Archief juni 2014

cvo-maakt-nieuwe-muze-website

CVO maakt nieuwe Muze-website

Tijdens de voorbereidingen van het nieuwe cultuurseizoen in Muze werkten enkele cursisten van het CVO ook aan een nieuwe website. De cursisten van de werkzoekendenopleiding webdesign kregen de opdracht de huidige site grondig te herzien - een nieuwe look, een herwerkte database- en informatiestructuur, een koppeling met sociale media en veel aandacht voor een goede plaats in de zoekresultaten van Google. Bovendien moest de site ook goed werken op tablets en smartphones. Cursisten Jean, Marijn, Okke en Laura wisten de juryleden alvast te overtuigen. Muze buigt zich nu over de afgeleverde projecten en toetst deze aan strenge criteria.

het-wereldrecord-is-gelegd

Het wereldrecord is gelegd

Kiwanis Zolder-Terlaemen is geslaagd in zijn opzet, het wereldrecord eurocentjes leggen is vanavond gesneuveld op Circuit Zolder. Een pak vrijwilligers hebben in totaal meer dan 4 km eurocentjes achter elkaar gelegd, meer dan 300.000 muntjes in het totaal. Het record is officieel vastgesteld door een gerechtsdeurwaarder en door gouverneur Herman Reynders. De laatste meters werden gelegd door burgemeester Mario Borremans, basketter Kris Cuppens, atlete Isabelle Deckers en artiest Chris Jones, (…) Lees het hele bericht

5-te-snel-in-terlaemenlaan

5 te snel in Terlaemenlaan

Na klachten van buurtbewoners hield de verkeersdienst een snelheidscontrole in de Terlaemenlaan. 73 voertuigen passeerden het flitstoestel. 5 bestuurders reden te snel. Eén bestuurder kreeg een extra boete wegens gsm'en aan het stuur. Tijdens het eerste semester van 2014 stelden de motards van de politiezone 136 verkeersinbreuken vast, vooral op de multiculturele markt.

en-de-winnaar-is-5

En de winnaar is ...

Bjorn Jans was degene die de juiste uitslag voor Nigeria-Argentië had voorspeld. Hij mag morgen langsgaan voor een supporterspakket bij Pitou Kado. Zo zit hij morgenavond in de juiste outfit klaar om de Rode Duivels naar de overwinning te schreeuwen.

wereldrecord-in-zicht

Wereldrecord in zicht

Op de Centjesrace van Kiwanis Zolder Terlaemen op Circuit Zolder lijkt het wereldrecord in zicht. Sinds deze namiddag zijn verschillende organisaties en individuen er een 4 km lange centjesslang aan het leggen. Zoals hier de KWB en wielerclub van Eversel. (foto boven Rudi Rykers)
(foto's onder Jan Leijskens)

stroobants-autopark-gijbels-ocmw

Stroobants: autopark, Gijbels: OCMW

Op het schepencollege zijn vandaag zoals aangekondigd de bevoegdheden ontnomen van de N-VA-schepen Stroobants en Gijbels. Wettelijk moet aan beiden één bevoegdheid gelaten worden. Voor Elke Gijbels was de ingreep eenvoudig, ze is ook OCMW-voorzitter en die bevoegdheid kan haar niet ontnomen worden. Robin Stroobants blijft alleen nog verantwoordelijke voor het wagenpark, maar zoals hij ons zelf wist te vertellen is de volledige planning en de rest van het werk daarvoor al voor de hele legislatuur gebeurd.

85-deelnemers-aan-tennis-en-creakamp

85 deelnemers aan tennis- en creakamp

Ook dit jaar organiseert TC Heusden samen met tennisschool Q-Ten een groot tennis- en crea-kamp. 85 deelnemers zijn heel de week actief en worden begeleid door 20 trainers. Op het programma staan tennis, sport en spel, en creatieve activiteiten. 's Middags wordt de kinderen een warme maaltijd aangeboden. Donderdag is er een barbecue met een kinderfuif, donderdagavond mogen de jonge tennissers overnachten en vrijdag start de dag met een ontbijt.

driedaagse-fietstocht-naar-eersel

Driedaagse fietstocht naar Eersel

10 vrouwen en 1 man van KVLV Heusden-Centrum fietsten naar Eersel en terug en bezochten onderweg ook het pittoreske Valkenswaard. Ginder werd gelogeerd in een hotel. Het werd een topdriedaagse met veel zon en slechts een enkel buitje. Bij de terugkeer wees de teller 160 km.

amideus-heeft-een-petanquebaan

Amideus heeft een petanquebaan

De bewoners van Residentie Amideus in Berkenbos hebben officieel hun petanquebaan geopend. Eerst werd het lint doorgeknipt door Roza Poelmans, de eerste bewoonster van de serviceflats. Daarna betwisten enkele bewoners een spannende wedstrijd, stevig aangemoedigd door de rest. En uiteraard kon een receptie niet ontbreken.

brievenbus-aan-diggelen-tuinmuur-stuk

Brievenbus aan diggelen, tuinmuur stuk

Voor de tweede keer is in de Kapelstraat - ter hoogte van de Champert - deze brievenbus met inhoud verspreid in de voortuin door een iets te dicht passerende wagen. Ook de tuinmuur is beschadigd. Uw brievenbus leegmaken, kan uw gezondheid schaden. (foto's Julien Maebe)

jongerensite-over-wk-gekte

Jongerensite over WK-gekte

Met de WK gekte over heel de wereld is in Heusden-Zolder een site ontstaan voor en door jeugd. Jongeren bekijken het WK door hun ogen en schrijven hier dagelijks artikels over op www.jeugdhz.weebly.com. Enkele op hol geslagen tieners komen tweewekelijks samen om te sleutelen aan hun site en andere ideeën. Die gaan allemaal over de jeugd van Heusden-Zolder. Ze hebben ook nog plannen voor een fuif in de herfst, exclusief voor tieners. Zin om mee te weken of zit je zelf op ideeen te broeden. Laat snel horen wat je wilt doen bij jeugdhz[!]hotmail.com

xavier-maassen-is-sterk-bezig

Xavier Maassen is sterk bezig

In 8 races behaalde Limburger Xavier Maassen 7 podia en 3 zeges in de Porsche Cup Challenge Benelux en het Belgische circuitkampioenschap BRCC. Dit weekend was hij ook weer de snelste op thuiscircuit Zolder. Na een titanenstrijd in de sprintrace voor de professionals in de Beneluxcup werd hij als eerste afgevlagd, goed voor zijn derde overwinning. Ook in de uithoudingsrace - met rijderswissel - leek hij op het hoogste schavotje af te stevenen, maar door een technische panne moest Maassen voor het eerst dit seizoen opgeven. (foto Ollivier

okra-bezocht-ooipolder-en-kleve

OKRA bezocht Ooipolder en Kleve

OKRA Heusden maakte een zomeruitstap naar de Ooijpolder in Gelderland en Kleve in Duitsland. 48 leden bezochten het mondharmonica- en accordeonmuseum in Malden. Aan de Ooijpolder werden de natuurparken bezochten en werden langs de verhoogde dijk langs de Waal gegaan. Aan beide zijden van de grens ligt het Rijkswoud of Reichswald. Dan volgde Kleve, een typisch Duits dorpjes met zijn Zwanenburcht en gezellige winkelstraten. (meer foto's van Maurice Mues)

tom-vermeiren-de-snelste

Tom Vermeiren de snelste

Nadat de regen het wedstrijdbegin zwaar maakte, kwam de zon erdoor en bleven de renners uiteindelijk het grootste deel van de koers droog. Tom Vermeiren (Ludo Peeters Cycling Team Brasschaat) was uiteindelijk de snelste voor Guy Van Broekhoven en Glenn Broekmans. (foto's Julien Maebe)

regen-maakt-koersbegin-zwaar

Regen maakt koersbegin zwaar

52 renners hebben zondag in de late middag de start genomen voor de open wielerwedstrijd voor amateurs en elite zonder contract. Onder hen heel wat streekrenners, maar zelfs vanuit Wallonië waren er verschillende deelnemers. Bij de start was er lichte regen, maar in de eerste rondes veranderde dat in een plensbui. Daardoor raakte het deelnemersveld al snel versplinterd en volgden de opgaves elkaar op. Na een tijdje klaarde het toch weer op. (straks meer)

foutparkeerder-getakeld

Foutparkeerder getakeld

Vlak voor de start van de wielerkoers in Heusden liet de politie een auto takelen in de Guido Gezellelaan. De bestuurder had zich niet gestoord aan het parkeerverbod dat daar al enige dagen was aangegeven.

8ste-plaats-voor-vanthoor

8ste plaats voor Vanthoor

Dit weekend had de derde race van de Blancpain Endurance Series plaats op het Franse Paul Ricard circuit. Geen klassieke zondagnamiddagrace maar wel een race op zaterdagavond. Laurens Vanthoor had samen met Cesar Ramos en Marc Basseng hard werk geleverd om de Audi WRT optimaal klaar te stomen, maar vooral door een gebrek aan snelheid op de rechte stukken, strandden ze op een 8ste plaats. Volgende woensdag is het team aanwezig op de testdag op Francorchamps en volgend weekend is er de volgende manche op Zandvoort.

dames-tc-heusden-zijn-limburgs-kampioen

Dames TC Heusden zijn Limburgs kampioen

In het tennis speelden de dames van TC Heusden de Limburgse finale in reeks 7 tegen Bocholt. Na enkele spannende wedstrijden konden die van Heusden het laken naar zich toehalen en zich tot Limburgs kampioen kronen. Ze werden door de club gehuldigd met bloemen en bubbels.

buurt-woont-sint-jansmis-bij

Buurt woont Sint-Jansmis bij

Zowat 100 buurtbewoners van de Sint-Janskapel hebben gisteravond de Sint-Jansmis bijgewoond ter opening van de kermis. De pas geschilderde kapel werd opengesteld voor het publiek. Maar door het slechte weer moest de mis worden opgedragen onder het afdak en een tent bij De Sluis. Al even traditioneel werd de viering afgesloten met wijn, cake en een gezellige babbel. (foto's Danny Lucas)

twee-motorrijders-gewond

Twee motorrijders gewond

In het Kerkeveld is vanochtend vroeg de inbraak in een woning vastgesteld. Op de E 314 ter hoogte van Heusden-Zolder zijn vanmiddag twee motorrijders gewond geraakt toen ze werden aangereden door een auto.

buurtbarbecue-in-ubbersel

Buurtbarbecue in Ubbersel

De bewoners van Ubbersel hielden gisteren hun buurtbarbecue in de Sint-Hubertuszaal. Het werd een feesteditie omdat het de vijfde keer was en omdat de vernieuwde Kanaalweg hen een mooie straat oplevert. Daarom kreeg iedereen een gratis consumptie en een ijsje. En daarnaast was er uiteraard de barbecue. Die duurde van 17 uur tot .... 3u30, er waren 142 deelnemers. (foto Marita Swinnen)

gouden-priesterjubileum-voor-augustin-champagne

Gouden priesterjubileum voor Augustin Champagne

Gisteren is het gouden priesterjubileum gevierd van Augustin Champagne, priester van de parochies Viversel en Bolderberg. Dat gebeurde met een feestelijke eucharistie en nadien een receptie. De jubilaris werd gevierd met ... een partij champagne. Er waren toespraken van de priester zelf, maar ook van René Geusen en Peter Flipkens, de afgevaardigden van de parochiale teams Bolderberg en Viversel. Augustin Champagne werd in 1964 tot priester gewijd in Landen. Hij werd dan kapelaan in (…) Lees het hele bericht

weyerkesgasten-op-de-motor

Weyerkesgasten op de motor

Eén van de hoogtepunten van de Weyerkesfeesten - toch zeker voor de gasten zelf - is ieder jaar weer de motorrun. Motorrijders komen van heinde en verre met hun motoren, zijspannen en trikes om met de gasten een rondrit te doen. En dat is voor hen een geweldige sensatie. (foto's Jan Leijskens)

iftarmaaltijd-voor-schilderswijkburen

Iftarmaaltijd voor Schilderswijkburen

Het regent 'samenlevingsinitiatieven' in de Schilderswijk. Na het geslaagde multicultureel straatfeest van vorige week, kregen de buren nu een iftarmaaltijd aangeboden door moslimgemeenschap. Ze doen dat al voor de derde keer bij de start van de Ramadan. (foto Theo Rayen)

historische-kermisopening-bij-de-botsauto-s

Historische kermisopening bij de botsauto's

Heusden kermis is op een historische manier geopend: met een plechtigheid met harmonie en toespraken bij de botsauto's. Niet met het schepencollege - geen subsidies, geen sjerpen, luidde het devies van de dorpsraad - maar wel met een alternatieve burgemeester en sjampetter die zowaar de Heusdense onafhankelijkheid aankondigden. Hier kan je de toespraken bekijken. Voor de rest was er ondanks de regen en geen overrompeling , toch wat sfeer door de kunstenaars en tafelgoochelaars. En de Boterjaanborrels en Boterjaanpâté à volonté deden de innerlijke temperatuur ook stijgen. Er was een modeshow en defilé, met zowaar één model volledig in ballonnen gekleed. Of ze daar nog iets onder droeg zal nooit duidelijk worden, want voor één keer werd het ons verboden om dit mysterie te 'doorprikken.' (meer foto's)

rik-nijs-is-de-beste-schremkeschieter

Rik Nijs is de beste schremkeschieter

Voor het vijfde jaar op rij werden de 'rondellen' uit de verpakking gedaan voor het wereldkampioenschap schremkeschieten aan de Zandloper. Een organisatie van Veenbonk. De felbegeerde titel werd na een genadeloze strijd behaald door Rik Nijs met 125 punten, net voor Rita Claes (124) en Karin Cerstelotte (120). Ook Jan Theuwissen werd als rode lantaarn (40ste met 72 punten) bekroond met een prijs.

tom-waits-was-zelf-in-muze

Tom Waits was zelf in Muze

Gisteravond luidden Big Joe en Phantom 309 de zomer in in het Muzecafé en dat met een repertorium van Tom Waits en Neil Young. Stefan en Van zijn het ritme van de band, Jef, het jongste lid, drijft probleemloos mee op muziek van voor zijn geboorte, Tom de sologitarist ramt er stevig op, Gemma ondersteunt in duetten en background vocals. En dan is er nog mister Big Joe Schroyen die met je ogen dicht moeiteloos Tom Waits zelf voor je voeten brengt. (foto's Lenscollectief)

veilig-schooleinde-in-beekbeemden

Veilig schooleinde in Beekbeemden

In Beekbeemden hebben ze het schooljaar feestelijk en veilig afgesloten. Een heel jaar hebben leerkrachten, oudercomité, ouders en kinderen gewerkt rond het thema verkeersveiligheid en dat met een steuntje van Hart voor Limburg. De kinderen mochten hun ouders evalueren (gordel dragen, netjes parkeren, autostoeltjes gebruiken, met de fiets naar school komen, fietshelm en fluovest dragen, …). En deze keer waren zij het die een diploma aan mama of papa mochten overhandigen met (…) Lees het hele bericht

waterlek-in-halveld

Waterlek in Halveld

In Halveld is kort voor middernacht een lek in de ondergrondse waterleiding ontdekt. Het water kwam er uit de grond omhoog geborreld. De watermaatschappij werd ter hulp geroepen. In de Koolmijnlaan is er vanochtend kort over één uur een poging tot diefstal vastgesteld.

ook-heibel-over-de-financien

Ook heibel over de financiën

Er is nog een ander conflict tussen N-VA en de huidige meerderheidspartijen dan de bevoegdheidskwestie. Volgens de N-VA is het beleidsplan vertrokken van cijfers die niet kloppen. Eerder was gezegd dat 3 miljoen euro structureel moest bespaard worden om niet in de problemen te geraken. En nu ziet de partij een verschil van ruim 3,5 miljoen euro tussen het voorgestelde budget en de rekening. De strenge besparingen waren dus volgens de N-VA niet nodig en de partij vraagt zich af (…) Lees het hele bericht

morgen-wielerkoers-in-heusden

Morgen wielerkoers in Heusden

Morgen om 17 uur wordt aan sporthal Olympia het startschot gegeven van de wielerwedstrijd die nu voor het tweede jaar georganiseerd wordt door Berg-Op Eversel. Het gaat om een open wedstrijd voor amateurs en elite zonder contract, waaraan ook masters en dergelijke kunnen deelnemen. De renners krijgen 25 rondes van ongeveer 4 km onder de wielen. Het parcours gaat over Guido Gezellelaan, Poorthoevestraat, Mispad, Schootstraat, Holleweg, Schomstraat, Kapelstraat, Sint-Jansstraat en opnieuw Guido Gezellelaan. De aankomst legt dicht bij het Gezelllehuis waar ook de prijsuitreiking plaats heeft. de aankomst wordt verwacht tegen 19u30. De dranktent van de organisatie ter hoogte van De Kring blijft open tot 20 uur.

padderkleuters-zijn-gediplomeerd

Padderkleuters zijn gediplomeerd

Ook in de kleuterschool Pagadder in Berkenbos hebben de kleuters in stijl afscheid genomen. Ze kregen niet alleen hun diploma maar gaven net als de juffen enkele optredens. (foto's Leentje Elsen)

de-kijk-van-richie-89

De kijk van Richie

Een biertje kan er altijd in.

fietsers-op-pad-voor-weyerkesgordel

Fietsers op pad voor Weyerkesgordel

Door de voorbije regen hangt er veel zuurstof in de lucht, het is niet te warm en af en toe komt er een bescheiden zonnestraaltje door. Alsnog ideaal weer dus voor de 15de Weyerkesgordel, één van de klassiekers tijdens de Weyerkesfeesten. De 'echten' verschenen dan ook vanmorgen al vroeg aan de start en maakten zich op voor de 35, 65 of zelfs 105 km. (foto's Jos Coels)

het-weer-regen-en-buien-1

Het weer: regen en buien

Een omvangrijk depressionair gebied met bijbehorende storingen bepaalt het weer de volgende dagen. Na het weekend bouwt stilaan een uitloper van het hoog der Azoren op over onze streken en nemen de neerslagkansen af. Er is dan ook meer ruimte voor de zon.
Vandaag begint de ochtend droog met opklaringen. De bewolking neemt echter gestaag toe en op het einde van de voormiddag komen er perioden met regen of buien opzetten. De namiddag verloopt nat met perioden van regen en een donderslag behoort ook (…) Lees het hele bericht

doorprikt-de-stok-achter-de-deur-gehaald

DOORPRIKT: De stok achter de deur gehaald

Toen de vier huidige meerderheidspartijen begin dit jaar een afsprakennota overeenkwamen, hielden ze het ontnemen van de bevoegdheden van de N-VA-schepenen al als een stok achter de deur. Dat dit nu ook effectief gebeurt, hoeft dus niet te verbazen. Het is bovendien de zoveelste episode in de aanslepende politieke tragikomedie. Het afnemen van de bevoegdheden van twee schepenen is een erg radicale maatregel, zeg maar de laatste voor de vaststelling van onbestuurbaarheid. In een vorige legislatuur (…) Lees het hele bericht

ontgoocheling-in-het-n-va-kamp

Ontgoocheling in het N-VA-kamp

N-VA schepen Robin Stroobants reageert niet verbaasd maar wel ontgoocheld over het feit dat 'meerderheidspartijen' maandag hem en zijn partijgenote Elke Gijbels hun bevoegdheden gaan ontnemen. "Wat ze ook beweren, er was wel degelijk een goeie samenwerking, in mijn geval bijvoorbeeld ook met de dienst sport, de technische dienst en de mensen van de wielerpiste. Ik heb me trouwens van in het begin volop in mijn ambt gesmeten. Ik heb mijn vaste job opgegeven en ben gaan freelancen en (…) Lees het hele bericht

morgen-jaarmarkt-ambachtenmarkt-en-modeshow

Morgen jaarmarkt, ambachtenmarkt en modeshow

Morgen opent in Heusden-Centrum de driedaagse Sint-Jankermis. Om 18 uur zorgt de dorpsraad samen met enkele acteurs voor een gepaste opening op de trappen van de kerk. Ondertussen zal de kermis al op volle toeren draaien. Er is de jaarmarkt in de Guido Gezellelaan met aansluitend de kunst- en ambachtenmarkt. Op het pleintje aan Déjà Vu geeft de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden een concert, in diezelfde verzorgen drie kledingwinkels samen met een kapperszaak ook een modeshow. En aan de stand van de dorpsraad kan je proeven van de Boterjaanborrel en ook opnieuw van de Boterjaanpaté. Dit ambachtelijk product uit 1994 wordt daarmee in een beperkte oplage opnieuw aangeboden. Verder op de avond zijn in het centrum ook de eerste optredens te horen en zien.

eerste-lustrum-voor-kinderopvang-zolder

Eerste lustrum voor kinderopvang Zolder

Vijf jaar geleden zijn de deuren van buitenschoolse kinderopvang in Zolder geopend. Toen kon de vakantie starten in een gloednieuw gebouw. Vandaag vijf jaar later stonden de begeleidsters klaar om de kindjes te verwennen met een hapje en drankje. Voor een aantal kinderen was het vandaag de laatste dag, anderen komen in september terug en nog anderen komen vanaf maandag naar de zomeropvang, plezier gegarandeerd.

kerkhofdief-slaat-toe

Kerkhofdief slaat toe

Op het kerkhof van Berkenbos heeft een dief toegeslagen. Die heeft al zeker op één graf een beeldje gestolen, op een ander graf verdwenen bloemen. Mogelijk werd nog andere graven het doelwit maar dat was niet meteen te achterhalen.

de-voorbode-van-weersverandering

De voorbode van weersverandering

Niet alleen boven politiek Heusden-Zolder hangen er nieuwe onweerswolken, deze cumulonimbus mammatuswolken dreven zojuist over en meteen nadien begon het te regenen met zelfs een donderslag. (foto Gust Put)

n-va-schepenen-zijn-bevoegdheden-kwijt

N-VA-schepenen zijn bevoegdheden kwijt

FLASH De coalitie van onafhankelijken, SP.A, NHZ en Open VLD neemt de N-VA schepenen al hun bevoegdheden af. UPDATE Burgemeester Mario Borremans heeft de schepenen Robin Stroobants en Elke Gijbels vandaag op de hoogte gebracht en maandag zal het schepencollege ook effectief hun bevoegdheden afnemen. De coalitie zegt dat de N-VA vanuit haar oppositierol de goede werking van zijn eigen schepenen ondermijnt, onder meer door veel vragen te lanceren (…) Lees het hele bericht

meer-dan-1-060-euro-aan-spookboetes

Meer dan 1.060 euro aan spookboetes

Een man van Turkse afkomst uit Heusden-Zolder heeft vandaag aan de grensovergang Stein/Maasmechelen op de E 314 iets merkwaardigs meegemaakt. Hij werd er tegengehouden door de Nederlandse politie voor identiteits- en papierencontrole. Daarop kreeg de man te horen dat hij in Nederland 'geseind' stond voor 8 niet-betaalde verkeersovertredingen. Het waren allemaal overtredingen begaan in Arnhem waar hij nog nooit geweest was. Mustafa A. moest meteen meer dan 1.060 euro betalen (…) Lees het hele bericht

big-joe-en-phantom-309-spelen-young-en-waits

Big Joe en Phantom 309 spelen Young en Waits

Nog niets te doen vanavond? Ga dan naar het Muzecafé want om 21 uur stipt geeft Big Joe & Phantom 309 een try-out concert. De bende lokale warhoofden aangevoerd door zanger Johan Schroyen waagt zich deze keer aan het werk van Neil Young en Tom Waits. Daarbij komt vooral het oudere americana en bluesy werk van de beide grootheden aan bod. The Phantoms zijn drummer Stefan Elsen, bassist Yvan van Erdeweghe, gitarist Tom Michielsen, pianist Jef Peys en zangeres/multi-instrumentaliste Gema Lopez. De toegang is gratis.

colour-fight-als-schooljaar-apotheose

Colour Fight als schooljaar apotheose

De bye bye schoolparty van het Sint-Franciscuscollege is ondertussen een begrip geworden. En de manier waarop vandaag door directie, leerkrachten en leerlingen van het schooljaar werd afscheid genomen, tartte weer alle verbeelding. Het spreekt voor zich dat het Rode Duivels- en voetbalthema als een rode draad door het gebeuren liep. Er waren ludieke optredens van de leerkrachten, leerlingen die zich van hun beste vocale en muzikale kant lieten horen, er werd gedanst, de sportkampioenen van het afgelopen jaar werden gehuldigd, ... Er werd een spectaculaire minivoetbaldemonstratie gegeven. En de apotheose gebeurde in de vorm van een colour fight: een 'gevecht' met  een speciaal poeder en dat gaf kleurrijke taferelen. Het wordt nu twee maanden stiller op beide campussen. (meer foto's van Patrick Daniëls)

nachtelijke-vreugdetaferelen

Nachtelijke vreugdetaferelen

Midden in de nacht of niet, na de zuinige 1-0 zege van België tegen Zuid-Korea kwamen de voetbalsupporters in Heusden-Zolder opnieuw op straat. Weliswaar minder massaal dan de vorige keren - toen het veel vroeger te doen was - maar daarom niet minder luidruchtig of met minder getoeter. Vooral de rotonde aan de kerk van Heusden was deze keer het trefpunt, daar begonnen de eerste auto's toertjes te maken en al gauw werd alles dichtgezet. Vervolgens werd er gedanst en gezongen op de rotonde, de ene waagde zich daarbij al eens boven op een auto, een andere ging aan een vrachtwagen hangen. En ook het verschroeien van de banden lijkt voor een aantal een nieuwe 'sport' te worden. (meer foto's)

afscheid-van-de-lagere-school-slot-3

Afscheid van de lagere school (slot)

Het einde van het schooljaar betekent het einde van de lagere schoolloopbaan van de leerlingen van 6A van gemeentelijke basisschool Beekbeemden. Ze worden uitgezwaaid door hun juffen Els Baert en Liesbeth Werckx. Fatima Abdel-Wahab, Didem Aksu, Rana Akyil, Akif Bilican, Lotte Cruts, Brian Daniëls, Irem Degirmen, Janno Flock, Luis Miguel Frutos-Frias, Seyma Gündogdu, Ayrton Indeherberge, Megan Iofrida, Yakup Korkmaz, Funda Kurtulus, Siem Lenders, Robin Loockx, Emirhan Mavili, Yaren Pomar, Annabel Praets, Anys Rakiy, Laura Romero, Tom Schepers, Yana Steegmans, Wout Troosters, Sam Truyers, Tristan Vaes en Merve Yüksel. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-18-2

Afscheid van de lagere school (18)

Nog in de vrije lagere school van Berkenbos zwaait meester Marcel Daniëls zijn leerlingen van 6M uit. Eslem Balcik, Sofie Beutels, Esra Burakcin, Helena, Emre Dag, Melike Dag, Enc Gezduci, Ferdi Ileri, Bianca Mas, Amber Paesen, Rauf Pere, Elif Sahin, Ruben Schoofs en Maxim Wilms. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-17-5

Afscheid van de lagere school (17)

In de vrije lagere school van Berkenbos neemt juffrouw Anita Haesevoets afscheid van haar leerlingen van 6A. Younes Bousta, Gözde Cakirci, Gitte Claes, Enes Dogru, Gamze Dogruel, Lander Geybels, Nil Gezduci, Joney Houben, Ceren Kaya, Merel Leenaers, Irem Öztunayli, Noah Sevim, Maria Vandeweyer en Iense Wouters. (foto Marina Poelmans)

beringersteenweg-crash-na-halve-dag

Beringersteenweg: crash na halve dag

Toen een tijd geleden een infovergadering werd gehouden over de werken op de Beringersteenweg hadden de buurtbewoners van die straat en de Veenderweg al hun angst geuit dat er ongelukken zouden van komen. Ze vreesden daar vooral voor omdat de weg te dicht bij de huizen kwam. Vandaag is de weg met verkeerseilanden vrij gegeven en na amper een halve dag is er al een auto geslipt en tegen een huis terecht gekomen. Doordat er nadar was geplaatst bleef de schade aan de hoekwoning nog beperkt, de auto was wel zwaar beschadigd. De buurt houdt haar hart vast voor de avonden en nachten omdat ze vinden dat de verlichting gebrekkig is, de signalisatie onduidelijk en ook de gewijzigde situatie is volgens hen niet goed aangegeven.

singhet-scone-is-25-jaar-jong

Singhet Scone is 25 jaar jong

Het OKRA seniorenkoor Singhet Scone bouwde vandaag een feestje in De Kring. Aanleiding was de 25ste verjaardag van het koor. Om maar te zeggen dat schone liedjes wel degelijk lang kunnen duren. (foto Julien Maebe)

superprix-brengt-bolides-uit-alle-categorieen

Superprix brengt bolides uit alle categorieën

Dit weekend komt de Syntix Superprix powered by Pirelli - vroeger de Zolder Super Prix - voor de tiende keer naar Circuit Zolder. Deze keer zijn het dus de Nederlanders die de plak zwaaien op het circuit. Er is een heel druk programma voorzien met veel races en spektakel. Blikvanger zal onder meer de strijd zijn tussen de Dodge Viper GT3en de verschillende Lamborghini’s GT3. Voor de rest is er een uitgebreid en internationaal deelnemersveld met GT’s, Toerwagens en Sportscars in verschillende divisies. Opvallend zijn de Superlights, de aparte klasse voor lichtgewicht sportwagens. En dan krijg je nog de Radicals, Prages, Sakers en CN’s.

twee-slachtoffers-van-gauwdiefstal

Twee slachtoffers van gauwdiefstal

Het was druk op de multiculturele markt met 8000 bezoekers. 25 verkeersovertredingen zijn vastgesteld: parkeren op een fietspad (11), parkeren voor een inrit (1), negeren van een toegangsverbod (3) en negeren van een parkeerverbodsbord (9). Eén speciale kaart voor mindervaliden werd ingehouden. Eén auto die hinderlijk geparkeerd stond, is getakeld. Een jonge bestuurder, die zich agressieve en roekeloos gedroeg werd een pv opgesteld wegens niet-dragen van de gordel en onverantwoord rijgedrag. 2 marktbezoekers werden slachtoffer van een gauwdiefstal. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) controleerde een aantal marktkramers, die resultaten zijn nog niet bekend.

afvoerproblemen-in-eversel-zijn-opgelost

Afvoerproblemen in Eversel zijn opgelost

Door de aanleg van een nieuwe beek op de grens met Lummen kan het regenwater van de Kanaalweg in Eversel nu definitief zijn weg vinden in de richting van de Mangelbeek. Het vuile afvalwater wordt via een nieuw pompstation via Het Heike richting Beringen naar het zuiveringsstation afgevoerd. (foto Jos Coels)

infovergaderingen-over-remo-en-omleidingsweg

Infovergaderingen over Remo en omleidingsweg

De plannen van Group Machiels voor het project 'Closing the Circle' op de Remostortplaats blijven voor ongerustheid zorgen, zeker in Lindeman en omgeving. De Bezorgde Buurtbewoners, de vzw Om U en de Limburgse Milieukoepel organiseren daarom volgende week twee infovergadering. Op maandag 30 juni om 20 uur is er een eerste bijeenkomst in de Poolse Zaal op Lindeman. Daarin staat het Remo-dossier centraal maar zal ook een link gelegd worden met de omleidingsweg. Op 3 juli om 20 uur volgt dan een infovergadering in de Harmoniezaal (Hortelstraat) in Lillo. Daar gaat het over het dossier van de omleidingsweg, maar de link wordt gelegd met het Remo-dossier. Voor beide dossiers loopt momenteel de procedure of zal ze opgestart worden. Daarom wordt tijdens de bijeenkomst uitgelegd hoe bezwaarschriften kunnen ingediend worden en daarvoor worden de eerste concrete stappen gezet.

twee-maanden-speelplezier-voor-de-boeg

Twee maanden speelplezier voor de boeg

Morgen begint de vakantie, meteen de start van 2 maanden mogelijkheden om buiten te spelen. De dienst welzijn van de gemeente zet bij die gelegenheid nog eens de mogelijkheden op een rijtje. Speelpleinwerking PAT en Het Heem openen de deuren op 30 juni om kinderen van 4 tot 14 jaar elke dag van 13.30 tot 17.30 uur te laten spelen, ravotten, knutselen, (…) Lees het hele bericht

de-kringt-swingt-met-4-bands-op-de-affiche

De Kringt Swingt met 4 bands op de affiche

Dit weekend viert Heusden-Centrum de kermis van Sint-Jan. Dat betekent dat er heel wat activiteiten op het programma staan. Op de parking van De Kring heeft het traditionele De Kring Swingt plaats, een mini-festival op een groot podium. Zaterdag om 20 uur speelt daar We Two. Zondag staan drie bands op de affiche: om 18 uur Silhouette, om 20 uur Grooveline en om 22 uur A3 Beton (foto). Er is dus opnieuw gekozen voor coverbands omdat die ook de voorbije jaren het publiek uit de bol deden gaan. De toegang is gratis.

afscheid-van-de-lagere-school-16-5

Afscheid van de lagere school (16)

Ook voor de oudste leerlingen van De Linde is het einde van het lager onderwijs nu vlakbij. Ze nemen afscheid van hun juffen Liesbeth en Ingrid. Ilchat Ashimbayev, Ertugrul Atici, Eren Bilican, Samir Bouchechioua, Axel De Voogdt, Amber Geerts, Kian Habraken, Giordano Hocedez, Charlie Lynen, Milagro Polo-Espinosa, Sara Schevenels, Jonas Smets, Bianca Van Geel, Saime Dülge, Aleyna-Pamuk Dumlugol, Melike Peker, Betül Temelli en Azime Ulupinar. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-15-5

Afscheid van de lagere school (15)

Meester Stijn Van Herck van de lagere school van het gemeenschapsonderwijs De Luchtballon zwaait deze week zijn leerlingen van het 6de leerjaar uit. Kemal Berizha, Isra Bozdag, Aleyna Budak, Ivelina Ivanova, Osman Keleci, Bilahi Ljimoni, Sule Mutlu, Yaren Tercan, Beyza Uyar, Memetchan Uyar, Rong Xiang, Semanur Yilmaz en Umut Büdüs. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-14-5

Afscheid van de lagere school (14)

De Schans, school van het gemeenschapsonderwijs, neemt deze week afscheid van de leerlingen van het zesde leerjaar die juffrouw Ingrid Vanheel een jaar lang onder haar vleugels heeft genomen. Aydin Akif, Dilara Balci, Yusuf Balci, Zehra Bilmis, Umut Büdüs, Ömer Carkci, Johannes Chopov, Faruk Ciftci, Furkan Durmaz, Sule Durmaz, Melissa Goçer, Enes Karki, Betul Korkmaz, Beyza Kose, Berkay Kurtulus, Yusuf Ozdas, Emir Ozdemir, Abdullah Ozver, Ulas Seymen, Mereym Simsek en Miray Sülüker. (foto Marina Poelmans)

kleuters-beekbeemden-zwaaien-af

Kleuters Beekbeemden zwaaien af

Ook in de gemeenteschool Beekbeemden zijn de kleuters afgestudeerd, ze verschenen in gepaste outfit op hun diplomafeestje. (foto An Vanoppen)

snelheidsremmer-weggerukt

Snelheidsremmer weggerukt

Na de middag heeft - vermoedelijk een bus of vrachtwagen - één van de snelheidsremmers in de Geenrijt meegesleurd. De bouten waarmee die vastzat, waren gebogen en vervolgens is de remmer losgekomen. Overigens kan voor de buurtbewoners de andere remmer niet snel genoeg ook verdwijnen, zodat er een einde komt aan het gedaver en de geluidshinder.

anne-sophie-en-britt-bakten-cupcakes-voor-vzoc

Anne-Sophie en Britt bakten cupcakes voor VZOC

Anne-Sophie Van Gool en Britt Custers uit Ubbersel zijn vandaag een mooie geldsom naar het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum gaan brengen. Meer dan een half jaar hebben ze in hun vrije tijd cupcakes gebakken en verkocht aan vrienden en familie. Dat heeft 75 euro opgebracht, geld dat zeker nuttig kan gebruikt worden in het opvangcentrum.

kleuters-ubbersel-zijn-afgestudeerd

Kleuters Ubbersel zijn afgestudeerd

De oudste kleuters van juf Esmeralda van het wijkschooltje in Ubbersel zijn 'afgestudeerd'. Ze zijn klaar voor een volgende stap in hun leven ... op naar de lagere school.

nu-inschrijven-voor-iftarmaaltijd

Nu inschrijven voor iftarmaaltijd

Zaterdag 28 juni start de Ramadan, de vastenmaand van de moslims en die duurt dit jaar tot 28 juli. Zoals in de rest van de wereld nemen ook in Heusden-Zolder heel wat mensen aan de vasten deel. De moskeeverenigingen willen deze periode aangrijpen om het samenleven te bevorderen door samen te tafelen. Tussen maandag 30 juni en vrijdag 25 juli verwelkomen verschillende gezinnen je graag bij hen thuis voor een iftarmaaltijd. Dat is de maaltijd die direct na zonsondergang wordt genuttigd. Het exacte uur (…) Lees het hele bericht

de-hongerigen-spijzen-is

De hongerigen spijzen is ...

Wat doe je als er een jong, hongerig en hulpeloos egeltje aan je achterdeur om hulp komt smeken? De werken van barmhartigheid indachtig, de hongerigen voeden, dacht Karin Cerstelotte, die beroepshalve sowieso al een deel van onze bevolking van hun geregelde portie friet voorziet. En dus mocht het egeltje even aanschuiven. En dat het blij was, blijkt ook uit dit filmpje.

alleen-8-te-snel-in-witte-barier

Alleen 8 te snel in Witte Barier

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles in enkele straten. 117 wagens passeerden het flitstoestel. In de Witte Barrier reden 8 van de 87 bestuurders te snel. In het Barrierstraatje hielden alle 30 bestuurders zich netjes aan de snelheidsbeperking.

oplichters-meteen-naar-de-cel-gestuurd

Oplichters meteen naar de cel gestuurd

De strafrechter in Hasselt heeft vandaag vier twintigers voor een jaar naar de cel gestuurd, ze moeten ook 600 euro boete betalen omdat ze betrokken waren bij zogenaamde phishing. Het ging om klassieke trucjes waarbij de slachtoffers eerst een mail en nadien telefoon kregen, zogenaamd van hun bank. Ze moesten de beveiliging van hun internetbankieren verbeteren, maar het was de daders er alleen om te doen de codes en andere info te bemachtigen zodat ze geld van hun rekening konden overschrijven. Dat geld kwam terecht op rekeningen van de vier, daar werd het afgehaald of verder doorgestort. Bijna 25.000 euro is alvast in beslag genomen. Vier gevallen zijn bewezen, onder meer één in Heusden-Zolder, de andere in Lummen, Hasselt en Balen.

academiekunst-in-heusdense-etalages

Academiekunst in Heusdense etalages

De Heusdense handelaarsvereniging en de gemeentelijke kunstacademie verlengen de eindejaarstentoonstelling in de etalages van de lokale handelaars. De kunstwerken zijn te zien vanaf kermiszaterdag tot einde augustus. Ook de dorpsraad geeft een steuntje aan het initiatief.

oud-leidsters-chiro-steunen-to-walk-again

Oud-leidsters Chiro steunen To Walk Again

De oud-leiding van de chiromeisjes Heusden is naar Tongerlo geweest om daar 700 euro te schenken aan To Walk Again, een organisatie die sport- en bewegingsactiviteiten aanbiedt aan mensen met een fysieke beperking. Het geld komt van hun jaarlijkse Bier- en Plezieravond waar lekkere bieren worden aangeboden en de opbrengst altijd naar een goed doel gaat.

het-weer-toenemende-regenkansen

Het weer: toenemende regenkansen!

Het hogedrukgebied dat een gunstige invloed had op ons weerbeeld, evacueert naar het noorden, waardoor depressies en de ermee gepaard gaande storingen, later op de week vanuit het zuidwesten onze regio kunnen aandoen. Het overwegend droge weer maakt plaats voor wisselvallig weer met geregeld neerslag.
Vandaag is het rustig en droog bij een afwisseling van wolken en opklaringen. De zon is geregeld van de partij en de maxima komen uit op 20 graden. Bij momenten voelt de noordelijke wind fris aan.
Lees het hele bericht

vandaag-gezien-25-juni-2014

Vandaag gezien

De reuze berenklauw is een flink uit de kluiten gegroeide jongen. Maar let op, aanraking kan ernstige brandwonden veroorzaken. (foto Jan Leijskens)

nog-altijd-nablussen-bij-van-gansewinkel

Nog altijd nablussen bij Van Gansewinkel

Bij Van Gansewinkel in Eversel wordt nog altijd nageblust na de zware brand van gisteravond. Heel de nacht zijn de brandweerkorpsen met tankwagens uit heel Limburg aan de slag geweest. In de loop van de ochtend zijn de ploegen afgelost, op dit ogenblik zijn nog Heusden-Zolder, Beringen en Hasselt ter plaatse. Het gaat er nu vooral om de gigantische afvalberg uit elkaar te trekken en dan verder te blussen. Tegen de middag komen er nieuwe ploegen, verwacht wordt dat het werk nog zeker heel de dag in beslag gaat nemen.

afscheid-van-de-lagere-school-13-5

Afscheid van de lagere school (13)

De Vrije Basisschool Sint Jan Berchmans in Viversel stoomt richting einde schooljaar en voor de leerlingen van het zesde leerjaar betekent dat het afscheid, ook van hun juf Myriam Orens. Zico Bertels, Julie Claes, Celine Convents, Steffen Di Turi, Jeff Gevers, Noor Henderix, John Jennen, Dogan Kurt, Milla Meurs, Chayenne Peeters, Thomas Quintens, Lander Schreurs, Wout Tessens, Xander Thomassen, Jonas Truyers en Alexander Vanherk. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-12-5

Afscheid van de lagere school (12)

Nog in De Springplank in Eversel zit het er bijna op voor de leerlingen van 6B en hun juf Marijke Vaes. Zoë Bervoets, Safiye Cavas, Thorsten D'Hulst, Roos Elsen, Semih Erkalkan, Nena Gaens, Melisa Geyik, Zehra Göksel, Sulim Iechiajev, Debbie Jacobs, Helin Kömürboga, Jorre Leirs, Cobe Marting, Wout Reynders, Siemen Vanderborght en Maxim Vanheel. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-11-5

Afscheid van de lagere school (11)

In de vrije basisschool De Springplank in Eversel mag meester Jan Aerts de komende dagen zijn leerlingen van 6A uitzwaaien. Sandro Angiolini, Ward Corvers, Dilaria D'ambrosio, Kjeira De Wolf, Mathijs Eevers, Ilkay Gül, Mette Ketelslegers, Yannick Koppens, Lotte Lemmens, Haitam Mortaziq, Brecht Profeta, Katrien Schaeken, Lorine Schraepen, Batuhan Sevinc, Tuur Vanbergen en Oktay Kodzhamehmed. (foto Marina Poelmans)

gigantische-afvalbrand-bij-van-gansewinkel

Gigantische afvalbrand bij Van Gansewinkel

FLASH Bij afvalophaler en -verwerker Van Gansewinkel in de Lochtemansweg in Eversel is dinsdagavond brand ontstaan in een afvalhoop. De vlammen vonden een gretige prooi in het hout en ander afval. Binnen de kortste keren sloegen er gigantische vlammen in de hoogte. Even werd gevreesd dat het vuur zou overslaan naar de bedrijfsgebouwen of dat de gensters elders brand zouden veroorzaken. De brandweerkorpsen van Heusden-Zolder en Beringen waren eerst ter plaatse. Nadien werd het grootwatertransport afgekondigd en kwamen vanuit heel Limburg tankwagens af en aangereden. Ondertussen werden opstellingen gemaakt om vanuit het Albertkanaal water aan te voeren. (meer foto's) UPDATE Door het gebruik van veel bluswater waren tegen middernacht de ergste vlammen gedoofd,  maar onderin de afvalstapel smeulde het nog. Het blussen zal dan wellicht ook nog veel uren duren.

poging-tot-inbraak-en-vandalisme

Poging tot inbraak en vandalisme

Op de Inakker is er een poging tot inbraak geweest. De bewoner ontdekte sporen van braak aan de klink en de toegangsdeur zelf, maar de inbrekers waren niet binnen geraakt. In de Schootstraat hebben onbekenden de omheining en bijhorende beplanting aangestoken. De bewoonster merkte het pas nadien op. UPDATE Buurtbewoners melden ons ook dat rond 4 uur vannacht luidruchtige vandalen door de Schootstraat liepen en daar heel wat vuilniszakken hebben stuk getrapt. Vanmiddag werd de brandweer opgeroepen voor een sterke rookontwikkeling aan een appartement op de tweede verdieping in de Brugstraat. Uiteindelijk ging het om een rieten mand die op het balkon aan het smeulen was.

vandaag-gezien-24-juni-2014

Vandaag gezien

Een spinnetje geniet in het zonnetje op een papaverbolletje in Eversel. (foto Gust Ischen)

carpoolparking-op-de-lange-baan

Carpoolparking op de lange baan?

Binnen de Gemeentelijke Begeleidingscommissie is geen consensus gevonden, niet voor of tegen een carpoolparking aan afrit 28, maar ook niet over afrit 27 als alternatieve oplossing. Enkele specialisten maakten zich sterk dat voor de negatieve gevolgen van een carpool bij afrit 28 voor de buurt zoals wateroverlast, verkeershinder, ... wel een oplossing zou gevonden worden. Het ziet er dus naar uit dat de aanleg van een nieuwe carpool wel eens op de lange baan kan terechtkomen. Bovendien was ook de verkeerstechnische herinrichting van afrit 28 aan de carpoolparking gekoppeld, zodat ook hiervan voorlopig niets in huis zou kunnen komen.

buurtbewoners-geen-carpool-afrit-28

Buurtbewoners: geen carpool afrit 28

De gemeentelijke begeleidingscommissie beraadt zich op dit moment over haar advies over de aanleg van een carpoolparking bij afrit 28 in Zolder. Zoals bekend verzet de buurt zich daartegen,meer dan 20 buurtbewoners waren dat bij het begin van de vergadering dan ook nog eens komen duidelijk maken. Het ziet er trouwens naar uit dat de GBC een negatief advies zal geven, want een beslissing moet er bij consensus worden genomen. Ook het gemeentebestuur heeft een stem en gisteren heeft het schepencollege zich al uitgesproken tegen een locatie in de buurt van afrit 28 en voor een carpool nabij afrit 27. Dat zou ruimtelijk niet alleen beter zijn, veiliger zijn voor het verkeer, minder belastend voor de buurt, maar ook goedkoper. 

kinderen-bouwen-bijenhotels-op-bovy

Kinderen bouwen bijenhotels op Bovy

Vanmorgen waren de leerlingen van het zesde leerjaar van de vrije basisschool van Bolderberg druk aan het werk op domein Bovy. Ze bouwden aan de bijenhal samen met de imkers bijenhotelletjes. Die kunnen ze dan nadien thuis in de tuin zetten om er een mooi en veilig - ook voor de omgeving - onderkomen aan de bijtjes te bieden. Het maakt deel uit van het project BIJ-zonder landschap van het Regionaal Landschap Lage Kempen, waarbij in het voorjaar al 31 organisaties, landbouwers en scholen (…) Lees het hele bericht

afscheid-van-de-lagere-school-10-5

Afscheid van de lagere school (10)

Nog in De Brug zit ook de lagere schoolloopbaan er op voor de leerlingen van 6B bij juffrouw Dorine Snyders. Aleyna Akkaya, Derya Aydemir, Arne Breemans, Lynn Bruyninckx, Betül Can, Arne Claes, Kylllian Claes, Lieze Claes, Sinem Demirel, Seie Goossens, Melis Karabas, Hüseyin Mavili, Sena Özcan, Gürhan Ozdemir, Alejandro Rubio, Fatih Sonkaya, Aylin Tuncay, Leyla Türkan en Greg Verachten. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-9-5

Afscheid van de lagere school (9)

Laatste week van het schooljaar en de lagere schoolloopbaan ook van de leerlingen van 6A van de vrije lagere school De Brug. Ze nemen eind deze week afscheid van meester Marc Neuteleers. Iris Appermont, Arburon Avdimetaj, Indy Buelens, Eslem Calcap, Sena Celik, Talia Celik, Irem Ciftçi, Sterre Deferme, Ali Demir, Tahir Dogan, Brecht Kaczmarczyk, Vildan Kahveci, Ertan Kececi, Tugba Keskin, Siemen Poeck, Lom Swolfs, Axell Van den Winkel, Mathijs Vanderstukken, Niels Van Ende en Sezin Yavuz. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-8-5

Afscheid van de lagere school (8)

In de school Heideland in Viversel hebben de leerlingen de afgelopen jaren hard gewerkt samen de de juffen Rita, Mia, Kristel en Hilary. Ze zijn nu klaar voor een volgende stap in hun schoolloopbaan. Esra Boyraz, Jennifer Hufkens, Tulin Kazci, Valerie Pascual-Guillen, Hamza Lamrabat, Siria D'Amiris, Sheima Laldji, Hümeyra Karki en Rosa Valetta Lisabeth. (foto Marina Poelmans)

diamant-voor-marja-en-louis

Diamant voor Marja en Louis

Louis Cupers en Marja Vanhamel uit de Onze Lieve Vrouwestraat vierden hun diamanten bruiloft. Dat deden ze met een feestje met heel wat gasten, en ook een verrassingsoptreden van het zangkoor van Zolder waarvan Marja sinds jaar en dag deel uitmaakt. Trouwens, volgend jaar wacht een nieuw jubileum op Louis, dan is hij namelijk 70 jaar duivenmelker. Maar dit weekend ruimden de wedstrijdduiven even plaats voor de tortelduifjes. (foto Ronny Vanthienen)

win-een-rode-duivelspakket

Win een Rode Duivelspakket

We gaan er nog eens een supporterspakket van de Rode Duivels tegenaan gooien, zodat je donderdagavond ook de laatste wedstrijd uit de eerste ronde in de gepaste outfit kunt volgen. We vragen je de pronostiek van de wedstrijd Nigeria-Argentinië, met ook weer de voorspelling van de eerste goal en de eerste gele kaart. De winnaar mag donderdag zijn pakket gaan afhalen bij Pitou Kado. Stuur uw antwoord naar redactie[!]heusden-zolder.eu, voor woensdag 17u30.

inbraak-en-brandje

Inbraak en brandje

Gisteravond rond 11 uur heeft een bewoner van de Heidestraat een inbraak vastgesteld in zijn woning. De dader of daders waren via een raam boven binnengedrongen en binnen waren alle lades opengetrokken. Kort voor 8 uur vanmorgen moest de brandweer naar frituur De Kleine Lust in Boekt, waar een frituurketel had vuur gevat. De brand was snel onder controle, met amper schade.

de-moedige-stoempers-staan-in-t-nieuw

De Moedige Stoempers staan in 't nieuw

De Moedige Stoempers uit Viversel zijn gisteren voor het eerst in hun nieuwe outfit de weg op gegaan. Na de rit maakten ze ten huize van sponsor Ivan een stop om te klinken op dienst 60ste verjaardag.

vandaag-gezien-23-juni-2014

Vandaag gezien

Ze zijn tegenwoordig weer talrijk, zeker ook in het Bolderdal, de boomkikkers. (foto's Jan Leijskens)

afscheid-van-de-lagere-school-7-5

Afscheid van de lagere school (7)

Net als hun collega's van de andere twee klassen, tellen de leerlingen van 6C in 't Molenholleke met gemengde gevoelens de laatste dagen van hun carrière in het lager onderwijs af, want ze nemen ook afscheid van juffrouw Kimberly. Hazal Bel, Fara Blommaerts, Anouk Bogaerts, Jana Bormans, Jade Claes, Ellen Gielissen, Torsten Goossens, Femke Gybels, Sam Mechelmans, Mirko Ottavio, Robin Rutten, Nicola Scrugli, Kenneth Stirpe, Tim Szeles, Altug Tekin, Berkant Yenidogan en Cem Zevne. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-6-5

Afscheid van de lagere school (6)

En ook voor de leerlingen van 6B van 't Molenholleke is de laatste week op de lagere school ingeluid. Zij worden over enkele dagen door juffrouw Veerle uitgewuifd. Feyza Altun, Evita Ballet, Senne Claes, Roos Dol, Luana Engelen, Andrij Firman, Kiara Gijbels, Julie Kerfs, Giel Moons, Xander Revis, Lara Smeekens, Wout Snyers, Rhunen Vanheer, Lien Van Hout, Kristof Verdonck, Cedric Wellens en Wart Willems. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-5-5

Afscheid van de lagere school (5)

In 't Molenholleke zijn ze aan de laatste week van het schooljaar begonnen en voor de leerlingen van 6A betekent dat dat het afscheid van het lager onderwijs en van juffrouw Pam eraan komt. Anouck Boogaerts, Zeynep Boyacioglu, Caitlin De Zoysa, Freya Groenevelt, Siem Houben, Noa Lodewyckx, Joren Mangelschots, Stan Mullens, Melih Ozcan, Astin Quesada-Occoffer, Jamie Rogiers, Tim Vandebeek, Neci Van de Voorde, Ferre Vanhees, War Vanoppen, Jente Vrijsen en Eslem Zengin. (foto Marina Poelmans)

vandaag-gezien-22-juni-2014

Vandaag gezien

Een pluis op een bloembolster. (foto Jan Leijskens)

pech-voor-vanthoor-op-nurburgring

Pech voor Vanthoor op Nürburgring

Pech voor Laurens Vanthoor dit weekend tijdens de 24 Uren van de Nürburgring. Deze staat bekend als een zware race. Hij nam er deel samen met Marc Basseng, Le Mans winnaar Marcel Fässler en Frank Stippler. Maar al na 8 ronden ging thuisrijder Stippler van de baan, bij die crash werd de Phoenix Audi R8 LMS Ultra zo zwaar beschadigd dat de etmaalrace er meteen op zat voor het team. En dat was een zeer zware ontgoocheling want ze werden vooraf als één van de kandidaten voor de overwinning gezien. Ze hadden de zesde kwalificatietijd gereden, maar het mocht dus niet zijn.

brandweer-viert-mee

Brandweer viert mee

De eerste wedstrijd tegen Algerije konden die van de brandweer in het Sportpaleis gaan bekijken tijdens 'Dance with the Devils'. Vanavond hadden ze zelf een feestje gebouwd in de kazerne met een scherm en een barbecue. Nadien reden ze ook een rondje in de feestende karavaan, voor alle duidelijkheid, dat gebeurde wel niet met een dringende interventiewagen. (foto Kurt Vanvelk)

dorp-op-stelten

Dorp op stelten

Het eerste gejuich na het eindsignaal was amper verstomd en de eerste toeterende auto's verschenen in het straatbeeld. Binnen de kortste keren zaten de wegen compleet vol, vooral in de Brugstraat en Guido Gezellelaan en daardoor ook aansluitend op de Koerselsebaan zat alles strop. In de Guido Gezellelaan werd het nog even extra bemoeilijkt door een auto die in panne viel. Voor de rest werd er veel lawaai gemaakt en gezongen vanuit de auto's, langs de straat en ja, soms ook op de straat. (meer foto's)

meer-dan-2-000-uit-de-bol

Meer dan 2.000 uit de bol

Een menigte van meer dan 2.000 voetbalsupporters - jong en oud - is op de speelplaats van de vroegere school in Heusden uit de bol gegaan tijdens België-Rusland. Hoewel in de loop van de match de sfeer een hele tijd ook erg bedaard was, wat wil je met een weinig indrukwekkend spelpeil. Maar in het laatste kwartier kwam de sfeer erin, het doelpunt zorgde voor een explosie net als het eindsignaal. Toen kwam het feest helemaal op gang. (meer foto's)

ook-fans-in-bolderberg

Ook fans in Bolderberg

Net als vorige keer volgen jeugdspelers en begeleiders het voetbal in de kantine van FC Bolderberg. (foto Yves Maex)

massa-stroomt-toe-op-speelplaats

Massa stroomt toe op speelplaats

Op de speelplaats van de vroegere school in de Kapelstraat is een massa toegestroomd voor de live-uitzending van België-Rusland. Het kwam in de namiddag langzaam op gang, vooral voor de kinderanimatie als springkasteel, schmink, balletjes trappen, foto's maken, .. Een band en dj's dreven samen met de zon de temperatuur richting Braziliaanse hoogte en de pintjes werden massaal verdeeld. Dan kwam Leo Van Der Elst met filmpjes het WK van 1986 nog eens toelichten, de sfeer steeg. De (…) Lees het hele bericht

ecb-racing-wint-met-250-rondes

ECB Racing wint met 250 rondes

De 24 uur van Zolder cycling zitten erop. De etmaalrace is in prima weersomstandigheden gereden hoewel de rijders traditioneel kloegen over een koude nacht. Ook werd de wedstrijd gisteravond getekend door enkele zware valpartijen. Verder kende de koers een spannend verloop met een tiental ploegen die de finale ingingen in dezelfde ronde. Het ECEB Racing Team werd uiteindelijke winnaar met 250 rondes. De winnaar werd in zijn spoor gevolgd door Baum Bambici en Rowa Cycling. TTHZ Cycling 1 werd 18de. (foto's Kurt Vanvelk)

dode-tijdens-speedway-races-stilgelegd

Dode tijdens speedway, races stilgelegd

FLASH - Tijdens de speedwayraces op Helzold is vanmiddag een dodelijk slachtoffer gevallen. De rijder kwam tijdens één van de races ten val en overleed ter plaatse. Alle pogingen van de hulpdiensten konden niets meer uithalen. Onmiddellijk zijn de wedstrijden stilgelegd. Het Rode Kruis zorgde voor de opvang van betrokkenen. Ook voor de organiserende SpeedwayClub is dit een enorme slag, de nodige veiligheidsmaatregelen waren getroffen, maar een noodlottig ongeval is nu eenmaal niet te vermijden. UPDATE  Het slachtoffer is de 35-jarige Gregory Knapp, een racer van Poolse origine die al enkele jaren in Nederland verblijft. Hij maakte vooral naam in de ijsspeedway. (foto Michiel Reynders)

vandalen-bespuiten-omheining

Vandalen bespuiten omheining

Vandalen hebben afgelopen nacht graffiti gespoten op een groen afsluitdoek, op de omheining van de fietsenwinkel in de Brugstraat. Wie informatie of een tip heeft, mag Johan Lemmens contacteren op 011-42 25 32 of een seintje geven aan de politie.

ook-rode-duivels-supporters-in-spanje

Ook Rode Duivels-supporters in Spanje

In Spanje hebben ze redenen te over om de vlag te hijsen. Hoog in de top ter ere van de nieuwe Spaanse koning, of halfstok ten teken van rouw voor de falende nationale voetbalploeg. Maar zo denken Eric en Claudia van Finca Buen Gusto in Mazarron er niet over. Zij hebben de Belgische driekleur gehesen en supporteren voor de Rode Duivels.

nog-steeds-nek-aan-nek-race

Nog steeds nek aan nek race

In de 24 uur cycling reed op het middaguur het team Geren Bai op kop met 218 rondes. Ze worden op de hielen gezeten door De Brug Cycling 1 en Keukens Jongen Team 1, en dat allemaal binnen enkele seconden. Met nog 3 uur te gaan, wordt het dus nog bijzonder spannend. Ook nog een 10-tal andere teams is nog niet uitgeteld, want ze volgen op een ronde. (foto Kurt Vanvelk)

sax-omhelst-sitar

Sax omhelst sitar

Gisteravond dus Native Soul in het Muzecafé: Walter Baeken op sax, Govinda Goswami op sitar en Mani Shankar Tripathi op tabla lieten op harmonieuze wijze, 2 wereldculturen samenvloeien. De doordringende klanken van de 20-snarige Sitar riepen herinneringen op aan de grote Ravi Shankar. De tabla vormde de hartslag van deze versmelting tussen westerse jazz en het mystieke Indië. En dan de sax als bindmiddel van het geheel. Kortom, heerlijk om te verpozen in afwachting van deze avond, waarop andere ritmes zullen heersen. (meer foto's van Ria De Clerck)

afscheid-van-de-lagere-school-4-5

Afscheid van de lagere school (4)

Ook klas 6 B van Bolderberg telt af naar het einde van het schooljaar maar neemt toch ook met gemengde gevoelens afscheid van juf Annelies Renders. Maxime Aguilera y Serna, Max Baert, Chirstyn Beliën, Eline Biermans, Henri Goethals, Hanne Hendrickx, Fran Joris, Jenah Lodewijckx, Elisabeth Maes, Naomi Maes, Tessa Munters, Ralph Orens, Marnicq Paesen, Milan Quintens, Sita Smets, Abigail Van Asch, Maxim Wissels, Maarten Zwerts. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-3-5

Afscheid van de lagere school (3)

In de vrije lagere school van Bolderberg nemen de leerlingen van 6 A eind deze week afscheid van hun school en van juffrouw Annette Palmers. Julie Bosmans, Ilayda Caliskan, Anna Cartuyvels, Hayley De Bont, Audric Dehollogne, Emma De Smet, Isabelle Detrez, Arnaud Doumen, Julie Driesen, Victor Goos, Briek Moons, Marlon Morani, Imaani Ramaekers, Kaat Reekmans, Beau Schepers, Jolisa Schreurs, Toon Sikosek, Luca Vanhoutvin, Helena Van Reusel en Marnix Walgering. (foto Marina Poelmans)

zwembad-maandag-open-voor-scholen

Zwembad maandag open voor scholen

Het openluchtzwembad Terlaemen opent volgende week zijn deuren voor de scholen. Van maandag 23 tot vrijdag 27 juni kunnen de scholen er dagelijks van 9 tot 15 uur terecht. Bij mooi weer blijft het zwembad open tot 19u30. De officiële opening is op zaterdag 28 juni, op die dag krijgen de kinderen een gratis gadget. En dan zijn we vertrokken voor een nieuw seizoen tot 31 augustus, elke dag van 12 uur tot 19u30. Bij slecht weer is het gesloten. Zwemmen kost € 2,50 per persoon (tot 5 jaar gratis), een 10 beurtenkaart kost € 20. Groepen betalen per persoon € 2,00 en per 10 personen mag 1 begeleider gratis binnen. De minigolf kost € 1,50.

er-wordt-keihard-gevlamd

Er wordt keihard gevlamd

Het gaat er hard aan toe in de 24 uur cycling op Circuit Zolder. Niet alle 190 teams maken er een harde race van maar de topteams gaan er werkelijk keihard tegenaan. Ze rijden rondjes tegen meer dan 40 per uur, je ziet hectische toestanden in de wisselzone. Kort voor middernacht reed het Rowa Cycling Team 1 aan de leiding met 92 rondes op de voet gevolgd door Keukens Jongen Team 1 en Crelan Boys. Uit Heusden-Zolder staat onder meer TTHZ Cycling 1 op 14, BCT Berkenbos op 59 en Argenta Z-Ridley op 85. (foto's Kurt Vanvelk)

vandaag-gezien-21-juni-2014

Vandaag gezien

In Bolderberg, de bloem van de wollige distel die op punt staat om open te gaan. (foto Jan Leijskens)

morgen-teamspeedway-op-helzold

Morgen teamspeedway op Helzold

Morgen, zondag heeft in het Helzoldstadion de jaarlijkse teamspeedway van de SpeedwayClub Helzold plaats. Het gaat eigenlijk om een kampioenschap dat zich op vier plaatsen met evenveel teams afspeelt, de zogenaamde Dutch Champions League. In deze derde ronde nemen de Helzoldstars, het thuisteam, het op tegen de Blijham Eagles, de Veenoord Rams en Lelystad Windmills. In de tussenstand leidt Lelystad met één punt (…) Lees het hele bericht

het-weer-nog-even-rustig-en-droog

Het weer: nog even rustig en droog

Tot halfweg de week blijft onze regio vertoeven onder de invloed van een hogedrukgebied met kern nabij Ierland. In de polair maritieme lucht worden wolken aangevoerd, maar het blijft meestal droog en er is ook ruimte voor de zon. Nadien verliest het hoog tijdelijk aan kracht en nemen de neerslagkansen toe.
Vandaag is het rustig en droog zomerweer met een afwisseling van wolken en opklaringen. Hoewel de astronomische zomer vanmiddag begon, wordt het niet warmer dan 21 graden.
Morgen zijn (…) Lees het hele bericht

auto-s-botsen-in-koolmijnlaan

Auto's botsen in Koolmijnlaan

In de vooravond zijn in de Koolmijnlaan twee auto's gebotst. Een wagen die de vroegere hoofdingang van de mijn verliet, reed een andere auto in de flank. De materiële schade was groot maar niemand raakte echt gewond. De brandweer kwam ter plaatse om het wegdek op te ruimen. (foto's Dimitri Reynders)

auto-over-de-kop-in-laambroekstraat

Auto over de kop in Laambroekstraat

In de Laambroekstraat is in de vooravond een auto geslipt en over de kop geslagen. De bestuurder kwam er van af met enkele krassen. Er waren geen andere auto's in de buurt op het ogenblik van het ongeval. Doordat de wagen dwars lag, moest de weg worden afgesloten tot de takelwerkzaamheden achter de rug waren. (foto's Dimitri Reynders)

weer-inbrekers-op-pad-3

Weer inbrekers op pad

De afgelopen 24 uur waren er weer inbrekers op pad. Aan de Everselkiezel is gisteren in de namiddag een poging tot inbraak vastgesteld. Er was aan het slot geprutst maar de daders waren niet binnengeraakt. In de Lelielaan zag gisteravond een bewoner iemand met een kap op het hoofd door de tuin lopen. In Heidestraat heeft de bewoonster van een huis gisteravond een inbraak ontdekt. En ook vanuit de Meeuwenlaan werd een inbraak gemeld.

wielertoeristen-vertrokken-voor-tweedaagse

Wielertoeristen vertrokken voor tweedaagse

De wielertoeristen Sint-Baaf Eversel waren vanmorgen allemaal present voor het tweedaagse fietsweekend. Dit jaar gaat de tocht langs enkele waterwegen zoals de Nete en de Rupel, ze zullen ook het veer over de Schelde richting Mechelen nemen, een tocht van 165 km. Morgen komen ze weer terug naar huis gefietst.

alles-klaar-maken-voor-belgie-rusland

Alles klaar maken voor België-Rusland

Op de speelplaats van de vroegere school aan de Kapelstraat wordt vandaag koortsachtig gewerkt om alles in gereedheid te brengen voor de live-uitzending van België-Rusland morgen. De koelwagens en de drank staan klaar, het podium wordt opgebouwd, ...Morgen begint het om 13 uur met onder meer doeltrappen, fotoshoots, grime, ... van 14u30 tot 16 uur zorgen dj's en een band voor de ambiance, om 16 uur klimt Leo Van Der Elst op het podium, hij zal er onder meer het succesverhaal (…) Lees het hele bericht

vandaag-en-morgen-24-uren-cycling

Vandaag en morgen 24 uren Cycling

Straks om 15 uur gaat op Circuit Zolder de 24 Hours Cycling van start. Individuen, duo's, kleinere en grotere teams zullen er een etmaal lang proberen zoveel mogelijk rondjes te verzamelen om in de verschillende klassementen op het podium te geraken. De weersvoorspellingen zijn goed, niet te warm, niet te koud, wel wat winderig maar droog. Traditiegetrouw zijn de nachtelijke uren de zwaarste voor de deelnemers. Overigens maken de 24 uren dit jaar deel uit van de Endurance Cycling Series met ook (…) Lees het hele bericht

en-de-winnaar-is-4

En de winnaar is ...

Nog altijd veel mensen zijn tuk op zo'n supporterspakket van de Rode Duivels, want de pronostieken voor Honduras-Ecuador stroomden hier binnen. En in tegenstelling met onze eerste opgave, hadden deze keer wel heel wat mensen de 1-2 uitslag voorspeld. Maar de winnaar is Jo Balette want hij zat er maar vier minuten langs bij zijn gokje op het eerste doelpunt. Hij mag zal dus morgen te zien zijn met de nodige Rode Duivelsattributen die hij bij Pitou Kado mag afhalen.

de-kijk-van-richie-88

De kijk van Richie

De Braziliaanse koorts blijft toenemen.

afscheid-van-de-lagere-school-2-5

Afscheid van de lagere school (2)

In klas 6 B in Boekt nemen de leerlingen volgende week afscheid van hun school en van juffrouw Jolien Philips. Zara Arcidiacono, Aleyna Ay, Kjentill Bartels, Eva Breugelmans, Laura Claes, Jonas Duwé, Jelle Gijbels, Jorden Groffi, Dafne Nijs, Gus Philips, Sem Ramaekers, Norine Steemans, Matthias Van Hecke, Karolien Vanstraelen, Emiel Verheyen, Rayven Waelburgs en Hannelore Webers. (foto Marina Poelmans)

afscheid-van-de-lagere-school-1-5

Afscheid van de lagere school (1)

In de vrije lagere school in Boekt staan de leerlingen uit 6 A van juffrouw Els Frederix op een week van hun afscheid van het lager onderwijs. Giacomo Baldelli, Wout Daenen, Orlando Daniëls, Sarrisina Frederix, Rens Gerards, Jorrit Kenens, Piotr Krauze, Sarina Moons, Adger Morhaye, Diana Saoutieva, Victoria Segers, Jonas Sikorski, Fee Vandevenne, Niels Vanhamel, Marie Wellens en Yusuf Yildiz. (foto Marina Poelmans)

verzet-carpoolparking-groeit

Verzet carpoolparking groeit

Vanavond is een groot spandoek gehangen op een woning aan de brug bij afrit 28 van de E314 aan de Meylandtlaan. Daarin wordt duidelijk geprotesteerd tegen de plannen voor een carpoolparking. Buurtbewoners hielpen het spandoek ophangen.

uitgebreide-plechtigheid-bij-bevelsoverdracht

Uitgebreide plechtigheid bij bevelsoverdracht

Het is wellicht nog maar zelden of nooit gebeurd in Heusden-Zolder, maar op het Heldenplein vond vanmiddag de bevelsovergave plaats van CBOS Noord, het Centrum Basisopleiding en Scholing uit Leopoldsburg, de petereenheid van de gemeente. Majoor Ronny Windmolders, zelf afkomstig uit Heusden-Zolder gaf het bevel en de stick over aan majoor Peter Eeman. Dat gebeurde tijdens een twee uur durende plechtigheid opgeluisterd door Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en met een gevulde (…) Lees het hele bericht

ook-eversel-heeft-zijn-berenkast

Ook Eversel heeft zijn Berenkast

Vanmiddag is aan De Springplank in Eversel alweer een nieuwe Berenkast geopend. Dat past ook in 175 jaar Eversel. Directie en oudercomité van de school hadden een dagvullend programma in elkaar gebokst. Zo werd heel de dag in de klas voorgelezen door mensen van de dorpsraad, terwijl de beren de kast voorstelden. Daarna werden kleurplaten ingekleurd, die mogen als promo voor het venster gehangen worden. Schepen schepen Funda Oru mocht onder grote belangstelling van school, ouders en buurtbewoners de berenboekenkast openen. En meteen werden er al heel wat boeken gedeponeerd. (foto's Marina Poelmans)

static-legershow-aan-t-kuipke

Static legershow aan 't Kuipke

In het kader van de bevelsoverdracht van CBOS-Noord op het Heldenplein, had de legereenheid in de voormiddag gezorgd voor een static show aan 't Kuipke. Daar stonden verschillende voertuigen die worden gebruikt, onder meer bij de rij-opleiding. Vooral de gepantserde wagens trokken de aandacht. Heel wat schoolkinderen kwamen ook een kijkje nemen, en het hoogtepunt was natuurlijk om plaats te nemen in de voertuigen. (meer foto's van Dimitri Reynders)

reis-in-de-tijd-in-de-schilderswijk

Reis in de tijd in de Schilderswijk

Morgen organiseert de Schilderswijk een kindernamiddag rond het thema 'Reis je met ons mee in de tijd'. Het wordt iets heel bijzonders want via een teletijdscapsule worden kinderen mee genomen op ontdekkingstocht terug in de tijd en naar de toekomst. Zo maken ze in workshops kennis met de prehistorie, de oudheid, de middeleeuwen en de moderne tijd. Alles speelt zich af tussen 13u30 en 16u30, deelnemen kost € 3 per kind, kinderen tot 7 jaar moeten vergezeld zijn van een volwassene. De ingang ligt in de Jordaenslaan.

afscheid-van-de-lagere-school-22

Afscheid van de lagere school

Het is weer zover,het schooljaar loopt stilaan naar zijn einde toe. En omdat we goede tradities willen respecteren, trekken we ook nu weer naar de lagere scholen van Heusden-Zolder om de 6de leerjaren te fotograferen, die leerlingen nemen immers afscheid van het lager onderwijs om een nieuwe belangrijke stap te zetten in hun schoolloopbaan. Vanaf morgen op uw vertrouwde Internetgazet.

de-laatste-opruimbeurt

De laatste opruimbeurt

Het is een traditie dat het zesde leerjaar van De Brug, de klas van meester Marc Neuteleers, het hele schooljaar de jeugdafdeling van de bibliotheek opruimt. De leerlingen zorgen ervoor dat alle boeken netjes terug op hun plaats terechtkomen. Maar volgende week begint de vakantie en zwaaien de leerlingen af aan de lagere school. Dus was het vandaag hun laatste opruimbeurt. In de vakantie neemt het bibliotheekpersoneel het over en in september is het aan de volgende generatie.

asfaltwerken-rond-suska-berg

Asfaltwerken rond Suska-Berg

Begin volgende week wordt het wegdek vernieuwd op de Graaf de Theuxlaan en de Beringersteenweg. Tussen maandagavond en dinsdagavond wordt de weg 's nachts afgefreesd en wordt er de dag nadien een nieuwe laag opgelegd. Concreet betekent dat dat vanaf maandagavond 20 uur de woningen in de Graaf de Theuxlaan niet bereikbaar zijn, het verkeer kan er wel door. Op de Beringersteenweg blijft het verkeer beurtelings mogelijk. Vanaf dinsdag 7u30 wordt eerst de Graaf de Theuxlaan geasfalteerd, nadien de Beringersteenweg.

sacramentsdag-als-aanloop-naar-processie

Sacramentsdag als aanloop naar processie

Gisteravond was er naar aanleiding van Sacramentsdag een eucharistieviering in openlucht aan de Sacramentskapel binnen omloop Terlaemen. Ondanks het regenweer namen verschillende gelovigen deel aan de dienst. De kapel bestaat overigens dit jaar precies 160 jaar. Er is nu elke zondag - tot september - om 9 uur een openluchtmis aan de kapel. De Sacramentsdag is trouwens meteen de start van de voorbereidingen voor de Sacramentsprocessie op 15 augustus. Wie dan wil meestappen, kan een seintje geven aan Carine 011-52 07 27 of Margot 0476-67 11 43. Kleren passen op 5 en 6 augustus 's avonds in de kerk. (foto Roger Convents)

zondag-belgie-rusland-op-groot-scherm

Zondag België-Rusland op groot scherm

Zondag bereikt het WK voetbal in Heusden-Zolder een eerste absoluut hoogtepunt. Steven Mertens en Gertjan Cupers organiseren dan samen met de dorpsraad de live-uitzending van België-Rusland op groot scherm. Alles heeft plaats op de speelplaats van de vroegere school in de Kapelstraat. Het wordt een heel gebeuren dat van start gaat om 13 uur met een opwarmingsprogramma, een tombola, springkasteel en andere leuke dingen. Er staan stands met drank, eten en Duivels-gadgets. De match begint om (…) Lees het hele bericht

twee-inbraken-2

Twee inbraken

In de Wulpenstraat zijn gisteravond rond 7 uur inbrekers op heterdaad betrapt. Ze waren de woning beneden binnengekomen en zijn langs boven weer gevlucht. De politie stuurde de recherche ter plaatse. En ook een inwoner van de Abelenlaan, die rond kwart over 1 thuiskwam, stelde toen vast dat er was ingebroken.

win-een-rode-duivels-supporterspakket

Win een Rode Duivels-supporterspakket

Wil je in de juiste uitrusting en met de gepaste attributen zondagavond naar België-Rusland gaan kijken, bijvoorbeeld op groot scherm op de speelplaats in de Kapelstraat? Wij geven je de kans om nog een supporterspakket te winnen. De formule is net dezelfde als vorige keer: geef ons je pronostiek voor de wedstrijd Honduras-Ecuador, vermeld ook de minuut waarin het eerste doelpunt valt en de minuut van de eerste gele kaart. Mailen naar redactie[!]heusden-zolder.eu. De winnaar mag zaterdag bij Pitou Kado in de Guido Gezellelaan langsgaan om zijn pakketje uit te halen.

vandaag-gezien-19-juni-2014

Vandaag gezien

Een penseelkever op een wilde peen. (foto Jan Leijskens)

parkeerbeperkingen-in-zolder-centrum

Parkeerbeperkingen in Zolder-Centrum

In Zolder-Centrum wordt alles klaargemaakt voor de bevelsoverdracht van de CBOS scholing uit Leopoldsburg, de petereenheid van Heusden-Zolder. Morgen in de voormiddag is er op het Heldenplein een static show met legervoertuigen en na de middag volgt dat de overdrachtplechtigheid. Daarvoor geldt vandaag al een parkeerverbod op de helft van het Heldenplein. Morgen is er een parkeerverbod van 7 tot 18 uur op het volledige Heldenplein, in 't Kuipke en op een deel van de Ringlaan. Na de middag komen daar ook de parking tussen gemeentehuis en CVO bij en een stuk Dekenstraat. Vandaag en morgen is het Heldenplein ook verkeersvrij, 't Kuipke morgen vanaf 's middags.

pastoor-olav-geeft-1315-euro-aan-t-weyerke

Pastoor Olav geeft 1315 euro aan 't Weyerke

Zoals eerder gemeld stond pastoor Olav Vandebril erop om het geld dat hij kreeg bij zijn afscheid in Zolder-Centrum aan 't Weyerke over te maken. Dat is deze week gebeurd en de leiding van 't Weyerke mocht de mooie som van 1315 euro in ontvangst nemen. Dat geld kan besteed worden aan de bouw van de keuken die binnenkort van start gaat. (foto Jef Willems)

schutter-uit-heusden-zolder-in-de-cel

Schutter uit Heusden-Zolder in de cel

Een man uit Heusden-Zolder is vandaag aangehouden omdat hij verdacht wordt van een schietpartij vanochtend vroeg in een Genks café. Rond 3 uur kreeg daar een man drie kogels in het been, hij werd zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht. Meteen nadien kon de politie MidLim de vermoedelijke schutter in de boeien slaan en even later werden ook nog twee medeplichtigen opgepakt. Het is nog niet duidelijk waarom er werd geschoten. De man uit Heusden-Zolder is door de onderzoeksrechter doorgestuurd naar de gevangenis.

wesley-joris-naar-europees-en-wereldkampioenschap

Wesley Joris naar Europees en wereldkampioenschap

Tijdens de open Franse kampioenschappen in het Zuid-Franse Sète heeft Wesley Joris zijn selectie voor de Europese jeugdkampioenschappen in Zagreb afgedwongen. Op de 5 km werd hij 14de met een tijd van 56.38.90 (5de junior); 81 deelnemers haalden het einde. Voor Wesley een uitstekend resultaat omdat het zijn eerste officiële open waterwedstrijd was en dat de wedstrijd tijdens de examens viel. Om de verhoopte top 8 te halen zal er dus de volgende 4 weken keihard moeten getraind worden. Eind augustus trekt Wesley dan naar Israel voor de wereld jeugdkampioenschappen. Het wordt dus een drukke zomer.

doorprikt-niet-geisoleerd-raken

DOORPRIKT: Niet geïsoleerd raken

De politiek kent niveaus in overvloed: gemeentelijk, provinciaal, gewestelijk, federaal, Europees. Op zich staan ze autonoom ten opzichte van elkaar, maar er bestaat een interactie tussen alle niveaus: goedkeuringen van dossiers, belastingherverdeling, subsidies, ... om er maar enkele te noemen. En dus kan je je maar best onderling goed verstaan of als het even kan op die niveaus wat mannetjes of vrouwtjes zitten hebben. Europees en federaal zal het voor Heusden-Zolder voor een andere keer zijn. In het (…) Lees het hele bericht

mario-borremans-stapt-uit-provincieraad

Mario Borremans stapt uit provincieraad

Mario Borremans heeft zijn ontslag ingediend als lid van de provincieraad. Naar eigen zeggen omdat het sowieso moeilijk is vanuit de oppositie tegen dat blok van drie partijen (CD&V-SP.A-Open VLD) op te boksen en anderzijds ook omdat hij sinds zijn ontslag als N-VA-lid daar ook nog eens alleen zit als onafhankelijke. "De tijd die ik nu moet steken in de provincieraad en de voorbereiding ervan, kan ik beter investeren in Heusden-Zolder," aldus de burgemeester. Opvallend was (…) Lees het hele bericht

het-weer-wolkenvelden

Het weer: wolkenvelden!

Een hogedrukgebied nabij Ierland blijft aanhoudend voor de aanvoer van vochtige maritieme lucht zorgen. Wolkenvelden domineren vaak, maar het is meestal droog en er is ook ruimte voor wat zon.
Vandaag wisselen wolken en zon elkaar af. Sinds de late namiddag zien we al meer wolkenvelden, maar het blijft overwegend droog. Maxima rond 20 graden.
Morgen is het mistig in de ochtend. Nadien domineren wolken en een lokaal drupje regen is niet geheel uitgesloten. Meestal blijft het droog en (…) Lees het hele bericht

bijna-2900-euro-niet-betaalde-boetes

Bijna 2900 euro niet betaalde boetes

Samen met Douane & Accijnzen hield de politie in Heusden-Zolder controles op het niet-betalen van strafrechtelijke boetes. 2 personen bleken een openstaande schuld te hebben van € 2856. Voorts zijn inbreuken vastgesteld wegens kale banden, defecte verlichting, onreglementaire kentekenplaten, niet inschrijving, geen brandblusser en niet dragen van de gordel.  

sint-jan-berchmans-kleurt-vandaag-belgisch

Sint Jan Berchmans kleurt vandaag Belgisch

In de basisschool Sint Jan Berchmans in Viversel was de voorbije dagen een afspraak gemaakt: als de Rode Duivels gisteravond wonnen, zou iedereen vandaag in supportersoutfit naar school komen. En dat lieten de kleuters en de leerlingen van de lagere school zich geen twee keer zeggen. Ze verzamelden trots en namen de juiste houding aan voor de Brabançonne. (foto Marina Poelmans)

sonja-claes-en-grete-remen-legden-eed-af

Sonja Claes en Grete Remen legden eed af

In alle voetbaldrukte zou je haast vergeten dat ook het politieke leven in ons land zijn gangetje moet gaan. Zo moesten de verkozenen gisteren in het Vlaams parlement de eed afleggen. Voor Sonja Claes (foto links) begint dat stilaan routine te worden, alleen de tekst kan immers wat verschillen naargelang het om gemeente, provincie of Vlaams parlement gaat. Grete Remen (foto onder) geeft dan wel dagelijks leiding aan het bedrijf Damhert, maar een politieke eedaflegging was dan weer helemaal nieuw.

neos-in-het-spoor-van-de-groote-oorlog

Neos in het spoor van De Groote Oorlog

Neos Heusden-Zolder maakte een uitstap naar West-Vlaanderen in het spoor van 'De Groote Oorlog', het meest tot de verbeelding sprekende oorlogslandschap in ons land. De monumenten, de kerkhoven, ... ze maakten het gezelschap stil. Ook de stad Ieper werd bezocht.

ja-zelfs-in-de-blokhut

Ja, zelfs in de Blokhut

In de anders zo rustige Blokhut aan de Meylandtvijver zat de sfeer er nu helemaal in. Voor één keer werd daar niet gehengeld naar vis maar naar doelpunten. (foto René Bosmans)

toen-was-het-nog-kalm

Toen was het nog kalm

Een zeldzaam beeld op de Guido Gezellelaan in de vroege avond, normaal is het dan enorm druk, nu passeerde er maar een zeldzame wagen. Enkele uren later werd duidelijk waar iedereen naar aan 't kijken was, toen liep diezelfde baan weer vol. (foto Greet Beckers)

bolderberg-in-de-ban-van-de-bal

Bolderberg in de ban van de bal

Bij FC Bolderberg hebben ze ondertussen al een langere traditie om in de kantine belangrijke voetbalwedstrijden te volgen, vooral dan met de jeugdspelers. Samen met ouders en bestuursleden waren ze dan ook vanavond in volle ornaat present. Het enthousiasme begon al wat te verslappen tot de Rode Duivels ontwaakten en ook de vlam in de Bolderbergse zaal zetten. (foto's Yves Maex)

t-klim-op-ke-uit-de-bol

't Klim-op-ke uit de bol

Bij de buitenschoolse kinderopvang 't Klim-op-ke in Heusden wilden ze vandaag ook niet achterblijven. Alleen is het ons niet duidelijk wie nu het meest door het dak ging: de kinderen of de begeleidsters.

everselse-voetbalpret-in-openlucht

Everselse voetbalpret in openlucht

Volop ambiance vanavond ook in Eversel, waar jeugdhuis Bascule een groot tv-scherm in openlucht had opgesteld om de wedstrijd in een gezellige sfeer te volgen. En hoewel de leeftijd van de jeugdhuisbezoekers doorgaans duidelijk afgebakend is, waren nu zowel de allerjongsten als senioren aanwezig om te proeven van de sfeer. En van het speciale biertje: de Bascule. (meer foto's van Gust Ischen)

duivels-winnen-heusden-zolder-op-stelten

Duivels winnen: Heusden-Zolder op stelten

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost en tot het laatste deel van de wedstrijd hebben we niet veel mooi voetbal gezien, maar de Rode Duivels hebben uiteindelijk met 2-1 gewonnen. En meteen na het eindsignaal barstte ook in Heusden-Zolder het feest los. Onmiddellijk begonnen auto's met uitgelaten supporters toeterend rond te rijden. Aan de rotonde bij Heusden-kerk zat het verkeer al spoedig vast en ook op en rond het Sint-Willibrordusplein gingen de supporters flink uit de bol. (meer foto's)

voetbalgekte-in-beekbeemden

Voetbalgekte in Beekbeemden

Ook in de gemeenteschool Beekbeemden woedde vandaag volop de Rode Duivels-koorts. De leerlingen kwamen allen in gepaste outfit naar school en de ambiance in de klas en op de speelplaats was navenant. (meer foto's)

ook-een-rode-berengekte

Ook een Rode Berengekte

Ja, zelfs de Berenwandeling kreeg vandaag te maken met de Rode Duivelshype.

blijven-geloven

Blijven geloven ...

Ondanks de 0-1 achterstand bij de rust blijven Taro en Jenna erin geloven.

brandweer-naar-dance-with-the-devils

Brandweer naar Dance with the Devils

Met een 50-tal mannen en vrouwen is de brandweer van Heusden-Zolder deze namiddag vertrokken richting Sportpaleis waar hen een VIP-onthaal wachten tijdens Dance with the Devils, het evemenent met live-uitzending van België-Algerijen en optredens. Ze werden gebracht met een speciale VIP-bus van De Lijn, een arrangement dat ze gewonnen hadden op Studio Brussel. (foto boven Rudy Swinnen, foto's onder Julien Maebe)
(meer foto's van Patrick Deprez)

2-laagvliegers-zijn-rijbewijs-kwijt

2 laagvliegers zijn rijbewijs kwijt

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles. 527 voertuigen passeerden het flitstoestel. 32 bestuurders reden te snel in de Halstraat (15), Koolmijnlaan (12), Kerkstraat (3) en Beringersteenweg (2). 2 bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren, de ene reed 120 per uur in de Halstraat (maximaal 50), de ander 126 in de Koolmijnlaan waar maar 70 is toegelaten. Opvallend: in de vernieuwde Kanaalweg reed opnieuw niemand te snel.

klaar-voor-de-gekte

Klaar voor de gekte

Ook in het Hergebruikcentrum Limburg zijn ze klaar voor de eerste WK-match vanavond.

jan-castro-triatlonkampioen-bij-de-politie

Jan Castro triatlonkampioen bij de politie

De politie van Heusden-Zolder gaat prat op een Belgische kampioen triatlon op de korte afstand ( 1/8 triatlon). Aan het BK triathlon voor politie in Herentals namen naast enkele individuen ook drie trio-teams deel. Daarin leg je met drie (een zwemmer, een fietser en een loper) de 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen af. Het eerste trio-team eindigde na een felle strijd met andere teams uit Heusden-Zolder op een vijfde plaats. Korpschef Geert Luypaert en Jan Castro van de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-17-juni-2014

Vandaag gezien

Een wespenboktor op een margriet. (foto Jan Leijskens)

pastoor-olav-gaf-afscheidscadeau-aan-t-weyerke

Pastoor Olav gaf afscheidscadeau aan 't Weyerke

De parochie Zolder nam zopas afscheid van pastoor Olav Vandebril die naar Brugge verhuist. De geldgiften die bij die gelegenheid gedaan zijn, heeft hij integraal laten overmaken aan 't Weyerke. Vandebril werd in 1973 tot priester gewijd doro de toenmalige bisschop Heusschen. Hij ging aan de slag in Tessenderlo, Hasselt en Tongeren om dan 17 jaar geleden in Zolder terecht te komen. Daar maakte hij enkele bijzondere momenten mee zoals de heropening van de gerestaureerde kerk, de uitvaart van (…) Lees het hele bericht

weyerkesfeesten-voor-hof-van-loon

Weyerkesfeesten voor Hof van Loon

De Weyerkesfeesten komen er weer aan. Op 27, 28 en 29 juni worden de terreinen van 't Weyerke weer ingenomen door grootse festiviteiten. Er zijn de klassieke ingrediënten zoals de wandeltochten van 5, 11 en 20 km op vrijdag, de fietstochten van 35, 75 en 105 km op zaterdag en zondag, de motorrun op zaterdag, vrijdagnamiddag de variéténamiddag met Dirk Pollaris, barcecue (…) Lees het hele bericht

klaar-om-uit-de-bol-te-gaan

Klaar om uit de bol te gaan?

Het vel van de beer nooit verkopen voor hij geschoten is, hebben ze ons altijd geleerd. Toch zit de kans erin dat de Rode Duivels hysterie vanavond een eerste hoogtepunt bereikt, ook in Heusden-Zolder. Als het zover komt, haal uw fototoestellen, smartphones, enz boven en maak de nodige sfeerfoto's, selfies,... en stuur ze ons vanavond nog. redactie[!]heusden-zolder.eu. Dat de besten .... euh ... de Belgen mogen winnen.

en-de-winnaar-is-3

En de winnaar is ...

Annick Bernaerts is de winnaar van het Rode Duivelssupporterspakket van Pitou Kado, ze kan het net op tijd gaan afhalen om morgenavond in de gepaste outfit voor de Belgen te supporteren. Overigens werden we overspoeld met inzendingen, maar werkelijk niemand had in zijn pronostiek durven voorspellen dat de Duitsers de Portugezen met 4-0 zouden inblikken. En dus gold de voorspelling van het ogenblik van het eerste doelpunt als schiftingsvraag. Niet gewonnen? Niet getreurd ... er komen nog winstkansen.

fietser-gewond-en-inbraak

Fietser gewond en inbraak

In de Paquaylaan is gisteren rond 15u15 een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte gewond en moest voor verzorging naar het ziekenhuis. De bewoner van een huis in de Zandstraat kregen gisteren na de middag een alarm op zijn gsm. Toen hij naar huis snelde, merkte hij daar dat er nog een ladder aan het raam stond en dat alle ramen openstonden. Een politieploeg kon niemand meer ter plaatse aantreffen.

native-soil-verplaatst-naar-zaterdag

Native Soil verplaatst naar zaterdag

Het optreden Native Soil in Muze is verplaatst en zal plaatsvinden nu zaterdag 21 juni om 20 uur in het Muzecafé. Het is een versmelting van verschillende tradities, Indische muziek en de harmonieuze saxofoon van Walter Baeken, Jibendra Narayan ‘Govinda’ Goswami (sitar) en Mani Shankar Tripathi (tabla). Goswami en Tripathi zijn meesters in hun vak en komen uit de streek van Benarer (Varanasi),het spirituele hart van Noord-India. Hier krijg je alvast een idee van het project. Tickets: € 10, 8, 6.

4-dronken-9-te-snel

4 % dronken, 9 % te snel

Afgelopen weekend hebben 5 politiezones SLimcontroles gehouden, daarbij ook Heusden-Zolder. In het totaal zijn 12 dronken bestuurders betrapt, dat is 4 %. Twee zaten gedrogeerd aan het stuur. 258 bestuurders zijn geflitst omdat ze te snel reden dat is 9 % van het totaal. In heel Limburg zijn 9 rijbewijzen meteen ingetrokken.

vandaag-gezien-16-juni-2014

Vandaag gezien

De kinderboerderij bij sporthal Olympia is uitgebreid met 4 ganzenjongen. Voorlopig beperkt hun sporten zich tot 'walking en stretching'.

circuitrondleidingen-worden-uitgebreid

Circuitrondleidingen worden uitgebreid

Zoals elk jaar organiseert de vzw Toerisme Heusden-Zolder ook nu weer in juli en augustus begeleide wandelingen op Circuit Zolder. Die starten en eindigen aan het New Paddock Eetcafé, bij de BMX-piste. Na een kennismaking met de piste waar volgend jaar het WK BMX plaatsvindt, gaat het richting paddock. Onderweg krijg je het verhaal van de Sacramentskapel. In de paddock staan de controlekamer, de esplanade en het (…) Lees het hele bericht

heusden-zolder-zichtbaar-op-erfgoedfeest

Heusden-Zolder zichtbaar op Erfgoedfeest

In C-Mine Winterslag had vandaag het grote Erfgoedfeest van de Erfgoedcel Mijnstreek plaats. Ook Heusden-Zolder was daar goed vertegenwoordigd met de reuzen, het museum van Circuit Zolder en het Heemkundig Museum Woutershof. (meer foto's van Yves Maex)

ploeg-neys-schiet-met-scherp

Ploeg Neys schiet met scherp

De klepschutters van de Sint-Jacobusgilde organiseerden vandaag een schietwedstrijd in het kader van de viering van 175 jaar Eversel. Heel wat ploegen daagden op voor de schieting in de hoop de fel begeerde overwinning te behalen. Uiteindelijk was het ploeg Neys die met de eer ging lopen met twee treffers meer dan KWB 2 en KWB 1. De winnende ploeg bestond uit Michael Neys, Sarah Neys, Tom Verslegers, Koen Vanderaerden, Ludo Schuyten en René Vanhove. (foto Eric Lefèbvre)

oud-leidsters-chiro-berkenbos-verzamelden

Oud-leidsters Chiro Berkenbos verzamelden

Oud-leidsters van Chiro Berkenbos hielden samen met hun proost een 'mini-bivak' en daar werden vooral herinneringen opgehaald. (foto Dorien Claes)

juwelendiefstal-in-schaapsweg

Juwelendiefstal in Schaapsweg

In de Schaapsweg zijn inbrekers een woning binnengedrongen. Daarvoor trapten ze de voordeur in. Ze gingen aan de haal met juwelen.

200-motoren-voor-mascottetreffen

200 motoren voor Mascottetreffen

Vandaag heeft het 33ste motortreffen van MC Mascotte plaats. De meeste motards melden zich al vroeg in het Slekkenhof en vertrokken dan voor een tocht van ongeveer 150 km over goede wegen en door een mooi landschap. Verschillende deelnemers kwamen trouwens van ver. Voor de middag waren er al 200 motoren op de weg.

acv-decoreerde-zijn-trouwe-leden

ACV decoreerde zijn trouwe leden

 ACV Heusden-Zolder hield gisteravond zijn decoratiefeest in Ons Huis. Daarvoor schoven 280 feestvierders aan. Hoogtepunt was natuurlijk het overhandigen van de eretekens, op de foto hierboven de vakbondsleden die een speciaal ereteken ontvingen voor 45 jaar of meer lidmaatschap. Ze kregen dat uit handen van provinciaal voorzitter Jean Vranken, terwijl lokaal voorzitter Wim Swinnen en regioverantwoordelijke Greta Vanhove alles in goede banen leidden. (foto's Lode Beylemans)

een-erg-gesmaakt-concert

Een erg gesmaakt concert

Veel bijval gisteravond voor het concert van Jasper Steverlinck en pianist Valentijn Elsen in Muze. De try-outs worden overal warm onthaald, maar wellicht hebben de vele thuissupporters van Valentijn nog een extra duwtje aan de sfeer gegeven. (foto Lenscollectief)

ook-een-berenkast-bij-het-zebrahuis

Ook een Berenkast bij Het Zebrahuis

Behoorlijk wat belangstelling vandaag voor de opening van de derde Berenkast. Die staat in de Waterleidingstraat bij Het Zebrahuis en werd niet toevallig ingehuldigd tijdens de Dag van Het Zebrahuis. De festiviteiten waren eerder al ingezet met een bakwedstrijd, volksspelen, de voorleescaravan, ... De opening gebeurde door schepen Funda Oru samen met de mensen van Het Berenhuis en in aanwezigheid van burgemeester Borremans en schepen Tielens. De kast is gevuld door de kinderen van de wijk en heeft nu dus een aanbod voor iedereen die van lezen houdt. Over een week opent weer een boekenkast. (foto's Gerlinde Gilissen)

academies-exposeren-in-bokrijk

Academies exposeren in Bokrijk

Op 21 juni om 13 uur wordt in het domein Bokrijk de tentoonstelling 'Limburgse academies voor beeld' geopend. De tentoonstelling loopt tot 31 augustus en is een confrontatie tussen hedendaagse kunst en het Limburgse culturele erfgoed. Het gaat om schilderijen, installaties, foto's, tekeningen, beeldhouwwerken die tegen de achtergrond van het openluchtmuseum een ideaal klankbord vinden. Curator van het (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-14-juni-2014

Vandaag gezien

In Bolderberg, de kleine ooievaarsbek, het bloemetje is nog geen 5 mm groot maar een macro-lens kan wonderen doen. (foto Jan Leijskens)

padbroekweg-viert-in-de-driekleur

Padbroekweg viert in de driekleur

Het jaarlijkse straatfeest met barbecue van de Padbroekweg werd gisteravond een heus Belgisch feestje, want bijna iedereen had de driekleur in zijn of haar outfit verwerkt. Het is daar trouwens nog laat geworden, want de buren keken samen naar Spanje-Nederland en het duurde uren eer iedereen van zijn verbazing was bekomen. (foto's Gust Ischen)

fairtrade-babyplanner-is-opgefrist

Fairtrade Babyplanner is opgefrist

De fairtrade babyplanner - een initiatief van het gemeentebestuur en FairTradeGemeente.be - heeft een facelift en een update gekregen. Op de planner vind je gratis info, leuke weetjes en tips over opvoeden, verzorgen, kopen, feesten, spelen … met een fairtrade en duurzame toets.  Ook de lokale handelaars zijn goed vertegenwoordigd met hun duurzaam aanbod. En dat komt goed van pas in een tijd dat kersverse ouders meer en meer stilstaan bij de toekomst van hun spruit. En het kopen en gebruiken van fairtrade en duurzame producten is een aangename en makkelijke manier om iets te veranderen in de wereld.

de-kijk-van-richie-87

De kijk van Richie

Het WK voetbal is gestart.

femma-fietst-roze-draad

Femma fietst roze draad

De hele zomer lang nodigt Femma alle vrouwen uit om een roze draad door Limburg te fietsen. Het is de bedoeling op die manier op een ludieke, opvallende en sportieve manier de Limburgse Femmagroepen met elkaar te verbinden. Tegelijk fietsen de dames ten voordele van Think Pink in de strijd tegen borstkanker. Elke maand fietst de roze femmafiets naar één van de vijf trefpunten. Na een deugdoende fietstocht streken de dames van Femma Eversel neer aan trefpunt Koersel.

brandweer-wint-supportersbus-van-de-lijn

Brandweer wint supportersbus van De Lijn

Vijftig brandweermannen - inclusief vrouwelijk aanhang - van Heusden-Zolder gaan volgende week als echte VIP's met De Supportersbus van De Lijn naar België-Algerije kijken in het Sportpaleis. Zij wonnen de eerste supportersbus tijdens een quiz op Studio Brussel. In het Sportpaleis gaan ze feesten en worden ze verwend tijdens Dance with the Devils.

win-en-supporter-voor-de-belgen

Win en supporter voor de Belgen!

Heusden-Zolder is zo stilaan helemaal zwart-geel-rood aan het kleuren en hoe dichter de eerste wedstrijd van de Rode Duivels dichterbij komt, hoe meer kleur. We gaan er ons steentje toe bijdragen en in de aanloop van elke wedstrijd van de Belgen in de eerste ronde, geven we samen met speciaalzaak Pitou Kado een supporterspakket weg met leuke spullen en gadgets. Gewoon een vraag beantwoorden: stuur ons voor maandag 16 juni om 17 uur uw pronostiek van de wedstrijd Duitsland-Portugal, en als schiftingsvraag in welke minuut het eerste doelpunt valt. Voor het geval het 0-0 blijft: wanneer valt de eerste gele kaart. Antwoorden naar redactie[!]heusden-zolder.eu.

diefstal-uit-oplegger

Diefstal uit oplegger

Op de parking langs de E314 is afgelopen nacht weer een trucker het slachtoffer van een diefstal geworden. Onbekenden waren zijn trailer binnengedrongen en hadden daar een aanzienlijke buit gemaakt. Het lab van de federale gerechtelijke politie werd erbij gehaald.

vandaag-gezien-13-juni-2014

Vandaag gezien

Eerder vandaag werd het programma van de Dag van de Wijers bekendgemaakt. Een feestelijk programma, met domein Bovy als één van de centrale punten. Maar nu blijkt dat op Bovy de vlaggen van De Wijers gewoon aan flarden hangen te wapperen. Het lijkt wel alsof ze de vuile was willen uithangen. (foto dorpsraad Bolderberg)

het-weer-rustig-en-meestal-droog

Het weer: rustig en meestal droog

Dankzij de invloed van een hogedrukgebied die post vat boven de Noordzee volgt een rustige en meestal droge periode. Met een noordelijke luchtstroming komen de temperaturen meestal vooral de 20 graden uit.
Vandaag is het licht tot soms half bewolkt, maar de zon is vaak aanwezig in het weerbeeld. Het blijft droog en het kwik bereikt gemiddeld 23 graden. Er staat een zwak briesje uit het noorden.
Morgen schuift een zwakke storing over onze streken met voornamelijk wolkenvelden. Een (…) Lees het hele bericht

dag-van-de-wijers-op-4-plaatsen-bij-ons

Dag van de Wijers op 4 plaatsen bij ons

Het was al eerder bekend dat de 'Dag van de Wijers' plaats heeft op zondag 28 september. Op ruim 10 locaties in de 7 gemeenten van het vijvergebied valt die dag van 10 tot 17 uur heel wat te beleven. In Heusden-Zolder nemen vier locaties deel. Vanop Circuit Zolder kan je de omgeving verkennen met een elektrische fiets en gps en onderweg naar (…) Lees het hele bericht

rondleiding-in-de-bark

Rondleiding in De Bark

Op 20 juni, vandaag over een week, is het Wereldvluchtelingendag. Samenwerking met Vormingplus Limburg organiseert het opvangcentrum De Bark dan een rondleiding. De bezoekers krijgen eerst informatie over de algemene werking en de asielprocedure. Nadien vertelt Ayan Mohamud Yusuf uit Somalië haar persoonlijke levensverhaal. Ook een vrijwilliger uit het opvangcentrum getuigt over zijn ervaringen in het werken met asielzoekers. Wereldvluchtelingendag werd in 2000 gelanceerd door de Algemene vergadering van de Verenigde Naties om begrip voor vluchtelingen te vragen. Het wordt in meer dan 100 landen ‘gevierd’. De rondleiding in de Bark duurt van 20 tot 22 uur, deelnemen is gratis, maar wel hier inschrijven.

3-koren-3-talen-4-concerten

3 koren, 3 talen, 4 concerten

150 stemmen, 3 talen, 1 geluid, 1 koor. De koren Exsultate Heusden (foto), Musica Cantica Eupen en Les Bengalis de Liège organiseren 'de tournee van de 3 gemeenschappen', omdat muziek geen (taal)grenzen kent. Het wordt een groots koorconcert met uitvoeringen in Eupen (21 juni), Heusden (22 juni), Luik (28 juni) en Brussel (29 juni). Op het programma bekende (koor)klassiekers van Vivaldi, Handel, Debussy, Orff, (…) Lees het hele bericht

ook-voetbalgekte-in-de-bloemelingen

Ook voetbalgekte in De Bloemelingen

Vanavond wordt het WK voetbal in Brazilië op gang gefloten. Hoewel de Rode Duivels pas volgende week aantreden, begint ook hier de gekte meer en meer om zich heen te grijpen. En de voetbalmania blijkt alle leeftijden aan te steken: volwassenen, jongeren, maar ook senioren. Zo is woonzorgcentrum De Bloemingen in Zolder niet alleen buitenkant bevlagd, ook in de inkomhal is het al driekleur wat de klok slaat en ook de cafetaria is in die sfeer ondergedompeld

val-inbraak-en-incident

Val, inbraak en incident

In de Halstraat is gisteravond rond kwart over 8 een oudere man met zijn fiets gevallen op de rijbaan. Hij kreeg eerst hulp van voorbijgangers en is dan gewond naar het ziekenhuis afgevoerd. In de Dellestraat is gisterenavond rond kwart voor 11 nog maar eens een inbraak gepleegd. Eén verdachte zat in een fabriekshal en sloeg langs de achterzijde op de vlucht toen hij betrapt werd. In de Meylandtlaan deed zich vanmorgen een merkwaardig incident voor. Kort voor zeven uur hadden een man en (…) Lees het hele bericht

41-verkeersovertredingen-tijdens-markt

41 verkeersovertredingen tijdens markt

Tijdens een drukke multiculturele markt stelde de politie 41 verkeersovertredingen vast wegens parkeren op een fietspad in Gasthuisstraat (22), negeren van een parkeerverbod in Kolderhof (5) en Koolmijnlaan (1), gsm'en aan het stuur (1), negeren van een toegangsverbod in Koolmijnlaan (1) en over het  fietspad rijden in Gasthuisstraat (1). Een verkoper van nepparfum probeerde vruchteloos te ontsnappen. 48 flacons namaakparfum en € 250 opbrengst zijn in beslag genomen. De dader, een Oekraïner die illegaal in het land verbleef, werd bestuurlijk aangehouden en moest later van Dienst Vreemdelingenzaken het land verlaten. Een persoon werd ook betrapt met drugs in de buurt van de markt

jonge-ondernemers-steunen-make-a-wish

Jonge ondernemers steunen Make a Wish

De leerlingen van het derde jaar ASO economie van het Sint-Franciscuscollege hebben een mini-onderneming opgericht om de leerstof van hun vak in de praktijk te brengen: Super Food Culture. Eerst deden ze een marktonderzoek met een tablet waarbij de medeleerlingen konden kiezen uit milkshakes, ijsjes en snoepzakjes. De meesten kozen voor snoepjes waarop het personeel van Super Food Culture snoepzakjes begon te maken en te verkopen tijdens de middagpauze. En ondanks de beperkte verkoopsperiode van 7 dagen werd 503 euro winst geboekt. Ze schonken hun winst aan een goed doel en kozen voor Make a Wish een organisatie die veel mooie dingen doet om de wensen van zieke kinderen en jongeren te vervullen.

weyerke-helpt-bij-politieachtervolging

Weyerke helpt bij politieachtervolging

Gisteren heeft de politie vanuit een onverwachte hoek bijstand gekregen tijdens de multiculturele markt. Een politieman in burger had tijdens de markt een verkoper van namaakproducten in de gaten gekregen. Toen zijn geüniformeerde collega's ter plaatse kwamen, zette de verdachte het op een lopen. Het kwam tot een achtervolging, daarbij vroeg en kreeg één van de politiemensen bijstand van een busje van 't Weyerke. Zo konden de laatste meters sneller overbrugd (…) Lees het hele bericht

flower-power-in-de-straatnamen

Flower Power in de straatnamen

Er zijn wat verkavelingen bijgekomen en dus moeten er nieuwe straatnamen bedacht worden, daar heeft de straatnamencommissie zich vorige maand over gebogen en de gemeenteraad mag het licht op groen zetten. En als je het lijstje bekijkt dan lijkt er een nieuwe Flower powerbeweging op gang te komen: Margrietstraat, Madeliefjestraat, Paardenbloemstraat, Pinksterbloemstraat, ... voor de buurt van de Vlamingenstraat, een gebied dat vroeger weiland was waarop die bloemen volop groeiden. De nieuwe verkaveling vanaf de Vredestraat zal Gelukstraat heten. Daarnaast komt er een Eendenstraat aansluitend bij de bestaande Ganzenstraat, en een Speelhof en een Sint-Jacobshof in Eversel.

feestknallers-mogen-wapenschild-niet-gebruiken

'Feestknallers mogen wapenschild niet gebruiken'

Carnavalsvereniging De Feestknallers had aan de gemeente toestemming gevraagd om het wapenschild van Heusden-Zolder op hun kostuum te gebruiken. Uiteindelijk zal de gemeenteraad een beslissing moeten nemen, maar het advies is duidelijk: Volgens een omzendbrief behoort dat wapenschild tot het openbaar domein en mag het niet voor privégebruik gehanteerd worden. Ook vreest de dienst externe communicatie voor een precedent en wildgroei.

de-glimwormen-zijn-er-weer

De glimwormen zijn er weer

Ondanks deed Natuurpunt een oproep om het voorkomen van glimwormen te melden op www.waarnemingen.be. Het is de bedoeling zo een betere kijk te krijgen op hun verspreiding want ze worden alsmaar zeldzamer. Maar gisteravond heeft Jan Leijskens er in Bolderberg al een drietal gespot, heel wat vroeger dan andere jaren. Overigens, in tegenstelling tot wat hun naam zegt zijn glimwormen kevers, het licht maken ze aan in speciale cellen waar door een biochemische reactie energie vrijkomt in de vorm van fotonen. Met het licht lokken vrouwtjes de mannetjes.

gemeenteraad-met-35-punten

Gemeenteraad met 35 punten

De gemeenteraad van donderdag 26 juni om 19 uur belooft een stevige brok te worden. Op de agenda van de openbare vergadering staan liefst 35 punten. Daaronder de rekening en begroting van de politie, de jaarrekening 2013 van de gemeente en het budget van dit jaar. Ook de toetreding tot CIPAL wordt opnieuw besproken. Daarnaast een boel grondgebiedszaken, de verhuring van de brandweerwoningen en concessieovereenkomsten voor de gemeenschapsinfrastructuur in Boekt. En ook het nieuwe ontwerp voor de Noord-Zuidverbinding ligt voor.

motortreffen-mc-mascotte-aan-33ste-editie-toe

Motortreffen MC Mascotte aan 33ste editie toe

Nu zondag 15 juni heeft het 33ste Mascottetreffen plaats van Motorclub Mascotte. Plaats van afspraak is opnieuw café Slekkenhof aan de Koerselsebaan. Heel wat motorrijders worden daar vanaf 9 uur verwacht, tot 16 uur kan er ingeschreven worden. De motards kunnen er vertrekken voor een mooie toerrit van ongeveer 150 km. De route is zowel op routeblad als op gps te bekomen. Deelnemen kost 4 euro. Alle info op www.mcmascotte.be

zondagavond-buurtvergadering-over-carpoolparking

Zondagavond buurtvergadering over carpoolparking

De buurtbewoners van Ambachtstraat, Boekterheide en Meylandtlaan houden zondag om 20 uur in De Pits (Terlaemen) hun vergadering over de plannen rond de carpoolparking. De vooropgestelde locatie moet op 24 juni goedgekeurd worden door de Gemeentelijke BegeleidingsCommissie (GBC). Het zou in eerste instantie om een 28-tal plaatsen gaan, indien nodig later uit te breiden tot een 100-tal. De buurt maakt zich ook zorgen over de uitbreiding van de ambachtelijke zone, maar daar zou geen sprake van zijn zolang De Schacht (mijnterrein) niet is volzet. Bovendien moet er dan eerst nog een lange procedure volgen.

crococils-zijn-berenhuisvoorlezers

Crococils zijn Berenhuisvoorlezers

De meisjes van kinderkrant De Crocodils werden opgeleid tot voorlezer en toonden vandaag hun kunsten aan de senioren van woon- en zorgcentrum De Bloemelingen in Zolder. Er werd flink gelezen en geluisterd en na afloop kregen de dappere dames een officieel diploma van 'Voorlezer van Het Berenhuis'.

zo-mooi-maar-stinken-als-de-pest

Zo mooi, maar stinken als de pest

Een heel bijzondere bloem: de drakenbloem. Ze wordt zowat 1 meter lang, bloeit maar enkele dagen en verspreid de geur van rottend vlees die tot hondenden meters te ruiken is. De kadaverkevers komen er massaal op af, in dit geval een 100-tal en die zaten daar vast, tot na een dag of drie de bloem in elkaar zakt en de kevers er weer uitkomen. (foto Jan Leijskens)

verkeerslichten-weer-uit

Verkeerslichten weer uit

De verkeerslichten in Boekt hebben vanmiddag weer een tijd uit gelegen. Een firma was bezig met de herstellingswerken. Ondertussen was het wel dubbel uitkijken voor het verkeer dat er passeerde.

het-weer-rust-in-de-atmosfeer

Het weer: rust in de atmosfeer

Na het onstuimige weer van de afgelopen dagen met veel neerslag, onweer en lokaal hagel, overheersen anticyclonale condities de volgende dagen en de atmosfeer komt to trust. Het wordt zonnig en het is droog , maar het wordt wel wat koeler. Een storing brengt in het weekend wat regen.
Vandaag valt er regen in de ochtend met nog kans op onweer. Nadien wordt het droog vanuit het westen en zijn er opklaringen. De namiddag verloopt flink zonnig bij maxima rond 25 graden.
Morgen is het (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-86

De kijk van Richie

Vandaag is het weer multiculturele markt.

het-wordt-eentonig

Het wordt eentonig

Rond 23 uur gisteravond passeerde een onweer ten oosten van ons, waar we niet zoveel van gemerkt hebben, maar dat Gust Put vastlegde met de mijnterril als decor, en de slechte slapers onder ons zijn vanochtend vroeg dan ook nog eens gewekt door een nieuw onweer. Nu mag het ophouden.

brainstormen-over-het-toneelseizoen

Brainstormen over het toneelseizoen

 In de theaterzalen zijn momenteel de voetlichten en spots gedoofd, maar dat wil niet zeggen dat er achter de schermen een zomerrust heerst. Zo hield toneelgroep Crescendo Viversel al een eerste brainstorming over de opvoeringen van eind november. (foto Lode Beylemans)

kakelverse-bio-eieren

Kakelverse bio-eieren

Afgelopen weekend stonden de bioproducten centraal. In dat kader was er een opendeur in de bioboerderij van Griet Maes in Bolderberg waar de kippen bio-eieren leggen. Voor alle duidelijkheid, het fotomodel zit niet te broeden. (foto Jan Leijskens)

nieuwe-gemachtigde-opzichters-kregen-brevet

Nieuwe gemachtigde opzichters kregen brevet

Een nieuwe lichting gemachtigde opzichters mocht in het provinciehuis zijn brevet gaan afhalen. En ook nu weer was er een hele delegatie uit Heusden-Zolder die de opleiding gevolgd had. De nieuwe GO's kregen niet alleen hun brevet maar ook felicitaties van burgemeester Mario Borremans en schepen van verkeer Robin Stroobants. Hoofdinspecteur Peter Elsen van politie Heusden-Zolder was één van de lesgevers die door de provincie bedankt werd voor zijn inzet. (foto's Ronny Vanthienen)

veel-snelheidsovertreders-in-slimweekend

Veel snelheidsovertreders in SLimweekend

Afgelopen weekend hadden er in een groot deel van Limburg SLimcontroles plaats. 9 politiezones, waaronder Heusden-Zolder, en de wegpolitie hielden op verschillende plaatsen alcohol- en snelheidscontroles. 59 bestuurders hadden teveel gedronken, dat is 3 % van het totaal, er zaten ook 5 mensen gedrogeerd aan het stuur. Opvallend is dat 14 % van de gecontroleerde bestuurders te snel reed. In het totaal zijn 221 voertuigen geflitst. Daarnaast zijn nog 76 andere overtredingen vastgesteld. 22 rijbewijzen zijn ingetrokken.

leerlingen-bolderberg-slagen-in-fietsexamen

Leerlingen Bolderberg slagen in fietsexamen

De lagere school Bolderberg heeft op haar beurt het fietsexamen georganiseerd voor 37 leerlingen van het zesde leerjaar. Elke leerling legde individueel een parcours af in het echte verkeer waarbij fietsvaardigheden als afslaan, op een rotonde rijden en een hindernis voorbij rijden, werden beoordeeld. Alle laatstejaars slaagden in de fietsproef en kregen het fietsdiploma. Klaar voor een dagelijkse fietstocht naar de middelbare school dus, al is dat vanuit Bolderberg niet evident.

paard-sterft-ruiter-gewond

Paard sterft, ruiter gewond

Afgelopen zondag is een vrouw gewond geraakt tijdens de jumpingwedstrijd van de Meylandtridders. In het begin van haar derde jump zakte haar paard plots in elkaar. De vrouw kwam met het hoofd op de grond terecht en zat met haar been onder het paard. Ze werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar een hersenschudding en kneuzingen werden vastgesteld. Haar paard stierf ter plaatse, het dier had wellicht een hartaderbreuk opgelopen.

buurt-ongerust-over-plannen-achter-carpoolparking

Buurt ongerust over plannen achter carpoolparking

Er is grote ongerustheid bij de buurtbewoners van de Boekterheide, Meylandtlaan en Ambachtlaan in Zolder. Aanleiding zijn de plannen voor de aanleg van een carpoolparking in de buurt van oprit/afrit 28. Op zich heeft de buurt daar geen probleem mee - hoewel niet iedereen het daar eens mee is - maar ze hebben opgevangen dat er plannen aan verbonden zijn om de bestaande ambachtelijke zone uit te breiden en die zou dan een doorsteek krijgen richting snelweg. De bewoners vrezen daardoor geïsoleerd te raken en dat de leefbaarheid van hun buurt in het gedrang komt. Volgend weekend houden ze alvast een infovergadering.

verkeerslichten-lagen-uren-uit

Verkeerslichten lagen uren uit

Vanmorgen hebben de verkeerslichten aan het kruispunt in Boekt lange tijd uit gelegen. Vermoedelijk was dat een gevolg van het onweer. Massa's automobilisten hebben het defect gemeld aan de hulpdiensten. Technici van een gespecialiseerde firma kwamen ter plaatse en herstelden het euvel. Overigens werd deze foto rond 4 uur vanochtend door Gust Put genomen, op een ogenblik dat we er flink van langs kregen, maar grote problemen heeft het onweer bij ons niet veroorzaakt.

valentijn-elsen-meester-op-de-piano

Valentijn Elsen: meester op de piano

Zoals we al eerder meldden, treedt Jasper Steverlinck zaterdag op in Muze samen met Valentijn Elsen op piano. Valentijn (ondertussen 39) woont nu in Werchter maar hij is geboren en getogen in Heusden. Hij stamt uit een muzikale familie en zette zijn eerste stappen aan de Stedelijke Muziekacademie van Beringen waar hij in 1993 de gouden stadsmedaille behaalde en hij won ook de eerste prijs in de Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet. Aan het Lemmensinstituut behaalde hij het (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-53

Vanavond gezien

Het onweer zorgt dezer dagen voor apocalyptische luchtbeelden. Deze foto schoot Roger Convents net voor 22 uur boven Bolderberg.

mooie-keramiek-te-kijk-op-bovy

Mooie keramiek te kijk op Bovy

Ze waren met zowat 25, de kunstenaars die hun werken drie dagen lang tentoonstelden op Bovy. Het is immers al jaren een traditie dat het domein wordt ingepalmd door de keramiekdriedaagse. Er was een breed assortiment te kijk en te koop en enkele kunstenaars maakten live hun werk, in de loden hitte. (foto's HG)

voorlopig-gespaard-van-het-ergste-onweer

Voorlopig gespaard van het ergste onweer

Heel wat donder en bliksem vanavond tussen 19 en 20 uur maar toch ziet het ernaar uit dat de kern van het onweer opnieuw een bocht rond Heusden-Zolder gemaakt heeft. Er is dan ook nog geen sprake van schade. Hoewel, laat ons niet te vlug victorie kraaien want het blijft onrustig in de atmosfeer ...

weer-inbraak-op-helzold

Weer inbraak op Helzold

Op Helzold is weer maar eens een inbraak gepleegd in een clubkantine. De daders hadden de deur ingetrapt. In de Padbroekweg zijn even voor middernacht drie inbrekers op heterdaad betrapt. Ze waren bezig aan de garage van een woning, maar raakten niet binnen en zijn op de vlucht geslagen in een kleine grijze auto. In de Sluisbamd zijn vannacht twee auto's gebotst. Eén betrokkene raakte licht gewond maar moest uiteindelijk niet naar het ziekenhuis.

ghoosstraat-is-wk-straat

Ghoosstraat is WK-straat

De WK-koorts begint alsmaar feller te woekeren. De inwoners van de Ghoosstraat hebben hun buurt herleid tot een heuse WK-straat, aan elke paal, aan elk huis of omheining hangt de Belgische driekleur, al dan niet voorzien van slogans. Wie doet beter? Sturen naar redactie[!]heusden-zolder.eu (foto's Patrick Bartels)

feestelijk-aperitiefconcert-in-eversel

Feestelijk aperitiefconcert in Eversel

Het aperitiefconcert waarmee de Pinksterenkermis in Eversel werd geopend, kreeg een extra feestelijke toets in het kader van 175 jaar Eversel. Daarvoor hadden de Femmadames lekkere hapjes gemaakt. Het concert zelf werd verzorgd door Koninklijke Harmonie De Heidegalm van Berkenbos en zanger Guy (foto onder) gaf een gastoptreden.

blijven-we-eraan-ontsnappen

Blijven we eraan ontsnappen?

Ook gisteravond is het onweer weer net langs Heusden-Zolder doorgetrokken - foto gemaakt aan het kanaal in Eversel - maar ook voor vandaag is weer klank- en lichtspel met alle bijhorende ingrediënten voorspeld. Cross fingers. (foto Gust Put)

vandaag-gezien-8-juni-2014

Vandaag gezien

Greetje Lemmens trof vandaag deze neushoornkever aan in Heusden-Centrum.

rudolf-geeft-galloway-kalveren-de-fles

Rudolf geeft Galloway-kalveren de fles

Rudolf Witters uit Boekt kweekt al 20 jaar rasechte Galloway--runderen. Maar ondanks alle ervaring die hij in die periode heeft opgebouwd, wordt hij momenteel met iets unieks geconfronteerd. Hij moet twee kalveren met de fles grootbrengen. Zo zie je op de foto 'Otto van de Hoekbemden', twee weken oud. Otto was niet in staat om de uier van de moeder te vinden waardoor Rudolf zelf verschillende keren per dag met de fles komt aandraven. Hoewel de fles in dit geval natuurlijk van een navenant formaat is.

16-eerste-communicanten-in-heusden

16 eerste communicanten in Heusden

In Heusden-Centrum hebben vandaag 16 kinderen hun eerste communie gedaan. Ze waren voorbereid door de juffen Inge Vreys en Maria Put, de mis werd voorgegaan door pastoor Guido en diaken Jacky. De communicanten zijn Emiel Lantmeeters, Miguel Garcia Hervas, Charlotte Desmaret, Aurélie Desmaret, Iker Garcia Vaca, Jade Poelmans, Yelina Smeulders, Mara Vanoppen, Rolla Araz Haykaz Beto. Maxim Eerdekens, Fiebe Vanbilsen, Britt Lenaerts, Miel Engelen, Nahia Fabri Vaca, Jorre Van den Eeckhoudt en Ilona Theunis.  

johan-en-lisette-koning-en-koningin-in-eversel

Johan en Lisette koning en koningin in Eversel

Vandaag hadden de klepschutters van St-Jacobusgilde in Eversel hun geweren extra gepoetst want ze schoten voor de titels van koning en koningin. 33 schutters traden aan, onder wie 8 vrouwen. Er werd geschoten op 6 verschillende kleppen die allemaal 22 meter hoog hingen. Bij de vrouwen was Lisette Claes de beste schutter, ze werd koningin maar omdat ze dat nu drie jaar op rij is, mag ze zich keizerin wonen. Bij de mannen won Johan Maris na een bijzonder spannende eindstrijd, hij is de nieuwe koning. (foto Eric Lefebvre)

boekt-feest-maakt-tropische-belofte-waar

Boekt Feest maakt tropische belofte waar

Boekt Feest had een tropische editie aangekondigd en dat hebben ze daar op alle fronten waar gemaakt. Het weer was tropisch, de sfeer was exotisch heel het voetbalgebeuren kleurde Braziliaans, muziek en barbecue vulden de sfeer aan en de Boektenaren trapten lol en ambiance, terwijl de kinderen zich rot amuseerden in workshops, op springkastelen, spelletjes, ... Boekt Feest heeft zich ontpopt tot een klassieker. (foto's Davy Neuteleers)

30-tal-renners-aan-de-start-in-eversel

30-tal renners aan de start in Eversel

Onder een loden hitte gingen vanmiddag in Eversel de renners van start voor de jaarlijkse wielerwedstrijd van Berg-Op Eversel. De club kreeg voor deze koers een 30-tal beloften en elite zonder contract aan de start. Die probeerden er in moeilijke omstandigheden toch nog een pittige wedstrijd van te maken. Uiteindelijk was Roel Defauwes de snelste. (foto's Gust Ischen)
De uitslag. 1.  Roel Defauwes (Maasland Ster Zuid-Limburg), 2. Nick Runia (RSV Duren), 3. Wayne Stijns (W.C.L. Bergklimmers), 4. Jochen Ramaekers (Sport en Moedig Genk), 5. Daniel Peeters (Snake Cycling Team vzw Koningshooikt).

circuit-ook-vandaag-brits-grondgebied

Circuit ook vandaag Brits grondgebied

Ook vandaag is Engels nog de voertaal op en rond Circuit Zolder. De Britse bakjes geven nog steeds katoen. (foto's Davy Neuteleers)
(meer foto's van Yves Maex)

net-ontsnapt-aan-het-onweer

Net ontsnapt aan het onweer

Het onweer van zaterdagavond is net ten westen van Heusden-Zolder naar het noorden getrokken, zo konden wij wel 'genieten' van het lichtspel - zoals op deze foto van Gust Put - maar de duivelse hagel, regen en wind zijn ons bespaard gebleven.

dorpsraad-heusden-heeft-vernieuwd-bestuur

Dorpsraad Heusden heeft vernieuwd bestuur

De dorpsraad van Heusden-Centrum heeft een vernieuwd bestuur. De leden zijn Patrick Neuteleers, Mia Theunis en Gerard Schaecken. Klaus Neumann is secretaris, Fernand Claes schatbewaarder, Marcel Cuypers ondervoorzitter en Julien Maebe voorzitter.

eerste-dag-kasteelverkoop-een-voltreffer

Eerste dag kasteelverkoop een voltreffer

De eerste dag van de kasteelverkoop van en voor het Berenhuis is geslaagd. Onder een flinke zon, in een mooi decor daagden heel wat kijkers en kopers op voor de leuke spullen. Dat zorgde al voor een hele mooie opbrengst. En ook morgen en maandag van 13 tot 18 uur kan je nog in en aan het Domherenhuis terecht. (foto's Gerlinde Gilissen)

vanavond-gezien-52

Vanavond gezien

Een merkwaardige lucht boven Zolder. (foto's Marcel Peeters)

femma-dames-fietsen-3-dagen-door-nederland

Femma-dames fietsen 3 dagen door Nederland

De dames van Femma Berkenbos hebben drie dagen lang door Nederland gefietst. Hun ervaring? De Belgische autobestuurders zijn veel hoffelijker dan de Nederlanders. Overigens was het een jubileumtrip want de Femmabikers waren al aan hun tiende tocht toen.

strijdvaardige-britse-sfeer

Strijdvaardige Britse sfeer

Op en top Britse sfeer vandaag (en ook morgen) op Circuit Zolder. De BRSCC Euro Fest brengt de spectaculaire Caterhams tegen elkaar in het strijdperk, en dat zijn gasten die voor niks of niemand aan de kant gaan. Om het Britse feest helemaal compleet te maken treden ook de mini's aan. Zelfs een Duitse Porsche-interventie kan de sfeer niet onderuit halen. (foto's Davy Neuteleers)

7-jubilerende-koppels-in-viversel

7 jubilerende koppels in Viversel

In de Vierseleer in Viversel was er een jubileumviering ‘Dankbaar om onze relatie', daarbij stonden koppels centraal die een huwelijksjubileum vieren. Dat gebeurde met een hapje en een drankje, een presentje en een proficiat, een liedje en een gebed. De 7 koppels zijn Baudewijn en Lydia Geysen-Moors (40 jaar getrouwd), Peter en Monique Flipkens–Swinnen (20 jaar), Jef en Fanny Swinnen–Germeys (50 jaar), Franky en An Elsen-Vandezande (25 jaar), Jos en Christiane (…) Lees het hele bericht

het-weer-tropische-maxima

Het weer: tropische maxima

Aan de voorzijde van een storing wordt erg warme lucht vanuit het zuiden over onze streken gestuurd. Het kwik kan hierbij tropische waarden bereiken. Na de doortocht van deze storing blijven we nog even in de warme lucht vertoeven, maar de atmosfeer is wel erg onstabiel met een grote kans op onweersbuien.
Vandaag is het flink zonnig, al zijn er af en toe ook enkel wolken. Het blijft echter droog en het kwik kan oplopen tot 29 of 30 graden. De zwakke zuidenwind spant na de middag aan tot matig. (…) Lees het hele bericht

enorm-aanbod-op-kasteelverkoop

Enorm aanbod op kasteelverkoop

Straks gaat in het Domherenhuis de kasteelverkoop van het Berenhuis van start. Je kunt er allerlei vintage spullen en brocanterie kopen en de opbrengst gaat naar de werking van het Berenhuis. Alles staat ondertussen klaar in en rond de benedenverdieping van de linkervleugel en het moet gezegd, het aanbod is ronduit verbazend: keramiek, glaswerk, jaren 60 en 70- spulletjes (wekkers, thermossen, keukengerief...), koperwerk, bestekkoffers, kristal, vazen, serviesgoed in porselein, ... Er staat ook een kleine caravan volgestouwd met plastic spulletjes en buiten is er een expositie van bloempotten en vazen. En de bomen van het park zullen de nodige schaduw bieden voor het fairtrade terras. Zaterdag, zondag en maandag van 13 tot 18 uur.

de-kijk-van-richie-85

De kijk van Richie

Mooi weer, lekker fruit

inbraakpoging-en-mazoutdiefstal

Inbraakpoging en mazoutdiefstal

In de Koolmijnlaan was er gisteravond een poging tot diefstal. De bewoner merkte dat het slot van zijn deur was afgebroken. Vanuit de Laarstraat kwam er een oproep van de voorzitter van de voetbalclub, daar was opnieuw stookolie uit de tank gestolen, deze keer zou het om een 100-tal liters gaan.

jasper-steverlinck-en-valentijn-elsen-in-concert

Jasper Steverlinck en Valentijn Elsen in concert

Op zaterdag 14 juni om 20u15 brengt Jasper Steverlinck een try out concert in Muze. De stem en gitaar van Steverlinck zullen begeleid worden door pianst Valentijn Elsen, geboren en getogen in Heusden-Zolder. Voor Jasper Steverlinck is het trouwens zijn eerste solotournee sinds 2005. Hij brengt zijn nieuwe songs nu in een 20-tal zalen en nadien verschijnen ze op een nieuw album. Tijdens het concert zal hij trouwens ook enkele Arid klassiekers uit zijn gitaar toveren. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar, 011-80 80 98 (foto Perry)

tele-onthaal-zoekt-vrijwilligers

Tele-onthaal zoekt vrijwilligers

Tele-Onthaal Limburg zoekt nieuwe vrijwilligers, dat is belangrijk voor de continuïteit want de dienst wil 24 uur per dag bereikbaar blijven. In oktober start Tele-Onthaal Limburg weer een opleiding voor vrijwilligers en de dienst hoopt ook in Heusden-Zolder een aantal geëngageerde mensen aan te spreken. Ben je sociaal voelend en kan je luisteren naar mensen die het moeilijk hebben? Kan je 1 maal per week 4 uren naar Hasselt komen en ben je bereid om ook nachtdiensten te doen ? Dan heeft Tele-Onthaal boeiend vrijwilligerswerk in petto. Vraag je infobrochure op 011-22 77 67 of via limburg [!] tele-onthaal.be.

70-jaar-na-de-landing-in-normandie

70 jaar na de landing in Normandië

Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat de landing in Normandië plaatsvond, dat was één van de meest spectaculaire oorlogsoperaties ooit en het luidde ook het einde van de Tweede Wereldoorlog op het Europese vasteland in. Heel wat groten der aarde wonen vandaag de herdenking bij, ook de Amerikaanse president en koning Filip. Jan Leijskens was de voorbije dagen al ter plaatse en bracht Omaha Beach in beeld, een van de plekken waar de geallieerden aan land kwamen.

fietsen-voor-sam-de-verkeersslang

Fietsen voor Sam de verkeersslang

Deze week staat de fiets centraal in De Brug in de Brugstraat. Tijdens de fietsweek worden de leerlingen aangemoedigd om met de fiets te komen, maar te voet of met de bus is uiteraard ook positief. Zo konden ze punten verzamelen voor ‘Sam de verkeersslang’. Vanaf het 3de leerjaar konden de kinderen deelnemen aan een fietspooling en vandaag hebben de leerlingen van het 6de hun fietsexamen afgelegd. (foto's Inge Vreys)

strabroekweg-en-havenstraat-moeten-open-blijven

Strabroekweg en Havenstraat moeten open blijven

Na een jarenlange procedureslag komt er eindelijk duidelijkheid over de toegankelijkheid van de Strabroekweg en de Havenstraat in de buurt van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Beide straten liggen voor een deel op privé-grond. De eigenaar van een perceel op de Strabroekweg had een poort geplaatst waardoor de doorgang naar het VZOC en een woning werd belemmerd, daarop plaatste ook een eigenaar in de Havenstraat een poort om het vele verkeer te verhinderen. Er restte dan nog slechts (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-5-juni-2014

Vandaag gezien

Een gewone druppel op een gewoon blad, geeft een bijzondere foto. (foto Jan Leijskens)

dit-weekend-overal-slimcontroles-4

Dit weekend overal SLimcontroles

Op initiatief van de provincie gaan alle lokale politiezones en ook de wegpolitie (aan de op- en afritten van snelwegen) in het lange pinksterweekend SLimcontroles houden. Daarbij worden heel wat politiemensen ingezet om te controleren op alcohol, drugs en snelheid. En wees gerust, als uw papieren niet in orde zijn of uw wagen vertoont technische mankementen, dan vlieg je evenzeer op het boekje.

keramiekdriedaagse-op-bovy

Keramiekdriedaagse op Bovy

Het is ondertussen al een lange traditie dat een deel van Domein Bovy tijdens het pinksterweekend wordt ingenomen door de 'Keramiekdriedaagse'. Ook nu zaterdag, zondag en maandag komen de kunstenaars weer afgezakt voor een markt waar je niet alleen mooie spullen kunt kopen, maar ook demonstraties bijwonen van potten draaien, raku stoken, kleibewerking en andere technieken. Het start telkens om 10 uur en de toegang is gratis.

6-medailles-voor-smash

6 medailles voor Smash

Eind van de zomer vinden in Antwerpen de Europese Special Olympics plaats en daarom zijn er in België dit jaar geen nationale spelen. Maar elke sportdiscipline organiseert wel Special Olympics en daarvoor trok badmintonclub Smash naar Steenokkerzeel. En met succes want de 9 spelers behaalden 3 x Goud , 1 x zilver  en 2 x brons. Fabian Franssen: goud heren enkel A; Alexandra Mondelaers goud dames enkel B, Victor Veraa goud heren enkel B; Stevie Nagy zilver heren (…) Lees het hele bericht

moedige-dames-stapten-naar-scherpenheuvel

Moedige dames stapten naar Scherpenheuvel

Vandaag was er vanuit Viversel de jaarlijkse pelgrimstocht naar Scherpenheuvel. 4 dames trotseerden het slechte weer en legden de afstand te voet af. Carien Dekkers en Maria Gonzalez hebben ondertussen al 10 tochten achter de rug, Marie-Jeanne Spooren en Marijke Schaeken al liefst 20. En priester Augustin heeft ter plaatse al 10 jaar de dienst verzorgd. De spirituele krachten worden in de basiliek opgedaan, de fysieke versterking in taverne Onze-Lieve-Vrouw. (foto's Lode Beylemans)

t-zal-stuiven-met-de-britse-karretjes

't Zal stuiven met de Britse karretjes

Volgend weekend staat Circuit Zolder in het teken van Caterham want op 7 en 8 juni strijken de karretjes van de British Racing & Sports Car Club (BRSCC) neer. De duels tussen Caterhams worden altijd bevochten met veel stof en grind, borstels en schuppen staan dus klaar. Vier keer treden de Britse zeepkisten aan, in de Roadsport, Tracksport, Supersport Championship en als topper de Caterham Superlight R300’s. akjes van amper (…) Lees het hele bericht

dylan-en-olivia-borlee-op-de-nacht

Dylan en Olivia Borlée op de Nacht

Voor de Nacht van de Atletiek in De Veen, op 19 juli, wordt nog volop gewerkt aan het deelnemersveld. Vast staat wel al dat twee leden van de familie Borlée aan de start zullen verschijnen. Dylan zal er de 400 meter lopen en ook zus zal er haar snelle benen tonen.

aftellen-naar-de-centjesrace

Aftellen naar de centjesrace

Vandaag is de kick off gegeven voor de wereldrecordpoging eurocentjes leggen op Circuit Zolder, waarover we al eerder berichtten. De Kiwanisclub Zolder-Terlaemen wil daarmee niet alleen in het Guiness Book of Records terecht komen, maar vooral geld inzamelen voor de kinderafdeling van het Sint-Franciskusziekenhuis. Er worden al een tijdje volop eurocentjes van 1, 2 of 5 ingezameld en op 30 juni worden die in lange rij van start tot aankomst op het circuit gelegd. Daarvoor is in het totaal 935 kg aan muntjes nodig, 300.000 muntjes of een bedrag van bijna 7.000 euro. Om alles te leggen worden nog heel wat vrijwilligers gezocht, er zullen vele uren nodig zijn om de lijn te 'trekken', van de laatste 100 meter wordt een spannend gebeuren gemaakt. Meer info

feest-voor-de-thuiszorggebruikers

Feest voor de thuiszorggebruikers

Het OCMW van Heusden-Zolder organiseerde weer de dag van de gebruiker. Iedereen die gebruik maakt van één van de thuiszorgdiensten werd uitgenodigd voor een leuke en muzikale namiddag met Hugo Moeskops die liedjes uit de tijd van toen bracht. De 130 aanwezigen kregen ook een hapje en een drankje aangeboden.

veel-snelheidsovertreders-in-zolder

Veel snelheidsovertreders in Zolder

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles. De meldingen bleken niet ongegrond : in de Ringlaan reden 34 van de 143 gecontroleerde bestuurders te snel in de schoolomgeving. In de Dekenstraat waren er dit 8 op 11 en in de Schobbenberg reden 7 van de 15 bestuurders te snel. In de Stationsstraat zijn 19 op 273 wagens geflitst boven de 70 km per uur.

stille-wegen-weer-een-stap-dichterbij

Stille wegen weer een stap dichterbij

Alle dorpsraden, de betrokken ambtenaren, schepenen en raadsleden kwamen bijeen in de raadszaal om zich nog eens te buigen over het 'stille wegen project'. Daarbij werden nog eens alle technieken bovengehaald onder leiding van Zowie Van Geel. Nu komt er een nog algemene raadpleging per dorp en een slotoverleg. En zo komt de realisatie van de eerste stille wegen weer een stuk dichterbij. Het gaat om paden en weggetjes die in onbruik zijn geraakt, maar die door een opknapbeurt weer zouden kunnen bijdragen aan een milieuvriendelijke mobiliteit.

politie-bezoekt-toverfluit-ubbersel

Politie bezoekt Toverfluit Ubbersel

Het wijkschooltje De Toverfluit in Ubbersel werkt aan zijn derde MOS-logo en daarom staat al het hele schooljaar duurzame mobiliteit centraal. Wijkinspecteur Herman kwam samen met twee collega's langs om de kinderen te vertellen over de vervoersmiddelen van de politie: fiets, moto en combi. Voor de kinderen was het ritje met de combi het hoogtepunt, terwijl de juf duidelijk in haar schik was op de moto.

20-jaar-sporters-met-hart-of-vaatziekte

20 jaar sporters met hart- of vaatziekte

Schepen van sport Robin Stroobants bracht vandaag een bezoek aan de sporters 'Hart- en Vaatziekten'. Zij zijn immers al 20 jaar actief. De groep ging destijds van start onder impuls van voorzitter Bèr, nog door iedereen gekend als uitbater van sporthal Olympia. Hij wilde iets doen voor mensen die getroffen zijn of waren door een hart- of vaatziekte en voor wie het ook belangrijk is om weer te bewegen. Sindsdien komen ze iedere dinsdag van 17 tot 18 uur samen om te sporten, deelnemen mag alleen met een attest van de dokter. Er is zelfs nog een kranige 90-plusser bij. En naast het sporten wordt er ook heel wat plezier gemaakt.

diefstallen-en-vandalisme

Diefstallen en vandalisme

Een inwoner van de Hulststraat, die van april tot nu in Marokka had verbleven, deed bij zijn thuiskomst een vervelende ontdekking. Zijn kamerdeur was opengebroken en in de kamer was alles vernield. De politie moest ook naar de Stationsstraat, daar was de auto van een vrouw tijdens haar doktersbezoek bekrast. Op de parking langs de E314 in Heusden-Zolder werd vanmorgen een steen door de ruit van een wagen gegooid, de ruit was helemaal vernield. En in de Garenstraat is een bromfiets gestolen, het ging om een grijze Peugeot die voor de woning stond.

geestesonderzoek-voor-nutteloos-bellen

Geestesonderzoek voor nutteloos bellen

Een vrouw van 48 uit Heusden-Zolder moet zich van de strafrechter in Hasselt door een psychiater laten onderzoeken. De vrouw stond opnieuw terecht omdat ze in maart vorig jaar een hele reeks nutteloze telefonische oproepen naar de politie van Heusden-Zolder had gedaan. In 2012 was ze voor gelijkaardige feiten al eens tot 20 maanden gevangenisstraf veroordeeld. Haar oproep ging er altijd over dat ze slagen kreeg van haar man, een gepensioneerde politieman. Maar dat bleek niet het geval, (…) Lees het hele bericht

belgen-spelen-met-wapens-in-nederland

Belgen spelen met wapens in Nederland

In Maastricht heeft een arrestatieteam van de politie gisteravond drie verdachten opgepakt in het stadspark. Ze werden in de gaten gehouden nadat de politie een tip kreeg dat in de woning waarin ze verbleven wapens zouden liggen. Het ging om één man uit Maastricht, en twintigers uit Bilzen en Genk. Gisterenmiddag waren bij een controle van een Belgische auto in Tilburg wapens aangetroffen, toen zijn twee Belgen en één Nederlander gearresteerd. En zondagochtend kort over drie uur zijn in Weert twee Belgen opgepakt, buurtbewoners hadden hen vanuit een auto met een vuurwapen zien schieten. De politie pakte een 33-jarige man uit Heusden-Zolder en een 22-jarige uit Hasselt op. Het wapen lag nog in de auto.

turkse-handelaars-steunen-rode-duivels

Turkse handelaars steunen Rode Duivels

Het bestuur van het winkelcentrum Cité heeft vandaag 100 Belgische vlaggen en nog meer supportersaffiches verspreid om de Rode Duivels in Brazilië te steunen. En het is opvallend dat veel Turkse handelaars en horeca-uitbaters meteen de vlaggen hebben uitgehangen en de affiches een plaats gaven op het uitstalraam. Binnen de Turkse gemeenschap rijpt trouwens het idee om een aantal wedstrijden van de Belgen op groot scherm te bekijken aan het Braderieplein.

slippende-auto-veroorzaakt-ravage

Slippende auto veroorzaakt ravage

Vannacht heeft aan de Sluisbamd een bestuurder de controle over het stuur verloren. Zijn wagen ging aan het slippen. Hij ramde een geparkeerde auto en belandde in twee voortuinen. De twee auto's - op de foto de auto van de bewoner - zijn zwaar beschadigd en ook in de tuinen is er schade.  

het-weer-tropische-weekendtemperaturen

Het weer: tropische weekendtemperaturen!

Een storing verbonden aan een depressie over Engeland schuift over onze streken en zorgt voor somber weer met regen. Nadien stijgt de luchtdruk en wordt er warme lucht vanuit het zuiden aangevoerd. Op het einde van de week en tijdens het weekend staan er zomerse temperaturen op het programma.
Vandaag is het wisselend tot zwaar bewolkt, maar overwegend droog. In de avond zijn enkele buien mogelijk, eventueel met een donderslag. Maxima rond 23 graden.
Morgen wordt het somber en koel bij (…) Lees het hele bericht

ook-fietsexamen-in-de-springplank

Ook fietsexamen in De Springplank

Vandaag was het de beurt aan de leerlingen van het zesde leerjaar van De Springplank om in Eversel hun fietsexamen af te leggen. Na de fietscontrole reden ze over een parcours door het dorp waar politie-agenten en gemeenschapswachten toezicht hielden op het respecteren van de verkeersregels. Bijna iedereen was geslaagd.

nieuwe-daltonschool-start-in-t-bergske

Nieuwe Daltonschool start in 't Bergske

Op 1 september gaat in de schoolgebouwen aan 't Bergske een nieuwe Dalton Methodeschool van start. Daarin wordt volledig gewerkt volgens de Daltonprincipes. De talenten van de kinderen staan centraal bij het individuele en gemeenschappelijke leerproces. De leerkrachten zetten in op zelfstandigheid door de kinderen vanaf het begin te leren plannen en hun taken op hun eigen tempo te laten afwerken. In een Daltonschool is het belangrijk kinderen te laten opgroeien met muziek, woord, beeld, dans en theater. Daarom gaat er aandacht naar kunsteducatie en creativiteit. Ondertussen leren de kinderen in interactie en wederzijds respect samen te werken met andere leerlingen en leerkrachten. De Daltonschool zolder behoort tot de Scholengroep16. Meer info op www.daltonschoolzolder.be, maar op 14 en 15 juni van 10 tot 16 uur staan de deuren open om kennis te maken met de school en het team.

volgende-week-verenigde-gemeenteraadscommissie

Volgende week verenigde gemeenteraadscommissie

Op 12 juni om 19 uur komt de verenigde commissie van de gemeenteraad bijeen. Op de agenda het openbaar onderzoek naar de Noord-Zuidverbinding, de overeenkomsten voor de infrastructuur in Boekt, de financiën van de politie vorig en dit jaar, de jaarrekening van de gemeente en een verslag van de werking van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

okra-heusden-op-uitstap-naar-tongeren

OKRA Heusden op uitstap naar Tongeren

OKRA Heusden maakte naar jaarlijkse gewoonte een uitstap, deze keer naar Tongeren. In de OLV-basiliek ging pastoor Guido voor in een Mariaviering, vanuit Heusden waren ook de misdienaars en organist meegenomen. Nadien werd een bezoek gebracht aan de museumkelder onder de basiliek waar de opgravingen konden bekeken worden en waar uitleg bij het Romeinse tijdperk werd verstrekt. Later bezocht het gezelschap de waterkerskwekerij in Lauw, er volgde een proeverij met een soepje. (foto's Maurice Mues)

3-dagen-boekt-feest-met-wk-als-thema

3 dagen Boekt Feest met WK als thema

Het Pinksterweekend betekent traditiegetrouw drie dagen feest in Boekt want daar heeft Boekt Feest plaats. Dat staat sowieso altijd in het teken van voetbal, muziek en fun en het was dus niet moeilijk om het nakende WK-voetbal als centrale thema te gebruiken . Vooral tijdens de familienamiddag van zondag 8 juni zal iedereen zich in Brazilië wanen. De zonnekloppers op het terras - want de weersvoorspellingen zijn al even (…) Lees het hele bericht

breng-de-cite-positief-in-beeld

Breng de Cité positief in beeld

Een tijdje geleden konden we al melden dat er subsidies waren toegekend om het Weyerkesbos een nieuw elan te geven. De gemeente lanceert nu - met de steun van de Vlaamse Landmaatschappij en de Koning Boudewijnstichting - het project 'Cité, anders bekeken'. Dat wil met een fotoproject de Cité en het bos positief in het daglicht stellen. Het is immers een ingesloten bebouwing die de mijnhistoriek uitstraalt en anderzijds ligt het bij de vallei van de Mangelbeek, troeven die in de toekomst nog meer moeten uitgespeeld. Iedereen die in de gemeente woont, werkt of er een band mee heeft, mag tussen 9 juni en 1 oktober foto's insturen die genomen zijn in de Cité Berkenbos. Het mag ook gaan om foto's uit het verleden. Je kunt een canvas van je foto winnen. Meer info en een digitaal deelnemingsformulier vind je op de website van de gemeente.

gemeente-zoekt-toezichters-voor-sporthallen

Gemeente zoekt toezichters voor sporthallen

Het gemeentebestuur is het hele beheer van de sporthallen aan het wijzigen. Zoals we eerder al schreven, wordt de uitbating van de cafetaria's opnieuw aanbesteed. Daarvoor is ondertussen trouwens al een oproep verspreid. Ook gaat de gemeente vier deeltijdse toezichters aanwerven voor de sporthallen. Zij moeten de verenigingen helpen, de kleedkamers onderhouden, kleine herstellingen uitvoeren, ook 's avonds en in het weekend. Voor 11 juni moeten de kandidaten zich ingeschreven hebben, daarna gebeurt de selectie.

zitmaaier-gestolen

Zitmaaier gestolen

In het Brancardiershof is een zitmaaier gestolen die achter een woning stond. Wellicht is de diefstal in het weekend gebeurd, maar de eigenaar heeft het pas vanmiddag gemerkt.

kwb-trok-naar-immerath

KWB trok naar Immerath

De KWB van Bolderberg trok op gezinsweekend naar Immerath. En het ging er daar erg gezellig aan toe.

bisschop-bert-vanbuel-gaat-met-pensioen

Bisschop Bert Vanbuel gaat met pensioen

Albert Vanbuel uit Heusden-Zolder, die al 10 jaar bisschop is in het noorden van de Centraal Afrikaanse Republiek gaat met pensioen. Volgend jaar wordt Bert Vanbuel 75. Hij zal opgevolgd worden door de Poolse franciscaan Tadeusz Kusy . De centraal Afrikaanse republiek is één van de armste landen ter wereld. Vanbuel moest de voorbije maanden geregeld bemiddelen tussen onder meer rebellen en leger. Hij zal terugkeren naar ons land - zijn familie woont in Boekt - om van hieruit verder steun te verlenen aan Centraal Afrika.

er-zijn-niet-alleen-de-rode-duivels

Er zijn niet alleen de Rode Duivels

David Demunck heeft gisteravond in het Muzecafé waarschijnlijk de meeste opzwepende set van het jaar gespeeld.   David La Mela op drums en Dirk Oliestelder  percussie zorgden continu voor Braziliaanse ritmes. Hardbeat en een zwoele sfeer, niemand leek geïnteresseerd in wat België in Zweden verrichtte. De echte 'die hards' luisterden en genoten. (meer foto's van Ria De Clerck)

reus-lambert-hoelen-in-stoet-maastricht

Reus Lambert Hoelen in stoet Maastricht

Vandaag trok een historische stoet door Maastricht in het kader van de viering van '200 jaar koninkrijk'. 62 groepen met ruim 1500 deelnemers trokken door het stadscentrum en onder een stralende zon bekeken 100.000 toeschouwers het spektakel. 70 reuzen uit Nederland, België, Frankrijk en zelfs uit het Spaanse Mallorca waren present. Daarnaast stapten ook verschillende historische gezelschappen mee op, zoals het Keizer Karel Genootschap uit Gent met een volledige hofhouding, ... Ook reus Lambert Hoelen van de Kluis van Bolderberg was met zijn gevolg, vendeliers en volksmuzikanten een erg opvallende verschijning. Het gezelschap nam ruim 100 meter van de stoet voor zijn rekening.

kanaalwegteam-wint-kubb-tornooi

Kanaalwegteam wint Kubb-tornooi

Vandaag organiseerde KWB-Eversel voor de vierde keer een Kubb-tornooi. 11 ploegen streden om de fel begeerde overwinning, maar het was het Kanaalwegteam dat - gedreven door zijn nieuwe straat - de overwinning in de wacht sleept. De Flistones strandden op de tweede plaats. Voor eerst was er ook een Miss KWB-Kubb verkiezing. Boukje Van Der Kort werd als eerste miss gehuldigd. (foto's Rudi Rykers)

motoren-spelen-haasje-over

Motoren spelen haasje over

Vandaag ging het er opnieuw snel en spannend aan toe tijdens de Superbike IDM, of wat had je verwacht. De Superstock 1000 rijders hadden twee races voor de boeg. De eerste werd gewonnen door de Spanjaard Xavi Forés voor de Duitser Max Neukirchner en de snelle jongen van gisteren Markus Reiterberger. Na race 2 later op de middag mocht Max Neukirchner op het hoogste schavotje plaatsnemen, hij had in de sprint Markus Reiterberger en Xavi Forés achter zich kunnen houden, de eerste (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-koolmijnlaan

Inbraak in Koolmijnlaan

In de Koolmijnlaan is gisteren een inbraak gepleegd. De feiten zijn ontdekt kort voor half elf gisteravond.

sfeer-van-de-superbike

Sfeer van de Superbike

Het Internationaal Duits Kampioenschap Superbike is een topgebeuren in de motorensport. Maar als je even rondkijkt in de pits en paddock verschilt het eigenlijk niet zoveel van een top-auto-event. De pitspoezen, de mecaniciens, het promogebeuren, ... alle ingrediënten zijn ook nu aanwezig. (foto's Yves Maex)

gedichten-voor-175-jaar-eversel

Gedichten voor 175 jaar Eversel

Ook de school, die een centrale rol speelt in Eversel, wilde haar steentje bijdragen aan de viering van 175 jaar parochie. De leerlingen van de hoogste klassen hadden gedichten geschreven over Eversel en ze kwamen die zelf voordragen: 11-, 12-jarigen die voordragen voor een volle zaal ... niet evident. De gedichten werden in de zaal opgehangen als illustratie van de toekomst van Eversel. (meer foto's van Gust Ischen)

vandaag-gezien-1-juni-2014

Vandaag gezien

Ook voor de hommels en bijen is het tegenwoordig 'buzzy buzzy'. (foto Gust Ischen)

ambiance-als-orgelpunt-in-muze

Ambiance als orgelpunt in Muze

'Dikke ambiance' gisteravond in Muze waar een punt gezet werd achter het podiumseizoen, hoewel dat eigenlijk ook weer blijft doorlopen met onder meer de Muzejazz. Eerst charmeerde Pieter Embrechts samen met zijn band de schouwburg met een Nederlandstalig repertoire. En dan was het alle remmen los met Les Truttes in de balzaal, waar dj Motso Gutsji nog een nachtelijk staartje aan breide. (foto's Lenscollectief)