Archief november 2020

toost-op-de-gezondheid-26

Toost op de gezondheid (26)

Hélène Janssen combineert in haar toost een creatieve aanpak met een overduidelijke verwijziging naar Artikel 27.

prijzenpot-van-liefst-15-000-in-eindejaarsactie

Prijzenpot van liefst € 15.000 in eindejaarsactie

De Middenstandsraad Heusden-Zolder organiseert weer een gezamenlijke eindejaars /winteractie, maar dit jaar loopt die uitzonderlijk tot einde januari. Het is uiteraard de bedoeling om de fysieke winkels maar ook de webshops in de kijker te zetten. Concreet zullen handelaars tussen 7 december en 31 januari per kern invulstrookjes aan hun klanten geven, zowel in de winkel als bij de levering van online bestellingen. In februari worden dan de winnaars getrokken. Er is voor liefst 15.000 euro in geschenkkaarten Heusden-Zolder te winnen. in elke kern een hoofdprijs van 1.000 euro en drie van 500 euro. Daarnaast nog 250 van 20 euro. 

licht-in-onze-straten-7

Licht in onze straten

Nog een mooi versierde woning die haar licht laat schijnen tot op de straat. 

een-stapel-gezelschapsspelen-voor-st-vincentius

Een stapel gezelschapsspelen voor St.-Vincentius

Sinterklaas had opgevangen dat Sint-Vincentius weer mocht openen. En dus bezorgde hij heel discreet een heel pakket nieuwe gezelschapsspelen. Het Gemeentelijk Overleg Vrijetijdsparticipatie organiseert jaarlijks activiteiten voor kwetsbare kinderen, jongeren en volwassenen. Corona deed dat voor een deel in 't water vallen en dus werd deze speelgoedaankoop mogelijk. Momenteel zorgt St.-Vincentius voor 280 kinderen, waarvan 1/3 onder de 7 jaar. Woensdag om 9 uur heropent (…) Lees het hele bericht

maak-kennis-met-het-werk-van-zjeeke-polleunis

Maak kennis met het werk van Zjeeke Polleunis

Luister en kijk naar het betoverende werk van Zjeeke Polleunis voor Artikel 27 in ZLDR luchtfabriek. We verklappen je graag het geheim dat de verpakte werken op de achtergrond binnenkort zullen uitgepakt worden om weer te schitteren voor het publiek. Er hangt een opening in de lucht ... 

vandaag-gezien-233

Vandaag gezien

Pittge vriestemperaturen vannacht en toch staan de aardbeistruiken van Julien Maebe in bloei. Alles lijkt op zijn kop te staan tegenwoordig. 

het-wordt-rustiger-in-het-ziekenhuis

Het wordt rustiger in het ziekenhuis

Het is de afgelopen dagen een stuk rustiger geworden in het Sint-Franciscusziekenhuis, toch wat coronapatiënten betreft. Vrijdagmorgen verbleven er nog 21. Ondertussen zijn er heel wat mensen voldoende hersteld, zodat er vandaag nog 18 verblijven. Op de afdeling intensieve zorgen liggen nog altijd 4 patiënten.

de-kijk-van-richie-549

De kijk van Richie

 De aanloop is ingezet. 

temperatuur-daalde-tot-min-5-1

Temperatuur daalde tot min 5,1

Zoals aangekondigd zijn de strooiwagens vannacht uitgereden over de gewest- en gemeentewegen. Het was dan ook behoorlijk koud. In Heusden-Zolder is de minimale temperatuur bereikt kort voor 3 uur vannacht, toen stond het kwik op min 5,1. Om half 8 vanmorgen was het alweer opgeklommen tot min 0,8. De strooiwagens rijden in principe vanochtend niet meer uit, maar het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt wel dat bij het opkomen van de zon het altijd weer even kan dalen en glad kan worden. 

6-nieuwe-positieve-testen

6 nieuwe positieve testen

6 positieve testen brengen het aantal op 1290 inwoners van wie sinds half maart vastgesteld is dat ze met corona besmet zijn. Afgelopen week kwamen er 48 bij, een gemiddelde van 142 per 100.000 inwoners. 

toost-op-de-gezondheid-25

Toost op de gezondheid (25)

Martine Neys toost ook met een mok op de gezondheid en de mogelijke heropening van Art 27.

licht-in-onze-straten-6

Licht in onze straten

Carine Elsen bezorgde ons dit beeld van de kinderopvang in de Alice Nahonlaan.

vrijwilligers-een-meerwaarde-aan-triagecentra

Vrijwilligers een meerwaarde aan triagecentra

West-Limburg heeft voor de coronabestrijding twee triagecentra, één aan het Sint-Franciscusziekenhuis en één aan het Medisch Centrum in Beringen, dat ook onder het ziekenhuis ressorteert. In de weekends kunnen beide centra nog altijd rekenen op vrijwilligers die het vast personeel ontlasten met vragen aan de bezoekers, temperatuurmetingen, ...  Het Sint-Franciscusziekenhuis heeft zo drie vrijwilligers voor het 'videobellen'. "Ze zijn daar een (…) Lees het hele bericht

op-wandel-door-art-27-met-stefan-elsen

Op wandel door Art 27 met Stefan Elsen

In een tijdperk dat artistieke vakken in het onderwijs in vraag worden gesteld, houdt kunstenaar Stefan Elsen met zijn werk een warm pleidooi voor de vriendschap tussen kunst en kinderen. De koning te rijk! Zo voelen de initiatiefnemers zich ook als ze mogelijk binnenkort alle kunst in ZLDR luchtfabriek met het publiek kunnen delen.

strooiwagens-rijden-voor-het-eerst-uit

Strooiwagens rijden voor het eerst uit

Voor vannacht zijn vriestemperaturen voorspeld en dus rijden de strooiwagens voor het eerst deze winter uit. De strooiwagens van de gemeente Heusden-Zolder, die twee vaste trajecten bedienen, zijn om 18 uur al vertrokken. Om 20 uur rijden ook de strooiwagens in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer uit. Zij bedienen uiteraard vooral de belangrijkste gewestwegen. In principe zullen de strooiwerken tot morgenvroeg duren, maar alles hangt dus ook van de evolutie van het weer en de weg af. (foto Agenschap Wegen en Verkeer)

vandaag-gezien-232

Vandaag gezien

Bij Jos Vandebroek in de Schaapsweg komen niet alleen dagelijks heel wat vogels hun honger stillen aan de zelfgemaakte voederhuisjes. Minstens 3 eekhoorntjes mogen zich ondertussen tot de vaste bezoekers rekenen.

ne-mins-kan-stritse-me-nen-hond-ooch

Ne mins kan stritse, mer nen hond ooch

Ken je de verschillende betekenissen van het dialectwoord stritse? Het kan pikken of wegnemen betekenen: Moe hèdde gè djê paraplu gestritst? En stritse doet ook een hond die overal zijn pootje tegen omhoog heft.

14-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-2

14 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

14 nieuwe besmettingen zijn er alweer bijgekomen, dat brengt het totaal op 1284 inwoners van Heusden-Zolder. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat meer mensen getest worden, maar 't is nog te vroeg om die analyse al te maken. De voorbije week zijn er 54 inwoners positief getest of een gemiddelde van 160 per 100.000 inwoners. 

orgelklanken-op-artikel-27

Orgelklanken op Artikel 27

Ieder jaar brengt Julien Maebe op zijn draaiorgel een ode aan de kunst bij de vernissage van Artikel 27. Dit jaar mocht de tentoonstelling (nog) niet opengaan, maar toch hield hij  eraan om naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de expo een muzikaal eerbetoon te brengen in ZLDR Luchtfabriek. En vandaag brengen de mensen van Artikel 27 een ode aan Julien naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag. 

hoe-de-voorzijde-van-cc-muze-tegen-de-grond-ging

Hoe de voorzijde van CC Muze tegen de grond ging

 Heel wat mensen zijn vandaag een kijkje komen nemen hoe de iconische inkomhal van het oude cultuurcentrum werd afgebroken en samen met het voormalige café tot puin werd herleid. Zeker bij buurtbewoners was het een emotioneel moment. Tony Sempels maakte deze compilatie van de afbraak. 

toost-op-de-gezondheid-24

Toost op de gezondheid (24)

Frieda Geybels heft het glas ... euh .. de 'zjat' op de gezondheid en op een spoedige opening van Artikel 27.

licht-in-onze-straten-5

Licht in onze straten

Marcel Vanluyd toont hoe ze in Boekt open staan voor de Warmste Week.

een-wandeling-bij-zonsopgang

Een wandeling bij zonsopgang

Michel Oyen maakte vanochtend een natuurwandeling bij zonsopgang op de Galgenberg in Bolderberg. Hij genoot er van de natuur, de rust en het uitzicht. Maar hij is ook ontgoocheld over heel wat wandelaars die met hun hond de natuur intrekken en het zakje met hondenpoep gewoon achterlaten bij het infobord aan de start of aankomst van de wandeling. "Uit respect voor de natuur neem je dat mee naar huis en dropt het daar in de vuilniszak waar het thuishoort," bepleit Michel.

inkomhal-van-muze-is-gesloopt

Inkomhal van Muze is gesloopt

Met luid gekraak is deze namiddag de luifel van de inkomhal van de oude Muze ingestort. De afbraakmachines hadden een hele tijd nodig voor de blikvanger van het cultuurcentrum het begaf. Eerder is ook al het voormalige Muzecafé met de grond gelijk gemaakt. 

de-vogels-komen-om-eten-bedelen

De vogels komen om eten bedelen

Het begint behoorlijk koud te worden, we gaan richting winter en dat betekent dat de vogels ook alsmaar minder voedsel vinden in de natuur. Ze komen dan ook dichter bij de huizen in de hoop dat ze daar op de gastvrijheid van de bewoners mogen rekenen. Stefan Was kreeg gisteren en vandaag al het bezoek van een merel, zwartkop, koolmees, specht, gaai, koolmees, pimpelmees, spreeuw, ... 

de-week-van-de-waarheid-1

De Week van de Waarheid

"Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren," zo stond de bijbelse uitspraak in Genesis en het schoot me deze week door het hoofd toen ik de stofwolken boven het vroegere cultuurcentrum in het puin en de as zag neerdwarrelen. In 1974 knipte toenmalig cultuurminister Rika De Backer het lint voor het cultureel centrum door. Het was de tijd dat de post van cultuurminister afwisselend werd bekleed door gezellige tantes die in het weekend wafels bakten en zatte nonkels die je (…) Lees het hele bericht

harmonievlag-verhuist-naar-kasteel-vogelsanck

Harmonievlag verhuist naar kasteel Vogelsanck

De 140 jaar oude vlag van de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden verhuist naar kasteel Vogelsanck waar ze een plaats zal krijgen tegen één van de binnenmuren. De vlag is gemaakt 10 jaar na de oprichting van de harmonie en hing in het Woutershof, het heemkundig museum van Zolder. Maar de inboedel wordt daar momenteel geïnventariseerd en nadien weggehaald omdat het gebouw een herbestemming krijgt als dorpshuis. Voor de vlag is nu een nieuwe thuis gevonden in het kasteel, want het was de baron van Vogelsanck die 150 jaar geleden de fanfare oprichtte en de familie is ook nadien nog verbonden gebleven met de muziekmaatschappij.

de-kijk-van-richie-548

De kijk van Richie

Julien Maebe wordt vandaag 80. Orgeldraaier op zowat alle evenementen in de buurt, grondlegger van de Heusdense dorpsraad, actief in Vlaamse Vereniging van Dorpsraden, Reuzen in Vlaanderen, Trage Wegen, Fietsersbond, Dorpstuintjes, ... en fotograaf voor de Internetgazet. Proficiat!

9-nieuwe-positieve-testen

9 nieuwe positieve testen

9 nieuwe besmettingen brengen het totaal in Heusden-Zolder op 1270 sinds de uitbraak van de pandemie. Met 44 extra besmettingen in de afgelopen week zitten we aan een gemiddelde van 131 per 100.000 inwoners.

ingrid-lenaerts-stelt-morgen-bundel-online-voor

Ingrid Lenaerts stelt morgen bundel online voor

Ingrid Lenaerts is een onuitputtelijke bron van poëzie. Morgen stelt ze haar nieuwe dichtbundel voor: 'De tand des tijds'. Daarin liet ze zich inspireren door de foto's van Jean Schoubs. Verval en eenzaamheid zijn al dan  niet toevallig de centrale (en actuele) thema's. Door de omstandigheden kan de voorstelling niet op de traditionele wijze plaatsvinden, met volk in de bib. Maar je kunt morgen om 15 uur de voorstelling wel via een livestream volgen op het YouTube kanaal van de gemeente. En de bundel bestel je voor € 15 via ingridstranella[!]gmail.com

licht-in-onze-straten-4

Licht in onze straten

Deze veelheid van lichtjes van Cathérine Waelkens kan je gaan bewonderen aan de Langstraat 65.

toost-op-de-gezondheid-23

Toost op de gezondheid (23)

Exter blikt met één van haar creaties vooruit op de toekomst. Op de achtergrond het andere werk op Artikel 27.

we-moeten-ons-nog-een-tijd-koest-houden

We moeten ons nog een tijd koest houden

Er zal dus ook in Heusden-Zolder vanaf dinsdag weer wat veranderen. De niet-essentiële winkels mogen weer open. Klanten mogen er alleen naartoe, één klant per 10 vierkante meter en maximaal een half uur blijven. Is het noodzakelijk om langer te blijven, dan kan er op reservatie gewerkt worden. De gemeentebesturen moeten samen met de handelaars de veiligheid garanderen in de winkelstraten. De gebodsborden voor het dragen van mondmaskers zijn dus niet voor (…) Lees het hele bericht

leerlingen-knutselen-vlammetjes-voor-senioren

Leerlingen knutselen vlammetjes voor senioren

De leerlingen van het 6de leerjaar van De Springplank hebben vlammetjes geknutseld voor de bewoners en het personeel van woonzorgcentrum Hof ter Bloemen. Zo willen ze iedereen steunen en een warm hart toedragen in deze moeilijke en vaak eenzame tijden. Op hun vlam schreven de kinderen een fijne boodschap. (foto Marijke Vaes)

online-voorlezen-in-t-molenholleke

Online voorlezen in 't Molenholleke

Ook 't Molenholleke nam deel aan de Voorleesweek.  Maar door de coronamaatregelen konden er dit jaar geen ouders of grootouders uitgenodigd worden om verhaaltjes voor te lezen. Gelukkig is er op zo'n moment de technologie en konden ouders online voor de klas voorlezen. (foto's Rita Grosemans)

veroordeling-zonder-straf-voor-misbruik-bedrijf

Veroordeling zonder straf voor misbruik bedrijf

De rechter in Hasselt heeft een eenvoudige schuldigverklaring uitgesproken voor  een 63-jarige man uit Zolder en een 68-jarige man uit Aartselaar . Zij hadden zich volgens de rechtbank in 2012 schuldig gemaakt aan misbruik van vennootschapsgoederen door overschrijving van 50.000 euro van de rekening van EMC Medical Instruments. Het bedrijf, dat toestellen maakte om via koudetherapie sportblessures sneller te genezen, was het geesteskind van Maaseikenaar Koenraad Kunnen. (…) Lees het hele bericht

152-per-uur-in-de-mijnwerkerslaan

152 per uur in de Mijnwerkerslaan

De politie heeft gisteravond – in de latere uurtjes – snelheidscontroles gehouden op 7 plaatsen in Heusden-Zolder. 263 van de 858 bestuurders reden te snel, dat is iets meer dan 30 %. Vooral op de Mijnwerkerslaan was het weer prijs. 26 van de 52 wagens reden daar te snel. 4 bestuurders zullen wellicht hun rijbewijs kwijtspelen: ze reden 105, 121, 135 en 152 waar maar 50 is toegelaten. Twee van hen waren aan het racen maar de verkeersagenten konden hen niet (…) Lees het hele bericht

niet-live-voorlezen-dan-maar-digitaal

Niet live voorlezen? Dan maar digitaal

Dat voorlezen leuk is en super onthaald wordt in de klasjes bewijzen ze in de gemeentelijke basisschool Beekbeemden. Ouders, die in normale tijden, op school komen voorlezen stuurden online filmpjes in van hun voorleesmoment. Het enthousiasme droop eraf. (foto's An Vanoppen)


welke-toekomst-voor-omgeving-willibrordusplein

Welke toekomst voor omgeving Willibrordusplein?

Wat wordt het in de toekomst met de omgeving van het Sint-Willibrordusplein in Heusden-Centrum? De invulling zal alleszins helemaal veranderen, en misschien ook wel het uitzicht. Zo zullen - nu OCMW en gemeentediensten eengemaakt zijn - op termijn de OCMW-diensten verhuizen naar het gemeentehuis in Zolder. Dan komt dus het 'historische' gemeentehuis samen met de later bijgebouwde kantoren leeg te staan en moeten een nieuwe bestemming krijgen.

Maar ook de (…) Lees het hele bericht

bands-en-artiesten-repeteren-in-cc-muze

Bands en artiesten repeteren in CC MUZE

Naar buitenuit mag het misschien stil lijken in CC MUZE, maar achter de dikke muren valt het leven nooit stil. Zo hebben heel wat professionele artiesten in de zomer en het najaar de zalen gebruikt om te repeteren of opnames te maken: Tout Petit, Lennert Baerts & MJO, Stefaan Meylaerts, fABULEUS ... ze krijgen dan ook alle steun van CC MUZE. Ook Along Comes Mary dook enkele dagen de schouwburg in om te werken aan hun nieuwste muzikale show Op 45 toeren. De (…) Lees het hele bericht

eversel-toont-sfeerbeelden-rond-advent

Eversel toont sfeerbeelden rond Advent

Dit weekend start de Advent, die zal net als de hele kersttijd anders zijn dan anders. De parochie Eversel wilde toch iets speciaals doen en maakte een mooie diavoorstelling rond de Advent en de actie van Welzijnszorg 'Samen tegen Armoede'. De komende weekends zal de kerk van Eversel op zaterdag van 14 tot 16 uur en op zondag van 9 tot 11 uur open zijn, iedereen kan er dan bij stemmige muziek komen genieten van de bezinnende beelden.

opnieuw-meer-dan-20-in-ziekenhuis

Opnieuw meer dan 20 in ziekenhuis

Er zijn opnieuw 3 patiënten met een coronabesmetting opgenomen in het Sint-Franciscus. Het zijn er nu in het totaal 21 van wie 4 op intensieve zorgen. Eén heeft dus de intensieve afdeling mogen verlaten. 

volgende-week-controles-op-fietsverlichting

Volgende week controles op fietsverlichting

Van 30 november tot 4 december houdt de politie extra controles op de verlichting van fietsers en bromfietsers. Het gaat om een provinciaal gecoördineerde actie. Vorig jaar stierven immers 132 zwakke weggebruikers en bromfietsers in het verkeer. Opvallen is dus belangrijk, zeker in de herfst en winter. Daarbij is uiteraard een goede én werkende verlichting essentieel, maar best ook gecombineerd met fluokleding en gadgets. Volgende week komen er dus extra (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-547

De kijk van Richie

Veel vraagtekens. 

6-nieuwe-positieve-gevallen

6 nieuwe positieve gevallen

6 nieuwe positief geteste inwoners brengt het totaal op 1261 besmettingen in Heusden-Zolder. Er waren 38 positieve testen in de afgelopen week, wat een gemiddelde van 113 per 100.000 betekent.

licht-in-onze-straten-3

Licht in onze straten

 Enkele sfeerbeelden van de versiering van Bernadette Nuyts in de Meilweg. 

artikel-27-de-installatie-van-bart-heijlen

Artikel 27: de installatie van Bart Heijlen

Nood aan cultuur. Nood aan zuurstof. Nood aan vrolijke liedjes. De installatie van Bart Heijlen voor Artikel 27 2020 wacht geduldig in ZLDR luchtfabriek tot zijn muzikale bewoners terugkeren.

vragen-bij-tekort-van-10-miljoen-in-planning

Vragen bij tekort van 10 miljoen in planning

Bij de bespreking van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 had de N-VA-oppositie enkele bedenkingen. Blijkbaar is er in de aanvang van de planperiode een 'missing' gemaakt die voor liefst 10 miljoen euro minder in het budget zorgt. Herwig Hermans stelde voor om na de aanstelling van een nieuwe algemeen directeur van de gemeente zo snel mogelijk orde op zaken te stellen in het departement financiën en een debat te voeren (…) Lees het hele bericht

sp-a-en-n-va-boos-op-schepen-yasin-gul

SP.A en N-VA boos op schepen Yasin Gül

Ook vanavond vergadert de gemeenteraad van Heusden-Zolder digitaal. Traditiegetrouw wordt die vergadering voorafgegaan door de OCMW-raad. Daar kaartte Herwig Hermans (N-VA) de informatiedoorstroming vanuit het Bijzonder Comité naar de OCMW-raad aan die volgens hem niet goed is. Hij had het over het over het plan van schepen en voorzitter van het Bijzonder Comité Yasin Gül  (onafh) om mensen die een bepaalde tijd een leefloon trekken voor een (…) Lees het hele bericht

anpr-camera-tegen-vrachtwagens-in-westlaan

ANPR-camera tegen vrachtwagens in Westlaan

Inwoners van Viversel en vooral de Westlaan klagen geregeld over vrachtwagens die door hun straat rijden van en naar het industrieterrein Zolder-Centrum en dat ondanks de aangegeven tonnagebeperking van 3,5 ton. Twee jaar geleden heeft de gemeente dat proberen af te remmen met een hoogteportiek maar dat werd telkens stukgereden. Daarom wordt nu gekozen voor een tonnagebeperking van 3,5 ton met uitzondering voor vergunninghouders, gecombinieerd met een (…) Lees het hele bericht

huisartsenpraktijk-geeft-st-vincentius-steuntje

Huisartsenpraktijk geeft St-Vincentius steuntje

Soms kunnen kleine initiatieven toch een aanzienlijke bijdrage leveren voor het goede doel. Zo werden in de huisartsenprakijk aan de Ringlaan gratis griepentingen gezet. De patiënten mochten een vrije bijdrage leveren. De opbrengst daarvan, 300 euro in het totaal, is overgemaakt aan Sint-Vincentius dat het geld nuttig kan gebruiken.

toch-weer-11-nieuwe-besmettingen

Toch weer 11 nieuwe besmettingen

Er zijn 11 nieuwe besmettingen bijgekomen bij inwoners van Heusden-Zolder, zodat het totaal nu op 1255 staat sinds de uitbraak in maart. De voorbije week waren er 39 positieve testen of een gemiddelde van 116 per 100.000 inwoners.

parket-onderzoekt-brand-in-opvangcentrum

Parket onderzoekt brand in Opvangcentrum

Het parket onderzoekt een brand die vanmorgen ontstaan is in het Rode Kruisopvangcentrum in de Kapelstraat. Rond 20 over 6 vanmorgen werd de brandweer opgeroepen voor een brand in De Bark. Die was ontstaan in het kantoor van de directrice en opgemerkt door twee jongeren die vervolgens hun begeleider inlichtten. De brandweer kwam massaal ter plaatse en kon het vuur vrij snel blussen. Toch is het directiekantoor helemaal verwoest en hebben ook de (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-546

De kijk van Richie

Dromen zijn niet altijd bedrog ...

5-patienten-op-intensieve-zorgen

5 patiënten op intensieve zorgen

Er zijn twee extra patiënten opgenomen in het Sint-Franciscusziekenhuis, ze zijn nu met  18. 5 van hen liggen op intensieve zorgen, dat is er ook 1 meer dan gisteren. Op de besmettingscijfers voor heel Heusden-Zolder is het voorlopig even wachten, alle websites van Sciensano liggen momenteel uit.

toost-op-de-gezondheid-22

Toost op de gezondheid (22)

Auteur Bart Demyttenaere toost een kop koffie, en niet toevallig met het boek 'In harmonie' in de andere hand. 

op-wandel-door-art-27-met-pieter-bas

Op wandel door Art 27 met Pieter Bas

Pieter Bas is niet alleen de cineast van de digitale rondleidingen op Artikel 27 in ZLDR Luchtfabriek. Hij stelt er zelf ook schilderijen tentoon waarin je dingen ziet en blijft zien. Dit is zijn eigen impressie.

licht-in-onze-straten-2

Licht in onze straten

Een mooi verlichte woning in de Michel Scheperslaan. (foto Suzy Leenders)

de-verdeling-van-de-besmettingen-over-de-wijken

De verdeling van de besmettingen over de wijken

De afgelopen dagen zitten de coronabesmettingen in dalende lijn. We werpen nog eens een blik op  de verdeling in de wijken van Heusden-Zolder. Het ging in de periode van 16 tot en met 21 november om 42 positieve testen. Burgemeester Mario Borremans waarschuwt evenwel voor overdreven optimisme. Sinds eergisteren is de teststrategie immers aangepast, er worden nu ook weer mensen zonder symptomen getest die in aanraking zijn geweest met anderen die besmet zijn. Dat zou eventueel (…) Lees het hele bericht

damhert-kiest-op-black-friday-voor-de-dieren

Damhert kiest op Black Friday voor de dieren

Nu vrijdag is het Black Friday, een Amerikaans gebruik dat uitgegroeid is tot een internationale koopjesdag. Voedingsbedrijf Damhert in de Kapelstraat maakt daar een ‘Black Free Day for animals’ van, een steunactie voor  verwaarloosde en hulpeloze dieren. “Dieren hebben recht op een aangenaam leven. Ze moeten een volwaardige plek krijgen in onze maatschappij, hoewel miljarden dieren te lijden hebben. We hebben allemaal huisdieren waar we goed voor zorgen. Mensen die niet van (…) Lees het hele bericht

dj-s-steken-blokkende-studenten-hart-onder-de-riem

DJ's steken blokkende studenten hart onder de riem

Mirco Angiolini (Dipastro) uit Heusden-Zolder en Michael Philips (Distrikt Events) uit Koersel slaan de handen in elkaar om tot een nieuw partyconcept te komen. Ze gaan met lokale dj's een set opnemen en via Youtube streamen om studenten tijdens de blok een muzikaal duwtje in de rug te geven. "Wij gaan dat doen door 14 dagen lang, elke dag één unieke DJ-set te uploaden op ons Youtube en Soundcloud kanaal.  Je kan vanaf 21 december (…) Lees het hele bericht

wat-vindt-bevolking-over-toekomst-van-de-kerken

Wat vindt bevolking over toekomst van de kerken?

De kerken worden alsmaar minder gebruikt, door het teruglopend aantal kerkgangers en door het tanend priesteraantal. Heusden-Zolder telt nog acht kerken op zijn grondgebied. De vraag stelt zich nu wat daar in de toekomst moet mee gebeuren. De gemeente wil samen met de kerkbesturen en pastorale teams een toekomstvisie voor die gebouwen uitwerken. Daarbij willen ze eerst en vooral de stem van de bevolking horen. Participatiemomenten organiseren is momenteel onmogelijk door corona. (…) Lees het hele bericht

ziekenhuisbezetting-wisselt-snel-ook-1-overlijden

Ziekenhuisbezetting wisselt snel, ook 1 overlijden

5 patiënten hebben alweer het Sint-Franciscusziekenhuis mogen verlaten omdat ze voldoende hersteld worden, maar 4 anderen zijn dan weer opgenomen. Vandaag verblijven 16 positieve patiënten in het ziekenhuis, van wie 4 op intensieve zorgen. Ondertussen viel ook alweer één overlijden ten gevolge van corona te betreuren.

wordt-kevin-de-bruyne-wereldvoetballer-van-2020

Wordt Kevin De Bruyne wereldvoetballer van 2020?

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft Kevin De Bruyne opgenomen in een lijst met elf spelers die kans maken op de trofee van Speler van het Jaar. Bij de doelmannen staat Limburger Thibaut Courtois in een shortlist met zes namen.  De laureaten worden bekendgemaakt op 17 december tijdens The Best FIFA Football Awards.
 

over-een-maand-niet-meer-lossen-op-de-weg-op-cite

Over een maand niet meer lossen op de weg op Cité

Begin december starten de werkzaamheden voor de aanleg van 3 vrachtwagenparkeerplaatsen op de Koolmijnlaan. Dat was al eerder door de gemeente aangekondigd. De parkeerplaatsen worden voorzien ter hoogte van huisnummers 100, 113-119 en 132-140. Ze moeten een einde maken aan het laden en vooral lossen van vrachtwagens op de straat, wat om de haverklap voor verkeersproblemen, gevaarlijke situaties én veel ergernis zorgt in het winkelcentrum. De werken zullen (…) Lees het hele bericht

fietser-van-de-week-kristine-lemmens

Fietser van de week: Kristine Lemmens

Kristine Lemmens is onze fietser van de week. Ze woont in Heusden-Centrum en is trots om genomineerd te worden. Nu ze gepensioneerd is, heeft ze het plezier van fietsen ontdekt zowel voor ontspanning als voor een dagelijkse boodschap. Ze geniet al fietsend van de natuur, de zon, de regen, de wind. Fietsen is voor haar milieuvriendelijk, plezierig, gezond en goedkoop en ze hoopt dan ook dat het autoverkeer stilaan vermindert. Wil je ook iemand nomineren? Dat kan hier!

slechts-2-nieuwe-besmettingen-1

Slechts 2 nieuwe besmettingen

Slechts 2 nieuwe besmettingen zijn er bijgekomen in Heusden-Zolder zodat het totaal sinds de uitbraak van de pandemie nu op 1244 staat. Met 40 positieve testen in de afgelopen week is het gemiddelde verder gedaald tot 119 per 100.000 inwoners. In alle Limburgse gemeenten lijkt de toestand op dit moment wat te verbeteren. 

toosten-op-de-gezondheid-21

Toosten op de gezondheid (21)

Barend Houtman maakt er een soort van picknick-receptie van. 

licht-in-onze-straten-1

Licht in onze straten

 Kleurrijke lichtjes in de Toekomststraat 23, ingestuurd door Stephan Vermeyen-Jans. 

fietspaden-liggen-vaak-bezaaid-met-kiezel

Fietspaden liggen vaak bezaaid met kiezel

Automobilisten ergeren zich vaak als fietsers - zeker wielertoeristen - niet op het fietspad maar op de weg rijden. Maar soms vaak heeft een medaille ook twee kanten. Zo ergert Casimir Elsen - geen wielertoerist maar een gewone fietser - zich aan het fietspad in de Bieststraat dat op tientallen plaatsen vol ligt met steenslag afkomstig van opritten en voortuinen. Niet alle buurtbewoners maken zich daar blijkbaar druk om. In heel wat andere straten doet zich trouwens dat ook voor. In de Bieststraat heeft het Casimir al enkele lekke banden gekost.

op-wandel-door-art-27-met-raf-nulens

Op wandel door Art 27 met Raf Nulens

Kunstenaar Raf Nulens ontmaskert ons in zijn verhaal. Ook zijn kunstwerken blijven geduldig wachten op het échte publiek in ZLDR luchtfabriek. 

bromfiets-reed-meer-dan-dubbel-te-hard

Bromfiets haalde dubbel van maximale snelheid

Vrijdag bij het schooltoezicht is ook een 16-jarige bromfietser  uit Heusden-Zolder uit het verkeer gehaald. De brommer - een klasse B - mag normaal maximaal 45 rijden, maar haalde op de rollen 91 per uur. Hij is voor 30 dagen in beslag genomen.

rijbewijs-afgepakt-en-meteen-terug-aan-het-stuur

Rijbewijs afgepakt en meteen terug aan het stuur

Bij een alcoholcontrole het afgelopen weekend heeft de politie in Heusden-Zolder verschillende overtreders betrapt. Een man uit Hasselt (43) blies positief en had ook cocaïne gebruikt. Hij heeft zijn rijbewijs voor 15 dagen moeten inleveren. Een andere veertiger uit Hasselt moest eveneens zijn rijbewijs voor 15 dagen afgeven omdat hij teveel gedronken had. Amper een half uur later werd diezelfde man opnieuw achter het stuur betrapt. Daarop is ook zijn auto voor 15 dagen in (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-lize-spit

Tip van de bib: Lize Spit

We starten meteen zeer actueel want vandaag is bekendgemaakt dat binnen twee weken het langverwachte tweede boek van Lize Spit verschijnt. Mocht je haar debuutroman 'Het Smelt' nog niet gelezen hebben dan is het nu echt wel het moment. En wat voor een debuut. Vanaf de eerste bladzijde grijpt de auteur de lezer bij de strot, om die tot het eind niet los te laten.

Korte inhoud

In Eva's geboortejaar worden in het kleine Vlaamse (…) Lees het hele bericht

nieuw-de-tip-van-de-bib

Nieuw: De tip van de bib

Vandaag starten we met een nieuwe rubriek 'De tip van de bib'. We gaan immers de winter in, met koude dagen en lange nachten. Daar komt dit jaar nog bij dat alle plaatselijke culturele, sportieve en sociale activiteiten geschrapt zijn en dat het verenigingsleven quasi stilligt. Ideaal dus om je met een goed boek in de zetel te zetten, al dan niet onder een dekentje en iets lekkers binnen handbereik. Samen met de kenners van de bibliotheek van Heusden-Zolder geven we je deze winter elke dinsdag een interessante boekentip, uiteraard van een boek dat je in de bib vindt.

bewoners-van-mommeplas-helpen-de-koepel-een-handje

Bewoners van Mommeplas helpen De Koepel een handje

Inwoners van de wijk Mommeplas geven vzw De Koepel een steuntje. De Koepel beheert het gebouw waar Sint-Vincentius en de Mammies zijn ondergebracht. Beide organisaties zetten zich in voor de sociaal zwakkeren in Heusden-Zolder, en dat is nu meer dan ooit nodig. De 2 toezichthouders, Burak en Meltem, huren een appartement in het gebouw. Zij onderhouden de buitenzone, voeren regelmatig controles uit om vandalisme tegen te gaan en doen kleine herstellingen. Zij (…) Lees het hele bericht

nog-17-covid-19-patienten-in-sfz

Nog 17 COVID-19 patiënten in SFZ

Ook in het Sint-Franciscusziekenhuis is vandaag de toestand in vergelijking met gisteren verbeterd. 4 personen waren voldoende hersteld om naar huis te gaan, 1 nieuwe coronapatiënt is opgenomen waardoor er momenteel 17 verblijven. 4 onder hen liggen nog steeds op intensieve zorgen.

eindelijk-een-dag-zonder-nieuwe-besmettingen

Eindelijk een dag zonder nieuwe besmettingen

Er zijn geen nieuwe positieve inwoners van Heusden-Zolder bijgekomen, dat is voor het eerst in bijna twee maanden. Het aantal blijft dus op 1242 staan. Het zijn er 42 voor de afgelopen week, het gemiddelde daalt dus verder tot 125 per 100.000 inwoners. 

overlast-door-everzwijnen-altijd-melden

Overlast door everzwijnen altijd melden

Het is duidelijk, we zijn in onze contreinen nog lang niet verlost van de everzwijnenplaag. Ze zitten ondertussen al over een groot deel van Heusden-Zolder verspreid. In het jachtseizoen organiseren het Agentschap Natuur en Bos en de wildbeheereenheden drukjachten om de everzwijnenpopulatie in te perken. Corona maakt dat ook allemaal niet makkelijker. Het gemeentebestuur roept de bevolking op om schade en overlast te melden via het eigen meldpunt. Die meldingen worden doorgegeven zodat gericht kan gejaagd worden. Schade door everzwijnen kan alleen vergoed worden als de dieren afkomstig zijn uit een natuurterrein, dat door de Vlaamse overheid of een erkende vereniging beheerd wordt en waarin de ever niet kan of mag bestreden worden. Je moet de schade bewijzen en aantonen dat je één van de verplichte basismaatregelen had genomen. 

toosten-op-de-gezondheid-20

Toosten op de gezondheid (20)

Bea Jans en Benny Vaes zijn twee trouwe kunstkijkers die toosten op de gezondheid van kunst en cultuur. Ze waren er bij van de allereerste expo in de Centrale tot de twintigste editie in ZLDR luchtfabriek, die nu al onvergetelijk is nog voor ze open mag. Voor elk jaar van Artikel 27 één toost. 

licht-in-onze-straten

Licht in onze straten

Kim Rogiers stuurde dit sfeerbeeld uit de Nieuwstraat in.

kerstbomen-staan-er-dit-jaar-zonder-plechtigheid

Kerstbomen staan er, dit jaar zonder plechtigheid

Normaal wordt rond het begin van de advent de kerstboom voor kasteel Meylandt geplaatst en organiseert het Verbroederingscomité een plechtigheid rond het aansteken van de lichtjes. In aanwezigheid van afvaardigingen uit de partnersteden. Dat kan dus dit jaar niet omwille van corona. Maar vandaag zijn wel de kerstbomen geplaatst, met daarbij alvast de wensen van het Verbroederingscomité. (foto Jef Minten)

jan-ceuleers-is-overleden

Jan Ceuleers is overleden

Jan Ceuleers is overleden, de vroegere directeur van de VRT-televisie. Hij was eerst jarenlang politiek journalist. Tussendoor was hij een tijdlang aan de slag op het kabinet van minister Roger De Wulf. Na zijn terugkeer werd hij directeur-generaal televisie van de toenmalige BRT. Dat bleef hij tot aan zijn pensioen in 1996. Jan Ceuleers was ook hier geen onbekende. Hij was immers gehuwd met Rachel Frederix, afkomstig van Zolder. Zij was jarenlang omroepster op de BRT en ook de beroemde stem van het tekenfilmfiguurtje Musti. (foto VRT)

vandaag-gezien-231

Vandaag gezien

Het was een mistige herfstochtend en dat leverde zeker in de buurt van Meylandt mooie beelden op, kon Mia Theunis vaststellen.

kerst-woutershof-slaat-jaartje-over

Kerst@Woutershof slaat jaartje over

Het zal wellicht niet verbazen, maar door de coronamaatregelen kan er dit jaar geen Kerst[!]Woutershof gehouden worden in Zolder-Centrum. Sinds enkele jaren werken Basket Zolder, Verenigde Handelaars, Blauwe Wijk, ’t Weyerke, Heemkundige kring en Dorpsraad samen aan een kersthappening die alsmaar populairder aan het worden was. Nu dus even niet, maar ongetwijfeld zal die vanaf volgend jaar een nieuwe impuls kunnen (…) Lees het hele bericht

zone-50-uitgebreid-in-bieststraat-en-hal

Zone 50 uitgebreid in Bieststraat en Hal

Het is heel wat inwoners ongetwijfeld opgevallen dat er de jongste tijd op verschillende plaatsen borden zijn bijgekomen die de zone 50 aangeven. Zo waren tot voor kort in Hal verschillende snelheidsbeperkingen van kracht. De mobiliteitscel en de politie kwamen tot de conclusie dat er meer duidelijkheid nodig was. Daarom worden de bestaande zones 50 aan beide kanten van en op de Halstraat en Heuvelstraat samengevoegd tot één grote zone 50. Het gebied is (…) Lees het hele bericht

20-mensen-in-ziekenhuis-4-op-intensieve

20 mensen in ziekenhuis, 4 op intensieve

Er is opnieuw een toename van het aantal positief geteste patiënten in het ziekenhuis. Het zijn er nu 20, vrijdag waren er nog 17. Vier van hen verblijven nog steeds op de afdeling intensieve zorgen.

toch-weer-12-nieuwe-gevallen

Toch weer 12 nieuwe gevallen

Er zijn 12 nieuwe besmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder. We zitten nu aan 1242, dat totaal is sinds de uitbraak van de pandemie het vijfde hoogste aantal in Limburg. Alleen Genk, Beringen, Hasselt en Maasmechelen hebben er in het totaal nog meer. De voorbije week zijn er 44 geteld of gemiddeld 131 per 100.000 inwoners. Voor de komende periode is het weer uitkijken, vanaf vandaag worden opnieuw mensen getest die met positieven in contact zijn gekomen en die geen symptomen hebben. Strikt genomen kunnen meer testen leiden tot meer positieve gevallen.

sfz-heeft-12-bijkomende-speciale-parkeersplaatsen

SFZ heeft 12 bijkomende speciale parkeersplaatsen

Een samenwerking tussen het Sint-Franciscusziekenhuis en de gemeentelijke raad voor toegankelijkheid (GATAB) resulteerde in 12 bijkomende parkeerplaatsen voor personen met een beperking. Dat is immers een belangrijke doelgroep voor het ziekenhuis. Parking A wordt  vergroot met 12 plaatsen en telt dan 17 mindervalidenparkings in totaal. Ze worden op de meest gunstige plaats en volgens de richtlijnen aangelegd. Parking B voor de hoofdingang blijft voorzien (…) Lees het hele bericht

ravage-bij-botsing-in-zolder

Ravage bij botsing in Zolder

Vanavond zijn enkele auto's betrokken geraakt in een botsing bij het kruispunt van de Nieuwstraat met de Laambroekstraat. Er vielen geen gewonden maar de schade was erg groot. De takeldienst moest de gehavende wagens ophalen en ook de straatnaambord  raakte beschadigd. De weg was een tijdje versperd. 

op-wandel-door-art-27-met-marijke-henckens

Op wandel door Art 27 met Marijke Henckens

Ook kunstenaar Marijke Henkens ging in de stilte van ZLDR Luchtfabriek op wandel door de tentoonstelling Artikel 27. Zij geeft uitleg bij haar werk dat ze voor deze 20ste editie maakte. Voorlopig dus nog allemaal digitaal te bekijken ...

auto-slipt-en-komt-in-berm-terecht

Auto slipt en komt in berm terecht

Op afrit 28 - Heusden-Zolder - van de E 314 is vanavond een auto geslipt. Hij ging van de weg en kwam in de dieperliggende berm terecht. Niemand raakte gewond, maar de wagen moest door takeldienst Geert Schops naar boven worden gehaald. 

school-van-berkenbos-geeft-het-voorbeeld

School van Berkenbos geeft het voorbeeld

Als we het over licht van hoop en solidariteit hebben dan geeft de Vrije Lagere School Berkenbos alvast het voorbeeld. In de herfstvakantie gingen de leerlingen op zoek naar  kosteloos materiaal om theelichtjes te ontwerpen. Die kregen een mooie plaats op de speelplaats waar ze zorgen voor een symbolisch licht als teken van hoop en verbondenheid, voor de tienduizenden zorgverleners die zich uit de naad werken en voor iedereen die het nodig heeft. 


ex-inwoner-van-heusden-vermoord-in-brazilie

Ex-inwoner van Heusden vermoord in Brazilië

In het Braziliaanse Vila Maracana bij Sao Paulo is gisteravond een man afkomstig uit Heusden-Zolder doodgeschoten in regelrechte maffiastijl. Op camerabeelden is te zien hoe hij met zijn auto stopt aan een kruispunt, naast hem houdt een motorfiets met twee mannen halt. Zij openen onmiddellijk het vuur en raken hem met meerdere kogels. Een passagier blijft ongedeerd. De man wordt nog opgehaald met een ambulance maar op een andere camerabeelden is te zien dat hij bij aankomst in het ziekenhuis al (…) Lees het hele bericht

stuur-foto-s-van-uw-kerstverlichting

Stuur foto's van uw kerstverlichting

Alsmaar meer inwoners van Heusden-Zolder verlichten hun huizen en voortuinen. Ze geven daarmee gevolg aan de oproepen om dit jaar vroeger dan anders de kerstverlichting uit te hangen, om in deze donkere en sombere tijd letterlijk en figuurlijk wat licht te brengen. Als zoveel mogelijk inwoners meedoen, wordt het ook prettig om 's avonds nog even een wandeling te maken. We willen ons steentje bijdragen. Stuur een foto van uw kerstverlichting naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu. De mooiste foto's zullen we publiceren om zo het licht te verspreiden.

de-kijk-van-richie-545

De kijk van Richie

Bovy is ook weer populair. 

verdere-terugval-in-besmettingsgroei

Verdere terugval in besmettingsgroei

De vertraging in het aantal nieuwe besmettingen lijkt zich door te zetten want in Heusden-Zolder zijn 4 nieuwe gevallen bijgekomen zodat we nu aan een totaal van 1230 zitten. Dat laat zich ook merken aan het gemiddelde, met 44 nieuwe positieve gevallen in de afgelopen week, zitten we aan 131 per 100.000 inwoners.

op-wandel-door-art-27-met-roosje-en-pollie

Op wandel door Art 27 met Roosje en Pollie

Roosje Chini en Pollie Gregoor presenteren hun installatie Splendid Isolation die ze maakten voor Artikel 27/2020.

de-week-van-de-waarheid

De Week van de Waarheid

Voortaan laat dorpskenner en toogfilosoof Rik D. in deze rubriek zijn licht schijnen op een gebeurtenis in de voorbije week. Aan de toog kan dat namelijk niet en in het dorp mag je niet samentroepen.  Dus lees je de visie van Rik D. hier. Zijn eigen waarheid en wijsheid wel te verstaan. 

De geschied- en heemkundige kringen, die al jaren niet onverdienstelijk speuren naar de oorsprong van onze dorpen in de late middeleeuwen, zagen hun werk deze week aan scherven vallen door de (…) Lees het hele bericht

de-afbraak-van-de-oude-muze-vordert

De afbraak van de oude Muze vordert

Sloop- en graafmachines gaan verder met de afbraak van het oude cultuurcentrum. Gretig en genadeloos nemen ze grote happen uit de constructie en herleiden alles tot puin. Er moeten dus heel wat vrachtwagens worden afgevoerd voor de plek hier klaar is voor zijn nieuwe toekomst. 

de-kijk-van-richie-544

De kijk van Richie

Weekend is wandeltijd. 

drie-nieuwe-positieve-testen-1

Drie nieuwe positieve testen

Slechts 3 positief geteste inwoners zijn er bij gekomen, het totaal staat nu op 1226. Er zit nu toch duidelijk een vertraging in de nieuwe gevallen - tot nu toe worden alleen mensen met symptomen getest - want afgelopen week hadden we 54 nieuwe gevallen, of een gemiddelde van 160 per 100.000 inwoners. 

op-wandel-door-art-27-met-ike

Op wandel door Art 27 met IKE

Ook vandaag wordt de stilte in ZLDR Luchtfabriek doorbroken door een digitale rondleiding. Kunstenaar IKE daalt af in de catacomben van de site en vertelt hoe zij geïnspireerd raakte voor Artikel 27.

lennert-baerts-ex-doelman-lanceert-2-cd-s

Lennert Baerts: ex-doelman lanceert 2 CD's

Geregeld steken in Heusden-Zolder nieuwe of gerenommeerde muzikanten hun neus aan het venster met gewonnen prijzen, bijzondere concerten of nieuwe albums. Zo is er nu saxofonist/componist Lennert Baerts. Hij was jarenlang een talentvolle keeper en was zelfs derde doelman bij topclub Racing Genk. Anderzijds had hij van huize uit de muziek met de paplepel meegekregen. Een hardnekkige blessure deed hem definitief voor de muziek kiezen. Kenners beschouwen hem nu al (…) Lees het hele bericht

winnaars-zijden-bloemenshow-bij-beyne-franken

Winnaars zijden bloemenshow bij Beyne-Franken

Vorige maand had bij Begrafenissen Beyne-Franken in de Koerselsebaan de jaarlijkse zijden bloemenshow plaats. Daar wordt telkens een uitgebreid assortiment getoond ontworpen door Jacqueline Beyne en er is ook een wedstrijd aan gekoppeld. De winnaars hebben nu hun prijs in ontvangst mogen nemen. De eerste prijs ging naar Fiena en werd afgehaald door Roger Beaufays uit Heusden-Zolder, de tweede was voor Michaël Demeer uit Heusden-Zolder, derde werd Joseph Jans (…) Lees het hele bericht

sint-bezoekt-het-ziekenhuis-virtueel

Sint bezoekt het ziekenhuis virtueel

In het Sint-Franciscusziekenhuis zijn twee nieuwe positieve patiënten opgenomen. Er verblijven nu 17 positieve patiënten, van wie 4 op intensieve zorgen.  De Sint bracht vandaag een digitaal bezoek aan het ziekenhuis. Online stak hij iedereen - patiënten en medewerkers - een hart onder de riem in deze moeilijke tijden. Ook leden van seniorenvereniging S-Plus passeerden vanmorgen, zij hadden pralines bij om het personeel te bedanken. Als senioren vormen ze zelf immers de meest kwetsbare groep.

de-kijk-van-richie-543

De kijk van Richie

Richie geeft nu ook wandeltips.

alle-overheidsinfo-over-jezelf-met-een-muisklik

Alle overheidsinfo over jezelf met één muisklik

Op de gemeentewebsite  vind je voortaan bovenaan een extra balk 'Mijn Burgerprofiel'.  Als je daarop klikt, kom je op een soort online profielpagina waar inwoners hun persoonlijke gegevens terugvinden die bij de federale, Vlaamse en gemeentelijke overheid (…) Lees het hele bericht

7-nieuwe-positieve-testen

7 nieuwe positieve testen

7 nieuwe besmettingen brengen het totaal op 1223 inwoners in Heusden-Zolder die dit jaar positief getest zijn op COVID-19. Het aantal positieve testen over de voorbije week is gedaald tot 62, wat een gemiddelde van 184 per 100.000 inwoners betekent.

woonzorgpersoneel-vraagt-waardering-van-minister

Woonzorgpersoneel vraagt waardering van minister

De medewerkers van woonzorgcentrum De Bloemelingen hebben een spandoek bevestigd aan de voorgevel met het opschrift: [!]Beke, wij zijn géén cent waard!? “Wij zijn razend en misnoegd. Ondanks onze dagdagelijkse inzet voor kwaliteitsvolle zorg aan ouderen, ervaren wij een totaal gebrek aan respect en waardering,” verwoordt hoofdverpleegkundige Woody Cuppens het. Directe aanleiding is de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-230

Vandaag gezien

Het begint stilaan kouder te worden maar toch tref je in de natuur nog heel wat herfsttaferelen zoals de wimperde aardster, een aardster die een libel op bezoek krijgt, een geweizwam, een kardinaalsmuts en de laatste bessen. (foto's Jan Leijskens)

toost-op-de-gezondheid-19

Toost op de gezondheid (19)

De kinderen van de Wijkwerking Lindeman hebben zelf een mooie beker geknutseld waarmee ze klinken op de medewerkers en kunstenaars van Artikel 27, op hun blijvende inzet, enthousiasme en creativiteit. Normaal brengen de kinderen elk jaar een bezoek aan de tentoonstelling waar ze de nodige uitleg krijgen en meestal zelf ook hun visie laten horen. Dat moeten ze nu missen, maar ze blijven hopen op betere tijden waarin ze toch nog een kijkje komen nemen.

de-fietshal-is-geinspireerd-op-milaan

De Fietshal is geïnspireerd op Milaan

De Fietshal, die gisteren werd aangekondigd en waarvan de gemeenteraad volgende week het reglement goedkeurt, past in een breder plaatje. De gemeente wil de bevolking immers stimuleren om zowel functioneel, recreatief als sportief meer de fiets te gebruiken.  Zoals bekend maakt Heusden-Zolder deel uit van de UCI Bike City/Region groep. Het gaat om 14 gemeenten, steden en regio's in de wereld die van de Internationale Wielerunie (UCI) dat label mogen dragen, onder meer (…) Lees het hele bericht

residentie-bolderberg-ontstond-uit-formule-1

'Residentie Bolderberg' ontstond uit Formule 1

Eerder deze week hadden we het al over de renovatieplannen voor een deel van de 'Holiday Shopping'. Die zal voortaan Residentie Bolderberg heten. Wist je trouwens het winkelcentrum in 1978 werd gebouwd toen het Formule 1-toerisme nog booming was in Bolderberg. Die pieken liggen evenwel ver achter de rug, en ondertussen zijn er ook 2 supermarkten in de buurt gekomen, en dus had het achterliggende handelsgedeelte geen bestemming meer. Nu komen er dus 6 (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-542

De kijk van Richie

De remedie om knullige goals te voorkomen. 

coronapatient-overleden-in-ziekenhuis-2

Coronapatiënt overleden in ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis is een patiënt die besmet was met het coronavirus overleden. Het is het tweede overlijden in de 'nieuwe golf'. Ondertussen verblijven nog 15 positieve patiënten in het ziekenhuis, 4 van hen liggen op intensieve zorgen.

12-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder-1

12 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

12 inwoners die een positieve test hebben afgelegd brengt het totaal in Heusden-Zolder op 1216. De voorbije week zijn er 74 bijgekomen, het gemiddelde bedraagt nu 220 per 100.000 inwoners. Ondertussen blijven we in de Limburgse top 5 zitten. 

toost-op-de-gezondheid-18

Toost op de gezondheid (18)

Erwin Vaes creëerde een troefkaart om te klinken op de kunst van Art 27 en de gezondheid van ons allen.

de-besmettingen-in-heusden-zolder-op-wijkniveau

De besmettingen in Heusden-Zolder op wijkniveau

Het ziet ernaar uit dat we in een cruciale fase gekomen zijn om de tweede coronagolf om te keren. Nu is het belangrijk om de maatregelen zeker vol te houden, iets waartoe burgemeester Mario Borremans de bevolking met aandrang blijft oproepen. Het is dan ook goed om de evolutie en situering van de besmettingen te blijven opvolgen. Voor de periode 9 tot 15 november waren er 94 positieve testen, en de concentratie op wijkniveau was in grote lijnen gelijklopend met eerdere periodes. (…) Lees het hele bericht

brandweer-roept-op-gebruik-geen-vuurwerk

Brandweer roept op: gebruik geen vuurwerk

Ook de hulpverleningszone Zuid-West-Limburg, waartoe de brandweer Heusden-Zolder behoort, sluit zich aan bij de oproep om bij de jaarwisseling zeker geen vuurwerk te gebruiken. De brandweer wijst erop dat het niet alleen verboden is, maar ook levensgevaarlijk. Er is een groot risico op brand en voor dieren is het een nachtmerrie. De hulpdiensten moeten op oudejaar vaak uitrukken voor vuurwerkproblemen en zijn dan niet voor andere noodsituaties beschikbaar. (…) Lees het hele bericht

op-wandel-door-art-27-met-quinten-torp

Op wandel door Art 27 met Quinten Torp

Quinten Torp, een kunstenaar uit Zolder, vertelt op de tentoonstelling Art 27 hoe hij een deel van zijn werk inspireert op het mijnverleden. 

buurderij-bovy-neemt-een-sterke-start

Buurderij Bovy neemt een sterke start

Vanavond is Buurderij Bovy geopend en het was meteen een schot in de roos. De verantwoordelijken Jana en Lenie mochten 78 klanten met een bestelling verwelkomen. Die konden hun pakketten afhalen bij de 15 standhouders. In het totaal kunnen Jana en Lenie op dit moment op een 20-tal deelnemende bedrijven rekenen die - naargelang het beschikbare aanbod - groenten, fruit, vlees, zuivel, brood, eieren, enz meebrengen. Allemaal vers van het veld of van de producent en allemaal uit de (…) Lees het hele bericht

tijd-voor-je-brief-aan-de-sint

Tijd voor je brief aan de Sint

't Wordt stilaan tijd om de Sint je wensenlijstje te sturen, en schrijf er ook wat liefs bij, de oude man heeft het dezer dagen ook niet makkelijk. Spanjestraat 1, 0612 Hemel. Een postzegel is niet nodig.

vrachtwagenchauffeur-lichtgewond-bij-botsing

Vrachtwagenchauffeur lichtgewond bij botsing

Een behoorlijke ravage vandaag op de E314 ter hoogte van de parking. Daar botsten twee vrachtwagens. In één vrachtwagen raakte de chauffeur licht gewond. (foto's Geert Schops)

de-fietshal-fietsen-ontlenen-en-leren-herstellen

De Fietshal: fietsen ontlenen en leren herstellen

Heusden-Zolder pakt uit met een nieuw initiatief om het fietsen te promoten: De Fietshal, ondergebracht in de opleidingslokalen van CVO De Verdieping in de Halstraat (vroegere ateliers Vangrieken). Samen met CVO De Verdieping wil het gemeentebestuur een oplossing bieden aan mensen die geen fiets hebben of in een kwetsbare situatie zitten door hen aan het fietsen te krijgen. Kansarmoedeverenigingen, wijkwerkers of medewerkers Sociaal Huis brengen hen in contact met het project. De Fietshal is meer (…) Lees het hele bericht

gulden-spoor-laureaat-willy-kuijpers-overleden

Gulden Spoor-laureaat Willy Kuijpers overleden

Voormalig VU-parlementslid en oud-burgemeester van Herent Willy Kuijpers is overleden. Kuijpers - op zijn eeuwige sandalen - was altijd een buitenbeentje in de politiek, een stukje rebel ook. Vier jaar geleden was hij in Ons Huis in Heusden-Zolder te gast waar hij het Gulden Spoor maatschappelijke uitstraling' mocht in ontvangst nemen tijdens de jaarlijkse provinciale Guldensporenviering. Willy Kuijpers - op de foto met echtgenote Lieve - is 83 geworden. (foto Julien Maebe)

nog-16-coronapatienten-in-het-ziekenhuis-1

Nog 16 coronapatiënten in het ziekenhuis

De situatie wordt nog echt van dag tot dag beter in het Sint-Franciscusziekenhuis. Opnieuw hebben verschillende patiënten het ziekenhuis verlaten, er verblijven op dit moment nog 16 positieve patiënten van wie 4 op de afdeling intensieve zorgen. Het is trouwens opvallend in vergelijking met de vorige golf dat mensen sneller herstellen en vlugger weer naar huis kunnen. Dat geldt uiteraard niet voor degenen die intensieve zorgen nodig hebben.

t-weyerke-heeft-zijn-nieuwe-rolstoelfiets

't Weyerke heeft zijn nieuwe rolstoelfiets

Iedereen herinnert zich nog wel het exploot van Saartje, Charlotte, Gwendoline en Hanne, vier therapeuten van 't Weyerke. Op 19 september fietsten ze op twee duofietsen van zee naar Zolder. Het ging om een sponsortocht van zo'n 200 km waarmee ze geld wilden inzamelen voor een elektrische rolstoelfiets voor de zorggebruikers. De actie bracht meer dan 10.000 euro op. En daarmee is ondertussen de fiets gekocht en deze week geleverd. In 't Weyerke zullen er daar velen plezier van hebben. 

fietser-van-de-week-oktay-korkmaz

Fietser van de week: Oktay Korkmaz

Oktay Korkmaz is de fietser van de week. Hij woont in de Naaldert (Berkenbos) en fietst al 20 jaar overal naar toe. Hij probeert velen van de Turkse gemeenschap aan te sporen om dat ook te doen. Wil je iemand nomineren? Dit kan hier!

4-nieuwe-positieve-testen

4 nieuwe positieve testen

Ook vandaag zijn slechts 4 nieuwe coronabesmettingen te melden bij inwoners van Heusden-Zolder. De vertraging zet zich dus door, we komen nu tot een totaal van 1204 sinds de uitbraak van de pandemie. De voorbije week zijn 90 positieve tests afgenomen, dat is gemiddeld 267 per 100.000 inwoners.

toost-op-de-gezondheid-17

Toost op de gezondheid (17)

De medewerkers van CC Muze toosten ook op de kunsten, zij zijn solidair met Art 27, want ook zij weten hoe het voelt om hun cultuuraanbod niet te mogen uitpakken. 

het-verandert-allemaal-snel

Het verandert allemaal snel

Soms kom je foto's tegen die je confronteren met de gigantische snelheid waarmee design en technologie evolueren. Neem nu de autopomp van de brandweer, de bovenste is uit de jaren zeventig, de onderste is nu sinds een viertal jaren in dienst. Toch een behoorlijk verschil eh?

afbraak-van-oude-muze-is-in-volle-gang

Afbraak van oude Muze is in volle gang

De afbraakwerkzaamheden aan het oude cultuurcentrum Muze draaien nu op volle toeren. Langzaam maar zeker wordt het gebouw verwijderd uit het dorpsgezicht van Zolder op plaats te maken voor een modern schoolgebouw, een high-tech sportzaal en veel groen. 

wtc-boekt-brengt-rijstpap-naar-sint-vincentius

WTC Boekt brengt rijstpap naar Sint-Vincentius

De wielertoeristen van WTC Boekt moesten hun geplande rit uitstellen door de coronamaatregelen. Er stond wel een lading rijstpap klaar, en die is Jens, één van de leden, vandaag dan maar bij Sint-Vincentius komen afleveren. Goede timing trouwens, want nu donderdag en vrijdag zijn er daar de winkeldagen, de behoeftigen kunnen dan voedsel komen halen. Verder blijft Sint-Vincentius nog zeker gesloten tot en met 13 december, en dat volgens de richtlijnen van de overheid.

op-wandel-door-art-27-met-annie-postelmans

Op wandel door Art 27 met Annie Postelmans

Kunstenaar Annie Postelmans neemt je mee in haar wonderland. Voor de expositie Artikel 27/2020 maakte ze drie werken die nu -samen met de andere kunstwerken- liggen te wachten op het publiek. Loop ondertussen maar even virtueel rond in afwachting van een mogelijke echte opening.

wie-kent-deze-baby

Wie kent deze baby?

Iedereen weet ondertussen dat hij of zij in de verschillende Berenkasten boeken mag achterlaten of er ook weer gaan uithalen. Een dame uit Zolder nam ook een interessant boek mee maar vond er nadien deze foto van een schattige baby in. Ze wil de foto graag terugbezorgen aan de eigenaar. Wie kent deze baby? Mail naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu.

alweer-twee-auto-s-getakeld-bij-controles

Alweer twee auto's getakeld bij controles

 De politie heeft gisteren controles gehouden op het dragen van de gordel en het gebruik van de gsm aan het stuur. Op twee plaatsen werd telkens ongeveer een uur toezicht gehouden. 10 bestuurders telefoneerden achter het stuur en 3 bestuurders droegen geen veiligheidsgordel. 1 bestuurder gebruikte zijn richtingaanwijzer niet.   Maar er zijn ook twee wagens getakeld van bestuurders die het heel bont maakten. Een  24-jarige man uit (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-541

De kijk van Richie

Binnenkort is iedereen in Heusden in zijn tuin aan 't graven. 

opnieuw-meer-patienten-verlaten-ziekenhuis

Opnieuw meer patiënten verlaten ziekenhuis

 Ook de afgelopen 24 uur zijn er weer heel wat bewegingen geweest in het Sint-Franciscusziekenhuis. 5 coronapatiënten waren voldoende hersteld zodat ze naar huis mochten, 1 patiënt is opgenomen, zodat er nu 20 verblijven. Er is wel één patiënt meer op de afdeling intensieve zorgen terecht gekomen, daar verblijven nu 5 mensen met een besmetting.

eigenaars-mortelveld-worden-geinformeerd

Eigenaars Mortelveld worden geïnformeerd

Het project Mortelveld, om een binnengebied van weiland om te vormen tot woonzone, was geen makkelijk dossier en er wordt dan ook al heel wat jaren aan gesleuteld. In het totaal zijn er naar schatting 15 tot 20 eigenaars bij betrokken, zowel bewoners wiens achtertuin grenst aan het gebied, als nieuwe eigenaars die er willen bouwen. Zij worden allemaal vanaf woensdag individueel geïnformeerd. "Enerzijds leggen we hen uit wat een verkaveling met (…) Lees het hele bericht

is-de-ommekeer-ingezet

Is de ommekeer ingezet?

Op de kop 1200 coronabesmettingen zijn er sinds half maart vastgesteld bij inwoners van Heusden-Zolder. Er zijn er dus slechts 2 bijgekomen in vergelijking met gisteren. Over de voorbije 7 dagen zitten we aan 96 nieuwe positieve testen of een gemiddelde van 285 per 100.000 inwoners. Het blijft even afwachten als binnenkort de testen weer uitgebreid worden naar mensen zonder symptomen die in aanraking geweest zijn met besmette personen, maar we lijken nu toch wel aan te sluiten bij de algemene dalende trend in ons land. 

fietsersbon-veilige-kruisipunten-in-terlaemenlaan

Fietsersbond: Veilige kruispunten in Terlaemenlaan

Zoals bekend komt er een nieuw, afgescheiden fietspad in twee richtingen langs de Terlaemenlaan. Dat wordt aangelegd tussen de carpoolparking en parking 69 aan de kant van Viversel. Daarover organiseerde Wegen en Verkeer een online infosessie. Ook de Fietsersbond Heusden-Zolder nam daaraan deel. De bond is vooral bezorgd over het gevaar voor de fietsers aan  de kruisingen van het 2-richtingsfietspad met Westlaan en Snelwegstraat. "Indien dit fietspad de sportende jeugd (…) Lees het hele bericht

mortelveld-sporen-van-ijzertijd-en-middeleeuwen

Mortelveld: sporen van IJzertijd en Romeinen

De ondergrond van het Mortelveld, de zone tussen sportcentrum Olympia, de Schootstraat en Processieweg, zit vol met interessante archeologische sporen. Dat is gebleken na een archelogisch vooronderzoek - met sleuven - in september. Zulke onderzoeken zijn verplicht bij grote projecten, zoals bekend wordt op Mortelveld een nieuwe woonzone gepland. Archeoloog Jeroen Verrijckt van het gelijknamige bureau had de opdracht voor het onderzoek. En ook hij was verbaasd over (…) Lees het hele bericht

hoe-is-de-coronasituatie-in-de-partnersteden

Hoe is de coronasituatie in de partnersteden?

Bij de eerste coronagolf hebben we al eens een stand van zaken opgemaakt van de toestand in onze partnersteden. Vandaag bekijken we hoe de situatie is in de tweede golf. Op de meeste plaatsen is die ook ernstiger.

Bad-Arolsen (Duitsland) behoort tot de 'Landkreis Waldeck-Frankenberg'. Daar zijn sinds de uitbraak van de pandemie 952 besmettingen en 9 sterfgevallen genoteerd. De afgelopen 7 dagen zijn er 172 positieve gevallen bijgekomen of een gemiddelde van (…) Lees het hele bericht

geen-kerststage-bij-basket-zolder

Geen kerststage bij basket Zolder

Basketbalclub KBBC Zolder zal dit jaar geen kerststage organiseren. Die knoop hebben bestuur en begeleiders doorgehakt. Ze hadden achter de schermen volop gewerkt aan de voorbereiding van de 20ste editie, die ze in veilige omstandigheden toch wilden laten doorgaan. Maar de huidige situatie maakt het niet mogelijk om de kwaliteit van de vorige edities te evenaren. Daarom is beslist de stage te annuleren en al te werken aan de voorbereiding van volgend jaar.

geldigheid-geschenkkaarten-verlengd-tot-eind-maart

Geldigheid geschenkkaarten verlengd tot eind maart

De geldigheid van de geschenkkaarten van de middenstand Heusden-Zolder wordt opnieuw verlengd. In april besloot het dagelijks bestuur van de middenstandsraad al omwille van de lockdown de geldigheid van kaarten die dit jaar vervielen, op te schuiven tot het eind van het jaar. Toen kon uiteraard geen nieuwe lockdown voorzien worden. Daarom heeft het dagelijks bestuur nu opnieuw een knoop doorgehakt: alle geschenkkaarten met een vervaldatum - de datum van aankoop plus een jaar - ergens in 2020, blijven geldig tot eind maart 2021.

inbraak-in-werfcontainer-in-viversel

Inbraak in werfcontainer in Viversel

Een werfcontainer bij de werkzaamheden aan de brug over het Albertkanaal in de Westlaan in Viversel kreeg dit weekend ongewenst bezoek. Het is niet duidelijk of de inbrekers buit maakten. Vooral in het Maasland zijn inbraken in werfketen om materialen te stelen al langer een plaag. 

bijna-een-op-vier-reed-te-snel

Bijna één op vier reed te snel

Vandaag heeft de politie ook de resultaten bekendgemaakt van snelheidscontroles die vorige donderdag in 8 straten in Heusden-Zolder zijn gehouden. 398 van de 1624 gecontroleerde bestuurders reden te snel, dat is bijna 1 op 4. Eén van hen haalde bijna 110 in de Sint-Jobstraat waar maar 50 is toegelaten. In de August Cuppenslaan nam de verkeersdienst een bromfiets klasse A (foto) in beslag, die was niet verzekerd en niet ingeschreven. De bestuurder, een man van 48 uit Heusden-Zolder, beweerde dat hij een testrit deed. 

jongeman-betrapt-met-13-flessen-lachgas

Jongeman betrapt met 13 flessen lachgas

De politie heeft vrijdagavond op de parking van de Aldi in de Koolmijnlaan een 21-jarige Genkenaar met lachgas betrapt. In zijn auto vonden de inspecteur liefst 13 flessen lachgas.  De bestuurder kon geen degelijke uitleg geven waarom hij zulke hoeveelheden in zijn bezit had. De flessen zijn in beslag genomen en er is een GAS PV opgesteld. De man had ook een gebruikershoeveelheid drugs bij zich. Ook die zijn uiteraard in beslag genomen en daar is nog een bijkomend pv (…) Lees het hele bericht

appartementen-en-groen-verfraaien-holiday-shopping

Appartementen en groen verfraaien Holiday Shopping

Na zowat 20 jaar van procedures en discussies krijgt de voormalige Holiday Shopping in Bolderberg eindelijk een opwaardering, en dat zal zelfs al in de komende maanden gebeuren. Het verhaal van de Holiday Shopping is stilaan gekend, het gebouw kampt al lang met leegstand en verval. 10 jaar geleden kwamen studenten van de architectenschool nog hun ideeën op het gebouw laten schijnen, maar 't bleef moeilijk om de mede-eigenaars op dezelfde lijn te krijgen. Tot de jonge (…) Lees het hele bericht

patienten-komen-en-gaan-in-ziekenhuis

Patiënten komen en gaan in ziekenhuis

Het blijft een beetje een komen en gaan van COVID-19 patiënten in het Sint-Franciscusziekenhuis, hoewel de druk toch lager ligt dan een 10-tal dagen geleden. De afgelopen dagen hebben twee patiënten hebben het ziekenhuis verlaten, en zijn er 5 anderen opgenomen. In het totaal liggen er nu 24 positieve patiënten van wie 4 op intensieve zorgen.

12-bijkomende-besmettingen-in-heusden-zolder

12 bijkomende besmettingen in Heusden-Zolder

12 positief geteste inwoners van Heusden-Zolder zijn er bij gekomen zodat we nu op 1198 in het totaal zitten. De voorbije week waren er 96 positieve testen wat een gemiddelde oplevert van 285 per 100.000 inwoners. Over de voorbije twee weken bekeken staat Heusden-Zolder derde in Limburg na Genk en Maasmechelen, net voor Beringen en Hasselt. 

toost-op-de-gezondheid-16

Toost op de gezondheid (16)

Eline Ouwendijk haalde er een kan bij om te toosten met haar planten.

dries-vanthoor-vierde-in-frankrijk

Dries Vanthoor vierde in Frankrijk

Dries Vanthoor en zijn teamgenoten Charles Weerts en Christopher Mies zijn vandaag vierde geëindigd in de 6 uur in Le Castellet, Frankrijk. Ze bestuurden een Audi van het Belgische WRT -team. Ze eindigden op slechts 14 seconden van de winnaars,  Cambell-Pilet-Jaminet in een Ferrari.

laurens-vanthoor-tweede-in-de-states-1

Laurens Vanthoor tweede in de States

Afgelopen nacht is Laurens Vanthoor tweede geworden in de GTLM-categorie van het Noord-Amerikaanse uithoudingskampioenschap (IMSA). In de 12 Uren van Sebring, een circuit in Florida, plaatste Vanthoor zijn Porsche die hij samen met Earl Bamber en Neel Jani bestuurde, op de tweede plaats op negen seconden van een andere Porsche. En ook in de GTD-categorie ging de zege naar Porsche met de Belg Jan Heylen.

de-kijk-van-richie-540

De kijk van Richie

Wandelen is ook het nieuwe normaal. 

vlaams-belang-raadsleden-ruimen-zwerfvuil-op

Vlaams Belang-raadsleden ruimen zwerfvuil op

Tijdens de gemeenteraad van oktober was een oproep gedaan aan de fracties om zwerfvuil te gaan opruimen. Het Vlaams Belang had zich daartoe geëngageerd en trok gisteren op pad. Mooimakers.be zorgde voor prikkers en fluohesjes, de gemeentdiensten stelden gratis witte zakken voor zwerfvuil ter beschikking. De buit was meer dan behoorlijk: 2 zakken in omgeving Helzold, 3 zakken op de parking van CVO en Muze, 7 zakken en nog een hele berg vuilnis in de omgeving van (…) Lees het hele bericht

invaren-van-de-brug-lijkt-vlot-te-verlopen

Invaren van de brug lijkt vlot te verlopen

De werkzaamheden voor de plaatsing van de nieuwe brug over het Albertkanaal tussen Lummen en Heusden-Zolder lijken vlot te verlopen. Er is vanmorgen zo vroeg mogelijk gestart met het invaren omwille van de voorspelde wind. Maar de specialisten hebben ondertussen al heel wat know how opgebouwd omdat over heel de loop van het Albertkanaal nieuwe bruggen worden geplaatst. 

14-extra-besmettingen-in-heusden-zolder

14 extra besmettingen in Heusden-Zolder

14 nieuwe positieve testen brengt het totaal op 1186 inwoners van Heusden-Zolder die sinds de uitbraak van de pandemie een positieve test hebben afgelegd. We komen aan 98 op weekbasis of gemiddeld 291 per 100.000 inwoners.  Voor heel Limburg bedraagt het gemiddelde 175.

toost-op-de-gezondheid-15

Toost op de gezondheid (15)

Angelo Cappuzimati toost met enkele mokken, met zo'n stevige 'zjat' kunnen je inderdaad goed klinken. 

morgen-wordt-de-nieuwe-brug-in-genebos-gelegd

Morgen wordt de nieuwe brug in Genebos gelegd

De nieuwe brug voor Genebos, ligt al klaar op een ponton om morgenvroeg naar zijn definitieve stek te verhuizen. De brug wordt dan 'ingevaren' om een nieuwe hogere verbinding tussen Lummen en Heusden-Zolder te vormen. Toch is er nog heel wat werk en zal in het beste geval in maart volgend jaar het verkeer weer over de brug kunnen. Door de coronamaatregelen is het overigens niet toegelaten om morgen ter plekke te gaan kijken. Maar geen nood, vanaf half 7 morgenvroeg kun je alles live volgen (…) Lees het hele bericht

lachgas-is-meer-verslavend-dan-gedacht

Lachgas is meer verslavend dan gedacht

Lachgas is verslavender dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit verschillende bevindingen in Nederland. Daarom heeft het Nederlandse onderzoeksinstituut Trimbos gepleit voor meer onderzoek. Ook in Heusden-Zolder is het gebruik van lachgas de jongste tijd explosief toegenomen. De politie heeft al verschillende hoeveelheden lachgas in beslag genomen. En op alle gekende hangplekken in Heusden-Zolder slingeren ballonnen rond die gebruikt worden om lachgas te (…) Lees het hele bericht

de-lichtjes-branden

De lichtjes branden

Of je het nu kerstverlichting, feestverlichting of sfeerverlichting noemt ... de lampkes branden. (foto Julien Maebe)

kunstenaar-neemt-zldr-luchtfabriek-in

Kunstenaar neemt ZLDR Luchtfabriek in

Terwijl er geen publiek is toegelaten op de tentoonstelling Art 27 in ZLDR Luchtfabriek, proberen organisatoren en kunstenaars het toch levendig te houden. Zo heeft kunstenaar Art Zapedzki met dit filmpje de Luchtfabriek ingenomen en hoopt hij dat het recht op kunst en cultuur op het einde van deze bittere tijd toch nog zal zegevieren.

afstand-houden-blijft-belangrijk

Afstand houden blijft belangrijk

Zelfs de koeien beseffen het belang van social distance, zoals hier in de Lusthofstraat. (foto Luc Elsen)

de-kijk-van-richie-539

De kijk van Richie

Een doordenker.

11-inwoners-testten-positief

11 inwoners testten positief

Met 11 inwoners die bijkomend positief getest hebben, zitten we nu aan een totaal van 1172. De voorbije week kwamen er 96 bij, we halen een gemiddelde van 285 per 100.000 inwoners. 

toost-op-de-gezondheid-14

Toost op de gezondheid (14)

Eddie Symkens toost met een glas wijn en een flinke brok klei ...

voorlopig-18-punten-op-volgende-raad

Voorlopig 18 punten op volgende raad

Op 26 november om 19 uur vergadert de gemeenteraad, digitaal en dus te volgen via het YouTube kanaal van de gemeente. Tot nu toe staan er 18 punten op de openbare agenda. De raad moet onder meer de politiebegroting voor volgend jaar goedkeuren en de aankoop van ICT-materiaal om virtuele voorleidingen te kunnen doen. De raad buigt zich ook over de aanpassingen van het meerjarenplan voor gemeente én OCMW. 

nog-even-en-t-is-overal-verlicht

Nog even en 't is overal verlicht

Een gespecialiseerde firma is volop bezig met in de meeste kernen de kerstverlichting aan te brengen. Die kan dan al vroeger dan anders worden aangezet. Eén van de remedies tegen de duisternis en somberte in deze periode. (foto Julien Maebe)

opnieuw-minder-covid-19-patienten-in-sfz

Opnieuw minder COVID-19 patiënten in SFZ

Drie coronapatiënten hebben het Sint-Franciscusziekenhuis mogen verlaten, er zijn geen nieuwe opnames gebeurd zodat er momenteel nog 21 verblijven. Dat is al een aanzienlijke verbetering, een week geleden lagen er nog 30. Er is ook één patiënt minder op intensieve zorg, van 5 naar 4.

galgenberg-is-ook-de-moeite

Galgenberg is ook de moeite

Bolderberg trekt altijd veel wandelaars. Maar meestal trekken die naar domein Bovy, of klimmen ze richting kluis. Maar de Galgenberg loont ook zeker de moeite voor een wandeling - de straat tegenover Bovy uitlopen - en bovendien kan je het combineren met Bovy of de kluis.  Niet te verwarren trouwens met die andere Galgenberg richting Lindeman. (foto's Jan Leijskens)

19-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

19 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

19  nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder brengen het totaal aantal positief geteste inwoners sinds maart op 1161. Afgelopen week zijn er 102 bijgekomen, het gemiddelde staat daardoor op 303 per 100.000 inwoners. 

toost-op-de-gezondheid-13

Toost op de gezondheid (13)

Diana Wynants toost tussen de rekken, maar hoopt toch dat de Art 27 expo binnenkort ook getoond mag worden.

waar-zaten-vorige-week-de-nieuwe-besmettingen

Waar zaten vorige week de nieuwe besmettingen

Er is nieuw overzicht bekend van de woonplaats van de inwoners met een corona-besmetting vastgesteld in week 45, 2 tot 8 november. Op dat ogenblik werden ook al alleen maar mensen met symptomen meer getest. Het ging in het totaal om 96 positief geteste inwoners. Hun woonplaats is ingedeeld per wijk. Voor Heusden-Centrum ging het om 16 besmettingen, Berkenbos 14, Halvijvers 12, Boekt-kern 8, Zolder-Centrum Heikant en Zolder-Centrum Sluisbamd telkens 6, Lindeman en Heusden-Centrum (…) Lees het hele bericht

afhaal-en-levering-van-maaltijden-online

Afhaal- en levering van maaltijden online

Sinds vorige week is zoals aangekondigd de nieuwe website eteninheusden-zolder.be online. Het gaat om een initiatief van het gemeentebestuur dat een steuntje wil geven aan de lokale horeca die nu door lockdown 2.0 voor een nieuwe uitdaging staat. Heel wat uitbaters zoeken naar alternatieven zoals afhaalmaaltijden en thuisleveringen. Alle horeacazaken kunnen gratis gebruik maken van de website. Momenteel ligt de focus op afhaal. Maar (…) Lees het hele bericht

straatracer-speelt-auto-van-zijn-pa-kwijt

Straatracer speelt auto van zijn pa kwijt

Bij een snelheidscontrole heeft de verkeersdienst van de politie vorige week twee straatracers betrapt. Vanuit de flitsauto in de Guido Gezellelaan zag de agent twee wagens  aan hoge snelheid achter elkaar rijden. De ene probeerde in te halen, terwijl de andere dat wilde verhinderen. Ze zijn geflitst aan 130 en 136 per uur, waar 70 het maximum is. De agent zette de achtervolging in. Aan de gemeentegrens met Beringen, aan de rotonde, kon hij een BMW X6 onderscheppen met aan (…) Lees het hele bericht

bestuurders-hadden-nog-4870-te-betalen

Bestuurders hadden nog € 4870 te betalen

De politie van Heusden-Zolder hield eergisteren samen de Vlaamse Belastingdienst (VlaBel) controles op twee plaatsen. Daarbij is voor 4870 Euro aan openstaande schulden geïnd. Eén wagen werd getakeld omdat de bestuurder 632 euro niet kon betalen.  In het totaal liepen 9 bestuurders tegen de lamp. 1 van de betrokken bestuurders maakte ook misbruik van zijn handelaarsplaten en nog een andere had zonder geldige redenen buitenlandse nummerplaten terwijl hij in (…) Lees het hele bericht

lichte-verbetering-in-het-ziekenhuis

Lichte verbetering in het ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis liggen vandaag 24 patiënten met een coronabesmetting. 5 van hen worden verzorgd op de afdeling intensieve zorgen. Eén patiënt was voldoende hersteld om het ziekenhuis te verlaten. 

28-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

28 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

Na enkele 'rustige'  dagen zijn er nu liefst 28 besmettingen bijgekomen in Heusden-Zolder zodat het totaal op 1142 sinds de uitbraak van de pandemie staat. De voorbije week waren er 98 positieve testen of een gemiddelde van 291 per 100.000 inwoners. Ondertussen blijven op Limburgs niveau steeds dezelfde steden en gemeenten de droeve rangschikking aanvoeren. 

toost-op-de-gezondheid-12

Toost op de gezondheid (12)

Paul Coolen toost op zijn eigen manier op de 20ste verjaardag van Art 27.

de-kijk-van-richie-538

De kijk van Richie

In welke straat zou Richie wonen?

slamridders-hijsen-vlaggen-en-steunen-de-zorg

Slamridders hijsen vlaggen en steunen de zorg

Op 11 november wordt traditioneel het nieuwe carnavalsseizoen geopend met de sleuteloverhandiging in het gemeentehuis. Maar ook daar heeft corona geen confetti maar roet in het eten gestrooid. Voor de carnavalsverenigingen van Heusden-Zolder staat het nu al vast dat het hele seizoen geen activiteiten zullen plaatsvinden. Maar De Slamridders - die daardoor voor het tweede jaar op rij hun driedaagse moeten afblazen - willen het  carnavalsvuur toch brandend houden. Daarom hebben (…) Lees het hele bericht

bloemenhulde-aan-monument-in-zolder

Bloemenhulde aan monument in Zolder

Kort na de plechtigheid in Heusden, volgde ook aan het monument in Zolder een summiere herdenkingsplechtigheid. Daar werden bloemenkransen neergelegd. (foto's Michiel Reynders)

een-sobere-herdenking-van-de-wapenstilstand

Een sobere herdenking van de Wapenstilstand

Vandaag 11 november, de herdenking van de Wapenstilstand, verliep uiteraard ook niet zoals andere jaren. Toch werden ook nu de slachtoffers van beide wereldoorlogen en buitenlandse missies herdacht, zij het op een beperkte schaal. De hoofdplechtigheid zou normaal aan het monument in Heusden hebben plaatsgevonden. Daar verzamelde het schepencollege samen met delegaties van oudstrijdersverenigingen. Er werden bloemen neergelegd en één trompetspeler voerde er de Last Post uit. (foto's Michiel Reynders)

fietser-van-de-week-louis-hauquier-en-jos-tielens

Fietser van de week: Louis Hauquier en Jos Tielens

Onze fietsers van de week zijn Louis Hauquier uit Bolderberg en Jos Tielens uit Boekt. Beiden wandelen graag maar nemen ook geregeld de fiets, zoals bijvoorbeeld voor een vergadering van de Trage Wegen. Louis heeft zijn sporen verdiend als wandelaar, hij kent het kleinste hoekje van Heusden-Zolder. Jos is lang voorzitter geweest van de Dorpsraad Boekt en is muzikant bij Botswing met vooral Ierse muziek op het repertorium. Beiden hebben jarenlang meegewerkt aan de uitbouw van de (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-537

De kijk van Richie

De dag dat de wapens zwegen. Helaas niet voor lang. 

tien-nieuwe-besmettingen

Tien nieuwe besmettingen

Tien nieuwe positief geteste inwoners van Heusden-Zolder brengen het aantal op 1114. De voorbije week zitten we nu aan 100 nieuwe gevallen, een gemiddelde van 297 per 100.000 inwoners. 

toost-op-de-gezondheid-11

Toost op de gezondheid (11)

Danielle Matthys toost op de gezondheid, de kunst en Art 27.

sint-vincentius-vraagt-steun-aan-de-bevolking-1

Sint-Vincentius vraagt steun aan de bevolking

Sint-Vincentius doet een oproep tot steun aan de bevolking. Niet zomaar, want in Heusden-Zolder verwijst het Sociaal Huis momenteel 180 gezinnen naar Sint-Vincentius. Om en bij de 550 volwassenen en kinderen hebben nood aan voeding en kleding. De coronapandemie jaagt die cijfers in sneltempo omhoog. Sint-Vincentius probeert eenmaal per maand voldoende voedsel te vergaren. De ondersteuning van lokale handelaars is onontbeerlijk en giften van inwoners helpen een gevarieerd en (…) Lees het hele bericht

gemeente-blijft-verenigingen-steunen

Gemeente blijft verenigingen steunen

De erkende verenigingen in Heusden-Zolder kunnen een extra steuntje van de gemeente krijgen nu hun werking al voor de tweede keer dit jaar lam ligt. Daardoor hebben ze immers geen inkomsten meer terwijl de vaste kosten meestal doorlopen. Tegelijk wil de gemeente de verenigingen erkennen als motor van het gemeenschapsleven. Daarom kunnen ze uit het noodfonds een éénmalige financiële ondersteuning krijgen om hun financiële gezondheid en de toekomstige werking veilig te stellen. (…) Lees het hele bericht

ook-eversel-en-viversel-krijgen-feestverlichting

Ook Eversel en Viversel krijgen feestverlichting

De komende dagen zul je overal de feestverlichting - vroeger noemden ze dat kerstverlichting - weer zien verschijnen in Heusden-Zolder. Het gemeentebestuur had voor deze sombere periode een extra inspanning beloofd en spendeert 33.000 euro aan de feestverlichting in de kernen. De voorbije jaren kregen de handelskernen van Bolderberg, Cité, Heusden en Zolder die feestverlichting. Dit jaar komen daar ook de kernen van Eversel en Viversel bij. (…) Lees het hele bericht

een-attentie-voor-het-personeel-van-inwendige

Een attentie voor het personeel van inwendige

Het personeel van Delisana, een natuurvoedingswinkel in Beverlo, bracht een goedgevulde geschenkmand naar het Sint-Franciscusziekenhuis. De mand werd overhandigd aan Lieve Raemaekers, diensthoofd Inwendige ziekten. Ook haar afdeling is noodgedwongen omgeschakeld naar een COVID-19-afdeling, wat extra druk op het personeel legt. Het team van Delisana en Brouwland wil hen met deze attentie ondersteunen en danken voor hun aanhoudende inzet.

drie-komen-drie-gaan-in-het-ziekenhuis

Drie komen, drie gaan in het ziekenhuis

Drie coronapatiënten hebben het Sint-Franciscusziekenhuis mogen verlaten, drie anderen zijn opgenomen. Daardoor verblijven er nog altijd 25 positieve patiënten.  4 liggen op de afdeling intensieve zorgen.

gouverneur-onder-de-indruk-van-ziekenhuiswerking

Gouverneur onder de indruk van ziekenhuiswerking

Gouverneur Jos Lantmeeters heeft vanmorgen een bezoek gebracht aan het Sint-Franciscusziekenhuis. Daarbij werd hij onder meer vergezeld door de burgemeesters van Heusden-Zolder, Beringen en Houthalen-Helchteren, vertegenwoordigers van de huisartsenkring West-Limburg en het triagecentrum in Beringen. De gouverneur kwam poolshoogte nemen van de werking van het ziekenhuis in het kader COVID-19.  Hij kreeg uitleg over de triagewerking en de aanpak op intensieve (…) Lees het hele bericht

slechts-2-nieuwe-besmettingen

Slechts 2 nieuwe besmettingen

Er zijn slechts 2 inwoners positief getest, wat het totaal op 1104 brengt sinds de uitbraak van de pandemie. Daardoor is het totaal over de afgelopen 7 dagen ook teruggelopen tot 95 of een gemiddelde van 282 per 100.000 inwoners. Dat laatste is nog altijd heel veel, maar we lijken op goeie weg.

toost-op-de-gezondheid-10

Toost op de gezondheid (10)

Clemens Maassen geeft er letterlijk en figuurlijk een Art 27-lap op.

nog-geen-vonnis-in-warrige-rechtszaak

Nog geen vonnis in warrige rechtszaak

 De rechter in Hasselt heeft vandaag nog geen vonnis geveld in een zaak over het dealen van coke en afpersing. Hoofdbeklaagde is een man van 39 uit Heusden-Zolder. Tegen hem heeft de openbare aanklager 44 maanden cel geëist, een man van 62 uit Houthalen-Helchteren riskeert 20 maanden cel. De rechter wil dat de man uit Heusden-Zolder op 11 januari zelf voor de rechtbank verschijnt. Ondertussen pleit zijn advocaat dat er van afpersing geen sprake is. Het slachtoffer zegt (…) Lees het hele bericht

man-uit-heusden-zolder-gewond-in-oudsbergen

Man uit Heusden-Zolder gewond in Oudsbergen

Op het kruispunt van de Weg naar Helchteren en de Dorpsstraat in Oudsbergen zijn gisteravond twee auto's gebotst. Daarbij vielen twee gewonden: een 19-jarige man uit Heusden-Zolder en een 21-jarige uit Pelt. 

vier-hardrijders-mogen-rijbewijs-inleveren

Vier hardrijders mogen rijbewijs inleveren

De flitsauto van de politie is gisteren op 7 plaatsen ingezet. 344 van de 1803 gecontroleerde bestuurders reden te snel. Dat is bijna één op vijf. Vier bestuurders zullen wellicht hun rijbewijs mogen inleveren, nadat ze de nodige uitleg aan de politierechter hebben gegeven. Twee gingen op de Mijnwerkerslaan in het rood: één auto haalde daar 109 km per uur, en een motorrijder reed even snel. Hij werd tegengehouden maar (…) Lees het hele bericht

5-overtreders-van-de-nachtklok-tegen-de-lamp

5 overtreders van de nachtklok tegen de lamp

De coronaploegen van de politie hebben 5 personen een boete gegeven wegens het negeren van de nachtklok. Zij waren nog op pad tussen 24 en 5 uur zonder geldige reden.  Een van deze bestuurders, een man van 41 jaar uit Houthalen-Helchteren, was ook onder invloed van alcohol en drugs. Zijn rijbewijs werd dan ook onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Een ander gecontroleerde bestuurder, die wel toelating had om op de baan te zijn, werd in bezit van verdovende middelen (…) Lees het hele bericht

2-bromfietsen-en-een-motor-in-beslag-genomen

2 bromfietsen en een motor in beslag genomen

De politie van Heusden-Zolder zette dit weekend een verhoogd aantal agenten in met heel wat resultaten. 7 bestuurders werden betrapt op het gebruik van de gsm achter het stuur. In de P. Paquaylaan kregen 7 bestuurders een pv wegens parkeren op trottoir en in de Stationsstraat stond 1 bestuurder op het fietspad. 2 bromfietsen zijn voor 30 dagen in beslag genomen omdat ze opgefokt werden. Een klasse A haalde 41 km/u op de rollen en een klasse B 92 km/u. Er (…) Lees het hele bericht

de-dekenstraat-is-doorgeknipt

De Dekenstraat is 'doorgeknipt'

Sinds deze voormiddag is de Dekenstraat doorgeknipt. Auto's kunnen er in de buurt van de oude Muze niet meer door. Dat is om de vrachtwagens tijdens de afbraakwerken veilig te laten manoevreren en anderzijds de aanloop naar het 'Groen hart voor Zolder'-project waarbij die strook over de weg heen een parkzone wordt. Vandaag is het alleszins nog wennen, buurtbewoners stellen vast dat veel automobilisten zich daar vastrijden, ze kunnen immers ook niet door de Kuiperstraat naar de Ringlaan. UPDATE Buurtbewoners maken zich ook ongerust doordat heel wat autobestuurders de éénrichting in de Kuiperstraat negeren. 

coronapatient-overleden-in-ziekenhuis-1

Coronapatiënt overleden in ziekenhuis

In het Sint-Franciscusziekenhuis valt een overlijden van een coronapatiënt te betreuren. Voor het overige liggen ver op dit moment 25 positieve patiënten in het ziekenhuis, van wie 4 op intensieve zorgen. 2 patiënten waren voldoende hersteld om weer naar huis te mogen. 

winkelhieren-de-prijzen-zijn-uitgedeeld

Winkelhieren: de prijzen zijn uitgedeeld

In deze tijd hebben zowel de lokale middenstand, ons leefmilieu als onze gezondheid een steuntje nodig. Om dat allemaal samen te laten vloeien, organiseerden de Fietsersbond, het gemeentebestuur en de middenstand van Heusden-Zolder de wedstrijd 'Winkelhier, pak je fiets'. Inwoners werden opgeroepen om met de fiets naar de winkel te gaan en daar een leuke foto van te maken. De zes winnaars zijn ondertussen gekend en ze ontvingen ook hun prijs, een fiets-gps of een gezinspakket voor een dagje 'Tarzan & Jane'. Ze worden hier voorgesteld.

gespreksgroep-rouwverwerking-gaat-van-start

Gespreksgroep rouwverwerking gaat van start

Op 24 november gaat in Heusden-Zolder een gespreksgroep rouwverwerking van start. Veel mensen worden geconfronteerd met het verlies van een dierbare, en mogelijk hebben ze in deze tijd meer dan ooit nood aan een gesprek daarover. Onder begeleiding van medewerkers van CAW Limburg kunnen ze in kleine groepjes van maximaal 9 personen praten over rouwen. Elke sessie start met een inhoudelijk gedeelte, daarna kan elke deelnemer zijn of haar ervaringen delen en steun vinden bij elkaar. (…) Lees het hele bericht

14-nieuwe-positieve-testen

14 nieuwe positieve testen

14 nieuwe besmettingen brengen het totaal in Heusden-Zolder op 1102. Voor de voorbije week spreken we over 102 of een gemiddelde 303 per 100.000 inwoners. Er lijkt een lichte vertraging in de toenames te zitten, ook in de buurgemeentes, al is het nog te vroeg voor conclusies uiteraard.

toost-op-de-gezondheid-9

Toost op de gezondheid (9)

Christina Mignolet klinkt op betere tijden en hoopt dat op de één of andere manier de kunstwerken van Art 27 toch aan het publiek kunnen getoond worden. 

inbrekers-druipen-af-in-eversel

Inbrekers druipen af in Eversel

De politie moest zaterdagavond naar Eversel. Omstreeks 21.30 uur in de Everselkiezel een inbraakpoging vastgesteld. De inbrekers hadden een poort opengekregen maar waren niet binnengeraakt. 

michael-bervoets-stopt-met-wielrennen

Michael Bervoets stopt met wielrennen

Michael Bervoets zet een punt achter zijn nog prille loopbaan als wielrenner. Dat heeft hij vanavond via Facebook aan zijn supporters laten weten. Als 14-jarige stapte hij in het wielrennen en geregeld kwam zijn talent boven drijven, zeker in het veld, maar ook op de weg. Maar hij bleef niet gespaard van tegenslagen. Zo maakte hij enkele weken geleden een val in de Ardennen Challenge nadat zijn fiets het begaf. Nadien kwam hij opnieuw ten val in Hechtel-Eksel. Dat was de aanleiding om twee weken (…) Lees het hele bericht

steeds-meer-mensen-ontdekken-mangelbeekvallei

Steeds meer mensen ontdekken Mangelbeekvallei

Ook vandaag was het erg druk in de parken en natuurgebieden. Veel mensen ontdekten weer prachtige plekjes en wandelpaden vlakbij de deur. Zo kozen heel wat wandelaars bijvoorbeeld voor de Vallei van de Mangelbeek, al dan niet met vertrek aan kasteel Meylandt. Het gebied is gelukkig groot genoeg om elkaar voldoende ruimte te geven. De vele paarden in het gebied vroegen zich blijkbaar wel af wat al die tweevoeters plots in hun buurt te zoeken hadden. Die mangelbeekvallei wordt de komende jaren trouwens één van onze toppers in natuurontwikkeling en zachte recreatie.

vandaag-gezien-229

Vandaag gezien

Jean Davidts keek vanmorgen - samen met de inheemse vogels - wat jaloers toe hoe deze vogels de trek naar het zuiden hebben ingezet om er warmere oorden te gaan opzoeken. Uitdagend namen ze een route over het gemeentehuis. Wij zullen ondertussen wel rond de kerktoren wandelen. 

je-kunt-de-cinema-ook-naar-thuis-halen

Je kunt de cinema ook in huis halen

Het is vandaag  European Arthouse Cinema Day. En vermits The Roxy Theatre ook in deze lockdown en de gesloten biosopen, weer aansluit bij het aanbod van 'Cinema bij je thuis', worden ook enkele Europese producties in de spotlights geplaatst. Meer bijzonder zijn dat vandaag Corpus Christi, Lara en De slak en de walvis! Naast de nieuwe titels vind je in het aanbod ook het beste van de afgelopen maanden en kleppers van de ElaN Filmavonden. Ook de komende periode wordt het aanbod aangevuld.

dynamische-borden-worden-halsstarrig

Dynamische borden worden halsstarrig

Normaal geldt de zone 30 in de schoolomgeving in de Brugstraat alleen bij het schoolbegin en -einde. Maar nu blijven de 'dynamische' borden al heel de herfstvakantie branden, zelfs op zaterdag en zondag. En nu komt er nog eens een week vakantie bij. Binnenkort is iedereen die borden zo gewoon, dat ze niet meer opvallen als de scholieren echt passeren. (foto Gilbert Vanutte)

de-kijk-van-richie-536

De kijk van Richie

Een mooie suggestie van onze huiscartoonist. 

12-inwoners-positief-getest

12 inwoners positief getest

12 bijkomende besmettingen brengen het totaal op 1088 inwoners van Heusden-Zolder die sinds maart positief getest zijn op COVID-19. De afgelopen week zijn er 123 bijgekomen zodat we nu op een gemiddelde van 365 per 100.000 inwoners zitten. 

toost-op-de-gezondheid-8

Toost op de gezondheid (8)

Bruin Smeyers is duidelijk in een relativerende stemming.

brons-voor-jelle-geens-in-valencia

Brons voor Jelle Geens in Valencia

Jelle Geens is vandaag derde geworden in de Wereldbeker sprinttriatlon in Valencia, Spanje. Voor de man uit Viversel was het zijn tweede podiumplaats in de Wereldbeker dit seizoen nadat hij in het Karlovy Vary, Tsjechië, ook al brons behaalde. Geens deed een goede zwembeurt (750 meter), reed in een klein peleton het wieleronderdeel (20 km) en probeerde in het lopen (5 km) de leiders nog te pakken, maar strandde op de derde plaats. Hij eindigde op slechts 11 seconden van de winnaar, wereldkampioen Vincent Luis, en 8 seconden van olympisch kampioen Alistair Brownlee.

ook-mijnterril-is-populaire-wandelplek

Ook mijnterril is populaire wandelplek

In deze lockdown valt er niet veel te beleven buiten wandelen en fietsen. En ook vandaag leende het weer zich perfect tot die activiteiten. In heel wat parken en natuurgebieden was het dan ook erg druk. Heel wat wandelaars hadden de mijnterril uitgekozen voor een zonnige tocht met mooie vergezichten. En ruimte genoeg om coronaproof te wandelen. Rustgevend ook, behalve wanneer je opzij moesten springen voor de moutainbikers die het verbod negeerden en van de paden afscheurden.

stroomonderbreking-op-cite

Stroomonderbreking op Cité

Een deel van de Koolmijnlaan en woningen van de wijk Onder de Poort heeft deze namiddag zowat anderhalf uur zonder stroom gezeten. Dat kwam door een panne in de distritbutie in de buurt. Omstreeks 17 uur hadden de meeste bewoners en handelszaken weer stroom.

nieuw-project-met-29-appartementen-in-de-hoeven

Nieuw project met 29 appartementen in De Hoeven

In De Hoeven komt een nieuw woonproject met liefst 29 appartementen. De Groene Hoeven bestaat uit vier verdiepingen. Het gaat om zogenaamde BEN-Bijna Energie Neutrale - appartementen met twee of drie slaapkamers met grote terrassen en ondergronds onder meer parkeerplaatsen en fietsenstallingen. De komende periode zijn heel wat nieuwe woningen in de buurt van het winkelcentrum gepland, waar de woonbehoeften groeien. De promotoren van De Groene Hoeven spelen vooral de rustige (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-535

De kijk van Richie

Ze komen dezer dagen massaal voorbij. 

17-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

17 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

17 bijkomende positief geteste inwoners brengen het totaal in Heusden-Zolder op 1076, sinds de uitbraak van de pandemie half maart. Over de afgelopen week spreken we van 144 nieuwe besmettingen of gemiddeld 427 per 100.000 inwoners. In de dashboard van Sciensano raakt Heusden-Zolder maar niet weg uit de Limburgse top 5.

toost-op-de-gezondheid-7

Toost op de gezondheid (7)

Bart Heijlen lijkt de intentie te hebben om te gaan toosten met miswijn ...

tijdelijke-bushalte-lijkt-behoorlijk-gevaarlijk

Tijdelijke bushalte lijkt behoorlijk gevaarlijk

Nu de Dekenstraat wordt doorgeknipt bij de start van de afbraak aan de oude Muze, worden de bussen van De Lijn sinds gisteren omgeleid via de Ringlaan. Aan de achterkant van de oude Muze is nu een tijdelijke bushalte gemaakt. Buurtbewoner Erik Helsen signaleert aan die halte een gevaarlijke situatie. Iemand met enkele kinderen aan de hand of een buggy kan niet anders dan plaatsnemen op het fietspad. Erik suggereert 50 (…) Lees het hele bericht

cc-muze-sleutelt-volop-aan-nieuwe-programmatie

CC MUZE sleutelt volop aan nieuwe programmatie

Vorige week heeft CC MUZE noodgedwongen de pauzeknop ingedrukt. Maar dat wil niet zeggen dat er niet verder gewerkt wordt. Achter de schermen is het MUZE-team volop in overleg met de vele artiesten en makers die in oktober en november op de planken zouden staan. Zo wordt de herstart voorbereid in de hoop dat er weer snel op de playknop kan gedrukt worden. Volgende nieuwe speeldata liggen al vast: Senne Guns  vrijdag 18 juni 2021; Boost Producties is geannuleerd, er komt een nieuwe productie in 2021-2022; Toneelgroep Maastricht donderdag 25 november 2021; Wigbert zaterdag 19 juni 2021 en LeNoise zaterdag 6 maart 2021. Alle tickethouders worden via mail gecontacteerd.

uitstel-rij-examens-tot-eind-september-2021

Uitstel rij-examens tot eind september 2021

 Nogal wat - vooral jonge - kandidaat-autobestuurders zaten met vragen en onzekerheden nu de rijlessen en -examens tot minstens 14 december zijn opgeschort. Voor hen is er goed nieuws. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters heeft de wettelijk voorziene termijnen verlengd tot en met 30 september volgend jaar.  "Personen van wie het theorie-examen en voorlopig rijbewijs verloopt of die het terugkommoment moeten volgen, geven we zo voldoende tijd om een nieuwe (…) Lees het hele bericht

patienten-komen-en-gaan

Patiënten komen en gaan

Er liggen nog altijd 30 positieve patiënten in het Sint-Franciscusziekenhuis. 2 zijn naar huis gegaan, 2 anderen zijn opgenomen. Op de afdeling intensieve zorg worden 5 van hen verpleegd.

15-inwoners-positief-getest

15 inwoners positief getest

Er zijn opnieuw 15 positief geteste inwoners van Heusden-Zolder bijgekomen wat het totaal op 1059 brengt. De voorbije week zijn 141 positieve testen geregistreerd of 418 per 100.000 inwoners. 

lachgas-gevonden-na-massale-vechtpartij

Lachgas gevonden na massale vechtpartij

 Donderdag heeft zich op de parking van Ons Huis een massale vechtpartij voorgedaan. Wat daar de preciese toedracht van was, is niet duidelijk, maar de politie vroeg versterking van elders om de grote groep uit elkaar te krijgen. Het ging blijkbaar om jongeren uit Beringen en Heusden-Zolder. Kort nadien werdin de buurt een auto onderschept met een grote hoeveelheid lachgas. Later op de avond is het op twee plaatsen in Beringen opnieuw tot incidenten gekomen, ook daar ging het weer om jongeren uit Beringen en Heusden-Zolder. Daders die onderschept zijn, kregen een coronaboete.  

toost-op-de-gezondheid-6

Toost op de gezondheid (6)

De outfit van Bart Derison oogt alvast feestelijk, in afwachting dat de expo Art 27 toch nog mag openen ...

jeugdbewegingen-vragen-hou-papier-even-bij

Jeugdbewegingen vragen: hou papier even bij

Vorige week is al beslist dat de papierophalingen door verenigingen voorlopig worden opgeschort door de verstrengde coronamaatregelen. Dat betekent ook dat deze zaterdag het papier en karton in Boekt niet opgehaald wordt door de Chiro en in Eversel-Ubbersel niet door de Scouts en Gidsen. Het papier dus niet buitenzetten. Je kunt het eventueel naar het recyclagepark brengen, maar de jeugdverenigingen roepen iedereen op om het papier een tijdje bij te houden (…) Lees het hele bericht

kerk-eversel-open-in-het-weekend

Kerk Eversel open in het weekend

Door de nieuwe lockdown mogen er minstens tot en met 13 december geen liturgische vieringen meer worden gehouden. Maar de parochie Eversel laat de kerk toch niet helemaal dicht en zoekt creatieve oplossingen om op coronaverantwoorde manier de gastvrijheid te waarborgen. Daarom zal de Sint-Jacobuskerk in het weekend open zijn, op zaterdag van 14 tot 16 uur en op zondag van 9 tot 11 uur. Iedereen kan er dan individueel of in zijn sociale bubbel komen bidden of even tot rust komen bij stemmige muziek en aangepaste teksten.

vandaag-gezien-228

Vandaag gezien

Dient dat zonnepaneel om de schapen op te laden? (foto Christina Put)

werkloosheid-daalt-ondanks-crisis

Werkloosheid daalt ondanks crisis

944 mensen zaten eind oktober in Heusden-Zolder zonder werk, zo blijkt uit de nieuwste VDAB-cijfers. Op dit moment vallen de gevolgen van de coronacrisis op dat vlak nog mee want het zijn er 28 of 2,9 % minder dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. In vergelijking met een maand geleden zijn het er zelfs 104 minder. 6,2 % van onze beroepsbevolking zit nu zonder werk, nog opvallend: dat is hetzelfde cijfer als Vlaanderen waar we altijd hebben bovengezeten. Limburg (…) Lees het hele bericht

buurtsuper-bekroont-personeel-van-alvo-b2

Buurtsuper bekroont personeel van Alvo B2

Het personeel van Alvo B2 Supermarkt in Zolder werd vanmorgen compleet verrast met een klein feestje. Dat was opgezet door Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van zelfstandige supermarkten. Die had de afgelopen maanden een online-actie georganiseerd waarbij klanten konden klikken op hun favoriete zelfstandige supermarkt om zo het personeel in deze moeilijke omstandigheden een hart onder de riem te steken. In het totaal gaven bijna 40.000 mensen hun buurtsupermarkt een (…) Lees het hele bericht

6-patienten-nop-intensieve-zorgafdeling

6 patiënten op intensieve zorgafdeling

Er blijft veel in beweging in het Sint-Franciscusziekenhuis. 4 patiënten met een COVID-besmetting waren voldoende hersteld om naar huis te gaan , 3 anderen zijn opgenomen. Nu verblijven 30 positieven patiënten in het ziekenhuis maar op de afdeling intensieve zorg is het aantal tot 6 opgelopen.

30-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

30 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

De voorbije dagen leek het aantal nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder op de terugweg, helaas zijn er nu opnieuw 30 bijgekomen en zitten we aan 1044 sinds de uitbraak van de pandemie half maart.  De voorbije week zijn 157 inwoners positief getest, wat een gemiddelde betekent van 466 per 100.000 inwoners. 

toost-op-de-gezondheid-5

Toost op de gezondheid (5)

Art Zapedzki is ook een vaste waarde op Art27. 

buurt-van-de-h-rita-baadt-al-in-het-licht

Buurt van de H. Rita baadt al in het licht

De buurtwerking van de H.Rita in Heusden had een oproep verspreid om in deze moeilijke periode de vlam van de Warmste Week aan het raam te plaatsen. Meteen hebben veel buren van de gelegenheid gebruik gemaakt om de lampjes al van stal te halen en heel de buurt van wat extra licht te voorzien in deze donkere tijd.

deel-trage-weg-door-schansbeemden-wordt-verbeterd

Deel trage weg door Schansbeemden wordt verbeterd

De bestaande fiets- en voetgangersverbinding doorheen natuurgebied Schansbeemden in Zolder wordt verbeterd. Het gaat om een trage weg vanaf de Stukkenstraat tot aan de spoorlijn in Zolder. Die zou een veiliger verbinding kunnen zijn voor leerlingen die vanuit Zolder naar het Sint-Franciscuscollege rijden en zo de Zolderse Weg en de Edward Staintonstraat zouden kunnen vermijden. Maar uit het antwoord op een schriftelijke vraag van gemeenteraadslid Hans Zegers (…) Lees het hele bericht

wetenschappers-gaan-kmo-s-doorlichten

Wetenschappers gaan KMO's doorlichten

De Universiteit Hasselt en werkgeversorganisatie Voka-Limburg koppelen 12 doctorale en postdoctorale onderzoekers aan drie Limburgse kmo's: LED Techno uit Heusden-Zolder, Certimed uit Hasselt, en Vos Technics uit Herk-de-Stad.In juli was een oproep gelanceerd aan de Limburgse KMO's die hun bedrijfsvoering kritisch wilden laten doorlichten door academici. Op die manier krijgen wetenschappers ook meer voeling met het bedrijfsleven. Er werden drie bedrijven (…) Lees het hele bericht

samana-eversel-verrast-zijn-leden

Samana Eversel verrast zijn leden

In deze donkere tijden vergeet Samana Eversel zijn thuiswonende leden niet. In de loop van de week krijgen ze een enveloppe in de brievenbus met daarin een kaartje en een woordzoeker. Daar is een prijs aan verbonden: wie het antwoord en de schiftingsvraag juist heeft, mag zich aan een mooi kerstcadeauverwachten. (foto Mieke Swerts)


een-prachtige-blik-in-de-herfstnatuur

Een prachtige blik in de herfstnatuur

Wat kun je beter doen als de zon wat schijnt en lokroep van de natuur in herfstmodus luid klinkt? Juist, je fototoestel nemen en op verkenning gaan. Dat is wat Lowie Gielis deed met deze reeks pareltjes als resultaat.

nieuwe-klachten-over-stank-in-viversel

Nieuwe klachten over stank in Viversel

In Viversel zijn weer heel wat klachten over geurhinder. Buurtbewoners hebben het daarbij over een scherpe asfaltgeur die in vlagen komt en ze wijzen daarbij naar asfaltproducent APL. Bij de gemeente zijn ondertussen al verschillende meldingen gedaan.

er-verblijven-31-covid-patienten-in-het-ziekenhuis

Er verblijven 31 COVID-patiënten in het ziekenhuis

Het is nog altijd erg druk in het Sint-Franciscusziekenhuis. Weliswaar zijn 3 personen met een COVID-besmetting ontslagen, maar er zijn 7 andere opgenomen. Dat brengt het totaal nu op 31 patiënten. 5 van hen verblijven op de afdeling intensieve zorgen.

zo-kan-het-ook-mobipunt-heusden

Zo kan het ook: mobipunt Heusden

De voorbeeldige fietsinrichting van de maand vonden we deze keer aan het treinstation Heusden, waar sinds kort het mobipunt volledig is uitgebouwd. Voor de fietsers is daar veel plaats voorzien: eenvoudige, praktische 'fietsnietjes', overdekt bovendien. Je kunt er gerust je fiets achterlaten als je trein of bus neemt. Nu moeten wel de bussen er nog passeren.  Wil je zelf een bedrijf of winkel met een prima fietsenstalling nomineren? Dit kan hier!

de-kijk-van-richie-534

De kijk van Richie

Afstand houden blijft belangrijk.

slechts-5-nieuwe-besmettingen-in-heusden-zolder

'Slechts' 5 nieuwe besmettingen in Heusden-Zolder

5 nieuwe besmettingen van inwoners van Heusden-Zolder brengen het totaal op 1014. Over de voorbije week gaat het om 156 extra positieve testen of gemiddeld 463 per 100.000 inwoners. 

toost-op-de-gezondheid-4

Toost op de gezondheid (4)

Annemarie Schoonens proost op haar eigen manier, met vuurkunst uiteraard. 

adviesraad-boos-op-parkeren-in-paquaylaan

Adviesraad boos op parkeren in Paquaylaan

De Adviesraad Toegankelijkheid is niet te spreken over de parkeertoestand in de Pastoor  Paquaylaan. De raad klaagt over bewoners die structureel parkeren met 2 wielen op het voetpad. De parkeervakken zijn dermate klein dat de bestuurders op die manier de buitenspiegel van hun wagen willen beschermen. De voetganger is hier uiteraard de pineut van. En de adviesraad hekelt ook dat een 'gratis palettenverkoop' op het voetpad wordt toegelaten.

indringers-in-kleuterschool

Indringers in kleuterschool

Voor het personeel van kleuterschool De Toverfluit in de Brugstraat was het vanochtend geen prettig toekomen. Ze ontdekten dat er was ingebroken. De indringers hadden de boel overhoop gehaald, spullen stuk gemaakt en flessen drank leeggemaakt.

om-te-genieten-van-t-uitzicht

Om te genieten van 't uitzicht ...

Aan de lossing moet je gewoon plaatsnemen in deze zetels en je hebt een mooi uitzicht over het kanaal en de natuur in de buurt. (foto Luc Elsen)

ongeveer-een-kwart-test-positief

Ongeveer een kwart test positief

Zoals enigszins verwacht levert de nieuwe policy van coronatesten andere verhoudingen op. Dat blijkt uit een eerste analyse van de cijfers. Sinds 21 oktober worden mensen die in aanraking zijn geweest met iemand met een besmetting, alleen nog getest als ze symptomen hebben. Daardoor is het aantal testen voorlopig wat teruggevallen. In de triagecentra van Beringen (bij de huisartsenwachtspost) en Heusden-Zolder (bij het Sint-Franciscusziekenhuis) zijn in de (…) Lees het hele bericht

sluikstorter-uit-heusden-zolder-zwaar-gestraft

Sluikstorter uit Heusden-Zolder zwaar gestraft

Een sluikstorter uit Heusden-Zolder heeft vandaag van de rechter in Hasselt een fikse rekening gekregen voor een hoop rommel die 2,5 jaar geleden in Lummen dumpte. Hij liet daar kussens van een buszetel, vuilniszakken, bouwmateriaal en een hoop pizzadozen achter aan de Europaweg. Maar hij werd echter ontmaskerd en mocht het aan de rechter gaan uitleggen. Die gaf hem 1200 euro boete, en een werkstraf van 65 uur. Daar komen nog eens de gerechtskosten bovenop, wat zijn totale rekening op 1500 euro brengt.

de-warmste-week

De Warmste Week ...

 Stefaan Bervoets gaf alvast gehoor aan de oproep van de Warmste Week om de vlam te tonen ...

buurderij-biedt-streekproducten-aan-op-bovy

Buurderij biedt streekproducten aan op Bovy

Op Domein Bovy opent op 18 november een Buurderij. Dat is een korte keten initiatief waar je verse en lokale producten kan ophalen en de boeren uit de streek kan ontmoeten. Het initiatief is ondertussen al wijd verspreid. Je maakt daarvoor een account op www.boerenenburen.be. Daar kan je dan naargelang je behoeften bestellingen plaatsen van verse groenten, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood en (…) Lees het hele bericht

geen-bezoek-meer-in-het-ziekenhuis

Geen bezoek meer in het ziekenhuis

Door de toenemende besmettingen en het hoog aantal COVID-patiënten in het Sint-Franciscusziekenhuis, wordt ook daar de algemene bezoekersregeling stopgezet. In de regel mag er dus geen bezoek meer binnen. Er zijn wel enkele uitzonderingen. In de kraamafdeling mag de partner binnen en andere kinderen van het gezin éénmalig 30 minuten in veilige omstandigheden. Op de kinderafdeling mag één ouder  dag en nacht bij het kind op de kamer (…) Lees het hele bericht

keukenbrandje-snel-onder-controle

Keukenbrandje snel onder controle

De brandweer moest in de vroege namiddag alweer uitrukken, deze keer naar de Michel Scheperslaan waar een keukenbrand was gemeld. Het bleek te gaan om een kortsluiting bij het vuur waardoor de stekker had vuur gevat. De toestand was al onder controle bij aankomst van de eerste wagens, zodat ook de schade in de woning minimaal was. 

heusden-zolder-start-nieuwe-kaartjesactie

Heusden-Zolder start nieuwe kaartjesactie

Nu een nieuwe lockdown het sociale en economische leven op zijn kop zet, kunnen we alleen maar doorzetten, de moed erin houden en waar nodig een tandje bijsteken. En omdat iedereen wel wat aanmoediging kan gebruiken, herneemt de gemeente Heusden-Zolder de kaartjes-actie. Ken jij iemand die een hart onder de riem kan gebruiken?  Iemand die zich als vrijwilliger dag in en dag uit blijft inzetten?  Of iemand die plichtsbewust de maatregelen opvolgt? Surf naar www.heusden-zolder.be en vul daar het samentegencorona-webformulier in.  Vertel wie een kaartje verdient en waarom. De gemeentemedewerkers schrijven alles netjes op een bedankkaartje en steken er een leuk stickervel bij onder het motto 'Deel solidariteit, geen corona'.


gaslek-bij-werken-aan-pastoor-van-mierlolaan

Gaslek bij werken aan Pastoor Van Mierlolaan

De brandweer is voor de middag opgeroepen voor een gasgeur in Heusden-Centrum. Blijkbaar was een gaslek ontstaan ter hoogte van De Kring bij de rioleringswerkzaamheden die momenteel in de Pastoor Van Mierlolaan bezig zijn. Een graafmachine had de gasleiding doorgetrokken. De brandweer deed metingen en beveiligde de omgeving. (foto's Julien Maebe)

5-patienten-op-intensieve-in-sfz

5 patiënten op intensieve in SFZ

 5 coronapatiënten hebben het Sint-Franciscusziekenhuis mogen verlaten, 4 anderen zijn opgenomen. Dat brengt het totaal momenteel op 27 met een besmetting. Anderzijds worden er op dit ogenblik al 5 COVID-patiënten op de afdeling intensieve zorgen verpleegd.

9-inwoners-van-heusden-zolder-testten-positief

9 inwoners van Heusden-Zolder testten positief

9 nieuwe positieve testen brengt het totaal aantal inwoners van Heusden-Zolder dat sinds half maart besmet raakte op 1009. In de afgelopen week ging het om 169 of een gemiddelde van 501 per 100.000 inwoners. De Limburgse top 6 blijft voortdurend dezelfde met Hasselt en de vijf mijngemeenten. 

toost-op-de-gezondheid-3

Toost op de gezondheid (3)

Ann Stratsaert, ook één van de kunstenaars van Art 27 probeert al in de sfeer te komen voor de feestdagen. 

opticiens-en-hondenkappers-mogen-toch-open

Opticiens mogen toch open, hondenkapsalons niet

Goed nieuws voor de opticiens en de gehoorcentra in Heusden-Zolder. Eerst had de federale overheid gecommuniceerd dat ze alleen dringende herstellingen mochten uitvoeren. Maar nu heeft de FOD Economie laten weten dat ze toch gewoon open mogen zijn omdat brillen en gehoortoestellen als medische hulpmiddelen worden beschouwd. Zonnebrillen zouden alleen op bestelling mogen verkocht en geleverd worden. En ook voor de dierensector heeft minister Weyts vanavond goed nieuws laten horen. (…) Lees het hele bericht

ook-in-t-weyerke-wordt-alles-weer-aangepast

Ook in 't Weyerke wordt alles weer aangepast

Ook voor 't Weyerke is uiteraard weer een moeilijke periode aangebroken, zeker gezien de kwetsbaarheid van de zorggebruikers. Eén van de leefgroepen zit sinds een aantal dagen in quarantaine nadat er een uitbraak werd vastgesteld. De zorgcoördinator staat in contact met de families en de teamleden. De zorggebruikers worden goed opgevolgd en ondersteund door het team, de nursing, de instellingsarts en het crisisteam. Die uitbraak heeft er samen met de verschillende richtlijnen (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-227

Vandaag gezien

Een eikenvuurzwam zorgt voor een natuurlijk dak voor dit heiligenbeeldje in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

voetbal-herstart-ten-vroegste-begin-2021

Voetbal herstart ten vroegste begin 2021

 De competities in het amateur- en jeugdvoetbal worden ten vroegste begin volgend jaar herstart. Dat is vandaag beslist door de crisiscel van de KBVB die overlegde met Voetbal Vlaanderen, ACFF en de Pro League. Op die manier zouden de ploegen de kans krijgen weer te trainen en wat vriendschappelijke wedstrijden te spelen. Alles blijft natuurlijk nog onder voorbehoud. Toch blijft het de bedoeling om de volledige kalender af te werken tegen het einde van het seizoen.

boomkikker-krijgt-weer-alle-levenskansen-op-bovy

Boomkikker krijgt weer alle levenskansen op Bovy

Vorige maand zijn de werkzaamheden voor het biodiversiteitprojectBovy onthaalpoort voor mens en boomkikker’ afgerond. Een aantal ingrepen moest domein Bovy omvormen tot een perfecte biotoop voor de boomkikker. De centrale vijver werd aangepast om gemakkelijk te kunnen beheren. Een filterbuis over de oplaat moet beletten dat er vis in de vijver terecht komt tijdens het vullen van de vijver. De boomkikker heeft immers zuiver, visvrij water nodig om zich te kunnen (…) Lees het hele bericht

vastgoedmakelaars-mogen-geen-fysieke-bezoeken-doen

Vastgoedmakelaars mogen geen fysieke bezoeken doen

Vervelend nieuws voor de talrijke vastgoedmakelaars die ook in Heusden-Zolder actief zijn. Door de nieuwe coronamaatregelen mogen ze geen panden meer gaan bezoeken samen met kandidaat-kopers of -huurders. Dat zeggen het Crisiscentrum en de FOD Economie. Ook in de eerste lockdown was dat het geval. Volgens sectorfederatie BIV kan dat verbod nochtans niet afgeleid worden uit de wetteksten. Trouwens, ook wie zijn woning zelf wil verkopen, mag geen bezoekers ontvangen. De vastgoedkantoren kunnen (…) Lees het hele bericht

24-uren-van-zolder-zijn-afgelast

24 Uren van Zolder zijn afgelast

De 24 Uren van Zolder gaan volgend weekend niet door. Gisteravond heeft Circuit Zolder van de overheid een negatief advies gekregen.  Eerder vorige week kreeg het circuit nog groen licht, maar dat advies is ingetrokken door het stijgend aantal besmettingen met corona. Eerder was al besloten om de 24 uurswedstrijd te herleiden tot een race over 12 uren en het event zou ook zonder publiek verlopen. Maar nu moeten dus zowel de uithoudingsrace als de andere (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-533

De kijk van Richie

Veel volk sloeg dit weekend toch aan het winkelen.

28-patienten-in-sfz-4-op-intensieve

28 patiënten in SFZ, 4 op intensieve

Twee personen hebben het Sint-Franciscusziekenhuis mogen verlaten, maar er zijn ondertussen heel wat nieuwe bijgekomen. Daardoor verblijven op dit moment 28 positieve patiënten in het ziekennhuis. Het aantal mensen op intensieve zorgen is ondertussen tot 4 opgelopen.

laurens-vanthoor-wint-in-de-states

Laurens Vanthoor wint in de States

Laurens Vanthoor heeft in een Porsche afgelopen nacht op het circuit van Laguna Seca in Californië) zijn eerste overwinning van het seizoen behaald in de GTLM-categorie. Het ging om de voorlaatste race in het IMSA-kampioenschap.Tot nu toe had Vanthoor, die samen rijdt met de Nieuw-Zeelander Earl Bamber, niet veel geluk in de States. Maar één week na de overwinning in de 24 Uren van Spa-Francorchamps was het dan toch prijs. Ze vertrokken vanop de eerte rij en planden (…) Lees het hele bericht

de-kaap-van-1-000-besmettingen-is-bereikt

De kaap van 1.000 besmettingen is bereikt

Het totaal aantal besmettingen sinds de uitbraak van de pandemie heeft in Heusden-Zolder de kaap van de 1.000 bereikt. Gisteren zijn er in één klap weer 35 besmettingen bijgekomen. Met 170 positieve testen in de afgelopen week bereiken we een gemiddelde van 504 per 100.000 inwoners. 

toost-op-de-gezondheid-2

Toost op de gezondheid (2)

Annie Postelmans, ook één van de deelnemende kunstenaars aan Art 27, kadert zichzelf met een knipoog in. 

rijscholen-gaan-weer-dicht

Rijscholen gaan weer dicht

De rijscholen moeten morgen ook weer opnieuw hun deuren sluiten. Dat heeft Vlaams minister van mobiliteit Peeters vandaag laten weten. In Heusden-Zolder worden twee rijscholen door de maatregel getroffen. Ook de examencentra moeten weer dicht. Wie leert rijden met bijvoorbeeld één van de ouders als begeleider, mag nog wel de weg op. Er wordt gezocht naar een oplossing om kandidaat-bestuurders toch nog tijdig - om met een verlenging van de periode - hun opleiding of examen te laten afronden;

cornelis-klopman-stockmans-winnen-virtuele-24-uur

Cornelis-Klopman-Stockmans winnen virtuele 24 uur

De eerste editie van de Virtual 24 Hours of Zolder is gewonnen door Simtag Racing met Fabrice Cornelis, Coen Klopman en Thomas Stockmans. Dat trio nam bij de start meteen de leiding in handen en heeft die niet meer afgegeven. Ze legden liefst 1007 rondes of - meer dan 4000 km - en hadden 7 rondes voorsprong op de achtervolgers. Ze zijn daarmee ook de allereersten op de erelijst van de virtuele 24 uren van Zolder.

bloemen-op-vele-graven

Bloemen op vele graven

Heel wat mensen zijn gisteren en de dagen voordien al naar de begraafplaatsen geweest, zodat de toestroom van het volk wat meer gespreid verloopt. Uiteraard zal vandaag, Allerheiligen, sowieso de drukste dag worden. Voor iedereen die een overleden familielid komt groeten, zijn dit uiteraard moeilijke dagen. Voor families die de afgelopen maanden in ongewone omstandigheden van een geliefde afscheid moesten nemen, kan het nog extra zwaar zijn.

diefstal-uit-woning

Diefstal uit woning

In het Kerkenboshof is een diefstal gepleegd uit een woning. De feiten zijn vrijdagavond rond 21 uur ontdekt. 

de-kijk-van-richie-532

De kijk van Richie

 Een grafschrift.

weer-33-bijkomende-besmettingen-vastgesteld

Weer 33 bijkomende besmettingen vastgesteld

Er zijn opnieuw 33 inwoners van Heusden-Zolder positief getest, zo zit het algemeen totaal op 965. In de afgelopen week zijn er 162 bijgekomen, wat het gemiddelde op 481 per 100.000 inwoners brengt.  Voor de voorbije week is de toestand nog slechter in Genk, Hasselt, Beringen, Maasmechelen en Houthalen-Helchteren.