Kuipershof een - coronaproof - herdenkingsviering met een 40-tal familieleden die net voor of tijdens de coronaperiode een dierbare verloren. Diaken Ward Ceyssens ging voor in de viering en hij wees op de verbondenheid die deze tragische periode en gebeurtenissen teweegbrachten.  Daarna werden de namen van elk afgestorven familielid op één groot hart geplakt en voor ieder van hen werd een kaarsje aangestoken.  De titelsong van 'La vita e Bella' zorgde voor een ontroerende en beklijvende afsluiter. (foto's Joseph Bams)

circus-ronaldo-komt-weer-naar-bovy

Circus Ronaldo komt weer naar Bovy

Volgende week strijkt op Domein Bovy opnieuw Circus Ronaldo neer met tent en woonwagens. Met Nanosh Ronaldo, zoon van Danny, is de gekende familie toe aan de zevende generatie artiesten. Met de voorstelling 'Swing' keert Nanosh samen met jonge circusartiesten terug naar de variété uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Op maat van de swingmuziek van de jaren ’30 en  ‘40 brengt de jongere generatie een groots spektakel met kleine knipogen, (…) Lees het hele bericht

problemen-door-waterlek-in-de-ketelstraat

Problemen door waterlek in de Ketelstraat

Door een lek in de waterleiding in de Ketelstraat zijn er al sinds gisteravond geregeld problemen met de watertoevoer in een aantal woningen in de Ketelstraat, Mommestraat en Sluisbamd. De Watergroep stuurde technici ter plekke. Toch zou het nog tot morgen kunnen duren voor alle problemen helemaal opgelost zijn. 

bouwbedrijf-houdt-live-concert-op-oude-muzesite

Bouwbedrijf houdt live-concert op oude Muzesite

Op de bouwwerf van de nieuwe gemeenteschool en sportzaal in Zolder-Centrum had vanmiddag zowaar een live-concert plaats. Het bouwbedrijf Haex uit Oudsbergen dat daar aan de slag is organiseerde voor zijn personeel een 'Band op de Werf', een live-optreden van deTwo Shades of Grey Band.

"Het gaat goed met ons bedrijf, het afgelopen jaar zijn de omzet en het personeelsbestand spectaculair gegroeid. Dat kunnen we alleen maar verwezenlijken met een schitterend team. Maar (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-20-21-8

Afscheid van de lagere school 20-21 (8)

De leerlingen van het zesde leerjaar van De Luchtballon krijgen het einde van hun lagere schoolloopbaan in zicht. Eind deze maand nemen ze ook afscheid van  hun meester Stijn Van Herck. Het zijn: Metodi Angelov, Sevda Arslan, Ivo Asev, Muhammed Bediz, Erduana Berisa, Fatime Berisa, Araz Bozdag, Camilla Brijani, Rihaam El Ati Allah, Ezel Ismail, Karam Jamal, Canan Kalin, Jana Karremans, Inci Kececi, Selina Kurtay, Isabella Schotborg, Esila Sen, Gamze Ünlü, Berat Yilmaz, Feradis Yilmaz, Ibrahim Semi, Abdullah Azrak en Ela Nil Toksoy. Op de foto ook godsdienstleraar Bahattin Koçak. (foto Marina Poelmans)


de-kijk-van-richie-663

De kijk van Richie

De analyse van Richie. 

weer-3-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

Weer 3 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Ook vandaag zijn er 3 nieuwe besmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder. Het waren er 25 in de afgelopen week, dat is gemiddeld 74 per 100.000 inwoners.  Dat is dus heel wat minder dan de voorbije weken, maar het oorspronkelijk alarmpeil ligt wel op 20 dus we hebben nog een weg te gaan. 

whispering-sons-heeft-knap-nieuw-album

Whispering Sons heeft knap nieuw album

Whispering Sons speelde vanavond een thuismatch in CC Muze. In een concert voor beperkt publiek georganiseerd door Studio Brussel stelde de band het nieuwe album 'Several Others' voor. Het is opnieuw een album vol stevig werk geworden, met nog meer maturiteit gemaakt. Het kwam helemaal tot zijn recht met een spetterende lichtshow en de drive van zangeres Fenne Kuppens. (foto's Herman Eerdekens)

het-werd-vandaag-31-8-graden

Het werd vandaag 31,8 graden

't Was weer een behoorlijke warme dag vandaag. In het meteostation in Obbeek is een toptemperatuur van 31,8 graden gemeten. Die is zelfs twee keer bereikt: de eerste keer om 15.10 uur en de tweede keer om 16.50 uur. Ook morgen wordt het drukkend warm maar al vanaf vannacht wordt het weer alsmaar instabieler en bestaat er kans op onweer.


de-sfeer-zat-er-goed-in-in-buurthuis-boekt

De sfeer zat er goed in in Buurthuis Boekt

Er was heel wat sfeer aan het Buurthuis in Boekt waar weer heel wat voetballiefhebbers waren samengekomen. En die maakten er een feestje van, hoewel het daar in de eerste helft niet echt naar uitzag. Maar nadien waren de liederen over Kevin De Bruyne niet uit de lucht, misschien zelfs te horen tot in Bolderberg. (foto's Ann Jordens)

voetbalfeest-in-de-straten

Voetbalfeestje in de straten

Het is lang spannend geweest en de Denen hebben het ons erg moeilijk gemaakt, maar vooral dankzij de held van Bolderberg hebben de Rode Duivels dan toch hun 6 op 6 in het EK binnen. En meteen na affluiten reden heel wat supporters met driekleurig versierde auto's de straten op om over de drukste wegen te toeteren. Vooral op de rotonde aan de kerk in Heusden passeerden de meeste supporterwagens. Maar op de sfeer van de grote dagen blijft het nog wachten, het EK is dan ook (hopelijk) nog lang. 

kbc-nacht-op-3-juli-met-beperkt-publiek

KBC-Nacht op 3 juli mét (beperkt) publiek

De 42ste Nacht van de Atetiek in De Veen heeft plaats op zaterdag 3 juli. En in tegenstelling met vorig jaar zal er opnieuw publiek worden toegelaten, zij het dan dat het aantal toeschouwers strikt beperkt wordt tot 2500. De voorverkoop van de tickets start de komende dagen via de website, daar kunnen inwoners van Heusden-Zolder – zolang de voorraad strekt – ook een gratis ticket (…) Lees het hele bericht

muzebalzaal-is-deze-zomer-weer-cultuurcafe

Muzebalzaal is deze zomer weer cultuurcafé

Het cultuurcircus draait weer op volle toeren in CC Muze, met de ene voorstelling na de andere, allemaal ijzersterke producties. En na die krachtige start van de voorbije week, gaat morgen - net zoals vorige zomer - het cultuurcafé in de balzaal weer open. Maximaal 80 mensen kunnen er genieten van intieme concerten, comedy en cabaret. MUZEcafé zorgt voor de drankbediening. Met een combinatie van gezellige salons, uitstekend geluid en een verfrissende ventilatie (…) Lees het hele bericht

hevige-supporters-in-de-brug

Hevige supporters in De Brug

In lagere school De Brug zat de sfeer er al heel de dag in. Leerlingen kwamen in Rode Duivels outfit naar school, er werden vlaggen opgehangen en versieringen aangebracht. De stemming zat er helemaal in. Wat zal het morgen geven als de nationale ploeg wint ... allez dat hopen we toch. (foto's Inge Vreys)

bijkomende-testmogelijkheden-voor-reizigers

Bijkomende testmogelijkheden voor reizigers

Er zijn nu ook in de regio bijkomende mogelijkheden voor een PCR-test voor reizigers die naar het buitenland willen gaan in de zomervakantie Het is mogelijk dat ze voor een test bij de eigen huisarts terechtkunnen, maar dat is niet overal het geval. Die zijn immers de afgelopen periode al overbelast geweest en hebben nog een volle planning en dus beperkte capaciteit. Op weekdagen buiten de normale openingsuren wordt er vanaf 21 juni extra testcapaciteit voorzien (…) Lees het hele bericht

ook-de-denen-hebben-supporters-in-heusden-zolder

Ook de Denen hebben supporters in Heusden-Zolder

Bij de familie Udal in Heusden-Zolder stijgt de spanning tegen vanavond. Papa Teit Uldal is Deen en supporter voor Denemarken, dochter Freya is in België geboren, maar neigt eerder naar de Deense ploeg. Daarbuiten kiest ze volop voor de Rode Duivels. En als ook de Hongaren in stelling komen, wordt het nog wat ingewikkelder, want mama Julie is van Hongaarse afkomst. Lees en beluister hier hun verhaal op VRTNWS.

komend-weekend-overal-alcoholcontroles

Komend weekend overal alcoholcontroles

We weten het, het is dorstig weer en misschien dat ook het EK voetbal aanzet tot het nuttigen van een pintje meer. Maar hou er toch maar rekening mee dat het 'weekend zonder alcohol achter het stuur' eraan komt. Van morgenavond 18 uur tot maandagmorgen 6 uur houdt de politie overal alcoholcontroles. Dat wil zeggen dat je op de gemeentelijke en gewestwegen in Heusden-Zolder kans maakt om te blazen, terwijl op en bij de E314 en E313 de wegpolitie klaarstaat. Het is de bedoeling met zulke (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-20-21-7

Afscheid van de lagere school 20-21 (7)

Nog in De Schans neemt meester Xavier Bellefroid binnenkort afscheid van de leerlingen van 6SB die zijn klas en het lager onderwijs verlaten. Het zijn Mariem Ambraimi, Sergen Albay, Musa Asilsoy, Hava Bejta, Douaa Bouhamed, Esat Elci, Aria Haydar, Jassin Kastrati, Berat Kosar, Irem Kücük, Amalia Sanchez-Granado, Reyyan Secen, Baran Uludag en Noah Vanderstichele. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-20-21-6

Afscheid van de lagere school 20-21 (6)

In De Schans tellen de leerlingen van 6SA de dagen van het schooljaar af, maar met een tikkeltje spijt zullen ze afscheid nemen van de lagere school en hun meester Dries. Het zijn Nurulefna Atayan, Omer Cinar, Mimoun Elatiallah, Mirkan Geyik, Yade Nas Hilirli, Cansu Kaplan, Yigit Kaynarca, Furkan Köse, Gizem Ilieva, Merve Oztürk, Eda Simsek, Ege Mikail Simsek, Azra Sonkaya, Ismayil Tomak en Dilara Ugurlu. (foto Marina Poelmans)

de-kijk-van-richie-662

De kijk van Richie

Vanavond opletten voor oververhitting.

aantal-nieuwe-besmettingen-blijft-laag

Aantal nieuwe besmettingen blijft laag

Het aantal nieuwe besmettingen blijft op een laag peil in Heusden-Zolder, vandaag zijn er 3 bijgekomen en komt het totaal dus op 2886. De voorbije week waren er 25 of een gemiddelde van 74 per 100.000 inwoners. 

vandaag-gezien-286

Vandaag gezien

Jan Leijskens moet je niet meer overtuigen van het nut om het gazon een tijdje niet te maaien. Je wordt ervoor beloond met een bloemen- en kleurenpracht. Jan zegt dat hij er zelfs tussen ontbijt. 

invaliditeitspensioenen-mijnwerkers-2-5-hoger

Invaliditeitspensioenen mijnwerkers 2,5 % hoger

Het ziet ernaar uit dat mijnwerkers die een invaliditeitspensioen trekken binnenkort ook van een verhoging kunnen genieten. De ministerraad heeft een KB van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) goedgekeurd. Om de uitkeringen welvaartsvast te houden, worden alle bedragen van het invaliditeitspensioen voor mijnwerkers op 1 juli met 2,5 % verhoogd. Het KB wordt nu eerst voor advies voorgelegd aan de Raad van State. 

wat-vinden-de-inwoners-van-heusden-zolder

Wat vinden de inwoners van Heusden-Zolder?

Vandaag is de nieuwe gemeente-stadsmonitor voorgesteld. De Vlaamse overheid ondervraagt om de 3 jaar de inwoners wat ze vinden van het leven in hun stad of gemeente. 150.000 mensen in 300 gemeenten zijn bevraagd over allerlei delen van de samenleving. We geven alvast enkele kerncijfers uit Heusden-Zolder: 69 % is tevreden over de gemeente, 79 % is tevreden over de buurt waarin hij of zij woont. 84 % voelt zich gelukkig. Slechts 29 % heeft vertrouwen in (…) Lees het hele bericht

bijna-22-reed-te-snel

Bijna 22 % reed te snel

De politie heeft ook de flitswagen opgesteld op 4 plaatsen. Daarbij zijn 236 van de 1081 bestuurders betrapt op te snel rijden. Dat is bijna 22 %.1 bestuurder mag wellicht zijn rijbewijs inleveren: hij reed tussen de 101 en 105 km/u in de Westlaan waar 50 is toegestaan. 

overtreders-en-wanbetalers-betrapt-bij-controles

Overtreders en wanbetalers betrapt bij controles

De politie van Heusden-Zolder is gisteren samen met de Vlabel op pad getrokken, er zijn 1324 voertuigen gecontroleerd.  15 wagens moesten aan de kant gaan en de bestuurders hebben een pv gekregen. In totaal werd voor 5755 euro aan achterstallige belastingen of boetes geïnd.  Er is ook een pv opgesteld tegen een bestuurder met een vervallen keuring en tegen 2 die hun gordel niet droegen. Een bromfietser kreeg een boete omdat hij een passagier bij had (…) Lees het hele bericht

fietser-van-de-week-rita-en-olivia

Fietser van de week: Rita en Olivia

Voor onze rubriek Fietser van de Week moeten we ook deze keer in het meervoud spreken. Rita Vanhove en Olivia Timmers zijn buren van elkaar en fietsen samen heel wat af. Ze wonen in Eversel en gaan voor hun boodschappen met de fiets in Heusden-Centrum en de Cité waar de meeste winkels liggen. Volgens hen gaat dit zo heel wat vlotter en hun gezondheid vaart er wel bij. Wil je ook iemand nomineren? Klik hier.

afscheid-van-de-lagere-school-20-21-5

Afscheid van de lagere school 20-21 (5)

In de Vrije Lagere School van Boekt telt het zesde leerjaar liefst 35 leerlingen. Ze nemen binnenkort niet alleen afscheid van de lagere school maar ook van hun juffen Els Frederix en Jolien Philips en van de 'ondersteuners' Lani Gonzalez en Maarten Jans. De leerlingen zijn Mette Baerts, Maya Beerten, Alexia Bielen, Kyara Decap, Hasan Doksoz, Jelle Emonds, Mathias Groffi, Chloé Hamers, Liam Henderix, Vince Henderix, Allyssa Huyberechts, Matisse Klingeleers, Dogukan Kurtulus, Zinan Lekens, Lily Munters, Sebahattin Ozdemir, Jayro Passini, Mayra Pia, Liesel Roox, Louise Roox, Arno Slegers, Tibo Soeffers, Liese Stalmans, Nadia Szymkiewicz, Jenthe Theysmans, Anissa Vanderstegen, Thibeaux Vandeurzen, Jens Vanharen, Arwen Vanoppen, Lola Vranken, Jill Vrijsen, Ilany Waelburgs, Dina Wellens, Yana Willems en Sude Naz Yildirim. (foto Marina Poelmans)


afscheid-van-de-lagere-school-20-21-4

Afscheid van de lagere school 20-21 (4)

Met 15 leerlingen vormt het zesde leerjaar van Vrije Basisschool Sint Jan Berchmans in Viversel een hechte groep, samen met hun juf Myriam Orens. Maar het einde van hun lagere schoolloopbaan komt in zicht. Het zijn Lucas Auwerx, Matthieu Bousard, Judith Camps, Tirstan Ceci, Kaat Coenen, Joren Coninx, Dries Cuyvers, Dylan Engelen, Maurits Geysen, Kahlea Neurauter, Ryan Neys, Dali Polders, Arjen Rizzo, Mauro Sin en Lieuwke Van Orshaegen. (foto Marina Poelmans)


slechts-1-nieuwe-besmetting-in-heusden-zolder-2

Slechts 1 nieuwe besmetting in Heusden-Zolder

Het blijft de goede kant uitgaan met de COVID-19 pandemie in Heusden-Zolder, vandaag is er maar één besmetting bijgekomen in de statistieken die nu 2883 positieve gevallen vermelden sinds de uitbraak. Met 22 positieve testen in de afgelopen week is het gemiddelde verder gedaald tot 65 per 100.000 inwoners

defibrillatoren-in-heusden-zolder

Defibrillatoren in Heusden-Zolder

Na het dramatische voorval  met de Deense voetballer Chrisian Eriksen, rijst op veel plaatsen de vraag naar opleidingen voor reanimatie en de aanwezigheid van defibrillatoren. Het Rode Kruis organiseert geregeld opleidingen eerste hulp. Hoeveel van die defibrillatoren  er precies aanwezig zijn in Heusden-Zolder is niet duidelijk, er kunnen er immers ook bij privé-bedrijven of handelszaken hangen. Wat de gemeente betreft, zijn er alleszins aanwezig in alle (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-heeft-22-punten

Gemeenteraad heeft 22 punten

Op donderdag 24 juni vergadert de gemeenteraad digitaal - te volgen via YouTube - met voorlopig 22 punten op de openbare zitting. Er komt onder meer wat cijfermateriaal op de proppen zoals de jaarrekening 2020, en van de politie de begroting en balans-resultatenrekening. De raad krijgt het rapport organisatiebeheersing voorgelegd en een charter rond organisatiebeheersing. Daarnaast ligt ook het rapport van Audit Vlaanderen over de thema-audit Monitoring Meerjarenplan voor. De raad begint om 19 uur.

zorghuis-limburg-gaat-samenwerken-met-ziekenhuis

Zorghuis Limburg gaat samenwerken met ziekenhuis

Het Zorghuis Limburg in Koersel heeft vandaag een overeenkomst gesloten met het Sint-Franciscusziekenhuis. In mei 2017 opende het Zorghuis zijn deuren. Gasten met een levensbedreigende aandoening zoals bijvoorbeeld kanker kunnen er terecht voor een verblijf van kortere of langere duur. Nu is er een operationele samenwerkingsovereenkomst die vooral gericht is op een vlotte verwijzing en terugverwijzing, een aanbod van opleidingsmogelijkheden vanuit het ziekenhuis aan de (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-jo-claes

Tip van de bib: Jo Claes

Jo Claes is een ondertussen een vaak bekroonde misdaadauteur. Hij woont in Leuven maar zijn roots liggen in Heusden. In de aanloop naar Wereldvluchtelingendag, nu zondag, kiezen we vandaag uit zijn rijke oeuvre 'Het gewicht van de haat' uit 2017.

Korte inhoud

Als in Leuven twee asielzoekers worden vermoord, zoekt inspecteur Thomas Berg de dader aanvankelijk onder extreemrechtse activisten, maar dan worden ook andere bewoners van Leuven vermoord.


de-kijk-van-richie-661

De kijk van Richie

't Is allemaal een kwestie van de juiste keuzes maken ...

de-luchtballon-krijgt-opnieuw-ongewenst-bezoek

De Luchtballon krijgt opnieuw ongewenst bezoek

Afgelopen nacht zijn onbekenden opnieuw binnengedrongen in de basisschool De Luchtballon in de Kortstraat. Het gaat vermoedelijk om dezelfde daders van afgelopen weekend, want opnieuw lieten ze sporen van een feestje achter zoals een wijnfles, bekertjes, frisdrank, sigarettenpeuken en ballonnen die wellicht zijn gebruikt om lachgas te inhalleren. Er wordt niets gestolen, maar de school zit telkens met de schade en rommel. De politie is een onderzoek gestart.


afscheid-van-de-lagere-school-20-21-3

Afscheid van de lagere school 20-21 (3)

In de Vrije Basisschool De Linde studeren de leerlingen van de zesde klas af in het lager onderwijs. Ze nemen afscheid van juffrouw Kim Deferme die niet op de foto kon aanwezig zijn maar vervangen wordt door directeur Peter Vanhamel. De leerlingen zijn Aweb Baghouli, Yigit Demir, Emir Ikiz, Elvis Jahovic, Yenne Maes, Anil Tubadan Musa  en Rube Vanparijs. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-20-21-2

Afscheid van de lagere school 20-21 (2)

In de Vrije Lagere School van Berkenbos nemen de 25 leerlingen van het zesde leerjaar binnenkort afscheid van de lagere school en van hun juf Sofie Rombouts. Het zijn Efekan Aygün, Eray Aygün, Julia Bormans, Edanur Bozkurt, Cas Bynens, Ömer Cakir, Narin Cakmak, Feyza Coker, Mathis De bruyn, Arda Deliktas, Esad Dogru, Rana Elkilic, Shelsey Geeraerts, Xander Geerits, Soufiane Hmidouch, Yagmur Kose, Ozan Kurt, Anil Mavili, Sila Mert, Celine Moons, Akina Peeters, Saar Van de Beek, Senn van der Plas, Zührenaz Yilmaz en Simon Cams. (foto Marina Poelmans)

2-nieuwe-positieve-gevallen-in-heusden-zolder

2 nieuwe positieve gevallen in Heusden-Zolder

Ook vandaag zijn er slechts 2 nieuwe besmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder. We tellen er nu 2882 sinds maart vorig jaar. De voorbije week waren er 26, gemiddeld zijn dat 77 positieve testen per 100.000 inwoners. 

gigantisch-transport-door-heusden

Gigantisch transport door Heusden

Vanavond kwam er een uitzonderlijk transport door Heusden. Een enorme installatie werd onder begeleiding voorzichtig over onder meer de Koolmijnlaan, Brugstraat en Guido Gezellelaan geleid. Vooral het veilig passeren over de kleine rotonde aan de kerk was een huzarenstuk. Gust Put kon die passage vastleggen. 

harmonie-heeft-de-repetities-hervat

Harmonie heeft de repetities hervat

Voor de muzikanten van de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden was het bijna een feestdag vanavond. Enkele weken na de juniors is nu ook de rest van de harmonie weer met repetities begonnen. Niet zomaar, want door de coronamaatregelen mogen er maximaal 50 mensen samen zijn in de ruimte en moet 2 meter afstand bewaard worden tussen de muzikanten. Maar ondanks de lange onderbreking, klikte het al snel weer opnieuw. Zo zullen ze zeker tijdig klaar zijn voor het galaconcert op (…) Lees het hele bericht

vanthoor-met-martin-en-tandy-op-francorchamps

Vanthoor met Martin en Tandy op Francorchamps

Laurens Vanthoor zal op 31 juli en 1 augustus deelnemen aan de 24 uren van Spa-Francorchamps in een Porsche van het team KCMG. Zijn ploegmaats zijn de Brit Nick Tandy en de Belg Maxime Martin. Vorig jaar won Vanthoor met Tandy en de Nieuwzeelander Earl Bamber. De komst van Maxime Martin is enigszins een verrassing want hij is normaal fabrieksrijder voor Aston Martin. De 24 uren van Spa is de derde manche van de GT Word Challenge Challange Europe in de uithouding.

limburgs-landschap-kan-groene-delle-kopen

Limburgs Landschap kan Groene Delle kopen

Limburgs Landschap kan de 27 hectare van de Groene Delle in Lummen, vlakbij de grens met Heusden-Zolder, aankopen. Zoals eerder gemeld had de natuurorganisatie een crowdfunding opgezet en de beoogte 45.000 euro is ondertussen ruimschoots behaald. Veel mensen hebben kleinere giften tussen 20 en 100 euro gedaan maar Limburgs Landschap kreeg ook een aantal grotere bedragen. Zelf kan ze daar nu nog eens 40.000 euro bovenop leggen. Na aankoop kan dan (…) Lees het hele bericht

stubru-en-muze-brengen-nieuwe-whispering-songs

StuBru en Muze brengen nieuwe Whispering Sons

Whispering Sons brengt nu vrijdag zijn nieuwe album uit: 'Several Others'. Dat volgt drie jaar na het debuutalbum 'Image'. De band heeft ondertussen al heel wat concerten en tournees achter de rug en een bom extra maturiteit opgebouwd. Het is dan ook uitkijken naar het materiaal op het nieuwe album. Een dag voor D-day, nu donderdag 17 juni, stellen ze de plaat voor tijdens een live-concert in CC Muze, in de hometown dus. En dat voor 100 toeschouwers. Wie erbij wil zijn en een ticket winnen, moet deze week aandachtig luisteren naar Studio Brussel.

inbrekers-veroorzaken-veel-schade-in-school

Inbrekers veroorzaken veel schade in school

In basisschool De Luchtballon in de Kortstraat is ingebroken, dat zou vrijdagnacht gebeurd zijn. De daders hebben deuren en ramen opengebroken, daarbij zijn ook vernielingen aangebracht. Of er ook iets gestolen is, is niet duidelijk.


kristof-ulenaers-reuzensprong-in-wereldranking

Kristof Ulenaers: reuzensprong in wereldranking

Gisteren meldden we al dat golfer Kristof Ulenaers in het Spaanse Cadiz zijn eerste proftornooi won, de Challenge de Cadiz. En dat is meteen ook te merken in de nieuwe wereldranking. Daar stijgt hij liefst 394 plaatsen, hij staat nu 362ste. Begin dit jaar stond hij nog op 1894. Hij gaat nu dit seizoen aan de slag in alle Challenge Tour tornooien en kan daar dus nog heel wat punten sprokkelen. 


afscheid-van-de-lagere-school-20-21-1

Afscheid van de lagere school 20-21 (1)

In GO! basisschool Daltonschool Zolder nemen de leerlingen van L6 binnenkort afscheid van juffrouw Jess Vranken. Het zijn Xander Aerts, Liv Bach Tubbax, Kaat Bellemans, Benthe Bongaerts, Kobe Claessens, Maxime Contrino, Louise Costermans, Sep Devries, Marie-Julie Jans, Charlotte Ketelslagers, Yarno Saelen en Luce Vanden Eynde. (foto Marina Poelmans)

3-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-6

3 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Slechts 3 nieuwe besmettingen zijn er vandaag bijgekomen in Heusden-Zolder. De totale teller staat nu op 2880. De voorbije week waren er 24 positieve testen, dat is gemiddeld 71 per 100.000 inwoners. Hout vasthouden zeggen ze dan, maar 't is wel hoopgevend. 

vluchtelingen-krijgen-een-gezicht

Vluchtelingen krijgen een gezicht

Op zondag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag, een dag om stil te staan bij de miljoenen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn. Met de tentoonstelling ‘Dit ben ik’ in de bibliotheek krijgen de vluchtelingen in onze gemeente een gezicht. De portretten en creatieve werken van en door de inwoners van opvangcentrum De Bark zijn de hele maand juni te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bib. Na afloop krijgen de werken een permanente thuis in De Bark. Het initiatief kadert in de actie van Curieus ‘Buiten de lijntjes’.

meer-dan-de-helft-kreeg-minstens-1-vaccin

Meer dan de helft kreeg minstens 1 vaccin

15347 inwoners van Heusden-Zolder hebben nu minstens één vaccin gehad. Er is dus de afgelopen week meer dan een tandje bijgestoken want met zitten over de helft: 55,97 procent van de volwassen bevolking. 8087 inwoners zijn volledig gevaccineerd, dat is 29,49 % van de volwassen bevolking. 

dries-vanthoor-5de-en-15de-in-adac

Dries Vanthoor 5de en 15de in ADAC

Dit weekend stonden op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg twee races van de tweede ronde van het Duitse ADAC GT Masters kampioenschap op het programma. Dries Vanthoor - wiens ploegmaat Charles Weerts werd vervangen door de Deen Dennis Lind in de Audi - werd zaterdag vijfde nadat  hij vanop de achtste plaats was gestart. Vandaag mocht hij als derde starten, maar nam een slecht start en verloor enkele plaatsen. Later in de race kregen ze ook nog een sanctie - een drive through - en moesten zo met de 15de plaats tevreden zijn.


kristof-ulenaers-wint-eerst-prof-golftornooi

Kristof Ulenaers wint eerst prof golftornooi

Golfspeler Kristof Ulenaers uit Heusden-Zolder die al sinds zijn jeugdjaren als een groot talent wordt beschouwd, heeft dat nu ook bevestigd: hij won de Challenge de Cadiz, zijn eerste zege in een professioneel golftornooi. Eerder haalde hij al een tweede plaats in het Egyptische Caïro en in het Spaanse Cadiz stond hij van bij de afslag aan de leiding.En blijkbaar is hij ook de allereerste nieuwkomer die er in slaagt een tornooi uit de Challenge Tour te winnen. Hij was ook (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-20-21

Afscheid van de lagere school 20-21

Het schooljaar zit er alweer bijna op. Niemand had durven voorspellen dat na vorig jaar het deze keer opnieuw een heel apart jaar met bijzondere maatregelen, voorzorgen en beperkingen zou worden. Maar toch zwaaien enkele honderden jongeren  de komende weken weer af in de lagere school. Ze zijn klaar voor een nieuwe grote stap in hun leven. Traditiegetrouw is onze fotografe langsgeweest bij alle zesde leerjaren van de scholen in Heusden-Zolder, bij het nemen van de foto's zijn uiteraard alle coronamaatregelen van de scholen gerespecteerd. Vanaf morgen presenteert de Internetgazet u twee weken lang: afscheid van de lagere school

ook-de-kindervoorstellingen-zijn-weer-gestart

Ook de kindervoorstellingen zijn weer gestart

Ook de jongsten hebben lang genoeg moeten wachten op hun voorstellingen in CC MUZE, maar ook die zijn nu weer begonnen. Deze namiddag was 4Hoog te gast met  'Akke akke tuut'. Het gaat eigenlijk om een nieuwe versie van een klassieker van Kommil Foo, die nu trouwens door de broers Walschaers zelf wordt geregisseerd. (foto's Herman Eerdekens)

laatste-dag-in-de-mijlpaal-voor-de-zomer

Laatste dag in De Mijlpaal voor de zomer

De expo met onder meer de typische beelden van Peter Vanbekbergen  zijn vandaag voor het laatst te zien in kunstgalerij De Mijlpaal. Daarna gaat de galerij in de Brugstraat in zomerreces, want het accent wordt dan verlegd naar de zustergalerij op de Zeedijk in Knokke. (foto's Ronny Vanthienen)

de-kijk-van-richie-660

De kijk van Richie

Hopelijk komen de persoonlijke cadeauhints van onze huiscartoonist nog tijdig aan ...

een-fijne-vaderdag

Een fijne Vaderdag

De tijd van de obligate cravat, pantoffels, slof sigaretten of fles whiskey ligt ver achter de rug. Tegenwoordig is het assortiment vaderdagcadeau's veel breder: van zoet tot straf, van relax tot werktuig, ... hoe dan ook, maak er een leuke dag van. 

covid-19-gemiddelde-daalt-tot-onder-de-100

COVID 19: Gemiddelde daalt tot onder de 100

Vandaag zijn er 6 besmettingen bijgekomen. Het aantal inwoners van Heusden-Zolder dat tussen half maart 2020 en nu een positieve test aflegde, staat op 2877. Er zijn 28 positieven geregistreerd in de afgelopen week, dat is gemiddeld 83 per 100.000 inwoners. Voor het eerst sinds lang zitten we dus weer onder de 100 en dat is alvast weer een hoopgevend signaal.

schedelgeboorten-speelden-een-eerbetoon

Schedelgeboorten speelden een eerbetoon

De Schedelgeboorten speelden vanavond 'Ineens' in CC Muze. Het was een eerbetoon aan Wouter van Lierde die ineens weg was. En die gemist wordt door het gezelschap. (foto Herman Eerdekens)


samen-supporteren-voor-de-rode-duivels

Samen supporteren voor de Rode Duivels

Op verschillende plaatsen troepten de voetbalsupporters samen om samen op een groot scherm de EK-partij van de Rode Duivels te volgen. Zo ook bij Tennis- en Padel Heusden waar op drie plaatsen grote schermen stonden opgesteld zodat het publiek verspreid en met afstand de wedstrijd kon volgen. Er heerste een zomerse sfeer, toch zeker in de eerste helft, nadien was het wachten tot Lukaku kort voor affluiten de temperatuur weer wat omhoog dreef. (foto's Ann Jordens)


belgische-overwinning-wordt-rustig-gevierd

Belgische overwinning wordt rustig gevierd

Er was niet veel te bespeuren van uitbundige festiviteiten in Heusden-Zolder na de 3-0 zege van de Rode Duivels tegen Rusland. Er was veel verkeer op de baan, vooral mensen die terugkeerden van de plaatsen waar ze bij een groot scherm waren samengekomen. Een aantal auto's was getooid met vlaggen en toeterden door de straten en aan de rotonde in Heusden troffen we enkele vierende supporters. 

naamopgave-van-communicanten-in-viversel

Naamopgave van communicanten in Viversel

9 eerste communicanten verzamelden vandaag in de kerk van Viversel voor hun naamopgave. Begin september zullen ze hun eerste communie doen. (foto Lode Beylemans)

gespannen-afwachten

Gespannen afwachten ...

In het Buurthuis in Boekt waren de voetbalsupporters al vroeg op post. Ze zijn er klaar voor, hopelijk de Duivels ook. 

nieuwe-school-en-sportzaal-schieten-goed-op

Nieuwe school en sportzaal schieten goed op

Het uitzicht van Zolder-Centrum is nu pijlsnel aan het veranderen. Dat heeft uiteraard te maken met de werken aan de nieuwe school en sportzaal die flink opschieten. Voor de lagere school liggen de welfsels ondertussen op de eerste verdieping, en daar moet nog eentje bovenop. Daar kan je wel al de gekozen gevelsteen bewonderen. De kleuterschool is ook al in haar geheel te herkennen en daar wordt nu de hellende toegang aan de Dekenstraat gemaakt. En de bouw van de sportzaal gaat wel heel snel vooruit. Die wordt namelijk opgetrokken in prefab houten panelen.

supporteren-voor-belgie-1

Supporteren voor België

Luc Poelmans heeft de hulp van Buddha ingeroepen om alsnog een spiritueel steuntje aan de Rode Duivels af te smeken. 

de-week-van-de-waarheid-29

De Week van de Waarheid

Het is toch nogal een gedoe met dat EK voetbal: er staan geen reuzegrote schermen, maar gewoon grote schermen en de rush op televisietoestellen was nog nooit zo groot als de afgelopen weken. Terwijl ik dacht dat iedereen al een tv had. En je kunt toch niet naar twee tv's tegelijk kijken? Tenzij je ook achter op je hoofd nog een paar ogen hebt. Enfin, iedereen samen voor het kleine of grote scherm, en als de favoriete ploeg wint, de auto in en rondtoeteren in karavanen. En dat terwijl de (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-659

De kijk van Richie

Ach, 't komt niet op een jaar aan. 

7-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-6

7 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Er zijn 7 besmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder. De totale teller staat nu op 2871. De afgelopen week zijn 43 positieve testen geteld, dat is gemiddeld 127 per 100.000 inwoners.

de-grootmeester-op-de-gitaar

De grootmeester op de gitaar

Philip Catherine, de grootmeester himself, bracht vrijdagavond met 'Manoir de mes rêves' een schitterende concert in CC Muze. (foto's Herman Eerdekens)

afgestudeerden-tonen-werk-van-vorig-schooljaar

Afgestudeerden tonen werk van vorig schooljaar

De tentoonstelling Zomersproet op Meylandt is nog maar juist opgeruimd en de academie pakt alweer met een nieuwe expo uit. Vorig jaar moesten de afgestudeerden van de 4de graad en Specialisatie door corona zonder afscheid de academie verlaten. Maar nu is de tijd van bekronen, stoefen en blinken aangebroken. De leerlingen (+18j) presenteren een selectie van hun werk waarmee ze vorig schooljaar afstudeerden. En die eindejaarswerken kun je van 12 tot 27 juni gaan (…) Lees het hele bericht

op-verschillende-plaatsen-ek-op-groot-scherm

Op verschillende plaatsen EK op groot scherm

Er zijn dus dit jaar geen massa-evenementen waar je het WK op reuzenschermen kunt bekijken. Maar verschillende verenigingen en horecazaken hebben toch grotere schermen laten aanrukken om volgens de regels een groep supporters wat ambiance te gunnen. Toch zeker voor de wedstrijden van de Rode Duivels. Bij Tennisclub & Padel Heusden zijn 3 schermen geplaatst: 1 binnen, 1 op het tennisterras en 1 op het padelterras. Daar kunnen 200 mensen terecht.  Bij voetbalclub KVV (…) Lees het hele bericht

supporteren-voor-belgie

Supporteren voor België

In deze appartementen in Boekt is het duidelijk dat de kaart van Belgiê wordt getrokken. We staan voluit achter onze Rode Duivels, laat Marina Sempels weten. 

supporteren-voor-turkije

Supporteren voor Turkije

"We zijn er helemaal klaar voor", laat Talha Aydin weten. 't Is duidelijk dat ze daar hopen op een Turkse overwinning. En op een rustige viering, voegen ze er nog aan toe. 

orde-van-den-prince-steunt-het-berenhuis-1

Orde van Den Prince steunt Het Berenhuis

Een delegatie van de Orde Van Den Prince was vanmiddag naar De Berentuin afgezakt om een cheque van 1.150 euro te overhandigen. Het Berenhuis zal de gift gebruiken voor de organisatie van zomerkampen in en rond De Berentuin. De Orde Van Den Prince is een Vlaams-Nederlands Genootschap voor Nederlandse taal en cultuur.


eucharistievieringen-weer-vrij-normaal

Eucharistievieringen weer vrij normaal

Door de versoepelingen mogen de eucharistievieringen in de kerken ook weer op een min of meer normale manier doorgaan. Er zijn wel nog beperkingen zoals 1m50 afstand houden tussen bubbels. Voor de federatie Heusden zijn dit alvast de vieringen: Heusden-Centrum: zaterdag 17.30 uur en zondag 9 uur, Eversel: zaterdag 19 uur, Berkenbos: zondag 10 uur en Lindeman: zondag 11 uur. In de federatie Zolder gaat om deze vieringen: Viversel en Bolderberg: zaterdag 18 uur, om de andere week, Boekt: zondag 09.30 uur en Zolder: zondag 11 uur.

vanavond-niet-parkeren-op-carpoolparking

Vanavond niet parkeren op carpoolparking

 Opgelet dat je vanavond na 20 uur niet meer parkeert op de carpoolparking bij afrit Terlaemen. Het Agentschap Wegen en Verkeer geeft die - samen met die in Hasselt en Paal - een reinigingsbeurt omdat die parkings extra onkruidgevoelig zijn. Vorig jaar in juni is op die manier 2,24 onkruid en veegvuil opgeruimd. De werken gebeuren tussen 20 uur en 6 uur morgenvroeg. Auto's die er ondanks de waarschuwingsborden nog staan, worden getakeld. (foto AWV)

ook-2-wielerkoersen-bij-heusden-kermis

Ook 2 wielerkoersen bij Heusden-kermis

Op de zondag van Heusden-Kermis - 27 juni - zullen ook twee wielerkoersen plaatsvinden. Berg Op Eversel organiseert dan een koers voor meisjes en +U17 voor wie het ook het provinciaal kampioenschap is. Zij krijgen 71 km voor de wielen vanaf 14 uur. Bij de mannen is er een koers over 79 km voor amateurs, masters A, B en C. Daar wordt de start om 16.30 uur gegeven. (foto Ann Jordens)

kermis-in-heusden-en-boekt-gaat-door

Kermis in Heusden en Boekt gaat door

Heusden-kermis en Boekt-kermis gaan door. Dat heeft het schepencollege beslist na overleg met de foorkramers. Op basis van de bestaande protocollen is een plan van aanpak opgesteld om alles veilig te organiseren. Zo komt er in Heusden een aparte in- en uitgang en een circulatieplan met de nodige signalisatie op het plein. Het bezoekersaantal blijft op elk moment beperkt tot 400 en iedereen ouder dan 12 jaar moet een mondmasker (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-658

De kijk van Richie

Velen kijken er naar uit, voor anderen kan het niet snel genoeg voorbij zijn ...

extra-politietoezicht-bij-aantal-ek-wedstrijden

Extra politietoezicht bij aantal EK-wedstrijden

Bij vorige voetbalkampioenschappen vielen in Heusden-Zolder nogal wat straatfeesten te beleven na de matchen. Supporters troepten massaal samen om te vieren, dansen, joelen, ... er reden autokaravanen,  wegen raakten geblokkeerd, ... Door de coronamaatregelen kan dat niet meer op die manier, hoewel er ongetwijfeld zal gevierd worden. "Bijzondere maatregelen worden op dit moment niet genomen, maar we zetten wel extra politieploegen in. De situatie wordt ook telkens geëvalueerd zodat we kunnen (…) Lees het hele bericht

3-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-5

3 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Opnieuw slechts 3 bijkomende besmettingen in Heusden-Zolder. We komen nu aan een totaal van 2864 positief geteste inwoners sinds maart vorig jaar. De afgelopen week waren het er 37, het gemiddelde daalt verder naar 109 per 100.000 inwoners. 

de-theatermolen-draait-weer-in-cc-muze

De theatermolen draait weer in CC Muze

Voor de theaterliefhebbers was het donderdagavond een feestelijke avond, want voor het eerst sinds lang zwaaiden de deuren van de Muzeschouwburg weer open. Uiteraard is dat voorlopig nog maar voor een gedeeltelijke bezetting. Maar met De Roovers en 'De lange nasleep van een korte nederlaag' was het meteen een prachtige opener. (foto Herman Eerdekens)


nog-altijd-problemen-op-de-snelweg

Nog altijd problemen op de snelweg

Om 22 uur vanavond zijn de hulpdiensten nog altijd aan de slag op de E 314 en wordt blijkbaar de lading van één van de vrachtwagens nog overgepompt. Het verkeer kan nog altijd alleen maar over de pechtstrook. En dat zorgt uiteraard voor vertraging.  Hier vind je ook een filmpje van de toestand. 

toon-uw-versierde-huizen-en-straten

Toon uw versierde huizen en straten

De EK-koorts begint zich stilaan te laten voelen. Er zijn al verschillende huizen versierd, en zelfs volledige straten. Zoals de Corbiestraat waar aan elke lantaarnpaal een Belgische vlag hangt en ook enkele huizen er nog een schepje bovenop hebben gedaan. Is ook uw huis, straat, verenigingslokaal, ... de komende periode versierd? Stuur ons uw foto's. Internetgazet[!]heusden-zolder.eu. En ook supporters van andere teams dan de Rode Duivels zijn uiteraard welkom.

indrukwekkende-bolides-testen-op-zolder

indrukwekkende bolides testen op Zolder

Vandaag was het weer Petrolhead Thursday op ’t circuit. Enkele bijzondere gasten kwamen hun DTM-bolides testen. Zo waren er de  Ferrari’s 488 GT3 Evo 2020 : team Alpha Tauri AF Corse met F1 piloot Alex Albon en team Red Bull AF corse met de 19-jarige Liam Lawson, die hun kennismakingsrondes draaiden. Ook team Getspeed met Arjun Maini en een Mercedes AMG GT3 Evo was naar Zolder afgezakt. 't Was maar om te oefenen, maar nu al de moeite. Dat belooft voor over enkele maanden.

snelweg-wordt-nog-schoon-gemaakt

Snelweg wordt nog schoon gemaakt

Pas om 19.55 uur is op de E 314 in Zolder de pechtstrook opengezet voor het verkeer. De eigenlijke rijstroken blijven nog dicht want daar was de brandweer nog druk bezig met het schoonmaken van het wegdek waar olie en ander spul was terechtgekomen. Ook wordt onder toezicht de vermoedelijk chemische lading van één van de vrachtwagens overgepompt. 

gewonde-bij-zware-crash-op-de-terlaemenlaan

Gewonde bij zware crash op de Terlaemenlaan

Op de Terlaemenlaan bij het kruispunt van de Westlaan en de op- en afrit van de E314 is het in de vooravond tot een zware botsing met twee auto's gekomen, een personenwagen en een lichte bestelwagen. Eén van de wagens kwam daarbij op zijn flank terecht. Eén gewonde werd met de ambulance naar het ziekenhuis gevoerd. Beide wagens werden vernield, brandweer en depanagedienst Geert Schops hadden de handen vol om alles op te ruimen. De verkeerssituatie in de omgeving werd er alleen maar erger op.

don-boscoleerlingen-helpen-t-trapke

Don Boscoleerlingen helpen 't Trapke

De 7 leerlingen van 4IW van Technisch Insituut Don Bosco in Helchteren maakten 'één functietoetsen' voor de kinderen en jongeren van MFC ’t Trapke. Die zijn ze vandaag coronaproof komen afgeven in 't Weyerke. Kinderen en jongeren met een beperking zullen hiermee zelf een mixer kunnen aanzetten, een lampje aandoen, muziek aan- of uitzetten… De leerlingen van Don Bosco werkten een jaar lang om de functietoetsen zo (…) Lees het hele bericht

snelweg-versperd-door-vrachtwagenbotsing

Snelweg versperd door vrachtwagenbotsing

Een zware botsing met 3 vrachtwagens in de buurt van De Drij Dreven in Zolder heeft voor een ware ravage gezorgd op de E314 richting Lummen. De snelweg is al een hele tijd versperd en het verkeer wordt in Houthalen er van afgehaald. Daardoor zitten heel wat wegen in de buurt strop. Onder meer in Boekt is het deze vooravond bijzonder druk. Ondertussen is het nog niet duidelijk hoe het met de vrachtwagenchauffeurs is gesteld. De MUG kwam alleszins ter plaatse om de eerste zorgen te geven.  UPDATE Eén van de chauffeurs raakte zwaargewond bij het ongeval. De hulp- en takeldiensten hadden de handen vol om de snelweg weer vrij te krijgen. Het duurde dan ook een hele tijd eer het verkeer weer vlot geraakte. 

even-piepen-in-de-ondergrond

Even piepen in de ondergrond

In 't Wiek en in de Mommestraat voert een gespecialiseerde firma boringen uit in de ondergrond. Het is de bedoeling om op die manier een beeld te krijgen van de evolutie van het grondwaterpeil. (foto's Tony Lespoix)

blue-bikes-gaan-van-start-in-stations

Blue-bikes gaan van start in stations

Zoals we al aankondigden, kun je sinds kort 8 Blue-bikes vinden aan de stations van Heusden en Zolder. Daarmee maken we deel uit van het netwerk van deelfietsen met meer dan 70 vestigingen in trein, tram- en busstations in heel België. Met € 12 lidgeld per jaar, kan je op alle locaties een fiets ontlenen aan een voordelig tarief, ook buiten Heusden-Zolder. In Heusden-Zolder betaal je dor de tussenkomst van de gemeente en de Vlaamse overheid slechts €1,15 per rit van maximaal (…) Lees het hele bericht

geen-enkele-nieuwe-besmetting-1

Geen enkele nieuwe besmetting

Voor de tweede keer in een week tijd zijn er in Heusdn-Zolder geen nieuwe besmettingen bijgekomen. Ongetwijfeld zullen er in de komende dagen wel weer bijkomen en kunnen we nog niet op onze lauweren rusten, maar alles wijst er toch op dat de situatie aan het verbeteren is. Met 40 positieve testen in de afgelopen week is het gemiddelde ook teruggevallen tot 118 per 100.000 inwoners.

nog-vraagtekens-bij-herstart-kermis

Nog vraagtekens bij herstart kermis

Het is nog even wachten of in Heusden-Zolder de kermissen op korte termijn herstarten. Eind deze maand is er kermis in Heusden-Centrum - de grootste - en daarna volgt Boekt. Het schepencollege wil nu eerst de komende dagen overleggen met de foorkramers. "We willen de zaak bespreken met de betrokkenen uit de sector. Indien blijkt dat het haalbaar is, om een kermis veilig te organiseren, dan zullen we daarvoor de nodige middelen ter (…) Lees het hele bericht

verkeersagressie-loopt-verder-uit-de-hand

Verkeersagressie loopt verder uit de hand

Verschillende politieploegen zijn in de vroege middag naar de Koolmijnlaan uitgerukt. Daar waren de gemoederen hoog opgelopen na een geval van verkeersagressie dat blijkbaar verder uit de hand gelopen was. Het was daarstraks nog niet helemaal duidelijk wat er precies gebeurd was. 

voor-pagadder-mag-het-ek-beginnen

Voor Pagadder mag het EK beginnen

Het EK voetbal komt eraan en dat hebben ze vandaag ook geweten in kleuterschool Pagadder. Daar konden de kleuters zich wagen aan 10 leuke sportuitdagingen: voetbal, loopopdrachten, estafette, tikkertje met de bal, voetbaldansjes, 1 2 3  voetbal, ... het was de bedoeling dat iedere klas haar kaart vol kreeg met voetbalstickers. En als beloning kregen ze een voetbalmedaille mee naar huis. De Pagadders zijn klaar voor het EK. (foto's Hilde Coomans)


waar-staan-de-grotere-schermen

Waar staan de grotere schermen?

Het EK voetbal komt nu wel heel dichtbij. Het zullen deze keer geen massale taferelen worden zoals vorige keren in de WK- en EK-Arena's. Toch worden op verschillende plaatsen schermen geplaatst om in grotere groep de matchen te kunnen volgen, en al zeker die van de Rode Duivels. Staat ook bij jouw horecazaak of verenigingslokaal zo'n scherm? Laat het ons weten en mogelijk komt één van onze fotografen ook een kijkje - euh kiekje - nemen. internetgazet[!]heusden-zolder.eu.

fietser-van-de-week-marnik-coels

Fietser van de week: Marnik Coels

Onze fietser van de week is Marnik Coels. Marnik woont in Eversel en rijdt dagelijks door weer en wind naar zijn werk in Tessenderlo. Hij heeft zelfs zijn auto van de hand gedaan. Ook in het weekend wordt er heel wat afgefietst ten huize Coels. Wil je ook iemand nomineren voor deze rubriek? Klik dan hier.


de-kijk-van-richie-657

De kijk van Richie

Vakantie is heilig voor velen. 

5-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-3

5 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Er zijn 5 besmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder waardoor het aantal sinds de uitbraak van de pandemie op 2861 staat. In de voorbije week hebben 49 inwoners een positieve test afgelegd, dat is gemiddeld 145 per 100.000 inwoners.

vandaag-gezien-285

Vandaag gezien

De pyamaschildwants werkt in Bolderberg aan het nageslacht. (foto Jan Leyskens)

o-l-vrouwstraat-krijgt-nieuwe-waterleiding

O-L-Vrouwstraat krijgt nieuwe waterleiding

Taferelen als dit zouden binnenkort in de Onze-Lieve-Vrouwstraat tot het verleden moeten behoren. Om de haverklap doet zich daar een breuk in de waterleiding voor, zoals ook vanmorgen vroeg weer. Het probleem is dat de buizen van de waterleiding nog oude asbestbuizen zijn. Wanneer in periodes van dooi of van droogte de ondergrond wat beweegt, breken die makkelijk en dan krijg je dus waterlekken. De Watergroep is daarom gisteren gestart met de vervanging van het buizennetwerk in (…) Lees het hele bericht

openlucht-zwembad-bereidt-de-zomer-voor

Openlucht zwembad bereidt de zomer voor

Met dit weer - en de voorspellingen voor de komende tijd in het achterhoofd - verlangen heel wat mensen naar een frisse duik in een zwembad. Wel, ze worden op hun wenken bediend, als ze nog een beetje geduld hebben want binnenkort het openluchtzwembad Terlaemen zijn deuren voor het grote publiek, mogelijk iets vroeger voor de scholen maar dat staat nog niet vast. Na een gedwongen sabatjaar zijn de installaties nu helemaal up-to-date en kunnen binnenkort de laatste voorbereidingen voor het nieuwe seizoen starten. (…) Lees het hele bericht

tarzan-jane-is-klaar-voor-heropening

Tarzan & Jane is klaar voor heropening

Ook bij binnenspeeltuin Tarzan & Jane herademen ze nu morgen het binnengebeuren weer open mag. De afgelopen tijd konden bezoekers al in de buitenspeeltuin terecht of een ijsje uithalen in de Smaakhoeve. Maar nu gaan zowel de binnenspeeltuin als de binnenhoreca weer open. "We zijn er klaar voor, de voorbereidingen zijn achter de rug, vandaag alleen nog wat dingen checken. Iedereen kan gewoon afkomen, reservatie is niet nodig, we hebben ruimte genoeg. En alle toestellen worden geregeld ontsmet", vertelt Filip Struyf. 

6-covid-patienten-in-sfz

6 COVID-patiënten in SFZ

Er is één nieuwe coronapatiënt opgenomen in het Sint-Franciscusziekenhuis, daar worden er vandaag 6 verzorgd. Gelukkig heeft niemand op dit moment intensieve zorgen nodig. 

roxy-weer-open-en-elan-filmavonden-herstarten

Roxy weer open en ElaN Filmavonden herstarten

Morgen worden de maatregelen weer wat versoepeld. En ook de bioscopen mogen weer de filmfanaten ontvangen. Ludo Vangenechten zet dus de deuren van The Roxy Theatre weer open en ook de ElaN Filmavonden gaan weer van start. En 't zal meteen prijs zijn want naast het geplande aanbod, brengt de Roxy op zaterdag 19 juni de Roxy - samen met alle andere filmzalen - de avant-première van 'Mijn vader is een saucisse', de eerste Vlaamse film die uitkomt na de sluiting van (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-sarah-penner

Tip van de bib: Sarah Penner

De mensen van de bibliotheek verwijzen ons deze week naar de apotheek, voor een boek als medicijn tegen de verveling. "De verborgen apotheek" van Sarah Penner is de perfecte mengeling van historische fictie, drama en spanning. Het zal zeker gesmaakt worden door de lezers van Santa Montefiore en Corina Bomann.

Korte inhoud

Londen, 1791.
Nella Clavinger wacht in haar verborgen apotheek op een nieuwe klant. Hoewel ze een (…) Lees het hele bericht

voor-het-eerst-in-2-maanden-geen-nieuwe-besmetting

Voor het eerst in 2 maanden geen nieuwe besmetting

Er is vandaag geen enkele nieuwe besmetting gemeld in Heusden-Zolder. Dat is de eerste keer in twee maanden. Een erg gunstig gegeven dus, hoewel we best pas aan het eind van de week conclusies over de evolutie trekken. Maar met 51 positieve testen in de afgelopen week is het gemiddelde hoe dan ook  gedaald tot 150 per 100.000 inwoners, daarmee zijn wij niet meer koploper in Limburg.

opnieuw-een-waterlek-in-de-olv-straat

Opnieuw een waterlek in de OLV-straat

In Boekt zitten ze weer maar eens met een waterlek, opnieuw in de Onze-Lieve-Vrouwstraat. Daar bemerkten buurtbewoners vanmorgen dat er al een grote plas op de weg stond en dat het water massaal wegstroomde. De politie zorgde voor de eerste signalisatie. Ondertussen is De Watergroep op de hoogte gebracht. (foto Marc Vanhamel)

meer-dan-de-helft-deels-gevaccineerd

Meer dan de helft deels gevaccineerd

In Watt17 is zowel zaterdag als zondag door gevaccineerd, steeds met voldoende vrijwilligers die op post waren. En dat heeft als resultaat dat nu meer dan de helft van de volwassen bevolking in Heusden-Zolder minstens één keer gevaccineerd is. Meer bepaald 14.134 of 51,54 %. Als we de volledig gevaccineerden bekijken dan spreken we over 6.687 of 24,39 %. Maar ook dat zal in de komende periode sneller stijgen omdat nu meer Pfizer-vaccins worden toegediend en die mensen sneller mogen terugkomen voor hun tweede vaccin.

truckstop-26bis-als-eerste-bij-nieuw-platform

Truckstop 26bis als eerste bij nieuw platform

Vandaag is een nieuw digitaal platform voor truckchauffeurs, transportbedrijven en parkinguitbaters gelanceerd. Dat is ontwikkeld door het Leuvense bedrijf OTRA Solutions. Met dat platform kan eenvoudig een parkeerplaats gereserveerd worden voor een truck op een beveiligde parking. Heel wat trucks rijden immers rond met waardevolle ladingen, denk maar aan medicijnen, electronica, enz. terwijl het alsmaar moeilijker wordt om een parkeerplaats te vinden, laat staan een beveiligde. (…) Lees het hele bericht

strengere-regels-bij-code-geel-in-de-natuur

Strengere regels bij code geel in de natuur

Er geldt nog steeds code geel in de Limburgse natuurgebieden, hoewel de weersvoorspellingen voor de komende dagen en weken een opschaling niet uitsluiten. Wel is het vanaf vandaag zo dat het ook in code geel verboden is om vuur te maken of te roken in de natuurgebieden. De verhoogde waakzaamheid die tot nu toe gold bij code geel, is nu op initiatief van Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) verstrengd en er geldt nu effectief een rook- en vuurverbod. 

gewonde-bij-val-van-tandem-in-laarstraat

Gewonde bij val van tandem in Laarstraat

De ambulance moest deze namiddag naar de Laarstraat in Viversel. Daar waren twee fietsers op een tandem ten val gekomen. Eén van de twee liep vermoedelijk een breuk op en is naar het ziekenhuis afgevoerd. 

vandalen-slaan-toe-achter-supermarkt

Vandalen slaan toe achter supermarkt

Vandalen blijven maar actief in Heusden-Zolder. Vanmorgen vroeg werd aan de achterzijde van een supermarkt in de Koolmijnlaan opgemerkt dat de glazen rookruimte voor het personeel was vernield. De ruiten waren ingeslagen. 

nog-5-covid-patienten-in-het-ziekenhuis

Nog 5 COVID-patiënten in het ziekenhuis

Er hebben opnieuw enkele coronapatiënten het Sint-Franciscusziekenhuis mogen verlaten. Op dit ogenblik verblijven daar nog 5 positieve patiënten, er ligt niemand op de afdeling intensieve zorgen. De toestand is er dus onder controle. En zoals gemeld gaan vandaag lichte versoepelingen in voor de bezoekers. Alle info daarover vind je op de website van het ziekenhuis. 


smash-laat-je-kennismaken-met-airbadminton

Smash laat je kennismaken met airbadminton

Op zondag 4 juli organiseert badmintonclub Smash samen met Badminton Vlaanderen voor het eerst in Limburg Airbadminton. Tussen 10 en 17 uur kun je op de sportterreinen aan St.Baaf in Eversel gratis komen proeven van deze nieuwe sport. Het maakt deel uit van de Airbadminton Summer Tour, die op iedereen mikt, ook op mensen die nog nooit badminton speelden. Inschrijven voor een initiatie of een tornooitje kan via de QR code op de affiche hieronder. Alle materialen worden gratis ter beschikking gesteld. Hier vind je meer info over airbadminton.


vandaag-gezien-284

Vandaag gezien

Een slak kruipt door de pluizen van een paardenbloem. Zou dat niet kietelen, vragen we ons dan af. (foto Jan Leijskens)

7-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-5

7 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Er zijn vandaag 7 besmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder, de teller staat nu op 2856 sinds maart vorig jaar. De voorbije week hebben 55 inwoners een positieve test afgelegd, dat is gemiddeld 162 per 100.000 inwoners. 

t-is-weer-erg-druk-in-het-vzoc

't Is weer erg druk in het VZOC

Het is tegenwoordig weer bijzonder druk in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Zo kwamen er woensdag in één klap 23 schapen bij. Die moesten de medewerkers op vraag van de politie gaan ophalen in Herk-de-Stad. De dieren werden er erg verwaarloosd, hadden geen druppel water, hun stal was gloeiend heet en de grond bedekt met een dikke laag mest. Eén schaap was overleden. Op dezelfde plaats heeft het VZOC vorig jaar ook al 30 dorstige schapen weggehaald. 

kevin-de-bruyne-is-speler-van-het-jaar

Kevin De Bruyne is speler van het jaar

Terwijl zijn collega Rode Duivels het zonder hem moeten doen in de laatste voorbereidingswedstrijd tegen Kroatië, is Kevin De Bruyne in Engeland verkozen tot speler van het jaar. Hij kreeg de PFA Player Of The Year award, een award die over de plas wordt bekeken als de meest prestigieuze individuele prijs. Hij wordt immers gekozen door alle spelers. Ook vorig jaar won De Bruyne die trofee. Aleen Cristiano Ronaldo en Thierry Henry hebben hem dat voorgedaan. Hopelijk is zijn trofeeënkast in Bolderberg groot genoeg. (foto PFA-Awards)

ook-laurens-vanthoor-moest-opgeven

Ook Laurens Vanthoor moest opgeven

Voor de broers Vanthoor zijn de 24 uren van de Nürburgring geen leuke ervaring geworden. En niet alleen omdat door de lange onderbreking amper 10 uur is gereden, maar dat geen van beiden de finish heeft gehaald. Dries Vanthoor viel zoals gemeld gisteravond al uit nadat hij crashte met zijn Audi. Broer Laurens moest vandaag enkele uren voor het einde opgeven nadat zijn ploegmaat Julien Andlauer tegen een andere Porsche aanbotste op het ogenblik dat ze in derde positie hingen. (foto Porsche Motorsport)

vandaag-gezien-283

Vandaag gezien

Karin Cerstelotte kreeg een Sint-Jacobsvlinder op bezoek in de tuin.

limburgs-landschap-koopt-bosje-in-mangelbeekvallei

Limburgs Landschap koopt bosje in Mangelbeekvallei

Al voor de tweede keer dit jaar heeft Limburgs Landschap natuurgebied gekocht in de Mangelbeekvallei. Deze keer ging het om een kleine 33 are met daarop een eikenbosje. Evident was het niet want er waren volgens de natuurvereniging bijna evenveel eigenaars als er bomen op het perceel stonden. Ondertussen tikt de teller verder aan en heeft Limburgs Landschap in heel de provincie al meer dan 2.752 ha natuurgebied verworven.

dries-vanthoor-ligt-uit-in-geamputeerde-race

Dries Vanthoor ligt uit in geamputeerde race

De 24 uren van de Nürburgring liggen al sinds gisteravond laat stil. De weersomstandigheden maakten racen onmogelijk, er was mist en vooral veel regen. De bolides gingen bijna één voor één van de baan. Dat overkwam ook Dries Vanthoor, hij belandde met zijn Audi in de vangrails. Bekijk hier zijn crash. De wagen raakte zwaar beschadigd. Vanthoor reed nog tot in de pitlane, maar zijn team moest opgeven. Broer Laurens is met Porsche nog wel in de race. Die gaat als alles volgens plan verloopt om 10.40 uur een nieuwe start krijgen. UPDATE Pas om 12 uur is een nieuwe start gegeven.

de-kijk-van-richie-656

De kijk van Richie

Niet iedereen kan er evengoed tegen ...

21-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

21 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Het was even slikken vanmorgen maar na een kalme week zijn er plots 21 nieuwe besmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder, de teller staat nu op 2849. Het is op dit ogenblik nog onduidelijk vanwaar de plotse stijging komt. Afgelopen week zijn er nu 54 positieve testen geregistreerd, dat is gemiddeld 159 per 100.000 inwoners. Daarmee zijn we opnieuw koploper in Limburg, maar in het totaal cijfer over  2 weken zijn we door Hasselt voorbijgestoken, dat Genk nu volgt. UPDATE Blijkbaar gaat het in de statistieken om een inhaalbeweging  van cijfers uit de voorbije dagen. 

ooch-in-spanje-rure-ze-be-nen-hotere-lepel

Ooch in Spanje rure ze bè nen hotere lepel

We proberen op tijd en stond het dialect in Heusden-Zolder te promoten. Maar wist je dat in het zuiden van Spanje ook nog dagelijks Heusdens wordt geklapt. Meer bepaald in Finca Buen Gusto, het restaurant van Eric en Claudia in Mazarron.  "As ich gen koke vur me restaurant , dan doen ich ierst menne vurring oan en ruur ich bè ne hotere lepel door men legume vur eh sop", laat Eric weten. 

sluit-putheks-zich-aan-bij-fietsersbond

Sluit Putheks zich aan bij Fietsersbond?

De Fietsersbond heeft vermoedelijk een nieuwe bondgenoot gevonden: de Putheks. Die hangt zoals bekend al langer rond in de buurt van de mijn waar ze uit de ondergrond kon ontsnappen. Ze doolde rond in ZLDR Luchtfabriek waar ze verdacht veel belangstelling toonde voor de installaties van Mark Swysen. Ze is uiteindelijk via de uitgang naar buitengeglipt waar ze een fiets heeft gepikt en ietwat stuntelig Heusden-Zolder is ingereden. Wat ze van plan is en of ze (…) Lees het hele bericht

de-bib-dompelt-je-onder-in-een-sprookjeswereld

De bib dompelt je onder in een sprookjeswereld

Liefhebbers van sprookjes moeten zeker eens binnenspringen in de bibliotheek. De tentoonstelling 'Meer dan duizend en een nachten' brengt de wereld van mythische figuren en geesten, sultans en bedelaars, Sheherazade en Sindbad tot leven. Er zijn boeken en illustraties, met een lampje kun je tekeningen maken op een fluoscherm, er valt veel te ontdekken. Zo mag je zeker niet de verteltent overslaan waar Rodaan Al Galidi een voorproefje biedt van zijn boek Arabische sprookjes en hij ook duidelijk maakt dat sprookjes geen huidskleur, taal, ras of grenzen kennen. Nog tot en met 12 juli.  (video en foto's Julien Maebe)

de-week-van-de-waarheid-28

De Week van de Waarheid

Er was een tijd dat we in Limburg al eens durfden klagen dat we altijd achtergesteld werden. En ook door de media voelden we ons gediscrimineerd, deze regio haalde toch zo zelden het nationale nieuws. En dat terwijl we zoveel boeiende dingen te bieden hebben.

En inderdaad, de afgelopen tijd decennia hebben ze hier zeer boeiende dingen ontdekt, maar helaas zaken waarmee we liever niet  geïdentificeerd werden. Het begon destijds al met affaires die tot hier (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-655

De kijk van Richie

Weer een stapje verder. 

slechts-1-nieuwe-besmetting-in-heusden-zolder-1

Slechts 1 nieuwe besmetting in Heusden-Zolder

Er is in Heusden-Zolder maar 1 besmetting bijgekomen. Daarmee wordt de positieve trend van de afgelopen week bevestigd. In tegenstelling tot de periode daarvoor zitten we sinds maandag al elke dag onder de 10 positieve gevallen in Heusden-Zolder. Met 43 nieuwe gevallen in de voorbije week is het gemiddelde nu ook gedaald tot 127 per 100.000 inwoners. Het gaat dus de goeie kant op, maar toch mag dit met de nieuwe versoepelingen en het EK in het vooruitzicht én minder dan de helft van de volwassenen die 1 keer gevaccineerd zijn, nog geen reden tot euforie zijn.

open-kerkendagen-in-zolder-en-eversel

Open Kerkendagen in Zolder en Eversel

Morgen en zondag doen ook in Heusden-Zolder enkele kerken mee aan de Open Kerkendagen. Zo kun je de twee dagen in de Sint-Vincentiuskerk in Zolder-Centrum terecht voor een presentatie over de geschiedenis van de kerk en de kunstvoorwerpen. Die wordt doorlopend getoond op de nieuwe grote schermen, die tegen de pilaren geplaatst zijn.
Ook de kerk van Eversel is het hele weekend open. Zondag geven 4 organisten daar korte (…) Lees het hele bericht

politie-komt-tussen-bij-zware-vechtpartij

Politie komt tussen bij zware vechtpartij

Verschillende politieploegen zijn vanavond moeten tussenkomen in Halhei. Daar was een zware vechtpartij tussen verschillende personen ontstaan. Die zou voortgekomen zijn uit een conflict in de relationele sfeer. Eén van de betrokkenen werd geslagen met een knuppel, hij is nadien zelf naar het ziekenhuis gereden om zich te laten verzorgen. Ondertussen kon de politie, onder wie ook agenten van het snelle response team, na een tijdje de gemoederen bedaren en de nodige vaststellingen doen. 

expo-mythanique-is-nog-tot-zondag-geopend

Expo Mythanique is nog tot zondag geopend

De tentoonstelling Mythanique met beelden van Danie Jordens geïnspireerd op de Griekse mythologie met teksten van zijn zoon Jules, zijn nog tot en met zondag te bezoeken in ZLDR Luchtfabriek. Gratis tickets daarvoor kun je reserveren op de website van CC Muze. De tentoonstelling met beelden samengesteld uit oude toestellen tovert ongetwijfeld een glimlach op het gezicht van de bezoekers.

vandaag-gezien-282

Vandaag gezien

De eerste beelden zijn vandaag verschenen op de infoschermen van de gemeente, die staan in Zolder-Centrum, Heusden-Centrum en in Bolderberg. (foto Julien Maebe)

haag-brandt-in-paquaylaan

Haag brandt in Paquaylaan

Vanmiddag, kort voor 13 uur, is de brandweer uitgerukt naar de Pastoor Paquaylaan. Daar stond een haag in brand. Het vuur was vrij snel geblust.

ex-mijnwerkers-voeren-actie-rond-pensioenbelasting

Ex-mijnwerkers voeren actie rond pensioenbelasting

Ruim 200 ex-mijnwerkers - onder wie heel wat uit Heusden-Zolder of die in de mijn van Zolder werkten - zijn deze voormiddag samengekomen in Houthalen-Helchteren voor een symbolische actie tegen de belasting op hun pensioenen. Ze deden dat heel symbolisch onder de schachtbokken bij de vroegere KS-hoofdzetel. Zoals bekend zijn de ex-ondergronders ontevreden over de belasting op het achterstal op hun pensioen. Toen een tweetal jaren geleden bleek dat ze hun pensioenen niet volgens de (…) Lees het hele bericht

ziekenhuis-voert-eerste-bezoekversoepeling-in

Ziekenhuis voert eerste bezoekversoepeling in

Vandaag telt het Sint-Franciscusziekenhuis 7 COVID-patiënten, eentje meer dan gisteren dus. Maar door de COVID-drukte wat afneemt, worden vanaf volgende week maandag enkele eerste versoepelingen ingevoerd. Belangrijk is dat alle bezoekers zich aan de inkom moeten registreren met hun identiteitskaart. Er komen vaste, beperkte bezoekuren, die verschillen naargelang de afdeling, telkens voor 1 volwassen bezoeker. In de kraamafdeling mogen 2 keer 2 personen (…) Lees het hele bericht

vanaf-volgende-week-weer-avondfietsen-op-circuit

Vanaf volgende week weer avondfietsen op circuit

Er is goed nieuws voor de sportieve fietsers want vanaf woensdag 9 juni is na een lange sluitingsperiode het avondfietsen weer mogelijk op Circuit Zolder. Wie vorig jaar een abonnement (Cycling Card) kocht, krijgt automatisch een verlenging tot eind maart volgend jaar. Dagbezoekers betalen 3 euro aan de inkom, enkel met gepast geld. Er wordt gefietst in groepen van maximaal 100, de deelnemers moeten zelf inschatten wat kan en niet kan. Avondfietsen kan op dinsdag, woensdag en donderdag van 17.30 uur tot 21 uur, behalve op 5 augustus en 23 september.

6-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-8

6 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Vandaag zijn er 6 coronabesmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder, 2827 inwoners hebben sinds half maart vorig jaar een positieve test afgelegd. De voorbije week zijn er 59 besmettingen bijgekomen, dat is gemiddeld 174 per 100.000 inwoners.  Voeren heeft met gemiddeld 192 Heusden-Zolder verdrongen van de eerste plaats in Limburg. 

expo-van-mark-swysen-gaat-slotweekend-in

Expo van Mark Swysen gaat slotweekend in

De tentoonstelling 'Social Distance / Rethinking Society’ van Mark Swysen in ZLDR Luchtfabriek gaat haar slotweekend in. Via de website van Muze kun je nog gratis 'bubbeltickets' reserveren. Mark Swysen vertrok vanuit de coronasituatie en haalde daarbij voorwerpen als paraplu's en pet-flessen uit hun gewone context om ze tot nieuwe verrassende constructies te transformeren. Licht, geluid en beweging maken de ervaring nog krachtiger. Nog te kijk tot en met zondag. (foto's Ann Jordens)


radio-2-live-over-cultuur-en-vaccineren

Radio 2 live over cultuur en vaccineren

Radio 2 Limburg was vanmiddag met het middagprogramma te gast op het terras van Muze. Geen toeval want volgende week start het cultuurcentrum weer volop met zijn programmatie en de vaccinatiecentra staan een hele dag centraal bij Radio 2. Muze-directeur Tom Michielsen vertelde aan presentator Mathijs Bijnens hoe het cultuurcentrum tijdens de coronaperiode actief is gebleven en wat er de de komende weken op het programma staat. Kunstenaars Mark Swysen en Danie Jordens kwamen uitleg (…) Lees het hele bericht

er-blijven-nog-6-covid-patienten-in-het-sfz

Er blijven nog 6 COVID-patiënten in het SFZ

Het is weer een stukje rustiger geworden in het Sint-Franciscusziekenhuis. Twee coronapatiënten waren voldoende hersteld om naar huis te mogen. Daardoor blijven er nog 6 besmette patiënten over, niemand van hen op de afdeling intensieve zorgen.

werkloosheid-blijft-fors-verminderen

Werkloosheid blijft fors verminderen

789 inwoners van Heusden-Zolder zaten op 31 mei zonder werk, dat is 5,3 % van de beroepsbevolking. Opvallend, dat is niet alleen dezelfde werkloosheidsgraad van heel Limburg maar 0,1 % minder dan Vlaanderen. Op jaarbasis is het aantal werklozen in Heusden-Zolder met 227 of 22,3 % verminderd. In vergelijking met vorige maand zijn het er 51 minder. Op zich zijn dit dus schitterende cijfers, alleen is het afwachten of de economische doembeelden van het post-coronatijdperk fictie of realiteit zullen blijken.

anadol-start-met-b-ploeg-in-4de-provinciale

Anadol start met B-ploeg in 4de provinciale

Er komt nog een vijfde ploeg uit Heusden-Zolder in competitie in het provinciale voetbal. FC Anadol start met een B-ploeg in vierde provinciale C, waar ook SK Heusden 06 speelt. Volgend jaar zijn er heel wat clubs die met een B-ploeg starten vooral om hun beloften speelkansen te geven op een hoger niveau en zo een betere doorgroei mogelijk te maken. Daarom besliste nu ook Het Anadol-bestuur om zijn beloften in 4de te laten aantreden en zo op termijn meer mogelijkheden te creëren voor zijn vele jeugdspelers.

9-nieuwe-coronabesmettingen

9 nieuwe coronabesmettingen

Er zijn 9 corornabesmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder. Het totaal sinds maart vorig jaar staat nu op 2821. De voorbije week zijn 73 inwoners positief getest, dat is een gemiddelde van 215 per 100.000 inwoners. 

het-kleurrijk-resultaat-van-een-ongemaaid-gazon

Het kleurrijk resultaat van een ongemaaid gazon

Heel wat mensen hebben deelgenomen aan de actie maai-mei-niet. Maar Raymond Beliën in de Schansstraat was vorig jaar in de eerste lockdown al gestart met een test om een relatief kleine oppervlakte - 9 m² - van zijn gazon te vervangen door wilde bloemen. Dit voorjaar heeft hij dat uitgebreid met nog eens 100 m², ook al omdat engerlingen een groot deel van zijn gazon hadden 'ingepalmd'. Maar het resultaat is schitterend: een kleurrijk bloementapijt dat voor de (…) Lees het hele bericht

we-haalden-net-geen-30-graden

We haalden net geen 30 graden

Het was vandaag warm, erg warm. We flirtten in Heusden-Zolder met de 30 graden maar hebben ze net niet gehaald. Het meteostation in Obbeek heeft net voor 17 uur een piek van 29,8 graden gemeten. Dat is de hoogste temperatuur van dit jaar tot nu toe. De komende dagen zou het wat afkoelen, maar het kwik zou zich nog altijd in zomerse regionen bevinden. 

kdb-onzekerheid-en-mogelijk-nieuwe-trofee

KDB: onzekerheid en mogelijk nieuwe trofee

Terwijl Kevin De Bruyne thuis in Bolderberg revalideert van zijn zware botsing – met oogkas- en neusbreuk – afgelopen zaterdag, maakte bondscoach Roberto Martinez zich vandaag op zijn persconferentie in Tubeke sterk, dat KDB wellicht klaar geraakt voor het EK. Toch gaat de bondscoach ervan uit dat Kevin De Bruyne er wellicht nog niet bij zal zijn in de eerste match, op 12 juni tegen Rusland. Volgende week zal de knoop worden doorgehakt. 

Ondertussen is Kevin De Bruyne in (…) Lees het hele bericht

opblaaskunstwerk-nu-ook-te-zien-aan-de-kust

'Opblaaskunstwerk' nu ook te zien aan de kust

In de aanloop naar Artikel 27 rond de jaarwisseling in ZLDR luchtfabriek had kunstenaar Tom Bogaert de inwoners van Heusden-Zolder en omgeving opgeroepen om hun lekke opblaasbare zwembadjes, luchtbedjes, strandbadjes en andere plastic spullen binnen te brengen. Hij bouwde er een grote installatie mee, die trouwens één van de blikvangers werd op de 20ste editie van Artikel 27. Maar het werk trok ook de aandacht van curatoren van andere tentoonstellingen. Het (…) Lees het hele bericht

ex-schepen-fraudeerde-met-coronasubsidies

Ex-schepen fraudeerde met coronasubsidies

Vandaag meldde De Tijd dat het parket van Brussel een Limburgse boekhouder -samen met zijn vriendin  - voor de rechter brengt wegens fraude met Vlaamse coronasubsidies. Hij had ruim 300.000 euro coronasteun aangevraagd voor 37 vennootschappen die in werkelijkheid geen enkele activiteit uitoefenden. Het Brusselse gerecht hield hem al langer in de gaten omdat hij BTW-fraude zou plegen met schimmige vennootschappen. En wat blijkt nu? De gedagvaarde boekhouder is niemand (…) Lees het hele bericht

meisje-gewond-in-de-kapelstraat

Meisje gewond in de Kapelstraat

Rong 8 uur vanmorgen is in de Kapelstraat een meisje van 10 op de fiets in aanraking gekomen met een auto. Het meisje kwam ten val en is met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. 's Middags gebeurde opnieuw een aanrijding tussen een auto en een fietser, deze keer op het kruispunt van de Schansstraat en Dennenweg. Daarbij raakte een 15-jarige fietser gewond.

de-kijk-van-richie-654

De kijk van Richie

Verrassende wendingen in de zomer. 

8-covid-patienten-in-ziekenhuis-1

8 COVID-patiënten in ziekenhuis

2 coronapatiënten, die voldoende hersteld waren, hebben het Sint-Franciscusziekenhuis mogen verlaten. Maar er zijn er 3 andere opgenomen zodat momenteel 8 COVID-patiënten in het ziekenhuis verblijven. Gelukkig zijn er geen nieuwe opnames op de afdeling intensieve zorgen.

zo-kan-het-ook-brug-genenbos

Zo kan het ook: brug Genenbos

Wie al eens langs het kanaal op fietst of van Eversel naar Lummen fietst, die passeert over de nieuwe brug van Genenbos. Die betekent ook meteen een stevige opwaardering van de fietspaden. Er zijn veilige op- en afritten voorzien voor de fietssnelweg F5 Antwerpen – Hasselt en het jaagpad aan de kant van Lummen. Op de brug zijn de fietspaden volledig gescheiden en erg breed. Jos, lid van de Fietsersbond, heeft dit alles mooi in beeld gebracht, kruip even mee op zijn fiets.


7-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-4

7 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

7 nieuwe positieve testen bij inwoners van Heusden-Zolder brengen het totaal sinds de uitbraak van de pandemie op 2812. Het waren er 79 in de voorbije week, dat is gemiddeld 233 per 100.000 inwoners. 

man-uit-heusden-zolder-3-uur-vast-in-hoogtewerker

Man uit Heusden-Zolder 3 uur vast in hoogtewerker

Een 30-jarige arbeider uit Bolderberg beleefde vandaag in Tongeren een avontuur dat hij niet gauw zal vergeten. Hij was er een muur aan het metselen toen zijn hoogtewerker rond 16 uur blokkeerde op 12 meter hoogte. Eerst kwam een technicus ter plaatse, maar die kreeg de hoogtewerker niet aan de praat. Na twee uur werd de brandweer van Tongeren opgeroepen met de ladderwagen. Maar die raakte niet tot bij de man. Daarop werden de RED-teams opgeroepen, die (…) Lees het hele bericht

georges-veltjen-te-gast-op-radio-benelux

Georges Veltjen te gast op Radio Benelux

De veelzijdige kunstenaar Georges Veltjen alias Left Hand Georges is nu vrijdag van 18 tot 20 uur de gast in het programma Culture Coated op Radio Benelux. Georges is een artistieke duizendpoot. Hij is zanger-muzikant en maakte al tal van albums. Hij is eveneens schilder en stelde tentoon in binnen- en buitenland. Geregeld was hij met zijn zwerfwagen on the road en hij woonde jaren in Portugal. Over zijn leven en werk maakte Paulo Duarte Filipe een film. Die ging (…) Lees het hele bericht

geen-covid-patienten-meer-op-intensieve

Geen COVID-patiënten meer op intensieve

Goed nieuws uit het Sint-Franciscusziekenhuis. Sinds 11 uur vanochtend ligt daar geen COVID-patiënt meer op de afdeling intensieve zorgen. Bovendien zijn vandaag 3 patiënten naar huis mogen gaan omdat ze voldoende hersteld waren. Daardoor liggen er op dit moment nog 7 coronapatiënten in het ziekenhuis.

de-kijk-van-richie-653

De kijk van Richie

De mei-maai-niet-maand is voorbij.

beton-van-het-skatepark-wordt-geplaatst

Beton van het skatepark wordt geplaatst

Op de Vrijheid-site is gestart met het betonneren van het skatepark. Dat is een werk dat zeer secuur moet gebeuren omdat de wanden uiteraard volledig egaal moeten zijn. Je ziet nu ook al in grote lijnen hoe het skatepark er gaat uitzien. Dat het een behoorlijk spectaculaire opstelling wordt, is nu al duidelijk. Nog even geduld en dan wacht de liefhebbers een mooie uitdaging.

tip-van-de-bib-bibi-dumon-tak

Tip van de bib: Bibi Dumon Tak

Vanuit de bibliotheek krijgen we deze week ‘De eik was hier’ van Bibi Dumon Tak en Marije Tolman als leestip. De bekroonde auteur, Bibi Dumon Tak, schreef dit bijzondere boekje voor de Maand van de Filosofie vanuit het perspectief van de boom. Het thema was dan ook ‘De natuur was hier’.

Korte inhoud

Een eik van bijna 200 jaar oud vertelt hoe hij vroeger midden in de natuur stond. Maar toen kwam er een snelweg en nu staat hij in zijn eentje in de middenberm. Maar voor hoe lang, want de snelweg moet worden verbreed. Met kleine zwart-witte pentekeningen van Marije Tolman. Voor de lezers vanaf ongeveer 9 tot en met 12 jaar.


4-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-5

4 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Vandaag zijn er slechts 4 besmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder. Als ook de rest van de week een laag aantal behouden blijft, durven we pas van een ommekeer spreken. We zitten in ieder geval aan 77 positieve testen in de afgelopen week of gemiddeld 227 per 100.000 inwoners. En dat is nog altijd het hoogste van Limburg.