Archief januari 2018

de-naam-wordt-cd-v-groen

De naam wordt CD&V-Groen

Met een feesttaart en bubbels hebben CD&V en Groen woensdagavond hun samenwerking beklonken, die we woensdag al aankondigden.  De naam wordt gewoon CD&V-Groen. Beide partijen gaan dus samen naar de verkiezingen, al willen ze het woord kartel niet gebruiken. Nochtans gaan ze samen voor één lijst, één programma en willen ze ook na de verkiezingen in de gemeenteraad als één fractie zetelen.

Kopstukken Isabelle Thielemans en Yasin Gül zeggen (…) Lees het hele bericht

verkeershinder-door-botsing

Verkeershinder door botsing

Aan de op- en afrit Terlaemen zijn vanavond enkele auto's gebotst. Het ongeval gebeurde in volle avondspits en zorgde dus een tijdje voor verkeershinder.

hoera-de-turnjuf-wordt-60

Hoera, de turnjuf wordt 60!

Carina Plees, de turnjuf van 't Molenholleke, is 60 geworden. Een mijlpaal en dus werd ze door de leerlingen verrast in het zwembad. Tussen een erehaag werd ze in een rolstoel rondgereden nadien bleek de hal van de school vol te hangen met verjaardagskaartjes. Een turnjuf van 60 heeft trouwens nogal wat leerlingen weten passeren in haar turnzaal ...(foto's Rita Grosemans)

muze-en-school-zonder-water-door-breuk

Muze en school zonder water door breuk

In Zolder-Centrum hebben ze vandaag te kampen gehad met een breuk in de waterleiding. Het lek was vannacht al vastgesteld en er sijpelde volop water omhoog. Technici van De Watergroep kwamen ter plaatse en sloten voor de herstellingswerken de watertoevoer af. Daardoor was er een groot deel van de voor- en namiddag geen water in cultuurcentrum Muze, in de school Beekbeemden - gelukkig was het woensdag - en in een aantal huizen.

bijna-1-p-3-reed-te-snel-2-straatracers-gepakt

Bijna 1 p 3 reed te snel, 2 straatracers gepakt

Na klachten van buurtbewoners hield de politie snelheidscontroles in 7 straten. Van de 1519 bestuurders reden liefst 490 te snel, dat is 32,4 %. De 'topscore' was de Bieststraat met 168 overtreders op 334, dat is de helft. Andere toppers waren de Kanaalweg met 117 geflitsten, gevolgd door de Koolmijnlaan (68), Zandstraat (44), Schansstraat (35), Kleuterweg (35) en Viverselweg (23). In de Bieststraat speelden 2 snelheidsduivels hun rijbewijs kwijt. In de Zandstraat zijn 2 (…) Lees het hele bericht

zauwe-doeder-be-e-zauwmes

Zauwe doeder bè e zauwmes

Het woord zauw is ook een specialleke. Een gracht of sloot wordt wel eens een zauw genoemd. Maar Eric Lefebvre wijst er ons op dat het ook een werkwoord is: grachten en beekjes kun je zauwe bè e zauwmes, (zie onder) dan wordt een lange steel in zo'n slootmes gestoken en worden de kanten afgestoken. Met een gaffel kun je dan de overtollige grond en onkruid naar boven halen, en stroomt het water weer vlot.

meylandt-art-wordt-opgebouwd-voor-opening

'Meylandt Art' wordt opgebouwd voor opening

'Geen woorden maar beelden', onder dat motto wordt in cultuurcentrum Muze de tentoonstelling Meylandt Art opgebouwd. Zowat 150 volwassenen van het derde tot het zesde jaar van de Academie voor Beeldende Kunsten geven via technieken, materialen, vormen, kleuren en concepten hun creatieve eigenheid bloot. Elke student is een ambassadeur van het atelier dat hij of zij volgt, of het nu teken- of schilderkunst, grafiek, fotokunst of beeldhouwen is. Morgenavond om 20 uur is er de vernissage in de foyer van Muze, daarna is de tentoonstelling nog dagelijks open tot en met 18 februari.

bravo-boulevard-heeft-weer-sterke-affiche

Bravo Boulevard heeft weer sterke affiche

Op zaterdag 24 maart organiseert vzw De Droomboom samen met serviceclub Kiwanis Zolder voor de vierde maal Bravo Boulevard in de balzaal van Muze. Ook nu weer is de opbrengst bestemd voor vzw De Droomboom - de vorige jaren aangevuld met G-badminton en G-basket - en dit jaar komt daar Het Berenhuis bij.

En ook voor deze editie is weer een stevige affiche uitgewerkt. Tussen 18u30 en 20u30 is er een netwerkmoment opgeluisterd door (…) Lees het hele bericht

ook-in-zonhoven-gaan-cd-v-en-groen-samen

Ook in Zonhoven gaan CD&V en Groen samen

Zoals we al gisteravond al meldden, zijn Cd&V en Groen niet alleen in Heusden-Zolder 'on speaking terms'. Het idee krijgt ook navolging in Zonhoven waar ze ondertussen ook een akkoord bereikt hebben voor een gemeenschappelijke lijst met één programma. Wel behouden ze daar hun eigen fracties. In Zonhoven komen ze op onder de naam CD&V-Groen, vanavond zal duidelijk worden of dat ook in Heusden-Zolder het geval is.

vandaag-gezien-31-januari-2018

Vandaag gezien

De krokussen kunnen niet wachten op de krokusvakantie om te bloeien. De ochtendlijke druppels moeten ze er dan maar bij nemen. (foto's Jan Leijskens)

het-weer-het-wordt-een-beetje-winters

Het weer: het wordt een beetje winters

Na de doortocht van een actieve regenzone, wordt in een noordelijke hoogtestroming, lucht van polaire uitstroping naar onze streken aangevoerd. Het wordt dus kouder, waardoor de buien een winters karakter krijgen en de temperaturen tijdens de nacht flirten met het vriespunt. Na het weekend lijkt het nog wat kouder te worden met nachtvorst, maar het wordt dan ook droger.
Vandaag zorgt een storing voor perioden met regen. Bij momenten kan er intense regen vallen. Na de middag wordt het stilaan droger (…) Lees het hele bericht

cd-v-en-groen-samen-naar-de-verkiezingen

CD&V en Groen samen naar de verkiezingen

CD&V en Groen willen samen aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober deelnemen. Achter de schermen werd al een tijdje gepraat en het ziet ernaar uit dat de laatste horden voor die toch wel verrassende samenwerking de komende dagen worden genomen. Onder welke naam het kartel zal opkomen en hoe de lijstindeling er zal uitzien, wil momenteel niemand kwijt. Eerder had de CD&V Isabelle Thielemans aangeduid als lijsttrekker en Sonja Claes als lijstduwer. Yasin Gül zou normaal (…) Lees het hele bericht

gracht-in-schansbeemden-opgeruimd

Gracht in Schansbeemden opgeruimd

Watering De Herk heeft vandaag de gracht in de Schansbeemden laten ruimen. Dat gebeurde na klachten omdat het water niet genoeg weg kon, en ook de oude eiken in het water stonden. (foto Tony Lespoix)

inbraak-in-michel-scheperslaan-2

Inbraak in Michel Scheperslaan

Afgelopen nacht is ingebroken in een huis in de Michel Scheperslaan. De bewoners ontdekten de inbraak vanmorgen rond 9 uur.

ondertussen-op-domein-bovy

Ondertussen op domein Bovy ...

Er valt op domein Bovy uiteraard nog heel wat werk te verrichten. De natuur die vorig jaar nog niet onder handen is genomen, is verwilderd, het westelijke deel het domein heeft waterproblemen, het hotel moet nog gerenoveerd en de horeca moet dit voorjaar zijn definitieve start nemen. Maar dat wil niet zeggen dat er niet veel werk is geleverd. Het dierenpark - een ontwerp van het CVO - is al voor een groot deel ingericht, het speeltuintje is klaar, het moeras is helemaal opengemaakt en vanop (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-30-januari-2018

Vandaag gezien

Een mistige vochtige ochtend aan De Kluis drapeert elke plant of spinnenweb met druppels. (foto's Roger Convents)

sluikstorters-meer-actief-in-bolderberg

Sluikstorters meer actief in Bolderberg

Zoals veel andere plaatsen in Heusden-Zolder wordt ook Bolderberg de jongste tijd meer en meer door sluikstorters bezocht, zoals de glasbollen aan de Witte Zaal en de parking naar De Kluis. (foto's Roger Convents)

donderdag-opent-meylandt-art-in-muze

Donderdag opent Meylandt Art in Muze

De academie neemt cultuurcentrum Muze weer stormenderhand in want van 1 tot en met 18 februari tonen zowat 150 leerlingen hun werk. Het gaat om studenten van het derde tot en met zesde jaar, zij presenteren een selectie uit hun werk: beeldhouwwerk, grafiek, schilderijen, foto's en tekeningen. Nu donderdag om 20 uur wordt Meylandt Art feestelijk geopend in de foyer van Muze, daarna kan iedereen dagelijks tussen 14 en 20 uur een kijkje gaan nemen.

vlotte-winst-voor-united

Vlotte winst voor United

In de derde provinciale A van het zaalvoetbal heeft Real Heusden maandagavond een 2-7 nederlaag geleden tegen United Houthalen.

ge-zet-ne-kannekunner

Gè zèt ne kannekunner

Wie kent deze uitdrukking nog: 'Ge zèt ne kannekunner', blijkbaar werd dat al eens gezegd om de waardering voor iemands inspanningen te laten blijken. Greet Beckers herinnert zich nog dat haar vader de uitdrukking geregeld gebruikte. UPDATE Fons Vanbilsen weet dan weer dat bij hem thuis eerder over ne kunnekanner gesproken werd.

the-night-of-the-locals-een-terugblik

The Night of the Locals, een terugblik

Bij de bezoekers van de editie 2018 van The Night of the Locals verdwijnen vandaag de laatste oorsuizingen, maar menigeen praat nog na over een succesvolle editie. Opnieuw hadden The Locals een stevige affiche bijeengebracht, met veel gitaar- en rockgeweld, af en toe een jong talent maar toch vooral veel ervaren muzikanten en zangers. Verschillende onder hen kwamen nog eens voor de gelegenheid op het podium maar toonden zich nog even bezeten als in hun jonge jaren, om Robert Quintens en co niet te noemen .... Ondertussen kunnen ze al beginnen nadenken over de volgende editie, want voor dit dorpsfestival bestaat duidelijk een publiek, en de muzikanten staan al evenzeer te trappelen. (meer foto's van Ronny Put)

the-monotrol-kid-en-nu-de-grote-podia

The Monotrol Kid: en nu de grote podia?

In het AfterMuzeCafé stond The Monotrol Kid gisteravond op het podium. Honderden optredens in Duitsland heeft deze band al achter de rug, de verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Vergelijkingen met Kevin Coyne en The Eagles werden gemaakt, ... de band blijft ondertussen zijn eigen weg bewandelen zonder veel compromissen met platenfirma's. Maar wellicht zullen de komende tijd toch wel grotere podia liggen te wachten ... (foto's Ria De Clerck)

de-mezen-doen-het-prima

De mezen doen het prima

De koolmees stoot voor het eerst in vijf jaar de huismus van de troon als meest getelde vogel in Vlaamse tuinen. Dat blijkt uit de eerste cijfers van Natuurpunt na het telweekend. De huismus belandt op de tweede plaats. De kauw en de vink zitten nog in een nek-aan-nekrace om de derde plaats, voorlopig lijkt de kauw het te halen. De merel bereikt een historisch dieptepunt door het usutuvirus, vooral in Limburg en Antwerpen krijgt het merelbestand zware klappen. 29.400 tellers telden in (…) Lees het hele bericht

dwingt-de-berk-a-promotie-af

Dwingt De Berk A promotie af?

In het petanque deden Boekt en Olympia het prima in de federale competitie. En in eerste provinciale rukt De Berk A op en ruikt de mogelijke promotie naar ere-provinciale.
De uitslagen.
Federale competitie: Verbroedering Melle-Boekt: 4-5, Olympia-de Singel Strombeek: 8-1
Ere-provinciale: Zig Zag A-Boekt A: 6-3
1ste Provinciale: Olympia A-Interlommel A: 5-4, Boekt B-St. Truiden A: 3-6, Genenbos B-De Berk A: 3-6

escape-room-rond-duurzaamheid

Escape Room rond duurzaamheid

De dienst jeugd van de gemeente organiseert nu vrijdag een Escape Room in het kader van Globaal Kabaal. Daarbij krijgen jongeren tussen 14 en 30 jaar opdrachten en raadsels, ze moeten die samen oplossen om tijdig te kunnen ontsnappen. De Escape Room maakt dus deel uit van Globaal Kanaal, een project met drie samenkomsten waar jongeren van Heusden-Zolder brainstormen over de uitdagingen op het vlak van duurzaamheid in de gemeente. Nadien moet er een slotmoment uit voortspruiten dat zichtbaar is in heel Heusden-Zolder. Afspraak nu vrijdag vanaf 19 uur in de jeugdlokalen Het Heem in de Schomstraat. Inschrijven kan via Facebook.

vck-alleen-op-de-tweede-plaats

VCK alleen op de tweede plaats

In het volleybal heeft VCK Bolderberg met 3-1 gewonnen van BVMV Beerse. Meteen een belangrijke zege want voor deze match stonden beide op de tweede plaats met evenveel punten. Nochtans zag het er in de eerste set even heel bekaaid uit voor Bolderberg, gelukkig herpakte de thuisploeg zich meteen. Setstanden: 13-25, 25-11, 25-21 en 25-18.

speedwayclub-hield-vrijwilligersfeest

Speedwayclub hield vrijwilligersfeest

Speedwayclub Helzold hield gisteren in Koersel zijn jaarlijkse etentje voor de vrijwilligers. Het zijn immers de vrijwilligers die het jaar door de organisaties mogelijk maken en tussendoor ook beschikbaar zijn om terreinen en infrastructuur te onderhouden. Ze werden dan ook nog eens extra bedankt voor voorzitter Benny Kupers. Dit jaar hebben de speedwayliefhebbers weer drie keer rendez-vous op Helzold: 22 april Team Helzoldstars vs Team Europa, wellicht op 1 juli ONK Speedway en op 26 augustus De Gouden Helm. Binnenkort meer op https://www.speedwayclubhelzold.be(foto's Stephan Volders)

weer-een-podiumplaats-voor-pieter-jan-vliegen

Weer een podiumplaats voor Pieter-Jan Vliegen

Veldrijder Pieter-Jan Vliegen heeft dit weekend weer het podium gehaald. In Meer-Hoogstraten is hij derde geëindigd. Hij was er als tiende uit de start gekomen, sloot aan bij de leiders net toen daar 2 renners het hazenpad kozen. Na een nieuwe achtervolging kwam hij bij de top, een slipper en een foutje sloegen hem echter terug, maar dus toch nog een derde plek.

een-gemengd-dagje-voor-kbbc-zolder

Een gemengd dagje voor KBBC Zolder

In het basketbal heeft Zolder B vandaag in de derde provinciale A een pandoering van jewelste gekregen van Union Leopoldsburg B: 102-37. Zolder C haalde dan weer een klinkende overwinning in derde B, het versloeg Stevoort D met 59-92 in eigen huis. En ook de dames van Zolder gingen winnen op verplaatsing: 53-65 bij Bree A.

man-sloeg-op-vlucht-om-drugs-en-nummerplaat

Man sloeg op vlucht om drugs en nummerplaat

De man die gisteren na een achtervolging door Heusden-Zolder in de wijk Lindeman is gearresteerd, had een kleine hoeveelheid drugs bij zich. De nummerplaat van zijn auto was niet correct ingeschreven. Dat was ook de reden waarom een patrouille hem wilde controleren. Maar in plaats van te stoppen sloeg de man op de vlucht en er startte een wilde achtervolging. De politie sloeg alarm en kreeg versterking uit de omliggende zones. Uiteindelijk botste de man op Lindeman tegen een (…) Lees het hele bericht

gele-wijk-van-viversel-hield-nieuwjaarsdrink

Gele Wijk van Viversel hield nieuwjaarsdrink

De Gele Wijk van Viversel hield gisteravond haar nieuwjaarsdrink. Een 80-tal inwoners was daarvoor afgezakt naar de recent geopende 'De Halte'. Daar kregen ze een hapje en drankje aangeboden en het was ook meteen een ontmoeting en kennismaking met enkele nieuwe buren. (foto Stephan Hulsmans)

ruime-zege-voor-sk-heusden-06

Ruime zege voor SK Heusden 06

Bij SK Heusden 06 draaide het vandaag weer vlotjes, Flandria Termolen kreeg een 4-1 aangesmeerd.

winst-voor-bolderberg-verlies-voor-kvv-1

Winst voor Bolderberg, verlies voor KVV

In derde provinciale A knoopte FC Bolderberg weer met de overwinning aan door FC Kaulille met 2-1 weer noordwaarts te sturen. En ook 1-2 werd het in KVV Heusden-Zolder - Kadijk SK.

verlies-voor-anadol-5

Verlies voor Anadol

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol vandaag met 2-1 verloren bij Sporting Grote Heide.

eigen-aardige-gasten-loopt-nog-een-maand

'Eigen(aardige) Gasten' loopt nog een maand

Al heel wat mensen bezochten de expo 'Eigen(aardige) Gasten’ in De Mijlpaal en je hebt nog tot 25 februari de kans om langs te gaan. Het gaat om de monumentale beelden van mensen en honden van Peter Vanbekbergen en de fragiele creaties van Ann Van Hoey. Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. (foto Ronny Vanthienen)

vandaag-gezien-28-januari-2018

Vandaag gezien

De natuur heeft Jan Leijskens in een 'zwammenbui' gedrongen. Hij kwam achtereenvolgens een gekraagde aardster (boven), eikenvuurzwam (links onder) en zwammen op een stronk tegen.

wannes-op-jazz-gezet

Wannes op jazz gezet ...

Jokke Schreurs en zijn Quartet, stuk voor stuk sterke muzikanten, brachten in de Muze composities van Wannes Van De Velde en Wallter Heynen. De nummers werden gebracht zonder tekst, in een jazz-arrangement met daarbij heel wat improvisatie. (foto's Lenscollectief)

het-weer-somber-5

Het weer: somber

Tussen depressiekernen ten noorden van onze regio en hogedrukgebieden ten zuiden, wordt in een strakke westelijke luchtstroming relatief zachte lucht naar onze streken getransporteerd. Er is wel veel vocht in de atmosfeer, waardoor wolken vaak het weerbeeld domineren. Halfweg de week worden de neerslagkansen groter en nadien wordt het ook minder zacht.
Vandaag is het vrij somber weer. Wolken domineren en er kan af en toe wat motregen vallen. Na de middag blijft het overwegend droog en het is erg (…) Lees het hele bericht

de-nieuwste-van-buurman

De nieuwste van Buurman

Buurman kwam in Muze zijn nieuwste album 'Dans en Dwaal' voorstellen. (foto Lenscollectief)

zolder-a-verliest-heusden-a-wint

Zolder A verliest, Heusden A wint

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A thuis een 50-65 nederlaag geleden tegen Alken A. In tweede provinciale boekte Heusden A een ruime zege tegen Hades A 75-47. In derde klopte Heusden B Cuva Houthalen-Helchteren met 59-52. Kajoba incasseerde een 108-61 pandoering bij Hades B. Zolder Z verloor in vierde provinciale van As B met 48-45 en Zolder E stuurde Gems B met 65-59 terug naar Diepenbeek.

bedrijfsleiders-en-politici-op-limburg-happening

Bedrijfsleiders en politici op Limburg Happening

Voor het tweede jaar op rij hield werkgeversorganisatie VKW haar Limburg Happening in Heusden-Zolder, meer bepaald in De Centrale - Watt 17. Daar waren bijna 1.000 gasten aanwezig, onder wie het kruim van het Limburgse bedrijfsleven en politiek. Een hele logistieke klus ook voor Tom De Weyer en zijn team. Er was dan ook een legertje medewerkers op de been, terwijl de Essec-personeelsleden de shuttle-verbinding met de parking verzorgden. (foto's Ronny Vanthienen)

gelijkspel-voor-wieze-boys-b

Gelijkspel voor Wieze Boys B

Uit het bedrijfsvoetbal kunnen we vandaag niet veel uitslagen meegeven. Wieze Boys A was vrij en RP Products moest niet aantreden doordat Mees 80 forfait gaf. In de tweede afdeling speelde Wieze Boys B 0-0 gelijk bij Cosmo Spouwen.

vandaag-gezien-27-januari-2018

Vandaag gezien

De moerasvijver op domein Bovy is door de werkzaamheden een echte open plas geworden, op het vlonderpad wandel je weer echt over water. En ook de eendjes weten dat te waarderen, want ze zijn er met vele tientallen neergestreken.

huwelijk-en-premiere-op-dezelfde-dag

Huwelijk en première op dezelfde dag

Een speciale verrassing gisteren na de première van de revue. Jeremy Beets, de bassist van het orkest, werd op het podium geroepen samen met zijn vrouw Katrien. Beiden bleken dezelfde dag getrouwd. De revue ging voor, en dus was ook heel de familie mee naar de voorstelling gekomen. Zoveel trouw - aan vrouw én volksteater - werd door de collega's beloond met bloemen en een korf lekkers. In het dagelijkse leven is Jeremy piloot en Katrien hostess, ze gaan dus wel vaker samen van de grond ... (foto Lowie Gielis)

jubileumrevue-is-van-start-gegaan

Jubileumrevue is van start gegaan

In 't Kuipershof had de première plaats van ''t Es Zoe Ver' de 50ste productie van 't Heusdens Volksteater. Voor een afgeladen zaal gaven acteurs, muzikanten en danseressen het beste van zichzelf en ze kunnen daarbij zoals steeds rekenen op een ervaren entourage van technici, souffleurs en decorbouwers. Ook de komende dagen en weken staan de mannen van de revue nog op de planken. (foto's Lowie Gielis)

zolder-opgeschrikt-door-achtervolging

Zolder opgeschrikt door achtervolging

Heel wat inwoners van Zolder zijn rond 17 uur vanavond opgeschrikt door een spectaculaire achtervolging. Een auto met Duitse nummerplaat werd achtervolgd door een anonieme politiewagen. De achtervolging was eerder al ingezet in Houthalen-Helchteren. Daarbij werden erg hoge snelheden gehaald en er ontstonden gevaarlijke verkeerssituaties. De achtervolging duurde vele kilometers, de afloop is op dit ogenblik niet duidelijk. UPDATE Na de Staintonstraat en Koolmijnlaan ging het tot op Lindeman waar de wagen door verschillende politiewagens werd klemgereden en de inzittenden opgepakt.

tel-de-vogels-in-je-tuin

Tel de vogels in je tuin

Niet vergeten ... we zitten in het grote Vogeltelweekend dat Natuurpunt organiseert. Iedereen wordt opgeroepen om de vogels te tellen in zijn of haar tuin en dat in te geven op deze website. Het is telkens de bedoeling een kijk te krijgen op de evolutie van onze inheemse vogelsoorten. Zo wordt met een bang hartje gekeken naar de telresultaten van de merels, waarvan zoals bekend een groot deel getroffen is door een ziekte. (foto Stefan Was, een mannetje van de grote bonte specht)

iedereen-moet-in-een-bib-terechtkunnen

'Iedereen moet in een bib terechtkunnen'

Ook Heusden-Zolder neemt deel aan de campagne #bibvooriedereen. De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) roept daarin op om het charter ‘een bibliotheek voor iedereen’ te ondertekenen. Sinds 2016 zijn gemeenten immers niet meer verplicht om een bibliotheek te hebben. De VVBAD wil minstens 75.000 handtekeningen verzamelen om aan te tonen dat een bibliotheek er niet enkel is om boeken te ontlenen, maar ook waar je ook kunt studeren, surfen of een lezing kan (…) Lees het hele bericht

neos-verkent-de-kleen-meulen

Neos verkent de Kleen Meulen

De leden van Neos Heusden-Zolder trokken er op uit voor hun maandelijkse wandeling. Deze keer maakten ze een tocht door het Lummens Broek, meer bepaald de mooie omgeving van de Kleen Meulen.

geschenkkaarten-blijven-erg-gegeerd

Geschenkkaarten blijven erg gegeerd

Na 20 jaar is de geschenkcheque van de Middenstandsvereniging Heusden-Zolder uitgegroeid tot een vaste waarde. Zo zijn in de maand december alleen al voor 7.780 euro geschenkkaarten verkocht aan de balie van het gemeentehuis. Verschillende werkgevers gaven het als kerstgeschenk aan hun personeel, zo schafte het Sint-Franciscusziekenhuis 195 geschenkcheques aan. Op dit moment wordt de cheque aanvaard in 93 handelszaken, met het meest uiteenlopende aanbod. Maar daar komen er wellicht nog bij.

de-kijk-van-richie-303

De kijk van Richie

Oef, we kunnen gerust zijn ...

berkenbos-en-mfc-dames-redden-de-eer

Berkenbos en MFC-dames redden de eer

In het zaalvoetbal moest de eerste ploeg van MFC SI Heusden-Zolder vrijdagavond noodgedwongen forfait geven in Meeuwen. Er waren te weinig spelers beschikbaar, hoofdzakelijk door blessures maar ook door andere afwezigheden. In derde provinciale A won Berkenbos United met 8-4 van BMAChines Houthalen. De dames van MFC SI Heusden-Zolder wonnen bij ZVC De Waerd Bokrijk, met 2-5.

wijk-werken-in-de-plaats-van-het-pwa

Wijk-werken in de plaats van het PWA

De nieuwjaarsreceptie van het PWA Heusden-Zolder stond vrijdagavond voor een groot deel in de teken van de wijzigingen. Op 1 januari is het PWA-systeem door een beslissing van de Vlaamse regering immers vervangen door ‘wijk-werken’. Heusden-Zolder staat daardoor samen met 7 andere gemeentebesturen in de regio en de VDAB in voor de organisatie van ‘wijk-werken’ en dat binnen het ‘Samenwerkingsverband Wijk-werken (…) Lees het hele bericht

handelaars-zolder-hebben-heel-wat-in-de-pijplijn

Handelaars Zolder hebben heel wat in de pijplijn

Vanavond was het de beurt aan de Verenigde Handelaars Zolder om hun nieuwjaarsreceptie te houden, in de gebouwen van Jeva. Het was trouwens gastheer Erik Vrijsen die de gelegenheidstoespraak mocht houden, omdat voorzitter Bruno Dethier in zijn restaurant aan de slag was. Eric Vrijsen had het over de onrust die de recente gebeurtenissen bij grote bedrijven teweeg brengt, kleine ondernemers met een betere service en klantvriendelijkheid blijven dan ook de toekomst, zonder het (…) Lees het hele bericht

strenge-straf-gevraagde-plantage-in-teutenweg

Strenge straf gevraagde plantage in Teutenweg

Een Vietnamees die in september vorig jaar werd opgepakt bij een canabisplantage in de Teutenweg, kent op 1 februari zijn straf. Hij riskeert 20 maanden cel en 8000 euro boete. Tegen de eigenaar van het handelspand - die beweerde van niks te weten maar dat gelooft de rechtbank dus niet - heeft de aanklager 26 maanden cel en 8.000 euro boete geëist. Bovendien wordt de verbeurdverklaring van 120.000 euro drugopbrengst gevraagd. Infrax, van wie de stroom gestolen werd, heeft een factuur van (…) Lees het hele bericht

de-kakkebollekes-vanne-schepen

De kakkebollekes vanne schepen

De schepen hèd e klèkind gekrege en doaveur hètter opbe gemènteroad getrakteerd bè kakkebollekes. Iedereen zal wel doorhebben dat het om suikerbonen of doopsuiker gaat zeker?

vandaag-gezien-26-januari-2018

Vandaag gezien

Roodmos nabij de Kluis van Bolderberg. (foto Jan Leijskens)

sfc-leerlingen-vieren-x-mos

SFC-leerlingen vieren X-Mos

Feest in het Sint-Franciscuscollege vandaag want de laatstejaars vieren X-Mos oftewel Chrysostomos, ook wel de inzet van de laatste 100 dagen het middelbaar onderwijs genoemd. Al vanmorgen vroeg werd het feest ingezet, heel de dag door zijn er activititeiten en het zal wellicht ergens in de loop van de nacht eindigen in een fuif. Eén en ander was ook versierd op school, inclusief het bureau van directeur Geert Missotten. (meer foto's van Noël Engelen)

jokke-schreurs-herneemt-wannes-van-de-velde

Jokke Schreurs herneemt Wannes Van De Velde

Het Jokke Schreurs Kwartet speelt morgenavond in Muze 'Wannes in Jazz', een concert in het kader van het festival Djangofollies. Gitarist Jokke Schreurs en zijn muzikanten gaan aan de slag met het werk van Wannes Van De Velde.Ze willen vooral de zuivere muzikale kwaliteit van zijn oeuvre benadrukken. De composities van Wannes en Walter Heynen zijn immers zo sterk dat ze zich lenen tot herinterpretatie, in dit geval als jazz-standard. Tickets € 14, €12 en € 10.

bouw-sociale-appartementen-is-gestart

Bouw sociale appartementen is gestart

Op de hoek van de Geenrijt en Koerselsebaan, tegenover de brandweerkazerne, is gestart met de bouw van project 'Slekkenhof'. Het gaat om een initiatief van de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen. De sociale huisvestingsmaatschappij  gaat er 8 huurappartementen met twee slaapkamers en een ondergrondse parking onderbrengen. Het ontwerp is van A-tech Architecten. Zonder tegenslagen wordt de oplevering van de appartementen verwacht in de lente van volgend jaar.

pieter-jan-valgaeren-is-cultuuraanjager

Pieter Jan Valgaeren is 'cultuuraanjager'

Pieter Jan Valgaeren is door minister van cultuur Sven Gatz aangeduid als 'aanjager' van de Limburgse cultuursector. Zoals bekend was er de afgelopen jaren veel protest tegen het feit dat Limburgse projecten en instellingen uit de boot vielen bij de toekenning van cultuursubsidies. Daarop kwam er een apart cultuurplan voor Limburg, met 3,6 miljoen euro. Valgaeren moet nu samen met onder meer cultuurorganisaties en kunstenaars een actieplan opmaken en projecten en (…) Lees het hele bericht

1-75-miljoen-vlaams-geld-voor-nieuwe-muze

€ 1,75 miljoen Vlaams geld voor nieuwe Muze

Voor de bouw van het nieuwe cultuurcentrum op de mijnsite krijgt Heusden-Zolder in het totaal meer dan 1,75 miljoen euro aan subsidies van Vlaanderen.  Dat geld komt uit verschillende fondsen. Zo geeft minister van cultuur Sven Gatz 1,26 miljoen uit het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI). Dat geld is bedoeld voor de automatisering van de theatertrekken (€ 750.000), energiezuinige investeringen (€ 260.000) en de toegankelijkheid van het gebouw (€ 250.000). Heusden-Zolder (…) Lees het hele bericht

hoogteportiek-komt-dit-voorjaar-in-westlaan

Hoogteportiek komt dit voorjaar in Westlaan

De gemeente voert dit voorjaar in de Westlaan een hoogtebeperking in om het sluipverkeer van vrachtwagens definitief te stoppen. De bestaande wegversmalling blijkt immers niet te volstaan. Er komt nu een hoogteportiek. Die bestaat uit een betonnen kolom met slagboom, samen 3,80 m breed en 2,90 m hoog. Het gewone plaatselijk verkeer kan er probleemloos door en de hulpdiensten hebben een badge om de slagboom te openen.

jongeren-krijgen-goedkoop-rijvaardigheidscursus

Jongeren krijgen goedkoop rijvaardigheidscursus

96 jongeren uit Heusden-Zolder die vorig jaar hun rijbewijs behaalden, kunnen op 28 en 29 april extra rijervaring opdoen bij ProMove op Circuit Zolder. Ze kunnen daar voor een prikje de basiscursus Car Control volgen, waarbij ze 4 uur lang leren defensief en anticiperend autorijden, maar ook hoe ze ongevallen kunnen voorkomen. Na een opfrissing van de verkeersregels, gaan ze rijden op het terrein van ProMove samen met een instructeur die advies geeft en vragen beantwoordt. Na afloop krijgen ze (…) Lees het hele bericht

kwb-overdag-speelde-petanquetornooi

KWB-overdag speelde petanquetornooi

Het moet niet elke week gaan over inhoudelijke thema's en dus hield KWB-overdag zijn jaarlijkse petanquetornooi. Met 42 deelnemers verspreid over ploegen waren alle terreinen van Olympia bezet. (foto's Ludo Deleux)

trucker-zwaargewond-bij-ongeval

Trucker zwaargewond bij ongeval

Op de E314 vlak voor parking Zolder richting Lummen zijn vanavond een koelvrachtwagen en een terreinwagen gebotst. De vrachtwagen begon te slingeren, botste tegen de vangrails en belandde op zijn zijflank. De auto kwam even verder tot stilstand. De vrachtwagenchauffeur moest uit zijn cabine gehaald worden, hij is met een zware verwondingen aan het hoofd naar het ziekenhuis gebracht. De automobilist kwam er met de schrik van af. Het ongeval versperde een tijdlang de snelweg en er (…) Lees het hele bericht

vragen-bij-correctheid-dossier-binnenspeeltuin

Vragen bij correctheid dossier binnenspeeltuin

Over de openbare verkoop van de terreinen van Statie Sport was Bruno Buyse (onafh) verbaasd dat meteen na de verkoop de vergunningsaanvraag op de gemeente al in orde was. Als de binnenspeeltuin dan in juni al kan opengaan, dan is dat volgens Buyse een record en zouden alle dossiers op die manier moeten kunnen afgehandeld worden. Het project hoort volgens hem ook niet thuis op die plaats. Tenslotte trok hij de correctheid van de openbare verkoop in twijfel, onder meer omdat op de zitting (…) Lees het hele bericht

whatsappborden-komen-op-invalswegen

Whatsappborden komen op invalswegen

Het punt over de coördinatie van de whatsapp groepen, ook van de N-VA, kreeg als reactie van burgemeester Borremans dat de coördinatie moet liggen bij de lokale politie. Bij de nieuwe groep op de Heusdense Voort is dat nog niet het geval. En bij het plaatsen van waarschuwingsborden rond whatsapp groepen had de burgemeester zijn vragen. "Zo ga je potentiële dieven erop wijzen waar er geen zijn. Wel wil ik voorstellen om de borden te plaatsen op de invalswegen van de gemeente." (…) Lees het hele bericht

geen-smart-city-mogelijk-wel-aanpak-sluikstorten

Geen smart city, mogelijk wel aanpak sluikstorten

De N-VA bracht dan haar punt rond de 'smart cities' op de agenda. De gemeente is wel naar de infosessie daarover in Brussel gegaan, maar voor de rest is er volgens Robin Stroobants niets mee gebeurd. Dus meent de N-VA dat slimme technologieën moeten gebruikt worden om de sluikstorters aan te pakken via camera's. Het voorstel van de partij is om een dossier in te dienen voor subsidies en eventueel het te laten aanduiden als proefproject. Volgens schepen Lode Schops is één (…) Lees het hele bericht

gemeenteraad-over-kleinkinderen-en-gedichten

Gemeenteraad: over kleinkinderen en gedichten

Lode Schops had een vreugdevolle mededeling, hij was vandaag voor het eerst opa geworden, van een gezonde kleindochter. De collega's kregen suikerbonen en de kersverse opa kreeg applaus, ja ook van de oppositie. En toen gebeurde het onvermijdelijke. 't Is gedichtendag en dus haalden de raadsleden hun poëtische hersenkronkels boven. Schepen Marleen Hoydonckx beet de spits af, in haar spoor gevolgd door CD&V raadslid Rita Vanhove. En ook schepen Peter Tielens deed er op zijn laatste (…) Lees het hele bericht

er-vallen-nog-bomen

Er vallen nog bomen

De wind van afgelopen nacht heeft blijkbaar de genadestoot gegeven aan enkele bomen die tijdens de voorbije stormen al 'een knak' kregen. Zo moest de brandweer deze namiddag uitrukken naar de Gasthuisstraat. Daar was een boom omgevallen, hij bleef gelukkig tegen een andere boom hangen en kwam zo net niet op de weg terecht.

vandaag-gezien-25-januari-2018

Vandaag gezien

Jan Leijskens betrapte deze eekhoorn die zaadjes kwam stelen die voor de vogels waren uitgestrooid. Nu ja, wat is diefstal in de natuur.

zedde-ge-ooch-zoe-een-westerkont

Zèdde gè ooch zoe een wèsterkont?

Ken je ne wèsterjêr of een wèsterkont? Da's iemand die niet stil kan zitten. Tegenwoordig wordt dat nogal eens als ADHD gediagnosticeerd.

de-kijk-van-richie-302

De kijk van Richie

Hoewel het op deze gedichtendag eerder de woorden van Richie zijn ...

femma-eversel-op-winterwandeling

Femma Eversel op winterwandeling

Hoewel bij een temperatuur van rond de 13 graden niet veel sprake is van winter, maakte Femma Eversel, toch een gezellige winterwandeling. Na afloop wachtten soep, koffie en gebak en een uiteenzetting over het nieuwe jaarprogramma.

10-op-een-rij-vroeger-en-nu

10 op een rij, vroeger en nu ...

Met 10 kinderen was de familie Beliën uit de Kruiswegstraat in Heusden één van de grootste families in de buurt. De bovenste foto dateert van een 50-tal jaren geleden, de onderste is onlangs gemaakt. Ze staan opnieuw allemaal in dezelfde volgorde van toen, van links naar rechts, van jong naar oud: Lydia, Raymond, Anita, Lea, Rita, Valère, Godelieve, Maria, Lutgart en Magda.

mario-borremans-opent-burgemeestersmarathon

Mario Borremans opent burgemeestersmarathon

Burgemeester Mario Borremans opende om 6 uur vanmorgen de Facebook livemarathon van Radio 2. Hij werd er door Mathijs Bijnens aan de tand gevoeld over onder meer de politieke situatie in Heusden-Zolder en enkele hot items zoals de everzwijnen en het zwerfvuil. Het interview werd ook live gestreamd via Radio2.be en vrtnws.be en is nadien ook te bekijken op Radio2.be.

lions-leopoldsburg-bezoekt-sint-vincentius

Lions Leopoldsburg bezoekt Sint-Vincentius

Sint-Vincentius kreeg het bezoek van de Lions uit Leopoldsburg. Dat is een serviceclub, die verschillende projecten van de vereniging ondersteunt. Die financiële steun is erg welkom en voor de leden van Lions waren het bezoek en de rondleiding een confrontatie met hedendaagse problemen. (foto Greet Claes)

schepen-peter-tielens-stopt-met-politiek

Schepen Peter Tielens stopt met politiek

Peter Tielens (NHZ) schepen van financiën en sport komt in oktober niet meer op bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft hij vanavond bekendgemaakt. Tielens heeft al een kleurrijk parcours achter de rug. Gestart bij de VLD, haakte hij samen met de Plus-groep zijn wagonnetje aan de CDV, zetelde dan een tijd als onafhankelijke om dan bij de vorige verkiezingen bij NHZ verkozen te worden. Ondertussen maakte hij ook nog een zijsprongetje bij Lijst Dedecker. Maar nu NHZ vorig jaar besliste (…) Lees het hele bericht

wind-hield-een-vijfde-marktkramers-weg

Wind hield één vijfde marktkramers weg

Ondanks de wind is zowat 80 % van de marktkramers opgedaagd voor de multiculturele markt. De gewichten werden wel bovengehaald om de tenten te verankeren, met succes. Ook het publiek liet het niet afweten. Ondertussen werken de marktorganisatoren naarstig aan enkele voorjaarsacties.

vandaag-gezien-24-januari-2018

Vandaag gezien

Op de Kluis in Bolderberg, rendiermos en rode bekertjesmos in elkaar verweven, een mooie combinatie. (foto Jan Leijskens)

eerst-lopen-dan-feesten-bij-meylandt-ac

Eerst lopen, dan feesten bij Meylandt AC

Veel loopfun gisteravond op het openluchtfeestje van atletiekclub Meylandt AC en dat bij de start van het nieuwe jaar. Eerst werkten de jongste atleten een leuke training af en daarna kwamen ouders, sympathisanten en andere atleten erbij voor een hapje en drankje. (foto Ludo Deleux)

brons-voor-rik-broux-op-ek

Brons voor Rik Broux op EK

Op het Europees Kampioenschap Braziliaanse Jiu Jitsu in Lissabon heeft Rik Broux van Brasa Limburg een bronzen medaille behaald. Het EK is met 5.000 deelnemers uit de hele wereld, die het een week lang tegen elkaar opnemen, één van de grootste in deze sporttak. De club van Heusden-Zolder was met Rik Broux, David Hamaekers, coach Kenny Polmans en enkele supporters afgereisd naar de Portugese hoofdstad. In de klasse tot 94 kg kon Rik Broux doordringen tot de halve finale. Daar stootte (…) Lees het hele bericht

het-weer-hoge-maxima-2

Het weer: hoge maxima

Met uitzonderlijke zachte temperaturen lijkt het of de winter wel voorbij is. Echter mogen we niet vergeten dat februari soms nog erg koud kan uitpakken. De volgende dagen blijft het erg zacht voor de tijd van het jaar met hoge maxima. Na de doortocht van een storing, is er daarbij ook ruimte voor de zon.
Vandaag kan het kwik klimmen tot 14 graden. Er staat echter een strakke wind uit het zuiden en wolken domineren het weerbeeld. Het blijft overwegend droog.
Morgen schuift een storing (…) Lees het hele bericht

hvt-is-klaar-voor-zijn-gouden-productie

HVT is klaar voor zijn 'gouden' productie

Na maanden van vele repetities door acteurs, zangers, muzikanten, timmeren en schilderen aan het decor, afstemmen van licht en geluid, ... zijn er klaar voor. De mannen van 't Heusdens Volksteater staan voor een mijlpaal: hun 50ste revue. Een halve eeuw volksteater wordt gevierd met een bijzondere productie: 't Es zoe ver. Nu vrijdag heeft de première plaats, er zijn in het totaal 13 voorstellingen tussen nu en 18 februari, telkens in 't Kuipershof. Met wat geluk kun je nog een kaart op de kop tikken, maar er is weer een heuse rush op tickets geweest. (foto's Lowie Gielis)

mario-borremans-opent-marathon-bij-radio-2

Mario Borremans opent marathon bij Radio 2

Deze week loopt bij Radio 2 de burgemeestersmarathon. In een beurtrol komen in elke provincie de burgemeesters aan het woord waarbij ze vooral aan de tand gevoeld worden over hun plannen voor het laatste jaar van deze legislatuur. Morgen, donderdag, is het de beurt aan Radio 2 Limburg. Daar passeren de burgemeesters tussen 6 uur 's morgens en 18 uur voor de camera. Je kunt het live volgen op Facebook of de Lees het hele bericht

hhd-werkt-aan-witboek-voor-verkiezingen

HHD werkt aan witboek voor verkiezingen

De Handelaars Heusden Dorp hielden vanavond hun nieuwjaarsreceptie in de recent vernieuwde showroom van Opel Geurts. Voorzitter Fernand Claes blikte terug op het afgelopen jaar waarin zowel rond Pasen als in de eindejaarsperiode een actie met krasloten was opgezet. Van de eindejaarsactie mocht de onschuldige kinderhand ook een superwinnaar trekken: Gert Jacobs uit Helchteren wint een partypakket van liefst € 1.000. Voorzitter Fernand Claes verheugde zich ook over de nieuwe regeling rond (…) Lees het hele bericht

cbos-noord-steunt-de-schans-en-heideland

CBOS Noord steunt De Schans en Heideland

CBOS Noord (Centrum voor Basisopleiding en Scholing Noord), de petereenheid van Heusden-Zolder, steunt hier ook twee goede doelen. Zo kregen De Schans en BSBO Heideland elk een cheque van € 2000 van majoor Peter Eeman. Het ging om de opbrengst van een fietshappening van de eenheid. Op de overhandiging in Leopoldsburg waren niet alleen de militairen vertegenwoordigd, maar ook beide instellingen en het Verbroederingscomité van Heusden-Zolder.

Lees het hele bericht

zolder-maakt-zich-op-voor-night-of-the-locals

Zolder maakt zich op voor Night of the Locals

Nu zaterdag 27 januari heeft in Zolder-Centrum al voor de 21ste keer The Night of the locals plaats. Bands die hun roots hebben in Zolder of één of andere band hebben met Zolder vullen een hele avond lang het podium en de meeste hebben heel wat stevige decibels in huis. De tent op het Heldenplein gaat open om 17 uur, een tijdje later gaat het van start. Op de affiche onder meer Heinz, Out of Reaction, Covertime, Blueztrain, Localsband, Dementura, Overtime en Madhouse (foto Heidi (…) Lees het hele bericht

ook-leerlingen-tellen-de-vogels

Ook leerlingen tellen de vogels

Het is deze week de Vogeltelweek voor scholen. Duizenden kinderen in heel Vlaanderen tellen op de speelplaats de vogels die ze zien passeren. Ook thuis in je tuin kun je de telling doen en voor 26 januari doorgeven op https://tuintelling.be. Ook in 't Molenholleke doen ze mee. Wim Goris, vrijwilliger van Natuurpunt, kwam de leerlingen heeft wat informatie geven over vogels en het voederen. (foto Rita Grosemans)

vandaag-gezien-23-januari-2018

Vandaag gezien

Gespecialiseerde ploegen zijn bezig met het snoeien van de bomen onder de hoogspanningslijn in de Mommestraat en Stukkenstraat. (foto Tony Lespoix)

derder-vool-of-zedder-ne-schrikscheter

Dèrder vool of zedder ne schrikschêter?

Iemand die gauw bang is, schilderen we al snel af als 'ne schrikschêter'. Het tegenovergestelde is iemand djê vool dèrt. Een durver dus eigenlijk.

il-tartufo-en-berkenbos-winnen

Il Tartufo en Berkenbos winnen

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal heeft La Baracca maandagavond met 3-13 verloren van Futsal 67 Paal. Nog in tweede won Il Tartufo met 2-8 bij Goodfellas Bocholt. In derde A ging Berkenbos United met 3-8 winnen bij Dozie Boys Lummen. Real Heusden tenslotte verloor met 6-3 van Excelsior Leopoldsburg.

wie-neemt-deel-aan-dag-van-de-moedertaal

Wie neemt deel aan Dag van de Moedertaal?

Op zaterdag 24 februari viert Het Berenhuis de derde editie van de internationale Dag van de Moedertaal in Heusden-Zolder. Zoals de vorige jaren worden mensen samengebracht rond een podium waarop jong, minder jong en ouder talent zichzelf - individueel of in groep - geeft in welke taal of dialect dan ook, eventueel met muziek als vrolijke noot. Na de middag is het aan de jonge talenten, 's avonds aan de volwassenen.
Alles heeft plaats in de zaal van de Samenwerking Limburgse (…) Lees het hele bericht

wordt-diefstal-regenpijpen-eversel-uitgeklaard

Wordt diefstal regenpijpen Eversel uitgeklaard?

Het is nog niet duidelijk of de diefstal van de regenpijpen aan de kerk van Eversel, definitief is uitgeklaard. Maar afgelopen vrijdag is een 39-jarige vrouw uit Nederland onderschept in Turnhout. Haar auto was bij de verschillende diefstallen van koperen goten in beeld gekomen. Na haar arrestatie is ze overgebracht naar de politie in Genk, nadien werd ze voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. Het onderzoek loopt nu volop, ook naar mogelijke medeplichtigen.

the-monotrol-kid-zondagavond-in-aftermuzecafe

The Monotrol Kid zondagavond in AfterMuzecafé

Nu zondagavond om 20 uur brengt AfterMuzecafé The Monotrol Kid naar het Muzecafé. In Duitsland is de band de laatste 4 jaar, een graag geziene gast, maar hier in België blijft hij na twee albums en evenveel ep’s een goed bewaard geheim. En nochtans zijn de recensenten erg lovend en lezen we verwijzingen naar Bob Dylan, Cat Stevens en Jacques Brel. Frontman en bezieler Erik Van den Broeck wordt op het podium vergezeld door gitarist Dries Vanhove, bassist Bart Strubbe en drummer Philip Mathuis. Mogelijk wordt dit hun definitieve doorbraak in onze contreien.

collegeleerlingen-op-stage-in-zwitserland

Collegeleerlingen op stage in Zwitserland

De leerlingen van het zevende jaar organisatie-assistentie van het Sint-Franciscuscollege zijn momenteel op buitenlandse stage. Ze draaien mee in een hotel in Zwitserland en laten weten dat ze daar een enorme ervaring opdoen. Overigens hebben de leerlingen ginder te kampen met pakken sneeuw, met alle beperkingen vandien. Ook dat is een ervaring.

nieuwe-huisvuilzakken-komen-eraan

Nieuwe huisvuilzakken komen eraan

We zitten in een nieuw jaar, dus kan elk gezin in Heusden-Zolder - dat hier op 1 januari gedomicilieerd was - binnenkort zijn vuilniszakken afhalen. Eén persoon heeft recht op 2 rollen met 10 zakken van 22 liter, 2 personen krijgen 2 rollen met 10 zakken van 44 liter, 3 personen hebben recht op 2 rollen met 10 zakken van 44 liter en 1 rol met 10 zakken van 22 liter, gezinnen van 4 personen of meer krijgen 3 rollen met grote zakken. Maandag 5 februari van 10u30 tot 17u30 kun je ze afhalen in De (…) Lees het hele bericht

charlotte-dewaele-houdt-het-geweldig-gezellig

Charlotte Dewaele houdt het 'Geweldig Gezellig'

Charlotte Dewaele is gestart met een nieuwe blog. Op 'Geweldig Gezellig' wil ze een positief gevoel brengen in deze grijze en grauwe tijden. Charlotte trekt er in haar vrije tijd vaak op uit, de natuur in bijvoorbeeld samen met viervoeter Storm. Maar evengoed bezoekt ze tentoonstellingen, toeristische plekken, lekkere adressen om te eten of te drinken, centra waar je leuk kunt shoppen, ... Van al die uitstappen brengt ze een klein verslagje met wat impressies en foto's, gewoon om ook anderen een gezellig gevoel te geven. Ook terug te vinden op Facebook en Instagram.

boekt-en-olympia-blijven-het-goed-doen

Boekt en Olympia blijven het goed doen

In de wintercompetitie petanque blijven Olympia en Boekt het goed doen in de Vlaamse Federale afdeling, beide wonnen hun partij, Boekt zelfs op een klinkende wijze. In 2de provinciale blijft Olympia B aan de leiding.
De uitslagen
Vlaamse federale Zig Zag Tessenderlo-Olympia: 4-5 Boekt-Moeskroen: 8-1
Ere-provinciale Pelter A-Boekt A: 7-2
1ste provinciale Lommel A-Boekt B: 3-6 Genenbos B-Olympia A: 6-3 Hasselt A-De Berk A: 5-4
2de provinciale (…) Lees het hele bericht

vck-bolderberg-kruipt-recht

VCK Bolderberg kruipt recht

In het volleybal heeft VCK Bolderberg met 1-3 gewonnen bij VC Zoersel. Het heeft dus zijn miskleun van vorige week rechtgezet. Setstanden waren 22-25, 18-25, 25-22 en 23-25.

jongeman-krijgt-messteek-bij-vechtpartij

Jongeman krijgt messteek bij vechtpartij

In een café aan de Koolmijnlaan is het gisteravond tot een zware vechtpartij gekomen. Een jongeman die niets met het conflict zou te maken hebben maar wilde tussenkomen kreeg van één van de vechtersbazen een messteek. Hij werd eerst naar het Sint-Franciscusziekenhuis gebracht en daarna naar het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Daar verbleef hij vanavond nog op de afdeling intensieve zorgen. Er zouden evenwel geen vitale organen geraakt zijn en zijn toestand is stabiel. In het café is het naar verluidt al een tijdje onrustig en zijn er meerdere vechtpartijen geweest.

evelyn-neuteleers-opnieuw-vlaams-brabants-kampioen

Evelyn Neuteleers opnieuw Vlaams-Brabants kampioen

In Hulshout vonden vandaag de provinciale kampioenschappen dubbel mini trampoline plaats voor de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Evelyn Neuteleers, sinds vorig jaar student scheikunde in Heverlee, traint bij Wild Gym Herent en moest dus haar ... Vlaams-Brabantse titel verdedigen. Na haar voetblessure vorig jaar en een moeilijk genezingsproces, kon ze pas de jongste 2 weken intensiever trainen. Met een schitterende eerste sprong, wat landingsproblemen bij de tweede en een keurige derde sprong (…) Lees het hele bericht

buurtborrel-rond-de-heilige-rita

Buurtborrel rond de Heilige Rita

In de Schootstraat verzamelden deze namiddag de buurtbewoners van de Heilige Rita voor hun nieuwjaarsdrink. En ze waren met een kleine 100 om bij een hapje en drankje elkaar het beste voor 2018 toe te wensen. (foto's Ethel Eerdekens)

met-de-glimlach-na-de-lach-o-theek

Met de glimlach na de Lach-o-Theek

Heel wat aanwezigen vertrokken vanmiddag met de glimlach uit de bibliotheek nadat ze er de 'Toast Literair' hadden bijgewoond. Cartoonist Richie presenteerde er zijn Lach-o-theek, of hoe één tekening vaak meer kan zeggen dan 100 woorden. Samen met Jef Elsen van het organiserende Davidsfonds bracht hij er ook een reeks cartoons met daarin sportlimericks naar voor. Ondertussen loopt ook nog de cartoonexpo in de bib. (foto's Julien Maebe)

winterborrelwandeling-in-ideale-omstandigheden

Winterborrelwandeling in ideale omstandigheden

De weersvoorspellingen waren vooraf niet denderend voor deze namiddag, maar zoals meestal kon de vzw Toerisme Heusden-Zolder op ideaal weer rekenen voor de Winterborrelwandeling. De opkomst was dan ook groot, zowel voor de geleide wandelingen als van wandelaars die het op eigen houtje wilden doen. Ook opvallend veel gezinnen. En rond de tentjes en vuurkorven was het gezellig toeven met een borrel of warme drank. Heel sfeervol was het ook in de kapel van de Kluis waar bewoner Jonas Slaets sopraan Laura Gils had uitgenodigd, en zij bracht indrukwekkende liederen. (meer foto's van Jan Leijskens)

het-kermisseizoen-is-gestart-2

Het kermisseizoen is gestart

Groot is de kermis van Bolderberg niet, maar op Sint-Antonius heeft ze wel telkens de eer om het Limburgse kermisseizoen op gang te schieten. En ja, het frietkraam was weer erg populair. (foto Jan Leijskens)

wiegeliedjes-in-de-namiddag-gezongen

Wiegeliedjes in de namiddag gezongen

Wiegeliedjes en slaapliedjes van over heel de wereld en in verschillende talen, Bart Voet en Esmé Bos brachten deze namiddag in Muze twee keer een erg rustgevende sfeer. (foto Lenscollectief)

sacramentskapel-ontsnapt-aan-stormschade

Sacramentskapel ontsnapt aan stormschade

Het lijkt bijna op een nieuw mirakel van Viversel want bij de storm van afgelopen donderdag is de Sacramentskapel maar nipt ontsnapt aan een ontwortelde boom. Gelukkige waren voordien al preventief verschillende bomen verwijderd. (foto's Beylelo)

percossa-een-energieke-drumset

Percossa: een energieke drumset

Percossa was te gast in Muze. Het zijn 4 gedreven slagwerkers en ook hun nieuwe voorstelling 'Bam' brachten ze met veel energie en show. (foto Lenscollectief)

sk-heusden-scoort-5-keer

SK Heusden scoort 5 keer

SK Heusden 06 moest vandaag in de vierde provinciale A de eer van de Heusden-Zolderse ploegen redden, het won overtuigend met 2-5 bij Turkse Rangers.

zware-nederlaag-voor-bolderberg

Zware nederlaag voor Bolderberg

In derde provinciale A moest leider FC Bolderberg een uiterst zware 6-2 incasseren bij Kadijk SK. En ook KVV Heusden-Zolder verloor, met 2-1 bij VK Gestel.

thuisverlies-voor-anadol-1

Thuisverlies voor Anadol

In de tweede provinciale A van het voetbal heeft FC Anadol met 0-1 verloren van Lindelhoeven VV.

inbraken-in-koolmijnlaan-en-westlaan

Inbraken in Koolmijnlaan en Westlaan

Opnieuw zijn er twee inbraken gepleegd in Heusden-Zolder. In de Koolmijnlaan werd vannacht kort over één uur een diefstal uit een woning ontdekt. En vanmorgen bleek dat inbrekers ook een huis in de Westlaan waren binnengedrongen.

kapelanijen-bewoners-klinken-ook-op-2018

Kapelanijen-bewoners klinken ook op 2018

De bewoners en eigenaars van de Kapelanijen - de residentie in de Kapelanijstraat - kwamen vandaag samen om te klinken op het nieuwe jaar. Rond de vuurkorf en onder een stralende zon werden wensen en goede voornemens uitgewisseld. Elkaar wat beter kennen is dan ook een voorwaarde voor goed nabuurschap. In juni volgt trouwens ook een barbecue.

bomvolle-zaal-voor-het-fruhshoppen-van-slamridders

Bomvolle zaal voor het frühshoppen van Slamridders

Het frühshoppen van De Slamridders was een schot in de roos. Ons Huis zat tot de nok gevuld, de tafels stonden dit jaar letterlijk tot tegen het podium. Individuele carnavalsvierders waren afgezakt maar toch vooral grote groepen uit heel Limburg en zelfs daarbuiten. Presentator Jean-Paul Klinkers hield de sfeer er goed in, net als enkele andere komische en muzikale acts. (meer foto's)

nieuwjaarsdrink-op-heusdense-voort

Nieuwjaarsdrink op Heusdense Voort

De buren van Schaapsweg, Voortstraat, Uilshoek, Kruisvijverstraat en Merelstraat hielden hun nieuwjaarsdrink. Ze waren met zo’n 60 om te klinken op het nieuwe jaar. Er werd gegeten en behoorlijk gedronken en dat laatste maakte de tongen los. En zo leerden buren elkaar beter kennen en werden de vriendschapsbanden verder aangehaald. Nog voor de tenten waren afgebroken, circuleerden de plannen voor volgende editie.

keizer-roger-en-nar-timmy-leiden-de-slamridders

Keizer Roger en Nar Timmy leiden de Slamridders

De Slamridders hebben dit jaar zowaar een keizer. Kersvers voorzitter Roger - Tony - Beaufays is voor de derde keer prins en mag zich dus officieel Keizer Roger van De Slamridders noemen. Hij krijgt tijdens het drukke seizoen geen hulp van een adjudant maar van een nar. Voormalige prins Timmy Bollen wordt Nar der Slamridders. Bij de aanstelling van de keizer werd iedereen flink voor het lapje gehouden. De voorzitter verdween van het podium zogezegd omdat de medailles zoek (…) Lees het hele bericht

cantate-feest-om-gouden-jubileum

Cantate feest om gouden jubileum

Om de viering van 50 jaar kerkkoor Cantate af te sluiten, hielden ze in Viversel een groot feest voor de leden en partners. De 2 jubilarissen Linda en Fons, ook 50 jaar actief in het koor, werden in de bloemetjes gezet. De pauzes werden opgevuld met een resem foto’s over vroeger en nu. Elk koorlid kreeg, als aandenken, een fotoverslagboek om te koesteren. (foto's Beylelo)

depodro-verschroeit-muze-balzaal

Depodro verschroeit Muze balzaal

Depodro joeg de winterse temperatuur gisteravond de hoogte in, tenminste toch in de balzaal van Muze. Vanaf de eerste noten werd menig lichaam door passionele ritmes naar de dansvloer gestuwd. Mensen die zelden dansen, stonden te shaken. Ondertussen hing er een sfeer van Latijns-Amerikaanse groove, West-Afrikaanse invloeden, mediterraanse vibes en Americana in de lucht. En op het podium gingen ze ook al tekeer als bezetenen. Het zinderde dan ook nog na tijdens de afterparty. (foto's Frans Morawski)

nieuwjaarsdrink-in-bloemelingen-en-stukkenstraat

Nieuwjaarsdrink in Bloemelingen- en Stukkenstraat

De bewoners van de Bloemelingenstraat en de Stukkenstraat hielden gisteravond een gezellige en drukbijgewoonde nieuwjaarsborrel. Jong en oud waren present. (foto's Lea Decabooter)

een-mix-van-winst-en-verlies-in-het-basket

Een mix van winst en verlies in het basket

In de derde provinciale van het basketbal heeft Heusden B met 63-77 gewonnen bij Miners Beringen C. Kajoba verloor van Zonhoven A met 63-81. Zolder B kreeg een 32-69 aangesmeerd van Bilzerse B. In de vierde provinciale leed Zolder E een nipte 62-61 nederlaag bij Alken B. Heusden C won vlot bij Cosmo Genk C, 49-87.

ook-de-gidsen-zijn-klaar-voor-morgen

Ook de gidsen zijn klaar voor morgen

Staan de wandelschoenen klaar? Een warme jas, muts of handschoenen kunnen ook nuttig zijn ... maar om 14 uur morgen wachten de gidsen van de vzw Toerisme Heusden-Zolder de wandelaars op aan de dienst toerisme. Daar kunnen de deelnemers kiezen tussen een langere of een kortere wandeling. In beide zal de uitleg over het natuurgebied en de geschiedenis van de omgeving even boeiend zijn. En natuurlijk kan iedereen ook gewoon op eigen houtje de Winterborrelwandeling gaan doen. En aan de kluis tussen 13 en 16 uur passeren aan de tentjes of in de kapel gaan luisteren naar sopraan Laura Gils.

wieze-boys-a-als-een-pletwals

Wieze Boys A als een pletwals

In het bedrijfsvoetbal was staartploeg Mees 80 geen partij voor VK Wieze Boys A, die van Boekt walsten over de tegenstanders heen, 't werd 0-10. In een duel om de derde plaats speelde RP Products 1-1 gelijk bij Weerstand Zonhoven. In de tweede afdeling werd de partij van Wieze Boys B afgelast.

school-berkenbos-stond-even-in-vuur-en-vlam

School Berkenbos stond even in vuur en vlam

De vrije lagere school van Berkenbos leek gisteravond even in vuur en vlam te staan. Het oudercomité had niets aan het toeval overgelaten om 2018 op een bijzondere en stijlvolle manier in te luiden. Er stonden kraamjes met een brede keuze aan eten en drinken. Kleuters en scholieren traden op met dansjes, toneel en liedjes, ... op een karaokepodium lieten ze zich volop gaan. De avond werd afgesloten met een vuuract op muziek van Beethoven. (foto's Rita Ramakers)

inbrekers-veroorzaken-veel-schade

Inbrekers veroorzaken veel schade

Aan de Beringersteenweg is gisteren in de vooravond een inbraak ontdekt. De dieven hadden daarbij twee ramen stukgemaakt en ook twee deuren beschadigd. Eerder gisteren waren ook al inbraken in de Brugstraat en Oudstrijderslaan gemeld.

michael-bervoets-snelste-in-diest

Michael Bervoets snelste in Diest

Veldrijder Michael Bervoets heeft de goede vorm te pakken. Vandaag mocht hij alweer de bloemen in ontvangst nemen in Diest. Daar was hij na 12 km de snelste van 20 junioren. Michael eindigde met 13" voorsprong op de tweede, terwijl hij de derde liefst 1'24" had teruggeslagen. In de formule B in Diest eindigde Sieën Veestraten 14de.

akrostis-zet-waan-zin-centraal

Akrostis zet 'Waan-zin' centraal

In kunstenplatform RIFT in Geel werd het nieuwste nummer voorgesteld van Akrostis, het Nederlands-Turkse cultureel tijdschrift dat zijn roots grotendeels in Heusden-Zolder heeft. Ook dit nummer bevat heel wat poëze en literaire bijdragen in beide talen. Hoofdredacteur Gülcan Kahraman gaf meer duiding bij het centrale thema 'Waan-zin', verder droegen dichters voor uit eigen werk en was er muzikaal entertainment. (foto's Julien Maebe)

het-weer-zachte-vooruitzichten

Het weer: zachte vooruitzichten

Storingen schuiven over onze streken en verdrijven stilaan de koude lucht. Op de scheiding van de koude en zachtere lucht valt er enige tijd regen en sneeuw. Opmerkelijk is de erg zachte lucht die zondagnacht binnen dringt. Is het in de avond nog erg koud, dan klimt na middernacht het kwik tot de dubbele cijfers. De volgende dagen verlopen onder zachte omstandigheden en op het einde van de week krijgt de zon meer ruimte.

Vandaag schuift een storing vanuit het westen over onze streken. Het (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-301

De kijk van Richie

Oei, hoeveel klachten gaan we hierover krijgen ...

weer-zwaar-verlies-voor-mfc

Weer zwaar verlies voor MFC

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder opnieuw een zware nederlaag geleden. Deze keer werd het 2-12 tegen Lindehof Zutendaal, nummer drie in het klassement.

 In tweede provinciale A speelde La Baracca Lindeman 4-4 gelijk bij Santos Houthalen.

nog-meer-schade-aan-het-licht-gekomen

Nog meer schade aan het licht gekomen

Ook vandaag is er nog heel wat schade na de storm van gisteren aan de oppervlakte gekomen, zoals hier in de Hoekbeemden. Het zal nog lang duren voor overal de schade hersteld is en alle omgewaaide bomen zijn opgeruimd. (foto's Rudolf Witters)

deskundigen-onderzoeken-slachtoffers-verkrachter

Deskundigen onderzoeken slachtoffers verkrachter

De rechter in Hasselt heeft vandaag beslist dat vijf slachtoffers van de 28-jarige vermeende serieverkrachter uit Heusden-Zolder door deskundigen moeten onderzocht worden. Op 18 mei komt dan de rechtbank opnieuw samen om te bekijken hoever de deskundigen staan met hun onderzoeken. De verdachte staat ondertussen onder elektronisch toezicht, hij loopt dus rond met een enkelband. De man wordt beschuldigd van het verkrachten en beroven van 17 vrouwelijke en 1 mannelijke escort. Dat gebeurde telkens in het Vogelsanckbos.

klein-teater-bolderberg-probeert-het-te-begrijpen

Klein Teater Bolderberg probeert het te begrijpen

Het Klein Teater Bolderberg staat de komende weken vijf keer op de planken met 'Als ge begrijpt wat ik bedoel'. Het is geschreven en geregisseerd door Willy Gilis. Lieselot wordt dertig jaar en geeft een barbecue voor haar vrienden, baas en meter. Haar moeder wil dat alles vlekkeloos verloopt en zet daarom haar man en de meid stevig aan het werk. Vincent, de belastingcontroleur die in de weekends in (…) Lees het hele bericht

slaap-en-wiegeliedjes-voor-heel-de-familie

Slaap- en wiegeliedjes voor heel de familie

Nu zondag om 15 uur én 17 uur brengen zangeres Esmé Bos en muzikant Bart Voet 'Wiegelied', een intiem concert voor een publiek vanaf 2,5 jaar in de Muzeschouwburg. Voor de allerkleinsten is dit wellicht hun eerste concert. Het duo brengt slaap- en wiegeliedjes van over de hele wereld, in verschillende talen. Liedjes van heel dichtbij, ook al komen ze soms van ver. Esmé Bos en Bart Voet zorgen steeds voor een pure, onroerende en ontwapenende muzikale wereld, het wordt zondag genieten voor heel de familie. Tickets: € 8, € 7, € 6. (foto Paulien Verlackt)

n-va-over-smart-cities-en-whatsapp

N-VA over Smart Cities en WhatsApp

De N-VA heeft twee bijkomende punten ingediend voor de komende gemeenteraad. Eén heeft te maken met de oproep van minister Muyters om projecten rond Smart Cities in te dienen. Eerder bracht de partij een gelijkaardig punt op de raad . Maar na de informatievergadering in Brussel blijkt dat een gemeente best kan vertrekken vanuit een probleem waar technologie een oplossing kan bieden, bij voorkeur voor meerdere gemeenten. De N-VA stelt voor om het sluikstorten zo aan te pakken. Daarbij zou (…) Lees het hele bericht

tenniskamp-bij-tc-heusden

Tenniskamp bij TC Heusden

In de eerste week van de paasvakantie, van 3 tot 6 april, organiseert TC Heusden een tenniskamp gecombineerd met multi-activiteiten. Dat mikt op alle kinderen van 3 tot en met 12 jaar. Ze worden daarbij begeleid door ervaren trainers. Kleuters van 3 en 4 jaar kunnen kiezen voor een halve of een hele dag. Kinderen vanaf 5 jaar komen van 9 tot 16 uur. Elke dag is er opvang voorzien vanaf 8 uur en tot 17 uur. Deelnemen kost € 95 of € 65 (voor de kleuters die halve dagen komen). Meer info vind je hier of bij Evi Vanbilsen, 0475 95 45 97.

het-zal-zondag-warm-zijn-aan-de-kluis

Het zal zondag warm zijn aan de Kluis

Laat u zeker niet afschrikken door wat frissere temperaturen en eventueel een winters buitje om zondag deel te nemen aan de Winterborrelwandeling naar De Kluis want de vzw Toerisme Heusden-Zolder zorgt voor voldoende opwarmertjes. Tussen 13 en 16 uur kun je boven aan de Kluis terecht aan hun tentjes voor een warme choco, een glühwein, een lekkere soep, een Koolputterke of Gagelborrel of een hotdog. En ook de vuurkorven zullen voor sfeer en warmte zorgen.

hood-och-vast-anne-takke-vanne-buum

Hood och vast anne takke vanne buum

't hed vandaag hèrd gewèèd, en djê wind hèd huul wa takke vanne buum doen valle. Trouwens, het enkelvoud is boëem, 't meervoud buum.

vandaag-gezien-18-januari-2018

Vandaag gezien

Na het helleweer van vandaag, liet de zon zich voor haar ondergang toch nog even zien. In het Bolderdal wierp de lage zonnestand een schaduwlijn dwars door het landschap. (foto Jan Leijskens)

vorig-jaar-312-signalisatievergunningen-afgeleverd

Vorig jaar 312 signalisatievergunningen afgeleverd

Vorig jaar leverde de politie 312 signalisatievergunningen af aan aannemers, particulieren en overheden. Er waren in Heusden-Zolder 178 werken op openbare wegen waarvoor een werfsignalisatie nodig was. 27 aanvragen hadden te maken met containers op het openbaar domein, 60 met een verhuizing. Dat is opvallend meer door het toenemend aantal appartementen. Firma's plaatsten 25 keer een bouwkraan, silo of stelling op het openbaar domein. 17 aannemers en overheden hadden een permanente (…) Lees het hele bericht

een-kijk-op-de-omschakeling-van-de-mijnstreek

Een kijk op de omschakeling van de mijnstreek

Vandaag was Paul Boutsen te gast bij KWB-Overdag. Hij gaf een boeiende uiteenzetting over verleden en toekomst van de mijnstreek. Hij ging dieper in op huidige functies van de mijnsites Beringen en Zolder. Zolder koos oorspronkelijk voor duurzaamheid en recyclage, maar geleidelijk krijgt het hart van het terrein ook meer en meer een onderwijs-, ontmoetings- en cultuurfunctie. (foto's Ludo Deleux)

berenhuis-heeft-nieuwe-jaar-ingezet

Berenhuis heeft nieuwe jaar ingezet

Het Berenhuis heeft het nieuwe jaar ingezet en dat begon met het bezoek van de kleuters en leerlingen van de eerste klas van Sint-Michiel Leopoldsburg. Die waren met de trein gekomen om van het berenavontuur te proeven. Ze kregen dat bezoek gratis aangeboden dankzij subsidies van de 'Welzijnszorg- scholencampagne 2018- Samen tegen armoede'. Het Berenhuis verwacht trouwens een druk jaar met veel schoolbezoeken. (foto's Gerlinde Gilissen)

schade-door-ontwortelde-boom-in-snelwegstraat

Schade door ontwortelde boom in Snelwegstraat

Ook in de Snelwegstraat veroorzaakte een ontwortelde boom schade, onder meer een omheining werd vernield en schuurtje liep schade op. (foto's Pierre Renard)

trampoline-ging-op-reis

Trampoline ging op reis

In Zolder werd een grote trampoline door de wind opgetild om vervolgens bij de buren terecht te komen. (foto Katrien Hardeman)

brandweer-heeft-handen-vol-met-bomen-en-dakpannen

Brandweer heeft handen vol met bomen en dakpannen

Bij de brandweer van Heusden-Zolder zijn ondertussen al tientallen oproepen binnengekomen over stormschade. En ook nu de wind in kracht is afgelopen, komen er nog steeds hulpvragen binnen. Het gaat bijna altijd om omgevallen bomen en weggewaaide dakpannen. Echt grote schadevallen zijn er amper. Verschillende ploegen trekken van plaats tot plaats om de grootste problemen op te ruimen, maar het einde van het werk is nog lang niet in zicht. (foto Luc Poelmans)

schade-in-de-brugstraat

Schade in de Brugstraat

Ook in de Brugstraat is er schade. Daar heeft een afgeknakte zilverden een pas vernieuwde omheining vernield. En in een huis verder werd het afdak vernield.

bomen-ontworteld-en-afgeknakt-langs-circuit

Bomen ontworteld en afgeknakt langs Circuit

Ook Circuit Zolder deelt in de stormklappen. Op de weg tussen circuit en Sacramentsberg ligt een drietal bomen en die versperren volledig de doorgang.

geduld-als-je-1722-belt

Geduld als je 1722 belt

Ondertussen vraagt de directie civiele veiligheid geduld aan de mensen die naar het nummer 1722 bellen. Daar zijn vanmorgen al ruim 5.000 oproepen verwerkt. Als er geen gevaar is voor mensenlevens of er geen gewonden zijn, wordt nog eens opgeroepen om zeker niet naar 112 te bellen. Code oranje blijft voorlopig van kracht in heel de regio.

bomen-gaan-tegen-de-vlakte

Bomen gaan tegen de vlakte

In de Graaf de Theuxlaan kon deze boom niet langer standhouden tegen de stormwind en richtte schade aan een gebouw aan. (foto Anita Willemsen)

wind-tot-101-km-per-uur-gemeten

Wind tot 101 km per uur gemeten

Ondertussen zijn in Limburg al windstoten tot 101 km per uur gemeten, net over de Nederlandse grens loopt dat zelfs op tot 115 per uur. De grootste schadegevallen zijn tot nu toe voor Noord-Limburg, hier bij ons gaat het vooral om omgewaaide bomen en afgerukte takken. Maar volgens onze weerman Michel Nulens is er nog altijd geen sprake van de zogenaamde bomb depressie die werd aangekondigd, maar een stormachtige wind. Stormfoto's zijn welkom op redactie [!] heusden-zolder.eu.

mfc-verliest-in-provinciebeker

MFC verliest in provinciebeker

In de beker van de provincie zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 7-2 verloren van Borussia Gingelom.

bedrijven-sterk-geinteresseerd-in-cvo-jobdag

Bedrijven sterk geïnteresseerd in CVO-jobdag

Op vrijdag 2 februari wordt een 30-tal bedrijven verwacht op de Jobdag van CVO De Verdieping en de VDAB. Het is de derde editie en die mikt op alle werkzoekenden uit de brede regio en de (ex-)cursisten uit de dagopleidingen van het CVO. Centraal staan vooral verschillende technische, creatieve en praktische beroepsprofielen. De standhouders komen dan ook uit verschillende sectoren: IT-sectoren, voeding en gezondheid, bouw, de groensector, de uitzendsector, ... Het gaat zowel om (…) Lees het hele bericht

het-weer-koud-weekend-3

Het weer: koud weekend

Na de doortocht van een actieve storing die voor veel wind zorgde en een flinke plens regen, komen we terecht in onstabiele en koude lucht. Er vallen buien, die soms een winters karakter kunnen hebben. Na het weekend wordt het gevoelig zachter.
Vandaag zorgen regen en wind in de ochtend voor onaangenaam weer. Er zijn rukwinden mogelijk tot 70 of 80 km/u. Later in de ochtend maakt de regen plaats voor opklaringen en is het op een enkele bui na, overwegend droog. De wind neemt geleidelijk in kracht af. (…) Lees het hele bericht

de-patsers-veroveren-de-roxy

De Patsers veroveren de Roxy

The Roxy Theatre zorgde gisterenavond weer voor een straffe stunt met de avant-première van de film Patser, de nieuwste van Bilal Fallah en Adil El Arbi met Matteo Simoni in de hoofdrol. Deze drie kwamen naar Koersel waar ze voor drie volle zalen werden geïnterviewd. Patser gaat over de drugshandel in Antwerpen. Vier vrienden op 't Kiel dromen ervan om te leven als echte 'patsers'. 't Is een snedige harde gangsterfilm met Simoni in de rol van Antwerpse (…) Lees het hele bericht

vrijkaarten-voor-depedro-de-winnaars

Vrijkaarten voor Depedro: de winnaars

‘El Pasajero’, betekent 'de passagier' en dat is meteen de juiste titel van de jongste plaat van Depedro die je zaterdag live aan het werk kan zien in Muze. Nogal wat lezers zaten er langs met de vertaling. Vooraf wordt de muziekdocumentaire Casamence en achteraf geeft Buscemi (foto) een dj-set. Deze lezers mogen er met zijn tweetjes gratis naartoe: Benny Bielen,  Bernadette Kwanten en Alain Jans.

toast-literair-de-lach-o-theek-van-richie

Toast Literair: de Lach-o-Theek van Richie

Zondag om 10 uur kun je in de bibliotheek naar Toast Literair gaan, een organisatie van het Davidsfonds en de bib. Centraal staat de Lach-o-Theek met onze huiscartoonist Richie Richard Demot was van kindsbeen af geboeid door tekenen en door schoonschrift. Al zeer vroeg ontpopte hij zich tot tekenaar en cartoonist. Hij nam deel aan cartoonales in binnen- en buitenland, publiceerde in week- en maandbladen, leerboeken, de Internetgazet en de Seniorenkrant. Beroepshalve was hij leerkracht (…) Lees het hele bericht

provincieraad-keurt-kolenspoor-goed

Provincieraad keurt Kolenspoor goed

Vanavond heeft de provincieraad - unaniem - de visie- en strategienota van een gemeenschappelijke toekomstvisie voor het strategisch project Kolenspoor goedgekeurd. Het Kolenspoor wordt uitgebouwd als een innovatief mobiliteitsnetwerk, een groen economisch netwerk en een ruimte om te ontmoeten en te beleven. Het is een partnerschap tussen de provincie en de gemeenten As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Zonhoven.

25 jaar na de sluiting van (…) Lees het hele bericht

wietplantage-opgedoekt-in-bolderberg-1

Wietplantage opgedoekt in Bolderberg

Voor de tweede keer in goed een week tijd heeft de politie in Heusden-Zolder een wietplantage opgedoekt. Deze keer was de installatie ondergebracht in een huis in de Sint-Jobstraat in Bolderberg. Bij de inval trof de politie daar vandaag een plantage met een 400-tal plantjes aan. De civiele bescherming werd opgeroepen om de planten en de installaties te vernietigen. De elektriciteit werd ook hier illegaal van het net afgetapt. Er is nog geen arrestatie verricht, maar de speurders volgen een spoor.

weer-inbraak-in-cafe-olympia

Weer inbraak in café Olympia

Vannacht is opnieuw een inbraak gepleegd in de cafetaria van sporthal Olympia. De inbreker werd betrapt kort voor half 2. Het is al de derde keer in enkele maanden tijd dat de zaak ongewenst bezoek krijgt.

sfc-leerlingen-op-bezoek-in-vlaams-parlement

SFC-leerlingen op bezoek in Vlaams parlement

Een groep leerlingen van het Sint-Franciscuscollege bracht een bezoek aan het Vlaams parlement. Daar werden ze ontvangen door parlementslid Sonja Claes. De leerlingen kregen er een rondleiding met daarbij ook uitleg over de kunstwerken in het gebouw en de inhoudelijke werking van het parlement. Ze gingen naar verluidt enthousiast naar huis maar of enkelen van hen de politieke microbe hebben opgedaan, zullen we pas over een aantal jaren weten.

vanaf-middernacht-is-1722-actief

Vanaf middernacht is 1722 actief

Er wordt noodweer voorspeld en daarom activeert de FOD Binnenlandse Zaken vanaf middernacht het nummer 1722. Op dat nummer mag je bellen als je de brandweer nodig hebt bij wateroverlast of stormschade. Het is de bedoeling op die manier dat daardoor het nummer 112 alleen gebruikt wordt als mensen zich in een mogelijk levensbedreigende situatie bevinden. Wel kan het op het nummer 1722 even duren voor er opgenomen wordt als het druk is. Haak dan niet in, want dan kom je opnieuw achteraan in de wachtrij terecht. Na het noodweer wordt het nummer 1722 weer gedeactiveerd.

231-bestuurders-reden-te-snel

231 bestuurders reden te snel

De politie heeft de flitswagen nog eens uitgestuurd om straatracers op te sporen. 1410 wagens passeerden de camera, 231 liepen tegen de lamp. De Koolmijnlaan was weer koploper met 146 overtreders gevolgd door de Brugstraat met 85. In de Sint-Jobstraat kregen 59 bestuurders het blaastoestel voorgehouden, ze bliezen allemaal safe. Een fietser zonder verlichting vloog op het boekje.

laura-gils-zingt-tijdens-winterborrelwandeling

Laura Gils zingt tijdens Winterborrelwandeling

Zondag is er dus de Winterborrelwandeling naar de Kluis van Bolderberg. Daar kan ook een bezoekje gebracht worden aan de kapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Loreto. De Kluis is de stille getuige van een zeer vrome geschiedenis die start in 1673. De vorige kluisbewoner Pieter Stevens heeft de traditie geïntroduceerd om tijdens de Winterborrelwandeling een muzikale verrassing aan te bieden. Zijn opvolger Jonas Slaats zet die gewoonte voort en hij heeft niemand minder dan sopraan Laura Gils uitgenodigd. Zij brengt stemmige muziek, die past bij de locatie, de tijd van het jaar en het weer.

vandaag-gezien-17-januari-2018

Vandaag gezien

Voor een wandeling in het Bolderdal trek je best waterdichte schoenen aan. (foto Jan Leijskens)

vuut-opbe-tuffel-of-de-toafel

Vuut opbe tûffel of de toafel

Naargelang de plek waar je precies woont of opgegroeid bent spreken we over een toafel of een tûffel als je het over een tafel hebt. Hoe dan ook 't is niet beleefd om 'oer vuut 't erop te legge'.

inbraak-in-leegstaande-woning-2

Inbraak in leegstaande woning

Er is weer een inbraak gepleegd in de Stationsstraat. Deze keer drongen de inbrekers binnen via een kelderraam. Het ging om een leegstaande woning.

tijdelijk-comite-opgericht-voor-kinderopvang

Tijdelijk comité opgericht voor kinderopvang

Vanavond heeft de OCMW-raad een Bijzonder Comité voor de Buitenschoolse Kinderopvang opgericht. Dat comité komt er voor een beperkte duur om de uitbreiding van de kinderopvang - vooral in Boekt, Bolderberg en Viversel - op te volgen. Daar zit een 5-tal raadsleden in, die daarvoor overigens zoals in gemeenteraadscommissies een zitpenning krijgen.

De raad keurde ook de beheersovereenkomst tussen gemeentebestuur en OCMW goed waardoor de gemeentesecretaris de functie van (…) Lees het hele bericht

music-for-life-recordopbrengst-voor-t-weyerke

Music for Life: recordopbrengst voor 't Weyerke

De editie 2017 van Music for Life betekende voor 't Weyerke een recordopbrengst met liefst € 31.300. De kerstmarkt 'Magic for Life' (foto) was dan ook een succes, ze was dubbel zo groot als het jaar voordien en er zijn blijkbaar nog uitbreidingsmogelijkheden. Daarnaast waren er ook nog een heleboel externe acties van SJB Viversel, CVO De Verdieping, KVLV Bekkevoort, Lérolie Fashion, Charon verzekeringen en SCIA. Die brachten samen bijna 10.000 euro in het laatje

wetenschappelijke-proeven-in-het-sfc

Wetenschappelijke proeven in het SFC

In het Sint-Franciscuscollege liepen opvallend veel witte jassen rond. Vandaag en donderdag heeft daar 'Innovationlab' plaats, een projectdag rond wetenschappen. De leerlingen van het vijfde jaar wetenschappen mogen zelf experimenteren en aan de slag gaan met allerlei proeven. Uiteraard is dat tegelijk leuk én leerrijk. (foto's Noël Engelen)

nog-veel-jongeren-verwaarlozen-hun-verlichting

Nog veel jongeren verwaarlozen hun verlichting

Tijdens de provinciale verkeersthema-actie 'verlichting' in december en januari controleerde de politie rond het Sint-Franciscuscollege 505 fietsen. 49 leerlingen reden zonder de verlichting te gebruiken of met een defecte fietsverlichting. 11 van hen kregen een waarschuwing. Ze moeten hun fiets in orde brengen en laten controleren. 49 overtreders kregen een jongeren proces-verbaal. In totaal worden 67 jongeren uitgenodigd voor de verkeersvormingsklas. 42 zijn zijn jonger dan 16, 25 ouder dan 16.

vandaag-gezien-16-januari-2018

Vandaag gezien

Een drachtige merrie ziet enkele zonnestralen en wentelt zich dan letterlijk in een 'feel good beweging'. (foto Christina Put)

op-voetbalkamp-in-heusden-tijdens-paasvakantie

Op voetbalkamp in Heusden tijdens paasvakantie

In de eerste week van de paasvakantie heeft op de terreinen van SK Heusden 06 een voetbalkamp plaats. Voetbalkamp De Dribbel mikt op jongens en meisjes van 6 tot 16 jaar. De grootse doelstelling is om iedereen zonder druk te laten genieten van voetbal. Fun staat centraal maar anderzijds zorgen ervaren trainers voor een goede begeleiding. Bij elke stage keren enkele vaste zaken terug. Zo zijn dagelijks warm eten en (…) Lees het hele bericht

win-kaarten-voor-film-en-concert-rond-depedro

Win kaarten voor film en concert rond Depedro

Nu zaterdag kun je in Muze terecht voor een boeiende muziekavond, een wereldreis waarbij je op sleeptouw genomen wordt door een film, concert en een dj-set. Centrale gast is Jairo Zavala, gekend als gitarist van Calexico en van zijn eigen band Depedro. Jairo Zavala is geboren in Madrid, moeder uit Guinee en vader uit Peru, en hij reist met Depedro de wereld rond. Zijn jongste plaat heet niet toevallig ‘El Pasajero’. Hij komt naar Vlaanderen voor een minitournee in De Roma (…) Lees het hele bericht

twee-zwaargewonden-bij-frontale-botsing-1

Twee zwaargewonden bij frontale botsing

Op de Meylandtlaan zijn vanmorgen twee auto's frontaal gebotst. De klap was zo hevig dat één van de twee zich door de metalen poort van een woning boorde. Beide bestuurders raakten zwaargewond. Ambulances en MUG snelden ter plaatse en gaven eerst op de plaats van het ongeval de nodige zorgen aan de slachtoffers. Daarna zijn ze naar het ziekenhuis overgebracht, hun toestand is op dit moment onduidelijk. De straat lag ondertussen bezaaid met brokstukken, de politie sloot de Meylandtlaan (…) Lees het hele bericht

la-baracca-en-real-verliezen

La Baracca en Real verliezen

De dames van MFC SI Heusden-Zolder versloegen Real Noorderwijk met 3-2. Maandagavond heeft la Baracca Lindeman met 4-2 verloren van Lommel A, een match in tweede provinciale. In de derde A verloor HZ Real Heusden met 2-4 van Sealgroup Lommel B.

11-275-snelheidsovertreders-meer-dan-1-op-5

11.275 snelheidsovertreders, meer dan 1 op 5

Vorig jaar hield de verkeersdienst van de politie 276 snelheidscontroles in 196 uur, dat is 23 uur minder dan in 2016 maar wel een pak meer dan de jaren voordien. Op dit tijd passeerden 50272 voertuigen de flitsauto, 22,4 % van de bestuurders negeerden de snelheidsbeperking, meer dan 1 op 5 dus. De politie stelde 11275 processen-verbaal op. In 2016 waren er 10991 inbreuken, 6063 in 2015 en 3374 in 2014.

De handhaving richtte zich vooral op het fenomeen van de (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-15-januari-2018

Vandaag gezien

De hazelaar staat bijna in bloei, tot wanhoop van de pollenlijders. (foto Jan Leijskens)

topweekend-voor-olympia-ploegen

Topweekend voor Olympia-ploegen

In het petanque kende vooral Olympia een schitterend weekend, alle ploegen wonnen en in de Vlaamse federatie versloeg Olympia zelfs de leiders uit Aalst.
De uitslagen
Vlaamse federatie: Olympia-Aalst: 5-4 Tongeren-Boekt: 7-2
Ere afdeling Limburg: Boekt A-Opec A: 4-5
1ste afdeling Limburg: Boekt B-Genenbos B: 6-3 De Berk A-Oetervallei A: 6-3 Olympia A-Horinzon A: 5-4
2de afdeling Limburg: Olympia B-Genk B: 8-1 Olympia C-Boekt C: 6-3 Genenbos C-De (…) Lees het hele bericht

smash-leden-klonken-op-een-bijzonder-jaar

Smash-leden klonken op een bijzonder jaar

Feest bij badmintonclub Smash waar niet alleen het nieuwe jaar werd gevierd, maar ook de 40ste verjaardag van de club. En het werd nog extra feestelijk want de dag voordien kreeg de club van Badminton Vlaanderen het A-Plus label voor zijn jeugdwerking. Met 100 personen gingen ze op wandel in de omgeving van de mijn en aansluitend waren ze met 250 om in ZLDR Luchtfabriek samen te klinken. En het wordt weer een speciaal jaar met onder meer op 10 en 11 februari de organisatie van de Limburgse kampioenschappen en op 17 en 18 februari de Belgische kampioenschappen G-badminton.

beekbeemden-op-zeeklassen-in-blankenberge

Beekbeemden op zeeklassen in Blankenberge

Ze hebben er lang naar afgeteld, en vanmorgen was het zover: de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van Beekbeemden en hun begeleiders vertrokken met de trein naar Blankenberge. Daar wacht hen een weekje zeeklassen, ongetwijfeld doorspekt met een heleboel avonturen. (foto's An Vanoppen)

gewaarschuwd-en-toch-nog-10-bestuurders-dronken

Gewaarschuwd en toch nog 10 bestuurders dronken

In dit 'Weekend zonder alcohol' betrapte de politie in Heusden-Zolder liefst 10 bestuurders met teveel alcohol op. De controles gebeurden 's nachts. 411 bestuurders moesten blazen, één had lichtjes teveel gedronken, 9 anderen hadden duidelijk te diep in het glas gekeken. Daarbij was ook een minderjarige bromfietser: zonder valhelm met een passagier op het stuur. Hij mocht zijn rijbewijs onmiddellijk inleveren. Twee andere positieven speelden ook ter plaatse hun rijbewijs kwijt. (…) Lees het hele bericht

autosalon-en-de-winnaars-zijn-1

Autosalon: en de winnaars zijn ...

De nieuwe pick-up van Renault is inderdaad een Alaskan, heel veel lezers van de Internetgazet kenden het juiste antwoord, maar dit zijn de winnaars die met zijn tweetjes naar het Autosalon mogen met de groeten van Garage Kwanten - Renault en Dacia.: Chris Baerts, Karolien Volders, Leopold Nulens, Laura Lopez, Sam Versele en Jimmy Wlosiniak.

zondag-met-zijn-allen-op-winterborrelwandeling

Zondag met zijn allen op Winterborrelwandeling

Voor volgende zondag zijn de weersvoorspellingen meestal droog maar met kans op een winterse bui ... het ideale weer dus voor de Winterborrelwandeling die vzw Toerisme Heusden-Zolder traditiegetrouw aan de Kluis organiseert. Wie graag van een gids meer verneemt over het boeiende natuurgebied en de geschiedenis van de gebouwen en hun bewoners in de buurt, moet om 14 uur aan het infokantoor toerisme zijn. Er is keuze tussen een korte of langere route. Iedereen kan ook op eigen houtje op wandel gaan. Tussen 13 en 16 uur kun je je warmen aan de stand van de vzw Toerisme, daar worden glühwein, Koolputterke, Gagelborrel, warme soep, choco en hotdog te koop aangeboden.

richie-bekijkt-de-bib-op-zijn-manier

Richie bekijkt de bib op zijn manier

Spring dezer dagen zeker eens binnen in de bib om de tentoonstelling met het werk van Richie - Richard Demot - te bekijken. Naar aanleiding van Toast Literair 2018 is daar een reeks werken van onze huiscartoonist samengebracht die allemaal op de één of andere manier met de bibliotheek te maken hebben. En wie Richie kent, weet dat hij zich ook aan een kritische kijk mag verwachten, weliswaar eentje met de glimlach. De expo 'Bib-cartoons' kan bezocht worden tot 26 januari, tijdens de openingsuren van de bib.

nieuwjaarsborrel-sint-barbarastraat-schansstraat

Nieuwjaarsborrel Sint-Barbarastraat-Schansstraat

De buurtbewoners van de hoek Sint-Barbarastraat-Schansstraat hielden voor de negende keer een nieuwjaarsborrel. 't Werd een gezellig samenzijn waarop ze heel wat hadden bij te kletsen. (foto's Hilde Aerts)

vandaag-gezien-14-januari-2018

Vandaag gezien

OCMW-voorzitter Elke Gijbels trof in de natuur op de Beringerheide een compleet salon met matras aan. Voor natuurbewoners?

dries-vanthoor-en-co-stranden-op-plaats-7

Dries Vanthoor en co stranden op plaats 7

Dries Vanthoor en zijn ploegmaats Mohamed Bin Saud, Christopher Mies en Michaël Vergers moesten tevreden zijn met een zevende plaats in de 24 uur van Dubai. Lange tijd leken ze in hun Audi R8 LMS op weg naar een podiumplaats. Maar het zat technisch niet mee. Op 20 minuten van het einde viel de wagen zonder aandrijving, en toen was de droom over. Dries Vanthoor trekt nu naar Australië want met de WRT Audi R8 LMS start hij samen met Robin Frijns en Stuart Leonard in de Liqui-Moly Bathurst 12 Hour van 2 tot en met 4 februari.

prachtige-5de-plaats-voor-pieter-jan-vliegen

Prachtige 5de plaats voor Pieter-Jan Vliegen

Op het Belgisch kampioenschap veldrijden voor beloften in Koksijde heeft Pieter-Jan Vliegen zich laten opmerken. Pieter-Jan, één van de jongsten van de 54 deelnemers, reed naar een schitterende vijfde plaats. Hij strandde op 1'01" van winnaar Thijs Aerts.

zolder-c-wint-1

Zolder C wint

In de derde provinciale B van het basketbal versloeg Zolder C Lummen B met 88-66. Zolder Z verloor in vierde provinciale B met 67-59 van Maasmechelen C. Tenslotte leden de dames van Zolder in tweede provinciale een 72-43 verlies bij Croonen Lommel B.

zwaar-verlies-voor-sk-06-1

Zwaar verlies voor SK 06

In vierde C kreeg ook SK Heusden 06 een stevige nederlaag te verwerken: 1-5 tegen Verbroedering Lommel.

bolderberg-wint-kvv-krijgt-rammel

Bolderberg wint, KVV krijgt rammel

In de derde provinciale A van het voetbal versloeg Bolderberg VK Gestel met 4-3. KVV Heusden-Zolder kreeg een thuispandoering van Hechtel FC, 2-6.

b-en-c-gymnasten-ook-klaar-voor-sterk-seizoen

B- en C-gymnasten ook klaar voor sterk seizoen

Zo'n maand voor de start van de officiële turnwedstrijden namen de B- en C-gymnasten van Moed & Volharding deel aan het Westhoektornooi in Vlamertingen. Meteen een belangrijke test, een te oordelen aan resultaten, belooft het voor het komende seizoen. C12 Ella Viekevorst (brug 7de, balk 8ste, grond 5de), C14 Kato Vrancken (brug 1ste, balk 2de), Mislina Bicer (grond 6de), C15 Lien Gijbels (brug 1ste, balk 1ste), Romi Bruggeman (balk 4de, grond 7de), B11 Kirsten Steegmans (brug 1ste, balk (…) Lees het hele bericht

de-jonkies-zijn-al-goed-op-dreef

De jonkies zijn al goed op dreef

De gymnasten van Moed & Volharding van het I-niveau traden aan in hun tweede wedstrijd van het seizoen in Nazareth en lieten daar merken dat ze al een hele vooruitgang hebben geboekt. Vonne Knevels, Nette Lemmens, Manou Paulus, Mirle Steegmans behaalden allen zilver bij de I8. Bij de I9 wonnen Jenna Vandael brons, Maya Thior zilver en Thilde Lekens goud.

kerk-viversel-wordt-gerestaureerd

Kerk Viversel wordt gerestaureerd

De Sint Quirinuskerk in Viversel is ondertussen 180 jaar oud en daarom dringt een renovatie zich op. Die wordt grondig aangepakt. Aan het dak en de toren worden de balken nagekeken en indien nodig vervangen. De leien worden vernieuwd. De haan zal weer schitteren en ook de binnenkant van de toren krijgt een opknapbeurt. De muren worden nadien gezandstraald. De glasramen krijgen een beschermlaag tegen de vervuiling. Tenslotte ondergaat de binnenkant van de kerk een opfrisbeurt. Aan de werken is (…) Lees het hele bericht

neos-is-klaar-voor-2018

Neos is klaar voor 2018

Neos Heusden-Zolder hield zijn jaarlijkse algemene vergadering waarop de highlights voor het nieuwe jaar werden aangestipt. Uiteraard volgde ook een nieuwjaarsreceptie.

vck-van-het-terrein-geveegd

VCK van het terrein geveegd

In het volleybal is een collectief falend VCK Bolderberg in eigen huis zwaar afgetroefd door Hevoc Hechtel-Eksel. De thuisploeg stond gewoon nergens terwijl de bezoekers als een geoliede machine aantreden. 0-3 dus met overtuigende setstanden: 15-25, 19-25 en 14-25.

heerlijk-nieuwjaarsconcert-van-eigen-volk-viversel

Heerlijk nieuwjaarsconcert van Eigen Volk Viversel

In de Vierseleer genoten veel muziekliefhebbers van het nieuwjaarsconcert van de Koninklijke Harmonie Eigen Volk Viversel. Het voorprogramma werd verzorgd door het enthousiaste jeugdorkest onder leiding van Paul Cox en Marlon Knuts, met op de achtergrond foto's en een film. De harmonie zelf gaf een feestelijk concert ten beste met een vioolsolist als verrassing. (foto's Beylelo)

muze-overleeft-michael-van-peel

Muze overleeft Michael Van Peel

Voor de liefhebbers was het vanavond genieten van 'Van Peel overleeft 2017' met Michael Van Peel in Muze. (foto Lenscollectief)

winst-voor-zolder-a-en-heusden-a-1

Winst voor Zolder A en Heusden A

In de eerste provinciale van het basketbal heeft Zolder A makkelijk gewonnen van Bree A, het werd 93-61. In tweede A versloeg Heusden A Black Sheep Diepenbeek A met 72-63. In derde A verloor Zolder B met 65-82 van Houthalen-Helchteren D met 65-82. Een zware nederlaag voor Kajoba in derde B: 73-39 bij As A. In vierde A won Heusden C van Alken B met 82-63. In die reeks was er ook een 50-77 overwinning voor Zolder E op het terrein van Bree D.

anadol-wint-in-hamont

Anadol wint in Hamont

In de tweede provinciale van het voetbal heeft FC Anadol zaterdagavond met 1-2 gewonnen bij KFC Hamont 99.

eerste-deel-van-de-brug-is-op-hoogte-gebracht

Eerste deel van de brug is op hoogte gebracht

De werkzaamheden voor de verhoging van de brug van de E314 over het kanaal in Viversel vorderen goed. De eerste helft van de brug is ondertussen op de juiste hoogte gebracht. Aan die kant moet vervolgens de wegaansluiting aangepast worden aan de nieuwe hoogte. Daarna wordt het baanvak over de tijdelijk brug gewisseld zodat het tweede deel van de brug kan opgekrikt worden. De weg langs het kanaal, onder de brug, is op dit moment weer open voor auto's en fietsers. (foto's Beylelo)

wieze-boys-verliest-match-en-leidersplaats

Wieze Boys verliest match en leidersplaats

Verrassing in het bedrijfsvoetbal vandaag, want VK Wieze Boys A verloor op eigen veld van Weerstand Zonhoven met 1-2. Wieze Boys verspeelt daardoor zijn leidersplaats aan Century Hasselt en ziet Weerstand Zonhoven dichter naderen. RP Products staat nu vierde na een 6-1 zege tegen FC Tamara. In de tweede afdeling speelde Wieze Boys B 2-2 gelijk bij Tuinwijk VV.

vandaag-gezien-13-januari-2018

Vandaag gezien

De feestdagen zijn voorbij en dus wordt stilaan de feestverlichting weggehaald. We zullen dus zelf voor de sfeer moeten zorgen.  (foto Julien Maebe)

win-vrijkaarten-voor-het-autosalon-2

Win vrijkaarten voor het autosalon

Ook vandaag kunnen we nog een groep lezers blij maken met gratis kaarten voor het autosalon aangeboden door Garage Kwanten - Renault en Dacia. Laat ons voor morgen 14 uur weten hoe het pick-up model heet dat Renault recent op de markt heeft gebracht. Redactie[!]heusden-zolder.eu met je naam en adres.

de-kijk-van-richie-300

De kijk van Richie

Moeten we hier nu één of andere hashtag-campagne voor bedenken?

smash-heeft-beste-jeugdwerking-van-vlaanderen

Smash heeft beste jeugdwerking van Vlaanderen

Badminton Vlaanderen heeft de labels voor jeugdwerking uitgereikt en Smash haalde weer het hoogste label, A+. Meer nog, de club van Berkenbos behaalde het hoogste puntenaantal van heel Vlaanderen. In heel Vlaanderen kregen slechts 14 clubs het A+label in Limburg 2: Smash en De Bokkerijder Overpelt. Een mooi presentje voor de 40ste verjaardag die de club dit jaar viert.

winst-voor-tartufo-en-real

Winst voor Tartufo en Real

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal won Il Tartufo Heusden met 1-3 bij Santos Houthalen. In derde versloeg Real Heusden Primo Zelk met 3-6.

nieuw-verlies-voor-mfc-1

Nieuw verlies voor MFC

In de tweede afdeling van het zaalvoetbal heeft MFC SI Heusden-Zolder met 5-4 verloren bij Heracles Alken A.

tarzan-amp-jane-alleen-nog-de-bouwvergunning

'Tarzan & Jane': alleen nog de bouwvergunning

Caroline Carpentier en Filip Struyf maken zich sterk dat in juni hun complex met binnenspeeltuin 'Tarzan & Jane' langs de Michel Scheperslaan zal openen. Aan dit project is een tweetal jaren voorbereiding voorafgegaan, en meteen na de openbare verkoop van gisteren hebben ze alles in gang gezet om de bouwvergunning te bekomen. "Eenmaal de gemeente die aflevert gaan we aan de slag. Alle bestaande gebouwen van Statie Sport worden gesloopt. We kiezen voor industriebouw - weliswaar mooie - (…) Lees het hele bericht

clara-cleymans-en-de-magische-27

Clara Cleymans en de magische 27

Clara Cleymans en Jo Mahieu brachten in de Muze de voorstelling 'Club 27'. Clara, net 27, en haar partner brachten eigen versies van nummers van overleden, kleurrijke muzikanten. (foto Lenscollectief)

hommeles-bij-goed-secretaris-uit-partij-gezet

Hommeles bij GOED: secretaris uit partij gezet

Het is hommeles bij GOED, de partij van onder meer burgemeester Borremans en eerste schepen Schops. Partijsecretaris Cindy Ceyssens is vanmiddag uit de partij gezet. Zelf zegt ze dat daar geen aanleiding toe was en dat ze zich de voorbije jaren volop voor de partij heeft ingezet. Maar de jongste tijd kreeg ze naar eigen zeggen de wind van voren als ze intern haar mening verkondigde. Cindy Ceyssens is vooral teleurgesteld dat er binnen de partij maar één wet is die telt en dat (…) Lees het hele bericht

vandaag-gezien-12-januari-2018

Vandaag gezien

Het eerste sneeuwklokje hebben we al gehad, nu dus ook de eerste akoniet. (foto Roger Convents)

de-laatste-tickets-voor-michael-van-peel

De laatste tickets voor Michael Van Peel

Morgen om 20u15 staat Michael Van Peel in de Muzeschouwburg met 'Van Peel overleeft 2017'. Van Peel put uit de actualiteit van 2017 waarin de misnoegdheid vrolijk om zich heengrijpt, Amerika geleid wordt door een kwaaie cavia op een oranje leren zetel en terreur het oude continent teistert. Maar het kan de Belgen niet meer deren, angst is even banaal geworden als files, staatshervormingen en graaiende politici. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar, die kosten €20, €17, €14.

inbraak-in-bolderberg-2

Inbraak in Bolderberg

In de Sint-Jobstraat is een inbraak gepleegd in een woning. De buit is niet duidelijk. De feiten zijn deze voormiddag ontdekt.

het-weer-zon-in-het-weekend-1

Het weer: zon in het weekend

Een krachtig hogedrukgebied over Rusland rolt een uitloper richting onze streken en kan het weerbeeld tijdens het weekend gunstig beïnvloeden. De vochtigheid in de onderste lagen van de atmosfeer wordt opgeruimd en de zon kan doorbreken. Na het weekend wordt het terug wisselvallig met geregeld regen of buien.
Vandaag is het rustig in de atmosfeer met zwak briesje uit een noordelijke sector en maxima rond 6 graden. De atmosfeer is echter erg vochtig, waardoor het nevelig is en er veel lage (…) Lees het hele bericht

kaarten-autosalon-en-de-winnaars-zijn

Kaarten autosalon: en de winnaars zijn ...

Het autosalon is aan zijn 96ste editie toe, de meeste lezers hadden dat wel achterhaald. Dit zijn de winnaars: Cindy Vaes, Herwig Loenders, Erkan Konak, Marc Vanzonhoven en Serge Bernier. Zij mogen allemaal met 2 personen naar het autosalon gaan, met de groeten van Garage Kwanten - Renault en Dacia. Voor de anderen ... laat de moed niet zakken, wie weet valt er morgen nog wat te rapen ...

wees-eens-poetief-in-de-bib

Wees eens 'poëtief' in de bib

Onder de noemer ‘Wees eens poëtief’ organiseert de bibliotheek nog tot 25 januari een poëziewedstrijd. Daarbij maak je kans op een boekenbon, twee filmtickets of een boekenpakket. Poëtief is de samentrekking van poëet en creatief. Je mag dus een creatief gedicht maken, of dat nu een stiftgedicht, een knip-en-plakgedicht of een schrapgedicht is. Verras de jury met een leuke vondst of kom inspiratie opdoen aan de themastand in de bib. Op de werktafel vind je trouwens ook (…) Lees het hele bericht

wietinstallatie-opgedoekt-in-guido-gezellelaan

Wietinstallatie opgedoekt in Guido Gezellelaan

De politie heeft gisteravond in de Guido Gezellelaan een cannabisplantage opgedoekt. Het ging in feite alleen om de installaties, zoals de lampen en dergelijke want de planten zelf waren eerder al geoogst. De plantage was ondergebracht in een huurwoning. De installaties zijn in beslag genomen, technici van Infrax zijn tot laat op de avond aan het werk geweest om de leidingen te herstellen, want er werd illegaal stroom van het netwerk afgetapt. Voor zover bekend is nog niemand opgepakt.

voorlopig-een-korte-gemeenteraad

Voorlopig een korte gemeenteraad ...

De gemeenteraad van donderdag 25 januari bevat in de openbare zitting voorlopig 11 punten. Gemeente, OCMW en politie willen via de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten deelnemen aan de groepsaankoop voor postdiensten. De Kantonnale Bouwmaatschappij wil gronden in de Europastraat, Halstraat, de Schansstraat en de Dennenweg gratis overdragen aan de gemeente, het gaat in het totaal om 56 are. Tenslotte zal vanaf 1 mei de gemeentesecretaris die functie ook voor het OCMW uitoefenen, na de pensionering van de OCMW-secretaris.

voor-ieder-wat-wils

Voor ieder wat wils ...

Toch een gezellig pleintje, daar op de de Zolderse Voort ...

opgelet-voor-alcoholcontroles

Opgelet voor alcoholcontroles

We zitten volop in het 'seizoen van de nieuwjaarsrecepties' en ook dit weekend staan er heel wat op stapel. Toch let je maar beter op wanneer je gaat klinken op 2018, want de politie houdt in het hele land een 'weekend zonder alcohol achter het stuur'. Dat betekent dat je vanaf vanavond 18 uur tot maandagochtend 6 uur een extra grote kans hebt om te moeten blazen. Ook de lokale politie van Heusden-Zolder neemt deel en aan de op- en afritten van E 314 en E 313 kun je op de ploegen van de wegpolitie stoten.

dries-vanthoor-mikt-op-zege-in-dubai

Dries Vanthoor mikt op zege in Dubai

Dries Vanthoor start vandaag als één van de favorieten in de 24 uur van Dubai, de eerste grote race van het jaar. In zijn Audi WRT krijgt hij het gezelschap van de Nederlander Michael Vergers en de Mohammed Bin Saud Al Saud uit Saoudi-Arabië. Dries hoopt even goed te doen als broer Laurens die er twee jaar geleden won. Even leek de start alvast prima want hij reed de allersnelste oefentijd, nadien bleek evenwel dat op dat ogenblik de gele vlag van kracht was. Weg pole dus, maar niet de hoop op een overwinning.

ook-luchtkwaliteit-binnen-in-huis-is-slecht

Ook luchtkwaliteit binnen in huis is slecht

KWB-overdag behandelde vandaag de luchtkwaliteit in huis. Jens Vaes (Beweging.Net) wees erop dat we niet altijd beseffen hoe ongezond de luchtkwaliteit is in huis en dat luchtconsulenten in een proefproject mensen hierover informeren.Kirsten Knaepen (Logo Limburg) had het over ventilatie- en verluchtingsproblemen, het schadelijke van sigarettenrook en symptonen van CO-vergiftiging. (foto's Ludo Deleux)

stanske-onze-oudste-blaast-105-kaarsjes-uit

Stanske, onze oudste, blaast 105 kaarsjes uit

Het was weer feest vandaag in woonzorgcentrum Berkenbosch want onze oudste inwoner Constance Vanhoudt is jarig. Stanske wordt inderdaad al 105 jaar en is daarmee wellicht de tweede oudste Limburger op dit moment. Stanske haar recept voor een lang leven blijft ondertussen ongewijzigd: een positieve ingesteldheid gecombineerd met een gepaste verzorging en het dagelijks bezoek van één van de kinderen of kleinkinderen. Die gaan zelf weer met de glimlach naar huis na zo'n bezoek. En (…) Lees het hele bericht

win-vrijkaarten-voor-het-autosalon-1

Win vrijkaarten voor het Autosalon

Morgen opent op de Heizel in Brussel het autosalon zijn deuren voor het grote publiek. 10 lezers van de Internetgazet mogen er gratis naartoe want we hebben hier met de groeten van Garage Kwanten - Renault en Dacia - 5 x 2 kaarten klaar liggen. Laat ons voor morgen 12 uur weten de hoeveelste editie van het autosalon we dit jaar kennen. redactie [!] heusden-zolder.eu, met je naam en adres.

binnenspeeltuin-op-statie-sport

Binnenspeeltuin op Statie Sport

Er komt een binnenspeeltuin op de terreinen van Statie Sport, maar 'Tarzan & Jane' zal nog veel meer inhouden dan een speeltuin alleen. Dat hebben de nieuwe eigenaars uit Grobbendonk gezegd, meteen na de openbare verkoop van de terreinen in het Muzecafé. Tijdens die verkoop had gemeenteraadslid Bruno Buyse (onafh) nog een aantal vragen bij de procedure en de opgelegde verplichtingen. Maar de verkoop ging toch door, overigens onder grote belangstelling. Twee kandidaten namen het tegen (…) Lees het hele bericht

waterleiding-weer-stuk-in-boekt

Waterleiding weer stuk in Boekt

In een deel van Boekt zijn er vanmorgen weer problemen met het drinkwater. In de Onze-Lieve-Vrouwstraat is vanmorgen een waterleiding gesprongen. Het water sijpelde er naar boven. De Watergroep stuurde technici ter plaatse om het lek te dichten. Daarbij moest de bevoorrading in de buurt een tijdlang worden afgesloten. Het is trouwens niet het eerste incident met de waterleiding in die buurt de jongste jaren.

buddy-s-en-vrijwilligers-voor-vluchelingen-gezocht

Buddy's en vrijwilligers voor vluchelingen gezocht

OCMW, gemeentebesturen en CAW Limburg zoeken samen naar enthousiaste buddy’s en vrijwilligers om de vluchtelingen in Beringen en Heusden-Zolder te ondersteunen of begeleiden. Buddy's helpen bij het zoeken naar een betaalbare woning, maken hen wegwijs in buurt of administratie, bieden een luisterend oor. Vrijwilligers gaan af en toe mee naar de winkel, helpen bij inschrijving bij ziekenfonds of school, of bij een lichte verhuis, ze zoeken mee naar een vrijetijdsbesteding. Op dinsdag 16 (…) Lees het hele bericht

zaterdag-afscheidsviering-marcel-gybels

Zaterdag afscheidsviering Marcel Gybels

Zaterdag om 10u30 heeft de afscheidsviering van onze fotograaf Marcel Gybels plaats in de aula van het funerarium J. Beyne, Koerselsebaan 37 in Heusden. Morgen, vrijdag, van 19 tot 20 uur kan ook een laatste groet gebracht worden in het funerarium. Marcel overleed afgelopen dinsdag, hij was 72.

vandaag-gezien-10-januari-2018

Vandaag gezien

De eerste sneeuw dit seizoen hebben we al lang achter de rug, maar vandaag heeft Jan Leijskens ook het eerste sneeuwklokje gespot.

bijna-14-000-euro-achterstallige-belasting

Bijna 14.000 euro achterstallige belasting

De politie deed samen met de Vlaamse Belastingdienst (VlaBel) controles op achterstallige verkeersbelasting en boorddocumenten. 1114 wagens passeerden de nummerplaatherkenner. De belastinginspecteurs stelden 19 inbreuken vast wegens verschuldigde belasting voor een bedrag van € 13 895. Eén wagen werd in beslag genomen en getakeld omdat er een schuld van bijna € 2800 openstond. De politie legde 20 ademtesten op, maar iedereen blies safe. Voorts stelden de inspecteurs verkeersinbreuken vast wegens onverzekerd rijden, geen keuring en niet dragen van de gordel.

beperkt-aantal-foutparkeerders-tijdens-markt

Beperkt aantal foutparkeerders tijdens markt

Voor de politie was het een rustige multiculturele markt. 7 marktbezoekers negeerden een parkeerverbod en 2 parkeerden buiten de vakken op het Schachtplein. Eén auto, die de opstelling van de markt hinderde werd getakeld.

In het kader van de provinciale verkeersthema-actie 'Verlichting' hield de politie een fietscontrole in de buurt van het St.-Franciscuscollege. 7 scholieren reden zonder verlichting. Ze kregen een jongeren-proces-verbaal en worden uitgenodigd een verkeersvormingsklas te volgen.

een-bedankje-voor-2500ste-markt-liker

Een bedankje voor 2500ste markt-liker

Ondanks dat de feestdagen achter de rug liggen en het weer niet denderend was, mocht de multiculturele markt zich verheugen op een stevige opkomst. Wellicht speelde de koopjesperiode - met nog lagere prijzen - ook mee. Een tijdje geleden was een bedankje in het vooruitzicht gesteld voor de 2500ste liker op Facebook. En het was Djuli Bravenboer uit Hellevoetsluis (Zuid-Holland) die de gelukkige is. Zij mag haar waardebon van 25 euro spenderen aan verse koffie, gebak en nog meer lekkers. En ze bewijst ook meteen dat de markt tot ver over de landsgrenzen bekend is.

alternatieve-ontsluiting-in-brussel-voorgesteld

Alternatieve ontsluiting in Brussel voorgesteld

Delegaties van de gemeentebesturen van Heusden-Zolder en Lummen zijn vandaag samen met afgevaardigden van de werkgeversorganisaties en de Vlaamse volksvertegenwoordigers Sonja Claes (CD&V) en Grete Remen (N-VA) naar Brussel getrokken om daar hun standpunt rond de ontsluiting van de kolenhaven te verdedigen. Zoals bekend hebben beide gemeentebesturen samen met de werkgevers begin december een compromis bereikt voor die ontsluiting. Daarin pleiten ze voor een brug over het kanaal tussen de (…) Lees het hele bericht

collegebadmintonners-plaatsen-zich-voor-india

Collegebadmintonners plaatsen zich voor India

Geweldig sportnieuws bij het Sint-Franciscuscollege, het meisjes-badmintonteam heeft zich opnieuw geplaatst voor de ISF Badminton World School Championships. Die kampioenschappen hebben tijdens de paasvakantie plaats in India. In Aalter versloegen de badmintonners vandaag de school uit Herentals met 5-0. Twee jaar geleden deden ze het ook al schitterend op de ISF-spelen in Malta, maar India wordt dus ook qua reis, accommodatie en ervaring ongetwijfeld nog een ander verhaal. De voorbereiding kan starten

oud-brandweercommandant-jos-nizet-overleden

Oud-brandweercommandant Jos Nizet overleden

Jos Nizet is overleden. Hij was de vroegere ingenieur van de gemeente Heusden-Zolder en tegelijk jarenlang commandant van de brandweer Heusden-Zolder. Daardoor was hij een gekend figuur in de gemeente. Jos Nizet zou later deze maand 86 jaar worden, hij overleed in het Sint-Franciscusziekenhuis. Morgen om 19u15 is er een gebedswake in de kerk, gevolgd door een begroeting in funerarium J. Beyne, Koerselsebaan. De uitvaartplechtigheid heeft vrijdag om 10u30 plaats in de Sint-Willibrorduskerk.

mazout-in-kasteel-meylandt-geen-koud-kunstje

Mazout in kasteel Meylandt: geen koud kunstje ...

De start van het nieuwe trimester in kasteel Meylandt is voor de academiestudenten maandag letterlijk in een koele sfeer verlopen. Het bleek dat de mazout was opgebruikt en er was dus geen verwarming. En kunstenaars en koude vingers, dat gaat nu eenmaal niet samen. Het bleek dat de meting van de stookolievoorraad door de bevoegde gemeentediensten niet tijdig was gebeurd door de combinatie van een ziek personeelslid en een ander met vakantie. Ondertussen was er wel heel wat verbruikt, maar werd (…) Lees het hele bericht

een-nieuwjaarsconcert-voor-heusden-en-de-wereld

Een nieuwjaarsconcert voor Heusden en de wereld

Het koor Exsultate maakt er een goede gewoonte van om de bewoners van het Rode Kruis Opvangcentrum en bij uitbreiding alle inwoners van Heusden-Zolder te trakteren op een nieuwjaarsconcert. Daarbij brengen de zangers een breed programma van feest- en vredesliederen uit zowat heel de wereld. De technische omstandigheden zijn allesbehalve ideaal in het opvangcentrum, maar het enthousiasme van het koor, het meezingende en dansende publiek en vooral de entertainende capaciteiten van dirigent (…) Lees het hele bericht

resterend-pmd-en-groen-wordt-vandaag-opgehaald

Resterend PMD en groen wordt vandaag opgehaald

In verschillende straten - onder meer in Berkenbos en Boekt - zijn gisteren de PMD-zakken blijven staan, ook niet al het groenafval is opgehaald. Maar vandaag wordt dat rechtgezet, sinds vanochtend is de wagen van de privé-firma al opnieuw op ronde voor de blauwe zakken. Volgens Limburg.net kreeg de firma het niet tijdig gedaan. Blijkbaar was er gisteren een uitzonderlijk groot aanbod. Dat is niet helemaal abnormaal na de feestdagen en na een vakantie. Bovendien had de vorige ophaling van PMD en (…) Lees het hele bericht

defecte-bus-veroorzaakt-verkeershinder

Defecte bus veroorzaakt verkeershinder

Een bus van De Lijn, die vlak voor Meylandt richting Zonhoven, defect langs de weg staat, veroorzaakt daar vanochtend verkeershinder. De file groeide aan tot Suska-Berg. En voor de fietsers is het ter plaatse ook gevaarlijk want de bus staat op het fietspad.

een-eerbetoon-aan-een-schitterend-fotograaf

Een eerbetoon aan een schitterend fotograaf

Fotografen kunnen sterven, maar hun scherpe blik blijft voor eeuwig bewaard in de foto’s die ze ons achterlaten. Als hommage aan een schitterend fotograaf, brengen we nog enkele pareltjes die Marcel Gybels de afgelopen jaren maakte.

onze-fotograaf-marcel-gybels-is-overleden

Onze fotograaf Marcel Gybels is overleden

Met grote verslagenheid melden wij u het overlijden van onze fotograaf Marcel Gybels. Hij heeft vanavond de ongelijke strijd tegen een slopende ziekte verloren. Jarenlang was Marcel een trouwe fotograaf van de Internetgazet. Zowat dag en nacht had hij zijn toestel bij de hand. Er mocht geen beestje over de grond kruipen, geen vliegtuig of ballon het luchtruim doorklieven of Marcel had het op foto vastgelegd. Een ondergaande zon, of een bijzondere maan, … even later rolde de foto binnen. (…) Lees het hele bericht

vredeseilanden-in-de-bres-voor-voedseltoekomst

Vredeseilanden in de bres voor voedseltoekomst

Het komende weekend - tussen 12 en 14 januari - trekken ook in Limburg vrijwilligers de straat op om geld in te zamelen voor Vredeseilanden (Rikolto). Met de vraag 'wat eten we morgen?' laten ze iedereen stilstaan bij de onzekere toekomst van ons eten en vragen ze steun zodat Vredeseilanden (Rikolto) boerenfamilies kan helpen om hun uitdagingen te overwinnen.

Vrijdag tussen 13 en 14 uur geeft het Lees het hele bericht

eigen-volk-geeft-nieuwjaarsconcert

Eigen Volk geeft nieuwjaarsconcert

Nu zaterdag om 20 uur geeft de Koninklijke Harmonie Eigen Volk Viversel een nieuwjaarsconcert, zoals ze daar ondertussen een traditie van heeft gemaakt. Dirigent Jan Rypens zal de muzikanten door een repertoire met feestelijke muziek leiden. Het voorprogramma wordt verzorgd door het Jeugdorkest Viversel en Inge Hulsmans praat alles aan elkaar. Kaarten kosten € 6 (kassa), € 4 (vvk)

clara-cleymans-overleeft-de-27

Clara Cleymans overleeft de 27

Nu vrijdag om 20u15 zijn Clara Cleymans en Jo Mahieu te gast in Muze met 'Club 27'. Clara Cleymans is 27 geworden, een mythische leeftijdsgrens die veel kleurrijke figuren uit de muziekgeschiedenis niet overleefd hebben. Samen met Jo Mahieu gaat ze de confrontatie aan met die overleden artiesten en brengt ze eigenzinnige versies van hun nummers aangevuld met anekdotes uit hun leven: van Robert Johnson tot Amy Winehouse, (…) Lees het hele bericht

het-weer-veel-wolken-1

Het weer: veel wolken

Storingen trachten vanuit het westen naar onze streken door te dringen, maar worden geblokkeerd door een krachtig hogedrukgebied over Rusland. Op sommige dagen lukt het voor deze storingen om tot bij ons te geraken en nemen de neerslagkansen toe. Meestal echter krijgen we enkel de wolkenvelden te zien en blijft het droog.
Vandaag is een droge en rustige dag met een afwisseling van zon en wolken. Het kwik bereikt gemiddeld 9 graden en er staat niet al te veel wind.
Morgen kan een (…) Lees het hele bericht

e-roefke-of-e-ruufke

E roefke of e ruufke

We spreken in Heusden-Zolder - naargelang de plaats - over e roefke of e ruufke. In dat geval bedoelen we een korstje dat zich heeft gevormd op een wondje.

winst-voor-la-baracca-5

Winst voor La Baracca

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal heeft La Baracca Lindeman maandagavond et 5-2 gewonnen van  Futsal Star Beringen-Mijn.

lezen-en-schrijven-met-anne-frank-in-de-bib

Lezen en schrijven met Anne Frank in de bib

Nog tot 25 januari kun je in de bibliotheek de tentoonstelling 'lezen en schrijven met Anne Frank' bezoeken. Het gaat om een vernieuwde expo die aan de hand van het verhaal van Anne Frank aantoont dat lezen en schrijven bij elkaar horen. Naast haar dagboek schreef ze immers ook een verhaaltjesboek en 'een mooie zinnen boek'. De tentoonstelling geeft een beknopt overzicht van het dagelijkse leven van de familie Frank en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog met een tijdlijn. In een aparte kamer maken de kinderen kennis met teksten die Anne Frank schreef. Vanaf woensdag bezoeken alle 6de leerjaren van Heusden-Zolder de tentoonstelling. (foto's Julien Maebe)

weinig-zware-voeten-begin-dit-jaar

Weinig zware voeten begin dit jaar

Heeft het te maken met goede voornemens of is het puur toeval? De eerste snelheidscontrole van de politie Heusden-Zolder leverde in ieder geval veelbelovende resultaten. In 3 straten werden 1507 auto's gecontroleerd. Slechts 54 bestuurders reden te snel in de Meylandtlaan (43), G. Gezellelaan (7) en Kanaalweg (4). Dat is slechts 3,60 %, een cijfer dat we lang niet meer hebben gezien ...

olympia-a-bijt-in-het-truiense-zand

Olympia A bijt in het Truiense zand

In het petanque werd dit weekend alleen tweede provinciale gespeeld, behalve Olympia A dat in eerste nog een inhaalwedstrijd tegoed had.
De uitslagen
1ste afdeling Limburg St. Truiden A-Olympia A: 8-1
2de afdeling Limburg De Berk B-Olympia C: 2-7, De Berk C-Genenbos D: 2-7, Boekt C-Olympia B: 1-8.

nieuwjaarsconcert-met-uiteraard-jazz

Nieuwjaarsconcert met uiteraard ... jazz

The Muze Jazz Orchestra gaf zondagavond in het Muzecafé een nieuwjaarsconcert. De puur instrumentale traditie werd daarbij even doorbroken door een zangeres ... (foto's Ria De Clerck)

jongeren-met-wapen-planden-overval-op-gokkantoor

Jongeren met wapen planden overval op gokkantoor

De twee Antwerpse jongeren die op 1 december in de Nieuwstraat door de politie werden betrapt met een geladen kalasjnikov in de auto hadden plannen voor een overval. Ze zouden het gemunt hebben op een gokkantoor in Houthalen. Dat is gebleken tijdens het onderzoek dat nu door het Antwerpse gerecht wordt gevoerd. Ondertussen moeten ze van de raadkamer een maand langer in de cel blijven. Er is ook een derde verdachte in de zaak opgepakt. Voor de rest blijft er nogal wat mist hangen rond het (…) Lees het hele bericht

donderdag-openbare-verkoop-gronden-statie-sport

Donderdag openbare verkoop gronden Statie Sport

Nu donderdag om 14 uur heeft in het Muzecafé de openbare verkoop plaats van de gronden van Statie Sport. Na het opdoeken van de voetbalclub besliste de gemeente de gronden te verkopen als 'grond voor dagrecreatie'. Notaris Marij Hendrickx zal de openbare verkoop leiden van het voetbalveld met kantine, met groot achterliggend perceel grond en vooraan parking, in het totaal 2ha, 4a en 31ca. De gemeente wil minstens 215.000 euro uit de verkoop halen. Er worden ook nevenverplichtingen opgelegd zoals een bouwverplichting, een minimale bouwoppervlakte, er moeten jobs tot stand gebracht worden, ...

wellux-is-vanaf-nu-in-andere-handen

Wellux is vanaf nu in andere handen

Ann Nielandt en Marc Dexters uit Lummen hebben de privé-wellness Wellux van Raf Coomans en Ann Vanhove in de Graaf de Theuxlaan (achter Auva) overgenomen. Sinds 1 januari baten zij dus hun eigen wellness uit, nadat Ann jaren ervaring heeft opgedaan in 'De Verborgen Parel' in Borgloon. De twee zijn al meteen met een promotie-actie gestart om zich voor te stellen aan de klanten. Overigens is het schoonheidssalon 'Wellnessboetiek' niet overgenomen. Dat blijft in handen van Raf en Ann - en Katrien blijft er als schoonheidsspecialiste het vertrouwde gezicht.

nipt-verlies-voor-heusden-a

Nipt verlies voor Heusden A

In de tweede provinciale van het basketbal heeft BBC Heusden A vandaag een nipte 80-77 nederlaag geleden bij Stevoort C.

blauwe-wijk-verwelkomt-het-nieuwe-jaar

Blauwe Wijk verwelkomt het nieuwe jaar

De Blauwe Wijk is zowat heel het jaar door actief en hield dus ook haar traditionele nieuwjaarsreceptie. Daar werd even teruggeblik op het afgelopen jaar met onder meer een Sinterklaas- en wijkfeest, activiteiten die dit jaar ongetwijfeld zullen terugkeren. En ondertussen grotere en kleinere initiatieven die het leven in de wijk aangenaam maken. De receptie had buiten plaats, maar van de gure wind, merkte amper iemand iets, daarvoor waren er de nodige hartverwarmertjes ... (foto's Tony Sempels)

vlotte-zege-voor-sk-06

Vlotte zege voor SK 06

SK Heusden 06 heeft de start van het nieuwe kalenderjaar niet gemist. Het won met 0-4 bij Eendracht Houthalen.

bolderberg-laten-punten-liggen

Bolderberg laten punten liggen

In de derde provinciale A kwam Bolderberg niet verder dan een 1-1 op het terrein van Hechtel FC. KVV Heusden-Zolder vond de weg vlot naar doel bij SV Breugel: 0-3.

anadol-begint-slecht-aan-2018

Anadol begint slecht aan 2018

In de tweede provinciale van het voetbal heeft FC Anadol thuis een 1-5 pandoering tegen FC Eksel A.

muzikale-nieuwjaarswensen-bij-veenbonk

Muzikale nieuwjaarswensen bij Veenbonk

Als Veenbonk een nieuwjaarsreceptie geeft, dan is de muziek uiteraard nooit veraf. Het optreden van Ness Barzan en Herman Leenders mag daarbij stilaan een klassieker genoemd worden. Beiden grasduinen probleemloos en complexloos door een breed repertoire van grootheden als Pink Floyd of Dylan, maar gingen in dit herdenkingsjaar van 100 jaar einde Eerste Wereldoorlog uiteraard ook niet om de vredesboodschap heen. Of er dit jaar nog verdere muzikale verrassingen te verwachten zijn, weet niemand, maar voor het kampioenschap schremkeschieten mag alvast weer worden geoefend.

driekoningen-zingen-voor-de-missies-in-viversel

Driekoningen zingen voor de missies in Viversel

Vandaag gaan in Viversel traditiegetrouw de Driekoningen om pad op geld in te zamelen voor de missies.En ook de vormelingen zijn daarbij. Ze hielpen eerst mee de Driekoningenviering in de kerk verzorgen. Na afloop zongen ze allen samen het driekoningenlied voor de kerststal en toen was het tijd om in 4 groepen over Viversel uit te zwermen. De opbrengst gaat naar de missies van Jos Jans, bisschop Bert Vanbuel, Alex Hulsmans en zuster Swinnen. Daarvoor is er trouwens vandaag ook een eetdag in de Vierseleer. (foto's Beylelo)

het-weer-rustig-maar-somber

Het weer: rustig maar somber

Een hogedrugebied ten noorden van onze provincie domineert het weerbeeld de volgende dagen en brengt wat rust in de atmosfeer. Er worden evenveel veel lage wolkenvelden getransporteerd en de zon heeft moeite om tevoorschijn te komen.
Vandaag is een droge dag, maar eerder somber met veel wolken en nauwelijks opklaringen. Er staat hierbij een matige wind uit het noordoosten. De maxima liggen rond 5 graden.
Morgen
laat de wind het koud aanvoelen, maar de zon kan wel af en toe doorbreken. (…) Lees het hele bericht

winst-voor-heusden-b-verlies-voor-kajoba

Winst voor Heusden B, verlies voor Kajoba

In de derde provinciale van het basketbal heeft Heusden B met 64-81 gewonnen bij Stevoort E. Nog in derde verloor Kajoba van Hasselt D met 61-85. In vierde provinciale was er een 46-57 overwinning voor Heusden C bij Gems Diepenbeek B. Zolder C won een spannende match bij Cosmo Genk B met 84-87. In vierde provinciale haalde Zolder E zwaar uit naar Miners Beringen Z, 97-52. Zolder Z verloor met 69-103 van Pelt C.

jasper-steverlinck-en-valentijn-elsen-beroeren

Jasper Steverlinck en Valentijn Elsen beroeren ...

Jasper Steverlinck en pianist Valentijn Elsen (afkomstig van Heusden) speelden vanavond in een uitverkochte Muze. Daar stelden ze de nieuwe EP van Jasper Steverlinck voor, met het 'That's Not How Dreams Are Made' de themasong van de Warmste Week. Het is de voorloper van een full-CD die later verschijnt. (foto's Lenscollectief)

samen-klinken-op-een-gezond-2018

Samen klinken op een gezond 2018

De nieuwjaarsreceptie die het gemeentebestuur jaarlijks op de eerste zaterdag voor de bevolking organiseert, kende vanavond één van haar drukkere edities. Een grote opkomst dus, wat zorgde dat hier en daar de borrelglaasjes of pintjes al vroeg uitgeput waren, maar wie zijn glaasje bijhield kon gelukkig nog heel de tijd gaan bijtanken. De sfeer zat er goed in, mede te danken aan de band die wat swingmuziek bracht, maar er werd toch vooral gepraat en wensen uitgewisseld. En de (…) Lees het hele bericht

opnieuw-veel-belangstelling-voor-vredeswake

Opnieuw veel belangstelling voor vredeswake

De derde vredeswake die vanavond werd georganiseerd door en met vertegenwoordigers van verschillende godsdiensten in Heusden-Zolder , werd ook deze keer druk bijgewoond. De middenbeuk van de Sint-Vincentiuskerk zat zo goed als vol. De aanwezigen luisterden naar gebeden, getuigenissen, muziek van Botswing, er waren verschillende symbolische momenten zoals het aansteken van de kaarsen, de omhelzing tussen diaken en imam en vooral de oproepen om religie te zien als instrument om verzoening en vrede te bewerkstelligen, zowel lokaal als internationaal. (meer foto's)

wieze-boys-a-blijft-gaan

Wieze Boys A blijft gaan

In het bedrijfsvoetbal heeft leider VK Wieze Boys A weer zwaar uitgehaald: 6-0 tegen FC Tamara. RP Products ging op eigen terrein met 2-3 de boot in tegen K.F.C. Vlam Eisden. In de tweede afdeling stootte Wieze Boys B op een forfait bij Calcio 96.

veel-driekoningen-in-de-driesstraat

Veel Driekoningen in de Driesstraat

In de Driesstraat trok vanmiddag een hele bende Driekoningen door de straat. De voordeuren werden veelvuldig geopend, liedjes luidkeels gezongen en centjes uitgedeeld. En zelfs buren die niet thuis waren, hadden wat lekkers voorzien. (foto's Els Vanherle)

de-echte-driekoningen-gingen-op-tocht

De echte Driekoningen gingen op tocht ...

Er zijn dus inderdaad nog Driekoningen. Leden van volkskunstgroep De Akkermennekes trekken ieder jaar naar hun sympathisanten en andere leden van de groep en ze brengen dan originele driekoningenliedjes. En aan de foto te oordelen zijn het ook drie wijzen ... (foto Heidi Claes)

kleur-in-kunst-kleur-in-muziek

Kleur in kunst, kleur in muziek

De vernissages in cultuurcentrum Muze volgen elkaar in snel tempo op maar de opening van de expo van Corneille Driezen had meer van een echt event. Het begon met een piano-improvisatie van de kunstenaar-muzikant in de schouwburg. Daarna stond een kwartet op het podium: Jan Dalemans, Jan Hulsmans en Vincent Jorissen hadden samen met Corneille een uniek arrangement gemaakt van ‘Caledonia’ van Dougy MacLean. Dan ging het weer naar de foyer die vol hangt met kleurrijke en toch relatief (…) Lees het hele bericht

vanavond-nieuwjaarsreceptie-en-vredeswake

Vanavond nieuwjaarsreceptie en vredeswake

Vanavond zijn twee evenementen gepland die mensen bij elkaar brengen in Zolder-Centrum. Van 19 tot 22 uur is er de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie voor de bevolking op het Heldenplein. In verschillende tentjes serveren de dorpsraden en de moslimgemeenschap verschillende warme en koude dranken.

Om 19u30 begint in de Sint-Vincentiuskerk een vredeswake, een jaarlijks initiatief van het interlevensbeschouwelijke platform. Vertegenwoordigers van verschillende godsdiensten in (…) Lees het hele bericht

de-kijk-van-richie-299

De kijk van Richie

Sire, zijn er nog Driekoningen?

winst-voor-il-tartufo-7

Winst voor Il Tartufo

In de tweede provinciale van het zaalvoetbal heeft Il Tartufo Heusden vrijdagavond ZVK Hasselt Store verslagen met 5-3.

kwb-enquete-heimwee-naar-evenementen-van-weleer

KWB-enquête: heimwee naar evenementen van weleer

In december organiseerde de KWB Heusden-Centrum onder meer via de Internetgazet een oproep voor een enquête die peilde naar de interesses van de inwoners van de gemeente. Het doel was het KWB-aanbod van de afdeling in Heusden-Centrum beter af te stemmen op die interesses. 62 % van de deelnemers was ouder dan 50, 53 % waren vrouwen en 64 % waren geen lid van KWB.

In het sportluik scoren sporten waarbij al eens gezweet moet worden niet zo goed. Wandelen (70 %), fietsen (…) Lees het hele bericht

koperdieven-slaan-toe-aan-kerk-van-eversel

Koperdieven slaan toe aan kerk van Eversel

Net als vorige week in Noord-Limburg hebben dieven afgelopen nacht toegeslagen aan de kerk van Eversel. Ze hebben daar 7 van de 8 koperen afvoerbuizen afgerukt en meegenomen. Het gaat in het totaal om 23 meter koper, de 8ste buis kregen ze niet los, maar die is zwaar beschadigd, net als de rest van de regenafvoer. De politie heeft de vaststellingen gedaan.

Voor deze regio is het de eerste diefstal, maar de kans is groot dat de dieven aan nog meer kerken zullen toeslaan, (…) Lees het hele bericht

celstraffen-voor-wietplantage-in-vlamingenlaan

Celstraffen voor wietplantage in Vlamingenlaan

5 mannen en een vrouw die betrokken waren bij een wietplantage in een huis aan de Vlamingenlaan zijn vandaag door de rechter in Hasselt veroordeeld tot celstraffen tussen 10 en 15 maanden. Ze moeten ook elk 6000 euro boete betalen. Een Nederlander kreeg uitstel voor de gevangenisstraf.

Bij een inval in december 2012 vond de politie een installatie met 800 planten. Een vrouw die eerder in het huis verbleef, had het verder verhuurd. Maar op het contract stonden een fictieve (…) Lees het hele bericht

la-tia-riskeert-bijkomende-celstraf

'La Tia' riskeert bijkomende celstraf

Marlène Araujo-Gomez, alias La Tia, de Colombiaanse drugstrafikante die betrokken was bij de grootschalige cocaïnesmokkel van pizzabakker Gennaro Bartolomeo uit Bolderberg, riskeert een bijkomende celstraf. Deze keer voor wapenbezit. Bij een huiszoeking in het kader van de drugssmokkel werd in het nachtkastje van haar appartement in Houthalen, immers een pistool gevonden. Het appartement werd gebruikt als safehouse, ze onderhandelde daar samen met de pizzabakker en andere betrokkenen (…) Lees het hele bericht

st-vincentius-voedselpakketten-voor-570-personen

St.-Vincentius: voedselpakketten voor 570 personen

Sint-Vincentius blikt terug op een jaar waarin het op veel solidariteit kon rekenen. Giften en schenkingen van inwoners, maar ook van scholen en organisaties, acties die werden opgezet, enz. En dat is nodig want de noodzaak aan hulp blijft ook in Heusden-Zolder toenemen. Zo heeft Sint-Vincentius afgelopen december 195 voedselpakketten gemaakt, dat is voor in het totaal 570 personen, zowel volwassenen als kinderen. Het gaat dus om bijna 1,8 procent van het aantal inwoners.

Ook (…) Lees het hele bericht

everzwijn-aangereden-in-de-kolderstraat

Everzwijn aangereden in de Kolderstraat

Getuigen melden dat er gisteren in de vooravond opnieuw een everzwijn is aangereden. Deze keer dit het incident zich voor in de Kolderstraat in de wijk Lindeman. Het ging om behoorlijk groot exemplaar, er is dus schade aan de auto. Ter plaatse bleef ook een grote bloedvlek achter.

laat-je-zien-in-het-verkeer

Laat je zien in het verkeer

Je hebt het wellicht ook al gemerkt dat tot de late ochtend en vanaf de late namiddag de zichtbaarheid in het verkeer de jongste tijd ronduit slecht is. Zeker ook van fietsers en bromfietsers, wient verlichting niet in orde is, of die geen fluovestjes of andere fluogadgets dragen. Daarom komt er van maandag 8 tot vrijdag 12 januari opnieuw een provinciaal gecoördineerde thema-actie 'Verlichting – zwakke weggebruikers/bromfietsers'. Ook in Heusden-Zolder zal de politie extra toezicht houden en het parket zal de pv's met prioriteit behandelen. Minderjarigen die betrapt worden, moeten naar de verkeersvormingsklas.

rode-kruis-kampt-met-bloedtekort

Rode Kruis kampt met bloedtekort

Het Rode Kruis heeft vanavond een alarmkreet geslaakt want het kampt met een te lage bloedvoorraad. Op zich is dat een jaarlijks weerkerend fenomeen rond de jaarwisseling, maar nu is de situatie zeer ernstig . Dat komt doordat nieuwjaarsdag ook voor een verlengd weekend zorgde en het stormweer de voorbije jaren donoren weghield van de collectes. Vooral de negatieve bloedgroepen en de bloedplaatjes zijn er te weinig. Zoals aangekondigd kun je ook in Heusden-Zolder binnenkort weer bloed geven. Op 11 (…) Lees het hele bericht

brievenbussen-beschadigd-in-olmenstraat

Brievenbussen beschadigd in Olmenstraat

Deze namiddag is de politie opgeroepen naar de Olmenstraat, in de wijk Lindeman. Vandalen hadden daar verschillende brievenbussen beschadigd.

sp-a-wil-terug-een-overdekt-zwembad

Sp.a wil terug een overdekt zwembad ...

Sp.a Heusden-Zolder wil opnieuw een overdekt zwembad in Heusden-Zolder, de partij neemt dat op in haar verkiezingsprogramma. Ze zegt dat ze momenteel haar oor te luister legt bij de bevolking en dat de roep om zo'n zwembad nog altijd klinkt. Eén argument daarbij is dat het alternatief voor het zwemmen van de lagere scholen in de buurgemeenten onvoldoende is. Teveel scholen willen van de beschikbare uren gebruik maken en de kostprijs van het vervoer blijft - ondanks de (…) Lees het hele bericht

regen-schrikt-borrelwandelaars-niet-af

Regen schrikt borrelwandelaars niet af

De donderdagse activiteiten van KWB-overdag vinden meestal in droge omstandigheden plaats, maar vandaag waren regenjassen en paraplu's de obligate attributen van de deelnemers. De eerste donderdag na Nieuwjaar wordt immers de traditionele borrelwandeling gemaakt. Maar niemand liet zich afschrikken door de regen, een grote groep wandelde langs de Heusdense straten om op tijd en stond halt te houden voor onder meer borrels en soep. En de sfeer in de groep was blijkbaar ook al hartverwarmend ...
(foto's onder Ludo Deleux)

cvo-de-verdieping-houdt-openlesweek

CVO De Verdieping houdt openlesweek

CVO De Verdieping organiseert van maandag 8 tot en met zaterdag 13 januari een openlesweek. Zo krijgt iedereen die geïnteresseerd is in een cursus of opleiding, de kans om enkele lessen mee te maken en de sfeer op te snuiven vooraleer te beslissen. Zowel in de voormiddag als ’s avonds kan je een rondleiding volgen en een blik in de klassen werpen, in de fotostudio’s, keukens en computer-, tablet- en taalklassen. Ook de bouwateliers in de Ganzenstraat staan open. Leerkrachten geven (…) Lees het hele bericht

de-laatste-weken-van-hun-ambtsperiode

De laatste weken van hun ambtsperiode

Het nieuwjaarsgedruis is nog niet helemaal uitgestorven en de feestkleedjes voor de recepties zijn nog lang niet weggeborgen, maar ook de zotskappen worden na de kerstonderbreking weer uit de kast gehaald. Zo houden De Slamridders op zondag 21 januari hun traditionele frühshoppen en kindernamiddag. Frühshoppen betekent vanaf 10u11 ambiance maken met humor en muziek, al dan niet met spek en eieren of croque uit het (…) Lees het hele bericht

nen-hewortel-kan-pijn-doen

Nen hèwortel kan pijn doen

Nen hèwortel kan erg vervelend en ook pijnlijk zijn. Ne wat? Da's zo'n velletje dat langs je vingernagel loskomt en als je niet oplet verder scheurt. Niet leuk, maar het woord des te meer.

oplichters-zijn-weer-erg-actief

Oplichters zijn weer erg actief

Opgelet want er doen in dit jaarbegin weer erg veel mails van oplichters de ronde, die meestal te maken hebben met bankverrichtingen. De oplichters misbruiken heel vaak de naam van de Argentabank en vragen bijvoorbeeld om een digipas te activeren. Ook niet-klanten van die bank krijgen trouwens de mails. Banken werken nooit via die weg. En let tegelijk ook op voor de vele mails die beweren dat je een pakje op de post moet afhalen, of die beweren dat je een prijs of kortingsbon gewonnen hebt, of die je (…) Lees het hele bericht

daling-werkloosheid-zet-zich-verder

Daling werkloosheid zet zich verder

Eind december zaten in Heusden-Zolder 955 mensen zonder werk, dat is 6,6 procent van de beroepsbevolking. Het gaat om een daling met precies 100 of 9,5 % ten opzichte van eind december 2016. Ook op maandbasis waren er trouwens 25 werklozen minder. Heusden-Zolder zit nu precies tussen de Limburgse (6,5 %) en Vlaamse (6,7 %) werkloosheidsgraad in. De daling zet zich door in zowat alle categorieën, alleen de langdurig werklozen (meer dan 2 jaar) nemen nog toe in aantal.

nog-stormschade-in-loop-van-de-dag

Nog stormschade in loop van de dag

In de loop van de dag zijn bij de brandweer nog enkele oproepen binnengekomen in verband met stormschade. Zo moest vanavond een ploeg naar de Koolmijnlaan waar een zware tak van een boom tegenover de mijn was afgescheurd. Tijdens de zaagwerken moest het verkeer beurtelings over één rijvak worden omgeleid. In dezelfde omgeving zijn de afgelopen jaren nog problemen geweest met oude bomen.

corneille-driezen-kunstenaar-en-pianist

Corneille Driezen: kunstenaar en pianist

Van vrijdag 5 tot en met zondag 28 januari stelt Corneille Driezen tentoon in cultuurcentrum Muze. Noordlimburger Corneille Driezen is een multidisciplinair kunstenaar: hij tekent, musiceert en schildert al meer dan dertig jaar. Op zijn vijfde leerde hij piano spelen en doet dit nog elke dag. Zijn piano-improvisaties zijn sterk te vergelijken met het oneindige lijnenspel in zijn beeldend werk. De expo biedt een overzicht van zijn oeuvre met meer dan 50 tekeningen en schilderijen.

De (…) Lees het hele bericht

storm-tiental-oproepen-voor-heusden-zolder

Storm: tiental oproepen voor Heusden-Zolder

In grote delen van Limburg - en Vlaanderen - heeft de storm van vannacht veel schade aangericht. In Heusden-Zolder viel het al bij al nog mee. De brandweer kreeg voor het grondgebied van deze gemeente een tiental oproepen. Daarbij ging het vooral over omgewaaide bomen en de slokkers langs de straat die verstopt zaten waardoor het water niet meer weg kon. De meeste obstakels zijn ondertussen opgeruimd.

regisseur-francois-troukens-over-tueurs

Regisseur François Troukens over 'Tueurs'

De ElaN filmavonden in The Roxy Theatre vieren dit jaar hun 15de verjaardag. En vanavond werd dat al meteen ingezet met een letterlijke en figuurlijke knaller: de Vlaamse première van de Waalse prent 'Tueurs'. Regisseur François Troukens was speciaal naar Koersel afgezakt voor een babbel voor én na de film, acteur Kevin Janssens moest door ziekte verstek laten gaan. 'Tueurs' is inderdaad een film waarin veel geschoten wordt en waarin het thema van de (…) Lees het hele bericht

inbraakpoging-in-laambroekstraat

inbraakpoging in Laambroekstraat

In de Laambroekstraat is gisteravond een inbraakpoging gebeurd. Het vliegenraam was weggehaald en het raam geforceerd. De dieven raakten niet binnen maar het raam was beschadigd zodat het niet meer kon sluiten.

vzoc-ving-vorig-jaar-4959-dieren-op

VZOC ving vorig jaar 4959 dieren op

Vorig jaar heeft het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum exact 4.959 dieren opgevangen. Dat is een normaal cijfer en toch was het een bijzonder hectisch jaar. Er waren wel erg veel interventies, namelijk 2.957 dus deze keer zijn per interventie minder dieren opgehaald. Zo moest bijvoorbeeld een kauw uit een schouw in Turnhout worden bevrijd, het had daar net zo goed om een nest met 4 vogels kunnen gaan. Bovendien vonden veel (…) Lees het hele bericht

exsultate-met-nieuwjaarsconcert-in-opvangcentrum

Exsultate met nieuwjaarsconcert in opvangcentrum

Het is een goede gewoonte dat het gemengd koor Exsultate de bewoners van het Rode Kruis Opvangcentrum Heusden-Zolder een nieuwjaarsconcert aanbiedt. Volgende dinsdag 9 januari om 20 uur is dat weer het geval. Het wordt een mix van kerst- en wereldmuziek uit heel de wereld waarbij veel aandacht gaat naar het samenzingen. Ook de inwoners van Heusden-Zolder zijn welkom op het concert, de toegang is gratis, vooraf inschrijven is niet nodig.

vrachtwagen-in-diepe-gracht-in-de-westlaan

Vrachtwagen in diepe gracht in de Westlaan

Een vrachtwagenbestuurder heeft vanmorgen de controle over het stuur verloren in een bocht in de Westlaan. De vrachtwagen schoof van de weg en kwam in de diepe gracht langs de geluidsmuur van de snelweg terecht. De cabine van de vrachtwagen raakte zwaar beschadigd, maar de bestuurder kwam er met de schrik vanaf. De takeldiensten kwamen met zwaar materieel ter plaatse en moesten ook wat struikgewas verwijderen om de vrachtwagen te bergen.

ook-het-nieuwe-jaar-zit-vol-met-jazz

Ook het nieuwe jaar zit vol met jazz

De jazzliefhebbers blijven in dit nieuwe jaar niet lang op hun honger zitten in Muze, want op zondag 7 januari om 20 uur staat in het Muzecafé alweer een editie van MJO invites MJO op het programma. The Muze Jazz Orchestra komt in een stevige bezetting een dito concert geven met om 21u30 de kans voor andere muzikanten om deel te nemen aan een jamsessie. Wie wil meedoen, stuurt best vooraf een mailtje naar muzejazzorchestra [!] gmail.com. Het publiek mag er gratis in, een vrije gift wordt op prijs gesteld.

megafles-ragnarockbier-de-winnaar-is

Megafles Ragnaröckbier: de winnaar is ...

De meeste lezers hebben ondertussen wel door dat de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden op zondag 14 oktober. Tussen de juiste inzenders duidde het lot Ludo Gerits aan als winnaar van een megafles Ragnaröckbier van brouwerij Enigma. En daarmee is ook het doek gevallen over de prijzenregen die we in de feestmaand over u uitstrooiden. Maar niet getreurd, de Internetgazet heeft in 2018 nog heel wat leuke dingen voor haar lezers in petto.

de-kijk-van-richie-298

De kijk van Richie

Onze huiscartoonist zat om middernacht aan zijn tekentafel ...

vuurwerkverbod-werd-ook-nu-overtreden

Vuurwerkverbod werd ook nu overtreden

Ook dit jaar is het vuurwerkverbod massaal met de voeten getreden, niet alleen in Heusden-Zolder maar ook in andere gemeenten als Beringen waar het niet was toegelaten. Zeker wie vannacht op de mijnterril stond, zag langs alle zijden de vuurpijlen de lucht ingaan. Ook de omgeving van de Cité was allesbehalve vuurwerkvrij, daar knalde het al in de namiddag. Het is niet bekend of er ergens pv's zijn opgesteld.

een-fantastisch-2018-gewenst

Een fantastisch 2018 gewenst

Maak er een geweldig jaar van in Heusden-Zolder.