Archief maart 2015

ward-ceyssens-en-kwb-ers-naar-indonesie

Ward Ceyssens en KWB-ers naar Indonesië

Heusdenaar Ward Ceyssens vertrekt vrijdag samen met 11 andere KWB-ers op inleefreis naar Indonesië. Ze maken er een fietstocht van zo’n 465 kilometer en bezoeken verschillende textielfabrieken. Met hun tocht vragen ze aandacht voor de slechte werkomstandigheden in de textielindustrie. Het is nu twee jaar geleden dat bij de instorting van een textielfabriek in Bangladesh meer dan 1100 doden vielen. Maar nog altijd zijn de arbeidsomstandigheden voor de naaisters in Azië (…) Lees het hele bericht

het-weer-hoge-neerslagkansen-1

Het weer: hoge neerslagkansen!

Met een strakke noordwestelijke luchtstroming wordt koele, onstabiele en vaak gestoorde lucht naar onze streken getransporteerd. Het kwik presteert ondermaats en de neerslagkansen liggen erg hoog. In het Paasweekend treedt er geleidelijk een bescheiden weersverbetering op.
Morgen is het droog in de ochtend en is er ruimte voor wat zon. De wolken nemen echter toe en vooral na de middag vallen er ook enkele plaatselijke buien, mogelijk vergezeld van korrelhagel. Het kwik bereikt 10 graden en het is (…) Lees het hele bericht

inbrekers-op-de-loop-door-alarm

Inbrekers op de loop door alarm

In de Zandstraat is vanochtend vroeg een inbraakpoging gebeurd. Rond 20 voor vijf ging het alarm in een huis af. De bewoners merkten dat de indringers op de loop gingen. In de keuken waren duidelijk natte voetafdrukken te zien. Achteraf bleek dat door de inbraak de buitendeur beschadigd was.

berenspandoek-lijdt-onder-storm

Berenspandoek lijdt onder storm

Wie morgen tijdens de Buitenspeeldag voor de Berenwandeling kiest, moet niet schrikken als de ijsberen op de parking aan de Brugstraat verdwenen zijn. Het werd de familie ijsbeer een beetje te winderig vandaag. Een attente buurtbewoner sloeg alarm omdat het dreigde mis te gaan met het grote spandoek. Toen de mensen van Het Berenhuis toekwamen, had een andere buurtbewoner het doek al verwijderd om verdere schade te voorkomen. In afwachting van de terugkeer van de ijsberen, ziet iedereen een live-wolkenschilderij.

brandweer-had-de-handen-vol

Brandweer had de handen vol

De brandweer heeft heel de dagen de handen vol gehad, rond 17 uur vanavond waren er nog altijd ploegen op de baan om de gevolgen van het stormweer op te ruimen. In het totaal kreeg brandweer Heusden-Zolder al 25 tot 30 oproepen, meestal ging het om omgewaaide bomen. Eén van de ergste schadegevallen was in De Lobbert – zie eerder – maar in de Ketelstraat waaide een tuinhuis stuk en voor café De Kring in Heusden sneuvelde de terrastent. Het ziet ernaar uit dat de wind stilaan wat gaat liggen.

het-fruitsap-van-mali-muleba

Het fruitsap van Mali Muleba

Vorige maand is Marie-Claire Claes vertrokken naar Muleba in Tanzania, waar ze nog tot half mei verblijft. Marie-Claire steunt met Mali Muleba vzw het fruitsapfabriekje Mali Juice. Je kunt haar reisverhaal lezen op haar blog onder ‘heet van de naald’. Mali is Swahili voor rijkdom, een gepaste naam voor een project dat de meest kwetsbaren uit het afgelegen Muleba-district een extra inkomen wil geven. Vooral in (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-31-maart-2015

Vandaag gezien

Jan Leijskens trof deze eikentrilzwam aan in het Bolderdal.

veel-overtreders-in-de-westlaan

Veel overtreders in de Westlaan

Na klachten van buurtbewoners van de Westlaan hield de verkeersdienst snelheidscontroles ’s ochtends tussen 5 en 7 uur. 345 wagens passeerden het flitstoestel. 96 bestuurders reden sneller dan de toegelaten 50 km/u. Eén bestuurder reed 87 in de bebouwde kom, zijn rijbewijs wordt ingetrokken. In de Zandstraat negeerden 21 bestuurders op 229 de snelheidsbeperking van 70. Een auto die een niet-verlichte takelwagen, met daarop een auto sleepte werd tegen gehouden en geverbaliseerd.

boom-waait-om-op-achterbouw

Boom waait om op achterbouw

De brandweer heeft vandaag verschillende oproepen voor stormschade moeten afwerken. In de meeste gevallen moesten daarbij afgerukte takken of omgewaaide bomen opgeruimd worden. Ernstiger was de situatie in De Lobbert. Daar was een oude dikke boom omgewaaid op een achterbouw van de buren die daarbij zwaar beschadigd werd. De boom had nog een andere in zijn val meegenomen. Die moest omzichtig worden verwijderd door de brandweer om te vermijden dat die ook op het huis of op de hulpverleners terechtkwam. Er werden eerst inkepingen in de boom gezaagd en met de hulp van spanbanden werd die uiteindelijk naar beneden gehaald.

heel-wat-vraagstukken-op-dorpsraad-viversel

Heel wat vraagstukken op dorpsraad Viversel

Heel wat volk gisteravond op de jaarlijkse algemene vergadering van de dorpsraad Viversel. Ook gemeentebestuur, politie en circuit hadden hun vertegenwoordigers gestuurd om vragen te beantwoorden. Zaken die aan bod kwamen waren de verhoging van de kanaalbruggen, de stand van zaken van de ontsluitingsweg kolenhaven Lummen, het bord Bolderberg aan kasteel Terlaemen, de locatie van de glascontainer en het sluikstorten. Bijna traditiegetrouw kwamen ook verkeers- en mobiliteitsvraagstukken aan de oppervlakte. Vanuit de gemeente werd erop aangedrongen om gebruik te maken van de meldingskaart op de gemeentewebsite.

tc-heusden-en-q-ten-organiseren-kampen

TC Heusden en Q-Ten organiseren kampen

Ook dit jaar grijpt tennisclub TC Heusden samen met tennisschool Q-ten de vakanties aan om kampen te organiseren, voor leden en niet-leden. Het paaskamp loopt van 6 tot en met 10 april, met tussen 9 en 13 uur 1 uur initiatietennis en 1 uur sport en spel, er is opvang vanaf 8 uur. In de zomer staan liefst 6 kampen op het programma: tennis-, crea- en sportkamp 1 van 6 tot en met 10 juli van 9 tot 16 uur; tennis-, spel- en kleuterkamp van 6 tot en met 10 juli van 9 tot 12 uur. In de week van 13 tot en met 17 juli vinden tennis-, spel- en sportkamp 2 en tennis-, spel- en kleuterkamp 2 plaats, telkens van 9 tot 12 uur. Van beide kampen komt ter nog een derde versie van 3 tot en met 7 augustus, van 9 tot 12 uur. Er is opvang vanaf 8 uur. Inschrijvingen en info op de websites of 0475 65 43 00

marcel-verswijvel-is-overleden

Marcel Verswijvel is overleden

Afgelopen zaterdag is Marcel Verswijvel plots overleden. Hij was bestuurslid van het Vlaams Belang in Heusden-Zolder, hij heeft trouwens ook in de gemeenteraad gezeten voor de partij. Hij was adjudant op rust en zou dit jaar 73 worden. De afscheidsplechtigheid voor Marcel Verswijvel heeft plaats nu donderdag om 14 uur in de aula van Begrafenissen Witters & Baers, Sint-Willibrordusplein.

gluckauf-is-een-beklijvende-prent

Gluckauf is een beklijvende prent

In The Roxy Theatre had vanavond de avant-première plaats van Gluckauf, een film van Remy Van Heugten met in de hoofdrol Bart Slegers. Beiden waren aanwezig en gaven uitleg bij hun werk. Het was trouwens een blij weerzien want regisseur Remy Van Heugten is een afgestudeerde van de filmschool in Genk waar hij les kreeg van Ludo Vangenechten. Gluckauf was in de Euregio een wens waarmee de mijnwerkers elkaar een behouden terugkeer naar de bovengrond toewensten. Het verhaal speelt zich (…) Lees het hele bericht

janneke-maan-blijft-imponeren

Janneke Maan blijft imponeren

Ook vandaag in de vroege vooravond wist de maan weer te imponeren. We krijgen hier zo stilaan een club van maanwatchers ... (foto Marcel Gybels)

lezen-met-de-beren-in-t-molenholleke

Lezen met de beren in 't Molenholleke

Vandaag en morgen wordt er druk voorgelezen in de vrije basisschool 't Molenholleke. Woensdag om 11u30 uur opent immers de zesde Berenkast van Heusden-Zolder aan de schoolpoort daar. De kinderen worden ondertussen warm gemaakt voor het leesplezier. De mensen van Het Berenhuis krijgen heel wat hulp van 7 laatstejaarsleerlingen van het Sint-Franciscuscollege, die zich in het kader van de 'sociale inzetdagen' vrijwillig engageren. Terwijl de studenten voorlazen in het lager onderwijs in de Molenstraat, kregen de kleuters van De Winning en de Holstraat beer en prinses op bezoek en ze maakten kennis met een mini-berenboekenkast. Morgen volgen nog meer verhalen.

vandaag-gezien-30-maart-2015

Vandaag gezien

Na de rotdag van gisteren, een herfstdag waardig, scheen vandaag de zon en kwamen de bloemetjes met lentekleuren beter tot hun recht. (foto's Gust Ischen)

lachen-met-de-foute-vrienden

Lachen met de Foute Vrienden

Het was zondagavond lachen geblazen in The Roxy Theatre tijdens de presentatie van Foute Vrienden – De film in aanwezigheid van een deel van de cast. Ook onze lezers die bij de winnaars van een ticket waren, genoten van de première.

ziekenhuis-krijgt-nmr-scanner

Ziekenhuis krijgt NMR-scanner

Het ziet ernaar uit dat het Sint-Franciskusziekenhuis eindelijk zijn NMR- of MRI-scanner gaat krijgen. Het ziekenhuis had bij een vorige verdeelronde – in 2008 – al op zo’n toestel gehoopt, maar viel toen uit de boot. Nu heeft de Vlaamse overheid laten weten dat het SFZ een planningsvergunning zal krijgen. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, het is een scanner die gebruik maakt van een magnetisch veld en dus geen röntgenstralen meer door het lichaam stuurt. In allerlei disciplines zoals neurologie, oncologie en orthopedie helpt het om nauwkeuriger diagnoses te stellen. Als de administratieve afhandeling volgens plan verloopt, zou begin volgend jaar de scanner in gebruik moeten genomen worden.

inspiratie-voor-de-buitenspeeldag

Inspiratie voor de Buitenspeeldag

Het is plezant en het gebeurt op 1 april en toch is het geen aprilgrap: de Buitenspeeldag. Zoals ieder jaar zetten de televisiezenders Nickelodeon, Ketnet en VTMKZoom woensdag tussen 13 en 17 uur hun beeld op zwart om zo de kinderen aan te porren, om buiten te gaan spelen: ravotten, zich vuil maken, touwtje springen, kampen bouwen, de natuur ontdekken, schommelen, rolschaatsen, fietsen, voetballen, … Vanuit de gemeente Heusden-Zolder worden alvast heel wat tips meegegeven. In De Spelotheek kun (…) Lees het hele bericht

infosessies-voor-groepsbegeleiders

Infosessies voor groepsbegeleiders

’t Is nog even wachten op echt mooi weer, maar de lente is aangebroken en dus verschijnen weer groepen motorrijders, fietsers en voetgangers in het straatbeeld. Meestal hebben die één of meerdere begeleiders en precies die mensen worden door de provincie uitgenodigd voor een infosessie. Het verkeer wordt alsmaar drukker en daardoor wordt het ook complexer om groepsverplaatsingen in goede banen te leiden, zeker als er kinderen of jongeren in betrokken zijn. Bovendien is de wegcode (…) Lees het hele bericht

ook-zondagsrijders-lopen-tegen-de-lamp

Ook zondagsrijders lopen tegen de lamp

Na klachten hield de politie snelheidscontroles op zondag. 1322 wagens passeerden het flitstoestel. 168 bestuurders reden te snel in Brugstraat (105) en Koolmijnlaan (51). In de Zolderseweg reden slechts 12 van de 243 bestuurders sneller dan toegelaten. Een nazicht op het gebruik van een gemeentelijke parkeerkaart voor vrachtauto's op de vrachtwagenparkings resulteerde in 2 retributies van € 100. In het kader van de provinciale verkeersthema-actie ‘gordel & gsm’ zijn 3 bestuurders betrapt op het gsm'en tijdens het rijden. 5 fietspadparkeerders krijgen een boete van € 110.

nieuwe-muze-in-voorbereidingsfase

Nieuwe Muze in voorbereidingsfase

De Verdieping is amper afgewerkt en het gemeentebestuur is gestart met De Verdieping II, dat is de werknaam voor het toekomstige gebouw van cultuurcentrum Muze. Dat krijgt dus een onderkomen in het andere deel van het ophaalgebouw. In het bestaande gebouw worden de cafetaria, de schouwburg, een opnamestudio, het personeelslokaal en een aantal vergaderruimten ingericht. Ertegen wordt een nieuwbouw gezet die onderdak biedt aan de nieuwe balzaal/feestzaal van 400 m². Er wordt nu eerst (…) Lees het hele bericht

vlaamse-titel-en-wk-limiet-voor-joney-houben

Vlaamse titel en WK-limiet voor Joney Houben

In Eksel had dit weekend het Vlaams kampioenschap trampoline plaats. Joney Houben (rechts) behaalde er samen met clubgenoot Jarne Windels goud in het synchroon springen, niveau A categorie 11-14 jaar jongens. Verder won Joney ook nog zilver in het individueel springen, niveau A categorie 13-14 jaar, waar hij in een spannende finale slechts 0,3 punten tekort kwam. Hij behaalde ook de limiet voor het WK voor jongeren dat later dit jaar in Denemarken plaats heeft. Niet slecht voor iemand die onlangs 6 weken uitlag door een blessure. Over 4 weken volgt het Belgisch kampioenschap.

orquesta-tanguedia-zet-de-tango-centraal

Orquesta Tanguedia zet de tango centraal

Op vrijdag 3 april om 20u15 speelt het Belgische ensemble Orquesta Tanguedia in de Muzeschouwburg. Al jaren timmert deze groep topmuzikanten aan een zeer interessante mix van tango, jazz, chanson en wereldmuziek. Het resultaat is telkens een vurig live optreden dat de toehoorder meeneemt op een poëtische wereldreis met muziek zonder grenzen. Onlangs verscheen het nieuwe album 'Georgina' vol eigen composities, met de tango centraal en een afwisseling van instrumentale nummers en poëtische liederen in verschillende talen. Tickets kosten € 18, € 15 en € 12, na de voorstelling kunnen 200 bezoekers in de foyer dansen op een stijlvolle milonga, georganiseerd door Tanjo Brujo & El Balcon. tickets[!]muze.be of bel 011 80 80 98. (foto Lieven Dirckx)

paaszoektocht-op-bovy-loopt-door

Paaszoektocht op Bovy loopt door

Het was gisteren rot weer maar de paasmarkt van Casa de Locas en Kerosy op Bovy ging gewoon door. Gelukkig zijn daar wat ruimtes zodat de standhouders binnen hun 'tentje' konden opstellen. Alles stond in het teken van Pasen, de lente en bloemen. Onder de standhouders was er een wedstrijd om het mooiste hoofddeksel. Overigens, de paaszoektocht die gisteren gelanceerd werd, loopt nog tot aan het eind van de paasvakantie. Deelnemingsformulieren liggen klaar in brasserie Kerosy, achteraf krijgen de deelnemers een verrassing.

nummerplaten-zijn-gegeerd

Nummerplaten zijn gegeerd

De jongste tijden verdwijnen weer geregeld nummerplaten van auto's. Meestal moeten die dan voor 'andere doeleinden' dienen. Ook in Heusden-Zolder zijn dit weekend twee kentekenplaten van auto's afgedraaid.

nieuwe-reeks-start-to-mountainbike

Nieuwe reeks 'Start to mountainbike'

De dienst sport start samen met de Vlaamse Wielerschool en Bloso met een nieuwe 'Start to Mountainbike'. De 5 lessen lopen van 27 mei tot 7 juni elke woensdag en vrijdag van 18 tot 20 uur en de reeks wordt afgesloten met een deelname aan de toertocht in Lommel op zondag 7 juni. Iedere beginnende mountainbiker vanaf 16 jaar kan deelnemen. Tijdens de lessen komen zowel de basistechnieken (o.a. klimmen, dalen, bochten nemen, remmen, …) als een aantal technische aspecten van de mountainbike (o.a. positie op de fiets, banden, basisonderhoud, …) aan bod. Verzamelen telkens aan het Cycling Center op Circuit Zolder. Deelnemen kost € 25 (eigen fiets) of € 50 (met gehuurde mountainbike). Info 011 80 80 25, inschrijven op www.heusden-zolder.be/sport

10-overwinningen-voor-avt-jeugd

10 overwinningen voor AVT-jeugd

Vandaag was er in de Galazo Atletiek Arena een open meeting. Daarbij gingen liefst 10 overwinningen naar atleten van AVT. Dit zijn de belangrijkste uitslagen. 60 meter cadetten dames, eerste reeks: 1. Romy Snyers, 2. Kirsten Vandeweyer, 3. Ann Telemans; tweede reeks: 1. Marijntje Huige, 2. Lieze Geuns, 3. Elien Vekemans. Verspringen cadetten dames: 1. Sydney Boesmans (4,55m), 2. Elien Vekemans (4,35m), 3. Caroline Knapen (4,35m). 60 meter scholieren heren: 1. Kobe Vleminckx, 2. Jens Franssens, (…) Lees het hele bericht

rc9-kampioen-door-forfait

RC9 kampioen door forfait

De seniors van Rugbyclub 9 hebben vandaag de kampioenstitel behaald. Maar het was een kampioensviering in mineur want tegenstander Laakdal2/Turnhout had zijn kat gestuurd. Dus werd het een 25-0 forfaitzege, geen ontlading dus maar wel voor de supporters een troostend wedstrijdje onder elkaar. Nu ja, troost, de titel is wel binnen natuurlijk …

makkelijke-zege-voor-zolder-a

Makkelijke zege voor Zolder A

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A vanmiddag een vrij makkelijke zege behaald bij Stevoort B: 44-78.

de-academieleerlingen-tonen-hun-kunsten

De academieleerlingen tonen hun kunsten

Rot weer vanmiddag, maar velen zochten toch de warmte van de beeldende kunsten op tijdens de opendeurdag van de academie. Zowel in de ateliers aan Het Heem als in kasteel Meylandt kwamen heel wat kijklustigen langs. En die kregen zulke prachtige staaltjes van de leerlingen te zien dat het niet anders kan, dan dat er volgend jaar nog heel wat extra leerlingen zullen van start gaan. De eerste evolutie van de aankleding van de Stahlhelm als aandenking aan de Eerste Wereldoorlog kon ook meten bekeken worden. (meer foto’s van Julien Maebe)

exsultate-promoot-koorfilm

Exsultate promoot koorfilm

Op 8 april komt de film Boychoir met Dustin Hofman in de bioscoop. Centraal staat een muzikaal jongensinternaat met een jongen op zoek naar zijn identiteit en een kritische koorleider. En omdat de film een stuk promotie is voor de koormuziek, organiseert het zangkoor Exsultate samen met Entertainment one Belgium een wedstrijd waarbij tickets te winnen zijn. Hier vind je er alles over.

sk-06-vindt-weg-naar-doel

SK 06 vindt weg naar doel

In de vierde provinciale A maakte SK Heusden 06 er ondanks het stormweer een kermis van, Eendracht Houthalen werd met 6-2 naar huis gestuurd. Anadol won met 1-3 bij Excelsior Hamont en komt daardoor opzetten voor de koppositie want leider Halveweg verloor.

doelpuntenkermis-bij-statie

Doelpuntenkermis bij Statie

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder 1-1 gelijk gespeeld bij Gestel. Statie Zolder verloor met 4-7 van Tervant. Bolderberg verloor met 2-1 bij Wijchmaal.

het-hertehart-op-het-podium

Het hertehart op het podium

De Kolonie MT staat vanmiddag twee keer op het Muzepodium met Hertehart. En daar kwamen heel veel ouders met hun kinderen naar kijken. (foto Lenscollectief)

rugbydames-en-beloften-verliezen

Rugbydames en -beloften verliezen

In het rugby was het gisteren niet zo’n goede dag voor RC 9. De dames verloren met 0-29 van RC Kituro. De U19 van RC Limburg kregen van RC St. Ghislain een 7-68 aangesmeerd. Hopelijk vergaat het straks de seniors beter in hun cruciale match.

strijdvaardig-vck-wint

Strijdvaardig VCK wint

In een fel bevochten volleybalwedstrijd heeft VCK Bolderberg met 1-3 gewonnen bij VST Lions Groot-Turnhout. De thuisploeg ging goed van start en kon ook de eerste set binnenhalen. Maar dan kwam VCK op temperatuur en wist het harde weerwerk van Turnhout te overwinnen. Alleen in de laatste set was Bolderberg alleenheerser. De setstanden zeggen alles: 25-22, 34-36, 28-30, 16-25. Nu volgen drie weken rust.

heusden-c-wint-bij-gems

Heusden C wint bij Gems

In de derde provinciale A van het basketbal won KBBC Zolder B de derby bij Kajoba met 48-64. BBC Heusden A haalde zwaar uit naar Overpelt B: 100-46. In derde B verloor Heusden B met 100-65 bij Hasselt BT C. In de vierde provinciale A heeft BBC Heusden C  met 60-70 gewonnen bij Gems Diepenbeek
In eerste provinciale B bij de dames versloeg DBBC Zolder A Stevoort met 60-30. In tweede A verloren de dames van Zolder B thuis tegen Zonhoven C met 37-45.

daar-zijn-die-van-walschaerts-weer

Daar zijn die van Walschaerts weer ...

De familie Walschaerts is zowat kind aan huis in Muze. Vanavond was het Mich die samen met zijn begeleiders Gwen Cresens en Alano Gruarin van jetje mocht geven in ‘Duizend Man Sterk’. (foto Lenscollectief)

het-weer-regen-en-wind-3

Het weer: regen en wind!

Langs de noordoostelijke flank van het hogedrukgebied van de Azoren worden in een strakke luchtstroming depressies en storingen naar onze streken gestuurd. Dat gaat soms gepaard met veel wind en neerslag. Op de langere termijn houdt het wisselvallige en vrij winderige weer aan.
Morgen schuift een actieve storing over de regio. Het is betrokken en er zijn perioden met regen. Bij momenten komt er intense regen voor. Vooral na de middag kan het enige tijd hard regenen, waarbij er tot 20 mm en mogelijk (…) Lees het hele bericht

vergeet-je-klokken-niet

Vergeet je klokken niet ...

Onze huiscartoonist heeft er vanmorgen al voor gewaarschuwd, vannacht gaat het zomeruur in. Om 2 uur zetten we de klok door 3 uur. Dat betekent dus een uur minder slapen. En maak u vooral geen illusies, de zomertijd zal ons morgen niet voor een herfstige zondag behoeden.

vandaag-gezien-28-maart-2015

Vandaag gezien

Groen mos verschijnt in principe op de noorderkant van een boom. Als je het goed bekijkt, is het ook vrij sierlijk, een soort reconstructie van een eikenblad. (foto Marcel Gybels)

beekbeemden-verorberde-boeken

Beekbeemden verorberde boeken

Leerkrachten en oudercomité van de basisschool Beekbeemden organiseerden een boekenbeurs. In samenwerking met boekhandels, Malpertuis en De Slegte, konden er heel veel boeken aangeboden worden waarbij iedereen iets vond naar zijn of haar smaak. Daarnaast werd er voorgelezen door leerkrachten, bibmedewerkers en enkele leerlingen. Er was een tekenhoek ingericht en een kleurwedstrijd uitgeschreven.

gbs-molenstede-opent-berentuin

GBS Molenstede opent Berentuin

Het wordt stilaan lente, dus opende De Berentuin zijn deuren voor het nieuwe lente- en zomerseizoen. 42 Derdeklassers van GBS Molenstede Diest hadden gisteren de eer om tijdens hun schoolreis de tuin te openen. Ze brachten wisselend een bezoek aan Het Berenhuis en De Berentuin, ‘s middags werd onder een koud zonnetje gepicknickt in de tuin.

gatab-wil-symbool-op-stille-wegen

GATAB wil symbool op stille wegen

GATAB vraagt dat een stille of trage weg een symbool krijgt als deze toegankelijk is. De jongste tijd wordt volop gewerkt om die vergeten wegen weer een functie te geven voor fietsers of voetgangers. Op de jongste vergadering van de GATAB werd gevraagd of die ook toegankelijk zijn voor personen met een beperking. Daarom stelt het bestuur van GATAB voor dat – indien het inderdaad zo is – die wegen een symbool krijgen zodat mensen met een scootermobiel, rolstoel, rollator of kinderwagen weten dat ze erdoor kunnen. GATAB wil zijn eigen symbool ter beschikking stellen

kwb-berkenbos-neemt-afscheid-van-kassier

KWB Berkenbos neemt afscheid van kassier

Met een klein feestje met al de wijkmeesters werd bij KWB Berkenbosde huidige kassier Alfons Steenberghs officieel van zijn taak ontheven. De portefeuille werd symbolisch overgedragen aan zijn opvolger Jan Camps. Fons is ondertussen al 64 jaar lid van KWB, 43 jaar daarvan als wijkmeester en sinds 2000 was hij kassier. Samen met zijn vrouw Leen werd hij in de bloemetjes gezet. (foto Ludo Vanherle)

paasmarkt-bovy-gaat-gewoon-door

Paasmarkt Bovy gaat gewoon door

De organisatoren van de paasmarkt op Bovy laten weten dat ze zich niet laten intimideren door de weergoden. Ze werken onverstoord werden aan de voorbereidingen en garanderen het publiek dat het morgen tussen 11 en 17 uur de moeite zal lonen om af te komen.

de-kijk-van-richie-136

De kijk van Richie

Morgen komt de morgenstond vroeger ...

kampioen-houthalen-te-sterk-voor-si

Kampioen Houthalen te sterk voor SI

In het zaalvoetbal leed SI Heusden-Zolder een zware 1-8 nederlaag tegen Celtic Houthalen, dat zich daardoor een terechte kampioen toonde. De beloften wonnen met 7-4.

bijkomende-veiligheidsmaatregelen-aan-de-kluis

Bijkomende veiligheidsmaatregelen aan de kluis

Eergisteren is er ingebroken in de historische kluis van Bolderberg en dus niet in een onbewoond gebouw zoals sommige media meldden. Maar kluisbewoner Pieter Stevens laat weten dat in zijn eenvoudige woonst niet veel te rapen valt, waardoor de inbrekers van een kale reis moesten terugkeren. Hij betreurt verder het gebrek aan respect en de schade die werd aangebracht aan een stukje erfgoed. De inbrekers konden ontkomen omdat de kluisbewoner niet in huis was en het voorziene alarm niet was afgegaan. De nodige bijkomende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen om potentiële inbrekers alle kansen te ontnemen.

honden-vangen-kost-gemeente-minder

Honden vangen kost gemeente minder

Zoals we al eerder meldden, doet Heusden-Zolder voortaan een beroep op het dierenasiel van Genk om loslopende honden te vangen. Dat het om een besparing gaat in vergelijking met de intergemeentelijke hondenvanger vroeger, blijkt uit de cijfers. Vorig jaar kostte het 15.162 euro om 113 honden te vangen, dat is ongeveer 134 euro per hond. Het asiel van Genk rekent 100 euro per hond, wat heel wat minder is. De betrokken baasjes moeten bij zo'n tussenkomst 75 euro betalen.

bolderbergse-kwb-bakt-ze-bruin

Bolderbergse KWB bakt ze bruin

De KWB van Bolderberg hield een workshop barbecueën. Daarbij trachtte de groep samen de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Centrale thema was dit jaar kip. Er werd dan ook meer dan één exemplaar bewerkt, gebakken en verorberd. (foto's Yves Maex)

krijgt-heusden-zolder-publieksprijs-fietsgemeente

Krijgt Heusden-Zolder publieksprijs fietsgemeente?

Heusden-Zolder mikt op de publieksprijs 'fietsgemeente 2015'. Daavoor wordt nog tot 21 juni een online-wedstrijd georganiseerd door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Die bekroont het fietsbeleid van een gemeente. Heusden-Zolder schuift daarvoor zijn troeven naar voor: avondfietsen op het circuit, initiatieven voor G-renners en skeelers, huisvesting van de Vlaamse Wielerschool en de BMX-track, organisatie van de WK's BMX en veldrijden, ... Daarnaast lopen er heel wat toeristische en functionele (…) Lees het hele bericht

68-ploegen-op-paastornooi

68 ploegen op Paastornooi

Oude tradities moeten in ere gehouden worden en dus organiseert voetbalclub SK Heusden 06 op paaszaterdag 4 april het paastornooi op de terreinen aan de Noordberm. Daarvoor zijn liefst 68 ploegen uit heel Limburg ingeschreven, van U6 tot U11. De eerste wedstrijd start om 9u30, het einde is verwacht om 17 uur. Honger lijden hoeft niet want er staan een frietkraam, kebab-kraam en een hot-dog barak. Met de tombola kun je mooie prijzen winnen. De toegang bedraagt 2,50 euro.

arbeidsomstandigheden-schokken-femma-vrouwen

Arbeidsomstandigheden schokken Femma vrouwen

De Femma vrouwen zetten zich, zoals elk jaar, in voor vrouwen in het Zuiden. Dat illustreerden ze met hun massale aanwezigheid in de Euroscoop in Genk, daarbij ook een delegatie van Femma Eversel. Ze keken er samen naar schokkende beelden over de arbeidsomstandigheden van vrouwen in het zuiden. En er was ook een getuigenis van Shahilda die samen met haar zus jeansbroeken stikt voor de Europese markt. Beiden verdienen samen in één maand evenveel als wij voor één broek betalen ...

damhert-wint-innovatieprijs-van-retailers

Damhert wint innovatieprijs van retailers

Insecta, het productgamma op basis van insecten van Damhert, is gisteravond door de Belgische retail verkozen tot winnaar van de INN Award 2015. Jaarlijks worden prijzen toegekend aan de meest innovatieve voedingsproducten, omdat innovatie nu eenmaal cruciaal is voor de economie. De award is in het leven geroepen door het retailblad Gondola en de jury wordt voorgezeten door aankopers van de voornaamste Belgische retailspelers. Damhert wordt door de jury voor zijn (…) Lees het hele bericht

wk-bmx-drie-dagen-gratis-voor-inwoners

WK BMX drie dagen gratis voor inwoners

Volgend weekend, op 3 en 4 april, vinden op de BMX-track de Europese BMX-kampioenschappen plaats. Dat is een topevenement maar toch ook maar een proloog voor de wereldkampioenschappen van 18 tot en met 25 juli. Het was al geweten dat aan dat WK 3000 rijders uit heel de wereld zullen deelnemen. De wedstrijden zullen 3 uur lang live te zien zijn op heel wat tv-kanalen, en van heel de wereld zullen de media naar hier afzakken. Over 6 dagen worden 20.000 toeschouwers verwacht. 600 tot 800 kampeerwagens zullen een plaats krijgen in de Paddockzone. Heel belangrijk is ook dat inwoners van Heusden-Zolder op vertoon van hun identiteitskaart gratis binnen mogen op zondag 19, maandag 20 en vrijdag 24 juli.

de-waanzinnige-deurenkomedie-van-skagen

De waanzinnige deurenkomedie van Skagen

Skagen speelde vanavond ‘Deurdedeurdeur’in Muze. En zoals de titel het al verraadt is het en waanzinnige deurenkomedie, nog erger dan de klassieke … Tel daarbij een cast met heel wat bekende namen, en dan is het nogal wiedes dat de zaal uitverkocht was. En het publiek heeft stevig gelachen. (foto Lenscollectief)

cbos-noord-schenkt-4000-aan-de-schans

CBOS Noord schenkt € 4000 aan De Schans

Majoor Peter Eeman van het Centrum Basisopleiding en Scholing Noord in Leopoldsburg overhandigde vandaag namens zijn eenheid een cheque van 4000 euro aan De Schans uit Berkenbos. Zoals bekend is CBOS Noord de petereenheid van De Schans. In het dagactiviteitencentrum komt een 50-tal gasten met een psychiatrische en psychosociale achtergrond geregeld langs om te werken of voor ontspanning. Vorig jaar organiseerde het CBOS Noord een fietshappening en motortocht. Sponsoring, tombola (…) Lees het hele bericht

wie-poetst-de-verdieping-tegen-welke-prijs

Wie poetst De Verdieping tegen welke prijs?

De onderhoudskosten van De Verdieping zetten kwaad bloed bij - initiatiefneemster - Sonja Claes (CD&V). De totale kostprijs van 1,8 miljoen (zonder BTW) voor vijf jaar valt uiteenin zowat 880.000 euro voor de technische installaties en 950.000 euro voor het poetsen en reinigen van het gebouw. Er zal evenwel eerst de uitslag van de aanbesteding afgewacht worden, en dan zal de knoop doorgehakt worden of het met eigen personeel goedkoper is. Ook Jan Jans (Vlaams Belang) vond dat de (…) Lees het hele bericht

proceduresoep-rond-energie-aankoop

Proceduresoep rond energie-aankoop

N-VA pleitte nogmaals voor de invoering van een Buurt Informatie Netwerk, de partij meent dat door het aantal inbraken, zo'n BIN zijn nut kan bewijzen. Ook de CD&V vond dat de BIN's verder moeten opgevolgd worden. De voorstellen kwamen ter sprake naar aanleiding van het verslag van het overleg van de politie met de dorpsraden en handelsverenigingen. Daar wordt nu geregeld informatie op een snelle manier verspreid over verdachte handelingen en mails bijvoorbeeld. De meerderheid staat er (…) Lees het hele bericht

iedereen-ongelukkig-over-verhuizing-post

Iedereen ongelukkig over verhuizing post

Bij het begin van de gemeenteraad kaartte de CD&V aan dat niemand gelukkig is over de komst van het postkantoor naar de Guido Gezellelaan en vroeg de partij of dat opgenomen is in de parkeer- en mobiliteitsvisie van het gemeentebeleid. Schepen Lode Schops moest ook toegeven dat de gemeente niet op de hoogte was van de komst van de post, laat staan dat het in de visie was opgenomen. Nu gaat dat een bijkomend, nijpend probleem opleveren, terwijl er gewerkt wordt aan een visie rond de (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-kluisstraat

Inbraak in Kluisstraat

In de Kluisstraat is gisteravond een inbraak ontdekt. De daders hadden de houten omheining opengebroken en waren vervolgens via het raam naar binnen gedrongen. Daar hebben ze geld buit gemaakt. Eerder op de dag werd aan het Vlierhof een garagepoort beschadigd. Het was niet meteen duidelijk of het om een inbraakpoging of vandalenstreek ging.

zaterdagavond-even-wat-minder-licht

Zaterdagavond even wat minder licht

Nu zaterdag is er weer het Earth Hour, wereldwijd wordt er dan een poging gedaan om wat energie te besparen zodat onze aardbol wat langer kan meegaan. Het gaat uiteraard om een symbolische actie. Ook Heusden-Zolder neemt deel waardoor zaterdag van 20u30 tot 21u30 de straatverlichting op nachtregime wordt gezet. Ga dus niet meteen naar Infrax bellen om defecte straatlantaarns te melden.

infobord-werkt-weer

Infobord werkt weer

Het digitaal infobord op het Sint-Willibrordusplein werkt weer. Een hele tijd al bleef het bord zwart, terwijl zijn tegenhanger aan het gemeentehuis in Zolder (dicht bij de bron) boodschappen bleef spuwen. Maar nu is het dus opgelost. Nu is het alleen nog een kwestie van een zinvolle andere locatie te vinden voor het bord dat niemand leest aan het containerpark ... (foto Julien Maebe)

zondag-paashappening-op-domein-bovy

Zondag paashappening op domein Bovy

Casa de Locos en Brasserie Kerosy organiseren zondag 29 maart van 11 tot 19 uur een paasmarkt op domein Bovy. Daar worden zowat 20 standhouders verwacht en zoals bij de kerstmarkt zal de klemtoon liggen op creativiteit en originele geschenkjes en decoratie. De kinderen zullen zich ook weer kunnen bezighouden, in een workshop snoepjuwelen maken bijvoorbeeld, of een andere workshop: Spring is in het air birdy. Er is de immer populaire kindergrime en zowaar kuikenanimatie, … Tijdens de paashappening – en de rest van de paasvakantie - kun je deelnemen aan een zoektocht op domein Bovy. Breng het ingevulde formulier binnen in Kerosy en je maakt kans op een prijs. Tijdens de paasmarkt is er ook een diner voor twee te winnen.

foute-vrienden-en-de-winnaars-zijn

Foute Vrienden, en de winnaars zijn ...

Nu zondag om 20u30 heeft in The Roxy Theatre de avant-première plaats van Foute Vrienden – De Film. En dat in aanwezigheid van de cast. Drie lezers zullen er gratis bij zijn: Kristof Was, Bjorn Jans en Tom Mullens. We geven aan hun familie geen enkele garantie over hun gedrag na het bekijken van de film …

bijzondere-bezoekers-voor-de-schilderswijk

Bijzondere bezoekers voor de Schilderswijk

30 kinderen van de Schilderswijk – en ook hun ouders – waren vandaag razend enthousiast tijdens hun eigen buitenspeeldag, en dat ondanks het slechte weer. Ze kregen immers een boeiende demonstratie van roofvogels die je anders niet van dichtbij te zien krijgt. Er was aan hun speeldag ook een educatief luik gekoppeld want de kids kregen uitleg en ze vuurden vragen af over leven en jachtinstinct van de kostbare vogels. En er werden massa’s foto’s genomen, als herinnering aan een unieke middag. (foto's Theo Rayen)

kleuters-ontsluieren-afvalgeheimen

Kleuters ontsluieren afvalgeheimen

De voorbije dagen is in de Balanskes van Beekbeemden hard gewerkt rond het thema milieu. Floepje - een diertje dat kan stappen, vliegen én zwemmen - kwam een hele week langs en gaf tips om te zorgen voor de natuur. De kinderen bezochten het recyclagepark waar gelegenheidsmeester Miguel hen leerde sorteren en vertelde wat er opnieuw gemaakt wordt van het ingezamelde afval. En ook de afvalprinses van Viesvuilland kwam op bezoek. De inwoners van dat land riepen de hulp in van de kleuters voor hun afvalproblemen. Een verhaal met prenten, een sorteerrace en een interactieve film leerden de kleuters en de afvalprinses meer over de mogelijke afvaloplossingen.

geen-stormloop-bij-opening-van-postkantoor

Geen stormloop bij opening van postkantoor

Zonder toeters en bellen of feestgedruis is het nieuwe postkantoor in de Guido Gezellelaan vandaag geopend. Er werd voor een enorme drukte gevreesd, na enkele sluitingsdagen, maar uiteindelijk was het niet drukker dan op een gemiddelde woensdagmiddag. Daardoor waren er zelfs nog parkeerplaatsen vrij in de buurt. (foto’s Julien Maebe)

mijnwachtpost-is-klaar-voor-de-start

Mijnwachtpost is klaar voor de start

In het Medisch Centrum Beringen is de nieuwe huisartsenwachtpost voor West-Limburg voorgesteld. Die is vanaf vrijdag 3 april operationeel in de weekends en op feestdagen. De inwoners van Heusden-Zolder, Halen, Lummen, Deurne (Diest), Ham, Leopoldsburg en Beringen kunnen er dan terecht als ze ziek zijn, of als ze zich niet kunnen verplaatsen, komt een dokter aan huis. De wachtpost heeft een permanentie met een aantal dokters, een secretaresse en chauffeurs. Het systeem heeft heel wat (…) Lees het hele bericht

baseballtornooi-op-paasmaandag

Baseballtornooi op Paasmaandag

Zoals ieder jaar organiseert de jeugdraad samen met de gemeente op Paasmaandag een baseballtornooi. Dit jaar verzamelen de baseballers op de terreinen van Chiro Boekt. Om 9 uur gaan 12 jongens- en 9 meisjesploegen aan de slag in de nietsontziende wedstrijden. Ze kampen voor de eerste prijs en de fairplay-trofee. De finales worden verwacht rond 16 uur.

krijgt-jamie-alsnog-de-regenboogtrui

Krijgt Jamie alsnog de regenboogtrui?

Onze dorpsgenoot Jamie Herremans (22) werd vorig jaar in het Sloveense Ljubljana vice-wereldkampioen wielrennen op de weg in het UWCT (UCI World Tour Cycling), dat is het WK voor amateurs en masters. Eerder werd hij tijdens datzelfde WK vijfde in de tijdrit. Maar ondertussen zou de Italiaanse winnaar van het WK in lijn zijn trui verliezen wegens dopinggebruik ... Jamie was dus in goede doen, en dat terwijl zijn achillespezen een voortdurende rem op zijn prestaties vormden. Maar een operatie heeft dat leed verholpen. Ondertussen is Jamie volop actief in het nieuwe seizoen, waar hij bij de beloften rijdt voor Profel-United CT. Vorig weekend maakte hij een zware val, gelukkig zonder niet al te veel gevolgen. Nu zaterdag rijdt hij een testtijdrit in Neerpelt en van 3 tot 6 april de Triptique de Monts et Chateaux.

vandaag-gezien-25-maart-2015

Vandaag gezien

Nog meer kunst op Meylandt, de boomklever is daar al dagen met metselwerkzaamheden bezig. Hij maakt er alle spleten van zijn toekomstige nest dicht. (foto's René Bosmans)

samen-bouwen-aan-een-buitenklas

Samen bouwen aan een buitenklas

In de gemeenteschool Beekbeemden hebben De Ronde Tafel (het leerlingenparlement), ouders en leerkrachten de handen in elkaar geslagen om een lang gekoesterde droom waar te maken: een buitenklasje aan de school. Deze week hebben de leerlingen de handen flink uit de mouwen gestoken voor de bouw van een takkenwal.

auto-botst-tegen-verlichtingspaal

Auto botst tegen verlichtingspaal

In de Koerselsebaan, vlakbij de Noordberm, is dinsdagavond een auto tegen een verlichtingspaal op een middenberm gereden. De paal brak af en lag dwars over de weg. De bestuurder raakte niet gewond, maar zijn auto raakte zwaar beschadigd en moest getakeld worden. De brandweer kwam ter plaatse om alles op te ruimen en Infrax kwam de stroomtoevoer afsluiten. Een geluk bij een ongeluk was dat op die plaats een parking ligt waarover het verkeer kon omrijden.

start-to-tennis-ook-in-eversel

Start to Tennis ook in Eversel

Na het succes van vorig jaar pakt TC Eversel opnieuw uit met een cursus Start-2-Tennis voor volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar. Nieuw dit jaar is ook de lessenreeks Start-2-Tennis for kids waarbij kinderen vanaf 5 jaar op een leuke manier kennis te maken met de tennissport. Elke cursus bestaat uit 8 lessen en dat moet volstaan om het tennisspel onder de knie te krijgen. Voor de geïnteresseerden zijn er infomomenten op woensdag 15 april om 19 uur ( volwassenen en kinderen) en zaterdag 18 april om 13 uur (volwassenen). Meer info op www.tceversel.be

265-bestuurders-geflitst

265 bestuurders geflitst

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles. 879 wagens passeerden het flitstoestel en liefst 175 bestuurders negeerden de snelheidsbeperking in Everselkiezel de (40), Westlaan (25), Zandstraat (16) en Kapelstraat (4). Tijdens schooleinde reden in Ringlaan 90 van de 437 bestuurders te snel.

het-weer-wisselvallig-7

Het weer: wisselvallig!

In een strakke zonale luchtstroming worden storingen en buienlijnen van west naar oost over onze streken getuurd. Deze luchtstroming blijft alvast de volgende 10 dagen gehandhaafd, waarbij dus een erg wisselvallige meerdaagse mogen verwachten.
Vandaag nadert een storing erg traag vanuit het westen. De zon maakt in de loop van de latere namiddag plaats voor toenemende wolken, maar tot de avond blijft het meestal droog. Dan komt er wat lichte regen opzetten bij maxima rond 14 graden.

Lees het hele bericht

kleuters-willen-nog-lang-lezen

Kleuters willen nog lang lezen

Griet Vandeberg, kleuterleidster van Beekbeemden, had haar kleuters en de ouders meegetroond naar de bib. Er was vooraf het nodige voorbereidende werk geleverd, de kinderen hadden zelfs speciaal een lied voorbereid: in plaats van ‘Lang zal ze leven’ zongen ze ‘Lang zal ik lezen’ en dat werd best gesmaakt in dé leesomgeving bij uitstek. De tekst stond in een reuzenboek dat ze in de bib hebben achtergelaten zodat iedereen het kan inkijken.

schilderswijk-toont-roofvogels

Schilderswijk toont roofvogels

In Vlaanderen heeft de buitenspeeldag volgende week op 1 april plaats, maar in de Schilderswijk organiseren die al morgen van 14 tot 16 uur. Er is een programma uitgewerkt met als centrale gasten Stefan en Carine die met hun roofvogels zoals uilen en valken komen. Ze zullen vertellen hoe de dieren leven, wat ze eten, hoe ze jagen, … De vogels zullen hun vaardigheden demonstreren. Goed voor leuke foto’s, de ouders zijn ook welkom. Inschrijven hoeft niet en het is volledig gratis. Afspraak op het schilderspleintje (grasveld achter de Breughellaan).

lachen-tijdens-jeugdboekenweek

Lachen tijdens jeugdboekenweek

We zitten momenteel volop in de Jeugdboekenweek met als thema 'Humor'. Ook de bib van Heusden-Zolder wil niet achterblijven en nodigde de plaatselijke jeugd uit voor een voor- of namiddagje vol grappen en grollen. Alle leerlingen van het 2de en het 5de leerjaar worden verwelkomd in de bibliotheek. De jongsten kunnen hun lachspieren trainen tijdens een voorlees- en verkenningsuurtje rond Guido van Genechten’s  'Het Grote Poepconcours', terwijl de oudere leerlingen hun creativiteit de vrije loop laten tijdens een spelletjesroute met Kobe de Lachmicrobe. Nadien maakt elke klas een foto van haar grappigste boek om zo kans te maken op een voorleesmoment met Maaike Cafmeyer.  

mogelijk-hinder-door-acties-bij-de-lijn

Mogelijk hinder door acties bij De Lijn

Wie vanochtend met de bus van De Lijn naar school of het werk wil, kan best de dienstregeling even raadplegen. De ACOD organiseert een aantal acties vandaag, met onder meer een betoging in Antwerpen. Ook chauffeurs van De Lijn Limburg nemen daar aan deel. Vanmorgen vroeg zijn 9 op de 10 bussen uitgereden, maar vooral op de langere lijnen kan er hinder optreden. Belangrijk voor de scholieren, in Hasselt rijdt het stadsnet vanochtend normaal, in Genk is er dan weer zeer veel hinder. De openbare vervoersmaatschappij houdt zelf de in up-to-date op haar website delijn.be UPDATE Er zijn vanochtend problemen met de lijnen 22, 23, 51 en 52 die Heusden-Zolder aandoen, en ook in de loop van de dag en vooravond kan verwacht worden dat die bussen niet langskomen.

vandaag-gezien-23-maart-2015

Vandaag gezien

't Is tegenwoordig boeiend om naar de lucht te kijken. Zo is er vanavond weer een mooie maansikkel te zien. (foto Marcel Gybels)

bolderberg-luidt-paasperiode-in

Bolderberg luidt paasperiode in

Je kunt er niet omheen kijken als je door Bolderberg rijdt: vandaag heeft de BHV (Bolderbergse Handelaars Vereniging) weer de paashazen in het straatbeeld geplaatst. De feestelijke lenteperiode is daarmee ingeluid. Maar er moet ook nog gewerkt worden daarom houdt de BHV volgend maandag om 20 uur in Bocasa haar algemene vergadering. De realisaties van de afgelopen vijf jaar worden op een rijtje gezet, en er volgt een toelichting over het rapport van Idea Consult. Last but not least wordt het bestuur verkozen. (foto Francis Holsteyns)

de-wijers-een-streek-vol-lekkers

De Wijers: een streek vol lekkers

Eén van de doelstellingen van de inspiratiedag De Wijers was horeca-uitbaters en handelaars uit drank- en voedingssector laten kennismaken met de culinaire rijkdom die deze regio in petto heeft. En op dat vlak was de mini-beurs die er was uitgebouwd, behoorlijk indrukwekkend. Een hele rist bieren en likeuren uit de Wijersdorpen, maar ook koekjes en broodjes, van vogelsanckschelpjes tot Turkse baklava, van exotische broodjes tot putbrood, of boterjanpaté, Croquempine, honing, fairtradeproducten, enz. Kortom, een productenwaaier waarmee deze streek zich met fierheid in andere regio’s mag tonen. (meer foto’s)

een-plan-voor-de-handel-en-een-fairtradeplanner

Een plan voor de handel en een fairtradeplanner

Schepen van handel en toerisme Jeanne Prikken kwam tijdens de inspiratiedag twee belangrijke initiatieven toelichten. Zo haalde ze het lang aangekondigde strategisch–commercieel plan tevoorschijn. Dat is nodig omdat de jongste 5 jaar de winkelruimte in Heusden-Zolder met 9000 m² is toegenomen en er extra concurrentie dreigt van B-Mine en de Blauwe Boulevard. Uit de studie blijkt dat de handel wel kan varen bij de licht groeiende bevolking en een aantal extra woningen. Daarnaast doen (…) Lees het hele bericht

nieuwe-toeristische-initiatieven-voor-de-deur

Nieuwe toeristische initiatieven voor de deur

Op initiatief van de Toerismeraad samen met het gemeentebestuur had vanmiddag in Muze een inspiratiedag ‘De Wijers’ plaats. Na de eerder vermelde kookworkshop, was er een zitting. Daarop lichtten voorzitter Marie-Josée Geerts en Liesbeth Geybels van de dienst toerisme een (behoorlijke) tip van de sluier over het nieuwe toerismeseizoen. Drie blikvangers daarin blijven Circuit Zolder, De Wijers en het mijnerfgoed. Het circuit pakt – naast zijn klassieke programma (…) Lees het hele bericht

200-bestuurders-te-snel-4-dronken

200 bestuurders te snel, 4 dronken

Tijdens de Slim-acties nam de politie afgelopen weekend ’s nachts 27 ademtesten af. 2 bestuurders hadden teveel gedronken. Hun rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken. Eén speekseltest was negatief. Tijdens de gewone diensten namen de inspecteurs van de interventiedienst 36 ademtesten af. 2 bestuurders reden onder invloed. Voorts stelden ze verkeersinbreuken vast wegens fietspadparkeren (4), op een mindervalidenparking parkeren zonder speciale kaart en rijden met defecte (…) Lees het hele bericht

graafwerktuigen-gestolen

Graafwerktuigen gestolen

Aan de Terlaemenlaan zijn graafwerktuigen gestolen. De diefstal is gemeld vandaag kort na de middag.

ook-opendeur-academie-wordt-feestelijk

Ook opendeur academie wordt feestelijk

Volgende zondag 29 maart van 14 tot 18 uur houdt de gemeentelijke academie voor beeldende kunsten haar jaarlijkse opendeurdag. Zowel in het kasteel Meylandt als in de lokalen van Het Heem kun je de ateliers gaan bezoeken. Op Meylandt gaat het om schilderen, tekenen, fotografie en vrije grafiek, in Het Heem staan beeldhouwen en de jeugdateliers centraal. Het spreekt voor zich dat in dit gouden jubileumjaar ook de opendeur een extra feestelijk tintje zal krijgen. Daarom is nu al gestart met de feestelijke en kunstzinnige aankleding. (foto’s Roger Borgions)

de-wijerse-geneugten-binnenkort-op-uw-bord

De Wijerse geneugten binnenkort op uw bord

In de keuken van Muze gonsde het maandagmiddag van de bedrijvigheid. De Bolderbergse topkok Bart Vandenhove gaf een workshop voor de koks van restaurants, eethuizen en B&B’s van Heusden-Zolder. De naam ‘De Wijerse geneugten’ verraadt al veel: de koks bereidden verschillende gerechten, van voorgerecht tot dessert, met ingrediënten uit het gebied van De Wijers. En de regio levert nogal wat producten: paling, snoekbaars, pecorino, biersoorten, borrels en likeuren, bosbessen, honing, schapenmelk, … om er maar enkele uit het lijstje te citeren. Het is de bedoeling op die manier het gebied van De Wijers niet alleen op de landkaart, maar ook op de menukaart te zetten. En te oordelen aan de gretigheid waarmee de koks er tegenaan gingen, moet dat lukken. (meer foto’s)

gemeenteraadscommissie-bekijkt-personeel

Gemeenteraadscommissie bekijkt personeel

Zoals eerder aangekondigd, vergadert de gemeenteraad nu donderdag om 19 uur. Maar ondertussen is er ook een vergadering van de verenigde gemeenteraadscommissie bijeengeroepen voor maandag 30 maart om 19 uur, ook die heeft plaats en in de raadszaal en daar wordt ook de voltallige gemeenteraad verwacht. Op de agenda de regularisatie van gesubsidieerde contracten en de pensioenregeling van het gemeentepersoneel.

fouten-vrienden-in-avant-premiere

Fouten Vrienden in avant-première

Het moeten niet alleen de Ladies zijn die voor een Movie Night naar The Roxy Theatre mogen komen; zondag 29 maart om 20u30 heeft er een Foute Men’s Movie Night plaats met de avant-première van ‘Foute Vrienden de Film’. En Ludo Vangenechten mag die avond de cast van de film ontvangen. Wil je erbij zijn … hebben hier drie vrijkaarten. Mail ons voor dinsdag 18 uur met je naam en adres: redactie[!]heusden-zolder.eu

speelstraat-nu-aanvragen

Speelstraat nu aanvragen

Ieder jaar weer zijn er verschillende buurten in Heusden-Zolder die voor de zomer het ‘statuut’ van speelstraat aanvragen. De straat wordt dan gedurende een bepaalde periode en tijdens bepaalde uren van de dag afgesloten voor het gewone verkeer. De straat is volledig voorbehouden voor spelende kinderen, alleen buurtbewoners die er hun garage hebben mogen met de auto of fiets door tegen een zeer lage snelheid. Ook dit jaar bestaat die mogelijkheid weer, maar wie zijn aanvraag nog niet heeft ingediend, moet snel zijn. Het kan nog tot 25 maart. Hier vind je alle info.

een-laatste-winterse-prik

Een laatste winterse prik?

Het is buiten aan het vriezen, autoruiten vriezen dicht en er zijn heel wat strooiwagens uitgereden. Opletten op de weg dus, want we gaan er vanuit dat ze niet uitrijden om de grote resterende zoutvoorraden op te krijgen. Die blijven immers nog enkele jaren goed als ze droog bewaard blijven.

julien-claes-is-beste-schremke-schieter

Julien Claes is beste schremke schieter

Dit weekend stond het petanquelokaal Olympia in het teken van een andere sport: geen petanqueballen die door de lucht vlogen, wel rondellen tijdens het tornooi Mississippi schremke shooting. Een organisatie van Veenbonk. Er werd hard gestreden om de overwinning en het was erg spannend met als winnaar Julien Claes met 125 punten, voor Ferdy Geeraerts met 123 en op drie een ex aequo van 3 spelers met uiteindelijk Hendrik Danko die het derde schavotje mocht beklimmen. Hulde was er ook voor rode lantaarn Anita Kelchtermans die 73 punten behaalde en daarmee 48ste werd.

vandaag-gezien-22-maart-2015

Vandaag gezien

Nu het lente is, beginnen heel wat struiken en bomen te botten en krijgen we eerste frisse blaadjes te zien. (foto Marcel Gybels)

eerste-polsstokmeeting-een-schot-in-de-roos

Eerste polsstokmeeting een schot in de roos

In de Golazo Atletiek Arena had vandaag de allereerste polsstokmeeting plaats. En het was meteen een schot in de roos met 58 deelnemende atleten, die kwamen niet alleen uit heel België, maar ook uit Nederland en Luxemburg. Er werd 5 meter gesprongen, wat een uitstekend resultaat is. Er wordt trouwens gepraat over een Euregiomeeting volgend jaar met drie manches in Aken, Sittard en Heusden.
(meer foto's van Davy Neuteleers)
De uitslag bij de heren 1. Ben Broeders (DCLA) 5,00; 2. Koen Van Der Wijst (Ned) 4,80; 3. Jonas De Meyer (DCLA) 4,80; 4. Frederik Ausloos (DCLA) 4,80; 5. Roman Monte (Ned) 4,80; 6. Thomas Ghoos (ACBR) 4,60, 7. Sam Kranse (Ned) 4,60; 8. Bernard Seutin (Lyra) 4,60; 9. Cyriel Verberne (Ned) 4,40 en 10. Sander Maes (AVT) 4,40.

jonge-muzikanten-tonen-hun-talent

Jonge muzikanten tonen hun talent

Impulse, een alternatieve muziekschool, waar je muziek - gitaar, piano en drums - kunt leren spelen volgens eigen wensen - is sinds 2 jaar gevestigd in Muze. Daar lijken kleine David La Mella's op de drums en gitaarvirtuozen op de gitaar in de maak, waar gevestigde waarden misschien nog stevige concurrentie van krijgen over enkele jaren. De aankomende talenten lieten zich samen met hun leerkrachten vanmiddag horen tijdens een coffee & cake-afternoon in de balzaal. (meer foto's van Ria De Clerck)

bandits-doen-meiden-gillen

Bandits doen meiden gillen

Gillende meiden konden vanmiddag amper blijven zitten in de zetels van de Muzeschouwburg tijdens het concert van Bandits. (foto Lenscollectief)

the-lunatics-bevestigen-hun-naam

The Lunatics bevestigen hun naam

The Lunatics brachten gisteravond in de Muzeschouwburg hun 'Limited Edition Specials'. (foto lenscollectief)

leerlingen-brengen-aperitiefconcert

Leerlingen brengen aperitiefconcert

Vandaag heeft een talrijk opgekomen publiek genoten van een aperitiefconcert in de gemeentelijke school Beekbeemden. Leerlingen van de lokale afdeling van de academie voor woord, dans en muziek Beringen én de lagere school brachten niet alleen mooie liederen. Ze lieten zich ook van hun beste kant horen op dwarsfluit, piano, hoorn, accordeon en klarinet. Napraten konden bij een drankje, de opbrengst daarvan wordt geschonken aan Sint-Vincentius. (foto's An Vanoppen)

rc9-kan-de-titel-ruiken

RC9 kan de titel ruiken

In het rugby hebben de seniors van RC9 met 37-10 gewonnen van RC Gent Dragons. Dat is een belangrijke zege want als RC9 volgende week wint met een bonuspunt, dan is het kampioen. Supporters dus op post zondag om 15 uur in het Helzoldstadion voor de confrontatie met Laakdal2/Turnhout.

anadol-en-heusden-winnen

Anadol en Heusden winnen

In vierde provinciale A versloeg Anadol Peer SV met 2-1. SK Heusden 06 ondervond niet veel weerstand bij Engsbergen en won met 0-3.

vrijheid-haalt-zwaar-uit

Vrijheid haalt zwaar uit

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder Kaullille ingeblikt met 5-0. Bolderberg kwam niet verder dan 0-0 tegen Gestel. Statie Zolder kreeg een 5-2 aangesmeerd van Achel.

inbraak-in-woning-en-auto

Inbraak in woning en auto

In de Sluisbamd is gisteravond laat de toegangsdeur van een appartementsgebouw ingetrapt en ook de deur van één van de appartementen was vernield. Het was niet duideijk of er iets verdwenen was. In de Oude Schans is de ruit van een auto ingeslagen, wellicht hebben de inbrekers het gelijkvormigheidsattest meegenomen.

brand-bleek-rookontwikkeling

Brand bleek rookontwikkeling

Brandweer en ziekenwagen werden vanmorgen opgeroepen voor woningbrand in de Lodewijk Dosfellaan, waarbij de bewoner rook zou binnengekregen hebben. Ter plaatse bleek het allemaal nogal mee te vallen. Op de ketel van de centrale verwarming was iets aan het smeulen gegaan. De brandweer kon zich beperken tot het verluchten van de woning.

winnend-vck-pas-laat-op-stoom

Winnend VCK pas laat op stoom

In het volleybal heeft VCK Bolderberg met 2-3 gewonnen bij Warsco Units Eisden en dat ondanks dat VCK de wedstrijd begon en eindigde met een onuitgegeven zestal. Het zag er nochtans lange tijd zeer slecht uit want de thuisploeg haalde de twee eerste sets vrij makkelijk binnen. Maar dan kwam Bolderberg op stoom, de derde set was nog even knokken maar in de twee laatste bestond de thuisploeg niet meer. Setstanden: 25-21, 25-21, 21-25, 11-25 en 12-15.

bravo-boulevard-neemt-een-goede-start

Bravo Boulevard neemt een goede start

Muze heeft gisteren de geboorte van Bravo Boulevard meegemaakt, een minifestival voor het goede doel. De balzaal werd opgewarmd door Vaja Kon Dioz tribute band die de geest en sound van de band van Dani Klein weer even tot leven bracht. De gasten van Blues Lee bewezen nogmaals waarom ze tot de top van de Belgische bluesscene blijven behoren, een stomende set met knappe gitaarsoli van Karl Phlix. Big Joe & Little Gema nemen het publiek vanaf het eerste moment mee in hun nummers. De (…) Lees het hele bericht

nipt-verlies-voor-bbc-zolder-a

Nipt verlies voor BBC Zolder A

In de eerste provinciale van het basketbal heeft BBC Zolder A nipt thuis verloren van Maasmechelen A. Tegen een stroef verdedigend Maasmechelen, kon Zolder nooit een vuist maken. De thuisploeg was voortdurend op achtervolgen aangewezen en kon in een spannend slot de overwinning niet meer uit de brand slepen. Het werd 61-62, een onverwachte nederlaag tegen een staartploeg. In derde A walste Berkenbos 95 over Union Leopoldsburg B heen: 91-48. In derde B won ook BBC Heusden B vlot van As A: 80-58. Heusden C – As C werd 69-50 in vierde A. De dames van DBBC Zolder A verloren met 64-56 bij Stevoort en die van Zolder B verloren bij Gems Diepenbeek met 58-40.

zelfs-natuurgebieden-liggen-vol-vuil

Zelfs natuurgebieden liggen vol vuil

Ook in Zolder trokken verschillende enthousiastelingen erop uit om het zwerfvuil te verzamelen in de Mommestraat, Stukkenstraat en de aansluitende natuurgebieden van Limburgs Landschap. En natuurgebied of niet, er zijn een pak zakken met troep gevuld. Dweilen met de kraan open, voor de kinderen in het gezelschap was het dan ook onbegrijpelijk dat mensen niet meer respect hebben voor hun leefomgeving. (foto’s Hans Zegers)

raf-nulens-en-co-demonstreren-in-australie

Raf Nulens en co demonstreren in Australië

Vier smeden, onder wie Raf Nulens – geboren en getogen in Heusden - en zijn collega’s Patrick Pelgroms , Flip Vervoort en Klaas Remmen zijn al de hele maand in Australië. Ze hebben net een driedaagse masterclass 'siberian axeforging in damascussteel' gegeven in Melbourne. Dit weekend geven ze nog een smeeddemonstratie op het 'Melbourne iron art and blacksmithsfestival'. De vier zijn specialisten in hun vak en genieten aanzien in Australië. Bij ons zijn ze ook bekend omdat ze geregeld deelnemen aan de expositie 'Artikel 27' in november. Op de foto links onder staat Raf naast de burgemeester van Melbourne.

vandaag-gezien-21-maart-2015

Vandaag gezien

De lente is nu ook officieel begonnen en dus staan de eerste lentebloemen in bloei, zoals het speenkruid. (foto Jan Leijskens)

ook-bewoners-de-bark-werkten-mee

Ook bewoners De Bark werkten mee

Ook de bewoners van het Rode Kruisopvangcentrum De Bark hebben vandaag de handen uit de mouwen gestoken bij het opruimen van zwerfvuil. 9 bewoners en een begeleider van De Bark werkten daarvoor samen met 2 mensen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Het grappige is dat beide verenigingen al eens verward worden omdat ze alle twee een opvangcentrum zijn. Vandaag pikten ze samen het zwerfvuil op langs heel wat straten in Ubbersel en Eversel. De mensen van De Bark sloegen 2 vliegen in (…) Lees het hele bericht

viversel-dankt-parochievrijwilligers

Viversel dankt parochievrijwilligers

In Viversel werden vandaag de vrijwilligers bedankt die heel het jaar door zorg dragen voor de parochie. Samen met hun partner waren ze uitgenodigd, eerst stond een fikse wandeling op het programma, nadien een ontbijtfestijn. Het koksduo M&M (Maria en Maurice) was de uitblinker op het ontbijt. (foto’s Lode Beylemans)

van-papier-tot-prikkeldraad

Van papier tot prikkeldraad

De dorpsraad Heusden had voor zwerfvuilactie een traject in Kerkenblook, langs de spoorweg en in de buurt van de brug. Ook daar zijn gigantische hoeveelheden vuilnis opgehaald. Er lag zelfs een rol prikkeldraad tussen. Alles is verzameld in tientallen witte zakken van Limburg.net. Die worden overal langs de straat gezet en begin van de week zo snel mogelijk opgehaald. (foto’s Julien Maebe)

vele-handen-ruimen-op

Vele handen ruimen op

Je bent ze ongetwijfeld al tegenkomen, de vrijwilligers in hun groene hesjes met hun prikkers die overal aan de slag zijn om zwerfvuil op te ruimen. Het gaat niet alleen om verenigingen maar ook om individuen. Zo had Thomas Reynders enkele helpende handen opgetrommeld om onder meer de Exelgaarden, en delen van de Koerselsebaan en Heuvelstraat aan te pakken. En dat het nodig was, blijkt uit de gevulde zakken.

de-kijk-van-richie-135

De kijk van Richie

Wetenschappelijke rapporten worden bevestigd door veldonderzoek van onze huiscartoonist.

vooral-vandaag-actie-tegen-zwerfvuil

Vooral vandaag actie tegen zwerfvuil

Vandaag beleeft de actie straat.net haar hoogtepunt. Zoals in de rest van Limburg zijn in heel Heusden-Zolder grotere en kleinere groepen vrijwilligers op de baan om het zwerfvuil op te ruimen. Ze krijgen daarvoor van Limburg.net prikkers, handschoenen, zakken en hesjes ter beschikking. Per geruimde kilometer krijgen ze een vergoeding. In het totaal zullen vandaag vele tientallen kilometers worden opgeruimd.

sax-geweld-in-het-muzecafe

Sax-geweld in het Muzecafé

In het Muzecafé stonden vanavond de blazers centraal. Sax Connection bracht heel wat bekende bespelers van de sax en andere instrumenten bijeen. Daarbij John Snauwaert die Dick Oatts en Gary Smulyan inviteerde, en ook de ritmesectie van Toots Thielemans: bassist Bart De Nolf en de bekende drummer Bruno Castelluci. (foto’s Lenscollectief)

zwaar-ongeval-in-de-michel-scheperslaan

Zwaar ongeval in de Michel Scheperslaan

In de Michel Scheperslaan is vrijdagavond een zwaar verkeersongeval gebeurd. Daarbij werd een ware ravage aangericht. Een auto kwam tegen een verlichtingspaal terecht, die werd uit de grond gerukt en kwam dwars over de rijbaan terecht. Daardoor was de straat een tijdlang volledig versperd. Er lag ook over enkele honderden meter elektriciteitskabel over de weg. De ploegen van Infrax hadden hun handen vol om alles op te ruimen. De bestuurder raakte bij het ongeval gewond.

lente-op-alle-fronten

Lente op alle fronten

Vanavond rond kwart voor middernacht begint officieel de lente 2015. Planten en dieren voelen dat ook, zoals de kikkers in Bolderberg die volop aan de productie van kikkerdril begonnen zijn. (foto Roger Convents)

de-mijlpaal-was-even-renault-bastion

De Mijlpaal was even Renault-bastion

Gaat Kunstgalerij De Mijlpaal nu ook auto’s verkopen? Neen dus, maar de galerij was door Renault België als eerste locatie geselecteerd om onder de ‘Mijlpaaltoren’ en in het kader van de tentoonstelling Immersie! met werk van Luc Peire en Jonas Vansteenkiste de nieuwe Renault Espace voor te stellen. De spiksplinternieuwe wagens werden deze week in de straten van Heusden-Zolder getest onder meer door genodigden van bedrijven. En de blikvanger was dé primeur: de nieuwe Renault Kadjar. Vele autoliefhebbers toonden zich deze week ook kunstliefhebbers, de expo is nog tot 19 april te bezoeken.

inbraak-in-molenstraat-auto-weg-in-nieuwstraat

Inbraak in Molenstraat, auto weg in Nieuwstraat

In de Molenstraat zijn dieven afgelopen nacht het tuinhuis een woning binnengedrongen. De inbraak werd vanochtend ontdekt, er was een fiets verdwenen. Erger was het in de Nieuwstraat, daar namen de dieven een personenauto mee, die stond achter een elektrische poort.

voetgangersexamen-voor-leerlingen-boekt

Voetgangersexamen voor leerlingen Boekt

De politie organiseerde samen met de Vrije Basisschool Boekt het voetgangersexamen voor 2 klassen van het vierde leerjaar. Vooraf oefenden de leerlingen met de wijkinspecteur de verschillende vaardigheden in waarover een voetganger moet beschikken. 40 leerlingen stapten een parcours af waarbij hun verkeersvaardigheden en -inzicht werden getest. De evaluatoren controleerden op verschillende plaatsen of de voetgangers de juiste plaats op de openbare weg kozen en of ze een rijbaan correct overstaken op een zebrapad of zonder zebrapad. Afgezien van enkele verbeterpunten slaagden alle 40 kinderen in de test en kunnen ze zelfstandig als voetganger het verkeer in.

bravo-boulevard-festival-voor-de-droomboom

Bravo Boulevard: festival voor De Droomboom

Morgenavond om 20 uur barst in de balzaal van Muze in alle hevigheid Bravo Boulevard los, een nieuw indoor muziekfestival met als doel sociale projecten in de regio te ondersteunen en onder de aandacht te brengen. Daarvoor hebben de serviceclub Kiwanis Zolder-Terlaemen en vzw De Droomboom de handen in elkaar geslagen. De opbrengst van deze editie gaat trouwens integraal naar De Droomboom, een vzw die in het lege (…) Lees het hele bericht

fietsers-kregen-getoeter-en-applaus

Fietsers kregen getoeter en applaus

Met een eclips boven de hoofden, vatten de leden van de dorpsraad van Heusden voor de middag post aan het Sint-Willibrordusplein. Met een toeter, bordjes en applaus zetten ze de fietsers in de figuurlijke bloemetjes. Heusden-Zolder was daarmee de enige Limburgse gemeente die deelnam aan de applaus-voor-de-fietsersdag van de Fietsersbond. Sommige fietsers keken eerst verbaasd op, maar konden het dan heel erg appreciëren.

de-eclips-anders-bekeken

De eclips anders bekeken

We blijven maar foto's binnenkrijgen van de eclips, en geef toe, 't is geen alledaags verschijnsel en dus mag het ook wat extra aandacht krijgen. Jean Vandevoort bekeek het fenomeen vanuit Heusden en Greta Feher laat ons zien hoe het er door een lasbril uitzag (rechts onder).

de-evolutie-van-de-eclips

De evolutie van de eclips

Tony Sempels richtte zijn lens hemelwaarts en legde de evolutie van de eclips zoveel mogelijk vast. (meer foto's)

een-grijze-maar-zichtbare-eclips

Een grijze, maar zichtbare eclips

Wie geluk had, heeft de eclips net even tussen de wolken door kunnen zien. Bij optiek Mommen had ze er zelfs een event van gemaakt. (foto's François Willems, Gust Put, Kurt Vanvelk en Christina Put)

week-tegen-racisme-5-sint-maartensvuur

Week tegen racisme (5) Sint-Maartensvuur

Respectvol en harmonieus samenleven kun je op verschillende manieren stimuleren. Zo organiseert in de wijk Lindeman de werkgroep jaarlijks het Sint-Maartensvuur, wat voor een grote sociale cohesie zorgt in de buurt. Er werken zowat 30 vrijwilligers mee van verschillende origine (Belgisch, Italiaans, Turks, Marokkaans, Spaans en Pools), leeftijd en geslacht. Zij brengen telkens een 500-tal mensen van verschillende nationaliteiten gezellig samen bij het vuur waar ze een babbeltje slaan. (…) Lees het hele bericht

kleuters-doen-grootouders-dromen

Kleuters doen grootouders dromen

Vandaag waren alle oma’s en opa’s van de kleuters van ’t Molenholleke uitgenodigd om samen met hun oogappels te komen dromen in hun droompaleis. De kapoenen brachten dansen en liedjes waarin ze dromen over prinsessen, over bijtjes en zoveel meer. Verschillende grootouders droomden er zowaar ook bij weg …

jaarlijkse-herdenking-in-sint-jozefkapel

Jaarlijkse herdenking in Sint-Jozefkapel

Vanavond hield de Blauwe Wijk in Zolder haar traditionele viering in de St-Jozefkapel. De kapel is vlak na de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de parochianen van Zolder-Centrum samen met baron de Villenfagne de Vogelsanck en de familie Hillen-Leva. De kapel is een dankbetuiging aan Sint-Jozef omdat Zolder bommenvrij was gebleven, op één na die 100 meter van de plaats viel. Dat feit wordt jaarlijks herdacht. Ondertussen houdt de vzw Blauwe Wijk de kapel in stand. Jef Reynders en Roger Pollers onderhouden de kapeltuin terwijl de vrouwen de binnenpoets doen. De kapel biedt plaats aan een 20-tal personen en ze was ook nu weer volgelopen voor de herdenking onder leiding van Edgard Leenders. Op 10 april houdt de wijk een paaseierenactie. (foto’s Tony Sempels)

opnieuw-tickets-beschikbaar-voor-bandits

Opnieuw tickets beschikbaar voor Bandits

Er zijn opnieuw tickets vrijgekomen voor het (voorheen uitverkochte) concert van Bandits, nu zondag om 15u in de schouwburg van Muze. Bellen naar 011 80 80 98 voor tickets. (foto Motionstudios.be)

19-000-euro-achterstallige-belasting

19.000 euro achterstallige belasting

Samen met Agentschap Vlaamse Belastingdienst hield de politie controles op achterstallige verkeersbelasting en verkeersinbreuken. 1004 voertuigen passeerden de scanner. Dat resulteerde in 25 processen-verbaal voor een totaal achterstallig bedrag van €19 000. Voorts stelde de politie overtredingen vast wegens rijden met een niet-gekeurde wagen en gsm'en aan het stuur (3). Eén bestuurder reed onder invloed van drugs. Zijn rijbewijs werd ingetrokken. In een auto werd een verboden wapen aangetroffen en in beslag genomen. 2 bestuurders kregen een waarschuwing wegens kale banden. 2 wagens zijn getakeld. 75 bestuurders legden een ademtest af, niemand blies positief.

morgen-krijgen-de-fietsers-applaus

Morgen krijgen de fietsers applaus

Wie morgen tussen 10 en 11 uur langs het Sint-Willibrordusplein fietst en daar op een spontaan applaus wordt onthaald, moet niet ongerust zijn: het gaat niet om een stelletje dwazen dat door de zonsverduistering het noorden is kwijt geraakt. Morgen is immers de Nationale Applausdag voor Fietsers. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen staan – op initiatief van de Fietsersbond - applaudisseerteams om bij het begin van de lente de fietsers te feliciteren en aan te moedigen omdat ze kiezen voor het slimste vervoermiddel en om de automobilisten tot bezinning aan te zetten. Aan het plein zullen leden van de dorpsraad en aanhangers van de stille wegen in de handen klappen voor de fietsers. Terug zwaaien mag, maar wel één hand aan het stuur houden …

kleuterweg-is-weer-wat-groen

Kleuterweg is weer wat groen

De Kleuterweg kleurt eindelijk wat meer groen. De vroegere beplanting was al jaren uitgestorven en de vrijgekomen ruimte werd gretig gebruikt om wekelijks niet reglementaire vuilniszakken te dumpen. Vanmorgen was een ploeg van Alternatief volop bezig de perkjes rondom de bomen te beplanten met bodembedekkers. Hopelijk houden die lang stand. Nu nog de permanente vervuiling van het hoekperceel Kleuterweg/Schansstraat een halt toeroepen …  (foto's Gilbert Vanutte)

het-weer-het-wordt-minder-zacht-1

Het weer: het wordt minder zacht!

Zwakke storingen brengen veel wolken met zich mee en soms ook wat neerslag. Tussendoor klaart het echter op. Na een tijdelijk gunstige invloed van een hogedrukgebied met droog en zonnig weer, komt op het einde van volgende week een westcirculatie opzetten met wisselvallig en nat weer.
Vandaag domineren wolken het weer in de ochtend en soms kan er een drupje regen vallen. Later breekt de bewolking en na de middag zijn er enkele opklaringen mogelijk. De maxima liggen rond 10 graden.

Lees het hele bericht

week-tegen-racisme-4-de-toverfluit

Week tegen racisme (4) De Toverfluit

In onze reeks rond het respectvol en harmonieus samenleven in Heusden-Zolder kijken we vandaag in kleuterschool De Toverfluit. Daar komen om de twee weken 7 ouders en een kleuterleidster samen om ontdekdozen te maken en te bedenken. Het opzet van het project is werken rond ouderbetrokkenheid en taal. Ondertussen bestaat het project al 6 jaar en in de Toverfluit merken ze dat de groep Vlaamse en Turkse ouders, zo sterk naar elkaar gegroeid is dat ze elkaar accepteren zoals ze zijn. Elke vorm van vooroordeel is weggewerkt, ze zoeken steun bij elkaar, en hebben meer begrip hebben voor elkaar. Ze vinden met andere woorden dat ze elkaar gevonden hebben.

vandaag-gezien-18-maart-2015

Vandaag gezien

Aan de vrije basisschool in de Brugstraat hangt een grote nestkast die de kinderen met de vogels moet laten kennismaken. Tussen de verschillende levensechte vogeltjes die er aangebracht zijn, houdt onder meer een 'boomklever' de wacht. (foto's Marcel Gybels)

boek-van-tommy-wieringa-in-de-leeskring

Boek van Tommy Wieringa in de leeskring

In de Leeskring van de bib werd vanavond het boek 'Dit zijn de namen' van Tommy Wieringa besproken. Dat is een geestig, doordacht en verrassend gevoelig boek over een helletocht die een groep verwilderde vluchtelingen door de steppe onderneemt.

de-parkeerstrijd-is-gestart

De parkeerstrijd is gestart

Over een week opent het nieuwe postkantoor in de Guido Gezellelaan. Het doet de discussie over verkeersafwikkeling en vooral het parkeren volop oplaaien. Aan de zijkant van het gebouw waar de post komt, is alvast een bord gezet om de parkings te reserveren voor bewoners en klanten van de winkel.

communiceren-met-pubers

Communiceren met pubers

Op maandag 23 maart om 19u45 kan iedereen in de bib op groot scherm de online lezing 'Communiceren met pubers' door kindertheratpeute Lies Ledegen volgen. Het is één van de 4 gratis webinars die Groeimee.be organiseert over pubers opvoeden en die je ook online thuis vanuit je luie zetel kunt volgen. Maar dus ook in de bib in groep en je kunt er vragen stelen via de chat. Lies Ledegen geeft tips hoe je met je puber kunt blijven communiceren in een periode dat ze zich afsluiten, op hun privacy staan en ook anders communiceren. Inschrijven is niet nodig. Meer info: Huis van het Kind 0473 19 96 00.

fietser-gewond-bij-ongeval-1

Fietser gewond bij ongeval

Vanmorgen kort voor half 8 is op de Boekterheide een fietser aangereden door een auto. Het slachtoffer raakte gewond en is met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd

de-ene-beperking-beperkt-de-andere

De ene beperking beperkt de andere ...

GATAB, de adviesraad voor toegankelijkheid, vraagt dat de doorgang naar de cafetaria van sporthal Olympia wordt aangepast. Na een opmerking van een rolstoelgebruiker is voorzitter Felix Aerts zelf gaan kijken en hij heeft het probleem aan den lijve ondervonden. Er is daar een versmalling gemaakt om fietsen tegen te houden, maar daardoor kunnen blijkbaar ook personen met een rolstoel, rollator of kinderwagen niet of nauwelijks door richting tennishal, speelplein of terras. GATAB gaat de verantwoordelijken aanspreken.

rocky-ferrari-en-the-spoilers-klaar-voor-zaterdag

Rocky Ferrari en The Spoilers klaar voor zaterdag

Rocky Ferrari & The Spoilers zijn volop aan het repeteren in de Muzestudio voor het festival Bravo Boulevard. Dat heeft nu zaterdag plaats in cultuurcentrum Muze en de opbrengst gaat naar vzw De Droomboom. Info en tickets: www.bravoboulevard.be (foto's Kris Vandevenne)

amerikaans-bmx-team-in-april-al-op-zolder

Amerikaans BMX-team in april al op Zolder

Van 3 tot 5 april heeft op de BMX-track van Circuit Zolder de UEC BMX European Cup plaats en voor het eerst in de Europese BMX-geschiedenis neemt het Amerikaanse team deel. Dat heeft uiteraard te maken met het feit dat later dit jaar - 21 tot 25 juli - op dezelfde omloop de wereldkampioenschappen gepland zijn. "Dit geeft alvast een boost aan alle medewerkers," zegt organisator Gil De Vis. "Eén van de Elite Women rijdsters, Alise Post, kreeg een bocht naar (…) Lees het hele bericht

week-tegen-racisme-3-de-droomboom

Week tegen racisme (3) De Droomboom

Nog zo’n prachtig product van onze lokale samenleving waarin verschillende culturen elkaar vinden is vzw De Droomboom. Die ontstond uit de bekommernis van een groep jonge ouders in Berkenbos over enkele problemen in de buurt: een tekort aan naschoolse opvang, een beperkt aanbod aan naschoolse activiteiten en de grote kinderkansarmoede. Om daaraan tegemoet te komen, organiseert De Droomboom nu (…) Lees het hele bericht

was-het-oorlog-aan-the-roxy-theatre

Was het oorlog aan The Roxy Theatre?

Het leek gisteravond even oorlog aan The Roxy Theatre. Militairen hadden met hun voertuig postgevat voor de bioscoop en niemand kwam voorbij de paspoortcontrole en een grondige check van het ticket … Het was Ladies Movie Night en de dames kregen de avant-première van het romantisch oorlogsdrama Suit Française gepresenteerd. Aan de ingang werden ze gecontroleerd door enkele figuranten uit de film. (meer foto’s)

nepalees-bergziekenhuis-heeft-steun-nodig

Nepalees bergziekenhuis heeft steun nodig

Toen Heusdenaar Luc Reynders in 2011 – na tal van expedities - een nieuwe uitdaging aanging en ging fietsen en klimmen in Nepal kon hij niet vermoeden dat dit het begin van een groter project was. Tijdens zijn fietstrip rond het Annapurna gebergte kwam hij in het bergdorpje Khangsar uit bij een jong meisje dat helemaal alleen aan het bevallen was achter een schamel huisje. Terug in hoofdstad Kathmandu deed hij zijn verhaal aan Jagat van het reisbureau die voor de sherpa’s tijdens (…) Lees het hele bericht

burgerforum-neemt-hoopvolle-start

Burgerforum neemt hoopvolle start

In Muze heeft vanavond het Burgerforum een stevige start genomen. Er daagden zowat 50 geïnteresseerden op, waarmee de verwachtingen flink werden overtroffen. Het gaat om een initiatief dat oorspronkelijk uitging van de Interreligieuze Dialooggroep, de ondertussen is uitgegroeid tot een werkgroep interreligieuze en interlevensbeschouwelijke dialoog. Die wil nu verder evolueren naar een Burgerforum dat door dialoog meer begrip en respect in Heusden-Zolder wil tot stand brengen. Dat (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-17-maart-2015

Vandaag gezien

Is dit de eerste meikever van het jaar? Anneleen Ceyssens vond het diertje in ieder geval in Bolderberg.

witte-parkeerschijf-voor-cite-verdwijnt

Witte parkeerschijf voor Cité verdwijnt

Wie vanaf 4 mei nog een kwartier gratis wil parkeren in Winkelcentrum Cité, kan daarvoor niet langer de witte parkeerschijf gebruiken. De schijf is enkele jaren geleden ingevoerd zodat je niet moest betalen voor kort parkeren voor bijvoorbeeld een bezoekje aan de bakker. Maar de schijf was niet bepaald een handig ding. Daarom moet je voortaan gewoon naar een parkeerautomaat in de buurt, je drukt op de groene knop en krijgt een ticket voor 15 gratis minuten. Als je langer parkeert, blijft het tarief 10 cent per 6 minuten of een euro per uur.

stroomproblemen-suska-zijn-opgelost

Stroomproblemen Suska zijn opgelost

De stroomproblemen rond Suska-Berg zijn nog altijd niet opgelost. Blijkbaar zijn die afgelopen nacht voor het eerst opgemerkt en gemeld aan Infrax. Bewoners in de buurt van Rinkaersweg en Graaf de Theuxlaan zitten nog zonder elektriciteit. Aanvankelijk zaten in een groter gebied een kleine 400 Telenet-abonnees zonder telefoon, internet en digitale tv. Maar in de wellness van Wellux - achter Eurosys - ligt een aparte aanvoer van Telenet. Van daaruit is een verlengkabel getrokken naar het verdeelpunt zodat die diensten ondertussen hersteld zijn. UPDATE Kort over half 5 waren de problemen opgelost.

dieven-stelen-auto

Dieven stelen auto

In de Lange Beemden zijn dieven er met een auto vandoor gegaan. De diefstal is vandaag in de late ochtend vastgesteld. Het blijkt om een kampeerwagen te gaan.

gepersonaliseerde-info-op-mijn-limburg-net

Gepersonaliseerde info op Mijn.Limburg.net

Afvalintercommunale Limburg.net lanceert vandaag een gloednieuw digitaal portaal waar iedereen alle informatie over zijn huishoudelijk afval terugvindt. Op Mijn.Limburg.net vind je met een persoonlijk profiel alle info op maat, maar ook kun je vragen stellen of klachten doorgeven. Wat kom je er zoal te weten? Hoeveel afval kan ik nog kosteloos brengen (…) Lees het hele bericht

blues-lee-viert-20ste-verjaardag

Blues Lee viert 20ste verjaardag

De Limburgse band Blues Lee viert dit jaar zijn 20ste verjaardag. De groep heeft enkele bekende koppen uit Heusden-Zolder onder wie drummer Yves Bosmans, ook bekend van de revue. Daarnaast zijn er nog Karel Phlix (gitaar), Bies Biesmans (sax, zang) , Steph Collart (bas) en Jan Corthouts (gitaar). En wie herinnert zich nog de vroegere zanger Ben Lambrechts die ondertussen als PXL-directeur een ander toontje zingt. De 20ste (…) Lees het hele bericht

stroomproblemen-houden-aan

Stroomproblemen houden aan

De buurt van Suska-Berg zit dinsdagmiddag nog altijd zonder stroom. Technici van Infrax zijn al sinds vanochtend bezig met de herstellingen, maar dat loopt blijkbaar minder vlot dan gehoopt. De werken concentreren zich vooral op de verdeelkast bij de Rinkaersweg.

rc-9-is-nog-op-titelkoers

RC 9 is nog op titelkoers

Het rugbyseizoen nadert stilaan zijn ontknoping. De seniors van RC 9 zijn nog altijd op titelkoers. Na hun 12-15 overwinning bij RC Maasland, staan twee beslissende weken voor de deur. Over twee wedstrijden weten we of ze de titel mogen vieren, maar dan zullen eerst nog Gent 2 en Laakdal2/Turnhout voor de bijl moeten gaan.

bij-g-g-zijn-ze-het-vriendelijkst

Bij G&G zijn ze het vriendelijkst

Gisterenavond zijn in Beringen de prijzen uitgereikt van de verkiezing 'vriendelijkste handelaars' in Limburg, een organisatie van Handelsgids, een digitaal platform voor winkeliers en handelaars. Voor Heusden-Zolder werd G&G Verpakkingen uitgeroepen tot vriendelijkste handelaar van de gemeente. Bovendien mocht zaakvoerder Gisella Grauls een tweede keer op het podium: zij werd ook gekroond tot vriendelijkste handelaar van heel Limburg. Tijdens het feest zijn ook nog de winaars van de eindejaarsactie bekend gemaakt. In heel België waren 1000 prijzen te verdelen, daarvan gingen er 25 naar Beringen, 6 naar Heusden-Zolder.

week-tegen-racisme-2-het-berenhuis

Week tegen racisme (2) Het Berenhuis

Jaarlijks komen zowat 1.000 mensen naar Het Berenhuis, uit de buurt of van ver daarbuiten, van allerlei leeftijden en origine. De coördinatoren ervaren dagelijks dat elke mens uniek is, dat houdt ze wakker en maakt elke ontmoeting boeiend. ‘Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar wel de moeite doen om naar elkaar te luisteren. Verschillen leiden immers niet alleen tot conflicten maar kunnen je (…) Lees het hele bericht

stroomproblemen-aan-suska-berg

Stroomproblemen aan Suska-Berg

Op Suska-Berg en omgeving waren er vanochtend stroomproblemen. Maar een deel van het net – stroomfasen zoals dat heet – werkte. De oorzaak ligt blijkbaar in een kabelbreuk in de buurt van de rotonde. Die zal vanochtend nog hersteld worden, maar heel de buurt kan daardoor een tweetal uren zonder stroomtoevoer zitten.

discussie-over-parkeren-en-verkeer

Discussie over parkeren en verkeer

Vanavond had in De Kring een erg bewogen open dorpsraad plaats. Buurtbewoners en vooral handelaars waren erg ongerust over de studie rond verkeer en parkeren die eerder was voorgesteld, vooral dan over de herinrichting van de parkings en de blauwe zone. Het gaat daarbij evenwel maar om een ontwerp. Door de dorpsraad werd benadrukt dat het zeker niet de bedoeling is parkeerplaatsen te doen verdwijnen, integendeel. Ook op het Sint-Willibrordusplein worden de parkeerplaatsen niet in vraag gesteld. Verder blijken er nogal wat tegenstrijdige meningen (belangen) te bestaan op het vlak van bewonerskaarten en parkeerplaatsen voor de deur. Op 31 maart zal een delegatie van de dorpsraad het hele plan voorstellen aan burgemeester, bevoegde schepen en ambtenaren.

straks-open-dorpsraad-in-heusden

Straks open dorpsraad in Heusden

Na de volksvergadering van vorige maand, houdt de dorpsraad van Heusden-Centrum vanavond een open dorpsraad. Iedereen is om 20 uur welkom in De Kring. Het zal onder meer gaan over de stedenbouwkundige studie en de uitbreiding van de blauwe zone die sommigen vragen, andere punten zijn de afgeschafte jaarmarkt en de mogelijke alternatieven, het mobiliteitsplan van de gemeente, de dorpstuinen en de terreinen van vzw De Schom.

vandaag-gezien-16-maart-2015

Vandaag gezien

Een botvink wipt heen en weer door de Heusdense tuin van Marcel Gybels.

gordel-en-gsm-blijven-problemen-in-het-verkeer

Gordel en gsm blijven problemen in het verkeer

Halfweg de provinciale verkeersthema-actie gordel & gsm heeft de politie in het totaal 29 inbreuken vast wegens gsm'en aan het stuur, 10 voor het niet dragen van de veiligheidsgordel en 1 voor het niet gebruiken van een kinderzitje. Na klachten van buurtbewoners stelden inspecteurs 11 verkeersinbreuken vast wegens negeren van het parkeerverbod in Wendelenhof (4), Noordberm (3) en St.-Lutgardisstraat (2). 2 bestuurders negeerden het toegangsverbod in De Lobbert. Na klachten (…) Lees het hele bericht

zware-schade-door-dakbrand

Zware schade door dakbrand

Een dakbrand heeft vanmiddag veel schade veroorzaakt aan een woning in de Rijkelstraat. Het vuur ontstond bij dakwerken. De brandweer was snel ter plaatse maar doordat het vuur smeulde onder het dak, moest dat worden opengebroken. Ondertussen sprongen verschillende leien knallend stuk door de hitte. De spuitgasten konden verdere uitbreiding van het vuur voorkomen, maar buiten het vernielde dak is er rook- en waterschade in het huis. Dat werd bewoond door een alleenstaande dame. (meer foto’s)
UPDATE Na afloop werden zeilen gelegd op het gehavende dak om verdere waterschade in de woning te voorkomen. Het huis is voorlopig wel onbewoonbaar, de bewoonster krijgt tijdelijk onderdak in een rusthuis.

inbraak-in-supermarkt

Inbraak in supermarkt

Vanmorgen vroeg zijn dieven binnengedrongen in de EGR Spar in de Elf Novemberstraat. Rond 5 uur ging het alarm af. De daders hadden de ruit van de voordeur verbrijzeld. Wat ze buit hebben gemaakt, is nog niet duidelijk. Het gat werd voorlopig gedicht en vanmiddag gaat de winkel gewoon open.

geen-nationale-competitie-voor-olympia

Geen nationale competitie voor Olympia

In de federale petanquecompetitie heeft Olympia Heusden met 7-2 verloren van Melle bij Gent. Daardoor grijpt Olympia net naast de promotie naar de nationale afdeling. Maar ’t was niet overal rouwstemming bij Olympia want de C-ploeg won met 5-4 tegen Lommel en promoveert daardoor naar tweede provinciale. De B-ploeg blijft in derde na een 6-3 overwinning tegen De Berk. De A-ploeg maakte op de slotdag van de wintercompetitie geen beste beurt en verloor met 2-7 van Horizon (Bree). Astrid Engelen kroonde zich met de dames 'selectie Limburg' tot federaal kampioen.

kyano-schepers-is-vlaams-kampioen

Kyano Schepers is Vlaams kampioen

Kyano Schepers is de nieuwe Vlaamse kampioen in het turnen AGH bij de pupillen (9 jaar). Hij was al een tijdje goed op dreef met de provinciale titel die hij in Houthalen won en ook andere ereplaatsen. Tijdens het Vlaams kampioenschap in Izegem presteerde hij vooral goed op de grond en sprong, met een totale score van 81.10 punten bleef hij ver voor op Tiro Bentein (Oostende, 77.65 punten) en Wannes Vlaeminck (Lauwe, 77.40 punten).

week-tegen-racisme-1-onki-stekelbees

Week tegen racisme (1) Onki Stekelbees

Onki Stekelbees in Berkenbos vangt kindjes tussen 0 en 3 jaar op, meestal van Turkse afkomst. Bij hen is de thuistaal ook niet het Nederlands, maar is er wel meestal minstens iemand die het spreekt. Het verhaal start dus vanuit de verschillen in origine en taal. Onki vertrekt vanuit de basishouding dat de ouders partners zijn in de opvoeding van hun kind. Niet alleen zijn er dagelijkse contacten, ze gaan mee op uitstap of bereiden een gezond ontbijt, ze komen knutselen of voorlezen. De (…) Lees het hele bericht

windowsoplichters-blijven-proberen

Windowsoplichters blijven proberen

De zogenaamde Windows-oplichters blijven toeslaan. Vanmorgen kregen we hen zelf ook aan de lijn. Telkens gaat het om hetzelfde scenario. Via een duidelijk verre verbinding belt iemand die vrij gebrekkig Engels spreekt en zogenaamd namens Windows zegt dat er problemen zijn met uw systeem. Dat is dus niet waar, het enige waar het hen om gaat, is de controle te krijgen over uw computer. Zo kunnen ze ofwel uw paswoorden voor bankrekeningen te pakken krijgen ofwel blokkeren ze uw computer en geven hem pas (…) Lees het hele bericht

veel-kleur-en-spektakel-in-berkenbos

Veel kleur en spektakel in Berkenbos

De talrijke toeschouwers van het gym- en dansgala van Moed en Volharding weten waarom ze ieder jaar weer naar de sporthal van Berkenbos afzakken: voor het spektakel. Het is telkens weer een verzorgde show waarbij jong en minder jong zich tot in de puntjes heeft voorbereid en waaraan niets aan het toeval wordt overgelaten. Zo kreeg het publiek ook zondag onder de noemer Kleurenfééstival een zeer kleurrijk geheel te zien.

aanschuiven-aan-de-daltonschool

Aanschuiven aan de Daltonschool

Aan de Daltonschool op ’t Bergske in Zolder – de jongste school van heel de gemeente – verzamelden vandaag al de eerste ouders om morgen hun kinderen in de nieuwe methodeschool te kunnen inschrijven. Ook daar is het aantal plaatsen beperkt. Er moet blijkbaar nog net niet gekampeerd worden, maar we zijn er niet ver van af …

delegatie-op-togheter-in-peace

Delegatie op Togheter in Peace

10 volwassenen en een jongen waren vandaag als delegatie uit Heusden-Zolder in Brussel aanwezig op de ‘Togheter in Peace’-manifestatie. Ze waren op initiatief van de interreligieuze dialooggroep naar ginder getrokken waar ze met duizenden anderen van verschillende religies en vrijzinnigen manifesteerden voor respect en verdraagzaamheid. Ze hadden eigen bordjes bij waarop ze duidelijk toonden vanwaar ze kwamen. Nu dinsdag om 20 uur houden ze in Muze ook een eerste bijeenkomst die later zal moeten uitmonden in een burgerforum.

positief-intercultureel-samenleven

Positief intercultureel samenleven

Van 14 tot 22 maart loopt de Europese week tegen Racisme. In een gemeente als Heusden-Zolder mag dat niet zomaar ongezien voorbijgaan. Vandaag stapte al een delegatie uit onze gemeente op tijdens de manifestatie in Brussel. En heel wat mensen en organisaties zijn hier bezig met ons samenleven in harmonie en diversiteit, in een gemeente met tientallen nationaliteiten en culturen. We hebben er een vijftal goede voorbeelden van positief intercultureel samenleven uitgepikt en die stellen we u vanaf morgen voor op de Internetgazet.

200-moedigen-op-vijverrun-33

200 moedigen op VijverRun 33

De sportdienst mag vandaag terugblikken op een geslaagde editie van de VijverRun 33. Het was koud en winderig maar toch namen zowat 200 moedigen de start voor een loop over 33 km over een erg zwaar parcours door bossen en langs vijvers en af en toe een verharde weg. Gelukkig had het de voorbije dagen amper nog geregend zodat het parcours niet in een modderpad was herschapen. Ook voor de nevenlopen daagden heel wat deelnemers op. Het feit dat de wedstrijden meetellen voor regelmatigheidsklassementen (…) Lees het hele bericht

veel-gentlemen-weinig-brcc-ers

Veel Gentlemen, weinig BRCC-ers

Het Belgische circuitseizoen nam vandaag een voorzichtige start in Zolder met de eerste races voor de Belgian Gentlemen Drivers Club (BGDC) en het Belgian Racing Car Championship (BRCC). Voor de Gentlemen’s race waren liefst 62 wagens ingeschreven. Na 150 minuten werden Johan Huygens-Vincent Vandenabeele in een BMW M3 als eersten afgevlagd voor een andere BMW M3 met Koen De Wit en als derde een Renault 21 turbo met Xavier en René Danneels en Michel Gilot. Voor de BRCC was het (…) Lees het hele bericht

honderden-belangstellenden-voor-zorginstellingen

Honderden belangstellenden voor Zorginstellingen

Honderden mensen hebben vandaag van de Dag van de Zorg gebruik gemaakt om een kijkje te gaan namen in drie zorginstellingen in Heusden-Zolder: in ’t Weyerke alleen al kwamen 400 mensen over de vloer, daarnaast waren er ook heel wat bezoekers in De Bark en BoCasa. In deze laatste serviceresidentie werd er niet alleen uitgekeken naar de kamers en de studio’s maar vooral naar de Zorgkamer en de Apotheek van de toekomst waar de allernieuwste toepassingen werden getoond en toegelicht. (meer foto’s)
Bekijk hier de foto's van Jan Leijskens over de Dag van de Zorg in 't Weyerke

anadol-wint-derby-in-heusden

Anadol wint derby in Heusden

Een fel betwiste derby in vierde provinciale A. Daar ontving SK Heusden 06 subtopper Anadol. De thuisploeg streed voor wat ze waard was, maar het was Anadol dat met een 0-2 en de drie punten vertrok. KVV Heusden-Zolder kreeg thuis een 0-4 van Verbroedering Lommel aangesmeerd.

vrijheid-wint-in-zelem

Vrijheid wint in Zelem

In de derde provinciale A van het voetbal heeft Vrijheid Zolder met 0-2 gewonnen bij Zelem. Bolderberg verloor met 4-2 bij Kaullille. Lommel-Kolonie ging met 1-2 winnen bij Statie Zolder.

vandaag-gezien-15-maart-2015

Vandaag gezien

Deze zou tot de familie van de helleborus behoren. (foto Jan Leijskens)

de-berk-a-is-kampioen

De Berk A is kampioen

Op de laatste speeldag van de competitie in 2de provinciale van het petanque waren er nog 3 titelkandidaten. De Berk A, Boekt B en Horizon B. Het werd een echte strijd tussen de 2 ploegen uit Heusden-Zolder. Boekt B ging winnen in Hasselt met 4-5, en De Berk A versloeg de damesploeg van Genenbos met 7-2. Daardoor is De Berk A kampioen (foto Martin Pairoux) en Boekt B vicekampioen. Beide treden dus volgend seizoen aan in eerste provinciale. Overigens traint PC De Berk elke dinsdag- en vrijdagavond vanaf 19 uur in de Valentinusstraat 50. Iedereen is er dan welkom om kennis te maken met de petanquesport.

iedereen-uit-de-bol-door-fischer-z

Iedereen uit de bol door Fischer-Z

Fischer-Z deed zaterdagavond de Muze zowat ontploffen. De band bracht een mix van de solo-nummers van John Watts en klassiekers, vooral bij de hits van weleer waarin Watts de hoge tonen opzocht, ging het dak eraf. (foto’s Lenscollectief)

bbc-heusden-verliest-en-wint

BBC Heusden verliest en wint

In de derde provinciale B van het basketbal heeft BBC Heusden B met 60-82 verloren van Cosmo Genk B. In vierde A won Heusden C dan weer met 90-71 van Bilzerse BC C.

bolderberg-verliest-1

Bolderberg verliest

In de derde provinciale A van het voetbal heeft FC Bolderberg zaterdagavond met 4-2 verloren bij Kaulille.

vandaag-gezien-14-maart-2015

Vandaag gezien

De bosanemoon staat in bloei in Bolderberg. (foto Roger Convents)

de-formule-1-van-de-lokale-zeepkisten

De formule 1 van de lokale zeepkisten

Met slechts 5 deelnemende bolides werd vanmiddag in Boekt de traditionele zeepkistenrace van de jeugdraad betwist. De teams en rijders hadden zich goed voorbereid en konden nog maar proefritten rijden voor het echte racegebeuren van start ging. Ze kregen trouwens meerdere kansen. En alles verliep onder het motto ‘deelnemen is belangrijker dan winnen maar vooral niet op gezicht gaan is belangrijk’. Trouwens, de deelnemers gingen allemaal af, van de Weyermanbrug dan toch. (meer foto’s van Davy Neuteleers)

het-weer-warmer-en-zonniger-na-het-weekend

Het weer: Warmer en zonniger na het weekend

Ondanks de invloed van een hogedrukgebied, kunnen zwakke storingen toch over onze streken schuiven, vooral gekenmerkt door wolkenvelden, in mindere mate door neerslag. Na het weekend is er meer zon en kan het kwik hoger uitkomen.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld en vooral na de middag is er nauwelijks zon. Een lokaal drupje motregen is bovendien niet uitgesloten. Het is fris bij maxima rond 8 graden en er staat een schrale wind.
Morgen zijn er talrijke wolken in de eerste helft (…) Lees het hele bericht

sk-06-geeft-opbrengst-bekerevent-aan-tuur

SK 06 geeft opbrengst bekerevent aan Tuur

Volgende zondag 22 maart kan iedereen in de grote kantine van SK Heusden 06 komen kijken naar de rechtstreekse uitzending van de finale van de Beker van België tussen Club Brugge en Anderlecht. Het gaat om een initiatief van de ouders van de U7. Maar toen de mensen van SK Heusden 06 geconfronteerd werden met het verhaal van Super Tuur waren ze diep geraakt. Het gaat om de 7-jarige Tuur Buyvoets uit Heusden-Zolder die een klasgenoot is van een aantal clubspelertjes. Tuur is (…) Lees het hele bericht

dag-van-de-zorg-binnenkijken-in-t-weyerke

Dag van de Zorg: Binnenkijken in 't Weyerke

De derde en laatste instelling in Heusden-Zolder die morgen de deuren opent tijdens de Dag van de Zorg is ’t Weyerke. Eigenlijk zetten ze daar de feestmodus van gisteren gewoon voort. Eén van de blikvangers is dan ook het Hof van Loon dat gisteren is geopend. Maar ’t Weyerke wil deze dag aangrijpen om iedereen in Heusden-Zolder en omgeving die de werking en infrastructuur niet kent, de kans te bieden op een blik van binnenin. De nieuwbouwprojecten worden getoond en personeel (…) Lees het hele bericht

welkom-nieuwe-buren

Welkom nieuwe buren

Marcel Gybels krijgt er nieuwe buren bij, een koppel eksters is volop bezig met de bouw van een nest. De buurt houdt zich alvast klaar voor de house-warming-party.

morgen-vijverrun33-in-bolderberg-1

Morgen VijverRun33 in Bolderberg

Morgen heeft in en rond Bolderberg de Vijverrun33 plaats, een unieke bosloop die je buiten Heusden-Zolder maar op weinig plaatsen vindt. Er zijn drie afstanden: 5 km, 12 km en het koninginnennummer over 33 km. Start en aankomst liggen aan de Witte Zaal in Bolderberg waar ook de inschrijvingen gebeuren. Het startschot voor de 33 km klinkt om 12 uur, om 12u30 is er de kidsrun over 1 km, om 13 uur (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-134

De kijk van Richie

Ze worden alsmaar creatiever.

de-klas-van-juffrouw-ingrid-na-25-jaar-weer-samen

De klas van juffrouw Ingrid na 25 jaar weer samen

Via Facebook herontdek je tegenwoordig makkelijk vrienden van vroeger. Zo vonden de leerlingen van juffrouw Ingrid van het zesde leerjaar van De Schans het hoog tijd voor een reünie na 25 jaar, en dus gingen Emel, Serif en Gul aan de slag. In het schooljaar 1989-1990 bestond de groep van 20 grotendeels uit kinderen van Turkse en Italiaanse origine samen met enkele Belgen. Van advocaat tot ingenieur, van leerkracht tot kok, ze hebben het ondertussen gemaakt in het leven. Een aantal (…) Lees het hele bericht

dag-van-de-zorg-de-bark-als-tijdelijke-thuis

Dag van de Zorg: De Bark als tijdelijke thuis

Nog één van de blikvangers tijdens de Dag van de Zorg is De Bark, het Rode Kruisopvangcentrum in de Kapelstraat. Op dit ogenblik heeft het Rode Kruis 11 vaste opvangcentra met plaats voor meer dan 1.000 asielzoekers. Het opvangcentrum in Heusden-Zolder verschaft onderdak aan een 90-tal bewoners uit zowat 25 landen. Bij de aankondiging van de komst van het centrum destijds rees er nogal wat protest, maar ondertussen heeft De Bark zijn plaats hier verworven en doen de (…) Lees het hele bericht

post-eventjes-naar-beringen

Post eventjes naar Beringen

De bezoekers van het postkantoor aan de Koerselsebaan kunnen daar ook op affiches lezen dat er op 21 maart verhuisd wordt. Van 21 tot en met 24 maart kan iedereen terecht in het postkantoor van Beringen. Op 25 maart opent het nieuwe kantoor in de Guido Gezellelaan 40/2. De postbussen zullen - zeker voorlopig - op de oude plaatsen blijven staan. Het ziet er trouwens niet naar uit dat B-Post van Wegen en Verkeer een vergunning krijgt om buiten aan zijn nieuwe kantoor een postbus te plaatsen. Het zou kunnen leiden tot fietspad parkeren. (foto Julien Maebe)

de-ridders-van-malta-daad-bij-het-woord

De Ridders van Malta: daad bij het woord

Het peterschap voor het project Hof van Loon van ’t Weyerke is opgenomen door de Commanderie van Loon, een regionale afdeling van de Orde van Malta. Dat is een eeuwenoude ridderorde, hospitaalridders eigenlijk die vanuit een christelijke inspiratie aan liefdadigheid doen en noodondersteuning bieden waar nodig. Niet toevallig maakt de oprichter van ’t Weyerke, Mathieu Kelchtermans, deel uit van de orde. Voormalig OCMW-voorzitter Marc Vanderstraeten is momenteel commandeur (…) Lees het hele bericht

veel-belangstelling-voor-opening-hof-van-loon

Veel belangstelling voor opening Hof van Loon

Veel volk vandaag in ’t Weyerke voor de officiële opening van het Hof van Loon, een complex met 12 studio’s voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Het gaat meestal om slachtoffers van een ongeval of herseninfarct die een aangepaste woonomgeving nodig hebben. En die vinden ze in het prachtige, moderne complex met alle voorzieningen in hun individuele studio’s en gemeenschappelijke ruimten. Zoals directeur Jan Thiry het tijdens de plechtigheid uitdrukte: (…) Lees het hele bericht

avondspits-gestoord-door-ongevallen

Avondspits gestoord door ongevallen

De avondspits op de E 314 verloopt behoorlijk moeizaam door een aantal ongevallen. Er gebeurden er liefst drie tussen Heusden-Zolder en Lummen en dat zorgt logischerwijze dus voor heel wat vertragingen.

6-teams-staan-klaar-voor-zeepkistenrace

6 teams staan klaar voor zeepkistenrace

Wie houdt van spanning, spektakel en sensatie, die moet morgen na de middag zeker naar de Weyermanbrug in Boekt. De jeugdraad organiseert er dan de – ondertussen traditionele – zeepkistenrace. Dit jaar mochten alleen de jeugdverenigingen van Heusden-Zolder deelnemen. Daardoor is het aantal inschrijvingen beperkt gebleven tot 6, maar de strijd zal dan ook op het scherp van de snee geleverd worden door die 6 teams en hun entourage die veel tijd in de voorbereiding hebben gestoken. Voor de race wordt de omgeving van de Weyermanbrug vanaf kort voor de middag verkeersvrij gemaakt.

vandaag-gezien-13-maart-2015

Vandaag gezien

De padden zijn ook in Bolderberg gewekt uit hun winterslaap. (foto's Jan Leijskens)

grafstenen-beschadigd

Grafstenen beschadigd

Gisteren is een klacht ingediend nadat op het kerkhof van Zolder-Centrum twee beschadigde grafstenen zijn ontdekt. Er zou aan de stenen geduwd of getrokken zijn waardoor die niet meer helemaal op hun plaats stonden.

wie-freek-nu-nog-niet-kent

Wie Freek nu nog niet kent ...

Freek De Jonge blijft een absolute podiumtopper in de Lage Landen, dat bewees hij vanavond nogmaals met 'Als je me nu nog niet kent' voor een uitverkochte Muzeschouwburg. (foto's Lenscollectief)

dag-van-de-zorg-serviceresidentie-bocasa

Dag van de Zorg: ServiceResidentie Bocasa

Nu zondag wordt in heel Vlaanderen de traditionele Dag van de Zorg gehouden. Dan kan het publiek kennismaken met allerlei zorginstellingen. Zoals eerder gemeld doen in Heusden-Zolder drie instellingen mee. We stellen ze vandaag en de komende dagen nog kort even voor. In Bolderberg zet ServiceResidentie BoCasa de deuren open. Die heeft al heel wat in de belangstelling gestaan omwille van haar toekomstgerichte karakter en de aanwezigheid van de zorgwoning van de toekomst. Recent is heel het complex (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-12-maart-2015

Vandaag gezien

't Is lente en dus zijn de mezen druk in de weer om hun woning in orde te maken. (foto Yves Maex)

els-beerten-genomineerd-voor-boekenleeuw

Els Beerten genomineerd voor Boekenleeuw

Schrijfster Els Beerten - die opgroeide in Berkenbos - is genomineerd voor de Boekenleeuw, één van de meest prestigieuze jeugdboekenprijzen. Els Beerten is al meer dan tien keer bekroond ook al met de Boekenleeuw in 2009, deze keer is ze genomineerd met 'Eén mens is genoeg', uitgegeven bij Querido. De concurrentie is groot: Randall Casaer met 'De ridder die niet slapen wilde', Michael De Cock met 'Veldslag om een hart' en Anna Vercammen met 'De koningin is verdwenen'. Op 28 maart kennen we de winnaar. De prijs bedraagt 10.000 euro.

meestappen-voor-verdraagzaamheid

Meestappen voor verdraagzaamheid

Ook vanuit Heusden-Zolder wordt nu zondag 15 maart deelgenomen aan de manifestatie 'Together in Peace' in Brussel. Alle in België erkende godsdiensten en ook de vertegenwoordigers van het vrijzinnig humanisme hebben hun schouders onder het initiatief gezet en dat is een unicum. Sant’Egidio doet de coordinatie. Het initiatief is een antwoord op het klimaat van angst en polarisatie dat door recente terreurdaden in Europa en door terreurdreiging in België (…) Lees het hele bericht

nu-toch-goedkope-stroom-en-gas-voor-verenigingen

Nu toch goedkope stroom en gas voor verenigingen

Op 26 maart om 19 uur vergadert de gemeenteraad over 18 punten in de openbare zitting. De raad mag zich opnieuw buigen over de lijst met verenigingen die in aanmerking komen voor de de voordelige aankoop van gas en elektriciteit via de provinciale groepsaankoop. Vorige maand wilde de meerderheid niet weten van een uitbreiding van die lijst, ondertussen heeft het schepencollege die uitbreiding wel gedaan tot alle verenigingen die een overeenkomst hebben met de gemeente. De (…) Lees het hele bericht

asiel-van-genk-vangt-loslopende-honden

Asiel van Genk vangt loslopende honden

Vanaf 1 april worden loslopende honden in Heusden-Zolder gevangen door het dierenasiel van Genk. Daarover heeft de gemeente een overeenkomst afgesloten met het asiel. Eind deze maand gaat de hondenvanger die in dienst was van verschillende West-Limburgse gemeenten met pensioen. Eerst werd nog een oproep tot een nieuwe hondenvanger gedaan, maar uiteindelijk werd beslist die dienst te laten verzekeren door de dierenasiels, Halen en Herk-de-Stad gaan daarvoor naar Sint-Truiden, de andere naar Genk. Burgemeester Mario Borremans bevestigde ook dat de regeling met het dierenasiel voordeliger uitvalt dan een vaste hondenvanger in dienst te houden.

centrum-duurzaam-gebouwbeheer-van-start

Centrum Duurzaam Gebouwbeheer van start

Centrum Duurzaam Bouwen start volgende maand met een Centrum Duurzaam Gebouwbeheer (CDG). De website www.gebouwbeheerder.be wordt een online kennis- en netwerkplatform dat Belgische gebouwbeheerders inhoudelijk moet ondersteunen. CDG zal ook gerichte, betaalbare opleidingen aanbieden en tools ontwikkelen. Een comité met experten zet de strategische en inhoudelijke lijnen mee uit. CDG wil de gebouwbeheerder op een zo hoog mogelijk technisch niveau (…) Lees het hele bericht

start-to-tennis-ook-bij-tc-heusden

Start to Tennis ook bij TC Heusden

Tennisclub TC Heusden organiseert een lessenreeks Start to Tennis voor volwassenen die willen proeven van de tennissport. Met VTV-Start to Tennis krijg je binnen de 10 weken het tennisspel onder de knie, ongeacht je leeftijd of niveau. Bovendien wordt van bij de start naar het nodige plezier gestreefd. De S2T-lessen hebben telkens plaats op maandagavond tussen 19 en 22 uur op de buitenterreinen van TC Heusden. Ze gaan van start op 20 april en eindigen op 22 juni. De lessenreeks wordt afgesloten met een gezellige bbq en een infomoment. Inschrijven kan op dinsdag 31 maart of donderdag 2 april, telkens van 18u30 tot 20u30 in het clubhuis. Meer info bij miet_vanbilsen[!]hotmail.com of 0477 71 30 10.

creatieve-samenwerking-levert-beestige-kunst

Creatieve samenwerking levert beestige kunst

Het mooie aan Heusden-Zolder is dat creatieve organisaties en het onderwijs elkaar alsmaar meer vinden. Zo is er een mooie samenwerking tussen Het Berenhuis, de Academie en vrije basisschool 't Molenholleke. Vorige week bezochten de leerlingen van de eerste klas van de juffen Sara, Liesbeth en Hilde Het Berenhuis. Deze week volgen ze kunstige workshops in de Academie voor Beeldende Kunsten van Heusden-Zolder. De kleine kunstenaars laten zich inspireren door de schilderijen van Marcel Witte in Het Berenhuis en de verhalen van het boek: 'Ik zag twee beren'. Ze moeten nu nog even hard doorwerken en wolf en roodborstje zijn klaar! (foto’s academie)

een-brede-blik-vanuit-de-hoogte

Een brede blik vanuit de hoogte

Een erg brede panoramafoto - vandaar ook de beperkte hoogte - die Christina Put (fotograffiti) vandaag schoot vanop de mijnterril.

volop-bellen-en-sturen

Volop bellen en sturen

In het kader van de verkeersthema-actie ‘gordel & gsm’ zijn 25 bestuurders betrapt op gsm'en aan het stuur en 2 op rijden zonder gordel. Voorts zijn pv’s opgemaakt wegens parkeren op een fietspad (3), niet gebruiken van knipperlichten bij verlaten rotonde (3) en geen keuring (2). 58 bestuurders legden een ademtest af. Niemand was in overtreding.

ze-stapelen-de-overtredingen-op

Ze stapelen de overtredingen op

De politie hield samen met Douane & Accijnzen controles op verschillende plaatsen. Daarbij werden tal van overtreders betrapt. De eerste bestuurder die werd tegengehouden had teveel gedronken. Eén bestuurder reed met rode diesel in een niet-ingeschreven wagen en had drugs in zijn bezit. Een houder van een voorlopig rijbewijs reed zonder begeleider en legde bovendien een positieve speekseltest af. Een Turkse zaakvoerder had een openstaande boete staan van € (…) Lees het hele bericht

iedereen-geboeid-door-supermantel

Iedereen geboeid door SUPERMANtel

Vandaag werd in de bib, onder grote belangstelling van kinderen en ouders, het verhaal SUPERMANtel voorgelezen. Uitgangspunt was dat superhelden niet alleen in strips verschijnen, maar dat ze ook echt in de eigen buurt bestaan als mantelzorgers. De vertelling werd dan ook georganiseerd samen met Ziekenzorg CM

10-maanden-voor-geweldenaar

10 maanden voor geweldenaar

De rechter in Tongeren heeft een 41-jarige man bij verstek veroordeeld tot 10 maanden cel omdat hij zijn partner had mishandeld en een man in Heusden-Zolder met een keukenmes had bedreigd. Beiden hadden 6 jaar lang een stormachtige relatie. Zij kampte al met psychische problemen, en kwam bij hem terecht in een spiraal van geweld en prostitutie. Uiteindelijk maakte ze een einde aan de relatie. Maar in mei 2013 drong hij haar woning in Heusden-Zolder binnen, de vrouw kreeg weer klappen en een man die daar aanwezig was, bedreigde hij met een keukenmes. Daarnaast haalde de geweldenaar zowat het hele huis overhoop. Hij moet nu 750 euro schadevergoeding betalen en draait op voor de gerechtskosten.

het-mysterie-van-de-kluizenaar-ontsluierd

Het mysterie van de kluizenaar ontsluierd

De kinderen van het 3de leerjaar van de school in Bolderberg hadden in september een vreemde brief gekregen, die was blijkbaar geschreven door de eerste kluizenaar eind de 17de eeuw. Ze schreven een brief terug, nieuwsgierig naar het verdere verloop. En gisteren was het zover! De klas van meester Bart en meester Johny kreeg het bezoek van enkele leden van de reuzengilde uit Bolderberg. Ze waren niet alleen prachtig uitgedost, maar hadden ook een deel van reus Lambert Hoelen bij. Want de volle 5 meter gingen natuurlijk niet in de klas. En de mensen van de gilde vertelden alles over reuzen, kluizenaars en Lambert Hoelen. En ze maakten meteen een afspraak om op 21 juni met de volledige reus naar het schoolfeest te komen.

vandaag-gezien-11-maart-2015

Vandaag gezien

Bij de lenteschoonmaak in zijn vijvertje trof Jan Leijskens deze staafwants aan, het diertje behoort tot de familie van de waterschorpioenen, al lijkt het sterk op een wandelende tak.

check-up-van-motoren-bij-start-seizoen

Check-up van motoren bij start seizoen

De lente is begonnen en dat was vorig weekend ook al te merken aan het aantal motorrijders dat al dan niet in groep de weg op ging. Bij de start van het nieuwe seizoen is het niet alleen voor de rijders goed om hun vaardigheden weer even op te vijzelen, de motoren hebben ook een check-up nodig. Ducati Zolder - aan het Sint-Willibrordusplein tegenover de kerk van Heusden - organiseert daarom op zaterdag 14 en 21 maart een gratis opstartcontrole. Daarbij worden de motoren nagekeken op 5 vitale punten. Alle motoren zijn welkom, dus ook andere dan Ducati-machines. Aanmelden tussen 9u30 en 16 uur. info [!] ducati-zolder.be.

jeugd-organiseert-filmdag-voor-nieuwbouw

Jeugd organiseert filmdag voor nieuwbouw

Zoals het er nu naar uitziet, wordt dit jaar gestart met de nieuwbouw voor de jeugdverenigingen van Heusden-Centrum in het Heem. Chiro, KAJ en Speelpleinwerking krijgen er binnenkort een modern gebouw. Maar van de jeugdbewegingen wordt ook verwacht dat ze mee investeren in de nieuwbouw en het speelterrein. Daarom organiseren de jeugdbewegingen dit jaar enkele activiteiten om geld in het laatje te brengen. Een eerste is de filmdag op zaterdag 14 maart in Lees het hele bericht

femma-verwent-weduwen-en-alleenstaanden

Femma verwent weduwen en alleenstaanden

De dames van Femma Eversel nodigen jaarlijks alle weduwen en alleenstaanden uit. Ze krijgen een aangename namiddag aangeboden met wat lekkers en ludieke ontspanning. (foto’s Rita Vanhove)

drugs-smokkelende-vrouw-zelf-in-cel

Drugs smokkelende vrouw zelf in cel

Een vrouw van 27 uit Heusden-Zolder is zelf in de cel beland nadat ze zondagavond 1 gram hasj probeerde binnen te smokkelen in de gevangenis van Beveren. Toevallig was er zondagavond een controle-actie waarbij alle bezoekers onder meer gefouilleerd werden en langs een drugshond voorbij moesten. Zo liep de vrouw tegen de lamp, zij wilde een gedetineerde van drugs voorzien. Een Nederlandse vrouw had nog meer hasj en ook pillen bij zich, ook zij werd gearresteerd.

tachtiger-dood-onder-bus

Tachtiger dood onder bus

FLASH Een tachtiger uit Heusden-Zolder is dinsdag rond half vijf in de Brugstraat onder een bus terecht gekomen en overleden. Kort voor de brug wilde hij met zijn fiets de straat oversteken in de richting van de Kruiswegstraat. Blijkbaar had hij te laat een bus opgemerkt, de chauffeur van de bus - een privé-bus van een bedrijf uit Heusden-Zolder - kon de man ook niet meer ontwijken. Ambulance en MUG kwamen ter plaatse, maar de man was al overleden. Voor het onderzoek is één rijvak afgesloten. Daardoor moet het verkeer richting Berkenbos momenteel omrijden vanaf de rotonde aan de kerk. Vanuit Berkenbos richting centrum mag het verkeer nog wel door. UPDATE Het slachtoffer is de 88-jarige Petrus Elsen. Mogelijk is de man verblind geweest door de zon. Ook de buschauffeur was erg onder de indruk van het ongeval.

eerst-film-en-dan-vlaai

Eerst film en dan vlaai

Met de komedie 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween' heeft Muze vanmiddag de reeks seniorenfilms van deze winter afgerond. Er werd gegniffeld, gelachen, bijgepraat en uiteraard van de taart gesnoept. Voor het najaar ligt al een nieuw aanbod films in samenwerking met de seniorenraad in de schuif. (foto's Kris Vandevenne)

het-weer-enkele-zonnige-dagen

Het weer: enkele zonnige dagen

Anticyclonale condities domineren het weerbeeld in onze streken. Bij de overgang van het ene naar het andere hogedrukgebied kan een zwakke storing tijdelijk het weerbeeld beïnvloeden, maar de neerslagkansen blijven klein.
Vandaag is er nog geregeld zon in de namiddag, al komen er ook stapelwolken voor. De maxima liggen rond 13 graden.
Morgen is er kans op mist in de ochtend. Nadien breekt de zon door en vooral na de middag wordt het flink zonnig bij 12 graden.

Lees het hele bericht

artistieke-en-energiezuinige-lampionnen

Artistieke en energiezuinige lampionnen

We worden dit jaar overspoeld met activiteiten en tentoonstellingen naar aanleiding van 50 jaar academie. Het echt grote feest is voor einde mei. Vandaag waren medewerkers volop bezig met het aanbrengen van lampionnen in de bomen langs de toegangsweg naar kasteel Meylandt. En het zijn bovendien allemaal lampionnen zonder elektriciteit, die dus perfect een black-out kunnen overleven. Overigens, op zondag 29 maart van 14 tot 18 uur houdt de academie een opendeur in het kasteel, het koetshuis en ook in het Heem, samen met een expo van de eerstejaarsstudenten van de hogere graad. (foto's Julien Maebe)

een-leerzame-wandeling-naar-de-bank

Een leerzame wandeling naar de bank

Kleuters van De Toverfluit hebben samen met juf Ann een bezoek gebracht aan een bank in Heusden. Het werd een leerwandeling waarbij heel wat kwam kijken voor 5-jarigen: samen blijven, uitkijken aan het zebrapad, oversteken, het bankkantoor binnenstappen, ... of ze ook al een rekening hebben geopend, behoort tot het bankgeheim. (foto Julien Maebe)

eerste-leerjaren-op-bezoek-in-de-bib

Eerste leerjaren op bezoek in de bib

In deze periode komen alle kinderen van alle eerste leerjaren samen met hun (groot)ouders op bezoek in de bibliotheek. Daar luisteren ze naar het leuke verhaal van 'Hekselien' van schrijfster An Melis. Je kunt er dan een speld horen vallen.

oude-kerk-van-boekt-tegen-de-vlakte

Oude kerk van Boekt tegen de vlakte

We schreven het al eerder, Boekt ondergaat in korte tijd een ware transformatie. Zo verdwijnt momenteel weer een gebouw onder de slopershamer, namelijk de oude kerk. Die werd gebouwd begin de jaren '30, ingewijd in 1933 en een jaar later van een toren voorzien. Pastoor Sak werd er de eerste priester, maar de eerste echte dorpspastoor was priester Swinnen. Maar later werd de kerk te klein en dus werd in 1958 de huidige Heilig Hartkerk ingewijd. De oude kerk kwam dus vrij en deed de jongste jaren dienst als petanquelokaal. Maar die vereniging is verhuisd naar een nieuwe stek. En dus verdwijnt nu de oude kerk, in stof en as. (foto's Julien Maebe)

vandaag-gezien-10-maart-2015

Vandaag gezien

Na de krokussen, de narcissen of de paasklokjes, ook in mini-vorm erg populair tegenwoordig. (foto Roger Convents)

gestolen-en-verloren-fietsen-worden-niet-gemist

Gestolen en verloren fietsen worden niet gemist

Vorig jaar hebben 42 slachtoffers van een fietsdiefstal een klacht ingediend bij de politie. Daar tegenover staan 50 fietsen die werden binnengebracht. Slechts 12 fietsen konden terug bezorgd worden, doordat er een klacht over was of op basis van hun graveernummer. Fietsen die langere tijd onbeheerd achter blijven en waarvan de politie niet zeker weet of ze gestolen zijn, worden als weesfiets beschouwd. Ze krijgen een kaartje dat na verloop van tijd duidelijk maakt of ze nog in (…) Lees het hele bericht

dat-heet-van-de-natuur-genieten

Dat heet ... van de natuur genieten

Dit was te vinden op de splitsing van de Kluisstraat en het Kluispad, blijkbaar het resultaat van het eerste lenteweekend. En de zomer moet nog komen ... (foto Roger Convents) UPDATE Ook aan de glascontainers in Boekt werd vanmorgen een enorme sluikstorting ontdekt. De politie werd op de hoogte gebracht, de gemeentediensten hebben de rotzooi opgeruimd.

wie-maakt-en-wint-het-eikenloof

Wie maakt en wint het eikenloof?

In het najaar reikt Heusden-Zolder weer de driejaarlijkse cultuurprijs 'Het Eikenloof' uit. In 2012 was presentator - en ja, tegenwoordig zanger - Fred Brouwers (foto) de vorige winnaar. Nu wordt er dus een opvolger gezocht. Iedereen mag mensen nomineren van wie hij vindt dat hij of zij Heusden-Zolder op de socio-culturele kaart heeft gezet? Het is ook de traditie dat prijs voor de laureaat een kunstwerk van een lokale kunstenaar is. Daarvoor wordt een wedstrijd uitgeschreven. Iedere kunstenaar van elke discipline die in Heusden-Zolder woont of gewoond heeft, kan deelnemen. Werken moeten binnengebracht worden tussen 1 en 21 september in Muze. Het thema is '(W)arm'. Alle werken worden tentoongesteld. Alle info over de norminaties en de kunstwedstrijd via 011 80 80 98 of an.maex [!] heusden-zolder.be.

iedereen-te-snel-op-beringersteenweg

Iedereen te snel op Beringersteenweg

In het kader van de vermindering van het aantal verkeersongevallen met gewonden hield de verkeersdienst van de politie snelheidscontroles op gewestwegen tussen 19 uur en 2 uur. In de St.-Jobstraat reden 12 op 101 bestuurders te snel; in de Koolmijnlaan waren 21 op 125 gecontroleerden in overtreding en in de Beringersteenweg lapten alle 39 passerende bestuurders de snelheidsbeperking aan hun laars Het rijbewijs van één snelheidsduivel wordt ingetrokken: hij reed 126 waar maar 70 is toegelaten. Eén overtreder kreeg een extra boete: hij was teruggekeerd en met zijn lichten verwittigde hij andere weggebruikers.

vandaag-gezien-9-maart-2015

Vandaag gezien

Nog zo'n teken van de ontluikende lente, de hazelaar die in bloei staat.(foto Jan Leijskens)

bloemetje-voor-vrijwilligers

Bloemetje voor vrijwilligers

Week van de Vrijwilliger en dus kregen alle medewerkers aan de parochiale eetdag in Eversel een bloemetje. (foto Rita Vanhove)

jaartalsteen-uit-school-gehaald

Jaartalsteen uit school gehaald

Leden van de Geschied en Heemkundige Kring hebben vanmorgen de steen met de jaarvermelding uitgekapt in de nok van de oude jongensschool in de Kapelstraat. Het is de bedoeling die te bewaren voor het nageslacht voor de school tegen de vlakte gaat om plaats te ruimen voor een nieuw project.

off-day-voor-petanque-olympia

Off-day voor petanque Olympia

In het petanque kenden de ploegen van Olympia een off-day. In de federale werd met 6-3 verloren in Lier waardoor de leidersplaats moet gedeeld worden met Melle. Volgend weekend staat een verplaatsing naar Melle op het programma en die zal de stijger naar de nationale competitie aanduiden. In 2de provinciale werd thuis verloren van Horizon Bree. In derde waren er play-off wedstrijden. De B ploeg verloor uit bij De Berk terwijl de kampioenenploeg in 3de provinciale ging verliezen met 7-2 zodat ze supercupdroom zo goed als aan diggelen ligt.

zege-voor-rc9

Zege voor RC9

In het rugby hebben de seniors van RC9 met 12-25 gewonnen bij RC Arendonk.

internetgazet-zoekt-extra-fotografen

Internetgazet zoekt extra fotografen

De Internetgazet Heusden-Zolder bestaat ondertussen 7 jaar, tijd om een tandje bij te steken. Om onze activiteiten verder uit te breiden, zijn wij op zoek naar gedreven fotografen die ons vrijwilligersteam willen versterken. In deze regio gebeurt nogal wat, dus als fotografie voor jou een passie of een droom is, en je de actualiteit en evenementen graag vanop de eerste rij volgt, dan vind je bij de Internetgazet ongetwijfeld je gading. En je hebt de zekerheid dat je foto’s door duizenden lezers worden bewonderd, elke dag opnieuw. Stuur ons voor 20 maart een mailtje waarin je jezelf kort voorstelt … en dan hoor je nog van ons. redactie[!]heusden-zolder.eu

eenvoudige-overwinning-voor-zolder-a

Eenvoudige overwinning voor Zolder A

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A met 48-77 gewonnen bij Union Leopoldsburg A. In tweede provinciale A wonnen de dames van DBBC Zolder B met 76-50 van Hasselt BT D

vandaag-gezien-8-maart-2015

Vandaag gezien

Niemand kon het ontkennen vandaag, volop lente, dat merk je ook aan het tapijt van krokussen dat Jan Leijskens in Bolderberg fotografeerde. Zelf hebben we trouwens vandaag ook al enkele vlinders gezien.

schouwbrand-in-de-heidestraat

Schouwbrand in de Heidestraat

De brandweer is vanavond uitgerukt naar een woning in de Heidestraat. Daar was een schouwbrand gemeld. Ter plekke bleek het te gaan om brandende asse die uit de schouw naar beneden was gevallen en daar voor wat gensters en rook zorgden. De toestand was dan ook snel onder controle.

sfz-stapt-mee-in-life-support-center

SFZ stapt mee in Life Support Center

In Hasselt is vandaag het Life Support Center voorgesteld, dat komt op de campus van PXL-Healthcare (bij het vroeger Moederhuis). Het is de bedoeling om zorgverleners, studenten verpleegkunde, vroedkunde, ergotherapie en van de opleidingen intensieve zorgen en spoedgevallenzorg en ook burgers in ‘echte omstandigheden’ EHBO en levensreddende handelingen te laten aanleren en oefenen. En dat is nodig want elk jaar krijgen 10.000 Belgen een hartstilstand. De overlevingskans is groter (…) Lees het hele bericht

davidsfonds-bekroont-jonge-schrijvers

Davidsfonds bekroont jonge schrijvers

In Muze hield het Davidsfonds Heusden-Zolder de prijsuitreiking van de Junior Journalist-wedstrijd, nog altijd de grootste opstelwedstrijd in Vlaanderen. In deze gemeente namen liefst 90 jonge schrijvers deel. Ze moesten zich in hun opstel laten inspireren door het onderwerp ‘sport’, reden om de prijsuitreiking vlak voor de kampioenenhulde te houden. De jury met voorzitter Jef Elsen en leden Roger Quetin, Hugo Vloeberghs en Erik Van Hollebeke had heel wat leeswerk achter de (…) Lees het hele bericht

doelpuntenkermis-in-4de-provinciale

Doelpuntenkermis in 4de provinciale

In de vierde provinciale A was het vandaag een heuse doelpuntenkermis. Anadol stond weer aan het kanon en smeerde Sporting Ellikom een 5-1 aan. SK Heusden 06 speelde 3-3 bij VV Lummen. KVV Heusden-Zolder verloor met 5-3 bij Eendracht Houthalen.

vrijheid-en-bolderberg-winnen-1

Vrijheid en Bolderberg winnen

In de derde provinciale van het voetbal heeft Vrijheid Zolder Grote Brogel met 4-1 verslagen, ondanks het nakende einde blijft de ploeg dus voort strijden. Bolderberg versloeg Eendracht Zelem met 1-0. En bij Statie Zolder moest de doelman zich tegen Turkse FC weer 5 keer omdraaien: 5-2.

berkenbos-wint-derby-tegen-heusden

Berkenbos wint derby tegen Heusden

In de derde provinciale A van het basketbal werd en spannende derby betwist tussen Berkenbos 95 en Heusden A. Het was uiteindelijk de thuisploeg die het laken naar zich trok: 70-68. In dezelfde reeks ging Zolder B winnen bij Union Leopoldsburg B met 77-86. In derde B verloor Heusden B van Helchteren B met 65-84. In vierde A was Heusden C dan weer sterker dan Bilzerse C, 90-71.

kelly-is-de-eerste-prinses-van-de-feestknallers

Kelly is de eerste prinses van De Feestknallers

Het carnavalseizoen in Heusden-Zolder is lang en druk, want met 5 groepen neemt ook het aantal activiteiten toe. Zaterdagavond was het de beurt aan de Feestknallers met een bal in ’t Kuipershof en het werd een speciale editie, want ze stelden hun allereerste prinses aan. De avond was al heel geanimeerd verlopen met een niet te stuiten Jean-Paul Klinkers en heel wat groepen en hoogwaardigheidsbekleders uit het carnaval in Limburg en daarbuiten. Ze mochten om 11 over 11 samen met burgemeester Mario Borremans van in de frontlinie zien wie uit de doos tevoorschijn kwam als nieuwe prinses. Het bleek Kelly Verboven te zijn die als Kelly I de Feestknallers in haar ambtsperiode langs stoeten, bals en zittingen zal loodsen. Ze deed daarvoor de nodige beloften nadat ze haar ere-symbolen kreeg en zo begint voor de Feestknallers een nieuw tijdperk. (meer foto’s van Julien Maebe)

dana-winner-zingt-de-lente-in

Dana Winner zingt de lente in

Bij het krieken van de dag en het vallen van de avond, fluiten de vogels. De lente is in 't land, ideaal moment om de Limburgse nachtegaal naar Muze te halen, Dana Winner dus. De schouwburg was dan ook uitverkocht. (foto Lenscollectief)

makkelijke-zege-voor-vck

Makkelijke zege voor VCK

In het volleybal heeft VCK Bolderberg zaterdag VC Herenthout verslagen met 3-0. De bezoekers waren duidelijk niet in goede doen en vormden dan ook op geen enkel moment een bedreiging voor de thuisploeg. De setstanden zeggen veel: 25-15, 25-17 25-20. Door zijn zege staat VCK weer vijfde.

schitterende-muziek-van-eigen-bodem

Schitterende muziek van eigen bodem

In Muze werd vrijdagavond een druk weekend ingezet door Marble Sound dat een melodieuze, ietwat melancholieke sound bracht, erg geapprecieerd. En ook support-act Bonfire Lakes (onder) wist te verrassen. (foto's Lenscollectief)

veel-volk-op-kampioenenhulde

Veel volk op kampioenenhulde

Met zeker 150 kampioenen was de jaarlijkse kampioenenviering weer een succes en een deel van de genodigden kon daarboven nog niet aanwezig zijn wegens competitieverplichtingen. De laureaten van de speciale trofeeën werden in hun sportbeoefening en dagelijkse bezigheden voorgesteld in leuke filmpjes De burgemeester en sportraadvoorzitter hadden in hun toespraken woorden van lof voor iedereen die de sportbeoefening mogelijk maakt in Heusden-Zolder. Ondertussen is 2015 al een eindje gevorderd en kennen we al een aantal kampioenen voor de viering van volgend jaar. (meer foto’s)

sportverdienste-voor-scheidsrechter-ludo-sempels

Sportverdienste voor scheidsrechter Ludo Sempels

Het gebeurt niet zo vaak dat een scheidsrechter op applaus wordt getrakteerd, maar vanavond was dat wel het geval voor basketscheidsrechter Ludo Sempels. Hij werd bekroond met de trofee voor sportverdienste. Ludo is al 11 jaar scheidsrechter in de hoogste basketbalklasse. Hij is 46 maar werkt nog dagelijks aan zijn conditie en mentale scherpte om op het hoogste niveau te blijven meedraaien. Daarnaast is hij ook voorzitter van het Provinciaal Comité.

stevie-nagie-is-g-sporter-van-het-jaar

Stevie Nagie is G-sporter van het jaar

G-sporter Stevie Nagie van badmintonclub Smash begint het zo stilaan gewoon te worden om op kampioenschappen en tornooien trofeeën en medailles te winnen. Zo behaalde hij goud bij de enkel heren en brons bij het gemengd dubbel G-Badminton op de Europese Special Olympics. En vanavond kwam daar nog de trofee van G-sporter van Heusden-Zolder bij.

beloften-zitten-in-badminton-en-bmx

Beloften zitten in badminton en BMX

De aanwezigen op kampioenenhulde kregen een primeur want voor het eerst ging de trofee van beloftevolle jongen naar een duo, de broers Yaro en Iljo Vandelsen van badmintonclub Hebad. Yaro is Belgisch Kampioen jongens enkel -11 samen zijn ze Belgisch kampioen jongens dubbel, Iljo is Belgisch Kampioen gemengd dubbel. Op het internationaal jeugdtoernooi in Almere werd Yaro eerste en lljo tweede. Het junior mastercircuit met 10 internationale tornooien werd gewonnen door Yaro voor Iljo en (…) Lees het hele bericht

avt-is-sportploeg-van-het-jaar

AVT is sportploeg van het jaar

De titel van sportploeg van het jaar ging dit jaar naar atletiekvereniging AV Toekomst. Voorzitter Marcel Schepers mocht met zijn hele bende op het podium komen en de toekomstplannen toelichten. Die zien er zeer rooskleurig uit nu het stadion De Veen is uitgebreid met een grote atletiekarena. Daarvoor gaan nog extra toptrainers aangetrokken worden zodat de jeugd in de toekomst nog beter kan presteren. Nu al was AVT Heusden-Zolder vorig jaar goed voor 2 nationale titels, 5 overwinningen in de Beker van Vlaanderen en 14 Limburgse kampioenstitels.

sabrina-en-thomas-sportvrouw-en-sportman-van-2014

Sabrina en Thomas sportvrouw en sportman van 2014

Voor een volle balzaal in Muze werden vanavond de sportkampioenen van 2014 gehuldigd. Burgemeester Mario Borremans en sportraadvoorzitter Johan Verhagen mochten Sabrina Struyf en Thomas Neuteleers huldigen als sportvrouw en sportman van het jaar. Sabrina Struyf doet aan handboogschieten en is lid van doelschuttersgilde Sint-Barbara. Ze werd Belgisch kampioen in 2014 en 2015, en behaalde sinds 2004 17 nationale en 7 Vlaamse titels. Bovendien ontpopte ze zich 4 jaar geleden tijdens de Worldcup (…) Lees het hele bericht

eversel-heeft-led-uurwerk

Eversel heeft led-uurwerk

Niet dat ze vroeger in Eversel niet wisten hoe laat het was, maar nu hebben ze dag en nacht helemaal geen reden meer om te laat te komen: de kerktoren heeft immers een upgrade ondergaan met led-verlichting. (foto's Gust Ischen)

vandaag-gezien-7-maart-2015

Vandaag gezien

Schapen op de terril, schapenwolkjes in de lucht er boven. (foto Erwin Van De Beek)

start-to-tennis-in-berkenbos

'Start to tennis' in Berkenbos

Tennisclub Berkenbos lanceert dit jaar een 'Start to Tennis'. Ze wil daarmee nieuwe leden rekruteren, de sociale contacten bevorderen en uiteraard gezond sporten promoten. Het gaat om een reeks van 9 initiatielessen. Deelnemen kost 40 euro, naast de lessen mag je daarvoor twee keer vrij komen tennissen, gratis deelnemen aan een clubactiviteit, het materiaal gebruiken (zelf schoenen met gladde zolen meebrengen), je krijgt een verzekering en lidmaatschap bij Tennis Vlaanderen. Er wordt gemikt op volwassenen vanaf 18 jaar. Voor informatie en inschrijvingen is iedereen welkom bij Tennisclub Berkenbos (achter de sporthal in de Paquaylaan) op zaterdag 20 maart om 19 uur en zondag 21 maart om 11 uur. Nadien kun je gebruik maken van vervolglessen en eventueel aansluiten bij TC Berkenbos. tennis.berkenbos[!]telenet.be

de-kijk-van-richie-133

De kijk van Richie

Wielerfilosofie is een aparte discipline

vuilnisbak-brandt-langs-snelweg

Vuilnisbak brandt langs snelweg

De afgelopen week werd er vanop de parking langs de E 314 vaak naar de hulpdiensten gebeld voor diefstallen uit vrachtwagens of pogingen daartoe. Maar vanmorgen moesten de brandweer van Heusden-Zolder en de autowegenpolitie naar de parking (richting Genk) voor een brandende vuilnisbak. Het vuur was overigens snel geblust, het is niet duidelijk hoe het ontstaan is. UPDATE Het zou gaan om brandstichting.

si-is-tweede-plaats-kwijt

SI is tweede plaats kwijt

In het zaalvoetbal is SI Heusden-Zolder opnieuw zijn tweede plaats kwijt. In een zwakke topper tegen rechtstreekse tegenstrever ZVK Meeuwen verloor het met 2-1, bij de rust stond het 1-1. De beloften verloren met 5-2 van de leiders.

een-chaotische-maar-schitterende-feestkamer

Een chaotische maar schitterende feestkamer

Vanavond werd in de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten de tentoonstelling ‘De Feestkamer’ geopend. Zoals aangekondigd gaat het deze keer om werk van de studenten van de richting tekenkunst die zich door het jubileumjaar lieten inspireren om zich aan een prachtig gedecoreerde feesttafel te ‘begeven’. Het resultaat is verbazend, een georkestreerde chaos van voorwerpen die door de verfijnde zwart-wit decoraties verwijzingen naar eten, drinken, samenzijn en gezelligheid in elkaar verstrengelen tot een herinnering aan een pas afgelopen feest. Maar het feestjaar van de academie is nog lang niet afgelopen. Nog te bekijken in kasteel Meylandt tot en met 29 maart, maandag tot vrijdag van 8u30 tot 22 uur (gesloten van 17 tot 18 uur) en zaterdag van 8u30 tot 12u30.

eventjes-bruin-water-in-omgeving-beekstraat

Eventjes bruin water in omgeving Beekstraat

Bewoners van de omgeving van de Beekstraat in Boekt zien vanavond mogelijk lichtbruin water uit de kraan komen. Dat is wellicht het gevolg van een kleinschalige brandweeroefening - alleen van de chauffeurs - in de buurt van de oude bib. Daarbij werden hydranten aan de brandkraan gekoppeld en door de werking daarvan kan er bezinksel door de leidingen stromen met de bruine kleur als gevolg. Het kan geen kwaad en normaal gezien verdwijnt de kleur als je voor enkele minuten de kraan opendraait. Morgenvroeg zou het volgens de brandweer sowieso moeten verdwenen zijn. UPDATE Zaterdagvoormiddag was het water inderdaad weer helder.

morgen-sportkampioenenviering

Morgen sportkampioenenviering

Morgenavond huldigt de sportraad Heusden-Zolder de kampioenen van 2014 in Muze. Alle aangemelde kampioenen zowel in de ploegsporten als de individuelen zullen de revue passeren. Verder gaat de sportraad ook op zoek naar de G-sporter, beloftevolle jongen en meisje, trofee voor sportverdienste, sportploeg, sportvrouw en sportman van het jaar. De viering begint om 19 uur.

snelwegdieven-slaan-weer-toe

Snelwegdieven slaan weer toe

Op de parking langs de E 314 hebben dieven vannacht opnieuw toegeslagen. Vanmorgen ontdekte een vrachtwagenchauffeur dat in zijn oplegger was binnengedrongen, daar waren materialen weggenomen.

het-weer-lentetemperaturen-1

Het weer: lentetemperaturen!

Een hogedrukgebied bouwt op over onze streken en zorgt voor stabiel en overwegend droog weer. Bovendien wordt er zachtere lucht aangevoerd, waarbij het kwik een stuk hoger uitkomt. Zwakke storingen kunnen soms echter tot onze regio doordringen en brengen soms veel wolken met zich mee.
Vandaag schuift een zwakke storing over onze streken met veel bewolking. Tussendoor zijn er wel gaten in de bewolking en kan de zon mogelijk even tevoorschijn komen. Er bestaat echter ook een kleine kans op een drupje (…) Lees het hele bericht

auto-belandt-in-de-gracht

Auto belandt in de gracht

In de Vogelsancklaan is vanmorgen een bestuurder vermoedelijk onwel geworden en aan de overzijde van de weg in een diepe gracht beland. Een patrouille van de politie was er snel bij, even later konden de ambulanciers de man uit de wagen helpen. Hij kwam er al bij al zonder kleerscheuren uit.

een-film-vertaald-naar-de-realiteit

Een film vertaald naar de realiteit

De Kijkclub in de bib besprak vanavond de film Short term 12 van regisseur Destin Cretton. De prent behandelt een diverse groep jongeren in een opvanghuis. Het verhaal werd levendig gemaakt door Chris Nassen en stagiair Jill, die beiden werken in de zorginstelling Bethanië in Genk.

samen-musiceren-en-film-kijken

Samen musiceren en film kijken

Een historisch moment vanavond in The Roxy Theatre in Koersel. Onze dorpsgenoot en Roxy-uitbater Ludo Vangenechten mocht er de vier harmonieën van Heusden-Zolder verwelkomen. De Ware Vrienden, De Heidegalm, Eigen Volk en De Verenigde Vrienden  waren met in het totaal een kleine 80 mensen naar de bioscoop afgezakt, in uniform en met instrumenten. Met een duwtje in de rug van de dorpsraden speelden ze voor het eerst samen. Eerst werd de Brabançonne uitgevoerd en daarna een mooie versie van Marina. Het klonk ook allemaal akoestisch mooi in de bioscoopzaal. Na de muzikale prelude genoten de muzikanten en hun gevolg van de film Brabançonne en tussendoor werd nog verbroederd. Er heerste een heus samenhorigheidsgevoel tussen onze harmonieën. (meer foto’s)

heusden-zolder-vergeet-het-zuiden-niet

Heusden-Zolder vergeet het Zuiden niet

In deze tijden van crisis en besparing dreigt ontwikkelingssteun al eens uit de boot te vallen. Maar Heusden-Zolder ondersteunt jaarlijks nog altijd een aantal projecten in het Zuiden. Op advies van de Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) wordt gekozen voor kleinschalige projecten met kwetsbare groepen die banden hebben met mensen uit onze gemeente. Zo ging vorig jaar steun naar Broederlijk Delen, Vredeseilanden, vzw Dakbhanga (foto), vzw Mali Muleba, Missiegroep Bert Vanbuel, Ufer-Lieke Coenegrachts, De Vrienden van Kankala, Memisa/Sint-Franciscus ziekenhuis en vzw Suyana. Wie ook een project wil voordragen kan dat doen voor 1 april via welzijn.lokale.economie[!]heusden-zolder, hier vind je de criteria.

kwb-overdag-bezocht-bib

KWB overdag bezocht bib

Wekelijks organiseert KWB-overdag een activiteit. Vandaag stond een bibbezoek op het programma. Eerst luisterde het gezelschap aandachtig naar een lezing door Ilse Depré over digitale trends en het was duidelijk dat er voor iedereen nog een hele weg af te leggen is. Nadien volgde een rondleiding door de nieuwe bib waarbij duidelijk werd gemaakt hoe, wat en waar te vinden is, welke media aanwezig zijn en wat het kunstwerk van Gracia Khouw op de trappanelen betekent.

leerlingen-krijgen-mezenbollen-mee

Leerlingen krijgen mezenbollen mee

De Springplank in Eversel kreeg onverwacht bezoek van het vogel- en zoogdierenopvangcentrum. Medewerkers brachten een lading 'mezenbollen' om te verdelen onder alle kinderen en leerkrachten met de vraag om deze bollen nog op te hangen thuis in de tuin, of bij oma en opa of bij de buren. Daar werd dan meteen een educatief aspect aan geknoopt en in de klas werd even stil gestaan bij de problemen van de dieren in de winter en het werk van het opvangcentrum.

si-verder-in-de-beker

SI verder in de beker

In het zaalvoetbal heeft SI Heusden-Zolder zich gisteren geplaatst voor de 1/4 finale van de beker van Limburg. Het versloeg derdeprovincialer Los Leones met 4-2.

topkoks-in-spe-bij-de-kwb

Topkoks in spe bij de KWB

18 mannen van KWB-Berkenbos gingen 4 avonden lang bijna tot het uiterste om zich de kunsten van Jeroen Meus en andere Piet Huysentruyts eigen te maken. De vijfde avond wachtte de vuurproef en mochten ze hun kookkunsten voor hun wederhelft opvoeren. De eerste KWB-sterren werden alvast toegekend en voor de zomer zijn al plannen voor barbecue-kooklessen gesmeed. (foto’s Ludo Vanherle)

harmonieen-klaar-voor-brabanconne

Harmonieën klaar voor Brabançonne

Zoals aangekondigd gaan de vier harmonieën van Heusden-Zolder morgen met zijn allen kijken naar de film 'Brabançonne' in The Roxy Theatre. De afgelopen dagen hebben De Verenigde Vrienden, Eigen Volk, De Ware Vrienden en De Heidegalm volop geoefend om de Brabançonne - die wel tot het vast repertoire behoort - en Marina in te oefenen. Beide nummers zullen ze morgen samen uitvoeren in de bioscoop. En met zijn allen in uniform zal het ook nog eens een kleurrijke bedoening worden. De deuren gaan open om 19 uur, de vertoning start om 19u30. Tickets kosten € 7. (foto Julien Maebe)

onbegrip-voor-plannen-postverhuizing

Onbegrip voor plannen postverhuizing

De plannen van B-Post om over drie weken de loketten te verhuizen van de Koerselsebaan naar de Guido Gezellelaan, stootten op groeiende kritiek. Gemeentebestuur en politie zijn niet bepaald gelukkig dat er geen voorafgaandelijk overleg geweest is. Bovendien baart vooral de verkeerssituatie in de buurt hen heel wat zorgen. “De Guido Gezellelaan is al zo verzadigd, als er nu al die verkeersbewegingen van de postbezoekers nog bijkomen, zal het zeker niet veiliger worden. Bovendien is (…) Lees het hele bericht

kvlv-ging-op-de-peruaanse-toer

KVLV ging op de Peruaanse toer

Grenzen verleggen en kennismaken met een nieuwe cultuur, … bij de KVLV noemen ze het culturellen. De dames van de Heusdense KVLV nodigden een echte Peruaanse kok uit voor een workshop van liefst drie uur. Ze staken een heleboel kennis op, niet alleen over de eetcultuur in Peru, ook over de omgangsvormen. En met een kookboekje op zak kunnen ze thuis nog meer op de Zuid-Amerikaanse toer gaan. (foto Rosita Vandebroek)

woensdag-bibdag-blijft-succes-oogsten

Woensdag Bibdag blijft succes oogsten

Een grote groep kinderen luisterde vandaag naar de voorlezing van het boek ‘Piraten zijn niet bang in het donker’ van Maudie Powell-Tuck en Alison Edgson. Daarna knutselden ze een schatkaart. Volgende week woensdag van 14 tot 15 uur is het een speciale Woensdag Bibdag: ‘Superman(tel)’ is een interactief voorleesmoment vol muziek door Emy Geyskens en Wim De Baere. Superhelden bestaan niet, alleen in strips, vertelt meester Tom. Maar de kinderen gaan in de bib op zoek naar een echte superheld.

rijbewijs-kwijt-en-toch-rijden

Rijbewijs kwijt en toch rijden

De verkeersdienst van de politie observeerde een aantal inwoners die een rijverbod hadden opgelopen, maar toch nog met een wagen reden. Eén bestuurder kon betrapt worden. Zijn auto werd in beslag genomen en getakeld. Bij een controle van een wagen met 2 duplicaatnummerplaten, bleek dat die niet verzekerd was. De bestuurder verklaarde slechts een testrit te maken. Ook die auto werd in beslag genomen en getakeld. 2 bestuurders die reden met gsm aan het stuur krijgen een boete van € 110.

weer-vrachtwagen-beschadigd-langs-e314

Weer vrachtwagen beschadigd langs E314

Heel wat bestuurders blijven het moeilijk hebben om de op- en afritten van de E 314 juist in te schatten. Gisteravond kort voor 11 uur heeft weer een auto zijn bocht gemist aan de oprit 28 richting Genk, hij kwam op zijn dak terecht. En op de parking langs de E 314 was er eenzelfde probleem als gisteren, opnieuw hebben onbekenden de zeilen van een vrachtwagen stuk gesneden. De zeilen zijn op 10 plaatsen doorgesneden, maar het was vanmiddag nog niet duidelijk of daarbij iets buit is gemaakt.

de-melancholie-van-marble-sounds

De melancholie van Marble Sounds

Nu vrijdag om 20u15 speelt Marble Sounds in de schouwburg van Muze. De band komt naar het cultuurcentrum met liefst 9 muzikanten onder wie een sectie blaasinstrumenten. De melancholische muziek rond zanger Pieter Van Dessel en Genkenaar Gianni Marzo krijgt daardoor een heel andere dimensie. De single ‘Leave A Light On’ was de radiohit van vorige winter. Ook het tweede album ‘Dear Me, Look Up’ verzamelt een boel pareltjes. Bonfire Lakes doet het voorprogramma, eeen beloftevol Limburgs zeskoppig collectief van songwriter Marino Roosen. Tickets: € 17, € 14, € 11.

termijn-samenaankoop-energie-is-verlengd

Termijn samenaankoop energie is verlengd

Vorige donderdag was op de gemeenteraad nogal wat te doen om de lijst van verenigingen en vzw's die in aanmerking kwamen voor een samenaankoop van gas en elektriciteit door de provincie. De oppositie vond toen dat heel wat verengingen uit de boot vielen en CD&V Plus stelde voor om objectieve criteria te voorzien voor de samenstelling van de lijst. Maar de meerderheid stemde dat voorstel weg. Vier verenigingen (Chiro Heusden, Scouts Bolderberg, Jeugdlokalen Berkenheem en Jeugdlokalen (…) Lees het hele bericht

jongeren-leren-zelf-budgetteren

Jongeren leren zelf budgetteren

Van 9 tot 27 maart loopt in de lokalen van Regina Mundi, Laan op Vurten 55 in Beringen de interactieve tentoonstelling ‘Budget4life’, een organisatie van de OCMW’s van Beringen, Heusden-Zolder, Leopoldsburg en BIZ Limburg. Alles draait er rond budget en koopkracht. Leerlingen van het 6de en 7de secundair onderwijs leren er de basisprincipes van budgetteren maar ook de (…) Lees het hele bericht

het-weer-lente-1

Het weer: Lente!!

Een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren schuift stilaan vanuit het westen over onze streken en verdrijft de onstabiliteit. De volgende dagen wordt het rustiger, zonniger en stilaan ook warmer. In het weekend komen zelfs lentetemperaturen in zicht.
Vandaag zijn er brede opklaringen in de ochtend. Later komen er stapelwolken opzetten en vooral na de middag kan er hier en daar een bui ontstaan. Deze kan mogelijk vergezeld worden van korrelhagel of natte sneeuw. Tegen de avond verdwijnen de buien (…) Lees het hele bericht

13-faillissementen-in-twee-maanden

13 faillissementen in twee maanden

Uit cijfers van Graydon Belgium blijkt dat Limburg de enige provincie is waar het aantal faillissementen op jaarbasis nog is toegenomen. Ook in Heusden-Zolder zijn de cijfers niet schitterend. Sinds begin dit jaar zijn al 13 faillissementen uitgesproken. Vooral de kappers, bouwsector en bakkerijsector krijgen daarbij klappen, waarmee trouwens de trend van 2015 bevestigd wordt. Bekendste namen op het lijstje zijn videotheek Videopolis in de Meylandtlaan en voormalig schepen Bruno Buyse die na zijn bedrijven nu ook zelf failliet is verklaard.

water-in-berkenbos-is-weer-in-orde

Water in Berkenbos is weer in orde

De inwoners van Berkenbos mogen vanaf nu het water weer gewoon drinken, of gebruiken om te koken of voor hygiënische doelen. De Watergroep, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschat Zorg en Gezondheid hebben vanavond nog even overlegd over de laatste bacteriologische testen, en die waren in orde. Er is dus geen enkel probleem meer. De inwoners van de getroffen straten krijgen weer een brief in de bus. Ze moeten hun kranen twee minuten lang openzetten om de leidingen grondig te spoelen. De noodvoorziening blijft nog staan tot morgen na de middag. De oorzaak van de ellende die van donderdag tot vandaag heeft geduurd is ondertussen nog niet uitgeklaard. De Watergroep blijft de kwaliteit van het water in de gaten houden.

oliespoor-en-beginnende-autobrand

Oliespoor en beginnende autobrand

Kort voor 17 uur maandag werd de brandweer opgeroepen voor een autobrand in de Meylandtlaan. De motor van een auto was daar beginnen roken, wellicht door een technisch probleem. De brandweer was bliksemsnel ter plaatse omdat het korps vlak in de buurt een oliespoor aan het opruimen was. Mogelijk heeft het ene met het andere te maken. De schade aan de auto bleef beperkt en doordat de auto op een inrit was gezet, werd ook de avondspits niet al te fel verstoord.

vanavond-laatste-watertest-bekend

Vanavond laatste watertest bekend

Waarschijnlijk kunnen de inwoners van Berkenbos morgenvroeg weer water van de kraan drinken. Zoals bekend had De Watergroep op vraag van de Vlaamse Milieumaatschappij bacteriologische testen uitgevoerd en de eerste resultaten daarvan bleken in orde. Het is nu nog wachten op de uitslag van een laatste test die vanavond duidelijk zal zijn.

103-bestuurders-te-snel-in-de-nieuwe-dijk

103 bestuurders te snel in De Nieuwe Dijk

De verkeersdienst van de politie hield snelheidscontroles uit na klachten van buurtbewoners. 470 voertuigen passeerden het flitstoestel. In de Nieuwstraat reed slechts 1 bestuurder op 47 te snel. Ook in de Zolderseweg reed maar 1 motorfietser te snel van de 216 gecontroleerde passanten. In De Nieuwe Dijk daarentegen negeerden niet minder dan 103 bestuurders de 50 km/u beperking. Eén overtreder krijgt een extra boete van € 110 wegens gsm'en aan het stuur.

heusdense-wietkweker-riskeert-2-jaar

Heusdense wietkweker riskeert 2 jaar

Een man van 48 uit Heusden-Zolder riskeert twee jaar cel voor zijn aandeel in vier wietplantages. Die waren aangetroffen in Koersel, Leopoldsburg, Geetbets en Scherpenheuvel-Zichem. Hij baatte die uit samen met een medeplichtige uit Halen en twee ut Nederland. Volgens de politiediensten zouden ze in anderhalf jaar bijna 230 kilogram cannabis – de opbrengst van meer dan 2800 plantjes – hebben verkocht. Op basis van getuigenissen en GSM-verkeer en de vondst van cash geld waren de vier tegen de lamp (…) Lees het hele bericht

zeilen-van-oplegger-stuk-gesneden

Zeilen van oplegger stuk gesneden

Dieven hebben weer maar eens toegeslagen op de parking langs de E 314, richting Lummen. Daar ontdekte een vrachtwagenchauffeur vanmorgen kort voor 7 uur dat afgelopen nacht de zeilen van zijn oplegger waren stukgesneden.

wie-neemt-deel-aan-de-move-week

Wie neemt deel aan de MOVE Week?

Merle Schops verblijft voor een jaar in Denemarken in het kader van het Europees vrijwilligerswerk (EVS). Ze is er aan de slag bij gastorganisatie ISCA en ook Belgische ambassadeur voor het Europees project 'MOVE' week. De MOVE week wil iedereen stimuleren om meer te bewegen, het is leuk, gezond en goed voor je sociaal leven. Van 21 tot 27 september, tijdens de MOVE week en de maand van de sportclub, zal (…) Lees het hele bericht

frascati-symphonic-brengt-romantisch-concert

Frascati Symphonic brengt romantisch concert

Op zondag 8 maart om 15 uur speelt het symfonisch orkest Frascati Symphonic 'Door liefde betoverd' in Muze. Het wordt voor Muze een vrij uitzonderlijk concert met een echt symfonisch orkest. Frascati Symphonic brengt jong klassiek talent en ervaren muzikanten samen in een romantisch programma met de suite uit het Zwanenmeer (Tsjaikovski), het Concerto nr. 1 voor klarinet (Von Weber) en de Symfonie nr. 3 van Schumann. Dirigent is Kris Stroobants en solist de vermaarde klarinettist Roeland Hendrikx. Kinderen tussen 6 en 12 jaar mogen er gratis in als ze samen zijn met een betalende volwassene.

werkloosheid-daalt-in-februari

Werkloosheid daalt in februari

Na de erg scherpe stijging van de werkloosheid in Heusden-Zolder in januari, is er in februari weer een lichte verbetering opgetreden. Eind februari zaten 1276 dorpsgenoten zonder werk, dat zijn er 2,7 % minder dan eind januari. Ten opzichte van een jaar eerder is de situatie uiteraard nog altijd niet goed, toen zaten we met 1221 stempelaars, op jaarbasis dus een vermeerdering met 4,5 %.

politie-moet-ouders-uit-elkaar-halen

Politie moet ouders uit elkaar halen

Aan de gemeenteschool Beekbeemden is de politie vandaag moeten optreden nadat twee ouders van verschillende families zwaar ruzie kregen. De twee kregen het de voorbije weken nog met elkaar aan de stok omdat ze vinden dat ze beiden recht hebben op de parkeerplaats voor mensen met een beperking. Daarbij komt het telkens tot hoogoplopende ruzies. De wijkagent was toevallig ter plaatse vandaag en moest de beide kemphanen uit elkaar halen. Daarbij kwam het tot scheldpartijen en werd de politieman (…) Lees het hele bericht

15-bellende-bestuurders-beboet

15 bellende bestuurders beboet

Er wordt nogal wat getelefoneerd in Heusden-Zolder, alleen gebeurt dat heel vaak aan het stuur. Zo heeft de politie in het kader van de provinciale verkeersthema-actie ‘gordel & gsm’ weer 15 bellende bestuurders op de bon geslingerd. 6 bestuurders gebruikten hun knipperlichten niet bij het verlaten van een rotonde. 27 bestuurders legden een ademtest af. 2 personen hadden te veel alcohol gedronken en kregen een tijdelijk rijverbod opgelegd. Eén van de 2 kroop toch weer achter het stuur en werd een eind verder onderschept. Zijn auto werd getakeld. 5 fietspadparkeerders krijgen een boete van € 110.

twee-auto-s-in-beslag-genomen

Twee auto's in beslag genomen

Politiepatrouilles zijn weer langs gereden op enkele overlastplaatsen. Achter sporthal Berkenbos troffen de inspecteurs een auto aan met valse nummerplaten. De 4 Bulgaarse inzittenden konden geen verzekering, geen keuring of inschrijving tonen. De wagen werd in beslag genomen en getakeld. Ook aan atletiekstadion De Veen stond een verdachte auto. Bij nadere controle bleek ook die niet ingeschreven of verzekerd. Opnieuw mocht de takelwagen aanrukken want de auto werd in beslag genomen.

tekenkunst-op-de-feesttafel

Tekenkunst op de feesttafel

Tekenkunst wordt meestal geassocieerd met tekenwerk op papier, dat nadien tegen een muur wordt gepresenteerd. Maar de 120 studenten tekenkunst hebben voor een feestproject gekozen naar aanleiding van 50 jaar academie Heusden-Zolder. De muren van de exporuimte blijven kaal omdat de werken zijn opgenomen in een driedimensionale feestkamer, die het beeld oproept van een eettafel tijdens of na een feest. Alle objecten op tafel zijn door de (…) Lees het hele bericht

omgeving-de-verdieping-wordt-aangepakt

Omgeving De Verdieping wordt aangepakt

Sinds zijn verhuizing naar De Verdieping draait het CVO op volle toeren in zijn nieuwe locatie. Maar nu binnen het grootste deel is afgewerkt, moet ook de buitenkant nog aangepakt worden, want dat is nog min of meer een puinhoop. Volgende maandag start een aannemer met die werken. Er komt 3.900 m² betonverharding, Van de bestaande klinkers wordt een deel opgebroken en opnieuw gebruikt. Er komen ook betonnen zitelementen. De werkzaamheden zullen bijna 2,5 maanden duren en 400.000 euro kosten. In de eerste fase wordt het deel tussen parking en gebouw aangepakt, dat zal eind april klaar zijn. Daarna wordt het deel aan de kant van het Marktplein heraangelegd.

ondrinkbaarheid-water-verlengd-tot-dinsdag

Ondrinkbaarheid water verlengd tot dinsdag

De inwoners van de getroffen straten in Berkenbos mogen nog een dag langer het drinkwater niet gebruiken. Volgens De Watergroep zagen alle waterstalen er goed uit en leek het erop dat de chloor (of tenminste het product dat een gelijkaardigegeur verspreidde) verdwenen was. Maar de Vlaamse Milieumaatschappij heeft maandagmiddag laten weten dat ze nog bijkomende test wil. Tot nu toe ging het om chemische analyses van stalen op het openbaar net, en er moet nu een bijkomend bacteriologisch onderzoek (…) Lees het hele bericht

muze-jazz-orchestra-doet-het-vonken

Muze Jazz Orchestra doet het vonken

Zondagavond kwam The Muze Jazz Orchestra 'm nog eens van katoen geven in het Muzecafé. Marco Cirone en Lieven Cambré blijven samen met de rest van bende de jazzliefhebbers boeien, dat bleek ook weer in het overvolle Muzecafé. David Demuynk met een inspirerende wals en Stien Carlier met haar diepe bassax vormen slechts enkele van de vele hoogtepunten. In de Jamsession kregen ze dan nog gezelschap van onder meer Kim Versteynen en Tim Finoulst. (foto's Ria Declerck) (meer op Aftermuzeclip)

is-water-berkenbos-straks-weer-drinkbaar

Is water Berkenbos straks weer drinkbaar?

Voor de inwoners van Berkenbos is het afwachten wat De Watergroep in de loop van de dag zal communiceren. Vanochtend worden immers de laboratoriumuitslagen verwachten van de waterstalen die de afgelopen dagen genomen zijn. Daarop volgt nieuw overleg tussen de Vlaamse Milieumaatschappij en De Watergroep en vermoedelijk tegen de middag zal dan duidelijk zijn of het water al dan niet opnieuw mag gebruikt worden

the-sky-is-the-limit-1

The sky is the limit ...

Weliswaar met een andere betekenis dan op tv, maar 't was toch een mooi beeld zondagavond. (foto Jan Leijskens)

heusden-wint-basketderby

Heusden wint basketderby

In de derde provinciale A van het basketbal stond vandaag een derby op het programma. KBBC Zolder B mocht BBC Heusden A ontvangen. En het waren de bezoekers die met de puntenwinst gingen lopen: 58-76. In de rangschikking staat Berkenbos aan de leiding op de voet gevolgd door Heusden. In derde B verloor Heusden B van Nieuwerkerken C met 62-44. In vierde A verloor Heusden C van Baclo Lommel A met 78-58

winst-voor-rc-9

Winst voor RC 9

In het rugby moesten vandaag ook de seniors van RC9 aantreden. Ze versloegen de Mighty Roosters met 20-10.

publiek-loopt-warm-voor-zjef-en-micheline

Publiek loopt warm voor Zjef en Micheline

Zowel Zjef Vanuytsel als Micheline Van Hautem, als hun gezamenlijke programma 'Lief & Leed' worden erg gewaardeerd door het publiek. Dat bleek vanmiddag in een uitverkochte Muze-schouwburg. (foto’s Lenscollectief)

bolderberg-en-statie-verliezen

Bolderberg en Statie verliezen

In derde provinciale A moest Statie Zolder opnieuw heel wat tegendoelpunten slikken, tegen FC Hechtel werd 1-5. En ook Bolderberg moest het onderspit delven, 1-0 bij Grote-Brogel.

kvv-scoort-7-keer

KVV scoort 7 keer

In de vierde provinciale A van het voetbal heeft SK Heusden 06 met 3-1 verloren van Halveweg Zonhoven. KVV Heusden-Zolder toonde in een staarttreffen tegen Engsbergen dat het de goal nog altijd weet staat: het werd 7-2

olympia-komt-weer-op-kop

Olympia komt weer op kop

In het petanque heeft Olympia in de federale competitie van Sint-Truiden gewonnen met 5-4 en komt terug aan de leiding door het verlies van leider Melle tegen Zig-Zag. In 2de provinciale verloor Olympia met 2-7 van Tongeren en degradeert naar 3de.

malpertuis-speelde-ivanov

Malpertuis speelde Ivanov

Veel applaus gisteravond voor Theater Malpertuis dat ‘Ivanov’ op de planken van Muze bracht. (foto Lenscollectief)

moral-werkt-aan-kleurrijke-activiteiten

Moral werkt aan kleurrijke activiteiten

Er is in Heusden-Zolder een nieuwe vereniging van start gegaan: Moral met als slogan ‘Renkli organizasyonlariyla moral verir’ of moreel geven door kleurrijke activiteiten. Volgens oprichter en voorzitter Ahmet Can wil Moral activiteiten organiseren rond vorming, informatie, vrijetijdsinvulling, enz. Moral laat zich dan ook omschrijven als een socio-culturele en artistieke vereniging, los van alle politiek. Op het verlanglijstje staan kunst en amusement met museumbezoeken en (…) Lees het hele bericht

zes-medailles-voor-smash-op-bk

Zes medailles voor Smash op BK

Op de Belgische kampioenschappen G-Badminton in Herstal hebben de spelers van Smash BC weer van zich doen spreken. Met drie gouden en drie zilveren medailles wordt zowel voor henzelf als voor de begeleiders een jaar van hard werken bekroond. Goud was er voor Fabian Franssen en Bob Biesmans in heren dubbel A, Bob Biesmans in heren enkel A en Victor Veraa en Rudi Biesmans in unified. Zilver werd behaald door Fabian Franssen in heren enkel A, Alexandra Mondelaers in dames enkel B en Stevie Nagy en Victor Veraa in heren dubbel B.

vck-klopt-maaslanders

VCK klopt Maaslanders

In het volleybal heeft VCK Bolderberg Mavo Dilsen-Stokkem verslagen met 3-1. De bezoekers namen een blitzstart en deden de thuisploeg naar adem snakken, de kwam nog wel even terug maar de setwinst voor de Maaslanders werd niet meer bedreigd. In de tweede set dreigde even hetzelfde scenario maar VCK had zijn les geleerd en ging erop en erover. In de laatste twee sets maakte Bolderberg het af waardoor het bezoek van Herenthout volgende week het perspectief op een klim in de rangschikking biedt. (…) Lees het hele bericht

kbbc-zolder-klopt-bilzerse-a

KBBC Zolder klopt Bilzerse A

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A gewonnen van Bilzerse A met 68-54. De thuisploeg ging snel van start en sloeg al snel een kloofje. Bilzen krabbelde terug en kwam zelfs op voorsprong. Zolder liet zich echter niet uit het lood slaan. Uiteindelijk werd de foutenlast de bezoekers fataal en kon Zolder voornamelijk vanop de vrijworplijn de klus klaren. In derde A verloor Kajoba met 76-65 bij Overpelt B.