Archief april 2015

derdewereldfilm-centraal-in-mooov-festival

Derdewereldfilm centraal in MOOOV-festival

Met een Leerkrachtendag en 'De keuze van 11.11.11' zette 11.11.11 zijn schouders mee onder het MOOOV filmfestival in Turnhout, Brugge en in The Roxy Theatre in Koersel. Ze vertoonden drie sterke films over het thema onderwijs telkens gevolgd door een gesprek met een onderwijsspecialist of regisseur. Hanne Eerderkens – afkomstig van Heusden-Zolder – sprak in The Roxy Theatre namens 11.11.11. Lisa Akinyi May praatte alles aan elkaar en deed de interviews, over de film ‘Conducta’ was er een gesprek met Soetkin Bauwens (VVOB), over ‘Examen d’Etat werd regisseur/fotograaf Kiripi Katembo geïnterviewd en tenslotte mocht regisseur Tamara Erde meer vertellen over This is my land.

parkeerschijf-leggen-in-deel-guido-gezellelaan

Parkeerschijf leggen in deel Guido Gezellelaan

Het schepencollege heeft zopas de uitbreiding van de blauwe zone in Heusden-Centrum goedgekeurd. Daardoor moet een parkeerschijf gebruikt worden aan één kant van de Guido Gezellelaan vanaf de Pastorijstraat tot aan de Sint-Jansstraat, het gaat om de kant van de bakkers, aan de overzijde geldt de blauwe zone niet. De regeling zal nog in de loop van dit jaar van kracht worden. Eerst moeten de verkeersborden aangebracht worden en moeten afspraken gemaakt worden met het parkeerbedrijf dat de controles doet.

rode-kruis-stickerverkoop-loopt-goed

Rode Kruis-stickerverkoop loopt goed

Nog tot eind volgende week loopt de stickerverkoop van het Rode Kruis. De afdeling Heusden-Zolder bood vanavond voor de gemeenteraad de stickers te koop aan, en die werden vlot verkocht, burgemeester Mario Borremans gaf het voorbeeld en werd door heel wat raadsleden gevolgd. Afgelopen weekend was de respons aan de kerken ook al massaal. De opbrengst gaat integraal naar de lokale afdelingen die voor het eerst ook het doel op de sticker zetten. De afdeling Heusden-Zolder spaart voor een nieuwe ambulance.

stemming-even-overdoen

Stemming even overdoen

De gemeenteraad moest onder meer een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger in de algemene vergadering van CIPALverkiezen. Maar Mohammed Ahmidouch (SP.A) had zijn stemformulier met een balpen in plaats van met een potlood ingevuld. Daardoor was de geheime stemming geschonden en moest ze even later worden overgedaan. Iedereen met dezelfde kleur.

mobiliteitsplan-na-veel-discussie-goedgekeurd

Mobiliteitsplan na veel discussie goedgekeurd

De gemeenteraad moest het gemeentelijk mobiliteitsplan goedkeuren, het resultaat van een studie van 5 jaar. Daaruit blijkt dat in Heusden-Centrum geen omleidingsweg of ringwegen nodig zijn omdat slechts 20 procent van het verkeer doorgaand is. Daarom wordt gekozen om de bestaande wegen aan te passen. Kristof Was bracht namens de CD&V-fractie een aantal bedenkingen naar voor. De oplossing voor Heusden-Centrum is te vaag, er is niets meer te vinden over de ontsluiting van de kolenhaven via (…) Lees het hele bericht

barst-in-politiemuur-en-ook-in-n-va

Barst in politiemuur en ook in N-VA

De gemeenteraad moest zich vanavond uitspreken over de bouw van een nieuw hekwerk met poort aan de binnenkoer van de politie. De huidige poort blokkeert geregeld, wat onveilig is, en bovendien brokkelt de muur waartussen de poort hangt, af. Bruno Buyse (N-VA) was ter plaatse gaan kijken en vond dat de muur met kleine herstellingen kan gered worden en dat de zaak met enkele duizenden euro kon opgelost worden, daarom diende hij namens zijn partij een amendement in. "Het is de (…) Lees het hele bericht

kartingpiste-is-vernieuwd

Kartingpiste is vernieuwd

De kartingomloop binnen de paddock van Circuit Zolder is opgekalefaterd. Er werd een nieuwe asfaltlaag aangebracht. (foto Yves Maex)

vandaag-gezien-30-april-2015

Vandaag gezien

't Is nog een tijdje wachten op de zomerkoopjes, maar we bieden vandaag al een vrouwenmantel aan. (foto Jan Leijskens)

miniemen-en-aspiranten-koersen-zondag-in-eversel

Miniemen en aspiranten koersen zondag in Eversel

Wielerclub Berg Op organiseert zondag een aantal wielerwedstrijden voor miniemen en aspiranten in Eversel. Het epicentrum van het gebeuren concentreert zich rond de feesttent in de Vroenweg. De eerste start - voor de 8- en 9-jarigen - wordt gegeven om 11u30, zij rijden 4 en 6 km. Daarna is het aan de 10- en 11-jarigen op wie respectievelijk 10 en 15 km wachten. Na de middag verschijnen de aspiranten aan de start. De 12-jarigen vertrekken om 14 uur voor 20 km, een uur later starten de 13-jarigen voor 25 km en tenslotte beginnen de 14-jarigen om 16 uur aan hun koers over 35 km.

een-digitale-geschenkkaart-voor-moederdag

Een digitale geschenkkaart voor Moederdag?

Naar aanleiding van Moederdag (10 mei) zet de gemeente de digitale geschenkkaart nog eens in de kijker. Het gaat om een initiatief van de Middenstandsvereniging Heusden-Zolder met een waarde van 10, 25 en 50 euro en met - indien gewenst - een mooie geschenkverpakking voor 1 euro. De geschenkkaart is te koop aan de balie van het gemeentehuis, aan de automaat bij de bib, bij Argenta Danny Tielens, (Dorpsstraat) Belfius (Sint-Willibrordusplein en Sluisbamd), Eurospar Bolderberg en Lemmens & Co Zakenkantoor (Everselkiezel), ze wordt in de meer dan 100 zaken aanvaard.

bestuurstaken-bij-bhv-zijn-vastgelegd

Bestuurstaken bij BHV zijn vastgelegd

Gisterenavond werden tijdens de installatievergadering van BHV (Bolderbergse Handelaarsvereniging) de bestuurstaken vastgelegd. Op de foto van links naar rechts Jeroen Myny de afgevaardigde voor MHZ, ondervoorzitter Carlo Deferm, penningmeester Benny Andries, voorzitter Frederik Maris, ere-voorzitter Ludo Steemans en secretaris Francis Holsteyns. Zij gaan samen met de andere bestuursleden trachten om de handel en het toerisme in Bolderberg nog meer bekend te maken.

volgende-week-bloedcollectes

Volgende week bloedcollectes

Ook de komende week houdt het Rode Kruis weer bloedinzamelingen in Heusden-Zolder. Op maandag 4 mei staan de bedjes gespreid in Ons Huis in Berkenbos, op dinsdag 5 mei in Sint-Baaf in Eversel en op donderdag 7 mei in de Witte Zaal in Bolderberg, telkens van 18 uur tot 20u30. Zoals de jongste dagen te horen was, is er momenteel een tekort aan de bloedgroep B-, maar uiteraard is iedereen welkom.

verhaal-van-inleefreis-in-congo

Verhaal van inleefreis in Congo

Onwaarschijnlijk hoeveel dorpsgenoten tegenwoordig bezig zijn met bijzondere buitenlandse trips en inleefreizen. In februari kon je hier bijvoorbeeld volgen hoe Jeroen Ruysen en Linda Saenen, personeelsleden van het Sint-Franciskusziekenhuis, op inleefreis waren in Congo. Een reis - samen met Memisa - die te maken had met het partnerschap van het SFZ en het ziekenhuis van de gezondheidszone Panzi, in het zuidwesten van Congo. Al ruim 10 jaar zijn er in Heusden-Zolder acties voor Panzi, en dat (…) Lees het hele bericht

vrijheid-haalt-opnieuw-zwaar-uit

Vrijheid haalt opnieuw zwaar uit

In de eindronde van de derde provinciale heeft Vrijheid Zolder nu ook zijn terugwedstrijd tegen Genk VV zwaar gewonnen. Het werd 6-0 waardoor Vrijheid in de poule van de winnende ploegen terechtkomt.

vandaag-gezien-29-april-2015

Vandaag gezien

Een vergeet-mij-nietje. (foto Jan Leijskens)

7-lokale-helden-luisteren-p-arty-xl-night-op

7 Lokale Helden luisteren P()Arty XL Night op

Zoals aangekondigd heeft dus morgenavond (P)Arty XL Night plaats, een evenement waarvoor jeugd Heusden-Zolder en het Sint-Franciscuscollege de handen in elkaar slaan. Het is meteen ook het plaatselijke luik van Lokale Helden, waarbij in heel Vlaanderen muzikaal talent op het podium staat. Er treden liefst 7 muzikale acts op. Miss Blueberry bijt de spits af, Twintigers met (…) Lees het hele bericht

botsing-aan-versmalling-sluisbamd

Botsing aan versmalling Sluisbamd

Aan de wegversmalling in de Sluisbamd zijn vanavond twee auto's gebotst. Aan de versmalling geldt een voorrangsregeling maar beide auto's reden er samen door en botsten. Ze raakten beide beschadigd en één van de bestuurders was licht gewond. Het is overigens niet de eerste botsing op die plaats.

idm-superbike-zorgt-voor-top-motorenweekend

IDM Superbike zorgt voor top motorenweekend

Op 15, 16 en 17 mei strijkt de Superbike IDM neer op Circuit Zolder. Het internationale Duits kampioenschap brengt niet alleen toprijders van verschillende merken mee, maar ook een reeks andere kampioenschappen mee van standaard motoren, Superstock 1000, Supersport 600 over de indrukwekkende sidecars tot de hoofdklasse, de Superbike zelf. "BMW, Ducati, Kawasaki, Yamaha en Honda zijn allemaal vertegenwoordigd in de topklasse. Daarbij ook het Belgische Van Zon-Remeha-BMW team, met (…) Lees het hele bericht

tweede-meylandtloop-komt-eraan

Tweede Meylandtloop komt eraan

Op zondagochtend 17 mei organiseert Atletiekclub Meylandt haar tweede Meylandtjogging. Daarvoor is een mooi parcours uitgestippeld door de Vallei van de Mangelbeek. Start en aankomst liggen aan de Jogem. Om 10 uur start de karamellenloop voor de kleuters (gratis), om 10u05 de jogging over 4,5 km (€ 6), meteen gevolgd door de 600 meter (1ste tot 3de leerjaar, € 1) en de 880 meter (4de tot 6de leerjaar). Om 10u45 klinkt het startschot voor de jogging over 9,2 km (€ 6). Wie voor 13 mei inschrijft voor de lange afstanden, betaalt € 5. Alle info bij Marc Hermans, 0495 69 73 14 of www.meylandtac.be. (foto Davy Neuteleers)

mars-voor-wereldwaterdag

Mars voor Wereldwaterdag

Zowat 300 leerlingen van De Brug - gekleed in het blauw - hielden vandaag een mars voor Wereldwaterdag. Ze hadden spandoeken, slogans en zelfs waterdragers bij zich, als symbool voor 18 miljoen kinderen die dagelijks kilometers moeten lopen voor drinkbaar water. De leerlingen stapten via De Guido Gezellelaan naar De Veen, na een tussenstop ging het via Kapelstraat terug naar school. Daar zongen ze het waterlied voor hun ouders die ondertussen een bekertje water nuttigden. Tenslotte vormden de leerlingen in het groot het woord 'Water'. (foto's Gust Put)

doorprikt-de-post-de-pest-en-de-pers

DOORPRIKT: De Post, de pest en de pers

De Post hield gisteren een openingsreceptie voor het nieuwe kantoor in de Guido Gezellelaan. De burgemeester knipte er zowaar het lint door en ook andere gemeentebestuurders stonden er vrolijk met het glas in de hand. De voorbije maanden werd de post nog zwaar op de korrel genomen zowel op de gemeenteraad als daarbuiten, omdat de vestiging van het nieuwe kantoor zonder overleg met gemeente, politie, Wegen en Verkeer, ... was gebeurd. Maar die ongenoegens zijn gisteren blijkbaar samen met de broodjes (…) Lees het hele bericht

paul-boutsen-een-andere-kijk-op-oekraine

Paul Boutsen: Een andere kijk op Oekraïne

De website DeWereldMorgen.be publiceert een uitvoerig interview met Paul Boutsen uit Berkenbos. Paul is sinds jaar en dag aan het werk als opbouwwerker in de mijnstreek. Hij zoekt mee naar opportuniteiten in de economische reconversie en nieuwe invullingen van oude mijngebouwen. Dat bracht hem ook al in heel wat andere Europese landen. Zeker met Oekraïne onderhoudt Paul nauwe contacten, hij bezocht het land al een 15-tal keer. Over de socio-politieke situatie en de verhoudingen in Oekraïne hangt hij in het interview met DeWereldMorgen.be een heel ander beeld op dan de verhalen die we doorgaans lezen en zien. De moeite waard. (foto DeWereldMorgen.be)

het-benin-verhaal-van-an-en-maarten

Het Benin-verhaal van An en Maarten

In de bibliotheek vertelden An Kindermans en Maarten Verlinden gisteravond enthousiast over hun Benin Classic-fietstocht. Daarbij hebben ze de aanloop ingezet naar het volgende project: de Sulawesi-Classic in 2016, om in Indonesië een mountainbike-ervaring op te doen. Op 2 augustus organiseren ze alvast een uitdagende mountainbiketocht door Heusden-Zolder en Lummen. Op 3 oktober heeft de tweede editie van de Sulawesi-quiz door, een pittige algemene kennis-quiz. Later volgen nog een debatavond en filmvoorstelling, alles ten voordele van de projecten van Vredeseilanden. Sponsoren kan ook op BE64 0000 0000 5252 met mededeling Sulawesi-Classic 2016: Maarten Verlinden en An Kindermans. (foto Wouter Verlinden)

meer-groenbeheer-rond-circuit-zolder

Meer groenbeheer rond Circuit Zolder

De komende periode wordt nog meer aandacht besteed aan het natuurbeheer binnen, maar vooral rond Circuit Zolder. Aan de kant van het Herderspad zijn de oude dennenbomen het afgelopen jaar al sterk uitgedund. En ook aan de kant van de Kerkstraat zullen de komende periode nog oude bomen worden afgezaagd. Bij de voorbije stormen zijn al vrij veel bomen gesneuveld. De taluds rond de omloop en het BMX-circuit, die er nu kaal bij staan, zullen beplant worden met streekeigen planten. Nu al (…) Lees het hele bericht

het-weer-zachter-in-het-weekend

Het weer: zachter in het weekend

Koele maritiem polaire lucht stroomt over onze streken en houdt het kwik aan de lage kant. Bovendien is de lucht gestoord en zijn de neerslagkansen vrij hoog. In het weekend wordt het zachter, maar de kans op regen blijft hoog.
Morgen zijn er brede opklaringen in de ochtend. De wolken nemen echter gestaag toe en in de loop van de latere namiddag komen er enkele buien vanuit het zuidwesten opzetten. Vooral in de avond zijn er geregeld buien. De maxima liggen rond 14 graden.
Donderdag is (…) Lees het hele bericht

1000-boete-voor-rijden-met-rode-diesel

€ 1000 boete voor rijden met rode diesel

De politie hield snelheidscontroles op wegen waar ongevallen gebeuren. In OLV-straat reden 22 op 396 bestuurders te snel. In de Beringersteenweg hielden 61 bestuurders op 377 zich niet aan de 70 km/u-beperking. In Wendelenhof werd één langparkeerder beboet. Tijdens een gecoördineerde actie met Douane & Accijnzen plukte de politie 3 bestuurders uit het verkeer die positief bliezen. 2 rijbewijzen zijn meteen ingetrokken. Voorts waren er overtredingen wegens vervallen (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-28-april-2015

Vandaag gezien

De bosanemoontjes staan in volle bloei in de Bolderbergse natuur. (foto's Jan Leijskens)

nieuw-kleedje-voor-bolderbergse-tripel

Nieuw kleedje voor Bolderbergse Tripel

Louis Hauquier heeft de Bolderbergse Tripel een nieuw kleedje aangemeten. De smaak is onveranderd gebleven en Louis noemt het nog altijd een blondje dat pit geeft aan uw/zijn leven.

ziekenhuis-in-nepal-bleef-onbeschadigd

Ziekenhuis in Nepal bleef onbeschadigd

Pas enkele weken geleden werd in Heusden-Zolder een eetdag gehouden voor het Himalyan Care Hands ziekenhuis in Maniapokhari in Nepal. En nu kregen de inwoners met de verschrikkelijke aardbevingen te maken. Maar Luc Reynders en Christine Lemmens hebben zopas goed nieuws ontvangen: het ziekenhuis is onbeschadigd en er geen berichten van slachtoffers onder de medewerkers en hun familie. Ondertussen zijn de Nepalezen al gestart met de wederopbouw van verwoeste buurten, dorpen en steden. (…) Lees het hele bericht

natascha-jacobs-is-belgisch-turnkampioene

Natascha Jacobs is Belgisch turnkampioene

Op het Belgisch kampioenschap AGD B-niveau in Moeskroen traden ook enkele gymnasten van Moed en Volharding aan, die zich door eerdere prestaties hadden geplaatst. En ze lieten zich opmerken! Natascha Jacobs werd Belgisch kampioene in de categorie B+16, Laura Achten eindigde daarin verdienstelijke vierde. Kato Vrancken haalde de 9de plaats in B11, in B13 was Lotte Cruts 10de en tenslotte eindigde Laura Vanmullem 14de in B14-15.

dylan-geybels-is-belgisch-tumblingkampioen

Dylan Geybels is Belgisch tumblingkampioen

Dylan Geybels is de nieuwe Belgische kampioen tumbling bij de junioren 17-18 jaar. Op het BK in West-Vlaanderen sprong hij een schitterende reeks en vestigde met 66,1 punten een nieuw juniorenrecord. Eerder werd Dylan ook al tweede op het Vlaams kampioenschap en was daarmee al zeker van deelneming aan het WAGC, het WK voor de jeugd later dit jaar in Denemarken. Hij is aangesloten bij Klimop TR Merksem.

benefiet-supersam-een-schot-in-de-roos

Benefiet SuperSam een schot in de roos

Op Facebook regent het reacties op de benefiet SuperSam afgelopen weekend in de sporthal van Bolderberg. Aanleiding was de 16de verjaardag die Sam Vanhees zou gevierd hebben, ware het niet dat hij in augustus vorig jaar de ongelijke strijd tegen kanker verloor. Sam was – net als zijn papa – een muziekliefhebber en dus werd heel het event één groot muzikaal eerbetoon, met een goed doel: geld inzamelen voor vzw De Kleine Prins. De benefiet bracht zeker heel wat in het bakje, maar iedereen kan De Kleine Prins altijd steunen. En in Bolderberg hebben ze wellicht een mooie traditie ingezet. (foto Lieven Leemans)

vandaag-gezien-27-april-2015

Vandaag gezien

De alpensalamander kijkt recht in de lens van Jan Leijskens.

zilver-en-brons-voor-joney-houben

Zilver en brons voor Joney Houben

Op het Belgisch kampioenschap trampoline in Petegem-aan-de-Leie won Joney Houben de zilveren medaille bij het individueel springen, niveau A categorie 13-14 jaar jongens. Hij leverde meteen zijn beste prestatie van het seizoen. Daarnaast behaalde Joney samen met clubgenoot Jarne Windels brons in het synchroon springen, goed ook voor een kwalificatie voor het WK voor jongeren, eind dit jaar in Odense Denemarken. Eerder behaalden beide jongens ook al hun individuele limiet.

geslaagd-concert-voor-vzw-dakbhanga

Geslaagd concert voor vzw Dakbhanga

De vzw Dakbhanga heeft het afgelopen weekend een succesvol concert georganiseerd. De opkomst was goed, en het vocaal ensemble F:e-m il, onder leiding van Nadia Loenders gaf een schitterend concert. Er waren opvallende performances van de jonge harpiste Roos Bex, Fran de Cock op viool en Frans Schockaert die het geheel op piano begeleidde. De avond leverde alleszins eens steuntje op voor de schooltjes in Bangladesh. Ook tijdens het jaar kun je de vzw Dakbhanga steunen. (foto’s Jan Theuwissen)

politie-flitst-264-overtreders

Politie flitst 264 overtreders

De politie hield snelheidscontroles na klachten van buurtbewoners. In de Geenrijt reden 19 van 62 gecontroleerde bestuurders te snel. Eén overtreder krijgt een bijkomende boete van € 110 wegens gsm'en aan het stuur. Op de Beringersteenweg werden 560 auto’s gecontroleerd, 74 reden sneller dan 70 km/u. In de Kanaalweg zijn bij 2 snelheidsmetingen 34 op 611 bestuurders betrapt. In de Westlaan lapten liefst 75 op 228 de 50 (…) Lees het hele bericht

infrabel-gaat-aantal-sporen-vernieuwen

Infrabel gaat aantal sporen vernieuwen

Op de parking van het kerkhof in Heusden staat een hele installatie met werfkeet klaar en langs de spoorweg liggen betonnen steunbalken. Infrabel gaat er in de loop van mei werken, dan wordt over het hele traject tussen Mol en Hasselt een aantal sporen vernieuwd. Die werkzaamheden zullen 's nachts gebeuren.

4-gebedshuizen-openen-deuren

4 gebedshuizen openen deuren

Volgende zondag 3 mei heeft de traditionele open gebedshuizendag plaats, waarbij je kerken en moskeeën kunt bezoeken. Liefst 11 Limburgse gemeenten nemen deel, in Heusden-Zolder zetten 4 gebedshuizen de deuren open. Het begint om 9 uur in de Sultan Ahmet moskee met een optreden van muziekgroepen en een multicultureel ontbijt. Omstreeks 11u30 wordt een geleid bezoek gebracht aan de Sultan Ahmet moskee en het Sint-Barbarabeeld daar vlakbij. Ontbijt en groepsbezoek zijn gratis, maar voor 30 april inschrijven via 011 80 80 86 of welzijn.lokale.economie [!] heusden-zolder.be. De geopende gebedshuizen zijn: Selimiye moskee, Valentinusstraat 61 (14-18 uur), Sint-Vincentiuskerk Zolder-Centrum, Dorpsstraat (15-16 uur), Sultan Ahmet moskee, Pastoor Paquaylaan 77 (12-18 uur) en Taoubat moskee, Pastoor Paquaylaan 157 (14-18 uur).

mijlpaal-kristof-vrancken-en-patrick-ceyssens

Mijlpaal: Kristof Vrancken en Patrick Ceyssens

Zondag 3 mei opent in De Mijlpaal alweer de volgende expo. 'Image Talks' #3, brengt werk van Kristof Vrancken en Patrick Ceyssens. “Eddy, Harry, ...” is een gezamenlijk onderzoek en projectenreeks van Kristof Vrancken en Patrick Ceyssens. Het is een verkenning van de Limburgse beeldtaal, een zoektocht naar oude beelden, geluiden, impressies, herinneringen maar tegelijk een constructie van tekens en experimenten. Patrick (…) Lees het hele bericht

aftellen-naar-p-arty-xl-night

Aftellen naar (P)Arty XL Night

Donderdag 30 april slaan het Sint-Franciscuscollege en cultuurcentrum Muze de handen in elkaar voor de organisatie van (P)Arty XL Night. Dat is een fusie-concept van de reünieavond van het college en het artiestiek evenement (P)Arty van het team jeugd. Dit jaar staan er maar liefst 7 beloftevolle jonge bands en artiesten uit Heusden-Zolder op het podium, daarover later deze week meer. Zij treden op in het kader van de nationale actie 'Lokale Helden', die jong talent van eigen bodem een podium geeft. Het eerste deel van de avond (19-23 uur) bevat een receptie, de optredens, creatieve workshops van Bitbusters, Stoorzender, Impulse, Villa Basta en Kunstverkennend Wild. Daarna wordt de aftrap gegeven voor de XL Party met als hoofdact DJ Ward. De toegang is gratis. Meer info of bevestigen op http://xlnight.sfc.be.

gemeenteraad-bekijkt-commercieel-plan

Gemeenteraad bekijkt commercieel plan

Volgende week maandag om 19 uur komt de verenigde gemeenteraadscommissie samen, die bestaat uit de voltallige gemeenteraad. Op de agenda 1 punt, namelijk de toelichting van het strategisch-commercieel plan door het bureau Idea Consult. De vergadering is ook voor het publiek toegankelijk.

doorprikt-verdieping-is-maar-een-tussenstop

DOORPRIKT: Verdieping is maar een tussenstop

Heusden-Zolder beleefde een feestelijk weekend met de opening van CVO De Verdieping en erfgoedwandeling ZLDR Luchtfabriek. Een gigantische restauratie-operatie maakt daarmee een tussenstop, maar ’t is nog niet gedaan op De Schacht, want nu moet Muze nog onderdak krijgen, er is de erfenis van het Centraal Magazijn en de afbladderende schachtbok van de LRM heeft nog geen bestemming. En de restauratie van De Verdieping heeft al veel gekost aan de gemeente, provincie, (…) Lees het hele bericht

150-bezoekers-voor-museumwerking

150 bezoekers voor museumwerking

Ook de museumwerking van Circuit Zolder nam deel aan de Erfgoeddag. Vanmorgen nam het daar een trage start, maar na de middag mochten de vrijwilligers toch heel wat belangstellenden verwelkomen. Het zullen er zeker om en bij de 150 geweest zijn die nog wat beelden en anekdotes uit vervlogen circuittijden wilden meepikken, niet alleen over de autosport maar ook over het wielergebeuren. (foto’s Yves Maex)

spanning-troef-tijdens-speedway-kampioenschap

Spanning troef tijdens speedway kampioenschap

Ondanks het mindere weer en het feit dat de Belgen nauwelijks nog aanwezig zijn in het speedwaygebeuren, was er toch behoorlijk wat volk naar Helzold afgezakt voor het Helzold Speedway Kampioenschap. Maar met het internationale deelnemersveld was er dan ook voldoende spektakel en sensatie gegarandeerd. De rijders deden hun best om buiten spannende races ook show te bieden, wat nog ondersteund werd door de ’wedstrijddirecteur’ in goeden doen en cheergirls langs de piste. Bij de nationalen werd het een volledig Nederlands podium met Mark Helmhout, voor Dave Meijerink en Kelvin Bos. Bij de internationalen ging de zege in de finale naar de Australiër  Kozza Smith voor de Oostenrijker Daniel Gappmaier en de Deen Mikkel Salomonsen.
 (meer foto’s van Stephan Volders)

verwennerij-voor-jazzliefhebbers

Verwennerij voor jazzliefhebbers

Jazzliefhebbers konden een hele middag en vooravond terecht in het café en de schouwburg van Muze want daar had de tweede editie van de Luca Jazz Night plaats. Samen met de Luca School of Arts, werden verschillende combo’s en uitstekende jazzmuzikanten samengebracht en zij serveerden voor de liefhebbers erg gevarieerde jazzprogramma’s. (foto’s Ria De Clerck)
 (meer op Aftermuzeclip)

wesley-joris-12de-plaats-in-mexico

Wesley Joris: 12de plaats in Mexico

Wesley Joris is op zijn allereerste Grand Prix in Mexico 12de geworden op 7 minuten van de winnaar. Hij zwom de 15 km in 2 uur en 55 minuten. De Grand Prix in Cozumel is de zwaarste in zijn soort door de sterke stroming. Wesley is dan ook erg tevreden met dit schitterende debuut, vooral ook omdat hij met zijn 18 jaar een groentje is tussen de grote mannen. Maar de eerste 10 km was hij iets te gretig vertrokken waardoor hij moest inboeten en zelfs even dacht aan opgeven. Maar met alle (…) Lees het hele bericht

dorpsgenoot-bestolen-in-brussel

Dorpsgenoot bestolen in Brussel

Een inwoner van De Bloken is in Brussel het slachtoffer geworden van een diefstal. Hij was op weg naar het station Brussel-Noord toen hij door twee mannen van zijn portefeuille werd beroofd.

mooie-school-met-moderne-uitrusting

Mooie school met moderne uitrusting

Veel geïnteresseerden bezochten ook het nieuwe gebouw van het CVO, zowel gisteren als vandaag. Het passief gebouw is dan ook modern, licht en erg functioneel. De klassen zijn groot en goed uitgerust, zowel met de nieuwste computers, naaimachines, keukeninstallaties als fotoapparatuur. Ook de cafetaria is een enorme vooruitgang ten opzichte van vroeger. De open leerruimte is prachtige ontmoetings- en studeerlocatie met uitzicht over ZLDR Luchtfabriek. En hoewel de infomomenten voor het volgende schooljaar nog moeten komen, zullen nu ongetwijfeld al heel wat ‘zieltjes’ gewonnen zijn. (meer foto’s)

massale-belangstelling-voor-zldr-luchtfabriek

Massale belangstelling voor ZLDR Luchtfabriek

Bij het afsluiten van de opendeur in ZLDER Luchtfabriek en CVO De Verdieping wordt het bezoekersaantal over de twee dagen op 5.000 tot 6.000 geschat. Gisteren waren er ruim 1500 bezoekers alleen al voor de school. Oorspronkelijk waren er om het uur rondleidingen voorzien, maar dat moest al snel om het half uur worden. De gidsen hadden de handen vol, en konden rekenen op een erg geïnteresseerd publiek. Eerst trokken ze rond met groepen van 20, maar dat moest nadien verdubbeld worden. Heel wat (…) Lees het hele bericht

inzetten-op-congres-en-zakentoerisme

'Inzetten op congres- en zakentoerisme'

In De Verdieping is vandaag het nieuwe toeristische seizoen geopend, mooi op de grens tussen het nieuwe CVO en ZLDR Luchtfabriek de nieuwe attractie van de gemeente. Schepen van toerisme Jeanne Gijsen-Prikken onderstreepte in haar openingstoespraak dat de verwachtingen naar de erfgoedwandeling in het voormalige ophaalgebouw hooggespannen zijn. Binnenkort komt er nog de digitale gids ZLDR Smaakvol bij. Op dit moment is al 40 % van het toerisme in Heusden-Zolder zakentoerisme. Het (…) Lees het hele bericht

aanschuiven-voor-de-open-schooldag-van-sfc

Aanschuiven voor de open schooldag van SFC

Het Sint-Franciscuscollege hield vandaag zijn traditionele open schooldag en het was letterlijk aanschuiven aan de ingang. Honderden 12-jarigen waren samen met hun ouders naar de campus Berkenbos afgezakt om er kennis te maken met het aanbod van hun mogelijk toekomstige school. En ondanks de vier bouwwerven en beperkte parkeermogelijkheden vond iedereen moeiteloos de weg. Ze kregen allemaal een uitgebreide individueel begeleide rondleiding, werden verwelkomd door de directeur en konden praten met leerkrachten en leerlingen. Ook op het programma demonstraties en enkele leuke optredens. Aan het eind van de dag stonden al heel wat namen op de inschrijvingslijst. (meer foto’s van Patrick Daniëls)

20-communicantjes-in-eversel

20 communicantjes in Eversel

In Eversel had vandaag de viering voor de eerste communie plaats. Daar mochten liefst 20 communicantjes en hun familie feest vieren. (foto Rudi Rykers)

vrijheid-overtroeft-genk

Vrijheid overtroeft Genk

In de eindronde van de derde provinciale met het oog op promotie naar tweede heeft Vrijheid Zolder een verschroeiende start genomen. Het won met 0-4 bij Genk VV. Dat zou van de terugwedstrijd een formaliteit moeten maken, die wordt nu woensdag om 19 uur in Zolder gespeeld.

alle-reuzen-voor-het-eerst-samen

Alle reuzen voor het eerst samen

De Erfgoeddag in Museum Woutershof heeft een trage start genomen vanmorgen. Nochtans loont het de moeite om even langs te gaan, want voor het eerst zijn alle reuzen van Heusden-Zolder en omgeving verzameld. De reus Lambert Hoelen staat er in volle glorie, vergezeld van Tyl Uylenspiegel van het Hageland die tegenwoordig ook in Heusden-Zolder woont, en de Putheks. Daarnaast staan er ook nog verschillende reuzenkoppen: die van Jef Slam en Trees Turf van Heusden die pas opnieuw zijn gemaakt door de academie en waarvan het de bedoeling is dat ze er nog lijven bijkrijgen, die van Mie Bessem en Jef Breem van Zolder, en ook de reuzenkoppen van Koersel zijn er zeer uitzonderlijk te zien. Verschillende reuzengildeleden lopen er in volle ornaat rond. UPDATE Uiteindelijk zijn zowat 100 bezoekers geteld.
(meer foto’s)

garageverkoop-viversel-op-volle-toeren

Garageverkoop Viversel op volle toeren

De garageverkopen zitten tegenwoordig erg in de lift. Meestal steken buurtbewoners of enkele straten de koppen bij elkaar om een weekend lang hun spullen die ze niet meer nodig hebben te koop aan te bieden in de garage, op de inrit of in de voortuin. In Viversel doen ze het vandaag allemaal samen, in elke straat kun je al sinds vanochtend vroeg gaan rondneuzen en daar kwam al behoorlijk wat volk op af. De garageverkoop duurt nog tot 15 uur. (foto’s Lode Beylemans)

al-veel-muzetickets-de-deur-uit

Al veel Muzetickets de deur uit

Vanaf 9 uur zondagmorgen was het al behoorlijk druk in de foyer van Muze. Daar was het ticket day, de start van de voorverkoop voor het seizoen 2015-2016. Er daagden een kleine 200 cultuurliefhebbers op die zich gretig op de tickets en abonnementen storten. Het programma is er dan ook eentje om mee uit te pakken met kleppers als Milow, Bart Peeters, Daan, Kommil Foo, ... om maar enkelen te noemen. (foto’s Frans Morawski)

vck-kon-geen-vuist-maken

VCK kon geen vuist maken

In een eindeseizoensmatch had volleybalclub VCK Bolderberg niet veel meer in petto om een gedreven Wara Genk B te bedreigen. Het was drie sets lang op achtervolgen aangewezen met een logische 3-0 als resultaat. Setstanden: 25-18, 25-21, 25-17

kermis-in-t-dorp

Kermis in 't dorp

De foor in Zolder-Centrum is dus zaterdag geopend en al bij al zijn de weersomstandigheden op deze eerste kermisdag nog best meegevallen. Het Heldenplein staat bomvol attracties. Ook morgen en maandag is 't nog volop kermis in Zolder.

handelaars-brengen-stijlvolle-kermisopening

Handelaars brengen stijlvolle kermisopening

Met een stijlvolle receptie in een VIP-tent hebben de Verenigde Handelaars Zolder zaterdagavond op hun manier Zolder-kermis geopend. Ondervoorzitter Eric Fisette verwelkomde het gezelschap en presenteerde het openingsgebeuren als één van de exponenten van de dynamiek die de Zolderse handelaarsvereniging aan de dag legt. Daar sloot ook schepen van middenstand Jeanne Gijsen-Prikken zich bij aan en ze liet uitschijnen dat ze echt wel tevreden is over de manier waarop de (…) Lees het hele bericht

27-vormelingen-in-bolderberg

27 vormelingen in Bolderberg

In Boekt heeft ieder jaar de vormselviering van de kinderen van Bolderberg plaats. De viering werd vandaag voorgegaan door vicaris-generaal Jaak Janssen. De vormelingen zijn Jessica Tielens, Lucas Beerten, Nelle Venken, Thibaut Bosmans, Jobbe Houbrechts, Daan Baert, Iza Crolla, Daniël Gorremans, Giel Swennen, Warre Poesen, Krijn Moons, Sander Leenaers, Floreaan Bijnens, Quinten Hulsmans, Evelien Indeherberg, Olivia Hertoghe, Rosalien Roussard, Ella Hermans, Britt De Cock, Lieselotte (…) Lees het hele bericht

de-kluis-zonder-gorillas-in-de-mist

De kluis zonder gorillas in de mist

Het lijken wel taferelen uit de film 'Gorilla's in the mist' en toch is het gewoon een lente-ochtend op de kluis in Bolderberg door de lens van Jan Leijskens.

vandaag-gezien-25-april-2015

Vandaag gezien

In Bolderberg staat de gevlekte aronskelk in bloei. De knollen van de plant zijn eetbaar, de bloem zelf is giftig maar aftreksels worden soms wel gebruikt tegen bepaalde kwaaltjes. (foto Roger Convents)

botsing-in-de-bieststraat-1

Botsing in de Bieststraat

In de Bieststraat zijn even over 9 uur vanmorgen twee auto’s gebotst. Het ging om een kopstaart-aanrijding. Daarbij viel een gewonde.

laat-tegendoelpunt-voor-si

Laat tegendoelpunt voor SI

Spanning troef in het zaalvoetbal gisteravond, waar SI Heusden-Zolder tot op 26 seconden voor tijd met 4-5 leidde in Grace-Hollogne. Toen viel evenwel een tegendoelpunt en werd het alsnog een 5-5 gelijkspel. Het team eindigt het seizoen op een mooie vierde plaats. De beloften wonnen gisteravond met 2-8 en eindigen de competitie als derde.

partnersteden-bezoeken-jarige-academie

Partnersteden bezoeken jarige academie

Op dit drukke evenementenweekend, is ook een uitgebreide delegatie uit de verschillende partnersteden op bezoek. Vanochtend werden ze door het gemeentebestuur en het Verbroederingscomité ontvangen in het kasteel Meylandt, geen toeval natuurlijk omdat zowel de gemeentelijke academie als het kasteel zelf een jubileum vieren. De delegatie van Brilon had een gepast geschenk bij, een kunstboek met het verzameld werk van een bekende kunstenaar uit Brilon, dat mocht burgemeester Mario Borremans (…) Lees het hele bericht

de-patron-is-nieuwe-jeugdhuis-van-zolder

De Patron is nieuwe jeugdhuis van Zolder

Zolder-Centrum heeft opnieuw een jeugdhuis: De Patron heeft gisteravond aan de Jogem de deuren geopend. Daarmee worden vroegere tradities zoals in Kabas en Het Raster terug opgenomen. De jongeren namen de afgelopen periode zelf de touwtjes in handen en begonnen te timmeren, schilderen, … kortom, een eigen staaltje van binnenhuisinrichting. Vrijdagavond was het dan zover en werden met een feestje de deuren van De Patron geopend. Burgemeester Mario Borremans en schepen van jeugd Funda Oru kwamen de jongeren alvast een hart onder de riem steken.

de-kijk-van-richie-140

De kijk van Richie

De politie hield een min of meer boetevrije week.

het-weer-wisselvallig-en-kouder

Het weer: wisselvallig en kouder

Depressies en storingen veroveren ons land en brengen dit weekend een grote weersverandering met zich mee. De neerslagkansen worden een stuk hoger en het kwik komt minder hoog uit. Na het weekend wordt het gevoelig kouder.
Vandaag zorgt een storing voor langdurige regenval in de ochtend. Na de middag volgen er droge perioden, maar die worden afgewisseld door enkele plaatselijke buien. Het kwik bereikt 17 graden en er staat een zwakke wind.
Morgen is het droog in de ochtend, maar nadien (…) Lees het hele bericht

ans-en-wilma-gestrand

Ans en Wilma gestrand

Het Paleis speelde de jeugdvoorstelling 'Ans en Wilma gestrand' in de Muzeschouwburg. (foto Lenscollectief)

zondag-heel-wat-reuzen-in-woutershof

Zondag heel wat reuzen in Woutershof

Zoals eerder gemeld, speelt de Erfgoeddag in Heusden-Zolder zich zondag op 3 fronten af: in het museum van Circuit Zolder, in ZLDR Luchtfabriek – De Verdieping – en in museum Woutershof waar de reuzen centraal staan. En het wordt daar de moeite zondag tussen 10 en 18 uur. Niet alleen zijn er de Bolderbergse reus Lambert Hoelen en de Putheks van Berkenbos. De hoofden van de Zolderse reuzen Mie Bessem en Jef Breem worden getoond en ook de hoofden van de Heusdense (…) Lees het hele bericht

een-dag-van-zeldzame-dieren-2

Een dag van zeldzame dieren (2)

De neushoornkever zie je ook niet zo vaak, maar vanavond ging hij letterlijk op café, te gast bij café Nieuw Bolderberg. (foto Lore Joris)

een-dag-van-zeldzame-dieren-1

Een dag van zeldzame dieren (1)

Door het warme weer dook bij Marcel Gybels vandaag de steenvlieg op, die wel eens als een eendagsvlieg wordt omschreven, maar zich eveneens snel voortplant.

cvo-de-verdieping-is-een-voorbeeld-voor-vlaanderen

CVO De Verdieping is een voorbeeld voor Vlaanderen

Veel volk vanavond voor de officiële opening van De Verdieping, het vroegere ophaalmachinegebouw. Daarin zijn nu het Centrum voor Volwassenonderwijs De Verdieping en de erfgoedwandeling ZLDR Luchtfabriek ondergebracht. Daarvoor zij de afgelopen jaren gigantische restauratiewerkzaamheden en investeringen uitgevoerd. Dat benadrukte ook burgemeester Mario Borremans: “Het gaat om een investering van meer dan 25 miljoen euro waarbij de gemeente kon rekenen op subsidies van heel wat (…) Lees het hele bericht

fietser-gewond-6

Fietser gewond

Rond twintig voor drie vanmiddag is ter hoogte van het Rond Punt een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte gewond en is met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.

inbraakpoging-in-guldensporenlaan

Inbraakpoging in Guldensporenlaan

In de Guldensporenlaan is gisteravond een inbraakpoging vastgesteld. Rond 20 uur ontdekte de bewoonster dat de omheining van haar huis was doorgeknipt. Maar er was niemand in de woning binnen geraakt.

handelaars-openen-zolder-kermis

Handelaars openen Zolder-kermis

De tijd dat de gemeente mee de opening van de hoofdkermissen ondersteunde en financierde ligt ondertussen achter de rug. Maar vorig jaar bleven de handelaars al niet bij de pakken zitten, en dit jaar is dat niet anders. Dit weekend is het Zolder-kermis. Morgenavond wordt die geopend door Verenigde Handelaars Zolder. Het publiek is er vanaf 20 uur welkom in de feesttent ter hoogte van ‘t Kuipke. Daar zorgt de coverband No Sweat voor de muzikale omlijsting en gegarandeerde ambiance, een evenement van de VHZ samen met ’t Kuipke. De kermis zelf loopt nog zaterdagavond, zondag en maandag.

grootouders-en-kleuters-op-wandel

Grootouders en kleuters op wandel

In het kader van het MOS-jaarthema mobiliteit organiseerde de school De Springplank vandaag een grootouderslentewandeling met als thema 'horen, zien, ruiken en proeven'. De grootouders wandelden onder een stralende zon een parcours samen met kleuter in de Everselse bossen. De kleuters hadden vooraf de wegwijzers gemaakt en onderweg waren er stopmomenten om te genieten van het bos. Op school hadden ouders en oudervereniging een traktatie voorbereid met drank en fruit en nadien was het spelen geblazen. (meer foto’s)

f-e-m-il-zingt-morgen-voor-dakgbanga

F:e-m@il zingt morgen voor Dakgbanga

Morgenavond om 20 uur organiseert de vzw Dakbhanga haar jaarlijkse ‘Benefiet voor Dakbhanga’ in het Kuipershof. Op de affiche staat een optreden van F:e-m [!] il, een eigentijds vocaal ensemble met een 25-tal vrouwenstemmen uit Limburg, onder leiding van dirigente Nadia Loenders. Ze brengen klassieke en populaire koormuziek met eigen muzikale begeleiding. In de zaal verneem je alles over het project en er staat een leuke hebbedingetjeswinkel. Dank zij de vzw Dakbhanga kunnen 500 kinderen naar school gaan in een vergeten hoekje in het zuiden van Bangladesh. Het project werd op gang gebracht door de Heusdense Rita Meynen en is nu volledig in handen van de Bengalen – een managementteam en oudercomités - die geld en professionele ondersteuning krijgen van de vzw. Kaarten € 10, € 8 (vvk), info [!] dakbhanga.be of 011 42 72 05

speedwayseizoen-opent-op-nieuw-gravel

Speedwayseizoen opent op nieuw gravel

Nu zondag opent het Belgische speedwayseizoen met het Helzold Speedway Kampioenschap. En daar wordt naar uitgekeken want Speedwayclub Helzold heeft zwaar geïnvesteerd in nieuw gravel op de piste en huurt ook weer de airfences – veiligheidsomheining – van de Duitse motorbond. Het deelnemersveld mag er wezen met rijders uit 7 verschillende landen die bij de internationalen en de nationalen de strijd met (…) Lees het hele bericht

40-van-de-46-overtreders-in-verkeersklas

40 van de 46 overtreders in verkeersklas

De politie organiseerde 2 verkeersvormingsklassen, één voor -16- en één voor +16-jarigen. De leerlingen waren eerder in overtreding tijdens grootscheepse fietsencontroles in de collegeomgevingen in Berkenbos en Heusden. De meesten reden zonder verlichting of niet op de juiste plaats op de rijbaan. Van de 46 overtreders waren 40 aanwezig in de verkeersles. Het parket zal nu beslissen of de 6 afwezigen strafrechtelijk vervolgd worden.

vandaag-gezien-23-april-2015

Vandaag gezien

Hoewel ze eerder zeldzaam worden, kun je sleutelbloemen nog in de vrije natuur tegenkomen. (foto Jan Leijskens)

feest-in-femma-dorp-eversel

Feest in Femma-dorp Eversel

Femma Eversel hield zijn lentefeest en daarbij kwam ook weer het jaarthema ‘Iedere vrouw beroemd’ naar boven. Femma wil zich immers inzetten voor iedere vrouw, met aandacht voor rechtvaardigheid en solidariteit. Daarom werd een deel van de opbrengst overgemaakt aan Wereldsolidariteit voor de vrouwen in de textielsector. Eversel mag zich nu een echt Femma-dorp noemen want in elke straat wonen één of meerdere Femma-leden. Trouwens, ook Femma-leden uit Berkenbos en Beringen kwamen meevieren. (foto Rita Vanhove)

loopomloop-is-nu-geopend

Loopomloop is nu geopend

Vanavond is de loopomloop Heusden-Zolder officieel geopend. Die heeft zijn startplaats aan de Buitingweg, en sluit daarmee aan bij de Finse piste, de vernieuwde Fit-O-Meter en atletiekstadion De Veen. Voor de uitbouw ervan hebben de dienst sport van de gemeente en de Vlaamse Stuurgroep Loopomlopen samengewerkt. Het personeel van de werkplaats heeft de afgelopen weken enorm veel werk verricht om toestellen en borden te plaatsen en een nieuwe onderlaag aan te brengen. Het atletiekgebeuren valt nu (…) Lees het hele bericht

acv-geeft-5-250-euro-aan-sint-vincentius

ACV geeft 5 250 euro aan Sint-Vincentius

ACV-Limburg wilde met een aantal acties de solidariteit concreet maken, ook binnen de vakbond. Het personeel van ACV West-Limburg bracht € 5.250 samen en liet dit vandaag door een afvaardiging overhandigen aan de Sint-Vincentiusvereniging van Heusden-Zolder. Sint-Vincentius kan het geld goed gebruiken voor de voedselbedelingen en verdeling van tweedehandskleding en materiaal, want de vraag neemt maandelijks nog toe.  (foto Lode Beylemans)

het-verhaal-van-de-benin-fietstocht

Het verhaal van de Benin-fietstocht

An Kindermans en Maarten Verlinden namen eerder dit jaar deel aan de Benin Classic van Vredeseilanden. 10 dagen lang fietsten ze met de mountainbike door het binnenland van Benin, langs kleine dorpen, en boerenorganisaties waar Vredeseilanden mee samenwerkt. Ze organiseerden acties om geld in te zamelen voor de projecten. Van hun avontuur brengen ze op 28 april om 20 uur verslag uit in de bib. Trouwens, je verneemt er al meteen meer over hun volgende uitdaging in 2016: Sulawesi-Classic. De toegang is gratis maar wel zo snel mogelijk inschrijven via bibliotheek.reservaties[!]heusden-zolder.be of 011 80 80 90.

acv-helpt-bij-belastingaangifte

ACV helpt bij belastingaangifte

Vanaf dit jaar zijn er geen zitdagen meer in het gemeentehuis om je aangiftebrief voor de belastingen in te vullen. Het ACV speelt daarop in met zitdagen voor zijn leden. Daar wordt dan meteen de aangifte ingediend via tax-on-web. Daarom moeten de leden hun identiteitskaart en pincode meebrengen. En daarnaast alle nodige documenten zoals inkomstenfiches, aftrekattesten, bewijs voorafbetalingen, belastingbrief vorig jaar, ... De zitdagen zijn donderdag 28 mei en donderdag 4 juni van 9u30-11u30 De Kring Heusden, donderdag 11 juni en 18 juni van 9u30 tot 11u30 Jogem Zolder en donderdag 11 juni van 17 tot 19 uur De Kring Heusden.

vrachtwagen-gekanteld-op-snelweg

Vrachtwagen gekanteld op snelweg

Op de E 314 is een vrachtwagen gekanteld tussen de op- en afrit 27, Circuit Zolder. Dat gebeurde in de richting van Lummen. De rechter rijstrook is er volledig versperd. Dat zorgt voor heel wat verkeershinder die zal blijven duren tot de vrachtwagen is getakeld. Er staat een file. UPDATE Het ongeval gebeurde nadat een aanhangwagen loskwam. Daarop botsten twee vrachtwagens, een kantelde en verloor zijn lading kiezel op de weg. De brandweer en depanagedienst (…) Lees het hele bericht

vermiste-man-is-terug

Vermiste man is terug

Rahim Cansever is weer terecht. Dat heeft de politie laten weten. De man was sinds dinsdag na de middag spoorloos en daarom had het parket gisteren in de vooravond een opsporingsbericht verspreid. Maar nu is hij dus teruggevonden, blijkbaar gezond en wel.

wijken-werken-rond-afval

Wijken werken rond afval

We schreven het al vaak: sluikstorten, zwerfvuil, verkeerd buiten gezet papier of vuilniszakken, ... heel wat inwoners ergeren er zich aan. En voor de gemeente kost de opruiming handenvol geld. En toch blijft het probleem maar aanhouden. Gelukkig gebeuren er ook positieve dingen. Zo wordt de komende weken in de wijken Lindeman, Cité en Halhei intensief gewerkt rond het afvalthema. Er komt een speciale wijkkrant met tips om te sorteren, of om spullen te brengen naar containerpark of (…) Lees het hele bericht

een-sp-r-ookjesachtige-ochtend-op-terlaemen

Een sp(r)ookjesachtige ochtend op Terlaemen

De ochtendnevel dompelde het kasteel, de vijvers van Terlaemen en het hele gebied rond de kluis onder in een sprookjesachtig schijnsel. (foto Roger Convents)

gevederde-liefde

Gevederde liefde

Toegegeven, het heeft iets van voyeurisme, maar in de tuin van Marcel Gybels is iets moois opengebloeid tussen twee botvinken. En je kunt moeilijk de ogen sluiten als de natuur zich van haar eigen voortbestaan verzekert.

opsporingsbericht-voor-rahim-cansever

Opsporingsbericht voor Rahim Cansever

Het parket van Limburg heeft een opsporingsbericht verspreid over Rahim Cansever uit Heusden-Zolder. De man verliet rond 15 uur gisterenmiddag te voet zijn woning in de Rode Kruisstraat 16 en sindsdien is niets meer van hem gehoord of gezien. De man droeg op het moment van zijn vertrek een bruine klassieke herenbroek, een bruine pull en blauwe jas. Hij is 1m68 lang, normaal gebouwd en een licht getaande huidskleur. Rahim Cansever draagt een bril, is kalend en heeft aan de zijkanten zwart kort haar. Hij heeft medische zorgen nodig. Wie hem heeft opgemerkt of zou zien, wordt gevraagd meteen de politie te verwittigen, tel. 101.

brede-interesse-voor-clean-mobility-day

Brede interesse voor Clean Mobility Day

De vijfde Clean Week en de Clean Mobility Day brachten heel wat geïnteresseerde specialisten en bedrijven naar Circuit Zolder die allemaal duurzame mobiliteit een duwtje in de rug willen geven. Directeur Thierry Deflandre benadrukt dat het concept blijft evolueren naar een brede visie op uiteenlopende toepassingen met een zo breed mogelijk publiek. Zo liet Nancy Barthel van Team Ludus Deorum een nieuw fietsronderecord noteren met een speciaal omgebouwde elektrische racefiets, die (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-22-april-2015

Vandaag gezien

Elk jaar weer een charmant product van de lente: de kievitsbloem. (foto Jan Leijskens)

108-genodigden-voor-de-tuimelwagen

108 genodigden voor de tuimelwagen

Samen met de federale politie organiseerde de politie van Heusden-zolder een ‘tuimeldag. Daarbij ging de aandacht naar het belang van de gordeldracht bij ongevallen. De motards plukten 108 bestuurders uit het verkeer die geen gordel droegen. Ze kregen het voorstel om in plaats van de boete van € 110 te betalen in te stappen in de tuimelwagen. De overtreders werden zo geconfronteerd met de mogelijke gevolgen van het niet dragen van de veiligheidsgordel. Ze werden in alle richtingen door elkaar geschud alsof het om een verkeersongeval ging waarbij de wagen over de kop gaat.

de-clean-cars-zijn-weer-bekroond

De Clean Cars zijn weer bekroond

Op Circuit Zolder loopt momenteel de Clean Week en voor de vijfde keer werd daar ook de Clean Car of the Year verkozen. Elke constructeur kon deelnemen met één of meerdere wagens. Die werden onderverdeeld in drie categorieën: Clean City Car, Clean Road Car en Clean Performance Car, voor het eerst werd de “Clean Car Brand of the Year” toegekend, voorbehouden aan merken die minimaal met drie voertuigen aantreden. Die eer viel te beurt aan Mercedes. De jury bestaat uit academici en autojournalisten. Als Clean City Car of the Year kwam Volkswagen e-Golf als eerste uit de bus. Clean Road Car of the Year werd de  Mercedes C300 Bluetec Hybrid. De Model S van Tesla werd tot Clean Performance Car of the Year gekroond. Verder werd de Nissan e-NV200 de Clean Van of the Year en de gespecialiseerd vakjury koos de Scania tot Clean Truck of the Year.  

luca-jazz-night-brengt-veel-muzikanten-naar-muze

Luca Jazz Night brengt veel muzikanten naar Muze

Op zondag 26 april heeft in het Muzecafé en de schouwburg van cultuurcentrum Muze de tweede editie van de Luca Jazz Night plaats, opnieuw een organisatie samen met Luca - School of Arts, het voormalige Lemmensinstituut. Op het programma 3 combo’s en de gereputeerde big band o.l.v. Frank Vaganée (foto David Legrève). Van 15 uur tot 15u30 speelt in het café een ensemble o.l.v. Jos Machtel, muziek van pianist Cedar Walton. Van 15u40 tot 16u10 speelt (…) Lees het hele bericht

college-houdt-open-schooldag

College houdt open schooldag

Het Sint-Franciscuscollege houdt zondag 26 april zijn jaarlijkse open schooldag op campus Berkenbos. Tussen 10 en 17 uur zijn toekomstige leerlingen en hun ouders welkom. Ze kunnen dan de school bezoeken, praten met leerkrachten en begeleiders of met huidige leerlingen. Ook is er een mogelijkheid om in te schrijven voor het volgende schooljaar.

vluchtelingen-ontdekt-in-poolse-vrachtwagen

Vluchtelingen ontdekt in Poolse vrachtwagen

Op de parking langs de E 314 in Heusden-Zolder zijn vanmiddag vier vluchtelingen opgepakt. Ze zaten verstopt in een vrachtwagen met Poolse nummerplaat. Andere mensen hadden op de parking gebonk gehoord in de laadruimte van de vrachtwagen. De verkeerspolitie kwam meteen ter plaatse en ontdekte de vier in de laadruimte. Ze zijn meegenomen voor ondervraging. UPDATE Het blijkt uiteindelijk om vijf vluchtelingen gaan, vermoedelijk uit de regio Afghanistan. Ze probeerden in Engeland te geraken waar de asielprocedure soepeler is

bjorn-winters-niet-langer-n-va-fractievoorzitter

Bjorn Winters niet langer N-VA fractievoorzitter

Bjorn Winters heeft gisteravond tijdens de OCMW-raad aangekondigd dat hij niet langer voorzitter is van de N-VA-fractie in de raad, de N-VA gaat voortaan zonder fractieleider door. Zelf laat hij ondertussen weten dat de functie van fractievoorzitter niets om het lijf heeft, 'en iets dat er niet is, daar kun je ook niet ontslag uit nemen'. Ook volgens OCMW-voorzitter Elke Gijbels is er niets aan de hand en was dit vooraf doorgesproken. "We zijn binnen de OCMW-raad maar een kleine fractie en als Bjorn daarvan niet langer voorzitter wil zijn, dan begrijpen we dat, ook al omdat de voorzittersrol beperkt is. Daarom duiden we ook geen nieuwe aan. Bovendien houden we wekelijks een fractievergadering met onze OCMW- en gemeenteraadsleden samen, in dat overleg komt alles aan bod."

openbaar-vervoer-verstoord

Openbaar vervoer verstoord

Zoals aangekondigd is het openbaar vervoer vanochtend zwaar verstoord door de staking van de ACOD. Er rijden geen treinen van en naar Hasselt. Bij De Lijn zijn globaal twee bussen op de drie uitgereden, maar je moet er toch rekening houden dat de streeklijnen die hier passeren ernstig verstoord zijn en dat heel wat bussen niet komen.  UPDATE Het ziet ernaar dat de postbedeling zo goed als normaal zal verlopen.

het-weer-tot-eind-van-de-week-droog

Het weer: tot eind van de week droog

Hoewel de barometer hoge luchtdruk geeft, kan een zwakke storing over onze streken schuiven en zijn er tijdelijk meer wolkenvelden. Het blijft evenwel droog en het zonnige weer wordt stilaan opnieuw hersteld. Op het einde van de week gaat de luchtdruk stilaan dalen en het warme en zonnige lenteweer wordt afgesloten met klank en lichtspel.
Vandaag zijn er talrijke wolkenvelden en in de ochtend kan er hier en daar mist voorkomen. De bewolking breekt echter stilaan en vooral na de middag is er ook (…) Lees het hele bericht

e-mx-grand-prix-lost-verwachtingen-in

E-MX Grand Prix lost verwachtingen in

Het gebeurt niet zo vaak maar op Circuit Zolder was er vanavond veel gemotoriseerd spektakel zonder dat er lawaai te horen was. Er had de ondertussen traditionele E-MX Race of Champions plaats waarbij bekende motorcrossers het tegen elkaar opnemen op gelijkwaardige elektrische motoren. Geen lawaai en geen vervuiling dus, maar wel snelheid en machines die door de lucht klieven. Tussendoor ook spectaculaire demonstraties en stunts en het publiek kreeg waar voor de moeite, want toegangsgeld moest er niet betaald worden. Jonass Pauls kon niet helemaal onverwacht de overwinning pakken, tweede werd Gilles De Jong en op het derde schavotje mocht Jilani Cambré plaatsnemen. (meer foto’s van Yves Maex)

kwb-ers-zijn-teruggekeerd-met-vele-vragen

KWB-ers zijn teruggekeerd met vele vragen

Ward Ceyssens en zijn KWB-collega’s zijn ondertussen weer op Belgische bodem waar ze bekomen van hun fietsavontuur door Indonesië. Het was bij momenten zwaar, maar heel verrijkend. Ze hebben een prachtig land met gastvrije mensen verkend, maar zitten toch nog met heel wat vragen. Zo zagen ze in heel wat fabrieken mensen hard zien werken aan karige lonen aan producten die voor ons bestemd zijn. Zijn zij en (…) Lees het hele bericht

solofietser-paul-coolen-doet-zijn-verhaal

Solofietser Paul Coolen doet zijn verhaal

Op dinsdag 5 mei om 19u30 geeft Paul Coolen in de bibliotheek een voordracht over ‘Solofietsen van Dubai tot Kathmandu’, een fietstocht die hij begin dit jaar ondernam en die je ook hier kon volgen. Het was een onvoorbereide tocht door de Arabische Emiraten, Oman, India en Nepal. Moslims, Hindoes en Boeddhisten. Arm en rijk. Woestijn en oerwoud … Kortom, een reis van extremen. Bijna 2000 km fietsen en 900 km vervoer. Alleen vlucht, visa, vaccinaties en fietstechnieken (…) Lees het hele bericht

wie-mist-een-wedstrijdduif

Wie mist een wedstrijdduif?

Bij Julien Maebe heeft vanmiddag een reisduif asiel gevraagd. Het gaat om een duif met een gele jaarring en wellicht een wedstrijdring. Wie zijn wedstrijdduif mist, mag mailen naar julienmaebe[!]gmail.com. Ondertussen geniet de vogel van de lokale gastvrijheid.

politie-en-belastingdienst-pakken-overtreders

Politie en belastingdienst pakken overtreders

De politie voerde samen met het Agentschap Vlaamse Belastingdienst (AVB) controles op boorddocumenten en niet-betaalde verkeersbelasting. De ANPR-camera van AVB scande 956 wagens. 18 processen-verbaal zijn opgesteld voor € 9077 achterstallige verkeerstaksen (niet-aangifte Z-kentekenplaat, niet-ingeschreven voertuig…). De politie controleerde op haar beurt 70 wagens. Er zijn 9 overtredingen vastgesteld: niet-verzekerd rijden, geen keuring (2), geen drager van de (…) Lees het hele bericht

nauwelijks-stakers-bij-gemeentebestuur

Nauwelijks stakers bij gemeentebestuur

De staking waartoe de ACOD in de openbare diensten heeft opgeroepen voor morgen, lijkt nauwelijks of weinig gehoor te vinden bij het gemeentepersoneel. Het ziet ernaar uit dat de dienstverlening bij gemeente en OCMW en ook in de gemeenteschool normaal zullen verlopen. De vakbond maakt zich wel sterk dat er geen treinen zullen rijden en dat ook het busvervoer zeer beperkt zal zijn. Pendelaars en scholieren houden daar best rekening mee. Hoe bij de post zal gereageerd worden, is nog niet helemaal duidelijk. Veel zal ook afhangen van de post die geleverd wordt vanuit distributiecentrum Antwerpen X.

louis-cupers-is-al-70-jaar-duivenmelker

Louis Cupers is al 70 jaar duivenmelker

Nu de lente volop in het land is, kunnen ook de duivensportliefhebbers weer volop hun hobby beoefenen. Boektenaar Louis Cupers is in onze contreien één van de meest ervaren spelers want hij is al 70 jaar duivenmelker. Het was overigens geen toeval dat hij in 1945 de duivenmicrobe te pakken kreeg. Tijdens de oorlog had de Duitse bezetter immers verboden om reisduiven te houden, uit vrees dat die zouden ingezet worden om boodschappen over te brengen. Maar in 70 jaar is veel veranderd. (…) Lees het hele bericht

liesbet-willems-zoekt-steun-voor-peru

Liesbet Willems zoekt steun voor Peru

Liesbet Willems is weer een aantal weken thuis in Zolder om wat op adem te komen en vooral geld in te zamelen voor haar werk in Peru. Met steun van Suyana Peru vzw werkt Liesbet al enkele jaren in de sloppenwijk van Villa El Salvador aan de rand van Lima. Samen met lokale hulpverleners biedt ze psychologische hulp aan maar ze geven ook workshops aan leerlingen, leerkrachten en ouders.  En in vakanties zorgt een speelpleinwerking voor een (…) Lees het hele bericht

vrijheid-opent-zondag-in-genk

Vrijheid opent zondag in Genk

Volgend weekend start de eindronde in het provinciale voetbal en dus mag zondag om 15 uur ook Vrijheid Zolder aantreden in de strijd voor een bijkomend stijgersticket naar tweede provinciale, Zolder speelt eerst uit bij Genk VV, woensdag 29 april om 19 uur volgt de terugwedstrijd. Winnaars en verliezers komen nadien terecht in een aparte poule. Pas op 20 mei zit de volledige eindronde erop in derde.

vandaag-gezien-20-april-2015

Vandaag gezien

De toeristen trekken dezer dagen in dichte drommen naar de fruitstreek om de bloesems te bewonderen. Maar ook bij ons staan de bloesems in volle pracht. En daar zijn de werkbijtjes ook erg blij mee. (foto’s Marcel Gybels)

geprobeerd-en-goedgekeurd

Geprobeerd en goedgekeurd

Mooi weer vandaag dus kon het voor de kinderen van Beekbeemden niet snel genoeg gaan om het buitenklasje te testen. En dus werd de eerste picknick daar gehouden, en de infrastructuur is goedgekeurd. De komende week komen alle klassen trouwens op verkenning.

fietsers-gewond-na-botsing

Fietsers gewond na botsing

In de Meylandtlaan zijn om 8 uur vanmorgen twee fietsers gebotst. Ze kwamen beiden ten val en liepen daarbij verwondingen op.

weer-inbrekers-op-pad-5

Weer inbrekers op pad

Er zijn weer inbrekers op pad geweest in Heusden-Zolder. In de Ubbelstraat probeerden ze rond kwart over elf gisteravond een woning binnen te dringen, daarvoor hadden ze een ruit ingeslagen aan de zijkant. In de Sint-Maartenlaan probeerden ze via de deur binnen te dringen, maar dat lukte niet. De deur werd wel beschadigd. En ook in de Processieweg was er een inbraakpoging. Daar werd de achterdeur zo zwaar beschadigd dat ze uit de kader hing.

minister-test-remafstand-op-circuit

Minister test remafstand op circuit

Het zijn vooral mannen en jongeren die snelheidsovertredingen begaan. Dat hebben ze zelf toegegeven in een enquête van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) die vanmiddag is voorgesteld op Circuit Zolder. Samen met het BIVV kwam ook federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant de resultaten voorstellen. De datum is trouwens niet toevallig gekozen, want donderdag staat een nieuwe flitsmarathon gepland. Op een gewone dag worden in ons land gemiddeld 9 (…) Lees het hele bericht

100-politieverordeningen-in-2014

100 politieverordeningen in 2014

De politie van Heusden-Zolder stelde vorig jaar 100 politieverordeningen op. Het gaat om tijdelijke verkeersmaatregelen, aangevraagd aan de gemeente door organisatoren van allerlei activiteiten om zo de verkeersveiligheid te verzekeren tijdens evenementen op de openbare weg. Het gaat om 29 evenementen zoals de jaarlijkse braderie, 25 sportwedstrijden, 24 straatfeesten, 12 kermissen, 3 speelstraten, 3 carnavalsoptochten en 2 nieuwjaarsdrinks. Het gaat om een lichte stijging ten opzichte van 2013 (92) en 2012 (98).

berenhuis-naar-palermo

Berenhuis naar Palermo

Van 19 tot 22 april is één van de medewerkers van Het Berenhuis/ART27 vzw te gast in Palermo voor het Europese partnerschap SMART. Samen met de zogenaamde 2de kansscholen uit Göteborg (Zweden), Limerick (Ierland), Palermo (Italië), Kopenhagen (Denemarken), de Deense Aalborg Universiteit en projectleider Euricon uit Nederland, werken de beren aan een kwaliteitskader voor meetbare resultaten in het informele leren. Er wordt gewerkt aan een systeem waarbij leerresultaten automatisch omgezet worden in verbeterde leerprocessen en trainingsmethodes.

wesley-joris-naar-mexico

Wesley Joris naar Mexico

Het leek de jongste tijd wat stil rond zwemmer Wesley Joris, maar dat blijkt nu alleen maar voor de buitenwereld het geval te zijn. Na het EJK in Kroatië traint hij sinds vorige zomer onder leiding VZF trainer Rik Valcke. Daarvoor moest hij van school veranderen en op kot gaan aan de andere kant van het land: Oostende. Twee maal per dag traint hij nu voor zijn eerste echte openwaterseizoen. Vorige week trad hij uitzonderlijk nog eens aan voor een 1500 meter in een zwembad, op de Memorial Rudi Joris, een wedstrijd genoemd naar zijn papa die twee jaar geleden overleed. Daar toonde Wesley alleszins dat hij heel wat kracht heeft gewonnen. En ondertussen staat zijn koffer klaar om vandaag naar Mexico te vertrekken. Daar neemt hij nu zaterdag deel van de Grand Prix 15 km en de zaterdag nadien aan de World Cup 10 km.

3-attracties-op-erfgoeddag-in-heusden-zolder

3 attracties op Erfgoeddag in Heusden-Zolder

Volgende zondag is het Erfgoeddag en in Heusden-Zolder kun je dan op drie plaatsen gaan kijken. In het Woutershof staat alles in het teken van de heropleving van de reuzencultuur onder het motto 'Van reuzenwieg tot reuzengraf?' In Heusden-Zolder worden de koppen bijeengestoken om te vermijden dat ze verdwijnen: de Kluizenaar, de Putheks, de koppen Jef Turf en Trees Slam, ... ze zijn allemaal te bewonderen van 10 tot 18 uur. 'De Omloop van Terlaemen' is dan weer een (…) Lees het hele bericht

lopers-kunnen-op-de-fiets-naar-huis

Lopers kunnen op de fiets naar huis

Tijdens de ZolderRun wordt ook altijd een tombola georganiseerd waarbij de deelnemers kans maken op tientallen prijzen. De hoofdprijzen zijn een dames- en een herenfiets, die gingen naar Emma Vanoutsel uit Langdorp en Willy Molenmans uit Overpelt. En tegelijk streven de organisatoren er ook naar om wat geld in het laatje van ’t Weyerke te krijgen, dat is voor nadien. (foto Tony Sempels)

ochtendlijke-onderdompeling-in-de-natuurrijkdom

Ochtendlijke onderdompeling in de natuurrijkdom

Limburgs Landschap organiseerde vanochtend vroeg een dauwwandelingen door het natuurgebied Bolderberg, langs de vijvers van Terlaemen en naar het schitterende uitzichtspunt nabij de kluis. Uitzonderlijk werd daarbij ook het kasteeldomein Terlaemen opengezet door jonkheer de Bellefroid. Gids en conservator Karel Borgs troonde een geïnteresseerd gezelschap mee door het rijke gebied en geregeld bleef iedereen met ingehouden adem staan om te kijken of te luisteren naar de verborgen en minder verborgen geheim van de natuur. (meer foto’s van Jan Leijskens)

mustangs-blijven-populaire-wagens

Mustangs blijven populaire wagens

Er is vandaag gigantisch veel volk opgedaagd voor de tweede dag van Mustang Fever. Autoliefhebbers van dichtbij en veraf kwamen massaal de prachtige bolides bewonderen. De echte liefhebbers kwamen uit heel Vlaanderen, Wallonië, Nederland, Duitsland en wellicht nog verder. Ook het aantal Mustangs bleef in de loop van de dag nog verder toestromen zodat niet alleen de Schaapsweg maar ook de omliggende straten volstonden. Een band zorgde ondertussen voor de juiste Amerikaanse sfeer, terwijl vooral (…) Lees het hele bericht

tom-vanderbiesen-wint-voor-eigen-volk

Tom Vanderbiesen wint voor eigen volk

De organisatoren van de ZolderRun konden zich in de handen wrijven want ook de weergoden waren in een atletiekstemming vandaag. Toch kreeg de jogging slechts 18 deelnemers aan de start, overal ondervinden initiatiefnemers trouwens problemen om voor zulke lopen nog veel deelnemers te rekruteren. Anders was het gesteld met de eigenlijke ZolderRun: er waren 107 deelnemers voor de 5 km en 81 voor de 10 km, en die wedstrijdlopers gingen van prille tieners tot heuse tachtigers. Ieder loopt (…) Lees het hele bericht

t-was-even-schrikken

't Was even schrikken ...

Bankdirecteur Danny Tielens die aan schepen van financiën Peter Tielens toont hoe een revolver werkt. Slaat de financiële crisis zo hard toe? Gelukkig bleek het te gaan om het startpistool voor de ZolderRun.

boeiende-muzieknamiddag-in-heusden

Boeiende muzieknamiddag in Heusden

Heel wat volk vanmiddag in de harmoniezaal in Heusden voor het koffieconcert van de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden. Jong en oud kwamen niet op de eerste plaats voor de koffie en de vlaai die geserveerd werden maar wel voor de muziek van De Verenigde Vrienden en de bevriende harmonie De Bergengalm uit Hechtel. Zangeres Katrien Cauberghs maakte indruk met haar stevige stem. (meer foto’s van Julien Maebe)

circuit-heeft-er-spektakulaire-attractie-bij

Circuit heeft er spektakulaire attractie bij

Circuit Zolder heeft er een attractie bij. Vandaag is het mini-circuit officieel ingereden. Het waren duidelijk geen beginners, de leden van RadioControl[!]CircuitZolder die met hun miniatuurracewagentjes over het gloednieuwe parcours scheurden. Het is een discipline die opperste concentratie en veel behendigheid vergt, maar voor de toeschouwers is het bijzonder amusant om naar te kijken. Zeker het bochtenwerk en de manier waarop de razendsnelle bolides de heuvels nemen. (foto’s Davy Neuteleers)

inbraken-in-mijnwerkerslaan

Inbraken in Mijnwerkerslaan

Vannacht zijn dieven op pad geweest in de Mijnwerkerslaan. Rond half één werd al alarm geslagen voor een inbraak in het werkatelier van een bedrijf. En ook om 10 uur vanmorgen is nog een inbraak vastgesteld in dezelfde straat.

alleen-kvv-wint

Alleen KVV wint

Ook een derby op de slotdag in vierde provinciale A. SK Heusden 06 verloor thuis van KVV Heusden-Zolder met 1-2. Kampioen Anadol had misschien iets teveel gefeest de jongste tijd, want bij SK Meldert werd het 4-2.

vrijheid-naar-eindronde-statie-naar-vierde

Vrijheid naar eindronde, Statie naar vierde

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder met 1-3 gewonnen bij kampioen Kattenbos. Daarmee blijft Vrijheid ervoor gaan tot het einde, de ploeg speelt zelfs nog de eindronde. En ook nog een derby op deze laatste speeldag van de reguliere competitie. Bolderberg en Statie Zolder speelden 1-1 gelijk. Statie degradeert naar vierde.

u15-van-sk-06-zijn-kampioen

U15 van SK 06 zijn kampioen

Bij SK Heusden 06 mochten ze een feestje bouwen want de U15 zijn kampioen geworden in hun reeks. Ze regen dit seizoen dan ook de overwinningen aan elkaar en lieten slechts 1 gelijkspel en 1 verliesmatch noteren, daardoor sloegen ze een definitieve kloof. Een opsteker voor trainers Marc Lenaerts en Rob Bertels.

vck-wint-laatste-thuismatch

VCK wint laatste thuismatch

In zijn laatste thuiswedstrijd van het seizoen kreeg VCK Bolderberg behoorlijk wat steun voor de partij tegen VC Camba Geel. En dat heeft geholpen want de partij werd met 3-1 gewonnen, en dat tegen een ploeg die een plaatsje hoger stond. Het begon nochtans net goed want de bezoekers namen een verschroeiende start, VCK kwam nog wel terug maar Geel maakte de eerste set af. Bolderberg nam vanaf dan de touwtjes in handen en won de match. Setstanden: 22-25, 25-18, 25-17 en 25-16.

vandaag-gezien-19-april-2015

Vandaag gezien

De dotterbloem staat in bloei. (foto Jan Leijskens)

zolder-a-haalt-tessenderlo-onderuit

Zolder A haalt Tessenderlo onderuit

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A – nadat de champagnevlekken van de C-ploeg waren opgekuist – met 76-67 gewonnen van Optima Tessenderlo A. Daardoor dreigt Tessenderlo de titel te verspelen als Sint-Truiden zondag wint. In derde provinciale A won kampioen Berkenbos een laatste derby dit seizoen van Kajoba Bolderberg met 87-66. Heusden A versloeg Bree B met 87-60. In vierde A won Heusden C van Alken B met 62-60.

acteurs-geven-staaltje-zangkunst

Acteurs geven staaltje zangkunst

Ben Segers en Nele Bauwens stapten vanavond in Muze uit hun gekende rollen en brachten samen met een schare uitstekende muzikanten ‘Out of the Blues’ … en swingen dat het deed. (foto Lenscollectief)

beekbeemden-heeft-een-buitenklasje

Beekbeemden heeft een buitenklasje

De leerlingen, leerkrachten en ouders van de gemeentelijke basisschool Beekbeemden droomden al een tijdje van een buitenklasje. Op vraag van het leerlingenparlement – De Ronde Tafel - werd de werkgroep ‘pimp je speelplaats’ opgericht met enkele ouders en leerkrachten. Na heel wat brainstormen en plannen, schoten ze vandaag in actie en werd een hele dag ijverig gewerkt aan het buitenklasje. Ouders, leerkrachten, kinderen en zelfs een grootouder staken de handen (…) Lees het hele bericht

16-vormelingen-in-viversel

16 vormelingen in Viversel

In Viversel had vandaag de vormselviering plaats. Die werd voorgegaan door vicaris Augustin Champagne, vooraf waren de vormingen begeleid door Carien en Rita. De 16 vormelingen zijn Amber Aerts, Emilie Beelen, Nel Bosmans, Zoë Bosmans, Hanna Desair, Emma Gilis, G Ariana Morlesin, Tine Pirard, Sander Schaeken, Ben Tielens, Zoë Vanderheyden, Chloë Verdoodt, Sofie Vissers, Winke Warson, Arne Beelen en Wout Swerts. (foto Lode Beylemans)

kbbc-zolder-c-is-kampioen

KBBC Zolder C is kampioen

In de vierde provinciale B van het basketbal is KBBC Zolder C zaterdag in de vooravond kampioen geworden. De thuisploeg – luid aangemoedigd door de supporters – deed wat ze moest doen en versloeg Optima Tessenderlo C met 82-57. Moet het nog gezegd dat achteraf de ontlading groot was? (foto Tony Sempels)

veel-muziek-en-liefhebbers-voor-record-store-day

Veel muziek en liefhebbers voor Record Store Day

Fonny Jans kan op deze Record Store Day met grote namen uitpakken in de Pick Up en dus is het al sinds vanmiddag erg druk aan Suska-Berg. Het begon dan ook sterk met een erg gesmaakt optreden van Martinus en nadien volgden de bands en artiesten elkaar in een strak tempo op. Ondertussen klikten de fototoestellen onophoudelijke en werden ook albums gesigneerd, want er lag nogal wat gloednieuw materiaal in de winkel. En het vinyl blijft het ondertussen maar goed doen. Ook morgen zal het nog druk zijn in de Pick Up want vanaf 14 uur treden verschillende artiesten van het Fons-label op. (foto’s Gust Put)

exclusieve-mustangs-uit-de-states-overgevlogen

Exclusieve Mustangs uit de States overgevlogen

Zoals zo vaak kan ook de 13de editie van Mustang Fever weer op stralend lenteweer rekenen. Van bij de opening vanmiddag kwamen dan ook meteen heel wat liefhebbers van de Amerikaanse bolide naar de Schaapsweg afgezakt om begerig te staren naar het favoriete speelgoed van grote jongens. ‘The Mustang garage’ biedt bovendien een primeur. Vijf van de voor Europa bestemde ‘Rouches’ Mustangs, worden aan het Belgische publiek voorgesteld. De wagens zijn pas afgelopen nacht uit de (…) Lees het hele bericht

wandelmeters-en-peters-zelf-op-wandel

Wandelmeters en -peters zelf op wandel

Dat we een goed onderhouden wandelnetwerk hebben in Bolderberg, is ook te danken aan de wandelpeters en –meters. Die controleren al 9 jaar elke maand de wandelpaden op hun toestand, onderhoud, bordjes, enz. Vanmorgen kwamen ze zelf samen voor een wandeling op domein Bovy gevolgd door een ontbijt in de Savarin. En ze gaan hun werk zeker verderzetten.

doelpuntenkermis-bij-si-heusden-zolder

Doelpuntenkermis bij SI Heusden-Zolder

In het zaalvoetbal kon SI Heusden-Zolder eindelijk nog eens winnen, tegen een uitgeblust Zutendaal kon het zelfs doelpuntenkermis houden: 10-2. De beloften versloegen het hoger gerangschikte Zutendaal B met 5-4.

de-kijk-van-richie-139

De kijk van Richie

Het wordt alsmaar gevaarlijker en drukker op de snelwegen.

absurd-en-het-licht-mocht-zelfs-uitblijven

Absurd en het licht mocht zelfs uitblijven

Stand-up comedian Javier Guzman deed voor zijn voorstelling 'Absurd verlicht' vanavond niet alleen de Muze-schouwburg maar ook heel wat zitje meeschudden van het lachen. (foto Lenscollectief)

ook-roofvogels-en-garageverkoop-bij-mustang-fever

Ook roofvogels en garageverkoop bij Mustang Fever

Er is nog bijkomend nieuws over Mustang Fever dat morgen en overmorgen in de Schaapsweg plaats heeft. Vanuit Amerika is de nieuwste Amerikaanse Roush versie van de 2015 Mustang onderweg, maar het is nog even afwachten of hij tijdig zal arriveren. Garage Bosmans toont er enkele Europese modellen van Ford. Standen met merchandising zullen de autoliefhebbers wellicht kunnen bekoren. Er wordt een roofvogelshow opgevoerd met verschillende uilen. En 16 buren uit de Schaapsweg, Bergstraat, Knaepenstraat en Gemeentewinning houden aansluitend bij het event een garageverkoop.

dit-weekend-veel-artiesten-in-pick-up

Dit weekend veel artiesten in Pick Up

Morgen heeft de jaarlijkse Record Store Day plaats, dat is de dag waarop de onafhankelijke platenwinkels onder de aandacht worden gebracht en dat gebeurt met live-optredens. In Heusden-Zolder is traditioneel CD & Vinyl shop Pick Up aan de Beringersteenweg (Suska Berg) van de partij. Fonny Jans is slechts één van de drie Limburgse deelnemers wat bewijst dat er nog amper onafhankelijke muziekverdelers aan de slag zijn. Het programma dat je morgen tussen 13 en 18 uur gratis (…) Lees het hele bericht

staking-zal-openbaar-vervoer-verstoren

Staking zal openbaar vervoer verstoren

Volgende week, op woensdag 22 april, wordt in verschillende openbare diensten gestaakt. De socialistische overheidsvakbond ACOD heeft haar leden opgeroepen om te staken tegen de besparingsmaatregelen van de regering. De gevolgen van de staking in Heusden-Zolder zijn op dit moment nog niet helemaal in te schatten, maar hou er alvast rekening mee dat er grote hinder zal zijn in het openbaar vervoer. Veel treinen zullen wellicht niet rijden, en ook de busregeling van De Lijn kan flink verstoord geraken.

vandaag-gezien-17-april-2015

Vandaag gezien

Is het nu lente of volop zomer? Jan Leijskens vroeg het zich ook af toen hij een boomkikker aantrof die aan het zonnen was naast zijn vijvertje.

circuit-zolder-heeft-nu-ook-een-mini-racebaan

Circuit Zolder heeft nu ook een mini-racebaan

Vanaf dit weekend heeft Circuit Zolder er een nieuwe attractie bij. De vereniging RadioControl[!]CircuitZolder heeft er een racebaan voor miniatuurauto's aangelegd. Die is 250 meter lang en daarmee de grootste in de Benelux. De 'rijders' staan op een verhoogd platform van waarop ze hun schaalmodellen bedienen. Daarbij is een grote behendigheid vereist, want de wagentjes gaan erg snel en dan moet je (…) Lees het hele bericht

code-oranje-door-de-droogte

Code oranje door de droogte

Het schrale weer gecombineerd met de huidige groeisituatie van de vegetatie, maakt het momenteel erg droog in bos- en heidegebieden. Daarom heeft het Agentschap Natuur en Bos besloten om vanaf morgen code oranje af te kondigen. Dat is de op één na hoogste alarmfase. Boswachters zullen meer toezicht houden, brandtorens - die er niet zijn in Heusden-Zolder - worden bemand, en aan wandelaars wordt gevraagd om zeer voorzichtig te zijn, ook met sigaretten bijvoorbeeld.

veel-argumenten-waren-niet-nodig

Veel argumenten waren niet nodig ...

'Met argumenten kan je iedereen overtuigen' heet het programma van Lazarus, maar Koen de Graeve en Günther Lesage hadden gisteravond in Muze niet veel argumenten nodig om het publiek aan hun kant te krijgen. (foto Lenscollectief)

de-rijkdom-van-de-wijers-1

De rijkdom van De Wijers

Het gebied De Wijers zal zich de komende jaren nog meer ontpoppen tot één van de drie toeristische pijlers van onze gemeente en bij uitbreiding van een groot deel van Midden- en West-Limburg. Het gebied is in alle seizoenen boeiend om te ontdekken, maar de ontluikende lente doet fauna en flora een onwaarschijnlijk enthousiasme uitstralen. De voorbode van een mooie zomer waar nog meer te exploreren valt, dat heeft Gust Ischen nu alvast ontdekt. (meer foto’s)

de-strijders-zijn-weer-huiswaarts-gekeerd

De strijders zijn weer huiswaarts gekeerd

Nog maar zelden hebben de deelnemers aan de driedaagse voettocht van het Sint-Franciscuscollege zoveel geluk gehad met het weer als in deze editie. Ook vandaag hebben de leerlingen ten volle kunnen genieten van hun tocht, hoewel het natuurlijk af en toe wel door de last van de blaren heen bijten was, en waren ook de spieren bij iedereen niet meer even soepel. Toch was er niet veel gemopper te horen en waren er bij de aankomst alleen maar blijde gezichten te zien, ook al hadden ze onderweg enkele (…) Lees het hele bericht

toppers-komen-weer-naar-e-mx-race

Toppers komen weer naar E-MX-Race

Volgende dinsdag heeft op Circuit Zolder de ondertussen traditionele E-MX-Race of Champions plaats, het kampioenschap met elektrische motoren. Het is op wereldniveau één van de toppers in zijn soort. Dat blijkt ook dit jaar weer uit de deelnemerslijst: The Legend Stefan Everts met als tegenstanders Pauls Jonass, Ken De Dycker en Dean Ferris en de ex-wereldkampioenen Eric Geboers en Joël Smets. Daarnaast ook een meute aanstormend jong geweld met Jorge Prado, Conrad Mewse, Josiah (…) Lees het hele bericht

honderden-mustangs-verwacht-in-heusden

Honderden Mustangs verwacht in Heusden

Zaterdag en zondag zakken de Mustang-liefhebbers weer van heinde en ver naar Heusden-Zolder af want The Mustang Garage in de Schaapsweg organiseert dan Mustang Fever. Zaterdag gaan de deuren van de showroom open om 12 uur, er kan iets gegeten en gedronken worden, er is real american music te horen, en de grootste collectie miniatuur Mustangs ter wereld van Adelbert Engler kan er bekeken worden. Om 17u30 start een begeleide rondrit en van 19 tot 24 uur volgt een Amerikaanse feestavond. Zondag begint het al om 10 uur met hetzelfde van zaterdag met daar bovenop nog internationale show van Mustangs van 1964 tot nu, live muziek, standhouders, springkasteel en clowns for kids, rondrit en fotoshoots, ...

neos-bezocht-de-alevieten

NEOS bezocht de Alevieten

NEOS Heusden-Zolder bracht een bezoek aan de Alevieten. Na een gastvrij onthaal volgde een uitleg over het denken en beleven van de mensen in deze gemeenschap. Voor de aanwezigen vormde het zeker een boeiende inkijk in hun levensbeschouwing.

bromfietser-gewond-bij-botsing

Bromfietser gewond bij botsing

Bij een verkeersongeval in de Guido Gezellelaan is gisteravond een gewonde gevallen. Een bromfiets was daar tegen een auto gebotst en de bromfietser liep verwondingen op.

vandaag-gezien-16-april-2015

Vandaag gezien

Deze magnolia of beverboom staat momenteel in volle bloemenpracht in de – jawel – boomgaardstraat waar de familie Steyaert er ten volle kan van genieten. In de volksmond noemen we het vaak een tulpenboom. (foto's Tony Sempels)

gaat-de-zolderrun-naar-een-topeditie

Gaat de ZolderRun naar een topeditie?

Er zijn de jongste dagen opvallend veel lopers in het straatbeeld te zien. Die profiteren natuurlijk van het mooie weer maar bereiden zich ook voor op de 7de editie van de ZolderRun nu zondag. En die is dan weer een laatste test voor de Antwerp Ten Miles. Zoals we vorige week al meldden, start die om 14 uur met de jogging over 2,5 km (3 euro) en om 14u30 gaat de echte Run van start over 5 en 10 km (6 euro). Start en aankomst liggen voor de sporthal van Zolder-Centrum, daar zijn ook douches, kleedkamers en sporttassenbewaking. Het gedetailleerde parcours kun je hier bekijken. Na de loop blijven de deelnemers best nog even ter plaatse, niet alleen is er de prijsuitreiking maar vanaf 16u30 is er voor de aanwezigen een tombola met een 30-tal prijzen, met onder meer fietsen. Nog even dit, de weersvoorspellingen lijken ideaal ...

niet-rijk-en-toch-een-maaltijd-delen

Niet rijk en toch een maaltijd delen

Ward Ceyssens en zijn collega KWB-ers zijn nog altijd lustig aan het fietsen door Indonesië. Nu ja, lustig moet met een serieuze korrel zout genomen worden, want het is soms voor dag en dauw opstaan, al was het maar om naar de prachtige zonsopgang boven de vulkanen Merbabu en Merapi te kijken. Daarnaast is er vaak de verzengende hitte overdag, met enkele stevige kuitenbijters op het parcours en af en toe een technisch probleem met de fietsen. Gelukkig komen ze onderweg veel vriendelijke (…) Lees het hele bericht

een-dagje-stevig-stappen-en-puffen

Een dagje stevig stappen en puffen

De SFC-stappers hebben vandaag een schitterende dag achter de rug en er zijn er al verschillende die een kleurtje hebben gekregen. Onderweg moest wel het nodige gedronken worden om het vochtgehalte op peil te houden. Wat het strijderstema betreft, zijn ze vandaag langs het monument in Gellik (Lanaken) doorgekomen. Dat herdenkt de plaatselijke inwoners die het leven lieten in beide wereldoorlogen. Achter het monument staat een ander monument, ter herdenking van de omgekomen bemanningsleden van (…) Lees het hele bericht

het-weer-minder-warm

Het weer: Minder warm!

Een hogedrukgebied nestelt zich nabij Schotland. Aan de oostelijke flank hiervan wordt minder warme lucht vanuit het noorden en later het noordoosten naar onze streken gestuurd. Het blijft meestal droog, al kunnen soms zwakke storingen over onze streken schuiven met voornamelijk wolkenvelden.
Morgen is het stralend zonnig weer. Na de middag komen er stilaan enkele wolken opzetten. Met een zwak noordelijk briesje wordt er echter minder warme lucht aangevoerd en het kwik stagneert op 18 graden.
Lees het hele bericht

vandaag-gezien-15-april-2015

Vandaag gezien

De blauwe anemoon staat in volle bloei. (foto Jan Leijskens)

vrouw-aangereden-door-auto

Vrouw aangereden door auto

In de Koolmijnlaan is gisteren een oudere vrouw aangereden door een wagen. Het slachtoffer viel met het gezicht tegen een boom en raakte daarbij gewond. Ze werd met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.

volgende-week-opent-loopomloop

Volgende week opent loopomloop

Op donderdag 23 april om 18u30 wordt de gemeentelijke loopomloop officieel geopend. Het gaat om een initiatief van de gemeente samen met Bloso en de provincie. De loopomloop start aan de Finse piste en gaat zo verder het groen in, lopers kunnen zelfs in één keer de verbinding maken met de Finse piste in Beringen. Na de toespraken zal de loopomloop … ingelopen worden – of wat dacht je – door leden van de plaatselijke atletiekverenigingen, deelnemers aan ‘Heusden-Zolder in beweging’ en recreanten.

tuinhuis-vat-vuur-in-schobbenberg

Tuinhuis vat vuur in Schobbenberg

Vanmiddag heeft het gebrand in een tuinhuis aan de Schobbenberg, vlakbij de hoek met de Dorpsstraat  Het vuur werd opgemerkt even over half drie. De brandweer had de toestand snel onder controle zodat de schade beperkt bleef. (foto’s Tony Sempels)

80-maandagavondfietsers-op-circuit

80 maandagavondfietsers op Circuit

Zoals aangekondigd wordt de maandagavond een gezellige fietsavond op Circuit Zolder waar mensen met een beperking terecht kunnen, maar ook gezinnen met kinderen, senioren met elektrische fietsen (tot 25 km per uur), enz. Zij mogen voortaan gratis het circuit op, een actie die ondersteund wordt door de provincie. Deze week mocht Marc Wauters alvast 80 deelnemers verwelkomen.

partnersteden-komen-op-bezoek

Partnersteden komen op bezoek

Het weekend van 25 en 26 april wordt erg druk in Heusden-Zolder en ook delegaties uit de partnersteden in Frankrijk, Duitsland en Wallonië worden verwacht. Zaterdag 25 april om 9u30 worden ze ontvangen met een welkomstdrink en een rondleiding op het kasteel Meylandt voor een kennismaking met de jarige academie. Na de middag wordt de gloednieuwe Verdieping bezocht. Om 19 uur staat een diner op het programma in Truckstop, alle inwoners van Heusden-Zolder zijn welkom als ze voor 20 april reserveren op 0496-25 66 73, de kostprijs bedraagt 25 euro per persoon. Op zondag m 10 uur wordt ZLDR Luchtfabriek bezocht met gids, einde rond 12 uur.

ellen-daniels-is-klaar-voor-zambia

Ellen Daniëls is klaar voor Zambia

Alsmaar meer jongeren uit Heusden-Zolder gaan op ontdekking in de wijde wereld en hebben daarbij aandacht voor de ontwikkelingsproblematiek. Nu zaterdag vertrekt Ellen Daniëls uit Viversel naar Zambia. Daar zal ze eerst 3 maanden stage doen in Ndola, een stad in het noorden, om vervolgens nog wat rond te reizen. Haar stage maakt deel uit van haar studie Opleidings- en Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en zal ze doen bij Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking (…) Lees het hele bericht

al-vier-oorlogsmonumenten-gepasseerd

Al vier oorlogsmonumenten gepasseerd

De Strijderstocht van de collegeleerlingen startte vanmorgen - zoals gemeld - in Alden Biesen. En meteen maakte hij zijn naam waar want vandaag zijn al 4 monumenten uit de grote oorlogen gepasseerd: het Iers Kruis in Lafelt dat herinnert aan de Slag om Maastricht of Lafelt op 2 juli 1747. In Vlijtingen stonden een gedenksteen en een oorlogsmonument op het kerkhof van de slachtoffers van WO I. En er was ook nog de fameuze bunker in Vroenhoven, bij de gloednieuwe brug met het museum. De leerlingen mochten al meteen genieten van een stralende dag, zodat de tocht goed verliep. (foto’s Jan Dedecker)

nachtwinkels-willen-uurtje-langer-open-in-weekend

Nachtwinkels willen uurtje langer open in weekend

Op 30 april om 19 uur vergadert de gemeenteraad over 22 punten. Voor de politie moeten er 20 kogelwerende vesten gekocht worden en ook een bestelwagen voor allerlei klussen zoals de plaatsing van snelheidsdisplays. De kerkfabriek van Zolder-Centrum vraagt 46.000 euro voor de restauratie van het orgel. De nachtwinkels hebben gevraagd om in het weekend een uur langer te morgen openhouden, tot 2 uur, de raad moet de reglementswijziging goedkeuren. En ook de ontbinding van het (…) Lees het hele bericht

fietsgemeente-2015-we-staan-op-1

Fietsgemeente 2015: We staan op 1!!

Met 461 stemmen stond Heusden-Zolder om 20 uur vanavond stevig aan de leiding in het klassement voor fietsgemeente 2015. Dat zijn er 78 meer dan nummer 2 Kontich en 92 meer dan de derde Deinze. Maar het is nog een lange en moeilijke weg tot 21 juni, vergelijk het met Parijs-Roubaix … en veel zal afhangen van ons slotoffensief. Ondertussen kun je hier je stem kwijt. UPDATE Maar dat de blitzcampagne die de Internetgazet lanceerde, een succes is, is nu al duidelijk, ondertussen zitten we immers ver boven de 500.

vandaag-gezien-14-april-2015

Vandaag gezien

Een maand geleden zagen we al de eerste vlinders, maar met het huidige weer lijkt hun opmars niet meer te stuiten. (foto Marcel Gybels)

sfc-leerlingen-zijn-op-strijderstocht

SFC-leerlingen zijn op Strijderstocht

Vanmorgen vroeg zijn de leerlingen van het Sint-Franciscuscollege vertrokken voor hun driedaagse tocht, dat is al een traditie die bestaat sinds 1979 en deze keer is hij Strijderstocht gedoopt. Het zijn de leerlingen van het tweede jaar (13-14-jarigen) die in kleine groepjes op pad gaan, ze kennen hun eindbestemming niet – ook niet op dagbasis – en moeten hun weg zoeken met behulp van trektechnieken. Onderweg zijn er controleposten bemand door oudere leerlingen en (…) Lees het hele bericht

werkzaamheden-zijn-gestart

Werkzaamheden zijn gestart

De aannemer heeft meteen de daad bij het woord gevoerd en op de Koolmijnlaan zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart. De bermen worden opgeruimd, bomen en struiken worden gerooid. Om alles veilig te laten verlopen zijn er werflichten geplaatst. Leuk daarbij is dat er een aftelsysteem opstaat zodat je weet hoe lang je nog rood hebt bijvoorbeeld. (foto Julien Maebe)

fietsgemeente-2015-eerste-plaats-in-zicht

Fietsgemeente 2015: Eerste plaats in zicht

Ongelooflijk hoe snel iets kan evolueren. In de stemming voor de fietsgemeente 2015 staan we 12 uur verder op een tweede plaats met liefst 362 stemmen, dat zijn er maar 19 minder dan leider Kontich dat al weken op nummer 1 staat. Met nog enkele muisklikken, moeten we die eerste plaats kunnen veroveren. Maar dan zijn we er nog lang niet, want de wedstrijd duurt nog tot 21 juni. Nu ja, een wielerklassieker of grote rittenkoers win je ook niet met een korte inspanning. Stem hier.

eenmaal-buiten-zijn-we-er-vanaf

'Eenmaal buiten zijn we er vanaf'

Iedereen kan zich al eens vergissen over de dag dat huisvuil, plastic of papier langs de straat moeten gezet worden. Maar sommigen kunnen zich dan niet de moeite getroosten om dat dan weer binnen te halen. We krijgen tegenwoordig verschillende mails per week van buurtbewoners die zich daar mateloos over storen en die hopen dat er tegen opgetreden wordt. Deze foto is bijvoorbeeld genomen in de Minderbroedersstraat, waar het papier en karton al 10 dagen onaangeroerd staan.

werken-starten-en-duren-tot-volgend-jaar

Werken starten en duren tot volgend jaar

De planning voor de herinrichting van de omgeving Amideuslaan-Koolmijnlaan-Helzold ligt nu vast en is gisteravond voorgesteld aan de buurtbewoners. Zoals bekend gaat het om een zwart punt waar de afgelopen jaren tientallen ongevallen gebeurden. Daarom worden de rechtstreekse aansluitingen van Naaldert en Helzoldlaan op de Koolmijnlaan afgesloten. Het kruispunt met de Amideuslaan, de toegangsweg richting college en ziekenhuis, wordt heringericht. Ter hoogte van de Gasthuisstraat komt er een keerpunt (…) Lees het hele bericht

fietsgemeente-2015-we-staan-al-4de

Fietsgemeente 2015: We staan al 4de!!!

Sinds onze oproep maandagmiddag is Heusden-Zolder helemaal gelanceerd in de verkiezing van fietsgemeente 2015. In 12 uur tijd zijn we opgerukt naar de 4de plaats in Vlaanderen in de categorie middelgrote gemeenten. Het stemmenaantal is in die periode zo goed als verdrievoudigd met om middernacht 209 stemmen. Laat het daarbij niet blijven, mobiliseer je familie, vrienden, collega’s en buren en stem Heusden-Zolder naar de top, die is nu plots haalbaar geworden. Hier kun je stemmen.

moed-en-volharding-is-weer-thuis

Moed en Volharding is weer thuis

De gymnasten van Moed en Volharding zijn vanavond weer aangekomen in Berkenbos na een uitstekend turnweekend in het Engelse Colchester. Niet alleen hebben de turnsters bewezen dat ze op internationaal vlak kunnen presteren, voor heel de groep was het ook een uitstekende teambuilding. Moed en Volharding heeft zich daar een hechte groep getoond, niet alleen de gymnasten, ook de trainers en begeleiders.

wordt-zolder-c-zaterdag-kampioen

Wordt Zolder C zaterdag kampioen?

Basketbalclub KBBC Zolder is zijn supporters aan het mobiliseren voor volgende zaterdag 18 april. Niet op de eerste plaats voor de A-ploeg deze keer, maar wel voor de C-ploeg die kans maakt om in vierde provinciale B kampioen te spelen. Daarvoor moeten ze om 18 uur Optima Tessenderlo C verslaan. Om 20u30 speelt de A-ploeg tegen Tessenderlo A, een match in eerste provinciale. Zolder A staat momenteel vierde, maar kan nog derde worden, Optima maakt kans op de titel. Het wordt dus een bruisende avond, de toegang is gratis.

kunstverkenners-repeteren-volop

Kunstverkenners repeteren volop

Kunstverkenner Junior repeteert vandaag in cultuurcentrum Muze voor de voorstelling 'In gesprek', die wordt op zondag 10 mei om 15 uur opgevoerd. Het gaat over de communicatie van een groep jongeren en de belangrijke plaats van de GSM hierin. Verder ook over opbloeiende liefdes, vriendschappen, misverstanden en ruzie, alledaagse gezinssituaties, ‘puberende’ ouders en ‘volwassen’ jongeren. Het wordt geregisseerd door Tine Byloo en is gebaseerd op werk van Maaike Bergstra en Esther Gerritsen. Kaarten te koop in Muze. (foto’s Kris Vandevenne)

vandaag-gezien-13-april-2015

Vandaag gezien

De wolzwever, als je hem observeert, lijkt hij wel een kolibrie. (foto Jan Leijskens)

verenigde-vrienden-geven-koffieconcert

Verenigde Vrienden geven koffieconcert

De Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden geeft op zondag 19 april om 15 uur een koffieconcert in de harmoniezaal in de Kerkenblook. Dirigent Wim Lauryssen zal zijn muzikanten door een gevarieerd repertorium leiden, Katrien Cauberghs zorgt voor de zang. Het gastkorps is De Bergengalm uit Hechtel onder leiding van Marc Claes. De toegang is gratis.

fietsgemeente-2015-heusden-zolder-staat-9de

Fietsgemeente 2015: Heusden-Zolder staat 9de

In de tussenstand voor de campagne fietsgemeente 2015 staat Heusden-Zolder momenteel op een negende plaats in de categorie middelgrote gemeenten, tussen 20.000 en 50.000 inwoners. Heusden-Zolder kreeg tot maandagmiddag 83 stemmen achter zijn naam, dat is een pak minder dan leider Kontich (380), Deinze (321) en Sint-Truiden (239). Maar als iedereen nu in actie komt, hebben we die achterstand snel weggewerkt. Hier stemmen.

meer-aandacht-voor-g-fietsers-op-circuit

Meer aandacht voor G-fietsers op circuit

De provincie Limburg wil tegen 2020 20 % van de mensen met een beperking aan het sporten krijgen. Daarom start de provincie vandaag met een campagne om iedereen met een beperking iedere maandagavond van 18u15 tot 21 uur naar Circuit Zolder te krijgen, met hun aangepaste fietsen. Het gaat niet alleen om mensen met een handicap, ook ouders met kinderen, mensen met overgewicht, hartpatiënten of mensen met welke beperking dan ook zijn welkom. Elektrische fietsen tot 25 km per uur zijn (…) Lees het hele bericht

wist-je-dat-20-000-keer-heusden-zolder

Wist je dat ... 20.000 keer Heusden-Zolder

We hebben op deze Internetgazet de kaap van de 20.000 artikels gerond. 20.000 korte en minder korte bijdragen over Heusden-Zolder. Allemaal eigenhandig geschreven en geïllustreerd met foto's van onze fotografen. Geen copy-paste van Facebook of andere websites, geen klakkeloze of kritiekloze kopieën van persberichten en geen herhalingen. En dat het nog altijd in stijgende lijn is, bewijst dat uitgerekend vorige maand een recordaantal bijdragen is verschenen. Toch is de kwantiteit voor ons geen doel op zich, maar blijft ze ondergeschikt aan de kwaliteit, betrouwbaarheid en journalistieke beginselen. En dat willen we ook voor de komende 20.000 bijdragen zo houden … we hopen dat u het even massaal blijft smaken.

thee-plukken-voor-0-22-euro-per-uur

Thee plukken voor 0,22 euro per uur

Ward Ceyssens en zijn collega KWB-ers hebben ook vandaag weer heel wat gefietst in Indonesië. Gisteren hebben ze hun fietstocht ingezet nadat ze met de trein naar Yogyakarta waren gereisd. Daar werden de mountainbikes rijklaar gemaakt voor dagritten van telkens een 90-tal kilometers. Die zijn tot nu toe goed verlopen. Maar ook nu wordt het hoofddoel van de reis niet uit het oog verloren: de aandacht voor de lokale arbeidsomstandigheden. Zo werd een retro-suikerfabriek uit 1860 bezocht die (…) Lees het hele bericht

dames-van-zolder-a-winnen

Dames van Zolder A winnen

In de eerste provinciale B van het damesbasketbal heeft DBBC Zolder A met 53-26 van Leopoldsburg gewonnen. In tweede A verloren de dames van Zolder B met 78-50 van Tongeren.

basket-zolder-wint-in-helchteren

Basket Zolder wint in Helchteren

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A met 87-96 gewonnen bij BC Helchteren A. De uitslagen in derde provinciale A: Kajoba Bolderberg – Zonhoven B: 43-77, Achel A- Heusden A: 54-60, Sporting Neerpelt – Zolder B: 75-78 en Bree B – Berkenbos 95: 69-75. In derde provinciale B verloor Heusden B met 53-47 bij Stevoort D.

anadol-trakteert-op-galawedstrijd

Anadol trakteert op galawedstrijd

In vierde provinciale A maakte kampioen FC Anadol er een galawedstrijd van tegen SV Breughel, het werd 8-3. SK Heusden 06 verloor met 2-1 bij Verbroedering Lommel en verkwanselde daarmee zijn einderondekansen. KVV Heusden-Zolder stuurde staartploeg Ellikom met 3-0 naar huis.

bolderberg-houdt-kampioen-in-bedwang

Bolderberg houdt kampioen in bedwang

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder met 3-2 gewonnen van Wijchmaal. Bolderberg hield kampioen Kattenbos met 1-1 in bedwang. Statie Zolder verloor met 4-0 bij Kadijk.

beekkant-opgeschrikt-door-vuurwerkvandalen

Beekkant opgeschrikt door vuurwerkvandalen

Rond 2 uur vannacht zijn zowat alle buurtbewoners van de Beekkant gewekt. Daar werden enkele flinke vuurwerkpijlen afgestoken. De politie werd erbij gehaald en die trof in de buurt twee dozen met afgestoken vuurwerk en ook enkele flessen aan. Het zou niet de eerste keer zijn dat dit in de buurt gebeurde, de daders hadden ondertussen het hazenpad gekozen. In de Koolmijnlaan zijn beide nummerplaten van een auto gestolen. Dat gebeurde wellicht gisteravond maar de diefstal is pas vanmiddag vastgesteld.

heel-wat-auto-s-en-publiek-op-super-sunday

Heel wat auto's en publiek op Super Sunday

Op de echt grote races is het nog even wachten op Circuit Zolder, maar vandaag verzamelden al heel wat leuke wagens voor de Super Sunday van Sky Limit Events. En ook behoorlijk wat belangstellenden kwamen een kijkje nemen naar wat er gebeurde in de pits en op de racetrack. (meer foto’s van Davy Neuteleers)

weer-podiumplaatsen-voor-moed-en-volharding

Weer podiumplaatsen voor Moed en Volharding

Voor de turners van Moed en Volharding zit de laatste wedstrijd erop in Engeland. Lyana Vanoevelen behaalde de 2de plaats allround, daarvoor realiseerde ze een 3de plaats in de sprong, en telkens 2de op brug en grond) en Aliana Engelen won de 3de plaats in de grondoefening. Ook Ziza Schreurs en Amelie Deferme turnden een mooie wedstrijd. (foto Sofie Neuteleers)

golaza-arena-een-voorbeeld-van-toegankelijkheid

Golaza Arena een voorbeeld van toegankelijkheid

Een delegatie van GATAB, de gemeentelijke adviesraad voor toegankelijkheid en aanpasbaar bouwen, heeft een werkbezoek gebracht aan atletiekstadion De Veen met vooral de nieuwe indoorarena. Daarbij spitste de aandacht zich toe op de toegankelijkheid van de voorzieningen. Het gezelschap kreeg een rondleiding van AVT-voorzitter Marcel Schepers. Zo werden de piste, de toiletten, de douches, de lift en de cafetaria bekeken. Op geen enkele plaats werd een tekortkoming op het gebied van toegankelijkheid ontdekt. De GATAB stelde vast dat nog wat afwerking nodig is maar gaf de atletiekvereniging een pluim. Volgens GATAB-voorzitter Felix Aerts is de Arena een voorbeeld voor vele publieke gebouwen.

vandaag-gezien-12-april-2015

Vandaag gezien

Vrijdag een warme lentedag, gisteren even een rottig intermezzo en vandaag weer een mooie dag ... de bloesems van vele kerselaars staan nu op hun mooist. (foto's Marcel Gybels en Julien Maebe)

op-skivakantie-in-het-ahrntal-slot

Op skivakantie in het Ahrntal (slot)

De skivakantie 2015 in het Ahrntal zit erop voor de leerlingen en begeleiders van het Sint-Franciscuscollege. Na de opwarming ging vanmorgen de slalomwedstrijd van start waarbij iedereen op het scherp van de snee presteerde. Ook degenen die een week geleden nog niet op de latten hadden gestaan. Daarna was het tijd voor de traditionele groepsfoto. Wie nog even naar boven ging, kreeg nog een verse sneeuwbui te verwerken. Beneden viel er regen. Na de middag was het douchen, inpakken en opruimen. Na het avondeten werden de winnaars gehuldigd. Om 20u15 zijn beide bussen richting Heusden-Zolder vertrokken. Daar worden ze morgenvroeg tussen 7 en 9 uur verwacht. Met een valies vol vuile was maar nog veel meer goede herinneringen. Meer foto's op www.sfc.be/skivakantie

gymnasten-blijven-verbazen-in-engeland

Gymnasten blijven verbazen in Engeland

In Colchester is ondertussen ook de tweede wedstrijd achter de rug, en alle meisjes van Moed en Volharding hebben een schitterende prestatie geleverd. Kyana Engelen haalde de 3de plaats op vloer, Mislina Bicer werd 2de op vloer en 2de op sprong, Kato Vrancken eindigde 3de op sprong en Jolisa Schreurs 3de op de brug. Morgenvroeg staat er voor 4 gymnasten nog een wedstrijd op het programma. (foto Sofie Neuteleers)

percossa-van-alles-wat-goeds

Percossa: van alles wat goeds

Knettergek, bizar maar wel goede acteerprestaties en dito muziek, dat was Percossa vanavond met ‘The real deal’ voor een stampvolle Muzeschouwburg. (foto Lenscollectief)

inbraak-in-witte-bosstraat-1

Inbraak in Witte Bosstraat

In de Witte Bosstraat is gisteren een diefstal gepleegd in een huis. De inbrekers drongen in de loop van de avond langs de achterzijde de woning binnen.

moed-en-volharding-goed-bezig-in-colchester

Moed en Volharding goed bezig in Colchester

Gisterenochtend is turnkring Moed en Volharding Berkenbos met 17 gymnasten en 7 begeleiders richting het Engelse Colchester vertrokken. Daar nemen ze deel aan de internationale wedstrijd bij Dave's Gymnastics Academy. Ook uit Nederland en Malta zijn delegaties toegekomen. Vanmorgen traden al 3 gymnasten van Moed en Volharding aan. Natascha Jacobs haalde de 1de plaats allround en Laura Agten de 3de plaats. Ook Lotte Cruts leverde een mooie prestatie. Ondertussen zijn ook andere gymnasten aan de slag, dat is ook morgen nog het geval. (foto’s Sofie Neuteleers)

nog-enkele-dagen-immersie-in-de-mijlpaal

Nog enkele dagen 'Immersie!' in De Mijlpaal

De tentoonstelling ‘Immersie!’ met werk van Luc Peire en Jonas Vansteenkiste is aan haar laatste dagen toe in kunstgalerij De Mijlpaal. Dit en volgend weekend kun je er nog terecht maar zondag 19 april om 11 uur volgt de finissage. Dan brengen Wouter M. Hessels en Marc Peire een poëtische en muzikale hommage aan beide kunstenaars. Toegang € 8 en inschrijven via demijlpaal[!]skynet.be.

vandaag-gezien-11-april-2015

Vandaag gezien

De stamper van een gele tulp. (foto Jan Leijskens)

jef-rogiers-is-nu-al-nationaal-bekend

Jef Rogiers is nu al nationaal bekend

In de media en het muzikantenwereldje van Heusden-Zolder is momenteel nogal wat te doen over de 11-jarige Jef Rogiers. De jongen was donderdagavond aanwezig op het concert van Sheila E in Leuven. In de loop van het optreden gaf hij haar een doos chocolade met daarin de vraag of hij even op haar drumstel mocht spelen. Toen ze even later het briefje zag, werd de jongen op het podium geroepen en mocht minutenlang zijn gang gaan en maakte zo het – voorlopige – hoogtepunt van zijn muzikale (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-138

De kijk van Richie

Voor 1.000 euro heb je een eigen nummerplaat.

weer-verlies-voor-si

Weer verlies voor SI

In het zaalvoetbal blijft de A-ploeg van SI Heusden-Zolder de slechte resultaten opstapelen. Nu verloren ze met 4-3 bij Eisden. Dan doen de beloften het beter, zij wonnen andermaal, met 1-6 bij datzelfde Eisden.

op-skivakantie-in-het-ahrntal-5

Op skivakantie in het Ahrntal (5)

Nog een dagje te gaan in het Ahrntal en ondertussen kennen de skipisten – die er nochtans door het mooie weer niet al te best meer bij liggen – geen geheimen meer voor de SFC-atleten. De zomerse omstandigheden inspireren tot afdalingen met de Alpine Coaster, bezoekjes bij Der Franz, de Belleman, … De laatste avond stond in het teken van een Snowsation White party … een dikke fuif. Maar dat wil niet zeggen dat er geen stress is want morgen staat nog een slalomwedstrijd per skigroep op het programma. Meer foto's op sfc.be
www.facebook.com/SFCskivakantie

het-weer-droger-na-het-weekend

Het weer: droger na het weekend

Na de doortocht van een storing met tijdelijk wat regen of buien, wordt het opnieuw droog. Het is even wat minder warm, maar door de gunstige invloed van een hogedrukgebied komt de zon na het weekend meer aan bod en kan het kwik opnieuw flink klimmen.
Morgen zorgt een storing voor veel wolken en van tijd tot tijd valt er wat regen of een bui. Tussendoor zijn er ook drogere perioden. Na tijdelijk wat meer continue regen in de namiddag, wordt het later droog en volgen er brede opklaringen tegen de (…) Lees het hele bericht

een-elektrische-fiets-moet-je-leren-beheersen

Een elektrische fiets moet je leren beheersen

De elektrische fietsen zijn tegenwoordig een regelrechte hype geworden. Heel wat senioren die anders niet meer in staat waren met de tweewieler op pad te gaan, hebben nu nieuwe mogelijkheden ontdekt in de nieuwe generatie oplaadbare fietsen. Maar er zijn ook al heel wat ongelukken gebeurd. Zo moet je een elektrische fiets goed leren beheersen, en bovendien zijn er ook een aantal technische en verkeerskundige aspecten die je moet weten. Daarom organiseerde OKRA vandaag een infobijeenkomst met als gespecialiseerde lesgevers politiecommissaris Danny Wendelen en fietsenhandelaar/hersteller Johan Lemmens. Een dertigtal geïnteresseerden luisterde aandachtig. (foto’s Julien Maebe)

senioren-op-wandel-naar-de-sint-janskapel

Senioren op wandel naar de Sint-Janskapel

Vanuit De Zandloper worden geregeld allerlei activiteiten georganiseerd. Vandaag stond een wandeling rond de Sint-Janskapel op het programma. Daar valt heel wat over te vertellen: de historiek van de kapel zelf, de wandelwegen die er als een stralenkrans naartoe lopen en het bos dat na de kaalslag nu beheerd wordt door Limburgs Landschap. Daar staan onder meer de informatieborden voor. (foto’s Julien Maebe)

basketjeugd-zolder-en-lummen-werken-samen

Basketjeugd Zolder en Lummen werken samen

KBBC Zolder en Basket Lummen gaan samenwerken op het niveau van de jeugd. Voor beiden is de jeugdwerking belangrijk en een verbetering is alleen maar mogelijk door een samenwerking, niet door concurrentie. Ook vinden de clubs het sociale en pedagogische op en naast het basketbalveld even belangrijk. Daarom brengen ze vanaf volgend seizoen één gezamenlijke landelijke U14 ploeg in competitie. Stefan Klinkers wordt trainer van de ploeg met zes spelers van Zolder en drie van Lummen. De (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-10-april-2015

Vandaag gezien

Jaja, we weten het, het is april, maar toch is dit een maarts viooltje. (foto Jan Leijskens)

de-laatste-loodjes-aan-de-verdieping

De laatste loodjes aan De Verdieping

Aan het Schachtplein en Marktplein wordt hard gewerkt om de omgeving van CVO De Verdieping helemaal in orde te krijgen. Op zaterdag 25 en zondag 26 april van 10 tot 17 uur wordt immers het grote publiek verwacht voor het openingsweekend. Dan kan iedereen komen bekijken hoe het ophaalmachinegebouw gerestaureerd is en een nieuwe bestemming kreeg, en samen met de nieuwbouw een passiefschool vormt. Tegelijk opent dan ook het bezoekersgedeelte met de erfgoedwandeling. Op vrijdag komen ook al minister Weyts en de gouverneur langs voor de officiële opening.

opgefriste-speelplaats-voor-toverfluit

Opgefriste speelplaats voor Toverfluit

Paasvakantie of niet, de kleuterjuffen van De Toverfluit in de Brugstraat hebben samen met wat helpende handen de speelplaats eens flink onder handen genomen. Nieuwe kleuren, nieuwe figuurtjes, nieuwe materialen en nieuwe bankjes. Het waren lange, intense werkdagen maar het resultaat is schitterend. En nu maar popelen tot aan de eerste schooldag na de vakantie om de gezichtjes van de kleuters te zien …. (meer foto’s van Wendy Castro)

op-skivakantie-in-het-ahrntal-4

Op skivakantie in het Ahrntal (4)

Raar weertje daar in de bergen van Ahrntal, twee dagen geleden viel er sneeuw en vandaag zaten de collegeleerlingen volop te puffen bij temperaturen boven 20 graden in het dal, zelfs op de pisten was het nog 15 graden. Bovendien werden ze heel de dag op een stralende zon getrakteerd. Keerzijde van de medaille is dat na de middag de sneeuw papperig werd. Maar het grootste del van de Skiarena Klausberg is ondertussen overwonnen, een deel heeft al de Alpine Coaster getest, een rodelbaan op rails. En ook al is het vakantie, vanavond worden de hersenen nog eens gepijnigd, niet tijdens examens maar wel in een spel-kwis avond. Heel het hotel staat op stelten. Meer foto’s op www.sfc.be/skivakantie en www.facebook.com/SFCskivakantie 

turkse-minister-volkan-bozkir-bezoekt-anadol

Turkse minister Volkan Bozkir bezoekt Anadol

De kampioenstitel die FC Anadol vorige zondag behaalde in vierde provinciale A, is ook in Turkije niet ongemerkt gebleven. Vanavond kwam niemand minder dan Volkan Bozkir, de Turkse minister voor Europese Zaken, in de Valentinusstraat zijn felicitaties overmaken aan de club. Hij werd er ontvangen door de spelersgroep, voorzitter Hasan Altuntas en het voltallige bestuur, schepen Engin Özdemir en een schare supporters. De minister had bovendien een gevolg van zowat 20 mensen bij. Het werd geen stijve bedoening maar een gezellig onderonsje, waarbij de minister onder meer mee een overwinningstaart aansneed. Voor de club was het alleszins een historische dag. (meer foto’s van Ria De Clerck)

opnamestop-voor-paarden-in-vzoc

Opnamestop voor paarden in VZOC

Voor het eerst heeft het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum een opnamestop voor verwaarloosde en ongewenste paarden afgekondigd. Zoals bekend is het één van de weinige erkende paardenopvangcentra in Vlaanderen en we hebben al eerder gemeld dat het aantal in beslag genomen paarden sterk toeneemt, onder meer door de lage aanschafprijs, het feit dat mensen de permanente kosten onderschatten en die door de crisis nog zwaarder wegen. Sinds 1 januari zijn al 73 paarden binnengebracht, dat (…) Lees het hele bericht

val-motorrijder-zorgt-voor-lange-file

Val motorrijder zorgt voor lange file

Rond kwart over 2 vanmiddag is op de E 314 in Zonhoven richting Nederland een motorrijder ten val gekomen. De motorrijder raakte gewond en moest naar het ziekenhuis afgevoerd worden. Zijn beschadigde motorfiets werd getakeld. Doordat de weg een tijdlang versperd was, ontstond een file die reikte tot in Heusden-Zolder.

gordel-en-gsm-blijven-problemen-in-verkeer

Gordel en gsm blijven problemen in verkeer

De provinciale verkeersthema-actie ‘gordel & gsm’ zit erop. De politie van Heusden-Zolder betrapte 94 bestuurders met de gsm aan het stuur. Dat het probleem van het gsm’en aan het stuur nog flink ingeburgerd is, blijkt uit drie gerichte controles, die leverden in een mum van tijd respectievelijk 21, 25 en 40 inbreuken op. 18 mensen zijn betrapt zonder gordel, 4 jongeren-pv’s zijn uitgeschreven omdat minderjarigen geen gordel droegen. Eén bestuurder kan (…) Lees het hele bericht

haal-eens-een-kieken-in-huis

Haal eens een kieken in huis

Ook dit jaar lanceert de afvalintercommunale Limburg.net weer een kippenactie. Het doel is zoals steeds op een milieuvriendelijke manier de afvalberg terugdringen, zelf hou je er gezonde eieren aan over en de kippen krijgen een mooi bestaan aangeboden. De actie gaat van start op 25 april en loopt tot 30 september. De kippen kun je afhalen bij de deelnemende handelaars als je een bon van Limburg.net hebt. En die bon kun je dan weer bekomen via het elektronische spaarsysteem de ‘e-portemonnee’. Ook inwoners van Heusden-Zolder kunnen hier nu gebruik van maken. Op www.e-portemonnee.be, vind je er alles over.

vandaag-gezien-9-april-2015

Vandaag gezien

De lente is een onuitputtelijke inspiratiebron voor onze fotografen. Nauwelijks te geloven dat dit een madeliefje is zoals Jan Leijskens het in beeld brengt.

op-skivakantie-in-het-ahrntal-3

Op skivakantie in het Ahrntal (3)

Het collegegezelschap heeft weer een leuk Ahrntal-dagje achter de rug. Ondanks de zon en de enkele graden extra, loerden toch nog altijd erg koude windvlagen om de hoek. Het skiën vergaat de meeste sportievelingen ondertussen beter en beter. Alle groepen hebben al minstens de blauwe piste overwonnen, enkelen hebben de rode al aangevat. Voor de durvers wacht trouwens een ‘fun-park’. En wat doet meer deugd na een dagje in de koude sneeuw? Juist, een avondlijke duik in een zwembad in de buurt. Ook een ideale ontspanning voor de stramme spieren. Zo zijn die alweer voorbereid op morgen.

85-bestuurders-te-snel

85 bestuurders te snel

De verkeersdienst van de politie zette de flitsauto in straten waar ongevallen werden vastgesteld. De snelheid van 1173 auto's werd gemeten. 85 bestuurders reden te snel in OLVrouw-straat (34), Kapelstraat (26) en Koerselsebaan (25)

voorleesjournalisten-kregen-hun-diploma

Voorleesjournalisten kregen hun diploma

18 kinderen hebben vanmiddag in het Zebrahuis hun diploma ontvangen van Het Voorleescollege waaraan ze de afgelopen maanden hebben deelgenomen. Het zijn ‘journalisten’ van kinderkrant De Crocodils, die zich met veel overgave op het voorlezen hebben gestort. De meeste kinderen zijn van anderstalige afkomst, maar het voorlezen gebeurde in een heel aantal talen: Nederlands, Turks, Engels, enz. Dat hebben ze vanmiddag bij de feestelijke diploma-uitreiking nog eens laten (…) Lees het hele bericht

kranten-digitaal-lezen-in-de-bib

Kranten digitaal lezen in de bib

Vanaf nu is via het wifi-netwerk van de bibliotheek de Gopress-kiosk te bereiken. Dat is een platform waarop je met smartphone of tablet heel wat Vlaamse kranten en tijdschriften digitaal kunt lezen. De meest recente nummers van bijvoorbeeld Het Belang van Limburg, De Standaard, het Nieuwsblad, Knack of Trends. Ook oudere artikels zijn altijd terug te vinden in het Gopress-krantenarchief. Aanvullend hierop is de kiosk bereikbaar vanop de internetcomputers in de bib, en wordt een aantal iPads ter beschikking gesteld. Die iPads zijn bovendien uitgerust met enkele andere apps, zoals de Wikipedia-app, de NMBS-app en de in de toekomst ook de fundels-app en de Mijn Bibliotheek-app. Uiteraard kan ook de bibcatalogus geraadpleegd worden.

vandaag-gezien-8-april-2015

Vandaag gezien

Een spechtgat met een paddenstoel als inkomhal. (foto Jan Leijskens)

ieder-zijn-eigen-unieke-lampenkamp

Ieder zijn eigen unieke lampenkamp

Tijdens een workshop in cultuurcentrum Muze hebben vandaag heel wat kinderen een eigen lampenkap gemaakt waarmee ze hun lievelingsplek in huis kunnen opfleuren. De inspiratie daarvoor konden ze overal vinden: in een stripalbum, een tijdschrift, een eigen tekening en andere frutseltjes. Kunstenares Alexandera Jacquet stuurde alle ideeën en creativiteit in de juiste richting met als resultaat en collectie met alleen maar unieke exemplaren. (foto’s Kris Vandevenne).

op-bezoek-in-lingerie-en-sportschoenenfabrieken

Op bezoek in lingerie- en sportschoenenfabrieken

Ward Ceyssens en zijn collega’s van de KWB hebben ondertussen al enkele drukke inleefdagen in Indonesië achter de rug. Kort na hun aankomst maakten ze er al meteen het paasfeest mee – in een land met zowel moslims als christenen – en daarna begonnen ze vanuit Djakarta aan hun ‘odyssee’. Zoals aangekondigd willen ze er vooral kennismaken met de arbeidsomstandigheden in de fabrieken. Zo konden ze in de ene fabriek zien hoe de sportschoenen voor (…) Lees het hele bericht

7de-editie-van-zolderrun-komt-eraan

7de editie van ZolderRun komt eraan

Op zondag 19 april heeft de 7de editie van de ZolderRun plaats. Daarvoor is ook nu weer een parcours deels over harde en deels over zachte wegen – door Zolder-Centrum uitgestippeld. Om 14 uur vertrekt de jogging over 2,5 km en een half uur later is er de gezamenlijke start voor de run over 5 en 10 km. Inschrijven kan vanaf 12u30 in de sporthal, waar ook kleedkamers zijn voorzien. Start en aankomst liggen vlak voor de sporthal in de Dekenstraat. Parkeren kan aan het Heldenplein (gemeentehuis), Supermarkt B2 en het cultuurcentrum. De ZolderRun telt mee voor het Heusden-Zolders loopcriterium en het KWB-Falos-loopcriterium.

op-skivakantie-in-het-ahrntal-2

Op skivakantie in het Ahrntal (2)

In het Ahrntal zit dag twee er zo goed als op. Vanochtend werden de collegeleerlingen wakker met een laagje verse sneeuw maar tijdens het ontbijt kwam de zon al tevoorschijn. Voor de rest van de dag stralend weer terwijl de pistes er schitterend bij lagen. Wel waaide op sommige plaatsen een striemende, ijskoude wind. Alle groepen hebben ondertussen de ‘familiepiste’ onder de knie, terwijl de gevorderden bijna het hele circuit al eens gedaan hebben. Als avondactiviteit stond er een karaoke op het programma die volgens kenners het Schlagerfestival deed verbleken. Maar ondertussen is zowat iedereen doodmoe naar bed gestrompeld. Voor morgen wordt mooi weer voorspeld, iets warmer ook. (meer foto’s ook op www.sfc.be/skivakantie en op Facebook)

paasfeest-bij-ziekenzorg-viversel

Paasfeest bij Ziekenzorg Viversel

Een 40-tal leden van Ziekenzorg Viversel verzamelde vanmiddag in de Vierseleer voor een paassamenzijn. Na het welkomstwoord door de voorzitter kreeg Florentine Corthouts een geschenkje aangeboden omdat ze zich na vele jaren als secretaris laat vervangen, ze blijft wel kernlid. Iedereen genoot van een hapje en paaseitjes. En dan was het meezingen met de evergreens die moeder Angèle Cox en dochter Margot Swinnen brachten. (foto’s Lode Beylemans)

6-dronken-en-2-gedrogeerde-bestuurders

6 dronken en 2 gedrogeerde bestuurders

De politie hield Slim-controles op verschillende plaatsen in Heusden-Zolder. 83 bestuurders legden een ademtest af, 6 hadden teveel alcohol gedronken. Van 2 overtreders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Ook legden 2 jonge bestuurders een speekseltest af. Ze zaten duidelijk onder invloed van drugs achter het stuur te zitten. Bijkomend zijn 667 auto's gecontroleerd op snelheid. 44 bestuurders lapten de snelheidsbeperking aan hun laars in de Koolmijnlaan (24), Stationsstraat (14), Zandstraat (6) en M. Scheperslaan (5). Andere overtredingen waren niet dragen van gordel (2), technische defecten (2), inhalen en bezit van drugs (3).

circuit-heeft-twee-aed-toestellen

Circuit heeft twee AED-toestellen

Circuit Zolder heeft twee AED-toestellen gekocht en geplaatst. Dat zijn Automatisch Externe Defibrillatoren, ze worden gebruikt om mensen met een hartstilstand te reanimeren. AED’s zijn vrij eenvoudig te hanteren en geven zelf instructies zodat ook leken de eerste hulp kunnen verstrekken. Eén toestel hangt onderaan de 8 m BMX starthelling en het tweede bij de controletoren ter hoogte van de EHBO-post.

een-blik-vanuit-de-hoogte

Een blik vanuit de hoogte

In het Bolderdal is ondertussen de nieuwe uitkijktoren toegankelijk voor het publiek. Die biedt een brede kijk op het gebied van De Wijers, en al ligt de toren op het grondgebied Zonhoven, je kunt er een flink stuk van Bolderberg zien liggen. (foto's Jan Leijskens)

speelnamiddag-voor-iedereen-in-de-bark

Speelnamiddag voor iedereen in De Bark

Een vrijwilligersgroep van Kazou Limburg organiseert samen met het Rode Kruis opvangcentrum De Bark een speldag voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Plaats van afspraak voor deze Spelen zonder Grenzen: De Bark, op 18 april van 13u30 tot 17 uur. Het is de bedoeling elkaar beter te leren kennen: kinderen uit Heusden-Zolder komen zo in contact met de kinderen uit het opvangcentrum, en die laatsten maken kennis met kinderen uit de buurt. Er staan allerlei plezante spelletjes op het programma, deelnemen kost 1 euro, drankje en vieruurtje inbegrepen. De kinderen worden opgevangen vanaf 13u30, weer afhalen tussen 17 en 17u30. Inschrijven is noodzakelijk: Kazourama[!]outlook.be

op-skivakantie-in-het-ahrntal-1

Op skivakantie in het Ahrntal (1)

Het is ondertussen een jarenlange traditie dat de leerlingen van het Sint-Franciscuscollege rond Pasen naar het Ahrntal trekken voor een skivakantie. Vanochtend zijn ze toegekomen aan hotel Markus: een 100-tal leerlingen en een 15-tal begeleiders. De busrit was uitstekend verlopen en daarna kon het niet snel genoeg gaan: omkleden, skigroepen indelen, skimaterialen passen, ... om 11u20 stond iedereen op de sneeuw. De pistes liggen er schitterend bij, want de voorbije dagen is verse sneeuw gevallen. En na de middag kwamen er nog sneeuwbuien bovenop. Veel zon hebben ze dus nog niet gezien, maar de weerman heeft die wel beloofd voor de volgende dagen.

fc-anadol-is-kampioen

FC Anadol is kampioen!!

Geweldige vreugde vanavond in de Sint-Valentinusstraat. Niet alleen om de spetterende 4-7 overwinning van FC Anadol bij Engsbergen, maar rivaal Halveweg Zonhoven leed een 3-2 nederlaag bij Lommel. Daardoor kan Zonhoven Anadol – dat nog een wedstrijd te goed heeft – niet meer bijbenen en de Anadol heeft zich dus tot reekskampioen gekroond. En nu al is duidelijk dat die titel niet gestolen is, want Anadol laat een doelpuntensaldo van 63 optekenen (88 gemaakt, 25 tegen), dat is meer dan het dubbele van Zonhoven. Zowel de aanval als de verdediging van FC hebben zich dus de sterkste getoond in vierde provinciale A. De ploeg lijkt dan ook rijp om een rol in derde provinciale te gaan spelen.

vandaag-gezien-6-april-2015

Vandaag gezien

Op 20 maart brachten we de foto van kikkerdril in Bolderberg, en nu zijn er al dikkopjes uitgekomen. (foto Roger Convents)

regi-vanavond-in-kroost

Regi vanavond in Kroost

Vanavond om 21 uur zet de Vier-reeksKroost Regi Penxten centraal. TV-maker Eric Goens ging de producer-muzikant onder meer in zijn Heusdense woning annex studio opzoeken en probeert een indringend portret te schetsen. Wie het vanavond mist, krijgt nog een nieuwe kans want het programma wordt nog eens herhaald volgende zondag om 19u30, ook op Vier.

vrijheid-maakt-korte-metten-met-tervant

Vrijheid maakt korte metten met Tervant

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder thuis AC Tervant ingeblikt met 4-1.

leider-anadol-maakt-indruk

Leider Anadol maakt indruk

In de vierde provinciale A van het voetbal speelde SK Heusden 06 thuis 0-0 gelijk tegen Excelsior Hamont. KVV Heusden-Zolder verloor met 3-4 van Lille. Anadol zorgde opnieuw voor een spetterend resultaat door met 4-7 te winnen bij Engsbergen. Daarmee geeft het nog meer glans aan zijn leidersplaats.

windows-oplichters-zijn-weer-actief

Windows-oplichters zijn weer actief

Ook vandaag zijn de zogenaamde Windows-oplichters weer actief, en ze hebben al op verschillende plaatsen in Heusden-Zolder proberen toe te slaan. Telkens krijgen de betrokkenen een telefoontje - duidelijk uit het buitenland en in eerder gebrekkig Engels - waarbij ze zich uitgeven voor vertegenwoordigers van Windows die een probleem ontdekt hebben in uw computersysteem. Ze willen dan uw IP-adres kennen om de controle over te nemen en zo kunnen hun slachtoffers oplichten, ofwel door de computer te blokkeren en pas vrij te geven na betaling van een som ofwel door uw bankcodes buit te maken. Best meteen inhaken.

vanthoor-moet-forfait-geven

Vanthoor moet forfait geven


Op het circuit van het Frans Nogaro wordt vandaag de Chamionship Race van de Blancpain Sprint Series betwist nadat gisteren de Qualifying Race werd gereden. Gisteren stonden al twee Belgische WRT Auditeams op het podium, maar geen Laurens Vanthoor. De topfavoriet blijft vandaag, net als gisteren aan de kant. Hij is in de oefenraces van de baan geraakt waardoor de Audi zwaar beschadigd raakte en dit weekend niet meer kan hersteld worden.

wie-wil-spikkel-en-spekkie-leren-kennen

Wie wil Spikkel en Spekkie leren kennen?

Heb je thuis kinderen van 5 en 6 jaar die graag naar verhalen luisteren, kruis dan woensdag 29 april in je agenda aan. In de bibliotheek vertelt vzw Creafant dan van 14 tot 16 uur uit ‘Spikkel & Spekkie’ van Marc de Bel. Eerst kunnen de kinderen luisteren naar de spannende avonturen van een slimme muis en een handige rat. Daarna wordt er samen geknutseld. Deelnemen is gratis, maar best even inschrijven via bibliotheek [!] heusden-zolder.be of via 011 80 80 90.

evelyn-neuteleers-verlengt-haar-vlaamse-titel

Evelyn Neuteleers verlengt haar Vlaamse titel

Op de Vlaamse Kampioenschappen dubbel mini trampoline in Varsenaere is Evelyn Neuteleers er opnieuw in geslaagd haar titel te verlengen. Daarmee is ze nu al drie jaar achter elkaar Vlaams kampioen in die discipline. Nochtans verliep de voorbereiding niet vlekkeloos, want ze lag vorige week enkele dagen in bed met buikgriep. Eerder veroverde Evelyn ook de Limburgse titel en op 10 mei verdedigt ze haar Belgische titel.

niet-voor-iedereen-verlengd-weekend

Niet voor iedereen verlengd weekend

Heel de bouwsector ligt dit weekend zowat stil, maar dat geldt niet voor dit mezenkoppel dat al enkele dagen druk bezig is met de inrichting van zijn nestkast, op hetzelfde moment mos in de poten en dor gras in de bek. En ze krijgen nochtans geen zondagsuren betaald. (foto's Marcel Gybels)

van-composities-tot-improvisaties

Van composities tot improvisaties

Aansluitend bij de vernissage in de foyer, kreeg de kunst- en muziekliefhebbers in het Muzecafé nog een optreden met jamsessie geserveerd. Daniël Daemen op altsax, Justin van Uum op contrabas, Achim Bill op drums voegden samen met trombonist Tim Daemen hun eigen muzikale visie samen tot een specifieke sound, die floreerde van gekende composities tot improvisatie. (foto’s Lenscollectief en Tony Sempels)

overwinning-voor-julie-vranken

Overwinning voor Julie Vranken

De tweede dag van het EK BMX was echt wel een voltreffer zowel op publieksvlak als op het sportieve niveau. Een pak toeschouwers zagen razend spannende wedstrijden en onze Belgische rijders deden het verre van slecht met opnieuw vier podiumplaatsen. Dé nationale trots was Julie Vranken want zij behaalde de overwinning bij de meisjes van 8 jaar en jonger en liet daarbij tegenstanders uit Spanje, Groot-Brittannië, Zimbabwe en nog een andere landgenote Kaylani Bartels achter zich. Andere medailles waren voor Roxanna De Kegel (derde bij de meisjes 9/10 jaar), Kjelle Poets (derde bij de meisjes (11/12 jaar) en Brett Jacobs (derde bij de jongens 15/16). Ook vandaag waren de Nederlanders en Fransen weer erg dominant en toonden de Amerikanen hun internationale ervaring. (meer foto's van Yves Maex)

blijde-geboorte-op-pasen

Blijde geboorte op Pasen

Vergeet het cliché van elk vogeltje dat in mei zijn ei legt. Op het middaguur ontdekte Ana Moran in haar tuin dit nest met eitjes. En amper vijf uur later was het eerste jong geboren. Een soort paasvogeltje dus.

de-veelzijdigheid-van-exposure

De veelzijdigheid van Exposure

Vandaag is in de foyer van Muze de tentoonstelling Exposure geopend. Initiatiefnemer en voorzitter Bert Oerlemans bracht binnen die groep evenveel schilders als fotografen samen. Iedere kunstenaar doet zijn ding, houdt zich aan zijn stijl, of het nu modern of abstract is, of welke techniek dan ook gehanteerd wordt. De schilders zijn Nicole Cuypers, Gabriëlle Kerkhofs, Erna Vollrath en Roger Delvaux. De fotografen zijn Willy Smets, Kris Rogiers, Hans Stockmans, en initiatiefnemer Bert Oerlemans. Ook Canvas heeft dit gezelschap ontdekt en een reportage gepland. Ondertussen werken de kunstenaars aan een nieuw project rond het Ziekenhuis Oost-Limburg. In Muze kun je hun werk nog iedere dag tot en met 19 april gaan bekijken. (foto’s Tony Sempels)

dieven-op-de-loer

Dieven op de loer

Op de parking aan de kerk van Bolderberg is ingebroken in een auto, daar zijn spullen uit gestolen. In de Elf Novemberstraat speelde vanmiddag iemand door een diefstal zijn portefeuille met bankkaarten en rijbewijs kwijt.De politie onderzoekt ook de brand in een schuurtje bij de volkstuinen langs de spoorweg in de buurt van de Brugstraat, gisteren in de vooravond.

een-fijn-paasfeest-1

Een fijn Paasfeest

En voor degenen die er nu aan begonnen zijn, een mooie paasvakantie.

bmx-kampioenschappen-op-volle-toeren

BMX-kampioenschappen op volle toeren

Op de tweede dag van de Europese BMX-kampioenschappen zakten nog meer toeschouwers af naar de Lotto-track. De droge en meestal zonnige weersomstandigheden waren voor vele deelnemers een zegen om hun kansen beter te kunnen verdedigen. (foto's Yves Maex, straks meer)

vandaag-gezien-5-april-2015

Vandaag gezien

Het bloempje van de maretak staat in bloei. (foto Jan Leijskens)

feest-voor-roots-en-bluesliefhebbers

Feest voor roots- en bluesliefhebbers

De bluesvibes gingen gisteravond door Muze heen. Pascal Michiels en Kathleen Vandenhoudt mogen meemaken, is altijd genieten. Zij 'spelen Billy&BloomFish' op zo'n manier dat je er stil van wordt, maar niet stil kunt blijven zitten. Ze betuigen met passie hun liefde voor de rootsmuziek. En nadien was er Stanton, ook een belevenis met stoere, starre gitaarrifs, de bluezy bruine stem van Geert ondersteunend. Voorbestemd voor de grotere podia. (foto’s van Ria De Clerck)
(meer op Aftermuzeclip)

verlies-voor-statie

Verlies voor Statie

Nog in derde provinciale A heeft Statie Zolder zaterdagavond opnieuw verloren, het werd 2-1 in Kaulille.

belgen-behalen-5-podiumplaatsen

Belgen behalen 5 podiumplaatsen

Het was een drukke en bewogen dag, voor de eerste manche van het Europees kampioenschap BMX op de Lotto-track. Van de 22 finales die tot nu toe gereden zijn, behaalden de Belgen een 5-tal podiumplaatsen. Die waren voor Gorden Martin (derde in de Cruiser 30/39), Maxime Breugelmans (2de bij de meisjes van 8 jaar en jonger) en Julie Vranken (derde in diezelfde reeks), Aiko Gommers (derde bij de meisjes van 11/12 jaar) en Nieke Coppens (derde bij de meisjes van 13/14 jaar). Alleen de overwinning bleef nog uit. Wat verder ook opvalt, zijn de uitstekende prestaties van de Nederlanders en de Fransen en ook dat de Amerikanen niet zomaar voor een oefening naar hier zijn gekomen, maar wel degelijk om te winnen. (hier alle uitslagen)
(meer foto’s van Yves Maex)

paastornooi-was-een-succes

Paastornooi was een succes

Naar goede gewoonte had vandaag op de voetbalterreinen aan de Noordberm weer het paastornooi voor de jeugd plaats. SK Heusden 06 mocht bijna 70 ploegen ontvangen – van U6 tot U11 – en daarmee huisvest het één van de grootste jeugdtornooien van Limburg. De uitslag is daarbij niet zo belangrijk, wel dat jeugdploegen zich met elkaar meten en elkaar kunnen ontmoeten. Er daagden trouwens heel wat toeschouwers op. (foto's Davy Neuteleers)

dbbc-a-verliest-in-diepenbeek

DBBC A verliest in Diepenbeek

In de eerste provinciale van het damesbasketbal heeft DBBC Zolder A met 60-31 verloren bij Gems Diepenbeek B.

thuisnederlaag-voor-bolderberg-3

Thuisnederlaag voor Bolderberg

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Bolderberg vanmiddag met 0-3 verloren van Kadijk.

vandaag-gezien-4-april-2015

Vandaag gezien

Niet voor het paasmenu, maar wel mooi om naar te kijken ... de witte sierkool. (foto Jan Leijskens)

eerst-de-regen-trotseren

Eerst de regen trotseren ...

Rijders en toeschouwers op het EK BMX op de BMX-track bij Circuit Zolder moesten vanmorgen al behoorlijke plensbuien trotseren. Het deed het enthousiasme en de strijdlust van de jongsten – die eerst aan de slag moesten – allerminst bekoelen, maar ze gingen er flink tegenaan. Dat leidde logischerwijze tot enkele slippertjes, maar gelukkig begon het rond de middag op te klaren. (meer foto’s van Yves Maex)

nieuwe-nederlaag-voor-si

Nieuwe nederlaag voor SI

In het zaalvoetbal leed SI Heusden-Zolder een nieuwe nederlaag 5-1 tegen het lager gerangschikte PIBO Tongeren. De beloften wonnen met 1-5.

de-kijk-van-richie-137

De kijk van Richie

In spanning wachten we op de klokken en de paashaas.

muze-gaat-volop-voor-de-blues

Muze gaat volop voor de blues

De komende weken en maanden worden de bluesliefhebbers verwend in cultuurcentrum Muze, enkele straffe bands en artiesten komen daar eens flink katoen geven. Het begint vanavond om 20u15 in het Muzecafé met Billy & Bloomfish, zeg maar Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels (foto Caro Leriche). Nadien doet de band Stanton er nog een schepje bovenop. Op zaterdag 18 april zien we dan Ben Segers en Nele Bauwens in een ongewone gedaante want ze brengen hun tribute 'Out of the blues'. Op vrijdag 15 mei is het feesten geblazen met Morgan Davis & Gene Taylor. Dit filmpje biedt al een voorsmaakje.

de-passie-van-de-tango

De passie van de tango

Orquesta Tanguedia gaf vanavond een heerlijke voorstelling met 'Georgina' in de Muzeschouwburg. (foto Lenscollectief)

75-plussers-verzamelen-voor-hun-feest

75-Plussers verzamelen voor 'hun' feest

In De Zandloper had vandaag de eerste editie van 2015 van het 75-Plusfeest plaats. Alle 75-plussers van de gemeente waren uitgenodigd om aan te schuiven voor een lekkere maaltijd, geserveerd door vrijwilligers. En achteraf werd het uiteraard een gezellig samenzijn. (foto’s Julien Maebe)

vandaag-gezien-3-april-2015

Vandaag gezien

De sleedoorn staat mooi in bloei. (foto Jan Leijskens)

het-weer-de-lente-is-daar

Het weer: De lente is daar!

Dankzij het opbouwen van een hogedrukgebied wordt de volgende dagen een forse weersverbetering verwacht. De weermodellen zijn zelfs bijzonder optimistisch met hoge temperaturen en veel zon. Echter eerst krijgen we nog wat regen te verwerken.
Morgen domineren wolken het weerbeeld en periodiek valt er lichte regen. Het is somber en kil bij maxima rond 10 graden. Na de middag wordt het evenwel droger en later is er ook wat zon.
Zondag is er ruimte voor de zon en de wolken zijn beduidend (…) Lees het hele bericht

kruisweg-op-goede-vrijdag

Kruisweg op Goede Vrijdag

Het is Goede Vrijdag vandaag en dus verzamelden gelovigen aan de kruisweg bij de Sacramentskapel in Viversel om het lijden en sterven van Jezus te gedenken. (foto Roger Convents)

dit-weekend-ek-bmx-op-zolder

Dit weekend EK BMX op Zolder

Voor de derde keer in de clubgeschiedenis strijkt dit weekend op de BMX-track bij Circuit Zolder de UEC BMX European Cup Rounds 1 & 2 neer, zeg maar het Europees BMX-kampioenschap. Vorig jaar werd het grootste aantal deelnemers ooit aan een Europese wedstrijd geteld. Het kampioenschap krijgt dit jaar extra uitstraling door de aanwezigheid van het Amerikaanse nationaal team. Dagtickets kosten € 15, weekendtickets € 20. Maar inwoners van Heusden-Zolder mogen er gratis in met hun identiteitskaart. Ze zullen er trouwens heel wat eigen rijders aan het werk zien, want verschillende van de 180 leden van de BMX-club Zolder nemen deel. Vandaag kun je trouwens sowieso gratis gaan kijken, er zijn nog races tot bijna 22 uur vanavond. Morgen zijn er wedstrijden vanaf 8 uur tot ongeveer 22 uur en zondag van 8 tot 15 uur.

twee-ongevallen-in-dorpsstraat

Twee ongevallen in Dorpsstraat

De Dorpsstraat is niet bepaald de meest verkeersonveilige straat van de gemeente maar toch kreeg de politie van daaruit gisteren in enkele uren twee meldingen van verkeersongevallen. Eerst werd een kind door een auto aangereden nadat het aan de halte van de schoolbus stapte. Het slachtoffer liep slechts schaafwonden op. Later op de avond botsten er twee auto's. Een meisje klaagde over pijn aan het been maar ook zij moest uiteindelijk niet naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Aan het Rond Punt ontdekte een vrouw gisteravond dat haar deur beschadigd was, vermoedelijk ging het om een poging tot inbraak, maar die is uiteindelijk niet gelukt.

goudhaantje-tikt-op-het-raam

Goudhaantje tikt op het raam ...

Wat zit er verstopt in de woning van Hendrik Hughelier? Geen idee, maar vanmorgen probeerde een goudhaantje (en dat is niet figuurlijk bedoeld) met de moed der wanhoop een kwartier lang binnen te geraken door tegen het raam te springen. Het is niet duidelijk of er een Goede Vrijdag-symboliek dan wel een nakend paasei moeten achter gezocht worden, maar op dit filmpje zie je de capriolen van het vogeltje

volop-gsm-en-aan-het-stuur

Volop gsm'en aan het stuur

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie 'gordel & gsm' hielden de verkeers- en interventiedienst van de politie controles. Ondanks het preventieve gebruik van de tekstkar zijn in een mum van tijd 40 bestuurders betrapt op gsm'en aan het stuur en 6 op het niet dragen van de gordel; op enkele bestuursters na allemaal mannen. De actie loopt nog tot 6 april. Voorts moesten 95 bestuurders blazen tijdens de gewone diensten. 3 personen hadden te veel gedronken en kregen een rijverbod. 2 wagens die niet verzekerd bleken werden in beslag genomen en getakeld. 4 bestuurders gebruikten een parkeerplaats voor personen met een beperking zonder kaart. Zij krijgen een boete van € 110.

deelnemerslijst-24-uur-zit-overvol

Deelnemerslijst 24 uur zit overvol

Op 29 en 30 augustus worden de 24 Uren van Zolder betwist en nu al is de 37ste editie volledig volgeboekt met 49 auto's aan de start en 60 ingeschreven, een wachtlijst moet wegvallers opvangen.Trouwens op donderdag 27 augustus worden de kwalificaties gereden tot middernacht. De deelnemers worden opgedeeld in 3 categorieën: de prototypes CN, de GT Cup en de silhouetten/toerwagens. Na de BMW Clubsport Trophy heeft ook de gloednieuwe BMW M235i Racing Cup de 24 uur in zijn (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-2-april-2015

Vandaag gezien

De voorjaarsstormen hebben niet kunnen beletten dat de wilde kersenboom in bloei staat. (foto Marcel Gybels)

werklozen-meer-op-jaar-minder-op-maandbasis

Werklozen: meer op jaar-, minder op maandbasis

Op 31 maart telde Heusden-Zolder 1205 werklozen, 657 mannen en 548 vrouwen. In vergelijking met een jaar geleden is dat 4,5 % meer. Maar het positieve nieuws is dan weer dat na de extreme piek van begin dit jaar de daling zich verderzet: in vergelijking met eind februari dit jaar zijn er 5,6 % minder stempelaars. De jongerenwerkloosheid neemt af, maar het aantal werkloze 50-plussers in de statistieken is met 2,2 % gegroeid.

expo-sure-in-volle-opbouw

Expo?Sure! in volle opbouw

In cultuurcentrum Muze is het alle hens aan dek voor de opbouw van de tentoonstelling van de groep Exposure. Dit collectief van fotografen en schilders zal een grote variëteit in stijlen en onderwerpen tonen. Met werken van schilders Nicole Cuypers, Roger Delvaux, Gabriëlle Kerkhofs, Erna Vollrath en fotografie van Willy Smets, Kris Rogiers, Hans Stockmans en Bert Oerlemans. Op hun website www.exposurelimburg.be krijg je al een voorsmaakje. De opening is nu zondag om 17 (…) Lees het hele bericht

faillissementen-blijven-toenemen-2

Faillissementen blijven toenemen

Het aantal faillissementen in Limburg is volgens berekeningen van het studiebureau Graydon in het eerste kwartaal van 2015 opgelopen tot 248. Dat zijn er 5,5 % meer dan een jaar geleden en het grootste aantal in de eerste drie maanden van de jongste tien jaar. Opvallend is dat Limburg samen met Waals-Brabant de enige provincie is met een stijging. En ook in Heusden-Zolder blijkt het nog altijd niet goed te gaan, de rechtbank van koophandel liet dit jaar al een kleine 20 faillissementen (…) Lees het hele bericht

40-te-snel-in-de-westlaan-1

40 % te snel in de Westlaan

Na klachten over onaangepast rijgedrag tijdens de dorpsraad in Viversel hield de politie snelheidscontrole in de Westlaan. 309 voertuigen passeerden het flitstoestel. De bewoners kreen gelijk: liefst 124 bestuurders (40%) negeerden de 50 km/u beperking. Eén rijbewijs wordt ingetrokken. In het kader van de provinciale verkeersthema-actie 'gordel & gsm' voerde de politie anonieme controles uit. 21 bestuurders werden in korte tijd betrapt op gsm'en aan het stuur. In Onder de Poort werd een bestuurster staande gehouden die tegen de rijrichting reed. De wagen bleek niet verzekerd en werd vervolgens in beslag genomen en getakeld.

opletten-aan-de-overwegen

Opletten aan de overwegen

Infrabel heeft een campagne gelanceerd voor meer veiligheid aan de overwegen. Uitgangspunt is dat teveel mensen nog het stoplicht, het belsignaal, en ja, zelfs de slagbomen negeren. Vanmorgen nog is in Zelem een wagen dwars door de slagbomen gereden, vervolgens ging de bestuurder er vandoor. Infrabel benadrukt dat de trein vaak al 15 seconden na het sluiten van de slagbomen voorbijrijdt, bovendien rijden de nieuwste treinen sneller en ze maken minder lawaai. Vaak heeft een trein ook een kilometer nodig om te remmen. Trouwens, wie de regels op een overweg niet naleeft, riskeert 300 euro boete. Het is hoe dan ook de regel om altijd te vertragen als je een spooroverweg nadert, en te stoppen bij de lichten, belsignaal en slagbomen. Ook alleen doorrijden als je zeker bent dat je in één keer van de sporen weg kunt.

jo-claes-genomineerd-voor-gouden-strop-1

Jo Claes genomineerd voor Gouden Strop

Het zijn weer succesvolle tijden voor Jo Claes, de auteur die van Heusden afkomstig is. Pas vorige vrijdag stelde hij in zijn woonplaats Leuven zijn nieuwe misdaadroman Vermoorde onschuld voor. En nu is hij ook nog eens genomineerd voor de Gouden strop met De mythe van Methusalem. Het boek werd eerder al bekroond met de Hercule Poirot Publieksprijs 2014. Op dit moment staan 12 genomineerden op de longlist voor de Gouden Strop, begin mei wordt die herleid tot een shortlist. Jo Claes is dit jaar precies 30 jaar aan de slag als schrijver.

kunstverkenner-brengt-4-voorstellingen

Kunstverkenner brengt 4 voorstellingen

Ook dit voorjaar verovert Kunstverkenner drie keer de Muzeschouwburg. Het is een samenwerking tussen het college, de academie van Beringen en het cultuurcentrum om jongeren te laten kennismaken met theater in al zijn facetten. Op vrijdag 10 april om 20 uur speelt Kunstverkennend Wild 'De Jossen' (foto), een vrije bewerking van het stuk van Tom Lanoye. De Jossen leiden een simpel bestaan vol routine en loyaliteit aan Jos. Tot één Jos hun Josdom in twijfel trekt. (…) Lees het hele bericht

schouwbrand-in-de-butastraat

Schouwbrand in de Butastraat

Vanmiddag kort over 14 uur is een schouwbrand opgemerkt in een woning in de Butastraat in Eversel. De brandweer stuurde meteen een ploeg ter plaatse. Die was een tijdje aan de slag met opruimen en de schouw zuiver maken, tot het brandgevaar geweken was. Daardoor kon ook verdere schade voorkomen worden. (foto Michiel Reynders)

ook-vandaag-nog-wat-stormschade

Ook vandaag nog wat stormschade

Ook gisteravond en vandaag is er nog op enkele plaatsen stormschade gemeld. Sommige schadegevallen zijn pas vandaag opgemerkt, op andere plaatsen waren bomen geveld door nog een laatste extra windstootje. Gisteravond moest in de Steenberg een boom worden opgeruimd die over de hele rijweg lag. Vanmorgen moest de brandweer nog naar de Galgeneinde - omgeving Bovy - waar in een steegje drie bomen waren omgewaaid.

collegeleerlingen-aan-de-slag-voor-st-vincentius

Collegeleerlingen aan de slag voor St. Vincentius

Een aantal leerlingen van het zesde jaar van het Sint-Franciscuscollege was de voorbije drie dagen aan de slag tijdens hun 'sociale inzetdagen'. Zo gingen ze bijvoorbeeld aan de slag bij Sint-Vincentius, een organisatie die in de bres springt voor meer dan 180 gezinnen in Heusden-Zolder die in de armoede zitten. Voor de jongeren was die confrontatie geen lachertje, ook al omdat ze inzagen dat iedereen er mee te maken kan krijgen, van jong tot oud, van alleenstaande, koppels tot grote gezinnen, ... Uiteindelijk heeft die ervaring hun inzet alleen nog maar gestimuleerd, en ze hadden ook nog een enveloppe bij. (foto's Stefan Was)

ook-aan-t-molenholleke-staat-nu-een-berenkast

Ook aan 't Molenholleke staat nu een Berenkast

Vanmiddag is aan 't Molenholleke de 6de Berenkast van Heusden-Zolder ingehuldigd, daarmee breidt Het Berenhuis zijn succesvolle concept uit. Iedereen - vooral kinderen - kan er een boek ontlenen en er eigen boeken in de plaats stoppen om andere kinderen te plezieren. De kinderen van 't Molenholleke waren al volop voorbereid met verhaaltjes in de klas de voorbije dagen. Vandaag voerden die van de 3 hoogste klassen samen met de mascotte een berendans op. Nadien maakte Gerlinde Gilissen van 't Berenhuis nog even iedereen enthousiast, waarna onderwijsschepen Marleen Hoydonckx en burgemeester Mario Borremans de kast officieel openden. Ze werd door de kinderen meteen met boeken gevuld en zo telt Heusden-Zolder weer een mini-outdoor-bibliotheek meer. En ook al gelooft op deze 1 april misschien niet iedereen alles ... er komen er nog meer, echt waar. (meer foto's van Tony Sempels)

leerlingen-de-linde-genieten-van-ontbijt

Leerlingen De Linde genieten van ontbijt

In de lagere school voor buitengewoon onderwijs De Linde zorgden de ouders vandaag voor een echt ontbijtbuffet. Al vroeg in de ochtend waren ze al volop aan de slag met de voorbereidingen zodat bij het rinkelen van de bel alles klaar stond. De leerlingen genoten ervan.

foute-party-in-residentie-amideus

Foute party in Residentie Amideus

Neen, dit is geen aprilgrap, in Residentie Amideus hielden ze echt voor het eerst een Foute Maandag. Een gezellig feestje waar bewoners en hun vrienden welkom waren op voorwaarde dat ze ... in een foute outfit zaten. Iedereen liet zich gaan, en na de warming-up met verzoeknummers door dj Katrien zorgde Redwood voor de Vlaamse klassiekers. De 'heilige Marie-Jeanne' sleepte de prijs van de meest fout geklede in de wacht.

bovy-speeltuintje-is-weer-in-orde

Bovy-speeltuintje is weer in orde

Mocht je - ondanks het weer - toch op zoek zijn naar een buitenlocatie om je kinderen op deze Buitenspeeldag te laten ravotten ... het speeltuintje op Bovy is weer in orde. Nadat het eerder was afgekeurd en afgesloten wegens onveilig, heeft de uitbater van Kerosy geïnvesteerd in nieuwe speeltuigen en ook een dikke schorslaag laten aanleggen. Het speeltuintje ligt er nu weer netjes bij.

bergingsbekken-bij-het-waterzuiveringsstation

Bergingsbekken bij het waterzuiveringsstation

Begin mei starten de werken voor de bouw van een bergingsbekken aan de Bommerenbeek in de Obbeekstraat. Daar ligt het waterzuiveringsstation en het is de bedoeling de overstortfrequentie te beperken, zodat het water aan de bron zuiverder is. Daarvoor is een behoorlijke ingreep nodig: aanleg van extra riolering, grondwerken, kantstroken en trottoirbanden, fundering, betonstraatstenen, groenaanleg, een persleiding, een pompstation en dus een bergingsbekken. De werken kunnen in de Obbeekstraat voor wat hinder zorgen. Ze zullen 155 werkdagen duren.