Archief maart 2016

een-ballonnetje-oplaten-voor-een-goeie-conditie

Een ballonnetje oplaten voor een goeie conditie

De leden van Fit en Jong werken zich wekelijks onder leiding van Lien Corthouts in het zweet. En ook al zitten sommigen tijdens de week met 99 luchtballonnen in het hoofd, tijdens de turnles volstaat eentje per persoon. Lien kiest de oefeningen zo dat het hele lichaam in beweging is en alle spieren hun werk moeten doen. Maar er is ook voldoende afwisseling, zoals huppelen en springen op de air track en als afronding steeds rust met massage.

laat-anderen-er-maar-voor-opdraaien

Laat anderen er maar voor opdraaien

Tussen de glasbollen op het Koning Boudewijnplein is weer een hoop afval achtergelaten. En ook nog eens een boel vensterglas aan diggelen gegooid. Ach, waarom zouden we ons druk maken, het wordt toch opgeruimd. En zaterdagavond na de papierslag, komen we ook nog eens met zijn allen dozen en andere rotzooi bij de papiercontainers zetten. (foto Julien Maebe)

vanavond-moest-thuisland-malta-eraan-geloven

Vanavond moest thuisland Malta eraan geloven

De badmintonmeisjes van het college hebben vanavond in het hol van de leeuw thuisploeg Malta verslagen met 3-2. Daardoor hebben Laura Poelmans, Diete Daemen, Bo Borremans en Michelle Coomans zich verzekerd van een mooie 11de plaats. Eerder vanmiddag hadden ze van Portugal verloren met 1-4. In ieder geval mogen ze terugblikken op een schitterende tornooi en op één speelster na kan dit team zich theoretisch nog eens plaatsen voor een volgend WK, dat in India plaats heeft. En met de groeimarge die de meisjes nog hebben, gaan ze dan ongetwijfeld potten breken.

van-de-sneeuw-naar-het-zwembad

Van de sneeuw naar het zwembad

Het skiën gaat elke dag beter, hoewel het eigenlijk ook een stuk moeilijker gaat, want doordat de zon veel schijnt, wordt de sneeuw papperiger en da's niet ideaal natuurlijk. Gelukkig wordt er tussendoor ook nog wat teambuildingsbewegingen gedaan ... Vanavond worden de spieren volledig ontspannen tijdens de ook al traditionele zwempartij.(meer)

gezocht-straffe-mijnwerkersverhalen

Gezocht: straffe mijnwerkersverhalen

Tijdens Mijn-Kracht op zondag 24 april wordt Eetkaffee Den Lavaar omgetoverd tot een televisie- en radiostudio waar straffe verhalen worden verteld uit het mijnverleden. Journalist Dirk Reynders (Radio 2, Internetgazet Heusden-Zolder) modereert de gesprekken. Ook muzikale gasten zoals Rocco Di Turi en Steven De bruyn zullen de revue passeren. De verhalen van de geïnterviewde ex-mijnwerkers worden gefilmd (i.s.m. (…) Lees het hele bericht

mislukte-inbraak-in-dwarsweg

Mislukte inbraak in Dwarsweg

In de Dwarsweg is een poging tot inbraak gebeurd. De bewoners ontdekten gisteren in de late namiddag inbraaksporen aan de deur, maar de inbrekers waren niet binnen geraakt.

vandaag-gezien-31-maart-2016

Vandaag gezien

Deze C-130 donderde vandaag door het luchtruim boven Heusden-Zolder. (foto Marcel Gybels)

nieuwe-collectiefstuk-voor-museumwerking-circuit

Nieuwe collectiefstuk voor museumwerking Circuit

De museumwerking bij Circuit Zolder heeft een collectiestuk bij: de racer in het midden is een schenking van de nieuwe uitbaters van Brasserie The Wheels. Naar verluidt joeg hij de uitbaatster bij momenten de stuipen op het lijf. De racer is nu liefdevol opgenomen in de collectie ... (foto Yves Maex)

vanaf-maandag-werken-aan-vertakking

Vanaf maandag werken aan Vertakking

Wie vanuit Heusden-Zolder naar Hasselt rijdt, moeten vanaf volgende week niet alleen meer rekening houden met de werken in de buurt van de Philips-brug, maar ook met die aan de Vertakking die maandag starten. De Kempische Steenweg wordt grondig heringericht ter hoogte van de aansluiting met de Beringersteenweg en Heuveneindeweg. De busbaan wordt doorgetrokken tot aan de verkeerslichten met de Heuveneindeweg. Verder komt er een ventweg voor de winkels. Na de werken kunnen auto's (…) Lees het hele bericht

het-weer-lenteweekend-1

Het weer: lenteweekend!

Een kern van een hogeluchtdrukgebied schuift de volgende dagen over onze streken en vat dan post over het oosten van Europa. Aan de westelijke flank van dit hoog komt een zuidelijke luchtstroming tot stand over onze streken met de aanvoer van zachte lucht.
Morgen zijn er opklaringen in de ochtend en het is droog. Later komen er wat meer stapelwolken opzetten, maar de kans op een bui blijft klein. De zon is geregeld van de partij en de maxima komen uit op gemiddeld 13 graden.

Zaterdag komt de wind uit het zuidoosten en wordt er warmere lucht aangevoerd. Het kwik kan oplopen tot 17 graden. Hierbij is er veel zon en er komen slechts enkele stapelwolken voor.
Zondag kiest de wind voor het zuiden en het wordt nog wat warmer met een aangename 20 graden. De zon overheerst het weerbeeld, al zijn er ook enkele stapelwolken.
Maandag is er meer bewolking en in de ochtend is een enkele regenbui niet uitgesloten. De zon is echter ook van de partij en het blijft warm bij 20 graden.
Dinsdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Het is overwegend droog en met maxima rond 20 graden is het vrij warm.
Na nog enkele dagen met hoge maxima, wordt het stilaan iets koeler bij maxima rond 14 graden. Er zijn dan ook meer wolken en de kans op enkele regenbuien neemt toe. (Michel Nulens - Meteoservices)

ze-blijven-hun-huid-duur-verkopen

Ze blijven hun huid duur verkopen

De badmintonmeisjes blijven op Malta wisselende resultaten boeken, maar globaal blijven ze erg tevreden over hun spel en vooral over het feit dat ze ook tegen de grote landen hun huid duur verkopen. Zo moesten ze ondanks alle weerwerk zich neerleggen bij het meesterschap van Engeland, maar werd anderzijds Frankrijk wandelen gestuurd.

zondag-eerste-steen-jeugdlokalen-het-heem

Zondag eerste steen jeugdlokalen Het Heem

De voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe jeugdlokalen aan het Heem draaien op volle toeren. En dus is het tijd voor een feestelijk moment. Nu zondag om 14 uur wordt op het plein voor de oude gebouwen de eerste steen gelegd. Het wordt een symbolische actie waarbij kinderen van de jeugdverenigingen en speelpleinwerking op een lapje stof een wens schrijven en daarna in een wensboom hangen. Ouders, sympathisanten en buren krijgen de kans om de buitenaanleg van het terrein te (…) Lees het hele bericht

ne-strofeljer-kan-streukele

Ne strofeljêr kan streûkele

Zijn wij een volk van onhandigerds? Je zou het bijna gaan geloven als je bekijkt hoeveel dialectwoorden we wel hebben om allelei vormen van gekluns te omschrijven. Neem nu 'strofele', da's eigenlijk zoiets als strompelen. Het kan duiden op iemand die op hoge leeftijd moeilijk te been is, maar we hebben ook heel wat strofeljêrs geweten bij die de oorzaak eerder in het alcoholgebruik zat. Er zijn er ook die amper hun voeten opheffen tijdens het gaan, dat zijn ook strofeljêrs, mèr dei motte oppasse da ze niet streûkele.

skipiste-of-mierennest

Skipiste of mierennest?

Het lijkt wel een mierennest als je een zicht krijgt op de skipistes waarover de skiërs van het SInt-Franciscuscollege verspreid zitten. En na een dagje vol skipret hebben ze nog voldoende energie over om een avondvullend programma met spelletjes, actie en teambuilding te vullen. Nogal wiedes dat daar in het Arhtal tussendoor ook stevig gegeten wordt. (meer)

gewonde-en-rokende-spouwmuur

Gewonde en rokende spouwmuur

Bij een ongeval in de Brugstraat is rond twintig over 10 vanochtend een gewonde gevallen. Kort na de middag werd de brandweer naar de Padbroekweg gestuurd omdat een bewoner merkte dat de isolatie in zijn spouwmuur aan het roken was. De toestand was snel onder controle.

vrachtwagens-weer-mikpunt-van-dieven

Vrachtwagens weer mikpunt van dieven

Afgelopen nacht hebben dieven weer toegeslagen op de parkings langs de E 314. Op de parking richting Nederland - eigenlijk Zonhovens grondgebied - ontdekte een trucker om 4 uur vanochtend dat het loodje van zijn container was verbroken. Maar er was blijkbaar niets gestolen. Aan de overzijde, richting Lummen, op grondgebied Heusden-Zolder, waren twee vrachtwagenchauffeurs het mikpunt. Van één container was de kabel doorgeknipt en de deur opengebroken, daar was de buit niet duidelijk. Een andere (…) Lees het hele bericht

ze-hebben-hun-start-niet-gemist

Ze hebben hun start niet gemist

Onze badmintonspeelsters hebben hun start op het WK In Malta niet gemist. Tegen wereldnatie China hebben ze hun huid duur verkocht, maar ze moesten het onderspit delven. Maar Brazilië kreeg een pandoering die kletterde tot in Rio.

nieuw-in-heusden-zolder-de-cmobiel

Nieuw in Heusden-Zolder: de CMobiel

Vanaf nu kunnen inwoners van Heusden-Zolder, die in een rolwagen zitten of die nodig hebben voor hun verplaatsingen, een beroep doen op de CMobiel. Dat is een vervoerdienst met aangepaste busjes die de CM op haar eigen vervoerdienst inzet. Tot nu toe konden alleen inwoners van Groot-Hasselt daar een beroep op doen, maar door een samenwerkingsovereenkomst met 't Weyerke, is de dienst nu ook operationeel voor de inwoners van Heusden-Zolder, die een rolstoel gebruiken en lid (…) Lees het hele bericht

verschuiving-in-de-herkomst-van-asielzoekers

Verschuiving in de herkomst van asielzoekers

Hoewel we door het nieuwe spreidingsplan van de federale regering, wellicht de komende tijd een 10-tal extra vluchtelingen zullen moeten opvangen, was er de afgelopen jaren een vermindering. Daarbij zijn ook de asielzoekers uit Kosovo en ex-Joegoslavië weggevallen omdat die landen als veilig worden beschouwd. In de top vijf van degenen die hulp krijgen van het OCMW vormt Tsjetsjenië (15 %) het grootste land van herkomst voor Turkije (12 %), Iran (10 %), Afghanistan (10 %) en (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-30-maart-2016

Vandaag gezien

Een blik over het Bolderdal vanuit de uitkijktoren op Zonhovens grondgebied. (foto Jan Leijskens)

een-zij-es-iets-hennigs

Een zij es iets hennigs

Rita Vanhove voerde hier al eerder buurvrouw Lieve op, die afkomstig van elders, in het begin geen snars begreep van de dialectwoorden. Zo zat ze eens tegenover iemand op het KAV-feest die met de tombola een prijs gewonnen had. Het duurde toen even voor ze door had dat een 'zij' eigenlijk gewoon een vergiet is. Hoe dan ook, een zij es hennig om oer legume of oere pasta af te giete.

zon-en-sneeuw-pret-voor-iedereen

Zon en sneeuw, pret voor iedereen

Volop zon en volop sneeuw, meer moet je niet hebben voor een geslaagde ski-vakantie. De eerstejaars van het college beleven dan ook pure fun daar in het Ahrntal. Terwijl de meer ervaren skiërs al wat straffere toeren uithalen, zijn alle beginnelingen vandaag van de familiepiste afgekomen.
(meer)

duimen-voor-de-badmintonploeg

Duimen voor de badmintonploeg!

De badmintonploeg van het Sint-Franciscuscollege heeft zich in Malta geïnstalleerd waar het viertal de komende dagen deelneemt aan ISF Badminton World School Championships. Laura Poelmans, Diete Daemen, Bo Borremans en Michelle Coomans zien het helemaal zitten om zich ten volle te geven tegen wereldploegen als China, India en Brazilië. Samen met hun begeleiders ter plekke en het thuisfront duimen we mee.

mijn-kracht-een-festival-zonder-weerga

Mijn-Kracht: een festival zonder weerga

Op zondag 24 april wordt het toeristisch seizoen in Heusden-Zolder officieel geopend samen met de viering van Erfgoeddag Vlaanderen. Dat gebeurt met een festival dat zijn gelijke tot nu toe niet kent. Mijn-Kracht brengt van 10 tot 18 uur op en rond het Marktplein een waaier van geleide bezoeken, opendeur in alle gebouwen en instellingen die er liggen, muziek van Along Comes Mary, Rocco Di Turi en zigeunertrio Tritane, als voorsmaakje van het nieuwe Muze-seizoen. Aan het terras van ZLDR (…) Lees het hele bericht

over-stroop-en-graven-van-loon

Over stroop en graven van Loon ...

Cartoonist Richie durft al eens in de geschiedenis duiken. Deze keer liet hij zich inspireren door de lezing die NEOS op donderdag 14 april om 14 uur organiseert over De Graven van Loon: Loons, Luiks, Limburgs en de link met Vogelsanck door geschiedkundige professor Jan Vaes. Inschrijven kost € 9 en moet gebeuren voor 7 april op rekening BE30 4555 1093 4111. Wedden dat Richie er in maliënkolder naar toekomt?

vandaag-gezien-29-maart-2016

Vandaag gezien

Grauwe ganzen op bezoek in De Wijers. (foto's Marcel Gybels)

heusden-centrum-telt-meest-inwoners

Heusden-Centrum telt meest inwoners

De 32774 inwoners van Heusden-Zolder wonen verspreid over het hele grondgebied. Heusden-Centrum telt met 3587 het meeste inwoners, Berkenbos heeft er 2857 en het gebied Halvijvers 2635. Zolder-Centrum klokt af op 2197. Opvallend is de opkomst van Boekt waar de kern alleen al 2864 inwoners telt. De cijfers komen uit de omgevingsanalyse welzijn van de gemeente.

al-flink-wat-sneeuwpret-beleefd

Al flink wat sneeuwpret beleefd

Voor de skiërs van het Sint-Franciscuscollege was het alvast een eerste vermoeiende dag. Zeker voor hen die de eerste stappen op de latten zetten, was het aanpassen. Maar het klikt goed met de lesgevers. Daardoor hebben niet alleen de gevorderden het prima gedaan, ook de anderen zijn al tot beneden geraakt, ja ja, op twee latten.

de-wind-en-het-westen

De wind en het westen

In een winderige vooravond kijkend naar het westen, schoten deze flarden uit Brel's Mijn Vlakke Land bij Julien Maebe te binnen.
Wanneer de lage lucht ons nederigheid leert.
Wanneer de noordenwind er onze adem steelt.
Dan kraakt mijn land, mijn vlakke land.

gallowaykalfje-geboren-met-pasen

Gallowaykalfje geboren met Pasen

Bij de Gallowayrunderen die worden ingezet voor natuurbeheer in het gebied Hoekbeemden - tussen Kayenberg en Obbeekstraat, is zowaar een paaskalfje geboren. (foto Rudolf Witters)

een-mooi-paasnestje

Een mooi paasnestje

Het cliché van ieder vogeltje dat in mei zijn ei legt, is al lang naar het rijk der fabelen verwezen. Maar met Pasen heeft zo'n gevuld nestje toch een wat sterkere symboliek. (foto Ana Moran)

aangekomen-en-op-weg-naar-de-sneeuw

Aangekomen en op weg naar de sneeuw

Ondertussen zijn de skiërs van het college in het Süd-Tirol toegekomen. Meteen was duidelijk dat er inderdaad sneeuw lag. Ze hebben zich geïnstalleerd in hun kamers en zijn ondertussen onderweg richting sneeuw.

komt-paddentrek-eindelijk-op-gang

Komt paddentrek eindelijk op gang?

Alles was dit jaar vroeg klaar gemaakt voor de paddentrek en om de diertjes veilig op te vangen bij hun oversteek aan de straten in de richting van vijvers en poelen. Maar doordat het aanhoudend koud bleef, kwam de trek niet echt op gang en bleven de emmers - zoals hieronder in de Mommestraat - leeg. Stilaan wordt het wat zachter en mogelijk komen de padden nu wel in beweging. Stefan Was kon alvast dit grote en kleine exemplaar tijdens hun bijzondere transport vastleggen. Ondertussen houden heel wat vrijwilligers de boel in de gaten en steken waar nodig letterlijk een handje toe.

maanden-revalidatie-voor-thomas-neuteleers

Maanden revalidatie voor Thomas Neuteleers

Topturner Thomas Neuteleers had zich zijn paasvakantie 2016 wel enigszins anders voorgesteld en taferelen zoals op de foto hierbij zijn ook niet voor meteen. Na zijn nieuwe schouderblessure die hij opliep tijdens het provinciaal kampioenschap, is hij afgelopen dinsdag geopereerd in Genk. Daarbij werd bevestigd dat een schouderligament was afgescheurd. Er is een implantaat aangebracht om alles weer aan elkaar te zetten. Momenteel leeft hij op heel wat pijnstillers, 5 weken lang moet hij een draagdoek gebruiken daarna wachten maanden van zware revalidatie. Ondertussen focust Thomas wel zoveel mogelijk op zijn studies, wat dan ook een weer een lichtpuntje is.

ne-frotseljer-kan-vies-motte-mertele

Ne frotseljêr kan vies motte mèrtele

Iemand djè wa frotselechtig wjêrd djè mot dèkkels mèrtele om alles tegooi te doen. Of het woord mèrtele afgeleid is van martelen, weten we niet, maar 't kan natuurlijk een heuse marteling zijn als je onhandig bent of wordt in bepaalde dingen. En dan bekijken ze u ook nog als ne frotseljêr.

op-weg-naar-de-skivakantie

Op weg naar de skivakantie

Een grote groep leerlingen van het eerste jaar van het Sint-Franciscuscollege is vandaag vertrokken voor de jaarlijkse skivakantie. Ze worden begeleid door een stevige groep leerkrachten. Volgende zondag komen ze terug met hopelijk een pak ski- en andere ervaringen in de bagage. Overigens verblijven de leerlingen zoals steeds in Hotel-Markus in St-Jacob, in het mooie skigebied Klausberg in het Ahrntal, Zuid-Tirol op Italiaanse bodem.

auto-beschadigd

Auto beschadigd

Aan de Inakker zijn gisteravond beschadigingen aangebracht aan een auto die daar geparkeerd stond. De politie werd erbij gehaald.

paaseieren-rapen-in-blauwe-wijk

Paaseieren rapen in Blauwe Wijk

Het bestuur van de Blauwe Wijk moest zijn paasfeest voor de kinderen - dat in een tuin gepland was - door het barre weer vanochtend verplaatsen naar 't Weyerke. Maar ook daar waren alle 20 kinderen present met hun ouders. De paashaas had zijn werk grondig gedaan, wat tot enig zoekwerk aanleiding gaf. Maar uiteindelijk werd een rijkelijke buit samengebracht en verdeeld. En dan bleven er niets dan lachende gezichten want een kinderhand is gauw gevuld.
(meer foto's van Tony Sempels)

paaswake-3-parochies-4-paaskaarsen

Paaswake: 3 parochies, 4 paaskaarsen

In de kerk van Viversel werd een paaswake gehouden voor drie parochies. Daar werden vier paaskaarsen ontstoken: die van Boekt, van Bolderberg, van de kluis in Bolderberg en van Viversel. Na de viering zijn de paaskaarsen van Bolderberg en Boekt meegenomen naar de parochiekerken. Voor de christenen is de paaswake het hoogtepunt van het liturgische jaar waarin het licht centraal staat, daarom ook rol van de paaskaars waarin het nieuwe vuur tegen de duisternis wordt ontstoken. (foto's Lode Beylemans)

drie-nederlagen-in-het-basketbal

Drie nederlagen in het basketbal

In de tweede provinciale van het basketbal moest Berkenbos '95 een loodzware 116-36 nederlaag incasseren bij Bree A. In derde provinciale B leed Heusden B thuis een 58-69 verlies tegen Sint-Truiden B. In vierde C heeft Zolder Z met 64-87 verloren van Orly Hasselt B.

de-actuele-boodschap-van-tamarin-seed

De actuele boodschap van Tamarin Seed

Apart optreden in het Muzecafé zaterdagavond met Tamarin Seed, uit Kaapstad. Zij is een boeiende singer-songwriter, die gevoelige, licht humoristische teksten afwisselt met diepe emoties over liefde en hoop en dit gecombineerd met een perfect getunede band. In haar stem hoor je grote namen weerklinken zoals Tracy Chapman en Carole King, maar vooral de enorme levensvreugde in haar teksten spreekt aan. Iemand die in 2016 met haar muziek mensen wil samenbrengen in de gedachte van Woodstock. (…) Lees het hele bericht

kamagurka-met-vliegangst

Kamagurka met vliegangst

Kamagurka oftewel Luc Zeebroek stond zaterdagavond met 'Vliegangst op de pechstrook' op het Muzepodium. De vele fans gingen mee van de grond. (foto Lenscollectief)

evelyn-neuteleers-4de-keer-vlaams-kampioen

Evelyn Neuteleers 4de keer Vlaams kampioen

Op de Vlaamse kampioenschappen dubbel minitrampoline in Hulshout heeft Evelyn Neuteleers voor de vierde opeenvolgende keer de titel gepakt. Eerder had ze de Limburgse titel gerateerd nadat ze een nul-sprong liet noteren. De tweede voorronde was iets beter maar niet denderend, toch kon ze zich nog net voor het Vlaams kampioenschap kwalificeren. Maar het bange afwachten bleek overbodig want met drie prima sprongen kon ze de winnares van de vorige voorrondes voor blijven en zo een vierde Vlaamse (…) Lees het hele bericht

vrolijk-paasfeest

Vrolijk paasfeest

Fijne paasdagen.

diefstallen-en-vandalisme-1

Diefstallen en vandalisme

Er zijn weer enkele diefstallen genoteerd. In de Kleine Kenenstraat zijn inbrekers een woning binnengedrongen. De buit is niet duidelijk. In de Halstraat zijn dieven er vandoor gegaan met bakken bier en een hoeveelheid sterke drank. In de Koolmijnlaan zijn bij twee auto's telkens twee banden stukgesneden.

het-zomeruur-komt-eraan

Het zomeruur komt eraan

Zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben ... (foto Marcel Gybels)

kinderen-uit-zolder-en-boekt-op-vtmkzoom

Kinderen uit Zolder en Boekt op VTMKZOOM

We weten het, met het doordraaien van de klok erbij is het nog extra vroeg, maar morgenvroeg om 8 uur is het de moeite om voor de televisie post te vatten. Dan verschijnen leerlingen van het derde en vierde jaar van de lagere school Beekbeemden en Boekt in VTMKZOOM. Eerder deze maand, op 8 maart, waren ze te gast bij de opname van de Disco Dans Show, en dat programma komt dus morgenvroeg op de buis. Daar zal ook meteen duidelijk worden dat de gasten zich geamuseerd hebben.

80-ploegen-voor-heusdens-paastornooi

80 ploegen voor Heusdens paastornooi

Paasweekend is sinds jaar en dag het rendez-vous voor jeugdvoetbalploegen uit heel Limburg om aan het paastornooi op de Noordberm aan te treden. Het was vandaag een jubileumeditie en daarvoor mochten SK Heusden 06 en jeugdcoördinator Marc Claes liefst 80 ploegen verwelkomen. De jonge spelertjes betwisten elk hun cupfinal terwijl het rond de terreinen bijzonder druk was door de massale opkomst van de supporters. En de eindwinnaar? Dat is de voetbalsport.

vandaag-gezien-26-maart-2016

Vandaag gezien

't Was vandaag een mooie lentedag en dus trok Gust Ischen zijn wandelschoenen aan en nam zijn fototoestel mee om ons nadien mee te laten genieten van zijn oogst in Ubbersel en Eversel.

geen-bekerfinale-voor-rp-products

Geen bekerfinale voor RP Products

Nog in het liefhebbersvoetbal heeft RP Products zich niet kunnen plaatsen voor de bekerfinale. In de halve finale bij Pool Keroma A stond het na de reglementaire speeltijd 1-1. Maar de thuisploeg was het beste in het nemen van de strafschoppen, zo werd het 4-2.

parkeerautomaat-vernield

Parkeerautomaat vernield

In de Koolmijnlaan hebben vandalen een parkeerautomaat vernield. Het toestel werd letterlijk onthoofd. Een even smakeloze als dure grap (foto Julien Maebe)

paashaas-bezoekt-cite

Paashaas bezoekt Cité

De Paashaas bezocht vandaag het winkelcentrum Cité, en het was uiteraard uitkijken naar wat er in dat mandje lag ...

vk-wieze-boys-is-kampioen

VK Wieze Boys is kampioen

In de reeks A van het liefhebbersvoetbal versloeg Wieze Boys A vanmiddag Mees 80 met 2-0. Wieze Boys dat zich het hele seizoen als dé dominante ploeg van de reeks opwierp, is daarmee de terechte kampioen. Spelers en supporters gingen na het eindsignaal dan ook uit de bol en maakten er een dol feest van. Maar toch ook even vermelden dat voor de aftrap van de wedstrijd beide ploegen een moment ingetogenheid voor de slachtoffers van de aanslagen hielden. (meer foto's van Yves Maex)

beperkte-schade-bij-brandje

Beperkte schade bij brandje

Deze namiddag heeft het even gebrand aan het dak van een woning in de Kapelstraat. De brandweer was snel ter plaatse en de schade bleef beperkt. (foto Julien Maebe)

de-wonderbaarlijke-groei-van-de-afvalberg

De wonderbaarlijke groei van de afvalberg

De vuilnishoop bij de containers in de Kortstraat blijft maar groeien, onwaarschijnlijk welke spullen de mensen daar schaamteloos achterlaten.

de-kijk-van-richie-192

De kijk van Richie

Vannacht zetten we de klok een uur verder.

het-weer-pasen-in-het-water

Het weer: Pasen in het water

Een actieve storing zet koers naar onze streken en bepaalt het weer op Pasen. De dagen nadien blijft het wisselvallig en winderig met geregeld buien of regen. Eerst volgt er echter een lentedag.
Vandaag is het lenteweer met veel zon en maxima rond 15 graden. Er komen ook wolken voor, maar die hinderen de zon niet al te fel.
Morgen trekt een storing over onze streken met geruime tijd regen. Nadien wordt het droger, maar later volgen er ook enkele buien. Het kwik bereikt 13 graden en er (…) Lees het hele bericht

het-dubbelbloed-van-merdan-taplak

Het dubbelbloed van Merdan Taplak

Merdan Taplak is bij het grote publiek beter gekend zijn als DJ. Hij brengt een mix van westerse en Turkse klanken. Zijn Turkse vader en Vlaamse moeder hebben Merdan van jongs af aan de 2 culturen laten opsnuiven. De term dubbelbloed vertaalt dan ook, zoveel beter dan het denigrerende 'halfbloed', hoe een persoon van mixed cultures in elkaar zit. In zijn verteltheater leidt Merdan, een echte taalvirtuoos, je op een erg geanimeerde manier binnen in deze Turks-Belgische wereld. (…) Lees het hele bericht

si-blijft-verliezen

SI blijft verliezen

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal blijft MFC SI Heusden-Zolder de nederlagen opstapelen. Nu verloor het met 6-7 van United 76 Schoten. In derde provinciale D won Il Tartufo Heusden met 1-3 bij FC Sporting Genk.

molenholleke-herdenkt-slachtoffers

Molenholleke herdenkt slachtoffers

't Molenholleke hield vandaag zijn jaarlijkse koffiebreak ten voordele van het Zuiden. Er werd gestart met een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen. Daarna zongen de leerlingen het liedje 'Mucho' met bewegingen erbij met de baston, een stok als teken van geweldloze strijd. Vervolgens konden ouders, grootouders en kinderen genieten van koffie, fruisap en zelfgebakken cake. (foto's Sara Bellinkx)

vandaag-gezien-25-maart-2016

Vandaag gezien

Een actuele Goede Vrijdag-impressie. (foto Marcel Gybels)

de-titel-wenkt-morgen-voor-wieze-boys-a

De titel wenkt morgen voor Wieze Boys A

In het bedrijfsvoetbal zijn alle ogen morgen gericht op VK Wieze Boys A. De Wieze Boys spelen een inhaalwedstrijd thuis tegen Mees 80 en als ze die winnen dan zijn ze kampioen. Het zal dus druk zijn morgen vanaf 15 uur langs het terrein aan de Kongostraat, en ambiance is verzekerd. De toegang is gratis.

10-jaar-fairtradegemeente

10 jaar FairTradeGemeente

10 jaar geleden werd Heusden-Zolder een FairTradeGemeente en ondertussen leeft het fairtradeverhaal een eigen leven met spontane acties, initiatieven en engagementen.   Het gemeentebestuur probeert consequent te zijn met de aankoop van fairtradekoffie en -thee en door op festiviteiten fairtradewijn en -fruitsap te schenken. En als er een cadeau moet gegeven worden, dan kiest (…) Lees het hele bericht

speciale-verlichting-voor-heldenplein

Speciale verlichting voor Heldenplein

Er komt nieuwe straatverlichting in de Sluisbamd en de Zolderse Weg. Op 41 palen worden in mei nieuwe armaturen geplaatst met ledverlichting. In de woonzone van Sluisbamd zal de lampsterkte 58 watt bedragen, aan de Zolderse Weg waar geen huizen staan, wordt de lichtsterkte beperkt tot 48 watt. Het kost 23.000 euro. Ook het Heldenplein krijgt nieuwe verlichting na een lichtstudie door Infrax. Er komen daar drie palen van 12 meter hoog met telkens 4 ledschijnwerpers. Daarnaast (…) Lees het hele bericht

start-to-tennis-bij-tc-berkenbos

Start to Tennis bij TC Berkenbos

Tennisclub TC Berkenbos komt ook dit seizoen weer op de proppen met 'Start to tennis'. Het gaat om een reeks van 9 initiatielessen met als bonus 2 keer vrij tennissen, je mag gratis deelnemen aan een clubactiviteit en er wordt aangepast tennismateriaal ter beschikking gesteld. Je moet alleen zelf zorgen voor schoenen met gladde zolen. Je krijgt een verzekering en lidmaatschap van Tennis Vlaanderen en achteraf heb je de (…) Lees het hele bericht

rijeren-vanne-kors

Rijeren vanne kors

Om het voor één keer eens over onszelf te hebben, sinds enkele dagen zijn we geveld door de griep en liggen we te rijeren vanne kors. Niet alleen van koorts lig je trouwens te bibberen, je kunt ook rijeren vanne kaa.

gemeente-koopt-auto-op-aardgas

Gemeente koopt auto op aardgas

Het gemeentebestuur koopt zijn eerste wagen op aardgas. Het maakt daarvoor gebruik van de samenaankoop bij Infrax. Door die samenaankoop heeft de intercommunale kortingen van 29 tot 45 % bedongen bij de invoerders van Fiat en Iveco. Heusden-Zolder koopt nu een Fiat Fiorino Cargo die een versleten wagen moet vervangen, voor 12.524 euro. Die wagens zorgen voor minder uitstoot van CO², fijn stof en stikstof, ze leveren een korting op de verkeersbelastingen, een aankooppremie van 2000 euro (…) Lees het hele bericht

spervuur-van-oppositie-maar-meerderheid-duwt-door

Spervuur van oppositie, maar meerderheid duwt door

De gemeenteraad kende vanavond een woelig verloop, zoals verwacht want de vervanging van de financieel beheerder stond op de agenda. Het OCMW had opnieuw zijn personeel gemobiliseerd, ze waren met een 60-tal aanwezig. Burgemeester Mario Borremans zou trouwens enkele keren gecrispeerd reageren op de rol van de leiding van het OCMW, die onder meer een petitie had opgezet. CD&V-Plus probeerde het punt nog te verdagen, maar dat werd niet aanvaard. Jan Jans (Vlaams Belang) had ook nog (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-eert-slachtoffers-aanslagen

Gemeenteraad eert slachtoffers aanslagen

De gemeenteraad is vanavond gestart met een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Raadsvoorzitter Marc Swevers herinnerde aan de aanslagen in New York 15 jaar geleden die blijkbaar het startsein vormden voor een hele reeks grote terreuraanslagen in verschillende landen. (foto Julien Maebe)

porsche-bestuurster-moest-1250-betalen

Porsche-bestuurster moest € 1250 betalen

Samen met de Vlaamse belastingdienst (VlaBel) hield de verkeersdienst van de politie controles op niet-betaalde verkeersbelasting en op boorddocumenten. 847 auto's werden door de ANPR-camera gescand. 12 bestuurders bleken in totaal € 8356 verkeersbelasting verschuldigd. Een bestuurster van een Porsche moest € 1250 achterstal ophoesten. 2 personen konden hun achterstal niet ter plaatse betalen. Hun wagens zijn in beslag genomen en getakeld. Voorts stelde de politie (…) Lees het hele bericht

wauters-broers-klaar-voor-raceseizoen

Wauters-broers klaar voor raceseizoen

Op Circuit Zolder was het vandaag een testdag voor de Belcar. Ook Clouseau-broers Kris en Koen Wauters kwamen hun bolide testen waarmee ze deelnemen aan het Belcar Endurance kampioenschap.

peace-for-brussels-door-robin-das

#peace for Brussels door Robin Das

Net zoals hij dat destijds deed na de Parijse aanslagen, heeft kunstsmid Robin Das ook nu weer een kunstwerk gemaakt onder de noemer '#peace for Brussels'. Het Atomium staat daarin centraal.

handelaars-zolder-koesteren-vele-plannen

Handelaars Zolder koesteren vele plannen

De Verenigde Handelaars Zolder hielden vanavond in restaurant Laurus hun ledenfeest. Voorzitter Bruno Dethier was blij om nieuwe leden te verwelkomen, want de kern blijft groeien. In samenwerking met de Middenstandsraad wil de vereniging Zolder als handelskern nog aantrekkelijker maken. Daarvoor wordt in het lopende werkjaar een aantal activiteiten opgezet. Op zaterdag 16 april is er de derde editie van 'Feest in 't dorp'. Tussen 18 en 21 ur kunnen de handelaars hun klanten (…) Lees het hele bericht

leerlingen-verwerken-drama

Leerlingen verwerken drama

In heel wat scholen en klassen werden vandaag activiteiten op het getouw gezet om de leerlingen de drama's van gisteren te helpen verwerken. Zo hebben de leerlingen van het 6de leerjaar van De Springplank Eversel getekend en geschreven over de aanslagen in Brussel. (foto's Marijke Vaes)

iedereen-op-het-podium-van-moed-en-volharding

Iedereen op het podium van Moed en Volharding

De B-gymnasten van turnkring Moed en Volharding Berkenbos beleefden een topweekend op het Limburgs kampioenschap in Oud-Tunrhout. Alle deelnemende gymnasten haalden een podiumplaats, van wie liefst 4 Limburgs kampioen werden. In de categorie B11 pronkte Emma Bosmans op de eerste plaats, na een vlekkeloos seizoen en werd dus Limburgs kampioene. Ook Kyana Engelen mocht het podium op, als tweede. Ook de gymnasten in categorie B12 behaalden een podiumplaats: Mislina Bicer 2de en Rani Truyen (…) Lees het hele bericht

vlaamse-hulde-voor-jarige-moed-en-volharding

Vlaamse hulde voor jarige Moed en Volharding

Turnkring Moed en Volharding Berkenbos werd tijdens de algemene vergadering van de Gymnastiek Federatie Vlaanderen gehuldigd voor zijn 75ste verjaardag. De voorzitter van de turnkring, Bart Schreurs, kreeg een mooie trofee van de voorzitter van de GymFed, Gilbert Vercammen en de voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie Lode Grossen. Ook mocht Bart de trofee van Q4-gym in ontvangst nemen, een kwaliteitslabel dat toegekend wordt aan een club als zij voldoet aan de opgelegde normen van de GymFed. Op 9 (…) Lees het hele bericht

paashaas-vrolijkt-markt-op

Paashaas vrolijkt markt op

Ondanks de drama's van gisteren gaat het leven door, zo heeft ook de multiculturele markt vandaag plaats gehad. Uit respect voor de slachtoffers werd klokslag 12 uur een minuut stilte gehouden. Gezien de omstandigheden was de opkomst vrij matig. Maar de aanwezigheid van de paashaas met zijn chocolade eitjes werd erg geapprecieerd.

het-weer-somber-2

Het weer: somber

Aan de voorzijde van een storing die op het einde van de week regen brengt, domineren wolken. Na een lenteachtige zaterdag, verloopt Pasen eerder somber en nat.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld de hele dag. Een enkele opklaringen is wel mogelijk. Er kan echter ook hier en daar een drupje motregen vallen, al is het meestal wel droog. Maxima rond 10 graden.
Morgen wordt opnieuw een sombere dag met veel wolken en nauwelijks opklaringen. De maxima liggen rond 10 graden.
Vrijdag brengt een storing regen over onze streken. Pas later in de namiddag wordt het stilaan droger vanuit het westen. Maxima rond 10 graden.
Zaterdag verloopt droog en er is ruimte voor de zon. Na de middag komt er wel meer bewolking opzetten. Het kwik bereikt een erg zachte 16 graden.
Zondag zorgen storingen voor veel wolken en perioden met regen. Na een drogere periode rond de middag, komen er na de middag buien opzetten. Maxima rond 12 graden
De dagen nadien is het wisselvallig met geregeld regen of buien en maxima rond 11 graden. Op het einde van de week wordt het droger en warmer. (Michel Nulens - Meteoservices)

gemeente-opent-rouwregister

Gemeente opent rouwregister

De gemeente Heusden-Zolder heeft een rouwregister geopend waar de inwoners hun steunbetuigingen aan de slachtoffers van de aanslagen en hun familieleden kunnen neerschrijven. Het register ligt vanaf 13u30 deze namiddag ter beschikking in de raadszaal van het gemeentehuis.

minuut-stilte-in-scholen-en-bij-de-lijn

Minuut stilte in scholen en bij De Lijn

Vanmiddag houden de medewerkers van De Lijn in heel Vlaanderen een minuut stilte, dat zal gebeuren om 12 uur. Om veiligheidsredenen zullen de bussen pas stoppen op de eerstvolgende halte en daar een minuut blijven staan. Ondertussen heeft Vlaams minister van onderwijs Crevits alle schoolkoepels gevraagd om vanmiddag om 12 uur ook een minuut stilte te houden. UPDATE Om 2 minuten over 12, aansluitend bij het stiltemoment, zullen de rouwklokken van alle kerken luiden. Daartoe hebben de bisschoppen opgeroepen.

mijmeren-in-zldr-luchtfabriek

Mijmeren in ZLDR Luchtfabriek

ZLDR Luchtfabriek wordt meer en meer een hotspot voor evenementen en een decor voor kunstproducties in de sfeer van culturele uitwisseling en ontmoeting. Zo was er in november het project Passage van het ensemble Imago Mundi, een muziekverhaal over de stad Istanbul als brug en bindmiddel tussen diverse culturen, tussen Oost en West. Daar is nu een filmpje van gemaakt en verspreid, waaruit niet alleen de sfeer van het concert blijkt, maar ook de akoestiek van de ruimte en het mooie decor van ZLDR Luchtfabriek. Een moment om even weg te mijmeren in deze harde tijden. Kijk hier.

markt-gaat-gewoon-door

Markt gaat gewoon door

Ondanks de trieste gebeurtenissen van gisteren in Brussel, wordt vandaag de draad van het gewone leven weer opgenomen. Zo zal de lentespecial van de multiculturele markt straks gewoon doorgaan. Tussen 13 en 17 uur brengt ook de paashaas een bezoekje en hij zal eitjes uitdelen aan de kleintjes.

t-es-vur-te-beuke-of-te-grinse

't Es vûr te beuke of te grinse

Een aangepaste voor deze dag dat er vele tranen zijn gevloeid in ons land: da minse diendaner zoeiets kunne oandoen, da's vûr te beuke of te grinse.

vanavond-gezien-64

Vanavond gezien

Jean Vandevoort liet zich inspireren door de bloedrode avondlucht boven Heusden-Zolder om deze tragische dag af te sluiten.

opnieuw-diefstal-uit-vrachtwagen

Opnieuw diefstal uit vrachtwagen

Het is de jongste tijd bijna dagelijkse kost en ook vannacht is weer een vrachtwagen ten prooi gevallen aan dieven op de parking langs de E 314 in Heusden-Zolder. De Duitse chauffeur ontdekte het vanmorgen omstreeks 6 uur. De precieze buit is nog niet duidelijk.

3-dagen-van-nationale-rouw

3 dagen van nationale rouw

België houdt drie dagen van nationale rouw. Dat heeft de federale regering zojuist beslist. Dat betekent onder meer dat de vlaggen aan openbare gebouwen halfstok zullen hangen, het is voorlopig nog even uitkijken of er gevolgen gaan zijn voor activiteiten of evenementen.

scholen-opgeroepen-tot-waakzaamheid

Scholen opgeroepen tot waakzaamheid

Vlaams minister van onderwijs Crevits roept alle scholen in Vlaanderen en Brussel op tot waakzaamheid, hoewel er geen aanwijzingen zijn dat terroristen onderwijsinstellingen zouden viseren. Maar het federaal crisiscentrum vraagt expliciet dat leerlingen binnen de terreinen van de school worden gehouden en dat alle geplande activiteiten en evenementen buiten de schoolmuren zouden uitgesteld worden. Ook wordt aangeraden indien nodig de in- en uitgang van de school extra in de gaten te houden, (…) Lees het hele bericht

lock-down-in-brussel

Lock-down in Brussel

Wie familieleden heeft die vandaag werken in Brussel, moet er rekening mee houden dat die mogelijk later thuis zullen zijn. Niet alleen is al het openbaar vervoer in Brussel volledig stopgezet, het verkeer rond de hoofdstad zal daardoor straks nog moeilijker verlopen. Bovendien is er een lock-down afgekondigd, dat wil zeggen dat iedereen is gevraagd om op zijn plaats te blijven in Brussel en die voorlopig niet te verlaten. UPDATE De snelbussen vanuit Brussel richting Limburg kunnen ook niet meer vertrekken. Zoals bekend is het Heusdense busbedrijf De Valk één van de maatschappijen die de snelbusritten verzorgt. UPDATE Rond 16 uur zijn verschillende stations in Brussel weer opengegaan en komt een deel van het bovengronds openbaar vervoer op gang. Daardoor zullen de pendelaars terug huiswaarts geraken, maar hou rekening met vertragingen. UPDATE De 4 voorziene snelbussen kunnen ook vertrekken.

gsm-problemen-ook-hier

GSM-problemen ook hier

Wellicht door een overbelasting van de GSM-verbindingen in het hele land is het ook bij ons geregeld moeilijk om GSM-verbindingen tot stand te brengen. In eerste instantie lag vooral het netwerk rond Zaventem en Brussel plat, nadien heeft het probleem zich uitgebreid. UPDATE De overheid roept op om zoveel mogelijk te communiceren via de sociale media om het netwerk niet verder te belasten.

terreurniveau-4-in-hele-land

Terreurniveau 4 in hele land

FLASH Na de bloederige aanslagen vanmorgen op de luchthaven van Zaventem is voor het hele land het dreigingsniveau opgetrokken naar 4. Wat de invloed gaat zijn voor de activiteiten in ons land en de geplande vakantie-uittocht eind deze week, is niet duidelijk. Er blijkt nu ook minstens één aanslag op de metro in Brussel gepleegd te zijn. Het centraal station is ontruimd, het treinverkeer ligt stil. Wellicht moeten we ook in onze contreien straks rekening houden met problemen bij het openbaar vervoer.

omleiding-aan-kruispunt-helchteren

Omleiding aan kruispunt Helchteren

Wie vanuit Heusden-Zolder via Lillo richting Helchteren rijdt, moet vanaf vandaag rekening houden met een omleiding. Na wat voorbereidingen starten vandaag op de Grote Baan in Helchteren immers de werkzaamheden om de verkeersdoorstroming te verbeteren in afwachting van de latere afwerking van de Noord-Zuid. De rijstrook wordt onder meer verbreed. Door de werkzaamheden kan het verkeer vanuit Heusden-Zolder (en aan de overzijde vanuit Meeuwen) het kruispunt niet meer op en moet een omleiding volgen.

verlies-voor-ikra-punt-voor-baracca

Verlies voor Ikra, punt voor Baracca

In de 4de provinciale A van het zaalvoetbal heeft Ikra Heusden maandagavond met 2-1 verloren bij ZVK Totten Ham. In eerste provinciale heeft La Baracca Lindeman met een 3-3 tegen ZVK Il Mondo Paal, ook een punt binnengehaald.

hinne-dei-dabbe-of-plorke

Hinne dei dabbe of plorke

Een kip die in de grond aan het wroeten is, dat noemen ze in Zolder plorken, terwijl diezelfde kip op Heusdense bodem eerder zal dabben. Maar haar woning zal altijd een hinnekoot blijven.

vandaag-gezien-21-maart-2016

Vandaag gezien

Zo ziet dus de verloving van een fuut-koppel eruit. Het mannetje (rechts) duikt onder water en haalt er oud riet naar boven dat hij aan het vrouwtje geeft. Dat is een hint naar een nest en dus kan het paren beginnen. (foto Marcel Gybels)

de-relatie-tussen-graafschap-loon-en-vogelsanck

De relatie tussen graafschap Loon en Vogelsanck

Op donderdag 14 april om 14 uur organiseert NEOS in cultuurcentrum Muze een voordracht over het 'graafschap Loon: Loons, Luiks, Limburgs ...Vogelsanck'. Gastspreker is Jan Vaes, doctor in de oudheidkunde en gastprofessor geschiedenis en cultuurgeschiedenis aan de hogeschool UCLL. Recent publiceerde hij een werk over de graven van Loon en daaruit brengt hij zijn verhaal, met de nodige humor. En voor het locale publiek zal hij focussen op de relatie tussen het graafschap Loon en het land (…) Lees het hele bericht

applaus-voor-fietsende-scholieren

Applaus voor fietsende scholieren

In heel Vlaanderen waren er enkele honderden applausacties voor fietsers vandaag, in Limburg hebben we er uiteindelijk twee geteld, één in Hasselt en één in Heusden-Zolder. Zoals aangekondigd hadden leden van dorpsraad Heusden na de middag postgevat aan de uitgang van lagere school De Brug om daar de fietsers met een applausje te complimenteren en te danken voor hun milieuvriendelijk verkeersgedrag.(foto's Julien Maebe)

2-op-3-rijdt-te-snel-in-de-inakker

2 op 3 rijdt te snel in de Inakker

Na klachten hield de politie snelheidscontroles op 3 plaatsen. 66 van de 541 wagens reden te snel. In de Inakker reden liefst 34 op 51 bestuurders sneller dan 50 km/u, één snelheidsduivel haalde er zelfs 110. Zijn rijbewijs wordt ingetrokken. Eén overtreder reed met de gsm in de hand, wat nog eens € 110 kost. In de Kanaalweg waren er 15 overtreders en in de Dekenstraat 18. In het kader van de provinciale verkeersthema-actie 'gordel' leverde een (…) Lees het hele bericht

ze-doen-u-bleten-van-t-lachen-en-ontroering

Ze doen u blèten van 't lachen en ontroering

Op zaterdag 2 april beleeft Muze opnieuw een première met 'Blèten', een voorstelling met Warre Borgmans, Big Davy Reniers en Jokke Schreurs. Drie kwetsbare mannen, getekend door het leven, met haar op hun tanden en veel noten op hun zang proberen de toeschouwer te beroeren en ontroeren met poëtische teksten en onvergetelijke melodieën… Warre Borgmans is een topacteur én rasverteller met een indrukwekkende staat van dienst. Big Dave Reniers speelt al sinds (…) Lees het hele bericht

ook-zilver-en-goud-op-pk-turnen

Ook zilver en goud op pk turnen

Naast het uitvallen van Thomas Neuteleers op de provinciale gymnastiekkampioenschappen viel er gelukkig ook nog positief nieuws voor Heusden-Zolder te rapen. Kyano Schepers veroverde de eerste plaats bij de 10-jarigen en Lander Fissette (foto) won de zilveren medaille bij de 9-jarigen.

straks-krijgen-fietsers-een-applaus

Straks krijgen fietsers een applaus

Vandaag is het de Nationale Applausdag voor Fietsers, een dag waarop iedereen die de fiets gebruikt om naar school of het werk te gaan, of voor gewone verplaatsingen, een sympathiek steuntje krijgt. Maar in Limburg blijkt maar bijzonder weinig animo de dag te bestaan, er zijn bitter weinig acties gepland. Een uitzondering is de dorpsraad Heusden die straks bij het einde van de schooldag leerlingen, leerkrachten en ouders aan de Brugstraat op applaus zullen trakteren als ze met de fiets vertrekken. Vanmorgen werden alvast de nodige affiches en spandoeken aangebracht.

vandaag-gezien-20-maart-2016

Vandaag gezien

Kan het nog symbolischer dat uitgerekend op de eerste lentedag vanochtend in Bolderberg de kikkers hun eerste kikkerdril hebben geproduceerd. (foto Roger Convents)

pas-op-as-oere-stertel-los-es

Pas op as oere stertel los es

In 't mooie AN bind je de veter van je schoen, maar ge kunt natuurlek ooch de stèrtel van oer schoen binne, signaleert Marcel Engelen ons.

nieuwe-pech-voor-thomas-neuteleers

Nieuwe pech voor Thomas Neuteleers

Voor gymnast Thomas Neuteleers is het opnieuw een zwart weekend geweest. De afgelopen tijd had hij keihard gewerkt nadat eerder door twee zware blessures een tijd aan de kant moest blijven, die hadden hem zowel tot een schouder- als een enkeloperatie gedwongen. Maar hij vocht terug, en met eventueel nog een kleine kans om naar Rio te gaan met de Belgische ploeg - alleszins voor het testevent - was hij super gemotiveerd. De trainingen verliepen naar wens en hij was klaar om weer bij 6 toestellen aan te (…) Lees het hele bericht

kleuters-ruimen-op-volwassenen-vervuilen

Kleuters ruimen op, volwassenen vervuilen

Soms kan het contrast tussen wat wij op onze redactie op één dag binnenkrijgen bijzonder schril zijn. Eerst kregen we een mail van een fiere juffrouw Esmeralda van het wijkschooltje van De Toverfluitje in Ubbersel. Samen met enkele kleuters van haar MOS-klasje had ze liefst 6 volle zakken zwerfvuil opgehaald in de Horionweg, Kanaalweg en Obbeekstraat. En de kleuters waren erg fier op hun werk en propere straten. En even later komt er een mail van een verontwaardigde Eric (…) Lees het hele bericht

ook-telegeleide-auto-s-racen-weer

Ook telegeleide auto's racen weer

Bij Radio Control[!]Circuit Zolder is het nieuwe seizoen nu ook op volle toeren gekomen. Vanmiddag draaiden de rijders bliksemsnelle rondjes met hun telegeleide racebolides op het modelcircuit. Daarbij ging het er spektakulair aan toe. En tussendoor was er ook nog heel wat opknap- en voorbereidingswerk.

veel-motorrijders-willen-zich-klaarstomen

Veel motorrijders willen zich klaarstomen

Zoals aangekondigd was Promove op Circuit Zolder één van de plaatsen in Vlaanderen waar motorrijders vandaag terecht konden voor de 'Dag van de Motorrijder'. Ervaren instructeurs gaven daar tips mee aan de motorrijders en lieten hen allerlei behendigheidsproeven doen. Zo krijgen ze bij het begin van het seizoen hun stalen ros weer onder de knie. En de belangstelling was zeer groot, de instructeurs hadden de handen vol. (meer foto's)

de-muzikale-toekomst-is-verzekerd

De muzikale toekomst is verzekerd

Opnieuw liep deze namiddag de balzaal van Muze vol, deze keer voor het event 'Coffee, Cake & Music' van de alternatieve muziekschool Impulse, die altijd onderdak krijgt in de Muzekelder. Bij Impulse kun je gitaar, piano en drums leren en te oordelen aan het enthousiasme van de piepjonge muzikanten vanmiddag, kunnen alle organisaties in de buurt nog jaren puren uit een breed aanbod voor hun affiches. Interesse? Neem dan even contact met info[!]impulsemusic.be of 0494 89 37 10
 (meer foto's van Frans Morawski)

slumberland-op-muzeplanken

Slumberland op Muzeplanken

Fulco Ottervanger en An Pierlé brachten vanmiddag met Zonzo Compagnie 'Slumberland' in Muze. Het werd gesmaakt. (foto Lenscollectief)

vck-aarzelt-maar-heel-even

VCK aarzelt maar heel even

In het volleybal heeft VCK Bolderberg Camba Geel verslagen met 3-1. In de eerste set liet het wedstrijdverloop zich nochtans anders vermoeden want na een behoorlijke start van de thuisploeg namen de bezoekers het over en gaven de set niet meer uit handen. De tweede set verliep evenwichtig en werd door VCK binnengehaald. Maar dan was het verhaal voor de bezoekers uit en werden de punten thuisgehouden. Setstanden: 19-25, 25-23, 25-18 en 25-21.

iedereen-wint-in-4de-provinciale

Iedereen wint in 4de provinciale

In vierde provinciale A van het voetbal blijft SK Heusden 06 in de running voor de eindronde na 1-0 winst tegen Eendracht Houthalen. De bezoekende spelers waren niet zo happy met het verloop en ging op de vuist met de supporters. Statie Zolder won ook al met 1-0, tegen Sparta Lille. Alleen KVV Heusden-Zolder vond vlotter de weg naar doel: 3-0 winst tegen Eksel B.

anadol-en-bolderberg-winnen-met-1-0

Anadol en Bolderberg winnen met 1-0

In de derde provinciale A van het voetbal heeft kampioen Anadol een zuinige 1-0 zege tegen Halveweg Zonhoven behaald. Ook FC Bolderberg won met 1-0, tegen Eksel A.

12-km-lang-de-pees-erop

12 km lang de pees erop

De 12 km ging als laatste van start in Bolderberg en daar kruisten de lopers de eerste aankomers van de 50 km, maar tijd (of adem) voor beleefdheidsformules was er uiteraard niet. Meer dan 200 lopers hielden er van in het begin een strak tempo op na, en dan komen aan het einde natuurlijk de sterksten naar voor.  UPDATE Gijs Hubrechts won in 40'02", op 9 seconden gevolgd door Jeroen Vandebrouck en op 23" door Pascal Van Marcke. Bij de vrouwen won Michaela Kondasova in 51'14", tweede was Stefanie Heeren en derde Anneleen Doumen.
(meer foto's)

sven-kerremans-en-anja-peeters-de-snelsten

Sven Kerremans en Anja Peeters de snelsten

Een groot 'peleton' lopers - nam de start voor de 5 km en op een kortere afstand gaat het er natuurlijk veel snediger aan toe. Bij de mannen was Sven Kerremans de snelste in 17'23" voor Thomas Helsen op 7" en Tom Baets op 40", bij de vrouwen kwam Anja Peeters als eerste over de meet in 20'38" gevolgd door Bo Paps en Antje Valkeneers, beiden op 40".
(meer foto's)

13-kids-strijden-over-1-km

13 kids strijden over 1 km

Geen overrompeling voor de Kidsrun over 1 km, maar de deelnemers maakten er wel een harde strijd van voorin. Halfweg de wedstrijd was nog alles mogelijk en het werd letterlijk en figuurlijk een keerpunt. Achterin vochten de allerkleinsten zeer moedig om de streep te halen, en dan is een steuntje van mama of papa meer dan welkom.
(meer foto's)

jelle-bertels-de-snelste-in-de-33-km

Jelle Bertels de snelste in de 33 km

De VijverRun33 is ondertussen al 12 jaar ingeburgerd en trekt dan ook heel wat ervaren lopers aan. Toch blijft het nog een stuk expeditie, enerzijds om de loop te organiseren met pijltjes en voorzieningen voor bevoorrading en tussenkomstmogelijkheden voor het Rode Kruis. En ook voor de atleten blijft het een hele klus om het loodzware parcours te overbruggen. Maar het was Jelle Bertels die zich met grote voorsprong de krachtpatser van de dag toonde. UPDATE Hij deed (…) Lees het hele bericht

bjorn-distelmans-de-sterkste-over-50-km

Bjorn Distelmans de sterkste over 50 km

Voor het eerst stond in de VijverRun de 50 km op het programma, een gigantische afstand. Nog zowat 8 km meer dan een marathon en dan ook nog eens over een moeilijk parcours door bossen en weiden, met hellingen en afdalingen. 29 moedigen begonnen vanmorgen in de frisse ochtend aan het huzarenstuk en vanmiddag rond 2 uur overschreed Bjorn Distelmans in volle zon als eerste de meet. Minuten later was Stefano Bossi eervol tweede even later gevolgd door de Wouter Desmet als derde. Nog even dit, de winnaar was  4 uur en  10 minuten effectief aan het lopen, de 26ste loper die als laatste de meet overschreed, deed er volgde op 2 uur en 12 minuten meer over. Karen Claes kwam als enige vrouw over de finish.

meer-dan-620-deelnemers-aan-vijverrun

Meer dan 620 deelnemers aan VijverRun

De dienst sport van de gemeente, die vandaag in Bolderberg de 12de editie van de VijverRun33 organiseerde, mocht zich in de handen wrijven. Het weer was heel de dag goed en met alles samen meer dan 620 lopers mag van een enorme opkomst gesproken worden. Het feit dat niet alleen het Heusden-Zolders loopcriterium meetelde, maar ook de Haspengouw Challenge, zorgde bovendien voor deelnemers die van erg ver kwamen. In al de wedstrijden lag het niveau van de lopers ver uit elkaar, maar de toppers zetten (…) Lees het hele bericht

zolder-a-wint-en-leidt-voorlopig

Zolder A wint en leidt voorlopig

In de eerste provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder A gewonnen bij Pelt A, het werd 54-60. Zolder staat voorlopig alleen aan de leiding, maar de achervolgers Lummen en Hasselt hebben respectievelijk één en twee wedstrijden minder gespeeld.

ook-berkenbos-vierde-gouden-pater-frans

Ook Berkenbos vierde gouden pater Frans

Na de viering in Eversel, was het vandaag de beurt van de parochie Berkenbos om haar pastoor Frans Kusters te vieren voor zijn gouden priesterjubileum. Daarvoor was de (nochtans grote) kerk van Berkenbos stampvol gelopen. Aan het altaar werd de jubilaris geflankeerd door diaken Pitjoe Geybels, de overste van de Minderbroeders Daniël Derycke en diaken Raymond Luyten, de schoonbroer van pater Frans. Kinderen van de lagere school, de verenigingen, de kerkfabriek en het (…) Lees het hele bericht

bravo-boulevard-trein-is-echt-vertrokken

Bravo Boulevard-trein is echt vertrokken

In de balzaal van Muze hebben een kleine 600 muziekliefhebbers gisteravond genoten van de editie 2016 van Bravo Boulevard. Na een rustige start met het Marco Cirone Quartet - dat het sponsoretentje opluisterde - barstte de ambiance los met Big Joe & Phantom 309, voor de gelegenheid aangevuld met Igor Maseroli. Tom Waits-fans konden de vingers aflikken want Johan Schroyen en trawanten hadden een set voorbereid met bekende pareltjes van de meester van het donkere lied. Daarna was het (…) Lees het hele bericht

ancri-herdenkt-gevallenen-op-palmzondag

ANCRI herdenkt gevallenen op Palmzondag

Het is vandaag Palmzondag en voor de Italiaanse vereniging ANCRI (Associazone Nazionale Combattenti e Reduci) is dat telkens weer de aanleiding om al degenen die in de oorlog en tijdens het werk zijn omgekomen te herdenken. Het startte vanmorgen met een optocht van aan de Poolse Zaal naar de kerk van Lindeman, daar werd een eucharistie opgedragen, nadien was er optocht naar het kerkhof van Berkenbos voor een bloemenhulde. De tocht werd voorafgegaan door Koninklijke (…) Lees het hele bericht

de-lente-is-begonnen

De lente is begonnen

Vanmorgen om 5u30 heeft de astronomische lente officieel zijn intrede gedaan in ons land. Aan de vogels en bloemen was het al even hoor- en zichtbaar, nu is 't alleen nog wachten op echte lenteweer. Daarover moeten we nog wat geduld koesteren. Het lentegevoel zal volgend weekend in ieder geval wel versterkt worden als we naar het zomeruur overschakelen en het dus 's avonds langer licht blijft. (foto Jan Leijskens)

eversel-vierde-zijn-gouden-pastoor

Eversel vierde zijn gouden pastoor

Vanavond heeft de parochie Eversel pater Frans Kusters gevierd voor zijn gouden priesterjubileum. De viering begon met een mis in een overvolle kerk, bijgewoond door de overste van de Paters Franciscanen. Aansluitend trok iedereen naar Sint-Baaf voor een receptie. Afgevaardigden van de verenigingen hadden een presentje klaar voor de pastoor. Maar het opvallendste was toch wel een gedichtenbundel van de leerlingen van de lagere school: die hadden zelf gedichten geschreven met als inspiratiebron de 'pastoor van Eversel'. Zondag volgt ook in de kerk van Berkenbos een viering. (foto's Gust Ischen)

eriksson-delcroix-met-country-in-muze

Eriksson Delcroix met country in Muze

Countrytime zaterdagavond in Muze met Nathalie Delcroix en Bjorn Eriksson samen met hun band, ambiance maar zonder de clichés. (foto Lenscollectief)

heusden-z-redt-de-eer

Heusden Z redt de eer

In tweede provinciale van het basketbal verloor Heusden A van Black Sheep Diepenbeek A met 69-90. In de derde provinciale A versloeg Optima Tessenderlo B Kajoba met 70-54. In derde provinciale B verloor ook Heusden B, 61-68 thuis tegen Maasmechelen B. In vierde provinciale C redde Heusden Z de plaatselijke eer met een 53-37 zege tegen Lommel Z. In de eerste provinciale dames moest DBBC Zolder A nipt het onderspit delven tegen Lommel A: 52-55. In de tweede provinciale dames verloor DBBC Zolder B thuis van Maasmechelen A met 42-59

vanavond-is-earth-hour

Vanavond is Earth Hour

Als de straatlamp voor je deur niet brandt, of andere openbare verlichting is uitgevallen, bel dan niet naar Infrax. Want ook Heusden-Zolder neemt deel aan het Earth Hour. Met het symbolisch doven van heel wat openbare verlichting wordt energie bespaard en een signaal gegeven tegen de lichtvervuiling.

wieze-boys-loopt-verder-uit

Wieze Boys loopt verder uit

In het bedrijfsvoetbal moet het al aardig misgaan om VK Wieze Boys A de titel te laten ontglippen. Vandaag wonnen de 'Boys' van Palmaers Bilzen met 0-3. Eerste achtervolger RP Products kwam niet verder dan 1-1 thuis tegen Mees 80. Wieze Boys telt nu 7 punten voorsprong en heeft nog een match minder.

zolderse-vormelingen-verzamelden

Zolderse vormelingen verzamelden

Meer dan 50 jongeren van Zolder-Centrum - die hun Vormsel voorbereiden - hebben een hele dag samengezeten. Het begon vanochtend met een ontbijt, de voormiddag werd verder gevuld met praten en bezinning. Na de middag volgde een groots bosspel en de dag werd afgesloten met een korte bezinning. (foto Lode Beylemans)

leerlingen-van-viversel-hielden-koffiestop

Leerlingen van Viversel hielden Koffiestop

Het zesde leerjaar van de Sint Jan Berchmansschool in Viversel verzorgde een Koffiestop ten voordele van Broederlijk Delen. Alle leerjaren werkten mee aan een project dat de plannen van Broederlijk Delen in het zuiden centraal stelt. Elke maandag in de vasten wordt een opdracht besproken en op vrijdag is er dan een nabeschouwing in de vorm van een bezinning, schilderen, dansen en zingen en ook de Koffiestop paste daarin. (foto's Lode Beylemans)

sluikstorters-kennen-geen-enkel-respect

Sluikstorters kennen geen enkel respect

Gisteren hebben kinderen van de lagere school in Zolder zwerfvuil geruimd in De Drij Dreven, en vandaag lag diezelfde plaats opnieuw vol met vuilniszakken die dan ook nog eens stuk gereden waren. Van gebrek aan respect gesproken, buurtbewoners en voorbijgangers lieten ons al hun ongenoegen weten.  (foto Elza Wouters)

nieuwe-autopomp-voor-de-brandweer

Nieuwe autopomp voor de brandweer

De brandweerpost Heusden-Zolder heeft een nieuwe multifunctionele autopomp. Dat is een belangrijk voertuig, omdat het bij de meeste tussenkomsten als eerste ter plaatse komt. Het is dan ook de brandweerauto die je het vaakst over onze wegen ziet rijden. De wagen is onder meer uitgerust met een halfzware pomp (voor huis- en autobranden), bevrijdingsmateriaal, eerste hulpkit, signalisatie, enz. Nieuw aan deze is dat de ladders automatisch van het dak komen, en de brandweermannen (…) Lees het hele bericht

honderden-zakken-zwerfvuil-gevuld

Honderden zakken zwerfvuil gevuld

Vanmorgen hebben tientallen vrijwilligers van verschillende verenigingen in Heusden-Zolder het zwerfvuil langs de straten opgeruimd, en dat in het kader van de actie Straat.net van Limburg.net. Honderden gevulde zakken staan langs de wegen om binnen van de week opgehaald te worden, zoals hier de stapel in de Kapelstraat. Verschillende straten zijn nog niet aan de beurt geweest, maar ook de komende dagen gaan nog vrijwilligers op pad.

het-weer-somber-1

Het weer: somber

In een noordelijke luchtstroming wordt vochtige en gestoorde zeelucht naar onze streken gestuurd. Onder invloed van een hogeluchtdrukgebied blijven de neerslagkansen beperkt, al is het niet altijd droog.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld de hele dag. De bewolking is voldoende dik om af en toe wat lichte motregen te lossen. Er zijn echter ook langere droge perioden. De maxima liggen slechts rond 7 graden.
Morgen begint de lente, maar helaas wil het weer niet echt mee. Het is (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-191

De kijk van Richie

Alles heeft zijn tijd ...

axel-en-hans-entertainen-met-liefde

Axel en Hans entertainen met liefde

Axel Daeseleire en Hans Van Cauwenberghe stonden vrijdagavond hun voorstelling 237 redenen voor seks op het Muzepodium, geen platte toestanden maar fijne humor over de liefde. Het publiek in de uitverkochte schouwburg amuseerde er zich kostelijk mee, ook al met de muziek die ze tussendoor draaiden. (foto's Lenscollectief)

fikse-zege-voor-ikra

Fikse zege voor Ikra

In de eerste provinciale van het zaalvoetbal verloor La Baraca Lindeman met 11-2 bij ZVK Zutendaal. In vierde provinciale A blikte Ikra Heusden Futsal Warande in met 13-6.

verlies-voor-si

Verlies voor SI

In de tweede afdeling B van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder vrijdagavond met 7-6 verloren bij ZVK Genk

het-getertel-van-nen-terteljer

Het getèrtel van nen tèrteljêr

Ge mot zoe nie tèrtele, zeggen ze tegen iemand die niet erg gehaast is. Het gaat dan voor treuzelen of tijd verliezen. Iemand djè per ongeluk of expres allen têd vanne wjêreld hèd, es dan ooch nen tèrteljêr.

een-lente-check-up-voor-motorrijders

Een lente check-up voor motorrijders

Nu de winter zo goed als achter de rug is, komen er meer en meer motoren in het verkeer. Maar vaak hebben na een winter stilstaan niet alleen de motoren een opfrisbeurt nodig, ook de motorrijders moeten hun automatismen weer wat oefenen. Daarom organiseren de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, de Vlaamse overheid en nog een aantal partners zondag de Dag van de Motorrijder. Op 12 locaties in Vlaanderen kunnen motorrijders (…) Lees het hele bericht

coffee-cake-and-music-bij-impulse

Coffee, cake and music bij Impulse

Net als vorig jaar organiseert Impulse zondag van 14 tot 18u30 opnieuw een Coffee, Cake & Music event in de balzaal van Muze. Dat is een gezellige namiddag met live muziek van docenten en studenten van de alternatieve muziekschool. Er vallen ook veel leuke prijzen te winnen met de tombola waaronder 5 gratis lessen. Iedereen kan het leslokaal bezoeken en een woordje uitleg krijgen over de muzieklessen Impulse (…) Lees het hele bericht

dj-marino-animeert-laatste-woensdag-bibdag

DJ Marino animeert laatste Woensdag Bibdag

Woensdag 23 maart heeft de laatste Woensdag Bibdag van dit schooljaar plaats, maar het wordt dan ook een speciale editie. Het boekje 'Feest!' van Brigitte Minne zal via een leuk verteltheatertje door Kamishibai voorgelezen worden. Daarna barst het echte feest los, daarvoor zal de beloftevolle lokale dj Marino zorgen. Hij geeft er een lap op zodat amen en benen in de lucht zullen zwieren.
Inschrijven kan via bibliotheek[!]heusden-zolder.be of 011 80 80 90.

klaar-voor-de-opener-van-het-loopseizoen

Klaar voor de opener van het loopseizoen

De VijverRun33 zondag in Bolderberg is in alle opzichten de opener van het nieuwe loopseizoen. Het is vooreerst de eerste manche van het Heusden-Zolders loopcriterium en tegelijk de eerste loop van de Haspengouw Challenge (12 km). De vroegste lopers, die van de 50 km, vertrekken zondag al om 9u30 aan de Witte Zaal. De anderen kunnen nog ter plaatse zelf inschrijven voor de verschillende afstanden: 33 km (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-18-maart-2016

Vandaag gezien

Het is duidelijk een mistige ochtend. (foto Marcel Gybels)

ge-mot-het-tefrente-kiere-ljeze

Ge mot het tefrènte kiere ljêze

Eddy Pluymers vindt dadder soms plat tefrènte kiere mot ljêze veur datter 't snapt. Tefrènte betekent dan ook verschillende of meerdere keren.

ciao-limburg-italie-in-heusden-zolder

Ciao Limburg, Italië in Heusden-Zolder

Wie geïnteresseerd is in de Italiaanse migratie naar de Mijnstreek, maar vooral in de diepe sporen die dat tot op vandaag trekt door onze contreien, moet zeker eens het boek 'Ciao Limburg' ter hand nemen. Dat is deze week van de pers gerold en het is van de hand van Joke Quintens en haar partner Dirk Chauvaux. Beiden wonen in Genk, zijn er actief in de creatieve sector en Joke Quintens beleeft haar laatste maanden als schepen. Joke is trouwens afkomstig van Zolder. In het (…) Lees het hele bericht

binnenkort-een-vacature

Binnenkort een vacature?

Zonechef Geert Luypaert lijkt in Las Palmas (Gran Canaria) prospectie te doen naar een nieuwe job. In dat geval is er binnenkort in Heusden-Zolder een vacature. Zijn kleding zou natuurlijk ook op een undercover opdracht kunnen wijzen. Of een rogatoire commissie op de Canarische eilanden?

vrouw-en-meisje-gewond-bij-botsing

Vrouw en meisje gewond bij botsing

Bij een botsing tussen 2 auto's in de Meerstraat in Houthalen zijn vanmorgen drie gewonden gevallen. In één auto raakte een vrouw van 39 en een meisje van 10 uit Heusden-Zolder lichtgewond.

dieven-langs-e314-en-op-lange-beemden

Dieven langs E314 en op Lange Beemden

Dieven zijn afgelopen nacht weer maar eens gepasseerd op de parking langs de E 314 ter hoogte van Heusden-Zolder. Daar haalden ze brandstof uit een vrachtwagen. Rond vier uur vanochtend is de diefstal ontdekt. Dieven zijn ook binnengedrongen bij een bedrijf in De Lange Beemden. Daar werd de inbraak vanochtend vroeg vastgesteld, de buit is niet duidelijk.

vandaag-gezien-17-maart-2016

Vandaag gezien

De ijsvogel heeft het dezer dagen erg druk aan de vijvers van De Wijers. (foto's Marcel Gybels)

beroep-pizzabakker-echt-van-start-op-15-september

Beroep pizzabakker echt van start op 15 september

Pizzabakker Gennaro Bartolomeo en zijn entourage mogen 15 september vrijhouden in hun agenda want dan gaat hun proces in beroep van start voor het Hof van Beroep in Antwerpen. Vandaag is daar een inleidende zitting gehouden en daar zijn de praktische modaliteiten voor het nieuwe proces vastgelegd. De advocaten hopen tegen dan ook over extra informatie te beschikken zodat ze alsnog procedurefouten kunnen aanvoeren en de zware gevangenisstraffen, boetes en verbeurdverklaringen kunnen vermijden of verminderen.

een-maand-cel-voor-9-kogels-in-huis

Een maand cel voor 9 kogels in huis

Een man van 45 uit Heusden-Zolder is veroordeeld tot 1 maand gevangenisstraf omdat hij 9 patronen in zijn huis bewaarde. Die werden in april vorig jaar bij een huiszoeking gevonden. Die gebeurde nadat de man een onderzoeksrechter en speurders van de gerechtelijke politie had bedreigd. De man zou boos geweest zijn na een eerdere arrestatie in Italië. Het gerecht vreesde dat hij wapens had en liet de huiszoeking uitvoeren. Zelf beweerde de man dat hij de patronen bewaarde omdat hij bij een Nederlandse schietclub was aangesloten. Dat geloofde de rechter niet, en hij smeerde hem een maand cel en bijna 1700 euro gerechtskosten aan zijn broek.

glassworks-nu-ook-te-zien-in-roeselare

Glassworks nu ook te zien in Roeselare

Kunstgalerij De Mijlpaal vindt meer en meer weerklank in de rest van Vlaanderen. De succesvolle Glassworks-tentoonstelling van de afgelopen maanden verhuist nu als Glassworks II naar MUZE'UM L in Roeselare. Het gaat om werken van Leo Aerts, Warner Berckmans, Siegfried De Buck, Mariken Dumon, Nick Ervinck, Mieke Groot, Iris Mondelaers, Baudoin Oosterlynck, Sylvie Vandenhoucke, Timo van Luijk, Koen Vanmechelen, Ilse Van Roy en Christine Vanoppen. Nu zondag is er de vernissage met een glasklank performance door Timo van Luijk, de expo blijft open tot 19 juni.

via-skype-contact-met-klas-in-zuid-afrika

Via Skype contact met klas in Zuid-Afrika

De leerlingen van het zesde leerjaar van lagere school De Brug voerden vanmorgen via Skype een gesprek met een klas in Kaapstad, Zuid-Afrika. De leerlingen probeerden zichzelf voor te stellen met vier vooraf gemaakte tekeningen. Aan beide kanten viel heel wat verwondering te bespeuren, maar het was vooral een leerrijke conversatie voor de jongeren. Achteraf waren er zowaar even stil van. (foto's Jan Aerts)

zorgt-kilometerheffing-voor-overlast-op-n72

Zorgt kilometerheffing voor overlast op N72?

Voor wie zich de afgelopen weken heeft afgevraagd wat die 'telkoord' deed in de Graaf de Theuxlaan ... die is daar gelegd door Wegen en Verkeer Limburg. Dat had een aantal gewestwegen geselecteerd zoals de N72 in Heusden-Zolder, de N77 in Zutendaal, de Kamperbaan in Hechtel-Eksel en de Paalsesteenweg in Beringen waar het wil meten hoeveel vrachtwagens er nu passeren. Als binnenkort de kilometerheffing voor vrachtwagens wordt ingevoerd, zijn dat gewestwegen die buiten de regeling (…) Lees het hele bericht

a-happy-st-patrick-s-day

A happy St. Patrick's Day ...

Vandaag kleurt groen, ... groene klavers, groene hoeden, ...want het is St. Patrick's Day, de nationale feestdag in Ierland en opgedragen aan de patroonheilige van het land. St. Patrick was actief ergens in de vijfde eeuw - de precieze data zijn niet bekend - en de belangrijkste missionaris in de geschiedenis van het land. En ook al ligt het erg noordelijk en wil het cliché dat het er al eens regent, Ieren zijn vrolijke feestvierders die enorm kunnen zingen en musiceren, met (…) Lees het hele bericht

60-ondernemers-op-unizo-ondernemerscafe

60 ondernemers op UNIZO-ondernemerscafé

Zowat 60 ondernemers uit Heusden-Zolder zakten vanavond op uitnodiging van de lokale UNIZO-afdeling naar het Gezellehuis af voor een 'Ondernemerscafé'. Daar kunnen handelaars en ondernemers wat bijbabbelen, de actualiteit bespreken en informatie uitwisselen in een informele sfeer. Voor die informele sfeer zorgde niet in het minst de sfeerband 'Knappe Koppen'. Voorzitter Raf Coomans mocht als gastspreker Bart Lodewijckx inleiden, hij is niet alleen (…) Lees het hele bericht

wa-doedde-ge-be-oer-onkroad

Wa doedde gè bè oer onkroad?

Dit is er eentje die ons vanuit Boekt is doorgespeeld, wist je dat het 'onkroad giejen' hetzelfde is als onkruid wieden. Ge kunt het natuurlêk ooch gewoen oatdoen.

de-brug-naar-nationale-finale-danone-nations-cup

De Brug naar nationale finale Danone Nations Cup

Vandaag had in Zonhoven  de provinciale wedstrijddag voor de Danone Nations Cup voetbal voor lagere scholen plaats. Die Cup selecteert in elk land een 12-tal spelers om hun land te vertegenwoordigen op het grote Danone Nations Cup tornooi. Het zesde leerjaar van VLS De Brug verscheen ook aan de aftrap. Na een aarzelend begin - 2 gelijke spelen - won De Brug van sterkere ploegen en zo wenkte de finale tegen .... de lagere school van Berkenbos. En het waren die van Heusden - in de uitrusting van SK Heusden 06 - die aan het langste eind trokken: 2-0. En zo mag VLS De Brug op 28 mei Limburg vertegenwoordigen op de Belgische finaledag voor de Danone Nations Cup. Wie weet wat nog volgt ...

aanpassing-everselkiezel-krijgt-vorm

Aanpassing Everselkiezel krijgt vorm

De inwoners van Eversel zullen nog eventjes geduld moeten hebben voor de omleiding door de werkzaamheden in de Everselkiezel wordt opgeheven. Maar ondertussen schiet het werk wel op en zijn aan het eind van het bos de fietspaden afgebakend, zijn de middengeleiders al aangebracht en staan er zelfs enkele straatlantaarns. Eenmaal dit allemaal achter de rug is, kan de aannemer aan de rand van het bos de rest van het fietspad richting Beringersteenweg aanleggen.

61-gepakt-zonder-autogordel

61 gepakt zonder autogordel

Bij snelheidscontroles passeerden 530 wagens het flitstoestel. In de Mijnwerkerslaan reden 3 op 106 bestuurders te snel, in Koolmijnlaan-cité negeerden 42 op 415 bestuurders de 50 km/u-beperking. Na klachten aan de schoolpoort van basisschool Bolderberg controleerde de verkeersdienst bij schooleinde het parkeer- en stilstaanverbod. 4 ouders begingen een parkeerovertreding. In het kader van de provinciale verkeersthema-actie gordel stelde de politie 61 overtredingen vast. Eén overtreder moet €165 ophoesten voor het niet gebruiken van het kinderzitje.

een-snel-maar-duur-verjaardagscadeau

Een snel maar duur verjaardagscadeau ...

In het kader van de aanpak van het straatracen kon de politie een Mercedes AMG CL 6.3 met 500 pk onder de motorkap onderscheppen. De bestuurder, die de wagens als verjaardagscadeau één dag dag in bruikleen kreeg, scheurde door het winkelcentrum in de Koolmijnlaan. Hij bracht daarbij met veel lawaai winkelende voetgangers in gevaar. Na een achtervolging kon de politie de verkeershooligan tegenhouden. Het parket liet zijn rijbewijs meteen intrekken.

het-weer-het-blijft-droog

Het weer: het blijft droog

Onder invloed van een hogedrukgebied staat er aanhoudend droog weer op het programma. De kern strekt de volgende dagen echter naar het noordwesten, waardoor vochtige lucht aangevoerd wordt en wolken toenemen. Eerst volgt echter een zonnige dag.
Vandaag is de zon geregeld aanwezig, al zijn er ook wolkenvelden. Na de middag kunnen de stapelwolken bij momenten erg talrijk zijn. De maxima liggen rond 9 graden.
Morgen wordt het een zonovergoten dag. Er zijn nauwelijks wolken aanwezig en (…) Lees het hele bericht

voorbereidingswerken-brug-viversel-vorderen

Voorbereidingswerken brug Viversel vorderen

Het was geweten dat voor de bouw van de noodbrug over het kanaal in Viversel heel wat voorbereidend werk nodig is. Dat is ook te merken op de werven, maar er is wel aan één en ander veranderd ondertussen. (foto's Lode Beylemans)

al-178-voorinschrijvingen-voor-vijverrun33

Al 178 voorinschrijvingen voor VijverRun33

De voorinschrijvingen voor de VijverRun33 die nu zondag plaats heeft met start en aankomst aan de Witte Zaal in Bolderberg zijn afgerond op  liefst 178. Voor de 50 km staan op dit moment 26 deelnemers op de lijst, voor het koninginnennummer over 33 km zijn het 68 moedigen, voor de 12 km 54 en voor de 5 km 27. Maar uiteraard kunnen de deelnemers de dag zelf ook nog inschrijven, het zal dus druk worden op de wegen en in de natuur rond Bolderberg.

dolle-man-aanhouding-verlengd-straf-effectief

Dolle man: aanhouding verlengd, straf effectief

De raadkamer in Hasselt heeft de aanhouding verlengd van de 45-jarige man uit Houthalen-Helchteren die op 11 februari dood en vernieling zaaide nadat hij wegliep uit de psychiatrische afdeling van het Sint-Franciscusziekenhuis. Zoals bekend sloeg hij eerst drie vrouwen neer in een huis aan de Dennenweg: een 54-jarige thuisverpleegster overleed nadien aan haar verwondingen. een bewoonster van 49 jaar, is ondertussen uit coma, maar haar toestand is nog altijd zorgwekkend. De man kon gearresteerd worden (…) Lees het hele bericht

boeiend-en-tragisch-verhaal-van-de-schone-kleren

Boeiend en tragisch verhaal van de schone kleren

20 mensen luisterden vanavond in de bibliotheek geboeid naar het verhaal van Ward Ceyssens over de 'Schone kleren uit Indonesië'. Voor wie het zich nog herinnert, we hebben hier vorig jaar de reis van Ward en een groep KWB-ers door Indonesië gevolgd. Op uitnodiging van Wereldsolidariteit - en deels met de fiets - gingen ze onder meer op bezoek in kleding- en schoenenbedrijven. Ze maakten er kennis met de soms abominabele arbeidsomstandigheden waarin (…) Lees het hele bericht

soms-modder-al-es-kroezen

Soms modder al ès kroezen ...

Ken je nog het woord kroezen? Het is het kreunend geluid dat je maakt als iets moeilijk gaat, of bijvoorbeeld als je fietst met de wind sterk op kop. Of in een minder smakelijke context ... als het zittende werk op het toilet minder vlot verloopt ...

gezocht-italianen-die-italianen-zoeken

Gezocht: Italianen die Italianen zoeken ...

Ief Gilis is afkomstig uit Heusden-Zolder maar woont in Borgerhout, waar hij actief is in de theaterwereld met Circo Ripopolo en De Wenkbrauwerij. Maar voor het Eén-programma 'Iedereen Beroemd' is hij op zoek naar Italiaanse Limburgers die iemand in of uit Italië uit het oog hebben verloren. Wil jij een oude vriend of vriendin uit Italië nog eens terug zien of horen? Of wil je die persoon een verassen? Neem dan contact op met Ief. Hij is op zoek naar 16 leuke verhalen. Interesse? Bel hem op 0495 54 00 94 of mail naar postino[!]een.be.

gemeenteraad-7-punten-waarvan-2-met-vuurwerk

Gemeenteraad: 7 punten waarvan 2 met vuurwerk

De openbare agenda van de gemeenteraad van donderdag 24 maart vermeldt slechts 7 punten. Daarbij onder meer de aankoop van een snelle anonieme interventiewagen voor de politie, de indienstneming van een nieuwe startbaner voor de verkeersveiligheid en het nieuwe uitvoeringsplan voor huishoudelijk en vergelijkbaar bedrijfsafval. En zoals aangekondigd staan de twee punten die vorige maand door procedurekwesties moesten afgevoerd worden opnieuw op de agenda: de rechtspositieregeling van het personeel en de invulling van de functie van financieel beheerder ... De raad begint om 19 uur.

brandstichting-diefstal-en-inbraak

Brandstichting, diefstal en inbraak

In de Koolmijnlaan hebben onbekenden gisteravond brand gesticht in een container. Kort voor half 9 zagen voorbijgangers vuur in een container, het bleek dat een kartonnen doos in brand was gestoken. Buiten het afval zelf was er geen schade. Op de parking langs de E314 ontdekte een Poolse trucker vanmorgen dat dieven spullen uit zijn vrachtwagen hadden gehaald. Aan de Sterrenwacht is kort voor de middag een inbraak vastgesteld. De inbrekers waren via de achterdeur (…) Lees het hele bericht

vrachtwagen-en-auto-botsen-in-meylandtlaan

Vrachtwagen en auto botsen in Meylandtlaan

De Meylandtlaan is zich de jongste tijd flink in de ongevallenstatistieken aan het werken. Meestal gaat het om aanrijdingen met materiële schade. Vanmorgen kort voor tien uur zijn er een vrachtwagen en een auto gebotst. De vrachtwagenbestuurder raakte gewond en is naar het ziekenhuis afgevoerd.

hulpverleners-leren-elkaar-kennen

Hulpverleners leren elkaar kennen

Om de onderlinge samenwerking te optimaliseren organiseerde de wijkdienst van de politie tijdens de lunchpauze het puzzeluur. Gaan de flikken puzzelen? Niet echt, verschillende diensten die op het vlak van hulpverlening werkzaam zijn in Heusden-Zolder benutten hun middagpauze om te netwerken. Tijdens dit kennismakingsmoment presenteert de gastheer/vrouw, in dit geval de wijkdienst en dienst slachtofferbejegening van de politie zijn/haar werking. Liefst 46 personeelsleden van onder meer OCMW, (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-15-maart-2016

Vandaag gezien

Dit kom je dus zomaar tegen in de Bolderbergse natuur: het rood bekertjesmos. (foto Jan Leijskens)

voorbereiding-op-voetgangersexamen

Voorbereiding op voetgangersexamen

Samen met de lagere scholen organiseren de wijkinspecteurs jaarlijks het voetgangersexamen. Om de proeven in de best mogelijke omstandigheden te kunnen afleggen, kregen 30 leerlingen van basisschool Reitveld alvast voorbereidende oefeningen. De leerlingen van het vierde leerjaar kregen als voetgangersopleiding opdrachten zoals een rijbaan zonder zebrapad oversteken, haaks oversteken, hoe steek ik over aan een zebrapad, de bevelen van een politie-agent opvolgen, de snelheid van (…) Lees het hele bericht

2-belgische-titels-voor-brasa-limburg

2 Belgische titels voor Brasa Limburg

Op het Belgisch kampioenschap jiu jitsu in Brussel heeft Brasa Limburg uit Heusden-Zolder 2 gouden medailles gewonnen. Merkwaardig want Brasa Limburg bestaat als club nog maar een maand, maar heeft in die korte tijd al 25 leden. Het gaat om Braziliaans jiu jitsu, in België tot nu toe nog een vrij onbekende sport maar sinds kort in opmars. De 17-jarige Jurgen Lebon won de klasse onder 21 jaar en -94 kg (…) Lees het hele bericht

twee-klachten-tegen-gemeenteraad-februari

Twee klachten tegen gemeenteraad februari

Vanuit twee oppositiepartijen is bij de gouverneur een klacht ingediend tegen de gemeenteraad van afgelopen maand en vooral dan de manier waarop die is samengeroepen. Daarbij is volgens de oppositie niet de termijn gerespecteerd die de meerderheid zelf had opgelegd, de meerderheid weet dat aan vertraging bij de post door een bomalarm bij postsorteercentrum Antwerpen X. De klachten zijn los van elkaar ingediend. De N-VA stelt in haar klacht bij de gouverneur de rechtsgeldigheid van de (…) Lees het hele bericht

wie-wordt-gastvrije-gemeente

Wie wordt gastvrije gemeente?

Met de campagne Gastvrije Gemeente zoekt Vluchtelingenwerk Vlaanderen de Gastvrije Gemeente in Vlaanderen en Brussel. Mensen mochten daarvoor de afgelopen maanden gastvrije initiatieven registreren. Voor Heusden-Zolder is Sint-Vincentius ingediend omdat vluchtelingen, zowel uit De Bark als daarbuiten, zich in de 'winkel' van de organisatie voor behoeftigen mogen komen bevoorraden met kleding. In het totaal zijn 353 initiatieven geregistreerd. Daaruit moeten nu de winnaars gekozen worden.  De jury kiest laureaten in verschillende categorieën en het initiatief met de meeste stemmen wint de publieksprijs: een Gastvrije Award en 1000 euro. Stemmen kan hier.

noa-den-oegmiester-veur-bjeter-te-kieke

Noa den oegmiester veur bjêter te kiêke

Lut Aerts laat weten dat as ge voal wûlt zien ge goed mot kiêke mèr as oer oege nieme goed zèn, dadder dan noa den oegmiester mot, misschien schrèft djen och dan ne brûl veur. Tegenwoordig gaan ze natuurlijk vaker naar de oogarts met hun oogproblemen.

7-dronken-bestuurders-betrapt-1

7 dronken bestuurders betrapt

Op verschillende plaatsen in Heusden-Zolder hield de politie dit weekend alcoholcontroles. Van de 119 bestuurders bliezen 7 bestuurders positief. 4 hadden zoveel gedronken dat ze hun rijbewijs onmiddellijk kwijt speelden. Voorts waren er inbreuken wegens rijden zonder keuring (2), zonder verzekering (2), zonder inschrijving en zonder rijbewijs (2). 5 personen droegen hun veiligheidsgordel niet. Een bestuurder die zijn rijbewijs nog geen 2 jaar had vervoerde twee kinderen zonder kinderzitje. (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-14-maart-2016

Vandaag gezien

Het speenkruid staat al vroeg in bloei en krijgt ook en grondbijtje op bezoek. (foto Jan Leijskens)

2-dronken-9-te-snel-1

2 % dronken, 9 % te snel

Politie Heusden-Zolder was één van de 7 korpsen in Limburg die het afgelopen weekend SLimcontroles hebben gehouden. Alles samen moesten 1571 bestuuders blazen, 35 (2 %) hadden teveel gedronken, van de 260 die een drugstest moesten afleggen bleken 10 gebruikt te hebben. 9 % van de 873 gecontroleerde wagens reed te snel. Daarnaast zijn 42 andere overtredingen vastgesteld, vooral de gordel die niet gedragen werd maar ook auto's en papieren die niet in orde waren. 16 rijbewijzen zijn meteen ingetrokken.

wk-veldrijden-femke-van-den-driessche-kapt-ermee

WK veldrijden: Femke Van den Driessche kapt ermee

De wereldkampioenschappen veldrijden in Heusden-Zolder van 30 en 31 januari blijven maar nazinderen, maar niet altijd om positieve redenen. Femke Van den Driessche, de Belgische wielrenster die als eerste in de geschiedenis werd betrapt met een motortje in de fiets, heeft zojuist aangekondigd dat ze een punt zet achter haar wielerloopbaan. Zoals bekend riskeerde ze een lange schorsing en een boete, en moest ze zich morgen bij de UCI gaan verantwoorden. Maar ze gaat dus niet naar Zwitserland.

viering-gouden-priesterjubileum-pater-frans

Viering gouden priesterjubileum pater Frans

Op 20 maart 1966 werd Frans Kusters als Minderbroeder tot priester gewijd. 26 jaar eerder werd hij geboren in Rekem. Na zijn lagere school daar kwam hij naar het toenmalige Heilig Hartcollege in Berkenbos waar zijn roeping tot Franciscaan/Minderbroeder groeide. Zijn priesterstudies deed hij in Tielt, Sint-Truiden en Vaalbeek waar hij tot priester werd gewijd. Meteen daarna stelde de bisschop hem aan tot kapelaan in Berkenbos, dat bleef hij 27 jaar, waarna hij in 1993 pastoor van Eversel werd. In 2000 kwam daar opnieuw Berkenbos bij. Zoveel jaren dienst voor de beide parochiegemeenschappen, dat wordt uitgeraard gevierd. Op zaterdag 19 maart in Eversel met om 19 uur een eucharistieviering in de kerk, waarna huldiging in St.-Baaf. Op zondag 20 maart in Berkenbos met een eucharistieviering in de kerk, gevolgd door een huldiging achteraan in de kerk zelf.

voor-het-eerst-50-km-op-de-vijverrun33

Voor het eerst 50 km op de VijverRun33

Zondag is het zover, dan worden de straffe en minder straffe lopers in Bolderberg verwacht voor de VijverRun33. Daarin zitten natuurlijk de klassieke afstanden zoals de kidsrun over 1 km (vertrek 12u30), de 5 km (vertrek 13 uur), de 12 km (vertrek 13u45) en het koninginnennummer de 33 km (vertrek 12 uur). Nieuw dit jaar is de 50 km, jawel, je leest het goed. Dat is een speciale loop, een combinatie van social run en klassieke wedstrijd. De eerste 12 km wordt in groep afgelegd, aan zo'n (…) Lees het hele bericht

vandaag-is-pi-dag

Vandaag is Pi-dag

Vandaag is het de internationale Pi-Dag of π-Dag). Aan heel wat universiteiten wereldwijd hebben allerlei activiteiten plaats rond het getal en dat vanwege de Amerikaanse schrijfwijze van de datum 3/14. Ook aan Universiteit Hasselt doen ze heel wat zoals een lezing over het belang en de geschiedenis van het getal Pi, een wiskunde-expo 'Imaginary', speciale hapjes en drankjes. Wist je dat het ultieme π-moment op 14 maart 1592 om 6:53 en 58 seconden (3/14/1592 6:53:58) viel, (…) Lees het hele bericht

hadde-ge-ooch-een-huske

Hadde gè ooch een hûske

Vroeger gingen ze in onze contreien niet naar het toilet of de WC maar naar 't hûske, weet Jan Remen. Dat was ook eerder in de tijd dat de wc zich nog in een apart hok achter het huis bevond en dat je in een rond gat in een houten plank moest plaatsnemen. Gelukkig vervlogen tijden ...

we-two-en-belinda-zetten-kuipke-op-stelten

We Two en Belinda zetten Kuipke op stelten

't Kuipke werd gisteravond op stelten gezet door het onafscheidelijke muzikale duo We Two. Rocco en Arturo staan garant voor ambiance, voor hits en rock. En ze kregen dan ook nog eens het gezelschap van Belinda Daniëls, die sinds de voorstelling van haar eerste album een coming star in onze contreien is. (foto's Tony Sempels)

olympia-c-derde-in-play-offs

Olympia C derde in play-offs

In het petanque zit de wintercompetitie erop. De federale ploeg van Olympia won op de slotdag van kampioen Sint-Truiden met 5-4.In eerste provinciale won Boekt B van Eisden A met 7-1. De Berk A verloor met 4-5 van Genenbos en Boekt A verloor ook al met 7-2 bij Tongeren. In tweede provinciale verloor Olympia A met 4-5 van Genk A. In de play-offs in derde provinciale won Olympia B met 7-2 van Oetervallei A. Met dezelfde cijfers verloren Boekt C en De Berk B tegen Hasselt B en Pelt B. 

verminnen-bracht-de-zee-naar-muze

Verminnen bracht de zee naar Muze

Johan Verminnen bracht samen met zijn trouwe band 'Bericht uit Oostende' in Muze, 't was genieten uit de wind in een zachte schouwburgzetel. (foto Lenscollectief)

gevel-met-graffiti-besmeurd

Gevel met graffiti besmeurd

Bewoners van een huis in de Singelstraat ontdekten vanmorgen dat hun gevel met graffiti was besmeurd. De politie stelt een onderzoek in.

winst-voor-heusden-en-statie

Winst voor Heusden en Statie

In vierde provinciale A is zeker alles nog niet gezegd voor de eindronde. SK Heusden 06 won met 2-4 bij Thes Sport B. Statie Zolder won met 1-2 in Ellikom. KVV Heusden-Zolder keerde met een 2-2 terug van bij SV Breugel.

bolderberg-wint-in-lommel-1

Bolderberg wint in Lommel

In de derde provinciale A van het voetbal heeft FC Bolderberg met 1-2 gewonnen bij Lommel Kolonie. Had kampioen Anadol teveel gevierd? Ze verloren in ieder geval met 3-2 bij Eksel.

vandaag-gezien-13-maart-2016

Vandaag gezien

Een macro-opname van en mosstengel. (foto Jan Leijskens)

verlies-voor-heusden-b-en-zolder-z-1

Verlies voor Heusden B en Zolder Z

In de vierde provinciale van het basketbal heeft KBBC Zolder Z bij Gems Diepenbeek B verloren met 86-64. In tweede provinciale verloor Berkenbos '95 met 39-69 van Lummen B.

t-weyerke-hield-zijn-vrijwilligersfeest

't Weyerke hield zijn vrijwilligersfeest

't Weyerke hield zijn jaarlijkse vrijwilligersfeest, liefst 130 mensen staan het hele jaar door klaar om een handje toe te steken. En daarvoor werden ze beloond met animatie door The Cox Brothers uit Meeuwen en hapjes uit de eigen keuken. Linda Roosen benadrukte dat goed vrijwilligerswerk maar mogelijk is door goede vrijwilligerszorg. Ook vrijwilligers moeten worden opgevangen, ondersteund, bedankt, ... Zelf wil ze daarom ook evolueren van coördinator naar inspirator voor de (…) Lees het hele bericht

cosa-nostra-wint-italiaanse-quiz

Cosa Nostra wint Italiaanse quiz

Il Primo Quiz Italiano 2016, de eerste Italiaanse kwis, was zaterdagavond een voltreffer in La Baracca. De verschillende deelnemende teams mochten zich het hoofd breken over de meest uiteenlopende vragen over Italië, van geografie, tot sport en cultuur. Het team Cosa Nostra won met 136 punten, en sloeg daarmee een fikse kloof op nummer 2 Atuatuca (107), nummer 3 Inspirazione (103), en verder AC Milan (91), AM(C)LI (86), ANCRI (81), Burrville (78) en Inter (73). Ongetwijfeld is hiermee een nieuwe traditie ingezet.

wie-draagt-ter-noa-nog-ne-suppe

Wie draagt ter noa nog ne suppe?

Vroeger droegen de vrouwen al eens een onderkleed met kant, dat werd dan een suppe genoemd of ook wel comminoson, wat wellicht afgeleid was van het Frans combination.Volgens Lutgarde Vanpaeschen werd daar ook een zakje of tèske op genaaid zodat je je zakdoek erin kwijt kon.

nostalgie-troef-op-retrodag-van-kringwinkel

Nostalgie troef op retrodag van Kringwinkel

Alle kringwinkels stonden vandaag in het teken van de retro, nostalgie dus. Ook de Kringwinkel van Heusden-Zolder nam deel aan de themadag en dus waren de medewerkers in de magazijnen extra op zoek gegaan naar spullen uit de tijd van toen. Serviezen, kasten, Belle Epoque kleding, zware Hollandse fietsen, oude wekkers, een piano, een 'sjiekenpot', ... het was gezellig kuieren en vooral herinneringen ophalen. En verschillende bezoekers namen zo'n herinnering mee naar huis om ze levend te kunnen houden. (meer foto's van Julien Maebe)

reuzengildes-verzamelden-in-heusden-zolder

Reuzengildes verzamelden in Heusden-Zolder

Heusden-Zolder heeft al langer wat met reuzen en de provinciale ontmoetingsdag voor reuzenbeheerders had dan ook hier plaats vandaag. Er waren 25 Limburgse gildes vertegenwoordigd. De Provinciale afdeling van vzw Reuzen in Vlaanderen (RiV) werd, na erkenning door de bestendige deputatie, officieel voorgesteld. Het jaarprogramma werd uit de doeken gedaan en info uitgewisseld. Nederlands-Limburg was vertegenwoordigd door de gilde van Roermond. Nationaal ondervoorzitter professor-emeritus (…) Lees het hele bericht

het-weer-zon-zon-zon

Het weer: zon, zon, zon

Dankzij de dominante invloed van een krachtig hogeluchtdrukgebied met kern over het Noorden van Europa, wordt droge landlucht naar onze streken gestuurd. Het is hierbij droog en de zon kan domineren. De aangevoerde lucht is echter relatief koud, waarbij de maxima meestal rond 10 graden komen te liggen en tijdens de nacht is er kans op lichte nachtvorst.
Vandaag veel zon en nauwelijks wolken, we hebben 10 graden gehaald bij een zwakke wind.
Morgen kan de zon reeds van in de ochtend het (…) Lees het hele bericht

weer-winst-voor-wieze-boys

Weer winst voor Wieze Boys

In het bedrijfsvoetbal hebben de Wieze Boys vandaag met 2-0 gewonnen van Kortem Vrij Vooruit, ze versterken daardoor uiteraard hun leiderspositie.

viversel-bedankt-parochiemedewerkers

Viversel bedankt parochiemedewerkers

Een 70-tal vrijwilligers van de parochie Sint-Quirinus Viversel verzamelde vanmorgen voor het jaarlijkse bedankje dat de parochie hen aanbiedt. Het begon met een fikse wandeling met onderweg een kort drankje. Terug in de Vierseleer wachtte een uitgebreid ontbijt, waarvoor de vrijwilligers deze keer niet zelf de handen uit de mouwen moesten steken. (foto's Lode Beylemans)

schouwbrand-in-vunderstraat

Schouwbrand in Vunderstraat

De brandweer is vanmorgen naar de Vunderstraat moeten uitrukken. Daar was een schouwbrand ontstaan. Het vuur begon bij een oververhitte kachel en verspreidde zich via de schouw naar het dak, waar enkele dakpannen smeulden. De brandweer had het vuur snel onder controle en de schade bleef beperkt.

de-kijk-van-richie-190

De kijk van Richie

Tegenwoordig kun je zowat alles tweedehands kopen ...

leerlingen-van-berkenbos-brengen-totaalspektakel

Leerlingen van Berkenbos brengen totaalspektakel

Leerlingen en leerkrachten van de vrije lagere school Berkenbos en kleuterschool Pagadder gaven gisteravond in Ons Huis een spetterende voorstelling 'Wat een poppenkast!’. De kinderen speelden toneel, dansten en zongen in een mooi decor met professionele belichting en klank. Ouders en andere toeschouwers waren onder de indruk, niet in het minst van de acteerprestaties van de leerlingen van het zesde leerjaar. Het verhaal gaat over twee clowns die zijn achtergebleven na het (…) Lees het hele bericht

ook-verlies-voor-il-tartufo

Ook verlies voor Il Tartufo

In de derde provinciale D van het zaalvoetbal leed Il Tartufo Heusden vanavond een 6-4 nederlaag bij VKM Godsheide. In dezelfde reeks speelde HZ Real Heusden 7-7 gelijk bij ZVK Zonhoven.

mfc-kan-ook-nog-verliezen

MFC kan ook nog verliezen

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder vrijdagavond met 8-6 verloren bij Pibo Hoeselt. Voor SI was het wennen om nog eens een nederlaag te rijden nadat het een hele reeks ongeslagen wedstrijden neerzette.

euver-verslakkerde-blome-en-geplukte-bleumekes

Euver verslakkerde blome en geplukte bleumekes

As oer blome zèn verslakkerd, dan modder noa de blomist veur aner. Mèr as ge e wicht heur bleumeke wult plukke, doa modder nie veur noa de winkel gûn. Om maar even in de sfeer te blijven nu de lentebloemen overal in bloei staan, maar na een tijd verwelken die natuurlijk.

cd-v-wil-meer-vrouwen-bij-de-flikken

CD&V wil meer vrouwen bij de flikken

Vrouw&Maatschappij, de politieke vrouwbeweging van CD&V organiseerde een cravattendag, Ook nu was immers naar aanleiding van Vrouwendag gebleken dat vrouwen nog ondervertegenwoordigd zijn in de top van de samenleving, en daar is de cravatte nu eenmaal het symbool bij uitstek van macht. Specifiek koos de organisatie dit jaar de politie uit om op te focussen. De lokale politie telt 32 % vrouwen, de federale 25 %, maar er zijn slechts 7 vrouwelijke korpschefs op 189 en bij de (…) Lees het hele bericht

kreabo-is-er-klaar-voor

Kreabo is er klaar voor

Het toneelstuk 'Het Belang van Ernst' van Kreabo - dat we al eerder aankondigden - gaat vanavond om 20 uur in première in de kerk van Boekt. Gisteren bij de generale repetitie bleek alles alvast snor te zitten. De weekendvoorstellingen zijn allemaal uitverkocht, alleen voor donderdag 17 maart zijn nog enkele tickets beschikbaar.

t-weyerke-dankt-de-limburgse-reddingshonden

't Weyerke dankt de Limburgse Reddingshonden

In de week van de vrijwilliger werden in 't Weyerke de begeleiders en honden van de 'Limburgse Reddingshonden' in de bloemetjes gezet. De afdeling, die in 't leven is geroepen door Patrick Van Hout, is iedere vrijdag present in 't Weyerke om met de bewoners een wandeling in het Domherenbos te gaan maken. En de gasten van 't Weyerke kijken daar naar uit. Ook degenen die (…) Lees het hele bericht

kinderen-denken-na-over-steden

Kinderen denken na over steden

Nog tot 20 maart loopt de Jeugdboekenweek en in de bibliotheek bruist het dan natuurlijk van de activiteiten. Dit staan steden, dorpen en landen centraal, er wordt nagedacht over samenleven in de stad met mensen uit alle windstreken, over landbouw en groen in de stad, gezonde lucht en druk verkeer. Alle tweede leerjaren komen op bezoek en via een spel kunnen ze onderdelen verdienen om een mooie stad te ontwerpen. Die ontwerpen komen de bibburgemeester van pas om zijn ideale stad te bouwen. (meer foto's)

16-jaar-celstraf-geeist-tegen-schutter

16 jaar celstraf geëist tegen schutter

Voor de correctionele rechtbank van Hasselt heeft de aanklager 16 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 37-jarige man uit Heusden-Zolder. Die had in oktober 2014 in Donk zijn vrouw neergeschoten met 6 kogels. De vrouw overleefde de aanslag maar blijft de rest van haar leven invalide. Het koppel leefde al jaren gescheiden. Naar verluidt zou de man boos geworden zijn nadat hij hoorde dat de vrouw mogelijk naar Turkije was geweest. Daarop is hij zich eerst moed gaan indrinken, en nadien (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-obbeekstraat

Inbraak in Obbeekstraat

Gisteravond is een inbraak gepleegd in een woning in de Obbeekstraat, die is kort voor half negen ontdekt. De dieven hadden eerst vruchteloos geprobeerd aan de voorzijde binnen te dringen. Daarna probeerden ze het aan de achterdeur, maar pas toen ze het via het kleine WC-raam probeerden, lukte het. Het is nog niet bekend wat ze hebben buitgemaakt.

vandaag-gezien-11-maart-2016

Vandaag gezien

Een frisse maar zonnige ochtend aan de Kluis van Bolderberg. (foto's Jan Leijskens)

johan-verminnen-brengt-berichten-uit-oostende

Johan Verminnen brengt berichten uit Oostende

Johan Verminnen brengt zondagnamiddag om 16 uur 'Bericht uit Oostende' in de Muzeschouwburg. Het is het vervolg op zijn ‘60ste verjaardag’-tournee en ‘En avant la muzik!’. Hij zingt een mix van nieuwe liedjes en klassiekers, al dan niet in een opgefriste versie. Verminnen rijgt alles aan elkaar met dan weer humoristische, dan weer pakkende teksten. Het thema van de zee duikt in Johans leven en (…) Lees het hele bericht

duikers-zoeken-naar-mogelijke-drenkeling

Duikers zoeken naar mogelijke drenkeling

Duikers van de brandweer hebben donderdag een groot deel van de avond in het Albertkanaal bij Viversel gezocht naar een mogelijke drenkeling. Aanleiding was het vinden van de auto van een man die al even vermist was. Eerst werd met een hond in de buurt gezocht en dan zijn duikers met de boot te water gegaan. Daar had na enkele uren de zoekactie nog niets opgeleverd.

vals-biljet-van-50-op-de-markt

Vals biljet van € 50 op de markt

Tijdens een vrij rustige multiculturele markt kregen 3 marktbezoekers een boete van € 110 wegens parkeren op een fietspad. Eén auto werd getakeld : hij stond op een plaats voor marktkramers. Er gebeurde een verkeersongeval met stoffelijke schade tussen 3 auto's. Eén marktbezoeker probeerde een vals briefje van € 50 uit te geven. De attente marktkramer controleerde het biljet en ontdekte het bedrog. De vervalser kon ontkomen.

weinig-hardrijders-in-zandstraat

Weinig hardrijders in Zandstraat

Na klachten van bewoners van de Zandstraat over hardrijders, plaatste de verkeersdienst de snelheidsdisplays. Nu werd dat gevolgd door een snelheidscontrole met de camera, daarbij zijn slechts 2 bestuurders op 61 betrapt die sneller reden dan 70.

de-kroenekroane-vliegen-euver

De kroenekroane vliegen euver

Dezer dagen worden duizenden kraanvogels boven Limburg gespot. In maart trekken die immers van hun overwinteringsgebieden in het zuiden naar de broedgebieden in Noord-Europa. En een gunstige wind deed er heel wat over onze contreien vliegen, meestal in hun typische V-vorm. Maar kraanvogels klinken in het dialect zoveel mooier als kroenekroane, mooi woord voor een sierlijke vogel.

patrick-vaes-wint-e-bike

Patrick Vaes wint e-bike

Een meevaller voor Patrick Vaes, hij nam in het najaar deel aan de wedstrijd 'Be Safe with Bosch' en won zo bij garage Wysmans een e-bike met een waarde van 2599 euro. Die fiets werd nu overhandigd waardoor Patrick de komende lente en zomer niet al te vermoeiende tochten kan maken ... (foto Marcel Gybels)

femma-verwende-alleenstaande-vrouwen

Femma verwende alleenstaande vrouwen

Femma Eversel heeft er een goede gewoonte van gemaakt om alle weduwen en alleenstaande vrouwen, die lid zijn van de afdeling of die in Eversel wonen, uit te nodigen voor een gezellige namiddag. Ze worden dan getrakteerd op lekker eten, een babbel en ontspanning. (foto's Rita Vanhove)

jomazi-zingt-al-23-jaar-in-de-kerk

Jomazi zingt al 23 jaar in de kerk

Er zijn zo van die mensen of groeperingen die eerder onopvallend en toch prominent aanwezig zijn in de samenleving. Neem nu Jomazi, een zanggroep die in 1993 is opgericht en na 23 jaar nog altijd de eerste zaterdag van de maand de eucharistieviering in de kerk van Viversel opluistert. Jomazi staat voor 'jonge moeders zingen', maar de dames zijn al lang uitgegroeid tot een volwaardig kerkkoor dat een heel breed repertoire aankan, aangepast aan de verschillende momenten in het kerkelijk jaar. (foto's Lode Beylemans)

workshops-over-omgaan-met-kansarmoede

Workshops over omgaan met kansarmoede

Het is al langer geweten dat in Heusden-Zolder 1 kind op 4 in armoede wordt geboren. Daarmee staat deze gemeente mee in de kopgroep van Limburg en zelfs Vlaanderen. Alle kinderen hebben nochtans recht op vrije tijd, ontspanning en kansen om hun talenten te ontwikkelen. Alleen, ze stoten vaak op drempels om bij een sportclub of jeugdvereniging te gaan. Daar wil het gemeentebestuur wat aan doen, onder meer door verantwoordelijken van verenigingen te motiveren. Twee info-avonden moeten daarbij (…) Lees het hele bericht

vrede-en-verzoening-vergen-veel-inzet

Vrede en verzoening vergen veel inzet

In Muze namen woensdagavond heel wat mensen deel aan een gesrpeksavond over '25 jaar bouwen aan vrede en verzoening in Rwanda en de Centraal Afrikaanse Republiek. Organisaties als de GROS, Broederlijk Delen en Pax Christi hadden daarvoor de handen in elkaar geslagen. Jac De bruyn ging in gesprek met Laurien Ntezimana van de Association Modeste et Innocent in Rwanda en bisschop Bert Vanbuel die al jaren actief is in de Centraal-Afrikaanse Republiek en er in de conflicten probeert te (…) Lees het hele bericht

ne-zikke-kan-t-er-huul-snieps-oatzien

Ne zikke kan 't er huul snieps oatzien

Het aantal griepgevallen is nog altijd aan het stijgen, zo zag ik juist een collega en 'dei zaag 't er mèr huul snieps oat'. Dat betekent dus dat je er wat bleekjes of flauwtjes bijloopt. En ne zikke kan zèn êgen dan ferm mottig vule.

botsing-stuurt-verkeer-in-de-war

Botsing stuurt verkeer in de war

Wie vanmiddag even over 1 uur richting Hasselt moest, heeft daar heel wat langer over gedaan dan normaal. Aan de rotonde op de Meylandtlaan in Boekt was een kop-staart aanrijding gebeurd tussen twee auto's. Daarbij raakten een bejaarde man uit Zutendaal en een vrouw uit Heusden-Zolder lichtgewond. Het ongeval, de afvoer van de slachtoffers en het takelen zorgden voor een lange file tot aan de rotonde van Suska-Berg, en ook in de andere richting liep het moeizaam. En wie uiteindelijk verder raakte richting Hasselt, liep daar ook nog eens vertraging op bij de werken aan de Philipsbrug.

over-het-belang-van-voorlezen

Over het belang van voorlezen

Nog tot 20 april loopt in Heusden-Zolder de campagne 'Talen Troef'. Daarom was Daniëlle Daniëls te gast in de bib voor een interactieve lezing over 'Meer voorlezen beter in taal'. Uit onderzoeken blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd met boeken en voorlezen worden geconfronteerd, taalvaardiger zijn, sneller leren lezen en er beter door denken en vlottere contacten onderhouden met anderen. De aanwezige ouders kregen van Daniëlle Daniëls dan ook voorleestips voor thuis.

nu-ook-een-koffiekramer-op-de-markt

Nu ook een koffiekramer op de markt

De multiculturele markt staat bekend om haar exotische producten en diversiteit in het aanbod. Vandaag mocht voor het eerst een koffiekramer verwelkomd worden. Die had zo'n gigantische hoeveelheid koffie bij zich dat hij ook een bus en een tent nodig had om alles uit te stallen. De marktverantwoordelijken willen de komende tijd verder inzetten op een gezellige toeristisch getinte markt met een productdiversiteit, en betaalbare producten die je elders niet vindt. En uiteraard met een thema in functie van de tijd van de tijd van het jaar.

over-2-weken-is-markt-lentespecial

Over 2 weken is markt 'lentespecial'

Vandaag was er nog een 'gewone', maar zonnige editie van de multiculturele markt, maar over 2 weken wordt het een speciale editie. Dan gaat het om de 'Lentespecial' waarbij ook de paashaas tussen 13 en 17 uur een bezoek zal brengen en de kinderen zal verwennen met chocolade eitjes. Met het aanbreken van de lente zal het aantal standhouders ook verder toenemen richting volle bezetting met zowat 170 marktkramers.

vanaf-volgende-week-pizzabakkerproces-in-beroep

Vanaf volgende week pizzabakkerproces in beroep

Volgende week donderdag al houdt het hof van beroep in Antwerpen een inleidende zitting voor de behandeling in beroep van het proces rond pizzabakker Gennaro Bartolomeo uit Bolderberg. Samen met 13 andere veroordeelden is hij in beroep gegaan tegen de zware gevangenisstraffen die begin vorige maand in Hasselt zijn uitgesproken wegens grootschalige smokkel van cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa. Er zijn ook gigantische boetes en verbeurdverklaringen opgelegd.

het-weer-lente-achtig

Het weer: lente-achtig

Het opbouwen van een krachtig hogedrukgebied over onze streken gaat gepaard met veel zonneschijn en hogere temperaturen. Het kwik kan de volgende dagen boven 10 graden klimmen, maar de nachten verlopen wel nog koud met kans op vorst.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld en later kan er een drupje regen vallen bij de doortocht van een storing. De hoeveelheden zijn echter sterk beperkt en later breekt de bewolking en zijn er opklaringen. De maxima liggen rond 9 graden.
Morgen stijgt de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-9-maart-2016

Vandaag gezien

De merels fluiten en ook bij de duiven en andere vogels begint de lente duidelijk te kriebelen, ondanks de koude nachten. In de Schootstraat hebben de eksters hun nest klaar en het staat al onder permanente bewaking. (foto's Marcel Gybels)

bravo-boulevard-festival-voor-t-goede-doel

Bravo Boulevard: festival voor 't goede doel

Op zaterdag 19 maart heeft in Muze de editie 2016 van Bravo Boulevard plaats. Vorig jaar lanceerde de serviceclub Kiwanis Zolder-Terlaemen dit indoorfestival om geld in te zamelen voor vzw De Droomboom. In de vroegere school in Berkenbos bouwen ouders een creatief totaalproject voor kinderen en jongeren uit (…) Lees het hele bericht

ook-die-van-kwb-berkenbos-kookten

Ook die van KWB Berkenbos kookten ...

De mannen van de KWB Berkenbos maken er een jaarlijkse gewoonte van om samen te koken en hun ervaringen uit te wisselen. Zelf opgestelde menu's variëren van Italiaanse tot Belgische keuken, Spaanse tapas en gezonde maaltijden. De laatste kookles mogen de vrouwen dan bij aanschuiven om te proeven en te quoteren. Ze mogen het naar verluidt thuis nog eens overdoen.

beekbeemdenkleuters-zijn-gezonde-koks

Beekbeemdenkleuters zijn gezonde koks

In de Balanskes van Beekbeemden zijn ze vandaag gestart rond gezonde voeding. De kleuters leerden over de gezonde voedingsdriehoek en maakten gerechtjes voor hun collega's, 60 porties van elk. De kleuters van juf Nele zorgden voor het voorgerecht: rauwe groentjes met een gezond dipsausje. De hoofdschotel kwam van de kleuters van juf Anita: een broodje gezond. En die van juf An serveerden als nagerecht een smoothie van rode vruchten en yoghurt. In de polyvalente zaal hadden ze voor (…) Lees het hele bericht

het-probleem-blijft-aanhouden

Het probleem blijft aanhouden ...

Wie dacht dat het gedaan was met zwerfvuil aan de kledingcontainer in de Kortstraat, had het mis. Het ligt gewoon aan de achterzijde. Trouwens, ook langs de afrit Terlaemen van de E 314 hebben we vandaag verschillende gevulde zakken met afval zien liggen, eentje was zelfs al stukgereden. En ondertussen al die mensen van goede wil maar opruimen ...

6000ste-nieuwe-boom-langs-circuit-is-geplant

6000ste nieuwe boom langs circuit is geplant

Vorig jaar zijn ze op Circuit Zolder gestart met landschapsbeheer. Eerst is de vogelkers verwijderd en is onder leiding van het Regionaal Landschap Lage Kempen gestart met hakhoutbeheer. Dat betekent dat de dennenbomen tot laag bij de grond worden afgezaagd zodat ze nadien terug uitschieten en een soort lage haag gaan vormen. Daarmee worden risico's weggenomen en wordt het geluid beter afgeremd. Tegelijk worden ook nieuwe bomen geplant. Er is een heel programma opgesteld dat ook de komende jaren nog doorgaat. Maar vandaag is de 6000ste nieuwe boom geplant, dat betekent dat het project op dat vlak halfweg is.

te-snel-op-omleidingsweg

Te snel op omleidingsweg

Na van klachten van inwoners van de Padbroekweg, P. Beckersstraat en Bavostraat over onaangepaste snelheid, hield de verkeersdienst van de politie snelheidscontroles. In Padbroekweg, die als omleidingsweg wordt gebruikt door de werken in de Everselkiezel passeerden 42 auto's het flitstoestel. 8 bestuurders reden te snel. De politie plaatste eerder al snelheidsdisplays in P. Beckersstraat en in Bavostraat om de automobilisten te waarschuwen. Twee overtreders krijgen een extra boete (…) Lees het hele bericht

wanneer-kunnen-we-met-pensioen

Wanneer kunnen we met pensioen?

Zowat 35 geïnteresseerden woonden een infovergadering van ACV Heusden-Zolder bij rond het 'rustpensioen'. Ze werden wegwijs gemaakt in de algemene regels en principes van het rustpensioen: de voorwaarden, de berekening, wat mag je nog bijverdienen en ook het brugpensioen of SWT kwam even ter sprake. Alsmaar meer mensen leren trouwens hun persoonlijke situatie ontdekken op mypension.be. (foto Jefke Goris)

ikra-doet-de-netten-rammelen

Ikra doet de netten rammelen

In de eerste provinciale van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lindeman maandagavond opnieuw verloren, 5-3 bij Hamini As. La Baracca blijft uiteraard alleen laatste. In de vierde provinciale A zorgde Ikra Heusden voor dé score van deze speeldag door met 7-19 te gaan winnen bij hekkesluiter Lfc Terrazza Lommel. Weliswaar met een wedstrijd meer dan eerste achtervolger Ham, staat Ikra aan de leiding met 2 punten voorsprong.

film-avant-premiere-voor-goede-doel

Film avant-première voor goede doel

Nog eens graag een film avant-première voor het goede doel meegepikt? Dan moet je vanavond naar The Roxy Theatre in Koersel. Lions Club Astrid Leopoldsburg vertoont daar 'Miss you allready' met in de hoofdrollen Drew Barrymore, Toni Collette, Dominic Cooper en Jacqueline Bisset. Centraal staan twee vriendinnen die sinds hun jeugd lief en leed hebben gedeeld. Maar hun vriendschap komt op het spel te staan wanneer de (…) Lees het hele bericht

ejeve-vool-rechte-veur-de-vroolie

Ejêve vool rechte veur de vroolie

Een aangepaste dialectbijdrage op deze Vrouwendag. Een vrouw werd (en wordt soms nog) al eens 'e vroomes' genoemd. Dat lijkt afgeleid van vrouw-mens. Tegen een man werd eerder ne mins of soms ne vent gezegd. Het feit dat de man 'mens' werd genoemd en de vrouw een afgeleide daarvan, lijkt erop te wijzen dat het vrouwelijk geslacht vroeger eerder als ondergeschikt werd bekeken. Toch klinkt het nog altijd beschaafder dan 'Dei van thuis' of nog erger ''t Wêf thoas' zoals vroeger aan de toog wel eens werd geopperd. En uiteraard zijn we voorstander van gelijke rechten 'veur de vroolie', dat is dan weer het meervoud.

de-kijk-van-richie-189

De kijk van Richie

Richie blijft een verdediger van de vrouwenrechten.

leerlingen-van-bolderberg-zoeken-sprookjesland

Leerlingen van Bolderberg zoeken Sprookjesland

In de Witte Zaal in Bolderberg wordt dezer dagen hard gerepeteerd voor 'Max in Sprookjesland' een voorstelling met leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de lagere school van Bolderberg. Het is gebaseerd op een stuk van Frans Busschots. Daarin is het hoofdpersonage het beu dat hij altijd maar klusjes moet opknappen, hij verlangt naar een ander leven en gaat op zoek naar Sprookjesland. Onderweg ontmoet hij een prins die hem meeneemt. Maar in Sprookjesland blijkt het uiteindelijk allemaal (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-7-maart-2016

Vandaag gezien

Had het te maken met de zon die na de middag kwam piepen? In ieder geval streek een blauwe reiger neer in De Wijers. (foto Marcel Gybels)

de-bevlogen-analyses-van-khalid-benhaddou

De bevlogen analyses van Khalid Benhaddou

Heel wat geïnteresseerden luisterden vanavond in Muze geboeid naar de voordracht van Khalid Benhaddou over extremisme en radicalisering. Khalid Benhaddou is een enthousiaste spreker die put uit zijn ervaring als imam in Gent, als islamleerkracht en spreker in scholen. Als een heuse spraakwaterval maakt hij haarscherpe maatschappelijke analyses, legt de vinger op menig wonde en citeert in zijn betoog westerse filosofen. Volgens hem zijn er twee belangrijke voedingsbodems voor extremisme: (…) Lees het hele bericht

brandstichting-aan-raam

Brandstichting aan raam

Vandalen hebben vanavond brand gesticht aan het Sint-Willibrordusplein. Kort voor zeven uur staken ze één van de plexivensters in brand die aangebracht zijn op de scheidingsmuur tussen de achterzijde van de kerk en OCMW en de vroegere speelplaats van de school. De brandweer werd erbij geroepen en had het vuur snel geblust, het raam is uiteraard vernield. Vlak voordien was op de plaats een groepje jongeren opgemerkt.

vitrinecrash-was-geen-ongeval

Vitrinecrash was geen ongeval

De crash in de vitrine van een Doe-Het-Zelf-zaak, die zaterdagavond heel wat beroering in de Koolmijnlaan veroorzaakte, is geen ongeluk. Het blijkt het resultaat van een uit de hand gelopen familieruzie. De betrokkenen hebben ook alle bijstand geweigerd van de politie en medische hulpdiensten die ter plekke kwamen, en ze wensten ook geen gebruik te maken van de hulp van de brandweer om de etalage dicht te timmeren.

ouders-misdragen-zich-aan-schoolpoorten

Ouders misdragen zich aan schoolpoorten

Na klachten van schooldirecties over onveilig verkeersgedrag aan de schoolpoorten verhoogt de verkeersdienst de controles op het parkeren. In de vernieuwde schoolomgeving van het St.-Franciscuscollege mocht vandaag een fietspadparkeerder € 110 ophoesten. Op de schoolroute van het SFC werden snelheidscontroles uitgevoerd. 260 auto's passeerden het flitstoestel. 27 reden te snel. Aan de schoolpoort van de basisschool Bolderberg negeerden 4 ouders het (…) Lees het hele bericht

meer-dan-100-deelnemers-aan-mice-dag

Meer dan 100 deelnemers aan MICE-dag

De MICE-inspiratiedag die de gemeente Heusden-Zolder vandaag organiseerde op De Schacht, was een voltreffer met meer dan 100 aanwezigen. Het ging onder meer om verantwoordelijken die voor bedrijven en organisatiebureaus Meetings, Incentives, Congressen en Events op het getouw zetten. Zij konden kennismaken met de verhuur- en cateringmogelijkheden die er zijn in ZLDR-Luchtfabriek, CeDuBo/Den Lavaar en Watt 17. Zo werden ze rondgeleid door de verschillende lokalen en ruimtes die ter (…) Lees het hele bericht

mijnterrein-in-lego-is-geopend

Mijnterrein in Lego is 'geopend'

In ZLDR Luchtfabriek is zojuist de nieuwste attractie voorgesteld: het schaalmodel van de vroegere mijnsite dat Lego-kunstenaar Dirk Denoyelle heeft gebouwd. Hij gebruikte daarvoor 25.000 Legoblokjes en dat resulteerde in een constructie van bijna 2 meter bij 2. Voortaan kunnen alle bezoekers van de Luchtfabriek op die manier een totaalzicht krijgen op de vroegere installaties van het mijnterrein. Dirk maakte de constructie vanuit zijn bedrijf Amazings en baseerde zich op oude (…) Lees het hele bericht

dankfeestje-voor-zandloper-vrijwilligers

Dankfeestje voor Zandloper-vrijwilligers

Traditiegetrouw heeft de gemeente de vrijwilligers van het senioren- en dienstencentrum De Zandloper feestelijk bedankt voor hun inzet. Het gaat over de vrijwilligers van de cafetaria, de lesgevers, de begeleiders van de activiteiten, de chauffeurs van de mindermobielencentrale, de leden van de seniorenraad en de bestuursleden van de vzw. Ook schepen voor senioren Funda Oru bedankte hen allen in haar gelegenheidsspeech.

olympia-verslaat-boekt

Olympia verslaat Boekt

In de federale competitie van het petanque werd de dorpsderby tussen Boekt en Olympia Heusden door Olympia gewonnen met 4-5. In de 2de provinciale won Olympia A met dezelfde cijfers in Genk, terwijl de B-ploeg in Bree onderuit ging met 6-3 tegen Oetervallei.

oud-leerlingen-bouwen-glazen-huis-in-college

Oud-leerlingen bouwen glazen huis in college

Toen de nieuwbouw van het Sint-Franciscuscollege meer en meer gestalte kreeg, stelden de leerlingen vast dat er met zowat al hun behoeften rekening is gehouden behalve ... een centrale ruimte voor de leerlingenraad. En dat is nochtans de oudste leerlingenraad van het land, en die liet zich dus niet zomaar met een kluitje in het riet sturen. Daarom lanceren ze vandaag het project ‘Oud-leerlingen bouwen een glazen huis voor leerlingen’! Ze willen effectief een glazen huis op (…) Lees het hele bericht

heusdenaren-ontwikkelen-nieuw-spel

Heusdenaren ontwikkelen nieuw spel

 Frederik Smolders en Robin Gielis, twee jonge creatievelingen die beiden afkomstig zijn van Heusden, hebben samen een nieuw game ontwikkeld. 'Stitchy: A Scarecrow’s Adventure' is het resultaat van maanden werk. Het is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar en iedereen die dol is op platform games. De speler neemt de controle over Stitchy, een vogelverschrikker wiens veld geplunderd is door de Tooki, snode houten wezens. De spelers moeten de vogelverschrikker helpen om zijn (…) Lees het hele bericht

turn-en-dansgala-werd-een-echt-feest

Turn- en Dansgala werd een echt feest

Het jaarlijkse turn- en dansgala van Moed en Volharding Berkenbos was als een 'Feest' aangekondigd en dat is het ook geworden. Nogal wiedes want welke gymnastiekvereniging of sportclub tout court kan zeggen dat ze 75 jaar wordt? Het publiek werd getrakteerd op een mooie show met demonstraties dans en gymnastiek op hoog niveau, aangekleed met licht en muziek. Voor de vereniging is het gala ook altijd een gelegenheid om trainers en andere verdienstelijke medewerkers even te (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-6-maart-2016

Vandaag gezien

Een lentebloemetje in winterse neerslag. (foto Jan Leijskens)

65-jarigen-van-eversel-verzamelden-1

65-jarigen van Eversel verzamelden

De 65-jarigen van Eversel kwamen samen voor een reünie. Het was 25 jaar geleden dat iemand van deze groep nog eens het initiatief nam om samen te komen. Gaby Swerts was nu de 'aanstoker', maar helaas moest ze zelf wegens griep verstek laten gaan. Deze waren er wel: Jefke Swinnen, François Lemmens, Robert Coels, Irma Swinnen, Marcel Vangeel, Henri Vanhoudt, Marie-José Jaspers, Raymond Maris, Godelieve Vandeweyer, Guido Vanhove en Josée Vermeyen. (foto Rita Vanhove)

vck-wint-vrij-makkelijk-in-elen

VCK wint vrij makkelijk in Elen

In het volleybal heeft VCK Bolderberg met 1-3 gewonnen bij Elvoc Elen. Bolderberg, nog steeds met een gehandicapt team, begon goed aan de wedstrijd en gaf de Maaslanders meteen het nakijken, en die konden dat niet meer goedmaken. In set twee kon Elen even dreigen, maar meest sensationeel was set 3. Bij 20-24 had VCK een matchbal, die ging verloren en in de chaos won Elen toch nog. Tot 20-20 ging set vier gelijk op, maar toen duwde VCK door en was het over. Setstanden: 17-25, 20-25, 27-25 en (…) Lees het hele bericht

verlies-voor-kvv-en-statie

Verlies voor KVV en Statie

In de vierde provinciale A verloor KVV Heusden-Zolder met 1-4 van Excelsior Hamont en moest Statie Zolder thuis een 0-1 incasseren van Eendracht Houthalen.

thuisverlies-voor-bolderberg-1

Thuisverlies voor Bolderberg

Nog in de derde provinciale A verloor FC Bolderberg thuis met 0-1 van AC Tervant.

fc-anadol-is-kampioen-1

FC Anadol is kampioen!

FC Anadol is kampioen in derde provinciale A en speelt volgend jaar in tweede provinciale, de tweede promotie op rij. Anadol domineerde al heel het seizoen zijn reeks. Lommel Kolonie, veel lager in de rangschikking presenteerde vandaag de titel niet op een serveerblaadje. In een incidentrijke wedstrijd met nogal wat kaarten, kwamen de Noord-Limburgers zowel in de eerste als in de tweede helft op voorsprong. Telkens kwam Anadol terug en een klein kwartier voor tijd maakte de thuisploeg er 3-2 (…) Lees het hele bericht

hadde-ge-ooch-gjere-krebbekes

Hadde gè ooch gjêre krèbbekes?

Frans Hermans herinnert zich hoe ze vroeg thuis elke woensdag krèbbekes joansaus en stomp van kroezelkuul kregen. 't Was dan bijna vechten om het meeste krèbbekes, ... voor wie het niet kent ... dat zjn kleine stukjes spek, in dit geval met ajuinsaus.

communicanten-doen-naamopgave-in-viversel

Communicanten doen naamopgave in Viversel

In de kerk van Viversel hebben de 7-jarigen hun naamopgave gedaan voor hun eerste communie die er binnenkort aankomt. De naamopgave wordt beschouwd als een laatste stap om binnenkort opgenomen te worden in de christelijke gemeenschap. (foto's Lode Beylemans)

zolder-a-wint-van-nieuwerkerken

Zolder A wint van Nieuwerkerken

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A Nieuwerkerken B verslagen met 68-63. De thuisploeg moest daarvoor wel tot het uiterste gaan en kon het in de slotminuten afmaken door slordigheden van de tegenstanders.  In tweede provinciale verloor Heusden A bij Miners B met 77-66. In derde provinciale A verloor Kajoba zwaar van Pelt C met 55-101. In dezelfde reeks trok Zolder B aan het langste eind bij Achel A, het werd 65-73. In derde B (…) Lees het hele bericht

de-vele-kleuren-van-karsu

De vele kleuren van Karsu

Karsu, de Nederlandse artieste met Turkse roots, was zaterdagavond in Muze met haar nieuwe programma Colors. Opnieuw toont ze daar haar veelzijdig talent, van sterke zangeres en pianiste, tot componiste, arrangeur en tekstschrijver. (foto's Lenscollectief)

wagen-rijdt-in-vitrine-doe-het-zelf-zaak

Wagen rijdt in vitrine Doe-Het-Zelf-zaak

In de vooravond is een wagen in de vitrine van een Doe-Het-Zelf-zaak langs de Koolmijnlaan gereden. De buurt en de aanwezigen in de langsgelegen horecazaken werden opgeschrikt door de klap. Heel de vitrine ging aan diggelen. Een ziekenwagen en enkele politiecombi's kwamen ter plaatse. Wat er precies gebeurd is, is nog niet duidelijk. De eigenaar was - om het zacht uit te drukken - vanavond niet erg gesteld op de aanwezigheid van de pers. In de loop van de avond is het glas geruimd en de vitrine dichtgetimmerd.

college-heeft-een-nieuw-sint-franciscusbeeld

College heeft een nieuw Sint-Franciscusbeeld

Een belangrijke symbolische stap vanmiddag in de uitbouw en vernieuwing van de gebouwen van het Sint-Franciscuscollege campus Berkenbos: het gloednieuwe beeld van Sint-Franciscus werd aan de ingang onthuld door dagelijks bestuur en directie. Eerst was er een sfeervolle viering in de kerk met onder meer getuigenissen van (ex-)leerkrachten en opgeluisterd door het leerlingenkoor en muzikale leerlingen. Pater Umans en algemeen directeur Eddy Willems voerden er het (…) Lees het hele bericht

verdachte-gedragingen-in-heusden

Verdachte gedragingen in Heusden

Vandaag zijn er enkele gevallen van verdachte gedragingen gemeld in Heusden-Zolder. Een bewoner van de Veenderweg meldde vanochtend dat rond 4-5 uur vannacht iemand rond het huis sloop, die zou over de omheining gesprongen zijn en dan een zaklamp hebben aangedaan. Enkele nachten geleden was dat ook al gebeurd. Vanmiddag belden ongeruste inwoners van Heusden-Centrum het noodnummer, in de Max Vanmelbeekstraat en het Mispad waren drie mannen van elk huis foto's aan het (…) Lees het hele bericht

koffiestop-voor-broederlijk-delen

Koffiestop voor Broederlijk Delen

De campagne 'Koffiestop' van Broederlijk Delen bestaat 10 jaar. Dat werd onder meer vandaag in de bib gevierd met een digitale presentatie door Jac de Bruyn. Iedere bezoeker kreeg een kop koffie aangeboden en mocht een vrije bijdrage in de collectebus voor Broederlijk Delen steken. Daarmee worden groepen mensen gesteund de in het Zuiden strijden tegen armoede en onrecht. Maar de Koffiestop brengt ook mensen samen rond een warm Zuiders product en laat hen kennismaken met de campagne van Broederlijk Delen.

het-weer-winterse-buien-3

Het weer: winterse buien!

Depressies in de buurt zorgen voor onstabiele lucht in onze streken, bovendien is het relatief koud en kunnen er winterse buien tot stand komen. De temperaturen liggen iets onder de normale waarden voor begin maart. Op de lange termijn wordt het wel wat zachter.
We zitten nu nog met opklaringen, maar vooral vannacht zijn er meer winterse buien mogelijk. Tegen de ochtend worden dat zelfs buien van smeltende sneeuw of sneeuw. Lokaal kan er dan ook wat sneeuw blijven liggen, tijdelijk, immers nadien (…) Lees het hele bericht

rp-products-wint-1

RP Products wint

In het bedrijfsvoetbal heeft RP Products Pook Keramo A verslagen met 2-0. De wedstrijd tussen Wieze Boys A en UD Barcelona werd afgelast.

hebad-wordt-ook-nog-kampioen

Hebad wordt ook nog kampioen!

Het feest kan niet op, vanmiddag is Hebad ook nog kampioen geworden in tweede nationale. De Pluimplukkers verloren tegen Waterloo en daardoor had Hebad genoeg aan een 4-4 gelijkspel tegen Dilbeek om de onverhoopte titel binnen te halen.

hebad-promoveert-naar-eerste-nationale

Hebad promoveert naar eerste nationale

Het team van badmintonclub Hebad Heusden speelt volgend jaar in eerste nationale. In de play-offs van 2de nationale versloeg Hebad de Pluimplukkers met 5-3, de club had genoeg aan één punt en was dus meteen zeker van zijn promotie. Later vandaag zou nog duidelijk worden wie kampioen wordt, tegelijk maken Grace en Loverval onder elkaar uit wie de tweede daler wordt. Maar dat zal allemaal het feest van Hebad niet beïnvloeden.

fred-klee-serveert-nostalgie

Fred Klee serveert nostalgie

Nostalgie troef vrijdagavond in de schouwburg van Muze met 'Lee Shore', een project met muzikanten rond Fred Klee, die songs van Crosby, Stills, Nash & Young ten beste gaven. Nadien deed Blues Lee er nog een schep bovenop in het Muzecafé. (foto"s Lenscollectief)

de-kijk-van-richie-188

De kijk van Richie

Een stijlvolle ceremoniemeester.

wordt-anadol-morgen-kampioen

Wordt Anadol morgen kampioen?

Hoewel het nog vrij vroeg is in het voetbalseizoen, is de kans groot dat FC Anadol morgen al kampioen is in derde provinciale A. Anadol, pas afgelopen seizoen gepromoveerd, telt nu immers al 15 punten voorsprong. Als het morgen thuis wint van Lommel Kolonie is de titel binnen. De match begint om 15 uur aan de Valentinusstraat.

warme-week-van-de-vrijwilliger-in-t-weyerke

Warme week van de vrijwilliger in 't Weyerke

De Week van de Vrijwilliger is in 't Weyerke niet ongemerkt gepasseerd en het is zelfs een warme week geworden. Alle groepen en diensten hebben hun eigen vrijwilligers in de bloemetjes gezet met een bloem, koffie met vlaai, attentie, enz. De samenwerking tussen personeel en vrijwilligers maakt 't Weyerke immers tot een sterk geheel in de zorg voor mensen met een beperking. Heb je ook zin in vrijwilligerswerk in 't Weyerke, laat het weten via directiesecretariaat[!]wey.stijn.be.

ook-pyjama-s-in-berkenbos

Ook pyjama's in Berkenbos

Ook in de vrije lagere school van Berkenbos kwamen leerkrachten en de leerlingen voor één keer in pyjama naar school. De ochtend startte met een ontbijt voor de leerkrachten en de kinderen begonnen hun dag met ochtendgymnastiek. Op het ritme van ‘10 000 luchtballonnen’ zongen en dansten ze om alzo fris aan de dag te beginnen. De kinderen in Berkenbos kennen Bednet, want vorig jaar organiseerden ze ook al een sponsorloop voor de organisatie. (foto's Rita Ramakers)

e-westergat-zit-nie-stul

E wèstergat zit nie stul

Misschien even eentje van Eric Lefèbvre opdiepen die een beetje aansluit bij de kampioenenhulde van vrijdagavond. Iemand die heel actief is en eigenlijk niet kan stilzitten noemen we 'ne wèsterjêr' of een wèsterkont of wèstergat.

meer-dan-350-kampioenen-in-een-jaar

Meer dan 350 kampioenen in een jaar

Erg veel volk vanavond op de kampioenenhulde met meer dan 350 kampioenen zat Heusden-Zolder dan ook aan zijn grootste aantal van de jongste jaren. Uiteraard moesten enkele tientallen sporters verstek geven wegens training of competitie bij de start van het weekend. Sportraadvoorzitter Johan Verhaegen had woorden van lof voor de vele vrijwilligers die de sportclubs doen draaien maar vroeg ook aandacht voor de infrastructuur. Schepen van sport Peter Tielens ging prat op de goed werkende (…) Lees het hele bericht

trofee-van-sportverdienste-voor-maurits-luyck

Trofee van sportverdienste voor Maurits Luyck

Het was alweer eventjes geleden dat de sportraad en het gemeentebestuur nog een sportfiguur huldigden met de trofee van sportverdienste. Maar vanavond is die overhandigd aan Maurits Luyck, jarenlang de sterke man en drijvende kring achter Turnkring Moed en volharding. Hij werd er in 1969 lid, rond de tijd dat de club startte met een mannenafdeling. Een jaar later werd hij bestuurslid en in '72 voorzitter. Dat zou hij ongeveer 35 jaar blijven. Toen werd hij erevoorzitter maar nadien (…) Lees het hele bericht

ellen-pipeleers-is-g-sporter-van-het-jaar

Ellen Pipeleers is G-sporter van het jaar

Elk jaar valt het weer op hoeveel aandacht in Heusden-Zolder uitgaat naar G-sporten. De G-sporter van het jaar kwam deze keer uit een minder voor de hand liggende sporttak. Het werd Ellen Pipeleers die een tweede plaats behaalde in de kata elektrische rollers categorie 4, een discipline onder de koepel van G-karate. (foto Michiel Reynders)

bmx-ers-zijn-beloftevolle-sporters

BMX-ers zijn beloftevolle sporters

Op de kampioenenvieringen van de afgelopen jaren was het al duidelijk dat de BMX-sport in de lift zit en dat vooral onder impuls van de BMX-club en de track op Terlaemen. De organisatie van de Europese en de wereldkampioenschappen zullen de uitstraling van de sport naar de jeugd ongetwijfeld nog versterkt hebben. Twee leden van de club mochten vanavond dan ook de trofee van beloftevolle sportjongen en - meisje in ontvangst nemen. Elias Verbinnen werd vorig jaar Belgisch kampioen bij de boys 16 (…) Lees het hele bericht

rugbyclub-9-is-sportploeg-van-het-jaar

Rugbyclub 9 is sportploeg van het jaar

Het is niet alledaags in onze contreien dat een rugbyteam tot sportploeg van het jaar wordt uitgeroepen, maar in Heusden-Zolder hebben we sinds vanavond RC 9 als sportploeg. Het team van stoere bonken behaalde vorig jaar dan ook de regionale kampioenstitel bij de Vlaamse Rugbybond in de 2de herenafdeling. RC 9, dat afgelopen jaar verkaste van Helzold naar de terreinen van Vrijheid, neemt ook geregeld initiatieven om de rugbysport te promoten. De rugbymannen gaven op het podium en later in de zaal een demo waar zelfs de Nieuw-Zeelanders jaloers op zouden zijn. (foto's Michiel Reynders)

nathalie-lemmens-en-jelle-geens-sportfiguren-2015

Nathalie Lemmens en Jelle Geens sportfiguren 2015

De sportraad en het gemeentebestuur pakten vanavond tijdens de kampioenenhulde uit met twee sportfiguren met een stevig palmares. Sportvrouw van het jaar werd volleybalspeelster Nathalie Lemmens. Met haar club Asterix Kieldrecht werd ze in 2015 landskampioen en won ook de Beker van België. Daarnaast bereikte Kieldrecht de 1/8 finale in de Europese Challenge Cup en ondertussen speelde Nathalie ook al enkele keren bij de Yellow Tigers, de nationale vrouwenvolleybalploeg. Ook (…) Lees het hele bericht

inbraak-in-de-bieststraat

Inbraak in de Bieststraat

In de Bieststraat zijn dieven afgelopen nacht een woning binnengedrongen. De inbraak is vanochtend ontdekt. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er is buit gemaakt.

in-pyjama-naar-school

In pyjama naar school

Vandaag is het de eerste Nationale Pyjamadag van Bednet, de organisatie die ervoor zorgt dat langdurig zieke kinderen en jongeren die niet naar school kunnen van thuis uit en samen met hun eigen klas toch de lessen kunnen volgen. Daarom werd opgeroepen om als steun en uit solidariteit in pyjama naar school te komen. Verschillende scholen in Heusden-Zolder deden mee, onder meer 't Molenholleke. (foto's Rita Grosemans)

jeugdvoetbal-is-weer-afgelast

Jeugdvoetbal is weer afgelast

Het provinciaal comité van de Voetbalbond heeft beslist om dit weekend alle wedstrijden voor de jeugd, reserven en in het G-voetbal af te gelasten. De eerste ploegen spelen wel. De nieuwe afgelasting is uiteraard het gevolg van de overvloedige regen die heel wat terreinen teistert.

opendeur-bij-de-academie

Opendeur bij de academie

Op zondag 20 maart houdt de Gemeentelijke Academie voor Beelden Kunsten weer een opendeurdag. Van 14 tot 18 uur zetten kasteel Meylandt en Het Heem de deuren open en je kunt er 'live' bekijken hoe er gewerkt wordt. Op Meylandt gaat het om de ateliers schilderen, fotografie, tekenen en vrije grafiek. Aan Het Heem gaat het om beeldhouwen en de jeugdateliers.

muyters-bmx-subsidies-niet-terugbetalen

Muyters: 'BMX-subsidies niet terugbetalen'

Vlaams minister van sport Muyters laat weten dat hij er alles aan doet om te zorgen dat de gemeenten de subsidies kunnen behouden die ze van Vlaanderen ontvingen voor bovenlokale sportinfrastructuur. In 2013 besliste de Vlaamse regering om 10 miljoen euro toe te kennen aan 19 sportprojecten met een bovenlokale uitstraling. In Heusden-Zolder ging het om iets minder dan 117.000 euro voor de uitbreiding van de BMX-track. Maar de gemeente Poperinge stapte naar de Raad van State omdat (…) Lees het hele bericht

veegmachine-is-vrijgegeven

Veegmachine is vrijgegeven

De veegmachine die gisteren door de politie in beslag was genomen, is weer vrijgegeven. De eigenaar heeft ondertussen zijn originele kentekenplaat op de wagen bevestigd en hij kon ook een geldige verzekering voorleggen. Blijkbaar was er sprake van een miscommunicatie met de verzekeraar. Misschien levert hem dat wel een veeg uit de pan op, maar de machine zelf kan weer vegen als voorheen.

wie-wint-de-sporttrofeeen-van-het-jaar

Wie wint de sporttrofeeën van het jaar?

Vanavond om 19u30 verzamelt sportief Heusden-Zolder in de balzaal van Muze voor de jaarlijkse kampioenenviering. Alle sporters die vorig jaar individueel of per ploeg, bij de jeugd of de volwassenen een titel behaalden, worden dan in de schijnwerpers gezet. En het is uiteraard ook weer uitkijken of de sportraad, met ondersteuning van de dienst sport, een sportman - en vrouw van het jaar gevonden hebben, net als een sportploeg, beloftevolle jongeren en zou er nog eens een trofee voor sportverdienste kunnen uitgereikt worden? Allemaal vragen waar je vanavond een antwoord op krijgt, want iedereen is welkom op de viering.

hedde-ge-groes-of-groas

Hedde gè groes of groas?

Roger Elsen filosofeerde onlangs met zijn buurman over het gras. 'Veur wa doen wjê oos groes aaf bè e groasmasjien en nie bè e groesmasjien? Of veur wa nie groas aafdoen bè e groesmasjien? Ge kunt het ook mèhen. Trouwens, er is nog iets merkwaardigs met de lidwoorden. We spreken over de groes en het groas. Maar maak u geen illusies, in beide gevallen 'wassen' ze even snel.

300-uren-werkstraf-voor-ontvoering

300 uren werkstraf voor ontvoering

De rechter in Hasselt een een 35-jarige man uit Houthalen veroordeeld tot 300 uren werkstraf of 30 maanden cel omdat hij de zoon van zijn schuldenaar had ontvoerd. De vader van de jongeman uit Heusden-Zolder had van de Houthalenaar 10.000 euro geleend, die had herhaaldelijk aangedrongen op terugbetaling maar kon hem niet meer bereiken. Daarop besliste de man de zoon van de schuldenaar te gebruiken om hem onder druk te zetten. In de zomer van 2013 zat de zoon thuis met vrienden op het terras toen de (…) Lees het hele bericht

wietplantages-in-het-vizier

Wietplantages in het vizier

Limburg staat al langer bekend als hét bastion van de wietplantages. Politie en gerecht zetten de jongste tijd in op de aanpak van wietplantages en daarmee hebben ze al enkele bendes en kleinere uitbaters een slag kunnen toebrengen. In Heusden-Zolder alleen al zijn in een week tijd twee plantages opgedoekt, één in Halveld en één op Inakker. In november is er één ontdekt in de Garenstraat en in juli onder in de kelder van de Holidayshopping in de Sint-Jobstraat. Tussendoor zijn ook nog gedumpte resten van plantages gevonden, dus mogelijk zijn er in de regio nog actief.

indringer-beschadigt-auto-s

Indringer beschadigt auto's

In de Poorthoevestraat is gisteren ingebroken in de garage van een appartementsgebouw. De dader heeft daar verschillende auto's geparkeerde auto's beschadigd.

vandaag-gezien-3-maart-2016

Vandaag gezien

't Kan vriezen in een deel van de nacht en een sneeuwbui is niet uitgesloten, maar toch zijn er genoeg tekenen van de nakende lente in de natuur. (foto Jan Leijskens)

supervlieg-streek-neer-in-heideland

Supervlieg streek neer in Heideland

Vandaag brachten de Gemeentelijke Academie van Heusden-Zolder, de Stedelijke Academie van Beringen en Het Berenhuis in opdracht van cc Muze Supervlieg naar BSBO Heideland in Viversel. Supervlieg is een aanbod van beeldende kunst, literatuur, dans, muziek en theater voor scholen. Samen met de beren maakten de kinderen een heus dierenboek. Erg plezant om de neusafdruk te maken van je lievelingsdier, magische dierenschilderijen met een tovermachine en of letterpret.

politie-neemt-veegmachine-in-beslag

Politie neemt veegmachine in beslag

Bij een verkeerscontrole legde de eerste bestuurder die de inspecteurs tegenhielden, een positieve ademtest af. Zijn auto was niet verzekerd en werd getakeld. De bestuurder van een getunede auto kon geen geldig keuringsattest voorleggen. De banden van de auto waren letterlijk versleten tot op de draad en de reproduktienummerplaat bestond uit zwarte tekens. 3 personen kregen een boete van € 110 omdat ze hun gordel niet droegen. Een veegmachine die werken uitvoerde op gewestwegen was niet (…) Lees het hele bericht

uitvoeringsprogramma-de-wijers-ondertekend

Uitvoeringsprogramma De Wijers ondertekend

In Bokrijk hebben een afgevaardigde van minister Schauvliege, gouverneur Reynders, de gedeputeerden Philtjens en Vandenhove samen met burgemeesters of schepenen van de betrokken gemeenten en andere partners het uitvoeringsprogramma ondertekend voor het project De Wijers, het ‘Land van 1001 vijvers’. Voor Heusden-Zolder was schepen Lode Schops aanwezig. De provincie Limburg zal de 150 acties de komende jaren coördineren, terwijl de Vlaamse Landmaatschappij zich gaat bezighouden met (…) Lees het hele bericht

alleen-nog-elektrische-crossmotoren-toegelaten

Alleen nog elektrische crossmotoren toegelaten

Half januari lanceerde de club die elke donderdag motorcrosstrainingen organiseerde op de motorcrossomloop van Zolder nog een oproep tot vrijwilligers om mee te komen helpen aan de verdere uitbouw van de omloop en de infrastructuur. Maar enkele dagen geleden kreeg ze te horen dat het gedaan is met crossen voor gewone motoren. Dat was de voorbije jaren toegelaten op donderdag, omdat dat sowieso een trainingsdag met geluidshinder is op het circuit zelf. Maar nu heeft de directie van Circuit (…) Lees het hele bericht

oud-schepen-frans-vanstipelen-overleden

Oud-schepen Frans Vanstipelen overleden

Oud-schepen Frans Vanstipelen is overleden. Hij was destijds lid van de Volksunie en stapte mee in Nieuw dat bij de gemeenteraadverkiezingen van 1982 voor een enorme politieke aardverschuiving zorgde. Wijlen Jaak Vandenwijngaert werd toen burgemeester en Frans Vanstipelen werd 6 jaar schepen. De volgende legislatuur werd hij nog verkozen als gemeenteraadslid. Frans Vanstipelen zou dit jaar 93 worden. Zaterdag om 10u30 heeft in de Sint-Willibrorduskerk de uitvaart plaats, vrijdag van 19 tot 20 uur is er gelegenheid tot groeten in funerarium J. Beyne, Koerselsebaan.

je-naam-in-3d-geprint-de-winnaar-is

Je naam in 3D geprint ... de winnaar is ...

Verschillende lezers hebben een gokje gewaagd over het gemiddelde geluidsniveau dat afgelopen zaterdag gemeten is tijdens het Moederdagtaalfeest in De Bark. De meter gaf uiteindelijk 89,6 decibel aan en het was Evi Grauls die er met 85 decibel het dichtst bij zat. Zij wint dus een persoonlijke sleutelhanger waarbij Jeroen Bosmans haar naam in 3D zal laten printen.

de-schjeresliep-in-actie

De schjèresliep in actie

Naar aanleiding van ons dialectwoord is Lowie Gielis in zijn foto-archief gedoken en vond deze foto van de schjèresliep in Heusden dorp. Op de achtergrond het huis Lemmens en rechts het latere rijkswachtgebouw. De schjèresliep had in die tijd duidelijk veel klanten om messen en andere voorwerpen scherp te laten slijpen.

de-schjeresliep-miek-het-scherp

De schjêresliep miek het scherp

Ronny Steenberghs herinnert zich nog dat als hij destijds bij zijn bompa was soms de 'schjêresliep" op een driewieler langskwam om met zijn op mankracht aangedreven slijpsteen messen en scharen te slijpen.

eigenzinnige-hulde-aan-serge-gainsbourg

Eigenzinnige hulde aan Serge Gainsbourg

In de Muzeschouwburg - de voorstelling was verplaatst wegens grote belangstelling -zagen en hoorden vanavond een kleine 200 mensen 'Saint-Marteau se fait Gainsbourg', de eigenzinnige ode aan Serge Gainsbourg. Op een verrassende manier gebracht, sterk vocaal vertolkt en stevig muzikaal ondersteund. Met badjas, slippers en rozenblaadjes, maar wel sprekend. (foto Lenscollectief)

dirk-denoyelle-bouwt-mijnsite-in-lego

Dirk Denoyelle bouwt mijnsite in LEGO

Vanaf dinsdag 8 maart heeft ZLDR Luchtfabriek er een bijzondere installatie bij. . Cabaretier, stemmenimitator en LEGO-kunstenaar Dirk Denoyelle heeft in opdracht van het gemeentebestuur de voormalige mijnsite helemaal nagebouwd in LEGO. Daarvoor gebruikte hij 25.000 steentjes en die zijn verwerkt in een maquette van 2 meter bij 2. Denoyelle is één van de 13 erkende LEGO-kunstenaars ter wereld.

7665-achterstallige-boetes-geind

€ 7665 achterstallige boetes geïnd

Samen met Douane & Accijnzen hield de politie controles op verschillende plaatsen in Heusden-Zolder. 977 wagens werden door het ANPR-toestel van D&A gescand. 5 bestuurders hadden nog € 7665 aan boetes openstaan. Eén bestuurder werd betrapt met rode diesel. De politie controleerde de boorddocumenten en stelde 11 verkeersinbreuken vast: geen verzekering (4), niet dragen van de gordel (2), kale banden (2), onreglementaire nummerplaat (3), geen inschrijving, inhalen over een (…) Lees het hele bericht

16-maanden-cel-voor-fraude

16 maanden cel voor fraude

De correctionele rechtbank in Hasselt heeft een man van 43 uit Heusden-Zolder veroordeeld tot 16 maanden gevangenisstraf en een boete van 600 euro wegens fraude en flessentrekkerij. Met het BTW-nummer van een bedrijf uit Lochristi liet hij bouwmaterialen leveren voor 6500 euro. Maar die betaalde hij nooit. Daarnaast had hij 5 dagen lang een kamer geboekt in een hotel in Heusden-Zolder. Hij at er ook uitgebreid maar betaalde nooit de rekening van 485 euro. De man was in het verleden nog veroordeeld, de rechter vroeg zijn onmiddellijke aanhouding. Hij moet aan de bouwfirma en het hotel samen meer dan 7600 euro schadevergoeding betalen.

controles-op-gordels-en-kinderzitjes

Controles op gordels en kinderzitjes

Van 4 maart tot 4 april loopt in Limburg een verkeersthema-actie 'gordel/kinderzitjes'. Op initiatief van de gouverneur worden dan in alle politiezones - dus ook Heusden-Zolder - controles gehouden op het dragen van de veiligheidsgordel. Dat is immers niet alleen verplicht, het is ook levensgevaarlijk om de gordel niet te dragen. En ook kinderen moeten al sinds 2008 een gordel dragen, maar tegelijk ook in een aangepast zitje vervoerd worden. Overal en op elk ogenblik kan de politie beide zaken controleren en overtreders beboeten.

bestuurster-gewond-na-klap-tegen-boom

Bestuurster gewond na klap tegen boom

Kort over half 9 vanmorgen is in de Voortstraat een vrouw met haar auto tegen een boom gebotst. Ze werd door de hulpdiensten uit de gecrashte wagen gehaald en is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

frascato-gaat-breed-klassiek

Frascato gaat breed klassiek

Nu zondag om 15 uur staat Frascato Symphonic voor de derde keer op het podium van de Muze-schouwburg, deze keer met 'De Pastorale'. Frascati is een 60-koppig ensemble dat steevast in zijn repertoire een afwisseling brengt van bekende en minder bekende werken uit het internationale concertaanbod en dat gecombineerd met werk van Vlaamse, hedendaagse componisten. Zondag zullen onder meer bekende melodieën van C.M. von Weber, Johannes Brahms en W.A. Mozart te horen zijn. Solist is de Limburgse klarinetvirtuoos Danny Corstjens. Tickets: € 16, € 13, € 10, 6 tot 12 jaar gratis.

werkloosheid-nog-altijd-sterk-aan-t-dalen

Werkloosheid nog altijd sterk aan 't dalen

Op 29 februari telde Heusden-Zolder 1090 werklozen, op jaarbasis is dat een vermindering met 14,6 %. Daarmee doet deze gemeente het andermaal beter dan Vlaanderen (-3,0 %) en Limburg (-8,4 %). 7,6 % van onze beroepsbevolking zit nu zonder werk, bij de mannen is dat 7,0 %, bij de vrouwen 8,3 %. Er is een sterke terugloop in alle leeftijdscategorieën en in alle opleidingsniveaus. Het valt wel op dat de langdurig werklozen - meer dan twee jaar - met 16,8 % toenemen.

faillissementen-verminderen

Faillissementen verminderen

In heel Limburg zijn in de eerste twee maanden van dit jaar 121 bedrijven failliet gegaan, dat zijn er 17,12 % minder dan dezelfde periode vorig jaar en ook bijna zoveel minder dan in 2014. De cijfers komen van Graydon Belgium. Vooral bij de handelsrechtbank van Tongeren is er een felle terugval, terwijl in Hasselt één faillissement meer werd uitgesproken. In Heusden-Zolder staan tegelhandel Floorcom bvba, handel in tekenpakketten RTOC bvba - TechCAD software, niet RTOC repro, de winkel in school- en bureelbenodigdheden in Boekt - , dienstverlener DK Partners vof en horeca-uitbater Lb Kbap op het lijstje van de handelsrechtbank in februari.

het-belang-van-een-compliment

Het belang van een compliment

Zoals we vanochtend vroeg al schreven, is het vandaag Complimentendag, en op vele plaatsen werd daardoor extra aandacht besteed aan het geven van een compliment, aan een familielid, een buur, een collega, enz. Op TVL getuigde vanavond onze dorpsgenote Elke Gybels van de hogeschool UCLL hoe belangrijk het is om af en toe een schouderklopje te geven.

sleuren-inne-snief

Sleuren inne snief

Sinds vandaag zit de weerkundige winter erop en het was een uitzonderlijke zachte winter. Daardoor hebben we niet kunnen sleuren op een sleurboan zoals we dat vroeger in de winter onder meer op de speelplaats deden, tenminste 'as 't er genoeg snief laag'.

over-schone-kleren-in-indonesie

Over 'schone kleren' in Indonesië

Op dinsdag 15 maart om 20 uur geeft Ward Ceyssens in de bibliotheek een voordracht over de 'Schone klerencampage'. In april vorig jaar trok Ward samen met een groepje KWB-ers naar Indonesië. Eerst legden ze contact met vakbond KSBSI, partner van Wereldsolidariteit, en met Garteks, de textielafdeling ervan. Vakbondswerk in Indonesië is wel erkend, maar ligt nog moeilijk in veel bedrijven. Tijdens verschillende bedrijfsbezoeken probeerden de KWB-ers een kijk te (…) Lees het hele bericht

andere-ocmw-s-kwamen-hier-kijken

Andere OCMW's kwamen hier kijken

Het OCMW van Heusden-Zolder ontving een 35-tal afgevaardigden van andere OCMW's, vooral uit Wallonië (Charleroi, Eupen,…) en het Brussels gewest (St.-Jans Molenbeek, St.-Joost-Ten-Node,…). Ze namen deel aan 'OCMW's zonder grenzen', een jaarlijkse studie- en uitwisselingsdag. Drie OCMW's waren geselecteerd om de collega's als goed voorbeeld te inspireren: Heusden-Zolder, Bergen en Watermaal-Bosvoorde. Centraal thema was de opvang van vluchtelingen waarin (…) Lees het hele bericht

info-avond-over-verbouwen-en-isoleren

Info-avond over verbouwen en isoleren

Op donderdag 3 maart om 19u30 organiseren het gemeentebestuur en STEBO in de raadzaal van het gemeentehuis een info-avond over verbouwings- en isolatiewerken en de Duwolim-energielening. Er wordt een overzicht gegeven van de premies waarop je een beroep kunt doen voor de isolatie van je huis en welk de technische en andere voorwaarden zijn om in aanmerking te komen. Ook de eventuele vergunningsaanvraag bij een isolatie of verbouwing komt ter sprake. Tenslotte worden de inhoud van en de voorwaarden bij de energielening van Duwolim uit de doeken gedaan. Iedereen kan uiteraard al zijn vragen stellen.

iljo-en-yaro-vandelsen-winnen-alles

Iljo en Yaro Vandelsen winnen alles

Ook voor Hebad, dat met 8 spelers naar het BK-badminton in Spa was getrokken, zijn de jeugdkampioenschappen een succes geweest: 3 nationale titels, 2 keer zilver en heel wat ereplaatsen. De broers Iljo en Yaro Vandelsen wonnen alle medailles bij de jongens in de reeks -13. Yaro haalde het in de jongens enkel van Iljo en samen wonnen ze het het jongens dubbel. Iljo won ook een tweede titel in het gemengd dubbel samen met Siebelijn de Sutter. Pol Biesmans behaalde - na bijna een jaar inactiviteit - zilver bij de jongens dubbel -19 met Elias Bracke. Halve finaleplaatsen waren er voor Pieter Troosters en Dylan Rosius.

heusden-zolders-loopcriterium-komt-eraan

Heusden-Zolders loopcriterium komt eraan

De maand maart is gestart en dus komt het nieuwe loopseizoen dichterbij. Ook dit jaar worden weer 5 organisaties gebundeld in het Heusden-Zolders loopcriterium. Dat gaat van start op zondag 20 maart met de VijverRun33 door de natuur van Bolderberg. Op zondag 24 april volgt de ZolderRun doorheen Zolder-Centrum en op zondag 8 mei is het de beurt aan de Meylandtjogging door de Mangelbeekvallei. Op maandag 1 augustus is er de Midzomer Jogging, een avondloop die Eversel doorkruist en op zaterdag 3 september wordt afgevlagd met de Natuurloop van de KWB in Heusden-Centrum. Iedereen die aan drie organisaties deelneemt ontvangt een criteriumprijs. Internetgazet stapt als mediapartner mee in de wedstrijden en zal vooraf en nadien alles op de voet volgen.

t-is-complimentendag-vandaag

't Is Complimentendag vandaag

We weten het ... elke dag is wel een themadag waarbij iets centraal staat. Maar vandaag is het Complimentendag. Het blijkt dat wij Belgen een volk zijn dat nogal zuinig is met complimenten terwijl een schouderklopje mensen vleugels kan geven. Hoe dan ook, fijn dat jullie dagelijks zo massaal op jullie nieuwswebsite over Heusden-Zolder klikken ...