Archief mei 2014

175-jaar-eversel-feestelijk-ingezet

175 jaar Eversel feestelijk ingezet

Vanavond zijn de feestelijkheden voor 175 jaar Eversel officieel van start gegaan. Eerst was er een plechtige mis in de kerk voorgegaan door een vicaris van het bisdom, samen met vorige pastoors Elsen en Thonissen, de huidige pastoor Kusters en diaken Geybels van Berkenbos. De homilie verwees naar de kracht in de mensen van Eversel om er een mooie gemeenschap van te maken. Daarna volgde in Sint-Baaf een academische zitting met receptie. Daar schetste Willy Vanaelst onder meer de (…) Lees het hele bericht

de-snelste-van-allemaal

De snelste van allemaal

Markus Reiterberger was vandaag de snelste op alle trainingsessies en hij won de Superpole, dat belooft dus voor morgen. (foto Davy Neuteleers)

van-zon-team-start-veelbelovend

Van Zon team start veelbelovend

Op de Superbike werd vandaag de eerste reeks in de Moto2 Open600 gewonnen door de Oostenrijker Stefan Kerschbaumer, voor de Zwitser Roman Stamm en de Duitser Marvin Fritz. In de zijspannen sprintrace ging in de vooravond de zege naar het duo Steinhausen-Kölsch voor Hock-Becker en Kretzer-Lerhnertz. Voor de rest waren er vandaag qualificatieproeven, eentje onthouden we u niet, namelijk de Superpole, waar Markus Reiterberger van het BMW Van Zon Remeha team de snelste tijd rijd, de Belg Bastien Mackels van hetzelfde team eindigde vijfde. (foto's Yves Maex)

kunstenaars-op-zijspannen

Kunstenaars op zijspannen

In de motorraces zijn de zijspannen wel een heel aparte discipline. Rijder en co-rijder moeten perfect op elkaar ingespeeld zijn. Vooral de bijrijder is de moeite om gade te slaan. Het lijkt wel een evenwichtskunstenaar die naargelang de bocht achter de rijder doorhangt, dan weer aan de heel andere zijde lijkt uit te stappen om vervolgens met het hoofd naar beneden een zoveel mogelijk aerodynamische houding aan te nemen. Straffe gasten. (foto's Yves Maex)

vandaag-gezien-31-mei-2014

Vandaag gezien

Het lijkt wel een gordijn dat 's nachts is neergelegd op de haag, maar het was de dauw die zich had genesteld op een web van de rupsen van de spinselmot. (foto's Paul Coolen)

pompiers-strijden-om-de-eer

Pompiers strijden om de eer

Op De Veen hadden vandaag de nationale brandweerwedstrijden plaats. Dat zijn de nationale kampioenschappen waarin brandweerkorpsen zich meten in twee disciplines: de hindernissenestafette op de piste en het blusklaar maken van een installatie met pomp, slangen en koppelstukken. Daarbij moet de snelste tijd gerealiseerd worden, maar onderweg kunnen ook nog strafpunten opgelopen worden wanneer ze bij de uitvoering een steekje laten vallen. Er namen een tiental brandweerkorpsen en 7 jeugdkorpsen (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-84

De kijk van Richie

Roken stimuleert de creativiteit ...

het-blijft-natuurlijk-op-2-wielen

Het blijft natuurlijk op 2 wielen ...

Tegen hoge snelheden, op een erg technisch circuit en dat op slechts twee wielen ... dan kan het al eens fout gaan. Gelukkig zonder erg. (foto's Yves Maex)

motoren-razen-over-circuit

Motoren razen over circuit

Vandaag en morgen wordt Circuit Zolder volledig ingenomen door de motoren, en 't zijn de kleppers die komen want het gaat om het Internationaal Duits Kampioenschap, de IDM Superbike. Heel de dag door zijn er races te beleven met onder meer de Superbike, Superstock 1000, Supersport, Moto3 en de zijspannen. Zolder is overigens het enige Belgische circuit waar dit kampioenschap neerstrijkt. Tickets: € 15 (vandaag), € 20 (morgen), € 25 (weekend). (foto's Yves Maex)

vanavond-10de-fons-van-bortelkwis-in-viversel

Vanavond 10de Fons Van Bortelkwis in Viversel

Kwisfanaten verzamelen vanavond in de Vierseleer in Viversel voor de 10de Grote Fons Van Bortel Kwis. Die wordt georganiseerd door twee zaalvoetbalploegen en er kunnen 27 ploegen van 4 tot 6 kwissers aantreden. Jean-Luc Thys praat het aan elkaar en de vragen zijn zeer uiteenlopend van aard bedoeld voor Jan en Alleman, afgewisseld met denk- en puzzelvragen. Om het boeiend en duidelijk te maken worden alle vragen op groot scherm geprojecteerd en aangevuld met beeld- en geluidsfragmenten. En (…) Lees het hele bericht

schilderswijk-heeft-een-berenboekenkast

Schilderswijk heeft een Berenboekenkast

De inwoners van de Schilderswijk hebben voortaan ook hun Berenkast. De boekenkast - op de hoek van de Molenstraat en de Rubenslaan - werd vanavond officieel ingehuldigd door berenhuisschepen Dirk Schops. In de kast kunnen buurtbewoners en kinderen voortaan boeken komen ontlenen en weer andere exemplaren droppen. En aan de eerste enthousiaste reacties te oordelen, zal de kast een succes worden. Het is overigens een stevig exemplaar, gemaakt door smid Robin Das, zoals ook aan Het Berenhuis er een staat. En er zijn nog veel plannen want de Berenhuismensen, met links en rechts de nodige steun, gaan er de komende maanden nog plaatsen aan het Zebrahuis, Berkenbos, Eversel en Zolder-Centrum.

vandaag-gezien-30-mei-2014

Vandaag gezien

Wacht maar tot ik ook groot ben. (foto Jan Leijskens)

diefstallen-en-gewonde

Diefstallen en gewonde

Bij de politie is aangifte gedaan van een gauwdiefstal die woensdag op de multiculturele markt gebeurde. Daar werd een portefeuille van een bezoeker gestolen. In Het Heike zijn afgelopen nacht kippen gestolen. Vanmiddag is een gewonde gevallen bij een botsing tussen twee auto's in de Schansstraat.

orgelpunt-van-pieter-embrechts-en-les-truttes

Orgelpunt van Pieter Embrechts en Les Truttes

Hoewel het cultuurleven in Muze eigenlijk nooit meer stilvalt, wordt morgenavond toch officieel een punt gezet achter het seizoen 2013-2014. Om 20u15 bijt Pieter Embrechts (foto links) de spits af in de schouwburg met zijn concert 'Apenbloed & Engelengezang'. Samen met zijn band brengt hij een greep uit zijn eigen Nederlandstalige songs, met zowel ouder werk als nieuwere nummers. Rond 22u30 zit dat concert erop en is het tijd om stilaan door te schuiven naar de balzaal. Daar staan om 23 uur 'Les Truttes in concert (foto onder)' met 'Letter be Light'. Als zij gedaan hebben, is het al zondag, en dan neemt dj Motso Gutsji het over tot een uur of half drie. De tickets van Pieter Embrechts (€ 21, 18, 15) zijn ook geldig in de balzaal, maar voor de party en Les Truttes kan je ook een apart ticket kopen. (€ 15, 12, 9)

veel-inzet-op-jeugdhappening

Veel inzet op jeugdhappening

FC Bolderberg organiseerde een jeugdhappening. 15 jeugdploegen traden aan in een hele reeks wedstrijden. De resultaten waren minder belangrijk, maar dat viel niet af te leiden uit de inzet. De ploegen kwamen niet alleen uit eigen gemeente maar uit een groot deel van West-Limburg en ze brachten ook heel wat toeschouwers mee. (meer foto's van Yves Maex)

berenhuis-houdt-een-kasteelverkoop

Berenhuis houdt een kasteelverkoop

Van zaterdag 7 tot en met maandag 9 juni, telkens van 13 tot 18 uur houdt Het Berenhuis een kasteelverkoop in de kasteel Domherenhuis, Dekenstraat 39 (tegenover Muze). De Beren hebben eens flink op zolder rondgesnuffeld en ze hebben daar een boel leuke spullen ontdekt. Die hippe vintagespullen bieden ze te koop aan. Voor of na het snuffelwerk, kan je genieten van een drankje op het fairtradeterras. De opbrengst van de verkoop gaat naar het berenleven in Heusden-Zolder. Trouwens, morgen wordt dat berenleven alweer wat rijker want dan wordt een nieuwe boekenkast geopend in de Schilderswijk.

13-eerste-communicanten-in-viversel

13 eerste communicanten in Viversel

13 kinderen hebben in Viversel vandaag hun eerste communie gedaan. Samen poseerden ze onder een stralend zonnetje. Emanuel Alcaina, Maud Bosmans, Eline Coenen, Yaron Etienne, Lander Fisette, Alexander Goris, Noah Polders, Tuur Rayen, Jazmina Silva De Oliveira, Silke Singh, Oona Tielens, Wout Timmers en Maren Van Orshaegen. (foto Lode Beylemans)

militaire-bevelsoverdracht-op-heldenplein

Militaire bevelsoverdracht op Heldenplein

Op 20 juni heeft op het Heldenplein voor het gemeentehuis een militaire plechtigheid plaats. Dan vindt de bevelsoverdracht plaats van CBOS Noord, de petereenheid van Heusden-Zolder. De petereenheid van het leger past eigenlijk in de verbroederingen zoals de gemeente die ook heeft met partnersteden. Die met het leger gaat al terug tot midden de jaren zestig. Sindsdien heeft de compagnie uit Leopoldsburg verschillende wijzigingen ondergaan. De huidige CBOS Noord bestaat uit de (…) Lees het hele bericht

niet-altijd-om-te-lachen

Niet altijd om te lachen

De snelheidsinfoborden die de politie onlangs heeft gekocht verschijnen overal in het straatbeeld. Momenteel staan er twee in Heusden-Centrum en het was de afgelopen dagen duidelijk dat de smiley's niet altijd lachen. Overigens is het opletten geblazen, want op plaatsen waar veel snelheidsovertredingen gemeten worden, komt de flitser staan. En dan kan je er zelf ook niet meer mee lachen.

vandaag-gezien-29-mei-2014

Vandaag gezien

Gust Ischen kwam in zijn grasperk deze wilde viooltjes tegen, ze meten amper tussen 1 en 2 cm, dat is dus wat ze noemen 'klein maar fijn'.

een-nachtje-slapen-op-school

Een nachtje slapen op school

Afgelopen nacht hebben de leerlingen van het 1ste leerjaar van De Brug overnacht op school, het was al de 12de keer dat zo'n initiatief plaatsvond, en dat als afsluiter van een gezondheidsproject. 35 leerlingen brachten samen met juf Maria en juf Inge de nacht door op school. Samen beleefden ze leuke momenten en na een relatief goede nachtrust, serveerden de ouders een lekker ontbijt.

vandalisme-en-vrachtwageninbraak

Vandalisme en vrachtwageninbraak

In de Sint-Annastraat is er gisteravond een geval van vandalisme geweest. Een buurtbewoner zag rond 20 uur hoe drie jongens een slot hadden stukgemaakt en een ketting hadden overgezaagd. De zaag lieten ze achter. Op de parking langs de E314 is weer maar eens ingebroken in een vrachtwagen. De verzegeling van een oplegger was verbroken en inbrekers waren binnengedrongen in de lading.

een-feestje-voor-de-jonge-kunstenaars

Een feestje voor de jonge kunstenaars

Om de opening van de tentoonstelling en het einde van het schooljaar te vieren, werden de jonge kunstenaars van de academie getrakteerd op een heuse kinderbal in de balzaal van Muze. Op de tonen van een dj dansten en sprongen ze, allemaal met een fluo-hoedje uitgedost. De leerkrachten, in gepaste outfit, deden volop mee. De ouders waren niet toegelaten in de balzaal, voor hen was zowaar een ouderopvang voorzien, en daar zorgden Johan Schroyen en Gemma Lopez voor de muzikale animatie. (meer foto's)

schitterende-2d-expo-van-ruim-2000-kinderen

Schitterende 2D-expo van ruim 2000 kinderen

Het was een complete overrompeling vanavond in Muze waar de opening van de eindejaarstentoonstelling van de kunstacademie plaatshad. Wat wil je als meer dan 2.000 kinderen uit Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Beringen en Tessenderlo hun mooiste creaties van het afgelopen jaar tonen, dan willen ouders en grootouders ook wel een kijkje komen nemen. Zoals aangekondigd ging het dit jaar om 2D-werken, schilderijen, tekeningen, ... kortom alles wat weinig plaats inneemt of kan (…) Lees het hele bericht

jos-coels-moet-tocht-naar-compostela-afbreken

Jos Coels moet tocht naar Compostela afbreken

Tegenslag voor Jos Coels uit Eversel. Jos heeft 6 jaar Spaanse les gevolgd en een week geleden trok hij goed voorbereid naar Madrid voor een tocht richting Santiago de Compostela. En deze pelgrimstocht had voor Jos nog een extra betekenis omdat 'zijn' Eversel dit jaar 175 jaar Sint-Jacobusparochie viert. Maar na de vierde etappe over de Sierra de Guaderama, strandde zijn tocht na 110 km. Aan het aquaduct van Segovia moest hij noodgedwongen terug wegens een voetbreuk die zijn vrouw thuis had opgelopen. Maar nu al staat vast dat hij volgend jaar terug op pad gaat door Spanje.

6-dronken-bestuurders

6 dronken bestuurders

De politie hield op 4 plaatsen alcoholcontroles. 88 bestuurders legden een ademtest af. 6 van hen hadden teveel gedronken. Voorts werden 5 processen-verbaal van waarschuwing opgesteld voor technische gebreken aan de voertuigen en 3 boetes voor het niet dragen van de gordel. Eén bestuurder reed zonder rijbewijs en een snelheidsovertreder negeerde het bevel van de politie.

infostand-rond-stoppen-met-roken

Infostand rond stoppen met roken

Op 31 mei is het Werelddag zonder Tabak en in verschillende ziekenhuizen worden bij die gelegenheid infostands opgesteld. Daar krijgen mensen niet alleen alle informatie over de schadelijke gevolgen van het roken, maar ze kunnen ook een gratis test ondergaan om hun nicotineverslaving en de gevolgen voor hun gezondheid te meten. Vandaag ben je heel de dag welkom in de inkomhal van het Sint-Franciskusziekenhuis.

ziekenhuispersoneel-leert-geweldbeheersing

Ziekenhuispersoneel leert geweldbeheersing

Zoals iedereen in de maatschappij wordt ook ziekenhuispersoneel alsmaar vaker met geweld geconfronteerd. Vorig jaar waren er in het Sint-Franciskusziekenhuis 118 meldingen van fysiek of verbaal geweld. Dat is 350 % meer in amper twee jaar tijd, 1 op 5 zorgverleners of personeelsleden worden dus met geweld geconfronteerd. Daarom heeft de ziekenhuisdirectie de politie gevraagd om een cursus geweldbeheersing te geven. In het totaal passeren een kleine 100 personeelsleden van spoed, onthaal, (…) Lees het hele bericht

nieuwe-thema-fietskaarten-in-limburg

Nieuwe thema-fietskaarten in Limburg

Toerisme Limburg heeft twee nieuwe themafietskaarten gemaakt, één over de Vlaamse mijnstreek en één over Bosland. Beide kaarten zitten nu ook in de nieuwe fietsbox 2014-2015. Die bundelt 9 themafietskaarten met de 37 mooiste fietsroutes door Limburg. Zowel interessant voor de vakantiegangers in Limburg als voor de fietsende Limburgers. De nieuwe themafietskaart ‘Mijnsites: van verleden naar heden’ loodst de fietser door de mijnstreek via drie nieuwe fietslussen: 47,5 km in Beringen en Heusden-Zolder, 47 km in Genk en Houthalen-Helchteren en 28 km in Maasmechelen en As. Onderweg passeer je langs de getuigen van de mijnindustrie en de attracties die ze er in onder gebracht hebben. Voor Bosland zijn er twee routes, één via Hechtel-Eksel en Overpelt en één in Lommel. Daarnaast heeft Toerisme Limburg 7 bestaande themakaarten helemaal geüpdatet. Daarbij zit ook de kaart van De Wijers met 5 fietsroutes door het grootste vijvergebied van Vlaanderen, waarvan een nieuwe lus start aan het Schulensmeer in Lummen. Te koop in de meeste toeristische infokantoren of online

het-weer-verbetering-2

Het weer: verbetering!

Een storing net ten noorden van onze streken is verantwoordelijk voor veel bewolking met kans op wat neerslag. Deze storing heeft tot het einde van de week nodig om te verdwijnen, maar maakt dan plaats voor drukstijgingen en een weersverbetering.
Morgen is het zwaar bewolkt tot betrokken met nu en dan wat regen. Er zijn echter ook droge perioden, die vooral later in de namiddag overheersen. Opklaringen worden er echter niet verwacht. Maxima rond 18 graden.
Donderdag schuift de storing (…) Lees het hele bericht

niels-en-ilse-beleefden-groot-moment

Niels en Ilse beleefden groot moment

Niels Vidal en Ilse Ceulemans beleefden gisteravond één van de momenten van hun leven toen ze in de Cristal-Arena voor meer dan 20.000 mensen en in een kolkende Rode Duivelssfeer de aftrap van België-Luxemburg mochten geven. Op 22 juni zal Niels samen met zijn G-team van Siemkensheuvel Ter Engelen ook aanwezig zijn wanneer in Heusden-Centrum (speelplaats oude school) België-Rusland op groot scherm te zien is. (foto Karel Vidal)

geslaagde-uitdaging-van-ziekenzorg

Geslaagde uitdaging van Ziekenzorg

Ziekenzorg CM Limburg heeft de voorbije maanden chronisch zieke mensen en hun mantelzorgers uitgedaagd om te tonen wat ze ondanks hun beperkingen nog in hun marge hebben. Als 'finale' van het project werd zondag, gisteren en vandaag in C-Mine Genk een tentoonstelling gehouden met de resultaten van die inspanningen. Ziekenzorg Bolderberg bezocht met 31 mensen de expo, ze bekeken met veel bewondering de mooie creaties, en ook hoe met eenvoudige materialen kunstwerkjes tot stand kwamen. Voor de terugkeer aan te vatten, werden de benen nog even onder de tafel geschoven. (foto's Roger Convents)

vandaag-gezien-27-mei-2014

Vandaag gezien

Amper een weer voor natuurfoto's vandaag, maar toch deze klaproosbol met een pluis. (foto Jan Leijskens)

acv-verhuist-vanuit-heusden-zolder

ACV verhuist vanuit Heusden-Zolder

Na lange tijd, zeker meer dan een halve eeuw, verlaat het ACV Heusden-Zolder. De vakbond is gestart met een reorganisatie waarbij wordt ingezet op grotere dienstencentra, ruimere openingsuren, meer personeel en kortere wachttijden. Nog tot einde juni blijft het secretariaat in de Guido Gezellelaan (in het gebouw van De Kring) open en dan verhuizen de medewerkers. Voortaan kunnen inwoners van Heusden-Zolder terecht in de kantoren in de Guldensporenlaan 7 in Houthalen (tegenover de kerk) en de Koolmijnlaan 133 in Beringen. Op zijn huidige locatie in Heusden zat de vakbond sinds 1973, voordien waren er elders zitdagen. Het vertrek betekent ook dat er een hele ruimte vrij en dus te huur komt, het gaat om vier lokalen en een wachtzaal, 115 m³ kantoorruimte. (foto Julien Maebe)

klimtoren-in-brand-gestoken

Klimtoren in brand gestoken

In het weekend is de klimtoren in het speeltuintje aan de Ringlaan in brand gestoken, dat werd pas gisteren ontdekt. In de Guido Gezellelaan is gisteren een diefstal gepleegd. Iemand is een huis binnengegaan terwijl de bewoner niet thuis was en er vandoor gegaan met zijn GSM. Ter hoogte van Terlaemen zijn rond half drie een auto en een bestelwagen gebotst. Daarbij is één gewonde gevallen.

bus-stopt-door-ernstig-incident

Bus stopt door ernstig incident

Er is vanmiddag een ernstig incident geweest lijnbus 34, die brengt leerlingen van Houthalen-Helchteren naar Heusden-Zolder en Zonhoven. In het verleden zijn er al vaker problemen geweest met agressie en vandalisme op die lijn. Rond half vijf heeft de chauffeur zijn bus aan de kant gezet in de Schootstraat, niet ver van de kruising met de Poorthoevestraat, blijkbaar heeft de man alarm geslagen want kort nadien was de politie ter plaatse. Voorbijgangers zagen hoe de politie verschillende jongeren oppakte. Bij de politie willen ze momenteel geen commentaar kwijt. De jongeren zijn meegenomen voor verhoor. Ook het parket is ingeschakeld, vooral dat laatste wijst er op dat het om ernstige feiten gaat. UPDATE De chauffeur, van een onderaannemer die voor De Lijn rijdt, zou gedacht hebben dat één van de jonge passagiers een wapen bij had. Onder meer de analyse van de camerabeelden in de bus moet meer duidelijkheid brengen.

fietsexamen-voor-zesde-leerjaar

Fietsexamen voor zesde leerjaar

Het is weer de periode van de fietsexamens. Daarbij worden leerlingen van het zesde leerjaar getest worden op hun fietsvaardigheid en kennis van het verkeersreglement om volgend jaar naar de middelbare school te fietsen. Vandaag gebeurde dat in Viversel, en daarvoor werkten politie, gemeenschapswachten, leerkrachten en ouders van de St.-Jan Berchmansschool samen. 17 leerlingen legden met de fiets een parcours af in het echte verkeer. Onderweg werden ze beoordeeld op voorrang verlenen aan een kruispunt, inhalen, afdraaien, op een rotonde rijden of een verkeersbelemmering voorbij rijden. Iedereen slaagde voor het fietsexamen.

academie-kleedt-muze-aan-in-2d

Academie kleedt Muze aan in 2D

Het schooljaar loopt zo stilaan ten einde en dat betekent ook dat de gemeentelijke academie voor beeldende kunsten weer met een spectaculaire eindejaarsexpo uitpakt. Vanaf morgen tot 15 juni kan je in Muze het werk van meer dan 2.000 kinderen en jongeren gaan bekijken. Zij gingen de uitdaging aan om heel het cultuurcentrum te bekleden met tweedimensionale kunstwerken, dus dit jaar geen 3D beelden, maar toch zie je overal fantasievolle en kleurrijke creaties. Op dit moment wordt nog alles volop in gereedheid gebracht maar morgenavond om 18u30 is er de opening gevolgd door een kinderfuif in de balzaal.

55-acties-tegen-kinderarmoede

55 acties tegen kinderarmoede

De gemeente heeft een kinderarmoedeplan opgemaakt, want het is al langer bekend dat in de kinderarmoedelijst Heusden-Zolder aan de weinig benijdenswaardige top staat. In het plan staan 55 acties en initiatieven waarvoor gemeente en OCMW samenwerken. Die moeten de kansen in het onderwijs vergroten, het vrijetijdsaanbod en de kinderopvang opkrikken. Daarnaast komt er nog meer hulpverlening aan en ondersteuning van gezinnen. De meest kwetsbare inwoners krijgen aandacht in het woonbeleid en (…) Lees het hele bericht

jeugdlokalen-worden-concreter

Jeugdlokalen worden concreter

De plannen voor nieuwe jeugdlokalen op het Heem in Heusden worden concreter. De 680 m² worden verdeeld in een polyvalente ruimte (100 m²), een lokaal van 75 m², zes lokalen van 60 m² en verder sanitair, keuken en bergruimte. Er zijn ondertussen al enkele overleg- en infovergaderingen geweest. Een externe werkgroep zal zich onder meer buigen over de buitenaanleg en de relatie met de buurt, op 6 juni komt die voor het eerst samen. Eind volgende maand zal ook de architect bekend zijn en op 27 augustus komt er in het gemeentehuis een infovergadering over het voorontwerp van de nieuwbouw.

moed-en-volharding-beste-in-regiokampioenschap

Moed en Volharding beste in regiokampioenschap

Het eerste regiokampioenschap Limburg turnen in Berkenbos stond in teken van de samenwerking. Na de splitsing van de 5 provincies in 10 regio’s is Limburg één regio gebleven en de doelstelling is dan ook één Regio-Limburg te creëren. Daarom wordt aan de clubs de mogelijkheid gegeven er met al hun gymnasten, trainers en supporters samen op uit te trekken. Aan het eerste regiokampioenschap namen 8 clubs en 60 gymnasten deel. Zij leverden interessante prestaties en de medailles raakten verdeeld over de verschillende clubs. De meeste medailles gingen naar de organiserende club Moed & Volharding, ook de wisselbeker bleef in Berkenbos.

gatab-wil-verhoogde-bushaltes-bij-markt

GATAB wil verhoogde bushaltes bij markt

De GATAB, de gemeentelijke adviesraad voor onder meer mensen met een beperking, vindt dat er bijkomende inspanningen moeten gebeuren om mensen met een rolstoel tot aan de multiculturele markt te brengen. Die markt of het station zijn nu alleen bereikbaar vanuit Heusden richting Zolder. Aan het station van Zolder ligt sinds een 7-tal jaren 1 verhoogde halte. Maar voor wie uit de richting van Zolder komt ligt er geen verhoogde halte aan het station, die stond ook gepland in 2007-2008, (…) Lees het hele bericht

wijkschooltje-ubbersel-werd-camping

Wijkschooltje Ubbersel werd camping

Het wijkschooltje van De Toverfluit in Ubbersel blijft een 'specialleke': één klasje met kleuters van alle leeftijden. De vijf oudste kleuters stappen binnenkort over naar de lagere school en als afsluiter van hun kleuterjaren kampeerden zij samen met hun mama's en de juffen Janne en Esmeralda op school. Er werd een tent gezet, met daarin luchtmatrasjes en slaapzakken en uiteraard de vertrouwde knuffels. De avond was gezellig, de nacht vol met mysterieuze natuurgeluiden en als afronder een heerlijk ontbijt. Meteen ook een mooie afsluiter van vier MOS-jaren (Milieu Op School).

27-betaalden-verkeersbelasting-niet

27 betaalden verkeersbelasting niet

De interventiedienst van de politie nam afgelopen 14 dagen tijdens de diensturen 100 ademtesten af. Slechts 1 bestuurder had teveel gedronken. Voorts zijn 23 verkeersovertredingen vastgesteld, vooral van foutparkeerders en gsm'en aan het stuur. 2 voertuigen waren niet ingeschreven. Tijdens een actie samen met het Agentschap Vlaamse Belastingdienst werden 1105 voertuigen gescand of aan de verkeersbelasting werd voldaan. 27 bestuurders hadden nog schulden open staan voor een totaal van € 8500. Eén niet-verzekerd voertuig werd getakeld. Ook bij die actie droegen weer 2 mensen hun gordel niet, was een auto niet gekeurd en een andere technisch niet in orde.

vandaag-gezien-26-mei-2014

Vandaag gezien

In de politiek was het erop en erover, dus waarom bij ons ook niet, zullen deze lieveheersbeestjes gedacht hebben. (foto Jan Leijskens)

brilon-krijgt-een-nieuwe-burgemeester

Brilon krijgt een nieuwe burgemeester

In sommige delen van Duitsland werden er parallel met de Europese verkiezingen, gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Zo is in partnerstad Brilon een nieuwe burgemeester verkozen. De SPD-er (socialist) Christof Bartsch kreeg een meerderheid van de stemmen achter zich. Hij is 52 jaar en docent recht. Bartsch volgt zijn partijgenoot Franz Schrewe op. In de andere partnerstad, Bad Arolsen, vonden de lokale verkiezingen al begin februari plaats.  De huidige burgemeester, Jurgen van der Horst, was de enige kandidaat en kreeg meer dan 84 % van de stemmen.

ook-uitgeweken-politici-doen-het-goed

Ook uitgeweken politici doen het goed

Heusden-Zolder is blijkbaar toch een rijke voedingsbodem voor politiek talent. Dat blijkt niet alleen uit de verkiezingsuitslagen van kandidaten die hier wonen, maar ook uit de resultaten van mensen die van Heusden-Zolder afkomstig zijn maar ondertussen elders wonen. De Heusdense Grete Remen van de N-VA woont nu in Beringen, maar werd als derde op de Vlaamse lijst verkozen met 19.604 stemmen. Ook Jo Vandeurzen (Genk) werd geboren in Heusden en bracht er een deel van zijn jeugd door, hij (…) Lees het hele bericht

sluitingsmomenten-van-de-bib

Sluitingsmomenten van de bib

Nu vrijdag 30 mei zal de bibliotheek gesloten zijn wegens de uitvaartdienst van een personeelslid van de bib. En op donderdag 5 juni van 14 tot 19 uur blijft de bib dicht omwille van een teambuildingsactiviteit.

de-kijk-van-richie-83

De kijk van Richie

De kleurenverdeling is gekend.

janssens-vanoppen-over-de-40-000-stemmen

Janssens-Vanoppen over de 40.000 stemmen

Ondertussen zijn in de loop van de nacht ook de Europese uitslagen bekend geworden. Bij de N-VA behaalde Simonne Janssens-Vanoppen op de 9de plaats 40.362 stemmen.

sonja-claes-is-stemmenkampioen

Sonja Claes is stemmenkampioen

Om middernacht waren alle bureaus in Limburg uiteindelijk geteld. Zo konden we ook het totaal aantal voorkeurstemmen van de kandidaten uit Heusden-Zolder verzamelen.Sonja Claes (CD&V - 2de Vlaams): 23 310; Ann Leyssens (N-VA - 13de Vlaams): 12.799; Isabelle Thielemans (CD&V - 10de Kamer): 7.922; Funda Oru (SP.A - 13de opvolger Vlaams): 6.725; Sole Garcia (SP.A - 8ste Kamer): 5.800; Françoise Chambar (Open VLD - lijstduwer Kamer): 3.335; Yasin Gul (Groen - 4de Vlaams): 2.854; Safdi Khadija (Open VLD - 8ste opvolger Kamer): 2.605; Veronique Bartels (Vlaams Belang - 5de Vlaams): 2.488; Jan Jans (Vlaams Belang - 6de Kamer): 2.269; Tony Lespoix (Vlaams Belang - 15de Vlaams): 1.835; Simonne Janssens-Vanoppen (N-VA- 9de Europees, uitslag vannacht nog niet bekend).

het-weer-veel-regen

Het weer: veel regen

Een actieve storing domineert het weerbeeld in het begin van de week met overvloedige neerslag. Nadien zorgen depressies en storingen aanhoudend voor wisselvallig weer. Pas op het einde van de week is er enige verbetering in zicht met meer zon en hogere maxima.
Vandaag haalt het kwik slechts 18 graden. Het is betrokken met veel regen (lokaal kan er tussen 20 en 40 mm neerslag vallen). Er is bovendien kans op onweer. In de loop van de namiddag maakt de regen plaats voor buien, met nog steeds kans op (…) Lees het hele bericht

podiumplaats-voor-vanthoor-in-silverstone

Podiumplaats voor Vanthoor in Silverstone

Laurens Vanthoor (Audi) is vandaag op het circuit van het Engelse Silverstone op een derde plaats geëindigd in de tweede manche van de Blancpain Endurance Series. Samen met zijn ploegmaten de Braziliaan Cesar Ramos en de Duitser Marc Basseng eindigde hij op 28 seconden van de Britse winnaars Smith-Meyrick-Kane in een Bentley.

wouter-beke-stemmenkampioen-in-heusden-zolder

Wouter Beke stemmenkampioen in Heusden-Zolder

Bekijken we de voorkeurstemmen in Heusden-Zolder. Voor de Kamer behaalde Wouter Beke van CD&V 2.679 stemmen, Steven Vandeput van N-VA 1.804 stemmen, Peter Vanvelthoven van SP.A 1411, Patrick Dewael van Open VLD 636, Bert Schoofs van Vlaams Belang 538, Katrijn Conjaerts van Groen 331. Voor het Vlaams parlement gingen hier 1.849 stemmen naar Jo Vandeurzen van CD&V, 1.378 stemmen naar Ingrid Lieten van SP.A, 581 naar Marino Keulen van Open VLD, 442 naar Chris Janssens van Vlaams Belang en 223 naar Johan Danen van Groen.

hoe-heeft-heusden-zolder-gestemd

Hoe heeft Heusden-Zolder gestemd?

We hebben nu ondertussen ook de detailuitslag hoe er in Heusden-Zolder gestemd is in de 27 kiesbureaus.
Voor het Vlaams parlement kom je tot volgende krachtsverhoudingen: N-VA: 35,83 %; CD&V: 20,30 %; SP.A: 19,23%; Open VLD: 8,73%; Vlaams Belang: 7,02%; Groen: 6,05%; PVDA: 1,95%, Rossem: 0,30%; Genoeg: 0,25%; Roel: 0,18% en VCP: 0,15%
Voor de Kamer is de uitslag in Heusden-Zolder: N-VA: 34,57%; CD&V: 20,81%; SP.A: 19,65%; Open VLD: 8,74%; Vlaams Belang: 7,20%; Groen: 5,95%; PVDA+: 1,93%; Piratenpartij: 0,66%; Rossem: 0,36%; BUB: 0,13% (foto Bart Claes)

uitslag-compleet-tendens-is-bevestigd

Uitslag compleet: tendens is bevestigd

De uitslagen in kanton Beringen zijn nu volledig, alle 96 bureaus zijn geteld zowel voor het Vlaams parlement als voor de Kamer.
De uitslag voor het Vlaams parlement (in percentages) N-VA: 34,20 (+22,05), CD&V: 20,47 (-2,38), SP.A: 20,06 (-1,75), Open VLD: 9,23 (-2,03), Vlaams Belang: 7,30 (-11,96), Groen 5,97 (+1,88), PVDA+ 1,8 (+1,16), Genoeg: 0,31, Rossem 0,21, Roel: 0,21 en VCP: 0,17
De uitslag voor de Kamer (in percentages) N-VA: 32,95 (+2,24), SP.A: 21,27 (+1,08), CD&V: 20,27 (+4,01), Open VLD: 8,88 (+0,61), Vlaams Belang: 7,94 (-7,92), Groen: 5,68 (+1,29), PVDA+: 1,85 (+0,82), Piratenpartij: 0,72, Rossem: 0,31, BUB: 0,13

kamer-lichte-groei-voor-n-va

Kamer: lichte groei voor N-VA

Voor de Kamer zijn nu 60 van de 96 bureaus geteld in kanton Beringen . N-VA haalt 32,54 % (+1,83 %), SP.A komt op 22,14 (+1,95 %), CD&V haalt 20,13 % (+3,87%), Open VLD 8,71 % (+0,44), Groen 5,88 (+1,49), PVDA+ 1,83 (+ 0,80), de andere partijen blijven onder de 0,7 %

n-va-groeit-met-een-vijfde-pandoering-voor-belang

N-VA groeit met één vijfde, pandoering voor Belang

De technische problemen op het telbureau van het kanton Beringen lijken van de baan. Voor de Vlaamse verkiezingen zijn 50 van de 96 bureaus geteld. N-VA behaalt 33,73 % (+21,58 %), SP.A komt uit op 21,48 % (-0,33 %), CD&V haalt 19,94 % (-2,91%), Open VLD haalt 9,01 % (-2,25%), Vlaams Belang houdt nog 6,92 % over (-12,34 %), Groen 6,17 % (+2,08 %), PVDA 1,77 % (+1,12 %) en ROSSEM, GENOEG, ROEL en VCP komt niet boven de 0,40 % uit.

claes-en-remen-naar-parlement

Claes en Remen naar parlement

De uitslag in Limburg is nog lang niet volledig, ongeveer drie vijfde is geteld, en dus zijn ook de voorkeurstemmen nog niet bekend. Toch ziet het er naar uit op dit moment dat Sonja Claes uit Heusden-Zolder voor CD&V en Grete Remen uit Beringen, maar zaakvoerster van Damhert, voor N-VA naar het Vlaams parlement zullen gaan. Straks de definitieve uitslagen, hopelijk, want het blijft moeilijk in enkele kantons, op de eerste plaats in Beringen.

technische-problemen-in-kanton-beringen

Technische problemen in kanton Beringen

Terwijl in de meeste andere kantons de uitslagen binnenstromen of al volledig zijn, is er van kanton Beringen nog niets bekend. Er zijn blijkbaar grote technische problemen die een interventie van hogerhand nodig maken.

19-vormelingen-in-heusden

19 vormelingen in Heusden

In de Sint-Willibrorduskerk kregen 19 jongeren vandaag het vormsel. Vormheer was Giel Stinkens.

23-eerste-communicanten-in-bolderberg

23 eerste communicanten in Bolderberg

Voor veel politici is het misschien vandaag een belangrijke dag, maar heel wat kinderen beleven vandaag één van de hoogtepunten in hun jonge leven, ze doen namelijk hun communie. Zo mocht Bolderberg vandaag 23 eerste communicanten vieren. (foto Roger Convents)

drukte-neemt-toe

Drukte neemt toe

Zoals verwacht is de grootste groep kiezers opgedaagd tussen 10 en 12 uur. Rond 11 uur stonden aan de meeste stemlokalen langere rijen en moest met een wachttijd van ongeveer een kwartier rekening gehouden worden. Vanaf het middaguur zal het normaal weer rustiger worden.

kiesverrichtingen-verlopen-vlot

Kiesverrichtingen verlopen vlot

De eerste uren van de kiesverrichtingen zijn vlot verlopen. In het eerste half uur zijn zowel in Heusden als in Zolder al honderden kiezers gepasseerd. Toen die eerste golf verwerkt was, werd het opnieuw iets rustiger, de nieuwe piek heeft traditioneel tussen 10 en 12 uur plaats. Er zijn tot nu toe geen technische problemen of andere moeilijkheden gemeld, alleen zijn er de traditionele vragen van mensen die hun stemhokje zoeken of vragen die rijzen bij volmachten. Het stralende weer zorgt er ook voor dat veel mensen met de fiets komen, dat is ook aan te raden gezien het beperkt aantal parkeerplaatsen. (foto Julien Maebe)

kadril-oude-folk-in-moderne-sound

Kadril: oude folk in moderne sound

Oude folk in een erg moderne sound verpakt, Kadril serveerde het gisteravond in Muze. (foto Lenscollectief)

aanschuiven-bij-de-opening

Aanschuiven bij de opening

Om 8 uur zijn de kieslokalen opengegaan en stonden de vroege vogels al aan te schuiven om hun stem uit te brengen.Nog 8 uur te gaan ... (foto's Julien Maebe)

opruimen-die-handel

Opruimen die handel

In alle vroegte zijn politie en stadswachten aan de kieslokalen gearriveerd om de verkeersborden te zetten. Daarbij bleek in Heusden nog een auto verkeerd geparkeerd te staan. Hij werd getakeld. (foto's Julien Maebe)

bijna-klaar-voor-de-bolletjeskermis

Bijna klaar voor de bolletjeskermis

De debatten zijn voorbij, de laatste flyers uitgedeeld, de campagne zit erop. De nadar aan de stembureaus staat klaar, net als de fietsstallingen, alleen de verkeersborden moeten nog rechtgezet worden. Om 8 uur gaat de bureaus open, om 16 uur moet iedereen gepasseerd zijn en kan het tellen beginnen en is het wachten op de eerste uitslagen op uw vertrouwde Internetgazet. (foto Julien Maebe)

vandaag-gezien-24-mei-2014

Vandaag gezien

Deze sabelsprinkhaan gebruikt een margriet als terras. (foto Jan Leijskens)

g-basketwedstrijd-in-bolderberg

G-basketwedstrijd in Bolderberg

Na het basketmbaltornooi van Kajoba Bolderberg, had ook nog een G-wedstrijd plaats. De Belgische Unified Team - met telkens 2 valide en 3 mindervalide spelers op het veld speelde tegen een gelegenheidsploeg. Chris Bogaerts van Kajoba en Kris Cuppens van KBBC Zolder zijn de drijvende krachten achter de nationale ploeg. De verwachtingen zijn hooggespannen voor de European Special Olympics in Antwerpen. (foto Bolderberg.be)

eigen-volk-knipoogde-richting-brazilie

Eigen Volk knipoogde richting Brazilië

Jammer dat er geen geluid bij foto's zit, anders zou je onder deze volop Glenn Miller herkennen. Hij is vanavond in de Vierseleer genomen tijdens een druk bijgewoond concert 'Big Band in Brasil' van de Koninklijke Harmonie Eigen Volk Viversel onder leiding van Greet Vancluysen en aan elkaar gepraat door Inge Hulsmans. (foto Lode Beylemans)

voetganger-aangereden-en-kelder-ondergelopen

Voetganger aangereden en kelder ondergelopen

In de Koerselsebaan is gisteravond kort over zeven uur een voetganger door een auto aangereden. Het slachtoffer werd gewond naar het ziekenhuis gebracht. Vanmorgen rond kwart over 8 waren er problemen in de Graaf de Theuxlaan, daar was een kelder ondergelopen door een waterlek.

strong-man-biedt-geweldig-spektakel

Strong Man biedt geweldig spektakel

De Fishermans's Friend StrongManRun heeft vandaag op en langs Circuit Zolder voor een onvoorstelbaar spektakel gezorgd. De deelnemers - waarvan de categorieën letterlijk varieerden van jong tot oud - gaven het beste van zichzelf, maar heel wat onder hen kwamen dan ook zichzelf tegen. Zware proeven met hindernissen, in het water, de modder, ijskoude sneeuw, ...vergden veel van de duizenden 'atleten'. Voor de toeschouwers leverde het in ieder geval een enorm spektakel op Lees het hele bericht

michel-gerits-is-overleden

Michel Gerits is overleden

Afgelopen nacht is Michel Gerits overleden. Michel werkte sinds jaar en dag in de bibliotheek. Maar hij was ook een fotograaf en leverde geregeld foto's aan de Internetgazet. Meestal schoot hij die tijdens natuurwandelingen, of een tochtje in de buurt. Hij had daarbij oog voor detail en maakte vaak foto's om zwerfvuil en sluikstorten in de natuur aan te klagen. Hij liet daarbij het contrast tussen afval en natuur voor zich spreken, als statement. Ook toen hij al ziek was, bleef hij dat doen. Vorig jaar was hij nog één van de laureaten tijdens onze vakantiefotowedstrijd met foto's van Griekenland, zijn favoriete bestemming, waar hij graag nog eens was teruggegaan, maar dat is hem niet meer gelukt. Michel Gerits is 55 jaar geworden.

medailles-en-eretekens-zijn-uitgereikt

Medailles en eretekens zijn uitgereikt

In 't Kuipershof hield de vereniging Koninklijke Menslievende Vereniging van Dragers van Eretekens en Medailles van België Provincie Limburg vandaag haar jaarlijkse bijeenkomst. Daar waren ook delegaties uit onder meer Nederland en Oostenrijk aanwezig. Jaarlijks worden eretekens en medailles uitgereikt aan verdienstelijke personen of mensen die een bijzondere daad van moed en zelfopoffering hebben (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-82

De kijk van Richie

Morgen is 't zover ...

bjo-eert-new-york

BJO eert New York

Het Brussels Jazz Orchestra speelde gisteravond in Muze een ode aan New York. 'New York City of Jazz' is een eigentijds concert dat de sfeer van de vroege 20ste eeuw oproept met muziek, zang en beeld. (foto Lenscollectief)

bewegen-en-bedanken-in-opvoedingsweek

Bewegen en bedanken in opvoedingsweek

In de gemeentelijke basisschool Beekbeemden kreeg de Week van de Opvoeding de nodige aandacht. Elke leerling van de lagere school kreeg twee of meer bedankkaartjes om te schenken aan iemand die veel voor hen betekent. De ouders van de kleuterschool werden onthaald met een kort bewegingsparcours: samen springen, stappen en bewegen met hun kind. En dan volgde een 'proficiat' kaartje. (foto's An Vanoppen)

vandaag-gezien-23-mei-2014

Vandaag gezien

Een soldaatje. (foto Jan Leijskens)

ook-arbeiders-en-schoonmaaksters-in-de-weer

Ook arbeiders en schoonmaaksters in de weer

In de sporthallen staat alles klaar voor de verkiezingen van zondag. In het totaal staan 135 computers opgesteld. Gisteren hadden we het al over het aantal personeelsleden van dienst bevolking, ICT, politie, ... die worden ingezet. Maar om de signalisatie te leveren, hokjes op te bouwen en af te breken, de tapijten te leggen, en alles weer te poetsen zijn er ook heel wat arbeiders en schoonmaakpersoneelsleden nodig. Zo zijn er zondag 14 mensen van de werkplaats in de weer, in het totaal worden door de mensen van de werkplaats van 's morgens vroeg tot 's avonds dezer dagen meer dan 1.000 uren gepresteerd.(foto Marina Poelmans)

gewonde-bij-botsing-6

Gewonde bij botsing

In de Guido Gezellelaan is rond 13 uur een botsing gebeurd. Een bestuurder, die kloeg over nekpijn, had verzorging nodig.

belgische-turners-elfde-op-ek

Belgische turners elfde op EK

Het Belgische seniorenteam met Thomas Neuteleers is in Sofia elfde geworden op het Europees landenkampioenschap turnen. Daarmee eindigden ze net achter Italië dat op de Olympische Spelen in Londen nog vooraan eindigde én Spanje dat in Londen op de negende plaats eindigde. Door de wat mindere start was dit nog het hoogst haalbare. Thomas turnde een knappe oefening aan de ringen en werd 21ste op 101 deelnemers. Op de brug behaalde hij 14,800, goed voor een 23ste plaats op 121 deelnemers. De specialisten, die maar 1 of 2 toestellen doen, halen 15 punten en meer De grondoefening was wat slordig om een hoge score te halen.

remo-dossier-komt-in-beweging

Remo-dossier komt in beweging

Het 'Closing the Circle-project waarmee Group Machiels de Remostortplaats wil ontgraven en het afval in energie omzetten, komt in beweging. Op 9 mei heeft de Vlaamse regering het GRUP voorlopig goedgekeurd. Daarnaast ligt het kennisgevingsdossier van het project-MER tot en met 20 juni ter inzage in de gemeentehuizen van Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. Bezwaarschriften en petities kunnen nu nog niet ingediend worden, dat kan pas later bij de vergunningsafvraag wanneer het (…) Lees het hele bericht

vanavond-gezien-51

Vanavond gezien

Mooie lucht boven Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

ntgent-speelde-rood

NTGent speelde Rood

NTGent speelde vanavond 'Rood' in Muze, en 't had niets met de verkiezingen te maken. Wim Opbrouck en Servé Hermans schitterden. (foto Lenscollectief)

een-berenlied-van-96-4-db

Een berenlied van 96,4 dB

Zo'n 600 mensen hebben afgelopen weekend de vierde verjaardag van Het Berenhuis meegevierd. Zoals gemeld was er een wedstrijd waarbij 74 mensen uit volle borst het 'Ik zag twee beren' zongen (foto), dat werd geregistreerd door techneut Jeroen Bosmans zijn decibelmeter gaf exact 96,4 decibel aan. Iedereen mocht in het weekend een gokje wagen, maar Reinhilde Bielen (96,12 dB) en Staf Aerts (97 (…) Lees het hele bericht

electronica-gestolen-bij-auto-inbraak

Electronica gestolen bij auto-inbraak

In de Ghoosstraat is vanmorgen een inbraak in een bestelwagen ontdekt. Daarbij is heel wat elektronica ontvreemd.

sporthalcafetaria-s-worden-verhuurd

Sporthalcafetaria's worden verhuurd

Een meerderheid in de gemeenteraad keurde de modelconcessieovereenkomst voor de cafetaria's van de sporthallen goed. Voortaan valt het beheer van sporthallen niet meer onder vzw's maar rechtstreeks onder de gemeente. De uitbating van de cafetaria's wordt op de markt gegooid, met een contract van de brouwerij Haacht. Voor de cafetaria's van Berkenbos en Heusden, waar een woning in begrepen is, wordt minimaal 1500 euro per maand gevraagd, voor Bolderberg en Zolder 1.000 euro zonder (…) Lees het hele bericht

samenwerking-met-de-watergroep-voor-riolering

Samenwerking met De Watergroep voor riolering

De gemeenteraad heeft een RioAct overeenkomst goedgekeurd. Dat wil zeggen dat de gemeente voortaan bepaalde taken voor zijn riolering zoals uitbouw, onderhoud of beheer kan overdragen aan de Watergroep, die samenwerkt met Aquafin. Daarom zal eerst een inventaris worden opgemaakt van de bestaande rioleringsinfracstructuur, die 93 % van de gemeente dekt. Met camera-inspecties zal de toestand van de riolering in beeld gebracht worden. Op basis van die studie wordt een onderhoudsplan (…) Lees het hele bericht

toetreding-tot-cipal-is-uitgesteld

Toetreding tot CIPAL is uitgesteld

De raad begon met een minuut stilte ter nagedachtenis van oud-schepen Leon Truyers die onlangs overleed. Annette Palmers (CD&V) vroeg meer uitleg bij het akkoord in verband met sporthal Bolderberg. Volgens schepen van sport Robin Stroobants is afgesproken dat indien de gemeente de sporthal niet langer zou uitbaten, de school van Bolderberg dan de voorkeur zou krijgen. Daarop volgden nog heel wat vragen en een technische discussie, maar iedereen zal de papieren kunnen inzien. Het (…) Lees het hele bericht

buurtbewoners-willen-geen-carwash-op-meylandtlaan

Buurtbewoners willen geen carwash op Meylandtlaan

Buurtbewoners van de Meylandtlaan gaan bezwaarschriften indienen tegen de plannen om op het nummer 133 een carwash onder te brengen. Die zou mikken op minstens 80 auto's per dag. Een carwash samen met aan de overzijde van de weg nog eens een nieuw tankstation erbij, gaat voor de buurt te ver. "Nu al is het hier tijdens de spits aanschuiven, de carwash gaat de toestand er zeker niet veiliger op maken, ook niet voor de fietsers. We hopen dan ook dat de gemeente haar gezond verstand gebruikt en zulke toestanden verbiedt," zegt buurtbewoner Marcel Philips.

meer-dan-200-in-de-weer-voor-verkiezingen

Meer dan 200 in de weer voor verkiezingen

Dat verkiezingen - voor welk niveau dan ook - van de gemeentebesturen een behoorlijke inspanning vergen, staat buiten kijf. Zo moesten in het totaal 189 inwoners opgeroepen worden om de stembureaus te bevolken. Het gaat immers om 27 bureaus met telkens een voorzitter, een secretaris en 5 bijzitters. Die bijzitters zijn gerekruteerd uit de bevolkingsgroep van 25 tot 60 jaar. De dienst bevolking zet 4 personeelsleden in en er zijn 5 ICT-ers aanwezig. De politie zet 6 wijkagenten en de interventieploeg in. Tenslotte zijn ook de stadswachten present, zij zijn vooral actief aan de fietsenstalling.

europese-natura-prijs-voor-3water-project

Europese Natura-prijs voor 3watEr-project

Het project 3watEr, dat het natuurgebied in Midden-Limburg ecologisch, economisch en recreatief wil versterken, heeft van Europa de eerste Natura 2000 Award gekregen. De finalisten waren verdeeld over vijf categorieën, waarbij 3watEr het haalde in het onderdeel 'samenwerking'. Volgens de jury is het project een toonbeeld van samenwerking tussen de privé-eigenaars van de vijverrijke bosgebieden tussen Hasselt, Zonhoven en Heusden-Zolder, de milieu- en natuurverenigingen (…) Lees het hele bericht

120-kinderen-op-karibufeest-in-de-bark

120 kinderen op Karibufeest in De Bark

Het Karibu kinderfeest in De Bark was een voltreffer. Er waren in het totaal liefst 120 kinderen, die hebben zich samen bijzonder geamuseerd tijdens workshops capoeira, creativiteit, dans, spelen, ...

circuit-zolder-maakt-zich-klaar-voor-strongmanrun

Circuit Zolder maakt zich klaar voor Strongmanrun

Nu zaterdag worden meer dan 4000 lopers verwacht voor de Fisherman’s Friend Strongman Run op Circuit Zolder. Alles wordt momenteel in gereedheid gebracht (foto) voor één van de zwaarste hindernissenlopen die je kunt bedenken. De deelnemers wacht een parcours van 17 km bezaaid met 30 spectaculaire hindernissen, die ze lopend, klimmend, springend en kruipend moeten nemen. Via de Mud Pipes gaan ze een modderpoel in, bij de Lazy Drogs moeten ze enkele stroomstoen ondergaan en afkoelen zullen ze in de Snowvalley met 150 m³ sneeuw. Voor de deelnemers wordt het een odyssee, voor de toeschouwers een spektakelstuk. De start wordt gegeven om 15 uur en rond 17 uur worden de winnaars op het podium verwacht. Tussendoor is er ook muziek en animatie. De toegang is gratis.

thomas-neuteleers-straks-in-actie

Thomas Neuteleers straks in actie

Vandaag start voor de mannen-gymnasten het EK turnen in Sofia. Het gaat om landenteams, dat betekent dat Thomas Neuteleers samen met het Belgische team vanaf 14 uur in actie komt in de kwalificaties. Als de Belgen bij de eerste acht geraken, treden ze overmorgen in de finale aan. Maar door de grote concurrentie zou een tiende plaats al een enorm succes zijn. Er is dit jaar geen allround finale met de 24 beste gymnasten op alle toestellen. Wel staan op 25 mei de toestelfinales op het programma met per toestel een competitie tussen de 8 beste gymnasten. Thomas komt voor België uit op de brug, de grond en aan de ringen.

niemand-te-snel-in-de-kanaalweg

Niemand te snel in de Kanaalweg

De verkeersdienst van de politie hield een eerste snelheidscontrole in de vernieuwde Kanaalweg. Van de 75 voertuigen reed geen enkel te snel! Voorlopig dus een geslaagde ingreep. De onbemande camera in de Koolmijnlaan registreerde sinds 6 mei 120.000 voertuigen. 110 bestuurders reden sneller dan de toegelaten 50 km/u. Met 0.09 % blijft het aantal overtreders daar rond de 0,1 % schommelen.  

freddy-loix-naar-24-uren-van-zolder

Freddy Loix naar 24 uren van Zolder

Rallykampioen Freddy Loix zal eind augustus deelnemen aan de 24 Hours of Zolder. Hij zal starten in een Radical RXC van Domec Racing samen met het team Guy Verheyen en Hans Verhelst en nog een vierde racer, die nog niet vaststaat. Verheyen-Verhelst zijn vanaf dit weekend met een Porsche 991 Supercup aan de slag in de Supercar Challenge, waarmee ze trouwens binnenkort ook aan de Superprix op Zolder deelnemen.

plaats-carpoolparking-ligt-vast

Plaats carpoolparking ligt vast

Er is een consensus bereikt over een locatie voor de carpoolparking bij de E314 in Heusden-Zolder. Het ACV ijvert al jaren voor de aanleg ervan om het de pendelaars makkelijker te maken, maar er was discussie over de plaats. Zo was er een voorstel in de buurt van afrit 27 Terlaemen, maar dat was voor de vakbond onaanvaardbaar. Nu is er binnen de gemeentelijke begeleidingscommissie overeenstemming bereikt om ze aan te leggen op een weide langs de Vogelsancklaan, tussen de rotonde en de (…) Lees het hele bericht

lichtspel-zonder-klank

Lichtspel zonder klank

Het onweer heeft ons gespaard gisteravond laat, toch waren er vanuit Boekt bliksemschichten te zien, zonder gedonder, licht zonder klank dus, maar wel met dreigende wolken. (foto Yves Maex)

schietende-cafebaas-blijft-aangehouden

Schietende cafébaas blijft aangehouden

De raadkamer heeft de aanhouding bevestigd van de 53-jarige man uit Heusden-Zolder die zaterdag in zijn café in de Hasseltse stationsbuurt een 38-jarige Beringenaar doodschoot. Blijkbaar leefden beide mannen al een tijdje op gespannen voet, zo zou de dader tegen het slachtoffer een klacht hebben ingediend over afpersing met bedreiging. En ook zaterdag was er weer een ruzie ontstaan. Volgens de advocaat van de schutter had zijn cliënt zaterdag nog gepoogd de politie te bellen en heeft die hem vervolgens met de dood bedreigd waarop hij enkele schoten loste. Die bleken dodelijk. Nog volgens de advocaat speelde het feit dat zde cafébaas vroeger slachtoffer van een carjacking was geweest ook een rol.

wat-hoor-je-op-de-galgenberg

Wat hoor je op de Galgenberg?

Wie dezer dagen het natuurgebied de Galgenberg - bij de Lindeman - binnenstapt, zal zich ongetwijfeld afvragen wat al die rare bordjes daar doen. Het gaat om een project van Diete Vancluysen, zij is studente grafisch ontwerp aan de PXL in Hasselt. Haar project gaat om de geluiden op de Galgenberg. Over het hele domein heeft ze bordjes gehangen met de geluiden op die zij ter plaatse hoorde. En haar vraag is: "Wat hoor jij?" Daarom hangen er lege plaatjes met een stift zodat iedereen kan noteren wat hij of zij hoort. Diete kijkt heel erg uit naar de resultaten.

femma-dames-hebben-het-vlaggen

Femma-dames hebben het vlaggen

Het is tegenwoordig in om met oude vlaggen iets nieuws te maken, flagbags bijvoorbeeld zijn tassen gemaakt van vlaggen. Zo werd nu aan de dames van Femma gevraagd om de oude gemeentevlaggen een nieuwe bestemming te geven. En dus werden spulletjes gemaakt als zakdoekhoudertjes, tassen, schorten, kortom, alles tussen H en Z en dat wordt verkocht voor het goed doel. Er liggen nog een 60-tal vlaggen dus er zijn nog helpende handen welkom.

het-weer-kans-op-onweer

Het weer: kans op onweer!

Een depressie met kern ten westen van Frankrijk is verantwoordelijk voor de opstuw van subtropische lucht over onze streken. Het kwik bereikt hoge waarden, maar de atmosfeer is erg onstabiel. De kans op onweer is groot. Op het einde van de week wordt er minder warme lucht aangevoerd en de kans op enkele buien blijft vrij groot. Vandaag is het zonnig en warm. Later komen er echter stapelwolken opzetten, die dominant aanwezig zijn in het weerbeeld. Een plaatselijke onweersbui is mogelijk, vooral in de avond (…) Lees het hele bericht

de-kanaalweg-is-weer-open

De Kanaalweg is weer open

De Kanaalweg is weer open voor het verkeer. Het heeft zowat 14 maanden geduld gevergd van de buurtbewoners maar de werkzaamheden waren dan ook ingrijpend. Er is een nieuwe riolering gelegd, een keurig wegdek, gescheiden fietspaden, middeneilanden, aangepaste bushaltes, bomen, struiken, ... links en rechts moeten nog wat kleine details worden afgewerkt maar het oogt in ieder geval mooi. Wellicht zullen nu de snelheidsovertredingen in Het Heike, waarlangs het verkeer werd omgeleid, verminderen.

sfc-is-fairtradeschool

SFC is Fairtradeschool

Het Sint-Franciscuscollege heeft vandaag het label Fairtrade School ontvangen. Dat is meteen het zoveelste bewijs dat Fairtrade leeft in Heusden-Zolder. De leerlingenparlementen van de campussen Berkenbos en Heusden spelen een grote rol in het Fairtrade verhaal van het college. Ze zorgen ervoor dat er in de  ‘wereldwinkel op school’ dagelijks heel wat Fairtrade lekkers verhandeld wordt en dat Fairtrade de nodige aandacht krijgt tijdens eetdagen, feesten en fuiven. En dan zijn (…) Lees het hele bericht

inbraak-bij-vakantiegangers

Inbraak bij vakantiegangers

In de Westlaan is gisteravond een inbraak vastgesteld. De bewoners van het huis zijn met vakantie, en het was de dochter die de ontdekking deed.

busverkeer-verstoord-door-staking

Busverkeer verstoord door staking

Vanmorgen is een spontane staking uitgebroken bij het personeel van De Lijn, stelplaats Beringen. Dat was een reactie op een geval van agressie gisteravond in Beverlo. Door de staking moet je ook in Heusden-Zolder rekening houden met verstoorde busdiensten, zoals op de lijnen 2 en 29. Hier vind je alle info.

vandaag-gezien-20-mei-2014

Vandaag gezien

Er zijn er wel meer die een groen blaadje lusten. Maar deze groene slak stort zich op een paars blaadje ... er bestaan geen zekerheden meer. (foto Gust Ischen)

vermijd-zondag-parkeerproblemen

Vermijd zondag parkeerproblemen

Bij de verkiezingen van volgende zondag hou je er best rekening mee dat - op basis van de ervaringen in het verleden - de grootste pieken zullen liggen om 8 uur, bij de opening van de lokalen en tussen 8 en 10 uur. Wie niet wil aanschuiven - hoewel ook dat beperkt is - komt best buiten die uren. En nog een goeie raad, kom te voet of met de fiets, want het aantal parkeerplaatsen in de buurt van de sporthallen van Zolder en Heusden zijn beperkt. Vooral in Heusden worden grote parkeerproblemen verwacht, daar kan immers het onverharde terrein achter de sporthal niet meer gebruikt worden. Iedereen is dus aangewezen op het Willibrordusplein of het Koning Boudewijnplein. De oversteekplaats in de Guido Gezellelaan wordt beveiligd. Zowel in Heusden als Zolder zijn bewaakte fietsparkeerplaatsen voorzien.

bestuurder-gewond-na-botsing

Bestuurder gewond na botsing

Om 8 uur vanmorgen zijn in de Vogelsancklaan, ter hoogte van de afrit van de snelweg twee auto's gebotst. Het was een behoorlijke klap en één van de bestuurders moest met een whiplash verzorgd worden.

stroomkabel-gestolen

Stroomkabel gestolen

Dieven blijven tuk op allerlei soorten kabels. Vanmorgen vroeg is in de Schomstraat de diefstal van een stroomkabel vastgesteld.

8-dronken-9-te-snel

8 % dronken, 9 % te snel

De politiezone Heusden-Zolder was één van de zes zones in Limburg die het afgelopen weekend SLimcontroles hielden. Bij alles actie samen zijn 37 dronken bestuurders (8%) betrapt, 9 % of 131 is geflitst wegens overdreven snelheid. Daarnaast zijn ook nog andere overtredingen bestraft.

medeleven-en-solidariteit

Medeleven en solidariteit

In het gemeentehuis hebben al heel wat mensen een boodschap van medeleven en solidariteit met de getroffen mijnwerkers in het Turkse Soma neergeschreven in het rouwregister. Bij hen heel wat mensen van Turkse origine maar ook veel ex-mijnwerkers.

een-knaller-van-een-try-out

Een knaller van een try-out

Een bomvolle Muzeschouwburg kon zich met de ogen dicht inbeelden dat Ramazotti en Zucchero op het podium, maar het waren We Two en Art=Shock die samen voor vuurwerk zorgden. Rocco di Turi, virtuoos op de snaren, en Arturo Bellini, een straffe zanger, haalden de toehoorders van hun rugleuning weg, en de 4 dames van het strijkkwartet zorgden voor de sensuele noot. Een try-out klinkt te weinig respectvol voor dit optreden. (meer foto's Ria De Clerck)

woensdag-karibu-kinderfeest-in-de-bark

Woensdag Karibu kinderfeest in De Bark

Nu woensdag 21 mei organiseert Rode Kruisopvangcentrum De Bark het Karibu kinderfeest. Daarop zijn alle kinderen tussen 6 en 12 jaar welkom, niet toeval betekent Karibu in het Swahili immers 'welkom'. Het is de bedoeling om de ontmoeting tussen kinderen uit de ruime buurt te stimuleren. Tussen 14 en 17 uur kunnen kinderen op het terrein van De Bark kiezen uit verschillende workshops: circustechnieken, dans, muziek, verhaal… De begeleiding gebeurt door professionele organisaties waaronder Het Berenhuis, de bibliotheek enz. Deelnemen kost € 0,50 per kind, 2 workshops en een versnapering inbegrepen. Ook krijgen de ouders meer uitleg over de werking van het opvangcentrum en is er voor de kleinere broertjes en zusjes randanimatie voorzien.

voetbalreeksen-dooreen-geschud

Voetbalreeksen dooreen geschud

Het verloop van het voetbalseizoen 2013-2014 heeft de toestand in Heusden-Zolder behoorlijk beïnvloed, met name door de degradatie van KVV, de promotie van Bolderberg en Statie en het opdoeken van Viversel. De reeksindeling moet nog definitief worden, maar wellicht ziet het er voor volgend seizoen zo uit: derde provinciale A met FC Bolderberg, Statie Zolder en Vrijheid Zolder, vierde provinciale A met FC Anadol, KVV Heusden-Zolder en SK Heusden 06.

toen-werd-het-zomer-1

Toen werd het zomer ...

Ook de natuur voelt aan dat we in een aantal echte zomerdagen beland zijn. (foto's Yves Maex)

zondag-hier-bliksemsnelle-uitslagen

Zondag hier bliksemsnelle uitslagen

De laatste week van de verkiezingscampagne is ingezet. De kandidaten dingen nog enkele dagen naar de gunst van de kiezer, zondag tussen 8 en 16 uur trekken we dan naar de stembus. De stemmen worden geteld per kanton, in ons geval dus Beringen. We garanderen u op deze website bliksemsnelle uitslagen, niet alleen van ons kanton,maar ook wat de kandidaten uit Heusden-Zolder aan voorkeurstemmen hebben gesprokkeld. Rendez-vous dus hier en vanaf zondag ook op Twitter: [!] igHEZO.

druk-in-de-lucht

Druk in de lucht

En ja, er hing vanavond nog meer in de lucht, samen met het mooie weer is blijkbaar ook het luchtballonseizoen aangebroken. Dit exemplaar spotte Gust Ischen boven Eversel.

wees-gerust-t-is-geen-oorlog-1

Wees gerust, 't is geen oorlog

Deze Agusta-helicopter nam vandaag boven hun Heusden-Zolder zijn aanloop richting militair domein in Leopoldsburg. Daar had de Dag van de Landcomponent plaats, een opendeur die 35.000 toeschouwers lokte. (foto Yves Maex)

evelyn-neuteleers-is-belgisch-kampioen

Evelyn Neuteleers is Belgisch kampioen

Na de Vlaamse titel behaalde Evelyn Neuteleers (TK Sta Paraat PHH Hasselt) vandaag op de Belgische kampioenschappen DMT (Dubbel Mini Trampoline) in Ekeren haar eerste Belgische titel. Na de tweede sprong zag het er minder goed uit, maar met een sublieme derde sprong, haalde ze de gouden medaille binnen. En dat enkele weken na de Belgische titel van broer Thomas.

laurens-vanthoor-4de-op-brands-hatch

Laurens Vanthoor 4de op Brands-Hatch

De Blancpain Sprint Series streken voor hun tweede kampioenschapsweekend neer op het legendarische circuit van Brands-Hatch. Laurens Vanthoor was onder de indruk maar liet zich niet 'intimideren' door die omgeving. Gisteren dwong hij de pole positie af tijdens de kwalificatiesessies. Dat ging niet zonder slag of stoot want in de eerste twee 'vliegende' rondes maakt hij een aantal fouten waardoor hij in de derde en laatste poging alles op alles moest zetten maar het lukte. Zo starten (…) Lees het hele bericht

schutter-is-turk-uit-heusden-zolder

Schutter is Turk uit Heusden-Zolder

De onderzoeksrechter in Hasselt een 53-jarige man van Turkse origine uit Heusden-Zolder aangehouden voor de schietpartij in de stationsbuurt in Hasselt. De man is eigenaar van het café Las Vegas en hij zou degene zijn die de dodelijke schoten heeft gelost. Ook het slachtoffer (38) is van Turkse origine en woonde in Beringen, beiden kennen elkaar. Waarom er geschoten werd, is nog niet duidelijk, dat wordt nog onderzocht. Volgens getuigen uit de buurt zou er wel ruzie in het café geweest zijn en was er ook een vechtpartij in de buurt eerder die dag, maar het is niet duidelijk of er een verband is. Nog volgens getuigen zou de cafébaas bedreigingen hebben gekregen en was de zaak eerder ook al eens overvallen.

matige-belangstelling-voor-open-gebedshuizen-1

Matige belangstelling voor open gebedshuizen

Vandaag was het open gebedshuizendag. Vanmorgen begon het feestelijk aan de Marokkaanse Taoubat moskee in de Paquaylaan. Daar was er een ontbijt en traden enkele koortjes op. Nadien zetten de Taoubat moskee, de Sint-Valentinuskerk, de Selimiye moskee en de Sultan Ahmet moskee de deuren open. Er kwamen mensen een kijkje nemen en die kregen een rondleiding en de nodige uitleg bij de religie en de gebruiken. Maar wellicht door het mooie weer was de belangstelling na de middag niet bepaald overrompelend. (foto's Bart Claes)

ongeval-en-inbraak-in-koolmijnlaan

Ongeval en inbraak in Koolmijnlaan

In de Koolmijnlaan is gisteren in de vooravond een bromfiets tegen een auto terechtgekomen. De bromfietser werd met een beenblessure naar het ziekenhuis gevoerd. Nog in de Koolmijnlaan stelde een bewoner even voor middernacht bij thuiskomst vast dat er was ingebroken.

gelijkspel-voor-bolderberg-5

Gelijkspel voor Bolderberg

In zijn slotwedstrijd van de eindronde heeft Bolderberg 2-2 gespeeld bij Zelem. Maar dat maakt uiteraard allemaal niets meer uit want Bolderberg speelt volgend seizoen in derde provinciale.

vrijheid-verliest-en-mist-promotie

Vrijheid verliest en mist promotie

Ondanks een goede uitgangspositie verloor Vrijheid Zolder vandaag met 0-2 van Turkse Rangers. Het verdict luidt hard maar onverbiddelijk: Vrijheid speelt ook volgend jaar in derde provinciale.

vandaag-gezien-18-mei-2014

Vandaag gezien

Een gevlekte orchidee. Wist je overigens dat er in Bolderberg een 15-tal soorten orchideeën te vinden zijn in het natuurgebied dat beheerd wordt door Limburgs Landschap. (foto Jan Leijskens)

nigel-williams-op-zijn-best

Nigel Williams op zijn best

Vanavond liep de Muzeschouwburg vol voor 'Nigel Williams bekent', en d'er werd 'wreed gelachen'. (foto Lenscollectief)

vandaag-gezien-17-mei-2014

Vandaag gezien

Gust Put fotografeerde deze huiszebraspin, een springspinnetje van nog geen cm, tegen de gevel van zijn huis. Ze was op zoek naar vliegen die de warmte van de gevel opzochten, met wisselend succes overigens.

2-spelers-van-bolderberg-in-de-prijzen

2 spelers van Bolderberg in de prijzen

Bij de uitreiking van de trofeeën voor het provinciale voetbal is FC Bolderberg opnieuw in de prijzen gevallen. Voor de titel van voetballer van het jaar in 4de provinciale A waren 2 van de 3 genomineerden van Bolderberg: Ivan Kryuchkov (foto links) en Arne Pallen. En het was de eerste die de trofee kreeg. Maar geen nood, want Arne Pallen (foto onder) werd nog eens apart gelauwerd. Met zijn 47 doelpunten was hij niet alleen topscorer in vierde A maar in alle provinciale reeksen. En hij is nog niet aan het einde van zijn latijn, want met de eindronde erbij zit hij al aan 57 en ondanks dat de promotie een feit is, speelt Bolderberg zondag nog in Zelem.

processierups-moet-dringend-bestreden-worden

Processierups moet dringend bestreden worden

Op basis van de weersvoorspellingen van de komende dagen, ziet het ernaar uit dat de bestrijding van de eikenprocessierups dringend moet afgerond worden. De provincie verwacht dat dat voor midden volgende week moet gebeurd zijn. De meeste rupsen zijn nu in hun derde vervellingsfase maar ze zullen nu wellicht snel naar de vierde fase gaan en dan gaat de hinder toenemen, er komen nu immers brandharen bij tot de rupsen verpoppen. Vorig jaar was dat in juli, maar momenteel hebben de rupsen 20 dagen voorsprong op hun ontwikkeling van vorig jaar.

het-weer-warm

Het weer: warm!

Depressies ten westen van onze streken zorgen de volgende dagen voor een zuidelijke luchtstroming. Lucht van subtropische oorsprong kan tot bij ons geraken. Het kwik gaat flink de hoogte in, maar de atmosfeer wordt onstabiel waarbij de onweersdreiging gestaag toeneemt.
Vandaag is het prachtig lenteweer met veel zon en niet al te veel wolken. Na de middag zijn er enkele stapelwolken, maar het blijft droog. De maxima liggen rond 21 graden.
Morgen wordt het zonnig en warm. Na de middag (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-81

De kijk van Richie

Twee kampioenschappen kort achter elkaar.

n-va-huyghelier-moet-mandaat-teruggeven

N-VA: 'Huyghelier moet mandaat teruggeven'

In een reactie op het ontslag van Hendrik Huyghelier uit de partij, laat de N-VA vanochtend weten niet verrast te zijn, gezien de non-communicatie van Huyghelier en zijn afwezigheid de laatste maanden op partijvergaderingen. Volgens voorzitter Robert Lemmens neemt hij ook een loopje met de waarheid en spreekt hij zichzelf tegen. In verband met de verkoop van gronden met woningen aan de Kantonnale Bouwmaatschappij zegt N-VA dat Huyghelier niet heeft tegengestemd of zich onthouden en dus (…) Lees het hele bericht

nathalie-lemmens-wint-met-yellow-tigers

Nathalie Lemmens wint met Yellow Tigers

De Yellow Tigers, de Belgische nationale vrouwenvolleybalploeg heeft gisteravond een vriendschappelijke interland tegen Spanje gewonnen met 3-2. Setstanden waren 25-20, 22-25, 25-19, 20-25 en 15-12. In de loop van de wedstrijd mocht ook Nathalie Lemmens invallen. Vandaag volgt in Averbode een nieuwe oefenwedstrijd tegen Spanje.

veel-belangstelling-voor-fietstocht-paul-coolen

Veel belangstelling voor fietstocht Paul Coolen

 Veel volk donderdagavond in de bib voor de lezing van Paul Coolen over zijn fietstocht door het zuiden van Amerika. Een verhaal van een tocht door een prachtig landschap met een warme bevolking. Mensen waarmee hij samen een maté mocht drinken. Altijd alleen fietsen maar nooit eenzaam. Kilo's fruit, liters water en 's avonds een grote inlandse steak hielden hem op de been, ook tegen de weerselementen in. Iedereen luisterde geboeid, volgend jaar maakt Paul een tocht door zuidelijk Afrika. (meer foto's van Chris Colemont)

feestelijke-opening-van-de-berentuin

Feestelijke opening van de Berentuin

Feest vanavond in het Berenhuis waar naar aanleiding van de vierde verjaardag de Berentuin werd geopend. Een tuin vol verrassingen, experimenten en ontdekkingen die je best morgen of zondag tijdens de opendeurdag zelf komt ontdekken. In ieder geval daagden heel wat berenmannetjes en -vrouwtjes op, al dan niet om te feesten met een gepast biertje. Het luidste koor van Vlaanderen zong Ik zag 2 beren, broodjes...' en de bezoekers moeten nu proberen te raden hoeveel decibels ze daarbij hebben geproduceerd. (meer foto's van Frans Morawski)

gloednieuwe-berenboekenkast

Gloednieuwe berenboekenkast

Voor jarige Berenhuis staat een gloednieuwe Boekenkast, waar je boeken kan deponeren en ontlenen. Dit exemplaar is veel steviger en veel beter tegen de grillen van ons klimaat bestand dan de (succesvolle) kast die er het afgelopen jaar stond. Van deze kasten gaan er in de komende periode nog meer in het straatbeeld van Heusden-Zolder verschijnen. (foto Julien Maebe)

twee-inbraken-in-zolder-1-in-een-truck

Twee inbraken in Zolder, 1 in een truck

Vannacht is op twee plaatsen in Zolder ingebroken. Omstreeks 5 uur betrapte de broer van de uitbater van het wassalon in de Stationsstraat inbrekers. Hij ging hen achterna en ontdekte dat zo ook in de Megapool in de Koolmijnlaan een raam openstond. Nadien bleek dat daar ook was ingebroken. Nog vanochtend stelde opnieuw een buitenlandse truckchauffeur op de parking langs de E314 vast dat er was ingebroken. De buit was niet meteen duidelijk.

nog-enkele-tickets-voor-nigel-williams

Nog enkele tickets voor Nigel Williams

Morgen staat Nigel Williams op het Muze-podium met 'Nigel Williams beken(d)t. In zijn zesde zaalshow neemt hij het publiek mee door de hilarische railway die dagelijks door zijn hoofd raast. Wie er nog bij wil zijn, kan voor de allerlaatste tickets bellen naar 011-80 80 98.

kanaalweg-is-bijna-klaar

Kanaalweg is bijna klaar

De werkzaamheden aan de Kanaalweg in Ubbersel en Eversel zijn hun laatste fase ingegaan. Vandaag wordt de toplaag van het asfalt gelegd, er zijn op enkele plaatsen al lijnen getrokken en signalisatie aangebracht en er zijn nog wat kleinere afwerkingen nodig aan fietspad en bushalte. Zoals het er nu naar uitziet zal de Kanaalweg midden volgende week opengaan. Vanuit de gemeente is aan de politie om snelheidscontroles gevraagd. De buurt reageert tevreden over het einde van de werken. Bewoners maken zich alleen nog zorgen over de afvoer van het regenwater aan de grens met Lummen, daar moet het door een dichtgegroeide gracht in afwachting van een definitieve oplossing. (foto's Jos Coels)

grauwe-steen-is-teruggevonden-in-eksel

Grauwe Steen is teruggevonden in Eksel

De Grauwe Steen is teruggevonden. Door de media-aandacht hadden enkele wakkere burgers de steen opgemerkt en alarm geslagen. De politie is dan een onderzoek gestart en heeft de steen onbeschadigd aangetroffen. Voorlopig wordt niet gezegd waar. In samenspraak met de militaire overheid zal de steen zo snel mogelijk worden teruggeplaatst op zijn historische locatie op het militair domein. UPDATE Het was de politie van de zone Kempenland die de steen heeft aangetroffen bij een inwoner van Hechtel-Eksel. UPDATE De steen lag in een weide bij de schapen, als decoratie. De man verklaarde aan de politie dat hij er zich niet van bewust was dat de steen beschermd was. Er is een pv opgemaakt.

niels-vidal-geeft-aftrap-van-belgie-luxemburg

Niels Vidal geeft aftrap van België-Luxemburg

Niels Vidal, G-sportman van het jaar in Heusden-Zolder, mag op maandag 26 mei in Genk de aftrap geven van het oefenduel tussen de Rode Duivels en Luxemburg. Zoals bekend zet de Belgische nationale ploeg in Genk de laatste rechte lijn naar Brazilië in. Niels is als G-voetballer met het team van Siemkensheuvel al vaak bekroond, eerst als speler, nadien als keeper. Hij geeft de aftrap samen met Ilse Ceulemans uit Genk, een meisje uit het team van Tevona. Het zal ongetwijfeld een bijzonder moment worden, voor zoveel duizenden toeschouwers in de Cristal Arena en nog veel meer tv-kijkers.

turks-toneel-met-een-knipoog-en-zelfkritiek

Turks toneel met een knipoog en zelfkritiek

Morgen vindt in Muze een unieke voorstelling plaats. Het toneelgezelschap Vlinderdoek speelt er dan 'Laten we doppen', naar een scenario en in regie van Mustafa Agdere. Het brengt een komische kijk op het leven van Europese Turken. Vlinderdoek is een kersvers gezelschap, pas recent opgericht in Heusden-Zolder. Met Antract - een collega-theatergroep - brachten ze al enkele cabaretshows. Momenteel bestaat het gezelschap uit 10 leden, hun eerste theatervoorstelling brengen ze - na twee (…) Lees het hele bericht

vrijheid-wint-bij-turkse-rangers

Vrijheid wint bij Turkse Rangers

Vrijheid Zolder heeft vanavond met 1-2 gewonnen bij Turkse Rangers in de eindronde van de derde provinciale. Daarmee heeft Vrijheid een uitstekende uitgangspositie voor de terugwedstrijd van zondag met de promotie als inzet.

belgie-rusland-op-groot-scherm

België-Rusland op groot scherm

Het duo Steven Mertens en Gertjan Cupers organiseren - net zoals de cruciale match tegen Kroatië - opnieuw een uitzending op groot scherm van een wedstrijd van de Rode Duivels op het WK. Op zondag 22 juni kan iedereen terecht op de speelplaats van de vroegere school in de Kapelstraat. Om 18 uur speelt België tegen Rusland. Maar het begint al om 13 uur met animatie als grimeurs, springkasteel, steltenloper en figuren die gadgets uitdelen, photobooth voor sfeerfoto's, (…) Lees het hele bericht

diefstal-uit-vrachtwagen

Diefstal uit vrachtwagen

Op de parking langs de E 314 in Heusden-Zolder is vannacht weer maar eens een inbraak gepleegd in een vrachtwagen. De chauffeur ontdekte het vanmorgen kort over zes uur.

hendrik-huyghelier-stapt-uit-n-va

Hendrik Huyghelier stapt uit N-VA

FLASH Hendrik Hughelier, OCMW-raadslid van N-VA Heusden-Zolder neemt ontslag uit zijn fractie en uit de lokale partij. Dat heeft hij zopas op een persconferentie aangekondigd. Het ontslag komt er ongelegen voor de partij, vlak voor de verkiezingen. Huyghelier is ook de eerstvolgende opvolger voor de gemeenteraad voor de N-VA.  UPDATE Als reden voor zijn ontslag geeft Hendrik Huyghelier aan zich niet langer te kunnen vinden in de interne werking van (…) Lees het hele bericht

vernieuwde-bib-biedt-verrassend-zicht

Vernieuwde bib biedt verrassend zicht

Vandaag bezocht het bibpersoneel de werf van de nieuwe bibliotheek. Getooid met een veiligheidshelm konden ze vaststellen dat er nog hard gewerkt wordt. Op dit moment worden nog volop leidingen gelegd en getrokken zodat volgende week de chappe kan gegoten worden. De werken zitten nog altijd op schema, in het najaar kan de verhuizing gebeuren en kan iedere bezoeker zelf de veranderingen en uitbreidingen bekijken. Overigens biedt de nieuwbouw zowel binnen als buiten een verrassend zicht.

rouwregister-voor-turkse-mijnwerkers

Rouwregister voor Turkse mijnwerkers

Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder opent een rouwregister naar aanleiding van de mijnramp in Turkije. Na de explosie in de mijn van Soma zijn nu al bijna 300 doden geteld. Gezien ons eigen mijnverleden en de grote Turkse bevolking, heeft het schepencollege zojuist beslist een rouwregister te leggen waarin iedere inwoner zijn medeleven kan betuigen. Het register ligt vanaf morgenvroeg in de raadszaal en is ter beschikking tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

vandaag-gezien-15-mei-2014

Vandaag gezien

Let vooral op de blik in de lens van deze zwarte krabspin, gespot in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

eversel-viert-een-jaar-lang-feest

Eversel viert een jaar lang feest

In Eversel vieren ze dit jaar feest want de parochie bestaat 175 jaar. Het feestprogramma kreeg eerder al een proloog met de opening van de wandelroute Eversel-Ubbersel en het feestcomité heeft nu de rest van het programma voorgesteld. 31 mei om 19 uur komt er een dankviering in de kerk gevolgd door een academische zitting in Sint-Baaf met receptie voor alle inwoners en de voorstelling van kindergedichten. Zondag 8 juni om 10u30 organiseert Femma een aperitiefconcert, op 15 juni (…) Lees het hele bericht

vanessa-en-kurt-belgisch-kampioen-latin

Vanessa en Kurt Belgisch kampioen Latin

Vanessa Vangeel uit Zolder is samen met haar Houthalense danspartner Kurt Van Briel voor de tweede keer op rij kampioen van België Latin dans geworden. Ze mogen dan ook dit jaar ons land vertegenwoordigen op het Europees en wereldkampioenschap.

drie-ongevallen-op-de-e314

Drie ongevallen op de E314

De avondspits op de E314 is vanavond flink verstoord, tussen Lummen en Heusden-Zolder zijn er liefst drie ongevallen gebeurd. Ter hoogte van Terlamen zijn enkele auto's gebotst, dan gebeurde nog een ongeval op grondgebied Viversel en tenslotte botsten drie vrachtwagens over de grens met Lummen. Zeker bij de twee ongevallen op grondgebied Heusden-Zolder bleef het vooral beperkt tot materiële schade, maar het verkeer loopt moeizaam door de botsingen en de takelwerkzaamheden.

drugsdealer-uit-heusden-zolder-gepakt-in-vise

Drugsdealer uit Heusden-Zolder gepakt in Visé

Een 35-jarige man uit Heusden-Zolder (35) is gisteren in Visé opgepakt met een lading drugs bij zich. Hij had bijna 1.000 XTC-pillen, 30 gram coke en 2 gram marihuana op zak. Hij liep tegen de lamp tijdens een controle door de spoorwegpolitie op de trein Maastricht-Luik. Die wordt vaak gebruikt door drugsdealers en -runners. De man is doorverwezen naar het parket van Luik

inbraak-op-inakker

Inbraak op Inakker

Afgelopen nacht is ingebroken in een woning in de Inakker. De feiten zijn vanmorgen vastgesteld.

fietstocht-van-t-weyerke-naar-groenhof

Fietstocht van 't Weyerke naar Groenhof

Dinsdag 20 mei fietsen de directeurs van Stijn, ’t Weyerke, Sint-Oda, De Witte Mol, DAB, De Klimroos, ’t Klavertje en Sint-Gerardus van 't Weyerke in Heusden-Zolder naar Groenhof in Scherpenheuvel-Zichem en terug. Dit voorjaar heeft dienstencentrum Groenhoef de deuren geopend, een initiatief voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel op medisch en sociaal vlak. De fietstocht is een verwelkoming van het nieuwe centrum, en ook een tegenprestatie van de directies aan het (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-14-mei-2014

Vandaag gezien

Gepast in dit buiige weer, een waterdrieblad. (foto Jan Leijskens)

dobbel-je-uitstap

Dobbel je uitstap

Van 16 tot en met 23 mei loopt de week van de opvoeding en dat zal in Heusden-Zolder niet onopgemerkt voorbijgaan. De wijkwerkingen, de kinderopvang, scholen, spelotheek… zetten zich in om kinderen, (groot)ouders en begeleiders centraal te plaatsen. Het thema dit jaar luidt ‘opvoeden in beweging’, daarom is een dobbelsteen ontworpen waarmee je met je gezin een uitstap kan dobbelen. Er zijn ook activiteiten gepland zoals een dans- en spelnamiddag voor grootouders en kleinkinderen op woensdag 21 mei van 13u45 tot 16 uur in De Zandloper, gratis maar even inschrijven via welzijn.lokale.economie[!]heusden-zolder.be of 011 45 23 34  

meer-dan-een-dozijn-kandidaten-uit-heusden-zolder

Meer dan een dozijn kandidaten uit Heusden-Zolder

We schreven al eerder deze week dat je op zondag 25 mei 13 partijen op het computerscherm krijgt in het stemhokje. Op die lijsten staan heel wat kandidaten uit Heusden-Zolder. Bij Groen staat Yasin Gul op de vierde plaats voor het Vlaams parlement. Bij Vlaams Belang kreeg Veronique Bartels 5de plaats voor het Vlaams parlement en Tony Lespoix 15de plaats op diezelfde lijst, Jan Jans staat op 6 voor de Kamer. Bij Open-VLD is Françoise Chombar lijstduwer bij de opvolgers voor de Kamer (…) Lees het hele bericht

het-weer-verbetering-1

Het weer: verbetering!

Een hogeluchtdrukgebied ontfermt zich de volgende dagen over onze streken. We worden even verlost van de nattigheid en er is meer zon. Uiteraard heeft dit ook invloed op de temperaturen, die de volgende dagen gestaag de hoogte in gaan. In het weekend wordt het wat onzeker en kan er mogelijk opnieuw neerslag vallen.
Morgen is er kans op wat nevel of mist in de ochtend, maar er zijn ook opklaringen. Na de middag komen er enkele plaatselijke buien opzetten, al zijn er tussendoor ook langere droge (…) Lees het hele bericht

volgende-week-opendeur-in-cvo

Volgende week opendeur in CVO

Vrijdag 23 mei van 16 tot 21 uur houdt het CVO een opendeurdag. Op het programma workshops, demo’s, presentaties, open fotostudio, tentoonstelling, open klas, vSchool … Om toch een idee te krijgen van het aanbod, er is een expo bloemschikken, van de tuinbouw een plantenmarkt en allerlei toelichtingen, proevertjes van de kookles, open klas bakken, open studio fotografie, allerlei computertoepassingen, kleding en mode, taalcursisten leggen uit hoe ze een nieuwe taal leren, er is de werkzoekendenwerking, de doe-het-zelvers zitten op hun locatie in de Ganzenstraat, ... In de cafetaria zijn er versnaperingen aan democratische prijzen en je kunt inschrijven voor volgend schooljaar.

jarige-beren-krijgen-een-slimme-tuin

Jarige beren krijgen een slimme tuin

Het Berenhuis viert zijn vierde verjaardag komend weekend met de inhuldiging van een interactieve Berentuin. Vier jaar geleden opende Het Berenhuis als centrum voor taalactivering en kunsteducatie. Sindsdien zijn er al heel veel bezoekers gepasseerd, veel activiteiten georganiseerd en nieuwe initiatieven gelanceerd zoals de Berenwandeling en de boekenkast. Maar omdat beren van nature nieuwsgierig zijn, hebben slimme muizen een (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-13-mei-2014

Vandaag gezien

Een wolfspin op stap in Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

komt-het-nog-ooit-goed-met-bovy

Komt het nog ooit goed met Bovy?

Komt het nog ooit helemaal goed met domein Bovy? Dat is een vraag die vele wandelaars zich stellen als ze rondkuieren op het domein. Al zo vaak zijn er nieuwe plannen en goede voornemens gesmeed, maar in de praktijk valt er niet veel van te merken. Verwilderde zones, uitpuilende en overlopende vuilnisbakken, het kabouterpad waar vele kabouters verdwenen of verminkt zijn, bouwpuin en houtafval op een aantal plaatsen, de vroegere huifkar die staat te verkommeren, ... Er zijn (…) Lees het hele bericht

sporthalcafetaria-s-op-de-gemeenteraad

Sporthalcafetaria's op de gemeenteraad

Op donderdag 22 mei om 19 uur vergadert de gemeenteraad. Op de openbare agenda staan 11 punten, daaronder de modelovereenkomst voor de concessie van de cafetaria van sporthallen en het beleidsplan rond kinderarmoedebestrijding voor de komende vijf jaar. Daarnaast heeft de raad nog grondgebiedszaken goed te keuren.

13-partijen-voor-de-verkiezingen

13 partijen voor de verkiezingen

De lijsten voor de verkiezingen van 25 mei liggen nu helemaal vast. In Heusden-Zolder krijg je - zoals in de rest van Limburg - liefst 13 partijen op het computerscherm te zien. Daarbij natuurlijk de traditionele partijen die volwaardige lijsten voor het Vlaams parlement, de Kamer en Europa hebben ingediend. Maar er staan ook enkele kleine, bijna exotische partijen tussen die maar aan één van de verkiezingen deelnemen met één of enkele effectieven en een handvol opvolgers. Of wat vind je van de Piratenpartij, ROEL, het verrezen Rossem, Genoeg en VCP? Je kunt de lijsten hier al eens bekijken. Wie dat wil kan nog altijd op de stemcomputer gaan oefenen in het gemeentehuis, de bib of De Zandloper.

9999-morgen-te-zien-in-roxy

'9999' morgen te zien in Roxy

De documentaire 9999 van de jonge getalenteerde filmmaakster Ellen Vermeulen is binnenkort in heel wat Vlaamse filmzalen te zien. Voor Limburg is er morgen, dinsdag om 20 uur, een (voorlopig) eenmalige voorstelling in TheRoxyTheatre te Koersel. 9999 daalt af in de vergeetput van de maatschappij en kijkt er enkele geïnterneerden in de gevangenis van Merksplas recht in de ogen. Centraal staan Joris, Ludo, Wilfried, Steven en Salem, vijf mannen in Merksplas die drie dingen gemeen hebben: hun internerings, een geestelijke gezondheidsproblematiek en hun datum van vrijlating: 31/12/999

hobbydames-onder-leiding-van-82-jarige-tinneke

Hobbydames onder leiding van 82-jarige Tinneke

In Eversel komen de dames van de hobbyclub de eerste en derde dinsdag van de maand samen om te knutselen, haken, breien en ideeën uit te wisselen . De lesgeefster is Tinneke, 82 jaar, en vroeger lerares huishoudkunde. Ze is trouwens een bezige bij, volgt computerles, Spaans, speciale technieken voor handwerken en gaat als vrijwilligster enkele uren per week Nederlands aan anderstaligen geven. Voor het lentefeest van Femma hadden de dames zowat 120 bloemetjes gehaakt.

inbraak-en-vrachtwagendiefstal

Inbraak en vrachtwagendiefstal

Het industrieterrein in de Dellestraat heeft het voorbije weekend weer dieven op bezoek gekregen. In het ene bedrijf zijn ze binnengedrongen en bij een ander bedrijf gingen ze aan de haal met een vrachtwagen.

ook-natuurpunt-zoekt-de-grauwe-steen

Ook Natuurpunt zoekt de Grauwe Steen

Ondertussen heeft ook Natuurpunt een soort opsporingsbericht verspreid naar aanleiding van de verdwijning van de Grauwe Steen. Volgens die organisatie is de steen in de ijstijd wellicht afgezet door de Oermaas. Hij zou al meer dan 700 jaar als grensafscheiding gebruikt worden. De inwoners van de 5 buurgemeenten gebruikten het heidegebied waar de steen lag om hei te kappen, russen te steken, schapen te laten grazen, ... de steen moest dienen om discussies over het gebruik van de gronden te (…) Lees het hele bericht

verhalen-over-amerikaanse-militairen

Verhalen over Amerikaanse militairen

Gisteravond had in de schouwburg van cultuurcentrum Muze de laatste in een reeks voorstellingen van Kunstverkenner plaats. Zoals bekend gaat het om een samenwerking van Muze, het Sint-Franciscuscollege en de Stedelijke Academie van Beringen. De seniors brachten met 'Company K' een verzameling verhalen uit de eerste wereldoorlog. De voorstelling bestond uit verschillende verhalen over oprechte, valse, achterbakse, gevoelige, maar vooral dappere Amerikaanse militairen die soms tot nobele, dan weer verwoestende dingen in staat zijn. (foto's Patrick Daniëls)

sfc-leerlingen-brengen-klassiek-drama-en-komedie

SFC-leerlingen brengen klassiek drama en komedie

Het Sint-Franciscuscollege bruist de jongste tijd van de creativiteit. In een uitverkochte filmzaal brachten de leerlingen de eerste van drie 'klassieke avonden'. De leerlingen van het ASO stonden op de planken met twee klassieke drama's en één komedie. (foto's Patrick Daniëls)

de-grauwe-steen-is-spoorloos-verdwenen

De grauwe steen is spoorloos verdwenen

De Weg naar de Grauwe Steen had zijn naam niet gestolen want hij was genoemd naar een grauwe steen die daar aan het eind van de straat lag, maar nu is ... de grauwe steen zelf gestolen. Dat is vrijdag vastgesteld door buurtbewoners. Er zijn sporen van zwaar vervoer en het gat waar de steen heeft gezeten is weer dicht gegooid. Over die grauwe steen deden allerlei legendes de ronde, sommigen beweerden dat het om een meteoriet ging, anderen dan weer dat het om de top van een ondergrondse (…) Lees het hele bericht

poolvos-opgenomen-in-vzoc

Poolvos opgenomen in VZOC

In het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum zit momenteel zowaar een poolvos. Het centrum werd gisteravond gebeld door een bezorgde inwoner van Stokrooie die in de weilanden achter zijn woning een witte vos zag ronddolen. Terwijl een ploeg onderweg was, kon de man het tamme dier in zijn garage lokken. Daar kon het gewoon in een kooi worden gestopt. De eigenaar is tot nu toe niet gekend, maar hij krijgt het dier sowieso niet meer mee want een poolvos mag je in ons land niet houden. Het dier zal dan ook overgebracht worden naar een erkende dierentuin.

vandaag-gezien-11-mei-2014

Vandaag gezien

Enkele weken geleden bezorgde Marcel Peeters ons foto's van een pimpelmeesouder die wormpjes aanbracht voor haar jongen in de nestkast. En vandaag was het zover, de jongen hebben het nest verlaten, nu gebeurt het voederen in de Zolderse tuin.

vrijheid-zolder-nog-niet-aan-het-feest

Vrijheid Zolder nog niet aan het feest

In de eindronde van de derde provinciale heeft Vrijheid Zolder met 1-0 verloren bij Bregel. Zolder reeg de kansen aan elkaar maar kon niet afwerken, ook het doelhout stond in de weg. De thuisploeg creëerde amper kansen maar een afgeweken vrije trap kwam wel tegen de netten terecht. Na de 2-1 in de heenmatch betekent het dat Vrijheid voorlopig naast de promotie grijpt. Er komt wel nog een herkansing tegen Turkse Rangers met donderdag om 19 uur de uitmatch en zondag om 15 uur thuis de terugwedstrijd.

31-communicanten-in-eversel

31 communicanten in Eversel

In Eversel was het vandaag de grote dag voor de kinderen die hun eerste communie deden. Ze waren met liefst 31. (foto Rudi Rykers)

bolderberg-naar-derde-provinciale

Bolderberg naar derde provinciale

In de eindronde van de vierde voetbalprovinciale heeft FC Bolderberg met 6-0 gewonnen van Houthalen VV. Daarmee staat het vast dat Bolderberg promoveert naar derde provinciale. De ontlading was dan ook bijzonder groot na afloop van de wedstrijd. (foto's Yves Maex)

atleten-gejaagd-door-de-wind

Atleten gejaagd door de wind

Atleten in volle actie op een ongewoon moment, op een ongewoon parcours. Dat was vanmorgen het beeld letterlijk op de grens tussen Heusden en Zolder. AC Meylandt organiseerde de Meylandtloop van aan de Jogem, via de Mangelbeekvallei, rond kasteel Meylandt en terug. De regen van de afgelopen dagen had het parcours er op enkele plekken niet makkelijker op gemaakt en ook de stormachtige wind speelde de atleten parten. Die gingen er evenwel volop tegenaan, al was achteraf een verkwikkende douche welkom. (…) Lees het hele bericht

vandaag-staat-moeder-centraal

Vandaag staat moeder centraal

Een bloemetje, pralines, een kaartje, of gewoon een bezoekje of een knuffel, ... een assortiment van attenties om uit te kiezen op deze Moederdag.

de-echte-sfeer-van-de-balzaal

De echte sfeer van de balzaal

In een uitverkochte balzaal van Muze brachten Guido Belcanto, Tine Embrechts & co 'Balzaal de gebroken harten III', en de sfeer was weer navenant. (foto's Lenscollectief)

inbraak-in-werfkeet-en-dreigende-boom

Inbraak in werfkeet en dreigende boom

Aan de Inakker is afgelopen nacht ingebroken in een werfkeet, het was al de zoveelste inbraak in een werfkeet. Vanmiddag moest de brandweer naar De Slogen, daar dreigde een boom om te vallen op een serre. De boom werd verwijderd.

de-kijk-van-richie-80

De kijk van Richie

De kermis is geopend.

32-vormelingen-uit-bolderberg

32 vormelingen uit Bolderberg

32 jongeren uit Bolderberg kregen vanavond het vormsel. Doordat ze met zoveel waren, was de kerk van Bolderberg te klein en moest uitgeweken worden naar Boekt. De kinderen waren voorbereid door Annette en Annelies en kregen het vormsel van vicaris Augustin Champagne. (foto Roger Convents)

schoolfeest-rond-veilig-verkeer

Schoolfeest rond veilig verkeer

Het schoolfeest in de gemeentelijke basisschool Beekbeemden stond in het teken van 'Veilig Verkeer'. En ondanks het slechte weer was het een schot in de roos, met veel volk. En de vele dansjes liepen van een leien dakje. (meer foto's van An Vanoppen)

g-basket-van-topniveau

G-basket van topniveau

Tijdens het G-baskettornooi bij KBBC Zolder werd vandaag met een onwaarschijnlijke inzet gestreden. De jongens en meisjes deden hun uiterste best om hun ploeg aan de overwinning te helpen, voor de talrijke supporters was het dan ook genieten van een namiddag met alleen maar winnaars. Daarnaast was er ook een unieke try-out van de Zolderse G-basket coaches : 2 mixed teams 'Unified' van de microben (9-10 jarigen) en jonge G-basketters speelden een match tegen elkaar … Dit zou nog nooit eerder gebeurd zijn in ons land in een wedstrijd voor kinderen. En als afronder was er de topper met het Special Olympics Unified Team tegen een selectie uit Heusden-Zolder. Na aan harde strijd won de thuisploeg. (foto's Kurt Vanvelk)

nieuwe-burgemeester-opent-zolder-kermis

Nieuwe burgemeester opent Zolder-kermis

Door de besparingen van het gemeentebestuur zijn de subsidies voor de kermissen afgebouwd en dus was er geen vanavond geen feestelijke opening van Zolder-kermis met fanfare, optocht en toespraak door feestschepen. De Verenigde Handelaars Zolder hadden dan maar zelf voor een alternatief gezorgd. In een mooie feesttent presenteerden ze een opening met receptie, optreden en zowaar een toespraak door een alternatieve burgemeester. Dienstdoend burgemeester - acteur - Luc Motmans nam in een ludieke speech (…) Lees het hele bericht

geen-jaarmarkt-door-rotweer

Geen jaarmarkt door rotweer

De jaarmarkt in Zolder-Centrum is in de vooravond afgelast. Normaal was er vanavond 17 uur markt en daarvoor hadden meer dan 20 kramers ingeschreven. Maar door het rotweer regende het in de loop van de middag afzeggingen. Er kwamen nog wel enkele marktkramers opdagen maar in samenspraak met de organisatoren werd beslist om niet op te bouwen, er bleven immers maar buien overtrekken

ziekenzorg-op-bedevaart-naar-hoepertingen

Ziekenzorg op bedevaart naar Hoepertingen

Ziekenzorg Heusden-Centrum ging tijdens de Mariamaand op bedevaart naar Hoepertingen. Met twee autobussen ging het door het mooie Haspengouw, langs kastelen, kapellen en boomgaarden. En uiteraard het historische stadscentrum van Borgloon. In de Sint-Vedastuskerk ging proost Jacky voor in een Mariaviering. Er was nadien nog vrije tijd en brood en taart voor de bedevaarders. (meer foto's van Maurice Mues)

iedereen-uit-de-bol-tijdens-xl-night

Iedereen uit de bol tijdens XL-Night

In Ons Huis had gisteren de XL-Night plaats, de jaarlijkse oud-leerlingenfuif van het Sint-Franciscuscollege. Een groeiend succes met meer dan 600 oud-leerlingen en dan nog een boel medewerkers uit de school zelf. De ambiance zat er al snel in met oud-leerlingen die het ondertussen tot succesvolle dj's hebben geschopt. Iedereen ging door het dak tijdens de act van de mystery guest, dj DD, die uiteindelijk Jan Dedecker bleek te zijn. (meer foto's van Patrick Daniëls)

g-baskettornooi-in-zolder

G-baskettornooi in Zolder

In de sporthal van Zolder-Centrum is het vandaag al basketbal wat de klok slaat. Zo wordt er heel de dag lang een G-tornooi georganiseerd met ploegen van Zolder, Cobras, Lommel en Geel. Hoogtepunt wordt om 17u30 de wedstrijd tussen een selectie van Heusden-Zolder en het Special Olympics Team 2014, de ploeg die de Belgische eer zal verdedigen in september op de Summer Games in Antwerpen, daarbij verschillende spelers van BBC Zolder. KBBC Zolder houdt vandaag ook zijn seizoensafsluiting met vanaf 14 uur de bekendmaking van de indeling van de jeugdploegen en om 17u15 de huldiging van de kampioenen.

het-weer-aanhoudend-wisselvallig-1

Het weer: aanhoudend wisselvallig

Depressies en storingen weten hun weg nog steeds naar onze streken te vinden en zorgen voor aanhoudend wisselvallig weer. Tussendoor zijn er wel droge momenten en is er plaats voor wat zon, maar vrijwel iedere dag mag er neerslag verwacht worden.
Morgen is het droog in de vroege ochtend, maar al vlug wordt het betrokken vanuit het westen en gaat het regenen. Na de middag is er tijdelijk meer intense regen en pas tegen de avond wordt het droog. Maxima rond 15 graden.
Zondag is het (…) Lees het hele bericht

fietsen-en-motorrijden-voor-de-schans

Fietsen en motorrijden voor De Schans

Het CBOS (Centrum Basisopleiding en Scholing Noord) van de landmacht, uit Leopoldsburg de petereenheid van Heusden-Zolder, organiseerde vandaag een fiets- en motorhappening. Dat is een traditie waarmee CBOS De Schans een steuntje wil geven. Er was keuze uit fietsroutes over 45, 80 en 120 km en een motortocht van 135 km. Aan De Schans was één van de bevoorradingspunten ingericht. Daar konden de deelnemers wat drinken of eten. Om 10 uur waren er al 200 fietsers en 35 motards op de baan. Het was nu de derde uitgave, volgens majoor Ronny Windmolders een succesvolle editie, en ze dromen er bij CBOS luidop van om er in de toekomst ook een wandelhappening aan toe te voegen. (meer foto's van Roger Borgions)

morgen-treinonderbreking-in-mol

Morgen treinonderbreking in Mol

Als je morgen met de trein naar Antwerpen (of terug) wilt reizen, moet je er rekening mee moeten houden dat je in Mol moet overstappen op een bus die de reizigers naar Herentals brengt. Daar kan je terug overstappen op de trein. Oorzaak zijn werken in het kader van de elektrificatie van de spoorlijn 15 tussen Herentals en Mol

springplank-werkte-rond-verkeersveiligheid

Springplank werkte rond verkeersveiligheid

De leerlingen van De Springplank in Eversel namen tijdens deze verkeersweek deel aan het project 'Sam de Verkeersslang', een campagne waarmee Mobiel 21 vzw ouders en kinderen stimuleert om veilig en milieuvriendelijk naar school te gaan. Er kwamen dan ook 40 % meer kinderen te voet, met de fiets of met de step naar school. De lagere school werkte rond het zebraproject. Op de speelplaats konden ze steppen en skeeleren en hun stuurvaardigheid testen op eeen fietsparcours. Als slot volgden een toneeltje en een fietsbelconcert.

vlaanderen-ondersteunt-kwetsbare-gezinnen

Vlaanderen ondersteunt kwetsbare gezinnen

De Vlaamse regering heeft vandaag ruim 3 miljoen euro vrijgemaakt om het kader van SALK kwetsbare gezinnen in 13 Limburgse gemeenten te ondersteunen. Ook Heusden-Zolder zit daarbij. Het gaat om een geïntegreerd aanbod van gezinsondersteuning (het Instapje) en pedagogische taaltrainers. De vzw Kind en Taal organiseert het aanbod, hetzij in een lokaal Huis van het kind, hetzij in de scholen. Begeleiders, medewerkers en vrijwilligers gaan met de ouders en hun kinderen van 1 tot 6 jaar werken (…) Lees het hele bericht

sfc-leerlingen-lazen-weer-mee

SFC-leerlingen lazen weer mee

In het Sint-Franciscuscollege kunnen leerlingen van het tweede jaar die graag lezen deelnemen aan het project ‘SFC leest mee', dat is een project van de bibliotheek samen met de school. De leerlingen lezen en beoordelen gloednieuwe boeken, die ze tijdens de middagpauzes ontlenen in de schoolbib en daar ook rustig kunnen lezen. Leesbeesten die voor de paasvakantie 3 of meer boeken hadden gelezen en beoordeeld, werden daarvoor gehuldigd in Muze. Ook auteur Ludo Enckels - wiens boek Breuklijn dit jaar in de collectie zat - was present en hij werd door enkele leerlingen geïnterviewd op de sofa. Overigens worden de meningen van de leerlingen ook opgenomen in de digitale catalogus met leessuggesties voor het middelbaar onderwijs. (foto's Patrick Daniëls)

ode-aan-gesneuvelde-soldaten

Ode aan gesneuvelde soldaten

Zondag om 15 uur kan je in de kerk van Lindeman naar een bijzonder concert. Het Octopus Kamerkoor onder leiding van Bart Van Reyn brengt een ode aan de gesneuvelde soldaten van WO I. Op het programma muziek van Britse componisten die zelf aan het front zaten: Gustav Holst, Edward Elgar, Ralph Vaughan Williams, Herbert Howells en Hubert Parry. Acteur Valentijn Dhaenens, gekend van Skagen en de film 'De Helaasheid der Dingen', verhaalt enkele pakkende getuigenissen. Met bijna 50 zangers en zangeressen is deze productie een parel in de vele WO1-producties die dit jaar rondtrekken. Tickets: € 16, 13, 10.

handelaars-brengen-alternatieve-kermisopening

Handelaars brengen alternatieve kermisopening

Dit weekend is het Zolder-kermis en dus heeft er morgen vanaf 17 uur ook een jaarmarkt plaats. Maar de feestelijke opening en animatie is er niet meer bij, nu het gemeentebestuur de subsidies heeft teruggeschroefd. Toch hebben de Verenigde Handelaars Zolder voor een alternatief gezorgd. In een feesttent zorgen ze eerst - in besloten kring - voor een officieel gebeuren. Om 20 uur gaat de feesttent open voor het grote publiek dat ook kan genieten van een optreden van 'No Sweat'.

oud-schepen-leon-truyers-is-overleden

Oud-schepen Leon Truyers is overleden

Vanmiddag is oud-schepen Leon Truyers overleden aan de gevolgen van een ziekte. In de vorige legislatuur was Leon Truyers schepen van financiën voor de N-VA. Vele jaren eerder zat hij ook een tijdlang voor de toenmalige CVP in de gemeenteraad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen stapte hij uit de politiek. Beroepshalve was hij advocaat, en ook jaren plaatsvervangend politierechter. Leon Truyers is 64 jaar geworden.

bolderberg-haalt-zwaar-uit-1

Bolderberg haalt zwaar uit

In de eindronde van de vierde provinciale heeft Bolderberg vanavond met 0-5 gewonnen bij Houthalen VV. Zondag om 15 uur volgt de terugmatch.

vrijheid-heeft-de-promotie-voor-het-grijpen

Vrijheid heeft de promotie voor het grijpen

In de eindronde van de derde provinciale heeft Vrijheid Zolder vanavond Bregel verslagen met 2-1. De supporters hadden extra gemobiliseerd en ondanks het rotweer was er nog behoorlijk wat volk opgedaagd, zelfs met vlaggen. Zondag om 18 uur is er de terugwedstrijd, een gelijkspel volstaat voor Vrijheid Zolder om te promoveren naar tweede provinciale. (foto's Michiel Reynders)

het-weer-regen-en-buien

Het weer: regen en buien

In een strakke westelijke luchtstroming worden storingen en depressies met de regelmaat van de klok over onze streken gestuurd. Regen en buien zijn de ingrediënten voor het weerbeeld van de volgende dagen. Het kwik komt meestal rond de normale waarden uit. Tussendoor is er af en toe ook wel wat zon. Het regenweer blijft nog gedurende een deel van de avond aanhouden en doet het fris aanvoelen.
Morgen is het betrokken en periodiek valt er wat regen in de ochtend en voormiddag. Na de middag (…) Lees het hele bericht

femma-dames-sponnen-een-web

Femma-dames sponnen een web

De dames van Femma trokken erop uit voor hun traditionele uitwaaitocht. Zoals elk jaar was er een thema, en dat was 'Inter- zijn', verbonden zijn met elkaar en de natuur. Ze hadden zelfs een eigen web gemaakt, om de verbondenheid te versterken, een beetje als reactie op de individuele maatschappij. En er waren momenten dat ze met de ogen dicht luisterden naar de geluiden van het bos.

neos-verkende-de-cotswolds

Neos verkende de Cotswolds

37 leden van Neos Heusden-Zolder vertoefden enkele dagen geleden in de Cotswolds. Ze verkenden er de pittoreske middeleeuwse dorpjes en stadjes met cottages van honingkleurige steen, in het groene hart van Engeland.

stroomkabels-van-kermis-gestolen

Stroomkabels van kermis gestolen

Problemen op Hal-kermis in de Halstraat, de gezellige maar zowat meest onbekende kermis van Heusden-Zolder. Daar hebben onbekenden meerdere elektriciteitskabels van attracties gestolen. De diefstal is vanmorgen vastgesteld. Twee jaar geleden zijn op diezelfde kermis ook al stroomkabels verdwenen.

ook-vandalen-in-de-mangelbeekvallei

Ook vandalen in de Mangelbeekvallei

Naar aanleiding van de plannen voor een permanent loopparcours in de vallei van de Mangelbeek, signaleert lezer Phil Frederix dat vandalen die buurt ook ontdekt hebben. Zo hebben onbekenden eind vorige week de elektrische afrastering van de weiden aan de Mangelbeekbrug doorgeknipt. En dat was niet de eerste keer. De eigenaars hebben ze zo snel mogelijk hersteld, maar normaal staan daar hengsten en in bepaalde perioden kunnen die paarden driftig zijn. "Wat gaat dat geven als door die vandalenstreken de hengsten uitbreken als er joggers voorbijkomen? " vraagt Phil zich af.

weeral-een-nieuwe-vorm-van-oplichting

Weeral een nieuwe vorm van oplichting

Er is weeral een nieuwe vorm van oplichting opgedoken. Deze keer krijgen de geviseerde slachtoffers een oproep vanop het nummer 02030043199 of 00000000, dat staat bekend van buitenlandse malafide call-centers, vermoedelijk uit Azië. De beller stelt zich voor als 'Money manager'. Het gesprek gaat dan voort met de opnemer of er wordt gevraagd naar de echtgenoot of de huiseigenaar. Er worden allerlei voorstellen gedaan, meestal over onveilige leningen of lopende schulden die door hen (…) Lees het hele bericht

schepen-robin-stroobants-wordt-114-jaar

Schepen Robin Stroobants wordt ... 114 jaar

Hij ziet er helemaal niet zo oud uit, en toch is schepen van sport Robin Stroobants officieel de oudste inwoner van Heusden-Zolder. Meer nog, hij is de oudste politicus die ons land ooit heeft gekend. Robin wordt immers volgende week ... 114 jaar oud. Je gelooft het niet? Lees hieronder zijn geboorte-acte. Hij is geboren op dertien mei negentienhonderd. 114 jaar geleden dus. En toch toont hij zich nog erg bedrijvig op het voetbalveld. 150 moet vlot haalbaar zijn.

ac-meylandt-wil-lopen-in-mangelbeekvallei

AC Meylandt wil lopen in Mangelbeekvallei

Na de jogging van volgende zondag wil atletiekclub Meylandt werk maken van een permanente loopomloop in de vallei van de Mangelbeek. In Heusden-Zolder zijn momenteel veel recreatieve lopers actief. En velen zoeken graag de natuur en stilte op, het stiltegebied tussen de Jogem - thuisbasis van AC Meylandt - en kasteel Meylandt zou zich daartoe lenen. Daarom zal de atletiekclub gesprekken op gang brengen met het gemeentebestuur en wil desnoods zelf stappen zetten voor een permanent loopcircuit, met wegwijzers.

op-zoek-naar-de-boomkikker

Op zoek naar de boomkikker

Natuurpunt Heusden-Zolder maakte vandaag een wandeling in Boekt, op zoek naar de boomkikker. En blijkbaar met succes.(foto Didier Janssens)

vandaag-gezien-7-mei-2014

Vandaag gezien

Een bladluis in actie. (foto Jan Leijskens)

drugsproces-start-pas-in-september

Drugsproces start pas in september

Pas op 2 september zal voor de rechtbank van Hasselt het proces starten tegen 38 mensen die zouden te maken hebben met grootschalige cocaïnesmokkel vanuit Latijns-Amerika naar Europa. Elf verdachten zitten nog in de cel, spilfiguren zijn de drie broers Aquino uit Maasmechelen. Eén van de andere sleutelfiguren is een boekhouder uit Heusden-Zolder - met kantoor in Sint-Truiden - die zou gezorgd hebben voor het witwassen van het drugsgeld. Bij hem werden onder meer peperdure (…) Lees het hele bericht

thomas-neuteleers-naar-ek-in-sofia

Thomas Neuteleers naar EK in Sofia

Na zijn Belgische titel en andere goede recente prestaties, hoeft het uiteraard niet te verbazen, maar Thomas Neuteleers zit in de Belgische selectie voor het Europees kampioenschap artistieke gymnastiek. Dat heeft de federatie vandaag bekendgemaakt. Bij de senioren gaat Thomas samen met 4 andere Belgen. Het EK heeft plaats in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, de mannen treden er aan van 21 tot 25 mei.

een-gewonde-bij-botsing-3

Eén gewonde bij botsing

Kort over één uur vanmiddag zijn in de Guido Gezellelaan twee auto's gebotst, het ging om een kop-staartbotsing. Eén persoon raakte gewond en is naar het ziekenhuis afgevoerd

wie-klopt-het-van-zon-team-in-de-idm-superbike

Wie klopt het Van Zon-team in de IDM Superbike

Vandaag zijn meer details bekend gemaakt over de IDM Superbike op 30 mei en 1 juni op Circuit Zolder. Het internationale Duits kampioenschap voor motorracers strijkt dan voor de tweede keer neer. De organisatie is in handen van het circuit zelf en de Motorsportschool. Op het programma staan onder meer de Superbike, Superstock 1.000, Supersport, de Moto3 Trophy en de zijspannen. Zolder vormt de enige Belgische manche van het kampioenschap en het circuit is gekozen omwille van zijn technische karakter. (…) Lees het hele bericht

college-organiseert-zijn-xl-night

College organiseert zijn XL Night

Op vrijdag 9 mei organiseert het Sint-Franciscuscollege de zesde XL Night , de jaarlijkse reünieavond voor oud-leerlingen. Plaats van afspraak is Ons Huis in Berkenbos. Het start om 21u30 met een receptie en rond 23 uur knalt de XL party los. Dit jaar worden de draaitafels bemand door oud-leerlingen (DJ Glenn, Beatcontrol, DJ Seelen en Dj Koen Vaes). De toegang is gratis, maar vooraf inschrijven is nodig, via http://xlnight.sfc.be

zondag-meylandt-jogging-in-zolder

Zondag Meylandt-jogging in Zolder

Zondag 11 mei wordt de Meylandt-jogging gelopen, met vertrek en aankomst op de atletiekpiste aan de Jogem in Zolder. Het is ook moederdag en daarom zorgt Meylandt atletiekclub er voor dat iedereen rond de middag weer thuis kan zijn. Om 10 uur lopen de kids hun rondje in de omgeving van de piste. De jogging van 4.5 km start om 10.10 uur ( 5 minuten vroeger dan voorzien) voor een prachtig toertje in de vallei van de Mangelbeek. De jogging van 9.2 km start om 10.50 uur ( 5 minuten later dan voorzien) langs de Mangelbeek naar kasteel Meylandt en terug. Rond 12 uur volgt de prijsuitreiking. Ter plaatse inschrijven tussen 9u15 en 9u45.

paul-coolen-over-zijn-fietstocht-door-zuid-amerika

Paul Coolen over zijn fietstocht door Zuid-Amerika

Op donderdag 15 mei om 20 uur geeft onze dorpsgenoot Paul Coolen in de bib een voorstelling over zijn fietsreis door Zuid-Amerika. In januari reed hij op zijn tweewieler van Zuid-Brazilië, via Uruguay (Montevideo), Argentinië (Buenos Aires, la Pampa, de Andes) naar Santiago de Chile. 2500 km met de fiets, 600 km met bus en trein, 24 dagen lang verkende hij minder toeristische streken en kwam er in contact met mens en natuur. Je kunt naar zijn verhaal, geïllustreerd met foto's en video's, komen beluisteren. De toegang is gratis, wel een seintje geven op bibliotheek.reservaties[!]heusden-zolder.be of 011 80 80 90, Paul biedt een hapje en drankje aan.

3-gestolen-auto-s-bovengehaald

3 gestolen auto's bovengehaald

Duikers van de civiele bescherming zijn met steun van de federale politie, de cel vermiste personen en het parket al sinds vanmorgen op zoek naar autowrakken in het kanaal. Vandaag hebben ze al gezocht in de buurt van Viversel en de kolenhaven in Genebos. Daarbij is tot nu toe al zeker één gestolen wagen bovengehaald die daar in het kanaal was gedumpt. UPDATE Gedurende heel de dag zijn drie gestolen auto's gevonden door de speurders. Voor vandaag zijn de zoekacties afgerond. (foto's Michiel Reynders) (meer foto's)

de-kijk-van-richie-79

De kijk van Richie

Vandaag gaan we niet met de auto naar school.

vandaag-gezien-6-mei-2014

Vandaag gezien

"In mei legt iedere vogel een ei," luidt het cliché, maar deze jonge merel is duidelijk wat vroeger uit het ei gekomen. (foto Julien Maebe)

cd-v-award-voor-jef-balette

CD&V-award voor Jef Balette

In de aanloop naar de verkiezingen probeert iedere partij met een positieve boodschap in beeld te komen. Zo reikte Vlaams parlementslid Sonja Claes vanmiddag in het gebouw van Sint-Vincentius de eerste 'CD&V-award Sterkere Limburgers, Sterker Limburg' in de categorie welzijn uit aan Jef Balette. Hij is ere-voorzitter van Sint-Vincentius en was in 1996 met vijf vrijwilligers de oprichter van de organisatie die zich in Heusden-Zolder voor de minderbedeelden inzet. Ondertussen heeft hij de fakkel doorgegeven aan Jef Aerts, die benadrukte dat nu 50 mederwerkers maandelijks 170 gezinnen bedienen, een aantal dat blijft toenemen. (foto Julien Maebe)

al-verschillende-motards-gecontroleerd

Al verschillende motards gecontroleerd

De politie hield de voorbije dagen de motorrijders extra in de gaten in het kader van de provinciale verkeersthema-actie, maar ook automobilisten werden gecontroleerd. In totaal werden 118 bestuurders een ademtest opgelegd. 2 bestuurders hadden teveel gedronken. Voorts werden overtredingen vastgesteld wegens niet dragen van handschoenen (1), gsm'en (1), fout parkeren (9), niet dragen van de gordel (4), geen inschrijving van een voertuig met buitenlandse kentekenplaat (1), niet betalen (…) Lees het hele bericht

hebad-14-is-provinciaal-kampioen

Hebad -14 is provinciaal kampioen

In het badminton heeft Hebad –14 heeft zich gekroond tot provinciaal kampioen voor teams, Hoeselt werd tweede, Looise derde en Peer vierde. De kampioenenploeg bestaat uit Iljo Van Delsen, Yaro Van Delsen, Kyara Van Delsen, Keyleigh Van Delsen, Kasper Van Rossem, Ward Ceuleers en coach Pieter Troosters. Ze worden op de foto vergezeld door team Hebad -12 dat tweede werd in de finale van de jeugdcompetitie en dat na nipt verlies tegen Dibad.

morgen-autoluwe-schooldag-1

Morgen autoluwe schooldag

Morgen organiseert de provincie Limburg de jaarlijkse autoluwe schooldag, zowat het hoogtepunt van de vele activiteiten deze maand rond veilig en duurzaam schoolverkeer. De provincie spoort leerkrachten, leerlingen en hun (groot)ouders aan om zoveel mogelijk te voet, met de fiets of met de bus naar school te gaan, en in de scholen kan extra aandacht besteed worden aan verkeersveiligheid. Ook in Heusden-Zolder nemen verschillende scholen morgen initiatieven zoals fietspools en zetten de verkeersveiligheid centraal. De provincie lanceert morgen ook het nieuwe spel 'Safe to cycle' over veilig fietsen op de openbare weg.

open-gebedshuizendag-op-18-mei

Open gebedshuizendag op 18 mei

Op zondag 18 mei neemt ook Heusden-Zolder deel aan de open gebedshuizendag. Het is de bedoeling om dialoog en respect tussen de geloofsgemeenschappen te bevorderen. De dag heeft in heel wat Limburgse gemeenten plaats, in Heusden-Zolder hebben de geloofsgemeenschappen de handen in elkaar geslagen. Het gaat om 9 uur van start met een optreden van enkele koren in de Taoubat moskee. Daarna kan iedereen genieten van een multicultureel ontbijt met bijhorende randanimatie (henna, theeceremonie, (…) Lees het hele bericht

zeldzame-koningspage-gespot-in-zolder

Zeldzame koningspage gespot in Zolder

Deze koninginnenpage - gespot in Zolder - lijkt te beseffen dat er nog snel van wat zon moet genoten worden, voor die de komende dagen verdwijnt achter de wolken. (foto Marcel Peeters) UPDATE Volgens Wim Goris gaat het hier om een zeer zeldzame koningspage. Deze leeft normaal in het gebied van de Middellandse Zee en komt slechts als zeldzame dwaalgast naar onze streken. Hij heeft iets bleker geel en een andere tekening in vergelijking met de (…) Lees het hele bericht

reeen-alsmaar-vaker-in-kanaal

Reeën alsmaar vaker in kanaal

In deze tijd van het jaar komen er al eens vaker reeën in het kanaal terecht. Zo zijn ook de duikers van de brandweer vanmiddag weer opgeroepen naar de Kanaalstraat op grondgebied Lummen, waar een voorbijganger een dier in het water zag. De duikers haalden de ree boven, maar er kon geen hulp meer baten.

ruit-van-bestelwagen-ingeslagen

Ruit van bestelwagen ingeslagen

In de Suskastraat hebben onbekenden vannacht de ruit van een lichte vrachtwagen ingeslagen. De schade is pas vanochtend ontdekt.

peter-balette-wordt-weer-hulptrainer

Peter Balette wordt weer hulptrainer

Tenzij er nog andere aanbiedingen uit de lucht zouden vallen, ziet het ernaar uit dat Peter Balette volgend seizoen weer hulptrainer wordt bij AA Gent. De Buffalo's hebben vanmiddag Hein Vanhaezebroeck voorgesteld als nieuwe hoofdcoach. Die komt na die seizoen van KV Kortrijk over en krijgt een contract voor twee seizoenen. Na het ontslag van Rednic bij Gent, werd Peter Balette gepromoveerd tot hoofdcoach en samen met zijn assistent Bernd Thijs kreeg hij het schip weer vlot, maar op dat ogenblik was het al te laat om de finale van play-off 2 nog te halen.

jonge-acteurs-imponeren-met-anders

Jonge acteurs imponeren met 'Anders!'

De tweede voorstelling van Kunstverkenner Junior heette ‘Anders!’ en ging dan uiteraard ook over anders zijn. Over net iets later lachen dan de anderen, over anders denken, over iets zeggen wat de anderen nog nooit gehoord hebben. Over wel of niet slim zijn. Over gewoon willen zijn zoals je ben. Een voorstelling die aanzette tot denken. (foto's Patrick Daniëls)

kunstverkenner-junior-over-lang-en-gelukkig

Kunstverkenner Junior over 'Lang en Gelukkig'

Kunstverkenner Junior kende een overvolle zondag met twee voorstellingen door jongeren van het lager middelbaar van het Sint-Franciscuscollege in Muze. Begeleid door Tine Byloo brachten ze ‘Lang en gelukkig’ of een sprookje met bekende sprookjesfiguren en een echt bal. De voorstellingen werden erg gesmaakt door het publiek. (foto's Patrick Daniëls)

nog-meer-phishing-pogingen

Nog meer phishing-pogingen

De pogingen tot oplichting via telefoon en internet blijven maar doorgaan. Zo zijn er bij dorpsraad Heusden de afgelopen dagen 3 telefoons toegekomen, zogenaamde van Microsoft. De politie wijst er nog eens op dat firma's als Microsoft, maar ook banken als ING, Belfius, ... nooit telefonische gegevens opvragen van hun klanten. Het gaat hier telkens om een vorm van phishing: pogingen om persoonlijke gegevens op te vragen om dan later te factureren voor allerlei prestaties of uw bankkaart of -rekening te misbruiken.

vandaag-gezien-5-mei-2014

Vandaag gezien

In Bolderberg, de witte dovenetel. (foto Jan Leijskens)

de-grouvy-daemen-familie-in-harmonie

De Grouvy Daemen-familie in harmonie

Tim Daemen op trombone  voelt zijn broer Daniel op sax , op zo'n speciale manier aan, dat je versteld staat van de harmonie en de klankkleur. Doe daar bovenop nog eens de bassolo's van Justin van Uum afgewisseld met de knetterende drumuithalen van Achim Bill, ... dan heb je het perfecte recept voor een genietbare jazz-zondagavond in Muzecafé. (foto's Ria De Clerck)

oefenen-met-de-stemcomputer

Oefenen met de stemcomputer

Op 25 mei wordt iedere stemgerechtigde inwoner van Heusden-Zolder verwacht in de stembureaus. Zoals al jaren het geval is, stemmen we hier met de computer, daarom ook dat je tot 16 uur in de bureaus terecht kan. Wie zich wat onwennig voelt met die stemcomputers en graag vooraf eens wil oefenen, die kan daarvoor vanaf maandag 12 mei tot 23 mei op drie plaatsen terecht: in het gemeentehuis, de bibliotheek en De Zandloper en dat tijdens de openingsuren.

race-wars-cars-stunts-en-girls

Race Wars: cars, stunts en girls

De elfde editie van Race Wars lokte weer heel wat autoliefhebbers naar Circuit Zolder, toch leken er dit jaar minder echt tuning cars present. Natuurlijk zijn er wel altijd de rijdende discobars, en sportwagens die de moeite waard zijn. En het showelement is nooit ver weg met drifters, legal sprintraces, stuntrijders met auto's en motoren en uiteraard de onvermijdelijke wel geschapen bikini-girls van de gelijknamige carwash. Jammer dat die niet ergens in de buurt in een carwash werken ... (meer foto's van Stephan Volders)

300-toeschouwers-op-benefiet-voor-dahlia

300 toeschouwers op benefiet voor Dahlia

De voetbalbenefiet voor Dahlia bij SK Heusden 06 is een bijzonder geslaagde happening geworden. Voor de middag namen verschillende U7 en U6 teams van Heusden, Ham Stal, Bolderberg, Halveweg en Niel het tegen elkaar op. Daarna traden de veteranen aan tegen een vedettenploeg van wie velen ooit nog de Heusdense kleuren verdedigden en dat onder leiding van hun toenmalige trainer Peter Balette en verzorger Eddy Pepels. Of wat zeggen jullie nog de volgende namen: Marc Jansens, Paulo Russo, (…) Lees het hele bericht

statie-wint-bolderberg-verliest

Statie wint, Bolderberg verliest

In de eindronde van de vierde provinciale heeft Bolderberg met 1-0 verloren bij Stevoort. Statie Zolder blijft goed draaien, het versloeg Eendracht Zelem met 3-0.

vrijheid-neemt-de-maat-van-kaulille

Vrijheid neemt de maat van Kaulille

In de eindronde van de derde provinciale is Vrijheid Zolder goed bezig. Na de heenwedstrijd, won het nu ook de terugmatch in Kaulille, het werd 4-0.

joney-houben-geplaatst-voor-wk-trampoline

Joney Houben geplaatst voor WK trampoline

Goed nieuws van ons trampolinetalent Joney Houben. Hij heeft zich kunnen plaatsen voor het WAGC, dat is het WK trampolinespringen voor jongeren. Dat vindt plaats van 14 tot 16 november in Florida. Joney heeft dus in het najaar een stevige trip voor de boeg, al zal hij nog heel wat moeten trainen als voorbereiding.

de-kijk-van-richie-78

De kijk van Richie

Het WK voetbal komt alsmaar dichter.

zolderse-benjamins-grijpen-naast-de-beker

Zolderse benjamins grijpen naast de beker

Nadat ze enkele weken geleden al kampioen werden, hebben de benjamins A van KBBC Zolder gisteren in Zonhoven nipt naast de beker van Limburg gegrepen. In een zinderende finale - opgestuwd door een supportersmeute - moesten ze het onderspit delven tegen KSTBB Sint-Truiden. De jongens en één meisje van Zolder startten goed met een 14-9 na het eerste kwart, maar de volgende twee quarters waren telkens voor de Truienaars. Met 10 minuten te gaan, keek Zolder tegen een 5-puntenkloof aan, (…) Lees het hele bericht

de-boost-van-de-geboortegrond

De boost van de geboortegrond

We komen nog even terug op het concert van The Hitsville Drunk in Muze. Onze verslaggever Frans Morawski stelde daar vast dat telkens als Mauro Pawlowski op zijn geboortegrond terugkomt, hij er het concert van zijn leven lijkt te spelen. Hij krijgt dan een extra boost die zijn virtuositeit nog meer doet uitkomen. Hij werkt geen optreden af maar 'is constant in love with his guitar'. The Hitsville Drunk is dan ook het zoveelste geslaagde project en in de wandelgangen was op te vangen dat er binnenkort weer een nieuwe CD klaar zal liggen. (meer foto's van Ria De Clerck)

stevig-concert-van-mauro-en-co

Stevig concert van Mauro en co

Gezellig samen aan tafel, Hitsville Drunks van Mauro Pawlowski die samen met support-act Black Cassette een stevig en sfeervol optreden gaven in Muze. (foto Lenscollectief)

15-vormelingen-in-viversel

15 vormelingen in Viversel

Vanavond hebben in de kerk van Viversel 15 jongeren het vormsel ontvangen. Ze waren vooraf begeleid door Carine, Gerda en Augustis. Ze werd gevormd door Vicaris Augustin Champagne priester in Bolderberg-Viversel. Een feestelijke avond voor de jongeren, en voor heel wat onder hen wacht morgen nog een familiefeest. Volgende zaterdag mag priester Champagne het nog eens overdoen voor 32 jongeren van Bolderberg. (foto Lode Beylemans)

eind-juni-straffe-bakken-op-superprix

Eind juni straffe bakken op Superprix

Het weekend van 28 en 29 juni wordt erg druk op Circuit Zolder want het programma van 'Syntix Superprix powered by Pirelli' zit bomvol. Op de affiche raceklassen als de Supercar Challenge met al zijn startvelden, de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, de Formido Swift Cup en het Burando Production Open. Aan de start van de Supercar Challenge staan onder meer Vipers, Aston Martins, Porsches, Moslers, Lotussen, (…) Lees het hele bericht

vandalen-gooien-papier-op-straat

Vandalen gooien papier op straat

In Heusden-Centrum was er vandaag een papierophaling, maar afgelopen nacht hebben vandalen daar misbruik van gemaakt. In de Brugstraat en Guido Gezellelaan hebben onbekenden over een hele afstand dozen omgetrapt en de inhoud kwam op de straat terecht.

vandaag-gezien-3-mei-2014

Vandaag gezien

Een frisse lente-ochtend in Bolderberg, en dat geeft dauwdruppels op grassprieten. (foto Jan Leijskens)

het-weer-enkele-dagen-zonnig

Het weer: enkele dagen zonnig

Hoge luchtdruk zorgt voor een periode met droog en zonnig weer. Echter met een noordelijke luchtstroming komen de temperaturen niet erg hoog uit. Na het weekend wordt het warmer, maar halfweg de week nemen de neerslagkansen opnieuw toe.
Morgen is er flink wat zon en er zijn slechts enkele wolken. Het blijft droog, maar bij een matige noorderwind wordt het niet warmer dan 15 graden.  
Zondag domineert de zon de hele dag. Er komt wel wat hoge bewolking voor, maar die hindert de zon (…) Lees het hele bericht

lentefeest-in-turks-gebedshuis

Lentefeest in Turks gebedshuis

Nog tot en met zondag is het lentefeest in de Koolmijnlaan 200. Zoals ieder jaar organiseren het Turks gebedshuis Yenic Cami en de vzw Vizyon er een 'kermes', dat kan je een beetje vergelijken met een Vlaamse kermis. Je kunt er proeven van grillsoorten, kebap, frieten, deegwaren, zoetigheden, ... thee drinken, ... voor de kinderen is er een schminkstand, springkasteel, animatie, ... Vandaag kwamen burgemeester Borremans en schepen Özdemir een kijkje nemen en een babbeltje slaan met de imam en de organisatoren. Iedereen is er nog welkom morgen en zondag van 11 tot 19 uur. (meer foto's van Julien Maebe)

opbrengst-zaalvoetbal-naar-goede-doelen

Opbrengst zaalvoetbal naar goede doelen

Vanavond is in het gemeentehuis de opbrengst verdeeld van de galazaalvoetbalwedstrijd die het Rode Kruis eind vorig jaar organiseerde samen met andere hulpdiensten van Heusden-Zolder. In sporthal Olympia namen voetballende hulpverleners het toen op tegen een selectie vedetten. Meteen werd een nieuwe traditie ingeluid, die vroeger door de politie was ingezet. Vanavond kregen Sint-Vincentius en het Weyerke elk 250 euro. Voor 't Weyerke komt dat goed van pas in de voortdurend uitdeinende werking en Sint-Vincentius kreeg er vorige maand in één klap 20 behoeftige gezinnen bij in Heusden-Zolder door de groeiende armoede. Later wordt een datum voor de volgende wedstrijd bekendgemaakt.

dorpsraad-bolderberg-bleef-weg-van-overleg

Dorpsraad Bolderberg bleef weg van overleg

Dorpsraad Bolderberg is deze week weg gebleven op een overleg van de dorpsraden met de burgemeester. En dat was uiteraard geen toeval. "Het was een protest tegen een gebrekkig overleg, geen inspraak en zelfs een hautaine houding tegenover de bestaande vzw van de sporthal in Bolderberg , uiteindelijk liefhebbers die al 40 jaar hun werk goed deden. Wat voor zin heeft het over overleg te praten als de dagdagelijkse praktijk het tegengestelde bewijst," legt voorzitter Marcel Gijbels uit. (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-2-mei-2014

Vandaag gezien

Velen trekken ervoor naar het Hallerbos, maar ook bij ons zijn ze te zien, niet zo massaal maar even mooi: de hyacinten, ze staan gewoon langs de weg in de Bavostraat in Eversel. (foto's Gust Ischen)

verlengde-invoegstrook-aan-26bis

Verlengde invoegstrook aan 26bis

Maandagavond start het Agentschap Wegen en Verkeer met de verlenging van de invoegstrook op de E313 tussen het Klaverblad in Lummen en afrit 26bis Industrie Zolder–Lummen, in de richting van Hasselt. Daarvoor wordt een deel van de bestaande pechstrook gebruikt. Het nieuwe baanvak zal rechtstreeks aansluiten op de afrit van de industriezone. Zo verdwijnen enkele weefbewegingen en verhoogt de capaciteit van de E313 richting Hasselt. Vanaf maandag 21 uur zal de aannemer een scheiding plaatsen tussen de rijvakken en de pechstrook. Tijdens de werkzaamheden blijven beide rijvakken open, maar de snelheid wordt beperkt tot 90 km per uur. Voor de bouwvakantie moet alles klaar zijn.

meiboomplanting-en-kennismaking-met-de-sluis

Meiboomplanting en kennismaking met De Sluis

De buurtbewoners van de Sint-Janskapel hebben er een traditie van gemaakt om samen een meiboom te versieren en te planten aan de kapel. Dat is ook telkens een ontmoetingsmoment. De editie 2014 werd helemaal speciaal, want de buurt was uitgenodigd in het nieuwe dagcentrum De Sluis, in de vroegere chirolokalen in de Ghoosstraat. Jarenlang stonden die lokalen te verkrotten, maar nu zijn ze mooi gerenoveerd, en in dat decor bieden ze natuurlijk een prima omgeving waarin jongeren die het moeilijk hebben wat tot rust kunnen komen. De buurtbewoners kregen alvast een rondleiding en als waardering voor de samenwerking boden de mensen van De Sluis hen een receptie aan.

nieuw-communicatieplatform-voor-gemeente

Nieuw communicatieplatform voor gemeente

De gemeente gaat in haar communicatie gebruik maken van een nieuw systeem: Notify Me. Dat is een platform dat toelaat om inwoners via SMS, mail, Facebook of Twitter een bericht toe te sturen. Alle berichten vertrekken vanuit de dienst communicatie waar de inhoud, doelgroep en het gewenste infokanaal geselecteerd worden. Het is de bedoeling om in september of oktober rond te zijn met de voorbereidingen zodat de inwoners kunnen inschrijven. Het systeem kost de gemeente 6.419 euro voor drie jaar, gaat het aantal berichten maandelijks over de 3.153 dan moet er per bericht bij betaald worden.

kapel-nabij-speelhuisje-dreigt-te-verdwijnen

Kapel nabij Speelhuisje dreigt te verdwijnen

Zoals gemeld verdwijnen of verloederen alsmaar meer kapelletjes en de Geschied- en Heemkundige Kring betreurt dat, omdat het hier om een stuk erfgoed gaat. Zo is er het Wandelaarskapelletje langs de dreef in het bos aan het Speelhuisje in Eversel. Vroeger werd dat telkens prachtig versierd. Nu is het helemaal verkommerd en de kring vreest zal verdwijnen omdat het in een bos staat dat beheerd wordt door het Agentschap Natuur en Bos. Daarom doet de kring een oproep tot buurtbewoners of een vereniging die met vereende krachten de kapel willen onderhouden.

50-kapelletjes-waren-versierd

50 kapelletjes waren versierd

Meimaand is Mariamaand en dus trok een delegatie van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden traditiegetrouw een dag lang op pad langs alle kapellen in de deelgemeente. Daarbij bezochten ze zowel de grote kapellen, de grotten, de staakkapellen, ... 76 in het totaal. Een vijftigtal daarvan was mooi versierd met bloemen of papier mâché, de eigenaars of buurtbewoners die daarvoor gezorgd hadden werden beloond met een kleine attentie. Het afgelopen jaar zijn opnieuw 2 kapellen verdwenen en de heemkundigen stellen met lede ogen vast dat andere verwaarloosd zijn of ook dreigen te verdwijnen. (meer foto's)

vrijheid-wint-in-kaulille

Vrijheid wint in Kaulille

In de eindronde van de derde provinciale heeft Vrijheid Zolder meteen een goede start genomen, het won vanavond met 2-3 op het veld van Kaulille. Dat is een prima uitgangspositie voor de terugwedstrijd.

37-bestuurders-geflitst-1

37 bestuurders geflitst

Na klachten van buurtbewoners over overdreven snelheid in hun straat stelde de politie de flitsauto op. 579 voertuigen werden gecontroleerd. 37 bestuurders reden te snel in Kapelstraat (8), Bovenstraat (8),  Everselkiezel (8), Koolmijnlaan (7), Teutenweg (5) en Mommestraat (1). In G. Gezellelaan en Molenstraat reed niemand te snel. Ook werd het parkeerverbod voor vrachtwagens boven 3,5 ton gecontroleerd. Er stonden geen vrachtwagens buiten de voorziene parkings. Op die parkings stonden 19 vrachtwagens. 2 truckers hadden geen parkeerkaart gelegd en krijgen een retributie van € 100.  

verlies-voor-bolderberg-statie-gelijk

Verlies voor Bolderberg, Statie gelijk

In de eindronde van vierde provinciale heeft FC Bolderberg vandaag met 1-2 verloren van Stevoort. Statie Zolder keerde met een 2-2 terug uit Zelem.

dansende-decibels-trillende-trommelvliezen

Dansende decibels, trillende trommelvliezen

De trommelvliezen trilden ritmisch mee gisteravond tijdens het daverende concert van Diablo blvd (boven) de band van Alex Agnew. Vooraf was het publiek al in de juiste stemming gebracht door Your Highness. (foto's Lenscollectief)

sfeervolle-cultuur-p-arty

Sfeervolle cultuur (P)ARTY

Allerlei kunstuitingen werden samengebracht in een (P)ARTY voor de jeugd en groeide gisteravond in Muze tot een gezellig evenement. (foto Lenscollectief)

bib-heeft-al-vensters

Bib heeft al vensters

De werkzaamheden aan de bibliotheek zitten nog op schema. De ramen zijn ondertussen geplaatst en de afwerking daarrond is bijna klaar. De dakwerken zijn nog aan de gang en aan de binnenkant wordt gewerkt aan de sanitaire voorzieningen en de elektriciteit. En daarna moet natuurlijk nog alles afgewerkt worden, maar in het najaar zou er opnieuw kunnen verhuisd worden. (foto's Julien Maebe)

vandaag-gezien-1-mei-2014

Vandaag gezien

Ik weet het, op 1 mei zou een rode salamander misschien een meer gepaste kleur etaleren, maar we zullen het toch moeten stellen met een groene kikker die in Bolderberg zijn kop boven water stak. (foto Jan Leijskens)