Archief juni 2024

dries-van-langendonck-opnieuw-straf-in-italie

Dries Van Langendonck opnieuw straf in Italië

Een week na zijn overwinning in Slovakije in de derde manche van het Europees Kampioenschap FIA OK Junior, werkte Dries Van Langendonck zich opnieuw in de kijker. Tijdens de eerste wedstrijd van de WSK Euro Series in Franciacorta (in de Italiaanse regio Lombardije) kon hij in de finale van de 15de naar de 2de plaats oprukken. Een straffe prestatie die de bekroning vormde van een schitterende zondag want 's ochtends had hij vanop de negende startpositie de Pre-finale B gewonnen. Dries zal dit seizoen niet verder strijden om de titel in OK Junior. Tijdens de tweede meeting, in de loop van het laatste weekend van september in Sarno, komt hij immers uit in de OK-categorie.

stevige-opkomst-voor-mooie-zomerfietstocht

Stevige opkomst voor mooie zomerfietstocht

Of er nu wat donkere wolken in de lucht hangen of niet, echte fietsers laten zich door niets afschrikken. Dat bleek vanmiddag ook tijdens de zomerfietstocht van de Fietsersbond. Er kon zelfs van een meer dan stevige opkomst gesproken worden. Met een woordje van Paul Coolen van de Fietsersbond en burgemeester Mario Borremans gingen de fietsers de baan op voor een tochtje van een 30-tal kilometers, langs het kanaal, over trage wegen, door de Mangelbeekvallei. Onderweg stond nog een stop op het programma en na afloop bleven de meesten nog een tijdje plakken aan de blokhut. Voldoende hydrateren is immers ook belangrijk voor fietsers. (foto's Robin Put)

mix-van-rommel-en-leuk-entertainment-op-marktplein

Mix van rommel en leuk entertainment op Marktplein

De rommelmarkt en het theaterterras - een organisatie van het MuzeCafé en CC Muze - mochten al bij al niet klagen over het weer dat het grootste deel van de dag boven het Marktplein hing. Zo konden de gelegenheidsverkopers hun waren op hun standen van de rommelmarkt - de meest uiteenlopende spullen - droog aanbieden aan potentiële kopers. En voor de rest was het een erg plezant gebeuren voor jong en oud. De jongsten konden genieten van allerlei animatie, onder meer dank zij de academie, (…) Lees het hele bericht

nathan-van-daal-wint-met-kleine-voorsprong

Nathan Van Daal wint met kleine voorsprong

Bij de Masters en Elite 3 mocht Hoger Op Eversel 44 renners verwelkomen voor een koers over 82 km. 35 van hen bereikten na 1'56'50"  de finish. Winnaar werd Nathan Van Daal met 14" voorsprong op Timothy Stevens en 20" op Wannes Galicia. Er namen ook verschillende streekrenners deel zoals onder meer Massimo Vanderaerden (9de), Jorg Claes (11de) en Michael Bervoets (27ste). (foto's Ann Jordens)

vzoc-338-verwaarloosde-schapen-in-een-week-tijd

VZOC: 338 verwaarloosde schapen in één week tijd

In zowat een week tijd heeft het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum liefst 338 verwaarloosde schapen opgevangen. Een groot deel moest opgehaald worden 180 km van hier, nabij de Franse grens. De dieren waren in beslag genomen door de Waalse Inspectiedienst Dierenwelzijn. Voor de massale evacuatie kon het VZOC een beroep doen op vrijwilligers van heel wat Waalse dierenbeschermingsorganisaties. (foto VZOC)

exelgaarden-hield-zijn-buurtfeest

Exelgaarden hield zijn buurtfeest

Zaterdag hield ook de Exelgaarden zijn jaarlijkse buurtfeest. De talrijk opgekomen buren werden getrakteerd op een lekkere barbecue en ook de regen was geen probleem, want in de Exelgaarden kunnen ze gebruik maken van een heuse keet. Er viel duidelijk veel bij te praten want het was al een stuk in de nacht toen de laatsten huiswaarts keerden.

sam-van-pelt-de-snelste-bij-de-jongeren

Sam Van Pelt de snelste bij de jongeren

37 renners kwamen aan de start bij de U17 in het kader van de Bèr Sjappe Classic in Heusden-Centrum. Sam Van Pelt bleek na 61 km de snelste aan de finish, samen met de Nederlander Winand Breuckers kon hij de rest van de groep enkele seconden achter zich houden. Milan Leukemans kon het derde schavotplekje veroveren. De renners deden hun best om er een pittige koers van de te maken, terwijl de belangstelling langs het parcours eerder karig was. (foto's Ann Jordens)

dries-vanthoor-3de-in-24-uren-spa-francorchamps

Dries Vanthoor 3de in 24 uren Spa-Francorchamps

Dries Vanthoor, Charles Weerts en Sheldon Van der Linde zijn met een BMW van WRT derde geëindigd in de 24 uren van Spa-Francorchamps, de zege ging naar de Aston Martin N.7 van het Belgische team Comtoyou Racing met daarin de Italiaan Mattia Drudi en de Denen Nicki Thiim en Marco Sorensen  voor een Ferrari met drie Italianen. Laurens Vanthoor was eerder in de race uitgevallen nadat een ploegmaat een demper probleem kende met hun Porsche. Overigens, zoals alle andere uithoudingsraces in Europa dit seizoen moest de wedstrijd vannacht geneutraliseerd worden door de hevige regen. 

dieven-op-pad-5

Dieven op pad

Er zijn dit weekend twee diefstallen gepleegd in Heusden-Zolder. Langs de Ringlaan werd een garagepoort geforceerd waarna de dief uit een auto  onder meer een portefeuille wegnam. In de Kleine Venstraat ging een dief aan de haal met een fiets die in een tuinhuis stond.

buurtfeest-in-de-kortstraat

Buurtfeest in de Kortstraat

Het zag er gezellig en vooral lekker uit, op het buurtfeest in de Kortstraat. De buren lieten de sfeer niet bederven door de regen en kropen onder de tent gewoon wat dichter bij elkaar. (foto Mieke Vossen)

heusden-bolt-hield-stand-in-de-regen

Heusden Bolt hield stand in de regen

Heusden Bolt had het niet getroffen met het weer. Onweers- en plensbuien maakten dat het publiek - dat toch nog was afgezakt naar het pleintje - geregeld moest samenkruipen onder de tentjes of parasols. Ondertussen haalden zowel Rumour has it als Straydogs alles uit de kast om de sfeer erin te houden. Wat verderop had ook De Kring enkele optredens gepland, onder meer van Dominique Akoestisch en Festeyn, die moesten uiteindelijk naar binnen verhuizen door de regen. De kermisexploitanten - voor wie de eerste uren zaterdag wel nog goed waren - hopen dat de foor zondag en maandag een succesvol verlengstuk krijgt. (foto's Roman Martyka)

regen-vergalt-de-kermispret

Regen vergalt de kermispret

Door de regen- en onweersbuien bood de Sint-Janskermis vanavond rond 21 uur maar een desolate aanblik. (foto Julien Maebe)

de-blauwe-wijk-vierde-haar-50ste-verjaardag

De Blauwe Wijk vierde haar 50ste verjaardag

De Blauwe Wijk vierde vandaag een feestje, niet zomaar een zomerfeest, maar de 50ste verjaardag van de wijkwerking. Voor de aanwezigen was het al bij al nog een fijne verrassing dat hun voorzitter Patrick Volders onverwacht opdaagde. Hij herstelt momenteel in het ziekenhuis van een ernstige ziekte en kreeg enkele uurtjes vrij van zijn dokter. Hij nam het woord, zijn vrouw Nathalie werd ook in de bloemetjes gezet. Ook Roger en Maurice werden voor hun 50 jaar inzet bedankt. Zelfs de regen die later neerplensde kon het feest met veel muziek, sangria en warme hapjes niet verstoren. Ondertussen zijn de volgende 50 jaar van de Blauwe Wijk ingezet. (foto's Tony Sempels)

italiaanse-tifosi-in-rouwstemming-na-uitschakeling

Italiaanse tifosi in rouwstemming na uitschakeling

In La Baracca was alles klaar om er een groots Italiaans voetbalfeest van te maken. De drank stond koel, de arrosticini lagen op de barbecue en zowel de tent als het binnenlokaal stroomden vol tifosi in azuurblauw uitgedost. Het begon allemaal enthousiast, maar dat kwijnde stilaan weg door de passieve Italiaanse speelstijl. Het eerste Zwitserse doelpunt vormde een zware domper, maar toch werd de hoop op een terugkeer van La Squadra Azzurra nog niet opgegeven . Tot Zwitserland kort na de rust verdubbelde en elk optimisme samen met de resterende spelminuten wegkwijnde. Het eindsignaal ging gepaard met een reeks diepe zuchten, geen kwartfinale. Dan maar een glas prosecco als troost. (foto's David Amgad)

singing-and-dancing-in-the-rain

Singing and dancing in the rain

Bij de start van het eerste optreden van Heusden Bolt regende het pijpenstelen. Het duo Rumour has it liet het niet aan zijn hart komen en zo ook de diehards ... zij dansten gewoon met de paraplu boven het hoofd. 

weersverandering-met-bijzonder-wolkenspel

Weersverandering met bijzonder wolkenspel

Voor organisatoren van evenementen in openlucht is het geen pretje nu uitgerekend vanavond het weer omslaat na dagenlang hoogzomer te hebben gehad. Maar tegelijk was het in de vooravond ook de moeite om even naar boven te kijken, de wolken boden een waar spektakel zoals Denise Greunlinx in Bolderberg en Tim Claes in Boekt konden vaststellen.

heusden-kermis-is-officieel-geopend-2

Heusden kermis is officieel geopend

In de vooravond is de kermis officieel geopend op het pleintje bij de Rector- en Pastorijstraat. Burgemeester Mario Borremans knipte het lint door en was samen met schepen van Lokale Economie Isabelle Thielemans de Handelaars Heusden Dorp een hart onder de riem komen steken. Beide bestuurders hadden lof voor de inspanningen van de bestuursleden van de HHD. Die hebben kosten noch moeite gespaard om van Heusden Bolt weer een mooi evenement te maken met live optredens van Rumour Has It, Straydogs en later op de avond dj Ward. De start werd wat verstoord door regen en onweer maar de hoop blijft dat de regenwolken vanavond langs Heusden doortrekken. 

luisteren-naar-verhalen-aan-de-berenkasten

Luisteren naar verhalen aan de Berenkasten

Onder de noemer 'Te gast aan de Berenkast' organiseren Het Berenhuis en Team Welzijn van de gemeente deze zomer vertellingen aan de berenkasten aan wijkcentrum Cité en in de Schilderswijk, met telkens nadien een workshop rond het thema van de avond.  De vertellingen met telkens een leuk of spannend verhaal - hebben plaats van 1 juli tot en met 13 augustus, elke maandag in wijkcentrum Cité en elke dinsdag in de Schilderswijk, telkens om 19 uur.

vakantie-geeft-je-vleugels-aan-de-mangelbeek

'Vakantie geeft je vleugels' aan de Mangelbeek

Nu de vakantie is begonnen heeft kunstenaar Stefan Elsen naar goede gewoonte een kunstinstallatie geplaatst aan de Mangelbeek. Onder de noemer 'Vakantie geeft je vleugels', wil deze schommel iedereen doen uitwaaien net boven de oevers van de beek. Voor kinderen is het een aangename verpozing, voor volwassenen kan het een  ideale kans zijn om het kind in zichzelf weer naar boven te halen. Dit jaar is de schommel getooid in secundaire kleuren, ze blijft aanwezig in de vakantiemaanden.

win-prachtige-prijzen-met-je-vakantiefoto-1

Win prachtige prijzen met je vakantiefoto

De schoolbel heeft de laatste keer gerinkeld, de koffers worden gepakt, ... de vakantietijd is aangebroken. En zoals de traditie het wil gaat ook onze vakantiefotowedstrijd van Internetgazet Heusden-Zolder van start. Stuur dus je mooiste vakantiefoto's uit Heusden-Zolder, Limburg en de wereld naar internetgazet[!]heusden-zolder.eu. De prijzenpot is ook dit jaar meer dan de moeite waard. Een cheque van (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-141

De blik van Richie

Beter thuisgebleven.

vannacht-gezien-12

Vannacht gezien

Rond 23 uur waren er weer lichtende nachtwolken te zien, dat is ook altijd een mooi spektakel. Gust Put fotografeerde ze vanop de mijnterril.

sfz-wil-nauw-samenwerken-met-jessa-en-vesalius

SFZ wil nauw samenwerken met Jessa en Vesalius

Het Jessa Ziekenhuis, az Vesalius en het Sint-Franciscusziekenhuis willen in de toekomst intensief en geïntegreerd samenwerken. Ze ondertekenden vandaag een intentieovereenkomst om de mogelijkheden daartoe te onderzoeken. Hoewel ze dat woord niet in de mond nemen kan dat op lange termijn in een fusie uitmonden. Het is in ieder geval de bedoeling om ook in de toekomst hun patiënten in iedere fase van hun leven de nodige hoogstaande kwalitatieve zorg blijven bieden in (…) Lees het hele bericht

klaar-voor-de-grote-school

Klaar voor de grote school

De laatstejaars kleuters van Vrije Kleutersschool Pagadder vierden hun 'afstuderen' met een feestje. De ouders werden eerst getrakteerd op optredens met dans, muziek en circusacts. Samen met de ouders dansten de kleuters naar het einde van het schooljaar waarna nog een hapje en drankje volgden. (foto Tony Sempels)

parochie-heusden-zwaait-martien-bervoets-uit

Parochie Heusden zwaait Martien Bervoets uit

De VZW Parochiale Werken in Heusden nam vandaag afscheid van Martien Bervoets, zij gaat na 36 jaar gewerkt te hebben als secretaresse op het parochiaal secretariaat met pensioen. Al die tijd was zij bij de vzw Parochiale Werken het aanspreekpunt van verenigingen, organisaties en families die de lokalen van De Kring of 't Kuipershof wilden boeken voor een evemenent, vergadering of feest. In de loop der jaren heeft ze enkele duizenden feesten, eetdagen, fuiven, spreekbeurten, enz. zien passeren. Ze werd vandaag dan ook in de bloemetjes gezet en heel wat verantwoordelijken kwamen haar uitwuiven.

melkbar-is-een-bonk-van-een-bier

Melkbar is een bonk van een bier

Het melkbarverhaal blijft opgang maken, er was al het theaterstuk waarvan het decor een kleine tentoonstellingsruimte wordt, het kriekske, ...en ook brouwerij Kompel bracht een bier uit onder de naam 'Melkbar'. De brouwerij uit Maasmechelen, die 10 vaste bieren heeft, brengt om de vier maanden een 'limited edition' uit, een bier met een betekenis gebaseerd op foto's uit het verleden. "Zo proberen wij op onze manier er toe bij te dragen dat het mijnverleden (…) Lees het hele bericht

sfc-zet-de-vakantie-in-met-kleurrijke-party

SFC zet de vakantie in met kleurrijke party

Het Sint-Franciscuscollege heeft al jaren een patent op één van de meest spectaculaire afsluitmomenten van het schooljaar, en ook vandaag zette de Bye Bye Schoolparty de boel flink op stelten met een kleurrijke apotheose. Het was nog allemaal rustig begonnen met eigen dj's die de collega's al in beweging brachten. Vervolgens ging een aantal leerlingen met elkaar de strijd aan om de titel van Leerling Universalis en de daaraan verbonden 50 euro zakgeld. De (…) Lees het hele bericht

ondanks-investeringen-daalde-de-schuld-per-inwoner

Ondanks investeringen daalde de schuld per inwoner

De gemeenterekening van 2023, die gisteren op de gemeenteraad passeerde, sluit af met een positief resultaat op de exploitatie van 11.983.953 euro. De exploitatiekosten lagen lager dan voorzien. Er is een beschikbaar budgettair resultaat van 10.597.834 euro. De autofinancieringsmarge (AFM), die aangeeft in welke mate een lokaal bestuur in zijn eigen financiering kan voorzien, bedraagt 8.833.132 euro. Het voorbije jaar is 20.831.174 euro geïnvesteerd, grotendeels met eigen kapitaal. Daardoor (…) Lees het hele bericht

steun-voor-8-projecten-in-afrika-en-azie

Steun voor 8 projecten in Afrika en Azië

De jaarlijkse subsidies voor projecten in het zuiden zijn door de gemeenteraad goedgekeurd, nadat de Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) een advies had uitgebracht. "Daarbij worden vier criteria gehanteerd: het moet gaan om de minst ontwikkelde landen, het moet gaan om een structurele aanpak, het moeten duurzame projecten zijn en ze moeten een link hebben met Heusden-Zolder", aldus schepen van Ontwikkelingssamenwerking Nico Geeraerts (Vooruit). De 8 aanvragen (…) Lees het hele bericht

ook-in-de-vakantie-blijft-de-nood-aan-bloed-groot

Ook in de vakantie blijft de nood aan bloed groot

In de vakantie is het voor het Rode Kruis altijd extra moeilijk om voldoende bloeddonoren te mobiliseren, terwijl de behoefte aan bloed in de ziekenhuizen blijft. Daaorm een extra oproep voor de bloedcollectes deze maand in Heusden-Zolder. Op dinsdag 9 juli van 17.30 tot 20.30 uur in Sint-Baaf Eversel, op woensdag 17 juli van 17.30 tot 20 uur in Ons Huis Berkenbos en op donderdag 25 juli van 17.30 tot 20.15 uur in de Witte Zaal Bolderberg. Een afspraak kan je maken via rodekruis.be of op het gratis nummer 0800 777 00.

digitale-krachten-over-gemeentegrenzen-gebundeld

Digitale krachten over gemeentegrenzen gebundeld

Gisteren keurde de gemeenteraad de nieuwe samenwerkingsovereenkomst met de Vlaamse overheid rond het project Digibanken goed. Dat was niet alleen nodig omdat de vorige eind dit jaar verstrijkt maar ook omdat Houthalen-Helchteren mee instapt. Met het project Digibanken vermindert de Vlaamse overheid het risico op digitale uitsluiting via gelijke toegang tot digitale technologie door het beschikbaar stellen van hardware, via opleiding en kennisdeling digitale vaardigheden versterken (…) Lees het hele bericht

politiek-is-toestanden-op-de-koolmijnlaan-beu

Politiek is toestanden op de Koolmijnlaan beu

Was het door de warmte of de korte agenda, de officiële OCMW- en gemeenteraadsagenda's waren al na 8 minuten afgewerkt. Geen tegenstemmen of kritische opmerkingen, ook niet bij de jaarrekening 2023 waarover blijkbaar in de commissie enkele vragen waren gesteld. De raad keurde de samenwerkingsovereenkomst met de Digibank goed voor 2025-2026 waarbij de werking ook uitgebreid wordt naar Houthalen-Helchteren. Volgens Jan Jans (Vlaams Belang) zijn er binnenkort ook in het (…) Lees het hele bericht

aloha-helpt-bij-vragen-rond-beperkingen

Aloha helpt bij vragen rond beperkingen

Sinds deze lente kun je op drie plaatsen in Limburg terecht bij een lokaal onthaalpunt van Aloha: Beringen, Hamont-Achel en Heusden-Zolder. Aloha vormt het aanspreekpunt voor vragen rond een beperking of vermoeden van beperking. Ouders, mensen die met hen samenwerken of de betrokken personen zelf kunnen er terecht. Het lokaal onthaalpunt bestaat uit drie gespecialiseerde diensten (Wegwijs, Kids en Ganspoel) die samenwerken om de juiste expertise beschikbaar te maken. De diensten hebben veel (…) Lees het hele bericht

heusdense-kleuterschool-heet-voortaan-straal

Heusdense kleuterschool heet voortaan Straal

De zon scheen deze namiddag volop en dat was  heel symbolisch voor de kleuterschool in de Brugstraat. Daar vond een klein feestje plaats want de school - tot nu toe De Toverfluit - heeft haar nieuwe naam onthuld: Straal. Kleuters, juffen en ouders telden samen af toen directeur Christine Devoge het spandoek met de nieuwe naam ontrolde.  De kleuters liepen er dan ook allemaal bij als stralende zonnetjes met een stralend rugzakje, ze (…) Lees het hele bericht

ook-kleuters-zwaaien-af

Ook kleuters zwaaien af

In het wijkschooltje in Ubbersel zit de kleutertijd er op voor 5 kleuters. Zij worden uitgezwaaid door hun juf Esmeralda en de andere jongere kleuters. Het zijn Renée Verstraeten, Leyya Nas Van Samang, Rien Bongaerts, Isaak Put en Finn Vanderaerden.

women-on-track-dames-leren-het-op-de-piste

Women on Track: dames leren het op de piste

Heusden-Zolder laat het vrouwwielrennen niet los. Nadat dit voorjaar deelneemsters aan Women on Wheels de kneepjes van het wegwielrennen ontdekten, is het tijd voor een nieuw avontuur: Women on Track. Samen met de Vlaamse Wielerschool biedt de gemeente vrouwen vanaf 16 jaar een unieke kans om kennis te maken met het baanwielrennen. Deze lessenreeks is speciaal ontworpen voor alle niveaus, dus je hebt geen ervaring nodig om deel te nemen. De reeks loopt elke maandag van 9 september tot 28 oktober van 20 tot 22 uur, op de velodroom uiteraard. Deelnemen kost 95 euro, daar is de huur van een pistefiets inbegrepen en ook de begeleiding door ervaren trainers. Inschrijven kan hier. (foto Ann Jordens)

fietsersbond-houdt-zondag-6de-zomerfietstocht

Fietsersbond houdt zondag 6de zomerfietstocht

Zondag 30 juni organiseert de Fietsersbond Heusden-Zolder de 6de zomerfietstocht. Er wordt gestart om 13.30 uur aan de trappen van kasteel Meylandt (kant van de vijver). Op het programma een tocht van ongeveer 30 km over trage wegen en veilige fietspaden. Er wordt ook begeleiding voorzien. Onderweg is een stopplaats gepland en rond 17 uur eindigt het met een afterdrink aan de blokhut op Meylandt. Er zijn wafeltjes en fietsplaatjes te verkrijgen. Inschrijven is niet nodig, hier vind je alle info.

meer-dan-80-turkse-supporters-beboet-op-cite

Meer dan 80 Turkse supporters beboet op Cité

De politie heeft gisteravond laat 83 Turkse voetbalsupporters beboet voor verschillende verkeersovertredingen, één persoon is bestuurlijk aangehouden. De politie had naar aanleiding van de laatste groepswedstrijden op het EK extra ploegen op de baan, zowel de diensten verkeer, overlast als recherche. Toen de wedstrijd Tsjechië-Turkije werd afgefloten, kwam het tot een vreugde-uitbarsting in de Koolmijnlaan met dansende en (…) Lees het hele bericht

kristof-ulenaers-27ste-in-duitsland

Kristof Ulenaers 27ste in Duitsland

In de Cuber Oben, een prestigieus golftornooi op de Oschberghof-golfbaan in Donaueschingen (Duitsland) is Kristof Ulenaers 27ste geëindigd. Op de slotdag had hij 70 slagen nodig, waarmee hij dus op een 27ste plaats eindigde. De winst was voor een andere Belg, de Luikenaar James Meyer de Beco.

ondernemers-krijgen-een-groeiverhaal-te-horen

Ondernemers krijgen een groeiverhaal te horen

Zowat 300 ondernemers uit Heusden-Zolder zakten vanavond af naar de balzaal van CC Muze voor de midzomernachtreceptie. Ze werden bij de ingang verwelkomd door Ronny Oyen, voorzitter van de Middenstandsraad Heusden-Zolder, schepen van Handel en Lokale Economie Isabelle Thielemans en burgemeester Mario Borremans. In zijn toespraak maakte burgemeester Borremans een socio-economische balans op van Heusden-Zolder de afgelopen jaren, want in 2022 werd 30 jaar (…) Lees het hele bericht

koolmijnlaan-strop-na-turkse-zege

Koolmijnlaan strop na Turkse zege

België gaat dus naar de 8ste finales van het EK, maar na het kleurloos gelijkspel tegen Oekraïne was er weinig feestvreugde. Na affluiten waren dan ook hooguit enkele toeterende auto's te bespeuren in Heusden-Zolder. Helemaal anders werd het vanavond na de de late 1-2 zege van Turkije tegen Tsjechië. Meteen stond heel de Cité - en de omgeving - op stelten. Toeterende Turkse autokaravanen zorgden ervoor dat de Koolmijnlaan helemaal strop zat. Er werd ook vuurwerk afgestoken. 

we-haalden-vandaag-32-2-graden

We haalden vandaag 32,2 graden

We haalden vandaag een toptemperatuur van 32,2 graden Celsius. Aan de Rode Duivels zal het niet gelegen hebben, maar die piek werd door Meteo Obbeek gemeten om 19 uur. De komende dagen worden normaal minder warm en volgende week wordt het zelfs relatief fris. 

limburg-net-ook-gegevens-uit-andere-jaren-gehackt

Limburg.net: ook gegevens uit andere jaren gehackt

De analyse over de gegevensdiefstal bij Limburg.net, die op 13 december plaatsvond, is afgerond. Bij die analyse werden onder meer cybersecurity-experts van Ernst & Young ingeschakeld. In het totaal waren 
292.734 personen betrokken in de gegevensdiefstal. Alle betrokken personen werden persoonlijk verwittigd via brief, hetzij in januari of nu. Vrij snel was duidelijk dat er rijksregisternummers uit 2014 en 2015 in het datalek zaten. Uit verdere analyse blijkt nu dat (…) Lees het hele bericht

word-frigoboxtoerist-met-een-wielerfoto

Word frigoboxtoerist met een wielerfoto

In de aanloop naar het EK wielrennen (11-15 september) plaatst de gemeente deze zomer verspreid over Heusden-Zolder wielertruitjes. Als je de truitjes vindt, kan je er een creatieve foto maken en die via WhatsApp 0477 96 48 88 aan de gemeente bezorgen.  Je kunt er een gevulde frigobox mee winnen om naar het EK te gaan. In elke frigobox zit ook een kraslotje waarmee drie waardebonnen van 1.000 euro te winnen zijn, te besteden bij een lokale fietsenwinkel.

vandaag-gezien-545

Vandaag gezien

De blauwe reiger laat zich duidelijk gelden als heerser over Domein Bovy. (foto Christina Put)

zondag-twee-kermiskoersen-in-heusden-centrum

Zondag twee kermiskoersen in Heusden-Centrum

Traditiegetrouw organiseert wielerclub Berg Op Eversel nu zondag bij Heusden-kermis de Bèr Sjap Classic, wielerkoersen in het centrum van Heusden. Om 14 uur vertrekken de nieuwelingen, zij krijgen 61 km voor de wielen. Om 16 uur is het de beurt aan de categorie 1.12C, het gaat dan om Elite3, Masters en renners met een dagvergunning, zij rijden 82 km. Start en aankomst liggen ter hoogte van het Gezellehuis. Hou er rekening mee dat het parcours tijdens de koersen in Guido Gezellelaan, Poorthoevestraat, Schootstraat, Holleweg grotendeels afgesloten is voor het verkeer. (foto Ann Jordens)

de-blik-van-richie-140
afscheid-van-de-lagere-school-23-24-slot

Afscheid van de lagere school 23-24 (slot)

Tenslotte is er nog een derde klas in 't Molenholleke waar de zesdejaars worden uitgezwaaid richting middelbare school. De leerlingen van juffrouw Laudine Laenen zijn Amelina Adofo, Aleyna Alkanat, Deniz Balaban, Alexander Bormans, Nathan Broux, Aysegül Celik, Elif Cosar, Dario Daniëls, Mone De Schauvre, Siem Gilissen, Tugra Karahan, Roos Lenaers, Amaro Pedrosa, Eva Raedschelders, Hanno Schepers, Collin Smets en Senne Smets (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-18

Afscheid van de lagere school 23-24 (18)

Nog in 't Molenholleke zit de lagere schoolloopbaan er ook op voor de leerlingen van 6B. Zij worden uitgezwaaid door hun juf Katrien Fraiponts. Het zijn Kerim Akarsu, Sirac Ansin, Efe Baysal, Fleur Cielen, David Ciobanu, Mitch Coenen, Junne De Brauwer, Hannelore Di Vecchia, Efsa Kodalci, Kadir Ozcan, Nerio Polimeni, Victor Theunis, Roos Van Looy, Belis Vatansever, Janne Walczak, Victor Willems en Efna Yilmaz. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-17

Afscheid van de lagere school 23-24 (17)

In 't Molenholleke nemen de leerlingen van 6A afscheid vanf juffrouw Pam Princen, want de 'grote school' wacht op hen na de vakantie. Het zijn Amber Aerts, Numan Altuntas, Munise Aydin, Jules Beckers, Kobe Broekmans, Keano Claes, Idris Ekinci, Cisse Feustel, Kobe Horions, Leander Myny, Firdevs Nohut, Liam Reekmans, Zehra Uludag, Alexander Vandormael, Mateus Van Elsen, Arne Verspreet en Erva Yildiz. (foto Marina Poelmans)

neos-fietste-naar-oudsbergen

Neos fietste naar Oudsbergen

Met enkele leden,de moedigsten uit de vereniging, vertrok Neos Heusden-Zolder deze namiddag voor een begeleide fietstocht naar de Bullensschool in Oudsbergen. Het was een tocht van 46 km, sommigen hadden zelfs 69 km op de teller, maar het was vooral genieten van de zon, de mooie omgeving en een stuk taart. Enkele extra calorietjes waren dan ook verantwoord. (foto's Robrecht Froyman)

vandaag-gezien-544

Vandaag gezien

In Zolder kregen de buurtbewoners een gratis circusnummer aan het Schuttershof. (foto Berte Beckers)

quadrijder-knalt-brievenbus-aan-stukken

Quadrijder knalt brievenbus aan stukken

Kort voor half vijf deze namiddag is in de Schaapsweg een quad tegen een brievenbus geknald. De bestuurder zou de controle over het stuur verloren zijn, de brievenbus werd helemaal vernield. Brandweer, politie en medische hulpdiensten kwamen ter plaatse. De bestuurder raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

leerplaneet-beloond-voor-zijn-bloemenweide

Leerplaneet beloond voor zijn bloemenweide

Bij GBS De Leerplaneet kent het schoojaar in zijn laatste dagen nog een feestelijk kantje. De leerlingen zijn in de prijjzen gevallen in de jaarlijkse biodiversiteitsactie Bye Bye Gazon. Zij toverden een oppervlakte van 40 m² om tot een heuse bloemenweide en vergroenden op die manier een groot stuk van hun speelplaats. Samen met 9 andere Vlaamse scholen werden ze daar vandaag voor beloond met een een videocall met Dieter Coppens én een heerlijk ijsje. Emily, Ilyana, Azra, Elis, Aise Mina, Kato, Lina, Lotte, Seda, Amalia, Meyra, Jasmin, Yakob en Ali van het 4de leerjaar waren uitgekozen voor het online gesprek met Dieter. (foto's Tony Sempels)

veel-gymnasten-en-supporters-bij-mev

Veel gymnasten en supporters bij MeV

Het clubkampioenschap van turnclub Moed en Volharding was een succes met een 100-tal deelnemers op mini-trampoline, dubbel mini-trampoline, balk en airtrack, allemaal gynmasten tussen 7 en 18 jaar. En de supporters, uiteraard heel veel familieleden, waren massaal aanwezig op de tribune. (foto's Niels Panis)

wie-wil-stroomkasten-een-gezicht-geven

Wie wil stroomkasten een gezicht geven?

Zoals eerder gemeld neemt Heusden-Zolder dit jaar deel aan het straatkunstproject 'Tour Elentrik'. Onder leiding van Treepack, een kunstenaarscollectief gespecialiseerd in street art, zullen de grauwe stroomkasten getransformeerd worden tot kleurrijke kunstwerken. Uiteindelijk doel is de uitstraling van de straten verbeteren en lokaal artistiek talent een kans bieden. Daarom worden creatieve inwoners van heusden-Zolder vanaf 16 jaar gezocht die zin hebben om een elektriciteitskast om te (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-frank-krake

Tip van de Bib: Frank Krake

De boekenwurmen van de bibliotheek raden ons deze week "De grootste bankoverval aller tijden" van Frank Krake aan. Dat is niet alleen een spannend boek, het is ook een waargebeurd verhaal.

Korte inhoud

Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaarheid en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring.

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-16

Afscheid van de lagere school 23-24 (16)

Tenslotte is er nog een derde zesde leerjaar in Vrije Lagere School De Brug en ook meester Dries zwaait zijn kapoenen uit. Het zijn Semih Adibelli, Yusuf Eymen Akkurt, Mirac Altinci, Dragos Baleca, Recep Basaltin, Lina Burunkaya, Melody Celik, Beria Cetinkaya, Ayliz Demirel,  Tuna Filcan, Nur Sebahat Kose, Muhammed Ali Mirza, Bram Switten en Aselnaz Türedi. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-15

Afscheid van de lagere school 23-24 (15)

Nog in De Brug zwaait ook juffrouw Hanne de leerlingen van 6B uit die volgend schooljaar naar het middelbaar onderwijs trekken. Het zijn Finn Boelanders, Kerim Canakgun, Asel Celik, Hamza Ciftci, Leonora Corigliano, Jade Dreezen, Rayane El Homani, Rayan El Ouariachi El Ouafi, Aras Filcan, Elanur Gultepe, Mare Hermans, Musawer Mohammadi, Simay Nalli, Jounayda Yachou en Asli Yener. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-14

Afscheid van de lagere school 23-24 (14)

In de Vrije Lagere School De Brug nemen de leerlingen van 6A de komende dagen afscheid van het lager onderwijs en hun juf Sofie. Het zijn Mustafa Al-Ghrairi, Arkadiy Borgese, Narin Ciplak, Anisa Dashaeva, Sara De Vijlder, Keaden Gomes Martins, Xavi Guijo-Morlesin, Evrim Gundogdu, Rana Zeynep Gündüz, Ynez Majorczyk, Frauke Smulders, Ege Yusuf Suvar, Furkan Tasci, Muhammed-Ali Ulusoy, Yaro Verslegers en Emir Zevne. (foto Marina Poelmans)

vijandige-aanval-op-het-gemeentehuis

Vijandige aanval op het gemeentehuis?

Geen raketten of drones maar wel een zwerm kauwen daalt 's avonds neer op het gemeentehuis in Zolder. Het is niet duidelijk of dit een strategie van de oppositie is of dat één of andere buitenlandse mogendheid de vogels heeft afgericht voor sabotagedaden. De buurt heeft in ieder geval een schouwspel om van te genieten. (video en foto's Lina Vangeneugden)

veel-interesse-op-info-avond-rond-kapelstraat

Veel interesse op info-avond rond Kapelstraat

85 buurtbewoners woonden vanavond in Sint-Baaf de info-avond bij rond de herinrichtingswerken van de Kapelstraat. Ze kregen er uitleg van het gemeentebestuur, aannemer Vangeel en het ingenieursbureau Sweco. Het gaat om erg ingrijpende werken die na de bouwvakantie zullen starten, de voorbije maanden is al volop gewerkt aan de nutsvoorzieningen. Er komt een gescheiden riolering, gescheiden fietspad, nieuw wegdek, de voorrang van rechts verdwijnt, ... kortom heel de straat wordt heringericht. De vragen van de buurtbewoners hadden onder meer betrekking op de bereikbaarheid tijdens de maanden dat de werken in beslag nemen. UPDATE De werken  worden opgesplitst in drie zones. Ze starten in augustus en zullen zeker duren tot in het najaar van 2025. (foto's Julien Maebe)

burgemeester-nam-deel-aan-schnadezug-in-brilon

Burgemeester nam deel aan Schnadezug in Brilon

Een delegatie van 8 personen van Heusden-Zolder is dit weekend naar partnerstad Brilon afgereisd. Daar had de jaarlijkse Schnadezug plaats. Dat is een historisch gebruik waarbij de mannen - vergezeld van het nodige eten en drinken - de grenspalen van de stad gaan controleren. Die trok voor het eerst uit op 24 juni 1388, vandaag dus precies 636 jaar geleden, sindsdien wordt de traditie gekoesterd. Het is een pittige tocht die gepaard gaat met heel wat folklore. Vanuit Heusden-Zolder namen burgemeester Mario Borremans en Peter Gybels deel aan de tocht van 40 km. Ook nu weer waren er duizenden deelnemers. 

gaslek-in-de-geenrijt

Gaslek in de Geenrijt

Rond kwart voor twee vanmiddag is bij werkzaamheden in de Geenrijt een gasleiding geraakt. Daarbij is een lek ontstaan. De brandweer werd opgeroepen en die was uiteraard snel ter plaatse want het was in de buurt van de kazerne. Er was niet meteen gevaar, toch werden de nodige veiligheidsmaatregelen genomen, er werden metingen gedaan en de weg bleef afgesloten tot de technici van Fluvius het lek hadden gedicht. 

op-zoek-naar-de-stoel-van-aap-en-nel

Op zoek naar de Stoel van AAP en Nel

AAP & NEL, de mascottes van spelend Heusden-Zolder, hebben in september iets bijzonders in petto voor alle kinderen van Heusden-Zolder, maar dat blijft voorlopig nog geheim. Ondertussen krijgen ze een belangrijke opdracht in de zomervakantie. Elke maandag in juli en augustus trekken AAP & NEL met hun strandstoel eropuit naar een geheime, kindvriendelijke locatie in Heusden-Zolder. Het idee is eenvoudig: wie als eerste die plaats ontdekt en in de strandstoel plaatsneemt, (…) Lees het hele bericht

auto-in-beslag-130-per-uur-in-bebouwde-kom

Auto in beslag: 130 per uur in bebouwde kom

Dit weekend heeft de politie in de Koolmijnlaan een auto in beslag genomen wegens gevaarlijk en onverantwoord rijgedrag. De politie had extra patrouilles naar aanleiding van het EK. Aan het Braderieplien zagen ze een BMW X1 die enorm snel accelereerde. De wagen stak aan hoge snelheid verschillende auto's voorbij richting Houthalen. De motorrijder van de politie moest tot 130 km per uur rijden om de snelheidsduivel in te halen en te stoppen. Dat gebeurde binnen de (…) Lees het hele bericht

zondag-rommelmarkt-met-theaterterras-op-marktplein

Zondag rommelmarkt met theaterterras op Marktplein

Nu zondag van 11 tot 19 uur heeft op het Marktplein een rommelmarkt met theaterterras plaats. Inwoners van Heusden-Zolder en ver daarbuiten presenteren op tientallen stands de meest uiteenlopende spullen. Maar er zal ook heel wat ambiance zijn met circustheater en rondtrekkende muziekgroepjes. CC Muze stelt namelijk het nieuwe cultuurseizoen voor met korte live acts van Sabien Tiels, Marco Cirone & Piet de Pessemier. De Narrenhandel presenteert een comedycafé met o.a. Yannick Noben. Verder valt er ook te lachen met Cie Balthazar,  Bazklaz, De  Wenkbrauwerij, Mals Vlees en de helden van De Stijl, Want, … Het jonge volkje kan zich uitleven in Circusdorp De Sven of hollen achter de Zeepbellenmobiel. Ook Academie Meylandt is van de partij met leuke workshops en het startschot van de expo Schatten van Vlieg. En last but not least stellen enkele theatergezelschappen van Heusden-Zolder hun werking voor: Kreabo, Crescendo/Heks van Viersel en TG Motus. Op het terras van Muzecafé/Gustus kan je terecht voor drankjes en hapjes.

mhz-heeft-10-punten-klaar-voor-verkiezingen

MHZ heeft 10 punten klaar voor verkiezingen

De Middenstandsraad Heusden-Zolder (MHZ) heeft vanmorgen haar wensen en aanbevelingen voor de volgende legislatuur aan de verschillende politieke partijen overhandigd en toegelicht. Die zijn tot stand gekomen in overleg met de vier handelskernen: Bolderberg, Cité, Heusden-Dorp en Zolder-Centrum. De aanbevelingen en speerpunten zijn samengebracht in een tienpuntenprogramma. MHZ vraagt één schepen die de hele legislatuur de bevoegdheid handel en lokale economie (…) Lees het hele bericht

er-zitten-twee-uilskuikens-op-bovy

Er zitten uilskuikens op Bovy

De nestkast voor kerkuilen op Bovy heeft haar nut bewezen. Er heeft zich een koppel gevestigd, het vrouwtje heeft de afgelopen tijd eieren gelegd en gisteren zijn twee jongen uitgekomen. Twee uilskuikens dus. Die worden nu goed verzorgd door hun ouders en onder meer gevoerd met veldmuizen. Hier kun je de live-camera bekijken.

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-13

Afscheid van de lagere school 23-24 (13)

In de Sint-Jan Berchmansschool Viversel zwaaien de leerlingen van het zesde leerjaar binnenkort af in het lager onderwijs. Ze nemen afscheid van hun leerkrachten Sieglien Frederix, Myriam Orens en Tuur Lemmens. Het zijn Laurie Bleys, Nicolas Bousard, Chloë Cams, Aaricia Claes, Louise Daemen, Geeske de Bliek, Marc Devos, Marie Hermans, Amy Hoekzema, Mette Kaelen, Leander Logist, Leah Pools, Mila Prieto-Duran, Tiemen Rizzo, Renee Thans, Daville Thomas en Alexis Willems. (foto Marina Poelmans)

nieuwe-winst-voor-dries-van-langendonck

Nieuwe winst voor Dries Van Langendonck

In de tussenstand van het Europees kampioenschap karting voor junioren heeft Dries Van Langendonck zijn leidersplaats verstevigd. Hij won vandaag in Orechová Potôn, in de buurt van de Slovaakse hoofdstad Bratislava. Hij won eerst zijn Super Heat en schreef daarna de finale op zijn naam. Vanop de pole behield hij de leidersplaats en finishte met twee seconden voorsprong. Goed voor zijn tweede Europese zege van het sezoen, waardoor hij nu 69 punten telt. Dries kan dus met vertrouwen naar (…) Lees het hele bericht

bijna-2-000-bezoekers-op-opendeur-brandweer

Bijna 2.000 bezoekers op opendeur brandweer

Er is vandaag erg veel volk opgedaagd voor de opendeur van de brandweer, volgens de korpsleiding tussen de 1.500 en 2.000 mensen. De bezoekers kregen uitleg over de werking van de brandweer, medische hulpdiensten, politie, de noodcentrale, ... De kinderen konden de waterspuit hanteren, een parcours afleggen, er was een springkasteel, grime, enz. De brandweermannen gaven demo's onder meer van de duikers, omgaan met gevaarlijke producten en als finale werd het houten huisje in brand gestoken en geblust volgens de regels van de kunst vergezeld van de nodige toelichting. En opvallend, tijdens de opendeur is de brandweer verschillende keren echt moeten uitrukken, waarvan 3 keer voor brand in Beringen (2) en Lummen (1), maar daar was vooraf uiteraard personeel voor ingepland zodat de opendeur niet in het gedrang kwam. (foto's Ann Jordens)

opnieuw-winst-voor-kiss-en-hahn

Opnieuw winst voor Kiss en Hahn

Ook vandaag waren het weer de bekende namen die de races voor de European Truck Grand Prix domineerden. De Hongaar Norbert Kiss won in zijn Man de derde race van het weekend voor Jochen Hahn (Iveco) die in de slotfase een andere Duitser Sascha Lenz (Man) nog voorbijstak. De vierde race was weer volop feest voor de familie Hahn. Jochen won voor Lukas en ze hielden deze keer Norbert Kiss op het derde schavotje. (foto's Dirk Dekens)

dylan-derdaele-en-jan-lauryssen-winst-en-leiders

Dylan Derdaele en Jan Lauryssen: winst en leiders

Dylan Derdaele en Jan Lauryssen hebben in hun Porsche 992 GT3 Cup na een perfecte race de tweede manche van het Belcar Endurance Championship op Circuit Zolder gewonnen. Na 125 minuten racen hadden ze 51 seconden voorsprong op de PK Carsport Audi R8 LMS GT2 van Bert en Stienes Longin en Peter Guelinckx. Derdaele-Lauryssen zijn meteen ook de nieuwe leiders in het nationale uithoudingskampioenschap. In de klasse GTB ging de zege naar Arthur Peters en Kenny Herremans in de Tip Top by NGT Porsche (…) Lees het hele bericht

zonnige-seizoenstart-voor-zwembad-terlaemen

Zonnige seizoenstart voor zwembad Terlaemen

Het openluchtzwembad Terlaemen is dit weekend geopend en het kon meteen rekenen op behoorlijk weer. En dus mochten de eerste zwemmers, zonnekloppers en terraszitters verwelkomd worden. Hopelijk het begin van een succesvolle zomer. De komende dagen worden de scholen verwacht. Overigens, met een dagprijs van € 7 per persoon (vanaf 3 jaar) en € 50 voor een tienbeurtenkaart is het nog altijd één van de goedkoopste zwembaden van Limburg. (foto's Roger Convents)

sienna-maakt-het-viergeslacht-compleet

Sienna maakt het viergeslacht compleet

Heusden-Zolder is een viergeslacht rijker rijker. Daarvoor zorgt Sienna Cornelis-Sestu die op 24 mei is geboren. Zij is de dochter van Michel en Ornella. Samen met bomma Paula Heyligen (1929),  nonna Rosita Schepers (1957) en mama Ornella Sestu (1981) vormt Sienna dus het viergeslacht in deze familie. (foto Frank Smolders)

de-blik-van-richie-139

De blik van Richie

Demo's tijdens de opendeur van de brandweer.

een-bijzonder-moment-tussen-de-trucks

Een bijzonder moment tussen de trucks

Tijdens de Truck Grand Prix is de zaterdagavond altijd een bijzonder moment. Dan steken de trucks in de paddock allemaal hun lichten aan en laten hun toeters horen. Dit jaar was het wel iets moeilijker, dan andere jaren. Dan had het event immers in september plaats, een periode waarin het veel vroeger donker is, terwijl we nu net in de langste dagen van het jaar zitten. (foto's Dirk Dekens)

liliane-saint-pierre-blijft-heersen-op-het-podium

Liliane Saint-Pierre blijft heersen op het podium

Liliane Saint-Pierre scoorde zaterdagavond in de concurrentiestrijd met de Rode Duivels want 200 fans waren afgezakt naar de Muzeschouwburg voor haar jubileumconcert. 60 jaar op de planken heeft haar enthousiasme niet bekoeld, ze brengt haar eigen nummers nog steeds met evenveel overtuiging maar ook covers van  bijvoobeeld Elton John en Bruce Springsteen. Daarnaast wil Liliane ook al eens een muzikale boodschap meegeven zoals Sacha als steun aan LGBTQ+. (foto's Ann Jordens)

audi-van-pk-carsport-opnieuw-op-de-pole

Audi van PK Carsport opnieuw op de pole

Dit weekend rijden ook de deelnemers aan het Belgisch uithoudingskampioenschap hun tweede manche op Circuit Zolder. Vandaag waren er de kwalificaties. De Audi R8 LMS GT2 van PK Carsport met Peter Guelinckx, vader en zoon Bert en Stienes Longin heeft zich opnieuw van de pole positie verzekerd. Tweede snelste was de de Red Ant Porsche van Nico Verdonck en Dirk Van Rompuy, terwijl Olivier Bertels en Nick Van Pelt in hun de Audi RS3 LMS de beste tijd bij de toerismewagens lieten klokken. De race over 125 minuten start morgen om 12.10 uur. (foto's Dirk Dekens)

norbert-kiss-de-hele-dag-ongenaakbaar

Norbert Kiss de hele dag ongenaakbaar

Norbert Kiss is de absolute winnaar van de eerste dag van de Europese Truck Grand Prix op Circuit Zolder. De Hongaarse Man-rijder kent Zolder als zijn broekzak want hij triomfeerde er in het verleden al tal van keren. Vandaag domineerde hij zowel de vrije oefeningen, de kwalificaties als de twee eerste races van het weekend waarin hij telkens als winnaar werd afgevlagd. Op het podium van race 1 nog twee oude bekenden: Antonio Albacete (Man) op twee en Jochen Hahn (Iveco) op drie.  Jochen Hahn werd ook tweede in race twee, waarin een andere Iveco-rijder Lukas Hahh, de zoon van Jochen, derde werd. Morgen staan nog twee races op het programma. (foto's Dirk Dekens)

kwb-heet-voortaan-raak

KWB heet voortaan Raak

De KWB, sinds jaar en dag de grootste socio-culturele vereniging in Heusden-Zolder met actieve afdelingen in zowat elke parochie, verandert van naam. Voortaan heet de KWB 'Raak', zoals ook het ledentijdschrift al jaren heet. De naamsverandering is beslist op nationaal niveau. Bijna 80 jaar geleden werd de beweging opgericht als 'Katholieke WerkliedenBond'. Later werd dat veranderd in Kristelijke WerknemersBeweging om vervolgens gewoon over te gaan tot het drieletterwoord KWB. Maar volgens de nationale leiding is die naam niet meer van deze tijd en wil de organisatie geen breuklijnen maar raakvlakken. Overigens blijft de doelstelling hetzelfde: Mensen in de buurt bij elkaar brengen, en ervoor zorgen dat iedereen elkaar kent, over alle verschillen heen.

neos-bezocht-in-antwerpen-schoonselhof-en-kmska

Neos bezocht in Antwerpen Schoonselhof en KMSKA

Neos Heusden-Zolder trok met een dertigtal leden naar Antwerpen voor een tweeluik-bezoek. In de voormiddag werd de parkbegraafplaats Schoonselhof, het Père Lachaise van Antwerpen, aangedaan. Gidsen leidden de bezoekers langs de laatste rustplaats van heel wat bekende Antwerpenaren:  van Herman de Coninck, Lode Craeybeckx, Willem Elsschot, Julien Schoenaerts, La Esterella tot Nonkel Bob en Marc Van Eeghem. 200 jaar geschiedenis van Antwerpen rust er in stilte. Na de middag bezocht het (…) Lees het hele bericht

sanne-sanne-sterk-vocaal-en-instrumentaal

Sanne Sanne: sterk vocaal en instrumentaal

Vrijdagavond genoot het publiek in de Zwarte Zaal van CC Muze van een heerlijke muzikale avond doorspekt met folky jazz en sprankelende vocale harmonieën door Sanne Sanne. Sanne Huijbregts en haar band, sterke zangers en multi-instrumentalisten. (foto's Herman Eerdekens)

alles-klaar-voor-de-opendeurdag-morgen

Alles klaar voor de opendeurdag morgen

Bij de brandweer staat alles klaar voor de opendeurdag van morgen zondag. De voertuigen zijn uitgestald voor de static show, de duikton is met water gevuld voor de duikdemonstraties, de infostands staan opgesteld en het houten huisje is gebouwd om rond 17 uur de spectaculaire huisbranddemo te geven. Voor de kinderen isr animatie voorzien, er is een terras met drinken en wat te eten. De opendeur heeft plaats van 13 tot 18 uur, toegang gratis.

moordpoging-in-zolder-op-6-september-voor-rechter

Moordpoging in Zolder op 6 september voor rechter

Op 6 september moet een man van 71 uit Lummen voor de strafrechter verschijnen voor moordpoging op zijn ex-minnares. De vrouw van 66 werd op 12 juni vorig jaar zwaargewond aangetroffen in haar appartement aan de Inakker in Zolder. In het appartement wees alles erop dat zich een vechtpartij had afgespeeld. De vrouw duidde haar ex-vriend aan als dader, die werd even later door de politie opgepakt in zijn woning in Lummen. Hij werd aangehouden op verdenking van moordpoging maar werd nadien vrijgelaten. Vandaag werd de zaak voor de rechtbank ingeleid en voor behandeling op de rol gezet voor 6 september.

wietplantage-opgedoekt-in-de-belikstraat

Wietplantage opgedoekt in de Belikstraat

In een woning in de Belikstraat in Boekt is vandaag een wietplantage opgedoekt. Speurders kwamen de druginstallatie op het spoor in het kader van een groter onderzoek en vielen binnen in de woning. De installatie en de planten werden in beslag genomen en vernietigd, nadien werd de woning weer dichtgetimmerd. Het onderzoek loopt nog. 

scholen-op-bezoek-in-de-brandweerkazerne

Scholen op bezoek in de brandweerkazerne

In de aanloop naar de opendeurdag van zondag werden de vijfde en zesde leerjaren van de lagere scholen van Heusden-Zolder bij de brandweer ontvangen. Ze kregen er een rondleiding en maakten kennis met de verschillende aspecten van de werking van de brandweer. Zo leerden ze ook op welke manier ze best een noodoproep naar de dienst 112 doen. Ook de politie was - net als zondag trouwens - met enkele voertuigen aanwezig en gaf de jongeren informatie.

inbraak-in-de-vlamingenlaan

Inbraak in de Vlamingenlaan

Er is ingebroken in een woning in de Vlamingenlaan. Dat is deze namiddag ontdekt en gemeld bij de politie. Het is nog niet duidelijk of de inbrekers buit hebben gemaakt.

putheks-musical-kende-veel-bijval-in-cc-muze

Putheks-musical kende veel bijval in CC Muze

Meer dan 150 kinderen uit Heusden-Zolder en omstreken hebben afgelopen dagen geschitterd  op het podium van CC Muze tijdens de musical ‘Leyn en de mysterieuze mijn’ van de Academie voor muziek, woord en dans. Dit bijzonder liefdesverhaal geïnspireerd op het mysterieuze verhaal van de Putheks werd telkens beloond met een enthousiast applaus van de meer dan duizend bezoekers aan de familie- en schoolvoorstellingen. Een hart onder de riem van de jonge acteurs die na een weldoende vakantie, in september weer aan de slag gaan om hun kunsten verder onder de knie te krijgen. (foto's Kris Vandevenne)

dit-weekend-alcohol-en-drugscontroles-op-de-weg

Dit weekend alcohol- en drugscontroles op de weg

Op initiatief van de federale politie wordt er dit weekend weer een 'weekend zonder alcohol of drugs achter het stuur' georganiseerd. Dat gebeurt geregeld en ook nu is de timing niet toevallig, bij het eind van de examens en de voetbalwedstrijden voor het EK. Je loopt dus overal extra kans om gecontroleerd te worden. Ook de politiezone Heusden-Zolder heeft verschillende ploegen samengesteld die tussen 22 uur vanavond en 6 uur maandagochtend op wisselende plaatsen alcohol- en drugscontroles doen, en uiteraard moet je dan ook de papieren voorleggen. De wegpolitie kan je onder meer tegenkomen aan de op- en afritten van E314 en E313. 

gemeenteraad-krijgt-vooral-cijfers-voorgelegd

Gemeenteraad krijgt vooral cijfers voorgelegd

De gemeenteraad komt op donderdag 27 juni om 19 uur samen voor de laatste zitting voor het zomerreces. De openbare agenda vermeldt 12 punten. De aankoop van een wagen voor de wijkdienst van de politie moet goedgekeurd worden. Daarnaast ligt het retributiereglement voor bestuurlijke handhaving voor. De raad moet de jaarrekening 2023 van de gemeente goedkeuren en krijgt ook de jaarcijfers van de politie voorgelegd. De samenwerkingsovereenkomst voor de verlenging van de digibank en de projectensteun voor ontwikkelingssamenwerking staan eveneens op de agenda.

de-toverfluit-telt-af-naar-een-nieuwe-naam

De Toverfluit telt af naar een nieuwe naam

Iedereen die geregeld in de Brugstraat passeert, ziet hoe kleuterschool De Toverfluit de jongste twee jaar een enorme verandering ondergaat. Er komen nieuwe gebouwen, oudere worden gesloopt, de speelplaats wordt heel wat groener, ... En bij een nieuw gebouw, nieuwe speelplaats én nieuwe visie hoort ook een nieuwe naam, ... die wordt volgende donderdag tijdens een happening bekendgemaakt. Ondertussen worden de kleuters en hun ouders alvast warm gemaakt met een campagne rond de huidige schoolnaam die gestolen is ...

de-blik-van-richie-138

De blik van Richie

We stappen de zomer in ...

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-12

Afscheid van de lagere school 23-24 (12)

Nog in de Vrije Basisschool Bolderberg is ook voor de leerlingen van 6B van juffrouw Elien Steukers het einde van het lager onderwijs in zicht. Het zijn Arthur Beets, Lora Bosmans, Raf Coels, Manu Corstjens, Leander Cuppens, Ann-Julie Gerets, Elina Giacomini, PIeter Jannis, Mila Kraewinkels, Sien Kuppens, Alicia LIefsoens, Gemma Loovens, Elize Mulleners, Liano Seront, Arthur Termote, Mathieu Thiel, Rani Vandikkelen, Arne Vangeel, Jana Vanstraelen, Arne Wilssens en Staf Winters. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-11

Afscheid van de lagere school 23-24 (11)

Het einde van het schooljaar nadert en dus nemen de leerlingen van 6A van de Vrije Basisschool Bolderberg binnenkort afscheid van juf Annelies Renders. Het zijn Lena Bollen, Nyo Boons, Leander Bosmans, Yanaïsa Bruyninckx, Lena Coemans, Amber Convens, Sem Copermans, Riëlle Deferm, Leander Doucet, William Geukens, Elina Gijbels, Thibaut Jannis, Elise Maes, Lou Poelmans, Mathias Punie, Jeff Ramaekers, Wannes Raymakers, Wannes Schaekers, Niel Theunis, Nelle Thijs, Jef Vanderstraeten en Ella Özerel. (foto Marina Poelmans)

rudi-vranckx-vertelt-vanuit-de-frontlinie

Rudi Vranckx vertelt vanuit de frontlinie

Er was vanavond veel belangstelling in het Rode Kruisopvangcentrum voor de lezing van Rudi Vranckx en dat naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag. Journalist Vranckx heeft ondertussen al zowat alle wereldbranden van de laatste decennia vanop de eerste rij meegemaakt. Hij vertelt er rustig maar begeesterd over, met verhalen en impressies die indruk maakten op het publiek. Zijn boek 'Mijn Kleine Oorlog' gebruikte hij daarbij als rode draad. Het gevaar loert achter elke straathoek, maar het werk van mensen als Rudi Vranckx blijft essentieel om de minder fraaie wereldgeschiedenis van elke dag te schrijven. (foto's Robrecht Froyman)

porsche-sprint-feest-voor-belgium-en-q1

Porsche Sprint: feest voor Belgium en Q1

Circuit Zolder was vandaag 'Porsche town' want daar vond de Porsche Sprint Challenge Benelux plaats. Na de vrije trainingen volgden twee kwalificatieritten en uiteindelijk twee races. 16 deelnemers namen het tegen elkaar op. Het werd een feest voor de teams Belgium Racing en Q1 Racing. In race één klom Jan Lauryssen van Belgium Racing op het hoogste schavotje voor Nicolas Vandierendonck en Flip Teunkens, beiden van Q1 Racing. De tweede race werd gewonnen door Michael Cool van Belgium Racing voor Jan Lauryssen en Filip Teukens. (foto's Dirk Dekens)

vanavond-begint-de-zomer-2

Vanavond begint de zomer

Vanavond om 22.51 uur begint de astronomische zomer van 2024. We beleven dus ook de kortste nacht en de langste dag. Als nu ook het weer nog wat zou mee willen ...

kenn-colt-swingt-de-zomer-in

Kenn Colt swingt de zomer in

Kenn Colt heeft net bij het ingaan van de zomer zijn nieuwe nummer gelanceerd: 'Mueve Ese Booty'. Het werd een groovy nummer met gebruik van bongo's, shakers en koebellen met daaronder bonkende drums en een meeslepende soundscape ... kortom een ritme en sound om iedereen te doen shaken op zomerfestivals en zuiderse terrassen. En dat zal van pas komen want Kenn staat de komende maanden niet alleen in de Versuz in Hasselt, op het Sunrise Festival en Tomorrowland maar ook in China,Kenia, Paraguay, , Nairobi, Ecuador, Amsterdam, ...

inzameling-menstruatieproducten-was-succes

Inzameling menstruatieproducten was succes

De actie om menstruatieproducten in te zamelen die Team Welzijn van de gemeente samen met Sint-Vincentius en het Sint-Franciscuscollege in mei op het getouw zette, is geslaagd. Op verschillende plaatsen in de gemeentegebouwen konden bewoners menstruatieproducten doneren voor meisjes die het zich niet kunnen veroorloven. En aan die oproep werd gevolg gegeven. De werkgroep Sint-Maartensvuur Lindeman schonk met een deel van hun winst producten, die ze bij Sint-Vincentius en het SFC goed kunnen gebruiken.

2-bands-en-1-dj-voor-ambiance-op-heusden-bolt

2 bands en 1 dj voor ambiance op Heusden Bolt

Van 29 juni tot en met 1 juli is het kermis in Heusden-Centrum. De Handelaars Heusden Dorp organiseren bij die gelegenheid opnieuw Heusden Bolt. Vrijdag en zaterdag om 18 uur opent het kermiscafé op het pleinjte aan Pastorijstraat-Rectorstraat. Daar wordt zaterdag  om 19.01 uur de kermis officieel geopend. Om 19.30 uur speelt Rumour has it, een zingende bloemist én een melodieuze illustrator die elkaar hebben gevonden in hun passie voor muziek en zang. Om 22.01 uur wordt het podium ingenomen door Stray Dogs, een vijfkoppige ambianceband waarvan de vijf muzikanten ook elk hun vocale inbreng hebben. Om 23.59 uur is het de beurt aan de gerenommeerde DJ Ward, in het muziekmilieu gekend als een muzikale kameleon. Hij draait van commercieel tot alternatief, alles in functie van het publiek zijn danslust. De toegang tot Heusden Bolt is gratis.

openluchtzwembad-terlaemen-opent-zaterdag

Openluchtzwembad Terlaemen opent zaterdag

Onze weerman Michel Nulens stelt zomerse dagen in het vooruitzicht en dat komt net op tijd voor openluchtzwembad Terlaemen. De vrijwilligers hebben daar de afgelopen weken alles voorbereid en het is klaar voor de opening. Nu zaterdag gaat het open, de openingsuren zijn normaal van 11.30 uur tot 19.30 uur. Traditiegetrouw komen de scholen van Heusden-Zolder en omstreken ook zwemmen. Dat is gepland volgende week maandag, dinsdag en donderdag. Overigens zijn voor deze zomer op Terlaemen nog altijd redders welkom. Dus wie letterlijk een reddend handje wil toesteken kan zich melden op zwembad.terlaemen[!]gmail.com. (foto Roger Convents)

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-10

Afscheid van de lagere school 23-24 (10)

In GO Next BS Schans zwaait juffrouw Yeter Demirci haar leerlingen van het zesde leerjaar uit richting middelbare school. Het zijn Ahmet Acikgoz, Adil-Bunyamin Akbaba, Kuzey Akbaba, Meryem-Kübra Alkan, Kübra Arat, Yaren Baydar, Djemka Bejta, Husein Bejta, Ismail Bejta, Hamza Bouhamed, Emil Dimitrov, Mert Durmus, Yavuz-Burak Güngör, Nisanur Han, Arian Haydar, Nida Kaya, Rana Kaya, Angjela Markaj, Eren Orman, Sesilia Stefanov, Ensar Tasci, Aylis Tekinalp, Bedia-Esma Tetik en Batoul El ati allah. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-9

Afscheid van de lagere school 23-24 (9)

In het zesde leerjaar van De Luchtballon moet meester Stijn zeer binnenkort zijn pupillen uitzwaaien richting 'grote school'. Het zijn Ayoub Ait M'Goun, Mohammed Amini, Esma Aygun, Sofiya Balaeva, Elmedina Berisa, Medina Berisa, Muhammed Berisa, Onur Büdüs, Yagmur Bulut, Zulqarnain Didar, Emre Emin, Eda Karatas, Ghassan Mansour, Kavanch Muratoglu, Rosline Semi, Aytug Shen, Asli Simsek en Ebukebir Parlak. (foto Marina Poelmans)

cel-gevorderd-voor-messteken-en-stuk-afgebeten-oor

Cel gevorderd voor messteken en stuk afgebeten oor

Voor de rechtbank in Hasselt heeft de openbare aanklager drie jaar cel gevorderd tegen een 36-jarige man uit Heusden-Zolder. Hij had in mei 2022 de ex-echtgenoot van zijn vriendin gestoken met een fruitmesje toen die zijn dochter kwam afhalen bij zijn ex. De dader zei dat hij de voortdurende bedreigingen door de ex beu was. De feiten deden zich voor in de Lillostraat. Het slachtoffer had daar aangebeld en was naar zijn wagen gestapt om daar te wachten. Plots kreeg hij een zware klap op zijn hoofd (…) Lees het hele bericht

internering-voor-man-die-zijn-broer-aanviel

Internering voor man die zijn broer aanviel

De rechter in Hasselt heeft de internering bevolen van een man (44) uit Heusden-Zolder die in februari dit jaar zijn broer met een mes en honkbalknuppel aanviel. Op dit moment zit de man nog in de gevangenis, hij verklaarde zich niet veel te kunnen herinneren van het incident en zei dat het hem spijt. Hij was die dag vergeten zijn medicatie in te nemen. Hij had in het verleden ook cannabis gebruikt en dat zou volgens zijn advocaat zijn mentale toestand hebben beïnvloed. De (…) Lees het hele bericht

ducati-zolder-is-absolute-topper-in-de-benelux

Ducati Zolder is absolute topper in de Benelux

Feesttemming bij Ducati Zolder, de zaak die gevestigd is aan het Willibrordusplein in Heusden, want vorig weekend op de Ducati Day op Spa-Francorchamps kreeg het liefst 2 awards: voor klantentevredenheid over de service en de sales. Daarmee mag Ducati Zolder zich rekenen tot de 40 beste verdelers wereldwijd en absolute koploper in de Benelux. Het team van zaakvoerder Johan Heremans timmert al jarenlang aan de ijzersterke reputatie van de motorzaak met de snelle, (…) Lees het hele bericht

circuit-is-dit-weekend-speelterrein-van-de-trucks

Circuit is dit weekend speelterrein van de trucks

Dit weekend komen de snelste trucks van Europa naar Circuit Zolder, voor de Xwift Belgian Truck Grand Prix, de Belgische manche van het Goodyear FIA European Truck Racing Championship. De Truck Grand Prix is verschoven van september naar juni, maar het blijft één van de hoogtepunten op de  Zolderse kalender en is de derde van zeven 7 manches van het Europees truckkampioenschap. Ook de Dutch Truck Racing komt naar Zolder voor de eerste manche van het seizoen. En (…) Lees het hele bericht

limburgse-academies-samen-in-zldr-luchtfabriek

Limburgse academies samen in ZLDR Luchtfabriek

Terwijl we nog altijd geen zomergevoel mogen ervaren, kondigen de zeven Limburgse academies voor beeldende kunsten een zomer vol kunst aan. Iedere zomer houden ze een gezamenlijke exposiitie en deze keer strijkt die neer in ZLDR Luchtfabriek. De expo heeft als titel XS/XL. Martine Theys en Gert Vervoort, leerkrachten aan de academie van Heusden-Zolder, zijn de curatoren en zoomen via een selectie van werken in op de kwaliteit in de Limburgse academies.  De expo wordt geopend op donderdag 4 juli om 19 uur. Daarna is de tentoonstelling te bezoeken tot en met 25 augustus, dagelijks van 9 tot 17 uur, behalve op feestdagen.

de-blik-van-richie-137

De blik van Richie

Nog een tip van de bib ...

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-8

Afscheid van de lagere school 23-24 (8)

Een grote klas met een meester en twee juffen, het zijn dan ook drukke laatste dagen voor de zesdejaars van de Vrije Lagere School Boekt. De juffen Jolien Philips en Els Frederix nemen samen met meester Maarten Jans afscheid van hun vrolijke bende. Het zijn Bent Aerts, Zeynep Ay, Thibaut Ballet, Isolde Beerten, Janne Beerten, Yasin Beqa, Sergün Bilir, Siem Clissen, Lewis Conte, Ayco D'Agostino, Miel Dauwen, Hanne Deferm, Milla Garcia-Rojas, Roos Gielis, Casper Gybels, Jelle Jans, Ilona Jeurissen, Emir Kececi, Selin Kumas, Melis Kurbanoglu, Azemzi Kacie Leke Akem, Brent Maes, Leandro Peeters, Tessa Pia, Lorens Piccard, Juliette Pittery, Hasse Poels, Thomas Pools, Axelle Renders, Jaan Renders, Leonardo Roman, Ecrin Sariçam, Nathan Smets, Noah Soeffers, Elia Tilly, Leon Timmers, Annechien Vandeurzen, Miel Wilmans en Yasin Yalci. (foto Marina Poelmans)

bankoplichters-blijven-proberen-via-telefoon

Bankoplichters blijven proberen via telefoon

Opgelet, bankoplichters proberen weer toe te slaan, via telefoon. Inwoners van Heusden-Zolder kregen een telefoontje, zogenaamd van Cardstop. Men zou geprobeerd hebben geld van hun rekening af te halen, maar dat was door een controle van de bank tegengehouden. Ze zouden dan voor extra beveiliging zorgen en probeerden aan het bankkaartnummer, de code en de geboortedatum te geraken. Er is al vaak tegen gewaarschuwd, maar bij deze nogmaals: geen informatie geven, de bank zal nooit die informatie via telefoon vragen. En ze zal al zeker niet informeren naar je code. 

de-gros-wil-meer-middelen-en-meer-engagement

De GROS wil meer middelen en meer engagement

Vanavond heeft de GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) in het gemeentehuis aan de verschillende politieke partijen haar wensen en bezorgdheden voor de komende beleidsperiode overhandigd. Duurzaamheid, ontwikkeling in het Zuiden en maatschappelijke verantwoordelijkheid van onze inwoners zijn daarin sleutelbegrippen.

De GROS vindt ondersteuning en financiering van de Zuidprojecten een belangrijk gegeven. Daarom vindt de GROS dat er een aanpassing moet komen van de (…) Lees het hele bericht

extra-wagens-in-tweede-manche-van-de-belcar

Extra wagens in tweede manche van de Belcar

Dit weekend vinden op Circuit Zolder de truckraces plaats, daarover later meer. Maar er is meteen ook de tweede race voor het Belcar Endurance Championship. Het gaat om een identieke race als de openingswedstrijd midden mei: een race over 125 minuten. opvallend is wel dat zich in alle klassen nieuwkomers hebben aangemeld die er vorige keer niet bij waren. Die eerste race is gewonnen door Filip Teunkens en Dirk Schouten in de Porsche 992 van Q1-Trackracing. Bij het verdedigen van hun leiderspositie (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-zanib-mian

Tip van de Bib: Zanib Mian

Mogelijk is het geen weer om buiten te spelen dezer dagen. Daarom beveelt de bibliotheek ons 'Maya en Musa en het koekjesmysterie' van Zanib Mian aan.

Korte inhoud

Maysa en Musa Malik zijn een tienjarige tweeling. Ze mogen dan wel een tweeling zijn, ze zijn ook elkaars totale tegenpolen. Musa doet meestal netjes wat van hem gevraagd wordt, maar Maysa komt op de een of andere manier altijd in problemen.
Tijdens de ramadan organiseert de (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-7

Afscheid van de lagere school 23-24 (7)

Ook in klas 6B van De Springplank Eversel moet juf Axelle Verpoorten zeer binnenkort afscheid nemen van haar leerlingen. Het zijn Nanou Alberghs, Eralp Beserek, Roos Ceyssens, Luca Ciarmarra, Bram Fagard, Robbe Goris, Rune Gybels, Fenna Hermans, Soraya Jadal, Lia Jordens, Ine Kennes, Sena Kocak, Lars Lemmens, Nina Lens, Brian Jr Ogbeide, Simay Ozdemir, Finn Put, Gilles Reynders, Yente Theys, Janne Vaes, Lino Valkeneers, Lauke Vanbroeckhoven, Felix-Joseph Van Ende en Liam Vanhamel. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-6

Afscheid van de lagere school 23-24 (6)

In de klas 6A van De Springplank Eversel zien de juffen Marijke Vaes en Sigrid De Greef samen met hun leerlingen de dagen van het schooljaar aftellen. De leerlingen zijn Roos Aerts, Thomas Baerts, Ebrar Canakcioglu, Miel Claes, Kjell De Winter, Anouk Froyen, Azra Gürsoy, Ashley Jaminé, Dilay Kodak, Zoë Kurkiewicz, Mathiz Lemmens, Corneel Maes, Amelie Poelmans, Liam Rutten, Stien Schuer, Elena Stroobants, Leonore Tielens, Sofiia Tryhub, Finn Vanhemel, Talle Verpoorten en Jelle Waeben. (foto Marina Poelmans)

t-heeft-helaas-niet-geholpen

't Heeft helaas niet geholpen

De leerlingen van 't Molenholleke supporterden vandaag voor de Rode Duivels. Ze kwamen in en met driekleuren naar school. Maar helaas, 't heeft de Duivels niet voor een nederlaag kunnen behoeden. Slechte start van het EK.

liliane-saint-pierre-viert-jubileum-in-cc-muze

Liliane Saint-Pierre viert jubileum in CC Muze

Liliane Saint-Pierre staat al 75 jaar positief in het leven en vanaf volgend maand ook al 60 jaar passioneel op de planken. Ze is een sterke vocaliste, met een unieke klankkleur, sierlijke podiumprésence en een groot hart. Ze bracht door de jaren heen al duizenden mensen in vervoering. ‘We gotta stop’ was de titel en eerste zin van haar eerste grote hit, nadien volgden er nog heel wat. Denk maar aan het Eurosonglied 'Soldiers of Love'. Maar aan stoppen denkt ze nog lang niet.  Na 60 jaar zijn de muziek en het podium nog steeds haar grote passie want ‘Music was my first love and it will be my last’. Zaterdag staat ze met live band op de planken van CC Muze. Tickets: €26, €23, €20.
(foto Fred Laurès)

koelvloeistoftemperatuursensor-voor-auto-s

Koelvloeistoftemperatuursensor voor auto's

-PARTNERBIJDRAGE  Het weer kan de prestaties van uw voertuig beïnvloeden, waardoor de potentiële risico's toenemen en de responstijden afnemen. Hoge temperaturen kunnen de band en de accu vernielen en ervoor zorgen dat de auto start. Bandenwissels, onderhoud van de airconditioning, batterijproblemen en een grotere behoefte aan noodhulp bij pech onderweg worden allemaal in verband gebracht met hete zomers. Warmte veroorzaakt problemen met de prestaties van uw auto. De (…) Lees het hele bericht

botsing-zorgt-voor-hinder-op-e314

Botsing zorgt voor hinder op E314

Rond half 9 vanmorgen zijn twee auto's gebotst op de E314 richting Nederland ter hoogte van de oprit Heusden-Zolder. Er zou niemand zwaargewond zijn, maar doordat de linkerrijstrook versperd was, was er wel verkeershinder. Na een klein uur kon het verkeer weer vlot.

werken-op-e313-gaan-van-start

Werken op E313 gaan van start

Opgelet voor wie geregeld over de E313 rijdt, vandaag gaan de werken voor de aanleg van een spitsstrook tussen Lummen en Hasselt effectief van start. De rijrichting Luik wordt opgesplitst in twee aparte, versmalde rijstroken. Wie naar Hasselt rijdt, kan beide gebruiken. Maar wie de afrit Lummen-Zolder neemt, kan dat alleen via de rechterstrook. Er geldt ook een snelheidsbeperking en die heeft afgelopen weekend al 710 bestuurders geld gekost. De werkzaamheden duren tot in het najaar. Vanochtend vielen de problemen al bij al nog mee.

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-5

Afscheid van de lagere school 23-24 (5)

Ook in De Leerplaneet tikken de dagen van het schooljaar weg voor de leerlingen van het zesde leerjaar die binnenkort afscheid nemen van de juffen Iris Plevoets en Els Baert. Het zijn Ali Akarsu Musab, Kaan Akçayir, Riccardo Arnesano, Nisanur Bayram, Jasper Beets, Louay Bibi, Utku Can, Arda Coskun, Rares-Mihai Dascaleanu, Hamza Dogan, Sara Dogan, Yusuf Elkilic, Valentino Favero, Ediz Ikiz, Isolde Jarych, Kerem Mert, Diana Neacsu, Esin Özcan, Sofie Reekmans, Milena Sharipova, Aurora Terranova, Eslem Toksöz en Yusuf Ulgar. (foto Marina Poelmans)

loodzware-speedwayraces-op-geteisterde-baan

Loodzware speedwayraces op geteisterde baan

De speedwayraces op Helzold waren vandaag een bijzonder zware uitdaging, zowel voor de rijders als voor de organisatie. De vele regen, ook vandaag tussendoor, herschiep de track in een moeilijk berijdbare piste. Het leverde wel een aantal spektakelraces op waarvan het publiek genoot. Met tractoren, graafmachine en alle mogelijke middelen probeerden de leden van SpeedwayClub Helzold de baan berijdbaar te houden. Maar na de zware crash was niet alleen de pret er van af voor iedereen, de inzet van alle middelen hielp (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-139

Vanavond gezien

Gust Put bracht vanavond in beeld welk effect het geeft als een bijzon op de luchtstroom van een cirruswolk komt, alsof je er vlak naast vliegt. 

laurens-vanthoor-valt-net-naast-het-podium

Laurens Vanthoor valt net naast het podium

Een etmaal lang zat een podiumplaats of zelfs meer er in voor Laurens Vanthoor tijdens de 24 Uren van Le Mans, maar uiteindelijk moesten hij en zijn ploegmaats de Fransman Kévin Estre en de Duitser André Lotterer zich tevreden stellen met de vierde plaats. Vanthoor nam de laatste beurt voor zijn rekening en en zette nog de achtervolging in op de twee Ferrari's en een Toyota die de top drie uitmaakten, maar zijn Porsche Penske strandde dus net naast het podium. De zege was voor de (…) Lees het hele bericht

speedway-stopgezet-door-regen-en-zware-crash

Speedway onderbroken door regen en zware crash

De speedwayraces op Helzold zijn vroegtijdig stopgezet.  De regen had de baan al moeilijk berijdbaar gemaakt ondanks de voortdurende inspanningen van de organisatie. Daarop gebeurde tijdens één van de zijspanraces een zware crash. De medische diensten ter plekke riepen de hulp van de MUG in om het slachtoffer te verzorgen. Hij is naar het ziekenhuis afgevoerd, er is sprake van een open beenbreuk. Nadien werden alle middelen ingezet om de baan weer raceklaar te maken, maar met nog meer neerslag in de lucht lukte dat heel moeizaam. Kort over 17 uur leek even een herstart mogelijk maar korte tijd later besloot de wedstrijdleiding dan toch tot een definitieve afgelasting. Ondertussen waren heel wat toeschouwers afgedropen. Straks meer info en foto's van de races.

samana-eversel-bezocht-het-vroenhof

Samana Eversel bezocht het Vroenhof

Samana Eversel bracht een bezoek aan het Vroenhof. 't Weer was niet denderend, maar toch namen 14 personen deel aan het utistapje in eigen buurt. Op het terras genoten ze van een drankje en uiteraard van een ijsje. En ondertussen wat bijkletsen, onder meer over het weer. (foto Mieke Swerts)

moslims-vieren-het-offerfeest

Moslims vieren het Offerfeest

De moslims vieren vandaag en de komende dagen het Offerfeest, voor hen één van de belangrijkste feesten van het jaar. Vanmorgen was het dan ook bijzonder druk aan de moskeeën, zeker ook aan de Selimiye moskee, de grootste van Heusden-Zolder. De gelovigen kwamen er samen voor het gebed en om elkaar een goed Offerfeest toe te wensen. Ook daarbij wordt het goede doel niet vergeten. Vroeger ging het feest gepaard met het slachten van een schaap, maar door de Vlaamse wetgeving is dat verboden. In Genk is nog wel een slachtplaats ingericht, maar de meesten kiezen er nu voor om een schaap aan te kopen in een ander land, waar het kan geslacht worden en gegeven aan de behoeftigen. Voor de rest speelt het Offerfeest zich vandaag en de komende dagen af in familie- en vriendenkring. (foto's Erhan Dogru)

de-blik-van-richie-136

De blik van Richie

't Was een winderige nacht. 

krachtige-wind-bederft-de-pret-voor-de-atleten

Krachtige wind bederft de pret voor de atleten

De krachtige wind heeft voor een deel de Nacht van de Atletiek gedomineerd, tot frustratie van de atleten. Zo won Elie Bacari  de 110 meter horden in een erg snelle, 13.39. Het leverde hem de trofee voor de beste Belg op maar door de rugwind (2,2 meter per seconde) werd de prestatie niet gehomologeerd. Hij is daardoor ook nog niet gekwalificeerd voor Parijs. Julien Watrin - voor het eerst aan de start sinds zijn kankerbehandeling - liep een nieuw persoonlijk record.  Regerend Olympisch (…) Lees het hele bericht

politiemotard-zwaargewond-aanrijder-vlucht

Politiemotard zwaargewond, aanrijder vlucht

In de Meylandtlaan is in de vooravond een motorrijder van de politie aangereden door een auto. De aanrijdende auto pleegde vluchtmisdrijf. De motard raakte zwaargewond, hij kreeg ter plekke de eerste zorgen van de medische hulpdiensten en is dan naar het ziekenhuis overgebracht. 

gewonde-en-arrestatie-na-zware-vechtpartij

Gewonde en arrestatie na zware vechtpartij

In de Pastoor Paquaylaan is gisteravond een gewonde gevallen bij een zware vechtpartij. Rond 21 uur werd er een man uit zijn auto gesleurd. De auto werd beschadigd en de man kreeg heel wat klappen en schoppen en raakte vrij zwaar gewond, hij is naar het ziekenhuis gebracht. De oorzaak van het dispuut zou een geschil tussen twee groepen zijn, er zou een 15-tal personen bij de vechtpartij betrokken zijn, nog meer anderen stonden toe te kijken. De politie kwam met enkele ploegen ter plaatse en kon één verdachte oppakken. Die is vandaag al voorgeleid bij de onderzoeksrechter op verdenking van slagen en verwondingen. Het is nog niet bekend of de man is aangehouden. UPDATE De betrokkene zou zich ongepast hebben gedragen ten opzichte van minderjarige meisjes, waarna hun familie hem heeft aangevallen.

kbc-nacht-na-de-jeugd-de-nationale-reeksen

KBC-Nacht: na de jeugd de nationale reeksen

Tijdens de KBC-Nacht is na de jeugd ondertussen het programma met de nationale reeksen begonnen. Er blijft een strakke wind staan met dreigende wolken, maar gelukkig is het nog altijd droog. De sfeer in De Veen is vrij beperkt, maar hopelijk wordt dat straks beter wanneer om 18.30 uur het hoofdprogramma op gang wordt geschoten. (foto's Ann Jordens)

wtc-kwb-sint-baaf-heen-en-terug-naar-venray

WTC KWB Sint-Baaf heen en terug naar Venray

Wielertoeristenclub KWB  Sint-Baaf Eversel is vanmorgen vertrokken voor de jaarlijkse fietstweedaagse. Het Nederlandse Venray is deze keer de bestemming en het keerpunt. Ze hopen op sympathie van de weergoden want er wachten hen in het totaal 300 km. (foto Rita Vanhove)

kbc-nacht-start-met-veel-wind-en-weinig-volk

KBC-Nacht start met veel wind en weinig volk

Kort na de middag is de KBC-Nacht van start gegaan met het jeugdprogramma. Er staat een zeer strakke wind, die atleten meestal niet graag hebben, en de publieke opkomst in de eerste uren is bijzonder karig. Dat zal de jonge atleten een zorg wezen, zeker degenen die al een podiumplek wisten te veroveren en een medaille in ontvangst mochten nemen. (foto's Ann Jordens)

morgen-voorverkoop-voor-de-heks-van-viversel

Morgen voorverkoop voor de 'Heks van Viversel'

In Viversel lijkt het komende openluchtspel 'De Heks van Viversel' momenteel meer te leven dan het EK. De opbouw op de site tegenover de ingang van de omloop is volop bezig en ook komen de acteurs geregeld samen voor de repetities. De kern komt van Crescendo maar er nemen heel wat Viverselnaren aan deel. 'De Heks van Viversel' is geschreven door Willy Gilis en wordt geregisseerd door Ief Gilis. De voorstellingen zijn op 9,10, 11, 13, 14 en 15 augustus. Tickets kosten in voorverkoop € 18 en kunnen morgen, zondag, tussen 14 en 16 uur aangeschaft worden in De Val, Kerkstraat in Viversel, daarnaast ook op de website.

funda-oru-is-kandidaat-burgemeester-voor-vooruit

Funda Oru is kandidaat-burgemeester voor Vooruit

De Vooruit-afdeling van Heusden-Zolder heeft Funda Oru aangeduid als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Funda Oru (39) - gewezen schepen en momenteel raadslid - heeft daar de ambitie voor de burgemeestersjerp aan gekoppeld. Afgelopen zondag was Oru ook lijsttrekker van Vooruit in Limburg voor de Kamer. Ze werd verkozen met 14.334 voorkeurstemmen. Ze is ook nationaal ondervoorzitter van Vooruit. Haar partij zit ondertussen sinds 2012 in de meerderheid in (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-135

De blik van Richie

Straks is er de 'nacht'.

kbc-nacht-schema-van-het-hoofdprogramma

KBC-Nacht: schema van het hoofdprogramma

Voor wie morgen naar de KBC-Nacht wil - die zoals bekend gratis is voor iedereen - ondertussen is het gedetailleerde schema van het hoofdprogramma bekend.
12u30-18u25: voorprogramma (jeugd + nationale wedstrijden)

18u30: polsstokspringen vrouwen
18u32: 100m mannen
18u38: 100m vrouwen
18u45: 1500m vrouwen
18u53: 800m mannen B
19u00: 800m mannen
19u07: 800m vrouwen B
19u15: 800m vrouwen
19u15: speerwerpen mannen
19u25: 110m horden (…) Lees het hele bericht

knauf-academy-te-gast-bij-cvo-de-verdieping

Knauf Academy te gast bij CVO De Verdieping

De bouwsector snakt naar vakbekwame arbeidskrachten maar vindt die amper of met veel moeite. CVO De Verdieping organiseert een brede waaier aan opleidingen die zich richten op knelpuntberoepen in de bouwsector. Deze week gaf Knauf, een toonaangevend bedrijf in de bouwmaterialenindustrie, een gespecialiseerde opleiding aan stukadoors en schilders. CVO De Verdieping trekt een divers publiek aan, variërend van mensen uit kansengroepen tot carrièreswitchers en zelfs toekomstige (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-543

Vandaag gezien

Cedric Vancluysen ontdekte bovenop de Bolderberg een wilde bloemenpracht. 

nieuwe-stalling-voor-de-fietsen-op-circuit-zolder

Nieuwe stalling voor de fietsen op Circuit Zolder

Vanmorgen hebben circuitmedewerkers, Fietsersbond en burgemeester Mario Borremans een nieuwe fietsenstalling ingehuldigd op Circuit Zolder. Die ligt aan de ingang van de paddock. De stalling werd gemaakt door de eigen medewerkers van het circuit, de plannen zijn in overleg met de Fietsersbond opgesteld. Er is plaats voor 40 fietsen aan 20 fietsbeugels. De stalling is goed aangeduid, veilig gescheiden van de weg, er is voldoende plaats voor de fietsen en er zijn oplaadpunten voor elektrische fietsen. 

melkbar-van-hilda-herleeft-op-mijnwerkersavond

Melkbar van Hilda herleeft op mijnwerkersavond

In Lavandi stond de mijnwerkersavond donderdag grotendeels in het teken van de melkbar. Zoals bekend krijgt de gereconstrueerde melkbar in samenspraak met toneelgroep Motus een vaste plaats in de vroegere badzaal en wordt het een klein museum opgedragen aan Hilda Put van de melkbar. Hilde was donderdagavond dan ook eregaste en ze werd letterlijk in de bloemetjes gezet. Ook de aanwezige mijnwerkers haalden herinneringen aan haar op. Er werd een gedicht voorgedragen. Tussendoor werd ook geproefd van de 'koolputterskost' die weer op de spijskaart verschijnt en uiteraard van het kriekske. (foto's Roman Martyka)

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-4

Afscheid van de lagere school 23-24 (4)

Ook in de andere zesde klas van de Vrije Lagere School Berkenbos moet juffrouw Sofie Rombouts haar leerlingen uitzwaaien richting middelbaar onderwijs. Het zijn Roua Al Bonni, Killian Alen, Lisanne Broux, Melissa Cakar, Deniz Celik, Alejandro Diliën, Alyssa Heylen, Anass Hmidouch, Hamza Kumas, Yagmur Mutlu, Eslem Polat, Nelle Ruysen, Rumeysa Tanriseven, Ibrahim Top, Arthur Van Akelyen en Margo Versele. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-3

Afscheid van de lagere school 23-24 (3)

In de Vrije Lagere School Berkenbos zien de leerlingen van meester Jurgen Houben het einde van het schooljaar en het afscheid van de lagere school dichterbij komen. Het zijn Rosie Boutsen, Kyaro Brepoels, Hannelore Camps, Samih Cevik, Stef Engelen, Mehmet Erdogan Duha, Geoffrey Geeraerts, Amber Heylen, Noah Hmidouch, Anisa Karatas, Yade Karatas, Burak Kaya, Ecrin Korkmaz, Loya Üstoglu, Elif Üstün en Leandro Vrancken. (foto Marina Poelmans)

laurens-vanthoor-start-vanop-de-pole-in-le-mans

Laurens Vanthoor start vanop de pole in Le Mans

De broers Vanthoor starten zaterdag in de frontlinie van de 92ste editie van de 24 uren van Le Mans, nog altijd de meest prestigieuze uithoudingswedstrijd ter wereld. De Porsche 963 van Laurens Vanthoor start vanop de eerste plaats, nadat zijn teamgenoot Kévin Estre vanavond in de hyperpole de snelste tijd klokte. Laurens Vanthoor is ook leider in het wereldkampioenschap. Broer Dries Vanthoor had eerder vanavond in zijn BMW M Hybrid V8 de snelste tijd van de kwalificaties gereden. Maar in de hyperpole ging hij in een bocht van de baan met de rode vlag tot gevolg. Daardoor werden zijn tijden geschrapt en start hij zaterdag vanop de achtste plaats - er waren 8 deelnemers aan de hyperpole - in de race. 

dames-van-ferm-eversel-waren-filmsterren

Dames van Ferm Eversel waren filmsterren

Het nieuwe bestuur van Ferm Eversel heeft de voorbije 6 maanden niet stilgezeten. Maandelijks stond een leuke activiteit op het programma: originele croques leren maken, tapasplanken creatief branden, een bedrijfsbezoek aan het Dynamisch Activiteitencentrum, ...  Het werkjaar werd afgesloten met een ledenfeest en alles draaide rond het thema "Go to the Movie". Een avond vol glitter en glamour en een entree over de rode loper. Een lekkere barbeque ontbrak niet en dan volgde nog een quiz met filmvragen, vragen over oude en nieuwe series, ... Het winnende team kreeg een goodiebag met ferm mooie spulletjes.

limburgs-landschap-beheert-2-761-ha-natuur

Limburgs Landschap beheert 2.761 ha natuur

Limburgs Landschap, de natuurvereniging die haar hoofdzetel heeft in het Domherenhuis in Zolder, heeft een druk jaar achter de rug. Er werden 39 ha natuurgebieden aangekocht. Dat brengt het totaal aan beheer in Limburg op 2.761 ha, pakweg de oppervlakte van 5.000 voetbalterreinen. Er zijn zeven natuurprojecten uitgevoerd. Daarbij de renovatie van de Sint-Janskapel in het Sint-Jansbos in Heusden. Er zijn ook 9 projecten goedgekeurd, onder meer het Interreg project (…) Lees het hele bericht

kbc-nacht-rosius-en-camacho-quinn-blikvangers

KBC-Nacht: Rosius en Camacho-Quinn blikvangers

Zoals gemeld staat de 45ste nacht van de atletiek zaterdag in De Veen in het teken van de Olympische Spelen. De blikvangers op de affiche zijn onze nationale sprinttopper Rani Rosius en olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn. Rani Rosius kan je aan het werk zien op de 100 meter.  Andere Belgen om naar uit te kijken zijn Hanne Claes (400 meter horden), Paulien Couckuyt (400 meter), Naomi Van Den Broeck (400 meter), Camille Laus (400 meter), Tibo De Smet (800 meter), Elise Vanderelst (800 (…) Lees het hele bericht

academie-brengt-leyn-en-de-mysterieuze-mijn

Academie brengt Leyn en de Mysterieuze Mijn

Op woensdag 19 en donderdag 20 juni telkens om 19 uur voert de Academie voor muziek, woord en dans Beringen de musical Leyn en de Mysterieuze Mijn op in de schouwburg van CC Muze. In de oude gebouwen van de steenkoolmijnen van Limburg weerklinken vreemde geluiden en gebeuren er rare dingen ... Enkele kinderen vinden dat wel spannend; ze gaan op onderzoek en zo maken ze kennis met Leyn. Is Leyn een spook of een geest? Dat weten de kinderen niet want ze horen haar wel maar zien haar niet. Leyn moet in elk geval verlost worden, ze dwaalt al jaren door de mijngangen van de mijn. Een grote expeditie vertrekt... Wie onlangs de Saga van de Putheks meemaakte, kon daar de academieleerlingen al in actie zien, nu zijn ze dus terug met een uitgebreide musical. Voor tickets klik hier.

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-2

Afscheid van de lagere school 23-24 (2)

in de GO! Basisschool Daltonschool moet juf Jess Vranken de binnenkort afscheid nemen van haar gezellige klasje. De zesdejaars zijn Etka Adibelli, Febe Aerts, Matteo De Bonis, Thor-Finn Gerits, Jorre Heyens, Xano Joors, Nomi Masset, Lukas Van den Audenaeren, Emma Vanhove en Marie Witters. (foto Marina Poelmans)

zondag-42-speedwayraces-op-helzold

Zondag 42 speedwayraces op Helzold

Speedway Club Helzold staat klaar om er nu zaterdag en zondag een lap op te geven. En de motivatie is groter dan ooit. Nadat op 28 april de seizoensopener last minute werd afgelast door het slechte weer, krijgt de teamwedstrijd zondag een tweede kans.  Het thuisteam, de Helzoldstars zullen het opnemen tegen team Veenoord. SC Helzold heeft een sterk thuisteam samengesteld. Enkele jonge Engelse rijders die jaren geleden hun eerste (…) Lees het hele bericht

gauwdiefstal-op-mijnmarkt

Gauwdiefstal op MijnMarkt

Tijdens de MijnMarkt is deze namiddag rond 15 uur een bezoekster het slachtoffer geworden van een gauwdiefstal. Uit haar handtas werd een portefeuille gestolen met daarin onder meer geld en haar identiteitskaart.

kbc-nacht-in-het-teken-van-parijs

KBC-Nacht in het teken van Parijs

Nu zaterdag vindt in De Veen de 45ste Nacht van de Atletiek plaats en ook dit jaar is de toegang gratis voor iedereen. De KBC-Nacht valt deze keer veel vroeger dan andere jaren en dat heeft uiteraard te maken met de Olympische Spelen in Parijs die op 26 juli beginnen. Voordeel is dan weer dat voor een aantal atleten de KBC-Nacht één van de laatste mogelijkheden biedt om nog een ticket voor Parijs te veroveren, voor anderen (…) Lees het hele bericht

de-bib-heeft-haar-eigen-ambassadeurs

De bib heeft haar eigen ambassadeurs

Vanaf vandaag ligt in de bibliotheek een brochure waarin de bibambassadeurs (BA) worden voorgesteld. Ze worden geÏnterviewd over hun passie voor de bib, voor boeken en mensen. De ambassadeurs werden gelanceerd op 23 april, Vlaanderenleestdag én Wereldboekendag. Een jaar lang brengen ze het reilen en zeilen van de bib in beeld en reiken ze inspirerende tips aan. Zo promoten ze de bib en dragen hun steentje bij aan een brede lees-en kijkcultuur. Hun boeken-, film-, tijdschriften-, (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-134

De blik van Richie

We zitten volop in de examenperiode.

afscheid-van-de-lagere-school-23-24-1

Afscheid van de lagere school 23-24 (1)

In De Linde zwaait juffrouw Kim Deferme haar leerlingen uit want hun lagere schoolloopbaan zit erop. Het zijn Maxim Baers, Matthias Leyssens, Samuel Congiu, Selim Dogan, Malak El Kerki, Kanio Van Campenhout, Ella-June Harts, NIsa Nur Tubadan, Achilles Mullers en Sexhana Bejzaku. (foto Marina Poelmans)

cafetaria-sint-baaf-dicht-door-waterinsijpeling

Cafetaria Sint-Baaf dicht door waterinsijpeling

De cafetaria van Sint-Baaf in Eversel is gesloten wegens wateroverlast, en dat zal nog zeker het geval zijn tot en met donderdag. Het euvel is een gevolg van de combinatie van de vele regen en de dakwerken. Zoals bekend ondergaat heel Sint-Baaf momenteel een renovatie. Op het dak van de cafetaria moet nog de eindlaag roofing aangebracht worden. Daardoor is nog niet alles waterdicht en zo sijpelt het regenwater door tot in de cafetaria. In de feestzaal zijn er geen problemen. Het blijft de bedoeling om tegen de dorpsfeesten, begin augustus, alle renovatiewerken achter de rug te hebben.

women-on-wheels-op-pad-met-lotte-kopecki

Women on Wheels op pad met Lotte Kopecky

Voor de dames die de afgelopen maanden de opleidingen en trainingen voor het project 'Women on Wheels' volgden, ging vanavond een droom in vervulling. Op de fiets voor een tocht door Heusden-Zolder samen met Lotte Kopecky. Bij de start werd de wereldkampioene al door piepjonge wielrensters in spé aangeklampt voor een handtekening. Waarop ze met plezier inging, want de promotie van de wielersport bij de jongedames is zowat een missie voor Lotte. Daarom dat ze ook met plezier de toer door Heusden-Zolder maakte, met bevoorradingsstop aan ZLDR Luchtfabriek. Opnieuw ook weer een promotie voor het EK wielrennen in september. Maar de belangrijkste uitdaging is om de 'Women on Wheels' op de fiets te houden en hun voorbeeld als een olievlek door sportief Heusden-Zolder te laten vloeien. De tocht met Lotte is alvast een extra stimulans. (foto's Ann Jordens)

vanaf-morgen-afscheid-van-de-lagere-school-4

Vanaf morgen: Afscheid van de lagere school

Voor honderden kinderen uit de zesde leerjaren in Heusden-Zolder is een spannende periode aangebroken. Ze brengen hun laatste weken door op de banken van de lagere school, na de vakantie zetten ze immers de stap naar het middelbaar onderwijs. En dus trok onze fotografe net zoals de voorbije 15 jaar op pad langs de verschillende scholen om de leerlingen en hun juf of meester nog één keer samen op de foto te brengen. Vanaf morgen, elke werkdag, Afscheid van de Lagere School op de Internetgazet.

werkstraf-en-zware-rekening-voor-diefstal-op-pkp

Werkstraf en zware rekening voor diefstal op PKP

Een man van 46 uit Heusden-Zolder is vandaag door de correctionele rechtbank in Hasselt veroordeeld tot 70 uur werkstraf omdat hij drank- en eetbonnen had gestolen tijdens Pukkelpop 2022. Samen met een medeplichtige had hij een grote hoeveelheid vouchers buitgemaakt bij een Nederlandse cateraar. Hij werd betrapt en toen hij enkele uren later door de security onderschept werd op het terrein had hij nog 195 bonnen op zaak, maar de buit zou zowat 2.650 bonnen hebben  bedragen.  Hij zei dat (…) Lees het hele bericht

de-melkbar-wordt-exporuimte-rond-hilda-en-kriekske

De melkbar wordt exporuimte rond Hilda en Kriekske

Na het succes van de theatervoorstelling ‘Wit Goud Zwart Stof’ in september 2022, het levensverhaal van melkmeisje Hilda Put in de melkbar van de mijn van Zolder, heeft Theatergroep Motus samen met The Max het initiatief genomen om dit stuk mijngeschiedenis een blijvende plek te geven in de vroegere badzaal. 

Mijnwerkers dronken na hun shift vaak een glas melk, zogenaamd omdat dit het stof wegspoelde. Dat bleek achteraf nonsens, 't was gewoon een marketingpraatje van de (…) Lees het hele bericht

8-000-geind-15-boetes-1-rijbewijs-ingetrokken

€ 8.000 geïnd, 15 boetes, 1 rijbewijs ingetrokken

Gisteren hebben de verkeersdienst van de politiezones Heusden-Zolder en Beringen/Ham/Tessenderlo samen met de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) een controle gehouden. Daarbij zijn voor € 8053,24 openstaande schulden geïnd, is één rijbewijs ingetrokken en zijn 15 boetes uitgeschreven. Op de Meylandtlaan scanden de verkeersdienst en VLABEL 1352 voertuigen. Daarbij moesten 769 bestuurders een alcoholtest afleggen. Eén bestuurder blies positief en (…) Lees het hele bericht

handcarwash-zonder-uitbatingsvergunning-verzegeld

Handcarwash zonder uitbatingsvergunning verzegeld

De handcarwash in de OLVrouwstraat in Boekt is momenteel gesloten. De politie heeft vorige vrijdag het gebouw verzegeld. De handcarwash beschikt niet over een volledige uitbatingsvergunning en is na overleg tussen de politie en het gemeentebestuur gesloten. Er zijn blijkbaar overtredingen tegen de sociale wetgeving vastgesteld. "Horecazaken moeten een horecavergunning aanvragen en krijgen die pas als ze met alles in orde zijn. Dat geldt ook voor andere zaken, zij moeten een uitbatingsvergunning vragen en daarvoor met alles in regel zijn. De 'cowboys' krijgen we er op die manier uit", zegt burgemeester Mario Borremans. De handcarwash in Boekt zal zolang gesloten blijven tot de uitbaters zich met alle regels in orde gesteld hebben.

mijnmarkt-vergeet-de-vaders-niet

MijnMarkt vergeet de vaders niet

MijnMarkt probeert geregeld in te pikken op  de tijd van het jaar met wat extraatjes. Zo kregen vorige keer de moeders een geschenkje. Morgen is het de beurt aan de papa's. Enkele dagen na vaderdag ligt een handig geschenk klaar voor de eerset 750 heren die de markt bezoeken: een flessenopener.

politie-blijft-controleren-op-overlast-in-verkeer

Politie blijft controleren op overlast in verkeer

Afgelopen week voerden de politiezones Beringen/Ham/Tessenderlo en Heusden-Zolder gezamenlijke controleacties uit op overlast in Beringen, Ham en Tessenderlo. Daarbij zijn 10 rijbewijzen meteen ingetrokken en 21 boetes uitgeschreven. In Beringen en Tessenderlo verloren 5 bestuurders hun rijbewijs wegens onverantwoord rijgedrag. Eén van hen werd betrapt aan 150 km/uur op een plaats waar slechts 70 km/uur is toegestaan. Drie anderen moesten hun rijbewijs inleveren omdat ze hun smartphone (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-astrid-witte

Tip van de Bib: Astrid Witte

De boekentip van de bibliotheek is deze week 'Uit mijn bunker' van Astrid Witte.

Korte inhoud

Na een ongeluk komt Tom in een rolstoel terecht. Hij wordt depressief en verdwijnt het liefst in zijn gamewereld. Dan ontmoet hij via internet een meisje dat in Oekraïne woont, waar op dat moment oorlog is. Zijn pogingen om haar te helpen mislukken, tot hij beseft dat hij de wereld niet in zijn eentje kan redden. Een gevoelig verhaal waarin vrienden een wereld van verschil maken. Voor lezers vanaf 14 jaar.

doorprikt-tussen-nu-en-oktober

DOORPRIKT: Tussen nu en oktober

The day after ... de kaarten zijn geschud. Sommige zelfs zo hard dat ze een aardbeving in de partijhoofdkwartieren veroorzaakten. Vlaams blauw in de rouw, groen met gedeukt blazoen en Waals rood in ademnood. Wat we ook geleerd hebben, peilingen en stemtesten zijn net zo betrouwbaar als verkiezingsbeloften. Benieuwd hoe snel of hoe traag de formatiekaarten op tafel zullen liggen in Vlaanderen, België en Europa. Maar wat ons op het lokale niveau vooral bezighoudt: wat wordt de invloed van 9 juni op 13 (…) Lees het hele bericht

morgen-fietst-lotte-kopecki-met-de-women-on-wheels

Morgen fietst Lotte Kopecki met de Women on Wheels

Morgen beleeft Heusden-Zolder opnieuw een bijzondere wielerervaring. Het  gloednieuwe vrouwenpeloton, dat de afgelopen maanden is gevormd,  krijgt de kans om samen te rijden met wereldkampioene Lotte Kopecky, één van de absolute wereldtoppers in het vrouwenwielrennen. Deze zogenaamde social ride vormt het hoogtepunt van de lessenreeks ‘Women on Wheels’, een initiatief om het aantal fietsende vrouwen in de gemeente uit te breiden en samen te brengen in een (…) Lees het hele bericht

afstudeerexpo-van-academie-in-zldr-luchtfabriek

Afstudeerexpo van academie in ZLDR Luchtfabriek

Met sfeervolle muziek en toespraken door schepen van Onderwijs Marleen Hoydonckx en directeur Marijcke Lecok is zondagavond de afstudeerexpo met werken van de laatstejaars van de 4de graad en de specialisatieopleidingen van de academie geopend. Maar even belangrijk voor de kunstenaars: ze kregen tijdens de proclamatieplechtigheid ook hun diploma, met applaus van leerkrachten, familie en vrienden. Iedereen kan hun veelzijdige werken nog gaan bewonderen in ZLDR Luchtfabriek tot 23 juni, van maandag tot zondag van 9 uur tot 17 uur. (foto's academie)

politie-neemt-mustang-in-beslag

Politie neemt Mustang in beslag

Tijdens het verkeerstoezicht naar aanleiding van de verkiezingen, merkte de politie gisteren rond 11 uur in de Guido Gezellelaan een Ford Mustang op die met overdreven snelheid vertrok. Daarbij bracht hij voetgangers in gevaar. De wagen werd gevolgd en hij reed tot 130 km per uur waar 50 het maximum is. Hij gebruikte ook geen richtingaanwijzers. Toen de politie de baluwe lichten aanzette, stopte de bestuurder onmiddellijk. Zijn boorddocumenten waren in orde maar hij kon geen rijbewijs voorleggen. Door zijn gevaarlijk en onverantwoord rijgedrag werd de wagen bestuurlijk in beslag genomen. De man mag zich ook aan een fikse boete verwachten.

heusden-zolder-geel-zwart-en-donkerrood

Heusden-Zolder: geel-zwart en donkerrood

Gisteren brachten we de verkiezingsuitslagen op het niveau van het kanton.  Ondertussen is ook duidelijk geworden hoe er in de gemeenten is gestemd. Enkele snelle conclusies  voor Heusden-Zolder zijn dat N-VA de grootste is voor Vlaanderen en België, maar in Europa wordt voorbijgestoken door Vlaams Belang.  De PVDA is in Heusden-Zolder zelfs groter geworden dan de CD&V en dat heeft duidelijk Vooruit heel wat stemmen gekost. De nieuwe lijst Voor U scoort in Heusden-Zolder (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-542

Vandaag gezien

In het bushokje aan het Rond Punt is een stapel van enkele kilo's reclamefolders gedumpt. Het zijn duidelijk ongebruikte folders. Hoe die daar terechtkomen is onduidelijk. En 't zijn dan nog niet eens verkiezingsfolders ...

funda-oru-enige-verkozene-uit-heusden-zolder

Funda Oru enige verkozene uit Heusden-Zolder

Van de kandidaten uit Heusden-Zolder is logischerwijze Funda Oru de enige verkozene. Als lijsttrekker van Vooruit voor de Kamer behaalde ze 14.334 voorkeurstemmen, goed voor een zetel in het parlement. Nico Geeraerts kreeg als opvolger voor het Vlaams parlement 2.660 stemmen.  Bij Vlaams Belang behaalde Jan Jans op de lijst voor Vlaanderen 8.523 voorkeurstemmen, Anny Jaspers kreeg lijst 8.094 stemmen. Op de kamerlijst kreeg Guido Nowak 5.376 bolletjes achter zijn naam gekleurd.  Bij de (…) Lees het hele bericht

auto-over-de-kop-na-botsing-op-koerselsebaan

Auto over de kop na botsing op Koerselsebaan

Kort voor 19 uur zondagavond is een spectaculair ongeval gebeurd op de Koerselsebaan ter hoogte van de kruising met de Schaapsweg. Twee auto's botsten daar, één van de twee sloeg over de kop. Ook de middengeleiders raakten beschadigd. Terwijl de beide zwaar beschadigde wagens werden getakeld zorgde de brandweer voor de signalisatie en de opruiming van de olie op het wegdek. 

rechts-en-links-zijn-de-winnaars

Rechts en links zijn de winnaars

Voor de Kamer is de uitslag in kanton Beringen vergelijkbaar met die voor het Vlaams parlement. Het Vlaams Belang behaalt 25,4 % van de stemmen, een groei met 3,6 %. N-VA komt uit op 23,4 %, 0,4 % meer dan in 2019. Vooruit is de derde partij met 14,6 % of een verlies van 1,6 %. Ook CD&V moet inboeten, 2,7 % en staat nu op 13,3 %. PVDA kent meer dan een verdubbeling en gaat van 5,8 naar 11,8 %. Open VLD halveert bijna van 8,6 naar 4,5 %. Groen is nog kleiner met 4,3 %, een verlies van 2,4 %. Voor U haalt nog 1,9 %, Partij Blanco 0,7 % en Belg.Unie-BUB 0,2%

vlaams-belang-de-grootste-open-vld-en-groen-balen

Vlaams Belang de grootste, Open VLD en Groen balen

In het kanton Beringen - waartoe Heusden-Zolder behoort - wordt voor de Vlaamse verkiezingen het Vlaams Belang de grootste partij. Ze behaalt 25,9 % van de stemmen, dat is 3,7 % meer dan in 2019. N-VA wordt de tweede met 23,4 % of 0,6 % meer dan in 2019. CD&V slikt een verlies van 3,8 % en strandt op 13,5 %. Ook verlies voor Vooruit dat van 15,5 % terugvalt naar 13,2 %. Grootste winst is voor PVDA: van 5,8 % naar 11,3 %. Groen (van 6,3 naar 4,4 %) en Open VLD (van 8,3 naar 4,3 %) worden zowat van de politieke kaart geveegd. Voor U scoort nog behoorlijk met 3,2 % en BBB komt op 0,7 %. 

een-sportief-schoolfeest-in-viversel

Een sportief schoolfeest in Viversel

Zaterdag genoten de kindderen en ouders op de Sint-Jan Berchmansschool in Viversel van sprankelend schoolfeest met als thema 'Sport'. De kleuters en leerlingen zetten hun sportiefste beentje voor. De cava- en wijnbar, de Vlaamse kermis en eetstanden boden voor iedereen wat wils. Maar euh ... die foto met de leerkrachten ... doet die niet aan een bekend sportief televisiefeuilleton denken, mijn gedacht. (foto's Daphe Claes)

een-geslaagd-straatfeest-in-halhei

Een geslaagd straatfeest in Halhei

De buurtbewoners van Halhei hielden gisteren hun jaarlijkse straatfeest. Het weer hielp een handje om alle voorbereidende inspanningen te belonen met een gezellig gebeuren. En ook de kinderen amuseerden zich, wat wil je op een autovrije straat. (foto's Inge Vreys)

tuur-lemmens-wint-met-steun-van-leerlingen

Tuur Lemmens wint met steun van leerlingen

Op zijn verkiezingsuitslag moet Tuur Lemmens nog enkele uren wachten, maar in de sprinttriatlon van Triatlon Club Lummen op Circuit Zolder behaalde hij alvast de overwinning. Hij kwam als eerste uit het water na 500 meter zwemmen in het Albertkanaal. Bij het fietsen - 20 km op het circuit - werd hij door twee andere atleten bijgehaald. In de loopproef - 10,7 km op het circuit - maakt hij het verschil en kwam als overwinnaar aan in de velodroom waar de finish op het midenplein lag. Tuur kon tijdens zijn inspanningen rekenen op de steun van de plaatselijke supporters en vooral van zijn leerlingen van Sint-Jan Berchmans Viversel die zelfs een aanmoedingsspandoek hadden gemaakt. (foto's Elke Mertens)

het-tellen-kan-beginnen

Het tellen kan beginnen

Om 16 uur zijn de stembureaus in Heusden-Zolder gesloten. De voorzitters brengen de usb-sticks naar het telbureau waar de tellingen dan van start gaan. Later vandaag zullen de eerste resultaten van het kanton bekend zijn. Op de voorkeurstemmen van de kandidaten is het nog langer wachten. Zij blijven dus nog een tijdje in spanning. 

de-kabassers-haalden-nog-eens-herinneringen-op

De Kabassers haalden nog eens herinneringen op

Wie herinnert zich niet de Zolderse jeugdclub KABAS, destijds ondergebracht in de oude schuur van Korneel Van de Vorst, naast de Jogem. De stichters, leden en bestuursleden van weleer blijven hun kameraadschap in stand houden. Zo kwamen ze zaterdag samen in café Roadhouse, waar ze waren bijeengebracht op initiatief van Norman Rogiers. Bij zulke gelegenheden worden herinneringen opgehaald. Uit hun jeugd en de tijd dat de dienstplicht nog in voege was. Van hun studentenleven tot latere carrière. 50 jaar later praten ze eerder over hun kinderen en kleinkinderen. Maar de onderlinge banden, die blijven ze onderhouden. (foto's Tony Sempels)

lange-wachtrijen-in-heusden

Lange wachtrijen in Heusden

In Heusden stonden aan enkele stembureaus op sommige momenten gigantisch lange wachtrijen, terwijl je in andere stembureaus gewoon kon binnenstappen. In de loop van de voormiddag reikte de wachtrij zelfs tot buiten de sporthal. Nochtans waren de kiezers uit Heusden-Centrum vanaf de spoorweg ten oosten van de Koerselsebaan aan de kieslocatie in Berkenbos toegevoegd.

kiezers-waren-er-al-vroeg-bij

Kiezers waren er al vroeg bij

Het mooie weer heeft ervoor gezorgd dat veel mensen al vroeg naar de stembus gingen. En de oproep om te voet of met de fiets te komen werd ook goed opgevolgd. Voor mensen die al wat ouder zijn en dus al vaak zijn gaan stemmen, was het wel even rondkijken want zowel in Zolder, Berkenbos als Bolderberg gaat het om een nieuwe locatie. (foto's Tony Sempels)

publiek-genoot-van-geslaagd-mine-blues

Publiek genoot van geslaagd Mine Blues

Het tweede deel van Mine Blues ging muzikaal alleen maar crescendo. Zo was er de Nienke Dingemans Band, het piepjonge Nederlandse talent die indruk maakte met haar veelzijdigheid. Wellicht het juiste moment van de organisatoren om haar nu vast te leggen, wellicht wordt dat in de toekomst moeilijker als ze haar steile opgang verderzet. Thomas Frank Hopper was tot nu toe vooral gekend beneden de taalgrens maar is nu ook bezig aan de verovering van de Vlaamse bluesharten. Mine Blues was daar alvast (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-133

De blik van Richie

Een fijne Vaderdag.

verkiezingen-zijn-van-start-gegaan

Verkiezingen zijn van start gegaan

Het is begonnen ... om 8 uur vanmorgen zijn de stembureaus geopend. In Zolder kwamen alvast meteen heel wat mensen met de fiets naar de stemlokalen afgezakt. 

lokale-helden-zorgen-voor-eerste-hoogtepunt

Lokale helden zorgen voor eerste hoogtepunt

Als het klopt dat je het weer krijgt dat je verdient, dan moeten de organisatoren van Mine Blues in één van de bovenste schuiven van de weergoden liggen. Na het rotweer van de afgelopen weken, bleef het vandaag grotendeels zonnig boven het Marktplein en ook de wolken hielden hun vocht op. HoodooMan mocht om 15 uur het podium als eerste innemen, op dat moment voor een half volgelopen Marktplein. Een band die de blues een funky tint geeft en voor een AHA-Erlebnis zorgde voor de (…) Lees het hele bericht

o-l-vrouwgilde-huldigt-luc-jimmy-en-luca

O.L.-Vrouwgilde huldigt Luc, Jimmy en Luca

Het is druk vandaag bij de Koninklijke Onze-Lieve-Vrouwgilde in de Schaapsweg. Daar kampen heel wat schutters in een schieting. Met boog en pijl proberen ze zoveel mogelijk vogels neer te halen op de staande wip. Maar tussendoor was er ook een huldiging van verdienstelijke schutters. Zo werd Luc Jans in de bloemetjes gezet omdat hij al 50 jaar schutter is bij de K.N.B.B.W. Ook Jimmy Deferme werd gehuldigd omdat hij zich tot keizer heeft geschoten. En de gilde mag tenslotte ook fier zijn op Luca Deferme die zich heeft gekroond tot Koning van België bij de scholieren. (foto's Julien Maebe)

verkiezingen-veel-kandidaten-weinig-plaatsen

Verkiezingen: veel kandidaten, weinig plaatsen

Morgen tussen 8 en 16 uur trekken we op vier plaatsen in Heusden-Zolder naar de stembus. We verkiezen in Limburg 16 afgevaardigden voor het Vlaams parlement en 12 voor de Kamer. Daarnaast stemmen we met de rest van Vlaanderen mee voor 13 Nederlandstalige afgevaardigden in het Europees parlement. Op het stemformulier voor het Vlaamse parlement staan 9 lijsten (in volgorde van de nummers die vooraf zijn geloot): Vlaams Belang, Open VLD, PVDA, Vooruit, N-VA, Groen, CD&V, Voor U (…) Lees het hele bericht

de-blik-van-richie-132

De blik van Richie

Vaderdag wordt voorbereid.

heusden-en-eversel-naar-olympia

Heusden en Eversel naar Olympia

Sporthal Olympia in Heusden geldt sinds jaar en dag als kieslocatie. De bezoekers zullen zondag wel even opkijken, want doordat 6 stemlokalen naar Berkenbos zijn verhuisd, zijn er nog 7 overgebleven en dat geeft veel extra ruimte in de sporthal, waar je langs de voorzijde binnenkomt en de zijkant buitengaat. Er worden zowel de inwoners van Heusden als van Eversel verwacht. Zoals in de drie andere locaties vind je tussen de stemlokalen ook een secretariaat. Dat is bedoeld voor kiezers die bijvoorbeeld hun oproepingsbrief verloren zijn of andere problemen ondervinden. De parking van sporthal Olympia is voorbehouden voor mensen met een beperking, er geldt een parkeerverbod in een groot deel van de Pastoor Van Mierlolaan waar trouwens ook éénrichitngsverkeer vanuit de Guido Gezellelaan is ingevoerd. Automobilisten kunnen best parkeren op het Koning Boudewijnplein. Voor de fietsers is er een stalling tussen jeughuis Distel en de sporthal.

berkenbos-en-lindeman-naar-sporthal-berkenbos

Berkenbos en Lindeman naar sporthal Berkenbos

De sporthal van Berkenbos wordt voor de eerste keer als verkiezingslocatie ingeschakeld. Daar zijn de inwoners van Berkenbos en Lindeman uitgenodigd. Met 6 stemlokalen is het de 'kleinste' locatie maar daardoor hebben de bezoekers veel ruimte in de sporthal. Net als in de drie andere plaatsen staan er rolstoelen klaar voor minder mobiele mensen. Vrijwilligers van het Rode Kruis helpen hen om in de rolstoel ter plekke te komen. Ook hier zijn net als overal twee stembureau's aangepast met een verlaagde stemcomputer (die ook door anderen kan gebruikt worden). In de Pastoor Paquaylaan geldt in de omgeving van de kieslokalen éénrichtingsverkeer én een parkeerverbod. De fietsparking is ingericht aan de Vrije Basisschool Berkenbos.

zolder-en-voort-naar-sportzaal-zolder

Zolder en Voort naar sportzaal Zolder

De inwoners van Zolder en Voort worden in de digitale sportzaal verwacht. Dat is een nieuwe locatie op dezelfde plek waar vroeger de sporthal als stemlocatie fungeerde. Bij de ingang zijn parkeerplaatsen voor houders van een kaart voor mensen met een beperking voorzien en ook daar ligt de fietsenstalling dichtbij de ingang. Auto's parkeren op de gravelparking nabij de sportzaal, op de parking Beekbeemdenhof of de parkeerplaatsen rond het gemeentehuis. De sportzaal telt eveneens 7 stemlokalen, de helft minder dus dan vroeger maar de ruimte is behoorlijk gevuld. Zoals elders zitten in elk stembureau 7 mensen: een voorzitter, een secretaris en vijf bijzitters. Opgelet, wie met de auto de omgeving van het stemlokaal in Zolder verlaat, kan maar in één richting de Ringlaan oprijden. 

bolderberg-boekt-en-viversel-naar-bolderberg

Bolderberg, Boekt en Viversel naar Bolderberg

De sporthal van Bolderberg wordt voor het eerst gebruikt als stemlocatie. Daar worden de inwoners van Bolderberg, Viversel en Boekt verwacht. Er zijn 7 stemlokalen ingericht, de nummers zijn bepaald op kantonnaal niveau. Per bureau zijn - zoals overal in Heusden-Zolder - 800 tot 900 kiezers ingeschreven. Hou er in Bolderberg rekening mee dat de Vrunstraat is afgesloten en alleen toegankelijk is voor bewoners. Mensen met een beperking mogen vlakbij de sporthal parkeren en er is een fietsenparking ingericht tegenover de ingang van de sporthal. Wie toch met de auto komt, zoekt best een parkeerplaats aan het voetbalterrein, de school, de Witte Zaal, dienst Toerisme of de kerk. 

135-stemhokjes-staan-klaar-in-heusden-zolder

135 stemhokjes staan klaar in Heusden-Zolder

Wie nu zondag ergens tussen 8 en 16 uur naar één van de stemlokalen gaat, staat er wellicht niet bij stil, maar aan de verkiezingen is een gigantische voorbereiding voorafgegaan. In Heusden-Zolder zijn de verantwoordelijken van de betrokken diensten in september 2023 al een eerste keer samengekomen om nadien geregeld een update te maken. En eigenlijk zijn deze verkiezingen een beetje historisch. Niet alleen omdat de jongeren van 16 en 17 jaar mogen komen stemmen voor het Europees (…) Lees het hele bericht

klusjes-die-je-makkelijk-zelf-thuis-kunt-doen

Klusjes die je zelf makkelijk thuis kan doen

PARTNERBIJDRAGE Dit is een gesponsord artikel van vidaXL.

We leven in een tijd waarin alles duurder lijkt te worden. Elke keer dat we boodschappen doen, voelen we de prijsstijgingen. Elke maandelijkse afrekening van gas, water en licht herinnert ons eraan: het leven is de laatste jaren een stuk duurder geworden.

Om ervoor te zorgen dat je geld kan besparen, hebben wij van vidaXL dit artikel geschreven. Een van de meest effectieve strategieën om namelijk (…) Lees het hele bericht

tcl-triatlon-in-kanaal-op-circuit-en-velodroom

TCL: Triatlon in kanaal, op circuit en velodroom

De Triatlon Club Lummen organiseert zondag haar jaarlijkse wedstrijd op en rond Circuit Zolder. Daarbij wordt het eerste deel, het zwemmen, afgewerkt in het Albertkanaal. Het tweede deel, het fietsen, gebeurt veilig op het circuit zelf. En tenslotte is er het loopevent, ook dat speelt zich af op het circuit, maar de aankomst ligt - en dat is heel speciaal - in de Velodroom. De sprint  komt daar rechtstreeks aan op het binnenplein, de kwart trialeten lopen nog enkele rondjes op het binnenplein. Om 12:30 uur start de drafting sprint, om 12.35 uur de drafting sprint en om 14.30 uur de non-drafting kwart afstand en om 14.35 uur de non-drafting kwart afstand trio.  De sprint triatlon bestaat uit 500 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen. De kwart afstand triatlon uit 1000 m zwemmen, 40 km fietsen en 10,7 km lopen.

samana-berkenbos-vierde-zijn-lentefeest

Samana-Berkenbos vierde zijn lentefeest

Samana-Berkenbos hield zijn lentefeest en dankzij de vrijwilligers werd het een fijne bedoening in een stemmig versierde zaal. 60 leden waren opgedaagd voor een feest met lekker eten, een toffe babbel, bezinningsteksten en het optreden van Marina een talentvolle buikspreekster. (foto's Lieve Claes)

motorrijder-om-het-leven-gekomen-op-circuit-zolder

Motorrijder om het leven gekomen op Circuit Zolder

Op Circuit Zolder is deze namiddag een motorrijder omgekomen. Dat gebeurde tijdens de internationale testdag voor motoren. In de vroege namiddag reed de man bij het ingaan van de kanaalbocht rechtdoor en knalde tegen de vangrail. De hulpdiensten - die altijd aanwezig zijn op het circuit -  probeerden de man te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse. Het gaat om een man van 57 uit Wetteren in Oost-Vlaanderen. Het ging om een ervaren motorracer. Heel het circuit wordt in beeld gebracht met camera's. Die zijn geanalyseerd door de politie Beringen-Ham-Tessenderlo. En daaruit zou duidelijk blijken dat de man onwel is geworden. Daarom is ook geen verkeersdeskundige aangesteld. De verslagenheid na het ongeval was groot bij de andere motorrijders en circuitmedewerkers. De trainingen zijn stilgelegd.

mine-blues-soigneert-ook-dit-jaar-zijn-bezoekers

Mine Blues soigneert ook dit jaar zijn bezoekers

Nog twee dagen en dan is weer het hoogfeest voor de bluesliefhebbers: Mine Blues op het Marktplein. Hoodooman opent om 15 uur, Doghouse Sam& His Magtones sluit af om 23 uur zodat rond middernacht de laatste klanken uit de PA klinken. Tussendoor verzorgen nog 4 andere bands het mooie weer, figuurlijk en hopelijk ook letterlijk. Voor de organisatoren van Mine Blues is het een erezaak om hun publiek goed te verzorgen. Daarom blijven ze als één van de enige festivals in het land de (…) Lees het hele bericht

gelovigen-uit-zolder-trokken-naar-scherpenheuvel

Gelovigen uit Zolder trokken naar Scherpenheuvel

Gisteren organiseerde de parochie Viversel een pelgrimstocht naar Scherpenheuvel waaraan gelovigen uit heel de federatie Zolder deelnamen, te voet, met de fiets of auto. De bedevaart eindigde met een eucharistieviering voorgegaan door priester Frans Hermans. Voor het muzikale deel zorgden het zangkoor BoVi van Bolderberg en Viversel en organist Fons Aerts. Na afloop bleven heel wat deelnemers nog wat nakaarten in De Val.

brandweer-houdt-opendeur-op-zondag-23-juni

Brandweer houdt opendeur op zondag 23 juni

Brandweerpost Heuden-Zolder houdt een opendeurdag op zondag 23 juni. Van 13 tot 18 uur  is iedereen welkom in de kazerne. Op het programma staan onder meer een static show van voertuigen, rondgang in de garage met infostanden van brandweer, ambulance, MUG en politie, duikers mert duikton. Voor de kinderen is er animatie en een grimeerstand. Er zijn ook weer demonstraties: een dollhouse (klein huisje waar de gevaren van rookgassen worden getoond), een demo 112 waar je een correcte oproep naar de noodcentrale kunt oefenen,  redding op hoogte met de elevator, inzet gevaarlijke stoffen en afsluitend de traditionele huisbrand. De toegang is gratis.

rezinal-verwerkt-al-50-jaar-zink-in-viversel

Rezinal verwerkt al 50 jaar zink in Viversel

Het bedrijf Rezinal nv, gevestigd in de Dellestraat, viert zijn 50ste verjaardag en houdt vanavond een feest. Rezinal is één van de vaste waarden op het industrieterrein Zolder-Lummen. Zijn naam is een acroniem gebaseerd op de componenten van het productieproces: REcycling, ZINc en ALloys. Rezinal wordt in de volksmond een zinkbedrijf genoemd. Maar de vlag dekt in dit geval wel een heel brede lading. Het bedrijf is een trendsetter in de duurzame zinkrecyclage van (…) Lees het hele bericht

internering-gevraagd-voor-geweld-tegen-broer

Internering gevraagd voor geweld tegen broer

Een man van 44 uit Heusden-Zolder wordt mogelijk geïnterneerd voor een geweldincident tegen zijn vijf jaar oudere broer. Op 20 februari dit jaar had de man achter hun huis zijn broer aangevallen met een baseballknuppel en hem vervolgens met een mes aan het oog verwond. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis voor verzorging. De dader beweerde dat hij zijn noodzakelijke medicijnen was vergeten te nemen en dat hij zich nauwelijks iets herinnerde van de feiten. De man zit nu nog in de (…) Lees het hele bericht

klinkers-fietsstraten-zijn-vervangen-door-asfalt

Klinkers fietsstraten zijn vervangen door asfalt

De regen dreigde even roet in het eten te strooien, maar de weggebroken klinkers in de fietsstraten zijn vervangen door asfaltstroken. Dat was nodig omdat de markering van de fietsstraten loskwam op de klinkers en zich meer zou vasthechten op asfalt.

jongeren-zijn-elke-woensdag-welkom-in-overkophuis

Jongeren zijn elke woensdag welkom in OverKophuis

Vanmiddag is het OverKophuis Heusden-Zolder geopend. Dat is ondergebracht aan het Marktplein (op de verdieping van het vroegere mijndirectiegebouw). Het OverKophuis is een aanvulling op de talrijke jeugdverenigingen en vier jeugdhuizen die samen meer dan 1500 kinderen en jongeren bereiken. Maar lang niet alle jongeren vinden de weg naar deze initiatieven. Daarom zette de gemeente samen met Arktos vzw extra vrijetijdsactiviteiten op in drie wijken. Tijdens de coronaperiode kwam de nood aan zorg (…) Lees het hele bericht

de-zorgsector-is-1-van-de-limburgse-prioriteiten

'De zorgsector is 1 van de Limburgse prioriteiten'

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg en afkomstig van Heusden-Zolder, is de nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad van de Regio, kortweg SERR Limburg. Dat is het officiële overleg- en adviesorgaan van de Limburgse werkgevers- en werknemersorganisaties. De nieuwe voorzitter legt verschillende prioriteiten op tafel, met de nadruk op de zorgsector.  Met bijna 50.000 loontrekkende jobs is de zorgsector nu al de grootste (…) Lees het hele bericht

aanplant-van-beleeftuin-is-gestart

Aanplant van Beleeftuin is gestart

Buurtbewoners en vrijwilligers - met onder meer ervaren mensen van de dorpstuintjes - zijn vandaag aan de slag bij De Zandloper. Ze stoppen daar de eerste plantjes in de grond die moeten uitgroeien tot de Beleeftuin. Dat moet een ontmoetingsplek worden voor iedereen met groene - of minder groene - vingers. (foto's Julien Maebe)

de-blik-van-richie-131

De blik van Richie

Ook jonge kiezers naar de stembus.

bijna-10-procent-meer-werklozen-dan-jaar-geleden

Bijna 10 procent meer werklozen dan jaar geleden

Einde mei zaten in Heusden-Zolder 1.024 mensen zonder werk, dat zijn er 9,8 % meer dan een jaar geleden. In vergelijking met vorige maand zijn er 35 werklozen minder. De werkzoekendengraad bedraagt nu 6,7 %. Voor heel Limburg is dat 6,2 % en voor Vlaanderen 6,5 %.

geen-grote-ek-schermen-op-openbare-plaatsen

Geen grote EK-schermen op openbare plaatsen

Er komen de jongste tijd nogal eens vragen of het EK voetbal op grote schermen kan gevolgd worden in Heusden-Zolder. Er zijn wel horecazaken die een groot scherm plaatsen voor hun cliënteel, maar er komen geen schermen op openbare plaatsen. Het college van burgemeester en schepenen heeft een verbod uitgevaardigd voor het plaatsen van grote schermen op openbare plaatsen tussen 14 juni en 14 juli.

koekjes-en-applaus-voor-fietsers-in-bolderberg

Koekjes en applaus voor fietsers in Bolderberg

De Fietsersbond organiseerde voor de derde keer een applausdag voor de fietser en vatte daarvoor post aan de Vrije Basisschool in Bolderberg. De school heeft samen met de gemeente voor een schoolstraat gezorgd wat de veiligheid enorm vergrootte. De meer dan 100 fietsers en fietsertjes konden dan ook in alle rust genieten van het applaus en van de “dikke duim”-koekjes die de Fietsersbond voor hen gebakken had. Ook bij de toekomstige vernieuwing van de school zal overigens rekening gehouden worden met de voetgangers en fietsers.

nieuw-zwembad-voor-zolder

Nieuw zwembad voor Zolder?

We durven nu al voorspellen dat de bouw van een nieuw overdekt zwembad één van de thema's zal zijn in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. In afwachting heeft Zolder-Centrum alvast een nieuw openlucht zwembad op de site van het vroegere CVO.

laat-je-verbouwing-begeleiden-en-adviseren

Laat je verbouwing begeleiden en adviseren

Volgend voor jaar start de collectieve wijkrenovatie in de Schrijverswijk. Daarbij kunnen de inwoners samen met hun buren renoveren aan gunstigere voorwaarden én zonder zorgen. Maar zo’n collectieve wijkrenovatie kan de gemeente maar één keer per jaar doen. Om ook andere inwoners de kans te geven om voordelig te renoveren, gaat het lokaal bestuur in op MijnVerbouwbegeleiding van Energiehuis Limburg. Met MijnVerbouwbegeleiding geniet je nu dus van hetzelfde voordelige aanbod, zonder (…) Lees het hele bericht

tip-van-de-bib-lawrence-schimel

Tip van de Bib: Lawrence Schimel

"Wat heb ik geluk" vormt een reeks meertalige uitgaven van nik-nak en is te vinden in het Taalpunt jeugd. Auteur is Lawrence Schimel.

Korte inhoud

Mijn vriend Sanjay heeft een leguaan als huisdier en een kamer voor zichtzelf. Mijn broer Matteo heeft een hond en hij kan in het donker lezen. Ik moet mijn kamer delen en ik heb geen huisdier. Maar ook ik heb veel geluk.

viversel-houdt-aan-zijn-scherpenheuveltraditie

Viversel houdt aan zijn Scherpenheuveltraditie

Nu woensdag, 5 juni, trekt de parochie Viversel, op bedevaart naar Scherpenheuvel, zoals ze dat al meer dan 50 jaar doet. De organisatie gebeurt wel door de federatie Zolder. Het is de bedoeling om er te bidden, een kaarsje te branden, … voor de studenten die voor hun examen staan. 's Middags vertrekken de voetgangers, in de loop van de namiddag de fietsers. Om 18 uur vertrekken de anderen met auto's. Wie zich moeilijk kan verplaatsen, kan contact opnemen met een parochieverantwoordelijke. (…) Lees het hele bericht

heel-wat-volk-op-burendrink-in-viversel

Heel wat volk op burendrink in Viversel

Ook in Viversel daagde heel wat volk op voor de burendrink in het kader van de Dag van de Buren. Het was daar blijkbaar een gezellige boel. 

jonge-renners-fietsen-over-deel-ek-parcours

Jonge renners fietsen over deel EK-parcours

Eenn 70-tal jonge renners - aspiranten - zijn vanavond na de inhuldiging van de aftelklok aan het gemeentehuis gestart voor een ritje van Heusden-Zolder naar Hasselt, over een deel van het EK-parcours. Ze werden daarbij begeleid door Belgian Cycling, profrenner Jordi Meeus uit Lommel en belofte Jarno Widar uit Wellen. Beiden hopen er ook bij te zijn in het EK in september. 

ek-2024-het-aftellen-is-gestart

EK 2024: het aftellen is gestart

Vanavond is het aftellen naar het EK wielrennen gestart en dat mag je letterlijk nemen. Voor het gemeentehuis staat een aftelklok die het aantal dagen, uren en minuten aftelt. Verschillende prominenten drukten op de knop samen met de EK-mascottes Bob en Billie. Voordien was er ook al een gespreksronde geweest in de raadszaal. Daar benadrukte burgemeester Mario Borremans het belang van het EK voor een fietsgemeente  als Heusden-Zolder. Vlaams minister vanToerisme Zuhal Demir (…) Lees het hele bericht

bike-for-life-steunt-fietsproject-met-4-000-euro

Bike for Life steunt fietsproject met 4.000 euro

Zoals bekend is er in het opvangcentrum voor asielzoekers van het Rode Kruis in de Kapelstraat een fietsproject uitgebouwd. Daarvoor hebben de Fietsersbond, de KWB's, de gemeente en het centrum zelf de handen in elkaar geslagen. In het project zitten nu meer dan 50 fietsen, fietsenstallingen, een fietsatelier met 3 vrijwilligers en een uitleensysteem vanuit het OC. Hierdoor kunnen de bewoners zich zelfstandig verplaatsen, waardoor geen extra vervoer meer moet gezocht worden. (…) Lees het hele bericht

twee-dagen-feest-voor-de-75-plussers

Twee dagen feest voor de 75-plussers

Vandaag en morgen organiseert het gemeentebestuur het feest voor de 75-plussers. Die worden in twee groepen ontvangen in De Zandloper waar ze een feestmaal krijgen aangeboden. Ze werden vandaag verwelkomd door onder meer de burgemeester. Voor de muzikale animatie zorgt het duo René en Lydia met meezingers en hits van weleer. (foto's Julien Maebe)

asbest-vrijgekomen-bij-brand-in-kapelstraat

Asbest vrijgekomen bij brand in Kapelstraat

Vannacht heeft het gebrand in een bijbouw achter een woning in de Kapelstraat, vlakbij de rotonde van de Beringersteenweg. Toen de brandweer aankwam, stond het in lichterlaaie, maar het vuur was snel geblust. De schuur en een schutting zijn vernield, maar de woning is niet geraakt. Probleem is wel dat er oude golfplaten op het gebouw lagen, daardoor zijn asbestdeeltjes vrijgekomen. Daardoor mogen ook de beide buren voorlopig niet in hun tuin komen tot een gespecialiseerde firma die heeft onderzocht en indien nodig opgeruimd.

mjo-sluit-seizoen-af-met-eigen-werk

MJO sluit seizoen af met eigen werk

Het Muze Jazz Orchestra speelde zondagavond in volle bezetting in het Muzecafé want het was de afsluiter van het seizoen. Daarom stond ook eigen werk op het repertorium. Zo bracht ook Lennert Baerts een prachtige eigen compositie. (foto's Ann Jordens)

lading-speldozen-voor-sint-vincentius

Lading speldozen voor Sint-Vincentius

De Spelfabriek, die zondag meer dan 1.000 bezoekers over de vloer kreeg, had ook een sociaal doel. Deelnemers konden er op verschillende stands hun tweedehands spelletjes verkopen. De organisatoren riepen hen op om niet-verkochte speldozen aan Sint-Vincentius te schenken. En, dat leverde een hele lading op die in de toekomst een lokale bestemming kan krijgen. (foto Stefan Was)

veel-bussen-rijden-niet-door-staking

Veel bussen rijden niet door staking

Hou er rekening mee dat er vandaag opnieuw veel bussen van De Lijn niet rijden. Dat is het gevolg van een vakbondsactie en een betoging in Brussel. In Limburg wordt de oproep van de vakbonden blijkbaar ruim gevolgd dus check zeker de routeplanner als je de bus wilt nemen.

team-met-mega-naam-wint-kubb-tornooi-van-kwb

Team met mega-naam wint Kubb-tornooi van KWB

KWB-Eversel organiseerde voor de 10de keer een Kubb-toernooi. Daaraan namen 10 kleurrijke ploegen deel. Winnaars werden de leden van het team "Het zit in ons desoxyribonucleïnezuur". Geen lachertje om zo'n team te noemen bij de proclamatie. Miss Kubb werd Cathy Aerts en tot Mister Kubb werd Gillian Veestraeten gekroond. (Rudi Rykers)

rijkelstraat-vierde-dag-van-de-buren

Rijkelstraat vierde Dag van de Buren

Om een geslaagde Dag van de Buren te vieren, heb je wat mooi weer nodig. En dus bliezen de bewoners van de Rijkelstraat vandaag verzamelen voor een Dag van de Buren met een lichte vertraging. Het was een gezellig en geslaagd feestje waar jong en oud veel pret aan beleefde. (foto's Karolien Martens)

schoolfeest-bolderberg-in-teken-van-hollywood

Schoolfeest Bolderberg in teken van Hollywood

Het is volop de periode van de schoolfeesten. Vandaag was het in de Vrije Basisschool in Bolderberg te doen. Mede door het mooie weer - toch in vergelijking met wat we tegenwoordig gewoon zijn - mochten Annette Palmers en haar team een regelrechte massa verwelkomen. Het thema was 'Hollywood' en zowel de aankleding als de optredens stonden in het teken van de hoofdstad van de film. (foto's Robrecht Froyman)

de-digi-tsunami-verdringt-de-spelletjes-niet

De digi-tsunami verdringt de spelletjes niet

Spelletjes spelen is iets van alle tijden en voor jong en oud. Dat bleek vandaag ook weer tijdens de Spelfabriek in Watt17. Van behendigheids-, denk- tot gelukspelen, ... Alles was in overvloed aanwezig en er werd dan ook druk gespeeld. Het verbaast elke editie ook weer hoeveel nieuwe spelen er op de markt komen. Waar blijven ze 't halen, denk je dan. Maar dat er in deze snel digitaliserende wereld, nog een groot publiek blijft voor spelletjes in de klassieke vorm ... dat is dan ook weer een leuke vaststelling. (foto's Ann Jordens)

veel-interesse-voor-breed-opleidingsaanbod

Veel interesse voor breed opleidingsaanbod

Er was vanmiddag erg veel belangstelling voor de opendeur van CVO De Verdieping. Dat had wellicht minder te maken met de 60ste verjaardag van de school, maar eerder met het brede opleidingsaanbod dat er werd voorgesteld. Tussen de machines van ZLDR Luchtfabriek konden de bezoekers kennismaken met technische opleidingen van fietsherstellingen tot bouwopleidingen, talencursussen, IT- en digitale opleidingen, creatieve en lekkere cursussen, ... bij de meest populaire was het soms lang aanschuiven om (…) Lees het hele bericht

laurens-vanthoor-2de-op-nurburgring-1

Laurens Vanthoor 2de op Nürburgring

Laurens Vanthoor is tweede geworden in de 24 Uren van de Nürburgring. Hoewel die 24 uren met een serieuze korrel zout genomen moeten worden. Door de dichte mist hebben de racers in het totaal maar 49 rondes gereden. De race was gisteravond rond 23 uur stilgelegd omdat er toen zo'n mist was opgekomen dat racen onmogelijk werd. Vanmiddag om half twee werd een nieuwe poging gedaan maar verder dan vijf rondes achter de safetycar kwamen ze niet, de omstandigheden bleven slecht. Dus werd de (…) Lees het hele bericht

vandaag-is-er-de-spelfabriek-in-watt17

Vandaag is er de Spelfabriek in Watt17

Liefhebbers van spelletjes kunnen nog heel de dag terecht in Watt17 voor een nieuwe editie van de Spelfabriek. Je kunt er spelletjes proberen, uitleg krijgen bij nieuwe spelletjes en uiteraard ook kopen. Tot 18 uur vanavond kun je er naar hartelust spelen. De toegang bedraagt € 8 voor volwassenen en € 4 voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

morgen-nog-100-dagen-voor-de-start-van-het-ek

Morgen nog 100 dagen voor de start van het EK

Morgen is het nog precies 100 dagen voor de start van de Europese Kampioenschappen wielrennen. Zoals bekend ligt de vertrekplaats voor alle wedstrijden in Heusden-Zolder en de aankomst in Hasselt. Om die laatste 100 dagen in de kijker te zetten wordt morgen in de vooravond een aftelklok in werking gezet aan het gemeentehuis, toevallig is het trouwens morgen ook World Bicycle Day. De start van de aftelklok, tussen 17 en 18 uur, zal gepaard gaan met een aantal interviews . Om 18 uur vertrekt dan een grote groep aspirant-renners onder leiding van onder meer prof Jordi Meeus voor een toer van 30 km van Heusden-Zolder naar Hasselt. De renners dragen allemaal truitjes van deelnemende landen. 

de-blik-van-richie-130

De blik van Richie

Vandaag over een week naar de stembus.

de-schobbenberg-vierde-dag-van-de-buren

De Schobbenberg vierde Dag van de Buren

De bewoners van de Schobbenberg organiseerden een fijne bijeenkomst ter gelegenheid van de Dag van de Buren. Het Domherenbos was daarvoor een ideale locatie. Er waren leuke spelletjes voorzien, zodat het nog prettiger werd. 

fietstellingen-kun-je-voortaan-online-volgen

Fietstellingen kun je voortaan online volgen

Voortaan worden alle fietsdata verzameld op de website Fietsbarometer, zowel interprovinciale als provinciale projecten, maar ook die van het Vlaamse Gewest en Europa. De gebruiksvriendelijke website is opgebouwd rond vier thema’s: fietsinfrastructuur, fietstellingen, fietsveiligheid en gebruikersonderzoek. Per thema vind je een overzicht van alle projecten en kun je meteen doorklikken naar de website van het project. Binnen de overkoepelende website (…) Lees het hele bericht

nieuwe-eretekens-uitgereikt-goed-doel-ondersteund

Nieuwe eretekens uitgereikt, goed doel ondersteund

De leden van de Koninklijke en Menslievende Vereniging van Dragers van Eretekens en Medailles van België kwamen vandaag samen in 't Kuipershof voor hun jaarlijks Promotiefeest. Het gaat om de oudste vereniging van België, opgericht in 1865. Het was het eerste feest onder leiding van voorzitter van Tim Francis. Tijdens het officiële deel kregen de leden die daarvoor in aanmerking kwamen hun ereteken. Drie inwoners van Heusden-Zolder ontvingen een medaille: Tessa Leten, Helga (…) Lees het hele bericht

jacques-brel-zou-dit-graag-zelf-gehoord-hebben

Jacques Brel zou dit graag zelf gehoord hebben

Filip Jordens en pianist Maarten Lingier brachten vrijdagavond in de zwarte zaal van Muze een enorm gewaardeerde 'Hommage à Brel'. (foto's Herman Eerdekens)

de-blik-van-richie-129

De blik van Richie

De miserie blijft maar duren. 

de-lijn-zal-weer-door-lindeman-rijden

De Lijn zal weer door Lindeman rijden

We schreven eerder deze week al dat De Lijn een aantal aanpassingen doorvoert in de nieuwe dienstregeling die sinds begin dit jaar van kracht is. Er komt ook een oplossing voor de wijk Lindeman. In de nieuwe regeling werd Lindeman niet meer bediend door De Lijn en dat leidde tot protestacties aan het gemeentehuis (foto) en een petitie. Ook het gemeentebestuur sloot zich daarbij aan. Als voorlopige oplossing komt er over een maand (1 juli) een flexhalte bij in Lindeman, op het kruispunt van Olmenstraat en de Wilderozenstraat. Tot nu toe moesten de inwoners zich verplaatsen naar de halte bij Mireille. En vanaf 1 januari is er dan een definitieve oplossing. Dan rijden de bussen van Lijn 51 weer door Lindeman via  Pastoor Paquaylaan, Galgenbergstraat en Kolderstraat. Viversel wordt dan wel geschrapt uit het traject maar daar rijden al de busssen 35 en 513 in de spits en daarnaast zijn er flexhaltes.