Archief september 2015

moskee-geeft-offerfeestmaal-aan-asielzoekers

Moskee geeft Offerfeestmaal aan asielzoekers

Alle asielzoekers van opvangcentrum De Bark uit de Kapelstraat waren deze namiddag uitgenodigd door de Sultan Ahmet Moskee in de Paquaylaan voor een Offerfeest maaltijd. Na een heerlijk maal kregen alle kinderen speelgoed aangeboden. De Vrouwenvereniging van de moskee had ook veel nuttige materialen zoals kleding en fietsen ingezameld en verdeeld tussen de vluchtelingen. (foto's Mehmet Ustun)

melexis-is-meest-aantrekkelijke-werkgever

Melexis is meest aantrekkelijke werkgever

Vanavond heeft Randstad de lijst van meest aantrekkelijke werkgevers in Limburg bekendgemaakt. Die is opgemaakt na een onderzoek bij 1700 werknemers. Er komen daarvoor alleen bedrijven met minstens 200 en maximaal 1000 werknemers in aanmerking. De award ging naar Melexis in Tessenderlo, het bedrijf dat onder meer sensoren, infraroodtoepassingen en chips voor auto's maakt. Het wordt geleid door gedelegeerd bestuurder Francoise Chombar (foto), die in Heusden-Zolder woont. Er was trouwens nog een Heusden-Zolders tintje aan de lijst van Randstad, want de industriële bakkerij Q-Bakeries Belgium in Viversel is op de 8ste plaats als meest aantrekkelijke werkgever verkozen.

vandaag-gezien-30-september-2015

Vandaag gezien

Vanmiddag was er boven Heusden-Zolder een zwaar geluid te horen, afkomstig van een Chinook helikopter, de CH 47 is een tweemotorige transporthelikopter, gebruikt voor troepen- en materiaaltransport, ook voor de afvoer van gewonden of het droppen van para's. De eerste toestellen zijn 57 jaar geleden gelanceerd, nadien zijn ze vooral gebruikt door het Amerikaanse leger, eerst in de Vietnamoorlog, maar recent ook in de Golfoorlog en in Afghanistan. Het Belgisch leger heeft er geen, de Nederlanders wel. (foto Marcel Gybels)

bibliothecaris-jos-nijs-met-pensioen

Bibliothecaris Jos Nijs met pensioen

Voor bibliothecaris Jos Nijs was het vandaag zijn laatste werkdag, hij begint morgen aan zijn pensioen en werd vandaag door zijn collega's uitgewuifd 40 jaar lang werkte Jos tussen de boeken, en later ook tussen muziek, films en de vele activiteiten die de bib tegenwoordig organiseert. Er werden in die periode inspanningen geleverd om de inwoners en de scholen naar de bib te krijgen. Onder zijn leiding verrees tegen 1989 de nieuwe bibliotheek en vorig jaar werd de volledig vernieuwde en uitgebreide bibliotheek geopend. En met alle nieuwigheden die daar ondertussen tot stand zijn gekomen, is het digitale tijdperk in de bib nog maar pas ingezet. Ook die verdere evolutie zal Jos meemaken, maar dan wel als frequente bezoeker.

essec-neemt-winkel-over-en-opent-opleidingscentrum

Essec neemt winkel over en opent opleidingscentrum

Essec Telecom Center, de winkelketen afdeling van de Essec groep, neemt het winkelpunt van i-Comms langs de Meylandtlaan in Boekt over. Dat wordt meteen de 12de winkel van Essec in Limburg. I-Comms was de laatste onafhankelijke Proximus-verdeler in Limburg. Volgens Luc Achten van Essec zorgt dit extra winkelpunt voor een betere bedekking in Limburg: “Bovendien heeft deze locatie een goede bereikbaarheid, dicht bij de afrit van de E 314. Het nieuwe winkelpunt zal ook fungeren als opleidingscentrum waar wekelijks gebruikersopleidingen gegeven worden over smartphones, tablets, navigatie, enz."

10-bestuurders-gepakt-bij-snelheidscontroles

10 bestuurders gepakt bij snelheidscontroles

Naar aanleiding van ongevallen hield de verkeersdienst van de politie snelheidscontroles. In de Terrillaan werden 95 voertuigen gecontroleerd. 9 bestuurders reden te snel. In het Barrierstraatje reed 1 op 35 bestuurders sneller dan de toegelaten 50.

markt-niet-meer-terug-naar-koolmijnlaan

Markt niet meer terug naar Koolmijnlaan

De multiculturele markt komt niet meer terug naar de Koolmijnlaan. Door de herinrichting van de Koolmijnlaan waren de kramen die daar stonden, verplaatst naar het Schachtplein (de parking achter De Verdieping). Maar nu is beslist om de markt na het einde van de werkzaamheden niet meer terug te brengen naar de Koolmijnlaan, ook al omwille van de mobiliteit en de files. Bij het gemeentebestuur maken ze zich sterk dat de verloren parkeerplaatsen gecompenseerd worden door de ruimte bij Glas Ceyssens en in het Brancardiershof. Alle kramen staan dus voortaan op Schachtplein en Marktplein, en nu definitief, maar dat hebben ze in het verleden al vaker gezegd ...

weer-veel-muzikaal-talent-op-sfc

Weer veel muzikaal talent op SFC

Ieder jaar weer tonen de leerlingen van het Sint-Franciscuscollege hun muzikaal talent. Gisteravond was het weer zover. Er kwam weer ongelooflijk veel talent bovendrijven in heel wat muzikale en vocale richtingen. Ongetwijfeld zouden verschillende leerlingen doorstoten in allerlei talentwedstrijden, al dan niet op tv. (meer foto's van Patrick Daniëls)

politiechef-op-congres-in-salzburg

Politiechef op congres in Salzburg

Geert Luypaert, zonechef van de politie in Heusden-Zolder, zit momenteel op een congres in Salzburg. Dat handelt over nieuwe vormen van criminaliteit die de kop opsteken en de praktische aanpak ervan. Het gaat om een zogenaamde retrainer en is een soort van Europees vervolg op de opleiding die hij 2 jaar geleden in het Amerikaanse Quantico volgde. Op het programma staan allerlei lezingen van FBI-mensen en andere politiemensen over ophefmakende dossiers zoals de ontvoeringszaak Natascha (…) Lees het hele bericht

zeldzame-vlaamse-vogels-8

Zeldzame Vlaamse vogels (8)

De blauwborst is ook een kleurrijk exemplaar, een familielid van de roodborst trouwens. (foto Stefan Was)

een-spel-van-wolken

Een spel van wolken

Philippe Depauw fotografeerde gisteren in de vooravond deze wolken boven Berkenbos, niet veroorzaakt door vliegtuigen en toch geëvolueerd tot een soort vogelpluimen.

reisje-voor-vrijwilligers-van-de-zandloper

Reisje voor vrijwilligers van De Zandloper

Ieder jaar krijgen de vrijwilligers van De Zandloper als attentie een reisje aangeboden. Dit jaar ging het naar Mechelen, daar werd een bezoek gebracht aan de Dossin-kazerne en de vrijwilligers kregen een rondleiding door de stad. Tussendoor gingen hun gedachten ook naar Alice, een vrijwilligster die overleden is.

er-is-nog-werk-aan-de-gastvrijheid

Er is nog werk aan de gastvrijheid

In Muze kwam vanavond het tweede burgerforum bijeen, deze keer rond het thema 'Gastvrijheid'. Dit thema is uiteraard momenteel bijzonder actueel met de vluchtelingencrisis. Er waren aanwezigen van katholieke en islamitische geloofsgemeenschappen, vrijzinnigen, maatschappelijk geëngageerden, enz. Maar met een 40-tal aanwezigen lag de opkomst merkelijk lager dan de eerste keer. De aanwezigen maakten kennis met elkaar, wisselden informatie uit en zochten samen hoe een 'gastvrije gemeente' concreet kan worden gemaakt. Op dat vlak is er zeker nog werk aan de winkel en zal de werkgroep Interlevensbeschouwelijke dialoog nog initiatieven nemen. (meer foto's)

extra-gemeenteraad-tegen-politieke-benoeming

'Extra gemeenteraad tegen politieke benoeming'

Op donderdag 8 oktober om 19 uur roepen oppositiepartijen N-VA en CD&V-Plus een extra gemeenteraad bijeen. Op de agenda de integratie OCMW in het gemeentebestuur met daarbij onder meer de rechtspositieregeling van gemeente en OCMW en de invulling van de functie van financieel beheerder. Dat is vanavond toegelicht tijdens een persconferentie met de mandatarissen en partijbesturen. Aanleiding is de vervanging van de financieel beheerder of gemeenteontvanger die met pensioen is (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-29-september-2015

Vandaag gezien

De herfst wordt vaak geïdentificeerd met grijsheid en miezerigheid. Maar in de vroege herfst met veel zon erbij kan het ook best nog een kleurrijke bedoening zijn, zoals Gust Ischen hiermee bewijst.

het-mijnverhaal-van-steven-de-bruyn

Het Mijnverhaal van Steven De bruyn

Het filmpje in Mijn Mijnverhaal over Heusden-Zolder is gecentreerd rond muzikant Steven De bruyn van The Rhythm Junks. Als rode draad speelt hij op zijn mondharmonica en laat zijn blik dolen over het Marktplein, door ZLDR Luchtfabriek, over de cité, gaat naar de Turkse kapper, wandelt door de Mangelbeekvallei en belandt aan kasteel Meylandt. Tussendoor vertelt hij over zijn jeugd in de mijngemeente en hoe die omgeving toch ook een stuk zijn muziek beïnvloedt. En hoewel hij al lang in Gent woont, is Heusden-Zolder voor Steven nog altijd thuiskomen. (foto's Hans Put)

mijnverhalen-moeten-inspireren-tot-mijnbezoeken

Mijnverhalen moeten inspireren tot mijnbezoeken

In Beringen-Mijn lanceerde Toerisme Limburg vandaag 'Mijn Mijnverhaal'. Een project ter ondersteuning van het mijnerfgoed in het toerisme. Het uitgangspunt zijn 8 sterke verhalen van evenveel bijzondere Limburgers met een link met het mijnerfgoed en die zijn in beeld gebracht door Stijn Coninx. “De voorbije jaren is sterk geïnvesteerd in de toeristische ontwikkeling van de mijnsites, aldus gedeputeerde Igor Philtjens. “Met dit project verbinden en ontsluiten we (…) Lees het hele bericht

verkeersthema-actie-gordel-en-gsm

Verkeersthema-actie gordel en gsm

Op initiatief van de provincie komt er van 1 tot 15 oktober een nieuwe verkeersthema-actie. In die periode zullen de verschillende politiezones extra toezicht houden op het dragen van de gordel en het gebruik van de gsm of smartphone in de auto. Het gaat om twee regels die nog vaak overtreden worden. Het is erg gevaarlijk en verboden om tijdens het rijden de telefoon in de hand te nemen. En de gordel moet altijd gedragen worden, zowel door de bestuurder als door passagiers voor en achter. Heel wat ongevallen kenden onnodig een dramatische afloop doordat betrokkenen geen gordel droegen. Er staan dan ook stevige boetes op beide overtredingen, en dat zullen de nonchalante bestuurders de komende weken geweten hebben.

exotische-dieren-uit-zoo-in-springplank

Exotische dieren uit zoo in Springplank

De kinderen van het tweede en het derde leerjaar van De Springplank Eversel kregen vandaag bezoek van twee medewerkers van de Olmense Zoo. en die hadden enkele bijzondere dieren bij: een koningspython, een rattenslang, een baardagaam, een luipaardgekko en een Griekse landschildpad. De kinderen waren zeer onder de indruk van de dieren, ze kregen deskundige uitleg over de kenmerken, de levenswijze en de voeding van de dieren.

als-we-er-maar-van-af-zijn

Als we er maar van af zijn ...

Werkelijk elke plek is goed om huishoudelijk afval te dumpen. Zelfs aan de vuilnisbak bij de bushalte aan Brugstraat/Kerkenblookstraat worden de gevulde zakjes gewoon opgehangen. (foto Gust Ischen)

leerlingen-helpen-bij-natuurbeheer

Leerlingen helpen bij natuurbeheer

De leerlingen van het 5de leerjaar van 't Molenholleke steken Natuurpunt graag een handje toe bij het beheer van het bos. "Onze school ligt vlak in Zolder-centrum en biedt daardoor niet veel mogelijkheden om met de natuur in contact te komen. Daarom bieden wij deze initiatieven aan aan onze leerlingen. En elk jaar valt dat in de smaak," zeggen de juffen Katrien, Karen en Caroline.

707-kandidaten-voor-een-sociale-woning

707 kandidaten voor een sociale woning

In twee jaar tijd - van eind 2012 tot end 2014 - is het aantal kandidaat-huurders van een sociale woning bij de Kantonnale Bouwmaatschappij gestegen van 2970 naar 3444, daarvan kwamen er respectievelijk 612 en 707 uit Heusden-Zolder. Ben Vandenbergh (Open VLD), die namens Heusden-Zolder bestuurder is bij de KBM, vraagt zich af of het wel haalbaar is om die allemaal van een woning te voorzien. Niet alleen zou het bestaande aanbod met enkele honderden verhoogd moeten worden - wat (…) Lees het hele bericht

zeldzame-vlaamse-vogels-7

Zeldzame Vlaamse vogels (7)

Het paapje, een vogeltje met een erg mooi verenkleed. (foto Stefan Was)

zege-voor-firtina

Zege voor Firtina

In de vierde provinciale A van het zaalvoetbal heeft Firtina Heusden vanavond met 7-6 gewonnen van United Beverlo.

bbq-kookles-voor-kwb-berkenbos

BBQ kookles voor KWB Berkenbos

De kookmannen van KWB-Berkenbos hebben hun talenten nog eens losgelaten op de barbecue. Tijdens een bbq-kookonderricht brachten ze meteen de theorie in de praktijk en de wederhelften mochten - zonder veel aandringen - proefkonijnen komen spelen. Op 11 oktober gaan ze hun talenten nog eens botvieren, deze keer tijdens de mosseldag in Ons Huis.

92-bestuurders-geflitst

92 bestuurders geflitst

Tijdens de provinciale verkeersthema-actie veilig schoolverkeer hield de politie snelheidscontroles. Op de Beringersteenweg reden 39 van de 528 bestuurders te snel. Een bestuurder reed 110 waar slechts 70 mag. Een andere krijgt een extra boete wegens gsm'en aan het stuur. In de Schootstraat telde de politie 37 overtreders op 136. Ook hier volgt een extra boete van € 110 wegens al rijdend gsm'en. In de Everselkiezel reden 16 op 259 bestuurders sneller dan de toegelaten 50 km/u.

groeten-uit-mazarron-slot

Groeten uit Mazarron (slot)

In de streek van Mazarron wordt heel wat Nederlands gesproken, vaak met een accent van Heusden-Zolder en omstreken. De sleutel voor de oplossing van dat raadsel ligt op de oude mijnsite van Mazarron waar we met Eric Philips naartoe trokken. Mazarron is inderdaad ook een voormalige mijnstad, waar vooral koper werd opgedolven, maar ook tin. De mijnsite ligt er nu totaal verlaten en vervallen bij, maar je kunt overal bijkomen. De schachtbok staat er nog, de schacht is nog open en de (…) Lees het hele bericht

problemen-op-facebook

Problemen op Facebook

Hoe ver de problemen reiken en groot ze zijn, is momenteel niet duidelijk, maar velen hebben wellicht al gemerkt dat er vanavond moeilijkheden zijn op Facebook. Het gaat ofwel heel traag ofwel lukt de verbinding niet. Wellicht zullen op enkele headquarters al heel wat alarmbellen gerinkeld hebben.

trainer-winterscheid-stapt-op-bij-sk-heusden-06

Trainer Winterscheid stapt op bij SK Heusden 06

Peter Winterscheid is niet langer trainer bij vierdeprovincialer SK Heusden 06. Officieel heet het dat bestuur en trainer in onderling overleg hebben besloten hun samenwerking te beëindigen en de club bevestigt dat de trainer zelf ontslag heeft genomen. Winterscheid leidde de eerste ploeg een tweetal jaren. De club kent een rotslechte seizoensstart. SK Heusden staat na vijf wedstrijden alleen laatste zonder punten, het scoorde 5 keer en incasseerde 14 tegendoelpunten. De nederlaag van gisteren tegen dorpsgenoot KV was voor Winterscheid de spreekwoordelijke druppel.

vandaag-is-rood-1

Vandaag is rood ...

Marco Borsato wordt op zijn wenken bediend, in de slipstream van de rode maan van afgelopen nacht, kleurde de lucht vanavond opnieuw rood. (foto Marcel Gybels)

europese-visarend-nipt-gered-uit-nylon-draden

Europese visarend nipt gered uit nylon draden

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum heeft afgelopen weekend een Europese visarend op het nippertje kunnen redden. Deze zeldzame vogel hing - verstrikt in een kluwen van nylon draden - in het natuurgebied De Platwijers in Zonhoven boven een visvijver te bengelen. Volgens Rudi Oyen van het VZOC zijn de nylon draden door een viskweker boven de vijvers gespannen om reigers en aalscholvers te weren. Maar in de praktijk vormen ze een gevaar voor tal van vogelsoorten. Voor de (…) Lees het hele bericht

bloemen-nu-ook-uit-de-automaat

Bloemen nu ook uit de automaat

Op veel plaatsen kan het nog niet, maar in Heusden-Centrum kun je voortaan bloemen uit de automaat halen. Greta Feyen van Bopha aan het Willibrordusplein liet samen met de vernieuwing van de winkel zo'n bloemenautomaat installeren. "Uiteraard blijft het de bedoeling dat mensen in de winkel komen en daar indien nodig uitleg of advies kunnen krijgen," legt Greta uit. "Maar dit is een bijkomende service zodat (…) Lees het hele bericht

boekt-krijgt-er-66-sociale-woningen-bij

Boekt krijgt er 66 sociale woningen bij

Boekt krijgt er over enkele jaren 66 sociale woningen bij. Daarvoor zijn de sociale huisvestingsmaatschappijen Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen en Vooruitzien cvba het binnengebied Toekomststraat/Vlamingenlaan aan het ontwikkelen. Het gaat om een gemengd project: 29 sociale huurappartementen verdeeld over 5 blokken, 37 sociale koopwoningen en enkele bouwkavels. De wegen worden al aangelegd en de eerste koopwoningen zijn in opbouw, tegen 2017 zouden ze af zijn. Voor de huurappartementen loopt de vergunningsaanvraag.

artikel-27-lanceert-eigen-cadeaubon

Artikel 27 lanceert eigen cadeaubon

Nu de herfst op kousenvoeten is binnengeslopen, komt ook de editie 2015 van Artikel 27 alsmaar dichterbij. 10 vrijwilligers werken zich uit de naad om het feest voor de 15de verjaardag voor te bereiden. 39 kunstenaars uit binnen- en buitenland zijn ondertussen in hun atelier gedoken om straks hun dromen te tonen. Tussen 1 en 22 november valt alles te bewonderen het schooltje van de Zolderse Voort, het leegstaande zwembad en CC Muze. Voor deze 15de verjaardag heeft Art 27 vzw een unieke (…) Lees het hele bericht

werk-van-topcomponisten-in-de-st-vincentiuskerk

Werk van topcomponisten in de St.-Vincentiuskerk

Op zondag 4 oktober om 15 uur spelen klarinettiste Annelien Van Wauwe en pianist Lucas Blondeel onder de noemer 'Parijs-Wenen-New York' werk van Debussy, Denissow, Brahms, Gershwin, Bernstein en Milhoud in de Sint-Vincentiuskerk. Beide muzikanten zijn niet de eersten de besten. Annelien won eerder dit jaar KLARA's publieksprijs voor 'Beste Jonge Belofte' en Lucas Blondeel was onder andere halve finalist piano van de Koningin Elisabethwedstrijd. Hier vind je alvast een voorsmaakje van een werk van Debussy uitgevoerd door beiden. Fred Brouwers brengt een introductie, tussendoor is er een korte pauze. Tickets: €18, €15, €12.

wist-je-dat-144-leegstaande-woningen

Wist je dat ... 144 leegstaande woningen

Op dit ogenblik staan 144 woningen in Heusden-Zolder leeg. Ondertussen staan er erg veel mensen uit deze gemeente op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Dikwijls moeten die tot 7 jaar wachten voor ze in aanmerking komen en blijkbaar is Heusden-Zolder daarmee één van de koplopers in Vlaanderen. De nieuwe heffing op leegstaande woningen en gebouwen die vorige maand is goedgekeurd, zou moeten helpen om meer huizen op de woningmarkt te brengen.

uitbreiding-tennishal-op-schema

Uitbreiding tennishal op schema

De werkzaamheden voor de uitbreiding van de tennishal van TC Heusden bij Olympia schieten goed op. Dagelijks zie je de 'nieuwe hal' uit de grond verrijzen langs de bestaande. (foto Julien Maebe)

vandaag-gezien-28-september-2015

Vandaag gezien

Wat een kleurrijke bedoening ... cicaden op een rododendron. (foto Jan Leijskens)

moskeevereniging-feest-met-vluchtelingen

Moskeevereniging feest met vluchtelingen

Een hele groep medewerkers en aanhangers van de IG Sultan Ahmet Moskee uit de Paquaylaan hebben samen met Hasene een groot feest gehouden voor 300 Syrische asielzoekers in de kazerne van Helchteren. Het werd een gezellige dag met veel activiteiten, een maaltijd en lezingen door de imam. Er werden ook geschenken voor iedereen aangevoerd. Vooraf was er een inzameling gebeurd van vlees, hapjes, fietsen, schoenen, kleren en geld. En daar was vanuit de Turkse gemeenschap massaal op gereageerd. Vanuit de Sultan Ahmet Moskee zullen de acties trouwens voortgezet worden. (meer foto's van Mehmet Ustun)

vannacht-was-het-maansverduistering

Vannacht was het maansverduistering

Sommigen noemden het een rode maan, anderen een bloedmaan, volgens wetenschappers was het 'gewoon' een maansverduistering. Blijkbaar hebben heel wat mensen hun ogen en fotolenzen vannacht richting hemel gericht. We kunnen helaas niet alle foto's publiceren die ons zijn toegezonden, maar hierbij enkele exemplaren van Marcel Gybels die ook tonen hoe het in het begin van de avond begon om dan om rond kwart voor vijf vanochtend stilaan richting einde te evolueren.

zeldzame-vlaamse-vogels-6

Zeldzame Vlaamse vogels (6)

Deze waterral is ook een bijzondere vogel, zeker als je zijn karakteristieke kop, zijn lange bek en pluimen bestudeert. (foto Stefan Was)

verlies-voor-dames-zolder

Verlies voor dames Zolder

In de eerste provinciale van het damesbasketbal heeft DBBC Zolder A verloren bij Houthalense D met 42-35.

groeten-uit-mazarron-5

Groeten uit Mazarron (5)

Als je met je gezin naar het buitenland verhuist, zeker naar een anderstalig land, dan is de scholing van de kinderen uiteraard een zorgenkind. Eric en Claudia hebben voor hun dochters geknipte scholen gevonden in de regio Mazarron. Yanneke zit er momenteel in het tweede middelbaar, Yetteke in het zesde leerjaar. En het Spaanse onderwijs moet je heus niet onderschatten, het is veeleisend en er gaat veel aandacht naar taalonderwijs. Zo worden sommige vakken volledig in het Engels of (…) Lees het hele bericht

ook-historische-braderienacht-was-voltreffer

Ook historische Braderienacht was voltreffer

Later op de middag is de menigte in de Koolmijnlaan alleen nog maar toegenomen. Ook de deelnemende wagens aan de Braderienacht Heusden Historic konden op een massa belangstelling bogen. Wellicht is hiermee een nieuwe traditie ingeluid, want er waren ook zeer veel deelnemers die op pad gingen voor de zoektocht. (foto's Ronny Vanthienen)

stoeien-in-kwb-speelstraat

Stoeien in KWB-speelstraat

KWB Eversel organiseerde voor de 3de keer een reuzenspeelstraat. De parking van Sint-Baaf werd omgetoverd tot een speeltuin voor groot en klein: een groot springkasteel, volksspelen, gekke fietsen, oude volksspelen, ... Ook de Zumba-initiatie kende veel bijval. Om nog maar te zwijgen van de populariteit van de gratis pannenkoeken. (foto's Rita Vanhove)

duizenden-overrompelen-braderie

Duizenden overrompelen Braderie

Ook na 63 jaar is de Braderie in Winkelcentrum Cité nog springlevend. Het mooie weer en de vele animaties en attracties zorgden voor een complete overrompeling, het was er heel de namiddag tot in de vooravond over de koppen lopen. De duizenden toeschouwers konden dan ook genieten van erg leuke animatie. De koopjes lopen ook nog morgen. (foto's Ronny Vanthienen)

inbraak-in-heikant

Inbraak in Heikant

De bewoners van een huis aan de Heikant kwamen gisteravond rond 9 uur thuis. Daar stelden ze vast dat er ingebroken was. De daders zouden buit hebben gemaakt. In de Koolmijnlaan is gisteravond kort over negen uur een bejaarde fietser aangereden door een auto. De fietser raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

kvv-wint-derby-tegen-sk-06

KVV wint derby tegen SK 06

Ook een derby in de vierde provinciale van het voetbal. Daar won KVV Heusden-Zolder met 3-0 van SK Heusden 06. Statie Zolder verloor met 3-1 bij Excelsior Hamont.

anadol-is-momenteel-de-ploeg-van-hier

Anadol is momenteel dé ploeg van hier

Een spektakulaire derby in derde provinciale A van het voetbal, daar versloeg FC Anadol FC Bolderberg met 5-2. (foto's Yves Maex)

nieuwe-zege-voor-rp-products

Nieuwe zege voor RP Products

In het bedrijfsvoetbal moest alleen RP Products dit weekend aan de slag, het won met 2-4 bij Palmaers Bilzen. Het blijft daardoor voorlopig aan de leiding.

braderie-kwam-al-heel-vroeg-op-gang

Braderie kwam al heel vroeg op gang

Het lijkt wel een traditie te worden dat de organisatoren van de Braderie in het winkelcentrum Cité een afspraak hebben met de zon op hun hoogdag. Daardoor heerste er al in de ochtend een gezellige drukte en waren er veel belangstellenden voor de standhouders van de rommelmarkt. Op dat ogenblik waren ook al schapen en alpaca's neergestreken en een heel peloton vesparijders. En dan moest het hoogtepunt nog komen. (foto's Ronny Vanthienen)

vandaag-gezien-27-september-2015

Vandaag gezien

In de ochtenddauw kon Marcel Gybels vanmorgen dit reetje vastleggen. De fotograaf is duidelijk wel betrapt ...

zolder-heeft-weinig-moeite-met-maasmechelen

Zolder heeft weinig moeite met Maasmechelen

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A Maasmechelen A verslagen met 88-65. Zolder nam vanaf de start de leiding en kon het eerste kwart met een lichte voorsprong afsluiten, in het tweede kwart werd die nog uitgebouwd. Het derde quarter was voor beide ploegen eentje met vele missers, en in het vierde waren de bezoekers helemaal de draad kwijt. Zolder behoudt daarmee het maximum. UPDATE In tweede provinciale heeft Berkenbos '95 van Gems (…) Lees het hele bericht

het-klonk-inderdaad-tres-chique

Het klonk inderdaad 'très chique'

De Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden speelde in de Muzeschouwburg voor een goed gevulde zaal. Alle muzikanten gaven het beste van zichzelf in een tocht langs verschillende landen en onder vakkundige leiding van Wim Lauryssen. Ze hadden het publiek vooraf 'Musique Très Chic! beloofd en dat kreeg het: piano, viool en zelfs zang versterkten mee de harmonieklanken versterken tijdens dit zeer divers jaarconcert in samenwerking met de gemeentelijke cultuurraad. (foto's An Maex)

zeldzame-vlaamse-vogels-5

Zeldzame Vlaamse vogels (5)

Geef toe, dit is een ronduit prachtig exemplaar, en bovendien helemaal geen exotische vogel maar een op en top inlands vuurgoudhaantje, zij het een vrouwtje. (foto Stefan Was)

eerst-vergaderen-daarna-fuiven

Eerst vergaderen, daarna fuiven

Voorafgaand aan de traditionele fuif 'Cornichon Decadence' had de jeugdraad vanavond in jeugdhuis Distel een ontmoeting georganiseerd met burgemeester Mario Borremans en schepen van jeugd Funda Oru. Het was de bedoeling om vragen te stellen over het jeugdbeleid en suggesties te doen. Er waren vooraf ook de nodige vragen voorbereid, maar de opkomst voor de 'algemene vergadering' stond toch niet echt in verhouding tot de opkomst voor de fuif. Hopelijk leidt de inhoud van de vergadering wel tot concrete plannen. (foto's Julien Maebe)

golf-van-diefstallen

Golf van diefstallen

in Heusden-Zolder heeft de politie een druk etmaal achter de rug. Het begon gisteravond kort over zeven uur met een diefstal uit een auto aan de Beringersteenweg. Even over half tien moest de politie richting Rode Kruisstraat waar twee groepen jongeren slaags geraakt waren. Kort voor half twee kwam een bewoonster van de Lusthofstraat thuis en zag dat heel haar huis overhoop was gehaald door inbrekers. In de Van Dijcklaan zijn vanmorgen vroeg twee woninginbraken ontdekt en in de Alice (…) Lees het hele bericht

groeten-uit-mazarron-4

Groeten uit Mazarron (4)

Binnen Finca Buen Gusto is er een duidelijke takenverdeling. Claudia zorgt dat de B&B in orde is. En ze neemt ook de tuin voor haar rekening. Eigenlijk gaat het om een heus domein - je moet in Spanje verplicht verschillende ha grond mee aankopen - maar Claudia en Eric hebben maar een deel in gebruik. Je treft er onder meer olijfbomen, sinaasappelbomen, notenbomen, vijgenbomen, enz. Claudia is ook aan het experimenteren met (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-26-september-2015

Vandaag gezien

Dit zouden de eitjes van de naaktslak zijn, sommigen beweren daarvan dat het een delicatesse is. We laten het over aan anderen om dat na te gaan ... (foto Roger Convents)

streaming-guitars-in-het-muzecafe

Streaming guitars in het Muzecafé

The Guitar Collection dat was gisteravond in het Muzecafé shaking vanaf het eerste moment. Bill Roseman, Chris Peeters en Marty Townsend , 3 guitarheroes met elk een eigen gitaarsound deden de temperatuur enorm stijgen in een overvolle tent, en liefhebbers van de betere funky blues en rock konden zich duidelijk amuseren. 4 bisnummers werden dan ook als te weinig ervaren ...
(meer foto's van Ria De Clerck)

de-kijk-van-richie-164

De kijk van Richie

Jaja, de herfst is begonnen.

expo-vrije-grafiek-in-kasteel-meylandt

Expo vrije grafiek in kasteel Meylandt

In kasteel Meylandt was er vrijdagavond veel belangstelling voor de opening van de tentoonstelling vrije grafiek, weer één van de expo's die deel uitmaken van de viering van 50 jaar academie. Ook nu weer zijn er heel wat boeiende werken bijeengebracht, die het onderwerp van menig gesprek vormden. Eigenlijk gaat het om drie projecten die de veelzijdigheid van grafiek tonen: een grafiekmap waarin studenten en leerkrachten hun visie op feest verbeelden, een reeks zelfportretten en tenslotte moesten ook de muren en zuilen eraan geloven. De expo kun je nog bezoeken tot en met 18 oktober, tijdens de openingsuren van de academie, van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 22 uur, op zaterdag van 8u30 tot 12u30.

natuurpareltjes-in-de-eigen-tuin

Natuurpareltjes in de eigen tuin

Stefan Was kuierde samen met kleindochter Lena wat rond de deur en ontdekte een hele reeks natuurjuweeltjes in zijn eigen tuin in de Geenrijt.

zeldzame-vlaamse-vogels-4

Zeldzame Vlaamse vogels (4)

En ook deze roodborsttapuit gaat sinds enkele dagen met een juweel door het leven, zij het dan een ringetje waarmee hij altijd kan geïdentificeerd worden. (foto Stefan Was)

sfc-leerlingen-lopen-voor-st-vincentius

SFC-leerlingen lopen voor St.-Vincentius

Het Sint-Franciscuscollege hield vandaag zijn traditionele collegecross. Daar wordt telkens het symbolische startschot gegeven voor de activiteiten in het kader van missie [!] sfc. Ook iemand van Sint-Vincentius was aanwezig omdat die vereniging in 2015-2016 het kapstokproject van missie [!] sfc is. In de context van de huidige (…) Lees het hele bericht

groeten-uit-mazarron-3

Groeten uit Mazarron (3)

'Leven als God in Spanje', dat is het eerste waaraan je denkt als je Eric en Claudia Philips-Peeters in de blakende ochtendzon op het terras van hun Finca Buen Gusto aantreft. Die indruk klopt natuurlijk voor een stuk, maar als je een restaurant met B&B runt, dan moet er ook gewerkt worden, elke dag opnieuw. Eric en Claudia geven toe dat ze dat tegenwoordig ook volgens het Spaanse ritme doen, maar toch, er moeten dagelijks verse producten ingekocht worden, alles moet verwerkt (…) Lees het hele bericht

een-race-aan-een-slakkengangetje

Een race aan een slakkengangetje

Het natte weer van de jongste dagen heeft de slakken in beweging gebracht. De bovenste lijkt wel als eerste de eindmeet te overschrijden, maar het is ons niet gemeld hoeveel dagen de race over 20 meter heeft geduurd. Het onderste exemplaar scheidt zoveel slijm af, dat het zich misschien heeft geforceerd tijdens dezelfde race. (foto's Marcel Gybels)

jonge-atleten-geven-alles-in-veldloop

Jonge atleten geven alles in veldloop

Alle leerlingen van de zes leerjaren van het lager onderwijs in Heusden-Zolder hebben zich deze voormiddag de ziel uit het lijf gelopen tijdens de traditionele scholenveldloop op De Veen. Op het middenveld van het atletiekstadion was een parcours uitgestippeld dat werd aangepast naargelang de leeftijd en de aankomst lag telkens op de piste voor de tribune. Ze liepen in het totaal 12 crossen, 6 voor de jongens en evenveel voor de meisjes. De lopers en uiteraard de podiumlaureaten werden luid (…) Lees het hele bericht

opletten-voor-valse-bankbiljetten

Opletten voor valse bankbiljetten

De handelaars worden gewaarschuwd voor een man die betaalt met valse briefjes van 50 euro. Een winkel op Cité kreeg gisteren liefst twee valse briefjes van 50 euro. Er is ondertussen een duidelijk signalement van de man doorgegeven, zo ligt zijn rechterarm in het gips en draagt hij een grote zwarte bril. Handelaars moeten opletten en bankbiljetten best extra nakijken.

het-weer-veel-zon-2

Het weer: veel zon

De kern van hogeluchtdrukgebied bevindt zich vlakbij onze regio, waarbij de volgende dagen wolken nauwelijks kans krijgen om te bestaan. Er wordt echter koele lucht vanuit het noordoosten aangevoerd en er staat een schrale wind. Aanvankelijk is er mist mogelijk, maar die kans verdwijnt stilaan.
Morgen is er kans op nevel, mist en lage bewolking in de ochtend. Lokaal kan er zelfs dichte mist voorkomen. Later in de ochtend breekt de zon door en vooral na de middag zijn er flinke zonnige perioden bij (…) Lees het hele bericht

diefstal-uit-hotelkluisjes

Diefstal uit hotelkluisjes

Vanuit een hotel aan de Sterrenwacht  is in de loop van de ochtend een klacht wegens diefstal ingediend. Daar was een kluisje opengebroken en een onbekende haalde de inhoud eruit.

gewonde-bij-botsing-aan-vogelsancklaan

Gewonde bij botsing aan Vogelsancklaan

Aan de Vogelsancklaan, ter hoogte van het op- en afrittencomplex 28 van de E 314 zijn vanmorgen rond half 7 twee wagens gebotst. Bij dat ongeval viel een gewonde.

award-voor-klantvriendelijke-handelaars

Award voor klantvriendelijke handelaars

De 63ste Braderie in het winkelcentrum Cité is open, en daar ging uiteraard ook een officieel moment aan vooraf, waarvoor heel wat handelaars, leden van de middenstandsraad en het gemeentebestuur voor opdaagden, het was trouwens gekoppeld aan een ondernemerscafé van UNIZO. Schepen van middenstand Jeanne Prikken greep in haar toespraak nog even terug naar het strategisch-commercieel plan dat Cité onmiskenbaar vastlegt als belangrijkste winkelcentrum met 18.000 vierkante meter (…) Lees het hele bericht

wist-je-dat-80-gemeentegebouwen

Wist je dat ... 80 gemeentegebouwen

Het gemeentebestuur heeft liefst 80 gebouwen in eigendom. Daarvoor wordt continu gezocht naar aanpassingen om de kosten te beperken. Zo werd onlangs de buitenschrijnwerking van de pastorij van Zolder vervangen. Voor 13.375 euro werden zowel het glas als de raam- en deurprofielen vernieuwd. Het enkel glas werd vervangen door hoogrendementsglas. Half september werd gestart met de plaatsing van nieuwe raam- en deurprofielen met hoogrendementsglas in Het Heem waar enkele afdelingen van onze academie ondergebracht zijn. Infrax geeft voor beide werken subsidies.

zeldzame-vlaamse-vogels-3

Zeldzame Vlaamse vogels (3)

Ook deze vogel werd gevangen, en vervolgens met een ringetje aan weer vrijgelaten. De snor, een op zijn minst merkwaardige naam. (foto Stefan Was)

wat-kost-de-brandweer

Wat kost de brandweer?

Mensen weten niet altijd wat het kost om de hulpdiensten in te schakelen. Daardoor zijn ze vaak bang om de brandweer snel te bellen bijvoorbeeld bij een klein brandje, maar dat is dus zeer onverstandig. Branden bestrijden, brandgevaar of ontploffingsgevaar vermijden door de brandweer is immers gratis, ook mensen redden uit gevaarlijke situaties, dieren in nood redden, helpen bij overstromingen of rampen, CO-metingen, ... worden niet aangerekend. Daarnaast zijn er taken waarvoor je wel een factuur (…) Lees het hele bericht

groeten-uit-mazarron-2

Groeten uit Mazarron (2)

Voor je 's morgens vanuit de Finca Buen Gusto (of de boerderij van de goede smaak) vertrekt om de streek te verkennen, geeft gastheer Eric Philips je steevast een aantal tips mee. Zoals de havenstad Cartagena die we vandaag bezochten, het doet voor ons een beetje vreemd aan een zeehaven tussen de bergen te zien liggen. En het gaat dan ook nog eens naast elkaar om een vissershaven, een jachthaven en een militaire haven. (…) Lees het hele bericht

raar-verloop-van-de-gemeenteraad

Raar verloop van de gemeenteraad

In alle eerlijkheid, we waren er zelf niet en hebben het maar van horen zeggen, maar de gemeenteraad van vanavond heeft blijkbaar een merkwaardig verloop gekend. Er waren sowieso al maar amper 10 punten geagendeerd en drie zijn er dan nog niet behandeld. De verlenging van de huurovereenkomst met Limburgs Landschap voor de Schansbeemden en de Laambeekvallei is uitgesteld. En ook de twee punten voor de fel gecontesteerde procedure voor de aanstelling van een nieuwe financieel beheerder, zijn van de agenda afgevoerd.

1-overtreder-op-bromfiets-kan-ontkomen

1 overtreder op bromfiets kan ontkomen

In het kader van de actie rond veilig schoolverkeer ging de politie deze keer een kijkje nemen aan VLS Berkenbos. De inspecteur kon slechts 1 van de 2 bromfietsers met passagier onderscheppen die met onaangepast rijgedrag en zonder valhelm voor de schoolpoort snorden. Een bestuurder van een auto aan de schoolpoort krijgt een boete van € 110 wegens het niet dragen van de gordel. Voorts waren er snelheidscontroles in de Kanaalweg. 7 op 72 reden te snel. In de Koerselsebaan werden 2 overtreders op 18 betrapt. Inde Terrillaan reden 9 op 95 gecontroleerden te snel.

adil-en-bilall-in-muze

Adil en Bilall in Muze

De schouwburg van Muze raakte gisteren goed gevuld voor 'Visage' de film van Adil El Arbi en Bilall Fallah die je een inkijk biedt in het Brussel dat velen van ons niet kennen. De stad waar een dagelijkse struggle for life heerst in bepaalde delen. In het nagesprek vertelde Bilall ook al uitvoerig over de nieuwste film 'Black' die nu al in de prijzen valt.

inbrekers-slaan-op-de-vlucht

Inbrekers slaan op de vlucht

In de Uilshoek hebben onbekenden een poging tot inbraak gedaan. Eerst hadden ze herhaaldelijk aangebeld, vervolgens door het raam gekeken. Toen ze uiteindelijk merkten dat er iemand thuis was, stoven ze weg in een rode bestelwagen.

quiz-voor-de-sint-jan-berchmansschool

Quiz voor de Sint Jan Berchmansschool

De ouderraad van de Sint Jan Berchmansschool organiseert op zaterdag 31 oktober voor de 2de keer de Berchmannekesquiz in de Vierseleer. Ploegen van 4 tot 6 personen kunnen zich met elkaar meteen in een reeks vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Er zijn leuke prijzen te winnen. Deelnemen kost € 18 per ploeg. De inschrijving is pas rond na storting van de som met vermelding van de groepsnaam op BE63 7350 1763 6608 . Meer info: ouderraad_viversel[!]hotmail.com 0476 47 95 97

zeldzame-vlaamse-vogels-2

Zeldzame Vlaamse vogels (2)

Ook dit is weer een specialleke in ons Vlaams vogelbestand, de porseleinhoen. Stefan Was kon de vogel fotograferen meteen nadat hij geringd was.

bloed-geven-de-komende-weken

Bloed geven de komende weken

Het Rode Kruis komt de komende weken weer naar Heusden-Zolder voor bloedinzamelingen. Op donderdag 1 oktober strijkt het team neer in de Witte Zaal in Bolderberg. Op maandag 5 oktober is de afspraak in Ons Huis in Berkenbos. En tenslotte op dinsdag 6 oktober worden de bedjes gespreid in Sint-Baaf Eversel. Iedereen kan er langskomen tussen 18 uur en 20u30.

groeten-uit-mazarron-1

Groeten uit Mazarron (1)

Uw vertrouwde Internetgazet heeft enkele dagen haar tenten opgeslagen in het Spaanse Mazarron. Trouwe lezers weten dat onze dorpsgenoten Eric en Claudia Philips-Peeters daar een kleine vier jaar geleden na een tussenstop in Frankrijk samen met hun dochters Yanneke en Yetteke zijn neergestreken. Voordien waren ze gekend van hun frituur in de Sint-Maartenlaan maar in Spanje, de buurt van Murcia,hebben ze een heel nieuw leven uitgebouwd in Finca Buen Gusto, een restaurant met B&B erbij. Ze kozen daarbij niet voor een gebied dat platgelopen wordt door het massatoerisme, maar voor het authentiek Spanje. En het restaurant is blijkbaar erg populair, het zat vanavond vol en je hoort er zowat alle talen spreken. Ook de buurtbewoners zijn er te vinden voor de kunsten van kok Eric en de charmes van gastvrouw Claudia. We zijn vertrokken voor enkele dagen Internetgazettos.

het-weer-mooi-najaarsweekend

Het weer: mooi najaarsweekend

Een hogedrukgebied bouwt op over onze streken en brengt in het weekend rustig en droog najaarsweer. De aanwezige lucht is vochtig in de onderste lagen van de atmosfeer, waardoor er kans op mist is. Ook na het weekend houdt het rustige weer aan.
Donderdag domineren wolken, maar het is meestal droog en het kwik komt iets hoger uit bij 17 graden.
Vrijdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af, vooral na de middag is er meer zon. Maxima rond 18 graden.
Zaterdag is er flink (…) Lees het hele bericht

studenten-op-bezoek-bij-de-lokale-politie

Studenten op bezoek bij de lokale politie

Naar jaarlijkse traditie ontving de politie de studenten van het 7de jaar veiligheidsberoepen van het SFC. Een 20-tal scholieren kregen toelichting over de werking van de Lokale Politie. Ze mochten cellen, verhoorlokalen, confrontatielokaal, dispatching, onthaal en recherchelokalen bekijken. Voorts werd inzage gegeven in bewapening, vingerafdruktechnieken, snelheids- en curvometer. Adem- en speekseltest werden afgenomen en politievoertuigen konden bezichtigd worden. Inspecteurs verschaften de nodige uitleg. Misschien maken enkele leerlingen de overstap naar de politie-opleiding en kunnen ze op die manier het korps vervoegen...

uitgeregende-multiculturele-markt

Uitgeregende multiculturele markt

Tijdens een uitgeregende multiculturele markt waren er slechts een handvol marktbezoekers. Toch parkeerden 2 bestuurders zonder speciale kaart hun voertuig op een parkeerplaats voor personen met een beperking wat hen een boete van € 110 opleverde. Eén marktbezoeker negeerde een toegangsverbod in de Koeltorenlaan.

snelheidscontroles-81-te-snel-in-de-dorpsstraat

Snelheidscontroles: 81% te snel in de Dorpsstraat

Naar aanleiding van klachten van buurtbewoners voerde de verkeersdienst van de lokale politie snelheidscontroles uit. 353 voertuigen passeerden het flitstoestel. Liefst 124 van hen (35% !) reden te snel. In de Dorpsstraat negeerden 87 op 107 bestuurders de 50 km/u. Een record van 81 % overtreders! In de OLV-straat reden 37 chauffeurs op 226 te snel en in de Obbeekstraat 7 op 22.
Opmerkelijk: in de Halvijvers en de Ubbelstraat werden geen inbreuken vastgesteld.

63ste-braderie-heeft-voor-elk-wat-wils

63ste Braderie heeft voor elk wat wils

De handelaars van Winkelcentrum Cité organiseren tussen vandaag en maandag hun 63ste braderie, er zijn er nog weinig in ons land met zo'n gigantische traditie. . Met de jaren is vooral de braderiezondag – dit jaar dus 27 september – uitgegroeid tot een volksfeest waar als het weer wat meezit meer dan 20 000 mensen rondlopen. Er wordt niet echt rond een thema geprogrammeerd, iedere handelszaak werkt zich op een eigen manier in de kijker. Ook de gezamenlijke animatie is een (…) Lees het hele bericht

vrijdag-scholenveldloop-en-sportbeurs

Vrijdag scholenveldloop en sportbeurs

Nu vrijdag heeft in De Veen voor de 39ste keer de gemeentelijke scholenveldloop plaats, die ook dit jaar gecombineerd wordt met een sportbeurs. De scholenveldloop speelt zich volledig in de voormiddag af, met om 9u30 de eerste start voor het zesde leerjaar en om 11u20 de laatste start voor het eerste leerjaar. In het totaal gaat het om 12 lopen, want per leerjaar lopen ook de jongens en meisjes apart. Daarbuiten kunnen ze zich uitleven op de sportbeurs waar ze onder leiding van trainers en (…) Lees het hele bericht

zeldzame-vlaamse-vogels-1

Zeldzame Vlaamse vogels (1)

Enkele weken geleden meldden wel al dat het jaarlijkse ringen van de vogels weer gestart was. Nu vordert dat seizoen met rasse schreden, want de vogeltrek is volop aan de gang. Stefan en Lode Was zijn daarbij telkens van de partij en ze bezorgden ons enkele zeldzame Vlaamse pareltjes. We beginnen vandaag met de braamsluiper.

deze-week-ophaling-kleding

Deze week ophaling kleding

In al de commotie rond de kledingcontainers en het decor voor overlast dat ze vaak vormen, is al eerder geopperd geweest om afgedankte, maar nog bruikbare kleding aan de Kringloopwinkel te geven. Welnu, deze week is daar een kans toe, want nu donderdag rijden de mensen van de Kringwinkel langs de straten om de kledingzakken op te halen. Die zou iedereen in zijn brievenbus moeten gevonden hebben.

vandaag-gezien-22-september-2015

Vandaag gezien

't Zijn natte dagen en toch verzet de natuur in Bolderberg zich hardnekkig tegen de opkomende herfst. Een orchidee, de laatste blaassiline en een huisjesslak. Overigens, officieel begint de herfst 2015, morgenvroeg om 10u20. (foto's Jan Leijskens)

hoe-kan-iemand-langer-thuis-blijven-wonen

Hoe kan iemand langer thuis blijven wonen?

Ziekenzorg Bolderberg organiseerde een vormingsnamiddag rond het thema 'Thuis blijven wonen'. 40 deelnemers volgden aandachtig de projectie en uitleg rond drie hoofdonderwerpen. Zo werden de letterlijke valkuilen in huis bekeken, maar ook welke premies er onder welke voorwaarden kunnen aangevraagd worden bij Vlaanderen als de woning moet aangepast worden. En de CM-dienst die voor de begeleiding zorgt, werd voorgesteld. De aanwezigen stelden nadien nog heel wat vragen. (foto's Roger Convents)

samen-koken-en-leren-van-elkaar

Samen koken en leren van elkaar

Op 18 oktober opent de zevende Berenkast van Heusden-Zolder aan seniorencentrum De Zandloper. Omdat kookboeken de grootste hit zijn in de andere zes Berenkasten, organiseerden de senioren samen Het Berenhuis een aantal kookworkshops. Centraal staat daarbij elkaar ontmoeten rond de keukentafel. Vanmorgen kookten 14 bewoners van serviceflats Carpe Diem en van opvangcentrum De Bark samen een wereldse maaltijd met biologische en fairtradeproducten. Ondanks taal- , cultuur- en (…) Lees het hele bericht

kinderen-zonder-gordel-in-niet-verzekerde-auto

Kinderen zonder gordel in niet-verzekerde auto

De start van de repressieve acties leverde al meteen enkele weinig fraaie resultaten op. In de schoolomgeving van De Schans stelde de verkeersdienst 4 overtredingen wegens het niet dragen van de gordel. De kinderen werden vervoerd in een niet-verzekerde wagen. De auto is in beslag genomen en getakeld. Een ouder die reed met de gsm in de hand krijgt een boete van € 110. Voorts zijn 3 jongeren-pv's en één proces-verbaal van waarschuwing opgesteld. 3 bestuurders negeerden het toegangsverbod aan de collegecampus in Berkenbos.

politie-voert-controles-rond-scholen-op

Politie voert controles rond scholen op

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie veilig schoolverkeer - van 1 tot 25 september - voerde de politie het toezicht op aan de schoolpoorten en de schoolroutes. De inspecteurs wezen de ouders op de gordelplicht en gebruik van kinderzitjes, correct parkeren en aangepaste snelheid. Scholieren werden attent gemaakt op hun rijgedrag. In de laatste week wordt repressief opgetreden. Daarbij hangen de volgende boetes de overtreders boven het hoofd: niet dragen van de gordel (…) Lees het hele bericht

werken-michel-scheperslaan-verplaatst-naar-lente

Werken Michel Scheperslaan verplaatst naar lente

De werken in de Michel Scheperslaan, die normaal nu op volle toeren moesten draaien en eind deze maand klaar zouden zijn, worden uitgesteld tot na de winter. De werken hebben vertraging opgelopen door wegenwerken op het grondgebied van Houthalen-Helchteren en door onvoorziene weersomstandigheden. Als het veel regent, kan de kwaliteit van de bestrijkings- en slemwerken niet gegarandeerd worden. Daarom zal er ten vroegste eind april, begin mei opnieuw gestart worden, als de temperaturen voldoende hoog zijn. De bushaltes worden dit jaar nog wel toegankelijk gemaakt.

jeugdraad-vergadert-en-swingt-zaterdag-in-distel

Jeugdraad vergadert en swingt zaterdag in Distel

Zaterdag 26 september organiseert de jeugdraad voor de 10de keer de inmiddels bekende fuif Cornichon Decadance in jeugdhuis Distel. Het is een jubileumeditie en daarom wordt het een feestje met als thema Beestenbos. De jeugdraad trakteert bovendien als er 150 personen verkleed in dit thema opdagen. Iedereen wordt dus verwacht in leeuwenpakje, apenkostuum, berenvel, ... om vanaf 21 ur te komen dansen op de beats van DRS, Blueshades, Bizonn, Beatcontrol en Gruth Laweit. Wie (…) Lees het hele bericht

neos-bezocht-alden-biesen

NEOS bezocht Alden Biesen

NEOS Heusden-Zolder heeft tegenwoordig een drukke activiteitenagenda. Nu wandelde het gezelschap door het mooie Haspengouws landschap in de omgeving van het kasteel van Alden Biesen. En dat werd gepast afgerond in het Apostelhuis.

wat-ze-al-niet-vergaderen-noemen

Wat ze al niet vergaderen noemen ...

De dorpsraad van Heusden-Centrum beweert gisteravond een vruchtbare vergadering achter de rug te hebben, maar de leden werden wel betrapt terwijl ze voltallig de laatste smoutebollen van de kermis aan het verorberen waren.

vandaag-gezien-21-september-2015

Vandaag gezien

De hele spreeuwenfamilie verzamelt op een elektriteitsdraad in Heusden, hoewel één koppeltje het niet helemaal eens lijk te raken over de richting. (foto's Marcel Gybels)

meet-amp-greet-met-adil-el-arbi-en-bilall-fallah

Meet & greet met Adil El Arbi en Bilall Fallah

Een tip voor filmliefhebbers want Adil El Arbi en Bilall Fallah komen nu woensdag zelf naar Muze voor een meet & greet na de voorstelling van hun film Image. Die wordt om 20u15 vertoond. De film is zopas tijdens het filmfestival in Oostende bekroond met de Publieksprijs. En hun nieuwste film 'Black' won dit weekend de Dropbox Discovery Award op het Internationaal Filmfestival in Toronto. Image is een entertainende mediathriller die tegelijk een persoonlijk en (…) Lees het hele bericht

een-tutjesboom-voor-de-kleuters

Een tutjesboom voor de kleuters

In Denemarken en Zweden bestaat er een jarenlange traditie waarbij peuters van drie jaar hun fopspeen komen hangen in een tutjesboom. En dat leek juffrouw Esmeralda van het wijkschooltje van De Toverfluit in Ubbersel ook een leuk idee. Voor een peuter is het vaak moeilijk om afscheid te nemen van zijn tutje, terwijl dat nodig is om een open beet en scheve tandgroei te vermijden. Een tutjesboom kan een oplossing zijn: de kinderen zien met eigen ogen dat het al enkele andere (…) Lees het hele bericht

thierry-deflandre-weg-bij-circuit-zolder

Thierry Deflandre weg bij Circuit Zolder

FLASH Circuit Zolder neemt afscheid van algemeen directeur Thierry Deflandre. In een persbericht stellen voorzitter Jacques Heynen van de raad van bestuur en Deflandre zelf dat 'in onderling overleg is overeengekomen het mandaat te beëindigen per einde dit jaar.' Hij zal nog wel de lopende zaken afhandelen tot eind dit jaar. Wat er precies aan de grondslag ligt van deze beslissing, en of het gaat om om een genomen of gekregen ontslag, is momenteel nog niet duidelijk. Na een hele reeks directeurswissels na korte periodes nam Thierry Deflandre 5 jaar geleden het heft in handen. Sindsdien werden heel wat nieuwe initiatieven genomen, en werden de 24 uren terug op de sporen gezet.

11-snelheidsmaniakken-leveren-rijbewijs-in

11 snelheidsmaniakken leveren rijbewijs in

Na klachten over onaangepast rijgedrag hield de politie snelheidscontroles en daarbij zijn 11 rijbewijzen ingetrokken, meer dan bij een hele SLim-actie. In Het Heike reden liefst 73 bestuurders op 148 te snel. 6 snelheidsduivels die tot 100 km/u reden, spelen hun rijbewijs kwijt. In de Everselkiezel betrapte de politie 18 overtreders op 154. Het rijbewijs van 2 racers die 110 haalden waar maar 50 mag, wordt ingetrokken. Ook in de Dorpsstraat zijn flagrante overtredingen (…) Lees het hele bericht

de-verenigde-vrienden-doen-het-tres-chic

De Verenigde Vrienden doen het très chic

'Musique, très chic! dat is de veelbelovende titel van het concert dat de
Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden zaterdag 26 september om 20 uur geeft in Muze. De cultuurraad van Heusden-Zolder stelt één keer per jaar in een beurtrol de Muzeschouwburg ter beschikking van één van de plaatselijke harmonieën, dit jaar dus Heusden-Centrum. De afgelopen weken hebben de (…) Lees het hele bericht

eef-van-acker-nu-al-in-de-memories

Eef Van Acker nu al in de memories

Eef Van Acker Quartet stelde in het Muzecafé hun nieuwe CD 'Shaping Memories' voor. De kleurvolle stem van Eef domineerde in een alternerend swingend en ontroerend samenspel met drie uitstekende muzikanten. Bram Weijters, altijd virtuoos op piano, Janos Bruneel met prachtige baselines in de vingers en Jelle Van Giel full power op de drums, zorgden niet alleen voor ondersteunende muziek, met hun solo's vervolledigden ze de boeiende performance. (foto's Ria De Clerck)
(meer foto's)


burgerforum-over-gastvrije-gemeente

Burgerforum over gastvrije gemeente

Na het succes van het eerste burgerforum in Heusden-Zolder - met een grote opkomst en veel enthousiasme - volgt op dinsdag 29 september om 20 uur een tweede bijeenkomst in Muze. Het initiatief gaat uit van de werkgroep interreligieuze en interlevensbeschouwelijke dialoog. Centrale thema daarbij volgende week is 'Heusden-Zolder gastvrije gemeente' en de avond zal opnieuw opgebouwd worden met gesprekken in grote groep en kleinere opstellingen, waarbij iedereen naar elkaars verhaal luistert. Sinds de vorige keer is de situatie alweer drastisch veranderd nu heel Europa, en ook onze streek, te maken krijgt met de vluchtelingenstroom. Het maakt de discussie moeilijker en boeiender.

vanthoor-pakt-constructeurstitel-in-de-endurance

Vanthoor pakt constructeurstitel in de Endurance

De Belg Wolfgang Reip, de Japanner Katsumasa Chiyo en de Brit Alex Buncombe zijn de nieuwe kampioenen in de Blancpain Endurance Series Pro Cup. In de laatste manche op de Duitse Nürburgring had het trio van Nissan zondag aan een derde plaats genoeg voor de titel. Bij de constructeurs was de titel voor het Belgische Audi Club Team WRT. Dat was te danken aan de vierde plaats die Laurens Vanthoor in de Audi R8 LMS Ultra pakte samen met de Nederlander Robin Frijns en de Fransman Karl Vernay.

kwb-bolderberg-op-uitstap-naar-mons

KWB Bolderberg op uitstap naar Mons

De KWB van Bolderberg maakte een daguitstap naar het Waalse Mons. Het werd een kunstzinnig bezoek waarbij zelfs Adamo hun met zijn muzikale begeleiders opwachtte. (foto's Jan Leijskens)

vandaag-gezien-20-september-2015

Vandaag gezien

Een gewone krabspin zit geduldig op de loer. (foto Jan Leijskens)

vrsecky-bezorgt-ook-freightliner-een-zege

Vrsecky bezorgt ook Freightliner een zege

Voor het eerst dit weekend mocht de Freightliner-stal juichen want het was de Tsjech David Vrsecky die de vierde en laatste truckrace van het weekend won. Hij liet de MAN-rijders Norbert Kiss (Hongarije) en René Reinert (Duitsland) respectievelijk 3 en 19 seconden achter zich. Kiss scoorde heel wat punten dit weekend en lijkt met nog twee races te gaan - Jarama en Le Mans - op weg naar de titel. De organisatie blikt overigens terug op een geslaagd weekend, het mooie herfstweer en het spektakel en de show buiten de races lokten heel wat volk naar het circuit.

verlies-voor-sk-en-kvv

Verlies voor SK en KVV

In de vierde provinciale A van het voetbal moest SK Heusden 06 alweer een nederlaag incasseren, 1-3 tegen Verbroedering Lommel. En ook een opdoffer voor KVV Heusden-Zolder dat met 4-0 verloor bij VV Lummen. Statie Zolder speelde 3-3 tegen SV Peer.

winst-voor-anadol-en-bolderberg-1

Winst voor Anadol en Bolderberg

In derde provinciale A van het voetbal hebben onze beide ploegen het prima gedaan. FC Anadol won met 2-1 van Stal Sport en FC Bolderberg versloeg Hechtel FC met 3-1. Volgende zondag staat Anadol-Bolderberg op de kalender.

norbert-kiss-weer-de-snelste

Norbert Kiss weer de snelste

In de derde race van de FIA Truck Grand Prix waren het vanmiddag weer grotendeels dezelfde racers in de hoofdrol. De Hongaar Norbert Kiss was de snelste in zijn MAN, met 6 seconden voorsprong op Antonio Albacete in een MAN en 11 seconden op de Duitser Jochen Hahn, ook in een MAN. Adam Lacko viel uit.

jelle-geens-8ste-in-chicago

Jelle Geens 8ste in Chicago

Jelle Geens is achtste geworden in de tiende en laatste manche van de World Series triatlon in Chicago, Verenigde Staten. Geens deed 1u46:10 over de kwarttriatlon, die bestaat uit 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen. Hij laat weten dat hij super tevreden is met het resultaat. In de eindstand van het wereldkampioenschap staat hij op een 26ste plaats, en is daarmee veruit de eerste Belg. De Spanjaard Javiez Gomez (tweede in Chicago) is voor de vijfde keer wereldkampioen.

seat-boven-in-races-touringkampioenschap

Seat boven in races touringkampioenschap

In de eerste race van het Europees Touringcar kampioenschap was de Slovaak Mato Hornola in een Seat Léon Cup Racer de snelste voor zijn merkgenoten de Tjsech Petr Fulin en de Serviër Dusan Borkovic. UPDATE Ook in de tweede race van het touringkampioenschap stond er geen maat op het meesterschap van de Seat-bolides, ze namen de eerste vijf plaatsen in. Deze keer was het de Serviër Dusan Borkovic die won met minder dan 5 seconden voorsprong op de Tjsech Ronny Jost en de Slovaak Mato Homola.

eerst-lourenco-daarna-toch-rasse

Eerst Lourenco, daarna toch Rasse

De Fransman Jeremy Lourenco heeft de eerste race gewonnen van de Lotus Cup Europe. Na 18 rondes hield hij ruim 2 seconden voorsprong over op de Belg Gregory Rasse en bijna 4 seconden op de Brit Jonathan Walker. UPDATE Een Belgische overwinning in de tweede race van de Lotus Cup Europe, in een razendspannende eindspurt toonde Gregory Rasse toonde zich na 18 rondes 86 hondersten sneller dan de winnaar van vanmorgen Jeremy Lourenco. Een andere Fransman, Xavier Georges, volgde op meer dan een halve minuut.

de-onvoorspelbaarheid-van-gili

De onvoorspelbaarheid van Gili

Gili zette gisteravond in Muze weer heel wat mensen op het verkeerde been. (foto Lenscollectief)

de-benen-strekken-op-feest-van-de-burgemeester

De benen strekken op feest van de burgemeester

In de balzaal van Muze is zaterdagavond veel volk opgedaagd voor het 'Feest van de burgemeester'. Zoals bekend heeft burgemeester Mario Borremans dit jaar Sint-Vincentius als goede doel uitgekozen, geen toeval trouwens want er wordt alsmaar meer een beroep gedaan op deze organisatie die armen een steuntje geeft. De burgemeester mocht samen met zijn partner Daniëlle de dans inzetten, en dat was meteen het sein voor heel wat danslustigen om ook de beentjes te (…) Lees het hele bericht

verlies-voor-de-meeste-basketploegen

Verlies voor de meeste basketploegen

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A gewonnen met 49-79 bij Miners Beringen B. In tweede provinciale moest Heusden A het onderspit delven tegen Bree A, 54-72. In diezelfde reeks ging Berkenbos '95 zwaar onderuit tegen Union Leopoldsburg A, 85-43. In derde provinciale A moest Kajoba Zolder zich neerleggen bij het meesterschap van Alfa 2000 Achel A, 83-60. In de derde provinciale B heeft Heusden B met 61-55 gewonnen van Nieuwerkerken C. In vierde B verloor Heusden Z met 44-63 van Bilzerse C. De dames van Zolder A hebben met 49-39 gewonnen van Hasselt C.

vck-wint-vrij-makkelijk-in-genk

VCK wint vrij makkelijk in Genk

In het volleybal was VCK Bolderberg naar Wara Genk B getrokken met de intentie om iets te rapen. Dat maakten de spelers meten duidelijk door de thuisploeg in de achtervolging te duwen, set één werd dan ook binnengehaald. De tweede set ging op en af, tot halfweg VCK doorduwde onder impuls van Gert Palmers. Even leek in de derde set de vermoeidheid toe te slaan, maar al gauw helden de bordjes weer richting Bolderberg over en zo werd de eerste seizoenszege een feit. Uitslag 0-3 en setstanden: 20-25, 17-25 en 18-25.

show-in-eigen-streek

Show in eigen streek

Ook de F'16's van Kleine-Brogel bereidden zich vandaag in ons luchtruim voor op de Sanicole Airshow van morgen, voor hen zowat een thuiswedstrijd. (foto's Marcel Gybels)

kiss-en-lacko-vandaag-aan-het-feest

Kiss en Lacko vandaag aan het feest

Op de eerste racedag van de Truck Grand Prix kregen de toeschouwers meteen waar voor hun geld. De eerste van vier was voor de regerende Europese kampioen Norbert Kiss in zijn OXXO Truck MAN, voor Adam Lacko en Antonio Albacete. De oud-DTM vedette Ellen Lohr reed in haar… MAN naar een 6de stek. De tweede race startte op een nog steeds natte piste en na een mooi duel ging de zege naar Adam Lacko (Freightliner), voor de Duitser Jochen Hahn (MAN) en vorige de winnaar, Norbert Kiss. Ellen Lohr (…) Lees het hele bericht

wieze-boys-en-rp-products-blijven-winnen

Wieze Boys en RP Products blijven winnen

In het bedrijfsvoetbal blijven onze clubs het uitstekend doen. VK Wieze Boys won vandaag met 0-2 bij Pool Keramo. RP Products versloeg Kotem Vrij Vooruit met 4-0. Na drie wedstrijden staan beide samen aan de leiding met het maximum.

vandaag-gezien-19-september-2015

Vandaag gezien

Een herfstig beeld. (foto Jan Leijskens)

tine-en-marco-bespeelden-de-gevoelige-snaar

Tine en Marco bespeelden de gevoelige snaar

Gisteravond in Muze, Tine Reymer op het podium ... geen show maar een gevoel, een ervaring. Het verlangen om dit gevoel om te zetten in iets positiefs. Een uitstekende live-performance en dan was er nog Marco Z, de singer-songerwriter, die zijn publiek telkens weet te boeien met zijn rake teksten. Niet iedereen kan zeggen dat een vogel zijn leven op de kop heeft gezet. CD's en LP's vlogen dan ook over de toonbank na het concert. (meer foto's van Ria De Clerck)
(Meer foto's en clips op AfterMuzeClip)


gewonde-bij-aanrijding

Gewonde bij aanrijding

Op het kruispunt van de Dennenstraat en de Schansstraat heeft gisteravond rond negen uur een autobestuurder een man aangereden. Die laatste raakte daarbij lichtgewond en werd naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging.

wie-het-schoentje-past

Wie het schoentje past ...

Hoe worden schoenen gemaakt in een traditionele ambachtelijke fabriek? De leden van Neos Heusden-Zolder weten het, want zij brachten een bezoek aan schoenenfabriek Ambiorix in Tongeren. Daar zagen ze hoeveel uren handarbeid er nodig zijn voor je een nieuw paar kan aantrekken. En dan hoef je nog niet eens op grote voet te leven.

bieren-voorgesteld-in-een-boek

Bieren voorgesteld in een boek

Bij Stichting Kunstboek is zopas de editie 2015 van het boek 'All Belgian Beers' verschenen, een soort drietalige encyclopedie met een overzicht van de meeste Belgische bieren. In het totaal staan er meer dan 1600 bieren beschreven met daarbij een afbeelding van de fles en het uitgeschonken bier, maar ook een beschrijving van soort, aroma, smaak, kleur, samenstelling, sterkte en ideale serveertemperatuur. Uiteraard komen er ook bieren uit deze contreien in voor, onder meer van Columbus Beer & Liquor Company (Bierkaai/Winterkaai) staan er 9 van de 12 bieren in, nl. Abt Fundum Blond/Bruin, Bolderiaan en de Zonderikken Honderd/Cuvé/Dubbel Donker/Tripel/XII/X. Alleen bier op fles wordt in het boek opgenomen.

250-showtrucks-in-de-kijker

250 showtrucks in de kijker

Tijdens de FIA Belgian Truck Grand Prix op Circuit Zolder rijden de 15 race-trucks zowel vandaag als morgen 2 twee wedstrijden. Spektakel gegarandeerd, maar dat is lang niet het enige wat er te beleven valt. Zo hadden we het al eerder over de andere races en de bikini-carwash. Maar ook de Truckshow - dit weekend aan de 10de editie toe - met zowat 250 showtrucks moet je zeker bekijken. En als het even kan, ook als het donker is, want dan zijn ze verlicht. De showtrucks rijden morgen trouwens (…) Lees het hele bericht

afstraffing-voor-la-baracca

Afstraffing voor La Baracca

In de eerste provinciale van het zaalvoetbal kreeg La Baracca Lindeman een 9-1 pandoering te slikken bij Veldwezelt. In derde provinciale D won Il Tartufo Heusden met 0-5 bij The Freestyle Boys. In diezelfde reeks was VKM Godsheide Real Heusden een spektakelstuk met een 8-7 uitslag.

gelijkspel-voor-mfc-heusden-zolder

Gelijkspel voor MFC Heusden-Zolder

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder 4-4 gespeeld bij Lindenhof.

massa-goederen-voor-de-vluchtelingen

Massa goederen voor de vluchtelingen

Meral Özcan uit Beringen en Nazlihan Günaydin uit Heusden-Zolder hebben al verschillende ladingen met kleding, speelgoed en voeding naar het asielcentrum van Helchteren gebracht. Daar komen dinsdagavond de eerste vluchtelingen aan. De goederen zijn de afgelopen weken verzameld door beide dames. Na een eerste oproep op Facebook werden ze overstelpt met spullen vanuit heel Limburg. De komende dagen moeten de dames nog een enkele ladingen wegbrengen. Ze kregen al hulp van enkele vluchtelingen die onlangs in Limburg toekwamen.

de-kijk-van-richie-163

De kijk van Richie

Vroeger werd gewoon een pronostiek ingevuld.

brandweer-is-50-jaar-verbroederd-met-bad-arolsen

Brandweer is 50 jaar verbroederd met Bad Arolsen

Dit weekend viert de brandweer van Heusden-Zolder de 50ste verjaardag van de verbroedering met het korps van Bad Arolsen. Daarvoor is een hele delegatie uit de Duitse stad naar hier afgezakt. De collega's van Bad Arolsen zorgden bij hun aankomst met een verrassing door het laatste stukje van het traject af te leggen met de fiets en in oude brandweerkleren. Dat was meteen knipoog naar de start van de verbroedering: een fietswedstrijd voor brandweerlieden. Van de (…) Lees het hele bericht

ex-motorcrosser-fiel-jaemers-is-overleden

Ex-motorcrosser Fiel Jaemers is overleden

Fiel Jaemers, één van de meest merkwaardige sportfiguren van Heusden-Zolder, is overleden. Fiel is jaren actief geweest als motorcrosser, hij was mede-grondlegger van Circuit Zolder en voorzitter van AMC Bolderberg. Fiel organiseerde jarenlang de oldtimercross in Bolderberg, zelfs op zijn tachtigste durfde hij het nog aan om zelf op de crossmotor te kruipen. Daarnaast was hij ook lange tijd betrokken in de gemeentelijke sportraad. Ook in de horeca van Bolderberg heeft Fiel zijn rol gespeeld, hij baatte immers hotel Tourist uit. Theofiel Jaemers is 91 jaar geworden, hij overleed in De Bloemelingen. De afscheidsviering heeft plaats in familiekring, maar er is een avondwake in de aula van Rouwcentrum J. Beyne, Koerselsebaan 37 op dinsdag 22 september om 19 uur.

groen-licht-voor-slachtplaats-in-beringen

Groen licht voor slachtplaats in Beringen

Zoals aangekondigd is het Federaal Agentschap voor de VoedselVeiligheid vrijdag opnieuw in de slachtplaats van Beringen geweest voor een herkeuring. Deze keer was aan alle opmerkingen voldaan. Het slachthuis heeft dan ook groen licht gekregen om tijdens het Offerfeest ritueel schapen te slachten uit Beringen, Heusden-Zolder en 7 andere gemeenten in de regio.

twee-gewonden-bij-botsing-4

Twee gewonden bij botsing

Kort voor zes uur vanavond zijn twee auto's gebotst in de Guido Gezellelaan aan het kruispunt met Processieweg en Sint-Jansstraat. In beide wagens viel bij de klap een gewonde, de slachtoffers werden naar het ziekenhuis afgevoerd. De auto's raakten zwaar beschadigd. Door het ongeval zat het verkeer op de Guido Gezellelaan een tijdje in de knoop.

op-zoek-naar-de-ziel-van-limburg

Op zoek naar de ziel van Limburg

TG Maastricht bracht gisteren in Muze een verrassende zoektocht naar de ziel van Limburg in 'Waar het vlakke land gaat plooien'. (foto Lenscollectief)

vandaag-gezien-18-september-2015

Vandaag gezien

Een krekel genoot vanmorgen van de schaarse zon. Maar met een paddenstoel als meubilair zal ze zich ook wel realiseren dat echte herfst niet ver meer af is. (foto's Gust Ischen)

oude-en-nieuwe-reddingshelicopter

Oude en nieuwe reddingshelicopter

De reddingshelicopters van het Belgische leger vlogen voormiddag over Heusden-Zolder op weg naar Sanicole. Enerzijds de Seaking, gekend van de reddingsopdrachten aan en op zee en de serie Windkracht 10, en daarnaast de gloednieuwe NH-90 die het de komende periode stilaan overneemt van de Seaking. Beide komen van de luchtmachtbasis in Koksijde. (foto's Marcel Gybels)

23-bedrijven-uit-heusden-zolder-in-top-500

23 bedrijven uit Heusden-Zolder in top 500

VKW-Limburg heeft vanmorgen zijn jaarlijkse top 500 voorgesteld, dat is een dik boek met alle informatie over de grootste bedrijven volgens omzet in 2014. Heusden-Zolder telt daarin 23 bedrijven, dat is één minder dan vorig jaar. Ons grootste bedrijf blijft het distibutiecentrum van Aldi (Boterbosstraat) op de 12de plaats (vorig jaar 11) met een omzet van bijna 381 miljoen euro, gevolgd door wegenbouwer VBG (…) Lees het hele bericht

uiteraard-is-de-temptation-carwash-van-de-partij

Uiteraard is de Temptation-carwash van de partij

Tijdens de FIA Truck Grand Prix is dit weekend ook de Temptation Carwash te gast met zaterdag en zondag shows om 13, 15 en 17 uur. Het subtielere kronkelwerk van de babes rond en op hun eigen oranje Chevy Camaro zal ongetwijfeld even de aandacht afleiden van het vrachtwagengeweld. Ook de voorbije edities waren de schaarsgeklede dames er trouwens met spons, water en schuim aan de slag, maar deze keer wordt het ietwat speciaal. De oprichter draagt immers na 12 jaar de fakkel over aan het Harmony DJ-team van Bart De Bie dat al 8 jaar partner is in het gebeuren. Maar de toeschouwers komen uiteraard vooral voor de bikini babes zelf. De 'Queen' van Temptation Carwash – Vienna – zal als vijfvoudige individuele kampioene niet ontbreken en ze wordt geflankeerd door een exotisch kwartet. Overigens, het is zinloos om te proberen je eigen auto te laten wassen in de paddock.

burgemeester-feest-voor-sint-vincentius

Burgemeester feest voor Sint-Vincentius

Morgen om 20 uur heeft in de balzaal van cultuurcentrum Muze het 'Feest van de burgemeester' plaats. Burgemeester Mario Borremans nodigt alle inwoners uit voor een babbel, een drankje of een dansje. De toegang is gratis. Muzikale ambiance zal er zonder twijfel zijn met 'We Two in symphony'. Ook nu gaat de opbrengst weer naar het goede doel, deze keer is dat Sint-Vincentius. Vorig jaar kon de burgemeester na het feest een flinke cheque geven aan de G-sporters, zowel van basket Zolder als van badminton Smash.

nog-geen-vergunning-voor-slachthuis-beringen

Nog geen vergunning voor slachthuis Beringen

Het nieuwe slachthuis in Beringen, dat voor het Offerfeest is ingericht en waarin ook de gemeente Heusden-Zolder participeert, heeft nog geen vergunning. Het Federaal Agentschap voor de VoedselVeiligheid heeft vanmiddag tijdens een inspectie een aantal kleinere tekortkomingen vastgesteld. Er ontbraken onder meer nog wat pictogrammen en wasbakjes. Morgen komt er een nieuwe keuring en het stadsbestuur maakt zich sterk dat alles tegen dan in orde is. Er zijn tot nu toe 200 aanvragen gedaan om een schaap te slachten, maar dat aantal zal wellicht de komende dagen oplopen, ook al omdat moslims uit 9 gemeenten in het slachthuis van Beringen terechtkunnen.

drukte-in-het-luchtruim

Drukte in het luchtruim

Iedereen zal het al wel gemerkt hebben, het is erg druk in het luchtruim en er zijn allerlei bijzondere vliegtuigen te zien. Dat heeft natuurlijk allemaal te maken met de Sanicole Airshow in Hechtel. Morgenavond is er daar de Sunset Airshow en zondag heel de dag de grote show. Vanavond was boven Heusden-Zolder alvast de wereldberoemde Patrouille de France te zien, de stuntvliegers met 8 Alpha-Jets. Het zal de komende dagen nog vaker de moeite lonen om even omhoog te turen. (foto's Marcel Gybels)

ook-beekbeemden-heeft-veel-sportievelingen

Ook Beekbeemden heeft veel sportievelingen

Tijdens de week van de sportclub hielden de kleuters van de gemeentelijke Basisschool Beekbeemden een heuse sportdag. En de leerlingen van de lagere school toonden dat ze sporten kei-tof vinden door in hun sportoutfit naar school te komen. (foto An Vanoppen)

auto-botst-tegen-gevel

Auto botst tegen gevel

Vanmorgen kort over 8 uur is in de Acht-Meilaan een auto van de weg geraakt en tegen de gevel van een woning gebotst. In de auto vielen twee licht gewonden, twee kinderen hadden verzorging nodig.

natuurlijk-gezond-de-winter-door

Natuurlijk gezond de winter door

Miezerig weer zadelt ons alweer op met de typische herfst- en winterkwaaltjes, en dus komen grootmoeders middeltjes weer op het voorplan. Gelukkig levert de natuur planten die onze gezondheid op een natuurlijke manier positief beïnvloeden. 't Hoeft dus niet te verbazen dat bij Femma Eversel veel belangstelling was voor de workshop rond planten die je immuniteit versterken, de winterkwaaltjes verzachten en de genezing ervan bevorderen.  Er werd een hoestsiroop gemaakt met vlierbessen, een  helende kruidendrank  en verder ook nog badzout en een borstbalsem. Benieuwd of de dames allemaal gezond de winter doorkomen. (foto's Rita Vanhove)

turkse-talentshow-is-afgelast

Turkse talentshow is afgelast

De Cultürk Limburgs Talent Show die de Unie van Turkse Verenigingen op zondag 27 september in Muze zou organiseren, is afgeblazen. Dat hebben de organisatoren bekend gemaakt. Ze zouden later meer uitleg geven.

vandaag-gezien-17-september-2015

Vandaag gezien

Limburg Landschap had nochtans een gezellig hoekje gecreëerd aan het speelbos, op de hoek van Ghoosstraat en Kapelstraat. (foto Julien Maebe)

de-moederzorg-blijft

De moederzorg blijft ...

Ook al is de jonge fuut ondertussen flink uit de kluiten gewassen, moeder fuut zorgt er nog altijd goed voor en overhandigt hem of haar de gevangen vis. Overigens is dit het enige jong dat rest van 5, de andere kuikens zijn wellicht gevangen door roofvogels of een snoek. (foto's Marcel Gybels)

voor-het-eerst-etcc-op-circuit-zolder

Voor het eerst ETCC op Circuit Zolder

Niet alleen de trucks razen dit weekend over Circuit Zolder, voor het eerst is ook het ETCC of de FIA European Touring Car Cup van de partij. Sinds 2005 bestaat dit kampioenschap parallel aan het WTCC en heel wat snel talent zette zijn eerste stappen in het ETCC alvorens naar het WK voor Toerwagens door te groeien. Het gaat trouwens om dezelfde promotor. Er rijden 4 klassen: de hoofdklasse met wagens met een 1.6-liter turbo, de (…) Lees het hele bericht

auto-s-getakeld-voor-kermis

Auto's getakeld voor kermis

De opbouw van de kermis in Heusden-Centrum is vandaag gestart. En dus waren er bijna traditioneel autobestuurders die het parkeerverbod hadden genegeerd. Hun wagen werd getakeld, voor hen wordt het een dure kermis. (foto Julien Maebe)

gemeente-krijgt-save-label-van-ovk

Gemeente krijgt SAVE-label van OVK

De organisatie OVK - Ouders van Verongelukte Kinderen - heeft vandaag het SAVE-label uitgereikt aan de gemeente Heusden-Zolder. Sinds 2011 reikt OVK dat label uit in haar streven om het aantal verkeersongevallen met kinderen en jongeren drastisch te verminderen. SAVE staat voor SAmen Actief voor VEilig verkeer. Een gemeente die het charter onderschrijft, moet 7 doelstellingen nastreven: een verkeersveiligheidsanalyse, het STOP-principe, mobiliteitsbeleid op kinderen en jongeren afstemmen, hoog (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-pas-laat-in-afschakelplan

Heusden-Zolder pas laat in afschakelplan

Er is een nieuw afschakelplan uitgewerkt voor als er komende winter een acuut stroomtekort zou optreden. Daarbij benadrukken de overheden wel dat de kans op zo'n incident dit jaar heel wat kleiner is als vorig jaar. Ons land is nu in 8 afschakelzones ingedeeld om tot een betere spreiding te komen. In Limburg zitten er nu ook meer gemeenten in, 39 in plaats van 32. De provinciehoofdsteden, steden met meer dan 50.000 inwoners, de commerciële havens en luchthavens worden niet afgeschakeld. Heusden-Zolder zit er opnieuw bij, maar wel in schijf 2, wat betekent dat we pas als één van de laatste aan bod zouden komen. Als het zover komt, dan worden in het totaal 181 distributiecabines afgekoppeld, 59 in Heusden en 122 in Zolder.

rechter-in-kortgeding-verbod-minister-blijft

Rechter in kortgeding: verbod minister blijft

De moslimgemeenschap reageert ontgoocheld op de uitspraak van de Brusselse rechter in kort geding die bevestigt dat ze tijdens het Offerfeest 2015 niet ritueel mag offeren in tijdelijke slachtinrichtingen. Door het korte tijdsbestek waarin de voorzitter zijn beslissing moest nemen, vond de rechtbank het aangewezen om de moslimgemeenschap eerder te wijzen op de alternatieven die bestaan voor het offeren van een schaap. Voor de moslims doet deze voorlopige beslissing geen afbreuk aan de (…) Lees het hele bericht

sportieve-leerlingen-in-de-brug

Sportieve leerlingen in De Brug

Naar aanleiding van de ‘Dag van de sportclub’ was aan de leerlingen van lagere school ‘De Brug’ in Heusden gevraagd om in sportoutfit naar school te komen. En de respons was zeer groot. Leerlingen daagden op als voetballers, wielrenners, BMX-er, turners, zwemmers, basketters, karateka's, ... tot zelfs boogschutters toe. Na het toonmoment waren de leerkrachten ervan overtuigd dat ze erg sportieve leerlingen hebben.

het-weer-rustiger-en-droger

Het weer: rustiger en droger

Onder impuls van het opbouwen van een uitloper van het hoog der Azoren, staat er de volgende dagen rustiger en droger weer op het programma. Ook de zon kan wat meer in het weerbeeld aanwezig zijn. Eerst krijgen we echter nog wisselvallig en onstabiel weer.
Vandaag vallen er een aantal buien, en deze namiddag kunnen die vergezeld zijn van lokaal onweer. In de avond wordt het echter geleidelijk droger. Maxima rond 20 graden.
Morgen verlaat een storing met wat lichte regen in de vroege (…) Lees het hele bericht

een-christen-over-de-islam

Een christen over de Islam

Christelijk theoloog Jonas Slaats kon gisteravond in de bib een 30-tal aanwezigen boeien met zijn verhaal over zijn ontmoetingen met invloedrijke spirituele figuren en belangrijke artiesten uit de islamitische wereld. Hij gaf meteen ook de aanzet tot een debat over de islam in Heusden-Zolder en omstreken. Zijn boek 'Soefi's, punkers & poëten, een Christen op reis door de islam' kun je trouwens nog vinden in de bib.

jonas-delalieux-mist-competitiestart

Jonas Delalieux mist competitiestart

Onze dorpsgenoot Jonas Delalieux, speler bij basketclub Limburg United zal op 3 oktober de competitiestart in eerste nationale missen. Jonas liep een blessure op en moet daarmee 6 tot 8 weken aan de kant blijven.

proces-gennaro-uitgesteld-tot-2-oktober

Proces Gennaro uitgesteld tot 2 oktober

Het grootschalige proces rond cocaïnesmokkel met pizzabakker Bartolomeo Gennaro uit Bolderberg en 22 andere beklaagden is vandaag door de correctionele rechtbank in Hasselt uitgesteld tot vrijdag 2 oktober uitgesteld. Het was de bedoeling om het proces op 22 september te starten. Maar er zijn enkele praktische problemen. Zo was het federale parket nog niet klaar met zijn vordering. Bovendien moet de evolutie van het proces Aquino afgewacht worden. Een sleutelfiguur staat immers in beide processen terecht: beide bendes hadden dezelfde boekhouder. Ook een man uit Bolderberg.

vandaag-gezien-16-september-2015

Vandaag gezien

In de Bolderbergse natuur was het blijkbaar tijd voor een gezamenlijk ontbijt. (foto Jan Leijskens)

de-liefde-voor-muziek-overgebracht

De liefde voor muziek overgebracht

Leden van de Koninklijke. Harmonie De Verenigde Vrienden van Heusden brachten een 'werkbezoek' aan het eerste en het tweede leerjaar van De Springplank Eversel. Tijdens initiatielessen lieten ze de kinderen kennismaken met muziek en met verschillende instrumenten. Er werden liedjes gezongen, muziek gespeeld en geknutseld. Ongetwijfeld is in een aantal jonge muzikanten in spé de muziekmicrobe wakker gemaakt.

truckkampioenschap-nadert-ontknoping

Truckkampioenschap nadert ontknoping

De komende dagen strijken de pk-monsters neer op Circuit Zolder voor het FIA European Truck Racing Championship. Het gaat om de 8ste van 10 raceweekends zodat het kampioenschap op Zolder mogelijk in zijn definitieve plooi valt. De Hongaar Norbert Kiss kan in zijn MAN een belangrijke stap naar een tweede opeenvolgende titel zetten. De Duitser Jochen Hahn (MAN) en de Tsjech Adam Lacko (Freightliner) zijn de dichtste (…) Lees het hele bericht

intense-cultuurdagen-in-muze

Intense cultuurdagen in Muze

In Muze staat de komende dagen een heuse cultuurmarathon op de affiche met vier interessante voorstellingen. Morgen, donderdag, speelt TG Maastricht 'Waar het vlakke land gaat plooien', een muzikaal, poëtische en humoristische zoektocht naar de ziel van Limburg. Tickets: € 16, € 13, € 10. Vrijdag staan actrice-zangeres Tine Reymer en zanger-muzikant Marco Z samen op het podium. Tickets € 18, € 15, € 12. Zaterdag 19 september floepen de spots alweerin de schouwburg voor 'Alles onder controle' waarin Gili (foto) met veel zin voor humor en relativering de beperking van onze keuzevrijheid in de samenleving centraal zet. Tickets: € 18, € 15, € 12. En zondag staat om 20 uur het Eef Van Acker Quartet in het Muzecafé voor de voorstelling van 'Shaping Memories', een jazz-cd met eigen nummers en arrangementen. Tickets: € 12, € 10, € 8.

de-24-uren-van-zolder-in-film-en-clip

De 24 uren van Zolder in film en clip

De 24 uren van Zolder liggen ondertussen ruim twee weken achter de rug en het staat buiten kijf dat het een succesvolle editie 2015 was. Daarbij werden ook verschillende nieuwigheden gelanceerd. Alles is gebundeld in een 'aftermovie' die al te zien was op 2BE en die nu verder verspreid wordt. Hier kun je de film bekijken. En zoals aangekondigd werd van de themesong 'Poison in Paradise' van Noa Neal op en rond de piste een videoclip gedraaid met Anthony Kumpen en zijn Bas Koeten Racing Team de hoofdrol vertolken. Die kun je hier bekijken.

vandaag-gezien-15-september-2015

Vandaag gezien

De sluikstorters in de Kortstraat hadden hun vluchtvoertuig klaar staan.

fantasierijke-dieren-in-papier-mache-in-bib

Fantasierijke dieren in papier-maché in bib

In de bibliotheek is het momenteel een plezante beestenboel. Nog tot en met 3 oktober loopt daar een kleurrijke dierententoonstelling in papier-maché, van kunstenares Micheline Vandervreken. De werken zijn op zich al de moeite om te bekijken, maar via de expo krijgen alle 5-jarige kleuters van de scholen van Heusden-Zolder een rondleiding door de bib. En in dat betoverende en fantasierijke decor luisteren ze naar een leuke vertelling, om af te sluiten met een speelse activiteit. Iedereen kan trouwens na de schooluren de tentoonstelling vrij komen bekijken.

tele-onthaal-zoekt-nog-vrijwilligers

Tele-Onthaal zoekt nog vrijwilligers

Zoals we in het voorjaar al meldden, start Tele-Onthaal Limburg op 19 oktober de opleiding van nieuwe vrijwilligers. Daarvoor zijn nog altijd plaatsen open. Het gaat meer bepaald om sociaal voelende mensen, die kunnen luisteren naar mensen die het moeilijk hebben. 1 keer per week vier uren naar Hasselt komen en daarbij af en toe ook nachtdiensten doen, hoort daar bij. Een informatiebrochure kan je aanvragen via het secretariaat tel. 011 22 77 67 of via limburg[!]tele-onthaal.be.

wie-heeft-werk-voor-een-zuiddag-jongere

Wie heeft werk voor een 'Zuiddag-jongere'?

Op donderdag 22 oktober is het Zuiddag. Onder de slogan Work for Change gaan 10 000 Vlaamse en Brusselse scholieren niet naar school maar werken ze in een bedrijf, organisatie of overheidsinstelling. Hun loon schenken ze aan jongerenprojecten in het zuiden. Ook de leerlingen ASO en TSO van de derde graad van het Sint-Franciscuscollege nemen zoals ieder jaar massaal deel. Vorig jaar konden de leerlingen aan de slag in tientallen bedrijven en organisaties in Heusden-Zolder, de (…) Lees het hele bericht

akkermennekes-verkopen-azalea-s-voor-kotk

Akkermennekes verkopen azalea's voor KOTK

Wie op vrijdag 18 en zaterdag 19 september in Heusden en Zolder de baan opgaat en 'Kom op tegen Kanker' een warm hart toedraagt, moet zeker uitkijken. De leden van de Akkermennekes en hun vrienden zullen immers weer azalea's te koop aanbieden om de acties van KOTK te ondersteunen. Inmiddels werkt de volkskunstgroep al jaren mee aan het plantjesweekend en ze hopen dan ook dit jaar weer op een warme en grote respons van de bevolking.

dieven-weg-met-geldkistje

Dieven weg met geldkistje

Afgelopen nacht is ingebroken in een woning in de Guido Gezellelaan. De dieven drongen het huis binnen via een zijraam. Ze maakten een geldkistje buit met daarin enkele honderden euro. De recherche heeft een sporenonderzoek verricht.

pwa-poetst-grafstenen-5

PWA poetst grafstenen

Ook dit jaar steekt de vzw PWA Heusden-Zolder een handje toe bij het poetsen van de graven in de aanloop naar Allerheiligen. Het is vooral de bedoeling mensen te helpen die zelf niet in staat zijn het graf van familieleden te poetsen. Voor een grafsteen van maximaal 2 m² betaal je € 8, voor een graf groter dan 2 m² € 13. Een extra vuile grafsteen kost 5 euro extra. In de prijs zijn schoonmaakproducten en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid inbegrepen. Het is wel nodig om voor 9 oktober je aanvraag in te dienen: PWA vzw Kerkenblookstraat 9, 3550 Heusden-Zolder, Tel. 011 28 68 90.

ikra-wint-firtina-verliest

Ikra wint, Firtina verliest

In de vierde provinciale A van het zaalvoetbal heeft Ikra Heusden vanavond met 4-10 gewonnen bij Terrazza Lommel. Firtina Heusden verloor met 3-7 van Borussia Beringen.

moed-en-volharding-zet-gym-in-de-kijker

Moed en Volharding zet gym in de kijker

Gymnastiek bestaat 150 jaar in België en dus willen de clubs hun sport in de kijker zetten. De AGD-turngroep van Moed en Volharding Berkenbos is daar gisteren alvast goed in geslaagd tijdens de druk bezochte Mijnhappening in Beringen-Mijn. De meisjes lieten hun mooiste kunstjes zien op de airtrack, maar daarnaast demonstreerden ze ook een opwarmingsoefening en een krachttraining. Drie keer brachten ze een demo, tussendoor mochten ook andere kinderen oefenen op de airtrack.

van-wisselvallig-weer-gesproken

Van wisselvallig weer gesproken

Gust Ischen heeft zich vandaag toegelegd op het observeren van de weersomstandigheden en zijn conclusies is duidelijk: binnen elk uur was het www oftewel weeral wisselvallig weer. Binnen deze contrasten kwam er ook 2 keer een regenboog tevoorschijn.

woensdag-uitspraak-kort-geding-offerfeest

Woensdag uitspraak kort geding Offerfeest

Woensdag zullen de moslims en ook de gemeentebesturen meer weten over de aanpak van het Offerfeest. Overmorgen zal de rechter in Brussel zich immers uitspreken in het kort geding dat de moslimorganisaties hebben aangespannen tegen Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Volgens de moslimverenigingen is het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren in strijd met de godsdienstvrijheid en houdt de beslissing een verbod op ritueel slachten in doordat de erkende slachthuizen te weinig capaciteit hebben. Ondertussen gaan de voorbereidingen verder om in Beringen een slachtplaats in te richten, waar ook de moslims van Heusden-Zolder terecht kunnen.

betrapte-inbreker-vlucht

Betrapte inbreker vlucht

Vanmiddag is een inbreker op heterdaad betrapt in de Bieststraat. Rond half twaalf had hij daar aangebeld aan de voordeur van een huis. Er deed niemand open, waarop hij langs achter ging. Daar zag de bewoner hoe de man aan het raam stond te morrelen. De betrapte inbreker vluchtte en kon niet meer teruggevonden worden.

49-rijden-te-snel-in-schoolbuurten

49 rijden te snel in schoolbuurten

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie 'veilig schoolverkeer' hield de politie snelheidscontroles in de schoolomgevingen. In de Koolmijnlaan reden 12 op 325 bestuurders te snel. In de Ringlaan passeerden 24 wagens op 328 te snel. In de Schansstraat negeerden 13 op 116 de 50 km/u beperking. Eén bestuurder krijgt een extra boete van € 110 wegens gsm'en aan het stuur.

vandaag-gezien-14-september-2015

Vandaag gezien

Geef toe, het roept meteen de sfeer op van een herfsttafereel, maar het is het zaad van een aronskelk. (foto Jan Leijskens)

braderienacht-in-een-historic-versie

Braderienacht in een historic versie

De organisatoren van de jaarlijkse braderie van Heusden Cité – één van de oudste van het land – kregen in 1973 een lumineus idee: als je wilt dat de dames een heel weekend mogen shoppen, moet je ook de heren te vriend houden. En dus werd de allereerste Braderienacht Rally georganiseerd, samen met renstal MAC.H. De start van een nieuwe traditie en tot in 1987 behield de rally haar plaats op de Limburgse autosportkalender. Het waren toen nog allemaal amateurs, (…) Lees het hele bericht

berkenbos-bekijkt-stille-wegen

Berkenbos bekijkt stille wegen

Vandaag is het de beurt aan Berkenbos om het project 'Stille Wegen' onder de loep te nemen. Om 19u45 mag iedereen die geïnteresseerd is in de Sint-Martinusgilde (Schansstraat) de koppen bij elkaar komen steken. Het is de bedoeling om een prioriteitenlijstje te maken van de stille wegen die in Berkenbos een opwaardering zouden moeten krijgen. Nadien worden die dan samengebracht met de andere dorpen in een totaalplan voor Heusden-Zolder.

kleuters-onaangenaam-verrast-door-zwerfvuil

Kleuters onaangenaam verrast door zwerfvuil

De kleuters van juf Esmeralda van het wijkschooltje Ubbersel maakten een boswandeling, op zoek naar kriebelbeestjes. En daarbij namen ze ook een lege vuilniszak mee, want als rasechte 'Mossers' vinden ze een mooie, propere natuur heel belangrijk. En inderdaad, amper waren ze aan het speelhuisje en de vuilniszak zat al vol. Als een 4-jarige kleuter op zo'n moment aan de juf vraagt: "Waarom gooien grote mensen al dat afval zomaar in de natuur?", dan staat de juf daar met de mond vol tanden en vraagt zich af wie zich in dit verhaal volwassen gedraagt.

straffe-dames-doen-amper-onder-voor-de-heren

Straffe dames doen amper onder voor de heren

De 12 Hours Cycling [!]Zolder zijn dit weekend bij de dames gewonnen door de Essec-Voka Ladies, het team met Michèle Catalano , Sandra Beckers, Sylvia Woijtkowiak , Marijke Woijtkowiak, Natasja Daniels, Sofie Creemers en Geraldine Galazo legden na 12 inspannende uren 115 rondes af, dat is iets meer dan 472 km. De dames versloegen de LPCT- en de Rowa-ladies. Bij de heren ging de overwinning naar Keukens Jongen Cycling Team met 125 rondes, op een zucht gevolgd door CT The Bananas en Trisport Pharma Cycling 2. Er verschenen 160 ploegen aan de start.

rookmelders-om-ongelukken-te-voorkomen

Rookmelders om ongelukken te voorkomen

De eerste schouwbrand van de herfst is in Heusden-Zolder al een feit en in Sint-Truiden is een bejaard echtpaar gestorven door een CO-vergiftiging. De herfst is een gevaarlijke periode in huis als schouwen, verwarmingsinstallaties of andere systemen niet optimaal werken. Maar heel het jaar door kun je ongelukken vermijden met rookmelders in huis. Daarom starten binnenlandse zaken, de hulpverleningszone Zuid-West Limburg en de gemeente Heusden-Zolder een campagne om rookmelders te promoten. Met een kleine investering kun je verschillende rookmelders plaatsen in ruimtes die het meest gevoelig zijn voor kortsluitingen of in de buurt van de slaapkamers. Een CO-melder geeft dan weer een alarm bij CO in huis, want dat kun je niet zien, ruiken of horen. Voor de rookmelderscampagne heeft de gemeente ex-renner Marc Wauters kunnen mobiliseren, hij heeft alvast zelf de nodige toestellen geplaatst.

opnieuw-ruim-300-honden-komen-zwemmen

Opnieuw ruim 300 honden komen zwemmen

Na het overdonderende succes van het zwemmen voor honden in openluchtzwembad Terlaemen vorig weekend, hadden Gemmas Packwalk, dierenarts Gwen Goris en de vrijwilligers van het zwembad de handen opnieuw in elkaar geslagen voor een heruitgave. En het was vandaag opnieuw een schot in de roos met liefs 301 grote en kleine honden. En die amuseerden zich allemaal samen te pletter, ongelooflijk hoe weinig conflicten er zijn tussen de honden. Deze keer waren er zelfs hondenbezitters vanuit Duitsland afgezakt. (foto Simonne Maes)

zolder-b-wint

Zolder B wint

In de derde provinciale A van het basketbal heeft Zolder B vandaag Stevoort D verslagen met 77-75. Kajoba Zolder verloor bij Baclo Lommel A met 72-55. In vierde provinciale B verloor Heusden Z met 64-58 van Lummen C.

veel-interesse-voor-zldr-luchtfabriek

Veel interesse voor ZLDR Luchtfabriek

Het was vandaag Open Monumentendag en overal kon je dan oude gebouwen en historische plekken gaan bezoeken. De editie 2015 stond vooral in het teken van industriële archeologie. Nogal wiedes dus dat ZLDR Luchtfabriek de hotspot was in Heusden-Zolder. Vanaf vanochtend tot bij sluitingstijd mochten de toeristische gidsen de bezoekers in kleine groepjes rondleiden en het verhaal doen van de mijn en de herbestemming van het gebouw. Ook de Putheks was van de partij en daar kregen de bezoekers ook de legende mee. Uiteindelijk zijn er liefst 365 bezoekers opgedaagd. (meer foto's)

kvv-en-statie-delen-de-punten

KVV en Statie delen de punten

Een derby in vierde provinciale A, daar deelden KVV Heusden-Zolder en Statie Zolder de punten: 1-1. SK Heusden 06 verloor met 1-0 bij Meldert.

anadol-wint-bolderberg-verliest

Anadol wint, Bolderberg verliest

In de derde provinciale A heeft FC Anadol duidelijk geen last van aanpassingsproblemen want nu won het met 1-4 van Hechtel FC. Bolderberg verloor met 2-0 bij VK Gestel.

krappe-thuisnederlaag-voor-vck

Krappe thuisnederlaag voor VCK

In het volleybal heeft VCK Bolderberg zijn openingsmatch tegen VC Nijlen verloren met 2-3. De thuisploeg nam een snelle start, maar dan sputterde de motor en de bezoekers ging erop en erover, en ook de tweede set ging verloren. Dan volgden twee spannende sets, waarin de thuisploeg zich de sterkste toonde. Ook de tie-break verliep gelijkopgaand, maar de bezoekers deden hem in hun voordeel kantelen. Setstanden: 18-25, 21-25, 25-23, 27-25 en 12-15.

zolderse-dames-te-sterk-voor-tongeren

Zolderse dames te sterk voor Tongeren

In de eerste provinciale van het damesbasketbal versloegen de dames van DBBC Zolder A Tongeren A met 54-35. In tweede provinciale moest Zolder B het onderspit delven tegen Zonhoven C: 23-45.

weer-zege-van-zolder-a

Weer zege van Zolder A

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A met 47-66 gewonnen bij Stevoort B. In tweede provinciale verloor Heusden A bij Lummen met 83-80. Berkenbos '95 verloor met 72-76 van Miners Beringen C. In derde B verloor Heusden B met 55-64 van Orly Hasselt A.

wieze-boys-en-rp-products-winnen

Wieze Boys en RP Products winnen

In het bedrijfsvoetbal hebben de lokale clubs het uitstekend gedaan. RP Products won met liefst 0-6 bij UD Barcelona en VK Wieze Boys versloeg Weerstand Zonhoven met 4-2.

schouwbrandje-in-exelgaarden

Schouwbrandje in Exelgaarden

Kort voor 9 uur zaterdagavond is een schouwbrand ontstaan aan de achterzijde van een woning in de Exelgaarden. De brandweer had de toestand snel onder controle en kon voorkomen dat het vuur zich uitbreidde.

van-een-verrassing-gesproken

Van een verrassing gesproken ...

Dan maak je een wandeling op een zaterdagmiddag in de vallei van de Mangelbeek en plots wordt de rust van mens en natuur verstoord door dit lawaaierig ding op vier wielen. (foto Christina Put)

vandaag-gezien-12-september-2015

Vandaag gezien

Een waterhoen zwemt rustig rond op een vijver van De Wijers. (foto Marcel Gybels)

si-heusden-zolder-neemt-goede-competitiestart

SI Heusden-Zolder neemt goede competitiestart

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder zijn start niet gemist. De buren van RSC Koersel werden met 5-3 verslagen. De thuisploeg kwam gretig uit de kleedkamer tegen een sterk spelend Koersel. Dat leidde in de eerste helft tot een verdiende 2-0. Koersel kwam in de 2de helft beter voor de dag, en kwam even verdiend op gelijke hoogte. In een erg spannend en intens slot, kwam SI op voorsprong, maar Koersel kwam snel terug. Op enthousiasme kon SI de match (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-162

De kijk van Richie

Ook Richie wil Radio 2 Limburg blijven horen.

laura-theunissen-is-de-sympathiekste

Laura Theunissen is de sympathiekste

Tijdens de Miss Limburg verkiezing heeft onze dorpsgenote Laura Theunissen gisteravond naast een podiumplaats gegrepen. Maar ze kreeg wel de prijs van de sympatiekste en da's eigenlijk de bekroning van de innerlijke schoonheid. Mooi toch!

brandweer-lijft-vijf-rekruten-in

Brandweer lijft vijf rekruten in

De brandweerzone Zuid-West-Limburg post Heusden-Zolder heeft nu definitief zijn 5 rekruten ingelijfd. Het zijn (vlnr) Dimitri Reynders, Erdi Hakyemez, Arno Barzan, Tom Abeels en Sinan Aliustaoglu. De vijf hebben het voorbije jaar eerst hun opleiding aan het PLOT gevolgd, nadien gecombineerd met een stage binnen het korps en nu heeft de zoneraad de vrijwilligers benoemd. Ze staan ondertussen samen met hun oudere collega's paraat om uit te rukken bij brand en ander onheil.

de-laatste-zomerzon

De laatste zomerzon?

Over een 12 dagen (23 september) begint de herfst en dit zou dan wel eens één van de laatste zomerse dagen kunnen geweest zijn. Profiteren dus, ook voor fotografen. (foto's Jan Leijskens)

wisseling-van-de-wacht-in-de-bark

Wisseling van de wacht in De Bark

In het Rode Kruisopvangcentrum De Bark in de Kapelstraat komt er een nieuwe manager. Ludo Vanluydt (rechts), die het centrum van bij het begin leidde, wordt de manager van het nieuwe Rode Kruisopvangcentrum in de legerkazerne van Helchteren. Dat wordt ook een flinke stap, van een centrum met 90 gasten naar één met 600. De nieuwe centrummanager in De Bark wordt Joris Calsius. Die werkt al een drietal jaren in De Bark en was voordien ook aan de slag in de centra van Lanaken, Overpelt en Helchteren.

veel-belangstelling-voor-expo-over-asielzoekers

Veel belangstelling voor expo over asielzoekers

Dat de problematiek van de vluchtelingen momenteel veel mensen niet onberoerd laat, bleek vanavond in Muze bij de opening van de tentoonstelling '25 jaar asiel, 10 jaar voogdij', een organisatie van De Bark. De opkomst was enorm en de balzaal liep vol. Eerst schetste centrummanager Ludo Vanluydt de snelle groei van de vluchtelingenproblematiek. Toen maanden geleden de eerste plannen werden gesmeed voor deze expo, was alles nog rustig en onder controle. Sindsdien is een (…) Lees het hele bericht

vandalisme-in-doelenlaan

Vandalisme in Doelenlaan

In de Doelenlaan hebben gisteren vandalen toegeslagen. In de late middag werd daar ontdekt dat een aantal vernielingen waren aangebracht.

meeste-fietsen-in-de-springplank-in-orde

Meeste fietsen in De Springplank in orde

De gemeenschapswachten controleren bij het begin van het nieuwe schooljaar de fietsen van de kinderen van de basisscholen. De Springplank Eversel kwam al aan de beurt. Alle tweewielers werden aan een grondige controle onderworpen, en de meeste waren gelukkig in orde.

vandaag-gezien-11-september-2015

Vandaag gezien

Een groene libel geniet van de nazomer. (foto Jan Leijskens)

zondag-opnieuw-zwempartij-voor-honden

Zondag opnieuw zwempartij voor honden

Na het overdonderende succes van afgelopen zondag, organiseren Gemmas Packwalk en dierenarts Gwen Goris in het openluchtzwembad Terlaemen opnieuw een zwempartij voor honden. Nu zondag van 11 tot 17 uur zijn alle honden samen met hun baasjes welkom. En de voorbije dagen hebben de vrijwilligers hard gewerkt om alles nog comfortabeler te laten verlopen. Zo zijn 5 loopplanken in orde gebracht zodat de honden veilig in en uit het zwembad kunnen. De omheining is ook aangepast zodat de bazen (…) Lees het hele bericht

tentoonstelling-vrije-grafiek-in-meylandt

Tentoonstelling vrije grafiek in Meylandt

Het nieuwe schooljaar is amper gestart en de academie breidt alweer een vervolg aan haar tentoonstellingreeks in het kader van de viering van 50 jaar academie Heusden-Zolder. Deze keer is het aan de richting vrije grafiek om met een expo uit te pakken. Tegelijk worden ook alle kunstwerken uit de grafiekmap 'Feest' gepresenteerd. De vernissage is op vrijdag 25 september om 20 uur in kasteel Meylandt. Nadien loopt de tentoonstelling nog tot en met 18 oktober.

onderwijsstudenten-aan-de-slag-in-de-bark

Onderwijsstudenten aan de slag in De Bark

Het opvangcentrum De Bark krijgt binnenkort - net als de vier andere opvangcentra in Limburg - hulp van de studenten lerarenopleiding van de Hogeschool UCLL. Meer dan 140 eerstejaarsstudenten krijgen buiten de lesuren een bijzonder project. Ze gaan de kinderen van de vluchtelingen helpen door muzikale activiteiten gericht op hun taalontwikkelng, huiswerkbegeleiding, kleuter- en kinderwerking, enz. Hun docenten verwachten dat de studenten er zelf ook wat van gaan opsteken. "Niet (…) Lees het hele bericht

swingend-op-de-belpop-bonanza-in-muze

Swingend op de Belpop Bonanza in Muze

Nu zaterdag staat Muze weer min of meer op stelten als Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing neerstrijken met hun 'Belpop Bonanza bis'. Om 20u15 trekken gastheren Jan Delvaux (muziekjournalist en Belpop-kenner) en dj Bobby Ewing ( draaitafel-atleet bij Discobar Galaxie en player op laptops en drummachines) van leer. Twee grijzende gezinshoofden die met bakken enthousiasme en humor Belpop-verhalen vertellen en die staven met vele muziekjes, beelden en memorabilia. Het feest gaat nog tot een uur of twee in de ochtend door in het Muzecafé met Bobby Ewing. (foto Tom Verbruggen)

gemeenteraad-met-slechts-8-punten

Gemeenteraad met slechts 8 punten

Voor donderdag 24 september om 19 uur is er een erg korte gemeenteraadsagenda voorzien met slechts 8 punten. De functie van financieel beheerder - 'gemeenteontvanger' - wordt opengesteld bij wijze van bevordering, een punt dat voor de nodige discussie zal zorgen. Verder op de agenda de rechtspositieregeling van het personeel, een budgetwijziging van het OCMW en de overdracht van aandelen in de cbva Industria aan de gemeente Houthalen-Helchteren.

evs-een-komen-en-gaan-van-jongeren

EVS: een komen en gaan van jongeren

Vandaag krijgt Heusden-Zolder er een inwoner bij, althans voor 6 maanden. Als gastorganisatie van EVS (European Voluntary Service) ontvangt de gemeente de 8ste en tegelijk laatste gast. Yuliia Shkvarchuk is 23 jaar en afkomstig uit Chernivtsi in Oekraïne. Ze zal gedurende zes maanden ingezet worden als vrijwilliger in de werking van de afdeling welzijn en lokale economie, vooral bij jeugd, maar ook in de projecten van FairTradeGemeente, Artikel 27, taalstimulering en andere socio-culturele en beeldvorming projecten. Volg haar verhaal via http://julia-depeche.livejournal.com/. Heusden-Zolder heeft zelf 22 jongeren uitgezonden naar verschillende Europese landen. Op 14 september vertrekt Chea Bosmans voor een jaar EVS naar Bath in Groot-Brittannië. Ze zal er als vrijwilliger meedraaien in de werking van YMCA, een sociale organisatie die kinderopvang, buitenschoolse activiteiten, een sociaal café en een gezondheidscentrum in de omgeving van Bath organiseert. Volg haar verhaal via http://twelvemonthsoftea.tumblr.com/

heemkundeboek-over-jefa-en-arthur-biggs

Heemkundeboek over Jefa en Arthur Biggs

De Geschied- en Heemkundige kring van Heusden publiceert ook dit jaar een jaarboek, 96 bladzijden met als belangrijkste thema's : Mijmeringen over jeugdclub Jefa – nu De Distel - meer dan 50 jaar dan de opening van het jeugdhuis en het dagboek van oorlogsveteraan Arthur Biggs uit 1945 . Dit alles aangevuld met vele oude foto’s over sport, families, scholen, optochten, ... Over die thema's wordt opnieuw een tentoonstelling gehouden met foto's en materiaal (…) Lees het hele bericht

woensdag-bibdag-start-weer

Woensdag bibdag start weer

Volgende week woensdag start de bib opnieuw met Woensdag Bibdag. Het gaat om wekelijkse vertelmomenten met knutselactiviteit voor kinderen van de laatste kleuterklas en het eerste leerjaar, telkens van 14-15 uur. Woensdag vertelt en knutselt Annelies rond 'De paradijsvogel' van Marcus Pfister. Het omslagbeeld vat de inhoud van dit prentenboek samen. De raven vinden het leven maar saai. Tot een jonge, bonte, energieke vogel leven in de brouwerij komt brengen: hij daagt de raven (…) Lees het hele bericht

dure-sigarettenpeuk-tegen-motoragent

Dure sigarettenpeuk tegen motoragent

Tijdens een rustige multiculturele markt zijn 8 verkeersinbreuken vastgesteld. 3 marktbezoekers negeerden het parkeerverbod in Mijnwerkerslaan en 5 parkeerden in Vunderstraat. Een bromfietser, die aan een hoge snelheid reed werd gecontroleerd. Zijn tweewieler werd op de rollentestbank geplaatst. Hij bleek opgefokt en is voor 30 dagen in beslag genomen. Een bestuurder die al rijdend een sigarettenpeuk weggooide die tegen een motoragent belandde kreeg een dubbele boete : €110 voor het niet dragen van de gordel en een boete voor het weggooien van een voorwerp dat schade toebracht aan een derde.

twintiger-uit-heusden-zolder-overviel-politieman

Twintiger uit Heusden-Zolder overviel politieman

De politie van de zone Hazodi (rond Hasselt) heeft deze week vier twintigers opgepakt die verdacht worden van een diefstal met geweld en gijzeling. De vier hadden op 19 juli aan een tankstation in de Luikersteenweg in Hasselt een politieman overvallen. Ze hadden hem geschopt en geslagen en vervolgens in de auto meegenomen naar een bank in het centrum van Hasselt. Daar moest hij zijn bankkaart en code geven zodat ze geld van zijn rekening konden halen, nadien werd het slachtoffer achtergelaten. De vier verdachten zijn deze week opgepakt na huiszoekingen in Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Tongeren en Leuven, de onderzoeksrechter heeft hen allen aangehouden.

heel-wat-inspanningen-voor-vluchtelingen

Heel wat inspanningen voor vluchtelingen

Ook in Heusden-Zolder zijn veel inwoners diep getroffen door de beelden van de vluchtelingenstroom en velen willen iets doen. In de gemeente gebeuren al heel wat inspanningen. Ze heeft De Bark in de Kapelstraat 90 opvangplaatsen voor asielzoekers en het is ook betrokken bij de uitbouw van het opvangcentrum voor 600 vluchtelingen dat op 22 september opent in Helchteren. Het OCMW biedt in het kader van het Lokaal Opvang Initiatief opvang voor 43 vluchtelingen die meestal maar enkele maanden (…) Lees het hele bericht

opgefokte-bromfiets-in-beslag-genomen

Opgefokte bromfiets in beslag genomen

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie veilig schoolverkeer hield de politie een bromfietser met onaangepast rijgedrag tegen voor een controle. De jonge bestuurder reed zonder verlichting en kon geen documenten voorleggen. De tweewieler werd op het meettoestel geplaatst en haalde een snelheid van 51 km/u. De bromfiets werd in beslag genomen. In schoolomgeving SFC, campus Berkenbos negeerden 4 ouders het inrijverbod.

dames-van-tc-bolderberg-zijn-niet-te-stuiten

Dames van TC Bolderberg zijn niet te stuiten

De dames van TC Bolderberg - die allemaal amper 2 of 3 jaar tennis spelen - zijn goed bezig. Eerst werden ze in hun leeftijdsreeks (dames 25/4) kampioen van Limburg, nu zijn ze aan de intergewestelijke eindronde begonnen. Daarin nemen alle provinciale kampioenen het tegen elkaar op. De eerste prooi is al binnen: de Duitstaligen van TC Raeren werden met 6-0 naar huis gestuurd. Zondag speelt Bolderberg op verplaatsing in St.-Genesius-rode de 1/2 finale tegen TC Wimbledon. En wie weet volgt de finale ...

aannemer-oplichter-2-jaar-de-cel-in

Aannemer-oplichter 2 jaar de cel in

Een aannemer uit Eigenbrakel moet 2 jaar effectief de cel in en zijn zoon - die in Diest woont - kreeg 250 uur werkstraf omdat ze klanten hadden opgelicht. Ze maakten onder het mom van drie vennootschappen offertes voor de renovatie van woningen. Als de klanten toehapten, lieten ze hen een voorschot betalen, maar van de werken kwam weinig of niets in huis. In een groot deel van het land maakten ze zo 12 slachtoffers, onder wie één in Heusden-Zolder. Ze moeten hun slachtofers 340.000 euro schade vergoeden.

open-monumentendag-in-zldr-luchtfabriek

Open Monumentendag in ZLDR Luchtfabriek

Nu zondag 13 september is het Open Monumentendag. Van 10 tot 18 uur kan iedereen een geleid bezoek brengen aan ZLDR Luchtfabriek. Bezoekers krijgen die dag een antwoord op vragen als 'Hoe geraakten mijnwerkers onder en hoe slaagden ze erin om op 800 meter diepte te kunnen ademen? Benieuwd hoe lucht werd gemaakt om machines aan te drijven? Hoe voelt het aan om in een oneindige schacht te staan, of je niet meer te kunnen oriënteren in het donker? En lichtkunstenaar Jaap van den Elsen laat iedereen zijn lichtkunst ervaren. Elk uur nemen gidsen de bezoekers op sleeptouw, de laatste rondleiding start om 17 uur. De toegang is gratis. Er zijn die dag alleen rondleidingen, dus geen vrije bezoeken.

het-weer-nazomer-2

Het weer: nazomer!

Onder impuls van een hogedrukgebied met kern over de Scandinavische landen, wordt droge landlucht vanuit het oosten en later het zuidoosten naar onze streken gestuurd. Het hogedrukgebied schuift geleidelijk aan door richting Rusland, waarbij stilaan storingen onze streken kunnen bereiken.
Morgen domineren anticyclonale condities met veel zon en weinig wolken. In de ochtend is er wel wat nevel mogelijk. Het wordt aangenaam warm bij maxima rond 20 graden, al staat er een matige wind uit het (…) Lees het hele bericht

schepen-marleen-hoydonckx-maakt-zware-val

Schepen Marleen Hoydonckx maakt zware val

Voor schepen Marleen Hoydonckx is 'Now we bike' slecht afgelopen. Bij een manoever vloog de schepen - die nochtans een geoefend fietser is - over haar stuur en kwam met het gezicht voluit op de grond terecht. Gelukkig droeg ze wel een valhelm. Ze kreeg ter plaatse de eerste zorgen van haar collega Peter Tielens en is dan voor verder onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

turkse-fietsers-hebben-aankomst-in-zicht

Turkse fietsers hebben aankomst in zicht

Drie Turkse sportievelingen zijn vanmiddag door Heusden-Zolder gefietst, ze organiseren in het kader van het MOVE project 'Now we bike'. Ze zijn vertrokken in het Turkse Mugla en maken zo een tocht van 2700 km door 13 landen over de Europese fietsroutes naar Brussel. Onderweg willen ze zoveel mogelijk mensen bewust maken van het belang van bewegen. Het is de voorlaatste dag van hun lange reis, een trip van Genk naar Diest, over ons fietsroutenetwerk met ook een tussenstop aan de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-8-september-2015

Vandaag gezien

Een kruisspin wacht geduldig in haar web tot ze een prooi op bezoek krijgt. (foto Jan Leijskens)

thuisverlies-voor-la-baracca

Thuisverlies voor La Baracca

In de eerste provinciale van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lindeman met 2-5 verloren van Zutendaal. De wedstrijd tussen Real Heusden en Lummen in derde D werd stopgezet.

wie-wordt-het-bouwteam-van-2015

Wie wordt het bouwteam van 2015?

Op de foto het bouwteam van sociale huisvestingsmaatschappij Ons Dak uit Maaseik, zij gingen vorig jaar aan de haal met de prijs van beste bouwteam 2014, uitgereikt door Bouwunie Limburg samen met enkele partners. Voor dit jaar zijn drie laureaten geselecteerd: het bouwteam van 'Sociaal wonen Sint-Truiden en gemeente Gingelom' voor de bouw van 7 sociale woningen en een kleuterschool in Borlo, het bouwteam van 'De Kolonie' in As voor de heroprichting van de oude kinderkolonie en tenslotte het bouwteam van de' BEN-woning' in Heusden-Zolder, een passief eengezinswoning volgens BEN-normen in houtskeletbouw.

nieuw-talent-van-turkse-origine-in-muze

Nieuw talent van Turkse origine in Muze

De Unie van Turkse Verenigingen organiseert op zondag 27 september om 15 uur de Cultürk Limburgs Talent Show in cultuurcentrum Muze. Daarbij willen ze een aantal nieuwe talenten voorstellen. Achtereenvolgens treden op Ugur Kabak (Hapkido), Atib Kinderen (folklore), Music Club (Saz Groep), Fatih Bekar (Saz solo), Dilara Kütük (zang), Nazmi Durak (Kanun), Nuray Akar (Nederlands gedicht), Ahmet Can (Turks gedicht), Muco (Moralra). De toegang is gratis, reservatie is niet nodig en de Unie nodigt iedereen uit om vrienden en kennissen mee te brengen.

racen-om-snelheidsrecord-in-koolmijnlaan

Racen om snelheidsrecord in Koolmijnlaan

De politie van Heusden-Zolder heeft dit weekend SLim-acties gehouden, er waren dus controles op het gebruik van alcohol en drugs en op snelheid. In Bieststraat passeerden 385 auto's het flitstoestel. 14 bestuurders reden sneller dan toegelaten. Eén snelheidsduivel raasde aan 123 km/u over de weg en vormde een levensgroot gevaar voor de jeugdige fuifgangers in Zolder-centrum van wie velen zonder verlichting naar huis reden. In de Beringersteenweg reden 11 op (…) Lees het hele bericht

poging-tot-inbraak-3

Poging tot inbraak

In de Sint-Maartenlaan zijn gisteren twee auto's gebotst. Daarbij viel één gewonde. In de Veenderweg is gisteravond een poging tot inbraak in een woning gebeurd. De dieven zijn niet binnen geraakt.

vanaf-volgende-week-werken-in-m-scheperslaan

Vanaf volgende week werken in M. Scheperslaan

Volgende week start aannemer Grizaco met renovatiewerken in de Michel Scheperslaan. Het gaat om asfaltherstellingen, bestrijkings- en slemwerken. Dat zal in twee fasen gebeuren met telkens 1 rijstrook en fietspad. Afhankelijk van het weer zullen de werkzaamheden tot eind september duren en ze zullen een belangrijke invloed hebben op de verkeersdoorstroming. Er wordt éénrichtingsverkeer ingevoerd in de richting van Houthalen, het verkeers dat vanuit Houthalen komt wordt daar omgeleid via Guldensporenlaan en Lillosteenweg. De fietsers mogen wel in twee richtingen rijden, maar het gaat om één smalle fietsstrook dus kunnen ze beter gebruik maken van het fietsroutenetwerk, ter hoogte van het spoor.

vandaag-gezien-7-september-2015

Vandaag gezien

Eenden vliegen op in één van de vijvers aan De Wijers. (foto Marcel Gybels)

verdachte-opgepakt

Verdachte opgepakt

Afgelopen vrijdag heeft de politie van Heusden-Zolder dankzij goede informatie snel kunnen reageren op verdachte gedragingen. Jongeren waren blijkbaar aan de treinstopplaats aangesproken door een persoon met wellicht minder goede bedoelingen. Door een goede informatie en beschrijving, kon de politie snel achterhalen wie de verdachte was en hem ook verhoren. De zaak wordt nog verder onderzocht. De politie doet hierbij nog eens een oproep in verdachte omstandigheden zoveel mogelijk nuttige informatie door te spelen op politie[!]heusden-zolder.be. Vrijdag is trouwens ook nog een persoon opgepakt die zich niet had gehouden aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling. Hij kreeg opnieuw onderdak in de gevangenis van Hasselt.

titel-in-zicht-voor-vanthoor-frijns

Titel in zicht voor Vanthoor-Frijns

Het moet al aardig mis gaan voor Laurens Vanthoor en zijn teamgenoot Robin Frijns om de (Europese) titel in de Blancpain Sprint Series nog mis te lopen. Op het circuit van Portimao (Portugal) bewezen ze nogmaals hun suprematie met hun Audi R8. Zaterdag waren ze in de kwalificatierace en zondag waren ze de snelsten in de hoofdrace. Dat leverde hen voldoende punten op om de kloof met de tweede tot 26 punten uit te bouwen. Er zijn nog races te gaan op de Nürburgring (Duitsland), in Misano (Italië) en tenslotte in het Nederlandse Zandvoort.

vck-maakt-zich-klaar-voor-competitie

VCK maakt zich klaar voor competitie

VCK Bolderberg stoomt zich klaar voor de nieuw volleybalcompetitie. Afgelopen donderdag speelde het in een oefenpot 2-2 tegen Haasrode en gisteren werd het 4-0 tegen Hoeselt. Dinsdag om 21 uur ontvangt Bolderberg Stalvoc (Stal Koersel) voor een oefenmatch. En dan wordt het menens want zaterdag om 20u30 is er de openingswedstrijd van de competitie: VCK tegen VC Nijlen.

inbrekers-betrapt-in-schootstraat

Inbrekers betrapt in Schootstraat

In een winkel in de Schootstraat zijn afgelopen nacht inbrekers op heterdaad betrapt. Dat gebeurde even over 1 uur. Ze sloegen op de vlucht.

hebad-spreekt-internationaal-zijn-woordje-mee

Hebad spreekt internationaal zijn woordje mee

Tijdens de Yonex Belgian International badmintontornooi van 9 tot en met 12 september in Leuven zal Hebad sterk vertegenwoordigd zijn. Marijn Put probeert zich via de kwalificaties te plaatsen voor de hoofdtabel in het enkelspel. Ann Knaepen mikt zowel in het enkel als het dames dubbel op de hoofdtabel. In de organisatie is Guy Delforge verantwoordelijk voor de zaalindeling en -opbouw terwijl Julien Nys als referee mee de sportieve zaken in goed banen leidt. Klik hier voor meer info.

alleen-statie-wint

Alleen Statie wint

In vierde provinciale A was Statie Zolder in uitstekende doen, het won met 4-0 van Verbroedering Lommel. SK Heusden 06 moest een 5-3 slikken bij VV Lummen en KVV Heusden-Zolder stootte op een te sterk Lille, 3-0.

winst-voor-anadol-en-bolderberg

Winst voor Anadol en Bolderberg

In de derde provinciale van het voetbal heeft Anadol VK Gestel verslagen met 2-1 en blijft daarmee aan de leiding. Bolderberg won met 2-0 van Grote Brogel.

rene-bosmans-40-jaar-bestuurslid-meylandtvissers

René Bosmans 40 jaar bestuurslid Meylandtvissers

De Meylandtvissers hebben René Bosmans gevierd. Hij kreeg een geschenk omdat hij al 40 jaar actief is in het bestuur van de vissersclub.

honden-zwemmen-is-overdonderend-succes

Honden zwemmen is overdonderend succes

Het honden zwemmen in zwembad Terlaemen is zondag een onverhoopt succes geworden. Ondanks het mindere weer - weliswaar geen honderweer, of juist wel? - daagden vele honderden honden samen met hun baasjes op. Al van bij de opening was het erg druk. En ze kwamen zelfs vanuit een groot stuk van Vlaanderen afgezakt voor een uniek evenement. Kleine en grote viervoeters, van alle rassen amuseerden zich te pletter. Sommige hadden een aansporing van hun baasje of een balletje nodige om de sprong in (…) Lees het hele bericht

wieze-boys-en-rp-products-starten-met-zege

Wieze Boys en RP Products starten met zege

Bij de Koninklijke Limburgse Bedrijfssportbond zijn ze ook aan de competitie begonnen. VK Wieze Boys won met 0-2 bij Century Hasselt. RP Products versloeg FC Berg ook al met 2-0.

ook-zaalvoetbalcompetitie-op-gang

Ook zaalvoetbalcompetitie op gang

In het zaalvoetbal komen de competities ook op gang. In tweede nationale speelt MFC SI Heusden-Zolder volgende vrijdag zijn eerste wedstrijd, al meteen tegen RSC Koersel. Ondertussen hebben al enkele clubs in provinciale zich laten opmerken. IKRA Heusden bijvoorbeeld dat dit weekend in 4de A LFC A-Team Lommel S versloeg met liefst 20-2. Daarmee staat het uiteraard na één speeldag aan de leiding, Firtina Heusden won eerder bij The Corner Beringen met 3-5. In 3de D had eerder van de week Il Tartufo de derby tegen HZ Real gewonnen met 4-6. In eerste provinciale wil La Baracca zich morgenavond herpakken na de 0-3 nederlaag op de openingsspeeldag tegen Alken.

zolderse-dames-zijn-goed-gestart

Zolderse dames zijn goed gestart

In de eerste provinciale van het damesbasketbal is DBBC Zolder A goed aan het seizoen begonnen met een klinkende 33-70 zege in Zonhoven B.

alleen-zolder-b-wint

Alleen Zolder B wint

In de tweede provinciale van het basketbal leed Heusden A een thuisnederlaag met de krapste cijfers: 60-61 tegen Hades A. Berkenbos '95 verloor met 75-54 bij Cosmo Genk A. In derde A verloor Kajoba met 61-46 bij As A. Zolder B gaf Zonhoven C voor eigen volk een 67-97 pandoering. In de derde provinciale B heeft Heusden B thuis verloren van Hades C met 46-59. In vierde A verloor Zolder Z nipt met 59-58 bij Peer B. In vierde B verloor Zolder C van Stevoort E met 44-55. Heusden Z verloor van Orly Hasselt B met 57-63.

horecazaken-houden-bolderberg-live-en-kicking

Horecazaken houden Bolderberg live en kicking

Ook al namen door agendaproblemen slechts vier horecazaken deel aan Bolderberg Live 2015, het was toch een geslaagde editie met veel volk, sfeer en ambiance tot ergens ... behoorlijk laat. Elke zaak had zijn eigen accenten gelegd. Zo liep de extra ruime tent van de Savarin vol voor ambiance- en covergroepen met tussendoor een dj die het publiek warm hield. X-Press Delivery bijvoorbeeld met onder zangeres Elke Cosemans - van Bolderberg afkomstig - die zelfs het publiek al zingend ging aanporren (…) Lees het hele bericht

kbbc-zolder-mist-zijn-start-niet

KBBC Zolder mist zijn start niet

Ook in het basketbal is het nieuwe seizoen gestart en in de eerste provinciale heeft KBBC Zolder zijn start niet gemist. Het versloeg Bacma Maaseik met 99-76. De wedstrijd begon zenuwachtig, tot Thomas Balette de score opende. De bezoekende coach zat al geregeld met zorgen in het eerste kwart dat bij 27-19 eindigde. Toch vochten de Maaslanders terug zodat de 10-puntenkloof bij de rust nog perspectieven bood. Maar dan kwam Maaseik in de verdrukking, enkele spelers konden daar blijkbaar moeilijk mee (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-5-september-2015

Vandaag gezien

Inderdaad, dit begint op herfst te lijken, de paddenstoelen zijn volop de kop aan 't opsteken en de hommels vallen ten prooi aan de talrijk wordende varraomijt. (foto's Jan Leijskens)

golf-van-diefstallen-op-de-schacht

Golf van diefstallen op De Schacht

Dieven hebben afgelopen nacht zwaar toegeslagen op industrieterrein De Schacht, 3 of 4 bedrijven zijn daarvan het slachtoffer geworden. Bij één bedrijf in de Mijnwerkerslaan knipten ze de omheining door en drongen vervolgens het gebouw binnen. Ook in een ander gebouw erlangs braken ze binnen en maakten ze buit. In het Mijnlamphof drongen ze binnen in een bedrijf. Ze poogden één vrachtwagen te stelen, dat mislukte, maar ze gingen wel met een andere aan de haal.

lopen-door-het-groen

Lopen door het groen

Na 30 jaar stratenloop organiseerde de KWB Heusden-Centrum vandaag voor het eerst een natuurloop. Vlak voor de start moest iedereen nog even gaan schuilen voor een stevige regenbui. De deelnemers starten als van oudsher aan 't Kuipershof waar ze ook aankwamen, maar na goed 500 meter asfalt doken ze het natuurgebied van de Mangelbeekvallei in. De regen had daar sommige stroken wat drassig gemaakt, maar voor heel wat lopers was dit toch een nieuwe beleving. De 4,6 en 9,2 km volgden eerst hetzelfde parcours tot de korte afstand via een afslag weer naar de aankomst werd geleid. De eerste lopers hielden er een zeer strak tempo op na. De loop was evenwel puur recreatief opgevat, en er werd dan ook geen klassement opgemaakt. (meer foto's)

iedereen-laat-de-ballen-knetsen

Iedereen laat de ballen 'knetsen'

Het petanquetornooi dat PC Olympia vandaag aan De Veen organiseert, was vanmiddag veelbelovend begonnen. Er daagden liefst 30 ploegen op, voor verschillende deelnemers was het een eerste kennismaking met de petanquesport. En ook zowat alle leeftijden waren vertegenwoordigd. Dat is trouwens één van de doelstellingen van 'Sport voor Allen'. Schepen van sport Peter Tielens moest zelfs een balletje gooien tegen enkele vermeende Fransen - waarbij over herkomst en geslacht enige twijfels rezen - , anderen probeerden met een glas wijn de sfeer mediterraans te houden. De regen was wel spelbreker, maar ambiance was er zeker, en toch ook wel dat tikkeltje competitie. (meer foto's)

ontbijt-voor-parochievrijwilligers-bolderberg

Ontbijt voor parochievrijwilligers Bolderberg

Op de drempel van het nieuwe werkjaar in het parochiaal- en verenigingsleven, heeft de parochie Bolderberg de vrijwilligers een bedankje gegeven voor hun inzet het afgelopen jaar. Ze kregen een uitgebreid ontbijt geserveerd in de Savarin. (meer foto's van Lode Beylemans)

de-eerste-sneeuw-1

De eerste sneeuw ...

Na twee vakantiemaanden vol zon en warmte zitten we alweer te mopperen over de regen. Maar in het Oostenrijkse Bichlbach zagen Albert en Jacqueline Plessers-Webers op 1700 meter hoogte al de eerste sneeuw vallen.

wie-springt-in-de-bres-voor-de-vluchtelingen

Wie springt in de bres voor de vluchtelingen?

Meer en meer mensen uit Heusden-Zolder worden getroffen door de vluchtelingenproblematiek en willen zelf acties op het getouw zetten. Vaak weten ze het niet van elkaar. Wie iets onderneemt, laat het ons weten. We maken het bekend en zorgen dat geëngageerde inwoners in contact komen met elkaar.
redactie[!]heusden-zolder.eu

het-blijft-maar-komen

Het blijft maar komen

Terwijl nu ook in de rest van Limburg blijkbaar het debat over het zwerfvuil en de verontwaardiging over het achterlaten van afval meer en meer de kop begint op te steken, krijgen we hier nog altijd meldingen en foto's binnen van flagrante gevallen in Heusden-Zolder. Tegenover de kerk van Berkenbos hebben deze week de vervuilers ook weer toegeslagen. Je moet er echt opletten waar je de auto parkeert. (foto Eric Lefèbvre)

geconcentreerde-hengelaars-op-gemeentetornooi

Geconcentreerde hengelaars op gemeentetornooi

Tientallen vissers zitten sinds vanmorgen in opperste concentratie rond de Meylandtvijver. Daar wordt immers in twee reeksen het gemeentelijk interclub vistornooi betwist. De sportraad organiseert die jaarlijks aan een andere vijver. De leden van de clubs nemen het tegen elkaar op en aan het einde van de reeks wordt telkens de vangst gewogen. Voor de buitenstaanders: aan dit tornooi komt een uitgebreid reglement te pas dat door de deelnemers strikt moet gevolgd worden. Wij zagen alvast een aantal hengelaars heel wat vissen uit het water halen, pas vanavond weten we welke club de trofee in haar lokaal mag etaleren.  (meer foto's)
UPDATE Mathieu Smeets van de Meylandtvissers ving bijna 44 kg vis, hij bleef daarmee de anderen ver voor.  Bij 't Geuvelke haalde Gert Vanthielen het hoogste gewicht uit het water en bij de Gemeentewinning was dat Stefan Schroyen.

de-kijk-van-richie-161

De kijk van Richie

Wedden dat onze huiscartoonist straks aan de frituur staat aan te schuiven?

beperkingen-voor-boerenbetoging

Beperkingen voor boerenbetoging

Maandag is er de grote Europese landbouwersmanifestatie waarbij de boeren in Brussel gaan betogen tegen te lage prijzen die ze voor hun melk, vlees en andere producten krijgen. Uit alle provincies en zelfs uit het buitenland komen de boeren met tractoren afgezakt. Daarom heeft ook de gouverneur van Limburg een politiebesluit uitgevaardigd voor zondag en maandag. Op beide dagen is het verboden op tractoren of vrachtwagens voor de landbouw werktuigen of toebehoren zoals schoppen, vorkliften of (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-4-september-2015

Vandaag gezien

Dit krabspinnetje zorgt voor heerlijke kleurcontrasten. (foto Jan Leijskens)

de-nieuwe-dijk-en-westlaan-hotspots-voor-racers

De Nieuwe Dijk en Westlaan: hotspots voor racers

Opnieuw heeft de verkeersdienst van de politie een reeks snelheidsovertreders betrapt, na klachten van buurtbewoners, 143 op 747. In De Nieuwe Dijk wordt blijkbaar behoorlijk gevlamd, want daar reden 46 automobilisten op 102 tegen de flitslamp. En de Westlaan bevestigde opnieuw haar reputatie met 61 overtreders op 197. Voorts werden inbreuken vastgesteld in OLV-straat (23) en Kanaalweg (10). In De Hoeven reed geen enkele van de 29 bestuurders te snel. In Koolmijnlaan-cité werden in één week 46 369 voertuigen door de onbemande camera op snelheid gecontroleerd. 41 bestuurders reden meer dan 50 km/u.

lily-bamps-bracht-hulpgoederen-naar-calais

Lily Bamps bracht hulpgoederen naar Calais

Vanuit heel Vlaanderen is vandaag een konvooi met een 50-tal auto's en kleine vrachtwagens richting Calais gereden om er ingezamelde hulpgoederen te gaan afleveren. Die waren massaal door de bevolking binnengebracht op verschillende inzamelpunten na onder meer oproepen via Facebook. In Calais slapen veel gestrande vluchtelingen butien en de noden zijn groot. In het konvooi reed onder meer Lily Bamps uit Heusden-Zolder en haar echtgenoot mee. Zij had dekens, slaapzakken, gasvuren, (…) Lees het hele bericht

bolderberg-gaat-morgenavond-live

Bolderberg gaat morgenavond live

Morgenavond barst het feestgedruis in de Bolderbergse horeca weer los voor de editie 2015 van Live in Bolderberg. Vier zaken afficheren dit jaar een uiteenlopend muzikaal aanbod. Hotel-Brasserie Savarin bijt om 19 uur de spits af met dj David, die komt ook terug om 21 uur, 23u15 en 1u30. Tussendoor staat daar ook live-bands op het podium: om 19u30 Buiten Bereik, om 21u30 XPD (X-Press Delivery, foto) en om 24 uur DUK. Café Nieuw Bolderberg programmeert om 20 uur Nostalgie terwijl in Road House op dat moment er een lap op wordt gegeven met Classic Road-House Rock, Woodstock songs & Flower time. Tenslotte is er taverne Sint-Job met om 20 uur Whatts up, Karaoke.

moslims-naar-kortgedingrechter-over-offerfeest

Moslims naar kortgedingrechter over Offerfeest

De moslimgemeenschap, vertegenwoordigd door nationale, provinciale en lokale koepels en moskeeverenigingen - in het totaal bijna 300 organisaties - stelt een kortgedingprocedure in tegen de beslissing van minister Weyts om het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren te verbieden. De moslimgemeenschap had begin augustus haar juridische bezwaren aan Weyts laten weten en voorgesteld om in onderling overleg naar een oplossing te zoeken. Maar ze heeft geen afdoend antwoord gehad en stapt (…) Lees het hele bericht

een-lezing-over-aspecten-van-de-islam

Een lezing over aspecten van de islam

Op dinsdag 15 september om 20 uur geeft Jonas Slaats een lezing in de bib met als thema Soefi’s, punkers & poëten, een christen op reis door de islam. Hij wordt ingeleid door Jac De bruyn. Drie jaar lang voerde de christelijke theoloog Jonas Slaats openhartige gesprekken met invloedrijke spirituele figuren en belangrijke artiesten uit de islamitische wereld. Dit boek bundelt zijn belangrijkste gesprekken. Tussen de dialogen door worden kernaspecten van de islamitische traditie nader toegelicht en wordt hun plaats binnen de huidige debatten verduidelijkt. De toegang is gratis maar voor 12 september graag een seintje aan bibliotheek.reservaties[!]heusden-zolder.be of 011 80 80 90.

jeugdbewegingen-gaan-weer-van-start

Jeugdbewegingen gaan weer van start

Voor de jeugdbewegingen komt ook het nieuwe werkjaar op gang en ze laten weten dat ze er volop goesting in hebben. De jongeren in Heusden-Zolder hebben overigens de keuze uit een hele waaier van jeugdverenigingen waar ze zich kunnen uitleven: Chiro Zolder, Chiro Berkenbos, Chiro Boekt, Chiro Heusden, Scouts Bolderberg, Scouts en Gidsen Sint-Bavo Eversel, Scouts & Gidsen De Perenboom, KAJ Eversel en KAJ Heusden. Kinderen vanaf 6 jaar (bij de KAJ vanaf 16 jaar) kunnen er ravotten, zich uitleven en vuil maken, samen buiten spelen, leeftijdsgenoten ontmoeten, in groep nieuwe dingen ontdekken, grenzen aftasten, op kamp gaan en vooral heel veel plezier maken. Ieder weekend zetten leiders en leidsters zich vrijwilliger in om dit in goede banen te leiden. Hier vind je alle contactgegevens.

vandalen-beschadigen-oorlogsmonument

Vandalen beschadigen oorlogsmonument

Vandalen hebben het herdenkingsmonument voor de oorlogen in Heusden-Centrum letterlijk bij de neus genomen. De neus van van het vrouwenbeeld is afgebroken. Het beeld stelt een oorlogsweduwe met kind voor die treurt om haar gesneuvelde man, gesymboliseerd door de uitsnede in de achterste steen. Het beeld zal dus hersteld moeten worden, alleen lijkt niemand nog te weten wie de ontwerper of maker was. Wie herinnert het zich nog? redactie [!] heusden-zolder.eu. Lezers zijn er ondertussen achter gekomen dat het gaat om een monument van beeldhouwer Willy De Backer uit Korbeek-Lo.

feest-en-voetbal-voor-heleen

Feest en voetbal voor Heleen

Een massa volk vanavond op de benefiet voor Heleen Dehollogne in de tent aan de Jogem. Heleen is lid van de tipteens van de Chiro-Zolder die dit voor haar organiseerden, om de kosten van haar nabehandeling na de longtransplantatiete betalen. Het werd allemaal gevierd met haar favoriete ploeg: de Rode Duivels. Eventjes werd de feestvreugde getemperd door een Bosnische goal, maar bij de 1-1 deed Fellaini de chiro langzaam ontwaken. De sfeer steeg bij de 2-1 vlak voor rust, toen werd Heleen ook (…) Lees het hele bericht

vandalisme-inbraakpoging-kettingbotsing

Vandalisme, inbraakpoging, kettingbotsing

In de Kapelstraat zijn gisteren enkele containers beschadigd. Aan het Visserspad is een inbraakpoging mislukt, daarbij was een slot geforceerd. Rond half 11 vanmorgen moest de politie naar de Graaf de Theuxlaan. Daar waren verschillende auto's in een kettingbotsing op elkaar gereden. Het bleef beperkt tot materiële schade, maar de afhandeling vergde uiteraard wat tijd en het verkeer ondervond hinder.

de-helft-rijdt-te-snel-in-het-heike

De helft rijdt te snel in Het Heike

Opnieuw heeft de politie geflitst nadat buurtbewoners hun beklag maakten over overdreven snelheid. In Het Heike reden 51 of de helft van de 102 bestuurders sneller dan 50 km/u. Het rijbewijs van 2 snelheidsduivels die 90 km haalden, wordt ingetrokken. In de Koolmijnlaan werden snelheden van 130 km/u geregistreerd waar maximum 70 mag. 2 rijbewijzen worden ingetrokken. Voorts zijn snelheidsovertredingen vastgesteld in Beringersteenweg (16) en M. Scheperslaan (16). In De Drij (…) Lees het hele bericht

woningaanbod-was-aan-verjonging-toe

Woningaanbod was aan verjonging toe

In 2011 telde Heusden-Zolder 12755 woningen, 231 daarvan of 1,8 % dateren nog van voor 1911. 1556 woningen of 12,2 % is na 2000 gebouwd. Opvallend is het grote aantal woningen uit de periode 1946 - 1960 (2224 of 17,4 %), uit 1961 -1970 (1664 of 14,6%) en uit 1971-1980 (1444 of 11,6 %). Dat blijkt uit een analyse van socioloog Jan Hertogen. Het zijn de meest recente algemene statistieken die momenteel beschikbaar zijn. Op dat ogenblik zaten we met een behoorlijk verouderd (…) Lees het hele bericht

wordt-belcar-trophy-nog-uitgebreid

Wordt Belcar Trophy nog uitgebreid?

Nu de 24 uren van Zolder achter de rug liggen, is ook het doek gevallen over het eerste autonome seizoen van de Belcar Trophy en dus tijd voor een balans. De rijders kregen drie races voor de wielen: 2 van 125 minuten en 1 van 24 uren. Ivan Bellarosa (foto), Christophe Geoffroy en Guglielmo Belotti zijn de algemene kampioenen en uiteraard de laureaten in de Divisie Prototype. De titel bij de GT's is voor Dylan Derdaele, Marc Goossens, Kenneth Heyer en Peter Hoevenaers en bij de tourwagens (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-3-september-2015

Vandaag gezien

Een kleine vlinder neemt een bad in dauwdruppels. (foto Jan Leijskens)

familievoorstelling-in-openlucht

Familievoorstelling in openlucht

Muze pakt nu zondag om 15 uur uit met de eerste familievoorstelling van een nieuwe reeks met ‘The Birder/Vogelaar’ van Rooftoptiger voor iedereen vanaf 6 jaar. In een verbluffende machine fluisteren enkele vogels de toekomst in je oor, maar wie heeft gelijk? Het is een uitvinding van nooit geziene aard, een verrassend laboratorium van de toekomstmuziek. De verhouding tussen natuur en machine staat centraal in deze poëtische creatie vol bijzondere vogelsoorten en fijne muziek. (…) Lees het hele bericht

31ste-kwb-loop-is-een-natuurloop

31ste KWB-loop is een natuurloop

Zaterdag organiseert de KWB van Heusden-Centrum haar jaarlijkse loopevenement en dat al voor de 31ste keer. Tot vorig jaar was dat een stratenloop door Heusden-Centrum maar nu is de formule lichtjes gewijzigd en is het een natuurloop geworden. Start en aankomst blijven aan 't Kuipershof behouden, maar van daaruit gaat het richting Mangelbeekvallei waar de lopers een vlak parcours met zachte ondergrond en groene achtergrond krijgen voorgeschoteld. De deelnemers kunnen kiezen tussen 4,5 en 9 km. KWB-leden betalen € 3, de anderen € 5. Bij aankomst is er een prijs voor iedereen en ook deze keer is er een tombola onder degenen die na afloop nog even blijven hangen.

straks-voetbalbenefiet-voor-heleen

Straks voetbalbenefiet voor Heleen

Vanavond spelen de Rode Duivels hun interland tegen Bosnië-Herzegovina en de Chiro van Zolder-centrum neemt die gelegenheid te baat om een benefiet te houden voor Heleen Dehollogne, één van haar leden. De 16-jarige Heleen is een muco-patiënte en ze kreeg recent twee nieuwe longen. Dat was een zware en moeilijke ingreep, maar het gaat beter met haar. Zodanig dat ze vanavond tijdens de pauze samen met een vriendin een kort muzikaal optreden kan geven. Maar ondertussen (…) Lees het hele bericht

inbrekers-op-terlaemen-en-bolderberg

Inbrekers op Terlaemen en Bolderberg

In de Sterrenwacht belde gisteren in de vooravond iemand de politie omdat er verdachte personen rondhingen. Of het één met het ander te maken had, is niet duidelijk, maar kort over 9 uur is in dezelfde buurt een inbraakpoging vastgesteld. Ook in de Kluisstraat is vanmorgen een inbraak ontdekt, opnieuw in de Witte Zaal.

sk-spelers-steken-jelle-hart-onder-de-riem

SK-spelers steken Jelle hart onder de riem

De spelers van vierdeprovincialer SK Heusden 06 hebben vandaag in het ziekenhuis een bezoekje gebracht aan Jelle Claes. Jelle is een trouwe supporter, maar is eergisteren al voor de negentiende (19de!!) keer geopereerd. De operatie is goed verlopen en Jelle stelt het wel, maar hoopt toch snel naar Vakske D te kunnen gaan. Jelle is naast SK-supporter ook fan van Racing Genk, hij kreeg als geschenk een bal met de handtekeningen van spelers van KRC.

luxe-eindejaarsparty-in-ecr-watt17

Luxe-eindejaarsparty in ECR-Watt17

De vakantie ligt nog maar net achter de rug, maar er worden al volop plannen gesmeed voor eindejaar. Op 31 december organiseren CE Productions en Taste Catering de eerste editie van 'Lux', dat is een eindejaarsparty in ECR-Watt17. Met LUX NYE stellen de organisatoren het meest stijlvolle feest van het jaar in het vooruitzicht met een mix bubbels, smaken en beats. Ze schuwen daarbij de adjectieven en superlatieven niet en beloven een overdaad van luxe en exclusiviteit gecombineerd met een tot (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-2-september-2015

Vandaag gezien

Vanmorgen begon het nog zonnig, maar later vanmiddag heeft het dan pijpenstelen geregend. (foto Marcel Gybels)

inzamelactie-voor-syrische-kinderen-enorm-succes

Inzamelactie voor Syrische kinderen enorm succes

De inzamelactie voor kinderen van Syrische vluchtelingen waartoe Meral Ozcan uit Beringen en Nazlihan Günaydin uit Heusden-Zolder eergisteren een oproep deden, is een gigantisch succes. Via Facebook is de oproep massaal gedeeld. De twee dames worden nu overstelpt met reacties, mails en telefoontjes. Tientallen dozen met speelgoed maar ook met kleren, pampers en etenswaren zijn al binnengebracht. Ze zijn dan ook dolblij met de warme reacties van de mensen. De spullen worden nu gestockeerd in Beringen of Heusden en worden nadien naar het asielcentrum in Helchteren gebracht.

opnieuw-meer-werklozen

Opnieuw meer werklozen

Eind augustus zaten 1211 inwoners van Heusden-Zolder zonder werk, dat zijn er 1,6 % meer dan in juli maar 1,4 minder dan een jaar eerder. De werkloosheidsgraad bedraagt nu 8,62 % en is het hoogst voor de vrouwen (9,32 %), bij de mannen gaat het om 7,69 % van de beroepsbevolking. Als we kijken naar de grootste verschuivingen op maandbasis, dan springen drie categorieën in het oog: de min-25-jarigen (+ 6,2 %), de hooggeschoolden (+ 11,1 %) en de niet-EU-burgers (+9,4 %).

faillissementen-blijven-toenemen-3

Faillissementen blijven toenemen

Het aantal faillissementen in Limburg ligt in de eerste 8 maanden van 2015 6 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, namelijk 541. Dat heeft studiebureau Graydon becijferd, Limburg doet het daarmee slechter dan de rest van Vlaanderen. In de zomer waren er 71 faillissementen. Ook in Heusden-Zolder zijn deze zomer verschillende bedrijven op de klippen gelopen. Daarbij wordt de horeca weer getroffen: zo is het café van Misch bvba uit de Zolderseweg failliet verklaard (…) Lees het hele bericht

line-verbeke-stapt-op-bij-gemeentebestuur

Line Verbeke stapt op bij gemeentebestuur

Het gemeentebestuur blijft met personeelsproblemen kampen, de jongste jaren is het vooral bij de topambtenaren een opeenvolging van ziekteverloven, vervroegde pensionering en ontslag. Zo heeft Line Verbeke, de afdelingscoördinator van afdeling Vrije Tijd, ontslag genomen. Nog tot einde deze maand rondt ze een aantal dossiers af en gaat dan aan de slag als zelfstandig projectbegeleider met haar eigen bureau 'Quarante'. Zelf wil ze niet dieper ingaan op de redenen voor haar opstappen, omdat ze niet wil natrappen en de afgelopen 10 jaar met de collega's mooie projecten heeft kunnen doen. "Maar je geeft na tien jaar een vastbenoemde job natuurlijk niet zomaar op, ik heb er alles aan proberen te doen, maar vond de situatie niet langer houdbaar voor mezelf."

badmintonseizoen-ook-van-start

Badmintonseizoen ook van start

Ook in het badminton gaat het nieuwe seizoen van start. Bij badmintonclub Smash in Berkenbos is iedereen van begin september tot eind juni welkom om te trainen onder leiding van gediplomeerde trainers. Die helpen je bij de voorbereiding van wedstrijden, maar evengoed kan iedereen er terecht die gewoon recreatief wil spelen. Elke nieuwe speler mag drie keer gratis komen mee trainen. Er zijn voor iedereen aangepaste trainingen: kinderen vanaf 5 jaar, jeugd, volwassenen en er is uiteraard het G- en rolstoelbadminton. Alle info vind je op de website.

werken-zuiveringsstation-op-volle-toeren

Werken zuiveringsstation op volle toeren

In de Obbeekstraat zijn de werkzaamheden aan het waterzuiveringsstation volop aan de gang. Die zijn voor de zomer van start gegaan en het is de bedoeling met een bergingsbekken het water aan de bron zuiverder te krijgen. De firma Van de Kreeke legt er daarom onder meer een persleiding, extra pompstation, bijkomende riolering en uiteraard volgt nadien de afwerking van het geheel. Daar zullen nog enkele maanden overheen gaan. (foto's Michiel Reynders)

het-weer-wisselvallig-en-koel-2

Het weer: wisselvallig en koel

Met een hogeluchtdrukgebied ten westen van Ierland wordt in onze streken een noordelijke luchtstroming in stand gehouden. Deze luchtstroming is bovendien onstabiel en brengt buien en soms regen met zich mee. Na het weekend schuift het hogeluchtdrukgebied meer naar het oosten en wordt drogere lucht aangevoerd.
Vandaag is het wisselvallig met opklaringen en wolkenvelden. Daarbij komen er enkele buien opzetten, voor rond de middagperiode. Tegen de avond is het meestal droog. Maxima rond 19 graden.
Lees het hele bericht

schepen-nieuwe-locatie-voor-beekbeemden-zoeken

Schepen: 'Nieuwe locatie voor Beekbeemden zoeken'

"Er is geen sprake van dat we de toekomst van het gemeentelijk basisonderwijs als dusdanig in vraag stellen," dat zegt schepen van onderwijs Marleen Hoydonckx in een reactie op het persbericht daarover van de N-VA-oppositie. "Het is inderdaad zo dat het punt op de agenda van die werkgroep staat, maar het gaat om de vraag die we stellen over de toekomstige locatie. We hebben de mensen van Beekbeemden een oplossing op termijn beloofd voor hun gebouw met alle vochtproblemen die er (…) Lees het hele bericht

pagadderkes-springen-het-schooljaar-in

Pagadderkes springen het schooljaar in

In kleuterschool Pagadder sprongen de kleuters letterlijk het schooljaar in. Bij het binnengaan van de poort stond al een trampoline voor hen klaar. Springen op het springkasteel, dansen en springen op muziek, ... leuke boel daar om het schooljaar in te zetten. (foto's Leentje Elsen)

openluchtzwembad-beleefde-een-topseizoen

Openluchtzwembad beleefde een topseizoen

Gisteravond heeft het openluchtzwembad Terlaemen de deuren gesloten en het seizoen 2015 afgerond. En met het mooie weer is het een topseizoen geweest. Er zijn liefst 10 808 bezoekers geteld, dat is meer dan het dubbele van vorig jaar. In die cijfers zitten ook de groepen zoals bijvoorbeeld de jeugdbewegingen. Maar de tienbeurtenkaarten zijn niet meegeteld want die blijven geldig tot volgend seizoen. Maar voor het water uit het zwembad wordt gelaten, zullen ze zondag nog zeer (…) Lees het hele bericht

kleuters-tussen-bijtjes-en-bloemetjes

Kleuters tussen bijtjes en bloemetjes

Geen tranen, maar blije gezichtjes bij de kleuters van het wijkschooltje De Toverfluit in Ubbersel toen zij vanmorgen in hun klas arriveerden. Ze troffen er een klasje vol kriebelbeestjes zoals spinnen, lieveheersbeestjes, rupsen, vlinders en bijen. Het nieuwe MOS-thema voor dit jaar luidt immers 'Zoem, zoem, zoem, wij zorgen voor elke bloem!'. 17 kleuters van alle leeftijden zitten er samen in één klasje. (foto Esmeralda Karremans)

beekbeemden-neemt-een-frisse-start

Beekbeemden neemt een frisse start

De gemeentelijke basisschool Beekbeemden nam vandaag een prima start, het jaarthema luidt dan ook 'Fris het schooljaar door'. Bij aankomst mochten alle leerlingen en kleuters door een heuse wasmachine. De kinderen kregen als verrassing een bellenblazer. En bij de afsluiting van de eerste schooldag werd gedanst, gezongen en uiteraard ... frisse bellen geblazen. (foto's An Vanoppen)

64-bestuurders-geflitst

64 bestuurders geflitst

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles en betrapte 64 van de 795 bestuurders. In de Meylandtlaan hielden 37 bestuurders zich niet aan de 70 km/u - beperking. Eén snelheidsduivel haalde 110 km/u. Ook in Koolmijnlaan zijn 2 bestuurders geflitst aan 110 km/u. In de Mijnwerkerslaan reed 1 op 15 te snel. In De Drij Dreven hielden alle 12 bestuurders zich aan de snelheid, in de Laambroekstraat waren er 18 op 68 bestuurders overtreders. Voorts stelde de (…) Lees het hele bericht

n-va-gemeenteonderwijs-opnieuw-in-vraag

N-VA: Gemeenteonderwijs opnieuw in vraag

Het kon niet uitblijven dat op deze eerste schooldag de politiek zijn neus aan het schoolraam zou komen steken. Met name de N-VA maakt zich opnieuw ongerust over de gemeenteschool Beekbeemden. Er was na de open dorpsraad van Zolder-centrum in juni immers opgeroepen om na te denken over de ruimtelijke invulling van het centrum na de sluiting van het zwembad en de verhuizing van CVO en Muze. Er bleken toen heel wat geïnteresseerden te zijn voor de betrokken werkgroepen. Volgens de N-VA trekt de (…) Lees het hele bericht

dagelijks-bijna-5-000-leerlingen-onderweg

Dagelijks bijna 5.000 leerlingen onderweg

Dat het vanmorgen - en uiteraard deze namiddag in omgekeerde richting - erg druk was op de wegen naar de scholen hoeft niet te verbazen. Wist je dat volgens een raming van de dienst onderwijs van de gemeente bijna 5.000 jongeren naar school gaan in Heusden-Zolder. Het gaat dan om de leerlingen die hier de scholen bezoeken, dus ook vanuit andere gemeenten, maar daar zitten dan weer niet de leerlingen uit Heusden-Zolder in die elders naar school gaan. Zoals eerder gemeld gaat het om minstens 1651 leerlingen in het middelbaar onderwijs, daarnaast ongeveer 2100 kinderen in de lagere scholen en zowat 1200 kleuters. Bovendien stappen in de loop van het schooljaar nog eens 150 tot 200 kleuters in. De exacte cijfers zullen pas later op het jaar bekend zijn.

sfc-1651-leerlingen-21-eerstejaars-meer

SFC: 1651 leerlingen, 21 eerstejaars meer

In het Sint-Franciscuscollege werden de 294 eerstejaars (21 meer dan vorig jaar) vanmorgen onder meer verwelkomd door de directie, leerkrachten en de oudere leerlingen. Het SFC start met 1651 leerlingen, een cijfer dat vandaag nog wat kan aandikken. Het zijn tot nu toe ook maar 5 leerlingen minder dan vorig jaar, en dat terwijl door de terugloop van het geboortecijfer juist de huidige generatie minder leerlingen aflevert. (…) Lees het hele bericht

brandje-aan-inakker-snel-onder-controle

Brandje aan Inakker snel onder controle

Het heeft vanmiddag even gebrand in de keuken van een woning aan de Inakker. Daar was een pan met vet die op het fornuis stond oververhit geraakt, en ze had vuur gevat. De brandweer had het vuur snel onder controle zodat de keuken slechts lichte schade opliep. De bewoonster had wel rook ingeademd, daarom werd ze even ter controle meegenomen door de medische hulpdiensten.

de-linde-werkt-aan-waardevol-schooljaar

De Linde werkt aan waardevol schooljaar

Een bijzondere start van het schooljaar in De Linde. Daar kwam op de eerste schooldag Leentje met haar vader de kapitein op bezoek. De kapitein bracht een schatkist mee met allerlei waardevolle dingen. En met die voorwerpen zal in De Linde gewerkt worden aan een 'waardevol schooljaar'.

molenholleke-erebogen-en-tijdelijke-lokalen

Molenholleke: erebogen en tijdelijke lokalen

In 't Molenholleke was het vandaag een speciale eerste schooldag, vooral dan omwille van het intrekken in het voormalige CVO-gebouw. Niet alleen vergt die verhuizing heel wat aanpassing, verschillende klassen zitten daardoor in grotere lokalen met veel licht. Het gaat om een tijdelijke oplossing in afwachting van de nieuwbouw. Leerlingen die naar het eerste leerjaar gaan werden door de zesdejaars verwelkomd met erebogen. Na een toespraak door de directrice en een dansje kon het schooljaar echt van start gaan. (foto's Kurt Vanvelk)

de-bel-heeft-gerinkeld

De bel heeft gerinkeld

De bel heeft een eerste keer gerinkeld. Het schooljaar is gestart. Vanmorgen was het voor iedereen spannend. De politie hield een oogje in het zeil aan de gevaarlijke oversteekplaatsen. Ouders en kinderen werden aan de schoolpoort verwelkomd en wegwijs gemaakt door het personeel -zoals hier aan De Brug en De Toverfluit - en de ouders mochten deze keer mee de speelplaats op om het 'leed' van de kleinsten wat te verzachten. (foto's Julien Maebe)

klaar-voor-de-nieuwe-start

Klaar voor de nieuwe start

Directeur Ludo Vanende was er vanmorgen vroeg bij om de poort van lagere school De Brug te openen. Hij verwachtte 290 leerlingen. Even later ging juffrouw Deborah aan de slag om de laatste hand te leggen aan haar kleuterklasje. Daar verwachtte ze 22 5-jarigen. (foto's Julien Maebe)

de-kijk-van-richie-160

De kijk van Richie

Ontkennen helpt niet, het nieuwe schooljaar begint vandaag.

linus-middenschool-neemt-bescheiden-start

Linus Middenschool neemt bescheiden start

Vanaf vandaag heeft Heusden-Zolder er een middelbare school bij, ook al neemt die een bescheiden start. In de Kortstraat start de Linus Middenschool, een nieuw initiatief van het Gemeenschapsonderwijs. De middelbare school komt op dezelfde plaats waar jaren geleden het atheneum werd opgedoekt. De school is genoemd naar de Amerikaanse scheikundige Linus Pauling die zowel de Nobelprijs voor scheikunde als die voor de vrede won. De nieuwe school wil dan ook volop inzetten op wetenschap, wiskunde en technologie. Voor het eerste jaar zijn slechts 9 leerlingen ingeschreven. De school bekijkt het positief en zegt dat daardoor tijd genoeg is om een goede start te nemen en alle leerlingen de noodzakelijke begeleiding te geven.

ook-viversel-is-klaar-met-trage-wegen

Ook Viversel is klaar met Trage Wegen

Ook de dorpsraad van Viversel heeft nu de prioriteiten vastgelegd met het oog op de uitbouw van het Trage Wegen project. Nog twee overlegvergaderingen te gaan, in Berkenbos en Eversel, en dan hopen de dorpsraden samen met de gemeente met een eerste realisatie naar buiten te komen tegen 18 oktober, de Nationale Dag van de Trage Wegen. (foto Julien Maebe)