Archief juli 2013

vandaag-gezien-31-juli-2013

Vandaag gezien

Van dichtbij kan zelfs een wilde peen gaan lijken op een prachtig kunstwerk. (foto Jan Leijskens)

inbraak-in-de-bark

Inbraak in De Bark

Vanmorgen is een inbraak vastgesteld in het asielzoekerscentrum van het Rode Kruis De Bark in de Kapelstraat. De inbrekers hadden daarvoor een raam uit één van de lokalen gehaald.

vakantiegroeten-uit-wenduine

Vakantiegroeten uit ... Wenduine

Enkele dagen in Wenduine volstonden voor Kurt Vanvelk om ons enkele mooie avondlijke impressies te bezorgen.

regi-draait-op-de-24-uren-van-zolder

Regi draait op de 24 uren van Zolder

Geen Supersonic dit jaar tijdens de 24 uren van Zolder maar op zaterdagavond 31 augustus is er wel een Summernight Party met als top of the bill Regi. De party start om 21 uur en tot 1u30 staan verschillende 'lokale artiesten' op het podium. Tussen 1u30 en 2u30 mag Regi dan proberen om zijn decibels boven die van de rondscheurende bolides uit te sturen. Voor de toeschouwers van de 24 uren is de toegang gratis, wie na 20 uur binnenkomt om alleen de 'show' bij te wonen, die betaalt 15 euro in voorverkoop voor een Summernight Partyticket.

kvv-wint-van-bolderberg

KVV wint van Bolderberg

In een vriendschappelijke wedstrijd heeft derdeprovincialer KVV Heusden-Zolder vierdeprovincialer FC Bolderberg met 4-1 verslagen, bij de rust stond het nog 0-1. Bolderberg had in die eerste helft een heleboel kansen afgedwongen, in de tweede helft domineerde de thuisploeg. Die kon meteen voor het eerst in een jaar nog eens winnen

een-woud-van-distels

Een woud van distels ....

Op een perceeltje gemeentegrond in de Driesstraat in Boekt- volgens buurtbewoners verworven in functie van een gracht naar de Winterbeek - staat het vol distels. En dat terwijl iedere eigenaar verplicht is om distels op zijn grond op te ruimen. (foto Yves Maex)

het-weer-tropische-vooruitzichten

Het weer: tropische vooruitzichten

Met een koele maritieme westcirculatie bereikte het kwik even geen zomerse waarden meer. De luchtstroming wordt de volgende dagen echter zuidelijk en het kwik gaat weer flink klimmen. Er staan enkele tropische dagen op het programma, met een beetje geluk wordt het zelfs een tweede hittegolf voor onze streken.
Deze avond en nacht verlopen koel en winderig. Verspreid vallen er buien en het is slechts 18 graden.  
Morgen domineren wolken vaak en soms kan er een drupje motregen (…) Lees het hele bericht

dieven-op-de-schacht

Dieven op De Schacht

Er zijn weer dieven actief geweest op het bedrijventerrein De Schacht. Bij een bedrijf in de Koeltorenlaan gingen ze aan de haal met metaal dat als afval lag opgeslagen. En in de Mijnwerkerslaan bleef het bij een poging tot diefstal.

bromfietser-gewond

Bromfietser gewond

Rond twee uur vanmiddag is op de Meylandtlaan een bromfietser ten val gekomen. Die raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

vandaag-gezien-30-juli-2013

Vandaag gezien

In de vakantie worden op speelpleinen veel spelletjes gespeeld. Maar blijkbaar zijn ze in de natuur ook niet vies van een spelletje verstoppertje. (foto Jan Leijskens)

zelfs-bouwafval-wordt-achtergelaten

Zelfs bouwafval wordt achtergelaten

Afvalopruimacties met buurtbewoners en kinderen zijn natuurlijk mooi, en als velen zich met stickers of folders tegen zwerfvuil uitspreken is dat ook knap, maar als anderen op de Lindeman blijven afval storten, zoals hier bouwafval in het Vlierhof, dan blijft het probleem natuurlijk bestaan.

horeca-en-bouw-krijgen-klappen

Horeca en bouw krijgen klappen

Zoals eerder gemeld is restaurant De Mint dichtgegaan, volgens de uitbater omwille van de economische omstandigheden. De horecasector staat al langer aan de klaagmuur en ook in Heusden-Zolder is het een komen en gaan van horecazaken. Sommige zien de bui niet tijdig hangen en gaan failliet. Op het lijstje van faillissementen van de jongste maanden staan er liefst 7. Nog een gekende naam daarbij is het Pizzapaleis op de Beringersteenweg. Het zal wellicht niet verbazen dat de meeste andere op de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-29-juli-2013

Vandaag gezien

Zo pakt een spin een vlieg vakkundig in. Misschien ook in te huren voor de feestdagen? (foto Jan Leijskens)

kerkelijke-symboliek-van-de-regenboog

Kerkelijke symboliek van de regenboog?

In de vooravond barstte een klein lokaal onweer los en het spel van regen en zon zorgde achter de kerktoren van Zolder voor een regenboog. Zou die iets te maken hebben met de nieuwe opvattingen over holebi's die de paus vandaag bekendmaakte? (foto Gust Put)

ook-atletiektrainingen-aan-jogem

Ook atletiektrainingen aan Jogem

Niet alleen in atletiekstadion De Veen wordt volop training gegeven door AVT, ook op de piste van de Jogem kan er getraind worden met Meylandt AC, een afdeling van Looise. De jeugd kan er terecht op dinsdag en donderdag van 18u30 tot 19u40, de volwassenen op die dagen van 19 tot 20 uur. www.meylandtac.be

geen-nachtlawaai-tijdens-ramadan

'Geen nachtlawaai tijdens Ramadan'

Het gemeentebestuur doet een oproep aan de moslims om tijdens de Ramadan - die op 10 juli begon en nog loopt tot 8 augustus - de nachtrust van iedereen te respecteren. De Ramadan valt dit jaar midden in de zomer. Daardoor mogen de vastenden pas laat op de avond drinken en eten, bovendien valt dat samen met mooi weer, zodat dat vaak op terrassen en in tuinen gebeurt. Maar dat kan dan weer andere mensen uit hun slaap houden of lawaaihinder opleveren. Op donderdag 8 augustus wordt de vastenperiode afgesloten met het Suikerfeest.

steun-kim-poelmans-voor-miss-limburg

Steun Kim Poelmans voor Miss Limburg

De campagne voor de verkiezing van Miss Limburg draait op volle toeren. De 20 kandidates hebben ondertussen al een heel parcours achter de rug en ook nog een stevig programma voor de boeg. Maar in afwachting van het gala op 21 september moeten ze uiteraard zoveel mogelijk stemmen verzamelen via sms. Ook onze dorpsgenote Kim Poelmans voert volop campagne. Kim kan je steunen door te sms-en: 'MLI 5' naar 6665.

fien-peeters-wint-tennistornooi

Fien Peeters wint tennistornooi

De 13-jarige Fien Peeters van TC Heusden heeft het ED 1 tornooi van TC Loonse gewonnen. Als c 15.2 gerangschikte versloeg ze de voorbije week vier 8 tot 10 hoger gerangschikte speelsters. Gisteren won ze de finale in 3 sets. Fien presteert al een tijd op hoog niveau en krijgt in september het topsportstatuut. Daardoor combineert ze vanaf volgend schooljaar tennis en studie en kan zo geregeld in buitenlandse tornooien spelen.

de-mint-sluit-zijn-deuren

De Mint sluit zijn deuren

Restaurant De Mint heeft zijn deuren gesloten, gisteren was het de laatste openingsdag. De zaak aan Suska Berg was vrij bekend, maar heeft het financieel moeilijk, volgens de zaakvoerder is dat te wijten aan de economische crisis. Eerder had De Mint ook zijn grillrestaurant op Terlaemen (in de vroegere Gulden Schalmei) moeten sluiten. Daarmee is het de zoveelste horecazaak in Heusden-Zolder en daarbuiten die ermee kapt.

alles-zat-tegen-voor-vanthoor-in-spa

Alles zat tegen voor Vanthoor in Spa

De editie 2013 van de 24 uren van Spa was er voor Laurens Vanthoor en zijn WRT Auditeamgenoten Rene Rast and Stéphane Ortelli eentje om snel te vergeten. Tijdens de kwalificaties ging het al fout toen hij van zijn team de opdracht kreeg om alles op alles te zetten om binnen de top 20 te geraken. En de race zelf verliep nog slechter, nog voor de nacht viel, lag de wagen uit. Een technisch probleem dat zich in drie jaar niet meer had voorgedaan. Het was dus balen en Vanthoor en co moesten (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-28-juli-2013

Vandaag gezien

Deze distelvlinder lijkt helemaal bedwelmd door de geur en/of smaak van de bloemen van een vlinderstruik. (foto Bim Borkel)

nog-een-gouden-medaille-voor-tuur-lemmens

Nog een gouden medaille voor Tuur Lemmens

Op de laatste dag van de Belgische zwemkampioenschappen heeft Tuur Lemmens nog één gouden plak gewonnen: in de 100 meter rugslag. Zijn laatste finale, de 50 meter vlinder, leverde een 5de plaats op. Maar geen nood, hij heeft al genoeg metaal meegebracht uit Antwerpen.

feest-voor-weerfanaten

Feest voor weerfanaten

Het instabiele weer zorgt voor heel wat ongemakken maar voor fotografen die gefascineerd zijn door allerlei weerfenomenen zijn het werkelijk hoogdagen. Vanmiddag liet Gust Put een bloempje contrasteren met een halo, en zoals bekend kondigt die laatste in zowat 80 procent van de gevallen regen binnen de 24 uur aan ... de bloemen en gazons hoeven voorlopig niet meer besproeid te worden.

vrijheid-wint-bij-kvv

Vrijheid wint bij KVV

De wedstrijd voor de beker van het gewest tussen KVV Heusden-Zolder en Vrijheid Zolder is op 2-5 geëindigd, de bezoekers maakten vooral in de tweede helft het verschil. Nadien werden nog strafschoppen genomen en daarin werd het 5-3.SK Heusden 06 won met 4-5 in Stokrooie.

inbraak-in-sacramentspad

Inbraak in Sacramentspad

Inwoners van het Sacramentspad zijn gisteravond het slachtoffer geworden van inbrekers. Ze waren op bezoek bij buren en toen ze rond middernacht thuiskwamen, stelden ze vast dat in hun huis was ingebroken.

het-blijft-onweerachtig

Het blijft onweerachtig

De onweders volgen elkaar in snel tempo op dezer dagen. Gust Put slaagde er gisteravond een bliksemschicht vast te leggen.

ward-op-de-fiets-tuur-in-t-zwembad

Ward op de fiets, Tuur in 't zwembad

Ward Lemmens uit Viversel is derde geworden in de nieuwelingenkoers in Borchtlombeek. Op een lastig parkoer met een viertal hellingen werd hij in de peletonsprint net geklopt. Ondertussen rijgt broer Tuur op het Belgisch kampioenschap zwemmen de medailles aan elkaar.  1 gouden medaille en 3 zilveren in vier wedstrijden en zondag moet hij nog twee keer het water in.

kwb-heusden-schiet-met-scherp

KWB Heusden schiet met scherp

De KWB van Heusden-Centrum heeft voor het eerst een eigen koning wipschieten bekroond. De leden konden zich op het terrein van de O.L.Vrouw Gilde in de Schaapsweg met elkaar meten met pijl en boog. De schutters gaven de nodige uitleg en instructies, 18 KWB-ers waren er al snel mee weg. Nadien volgde een koningschieting, die verliep spannend met uiteindelijk vier finalisten. Van hen toonde kersvers KWB-er Koen Vandecruys zich de scherpste schutter.

auto-over-de-kop-niemand-gewond

Auto over de kop, niemand gewond

Kort voor één uur vanmiddag is op de E 314 ter hoogte van de oprit Zolder een auto over de kop gegaan en in de grasberm terechtgekomen. De inzittenden konden zelf uit het wrak kruipen, maar raakten niet gewond.

politieberichten-16

Politieberichten

- Een man uit de Terlaemenlaan belde afgelopen nacht de politie. Hij zat zelf in Nederland maar zijn vriendin, die alleen thuis was, had beneden iemand gehoord. De politie kon vaststellen dat er een dief was langs geweest en een laptop had gestolen.

- Vanmiddag werd de politie naar een huis in de Teggerslaan geroepen. De bewoner was niet thuis, maar zijn broer had vastgesteld dat iemand de deur had geforceerd en de hond had losgelaten. Hij vermoedde dat het om een buurtbewoner ging die zich stoorde aan het nachtelijk geblaf van de hond...

onweersschade-blijft-beperkt

Onweersschade blijft beperkt

De schade door het onweer is in Heusden-Zolder beperkt gebleven. De brandweer moest een aantal keren uitrukken voor omgewaaide bomen of omhooggekomen riooldeksels. Het meeste werk had een ploeg in de Mommestraat. Daar had de bliksem een boom doormidden gekliefd. De hoogtewerker moest ingezet worden en loshangende takken moesten worden doorgezaagd. (Foto's Michiel Reynders)

rare-lucht-als-proloog-voor-onweer

Rare lucht als proloog voor onweer

Het was al even aan het rommelen maar sinds 10u15 trekt een stevig onweer over Heusden-Zolder. Daarbij donder en bliksem, rukwinden en felle regen. Het onweer werd voorafgegaan door een merkwaardige lucht. UPDATE Bim Borkel en Marcel Peeters maakten hiervan prachtige foto's (onder) vanuit de Holleweg en de Schobbenberg. Bim vermoedt dat het om een zogenaamde shelfcloud of rolwolk gaat.

vandaag-gezien-27-juli-2013

Vandaag gezien

Een klaproos in tegenlicht. (foto Jan Leijskens)

morgen-derby-in-de-gewestbeker

Morgen derby in de gewestbeker

We schreven al eerder deze week dat de provinciale voetbalclubs de trainingen hervat hebben. Veel tijd om aan elkaar te wennen, krijgen de spelers daarbij niet. Want er staan oefenpartijen en bekerwedstrijden op het programma, morgen zelfs al meteen een derby. Om 16 uur spelen in Berkenbos KVV Heusden-Zolder en Vrijheid Zolder tegen elkaar in de Expoline-Cup (de beker van het gewest). Al meteen een goeie waardetest, want ze gaan elkaar vaker ontmoeten dit seizoen.

vakantiegroeten-uit-oostduinkerke

Vakantiegroeten uit ... Oostduinkerke

Eddy Bielen ging tijdens zijn vakantie op het strand van Oostduinkerke kijken naar de historische garnaalvissers. Die haalden hun verse lading heerlijkheden uit de zee, alleen de tomaten moet je er zelf bij denken.

het-weer-drukkend-warm

Het weer: drukkend warm!

In een onstabiele, vochtige en warme luchtmassa voelt het drukkend warm aan. Storingen schuiven over onze regio en brengen nu en dan buien met zich mee, soms vergezeld van onweer. De volgende dagen wordt het rustiger in de atmosfeer, maar het kwik doet ook een stapje terug.
Vannacht kunnen er eerst nog een aantal buien vallen, mogelijk met onweer. Er zijn echter ook lange droge perioden en in het tweede deel van de nacht blijft het droog. De minima komen uit op 18 graden.
Lees het hele bericht

een-gewonde-bij-botsing-2

Eén gewonde bij botsing

In de Koolmijnlaan zijn rond kwart over 10 vanmorgen twee wagens gebotst. Daarbij is één lichtgewonde gevallen. In de Vrunstraat hebben onbekenden een GSM gestolen.

logo-wk-bmx-2015-is-voorgesteld

Logo WK BMX 2015 is voorgesteld

Tijdens de UCI BMX Conventie in Auckland, Nieuw-Zeeland is vandaag het logo voorgesteld van de wereldkampioenschappen BMX die in 2015 in Heusden-Zolder plaatsvinden. Het WK 2013 wordt momenteel in Nieuw-Zeeland betwist. Gil De Vis van de BMX-club Circuit Zolder is enthousiast: "Het logo geeft het explosieve karakter van deze prachtige olympische sport weer. We zijn trots dat dit op alle communicatiemiddelen zal worden gebruikt”. De eerste concrete stappen in de organisatie van het WK zijn reeds gezet met de plannen voor de bouw van de 8 meter startramp. Die wordt uniek in België en geeft ook onze Belgische rijders betere trainingsfaciliteiten.

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder-1

Vakantiegroeten uit ... Heusden-Zolder

Ook dit is vakantie in eigen dorp. De begeleidsters van de kinderopvang met hun 'vakantiegangers' op weg naar de speeltuin in Olympia. (foto Julien Maebe)

boltrappers-sjotten-al-40-jaar-tegen-zichzelf

Boltrappers sjotten al 40 jaar tegen zichzelf

De Boltrappers, de zaalvoetbalclub uit Bolderberg, bestaat op 1 augustus precies 40 jaar. In 1973 kreeg Paul Kenis een aantal sportieve dorpelingen zo ver om wekelijks een matchke te sjotten in de toen gloednieuwe, kleine sporthal Kajoba. Doelen waren er nog niet, die werden in krijt op de muren aangebracht. De spelers werden telkens vrij willekeurig in twee ploegen ingedeeld en het nakaarten gebeurde bij de zelf aangevoerde bakken bier. 40 jaar en vele tientallen spelers later wordt er in (…) Lees het hele bericht

slotweekend-van-fuchsiaflora

Slotweekend van Fuchsiaflora

De zilveren jubileumeditie van Fuchsiaflora gaat haar slotweekend in. Nog tot en met zondag kan je iedere dag van 14 tot 22 uur in de tuinen van kasteel Terlaemen de fuchsia's, kuipplanten, installaties en waterpartijen van de Fuchsiavrienden gaan bewonderen. Hier vind je meer impressies die Davy Neuteleers maakte.

voorteken-van-weersverandering

Voorteken van weersverandering?

Gisteravond was in de lucht boven Heusden-Zolder een halo te zien, een beeld dat je krijgt als de zonnestralen gebroken worden door de ijskristallen in de sluierwolken. Volgens Wikipedia zou dat zelfs de aankondiging van een weersverandering kunnen zijn. Toch maar even wachten op het nieuwste bulletin van onze weerman straks. (foto Kurt Vanvelk)

feest-in-koersel-voor-heideland-viversel

Feest in Koersel voor Heideland Viversel

 Morgen en zaterdag zal nogal wat volk van Heusden-Zolder afzakken naar het bierweekend en de openluchtbioscoop in Koersel-Centrum. De opbrengst van dat evenement gaat dit jaar immers naar Heideland, de school voor bijzonder onderwijs in Viversel. Op de twee dagen staat op het Kerkplein van Koersel een biertent waarin Bikersclub De Koerselèrs een hele rist speciale bieren serveert. En TheRoxyTheatre zorgt voor een gratis openluchtbioscoop. Vrijdag om 21u30 wordt Skyfall vertoond en zaterdag zijn er twee films, om 21u30 Rock of Ages en om 24 uur de komedie TED. Zaterdag namiddag s er ook kinderanimatie.

18-hangbuikzwijnen-in-een-week

18 hangbuikzwijnen in één week

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum heeft er in een week tijd 18 hangbuikzwijnen bijgekregen. De medewerkers hebben die allemaal gevangen in Tessenderlo waar de jongste tijd een ware plaag heerst, volgens Rudi Oyen. Oyen denkt dat in het algemeen 90 procent van de dieren geen beslagnnummer of oormerk hebben en de eigenaars laten ook geen bloedtest doen. Het gaat vaak om impulsaankopen, omdat het schattige biggetjes zijn, maar eenmaal groot worden ze vaak gedumpt. Daarbij richten ze schade (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-25-juli-2013

Vandaag gezien

Een sabelsprinkhaan op een bloem. (foto Jan Leijskens)

nepparfum-kopers-en-verkopers-leren-het-niet-af

Nepparfum: kopers en verkopers leren het niet af

Het was erg druk gisteren op de multiculturele markt, 16 marktbezoekers werden door de politie betrapt terwijl ze op een fietspad parkeerden. Dat levert hen een boete van 110 euro op. Er werd één gauwdiefstal van een portefeuille gemeld. En weer lieten marktbezoekers zich oplichten door nepparfum te kopen. Een jonge marktbezoekster werd bewusteloos aangetroffen en is met de ziekenwagen naar het ziekenhuis gebracht.

vakantiegroeten-uit-heusden-zolder

Vakantiegroeten uit ... Heusden-Zolder

Vakantie in Heusden-Zolder, dat is de multiculturele markt, dacht Julien Maebe en hij maakte een aantal impressies. Dichtbij, gratis vervoer, exotisch, legaal en een stukje illegaal, tegelijk Markakech, Istanbul, Tenerefe en De Voort, maar wel zonder Pastis-terrasje. (meer foto's)

ocmw-start-nieuwe-opleiding-zorgkundige

OCMW start nieuwe opleiding zorgkundige

Het OCMW van Heusden-Zolder organiseert dit najaar samen met VDAB Social Profit Genk opnieuw de opleiding polyvalent verzorgende/zorgkundige. Het gaat om een praktijkgerichte opleiding van 1 jaar met 600 uren theorie en 600 uren stage. Het bekwaamheidsattest zorgkundige geeft de cursisten zeer goeie kansen op een job in een woon- en zorgcentrum, een dienst voor gezinszorg, een ziekenhuis, een dagverzorgingscentrum enz. De opleiding loopt van 5 november dit jaar tot en met 7 november 2014. Er (…) Lees het hele bericht

de-mijlpaal-trekt-een-maand-naar-knokke

De Mijlpaal trekt een maand naar Knokke

Zoals zovelen in de zomer trekt ook kunstgalerij De Mijlpaal van Heusden-Zolder naar zee. Meer bepaald ploffen Lut Maris en haar team de hele maand augustus de voeten neer op het strand van Knokke met een pop-up tentoonstelling en dat naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de galerij. Dertig dagen lang grasduinen ze in 20 jaar archief en tonen ze kunstwerken met een knipoog naar de twee vorige decennia. Dagelijks wordt een werk in de kijker gezet en twee keer per week worden kunstenaars verwelkomd voor een ‘meet and greet’ op Zeedijk 729. Op de website en Facebook wordt de planning up-to-date gehouden.

bijzonder-verjaardagsfeest-in-wzc-berkenbosch

Bijzonder verjaardagsfeest in WZC Berkenbosch

Het was feest vandaag bij Woonzorgcentrum Berkenbosch. Zoals iedere maand werden de 'jarigen van de maand' gevierd'. Maar dit verjaardagsfeest was heel bijzonder, het werd verzorgd en gratis aangeboden door S-Plus, de seniorenvereniging van De Voorzorg. Die zorgt ieder jaar voor een hartenwens voor een WZC dat een beroep doet op haar diensten en activiteiten. En dit jaar waren Berkenbosch en uiteraard vooral zijn bewoners de gelukkigen. Er werd gekozen voor een nostalgisch feest met dito optreden: muziek uit de tijd van toen, en dat gecombineerd met foto's en beelden van vroeger. Moet het nog gezegd dat de senioren dit bijzonder smaakten... (Foto's Bart Claes)

heusden-zolder-verovert-spraakmakkers-in-bokrijk

Heusden-Zolder verovert Spraakmakkers in Bokrijk

Op de tweede Bokrjkdag was het project 'Spraakmakkers' zowaar een onderonsje van mensen uit Heusden-Zolder. Zo was de Reuzengilde Bolderberg aanwezig en twee van hen, Louis Hauquier en Michel Verdonck (foto), namen deel aan Spraakmakkers. Ze werkten mee aan een filmpje en stelden zich met een knipoog (…) Lees het hele bericht

ook-vandaag-nog-opruimingswerken

Ook vandaag nog opruimingswerken

Ook vandaag hebben brandweer en gemeente nog gewerkt in De Lobbert en omgeving om de sporen van de windhoos van gisteravond op te ruimen. Voor de herstelling van de daken en tuinomheiningen is het wellicht nog wat langer wachten. (Foto Michiel Reynders)

inbraak-in-werfkeet-1

Inbraak in werfkeet

De dieven houden duidelijk geen bouwvakantie. Er is vanmorgen een inbraak vastgesteld in een werfkeet op De Schacht.

ook-dit-jaar-prototypes-op-24-hours

Ook dit jaar prototypes op '24 Hours'

Geruime tijd was de 24 Hours of Zolder voorbehouden aan toerwagens en GT’s, waarbij deze laatste klasse meestal de bovenhand haalde. Maar vorig jaar besliste de promotor van de race, Circuit Zolder, om de enige Vlaamse 24-uurswedstrijd ook voor prototypes open te stellen. Tijdens de wedstrijd bleek dat de open bolides meespeelden voor de ereplaatsen en veel competitiever en betrouwbaarder waren dan sommigen hadden voorspeld.  Reden waarom deze mooie sportwagens ook dit jaar weer aan (…) Lees het hele bericht

het-weer-onweer

Het weer: onweer!

U heeft het al gemerkt, storingen schuiven over onze regio, waarbij de neerslagkansen toenemen. Bovendien is de atmosfeer onstabiel met kans op onweer. Tijdelijk keert de atmosfeer tot rust, maar nadien melden zich opnieuw regen- en onweersbuien. Het kwik houdt zomerse waarden aan.
Vanavond zijn er zonnige perioden, maar lokaal komen ook enkele stevige onweersbuien tot stand. Deze kunnen gepaard gaan met veel neerslag op korte tijd en zware windstoten. Het is erg zwoel met temperaturen om 20 uur nog (…) Lees het hele bericht

opruimingswerken-zijn-gestart

Opruimingswerken zijn gestart

In De Lobbert zijn kort over 20 uur de opruimingswerkzaamheden van start gegaan. Daarvoor is een grote bouwkraan van een privé-firma ingezet. Die moet vooral de bomen van de getroffen woning verwijderen. Infrax heeft ondertussen versterking gekregen van de gespecialiseerde firma APK om de elektriciteitsdraden te herstellen. En ook de brandweer heeft zijn hoogtewerker ingezet. De gemeente heeft een container aangevoerd om de bomen en takken te kunnen wegbrengen. Alle diensten hadden vanavond nog uren werk om alles opgeruimd te krijgen. (foto's Michiel Reynders)

ook-bomen-aan-het-kerkhof-afgeknakt

Ook bomen aan het kerkhof afgeknakt

Aan het kerkhof van Berkenbos heeft de windhoos verschillende bomen doen afknakken. De brandweer kon niet anders doen dan ze verder omzagen. En in de Halstraat zijn in tuinen bomen vernield door het stormweer. Ook tuinpanelen en daken raken beschadigd. Merkwaardig was ook dat in Berkenbos - in tegenstelling met de rest van de gemeente - felle regen viel en die sijpelde enkele huizen binnen. Op het kamp van een jeugdbeweging aan Ons Huis werd een tent omgeblazen. (foto's Michiel Reynders)

windhoos-ontwortelt-bomen-in-de-lobbert

Windhoos ontwortelt bomen in De Lobbert

FLASH Een windhoos heeft vanavond toegeslagen in De Lobbert in Berkenbos. Daarbij zijn verschillende bomen ontworteld en afgeknakt. Een aantal kwam op een huis, een bestelwagen en een elektriciteitspaal terecht. In de buurt zijn ook dakpannen weggewaaid, over heel de straat zijn bladeren en takken verspreid. De brandweer is ter plaatse geweest, een bouwfirma komt met een kraan de bomen verwijderen. Ook Infrax is ter plaatse, net als burgemeester Borremans. UPDATE De brandweer is ondertussen uitgerukt naar andere straten in de buurt die ook getroffen zijn. (foto's Michiel Reynders)

onweer-in-de-lucht

Onweer in de lucht

Het is van dat ... één van de warmste jaren van het jaar is nog niet achter de rug en rond kwart over zes is een onweer aangekomen boven Heusden-Zolder. Even afwachten hoe het evolueert, misschien waait het over.

artikel-27-kunst-vertrokken-naar-cuba

Artikel 27-kunst vertrokken naar Cuba

Vanochtend vroeg is aan het Berenhuis 185 kilogram aan kunstwerken ingeladen en weggebracht richting Zaventem. Een deel van de expositie 'Utopiart27' - vorig jaar te zien tijdens Artikel 27 en daar in Brussel, Geel, Gent en Maasmechelen - is vanaf 9 augustus te bewonderen in een kunstgalerij in Havana, Cuba. De mensen van Art 27 vzw en de kunstenaars reizen binnenkort achterna om de expo op te bouwen en de opening bij te wonen. Inmiddels zijn de voorbereidingen aan de gang voor de Artikel 27 tentoonstelling die in november plaats heeft in het vroegere Sint-Franciscusklooster in Berkenbos.

bolderberg-traint-op-verhoogd-terrein

Bolderberg traint op verhoogd terrein

Zowat alle provinciale voetbalclubs hebben de trainingen hervat. Voor die van Bolderberg gebeurde dat gisteravond en voor het eerst sinds lang weer op het B-terrein in het Broederspad. Dat had in het verleden veel last van water in de winter, maar het terrein is nu 80 cm verhoogd. Trainer Filip Peeters mocht samen met zijn nieuwe hulptrainer Steven Geypens 20 spelers verwelkomen op dat verhoogde terrein. Dat hoogteverschil kon de temperatuur overigens niet temperen ... (foto Yves Maex)

vakantiegroeten-uit-zuid-tirol

Vakantiegroeten uit Zuid-Tirol

Stefan Was heeft zowat zijn hart verloren in het Ahrntal, dat hij nu ging bezoek samen met andere Heusdenaren. De Klausberg in Steinhaus is ook de vaste stek voor de skireizen van het Sint-Franciscuscollege. Stefan kiekte er moooie natuurfoto's zoals de gentiaan, paddenstoel op koeievla, orchidee, vetplantje

nicole-is-bezeten-door-hoeden-in-vilt

Nicole is bezeten door hoeden in vilt

Nicole Geerkens (op de foto met hoed) uit Koersel, die het grootste deel van haar jeugd in Zolder woonde, is al eerste Limburgse afgestudeerd aan de Filzschule in het Duitse Oberrot. Dat is vervolmakingsopleiding in 6 blokken van één week voor wie zich in vilttechnieken wil specialiseren. 3 jaar geleden begon ook Nicole eraan. Zelf is ze in 2006 in de ban geraakt van het viltvirus, ze heeft sinds enkele jaren haar eigen atelier en ontwerpt graag hoeden. Het thema voor haar eindwerk (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-22-juli-2013

Vandaag gezien

Bij dit tropische weer beleven de vlinders hoogconjunctuur, ze kunnen zich dan ook aan heel wat nectar te goed doen. (foto Jan Leijskens)

twee-duiven-deden-het-goed

Twee duiven deden het goed

Twee van de Internetgazet-duifjes hebben het prima gedaan tijdens de befaamde Orléansvlucht. Onze snelste eindigde 17de binnen Duivensport België, de groep van Rudi Hendrikx en we hadden er ook nog eentje op een 67ste plaats. Waar precies onze duifjes voorkomen in de totaaluitslag met meer dan 15.000 deelnemers, is nog niet duidelijk. De overwinning met de daaraan verbonden auto ging naar een koppel uit Maasmechelen.

chiro-zolder-is-vertrokken-naar-ruiselede

Chiro Zolder is vertrokken naar Ruiselede

Na een start-viering in de kerk, is de grootste groep van Chiro Zolder met de bus vertrokken op bivak naar Ruiselede. De oudere jongens en meisjes waren eerder al met de fiets vertrokken, de kleinsten - ribbels - gaan wonesdag achterna. In totaal zal de groep uit een 170-tal leden bestaan. Vandaag waren er nog een traantjes te bespeuren, over 10 dagen gaan de ouders de kinderen weer ophalen. (foto's Kurt Vanvelk)

water-bekoelt-slotplechtigheid

Water bekoelt slotplechtigheid

De brandweerolympiade in Mulhouse zit erop. Ze werd in het wedstrijdstadion afgerond met een slotplechtigheid. Maar wat krijg je als tijdens zo'n plechtigheid met lange speeches de automatische sprinklers omhoogkomen en beginnen spuiten ... ambiance bij de spuitgasten. (foto Bart Claes)

vandaag-gezien-21-juli-2013

Vandaag gezien

Een witte krabspin zoekt haar weg in een bloemetjesweb. (foto Jan Leijskens)

een-week-na-de-groten

Een week na de groten ...

Heel wat jonge atleten hadden zich blijkbaar door de Nacht van de Atletiek van een week geleden laten inspireren, want tijdens de meeting op De Veen, stonden spieren en pezen op scherp. Tijdens de trofee Pater Vandenberk stonden verschillende disciplines op het programma. De atleten hadden bovendien het geluk dat het vandaag net iets koeler was dan de voorbije en komende dagen. (meer foto's van Davy Neuteleers)

fuchsiaflora-viert-zilveren-jubileum

Fuchsiaflora viert zilveren jubileum

Bloemenliefhebbers kunnen vanaf vandaag weer terecht in de tuinen van kasteel Terlaemen. Daar organiseren de Fuchsiavrienden Fuchsiaflora 2013. En de 'belletjesexpo' - zoals het in de volksmond wel eens wordt genoemd - is aan zijn 25ste editie toe. Voor deze zilveren uitgave hebben de specialisten van de vereniging nog eens alles uit de kast gehaald om er iets moois van te maken. Niet alleen fuchsia's dus, maar ook kuipplanten en andere bloemsoorten, en dat alles doorspekt met mooie (…) Lees het hele bericht

zilver-voor-ploeg-1-balen-voor-ploeg-2

Zilver voor ploeg 1, balen voor ploeg 2

Het is nu definitief, de ploeg B1 van de brandweer heeft zilver behaald op de Olympiade in Mulhouse en is ook de eerste Belgische ploeg in haar reeks. Voor de leden van ploeg B2 was het balen. Ze speelden een schitterende wedstrijd, behaalden een toptijd maar kregen 30 strafpunten aangesmeerd. Anders hadden ze een gouden medaille behaald. (foto Bart Claes)

vandaag-gezien-20-juli-2013

Vandaag gezien...

Een hooiwagen op wilde peen. In tegenstelling tot andere spinnen, die meestal acht ogen hebben, heeft de hooiwagen er maar twee, lezen we op Wikipedia. En na het paren eet het vrouwtje vaak het mannetje op. Eeks! (Foto Jan Leijskens)

brandweer-houdt-hoop-op-medaille

Brandweer houdt hoop op medaille

FLASH Heet van de naald uit Mulhouse. De brandweerploegen van Heusden-Zolder hebben het daar uitstekend gedaan. Heusden 1 realiseerde een behoorlijke tijd zonder strafpunten en hoopt op zilver. Heusden 2 zette een ongelooflijk snelle tijd neer (5 seconden sneller dan ploeg 1) maar kreeg strafpunten aangesmeerd. Het blijft dus wachten op de juryrapporten.

11-000-duiven-onderweg-naar-limburg

11.000 duiven onderweg naar Limburg

Liefst 11.000 duiven zijn vanmorgen in Orléans gelost en ze haasten zich richting Limburg voor een vlucht van zowat 410 km. Door de warmte en de strakke tegenwind (Noordoost) belooft het een zware vlucht te worden. De eerste duiven worden in de hokken verwacht tussen 12u30 en 13 uur. Hopelijk doen onze blauwe geschelpten het ook goed.

de-kijk-van-richie-33

De kijk van Richie

Richie duimt mee voor onze brandweermannen.

wat-brengt-de-orleansvlucht

Wat brengt de Orléansvlucht?

De temperatuur op de duivenhokken stijgt niet alleen letterlijk deze dagen, maar ook figuurlijk. De duivenmelkers hebben immers hun beste vogels ingekorfd en verzonden voor de klassieker, de vlucht vanuit Orléans. Iedereen droomt ervan die te winnen. Wij kijken ook met meer dan gewone spanning uit naar de resultaten van morgen, want via het Belgisch Centrum voor de Duivensport in Ubbersel, zijn vier duiven ingezet onder de naam 'Internetgazet Heusden-Zolder'. De afgelopen weken hebben onze duifjes in ieder geval goed gepresteerd.

morgen-is-d-day

Morgen is D-Day

Vandaag was het nog maar oefenen voor de brandweerploegen in Mulhouse en ze konden zien hoe een deel van de collega's het deed. Maar morgen breekt het uur van de waarheid aan, dan moeten ze zelf in hun wedstrijden aantreden. (foto Bart Claes)

het-weer-kans-op-hittegolf

Het weer: kans op hittegolf!

Onder de invloed van een krachtig hogedrukgebied met kern nabij Schotland domineert zomerweer in onze streken. Een erg zwakke storing kan in het weekend tijdelijk over onze region schuiven met voornamelijk wolkenvelden. Nadien herstelt de zomer zich. Volgende week houdt de zomer aan, al neemt de onweersdreiging vanaf donderdag toe.Er is zelfs kans op een hittegolf ( 5 opeenvolgende dagen met 25 °C of meer, waarvan 3 dagen 30°C of meer bedragen)
Vandaag is het zonnig en warm bij (…) Lees het hele bericht

even-meelopen-in-een-geleid-bezoek

Even meelopen in een geleid bezoek

Elke donderdag in de vakantiemaanden organiseert de vzw Toerisme Heusden-Zolder gratis geleide bezoeken aan het circuit van Terlaemen. Daar komen nogal wat toeristen op af. Yves Maex wandelde vandaag mee en kwam zo niet alleen op het circuit maar ook bij de Sacramentskapel en bij het museum van het circuit. (Foto's Yves Maex)

de-kijk-van-richie-32

De kijk van Richie

Er komt een hittegolf aan... en zo ziet Richie de gevolgen daarvan op het strand.

vandaag-gezien-18-juli-2013

Vandaag gezien...

Nog eens een mooie krabspin, gefotografeerd door Jan Leijskens. Let op de tekening van haar rug.

brandweerolympiade-officieel-van-start

Brandweerolympiade officieel van start

Met een mooie, maar blijkbaar langdradige openingsplechtigheid is de brandweerolympiade in Mulhouse officieel geopend. Er waren ook heel wat toeschouwers aanwezig - kijk eens naar die tribune! Ondertussen wordt door de teams - waaronder dat van Heusden-Zolder - verder geschaafd aan de oefeningen. (Foto Bart Claes)

oplegger-in-brand-op-snelweg

Oplegger in brand op snelweg

Vermoedelijk door oververhitting van de remmen brak er deze namiddag rond half drie brand uit onder de oplegger van een vrachtwagencombinatie op de E314 tussen Terlaemen en het klaverblad. De chauffeur kon de combinatie naar de pechstrook rijden en daar zijn trekker loskoppelen. De brandweer van Heusden bluste het fel rokende onderstel met schuim (foto). Het incident zorgde een tijdlang voor een file van enkele kilometers richting Lummen.

te-voet-en-per-fiets-naar-wallonie

Te voet en per fiets naar Wallonië

Vanmorgen zijn de scouts en gidsen van "De Perenboom" begonnen aan hun jaarlijkse kamp: 4 met de benenwagen en 8 met de fiets. Het is de bedoeling dat ze over twee dagen en 118 km verder in het Waalse "Heure" geraken, nabij het dorp
Somme-Leuze. Dat ligt in de buurt  van Marche-en-Famenne. Geen gemakkelijke opdracht, want 60km per dag wandelen in heuvelachtig terrein is in dit weer een zware klus. In Somme-Leuze krijgen de "helden" het gezelschap van nog eens 39 scouts en gidsen, en samen gaan ze er tot 30 juli een prachtig kamp van maken. Succes!

met-vakantiegroeten-uit-egypte

Met vakantiegroeten uit... Egypte

Bovengronds gaat het er op sommige plaatsen in Egypte nogal rumoerig aan toe, in de zee is het onder water véél rustiger. Of is deze barracuda iets wreeds van plan? Marc Reynders maakte de foto bij het Elphistone Reef in het Egyptische Marsa Alam.

salk-een-gemiste-kans-zegt-sonja-claes

SALK: 'Een gemiste kans', zegt Sonja Claes

Van de SALK-projecten die door Heusden-Zolder werden ingediend, werd er eerder deze week uiteindelijk geen enkel weerhouden door de Vlaamse regering. Dat is toch eigenaardig, stelt ook Vlaams volksvertegenwoordiger Sonja Claes (CD&V) vast. Ze gaat morgen in de commissie economie van het Vlaams Parlement de toelichting krijgen, maar noemt de ontstane situatie nu al "een gemiste kans".
Claes: "Het Salk-uitvoeringsplan om de gevolgen van de Ford-sluiting op te vangen, werd door de (…) Lees het hele bericht

een-kauw-in-uw-schouw

Een kauw in uw schouw?

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Vogelbescherming Vlaanderen lanceren dezer dagen een folder die bedoeld is om preventieve maatregelen te nemen tegen kauwennesten in schouwen. "Daarvoor is het nu het ideale moment”, zegt Dirk Bogaert, woordvoerder van het ANB. “Na de broedperiode, begin augustus raden we aan om een rooster op de schouw te plaatsen." 
Kauwen zijn intelligente vogels die graag in de buurt van mensen wonen. Zo vinden ze makkelijk voedsel (…) Lees het hele bericht

met-vakantiegroeten-uit-nederland

Met vakantiegroeten uit... Nederland

Wat doe je als ekster, als het gras te hoog is? Dan land je op de dichtstbijzijnde grasmaaier. Gust Ischen maakte deze foto in Dordrecht, Nederland.

vandaag-gezien-17-juli-2013

Vandaag gezien...

...in tegenlicht: de bloem van wilde peen. (Foto Jan Leijskens)

op-het-circuit-is-het-aftellen-begonnen

Op het circuit is het aftellen begonnen

De 24 Hours of Zolder blijven één van de nationale autosportafspraken van het autosportjaar. Ook dit jaar zullen de beste Belgische teams en rijders elkaar weer 24 uur lang het vuur aan de schenen leggen in een race die open staat voor toerwagens, GT’s en prototypes.
 
- Uittredend winnaar Laurens Vanthoor (foto) is er nu al zeker van dat hij tot de race in Zolder leider blijft in de FIA GT Series, die we eerder dit jaar op Circuit Zolder de revue zagen (…) Lees het hele bericht

met-vakantiegroeten-uit-denemarken

Met vakantiegroeten uit... Denemarken

Met deze prachtige zomer in heel Europa is het nu het ideale moment om de Scandinavische landen te bezoeken, dachten Stefan & Alexa Aerts-Piel. Er werd even halt gehouden aan slot Frederiksborg ten noorden van Kopenhagen (Denemarken). Eens in Zweden werd het al een heel stuk moeilijker om namen te lezen en uit te spreken…

brandweerploegen-komen-op-temperatuur

Brandweerploegen komen op temperatuur

De brandweerploegen zijn op de Olympiade in Mulhouse volop aan het oefenen, ze hopen op die manier nog wat aan te scherpen en hun podiumkansen te verbeteren. De organisatie daar in Frankrijk - die pas laattijdig had overgenomen van Trento - laat soms wat te wensen over, ook over logies en eten zullen de manschappen geen hoeraberichten naar huis sturen. De sfeer zit er desalniettemin goed in en er is ook flink verbroederd met andere ploegen uit heel Europa ... tot zelfs Hasselt. (foto Bart Claes)

vandaag-gezien-16-juli-2013

Vandaag gezien...

...op de stamper van een lelie: de bladluis-etende larve van een zweefvlieg. En nu maar snel ontpoppen! (Foto Gust Put)

de-zomer-houdt-aan

De zomer houdt aan!

Het blijft voorlopig mooi weer, zegt onze weerman Michel Nulens. "Onder impuls van een hogedrukgebied met kern die zich de volgende dagen over de Britse Eilanden nestelt, staat aanhoudend droog en zonnig weer op het programma. In het weekend kan een zwakke storing over onze regio schuiven met vooral wolkenvelden, maar nadien stijgt de luchtdruk opnieuw.
Morgen/woensdag is het zonnig, al komen er ook enkele hoge wolkensluiers voor en later enkele stapelwolken. De zon domineert echter en het (…) Lees het hele bericht

van-boekt-naar-herselt

Van Boekt naar Herselt

Nog tot 20 juli leven de Chiro-meisjes van Boekt met z’n allen in de pracht van 1001 nacht. Dit jaar gebeurt dat in Herselt. Van slangenbezweerders tot lieve buikdanseresjes, iedereen amuseert zich rot. De zon schijnt, het is lekker weer, wat wil je nog meer?

een-gewonde-bij-botsing-1

Eén gewonde bij botsing

Zondagavond laat zijn op de Beringersteenweg twee auto's gebotst. Dat gebeurde bij een inhaalbeweging. Eén auto kwam in een voortuin terecht. Een van de bestuurders is naar het ziekenhuis gebracht. Het verkeer moest een tijdlang omrijden.

eerste-huisbezoek-van-burgemeester

Eerste huisbezoek van burgemeester

Vanavond heeft burgemeester Mario Borremans zijn eerste huisbezoek gebracht. De spits werd afgebeten ten huize De Brone aan de Zolderseweg nr. 10. In de loop van de volgende maanden (en wellicht heel wat langer) komen nog meer huisnummers 10 aan de beurt! (Foto: Dimitri Reynders)

geen-positieve-bij-alcoholcontroles

Geen 'positieve' bij alcoholcontroles

Bij de recente verkeerscontroles van de lokale politie moesten 31 bestuurders in het zakje blazen, maar niemand had teveel gedronken. De politie schreef wel 11 bekeuringen uit  op en rond de Koolmijnlaan en de cité wegens het niet-dragen van de gordel door een bestuurder (1) en een kind als passagier (1), niet-gebruiken van knipperlicht op een rotonde (1), parkeren tegen de rijrichting (1), parkeren buiten de parkeervakken (1), niet-dragen van reglementaire motokledij (1), rijden met een ongekeurd voertuig (1), ongeldige reproductienummerplaat (1),  rijden zonder “L” (2) en de afwezigheid van een geldig rijbewijs (1). 

een-reddingspunt-op-strategische-plekken

Een 'reddingspunt' op strategische plekken

Op de Zolderse Weg, ter hoogte van de fietsdoorgang op de mountainbikeroute, is dit bord, reddingspunt genaamd, geplaatst op initiatief van het provinciebestuur. Men gaat deze reddingspunten stilaan op alle strategische plekken van de fiets- en menpaden in Limburg zien.
Zo’n reddingspunt is altijd bereikbaar voor een ambulance. Naast een ongeval kan je als bezoeker en natuurliefhebber via deze weg ook een (beginnende) natuurbrand melden aan de interventiediensten.
Kom je een reddingspunt tegen dat beschadigd is of waarvan de cijfercode onduidelijk is geworden? Neem dan een foto en mail hem naar reddingspunt [!] limburg.be. (Foto Michel Gerits)

verkeersproblemen-in-de-vakantiemaanden

Verkeersproblemen in de vakantiemaanden

In deze zomermaanden moet het verkeer rekening houden met enkele werken, meldt de gemeente. Zo wordt vanaf 22 juli - en tot 11 augustus - op de E314 het wegdek van de lus Leuven-Hasselt/A’pen hersteld. Het verkeer wordt omgeleid via afrit 27. Er valt een verhoogde drukte te verwachten ter hoogte van die afrit 27 en de Terlaemenlaan. De politie houdt toezicht.
Verder worden er door Infrax in augustus werken voorzien in de Guido Gezellelaan, vanaf de St.-Willibrorduskerk tot aan de P. Van Mierlolaan. Er worden daar ondergrondse leidingen geplaatst. De precieze aanvangsdatum is nog niet bekend; wel zeker is dat die werken een kleine vier weken zullen duren. Er mag hinder verwacht worden over de hele lengte van de werkzone.

nacht-van-de-atletiek-enkele-foto-s

Nacht van de Atletiek: enkele foto's

Jan Leijskens was op de Nacht van de Atletiek. Mooie sport, tekent hij aan, maar een beetje jammer dat het publiek zo tam bleef. Op de foto's enkele van de hoogtepunten van de meeting. (Foto's Jan Leijskens)

mooie-plaats-voor-een-repetitie

Mooie plaats voor een repetitie

Eventjes waanden Maxim en Dorien zich midden in de Schotse Highlands ... maar het bleek onze eigenste terril te zijn. Deze prachtige locatie diende voor een keer als repetitieplaats van de folkband 'Botswing'.

brandweerploegen-aangekomen-in-mulhouse

Brandweerploegen aangekomen in Mulhouse

Twee ploegen van de brandweer van Heusden-Zolder zijn vandaag aangekomen in Mulhouse, in de Franse Elzas. Ze gaan daar deelnemen aan de CTIF Brandweer-olympiade. Het korps van St.-Louis in Frankrijk en dat van Heusden-Zolder zijn de enige korpsen die aan alle olympiades hebben deelgenomen sinds men 50 jaar geleden met deze competities is gestart.

met-vakantiegroeten-uit-oostenrijk

Met vakantiegroeten uit... Oostenrijk

Met vakantie naar Oostenrijk gaan en echte edelweiss (foto boven) zien - dat schijnt er bij te horen. Maar deze lezer, die onbekend wil blijven, zag ook een gladde slang, orchideeën en beekforellen...

de-winter-is-voorbij

De winter is voorbij...

...en de eekhoorns zijn er weer. Nu is het kwestie van een zo groot mogelijke voedselvoorraad aan te leggen tegen de volgende winter! (Foto Davy Neuteleers)

geen-records-op-nacht-van-de-atletiek

Geen records op Nacht van de Atletiek

Op de Nacht van de Atletiek zijn er vanavond geen records gevestigd. Ook slaagde geen enkele Belgische atleet er in om de limiet voor het WK in Moskou te halen. Dat WK vindt van 14 tot 18 augustus plaats. Zo stelden Eline Berings en Sara Aerts teleur, maar ook Adrien Deghelt, Damien Broothaerts, Almensh Belete, Jeroen D'Hoedt en Jan Van Den Broeck bleven beneden de verwachtingen. UPDATE Alle uitslagen vindt u hier.

de-kijk-van-richie-31

De kijk van Richie

En zo ziet cartoonist Richie de Nacht van de Atletiek van vanavond...

burgemeester-start-huisbezoeken

Burgemeester start huisbezoeken

Nu maandag gaat burgemeester Mario Borremans van start met zijn huisbezoeken. Hij liet eerder al weten dat hij in alle straten van Heusden-Zolder gaat aankloppen bij het huisnummer 10. Daar wil hij naar eigen zeggen luisteren naar de bekommernissen en ergernissen van de bewoners. Hij koos voor het nummer 10 omdat hij 10 jaar lang schepen was. De betrokken bewoners worden wel telkens verwittigd. Nu maandag gaat hij van start in de Zolderseweg, de verbinding tussen beide deelgemeenten. Daarna wachten nog 416 andere straten.

vakantiefoto-paradijselijk-brazilie

Vakantiefoto: paradijselijk Brazilië

In maart vlogen Robin Veltjen en Jill Quintens voor hun huwelijksreis (proficiat!) naar Brazilië. Daar maakten ze in het plaatsje Angra dos Reis, een kuststadje in het district Rio de Janeiro, bijgaande foto. Vanuit Angra dos Reis kan men de oversteek maken naar enkele exotische eilanden.

opnieuw-zomerse-maxima

Opnieuw zomerse maxima

De zomer is nog niet gedaan, meldt onze weerman Michel Nulens:
"Drukstijgingen liggen aan de basis van rustig en vooral droog zomers weer. Aanvankelijk wordt er eerder koele maritieme lucht aangevoerd en zijn de temperaturen nog wat bescheiden. Vanaf het weekend kan het kwik echter opnieuw zomerse waarden bereiken.
Morgen/zaterdag zijn er enkele mistbanken en lage wolkenvelden mogelijk in de ochtend. Nadien volgt er steeds meer zon en na de middag wordt het warm bij 24 graden.
Lees het hele bericht

ga-je-mee-naar-bad-arolsen

Ga je mee naar Bad Arolsen?

Naar aanleiding van het 40-jarige verbroederingsjubileum met de stad Bad Arolsen worden de inwoners van onze gemeente door deze stad uitgenodigd op 5 en 6 oktober 2013.
De bedoeling is dat een afvaardiging van Heusden-Zolder aanwezig zal zijn. Het gaat vooral om personen of verenigingen die jarenlang contact gehad hebben met Bad Arolsen. De gemeente zal een bus inleggen om de eventuele kandidaten ter plaatse te brengen. Wel is het zo dat de kosten voor overnachting (één nacht) (…) Lees het hele bericht

13-pv-s-op-multiculturele-markt

13 pv's op multiculturele markt

Tijdens een drukke multiculturele markt stelde de Lokale Politie 13 verkeersovertredingen vast waaronder het negeren van een parkeerverbod (6), negeren van een toegangsverbod (1), parkeren op een fietspad (1), parkeren in een bocht (1) en parkeren op een mindervalidenparkeerplaats zonder kaart (3). Twee marktbezoekers gebruikten een ongeldige, speciale kaart. De politie nam beide kaarten in beslag.
Nog op de markt gingen gauwdieven aan de haal met een brieventas. De politie nam tebn slotte een 10-tal flacons nepparfum in beslag en een voertuig dat niet was ingeschreven.

kbc-nacht-biedt-gevuld-programma

KBC-Nacht biedt gevuld programma

Nu zaterdag zijn de ogen van alle atletiekliefhebbers gericht op De Veen, want daar heeft de traditionele Nacht van de Atletiek plaats. Het begint met een reeks jeugdwedstrijden tussen 14 uur en 16 uur. Van 16 uur 15 tot 18 uur 30 loopt het voorprogramma met een aantal nationale wedstrijden. Vanaf 18 uur 30 opent dan het hoofdprogramma met achtereenvolgens Triathlon, verspringen mannen, 200m vrouwen, polsstokspringen vrouwen, hoogspringen vrouwen, 400m Horden Vrouwen (Nationaal), 800m mannen (…) Lees het hele bericht

met-vakantiegroeten-uit-mallorca

Met vakantiegroeten uit... Mallorca

Mallorca is een héél mooi eiland, meldt een lezer die daar met vakantie is. "En van de temperatuur (dik 30° in de schaduw), een heerlijk zonneke aan een stralend blauwe hemel, magnifiek helder water hebben we niet te klagen. Integendeel. Wij logeren in Sa Coma (oostkust van het eiland, net boven Porto Cristo). Bijgaande foto is hier in de buurt gemaakt. De kusten zijn dan ook zeer grillig: ofwel heb je heel mooie zandstranden, ofwel heel grillige rotsformaties."

de-aanhouder-wint

De aanhouder wint

"Volhouden, Jeanine! We zijn er bijna!" (Foto Gust Put)

bib-vrijdag-even-open

Bib vrijdag even open

Morgen - Vlaamse feestdag - is de bib, net als alle andere gemeentelijke diensten, gesloten. Wie aan de gesloten deur komt, kan de materialen deponeren in de inlevergleuf. Voor vakantiemateriaal kan men vrijdag terecht tussen 10 en 12 uur. Het personeel van de bib maakt geen "brug" zoals de overige gemeentelijke diensten. Uiteraard is het ook zaterdagvoormiddag open.

goede-resultaten-bij-cvo-opleiding-webdesign

Goede resultaten bij CVO-opleiding webdesign

Dat in Heusden-Zolder onderwijs en cultuur twee handen op één buik zijn, bewijzen het Centrum voor Volwassenenonderwijs en cultuurcentrum MUZE wel vaker. Intussen richt het CVO al 9 jaar de opleiding webdesigner voor werkzoekenden in. Hierbij hoort ook een afsluitend eindwerk. De opdracht? Een multimediaal-informatieve website maken voor de tweede editie van No Movement, een brede en interdisciplinaire expo met creaties van kunstenaars die zich door een echte of een imaginaire reis (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-10-juli-2013-1

Vandaag gezien...

...aan de voet van de wandelweg richting kluis in Bolderberg, als je er langs Soete Wey naartoe wandelt. (Foto Miranda Gijsen)

zoek-de-krabspin-2

Zoek de krabspin (2)

Het zijn blijkbaar krabspindagen. Deze foto van zo'n camouflagespinnetje, dat naar een krab is genoemd vanwege de naar opzij stekende pootjes, werd gemaakt door Gust Put.

eversel-slaat-aan-het-kwissen

Eversel slaat aan het kwissen

 In Eversel pakken ze dit jaar voor de parochiefeesten uit met een kwisspel. Onder de noemer 'Eversel kwispel(t) kan op zaterdag 3 augustus vanaf 19u30 iedereen deelnemen aan een kwis, dat kan in groepjes van maximaal 6 personen (minstens de groepsleider moet woonachtig zijn in Eversel). Deelnemen kost 15 euro per groep en inschrijven kan via www.eversel.be. Elke deelnemer wint een prijs maar voor de beste kwissers zijn er extra prijzen. Tijdens de kwis zorgt Turnclub Moed en Volharding voor kinderanimatie. De kwis vervangt het Mysteriespel van de afgelopen 7 jaar.

vandaag-gezien-10-juli-2013

Vandaag gezien

Neen, dit zijn geen eieren, maar paddenstoelen op dennenhout. (foto Jan Leijskens)

de-crisisaanpak-in-portugal

De crisisaanpak in Portugal

Regeringscrisis en economische perikelen in Portugal. Marcel Peeters ontdekte hoe ze het daar nu aanpakken. De oudjes naar rechts het kreupelhout in, de jeugd mag gewoon de straat oversteken.

tijdelijk-meer-wolken

Tijdelijk meer wolken

De dominante invloed van een hogedrukgebied met kern nabij Schotland blijft behouden, al kan een zwakke storing even onze streken aandoen, verwacht onze weerman Michel Nulens. Dankzij de anticyclogenese wordt de storing enkel gekenmerkt door tijdelijk meer wolkenvelden en kans op mist. Nadien krijgt de zon weer de bovenhand.
Morgen/woensdag is het flink zonnig in de ochtend, maar in de loop van de namiddag komt er vanuit het noorden stilaan meer bewolking opzetten. Het blijft droog en het (…) Lees het hele bericht

wandelaars-in-hart-en-nieren-gezocht

Wandelaars 'in hart en nieren' gezocht

Wandelsportvereniging ’t Weyerke, uniek voor de regio Heusden-Zolder, legt zich momenteel vooral toe op het organiseren van de Weyerkestocht. Die tocht, die kadert in de Weyerkesfeesten, vond recent voor de 3de maal plaats. Ongeveer 430 wandelaars zakten hiervoor af naar het domein om daarna het vele schoon in de regio te ontdekken. Als vereniging dromen zij ervan om in de toekomst hun werking nog te kunnen uitbreiden. Momenteel zijn zij dan ook op zoek naar mensen die hun vereniging willen komen versterken. Ben jij een wandelaar in hart en nieren, die tevens graag in goed gezelschap vertoeft, dan ben jij diegene misschien die zij zoeken!
Is je interesse hierdoor gewekt, dan kan je contact opnemen met Lieve Reyners via feesten [!] wey.stijn.be of tel. 011/53.95.70.

met-vakantiegroeten-uit-portugal

Met vakantiegroeten uit... Portugal

Op het Playa de Tocha in Portugal genoot Georges Veltjen van deze fraaie zonsondergang.

zoek-de-krabspin

Zoek de krabspin

Vandaag gezien: een krabspin met haar buit: een vlieg. Er bestaan verschillende soorten krabspinnen in diverse kleuren. Ze camoufleren zich door zich te nestelen op een bloem die dezelfde kleur heeft. In dit geval ging de vlieg een margriet bezoeken en werd ze daar door een witte krabspin gegrepen. (Foto Jan Leijskens) Krabspinnen

provinciaal-geld-voor-erfgoedparcours

Provinciaal geld voor erfgoedparcours

Het provinciebestuur trekt een subsidie van 200.000 euro uit voor het initiatief van de gemeente om een grootscheeps erfgoedparcours aan te leggen langs de beschermde machines in het ophaalmachinegebouw van de vroegere koolmijn. Volgens gedeputeerde Igor Philtjens kadert de subsidie in de impulsen die de provincie wil geven aan lokale onderscheidende projecten binnen het Limburgs erfgoedbeleid. "In heel wat gevallen zijn subsidies een noodzakelijke hefboom om een erfgoedproject te kunnen realiseren." 

groeten-uit-tunesie-1

Groeten uit Tunesië

Luc Poelmans stelde in de buurt van Tunis, de hoofdstad van Tunesië, vast dat ook daar de mensen op tijd hun rust nodig hebben. Bij heldere lucht en een warme temperatuur is deze herder ergens in de velden naast zijn bankje zijn schaapjes aan het tellen.

tim-smeulders-neemt-deel-aan-mine-art-1

Tim Smeulders neemt deel aan Mine-Art.1

Als inwoner van Heusden-Zolder, wil ik graag het volgende melden: Van 11 juli tot en met 8 september loopt in het Mijndepot van Waterschei de tentoonstelling Mine-Art.1. Zowat 100 kunstenaars tonen hun werk uit verschillende disciplines. Ook onze dorpsgenoot Tim Smeulders neemt deel aan deze grote expo met een aantal van zijn typische beelden. Straks tussen 14 en 15 uur komt Tim samen met organisator Xavier Huygen in Studio TVL meer vertellen over de tentoonstelling. Die is gratis te bezoeken dagelijks van 10 tot 18 uur. (foto Ronny Vanthienen)

rode-kruis-zoekt-bloed

Rode Kruis zoekt bloed

De bloedafnames van het Rode Kruis vinden plaats op donderdag 18 juli in De Witte zaal in Bolderberg, op maandag 22 juli in Ons Huis in Berkenbos en op dinsdag 30 juli in zaal Sint-Baaf in Eversel. Telkens tussen 18 uur en 20u30. In deze vakantieperiode zijn meer dan ooit nieuwe donoren welkom

brand-bij-grl-snel-onder-controle

Brand bij GRL snel onder controle

In de Dellestraat, op het industrieterrein Zolder-Lummen, heeft het vanavond gebrand bij het bedrijf GRL Recycling. Dat had zich bezig met de recyclage van glas, en het was aan het smeulen in een berg glas waar nog ander afval als papier en dergelijke tussen zat. Daarbij ontstond heel wat rook. De brandweer van Heusden-Zolder kwam met de grote middelen ter plaatse, maar had de toestand vrij snel onder controle. De brandweer van Hasselt, die achterna was gekomen, kon meteen terugkeren. (foto's Michiel Reynders)

arbeider-kritiek-na-arbeidsongeval-aan-ziekenhuis

Arbeider kritiek na arbeidsongeval aan ziekenhuis

Een arbeider is vandaag het slachtoffer geworden van een arbeidsongeval tijdens de uitbreidingswerken aan het Sint-Franciskusziekenhuis. Het slachtoffer is 23. Doordat het ongeval aan het ziekenhuis gebeurde, kreeg hij bliksemsnel hulp. Hij kreeg op de werf zelf de eerste zorgen en is vervolgens naar binnengebracht worden voor verdere behandeling. Zoals steeds bij een arbeidsongeval, zal de arbeidsinspectie een onderzoek instellen.

nacht-van-de-atletiek-is-toegankelijk

Nacht van de atletiek is 'toegankelijk'

Voor de Nacht van de Atletiek van nu zaterdag heeft organisator Golazo extra inspanningen geleverd om ook mensen met een handicap toe te laten. Dat laat de GATAB weten. Er zijn aan De Veen voorbehouden parkeerplaatsen voor mensen met een handicap, mensen met of zonder een kaart moeten vooraf contact opnemen met liesbeth.peeters[!]golazo.be. Voor de hoofdtribune is een zone voorzien voor rolwagens, mensen met autisme, mensen met krukken, enz. En er wordt aandacht besteed aan algemene toegankelijkheid van het stadion.

de-kijk-van-richie-30

De kijk van Richie

De renners rusten, Richie niet.

vanthoor-op-kop-in-klassement

Vanthoor op kop in klassement

Na hun overwinning zaterdag in de kwalificatierace zijn Laurens Vanthoor en zijn Monegaskische ploegmaat Stéphane Ortelli zondag twee geëindigd in de FIA GT Series op Zandvoort. Na een pitsstop, kwam Vanthoor op enkele seconden van de leiders, de Duitser Buhk en de Israeliër Day. Beide teams reden nagenoeg exact dezelfde rondetijden zodat de posities ongewijzigd bleven Maar wat belangrijker is: na dit weekend staan Vanthoor-Ortelli aan de leiding in het kampioenschap met 70 punten, 10 meer dan hun genoten Stippler-Sandström en 17 meer dan Buhk-Day.

niels-appermont-en-rune-smets-belgisch-kampioen

Niels Appermont en Rune Smets Belgisch kampioen

Veel belangstelling vandaag op de BMX-track van Circuit Zolder voor de Belgische kampioenschappen BMX. Piepjonge en minder jonge rijders maakten er daar een mooi kijkstuk van en het publiek kreeg veel spektakel en sensatie voorgeschoteld. De club Circuit Zolder behaalde met Laura Driesen, Kjentill Bartels, Robbe Wijckmans, Sander Habex, Frederique Claes, Marie Hossay, Kaylani Bartels, Mika Ooms en Yorgi-Maximilian Piccart een hele rist ereplaatsen, maar het waren Rune Smets (Boy 5-6) en Niels Appermont (Boy 7) die de driekleur in Heusden-Zolder hielden.(meer foto's van Davy Neuteleers)

niels-poelmans-is-beste-jonge-schutter

Niels Poelmans is beste jonge schutter

Een belangrijke dag vandaag in het schutterswezen, want in Heusden-Zolder had de jaarlijkse schieting voor de prijs van de Mijnstreek voor de jeugd plaats. Daaraan namen 64 jonge boogschutters deel. Niels Poelmans van de Sint-Martinusgilde was de beste schutter van de jongeren tussen 6 en 18 jaar. (foto's Lieven Kaerts)

eigen-volk-paradeert-door-viversel

Eigen Volk paradeert door Viversel

Koninklijke Harmonie Eigen Volk Viversel sloot het werkjaar af met een optocht door Viversel, daarna mocht iedereen de benen onder de tafel steken. Maar op 15 augustus is de harmonie alweer te zien tijdens de jaarlijkse Sacramentsprocessie in Viversel van aan de kerk naar de kapel. En voor muzikaal talent ... vanaf september kan je elke zondag van 10 tot 12 gaan kennismaken met de harmonie. (foto Lode Beylemans)

drietalige-zang-domineert-elfjuliviering

Drietalige zang domineert Elfjuliviering

Na de mis vanmorgen, vond na de middag de eigenlijke provinciale elfjuliviering plaats in Muze. Bruno Sprengers dirigeerde limburgse koren, het ensemble Cordes en bleu en een gelegenheidscombo. Afwisselend werden gesprekken gevoerd met Jos Wilmots, Ger Thönissen en Dolf Wieërs en waren liederen te horen van Vic Nees , Miel Cools, Verminnen,Van 't Groenewoud, Paul van Vliet, Boudewijn de Groot en Gerard Cox. Ook een drietal Zuid-Afrikaanse liederen. Aan het eind (…) Lees het hele bericht

aanschuiven-aan-frietkraam-in-exelgaarden

Aanschuiven aan frietkraam in Exelgaarden

De Exelgaarden werd verkeersvrij gemaakt voor het jaarlijkse buurtfeest. Er daagden liefst 65 buurtbewoners op en die mochten onder meer aanschuiven aan een frietkraam. De jongsten mochten zich uitleven op een springkasteel. (foto Lowie Gielis)

bewoners-van-h-ritabuurt-feesten

Bewoners van H. Ritabuurt feesten

Zowat 90 bewoners van de H. Ritabuurt namen gisteravond deel aan de buurtbarbecue. Het werd daar een gezellige boel met een springkasteel voor de kinderen, oude volksspelen voor de ouderen, gratis ijs, enz. Een delegatie van de Sint-Annabuurt kwam ook even goedendag zeggen, waarschijnlijk gaan beide samen een garageverkoop houden in september.

elfjuliviering-is-ingezet

Elfjuliviering is ingezet

De provinciale Elfjuliviering is vanmorgen in de Sint-Vincentiuskerk ingezet met een eucharistieviering. Een 100-tal aanwezigen was vooral onder de indruk van de prachtige a capella van het Ensemble Herman Elegast. Straks meer over de viering in Muze. (foto's Julien Maebe)

te-gast-bij-een-moslimgezin-in-de-ramadan

Te gast bij een moslimgezin in de Ramadan

Overmorgen begint de Ramadan, de vastenmaand van de moslims. Ook in Heusden-Zolder zal dat niet ongemerkt voorbijgaan, door een initiatief van gemeente en moskeeverenigingen. Tussen 16 juli en 2 augustus bieden islamitische gastgezinnen de kans om een iftarmaaltijd mee te maken. Dat is de uitgebreide maaltijd die meteen na zonsondergang wordt genuttigd. Het is de bedoeling dat rond Kerstmis of Pasen het omgekeerde gebeurt. Wie wil deelnemen aan zo'n iftarmaaltijd kan zich tot 9 juli aanmelden bij welzijn.lokale.economie[!]heusden-zolder.be of 011-80 80 86 (met vermelding van voorkeursdatum, aantal personen, contactgegevens)

vanthoor-wint-kwalficatierace

Vanthoor wint kwalficatierace

Laurens Vanthoor en zijn ploegmaat Stéphane Ortelli hebben in het Nederlandse Zandvoort de kwalificatierace van de FIA GT Series gewonnen. De race begon incidentrijk maar na een korte neutralisatie en een herstart zette Vanthoor zette zich op kop in zijn Audi. Hij werd op het laatste nog bedreigd door de Duitser Maximilian Buk in een Mercedes maar kon hem op 0,7 seconde houden. Enzo Ide en Anthony Kumpen werden 12de. Morgen volgt nog de kampioenschapsrace.

vandaag-gezien-6-juli-2013

Vandaag gezien

't Is eigenljk helemaal geen paddenstoelentijd maar in het Bolderdal trof Jan Leijksens dit duivelsoor aan.

morgen-belgisch-kampioenschap-bmx

Morgen Belgisch kampioenschap BMX

Morgen is er weer veel spektakel te beleven op de BMX-track binnen Circuit Zolder want daar hebben de Belgische BMX-kampioenschappen plaats. De hele Belgische top - en dat is een brede top tegenwoordig met de massa BMX-ers in ons land - verschijnt er aan de start en dat is voor hen meteen een laatste voorbereiding voor het WK in Nieuw-Zeeland. Ook voor de organisatie is het al een repetitie want vanaf nu gaat het alleen maar crescendo, dit jaar een Belgisch kampioenschap, volgend jaar het Europees kampioenschap en in 2015 het wereldkampioenschap. Maar voor het zover is, strijden dus ook heel wat streekrenners morgen voor de driekleur. Het begint al om 9 uur.

het-weer-zomer

Het weer: zomer!

Dankzij de gunstige invloed van een hogedrukgebied nabij onze streken staat er zomers weer op het programma met hoge maxima. Het zomerweer houdt alvast aan tot woensdag. Nadien is er tijdelijk meer bewolking, maar de zomer lijkt zich later te herstellen.
Vandaag is het flink zonnig, al zijn er ook enkele wolken. De zon blijft evenwel domineren en het is droog. Maxima rond 27 graden.
Morgen zorgt een stralende zon voor een schitterende en warme zomerdag. Het kwik klimt tot 27 graden en (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-5-juli-2013

Vandaag gezien

De huislookbloem. (foto Jan Leijskens)

inbraak-in-schootstraat

Inbraak in Schootstraat

In de Schootstraat in Heusden is gisteren ingebroken in een leegstaande woning. Het was niet duidelijk wat de inbrekers zochten.

superstars-races-op-tv-te-zien

Superstars-races op tv te zien

De races van de International Superstars Series tijdens Superstars[!]Zolder van twee weken geleden, zijn opnieuw te bekijken op tv. Een samenvatting wordt vanavond om 18 uur uitgezonden op Life!tv en Sport10 en daarna de hele week herhaald. Ook de Nederlandse SBS6 zendt de races uit. De Superstars worden getoond samen met de Supercar Challenge

celstraf-voor-agressieve-ex-partner

Celstraf voor agressieve ex-partner

Een man uit Heusden-Zolder (48) is vandaag door de rechter in Hasselt veroordeeld tot 10 maanden cel. Hij had twee jaar geleden zijn ex-vrouw lastiggevallen. Hij bedreigde haar met sms'jes omdat ze niet wilde meewerken aan de verkoop van hun huis na hun scheiding en hij had met zijn blote handen de ruiten van haar auto stuk geslagen. De man moet maar de helft van zijn celstraf uitzitten als hij drie jaar lang uit de buurt van de woning van de vrouw wegblijft en zich laat behandelen voor zijn (…) Lees het hele bericht

kristof-en-hans-gingen-op-training-in-de-states

Kristof en Hans gingen op training in de States

Kristof Piu en Hans Provost zijn pas terug van een brandweerstage in het Amerikaanse Reno, Nevada. Beiden zijn vrijwillige brandweermannen van het korps van Heusden-Zolder en ze hadden zich samen met 4 andere Belgen en 2 Nederlanders ingeschreven voor een trainingstrip in de States. Daar werden ze ingedeeld bij het Fire Department Station 3. Je kunt de drukte daar niet helemaal vergelijken met Heusden-Zolder want ze kregen er gemiddeld 25 oproepen per dag. Bovendien haalden ze er als buitenlandse 'firefighters' ook de media.

geen-supersonicfestival-dit-jaar

Geen Supersonicfestival dit jaar

Er komt dit jaar geen Supersonicfestival tijdens de 24 uur van Zolder. De organisatie wil naar een groter evenement van meerdere dagen maar konden daarvoor dit jaar geen vergunning krijgen. Ze blijven ervan overtuigd dat ze volgend jaar met een groter dancefestival kunnen uitpakken, dan wel over meerdere dagen. Maar het staatniet vast dat dat nog op Circuit Zolder of in Heusden-Zolder zal plaatsvinden. Enkele jaren geleden had Heusden-Zolder heel de zomer door dancefestivals, daar blijft op dit ogenblik dus niets meer van over.

groeten-uit-tunesie

Groeten uit Tunesië

Anne-Katrien Rogiers en Michael Vasic beleefden een zonnige vakantie in Tunesië.

uitwisselingsprogramma-loopt-gesmeerd

Uitwisselingsprogramma loopt gesmeerd

Na 10 jaar Europese uitwisselingsprogramma's waagt Heusden-Zolder zich voor het eerst aan een groepsuitwisseling. Na zowat een jaar van voorbereidingen door Kunstverkennend Wild met ondersteuning van Villa Basta, gaat het project nu echt van start. Een groep jonge Russen is aangekomen en nog tot 8 juli werken zij samen met jongeren van hier aan theatervoorstellingen. Ze waren al te gast in 't Weyerke en op het Circuit, vandaag spelen ze aan de moskee op de Lindeman en morgen op Bovy. Zondag om 19 uur tenslotte is er de slotvoorstelling in Muze. Tussendoor staat ook nog uitstapjes op het programma.

42-deelnemers-aan-eerste-circuitrondleiding

42 deelnemers aan eerste circuitrondleiding

De zomerbezoeken aan Circuit Zolder zijn vandaag goed gestart, de gidsen van vzw Toerisme mochten 42 deelnemers rondleiden. Het ging om een groep van 12 jongeren uit Maastricht die op kamp zijn in Bolderberg, 18 jongemannen van asielcentrum De Bark in Heusden en een 12-tal individuele deelnemers uit Oostrozebeke, Oostduinkerke, Gent en Sint-Truiden. Elke donderdag in juli en augustus zijn er nog rondleidingen om 14 uur.

vandaag-gezien-4-juli-2013

Vandaag gezien

Jan Leijskens moest bliksemsnel zijn om deze vlinder te fotograferen, want na enkele seconden was hij alweer weg terwijl zijn vleugels bliksemsnel bewogen. Hij vertoonde zich in de vooravond en hij lijkt in ieder geval sterk op een kolibrievlinder.

zondag-provinciale-elfjuliviering-in-muze

Zondag provinciale Elfjuliviering in Muze

Op zondag 7 juli vindt in cultuurcentrum Muze de provinciale Guldensporenviering plaats met als thema 'n leuk initiatief: jouw modertaal gezonden, 'n oulike inisiatief: jou moedertaal in sang. De taal staat dus centraal en wel het Vlaams, Nederlands en Zuid-Afrikaans. Het begint al om 11 uur in de Sint-Vincentiuskerk met een eucharistieviering opgeluisterd door het Ensemble Herman Elegast (foto). Dat is voortgesproten uit De Elegasten, de kleinkunstgroep uit de jaren '70. (…) Lees het hele bericht

overwegslagbomen-genegeerd

Overwegslagbomen genegeerd

De politie voerde een controle uit naar aanleiding van klachten van buurtbewoners over straatracen. 8 bestuurders zijn betrapt op een overtreding: niet dragen van de gordel (1), rijden met niet gekeurde wagen (1) en inhalen op de voorsorteerstrook. 4 automobilisten kregen een waarschuwing omdat ze een onreglementaire reproductienummerplaat hadden. Een bestuurder maakte het helemaal bont, hij negeerde de slagbomen van een overweg. Zijn rijbewijs werd meteen ingetrokken.

circuitrondleidingen-weer-van-start

Circuitrondleidingen weer van start

Met de start van de vakantie neemt de vzw Toerisme Heusden-Zolder ook de draad van de gratis geleide bezoeken aan Circuit Zolder weer op. Op elke donderdag in juli en augustus leiden toeristische gidsen de bezoekers rond langs het circuit waar ze een kijkje kunnen nemen achter de schermen, de organisatie, de veiligheid, de boxen, de Sacramentskapel en uiteraard het museum in wording. Alles is volledig gratis, om 13u45 verzamelen aan de tunnel in de Kerkstraat. Zowel inwoners als toeristen zijn welkom, groepen vanaf 10 personen moeten minstens een dag vooraf een seintje geven op 0498-69 08 21 zodat er zeker voldoende gidsen zijn.

de-kijk-van-richie-29

De kijk van Richie

Er is een koningswissel op komst.

vos-rooft-kippen-in-boekt

Vos rooft kippen in Boekt

De buurtbewoners van een deel van de Terlaemenlaan en de Onze-Lieve-Vrouwstraat - de omgeving van de haarspeldbocht - hebben last van een vos. Tenminste, die met kippen. De afgelopen tijd zijn al tientallen kippen geroofd door een vos. Bij verschillende buurtbewoners is het kippenhok zelfs leeg. Enkelen hebben zelf gezien hoe de vos toesloeg.

groeten-uit-nederland

Groeten uit Nederland

Kelly Jans ging zeilen in Nederland en heeft daar ten volle de batterijen kunnen opladen. Dagelijks werd gezocht naar een plek om de tent op te slaan en te genieten van de rust.

vandaag-gezien-3-juli-2013

Vandaag gezien

Een reuzenberenklauw, een plant die serieus uit de kluiten kan wassen en waarvan het sap als het op je huid terechtkomt voor irritatie kan zorgen na blootstelling aan de zon. (foto Jan Leijskens)

amicantus-doet-mee-in-tsjechov-productie

Amicantus doet mee in Tsjechov -productie

Het koor Ensemble Amicantus uit Heusden-Zolder is gevraagd om mee te doen aan de grote productie ‘Het Laatste Feest’, gebaseerd op het werk van de Russische schrijver Anton Tsjechov. Het wordt een reis langs bekende stukken als Ivanov, De Meeuw, Oom Wanja, Drie Zusters en De Kersentuin. De productie wordt gemaakt door Ensemble Leporello & Angers Nantes Opéra. Amicantus zal de a capella muziek voor koor van Kurt Bikkembergs vertolken. Het wordt groots muziektheater georkestreerd en geregisseerd door Dirk Opstaele. Trouwens ook te zien op zondag 15 december om 15 uur in Muze.

in-beweging-blijven

In beweging blijven ...

Onder de noemer 'Bewegen is gezond' maken deze kranige dames iedere eerste maandag van de maand een wandeling door Heusden-Zolder. Ze kiezen dan telkens voor een traject van een 6-tal kilometers. Deze week ging het naar kasteel Meylandt. De volgende data zijn 5 augustus en 2 september telkens om 10 uur aan buurthuis Sint-Anna in de Schootstraat. Iedereen is trouwens welkom.

24-overtreders-op-gehandicaptenparkings

24 overtreders op gehandicaptenparkings

Van 10 tot 30 juni nam de politie deel aan de provinciale verkeersthema-actie 'Parkeerplaatsen voor personen met een handicap. In die tijd ging extra aandacht naar het parkeren zonder speciale kaart op een mindervalidenparking en naar het misbruik van dergelijke kaart. Heusden-Zolder telt meer dan 200 parkeerplaatsen voor personen met een handicap. De inspecteurs voerden 40 gerichte controles uit. Slechts 7 bestuurders parkeerden zonder kaart. Maar tijdens de multiculturele markt negeerden 17 bezoekers het parkeerverbod zonder kaart.

het-weer-zomerweer-in-aantocht

Het weer: zomerweer in aantocht

Na de doortocht van een actieve storing, schuift een hogeluchtdrukgebied over onze streken. Het wordt droog, warmer en de zon kan later in de week ook meer tevoorschijn komen. Het ziet er zelfs naar uit dat het droge weer een 10 tal dagen kan aanhouden.
Vandaag zorgt een actieve storing voor flink wat regen. Pas na de middag wordt het droger, maar ook dan is een bui nog mogelijk. Maxima rond 20 graden.
Morgen is er kans op mist in de ochtend. Nadien zijn er talrijke wolken, maar het is (…) Lees het hele bericht

groeten-uit-noord-portugal

Groeten uit Noord-Portugal

Marcel Peeters keerde met dit originele natuurprentje terug uit Noord-Portugal.

buurtfeest-in-sakstraat-en-wijngaardstraat

Buurtfeest in Sakstraat en Wijngaardstraat

De inwoners van de Pastoor Sakstraat en de Wijngaardstraat hebben hun eerste buurtfeest gehouden. Pastoors en wijn gaan goed samen, maar alsof de duvel ermee gemoeid was, vloeide ook het bier rijkelijk. En enkele dj's met vinylplaten zorgden zowaar voor de juiste sfeer.

inbraak-in-appartement

Inbraak in appartement

Na de middag is een inbraak ontdekt in een appartement in de Rode Kruisstraat. De dieven hadden om binnen te geraken het slot uit de voordeur gehaald.

vandaag-gezien-2-juli-2013

Vandaag gezien

Een boomkikker is sowieso al een zeldzaam diertje, dit zijn des de mooiere beelden. Gemaakt in het Bolderdal. (foto's Jan Leijskens)

werkloosheidsgroei-valt-hier-nog-mee

Werkloosheidsgroei valt hier nog mee

Heusden-Zolder telde eind juni 1060 werklozen. Dat zijn er 5 meer dan een maand eerder, op jaarbasis gaat het om een stijging met 49 of amper 1 %. Heusden-Zolder had de voorbije jaren natuurlijk al een hoog aantal werklozen, maar toch valt de groei hier in vergelijking met de rest van Limburg erg mee. Limburg telt 30.155 werklozen of 11,5 % meer dan een jaar geleden, veruit de grootste stijging van heel Limburg. Bij ons zitten ongeveer evenveel vrouwen als mannen zonder werk, maar op provinciaal niveau steeg vooral de mannenwerkloosheid, dat komt doordat vooral de industrie klappen krijgt.

muzeprogramma-wordt-internationaler

Muzeprogramma wordt internationaler

Muze blikt terug op een succesvol seizoen. Tussen september vorig jaar en juni dit jaar woonden zowat 30.000 mensen de 190 eigen activiteiten van het cultuurcentrum bij. Meer dan 50 avondvoorstellingen waren zelfs uitverkocht. Opvallend is het groeiend succes van de concerten in het Muzecafé met de nadruk op jazz en ook Circo Paradiso was ondanks het slechte weer geslaagd met 17000 bezoekers. Na de zomer start het nieuwe cultuurseizoen met toppers uit binnen- en buitenland. Internationale (…) Lees het hele bericht

groeten-uit-marokko

Groeten uit Marokko

De inzendingen voor de vakantiefotowedstrijd zijn al volop aan het binnenlopen. Dit is er eentje van Phil Frederix, genomen in de Mirleft omgeving in Marokko.

eerste-stuk-asfalt-in-kanaalweg

Eerste stuk asfalt in Kanaalweg

In de Kanaalweg zien ze de werkzaamheden nu echt wel opschieten. Zo zijn twee asfaltlagen aangebracht op het stuk tussen de Ubberselstraat en het pompstation aan de grens met Lummen. De definitieve laag volgt later dit jaar, net als het fietspad in beton. Ook de nutsleidingen worden nu geplaatst. (foto Jos Coels)

massale-belangstelling-voor-tenniskamp

Massale belangstelling voor tenniskamp

De vakantie is begonnen en dus draaien de activiteiten bij tennisclub TC Heusden op volle toeren. Sinds vandaag en dat tot en met vrijdag zijn de hele dag jongens en meisjes tussen 4 en 16 jaar aanweizg op een tennis- crea- en sportkamp. En ze zijn met liefst 71, 20 trainers zorgen voor de begeleiding. 's Middags krijgen ze een warme maaltijd en op donderdagavond schuiven de ouders mee aan voor de barbecue. Vrijdagochtend wordt gezamenlijk ontbeten. Er zijn nog tenniskampen vanaf 8 en 15 juli en 5 augustus. Ze bieden een ideale formule om kennis te maken met de tennissport, daarom zijn ook niet-leden welkom. Meer info: www.q-ten.be

vanavond-gezien-48

Vanavond gezien

De Fabeltjeskrant in Boekt. (foto Yves Maex)

dominique-is-afgestudeerd-aan-onthaalouderacademie

Dominique is afgestudeerd aan onthaalouderacademie

Dominique Vangoidtsenhoven (links) uit Heusden is één van de eerste onthaalouders die in Limburg en Vlaanderen de onthaalouderacademie heeft gevolgd. Ze kreeg samen met haar collega's het allereerste diploma. Daarmee reageerden ze onder meer op een oproep om meer kwalificatie en kwaliteit in de kinderopvang die Vlaams minister Vandeurzen lanceerde. Met 6 maakten ze de academie bij VSPW Hasselt af. Dominique heeft al heel wat jaren ervaring als onthaalmoeder. Maar met de (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-28

De kijk van Richie

Het circuit viert zijn gouden jubileum.

2-hoofdinspecteurs-en-3-inspecteurs-in-dienst

2 hoofdinspecteurs en 3 inspecteurs in dienst

In de politiezone Heusden-Zolder zijn vandaag 5 nieuwe personeelsleden in dienst getreden. Hoewel dat voor twee met een korreltje zout moet genomen worden. Dieter Vandebeek gaat als hoofdinspecteur de verkeersdienst leiden - tot vorig jaar werkte hij bij de dienst interventie - en Bob Laenen is ook benoemd tot hoofdinspecteur. Hij was al verantwoordelijk voor de Facebookpagina en leidt nu ook de dienst onthaal. En daarnaast zijn drie gloednieuwe inspecteurs aangetreden: Lendert Caerts, Jan Castro en Adam Maj, zij komen in de dienst interventie gepensioneerden vervangen. De personeelsleden legden de eed af bij burgemeester Mario Borremans. (foto politie Heusden-Zolder)

dieven-in-dellestraat-en-westlaan

Dieven in Dellestraat en Westlaan

Bij een bedrijf in de Dellestraat is vanmorgen een diefstal vastgesteld. De dieven gingen aan de haal met kabels en allerlei materialen. Een inwoner van de Westlaan ontdekt vanmorgen, toen hij op het punt stond op vakantie te vertrekken, dat er een inbraakpoging was gebeurd. Er was geprobeerd om een schuifraam open te breken.

slechts-kruimels-voor-vanthoor

Slechts kruimels voor Vanthoor

Na het succesvolle weekend op Zolder vorige week, kende Laurens Vanthoor een heel ander raceweekend op het franse Paul Ricard circuit. Het zat heel het weekend wat moeilijk voor de Audirijders Vanthoor-Ortelli, midden in dat pak van 60 deelnemers aan de Blancpain Endurance Series uithoudingsrace. Ze konden zich niet in de top tien kwalificeren, dus moesten ze tijdens de race agressief uit de hoek komen. Dat lukt en ze waren op weg naar een plaats in de top vijf. Toen moest Laurens uitwijken voor een stel (…) Lees het hele bericht

win-heerlijke-prijzen-met-uw-vakantiefoto-1

Win heerlijke prijzen met uw vakantiefoto

De grote vakantie is nu echt begonnen en ook nu organiseert uw Internetgazet weer een vakantiefotowedstrijd. Mail naar redactie[!]heusden-zolder.eu uw mooiste of origineelse vakantiefoto vanuit heel de wereld, uit luxe-oorden, maar evengoed vanop kamp of camping in binnen- of buitenland. Gaat u niet weg? Geen nood, dit jaar hebben we een aparte categorie vakantiefoto's uit Heusden-Zolder want dit is ook een toeristische gemeente. Het prijzenpakket is niet niks, van een verwenarrangement bij Wellux tot heerlijke etentjes in Den Lavaar en nog enkele verrassingen. Je foto's moeten voldoende kwaliteit zijn, vergezeld zijn van info over de bestemming en je naam en adres, ze mogen ook niet op een andere website verschijnen. Voor de categorie foto's uit Heusden-Zolder zijn ook niet-inwoners welkom. Veel succes en vooral fijne vakantie. (foto Jan Leijskens)

de-koopjes-gaan-van-start

De koopjes gaan van start

Het is misschien niet het geknipte moment, na zo'n druk weekend waarin je in Heusden-Zolder behoorlijk in de geldbeugel kon tasten, maar vandaag begint de koopjesperiode. En of je er nu dol op bent of er van baalt, vanaf vandaag schreeuwen u een maand lang de kortingen toe.